Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Stalin'S Preventive Oarlog

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Gulliver fynt himsels yn in wrâld dêr't Stalin de earste is dy't in oarloch begjint tsjin Hitler's Dútslân. En as gefolch, de USSR is al de agressor, en it Tredde Ryk is it slachtoffer. En Hitler ropt antisemityske wetten op. En no helpe de FS, Brittanje en har bûnsmaten it Tredde Ryk om de agresje fan 'e ferriederlik oanfallen Stalin ôf te kearen.

  STALIN'S PREVENTIVE OARLOG
  ANNOTAASJE.
  Gulliver fynt himsels yn in wrâld dêr't Stalin de earste is dy't in oarloch begjint tsjin Hitler's Dútslân. En as gefolch, de USSR is al de agressor, en it Tredde Ryk is it slachtoffer. En Hitler ropt antisemityske wetten op. En no helpe de FS, Brittanje en har bûnsmaten it Tredde Ryk om de agresje fan 'e ferriederlik oanfallen Stalin ôf te kearen.
  . HAADSTIK Nûmer 1
  . En Gulliver waard smiten yn in parallelle wrâld mei help fan in magyske spegel. It boarggreve famke die hjir har bêst. Eins kin sels in ezel in mûnestien draaie. En sa lit de ivige jonge fjochtsje, en sy en har freonen sille sjen.
  Nochris is dit in alternatyf skiednis fan 'e Twadde Wrâldoarloch.
  Op 12 juny 1941 sloech Stalin de earste slach tsjin it Tredde Ryk en syn satelliten, en begûn in previntive oarloch. It beslút wie net maklik foar de lieder. It gesach fan it Tredde Ryk wie militêr tige heech. Mar de USSR, net benammen. Mar Stalin besleat Hitler foar te kommen, om't it Reade Leger net ree wie foar in definsive oarloch.
  En Sovjet troepen oerstutsen de grins. Hy wie sa, hy makke in dryste beweging. En in bataljon fan bleatefoet Komsomol-leden rint yn 'e oanfal. De famkes binne ree om te striden foar in helderder moarn. No, foar kommunisme op wrâldwide skaal mei de ynternasjonale.
  De famkes oanfalle en sjonge;
  Wy binne grutske Komsomol famkes,
  Berne yn dat grutte lân ...
  Wy binne wend om foar altyd om te rinnen mei in gewear,
  En ús jonge is sa cool!
  
  Wy hâlde fan bleatfuotten yn 'e kjeld te rinnen,
  Lekker mei in bleate hakke sniedrift...
  De famkes bloeie prachtich, as roazen,
  De Krauts rjocht yn har grêven ride!
  
  D'r binne gjin famkes moaier en moaier,
  En jo koenen gjin better Komsomol-lid fine ...
  D'r sil frede en lok wêze op 'e heule planeet,
  En wy sjogge net mear as tweintich!
  
  Wy famkes fjochtsje tsjin tigers,
  Stel jo in tiger foar mei in grins ...
  Op ús eigen manier binne wy gewoan duvels,
  En it lot sil in slach slaan!
  
  Foar ús weelderige heitelân Ruslân,
  Wy sille frijmoedich ús siel, hert jaan ...
  En wy sille it lân fan alle lannen moaier meitsje,
  Wy sille stean en win wer!
  
  It heitelân sil jong en moai wurde,
  Kameraad Stalin is gewoan in ideaal ...
  En d'r sille bergen fan lok wêze yn it universum,
  Us leauwe is ommers sterker as metaal!
  
  Wy binne tige nauwe freonen mei Jezus,
  Foar ús, in grutte God en ôfgod ...
  En it is net mooglik foar ús om te fieren as in leffe,
  Want de wrâld sjocht nei de famkes!
  
  Us heitelân bloeit,
  Yn de brede kleur fan gers en greide...
  De oerwinning sil komme, ik leau yn weelderige maaie,
  Hoewol't soms is it in hurde lot!
  
  Wy sille prachtige dingen dwaan foar it heitelân,
  En d'r sil kommunisme wêze yn it universum ...
  Lit ús winne, ik leau der earlik yn,
  Dat fûle faksisme is ferneatige!
  
  De nazi's binne tige sterke banditen,
  Har tanks binne as in helske monolyt ...
  Mar de tsjinstanners sille hurd slein wurde,
  It Heitelân is in skerp swurd en skyld!
  
  Jo sille neat moaier fine foar it heitelân,
  Wêrom fjochtsje foar it, grapke mei de fijân ...
  D'r sil grut lok wêze yn it universum,
  En it bern sil útgroeie ta in held!
  
  Der is gjin heitelân, leau dat it heitelân heger is,
  Sy is ús Heit en ús eigen Mem...
  Hoewol't oarloch brûlet en dakken wurde fuortblaasd,
  Genade is útstoart út 'e Heare!
  
  Ruslân is it memmelân fan it hielal,
  Jo fjochtsje foar har en wês net bang ...
  Syn krêft yn fjildslaggen is net feroare,
  Lit ús bewize dat de fakkel fan Rus it universum is!
  
  Foar ús meast strieljende Heitelân,
  Wy sille ús siel, hert, hymnen wije ...
  Ruslân sil libje ûnder kommunisme,
  Ommers, wy allegearre witte dit - de Tredde Rome!
  
  In soldaat sil sa'n liet hawwe,
  En de Komsomol-leden rinne bleatefoet...
  Alles yn it universum sil ynteressanter wurde,
  De gewearen waarden ynskeakele, in salvo - fjoerwurk!
  
  En dêrom binne wy Komsomol-leden tegearre,
  Lit ús lûd útroppen - hoera!
  En as jo witte moatte hoe't jo lân kinne keapje,
  Lit ús opstean, ek al is it noch gjin moarn!
  De famkes songen mei grutte spanning. Se fjochtsje mei de learzens út om har bleate fuotten behendiger te meitsjen. En it wurket echt. En de bleate hakken fan de famkes flitse as propellerblêden.
  Natasha fjochtet ek en smyt granaten mei har bleate teannen,
  humming:
  Ik sil dy alles sjen litte wat yn my is
  It famke is read, koel en bleate fuotten!
  Zoya giechelde en merkte mei in gniffel:
  - En ik bin ek in stoere famke, en ik sil elkenien deadzje.
  Al yn 'e earste dagen, Sovjet troepen wienen by steat om te fieren djip yn Dútske posysjes. Mar se leine grutte ferliezen. De Dútsers lansearren tsjinoanfallen en lieten de bêste kwaliteit fan har troepen sjen. Dêrnjonken wie it te tankjen oan it feit dat it Reade Leger merkber minder wie yn oantal ynfantery. En de ynfantery fan de Dútsers is mobiler.
  No, it die ek bliken dat de nijste Sovjet tanks: T-34 en KV-1, KV-2 binne net klear foar combat gebrûk. Se hawwe net iens technyske dokumintaasje. En de Sovjet-troepen, sa die bliken, kinne net sa maklik troch alles brekke. Harren wichtichste wapen wie op slot en net klear foar striid. Dit blykte echt de omjouwing te wêzen.
  It Sowjet-militêr toande harsels net hielendal op 'e hichte. En dan is der ...
  Japan besleat dat it needsaaklik wie om te foldwaan oan de bepalingen fan it Anti-Kominternpakt en joech Vladivostok, sûnder de oarloch te ferklearjen, in ferpletterjende klap.
  En begûn de ynvaazje. Japanske generaals langsten nei wraak foar Khalkhin Gol. Dêrneist bea Brittanje fuortendaliks in wapenstilstân oan Dútslân. Churchill spruts yn 'e sin dat Hitlerisme net heul goed is, mar kommunisme en stalinisme binne noch gruttere kwea. En dat it yn alle gefallen net de muoite wurdich is om inoar te deadzjen sadat de bolsjewiken Europa oernimme kinne.
  Sa stoppe Dútslân en Brittanje de oarloch yn ien kear. En as gefolch waarden grutte Dútske troepen frijlitten. Divisions út Frankryk gienen yn 'e striid, en de Frânske legioenen ek.
  De fjildslaggen wiene tige bloedich. Doe't de Wisla oerstekke, sette Dútske troepen in tsjinoanfal út en ferdreau de Sovjet-rezjiminten werom. Net alles gie goed foar it Reade Leger en Roemenië. Hoewol't wy yn earste ynstânsje slagge om troch te brekken. Alle Dútske satelliten gongen yn 'e oarloch tsjin de USSR, ynklusyf Bulgarije, dat yn 'e echte skiednis neutraal bleau. No, wat noch gefaarliker is, is dat Turkije, Spanje en Portugal yn 'e oarloch gienen tsjin de USSR.
  Sovjettroepen foelen ek Helsinki oan, mar de Finnen fochten heroysk. Sweden ferklearre ek de oarloch oan 'e USSR. En hja oerbrocht har troepen.
  Dêrtroch krige it Reade Leger ferskate ekstra fronten.
  En de striid gyng troch mei grutte grime. Sels bernepioniers en Komsomol-leden wiene begearich om te fjochtsjen en songen mei grut entûsjasme;
  Wy binne bern berne foar it heitelân,
  Dashing Komsomol-pioniers ...
  Yn feite, wy binne ridders-eagles,
  En de stimmen fan 'e famkes binne tige oer!
  
  Wy binne berne om de fascisten te ferslaan,
  De jonge gesichten skine fan blidens...
  It is tiid om de eksamens te slagjen mei sifers,
  Dat de hiele haadstêd grutsk op ús wêze kin!
  
  Foar de gloarje fan ús hillige heitelân,
  Bern ferslaan aktyf faksisme ...
  Vladimir, do bist as in gouden sjeny,
  Lit de reliken rêste yn it mausoleum!
  
  Wy hâlde tige fan ús heitelân,
  Grûnleaze grutte Ruslân ...
  It Heitelân sil net stellen wurde foar in roebel,
  Hoewol't de fjilden wiene allegear wetter mei bloed!
  Yn 'e namme fan ús heitelân, great,
  Wy sille allegear mei fertrouwen fjochtsje ...
  Lit de wrâld rapper draaie,
  En wy ferbergje gewoan granaten yn ús rêchsek!
  
  Ta eare fan nije, fûle oerwinningen,
  Lit de cherubs skitterje mei goud ...
  It Heitelân sil gjin problemen mear hawwe,
  Ommers, Russen binne ûnoerwinlik yn fjildslaggen!
  
  Ja, cool faksisme is tige sterk wurden,
  De Amerikanen krigen feroaring ...
  Mar noch altyd is d'r grut kommunisme,
  En wit, it bart hjir net oars!
  
  Lit ús myn ryk ferheegje,
  Ommers, it heitelân wit it wurd net - ik bin in leffe ...
  Ik hâld it fertrouwen yn Stalin yn myn hert,
  En God sil it noait brekke!
  
  Ik hâld fan myn grutte Russyske wrâld,
  Wêr't Jezus de wichtichste hearsker is ...
  En Lenin is sawol in learaar as in ôfgod ...
  Hy is in sjeny en in jonge, frjemd genôch!
  
  Wy sille it Heitelân sterker meitsje
  En wy sille minsken in nij mearke fertelle ...
  Jo slaan de fascist better yn it gesicht,
  Dat soe der moal en roet fan falle!
  
  Jo kinne alles berikke, witst
  As jo op in buro tekenje ...
  De oerwinnende sil komme, ik wit mei gau,
  Al is it fansels better om yn maart ôf te meitsjen!
  
  Wy famkes binne ek goed yn leafde,
  Hoewol't de jonges ús net minder binne...
  Ruslân sil himsels net ferkeapje foar pennies,
  Wy sille fine in plak foar ússels yn in helder paradys!
  
  De moaiste ympuls foar it heitelân,
  Hâld de reade flagge oan jo boarst, de flagge fan 'e oerwinning!
  De Sovjet-troepen sille yn in trochbraak gean,
  Mei ús pake en beppe yn gloarje wêze!
  
  Wy bringe in nije generaasje,
  Skientme, sjit yn 'e kleur fan kommunisme ...
  Wit dat jo jo heitelân sille rêde fan brânen,
  Lit ús it kweade reptilen fan it faksisme fertrape!
  
  Yn 'e namme fan Russyske froulju en bern,
  De ridders sille fjochtsje tsjin nazisme ...
  En deadzje de ferdomde Fuhrer,
  Net mear yntelligint as in patetyske clown!
  
  Lang libje de grutte dream
  De sinne skynt helderder oan de loft...
  Nee, de satan sil net nei ierde komme,
  Want we kinne net cooler!
  
  Sa fjochtsje frijmoedich foar it Heitelân,
  En de folwoeksene en it bern sille bliid wêze ...
  En yn ivige gloarje, trou kommunisme,
  Wy sille it Eden fan it universum bouwe!
  Dit is hoe't de fûle fjildslaggen plakfûnen. De famkes fochten. En Gulliver einige op Sovjet grûngebiet. Hy wie noch mar in jonge fan sa'n tolve, in koarte broek oan en rûn om de bleate fuotten te stampen.
  Syn soallen wiene al rûch wurden fan 'e slavernij, en hy wie aardich bliid om de paden te swalkjen. En sels geweldich op syn eigen manier. En by gelegenheid yn it doarp sil it wythierige bern iten krije. Sa algemien geweldich.
  En der binne fjildslaggen op 'e fronten. Hjir binne Natasha en har team lykas altyd oan it wurk.
  Komsomol-famkes geane yn 'e striid mei allinich in bikini, en sjitte fan submachinegewearen en gewearen. Se binne sa perky en agressyf.
  It giet net sa goed foar it Reade Leger. Grutte ferliezen benammen yn tanks, en yn East-Prusen, dêr't machtige Dútske festingwurken binne. No, it die ek bliken dat de Poalen ek net bliid binne mei it Reade Leger. Hitler foarmet gau in milysje út troepen fan 'e Poalske etnyske groep.
  Sels de Dútsers binne ree om de ferfolging fan joaden foar no op te jaan. Elkenien dy't kin wurdt yn it leger oproppen. Offisjeel hat de Führer al antysemityske wetten fersachte. As reaksje ûntsluten de Feriene Steaten en Brittanje Dútske akkounts. En hja begûnen hannel te herstellen.
  Bygelyks, Churchill spruts in winsk út om de Dútsers te leverjen mei Matilda-tanks, dy't better pânsere binne as alle Dútske auto's of Sovjet-tritich-fjouweren.
  It korps fan Rommel kaam werom út Afrika. Dit is net folle, mar twa divyzjes, mar se binne selektyf en sterk. En harren tsjinoanfal yn Roemenië is tige wichtich.
  Komsomol-leden, ûnder lieding fan Alena, namen de klappen fan 'e Dútske en Bulgaarske troepen, en begûnen mei passy in liet te sjongen;
  Yn in foarsisbere wrâld is it heul lestich,
  It is ekstreem onaangenaam foar it minskdom ...
  It Komsomol-lid hâldt in krêftige oar,
  Om it foar de Krauts makliker te meitsjen, sil ik jo it jaan en it is dúdlik!
  
  In moai famke fjochtet yn 'e oarloch,
  In Komsomol-lid galoppearret bleate fuotten yn 'e kjeld...
  It sil in dûbele fûst wêze foar de kweade Hitler,
  Sels AWOL gean sil de Führer net helpe!
  
  Sa goede minsken - fjochtsje fûl,
  Om in strider te wêzen moatte jo berne wurde ...
  De Russyske ridder sweeft omheech as in falk,
  Lit de sillige gesichten de ridders stypje!
  
  De jonge pioniers binne sa sterk as in reus,
  Harren macht is it grutste, grutter dan it hiele universum ...
  Ik wit dat jo sille sjen - in fûle ôfstimming,
  Om alles te dekken mei drystmoedich, ûnfergonklik oant it ein!
  
  Stalin fan ús heitelân is in grutte lieder,
  De grutste wiisheid, de banier fan it kommunisme...
  En hy sil meitsje de fijannen fan Ruslân trilje,
  Ferdriuwe de wolken fan driigjend faksisme!
  
  Dus, grutske minsken, leau de kening,
  Ja, as it liket dat er te strang is...
  Ik jou it heitelân in liet,
  En de famkes binne gek yn 'e snie mei bleate fuotten!
  
  Mar ús krêft is tige grut,
  It Reade Ryk, de machtige geast fan Ruslân ...
  De wizen sille hearskje, ik wit ieuwenlang,
  Yn dy einleaze macht sûnder grinzen!
  
  En lit ús neat fertrage, Russen,
  Herculean sterkte kin net mjitten wurde mei in laser ...
  Us libben is net breklik, as in siden tried,
  Ken de dashing ridders oant it ein yn shock!
  
  Wy binne trou oan ús heitelân, ús hert is as in fjoer,
  Wy binne begearich om te fjochtsjen, fleurich en mei grutte grime ...
  Wy sille meikoarten in stek yn 'e ferdomde Hitler ride,
  En de ferfelende en minne âlderdom sil ferdwine!
  
  Dan, leau de Führer, sil Berlyn falle.
  De fijân kapitulearret en sil ynkoarten syn poaten foldje ...
  En boppe ús heitelân steane cherubs yn 'e wjukken,
  En sloech de kweade draak yn it gesicht mei in mace!
  
  It moaie heitelân sil prachtich bloeie,
  En grutte lila blêden ...
  D'r sil gloarje en eare wêze foar ús ridders,
  Wy sille mear krije as wy no hiene!
  De Komsomol-famkes fjochtsje wanhopich en litte har heechste aerobatics en klasse sjen.
  Dit binne echt froulju. Mar oer it algemien geane de fjildslaggen hurd. Dútske tanks binne net hiel goed. Mar "Matilda" is better. Hoewol't syn gewear is net hiel sterk - 47 mm kaliber, net mear as it Dútske gewear op de T-3, mar de beskerming is serieus - 80 mm. En besykje dizze en besykje it.
  En de earste Matilda's komme al oan by Dútske havens en wurde mei it spoar nei it easten ferfierd. Fansels is der in botsing tusken de Matilda en de T-34, dy't serieus en tige bloedich blykt te wêzen. En útstallingsfjildslaggen binne plak. Sovjet-tanks, benammen KV's, kinne de gewearen fan Dútske auto's net penetrearje. Mar se nimme 88-mm anty-fleantúchgewearen en guon finzene gewearen.
  Mar BT's mei tsjillen baarne as kearsen. En har Dútske masinegewearen binne sels yn steat om se yn 'e brân te stekken.
  Koartsein, de blitzkrieg mislearre en it Sowjetoffensyf gie út. En in protte Russyske auto's binne figuerlik baarnend, it wurd is fakkels. Dat blykte ekstreem onaangenaam te wêzen foar it Reade Leger.
  Mar de fjochters sjonge it noch mei entûsjasme. Sa komponearre ien fan de pioniersjonges aktyf in reinbôgeliet;
  Hokker oar lân hat in grutske ynfantery?
  Yn Amearika is de man fansels in cowboy.
  Mar wy sille fjochtsje fan peloton nei peloton,
  Lit elke man groovy wêze!
  
  Nimmen kin de krêft fan advys oerwinne,
  Hoewol de Wehrmacht ek sûnder mis cool is ...
  Mar wy kinne in gorilla mei in bajonet ferpletterje,
  De fijannen fan it Heitelân sille gewoan stjerre!
  
  Wy binne leaf en, fansels, ferflokt,
  Yn Ruslân komt elke strider út in kribbe ...
  Wy sille winne, ik wit dit foar wis
  Jo skurk wurde smiten yn Gehenna!
  
  Wy pioniers kinne in protte dwaan,
  Foar ús, jo witte, is de automatyske masine gjin probleem ...
  Lit ús tsjinje as in foarbyld foar it minskdom,
  Mei elk fan 'e jonges yn gloarje wêze!
  
  Sjit, grave, wit dat dit gjin probleem is,
  Sla de fascist hurd mei in skeppe...
  Witte dat d'r grutte feroaringen foarút binne,
  En wy sille elke les trochjaan mei in A+!
  
  Yn Ruslân, elke folwoeksene en jonge,
  Yn steat om heul iverich te fjochtsjen ...
  Soms binne wy sels te agressyf
  Yn 'e winsk om de nazi's te fertraapjen!
  
  Foar in pionier is swakte ûnmooglik,
  Hast fan de wieg ôf is de jonge ferhurde...
  Jo witte, it is ekstreem lestich om mei ús te pleitsjen,
  En de arguminten binne legio!
  
  Ik jou net op, leau my jonges
  Winterdeis rin ik bleatfuotten yn de snie...
  De duvels sille de pionier net ferslaan,
  Ik sil alle faksisten yn lilkens fuortfeie!
  
  Nimmen sil ús pioniers fernederje,
  Wy binne berne sterke fjochters ...
  Lit ús tsjinje as in foarbyld foar it minskdom,
  Sa'n fonkeljende Sagittarius!
  
  De cowboy is fansels ek in Russyske keardel,
  Sawol Londen as Teksas binne lânseigen foar ús ...
  Wy ferneatigje alles as de Russen yn 'e brân steane,
  Lit ús de fijân rjocht yn it each slaan!
  
  De jonge waard ek finzen nommen,
  Se roasten him mei fjoer op it rek...
  Mar hy lake allinnich yn 'e gesichten fan 'e beulen,
  Hy sei dat wy meikoarten ek Berlyn nimme!
  
  It izer is hyt, oant de bleate hakke,
  Se drukten de pionier oan, hy wie stil...
  De jonge wit dat hy fan Sovjet temperamint wie,
  Syn heitelân is in wier skyld!
  
  Se bruts har fingers, de fijannen kearden de stroom oan,
  As reaksje is allinnich laitsjen te hearren...
  Hoefolle de Krauts de jonge ek sloegen,
  Mar súkses kaam nei de beulen!
  
  Dizze bisten liede him al om him op te hingjen,
  De jonge giet allegear ferwûne...
  As lêste sei ik: Ik leau yn Rod,
  En dan komt ús Stalin nei Berlyn!
  
  Doe't it bedarre, raasde de siel nei Rod,
  Hy ûntfong my heul freonlik ...
  Hy sei, jo sille folsleine frijheid krije,
  En myn siel waard wer ynkarneare!
  
  Ik begon te sjitten op 'e rabiate fascisten,
  Foar de gloarje fan de Famylje hawwe de Krauts elkenien fermoarde...
  Hillige saak, oarsaak fan kommunisme,
  It sil krêft tafoegje oan 'e pionier!
  
  De dream is útkommen, ik rin troch Berlyn,
  Boppe ús is in cherub mei gouden wjukken...
  Wy brochten ljocht en lok oan 'e hiele wrâld,
  Minsken fan Ruslân - wit dat wy net sille winne!
  De bern sjonge ek hiel goed, mar se geane noch net oan de slach. En de Sweedske difyzjes hawwe tegearre mei de Finnen al in tsjinoanfal lansearre. En de Sowjet-troepen dy't trochbrieken nei Helsinki krigen sterke oanfallen op 'e flanken, en rûnen de fijânposysjes om. En sa geane se yn stakende macht en snijden de kommunikaasje fan it Reade Leger ôf. Mar Stalin ferbea it weromlûken en de Sweedsk-Finske troepen brekke troch nei Vyborg.
  Der is algemiene mobilisaasje yn it lân fan Suomi, de minsken binne lokkich ree om Stalin en syn pake te fjochtsjen.
  Yn Sweden betinken se ek Karel de Tollfde en syn glorieuze kampanjes. Mear krekter, dat hy ferlear, en no is it tiid foar wraak. En it is hiel cool as in hiele leger fan Sweden mobilisearret foar nije eksploaten.
  Boppedat foelen de USSR sels it Tredde Ryk en frijwol hiel Europa oan. En tegearre mei de Dútsers kamen sels frijwillige bataljons út Switserlân. En Salazar en Franco offisjeel yn 'e oarloch mei de USSR en ferklearre algemiene mobilisaasje. En dit moat sein wurde as in koele hanneling fan har kant - dy't grutte problemen foar it Reade Leger makket.
  Hieltyd mear troepen geane de slach yn. Benammen út Roemenië, dêr't Sovjet-tanks folslein ôfsnien waarden.
  De situaasje waard ek fergrutte troch de útwikseling fan finzenen - allegear foar allegear út Dútslân, Brittanje, Itaalje. As gefolch, in protte piloaten delsketten boppe Brittanje werom nei de Luftwaffe. Mar noch mear Italjanen kamen werom - mear as in heal miljoen soldaten. En Mussolini smiet al syn krêft op de USSR.
  En Itaalje, sûnder de koloanjes te tellen, hat in befolking fan fyftich miljoen, dat is nochal in soad.
  Sa, de posysje fan de USSR waard ekstreem dreech. Hoewol't Sovjet-troepen noch yn Europa wiene. Mar se fûnen harsels ûnder de bedriging fan flankearjen en omsingelingen.
  En op guon plakken ferhuze de gefjochten nei it Russyske grûngebiet. De oanfal op Vyborg is al begûn, dat waard oanfallen troch de Finnen en Sweden.
  
  RUSSIAN MAFIA SHOWERS - COLLECTION
  ANNOTAASJE
  De Russyske mafia hat har tentakels hast oer de hiele wrâld ferspraat. Interpol en de FSB en de CIA fjochtsje de banditen, lykas ferskate soarten aginten, wêrûnder de ferneamde Mosad, en de striid is libben en dea, mei wikseljend súkses.
  Prolooch
  
  
  Winter hat Misha en syn freonen noait bang makke. Feitlik hiene se der nocht oan dat se bleate fuotten rinne koene op plakken dêr't toeristen net iens út harren hotellobby doarsten te stappen. It wie geweldich leuk foar Misha om toeristen te sjen, net allinich om't har swakke foar lúkse en in noflik klimaat him bliid makke, mar ek om't se betellen. Se betelle goed.
  
  In protte, yn 'e waarmte fan it momint, mingde har muntienheden, al wie it mar sadat hy se koe wize op de bêste plakken foar in fotoshoot of nutteleaze rapportaazje oer de histoaryske barrens dy't eartiids Wyt-Ruslân efterfolge. Dit wie doe't se him tefolle betellen en syn freonen wiene mar al te bliid om de bút te dielen doe't se nei sinne ûndergong op in ferlitten treinstasjon sammele.
  
  Minsk wie grut genôch om in eigen kriminele ûndergrûn te hawwen, sawol ynternasjonaal as lytsskalich. Njoggentjin-jierrige Misha wie net in min foarbyld yn syn eigen rjocht, mar hy die wat er dwaan moast om ôfstudearje fan kolleezje. Syn slanke, blonde byld wie oantreklik yn East-Jeropeeske sin, dy't in flinke oandacht luts fan bûtenlânske besikers. De donkere kringen ûnder syn eagen sprieken fan lette nachten en ûnderfieding, mar syn opfallende ljochtblauwe eagen makken him oantreklik.
  
  Hjoed wie in bysûndere dei. Hy soe bliuwe yn it Kozlova Hotel, in net hiel lúkse ynstelling dy't trochjûn foar fatsoenlike akkommodaasje sjoen de konkurrinsje. De middeisinne wie bleek yn 'e wolkleaze hjerstloft, mar it ferljochte de stjerrende tûken fan 'e beammen lâns de paden troch it park. De temperatuer wie myld en noflik, in ideale dei foar Misha om wat ekstra jild te fertsjinjen. Troch de noflike omjouwing wie hy ferplichte om de Amerikanen yn it hotel te oertsjûgjen om op syn minst twa oare plakken te besykjen foar fotografysk fermaak.
  
  "Nije bern út Texas," Misha fertelde syn freonen, sûgje op in heal smookte Fest-sigaret doe't se sammele om it fjoer op it treinstasjon.
  
  "Hoefolle?" - frege syn freon Victor.
  
  "Fjouwer. It moat ienfâldich wêze. Trije froulju en in dikke cowboy," lake Misha, syn tsjoenster smiet ritmyske reekwolken troch syn noasters. "En it bêste is dat ien fan 'e froulju in moaie babe is."
  
  "Eetber?" - Mikel, in dûnkerhierige tramp, op syn minst in foet heger as allegearre, frege nijsgjirrich. Hy wie in frjemd-looking jonge man mei hûd de kleur fan âlde pizza.
  
  "Lyts famke. Bliuw fuort," warskôge Misha, "útsein as se jo fertelt wat se wol, wêr't gjinien kin sjen."
  
  In groep jongerein gûlde as wylde hûnen yn 'e kjeld fan it sombere gebou dat se kontrolearren. It duorre har twa jier en ferskate sikehûsbesites foardat se frijwat territoarium wûnen fan in oare groep clowns fan har middelbere skoalle. Wylst se har scam planden, fluiten brutsen ruten hymnen fan ellinde en sterke wyn daagden de grize muorren fan it âlde ferlitten stasjon út. Njonken it ynstoarte perron leine stille rails, roast en begroeid.
  
  "Mikel, jo spylje de rol fan 'e headless stasjonmaster wylst Vic fluitet," ynstruearre Misha. "Ik sil der foar soargje dat de auto stallt foardat ik it sydspoar berikke, sadat wy moatte ôfstappe en it perron op." Syn eagen ljochten op by it oansjen fan syn lange freon. "En fergrieme it net lykas de lêste kear. Se lieten my as in folsleine gek lykje doe't se jo op 'e reling pisje seagen."
  
  "Do kaamst earder! Jo soene se mar tsien minuten bringe, idioat!" Mikel ferdigene himsels fûl.
  
  "Maakt net út, idioat!" Misha sûpte, smiet de sigarettenpeuk oan 'e kant en die in stap foarút om te razen. "Jo moatte klear wêze, wat dan ek!"
  
  "Hé, jo jouwe my net in grut genôch sneed foar my om dy stront fan jo ôf te nimmen," grommele Mikel.
  
  Victor sprong oerein en skiede de twa testosteronapen. "Harkje! Wy ha hjir gjin tiid foar! As jo no yn 'e striid komme, kinne wy dit gedoe net trochsette, begrypt? Wy hawwe elke fertrouwende groep nedich dy't wy kinne lûke. Mar as jim no krekt fjochtsje wolle, dan bin ik derút! "
  
  De oare twa hâlde op mei fjochtsjen en rjochte har klean op. Mikel seach besoarge. Hy mompele rêstich: "Ik ha gjin broek foar fannacht. Dit is myn lêste pear. Myn mem sil my ferdomme deadzje as ik dit smoarch wurd."
  
  "Om Gods wille, stopje mei groeien," snuurde Victor, en sloech boartlik syn meunsterlike freon. "Meikoarten kinne jo einen stelle yn 'e flecht."
  
  "Dan kinne wy teminsten ite," glimke Mikel, en stekke in sigaret efter syn palm oan.
  
  "Se hoege jo skonken net te sjen," fertelde Misha him. "Bliuw gewoan efter it finsterrâne en gean lâns it perron. Salang't se dyn lichem sjogge."
  
  Mikel wie it iens dat dit in goed beslút wie. Hy knikte, seach troch it stikkene glêzen rút dêr't de sinne de skerpe rânen felread draaide . Sels de bonken fan 'e deade beammen glânzen karmozijnrood en oranje, en Mikel stelde it park yn 'e brân. Nettsjinsteande al syn iensumens en ferlitten skientme, it park wie noch altyd in freedsum plak.
  
  Yn 'e simmer wiene de blêden en gazons donkergrien en de blommen ûngewoan helder - dit wie ien fan Mikel's favorite plakken yn Molodechno, wêr't hy waard berne en grutbrocht. Spitigernôch liken de beammen yn 'e kâldere seizoenen har blêden ôf te fallen, en waarden kleurleaze grêfstiennen mei klauwen dy't op elkoar klauwen. Krearend, triuwden se, sochten de oandacht fan 'e kraaien, smeekken se om har op te waarmjen. Al dizze oannames rûnen troch de holle, tinne jonge syn holle doe't syn freonen bepraten de prank, mar hy wie lykwols rjochte. Nettsjinsteande syn dreamen wist hy dat de grap fan hjoed wat oars wêze soe. Wêrom, hy koe net redenearje.
  
  
  1
  Misha's prank
  
  
  De trije-stjer Kozlova Hotel wie praktysk sluten, útsein foar in frijfeint út Minsk en in pear tydlike gasten heading nei St. It wie in skriklike tiid fan it jier foar saken, de simmer wie foarby, en de measte toeristen wiene middelbere leeftyd, weromhâldende spenders dy't kamen te sjen de histoaryske plakken. Krekt nei 18:00 ferskynde Misha yn it twa-ferhaal hotel yn syn Volkswagen Kombi en syn rigels waarden goed repetearre.
  
  Hy seach op syn horloazje yn 'e driigjende line fan skaden. De sement-en-bakstiennen gevel fan it hotel swaaide oer de holle yn stille smaad foar syn grillige metoaden. Kozlova wie ien fan 'e oarspronklike gebouwen fan' e stêd, sa't bliken docht út de arsjitektuer fan 'e ieuske beurt. Sûnt Misha wie in lyts jonkje, syn mem fertelde him te bliuwen fuort fan it âlde plak, mar hy nea harke nei har dronken mutters. Yn feite, hy harke net iens nei har doe't se fertelde him se wie stjerrende, in lyts spyt fan syn kant. Sûnt dy tiid, de teenage skurk hie bedrogen syn wei troch wat hy leaude te wêzen syn lêste poging ta fersoening foar syn miserabele bestean - in koarte kursus yn basis natuerkunde en mjitkunde op kolleezje.
  
  Hy hat in hekel oan it ûnderwerp, mar yn Ruslân, Oekraïne en Wyt-Ruslân wie it it paad nei in respektabele baan. Dit wie it ienige advys dat Misha krige fan syn lette mem, nei't se him fertelde dat syn lette heit in natuerkundige wie fan it Dolgoprudny Institute of Physics and Technology. Neffens har wie it yn it bloed fan Misha, mar earst skuorde hy it oan 'e kant, beskôge it in âlderlike wille. It is geweldich hoe't in koart ferbliuw yn jeugddetinsje de needsaak foar begelieding fan in jongere kin feroarje. Lykwols, mei gjin jild noch wurk, Misha moast taflecht ta strjitte smarts en list. Om't de measte East-Jeropeanen konditionearre wiene om troch bullshit te sjen, moast hy syn doelen feroarje yn leechte bûtenlanners, en Amerikanen wiene syn favoriten.
  
  Har natuerlik enerzjike manieren en algemien liberale hâldingen makken har tige iepen foar de ferhalen fan striid fan 'e tredde wrâld dy't Misha har fertelde. Syn Amerikaanske kliïnten, sa't hy se neamde, joegen de bêste tips en fertrouden lekker op 'e "ekstra's" dy't syn rûnliedingen oanbean. Sa lang as hy koe ûntwykje de autoriteiten dy't frege om fergunnings en gids registraasje, hy wie goed. Dit soe ien fan dy jûnen wêze wêr't Misha en syn kollega-oplichters wat ekstra jild meitsje soene. Misha hat al aaien op in dikke cowboy, in bepaalde hear Henry Brown III út Fort Worth.
  
  "Oh, oer de duvel sprutsen," gnyske Misha doe't de lytse groep de foardoarren fan Kozlov's útgie. Troch de nij gepolijste ruten fan syn bestelwein loerde er nei de toeristen. Twa âldere dames, wêrfan ien frou Brown wie, petearen animearre mei hege stimmen. Henry Brown droech jeans en in shirt mei lange mouwen, foar in part ferburgen troch in mouwloos vest dat Misha tinken die oan Michael J. Fox fan Back to the Future - fjouwer maten te grut. Yn tsjinstelling ta ferwachting keas de rike Amerikaan in honkbalpet ynstee fan in hoed fan tsien gallon.
  
  "Goedejûn, soan!" - rôp de hear Brown lûd doe't se by de âlde minibus kamen. "Ik hoopje dat wy net te let binne."
  
  "Nee, hear," glimke Misha, en sprong út syn auto om de skuordoar foar de froulju te iepenjen, wylst Henry Brown de stoel fan 'e jachtgewear skodde. "Myn folgjende groep is pas om njoggen oere." Misha, fansels, liigde. Dit wie in needsaaklike leagen om de list te eksploitearjen dat syn tsjinsten troch in protte yn 'e fraach wiene, wêrtroch't de kâns fergrutte om in hegere fergoeding te ûntfangen as de crap yn' e trog presintearre waard.
  
  "Dan moatte wy ús better haastje," rôle de sjarmante jonge dame, nei alle gedachten de dochter fan Brown, mei de eagen. Misha besocht net te sjen litte syn attraksje oan 'e bedoarn blonde tiener, mar hy fûn har hast net te wjerstean. Hy mocht graach it idee om fannacht held te spieljen, doe't se sûnder mis ôfgryslik soe wêze troch wat hy en syn kameraden hiene pland. Doe't se nei it park en de tinkstiennen fan 'e Twadde Wrâldoarloch rieden, begon Misha syn sjarme te brûken.
  
  "It is spitich dat jo it stasjon net sjogge. It hat ek in rike histoarje, "konstatearre Misha doe't se nei Park Lane draaiden. "Mar ik leau dat syn reputaasje in protte besikers ôfskriuwt. Ik bedoel, sels myn band fan njoggen oere wegere in nachttoer."
  
  "Hokker reputaasje?" - frege jonge juffer Brown hastich ôf.
  
  "It is heakke," tocht Misha.
  
  Hy skodholle, "No, dit plak hat in reputaasje," stoppe hy dramatysk, "om't er achterfolge is."
  
  "Mei wat te brûken?" Juffrou Brown prodde, amusearjend har gnizende heit.
  
  "Ferdomme, Carly, hy docht gewoan mei dy, skat," gniisde Henry, en helle syn eagen net fan 'e twa froulju dy't foto's makken. Harren oanhâldende gjalp ferdwûn doe't se fierder fan Hindrik ôfkamen, en de fierte kalme syn earen.
  
  Misha glimke: "Dit is gjin lege rigel, hear. Lokale befolking melde al jierren waarnimmings, mar wy hâlde it meast geheim. Sjoch, doch gjin soargen, ik begryp wol dat de measte minsken net de moed hawwe om nachts nei it stasjon te gean. It is natuerlik om bang te wêzen."
  
  "Heit," sei juffer Brown flústerjend oan, en luts oan 'e mouwe fan har heit.
  
  "Kom op, jo sille dit net echt keapje," gnyske Henry.
  
  "Heit, alles wat ik sjoen haw sûnt wy út Poalen gien binne, hat my yn 'e hel ferfele. Kinne wy dit net gewoan foar my dwaan?" - stie se oan. "Asjebleaft?"
  
  Henry, in betûfte sakeman, joech de jonge man in skitterjende, fleisige blik. "Hoefolle?"
  
  "Fiel jo no net ferlegen, hear Brown," antwurde Misha, en besocht syn eagen net te treffen mei de jonge dame dy't neist syn heit stie. "Foar de measte minsken binne dizze tochten in bytsje steil fanwege it gefaar dat belutsen is."
  
  "Och myn God, heit, jo moatte ús meinimme!" gûlde se optein. Miss Brown kearde him nei Misha. "Ik hâld gewoan fan gefaarlike dingen. Freegje myn heit. Ik bin sa'n ûndernimmend persoan ..."
  
  'Ik wedde dat jo binne,' wie Misha syn ynderlike stim it iens mei lust, wylst syn eagen de glêde marmeren hûd bestudearren tusken har sjaal en de naad fan har iepen kraach.
  
  "Carly, d'r is net sa'n ding as in spookstasjon. It is allegear diel fan 'e show, is it net, Misha? Hindrik raasde bliid. Hy bûgde wer nei Misha. "Hoefolle?"
  
  "... line en sinker!" Misha rôp yn syn yntrigearjende geast.
  
  Carly ried har mem en muoike werom nei de bestelwein, doe't de sinne de hoarizon ôfskie skute. De sêfte wyn feroare gau yn in koele azem doe't tsjuster oer it park foel. Troch syn holle te skodzjen oer syn swakke oan 'e smeken fan syn dochter, wraksele Henry om de riem oer syn mage fêst te meitsjen doe't Misha de Volkswagen Combi begon.
  
  "It sil in protte tiid nimme?" - frege muoike. Misha hate har. Sels har kalme útdrukking die him tinken oan ien dy't wat rots rûkte.
  
  "Wolle jo dat ik jo earst by jo hotel ôfset, mefrou?" Misha beweecht mei opsetsin.
  
  "Nee, nee, kinne wy gewoan nei it stasjon gean en de tocht ôfmeitsje?" Henry sei, ferklaaide syn fêste beslút as in fersyk om taktfol te klinken.
  
  Misha hope dat syn freonen dizze kear klear wêze soene. D'r koene dizze kear gjin flaters wêze, foaral net in urinearjende spoek fongen op 'e spoaren. Hy wie oplucht om it skriklike ferlitten stasjon krekt lykas pland te finen - ôfskieden, tsjuster en dreger. De wyn fersprate hjerstblêden lâns de oergroeide paden, bûgde de stammen fan ûnkrûd yn 'e Minsk-nacht.
  
  "Sa giet it ferhaal dat as jo nachts op perron 6 fan it Dudko-spoarstasjon steane, jo de fluit hearre fan 'e âlde lokomotyf dy't feroardielde kriichsfinzenen nei Stalag 342 ferfierde," fertelde Misha de fabrisearre details oan syn kliïnten. "En dan sjogge jo de stasjonssjef op syk nei syn holle nei't de NKVD-offisieren him ûnthalzen hawwe tidens ferhoar."
  
  "Wat is Stalag 342?" frege Carly Brown. Tsjin dy tiid seach har heit wat minder fleurich út, om't de details te realistysk klonk om in oplichterij te wêzen en hy antwurde har op in plechtige toan.
  
  "It wie in finzeniskamp foar Sovjet-soldaten, hun," sei er.
  
  Se rûnen yn 'e buert, mei tsjinsin oer Perron 6. It ienige ljocht op it sombere gebou kaam út' e balken fan in Volkswagen bestelauto in pear meter fierderop.
  
  "Wa is NK...wat ek wer?" frege Carly.
  
  "Sovjet geheime plysje," boaske Misha, om syn ferhaal mear leauwensweardigens te jaan.
  
  Hy seach der in protte nocht oan om de froulju triljen te sjen, har eagen as skûtsjes as se ferwachten de geastlike foarm fan de stasjonsmaster te sjen.
  
  "Kom op, Victor," bea Misha dat syn freonen trochdwaan soene. Fuortdaliks kaam in iensum treinfluit fan earne op de rails, droegen troch de izige noardwestewyn.
  
  "Och, leave God!" - De frou fan hear Brown raasde, mar har man wie skeptysk.
  
  "Net echt, Polly," herinnerde Henry har. "D'r is wierskynlik in groep minsken dy't mei him wurket."
  
  Misha joech gjin oandacht oan Henry. Hy wist wat der barre soe. In oar, lûder gjalp kaam tichter by harren. Wanhopich besocht te glimkjen, Misha wie it meast ûnder de yndruk fan 'e ynspanningen fan syn makkers doe't in swakke Cyclopyske gloed ferskynde út it tsjuster op' e rails.
  
  "Sjen! Allemachtich! Hjir is hy!" Carly flústere yn panyk, en wiisde oer de ynspringende rails nei de oare kant, wêr't Michael syn slanke figuer ferskynde. Har knibbels bûgden, mar de oare bange froulju stipen har amper yn har eigen hysteryk. Misha glimke net, gie troch mei syn trúk. Hy seach nei Hindrik, dy't gewoan de trillende bewegingen fan 'e toarjende Michael seach as de kopleaze stasjonsmaster.
  
  "Sjochsto dit?" Hindrik syn frou gûlde, mar de cowboy sei neat. Ynienen foelen syn eagen op it oankommend ljocht fan in brullende lokomotyf, dy't as in leviathan draak tsjogge doe't er nei it stasjon rûn. It gesicht fan 'e dikke cowboy waard bloedtrochlutsen doe't in âlde stoommasine út 'e nacht kaam, dy't mei pulsearjende tonger nei har ta glide.
  
  Misha froast. It wie allegear wat te goed dien. Der hie net in echte trein komme moatten, en dochs wie it yn sicht, razend op har ta. Nettsjinsteande hoefolle hy syn harsens sloech, koe de oantreklike jonge charlatan de barrens dy't plakfine net begripe.
  
  Mikel, ûnder de yndruk dat Victor ferantwurdlik wie foar it fluitsjen, stroffele oer de spoaren om se oer te stekken en joech de toeristen nochal in skrik. Syn fuotten fielden har wei lâns izeren balken en losse stiennen. Under it dek fan syn jas gniisde syn ferburgen gesicht fan blydskip by it oansjen fan de ôfgriis fan de froulju.
  
  "Mikel!" Misha raasde. "Nee! Nee! Kom werom!"
  
  Mar Mikel stapte oer de spoaren, rjochting dêr't er suchtet hearde. Syn fisy waard ferburgen troch it doek dat syn holle bedekte om effektyf te lykjen op in holle sûnder man. Victor kaam út it lege kaartsje en rûn nei de groep ta. By it oansjen fan in oar silhouet, rûn de hiele famylje skriemend om de Volkswagen te rêden. Eins besocht Victor syn twa freonen te warskôgjen dat hy net ferantwurdlik wie foar wat der barde. Hy sprong op 'e spoaren om de unsuspecting Mikel nei de oare kant te triuwen, mar hy misdiede de snelheid fan' e abnormale manifestaasje.
  
  Misha seach fergriemd hoe't de lokomotyf syn freonen ferplettere, se fuortendaliks fermoarde en neat efterlitte as in siikjende skarlaken puinhoop fan bonken en fleis. Syn grutte blauwe eagen wiene op syn plak beferzen, lykas syn slap kaak. Skrok oant yn 'e kearn seach er de trein yn 'e loft ferdwine. Allinnich de skriemen fan 'e Amerikaanske froulju konkurrearren mei it ferdwinende fluitjen fan 'e moardnermasine doe't Misha's geast syn sinnen ferliet.
  
  
  2
  Faam fan Balmoral
  
  
  "Nou harkje jonge, ik lit dy net troch dizze doar rinne oant jo de bûsen leegje! Ik haw genôch hân fan dizze falske bastarden dy't hannelje as echte Wallys en hjir rûnom rinne en harsels K-squad neame. Allinne oer myn deade lichem!" Sheamus warskôge. Syn reade gesicht trille doe't er de wet dellei oan de man dy't fuort woe. "K-squad is net foar ferliezers. Ja?"
  
  De groep stoere, lilke manlju dy't efter Seamus stiene, raasden har akkoart.
  
  Ja!
  
  Seamus sloech it iene each ticht en grommele: "No! No, sjit!"
  
  De moaie brunette krúste har earms en suchte ûngeduldich, "Jeez, Sam, lit har gewoan it guod al sjen."
  
  Sam draaide him om en seach har ôfgryslik oan. "Foar dy en de hjir oanwêzige dames? Ik tink it net, Nina."
  
  "Ik seach it," gnyske se, wylst se dochs de oare kant op seach.
  
  Sam Cleave, sjoernalist-elite en promininte pleatslike ferneamdens, is in blosjende skoaljonge wurden. Nettsjinsteande syn rûge uterlik en eangstleaze hâlding, ferlike mei Balmoral syn K-squad, Hy wie neat mear as in prepubescent alter jonge mei in kompleks.
  
  "Lege dyn bûsen," gnyske Seamus. Syn tinne gesicht waard bekroand mei in breiden pet, dy't er op see droech by it fiskjen, en syn azem rûkte nei tabak en tsiis, dy't oanfolle waarden troch floeiber bier.
  
  Sam biet de kûgel, oars wie er nea yn 'e Balmoral Arms oannommen. Hy tilde syn kilt op, pronk mei syn bleate gear oan 'e groep rûchhalzen dy't de kroech thús neamden. In momint beferzen se yn feroardieling
  
  Sam jankte: "It is kâld, jonges."
  
  "Rimpele - dat is wat it is!" Seamus raasde yn grap, liedend it koar fan begeunstigers yn in oerdwaenjend gejuich. Se diene de doar nei de festiging iepen, wêrtroch't Nina en de oare dames earst binnen koene foardat se de kreaze Sam mei in klop op 'e rêch útleien. Nina knikte fan 'e ferlegenens dy't hy fielde en knipoogde: "Happige jierdei, Sam."
  
  "Ta," hy suchte en lokkich akseptearre de tút se pleatst op syn rjochter each. Dat lêste hie in ritueel west tusken har noch foardat se eks-leafhawwers waarden. Hy hold de eagen efkes ticht nei't se fuort luts, genietsje fan de oantinkens.
  
  "Om Gods wille, jou de man wat te drinken!" - rôp ien fan 'e kroechklanten en wiisde op Sam.
  
  "Ik nim oan dat K-squad betsjut in kilt drage?" Nina riede, ferwizend nei de mannichte fochtige Skotten en har ferskate tartans.
  
  Sam naam in slokje fan syn earste Guinness. "Eins stiet de 'K' foar handle. Freegje net."
  
  "Dat is net nedich," antwurde se, en sette de hals fan in bierfleske oan har kastanjebrune lippen.
  
  "Seamus is âlde skoalle, lykas jo kinne fertelle," tafoege Sam. "Hy is in tradisjonalist. Gjin ûnderbroek ûnder de kilt."
  
  "Fansels," glimke se. "Dus, hoe kâld is it?"
  
  Sam lake en negearre har plagen. Hy wie temûk bliid dat Nina by him wie op syn jierdei. Sam soe it nea tajaan, mar hy wie bliid dat se de ôfgryslike ferwûnings oerlibbe hie dy't se oprûn hie by har lêste ekspedysje nei Nij-Seelân. As net foar Perdue's foarsichtigens, soe se stoarn wêze, en Sam wist net oft hy oait oer de dea fan 'e oare frou dy't hy leaf hie komme soe. Se wie him tige dierber, sels as platoanyske freon. Se liet him alteast noch mei har flirten, wat syn hope libben holden op in mooglike werberte yn 'e takomst fan wat se ea hiene.
  
  "Hasto wat heard fan Purdue?" frege er ynienen, as besocht er in ferplichte fraach te omgean.
  
  "Hy is noch yn it sikehûs," sei se.
  
  "Ik tocht dat Dr. Lamar him in skjinne rekken joech," fronste Sam.
  
  "Ja hy wie. Hy naam tiid om te herstellen fan basismedyske behanneling en giet no troch nei de folgjende poadium, "sei se.
  
  "Folgjende etappe?" frege Sam.
  
  "Se meitsje him klear foar in soarte fan korrektive sjirurgy," antwurde se. "Jo kinne de man net skuldich meitsje. Ik bedoel, wat der mei him bard is, liet wat ûnsjogge littekens efter. En om't hy jild hat ..."
  
  "Ik bin it dermei iens. Ik soe itselde dwaan," Sam knikte. "Ik sis jo, dizze man is makke fan stiel."
  
  "Wêrom seist dat?" Se glimke.
  
  Sam skodholle en útademde, tinkend oer de fearkrêft fan har mienskiplike freon. "Wit net. Ik leau dat wûnen genêze en plastyske sjirurgy herstelt, mar, God, wat wie der in geastlike eangst dy dei, Nina.
  
  "Jo hawwe te gelyk, myn leafde," antwurde se mei deselde soarch. "Hy soe it noait tajaan, mar ik tink dat Perdue's geast ûnbegryplike nachtmerjes moat ûnderfine fanwegen wat him barde yn 'e Lost City. Jezus."
  
  "Stjerre, dy bastard," Sam skodde syn holle yn bewûndering foar Perdue. Hy tilde syn flesse op en seach Nina yn de eagen. "Perdue ... mei de sinne him nea ferbaarne, en meie de slangen syn grime witte."
  
  "Amen!" Nina galmde, klonk har flesse mei Sam's. "Foar Purdue!"
  
  De measte fan 'e rûzige mannichte by de Balmoral Arms hearden de toast fan Sam en Nina net, mar d'r wiene in pear dy't it diene - en wisten de betsjutting fan 'e keazen útdrukkingen. Sûnder it witten fan it feestlike duo seach in stille figuer harren fan 'e oare kant fan 'e kroech ôf. De swier boude man dy't se seach, dronk kofje, gjin alkohol. Syn ferburgen eagen sjogge stikem nei de twa minsken dy't it him wiken duorre om te finen. Jûn soe alles feroarje, tocht er wylst er se laitsje en drinke seach.
  
  Alles wat hy hoegde te dwaan wie lang genôch te wachtsjen op har libaasje om har effektyf minder perceptyf te meitsjen om te reagearjen. Alles wat hy nedich wie wie fiif minuten allinich mei Sam Cleave. Foardat er freegje koe wannear't sa'n kâns him foardwaan soe, kaam Sam mei muoite fan syn stoel oerein.
  
  It is grappich dat de ferneamde ûndersiikssjoernalist de râne fan de toanbank pakte, syn kilt delluts, út benaud dat syn billen yn de lens fan ien fan de mobyltsjes fan ien fan de besikers fongen wurde soene. Ta syn folsleine fernuvering wie dit earder bard doe't hy in pear jier lyn op it Highland Festival mei deselde set op in wankele plestik útstaltafel fotografearre waard. In ûnrêstich gong en in ûngelokkige swaai fan syn kilt late der al gau ta dat hy yn 2012 troch it Women's Auxiliary Corps yn Edinburgh útroppen waard ta Sexiest Skot.
  
  Hy krûpte foarsichtich nei de fertsjustere doarren oan 'e rjochterkant fan 'e bar mei 'Kippen' en 'Hanen', wifkjend nei de oerienkommende doar doe't Nina him mei in protte amusement seach, ree om him te helpen as hy de twa geslachten yn 'e war hie. in momint fan dronken semantyk. Yn 'e rûzige mannichte levere it ferhege folume fan it fuotbal op' e grutte muorre-monteare flatskerm in soundtrack fan kultuer en tradysje, en Nina naam it allegear yn. Nei har ferbliuw yn Nij-Seelân ferline moanne, sy fûn harsels nostalgysk foar de Alde Stêd en tartans.
  
  Sam ferdwûn yn it juste húske, en liet Nina har fokus op har single malt en de fleurige manlju en froulju om har hinne. Nettsjinsteande al har razende roppen en triuwen, wie it fannacht in rêstich publyk dat Balmoral besocht. Yn 'e betizing fan it spieljen fan bier en stroffeljende drinkers, de beweging fan dart tsjinstanners en dûnsjende dames, seach Nina gau ien anomaly - in figuer dy't allinich siet, hast sûnder beweging, en rêstich allinich. It wie nochal yntrigearjend hoe't de man der útseach, mar Nina besleat dat hy der wierskynlik net wie om te fieren. Net elkenien dronk om te fieren. Dat wist se mar al te goed. Elke kear as se immen ticht by har ferlear of rouwe oer wat spyt út it ferline, waard se dronken. Dizze frjemdling like hjir om in oare reden te wêzen, om te drinken.
  
  Hy like op wat te wachtsjen. Dit wie genôch foar de sexy histoarikus om har eagen op him te hâlden. Se seach him yn 'e spegel efter de bar, wylst se har whisky sloech. It wie hast onheilspellend, sa't er him net bewege, útsein de sa no en dan de hân omheech om te drinken. Ynienen kaam er oerein fan syn stoel, en Nina gong oerein. Se seach nei syn ferrassend rappe bewegingen, en ûntduts doe dat hy gjin alkohol dronk, mar Ierske iiskofje.
  
  "Och, ik sjoch in sober spoek," tocht se by harsels, folge him mei har blik. Se helle in pakje Marlboros út har learen beurs en helle in sigaret út de kartonnen doaze. De man seach yn har rjochting, mar Nina bleau yn it tsjuster, en stekke in sigaret oan. Troch har opsetlike rookwolken koe se him sjen. Se wie stil tankber dat de oprjochting de wet op it smoken net hanthavene, om't it op lân wie dat eigendom wie fan David Perdue, de rebellemiljardêr mei har dating.
  
  Net folle wist se dat dit lêste de reden wie wêrom't dizze man besletten hie dizze jûn de Balmoral Arms te besykjen. Net drinke en blykber net smoke, de frjemdling hie gjin reden om foar dizze kroech te kiezen, tocht Nina. Dit makke har erchtinkend, mar se wist dat se earder al te beskermjend west hie, sels paranoïde, dat se liet it foarearst mei rêst en gie werom nei de taak dy't oan 'e hân wie.
  
  "Noch ien, Rowan!" se knipoogde nei ien fan 'e barten, dy't der daliks oan foldie.
  
  "Wêr is dy haggis dy't hjir by dy wie?" - hy grapke.
  
  "Yn 'e sompe," gnyske se, "ik doch God wit wat."
  
  Hy lake wylst er har noch in amberkleurige fopspeen yngot. Nina bûgde foaroer om yn sa'n lawaaierige omjouwing sa stil mooglik te praten. Se luts Rowan syn holle nei har mûle en stiek har finger yn syn ear om der wis fan te wêzen dat er har wurden hearre koe. "Hawwe jo de man sjoen dy't dêr yn dy hoeke siet?" - frege se en knikte mei de holle nei de lege tafel mei healdronken iiskofje. "Ik bedoel, witte jo wa't hy is?"
  
  Rowan wist oer wa't se it hie. Sokke fatsoenlike karakters wiene maklik te spotten by Balmoral, mar hy hie gjin idee wa't de begeunstigers wiene. Hy skodde de holle en sette it petear op deselde wize troch. "Faam?" - hy âle.
  
  Nina fronse by it byskrift. "Ik bestelde de hiele nacht virgin dranken. Gjin alkohol. Hy hie hjir trije oeren west doe't jo en Sam opkamen, mar hy bestelde mar in iiskoffie en in broadsje. Nea oer wat praat, witsto?
  
  "Oh, goed," akseptearre se Rowan's ynformaasje en tilde har glês om him mei in glimke te ûntslaan. "Ta."
  
  It wie al in skoft lyn dat Sam op it húske west hie en no begûn se in hint fan ûnrêst te fielen. Boppedat wie de frjemdling Sam folge nei de manljuskeamer, en ek hy waard noch fermist yn 'e haadkeamer. Der wie wat se net leuk. Hja koe it net helpe, mar hja wie mar ien fan dy lju, dy't hwat net loslitte koe, as it har ienris muoie.
  
  "Wêr geane jo hinne, dokter Gould? Jo witte wat jo fine, kin net goed wêze, huh? Seamus raasde. Syn groep barste út laitsjen en gûlen yn útdaagjen, wat de histoarikus allinnich mar laitsje liet. "Ik wist net dat jo sa'n dokter wiene!" Under har gûlen fan fleurigens klopte Nina op 'e doar fan 'e manljuskeamer en lei de holle tsjin 'e doar om better elk antwurd te hearren.
  
  "Sam?" - rôp se. "Sam, giet it dêr goed?"
  
  Binnen koe se manljusstimmen hearre yn animearre petearen, mar it wie ûnmooglik te ûnderskieden oft ien fan harren fan Sam hearde. "Sam?" se bleau de bewenners teisterjen troch te klopjen. It rûzje draaide út yn in lûde klap oan de oare kant fan de doar, mar se doarste der net yn.
  
  "Ferdomme," gnyske se. "It kin elkenien wêze, Nina, dus kom net yn en meitsje in gek fan dysels!" Wylst se wachte, tikke har hege hakken laarzen ûngeduldich op 'e flier, mar dochs kaam der gjinien út 'e Haandoar. Fuortendaliks waard noch in krêftich lûd heard yn it húske, dat hiel serieus klonk. It wie sa lûd, dat sels de wylde mannichte it yn 'e gaten hie, wat har petearen dempe.
  
  It porslein ferplettere en wat grut en swier rekke de binnenkant fan 'e doar, en rekke Nina's miniatuerskedel hurd.
  
  "Goede God! Wat de hel bart dêr? se raasde lilk, mar wie ek bang foar Sam. Der wie noch gjin sekonde foarby, ear't er de doar iepen rukte en Nina rjocht yn rûn. De krêft sloech har fan har fuotten, mar Sam pakte har op 'e tiid.
  
  "Litte wy gean, Nina! Fluch! Lit ús hjir fuort! Dus, Nina! No!" dondere er, en sleepte har by de pols oer de drokte kroech. Foardat immen freegje koe, ferdwûnen de jierdei en syn freon yn de kâlde Skotske nacht.
  
  
  3
  Watercress en pine
  
  
  Doe't Perdue muoite hie om de eagen te iepenjen, fielde er him as in libbenleas stik dykkarkas.
  
  "Nou, goeiemoarn, hear Perdue," hearde er, mar koe de freonlike froulike stim net fine. "Hoe fielst dy, hear?"
  
  "Ik fiel my in bytsje misselijk, tank. Kin ik wat wetter krije?" - woe er sizze, mar hwat Perdue der fan út syn eigen lippen ferheard hie, wie in fersyk dat better efter de doarren fan it bordeel litten waard. De ferpleechster besocht wanhopich net te laitsjen, mar ek se ferraste harsels mei in giggel dy't har profesjonele hâlding daliks ferneatige en se hurke del, mei beide hannen har mûle.
  
  "Oh myn God, hear Perdue, ik ferûntskuldigje my!" mompele se, har gesicht mei de hannen bedekt, mar har pasjint seach dúdlik mear skamje foar syn gedrach as se oait koe. Syn bleekblauwe eagen seagen har mei ôfgriis oan. "Nee, asjebleaft," hy wurdearre de krektens fan it lûd fan syn opsetlike wurden, "Ekskús my. Ik fersekerje jo dat it in fersifere útstjoering wie. " Op 't lêst doarde Perdue te glimkjen, al wie it mear in grimas.
  
  "Ik wit it, hear Perdue," joech de aardige blonde mei griene eagen ta, en holp him krekt genôch te sitten om in slokje wetter te nimmen. "Soe it helpe om jo te fertellen dat jo witte dat ik folle, folle slimmer en folle mear betiizjend haw heard dan dit?"
  
  Perdue wiette syn kiel mei skjin, koel wetter en antwurde: "Soene jo leauwe dat it my gjin treast bringe soe dit te witten? Ik sei noch altyd wat ik sei, ek al makken oaren harsels ek gek." Hy barste út it laitsjen. "Dat wie aardich obsene, wie it net?"
  
  Ferpleechster Madison, mei har namme skreaun op har nammekaartsje, giggelde hertlik. It wie in echte giggel fan wille, net iets dat se fake om him better te fielen. "Ja, menear Perdue, dat wie treflik rjochte."
  
  De doar nei Purdue's priveekantoar gie iepen en Dr. Patel seach nei bûten.
  
  "It liket derop dat it goed mei jo giet, menear Perdue," glimke er, wylst er ien wynbrau opheve. "As jo wekker wurde?"
  
  "Ik waard eins in skoft lyn wekker en fielde my aardich enerzjy," glimke Perdue wer nei ferpleechster Madison om har privee grap te werheljen. Se knypte har lippen op om in giggel te ûnderdrukken en joech it boerd oan 'e dokter.
  
  "Ik kom daliks werom mei moarnsbrochje, hear," fertelde se beide hearen foardat se de keamer ferliet.
  
  Perdue draaide de noas op en flústere: "Dokter Patel, ik yt no leaver net, as jo it net slim hawwe. Ik tink dat de drugs my noch in skoft misselijk meitsje."
  
  "Ik bin bang dat ik oanhâlde soe, hear Perdue," stie Dr. Patel oan. "Jo binne al mear as in dei sedearre , en jo lichem hat wat hydrataasje en fieding nedich foardat wy trochgean mei de folgjende behanneling."
  
  "Wêrom wie ik sa lang ûnder ynfloed?" - frege Perdue daliks.
  
  "Eins," sei de dokter ûnder syn azem, en seach heul soargen, "wy hawwe gjin idee. Jo fitale tekens wiene befredigjend, sels goed, mar jo like te sliepen, om sa te sizzen. Meastentiids is dit type sjirurgy net te gefaarlik, it súksespersintaazje is 98%, en de measte pasjinten wurde sa'n trije oeren nei wekker."
  
  "Mar it duorre my in oare dei, jaan of nimme, om út myn kalme steat te kommen?" Perdue fronse doe't er besocht goed oerein te sitten op 'e hurde matras dy't him ûngemaklik omkeare. "Wêrom moast dit barre?"
  
  Dokter Patel skodholle. "Sjoch, elkenien is oars. Koe fan alles wêze. It koe neat wêze. Miskien is jo geast wurch en hat besletten om in time-out te nimmen. " De Bangladesjyske dokter suchte: "God wit, basearre op jo ynsidintrapport, tink ik dat jo lichem besletten hat genôch is foar hjoed - en foar ferdomde goede reden!"
  
  Perdue naam in momint om de ferklearring fan 'e plastysk sjirurch te beskôgjen. Foar it earst sûnt syn beproeving en dêropfolgjende sikehûsopname yn in partikuliere sikehûs yn Hampshire, tocht de roekeleaze en rike ûntdekkingsreizger in bytsje oer syn problemen yn Nij-Seelân. Yn wierheid, it wie noch net yn syn tinzen ferdwûn hoe ôfgryslik syn ûnderfining der west hie. Fansels, de geast fan Perdue omgean mei it trauma fan in fertrage gefoel fan ûnwittendheid. Ik sil letter meilijen hawwe foar mysels.
  
  It feroarjen fan it ûnderwerp, hy kearde him nei Dr. Patel. "Moat ik ite? Kin ik gewoan wat wetterige sop of sa?"
  
  "Jo moatte in geastlêzer wêze, hear Perdue," sei suster Madison doe't se in sulveren karre de keamer yn ried. Dêrop sieten in beker tee, in heech gleske wetter en in plaat wetterkerssop, dat yn dizze sterile omjouwing prachtich rûkte. "Oer de sop, net de wetterigens," tafoege se.
  
  "It sjocht der aardich goed út," joech Perdue ta, "mar earlik sein, ik kin net."
  
  'Ik bin bang dat dit doktersopdrachten binne, hear Perdue. Sels ite jo mar in pear lepels?" se oertsjûge. "Salang't jo gewoan wat hawwe, soene wy tankber wêze."
  
  "Precies," glimke dokter Patel. "Probearje it mar, hear Perdue. Lykas ik der wis fan bin dat jo it wurdearje, kinne wy net trochgean mei jo behannelje op in lege mage. It medisyn sil skea oan jo lichem feroarsaakje."
  
  "Oké," stimde Perdue mei tsjinsin. It romige griene skûtel foar him rûkte nei de himel, mar alles dat syn lichem woe wie wetter. Hy begriep fansels wêrom't er ite moast, en dêrom naem er de leppel en die him ynspannings. Lizzend ûnder it kâlde tekken yn syn sikehûsbêd fielde er dat de dikke vulling sa no en dan op syn skonken pleatst waard. Under it ferband stiek it as in kers út in sigaret dy't útstutsen wie op in kneuzing, mar hy behâlde syn stân. Hy wie ommers ien fan 'e grutte oandielhâlders fan dizze klinyk - Salisbury Private Health Care - en Perdue woe net lykje as in swakke foar it personiel dat hy ferantwurdlik wie foar it ynsetten.
  
  Hy slút de eagen tsjin de pine, tilde de leppel nei de lippen en smakke de kulinêre feardichheden fan it partikuliere sikehûs dat er noch in skoft nei hûs neame soe. De lekkere smaak fan it iten lei him lykwols net ôf fan it nuvere foargevel dat er fielde. Hy koe net oars as neitinke oer hoe't syn ûnderliif der útseach ûnder de vulling fan gaas en tape.
  
  Nei it ûndertekenjen fan Purdue's lêste fitale tekens nei de sjirurgy beoardieling, skreau Dr. Patel de resepten fan Nurse Madison foar de folgjende wike. Se die de blinen iepen yn Perdue syn keamer, en hy realisearre úteinlik dat hy wie op 'e tredde ferdjipping fan' e binnenhôf tún.
  
  "Bin ik net op 'e earste ferdjipping?" frege er nochal senuweftich.
  
  "Nee," song se, en seach ferbjustere. "Wêrom? Makket it út?
  
  "Ik tink net," antwurde hy, noch altyd in bytsje fernuvere.
  
  Har toan wie wat soargen. "Hawwe jo hichteeangst, hear Perdue?"
  
  "Nee, ik haw gjin foby's, as sadanich, myn leave," ferklearre hy. "Eins kin ik net sizze wêr't it krekt oer giet. Miskien wie ik gewoan ferrast dat ik de tún net seach doe't jo de jaloezieën dellutsen.
  
  "As wy wisten dat dit wichtich wie foar jo, fersekerje ik jo, wy soene jo op 'e earste ferdjipping pleatst hawwe, hear," sei se. "Moat ik de dokter freegje oft wy dy ferpleatse kinne?"
  
  "Nee, nee, asjebleaft," protestearre Perdue sêft. "Ik sil it lânskip net te komplisearje. Alles wat ik wol witte is wat der dan bart. Trouwens, wannear sille jo de ferbiningen oan myn skonken feroarje?"
  
  De ljochtgriene jurk fan ferpleechster Madison seach mei begrutsjen op har pasjint del. Se sei sêft: "Mach der gjin soargen oer, hear Perdue. Sjoch, jo hawwe wat ferfelende problemen hân mei de ferskriklike... - se bleau earbiedich stil, besocht wanhopich de slach te fersachtsjen -... ûnderfining dy't jo hân hawwe. Mar meitsje jo gjin soargen, hear Perdue, jo sille fine dat de ûnderfining fan dokter Patel ongeëvenaard is. Jo witte, wat jo beoardieling fan dizze korrektive sjirurgy ek is, hear, ik bin der wis fan dat jo ûnder de yndruk sille wêze. "
  
  Se joech Perdue in oprjochte glimke dy't har doel berikte om him te kalmearjen.
  
  "Tankewol," hy knikte, in lichte glimke rekke syn lippen. "En sil ik it wurk yn 'e heine takomst kinne evaluearje?"
  
  De lytse ferpleechster mei in freonlike stim sammele de lege wetterkruik en it glês en gie nei de doar, om koart werom te kommen. Doe't se de doar iepen die om út te gean, seach se werom nei him en wiisde nei it sop. "Mar pas nei't jo in goeie deuk yn dizze bak makke hawwe, hear."
  
  Perdue die syn bêst om it dêropfolgjende griffelje pynlik foarby te litten, hoewol de muoite omdôch wie. In tinne steek waard spand oer syn soarchfâldich stitched hûd, dêr't ûntbrekkende weefsel waard ferfongen. Perdue makke in poging om safolle mooglik fan 'e sop te iten, hoewol't it tsjin dy tiid ôfkuolle wie en feroare yn in pastich skûtel mei in knapperige korst - net krekt it soarte keuken wêrmei't miljardêrs gewoanlik fêststelle. Oan 'e oare kant wie Perdue te tankber dat er hielendal de kaken fan 'e meunsterlike ynwenners fan 'e Ferlerne Stêd oerlibbe hie, en hy soe net kleie oer de kâlde bouillon.
  
  "Made?" Hy hearde.
  
  Ferpleechster Madison kaam binnen, bewapene mei ark om de wûnen fan har pasjint te skjin te meitsjen en in frisse ferbining om de stekken dêrnei te dekken. Perdue wist net wat te dwaan fan dizze iepenbiering. Hy fielde net it minste tint fan eangst of ferlegenens, mar de gedachte oan wat it bist yn it labyrint fan de Ferlerne Stêd him dwaan soe, makke him ûnrêstich. Fansels doarde Perdue gjin teken sjen litte fan ien dy't tichtby in panykoanfal wie.
  
  "Dit sil in bytsje sear dwaan, mar ik sil besykje it sa pynlik mooglik te meitsjen," sei se sûnder him te sjen. Perdue wie tankber om't er him foarstelde dat de útdrukking op syn gesicht no net noflik wie. "D'r sil wat stekken wêze," gie se troch, en sterilisearret har teare ynstrumint om de rânen fan 'e ferbining los te meitsjen, "mar ik kin jo in aktuele salve jaan as jo it te lestich fine."
  
  "Nee, tank," hy gniisde in bytsje. "Gean der gewoan foar en ik sil de swierrichheden oerwinne."
  
  Se seach efkes op en joech him in glimke, as goedkarde se syn moed. It wie gjin drege taak, mar se begriep temûk de gefaren fan traumatyske oantinkens en de eangst dy't se feroarsaakje koene. Hoewol't gjin fan 'e details fan' e oanfal op David Perdue har oait iepenbiere waard, hie Nurse Madison spitigernôch earder in trageedzje fan dizze yntensiteit tsjinkaam. Se wist hoe't it wie om ferminkt te wurden, ek dêr't nimmen sjen koe. It oantinken oan 'e beproeving ferliet syn slachtoffers noait, wist se. Miskien wie se dêrom sa'n sympaty foar de rike ûndersiker op persoanlik nivo.
  
  Syn azem stie yn syn kiel en hy knypte syn eagen ticht doe't se de earste dikke laach gips fuorthelle. It makke in siiklik lûd dat Perdue krûpe makke, mar hy wie noch net ree om syn nijsgjirrigens te befredigjen troch syn eagen te iepenjen. Se bleau stean. "Is dit goed? Wolle jo dat ik stadiger ryd?"
  
  Hy knikte: "Nee, nee, mar hastich. Doch it mar gau, mar jou my de tiid om tuskentroch te sykheljen."
  
  Sûnder in wurd as antwurd te sizzen, skuorde suster Madison ynienen it ferband mei ien ruk. Perdue raasde yn eangst, fersmoarge troch de instantane flecht fan syn azem.
  
  "Ji-zuss Charist!" rôp er, syn eagen wiid iepen fan skok. Syn boarst helle rap doe't syn geast de martelende hel ferwurke yn in pleatslik gebiet fan hûd.
  
  "Sorry, menear Perdue," se ferûntskuldigje se oprjocht. "Jo seine dat ik gewoan trochgean moast en dit ôfmeitsje."
  
  "Ik-ik wit w-w-wat ik sei," mompele hy, en krige in bytsje werom syn fermogen om te sykheljen. Hy hie nea ferwachte dat it soe wêze as martele wurde tidens in ferhoar of spikers útlûke. "Do hast gelyk. Dat sei ik echt. Oh myn god, it hat my hast fermoarde."
  
  Mar wat Perdue nea ferwachte, wie wat er sjen soe as er nei syn wûnen seach.
  
  
  4
  It ferskynsel fan deade relativiteit
  
  
  Sam besocht hastich syn autodoar te iepenjen, wylst Nina wyld neist him gie. Tsjin dizze tiid realisearre se dat it nutteloos wie om har âlde kameraad oer alles te freegjen wylst hy rjochte wie op serieuze saken, dus se keas om in sykheljen te nimmen en har tonge te hâlden. De nacht wie froast foar dizze tiid fan it jier, en syn skonken, fielde de bytende kjeld fan 'e wyn, krollen ûnder syn kilt, en syn earms wiene ek nuver. Fan 'e kant fan 'e kroech bûten de festiging waarden stimmen heard, fergelykber mei it gjalpjen fan jagers dy't ree binne om yn 'e fuotstappen fan in foks te rinnen.
  
  "Yn'e goedichheid!" Sam sisde yn it tsjuster doe't de tip fan 'e kaai trochgie te krabben op it slot, net yn steat om in útwei te finen. Nina seach werom nei de tsjustere figueren. Se gongen net fan it gebou ôf, mar se koe in argumint meitsje.
  
  "Sam," flústere se, sykhelle fluch, "kin ik dy helpe?"
  
  "Hy sil komme? Komt er al?" - frege er oanhâldend.
  
  Noch altyd fernuvere troch de ûntsnapping fan Sam, antwurde se: "Wa? Ik moat witte foar wa't ik oppassen moat, mar ik kin jo fertelle dat der noch gjinien nei ús sjocht.
  
  "Th-dat ... dy fu-" hy stottere, "de ferdomme keardel dy't my oanfallen."
  
  Har grutte donkere eagen skennen it gebiet, mar foar safier't Nina sjen koe, wie der gjin beweging tusken de striid bûten de kroech en Sam syn wrak. De doar kreake iepen foar't Nina útfine koe wa't Sam bedoelde, en se fielde dat syn hân har earm grypte. Hy smiet har sa sêft as er koe yn 'e auto en triuwde har efter har oan.
  
  "Oh myn God, Sam! Jo hânmjittich gear shift is hel op myn fuotten! "- klage se, muoite om yn 'e passazjiersstoel te kommen. Normaal soe Sam in soarte fan kwea hawwe oer de dûbelsinnigens dy't se sei, mar hy hie no gjin tiid foar humor. Nina wriuwde har dijen, en frege har noch ôf wêr't alle drokte oer wie, doe't Sam de auto startte. It útfieren fan har routine fan it sluten fan 'e doar kaam krekt op' e tiid, om't, net earder, in hurde knal op it rút feroarsake Nina fan skrik te razen.
  
  "Myn god!" - raasde se by it oansjen fan in man mei in mantel yn in mantel dy't ynienen út it neat ferskynde.
  
  "Soan fan in stront!" Sam fuorre, beweecht de hefboom earst en fersnelle de auto.
  
  De man bûten de doar fan Nina raasde lilk tsjin har, en smiet rappe klappen op it rút. As Sam ree om te fersnellen, fertrage de tiid foar Nina. Se seach foarsichtich nei de man, waans gesicht ferdraaid wie fan spanning, en herkende him daliks.
  
  "Frou," mompele se fernuvere.
  
  Doe't de auto fan it parkearplak ried, rôp de man harren wat troch de reade remljochten, mar Nina wie te bot skrokken om omtinken te jaan oan wat er sei. Se wachte mei iepen mûle op 'e juste útlis dy't Sam jaan koe, mar har geast wie hielendal trochinoar. Oan 'e lette oere rûnen se twa reade ljochten lâns de haadstrjitte fan Glenrothes, nei it suden rjochting Noard Queensferry.
  
  "Watsto seidest?" - frege Sam oan Nina doe't se einlings de grutte dyk op rieden.
  
  "Sawat?" frege se, sa oerstjoer troch it allegear dat se it measte fergeat wêr't se it oer hie. "Och, de man by de doar? Is dit de kili wêrfan jo fuortrinne?"
  
  "Ja," antwurde Sam. "Hoe hawwe jo him dêr neamd?"
  
  "O, Hillige Faam," sei se. "Ik seach him yn 'e kroech wylst jo op 'e heide wiene en ik fernaam dat hy gjin alkohol dronk. Dus al syn drankjes ..."
  
  "Famgammen," stelde Sam foar. "Ik begryp it. Ik begryp it." Syn antlit waerd bleat en syn eagen wiene noch wyld, mar hy hâldde de eagen op 'e bochtige dyk mei syn hege balken. "Ik moat echt in auto keapje mei sintrale slûs."
  
  "Gjin stront," sei se iens, en sette har hier ûnder in breiden pet. "Ik soe tocht hawwe dat dit foar jo no dúdlik wurden wie, foaral yn it bedriuw wêryn jo binne. Om jo kont sa faak achternei te litten en te lijen soe better ferfier nedich wêze.
  
  "Ik fyn myn auto leuk," mompele er.
  
  "Dit liket op in flater, Sam, en jo binne ryk genôch om wat te beteljen dat past by jo behoeften," preke se. "As in tank."
  
  "Hat er dy wat ferteld?" frege Sam har.
  
  "Nee, mar ik seach him nei dy yn it húske gean. Ik tocht der gewoan neat fan. Wêrom? Hat er dêr wat tsjin dy sein of hat er dy gewoan oanfallen?" frege Nina, en naam in momint om syn swarte lokken efter syn ear te poetsen om syn hier út syn gesicht te krijen. "Oh myn God, jo lykje as jo in deade sibben sjoen hawwe of sa."
  
  Sam seach har oan. "Wêrom seist dat?"
  
  "It is gewoan in manier om mysels te uterjen," ferdigene Nina harsels. "Behalven as hy jo ferstoarne sibben wie."
  
  "Wês net dom," sei Sam.
  
  It kaam Nina troch dat har maat net krekt de regels fan 'e dyk folge, om't hy in miljoen liter pure whisky yn' e ieren hie en in doasis skok foar goede maatregel. Se rûn sêft de hân fan syn hier nei syn skouder, om him net bang te meitsjen. "Finne jo net dat it better is foar my om te riden?"
  
  "Jo kinne myn auto net. D'r sitte... trúkjes yn," protestearre Sam.
  
  "Net mear as jo hawwe, en ik kin jo perfekt goed nimme," glimke se. "Lit ús no dwaan. As de plysjes dy tsjinhâlde, dan sitte jo yn 'e djippe stront, en wy hawwe fan dizze jûn gjin oare soere smaak nedich, hearst?"
  
  Har oertsjûging wie suksesfol. Mei in stille sucht fan oerjefte sloech er de dyk ôf en wiksele er fan plak mei Nina. Noch altyd skokken troch wat der bard wie, kammen Sam de tsjustere dyk foar tekens fan efterfolging, mar wie oplucht om te finen dat d'r gjin bedriging wie. Ek al wie Sam dronken, hy krige net folle sliep ûnderweis nei hûs.
  
  "Jo witte, myn hert kloppet noch," fertelde hy Nina.
  
  "Ja, myn ek. Hawwe jo gjin idee wa't hy wie?" - sy frege.
  
  "Hy like ien dy't ik ienris koe, mar ik kin net krekt sizze wa't," joech Sam ta. Syn wurden wiene like betize as de emoasjes dy't him oerweldigen. Hy draafde mei de fingers troch it hier en rûn sêft mei de hân oer syn gesicht foardat er werom nei Nina seach. "Ik tocht dat hy my deadzje soe. Hy hat gjin longen of sa, mar hy mompele wat en triuwde my, dat ik waard lilk. De bastard die net de muoite om in ienfâldige "hoi" te sizzen of sa, dus ik naam it as in oanmoediging om te fjochtsjen of tocht dat hy miskien besocht my yn 'e stront te triuwen, witsto? "
  
  "It hat sin," sei se iens, en hold de dyk foar en efter harren goed yn de gaten. "Hwat mompele er dochs? Dit kin jo in oanwizing jaan oer wa't hy wie of wêr't hy foar wie.
  
  Sam tocht oan in vague ynsidint, mar neat spesifyk kaam yn 't sin.
  
  "Ik haw gjin idee," antwurde hy. "Noris, ik bin op it stuit ljochtjierren fuort fan elke oertsjûgjende gedachte. Miskien hat de whisky myn ûnthâld fuortwosken of sa, want wat ik my herinner liket in Dali-skilderij yn it echte libben. It is gewoan dat alles," raasde er en makke in drippend gebeart mei syn hannen, "is smoarge en mongen mei te folle kleuren."
  
  "Klinkt as de measte fan jo jierdei," sei se, en besocht net te glimkjen. "Sit gjin soargen, leafde. Meikoarten kinne jo it allegear útsliepe. Moarn ûnthâlde jo dizze stront better. Boppedat is de kâns grut dat Rowan jo wat mear fertelle kin oer jo molester, om't hy him de hiele jûn betsjinnet."
  
  De dronken holle fan Sam draaide har om te glare en helle yn ûnleauwe op 'e kant. "Myn molester? God, ik bin der wis fan dat hy leaflik wie, om't ik my net herinnerje dat hy op my sloech. Ek ... wa is Rowan?
  
  Nina sloech mei de eagen. "Oh myn God, Sam, do bist in sjoernalist. Jo kinne oannimme dat jo witte dat de term ieuwenlang is brûkt om te ferwizen nei ien dy't pestert of ergeret. It is gjin hurde haadwurd lykas ferkrêfter of ferkrêfter. En Rowan is in barman by Balmoral.
  
  "Oh," song Sam doe't syn eachlidden sakke. "Ja, dan, ja, dy babbeljende idioat wie my ferfelend. Ik sis it dy, ik haw my al lang net sa pestered field."
  
  "Okee, okee, set it sarkasme oan 'e kant. Stopje dom te wêzen en wekker wurde. Wy binne hast by jo thús, "ynstruearre se doe't se troch de Turnhouse Golfbaan rieden.
  
  "Binne jo de nacht?" hy frege.
  
  "Ja, mar do giest dalik op bêd, jierdei jonge," sei se strang.
  
  "Ik wit dat wy binne. En as jo mei ús komme, sille wy jo sjen litte wat der yn 'e Republyk Tartan libbet," kundige hy oan, glimkjend nei har yn it ljocht fan 'e foarbygeane giele ljochten dy't de dyk lizze.
  
  Nina suchte en sloech mei de eagen. "Praat oer it sjen fan de spoeken fan âlde freonen," mompele se doe't se de strjitte opdraaiden wêr't Sam wenne. Hy sei neat. De mistige geast fan Sam wie op de autopilot doe't er yn stilte troch de hoeken fan 'e auto wiegde, wylst fiere tinzen it wazige gesicht fan 'e frjemdling yn 'e herenkeamer út syn ûnthâld bleauwen.
  
  Sam wie net folle fan in lêst doe't Nina syn holle lei op it fluffed kessen yn syn sliepkeamer. It wie in wolkom feroaring fan syn langdradige protesten, mar se wist dat it soere barren fan 'e jûn, keppele oan it drinken fan 'e ferbittere Ier, syn tol nommen hawwe moast op 'e hâlding fan har freon. Hy wie wurch, en hoe wurch syn lichem ek wie, syn geast focht tsjin rêst. Se koe it sjen oan de beweging fan syn eagen efter syn tichte eagen.
  
  "Sliep goed, jonge," flústere se. Se tute Sam op it wang, luts it tekken omheech en stiek de râne fan syn fleecetekken ûnder syn skouder. Flauwe ljochtflitsen ferljochte de heal lutsen gerdinen doe't Nina de bedlampe fan Sam útsette.
  
  Hja liet him yn tefreden opwining efter, en gong de wenkeamer yn, dêr't syn leafste kat op 'e skoarstien stie.
  
  "Hallo, Bruich," flústere se, en fielde har folslein leech. "Wolle my fannacht waarm hâlde?" De kat die neat mear as troch de spjalten fan syn eachlidden te sjen om har bedoelingen te bestudearjen foardat se freedsum ôfdoarme doe't de tonger oer Edinburgh rôle. "Nee," se skodholle. "Ik koe it oanbod fan jo learaar akseptearje as ik wist dat jo my ferwaarloaze soene. Jo ferdomde manlju binne allegear itselde."
  
  Nina plofte op 'e bank en sette de tv oan, net sasear foar fermaak as foar selskip. Fragminten fan de ynsidinten fan 'e nacht flitsen troch har geast, mar se wie te wurch om der tefolle fan te besjen. Alles wat se wist wie dat se ûnrêstich wie troch it lûd dat de faam makke doe't hy har autorút sloech foardat Sam ried. It wie as in stadich gaap werhelle yn stadige beweging; in ferskriklik, spookjend lûd dat se net ferjitte koe.
  
  Iets trok har oandacht op it skerm. It wie ien fan 'e parken yn har wenplak Oban yn it noardwesten fan Skotlân. Bûten gie de rein del om Sam Cleave syn jierdei fuort te waskjen en de dage fan in nije dei oan te kundigjen.
  
  Twa oere moarns.
  
  "Och, wy binne wer op it nijs," sei se en sette it lûd omheech boppe it lûd fan 'e rein. "Hoewol net heul spannend." D'r stie neat serieus yn it nijsberjocht oars as dat de nij keazen boargemaster fan Oban nei in lanlike gearkomste fan hege prioriteit en grut fertrouwen wie. "Betrouwen, ferdomme," gnyske Nina, en stiek in Marlboro oan. "Just in fancy namme foar in geheim protokol foar needdekking, hey, bastards?" Mei har karakteristike sinisme besocht Nina te begripen hoe't in ienfâldige boargemaster wichtich genôch wurde koe om útnoege te wurden foar sa'n gearkomste op heech nivo. It wie nuver, mar de sânige eagen fan Nina koene it blauwe ljocht fan 'e tv net mear ferdrage, en se foel yn 'e sliep mei it lûd fan 'e rein en it ûnkoherinte, ferdwinende petear fan 'e ferslachjouwer fan Channel 8.
  
  
  5
  In oare ferpleechkundige
  
  
  Yn it moarnsljocht dat troch it finster fan Perdue kaam, seagen syn wûnen folle minder grotesk út as de foarige middei doe't ferpleechster Madison se skjinmakke hie. Hy ferburgen syn earste skok by it oansjen fan 'e bleke blauwe spjalten, mar hy koe amper beweare dat it wurk fan 'e dokters yn' e Salisbury Clinic top wie. Sjoen de ferneatigjende skea oan syn legere lichem yn 'e djipten fan' e Lost City, wie de korrektive sjirurgy briljant gien.
  
  "It sjocht der better út as ik tocht," sei er tsjin de ferpleechster doe't se it ferband fuorthelle. "Oan de oare kant, miskien bin ik gewoan goed hersteld?"
  
  De ferpleechster, in jonkfrou waans bedside wat minder persoanlik wie, glimke wifkjend nei him. Perdue realisearre dat se it gefoel foar humor fan ferpleechster Madison net diele, mar se wie teminsten freonlik. Se like nochal ûngemaklik om him hinne, mar hy koe net begripe wêrom. As hy wie, frege de ekstroverte miljardêr gewoan.
  
  "Binne jo allergisch?" - hy grapke.
  
  "Nee, hear Perdue?" - antwurde se foarsichtich. "Foar wat?"
  
  "Foar my," glimke er.
  
  Foar in koart momint ferskynde de âlde 'jage herten'-ekspresje op har gesicht, mar syn gnizen ferlost har al gau fan har betizing. Se glimke fuortendaliks nei him. "Hmm, nee, ik bin net sa. Se testen my en fûnen dat ik eins ymmun bin foar jo. "
  
  "Ha!" - rôp er út en besocht it bekende brânende gefoel fan 'e spanning fan 'e stekken op 'e hûd te negearjen. "Jo lykje weromhâldend om in protte te praten, dus ik konkludearre dat d'r wat medyske reden foar wêze moat."
  
  De ferpleechster naam in djip, útlutsen sykheljen foardat se him antwurde. "Dit is in persoanlike saak, hear Perdue. Besykje asjebleaft myn rigide profesjonaliteit net ta hert te nimmen. It is gewoan myn manier. Alle pasjinten binne my dierber, mar ik besykje net persoanlik oan har hechte te wurden."
  
  "Min ûnderfining?" hy frege.
  
  "Hospice," antwurde se. "It sjen fan pasjinten nei in ein nei't ik tichtby har kaam wie gewoan te folle foar my."
  
  "Ferdomme, ik hoopje dat jo net bedoele dat ik stjerre sil," mompele er mei grutte eagen.
  
  "Nee, fansels, dat bedoelde ik net," ûntkent se har útspraak fluch. "Ik bin der wis fan dat it ferkeard útkaam. Guon fan ús binne gewoan net heul sosjale minsken. Ik waard in ferpleechster om minsken te helpen, net om by in famylje te kommen, as dat net te slim fan my is om te sizzen. "
  
  Perdue krijt it. "Ik begryp it. Minsken tinke dat, om't ik ryk bin en in wittenskiplike ferneamdens en soksoarte dingen, ik graach meidwaan oan organisaasjes en wichtige minsken moetsje." Hy skodde de holle. "Al dy tiid wol ik gewoan wurkje oan myn útfinings en stille harbingers út 'e skiednis fine dy't helpe om guon weromkommende ferskynsels yn ús tiidrekken te ferdúdlikjen, wite jo? Krekt om't wy d'r binne, grutte oerwinningen helje yn dy wrâldske dingen dy't echt fan belang binne, tinke minsken automatysk dat wy it dogge foar de gloarje.
  
  Se knikte, krimpende doe't se it lêste plestik fuorthelle dat Perdue nei hymjen makke. "Te wier, hear."
  
  "Neem my asjebleaft David," kreunde hy doe't de kâlde floeistof de stikte sneed op syn rjochter quad-spier slikte. Syn hân pakte ynstinktyf har earm, mar hy stoppe har beweging yn 'e loft. "God, dit is in ferskriklik gefoel. Kâld wetter op dead fleis, witsto?
  
  "Ik wit it, ik herinner my doe't ik in rotator cuff sjirurgy hie," sy sympatisearre. "Sit gjin soargen, wy binne hast klear."
  
  In flugge klop op 'e doar kundige dokter Patel syn besite oan. Hy seach wurch, mar yn 'e moed. "Goeiemoarn, fleurige minsken. Hoe dogge wy hjoed allegear?"
  
  De ferpleechster glimke gewoan, konsintrearre op har wurk. Perdue moast wachtsje oant syn sykheljen weromkaam foardat er besykje te antwurdzjen, mar de dokter gie troch mei it bestudearjen fan de kaart sûnder te wifkjen. Syn pasjint studearre syn gesicht doe't hy lies de lêste resultaten, lêzen fan in lege miening.
  
  "Wat is der oan de hân, dokter?" Perdue froast. "Ik tink dat myn wûnen der al better útsjen, toch?"
  
  "Oerskatte alles net, David," lake Dr. Patel. "Jo binne goed en alles sjocht der goed út. Krekt in lange nachtoperaasje hân dy't my sawat alles út my naam.
  
  "Hat de pasjint it útmakke?" Perdue grapke, hope dat er net al te ûngefoelich wie.
  
  Dokter Patel joech him in spottend blik, fol fermaak. "Nee, yn feite, se stoar oan in driuwende needsaak om boarsten grutter te hawwen dan de mêtresse fan har man." Foardat Perdue it ferwurkje koe, suchte de dokter. "It silikon is yn it weefsel sipele, om't guon fan myn pasjinten," hy seach Perdue warskôgjend oan, "folgje de folgjende kursus fan behanneling net en drage úteinlik minder."
  
  "Subtyl," sei Perdue. "Mar ik haw neat dien om jo wurk yn gefaar te bringen."
  
  "In goed man," sei dokter Patel. "Dat wy sille hjoed de laserbehanneling begjinne gewoan om in protte hurde weefsel om 'e ynsnijdingen los te meitsjen en de spanning op 'e senuwen te ûntlêsten."
  
  De ferpleechster ferliet efkes de keamer om de dokter mei Perdue te praten.
  
  "Wy brûke IR425," sei Dr. Patel, en mei rjocht. Perdue wie in útfiner fan elemintêre technology en produsearre de earste line fan therapeutyske ynstruminten. No wie it tiid foar de skepper om te profitearjen fan syn eigen wurk, en Perdue wie bliid om de effektiviteit fan 'e earste hân te sjen. Dokter Patel glimke grutsk. "It lêste prototype oertrof ús ferwachtingen, David. Miskien moatte jo jo harsens brûke om Brittanje foarút te bringen yn 'e yndustry foar medyske apparaten.
  
  Perdue lake. "As ik mar tiid hie, myn leave freon, soe ik de útdaging mei weardichheid oannimme. Spitigernôch binne d'r te folle dingen om út te pakken."
  
  Dokter Patel seach ynienen serieuzer en soargen. "Lykas de giftige boa-constrictors makke troch de nazi's?"
  
  Hy woe mei dizze útspraak yndruk meitsje en nei Perdue syn reaksje te oardieljen is it him slagge. Syn koppige pasjint bleek in bytsje by it oantinken oan 'e meunsterlike slang dy't him heal opslokt hie foardat Sam Cleave him rêde. Dokter Patel stoppe om Perdue te litten oer de ferskriklike oantinkens te tinken, om der wis fan te wêzen dat er noch begriep hoe gelok hy wie om sykhelje te kinnen.
  
  "Neat neat foar fansels, dat is alles wat ik te sizzen," ried de dokter sêft. "Sjoch, ik begryp jo frije geast en oanberne winsk om te ferkennen, David. Besykje gewoan dingen yn perspektyf te hâlden. Ik wurkje al in skoft mei en foar jo, en ik moat sizze dat jo roekeleaze gefoel foar aventoer... of kennis... bewûnderensber is. Alles wat ik freegje is dat jo nei jo mortaliteit sjogge. Geniuses lykas jo binne frij seldsum yn dizze wrâld. Minsken lykas jo binne pioniers, foarrinners fan foarútgong. Asjebleaft net stjerre ".
  
  Perdue koe it net oars as glimkje. "Wapens binne like wichtich as ark dy't skea genêze, Harun. It liket it miskien net foar guon yn 'e medyske wrâld, mar wy kinne net sûnder wapene tsjin 'e fijân gean.
  
  "No, as der gjin gewearen yn 'e wrâld wiene, soene wy nea deaden hawwe om te begjinnen mei, en gjin fijannen dy't besykje ús te fermoardzjen," sei Dr. Patel wat ûnferskillich werom.
  
  "Dit debat sil binnen minuten deadlocked wurde, en jo witte it," tasein Perdue. "Sûnder ferneatiging en ferminking soene jo gjin baan hawwe, âlde hoanne."
  
  "Artsen nimme in breed skala oan rollen op; net allinnich genêzen wûnen en fuortsmite kûgels, David. D'r sille altyd berte wêze, hertoanfallen, appendisitis ensafuorthinne, wêrtroch't wy wurkje kinne, sels sûnder oarloggen en geheime arsenalen yn 'e wrâld," sei de dokter, mar Perdue stipe syn argumint mei in ienfâldich antwurd. "En d'r sille altyd bedrigingen wêze foar de ûnskuldigen, sels sûnder oarloggen en geheime arsenalen. It is better om militêre feardigens te hawwen yn tiden fan frede dan om slavernij en útstjerren te krijen fanwegen jo adel, Harun.
  
  De dokter blaasde út en lei syn hannen op syn heupen. "Ik begryp it, ja. Der is in deadline berikt."
  
  Perdue woe dochs net fierder op dy sombere noat, dat hy feroare it ûnderwerp yn wat er de plastysk sjirurch freegje woe. "Sis my, Harun, wat docht dizze ferpleechster dan?"
  
  "Wêr tinkst oan?" frege dokter Patel, sekuer ûndersocht fan Perdue syn littekens.
  
  "Se is heul ûngemaklik om my hinne, mar ik leau net dat se gewoan in yntrovert is," ferklearre Perdue nijsgjirrich. "D'r is wat mear oan har ynteraksjes."
  
  "Ik wit it," mompele dokter Patel, en tilde Perdue syn skonk op om de tsjinoerstelde wûne te ûndersykjen, dy't boppe de knibbel oan 'e binnenkant fan syn keal rûn. "Oh myn god, dit is de minste knip ea. Jo witte, ik haw dit oeren trochbrocht.
  
  "Heul goed. It wurk is geweldich. Dus wat betsjut "jo witte"? Hat se wat sein? frege er de dokter. "Wa is sy?"
  
  Dokter Patel seach in bytsje argewaasje oer de konstante ûnderbrekking. Dochs besleat hy Perdue te fertellen wat er witte woe, al wie it mar om foar te kommen dat de ûndersiker him dwaande hâlde soe as in fereale skoaljonge dy't treast nedich hat om ferlitten te wurden.
  
  "Lilith Hearst. Se is yn dy, David, mar net op 'e manier wêrop jo tinke. Dit is alles. Mar asjebleaft, yn 'e namme fan alles dat hillich is, net rjochtsje op in frou de helte fan jo leeftyd, sels as it modieus is, "ried er. "It is eins net sa cool as it liket. Ik fyn it wol spitich."
  
  "Ik haw noait sein dat ik efter har oan gean soe, âlde man," hygde Perdue. "Har manieren wiene gewoan ûngewoan foar my."
  
  "Se wie blykber in echte wittenskipper, mar se rekke belutsen by har kollega en se trouden úteinlik. Fan wat ferpleechster Madison my fertelde, waard it pear altyd grappend fergelike mei Madame Curie en har man," ferklearre Dr. Patel.
  
  "Dus wat hat dit mei my te krijen?" - frege Perdue.
  
  "Har man krige multiple sklerose trije jier yn har houlik en syn tastân fersloech fluch, wêrtroch't se har stúdzje net trochsette koe. Se moast har programma en har ûndersyk opjaan om mear tiid mei him troch te bringen oant hy yn 2015 stoar," sei Dr. Patel. "En jo hawwe altyd de wichtichste ynspiraasje fan har man west, sawol yn wittenskip as technology. Litte wy gewoan sizze dat dizze persoan in grutte oanhinger fan jo wurk wie en dy altyd wol moetsje.
  
  "Wêrom hawwe se dan gjin kontakt mei my om him te treffen? Ik soe bliid wêze om him te moetsjen, sels gewoan om de man in bytsje op te fleurjen," klaagde Perdue.
  
  De donkere eagen fan Patel trochboren Purdue doe't hy antwurde: "Wy besochten kontakt mei jo te meitsjen, mar op it stuit joegen jo wat Gryksk relikwy. Philip Hearst stoar koart foardat jo weromkamen nei de moderne wrâld.
  
  "Oh myn God, it spyt my sa'n bytsje dit te hearren," sei Perdue. "Gjin wûnder dat se in bytsje frigid foar my is."
  
  De dokter koe it oprjochte meilijen fan syn pasjint sjen en ien of oare hint fan opkommende skuld tsjin in frjemdling dy't er koe kenne; waans gedrach er ferbetterje koe. Op syn beurt krige Dr. Patel meilijen oer Perdue en besleat om syn soargen te korrigearjen mei wurden fan treast. "It makket neat út, David. Philip wist dat jo in drokke man wiene. Boppedat, hy wist net iens dat syn frou besocht kontakt mei jo te kommen. It makket neat út, it is allegear wetter ûnder de brêge. Hy koe net teloarsteld wurde troch wat er net wist.
  
  Dat holp. Perdue knikte: "Ik tink dat jo gelyk hawwe, âlde. Ik moat lykwols mear oansprekber wêze. Ik bin bang dat ik nei de reis nei Nij-Seelân wat ûnrêstich wêze sil, sawol mentaal as fysyk."
  
  "Wow," sei dokter Patel, "ik bin bliid om jo dat sizze te hearren. Sjoen jo karriêre súkses en jo fêsthâldenheid, wie ik bang om te suggerearjen dat se beide in time-out nimme. No hast it foar my dien. Asjebleaft, David, nim wat tiid. Jo tinke miskien net, mar ûnder jo stoere uterlik hawwe jo noch in heul minsklike geast. Minske sielen tend to crack, curl, of sels brekke as se hawwe de goede yndruk fan wat ferskrikliks. Jo psyche hat deselde rêst nedich as jo fleis.
  
  "Ik wit it," joech Perdue ta. Lyts hie syn dokter sels it fermoeden dat Perdue syn fêsthâldenheid him al holpen hie om te ferbergjen wat him efterfolge. Efter de glimlach fan 'e miljardêr wie in skriklike fragiliteit dy't elke kear ferskynde as hy yn 'e sliep foel.
  
  
  6
  Apostate
  
  
  
  Gearkomste fan de Akademy foar Fysika, Brugge, België
  
  
  Om 22.30 oere is de gearkomste fan wittenskippers sletten.
  
  "Goedenacht, Kasper," rôp de froulike rektor út Rotterdam, dy"t ús út namme fan de Dutch Allegiance University op besite kaam. Se swaaide nei de dize man dy't se oansprutsen foardat se yn 'e taksy stapte. Hy swaaide beskieden werom, tankber dat se him net benadere hie oer syn proefskrift - it Einstein-rapport - dat er in moanne earder yntsjinne hie. Hy wie net in man dy't de oandacht genoat, útsein as it kaam fan dyjingen dy't him yn syn kennisfjild ferljochtsje koene. En se wiene wol in pear en fier tusken.
  
  Foar in skoft stie Dr. Casper Jacobs oan it haad fan de Belgyske Feriening foar Fysiek Undersyk, in geheime ôfdieling fan de Oarder fan de Swarte Sinne yn Brugge. De Akademyske ôfdieling ûnder it Ministearje fan Wittenskipsbelied wurke nau gear mei in geheime organisaasje dy't de machtichste finansjele en medyske ynstellingen yn hiel Europa en Aazje ynfiltrearre. Harren ûndersyk en eksperiminten waarden finansierd troch in protte fan 'e liedende ynstellingen fan' e wrâld, wylst senioaren fan 'e ried genoaten fan folsleine frijheid fan aksje en in protte foardielen dy't fierder wiene as de merkantile soarte.
  
  Beskerming wie foarop, lykas fertrouwen, tusken de wichtichste spilers fan 'e Oarder en de politisy en finansiers fan Europa. Der wiene ferskate oerheidsorganisaasjes en partikuliere ynstellings ryk genôch om gear te wurkjen mei de sljochtweinen, mar dy't it oanbod fan lidmaatskip ôfsloegen. Sa wiene dizze organisaasjes earlik spul yn 'e jachtgebieten foar in wrâldwiid monopoalje yn wittenskiplike ûntwikkeling en monetêre anneksaasje.
  
  Sa ferfolge de Oarder fan 'e Swarte Sinne syn ûnbidich stribjen nei wrâldhearsking. Troch de help en loyaliteit yn te roppen fan dy gierich genôch om macht en yntegriteit op te jaan yn 'e namme fan egoïstysk winst, befeilige se posysjes yn' e machtsstruktueren. Korrupsje wie wiidferspraat yn sa'n mjitte dat sels earlike gunslingers net realisearje dat se net mear tsjinje ûnearlike deals.
  
  Oan 'e oare kant woene guon kromskutters echt rjochtút sjitte. Casper drukte op in knop op syn ôfstânskoattel en harke nei de piep. In momint flitsen de lytse ljochtsjes fan syn auto, dy't him nei de frijheid droegen. Nei it wrijven fan skouders mei briljante kriminelen en unsuspecting Prodigies fan 'e wrâld fan wittenskip, wie de natuerkundige wanhopich om thús te kommen en te wurkjen oan it wichtiger probleem fan' e jûn.
  
  "Jo optreden wie geweldich, lykas altyd, Casper," hearde er fan twa auto's op it parkearplak. Binnen dúdlik earôfstân soe it heul nuver wêze om te dwaan as in lûde stim te negearjen. Casper suchte. Hy hie reagearje moatten, dat hy draaide him mei in folsleine karade fan hertlikens om en glimke. Hy waard mortified om te sjen dat it wie Clifton Taft, in waanzinnig rike hege maatskippij tycoon yn Chicago.
  
  "Tankewol, Cliff," antwurde Casper beleefd. Hy hie nea tocht dat hy soe moatte omgean mei Taft wer nei de skande beëiniging fan Casper syn kontrakt ûnder Taft syn Unified Field projekt. Dat, it wie in bytsje skokkend om de arrogante ûndernimmer wer te sjen, nei't hy Taft bot in baviaan neamde mei in gouden ring foardat hy twa jier lyn út it Taft-chemielab yn Washington, D.C. stoarme.
  
  Casper wie in ferlegen man, mar hy wie him lang net bewust fan syn wearde. Hy waard ôfgryslik troch eksploitanten lykas de tycoon, dy't har rykdom brûkten om wûnderbern te keapjen dy't wanhopich foar erkenning ûnder in belofte slogan, allinich om kredyt te nimmen foar har sjeny. Wat dokter Jacobs oanbelanget, hiene minsken lykas Taft neat betters te dwaan yn wittenskip of technology dan te brûken wat echte wittenskippers makken. Neffens Casper wie Clifton Taft in jildaap mei gjin eigen talint.
  
  Taft joech him de hân en gnyske as in perverse pryster. "It is geweldich om te sjen dat jo noch elk jier ferbetterje. Ik lês wat fan jo lêste hypotezen oer ynterdimensionale portalen en wierskynlike fergelikingen dy't de teory ienris en foar altyd kinne bewize.
  
  "Och, do hast?" frege Kasper en iepene de doar fan syn auto om syn hastich te sjen. "Jo witte, dit is fan Zelda Bessler helle, dus as jo der wat fan wolle, moatte jo har oertsjûgje om te dielen." Der siet terjochte bitterheid yn Casper syn stim. Zelda Bessler wie de haadfysikus fan 'e Brugge tûke fan 'e Oarder, en hoewol't se hast like tûk wie as Jacobs, koe se selden har eigen ûndersyk dwaan. Har spul wie om oare wittenskippers oan 'e kant te setten en har te yntimidearjen om te leauwen dat it wurk fan har wie, gewoan om't se mear ynfloed hie ûnder de grutte shots.
  
  "Ik hearde it, mar ik tocht dat jo hurder fochten hiene om jo lisinsje te behâlden, maat," luts Cliff yn syn ferfelende aksint, en soarge derfoar dat syn ferachting waard heard troch elkenien om har hinne op it parkearplak. "Manier om in ferdomme frou jo ûndersyk te nimmen. Ik bedoel, God, wêr binne dyn ballen?"
  
  Casper seach dat de oaren inoar oanseagen of inoar oanstutsen doe't se allegear nei har auto's, limousines en taksy's gongen. Hy fantasearre deroer om syn harsens efkes oan de kant te setten en syn lichem te brûken om it libben út Taft te traapjen en syn enoarme tosken út te slaan. "Myn ballen binne yn perfekte steat, Cliff," antwurde hy kalm. "Guon ûndersyk fereasket echte wittenskiplike yntelliginsje om oan te passen. It lêzen fan fancy frases en it skriuwen fan konstanten yn sekwinsje mei fariabelen is net genôch om teory yn praktyk te meitsjen. Mar ik bin der wis fan dat in sterke wittenskipper lykas Zelda Bessler dit wit.
  
  Casper genoat in gefoel dat er net bekend wie. Blykber waard it schadenfreude neamd, en hy slagge it selden om de sprekwurdlike ballen fan in pester te skoppen lykas hy krekt dien hie. Hy seach op syn horloazje, genietsje fan de fernuvere blikken dy't er de idioate tycoon joech, en ferûntskuldigde him op deselde selsbewuste toan. "No as jo my ferûntskuldigje, Clifton, ik haw in date."
  
  Fansels lei er troch de tosken. Oan 'e oare kant joech er net oan mei wa't of sels wat hy op in date wie.
  
  
  ***
  
  
  Nei't Casper de opskepperij mei it minne hier fertelde, ried er de hobbelige eastwei fan it parkearterrein del. Hy woe gewoan foarkomme dat de line fan lúkse limousines en Bentley's de seal ferlitte, mar nei syn suksesfolle opmerking foar it ôfskie fan Taft, like dat grif ek arrogant. Dr. Casper Jacobs wie ûnder oare in folwoeksen en ynnovative natuerkundige, mar hy wie altyd te beskieden yn syn wurk en tawijing.
  
  De Oarder fan de Swarte Sinne hold him yn hege achting. Yn 'e rin fan' e jierren fan wurkjen oan har spesjale projekten, realisearre hy dat leden fan 'e organisaasje altyd ree wiene om in geunst te jaan en harsels te dekken. Harren tawijing, lykas dy fan 'e Oarder sels, wie ongeëvenaard; dit hat Casper Jacobs altyd bewûndere. Doe't er dronk en begûn te filosofearjen, tocht er der in protte oer en kaam ta ien konklúzje. As allinich minsken safolle soargje kinne oer de algemiene doelen fan har skoallen, sosjale wolwêzen en sûnenssoarchsystemen, soe de wrâld bloeie.
  
  Hy fûn it amusant dat in groep nazi-ideologen hjoed in model wêze koe fan fatsoen en foarútgong yn it sosjale paradigma. Jacobs wie dúdlik oer de steat fan 'e ferkearde ynformaasje fan' e wrâld en propaganda fan fatsoen dy't de moraal ferslave en yndividuele konsideraasje fersmoarge.
  
  De ljochten fan 'e snelwei dy't yn ritme op syn foarrút flikkerje, ûnderdompelen syn tinzen yn' e dogma's fan 'e revolúsje. Neffens Kasper soe de Oarder de rezjymen maklik omkeare kinne as allinnich boargers de fertsjintwurdigers net as machtsobjekten sjogge, en harren lot yn de ôfgrûn fan ligers, sjarlatans en kapitalistyske meunsters smieten. Monarchen, presidinten en minister-presidinten holden it lot fan minsken yn hannen, as soks in grouwel wêze soe, leaude Kasper. Spitigernôch wie der gjin oare manier om mei súkses te regearjen oars as it ferrifeljen en eangst te sieden ûnder it eigen folk. Hy spruts spyt út dat de wrâldbefolking noait frij sil wêze. Dat sels tinke oer alternativen foar de ienige entiteit dy't de wrâld dominearde, waard bespotlik.
  
  Troch it kanaal Gent-Brugge ôf te draaien, gong er koart dêrnei it begraafplak fan Assebroek foarby dêr't syn beide âlden begroeven wiene. Op de radio makke in froulike tv-presintatrise bekend dat it al 23.00 oere wie, en Casper fielde in opluchting dy't er al lang net mear field hie. Hy fergelike it gefoel mei de wille om let wekker te wurden foar skoalle en te realisearjen dat it sneon wie - en dat wie it.
  
  "Tank God, ik kin moarn wat letter sliepe," glimke er.
  
  It libben wie hektysk sûnt hy in nij projekt oannaam ûnder lieding fan dat akademyske ekwivalint fan de koekoek, Dr. Zelda Bessler. Se late in topgeheim programma dêr't mar in pear leden fan 'e Oarder fan wisten, útsein de skriuwer fan 'e oarspronklike formules, Dr. Casper Jacobs sels.
  
  As pasifistysk sjeny hat er altyd it feit ôfwiisd dat se alle lof naam foar syn wurk ûnder it mom fan gearwurking en teamwurk 'foar it goede fan' e oarder', sa't se it sei. Mar de lêste tiid hie er him hieltyd mear wrok begûn te fielen oer syn kollega's om't se út har gelederen útsletten wiene, foaral om't de taastbere teoryen dy't er nei foaren brocht hie yn elke oare ynstelling in soad jild kostje soene. Jild dat er folslein ta syn beskikking hawwe koe. Ynstee, hy moast regelje foar mar in fraksje fan 'e kosten, wylst de Oarder syn heechste bieders waarden begeunstige yn de betelling ôfdieling. En hja libbe allegearre noflik fan syn hypotezen en syn hurde wurk.
  
  Doe't er foar syn appartemint yn in gated community oan in cul-de-sac luts, fielde Casper him mislik. Sa lang hie er yn 'e namme fan syn ûndersyk ynterne antypaty mijd, mar de hjoeddeiske werkennis mei Taft hie de fijânskip wer fersterke. It wie sa'n onaangenaam ûnderwerp dat syn geast bevlekte, mar it wegere de hiele tiid ûnderdrukt te wurden.
  
  Hy sprong de trep op nei de lâning fan graniten plaat dy't liede ta de foardoar fan syn privee appartemint. Der stie in ljocht yn it haadhûs , mar it beweech altyd rêstich om de hûseigner net te steure. Yn ferliking mei syn kollega's liede Casper Jacobs in ferrassend iensum en beskieden libben. Mei útsûndering fan dyjingen dy't syn wurk stellen en profitearren, makken syn minder obsessive partners ek in fatsoenlik libben. Neffens gemiddelde noarmen wie dokter Jacobs noflik, mar lang net ryk.
  
  De doar kreake iepen en de rook fan kaniel folde syn noasters, dy't him healwei yn it tsjuster stoppe. Casper glimke en die it ljocht oan, en befêstige de geheime levering troch de mem fan syn lânhear.
  
  "Karen, do bedjerre my as in hel," sei er tsjin 'e lege keuken, rjochttroch nei in bak fol rozijnenbollen. Hy pakte gau twa sêfte bôle en stiek se sa gau as er kauwen koe yn 'e mûle. Hy gyng by de kompjûter sitten en meldde him oan en slokte stikken lekker rozijnbôle.
  
  Casper kontrolearre syn e-post en gie doe nei it lêste nijs op Nerd Porn, in ûndergrûnske wittenskiplike webside wêrfan hy lid wie. Casper fielde him ynienen better nei in skitterjende jûn doe't er in bekend logo seach mei symboalen út gemyske fergelikingen om de namme fan in webside út te sprekken.
  
  Iets foel syn each op it ljepblêd Resinte. Hy bûgde him foaroer om der wis fan te wêzen dat er goed lies. "Do bist in fucking idioat," flústere er, en seach nei in foto fan David Perdue mei de ûnderwerpline:
  
  "Dave Perdue hat de Dread Serpent fûn!"
  
  "Do bist in idioat," hygde Casper. "As hy dizze fergeliking yn 'e praktyk bringt, binne wy allegear geschroefd."
  
  
  7
  De dei dêrnei
  
  
  Doe't Sam wekker waard, woe er dat er hielendal in brein hie. Gewend oan katers, wist hy de gefolgen fan drinken op syn jierdei , mar dit wie in spesjale soarte fan hel dy't yn syn skedel smoarde. Hy stroffele de gong út, elke stap wjergalmde yn syn eachkassen fan binnen.
  
  "Oh, God, deadzje my gewoan," mompele er, pynlik syn eagen ôfveegje, mar in mantel oan. Under de fuotten fan syn fuotten fielde de flier as in hockeybaan, wylst de kâlde wynbuien bûten syn doar warskôge foar in oare kâlde dei oan de oare kant. De tv wie noch oan, mar Nina wie der net, en syn kat, Bruichladdich, keas dit ûnhandige momint om te begjinnen te janken foar iten.
  
  "Ferdomme myn holle," klage Sam, en hold syn foarholle. Hy swalke de keuken yn om sterke swarte kofje en twa shots Anadin te drinken, sa't dat wenst wie yn dy dagen doe't er in ferstoarne kranteman wie. Dat it wykein wie, makke Sam neat út. Oft it no syn baan wie as ûndersiiksferslachjouwer, syn baan as auteur, of op fjildreizen mei Dave Perdue, Sam hie noait in wykein, in fakânsje of in dei frij. Elke dei wie foar him itselde as de foarige, en hy telde syn dagen troch de deadlines en ferplichtingen yn syn deiboek.
  
  Nei't er de grutte reade kat in blikje fiskpap iten hie, besocht Sam net te stikken. De ôfgryslike geur fan deade fisk wie net de bêste geur om te lijen fan syn tastân. Hy makke gau de pine mei waarme kofje yn 'e wenkeamer. Nina liet in briefke efter:
  
  
  Ik hoopje dat jo mûlewetter hawwe en in sterke mage. Ik liet jo fan 'e moarn wat nijsgjirrichs sjen oer de geasttrein op wrâldwide nijs. Te goed om te missen. Ik moat werom nei Oban foar in lêzing op kolleezje. Hoopje dat jo dizze moarn de Ierske gryp oerlibje. Súkses!
  
  - Nina
  
  
  "Ha-ha, heul grappich," kreunde hy, en wosken Anadina's koeken mei in mûlefol kofje. Tefreden ferskynde Bruich yn 'e keuken. Hy naam plak yn op in lege stoel en bigoun him lokkich op te romjen. Sam fergriemde it soargeleaze lok fan syn kat, om net te sizzen oer it folsleine gebrek oan ûngemak dat Bruich genoat. "Oh, ferrekte," sei Sam.
  
  Hy wie nijsgjirrich nei Nina har nijsrekord, mar tocht dat har warskôging oer in minne mage net wolkom wie. Net mei dizze kater. Yn in fluch toulûken oerwûn syn nijsgjirrigens syn sykte en spile hy de opname wêr't se nei bedoelde. Bûten brocht de wyn mear rein, dat Sam moast it lûd op 'e tv opsette.
  
  Yn it úttreksel rapportearre de sjoernalist oer de mysterieuze dea fan twa jonge minsken yn 'e stêd Molodechno, by Minsk, yn Wyt-Ruslân. In frou, klaaid yn in dikke jas, stie op it ferfalske perron fan wat like op in âld treinstasjon. Se warskôge sjoggers fan 'e grafyske sênes foardat de kamera snijde oan' e smoarge oerbliuwsels op âlde roestige rails.
  
  "Wat de fuck?" Sam bekûlde, fronsend, besocht te begripen wat der bard wie.
  
  "Jonge minsken bliken hjir de spoaren oer te stekken," wiisde de ferslachjouwer op in mei plestik bedekte reade puinhoop krekt ûnder de râne fan it perron. "Neffens de ferklearring fan 'e iennichste oerlibjende dielnimmer, waans identiteit noch troch de autoriteiten ferburgen wurdt, waarden twa fan syn freonen rekke ... troch in spoektrein."
  
  "Dat soe ik tocht hawwe," mompele Sam, en rikte nei de tas mei chips dy't Nina fergetten wie om ôf te meitsjen. Hy leaude net folle yn byleauwe en spoeken, mar wat him oanstie om dizze útdrukking te nimmen wie dat de paden dúdlik net te wurkjen wiene. It negearjen fan it foar de hân lizzende bloed en trageedzje, sa't hy wie oplaat om te dwaan, merkte Sam op dat dielen fan it spoar ûntbrekken. Oare kamerabylden lieten slimme korrosje sjen op 'e rails dy't it ûnmooglik makke hawwe foar elke trein om derop te reizgjen.
  
  Sam stoppe it skot om de eftergrûn fan tichterby te sjen. Neist de yntinsive groei fan blêden en boskjes op 'e rails, waarden tekens fan brân fûn op it oerflak fan' e faltmuorre, dy't neist it spoar lei. It like fris, mar hy koe der net wis fan wêze. Net folle fan in wittenskip of natuerkundige, Sam hie in goed gefoel dat it swarte brânmerk efterlitten wie troch iets dat intense waarmte brûkte om in krêft te meitsjen dy't twa minsken yn pulp koe draaie.
  
  Sam rôle ferskate kearen troch it rapport, en betocht alle mooglikheden. It blies him sa yn 't sin dat er de ferskriklike migraine fergeat dêr't de alkoholgoaden him mei segene hiene. Hy wie trouwens wend om swiere hoofdpijn te belibjen by it wurkjen oan yngewikkelde misdieden en ferlykbere mystearjes, sadat hy keas te leauwen dat syn kater gewoan it gefolch wie fan syn harsens dy't hurd wurke om de omstannichheden en redenen foar dit spannende ynsidint te ûntdekken.
  
  "Perdue, ik hoopje dat jo op 'e hichte binne en trochgean mei better wurde, myn freon," glimke Sam doe't hy de flek dy't de helte fan 'e muorre ferkoarde hie yn in matswarte coating. "Om't ik wat foar dy haw, maat."
  
  Perdue soe de perfekte persoan west hawwe om soksawat te freegjen, mar Sam beloofde de briljante miljardêr net te hinderjen oant hy folslein hersteld wie fan syn operaasjes en fielde ree om wer te socialisearjen. Oan 'e oare kant fielde Sam it nedich om Perdue in besite te bringen om te sjen hoe't it mei him wie. Hy is yn 'e intensive care yn Wellington en twa oare medyske foarsjenningen sûnt syn weromkomst nei Skotlân twa wiken letter.
  
  It is tiid foar Sam om hallo te sizzen, sels gewoan om Perdue op te fleurjen. Foar sa'n warber persoan om ynienen sa lang op bêd te sitten, moat wat depressyf west hawwe. Perdue wie it aktyfste geast en lichem dat Sam ea tsjinkaam, en hy koe him de frustraasje fan 'e miljardêr net foarstelle om elke dei yn sikehûzen troch te bringen, oarders te nimmen en opsletten te wurden.
  
  
  ***
  
  
  Sam kontakt Jane, Perdue syn persoanlike assistint, te finen út it adres fan de privee klinyk dêr't er bleau. Hy skreau hastich oanwizings op it wyt papier fan Edinburgh Post dat hy krekt foar de reis kocht hie en betanke har foar har help. Sam ûntwykte de rein dy't troch syn autorút kaam foardat hy him ôffrege hoe't Nina thús kaam.
  
  In flugge oprop soe genôch wêze, tocht Sam en belle Nina. De oprop waard hieltyd werhelle sûnder antwurd, dus hy besocht in berjocht te stjoeren, yn 'e hope dat se antwurdzje soe sa gau as se har tillefoan oansette. By it nippen fan kofje fan in diner oan 'e dyk, seach Sam wat ûngewoans op' e foarside fan 'e Post. It wie gjin koptekst, mar in koptekst dy't mei lytse letters nei de ûnderste hoeke plakt wie dy't genôch wie om de foarside op te nimmen sûnder al te ymposant te wêzen.
  
  Wrâldtop op in ûnbekende lokaasje?
  
  It artikel joech net folle details, mar it rôp wol fragen op oer de hommels oerienkomst fan Skotske rieden en har fertsjintwurdigers om in gearkomste by te wenjen op in net bekend makke lokaasje. It like Sam net folle, útsein it feit dat Oban syn nije boargemaster, de Hon. Lance McFadden waard ek neamd fertsjintwurdiger.
  
  "Punch in bytsje boppe dyn gewicht, Mac Fadden?" - Sam pleage ûnder syn azem, en dronk de rest fan syn kâlde drank. "Jo moatte sa wichtich wêze. Asto woest," gnyske er en smiet de krante oan de kant.
  
  Hy koe McFadden fan syn ûnfermindere kampanje oer de ôfrûne moannen. Neffens de measte minsken yn Oban wie McFadden in faksist dy't him fermoarde as in liberaal-minded moderne gûverneur - in soarte fan "folksboargemaster" as jo wolle. Nina neamde him in bully, en Perdue koe him fan in joint venture yn Washington, D.C., om 1996 hinne, doe't se gearwurken oan in mislearre eksperimint oer yntradiminsjonale transformaasje en de teory fan fûnemintele partikelfersnelling. Noch Perdue noch Nina hiene ea ferwachte dat dy arrogante bastard de boargemastersferkiezing winne soe, mar úteinlik wist elkenien dat it wie om't hy mear jild hie as syn rivaalkandidaat.
  
  Nina neamde dat se har ôffrege wêr't dizze grutte som wei kaam, om't McFadden noait in ryk man west hie. Wêrom, hy benadere Perdue sels in skoft lyn foar finansjele help, mar, fansels, Perdue wegere him. Hy moat ien of oare idioat fûn hawwe dy't net troch him hinne sjen koe om syn kampanje te stypjen, oars hied er nea syn paad yn dizze noflike, ûnopmerklike stêd kommen.
  
  Oan 'e ein fan' e lêste sin konstatearre Sam dat it artikel waard skreaun troch Aidan Glaston, senior sjoernalist by it politike buro.
  
  "Nee, âlde hûn," sei Sam. "Skriuwst nei al dy jierren noch altyd oer al dizze gek, maat?" Sam herinnerde it wurk oan twa eksposés mei Aidan ferskate jierren foar dy needlottige earste ekspedysje mei Purdue dy't him ôfdraaide fan krante-sjoernalistyk. Hy wie fernuvere dat de sjoernalist fan fyftich net al wat beleanjender hie, miskien in polityk adviseur op in televyzjeprogramma of sa.
  
  In berjocht kaam op Sam syn telefoan.
  
  "Nina!" - rôp er en pakte syn âlde Nokia om har boadskip te lêzen. Syn eagen bestudearre de titel op it skerm. "Net Nina."
  
  It wie eins in berjocht fan Perdue, en it smeekte Sam om fideobylden fan 'e Lost City-ekspedysje te bringen nei Reichtisoussis, Perdue's histoaryske residinsje. Sam fronste doe't er it nuvere berjocht seach. Hoe koe Perdue him freegje om te moetsjen yn Reichtisusis as hy noch yn it sikehûs wie? Hie Sam ommers net minder dan in oere earder kontakt mei Jane om it adres fan in priveeklinyk yn Salisbury te finen?
  
  Hy besleat Perdue te skiljen om der wis fan te wêzen dat er eins syn mobyl hie en dat er de oprop eins pleatst hie. Perdue reagearre hast fuortendaliks.
  
  "Sam, hast myn berjocht ûntfongen?" hy begûn it petear.
  
  "Ja, mar ik tocht dat jo yn it sikehûs wiene," ferklearre Sam.
  
  "Ja," antwurde Perdue, "mar ik wurd fannemiddei ûntslein." Dus, kinne jo dwaan wat ik frege?"
  
  Oannommen dat der immen yn 'e keamer wie mei Perdue, stimde Sam maklik yn mei wat Perdue him frege om te dwaan. "Lit my gewoan nei hûs gean en dit ophelje en ik treffe dy letter dizze jûn by jo hûs, goed?"
  
  "Perfekt," antwurde Perdue en hong sûnder seremoanje op. Sam naam in momint om de hommelse ôfsluting te ferwurkjen foardat de auto begon om nei hûs te gean om de fideo-opnames fan 'e ekspedysje te krijen. Hy herinnerde him dat Perdue him frege om te fotografearjen, benammen, in massale tekening op 'e grutte muorre ûnder it hûs fan in nazi-wittenskipper yn Neckenhall, in onheilspellend plak lân yn Nij-Seelân.
  
  Se learden dat it bekend wie as de Dread Serpent, mar as foar de krekte betsjutting, Perdue, Sam en Nina hiene gjin idee. Wat Purdue oanbelanget, it wie in krêftige fergeliking wêrfoar d'r gjin ferklearring wie ... noch.
  
  Dit wie wat him hâldde fan tiid troch te bringen yn it sikehûs om te herstellen en te rêstjen - hy waard yn essinsje dei en nacht spooke troch it mystearje fan 'e oarsprong fan' e Dread Serpent. Hy hie Sam nedich om in detaillearre ôfbylding te krijen, sadat hy it yn it programma koe kopiearje en de aard fan syn wiskundige kwea analysearje.
  
  Sam hie gjin haast. Hy hie noch in pear oeren foar it middeisiten, dat hy besleat om wat Sineeske take-out te heljen en in bierke te drinken wylst er thús wachte. Dat soe him tiid jaan om de bylden te besjen en te sjen oft d'r wat spesifyk wie dat Purdue ynteressearje kin. Doe't Sam syn auto de oprit yn helle, seach er dat ien syn doar dûnker makke. Net wollen hannelje as in echte Skot en gewoan konfrontearje de frjemdling, hy sette de motor út en wachte op wat de twifeleftige keardel woe.
  
  De man raasde earst mei de doarknop, mar draaide him doe om en seach Sam rjochts oan.
  
  "Jezus Kristus!" Sam jankte yn syn auto. "It is in ferrekte faam!"
  
  
  8
  Gesicht ûnder in filten hoed
  
  
  Sam syn hân sakke nei syn kant, dêr't er syn Beretta ferstoppe. Op datselde momint begûn de frjemdling wer gek te skriemen, en rûn de trep del nei Sam syn auto. Sam sette de auto yn en skeakele de efterút foar't de man nei him ta ride koe. Syn bannen slikken waarme swarte strepen op it asfalt doe't er efterút aksele, bûten it berik fan de gek mei de brutsen noas.
  
  Yn 'e achterútsjochspegel seach Sam dat de frjemdling gjin tiid fergrieme om yn syn auto te springen, in donkerblauwe Stier dy't folle beskaafder en robúster útseach as syn eigener.
  
  "Binne jo serieus? Yn'e goedichheid! Sille jo my echt stalkje?" Sam raasde, syn earen net leaude. Hy hie gelyk en hy sette syn foet del. It soe in flater wêze om nei de iepen dyk te gean, om't syn lytse clunker noait in seissilinder Taurus kin útdraaie, dus hy gie direkt nei it âlde ferlitten heule skoalleterrein in pear blokken fan syn appartemint.
  
  Der gie net iens in momint foarby doe't er in draaiende blauwe auto yn de sydspegel seach. Sam wie soargen oer fuotgongers. It soe noch efkes duorje foardat de dyk minder befolke waard mei minsken, en hy wie benaud dat der ien foar syn oplaadauto út soe komme. Adrenaline foel syn hert oan, it meast onaangename gefoel bleau yn syn mage, mar hy moast foar elke priis ûntkomme út 'e maniakale efterfolger. Hy koe him earne fan, hoewol't er net ûnthâlde wat, en sjoen Sam syn karriêre, it wie tige wierskynlik dat syn protte fijannen wiene net mear as vague fertroude gesichten.
  
  Troch it wispele spul fan de wolken moast Sam de rutewissers oansette op it sterkste rút om der wis fan te wêzen dat er minsken ûnder paraplu's sjen koe en dy roekeleas genôch om yn de stromende rein oer de dyk te draven. In protte minsken wiene net yn steat om de twa hurdridende auto's op 'e wei te sjen, har sicht ferburgen troch de kappen fan har jassen, wylst oaren gewoan tochten dat de auto's by de krusingen stopje soene. Se makken in flater, en it koste harren suver djoer.
  
  De twa froulju raasden doe't Sam's linkerfrontljocht har hast rekke doe't se de strjitte oerstutsen. Rennend lâns de fonkeljende asfalt- en betonwei, flitse Sam kontinu mei syn koplampen en sloech op syn hoarn. De Blauwe Taurus die net sa'n ding. De efterfolger wie ynteressearre yn mar ien ding - Sam Cleave. By in skerpe bocht op de Stantonwei sloech Sam op de hânrem en skeat de auto de bocht yn. It wie in trúk dy't er wist út syn bekendheid mei it gebiet dat de faam net. Banden squealing as de Taurus swerve, careening wyld fan stoep nei stoep. Ut syn perifeare fyzje koe Sam ljochte vonken sjen as it semint bestrating botste mei de aluminium hubcaps, mar de Taurus bleau stabyl doe't hy de ôfwiking ûnder kontrôle krige.
  
  "Krap! Crap! Klaske!" Sam gniisde, swit swier ûnder syn dikke trui. Der wie gjin oare manier om de gek dy't him op 'e hakken folge, kwyt te reitsjen. Sjitten wie gjin opsje. Troch syn telling brûkten tefolle fuotgongers en oare auto's de dyk om kûgels te fleanen.
  
  Op it lêst ferskynde it âlde skoalplein oan syn lofts. Sam draaide him om om troch te brekken wat oerbleaun wie fan it diamantgaashek. It soe maklik wêze. It roestige, skuorde hek wie amper oan 'e hoekpost fêstmakke, wat in swak plak efterlitten dat in protte trampen lang foar Sam ûntdutsen hiene. "Ja, dat is mear as it!" - rôp er en raasde rjochtút it stoepe op. "Dit moat wat wêze dat jo steurt, hey bastard?"
  
  Útdaagjend laitsje draaide Sam skerp nei lofts, en makke him klear om de stoep op 'e foarbumper fan syn earme auto te reitsjen. Hoe taret Sam tocht dat er ek wie, de moeting wie tsien kear slimmer. Syn nekke rukte nei foaren tegearre mei it knarsen fan syn wjuk. Tagelyk waard syn koarte rib brutaal yn syn bekkenbonke dreaun, of sa like it him foar't er fierder mei fjochtsjen. De âlde Ford fan Sam skreau ôfgryslik tsjin de roestige râne fan it hek, dûke yn de ferve as tigerklauwen.
  
  Mei de holle nei ûnderen, syn eagen ûnder de boppekant fan it stjoer, stjoerde Sam de auto nei it kreake oerflak fan wat eartiids tennisbanen west hie. No hat it flakte gebiet allinnich noch oerbliuwsels fan ôfstimming en foarmjouwing, dêr't inkeld tûzen gers en wylde planten trochhinne stekke. De Stier raasde nei him ta, krekt doe't Sam út it oerflak rûn om fierder te gean. Foar syn hurdrinnende, bûgde auto stie mar in lege cementmuorre.
  
  "Oh shit!" - rôp er, knarste op 'e tosken.
  
  In lyts stikkene muorre late ta in steile drip oan de oare kant. Dêrnjonken wiene de âlde S3-klaslokalen, makke fan spitse reade bakstien. In direkte stop dy't it libben fan Sam grif einigje soe. Hy hie gjin oare kar as wer op de rem te slaan, al wie it al wat let. De Stier lunged op Sam syn auto as hie er in kilometer fan runway te boartsjen mei. Mei enoarme krêft draaide de Ford hast op twa tsjillen.
  
  De rein makke Sam syn fisy slimmer. Syn stunt fan it fleanen oer in hek makke syn rútwissers útskeakele, wêrtroch't allinnich syn linker wynwisserblad wurke - nutteloos foar de bestjoerder fan in auto mei rjochterhân. Hy hope lykwols dat syn ûnkontrolearre beurt syn auto genôch soe fertrage om te foarkommen dat hy yn it klaslokaalgebou botste. Dit wie syn direkte soarch, sjoen de bedoelingen fan 'e Taurus-passazjier as syn neiste assistint. Sintrifugale krêft wie in skriklike steat om yn te wêzen. Ek al makke de beweging Sam spuie, it effekt wie krekt sa effektyf yn it hâlden fan it allegear.
  
  De klap fan metaal folge troch in hommelse jerking stop feroarsake Sam te springen út syn stoel. Lokkich foar him, syn lichem gie net troch de foarrút, mar belâne op de gearshift en it grutste part fan de passazjiers stoel neidat de rotaasje stoppe.
  
  De iennichste lûden yn 'e earen fan Sam wiene it lûd fan rein en de tinne klikken fan in koelmotor. Syn ribben en nekke sear as de hel, mar it wie goed. Sam sykhelle djip út doe't er besefte dat er nei alle gedachten net sa slim ferwûne rekke wie. Mar ynienen herinnerde er him wêrom't er yn it foarste plak belutsen wie by dizze ramp. Syn holle delsjen om foar te dwaan dat er dea wie foar syn efterfolger, fielde Sam in waarm stribbeljen fan bloed út syn hân. It fel wie krekt ûnder de earmtakke skuord dêr't syn hân it iepene jiskebakdeksel tusken de sitten rekke hie.
  
  Hy hearde ûnhandige fuotstappen troch plassen wiet semint spatten. Hy wie bang foar it gemompel fan de frjemdling, mar it walgelijke gûlen fan de man joech him guozzen. Lokkich mompele er no allinnich, om't syn doel him net fuortrûn. Sam konkludearre dat de skriklike gjalp fan de man pas hearde doe't immen fan him ôf rûn. It wie op syn minst griezelig, en Sam bewege net om syn frjemde stalker te ferrifeljen.
  
  "Kom in bytsje tichterby, bastard," tocht Sam, wylst syn hert him yn 'e earen sloech, en it lûd fan tonger boppe de holle neimakke. Syn fingers strak oan 'e hân fan it gewear. Safolle as hy hope dat syn feinste dea de frjemdling derfan ôfhâlde soe dat er him lestich falle of searde, rukte de man samar de doar fan Sam iepen. "Noch in bytsje mear," sei de ynderlike stim fan syn slachtoffer Sam, "dat ik jo ferdomme harsens út kin blaze." Nimmen sil him hjir sels hearre yn 'e rein."
  
  "Doe of," sei de man by de doar, en ûntkende ûnbedoeld Sam syn winsk om de ôfstân tusken har te sluten. "Sh-sham."
  
  Of de gekke hie in spraakstoornis of wie ferstanlik retardearre, wat syn ûnrêstich gedrach ferklearje koe. Koartsein flitse in resint rapport oer Channel 8 troch Sam's holle. Hy herinnerde him te hearren oer in pasjint dy't ûntsnapte út it Broadmoor Asylum for the Criminal Insane, en hy frege him ôf oft dit deselde persoan koe wêze. Nei dit fersyk kaam lykwols in fraach op oft er de namme Sam bekend wie.
  
  Yn 'e fierte koe Sam plysjesirenes hearre. In pleatslike sakeman moat de autoriteiten belle hawwe doe't in auto achterfolging op har blok útbruts. Hy fielde oplucht. Dit soe sûnder mis it lot fan 'e stalker bepale, en hy soe ienris en foar altyd fan 'e bedriging kwyt wêze. Yn 't earstoan tocht Sam dat it gewoan in ienmalige misferstân wie, lykas dy't faaks barre yn kroegen op sneontejûnen. Lykwols, dizze griezelige man syn persistinsje makke him mear as allinnich in tafal yn Sam syn libben.
  
  Se klonk hurder en lûder, mar de oanwêzigens fan in persoan wie noch net te bestriden. Ta Sam syn fernuvering en ôfgriis draafde de man ûnder it dak fan 'e auto en pakte de roerleaze sjoernalist, en tilde him sûnder muoite omheech. Ynienen smiet Sam syn charade fuort, mar hy koe syn gewear net op 'e tiid berikke en hy smiet it ek fuort.
  
  "Wat dogge jo yn 'e namme fan alles dat hillich is, jo hersensleaze bastard?" Sam raasde lilk en besocht de man syn hannen fuort te wriuwen. It wie yn sa'n bekrompen keamer dat er op 't lêst it gesicht fan 'e maniak op ljochte dei seach. Under syn filten hoed wie in gesicht dat demoanen weromlûke soe, fergelykber mei de ôfgriis fan syn steurende spraak, mar fan tichtby like hy folslein normaal. Earst fan alles, de skriklike krêft fan 'e frjemdling oertsjûge Sam net te wjerstean dizze kear.
  
  Hy smiet Sam yn 'e passazjiersstoel fan syn auto. Natuerlik besocht Sam de doar fan 'e oare kant te iepenjen om te ûntsnappen, mar it hiele slot en handgreep paniel misten. Tsjin 'e tiid dat Sam him omdraaide om te besykjen om troch de sjauffeursstoel út te gean, begon syn captor de motor al.
  
  "Hâld fêst," is wat Sam ynterpretearre as it kommando fan 'e man. Syn mûle wie mar in sleat yn 'e skuorre hûd fan syn gesicht. It wie doe dat Sam besefte dat syn finzene net gek wie noch út ien of oare swarte lagune krûpt. Hy waard ferneatige, wêrtroch't hy praktysk net koe prate en twong him in reinjas en fedora te dragen.
  
  "Oh myn God, hy docht my tinken oan Darkman," tocht Sam doe't er seach de man behendich wurkje mei de Blauwe koppel masine. It wie jierren lyn dat Sam in grafyske roman of sa hie lêzen, mar hy herinnerde it personaazje libbendich. Doe't se it toaniel ferlieten, treurde Sam oer it ferlies fan syn auto, sels as it in stik fan 'e âlde dagen wie. Boppedat, foardat Perdue syn mobyltsje yn besit naam, wie it ek in antyk fan Nokia BC en koe net folle oars as sms-berjochten ferstjoere en fluch skilje.
  
  "Och sjit! Purdue!" - rôp hy tafallich út, tinkend dat hy de bylden ophelje soe en letter op ' e jûn mei de miljardêr moetsje. Syn finzene seach him gewoan oan tusken it meitsjen fan ûntwykende bewegingen om út de tichtbefolke gebieten fan Edinburgh te kommen. "Harkje, man, as jo my deadzje wolle, doch it dan. Oars, lit my út. Ik haw in heul driuwende gearkomste en it kin my wirklik net skele hokker soarte fan fereale jo foar my hawwe. "
  
  "Fla dysels net," gnyske de ferbaarnde man, ried as in goed oplaat Hollywood-stuntman. Syn wurden wiene swier slûch en syn s klonk meast as 'sh', mar Sam fûn dat in bytsje tiid yn syn selskip syn ear wend te wurden oan dúdlike diksje.
  
  De Taurus sprong oer ferhege ferkearsbuorden dy't yn giel skildere waarden lâns de dyk wêr't se in oprit op 'e sneldyk útkamen. Oant no ta wiene der gjin plysje-auto's ûnderweis. Se wiene noch net oankommen doe't de man Sam fan 'e side naam, en se wisten net wêr't se de efterfolging begjinne moatte.
  
  "Wêr geane wy hinne?" frege Sam, syn earste panyk feroaret stadichoan yn teloarstelling.
  
  "In plak om te praten," antwurde de man.
  
  "Oh myn God, jo sjogge sa fertroud," mompele Sam.
  
  "Hoe soene jo sels witte?" - frege de kidnapper sarkastysk. It wie dúdlik dat syn handicap syn hâlding net beynfloede, en it makke him ien fan dy typen - it type dat har net skele oer beheiningen. In effektive bûnsmaat. Deadlike fijân.
  
  
  9
  Kom thús mei Purdue
  
  
  "Ik sil dit op 'e rekord sette as in heul min idee," kreunde Dr. Patel doe't er mei tsjinsin ûntslein syn wjerstridige pasjint. "Ik haw gjin spesifike rjochtfeardiging om jo op dit stuit opsletten te hâlden, David, mar ik bin der net wis fan dat jo noch yn ien of oare steat binne om nei hûs te gean."
  
  "Opmerkt," Perdue glimke, leunend op syn nije stok. "Yn alle gefallen, âlde, ik sil besykje myn besunigingen en stekken net slimmer te meitsjen. Boppedat ha ik twa kear yn de wike thússoarch regele oant ús folgjende kontrôle."
  
  "Jo hawwe? It makket my wat reliëf te fiel," joech Dr. Patel ta. "Wat soarte medyske soarch brûke jo?"
  
  De mislike glimlach fan Perdue wekte wat eangst by de sjirurch. "Ik brûkte de tsjinsten fan ferpleechster Hurst tsjin in partikuliere fergoeding bûten har wurktiden hjir by de klinyk, dus it soe har wurk hielendal net bemuoie moatte. Twaris wyks. Ien oere foar beoardieling en behanneling. Wat seist?
  
  Dokter Patel waard stil, ferbjustere. "Ferdomme, David, do kinst eins gjin geheim foarby gean litte, wol?"
  
  "Sjoch, ik fiel my ferskriklik dat ik der net wie doe't har man fan myn ynspiraasje profitearje koe, sels allinich út in morele eachpunt. It minste dat ik dwaan kin is besykje myn ôfwêzigens dan op ien of oare manier te kompensearjen."
  
  De sjirurch suchte en lei in hân op Perdue syn skouder, bûgd del om him sêft te herinnerjen: "Dit rêdt neat, witst. De man is dea en bestiet net mear. Neat goed dat jo no besykje te dwaan sil him werom bringe of syn dreamen befredigje. "
  
  "Ik wit, ik wit, dit makket net folle sin, mar wat dan ek, Harun, lit my dit dwaan. As der wat is, sil it moetsjen fan ferpleechster Hurst myn gewisse in bytsje ferleegje. Jou it my asjebleaft," smeekte Perdue. Dr Patel koe net beweare dat it mooglik wie út in psychologysk eachpunt. Hy moast tajaan dat elk bytsje geastlike frede dat Purdue koe leverje koe him helpe te herstellen fan syn al te resinte beproeving. Der wie gjin twifel dat syn wûnen sawat like goed genêze soene as foar de oanfal, mar Perdue moast syn psyche foar elke priis dwaande hâlde.
  
  "Sit gjin soargen, David," antwurde dokter Patel. "Leau it of net, ik begryp folslein wat jo besykje te dwaan. En ik bin by dy, myn freon. Doch wat jo beskôgje as ferlossend en korrektyf. Dit kin allinnich mar goed foar jo wêze."
  
  "Tankewol," glimke Perdue, wirklik bliid mei syn akkoart fan 'e dokter. In koart momint fan ûnhandige stilte gie tusken it ein fan it petear en de komst fan ferpleechster Hurst út 'e klaaikeamer.
  
  "Sorry, it hat my sa lang duorre, menear Perdue," blaasde se hastich út. "Ik hie in lyts probleem mei myn kousen, as jo witte moatte."
  
  Dokter Patel púnde en ûnderdrukte syn amusement by har útspraak, mar Perdue, ea de beleefde hear, feroare fuortendaliks it ûnderwerp om har te rêden fan fierdere ferlegenens. "Dan moatte wy miskien gean? Ik ferwachtsje gau immen."
  
  "Binne jo tegearre fuort?" frege dokter Patel fluch, en seach ferrast.
  
  "Ja, dokter," ferklearre de ferpleechster. "Ik bea oan om hear Perdue in ritsje te jaan op 'e wei nei hûs. Ik tocht dat dit in kâns wêze soe om de bêste rûte nei syn lângoed te finen. Ik bin dizze kant noait op gien, dus no kin ik my de wei herinnerje."
  
  "Ah, ik sjoch," antwurde Harun Patel, hoewol d'r fertinking op syn gesicht wie. Hy wie noch fan betinken dat David Perdue mear nedich hie as de medyske ekspertize fan Lilith, mar och, dat wie syn saak net.
  
  Perdue kaam letter yn Reichtisusis oan as hy ferwachte. Lilith Hearst stie der op dat se earst stopje om de tank fan har auto op te foljen, wat har in bytsje fertrage, mar se makken dochs goed tiid. Binnen fielde Perdue de moarn fan syn jierdei as in bern. Hy koe net wachtsje om thús te kommen, en ferwachte dat Sam op him wachte mei de priis dy't er begeare hie sûnt se ferlern gienen yn it helske labyrint fan 'e Lost City.
  
  "Goede God, hear Perdue, wat in plak hawwe jo hjir!" rôp Lilith. Har mûle wie agape doe't se nei foaren bûgde op har stjoer om de majestueuze poarten nei Reichtishusis yn te nimmen. "It is bjusterbaarlik! God, ik kin my net yntinke hoe't jo elektryske rekken is."
  
  Perdue lake hertlik om har earlikens. Har skynber beskieden libbensstyl wie in wolkom feroaring fan it selskip fan rike lânbesitters, tycoons en politisy dêr't er wend wie.
  
  "Dat is aardich," spile er mei.
  
  Lilith sloech har eagen nei him. "Wis. As soe immen lykas jo witte wat cool is. Ik wedde dat it noait te djoer is foar jo beurs." Se realisearre daliks wat se oanwiisde en hygde: "Oh myn God. Meneer Perdue, ik ferûntskuldigje my! Ik bin depressyf. Ik bin geneigd te sizzen wat ik tink ... "
  
  "It is goed, Lilith," lake er. "Sjoch asjebleaft gjin ekskús foar dit. Ik fyn it ferrassend. Ik bin wend dat minsken de hiele dei myn kont tútsje, dus it is moai om ien te hearren sizzen wat se tinke."
  
  Se skodde stadich de holle doe't se de befeiligingshokje passearren en rieden de lichte helling op nei it ymposante âlde gebou dat Perdue thús neamde. Doe't de auto nei it hearehûs kaam, koe Perdue der praktysk út springe om Sam en de fideobân te sjen dy't him begeliede soe. Hy woe dat de ferpleechster wat hurder mei de auto ride soe, mar sa'n fersyk doarst er net.
  
  "Jo tún is prachtich," sei se. "Sjoch nei al dizze geweldige stiennen struktueren. Wie dit earder in kastiel?"
  
  "Gjin kastiel, myn leave, mar tichtby. Dit is in histoaryske side, dus ik bin der wis fan dat it ienris ynvaazje ôfhâlde en in protte minsken beskerme tsjin skea. Doe't wy it pân foar it earst toerden, ûntdutsen wy de oerbliuwsels fan enoarme stâlen en tsjinstfeinten. D'r binne sels ruïnes fan in âlde kapel yn it uterste easten fan it lângoed,' beskreau hy wistfully, en fielde gjin lyts bedrach fan grutskens yn syn wenplak yn Edinburgh. Fansels hie hy ferskate huzen om 'e wrâld, mar hy beskôge it haadhûs yn syn bertelân Skotlân as de wichtichste lokaasje fan Purdue fortún.
  
  Sadree't de auto foar de haaddoarren stoppe, die Perdue syn doar iepen.
  
  "Wês foarsichtich, hear Perdue!" - raasde se. Besoarge sette se de motor út en gie hastich nei him ta, krekt doe't Charles, syn butler, de doar iependie.
  
  "Wolkom werom, hear," sei de stoere Charles op syn droege manier. "Wy ferwachten dy oer mar twa dagen." Hy rûn de treppen del om de tassen fan Perdue op te heljen, wylst de sulverhierige miljardêr sa fluch as er koe nei de trep rûn. "Goedemiddei, mefrou," groete Charles de ferpleechster, dy't op har beurt erkennend knikte dat er gjin idee hie wa't se wie, mar as se mei Perdue kaam, beskôge er har as in wichtich persoan.
  
  "Menear Perdue, jo kinne noch net safolle druk op jo skonk sette," gnûpte se him efternei en besocht syn lange stappen by te hâlden. "Menear Perdue..."
  
  "Help my gewoan de treppen op, goed?" - frege hy beleefd, hoewol't se notysjes fan djippe soarch yn syn stim ûntduts. "Charles?"
  
  "Ja menear".
  
  "Is de hear Cleave al oankommen?" - frege Perdue en stapte ûngeduldich stap foar stap foarút.
  
  "Nee, hear," antwurde Charles samar. It antwurd wie beskieden, mar Perdue's útdrukking as antwurd wie ien fan folsleine horror. Even stie er roerleas, hâldde de hân fan de ferpleechster fêst en seach lustich nei syn butler.
  
  "Nee?" - Hy snoarke yn panyk.
  
  Krekt doe ferskynden Lillian en Jane, respektivelik syn húshâldster en persoanlike assistint, by de doar.
  
  "Nee menear. Hy wie de hiele dei fuort. Hasto him ferwachte?" frege Charles.
  
  "Wie ik ... w-waar ik ferwachte ... Hear, Charles, soe ik frege hawwe oft hy hjir wie as ik him net ferwachte?" Perdue ranted uncharacteristically. It wie in skok om in gjalp te hearren fan har meast kalme wurkjouwer, en de froulju wikselen fernuvere eagen út mei Charles, dy't stom bleau.
  
  "Hy rôp?" frege Perdue Jane.
  
  "Goede jûn foar jo, hear Perdue," antwurde se skerp. Oars as Lillian en Charles wie Jane net averse om har baas te berispen doe't hy út 'e line stapte of as der wat mis wie. Se wie meastentiids syn morele kompas en syn rjochterhân beslútmakker doe't er nedich in miening. Hy seach har oer har earms en besefte dat er in jeuk wie.
  
  "It spyt my," suchte er. "Ik wachtsje gewoan op Sam driuwend. Moai om jim allegearre te sjen. Werklik."
  
  "Wy hearden wat der mei jo bard is yn Nij-Seelân, hear. Ik bin sa bliid dat jo noch skopt en herstelt, "pourde Lillian, de meiwurker fan memmekant mei in swiete glimke en naïve begripen.
  
  "Tankewol, Lily," sykhelle er, útazem fan de muoite dy't it koste om by de doar te kommen. "Myn gus wie hast klear, ja, mar ik hie de oerhân." Se koenen sjen dat Perdue tige oerstjoer wie, mar hy besocht hertlik te bliuwen. "Elkenien, dit is ferpleechster Hurst fan 'e Salisbury Clinic. Se sil myn wûnen twa kear yn 'e wike behannelje."
  
  Nei in koarte útwikseling fan noflikheden, foel elkenien stil en stapte oan 'e kant om Perdue de lobby yn te litten. Op it lêst seach er Jane wer oan. Op in folle minder spottende toan frege er nochris: "Hat Sam überhaupt belle, Jane?"
  
  "Nee," antwurde se sêft. "Wolsto dat ik him skilje wylst jo sa'n lange tiid rêste?"
  
  Hy woe beswier meitsje, mar wist dat har oanname yn oarder wêze soe. Ferpleechkundige Hurst soe grif oanstien hawwe op it beoardieljen fan syn tastân foardat se fuortgean, en Lillian soe derop oanstien hawwe om him goed te iten foardat hy har foar de jûn litte koe. Hy knikte wurch. "Rop him asjebleaft en fyn út wat de fertraging is, Jane."
  
  "Fansels," se glimke en begûn te klimmen de trep nei de earste ferdjipping nei it kantoar. Se rôp him werom. "En asjebleaft wat rêst. Ik bin der wis fan dat Sam der wêze sil, sels as ik him net berikke kin."
  
  "Ja, ja," swaaide er freonlik nei har mei de hân en bleau mei muoite de trep op te klimmen. Lilith toerde de prachtige ferbliuw wylst se har pasjint fersoarge. Se hie noch noait sa'n lúkse sjoen yn it hûs fan ien dy't gjin keninklike status hie. Persoanlik hie se noch noait yn in hûs fan sa'n rykdom west. Nei't se ferskate jierren yn Edinburgh wenne, wist se de ferneamde ûntdekkingsreizger dy't in ryk boude op syn superieure IQ. Perdue wie in foarname boarger fan Edinburgh, waans bekendheid en skande ferspraat oer de hiele wrâld.
  
  De measte ferneamde minsken yn 'e wrâld fan finânsjes, polityk en wittenskip wisten David Perdue. Lykwols, in protte fan harren begûn te haatsje syn bestean. Dat wist se ek goed. Lykwols, syn sjeny koe net ûntkenne sels troch syn fijannen. As eardere studint fan natuerkunde en teoretyske skiekunde wie Lilith fassinearre troch de ferskate kennis dy't Purdue yn 'e rin fan' e jierren hie oantoand. No se seach it produkt fan syn útfinings en de skiednis fan relikwy jacht.
  
  De hege plafonds fan 'e Wrichtishousis-hotellobby berikten trije ferdjippings foardat se opslokt waarden troch de draachjende muorren fan' e yndividuele ienheden en tiers, lykas de flierren. Marmeren en âlde kalkstiennen flieren fersierden it hûs fan 'e Leviatan, en te beoardieljen nei it uterlik fan it plak, wie d'r net folle dekoraasje earder as de 16e ieu.
  
  "Jo hawwe in moai hûs, hear Perdue," sy sykhelle.
  
  "Tankewol," glimke er. "Jo wiene eartiids in wittenskipper fan berop, toch?"
  
  "Ik wie," antwurde se mei in wat serieuze blik.
  
  "As jo nije wike weromkomme, kin ik jo miskien in koarte rûnlieding jaan troch myn laboratoaria," stelde hy foar.
  
  Lilith seach minder entûsjast út as hy tocht. "Eins wie ik yn 'e laboratoaria. Yn feite, trije ferskillende filialen wurde bestjoerd troch jo bedriuw, Scorpio Majorus," se praette om yndruk op him. Perdue syn eagen glinsterden fan ûnheil. Hy skodde de holle.
  
  "Nee, myn leave, ik bedoel de testlaboratoria yn 'e hûs," sei er, en fielde de effekten fan 'e pynstiller en syn resinte frustraasje mei Sam dy't him slaperich makke.
  
  "Hjir?" hja slokte, en reagearre úteinlik sa't er hope hie.
  
  "Ja frou. Rjochts del, ûnder it lobbynivo. Ik sil dy de folgjende kear sjen litte,' rôp er. Hy hâldde fan de manier wêrop de jonge ferpleechster bloosde by syn foarstel. Har glimke fielde him goed, en in momint leaude er dat er miskien kompensearje koe foar it offer dat se bringe moast fanwegen har man syn sykte. Dat wie syn bedoeling, mar se betsjutte mear as in bytsje ferlossing foar David Perdue.
  
  
  10
  Scam yn Oban
  
  
  Nina hierde in auto om werom te riden nei Oban fan Sam's hûs. It wie geweldich om wer thús te wêzen nei myn âlde hûs mei útsjoch oer it temperamintrike wetter fan Oban Bay. It iennichste wat se hate oan thúskommen nei't se fuort wie wie it hûs skjinmeitsje. Har hûs wie lang net lyts, en se wie de ienige bewenner.
  
  Se hierde eartiids skjinmakkers oan dy't ien kear yn 'e wike komme en har helpe mei it ûnderhâld fan it erfgoed dat se in protte jierren lyn kocht. Uteinlik krige se har nocht fan it jaan fan it antyk oan de skjinmaksters dy't ekstra jild woene fan elke goedleaze antike samler. Kleverige fingers oan 'e kant, Nina hat mear as genôch fan har favorite dingen ferlern oan negligente húshâlders, en brekke de kostbere erfguod dy't se oanskaft troch har libben te riskearjen op Purdue's ekspedysjes, meast. Histoarikus wêze wie foar Dr. Nina Gould gjin oprop, mar in hiel spesifike obsesje dêr't se har tichterby fielde as de moderne gemakken fan har tiidrek. Dit wie har libben. It ferline wie har skat oan kennis, har boaiemleaze put fan fassinearjende ferhalen en prachtige artefakten makke troch de pinne en klaai fan dappere, sterkere beskavingen.
  
  Sam hie noch net belle, mar se herkende him as in man mei in fersprate harsens en altyd dwaande mei it iene of oare nijs. Lykas in bloedhûn hie hy allinich de geur fan aventoer nedich as de kâns op kontrôle om wat op te rjochtsjen. Se frege har ôf wat er tocht fan it nijsberjocht dat se him liet sjen, mar se wie net sa iverich oer de resinsje.
  
  De dei wie bewolkt, dus d'r wie gjin reden om in kuier lâns de kust te nimmen of nei in kafee te gean om sûndige aardbei-tsiiskoek te besykjen - yn 'e kuolkast, net bakt. Sels sa'n lekker wûnder as tsiiskoek koe Nina net meitsje nei bûten op in grize, drizzly dei, wat oanjûn ûngemak op 'e strjitte. Troch ien fan har erkers seach Nina de pynlike reis fan dyjingen dy't hjoed noch besletten hawwe om út te gean, en betanke harsels nochris.
  
  "Och, en wat dogge jo?" - flústere se, en drukte har antlit op 'e plooi fan 't kanten gerdyn en loek net botte diskreet út. Under har hûs, de steile helling fan it gazon del, seach Nina âlde hear Hemming yn it ferskriklike waar stadich de dyk op rinnen, roppend om syn hûn.
  
  De hear Hemming wie ien fan 'e âldste ynwenners fan Dunoiran Road, in widner mei in yllustrearre eftergrûn. Dat wist se, want nei in pear drankjes whisky koe neat him derfan tsjinhâlde om ferhalen fan syn jeugd te fertellen. Oft op in feestje of yn in kroech, de âlde master yngenieur miste nea in kâns om te razen oant yn 'e lytse oeren fan' e moarn foar immen sober genôch om te ûnthâlden. Doe't er de dyk begûn oer te stekken, seach Nina in swarte auto dy't in pear huzen fan him ôf ried. Om't har rút sa heech boppe de strjitte derûnder lei, wie se de iennichste dy't dat foarsizze koe.
  
  "Och, God," hygde se en raasde gau nei de doar. Op bleate fuotten, mei allinnich jeans en in beha, rûn Nina de treppen del nei har kreake paad. Se raasde syn namme wylst se rûn, mar de rein en tonger foarkommen dat er har warskôging hearde.
  
  "Menear Hemming! Pas op foar de auto!" Nina raasde, har fuotten fielden amper de kjeld fan 'e wiete plassen en gers dêr't se troch rûn. De izige wyn ferbaarnde har bleate hûd. Har holle draaide nei rjochts om de ôfstân nei de hurd oankommende auto te mjitten doe't dy troch de drokte sleat spatte. "Menear Hemming!"
  
  Doe't Nina by de poarte yn har omheining kaam, waard menear Hemming al healwei de dyk treaun en syn hûn roppend. Lykas altyd, yn har haast, gliden har fochtige fingers en fûgelen mei it slot fan it slot, net by steat om de pinne fluch genôch fuort te heljen. Doe't se besocht it slot te iepenjen, rôp se noch syn namme. Om't der gjin oare kuierders gek genôch wiene om yn dit waar út te gean, wie se syn iennichste hope, syn iennichste foarbode.
  
  "Oh myn god!" raasde se wanhopich doe't de pinne frij kaam. Yn feite wie it har ezels dy't de oandacht fan hear Hemming op 't lêst luts. Hy fronste en draaide him stadich om om te sjen wêr't it swarren wei kaam, mar hy kearde him tsjin him. mei de klok mei, foarkaam dat er de oankommende auto seach. Doe't er de knappe histoarikus seach, skrap oanklaaid, fielde de âld man in frjemde pine fan nostalgy nei syn âlde dagen.
  
  "Hallo, Dr. Gould," hy groete. Der kaam in lyts glimke op syn gesicht doe't er har yn har beha seach, tocht dat se of dronken of gek wie, wat mei it kâld waar en al.
  
  "Menear Hemming!" se raasde noch doe't se op him ta rûn. Syn glimke ferdwûn doe't hy begon te twifeljen oan 'e bedoelingen fan 'e gekke frou tsjin him. Mar hy wie te âld om fan har ôf te rinnen, dat hy wachte op 'e slach en hope dat se him gjin skea dwaan soe. D'r wie in oerdwaenjende plons wetter oan 'e lofterkant, en op it lêst draaide er syn holle om en seach in meunsterlike swarte Mercedes nei him ta gliden. Fan beide kanten fan de dyk riisden wite skuimjende wjukken doe't de bannen troch it wetter snienen.
  
  "Blinder...!" - hy gaspte, syn eagen waarden grut fan ôfgriis, mar Nina pakte syn foarearm. Se luts him sa hurd dat er op 'e stoep trille, mar de snelheid fan har aksjes rêde him fan 'e fender fan 'e Mercedes. Troch de weach wetter dy't troch de auto opstutsen waard, smieten Nina en âlde hear Hemming efter de parkearde wein, oant de skok yn de Merc foarby.
  
  Nina sprong fuortendaliks oerein.
  
  "Dêr silst je foar betrape wurde, klootzak! Ik sil dy jage en dyn kont skopje, klootzak!" hja ferwolkomme har beledigingen tsjin de idioat yn de lúkse auto. Har donkere hier omkaamde har gesicht en nekke, krollen oer de terpen fan har boarst, wylst se op strjitte grommele. De Mercedes draaide by in bocht yn de dyk en ferdwûn stadichoan efter in stiennen brêge. Nina wie razend en kâld. Se stiek har hân út nei de ferbjustere âlderein, trillend fan 'e kjeld.
  
  "Kom op, menear Hemming, lit jo jo binnen krije foardat jo jo dea fange," stelde Nina fêst. Syn krûlde fingers slúten har om har earm en se tilde de kwetsbere man foarsichtich oerein.
  
  "Myn hûn, Betsy," mompele er, noch altyd yn skok fan 'e skrik fan 'e bedriging, "se rûn fuort doe't de tonger begon."
  
  "Do gjin noed, hear Hemming, wy sille har foar jo fine, goed? Ferbergje gewoan foar de rein. "Oh myn God, ik folgje dizze lul," fersekerde se him, en naam koarte sykheljen.
  
  "Jo kinne neat oan har dwaan, dokter Gould," mompele er doe't se him oer de strjitte brocht. "Se soene jo leaver deadzje dan in minút besteegje oan it rjochtfeardigjen fan har aksjes, scumbags."
  
  "WSO?" - sy frege.
  
  Hy knikte mei de holle rjochting de brêge dêr't de auto ferdwûn wie. "Sy! In ôfset oerbliuwsel fan wat eartiids in goede gemeente wie doe't Oban regearre waard troch in rjochtfeardige ried fan weardige manlju.
  
  Se fronse, seach yn 'e war. "W-wat? Sizze jo dat jo witte wa't dizze auto hat?
  
  "Wis!" - antwurde er doe't se de túnpoarte foar him iependie. "Dy ferrekte gieren yn it gemeentehûs. McFadden! Hjir is in pig! Hy sil dizze stêd in ein meitsje, mar de jongerein makket it net mear út wa't de baas is, salang't se kinne bliuwe mei froulju en feestje. Dit binne dejingen dy't stimme moatten hawwe. Se stimden om him fuort te heljen, se moatte hawwe, mar dat diene se net. Jild wûn. Ik stimde tsjin dizze bastard. Ik die. En hy wit it. Hy ken elkenien dy't tsjin him stimde."
  
  Nina herinnerde it dat se McFadden in skoft lyn yn it nijs seach, wêr't hy in heul wichtige geheime gearkomste bywenne, wêrfan de aard fan 'e nijskanalen net koe iepenbierje. De measte minsken yn Oban mochten de hear Hemming graach, mar de measten tochten dat syn politike opfettings te âlderwetsk wiene, dat hy ien fan dy betûfte tsjinstanners wie dy't wegere foarútgong ta te stean.
  
  "Hoe kin hy witte wa't tsjin him stimde? En wat koe er dwaan? se daagde de smjunt út, mar de hear Hemming stie der fêst op dat se foarsichtich wie. Se brocht him geduldich de steile helling fan har paad op, wittende dat syn hert de drege mars de berch net oan koe.
  
  "Harkje, Nina, hy wit it. Ik begryp moderne technology net, mar d'r binne geroften dat hy apparaten brûkt om boargers te kontrolearjen en dat er ferburgen kamera's boppe de stimhokjes ynstalleare hie," gie de âldman troch mei te praten, lykas hy altyd die. Allinnich dizze kear wie syn babbel net in lang ferhaal of in noflik oantinken oan dagen lang ferlyn, nee; it kaam yn 'e foarm fan serieuze beskuldigings.
  
  "Hoe kin er al dy dingen betelje, hear Hemming?" sy frege. "Jo witte dat it in fortún kostje sil."
  
  Grutte eagen seagen Nina oan 'e kant fan ûnder wiete, ûnfersoarge wynbrauwen. "Och, hy hat freonen, dokter Gould. Hy hat freonen mei grut jild dy't syn kampanjes stypje en betelje foar al syn reizen en gearkomsten.
  
  Se siet him foar har waarme hurd, dêr't it fjoer de mûle fan 'e skoarstien slikte. Se pakte in kasjmiertekken fan har bank en sloech dy om him hinne, wreide syn earmen oer it tekken om him waarm te hâlden. Hy stoarre har mei brutale oprjochtheid oan. "Wêrom tinke jo dat se my besochten te rinnen? Ik wie de wichtichste tsjinstanner fan har foarstellen tidens de rally. Ik en Anton Leving, noch? Wy fersette de kampanje fan McFadden."
  
  Nina knikte. "Ja, ik wit it echt. Ik wie doe yn Spanje, mar ik folge it allegear op sosjale media. Do hast gelyk. Elkenien wie derfan oertsjûge dat Leving in oare sit yn 'e gemeenteriedskeamers winne soe, mar wy wiene allegear ferwoaste doe't McFadden ûnferwachts wûn. Sil Leving beswier meitsje of in oare riedsstimming foarstelle?"
  
  De âld man glimke bitter, stoarjend yn it fjoer, syn mûle spande him út yn in sombere glimke.
  
  "Hy is dea".
  
  "WSO? Libje?" - frege se ûnleauwe.
  
  "Ja, Lewing is dea. Ferline wike hie er," mynhear Hemming seach har oan mei in sarkastyske útdrukking op syn gesicht, "had in ûngelok, seine se."
  
  "Wat?" hja fronste. Nina wie folslein ferbjustere troch de onheilspellende barrens dy't plakfine yn har eigen stêd. "Wat is bard?"
  
  "Blykber foel er by de treppen fan syn Viktoriaansk hûs ûnder bedwelm," sei de âlde, mar syn gesicht spile in oare kaart. "Jo witte, ik koe Living foar twaentritich jier, en hy dronk noait mear as in glês sherry yn in blauwe moanne." Hoe koe er dronken wêze? Hoe koe er sa dronken wurde dat er de ferrekte trep net oprinne koe dêr"t er al fiifentweintich jier yn itselde hûs op rûn, dokter Gould?" Hy lake, tinkende oan syn eigen hast tragyske ûnderfining. "En it liket derop dat hjoed myn beurt wie op 'e galge."
  
  "It sil dy dei wêze," gniisde se, en tocht oer de ynformaasje doe't se har mantel oan die en it bûn.
  
  "No binne jo belutsen, Dr. Gould," warskôge er. "Jo hawwe har kâns ferneatige om my te deadzjen. Jo binne no midden yn in strontstoarm."
  
  "Oké," sei Nina mei in stielen blik. "Dit is wêr't ik it bêste bin."
  
  
  alve
  Essinsje fan 'e fraach
  
  
  De kidnapper fan Sam ried fan 'e dyk nei it easten lâns de A68, op'e kop yn it ûnbekende.
  
  "Wêr bringe jo my?" - frege Sam, wylst syn stim glêd en freonlik hâlde.
  
  "Wag," antwurde de man.
  
  "Vogri Country Park?" Sam antwurde sûnder nei te tinken.
  
  "Ja, Sam," antwurde de man.
  
  Sam tocht efkes oer it antwurd fan Swift, en beoardielet it bedrigingsnivo ferbûn mei it plak. It wie eins in aardich moai plak, net ien dêr't er needsaaklikerwize slein wurde soe of ophongen oan in beam. Yn feite, it park waard hieltyd besocht omdat it wie in bosk gebiet dêr't minsken kamen te spyljen golf, gean te kuierjen, of fermaak harren bern op de ynwenner boarterstún. Hy fielde him daliks better. Ien ding joech him nochris te freegjen. "Trouwens, wat is dyn namme, freon? Jo sjogge tige fertroud, mar ik twifelje oan dat ik dy eins ken."
  
  "Myn namme is George Masters, Sam. Jo kenne my fan 'e ûnsjogge swart-wite foto's, mei hoflikens fan ús mienskiplike freon Aidan fan 'e Edinburgh Post," ferklearre hy.
  
  "Binne jo sarkastysk troch te praten oer Aidan as in freon of is hy echt jo freon?" frege Sam.
  
  "Nee, wy binne freonen yn 'e âlderwetske sin fan it wurd," antwurde George, sûnder syn eagen fan 'e dyk te heljen. "Ik bring dy nei Vogri, sadat wy prate kinne, en dan lit ik dy gean." Hy draaide stadich de holle om om Sam mei syn útdrukking te segenjen en tafoege: "Ik wie net fan doel dy te stalkjen, mar jo hawwe in oanstriid om te reagearjen mei ekstreme foaroardielen foardat jo sels realisearje wat der bart. De manier wêrop jo josels behearskje by stingoperaasjes is my boppe.
  
  "Ik wie dronken doe't jo my yn 'e manljuskeamer omkearden, George," besocht Sam út te lizzen, mar it hie gjin korrektyf effekt. "Wat moast ik tinke?"
  
  George Masters gniisde. "Ik tink dat jo net ferwachte hiene ien sa kreas te sjen as my yn dizze bar. Ik koe dingen better dwaan ... of jo kinne mear tiid sober trochbringe. "
  
  "Hey, it wie myn ferdomme jierdei," ferdigene Sam. "Ik hie it rjocht om lilk te wêzen."
  
  "Miskien sa, mar it makket no net út," sei George tsjin. "Doe rûnst fuort en rûn wer fuort sûnder my sels in kâns te jaan om út te lizzen wat ik fan dy wol."
  
  "Ik tink dat jo gelyk hawwe," suchte Sam doe't se de dyk op draaiden dy't nei it prachtige Vogri-gebiet lei. It Viktoriaanske hûs dêr't it park syn namme oan naam, ferskynde troch de beammen, doe't de auto signifikant fertrage.
  
  "De rivier sil ús diskusje ferbergje," sei George, "as se sjogge of ôflústerje."
  
  "Sy? Sam fronste, fassinearre troch de paranoia fan syn finzene, deselde man dy't even lyn krityk hie op Sam syn eigen paranoïde reaksjes. "Jo bedoele, elkenien dy't it karnaval fan snelheidsneuken net sjoen hat dat wy neist de doar diene?"
  
  "Jo witte wa't se binne, Sam. Se wiene ongelooflijk geduldich, seagen nei jo en de knappe histoarikus... seagen David Perdue...," sei er doe't se nei de igge fan 'e rivier de Tyne rûnen, dy't troch it lângoed streamde.
  
  "Wachtsje, kensto Nina en Perdue?" Sam hypte. "Wat hawwe se te meitsjen mei wêrom't jo my folgje?"
  
  George suchte. It is tiid om nei it hert fan 'e saak te kommen. Hy bleau stean sûnder noch in wurd te sizzen, kammen de hoarizon mei syn eagen ferburgen ûnder misfoarme wynbrauwen. It wetter joech Sam in gefoel fan frede, Eva ûnder it driigjen fan grize wolken. Syn hier fladdere oer syn gesicht doe't er wachte op George om syn doel dúdlik te meitsjen.
  
  "Ik sil it koart hâlde, Sam," sei George. "Ik kin no net útlizze hoe't ik dit alles wit, mar leau my gewoan dat ik it wit." Opmerkend dat de sjoernalist him gewoan sûnder útdrukking seach, gie hy troch. "Hawwe jo noch de Dread Serpent-fideo, Sam? De fideo dy't jo opnommen hawwe doe't jo allegear yn 'e Lost City wiene, hawwe jo it mei jo?"
  
  Sam tocht gau. Hy besleat syn antwurden ûndúdlik te hâlden oant hy wis wie fan 'e bedoelingen fan George Masters. "Nee, ik liet in briefke by dokter Gould, mar se is yn it bûtenlân."
  
  "Werklik?" George antwurde nonchalant. "Jo moatte de kranten lêze, hear ferneamde sjoernalist. Se hat juster it libben rêden fan in foaroansteand lid fan har wenplak, dus of jo lizze tsjin my of se is yn steat om te bilocearjen."
  
  "Sjoch, fertel my mar wat jo my fertelle moatte, om Gods wille. Fanwege jo skitterjende hâlding haw ik myn auto ôfskreaun en ik moat noch mei dy stront dwaan as jo op it boarterspark spylje," snauwde Sam.
  
  "Hawwe jo in fideo fan 'e "Terrible Serpent" by jo? George werhelle mei syn eigen metoade fan yntimidaasje. Elk wurd wie as in hammer dy't in aambyld yn 'e earen fan Sam sloech. Hy hie gjin wei út it petear, en gjin wei út it park sûnder George.
  
  "De... Ferskriklike slang?" Sam hâldde oan. Hy wist net folle oer de dingen dy't Perdue him frege om te filmjen yn 'e djipten fan in berch yn Nij-Seelân, en hy hie it leaver sa. Syn nijsgjirrigens wie meast beheind ta wat him ynteressearre, en natuerkunde en sifers wiene net syn sterke kant.
  
  "Jezus Kristus!" George raasde yn syn stadige, slûchige spraak. "Terrible Serpent, in piktogram gearstald út in sekwinsje fan fariabelen en symboalen, Splinter! Ek bekend as fergeliking! Wêr is dizze opname?
  
  Sam sloech syn hannen yn oerjefte. Minsken ûnder paraplu's merkten de ferhevene stimmen op fan twa manlju dy't út har skûlplakken keken, en de toeristen kearden har om om te sjen wêr't de opskuor oer wie. "Oké, God! Relax," flústere Sam hurd. "Ik haw it byldmateriaal net by my, George. Net hjir en no. Wêrom?"
  
  "Dizze foto's moatte nea yn 'e hannen komme fan David Perdue, begrypt jo?" - George warskôge mei in heas huverjen. "Nea! It kin my net skele watst him sizze silst, Sam. Gewoan wiskje it. Beskeadigje de bestannen, wat dan ek."
  
  "Dat is alles wêr't hy om jout, maat," fertelde Sam him. "Ik soe sa fier gean om te sizzen dat hy der obsedearre is."
  
  "Ik bin my derfan bewust, maat," sei George werom nei Sam. "Dat is it ferdomde probleem. Hy wurdt brûkt troch in poppespiler folle, folle grutter dan himsels.
  
  "Sy?" Sam frege sarkastysk, ferwizend nei George syn paranoïde teory.
  
  De ferbleaune man hie genôch fan Sam Cleave syn jeugdige antyk en raasde nei foaren, grypte Sam by de kraach en skodde him mei skriklike krêft. In momint fielde Sam him as in lyts bern dat troch in Sint-Bernard omslingere waard, wêrtroch't er him herinnerje dat George syn fysike krêft hast ûnminsklik wie.
  
  "No harkje, en harkje goed, maat," sisde er yn it gesicht fan Sam, syn azem rûkte nei tabak en munt. "As David Perdue dizze fergeliking krijt, sil de Oarder fan 'e Swarte Sinne triomfearje!"
  
  Sam besocht om 'e nocht de hannen fan' e ferbaarnde man los te litten, en makke him allinich noch lilker op Eva. George skodde him wer en liet him doe sa abrupt los dat er werom stroffele. Wylst Sam besocht syn foet te finen, kaam George tichterby. "Begripe jo sels wat jo feroarsaakje? Perdue moat net wurkje mei de Dread Serpent. Hy is it sjeny dêr't se op wachte hawwe om dit ferrekte wiskundeprobleem op te lossen sûnt har eardere gouden jonge it ûntwikkele. Spitigernôch, sei gouden jonge hie in gewisse en ferneatige syn wurk, mar net foar de faam kopiearre it wylst skjinmeitsjen syn keamer. It is ûnmooglik om jo te fertellen, se wie in operative, wurke foar de Gestapo.
  
  "Wa wie dan har gouden jonge?" frege Sam.
  
  George seach Sam oan, ferbjustere. "Do witst net? Ea heard fan in keardel mei de namme Einstein, myn freon? Einstein, de man fan 'Relativiteitstheorie', wurke oan iets wat destruktiver as de atoombom, mar mei ferlykbere skaaimerken. Sjoch, ik bin in wittenskipper, mar ik bin gjin sjeny. God tankje koe gjinien dizze fergeliking foltôgje, en dêrom skreau wylde dokter Kenneth Wilhelm it op yn The Lost City. Nimmen soe yn dizze ferneatige slangeput oerlibje."
  
  Sam tocht oan dokter Wilhelm, dy't in pleats hie yn Nij-Seelân dêr't de Lost City lei. Hy wie in nazi-wittenskipper, ûnbekend foar de measten, dy't jierrenlang ûnder de namme Williams gie.
  
  "Goed goed. Stel dat ik dit alles kocht,' smeekte Sam, en helle syn hannen wer op. "Wat binne de gefolgen fan dizze fergeliking? Ik sil in echt konkreet ekskús nedich wêze om dit oan Perdue te melden, dy't, trouwens, no myn dea moat planne. Jo gekke begearte koste my moetsje him. God, hy moat lilk wêze."
  
  George skodholle. "Do hiest net fuort moatten."
  
  Sam wist dat hy gelyk hie. As Sam George gewoan by syn foardoar konfrontearre hie en frege hie, soe it him in protte problemen besparre hawwe. Earst soe er noch in auto hawwe. Oan de oare kant, it rouwe oer stront dat al oan it ljocht kaam wie, die Sam neat.
  
  "Ik bin net dúdlik oer de fynere details, Sam, mar tusken mysels en Aidan Glaston is de algemiene konsensus dat dizze fergeliking sil bydrage oan in monumintale ferskowing yn it hjoeddeistige paradigma fan 'e natuerkunde," joech George ta. "Ut wat Aidan út syn boarnen koe sammelje, sil dizze berekkening chaos op wrâldwide skaal feroarsaakje. Dit sil tastean it objekt te brekken troch de sluier tusken dimensjes, wêrtroch ús eigen natuerkunde te botsing mei wat is oan 'e oare kant. De nazi's eksperimintearren dermei, fergelykber mei de oanspraken fan 'e Unified Field Theory, dy't net bewiisd wurde koe."
  
  "En hoe sil Black Sun profitearje fan dit, Masters?" - frege Sam, en brûkte syn sjoernalistike talint om stront te begripen. "Se libje yn deselde tiid en romte as de rest fan 'e wrâld. It is bespotlik om te tinken dat se soene eksperimintearje mei stront dy't se tegearre mei al it oare soe ferneatigje."
  
  "Miskien sa, mar hawwe jo de helte fan 'e frjemde, ferdraaide stront dy't se yn 'e Twadde Wrâldoarloch diene?" George makke beswier. "It measte fan wat se besochten te dwaan wie hielendal gjin nut, en dochs bleaunen se meunsterlike eksperiminten út te fieren gewoan om dizze barriêre te oerwinnen, yn 't leauwen dat it har kennis fan' e wurken fan oare wittenskippen befoarderje soe - dy wittenskippen dy't wy net kinne dochs begripe. Wa sil sizze dat dit net gewoan in oar bespotlik besykjen is om har waansin en kontrôle te behâlden?
  
  "Ik begryp wat jo sizze, George, mar ik tink earlik net dat sels se sa gek binne. Yn alle gefallen moatte se ien of oare taastbere reden hawwe om dit te berikken, mar wat soe it wêze kinne? Sam argumentearre. Hy woe George Masters leauwe, mar d'r wiene tefolle gatten yn syn teoryen. Oan 'e oare kant, te oardieljen nei de wanhoop fan dizze man, wie syn ferhaal op syn minst it kontrolearjen wurdich.
  
  "Sjoch, Sam, oft jo my leauwe of net, doch my gewoan in geunst en sjoch nei dit foardat jo David Perdue dizze fergeliking yn hannen krije litte," pleite George.
  
  Sam knikte ynstimd. "Hy is in goede man. As d'r earnst yn dizze beskuldigingen siet, soe hy it sels ferneatige hawwe, leau my."
  
  "Ik wit dat hy in filantroop is. Ik wit hoe't hy Black Sun seis manieren neukte oant snein, doe't hy besefte wat se foar de wrâld planden, Sam," ferklearre de slûchslimme wittenskipper ûngeduldich. "Mar wat ik jo net kin oerbringe is dat Purdue net bewust is fan har rol yn 'e ferneatiging. Hy is bliid net bewust dat se syn sjeny en oanberne nijsgjirrigens brûke om him rjocht yn 'e ôfgrûn te lieden. It is net in kwestje fan oft er it iens is of net. Hy kin better gjin idee hawwe wêr't de fergeliking is, oars sille se him deadzje ... en jo en de dame út Oban."
  
  Uteinlik krige Sam de hint. Hy besleat syn tiid te bidde foardat hy it byldmateriaal oan Perdue oerlevere, al wie it mar om George Masters it foardiel fan 'e twifel te jaan. It soe lestich wêze om it fermoeden te ferdúdlikjen sûnder wichtige ynformaasje troch te jaan oan willekeurige boarnen. Utsein Perdue wiene der in pear minsken dy't him riede koene oer it gefaar dat yn dizze berekkening opskuorre, en sels dejingen dy't it koene... hy soe noait witte oft se fertroud wurde koene.
  
  "Nim my thús, asjebleaft," frege Sam oan syn finzene. "Ik sil dit besjen foardat ik wat doch, goed?"
  
  "Ik fertrou dy, Sam," sei George. It klonk mear as in ultimatum as in belofte fan fertrouwen. "As jo dizze opname net ferneatigje, sille jo it spyt hawwe foar in koarte perioade fan wat oer is fan jo libben."
  
  
  12
  Olga
  
  
  Oan 'e ein fan syn kwea draafde Casper Jacobs syn fingers troch syn sânige hier, en liet it spitich op 'e holle as in popstjer fan 'e tachtiger jierren. Syn eagen wiene bloedige troch it lêzen fan 'e hiele nacht, it tsjinoerstelde fan wat hy nachts hope hie - om te ûntspannen en wat te sliepen. Ynstee dêrfan makke it nijs fan 'e ûntdekking fan' e Dread Serpent him lilk. Hy hope wanhopich dat Zelda Bessler of har lapdogs noch net bewust wiene fan it nijs.
  
  Immen bûten makke in ôfgryslik lawaai, dat er earst besocht te negearjen, mar tusken syn eangsten foar de driigjende kweade wrâld en gebrek oan sliep, wie der in protte dat er hjoed net ferneare koe. It klonk as in botsing plaat en wat folgjende crash foar syn doar, folge troch it razen fan in auto alarm.
  
  "Och, om Gods wille, wat no?" - rôp er heech. Hy draafde nei de foardoar, ree om syn frustraasje út te nimmen op wa't him fersteurd hie. Casper triuwde de doar oan 'e kant, raasde: "Wat yn 'e namme fan alles dat hillich is, bart hjir?" Wat er seach oan 'e foet fan 'e trep dy't nei syn oprit lei, ûntwapene him daliks. De meast opfallende blondine siet njonken syn auto hurken, en seach depressyf út. Op 'e stoepe foar har stie in rommeltsje taart en glazuurbollen dy't earder by in grutte houlikstaart hearden.
  
  Doe't se Casper smekend oanseach, ferbjustere har helder griene eagen him. "Asjeblyft hear, wês asjebleaft net lilk! Ik kin it allegear yn ien kear wiskje. Sjoch, de vlek op jo auto is gewoan iis."
  
  "Nee, nee," protestearre er, en stiek syn hannen ekskúsich út, "makke asjebleaft gjin soargen oer myn auto. Hjir, lit my jo helpe." Twa gjalpen en in druk op de knop op de ôfstânsbetsjinning op syn toetseboerd setten it jammerende alarm stil. Casper hastich om de snikende skientme te helpen de bedoarne taart op te heljen. "Asjeblyft net skrieme. Hee, ik sil dy fertelle wat. Sadree't wy dit útmakke hawwe, bring ik jo nei jo pleatslike thúsbakkerij en ferfange de taart. Op my."
  
  "Tankewol, mar jo kinne dit net dwaan," snuurde se, en sammele hânfol beslach en marsepein. "Sjochst, ik haw dizze taart sels bakt. It duorre my twa dagen, en dit wie neidat ik makke alle dekoraasjes mei de hân. Sjochst, it wie in brulloftstaart. Wy kinne net samar in houlikstaart keapje fan elke winkel oeral."
  
  Har bloedige eagen, fol mei triennen, bruts Casper syn hert. Hy lei mei tsjinsin syn hân op har ûnderearm en wriuwde him sêft om syn sympaty te uterjen. Hielendal troch har belibbe, fielde er in pine yn it boarst, dy bekende pine fan teloarstelling dy't komt as se konfrontearre wurde mei in hurde realiteit. Casper fielde in pine fan binnen. Hy woe it antwurd net hearre, mar hy woe wanhopich de fraach stelle. "Is ... ik-is de taart f-foar jo ... brulloft?" hy hearde syn lippen him ferriede.
  
  'Sis asjebleaft nee! Wês asjebleaft in breidspear of sa. Om de leafde fan God, wês asjebleaft gjin breid!" syn hert like te gûlen. Hy hie nea earder fereale west, útsein foar technology en wittenskip, dat wie. De breklike blondine seach him troch har triennen oan. A lyts fersmoarge lûd ûntkaam har doe't in wrang glimke op har moaie gesicht ferskynde.
  
  "Oh God, nee," skodde se har holle, snuffeljend en gniffeljend dom. "Lik ik dy echt sa dom foar?"
  
  "Tankewol, Jezus!" De jubeljende natuerkundige hearde syn ynderlike stim jubeljen. Hy glimke ynienen breed nei har, en fielde him ûnbidich oplucht dat se net allinnich single wie, mar ek in gefoel foar humor hie. "Ha! Ik koe it net mear iens wêze! Bachelor hjir! " mompele hy ûnhandich. Doe't Casper realisearre hoe dom dat klonk, tocht Casper dat er wat feiliger sizze koe. "Trochwiis, myn namme is Casper," sei er, en stiek in skrale hân út. "Dr. Casper Jacobs." Hy soarge derfoar dat se har namme fernaam.
  
  Entûsjast pakte de moaie frou syn hân mei har frostige fingers en lake: "Jo klonk gewoan as James Bond. Myn namme is Olga Mitra, uh... bakker."
  
  "Olga, de bakker," gnyske er. "Ik fyn it leuk".
  
  "Harkje," sei se serieus, en fage har wang mei har mouw, "ik moat dizze taart yn minder as in oere op 'e brulloft levere. Hawwe jo ideeën?"
  
  Casper tocht efkes nei. Hy liet in famke fan sa'n pracht noch lang net yn gefaar. Dit wie syn iennichste kâns om in bliuwende yndruk te meitsjen, en dêrmei in goede. Hy knipte daliks mei de fingers en der kaam in idee yn 'e holle, wêrtroch't stikken fan 'e koeke útinoar fleagen. "Miskien haw ik in idee, juffer Mithra. Wachtsje hjirre."
  
  Mei nijfûn entûsjasme roun de meastentiids ûnderstelde Casper de trep op nei it hûs fan syn lânhear en smeekte Karen om help. Se wie ommers altyd oan it bakken, altyd liet swiete bôle en bagels op syn souder. Ta syn wille gie de mem fan 'e lânhear yn om Casper's nije freondinne te helpen har reputaasje te rêden. Se hiene in oare houlikstaart klear yn rekordtiid neidat Karen makke in pear oproppen fan har eigen.
  
  
  ***
  
  
  Nei't se tsjin de tiid west hiene om de nije houlikstaart te meitsjen, dy't gelokkich foar Olga en Karen om te begjinnen beskieden wie, hiene se elk in gleske sherry om har sukses te toastjen.
  
  "Ik haw net allinich de perfekte partner yn kriminaliteit fûn yn 'e keuken," groete de sierlike Karen, en hie har glês op, "mar ik haw ek in nije freon makke!" Hjir is foar gearwurking en nije freonen!
  
  "Ik stypje dit," glimke Casper slûchslimme, klinkende glêzen mei twa fleurige dames. Hy koe syn eagen net fan Olga ôfhelje. No't se wer ûntspannen en bliid wie, skittere se as sjampanje.
  
  "Miljoen kear tank, Karen," straalde Olga. "Wat soe ik dien hawwe as jo my net rêden hiene?"
  
  "No, ik tink dat it jo ridder dêr wie dy't it allegear opsteld hat, leave," sei de fiifensechtichjierrige reade Karen, en wiisde mei har glês nei Casper.
  
  "Dat is wier," sei Olga. Se draaide har nei Casper en seach him djip yn 'e eagen. "Hy hat my net allinich ferjûn foar myn ûnhandigens en de rommel yn syn auto, mar hy hat ek myn kont rêden ... En se sizze dat ridderskip dea is."
  
  Casper syn hert sprong. Efter syn glimke en ûnfersteurbere uterlik siet de blos fan in skoaljonge yn 'e klaaikeamer fan 'e famkes. "Immen moat de prinsesse rêde fan it stappen yn 'e modder. It kin likegoed my wêze," knipoogde er, ferrast troch syn eigen sjarme. Casper wie lang net ûnoantreklik, mar syn passy foar syn karriêre makke him in minder gesellich persoan. Yn feite koe hy syn gelok net leauwe om Olga te finen. Net allinnich like hy har oandacht te hawwen, mar se ferskynde praktysk op syn doar. Persoanlike levering, hoflikens fan it needlot, tocht er.
  
  "Sille jo mei my komme om de taart te leverjen?" - frege se oan Casper. "Karen, ik kom daliks werom om jo te helpen opromjen."
  
  "Onsin," raasde Karen boartlik. "Jo twa, gean en regelje dat de taart besoarge wurdt. Bring my mar in heale flesse brandewyn, witst wol, foar de muoite", knypeage se.
  
  Bliid tute Olga Karen op it wang. Karen en Casper wikselen oerwinnende blikken út nei it hommels ferskinen fan in rinnende sinnestriel yn har libben. As koe Karen de tinzen fan har hierder hearre, frege se: "Wêr komst wei, skat? Is jo auto yn 'e buert parkeard?"
  
  Casper sloech de eagen nei har. Hy woe ûnwittend bliuwe oer de fraach dy't him ek yn 't sin kaam, mar no die de útsprutsen Karen it út. Olga liet de holle sakke en antwurde se sûnder foarbehâld. "Oh ja, myn auto stiet op 'e strjitte. Ik besocht de taart fan myn appartemint nei myn auto te dragen doe't ik myn lykwicht ferlear troch de rûge dyk.
  
  "Jo appartemint?" frege Kasper. "Hjir?"
  
  "Ja, neist, troch it hek. "Ik bin dyn buorman, dom," lake se. "Hast it lûd net heard doe"t ik woansdei ynried? De bewegers makken sa'n lawaai dat ik tocht dat ik in swiere berisping hie, mar der kaam gelokkich net ien op."
  
  Casper seach Karen oan mei in fernuvere, mar bliid gnyske. "Kinsto dat hearre, Karen? Sy is ús nije buorfrou."
  
  "Ik hear it, Romeo," pleage Karen. "No begjinne. Ik ha gjin libations op."
  
  "Oh hel, ja," rôp Olga.
  
  Hy holp har foarsichtich de basis fan 'e taart op te heffen, in stevige houten paniel yn 'e foarm fan in munt, bedekt mei yndrukte folie foar werjefte. De taart wie net te kompleks, dus it wie maklik om in lykwicht te finen tusken de twa. Lykas Kasper wie Olga lang. Mei har hege wangbonken, ljochte hûd en hier, en in slanke lichemsbou, wie se de typyske East-Jeropeeske stereotype fan skientme en hichte. Se namen de taart nei har Lexus en wisten it yn 'e efterbank te stopjen.
  
  "Jo liede," sei se, en smiet him de kaaien. "Ik sil efteryn mei de koeke sitte."
  
  Wylst se rieden, hie Casper tûzen fragen dy't hy de prachtige frou freegje woe, mar hy besleat it cool te spyljen. Hy krige ynstruksjes fan har.
  
  "Ik moat sizze, dit docht gewoan om te sjen dat ik elke auto sûnder muoite ride kin," rôp er doe't se de efterkant fan 'e ûntfangsthal berikten.
  
  "Of myn auto is gewoan maklik te brûken. Jo witte, jo hoege gjin raketwittenskipper te wêzen om it te fleanen,' grapke se. Yn in momint fan wanhoop betocht Casper de ûntdekking fan Dire Serpent en dat er noch moast soargje dat David Perdue it net bestudearre hie. It moat op syn gesicht sjen litten hawwe doe't er Olga holp mei de taart nei de keuken yn 'e seal.
  
  "Casper?" sy drukte. "Casper, is der wat mis?"
  
  "Nee, fansels net," glimke er. ,,It tinken mar oan wurkspul.""
  
  Hy koe har amper sizze dat har komst en har prachtige uterlik alle prioriteiten út syn geast wiske hiene, mar de wierheid wie dat it sa wie. No pas herinnerde er him hoe oanhâldend er besocht hie kontakt op te nimmen mei Perdue sûnder oanwizing te jaan dat er dat die. Hy wie ommers lid fan 'e Oarder, en as se fûnen dat hy mei David Perdue yn 'e mande wie, soene se him grif ôfmeitsje.
  
  It wie in spitich tafal dat it fakgebiet fan de natuerkunde dêr't Kasper oan lei, it ûnderwerp wurde soe fan The Dread Serpent. Hy wie bang wêr't dit ta liede koe as it goed brûkt waard, mar dokter Wilhelm syn tûke presintaasje fan de fergeliking stelde Kasper op syn gemak... oant no ta.
  
  
  13
  Purdue Pion
  
  
  Perdue wie lilk. De meastal nivo-headed sjeny hie hannele as in maniac ea sûnt Sam miste syn ôfspraak. Net by steat om te finen Sam fia e-mail, telefoan of satellyt tracking op syn auto, Perdue waard ferskuord tusken gefoelens fan ferried en horror. Hy fertroude in ûndersiikssjoernalist de wichtichste ynformaasje dy't de nazi's ea ferburgen hiene, en no fûn hy himsels te hingjen oan in tinne tried fan ferstân.
  
  "As Sam ferlern of siik is, kin it my net skele!" - hy blafte nei Jane. "Alles wat ik wol is de ferrekte bylden fan 'e ferlerne stedsmuorre, om Gods wille! Ik wol dat jo hjoed wer nei syn hûs geane, Jane, en ik wol dat jo de doar ôfbrekke as it nedich is.
  
  Jane en Charles, de butler, seagen inoar mei grutte soarch oan. Se soe nea taflecht ta kriminele aksjes om hokker reden, en Perdue wist dit, mar hy ferwachte it oprjocht fan har. Karel stie, lykas altyd, yn spannende stilte njonken de itenstafel fan Perdue, mar syn eagen lieten sjen hoe noed hy wie oer de nije ûntjouwings.
  
  Yn de doar fan de grutte keuken yn Reichtisusis stie Lilian, de húshâldster, en harke. Wylst se it bestek ôfveegje nei it ferneatigjen fan it moarnsbrochje dat se taret hie, wie har gewoane fleurige hâlding troch in leech punt trochgien en sakke nei in nuvere nivo.
  
  "Wat bart der mei ús kastiel?" - mompele se, har holle skodzjend. "Wat hat de eigner fan it lângoed sa oerstjoer makke dat hy yn sa'n meunster feroare?"
  
  Se treurde de dagen doe't Perdue sels wie - kalm en sammele, sêft en soms sels stimming. No wie der gjin muzyk mear út syn lab, en der wie gjin fuotbal op 'e tv wylst hy rôp tsjin de skiedsrjochter. De hear Cleave en Dr. Gould wiene fuort, en earme Jane en Charles moasten it mei de baas en syn nije obsesje ophâlde, in sinistere fergeliking dy't se op har lêste ekspedysje ûntdutsen.
  
  It like derop dat sels ljocht de hege ruten fan it hearehûs net trochkringe. Har eagen swalken oer de hege plafonds en ekstravagante dekoraasjes, reliken en majestueuze skilderijen. Neat fan dit wie moai mear. Lillian fielde as wiene de kleuren sels ferdwûn út it ynterieur fan it stille hearehûs. "As in sarkofaach," suchte se en draaide har om. In figuer stie op har paad, sterk en ymposant, en Lillian rûn der rjocht yn. In hege gjalp ûntkaam de bange Lillian.
  
  "Oh myn God, Lily, it bin gewoan ik," lake de ferpleechster, en treaste de bleke húshâldster mei in knuffel. "Wat makket dy dan sa optein?"
  
  Lillian fielde oplucht doe't de ferpleechster ferskynde. Se waaide har gesicht mei in keukenhandoek, en besocht harsels nei it begjin te komponearjen. "Tankje God dat jo hjir binne, Lilith," sei se. "Menear Perdue wurdt gek, ik swar it. Kinne jo him in pear oeren in kalmerend middel jaan? It personiel is útput troch syn dwylsinnige easken. "
  
  "Ik nim oan dat jo de hear Cleave noch net fûn hawwe?" - suggerearre suster Hurst mei in hopeleaze blik.
  
  "Nee, en Jane hat reden om te leauwen dat der wat mei menear Cleave bard is, mar se hat it hert net om Mr. Perdue te fertellen ... noch. Net as hy wat lytser wurdt, witst wol," makke Lillian in fronsend gebeart om Perdue syn grime oer te bringen.
  
  "Wêrom tinkt Jane dat der wat bard is mei Sam?" - frege de ferpleechster de wurge kok.
  
  Lillian bûgde oer en flústere: "Blykber fûnen se dat syn auto tsjin in hek yn it skoalplein oan Old Stanton Road botste, in totale ôfskriuwing."
  
  "Wat?" Suster Hearst gaspte rêstich. "Oh myn God, ik hoopje dat it goed is?"
  
  "Wy witte neat. Alles wat Jane koe útfine wie dat de auto fan Mr. Cleave waard fûn troch plysje neidat ferskate pleatslike bewenners en bedriuwseigners bellen om in hege snelheid achterfolging te melden," fertelde de húshâldster har.
  
  "Oh myn God, gjin wûnder dat David sa soargen is," sei se froast. "Jo moatte it him fuortendaliks fertelle."
  
  "Mei alle respekt, juffer Hearst, is er noch net gek genôch? Dit nijs sil him oer de râne triuwe. Hy hat neat iten, sa't jo sjen kinne," Lillian wiisde nei it ôfset moarnsbrochje, "en hy sliept hielendal net, útsein as jo him in dosis jouwe."
  
  "Ik tink dat hy it fertelle moat. Op dit punt tinkt hy wierskynlik dat de hear Cleave him ferret hat of him gewoan sûnder reden negeart. As hy wit dat immen syn freon stalking hat, kin hy minder wraaksuchtich fiele. Hawwe jo hjir wolris oer neitocht?" Suster Hurst suggerearre. "Ik sil mei him prate".
  
  Lillian knikte. Miskien hie de ferpleechster gelyk. "No, do soe de bêste persoan wêze om it him te fertellen. Hy naam jo ommers op in rûnlieding troch syn laboratoaren en dielde wat wittenskiplike petearen mei jo. Hy fertrout dy."
  
  "Jo hawwe gelyk, Lily," joech de ferpleechster ta. "Lit my mei him prate wylst ik syn foarútgong kontrolearje. Ik sil him hjirmei helpe."
  
  "Tankewol, Lilith. Jo binne in kado fan God. Dit plak is in finzenis wurden foar ús allegear sûnt de baas werom kaam, "klage Lillian oer de situaasje.
  
  "Do gjin soargen, leave," antwurde suster Hearst mei in gerêststellende knypeach. "Wy bringe him werom yn geweldige foarm."
  
  "Goeiemoarn, menear Perdue," glimke de ferpleechster doe't se de kafetaria yn kaam.
  
  "Goeiemoarn, Lilith," groete er wurch.
  
  "It is ûngewoan. Hast wat iten? Se sei. "Jo moatte ite dat ik jo kin behannelje.
  
  "Om Gods wille, ik iet in stikje toast," sei Perdue ûngeduldich. "Foar safier't ik wit, sil dit genôch wêze."
  
  Dêr koe se gjin twifel tsjin hawwe. Suster Hearst koe de spanning yn 'e keamer fiele. Jane wachte eangstich op Perdue's hantekening op it dokumint, mar hy wegere te tekenjen foardat se nei Sam's hûs gie om te ûndersykjen.
  
  "It kin wachtsje?" - frege de ferpleechster Jane kalm. Jane har eagen sprongen nei Perdue, mar hy skode syn stoel werom en stroffele op syn fuotten mei wat stipe fan Charles. Se knikte nei de ferpleechster en sammele de dokuminten, en naam fuortendaliks de hint fan ferpleechster Hurst.
  
  "Gean Jane, helje myn bylden fan Sam!" Perdue rôp har efternei doe't se de grutte keamer ferliet en nei har kantoar gie. "Harde se my?"
  
  "Se hearde dy," befêstige suster Hearst. "Ik bin der wis fan dat se gau fuort sil."
  
  "Tankewol, Charles, ik kin dit oan," blafte Perdue tsjin syn butler, en stjoerde him fuort.
  
  "Ja, hear," antwurde Charles en gie fuort. Meastentiids wie de stiennen útdrukking fan 'e butler fol mei teloarstelling en in hint fan fertriet, mar hy moast it wurk delegearje oan de túnkers en skjinmakkers.
  
  "Jo binne ferfelend, hear Perdue," flústere ferpleechster Hurst, en liedde Perdue de wenkeamer yn, dêr't se meastentiids syn foarútgong beoardiele.
  
  "David, myn leave, David of Dave," korrizjearre hy har.
  
  "Okee, stopje mei sa grof te wêzen tsjin jo personiel," joech se ynstruearre, en besocht har stim sels te hâlden om him net fijannich te meitsjen. "It is net har skuld."
  
  "Sam wie noch fermist. Do witst it?" Perdue sisde doe't se oan syn mouwe luts.
  
  "Ik hearde," antwurde se. "As ik freegje mei, wat is sa spesjaal oan dizze bylden? It is net sa dat jo in dokumintêre sjitte op in strakke deadline of sa.
  
  Perdue seach Nurse Hearst as in seldsume bûnsmaat, ien dy't syn passy foar wittenskip begriep. Hy hie der neat oan om har te fertrouwen. Mei Nina fuort en Jane as ûndergeskikte, wie syn ferpleechster de iennichste frou dy't hy dizze dagen tichtby fielde.
  
  "Neffens ûndersyk wurdt leaud dat dit ien fan Einstein syn teoryen wie, mar de gedachte dat it yn 'e praktyk koe wurkje wie sa skriklik dat hy it ferneatige. It iennichste ding is dat it kopiearre waard foardat it ferneatige waard, witst wol," sei Perdue, syn ljochtblauwe eagen tsjuster fan konsintraasje. De eagen fan David Perdue wiene in oare kleur. Iets wie bewolkt, wat gie boppe syn persoanlikheid. Mar ferpleechster Hurst koe de persoanlikheid fan Perdue net sa goed as oaren, dus se koe net sjen hoe ferskriklik ferkeard dingen wiene mei har pasjint."
  
  "En Sam hat dizze fergeliking?" sy frege.
  
  "Hy docht. En dêr moat ik oan begjinne te wurkjen," ferklearre Perdue. No klonk syn stim hast ferstannich. "Ik moat witte wat it is, wat it docht. Ik moat witte wêrom't de Oarder fan 'e Swarte Sinne dit sa lang hold, wêrom't Dr. Ken Williams de need fielde om it te begraven wêr't gjinien der by komme koe. Of," flústere er, "... wêrom se wachte."
  
  "Oarder fan wat?" Se fronse.
  
  Ynienen kaam Perdue troch dat er net mei Nina, of Sam, of Jane, of ien dy't bekend wie mei syn geheime libben, praat. "Hmm, mar ien organisaasje dêr't ik earder mei hân haw. Neat spesjaals."
  
  "Jo witte, dizze stress is net befoarderlik foar jo genêzing, David," ried se. "Hoe kin ik jo helpe om dizze fergeliking te krijen? As jo dat hiene, koene jo dwaande bliuwe ynstee fan jo personiel en my te terrorisearjen mei al dizze tantrums. Jo bloeddruk is heech en jo koarte temperatuer makket jo sûnens slimmer, en ik kin dat gewoan net litte."
  
  "Ik wit dat it wier is, mar oant ik fideo fan Sam haw, kin ik net rêste," Perdue skodholle.
  
  "Dr. Patel ferwachtet dat ik syn noarmen bûten de ynstelling ophâlde sil, begrypt jo? As ik him libbensgefaarlike problemen bliuw feroarsaakje, sil hy my ûntslaan, om't ik myn wurk lykje net te dwaan," jankte se mei opsetsin om him meilijen te meitsjen.
  
  Perdue hie Lilith Hearst net lang kend, mar bûten syn ynherinte skuld oer wat der mei har man bard wie, hie er wat fan in op wittenskip rjochte sibben oer har. Hy fielde ek dat se hiel goed syn iennichste meiwurker wêze koe yn syn stribjen om Sam syn byldmateriaal te krijen, benammen om't se der gjin remmingen oan hie. Har ûnwittendheid wie wier syn blidens. Wat se net wist, soe har tastean om him te helpen foar it ienige doel om him te helpen sûnder krityk of miening - krekt sa't Perdue it like.
  
  Hy downplayed syn frantic winsk foar ynformaasje te ferskinen docile en ridlik. "As jo Sam miskien fine kinne en him om it byldmateriaal freegje, soe dat in geweldige help wêze."
  
  "Oké, lit my sjen wat ik dwaan kin," treaste se him, "mar do moatst my tasizze datst my in pear dagen jaan silst. Litte wy ôfprate dat ik it nije wike krije moat as wy ús folgjende gearkomste hawwe. Lykas dit?"
  
  Perdue knikte. "Dat klinkt ferstannich."
  
  "Oké, no net mear praat oer wiskunde en ûntbrekkende frames. Jo moatte rêste foar in feroaring. Lily fertelde my dat jo amper ea sliepe, en earlik sein, jo fitale tekens skrieme dat it wier is, David," befelde se op in ferrassend freonlike toan dy't har talint foar diplomasy befêstige.
  
  "Wat is dit?" - frege er wylst se in lyts fleske mei wetterige oplossing yn 'e spuit luts.
  
  "Just wat Valium IV om jo te helpen noch in pear oeren te sliepen," sei se, en mjitten it bedrach mei it each. Troch de ynjeksjebuis boarte it ljocht mei de stof deryn, en joech it in hillige gloed dy't se oantreklik fûn. As Lillian it mar sjen koe, tocht se, om der wis fan te wêzen dat der noch wat moai ljocht yn Reichtisusis oerbleau. It tsjuster yn Perdue's eagen joech plak foar in rêstige sliep doe't it medisyn wurke.
  
  Hy trille doe't it helske gefoel fan baarnende soer yn syn ieren him pine, mar it duorre mar in pear sekonden foardat it syn hert berikte. Tefreden dat ferpleechster Hurst hie ôfpraat om him de formule út Sam syn fideo, Perdue tastien it fluwelen tsjuster te konsumearjen him. Stimmen galmen yn 'e fierte foardat er folslein yn 'e sliep foel. Lillian brocht in tekken en kessen, bedekt him mei in fleece tekken. "Bedek it hjir gewoan," advisearre suster Hearst. "Lit him hjir no op 'e bank sliepe. Earme skat. Hy is útput."
  
  "Ja," stimde Lillian yn, en holp ferpleechster Hearst de eigner fan it lângoed te ferbergjen, sa't Lillian him neamde. "En mei tank oan jo kinne wy ek allegear in skoft krije."
  
  "Jo binne wolkom," sei suster Hearst. Har gesicht sakke yn in lichte weemoed. "Ik wit hoe't it is om mei in drege man yn 'e hûs om te gean. Se tinke miskien dat se de baas binne, mar as se siik binne of ferwûne binne, kinne se in echte pine yn 'e kont wêze.
  
  "Amen," antwurde Lillian.
  
  "Lillian," sei Charles sêft, hoewol hy it folslein mei de húshâldster iens wie. "Tankewol, suster Hurst. Bliuwst foar lunch bliuwe?"
  
  "Och nee, tank, Charles," glimke de ferpleechster, pakte har medyske koffer yn en smiet de âlde ferbiningen fuort. "Ik moat fannacht wat boadskippen dwaan foar myn nachttsjinst by de klinyk."
  
  
  14
  Wichtich beslút
  
  
  Sam koe gjin oertsjûgjend bewiis fine dat de Dread Serpent yn steat wie ta de grouwels en ferneatiging dêr't George Masters him fan besocht te oertsjûgjen. Wêr't er ek kearde, waard hy moete mei ûnleauwe of ûnwittendheid, wat syn leauwen allinich befêstige dat Masters in soarte fan paranoïde gek wie. Hy like lykwols sa oprjocht dat Sam in leech profyl fan Perdue hâlde oant er genôch bewiis hie, dat hy net út syn gewoane boarnen krije koe.
  
  Foardat hy it byldmateriaal oan Purdue yntsjinne, besleat Sam om in lêste reis te meitsjen nei in heul betroubere boarne fan ynspiraasje en wachter fan geheime wiisheid - de ienige Aidan Glaston. Sûnt Sam hie sjoen Glaston syn artikel publisearre yn in resinte krante issue, hy besletten dat de Ier soe wêze de bêste persoan om te freegjen oer de Dread Serpent en syn myten.
  
  Sûnder in pear tsjillen neamde Sam in taksy. It wie better dan te besykjen om it wrak te rêden dat hy syn auto neamde, wat him bleatstelle soe. Wat er net nedich wie, wie in plysje-ûndersyk nei de hege snelheid achterfolging en in mooglike dêropfolgjende arrestaasje foar it yn gefaar bringen fan it libben fan boargers en achteleas riden. Wylst pleatslike autoriteiten him ûntbrekke, hie hy tiid om de feiten út te sortearjen doe't hy einlings opkaam.
  
  Doe't hy oankaam by de Edinburgh Post, waard him ferteld dat Aidan Glaston op opdracht wie. De nije redakteur koe Sam net persoanlik, mar se liet him in pear minuten yn har kantoar trochbringe.
  
  "Janice Noble," se glimke. "It is in genot om sa'n respekteare fertsjintwurdiger fan ús berop te moetsjen. Gean mar sitten."
  
  "Tankewol, juffer Noble," antwurde Sam, oplucht dat de kantoaren hjoed meast leech wiene fan personiel. Hy hie gjin sin om de âlde slakken te sjen dy't him stompe hiene doe't hy in rookie wie, sels net om har noas te wrijven yn syn ferneamdheid en sukses. "Ik sil it gau dwaan," sei er. "Ik moat gewoan witte wêr't ik kontakt mei Aidan kin. Ik wit dat dit fertroulike ynformaasje is, mar ik moat no kontakt opnimme mei him oer myn eigen ûndersyk.
  
  Se bûgde har foaroer op 'e earmtakken en sloech sêft har hannen. Har beide polsen wiene fersierd mei ringen fan dik goud, en de earmbannen makken in skriklik lûd doe't se it gepolijst oerflak fan 'e tafel sloegen. "Menear Cleave, ik soe jo graach helpe, mar lykas ik earder sei, Aidan wurket undercover oan in polityk gefoelige missy en wy kinne it net betelje om syn dekking te blazen. Jo begripe hoe't it is. Dat hiest my net iens freegje moatten."
  
  "Ik bin my bewust," antwurde Sam, "mar wêr't ik by belutsen bin is folle wichtiger dan it geheime persoanlik libben fan ien of oare politikus of de typyske backstabbing dêr't de tabloids graach oer skriuwe."
  
  De redaksje seach daliks moedeleas. Se naam in hurder toan mei Sam. "Tink asjebleaft net dat, om't jo bekendheid en fortún hawwe krigen troch jo net sa sierlike belutsenens, dat jo hjir kinne botte en oannimme dat jo witte wêr't myn minsken oan wurkje."
  
  "Harkje nei my, frouwe. Ik haw ynformaasje nedich fan in heul gefoelige aard, en it omfettet de ferneatiging fan hiele lannen, "gie Sam stevich tsjin. "Alles wat ik nedich is in telefoannûmer."
  
  Se fronse. "Foar wa wurkje jo oan dizze saak?"
  
  "Freelance," antwurde er fluch. "Dit is wat ik leard fan in kunde, en ik haw reden om te leauwen dat it jildich is. Allinnich Aidan kin dit foar my befestigje. Please, Miss Noble. Asjebleaft."
  
  "Ik moat sizze, ik bin yntrigearre," joech se ta, en skreau in bûtenlânske fêste nûmer op. "Dit is in feilige line, mar skilje mar ien kear, hear Cleave. Ik sjoch dizze rigel om te sjen oft jo ús man bemuoie as hy wurket. "
  
  "Gjin probleem. Ik haw mar ien oprop nedich," sei Sam entûsjast. "Tankewol, tankewol!"
  
  Se slikte har lippen wylst se skreau, dúdlik soargen oer wat Sam sein hie. Se triuwde it papier nei him ta, sei: "Sjoch, hear Cleave, miskien kinne wy gearwurkje oan wat jo hawwe?"
  
  "Lit my earst befestigje oft dit it wurdich is om nei te gean, Miss Noble. As der wat oan is, kinne wy prate", knypeage er. Se seach tefreden út. De sjarme en kreaze funksjes fan Sam koene him yn 'e Pearly Gates krije wylst hy op in rol wie.
  
  Yn 'e taksy op 'e wei nei hûs berjochte it radionijs dat de lêste byinoar te roppen top oer duorsume enerzjy gean soe. De gearkomste sil bywenne wurde troch ferskate wrâldlieders, en ek ferskate ôffurdigen fan 'e Belgyske wittenskiplike mienskip.
  
  "Wêrom België, fan alle plakken?" Sam fûn himsels lûdop te freegjen. Hy hie net yn de gaten dat de bestjoerder, in noflike dame fan middelbere leeftyd, harke.
  
  "Wierskynlik ien fan dy ferburgen fiasko's," merkte se op.
  
  "Wêr tinkst oan?" frege Sam, bot ferrast troch de hommels belangstelling.
  
  "No, België, bygelyks, is it thús fan 'e NATO en de Jeropeeske Uny, dus ik kin my yntinke dat se wierskynlik soksoarte sille hostje," sei se.
  
  "Iets as ... wat? " frege Sam. Sûnt dit hiele Purdue/Masters-ding begon, wie hy folslein ûnbewust fan aktuele saken, mar de dame like goed op 'e hichte te wêzen, dus hy genoat har petear ynstee. Se rôle mei de eagen.
  
  "Och, jo rieden is sa goed as myn, myn jonge," sei se. "Neam my paranoïde, mar ik leaude altyd dat dizze lytse gearkomsten neat mear wiene as in charade om skealike plannen te besprekken om regearingen fierder te ûndergraven ..."
  
  Har eagen waarden grut en se bedekte har mûle mei har hân. "Oh myn God, ferjou my foar it swarjen," ferûntskuldigde se, ta Sam syn wille.
  
  "Sjoch gjin oandacht, mefrou," lake er. "Ik haw in histoarikusfreon dy't seelju kinne blussen meitsje."
  
  "Och, goed," suchte se. "Ik meitsje gewoanlik noait arguminten mei myn passazjiers."
  
  "Dus jo tinke dat dit is hoe't se regearingen korrupsje?" hy glimke, noch genietsjend fan de humor fan de wurden fan de frou.
  
  "Ja wit ik. Mar, sjochst, ik kin it net echt útlizze. It is ien fan dy dingen dy't ik gewoan fiel, witsto? Bygelyks, wêrom hawwe se in gearkomste fan sân wrâldlieders nedich? Hoe sit it mei de rest fan 'e lannen? Ik ha leaver it gefoel dat it in skoalplein is dêr't in bulte spreuken yn 'e rêst byinoar komme en de oare bern binne as: 'Hé, wat betsjut dat?' ... Do wist?" - mompele se ûnsamenhangend.
  
  "Ja, ik begryp wêr't jo op komme," sei er. "Dus se kamen net út en seinen wêr't de top oer gie?"
  
  Se skodde har holle. "Se besprekke it. Ferdomd scam. Ik sis jo, de media is in marionet fan dizze hooligans. "
  
  Sam moast glimkje. Se spruts tige as Nina, en Nina wie meastal presys yn har ferwachtingen. "Ik hear dy. No, wês der wis fan dat guon fan ús yn 'e media besykje de wierheid oer te bringen, nettsjinsteande de kosten.
  
  Har holle draaide heal om, dat se hast werom nei him seach, mar de dyk twong har net. "Oh myn God! Ik stek myn ferrekte foet wer yn de mûle!" - klage hja. "Binne jo lid fan 'e parse?"
  
  "Ik bin in ûndersykssjoernalist," knipoogde Sam, mei deselde ferliedlikens dy't hy brûkte op 'e froulju fan' e VIP's dy't hy ynterviewde. Soms koe hy har twinge om de skriklike wierheid oer har manlju te iepenbierjen.
  
  "Wat sykje jo?" frege se op har hearlik lekemanier. Sam koe fertelle dat se gjin goede terminology en kennis mist, mar har sûn ferstân en artikulaasje fan har mieningen wiene dúdlik en logysk.
  
  "Ik beskôgje in mooglike plot om in rike man te stopjen om lange divyzje te dwaan en de wrâld yn it proses te ferneatigjen," grapke Sam.
  
  De froulike taksysjauffeur knikte nei de achterútsjochspegel en loek en skodholle doe: "Oké dan. Fertel my net ".
  
  Har donkerhierige passazjier wie noch altyd ferrast en stoarre swijend troch it rút op 'e weromreis nei syn appartemintekompleks. Hy like der op te prikken doe't se it âlde skoalplein foarby kamen, mar se frege net wêrom. Doe't se de rjochting fan syn blik folge, seach se allinnich it pún fan wat like op stikken glês fan in auto-ûngelok, mar se fûn it nuver dat der op sa'n plak in auto-botsing west hie.
  
  "Kinne jo asjebleaft op my wachtsje?" - frege Sam har doe't se nei syn hûs kamen.
  
  "Wis!" - rôp se.
  
  "Tankewol, ik kom der gau troch," beloofde er en stapte út 'e auto.
  
  "Nim dyn tiid, leave," gnyske se. "De meter wurket."
  
  Doe't Sam it kompleks ynbarste, klikte hy op it elektroanyske slot, en soarge derfoar dat de poarte feilich efter him sletten wie foardat hy de trep op nei syn foardoar rûn. Hy belle Aidan op it nûmer dat de Postredakteur him jûn hie. Ta fernuvering fan Sam antwurde syn âlde kollega hast fuortendaliks.
  
  Sam en Aidan hiene net folle frije tiid, sadat se it petear koart hâlden.
  
  "Dus wêr hawwe se dizze kear dyn ezel stjoerd, freon?" Sam glimke, helle in healdronken frisdrank út 'e kuolkast en dronk it yn ien slok. It wie al in skoft lyn dat er wat iten of dronken hie, mar no hie er te hurd.
  
  "Dy ynformaasje kin ik net útprate, Sammo," antwurde Aidan bliid, en pleage Sam altyd dat er him net mei him op missy naam doe't se noch by de krante wurken.
  
  "Kom op," sei Sam, en rôp rêstich fan 'e drank dy't er ynhelle hie. "Harkje, hawwe jo ea heard fan in myte neamd de Dread Serpent?"
  
  Kin jo net fertelle wat ik haw, soan," antwurde Aidan fluch. "Wat is dit? Wer ferbûn oan wat nazi-relikwy?
  
  "Ja. Nee. Ik wit it net. It wurdt leaud dat dizze fergeliking ûntwikkele is troch Albert Einstein sels in skoft nei de publikaasje fan 'e krante fan 1905, fan wat my ferteld is," ferklearre Sam. "Se sizze dat as it goed brûkt wurdt, it de kaai hâldt foar wat ferskriklik resultaat. Witte jo soks?"
  
  Aidan bromde betochtsum en joech úteinlik ta: "Nee. Nee, Sammo. Ik haw noch nea fan soksoarte heard. Of jo boarne lit jo yn wat sa grut wêze dat allinich de heechste rangen der fan witte... Of jo wurde spile, maat."
  
  Sam suchte. "Dan, it is goed. Ik woe dit gewoan mei dy beprate. Sjoch, Ade, watsto dochst, pas op, hearst wol?"
  
  "Oh, ik wist net dat jo it skele, Sammo," pleage Aidan. "Ik beloof dat ik my elke nacht efter myn earen waskje sil, goed?"
  
  "Ja, okee, fuck dy ek," glimke Sam. Hy hearde Aidan laitsje yn syn hoare âlde stim foardat er de oprop beëinige. Sûnt syn eardere kollega wie net bewust fan de oankundiging fan Masters, Sam wie hast wis dat de grutte hype waard oerskatte. It wie ommers feilich om Perdue de fideotape te jaan fan Einstein syn fergeliking. Lykwols, foardat hy fuortgie, wie der noch ien lêste ding om te soargjen.
  
  "Lacey!" - rôp er yn 'e gong dy't nei it appartemint yn 'e hoeke fan syn flier lei. "Lacey!"
  
  It tienermeisje stroffele út, en paste it lint yn har hier oan.
  
  "Hey, Sam," rôp se, en draafde werom nei syn hûs. "Ik kom der oan. Ik kom der oan."
  
  "Sjoch asjebleaft nei Bruich foar my mar ien nacht, goed?" - smeekte er hastich, en tilde de ûntefreden âlde kat út 'e bank dêr't er op lei.
  
  "Jo hawwe gelok dat myn mem fereale is op dy, Sam," preke Lacy wylst Sam katteniten yn har bûsen stopte. "Se hat in hekel oan katten."
  
  "Ik wit it, it spyt my," ferûntskuldigde hy, "mar ik moat nei it hûs fan myn freon komme mei wat wichtige dingen."
  
  "Spionearje dingen?" hygde se optein.
  
  Sam skodholle, "Ja, top geheime stront."
  
  "Geweldich," glimke se, en streake sêft Bruich. "Oké, kom op, Bruich, lit ús gean! Bye, Sam!" En dêrmei gie se fuort, werom nei binnen út 'e kâlde, wiete cement gong.
  
  It duorre Sam minder dan fjouwer minuten om syn reistas te pakken en de begeerde bylden yn syn kamerakoffer te stopjen. Hy wie al gau klear om fuort te gean om Perdue te befredigjen.
  
  "God, hy sil my skine," tocht Sam. "Hy moat sa ferrekte lilk wêze."
  
  
  15
  Ratten yn gerst
  
  
  De fearkrêftige Aidan Glaston wie in feteraansjoernalist. Hy wie op in protte misjes yn 'e Kâlde Oarloch, ûnder it bewâld fan ferskate krom politisy, en hy krige altyd syn ferhaal. Hy keas in mear passive karriêrepaad nei't er hast fermoarde waard yn Belfast. De minsken dy't er doe ûndersiik dien, warskôgen him ferskate kearen, mar hy hie it earder witte moatten yn Skotlân. Koart dêrnei naam karma syn tol en Aidan wie ien fan in protte ferwûne troch shrapnel yn IRA-bombardeminten. Hy naam de hint oan en sollisitearre op in baan as bestjoerlik skriuwer.
  
  No wie er wer yn it fjild. Hy kaam net sa goed yn 'e sechstiger as er tocht hie, en de doarre ferslachjouwer ûntduts al gau dat ferfeling him deadzje soe lang foardat sigaretten of cholesterol diene. Nei moannen fan biddeljen en bettere foardielen oanbean as oare sjoernalisten, oertsjûge Aidan de fleurige Miss Noble dat hy de man wie foar de baan. Hy wie ommers dejinge dy't it ferhaal op 'e foarside skreau oer McFadden en Skotlân's meast ûngewoane gearkomste fan keazen boargemasters. Dat wurd allinnich, de útkarde, folde immen as Aidan mei wantroun.
  
  Yn it giele ljocht fan syn hierde sliepkeamer yn Castlemilk sûge er oan in goedkeape sigaret en skreau er in konseptrapport op syn kompjûter om letter te formulearjen. Aidan wie earder goed bewust fan it ferlies fan weardefolle notysjes, dus hy hie in sterke ferdigening - nei't hy elk ûntwerp klear hie, stjoerde hy it nei himsels. Sa hie er altyd backups.
  
  Ik frege my ôf wêrom't allinich guon gemeentlike bestjoerders yn Skotlân belutsen wiene, en ik learde dit doe't ik my yn in pleatslike gearkomste yn Glasgow ferrifele. It waard dúdlik dat it lek dat ik oanpikt hie net mei opsetsin, omdat myn boarne dêrnei ferdwûn fan de radar. Op in gearkomste fan Skotske gemeentebestjoerders learde ik dat de mienskiplike neamer net har berop wie. Is dit net ynteressant?
  
  Wat se allegear mienskiplik hawwe is dat se eins hearre ta in gruttere wrâldwide organisaasje, of leaver in konglomeraat fan machtige bedriuwen en ferienings. McFadden, dêr't ik it meast yn ynteressearre wie, blykte de minste fan ús soargen te wêzen. Wylst ik tocht dat it in gearkomste fan boargemasters wie, bliken se allegear lid te wêzen fan dizze anonime partij, dy't politisy, finansiers en militêren omfettet. Dizze gearkomste gie net oer lytse wetten of gemeenteriedsregelingen, mar oer wat folle grutters; top yn België, dêr't wy allegearre oer hearden yn it nijs. En Belgje is wêr't ik de folgjende geheime top bywenje sil. Ik moat witte oft dit it lêste sil wêze wat ik doch.
  
  In klop op 'e doar ûnderbriek syn rapport, mar hy foege fluch de tiid en datum lykas gewoanlik by foardat hy syn sigaret útsette. It klopjen waard oanhâldend, oanhâldend sels.
  
  "Hé, hâld dyn broek oan, ik bin ûnderweis!" - blafte er ûngeduldich. Hy luts syn broek op en, om de beller te ergerjen, besleat er syn konsept earst by de e-mail te heakjen en te stjoeren foardat hy de doar iepene. It klopjen waard hurder en faker, mar doe't er troch it peephole seach, herkende er Benny Dee, syn wichtichste boarne. Benny wie in persoanlike assistint by de Edinburgh-ôfdieling fan in partikuliere finânsjeskorporaasje.
  
  "Jezus, Benny, wat dochsto hjir? Ik tocht dat jo fan it gesicht fan 'e planeet ferdwûnen,' mompele Aidan doe't er de doar iependie. Benny D stie foar him yn 'e smoarge gong fan 'e sliepkeamer, bleek en siik.
  
  "It spyt my dat ik dy net werom belle, Aidan," ferûntskuldigde Benny. "Ik wie bang dat se my útfine, witst ..."
  
  "Ik wit it, Benny. Ik wit hoe't dit spul wurket, soan. Kom deryn," útnoege Aidan. "Slút de slûzen gewoan efter jo op as jo binnenkomme."
  
  "Oké," blaasde de trillende Snitch nerveus út.
  
  "Wolle jo wat whisky?" Klinkt as jo wat brûke kinne," stelde de âldere sjoernalist foar. Foardat syn wurden tiid hiene om ôf te koelen, wie der in doffe klap efter him. Net iens in momint letter fielde Aidan in plons farsk bloed op syn bleate nekke en boppeste rêch. Hy draaide om yn shock en syn eagen ferbrede by it oansjen fan Benny syn ferpletterde skedel dêr"t er foel op syn knibbels. Syn slap lichem foel en Aidan cowered op"e koperen geur fan syn wichtichste boarne syn freshly crushed skedel.
  
  Efter Benny stiene twa figueren. De iene sloech de doar oan, en de oare, in enoarme boef yn in pak, skjinmakke de sproeier fan syn demper. De man by de doar stapte út it skaad en iepenbiere him.
  
  "Benny sil gjin whisky drinke, menear Glaston, mar Wolf en ik soene it net leuk fine om ien of twa te drinken," gnyske de sakeman mei jakhalzen.
  
  "McFadden," gniffele Aidan. "Ik soe myn urine net oan dy fergrieme, lit stean in goede single malt."
  
  De wolf grommele as it bist dat er wie, argewaasje dat er de âlde krante yn libben litte moast oant him oars ferteld waard. Aidan moete syn blik mei ferachting. "Wat is dit? Kinne jo in liifwacht betelje dy't de juste wurden kin staverje? Ik tink dat jo krije wat jo kinne betelje, he?
  
  McFadden's grins ferdwûn yn it lampeljocht, skaden ferdjipje elke rigel fan syn foks-like funksjes. "Easy, Wolf," hy raasde, en sprekt de namme fan 'e bandit op 'e Dútske manier út. Aidan naam notysje fan 'e namme en útspraak en konkludearre dat dit wierskynlik de echte namme fan 'e liifwacht wêze koe. "Ik kin mear betelje as jo tinke, jo folsleine hack," spotte McFadden, stadich om 'e sjoernalist hinne rûn. Aidan hold de eagen op Wulf oant de boargemaster fan Oban om him hinne rûn en stoppe by syn laptop. "Ik haw wat tige ynfloedrike freonen."
  
  "Fansels," sei Aidan. "Wat prachtige dingen moasten jo dwaan wylst jo op jo knibbels wiene foar dizze freonen, eare Lance McFadden?"
  
  Wolf grypte yn en sloech Aidan sa hurd dat er stroffele en op 'e flier foel. Hy spuide it lytse bloed dat him op 'e lippe opboude hie út en gnyske. McFadden siet op it bêd fan Aidan mei syn laptop en seach troch syn iepen dokuminten, ynklusyf dejinge dy't Aidan skreau foardat hy ûnderbrutsen waard. In blauwe LED ferljochte syn walgelijke gesicht doe't syn eagen stil fan kant nei kant rûnen. Wolf stie roerleas, de hannen foar him yn slein mei de lûddemper fan it pistoal út syn fingers, wachte gewoan op it kommando.
  
  McFadden suchte, "Dus, jo fûnen út dat de gearkomste fan 'e boargemasters net krekt wie wat it wie, krekt?"
  
  "Ja, jo nije freonen binne folle machtiger as jo oait sille wêze," snoarde de sjoernalist. "It bewiist gewoan dat jo gewoan in pion binne. De lul wit wêr't se jo foar nedich hawwe. Oban kin amper in wichtige stêd neamd wurde ... yn hast elke saak.
  
  "Jo soene ferrast wêze, maat, hoe weardefol Oban sil wêze as de Belgyske top fan 2017 oan 'e gong komt," boaske McFadden. "Ik bin oan 'e top fan myn spultsje om te soargjen dat ús gesellige lytse stêd frede hat as de tiid komt."
  
  "Foar wat? Wannear komt de tiid foar wat?" Aidan frege, mar waard allinne moete mei in ferfelende chuckle fan de foks-faced smjunt. McFadden bûgde tichter by Aidan, dy't noch op 'e knibbels foar it bêd lei dêr't Wolf him stjoerd hie. "Jo sille it noait witte, myn nosy lytse fijân. Jo sille it noait witte. Dit moat de hel wêze foar jim, hey? Want je moatte gewoan alles witte, toch?"
  
  "Ik sil it útfine," stie Aidan oan, en seach útdaagjend, mar hy wie kjel. "Tink derom, ik haw ûntdutsen dat jo en jo kollega-bestjoerders yn oerienstimming binne mei jo âldere broer en suster, en dat jo jo wei omheech wurkje troch dejingen te yntimidearjen dy't troch jo hinne sjogge."
  
  Aidan seach de bestelling net iens troch de eagen fan McFadden nei syn hûn oergean. Wolf syn laars ferplettere de linkerkant fan 'e sjoernalist syn boarst mei ien sterke klap. Aidan rôp fan pine doe't syn romp yn 'e brân stie fan 'e ynfloed fan 'e stielfersterke learzens dy't syn oanfaller oan hie. Hy ferdûbele oer de flier, en smakke mear fan syn waarme bloed yn 'e mûle.
  
  "No, fertel my, Aidan, hawwe jo oait op in pleats wenne?" frege McFadden.
  
  Aidan koe net antwurdzje. Syn longen wiene yn 'e brân en wegere genôch te foljen foar him om te praten. Allinnich sissen kaam fan him. "Aidan," song McFadden om him oan te moedigjen. Om fierdere straf foar te kommen, knikte de sjoernalist krêftich om in soarte fan antwurd te jaan. Lokkich foar him wie it foarearst befredigjend. Aidan rûkte stof fan 'e smoarge flier en sûge safolle loft as er koe, om't syn ribben syn organen ferpletterden.
  
  "Ik wenne op in pleats doe't ik in tiener wie. Myn heit ferboude weet. Us pleats produsearre elk jier maitiidsgarst, mar ferskate jierren, foardat wy de sekken nei de merk stjoerden, hawwe wy se opslein tidens de rispinge, "sei de boargemaster fan Oban stadich. "Soms moasten wy superrap wurkje, om't jo in opslachprobleem hienen. Ik frege myn heit wêrom't wy sa hurd wurkje moasten en hy lei út dat wy in probleem hiene mei parasiten. Ik wit noch ien simmer doe't wy moasten ferneatigje hiele nêsten begroeven ûnder gerst, fergiftige eltse rat wy koenen fine. D'r wiene altyd mear as jo se libje litte, witsto?
  
  Aidan koe sjen wêr't dit liede soe, mar de pine hold syn miening yn 'e rêch. Yn it ljocht fan 'e lampe koe hy de massale skaad fan' e bandit sjen dy't bewege doe't hy besocht omheech te sjen, mar hy koe syn nekke net fier genôch draaie om te sjen wat er die. McFadden joech de laptop fan Aidan Wolfe. "Soargje foar al dizze ... ynformaasje, goed? Vielen Dank." Hy joech syn oandacht werom op de sjoernalist oan syn fuotten. "No, ik bin der wis fan dat jo myn lieding folgje yn dizze fergeliking, Aidan, mar as it bloed jo earen al fol sit, lit my it útlizze."
  
  'Al? Wat bedoelt er mei al?' Aidan tocht. It lûd fan in laptop dy't yn stikken smiten wurdt, snijt him yn 'e earen. Om ien of oare reden wie alles wêryn hy ynteressearre wie hoe't syn redakteur soe kleie oer it ferlies fan 'e technology fan it bedriuw.
  
  "Jo sjogge, jo binne ien fan dy rotten," gie McFadden kalm troch. "Jo bouwe yn 'e grûn oant jo ferdwine yn gaos, en dan," suchte er dramatysk, "wurdt it dreger en dreger om dy te finen. Al dy tiid meitsje jo ferneatiging en ferneatigje fan binnen al it wurk en soarch dat yn 'e rispinge gien is.
  
  Aidan koe amper sykhelje. Syn tinne lichem wie net geskikt foar fysike straf. In protte fan syn macht kaam út syn wit, sûn ferstân, en deductive kapasiteiten. Syn lichem wie lykwols ferskriklik kwetsber yn ferliking. Doe't McFadden spruts oer it útroegjen fan 'e rotten, waard it foar de feteraansjoernalist oerfloedich dúdlik dat de boargemaster fan Oban en syn pet-orang-oetan him net yn libben litte soene.
  
  Yn syn fyzje koe er de reade glimke op Benny syn skedel sjen, dy't de foarm fan syn bulte, deade eagen ferfoarme. Hy wist dat hy it gau wêze soe, mar doe't Wolfe neist him hurke en it laptopkoord om syn nekke sloech, wist Aidan dat der gjin flugge kursus foar him wie. Hy hie it al dreech om te sykheljen, en de iennichste klacht dy't dêrút kaam wie dat er gjin útdaagjende lêste wurden hawwe soe foar syn dieders.
  
  "Ik moat sizze, dit is nochal in winstgevende jûn foar Wolfe en ik," McFadden folde Aidan syn lêste mominten mei syn skrille stim. "Twa rotten yn ien nacht, en in protte gefaarlike ynformaasje elimineare."
  
  De âlde sjoernalist fielde de ûnmjitlike krêft fan de Dútske boef tsjin syn kiel drukke. Syn hannen wiene te swak om him de tried út 'e kiel te skuorjen, dat hy besleat sa gau mooglik te stjerren sûnder himsels mei in nutteleaze striid te wurch. Alles wat hy koe tinke oer doe't syn holle efter syn eagen begon te brânen wie dat Sam Cleave wierskynlik op deselde side wie as dizze hege oplichters. Doe herinnerde Aidan in oare ironyske twist. Net mear as fyftjin minuten lyn skreau er yn it konsept fan syn rapport dat er dizze minsken bleatstelle soe, sels as it it lêste wie dat er die. Syn e-mail soe firale gean. Wolf koe net wiskje wat der al yn cyberspace wie.
  
  Doe't it tsjuster Aidan Glaston omsloech, wist hy te glimkjen.
  
  
  16
  Dr Jacobs en Einstein syn fergeliking
  
  
  Casper dûnse mei syn nije flam, de skitterjende mar ûnhandige Olga Mitra. Hy wie bliid, benammen doe't de famylje har útnoege om te bliuwen en te genietsjen fan 'e brulloftsresepsje, dêr't Olga in taart brocht.
  
  "It hat grif in geweldige dei west," lake se wylst er har boartlik omdraaide en besocht har te dûken. Casper koe net genôch krije fan Olga har hege, sêfte giggel fol mei wille.
  
  "Dêr bin ik it mei iens," glimke er.
  
  "Doe't dy taart begon te tippen," joech se ta, "Ik swar, ik fielde dat myn hiele libben útinoar falt. Dit wie myn earste baan hjir en myn reputaasje wie op 'e line ... jo witte hoe't it giet. "
  
  "Ik wit it," hy sympatisearre. "No't ik der oer neitinke, wie myn dei stront oant jo bard binne."
  
  Hy tocht net oer wat er sei. Lege earlikens ferliet syn lippen, de omfang wêrfan hy pas in momint letter realisearre doe't er har ferbjustere fûn, yn syn eagen stoarjend.
  
  "Wow," sei se. "Casper, dit is it meast geweldige ding dat immen ea tsjin my sein hat."
  
  Hy glimke gewoan as fjoerwurk yn him eksplodearre. "Ja, myn dei koe tûzen kear slimmer einigje, foaral sa't it begon." Ynienen foel de dúdlikens Casper. It rekke him sa'n krêft tusken de eagen, dat er hast it bewustwêzen ferlear. Yn in momint fleagen alle waarme, goede foarfallen fan 'e dei him út 'e holle, om te ferfongen troch wat syn harsens de hiele nacht pleage hie foardat er Olga har needlottige snikken bûten syn doar hearde.
  
  Gedachten fan David Perdue en de Dread Snake kamen daliks op, en drongen elke inch fan syn harsens troch. "Oh God," hy fronste.
  
  "Wat is der mis?" - sy frege.
  
  "Ik fergeat wat heul wichtichs," joech er ta, en fielde dat de grûn ûnder syn fuotten ferdwûn. "Hast it jo út as wy fuortgean?"
  
  "Al?" - kreunde hja. "Mar wy binne hjir mar tritich minuten west."
  
  Casper wie fan natuere gjin temperamentfol persoan, mar hy ferhefte syn stim om de urginsje fan 'e sitewaasje oer te bringen, om de earnst fan 'e knibbel oer te bringen. "Asjeblyft, kinne wy gean? Wy kamen mei dyn auto, oars hiest wol langer bliuwe kinnen."
  
  "God, wêrom soe ik langer bliuwe wolle?" hja foel him oan.
  
  In geweldige start foar wat in geweldige relaasje wêze kin. Dit of dit is wiere leafde, tocht er. Mar har agresje wie eins swiet. Ik bleau sa lang om gewoan mei dy te dûnsjen? Wêrom soe ik bliuwe wolle as jo hjir net by my wiene? "
  
  Hy koe der net lilk om wêze. Casper syn emoasjes waarden oerweldige troch de moaie frou en de oansteande ferneatiging fan 'e wrâld yn in brutale konfrontaasje. Uteinlik ferlege hy it nivo fan hystery om te pleitsjen: "Kinne wy asjebleaft gewoan fuortgean? Ik moat kontakt opnimme mei immen oer eat hiel wichtich, Olga. Asjebleaft?"
  
  "Fansels," sei se. "We kinne gean." Se naem syn hân en naaide fuort fan 'e mannichte, giggeljend en knypeagjend. Boppedat hawwe se my al betelle."
  
  "Oh, goed," antwurde er, "mar ik fielde my min."
  
  Se naaiden út, en Olga ried werom nei Casper syn hûs, mar dêr wachte al in oar op him, siet op 'e stoep.
  
  "Oh hel nee," mompele er doe't Olga har auto op 'e strjitte parkearde.
  
  "Wa is dit?" - sy frege. "Jo lykje net dat jo bliid binne om se te sjen."
  
  "Ik bin net sa," hy befêstige. "It is ien fan it wurk, Olga, dus as jo it net skele, wol ik echt net dat hy jo moetsje."
  
  "Wêrom?" - sy frege.
  
  "Allinne asjebleaft," waard er wer wat lilk, "fertrou my. Ik wol net dat jo dizze minsken kenne. Lit my in geheim mei dy diele. Ik hâld echt fan dy. "
  
  Se glimke waarm. "Ik fiel itselde."
  
  Normaal soe Casper hjir bloosd wêze fan nocht, mar de urginsje fan it probleem dêr't er mei te krijen hie, wie op tsjin de noflike dingen. "Dus dan sille jo begripe dat ik ien dy't my laitset net betize wol mei ien dy't ik haatsje."
  
  Ta syn fernuvering begriep se syn knibbel folslein. "Wis. Ik gean nei de winkel neidat jo fuortgean. Ik ha noch wat oliveelje nedich foar myn ciabatta.
  
  "Tankewol foar jo begryp, Olga. Ik kom nei dy as ik dit alles ôfhannele haw, goed?" beloofde er en knypte har hân sêft. Olga bûgde him oer en tute him op it wang, mar sei neat. Casper stapte út de auto en hearde it efter him fuortriden. Karen wie nearne te sjen, en hy hope dat Olga de heale jack ûnthâlde soe, dêr't se om frege hie as beleanning foar it bakken fan 'e hiele moarn.
  
  Casper besocht nonsjalant te sjen doe't er by de oprit del rûn, mar it feit dat er om de te grutte auto dy't op syn lot stie te navigearjen moast, skreau him as skuorpapier. Sittend yn 'e stoel fan Casper op 'e stoep, as wie it plak fan him, siet de ferwerplike Clifton Taft. Yn 'e hân hold er in bosk Grykske druven, skuorde se ien foar ien ôf en sette se yn syn like grutte tosken.
  
  "Moasten jo no net werom wêze nei de Feriene Steaten?" Casper gniisde, en hold syn toan tusken spot en ûnfatsoenlike humor.
  
  Clifton gniisde, en leaude dat lêste. "It spyt my dat ik sa op jo bedriuw ynbrekke, Casper, mar ik leau dat jo en ik dingen moatte prate."
  
  "Dat is ryk, komt fan dy," antwurde Casper en die syn doar iepen. Hy wie fan doel om nei syn laptop te kommen foardat Taft seach dat hy besocht David Perdue te finen.
  
  "No. D'r is gjin regelboek dat seit dat wy ús âlde partnerskip net kinne opnij meitsje, is d'r? Bunch stie op syn hakken, gewoan oannommen dat er útnoege wie om yn te gean.
  
  Casper rôle gau it rút op en die it deksel fan syn laptop ticht. "Partnerskip?" Casper gniisde mei in glimke. "Hat jo partnerskip mei Zelda Bessler net de resultaten produsearre wêr't jo op hope hawwe? Ik tink dat ik mar in surrogaat wie, in domme ynspiraasje foar jim twa. Wat is der oan de hân? Wit se net hoe't se komplekse wiskunde tapasse moat, of hat se gjin outsourcing-ideeën?
  
  Clifton Taft knikte mei in bittere glimke. "Nim alle lege klappen dy't jo wolle, myn freon. Ik sil net beweare dat jo dizze argewaasje fertsjinje. Op it lêst hawwe jo gelyk yn al dizze oannames. Se hat gjin idee wat te dwaan. "
  
  "Trochgean?" Casper froast. "Op wat?"
  
  "Jo foarige wurk, fansels. Is dit net it wurk dat jo leaude dat se fan jo stiel foar har foardiel? frege Taft.
  
  "No, ja," befêstige de natuerkundige, mar hy seach noch in bytsje ferbjustere. "Ik ... tocht gewoan ... ik tocht dat jo dy mislearring annulearre."
  
  Clifton Taft gnyske en lei syn hannen op syn heupen. Hy besocht sierlik syn grutskens te slikken, mar it betsjutte neat, it like gewoan ûnhandich. "It wie gjin mislearring, net in folsleine. Um, wy hawwe jo dit noait ferteld nei't jo it projekt ferlitten hawwe, Dr. Jacobs, mar,"Taft twifele, op syk nei de sêftste manier om it nijs te brekken, "wy hawwe it projekt noait stoppe.
  
  "Wat? Binne jim allegearre gek wurden?" Casper siedde. "Binne jo sels bewust fan de gefolgen fan it eksperimint?"
  
  "Wy dogge!" Taft fersekere him oprjocht.
  
  "Werklik?" Kasper neamde syn bluf. "Sels nei wat der bard is mei George Masters, leauwe jo noch dat jo biologyske komponinten kinne belûke yn in eksperimint? Do bist like gek as stom."
  
  "Hé, no," warskôge Taft, mar Casper Jacobs wie te ûnderdompele yn syn preekjen om te skele wat er sei en foar wa't it oanstjitlik wie.
  
  "Nee. "Harkje nei my," grommele de meast reservearre en beskieden natuerkundige. "Jou it ta. Jo binne hjir gewoan foar jild. Cliff, jo witte net it ferskil tusken in fariabele en in ko's uier, mar wy dogge it allegear! Dus stopje asjebleaft der fan út dat jo begripe wat jo hjir eins finansiere! "
  
  "Besiste jo hoefolle jild wy kinne fertsjinje as dit projekt suksesfol wie, Casper?" Taft oanstie. "Dit sil alle kearnwapens, alle kearnenergieboarnen ferâldere meitsje. Dit sil elimineren alle besteande fossile brânstoffen en harren winning. Wy sille it lân befrije fan fierdere boarjen en fracking. Begrypst it net? As dit projekt suksesfol is, sil d'r gjin oarloggen wêze foar oalje of boarnen. Wy sille de ienige leveransier wêze fan ûnútputlike enerzjy.
  
  "En wa sil dit fan ús keapje? Wat jo bedoele is dat jo en jo hof fan eallju fan dit alles profitearje sille, en dejingen fan ús dy't dit barre sille trochgean mei it behearjen fan de produksje fan dizze enerzjy," ferklearre Casper de Amerikaanske miljardêr. Taft koe hjir eins neat as ûnsin wjerlizze, dat hy skodholle gewoan.
  
  "Wy hawwe jo nedich om dit barre te meitsjen, nettsjinsteande de Masters. Wat d'r barde wie minsklike flater,' oertsjûge Taft it ûnwillige sjeny.
  
  "Ja, it wie!" Casper hypte. "Dyn! Do en dyn hege en machtige skoothons yn wite jassen. It wie dyn flater dy't dy wittenskipper hast fermoarde. Wat hasto dien neidat ik fuortgien wie? Hawwe jo him betelle?"
  
  "Ferjit him. Hy hat alles wat er nedich is om syn libben te libjen," fertelde Taft oan Casper. "Ik sil jo salaris ferfjouwerfâldigje as jo noch ien kear nei de side weromkomme om te sjen oft jo de fergeliking fan Einstein foar ús kinne korrigearje. Ik sil dy beneame as haadfysikus. Jo sille folsleine kontrôle hawwe oer it projekt, op betingst dat jo it op 25 oktober kinne yntegrearje yn it hjoeddeistige projekt.
  
  Casper smiet de holle efteroer en lake. "Jo meitsje my in grapke, toch?"
  
  "Nee," antwurde Taft. "Jo sille dit barre, Dr. Jacobs, en jo sille yn 'e skiednisboeken gean as de man dy't it sjeny fan Einstein oerwûn en oertrof."
  
  Kasper naam de wurden fan 'e ûnbewuste magnaat op en besocht te begripen hoe't sa'n sprekkende man sa'n muoite koe hawwe om de ramp te begripen. Hy fielde it nedich om in ienfâldiger, rêstiger toan oan te nimmen om in lêste kear te besykjen.
  
  "Cliff, wy witte wat de útkomst fan in suksesfol projekt sil wêze, toch? No fertel my, wat bart der as dit eksperimint wer mis giet? In oar ding dat ik fan tefoaren witte moat is wa't jo fan plan binne dizze kear as jo cavia te brûken?" frege Kasper. Hy soarge derfoar dat syn idee oertsjûgjend klonk om de walgelijke details fan it plan te finen dat Taft mei de Oarder útbriek.
  
  "Meitsje dy gjin soargen. Jo tapasse gewoan de fergeliking, "sei Taft mysterieus.
  
  "Dan goed gelok," gnyske Casper. "Ik bin gjin diel fan in projekt, útsein as ik de bleate feiten wit wêr't ik moat bydrage oan 'e gaos."
  
  "Ach asjebleaft," gniffele Taft. "Gaos. Do bist sa dramatysk."
  
  "De lêste kear dat wy besochten de fergeliking fan Einstein te brûken, waard ús ûnderwerp fried. Dit bewiist dat wy dit projekt net mei súkses kinne lansearje sûnder ferlies fan libben. It wurket yn teory, Cliff," ferklearre Casper. "Mar yn 'e praktyk sil it generearjen fan enerzjy binnen in diminsje in weromstream yn ús diminsje feroarsaakje, en elke persoan op dizze planeet fretten. Elk paradigma dat in biologyske komponint omfettet yn dit eksperimint sil liede ta útstjerren. Al it jild yn 'e wrâld koe dat losjild net betelje, maat."
  
  "Opnij, dizze negativiteit hat nea de basis west fan foarútgong en trochbraak, Casper. Jezus Kristus! Tinksto dat Einstein tocht dat dit ûnmooglik wie? Taft besocht dokter Jacobs te oertsjûgjen.
  
  "Nee, hy wist dat it mooglik wie," sei Kasper tsjin, "en it wie om dizze reden dat hy besocht de Dread Serpent te ferneatigjen. Do ferdomme idioat!"
  
  "Pas op dyn wurden, Jacobs! Ik sil in protte ophâlde, mar dizze stront sil my net lang byhâlde,' sei Taft. Syn antlit waard read en drool beklaaide syn mûlehoeken. "Wy kinne altyd in oar freegje om Einstein's fergeliking, de Terrible Serpent, foar ús te foltôgjen. Tink net dat jo net útjûn wurde kinne, maat."
  
  Dokter Jacobs wie bang foar de gedachte dat Taft syn teef, Bessler, syn wurk ferdraaide. Taft neamde Perdue net, wat betsjutte dat hy noch net leard hie dat Perdue de Dread Serpent al ûntdutsen hie. Sadree't Taft en de Oarder fan 'e Swarte Sinne dit te witten hiene, soe Jacobs fergriemd wurde, en hy koe it net riskearje foar altyd sa ûntslein te wurden.
  
  "Okee," suchte er, en seach nei Taft syn siiklike tefredenheid. "Ik kom werom nei it projekt, mar dizze kear wol ik gjin minsklike objekten. Dit leit myn gewisse te swier, en it kin my net skele wat jo of de Oarder tinke. Ik haw moraal."
  
  
  17
  En de klem is fêst
  
  
  "Oh myn God, Sam, ik tocht dat jo yn 'e striid fermoarde wiene. Wêr bisto west yn 'e namme fan al dat hillich is?" Perdue wie lilk doe't er de lange, strange sjoernalist yn syn doar stean seach. Perdue wie noch ûnder de ynfloed fan syn resinte kalmerend middel, mar hy wie oertsjûgjend genôch. Hy siet oerein op bêd. "Hasto de bylden brocht fan The Lost City? Ik moat begjinne te wurkjen oan de fergeliking."
  
  "Hear, rêstich, goed?" Sam fronste. "Ik bin troch de hel en werom west foar dizze fucking fergeliking fan jo, dus in beleefd 'hoi' is it minste dat jo kinne dwaan."
  
  As Charles in helderder persoanlikheid hie, hie er al mei de eagen rôle. Ynstee stie er stiif en dissiplinearre, wylst er tagelyk sjarmearre waard troch de beide meast fleurige manlju. Se waarden beide magysk min! Perdue is in gekke maniak sûnt hy kaam thús, en Sam Cleave is wurden in pompeuze jerk. Charles berekkene korrekt dat beide manlju swier emosjoneel trauma hienen en gjinien fan beide tekens fan goede sûnens of sliep toande.
  
  "Binne jo noch wat nedich, hear?" Hy doarde syn wurkjouwer te freegjen, mar, ferrassend, wie Perdue kalm.
  
  "Nee, tank, Charles. Kinne jo asjebleaft de doar efter jo slute?" frege Perdue beleefd.
  
  "Fansels, hear," antwurde Charles.
  
  Nei't de doar ticht klikte, seagen Perdue en Sam inoar yntinsyf oan. Alles wat se hearden yn 'e privacy fan' e sliepkeamer fan Perdue wie it sjongen fan 'e finken dy't bûten yn 'e grutte dennenbeam sieten en Charles dy't in pear doarren yn 'e gong mei Lillian oer farske lekkens beprate.
  
  "Dus, hoe giet it?" - frege Perdue, en fierde de earste ferplichte útstalling fan beleefdheid út. Sam lake. Hy iepene syn kamerakoffer en helle in eksterne hurde skiif efter syn Canon. Hy liet it yn 'e skoot fan Perdue falle en sei: "Litte wy ússels net ferrifelje mei aardichheden. Dat is alles wat jo fan my wolle, en earlik sein, ik bin ferdomd bliid dat ik de bloedige fideobân foar ien kear en foar altyd kwytreitsje."
  
  Perdue gniisde en skodde de holle. "Tankewol, Sam," glimke er nei syn freon. "Yn alle earnst, lykwols, wêrom binne jo sa bliid om dit kwyt te reitsjen? Ik herinner my dat jo seinen dat jo it bewurkje wolle yn in dokumintêre foar de Wildlife Society of sa.
  
  "Dat wie earst it plan," joech Sam ta, "mar ik bin der gewoan nocht fan. Ik waard ûntfierd troch in gek, botste mei myn auto, en ferlear úteinlik in leave âlde kollega, allegear yn trije dagen, maat. Neffens syn lêste post haw ik syn e-post hacke," ferklearre Sam, "neffens dit wie hy op wat gruts."
  
  "Grut?" frege Perdue wylst er stadichoan oanklaaide efter syn antike palissander skerm.
  
  "It is in enoarm ein fan 'e wrâld," joech Sam ta.
  
  Perdue loerde oer it sierlike snijwurk. Hy like in ferfine mearkat dy't op oandacht stie. "EN? Wat sei hy? En wat is dit ferhaal mei de gek?"
  
  "Och, it is in lang ferhaal," suchte Sam, noch hieltyd fan 'e beproeving. "De plysjes sille nei my sykje, om't ik op ljochte dei myn auto ôfskreaun haw ... yn in auto achterfolging troch de Alde Stêd, minsken yn gefaar bringe en soksoarte dingen."
  
  "Oh myn God, Sam, wat is syn probleem? Hawwe jo him de slúf jûn?" - frege Perdue kreunend doe't er syn klean oanluts.
  
  "Sa't ik al sei, it is in lang ferhaal, mar earst moat ik in opdracht útfiere dêr't myn eardere kollega by The Post oan wurke," sei Sam. Syn eagen wiene fochtich, mar hy bleau praten. "Ha jo ea heard fan Aidan Glaston?"
  
  Perdue skodde de holle. Hy hat dizze namme wierskynlik earne sjoen, mar it betsjutte neat foar him. Sam skodholle: "Se hawwe him fermoarde. Twa dagen lyn waard er fûn yn 'e keamer dêr't syn redakteur him stjoerd hie om te registrearjen foar in stekoperaasje yn Castlemilk. Der wie wat keardel by him, dat er wierskynlik wist, skot útfiering styl. Aidan waard strutsen as in fucking pig, Perdue.
  
  "Oh myn God, Sam. It spitich om dat te hearren,' sympatisearre Perdue. "Nim jo syn plak yn op 'e missy?"
  
  Sa't Sam hope hie, wie Perdue sa obsedearre om sa gau mooglik oan 'e fergeliking te wurkjen dat er fergeat te freegjen oer de gek dy't Sam stalke. It soe te lestich west hawwe om te ferklearjen yn sa'n koarte tiid en it riskearre Purdue te ferfrjemdzjen. Hy soe net wolle witte dat it wurk dêr't er stjerrende oan begûn waard beskôge as in ynstrumint fan ferneatiging. Fansels soe hy it oan paranoia of Sam's opsetlike ynminging opmakke hawwe, sadat de sjoernalist it sa liet.
  
  "Ik haw mei syn redakteur praat en sy stjoert my nei België foar dizze geheime top, ferklaaid as in praatsje oer duorsume enerzjy. Aidan tocht dat it in dekking wie foar wat sinisters, en de boargemaster fan Oban is ien fan har, "lei Sam koart út. Hy wist dat Perdue der yn elts gefal net folle omtinken oan hie. Sam stie oerein en die syn kamerakoffer ticht, seach nei de skiif dy't er nei Perdue litten hie. Syn mage swaaide doe't er seach nei it lizzen, swijend driigjend, mar syn buikgefoel hie gjin yntegriteit sûnder feiten te back it. Alles wat hy dwaan koe wie hoopje dat George Masters ferkeard wie en dat hy, Sam, net allinich it útstjerren fan 'e minskheid yn 'e hannen fan in tsjoender fan 'e natuerkunde hie oerlevere.
  
  
  ***
  
  
  Sam wie oplucht om Reichtisousis te ferlitten. It wie frjemd, want it wie as syn twadde hûs. Iets oer de fergeliking yn 'e fideobân dy't hy Perdue joech, makke him misselijk. Hy hie dit mar in pear kear yn syn libben meimakke, en it wie meastentiids neidat er misdieden dien hie of doe't er tsjin syn lette fiancée é Patricia lei. Dizze kear like dingen tsjusterder, definitiver, mar hy krijt it oant syn eigen skuldich gewisse.
  
  Perdue wie freonlik genôch om Sam syn 4x4 te lienen oant hy in nije set tsjillen koe krije. Syn âlde auto wie net fersekere, om't Sam leaver ferburgen bleaun foar iepenbiere registers en tsjinners mei lege befeiliging út eangst dat Black Sun ynteressearre soe wurde. Nei alle gedachten soe de plysje him nei alle gedachten fuortsette as se him opspoaren. It wie in iepenbiering dat syn auto, erfde fan in ferstoarne skoalfreon, net op syn namme stie.
  
  It wie jûns let. Sam rûn grutsk nei de grutte Nissan en drukte fluitend as in wolf op de startknop. It ljocht flitse twa kear en gie út foardat er de sintrale slûs klik hearde. In moaie frou kaam út 'e beammen, rjochting de foardoar fan it hearehûs. Se hie in medyske tas, mar hie gewoane klean oan. Doe't se foarby kaam, glimke se nei him: "Wie dat in fluit foar my?"
  
  Sam hie gjin idee hoe te reagearjen. As er ja sein hie, dan hie se him miskien slein en hie er leagen. As hy dit wegere, soe hy in eksintrike wêze, bakt yn in masine. Sam wie in flugge tinker, hy stie dêr as in gek mei de hân omheech.
  
  "Binne jo Sam Cleave?" - sy frege.
  
  Bingo!
  
  "Ja, it moat my wêze," strûpte er. "En wa bisto?"
  
  De jonge frou rûn nei Sam en fage de glimke fan har gesicht. "Hasto him de opname brocht dy't er frege hat, hear Cleave? En do? Ik hoopje dat, om't syn sûnens rap minder waard, wylst jo de ferrekte tiid namen om it by him te krijen.
  
  Yn syn miening gie har hommels kwea-aardigheid fierder as it tastien wie. Daurige froulju seach hy meastentiids as in leuke útdaging, mar de lêste tiid hienen de útdagings him wat minder hearrich makke.
  
  "Ferjou my, pop, mar wa bisto my ôf te fertellen?" Sam joech it geunst werom. "Fan wat ik hjir sjoch mei jo lytse tas, binne jo in thússoarchmeiwurker, op syn bêst in ferpleechster, en seker net ien fan Purdue's lange kunde." Hy die de doar fan de bestjoerder iepen. "No, wêrom slaan jo dit net oer en dogge wêr't jo foar betelle wurde, he? Of drage jo in ferpleechkundige outfit foar dy spesjale oproppen?
  
  "Hoe doarsto?" - sei se, mar Sam hearde it ferfolch net. It lúkse treast fan 'e 4x4-kabine wie benammen goed foar lûdsisolaasje, wêrtroch't har razen fermindere ta in gedempte mompe. Hy startte de motor fan 'e auto en genoat fan 'e lúkse foardat hy gefaarlik ticht by in needlottige frjemdling kaam mei in medyske tas.
  
  Laitsje as in stout bern, swaaide Sam nei de bewakers by de poarte, en liet Reichtishusis efter him. Doe't er de bochtige dyk nei Edinburgh rûn, gong syn telefoan. It wie Janice Noble, redakteur fan 'e Edinburgh Post, dy't him fertelde fan in moetingspunt yn Belgje wêr't hy har pleatslike korrespondint moetsje soe. Dêrwei namen se him mei nei ien fan de partikuliere doazen yn de Muntgalerij, sadat er safolle mooglik ynformaasje sammelje koe.
  
  "Wês asjebleaft foarsichtich, hear Cleave," sei se einlings. "Jo fleanticket is per e-post nei jo stjoerd."
  
  "Tankewol, Miss Noble," antwurde Sam. "Ik sil der de oare deis wêze. Wy geane nei de boaiem fan dit."
  
  Sadree't Sam ophong, rôp Nina him. Foar it earst sûnt dagen wie er bliid dat ien dit sei. "Hallo moai!" - hy groete.
  
  "Sam, bist noch dronken?" - wie har earste antwurd.
  
  "Um, nee," antwurde er mei gedempte entûsjasme. "Allinne bliid fan dy te hearren. Dit is alles."
  
  "Och, goed," sei se. "Harkje, ik moat mei dy prate. Miskien kinne jo my earne moetsje?"
  
  "Yn Oban? Ik ferlitte eins it lân, "ferklearre Sam.
  
  "Nee, ik bin justerjûn Oban ferlitten. Yn feite, dit is krekt wat ik wol prate mei dy oer. Ik bin by de Radisson Blu op 'e Royal Mile," sei se, en klonk in bytsje frazzled. By de noarmen fan Nina Gould betsjutte "knackered" dat der wat grut bard wie. It wie net maklik om har te piskjen.
  
  "Okee, kontrolearje it út. Ik sil dy ophelje en dan kinne wy by my thús prate wylst ik myn spullen ynpakke. Hoe klinkt dit?" Hy suggerearre.
  
  "Ferwachte oankomsttiid?" - sy frege. Sam wist dat der wat Nina moast hawwe spoek as se net iens de muoite hie om him te freegjen oer de lytste details. As se direkt frege oer syn geschatte tiid fan oankomst, hie se al besletten om syn oanbod te akseptearjen.
  
  "Ik bin der oer sa'n tritich minuten fanwege ferkear," befêstige er, en kontrolearre de digitale klok op it dashboard.
  
  "Tankewol, Sam," sei se op in swakke toan dy't him alarmearre. Doe gie se fuort. Al de wei nei syn hotel hie Sam it gefoel dat er ûnder in kolossaal jok set wie. It ferskriklike lot fan earme Aidan, tegearre mei syn teoryen oer McFadden, Perdue syn mercurial stimmingen, en George Masters syn ûngemaklike hâlding foar Sam, fergrutte allinnich de soarch dy't er no fielde foar Nina. Hy wie sa besoarge oer har wolwêzen dat er amper fernaam doe't er de drokke strjitten fan Edinburgh oerstuts. In pear minuten letter kaam er by Nina har hotel.
  
  Hy herkende har daliks. Laarzen en jeans makken har mear as in rockstjer as in histoarikus, mar in taperige suede blazer en pashmina sjaal fersêfte it uterlik in bytsje, genôch om har sa ferfine te meitsjen as se echt wie. Hoe stylich se ek klaaid wie, it ferlost har wurch gesicht net. Gewoanlik moai sels troch natuerlike noarmen, de grutte, donkere eagen fan 'e histoarikus hiene har glâns ferlern.
  
  Se hie Sam in protte te fertellen en se hie heul min tiid om it te dwaan. Se fergriemde gjin tiid om yn 'e frachtwein te stappen en direkt nei it bedriuw te kommen. "Hoi Sam. Kin ik de nacht by jo hûs trochbringe, wylst jo God wit wêr?
  
  "Fansels," antwurde hy. "Ik bin bliid dy ek te sjen."
  
  It wie ûngewoan hoe't Sam op ien dei wer ferienige waard mei syn beide bêste freonen, en se begroete him beide mei ûnferskilligens en wrâldwurgens fan lijen.
  
  
  18
  Fjoertoer op in skriklike nacht
  
  
  Unkarakteristysk sei Nina hast neat ûnderweis nei Sam syn appartemint. Se siet der mar by it autorút út te stoarjen, nei neat bysûnders. Om sfear te meitsjen, sette Sam it lokale radiostasjon oan om de ûnhandige stilte te oerwinnen. Hy wie pine om Nina te freegjen wêrom't se fan Oban flechte wie, al wie it mar foar in pear dagen, om't hy wist dat se in kontrakt hie om op syn minst seis moanne les te jaan oan it pleatslike kolleezje. Lykwols, út 'e manier wêrop se die, wist er, dat it it bêste wie om net yn in oar syn bedriuw te prutsen - foar no.
  
  Doe't se by Sam syn appartemint kamen, trûpte Nina nei binnen en gyng sitten op Sam syn favorite bank, dy't Bruich meastentiids besette. Hy hie per se net haast, mar Sam begon alles te sammeljen dat hy miskien nedich hie foar sa'n lange yntelliginsje-gearkomste. Yn 'e hope dat Nina har lot soe ferklearje, drukte hy har net. Hy wist dat se har bewust wie dat er meikoarten op opdracht fuortgean soe, en dêrom moast se, as se wat te sizzen hie, it sizze.
  
  "Ik sil dûsje," sei er doe't er foarby rûn. "As jo prate moatte, kom gewoan binnen."
  
  Hy hie syn broek amper dellein om ûnder it waarme wetter te krûpen, doe't er seach dat it skaad fan Nina by syn spegel lâns glied. Se siet op it deksel fan 'e húske en liet him syn waskbedriuw dwaan, sûnder ien wurd yn grap of spot te sizzen, lykas har gewoante wie.
  
  "Se fermoarde âlde hear Hemming, Sam," sei se gewoan. Hy seach har op it húske slingere, de hannen tusken de knibbels, de holle del yn wanhoop. Sam teoretisearre dat it karakter fan Hemming ien wie út 'e bernetiid fan Nina.
  
  "Dyn freon?" frege er op in ferhevene toan, de driuwende bui úttartend.
  
  "Ja, sa te sizzen. Promininte boarger fan Oban sûnt 400 f.Kr., wite jo? "- antwurde se gewoan.
  
  "Sorry, leafde," sei Sam. "Jo moatte him tige leaf hawwe om it sa hurd te nimmen." Doe kaam it Sam troch dat se neamd hie dat immen de âld man fermoarde hie.
  
  "Nee, hy wie gewoan in kunde, mar wy prate in pear kear," ferklearre se.
  
  "Wachtsje, wa hat him fermoarde? En hoe witsto dat er fermoarde is? frege Sam ûngeduldich. It klonk onheilspellend as Aidan syn lot. Tafal?
  
  "De rottweiler fan McFadden hat him fermoarde, Sam. "Hy fermoarde in swakke senioaren rjocht foar my," stammere se. Sam fielde dat syn boarst in ûnsichtbere klap krige. Skok rûn troch him hinne.
  
  "Foar dy? Betsjut it...?" - begûn er doe't Nina mei him yn 'e dûs kaam. It wie in prachtige ferrassing en algemiene ferneatigjende ynfloed doe't hy har bleate lichem seach. It wie al lang lyn dat er har sa sjoen hie, mar dizze kear wie it hielendal net sexy. Yn feite bruts Sam har hert doe't er de kneuzingen op har heupen en ribben seach. Hy fernaam doe welts op har boarst en rêch en grof stikkene meswûnen oan 'e binnenkant fan har linker kraachbeen en ûnder har linkerearm, oanbrocht troch in pensjonearre ferpleechster dy't tasein hie gjinien te fertellen.
  
  "Jezus Kristus!" - raasde hy. Syn hert bonke en alles dêr't er oan tinke koe wie har te pakken en har fêst te knuffelen. Hja skriemde net, en dat makke him ôfgryslik. "Wie dit it wurk fan syn Rottweiler?" - frege er yn har wiete hier, en bleau har boppe op 'e holle tútsje.
  
  "Syn namme is trouwens Wolf, lykas Wolfgang," mompele se troch de streamen fan waarm wetter dy't troch syn spieren boarst streamden. "Se kamen krekt binnen en foelen hear Hemming oan, mar ik hearde in lûd fan boppen wêr't ik him in oare tekken brocht. Doe't ik nei ûnderen kaam, hie se him út syn stoel helle, hie se him út syn stoel helle en de kop earst yn it fjoer yn de kachel smiten. God! Hy hie gjin kâns!"
  
  "Doe hawwe se dy oanfallen?" - hy frege.
  
  "Ja, se besochten it op in ûngelok te meitsjen. Wolfe smiet my de trep del, mar doe't ik oerein kaam, brûkte hy gewoan myn ferwaarme handoekreling wylst ik besocht te ûntsnappen, "sei se gaspend. "Uteinlik stuts hy my gewoan mei in mes en liet my bloeie."
  
  Sam hie de wurden net om dingen better te meitsjen. Hy hie in miljoen fragen oer de plysje, oer it lichem fan 'e âlde man, oer hoe't se nei Edinburgh kaam, mar dat soe alles wachtsje moatte. No moast er har gerêststelle en betinke dat se feilich wie, en hy wie fan doel har sa te hâlden.
  
  McFadden, jo hawwe gewoan mei de ferkearde minsken rommele, tocht er. No hie er bewiis dat McFadden yndie efter de moard fan Aidan stie. It befêstige ek dat McFadden ommers lid wie fan 'e Oarder fan 'e Swarte Sinne. De tiid foar syn reis nei België rûn nei in ein. Hy fage har triennen ôf en sei: "Droch dysels, mar klaaid noch net oan. Ik sil foto's meitsje fan jo blessueres en dan komme jo mei nei België. Ik sil dy gjin minút út it each ferlieze, oant ik dizze ferriedlike bastard mysels skine."
  
  Dizze kear protestearre Nina net. Se liet Sam de kontrôle nimme. Der wie gjin inkelde twifel yn har geast dat hy har wreker wie. Yn har holle, wylst Sam's Canon op har geheimen flitse, koe se noch hear Hemming har warskôgje dat se markearre wie. Dochs soe se him wer rêde, sels wittende mei wat foar bargen se te krijen hie.
  
  Sadree't er hie genôch bewiis en se wienen beide klaaid, hy ree har in beker fan Horlicks te hâlden har waarm foardat se fuortgean.
  
  "Hawwe jo in paspoart?" frege hy har.
  
  "Ja," sei se, "hasto wat pynstillers?"
  
  "Ik bin in freon fan Dave Perdue," antwurde hy beleefd, "fansels haw ik pynstillers."
  
  Nina koe net oars as giggelje, en it wie in segen foar Sam har earen om har stimming lichter te hearren.
  
  
  ***
  
  
  By de flecht nei Brussel hawwe se de ôfrûne wike wichtige ynformaasje útwiksele dy't apart sammele is. Sam moast de feiten markearje wêrom't hy him ferplicht fielde om de opdracht fan Aidan Glaston op te nimmen, sadat Nina soe begripe wat der dien wurde moast. Hy dielde mei har syn eigen beproeving mei George Masters en de twifels dy't hy hie oer Perdue syn besit fan 'e Dread Serpent.
  
  "Oh myn God, gjin wûnder dat jo lykje as de dea ferwaarme oer," sei se úteinlik. "Gjin mislediging. Ik bin der wis fan dat ik ek sjoch as stront. Ik fiel my grif as stront."
  
  Hy rôle har dikke donkere krollen en tute har timpel. "Gjin mislediging, myn leafste. Mar ja, jo lykje echt drôvens."
  
  Se skuorde him sêft mei de earmtakke, lykas se altyd die as er as in grap wat wreeds sei, mar fansels koe se him net mei folle krêft slaan. Sam gniisde en naam har hân. "Wy hawwe noch krekt twa oeren oer foardat wy yn België oankomme. Relax en nim in skoft, goed? Dy pillen dy't ik dy jûn haw binne geweldich, silst sjen."
  
  "Jo moatte witte wat bettere manier om in famke op te pompen," pleage se, en smiet har holle werom op 'e hollesteun fan 'e stoel.
  
  "Ik haw gjin drugs nedich. Fûgels hâlde tefolle fan lange krollen en in dwers burd,' rôp er, wylst er stadich mei de fingers lâns syn wang en kaak rûn. "Jo hawwe gelok dat ik in sêft plakje foar jo haw. Dit is de iennichste reden wêrom't ik noch single bliuw, wachtsjend op jo om ta jo sinnen te kommen."
  
  Sam hearde de sarkastyske opmerkingen net. Doe't er Nina oanseach, wie se fêst yn 'e sliep, wurch fan 'e hel dêr't se troch moast. It wie goed om te sjen dat se wat rêst hie, tocht er.
  
  "Myn bêste rigels falle altyd op dôve earen," sei er en bûgde him werom om in pear knyppunten te fangen.
  
  
  19
  Pandora iepenet
  
  
  Dingen binne feroare yn Reichtisusis, mar net needsaaklik foar it better. Hoewol't Perdue minder nors en freonliker wie foar syn meiwurkers, spande in oare plaag syn nekke. Oanwêzigens fan ynterferinsje yn in pear fleantugen.
  
  "Wêr is David?" frege suster Hearst skerp doe't Charles de doar iependie.
  
  De butler fan Perdue wie it byld fan selsbehearsking, en sels hy moast op 'e lippe bite.
  
  "Hy is yn it laboratoarium, frou, mar hy ferwachtet jo net," antwurde hy.
  
  "Hy sil bliid wêze om my te sjen," sei se kâld. "As hy twifels hat oer my, lit him it my sels fertelle."
  
  Charles, lykwols, folge de arrogante ferpleechster yn 'e Purdue kompjûter keamer. De doar nei de keamer wie wat iepen, wat betsjutte dat Perdue drok wie, mar net ticht foar it publyk. Swarte en chrome tsjinners tuorren fan muorre oant muorre, knipperjende ljochten flikkerje as lytse hertslach yn har gepolijst plexiglas en plestik doazen.
  
  "Hear, suster Hearst ferskynde ûnoankundige. Se hâldt derop dat jo har sjen wolle?" Charles utere syn beheinde fijannigens yn in ferhege stim.
  
  "Tankewol, Charles," rôp syn wurkjouwer oer it lûde brom fan 'e masines. Perdue siet yn 'e fierste hoeke fan' e keamer, mei koptelefoanen om it lûd fan 'e keamer út te blokkearjen. Hy siet by in grut buro. Der sieten fjouwer laptops op, ferbûn en ferbûn mei in oare grutte doaze. Perdue syn wite kroan fan tsjok, golvend hier riisde efter de kompjûterdeksels op. It wie sneon en Jane wie der net. Lykas Lillian en Charles begon sels Jane in bytsje yrritearre te wurden troch de konstante oanwêzigens fan 'e ferpleechster.
  
  Trije meiwurkers leauden dat se mear wie as allinich in hoeder fan Purdue, hoewol se net bewust wiene fan har belangstelling foar wittenskip. It klonk folle mear as it belang fan in rike man om har te befrijen fan it widdo, sadat se net de hiele dei it ôffal fan oaren opromje en mei de dea omgean moast. Fansels, as de professionals dy't se wiene, beskuldigen se har noait foar Perdue.
  
  "Hoe giet it, David?" frege suster Hurst.
  
  "Hiel goed, Lilith, tank," hy glimke. "Kom en sjoch."
  
  Se sprong nei syn kant fan 'e tafel en fûn wêr't er de lêste tiid oan bestege hie. Op elk skerm fernaam de ferpleechster in ferskaat oan nûmersekwinsjes dy't se herkende.
  
  "De fergeliking? Mar wêrom bliuwt it feroarjen? Wêr is dit foar?" - frege se, mei opsetsin ticht by de miljardêr oan, sadat er har rûke koe. Perdue wie yn syn programmearring ynlutsen, mar hy negearre noait froulju te ferlieden.
  
  "Ik bin der noch net hielendal wis fan oant dit programma my fertelt," boaske hy.
  
  "Dit is in nochal vage útlis. Witte jo sels wat it omfettet?" frege se en besocht de wikseljende sekwinsjes op de skermen sin te meitsjen.
  
  "It wurdt leaud dat it skreaun is troch Albert Einstein soms yn 'e Earste Wrâldoarloch, doe't hy yn Dútslân wenne, wite jo," ferklearre Perdue bliid. "It waard tocht ferneatige te wêzen, en goed," suchte er, "it is sûnt in myte wurden yn wittenskiplike rûnten."
  
  "Oh, en jo hawwe it iepenbiere," knikte se, en seach tige ynteressearre. "En wat is dit?" Se wiisde nei in oare kompjûter, in gruttere âldere masine dêr't Perdue oan wurke. It wie ferbûn mei laptops en in inkele tsjinner, mar it ienige apparaat hy wie aktyf typen op.
  
  "Hjir bin ik drok dwaande mei it skriuwen fan in programma om it te ûntsiferjen," ferklearre hy. "It moat hieltyd wer skreaun wurde neffens de gegevens dy't út 'e ynfierboarne komme. It algoritme fan dit apparaat sil my úteinlik helpe om de aard fan 'e fergeliking fêst te stellen, mar foar no liket it op in oare teory fan kwantummeganika.
  
  Djip fronsend studearre Lilith Hearst it tredde skerm in skoftke. Se seach nei Perdue. "Dy berekkening dêr liket atoomenerzjy foar te stellen. Hast opfallen?"
  
  "Oh myn God, do bist kostber," glimke Perdue, syn eagen fonkelden fan har kennis. "Do hast hielendal gelyk. It bliuwt ynformaasje útspuie dy't my werom bringt nei in soarte fan botsing dy't suvere atoomenerzjy sil produsearje."
  
  "Klinkt gefaarlik," sei se. "It docht my tinken oan de CERN-superkollider en wat se besykje te berikken mei partikelfersnelling."
  
  "Ik tink dat dit foar in grut part wie wat Einstein ûntduts, mar, lykas yn it papier fan 1905, achte hy sokke kennis te destruktyf foar dwazen yn unifoarm en kostuums. Dêrom achte hy it te gefaarlik om te publisearjen," sei Perdue.
  
  Se lei har hân op syn skouder. "Mar jo hawwe no gjin unifoarm of in pak oan, wol, David?" hja knypeage.
  
  "Ik wit it wis net," antwurde er, en sakke mei in tefreden kreun werom yn syn stoel.
  
  De telefoan rinkele yn de lobby. De lânline fan it hearehûs waard meastentiids beantwurde troch Jane of Charles, mar se wie fan tsjinst en hy wie bûten mei in boadskipperman. Ferskate telefoans waarden ynstalleare yn it heule lângoed , wêrfan it gewoane oantal oeral yn it hûs beantwurde koe wurde. Jane syn útwreiding wie ek blaring, mar har kantoar wie te fier fuort.
  
  "Ik sil it krije," sei Lilith.
  
  "Do bist in gast, witst," herinnerde Perdue har hertlik.
  
  "Noch? God, David, ik bin hjir de lêste tiid sa folle west dat it my fernuvere datst my noch gjin keamer oanbean hast", joech se troch, rûn gau troch de doar en raasde de trep op nei de earste ferdjipping. Perdue koe neat hearre oer it oerdoarjende lûd.
  
  "Hallo?" - antwurde se en soarge derfoar dat se har net identifisearre.
  
  In manlike stim antwurde, klonk frjemd. Hy hie in sterk Hollânsk aksint, mar se koe him begripe. "Kin ik asjebleaft mei David Perdue prate? It is hiel driuwend."
  
  "Hy is no net beskikber. Eins op in gearkomste. Kin ik him in berjocht jaan, sadat hy jo miskien werombelle kin as hy klear is? " frege se, en pakte in pinne út har burolade om op in lyts berjochtenblok te skriuwen.
  
  "Dit is dokter Casper Jacobs," stelde de man him foar. "Freegje de hear Perdue asjebleaft om my driuwend te skiljen."
  
  Hy joech har syn nûmer en herhelle de needoprop.
  
  "Sis him gewoan dat it de Dread Serpent oanbelanget. Ik wit dat it gjin sin hat, mar hy sil begripe wêr't ik it oer ha," stie Jacobs oan.
  
  "Belgje? Jo nûmer foarheaksel," frege se.
  
  "Dat is wier," befêstige hy. "Tige dank".
  
  "Gjin probleem," sei se. "Oant sjen".
  
  Se skuorde it boppeste blêd ôf en gie werom nei Perdue.
  
  "Wa wie dat?" hy frege.
  
  "Ferkeard nûmer," se skodholle. "Ik moast trije kear útlizze dat dit gjin Tracy's Yoga Studio is en dat wy ticht binne," lake se, en stopte it papier yn har bûse.
  
  "Dit is in earste," sei Perdue. "Wy steane net iens op 'e list. Ik leaver in leech profyl te hâlden."
  
  "Dit is goed. Ik sis altyd dat minsken dy't myn namme net witte as ik op myn fêste telefoan antwurdzje, net iens moatte besykje om my foar de gek te meitsjen," gniisde se. "Gean no werom nei jo programmearring en ik sil ús wat drinke."
  
  Nei't Dr. Casper Jacobs David Perdue net slagge om him te warskôgjen oer de fergeliking, moast hy tajaan dat sels besykjen him better fielde. Spitigernôch duorre de lichte ferbettering fan gedrach net lang.
  
  "Met wa hiesto praat? Jo witte dat tillefoans net tastien binne yn dit gebiet, krekt, Jacobs? "- de walgelijke Zelda Bessler diktearre fan efter Casper. Hy draaide har nei har ta mei in smûk replik. "Dat is dokter Jacobs foar jo, Bessler. Dizze kear bin ik de lieding oer dit projekt."
  
  Se koe it net ûntkenne. Clifton Taft spesifyk sketst in kontrakt foar in feroare ûntwerp dat soe pleatse Dr.. Casper Jacobs yn lieding oer it bouwen fan it skip nedich foar it eksperimint. Allinnich hy begriep de teoryen omhinne wat de Oarder besocht te berikken op basis fan Einstein syn prinsipe, sadat hy ek it yngenieurdiel waard tawiisd. Binnen koarte tiid moast it skip klear wêze. Folle swierder en flugger soe it nije objekt flink grutter wêze moatte as it foarige, wat resultearre yn ferwûnings by de wittenskipper en feroarsake dat Jacobs ôfstân naam fan it projekt.
  
  "Hoe giet it hjir by de plant, Dr. Jacobs?" - kaam de kreaze lûkende stim fan Clifton Taft, dêr't Casper sa'n hekel oan hie. "Ik hoopje dat wy op skema binne."
  
  Zelda Bessler hold har hannen yn 'e bûsen fan har wite laboratoariumjas en swaaide har figuer wat fan lofts nei rjochts en wer werom. Se like op in dom lyts skoalmeisje dy't besocht in hertslach te yndrukjen, en it makke Jacobs siik. Se glimke ta Taft. "As hy net safolle tiid oan 'e tillefoan trochbrocht, soe hy wierskynlik folle mear dien hawwe."
  
  "Ik wit genôch oer de komponinten fan dit eksperimint om sa no en dan oproppen te meitsjen," sei Casper dea. "Ik haw in libben bûten dizze geheime cesspool wêryn jo wenje, Bessler."
  
  "Oh," mimike se him. "Ik stypje leaver ..." Se seach ferliedlik nei de Amerikaanske magnaat, "in bedriuw mei hegere machten."
  
  Taft syn grutte tosken stekken ûnder syn lippen út, mar hy reagearre net op har konklúzje. "Serios, dokter Jacobs," sei er, en naam Casper syn hân licht en ferhuze him fuort, sadat Zelda Bessler net hearre koe, "hoe binne wy mei it kûgelûntwerp?"
  
  "Jo witte, Cliff, ik haatsje dat jo it sa neame," joech Casper ta.
  
  "Mar sa is it. Om ús de effekten fan it lêste eksperimint te fersterkjen, sille wy wat nedich wêze dat reizget mei de snelheid fan in kûgel, mei in gelikense fersprieding fan gewicht en snelheid om de taak te folbringen, "remindere Taft him doe't de twa manlju fuortkamen fan de frustrearre Bessler. It bouterrein lei yn Meerdalwood, in boskgebiet eastlik fan Brussel. De plant, beskieden leit op in pleats eigendom fan Tuft, featured in ûndergrûnske tunnel systeem dat waard foltôge ferskate jierren lyn. In pear fan 'e wittenskippers brocht troch de legitime regearing en universitêre akademy seagen ea de ûndergrûn, mar it wie der.
  
  "Ik bin hast klear, Cliff," sei Casper. "Alles wat noch te berekkenjen is, is it totale gewicht dat ik fan jo nedich haw. Unthâld, foar it eksperimint om suksesfol te wêzen, moatte jo my it krekte gewicht fan it skip leverje , of 'kûgel' lykas jo sizze. En, Cliff, it moat presys wêze foar de gram, oars sil gjin geniale fergeliking my helpe om it fuort te heljen.
  
  Clifton Taft glimke bitter. Lykas in man op it punt om in goede freon wat heul min nijs te fertellen, skodde er de kiel troch it ûnhandige gnizen op syn ûnsjogge gesicht.
  
  "Wat? Kinsto it my jaan of wat?" Casper drukte.
  
  "Ik sil jo dizze details koart nei de top fan moarn yn Brussel jaan," sei Taft.
  
  "Jo bedoele de ynternasjonale top oer it nijs?" frege Kasper. "Ik bin net ynteressearre yn polityk".
  
  "Sa moat it wêze, maat," grommele Taft as in smoarge âld man. "Fan alle minsken binne jo de wichtichste dielnimmer oan it fasilitearjen fan dit eksperimint. Moarn sil it International Atomic Energy Agency in ynternasjonaal veto hawwe oer it NPT.
  
  "NPT?" Casper froast. Hy hie de yndruk dat syn dielname oan it projekt suver eksperiminteel wie, mar it NPT wie in polityk probleem.
  
  "Non-proliferaasjeferdrach, maat. Geez, jo dogge wirklik gjin muoite om te ûndersykjen wêr't jo wurk sil gean nei't jo jo resultaten hawwe publisearre, wol?" De Amerikaan lake, boartlik sloech Casper op 'e rêch. "Alle aktive dielnimmers oan dit projekt moatte moarn de Oarder fertsjintwurdigje, mar wy hawwe jo hjir nedich om tafersjoch te hâlden oer de lêste stadia."
  
  "Witte dizze wrâldlieders sels oer de Oarder?" - frege Casper hypotetysk.
  
  "De oarder fan 'e Swarte Sinne is oeral, myn freon. It is de machtichste wrâldwide krêft sûnt it Romeinske Ryk, mar allinich de elite wit it. Wy hawwe minsken yn hege kommando-posysjes yn elk fan 'e NPT-lannen. Fise-presidinten, leden fan 'e keninklike famylje, presidinsjele adviseurs en beslútmakkers, "sei Taft dreamerich. "Sels boargemasters dy"t ús helpe by de útfiering op gemeentlik nivo. Belutsen reitsje. As organisator fan ús folgjende machtsbeweging, hawwe jo it rjocht om te genietsjen fan de bút, Casper."
  
  De holle fan Casper gie troch dizze ûntdekking. Syn hert dondere ûnder syn laboratoriumjas, mar hy behâlde syn stân en knikte ynstimd. "Sjoch mei entûsjasme!" hy oertsjûge himsels. "Wow, ik bin ferrast. It liket derop dat ik einlings de erkenning krij dy't ik fertsjinje,' rôp hy yn syn charade, en Taft leaude elk wurd.
  
  "Wat in geast! Meitsje no alles klear, sadat allinich de nûmers dy't wy moatte begjinne kinne yn 'e berekkening ynfierd wurde, goed?" Taft raasde bliid. Hy ferliet Casper om mei Bessler yn 'e gong te kommen, wêrtroch Casper skrokken en yn 'e war wie, mar fan ien ding wie hy wis. Hy moast kontakt opnimme mei David Perdue oars soe hy syn eigen wurk sabotearje moatte.
  
  
  20
  Famylje obligaasjes
  
  
  Casper rûn yn syn hûs en die de doar efter him op slot. Nei in dûbele shift wie er hielendal útput, mar der wie gjin tiid foar wurgens. De tiid helle him yn, en hy koe noch net mei Perdue prate. De briljante ûndersiker hie in betrouber feiligenssysteem, en meastentiids wie hy feilich ferburgen foar nijsgjirrige eagen. It grutste part fan syn kommunikaasje waard ôfhannele troch syn persoanlike assistint, mar dit wie de frou Casper tocht dat er praat mei doe't er spriek mei Lilith Hearst.
  
  De klop op 'e doar makke syn hert efkes stil.
  
  "It bin ik!" - hearde er fan 'e oare kant fan 'e doar in stimme dy't in bytsje himel yn 'e bak stront dripte dêr't er yn siet.
  
  "Olga!" - hy blaasde út, die gau de doar iepen en luts har nei binnen.
  
  "Wow, wêr prate jo no oer?" - frege se, en tute him hertstochtlik. "Ik tocht dat jo my jûns komme soene, mar jo hawwe de hiele dei net ien fan myn oproppen beantwurde."
  
  Op har sêfte wize en sêfte stim bleau de leaflike Olga te praten oer negearre wurde en al dy oare chick flick ûnsin dêr't har nije freon wirklik net lije koe of de skuld foar nimme koe. Hy pakte har fêst en sette har op in stoel sitten. Krekt foar effekt herinnerde Casper har mei in echte tút hoefolle hy fan har hâlde, mar dêrnei wie it tiid om har alles út te lizzen. Se wie altyd fluch te begripen wat er besocht te sizzen, dus hy wist dat hy koe fertrouwe har mei dizze eksponentiell serieuze saak.
  
  "Kin ik jo fertrouwe mei heul fertroulike ynformaasje, skat?" flústere er har hurd yn it ear.
  
  "Wis. Iets makket dy gek en ik wol datst my der oer fertelt, witst wol? "- sei se. "Ik wol net dat der geheimen tusken ús binne."
  
  "Fabulous!" - rôp er. "Fantastysk. Sjoch, ik hâld gek fan dy, mar myn wurk wurdt alles-konsumint. Se knikte kalm wylst er fierder gie. "Ik sil it ienfâldich hâlde. Ik wurke oan in topgeheim eksperimint, it meitsjen fan in kûgelfoarmige keamer foar testen, krekt? It is hast kompleet, en ik ha hjoed krekt leard," slokte er hurd, "dat wat ik oan wurke haw op it punt om brûkt te wurden foar tige kweade doelen. Ik moat dit lân ferlitte en ferdwine, begrypst it?"
  
  "Wat?" - raasde se.
  
  "Tink oan de ezel dy't op myn veranda siet dy dei nei't wy weromkamen fan it houlik? Hy liedt in sinistere operaasje, en, en ik tink... Ik tink dat se fan plan binne om in groep wrâldlieders te fermoardzjen tidens in gearkomste," ferklearre hy fluch. "It is oernommen troch de ienige persoan dy't de juste fergeliking kin ûntsiferje. Olga, hy wurket der no by him thús yn Skotlân oan, hy sil de fariabelen gau útfine! Sadree't dat bart, sil de lul wêrfoar ik wurkje (no Olga en Casper's koade foar Tuft) dy fergeliking tapasse op it apparaat dat ik se boude. Kasper skodde mei de holle en frege him ôf wêrom't er dat ek al oan de kreaze bakker oerlitte moast, mar Olga koe er noch mar koart. Se hie sels ferskate geheimen.
  
  "Defekt," sei se bot.
  
  "Wat?" Hy fronste.
  
  "Ferried fan myn lân. Se kinne jo dêr net oanreitsje," sei se wer. "Ik kom oarspronklik út Wyt-Ruslân. Myn broer is in natuerkundige fan it Fysio-Technysk Ynstitút, en wurket yn deselde gebieten as jo. Miskien kin er dy helpe?"
  
  Casper fielde him frjemd. Panyk joech plak foar reliëf, mar doe wosken dúdlikens it fuort. Hy stoppe foar in minút as wat, en besocht alle details te ferwurkjen tegearre mei de ferrassende ynformaasje oer de famylje fan syn nije leafhawwer. Se bleau stil om him tinke te litten, streake syn earms mei de fingertoppen. It wie in goed idee, tocht er, as er ûntkomme koe foardat Taft it realisearre. Hoe koe de haadfysikus fan it projekt gewoan fuortglide sûnder dat ien it seach?
  
  "Hoe?" - hy utere syn twifels. "Hoe kin ik ferlitte?"
  
  "Ginsto oan it wurk. Jo ferneatigje alle kopyen fan jo wurk en nimme al har ûntwerpnotysjes mei jo. Ik wit dit om't myn omke it in protte jierren lyn dien hat," sei se.
  
  "Is hy der ek?" frege Kasper.
  
  "WSO?"
  
  "Jo omke," antwurde er.
  
  Se skodde nonsjalant de holle. "Nee. Hy is dea. Se fermoarde him doe't se fûnen dat hy de geasttrein sabotearre."
  
  "Wat? " rôp er, en draaide syn oandacht gau wer ôf fan 'e saak fan syn deade omke. Ommers, fan wat se sei, stoar har omke troch wat Casper besykje soe.
  
  "It spoek trein eksperimint," se skodholle. "Myn omke hat hast itselde dien as dy. Hy wie lid fan 'e Russyske Secret Physical Society. Se diene dit eksperimint fan it stjoeren fan in trein troch de lûdsbarriêre, of de snelheidsbarriêre, of wat dan ek." Olga giechele om har ûnfermogen. Se wist neat fan wittenskip, dus it wie dreech foar har om krekt oer te bringen wat har omke en syn kollega's dien hiene.
  
  "En doe?" Casper drukte. "Wat hat de trein dien?"
  
  "Se sizze dat it soe teleportearje of nei in oare diminsje gean ... Casper, ik wit eins neat fan dizze dingen. Jo meitsje my hjir hiel dom," ûnderbriek se har útlis mei in ekskús, mar Casper begriep it.
  
  "Jo lykje net dom, skat. It kin my net skele hoe't jo it sizze, salang't ik mar in idee haw,' koese er har, glimkjend foar de earste kear. Se wie echt net dom. Olga koe de spanning sjen yn de glimlach fan har leafste.
  
  "Myn omke sei dat de trein te machtich wie, dat it de enerzjyfjilden hjir fersteurde en in eksploazje of sa soe soargje. Dan soene alle minsken op ierde... ... stjerre?" se huvere, socht syn goedkarring. "Se sizze dat syn kollega's noch altyd besykje it wurk te meitsjen mei ferlitten treinspoaren." Se wie net wis hoe't se har relaasje einigje soe, mar Casper wie bliid.
  
  Casper sloech syn earmen om har hinne en luts har omheech, hâldde har yn 'e loft fan 'e grûn, wylst hy in myriade fan lytse tútsjes oer har hiele gesicht pepere. Olga fielde him net mear dom.
  
  "Oh myn God, ik haw noch noait sa bliid west om te hearren oer minsklik útstjerren," grapke er. "Sjeun, jo hawwe hast krekt beskreaun wêr't ik hjir wrakselje mei. Dat kloppet, ik moat nei it fabryk. Dan moat ik nei de sjoernalisten. Nee! Ik moat kontakt opnimme mei de sjoernalisten yn Edinburgh. Ja!" - gie er troch, en draaide tûzenen prioriteiten yn syn gedachten om. "Sjoch, as ik de Edinburgh-kranten krij dit te publisearjen, sil it net allinich Order and Experiment bleatstelle, mar David Perdue sil der oer hearre en syn wurk op Einstein's fergeliking stopje!"
  
  Wylst Casper kjel wie fan wat der noch dien wie, fielde er ek in gefoel fan frijheid. Uteinlik koe hy by Olga wêze sûnder har rêch te dekken fan ferneatige folgers. Syn wurk soe net wurde ferfoarme, en syn namme soe net wurde assosjearre mei globale grouwel.
  
  Wylst Olga him tee makke, pakte Casper syn laptop en socht 'Edinburgh's Best Investigative Reporters' op. Fan alle presintearre keppelings, en der wiene in protte, stie ien namme benammen út, en dizze persoan wie ferrassend maklik om kontakt te meitsjen.
  
  "Sam Cleave," lies Casper foar Olga foar. "Hy is in priiswinnende ûndersykssjoernalist, skat. Hy wenne yn Edinburgh en is freelancer, mar hy wurke eartiids foar ferskate pleatslike kranten... foar..."
  
  "Oant wat? Jo meitsje my nijsgjirrich. Sprekke!" rôp se út de iepen keuken.
  
  Casper glimke. "Ik fiel my as in swiere frou, Olga."
  
  Se barste út laitsjen. "It is as jo witte hoe't it is. Jo dieden perfoarst as ien fan harren. Dat is wis. Wêrom sizze jo dat, myn leafde?"
  
  "Safolle emoasjes tagelyk. Ik wol laitsje en gûle en gûle," gnyske er, en seach der folle better út as in minút lyn. "Sam Cleave, de man dy't ik dit ferhaal fertelle wol? Ried ris wat? Hy is in ferneamde auteur en ûntdekkingsreizger dy't meidien hat oan ferskate ekspedysjes ûnder lieding fan de ienige David neuken Perdue!
  
  "Wa is hy?" - sy frege.
  
  "In man mei in gefaarlike fergeliking dy't ik net berikke kin," ferklearre Casper. "As ik in ferslachjouwer moat fertelle oer in slim plan, wa is better dan ien dy't persoanlik de persoan ken dy't de fergeliking fan Einstein hat?"
  
  "Perfekt!" - rôp se. Doe't Casper it nûmer fan Sam draaide, feroare der wat yn him. It koe him net skele hoe gefaarlik desertering wêze soe. Hy wie ree om syn posysje te ferdigenjen.
  
  
  21
  Weagjen
  
  
  De tiid is kommen foar it sammeljen fan wichtige spielers yn 'e wrâldwide nukleêre enerzjybestjoer om te sammeljen yn Brussel. Hon. It evenemint waard hâlden troch Lance McFadden, om't hy koart foar syn kampanje foar boargemaster fan Oban belutsen wie by it kantoar fan it International Atomic Energy Agency yn it Feriene Keninkryk.
  
  "Hûndert prosint opkomst, hear," melde Wolfe oan McFadden doe't se seagen hoe't de ôffurdigen har sitten nimme yn 'e pracht fan' e La Monnaie Opera House. "Wy wachtsje gewoan op Clifton Taft om te ferskinen, hear. Sadree't hy hjir is, kinne wy begjinne mei de," stoppe hy dramatysk, "de ferfangende proseduere."
  
  McFadden wie klaaid yn syn snein bêst. Sûnt syn assosjaasje mei Taft en de Oarder wie er yn 'e kunde kommen mei rykdom, hoewol it him gjin klasse brocht. Hy draaide stil syn holle en flústere: "Kalibraasje wie suksesfol? Ik moat dizze ynformaasje moarn by ús man, Jacobs, krije. As hy net de krekte gewichten fan alle passazjiers hat, sil it eksperimint noait wurkje."
  
  "Elke stoel bedoeld foar de fertsjintwurdiger wie foarsjoen fan sensoren dy't soe bepale it krekte gewicht fan syn lichem dêroer," Wolf ynformearre him. "De sensoren binne ûntworpen om sels de tinste materialen te weagjen mei deadlike presyzje mei nije, avansearre wittenskiplike technology." De walgelijke bandit gnyske. "En jo sille it leuk fine, hear. Dizze technology waard útfûn en produsearre troch de ienige David Perdue.
  
  McFadden hypte doe't er de namme fan 'e briljante ûndersiker hearde. "Myn god! Werklik? Do hast gelyk, Wolf. Ik hâld fan de irony yn dizze. Ik freegje my ôf hoe't it mei him giet nei dat ûngelok dat hy hie yn Nij-Seelân."
  
  "Blykber hat hy de Dread Serpent ûntdutsen, hear. Oant no is it geroft net befêstige, mar mei it witten fan Perdue, hat hy it wierskynlik fûn," suggerearre Wolf. Foar McFadden wie it sawol in goede ûntdekking as in skriklike.
  
  "Jezus Kristus, Wolf, wy moatte dit fan him krije! As wy de Scary Snake ûntsiferje, kinne wy it tapasse op it eksperimint sûnder al dizze gek te hoege te gean, "sei McFadden, en seach posityf fernuvere troch dit feit. "Hat hy de fergeliking foltôge? Ik tocht dat it in myte wie."
  
  "In protte minsken tochten dat oant hy twa fan syn assistinten belle om him te helpen it te finen. Fan wat my ferteld is, wurket er hurd om it probleem fan ûntbrekkende ûnderdielen op te lossen, mar hy hat it noch net oplost," raasde Wolf. "Blykber wie hy der sa obsedearre mei dat er hast noait mear sliept."
  
  "Kinne wy it krije? Hy sil it ús grif net jaan, en om't jo de dingen mei syn lytse freondinne, dokter Gould, ôfsletten hawwe, hawwe wy ien freondinne minder fan him om der oer te sjitten. Sam Cleave is ûntrochsichtich. Hy is de lêste persoan dêr't ik op rekkenje soe om Perdue te ferrieden," flústere McFadden doe't regearingsdelegaasjes rêstich op 'e eftergrûn petearden. Foardat Wolf koe reagearje, ûnderbriek in froulike EU-riedsbefeiligingsoffisier dy't tafersjoch op de prosedueres him.
  
  "Ekskús my, hear," sei se tsjin McFadden, "it is krekt acht oere."
  
  "Tankewol, tank," McFadden's falske glimlach ferrifele har. "It soe aardich wêze fan jo om my witte te litten."
  
  Hy seach werom nei Wolf doe't er fan it poadium nei it poadium rûn om de dielnimmers oan te sprekken. Elke sit beset troch in aktyf lid fan it International Atomic Energy Agency, lykas lannen dy't partij binne by de NPT, stjoerde gegevens oer nei de Black Sun-komputer yn Meerdalwood.
  
  Wylst Dr. Casper Jacobs syn wichtige wurk gearstalde, syn gegevens sa goed mooglik wiske, kaam de ynformaasje op de tsjinner. Hy klage dat hy it skip foar it eksperimint foltôge hie. Hy koe teminsten sels de fergeliking dy't er makke ferfoarme, fergelykber mei Einstein syn fergeliking, mar mei minder enerzjyferbrûk.
  
  Krekt as Einstein, hy moast beslute oft hy soe tastean syn sjeny wurde brûkt foar snode dieden of net tastean syn wurk te massacred. Hy keas foar it lêste en hâlde syn eagen op 'e ynstallearre befeiligingskamera's, en die as wurke. Yn feite ferfalske de briljante natuerkundige syn berekkeningen om it eksperimint te sabotearjen. Casper fielde him sa skuldich dat er al in gigantysk silindrysk skip boud hie. Syn kapasiteiten soene him net mear tastean om Taft en syn ûnhillige kultus te tsjinjen.
  
  Casper woe glimkje as de lêste rigels fan syn fergeliking waarden feroare krekt genôch om te wurde akseptearre, mar net funksjoneel. Hy seach de nûmers dy't út it Operahûs útstjoerd waarden, mar negearre it. Tsjin 'e tiid dat Taft, McFadden en oaren komme om it eksperimint te aktivearjen, sil it lang fuort wêze.
  
  Mar ien wanhopige persoan dy't hy net yn syn ûntsnappingsberekkeningen hie rekkene wie Zelda Bessler. Se seach him út in ôfskieden hokje krekt binnen it grutte gebiet dêr't it gigantyske skip wachte. As in kat bidde se har tiid, en liet him dwaan wat er tocht dat er fuortkomme koe. Zelda glimke. Yn har skoot wie in tablet ferbûn mei in kommunikaasjeplatfoarm tusken operativen fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne. Sûnder lûd om har oanwêzigens oan te jaan, typte se "Olga ophâlde en set har op 'e Valkyrie" en stjoerde se in berjocht nei de ûndergeskikten fan Wolf yn Brugge.
  
  Dr. Casper Jacobs die as hurd oan it wurk wie oan in eksperiminteel paradigma, en hie gjin idee dat syn freondinne op it punt stie yntrodusearre te wurden yn syn wrâld. Syn telefoan gie. Doe't er nochal fleurich seach troch de hommels eangst, gyng er gau oerein en rûn nei de manljuskeamer. Dit wie de oprop dêr't er op wachte hie.
  
  "Sam?" - flústere er en soarge derfoar dat alle kreamkes op it húske frij wiene. Hy fertelde Sam Cleave oer it kommende eksperimint, mar sels Sam koe Perdue net oan 'e tillefoan krije om syn gedachten te feroarjen oer de fergeliking. Wylst Casper de jiskefet kontrolearre op harkapparaten, gie er troch. "Bisto hjir?"
  
  "Ja," flústere Sam oan 'e oare kant fan 'e line. "Ik sit yn in hokje yn it Operahûs, dus ik kin goed ôflústerje, mar oant no ta kin ik neat ferkeard ûntdekke om te melden. De top is krekt begon, mar ..."
  
  "Wat? Wat bart der?" frege Kasper.
  
  "Wachtsje," sei Sam skerp. "Witte jo wat oer it reizgjen mei de trein nei Sibearje?"
  
  Casper fronse yn folsleine betizing. "Wat? Nee, neat as dat. Wêrom?"
  
  "In Russyske feiligensamtner sei hjoed wat oer in flecht nei Moskou," fertelde Sam, mar Kasper hie neat fan dit soarte fan Taft of Bessler heard. Sam foege ta: "Ik haw in programma dat ik stiel út it register. Sa fier as ik begryp, dit is in trije-dagen top. Hjoed hawwe se hjir in sympoasium, dan sille se moarntemoarn privee nei Moskou fleane om op in lúkse trein mei de namme Valkyrie te stappen. Jo witte hjir neat fan?"
  
  "No, Sam, ik haw hjir perfoarst net folle autoriteit, witst?" Casper raasde sa stil as er koe. Ien fan de technici kaam binnen om in lek op te nimmen, wat dit soarte fan petear ûnmooglik makke. "Ik moat gean, skat. Lasagna sil geweldich wêze. "Ik hâld fan dy," sei er en hong op. De technikus glimke gewoan skieplik doe't er piste, en hie gjin idee wat de projektmanager eins besprutsen. Casper kaam út it húske en fielde him ûnrêst oer de fraach fan Sam Cleave oer de treinrit nei Sibearje.
  
  "Ik hâld ek fan dy, skat," sei Sam foar syn part, mar de natuerkundige hie al ophongen. Hy besocht Perdue's satellytnûmer te skiljen, basearre op it persoanlike akkount fan 'e miljardêr, mar sels dêr antwurde gjinien. Hoe hurd er ek besocht, Perdue like fan 'e ierde te ferdwinen, en dat steurde Sam mear as de panyk. Der wie lykwols gjin manier foar him om no werom te gean nei Edinburgh, en mei Nina by him, koe er har fansels ek net stjoere om Perdue te kontrolearjen.
  
  Foar in koart momint betocht Sam sels om Masters te stjoeren, mar om't er de oprjochtheid fan 'e man noch ûntkenne hie troch de fergeliking oan Perdue oer te jaan, twifele er oan dat Masters ree wêze soene him te helpen. Squatten yn 'e doaze dat it kontakt fan juf Noble foar him regele hie, tocht Sam oer de hiele missy. Hy fûn it hast urgenter om Purdue te stopjen fan it foltôgjen fan de Einstein-fergeliking dan om de drege ramp te folgjen dy't orkestreare waard troch Black Sun en syn heechprofyl followers.
  
  Sam waard ferskuord tusken syn ferantwurdlikheden, wie te ferspraat en gie yn ûnder druk. Hy moast Nina beskermje. Hy moast in mooglike wrâldtrageedzje stopje. Hy moast Purdue stopje fan syn wiskunde ôf te meitsjen. De sjoernalist rekke net faak yn wanhoop, mar dizze kear hie er gjin kar. Hy soe Masters freegje moatte. De ferminkte man wie syn ienige hope om Purdue te stopjen.
  
  Hy frege him ôf oft dokter Jacobs al syn tariedings makke hie om nei Wyt-Ruslân te ferhúzjen, mar dat wie in fraach dy't Sam noch ynhelje koe doe't er Jacobs foar it iten moete. Op it stuit moast hy de details fan 'e flecht nei Moskou fine, wêrfan't de topfertsjintwurdigers op' e trein komme. Ut diskusjes nei de offisjele gearkomste realisearre Sam dat de kommende twa dagen bestege wurde oan it besykjen fan ferskate reaktorplanten yn Ruslân dy't noch kearnenerzjy produsearje.
  
  "Dus de NPT-lannen en it International Atomic Energy Agency geane op reis om de enerzjysintrales te beoardieljen?" Sam mompele yn syn blokfluit. "Ik sjoch noch altyd net wêr't de bedriging in trageedzje kin wurde. As ik de Masters krije om Perdue te stopjen, sil it net skele wêr't Black Sun syn wapens ferberget. Sûnder Einstein syn fergeliking soe dit alles yn elk gefal omdôch west hawwe.
  
  Hy glied rêstich út, rûn de rige stuollen lâns nei dêr't de ljochten út waarden. Nimmen koe him sels sjen fanút it fel ferljochte stik ûnder, dêr't in protte drokte wie. Sam moast Nina ophelje, Masters skilje, Jacobs moetsje, en dan soargje dat hy op dy trein wie. Fan syn yntelliginsje learde Sam fan in geheim elite fleanfjild mei de namme Koschey Strip, in pear kilometer fan Moskou, wêr't de delegaasje pland wie om de oare deis yn 'e middei te lânjen. Dêrwei wurde se nei de Valkyrie brocht, de Trans-Sibearyske supertrein, foar in lúkse reis nei Novosibirsk.
  
  Sam hie in miljoen dingen yn 't sin, mar it earste ding dat hy moast dwaan wie werom nei Nina om te sjen oft se goed wie. Hy wist de ynfloed fan minsken lykas Wolfe en McFadden net te ûnderskatten, foaral nei't se ûntdutsen dat de frou dy't se foar dea efterlitten hiene, tige yn libben wie en har implicate koe.
  
  Nei't Sam de doar fan Scene 3 útglyd hie, troch de prop-kast efteryn, waard hy begroete troch in kâlde nacht, fol ûnwissichheid en bedriging yn 'e loft. Hy luts it sweatshirt oan de foarkant strakker, knope it oer de sjaal. Troch syn identiteit te ferbergjen, stapte hy fluch it efterste parkearplak oer wêr't garderobe- en bestelauto's meastentiids oankamen. Op in moanneljocht nacht like Sam as in skaad, mar fielde him as in spoek. Hy wie wurch, mar hy mocht net rêste. Der wie safolle te dwaan om derfoar te soargjen dat er moarntemiddei op dy trein stapte, dat er noait de tiid of ferstân hawwe soe om te sliepen.
  
  Yn syn oantinkens seach hy it slein lichem fan Nina, it toaniel waard ferskate kearen werhelle. Syn bloed siede fan it ûnrjocht dêrfan, en hy hope wanhopich dat Wulf yn dy trein soe.
  
  
  22
  Jericho Falls
  
  
  Lykas in maniak hat Perdue konstant it algoritme fan syn programma oanpast om te passen by de ynfiergegevens. Oant no ta wie it wat slagge, mar der wiene guon fariabelen dy't it net oplosse koe, wêrtroch't er by syn âlde auto op 'e wacht stie. Sawat sliepend foar de âlde kompjûter rekke er hieltyd mear weromlutsen. Allinnich Lilith Hearst mocht Perdue 'steure'. Om't se resultaten koe kommunisearje, genoat er fan har besites, wylst syn personiel dúdlik it begryp fan it fjild miste dat nedich wie om twingende oplossingen te presintearjen lykas sy.
  
  "Ik sil gau begjinne mei it tarieden fan iten, hear," herinnerde Lillian him. Gewoanlik, as se him dizze line fiede, soe har sulverhierige, fleurige baas har in ferskaat oan gerjochten biede om út te kiezen. No like it alles wêr't er nei sjen woe de folgjende yngong op syn kompjûter.
  
  "Tankewol, Lily," sei Perdue ôfwêzich.
  
  Se frege wifkjend om opheldering. "En wat moat ik tariede, hear?"
  
  Perdue negearre har foar in pear sekonden, bestudearre it skerm yntinsyf. Se seach nei de dûnsjende nûmers dy't yn syn bril wjerspegele waarden, wachtsjend op in antwurd. Op it lêst suchte er en seach har oan.
  
  "Em, in waarme pot soe perfekt wêze, Lily. Miskien yn in Lancashire hite pot, op betingst dat it wat laam yn hat. Lilith hâldt fan laam. Se fertelde my: "Hy glimke, mar helle syn eagen net fan it skerm.
  
  "Wolle jo dat ik har favorite gerjocht foar jo diner koekje, hear?" frege Lillian, mei it gefoel dat se it antwurd net leuk fine soe. Se wie net ferkeard. Perdue seach nochris nei har op, glânzjend oer syn bril hinne.
  
  "Ja, Lily. Se komt fannacht by my foar it iten en ik soe graach wolle dat jo wat Lancashire hot pot meitsje. Tankewol," sei er yrritearre.
  
  "Fansels, hear," stapte Lillian respektfol werom. Meastentiids hie de húshâldster rjocht op har miening, mar sûnt de ferpleechster yn Reichtisusis krûpt wie, hie Perdue nei de rie fan nimmen harke as harres. "Dus, it iten is om sânen?"
  
  "Ja, tank, Lily. No asjebleaft, kinne jo my wer oan it wurk litte? hy smeekte. Lillian antwurde net. Se knikte gewoan en ferliet de serverkeamer, besykje net op in tangens te gean. Lilian wie, lykas Nina, in typysk Skotsk famke fan 'e âlde famkesskoalle. Dizze dames wiene net wend om as twadderangsboargers behannele te wurden, en om't Lillian de matriarch fan 'e Reichtisusi-meiwurkers wie, wie se djip oerstjoer troch Perdue's resinte gedrach. De doarbel op de haaddoarren gie. Troch Charles foarby te gean doe't er de lobby oerstuts om de doar te iepenjen, sei se stil: "It is in teef."
  
  Ferrassend antwurde de android-like butler tafallich: "Ik wit it."
  
  Dizze kear wegere hy Lillian te berispen omdat se frij oer de gasten praat. Dit wie in wis teken fan problemen. As de strange, te beleefde butler it iens wie mei Lilith Hearst's bitchness, wie der reden om panyk te wurden. Hy die de doar iepen, en Lilian, harke nei de gewoane ferachting fan 'e ynbrekker, woe dat se gif yn 'e Lancashire-sausboat sette koe. Dochs hâlde se tefolle fan har wurkjouwer om sa'n risiko te nimmen.
  
  Wylst Lillian iten yn 'e keuken tariede, rûn Lilith del nei Perdue's serverkeamer as wie it plak fan har. Se gie sierlik de trep del, klaaid yn in provosearjende cocktailjurk en sjaal. Se droech make-up en luts har hier yn in bôle om de prachtige earringen te markearjen dy't ûnder har earlellen swaaiden doe't se rûn.
  
  Perdue strielde doe't er de jonge ferpleechster de keamer ynkommen seach. Jûn seach se der oars út as oars. Ynstee fan jeans en balletskuon hie se kousen en hakken oan.
  
  "Oh myn God, jo sjogge geweldich, myn leave," glimke er.
  
  "Tankewol," knikte se. "Ik waard útnoege foar wat swart tie-evenemint foar myn kolleezje. Ik bin bang dat ik gjin tiid hie om te feroarjen, om't ik hjir direkt út dizze saak kaam. Ik hoopje dat jo it net skele dat ik in bytsje feroare foar iten.
  
  "Yn gjin gefal!" - rôp er, kammen it hier koart efteroer om him wat op te romjen. Hy hie in sjofel cardigan oan en de broek fan juster, dy't foar it treast net goed mei mokassins paste. "Ik fiel dat ik my ferûntskuldigje moat foar hoe ferskriklik útput ik sjoch. Ik bin bang dat ik de tiid kwytrekke bin, sa't jo jo wierskynlik kinne foarstelle.
  
  "Wit ik. Hawwe jo foarútgong makke? - sy frege.
  
  "Ik haw. Wichtich," rôp er. "Moarn, of miskien sels let fannacht, soe ik dizze fergeliking kinne oplosse."
  
  "En doe?" - frege se, sinfol tsjin him sitten. Perdue waard even ferbjustere troch har jeugd en skientme. Foar him wie der gjinien better as miniatuer Nina, mei har wylde pracht en hel yn 'e eagen. De ferpleechster hie lykwols in flaterfrije teint en in slank lichem dat pas op jonge leeftyd bewarre wurde kin, en nei har lichemstaal fannacht te oardieljen, soe se der foardiel fan meitsje.
  
  Har ekskús oer har jurk wie in leagen, fansels, mar se koe it net fuort mei de wierheid ferklearje. Lilith koe Perdue amper fertelle dat se by ûngelok útkaam om him te ferlieden sûnder ta te jaan dat se in rike leafhawwer socht. Noch minder koe se tajaan dat se him lang genôch beynfloedzje woe om syn masterstik te stellen, har eigen fertsjinsten te tellen en har werom te fjochtsjen yn 'e wittenskiplike mienskip.
  
  
  ***
  
  
  Om njoggen oere kundige Lillian oan dat it iten klear wie.
  
  "As jo fregen, hear, iten wurdt tsjinne yn 'e wichtichste ytseal," kundige se oan, sûnder iens te sjen yn 'e rjochting fan 'e ferpleechster dy't har lippen ôfvee.
  
  "Tankewol, Lily," antwurde er, en klonk in bytsje as de âlde Perdue. Syn selektyf weromkear nei syn âlde, noflike manieren allinnich yn it bywêzen fan Lilith Hearst walgde de húshâldster.
  
  It wie foar Lilith dúdlik dat it objekt fan har yntinsjes net de dúdlikens hat dy't karakteristyk is foar syn folk by it beoardieljen fan har doelen. Syn ûnferskilligens foar har opdringerige oanwêzigens wie sels foar har fernuvere. Lilith hat mei súkses bewiisd dat sjeny en it tapassen fan sûn ferstân twa folslein ferskillende soarten yntelliginsje binne. Dat wie lykwols de minste fan har soargen no. Perdue iet út har hân en gie út 'e wei om te krijen wat se soe brûke om te slagjen yn har karriêre.
  
  Wylst Perdue bedwelm wie troch Lilith's skientme, slûchslimme en seksuele avances, realisearre hy net dat in oare soarte fan bedwelming yntrodusearre wie om te soargjen dat hy der oan foldie. Under de earste ferdjipping fan Reichtisusis waard Einstein syn fergeliking folslein foltôge, wat nochris it skriklike gefolch wie fan 'e flater fan 'e mastermind. Yn dit gefal waarden sawol Einstein as Perdue manipulearre troch froulju waans yntelliginsjenivo's fier ûnder har wiene, wêrtroch't de yndruk ûntstie dat sels de tûkste manlju waarden fermindere ta idioate proporsjes troch it fertrouwen fan 'e ferkearde froulju. Dit wie teminsten wier yn it ljocht fan 'e gefaarlike dokuminten sammele troch froulju dy't se harmless beskôgen.
  
  Lillian waard ûntslein foar de jûn, wêrtroch allinnich Charles opromje nei Perdue en syn gast hie klear iten. De dissiplinearre butler die as wie der neat bard, sels doe't Perdue en de ferpleechster healwei de master sliepkeamer yn in fûle fit fan hertstocht kamen. Charles naam djip sykheljen. Hy negearre de konklúzje fan it ferskriklike alliânsje dat hy wist dat syn baas gau ferneatigje soe, mar doarde noch net yn te gripen.
  
  Dit wie nochal in skande foar de trouwe butler dy't safolle jierren foar Perdue wurke hie. Perdue woe neat hearre oer de beswieren fan Lilith Hearst, en it hûspersoniel moast sjen hoe't se him elke dei stadichoan mear en mear blynde. No is de relaasje nei it folgjende nivo ferpleatst, wêrtroch Charles, Lillian, Jane en elkenien yn Perdue's tsjinst bang binne foar har takomst. Sam Cleave en Nina Gould kamen nea wer ta har ferstân. Se wiene it ljocht en de oplibbing fan Purdue's mear privee sosjale libben, en de minsken fan 'e miljardêr oanbidden har.
  
  Wylst Charles syn geast bewolkt waard troch twifels en eangsten, wylst Perdue troch wille ferslave waard, kaam de Dread Serpent ta libben yn 'e serverkeamer. Rêstich, dat nimmen sjen of hearre koe, kundige it syn ein oan.
  
  Op dizze djippe, tsjustere moarn dimmen de ljochten yn it hearehûs, dejingen dy't oan bleaunen. It hiele enoarme hûs wie stil, útsein it gûlen fan de wyn bûten de âlde muorren. Op de haadtrap waard in flauwe klop heard. Lilith har slanke skonken lieten neat oars as in sucht op it dikke tapyt doe't se samar delkaam nei de earste ferdjipping. Har skaad beweecht fluch lâns de hege muorren fan 'e haadkorridor en del nei it legere nivo, dêr't de tsjinners kontinu bromden.
  
  Se die it ljocht net oan, mar brûkte leaver har mobylskerm om har wei nei de tafel te ferljochtsjen dêr't de auto fan Perdue stie. Lilith fielde as in bern op Krystmoarn, entûsjast om út te finen oft har winsk al útkommen wie, en se wie net teloarsteld. Se hold de flash drive tusken har fingers en ynfoege it yn de USB-poarte fan har âlde kompjûter, mar al gau besefte dat David Perdue wie gjin gek.
  
  In alarm klonk, en op it skerm begon de earste rigel fan 'e fergeliking himsels te wiskjen.
  
  "Oh Jezus, nee!" - gûlde se yn it tsjuster. Se moast gau tinke. Lilith memorearre de twadde rigel doe't se op 'e kamera fan har tillefoan klikte en in skermôfbylding naam fan 'e earste seksje foardat it fierder koe wurde wiske. Se hackte doe yn in sekundêre server dy't Perdue brûkte as reservekopy en helle de folsleine fergeliking op foardat se it oerbrocht nei har eigen apparaat. Nettsjinsteande al har technologyske feardichheden, wist Lilith net wêr't it alaarm útskeakelje soe en seach hoe't de fergeliking himsels stadichoan wiske.
  
  "Sorry, David," suchte se.
  
  Doe't se wist dat hy net wekker wurde soe oant de oare moarns, ferfalske se in koartsluting yn 'e bedrading tusken de Omega-tsjinner en de Kappa-tsjinner. Dit soarge foar in lyts elektrysk fjoer, genôch om draden te smelten en de belutsen masines út te skeakeljen, foardat se de flammen mei in kessen út Purdue's stoel útdoste. Lilith realisearre dat de befeiliging by de poarte gau in sinjaal krije soe fan it ynterne alarm fan it hûs fia har haadkantoar. Oan it uterste ein fan 'e earste ferdjipping hearde se de bewakers dy't besochten Charles wekker te meitsjen troch op 'e doar te slaan.
  
  Spitigernôch sliepte Charles oan de oare kant fan it hûs yn syn appartemint njonken de lytse keuken fan it lângoed. Hy koe net hearre it tsjinner keamer alarm trigger troch de USB poarte sensor. Lilith die de doar efter har ticht en rûn de eftergong del dy't liede ta in grutte opslachromte. Har hert begon wyld te klopjen doe't se hearde dat de feiligensmannen fan 'e Earste Divyzje Charles wekker meitsje en nei Perdue's keamer gean. It twadde apparaat gie direkt nei de boarne fan it alarm.
  
  "Wy hawwe de reden fûn!" se hearde se roppen doe't Karel en de oaren nei it legere nivo raasden om by har te kommen.
  
  "Perfekt," sykhelle se. Ferwarre troch de lokaasje fan it elektryske fjoer, koenen de skriemende manlju net sjen doe't Lilith werom nei Perdue's sliepkeamer rûn. Lilith fûn harsels werom yn bêd mei it ûnbewuste sjeny, en melde har oan by har tillefoanferfierapparaat en skeakele fluch de ferbiningskoade. "Fluch," flústere se hastich doe't de telefoan it skerm iepene. "Sneller dan dat, om goedens."
  
  Charles syn stim wie dúdlik doe't er nei Perdue syn sliepkeamer mei ferskate manlju. Lilith beet har lippe doe't se wachte op de oerdracht fan 'e Einstein-fergeliking om te laden op' e webside fan Meerdaalwoud.
  
  "Mynhear!" Charles raasde ynienen, sloech op 'e doar. "Bist wekker?"
  
  Perdue wie bewusteloos en reagearre net, wêrtroch in protte spekulative oanbiedingen yn 'e gong opdroegen. Lilith koe de skaden fan har fuotten ûnder de doar sjen, mar de ynlaad wie noch net folslein. Op 'e nij sloech de butler op 'e doar. Lilith glide de telefoan ûnder it nachtkastje om de oerdracht troch te gean, wylst se it satynblêd om har lichem sloech.
  
  Doe't se nei de doar kaam, rôp se: "Hâld op, hâld op, ferdomme!"
  
  Se die de doar iepen, seach lilk. "Wat yn 'e namme fan alles dat hillich is is jo probleem?" - sei se. "Stil stil! David sliept."
  
  "Hoe kin hy troch dit alles sliepe?" frege Charles strang. Om't Perdue bewusteloos wie, hie er de ferfelende frou net respekt toane moatten. "Wat hast mei him dien?" - blafte er tsjin har, triuwde har oan 'e kant om de tastân fan syn wurkjouwer fêst te stellen.
  
  "It spyt my?" raasde se, mei opsetsin in part fan it blêd ferwaarleaze om de bewakers ôf te lieden mei in flits fan har tepels en dijen. Ta har teloarstelling wiene se te drok mei har wurk en hâlde se har yn 'e hoeke oant de butler har antwurd joech.
  
  "Hy libbet," sei er, en seach lilk nei Lilith. "Swier drug, dat is mear as it."
  
  "Wy dronken in protte," ferdigene se har fûleindich. "Kin hy net in bytsje wille hawwe, Charles?"
  
  "Jo, mefrou, binne hjir net om Mr. Perdue te fermeitsjen," sei Charles werom. "Jo hawwe jo doel hjir tsjinne, dus doch ús allegear in geunst en gean werom nei it rektum dat jo ferballe."
  
  Under it nachtkastje liet de ladenbalke 100% foltôging sjen. De Oarder fan 'e Swarte Sinne krige de Dread Serpent yn al syn gloarje.
  
  
  23
  Tripartite
  
  
  Doe't Sam Masters rôp, wie der gjin antwurd. Nina sliepte op it dûbele bêd yn har hotelkeamer, ferdwûn troch in sterke kalmerend middel. Se hie wat pynstillers by har foar de pine fan de kneuzingen en stekken, freonlik fersoarge troch de anonime pensjonearre ferpleechster dy't har holpen hie om de stekken te krijen yn Oban. Sam wie útput, mar syn adrenalinenivo's wegere te sakjen. Yn it swakke ljocht fan de lampe fan Nina's kant siet er bûgd, mei de palmen de telefoan tusken de knibbels en tocht. Hy drukte opnij yn, hope dat Masters ophelje soe.
  
  "Oh myn God, it liket derop dat elkenien op in ferdomme raket stapt en nei de moanne giet," hy seach sa stil as er koe. Unútsprekber oerstjoer dat er net trochkommen wie nei Perdue of Masters, besleat Sam dokter Jacobs te skiljen yn 'e hope dat er Perdue al fûn hie. Om syn eangst te ferminderjen, draaide Sam it tv-volume in bytsje omheech. Nina liet it op 'e eftergrûn sliepe, mar it skeakele fan it filmkanaal nei Channel 8 foar it ynternasjonale bulletin.
  
  It nijs wie fol mei lytse berjochten fan dingen dy't fan gjin nut wiene foar Sam syn lot doe't er troch de keamer rûn, it iene nûmer nei it oare. Hy regele mei Miss Noble by de Post om kaartsjes foar him en Nina te keapjen om moarns nei Moskou te reizgjen, Nina te neamen as syn skiednisadviseur foar de opdracht. Miss Noble wie goed bekend mei de stellare reputaasje fan Dr. Nina Gould, en ek de reputaasje fan har namme yn akademyske rûnten. Se soe in autoriteit west hawwe op it rapport fan Sam Cleave.
  
  Sam syn telefoan gie, wêrtroch't er in sekonde spand wie. Op dat stuit kamen en gongen safolle gedachten oer wa't it wêze koe en wat de stân fan saken wêze soe. De namme fan dokter Jacobs flitse op syn telefoanskerm.
  
  "Dr. Jacobs? Kinne wy hjir it iten nei in hotel ferpleatse ynstee fan by jo thús?" sei Sam daliks.
  
  "Binne jo psychysk, hear Cleave?" Frege Casper Jacobs.
  
  "W-wêrom? Wat?" Sam fronste.
  
  "Ik soe jo en dokter Gould advisearje om fannacht net nei myn hûs te kommen, om't ik leau dat ik útstapt bin. My op dit plak moetsje soe skealik wêze, dus ik gean daliks nei jo hotel, "ynformearde de natuerkundige Sam, en spriek de wurden sa fluch dat Sam amper byhâlde koe mei de feiten.
  
  "Ja, Dr. Gould is in bytsje gek, mar jo hawwe my allinich nedich om de details foar myn artikel gear te fetsjen," fersekere Sam him. Wat Sam it measte hindere wie Casper syn stim. Hy like skrokken. Syn wurden trillen, ûnderbrutsen troch razende sykheljen.
  
  "Ik gean no fuort, en Sam, soargje asjebleaft dat gjinien dy folget. Se kinne jo hotelkeamer besjen. Oant sjen oer fyftjin minuten", sei Kasper. De oprop einige, wêrtroch Sam yn de war wie.
  
  Sam naam in flugge dûs. Doe't er klear wie, gyng er op bêd sitten om syn learzens oan te dwaan. Hy seach wat bekend op it tv-skerm.
  
  "Delegaten út Sina, Frankryk, Ruslân, it Feriene Keninkryk en de Feriene Steaten ferlitte it operahûs La Monnaie yn Brussel om te ferbrekken oant moarn," sei it berjocht. "De Atomic Energy Summit sil trochgean oan board fan 'e lúkse trein dy't de rest fan it sympoasium hostje sil, ûnderweis nei de wichtichste kearnreaktor yn Novosibirsk, Ruslân."
  
  "Moai," mompele Sam. "Sa min mooglik ynformaasje oer de lokaasje fan it platfoarm wêrfan jo allegear boarde, hey McFadden? Mar ik sil dy fine, en wy sille op dy trein. En ik sil Wolf fine foar in bytsje hert-to-heart."
  
  Doe't Sam klear wie, pakte er syn telefoan en gie út. Hy kontrolearre Nina in lêste kear foardat hy de doar efter him ticht die. Fan lofts nei rjochts wie de gong leech. Sam kontrolearre dat gjinien beide keamers ferlitten hie doe't er nei de lift rûn. Hy soe yn 'e lobby op dokter Jacobs wachtsje, klear om alle smoarge details op te skriuwen wêrom't er yn 'e haast nei Wyt-Ruslân flechte wie.
  
  Wylst er in sigaret smookte krekt bûten de haadyngong fan it hotel, seach Sam in man yn in jas dy't him mei in deadlik serieuze blik oankaam. Hy seach gefaarlik út, syn hier efterútkeamd as in spion út in santiger jierren thriller.
  
  Fan alle dingen, net taret, tocht Sam doe't er de blik fan 'e fûle man moete. Notysje foar sels. Krij nije fjoerwapens.
  
  De hân fan in man ferskynde út syn jasbûse. Sam sloech syn sigaret oan 'e kant en makke him klear om de kûgel te ûntwykjen. Mar yn syn hân klampe de man wat gelyk oan in eksterne hurde skiif. Hy kaam tichtby en pakte de sjoernalist by de kraach. Syn eagen wiene wiid en wiet.
  
  "Sam?" - hy gûlde. "Sam, se namen myn Olga!"
  
  Sam smiet de hannen omheech en hygde: "Dr. Jacobs?"
  
  "Ja, ik bin it, Sam. Ik haw jo googled om te sjen hoe't jo der útseagen om fannacht mei jo te learen. Myn God, se namen myn Olga en ik haw gjin idee wêr't se is! Se sille har deadzje as ik net weromgean nei it kompleks dêr't ik it skip boud haw!"
  
  "Wachtsje," stoppe Sam fuortendaliks Casper syn tantrum, "en harkje nei my. Jo moatte rêstich, witst? It helpt net." Sam seach om him hinne, beoardiele syn omjouwing. "Foaral as jo miskien net winske oandacht lûke."
  
  Op en del troch de wiete strjitten, flikkerjend ûnder de bleke strjitlampen, seach er elke beweging om te sjen wa't seach. In pear minsken joegen gjin oandacht foar de razende man njonken Sam, mar in pear fuotgongers, meast swalkjende pearen, smieten rappe blikken yn har rjochting foardat se har petearen trochgean.
  
  "Kom op, dokter Jacobs, lit ús nei binnen gean en in whisky drinke," stelde Sam foar, wylst hy de trillende man sêft troch de glêzen skuifdoarren lei. "Of, yn jo gefal, ferskate."
  
  Se sieten oan de bar fan it hotelrestaurant. Lytse spotlights ynstalleare op it plafond meitsje in sfear yn 'e oprjochting, en sêfte pianomuzyk follet it restaurant. Rêstich gemompel begeliede it klinken fan bestek doe't Sam syn sesje mei dokter Jacobs opnaam. Kasper fertelde him alles oer de Sinister Serpent en de krekte natuerkunde belutsen by dizze ferskriklike mooglikheden, dy't Einstein it bêste tocht te ferdriuwen. Uteinlik, nei't er alle geheimen fan 'e festiging fan Clifton Taft iepenbiere hie, dêr't de skamte wêzens fan 'e Oarder bewarre bleaun, begûn er te snikken. Ferwûne koe Casper Jacobs himsels net mear behearskje.
  
  "En sa, doe't ik werom kaam thús, Olga wie der net mear," hy snifte, fage syn eagen mei de rêch fan syn hân, besykje te wêzen ûnopfallend. De strange sjoernalist sette mei meilijen de opname op syn laptop komputer op en streake de gûlende man twa kear oer de rêch. Sam stelde him foar hoe't it wêze soe om Nina's partner te wêzen, lykas hy in protte kearen earder dien hie, en stelde him foar om nei hûs te gean om te finen dat de Swarte Sinne har nommen hie.
  
  "Jezus, Casper, it spyt my, maat," flústere er, wylst er de bartender wiisde om de glêzen te foljen mei Jack Daniels. "Wy sille har sa gau as wy kinne fine, goed? Ik beloof dy, se sille har neat dwaan oant se dy fine. Jo hawwe har plannen ferdwûn en immen wit it. Immen mei autoriteit. Se namen har om wraak op dy te nimmen, om dy lije te litten. Dit is wat se dogge."
  
  "Ik wit net iens wêr't se wêze koe," gûlde Kasper, en begroeven syn gesicht yn syn earmen. "Ik bin der wis fan dat se har al fermoarde hawwe."
  
  "Sis dat net, hearst?" Sam stoppe him mei oertsjûging. "Ik haw it dy krekt sein. Wy witte beide wat Order is. Se binne in stel seare ferliezers, Casper, en har manieren binne ûnfoldwaande fan natuer. Se binne pesten, en jo, fan alle minsken, moatte dit witte. "
  
  Casper skodde hopeleas syn holle, syn bewegingen fertrage troch fertriet, doe't Sam it glês yn syn hân stuts en sei: "Drink dit." Jo moatte jo senuwen kalmearje. Harkje, hoe gau kinne jo nei Ruslân komme?
  
  "W-wat?" frege Kasper. "Ik moat myn freondinne fine. Nei de hel mei de trein en de ôffurdigen. It kin my net skele, se kinne allegear stjerre salang't ik Olga kin fine."
  
  Sam suchte. As Casper yn 'e privacy fan syn eigen hûs west hie, soe Sam him slein hawwe as in eigensinnige brat. "Sjoch my oan, Dr. Jacobs," gniisde er, te wurch om de natuerkundige langer te koesterjen. Casper seach Sam mei bloedige eagen oan. "Wêr tinke jo dat se har hawwe? Wêr tinke jo dat se jo nimme wolle? Tinke! Tink der oer, om Gods wille!"
  
  "Jo witte it antwurd, net?" Casper ried it. "Ik wit wat jo tinke. Ik bin sa ferrekte tûk en ik kin it net útfine, mar Sam, ik kin no net tinke. Op dit stuit haw ik gewoan ien nedich om foar my te tinken, sadat ik wat rjochting kin krije. "
  
  Sam wist hoe't it wie. Hy hie earder yn sa'n emosjonele steat west doe't nimmen him antwurden bea. Dit wie syn kâns om Casper Jacobs te helpen syn wei te finen. "Ik bin der hast hûndert prosint wis fan dat se har mei ôffurdigen op de Sibearyske trein nimme, Kasper."
  
  "Wêrom soene se dit dwaan? Se moatte har rjochtsje op it eksperimint," sei Kasper.
  
  "Begrypst it net?" Sam ferklearre. "Elkenien op dizze trein is in bedriging. Dizze elite passazjiers nimme besluten op it mêd fan nukleêre enerzjyûndersyk en útwreiding. Lannen dy't allinne feto macht hawwe, hawwe jo opmurken? Amtners fan Atomic Energy Agency binne ek in obstakel foar Black Sun, om't se it behear fan leveransiers fan kearnenerzjy regelje.
  
  "Dit is tefolle polityk praat, Sam,"Germde Casper doe't er lege syn Jackpot. "Fertel my gewoan de basis, want ik bin al dronken."
  
  "Olga sil op 'e Valkyrie wêze, om't se wolle dat jo komme om har te sykjen. As jo har net rêde, Casper," flústere Sam, mar syn toan wie onheilspellend, "sille se stjerre tegearre mei alle ôffurdigen op dy ferrekte trein! Fan wat ik wit fan 'e Oarder, se hawwe al minsken yn plak te ferfangen ferstoarne amtners, oerdrage kontrôle fan autoritêre steaten oan' e Oarder fan 'e Swarte Sinne ûnder it mom fan it feroarjen fan it politike monopoalje. En dit alles sil legaal wêze!"
  
  Casper hygde as in hûn yn 'e woastyn. Hoefolle dranken er ek dronk, hy bleau leech en toarst. Unbedoeld waard hy in wichtige spiler yn in spultsje dêr't hy noait fan doel wie diel te wêzen.
  
  "Ik kin fannacht op in fleantúch komme," fertelde er Sam. Under de yndruk klopte Sam Casper op 'e rêch.
  
  "Goeie man!" - hy sei. "No sil ik dit fia feilige e-post nei Purdue stjoere. It freegjen fan him om op te hâlden mei wurkjen oan de fergeliking kin in bytsje optimistysk wêze, mar teminsten mei jo lêzingen en de gegevens op dy hurde skiif kin hy sels sjen wat der echt bart. Ik hoopje dat hy begrypt dat hy in marionet fan syn fijannen is.
  
  "Wat as it wurdt ûnderskept?" tocht Casper. "Doe't ik besocht him te skiljen, waard myn oprop beantwurde troch in frou dy't him blykber noait in berjocht joech."
  
  "Jane?" frege Sam. "Wie dit yn wurktiden?"
  
  "Nee, nei oeren," joech Casper ta. "Wêrom?"
  
  "Fuck me," Sam sykhelle, ûnthâlde de bitchy ferpleechkundige en har hâlding probleem, foaral neidat Sam joech Pardue de fergeliking. "Miskien hawwe jo gelyk, Casper. Myn God, do kinst der wol wis fan wêze, ast der oer neitinkt."
  
  Krekt dêr besleat Sam om Miss Noble's ynformaasje ek te stjoeren nei de Edinburgh Post, foar it gefal dat Purdue's e-posttsjinner hacked wie.
  
  "Ik gean net nei hûs, Sam," merkte Casper op.
  
  "Ja, jo kinne net werom. Miskien sjogge se of biede se har tiid,' stimde Sam yn. "Skriuw hjir oan, en moarn sille wy alle trije op in missy gean om Olga te rêden. Wa wit, tagelyk kinne wy Taft en McFadden ek de skuld jaan foar de hiele wrâld en se fan 'e sleat wiskje gewoan om't se ús bespot hawwe.
  
  
  24
  Raichtishow binne triennen
  
  
  Perdue waard wekker, en belibbe foar in part de pine fan 'e operaasje. Syn kiel fielde as sânpapier en syn holle woech in ton. In deiljocht siet troch de gerdinen en sloech him tusken de eagen. Neaken út it bêd sprongen, herinnerde er ynienen ûndúdlik de hertstochtlike nacht mei Lilith Hearst, mar skode it oan 'e kant om him te rjochtsjen op it jammerdearlike deiljocht dêr't er syn earme eagen fan moast.
  
  Doe't er it ljocht mei de gerdinen bedekte, draaide er him om om de jonge skientme te finen dy't noch oan 'e oare kant fan syn bêd sliepte. Foardat er har dêr sjen koe, klopte Charles sêft. Perdue die de doar iepen.
  
  "Goedemiddei, hear," sei er.
  
  "Goeiemoarn, Charles," snuurde Perdue, en hâldde syn holle. Hy fielde in tocht, en pas doe realisearre er dat er bang wie foar help. Mar no wie it te let om der in grutte saak oer te meitsjen, dat hy die of der gjin ûnhandigens wie tusken him en Karel. Syn butler, altyd de profesjonele, negearre dit feit ek.
  
  "Kin ik in wurd mei jo hawwe, hear?" frege Charles. "Fansels, sa gau as jo klear binne."
  
  Perdue knikte, mar wie ferrast om Lillian op 'e eftergrûn te sjen, dy't ek nochal besoarge seach. Perdue syn hannen rûnen fluch nei syn krús. Charles like de keamer yn te loerjen nei de sliepende Lilith en flústere tsjin syn master: "Hear, sis asjebleaft net oan Miss Hearst dat jo en ik wat te besprekken hawwe."
  
  "Wêrom? Wat bart der?" - flústere Perdue. Fan 'e moarn fielde er dat der wat mis wie yn syn hûs, en it mystearje dêrfan smeekte om iepenbiere te wurden.
  
  "David," kaam in sensueel kreunen út it sêfte tsjuster fan syn sliepkeamer. "Gean werom nei bêd."
  
  "Hear, ik smeek jo," besocht Charles fluch te herheljen, mar Perdue die de doar yn syn gesicht ticht. Somber en wat lilk stoarre Charles nei Lillian, dy't syn emoasjes dielde. Se sei neat, mar hy wist dat se itselde fielde. Sûnder in wurd rûnen de butler en húshâldster de trep del nei de keuken, dêr't se ûnder lieding fan David Perdue de folgjende stap yn har wurk beprate soene.
  
  It ynbringen fan feiligens wie in foar de hân lizzende befêstiging fan har oanspraak, mar oant Perdue himsels fan 'e kweade ferlieder ôfkeapje koe, koene se har saak net meitsje. De nachts dat it alaarm ôfgie, waard Charles oanwiisd as de húshâldlike liaison oant Perdue wer ta syn sinnen kaam. It befeiligingsbedriuw wachte gewoan fan him te hearren, en se soene belje om Perdue de fideo fan 'e sabotaazjepoging te sjen. Oft it gewoan minne bedrading wie, wie heul ûnwierskynlik sjoen Purdue's strakke ûnderhâld fan syn technology, en Charles wie fan doel dat dúdlik te meitsjen.
  
  Boppe rôle Perdue wer yn it hea mei syn nije boartersguod.
  
  "Moatte wy dit sabotearje?" Lillian grapke.
  
  "Ik soe graach wolle, Lillian, mar spitigernôch fyn ik myn baan tige leuk," suchte Charles. "Kin ik in kopke tee foar jo meitsje?"
  
  "Dat soe prachtich wêze, myn leave," kreunde se, en gyng sitten oan 'e lytse, beskieden keukentafel. "Wat sille wy dwaan as hy mei har trout?"
  
  Charles liet by de gedachte syn porsleinen bekers hast falle. Syn lippen trillen stil. Lillian hie him noch noait sa sjoen. It toaniel fan kalmte en selsbehearsking waard ynienen alarmearjend. Karel stoarre troch it finster, syn eagen fûnen treast yn it weelderige grien fan de prachtige tunen fan Reichtisousis.
  
  "Wy kinne dit net tastean," antwurde hy oprjocht.
  
  "Miskien moatte wy Dr. Gould útnoegje om te kommen en him te herinnerjen wêr't hy echt nei is," suggerearre Lillian. "Boppedat sil Nina Lilith skoppe ..."
  
  "Dus, jo woene my sjen?" Perdue syn wurden beferzen ynienen Lillian syn bloed. Se draaide har skerp om en seach har baas yn 'e doar stean. Hy seach ferskriklik, mar hy wie oertsjûgjend.
  
  "Oh myn God, hear," sei se, "kin ik jo wat pynstillers krije?"
  
  "Nee," antwurde hy, "mar ik soe echt in stikje droege toast en wat swiete swarte kofje wurdearje." Dit is de slimste kater dy't ik ea hân haw."
  
  "Jo hawwe gjin kater, hear," sei Charles. "Foar safier't ik wit, is de lytse hoemannichte alkohol dy't jo dronken hawwe net yn steat om jo bewusteloos te meitsjen op sa'n manier dat jo sels net by in nachtlike alarmraid weromkomme kinne."
  
  "It spyt my?" Perdue fronse nei de butler.
  
  "Wêr is sy?" frege Charles direkt. Syn toan wie strang, hast útdaagjend, en foar Perdue wie it in wis teken dat der problemen wie.
  
  "Yn 'e dûs. Wêrom?" Perdue antwurde. "Ik fertelde har dat ik soe goaie yn it húske beneden, omdat ik fielde misselijk."
  
  "Goed ekskús, hear," lokwinske Lillian har baas doe't se de toast oansette.
  
  Perdue stoarre har oan as wie se dom. "Ik ha eins opgien, om't ik echt mislik fiel, Lily. Wat tochtsto? Tochten jo dat ik har ligen soe gewoan om dit plot fan jo tsjin har te stypjen?
  
  Charles snuurde lûd fan skok oer Purdue's konstante ferwaarloazing. Lillian wie hjir like oerstjoer oer, mar se moast kalm bliuwe foardat Perdue besleat om syn meiwurkers yn in fit fan wantrouwen te ûntslaan. "Fansels net," sei se tsjin Perdue. "Ik wie gewoan in grapke".
  
  "Tink net dat ik net yn 'e gaten hâld wat der yn myn eigen hûs bart," warskôge Perdue. "Jo hawwe allegear ferskate kearen dúdlik makke dat jo it net goed fine dat Lilith hjir is, mar jo ferjitte ien ding. Ik bin de eigner fan dit hûs, en ik wit alles wat bart tusken dizze muorren.
  
  "Utsein as jo út Rohypnol passe, wylst jo bewakers en ûnderhâldspersoniel de driging fan in brân yn jo hûs moatte befetsje," sei Charles. Lillian klopte him op 'e earm foar dizze opmerking, mar it wie te let. De sluzen fan 'e trouwe butler's lykwichtigens wiene trochbrutsen. Perdue syn gesicht waard jiske, noch mear as syn al bleke teint. "Ik ferûntskuldigje my dat ik sa bot bin, hear, mar ik sil net stil stean wylst ien of oare twadderangs deen myn wurkplak en hûs ynfiltrearret om myn wurkjouwer te ûndergraven." Karel skrok troch syn útbarsting as de húshâldster en Perdue. De butler seach nei Lillian syn fernuvere útdrukking en skodholle: "Foar in penny, foar in pûn, Lily."
  
  "Ik kin net," klage se. "Ik haw dizze baan nedich."
  
  Perdue wie sa ferbjustere troch Charles 'beledigingen dat hy letterlik sprakeleas wie. De butler joech Perdue in ûnferskillige blik en tafoege: "It spyt my dit te sizzen, hear, mar ik kin dizze frou net tastean om jo libben yn gefaar te bringen."
  
  Perdue stie oerein, hie it gefoel dat er troch in hammer rekke wie, mar hy hie wat te sizzen. "Hoe doarsto? Jo binne net yn 'e posysje om sokke beskuldigings te meitsjen!" - hy dondere op 'e butler.
  
  "Hy makket him allinnich soargen oer jo wolwêzen, hear," besocht Lillian, en wreide har hannen respektfol út.
  
  "Stil stil, Lillian," blaften beide manlju tagelyk tsjin har, en dreaun har yn in razende. De swiete húshâldster draafde de efterdoar út, sûnder har sels de muoite fan it moarnsbrochje fan har wurkjouwer út te fieren.
  
  "Sjoch wêr't jo dysels yn krigen hawwe, Charles," gniffele Perdue.
  
  "It wie net myn dwaan, hear. De oarsaak fan al dizze kontroversje is krekt efter jo, "fertelde hy Perdue. Perdue seach werom. Lilith stie dêr en seach as in puppy dy't skopt wie. Har ûnderbewuste manipulaasje fan Perdue syn gefoelens wist gjin grinzen. Se seach djip sear en ôfgryslik swak, skodde har holle.
  
  "It spyt my sa, David. Ik besocht har te behagen, mar it liket derop dat se jo gewoan net bliid sjen wolle. Ik gean oer tritich minuten fuort. Lit my gewoan myn dingen krije,' sei se, en draaide har om om fuort te gean.
  
  "Net bewege, Lilith!" Perdue bestelde. Hy seach Karel oan, syn blauwe eagen trochbrieken de butler fan teloarstelling en sear. Charles hie syn limyt berikt. "Sy ... of wy ... hear."
  
  
  25
  Ik freegje om in geunst
  
  
  Nina fielde har as in folslein nije frou nei't se santjin oeren yn 'e hotelkeamer fan Sam sliepte. Sam, oan 'e oare kant, wie útput as hy amper sliepte in wink. Nei't de geheimen fan Dr. Jacobs ûntdutsen wiene, leaude hy dat de wrâld op ramp lei, nettsjinsteande hoe goed minsken besochten de grouwels fan selssintraalde idioaten lykas Taft en McFadden te foarkommen. Hy hope dat er him net fersin hie oer Olga. It hie him oeren duorre om Casper Jacobs te oertsjûgjen dat der hope wie, en Sam wie bang foar it hypotetysk momint dat se Olga har lichem ûntdekke soene.
  
  Se kamen by Casper yn 'e gong fan syn flier.
  
  "Hoe hawwe jo sliept, dokter Jacobs?" frege Nina. "Ik moat my ferûntskuldigje dat ik fannacht net del west hie."
  
  "Nee, meitsje jo gjin soargen, dokter Gould," glimke er. "Sam fersoarge my mei ieuwenâlde Skotske gastfrijheid doe't ik jim twa it Belgyske wolkom jaan moast. Nei safolle whisky wie it maklik om yn sliep te fallen, ek al wie de see fan sliep fol mei meunsters.
  
  "Ik kin it begripe," mompele Sam.
  
  "Sit gjin soargen, Sam, ik sil dy helpe oant it ein ta," treaste se him, en draafde har hân troch syn skuorre donker hier. "Jo hawwe jo dizze moarn net skeard."
  
  "Ik tocht dat Sibearje soe passe in rûger uterlik," hy skodholle doe't se stapten yn 'e lift. "Plus, it sil myn gesicht waarmer meitsje ... en minder werkenber."
  
  "Goed idee," stimde Casper luchtich yn.
  
  "Wat bart der as wy yn Moskou komme, Sam?" frege Nina yn de spannende stilte fan de lift.
  
  "Ik sil it jo fertelle op it fleantúch. It is mar trije oeren nei Ruslân," antwurde hy. Syn donkere eagen flikkeren nei de liftbefeiligingskamera. "Ik kin it liplêzen net riskearje."
  
  Se folge syn blik en knikte. "Ja".
  
  Kasper bewûndere it natuerlike ritme fan syn twa Skotske kollega's, mar it die him allinnich mar tinken oan Olga en it ferskriklike lot dat se miskien al ûndergien is. Hy koe net wachtsje om in foet op Russyske grûn te setten, ek al waard se op it ferkearde plak brocht, sa't Sam Cleave oannommen hie. Sa lang as hy koe krije sels mei Taft, dy't wie in yntegraal ûnderdiel fan de top troch Sibearje.
  
  "Hokker fleanfjild brûke se?" frege Nina. "Ik kin my net foarstelle dat se Domodedovo soene brûke foar sokke wichtige minsken."
  
  "Dit is ferkeard. Se brûke in privee airstrip yn it noardwesten mei de namme Koschey," ferklearre Sam. "Dat hearde ik by it operahûs doe't ik ynglide, tink? It is partikulier eigendom fan ien fan 'e Russyske leden fan it International Atomic Energy Agency.
  
  "Dit rûkt fertocht," gnyske Nina.
  
  "Dat is wier," befêstige Casper. "In protte leden fan it buro, lykas by de Feriene Naasjes en de Jeropeeske Uny, Bilderberg-delegaten ... allegear binne trou oan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne. Minsken ferwize nei de Nije Wrâldoarder, mar gjinien beseft dat in folle mear sinistere organisaasje oan it wurk is. As in demon nimt it besit fan dizze mear bekende wrâldwide organisaasjes en brûkt se as sondebokken foardat se nei it feit oan board fan har skippen geane.
  
  "In nijsgjirrige analogy," sei Nina.
  
  "Eins, dat is wis," stimde Sam yn. "D'r is wat ynherent tsjuster oer Black Sun, iets dat bûten wrâldwide oerhearsking en elite bewâld is. It is hast esoterysk fan aard, it brûken fan wittenskip om foarút te gean.
  
  "It makket jo fernuvere," sei Casper doe't de liftdoarren iepene, "dat sa'n djip ferburgen en rendabele organisaasje hast net te ferneatigjen is."
  
  "Ja, mar wy sille trochgean te groeien op har geslachtsdielen as in taai firus, salang't wy it fermogen hawwe om se te jeuken en te ferbaarnen," glimke Sam en knypeage, en liet de oare twa yn steken.
  
  "Tankewol dêrfoar, Sam," giechelde Nina, en besocht harsels te komponearjen. "It praten oer nijsgjirrige analogyen!"
  
  Se namen in taksy nei it fleanfjild en hopen dat se op tiid by it privee fleanfjild komme koene om de trein te pakken. Sam besocht Perdue in lêste kear te skiljen, mar doe't in frou antwurde, wist er dat dokter Jacobs gelyk hie. Hy seach Casper Jacobs mei in útdrukking fan soarch oan.
  
  "Wat is der mis?" frege Kasper.
  
  Sam syn eagen smel. "It wie Jane net. Ik ken de stim fan Perdue syn persoanlike assistint hiel goed. Ik wit net wat de hel der oan de hân is, mar ik bin bang dat Perdue gizele wurdt. Oft er it wit of net makket neat út. Ik belje wer Masters. Immen moat gean en sjen wat der bart yn Reichtisusis. Wylst se yn 'e loftline-lounge wachten, rôp Sam it nûmer fan George Masters wer. Hy sette de telefoan op luidspreker sadat Nina it hearre koe wylst Casper kofje út de automaat gie. Ta fernuvering fan Sam beantwurde George de oprop mei in sliepende stim.
  
  "Meesters?" rôp Sam. "Blinder! Dit is Sam Cleave. Wêr hawwe jo west?"
  
  "Op syk nei dy," antwurde Masters skerp, en waard ynienen wat oertsjûgjender. "Jo joegen Purdue in f---ing-fergeliking nei't ik jo yn gjin ûnwisse betingsten fertelde net te dwaan."
  
  Nina harke foarsichtich mei de eagen wiid iepen. Mei allinnich har lippen sei se: "It liket derop dat er ferdomd lilk is!"
  
  "Sjoch, ik wit it," begon Sam mei syn ekskús, "mar it ûndersyk dat ik hjiroer dien hie neamde neat sa driigjend as wat jo my fertelden."
  
  "Jo ûndersyk is nutteloos, maat," sei George. "Tochten jo echt dat dit nivo fan ferneatiging maklik tagonklik wie foar elkenien? Wat, jo tocht dat jo dit fine soene op Wikipedia? IN? Allinnich dy fan ús dy't witte, wy witte wat it kin dwaan. No binne jo gien en alles ferneatige, tûke jonge!
  
  "Sjoch, masters, ik haw in manier om te foarkommen dat it wurdt brûkt," suggerearre Sam. "Jo kinne as myn ôfstjoerder nei Perdue's hûs gean en dit him útlizze. Better noch, as jo him der út krije kinne."
  
  "Wêrom haw ik it nedich?" Masters spile hurd.
  
  "Om't jo it stopje wolle, krekt?" Sam besocht te redenearjen mei de ferminkte man. "Hey, jo botste myn auto en namen my gizele. Ik soe sizze dat jo my ien skuldich binne."
  
  "Doch dyn eigen smoarge wurk, Sam. Ik besocht jo te warskôgjen, en jo hawwe myn kennis ôfwiisd. Wolle jo him stopje fan it brûken fan Einstein syn fergeliking? Doch it sels, as jo sa freonlik mei him binne, "grommele Masters.
  
  "Ik bin yn it bûtenlân, oars hie ik dit dien," ferklearre Sam. "Asjeblyft, masters. Kontrolearje him mar.""
  
  "Wêr bisto?" Masters fregen, lykas Sam syn pleit net negearje.
  
  "België, wêrom?" Sam antwurde.
  
  "Ik wol gewoan witte wêr't jo binne, sadat ik jo kin fine," fertelde er Sam op in driigjende toan. By dizze wurden waerden Nina har eagen noch grutter. Har donkerbrune eagen glinsteren ûnder har frons. Se seach Casper oan, dy't by de auto stie, mei in soargen útdrukking op it gesicht.
  
  "Meesters, jo kinne de wyn út my slaan sa gau as dit foarby is," besocht Sam te ûnderhanneljen mei de lilke wittenskipper. "Ik sil sels in pear stompen goaie om it der út te litten dat it twa-rjochts is, mar foar de leafde fan God, gean asjebleaft nei Reichtisousis en sis de feiligens by de poarte om jo dochter in lift te jaan nei Inverness. "
  
  "It spyt my?" Masters raasden, laitsje hertlik. Sam glimke rêstich doe't Nina har betizing toande mei har domste, meast komyske útdrukking.
  
  "Sis it har gewoan," sei Sam wer. "Se sille jo akseptearje en Perdue fertelle dat jo myn freon binne."
  
  "Wat dan?" - bespotte de ûndraaglike grommel.
  
  "Wat jo ek moatte dwaan om him it gefaarlike elemint fan 'e Dread Serpent te jaan," skodholle Sam. "En hâld dit yn gedachten. Hy hat in frou by him dy't mient dat se him behearsket. Har namme is Lilith Hearst, in ferpleechster mei in Godskompleks.
  
  Masters bleauwen deastil.
  
  "Hé, kinne jo my hearre? Lit har jo petear mei Perdue net beynfloedzje..." gie Sam troch. Hy waard ûnderbrutsen troch de ûnferwachte sêfte reaksje fan Masters. "Lilith Hearst? Hasto Lilith Hearst sein?"
  
  "Ja, se wie in Purdue-ferpleechkundige, mar blykber fynt hy in besibbe geast yn har, om't se in leafde foar wittenskip diele," fertelde Sam him. Nina herkende it lûd dat de ambachtslju oan 'e oare kant fan 'e line makken. It wie it lûd fan in wanhopige man dy't in minne breakup ûnthâlde. It wie it lûd fan emosjonele ûnrêst, noch bytend.
  
  "Meesters, dit is Nina, de kollega fan Sam," sei se ynienen, en pakte Sam syn hân om har grip op 'e telefoan te strakkerjen. "Kinsto har?"
  
  Sam seach yn 'e war, mar allinich om't hy de froulike yntuysje fan Nina net oer de saak hie. Masters ynademen swier en útademen doe stadich. "Ik ken har. Se wie belutsen by in eksperimint dat makke my der útsjen as ferneatige Freddy Krueger, Dr. Gould."
  
  Sam fielde horror troch syn boarst. Hy hie gjin idee dat Lilith Hearst eins in wittenskipper wie efter de muorren fan it sikehûslaboratoarium. Hy realisearre fuortendaliks dat se in folle gruttere bedriging wie as hy ea realisearre hie.
  
  "Ok dan, soan," ûnderbriek Sam, wylst it izer hyt is, "des te mear reden foar jo om te besykjen en Perdue sjen te litten wat syn nije freondinne kin."
  
  
  26
  Alles oan board!
  
  
  
  Koschey Aerodrome, Moskou - 7 oeren letter
  
  
  Doe't de topdelegaasje oankaam by de Koschey airstrip bûten Moskou, wie de jûn nei de measte noarmen net al te min, mar it waard betiid tsjuster. Elkenien hat earder yn Ruslân west, mar noch noait earder binne ûnfermindere rapporten en foarstellen presintearre op in bewegende lúkse trein, wêr't jild allinich it bêste iten en akkommodaasje koe keapje. Gasten stapten út 'e partikuliere jets en stapten op in glêd semint platfoarm dat late ta in ienfâldich, mar lúks gebou - it Koschey-spoarstasjon.
  
  "Famkes en hearen," glimke Clifton Taft, en naam syn plak foar de yngong, "ik wol jo wolkom hjitte yn Ruslân út namme fan myn partner en eigner fan 'e Trans-Sibearyske Valkyrie, de hear Wolf Kretchoff!"
  
  It oerdwaenjend applaus fan 'e foarname groep lieten har wurdearring sjen foar it orizjinele idee. In protte fertsjintwurdigers hiene earder de winsk útsprutsen dat dizze sympoasia yn in nijsgjirriger omjouwing hâlden wurde, en dat koe úteinlik realisearre wurde. Wolf rûn út nei it lytse gebiet by de yngong dêr't elkenien wachte om út te lizzen.
  
  "Myn freonen en prachtige kollega's," preke hy yn syn dikke aksint, "it is myn grutte eare en foarrjocht dat myn bedriuw, Kretchoff Security Conglomerate, de gearkomste fan dit jier oan board fan ús trein host. Myn bedriuw, tegearre mei Tuft Industries, hat de lêste fjouwer jier oan dit projekt wurke, en úteinlik sille de gloednije spoaren yn gebrûk wêze. "
  
  Bongen troch it entûsjasme en de wolsprekichheid fan de fysyk ymposante sakeman, barsten de ôffurdigen wer út yn applaus. Ferburgen yn in fiere hoeke alkoof fan it gebou, krûpen trije figueren yn it tsjuster, harkjend. Nina krûpte by it lûd fan Wolfe's stim, noch altyd oan syn hatelike slagen. Noch sy noch Sam koe leauwe dat in gewoane boef wie in rike boarger. Foar harren wie hy gewoan de oanfalshûn fan McFadden.
  
  "De Koschei Strip is in oantal jierren myn privee lâningsbaan west sûnt ik it lân kocht, en hjoed haw ik it nocht om ús eigen lúkse treinstasjon te ûntbleatsjen," gie hy troch. "Folgje my asjebleaft." Mei dizze wurden rûn er troch de doarren, folge troch Taft en McFadden, folge troch de ôffurdigen dy't drokke rûnen mei earbiedige opmerkingen yn har respektivelike talen. Se rûnen om it lytse, mar lúkse stasjon, en bewûndere de strange arsjitektuer yn 'e geast fan' e Krutitsky-hôf. De trije bôgen dy't liede ta de útgong nei it platfoarm waarden boud yn de barokke styl mei in sterke smaak fan midsieuske arsjitektuer oanpast oan de hurde klimatologyske omstannichheden.
  
  "Krekt fenomenaal," swymde McFadden, wanhopich om te hearren. Wolf glimke gewoan doe't er de groep nei de bûtendoarren op it perron liede, mar foardat er fuortgie, draaide er him wer om om in taspraak te hâlden.
  
  "En no, einlings, dames en hearen fan 'e Nuclear Renewable Energy Summit," raasde hy, "ik wol jo in lêste traktaasje presintearje. Achter my is in oare oermacht omstannichheid yn ús einleaze stribjen nei perfeksje. Kom asjebleaft mei my op har earste reis."
  
  De grutte Rus brocht se op it perron.
  
  "Ik wit dat hy gjin Ingelsk praat," fertelde de fertsjintwurdiger fan it Feriene Keninkryk tsjin in kollega, "mar ik freegje my ôf oft hy dizze trein 'force majeure' bedoelde te neamen, of miskien hat hy de sin ferkeard begrepen om wat machtichs te betsjutten?"
  
  "Ik tink dat hy it lêste bedoelde," suggerearre in oar beleefd. "Ik bin gewoan tankber dat hy überhaupt Ingelsk praat. Makket it dy net ôf as der oeral "konjoined twilling" hingje om foar har oer te setten?"
  
  "Te wier," sei de earste ôffurdige.
  
  De trein stie ûnder in dikke dekzeil te wachtsjen. Nimmen wist hoe't it der útsjen soe, mar nei syn grutte te oardieljen wie d'r gjin twifel dat it in briljante yngenieur nedich wêze soe om it te ûntwerpen.
  
  "No woene wy wat nostalgy hâlde, dus wy ûntworpen dizze prachtige auto op deselde manier as it âlde TE-model, mei thorium-basearre kearnkrêft om de motor te betsjinjen ynstee fan stoom," glimke hy grutsk. "Wat bettere manier om de lokomotyf fan 'e takomst te tankjen tidens in sympoasium oer nije betelbere enerzjyalternativen?"
  
  Sam, Nina en Casper ferstoppe krekt efter de lêste rige fertsjintwurdigers. By it fermelden fan 'e aard fan' e treinbrânstof seagen guon wittenskippers in bytsje ferlegen, mar doarsten net beswier te meitsjen. Casper hygde noch.
  
  "Wat?" frege Nina mei leech lûd. "Wat is der mis?"
  
  "Thorium-basearre kearnkrêft," antwurde Casper, en seach absolút kjel. "Dizze stront is it folgjende nivo, myn freonen. Wat de wrâldwide enerzjyboarnen oanbelanget, wurdt in alternatyf foar thorium noch besjoen. Foar safier't ik wit is sa'n brânstof noch net ûntwikkele foar sa'n gebrûk," ferklearre er sêft.
  
  "Sil it eksplodearje?" - sy frege.
  
  "Nee, no ... jo sjogge, it is net sa flechtich as bygelyks plutoanium, mar om't it it potensjeel hat om in ekstreem krêftige enerzjyboarne te wêzen, bin ik in bytsje soargen oer de fersnelling dy't wy hjir sjogge," hy ferklearre.
  
  "Wêrom?" - flústere Sam, syn gesicht ferburgen troch syn kap. "Treinen moatte hurd ride, toch?"
  
  Kasper besocht it harren út te lizzen, mar hy wist dat allinnich natuerkundigen en soksoarte wirklik begripe soene wat him dwerse. "Sjoch, as it in lokomotyf is... is it... it is in stoommasine. It is as in Ferrari-motor yn in kinderwagen sette."
  
  "Oh shit," sei Sam. "Wêrom seagen har natuerkundigen dit dan net doe't se it ferdomde ding bouden?"
  
  "Jo witte hoe't de Swarte Sinne is, Sam," herinnerde Casper oan syn nije freon. "Se jouwe gjin ferdomme oer feiligens, salang't se in gruttere lul hawwe."
  
  "Ja, dêr kinne jo op fertrouwe," stimde Sam yn.
  
  "Fan my!" Nina hygde ynienen yn in heas flústerjen.
  
  Sam seach har lang oan. "No? No jouwe jo my in kar?"
  
  Kasper gniisde, glimkjend foar it earst sûnt er syn Olga kwytrekke, mar Nina wie tige serieus. Se sykhelle djip en knypt har eagen ticht, lykas se altyd die as se de feiten yn har holle kontrolearre.
  
  "Jo seine dat de motor in TE-model stoommasine is?" frege se oan Casper. Hy knikte befêstigjend. "Witte jo wat TE eins is?" - frege se de manlju. Se wikselen efkes en skodden de holle. Nina soe har in flugge skiednisles jaan dy't in protte soe ferklearje. "Se waarden oanwiisd TE neidat se wurden Russyske eigendom nei de Twadde Wrâldoarloch,"Sei se. "Yn de Twadde Wrâldoarloch waarden se produsearre as Kriegslokomotiven, 'oarlochslokomotiven'. Se makken in groep fan har, konvertearjen DRG 50-modellen yn DRB 52's, mar nei de oarloch waarden se assimilearre yn partikuliere eigendom yn lannen lykas Ruslân, Roemenië en Noarwegen.
  
  "Nazi-psycho," suchte Sam. "En ik tocht dat wy earder problemen hiene. No moatte wy Olga fine, wylst wy soargen meitsje oer de kearnenerzjy ûnder ús ezels. Blinder."
  
  "As âlde tiden, hey Sam?" Nina glimke. "Doe't jo in roekeleaze ûndersiikssjoernalist wiene."
  
  "Ja," gniisde er, "foardat ik in roekeleaze ûntdekkingsreizger waard mei Purdue."
  
  "Oh God," kreunde Casper by it lûd fan Perdue syn namme. "Ik hoopje dat hy jo rapport oer de Scary Snake leaut, Sam."
  
  "Hy sil it dwaan of hy sil it net," Sam skodholle. "Wy diene alles wat wy koene fan ús kant. No moatte wy dizze trein nimme en Olga fine. Dat soe alles moatte wêze wêr't wy om soargje oant se feilich is. "
  
  Op it platfoarm jubelen ûnder de yndruk delegaten de ûntbleating fan 'e gloednije, vintage-lookende lokomotyf. It wie grif in prachtige masine, hoewol't it nije koper en stiel joech it in groteske, steampunk gefoel dat liende syn geast.
  
  "Hoe is it jo slagge om ús sa maklik yn dit gebiet te krijen, Sam?" - frege Casper. "Beheare ta in renommearre feiligensdivyzje fan 'e meast ferfelende organisaasje fan skurken yn 'e wrâld, jo soene tinke dat it dreger soe wêze om hjir te kommen."
  
  Sam glimke. Nina wist dy blik. "Oh God, wat hawwe jo dien?"
  
  "De jonges hawwe ús heakke," antwurde Sam, amusearre.
  
  "Wat?" flústere Casper nijsgjirrich.
  
  Nina seach Casper oan. "Fucking Russyske mafia, Dr. Jacobs." Se spruts as in lilke mem dy't nochris ûntdutsen hie dat har soan de misdied werhelle hie. In protte kearen earder spile Sam mei de minne jonges op it blok om tagong te krijen ta yllegale dingen, en Nina is noait ophâlden om him der foar te fertellen. Har donkere eagen stieken him mei stille feroardieling, mar hy glimke jongesich.
  
  "Hey, jo hawwe sa'n bûnsmaat nedich tsjin dizze nazi-idioaten," herinnerde er har. "De soannen fan 'e soannen fan' e GULAG-befeiligingsmachten en -bendes. Yn 'e wrâld wêryn wy libje, soe ik tocht hawwe dat jo no wurdearre soene dat it foldjen fan de swartste ace altyd it spul wint. As it giet om kweade ryken, is d'r net sa'n ding as fair play. Der is allinnich kwea en slimmer kwea. It betellet om in troef yn 'e mouwe te hawwen."
  
  "Okee, goed," sei se. "Jo moatte net alle Martin Luther King op my drukke. Ik tink gewoan dat it in min idee is om skuld te hawwen by de Bratva. "
  
  "Hoe witsto dat ik se noch net betelle haw?" hy pleage.
  
  Nina sloech mei de eagen. "Och, kom op. Wat hasto harren tasein?"
  
  Casper like it antwurd ek hearre te wollen. Sawol hy as Nina bûgen oer de tafel en wachtsje op Sam syn antwurd. Wifkjend fanwegen de ymmoraliteit fan syn antwurd, wist Sam dat hy mei syn kameraden yn 'e kunde komme moast. "Ik ha se tasein wat se woenen. It haad fan har konkurrinsje. "
  
  "Lit my riede," sei Casper. "Harren tsjinstanner is dy Wolf guy, toch?"
  
  Nina har gesicht fertsjustere by it neamen fan 'e bandit, mar se beet har tonge.
  
  "Ja, se hawwe in lieder nedich foar har konkurrinsje, en nei wat hy mei Nina dien hat, sil ik alles dwaan om myn sin te krijen," joech Sam ta. Nina fielde har waarm by syn tawijing, mar wat oan syn wurdkar foel har op.
  
  "Wachtsje even," flústere se. "Jo bedoele dat se syn echte holle wolle?"
  
  Sam gniisde wylst Casper oan 'e oare kant fan Nina trille. "Ja, se wolle dat hy ferneatige wurdt en makke dat it liket as ien fan syn eigen medeplichtigen it dien hat. "Ik wit dat ik gewoan in beskieden sjoernalist bin," glimke hy troch de ûnsin, "mar ik haw genôch tiid om sa'n minsken trochbrocht om te witten hoe't ik ien opstelle moat."
  
  "Oh myn God, Sam," suchte Nina. "Jo wurde mear op har dan jo tinke."
  
  "Ik bin it mei him iens, Nina," sei Kasper. "Yn dizze line fan wurk kinne wy net betelje om neffens de regels te spyljen. Wy kinne net iens betelje om ús wearden op dit punt te behâlden. Sa'n minsken dy't der op út binne om ûnskuldige minsken kwea te dwaan foar eigen gewin, fertsjinje de segen fan sûn ferstân net, sa'n minsken binne in firus foar de wrâld en se fertsjinje deselde behanneling as in plak fan skimmel oan 'e muorre."
  
  "Ja! Dat is krekt wat ik bedoel," sei Sam.
  
  "Ik bin it hielendal net iens," beswiere Nina. "Alles wat ik sis is dat wy moatte soargje dat wy net ferbûn wurde mei minsken lykas de Bratva, gewoan om't wy in mienskiplike fijân hawwe."
  
  "Dat is wier, mar wy sille it noait dwaan," fersekere er har. "Jo witte dat wy altyd witte wêr't wy binne yn it skema fan dingen. Persoanlik hâld ik fan it konsept fan 'do makkest gjin grapke, ik meitsje gjin grapke mei dy'. En ik sil der by bliuwe sa lang as ik kin."
  
  "Hey!" Casper warskôge harren. "It liket derop dat se sitten hawwe. Wat sille we dwaan?"
  
  "Wachtsje," stoppe Sam de ûngeduldige natuerkundige. "Ien fan 'e diriginten fan' e platfoarms is Bratva. Hy sil ús in sinjaal jaan."
  
  It duorre wat tiid foar de weardichheden om op 'e lúkse trein mei syn âlde wrâld sjarme te stappen. Ut de motor kamen, krekt as fan in gewoane stoomlokomotyf, wite stoomwolken, út in getten izeren piip. Nina naam in momint om te genietsjen fan de skientme derfan foardat se ôfstimme op it sinjaal. Sadree't elkenien wie oan board, Taft en Wolf wikseljen in koarte flústerjen dat einige yn laitsjen. Doe kontrolearren se har horloazjes en gongen troch de lêste doar fan de twadde koets.
  
  In fatsoenlike man yn in unifoarm bûgde del om syn skuon oan te binen.
  
  "Da's alles!" Sam oertsjûge syn kameraden. "Dit is ús sinjaal. Wy moatte troch de doar dêr't er syn skoech oan it bûgjen is. Litte wy!"
  
  Under de tsjustere koepel fan 'e nacht setten de trije út om Olga te rêden en te fersteuren wat Black Sun hat pland foar de wrâldwide fertsjintwurdigers dy't se krekt frijwillich fongen hawwe.
  
  
  27
  Flok fan Lilith
  
  
  George Masters wie fernuvere troch de opmerklike struktuer dy't oer de oprit drige doe't hy syn auto stoppe en parkearde wêr't Reichtishousis syn bewakers him fertelden. De nacht wie myld doe't de folle moanne troch de foarbygongende wolken kierde. Oan 'e hiele omtrek fan 'e haadyngong nei it lângoed rûzen hege beammen yn 'e wyn, as roppe de wrâld ta stilte. Masters fielde in frjemd gefoel fan frede mongen mei syn groeiende eangst.
  
  It witten dat Lilith Hearst binnen wie, brocht allinich syn winsk om yn te fallen. Tsjin dy tiid hie de feiligens Perdue ynformearre dat Masters al ûnderweis wie. Troch de rûge moarmeren stappen fan 'e haadgevel op te rinnen, rjochte Masters har op 'e taak by de hân. Hy hie nea in goede ûnderhanneler west, mar dit soe in wiere test wêze fan syn diplomasy. Gjin twifel soe Lilith mei hysteryk reagearje, tocht er, om't se ûnder de yndruk wie dat er dea wie.
  
  Mei it iepenjen fan 'e doar, wie Masters fernuvere om de heechste, slanke miljardêr te sjen. Syn wite kroan wie goed bekend, mar yn syn hjoeddeistige steat wie d'r net folle oars dat like op de foto's yn 'e tabloids en offisjele woldiedigensfeesten. Perdue hie in stiennen gesicht, wylst hy bekend stie om syn fleurige, hoflike manier fan omgean mei minsken. As Masters net wist hoe't Perdue der útseach, hie er wol tinke kinnen dat de man foar him in dûbelgonger wie fan 'e tsjustere kant. It like masters nuver dat de eigner fan it lângoed syn eigen doar iepenje soe, en Perdue wie altyd opsichtich genôch om syn útdrukking te lêzen.
  
  "Ik bin tusken de butlers," sei Perdue ûngeduldich.
  
  "Mr. Perdue, myn namme is George Masters,"Masters yntrodusearre himsels. "Sam Cleave hat my stjoerd om jo in berjocht te jaan."
  
  "Wat is dit? It berjocht, wat is it?" - frege Perdue skerp. "Op it stuit bin ik tige drok mei it rekonstruearjen fan de teory, en ik haw net folle tiid om it te foltôgjen, as jo it net slim fine."
  
  "Eins, dêr bin ik hjir om oer te praten," antwurde Masters maklik. "Ik soe jo wat ynsjoch jaan moatte yn ... no, de ... Ferskriklike slang."
  
  Ynienen waard Perdue wekker fan syn stomme, en syn blik foel streekrjocht op in besiker yn in breedrâne hoed en in lange jas. "Hoe witte jo oer de Scary Snake?"
  
  "Lit my útlizze," smeekte Masters. "Binnenkant".
  
  Mei tsjinsin seach Perdue om de lobby hinne om der wis fan te wêzen dat se allinnich wiene. Hy hie haast om te rêden wat der noch oer wie fan de heal fuorthelle fergeliking, mar hy moast der ek safolle mooglik fan witte. Hy stapte oan de kant. "Kom binnen, hear Masters." Perdue wiisde nei lofts, dêr't it hege doarframe fan de lúkse ytseal te sjen wie. Binnen wie de waarme gloed fan it fjoer yn 'e hurde. It knetterjende lûd wie it ienige lûd yn it hûs, dat it plak in unmiskenbere loft fan weemoed joech.
  
  "Brandewyn?" frege Perdue syn gast.
  
  "Tankewol, ja," antwurde Masters. Perdue woe, dat er de hoed ôfsloech, mar hy wist net hoe't er him freegje moast. Hy sloech it drank yn en gebear Masters om te sitten. As soe Masters ûnfatsoenlikens fiele kinne, besleat hy him te ferûntskuldigjen foar syn outfit.
  
  "Ik soe jo gewoan freegje wolle om myn manieren te ferûntskuldigjen, hear Perdue, mar ik moat dizze hoed de hiele tiid drage," ferklearre er. "Teminsten yn it iepenbier."
  
  "Kin ik freegje wêrom?" frege Perdue.
  
  "Lit my gewoan sizze dat ik in pear jier lyn in ûngelok hie dat my in bytsje ûnoantreklik makke," sei Masters. "Mar as it in treast is, haw ik in prachtige persoanlikheid."
  
  Perdue lake. It wie ûnferwachts en prachtich. Masters koene fansels net glimkje.
  
  "Ik kom direkt nei it punt, hear Perdue," sei Masters. "Jo ûntdekking fan 'e Dread Serpent is gjin geheim ûnder de wittenskiplike mienskip, en it spyt my om jo te ynformearjen dat it nijs de meast skandalige kant fan' e ûndergrûnske elite hat berikt."
  
  Perdue froast. "Hoe? Allinnich Sam en ik hawwe it materiaal."
  
  "Ik bin bang net, hear Perdue," klage Masters. Sa't Sam frege hie, beheine de ferbaarnde man syn temperatuer en algemiene ûngeduld om syn lykwicht mei David Perdue te behâlden. "Sûnt jo weromkamen út 'e Ferlerne Stêd, hat immen it nijs lekt nei ferskate geheime siden en hege sakelju."
  
  "Dit is bespotlik," sei Perdue. "Ik haw sûnt de operaasje net yn myn sliep praat, en Sam hat gjin oandacht nedich."
  
  "Nee, ik mei iens. Mar d'r wiene oaren by doe't jo yn it sikehûs opnommen waarden, haw ik gelyk?" Masters hingje.
  
  "Allinnich medysk personiel," antwurde Perdue. "Dr. Patel hat gjin idee wat de fergeliking fan Einstein betsjut. De man hâldt him allinnich dwaande mei rekonstruktive sjirurgy en minsklike biology."
  
  "Hoe sit it mei de ferpleechkundigen?" Masters fregen bewust, stom spielden en brandewyn nippen. Hy koe sjen hoe't Perdue har eagen ferhurde doe't er dit tocht. Perdue skodde stadich syn holle fan kant nei kant doe't de problemen fan syn personiel mei syn nije leafste yn him opdûkten.
  
  "Nee, dit koe net," tocht er. 'Lilith is oan myn kant.' Mar in oare stim kaam nei foaren yn syn redenearring. It die him hertlik tinken oan it alarm dat er de jûns dêrfoar net heard hie, oan hoe't it befeiligingshaadkertier oannommen hie dat in frou yn it tsjuster sjoen wie op har opname, en oan it feit dat er bedoarn wie. D'r wie gjinien oars yn it hûs útsein Charles en Lillian, en se learden neat fan 'e gegevens yn' e fergeliking.
  
  Doe't er siet te betinken, gyng him ek noch in puzel oan, foaral troch de dúdlikens derfan no't der fertinking wie oer syn leafste Lilith. Syn hert smeekte him om it bewiis te negearjen, mar syn logika oerwûn syn emoasjes krekt genôch om in iepen geast te hâlden.
  
  "Miskien in ferpleechster," mompele er.
  
  Har stim snie troch de stilte fan de keamer. "Jo leauwe net serieus yn dizze ûnsin, David," hygde Lilith en spielde wer it slachtoffer.
  
  "Ik sei net dat ik it leaude, skat," korrizjearre hy har.
  
  "Mar jo hawwe der oer tocht," sei se, en klonk misledige. Har eagen rûnen nei de frjemdling op 'e bank, ferburgen syn identiteit ûnder in hoed en jas. "En wa is it?"
  
  "Asjebleaft, Lilith, ik besykje allinich mei myn gast te praten," fertelde Perdue har wat fêster.
  
  "Oké, as jo frjemden yn jo hûs litte wolle dy't hiel goed spionnen wêze kinne foar de organisaasje wêrfan jo ûnderdûke, dan is dat jo probleem," snapte se ûnfoldwaande.
  
  "No, dat doch ik," antwurde Perdue fluch. "Ommers, is dat net wat jo nei myn hûs brocht?"
  
  Masters woene dat er glimkje koe. Nei wat de Hearsts en har kollega's him diene by de gemyske fabryk fan Taft, fertsjinne se it libben te begroeven, om net te sizzen in slach te krijen fan it idol fan har man.
  
  "Ik kin net leauwe dat jo dat krekt sein hawwe, David," siste se. "Ik sil dit net akseptearje fan ien of oare skelm yn in trenchcoat dy't hjir komt en jo korrumpearret. Hawwe jo him sein dat jo wurk te dwaan hawwe?"
  
  Perdue seach Lilith ûnleauwich oan. "Hy is de freon fan Sam, myn leave, en ik bin noch altyd de baas fan dit hûs, as ik dy herinnerje mei?"
  
  "De eigner fan dit hûs? It is grappich, want dyn eigen meiwurkers koene dyn ûnfoarspelbere gedrach net mear ophâlde!" - sei se sarkastysk. Lilith bûgde har oer om oer Perdue te sjen nei de man yn 'e hoed, dy't se hate om syn ynminging. "Ik wit net wa't jo binne, hear, mar jo kinne better fuortgean. Jo frustrearje it wurk fan David."
  
  "Wêrom kleie jo oer dat ik myn wurk klear bin, myn leave?" - frege Perdue har kalm. In swakke glimke drige op syn gesicht te kommen. "As jo bêst witte dat de fergeliking trije nachten lyn foltôge is."
  
  "Ik wit neat as dat," se beswier. Lilith wie lilk op 'e beskuldigingen, benammen om't se wier wiene en se benaud wie dat se de kontrôle oer David Perdue's affections ferlieze soe. "Wêr krije jo al dizze leagens wei?"
  
  "Feiligenskamera's lizze net," sei er, en behâlde noch altyd in serene toan.
  
  "Se litte neat sjen as in bewegend skaad en jo witte it!" - hja ferdigene har fûl. Har bitchiness joech plak foar triennen, yn 'e hope om de jammerdearlike kaart te spyljen, mar sûnder nut. "Jo befeiligingspersoniel is ien mei jo húshâldingspersoniel! Kinsto it net sjen? Fansels sille se oanjaan dat ik it wie."
  
  Perdue gyng oerein en helle mear brandewyn foar himsels en syn gast. "Wolsto dit ek wol, myn leave?" frege hy Lilith. Se raasde fan yrritaasje.
  
  Perdue foege ta: "Hoe soene oars safolle gefaarlike wittenskippers en sakelju witte dat ik de fergeliking fan Einstein yn The Lost City ûntduts? Wêrom wiene jo sa fêst dat ik it foltôgje? Jo hawwe ûnfolsleine gegevens dield mei jo kollega's en dêrom drukke jo my op om dizze opnij yn te foljen. Sûnder in oplossing is it praktysk nutteloos. Jo moatte dy lêste stikjes stjoere om it te wurkjen."
  
  "Dat is krekt," sei Masters foar it earst.
  
  "Jo! Hâld dy de bek!" - raasde se.
  
  Perdue liet normaal net ien ta om syn gasten te roppen, mar hy wist dat har fijannigens in teken wie dat se akseptearre waard. Masters riisden út syn stoel. Hy die foarsichtich syn hoed ôf yn it elektryske ljocht fan de lampen, wylst de gloed fan de kachel in tint joech oan syn groteske trekken. Perdue syn eagen beferzen yn ôfgriis by it oansjen fan de ferminkte man. Ut syn taspraak die al bliken dat er misfoarme wie, mar hy seach der folle slimmer út as ferwachte.
  
  Lilith Hearst rekke werom, mar de gesichtsfunksjes fan 'e man wiene sa ferfoarme dat se him net herkende. Perdue liet de man it momint gripe, om't er ûnbidich nijsgjirrich wie.
  
  "Tink derom, Lilith, de gemyske fabryk fan Taft yn Washington, D.C.," sei Masters.
  
  Se skodde har holle yn eangst, yn 'e hope dat it ûntkennen it ûnwier meitsje soe. De oantinkens oan har en Phillip dy't it skip ynstalleare kamen werom as blêden dy't har yn 'e foarholle stieken. Se foel op 'e knibbels en pakte har holle, hâlde de eagen strak ticht.
  
  "Wat bart der, George?" frege Perdue Masters.
  
  "Oh God, nee, dit kin net!" Lilith snikte, en bedekte har gesicht mei har hannen. "George Masters! George Masters is dea!
  
  "Wêrom hawwe jo dat oannommen as jo net fan plan wiene dat ik roasterje soe? Jo en Clifton Taft, Phillip en oare sike bastarden brûkten de teory fan dizze Belgyske natuerkundige yn 'e hope dat jo it kredyt foar josels koene nimme, jo teef! Masters tekene doe't hy de hysteryske Lilith benadere.
  
  "Wy wisten it net! It hie net sa baarne moatten!" se besocht beswier te meitsjen, mar hy skodde de holle.
  
  "Nee, sels in learaar natuerkunde fan 'e legere skoalle wit dat sa'n fersnelling it skip mei sa'n hege snelheid ûntstean sil," skreaude Masters tsjin har. "Dan hawwe jo besocht wat jo no besykje, allinich dogge jo it dizze kear op in fûleindich grutte skaal, net?"
  
  "Wachtsje," stoppe Perdue de iepenbiering. "Hoe grut is de skaal? Wat hawwe se dien?"
  
  Masters seagen Perdue oan, syn djipsteande eagen skynden ûnder syn giene foarholle. In heaze laitsjen ûntsnapt út it gat dat fan syn mûle oerbleaun wie.
  
  "Lilith en Philip Hearst waarden finansierd troch Clifton Taft om in fergeliking ta te passen, rûchwei basearre op 'e beruchte Dire Serpent op it eksperimint. Ik wurke mei in sjeny as jo, in man mei de namme Casper Jacobs," sei er stadich. "Se ûntdutsen dat Dr. Jacobs de fergeliking fan Einstein oplost hie, net in ferneamde, mar in onheilspellende mooglikheid yn 'e natuerkunde."
  
  "Ferskriklike slang," mompele Perdue.
  
  "Dit," twifele er oft er har neame soe wat er woe, "de frou en har kollega's hawwe Jacobs fan syn gesach ûntslein. Se brûkten my as proefpersoan, wittende dat it eksperimint my soe deadzje. De snelheid fan it passearjen troch de barriêre ferneatige it enerzjyfjild yn 'e foarsjenning, wêrtroch in enoarme eksploazje feroarsake, en my in smelte puinhoop fan reek en fleis efterlitte!
  
  Hy pakte Lilith by it hier. "Sjoch no nei my!"
  
  Se helle in Glock út har jasbûse en skeat Masters spitich yn 'e holle foardat se direkt op Perdue rjochte.
  
  
  28
  Terror trein
  
  
  De ôffurdigen fielden har thús op de Trans-Sibearyske hegesnelheidstrein. De twa-dagen reis beloofde lúkse gelyk oan alle lúkse hotel yn 'e wrâld, mei útsûndering fan it swimbad privileezjes, dy't gjinien soe wurdearje yn de Russyske hjerst dochs. Elts grutte compartment wie foarsjoen fan in keninginne-size bed, minibar, privee badkeamer en kachel.
  
  It waard bekend makke dat troch it ûntwerp fan 'e trein gjin sellulêre of ynternetferbiningen nei de stêd Tyumen wêze soene.
  
  "Ik moat sizze, Taft hat wirklik syn bêst ynset yn 'e ynterieur," gniisde McFadden oergeunstich. Hy pakte syn gleske sjampanje en studearre it ynterieur fan 'e trein, Wolf oan syn kant. Taft kaam der gau by. Hy seach konsintrearre, mar ûntspannen.
  
  "Hawwe jo noch wat fan Zelda Bessler heard?" frege er oan Wolf.
  
  "Nee," antwurde Wolf en skoddet de holle. "Mar se seit dat Jacobs út Brussel flechte is nei't wy Olga nommen hawwe. De ferrekte leffe tocht wierskynlik dat hy de folgjende wie ... moast derút. It bêste is dat hy tinkt dat hy mei syn wurk fuortgiet ús leech lit."
  
  "Ja, ik wit it," gnyske de walgelijke Amerikaan. "Miskien besiket er in held te wêzen en komt er om har te rêden." Se holden har laitsjen om har imago as leden fan 'e ynternasjonale ried te passen, McFadden frege Wolfe: "Troch, wêr is se?"
  
  "Wêr tinksto?" Wolf gniisde. "Hy is gjin gek. Hy sil witte wêr't er sykje moat."
  
  Taft like de kânsen net. Dokter Jacobs wie in tige ynsjochsum man, ek al wie er ekstreem nayf. Hy hie gjin twifel dat in wittenskipper fan syn oertsjûging op syn minst besykje soe om syn freondinne te ferfolgjen.
  
  "Sa gau as wy lân yn Tyumen, it projekt sil wêze yn folle gong," Taft fertelde de twa oare manlju. "Wy soene Casper Jacobs dan yn dizze trein moatte hawwe, sadat hy mei de rest fan 'e ôffurdigen stjerre kin. De dimensjes dy't hy makke foar it skip wiene basearre op it gewicht fan dizze trein, minus it totale gewicht fan jo, my en Bessler.
  
  "Wêr is sy?" frege McFadden doe't er om him hinne seach allinnich om te finen dat se miste fan 'e grutte partij op hege nivo.
  
  "Se is yn 'e treinkontrôlekeamer en wachtet op de gegevens dy't Hearst ús skuldich is," sei Taft sa rêstich as er koe. "As wy de rest fan 'e fergeliking krije, is it projekt op slot. Wy geane fuort by in stopover yn Tjoemen, wylst de ôffurdigen de machtsreaktor fan 'e stêd toernee en harkje nei har nutteleaze rapportlêzing. Wolf ûndersocht de gasten op 'e trein, wylst Taft in plan útlein foar de altyd ûnwittende McFadden. "Tsjin de tiid dat de trein trochgiet nei de folgjende stêd, moatte se merke dat wy fuort binne ... en it soe te let wêze."
  
  "En jo wolle dat Jacobs mei de sympoasiumdielnimmers yn 'e trein sit," sei McFadden.
  
  "Dat is wier," befêstige Taft. "Hy wit alles, en hy soe desertearje. God wit wat der bard wêze soe mei ús hurde wurk as hy iepenbier gie mei wêr't wy oan wurken.
  
  "Precies," stimde McFadden ôf. Hy draaide de rêch in bytsje nei Wolfe om mei in lege stimme mei Taft te praten. Wolf ferûntskuldigde himsels om de feiligens fan 'e ôffurdige diningauto te kontrolearjen. McFadden luts Taft oan 'e kant.
  
  "Ik wit dat no miskien net de goeie tiid is, mar wannear krij ik myn..." hy skreide ûnhandich de kiel, "faze twa subsydzje?" Ik haw de opposysje foar jo yn Oban ferwidere, sadat ik it foarstel stypje kin om dêr ien te ynstallearjen fan jo reaktors."
  
  "Binne jo al mear jild nedich?" Taft froast. "Ik haw jo ferkiezing al stipe en de earste acht miljoen euro oerdroegen oan jo offshore-akkount."
  
  McFadden skodholle, seach ferskriklik ferlegen. "Ik wol gewoan myn belangen yn Singapore en Noarwegen konsolidearje, wite jo, foar it gefal."
  
  "Foar it gefal wat?" frege Taft ûngeduldich.
  
  "Dit is in ûnwis polityk klimaat. Ik haw gewoan wat fersekering nedich. Feilichheidsnet, "sei McFadden.
  
  "McFadden, jo sille jild krije as dit projekt foltôge is. Pas nei't de wrâldwide beslútmakkers yn 'e NPT-lannen en de IAEA-minsken oan in tragysk ein komme yn Novosibirsk, sille har respektive kabinetten gjin oare kar hawwe as har opfolgers te beneamen," ferklearre Taft. "Alle hjoeddeistige deputearre presidinten en ministeriële kandidaten binne leden fan Black Sun. As se ienris beëdige binne, sille wy in monopoalje hawwe, en allinich dan krije jo jo twadde ôflevering as de geheime fertsjintwurdiger fan 'e Oarder.
  
  "Dus, sille jo dizze trein ûntspoare?" McFadden waard ûnderfrege. Hy betsjutte sa'n bytsje foar Taft en syn grutte byld, dat er it net wurdich wie. Hoe mear McFadden lykwols wist, hoe mear hy moast ferlieze, en dit fersterke Taft syn grip op syn ballen. Taft knuffelde de ûnbidige rjochter en boargemaster.
  
  "Bûten Novosibirsk, oan 'e oare kant derfan, oan' e ein fan dizze spoarline, is d'r in massive berchstruktuer boud troch de partners fan Wolf," ferklearre Taft op 'e meast beleanjend manier, om't de boargemaster fan Oban in folsleine leek wie. "It is makke fan stien en iis, mar yn it is in enoarme kapsule dy't de ûnmjitbere atoomenerzjy dy't ûntstiet troch de breuk yn 'e barriêre sil benutte en befetsje. Dizze kondensator sil de opwekke enerzjy hâlde."
  
  "As in reaktor," suggerearre McFadden.
  
  Taft suchte. "Ja, dat is it. Wy hawwe ferlykbere modules makke yn ferskate lannen om 'e wrâld. Alles wat wy nedich binne is in ekstreem swier objekt dat reizget mei geweldige snelheid om dizze barriêre te ferneatigjen. Sadree't wy sjogge hokker soarte fan kearnenerzjy dit treinwrak feroarsaket, sille wy witte wêr't en hoe't wy de folgjende float fan skippen dêrop oanpasse kinne foar optimale effisjinsje.
  
  "Sille se ek passazjiers hawwe?" frege McFadden nijsgjirrich.
  
  Wolf kaam efter him oan en gnyske: "Nee, krekt dit."
  
  
  ***
  
  
  Achter yn 'e twadde koets wachtsje trije stovaways oant it iten foarby wie om har syktocht nei Olga te begjinnen. It wie al hiel let, mar de ferwenne gasten brochten nei it iten ekstra tiid oan it drinken.
  
  "Ik frieze," klage Nina yn in triljend flústerjen. "Tinksto dat wy wat waarms hawwe kinne?"
  
  Casper loek om de pear minuten efter de doar út. Hy wie sa rjochte op it finen fan Olga dat er gjin kjeld noch honger fielde, mar hy koe begripe dat de kreaze histoarikus him kâld fielde. Sam wreide syn hannen. "Ik moat Dima fine, ús man fan 'e Bratva. Ik bin der wis fan dat hy ús wat jaan kin."
  
  "Ik sil him helje," suggerearre Casper.
  
  "Nee!" rôp Sam, en stiek de hân út. "Se kenne dy fan sicht, Casper. Binne jo gek? Ik gean".
  
  Sam gie fuort om Dima te finen, de falske kondukteur dy't mei har yn 'e trein stapt wie. Hy fûn him yn 'e twadde galei, stekke syn finger yn 'e beef stroganoff efter de kok. Al it personiel wist net wat der foar de trein pland wie. Se oannommen dat Sam wie in tige oanklaaide gast.
  
  "Hey dude, kinne wy in fleske kofje krije?" Sam frege Dima.
  
  De Bratva-ynfanterist gnyske. "It is Ruslân. Wodka is waarmer dan kofje."
  
  De útbarsting fan laitsjen ûnder de koks en obers makke Sam glimkje. "Ja, mar kofje helpt jo sliepe."
  
  "Dêrom bestiet in frou," knypeage Dima. Noch ien kear gûlde it personiel fan laitsjen en oerienkomst. Ut it neat ferskynde Wolf Kretchoff yn 'e tsjinoerstelde doar, en makke elkenien it stil doe't se weromkamen nei har plichten om it hûs hinne. It wie te fluch foar Sam om oan 'e oare kant te ûntkommen, en hy fernaam dat Wolfe him sjoen hie. Yn al syn jierren as ûndersykssjoernalist hie er leard net panyk te hawwen foardat de earste kûgel fleach. Sam seach hoe't in meunsterlike boef mei in egel en izige eagen him oankamen.
  
  "Wa bisto?" - frege hy Sam.
  
  "Druk," antwurde Sam fluch.
  
  "Wêr is dyn pas?" Wolf woe witte.
  
  "Yn 'e keamer fan ús ôffurdige," antwurde Sam, en die dat Wolfe it protokol kend hawwe moast.
  
  "Yn hokker lân?"
  
  "It Feriene Keninkryk," sei Sam selsbewust doe't syn eagen troch de brute stienen, koe hy net wachtsje om allinich earne yn 'e trein te moetsjen. Syn hert sprong doe't hy en Wulf inoar oan seagen, mar Sam fielde gjin eangst, allinne haat. "Wêrom is jo kombuis net ynrjochte om gau kofje te tsjinjen, hear Kretchoff? It moat in lúkse trein wurde."
  
  "Jo wurkje yn 'e media of yn in frouljusblêd, ratingtsjinst?" De wolf makke Sam, wylst alles wat om de beide manlju hearde wie it klinken fan messen en potten.
  
  "As ik dat die, soene jo gjin goede resinsje krije," knipte Sam bot.
  
  Dima stie by de kachel, krúst syn earms oer syn boarst, seach de ûntwikkeling fan eveneminten. Hy krige de opdracht om Sam en syn freonen feilich troch it Sibearyske lânskip te lieden, mar net te bemuoien of syn dekking te blazen. Wol ferachte hy Wolf Kretchoff, lykas se allegearre yn syn haadstik. Uteinlik draaide Wolf gewoan om en rûn nei de doar dêr't Dima stie. Sadree't er fuortgie en elkenien ûntspande, seach Dima nei Sam, útademjend mei grutte opluchting. "Nou wolle jo wat wodka?"
  
  
  ***
  
  
  Nei't elkenien fuort wie, waard de trein allinich ferljochte troch de ljochten fan 'e smelle gong. Casper makke har klear om te springen, en Sam wie ien fan syn nije favoriten oan 'e riem, in rubberen kraach mei in ynboude kamera dy't hy brûkte foar dûken, mar Perdue hie it foar him perfeksjonearre. It soe alle opnommen bylden oerbringe nei in ûnôfhinklike tsjinner dy't Perdue spesifyk foar dit doel ynstelde. Tagelyk bewarre er it opnommen materiaal op in lytse ûnthâldkaart. Dit foarkaam Sam om te fongen te filmjen wêr't hy net hie moatten.
  
  Nina waard opdroegen mei it bewakjen fan it nêst en kommunisearre mei Sam fia in tablet ferbûn oan syn horloazje. Kasper seach nei alle syngronisaasje en koördinaasje, oanpassing en tarieding, wylst de trein rêstich bromde. Hy skodde de holle. "Damn, jim twa lykje op wat út MI6."
  
  Sam en Nina gnyske en seagen inoar mei mislike fermaak oan. Nina flústere: "Dy opmerking is skrikliker as jo tinke, Casper."
  
  "Okee, ik sil de masinekeamer en it foarste diel trochsykje, en jo soargje foar de auto's en galeien, Casper," sei Sam. Kasper hie der neat om út hokker kant fan de trein hy begûn te sykjen, salang se Olga fûnen. Wylst Nina har provisoryske basis bewake, gongen Sam en Casper nei foaren oant se de earste koets berikten, wêrfan't se útinoar wiene.
  
  Sam krûpte by it kompartement lâns ûnder it razen fan de glidende trein. Hy mocht net fan it idee dat de spoaren net yn itselde hypnotyske ritme kletterden as yn 'e âlde dagen, doe't stielen tsjillen noch de gewrichten yn 'e spoaren fongen. Doe't er by de ytseal kaam, fernaam er dat der in swak ljocht kaam út de dûbele doarren twa seksjes boppe.
  
  'Masjinekeamer. Koe se der wêze?" frege er him ôf doe't er fierder gie. Syn hûd wie iiskâld sels ûnder syn klean, wat frjemd wie, om't de hiele trein klimaat kontrolearre wie. Miskien troch gebrek oan sliep of miskien troch it perspektyf om Olga dea te finen makke Sam syn hûd krûpe.
  
  Mei grutte foarsichtigens die Sam iepen en gie troch de earste doar, en kaam de seksje allinich foar it personiel direkt foar de motor yn. It pûste as in âld steamer, en Sam fûn it nuver kalmerend. Hy hearde stimmen yn 'e masinekeamer, dy't syn natuerlike ynstinkt om te ferkennen wekker makken.
  
  "Asjebleaft, Zelda, jo kinne net sa negatyf wêze," fertelde Taft de frou yn 'e kontrôlekeamer. Sam sette syn kamera op in oare opname-ynstelling om sichtberens en lûd te optimalisearjen.
  
  "Se duorret te lang," klage Bessler. "Hurst moat ien fan ús bêste wêze, en hjir binne wy oan board, en se moat noch de lêste pear nûmers stjoere."
  
  "Tink derom dat se ús fertelde dat Purdue it ôfmakket as wy prate," sei Taft. "Wy binne hast yn Tyumen. Dan kinne wy útgean en op ôfstân observearje. Salang't jo de fersnelling ynstelle op hypersoanysk nei't de groep werom is nei plicht, kinne wy de rest beheare.
  
  "Nee, wy kinne net, Clifton!" - sei se. "Eins fan 'e saak. Oant Hurst stjoert my in oplossing mei de lêste fariabele, Ik kin net programmearje de snelheid. Wat bart der as wy de fersnelling net kinne ynstelle foardat se allegear yn 'e minne seksje wer ynskeakelje? Miskien kinne wy harren gewoan in moaie trein ride nei Novosibirsk? Wês gjin idioat."
  
  De azem fan Sam yn it tsjuster. 'Versnelling nei hypersoanyske snelheid? Jezus Kristus, dit sil elkenien deadzje, net te hawwen oer de aard fan 'e ynfloed, as wy gjin spoaren rinne!" syn ynderlike stim warskôge. Masters hie ommers gelyk, tocht Sam. Hy gie werom nei de efterkant fan 'e trein, pratend yn syn kommunikator. "Nina. Casper," flústere er. "Wy moatte Olga no fine! As wy nei Tjoemen noch yn dizze trein sitte, binne wy geschroefd."
  
  
  29
  Ferrotsje
  
  
  Glêzen en flessen eksplodearre boppe Perdue syn holle doe't Lilith iepene fjoer. Hy moast lang efter de kachelbalke dukke om't er te fier fan Lilith ôf wie om har te ûnderlizzen foardat se de trekker luts. No siet er werom yn in hoeke. Hy pakte in flesse tequila en swaaide de iepen flesse sadat de ynhâld oer de baly spatte. Hy helle in oanstekker út syn bûse, dy't er brûkte om in fjoer yn 'e kachel oan te stekken, en stiek de alkohol oan om Lilith ôf te lieden.
  
  Op it momint dat de flammen by de toanbank opstutsen, sprong er oerein en sprong op har. Purdue wie net sa rap as ea, fanwegen de efterútgong feroarsake troch syn frij nije besunigings op it wurk. Lokkich foar him wie se in earm skot doe't de skulls mar in pear sintimeter fan har ôf wiene en hy hearde har noch trije ôfsjitten. Reek waaide út 'e baly doe't Perdue Lilith oanfallen, besykje it gewear fan har te pakken.
  
  "En ik besocht jo te helpen wat belangstelling foar wittenskip werom te krijen!" - gromde er ûnder de druk fan de striid. "No hawwe jo krekt bewiisd dat jo in kâldbloedige moardner binne, krekt lykas dizze man sei!"
  
  Se knikte Perdue. Bloed streamde troch syn sinussen en út syn noas, mongen mei Masters' bloed op 'e flier. Se sisde: "Alles watst dwaan moast wie de fergeliking wer foltôgje, mar do moast my ferriede foar it fertrouwen fan in frjemdling! Do bist sa slim as Philip sei doe't er stoar! Hy wist dat jo gewoan in egoïstyske bastard wiene dy't mear belang hechte oan reliken en it ôfpersen fan 'e skatten fan oare lannen dan soargje foar de minsken dy't jo bewûnderje.
  
  Perdue besleat him dêr net mear skuldich oer te fielen.
  
  "Sjoch wêr't de soarch foar minsken my brocht hat, Lilith!" - makke er beswier, en smiet har op 'e grûn. Masters' bloed kleefde oan har klean en skonken as beset troch syn moardner, en se raasde by de gedachte. "Do bist in ferpleechster," snoarde Perdue, en besocht har gewearhân op 'e flier te smiten. "It is gewoan bloed, is it net? Nim dyn ferrekte medisinen!"
  
  Lilith spile net earlik. Mei al har krêft drukte se de frisse littekens fan Perdue del, wêrtroch't er fan pine rôp. By de doar hearde se de feiligens besykje it te iepenjen, en de namme fan Perdue rôp doe't it brânalarm ôfgie. Lilith ferliet it idee om Perdue te fermoardzjen, te kiezen om te ûntsnappen. Mar net foar't se de trep del nei de serverkeamer rûn om nochris it lêste stik gegevens werom te heljen dat op 'e âlde masine statysk stie. Se skreau se op yn Perdue's pinne en rûn nei boppen nei syn sliepkeamer om har tas en kommunikaasjeapparaten te pakken.
  
  Beneden sloech de feiligens op 'e doar, mar Perdue woe har fange wylst se dêr wie. As hy de doar foar har iependie, soe Lilith tiid hawwe om te ûntkommen. Syn hiele liif die en brânde fan har oanslach, hy gyng de trep op om har te ûnderskepen.
  
  Perdue rûn har tsjin by de yngong fan in tsjustere gong. Lilith seach as hie se in fjochtpartij krigen mei in gasmaaier, en wiisde de Glock rjocht op him. "It is te let, David. Ik haw krekt it lêste diel fan Einstein syn fergeliking trochjûn oan myn kollega's yn Ruslân.
  
  Har finger begon te strakkerjen, dit kear joech him gjin manier om te ûntkommen. Hy telde har kûgels en se hie noch in heale klip oer. Perdue woe syn lêste mominten net besteegje oan it tsjûgjen fan syn ferskriklike swakkens. Hy hie nearne om te rinnen, om't beide muorren fan 'e gong him oan beide kanten omsingelen en befeiligingsmannen noch de doarren bestoarme. In rút sloech ûnderoan en se hearden it apparaat úteinlik it hûs ynbarsten.
  
  "It liket derop dat it tiid is dat ik fuortgean," glimke se troch brutsen tosken.
  
  In hege figuer ferskynde fan efter har yn 'e skaden, syn slach lâne fjouwerkant oan 'e basis fan har skedel. Lilith stoarte daliks yn, wêrtroch Perdue har oanfaller wie. "Ja, mefrou, ik doar te sizzen dat it heech tiid wurdt dat jo dit dogge," sei de strange butler.
  
  Perdue raasde fan wille en opluchting. Syn knibbels sloegen, mar Charles pakte him krekt op 'e tiid. "Charles, do bist in gesicht om te sjen," mompele Perdue doe't syn butler it ljocht oansette om him nei it bêd te helpen. "Wat dochsto hjir?"
  
  Hy siet Perdue del en seach him oan as wie er gek. "No, hear, ik wenje hjir."
  
  Perdue wie útput en hie pine, syn hûs rûkte nei in oven, en de ytsealflier wie fersierd mei in deade, en dochs lake er fan wille.
  
  "Wy hearden shots," ferklearre Charles. "Ik kaam myn dingen út myn appartemint op te heljen. Om't de befeiliging der net yn koe, kaam ik lykas altyd troch de keuken yn. Ik haw myn kaai noch, sjoch?
  
  Perdue wie ekstreem bliid, mar hy moast Lilith's oerdrachtapparaat krije foardat hy útstie. "Charles, kinne jo har tas nimme en it hjir bringe?" Ik wol net dat de plysje har it werom jout sa gau as se hjir binne.
  
  "Fansels, hear," andere de butler, as wie er nea fuortgien.
  
  
  tritich
  Chaos, diel I
  
  
  De Sibearyske moarnskilte wie in spesjale soarte fan hel. Der wie gjin ferwaarming dêr't Nina, Sam en Casper ferstoppe. It wie mear as in lytse kast foar ark en ekstra linnen, hoewol't de Valkyrie in ramp nadere en amper opslach nedich wie foar treastartikelen. Nina skodde fûl, en wriuwde har gloved hannen byinoar. Yn 'e hope dat se Olga fûn hiene, wachte se op Sam en Casper om werom te kommen. Oan 'e oare kant wist se dat as se har ûntdutsen, it wat opskuor meitsje soe.
  
  De ynformaasje dy't Sam trochstjoerde, makke Nina dea bang. Nei alle gefaren dy't se ûnder de ekspedysjes fan Purdue tsjinkaam, woe se net tinke om har ein te treffen yn in nukleêre eksploazje yn Ruslân. Hy wie op 'e weromreis, socht nei de diningauto en de galeien. Kasper kontrolearre de lege fakken, mar hy hie in sterk fermoeden dat Olga fêsthâlden waard troch ien fan de wichtichste smjunten yn de trein.
  
  Oan 'e ein fan 'e earste koets stoppe er foar Taft syn fak. Sam meldde dat hy Taft mei Bessler yn 'e masinekeamer seach, wat in ideale tiid like foar Casper om it lege pân fan Taft te ynspektearjen. Hy lei it ear nei de doar en harke. Der wiene gjin lûden útsein it kreaken fan de trein en de kachels. Fansels siet it fak op slot doe't er besocht de doar iepen te dwaan. Casper ûndersocht de panielen neist de doar om de yngong fan de keamer te finen. Hy luts in stielen plaat fan 'e râne fan 'e doar ôf, mar it wie te sterk.
  
  Iets trok syn oandacht ûnder it keale blêd, eat dat him in kjeld nei ûnderen stjoerde. Casper hypte doe't hy it titanium ûnderste paniel en it ûntwerp erkende . Der klopte wat yn 'e keamer, dy't him twong om in manier te finen om yn te gean.
  
  Tink mei dyn holle. Do bist in yngenieur," sei er tsjin himsels.
  
  As it wie wat er tocht, dan wist er de doar iepen te dwaan. Hy krûpte fluch werom yn 'e efterkeamer dêr't Nina wie, yn' e hope te finen wat er nedich wie tusken it ark.
  
  "Och, Casper, do silst my in hertoanfal jaan!" flústere Nina doe't er efter de doar ferskynde. "Wêr is Sam?"
  
  "Ik wit it net," antwurde hy fluch, en seach folslein soargen. "Nina, fyn my asjebleaft wat as in magneet. Sneller asjebleaft ".
  
  Ut syn oanstriid besefte se dat der gjin tiid wie foar fragen, dat se begûn te rommeljen troch de doazen mei panielen en op 'e planken op syk nei in magneet. "Binne jo wis dat der magneten op 'e trein wiene?" - frege se him.
  
  Syn sykheljen gie flugger doe't er socht. "Dizze trein beweecht yn in magnetysk fjild dat troch de rails útstjoerd wurdt. Der moatte hjir losse stikken kobalt of izer sitte."
  
  "Wêr liket it op?" woe se witte wylst se wat yn 'e hân hie.
  
  "Nee, it is gewoan in hoekkraan," merkte hy op. "Sykje nei wat saaier. Jo witte hoe't in magneet derút sjocht. Dit soarte fan guod, mar gewoan grutter."
  
  "Lykas dit?" - frege se, syn ûngeduld opwekke, mar se besocht allinnich te helpen. Suchtich wie Casper it mei har iens en seach nei wat se hie. Se hold in grize skiif yn 'e hannen.
  
  "Nina!" - rôp er. "Ja! It is perfekt!"
  
  In tút op it wang beleanne Nina foar it finen fan har wei nei Taft syn keamer, en foardat se it wist, wie Casper bûten de doar. Hy botste rjocht op Sam yn it tsjuster, beide manlju skriemden by de hommels start.
  
  "Wat dochst do?" frege Sam op in driuwende toan.
  
  "Ik sil dit brûke om yn Taft's keamer te kommen, Sam. Ik bin der wis fan dat hy Olga dêr hie," raasde Casper, en besocht Sam foarby te triuwen, mar Sam blokkearre syn wei.
  
  "Dêr kinst no net hinne. Hy is krekt werom yn syn fak, Casper. Dit is wat my hjir werom kaam. Gean werom nei binnen mei Nina," befel hy, en kontrolearre de gong efter har. In oare figuer kaam oan, in grutte en ymposante figuer.
  
  "Sam, ik moat har krije," kreunde Casper.
  
  "Ja, en do silst, mar tink mei dyn holle, dude," Sam antwurde, sûnder seremoanje triuwe Casper de opslachromte. "Jo kinne der net komme wylst hy der is."
  
  "Ik kin. Ik sil him gewoan deadzje en har nim, "jilde de wanhopige natuerkundige, en grypte nei roekeleaze mooglikheden.
  
  "Sit gewoan efteroer en ûntspanne. Se sil oant moarn nearne hinne. Wy hawwe teminsten in idee wêr't se is, mar op dit stuit moatte wy de holle stil hâlde. De wolf komt," sei Sam strang. Noch ien kear makke de fermelding fan syn namme Nina siik. De trije fan harren dûkten en sieten roerleas yn it tsjuster, harkjend nei Wolf marsjearje foarby, kontrolearje de gong. Hy skode ta in halte foar harren doar. Sam, Casper en Nina hâlde har sykheljen yn. Wolff fûlde mei de doarknop nei harren skûlplak en hja makken har foar ûntdekking, mar ynstee die er de doar goed op slot en gie fuort.
  
  "Hoe komme wy derút?" Nina siet. "Dit is gjin fak dat kin wurde iepene fan binnen! Hy hat gjin blokkearjen! "
  
  "Sjoch gjin soargen," sei Casper. "Wy kinne dizze doar iepenje lykas ik de Taft-doar soe iepenje."
  
  "Mei help fan in magneet," antwurde Nina.
  
  Sam wie yn de war. "Fertelle".
  
  "Ik tink dat jo gelyk hawwe dat wy sa gau mooglik út dizze trein moatte, Sam," sei Casper. "Jo sjogge, it is net echt in trein. Ik herken syn ûntwerp omdat ... ik boude it. Dit is it skip dêr't ik wurke oan foar de Kommisje! Dit is in eksperiminteel skip dat se plannen brûke om de barriêre te brekken mei snelheid, gewicht en fersnelling. Doe't ik besocht yn Taft syn keamer te kommen, fûn ik de ûnderlizzende panielen, magnetyske platen, dy't ik op in skip pleatst hie by de bou fan Meerdalwood. Dit is de grutte broer fan in eksperimint dat in pear jier lyn ferskriklik ferkeard gie, de reden dat ik it projekt ferlitten hie en Taft ynhierd."
  
  "Oh myn God!" Nina knikte. "Is dit in eksperimint?"
  
  "Ja," stimde Sam yn. No makket alles sin. "Masters ferklearre dat se de fergeliking fan Einstein, fûn troch Purdue yn The Lost City, brûke om dizze trein - dit skip - te fersnellen nei hypersonyske snelheid om de feroaring yn dimensjes mooglik te meitsjen?"
  
  Casper suchte mei in swier hert. "En ik boude it. Se hawwe in module dy't de ferneatige atoomenerzjy sil fange op it punt fan ynfloed en it brûke as in kondensator. D'r binne in protte fan har yn ferskate lannen, ynklusyf jo wenplak, Nina. "
  
  "Dêrom brûkten se McFadden," realisearre se. "Fok my."
  
  "Wy moatte wachtsje oant moarn," Sam skodholle. "Taft en syn thugs lâne yn Tyumen, wêr't in delegaasje de Tyumen-krêftsintrale sil ynspektearje. It fanke is dat se net weromgean nei delegaasje. Nei Tjoemen giet dizze trein rjochttroch de bergen yn foarby Novosibirsk, en fersnelt mei elke sekonde.
  
  
  ***
  
  
  De oare deis, nei in kâlde nacht mei in bytsje sliep, hearden trije stovaways de Valkyrie it stasjon yn Tjoemen yngean. Oer de intercom kundige Bessler oan: "Dames en hearen, wolkom by ús earste ynspeksje, stêd Tyumen."
  
  Sam knuffelde Nina strak, besykje har waarm te hâlden. Hy bemoedige himsels mei koarte sykheljen en seach nei syn kammeraten. "Momint fan wierheid, minsken. Sadree't se allegear út 'e trein komme, sil elk fan ús ús eigen kompartement nimme en Olga sykje."
  
  "Ik ha de magneet yn trije stikken brutsen, sadat wy komme koene wêr't wy hinne moasten," sei Kasper.
  
  "Doe gewoan kalm as jo obers of oar personiel tsjinkomme. Se witte net dat wy net yn in band sitte," advisearre Sam. "Gean. Wy hawwe maksimaal in oere."
  
  De trije splitten útinoar, stapke foar stapke troch de bewegingleaze trein om Olga te finen. Sam frege him ôf hoe't Masters syn missy dien hie en oft it him slagge Perdue te oertsjûgjen om de fergeliking net te foltôgjen. Wylst er troch de kasten, ûnder bêden en tafels rommele, hearde er in lûd yn 'e galei doe't se har klearmeitsje om fuort te gean. Har skift einige op dizze trein.
  
  Casper gie troch mei syn plan om Taft syn keamer yn te brekken, en syn twadde plan wie om foar te kommen dat de delegaasje wer op de trein stapte. Mei help fan magnetyske manipulaasje krige hy tagong ta de keamer. Doe't Casper de keamer ynkaam, liet er in gjalp fan panyk los dy't sawol Sam as Nina hearden. Op it bêd seach er Olga, boeien en wreed. Sterker noch, hy seach Wolf by har op bêd sitten.
  
  "Hey Jacobs," gnyske Wolf op syn mislike wize. "Ik wachte allinnich op dy."
  
  Casper hie gjin idee wat te dwaan. Hy tocht dat Wolf de oaren begeliede, en him njonken Olga sitten sjen wie in nachtmerje. Mei in kwea gniffel raasde Wolf nei foaren en pakte Casper. Olga har gûlen wie demp, mar se focht sa hurd tsjin har beheiningen dat har hûd op plakken ôfskuord waard. Casper's klappen wiene nutteloos tsjin de stielen romp fan 'e bandit. Sam en Nina raasden út 'e gong om him te helpen.
  
  Doe't Wolf Nina seach, beferzen syn eagen op har. "Jo! Ik haw dy fermoarde."
  
  "Frek dy, freak!" Nina daagde him út, hâlde har ôfstân. Se lei him krekt lang genôch foar Sam om te hanneljen. Mei folle krêft skopte Sam Wolfe syn knibbel, en ferplettere it op 'e knibbel. Mei in brul fan pine en lilkens sonk Wolf, en liet syn gesicht wiid iepen foar Sam om syn fûsten op te reinen. De bandit wie wend om te fjochtsjen en skeat Sam ferskate kearen.
  
  "Befrij har en stap fan dizze ferrekte trein! No!" Nina raasde nei Casper.
  
  "Ik moat Sam helpe," protestearre er, mar de ûnhuere histoarikus pakte syn hân en triuwde him nei Olga.
  
  "As jim twa net út dizze trein komme, sil it allegear foar neat wêze, dokter Jacobs!" Nina raasde. Casper wist dat se gelyk hie. Der wie gjin tiid om te pleitsjen of nei te tinken oer alternativen. Hy makke syn freondinne los, wylst Wolf in stevige knibbel oan Sam syn mage lei. Nina besocht wat te finen om him út te slaan, mar gelokkich kaam Dima, de kontaktpersoan fan 'e Bratva, har by. Doe't se in protte wist oer nauwe bestriding, fermoarde Dima Wolf gau, en rêdde Sam fan in oare slach op it gesicht.
  
  Kasper fierde de slim ferwûne Olga út en seach werom nei Nina foardat hy fan de Valkyrie stapte. De histoarikus blies se in tút en beweech se om fuort te gean foardat se wer yn 'e keamer ferdwûn. Hy moast Olga nei it sikehûs bringe, en frege foarbygongers wêr't de tichtste medyske foarsjenning wie. Se joegen fuortendaliks help oan it ferwûne pear, mar op in ôfstân kaam de delegaasje werom.
  
  Zelda Bessler krige de oerdracht dy't Lilith Hearst stjoerde foardat se oerweldige waard troch de butler yn Reichtisusis en de timer op 'e motor waard ynsteld om te begjinnen. Flashing reade ljochten ûnder it paniel oanjûn de aktivearring fan de ôfstânsbetsjinning apparaat holden troch Clifton Taft. Se hearde dat de groep wer oan board kaam en gie nei de achterkant fan de trein om it skip te ferlitten. Doe't se lûd hearde yn 'e keamer fan Taft, besocht se foarby te gean, mar Dima stoppe har.
  
  "Jo sille bliuwe!" - hy âle. "Gean werom nei de kontrôlekeamer en skeakelje út!"
  
  Zelda Bessler wie efkes ferbjustere, mar wat de Bratva soldaat net wist wie dat se wie bewapene, krekt as hy. Se iepene it fjoer op him, en skuorde syn liif yn strips karmozijnrode fleis. Nina wie stil om gjin oandacht te lûken. Sam wie bewusteloos op 'e flier, lykas Wolf, mar Bessler moast de lift fange en tocht dat se dea wiene.
  
  Nina besocht Sam ta syn sinnen te bringen. Se wie sterk, mar d'r wie gjin manier dat se it berikke koe. Ta har skrik fielde se dat de trein begon te bewegen en in opnommen oankundiging kaam út 'e sprekkers. "Dames en hearen, wolkom werom yn Valkyrie." Us folgjende ynspeksje sil plakfine yn 'e stêd Novosibirsk.
  
  
  31
  Korrigearjende maatregels
  
  
  Nei't de plysje it grûngebiet fan Reichtisusis ferliet mei George Masters yn in lichemtas en Lilith Hearst yn boeien, struide Perdue troch de sombere omjouwing fan syn lobby en oanswettende wen- en ytsealen. Hy beoardiele de skea oan it plak troch de kûgelgaten yn har palissander muorrepanielen en meubels. Hy stoarre nei de bloedflekken op syn djoere Perzyske tapijten en tapijten. It reparearjen fan de ferbaarnde bar en skea oan it plafond soe nei alle gedachten wat tiid duorje.
  
  "Tee, hear?" Charles frege, mar Perdue seach as hel op syn fuotten. Perdue rûn swijend nei syn serverkeamer. "Ik wol wat tee, tank, Charles." Perdue syn blik waard oanlutsen nei de figuer fan Lillian dy't yn 'e keukendoar stie, en glimke nei him. "Hoi Lily."
  
  "Hallo, menear Perdue," strielde se, bliid om te witten dat it goed wie.
  
  Perdue rûn yn 'e tsjustere iensumens fan in waarme, hummende keamer fol mei elektroanika, wêr't hy him thús fielde. Hy ûndersocht de telltale tekens fan opsetlike sabotaazje fan syn bedrading en skodde de holle. "En se freegje har ôf wêrom't ik single bliuw."
  
  Hy besleat om troch de berjochten troch syn privee tsjinners te sjen en wie skrokken om wat tsjuster en onheilspellend nijs fan Sam te finen, hoewol it in bytsje let wie. Perdue syn eagen skennen de wurden fan George Masters, de ynformaasje fan Dr. Casper Jacobs, en it folsleine ynterview dat Sam mei him hâlden hie oer it geheime plan om de ôffurdigen te deadzjen. Perdue herinnerde dat Sam nei Belgje wie, mar sûnt is neat fan him heard.
  
  Charles brocht syn tee. It aroma fan Earl Grey yn it waarme aroma fan komputerfans wie de himel foar Perdue. "Ik kin net genôch ferûntskuldigje, Charles," fertelde hy de butler dy't syn libben rêde. "Ik skamje my foar hoe maklik ik bin beynfloede en hoe't ik die, allegear fanwegen in ferdomde frou."
  
  "En foar in seksuele swakte foar lange divyzje," grapke Charles op syn droege manier. Perdue moast laitsje, wylst syn lichem pine. "Alles is goed, hear. Salang alles goed einiget."
  
  "Sa sil it wêze," glimke Perdue, en skodde de hân fan Charles. "Witte jo wannear't it kaam, of hat menear Cleave belle?"
  
  "Spitigernôch, nee, hear," antwurde de butler.
  
  "Dr. Gould?" hy frege.
  
  "Nee, hear," antwurde Charles. "Gjin wurd. Jane komt moarn werom as dat helpt.
  
  Perdue seach troch syn satellytapparaat, e-post en persoanlike tillefoan en fûn dat se allegear fol wiene mei miste oproppen fan Sam Cleave. Doe't Charles de keamer ferliet, skodde Perdue. It bedrach fan gaos feroarsake troch syn obsesje mei Einstein syn fergeliking wie ferwerplik, en hy moast begjinne skjinmeitsjen hûs, sa te sizzen.
  
  Op syn buro stie de ynhâld fan Lilith syn beurs. Hy joech har al trochsocht tas oan de plysje. Under de technology dy't se droech, fûn hy har stjoerder. Doe't er seach dat de foltôge fergeliking nei Ruslân stjoerd wie, stoppe Perdue syn hert.
  
  "Allemachtich!" - hy ademde út.
  
  Perdue sprong daliks oerein. Hy naam in flugge slokje fan syn tee en rûn nei in oare server dy't satellytferstjoering koe stypje. Syn hannen trillen doe't er hastich. Sadree't de ferbining wie oprjochte, Perdue begûn skriuwen koade as gek, triangulating it sichtbere kanaal te folgjen de posysje fan de ûntfanger. Tagelyk folge it it apparaat op ôfstân dat it objekt kontroleart wêrnei't de fergeliking waard stjoerd.
  
  "Wolle jo in oarlochspul spylje?" hy frege. "Lit my jo herinnerje mei wa't jo te krijen hawwe."
  
  
  ***
  
  
  Wylst Clifton Taft en syn lakeien mei ûngeduldich martini's nipten en entûsjast op de resultaten fan har rendabele mislearring ôfwachten, gie har limousine nei it noardeasten rjochting Tomsk. Zelda hie in stjoerder dy't de slûzen fan 'e Valkyrie kontrolearre en gegevens tsjin moeting.
  
  "Hoe giet it?" frege Taft.
  
  "De fersnelling is op it stuit op doel. Se soene oer sawat tweintich minuten Mach 1 moatte benaderje, "sei Zelda selsmoard. "It liket derop dat Hearst har wurk nei alle gedachten dien hat. Wolf naam syn eigen konvoai?"
  
  "Gjin idee," sei McFadden. "Ik besocht him te skiljen, mar syn mobile telefoan wie útskeakele. Om de wierheid te sizzen bin ik bliid dat ik net mear mei him te krijen ha. Jo moatte sjoen hawwe wat er mei dokter Gould die. Ik fielde hast, hast, sorry foar har.
  
  "Hy die syn diel. Hy gie nei alle gedachten nei hûs om syn spotter te neuken, "gromde Taft mei in perverse laits. "Trouwens, ik seach Jacobs justerjûn yn 'e trein, mei myn keamersdoar te rommeljen."
  
  "Oké, dan is hy ek fersoarge," gnyske Bessler, bliid om syn plak yn te nimmen as projektmanager.
  
  
  ***
  
  
  Underwilens, oan board fan de Valkyrie, besocht Nina wanhopich Sam wekker te meitsjen. Se koe de trein sa no en dan fiele. Har lichem lei net, en fielde de G-krêft-effekten fan 'e hurdrinnende trein. Bûten yn 'e gong hearde se it betize gemompel fan 'e ynternasjonale delegaasje. Ek se fielden it triljen fan 'e trein en, mei noch in galei noch in bar by de hân, begûnen se erchtinkend te wurden oer de Amerikaanske magnaat en syn makkers.
  
  "Se binne hjir net. Ik haw kontrolearre,' hearde se de fertsjintwurdiger fan 'e Feriene Steaten de oaren fertelle.
  
  "Miskien bliuwe se efter?" de Sineeske ôffurdige suggerearre.
  
  "Wêrom binne se fergetten om op har eigen trein te stappen?" - suggerearre immen oars. Earne yn de folgjende koets begûn immen te kotsen. Nina woe gjin panyk meitsje troch de situaasje te ferdúdlikjen, mar it soe better wêze as se allegear spekulearje te litten en gek wurde
  
  Doe't Nina de doar útseach, beweech it haad fan it Atomic Energy Agency om har te benaderjen. Se die it efter har ticht, sadat de man it ûnbewuste lichem fan Wolf Kretchoff net sjen soe.
  
  "Minhear, myn namme is Dr. Gould út Skotlân. Ik kin jo fertelle wat der bart, mar ik moat dat jo kalm bliuwe, begrypt jo? "- begon se.
  
  "Wêr giet it oer?" - frege er skerp.
  
  "Harkje goed. Ik bin net jo fijân, mar ik wit wat der bart en ik haw jo nedich om de delegaasje oan te sprekken mei in útlis wylst ik besykje it probleem op te lossen, "sei se. Stadich en kalm joech se de ynformaasje oer oan de man. Se koe sjen dat er hieltyd eangstiger waard, mar se hold har toan sa kalm en kontrolearre mooglik. Syn gesicht waard griis, mar hy behâlde syn kalmte. Hy knikte tsjin Nina en gie fuort om mei de oaren te praten.
  
  Se rûn werom de keamer yn en besocht Sam wekker te meitsjen.
  
  "Sam! Wekker wurde, om Kristus wille! Ik bin dy nedich!" se jankte, sloech Sam syn wang, besocht net sa wanhopich te wurden dat se him slaan mocht. "Sam! Wy geane dea. Ik wol selskip!"
  
  "Ik sil dy selskip hâlde," sei Wolf sarkastysk. Hy waard wekker fan 'e ferpletterjende klap dy't Dima him tadiene, en wie bliid om in deade mafia-soldaat oan 'e foet fan 'e koets te sjen, dêr't Nina oer Sam bûgde.
  
  "God, Sam, as der oait in goeie tiid is om wekker te wurden, dan is it no," mompele se, en sloech him oer it gesicht. It laitsjen fan 'e Wolf feroarsake echte horror yn Nina, wêrtroch't se har syn wredens tsjin har ûnthâlde. Hy krûpte oer it bêd, syn antlit bloedich en lef.
  
  "Mear wolle?" hy gnyske, der kaam bloed op syn tosken. "Ik meitsje dy dizze kear hurder gûle, hè?" Hy lake wyld.
  
  It wie dúdlik dat Sam net op har reagearre. Nina rikte rêstich nei Dima syn tsien-inch khanjali, in prachtige en deadlik skerpe dolk yn in holster ûnder har earm. Ien kear yn har macht, se fielde mear selsbetrouwen, en Nina wie net bang te tajaan oan harsels dat se wurdearre de kâns om te nimmen wraak op him.
  
  "Tankewol, Dima," mompele se doe't har eagen op it rôfdier foelen.
  
  Wat se net ferwachte wie syn hommels oanfal op har. Syn enoarme lichem bûgde op 'e râne fan it bêd om har te ferpletterjen, mar Nina reagearre fluch. Rôlje fuort, se ûntwyk syn oanfal en wachte op it momint dat er op 'e flier foel. Nina helle in mes, rjochte it direkt op syn kiel, en stiek de Russyske bandit yn in djoer pak. It blêd kaam him yn 'e kiel en gyng troch him hinne. Se fielde hoe't de tip fan it stiel de wervels yn syn nekke loslitte, en it spinalkord trochsnien.
  
  Hysterysk, Nina koe it net mear úthâlde. Valkyrie raasde wat mear, triuwde de gal út har en yn 'e kiel. "Sam!" raasde se oant har stim bruts. It hoegde net, om't de ôffurdigen yn 'e diningwein like oerstjoer wiene. Sam waard wekker, syn eagen dûnsen yn har kassen. "Wordje wekker, memmedokter!" - raasde se.
  
  "Ik wurd wekker!" hy huvere, kreunend.
  
  "Sam, wy moatte no nei de masinekeamer!" - snuffele se, gûlend fan skok nei har nije test mei Wulf. Sam siet oerein om har te knuffeljen en seach bloed út 'e nekke fan it meunster streame.
  
  "Ik haw him, Sam," raasde se.
  
  Hy glimke: "Ik koe gjin better wurk dien hawwe."
  
  Snuffeljend gyng Nina oerein en makke har klean rjocht. "Masjinekeamer!" sei Sam. "Dit is it ienige plak dat ûntfangst hat, ik bin der wis fan." Se wosken en droech de hannen gau yn 'e bekken en raasden nei de foarkant fan 'e Valkyrie. Doe't Nina de ôffurdigen lâns rûn, besocht se har te kalmearjen, hoewol se derfan oertsjûge wie dat se allegear nei de hel wiene.
  
  Ien kear yn 'e masinekeamer ûndersochten se de flikkerjende ljochten en kontrôles foarsichtich.
  
  "Niets fan dit hat neat te meitsjen mei it rinnen fan dizze trein," squealed Sam yn frustraasje. Hy helle syn telefoan út syn bûse. "God, ik kin net leauwe dat dit noch wurket," sei er, en besocht in sinjaal te finen. De trein fersnelde noch in kerf, en gûlen folden de weinen.
  
  "Jo kinne net gûle, Sam," sei se froast. "Do witst it".
  
  "Ik rop net," hoaste er fan 'e krêft fan 'e snelheid. "Aankoarten kinne wy net ferhúzje. Dan begjinne ús bonken te knarsten."
  
  Se seach fansiden nei him. "Ik hoech dit net te hearren."
  
  Hy ynfierde in koade yn syn tillefoan, in koade dy't Perdue him jûn hie, om te ferbinen mei it satellytfolchsysteem, dat gjin ûnderhâld nedich hie om te operearjen. "Asjeblyft, God, lit Purdue dit sjen."
  
  "Net wierskynlik," sei Nina.
  
  Hy seach har mei oertsjûging oan. "Us ienige kâns."
  
  
  32
  Chaos, diel II
  
  
  
  Railway Clinical Sikehûs - Novosibirsk
  
  
  Olga wie noch yn serieuze tastân, mar waard ûntslein fan 'e intensive care, en herstelde yn in priveekeamer betelle troch Casper Jacobs, dy't oan har bêd bleau. Sa no en dan kaam se wer by bewustwêzen en prate se in bytsje, om dan wer yn 'e sliep te fallen.
  
  Hy waard lilk troch it feit dat Sam en Nina moasten betelje foar wat syn tsjinst oan 'e Swarte Sinne hie laat ta. Dat makke him net allinne oerstjoer, mar makke him ek lilk dat de Amerikaanske slak Taft de oansteande trageedzje wist te oerlibjen en mei Zelda Bessler en dy Skotske ferliezer McFadden te fieren. Mar wat him oer de râne dreau, wie it witten dat Wolf Kretchoff fuortkomme soe mei wat er Olga en Nina die.
  
  Dwaas tinkend besocht de besoarge wittenskipper in manier te finen om wat te dwaan. Oan 'e positive kant besleat hy dat alles net ferlern wie. Hy neamde Perdue, krekt as de earste kear, doe't er hieltyd besocht him te berikken, mar dizze kear antwurde Perdue.
  
  "Myn god! Ik kin it net leauwe dat ik by dy kaam,' sykhelle Casper.
  
  "Ik bin bang dat ik in bytsje ôfleid waard," antwurde Perdue. "Is dit Dr. Jacobs?"
  
  "Hoe witsto it?" frege Kasper.
  
  "Ik sjoch jo nûmer op myn satellyt tracker. Binne jo mei Sam? frege Perdue.
  
  "Nee, mar it is troch him dat ik skilje," antwurde Casper. Hy lei alles oan Perdue út, krekt dêr't hy en Olga út 'e trein moasten, en hie gjin idee wêr't Taft en syn hantlangers hinne soene. "Ik leau lykwols dat Zelda Bessler in ôfstânsbetsjinning hat foar de Valkyrie-kontrôlepanielen," sei Casper Perdue.
  
  De miljardêr glimke om it flikkerjen fan syn kompjûterskerm. "Dus, is dit wat it is?"
  
  "Hawwe jo in posysje?" - rôp Casper optein. "Menear Perdue, kin ik dizze trackingkoade asjebleaft hawwe?"
  
  Purdue learde út it lêzen fan Dr. Jacobs syn teoryen dat de man in sjeny op himsels wie. "Hawwe jo in pinne?" Perdue gniisde, fielde him wer as syn âlde gierige sels. Hy manipulearre de situaasje wer, ûnberikber mei syn technology en yntelliginsje, krekt as yn 'e âlde dagen. Hy kontrolearre it sinjaal fan Bessler syn ôfstân apparaat en joech Casper Jacobs de tracking koade. "Wat silst dwaan?" - frege er oan Casper.
  
  "Ik sil in mislearre eksperimint brûke om te soargjen foar in suksesfolle útroeging," antwurde Casper kâld. "Foardat ik gean. Haast asjebleaft as jo wat kinne dwaan om Valkyrie's magnetisme te ferswakjen, hear Perdue. Jo freonen sille ynkoarten in gefaarlik poadium yngean wêrfan se net weromkomme. "
  
  "Goed lok, âlde," sei Perdue ôfskie fan syn nije kunde. Hy ferbûn fuortdaliks mei it sinjaal fan it bewegende skip, wylst er tagelyk yn it spoarsysteem hackte dêr't it troch reizge. Hy gie nei in krusing yn 'e stêd Polskaya, dêr't, neffens berekkeningen, hy soe fersnelle nei Mach 3."
  
  "Hallo?" - hearde er fan de sprekker dy't ferbûn wie mei syn kommunikaasjesysteem.
  
  "Sam!" - rôp Perdue.
  
  "Purdue! Help ús!" - rôp er troch de sprekker. "Nina ferlear it bewustwêzen. De measte minsken op 'e trein hawwe ien. Ik bin gau myn sicht kwyt, en it liket hjir in ferrekte oven!"
  
  "Harkje, Sam!" - rôp Perdue oer syn stim. "Ik fokusje de baanmeganika op 'e nij as wy prate. Wachtsje noch trije minuten. Sadree't de Valkyrie fan trajekt wikselt, sil it har magnetyske generaasje ferlieze en fertrage!
  
  "Jezus Kristus! Trije minuten? Wy sille dan toast wêze!" Sam raasde.
  
  "Trije minuten, Sam! Hald fol!" Perdue raasde. By de doar fan de serverkeamer kamen Charles en Lillian oer om te sjen wat it gebrul feroarsake. Se wisten better as te freegjen of te bemuoien, mar se harken fan in ôfstân nei it drama, seagen ôfgryslik besoarge. "Fansels bringt it feroarjen fan spoaren it risiko fan in frontale botsing mei, mar op dit stuit sjoch ik gjin oare treinen," sei er tsjin twa fan syn meiwurkers. Lillian bea. Charles slokte hurd.
  
  Yn 'e trein hie Sam nei lucht, en fûn gjin treast yn it izige lânskip dat smolt doe't de Valkyrie foarby kaam. Hy pakte Nina op om har wer libben te jaan, mar syn lichem wie sa swier as in 16-wheeler en hy koe net fierder. "Mach 3 yn in pear sekonden. Wy binne allegear dea."
  
  In teken foar Polskaya ferskynde foar de trein en gie se yn in eachwink foarby. Sam hold syn azem yn, fielde dat syn eigen lichemsgewicht rap tanimme. Hy koe neat mear sjen, doe't er ynienen it gûlen fan in spoarwiksel hearde. De Valkyrie like ûntspoard te wurden troch de hommels breuk yn it magnetysk fjild nei it normale spoar, mar Sam hold Nina fêst. De turbulinsje wie enoarm en Sam en Nina syn lichems waarden smiten yn de keamer syn apparatuer.
  
  As Sam bang wie, nei't er noch in kilometer rûn, begûn de Valkyrie te ûntsporen. Se gie gewoan te hurd om op 'e spoaren te bliuwen, mar op dit stuit hie se genôch fertrage om te fersnellen nei ûnder normale snelheid. Hy sammele syn moed en knuffelde it ûnbewuste lichem fan Nina nei himsels, har holle mei syn hannen. In prachtige barst folge, folge troch it troch de duvel besetene skip dat mei in noch yndrukwekkende snelheid kapseisde. In oerlêst crash fold de masine yn de helte, shedding platen ûnder de bûtenste oerflak.
  
  Doe't Sam oan 'e kant fan 'e spoaren wekker waard, wie syn earste gedachte om elkenien der út te heljen foardat de brânstof útbaarnde. It wie ommers kearnbrânstof, tocht er. Sam wie gjin ekspert op hokker mineralen it flechtichst wiene, mar hy woe gjin kâns nimme mei thorium. Hy fûn lykwols dat syn lichem him folslein mislearre en hy koe gjin sintimeter bewege. Dêr siet er yn it iis fan Sibearje, besefte er hoe't er him fielde. Syn lichem woech noch in ton en even lyn wie er libben roastere, mar no wie er kâld.
  
  Guon oerlibjende leden fan 'e delegaasje krûpen stadichoan út op 'e frieze snie. Sam seach hoe't Nina stadich ta har ferstân kaam en doar te glimkjen. Har donkere eagen fladderden doe't se nei him seach. "Sam?"
  
  "Ja, myn leafste," hoaste er en glimke. "Der is ommers in God."
  
  Se glimke en seach nei de grize loft boppe har holle, útademjend mei opluchting en pine. Tankber sei se: "Tankewol, Perdue."
  
  
  33
  Ferlossing
  
  
  
  Edinburgh - trije wiken letter
  
  
  Nina waard behannele op in juste medyske foarsjenning nei't se en oare oerlibbenen mei al har ferwûnings yn 'e loft waarden. It duorre har en Sam trije wiken om werom te gean nei Edinburgh, wêr't har earste halte Reichtisousis wie. Purdue, yn in poging om opnij te ferbinen mei syn freonen, regele foar in grut cateringbedriuw om in diner te hostjen, sadat hy syn gasten koe dwaan.
  
  Bekend om syn eksintrisiteit, sette Perdue in presedint doe't hy syn húshâldster en butler útnoege foar in privee diner. Sam en Nina wiene noch swart en blau, mar se wiene feilich.
  
  "Ik nim oan dat in toast yn oarder is," sei er en tilde syn kristallen sjampanjeglês op. "Oan myn hurdwurkjende en altyd trouwe slaven, Lily en Charles."
  
  Lily giggle wylst Charles in rjocht gesicht hâldde. Se skode him yn 'e ribben. "Laitsje".
  
  "Ienris in butler, altyd in butler, myn leave Lillian," antwurde er iroanysk, wêrtroch't de oaren laitsje.
  
  "En myn freon David," interjected Sam. "Lit him allinich behanneling krije yn it sikehûs en jou thússoarch foar altyd op!"
  
  "Amen," stimde Perdue iens, mei grutte eagen.
  
  "Trouwens, hawwe wy wat mist yn 'e tiid dat wy yn Novosibirsk herstelden?" - frege Nina mei in mûle fol kaviaar en sâlt biskuit.
  
  "It kin my net skele," Sam skodholle en slokte syn sjampanje op om syn whisky op te foljen.
  
  "Jo fine dit miskien nijsgjirrich," fersekere Perdue harren mei in glim yn syn each. "It wie yn it nijs nei rapporten fan deaden en ferwûnings yn 'e treintrageedzje. Dat haw ik de dei nei't jo dêr yn it sikehûs opnommen wiene opskreaun . Kom it sjen."
  
  Se kearden har nei it laptopskerm dat Perdue op 'e noch ferkoarde bartafel hie. Nina gasped en stompte Sam by it oansjen fan deselde ferslachjouwer dy't rapportearre op 'e spoektrein dy't se doe foar Sam opnaam hie. It hie in ûndertitel.
  
  "Nei bewearingen dat in spoektrein twa teenagers fermoarde hat op ferlitten treinspoaren in pear wike lyn, bringt dizze ferslachjouwer jo nochris it net te tinken."
  
  Efter de frou, op 'e eftergrûn, wie in Russyske stêd mei de namme Tomsk.
  
  De ferwûne lichems fan 'e Amerikaanske tycoon Clifton Taft, de Belgyske wittenskipper Dr. Zelda Bessler en de Skotske boargemasterskandidaat de Hon. Juster waard Lance McFadden fûn op de treinspoaren. Lokale bewenners melde dat se in lokomotyf sjoen hawwe dy't skynber út it neat ferskine, wylst trije begeunstigers nei alle gedachten lâns de spoaren rûnen nei't har limousine stikken wie.
  
  "Elektromagnetyske pulsen dogge dat," gnyske Perdue út syn plak by de baly.
  
  Tomsk Boargemaster Vladimir Nelidov feroardiele de trageedzje, mar ferklearre dat it uterlik fan 'e saneamde spoektrein gewoan it gefolch wie fan' e trein dy't troch swiere snie gie dy't juster foel. Hy stie der op dat der neat frjemd wie oan it ferskriklike ynsidint en dat it gewoan in ûngelokkich ûngelok wie troch it min sicht.
  
  Perdue die it út en skodde de holle, glimkjend.
  
  "It liket derop dat Dr. Jacobs de help ynroppen hat fan 'e kollega's fan Olga's ferstoarne omke by de Russian Secret Physical Society," lake Perdue, en herinnerde him dat Kasper in mislearre fysika-eksperimint neamd hie yn Sam syn ynterview.
  
  Nina slokte har sherry. "Ik woe dat ik koe sizze dat ik it spyt my, mar dat bin ik net. Makket dit my in min persoan?"
  
  "Nee," antwurde Sam. "Jo binne in hillige, in hillige dy't kado's krijt fan 'e Russyske binde foar it fermoardzjen fan har wichtichste fijân mei in ferneatige dolk." Syn útspraak soarge foar mear laitsjen as se tocht hie.
  
  "Mar oer it algemien bin ik bliid dat Dr. Jacobs no yn Wyt-Ruslân is, fuort fan 'e gieren fan 'e nazi-elite," suchte Perdue. Hy seach Sam en Nina oan. "God wit dat hy syn dieden tûzen kear goed makke doe't hy my rôp, oars soe ik noait wisten dat jo yn gefaar wiene."
  
  "Slút dysels net út, Perdue," herinnerde Nina him. "It is ien ding dat hy jo warskôge, mar jo hawwe dochs it krúsjale beslút makke om jo skuld te boetsjen."
  
  Se knypeage: "Jo hawwe antwurde."
  
  
  EIN
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Preston W. Child
  Babylonyske masker
  
  
  Wêr is de betsjutting yn gefoelens as der gjin gesicht is?
  
  Wêr swalket de Bline as der allinnich mar tsjuster en gatten en leechte omhinne is?
  
  Wêr sprekt it Hert sûnder syn tonge fan 'e lippen los te litten om ôfskied te nimmen?
  
  Wêr is de swiete geur fan roazen en de azem fan in leafhawwer as de rook fan leagen ôfwêzich is?
  
  Hoe sil ik it dy fertelle?
  
  Hoe sil ik it dy fertelle?
  
  Wat ferbergje se efter har maskers?
  
  As har gesichten ferburgen binne en har stimmen twongen wurde?
  
  Hâlde se de himel?
  
  Of hawwe se de hel?
  
   - Masque de Babel (om 1682 - Versailles)
  
  
   Haadstik 1 - The Burning Man
  
  
  Nina knipperde breed.
  
  Har eagen harken nei har synapsen doe't har sliep yn 'e REM-sliep glied, wêrtroch't se yn 'e wrede klauwen fan har ûnderbewuste bleau. De ljochten wiene op 'e privee ôfdieling fan' e Heidelberg University Hospital yn 'e nacht fan' e nacht, wêr't Dr. Nina Gould sikehûs waard om, as it mooglik is, de skriklike effekten fan strielingsykte te eliminearjen. Oant no ta wie it lestich om te bepalen hoe kritysk har saak wier wie, om't de man dy't har begeliede net krekt it nivo fan har bleatstelling oerbringe. It bêste dat er sizze koe, wie dat er har oeren langer troch de ûndergrûnske tunnels fan Tsjernobyl swalke as hokker libbend skepsel oait weromkomme koe.
  
  "Hy hat ús net alles ferteld," befêstige ferpleechster Barken tsjin har lytse groep ûndergeskikten, "mar ik hie in dúdlik fermoeden dat it net iens de helte wie fan wat dokter Gould dêr ûnder moast foardat hy bewearde te hawwen fûn har." . Se skodholle en suchte. "Spitigernôch, koart fan it arrestearjen fan him foar in misdied dêr't wy gjin bewiis foar hawwe, moasten wy him gean litte en omgean mei de lytse ynformaasje dy't wy hiene."
  
  De ferplichte sympaty spile op 'e gesichten fan' e stazjêres, mar se maskere allinich de ferfeling fan 'e nacht ûnder profesjonele dekmantels. Harren jonge bloed song foar de frijheid fan 'e kroech dêr't de groep meastentiids byinoar kaam nei har ferskowing, of foar de omearming fan har leafhawwers yn dizze tiid fan 'e nacht. Suster Barken hie net folle geduld foar har dûbelsinnigens en miste it selskip fan har leeftydsgenoaten, wêr't se feitlike, twingende oardielen útwikselje koe mei dyjingen dy't like kwalifisearre en hertstochtlik wiene oer medisinen.
  
  Har bulte eachbollen kamen der ien foar ien troch, wylst se praat oer de tastân fan dokter Gould. De skuorde hoeken fan har tinne lippen draaiden nei ûnderen, en spruts it misnoegen út dat se faaks wjerspegele yn har hurde, lege toan as se praat. Njonken in rûge feteraan fan 'e Dútske medyske praktyk folge oan' e Universiteit fan Heidelberg, waard se ek bekend as in frij briljante diagnostyk. It wie in ferrassing foar har kollega's dat se noait de muoite hie om har karriêre fierder te meitsjen troch dokter te wurden of sels in fulltime adviseur.
  
  "Wat is de aard fan har omstannichheden, suster Barken?" - frege de jonge ferpleechster, skokkende har suster mei har show fan oprjochte belangstelling. De sûne, fyftichjierrige baas naam in minút om te antwurdzjen, en seach hast bliid dat er de fraach steld waard ynstee fan de hiele nacht yn 'e komatûsse blik fan 'e rjochte rûnten te stoarjen.
  
  "No, dat is alles wat wy útfine kinne fan 'e Dútske hear dy't har hjir brocht hat, ferpleechster Marx. Wy koene gjin bewiis fine oer de oarsaak fan har sykte oars as wat de man ús fertelde. Se suchte, frustrearre troch it gebrek oan ynformaasje oer Dr. Gould syn tastân. "Alles wat ik kin sizze is dat se liket op 'e tiid rêden te wêzen om behanneling te ûntfangen. Hoewol't se alle tekens fan akute fergiftiging hat, liket har lichem der befredigjend mei om te kinnen... foar no."
  
  Suster Marx knikte en negearre de spottende reaksjes fan har kollega's. Dit yntrigearre har. Se hie ommers in protte oer dizze Nina Gould fan har mem heard. Yn 't earstoan, fan' e manier wêrop se oer har petearde, tocht se dat har mem de lytse Skotske histoarikus eins koe. It duorre lykwols net lang medyske studint Marlene Marks om te learen dat har mem gewoan in fûle lêzer wie fan tydskriften en twa boeken útjûn troch Gould. Sa wie Nina Gould wat fan in ferneamdens yn har hûs.
  
  Wie dit noch ien fan 'e geheime ekskurzjes dy't de histoarikus ûndernaam, lykas dy't se yn har boeken licht oanrekke? Marlene frege har faaks ôf wêrom't dokter Gould net mear skreau oer har aventoeren mei de ferneamde Edinboarch ûntdekkingsreizger en útfiner David Perdue, mar earder ferwiisde nei tal fan reizen. Dêrnei wie der de bekende ferbining mei de wrâldferneamde ûndersiikssjoernalist Sam Cleave, oer wa't Dr Gould skreau. Mem Marlene spruts net allinnich oer Nina as in freon fan 'e famylje, mar spruts ek oer har libben as wie de cantankerous histoarikus in rinnende soap opera.
  
  It wie mar in kwestje fan tiid foardat Marlene syn mem begûn te lêzen boeken oer Sam Cleave of dy publisearre troch himsels, al wie it mar om mear te learen oer de oare keamers yn de grutte Gould hearehûs. It wie fanwegen al dizze mania dat de ferpleechster it ferbliuw fan Gould yn Heidelberg geheim hâlde, út benaud dat har mem in ienfroulike mars de westlike fleugel fan 'e 14e-ieuske medyske foarsjenning opfiere soe om te protestearjen tsjin har finzenisstraf of sa. Dit makke Marlene foar harsels glimkjend, mar mei it risiko dat se de soarchfâldich foarkommende grime fan suster Barken oprûn, ferburgen se har amusement.
  
  De groep medyske studinten wie net bewust fan 'e krûpende kolom fan slachtoffers dy't de helptsjinsten op' e flier hjirûnder oankamen. Under harren fuotten, in team fan oarders en nacht ferpleechkundigen omsingele in gûlende jonge man dy't wegere te wurde riem yn in gurney.
  
  "Asjeblyft hear, jo moatte ophâlde mei gûlen!" - de senior ferpleechster op plicht smeekte de man, blokkearre syn fûle paad fan ferneatiging mei har frij grutte lichem. Har eagen darten nei ien fan 'e oarderers, bewapene mei in succinylcholine-ynjeksje, en stiemke nei it slachtoffer fan brânwûnen. It ôfgryslike oansjen fan 'e gûlende man makke de twa nije meiwurkers stikken, amper holden op as se wachte op' e haadferpleechkundige om har folgjende bestelling te roppen. Foar de measten wie it lykwols in typysk panyksenario, hoewol elke omstannichheid oars wie. Se hiene bygelyks noch noait in brânwûne op 'e spoedeisende hulp west, lit stean dat der noch reek út him kaam doe't er skuorde, ûnderweis brokken fleis út syn boarst en liif kwytrekke.
  
  Fiifentritich sekonden liken twa oeren foar de ferbjustere Dútske medyske arbeiders. Koart nei't de grutte frou har slachtoffer yn 'e hoeke hie mei har holle en boarst swart, stopten de skriemen abrupt, ferfongen troch gaspen fan ferstikking.
  
  "Swelling fan de luchtwegen!" raasde se mei in krêftige stim dy't yn 'e heule spoedeask te hearren wie. "Intubaasje, fuortendaliks!"
  
  De krûpende manlike ferpleechster raasde nei foaren, stuts de naald yn 'e knarsende hûd fan 'e man dy't nei loft hygde, en drukte sûnder wifkjen op 'e plunjer. Hy krûpte doe't de spuit yn 'e epidermis fan 'e earme pasjint krapte, mar it moast dien wurde.
  
  "God! Dizze geur is walgelijk! "- ien fan 'e ferpleechkundigen snuurde har sykheljen, draaide har nei har kollega, dy't ynstimming knikte. Se bedekten har gesichten in momint mei de hannen om har sykheljen te fangen, doe't de stank fan gekookt fleis har sinnen oanfoel. It wie net sa profesjoneel, mar se wiene ommers mar minsken.
  
  "Bring him nei OR B!" - dondere de sterke dame tsjin har stêf. "Schnell! Hy krijt in hertstilstân, minsken! Bewege!" Se pleatsten in soerstofmasker op 'e krampende pasjint doe't syn gearhing ferswakke. Nimmen seach dat in lange âlde man yn in swarte jas syn spoar folge. Syn lange, langwerpige skaad fertsjustere it ûnoantaaste glês fan 'e doar dêr't er stie, en seach hoe't it smookende karkas fuorthelle waard. Syn griene eagen flitsen ûnder de râne fan syn filten hoed wei, en syn droege lippen gnysken ferslein.
  
  Mei alle gaos op 'e helptsjinsten wist er dat er net sjoen wurde soe, en glied er troch de doarren om de klaaikeamer op 'e earste ferdjipping te besykjen, in pear meter fan 'e wachtkeamer. Ienkear yn 'e klaaikeamer foarkaam hy deteksje troch it glâns fan 'e lytse plafondljochten boppe de banken te foarkommen. Om't it midden yn 'e nachttsjinst wie, soe der wierskynlik gjin medysk personiel yn 'e klaaikeamer wêze, dat hy pakte in pear scrubs en gie nei de dûs. Yn ien fan 'e tsjustere hokjes die in âld man syn klean út.
  
  Under de lytse rûne ljochtsjes boppe him kaam syn bonke, poederige figuer nei foaren yn de wjerspegeling yn it plexiglas. Grotesk en mager, syn langwerpige ledematen fertutearze syn pak en trok syn katoenen unifoarm oan. Syn swiere sykheljen kaam fluitend út doe't hy beweech, neimakke in robot klaaid yn android-hûd dy't hydraulyske floeistof troch syn gewrichten pompte tidens elke shift. Doe't er syn fedora fuorthelle om it te ferfangen troch in pet, spotte syn misfoarme skedel him yn it plexiglasspegelbyld. De hoeke fan it ljocht beklamme elke dûk en útstek fan syn skedel, mar hy hold de holle sa fier as er koe, wylst er op 'e pet besocht. Hy woe syn grutste gebrek, syn machtichste ûnsjoch - syn gesichtleazens net ûnder eagen sjen.
  
  Op syn minsklik gesicht wiene allinnich syn eagen sichtber, ideaal foarme, mar iensum yn har normaliteit. De âld man koe de fernedering fan it bespot fan syn eigen wjerspegeling net ferneare, doe't syn wangbonken syn útdrukkingsleaze antlit ramden. Tusken syn hast ôfwêzige lippen en boppe syn meagere mûle wie der hast gjin iepening, en mar twa lytse skuorren tsjinnen as noasters. It lêste elemint fan syn tûke fermomming soe in sjirurgysk masker wêze, dy't syn ruse elegant foltôgje.
  
  Doe't er syn pak yn 'e fierste kast tsjin 'e eastlike muorre stopte en de smelle doar gewoan ticht die, korrizjearre er syn hâlding.
  
  "Gean fuort," mompele er.
  
  Hy skodde de holle. Nee, syn dialekt wie ferkeard. Hy skodde de kiel en bleau stil om syn gedachten te sammeljen. "Oanje." Nee. Wer. "Ach, bûgd," sei er dúdliker en harke nei syn hoare stim. It aksint wie der hast; der wiene noch ien of twa besykjen oer.
  
  "Gean fuort," sei er dúdlik en lûd doe't de doar nei de klaaikeamer iepen swaaide. Te let. Hy hold de azem yn om it wurd te sizzen.
  
  "Abend, Herr Doctor," kaam de oarder mei in glimke binnen, en gie de neiste keamer yn om de urinoirs te brûken. "Wie geht's?"
  
  "Giblets, giblets," antwurde de âld man hastich, bliid oer it ferjit fan 'e ferpleechster. Hy skodde de kiel en gong nei de doar. It wie let en hy hie noch net ôfmakke saken mei de hite nije oankomst.
  
  Hy fielde him suver skamje foar de dierlike metoade dy't er brûkt hie om de jongfeint op te spoaren dy't er folge hie yn 'e spoedeisende hulp, bûgde de holle efteroer en snuffele de loft. Dy fertroude geur makke dat er har folge as in haai dy't bloed troch kilometers wetter folge. Hy joech net folle omtinken oan de beleefde groetenis fan it personiel, skjinmakkers en nachtdokters. Syn klaaide fuotten bewege stil stap nei stap, wylst er de skerpe rook fan baarnend fleis en desinfektant hearde dy't it sterkst yn syn noasters trochdronken.
  
  "Zimmer 4," mompele hy doe't de noas him lofts liedde nei in T-knooppunt fan gongen. Hy soe glimkje - as er koe. Syn tinne lichem krûpte lâns de gong fan 'e burn-ienheid nei wêr't de jonge man behannele waard. Fan 'e efterkant fan' e keamer hearde hy de stimmen fan 'e dokter en ferpleechkundigen dy't de oerlibbingskânsen fan 'e pasjint oankundige.
  
  "Hy sil lykwols libje," suchte de manlike dokter meilijend, "ik tink net dat hy syn gesichtsfunksjes behâlde sil - eigenskippen, ja, mar syn geur- en smaaksin sil permanint en serieus fermindere wurde."
  
  "Hat er noch in gesicht ûnder alles, dokter?" - frege de ferpleechster rêstich.
  
  "Ja, mar net wierskynlik, om't skea oan 'e hûd syn trekken ... no ... noch mear yn syn gesicht ferdwine sil. Syn noas sil der net útkomme, en syn lippen," wifke er, en fielde oprjocht meilijen mei de oantreklike jonge man mei in amper bewarre rydbewiis yn in ferkoene beurs, " ferdwûn. Earme bern. Hy wie amper sânentweintich, en dit bart him.
  
  De dokter skodde hast ûnmerkber mei de holle. "Asjebleaft, Sabina, administrearje wat analgetika intraveneus en begjin direkte floeistofferfanging."
  
  "Ja, dokter." Se suchte en holp har kollega it ferband ophelje. "Hy sil de rest fan syn libben in masker moatte drage," sei se, en spruts gjinien yn 't bysûnder oan. Se luts de karre tichterby, mei sterile ferbannen en sâltoplossing. Se merkten de bûtenlânske oanwêzigens net fan 'e ynbrekker dy't fan 'e gong nei binnen seach en syn doel iepenbierre troch de stadich ôfslutende barst yn 'e doar. Mar ien wurd ûntkaam him swijend.
  
  "Masker".
  
  
  Haadstik 2 - Perdue Kidnapping
  
  
  In bytsje ûnrêstich fielde Sam tafallich troch de wiidweidige tunen fan in partikuliere festiging by Dundee ûnder de brullende Skotske loft. Wie der ommers in oare soarte? Hy fielde him lykwols goed yn himsels. Leech. Der wie de lêste tiid safolle mei him en syn freonen bard, dat it ferrassend wie om foar de feroaring net oer wat te tinken. Sam kaam in wike lyn werom út Kazachstan en hat Nina of Perdue net sjoen sûnt syn weromkomst nei Edinburgh.
  
  Hy waard op 'e hichte brocht dat Nina swiere ferwûnings hie oprûn as gefolch fan bleatstelling oan strieling en waard sikehûs yn in sikehûs yn Dútslân. Nei't er nije kunde Detlef Holzer stjoerde om har te finen, bleau hy ferskate dagen yn Kazachstan en koe gjin nijs krije oer de tastân fan Nina. Blykber waard Dave Perdue ek ûntdutsen op deselde lokaasje as Nina, allinich om troch Detlef ûnderwurpen te wurden foar syn frjemd agressyf gedrach. Mar oant no ta wie dit ek op syn bêst in rieden.
  
  Perdue sels kontaktte Sam de dei derfoar om him te melden oer syn eigen finzenis yn Sinclair Medical Research Center. It Sinclair Medical Research Center, finansierd en eksploitearre troch de Renegade Brigade, wie Perdue's geheime bûnsgenoat yn 'e foarige striid tsjin' e Oarder fan 'e Swarte Sinne. It barde dat de feriening bestie út eardere leden fan de Swarte Sinne; ôffallen, sa te sizzen, út it leauwe dêr't Sam ek al in pear jier earder lid fan wurden wie. Syn operaasjes foar harren wiene in pear en fier tusken, om't har ferlet fan yntelliginsje mar sporadysk wie. As skerpe en effektive ûndersykssjoernalist wie Sam Cleave yn dit ferbân ûnskatber foar de Brigade.
  
  Utsein dat lêste wie er frij om te hanneljen sa't er woe en syn eigen freelance wurk te dwaan as er woe. Wurch fan it dwaan fan alles sa ynspannend as syn lêste missy ynkoarten, besleat Sam de tiid te nimmen om Perdue te besykjen yn dat dwylsinnige asyl dat de eksintrike ûndersiker dizze kear besocht hie.
  
  D'r wie heul min ynformaasje oer Sinclair's oprjochting, mar Sam hie in noas foar de rook fan fleis ûnder it deksel. Doe't er op it plak kaam, seach er dat der traaljes op 'e ruten sieten oan 'e hiele tredde ferdjipping fan 'e fjouwer ferdjippings dêr't it gebou opskeppe.
  
  "Ik wedde dat jo yn ien fan dizze keamers binne, hey Perdue?" Sam gniisde yn himsels doe't er nei de haadyngong fan it griezelige gebou mei syn al te wite muorren rûn. In kjeld rûn troch it lichem fan Sam doe't er de lobby ynkaam. "Oh myn God, it Hotel California is foar Stanley Much?"
  
  "Goeiemoarn," groete de petite blonde resepsjoniste Sam. Har glimke wie oprjocht. Syn rûge, tsjustere uterlik yntrigearre har daliks, ek al wie er âld genôch om har folle âldere broer of hast te âlde omke te wêzen.
  
  "Ja, dat is rjocht, jonge frou," stimde Sam hertstochtlik yn. "Ik bin hjir om David Perdue te sjen."
  
  Se fronste: "Dan foar wa is dit boeket, hear?"
  
  Sam knikte gewoan en liet syn rjochterhân sakke om it blommearrangement ûnder it oanrjocht te ferbergjen. "Shh, fertel him net. Hy hat in hekel oan anjers."
  
  "Um," stottere se yn ekstreme ûnwissichheid, "hy is yn keamer 3, twa ferdjippings boppe, keamer 309."
  
  "Tha," Sam gnyske en fluite doe't er rûn nei de treppen markearre yn wyt en grien, "Wyk 2, Wyk 3, Wyk 4," loai swaaiend mei syn boeket doe't er opstean. Yn 'e spegel wie er tige amusearre troch de ferskowende blik fan 'e betize jonge frou dy't noch besocht te begripen wêr't de blommen foar wiene.
  
  "Ja, krekt sa't ik tocht," mompele Sam doe't er de gong oan 'e rjochterkant fan 'e lâning fûn, wêr't itselde unifoarme griene en wyt teken sei "Ward 3." "It is in gekke flier mei bars en Perdue is de boargemaster."
  
  Eins like dit plak op gjin inkelde manier op in sikehûs. It like mear op in konglomeraasje fan medyske kantoaren en praktiken yn in grut winkelsintrum, mar Sam moast tajaan dat hy it gebrek oan ferwachte gekheid in bytsje ûnrêstich fûn. Nearne seach er minsken yn wite sikehûsjurken of rolstuollen dy't heal-deaden en gefaarliken ferfierden. Sels it medysk personiel, dat er allinnich oan har wite jassen herkenne, like ferrassend serene en casual.
  
  Se knikten en groete him hertlik doe't er harren foarby kaam, sûnder ien inkelde fraach te stellen oer de blommen dy't er yn 'e hân hie. Dizze bekentenis helle gewoan de humor út Sam, en hy smiet it boeket yn 'e tichtste jiskefet krekt foardat hy de tawiisde keamer berikte. De doar wie fansels ticht, om't it op in stielflier stie, mar Sam wie stomme doe't hy ûntduts dat it ûntskoattele wie. Noch mear amazing wie it ynterieur fan 'e keamer.
  
  Behalven ien goed mei gerdinen en twa lúkse lúkse fauteuils wie hjir neat oars as it tapyt. Syn donkere eagen skennen de frjemde keamer. It mist in bêd en de privacy fan in en-suite badkeamer. Perdue siet mei de rêch nei Sam, en stoarre troch it finster.
  
  "Sa bliid datsto kaamst, âlde man," sei er op deselde fleurige, riker-as-God toan dêr't er meastentiids de gasten yn syn hearehûs oanspruts.
  
  "Myn wille," antwurde Sam, noch besocht de meubelpuzel op te lossen. Perdue draaide him om, seach sûn en ûntspannen út.
  
  "Sitte," hy noege de fernuvere sjoernalist út, dy't, te beoardieljen nei de útdrukking op syn gesicht, de keamer ûndersocht op bugs of ferburgen eksplosiven. Sam gyng sitten. "Dus," begon Perdue, "wêr binne myn blommen?"
  
  Sam sloech de eagen nei Perdue. "Ik tocht dat ik mind control hie?"
  
  Perdue like unfazed troch Sam syn útspraak, iets dat se beide wisten, mar net stipe. "Nee, ik seach dy mei it yn 'e hân troch it steegje rinnen, sûnder mis kocht om my op ien of oare manier te ferlegen."
  
  "God, jo leare my te goed kennen," suchte Sam. "Mar hoe kinne jo hjir wat efter de maksimale feiligensbalken sjen? Ik fernaam dat de sellen fan de finzenen ûntskoattele bleaunen. Wat is it punt om jo op te sluten as se jo doarren iepen hâlde?"
  
  Perdue glimke, amusearre en skodde de holle. "Och, it is net om ús te stopjen om te ûntkommen, Sam. Dit is sadat wy net springe." Foar de earste kear klonk Perdue syn stim bitter en kwea-aardich. Sam fielde dat de eangst fan syn freon nei foaren kaam doe't syn selsbehearsking ebbede en streamde. It die bliken dat de skynbere kalmte fan Perdue gewoan in masker wie efter dizze ûnkarakteristyske ûnfrede.
  
  "Binne jo gefoelich foar dit soarte ding?" - frege Sam.
  
  Perdue skodholle. "Ik wit it net, master Cleve. De iene minút is alles goed, en de oare bin ik werom yn dizze ferrekte fiskbak, en winskje dat ik rapper koe ferdrinke dan dy inketfisk myn harsens kin slikke.
  
  De útdrukking fan Perdue feroare daliks fan fleurige dwaasheid nei in alarmearjend bleke depresje fol mei skuld en soargen. Sam doarde syn hân op Perdue syn skouder te lizzen, en hie gjin idee hoe't de miljardêr reagearje soe. Mar Perdue die neat as Sam syn hân bedarre syn betizing.
  
  "Is dit wat jo hjir dogge? Besykje jo de brainwashing te kearen dy't ferneatige nazi's jo trochbrocht hawwe?" frege Sam him brutaal. "Mar dat is goed, Purdue. Hoe giet de behanneling? Op in protte manieren lykje jo op josels. "
  
  "Werklik?" Perdue gniisde. "Sam, witsto wat it is om net te witten? It is slimmer as it witten, dat kin ik jo fersekerje. Mar ik haw ûntdutsen dat kennis in oare demon fokt dan it ferjitten fan jins dieden.
  
  "Wat bedoelsto?" Sam fronste. "Sa't ik it begryp, binne guon echte oantinkens weromkommen; Iets dat jo earder net ûnthâlde kinne?"
  
  Perdue syn bleekblauwe eagen stoarren rjocht foaroer de romte yn troch de dúdlike linzen fan syn bril, wylst er Sam syn miening betocht foardat er útlis. Hy seach der suver manysk út yn it dûnkerjende ljocht fan it bewolke waar dat troch it rút streamde. Syn lange, slanke fingers fingeren de skilderijen op 'e houten earm fan 'e stoel wylst er yn 'e dwaze wie. Sam tocht it bêste om it ûnderwerp foar no te feroarjen.
  
  "Dus wêrom is der gjin bêd?" - rôp er en seach om him hinne nei de hast lege keamer.
  
  "Ik sliep noait".
  
  Dat wie alles.
  
  Dat wie alles wat Perdue oer de saak te sizzen hie. Syn gebrek oan útwurking unnerved Sam omdat it wie krekt it tsjinoerstelde fan de man syn hantekening gedrach. Meastentiids smiet er alle fatsoenlikens of ynhibysjes fuort en spuide er in grut ferhaal út fol mei wat, wêrom en wa. No wie hy tefreden mei it feit, dat Sam ûndersocht net allinich om Perdue út te lizzen, mar om't hy it oprjocht woe witte. "Jo witte dat dit biologysk ûnmooglik is, útsein as jo wolle stjerre yn in fit fan psychose."
  
  De blik dy't Perdue him joech, stjoerde rillingen oer Sam syn rêchbonke. It wie wat tusken waansin en perfekt lok; it uterlik fan in wyld bist dat fieden wurdt, as Sam riede moast. Syn sâlt-en-piper blond hier wie like pynlik kreas as altyd, weromkeamd yn lange stringen dy't it skieden fan syn grize sideburns. Sam stelde Perdue ôf mei syn hier yn 'e mienskiplike buien, dy bleekblauwe trochrinnende blikken fan 'e bewakers doe't se him oan 'e earen fan ien fûnen. Wat him it measte hindere wie hoe ûnopmerklik sa'n senario ynienen like foar de steat wêryn syn freon wie. De wurden fan Perdue knapten Sam út syn walgelijke tinzen.
  
  "En wat tinkst dat dy âlde hoanne hjir foar dy sit?" Perdue gniisde, seach nochal skamje oer syn tastân ûnder de droope glimke dêr't er de stimming mei besocht te hâlden. "Dit is hoe't psychose derút sjocht, net de Hollywood-bullshit dy't minsken tefolle dogge, wêr't minsken har hier útskuorre en har nammen mei stront op 'e muorren skriuwe. It is in stil ding, in stille krûpende kanker dy't makket dat jo net mear skele oer wat jo dwaan moatte om yn libben te bliuwen. Do bist allinnich efterlitten mei dyn tinzen en saken, sûnder nei te tinken oer iten..." Hy seach werom nei it bleate plakke tapyt dêr"t it bêd wêze moast, "...sliepe. Yn it earstoan bûgde myn lichem ûnder de druk fan frede. Sam, do hiest my sjen moatten. Fergriemd en útput, gie ik op 'e flier." Hy stapte tichter by Sam. De sjoernalist waard alarmearre om medyske parfum en âlde sigaretten op Perdue's azem te rûken.
  
  "Purdue..."
  
  "Nee, nee, jo fregen. No lústerje jo, goed?" Perdue stie flústerjend oan. "Ik haw al mear as fjouwer dagen net sliept, en wite jo wat? Ik fiel my geweldich! Ik bedoel, sjoch my oan. Lyk ik net as it byld fan sûnens?"
  
  "Dat is wat my steurt, freon," knikte Sam, en kraste him oer de rêch. Perdue lake. It wie lang net in gekke giggel, mar in beskaafde, sêfte gûle. Perdue slokte syn amusement om te flústerjen: "Witte jo wat ik tink?"
  
  "Dat ik hjir net echt bin?" Sam ried it. "God wit, dit saaie en saaie plak soe my serieus meitsje twifelje oan 'e realiteit."
  
  "Nee. Nee. Ik tink dat doe't Black Sun my harsenwaskjen, se op ien of oare manier myn ferlet fan sliep fuorthelle. Se moatte myn harsens op 'e nij programmearre hawwe ... ûntsluten ... dy primitive krêft dy't se brûkten op supersoldaten yn 'e Twadde Wrâldoarloch om minsken yn bisten te feroarjen. Se foelen net doe't se waarden sketten, Sam. Se gongen troch, fierder en fierder en fierder..."
  
  "Skreau dit. Ik helje dy hjir wei," besleat Sam.
  
  "Ik bin noch net ferâldere, Sam. Lit my bliuwe en lit se al dizze meunsterlike gedrachswizen wiskje," stie Perdue oan, en besocht reedlik en geastlik sûn te ferskinen, hoewol alles wat er dwaan woe wie út 'e ynstelling brekke en werom nei syn hûs yn Reichtisusis rinne.
  
  "Jo sizze dat," swaaide Sam him op in tûke toan, "mar dat bedoelst net."
  
  Hy helle Perdue út syn stoel. De miljardêr glimke nei syn ferlosser, seach sichtber optein. "Jo hawwe grif noch de mooglikheid om jo geast te kontrolearjen."
  
  
  Haadstik 3 - Figure mei minne wurden
  
  
  Nina waard wekker, fielde net goed, mar dúdlik waarnimme har omjouwing. It wie de earste kear dat se wekker waard sûnder wekker te wurden troch it lûd fan in ferpleechsterstim of in dokter dy't oanstriid hie om in doasis te jaan op 'e goddeleaze oere fan 'e moarn. Se wie altyd fassinearre troch hoe't de ferpleechkundigen de pasjinten altyd wekker makken om har 'wat te sliepen' op ridlike oeren, faaks tusken twa en fiif moarns. De logika fan soksoarte praktiken ûntwykte har folslein, en hja hat har argewaasje oer sa'n idioat net ferburgen, nettsjinsteande de ferklearrings dy't der foar oanbean wurde. Har lichem die sear ûnder it sadistyske gewicht fan strielingfergiftiging, mar se besocht it sa lang as se koe út te hâlden.
  
  Ta har opluchting learde se fan 'e tsjinstdokter dat de út en troch brânwûnen op har hûd nei ferrin fan tiid genêze soene, en dat de bleatstelling dy't se te lijen hie ûnder grûn nul by Tsjernobyl ferrassend lyts wie foar sa'n gefaarlike sône. Misselijkheid pleage har deistich, teminsten oant de antibiotika rûnen, mar har bloedstatus bleau in grutte soarch.
  
  Nina begriep syn soargen oer skea oan har autoimmune systeem, mar d'r wiene slimmere littekens foar har, sawol emosjoneel as fysyk. Se hat har net goed konsintrearje kinnen sûnt se út de tunnels befrijd is. It wie ûndúdlik oft dit feroarsake waard troch it langduorjende gebrek oan fyzje troch oeren trochbrocht yn hast totaal tsjuster, of dat it ek in gefolch wie fan bleatstelling oan hege konsintraasjes fan âlde nukleêre weagen. Nettsjinsteande dit wie har emosjonele trauma slimmer dan de fysike pine en blieren fan har hûd.
  
  Se hie nachtmerjes oer Perdue dy't har yn it tsjuster jage. Troch lytse stikken fan ûnthâld te belibjen, herinnerden har dreamen har oan 'e kreunen dy't er meitsje soe nei't er earne yn 'e helske tsjusternis fan 'e Oekraynske ûnderwrâld yn' e helske tsjusternis fan 'e Oekraynske ûnderwrâld, dêr't se byinoar fongen wiene, meitsje soe. Troch in oare IV-line hâlde de sedatives har geast opsluten yn dreamen, wêrtroch't se foarkommen dat se folslein wekker waard om har te ûntkommen. It wie in ûnderbewuste marteling dêr't se net oer prate koe mei wittenskiplik ynstelde minsken dy't allinnich dwaande wiene mei it ferljochtsjen fan har fysike kwalen. Se hiene gjin tiid om te fergriemen oan har oansteande dwylsin.
  
  Bûten it finster glinstere de bleke driging fan 'e moarn, hoewol't de hiele wrâld om har hinne noch sliepte. Se hearde ûndúdlik lege toanen en flústerjen dy't útwiksele waarden tusken it medysk personiel, ûndertekene troch it nuvere klinken fan teekopkes en kofjekachels. It die Nina tinken oan 'e iere moarns yn 'e skoalfakânsje doe't se in lyts famke wie yn Oban. Har âlden en de heit fan har mem flústerden op deselde wize doe't se harren kampearapparatuer ynpakten foar in reis nei de Hebriden. Se wiene foarsichtich om lytse Nina net wekker te meitsjen wylst se de auto's ynpakten, en pas oan 'e ein soe har heit har keamer yn sluipje, har yn tekkens wikkele as in hotdog roll, en har útdrage yn 'e kâlde moarnsloft om har te lizzen yn de efterbank.
  
  It wie in noflik oantinken dêr't se no noch efkes op deselde wize werom kaam. Twa ferpleechkundigen kamen har keamer yn om har IV te kontrolearjen en de lekkens op it lege bêd tsjin har te feroarjen. Ek al sprieken se mei stille stimmen, Nina koe har kennis fan it Dútsk brûke om te ôflústerjen, krekt as dy moarnen doe't har famylje tocht dat se yn 'e sliep lei. Troch bewegingleas te bliuwen en djip troch har noas te sykheljen, wist Nina de ferpleechster fan plicht te ferrifeljen om te leauwen dat se yn 'e sliep lei.
  
  "Hoe giet it mei har?" - frege de ferpleechster oan har baas, wylst se it âlde laken dat se fan 'e lege matras helle hie, rûch oprôle.
  
  "Har fitale tekens binne goed," antwurde de âldere suster rêstich.
  
  "Myn punt wie dat se mear Flamazine op syn hûd moatte hawwe pleatst foardat se it masker op him sette. Ik tink dat ik it rjocht haw om dit foar te stellen. Dokter Hilt hie gjin reden om myn holle ôf te biten", klage de ferpleechster oer it ynsidint, dat Nina tinkt dat se besprutsen hawwe foardat se nei har kamen te kontrolearjen.
  
  "Jo wite dat ik it mei jo iens is yn dit ferbân, mar jo moatte betinke dat jo de behanneling of dosering net kinne twifelje foarskreaun - of administreare - troch heech kwalifisearre dokters, Marlene. Hâld jo diagnoaze gewoan foar josels oant jo hjir in sterkere posysje krije yn 'e fiedselketen, goed? "- ried de mollige suster har ûnderhearrige.
  
  "Sil hy dit bêd besette as hy út 'e ICU komt, ferpleechster Barken?" frege se nijsgjirrich. "Hjir? Mei dokter Gould?
  
  "Ja. Wêrom net? Dit is net de midsieuwen of legere skoalle kamp, myn leave. Jo witte, wy hawwe ôfdielingen foar manlju mei spesjale betingsten. Ferpleechster Barken glimke in bytsje doe't se de starstruck ferpleechster berispte dy't se wist dat dokter Nina Gould oanbidde. Wa? Nina tocht der oer nei. Wa de hel binne se fan plan om keamer mei my, dat fertsjinnet sa'n ferrekte oandacht?
  
  "Sjoch, dokter Gould fronst," merkte ferpleechkundige Barken op, en hie gjin idee dat dit kaam troch Nina's ûnfrede oer it hawwen fan gau in heul ûnwinske keamergenoat. Stille, wekkerjende gedachten kontrolearren har útdrukking. "It moat de splitsende hoofdpijn wêze dy't ferbûn binne mei de strieling. Arme ding." Ja! tocht Nina. De hoofdpijn makket my trouwens dea. Jo pynstillers binne geweldich foar in feest, mar se dogge net in ferdomde ding foar in frontale lobe klopjende oanfal, witsto?
  
  Har sterke, kâlde hân knypte ynienen de pols fan Nina, en stjoerde in skok troch it koartsige lichem fan de histoarikus, dat al gefoelich wie foar temperatuer. Unbedoeld fleagen Nina har grutte donkere eagen iepen.
  
  "Jezus Kristus, frou! Wolle jo myn hûd fan myn spieren skuorre mei dy izige klau?" raasde hja. Flitsen fan pine trochboargen Nina's senuwstelsel, en har oerdoaze reaksje dompele beide ferpleechkundigen yn in stupor.
  
  "Dr. Gould!" Suster Barken rôp ferrast yn perfekt Ingelsk. "It spyt my sa! Jo wurde ferwachte dat jo sedearre wurde." Oan 'e oare kant fan 'e seal glimke in jonge ferpleechster fan ear oant ear.
  
  It realisearjen fan dat se krekt har charade op 'e meast groffe manier hie ferriede, besleat Nina it slachtoffer te spyljen om har ferlegenens te ferbergjen. Se pakte fuortendaliks har holle, kreunend wat. "Sedative? De pine snijt troch alle pijnstillers hinne. Ik ferûntskuldigje my foar it skrikken fan jo, mar ... it is myn hûd yn 'e brân," song Nina. in oare ferpleechster kaam begearich oan har bêd, noch glimkjend as in fanke dy't in poadiumpas krigen hie.
  
  "Verpleegster Marks, wolle jo sa freonlik wêze om dokter Gould wat te bringen foar har hoofdpijn?" - frege suster Barken. "Bitte," sei se wat lûder om jonge Marlene Marks ôf te lieden fan har domme fiksaasje.
  
  "Um, ja, fansels, suster," antwurde se, mei tsjinsin akseptearre har taak foardat se praktysk de keamer út sprong.
  
  "Sleat famke," sei Nina.
  
  "Ekskús har. Se is eins har mem - se binne grutte fans fan dy. Se witte alles oer jo reizen, en guon fan 'e dingen dy't jo skreaun hawwe oer folslein fassinearre Nurse Marks. Dus negearje har stoarjen asjebleaft," ferklearre suster Barken freonlik.
  
  Nina kaam direkt op it punt oant se fersteurd waarden troch in droolende puppy yn in medysk unifoarm dy't gau werom soe. "Wa sil dêr dan sliepe? Immen dy't ik ken?"
  
  Suster Barken skodde har holle. "Ik tink net dat hy moat iens witte wa't er echt is," se flústere. "Profesjoneel haw ik gjin rjocht om te dielen, mar om't jo in keamer sille diele mei in nije pasjint ..."
  
  "Guten Morgen, suster," sei de man út 'e doar. Syn wurden waarden dempe troch it sjirurgysk masker, mar Nina koe fertelle dat syn aksint net echt Dútsk wie.
  
  "Ekskús my, dokter Gould," sei ferpleechster Barken wylst se rûn om mei de lange figuer te praten. Nina harke foarsichtich. Op dit sliepende oere wie de keamer noch relatyf stil, wat it harkjen makliker makke, benammen as Nina de eagen ticht die.
  
  De dokter frege ferpleechster Barken nei de jonge man dy't de jûns dêrfoar binnenbrocht wie en wêrom't de pasjint net mear siet yn wat Nina 'ôfdieling 4' neamde. Har mage draaide yn knopen doe't har suster frege om de identifikaasje fan 'e dokter en hy reagearre mei in bedriging.
  
  "Suster, as jo my net de ynformaasje jouwe dy't ik nedich bin, sil immen stjerre foardat jo befeiliging kinne skilje. Ik kin jo dit fersekerje."
  
  Nina syn azem behelle. Wat soe er dwaan? Sels mei har eagen wiid iepen, se hie it dreech om goed te sjen, dus besykje te ûnthâlden syn trekken wie hast nutteloos. It bêste om te dwaan wie gewoan te dwaan oft se gjin Dútsk ferstie en dat se dochs te lulk wie om wat te hearren.
  
  "Nee. Tinksto dat dit de earste kear is dat in kwaksalver my yn myn sânentweintich jier as medyske professional besocht te yntimidearjen? Gean derút, oars sil ik dy sels slaan, drige Suster Barken. Dêrnei sei de suster neat, mar Nina seach in heulende drokte, wêrnei't der in skriklike stilte wie. Se doarde har holle om te draaien. Yn de doar stie de muorre fan de frou fêst, mar de frjemdling ferdwûn.
  
  "It wie te maklik," sei Nina ûnder har azem, mar spile stom foar elkenien. "Is dit myn dokter?"
  
  "Nee, myn leave," antwurde suster Barken. "En asjebleaft, as jo him wer sjogge, lit my of in oar personielslid dan daliks op 'e hichte." Se seach der tige argewaasje út, mar liet gjin eangst sjen doe't se wer by Nina by har bêd kaam. "Se moatte binnen de oare deis in nije pasjint leverje. Se hawwe syn tastân foar no stabilisearre. Mar meitsje jo gjin soargen, hy is swier sedearre. Hy sil jo gjin hindernis wêze. "
  
  "Hoe lang sil ik hjir finzen sitte?" frege Nina. "En praat net oant ik better wurd. "
  
  Ferpleechster Barken gniisde. "Jo fertel my, dokter Gould. Jo hawwe elkenien fernuvere mei jo fermogen om ynfeksje te bestriden en oantoand grins boppenatuerlike healingfeardigens. Binne jo in soarte fan vampire?
  
  De humor fan de ferpleechkundige wie krekt goed. Nina wie bliid te witten dat der noch minsken wiene dy't har in bytsje fernuvere fielden. Mar wat se sels de meast iepensteande minsken net fertelle koe, wie dat har boppenatuerlike genêzingsfermogen it gefolch wie fan in bloedtransfúzje dy't se in protte jierren lyn krigen hie. By de poarten fan 'e dea waard Nina rêden troch it bloed fan in bysûndere kweade fijân, it eigentlike oerbliuwsel fan Himmler's eksperiminten om in superman, in wûnderwapen te meitsjen. Har namme wie Lyta, en se wie in meunster mei echt machtich bloed.
  
  "Miskien wie de skea net sa wiidweidich as de dokters ynearsten tochten," antwurde Nina. "Boppedat, as ik sa goed genêze, wêrom wurd ik blyn?"
  
  Suster Barken lei foarsichtich de hân op Nina har foarholle. "Dit kin gewoan in symptoom wêze fan jo elektrolyt-ûnbalâns as insulinnivo's, myn leave. Ik bin der wis fan dat jo fyzje gau sil opklearje. Meitsje dy gjin soargen. As jo trochgean sa't jo no binne, komme jo hjir gau fuort."
  
  Nina hope dat de ried fan 'e dame korrekt wie, om't se Sam moast fine en oer Perdue freegje. Se hie ek in nije telefoan nedich. Oant dan kontrolearre se gewoan it nijs foar wat oer Perdue, om't hy miskien ferneamd genôch west hie om it nijs yn Dútslân te meitsjen. Ek al besocht er har te deadzjen, se hope dat it goed wie - wêr't er ek wie.
  
  "De man dy't my hjir brocht... sei er sels dat er weromkomme soe?" Nina frege oer Detlef Holzer, in kunde dy't se kwea makke hie foardat hy har rêde fan Purdue en de diabolyske ieren ûnder de beruchte Reactor 4 yn Tsjernobyl.
  
  "Nee, sûnt dy tiid hawwe wy neat fan him heard," joech suster Barken ta. "Hy wie op gjin inkelde manier myn freon, wol?"
  
  Nina glimke, oantinken oan de swiete, stadige liifwacht dy't har holpen hie, Sam en Perdue fine de ferneamde Amber Room foardat alles foel útinoar yn Oekraïne. "Gjin man," glimke se nei it wazige byld fan har ferpleechsuster. "Widner".
  
  
  haadstik 4 - Charm
  
  
  "Hoe is it mei Nina?" - frege Perdue Sam, doe't se sûnder bêd de keamer ferlitte mei Perdue syn jas en in lytse koffer as bagaazje.
  
  "Detlef Holzer naam har op yn in sikehûs yn Heidelberg. Ik bin fan plan har oer in wike as wat te kontrolearjen,' flústere Sam, en kontrolearre de gong. "It is goed dat Detlef wit te ferjaan, oars soe dyn kont al om Pripyat dwaal."
  
  Doe't er earst lofts en rjochts seach, wiisde Sam syn freon om him nei rjochts te folgjen, wêr't er nei de trep wie. Se hearden stimmen yn diskusje by de lâning op. Nei in momint te wifkjen, bleau Sam stean en die as djip yn petear wie oer de telefoan.
  
  "Se binne gjin aginten fan Satan, Sam. Kom op," Perdue gniisde, en luts Sam oan 'e mouwe foarby twa húsdokters dy't oer triviale saken praatten. "Se witte net iens dat ik in pasjint bin. Foar safier't se witte, binne jo myn geduld."
  
  "Menear Perdue!" in frou rôp fan efteren, strategysk ûnderbrekke Perdue syn útspraak.
  
  "Gean troch te rinnen," mompele Perdue.
  
  "Wêrom?" Sam pleage lûd. "Se tinke dat ik jo pasjint bin, tink om?"
  
  "Sam! Om Gods wille, gean troch,' hâldde Perdue der oan, mar licht fermakke troch Sam syn bernlike útrop.
  
  "Menear Perdue, stopje hjir asjebleaft. Ik moat in pear wurden mei dy wikselje", herhelle de frou. Hy stoppe mei in sucht fan nederlaach en draaide him om nei de oantreklike dame. Sam skodde de kiel. "Sis my asjebleaft dat dit jo dokter is, Perdue. Want... goed, se koe my elke dei harsenwaskje."
  
  "It liket derop dat se it al dien hat," mompele Perdue, en stjoerde in skerpe blik op syn partner.
  
  "Ik hie it nocht net," glimke se, en seach Sam syn blik.
  
  "Wolle jo?" - frege Sam, en krige in krêftige elbow fan Perdue.
  
  "Sorry?" - frege se, by har oan.
  
  "Hy is in bytsje ferlegen," liet Perdue. "Ik bin bang dat hy hurder leare moat te praten. Hy moat sa grof lykje, Melissa. It spyt my."
  
  "Melissa Argyle." Se glimke doe't se harsels oan Sam yntrodusearre.
  
  "Sam Cleave," sei hy gewoan, en kontrolearre de geheime sinjalen fan Perdue op syn perifeare apparaat. "Wat bisto, hear Perdue syn harsens slachterij..."?
  
  "... behanneljend psycholooch?" frege Sam, syn tinzen feilich op slot.
  
  Se glimke ferlegen en amusant. "Nee! Och nee. Ik woe dat ik hie dat soarte fan macht. Ik bin gewoan de stafsjef hjir by Sinclair sûnt Ella mei kreamferlof gie. "
  
  "Dus jo geane oer trije moannen fuort?" Sam feint spyt.
  
  "Dat bin ik bang," antwurde se. "Mar alles sil goed komme. Ik haw in adjunct posysje oan 'e Universiteit fan Edinburgh as assistint of adviseur foar de Dean of Psychology.
  
  "Kinsto dat hearre, Perdue?" Sam bewûndere tefolle. "Se is yn Fort Edinburgh! It is in lytse wrâld. Ik besykje dit plak ek, mar meast foar ynformaasje by it bestudearjen fan myn opdrachten."
  
  "Oh ja," glimke Perdue. "Ik wit wêr't se is - se is op plicht."
  
  "Wa tinke jo dat my dizze posysje jûn hat?" hja swymde en seach Perdue mei ûnbidige oanbidding oan. Sam koe de kâns foar mislediging net misse.
  
  "Och, hy die? Do âlde skurk, Dave! It helpen fan talintfolle wittenskippers yn 'e iere karriêre om posysjes te krijen, sels as jo der gjin publisiteit foar krije of sa. Is hy net de bêste, Melissa? Sam priizge syn freon sûnder Perdue hielendal te ferrifeljen, mar Melissa wie oertsjûge fan syn oprjochtens.
  
  "Ik bin menear Perdue safolle skuldich," tjirp se. "Ik hoopje gewoan dat hy wit hoefolle ik it wurdearje. Yn feite hat hy my dizze pinne jûn." Se rûn de rêch fan har pinne fan lofts nei rjochts oer har donkerrôze lippenstift wylst se ûnbewust flirte, har giele lokken amper bedekke har hurde tepels dy't troch har beige cardigan te sjen wiene.
  
  "Ik bin der wis fan dat Pen ek jo ynspanningen wurdearret," sei Sam bot.
  
  Perdue waard griis, mentaal razende nei Sam om de mond te hâlden. De blondine stoppe fuortendaliks har knop te sûgjen nei't se realisearre wat se die. "Wat bedoele jo, hear Cleave?" - frege se strang. Sam wie unfazed.
  
  "Ik bedoel, Pen soe it wurdearje dat jo de hear Perdue oer in pear minuten kontrolearje," glimke Sam fertroulik. Perdue koe it net leauwe. Sam wie drok dwaande mei it brûken fan syn frjemde talint op Melissa om har te dwaan wat er woe, wist er fuort. Besiket net te glimkjen oer de moed fan 'e sjoernalist, hy hold in noflike útdrukking op syn gesicht.
  
  "Absoluut," strielet se. "Lit my gewoan de ûntslachpapieren krije en ik treffe jo beide oer tsien minuten yn 'e lobby."
  
  "Tige tank, Melissa," rôp Sam har efternei doe't se de trep del rûn.
  
  Stadich draaide syn holle om om Perdue syn frjemde útdrukking te sjen.
  
  "Jo binne ûnferbidlik, Sam Cleave," berispte hy.
  
  Sam skodholle.
  
  "Tink my om dy in Ferrari foar Kryst te keapjen," gnyske er. "Mar earst sille wy drinke oant Hogmanay en fierder!"
  
  "It Rocktober-festival wie ferline wike, wisten jo net?" Sam sei saaklik as de twa fan harren gongen del nei de ûntfangstromte op de earste ferdjipping.
  
  "Ja".
  
  Achter de resepsje stoarre it fleurige famke dat Sam yn de war hie wer nei him. Perdue hoegde net te freegjen. Hy koe him allinnich yntinke hokker soarte fan geastspultsjes Sam mei it earme famke oan it boartsjen wêze moast. "Jo witte dat as jo jo krêften brûke foar it kwea, de goaden se fan jo ôfnimme, toch?" frege er Sam.
  
  "Mar ik brûk se net foar kwea. Ik helje myn âlde freon hjir wei,' ferdigene Sam himsels.
  
  "Ik net, Sam. Froulju,' korrizjearre Perdue wat Sam al wist dat hy bedoelde. "Sjoch nei harren gesichten. Do hast wat dien."
  
  "Neat se sille spijt, spitigernôch. Miskien moat ik mysels gewoan wat froulike oandacht tastean mei help fan de goaden, hè?" Sam besocht Perdue syn sympaty te krijen, mar krige neat as in senuweftich gnizen.
  
  "Litte wy hjir earst skotfrij fuortkomme, âlde," betocht er Sam.
  
  "Ha, goede wurdkar, hear. Och sjoch, no is der Melissa," hy joech Perdue in mislike glimke. "Hoe hat se dizze Caran d'Ache fertsjinne? Mei dy rôze lippen?"
  
  "Se heart by ien fan myn begunstigde programma's, Sam, lykas ferskate oare jonge froulju ... en manlju, lit it witte," Perdue ferdigene himsels hopeleas, wittende goed dat Sam spile him.
  
  "Hey, jo foarkar hawwe neat mei my te krijen," mimike Sam.
  
  Neidat Melissa de frijlittingspapieren fan Perdue tekene, fergriemde hy gjin tiid om nei Sam's auto te kommen oan 'e oare kant fan' e enoarme botanyske tún dy't it gebou omsingele. As twa jonges dy't de klasse oerslaan, draafden se by de festiging ôf.
  
  "Jo hawwe ballen, Sam Cleave. Ik jou jo kredyt,' gniffele Perdue doe't se foarby de feiligens rûnen mei ûndertekene frijlittingspapieren.
  
  "Ik leau. Litte wy it dochs bewize," grapke Sam doe't se yn 'e auto stapten. De spottende útdrukking fan Perdue soarge der foar dat er de geheime feestlokaasje dy't er yn gedachten hie fuortjaan. "Westen fan Noard Berwick geane wy ... nei in biertintestêd ... En wy sille yn kilts wêze!"
  
  
  Haadstik 5 - Hidden Marduk
  
  
  Rûteleas en fochtich lei de kelder swijend te wachtsjen op it krûpende skaad dat de muorre lâns makke, de trep delglyd. Krekt as in echte skaad, beweecht de man dy't it smiten hie stil, sloop nei it iennichste ferlitten plak dat er koe fine om te ferbergjen lang genôch foardat syn ferskowing feroare. De útputte reus plande soarchfâldich syn folgjende beweging yn syn tinzen, mar hy wie net bewust fan 'e realiteit - hy soe op syn minst twa dagen leech lizze moatte.
  
  It lêste beslút is makke nei in soarchfâldich besjoen fan de personielslist op de twadde ferdjipping, dêr't de behearder it wyklikse wurkskema fêstmakke hie op it meidielingsboerd yn de personielskeamer. Yn in kleurich Excel-dokumint merkte hy de namme fan 'e oanhâldende ferpleechkundige en ferskowingsdetails op. Hy woe har net wer tsjinrinne, en se hie noch twa dagen fan plicht oer, wat him gjin oare kar liet as om yn 'e betonnen iensumens fan in skimerich ferljochte stookkeamer te sitten, mei allinnich it rinnende wetter om him te fermeitsjen.
  
  Wat in mislearring, tocht er. Mar úteinlik wie it wachtsjen wurdich om nei de piloat Olaf Lanhagen te kommen, dy't oant koartlyn tsjinne yn in Luftwaffe-ienheid op 'e B-man fleanbasis. De loerjende âld man koe de slim ferwûne piloat net tastean om foar elke priis yn libben te bliuwen. Wat de jongfeint dien hie as er net stoppe wie, wie gewoan te riskant. It lange wachtsjen begjint foar de ferminkte jager, de belichaming fan geduld, dy't no ûnderdûkt yn 'e yngewanten fan in Heidelbergske medyske foarsjenning.
  
  Yn 'e hannen hold er it sjirurgyske masker dat er krekt ôfnommen hie, en frege him ôf hoe't it wêze soe om tusken minsken hinne te rinnen sûnder in bedekking op syn gesicht. Mar nei sa'n besinning kaam in ûnbestriden ferachting foar begearte. Hy moast himsels tajaan dat it him tige ûngemaklik wêze soe om sûnder masker yn deiljocht om te rinnen, al wie it mar troch it ûngemak dat it him opsizze soe.
  
  Neaken.
  
  Hy soe him neaken fiele, ûnfruchtber, al hoe útdrukkingsleas syn gesicht no wie, as er syn gebrek oan 'e wrâld iepenbierje moast. En hy frege him ôf hoe't it wêze soe om per definysje normaal te ferskinen as hy yn it stille tsjuster fan 'e eastlike hoeke fan 'e kelder siet. Ek al hie er gjin ûntwikkelingssteurnis en hie er in oannimlik gesicht, hy soe him ûnfeilich en ôfgryslik opfallend fiele. Yn feite, de ienige winsk hy koe rêde út dit konsept wie it privileezje fan korrekte spraak. Nee, hy feroare fan gedachten. prate kinne soe net it iennichste wêze dat him nocht jaan soe; de freugde fan in glimke op himsels soe wêze as it fêstlizzen fan in ûngrypbere dream.
  
  Hy bedarre opgerold ûnder in grouwe tekken fan stellen bêdlinnen mei dank oan de wasktsjinst. Hy rôle de bloedige, dekzeilachtige lekkens op dy't er fûn yn ien fan 'e doekkorven om as isolaasje te fungeren tusken syn fetfrije lichem en de hurde flier. Syn útstekke bonken lieten ommers kneuzingen op 'e hûd efterlitten, sels op 'e sêftste matras, mar syn schildklier ferhindere dat hy ien fan 'e sêfte lipide weefsel krige dy't him noflik demping jaan koe.
  
  Syn bernesykte fergrutte syn bertedefekt allinich, wêrtroch't him in meunster yn pine feroare. Mar it wie syn flok om de segen te lykjen fan wêzen wa't er wie, fersekerde er himsels. Peter Marduk fûn dit earst lestich te akseptearjen, mar doe't er syn plak yn 'e wrâld fûn, waard syn doel dúdlik. Ferminking, fysyk of geastlik, moast plak jaan foar syn rol jûn troch de wrede Skepper dy't him makke.
  
  In oare dei gie foarby en hy bleau ûngemurken, dat wie syn wichtichste feardigens yn al syn ûndernimmingen. Peter Marduk lei yn de âldens fan achtensantich de holle op it stjonkende blêd om wat te sliepen, wylst er wachte op in oare dei om oer him hinne te gean. De geur stie him net oan. Syn gefoelens wiene selektyf ta it uterste; ien fan dy segeningen dêr't er mei ferflokt wie doe't er gjin noas krige. Doe't er in geur opspoare woe, wie syn rooksin as dat fan in haai. Oan 'e oare kant hie hy de mooglikheid om it tsjinoerstelde te brûken. Dit die er no.
  
  Doe't er syn geur útsette, sloech er syn earen, harke nei elk normaal net te hearren lûd wylst er sliepte. Lokkich, nei mear as twa folsleine dagen fan wekker, die de âld man syn eagen ticht - syn opfallend normale eagen. Fan in ôfstân hearde er de karrerillen kreakjen ûnder it gewicht fan it iten yn wyk B krekt foardat de besite oeren begûn. It bewustwêzen ferlieze liet him blyn en sedearre, yn 'e hope op in dreamleaze sliep oant syn taak him frege om op te roppen en wer te prestearjen.
  
  
  ***
  
  
  "Ik bin sa wurch," sei Nina tsjin suster Marx. De jonge ferpleechster wie op nachttsjinst. Sûnt se yn 'e ôfrûne twa dagen dokter Nina Gould moete hie, hie se in bytsje fan har fereale manieren ferlitten en in profesjoneler hertlikens toand tsjin 'e sike histoarikus.
  
  "Morheid is diel fan 'e sykte, Dr. Gould," sei se meilibjend tsjin Nina, en paste har kessens oan.
  
  "Ik wit it, mar ik haw my net sa wurch field sûnt ik waard akseptearre. Hawwe se my in kalmerend middel jûn?"
  
  "Lit my sjen," suggerearre suster Marks. Se helle it medyske dossier fan Nina út 'e sleat oan 'e foet fan 't bêd en blêdde stadich troch de siden. Har blauwe eagen scanden de medisinen dy't de ôfrûne tolve oeren tadien waarden, en doe skodde se stadich de holle. "Nee, dokter Gould. Ik sjoch hjir neat oars as aktuele medikaasje yn jo IV. Fansels, gjin kalmerend middels. Bist slûch?"
  
  Marlene Marks naam foarsichtich de hân fan Nina en kontrolearre har fitale tekens. "Jo pols is frij swak. Lit my ris nei jo bloeddruk sjen."
  
  "Oh myn God, ik fiel dat ik de hannen net opstekke kin, suster Marx," suchte Nina swier. "It fielt as..." Se hie gjin goede manier om te freegjen, mar yn it ljocht fan de symptomen fielde se dat se dat moast. "Binne jo ea Roofie'd west?"
  
  Se seach in bytsje soargen dat Nina wist hoe't it wie om ûnder de ynfloed fan Rohypnol te wêzen, skodde de ferpleechster har holle wer. "Nee, mar ik haw in goed idee wat in medisyn as dit docht mei it sintrale senuwstelsel. Is dit wat jo fiele?"
  
  Nina knikte, koe no amper de eagen iepenje. Ferpleechkundige Marks wie alarmearre om te sjen dat Nina har bloeddruk ekstreem leech wie, en sakket op in manier dy't folslein yn striid wie mei har eardere prognose. "Myn lichem is as in aambeeld, Marlene," mompele Nina stil.
  
  "Wachtsje, dokter Gould," sei de ferpleechster driuwend, en besocht skerp en lûd te praten om Nina har geast wekker te meitsjen wylst se rûn om har kollega's te skiljen. Under harren wie Dr. Eduard Fritz, de dokter dy't in jonge man behannele dy't twa nachten letter mei twaddegraads brânwûnen opnaam waard.
  
  "Dr. Fritz!" Ferpleechkundige Marks rôp in toan op dy't oare pasjinten net alarmearje soe, mar in nivo fan urginsje soe oerbringe oan it medyske personiel. De bloeddruk fan dokter Gould sakket fluch en ik haw muoite om har bewust te hâlden!"
  
  It team hastich nei Nina ta en die de gerdinen ticht. Sjoggers wiene ferbjustere troch de reaksje fan it personiel op 'e petite frou dy't allinich de dûbele keamer besette. D'r wie in lange tiid net sa'n aksje west yn 'e besite oeren , en in protte besikers en pasjinten wachtsje om te soargjen dat de pasjint goed wie.
  
  "Dit liket wat út Grey's Anatomy," hearde suster Marks in besiker har man fertellen doe't se foarby rûn mei de medisinen dy't Dr. Fritz om frege hie. Mar alles wat Marks soarge foar wie Dr. Gould werom te krijen foardat se folslein bruts. Tweintich minuten letter diene se de gerdinen wer útinoar, pratend mei glimkjend flústerjen. Troch de útdrukking op har gesichten wisten foarbygongers dat de tastân fan de pasjint stabilisearre wie en hy wie werom yn 'e libbene sfear dy't normaal ferbûn is mei dizze tiid fan 'e nacht yn it sikehûs.
  
  "Tankje God dat wy har rêde kinnen," sykhelle Suster Marks, en bûgde tsjin it buro om in slokje kofje te nimmen. Stadichoan begûnen besikers de wyk te ferlitten, oant moarn ôfskied naam fan harren finzene leafsten. Stadichoan waarden de gongen stiller, doe't fuotstappen en doffe toanen yn it neat ferdwûnen. Foar it grutste part fan it personiel wie it in opluchting om foar de lêste rondes fan de jûn wat rêst te hawwen.
  
  "Geweldich wurk, suster Marx," glimke Dr. Fritz. De man glimke selden, sels op 'e bêste tiden. Dêrtroch wist se dat syn wurden savored wurde soene.
  
  "Tankewol, dokter," antwurde se beskieden.
  
  "Yndied, as jo net daliks reagearre hiene, soene wy fannacht Dr. Gould miskien hawwe ferlern. Ik bin bang dat har tastân serieuzer is dan har biology oanjout. Ik moat tajaan dat ik wie yn 'e war troch dit. Binne jo sizze dat har fisy fermindere wie?
  
  "Ja, dokter. Se klage dat har fisy wazig wie oant justerjûn doe't se direkt de wurden 'blin gean' brûkte. Mar ik wie yn gjin posysje om har advys te jaan, om't ik gjin idee haw wat dit kin feroarsaakje, oars as de foar de hân lizzende ymmúntekoart,' suggerearre suster Marks.
  
  "Dat fyn ik leuk oan dy, Marlene," sei er. Hy glimke net, mar syn útspraak wie dochs respektfol. "Jo witte jo plak. Jo dogge net foar as in dokter en lit josels net ta om pasjinten te fertellen wat jo tinke dat se har lestich falle. Jo litte it oer oan de professionals, en dat is in goede saak. Mei sa'n hâlding komme jo fier ûnder myn horloazje."
  
  Yn 'e hope dat dokter Hilt har eardere gedrach net oerbrocht hie, glimke Marlene allinich, mar har hert begon wyld te klopjen fan grutskens by de goedkarring fan dokter Fritz. Hy wie ien fan 'e liedende saakkundigen op it mêd fan breedspektrumdiagnostyk, dy't ferskate medyske fjilden besloech, mar bleau tagelyk in beskieden dokter en adviseur. Sjoen syn karriêreprestaasjes wie Dr. Fritz relatyf jong. Yn syn iere fjirtiger jierren wie er al de skriuwer fan ferskate priiswinnende artikels en learde er oer de hiele wrâld yn syn sabbaticals. Syn miening waard tige wurdearre troch de measte medyske wittenskippers, benammen sokke gewoane ferpleechkundigen as Marlene Marks, dy't krekt hie foltôge har staazje.
  
  It wie wier. Marlene wist har plak neist him. Hoe sjauvinistysk of seksistysk de útspraak fan dokter Fritz ek klonk, se wist wat er bedoelde. D'r wiene lykwols in protte oare froulike meiwurkers dy't de betsjutting net sa goed begripe soene. Foar harren wie syn macht egoïstysk, oft er de troan fertsjinne of net. Se seagen him as in misogynist sawol op it wurkplak as yn 'e maatskippij, faak besprekken oer syn seksualiteit. Mar hy joech gjin oandacht oan har. Hy sei gewoan it dúdlike. Hy wist better en se wiene net kwalifisearre om daliks in diagnoaze te stellen. Dêrom hiene se gjin rjocht om har miening út te sprekken, allerminst doe't er dat goed dwaan moast.
  
  "Sjoch mear libben, Marx," sei ien fan 'e oarders, dy't foarby kaam.
  
  "Wêrom? Wat bart der?" frege se mei grutte eagen. Normaal soe se bidde foar wat aktiviteit yn 'e nachttsjinst, mar Marlene hie al genôch stress foar ien nacht.
  
  "Wy sille Freddy Krueger nei de Tsjernobyl-dame ferpleatse," antwurde hy, en baarde har om te begjinnen mei it tarieden fan it bêd foar de ferhuzing.
  
  "Hé, lit de earme keardel wat respekt sjen, idioat," sei se tsjin 'e oarder, dy't krekt lake om har skelen. "Hy is ien syn soan, jo witte!"
  
  Se die it bêd foar de nije bewenner iepen foar it swakke, iensume ljocht boppe it bêd. Troch de tekkens en it boppeblêd werom te lûken, sadat se in kreaze trijehoek foarmen, al wie mar foar in momint, fernuvere Marlene har oer it lot fan 'e earme jonge man dy't de measte fan syn funksjes ferlern hie, om syn kapasiteiten net te hawwen fanwegen slimme senuwskea. Dokter Gould ferhuze nei in tsjuster diel fan 'e keamer in pear fuotten fuort, en die as hy foar in feroaring goed rêste wie.
  
  Se levere de nije pasjint mei minimale steuring en brochten him oer nei in nij bêd, tankber dat hy net wekker waard fan wat sûnder mis ûndraaglike pine wêze soe tidens har behanneling fan him. Se gongen rêstich fuort, sadree't er fêstige wie, wylst se yn 'e kelder like goed sliepten, in drege bedriging.
  
  
  Haadstik 6 - Dilemma yn de Luftwaffe
  
  
  "Oh myn God, Schmidt! Ik bin de kommandant, ynspekteur fan de Luftwaffe kommando! Harold Meyer raasde yn in seldsum momint fan ferlies fan kontrôle. "Dizze sjoernalisten wolle witte wêrom't de ûntbrekkende piloat ien fan ús jachtfleantugen brûkte sûnder tastimming fan myn kantoar of it Bundeswehr Joint Operations Command! En ik lear no krekt dat de romp waard ûntdutsen troch ús eigen minsken - en ferburgen?
  
  Gerhard Schmidt, de twadde âldste, skodholle en seach nei it reade gesicht fan syn baas. Luitenant-generaal Harold Mayer wie net ien dy't de kontrôle oer syn emoasjes ferlern hie. De sêne dy't him ûntjoech foar Schmidt wie heul ûngewoan, mar hy begriep folslein wêrom't Meyer reagearre sa't hy die. Dit wie in tige serieuze saak, en it soe net lang duorje foardat ien of oare nijsgjirrige sjoernalist de wierheid fûn oer de ûntsnapte piloat, de man dy't allinnich yn ien fan harren miljoeneuro fleantugen ûntsnapte.
  
  "Is de piloat Lö Venhagen al fûn?" hy frege Schmidt, in offisier dy't pech genôch wie om beneamd te wurden, him it skokkende nijs te fertellen.
  
  "Nee. Der waard gjin lichem fûn op it toaniel, wat ús liedt te leauwen dat hy noch libbet, "reagearre Schmidt betochtsum. "Mar jo moatte der ek rekken mei hâlde dat hy hiel goed by it ûngelok omkomme koe. De eksploazje koe syn lichem ferneatige hawwe, Harold.
  
  "Al dit praat fan 'kinne' en 'moatte' is wat my it measte soargen makket. Wat my soargen makket is de ûnwissichheid fan wat dizze hiele saak folge, om net te hawwen oer it feit dat yn guon fan ús squadrons minsken binne op koart ferlof. Foar it earst yn myn karriêre fiel ik my eangst," joech Mayer ta, en siet op 't lêst even nei te tinken. Hy tilde ynienen de holle op, stoarre Schmidt yn 'e eagen mei syn eigen stielen blik, mar hy seach fierder dan it gesicht fan syn ûndergeskikte In momint ferrûn foardat Meyer syn definitive beslút naam. "Schmidt..."
  
  "Ja menear?" Schmidt reagearre gau, en woe witte hoe't de kommandant se allegearre fan skamte rêde soe.
  
  "Nim trije manlju dy't jo fertrouwe. Ik ha tûke minsken nedich mei harsens en moed, myn freon. Mannen lykas dy. Se moatte de problemen begripe wêryn wy binne. Dit is in PR-nachtmerje dy't wachtet om te barren. Ik - en wierskynlik ek jo - sil nei alle gedachten ûntslein wurde as wat dizze lytse lul ûnder ús noas slagge te dwaan, "sei Meyer, wer fan it ûnderwerp ôf.
  
  "En jo hawwe ús nedich om him op te spoaren?" - frege Schmidt.
  
  "Ja. En jo witte wat te dwaan as jo it fine. Brûk jo eigen ynsjoch. As jo wolle, ûnderfreegje him om út te finen hokker waansin him nei dizze domme moed dreau - jo witte wat syn bedoelingen wiene, "sei Mayer. Hy bûgde him foaroer, en lei syn kin op syn opsleine hannen. "Mar Schmidt, as er sels ferkeard sykhellet, smyt him dan út. Wy binne ommers soldaten, gjin nannies of psychologen. It kollektyf wolwêzen fan 'e Luftwaffe is folle wichtiger dan ien maniakale idioat mei wat te bewizen, witsto?
  
  "Folslein," stimde Schmidt yn. Hy wie net allinich syn baas te behagen, hy wie oprjocht fan deselde miening. De twa hiene jierrenlang testen en trainingen yn it Dútske Loftkorps trochmakke, om net te fernielen troch ien of oare snotterige piloat. Dêrtroch wie Schmidt temûk optein oer de missy dy't him tawiisd waard. Hy sloech de hannen op 'e dijen en gyng oerein. "Klear. Jou my trije dagen om myn trio byinoar te bringen, en dêrnei sille wy jo op deistige basis melde.
  
  Meyer knikte, en fielde ynienen wat opluchting fan it gearwurkjen mei in likesinnige persoan. Schmidt sette syn pet op en groetet seremonysk, glimkjend. "Dat is, as it ús sa lang duorret om dit dilemma op te lossen."
  
  "Litte wy hoopje dat it earste berjocht it lêste sil wêze," antwurde Meyer.
  
  "Wy sille kontakt hâlde," beloofde Schmidt doe't hy it kantoar ferliet, wêrtroch Meyer in protte oplucht fielde.
  
  
  ***
  
  
  Sadree't Schmidt syn trije manlju selekteare, fertelde hy se ûnder it mom fan in geheime operaasje. Se moatte ynformaasje oer dizze missy ferbergje foar elkenien, ynklusyf har famyljes en kollega's. Op in tige taktfolle manier soarge de offisier derfoar dat syn mannen begrepen dat ekstreme bias de manier fan 'e missy wie. Hy keas trije sêftmoedige, yntelliginte manlju fan ferskillende rangen út ferskate fjochtsjenheden. Dat wie alles wat er nedich hie. Hy makke him net drok mei details.
  
  "Dus, hearen, akseptearje of wegerje jo?" frege er úteinlik fan syn provisoryske poadium op in semint poadium yn de reparaasjebaai oan de basis. De strange útdrukking op syn gesicht en de dêropfolgjende stilte brochten it gewichtige karakter fan 'e taak oer. "Kom op jonges, dit is gjin houliksfoarstel! Ja of nee! It is in ienfâldige missy - fyn en ferneatigje de mûs yn ús tarwebak, jonges."
  
  "Ik bin deryn".
  
  "Ach, danke Himmelfarb! Ik wist dat ik de juste man keas doe't ik dy keas, "sei Schmidt, mei help fan reverse psychology om de oare twa te triuwen. Mei tank oan de prevalens fan peer druk, hy úteinlik berikte súkses. Koart dêrnei klikte de readhierige imp mei de namme Kol syn hakken op syn typyske opfallende manier. Fansels moast de lêste man, Werner, ynjaan. Hy wie weromhâldend, mar allinich om't hy de kommende trije dagen in bytsje yn Dillenburg hie te spyljen, en Schmidt's lytse ekskurzje hie syn plannen ûnderbrutsen.
  
  "Litte wy dizze lytse stront helje," sei er ûnferskillich. "Ik ha him ferline moanne twa kear slein by blackjack en hy skuld my noch € 137."
  
  Syn beide kollega's gniisden. Schmidt wie bliid.
  
  "Betanke foar it frijwilligersjen fan jo tiid en ûnderfining, jonges. Lit my fannacht de ynformaasje krije en ik haw tiisdei jo earste bestellingen klear. Ferslein."
  
  
  Haadstik 7 - Meeting the Killer
  
  
  De kâlde, swarte blik fan roerleaze kraale eagen moete Nina doe't se stadichoan út har salige sliep kaam. Dizze kear waard se net pleage troch nachtmerjes, mar dochs waard se wekker fan dit skriklike gesicht. Se gaspte doe't de donkere pupillen yn har bloedige eagen de realiteit waarden dy't se tocht dat se yn har dream ferlern hie.
  
  O God, se bekûle by it oansjen fan him.
  
  Hy reagearre mei wat in glimke west hie as der noch wat fan syn gesichtsspieren oerbleaun wie, mar alles wat se seach wie it kreinkeljen fan syn eagen yn freonlike erkenning. Hy knikte beleefd.
  
  "Hallo," twong Nina harsels te sizzen, hoewol se net yn 'e stimming wie om te praten. Se hate harsels om't se yn stilte hopen dat de pasjint sprakeleas wie, krekt sadat se allinich litte soe. Se begroete him ommers mar mei wat dekorum. Ta har ôfgriis antwurde er mei in heas flústerjen. "Hallo. It spyt my dat ik dy bang makke. Ik tocht gewoan dat ik noait wer wekker wurde soe."
  
  Dizze kear glimke Nina sûnder morele twang. "Ik bin Nina."
  
  "Leuk om dy te moetsjen, Nina. It spyt my ... it is lestich om te praten,' ferûntskuldigde hy.
  
  "Meitsje dy gjin soargen. Praat net as it sear docht."
  
  "Ik winskje dat it sear docht. Mar myn gesicht waard gewoan ferfelend. It fielt as ..."
  
  Hy sykhelle djip, en Nina seach enoarm fertriet yn syn donkere eagen. Ynienen die har hert sear fan meilijen foar de man mei smolten hûd, mar se doarst no net te praten. Se woe him ôfmeitsje litte wat er sizze woe.
  
  "It fielt as ik it gesicht fan in oar draach." Hy wraksele mei syn wurden, syn emoasjes yn ûnrêst. "Allinne dizze deade hûd. It is gewoan dizze dommens, lykas as jo it gesicht fan in oar oanreitsje, witsto? It is as in masker."
  
  Doe't er spruts, stelde Nina him syn lijen foar, en dit makke har har eardere ferneatiging te ferlitten doe't se woe dat hy stil soe foar har eigen treast. Se ferbylde har alles wat er har ferteld hie en sette har op syn plak. Hoe ferskriklik moat it wêze! Mar nettsjinsteande de realiteit fan syn lijen en ûnûntkombere tekoarten, se woe behâlde in positive toan.
  
  "Ik bin der wis fan dat it better sil wurde, foaral mei de medisinen dy't se ús jouwe," suchte se. "Ik bin ferrast dat ik myn kont op 'e húskestoel kin fiele."
  
  Syn eagen kamen tichter en krompen wer, en in ritmyske piip ûntkaam út syn slokdarm, dêr't se no wist dat it laitsjen wie, al wie der gjin teken fan op 'e rest fan syn gesicht. "Lykas as jo op jo hân yn sliep falle," tafoege hy.
  
  Nina wiisde him mei beslissende konsesje oan. "Rjochts".
  
  De sikehûsôfdieling drokte om de twa nije kunde, moarnsrûntsjes en levere moarnsitenbakken. Nina frege har ôf wêr't ferpleechster Barken wie, mar sei neat doe't dokter Fritz de keamer ynkaam, folge troch twa frjemdlingen yn profesjonele klaaiïng en ferpleechster Marks ticht op har hakken. De frjemdlingen bliken sikehûsbehearders te wêzen, ien man en ien frou.
  
  "Goedemoarn, Dr. Gould," glimke Dr. Fritz, mar hy brocht syn team nei in oare pasjint. Suster Marx glimke fluch nei Nina foardat se weromkamen nei har wurk. Se lutsen de dikke griene gerdinen om en se hearde it personiel mei de nije pasjint yn relatyf stille stimmen praten, wierskynlik om har wille.
  
  Nina fronse mei argewaasje oer har oanhâldende fragen. De earme keardel koe syn wurden amper goed útsprekke! Se koe lykwols genôch hearre om te witten dat de pasjint syn eigen namme net ûnthâlde koe en dat it iennichste dat er him herinnere foardat er yn 'e brân stie, it fleanen wie.
  
  "Mar jo binne hjir noch yn 'e brân kommen rinnen!" - die dokter Fritz him op 'e hichte.
  
  "Dat wit ik net," antwurde de man.
  
  Nina die har swakke eagen ticht om har gehoar skerper te meitsjen. Se hearde de dokter sizzen: "Myn ferpleechster naam jo beurs wylst jo sedearre waarden. Ut wat wy kinne ûntsiferje út de verkoolde resten, do bist sânentweintich jier âld en út Dillenburg. Spitigernôch is jo namme op de kaart fernield, dus wy kinne net fêststelle wa't jo binne of mei wa't wy kontakt opnimme moatte oer jo behanneling en sa.Och myn God!, tocht se fûl. Se rêden syn libben amper, en it earste petear dat se mei him hawwe, giet oer finansjele minutiae! Typysk!
  
  "Ik haw gjin idee wat myn namme is, dokter. Ik wit noch minder oer wat my is oerkommen."" Der wie in lange stilte, en Nina koe neat hearre, oant de gerdinen wer útinoar sprongen en de twa burokraten útkamen. Doe't se foarby kamen, hearde Nina de iene tsjin de oare sizzen: "Wy kinne de skets ek net op it nijs publisearje. Hy hat gjin bloedich gesicht dat herkenber is."
  
  Se koe it net oars as him beskermje. "Hey!"
  
  As goede sycophants stopten se en glimken swiet nei de ferneamde wittenskipper, mar wat se sei wist de falske glimkes fan har gesichten. "Dizze man hat teminsten ien gesicht, net twa. Ferstannich?"
  
  Sûnder in wurd te sizzen gongen de twa ferlegen pinneferkeapers fuort, wylst Nina harren mei in opheven wynbrau oanseach. Se rôp grutsk, en foege stil ta: "En yn perfekt Dútsk, teven."
  
  "Ik moat tajaan dat it yndrukwekkend Dútsk wie, foaral foar in Skot." Dr. Fritz glimke doe't er in yngong makke yn it personielsbestân fan de jonge man. Sawol de brânpasjint as ferpleechster Marks erkenden de ridderlikheid fan 'e brutale histoarikus mei in thumbs up, wêrtroch Nina har âlde sels wer fielde.
  
  Nina rôp suster Marks tichterby, en soarge derfoar dat de jonge frou wist dat se wat subtyl hie om te dielen. Dokter Fritz seach nei de beide froulju, mei it fermoeden dat der wat saken wie dêr't er oer ynformearre wurde moast.
  
  "Famkes, ik sil net lang wêze. Lit my ús pasjint gewoan nofliker meitsje. " Hy kearde him nei de brânpasjint, en sei: "Myn freon, wy sille jo de namme yn 'e tuskentiid moatte fertelle, tinkst dat net?"
  
  "Hoe sit it mei Sam?" - de pasjint suggerearre.
  
  Nina har mage knypte. Ik moat noch kontakt opnimme mei Sam. Of sels gewoan Detlef.
  
  "Wat is der oan de hân, Dr. Gould?" - frege Marlene.
  
  "Hmm, ik wit net wa't ik oars moat fertelle of as dit sels passend is, mar," sei se oprjocht, "ik tink dat ik myn sicht ferlies!"
  
  "Ik bin der wis fan dat it gewoan in byprodukt is fan radia..." besocht Marlene, mar Nina pakte har hân fêst út protest.
  
  "Harkje! As noch ien meiwurker yn dit sikehûs strieling as ekskús brûkt ynstee fan wat oan myn eagen te dwaan, sil ik in rel begjinne. Begripe jo?" Se gnyske ûngeduldich. "Asjebleaft. ASJEBLEAFT. Doch wat oan myn eagen. Ynspeksje. Alles. Ik sis it dy, ik wurd blyn, wylst suster Barken my fersekere dat ik better waard!"
  
  Dokter Fritz harke nei Nina har klacht. Hy die de pinne yn 'e bûse en, mei in bemoedigjende knypeach nei de pasjint dy't er no Sam neamde, ferliet er him.
  
  "Dr. Gould, sjochsto myn gesicht of gewoan de omtrek fan myn holle?"
  
  "Beide, mar ik kin bygelyks de kleur fan jo eagen net bepale. Earder wie alles wazig, mar no wurdt it ûnmooglik om wat fierder te sjen as op earmlange," antwurde Nina. "Ik koe eartiids sjen..." Se woe de nije pasjint net by syn keazen namme neame, mar se moast: "...Sam syn eagen, sels de rôze kleur fan it wyt fan syn eagen, Dokter. Dit wie letterlik in oere lyn. No kin ik neat fernimme."
  
  "Ferpleechster Barken hat dy de wierheid ferteld," sei er, en helle in ljochte pinne út en die Nina har eachlidden mei syn gloved lofterhân. "Jo genêze hiel fluch, hast ûnnatuerlik." Hy liet syn hast ûnfruchtbere gesicht njonken harres sakke om de reaksje fan har pupillen te testen doe't se hygde.
  
  "Ik sjoch dy!" - rôp se. "Ik sjoch dy helder as dei. Elke flater. Sels de stoppels op dyn gesicht dy't út dyn poarjes útsjocht."
  
  Ferbjustere seach er nei de ferpleechster oan de oare kant fan Nina har bêd. Har gesicht wie fol soargen. "Wy sille letter hjoed wat bloedûndersiken dwaan. Suster Marx, meitsje moarn de resultaten foar my ta."
  
  "Wêr is suster Barken?" frege Nina.
  
  "Se is net op plicht oant freed, mar ik bin der wis fan dat in kânsrike ferpleechster lykas Miss Marks der foar kin soargje, toch?" De jonge ferpleechster knikte earnstich.
  
  
  ***
  
  
  Sadree't de jûnsbesites ôfrûn wie, wie it grutste part fan it personiel drok dwaande om pasjinten klear te meitsjen foar bêd, mar dokter Fritz hie dokter Nina Gould earder in kalmerend middel jûn om te soargjen dat se in goede nachtsliep krige. Se hie de hiele dei aardich oerstjoer west, en die oars as gewoanlik troch har ferswakkende fisy. Unkarakteristysk wie se reservearre en in bytsje nuver, lykas ferwachte. Doe't it ljocht útgie, wie se yn 'e sliep.
  
  Tsjin 3:20 oere wiene sels de mûle petearen tusken de ferpleechkundigen fan 'e nachtpersoniel ophâlden, allegear wrakselje mei ferskate oanslaggen fan ferfeling en de luljende krêft fan stilte. Ferpleechkundige Marks wurke in ekstra ferskowing, en bestege har frije tiid op sosjale media. It is spitich dat se profesjoneel ferbean waard om de bekentenis fan har heldinne, Dr. Gould, te publisearjen. Se wie der wis fan dat it de skiednisleafhawwers en fanatici fan 'e Twadde Wrâldoarloch ûnder har online freonen oergeunstich meitsje soe, mar helaas, se moast it skitterjende nijs foar harsels hâlde.
  
  It lichte ploffende lûd fan galoppearjende fuotstappen wjerlûlde de gong del, foardat Marlene opseach om ien fan 'e ferpleechkundigen op 'e earste ferdjipping te sjen dy't nei it ferpleechsterstasjon rûn. De weardeleaze wachter rûn efter him oan. Beide manlju hienen skrokken gesichten, en rôpen de ferpleechkundigen ferpleatst har stil te hâlden foardat se by har kamen.
  
  Ut azem bleaunen de beide manlju by de kantoardoar stean, dêr't Marlene en in oare ferpleechster wachten op útlis foar harren nuvere gedrach.
  
  "Dêr is d'r," begon de wachter earst, "d'r is in ynbrekker op 'e earste ferdjipping, en hy klimt de brântrap op wylst wy prate."
  
  "Dus, skilje feiligens," flústere Marlene, fernuvere oer har ûnfermogen om te gean mei de feiligensbedriging. "As jo fertinke dat immen in bedriging foarmet personiel en pasjinten, wit dan dat jo ..."
  
  "Harkje, leave!" De steedhâlder bûgde rjocht nei it jonkje ta, flústerjend har spottend yn it ear sa stil as er koe. "Beide befeiligingsoffisieren binne dea!"
  
  De feint knikte wyld. "Dit is wier! Skylje de plysje. No! Foardat hy hjir komt!"
  
  "Hoe sit it mei it personiel op 'e twadde ferdjipping?" frege se en besocht de line fan de resepsjoniste te finen. De twa manlju skodhollen. Marlene waard alarmearre om te finen dat de skeakel kontinu piepte. Dit betsjutte dat d'r tefolle oproppen wiene om te behanneljen of dat it systeem defekt wie.
  
  "Ik kin de haadlinen net fange!" - flústere se oanhâldend. "Myn god! Nimmen wit dat der problemen binne. Wy moatte se warskôgje!" Marlene brûkte har mobyltsje om Dr Hilt op syn persoanlike mobyltsje te skiljen. "Dokter Handle?" sei se, har eagen wiid, wylst de besoarge manlju kontinu de figuer kontrolearren dy't se de brântrap opkommen sjoen hienen.
  
  "Hy sil lilk wêze dat jo him op syn mobyl roppen hawwe," warskôge de oarder.
  
  "Kin't skele? Oant se by him komt, Victor! " grommele in oare ferpleechster. Se folge har mobyl om de pleatslike plysje te skiljen, wylst Marlene it nûmer fan Dr. Hilt nochris belle.
  
  "Hy antwurdet net," sykhelle se. "Hy ropt, mar d'r is ek gjin voicemail."
  
  "Fantastysk! En ús tillefoans binne yn ús ferdomme kasten!" de oarder, Victor, wie fuming hopelessly, draaf frustrearre fingers troch syn hier. Op de eftergrûn hearden se in oare ferpleechster praten mei de plysje. Se stiek de telefoan op it boarst fan de oarder.
  
  "Hjir!" - stie se oan. "Fertel harren de details. Se stjoere twa auto's."
  
  Victor ferklearre de situaasje oan 'e needoperator, dy't patrolauto's stjoerde. Hy bleau doe oan 'e line, wylst se trochgie om mear ynformaasje fan him te krijen en it radiostjoerde nei de patrolauto's doe't se nei it Heidelberg sikehûs rieden.
  
  
  Haadstik 8 - It is allegear leuk en spultsjes oant ...
  
  
  "Sigzag! Ik haw in útdaging nedich! " raasde in lûde, oergewicht frou doe't Sam fan 'e tafel begon te rinnen. Perdue wie te dronken om te skele doe't er seach Sam besykje te winnen in weddenskip dat in stoere famke mei in mes koe net stekke him. Om har hinne foarmen de tichtby lizzende drinkers in lyts mannichte fan jubeljende en weddenskiplike hooligans, allegear bekend mei it talint fan Big Morag mei blêden. Se wiene allegear jammerdearlik en woene profitearje fan 'e misledige moed fan dizze idioat út Edinburgh.
  
  De tinten waarden ferljochte mei feestlik lantearneljocht, en smieten de skaden fan swaaiende dronken dy't har hert sjongen op 'e toanen fan in folksband. It wie noch net hielendal tsjuster, mar de swiere, bewolkte loft wjerspegele de ljochten fan it brede fjild derûnder. Lâns de slingerjende rivier dy't by de kreamen lâns streamde, roeiden ferskate minsken boaten, genietsjen fan de sêfte rimpelingen fan it skitterjende wetter om har hinne. Bern boarten ûnder de beammen njonken it parkearplak.
  
  Sam hearde de earste dolk oer syn skouder fluitsjen.
  
  "Och!" - rôp er tafallich. "Hast myn bier dêr hast ferspile!"
  
  Hy hearde gûlende froulju en manlju dy't him aaien oer it lûd fan Morag's fans dy't har namme sjongen. Earne yn 'e waansin hearde Sam in lytse groep minsken sjongen "Kill the bastard! Slacht de vamp!"
  
  D'r wie gjin stipe fan Perdue, sels doe't Sam him in momint kearde om te sjen wêr't Maura har doel feroare hie. Klaaid yn 'e tartan fan syn famylje oer syn kilt, stapte Perdue troch it heulende parkearplak nei it klubhûs op it terrein.
  
  "Ferrieder," sei Sam slûchslimme. Hy naam noch in slok fan syn bier krekt doe't Mora har slappe hân opheve om de lêste fan 'e trije dolken gelyk te meitsjen. "Oh shit!" - rôp Sam en rûn de mok oan 'e kant en rûn nei de heuvel by de rivier.
  
  As hy eange, tsjinne syn dronkenskip twa doelen - fernedering oanbringen, en dan it folgjende fermogen om de ezel fan in rat net te bleatsjen. Syn desoriëntaasje by de bocht soarge dat er syn lykwicht ferlear, en nei mar ien sprong foarút sloech syn foet de rêch fan syn oare ankel, en sloech him mei in klap fan syn fuotten op it wiete, losse gers en smoargens. De skedel fan Sam rekke in stien ferburgen yn lange boskjes grien, en in ljochte flits trochbriek syn harsens pynlik. Syn eagen rôlen werom yn syn kassen, mar hy kaam daliks wer by.
  
  De snelheid fan syn fal stjoerde syn swiere kilt nei foaren doe't syn lichem abrupt stoppe. Op 'e legere rêch koe er de ferskriklike befêstiging fan syn omkearde klean fiele. As dat net genôch wie om de nachtmerje dy't folge te befêstigjen, die de frisse lucht op syn billen de trúk.
  
  "Oh myn God! Net wer," kreunde er troch de rook fan smoargens en dong, doe't it razende laitsjen fan 'e mannichte him tuchtige. "Oan de oare kant," sei er tsjin himsels doe't er sitten, "ik sil my dit moarns net ûnthâlde. Rjochts! It sil neat skele."
  
  Mar hy wie in skriklike sjoernalist, dy't fergeat te betinken dat de flitsende ljochten dy't him sa no en dan fan in koarte ôfstân blynden, betsjutte dat sels as er de beproeving fergeat, de foto's dominearje soene. In momint siet Sam dêr mar en woe dat er sa pynlik tradisjoneel west hie; spyt dat ik gjin slipje of op syn minst in string hie! De toskeleaze mûle fan Morag wie wiid iepen fan laitsjen doe't se tichterby wankele om it te claimen.
  
  "Sit gjin soargen, skat!" hja gnyske. "Dit binne net dejingen dy't wy foar it earst seagen!"
  
  Yn ien flugge beweging tilde it sterke famke him oerein. Sam wie te dronken en mislik om har ôf te fjochtsjen, doe't se syn kilt ôfboarste en him begriep wylst se komeedzje op syn kosten opfierde.
  
  "Hei! Eh, mefrou..." hy stroffele oer syn wurden. Syn earms swaaiden as in bedoarne flamingo doe't er besocht syn kalmte werom te krijen. "Pas op dyn hannen dêr!"
  
  "Sam! Sam!" - hearde er earne binnen de bel wrede spot en fluitsje kommen út in grutte grize tinte.
  
  "Purdue?" - rôp er, sykjend nei syn mok op it dikke, smoarge gazon.
  
  "Sam! Litte wy gean, wy moatte gean! Sam! Hâld op mei de gek mei it dikke famke!" Perdue swalke nei foaren, mompele ûngearhingjend doe't er oankaam.
  
  "Wat sjochst?" Morag raasde yn reaksje op 'e belediging. Fronjend stapte se fan Sam ôf om Perdue har folsleine oandacht te jaan.
  
  
  ***
  
  
  "Dêrfoar in bytsje iis, maat?" frege de barman oan Perdue.
  
  Sam en Perdue rûnen it klubhûs yn op ûnrêstige fuotten nei't de measte minsken har sitten al ferlitten hiene, en besleaten om nei bûten te gean en de flammeters te sjen tidens de drumshow.
  
  "Ja! Iis foar ús beide,' rôp Sam, en hâldde syn holle dêr't de rots rekke. Perdue struts njonken him, en helle syn hân op om twa meaden te bestellen, wylst se har wûnen fersoargen.
  
  "Myn God, dizze frou slacht as Mike Tyson," merkte Perdue op, en drukte in iispak op har rjochter wynbrau, it plak dêr't Morag syn earste skot oanjoech dat har ûnfrede mei syn ferklearring oanjûn. De twadde slach kaam krekt ûnder syn linkerwang, en Perdue koe net oars as in bytsje ûnder de yndruk wêze fan de kombinaasje.
  
  "No, se smyt messen as in amateur," sette Sam yn, en klamme it glês yn syn hân.
  
  "Jo witte dat se eins net bedoelde jo te slaan, toch?" - herinnerde de barman Sam. Hy tocht efkes nei en makke beswier: "Mar dan is se dom om sa"n weddenskip te meitsjen. Ik krige myn jild dûbel werom."
  
  "Ja, mar se wedde op harsels mei fjouwer kear de kânsen, jonge!" De barman gniisde hertlik. "Se hat dizze reputaasje net fertsjinne troch dom te wêzen, hè?"
  
  "Ha!" - rôp Perdue, syn eagen klonken op it tv-skerm efter de bar. Dit wie krekt de reden dat hy yn it earste plak nei Sam kaam te sykjen. Wat hy earder yn it nijs hie sjoen, like reden ta soarch, en hy woe dêr sitte oant de ôflevering werhelle waard, sadat hy Sam sjen litte koe.
  
  Yn 'e folgjende oere ferskynde krekt wêr't er op wachte hie op it skerm. Hy bûgde him foaroer, en sloech ferskate glêzen op it oanrjocht. "Sjen!" - rôp er. "Sjoch, Sam! Is ús leave Nina no net yn dit sikehûs?"
  
  Sam seach hoe't de ferslachjouwer praat oer it drama dat in pear oeren lyn barde yn it ferneamde sikehûs. Dit makke him daliks alarmearre. De beide manlju wikselen besoarge eagen út.
  
  "Wy moatte har helje, Sam," stie Perdue oan.
  
  "As ik sober wie, soe ik no direkt gean, mar wy kinne net nei Dútslân gean yn dizze steat," klage Sam.
  
  "It is gjin probleem, myn freon," glimke Perdue op syn gewoane mislike manier. Hy tilde syn glês op en dronk dêr de lêste alkohol fan. "Ik haw in privee jet en in bemanning dy't ús dêr kin bringe wylst wy sliepe. Safolle as ik wol wer de woastenije yn fleane soe nei Detlef, wy hawwe it oer Nina."
  
  "Ja," stimde Sam yn. "Ik wol net dat se dêr noch in nacht bliuwt. Net as ik it helpe kin."
  
  Perdue en Sam ferlieten de partij mei har gesichten folslein crap en wat útput fan besunigings en krassen, fêststeld om har holle skjin te meitsjen en it oare tredde fan har sosjale alliânsje te helpen.
  
  Doe't de nacht foel oan 'e Skotske kust, lieten se in fleurich spoar efter harren, harkjend nei de lûden fan doedelsakken ferdwine. Dit wie in foarboade fan mear serieuze barrens, doe't harren momintlike roekeloosheid en wille soe jaan plak foar de driuwende rêding fan Dr Nina Gould, dy't dielde romte mei in rampant moardner.
  
  
  Haadstik 9 - Scream of the Faceless Man
  
  
  Nina wie kjel. Se sliepte troch it grutste part fan 'e moarn en iere middei, mar Dr. Fritz naam har nei de eksamen keamer foar in each ûndersyk sa gau as de plysje frijmakke se om te bewegen. De grûnferdjipping waard swier bewekke troch sawol de plysje as in pleatslik befeiligingsbedriuw, dat yn 'e nacht twa fan har manlju opoffere. De twadde ferdjipping wie ôfsletten foar elkenien dy't dêr net siet of foar medysk personiel.
  
  "Jo hawwe gelok dat jo troch al dizze gek sliepe koenen, Dr. Gould," fertelde ferpleechster Marks tsjin Nina doe't se har dy jûns kaam te kontrolearjen.
  
  "Ik wit net iens wat der bard is, echt. Wiene der befeiligingsminsken fermoarde troch in ynbrekker? Nina froast. "Dit is wat ik koe meitsje út stikken en stikken fan wat waard besprutsen. Nimmen koe my fertelle wat de hel der echt oan 'e hân wie.'
  
  Marlene seach om har hinne om te soargjen dat gjinien har sjoen hie Nina de details fertellen.
  
  "Wy moatte pasjinten net bang meitsje mei tefolle ynformaasje, Dr. Gould," sei se ûnder har azem, doe't se de fitale tekens fan Nina kontrolearre. "Mar justerjûn seach ien fan ús skjinmakkers ien fan 'e befeiligingsoffisieren deadzje. Hy stie fansels net by om te sjen wa't it wie."
  
  "Hawwe se de ynbrekker betrape?" frege Nina serieus.
  
  De ferpleechster skodde har holle. "Dêrom is dit plak yn quarantaine. Se sykje yn it sikehûs om elkenien dy't hjir net wêze mei, mar oant no ta gjin gelok hân hat."
  
  "Hoe is dit mooglik? Hy moat útgliden wêze foardat de plysjes oankamen," stelde Nina foar.
  
  ,,Dat tinke wy ek. Ik begryp gewoan net wêr't hy nei socht dat twa manlju it libben koste, "sei Marlene. Se naam djip sykheljen en besleat it ûnderwerp te feroarjen. "Hoe is dyn fisy hjoed? Better?"
  
  "Itselde ding," antwurde Nina ûnferskillich. Dúdlik hie se oare dingen oan 'e holle.
  
  "Sjoen de hjoeddeistige yntervinsje sille jo resultaten wat langer duorje. Mar as wy it witte, kinne wy begjinne mei behanneling.
  
  "Ik haatsje dit gefoel. Ik fiel my de hiele tiid slieperich, en no kin ik amper mear sjen as in wazig byld fan de minsken dy't ik tsjinkomme,' moanlike Nina. "Jo witte, ik moat kontakt opnimme mei myn freonen en famylje om se te litten witte dat ik goed bin. Ik kin hjir net foar altyd bliuwe."
  
  "Ik begryp it, Dr. Gould," sympatisearre Marlene, en seach werom nei har oare pasjint tsjinoer Nina, dy't yn syn bêd stie te roeren. "Lit my gean nei Sam."
  
  Doe't ferpleechster Marks it slachtoffer fan brânwûnen benadere, seach Nina hoe't er syn eagen iepen die en nei it plafond seach, as koe er wat sjen dat se net koene. Doe kaam der in tryste nostalgy oer har en se flústere yn harsels.
  
  "Sam".
  
  Nina har ferdwinende blik befredige har nijsgjirrigens doe't se seach dat pasjint Sam syn hân opstekke en de pols fan ferpleechster Marks knypte, mar se koe syn útdrukking net sjen. Nina's reade hûd, skansearre troch de giftige loft fan Tsjernobyl, waard hast folslein genêzen. Mar se fielde noch altyd as wie se dea. Misselijkheid en duizeligheid wiene foarkommen, wylst har fitale tekens allinich ferbettering lieten sjen. Foar sa'n ûndernimmend en fûleindich persoan as de Skotske histoarikus wiene sokke sabeare swakkens ûnakseptabel en soarge foar grutte teloarstelling.
  
  Se koe flústerjen hearre foardat suster Marx har holle skodde, alles ûntkende wat er frege. Doe bruts de ferpleechster fan 'e pasjint ôf en rûn gau fuort sûnder nei Nina te sjen. De pasjint seach lykwols nei Nina. Dat is alles wat se sjen koe. Mar se hie gjin idee wêrom. Ferteljend stie se tsjin him oan.
  
  "Wat is der oan de hân, Sam?"
  
  Hy seach net wei, mar bleau kalm, as hope er dat se ferjitte soe dat se him oansprutsen hie. Doe't er besocht te sitten, kreunde er fan pine en foel werom op it kessen. Hy suchte wurch. Nina besleat him mei rêst te litten, mar doe ferbrieken syn hoarse wurden de stilte tusken har, en fregen har oandacht.
  
  "Y-do wit ... jo witte ... de persoan dy't se sykje?" - stammere hy. "Do wist? Net útnoege gast?"
  
  "Ja," antwurde se.
  
  "Hy is efter my. Hy siket my, Nina. A-en fannacht... hy sil komme om my te deadzjen," sei er yn in triljend mompele besteande út ferkeard útsprutsen wurden. Wat er sei makke Nina har bloed kâld, om't se net ferwachte dat de krimineel wat by har socht soe. "Nina?" hy stie op in antwurd.
  
  "Bist it wis?" sy frege.
  
  "Ik bin," befêstige hy, ta har skrik.
  
  "Harkje, hoe witsto wa't it is? Hasto him hjir sjoen? Hawwe jo it mei jo eigen eagen sjoen? Want as jo dat net hawwe, is de kâns grut dat jo gewoan paranoïde binne, myn freon, "sei se, yn 'e hope him te helpen nei te tinken oer syn beoardieling en der wat dúdlikheid oer te bringen. Se hope ek dat hy fersin wie, om't se net yn steat wie om te ferbergjen foar in moardner. Se seach syn tsjillen draaie doe't er har wurden betocht. "En noch ien ding," foege se ta, "as jo net iens kinne ûnthâlde wa't jo binne of wat mei jo bard is, hoe wite jo dan dat ien of oare gesichtsleaze fijân jo jaget?"
  
  Nina wist it net, mar har wurdkar kearde alle gefolgen dy't de jongfeint hân hie - de oantinkens kamen no werom. Syn eagen waerden fergriemd fan ôfgriis doe't se spriek, en trochskreau har mei har swarte blik sa yntinsyf dat se it sels sjen koe mei har swakke fyzje.
  
  "Sam?" - sy frege. "Wat is dit?"
  
  "Mein Gott, Nina!" - hy gûlde. It wie eins in gjalp, mar de skea oan syn stimbannen dempte it ta in mar hysterysk flústerjen. "Gesichtsleas, sizze jo! Ferdomd gesicht - sûnder gesicht! Hy wie... Nina, de man dy't my yn 'e brân stuts...!"
  
  "Ja? Hoe sit it mei him? " stie se oan, al wist se wat er sizze woe. Se woe gewoan mear details as se se koe krije.
  
  "De man dy't my besocht te deadzjen ... hy hie ... gjin gesicht!" - raasde de bange pasjint. As er gûle koe, soe er snikken hawwe by it oantinken oan de meunsterlike man dy't him dy nachts nei de wedstriid stalke hie. "Hy pakte my op en stiek my yn 'e brân!"
  
  "Ferpleechkundige!" Nina raasde. "Ferpleechkundige! Immen! Asjeblyft help!"
  
  Twa ferpleechkundigen kamen rinnen mei fernuvere útdrukkingen op har gesichten. Nina wiisde op 'e oerstekke pasjint en rôp: "Hy herinnerde him krekt oan syn oanfal. Jou him asjebleaft wat foar de skok!"
  
  Se raasden him te helpen en sluten de gerdinen, joegen him in kalmerend middel om him te kalmearjen. Nina fielde har bedrige troch har eigen lethargy, mar se besocht de nuvere puzel sels op te lossen. Wie hy serieus? Wie er gearhingjend genôch om sa'n krekte konklúzje te lûken, of makke er it allegear op? Se twifele dat er ûnoprjocht wie. De man koe ommers amper op himsels bewegen of in sin sûnder muoite útsprekke. Hy soe grif net sa gek west hawwe as er net oertsjûge west hie dat syn ûnbekwame steat him it libben kostje soe.
  
  "God, ik woe dat Sam hjir wie om my te helpen tinken," mompele se wylst har geast smeekte om sliep. "Sels Perdue soe komme as hy koe ûnthâlde fan besykjen om my dizze kear te deadzjen." It wie hast tiid foar iten, en om't net ien fan harren besikers ferwachte, mocht Nina frij sliepe as se woe. Of sa tocht se.
  
  Dokter Fritz glimke doe't er binnenkaam. "Dr. Gould, ik bin krekt kommen om jo wat te jaan foar jo eachproblemen."
  
  "Ferdomme," mompele se. "Hallo, dokter. Wat jouwe jo my?
  
  "Just in remedie om de besuniging fan 'e kapillaren yn jo eagen te ferminderjen. Ik haw reden om te leauwen dat jo fisy minder wurdt troch fermindere bloedsirkulaasje yn it eachgebiet. As jo nachts problemen hawwe, kinne jo gewoan kontakt opnimme mei dokter Hilt. Hy sil fannacht wer op tsjinst wêze en ik nim moarn kontakt mei jo op, goed?"
  
  "Okee, dokter," stimde se yn, en seach hoe't er in ûnbekende stof yn har earm ynjeksje. "Hawwe jo de testresultaten noch?"
  
  Dokter Fritz die earst oft se har net hearde, mar Nina herhelle har fraach. Hy seach har net oan, konsintrearre him fansels op wat er die. 'Wy sille dit moarn besprekke, Dr. Gould. Ik soe dan de resultaten fan it laboratoarium moatte hawwe. " Hy seach har úteinlik mei mislearre fertrouwen oan, mar se wie net yn 'e stimming om it petear troch te gean. Tsjin dy tiid wie har keamergenoat bedarre en stil wurden. "Goeie nacht, leave Nina." Hy glimke goedmoedich en skodde Nina har hân foar't er de map tichtsloech en wer oan it foet fan it bêd lei.
  
  "Goeie nacht," bromde se doe't de drug wurke, har tinzen slûpt.
  
  
  Haadstik 10 - Escape from Safety
  
  
  In benige finger stiek Nina har earm, wêrtroch't se in skriklik wekker brocht. Refleksyf drukte se har hân op it troffen gebiet, en pakte ynienen de hân ûnder har palm, dy't har heal bang makke. Har ûnfoldwaande eagen gyngen wiid iepen om te sjen wa't tsjin har spriek, mar oars as de piercing donkere plakken ûnder de wynbrauwen fan it plestik masker, koe se gjin gesicht sjen.
  
  "Nina! Shh," smeekte it lege gesicht mei in sêft kreak. It wie har keamergenoat, dy't by har bêd stie yn in wite sikehûsjurk. De buizen waarden út syn hannen helle, wêrtroch't spoaren fan sûchjende skarlaken samar op 'e bleate wite hûd om har hinne wosken.
  
  "W-wat de hel?" hja fronste. "Seriously?"
  
  "Harkje, Nina. Wês mar hiel stil en harkje nei my", flústere er, en hy bûgde in bytsje del, sadat syn lichem ferburgen wie foar de yngong fan de keamer njonken Nina har bêd. Allinne syn holle wie omheech, sadat er yn har ear prate koe. "De man dy't ik jo fertelde, komt foar my. Ik moat in ôfsletten plak fine oant hy fuortgiet."
  
  Mar hy hie pech. Nina waard bedoarn oant it punt fan delirium, en se joech har net te folle oer syn lot. Se knikte gewoan oant har frij driuwende eagen wer ferburgen wiene troch swiere lidden. Hy suchte wanhopich en seach om him hinne, syn sykheljen waard mei it momint hurder. Ja, de oanwêzigens fan 'e plysje beskerme de pasjinten, mar earlik sein, de bewapene bewakers rêden net iens de minsken dy't se hierden, lit stean dejingen dy't net bewapene wiene!
  
  It soe better wêze, tocht pasjint Sam, as er him ûnderdûkt ynstee fan it risiko dat er ûntsnapt. As hy ûntdutsen wie, koe hy syn oanfaller dienlik omgean, en hopelik soe Dr. Gould deropfolgjende geweld net hawwe litten. Nina har gehoar is gâns ferbettere sûnt se begûn te ferliezen har sicht; it liet har harkje nei de skoffeljende fuotten fan har paranoïde keamergenoat. Ien foar ien gongen syn stappen fan har ôf, mar net nei syn bêd. Se bleau yn en út 'e sliep driuwe, mar har eagen bleaunen ticht.
  
  Koart dêrnei bloeide in skitterjende pine djip efter Nina har eachkatten, dy't as in blom fan pine yn har harsens ferspraat. De nerveferbiningen makken har receptors gau bekend mei de splitsende migraine dy't it feroarsake, en Nina rôp lûd yn har sliep. In hommels, stadichoan slimmer wurdende hoofdpijn folde har eachbollen en makke har foarholle waarm.
  
  "Oh myn God!" - raasde se. "Myn holle! Myn holle makket my dea!"
  
  Har skriemen galmen troch de firtuele stilte fan 'e lette nacht yn 'e keamer, en lutsen it medyske personiel fluch ûnder har oandacht. Nina har triljende fingers fûnen úteinlik de needknop, en se drukte der ferskate kearen op, en rôp de nachtferpleechster foar yllegale help. In nije ferpleechster rûn binnen, farsk fan de akademy.
  
  "Dr. Gould? Dr. Gould, is it goed mei jo? Wat is der oan de hân, leave? "sy frege.
  
  "M-God ..." Nina stottere, nettsjinsteande de troch drugs feroarsake desoriëntaasje, "myn holle spjalte fan pine!" No sit se krekt foar myn eagen en it makket my dea. Myn god! It fielt as is myn skedel iepensplit."
  
  "Ik sil gau dokter Hilt helje. Hy kaam krekt út de operaasjekeamer. Jou dy del. Hy sil der wol wêze, dokter Gould." De ferpleechster draaide him om en hastich om help.
  
  "Tankewol," suchte Nina, pinige troch ferskriklike pine, sûnder twifel troch har eagen. Se seach efkes op om Sam, de pasjint, te kontrolearjen, mar hy wie fuort. Nina froast. Ik koe swarde dat er tsjin my prate wylst ik sliepte. Se hat der fierder oer neitocht. Nee. Ik moat it dreamd hawwe.
  
  "Dr. Gould?"
  
  "Ja? Sorry, ik kin amper sjen," ferûntskuldiget se har.
  
  "Dokter Efeze is by my." Doe't se har nei de dokter kearde, sei se: "Sorry, ik moat gewoan in minút de folgjende keamer yn rinne om Frau Mittag te helpen mei har bedlinnen."
  
  "Fansels, suster. Nim asjebleaft dyn tiid," antwurde de dokter. Nina hearde it ljochte klopjen fan 'e fuotten fan 'e ferpleechster. Se seach dokter Hilt oan en fertelde him har spesifike klacht. Oars as dokter Fritz, dy't tige warber wie en graach flugge diagnoaze stelde, wie dokter Hilt in bettere harker. Hy wachte op Nina om krekt út te lizzen hoe't de hoofdpijn efter har eagen siet foardat er antwurde.
  
  "Dr. Gould? Kinne jo my teminsten goed nei my sjen?" hy frege. "Haalpijn is normaal direkt relatearre oan driigjende blinens, wite jo?"
  
  "Helemaal net," sei se somber. "Dizze blinens liket alle dagen slimmer te wurden, en Dr. Fritz hat der neat konstruktyfs oan dien. Kinne jo my asjebleaft gewoan wat jaan foar de pine? It is hast net te fernearen."
  
  Hy hat syn sjirurgysk masker fuorthelle, sadat hy dúdlik prate koe. "Fansels, myn leave."
  
  Se seach dat er syn holle tilde, seach nei Sam syn bêd. "Wêr is de oare pasjint?"
  
  "Ik wit it net," se skodholle. "Miskien gie er nei it húske. Ik herinner my dat hy ferpleechster Marks fertelde dat hy gjin bedoeling hie om de panne te brûken.
  
  "Wêrom brûkt er hjir net it húske?" frege de dokter, mar Nina waard earlik siik fan de berjochten oer har keamergenoat doe't se help nedich hie om har splitsende hoofdpijn te ûntlêsten.
  
  "Ik wit it net!" - se sloech him oan. "Harkje, kinne jo my asjebleaft gewoan wat jaan foar de pine?"
  
  Hy wie hielendal net ûnder de yndruk fan har toan, mar hy sykhelle djip en suchte. "Dr. Gould, ferbergje jo jo keamergenoat?"
  
  De fraach wie sawol absurd as net profesjoneel. Nina wie ekstreem irritearre troch syn bespotlike fraach. "Ja. Hy is earne yn 'e keamer. Tweintich punten as jo my in pynstiller krije kinne foardat jo it fine!"
  
  "Jo moatte my fertelle wêr't er is, dokter Gould, of jo stjerre fannacht," sei er bot.
  
  "Binne jo folslein gek?" - raasde se. "Bedriigje jo my serieus?" Nina fielde dat der wat mis wie, mar se koe net gûle. Se seach him mei knipperjende eagen oan, de fingers sochten ferhurde nei de reade knop dy't noch op it bêd njonken har lei, wylst se har eagen op syn lege gesicht hâlde. Syn wazige skaad tilde de opropknop op foar har om te sjen. "Sykje jo dit?"
  
  "Oh God," begon Nina daliks te gûlen, en sloech har noas en mûle mei har hannen doe't se besefte dat se no dy stimme ûnthâlde. Har holle bonke en har hûd baarnde, mar se doarde net te bewegen.
  
  "Wêr is hy?" flústere er gelyk. "Fertel my of jo sille stjerre."
  
  "Ik wit it net, goed?" har stim trille sêft ûnder har hannen. "Ik soe it net witte. Ik wie al dy tiid yn 'e sliep. Myn God, bin ik echt syn hoeder?"
  
  De lange man antwurde: "Jo sitearje Kain direkt út 'e Bibel. Sis my, Dr. Gould, bist religieus?"
  
  "Fal dea!" - rôp hja.
  
  "Ah, in ateïst," sei er betochtsum. "D'r binne gjin ateïsten yn foksenhokken. Dit is in oar sitaat - miskien ien dy't mear passend is foar jo yn dit momint fan definitive restauraasje, as jo jo dea treffe yn 'e hannen fan 'e iene foar wa't jo wolle dat jo in god hawwe.
  
  "Do bist gjin dokter Hilt," sei de ferpleechster efter him. Har wurden klonk as in fraach, fol mei ûnleauwe en besef. Doe swaaide er har mei sa'n elegante snelheid fan 'e fuotten, dat Nina net iens tiid hie om de koartens fan syn aksje te wurdearjen. Doe't de ferpleechster foel, lieten har hannen de bedpanne los. Se glied oer de gepolijste flier mei in oerdoarjend botsing dat fuortendaliks de oandacht luts fan it nachtpersoniel op it ferpleechsterstasjon.
  
  Ut it neat begûn de plysje yn de gong te roppen. Nina ferwachte dat se de bedrieger yn har keamer pakke soene, mar ynstee raasten se har doar foarby.
  
  "Gean! Foarút! Foarút! Hy is op de twadde ferdjipping! Hoekje him yn 'e apteek! Fluch!" - rôp de kommandant.
  
  "Wat?" Nina froast. Se koe it net leauwe. Hja koe allinnich mar de figuer fan 'e sjarlatan dy't har gau oankaam, en krekt as it lot fan 'e earme ferpleechster joech er har in hurde klap tsjin 'e holle. Foar in momint fielde se ûndraaglike pine foardat se ferdwûn yn 'e swarte rivier fan' e ferjitnis. Nina kaam krekt in pear mominten letter ta har sinnen, noch ûnhandich op har bêd krollen. Har hoofdpijn hie no selskip. De klap op har timpel learde har in nij nivo fan pine. No wie se sa swollen dat har rjochter each lytser like. De nachtferpleechster lei noch foarby op 'e flier by har, mar Nina hie gjin tiid. Hja moast hjir wei, ear't de skriklike frjemdling wer by har kaam, foaral no't er har better koe.
  
  Se pakte de bongeljende belknop wer, mar de kop fan it apparaat wie ôfsnien. "Ferdomme," kreunde se, en liet de skonken foarsichtich fan it bêd del. Alles wat se sjen koe wiene ienfâldige sketsen fan objekten en minsken. D'r wie gjin teken fan identiteit of yntinsje doe't se har gesichten net sjen koe.
  
  "Krap! Wêr binne Sam en Perdue as ik se nedich haw? Hoe kom ik altyd yn dizze stront?" se gnûpte heal fan frustraasje en eangst doe't se rûn, fielde nei in manier om har te befrijen fan 'e buizen yn 'e hannen en makke har paad foarby de stapel froulju neist har ûnrêstige skonken. De plysje aksje fong de oandacht fan it grutste part fan 'e nacht personiel, en Nina fernaam dat de tredde ferdjipping wie eerily stil, útsein foar de fiere echo fan in televyzje waarberjocht en twa pasjinten flústerjen yn' e folgjende keamer. Dit brocht har oan om har klean en klean sa goed as se koe te finen yn it groeiende tsjuster troch har fermindere fyzje dat har gau ferlitte soe. Nei't se har oanklaaid hie, mei har skuon yn 'e hannen hâlden om gjin erchtinkens op te wekken doe't se derút gie, smiet se werom nei Sam syn nachtkastje en die syn laad iepen. Syn verkoolde beurs siet noch yn. Se stiek de lisinsjekaart deryn, en die yn 'e efterbûse fan har spikerbroek.
  
  Se begon har soargen te meitsjen oer de ferbliuwplak fan har keamergenoat, syn tastân, en boppe alles, oft syn wanhopige fersyk echt wie. Oant no ta hie se it mar in dream tocht, mar no't er fermist wie, begûn se twa kear nei te tinken oer syn besite earder dy nacht. No moast se yn alle gefallen ûntsnappe foar de bedrieger. De plysje koe gjin beskerming biede tsjin de gesichtsleaze bedriging. Se efterfolgen al fertochten en gjinien fan harren hie de ferantwurdlike eins sjoen. De iennichste manier wêrop Nina wist wa't ferantwurdlik wie, wie troch syn ferwerplik gedrach tsjin har en suster Barken.
  
  "Oh shit!" - sei se en stoppe dea yn har spoaren, hast oan 'e ein fan 'e wite gong. "Suster Barken. Ik moat har warskôgje." Mar Nina wist dat it freegjen fan de dikke ferpleechster it personiel warskôgje soe dat se fuortglide. Der wie gjin twifel dat se dit net tastean soene. Tink, tink, tink! Nina oertsjûge harsels, stie roerloos en wifkjend. Se wist wat se dwaan moast. It wie onaangenaam, mar it wie de ienige útwei.
  
  Werom nei har tsjustere keamer, mei allinnich it ljocht út 'e gong dat op 'e skitterjende flier skynde, begon Nina de nachtferpleechster út te kleien. Lokkich foar de lytse histoarikus wie de ferpleechster har twa maten te grut.
  
  "It spyt my sa. Eins, dat bin ik," flústere Nina, en naam it medyske unifoarm fan 'e frou út en die it oer har klean oan. Nina's ûnhandige moraal fielde har aardich ferskriklik oer wat se mei de earme frou die, brocht har har bêdklean oer de ferpleechster. De dame lei ommers yn har ûnderbroek op de kâlde flier. Jou har in bôle, Nina, tocht se op twadde eachopslach. Nee, dat is dom. Gean hjir mar fuort! Mar it roerleaze lichem fan de ferpleechster like har te roppen. Miskien soarge Nina har meilijen dat it bloed út har noas streamde, bloed dat in kleverige, donkere plas op 'e flier ûnder har gesicht foarme. Wy hawwe gjin tiid!De oertsjûgjende arguminten makken har oan it tinken. "Dêrmei nei de hel," besleat Nina lûdop en draaide de ûnbewuste dame ien kear om, sadat it bêdeguod har om har lichem wikkele en har beskerme tsjin 'e hurdens fan 'e flier.
  
  As ferpleechster koe Nina de plysjes tsjinhâlde en útkomme foardat se fernaam dat se problemen hie om de stappen en doarknoppen te finen. Doe't se einlings op 'e earste ferdjipping kaam, hearde se twa plysjes praten oer in moardslachtoffer.
  
  "Ik woe dat ik hjir wie," sei ien. "Ik soe dy soan fan in teef pakt hawwe."
  
  "Fansels fynt alle aksje plak foar ús ferskowing. No binne wy twongen om te babysitten op wat der oer is," klaagde in oar.
  
  "Dizze kear wie it slachtoffer in dokter op nachttsjinst," flústere de earste. Miskien dokter Hilt, tocht se, nei de útgong ta.
  
  "Se fûnen dizze dokter mei in stikje hûd dat syn gesicht ôfskuord wie, krekt as dy wachter de foarige nacht," hearde se him tafoegje.
  
  "Skifte betiid?" - frege ien fan 'e offisieren Nina doe't se foarby kaam. Se helle in sykheljen en formulearre har Dútsk sa goed as se koe.
  
  "Ja, myn senuwen koene de moard net ferneare. "Ik ferlear it bewustwêzen en sloech myn gesicht," mompele se fluch, besykje te fielen nei de doarhandgreep.
  
  "Lit my dit foar jo krije," sei immen en die de doar iepen foar har uteringen fan sympaty.
  
  "Goede nacht, suster," sei de plysjeman tsjin Nina.
  
  "Danke sh ön," glimke se, fielde de koele nachtlucht op har gesicht, fjochtsje mei hoofdpijn en besocht net by de treppen del te fallen.
  
  "Goede nacht foar jo ek, dokter ... Efeze, is it net?" - frege de plysjeman efter Nina by de doar. It bloed befries har yn 'e ieren, mar se bleau trou.
  
  "It is rjocht. "Goede nacht, hearen," sei de man fleurich. "Wês feilich!"
  
  
  Haadstik 11 - Margaret's Cub
  
  
  "Sam Cleave is krekt de man foar dit, hear. Ik sil kontakt mei him hawwe. "
  
  "Wy kinne Sam Cleve net betelje," antwurde Duncan Gradwell fluch. Hy wie stjerrend om in sigaret te smoken, mar doe't it nijs fan in fjochtsfleantúch yn Dútslân oer de tried op syn kompjûterskerm kaam, easke dat daliks en driuwend omtinken.
  
  "Hy is in âlde freon fan my. "Ik sil ... syn earm draaie," hearde er Margaret sizzen. "Lykas ik sei, sil ik kontakt opnimme mei him. Wy wurken in protte jierren lyn gear doe't ik syn ferloofde Patricia holp mei har earste baan as profesjoneel.
  
  "Is dit it famke dat foar him sketten waard troch dy gewearring waans operaasje se ûntdutsen?" frege Gradwell op in nochal emosjonele toan. Margaret liet har holle sakke en antwurde mei in stadige knikje. "It is gjin wûnder dat hy letter jierren sa ferslave waard oan 'e flesse," suchte Gradwell.
  
  Margaret koe net oars as laitsje om dit. "No, mynhear, Sam Cleave hie net folle oertsjûging nedich om him oan 'e hals fan 'e flesse te sûgjen. Noch foar Patricia, noch nei ... it ynsidint.
  
  "Och! Dus fertel my, is hy te ynstabyl om ús dit ferhaal te fertellen? - frege Gradwell.
  
  "Ja, hear Gradwell. Sam Cleave is net allinnich roekeloos, hy is berucht foar it hawwen fan in wat ferdraaide geast," sei se mei in sêfte glimke. "De sjoernalist is krekt it kaliber dat jo de geheime operaasjes fan it Dútske Luftwaffe-kommando wolle ûntdekke. Ik bin der wis fan dat har bûnskânselier bliid wêze sil om hjir oer te hearren, foaral no. "
  
  "Ik gean akkoard," befêstige Margaret, en sloech har hannen foar har, wylst se op oandacht foar it buro fan har redakteur stie. "Ik sil fuortendaliks kontakt opnimme en sjen oft hy ree is om syn fergoeding in bytsje te ferminderjen foar in âlde freon."
  
  "Dat moat ik hoopje!" It dûbele kin fan Gradwell trille doe't syn stim omheech kaam. "Dizze man is no in ferneamde skriuwer, dus ik bin der wis fan dat dizze gekke ekskurzjes dy't hy mei dizze rike idioat giet, net in needsaak binne."
  
  De "rike idioat" dy't Gradwell sa leaf neamde wie David Perdue. Gradwell hat de lêste jierren tanimmend respekt foar Perdue kultivearre fanwegen de ferachting fan 'e miljardêr foar Gradwell's persoanlike freon. De freon yn kwestje, professor Frank Matlock fan 'e Universiteit fan Edinburgh, waard twongen om te ûntslach as haad fan' e ôfdieling yn 'e hege-profyl Brixton Tower-saak nei't Purdue syn royale donaasjes oan' e ôfdieling stoppe. Fansels wie d'r furore oer Perdue syn folgjende romantyske fereale op Matlock syn favorite boartersguod, it objekt fan syn misogynistyske beswierskriften en reservearrings, Dr. Nina Gould.
  
  It feit dat dit allegear âlde skiednis wie, weardich fan in desennia en in heal "wetter ûnder de brêge", makke gjin ferskil foar de ferbittere Gradwell. Hy stie no oan it haad fan 'e Edinburgh Post, in posysje dy't hy berikt hie troch hurd wurk en earlik spul, jierren nei't Sam Cleave de stoffige sealen fan 'e krante ferlitten hie.
  
  "Ja, menear Gradwell," antwurde Margaret beleefd. "Ik sil der oan komme, mar wat as ik it net kin krije om te draaien?"
  
  "Yn twa wiken sil wrâldskiednis makke wurde, Margaret," gnyske Gradwell as in ferkrêfter op Halloween. "Yn goed in wike sil de wrâld live sjen fanút Den Haach as it Midden-Easten en Jeropa in fredesferdrach tekenje dat in ein garandearret oan alle fijannigens tusken de twa wrâlden. De dúdlike bedriging foar dit bart is de resinte selsmoardflecht fan Nederlânske piloat Ben Griesman, tink?
  
  "Ja menear". Se biet har op 'e lippe, wist bêst wêr't er mei dit hinne soe, mar wegere him lilk te meitsjen troch te ûnderbrekken. "Hy kaam in Iraakske loftbasis binnen en kaapte in fleantúch."
  
  "It is rjocht! En botste yn it CIA-haadkantoar, it kreëarjen fan it fucked-up dat no ûntwikkelt. Lykas jo witte, hat it Midden-Easten blykber ien stjoerd om wraak te nimmen troch de Dútske loftbasis te ferneatigjen!" - rôp er. "Fertel my no nochris wêrom't de roekeleaze en skerpe Sam Cleave de kâns net springe sil om yn dit ferhaal te kommen."
  
  "Punkt nommen," glimke se ferlegen, en fielde har ekstreem ûnhandich om har baas te sjen hoe't hy mei hertstochtlik praat oer de ûntsteande situaasje. "Ik moat gean. Wa wit wêr't er no is? Ik sil daliks begjinne moatte om elkenien te skiljen."
  
  "It is rjocht!" Gradwell gromde har efternei doe't se rjochttroch nei har lytse kantoar gie. "Hast op en lit Cleve ús deroer fertelle foardat in oare anty-fredesidioat selsmoard en de Twadde Wrâldoarloch trigger!"
  
  Margaret seach net iens nei har kollega's doe't se har foarby rûn, mar se wist dat se allegear lekker laitsje om de hearlike dingen dy't Duncan Gradwell sei. Syn keazen wurden wiene in grap fan binnen. Margaret lake meastentiids it lûdst as de feteraanredakteur fan seis eardere parsetsjinsten har soargen oer it nijs begon te meitsjen, mar no doarst se net. Wat as er seach har giggeljen om wat hy beskôge as in nijsweardige opdracht? Stel jo syn grime foar as hy har glimke seach yn 'e grutte glêzen panelen fan har kantoar?
  
  Margaret seach der nei út om wer mei jonge Sam te praten. Oan 'e oare kant wie hy de jonge Sam al lang net. Mar foar har sil hy altyd in eigensinnige, te iverige nijsferslachjouwer wêze dy't ûnrjocht bleatstelle wêr't er kin. Hy hie Margaret syn understudy west yn it foarige Edinburgh Post-tiidrek, doe't de wrâld noch yn 'e gaos fan liberalisme siet en konservativen de frijheid fan elke persoan beheine woene. De situaasje is dramatysk feroare sûnt de Organisaasje fan Wrâldienheid oernaam de politike kontrôle fan ferskate eardere EU-lannen, en ferskate Súd-Amerikaanske gebieten bruts fuort út wat eartiids Tredde Wrâldregearingen wiene.
  
  Margaret wie op gjin inkelde manier in feministe, mar de Organisaasje fan Wrâldienheid, foaral laat troch froulju, liet wichtige ferskillen sjen yn 'e manier wêrop se politike spanningen behearden en oplosse. Warfare genoat net mear fan 'e geunst dy't it eartiids krige fan manlik dominearre regearingen. Foarútgongen yn probleemoplossing, útfining en optimisaasje fan boarnen binne berikt troch ynternasjonale donaasjes en ynvestearringsstrategyen.
  
  De Wrâldbank waard laat troch de foarsitter fan wat waard oprjochte as de Council for International Tolerance, professor Martha Sloan. Se wie de eardere Poalske ambassadeur yn Ingelân, dy't de lêste ferkiezings wûn om de nije uny fan folken te bestjoeren. It haaddoel fan 'e Ried wie om militêre bedrigingen te eliminearjen troch ferdraggen fan ûnderlinge kompromis te sluten ynstee fan terrorisme en militêre yntervinsje. Hannel wie wichtiger as politike fijânskip, professor. Sloan dielde altyd yn har taspraken. Yn feite, it is wurden in prinsipe ferbûn mei har yn alle media.
  
  "Wêrom soene wy ús soannen by de tûzenen kwytreitsje om de habsucht te befredigjen fan in hantsjefol âlde manlju yn 'e macht as de oarloch har noait sil berikke?" se waard heard proklamearjen krekt dagen foardat se waard keazen yn in oerwinning oerwinning. "Wêrom moatte wy de ekonomy kreupele en it hurde wurk fan arsjitekten en mitselers ferneatigje? Of gebouwen ferneatigje en ûnskuldige minsken deadzje, wylst moderne kriichshearen profitearje fan ús ellinde en it skieden fan ús bloedlinen? Jeugd opoffere om in einleaze syklus fan ferneatiging te tsjinjen is dwylsinnigens dy't troch de swakke lieders dy't jo takomst kontrolearje. Alders dy't har bern ferlieze, ferlerne echtpearen, bruorren en susters fan ús ôfskuord fanwege it ûnfermogen fan âldere en bittere manlju om konflikten op te lossen?
  
  Mei har donkere hier flechte en har karakteristike fluwelen ketting dy't oerienkomt mei elk pak dat se droech, skodde de petite, karismatyske lieder de wrâld mei har skynber ienfâldige genêzen foar de destruktive praktiken fan religieuze en politike systemen. Yn feite waard se ienris bespot troch har offisjele opposysje om't se ferklearje dat de geast fan 'e Olympyske Spullen neat mear wurden wie as in oare rinnende finansjele generator.
  
  Se stie der op dat it moat wurde brûkt foar deselde redenen as it waard makke - in freedsume kompetysje wêryn de winner wurdt bepaald sûnder opoffering. "Wêrom kinne wy gjin oarloch begjinne op it skaakboerd of op 'e tennisbaan? Sels in earmtakking tusken twa lannen kin bepale wa't har sin krijt, om 'e himel! It is itselde idee, krekt sûnder de miljarden bestege oan oarlochsmateriaal of de ûntelbere libbens ferneatige troch slachtoffers tusken fuotsoldaten dy't neat te krijen hawwe mei de direkte oarsaak. Dizze minsken deadzje inoar sûnder dat se dêr oare reden foar hawwe as in oarder! As jo, myn freonen, net nei ien op strjitte kinne rinne en har sûnder spyt of psychologysk trauma troch de holle sjitte," frege se in skoft lyn fan har platfoarm yn Minsk, "wêrom twinge jo jo bern, bruorren, susters en echtpeallen dogge it troch te stimmen op dizze âlderwetske tirannen dy't dizze grouwerij behâlde? Wêrom?"
  
  Margaret makke it net om oft de nije fakbûnen krityk waarden foar wat opposysjekampanjes in feministyske opkomst ta macht neamden of in ferrifeljende steatsgreep troch aginten fan 'e antykrist. Se soe elke hearsker stypje dy't tsjin 'e sinleaze massamoard op ús eigen minsklike ras stie yn 'e namme fan macht, habsucht en korrupsje. Yn essinsje stipe Margaret Crosby Sloane om't de wrâld in minder dreech plak wurden is sûnt se de macht oernaam. De tsjustere sluieren dy"t hie ferburgen ieuwen fan fijânskip waarden no direkt fuorthelle, it iepenjen fan in kanaal fan kommunikaasje tusken ûntefreden lannen. As it wie oan my, de gefaarlike en ymmorele beheinings fan religy soe wurde befrijd fan harren hypokrisy, en de dogma's fan skrik en slavernij soe wurde ôfskaft. Yndividualisme spilet in wichtige rol yn dizze nije wrâld. Uniformiteit is foar formele wear. De regels binne basearre op wittenskiplike prinsipes. Frijheid giet oer persoanlikheid, respekt en persoanlike dissipline. Dit sil elk fan ús ferrykje yn geast en lichem en lit ús produktiver wêze, better wêze yn wat wy dogge. En as wy better wurde yn wat wy dogge, sille wy dimmenens leare. Fan dimmenens komt freonlikens.
  
  De taspraak fan Martha Sloan spile op Margaret har kantoarkompjûter doe't se socht nei it lêste nûmer dat se foar Sam Cleve hie bellen. Se wie entûsjast om nei al dy tiid wer mei him te praten en koe net oars as in bytsje giggelje doe't se syn nûmer draaide. Doe't de earste buzzer klonk, waard Margaret ôfleid troch de swaaiende figuer fan in manlike kollega krekt bûten har finster. Muorre. Hy swaaide mei de earmen wyld om har oandacht te krijen, en wiisde op syn horloazje en it platte skerm fan har kompjûter.
  
  "Wêr hawwe jo it oer?" frege se, yn 'e hope dat syn lippelêsfeardigens syn gebearfeardigens oertroffen hie. "Ik bin oan 'e telefoan!"
  
  De tillefoan fan Sam Cleave gie nei voicemail, sadat Margaret de oprop ûnderbriek om de doar te iepenjen en te harkjen nei wat de klerk sei. Se rôp de doar iepen mei in duvelske skou, blafte: "Wat is yn Godsnamme sa wichtich, Gary? Ik besykje kontakt te meitsjen mei Sam Cleave.
  
  "Eins fan 'e saak!" - rôp Gary. "Besjoch it nijs. Hy is op it nijs, al yn Dútslân, yn it sikehûs yn Heidelberg, dêr't neffens de ferslachjouwer de man wie dy't mei it Dútske fleantúch delstoarte!
  
  
  Haadstik 12 - Self-beneaming
  
  
  Margaret rûn werom nei har kantoar en feroare it kanaal nei SKY International. Sûnder har eagen fan it lânskip op it skerm te heljen, makke se har paad tusken de frjemdlingen op 'e eftergrûn om te sjen oft se har âlde kollega herkenne koe. Har oandacht wie sa rjochte op dizze taak dat se it kommentaar fan 'e ferslachjouwer amper fernaam. Hjir en dêr makke in wurd syn wei troch de miks fan feiten, en sloech har harsens op it goede plak om it algemiene ferhaal te ûnthâlden.
  
  "De autoriteiten moatte de ûngrypbere moardner noch oanhâlde dy't ferantwurdlik is foar de dea fan twa befeiligingsoffisieren trije dagen lyn en in oare dea fannacht. De identiteit fan 'e ferstoarne sil iepenbier makke wurde sa gau as it ûndersyk útfierd troch de Wiesloch Criminal Investigation Department fan 'e Heidelberger Direksje is foltôge. Margaret seach Sam ynienen tusken de taskôgers efter de kordonbuorden en barriêres. "Och myn God, jonge, hoe binne jo feroare yn ..." se sette har bril op en bûgde har oer om better te sjen. Se merkte goedkard op: "No't jo in man binne, in heul leuke ragguard?" Wat in metamorfoaze hat er ûndergien! Syn donkere hier groeide no krekt ûnder syn skouders, de úteinen stekken op in wylde, ûnfersierde manier dy't him in lucht fan eigensinnige ferfining joech.
  
  Hy hie in swarte learen jas oan en laarzen. Rûchwei om syn kraach wikkele wie in griene kasjmier sjaal dy't syn tsjustere trekken en like donkere klean fersierde. Yn 'e mistige grize Dútske moarn makke er him troch de mannichte om better te sjen. Margaret fernaam dat er praat mei de plysjeman, dy't syn holle skodde oer wat Sam suggerearre.
  
  "Werskynlik besykje binnen te kommen, huh, skat?" Margaret fake in lichte grins. "No, jo binne net sa folle feroare, wol?"
  
  Achter him herkende se in oare man, dyjinge dy't se faak sjoen hie op parsekonferinsjes en de flitsende bylden fan universitêre feesten dy't troch de ferdivedaasjeredaksje nei de redaksjehok stjoerd waarden foar nijsklips. De lange, wythierige man bûgde nei foaren om it toaniel neist Sam Cleave fan tichterby te sjen. Hy wie ek ûnberikber klaaid. Syn bril siet yn syn bûse foar de jas. Syn hannen bleauwen ferburgen yn syn broekbûsen doe't er rûnom rûn. Se fernaam syn brune Italjaansk cut fleece blazer covering wat se oannommen moat wêze in ferburgen wapen.
  
  "David Perdue," kundige se rêstich oan doe't de sêne yn twa lytsere ferzjes efter har bril spile. Har eagen ferlieten efkes it skerm om om it iepen kantoar hinne te sjen om der wis fan te wêzen dat Gradwell roerleas wie. Dizze kear wie er kalm doe't er seach nei it artikel dat him krekt brocht wie. Margaret gnyske en draaide har blik mei in gniis nei it platte skerm. "Jo hawwe fansels net sjoen dat Cleve noch altyd freonen is mei Dave Perdue, wol?" hja gnyske.
  
  "Twa pasjinten binne sûnt dizze moarn fermist rapporteare, en in wurdfierder fan 'e plysje ..."
  
  "Wat?" Margaret froast. Dit hie se al heard. It wie hjir dat se besleat om har earen op te stekken en omtinken te jaan oan it rapport.
  
  "... de plysje hat gjin idee hoe"t twa pasjinten út in gebou komme kinne dat mar ien útgong hat, in útgong dy"t fjouwerentweintich oeren deis bewekke wurdt troch amtners. Dit liedt autoriteiten en sikehûsbehearders te leauwen dat twa pasjinten, Nina Gould en in brandslachtoffer, allinich bekend as "Sam", noch yn it gebou kinne wêze. De reden foar har flecht bliuwt lykwols in mystearje.
  
  "Mar Sam is bûten it gebou, idioaten," Margaret fronste, folslein yn 'e war troch it berjocht. Se wie bekend mei de relaasje fan Sam Cleave mei Nina Gould, dy't se ienris koart moete hie nei in lêzing oer strategyen foar de Twadde Wrâldoarloch sichtber yn moderne polityk, "Earme Nina. Wat barde dat brocht se nei de brân ienheid? Myn god. Mar Sam is ..."
  
  Margaret skodde har holle en slikte har lippen mei it puntsje fan har tonge, lykas se altyd die as se besocht in puzel op te lossen. Neat hie hjir sin; noch it ferdwinen fan pasjinten troch plysjebarrières, noch de mysterieuze dea fan trije meiwurkers, gjinien seach sels de fertochte, en it frjemdste fan alles - foar de betizing dy't feroarsake waard troch it feit dat Nina's oare pasjint "Sam" wie, wylst Sam stie bûten ûnder de taskôgers ... yn op it earste each.
  
  De skerpe deduktive redenearring fan Sam syn âlde kollega skopte yn en se gyng werom yn har stoel, en seach hoe Sam fan it skerm ferdwûn mei de rest fan it publyk. Se sloech de fingers byinoar en seach leech foarút, sûnder omtinken foar de wikseljende nijsberjochten.
  
  "Yn gewoan sicht," herhelle se hieltyd wer, en sette har formules oer yn ferskate mooglikheden. "Foar elkenien ..."
  
  Margaret sprong oerein, sloech in tankber lege teekopke om en ien fan har parseprizen dy't op 'e râne fan har buro leine. Se hypte by har hommelse epifany, noch mear ynspirearre om mei Sam te praten. Se woe dizze hiele saak yn detail begripe. Fan 'e betizing dy't se fielde, besefte se dat d'r ferskate puzelstikken west hawwe moatte dy't se net hie, stikken dy't allinich Sam Cleave opofferje koe foar har nije syktocht nei de wierheid. Wêrom net? Hy soe allinnich bliid wêze as immen mei har logyske geast him holp it mystearje fan Nina's ferdwining op te lossen.
  
  It soe spitich wêze as de moaie lytse histoarikus noch yn it gebou betrape waard mei ien of oare kidnapper of gek. Soksoarte wie suver in garânsje foar min nijs, en se woe net dat it sa kaem as se it helpe koe.
  
  "Menear Gradwell, ik stelle in wike ôf foar in artikel yn Dútslân. Soargje asjebleaft de timing fan myn ôfwêzigens," sei se yrritearre, en smiet de doar fan Gradwell iepen, noch hastich har jas oan.
  
  "Wat yn 'e namme fan alles dat hillich is, prate jo oer, Margaret?" - rôp Gradwell. Hy draaide him om yn syn stoel.
  
  "Sam Cleave is yn Dútslân, hear Gradwell," kundige se optein oan.
  
  "Moai! Dan kinne jo him yntrodusearje oan it ferhaal dêr't er al foar is,' raasde er.
  
  "Nee, jo begripe it net. Dat is net alles, hear Gradwell, der is noch folle mear! It liket derop dat dokter Nina Gould der ek is,' sei se tsjin him, blozend doe't se hastich om har riem om te dwaan. "En no melde de autoriteiten har fermist."
  
  Margaret naam in momint om har sykheljen te heljen en te sjen wat har baas tocht. Hy seach har in sekonde ûnleauwe oan. Doe raasde er: "Wat dogge jo hjir noch? Gean en helje Cleve. Lit ús de Krauts bleatstelle foardat in oar yn de bloedige selsmoardmasine springt!"
  
  
  Haadstik 13 - Trije frjemden en in ûntbrekkende histoarikus
  
  
  "Wat sizze se, Sam?" - frege Perdue rêstich doe't Sam by him kaam.
  
  "Se sizze dat twa pasjinten sûnt ier fan 'e moarn fermist binne," antwurde Sam krekt sa ûnderdrukt doe't de twa fan 'e kliber fuort rûnen om har plannen te besprekken.
  
  "Wy moatte Nina derút krije foardat se in oar doel foar dit bist wurdt," stie Perdue oan, syn thumbnail krom fongen tusken syn foartosken doe't er it tocht.
  
  "Te let, Perdue," kundige Sam oan mei in nuvere útdrukking. Hy bleau stean en seach nei de himel boppe syn holle, as socht er help fan in hegere macht. De ljochtblauwe eagen fan Perdue stoarren him freegjend oan, mar Sam fielde as siet der in stien yn syn mage. Uteinlik naam hy djip sykheljen en sei: "Nina is fermist."
  
  Dat hat Perdue net daliks yn de gaten, faaks om't it it lêste wie dat er hearre woe... Nei it nijs fan har dea fansels. Daliks snapping út syn reverie, Perdue stoarre Sam mei in útdrukking fan ekstreme konsintraasje. "Brûk jo geastkontrôle om ús wat ynformaasje te krijen. Kom op, jo hawwe it brûkt om my út Sinclair te heljen. hy oertsjûge Sam, Mar syn freon krekt skodde syn holle. "Sam? Dit is foar de dame dy't wy beide binne," hy brûkte mei tsjinsin it wurd dat hy yn gedachten hie en ferfong it taktysk mei "adore."
  
  "Ik kin net," klage Sam. Hy seach fergriemd nei de opname, mar it hie gjin sin om de waan te behâlden. It soe net goed wêze foar syn ego en it soe net goed wêze foar elkenien om him hinne. "Ik l-ferlear ... dit ... fermogen," hy wraksele.
  
  It wie de earste kear dat Sam it lûdop sei sûnt de Skotske feestdagen, en it sûge. "Ik ferlear it, Perdue. Doe't ik oer myn eigen bloedige fuotten rûn fan reuzinne Greta, of wat har namme ek wie, rekke myn holle tsjin in rots en, goed," hy skodholle en joech Perdue in blik fan skriklike skuld. "It spyt my, man. Mar ik ferlear wat ik koe dwaan. God, doe't ik har hie, tocht ik dat it in kweade flok wie - eat dat myn libben ellinde makke. No"t ik it net haw... No"t ik it echt nedich haw, winskje ik dat it net fuortgie."
  
  "Geweldich," kreunde Perdue, syn hân glide oer syn foarholle en ûnder syn hierline om yn it dikke wyt fan syn hier te sakjen. "Oké, lit ús der oer neitinke. Tink der oer nei. Wy hawwe folle slimmer oerlibbe dan dit sûnder help fan psychyske bedrog, toch?"
  
  "Ja," stimde Sam iens, noch altyd it gefoel dat hy syn kant yn 'e steek hie.
  
  "Dat wy sille gewoan âlderwetske tracking moatte brûke om Nina te finen," suggerearre Perdue, en docht syn bêst om syn gewoane "nea sizze dat jo stjerre"-hâlding oan te dwaan.
  
  "Wat as se der noch is?" Sam ferneatige alle yllúzjes. "Se sizze dat d'r gjin manier is dat se hjir wei koe wêze, dus se tinke dat se noch yn it gebou is."
  
  De plysjeman mei wa't hy praat fertelde Sam net dat in ferpleechster klage hie oer oanfallen de nacht dêrfoar - in ferpleechster dy't har medyske unifoarm meinommen hie foardat se wekker waard op 'e flier fan' e keamer, ferpakt yn tekkens.
  
  "Dan moatte wy der yn. D'r hat gjin sin om der yn hiel Dútslân nei te sykjen as wy it orizjinele gebiet en har omkriten net goed ûndersocht hawwe," reflektearre Perdue. Syn eagen konstatearren de buert fan 'e ynsette offisieren en befeiligingsmannen yn boarger. Mei syn tablet registrearre er yn it geheim it toaniel fan it ynsidint, tagong ta de flier bûten it brune gebou, en de basisstruktuer fan syn yn- en útgongen.
  
  "Moai," sei Sam, en hold in rjocht gesicht en feint ûnskuld. Hy helle in pakje sigaretten út om him better te tinken. It ljochtsjen fan syn earste masker wie as hannen skodzje mei in âlde freon. Sam ynademde de reek en fielde daliks in gefoel fan frede, in fokus, as wie er fan alles ôfstapt om it grutte byld te sjen. Tafallich seach er ek in SKY International News bestelwein en trije fertochte útsjende manlju der by hingje. Om ien of oare reden liken se net te plak, mar hy koe net útfine wat.
  
  Sam seach nei Perdue, en seach dat de wythierige útfiner mei syn tablet panning hie, stadichoan fan rjochts nei lofts ferpleatst om it panorama te fangen.
  
  "Purdue," sei Sam troch de lippen yninoar, "ga gau fier nei lofts. By de bestelwein. Der steane trije fertochte útsjoende basterden by de bestelauto. Sjogge jo se?
  
  Perdue die sa't Sam foarstelde en naam trije manlju yn 'e iere tritiger jierren del, foar safier't hy koe fertelle. Sam hie gelyk. It wie dúdlik dat se der net wiene om te sjen wêr't de opskuor oer gie. Ynstee seagen se allegear tagelyk op har horloazjes, en leine de hannen op 'e knoppen. Wylst se wachtsjen, spriek ien fan harren.
  
  "Se syngronisearje har horloazjes," observearre Perdue, wylst er amper syn lippen beweech.
  
  "Ja," stimde Sam yn troch de lange stream fan reek dy't him holp te observearjen sûnder dúdlik te sjen. "Wat tinksto, bom?"
  
  "Unwierskynlik," Perdue deadpaned, syn stim kreake as in ôfliede dosint doe't er hold it klamboerd frame op 'e manlju. "Se soene net yn sa'n tichtby bliuwe."
  
  "Behalven as se selsmoard binne," antwurde Sam. Perdue seach oer syn gouden bril, wylst er it klamboerd noch op syn plak hâlde.
  
  "Dan hoege se har klokken net te syngronisearjen, wol?" - sei er ûngeduldich. Sam moast ynjaan. Perdue hie gelyk. Se soene der as waarnimmers wêze moatte, mar wêrfoar? Hy helle noch in sigaret út sûnder de earste iens ôf te meitsjen.
  
  "Gluttony is in stjerlike sûnde, jo begripe," pleage Perdue, mar Sam negearre him. Hy stuts út syn trochbrocht sigaret en rûn nei de trije manlju foardat Perdue koe reagearje. Hy rûn samar oer de flakte flakte fan ûnfersoarge lân om net te spook syn doelen. Syn Dútsk wie ferskriklik, dus dizze kear besleat hy sels te spyljen. Miskien as se tochten dat er in domme toerist wie, soene se minder weromhâlde om te dielen.
  
  "Hallo, hearen," groete Sam fleurich, mei in sigaret tusken syn lippen. "Ik nim oan dat jo gjin ljocht hawwe?"
  
  Dat hiene se net ferwachte. Se stoarre ferbjustere nei de frjemdling dy't dêr stie, gnyskjend en dom útseach mei syn net oanstutsen sigaret.
  
  "Myn frou gie út om te lunchen mei de oare froulju op toernee en naam myn oansteker mei." Sam kaam mei in ekskús troch te fokusjen op har funksjes en klean. It wie ommers it prerogatyf fan de sjoernalist.
  
  De readhierige loafer spruts mei syn freonen yn it Dútsk. "Jou him in ljocht, om Gods wille. Sjoch hoe patetysk hy derút sjocht . " De oare twa gnysken ynstimd, en ien stapte nei foaren en smiet fjoer op Sam. Sam realisearre no dat syn ôflieding net effektyf west hie, om't se alle trije it sikehûs noch goed yn 'e gaten hâlde. "Ja, Werner!" - rôp ien fan harren ynienen.
  
  In lytse ferpleechster kaam út 'e útgong bewekke troch de plysje en swaaide ien fan har om oer te kommen. Se wiksele in pear wurden mei de beide bewakers by de doar en dy knikten tefreden.
  
  "Kol," sloech de donkere man mei de rêch fan de reade man syn hân.
  
  "Warum nicht Himmelfarb?" Kohl protestearre en der folge in fluch fjoergefjocht, dat gau regele waard tusken de trije.
  
  "Kohl! Sofort! ", herhelle de dominante donkere hier mei oanhâldend.
  
  Yn Sam's holle stride de wurden om har paad yn syn wurdskat te meitsjen, mar hy tocht dat it earste wurd de efternamme fan 'e man wie. It folgjende wurd dat er ried wie sa'n ding as it fluch dwaan, mar hy wie der net wis fan.
  
  "Och, syn frou jout ek oarders," spile Sam stom, lui smookt. "Myn is net sa leaf ..."
  
  Franz Himmelfarb, mei in knikje fan syn kollega, Dieter Werner, ûnderbrutsen Sam fuortendaliks. "Harkje, freon, fynst it slim? Wy binne tsjinstoffisieren dy't besykje te mingjen mei de mannichte, en jo meitsje dingen dreech foar ús. Us taak is om te soargjen dat de moardner yn it sikehûs net ûntdutsen fuortkomt, en om dat te dwaan, hoege wy net fersteurd te wurden wylst wy ús wurk dogge.
  
  "Ik begryp it. It spyt my. Ik tocht dat jo gewoan in stel idioaten wiene dy't gewoan wachtsje om gas út 'e nijsbus te stellen. Do likest in type," antwurde Sam mei in wat opsetlike snedige hâlding. Hy draaide him om en gyng fuort, negearre de lûden fan de iene dy't de oare fêsthâlde. Sam seach efterom en seach dat se nei him stoarjen, wat him oansloech om wat flugger nei Perdue syn hûs te gean. Hy kaam lykwols net by syn freon en mijde fisuele assosjaasjes mei him foar it gefal dat de trije hyena's in swarte skiep sochten om út te lizzen. Perdue wist wat Sam die. De donkere eagen fan Sam waerden in bytsje wiid doe't har blikken troch de moarnsmist kamen, en hy gebear Perdue om him net yn it petear te dwaan.
  
  Perdue besleat om werom te gean nei de hierauto mei ferskate oaren, dy't it toaniel ferlieten om werom te kommen nei har dei, wylst Sam efterbleau. Hy, oan 'e oare kant, kaam by in groep pleatslike ynwenners dy't har frijwillige om de plysje te helpen in each te hâlden foar fertochte aktiviteit. It wie gewoan syn dekking om de trije slûchslimme Scouts yn 'e gaten te hâlden yn har flanellen shirts en wynbrekers. Sam neamde Perdue fanút syn útsicht.
  
  "Ja?" Perdue syn stim kaam dúdlik troch de telefoan.
  
  "Watches yn militêre styl, allegear fan krekt deselde vintage. Dizze jonges binne fan it leger, "sei hy doe't syn eagen troch de keamer rûnen om ûnopfallend te bliuwen. "En noch ien ding, nammen. Kohl, Werner en... uh..." hy koe de tredde net ûnthâlde.
  
  "Ja?" Perdue drukte op in knop, en fierde nammen yn yn in bestân fan Dútsk militêr personiel yn it argyf fan it Amerikaanske ministearje fan definsje.
  
  "Ferdom," Sam fronste, en krûpte om syn minne fermogen om details te ûnthâlden. "It is in langere efternamme."
  
  "Dat, myn freon, sil my net helpe," mimike Perdue.
  
  "Wit ik! Ik wit it, om Gods wille!" Sam wie fuming. Hy fielde him ûngewoan machteleas no't syn eartiids útsûnderlike kapasiteiten útdage waarden en te min fûnen. De reden foar syn nijfûne selshaat wie net it ferlies fan syn psychyske kapasiteiten, mar syn frustraasje om net te kinnen meidwaan oan toernoaien lykas hy ienris die doe't hy jonger wie. "Himel. Ik tink dat it wat mei de himel te krijen hat. God, ik moat wurkje oan myn Dútsk - en myn ferdomme ûnthâld."
  
  "Miskien Engel?" Perdue besocht te helpen.
  
  "Nee, te koart," beswier Sam. Syn blik glide oer it gebou, op nei de loft, en del nei it gebiet dêr't trije Dútske soldaten sieten. Sam hypte. Se ferdwûnen.
  
  "Himmelfarb?" Perdue betocht it.
  
  "Ja, dit is deselde! Dat is de namme! Sam rôp opluchting, mar no wie er noed. "Se binne fuort. Se binne fuort, Perdue. Crap! Ik bin har gewoan oeral kwyt, net? Ik koe eartiids in fart yn in stoarm jage!"
  
  Perdue wie stil, seach oer de ynformaasje dy't er krigen hie troch it ynbrekken fan opsletten geheime bestannen út it gemak fan syn auto, wylst Sam yn 'e kâlde moarnsloft stie te wachtsjen op iets dat er net iens begriep.
  
  "Dizze jonges lykje op spinnen," kreunde Sam, en scande de minsken mei syn eagen ferburgen ûnder syn lashing bangs. "Se meitsje bedrigingen wylst jo nei har sjogge, mar it is folle slimmer as jo net witte wêr't se hinne binne."
  
  "Sam," spruts Perdue ynienen, de sjoernalist, dy't derfan oertsjûge wie dat er folge waard, op 'e slach, en makke in hinderlaag. "Se binne allegear piloaten fan 'e Dútske Luftwaffe, Leo 2-ienheid."
  
  "En wat betsjut it? Binne it piloaten? - frege Sam. Hy wie hast teloarsteld.
  
  "Net wirklik. Se binne in bytsje mear spesjalisearre," ferklearre Perdue. "Gean werom nei de auto. Jo sille dit wol hearre oer in dûbele rom en iis."
  
  
  Haadstik 14 - Rellen yn Mannheim
  
  
  Nina waard wekker op 'e bank, fielde as hie immen in stien yn har skedel ynplante en gewoan har harsens oan 'e kant skood om it sear te meitsjen. Se die mei tsjinsin de eagen iepen. It soe foar har te dreech wêze om te ûntdekken dat se folslein blyn wie, mar it soe te ûnnatuerlik wêze om net . Se liet har eachlidden foarsichtich fladderje en skiede. Der wie sûnt juster neat feroare, dêr't se tige tankber foar wie.
  
  Toast en kofje hong yn 'e wenkeamer dêr't se har ûntspande nei in hiel lange kuier mei har sikehûspartner 'Sam'. Hy koe syn namme noch net ûnthâlde en se koe noch net wenne om him Sam te neamen. Mar se moast tajaan dat njonken alle diskrepânsjes yn syn hâlding, oant no ta hat er holpen har te bliuwen undetected troch de autoriteiten, autoriteiten dy't soe graach stjoere har werom nei it sikehûs dêr't de gek hie al kommen te sizzen hallo.
  
  Se hiene de hiele foarige dei te foet trochbrocht, besocht Mannheim foar tsjuster te berikken. Gjin fan beide hie dokuminten of jild op har, dat Nina moast de meilijenkaart spylje om se beide in frije lift te jaan fan Mannheim nei Dillenburg benoarden dêr. Spitigernôch besocht de twaensechtichjierrige frou Nina te oertsjûgjen dat it better wêze soe foar de twa toeristen om te iten, in waarme dûs te nimmen en in goede nacht te sliepen. En dêrom hat se de nacht op 'e bank trochbrocht, mei twa grutte katten en in borduerd kessen dat rûkte nei ferâldere kaniel. God, ik moat kontakt komme mei Sam. Myn Sam, herinnerde se harsels doe't se sitten. Har legere rêch gie tegearre mei har heupen de ring yn, en Nina fielde har as in âlde frou, fol pine. Har fisy wie net minder wurden, mar it wie noch altyd in útdaging foar har om normaal te hanneljen as se amper sjen koe. Dêrnjonken moasten sawol sy as har nije freon har ferbergje foar erkenning as twa pasjinten dy't fermist waarden fan in medyske foarsjenning yn Heidelberg. Dit wie benammen lestich foar Nina, om't se meastentiids dwaan moast dat har hûd net sear wie en dat se gjin koarts hie.
  
  "Goedei!" - sei de aardige gastfrou út 'e doar. Mei in spatel yn 'e iene hân frege se yn 'e eangst yn it Dútsk: "Wolsto wat aaien op dyn toast, Schatz?"
  
  Nina knikte mei in goffe glimke, en frege har ôf oft se heal sa min like as se fielde. Foar't se freegje koe wêr't de badkeamer wie, wie de dame wer ferdwûn yn 'e limoenkleurige keuken, dêr't de rook fan margarine by de mannichte aroma's sweefde oant Nina har skerpe noas. Ynienen kaam it har troch. Wêr is oare Sam?
  
  Se herinnerde har hoe't de frou fan it hûs fannacht elk in bank jûn hie om op te sliepen, mar syn bank wie leech. It wie net dat se net oplucht wie om in skoft allinnich te wêzen, mar hy koe it gebiet better as sy en tsjinne noch altyd as har eagen. Nina hie noch altyd har spikerbroek en shirt út it sikehûs oan, nei't se har medyske unifoarm krekt bûten de Heidelberg-klinyk ôfset hie sa gau't de measte eagen har ferlitten hiene.
  
  Yn de hiele tiid dat se dielde mei de oare Sam, Nina koe net helpe, mar ôffreegje hoe't er koe trochjaan foar dokter Hilt foardat ferlit it sikehûs nei har. Fansels moatte de amtners op wacht witte dat de man mei it ferbaarnde gesicht net mooglik de ferstoarne dokter wêze koe, nettsjinsteande de útwurke fermomming en nammekaartsje. Fansels hie se gjin manier om syn skaaimerken te ûnderskieden yn 'e steat wêryn har fisy wie.
  
  Nina luts de mouwen oer har reade ûnderearmen, en fielde dat misselijkheid har lichem beetpakte.
  
  "Húske?" hja wist efter de keukendoar te roppen, ear't hja de koarte gong del raasde, dêr't de dame mei de spatel nei wiisd hie. Sadree't se by de doar kaam, rôlen weagen fan krampen oer Nina hinne, en se sloech gau de doar om harsels frij te meitsjen. It wie gjin geheime dat it akute strielingsyndroom de oarsaak wie fan har gastrointestinale sykte, mar it gebrek oan behanneling foar dizze en oare symptomen makke har situaasje allinich slimmer.
  
  Doe't se noch mear kotse, ferliet Nina ferlegen de badkeamer en gie nei de bank dêr't se sliept hie. In oare útdaging wie har lykwicht te hâlden sûnder de muorre te hâlden wylst se rûn. Yn it hiele lytse hûs besefte Nina dat alle keamers leech wiene, koe er my hjir litte? Bastard! Se fronste, oerwûn troch in groeiende koarts dy't se net mear fjochtsje koe. Mei de tafoege desoriïntaasje fan har skansearre eagen, spande se har yn om it fersmoarge objekt te berikken, dat se hope in grutte sofa wie. Nina har bleate fuotten sleepten oer it tapyt doe't de frou de hoeke draaide om har moarnsiten te bringen.
  
  "OER! Mein Gott!" - raasde se yn panyk by it oansjen fan it breklike lichem fan har gast. De mêtresse fan it hûs sette gau it bakje op 'e tafel en naaide Nina te helpen. "Myn leave, giet it goed?"
  
  Nina koe har net fertelle dat se yn it sikehûs wie. Eins koe se hast neat tsjin har sizze. Draaiend yn har skedel, sisde har harsens en har sykheljen klonk as in iepen ovendoar. Har eagen rôlen har werom yn 'e holle doe't se slap yn 'e earmen fan 'e dame gie. Koart dêrnei kaam Nina wer ta har ferstân, har gesicht seach iiskâld út ûnder de streamen fan swit. Se hie in waskdoek op 'e foarholle en fielde in ûnhandige beweging yn 'e heupen dy't har alarmearre en twongen om fluch rjochtop te sitten. De ûnferskillige kat moete har blik doe't har hân it bonte lichem grypte en dêrnei fuort loslitte. "Oh," wie alles wat Nina útdrukke koe, en se lei wer del.
  
  "Hoe fielst dy?" frege de dame.
  
  "Ik moat siik wurde fan 'e kjeld hjir yn in ûnbekend lân," mompele Nina rêstich om har bedrog te stypjen. Ja, krekt, mimike har ynderlike stim. In Skot rekket werom foar de Dútske hjerst. Geweldich idee!
  
  Doe spriek har eigener de gouden wurden. "Liebchen, is der immen dy't ik skilje moat om dy op te heljen? Man? Famylje?" Nina har wiete, bleke gesicht ljochte op fan hope. "Ja graach!"
  
  "Dyn freon hjir hat fannemoarn net iens ôfskie nommen. Doe't ik oerein kaam om jim twa de stêd yn te riden, wie er der gewoan net. Hawwe jim twa ruzie hân?"
  
  "Nee, hy sei dat er haast hie om by syn broer syn hûs te kommen. Miskien tocht er dat ik him soe stypje om siik te wêzen," antwurde Nina en besefte dat har hypoteze wierskynlik perfoarst wier wie. Doe't se beide de dei lâns in lânwei bûten Heidelberch rûnen, kamen se net krekt tichtby. Mar hy fertelde har alles wat er koe ûnthâlde oer syn identiteit. Destiids fûn Nina it ûnthâld fan de oare Sam ferrassend selektyf, mar se woe de boat net skodzje wylst se sa ôfhinklik wie fan syn begelieding en tolerânsje.
  
  Hja betocht dat er wol in lange wite mantel oan hie, mar oars wie it hast ûnmooglik om syn gesicht te sjen, al hie er it noch. Wat har in bytsje irritearre wie it gebrek oan skok dat útdrukte doe't se him seach as se om oanwizings fregen of omgean mei oaren. Wis, as se in man seagen waans gesicht en romp yn taffy feroare wiene, soene de minsken wat lûd meitsje of in sympatyk wurd útroppe? Mar se reagearren triviaal, en lieten gjin tekens fan soarch sjen oer de fansels frisse wûnen fan 'e man.
  
  "Wat is der bard mei jo mobile tillefoan?" - frege de dame har - in folslein normale fraach, dêr't Nina sûnder muoite mei de meast foar de hân lizzende leagen antwurde.
  
  "Ik bin berôve. Myn tas mei myn telefoan, jild, alles. Ferdwûn. Ik tink dat se wisten dat ik in toerist wie en my rjochte, "ferklearre Nina, naam de tillefoan fan 'e frou en knikte yn tankberens. Se draaide it nûmer dat se sa goed wist. Doe't de telefoan oan 'e oare ein fan 'e line rinkele, joech it Nina in útbarsting fan enerzjy en in bytsje waarmte yn har mage.
  
  "Split." Myn God, wat in moai wurd, tocht Nina, ynienen feiliger as se har yn in lange tiid fielde. Hoe lang wie it lyn dat se de stim hearde fan har âlde freon, tafallige leafhawwer en sa no en dan kollega? Har hert sprong. Nina hat Sam net sjoen sûnt hy waard ûntfierd troch de Oarder fan de Swarte Sinne wylst se op in ekskurzje wiene op syk nei de ferneamde 18e ieuske Amber Room yn Poalen hast twa moanne lyn.
  
  "S-Sam?" - frege se, hast laitsjend.
  
  "Nina?" raasde hy. "Nina? Binne jo it?"
  
  "Ja. Hoe giet it mei dy?" hja glimke flau. Har hiele lea die sear en se koe hast net sitte.
  
  "Jezus Kristus, Nina! Wêr bisto? Binne jo yn gefaar? frege er wanhopich oer it swiere bromjen fan in ridende auto.
  
  "Ik libbe, Sam. Lykwols amper. Mar ik bin feilich. Mei in dame yn Mannheim, hjir yn Dútslân. Sam? Kinne jo my komme ophelje?" har stim kreake. It fersyk foel Sam ta it hert. Sa'n dryste, yntelliginte en selsstannige frou soe amper smeekje om heil as in lyts bern.
  
  "Fansels kom ik foar dy! Mannheim is in koarte rit fan wêr't ik bin. Jou my it adres en wy komme dy helje," rôp Sam entûsjast. "Oh myn God, jo hawwe gjin idee hoe bliid wy binne dat alles goed is mei jo!"
  
  "Wat bedoele wy allegear?" - sy frege. "En wêrom binne jo yn Dútslân?"
  
  "Om jo thús te bringen nei it sikehûs, fansels. Wy seagen op it nijs dat wêr't Detlef dy ferliet, it wie in pure hel. En doe't wy hjir oankamen, wiene jo der net! Ik kin it net leauwe," raasde er, syn laitsjen fol opluchting.
  
  "Ik sil dy jaan oan de leave dame dy't my it adres joech. Oant sjen, goed?" Nina antwurde troch swiere sykheljen en joech de tillefoan oan har eigener foardat se yn in djippe sliep foel.
  
  Doe't Sam 'wy' sei, hie se in min gefoel dat it betsjutte dat er Perdue rêden hie út 'e weardige koai dêr't er finzen siet nei't Detlef him yn Tsjernobyl kâldbloedig sketten hie. Mar mei't de sykte troch har systeem skuorde as straf fan 'e morfinegod dy't yn har wekker efterbleaun wie, koe se op it stuit net skele. Alles wat se woe wie ferdwine yn 'e earms fan wat har te wachtsjen stie.
  
  Se koe noch hearre de dame útlizze hoe't it hûs wie doe't se ferliet behear en foel yn in koartsige sliep.
  
  
  Haadstik 15 - Bad Medicine
  
  
  Suster Barken siet op it dikke lear fan in vintage kantoarstoel, de ellebogen rêsten op har knibbels. Under it ientoanige bromjen fan it fluorescent ljocht leine har hannen oan 'e kanten fan 'e holle wylst se harke nei it ferslach fan 'e resepsjoniste fan it ferstjerren fan dokter Hilt. In ferpleechster mei oergewicht rouwe in dokter dy't se mar sân moanne koe. Se hie in rotsige relaasje mei him, mar se wie in meilibjende frou dy't wirklik spyt hie fan 'e dea fan 'e man.
  
  "De begraffenis is moarn," sei de resepsjoniste foardat se it kantoar ferliet.
  
  "Ik seach it op it nijs, jo witte, oer de moarden. Dokter Fritz fertelde my net te kommen as it net nedich wie. Hy woe net dat ik ek yn gefaar wie, "fertelde se har ûndergeskikte, ferpleechkundige Marks. "Marlene, jo moatte freegje om in oerdracht. Ik kin gjin soargen mear oer dy elke kear as ik net op plicht bin."
  
  "Mach gjin soargen oer my, suster Barken," glimke Marlene Marks, en joech har ien fan 'e bekers mei instantsoep dy't se klearmakke hie. "Ik tink dat wa't it die hat in spesjale reden hie, witsto? As in doel dat hjir al wie."
  
  "Jo tinke net ...?" De eagen fan ferpleechster Barken waarden grut nei ferpleechster Marks.
  
  "Dr. Gould," befêstige suster Marks de eangsten fan har suster. "Ik tink dat it ien wie dy't har ûntfiere woe, en no't se har nommen hawwe," skodholle se, "is it gefaar foar it personiel en pasjinten foarby. Ik bedoel, ik wedde dat de earme minsken dy't stoarn allinich har ein kamen, om't se de moardner yn 'e wei stienen, witsto? Se hawwe wierskynlik besocht him tsjin te hâlden."
  
  "Ik begryp dizze teory, leave, mar wêrom ûntbrekt dan ek pasjint 'Sam'?" - frege suster Barken. Se koe oan Marlene har útdrukking sjen dat de jonge ferpleechster der noch net oer neitocht hie. Se sloech stil oan har sop.
  
  "It is sa spitich dat hy dokter Gould meinaam," klaagde Marlene. "Se wie tige siik en har eagen waarden minder, earme frou. Oan 'e oare kant wie myn mem lilk doe't se hearde oer de kidnapping fan dokter Gould. Se wie lilk dat se hjir al dy tiid yn myn soarch wie sûnder dat ik it har fertelde. "
  
  "Oh myn God," sympatisearre suster Barken mei har. "Se moat jo hel jûn hawwe. Ik haw dizze frou oerstjoer sjoen en se makket sels my bang.
  
  De twa doarsten te laitsjen yn dizze tsjustere sitewaasje. Dokter Fritz rûn it kantoar fan de ferpleechkundige op de tredde ferdjipping yn mei in folder ûnder de earm. Syn antlit wie serieus, dy't fuortdaliks in ein makke oan har meagere fleurigens. Iets ferlykber mei fertriet of teloarstelling die bliken yn syn eagen doe't er himsels in bakje kofje makke.
  
  "Guten Morgen, dokter Fritz," sei de jonge ferpleechster om de ûnhandige stilte te brekken.
  
  Hy antwurde har net. Suster Barken wie ferrast troch syn grofheid en brûkte har autoritêre stim om de man te twingen om de skyn te hâlden, en sei deselde groetnis, mar in pear desibels lûder. Dokter Fritz sprong oerein, brocht út syn komatose steat fan besinning.
  
  "Oh, it spyt my, dames," hygde er. "Goedei. "Goeiemoarn," knikte er tsjin elk, en fage syn switte palm op syn jas foar't er de kofje roerde.
  
  It wie hiel oars as dokter Fritz om sa te hanneljen. Foar de measte froulju dy't him tsjinkamen, wie hy it antwurd fan 'e Dútske medyske yndustry op George Clooney. Syn selsbetrouwen sjarme wie syn krêft, allinne oertroffen troch syn feardigens as dokter. En dochs stie er hjir, yn it beskieden kantoar op 'e tredde ferdjipping, mei switte palmen en in apologetyske blik dy't beide froulju yn 'e war.
  
  Suster Barken en suster Marx wikselen stille fronzen foar't de swiere feteraan opstie om har beker te waskjen. Dr. Fritz, wat makket dy oerstjoer? Ferpleechkundige Marks en ik dogge frijwilligerswurk om te finen wa't jo oerstjoer makket en har te behanneljen mei in fergees bariumklysma mei myn spesjale Chai-tee ... direkt út 'e teepot!
  
  Ferpleechster Marks koe it net helpe om har sop te fersmoarjen fan it ûnferwachte laitsjen, hoewol se net wis wie hoe't de dokter reagearje soe. Har grutte eagen stoarren hurd nei har baas mei subtile ferwyt, en har kaak sakke yn fernuvering. Suster Barken wie ûnfersteurd. Se wie heul noflik om humor te brûken om ynformaasje te krijen, sels persoanlike en heul emosjonele.
  
  Dokter Fritz glimke en skodde de holle. Hy mocht fan dizze oanpak, hoewol't wat er ferburgen wie gjin grap weardich.
  
  "Safolle as ik jo dappere gebear wurdearje, suster Barken, de oarsaak fan myn fertriet is net sasear in persoan as it lot fan in persoan," sei er op syn meast beskaafde toan.
  
  "Mei ik freegje wa?" Suster Barken frege.
  
  "Eins, ik stean der op," antwurde hy. "Jo hawwe beide Dr. Gould behannele, dus it soe mear dan passend wêze as jo de testresultaten fan Nina wisten."
  
  Beide hannen fan Marlene riisden stil nei har gesicht, en bedekten har mûle en noas yn in gebaar fan ferwachting. Suster Barken begriep de reaksje fan suster Marx, om't se sels it nijs net sa goed naam. Boppedat, as dokter Fritz yn in bel fan stille ûnwittendheid nei de wrâld siet, dan moast dat geweldich wêze.
  
  "It is spitich, foaral nei't it earst sa gau genêzen," begûn er, en pakte de map strakker oan. "Tests litte in signifikante efterútgong yn har bloedsellen sjen. De selskea wie te grut foar de tiid dy't it duorre om yn behanneling te kommen."
  
  "Och, swiete Jezus," gûlde Marlene yn har earmen. De triennen folden har eagen, mar it gesicht fan suster Barken behâlde de útdrukking dy't se leard hie om min nijs te akseptearjen.
  
  Leech.
  
  "Op hokker nivo sjogge wy?" - frege suster Barken.
  
  "No, har darmen en longen lykje it lêst te dragen fan 'e ûntwikkeljende kanker, mar d'r binne ek dúdlike oanwizings dat se wat lytse neurologyske skea hat litten, wat wierskynlik de oarsaak is fan har fermindere fyzje, ferpleechster Barken. Se is allinich hifke, dus ik sil gjin krekte diagnoaze kinne meitsje oant ik har nochris ûndersykje. "
  
  Op 'e eftergrûn gûlde ferpleechster Marks stil by it hearren fan it nijs, mar se besocht har bêst om harsels byinoar te heljen en de pasjint har net sa persoanlik te beynfloedzjen. Se wist dat it net profesjoneel wie om oer in pasjint te skriemen, mar dit wie net gewoan in pasjint. It wie dokter Nina Gould, har ynspiraasje en kunde foar wa't se in sêft plakje hie.
  
  "Ik hoopje gewoan dat wy har gau kinne fine, sadat wy har werom kinne krije foardat dingen slimmer wurde dan se moatte. Wy kinne sa'n hoop gewoan net opjaan, hoewol," sei er, wylst er nei de jonge, gûlende ferpleechster seach, "it is wat dreech om posityf te bliuwen."
  
  "Dr. Fritz, de kommandant fan 'e Dútske loftmacht stjoert hjoed in man om mei jo te praten," kundige de assistint fan Dr. Fritz út 'e doar. Se hie gjin tiid om te freegjen wêrom't suster Marx yn triennen wie, om't se yn 'e haast werom wie nei it lytse kantoar fan dokter Fritz, dêr't se de lieding foar hie.
  
  "WSO?" - frege er, syn fertrouwen kaam werom.
  
  "Hy seit dat syn namme Werner is. Dieter Werner fan de Dútske loftmacht. It giet om in brânwûne dat út it sikehûs ferdwûn is. Ik kontrolearre - hy hat militêre tastimming om hjir te wêzen út namme fan luitenant-generaal Harold Mayer." Se seit it praktysk alles yn ien azem.
  
  "Ik wit net mear wat ik tsjin dizze minsken sizze moat," klage Dr. Fritz. "Se kinne de dingen sels net yn oarder bringe, en no komme se en fergrieme myn tiid oan ..." en hy gie fuort, fûl mompelje. Syn assistint seach noch ien kear nei de twa ferpleechkundigen, foardat se har baas efternei.
  
  "Wat betsjut dat?" Suster Barken suchte. "Ik bin bliid dat ik net yn 'e skuon fan 'e earme dokter sit. Kom op, suster Marx. Tiid foar ús rondes." Se kaam werom nei har gewoane strange foarm fan kommando, krekt om sjen te litten dat de wurktiden begûn wiene. En mei har gewoane strange yrritaasje tafoege se: "En droegje jo eagen, om Gods wille, Marlene, foardat de pasjinten tinke dat jo sa heech binne as se binne!"
  
  
  ***
  
  
  In pear oeren letter naam suster Marks in skoft. Se wie krekt de kreamôfdieling ferlitten, dêr't se alle dagen har twa oeren shift wurke. Twa fulltime ferpleechkundigen fan it kream sikehûs hienen meilibjend ferlof nommen nei de resinte moarden, sadat de ienheid in bytsje te min personiel wie. Yn it kantoar fan 'e ferpleechkundige naam se it gewicht fan 'e searjende skonken en harke nei it tasizzende razen fan 'e tsjettel.
  
  Wylst se wachte, ferljochte ferskate skachten fan fergulde ljocht de tafel en stuollen foar de lytse kuolkast en makken har te stoarjen nei de skjinne linen fan it meubilêr. Yn har steat fan wurgens die it har tinken oan it tryste nijs fan earder. Krekt dêr, op it glêde oerflak fan it off-wite buro, koe se noch it dossier fan dokter Nina Gould sjen, lizzend as elke oare kaart dy't se lêze koe. Allinne dizze hie syn eigen rook. Se joech in walgelijke rook fan ferfal ôf dy't ferpleechster Marks fersmoarge oant se wekker waard út in skriklike dream mei in hommels weach fan har hân. Se liet har kopke tee hast op 'e hurde flier falle, mar pakte it op 'e tiid, mei dy adrenaline-oanfolle startrefleksen.
  
  "Oh myn God!" - flústere se yn panyk, wylst se de porsleinen beker stiif omklamme. Har blik foel op it lege oerflak fan 'e tafel, dêr't net ien map te sjen wie. Ta har opluchting wie it gewoan in ûnsjogge mirage fan har resinte skok, mar se woe wirklik dat it itselde wie mei it echte nijs dat it befette. Wêrom soe dit ek mear wêze kinne as gewoan in minne dream? Arme Nina!
  
  Marlene Marks fielde har eagen wer wetter, mar dizze kear wie it net troch Nina har tastân. Dit wie om't se gjin idee hie oft de prachtige donkerhierige histoarikus sels libbe, lit stean wêr't dizze stienhertige smjunt har meinommen hie.
  
  
  Haadstik 16 - Leuke gearkomste / Net leuk diel
  
  
  "Myn âlde kollega by de Edinburgh Post, Margaret Crosby, belle krekt," dielde Sam, en seach noch nostalgysk nei syn tillefoan krekt nei't er mei Perdue yn 'e hierauto stapte. "Se komt hjir om my út te noegjen om mei-auteur te wurden fan in ûndersyk oangeande de belutsenens fan 'e Dútske loftmacht yn ien of oare skandaal."
  
  "Klinkt as in goed ferhaal. Jo moatte it dwaan, âlde. Ik fiel hjir in ynternasjonaal gearspanning, mar ik bin gjin nijspersoan, "sei Perdue doe't se rjochting Nina's tydlike ûnderdak.
  
  Doe't Sam en Perdue foar it hûs stoppe waarden dêr't se nei rjochte waarden, seach it plak der griezelig út. Hoewol't it beskieden hûs koartlyn ferve wie, wie de tún wyld. It kontrast tusken harren makke it hûs opfallend. De beige bûtenmuorren rûnen ûnder it swarte dak mei stikels. Chips yn 'e bleekrôze ferve op' e skoarstien joegen oan dat dy foar't it skildere wie fergriemd. Reek stie der út as in loai grize draak, gearfoege mei de kâlde monochrome wolken fan in bewolkte dei.
  
  It hûs stie oan 'e ein fan in lytse strjitte neist in mar, wat allinnich mar bydroegen oan de doffe iensumens fan it plak. Doe't de beide manlju út 'e auto stapten, fernaam Sam dat de gerdinen op ien fan 'e ruten twitsjen.
  
  "Wy binne ûntdutsen," kundige Sam oan syn maat. Perdue knikte, syn hege lea tjirge oer it frame fan de autodoar. Syn blond hier fladdere yn 'e matige wyn doe't er seach hoe't de foardoar wat iepengie. In molk, aardich gesicht seach efter de doar út.
  
  "Frau Bauer?" frege Perdue fan 'e oare kant fan 'e auto.
  
  "Herr Cleve?" Se glimke.
  
  Perdue wiisde op Sam en glimke.
  
  "Gean, Sam. Ik tink net dat Nina daliks mei my moat, witsto? Sam begriep it. Syn freon hie gelyk. Uteinlik binne hy en Nina net op de bêste betingsten útinoar brutsen, wat mei Perdue dy't har yn it tsjuster stalke en drige har te deadzjen en al dat.
  
  Doe't Sam de stoeptrappen op sprong nei wêr't de dame de doar iepenhâlde, koe er net oars as winskje dat er in skoft bliuwe koe. De binnenkant fan it hûs rûkte godlik, in mingde geur fan blommen, kofje, en it swakke oantinken oan wat in pear oeren lyn Frânsk toast wêze koe.
  
  "Tankewol," sei er tsjin Frau Bauer.
  
  "Se is hjir oan 'e oare kant. Se hat sliept sûnt wy praatten oan 'e telefoan, "ynformearre se Sam, en seach skamteleas syn rûge uterlik oan. It joech him it ûngemaklike gefoel fan ferkrêfting yn 'e finzenis, mar Sam rjochte syn oandacht op Nina. Har lytse figuer wie opgerold ûnder in steapel tekkens, guon fan dy feroare yn katten doe't hy luts se werom te reveal Nina syn gesicht.
  
  Sam liet it net sjen, mar hy wie skrokken om te sjen hoe min se der útseach. Har lippen wiene blau tsjin har bleke gesicht, it hier plakte oan 'e timpels, wylst se hurd sykhelle.
  
  "Is se in smoker?" - frege Frau Bauer. "Har longen klinke ferskriklik. Se liet my net it sikehûs skilje foardat jo har seagen. Moat ik se no skilje?"
  
  "Noch net," sei Sam fluch. Oer de telefoan fertelde Frau Bauer him oer de man dy't Nina begeliede, en Sam gie oan dat it in oare fermiste persoan út it sikehûs wie. "Nina," sei er rêstich, mei syn fingertoppen oer de boppekant fan har holle en herhelle har namme elke kear wat lûder. Uteinlik gyngen har eagen iepen en se glimke: "Sam." Jezus! Wat is der mis mei har eagen?Hy tocht mei ôfgriis oer de ljochte sluier fan katarakten, dy't har hiele eagen as spinnewebs bedutsen hie.
  
  "Hallo, moai," antwurde er, en túte har foarholle. "Hoe wisten jo dat ik it wie?"
  
  "Hâldst my foar it lapke?" - sei se stadich. "Jo stim is yn myn geast yndrukt ... krekt as jo geur."
  
  "Myn geur?" hy frege.
  
  "Marlboro en hâlding," grapke se. "God, ik soe no deadzje foar in sigaret."
  
  Frau Bauer smoarde yn har tee. Sam gniisde. Nina hoaste.
  
  "Wy wiene ferskriklik soargen, leafde," sei Sam. "Lit ús jo nei it sikehûs bringe. Asjebleaft."
  
  Nina har skansearre eagen fleagen iepen. "Nee".
  
  ,,Dêr is no alles rêstich." Hy besocht har te ferrifeljen, mar Nina hie der neat fan.
  
  "Ik bin net dom, Sam. Ik folge it nijs hjirwei. Dy habbe hawwe se noch net fongen, en de lêste kear dat wy sprieken, makke er dúdlik dat ik oan de ferkearde kant fan it hek oan it boartsjen wie", kromme se hastich.
  
  "Goed goed. Rêst mar wat en fertel my krekt wat dat betsjut, want foar my klinkt it as datsto direkt kontakt mei de moardner hiest," antwurde Sam en besocht syn stim frij te hâlden fan de wiere ôfgriis dy't er fielde oer wat se oanwiisde.
  
  "Te of kofje, Herr Cleve?" - frege de aardige gastfrou gau.
  
  "Doro makket geweldige kanieltee, Sam. Besykje it," stelde Nina wurch foar.
  
  Sam knikte freonlik en stjoerde de ûngeduldige Dútse frou de keuken yn. Hy wie benaud dat Perdue yn 'e auto siet yn 'e tiid dy't it duorre hawwe soe om de hjoeddeistige situaasje fan Nina op 'e boaiem te krijen. Nina foel wer yn 'e sliep, sljocht troch de Bundesliga-oarloch op televyzje. Besoarge foar har libben yn 'e midden fan in teenage-tantrum, stjoerde Sam Perdue in berjocht.
  
  Se is sa eigensinnich as wy tochten.
  
  Deadlik siik. Any ideeën?
  
  Hy suchte, wachtsjend op ideeën oer hoe't Nina nei it sikehûs te krijen foardat har eigensinnigens ta har dea late. Natuerlik wie net-gewelddadige twang de iennichste manier om om te gean mei in man dy't delirysk en lilk wie op 'e wrâld, mar hy wie bang dat dit Nina fierder fuortduwe soe, benammen fan Perdue. De toan fan syn telefoan bruts de monotony fan 'e TV kommentator, wekker Nina. Sam seach del nei wêr't er syn telefoan ferstoppe.
  
  In oar sikehûs foarstelle?
  
  Oars, sla har út mei in opladen sherry.
  
  By de lêste realisearre Sam dat Perdue in grapke makke. De earste wie lykwols in geweldich idee. Fuort nei it earste berjocht kaam it folgjende.
  
  Universitätsklinikum Mannheim.
  
  Theresienkrankenhaus.
  
  In djippe frons ferskynde op Nina har klam foarholle. "Wat de hel is dit konstante lûd?" - mompele se yn har koarts troch it draaiende funhouse. "Stop dit! Myn god..."
  
  Sam draaide syn tillefoan út om de frustrearre frou te kalmearjen dy't hy besocht te rêden. Frau Bauer kaam binnen mei in bakje. "Sorry, Frau Bauer," ferûntskuldiget Sam hiel stil. "Wy sille jo hier yn mar in pear minuten kwytreitsje."
  
  "Wês net gek," kromme se yn har dikke aksint. "Net haasten. Soargje der mar foar dat Nina gau nei it sikehûs komt. Ik tink dat se der min útsjocht."
  
  "Danke," antwurde Sam. Hy naam in slokje tee, besocht syn mûle net te ferbaarnen. Nina hie gelyk. De waarme drank wie sa ticht by ambrosia as er him foarstelle koe.
  
  "Nina?" Sam doarst it wer oan. "Wy moatte hjir wei. Dyn freon út it sikehûs hat dy dumpt, dus ik fertrou him net hielendal. As hy weromkomt mei in pear freonen, komme wy yn de problemen.
  
  Nina die de eagen iepen. Sam fielde in weach fan fertriet troch him hinne gean doe't se foarby syn gesicht yn 'e romte efter him seach. "Ik gean net werom."
  
  "Nee, nee, jo moatte net," sei er gerêststeld. "Wy bringe jo nei it pleatslike sikehûs hjir yn Mannheim, leafde."
  
  "Nee, Sam!" - smeekte hja. Har boarst swaaide eangstich doe't har hannen besochten it gesichtshier te fielen dat har hindere. Nina's slanke fingers krollen op 'e efterkant fan har holle doe't se kearen besocht de fêstsittende krullen te ferwiderjen, en waard mear yrritearre elke kear as se mislearre. Sam die dit foar har wylst se seach nei wat se tocht dat syn gesicht wie. "Wêrom kin ik net nei hûs? Wêrom kin ik net behannele wurde yn in sikehûs yn Edinburgh?
  
  Nina hygde ynienen en hâldde har sykheljen yn, har noasters fladderden in bytsje. Frau Bauer stie yn 'e doar mei de gast dy't se folge hie.
  
  "Do kinst".
  
  "Purdue!" Nina smoarde, besocht te slikken mei har droege kiel.
  
  "Jo kinne wurde nommen nei in medyske foarsjenning fan jo kar yn Edinburgh, Nina. Lit ús jo gewoan nei it tichtstbyste need sikehûs bringe om jo tastân te stabilisearjen. Sadree't se dogge, sille Sam en ik jo daliks nei hûs stjoere. Ik beloof dy," fertelde Perdue har.
  
  Hy besocht mei in sêft en sels stimme te praten om har senuwen net te fersteuren. Syn wurden waarden fersierd mei positive toanen fan fêststelling. Perdue wist dat er har jaan moast wat se woe sûnder wat oer Heidelberg yn it algemien te praten.
  
  "Wat sizze jo, leafde?" Sam glimke, streake har hier. "Jo wolle net stjerre yn Dútslân, wol?" Hy seach ferûntskuldigjend op nei de Dútske gastfrou, mar se glimke mar en swaaide him ôf.
  
  "Jo hawwe besocht my te deadzjen!" Nina grommele earne om har hinne. Se koe earst hearre wêr't er stie, mar Perdue syn stim wankele doe't er spriek, dat se sprong dochs.
  
  "Hy wie programmearre, Nina, om de kommando's fan dy idioat fan Black Sun te folgjen. Kom op, jo witte dat Perdue jo noait mei opsetsin sear dwaan soe,' besocht Sam, mar se hygde wyld. Se koenen net sizze oft Nina lilk of kjel wie, mar har hannen fûgelen gek om oant se Sam syn hân fûn. Se klong him oan, har molkwite eagen darten fan kant nei kant.
  
  "Asjeblyft, God, lit it net Purdue wêze," sei se.
  
  Sam skodde teloarsteld syn holle doe't Perdue it hûs ferliet. Der wie gjin twifel dat dizze kear de opmerking fan Nina him tige sear die. Frau Bauer seach mei sympaty hoe't de lange, ljochthierige man fuortgie. Uteinlik besleat Sam Nina wekker te meitsjen.
  
  "Litte wy gean," sei er, en rekke har kwetsbere lichem sêft oan.
  
  "Lit de tekkens. Ik kin mear breidzje,' glimke Frau Bauer.
  
  "Tige dank. Jo wiene heul, heul behelpsum,' sei Sam tsjin de serveerster, helle Nina op en brocht har nei de auto. It gesicht fan Perdue wie ienfâldich en útdrukkingsleas doe't Sam de sliepende Nina yn 'e auto laden.
  
  "Dat is krekt, se is binnen," kundige Sam loftich oan, en besocht Perdue te treastjen sûnder te triennen. "Ik tink dat wy moatte weromgean nei Heidelberg om har bestân te sammeljen fan har eardere dokter nei't se yn Mannheim is talitten."
  
  "Do kinst gean. Ik gean werom nei Edinburgh sa gau as wy mei Nina ôfhannele hawwe." Perdue syn wurden lieten in gat yn Sam.
  
  Sam fronste, ferbjustere. "Mar jo seine dat jo har dêr nei it sikehûs fleane soene." Hy begriep de teloarstelling fan Perdue, mar hy hie net mei it libben fan Nina spylje moatten.
  
  "Ik wit wat ik sei, Sam," sei er skerp. De lege blik kaam werom; deselde blik dy't er Sinclair joech doe't er Sam fertelde dat hy net mear koe. Perdue sette de auto yn. "Ik wit ek wat se sei."
  
  
  Haadstik 17 - Double Trick
  
  
  Yn in boppekant kantoar op 'e fyfde ferdjipping moete Dr Fritz mei de respekteare fertsjintwurdiger fan Tactical Air Force Base 34 Büchel út namme fan' e Supreme Commander fan 'e Luftwaffe, dy't op it stuit opfolge waard troch de parse en de famylje fan 'e fermiste piloat.
  
  "Betanke foar it sjen fan my sûnder warskôging, Dr. Fritz," sei Werner fan herte, en ûntwapene de medyske spesjalist mei syn charisma. "De luitenant-generaal frege my om te kommen, om't hy op it stuit oerweldige is mei besites en juridyske bedrigingen, dy't ik bin wis dat jo kinne wurdearje."
  
  "Ja. Sit asjebleaft, hear Werner," sei dokter Fritz skerp. "Lykas ik der wis fan bin dat jo kinne wurdearje, haw ik ek in drok skema, om't ik krityske en terminale pasjinten moat soargje sûnder ûnnedige ûnderbrekkings fan myn deistich wurk."
  
  Grinskjend gyng Werner sitten, yn de war net allinnich troch it uterlik fan de dokter, mar ek troch syn ûnwilligens om him te sjen. As it om misjes gie, stiene sokke dingen Werner lykwols net it minste. Hy wie der om safolle mooglik ynformaasje te krijen oer de piloat Lö Venhagen en de omfang fan syn ferwûnings. Dr. Fritz soe gjin oare kar hawwe as him te helpen by it finen fan it brandwondslachtoffer, benammen ûnder it foarwendsel dat se syn famylje sûgje woene. Fansels, yn werklikheid, hy wie earlik spul.
  
  Wat Werner ek net markearre, wie it feit dat de kommandant de medyske ynstelling net genôch fertroude om de ynformaasje gewoan te akseptearjen. Hy ferburgen foarsichtich it feit dat wylst er by dokter Fritz op 'e fyfde ferdjipping studearre, twa fan syn kollega's mei in goed tarete fynkam it gebou fege foar de mooglike oanwêzigens fan in pest. Elk ûndersocht it gebiet apart, gie de iene flecht fan fjoertrap omheech en de folgjende del. Se wisten dat se mar in bepaalde tiid hiene om it sykjen te foltôgjen foardat Werner de haaddokter klear hie. Sadree't se wis wiene dat Lö Venhagen net yn it sikehûs wie, koene se har syktocht útwreidzje nei oare mooglike lokaasjes.
  
  It wie krekt nei it moarnsiten dat Dr. Fritz Werner in mear driuwende fraach stelde.
  
  "Luitenant Werner, as ik mei," syn wurden waarden ferfoarme mei sarkasme. "Hoe komt it dat jo eskaderkommandant hjir net is om hjir mei my oer te praten? Ik tink dat wy ophâlde mei ûnsin te praten, do en ik. Wy witte beide wêrom't Schmidt nei de jonge piloat is, mar wat hat dit mei dy te krijen?"
  
  "Opdrachten. Ik bin gewoan in fertsjintwurdiger, Dr. Fritz. Mar myn rapport sil sekuer reflektearje hoe fluch jo ús holpen hawwe," antwurde Werner fêst. Mar, yn wierheid, hie hy gjin idee wêrom't syn kommandant, kaptein Gerhard Schmidt, him en syn assistinten efter de piloat stjoerde. De trije fan harren suggerearren dat se fan doel wiene de piloat te ferneatigjen gewoan om't hy de Luftwaffe yn ferlegenheid hie doe't er ien fan har obsene djoere Tornado-jagers delstoarte. "As wy ienris krije wat wy wolle," bluffe hy, "sille wy der allegear in beleanning foar krije."
  
  "It masker is net fan him," sei Dr. Fritz útdaagjend. "Gean en fertel dat oan Schmidt, boadjonge."
  
  Werner syn gesicht waard jiskegriis. Hy wie fol lilkens, mar hy wie der net om de medyske arbeider te ûntmanteljen. De blatante minachtende bespotting fan de dokter wie in ûnbestriden oprop ta oarloch, dy't Werner mentaal op syn to-do list skreau foar letter. Mar no wie hy rjochte op dit sappige stikje ynformaasje dêr't kaptein Schmidt net op rekkene hie.
  
  "Dat sil ik him krekt fertelle, hear." Werner syn dúdlike, smel eagen stieken troch dokter Fritz hinne. Der ferskynde in glimke op it gesicht fan 'e jachtpiloat doe't it klinken fan skûtels en it gerats fan it sikehûspersoniel har wurden oer it geheime duel ferdronken. "Sa gau as it masker is fûn, sil ik jo perfoarst útnoegje foar de seremoanje." Werner loek nochris en besocht trefwurden yn te foegjen dêr't it ûnmooglik wie om in spesifike betsjutting op te spoaren.
  
  Dokter Fritz lake lûd. Hy sloech fleurich oan 'e tafel. "Seremoanje?"
  
  Werner wie even bang dat er de foarstelling fernield hie, mar dat gyng syn nijsgjirrigens al gau goed. "Hat hy dy dit ferteld? Ha! Hat hy jo ferteld dat jo in seremoanje nedich hawwe om de foarm fan in slachtoffer oan te nimmen? Oh myn jonge!" Dokter Fritz snuffele, en fage triennen fan wille út 'e eachhoeken.
  
  Werner wie bliid mei de arrogânsje fan de dokter, dat hy profitearre der fan troch syn ego oan 'e kant te setten en skynber ta te jaan dat er foar de gek makke wie. Hy seach ekstreem teloarsteld, en bleau te antwurdzjen: "Hat hy tsjin my lein?" Syn stim wie demp, amper boppe in flústerjen.
  
  "Precies, luitenant. It Babyloanyske masker is net seremoniële. Schmidt ferrifelet jo om foar te kommen dat jo profitearje fan dit. Litte wy it sizze, dit is in ekstreem weardefol item foar de heechste bieder," sei Dr. Fritz maklik mei.
  
  "As it sa weardefol is, wêrom hawwe jo it dan weromjûn oan Lövenhagen?" Werner seach djipper.
  
  Dokter Fritz stoarre him folslein ferbjustere oan.
  
  "Lowenhagen. Wa is LöVenhagen?"
  
  
  ***
  
  
  Wylst ferpleechster Marks it oerbleaune medyske ôffal fan har rûntsjes opromte, foel it swakke lûd fan in rinkeljende telefoan by it ferpleechsterstasjon har oandacht. Mei in ynspannen kreun rûn se om it iepen te dwaan, om't gjinien fan har kollega's noch klear wie mei har pasjinten. Dit wie de resepsje op de earste ferdjipping.
  
  "Marlene, immen hjir wol Dr. Fritz sjen, mar gjinien antwurdet yn syn kantoar," sei de sekretaris. "Hy seit dat it heul driuwend is en it libben derfan hinget. Kinne jo my ferbine mei de dokter?"
  
  "Hmm, hy is der net. Ik soe him gean moatte. Wêr hat se it oer?"
  
  De resepsjoniste antwurde mei in stille stimme: "Hy stiet der op dat as er Dr. Fritz net sjocht, Nina Gould sil stjerre."
  
  "Oh myn God!" Suster Marx gaspte. "Hat hy Nina?"
  
  "Ik wit it net. "Hy sei krekt dat syn namme wie ... Sam," flústere de resepsjoniste, in nauwe freon fan ferpleechster Marks, dy't wist oer de falske namme fan it slachtoffer fan brân.
  
  It lichem fan ferpleechster Marks gie ferfelend. Adrenaline dreau har foarút, en se swaaide mei har hân om de oandacht fan 'e wachter op 'e tredde ferdjipping te lûken. Hy kaam fan 'e oare kant fan 'e gong rinnen, de hân op syn holster, rûn klanten en personiel foarby op 'e skjinne flier dy't syn wjerspegeling wjerspegele.
  
  "Oké, sis him dat ik him kom helje sil en him nei Dr. Fritz bringe," sei suster Marx. Nei't se ophongen, fertelde se de befeiligingsoffisier: "Der is in man ûnder, ien fan 'e twa fermiste pasjinten. Hy seit dat er dokter Fritz sjen moat, oars sil de oare fermiste pasjint stjerre. Ik moat dat jo mei my komme om him te fangen."
  
  De wachter makke mei in klik de riem fan syn holster los en knikte. "Begrypt. Mar do bliuwst achter my." Hy radiode syn ienheid om te sizzen dat hy in mooglike fertochte soe arrestearje en folge Nurse Marks yn 'e wachtkeamer. Marlene fielde har hert race, bang, mar optein troch de ûntwikkelingen. As se belutsen wêze koe by de arrestaasje fan 'e fertochte dy't dokter Gould ûntfierde, soe se in held west hawwe.
  
  Flankearre troch twa oare amtners rûnen ferpleechkundige Marks en in befeiligingsoffisier de trep del nei de earste ferdjipping. Doe't se de lâning berikten en de hoeke draaiden, seach ferpleechster Marks entûsjast foarby de enoarme offisier om de brânwûnepasjinte te sjen dy't se sa goed koe. Mar hy wie nearne te sjen.
  
  "Frou, wa is dizze man?" de offisier frege as twa oaren ree te evakuearjen it gebiet. Suster Marx skodde gewoan har holle. "Ik wit net ... ik sjoch him net." Har eagen scanden elke man yn 'e lobby, mar d'r wie gjinien mei brânwûnen op syn gesicht of boarst. "Dit kin net wier wêze," sei se. "Wachtsje, ik sil dy syn namme fertelle." Stean tusken alle minsken yn 'e lobby en wachtgebiet, ferpleechster Marks stoppe en rôp: "Sam! Kinne jo mei my komme om dokter Fritz te sjen?
  
  De resepsjoniste skodholle, seach nei Marlene, en sei: "Wat dochsto? Hy is hjir krekt!" Se wiisde nei in kreaze, donkerhierige man yn in tûke jas dy't by de baly wachte. Hy kaam daliks glimkjend oan har ta. De offisieren lutsen har gewearen út, en stoppe Sam yn syn spoaren. Tagelyk krige it publyk har sykheljen; guon ferdwûnen om hoeken.
  
  "Wat bart der?" - frege Sam.
  
  "Do bist net Sam," sei suster Marx froast.
  
  "Suster, is it in kidnapper of net?" - frege ien fan de plysjes ûngeduldich.
  
  "Wat?" rôp Sam fronsend. "Ik bin Sam Cleave, op syk nei Dr. Fritz."
  
  "Hawwe jo dokter Nina Gould?" frege de offisier.
  
  Mids harren diskusje hygde de ferpleechster. Sam Cleave, hjir foar har.
  
  "Ja," begûn Sam, mar foardat er noch in wurd sizze koe, hellen se har pistoalen op, rjochte op him. "Mar ik haw har net ûntfierd! Jezus! Set dyn wapens fuort, idioaten!"
  
  "Dat is net de goede manier om mei in wethâlder te praten, soan," herinnerde in oare offisier Sam.
  
  "It spyt my," sei Sam fluch. "Moai? It spyt my, mar jo moatte nei my harkje. Nina is myn freon en se ûndergiet op it stuit behanneling yn Mannheim by Theresien Sikehûs. Se wolle har bestân of bestân, wat dan ek, en se stjoerde my nei har primêr soarchdokter om dy ynformaasje te krijen. Da's alles! Dat is alles wêrfoar ik hjir bin, witst?"
  
  "ID," frege de wachter. "Stadich".
  
  Sam ûnthâlde har fan it meitsjen fan de aksjes fan 'e offisier yn' e FBI-films, foar it gefal dat se suksesfol wiene. Hy die foarsichtich de flap fan syn jas iepen en helle syn paspoart út.
  
  "Lykas dit. Sam Cleave. Sjochsto? Ferpleechster Marks stapte efter de offisier út, en stiek har hân út nei Sam.
  
  "It spyt my sa'n bytsje oer it misferstân," sei se tsjin Sam en werhelle itselde tsjin de offisieren. "Jo sjogge, de oare pasjint dy't ferdwûn mei Dr. Gould hiet ek Sam. Fansels tocht ik fuortdaliks dat dit de Sam wie dy't de dokter sjen woe. En doe't er sei dat dokter Gould miskien stjerre soe..."
  
  "Ja, ja, wy krije de foto, suster Marx," suchte de wachter, mei syn pistoal yn 'e holster. De oare twa wiene like teloarsteld, mar hiene gjin oare kar as folgjen.
  
  
  Haadstik 18 - Unmasked
  
  
  "Dat binne jo ek," grapke Sam doe't syn bewiisbrieven oan him weromkamen. De bleate jonge ferpleechster tilde har iepen palm yn tankberens op doe't se fuortgongen, en fielde har ferskriklik selsbewust.
  
  "Menear Cleave, it is in eare om jo te moetsjen." Se glimke en skodde Sam syn hân.
  
  "Neam my Sam," flirte hy, mei opsetsin har eagen yn 'e eagen. Dêrnjonken koe in bûnsmaat syn missy helpe; net allinnich by it krijen fan it dossier fan Nina, mar ek by it ta de boaiem komme fan de resinte ynsidinten yn it sikehûs en miskien sels op de fleanbasis yn Büchel.
  
  ,,It spyt my dat ik sa fergriemd haw. De oare pasjint mei wa't se ferdwûn hiet ek Sam," ferklearre se.
  
  "Ja, myn leave, ik haw it in oare kear fûn. Jo moatte net ferûntskuldigje. It wie in earlike flater." Se namen de lift nei de fyfde ferdjipping. In flater dy't my hast myn libben koste!
  
  Yn 'e lift mei twa röntgentechnisy en in entûsjaste ferpleechster Marks triuwde Sam de ûnhandigens út syn tinzen. Se seagen him swijend oan. Foar in split sekonde woe Sam de Dútske froulju bang meitsje mei in opmerking oer hoe't hy ienris op deselde manier in Sweedske pornofilm seach begjinne. De doarren op de twadde ferdjipping iepene en Sam fong in glim fan in wyt teken op 'e muorre fan' e gong dat sei "X-Rays 1 en 2" yn reade letters. De twa röntgentechnisy blaasden foar it earst út nei't se de lift útstapten. Sam hearde harren giggel ferstjerren doe't de sulveren doarren wer ticht.
  
  Ferpleechster Marks hie in glimke op har gesicht en har eagen bleaunen oan 'e flier lijm, wêrtroch't de ferslachjouwer har út har betizing sette. Hy sykhelle swier út, seach nei it ljocht boppe harren. "Dus, suster Marks, is Dr. Fritz in radiologyspesjalist?"
  
  Har hâlding rjochte daliks op, lykas dy fan in trouwe soldaat. Fan Sam syn kennis fan lichemstaal wist er dat de ferpleechster in ûnstjerlike earbied of begearte hie foar de oangeande dokter. "Nee, mar hy is in feteraandokter dy't lêzings jout op wrâldwide medyske konferinsjes oer ferskate wittenskiplike ûnderwerpen. Lit my jo fertelle - hy wit in bytsje oer elke sykte, wylst oare dokters spesjalisearje yn mar ien en neat witte oer de rest. Hy soarge tige goed foar dokter Gould. Jo kinne der wis fan wêze. Eins wie hy de iennichste dy't it fong..."
  
  Suster Marx slokte daliks har wurden troch, joech hast it ferskriklike nijs fuort dat har krekt dy moarns ferbjustere hie.
  
  "Wat?" - frege er goedmoedich.
  
  "Alles wat ik sizze woe is dat wat Dr. Gould ek pleaget, Dr. Fritz sil der foar soargje," sei se en knipte har lippen. "Och! Gean!" hja glimke, tefreden oer harren op 'e tiid oankomst op 'e fyfde ferdjipping.
  
  Se liedt Sam nei de administraasjefleugel op 'e fyfde ferdjipping, foarby it registerkantoar en de teekeamer fan it personiel. Wylst se rûnen, bewûndere Sam periodyk it útsicht fan 'e identike fjouwerkante finsters lâns de sniewite hal. Elke kear as de muorre plak joech foar in gerdinen, skynde de sinne troch en waarmte Sam syn gesicht, en joech him in fûgelperspektiv fan 'e omjouwing. Hy frege him ôf wêr't Purdue wie. Hy liet Sam de auto en naam in taksy nei it fleanfjild sûnder folle útlis. In oar ding is dat Sam ûnopgeloste dingen djip yn syn siel droech oant er tiid hie om dermei te dwaan.
  
  "Dr. Fritz moat syn ynterview foltôge hawwe," fertelde ferpleechkundige Marks tsjin Sam doe't se de sletten doar oankamen. Se beskreau koart hoe't de loftmachtkommandant in gesant hie stjoerd om mei Dr. Fritz te praten oer in pasjint dy't deselde keamer dielde mei Nina. Sam tocht der oer nei. Hoe handich is dit? Alle minsken dy't ik sjen moat binne allegear ûnder ien dak. It is as in kompakt ynformaasjesintrum foar kriminele ûndersiken. Wolkom by it winkelsintrum fan korrupsje!
  
  Neffens it rapport klopte suster Marks trije kear en die de doar iepen. Luitenant Werner soe krekt fuortgean en like hielendal net fernuvere om de ferpleechster te sjen, mar hy herkende Sam út de nijswein. In fraach flitse oer Werner syn foarholle, mar suster Marx bleau stean, en al de kleur ferliet har gesicht.
  
  "Marlene?" frege Werner mei in nijsgjirrige blik. "Wat is der oan de hân, poppe?"
  
  Se stie roerleas, ferbjustere, wylst in weach fan skrik har stadichoan oerwûn. Har eagen lêze it nammekaartsje op dokter Fritz syn wite jas, mar se skodde har holle, ferbjustere. Werner rûn nei har ta en helle har gesicht doe't se ree om te gûlen. Sam wist dat der wat oan de hân wie, mar om't hy gjinien fan dizze minsken koe, wie it op syn bêst ûndúdlik.
  
  "Marlene!" Werner rôp om har ta har ferstân te bringen. Marlene Marks liet har stim weromkomme en se grommele nei de man yn 'e jas. "Jo binne Dr. Fritz net! Do bist Dr. Fritz net!"
  
  Foardat Werner folslein begripe koe wat der barde, sprong de bedrieger nei foaren en rukte Werner syn pistoal út syn skouderholster. Mar Sam reagearre flugger en raasde nei foaren om Werner út 'e wei te triuwen, en stoppe it besykjen fan 'e ûnsjogge oerfaller om himsels te wapenjen. Nurse Marks rûn it kantoar út, hysterysk rôp om help fan de bewakers.
  
  Troch it plaatglêzen rút yn 'e dûbele doarren fan 'e keamer fersmytend, besocht ien fan 'e amtners dy't earder troch ferpleechster Marks oproppen wiene, in figuer te meitsjen dy't op him en syn kollega rûn.
  
  "Heads up, Klaus," hy gnyske nei syn kollega, "Polly Paranoid is werom."
  
  "Goede God, mar se beweecht echt, krekt?" - in oare offisier opmurken.
  
  "Se skriemt wer wolf. Sjoch, it is net sa dat wy in soad te dwaan hawwe op dizze ferskowing of sa, mar geschroefd wurde is net iets dat ik tink om te dwaan, witsto? "- antwurde de earste offisier.
  
  "Suster Marx!" - rôp de twadde offisier. "Wa kinne wy no foar jo driigje?"
  
  Marlene dowe fluch, lâns rjocht yn syn earms, klam op him mei har klauwen.
  
  "Dokter Fritz syn kantoar! Foarút! Gean fuort, om Gods wille!" raasde se doe't minsken begûnen te stoarjen.
  
  Doe't ferpleechster Marks oan 'e mouwe fan 'e man begon te lûken, him nei it kantoar fan Dr. Fritz te slepen, realisearren de amtners dat it dizze kear gjin foargeande wie. Op 'e nij rieden se nei de eftergong, út it sicht, doe't de ferpleechster tsjin har raasde om te fangen wat se hieltyd in meunster neamde. Ek al wiene se yn 'e war, se folgen it lûd fan in argumint foarút en realisearre al gau wêrom't de fertrietlike jonge ferpleechster rôp de oplichter in meunster.
  
  Sam Cleave wie drok dwaande om klappen út te wikseljen mei de âlde, en stie him elke kear yn 'e wei as er nei de doar gong. Werner siet op 'e flier, ferstuivere en omjûn troch glêzen stikken en ferskate niergerjochten dy't stikken wiene nei't de bedrieger him mei in bedpanne bewusteleas slein hie en it lytse kastke dêr't Dr. Fritz petrischaals en oare brekbere items bewarre hie.
  
  "Mem fan God, sjoch nei dit ding!" - rôp ien offisier nei syn partner doe't se besletten om de skynber ûnoerwinlike misdiediger del te bringen troch op him te leunen mei har lichems. Sam kaam amper út 'e wei doe't twa plysjeminsken de misdiediger yn in wite jas ûnderwurpen. Sam's foarholle wie fersierd mei skarlaken linten dy't elegant de skaaimerken fan syn wangbonken omkamen. Njonken him hâldde Werner de efterholle fêst dêr't it skip syn holle pynlik beweide hie.
  
  "Ik tink dat ik hechtingen nedich wêze sil," fertelde Werner oan ferpleechster Marks wylst se foarsichtich troch de doar it kantoar yn krûpte. Der sieten bloedige bulten yn syn donker hier dêr't in djippe wûne siet. Sam seach hoe't de offisieren de frjemd útsjende man bedrige, en drige deadlike krêft te brûken, oant hy him úteinlik oerjoech. De oare twa bums dy't Sam mei Werner by de nijsbus sjoen hie, kamen ek op.
  
  "Hé, wat docht in toerist hjir?" - frege Kol doe't er Sam seach.
  
  "Hy is gjin toerist," ferdigene suster Marx harsels, en hold de holle fan Werner fêst. "Dit is in wrâldferneamde sjoernalist!"
  
  "Werklik?" frege Kol oprjocht. "Dearling". En hy stiek syn hân út om Sam op 'e fuotten te lûken. Himmelfarb skodde gewoan de holle, stapte werom om elkenien romte te jaan om te bewegen. Offisieren handboeien de man, mar waard advisearre dat Air Force amtners hie jurisdiksje yn de saak.
  
  "Ik nim oan dat wy it jo moatte oerjaan," joech de offisier Werner en syn mannen ta. "Litte wy ús papierwurk gewoan dien meitsje, sadat hy offisjeel kin wurde oerdroegen oan militêr bewar."
  
  "Tankewol, offisier. Gean hjir op it kantoar gewoan mei. Wy hawwe it publyk en pasjinten net nedich om wer alarmearre te wurden, "ried Werner.
  
  De plysje en bewakers namen de man oan 'e kant, wylst ferpleechster Marks har plichten útfierde, sels tsjin har wil, en de besunigings en skuorringen fan' e âlde man ferbynde. Se wie der wis fan dat it eerie gesicht koe maklik achterfolgje de dreamen fan de meast betûfte manlju. It wie net dat hy per se ûnsjoch wie, mar syn gebrek oan funksjes makke him ûnsjolik. Yn 'e djipte fan har siel fielde se in nuver gefoel fan meilijen mongen mei wearze, doe't se syn amper bloedende krassen mei in alkoholswab ôfsloech.
  
  Syn eagen wiene perfekt foarme, as net oantreklik yn har eksoatyske natuer. It like lykwols as wie de rest fan syn gesicht opoffere foar har kwaliteit. Syn skedel wie ûnjildich en syn noas like hast net te bestean. Mar it wie syn mûle dy't in snaar rekke mei Marlene.
  
  "Jo hawwe lêst fan mikrostomia," sei se tsjin him.
  
  "Minor systemic sclerosis, ja, feroarsaket it lytse mûle ferskynsel," hy antwurde samar, as wie er dêr om in bloedproef te nimmen. Syn wurden wiene lykwols goed oerbrocht en syn Dútske aksint wie no praktysk flaterfrij.
  
  "In foarbehanneling?" - sy frege. It wie in domme fraach, mar as se him net mei lytse praatsjes oer medisinen dwaande hie, hie er har folle mear fuortstutsen. Tsjin him prate wie hast as praten mei pasjint Sam doe't er dêr wie - in yntellektueel petear mei in oertsjûgjend meunster.
  
  "Nee," wie alles wat hy antwurde, en ferlear syn fermogen om sarkastysk te wêzen, krekt om't se de muoite hie om te freegjen. Syn toan wie ûnskuldich, as soe er har medysk ûndersyk folslein akseptearje, wylst de manlju op 'e eftergrûn petearden.
  
  "Wat is dyn namme, maat?" - frege ien fan 'e offisieren him lûd.
  
  "Marduk. Peter Marduk," antwurde hy.
  
  "Binne jo gjin Dútser?" - frege Werner. "God, jo hawwe my gek."
  
  Marduk hie graach glimkje wollen om it ûnfatsoenlike komplimint oer syn Dútsk, mar it dikke weefsel om syn mûle wegere him dat foarrjocht.
  
  "Identifikaasjedokuminten," blafte de offisier, en wreef noch oer syn swollen lippe fan in tafallige klap tidens de arrestaasje. Marduk rikte stadich yn syn jasbûse ûnder Dr. Fritz syn wite jas. "Ik moat syn ferklearring opnimme foar ús records, luitenant."
  
  Werner knikte goedkeurend. Se krigen de opdracht om LöVenhagen op te spoaren en te fermoardzjen, en de âlde man dy't him foardoar as dokter net oanhâlde. Lykwols, no't Werner is ferteld wêrom't Schmidt wie eins nei L & # 246; Venhagen, se koene in protte profitearje fan mear ynformaasje fan Marduk.
  
  "Dus Dr. Fritz is ek dea?" Suster Marks frege rêstich doe't se har bûgde om in bysûnder djippe sneed fan 'e stielen skeakels fan Sam Cleve's horloazje te dekken.
  
  "Nee".
  
  Har hert sprong. "Wat bedoelsto? Ast him yn syn kantoar diest hiest te wêzen, dan hiest him earst dea moatten."
  
  "Dit is gjin mearke oer in ferfelend lyts famke yn in reade sjaal en har beppe, myn leave," suchte de âlde. "Behalven as dit de ferzje is wêr't beppe noch libbet yn 'e búk fan' e wolf."
  
  
  Haadstik 19 - Babylonian Exposition
  
  
  "Wy hawwe him fûn! Hy is OK. Gewoan knock out en gagged! " - kundige ien fan 'e plysjeminsken oan doe't se dokter Fritz fûnen. Hy wie krekt wêr't Marduk har fertelde om te sjen. Se koenen Marduk net oanhâlde sûnder konkreet bewiis dat hy de Precious Nights moarden begien, dat Marduk joech syn lokaasje op.
  
  De bedrieger stie der op dat er allinnich de dokter oermastere en syn foarm naam om him sûnder erchtinken it sikehûs te ferlitten. Mar de beneaming fan Werner fernuvere him, en twong him om de rol wat langer te spyljen, "... oant ferpleechster Marx myn plannen ferniele," beklage er, en skodholle syn skouders yn nederlaach.
  
  In pear minuten nei't de plysjekapitein yn 'e lieding fan' e plysje fan Karlsruhe ferskynde, wie de koarte ferklearring fan Marduk foltôge. Se koene him allinnich oanklage foar lytse misdriuwen lykas lichte mishanneling.
  
  "Luitenant, nei't de plysje dien is, moat ik de finzene medysk frijlitte foardat jo him meinimme," fertelde ferpleechkundige Marks Werner yn it bywêzen fan offisieren. "Dit is sikehûsprotokol. Oars kin de Luftwaffe juridyske gefolgen hawwe.
  
  Net earder hie se it ûnderwerp oansprutsen as it yn it fleis relevant waard. In frou rûn it kantoar yn mei in chique learen aktetas yn har hân, klaaid yn bedriuwsklean. "Goedemiddei," sei se op in fêste, mar freonlike toan tsjin de plysje. "Miriam Inkley, juridyske fertsjintwurdiger fan it Feriene Keninkryk, Wrâldbank Dútslân. Ik begryp dat dizze gefoelige saak ûnder jo oandacht brocht is, kaptein?
  
  De plysjesjef wie it mei de advokaat iens. "Ja, it is, mefrou. Wy sitte lykwols noch mei in iepen moardsaak en it leger easket ús iennichste fertochte. Dit soarget foar in probleem."
  
  "Sit gjin soargen, kaptein. Kom op, lit ús de mienskiplike operaasjes besprekke fan 'e Air Force Criminal Investigation Unit en de Karlsruhe Police Department yn' e oare keamer," suggerearre de folwoeksen Britske frou. "Jo kinne de details befêstigje as se jo ûndersyk befredigje mei WUO. Sa net, kinne wy in takomstige gearkomste regelje om jo klachten better oan te pakken."
  
  "Nee, lit my asjebleaft sjen wat W.U.O. betsjut." Oant wy de skuldige foar justysje bringe. Ik skele my net oer de media-dekking, just gerjochtichheid foar de famyljes fan dizze trije slachtoffers,' hearde de plysjekaptein sizzen doe't de twa de gong yn gongen. De amtners namen ôfskied en folgen him mei dokuminten yn 'e hannen.
  
  "Dus, VVO wit sels dat de piloat belutsen wie by in soarte fan ferburgen PR-stunt?" Ferpleechkundige Marks wie benaud. "Dit is frij serieus. Ik hoopje dat dit de grutte oerienkomst dy't se meikoarten sille tekenje net bemuoit."
  
  "Nee, WUO wit dêr neat fan," sei Sam. Hy brocht syn bloedende knibbels mei in sterile ferbining. "Yn feite binne wy de iennigen dy't de ûntsnapte piloat witte en, hooplik gau, de redenen foar syn efterfolging." Sam seach nei Marduk, dy't ynstimming knikte.
  
  "Mar..." besocht Marlene Marks te protestearjen, en wiisde nei de no lege doar wêrachter de Britske advokaat har krekt oars sein hie.
  
  "Har namme is Margaret. Se hat jo krekt rêden fan in hiele boskje juridyske prosedueres dy't jo lytse jacht koenen fertrage hawwe, "sei Sam. "Se is in ferslachjouwer foar in Skotske krante."
  
  "Dus, dyn freon," stelde Werner foar.
  
  "Ja," befêstige Sam. Kol seach ferbjustere, lykas altyd.
  
  "Ongelooflijk!" Suster Marx sloech har hannen. "Is der immen dy't se sizze dat se binne? De hear Marduk spilet Dr. Fritz. En de hear Cleave spilet in toerist. Dizze froulike ferslachjouwer spilet in advokaat foar de Wrâldbank. Nimmen lit sjen wa't se echt binne! It is krekt as dat ferhaal yn 'e Bibel wêr't gjinien inoars talen koe prate en d'r wie al dizze betizing."
  
  "Babylon," kamen de kollektive antwurden fan 'e manlju.
  
  "Ja!" - Se knipte mei de fingers. "Jo prate allegear ferskillende talen, en dit kantoar is de Toer fan Babel."
  
  "Ferjit net dat jo dogge dat jo hjir net romantysk belutsen binne by de luitenant," stoppe Sam har, en ferwyt syn wiisfinger op.
  
  "Hoe witsto it?" - sy frege.
  
  Sam bûgde gewoan de holle, wegere har oandacht sels te lûken op 'e yntimiteit en strelingen tusken har. Suster Marx bloosde doe't Werner nei har knipke.
  
  "Dan is d'r in groep fan jo dy't jo dogge as undercover-offisieren, wylst jo yn feite treflike jagerpiloaten binne fan 'e Dútske Luftwaffe operasjonele krêft, krekt lykas de proai wêr't jo nei sykje.
  
  "Ik sei dy dat hy in briljante ûndersykssjoernalist wie," flústere Marlene tsjin Werner.
  
  "En jo," sei Sam, wylst er de noch ferbjustere dokter Fritz yn 'e hoeke rûn. "Wêr passe jo yn?"
  
  "Ik swar dat ik gjin idee hie!" - joech dokter Fritz ta. "Hy frege my gewoan om it foar him te hâlden. Dat ik fertelde him wêr't ik it pleatste foar it gefal dat ik net op plicht wie doe't hy ûntslein waard! Mar ik swar dat ik noait wist dat dit ding dit koe dwaan! Myn God, ik waard hast gek toen ik dit seach... dizze... ûnnatuerlike transformaasje!"
  
  Werner en syn mannen, tegearre mei Sam en ferpleechster Marks, stiene ferbjustere troch it ûnkoherinte praatsje fan de dokter. Allinnich Marduk like te witten wat der barde, mar hy bleau kalm doe't er seach hoe't de dwylsinnigens yn 'e dokterskantoar ûntjoech.
  
  "No, ik bin folslein yn 'e war. Hoe sit it mei jim?" sei Sam, en drukte syn ferbûne hân nei syn kant. Se knikten allegear yn in oerdoarjend koar fan ôfkeurend mompelen.
  
  "Ik tink dat it tiid is foar wat eksposysje dy't ús allegear sil helpe om inoars wiere bedoelingen bleat te lizzen," suggerearre Werner. "Uiteinlik kinne wy inoar sels helpe by ús ferskate aktiviteiten yn plak fan te besykjen om inoar te bestriden."
  
  "Wize man," grypte Marduk yn.
  
  "Ik moat myn lêste ronde meitsje," suchte Marlene. "As ik net kom, sil ferpleechster Barken witte dat der wat bart. Wolle jo my moarn ynfolje, leave?"
  
  "Dat sil ik dwaan," lied Werner. Hy túte har doe ôfskie foardat se de doar iepen die. Se seach werom nei de wolris sjarmante anomaly dy't Peter Marduk wie en joech de âlde man in freonlike glimke.
  
  Doe't de doar tichtgie, omhulde in dikke sfear fan testosteron en wantrouwen de bewenners fan it kantoar fan dokter Fritz. D'r wie net allinich ien Alpha, mar elke persoan wist wat wêr't de oare kennis oer miste. Uteinlik begûn Sam.
  
  "Litte wy dit gau dwaan, goed? Ik haw wat heul urgent saken om nei dit te dwaan. Dr Fritz, ik moat dat jo de testresultaten fan dokter Nina Gould nei Mannheim stjoere foardat wy nei de boaiem komme fan wat jo ferkeard dien hawwe," bestelde Sam de dokter.
  
  "Nina? Libbet Dr. Nina Gould?" frege er earbiedich, suchte fan opluchting en krúste him as de goede katolyk dy't er wie. "Dit is prachtich nijs!"
  
  "Lytse frou? Donker hier en eagen as in helfjoer?" Marduk frege Sam.
  
  "Ja, it soe har wêze, sûnder twifel!" Sam glimke.
  
  "Ik bin bang dat se myn oanwêzigens hjir ek ferkeard begrepen hat," sei Marduk, spitich. Hy besleat net te praten oer it feit dat er it earme famke sloech as se wat slims die. Mar doe't er har fertelde dat se stjerre soe, bedoelde er allinnich dat Löwenhagen frij en gefaarlik wie, eat dat er no gjin tiid hie om út te lizzen.
  
  "Alles is ynoarder. Se is foar hast elkenien as in stikje hite piper," antwurde Sam doe't Dr. Fritz in map mei Nina har hurde kopyen úthelle en de testresultaten yn syn kompjûter scande. Sadree't it dokumint mei it ferskriklike materiaal skansearre wie, frege er Sam om de e-post fan Nina har dokter yn Mannheim. Sam joech him in kaartsje mei alle details en gie troch mei it oanbringen fan in stofpleister op syn foarholle. Winsjend seach er nei Marduk, de man dy't ferantwurdlik wie foar de besuniging, mar de âld man die oft er net seach.
  
  "Dêr," blaasde dokter Fritz djip en swier út, oplucht dat syn pasjint noch libbe. "Ik bin gewoan bliid dat se libbet. Hoe't se mei sa'n min sicht hjir wei kaam, sil ik noait witte."
  
  "Jo freon naam har hielendal nei de útgong, dokter," ferljochte Marduk him. "Jo kenne de jonge bastard dy't jo in masker joegen, sadat hy de gesichten koe drage fan 'e minsken dy't hy fermoarde yn' e namme fan 'e habsucht?"
  
  "Ik wist it net!" - Dokter Fritz siet, noch lilk op 'e âld man foar de klopjende hollepijn dêr't er lêst fan hie.
  
  "Hey Hee!" Werner stoppe it dêrop folgjende argumint. "Wy binne hjir om dit op te lossen, dingen net slimmer te meitsjen! Dus, earst wol ik witte wat jo - hy wiisde direkt op Marduk - belutsenens by Löwenhagen is. Wy waarden stjoerd om him te arrestearjen, en dat is alles wat wy witte. Doe't ik jo ynterviewde, kaam dit hiele masker út.
  
  "Lykas ik jo earder sei, ik wit net wa't LöVenhagen is," stie Marduk oan.
  
  "De piloat dy't it fleantúch ferûngelokke hjit Olaf LöVenhagen," antwurde Himmelfarb. "Hy waard ferbaarnd by it ûngelok, mar oerlibbe op ien of oare manier en kaam nei it sikehûs."
  
  Der wie in lange skoft. Elkenien wachte op Marduk om út te lizzen wêrom't hy Lövenhagen yn it earste plak efterfolge. De âld man wist dat as er fertelde wêrom't er de jonge man efternei, hy soe ek fertelle moatte wêrom't er him yn 'e brân stuts. Marduk sykhelle djip en begûn wat ljocht te smiten op it kraaienêst fan misferstân.
  
  "Ik wie ûnder de yndruk dat de man dy't ik efterfolge fan 'e baarnende romp fan' e Tornado-jager in piloat wie mei de namme Neumand," sei er.
  
  "Neumand? Dit kin net wier wêze. Neumand is op fakânsje, wierskynlik de lêste munten fan 'e famylje kwytrekke yn in efterste steegje,' gniisde Himmelfarb. Kohl en Werner knikten goedkeurend.
  
  "No, ik haw him folge fan it plak fan it ûngelok. Ik efterfolge him om't hy in masker hie. Doe't ik it masker seach, moast ik it ferneatigje. Hy wie in dief, in gewoane dief, sis ik dy! En wat er stiel wie te machtich foar sa'n domme imbesyl om te behanneljen! Dus ik moast him stopje de ienige manier wêrop in Cloaking One kin wurde stoppe, "sei Marduk benaud.
  
  "Camoflage?" - frege Kohl. "Man, dat klinkt as in horrorfilmskurk." Hy glimke, en klopte Himmelfarb op it skouder.
  
  "Grow up," grommele Himmelfarb.
  
  "In ferklaaier is ien dy't it uterlik fan in oar oannimt mei it Babyloanyske masker. Dit is it masker dat jo kweade freon mei Dr. Gould ôfhelle," ferklearre Marduk, mar se koenen allegear sjen dat er weromhâldend wie om fierder út te wreidzjen.
  
  "Gean foarút," snoarde Sam, yn 'e hope dat syn ried oer de rest fan' e beskriuwing ferkeard wêze soe. "Hoe kinne jo in maskerader deadzje?"
  
  "Mei fjoer," antwurde Marduk, hast te fluch. Sam koe sjen dat er it mar fan syn boarst ôf woe. "Harkje, foar de moderne wrâld binne dat allegear ferhalen fan âlde froulju. Ik ferwachtsje net dat ien fan jimme it begrypt."
  
  "Sjoch der gjin acht op," wreide Werner de soarch ôf. "Ik wol witte hoe't it mooglik is om in masker op te dwaan en myn gesicht yn in oar syn gesicht te feroarjen. Hoefolle fan dit is sels rasjoneel?"
  
  "Fertrou my, luitenant. Ik haw dingen sjoen dêr't minsken allinnich oer lêze yn de mytology, dus ik soe net sa gau wêze om it as irrasjoneel ôf te meitsjen," stelde Sam. "De measte absurditeiten dy't ik ienris bespotte, haw ik sûnt ûntdutsen dat se wat wittenskiplik oannimlik binne, as jo ienris de fersieringen dy't yn 'e rin fan' e ieuwen tafoege binne ôfstofje om iets praktysks bespotlik makke te meitsjen."
  
  Marduk knikte, tankber dat immen de kâns hie om op syn minst nei him te harkjen. Syn skerpe blik skuorde tusken de mannen dy't nei him harken wylst er har útdrukkingen bestudearre, en frege him ôf oft er der sels noch mar lêst fan hie.
  
  Mar hy moast raffelje, om't syn priis him ûntsloech foar de meast ôfgryslike ûndernimming fan 'e lêste jierren - de Twadde Wrâldoarloch opsmiten.
  
  
  Haadstik 20 - The Incredible Truth
  
  
  Dokter Fritz bleau al dy tiid stil, mar op dit stuit fielde er dat er wat oan it petear taheakje moast. Syn eagen sakke nei de hân dy't yn syn skoot lei, tsjûge er fan it nuverens fan it masker. "Doe't dy pasjint binnenkaam, alle fertriet, frege hy my it masker foar him te bewarjen. Ik tocht der earst neat fan, witsto? Ik tocht dat it kostber foar him wie en dat it wierskynlik it iennichste wie dat hy rêde fan in hûsbrân of sa."
  
  Hy seach nei harren, fernuvere en bang. Hy rjochte him doe op Marduk, as fielde er de needsaak om de âlde man te begripen wêrom't er die oft er net seach wat er sels seach.
  
  "Op in stuit, nei't ik dit ding dellein hie, sa te sizzen, sadat ik myn pasjint koe fersoargje. Wat fan it deade fleis dat fan syn skouder skuord wie, kleefde oan myn want; Ik moast it ôfskodzje om troch te wurkjen." No sykhelle er ûnregelmjittich. "Mar wat fan it kaam yn it masker, en ik swar by God ..."
  
  Dokter Fritz skodde de holle, te ferlegen om de nachtmerje en bespotlike útspraak te fertellen.
  
  "Fertel se! Fertel har, yn 'e namme fan' e hillige! Se moatte witte dat ik net gek bin! - rôp de âldman. Syn wurden wiene ûnrêstich en stadich, om't de foarm fan syn mûle it dreech makke om te praten, mar syn stim drong as in klap fan tonger yn 'e earen fan alle oanwêzige.
  
  "Ik moat myn wurk ôfmeitsje. Lit it witte, ik ha noch tiid," besocht Dr. Fritz it ûnderwerp te feroarjen, mar gjinien beweech in spier om him te stypjen. Dr. Fritz syn wynbrauwen trille doe't er fan gedachten feroare.
  
  "Doe't ... doe't it fleis yn it masker kaam," gie hy troch, "it oerflak fan it masker ... foarm krige?" Dokter Fritz fûn dat er syn eigen wurden net leauwe koe, en dochs betocht er dat dit krekt wie wat barde! De gesichten fan de trije piloaten bleaunen yn ûnleauwe beferzen. D'r wie lykwols gjin hint fan feroardieling of ferrassing op 'e gesichten fan Sam Cleave en Marduk. "De binnenkant fan it masker waard ... in gesicht, gewoan," hy naam djip sykheljen, "gewoan konkaaf. Ik fertelde mysels dat de lange oeren fan wurk en de foarm fan it masker in wrede grap mei my spilen, mar sa gau as it bloedige servet ôfvee wie, ferdwûn it gesicht.
  
  Nimmen sei wat. Guon manlju fûnen it dreech te leauwen, wylst oaren besochten om mooglike manieren te formulearjen wêrop it barre koe. Marduk tocht dat it no in goede tiid soe wêze om wat ongelooflijks ta te foegjen oan de stunner fan 'e dokter, mar dizze kear presintearje it út in mear wittenskiplik perspektyf. "Sa giet it. It Babyloanyske masker brûkt in nochal griezelige metoade, mei it brûken fan dead minsklik weefsel om it genetyske materiaal te absorbearjen dat it befettet, en dan it gesicht fan dy persoan as in masker foarmje.
  
  "Jezus!" sei Werner. Hy seach hoe't Himmelfarb him foarby rûn, rjochting it húske fan 'e keamer. "Ja, ik ferwyt dy net, korporaal."
  
  "Hearen, mei ik jo herinnerje dat ik in ôfdieling haw om te behearjen." Dr. Fritz herhelle syn eardere útspraak.
  
  "Der is ... wat mear," grypte Marduk yn, stadichoan omheech syn bonkige hân om syn punt te beklamjen.
  
  "Oh, geweldich," glimke Sam sarkastysk, en skreaude syn kiel.
  
  Marduk negearre him en lei noch mear ûnskreaune regels út. "As de Masker ienris de gesichtsfunksjes fan 'e donor oannimt, kin it masker allinich troch fjoer fuortsmiten wurde. Allinich fjoer kin it fan it gesicht fan 'e Masker ferwiderje. Doe foege er plechtich ta, "en dêrom moast ik dwaan wat ik dien."
  
  Himmelfarb koe it net mear úthâlde. "Om Gods wille, ik bin piloat. Dizze mumbo-jumbo-shit is perfoarst net foar my. Dit alles klinkt te folle op Hannibal Lecter foar my. Ik gean fuort, freonen."
  
  "Jo hawwe in taak krigen, Himmelfarb," sei Werner strang, mar de korporaal fan de Sleeswykske fleanbasis luts him út it spul, wat de kosten ek wiene.
  
  "Ik bin my bewust fan dit, luitenant!" - hy âle. "En ik sil der wis fan wêze dat ik myn ûntefredenens persoanlik oerbringe oan ús respekteare kommandant, sadat jo gjin berisping krije foar myn gedrach." Hy suchte, fage syn fochtige, bleke foarholle. "Sorry jonges, mar ik kin dit net oan. Good luck, echt. Rop my as jo in piloat nedich binne. Dat is alles wat ik bin." Hy gyng út en die de doar efter him ticht.
  
  "Jo sûnens, jonge," sei Sam. Hy benadere Marduk doe mei ien ferfelende fraach dy't him hie efterfolge sûnt it ferskynsel foar it earst útlein waard. "Marduk, ik haw hjir wat problemen mei. Fertel my, wat sil der barre as in persoan gewoan in masker op docht sûnder wat oan it deade fleis te dwaan?
  
  "Neat".
  
  Der wie in koar fan teloarstelling ûnder de oaren. Se hiene mear útwurke regels fan it spul ferwachte, realisearre Marduk, mar hy hie gjin bedoeling om wat foar de wille út te finen. Hy skodholle gewoan.
  
  "Neat gebeurt?" Kohl wie fernuvere. "Stjerje jo net in pynlike dea of ferstikje jo net? Jo sette in masker op en der bart neat." Babylonyske masker." Babylon
  
  "Der bart neat, soan. It is gewoan in masker. Dat is wêrom hiel pear minsken witte oer syn sinistere macht, "antwurde Marduk.
  
  "Wat in killer boner," klage Kohl.
  
  "Oké, dus as jo in masker opsette en jo gesicht wurdt fan in oar - en jo wurde net yn 'e brân stutsen troch in gekke âlde bastard lykas jo - sille jo noch altyd it gesicht fan in oar hawwe?" - frege Werner.
  
  "Ach, goed!" - rôp Sam, fassinearre troch dit alles. As hy in amateur west hie, soe hy no it ein fan syn pinne kauwen en oantekeningen makke hawwe as in gek, mar Sam wie in feteraansjoernalist, by steat om ûntelbere feiten te ûnthâlden wylst hy harke. Dat, en hy hat it hiele petear stikem opnaam fan in bandrecorder yn syn bûse.
  
  "Jo sille blyn wurde," antwurde Marduk bliid. "Dan wurde jo as in rabid bist en stjerre."
  
  En wer roun in forbjustere sis troch harren rigen. Der folge in gûcheltsje of twa. Ien wie fan Dr. Fritz. Tsjin dy tiid besefte er dat it gjin nut hie om de boel fuort te smiten, en boppedat begon er no ynteressearre te wurden.
  
  "Wow, hear Marduk, jo lykje foar alles in klear antwurd te hawwen, net?" Dokter Fritz skodde de holle mei in amusearre gnizen.
  
  "Ja, dat is sa, myn leave dokter," stimde Marduk yn. "Ik bin hast tachtich jier âld, en ik bin ferantwurdlik foar dizze en oare reliken sûnt ik in fyftjinjierrige jonge wie. Ik bin yntusken net allinnich bekend wurden mei de regels, mar ik haw se spitigernôch te faak yn aksje sjoen."
  
  Dokter Fritz fielde him ynienen dom foar syn arrogânsje en it die bliken op syn gesicht. "Myn ekskúses".
  
  'Ik begryp it, Dr. Fritz. Manlju binne altyd fluch om dingen te ûntslaan dy't se net kinne kontrolearje as gek. Mar as it giet om har eigen absurde praktiken en idioate manieren fan dwaan, kinne se hast alle útlis biede om it te rjochtfeardigjen", sei de âld man mei muoite.
  
  De dokter koe sjen dat it beheinde spierweefsel om syn mûle de man yndied foarkaam om fierder te praten.
  
  "Hmm, is d'r ien reden wêrom't minsken dy't in masker drage blyn wurde en har geast ferlieze?" Kohl stelde syn earste oprjochte fraach.
  
  "Dit diel is meast leginden en myten bleaun, soan," skodholle Marduk. "Ik haw dit yn de rin fan de jierren mar in pear kear barre sjoen. De measte minsken dy't it masker brûkten foar kweade doelen, hiene gjin idee wat der mei har barre soe nei't se har wraak namen. Lykas elke kweade drang of winsk berikt, is d'r in priis te beteljen. Mar it minskdom leart nea. Macht is foar de goaden. Nederigens is foar manlju."
  
  Werner berekkene dit alles yn syn holle. "Lit my gearfetsje," sei er. "As jo in masker drage as gewoan in fermomming, is it harmless en nutteloos."
  
  "Ja," antwurde Marduk, sakke syn kin en knipperde stadich.
  
  "En as jo wat hûd fan in deade doelwite nimme en it op 'e binnenkant fan in masker sette, en dan op jo gesicht sette ... God, gewoan it hearren fan dy wurden makket my siik ... Jo gesicht wurdt it gesicht fan dy persoan, rjochts?"
  
  "Noch in taart foar Team Werner." Sam glimke en wiisde doe't Marduk knikte.
  
  "Mar dan moatte jo it mei fjoer ferbaarne of it opsette en blyn wurde foardat jo folslein gek wurde," Werner fronste, en konsintrearre him derop om syn einen op in rige te krijen.
  
  "Dat is krekt," befêstige Marduk.
  
  Dr. Fritz hie noch ien fraach. "Hat immen oait útfûn hoe't ien fan dizze lotten te foarkommen, hear Marduk? Hat immen oait in masker frijlitten sûnder blyn te wurden of yn in brân te stjerren?
  
  "Hoe hat LöVenhagen it dien? Hy sette it eins wer op om it gesicht fan dokter Hilt te nimmen en it sikehûs te ferlitten! Hoe hat er it dien? - frege Sam.
  
  "It fjoer naam har de earste kear, Sam. Hy wie gewoan gelok om te oerlibjen. Leer is de ienige manier om it lot fan it masker fan Babel te foarkommen," sei Marduk, en klonk folslein ûnferskillich. It wie sa'n yntegraal part fan syn bestean wurden dat er nocht hie fan it werheljen fan deselde âlde feiten.
  
  "Dit ... fel?" Sam krûpte.
  
  "Dat is krekt wat it is. Yn essinsje is dit de hûd fan it Babel-masker. It moat op 'e tiid wurde tapast op it gesicht fan' e Masker om de fúzje fan it gesicht fan 'e Masker en it masker te ferbergjen. Mar ús earme, teloarstelde slachtoffer hat hjir gjin idee fan. Hy sil syn flater ynkoarten realisearje, as hy dat net al hat," antwurde Marduk. "Blindens duorret normaal net mear as trije of fjouwer dagen, dus wêr't hy ek is, ik hoopje dat hy net rydt."
  
  "It tsjinnet him goed. Bastard!" Kol makke in grimas.
  
  "Ik koe it net mear iens wêze," sei Dr. Fritz. "Mar hearen, ik moat jo wirklik smeke om fuort te gean foardat it bestjoerlik personiel wat fan ús oermjittige hoflikens hjir krijt."
  
  Ta dokter Fritz syn opluchting wiene se dizze kear it allegear iens. Se pakten har jassen en makken har stadich klear om it kantoar te ferlitten. Mei knikjes fan goedkarring en lêste wurden fan ôfskied giene de Air Force-piloten fuort, en lieten Marduk yn bewarring foar show. Se besleaten Sam efkes letter te moetsjen. Mei dizze nije wending fan eveneminten en in heul nedich sortearjen fan 'e betiizjende feiten, woene se har rollen yn' e grutte skema fan dingen opnij betinke.
  
  Sam en Margaret moete yn har hotelrestaurant doe't Marduk en de twa piloaten nei de fleanbasis wiene om te rapportearjen oan Schmidt. No wist Werner dat Marduk syn kommandant koe neffens harren foarige ynterview, mar hy wist noch net wêrom't Schmidt ynformaasje oer it onheilspellende masker foar himsels hold. Fansels, it wie in ûnskatbere wearde artefakt, mar mei syn posysje yn sa'n wichtige organisaasje as de Dútske Luftwaffe, Werner leaude dat der moat wêze in mear polityk motivearre reden efter Schmidt syn jacht foar it masker fan Babel.
  
  "Wat sille jo jo kommandant oer my fertelle?" - Marduk frege de twa jonge manlju dy't hy begeliede doe't se nei Werner syn jeep rûnen.
  
  "Ik bin der net wis fan dat wy him sels oer dy fertelle moatte. Fan wat ik hjir ôflei, soe it better wêze as jo ús holpen hawwe om L öVenhagen te finen en jo oanwêzigens geheim te hâlden, hear Marduk. Hoe minder kaptein Schmidt oer jo en jo belutsenens wit, hoe better, "sei Werner.
  
  "Sjoch dy by de basis!" - Kohl rôp út fjouwer auto's fan ús ôf, en ûntskoattelje syn eigen auto.
  
  Werner knikte. "Tink derom, Marduk bestiet net en wy hawwe Lövenhagen noch net kinnen fine, toch?"
  
  "Begrypt!" Kol hat it plan mei in lichte groet en in jongesgrins goedkard. Hy stapte yn syn auto en ried fuort doe't it ljocht fan 'e middei it stedsbyld foar him ferljochte. It wie hast sinne ûndergong en se berikten de twadde dei fan har sykjen, noch einigje de dei sûnder súkses.
  
  "Ik tink dat wy moatte begjinne te sykjen nei bline piloaten?" frege Werner mei folsleine oprêst, hoe bespotlik syn fersyk ek klonk. "Dit is de tredde dei sûnt Löwenhagen it masker brûkte om út it sikehûs te ûntkommen, dus hy soe al problemen mei syn eagen moatte hawwe."
  
  "Dat is wier," antwurde Marduk. "As syn lichem sterk is, en dit komt net troch it fjoerbad dat ik him joech, kin it langer duorje om syn sicht te ferliezen. Dat is wêrom it Westen net begrepen de âlde gewoanten fan Mesopotaamje en Babyloanje en beskôge ús allegearre ketters en bloeddorstige bisten. Doe't âlde keningen en lieders de blinen ferbaarnen by hekseeksekrjochtingen, wie it net út 'e wredens fan in falske beskuldiging. De measte fan dizze gefallen wiene de direkte oarsaak fan it masker fan Babel dat brûkt waard foar har eigen trick.
  
  "De measte fan dizze eksimplaren?" frege Werner mei in opheven wynbrau doe't er de ûntstekking fan 'e Jeep oansette, en seach erchtinkend út oer de boppesteande metoaden.
  
  Marduk skodholle: "No, elkenien makket flaters, soan. Better feilich te wêzen as sorry. "
  
  
  Haadstik 21 - It geheim fan Neumann en LöVenhagen
  
  
  Utput en fol mei in stadichoan groeiend gefoel fan spyt, siet Olaf Lanhagen yn in kroech by Darmstadt. It wie twa dagen lyn dat er Nina yn it hûs fan Frau Bauer ferlitten hie, mar hy koe syn partner net meislepe op sa'n geheime missy, foaral ien dy't as in mul liede moast. Hy hope it jild fan dokter Hilt te brûken om iten te keapjen. Hy betocht ek om syn mobyl kwyt te reitsjen foar it gefal dat er opspoard waard. No moatte de autoriteiten yn 'e gaten hawwe dat hy ferantwurdlik wie foar de sikehûsmoarden, en dêrom joech er de auto fan Hilt net oan om by kaptein Schmidt te kommen, dy't doe op 'e Sleeswykske fleanbasis wie.
  
  Hy besleat in kâns te nimmen troch Hilt syn mobyltsje te brûken om ien oprop te meitsjen. Dit soe him wierskynlik yn in ûnhandige posysje brocht hawwe mei Schmidt, om't mobyltsjes yn 'e gaten wurde kinnen, mar hy hie gjin oare kar. Mei't syn feiligens kompromittearre en syn missy ôfgryslik misgien wie, moast er gefaarliker kommunikaasjemiddels brûke om in ferbining te meitsjen mei de man dy't him ynearsten op 'e missy stjoerde.
  
  "Noch in Pilsner, hear?" - frege de ober ynienen, wêrtroch't Löwenhagen syn hert wyld klopte. Hy seach nei de koartsinnige ober mei djippe ferfeling yn syn stim.
  
  "Ja Tankewol". Hy feroare gau fan gedachten. "Wachtsje, nee. Ik wol graach wat snaps, asjebleaft. En wat te iten."
  
  "Jo moatte wat fan it menu nimme, hear. Hawwe jo dêr wat leuk?" frege de ober ûnferskillich.
  
  "Bring my mar in seafood gerjocht," suchte Lövenhagen argewaasje.
  
  De ober gniisde: "Hear, sa't jo sjen kinne, biede wy gjin seafood oan. Bestel asjebleaft in gerjocht dat wy eins oanbiede."
  
  As Löwenhagen net op in wichtige gearkomste wachte hie, of as er net swak west hie fan 'e honger, dan hie er wol profitearre fan it foarrjocht fan Hilt syn gesicht te dragen om de sarkastyske idioat syn skedel te ferpletterjen. "Dan bring my mar de steak. Myn god! Gewoan, ik wit it net, ferrast my!" - rôp de piloat fûl.
  
  "Ja, hear," antwurde de ferbjustere ober, dy't gau it menu en it bierglês sammele.
  
  "En ferjit de snaps net earst!" - rôp er de idioat yn in skoot efternei, dy't mei grutte eagen troch de tafels nei de keuken stie. Löwenhagen gnyske nei harren en liet wat út dat klonk as in leech grommel dat djip yn syn slokdarm kaam. Soargen oer de gefaarlike man ferlieten guon minsken de festiging, wylst oaren yn senuweftige petearen fierden.
  
  In oantreklike jonge serveerster doarde him in drankje te bringen as in geunst foar har kjelbean kollega. (De ober stie him yn 'e keuken yn 'e keuken, ree om de lilke klant oan te gean sadree't syn iten klear wie.) Se glimke benaud, sette it glês del en kundige oan: "Snapps foar jo, hear."
  
  "Tankewol," wie alles wat er sei, ta har ferrassing.
  
  Löwenhagen, sânentweintich, siet syn takomst te betinken yn 'e gesellige ferljochting fan 'e kroech, wylst de sinne de dei bûten liet en de ruten tsjuster makke. De muzyk waard wat hurder doe't de jûnspublyk as in ûnwillich lekkend plafond binnenstreamde. Wylst er wachte op syn iten, bestelde er noch fiif sterke dranken, en doe't de beruhigende hel fan alkohol syn ferwûne fleis ferbaarnde, tocht er oer hoe't er op dit punt kommen wie.
  
  Nea yn syn libben hie er tocht dat er in kâldbloedige moardner wurde soe, in moardner foar winst, net minder, en op sa'n teare leeftyd. De measte manlju degradearje mei leeftyd, feroarje yn herteleaze bargen foar de belofte fan monetêre winst. Hy net. As jachtpiloat wist er dat er op in dei in protte minsken yn 'e striid deadzje moatte soe, mar it soe wêze om 'e wille fan syn lân.
  
  It ferdigenjen fan Dútslân en de utopyske doelen fan de Wrâldbank foar in nije wrâld wie syn earste en foarste plicht en winsk. It libben nimme foar dit doel wie gewoane praktyk, mar no wie er dwaande mei in bloedich aventoer om de begearten fan 'e Luftwaffe-kommandant te foldwaan, dy't neat te krijen hie mei de frijheid fan Dútslân of it wolwêzen fan 'e wrâld. Eins die er no it tsjinoerstelde. Dit depressearre him hast likefolle as syn ôfnimmende sicht en hieltyd útdaagjender temperamint.
  
  Wat him it meast oanfoel wie de manier wêrop Neumand raasde doe't LöVenhagen him de earste kear yn 'e brân stiek. Kaptein Schmidt hierde LöVenhagen foar wat de kommandant beskreau as in ekstreem geheime operaasje. Dit komt nei de resinte ynset fan har squadron by de stêd Mosul, Irak.
  
  Ut wat de kommandant oan LöVenhagen tafertroude, docht bliken dat Flieger Neumann troch Schmidt stjoerd is om in ûndúdlik âlde relikwy út in partikuliere kolleksje te heljen wylst se yn Irak wiene tidens de lêste ronde fan bombardeminten dy't rjochte wiene op 'e Wrâldbank en benammen it CIA-kantoar dêre. Neumand, eartiids in tienerkrimineel, hie de feardigens dy't nedich wie om it hûs fan in rike samler yn te brekken en it masker fan Babel te stellen.
  
  Hy krige in foto fan in tinne, skedeleftige relikwy, en mei de help koe er it foarwerp stellen út de koperen doaze dêr't er yn sliept hie. Koart nei syn súksesfolle ferhier gie Neumand werom nei Dútslân mei de bút dy't er foar Schmidt helle hie, mar Schmidt rekkene net op de swakkens fan de mannen dy't er útkard hie om syn smoarge wurk te dwaan. Neumand wie in begearige gokker. Op syn earste jûn werom, hy naam it masker mei him nei ien fan syn favorite gokken fêstigings, in diner yn in efterste steegje yn Dillenburg.
  
  Net allinnich die er de meast roekeleaze died troch in ûnskatbere, stellen artefakt oeral by him te dragen, mar hy fertsjinne ek de grime fan kaptein Schmidt troch it masker net sa diskreet en driuwend ôf te leverjen as dêrfoar ynhierd wie. Doe't Schmidt learde dat it squadron weromkaam en de ôfwêzigens fan Neumand ûntduts, naam Schmidt daliks kontakt op mei de flechtige útstoarne út de kazerne fan syn foarige fleanbasis om it relikwy fan Neumand te krijen mei alle nedige middels.
  
  Doe't er oer dy nacht reflektearde, fielde LöVenhagen in sûrjende haat foar kaptein Schmidt troch syn geast ferspraat. Hy soarge foar ûnnedige slachtoffers. Hy wie de oarsaak fan ûnrjocht feroarsake troch habsucht. Hy wie de reden dat Löwenhagen syn moaie uterlik noait wer werom krije soe, en dit wie fierwei de meast ûnferjitlike misdie dy't de begearigens fan 'e kommandant it libben fan Löwenhagen oanbrocht hie - wat der fan oerbleau.
  
  It hilt wie moai genôch, mar foar LöVenhagen snijde it ferlies fan syn yndividualiteit djipper as hokker fysike blessuere ea koe dwaan. Boppedat begûnen syn eagen him sa te fallen dat er it menu net iens lêze koe om iten te bestellen. De fernedering wie hast slimmer as it ûngemak en lichaamlike beheining. Hy naem in slokje snaps en knypte mei de fingers boppe de holle, easke mear.
  
  Yn syn holle koe hy tûzenen stimmen hearre dy't de skuld op elkenien foar syn earme karren ferskowen, en syn eigen ynderlike geast bleau stom troch hoe fluch alles misgien wie. Hy herinnerde him de nacht dat hy it masker krige, en hoe't Neumand wegere hie syn hurd fertsjinne bút oer te jaan. Hy folge Neumand syn spoar nei in gokken hoale ûnder de trep fan in nachtclub. Dêr wachte er op it goede momint, en posearre as in oare feestgonger dy't dit plak faak besocht.
  
  Krekt nei 1 oere wie Neumand alles kwytrekke en stie no foar in dûbel-of-neat-útdaging.
  
  "Ik sil jo 1000 euro betelje as jo my dit masker as garânsje hâlde litte," bea Löwenhagen oan.
  
  "Binne jo in grapke?" Neumand gniisde yn syn dronken steat. "Dit ferdomde ding is in miljoen kear mear wurdich!" Hy hold it masker op foar elkenien om te sjen, mar lokkigernôch soarge syn dronken steat it dubieuze selskip dêr't er by wie, twifelje oan syn oprjochtheid oer de saak. Löwenhagen koe se der net twa kear oer neitinke litte, dat hy die gau.
  
  "Op it stuit sil ik dy spylje foar in dom masker. Ik kin teminsten dyn ezel werombringe nei de basis." Hy sei dit foaral lûd, yn 'e hope de oaren te oertsjûgjen dat hy gewoan besocht it masker te krijen om syn freon te twingen om nei hûs te gean. It is in goede saak dat Lövenhagen syn misleidende ferline syn listige feardichheden hat skerpe. Hy wie ekstreem oertsjûgjend by it útfieren fan in scam, in eigenskip dy't normaal yn syn foardiel wurke. Oant no ta, doe't it úteinlik syn takomst bepaald.
  
  It masker siet midden op de rûne tafel, omjûn troch trije manlju. Lö Venhagen koe amper beswier meitsje doe't in oare spiler yn 'e aksje woe. De man wie in pleatslike fytser, in ienfâldige foet soldaat yn syn folchoarder, mar it soe wêze fertocht in wegerje him tagong ta in poker spultsje yn in iepenbier gat bekend om lokale scum oeral.
  
  Sels mei syn feardichheden as oplichter fûn LöVenhagen dat hy it masker net koe ferrifelje fan 'e frjemdling dy't it swart-wyt Gremium-embleem op 'e learen halsline sporte.
  
  "Swarte sân regels, bastards!" - de grutte fytser raasde doe't LöVenhagen fold en Neumann syn hân toande in machteleas trije fan jacks. Neumand wie te dronken om te besykjen om it masker werom te krijen, hoewol hy dúdlik ferwoaste wie troch it ferlies.
  
  "Och Jezus! O swiete Jezus, hy sil my deadzje! Hy sil my deadzje!" - dat koe Neumand alles sizze, mei syn bûgde holle yn 'e hannen. Hy siet en kreunen oant de folgjende groep dy't de tafel nimme woe, him fertelde om te neuken of yn in bank te einigjen. Neumann gie fuort, mompele wat as in gek, mar wer waard it taskreaun oan in dronken stupor, en dejingen dy't er út 'e wei skodde namen it sa. Lövenhagen folge Neumann, sûnder idee fan it esoteryske karakter fan it relikwy. , dêr't de fytser earne foar yn 'e hân swaaide. De fytser bleau efkes stean, praette tsjin in groep famkes dat it skedelmasker walgelijk útsjen soe ûnder syn Dútske legerstylhelm. Hy fernaam al gau dat Neumand de fytser eins efterfolge wie yn in donkere betonnen put dêr't in rige motorfytsen glinstere yn de bleke balken fan koplampen dy't it parkearplak net hielendal berikten.
  
  Hy seach rêstich nei hoe't Neumand in pistoal úthelle, út 'e skaden stapte en de motorfytser yn 't gesicht skeat. Gunshots wiene net ûngewoan yn dizze dielen fan 'e stêd, hoewol't guon minsken oare fytsers warskôge. Koart dêrnei ferskynden har silhouetten oer de râne fan it parkeargat, mar se wiene noch te fier fuort om te sjen wat der bard wie.
  
  Hygjend nei wat er seach, seach Lövenhagen it ferskriklike ritueel fan it ôfsnijen fan in stik fan in deade man syn fleis mei syn eigen mes. Neumand liet it bliedend doek nei de ûnderkant fan it masker sakke en begûn syn slachtoffer sa gau as er koe mei syn dronken fingers út te kleien. Skrok en grute eagen learde LöVenhagen daliks it geheim fan it Babelmasker. No wist er wêrom't Schmidt har sa graach yn hannen hie.
  
  Yn syn nije groteske persoan rôle Neumand it lichem yn it tsjuster in pear meter fan de lêste auto yn jiskefetbakken, en klom dêrnei samar op de motorfyts fan de man. Fjouwer dagen letter naam Neumand it masker en gie ûnderdûkt. LöVenhagen spoarde him op bûten de basis yn Sleeswyk, dêr't er ûnderdûkt wie foar Schmidt syn grime. Neumand like noch op in fytser, mei in sinnebril en smoarge spikerbroek, mar hy hie de klupkleuren en fyts ôfset. It haad fan Mannheim yn Gremium socht in bedriger, en it wie it risiko net wurdich. Doe't Neumand Lövenhagen tsjinkaam, lake er as in gek, mompele ûngearhingjend yn wat klonk as in âld Arabysk dialekt.
  
  Hy pakte doe it mes en besocht syn eigen gesicht ôf te snijen.
  
  
  Haadstik 22 - Opkomst fan 'e Blinde God
  
  
  "Dus do hast einlings kontakt makke." In stim bruts troch it lichem fan Lövenhagen fan efter syn lofterskouder. Hy stelde him de duvel daliks foar, en hy wie net fier fan 'e wierheid.
  
  "Kaptein Schmidt," joech er ta, mar stie om foar de hân lizzende redenen net op en groet. "Jo moatte my ferjaan dat ik net goed reagearre. Do sjochst, ik ha ommers it gesicht fan in oar oan."
  
  "Absolút. "Jack Daniels, asjebleaft," sei Schmidt tsjin de ober foardat er sels oan 'e tafel kaam mei Lövenhagen-gerjochten.
  
  "Set earst de plaat del, maat!" Lowenhagen rôp, wêrtroch't de betize man oanstiet. De restaurantmanager stie yn de buert, wachte op in oare misdie foardat hy de oertreder frege om fuort te gean.
  
  "No sjoch ik dat jo útfûn hawwe wat it masker docht," mompele Schmidt ûnder syn azem en liet de holle sakke om te kontrolearjen oft immen ôflústere.
  
  "Ik seach wat se die de nacht dat jo lytse teef Neumand har brûkte om harsels te deadzjen. "Sei Lövenhagen rêstich, amper sykheljend tusken de biten, wylst er as in bist de earste helte fan it fleis trochslokte.
  
  "Dus wat suggerearje jo dat wy no dwaan? Swarte my foar jild lykas Neumand die? - frege Schmidt, besykje tiid te winnen. Hy wist goed dat it relikwy nommen wie fan dyjingen dy't it brûkten.
  
  "Spersearje dy?" Löwenhagen raasde mei in mûlefol rôze fleis tusken de tosken klem. "Hasto de gek mei my, blikstiender? Ik wol it ôfhelje, kaptein. Jo sille in sjirurch sjen om it ôf te nimmen."
  
  "Wêrom? Ik hearde koartlyn dat jo aardich slim ferbaarnd binne. Ik soe tocht hawwe dat jo it gesicht fan 'e hurde dokter hâlde wolle yn plak fan 'e smolten rommel fan fleis wêr't jo gesicht eartiids wie," antwurde de kommandant lilk. Hy seach fernuvere doe't Löwenhagen muoite hie om syn steak te snijen, en syn swakke eagen spande om de rânen te finen.
  
  "Fal dea!" - Lowenhagen swarde. Hy koe it gesicht fan Schmidt net goed sjen, mar hy fielde in oerweldige drang om de fleishakker yn syn eachgebiet te dûken en op it bêste te hoopjen. "Ik wol it ôfmeitsje foardat ik in gekke flearmûs feroare ... r-gekke ... neuke ..."
  
  "Is dit wat der bard is mei Neumand?" - Schmidt ûnderbrutsen, en holp de wurkjende jonge man mei de struktuer fan syn sin. "Wat is der krekt bard, Lövenhagen? Mei tank oan dizze idioat gokken fetisj, Ik kin begripe syn motyf om te hâlden wat is rjocht mines. Wat my fernuvere is wêrom jo dit sa lang foar my ferbergje woene foardat jo kontakt mei my kontakten.
  
  "Ik soe har jo jaan de dei nei't ik har út Neumand helle, mar dyselde nacht stie ik yn 'e brân, myn leave kaptein." Lövenhagen stie no mei de hân stikken fleis yn syn mûle. Fergriemd begûnen de minsken om har hinne te stoarjen en te flústerjen.
  
  "Ekskús my, hearen," sei de manager taktysk op in stille toan.
  
  Mar Lövenhagen wie te yntolerant om te harkjen. Hy smiet in swarte American Express-kaart op 'e tafel en sei: "Harkje, bring ús in flesse tequila en ik sil al dizze nosy idioaten behannelje as se ophâlde om sa nei my te sjen!"
  
  Guon fan syn supporters oan de biljarttafel jubelen. De rest fan de minsken kaam werom nei har wurk.
  
  "Sjoch gjin soargen, wy geane gau fuort. Krij elkenien gewoan har drankjes en lit myn freon ôfmeitsje, goed?" Schmidt rjochtfeardige har hjoeddeistige steat op syn hilliger-as-dû beskaafde manier. Dit hold de manager noch in pear minuten ynteressearre.
  
  "Fertel my no hoe't it barde dat jo mei myn masker yn in ferrekte regearingsburo bedarre binne, wêr't elkenien it koe nimme," flústere Schmidt. Se brochten in flesse tequila, en hy geat twa shots.
  
  Löwenhagen slokte mei grutte muoite. Alkohol hie fansels net effektyf west om de pine fan syn ynterne ferwûnings te ferleegjen, mar hy hie honger. Hy fertelde de kommandant wat der barde, benammen om gesicht te rêden ynstee fan ekskús te meitsjen. It hiele senario dêr't him earder oan gie, werhelle him doe't er Schmidt alles fertelde, wat late ta dat er Neumand ûntduts dy't yn tongen praat yn 'e mom fan in fytser.
  
  "Arabje? It is ûnrêstich," joech Schmidt ta. "Wat jo hearden wie eins yn it Akkadysk? Ferbazend!"
  
  "Kin't skele?" Lowenhagen blafte.
  
  "Dan? Hoe hast it masker fan him krigen?" - frege Schmidt, hast glimkjend om de nijsgjirrige feiten fan 'e skiednis.
  
  "Ik hie gjin idee hoe't ik it masker werom moast. Ik bedoel, hjir wie er mei in folslein ûntwikkele gesicht en gjin spoar fan it masker dat derûnder lei. Myn God, harkje nei wat ik sis! It is allegear nachtmerje en surrealistysk! "
  
  "Ferdergean," stie Schmidt oan.
  
  "Ik frege him direkt hoe't ik him koe helpe syn masker ôf te nimmen, wite jo? Mar hy... hy..." Lövenhagen lake as in dronken rommel om de absurditeit fan syn eigen wurden. "Kaptein, hy hat my beet! As in ferneatige dwaalhûn grommele de klootzak doe't ik tichterby kaam, en wylst ik noch prate, beet de kloot my op it skouder. Hy skuorde in hiel stik út! God! Wat moast ik tinke? Ik begon him gewoan te slaan mei it earste stik metalen piip dat ik yn 'e buert koe fine."
  
  "Dus wat hat er dien? Prate er noch Akkadysk?" - frege de kommandant, en joech har noch ien yn.
  
  "Hy begon te rinnen, dus ik jage him fansels. As gefolch, wy gongen troch it eastlike part fan Sleeswyk, nei wêr, hoe te krijen, allinne wy witte? "- sei er tsjin Schmidt, dy't op syn beurt knikte: "Ja, ik ken dit plak, efter de hangar fan it helpgebou."
  
  "It is rjocht. Wy rûnen troch dit, kaptein, as flearmûzen út 'e hel. Ik bedoel, ik wie ree om him te deadzjen. Ik hie in protte pine, ik bloedde, ik hie der nocht oan dat er my sa lang ûntwykde. Ik swar, ik wie ree om syn kop yn stikken te smiten om dat masker werom te krijen, witsto? " Lowenhagen gromde rêstich, klonk hearlik psychotysk.
  
  "Ja Ja. Trochgean." Schmidt stie der op om it ein fan it ferhaal te hearren foardat syn ûndergeskikte einlings beswykt foar de ferpletterjende waansin.
  
  Doe't syn plaat smoarcher en leger waard, spruts Lövenhagen flugger, syn konsonanten klonk dúdliker. "Ik wist net wat hy besocht te dwaan, mar miskien wist hy hoe't er it masker ôf moast of sa. Ik jage him hielendal nei de hangar, en doe wiene wy allinnich. Ik hearde de bewakers gûlen bûten de hangar. Ik twifelje oan dat se Neumand erkend hawwe no't hy in oar syn gesicht hie, toch?"
  
  "Is dat doe't hy de jager fong?" - frege Schmidt. "Is dit wat feroarsake dat it fleantúch crashte?"
  
  Löwenhagen syn eagen wiene tsjin dy tiid hast hielendal blyn, mar hy koe noch wol ûnderskied meitsje tusken skaden en fêste lichems. In giele tint kleurde syn irissen, de kleur fan 'e eagen fan in liuw, mar hy bleau te praten, en pinde Schmidt op syn plak mei syn bline eagen, wylst er syn stim sakke en de holle wat tilde. "Myn God, kaptein Schmidt, hoe hat er dy."
  
  Narcissism foarkommen Schmidt út in tinken oer de gefoelens befette yn L syn ferklearring & # 246; Venhagen, mar it sûne ferstân makke him in bytsje fersmoarge - krekt wêr't syn siel klopje hie. "Fansels die er it," sei er tsjin syn bline ûnderhearrige. "Ik bin dejinge dy't him yntrodusearre oan it masker. Mar hy mocht nea witte wat se die, lit stean har foar himsels brûke. De gek brocht dit op himsels. Krekt as dy dien."
  
  "Ik..." Löwenhagen raasde lilk nei foaren te midden fan it klinken fan skûtels en omkearde glêzen, "dit brûkte allinnich om jo kostbere bloedrelikwy út it sikehûs te heljen en jo te jaan, ûntankbere ûndersoarten!"
  
  Schmidt wist dat Löwenhagen syn taak foltôge hie, en syn insubordinaasje wie net langer in reden foar in protte soargen. Hy wie lykwols op it punt om te ferrinnen, sadat Schmidt him in tantrum koe smite. "Hy hate dy likefolle as ik haatsje dy! Neumand hat it spyt dat er oait meidien hat oan jo kweade plan om in selsmoardploech nei Bagdad en Den Haach te stjoeren.
  
  Schmidt fielde syn hert sprongen by it fermelden fan syn sabeare geheime plan, mar syn gesicht bleau ûngemaklik, ferburgen alle soargen efter in stielen útdrukking.
  
  "Nei it sizzen fan jo namme, Schmidt, groeten hy en sei dat hy jo besykje soe op jo eigen lytse selsmoardmissy." LöVenhagen syn stim bruts troch syn glimke. "Hy stie dêr en lake as in dwylsinnich bist, raasde fan opluchting om wa't er wie. Noch altyd klaaid as in deade fytser gie er nei it fleantúch. Foar't ik him berikke koe, kamen de bewakers binnen. Ik rûn gewoan fuort om foar te kommen dat ik arresteare. Ienris bûten de basis stapte ik yn myn frachtwein en ried nei Büchel om te besykjen dy te warskôgjen. Jo mobile tillefoan wie útskeakele."
  
  "En dat is doe't hy it fleantúch delstoarte net fier fan ús basis," knikte Schmidt. "Hoe moat ik it wiere ferhaal útlizze oan luitenant-generaal Meyer? Hy hie de yndruk dat dit in legitime tsjinoanfal wie nei wat dy Nederlânske idioat yn Irak die."
  
  "Neumand wie in earste-klasse piloat. Wêrom't hy it doel miste - jo - is like jammer as in mystearje, " gromde Löwenhagen. Allinne it silhouet fan Schmidt joech noch syn oanwêzigens neist him oan.
  
  "Hy miste om't hy, lykas jo, myn jonge, blyn wie," sei Schmidt, genietsje fan syn oerwinning op dyjingen dy't him koe bleatstelle. "Mar jo wisten der net fan, wol? Sûnt Neumand droech in sinnebril, jo wiene net bewust fan syn minne sicht. Oars soene jo sels it Masker fan Babel noait brûkt hawwe, wol?
  
  "Nee, ik soe net," raasde LöVenhagen, en fielde him ferslein oant it siedpunt. "Mar ik hie witte moatten dat jo ien stjoere soene om my te ferbaarnen en it masker werom te jaan. Nei't ik nei de crashplak ried, ûntduts ik Neumand syn verkoolde oerbliuwsels ferspraat fier fan 'e romp. It masker wie fuorthelle út syn ferbaarnde skedel, dus ik naam it om werom te gean nei myn leave kommandant, dy't ik tocht dat ik fertrouwe koe." Op dit stuit waarden syn giele eagen blyn. "Mar dêr hawwe jo al foar soarge, net?"
  
  "Wêr hast it oer?" hearde er Schmidt neist him sizzen, mar hy wie klear mei de kommandant syn bedrog.
  
  "Jo hawwe ien efter my stjoerd. Hy fûn my mei myn masker op it ûngelok plak en jage my hielendal nei Heidelberg oant myn frachtwein sûnder brânstof rûn! "Lövenhagen grommele. "Mar hy hie genôch gas foar ús beide, Schmidt. Foardat ik him oankommen sjen koe, spriek er my mei benzine en stiek my yn 'e brân! Alles wat ik dwaan koe wie nei it sikehûs rinne, dat twa stappen fuort leit, noch yn 'e hoop dat it fjoer net fêsthâlde soe en miskien sels útgean soe as ik rûn. Mar nee, it waerd allinne mar sterker en waarmer, fortarre myn hûd, lippen en lidden oant it my like dat ik troch myn fleis raasde! Witte jo hoe't it is om te fielen dat jo hert barst fan 'e skok fan' e rook fan jo eigen fleis baarnend as in steak op 'e grill? JO?" - rôp er de kaptein ta mei de kweade útdrukking fan in deade.
  
  Doe't de manager hastich nei harren tafel rûn, tilde Schmidt ôfwizend de hân op.
  
  "Wy gean fuort. Wy gean fuort. Meitsje it gewoan oer nei dizze kredytkaart," bestelde Schmidt, wittende dat dokter Hilt meikoarten wer dea fûn wurde soe, en syn kredytkaartopdracht soe sjen litte dat hy ferskate dagen langer libbe hie as oarspronklik rapportearre.
  
  "Kom op, LöVenhagen," sei Schmidt oanhâldend. "Ik wit hoe't wy dit masker fan jo gesicht kinne ferwiderje. Hoewol ik gjin idee haw hoe't ik de blinens kin keare."
  
  Hy naam syn maat nei de bar, dêr't er de kwitânsje tekene. Doe't se fuortgongen, glied Schmidt de kredytkaart werom yn Lövenhagen syn bûse. Alle meiwurkers en besikers slachten opluchting út. De ûngelokkige ober, dy't gjin fooi krige, klikte mei de tonge en sei: "Tankje God! Ik hoopje dat dit de lêste kear is dat wy him sjogge. "
  
  
  Haadstik 23 - Moard
  
  
  Marduk seach nei it horloazje en it lytse rjochthoekje op har gesicht mei de flappen fan de datumpanielen pleatst om oan te jaan dat it 28 oktober wie. Syn fingers tikke op de teller wylst er wachte op de resepsjoniste yn it Swanwasser Hotel, dêr't Sam Cleave en syn mysterieuze freondinne ek ferbliuwe.
  
  "Dat is it, hear Marduk. Wolkom yn Dútslân," glimke de behearder freonlik en joech it paspoart fan Marduk werom. Har eagen bleauwen te lang op syn gesicht. Dit makke de âlde man ôf oft it wie fanwege syn ûngewoane gesicht of om't syn identiteitsdokuminten Irak as syn lân fan komôf neamden.
  
  "Vielen Dank," hy antwurde. Hy soe glimkje as er koe.
  
  Nei't er yn syn keamer yncheckt hie, gong er nei ûnderen om Sam en Margaret yn 'e tún te treffen. Se stiene al op him te wachtsjen doe't er it terras útgie mei útsjoch oer it swimbad. In lyts, elegant klaaid man folge Marduk op in ôfstân, mar de âld man wie te skerp om it net te witten.
  
  Sam skoarde syn kiel sinfol, mar alles wat Marduk sei wie: "Ik sjoch him."
  
  "Fansels witsto," sei Sam tsjin himsels, en knikte mei de holle nei Margaret. Se seach de frjemdling oan en gyng in bytsje werom, mar ferburgen it foar syn blik. Marduk draaide him om en seach nei de man dy't him folge, krekt lang genôch om de situaasje te beoardieljen. De man glimke ferûntskuldigjend en ferdwûn de gong yn.
  
  "Se sjogge in paspoart út Irak en se ferlieze har ferdomde harsens," blafte er yrritearre, sittend.
  
  "Mr. Marduk, dit is Margaret Crosby út de Edinburgh Post,"Sam yntrodusearre harren.
  
  "Moai om jo te moetsjen, mefrou," sei Marduk, wer mei syn beleefde knikje ynstee fan in glimke.
  
  "En jo ek, hear Marduk," antwurde Margaret hertlik. "It is geweldich om einlings ien te treffen dy't sa ynformearre en goed reizge is as jo. "Flirtet se echt mei Marduk? Sam tocht fernuvere doe't hy seach dat se de hannen skodden.
  
  "En hoe witsto dit?" - frege Marduk mei feinste ferrassing.
  
  Sam pakte syn opnameapparaat op.
  
  "Ah, alles wat barde yn 'e dokterskantoar is no opnommen." Hy joech de ûndersykssjoernalist in strange blik.
  
  "Sit gjin soargen, Marduk," sei Sam, fan doel om alle soargen oan 'e kant te setten. "Dit is gewoan foar my en dejingen dy't ús sille helpe it masker fan Babel te finen. Lykas jo witte, hat Miss Crosby, dy't hjir is, har diel al dien om ús fan 'e Chief of Police te befrijen.
  
  "Ja, guon sjoernalisten hawwe it goede sin om selektyf te wêzen oer wat de wrâld witte moat en... no, wat de wrâld leaver nea witte soe. It masker fan Babel en syn kapasiteiten falle yn 'e twadde kategory. Jo binne betrouwen yn myn foarsichtigens," beloofde Margaret Marduk.
  
  Syn byld fassinearre har. De Britske spinster hat altyd in passy hân foar alles ûngewoan en unyk. Hy wie nearne sa meunsterlik as it Heidelbergske sikehûspersoniel him beskreau as. Ja, hy waard dúdlik misfoarme troch normale noarmen, mar syn gesicht allinnich tafoege oan syn yntrigearjende persoanlikheid.
  
  "It is in opluchting om te witten, mefrou," suchte er.
  
  "Nam my asjebleaft Margaret,"Sei se fluch. Ja, der is wat geriatrysk flirten geande hjir, Sam besletten.
  
  "Dus, nei de hjoeddeistige saak," ûnderbriek Sam, en gie troch nei in serieuzer petear. "Wêr sille wy begjinne te sykjen nei dit LöVenhagen-karakter?"
  
  "Ik tink dat wy him út 'e wedstriid moatte nimme. Neffens luitenant Werner is de man efter de oankeap fan it Masker fan Babel de Dútske Luftwaffe-kaptein Schmidt. Ik haw luitenant Werner opdracht jûn om ûnder it foarwendsel fan in rapport te gean en moarn foar de middei it masker fan Schmidt te stellen. As ik dan noch net fan Werner hear, dan moatte wy it slimste oannimme. Yn dit gefal sil ik sels yn 'e basis sneupe moatte en in pear wurden wikselje mei Schmidt. Hy is oan 'e oarsprong fan dizze heule gekke operaasje, en hy sil it relikwy yn besit nimme wolle op' e tiid dat it grutte fredesferdrach tekene wurdt.
  
  "Dus jo tinke dat hy sil posearje as in Meso-Arabyske kommissaris foar ûndertekening?" Margaret frege, en makke goed gebrûk fan de nije term foar it Midden-Easten nei de ferieniging fan de omlizzende lytse lannen ûnder ien regear.
  
  "D'r binne in miljoen mooglikheden, Mada ... Margaret," ferklearre Marduk. "Hy koe it troch kar dwaan, mar hy praat gjin Arabysk, dus de minsken fan 'e kommissaris sille witte dat hy in charlatan is. Fan alle tiden, net yn steat om de geasten fan 'e massa's te kontrolearjen. Stel jo foar hoe maklik ik dit alles foarkomme kinnen hie as ik noch dizze geastlike gek hie, beklage Sam tsjin himsels.
  
  Marduk's tafallige toan gie troch. "Hy koe de foarm fan in ûnbekende persoan oannimme en de kommissaris deadzje. Hy koe sels in oare selsmoardpiloat it gebou yn stjoere. It liket hjoed de dei al de raze te wêzen."
  
  "Wie d'r net in nazi-eskader dat dit die yn 'e Twadde Wrâldoarloch?" frege Margaret, en lei har hân op Sam syn ûnderearm.
  
  "Eh, ik wit it net. Wêrom?"
  
  "As wy wisten hoe't se dizze piloaten krigen om frijwilliger te meitsjen foar dizze missy, kinne wy miskien útfine hoe't Schmidt fan plan wie om soksoarte te organisearjen. Ik bin miskien fier fan 'e wierheid, mar moatte wy dizze mooglikheid net op syn minst ûndersykje? Miskien kin Dr. Gould ús sels helpe."
  
  "Op it stuit is se beheind ta in sikehûs yn Mannheim," sei Sam.
  
  "Hoe giet it mei har?" Marduk frege, noch altyd skuldich foar it slaan fan har.
  
  "Ik haw har net sjoen sûnt se by my kaam. Dêrom kaam ik earst by dokter Fritz te sjen", antwurde Sam. "Mar do hast gelyk. Ik kin likegoed sjen oft se ús helpe kin - as se bewust is. God, ik hoopje dat se har helpe kinne. Se wie yn minne foarm de lêste kear dat ik har seach. "
  
  "Dan soe ik sizze dat in besite om ferskate redenen nedich is. Hoe sit it mei luitenant Werner en syn freon Kohl? - frege Marduk en naam in slokje kofje.
  
  Margaret har telefoan gie. "Dit is myn assistint." Se glimke grutsk.
  
  "Hawwe jo in assistint?" Sam pleage. "Sûnt wannear?" Se antwurde Sam flústerend krekt foardat se de telefoan beantwurde. "Ik haw in geheime agent mei in foarkar foar plysjeradio's en sletten circuitlinen, myn jonge." Mei in knypeach beantwurde se de telefoan en rûn fuort oer it ûnberikber fersoarge gazon, ferljochte troch túnlantearns.
  
  "Dus, hacker," mompele Sam mei in gniffel.
  
  "As Schmidt ienris it masker hat, sil ien fan ús him moatte ûnderskeppe, hear Cleave," sei Marduk. "Ik stim foar jo om de muorre te stoarmjen wylst ik yn in hinderlaag wachte. Jo kwyt it. Mei dit gesicht sil ik ommers noait by de basis komme."
  
  Sam dronk syn single malt en tocht der oer. "As wy mar wisten wat hy fan plan wie mei har te dwaan. Fansels moat hy sels witte oer de gefaren fan it dragen. Ik nim oan dat hy wat lakei sil hiere om de ûndertekening fan it kontrakt te sabotearjen. "
  
  "Ik gean akkoard," begon Marduk, mar Margaret rûn út 'e romantyske tún mei in útdrukking fan absolute horror op har gesicht.
  
  "Oh myn God!" Se raasde sa stil as se koe. "Oh myn God, Sam! Jo sille dit net leauwe! Margaret's ankels ferstuikten fan har hastich doe't se it gazon nei de tafel oerstuts.
  
  "Wat? Wat is dit?" Sam fronste, sprong út syn stoel om har te fangen foardat se op 'e stiennen patio foel.
  
  Eagen wiid fan ûnleauwe, Margaret stoarre nei har twa manlike maten. Se koe amper op sykhelje. Wylst se har sykheljen stabilisearre, rôp se: "Professor Martha Sloane is krekt fermoarde!"
  
  "Jezus Kristus!" Sam rôp mei de holle yn 'e hannen. "No binne wy neukt. Jo realisearje dat dit de Twadde Wrâldoarloch is! "
  
  "Wit ik! Wat kinne wy no dwaan? Dizze oerienkomst betsjut no neat," befêstige Margaret.
  
  "Wêr hast dyn ynformaasje wei, Margaret? Hat immen noch ferantwurdlikens nommen?" - Marduk frege sa taktyf as er koe.
  
  "Myn boarne is in famyljefreon. Al har ynformaasje is normaal akkuraat. Se ferberget yn in privee befeiligingssône en bringt elk momint fan har dei troch oan it kontrolearjen ... "
  
  "... ynbraak," korrizjearre Sam.
  
  Se seach him oan. "Se kontrolearret feiligenssites en geheime organisaasjes. Dit is normaal hoe't ik it nijs fyn foardat de plysje wurdt oproppen nei kriminaliteitssênes of ynsidinten," joech se ta. "In pear minuten lyn, nei't se de reade line fan 'e privee befeiliging fan Dunbar oerstuts, krige se in rapport. Se hawwe de pleatslike plysje of coroner noch net iens belle, mar se sil ús op 'e hichte hâlde oer hoe't Sloan waard fermoarde."
  
  "Dus it is noch net útstjoerd?" rôp Sam driuwend.
  
  "Nee, mar it sil barre, gjin twifel oer it. It befeiligingsbedriuw en de plysje sille oanjefte dwaan foardat wy sels ús drankjes opmeitsje." Der wiene triennen yn har eagen doe't se spriek. "Hjir komt ús kâns op in nije wrâld. Och myn God, se moasten alles ferneatigje, net?"
  
  "Fansels, myn leave Margaret," sei Marduk, sa kalm as altyd. "Dit is wat it minskdom it bêste docht. De ferneatiging fan alles ûnkontrollabel en kreatyf. Mar wy hawwe no gjin tiid foar filosofy. Ik haw in idee, al is it in hiel fiergesichtich.
  
  "No, wy hawwe neat," klage Margaret. "Wês dus ús gast, Peter."
  
  "Wat as wy de wrâld koenen blynje?" - frege Marduk.
  
  "Hâldsto dit masker fan dy?" - frege Sam.
  
  "Harkje!" - Gebea Marduk, en liet de earste tekens fan emoasje sjen en twong Sam syn brutale tonge wer te ferbergjen efter opstutsen lippen. "Wat as wy koenen dwaan wat de media elke dei docht, mar yn omkearde? Is d'r in manier om de fersprieding fan rapportaazje te stopjen en de wrâld yn it tsjuster te hâlden? Sa krije wy tiid om in oplossing te betinken en te soargjen dat de gearkomste yn Den Haach plakfynt. Mei gelok kinne wy miskien de ramp foarkomme wêr't wy no sûnder mis te krijen hawwe."
  
  "Ik wit it net, Marduk," sei Sam, dy't depressyf fielde. "Elke aspirant sjoernalist yn 'e wrâld wol dejinge wêze dy't dit rapportearret foar har radiostasjon yn har lân. Dit is grut nijs. Us gierbruorren soene sa'n lekkernij noait opjaan út respekt foar de wrâld of guon morele noarmen.
  
  Margaret skodde ek har holle, befêstiget Sam syn ferdomde iepenbiering. "As wy dit masker mar koene pleatse op ien dy't op Sloane liket ... gewoan om de deal te tekenjen."
  
  "No, as wy de float fan skippen net kinne stopje om op 'e kust te lânjen, sille wy de oseaan moatte ferwiderje wêr't se op farre," yntrodusearre Marduk.
  
  Sam glimke, genietsje fan it ûnortodokse tinken fan de âld man. Hy begriep, wylst Margaret yn 'e war wie, en har gesicht befêstige har betizing. "Jo bedoele dat as de rapporten yn elk gefal útkomme, wy de media moatte slute dy't se brûke om it te melden?"
  
  "Korrekt," Marduk knikte, lykas altyd. "Sa fier as wy kinne gean."
  
  "As op Gods griene ierde ...?" frege Margaret.
  
  "Ik fyn it idee fan Margaret ek leuk," sei Marduk. "As wy ús hannen op it masker kinne krije, kinne wy de wrâld ferrifelje om te leauwen dat rapporten oer de moard fan prof. Sloane is in fraude. En wy kinne ús eigen bedriger stjoere om it dokumint te tekenjen.
  
  "It is in enoarme ûndernimming, mar ik tink dat ik wit wa't gek genôch wêze soe om dit ôf te heljen," sei Sam. Hy pakte syn telefoan en drukte in brief op snelkiezer. Hy wachte even, en doe krige syn gesicht absolute konsintraasje.
  
  "Hey Purdue!"
  
  
  Haadstik 24 - In oar gesicht fan Schmidt
  
  
  "Jo binne ûntslein fan 'e missy yn LöVenhagen, luitenant," sei Schmidt fêst.
  
  "Dus, hawwe jo de man fûn wêr't wy nei sykje, hear? Moai! Hoe hasto him fûn? - frege Werner.
  
  "Ik sil jo fertelle, luitenant Werner, allinich om't ik safolle respekt foar jo haw en om't jo ynstimd hawwe om my te helpen dizze misdiediger te finen," antwurde Schmidt, en herinnerde Werner oan syn beheining fan "need to know". "It wie ferrassend surrealistysk, eins. Jo kollega belle my om my te fertellen dat hy Lövenhagen krekt in oere lyn bringe soe."
  
  "Myn kollega?" Werner fronste, mar spile syn rol oertsjûgjend.
  
  "Ja. Wa soe tocht hawwe dat Kohl it lef hawwe soe om immen te arrestearjen, he? Mar ik sis jo dit mei grutte wanhoop, "Focht Schmidt syn fertriet, en syn dieden wiene fanselssprekkend foar syn ûndergeskikte. "Wylst Kohl Lövenhagen brocht, wiene se belutsen by in ferskriklik ûngelok dat beide it libben koste."
  
  "Wat?" - rôp Werner. "Fertel my asjebleaft dat dit net wier is!"
  
  Syn gesicht bleek fan it nijs, dat hy wist fol wie mei ferrifeljende leagens. It feit dat Kohl it parkearplak fan it sikehûs hast minuten foar him ferliet wie bewiis fan in cover-up. Kohl koe dit alles noait berikke yn 'e koarte tiid dy't Werner duorre om de basis te berikken. Mar Werner hold alles foar himsels. Werner syn iennichste wapen wie om Schmidt de eagen te sluten foar it feit dat er alles wist oer de motiven foar it fangen fan L. öVenhagen, it masker en de smoarge leagen oer de dea fan Kohl. Yndied, militêre yntelliginsje.
  
  Tagelyk waard Werner wirklik skokt troch de dea fan Kohl. Syn ferûntrêste gedrach en frustraasje wiene echt doe't hy werom yn syn stoel yn it kantoar fan Schmidt sakke. Om sâlt yn syn wûnen te wrijven, spile Schmidt de beroufolle kommandant en bea him wat frisse tee oan om de skok fan it minne nijs te verzachten.
  
  "Jo wite, ik huverje om te tinken wat Lö Venhagen dien hawwe moat om dy ramp te feroarsaakjen," fertelde hy Werner, rûn om syn buro hinne. "Arme Kohl. Witte jo hoefolle it my sear om te tinken dat sa'n goede piloat mei sa'n ljochte takomst syn libben ferlear troch myn befel om in herteleaze en ferriederlike ûnderhearrige as Löwenhagen te arrestearjen?
  
  Werner syn kaak knypte, mar hy moast syn eigen masker hâlde oant it tiid wie om te ûntdekken wat er wist. Mei in triljende stim besleat er it slachtoffer te spyljen om der wat mear út te finen. "Hear, fertel my asjebleaft net dat Himmelfarb dit lot dielde?"
  
  "Nee nee. Sit gjin soargen oer Himmelfarb. Hy frege my om him fan 'e opdracht te heljen, om't hy it net úthâlde koe. Ik tink dat ik tankber bin om ien as jo ûnder myn kommando te hawwen, luitenant," grimasde Schmidt subtyl fan efter Werner syn stoel. "Jo binne de iennichste dy't my net yn 'e steek hat."
  
  Werner wie ynteressearre yn oft Schmidt it slagge wie om it masker te krijen, en sa ja, wêr't hy it bewarre hie. Dit wie lykwols ien antwurd dat hy net gewoan om freegje koe. Dit wie wat hy soe moatte bispiede foar.
  
  "Tankewol, hear," antwurde Werner. "As jo my nedich hawwe foar wat oars, freegje jo gewoan."
  
  "It is dit soarte fan hâlding dy't helden makket, luitenant!" - Sjonge Schmidt troch syn dikke lippen, wylst it swit op syn dikke wangen kraalde. "Om it wolwêzen fan jo lân en it rjocht om wapens te dragen, moatte jo soms grutte dingen opofferje. Soms is it jaan fan jo libben om de tûzenen minsken te rêden dy't jo beskermje diel útmeitsje fan in held wêze, in held dy't Dútslân kin ûnthâlde as de messias fan 'e âlde manieren en de man dy't himsels opoffere om syn supremacy en frijheid fan syn lân te behâlden.
  
  Werner fûn it net leuk wêr't dit hinne gie, mar hy koe net ympulsyf hannelje sûnder opspoaren te riskearjen. "Ik koe it net mear iens wêze, kaptein Schmidt. Do moast witte. Ik bin der wis fan dat gjin minske de rang berikt dy't jo as in spineless lyts man berikke. Ik hoopje ien dei yn jo fuotstappen te folgjen."
  
  'Ik bin der wis fan dat jo it kinne, luitenant. En do hast gelyk. Ik haw in protte opoffere. Myn pake waard fermoarde yn aksje tsjin de Britten yn Palestina. Myn heit stoar om de Dútske bûnskânselier te ferdigenjen tidens in moardpoging yn 'e Kâlde Oarloch," ferdigene hy. "Mar ik sil dy ien ding sizze, luitenant. As ik in legaat efterlitte, sille myn soannen en bernsbern my ûnthâlde as mear dan allinich in moai ferhaal om frjemden te fertellen. Nee, ik sil ûnthâlden wurde foar it feroarjen fan de rin fan ús wrâld, ik sil ûnthâlden wurde troch alle Dútsers en dus troch wrâldkultueren en generaasjes. "Hitler folle? Werner tocht der oer nei, mar joech de leagens fan Schmidt mei falske stipe ta. "Hiel goed, hear! Ik koe it net mear iens wêze.""
  
  Doe seach er it embleem op 'e ring fan Schmidt op, deselde ring dy't Werner misledige foar in ferlovingsring. De platte gouden basis dy't de tip fan syn finger kroane, waard gravearre mei it symboal fan in sabeare ferdwûne organisaasje, it symboal fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne. Hy hie dit earder sjoen by syn oeromke thús de dei dat er syn oermuoike holp al de boeken fan har lette man te ferkeapjen op in yardferkeap yn 'e lette jierren '80. It symboal yntrigearre him, mar syn oermuoike krige in fit doe't er frege oft er it boek koe hawwe.
  
  Hy tocht der noait wer oer oant er it symboal op Schmidt syn ring herkende. De fraach om ûnwittend te bliuwen waard foar Werner dreech, om't er wanhopich witte woe wat Schmidt die mei in symboal dat syn eigen patriottyske oermuoike net woe dat er wist.
  
  "Dit is yntrigearjend, hear," sei Werner ûnwillekeurich, sûnder sels nei te tinken oer de gefolgen fan syn fersyk.
  
  "Wat?" - frege Schmidt en ûnderbriek syn grandioaze taspraak.
  
  "Jo ring, kaptein. It liket op in âlde skat of in soarte fan geheime talisman mei supermacht, lykas yn 'e strips!" sei Werner optein, koarjend oer de ring as wie it mar in moai stik wurk. Eins wie Werner sa nijsgjirrich dat er net iens senuweftich wie om te freegjen nei it embleem of de ring. Faaks leaude Schmidt dat syn luitenant wier fassinearre wie troch syn grutske oansluting, mar hy keas foar om syn belutsenens by de Oarder foar himsels te hâlden.
  
  "Och, myn heit joech my dit doe't ik trettjin wie," ferklearre Schmidt nostalgysk, en seach nei de moaie, perfekte linen op 'e ring dy't er noait ôfhelle.
  
  "Famyljewapen? It sjocht der tige elegant út", oertsjûge Werner syn kommandant, mar hy koe de man der net oer krije. Ynienen rinkele de mobyl fan Werner, wêrtroch't de tsjoen tusken de beide manlju en de wierheid brutsen waard. "Myn ekskús, kaptein."
  
  "Onsin," antwurde Schmidt, en fersloech it fan herten. "Jo binne no net op plicht."
  
  Werner seach hoe't de kaptein nei bûten stapte om him wat privacy te jaan.
  
  "Hallo?"
  
  It wie Marlene. "Dieter! Dieter, se hawwe dokter Fritz fermoarde!" rôp se út wat klonk as in leech swimbad of dûs.
  
  "Wachtsje, stadichoan, leave! WSO? En wannear?" Werner frege syn freondinne.
  
  "Twa minuten lyn! J-y-krekt as th-dat ... yn kalmte, om Gods wille! Rjocht foar my!" - raasde se hysterysk.
  
  Luitenant Dieter Werner fielde syn mage knypte by it lûd fan de razende snikken fan syn leafste. Op ien of oare manier wie dat kweade embleem op Schmidt syn ring in foarsizzing fan wat der koart dêrnei komme soe. It like Werner ta dat syn bewûndering fan 'e ring him op 'e ien of oare kweade manier ûngelokkich brocht hie. Hy wie ferrassend ticht by de wierheid.
  
  "Wat bisto... Marlene! Harkje!" hy besocht har mear ynformaasje te jaan.
  
  Schmidt hearde Werner syn stim opstean. Besoarge gyng er stadichoan wer fan bûten ôf it buro yn, in freegjende blik op de luitenant.
  
  "Wêr bisto? Wêr is it bard? Yn it sikehûs?" hy moedige har oan, mar se wie folslein ûnkoherint.
  
  "Nee! Nee, Dieter! Himmelfarb skeat dokter Fritz krekt troch de holle. O Jezus! Ik gean hjir dea!" se snikte wanhopich oer de eangstige, echoende lokaasje dy't er har net twinge koe om te ûntdekken.
  
  "Marlene, wêr bisto?" - hy âle.
  
  It telefoantsje einige mei in klik. Schmidt stie noch ferbjustere foar Werner te wachtsjen op in antwurd. Werner syn gesicht waard bleek doe't er de telefoan werom yn syn bûse die.
  
  "Ik freegje jo pardon, hear. Ik moat gean. Der barde wat ferskrikliks yn it sikehûs, "fertelde hy syn kommandant doe't hy him omdraaide om fuort te gean.
  
  "Se is net yn it sikehûs, luitenant," sei Schmidt droech. Werner bleau yn syn spoar stean, mar draaide him noch net om. Nei de stim fan de kommandant te oardieljen, ferwachte er dat de mûle fan it pistoal fan de offisier nei de efterholle wiisde, en hy joech Schmidt de eare om oantlit ta oantlit mei him te stean doe't er de trekker luts.
  
  "Himmelfarb hat dokter Fritz krekt fermoarde," sei Werner sûnder him nei de offisier te kearen.
  
  "Ik wit it, Dieter," joech Schmidt ta. "Ik sei him. Witte jo wêrom't hy alles docht wat ik him sis?"
  
  "Romantyske oanhing?" Werner gniisde, en liet úteinlik syn falske bewûndering los.
  
  "Ha! Nee, romantyk is foar de sêftmoedigen fan geast. De iennichste ferovering wêryn ik ynteressearre bin is de dominânsje fan 'e sêftmoedige geast," sei Schmidt.
  
  "Himmelfarb is in fucking lefaard. Wy wisten dit allegear fan it begjin ôf. Hy sneupt op 'e ezels fan elkenien dy't him beskermje of helpe kin, om't hy gewoan in ûnfoldwaande en krûpende puppy is, "sei Werner, en beledige de korporaal mei oprjochte ferachting dy't er altyd ferstoppe út beleefdheid.
  
  "Dat is perfoarst wier, luitenant," stimde de kaptein yn. Syn waarme azem rekke de rêch fan Werner syn nekke doe't er ûngemaklik tichtby him bûgde. "Dêrom docht hy, yn tsjinstelling ta minsken lykas jo en de oare deade minsken dêr't jo meikoarten by komme, wat er docht," Babylon
  
  Werner syn fleis wie fol mei lilkens en haat, syn hiele wêzen wie fol mei teloarstelling en serieuze soarch foar syn Marlene. "En wat? Sjit al!" - sei er útdaagjend.
  
  Schmidt gniisde efter him. "Sit sitten, luitenant."
  
  Mei tsjinsin foldie Werner. Hy hie gjin kar, wat in frije tinker as hy fergriemde. Hy seach hoe't de arrogante offisier sitten, mei opsetsin mei syn ring flitse foar Werner syn eagen. "Himmelfarb, sa't jo sizze, folget myn oarders op, om't hy de moed net by steat is om op te kommen foar wêr't hy yn leaut. Hy docht lykwols it wurk dat ik him stjoer om te dwaan, en ik hoech him net te smeekjen, te kontrolearjen of syn leafsten dêrfoar te bedrigen. Wat jo oanbelanget, oan 'e oare kant, is jo scrotum te massyf foar jo eigen bestimming. Begryp my net ferkeard, ik bewûnderje in man dy't foar himsels tinkt, mar as jo jo lot ynsmite mei de opposysje - de fijân - wurde jo in ferrieder. Himmelfarb fertelde my alles, luitenant," joech Schmidt mei in djippe sucht ta.
  
  "Miskien bist te blyn om te sjen wat in ferrieder hy is," sei Werner.
  
  "In ferrieder nei rjochts is yn wêzen in held. Mar lit ús foarearst myn foarkarren oan 'e kant litte. Ik sil dy in kâns jaan om dysels te ferlossen, luitenant Werner. Troch in squadron fan jachtfleantugen te lieden, sille jo de eare hawwe om jo Tornado direkt yn 'e CIA-bestjoerskeamer yn Irak te fleanen om te soargjen dat se witte hoe't de wrâld fielt oer har bestean.
  
  "Dit is absurd!" Werner protestearre. "Se hâlde har oan har kant fan it wapenstilstân en stimden yn om hannelsûnderhannelingen oan te gean ...!"
  
  "Blah blah blah!" Schmidt lake en skodde de holle. "Wy kenne allegear politike aaien, myn freon. Dit is in trúk. Sels as dit net it gefal wie, wat foar wrâld soe it wêze, wylst Dútslân gewoan in oare bolle yn 'e pinne is?" Syn ring glinstere yn it ljocht fan de lampe op syn buro doe't er om 'e hoeke kaam. "Wy binne lieders, pioniers, machtich en grutsk, luitenant! WUO en CITE binne in stel teven dy't Dútslân wol emaskulearje! Se wolle ús mei oare slachtbisten yn in hok smite. Ik sis "gjin ferdomme manier!"
  
  "It is in fakbûn, hear," besocht Werner, mar hy makke allinnich de kaptein lilk.
  
  "Feriening? Och, o, betsjut "uny" de Uny fan Sosjalistyske Sovjetrepublyken yn dy fiere tiden? Hy gyng direkt foar Werner op syn buro sitten en liet de holle del nei it nivo fan de luitenant. "D'r is gjin romte foar groei yn in akwarium, myn freon. En Dútslân kin net bloeie yn in sjarmante lytse breidklub dêr't elkenien petearet en kado jout oer it teestel. Wekker wurde! Se beheine ús ta uniformiteit en snije ús ballen ôf, myn freon! Jo sille ús helpe om dizze gruwel ûngedien te meitsjen ... ûnderdrukking. "
  
  "Wat as ik wegerje?" frege Werner dom.
  
  "Himmelfarb sil de kâns hawwe om allinich te wêzen mei leave Marlene," glimke Schmidt. "Dêrby, ik haw al it poadium foar in goede kont spanking, sa't se sizze. It grutste part fan it wurk is al dien. Mei tank oan ien fan myn trouwe drones dy't har plicht dogge lykas besteld," rôp Schmidt tsjin Werner, "dy teef Sloane is foar altyd út it spul. Dit allinnich soe de wrâld opwarmje foar in showdown, huh?
  
  "Wat? Professor Sloan? Werner knikte.
  
  Schmidt befêstige it nijs troch de tip fan syn tomme oer syn eigen kiel te rinnen. Hy lake grutsk en gyng by syn buro sitten. "Dus, luitenant Werner, kinne wy - miskien Marlene - op dy rekkenje?
  
  
  Haadstik 25 - Nina's reis nei Babylon
  
  
  Doe't Nina wekker waard út har koartsige en pynlike sliep, fûn se harsels yn in hiel oar soart sikehûs. Har bêd, hoewol ferstelber op deselde wize as sikehûsbêden, wie gesellich en bedekt mei winterlinnen. It befette guon fan har favorite ûntwerpmotiven yn sûkelade, brún en taupe. De muorren waarden fersierd mei âlde Da Vinci-styl skilderijen, en yn it sikehûs keamer der wiene gjin oantinkens fan IVs, syringes, bassins of ien fan de oare fernederjende apparaten dy't Nina hate.
  
  Der siet in belknop dêr't se twongen om yn te drukken om't se te droech wie en it wetter neist it bêd net berikke koe. Miskien koe se, mar har hûd die sear as harsensfries en bliksem, en ûntmoedige har fan 'e taak. Krekt in momint nei't se oan de belle lutsen, gie in eksoatysk útsjende ferpleechster yn casual klean troch de doar.
  
  "Hallo, dokter Gould," groete se fleurich mei in stille stimme. "Hoe fielst dy?"
  
  "Ik fiel my min. Ik wol echt," sei Nina út. Se hie net iens yn de gaten dat se wer goed genôch sjen koe oant se yn ien slokje in heal heech glês fersterke wetter dronk. Nei't se har fol dronken hie, bûgde Nina werom op it sêfte, waarme bêd en seach om 'e keamer hinne, en stoppe úteinlik har blik op 'e glimkjende ferpleechster.
  
  "Ik sjoch hast wer hielendal goed," mompele Nina. Se hie glimke as se net sa ferlegen west hie. "Ehm, wêr bin ik? Jo prate - of sjoch - hielendal gjin Dútsk."
  
  De ferpleechster lake. "Nee, dokter Gould. Ik kom út Jamaika, mar wenje hjir yn Kirkwall as in fulltime fersoarger. Ik bin ynhierd om foar de kommende tiid foar jo te soargjen, mar d'r is in dokter dy't tige hurd wurket mei syn maten om jo te genêzen.
  
  "Sy kinne net. Sis har dat se it opjaan moatte, "sei Nina op in frustrearre toan. "Ik haw kanker. Se fertelden my yn Mannheim doe't it Heidelberg sikehûs myn resultaten stjoerde.
  
  "No, ik bin gjin dokter, dus ik kin jo neat fertelle dat jo net al witte. Mar wat ik jo kin fertelle is dat guon wittenskippers har ûntdekkingen net oankundigje of har medisinen patintearje út eangst foar boykot troch farmaseutyske bedriuwen. Dat is alles wat ik sil sizze oant jo prate mei dokter Kate," ried de ferpleechster.
  
  "Dr. Kate? Is dit syn sikehûs?" frege Nina.
  
  "Nee, mefrou. Dr Keith is in medyske wittenskipper dy't is ynhierd om him allinnich te rjochtsjen op jo sykte. En dit is in lytse klinyk oan 'e kust fan Kirkwall. It is eigendom fan Scorpio Majorus Holdings, basearre yn Edinburgh. Mar in pear witte hjirfan." hja glimke nei Nina. "Lit my no gewoan jo fitale tekens nimme en sjen oft wy jo noflik meitsje kinne, en dan ... wolle jo wat te iten hawwe? Of giet de wearze noch net fuort?
  
  "Nee," antwurde Nina fluch, mar doe útademde en glimke om de langverwachte ûntdekking. "Nee, ik fiel my op gjin inkelde manier siik. Eins bin ik honger." Nina glimke wreed, om de pine efter it diafragma en tusken de longen net te fergrutsjen. "Fertel my hoe't ik hjir kaam?"
  
  "Menear David Perdue hat jo hjir út Dútslân flein, sadat jo spesjalisearre behanneling kinne krije yn in feilige omjouwing," fertelde de ferpleechster Nina wylst se har eagen kontrolearre mei in zaklamp. Nina pakte licht de ferpleechster syn pols.
  
  "Wachtsje, is Purdue hjir?" frege se, wat benaud.
  
  "Nee, mefrou. Hy frege my om syn ekskús oan jo oer te bringen. Wierskynlik om't ik hjir net foar dy wie," sei de ferpleechster tsjin Nina. Ja, wierskynlik om't er yn it tsjuster myn ferdomme holle besocht hat, tocht Nina by harsels.
  
  "Mar hy soe mei Mr. Cleave yn Dútslân komme foar in soarte fan konsortiumgearkomste, dus ik bin bang dat jo no gewoan by ús bliuwe, jo lytse team fan medyske professionals," interjected de tinne donkere hûd ferpleechster . Nina waard fassinearre troch har prachtige teint en ferrassend unike aksint, healwei tusken in Londenske aristokraat en in Rasta ".Mr. Cleve sil blykber komme om jo te besykjen yn 'e kommende trije dagen, dus d'r is teminsten ien fertroud gesicht om nei út te sjen, krekt? "
  
  "Ja, dat is wis," knikte Nina, teminsten tefreden mei dit nijs.
  
  
  ***
  
  
  De oare deis fielde Nina definityf better, hoewol har eagen noch net de krêft fan in ûle krigen hiene. Der wiene praktysk gjin brânwûnen of pine op har hûd, en se sykhelle makliker. Se hie mar ien koarts de dei derfoar, mar it gie gau fuort neidat se krige in ljocht griene floeistof dat Dr Keith grapke se brûkten op de Hulk foardat hy waard ferneamd. Nina yngeand genoaten fan de humor en profesjonaliteit fan it team, dy't perfekt kombinearre positivity en medyske wittenskip te maksimalisearjen har wolwêzen.
  
  "Dus, is it wier wat se sizze oer steroïden?" Sam glimke út 'e doar.
  
  "Ja it is wier. Dit alles. Do hiest sjen moatten hoe't myn ballen yn rozijnen feroaren!" - makke se in grapke mei deselde ferwûndering op har gesicht, dy't Sam hertlik laitsje.
  
  Hy woe har net oanreitsje of sear dwaan, hy tute gewoan de boppekant fan har holle sêft, en rûkte de geur fan frisse shampoo yn har hier. "It is sa moai om dy te sjen, myn leafde," flústere er. "En dizze wangen glâns ek. No moatte wy mar wachtsje oant jo noas wiet wurdt en jo binne klear om te gean."
  
  Nina hie it dreech om te laitsjen, mar har glimke bleau. Sam naam har hân en seach om 'e keamer hinne. Der wie in grut boeket fan har favorite blommen bûn mei in grut smaragdgrien lint. Sam fûn dit heul geweldich.
  
  "Se fertelle my dat it gewoan diel is fan décor, elke wike blommen feroarje en sa," sei Nina, "mar ik wit dat se fan Purdue binne."
  
  Sam woe de boat tusken Nina en Perdue net skodzje, foaral wylst se noch de behanneling nedich hie dy't allinnich Perdue har jaan koe. Oan 'e oare kant wist er dat Perdue net behearskje koe wat er Nina besocht te dwaan yn dy pikswarte tunnels ûnder Tsjernobyl. "No, ik besocht jo wat moanneskyn te bringen, mar jo personiel hat it yn beslach nommen," hy skodholle. "Ferrekte dronken, de measten. Pas op foar de sexy ferpleechkundige. Se trillet as se drinkt."
  
  Nina giechelde tegearre mei Sam, mar gie oan dat hy oer har kanker heard hie en wanhopich besocht har op te fleurjen mei in oerdosis nutteleaze ûnsin. Om't se net meidwaan woe oan dizze pynlike omstannichheden, feroare se it ûnderwerp.
  
  "Wat bart der yn Dútslân?" - sy frege.
  
  "Grappich datst dat freegje moat, Nina," hy skreaude de kiel en helle syn blokfluit út syn bûse.
  
  "Oeh, audio porno?" hja makke in grapke.
  
  Sam fielde him skuldich oer syn motiven, mar hy sette in jammerdearlik gesicht op en ferklearre: "Wy hawwe eins help nedich mei in bytsje ynformaasje oer in nazi-selsmoard-eskader dat blykber wat brêgen ferniele ..."
  
  "Ja, 200 kg," interjected se foardat hy koe fierder. "Neffens geroften ferneatige se santjin brêgen om it oerstekken fan Sovjettroepen foar te kommen. Mar neffens myn boarnen is dit meast spekulaasje. Ik wit allinich oer KG 200, om't ik yn myn twadde jier fan 'e graduate skoalle in dissertaasje skreau oer de ynfloed fan psychologysk patriottisme op selsmoardmissys.
  
  "Wat is 200 KG echt?" - frege Sam.
  
  "Kampfgeschwader 200," sei se in bytsje wifkjend, en wiisde nei it fruitsop op 'e tafel efter Sam. Hy joech har it glês en se naem in pear lytse slokjes troch it strie. "Se krigen de opdracht om in bom te eksploitearjen ..." besocht se de namme te ûnthâlden, se seach nei it plafond, "... neamde, uh, ik tink ... Reichenberg, sa't ik my herinner. Mar letter waarden se bekend as Leonidas's squadron. Wêrom? Se binne allegear dea en fuort."
  
  "Ja, dat is wier, mar jo wite hoe't wy altyd lykje dingen te rinnen dy't dea en fuort moatte wêze," herinnerde er Nina. Dêr koe se gjin twifel tsjin hawwe. As der wat wie, wist se likegoed as Sam en Perdue dat de âlde wrâld en har tsjoenders libben en goed wiene yn 'e moderne oprjochting.
  
  "Asjebleaft, Sam, fertel my net dat wy te krijen hawwe mei in selsmoardploech fan 'e Twadde Wrâldoarloch dy't noch altyd har Focke-Wulfs oer Berlyn fleane," rôp se, ynhalearre en slút har eagen yn eangst.
  
  "Um, nee," begon hy har yn te foljen oer de gekke feiten fan 'e lêste dagen, "mar tink jo oan dy piloat dy't ûntsnapte út it sikehûs?"
  
  "Ja," antwurde se op in frjemde toan.
  
  "Witte jo hoe't hy der útseach doe't jo twa jo reis makken?" Sam frege sadat hy koe útfine krekt hoe fier werom te gean foardat hy begûn te foljen har yn alles dat wie geande.
  
  "Ik koe him net sjen. Doe't de plysjes him earst dokter Hilt neamden, tocht ik dat hy dat meunster wie, witst wol, dejinge dy't myn buorman stalke. Mar ik realisearre dat it gewoan in earme keardel wie dy't ferbaarnd rekke, wierskynlik ferklaaid as in deade dokter," ferklearre se oan Sam.
  
  Hy naam djip sykheljen en woe dat er in drag fan syn sigaret koe nimme foardat hy Nina fertelde dat se eins reizge mei in wearwolfmoardner dy't allinich har libben sparre hat om't se blyn wie as in flearmûs en net nei him wize koe.
  
  "Sei er wat oer in masker?" Sam woe it ûnderwerp foarsichtich omgean, yn 'e hope dat se op syn minst wist oer it masker fan Babel. Mar hy wie der hielendal wis fan dat LöVenhagen sa'n geheim net per ongelok diele soe.
  
  "Wat? Masker? Hoe is syn masker dat se op him sette om kontaminaasje fan weefsel te foarkommen? " sy frege.
  
  "Nee, leafde," antwurde Sam, ree om alles te ferjitten wêr't se yn belutsen wiene. "In âld relikwy. Babylonyske masker. Hat er dit sels neamd?"
  
  "Nee, hy neamde noait neat oer in oar masker oars dan it dat se op syn gesicht setten nei it oanbringen fan de antibiotika-salf," ferklearre Nina, mar har frons waard djipper. "Om Kristus wille! Sille jo my fertelle wêr't dit oer giet of net? Stopje mei fragen stelle en stopje mei it boartsjen mei dat ding dat jo yn 'e hannen hawwe, sadat ik hear dat wy wer yn 'e djippe stront sitte."
  
  "Ik hâld fan dy, Nina," sei Sam. Se moat genêzen west hawwe. Dit soarte fan geast hearde ta de sûne, sexy, lilke histoarikus dy't hy sa oanbidde. "Okee, lit my earst de nammen fertelle fan 'e minsken dy't dizze stimmen hawwe en wat har rol yn dit is."
  
  "Okee, gean," sei se, en seach konsintrearre. "Oh God, dit wurdt in brain buster, dus freegje gewoan as der wat is dat jo net begripe ..."
  
  "Sam!" - grommele hja.
  
  "Moai. Meitsje dy klear. Wolkom yn Babylon."
  
  
  Haadstik 26 - Gallery of Faces
  
  
  By min ljocht, mei deade motten yn 'e búk fan 'e dikke glêzen lampeskermen, begeliede luitenant Dieter Werner kaptein Schmidt nei wêr't er ferslach fan 'e barrens fan 'e kommende twa dagen hearde. De dei fan it ûndertekenjen fan it ferdrach, 31 oktober, kaam tichterby, en it plan fan Schmidt soe hast útkomme.
  
  Hy ynformearre syn squad fan in rendez-vous punt om ta te rieden op in oanfal dêr't hy wie de arsjitekt - in ûndergrûnske bunker ea brûkt troch SS-mannen yn it gebiet te ûnderbringen harren famyljes ûnder Alliearde bombardeminten. Hy soe syn útkarde kommandant in waarm plak sjen litte wêrfan hy in oanfal fasilitearje koe.
  
  Werner hat gjin wurd heard fan syn leafste Marlene sûnt har hysteryske oprop, dy't de fraksjes en har dielnimmers iepenbiere. Syn mobyltsje waard yn beslach naam om foar te kommen dat er gjinien warskôge, en hy waard de klok rûn ûnder strang tafersjoch fan Schmidt.
  
  "It is net fier," sei Schmidt him ûngeduldich doe't se foar de hûndertste kear yn in lytse gong draaiden dy't itselde like as alle oaren. Dochs besocht Werner ûnderskate eigenskippen te finen wêr't hy koe. Uteinlik kamen se by in feilige doar mei in befeiligingssysteem mei in numerike toetseboerd. De fingers fan Schmidt wiene te fluch foar Werner om de koade te ûnthâlden. In pear mominten letter gyng de dikke stielen doar iepen en gie iepen mei in oerdwaenjend lûd.
  
  "Kom binnen, luitenant," noege Schmidt út.
  
  Doe't de doar efter har tichtgie, die Schmidt it fel wite boppeljocht oan mei in hefboom tsjin 'e muorre. De ljochten flitsen fluch ferskate kearen foardat se bliuwe en de binnenkant fan 'e bunker ferljochte. Werner wie fernuvere.
  
  Kommunikaasjeapparaten wiene yn 'e hoeken fan' e keamer. Reade en griene digitale sifers flitsen monoton op panielen dy't tusken twa platte kompjûterskermen lizze mei ien toetseboerd dertusken. Op it rjochter skerm seach Werner in topografysk byld fan 'e stakingsône, it CIA-haadkertier yn Mosul, Irak. Links fan dit skerm wie in identike satellytmonitor.
  
  Mar it wiene de oaren yn 'e keamer dy't Werner fertelden dat Schmidt deadlik serieus wie.
  
  "Ik wist dat jo wisten oer it Babyloanyske masker en it meitsjen dêrfan noch foardat jo kamen om my te melden, dus dit besparret my de tiid dy't it soe nimme om alle "magyske krêften" te ferklearjen en te beskriuwen dat it hat," - skreaude Schmidt . "Mei tank oan guon foarútgong yn sellulêre wittenskip, ik wit dat it masker net echt magysk is, mar ik bin net ynteressearre yn hoe't it wurket, allinich wat it docht."
  
  "Wêr is sy?" - frege Werner, as hy optein wie troch it relikwy. "Ik haw dit noait sjoen? Sil ik it drage?
  
  "Nee, myn freon," glimke Schmidt. "Ik sil dwaan".
  
  "As wa? Tegearre mei Prof. Sloan is dea, d'r sil gjin reden wêze foar jo om de foarm oan te nimmen fan ien dy't ferbûn is mei it ferdrach.
  
  "It is net ien fan jo saak wa't ik skilderje," antwurde Schmidt.
  
  "Mar jo witte wat der barre sil," sei Werner, yn 'e hope Schmidt te ûntmoedigjen, sadat hy it masker sels koe krije en it oan Marduk jaan koe. Mar Schmidt hie oare plannen.
  
  "Ik leau, mar d'r is wat dat it masker kin fuortsmite sûnder ynsidint. It hjit Skin. Spitigernôch hat Neumand gjin muoite om dizze tige wichtige accessoire op te heljen doe't hy it masker stiel, idioat! Dat, ik stjoerde Himmelfarb om it loftrom te skeinen en te lânjen op in geheime startbaan alve klikken benoarden Ninevé. Hy moat de hûd binnen de kommende twa dagen krije, sadat ik it masker fuortsmite kin foardat ..." hy skodholle, "it ûnûntkomber.
  
  "Wat as hy mislearret?" - frege Werner, fernuvere oer it risiko dat Schmidt naam.
  
  "Hy sil dy net yn 'e steek litte. Hy hat de koördinaten fan it plak en ...
  
  "Ekskús my, kapitein, mar is it oait yn dy opkommen dat Himmelfarb tsjin dy keare kin? Hy wit de wearde fan it Babyloanyske masker. Binne jo net bang dat hy jo hjirfoar deadzje sil?" - frege Werner.
  
  Schmidt die it ljocht oan tsjinoer de kant fan de keamer dêr't se stiene. Yn syn útstrieling waard Werner begroete troch in muorre fol identike maskers. Nei't de bunker omfoarme waard yn wat fergelykber mei in katakombe, hong maskers foarme as skedels oan 'e muorre.
  
  "Himmelfarb hat gjin idee hokker echt is, mar ik wol. Hy wit dat hy it masker net oanspraak meitsje kin, útsein as hy syn kâns nimt wylst hy myn gesicht skine om it te ferwiderjen, en om te soargjen dat se slagget, sil ik in gewear tsjin 'e holle fan syn soan hâlde oant Berlyn. Schmidt gnyske, en bewûndere de bylden oan 'e muorre.
  
  "Jo hawwe dit alles dien om elkenien te betize dy't soe besykje jo masker te stellen? Briljant!" Werner sei oprjocht. De earmen oer it boarst krúsend rûn er stadich by de muorre lâns, en besocht in diskrepânsje tusken har te finen, mar it wie hast ûnmooglik.
  
  "Och, ik haw se net makke, Dieter." Schmidt ferliet syn narcissisme foar it momint. "Dit wiene besykjen ta replika's makke troch wittenskippers en ûntwerpers fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne soms yn 1943. It Babyloanyske masker waard oanskaft troch Renatus fan 'e Oarder doe't hy waard ynset nei it Midden-Easten op kampanje.
  
  "Renatus?" - frege Werner, dy't net bekend wie mei it rangsysteem fan 'e geheime organisaasje, lykas in pear minsken.
  
  "Leader," sei Schmidt. "Yn alle gefallen, nei't er ûntdutsen wie wêr't it ta koe, bestelde Himmler fuortendaliks in tsiental ferlykbere maskers op in ferlykbere manier te meitsjen en eksperimintearre mei se yn Leonidas's ienheid fan KG 200. Se soene twa spesifike ienheden fan it Reade Leger oanfalle en ynfiltrearje harren rigen, ferriede harsels foar de Sovjet-soldaten.
  
  "Binne dit deselde maskers?" Werner wie fernuvere.
  
  Schmidt knikte. "Ja, se binne alle tolve. Mar it die bliken in mislearring. De wittenskippers dy't it Babyloanyske masker reprodusearren, hawwe ferkeard berekkene of, no, ik wit de details net, "skuorde hy. "Ynstee dêrfan waarden de piloaten psychopaat, selsmoard en botsten mei har auto's yn 'e kampen fan ferskate Sovjet-ienheden ynstee fan de missy te foltôgjen. Himmler en Hitler makken der neat fan om't it in mislearre operaasje wie. Dat, Leonidas' squadron gie de skiednis yn as it ienige nazi kamikaze squadron yn 'e skiednis.
  
  Werner naam it allegear yn en besocht in manier te formulearjen om itselde lot te foarkommen, wylst hy Schmidt ferrifele om syn hoede foar in momint te litten. Mar earlik sein wiene der noch twa dagen foardat it plan útfierd wurde soe, en it soe no hast ûnmooglik wêze om in ramp te foarkommen. Hy koe in Palestynske piloat út 'e fleanende kearn fan 'e loftmacht. As er kontakt mei har koe, koe se foarkomme dat Himmelfarb it Iraakske loftrom ferliet. Dit soe him kinne konsintrearje op it sabotearjen fan Schmidt op de ûndertekeningsdei.
  
  De radio's begûnen te knetterjen, en op 'e topografyske kaart ferskynde in grut read plak.
  
  "Och! Hjir binne wy!" - rôp Schmidt bliid.
  
  "WSO?" - frege Werner nijsgjirrich. Schmidt klopte him op 'e rêch en brocht him nei de skermen.
  
  "Wy, myn freon. Operaasje "Lion 2". Sjogge jo dit plak? Dit is satellytmonitoring fan 'e CIA-kantoaren yn Bagdad. Befêstiging foar dyjingen wêrop ik wachtsje sil oanjaan dat it blokkearjen foar respektivelik Den Haach en Berlyn is. Sadree't wy alle trije yn plak hawwe, sil jo ienheid nei Bagdad fleane, wylst de oare twa ienheden fan jo squadron tagelyk de oare twa stêden oanfalle.
  
  "Oh myn God," mompele Werner, en seach nei de pulsearjende reade knop. "Wêrom dizze trije stêden? Ik krij Den Haach - dêr moat de top plakfine. En Bagdad sprekt foar himsels, mar wêrom Berlyn? Tariede jo de twa lannen op ûnderlinge tsjinoanfallen?"
  
  "Dêrom haw ik dy keazen as kommandant, luitenant. Jo binne in strateech fan natuere," sei Schmidt triomfantlik.
  
  De kommandant syn muorre-fêstmakke intercom sprekker klikte, en in skerp, agonizing lûd fan feedback echo troch de fersegele bunker. Beide manlju sloegen ynstinktyf de earen, krimpden oant it lûd ferdwûn.
  
  "Kaptein Schmidt, dit is de Kilo-basiswacht. Der is hjir in frou dy't jo sjen wol, tegearre mei har assistint. De dokuminten jouwe oan dat se Miriam Inkley is, de Britske juridyske fertsjintwurdiger fan 'e Wrâldbank yn Dútslân, sei de stim fan' e wacht by de poarte.
  
  "No? Sûnder in ôfspraak? Schmidt raasde. "Sis har dat se ferdwale moatte. Ik ha it drok!"
  
  "Och, dat soe ik net dwaan, hear," argumentearre Werner oertsjûgjend genôch foar Schmidt om te leauwen dat hy dea serieus wie. Mei in lege stimme sei er tsjin de kaptein: "Ik hearde dat se foar luitenant-generaal Meyer wurket. It giet nei alle gedachten oer de moarden begien troch LöVenhagen en de parse dy't besykje ús min te meitsjen."
  
  "God wit, ik haw gjin tiid foar dit!" - hy antwurde. "Bring se nei myn kantoar!"
  
  "Sil ik jo meidwaan, hear? Of wolle jo dat ik ûnsichtber wurd?" - frege Werner ferlegen.
  
  "Nee, fansels moatte jo mei my komme," sei Schmidt. Hy hie argewaasje om ûnderbrutsen te wurden, mar Werner herinnerde him de namme fan 'e frou dy't har holpen hie om ôflieding te meitsjen doe't se de plysje kwyt moasten. Dan moatte Sam Cleave en Marduk hjir wêze. Ik moat Marlene fine, mar hoe? Wylst Werner mei syn kommandant nei it buro tôge, sloech er syn harsens, en besocht út te finen wêr't er Marlene hâlde koe en hoe't er ûngemurken by Schmidt wei koe.
  
  "Hast op, luitenant," bestelde Schmidt. Alle tekens fan syn eardere grutskens en blide ferwachting wiene no fuort, en hy wie werom yn folsleine tiranmodus. "Wy hawwe gjin tiid om te fergrieme." Werner frege him ôf oft er de kaptein mar oermasterje moast en de keamer ynfalle. It soe no sa maklik wêze. Se wiene tusken de bunker en de basis, ûndergrûns, dêr't gjinien de rop fan 'e kaptein om help hearde . Oan 'e oare kant, doe't se by de basis oankamen, wist hy dat de freon fan Sam Cleave boppe wie en dat Marduk wierskynlik al wist dat Werner yn problemen siet.
  
  As hy lykwols de lieder ferslacht, kinne se allegear bleatsteld wurde. It wie in dreech beslút. Yn it ferline hie Werner him faaks ûnbeslissend fûn om't der te min mooglikheden wiene, mar dizze kear wiene der tefolle, elk liedt ta like drege resultaten. Net witten hokker diel it echte Babyloanyske masker wie, wie ek in echt probleem, en de tiid rûn út - foar de hiele wrâld.
  
  Al te fluch, foardat Werner beslisse koe tusken de foar- en neidielen fan de sitewaasje, berikten de twa de treppen fan in tin kantoargebou. Werner rûn de trep neist Schmidt op, mei willekeurige piloaten of administraasjemeiwurkers dy't groeten of groeten.It soe dom wêze om no in steatsgreep út te fieren. Bied dyn tiid. Sjoch hokker kânsen har earst foardogge, sei Werner tsjin himsels. Mar Marlene! Hoe sille wy har fine?Syn emoasjes fochten mei syn redenearring doe't hy in pokergesicht foar Schmidt hold.
  
  "Spylje gewoan mei alles wat ik sis, Werner," sei Schmidt troch knarste tosken doe't se nei it kantoar kamen, wêr't Werner de froulike ferslachjouwer en Marduk yn har maskers seach wachtsjen. Foar in split sekonde fielde er him wer frij, as wie der hope om te skriemen en syn hoeder te ûnderwurpen, mar Werner wist dat er wachtsje moast.
  
  De útwikseling fan eachopslach tusken Marduk, Margaret en Werner wie in flugge, ferburgen bekentenis fuort fan 'e skerpe gefoelens fan kaptein Schmidt. Margaret stelde harsels en Marduk foar as twa loftfeartjuristen mei wiidweidige ûnderfining yn politike wittenskip.
  
  "Sit asjebleaft," stelde Schmidt foar, diende as beleefd. Hy besocht net te stoarjen nei de frjemde âlde man dy't de strange, ekstroverte frou begeliede.
  
  "Tankewol," sei Margaret. "Wy woene eins prate mei de echte Luftwaffe-kommandant, mar jo bewakers seine dat luitenant-generaal Meyer út it lân wie."
  
  Se levere dizze beledigjende senuwslach mei elegânsje en mei de opsetlike bedoeling de kaptein in bytsje te pisjen. Werner stie stoïsynsk oan 'e kant fan 'e tafel en besocht net te laitsjen.
  
  
  Haadstik 27 - Susa of Oarloch
  
  
  Nina har eagen sletten op Sam's doe't se harke nei it lêste diel fan 'e opname. Op in stuit wie er benaud dat se stoppe wie mei sykheljen doe't se harke, fronste, konsintrearre, gaspte en de holle nei de kant rûn troch de hiele soundtrack. Doe't it oer wie, bleau se mar nei him sjen. Op 'e eftergrûn spile in nijskanaal op Nina's tv, mar gjin lûd.
  
  "Blinder!" - rôp se ynienen. Har hannen wiene bedutsen mei naalden en buizen fan de deiproseduere, oars hie se se fernuvere yn har hier begroeven. "Sille jo my fertelle dat de man dy't ik tocht dat Jack de Ripper wie, eins Gandalf de Grey wie, en dat myn maat dy't yn deselde keamer mei my sliepte en kilometers mei my rûn, in kâldbloedige moardner wie?"
  
  "Ja".
  
  "Wêrom hat er my dan ek net fermoarde?" Nina tocht lûdop.
  
  "Jo blinens hat jo libben rêden," fertelde Sam har. "It feit dat jo de iennichste wiene dy't net sjen koe dat syn gesicht fan in oar hearde, moat jo rêdende genede west hawwe. Jo wiene gjin bedriging foar him."
  
  "Ik hie noait tocht dat ik bliid wêze soe dat ik blyn wêze soe. Jezus! Kinne jo jo yntinke wat my oerkomme koe? Dus wêr binne se no allegear?"
  
  Sam skoarde de kiel, in eigenskip dat Nina no leard hie, betsjutte dat hy ûngemaklik wie mei eat dat hy besocht te ferwurdzjen, eat dat oars gek klinke soe.
  
  "Oh myn god," rôp se wer.
  
  "Harkje, dit is allegear gefaarlik. Perdue is drok dwaande om teams fan hackers yn elke grutte stêd te sammeljen om te bemuoien mei satellytútstjoerings en radiosinjalen. Hy wol foarkomme dat it nijs oer de dea fan Sloan te fluch ferspriedt, "ferklearre Sam, net folle hope foar Perdue's plan om de media fan 'e wrâld te stopjen. Hy hope lykwols dat dit flink hindere wurde soe, alteast troch it grutte netwurk fan cyberspionnen en technici dat Perdue by de hân hie. "Margaret, de stim fan 'e froulju dy't jo hearden, is no noch yn Dútslân. Werner soe Marduk ynformearje doe't hy it masker sûnder Schmidt's witten wist werom te jaan oan Schmidt, mar tsjin de opjûne datum waard neat fan him heard.
  
  "Dus hy is dea," Nina skodholle.
  
  "Net nedich. It betsjut gewoan dat hy net slagge om it masker te krijen, "sei Sam. "Ik wit net oft Kohl him kin helpe om it te krijen, mar ik tink dat hy der in bytsje útsjocht. Mar om't Marduk neat fan Werner heard hie, gie hy mei Margaret nei Base Büchel om te sjen wat der barde."
  
  "Fertel Perdue om syn wurk op 'e útstjoersystemen te rapperjen," fertelde Nina Sam.
  
  "Ik bin der wis fan dat se sa rap as se kinne bewege."
  
  "Net fluch genôch," protestearre se, en knikte mei de holle nei de tv. Sam draaide om te finen dat it earste grutte netwurk it rapport krige dat Perdue's minsken besochten te stopjen.
  
  "Oh myn God!" - rôp Sam.
  
  "Dit sil net wurkje, Sam," joech Nina ta. "Gjin nijsagint soe it skele as se in oare wrâldoarloch begûnen troch it nijs oer de dea fan professor Sloane te fersprieden. Jo witte hoe't se binne! Soarchleaze, gierige minsken. Typysk. Se soene leaver besykje om kredyt te nimmen foar roddels dan nei te tinken oer de gefolgen."
  
  "Ik winskje dat guon fan 'e grutte kranten en posters op sosjale media dit in hoax neame," sei Sam teloarsteld. "It soe 'sei hy, sei se' lang genôch wêze om echte oproppen foar oarloch te foarkommen.
  
  It byld op 'e tv ferdwûn ynienen en ferskate muzykfideo's fan 'e jierren '80 ferskynden. Sam en Nina fregen har ôf oft dit it wurk wie fan hackers, dy't yn 'e tuskentiid wat se yn 'e hannen krije koenen brûkten om mear rapporten te fertrage.
  
  "Sam," sei se daliks op in sêftere, oprjochter toan. "Dat ding dat Marduk jo fertelde oer it hûdding dat it masker kin ôfnimme - hat hy dat?"
  
  Hy hie gjin antwurd. Yn dy tiid kaam it noait yn him op om Marduk hjir mear oer te freegjen.
  
  "Ik ha gjin idee," antwurde Sam. "Mar ik kin it net riskearje om him op it stuit op Margaret's tillefoan te skiljen. Wa wit wêr't se binne efter fijân linen, do witst? It soe in gekke beweging wêze dy't alles kostje kin."
  
  "Wit ik. Ik freegje my gewoan ôf," sei se.
  
  "Wêrom?" - hy moast freegje.
  
  "No, jo seine dat Margaret it idee hie dat immen it masker brûkte om it uterlik fan professor Sloan oan te nimmen, sels gewoan om in fredesferdrach te tekenjen, toch?" Nina fertelde my.
  
  "Ja, sy die," hy befêstige.
  
  Nina suchte swier, tocht oer wat se tsjinje soe. Uteinlik soe it in grutter goed tsjinje dan allinich har wolwêzen.
  
  "Kin Margaret ús ferbine mei it kantoar fan Sloane?" Nina frege as soe se pizza bestelle.
  
  "Purdue kin. Wêrom?"
  
  "Litte wy in gearkomste regelje. Oermorgen is it Halloween, Sam. Ien fan 'e grutste dagen yn' e resinte skiednis, en wy kinne net tastean dat it wurdt stymied. As menear Marduk it masker oan ús kin leverje," ferklearre se, mar Sam begon de holle krêftich te skodzjen.
  
  "Yn gjin gefal! D'r is gjin manier dat ik dy dit dwaan lit, Nina," protestearre er fûl.
  
  "Lit my ôfmeitsje!" - raasde se sa lûd as har ferwûne lichem ferneare koe. "Ik sil it dwaan, Sam! Dit is myn beslút en myn lichem is myn bestimming! "
  
  "Werklik?" raasde hy. "Hoe sit it mei de minsken dy't jo efterlitte as it ús net slagget om it masker ôf te krijen foardat se jo fan ús nimt?"
  
  "Wat as ik it net doch, Sam? Dûpt de hiele wrâld yn 'e tredde wrâldoarloch? Ien man syn libben... of wurde de bern fan 'e wrâld wer loftoanfallen? Heiten en bruorren binne werom op 'e frontlinen, en God wit wat se noch mear technology sille brûke foar dizze kear!" Nina har longen wurke oerwurk om de wurden út te drukken.
  
  Sam skodde gewoan syn holle. Hy woe net tajaan dat it it bêste wie dat er dwaan koe. As it in oare frou wie, mar Nina net.
  
  "Kom op, Cleve, jo witte dat dit de iennichste útwei is," sei se doe't de ferpleechster nei binnen rûn.
  
  "Dokter Gould, jo kinne net sa spannend wêze. Gean asjebleaft fuort, hear Cleave," easke se. Nina woe it medyske personiel net grof wêze, mar d'r wie gjin manier dat se dit probleem ûnoplost litte koe.
  
  "Hannah, lit ús dizze diskusje asjebleaft einigje," smeekte Nina.
  
  "Jo kinne amper sykhelje, dokter Gould. Jo meie net sa op jo senuwen komme en jo hertslach troch it dak gean litte," berispte Hannah.
  
  "Ik begryp it," antwurde Nina fluch, har toan freonlik hâlden. "mar jou Sam en ik asjebleaft noch in pear minuten."
  
  "Wat is der mis mei de tv?" frege Hannah, ferbjustere troch de konstante ûnderbrekkings yn 'e útstjoering en ferfoarme bylden. "Ik sil de reparaasjes litte nei ús antenne sjen." Dêrmei ferliet se de keamer, seach noch in lêste blik nei Nina om yndruk te meitsjen op wat se sei. Nina knikte as antwurd.
  
  "Goed gelok mei it reparearjen fan de antenne," glimke Sam.
  
  "Wêr is Purdue?" frege Nina.
  
  "Ik sei 't jo. Hy is drok dwaande om satelliten te ferbinen dy't troch syn paraplubedriuwen wurde eksploitearre mei de tagong op ôfstân fan syn geheime meilangers.
  
  "Ik bedoel, wêr is hy? Is hy yn Edinburgh? Is hy yn Dútslân?
  
  "Wêrom?" - frege Sam.
  
  "Antwurd my!" - frege se fronsend.
  
  "Jo woene him net yn 'e buert fan jo hawwe, dus no bliuwt er fuort." No is it útkommen. Hy sei dit wylst ongelooflijk ferdigenjen Purdue tsjin Nina. "Hy hat serieus berou foar wat der barde yn Tsjernobyl en jo behannele him as stront yn Mannheim. Wat hiesto ferwachte?
  
  "Wachtsje, wat?" - blafte se nei Sam. "Hy besocht my te deadzjen! Begripe jo it nivo fan wantrouwen dat dit kweekt?"
  
  "Ja, ik leau! Ik leau. En hâld dyn stim del foardat suster Betty der wer yn komt. Ik wit hoe't it is om yn wanhoop te sakjen as myn libben bedrige wurdt troch dyjingen dy't ik fertroude. Jo kinne net leauwe dat hy jo oait mei opsetsin sear dwaan woe, Nina. Om Kristus wille, hy hâldt fan dy!"
  
  Hy bleau stean, mar it wie te let. Nina waard ûntwapene, nettsjinsteande de kosten, mar Sam hie al spyt fan syn wurden. It lêste dêr't er har oan herinnerje moast, wie Perdue's ûnmeilydsume stribjen nei har leafde. Yn syn eigen miening wie Sam al op in protte manieren minder as Perdue. Perdue wie in sjeny mei in sjarme om te passen, selsstannich ryk wurden, erfde eigenskippen, lângoeden en technologysk avansearre patinten. Hy hie in briljante reputaasje as ûntdekkingsreizger, filantroop en útfiner.
  
  Alle Sam hie wie in Pulitzer Priis en in pear oare prizen en accolades. Njonken trije boeken en in lyts bedrach jild fan Purdue's skatjacht, hie Sam in penthouse-appartemint en in kat.
  
  "Antwurdzje myn fraach," sei se gewoan, en seach de stek yn Sam syn eagen by de mooglikheid om har te ferliezen. "Ik beloof my fatsoenlik te gedragen as Perdue my helpt om kontakt te meitsjen mei WUO-haadkantoar."
  
  "Wy witte net iens oft Marduk in masker hat," grypte Sam nei strie om Nina's foarútgong te stopjen.
  
  "Dit is geweldich. Wylst wy it net wis witte, kinne wy ek regelje foar myn WUO-fertsjintwurdiging by de ûndertekening, sadat Prof. De minsken fan Sloan kinne logistyk en feiligens dêrop regelje. "Ommers," suchte se, "as in petite brunette mei of sûnder Sloane's gesicht ferskynt, soe it makliker wêze om de rapporten in hoax te neamen, toch?"
  
  "Purdue is yn Reichtisusis as wy prate," joech Sam ta. "Ik sil kontakt mei him meitsje en him fertelle oer jo foarstel."
  
  "Tankewol," antwurde se sêft doe't it tv-skerm automatysk fan kanaal nei kanaal skeakele, wylst se koart op 'e testtoanen stoppe. It stoppe ynienen op it globale nijsstasjon, dat noch net ferlern hie. Nina har eagen sieten oan it skerm lijm. Se negearre Sam syn nuvere stilte foar no.
  
  "Sam, sjoch!" - rôp se en helle de hân mei muoite om nei de tv te wizen. Sam draaide him om. De ferslachjouwer ferskynde mei har mikrofoan yn it CIA-kantoar yn Den Haach efter har.
  
  "Set it folume omheech!" Sam rôp doe't er de ôfstânsbetsjinning pakte en in boskje ferkearde knoppen yndrukte foardat hy it folume omheech draaide yn 'e foarm fan groeiende griene balken op it hege definysje-skerm. Tsjin de tiid dat se hearden wat se sei, hie se noch mar trije sinnen yn har taspraak sprutsen.
  
  "...hjir yn Den Haach nei oanlieding fan berjochten fan de sabeare moard op professor Martha Sloane juster yn har fekânsjeferbliuw yn Cardiff. De media koene dizze rapporten net befêstigje, om't de fertsjintwurdiger fan 'e professor net beskikber wie foar kommentaar.
  
  "No, se binne teminsten noch net wis fan 'e feiten," merkte Nina op. Ferfolch fan it ferslach fan 'e studio, wêr't de nijsoanker mear ynformaasje tafoege oer in oare ûntwikkeling.
  
  Lykwols, yn it ljocht fan de kommende fredesferdrach top tusken de Meso-Arabyske steaten en de Wrâldbank, kundige it kantoar fan Meso-Araabje syn lieder, Sultan Yunus ibn Mekkan, in feroaring yn plan.
  
  "Ja, no begjint it. Ferdomme oarloch," grommele Sam, siet en harke yn ôfwachting.
  
  "It Meso-Arabyske Hûs fan Offurdigen feroare de oerienkomst om te tekenjen yn 'e stêd Susa, Meso-Araabje, nei bedrigingen foar it libben fan' e Sultan troch de feriening."
  
  Nina sykhelle djip. "Dus no is it Susa of oarloch. No tinke jo noch dat it dragen fan it masker fan Babel net beslissend is foar de takomst fan 'e wrâld as gehiel?"
  
  
  Haadstik 28 - Marduk's ferried
  
  
  Werner wist dat er it buro net ferlitte mocht wylst Schmidt mei besikers praat, mar hy moast útsykje wêr't Marlene fêsthâlden waard. As er kontakt opnimme koe mei Sam, koe de sjoernalist syn kontakten brûke om de oprop dy't se dien hat nei Werner syn mobyltsje op te spoaren. Hy wie foaral ûnder de yndruk fan it juridyske jargon dat de Britske sjoernalist behendich út 'e mûle streamde, wylst se Schmidt ferrifele om in advokaat te wêzen fan it WUO-haadkantoar
  
  Ynienen ûnderbriek Marduk it petear. "Myn ekskús, kaptein Schmidt, mar mei ik asjebleaft jo manljuskeamer brûke? Wy hienen sa'n haast om by jo basis te kommen troch al dizze rap ûntwikkeljende eveneminten dat ik beken dat ik myn blaas ferwaarloaze.
  
  Schmidt wie te behelpsum. Hy woe himsels net min meitsje foar de VO, om't se op it stuit syn basis en syn superieuren kontrolearren. Oant hy makke syn fûle oername fan harren macht, hy moast harkje nei en tútsje kont safolle as nedich te hâlden ferskining.
  
  "Wis! Fansels," antwurde Schmidt. "Luitenant Werner, kinne jo ús gast asjebleaft nei de manljuskeamer begeliede? En ferjit net te freegjen... Marlene... oer tagong ta Blok B, goed?
  
  "Ja, hear," antwurde Werner. "Kom asjebleaft mei my, hear."
  
  "Tankewol, luitenant. Jo witte, as jo myn leeftyd berikke, wurde konstante besites oan it húske ferplichte en langer. Soarch foar dyn jeugd."
  
  Schmidt en Margaret gniffelen om Marduk's opmerking doe't Werner yn 'e fuotstappen fan Marduk folge. Hy naam notysje fan Schmidt syn subtile, kodearre warskôging dat Marlene syn libben op it spul soe wêze as Werner alles besocht bûten syn sicht. Se ferlieten it kantoar yn in stadich tempo om de klam te beklamjen om mear tiid te keapjen. Doe't se ienris bûten earsjit wiene, luts Werner Marduk oan 'e kant.
  
  "Menear Marduk, asjebleaft, jo moatte my helpe," flústere er.
  
  "Dêrom bin ik hjir. Jo mislearjen om kontakt mei my op te nimmen en dizze net al te effektyf ferburgen warskôging fan jo superieur joegen it fuort," antwurde Marduk. Werner stoarre de âldman mei bewûndering oan. It wie ongelooflijk hoe ynsjochsinnich Marduk wie, foaral foar in man fan syn leeftyd.
  
  "Myn God, ik hâld fan ynsjochsinnige minsken," sei Werner úteinlik.
  
  "Ik ek, soan. Ik ek. En op dy noat, hawwe jo teminsten útfûn wêr't hy it masker fan Babel hâldt? " - hy frege. Werner knikte.
  
  "Mar earst moatte wy ús ôfwêzigens soargje," sei Marduk. "Wêr is dyn sikehûs?"
  
  Werner hie gjin idee wêr't de âld man oan dien hie, mar no hie er leard syn fragen foar himsels te hâlden en de eveneminten te sjen. "Hjir".
  
  Tsien minuten letter stiene de twa manlju foar it digitale toetseboerd fan 'e sel dêr't Schmidt syn ferdraaide nazi-dreamen en memorabilia bewarre. Marduk seach nei de doar en it toetseboerd. By neier ynsjen realisearre er dat it binnen komme soe dreger wêze as er oarspronklik tocht hie.
  
  "It hat in reservekopy-sirkwy dat it warskôget as immen mei de elektroanika manipulearret," fertelde Marduk de luitenant. "Jo moatte gean en him ôfliede."
  
  "Wat? Ik kin it net dwaan!" Werner flústere en rôp tagelyk.
  
  Marduk ferrifele him mei syn ûnophâldende rêst. "Wêrom net?"
  
  Werner sei neat. Hy koe Schmidt hiel maklik ôfliede, benammen yn it bywêzen fan in dame. Schmidt soe yn har selskip amper in opskuor oer har meitsje. Werner moast tajaan dat dit de ienige manier wie om it masker te krijen.
  
  "Hoe witte jo hokker masker it is?" úteinlik frege er Marduk.
  
  De âld man die net iens de muoite om te antwurdzjen. It wie sa fanselssprekkend dat er, as de wachter fan it masker, it oeral herkend hawwe soe. Hy moast allinnich de holle omdraaie en nei de jonge luitenant sjen. "Tsok-tsok-tsok."
  
  "Okee, goed," joech Werner ta dat it in domme fraach wie. "Kin ik jo tillefoan brûke? Ik moat Sam Cleave freegje om myn nûmer te folgjen.
  
  "OER! Ferjou my, soan. Ik haw net ien. As jo boppe komme, brûk dan Margaret's tillefoan om kontakt te meitsjen mei Sam. Dan meitsje in echte need. Sis "fjoer".
  
  "Wis. Fjoer. Jo ding," merkte Werner op.
  
  Negearje de opmerking fan 'e jonge man, ferklearre Marduk de rest fan it plan. "Sa gau as ik it alarm hear, ûntskoattelje ik it toetseboerd. Jo kaptein sil gjin oare kar hawwe as it gebou te evakuearjen. Hy sil gjin tiid hawwe om hjir del te kommen. Ik sil dy en Margaret bûten de basis moetsje, dus soargje derfoar dat jo altyd tichtby har bliuwe. "
  
  "Ik haw it," sei Werner. "Hat Margaret it nûmer fan Sam?"
  
  "Se binne, sa't se sizze, 'twillingen fan trauchle' of sa," Marduk fronste, "mar hoe dan ek, ja, se hat syn nûmer. Gean no en doch dyn ding. Ik sil wachtsje op it sinjaal fan gaos. " Der siet in hint fan humor yn syn toan, mar Werner syn gesicht wie fol mei uterste konsintraasje op wat er dwaande wie.
  
  Hoewol't Marduk en Werner harsels in alibi yn 'e sikehûs foarsjoen hiene om't se sa lang fuort wiene, frege de ûntdekking fan 'e reservekopykring in nij plan. Werner brûkte it lykwols om in plausibel ferhaal te meitsjen foar it gefal dat hy op it kantoar kaam om te finen dat Schmidt de feiligens al warskôge hie.
  
  Yn tsjinoerstelde rjochting fan 'e hoeke dêr't de yngong nei de sikehûs fan 'e basis markearre wie, glied Werner de administraasje-argyfkeamer yn. Súksesfolle sabotaazje wie net allinnich nedich om Marlene te rêden, mar ek om de wrâld praktysk te rêden fan in nije oarloch.
  
  
  ***
  
  
  Yn 'e lytse gong krekt bûten de bunker wachte Marduk oant it alarm ôfgie. Benaud wie er oanstriid om te besykjen mei it toetseboerd, mar liet him der fan ôf om Werner syn foartiid fangen te foarkommen. Marduk hat nea tocht dat de stellerij fan it masker fan Babel sa'n iepen fijânskip oproppe soe. Meastentiids wie hy by steat om fluch en temûk elimineren de dieven fan it masker, werom nei Mosul mei it relikwy sûnder folle hinder.
  
  No't it politike toaniel sa kwetsber wie en it motyf efter de lêste stellerij wrâldbehearsking wie, leaude Marduk dat de situaasje ûnûntkomber út 'e kontrôle soe spiraalje. Nea earder hoegde er yn de huzen fan oaren yn te brekken, minsken te ferrifeljen of sels syn gesicht sjen te litten! No fielde er him as in oerheidsagint - mei in team, net minder. Hy moast tajaan dat er foar it earst yn syn libben bliid wie dat er yn de ploech oannaam waard, mar hy wie gewoan net it type - of leeftyd - foar sokke dingen.It sinjaal dêr't er sûnder warskôging op wachte hie. De reade ljochten boppe de bunker begûnen te flitsen as in fisueel, stil alarm. Marduk brûkte syn technologyske kennis om de patch dy't er herkende te oerskriuwen, mar hy wist dat dit in warskôging nei Schmidt soe stjoere sûnder in alternatyf wachtwurd. De doar gie iepen, en iepenbiere him in bunker fol mei âlde nazi-artefakten en kommunikaasjeapparaten. Mar Marduk wie der net foar wat oars as it masker, it meast ferneatigjende oerbliuwsel fan allegear.
  
  Sa't Werner him ferteld hie, ûntduts er dat de muorre mei trettjin maskers ophongen wie, dy't elk mei geweldige krektens op in Babyloanysk masker like. Marduk negearre opfolgjende ynterkomoproppen foar evakuaasje doe't hy elke relikwy kontrolearre. Ien foar ien ûndersocht hy se mei syn yndrukwekkende blik, oanstriid om details te besjen mei de yntinsiteit fan in rôfdier. Elk masker wie gelyk oan de folgjende: in tinne skull-foarmige dekking mei in donker read ynterieur fol mei in gearstalde materiaal ûntwikkele troch wizards fan 'e wittenskip út in kâld en wrede tiidrek dat koe net wurde tastien om te werhelje harsels.
  
  Marduk erkende it ferflokte teken fan dizze wittenskippers, dy't de muorre efter de elektroanyske technology en kommunikaasje satellytkontrôles fersierde.
  
  Hy gnyske spottend: "Oarder fan de Swarte Sinne. It is tiid dat jo bûten ús horizonten gean."
  
  Marduk naam it echte masker en stiek it ûnder syn jas, en ritsde de grutte binnenbûse op. Hy moast hastich om by Margaret en, hooplik, Werner te kommen, as de jonge net al sketten wie. Foardat Marduk yn 'e readeftige gloed fan 'e grize semint fan 'e ûndergrûnske gong kaam, bleau Marduk stil om de walgelijke keamer nochris te ûndersykjen.
  
  "No, no bin ik hjir," suchte er swier, en knypte mei beide palmen de stielen piip út 'e kast. Yn mar seis stakingen ferneatige Peter Marduk de elektryske netwurken fan 'e bunker tegearre mei de kompjûters dy't Schmidt brûkte om gebieten foar oanfal oan te wizen. De stroomûnderbrekking wie lykwols net beheind ta de bunker, it wie eins ferbûn mei it administraasjegebou fan de fleanbasis. In folsleine blackout folge troch de heule Büchel Air Base, wêrtroch't personiel yn in razernij stjoerde.
  
  Nei't de wrâld in televyzjeferslach seach fan it beslút fan Sultan Yunus ibn Makkan om it plak te feroarjen wêr't it fredesferdrach tekene waard, wie de algemiene konsensus dat de wrâldoarloch op 'e rin wie. Wylst de sabeare moard op prof. Martha Sloan wie noch ûndúdlik, it wie noch altyd in oarsaak fan soarch foar alle boargers en militêr personiel om 'e wrâld. Foar it earst stiene twa ivich stridende fraksjes op it punt om frede te stiftsjen, en it evenemint sels feroarsake, op syn bêst, eangsten ûnder de measte sjoggers om 'e wrâld.
  
  Sokke eangst en paranoia wiene oeral oan 'e oarder fan 'e dei, dus in stroomûnderbrekking op 'e krekte fleanbasis dêr't in ûnbekende piloat krekt dagen foarôf in jachtfleanmasine ferûngelokke hie, soarge foar panyk. Marduk hâlde altyd fan 'e gaos dy't feroarsake waard troch it stampen fan minsken. Ferwarring joech de situaasje altyd in beskate lucht fan wetteloosheid en minachting foar protokol, en dit tsjinne him goed yn syn winsk om ûnopspoard te bewegen.
  
  Hy glied de trep del nei de útgong dy't nei it hôf late dêr't de kazerne en bestjoersgebouwen gearkamen. Zaklampen en soldaten dy't generators draaiden ferljochte it omlizzende gebiet mei in giel ljocht dat yn elke tagonklike hoeke fan 'e fleanbasis penetrearre. Allinich dielen fan 'e ytseal wiene tsjuster, en makke in ideaal paad foar Marduk om troch de sekundêre poarte te gean.
  
  Werom nei in oertsjûgjend stadige hink, makke Marduk úteinlik syn paad troch it driuwende militêr personiel, wêr't Schmidt opdrachten rôp foar de piloaten om klear te wêzen en it befeiligingspersoniel om de basis op te sluten. Marduk berikte al gau de wacht by de poarte, dy't de earste wie dy't syn komst en Margaret oankundige. Doe't er besletten jammerdearlik seach, frege de âld man de fertwifele wachter: "Wat is der oan de hân? Ik bin de wei ferlern! Jo kinne helpe? Myn kollega rûn fan my ôf en..."
  
  "Ja, ja, ja, ik tink dy. Wachtsje asjebleaft mar by jo auto, hear," sei de wachter.
  
  Marduk knikte ynstimd. Hy seach wer om him hinne. "Dus jo seagen har hjir foarby gean?"
  
  "Nee menear! Wachtsje asjebleaft gewoan yn jo auto! "- rôp de wachter, harkjend nei oarders yn 'e razende alaarms en sykljochten.
  
  "Okee. Sjoch dy dan," antwurde Marduk, rjochting Margaret har auto, yn 'e hope har dêr te finen. It masker drukte tsjin syn promininte boarst doe't hy syn stap nei de auto fersnelde. Marduk fielde him folbrocht, sels yn frede, doe't er yn Margaret har hierauto klommen mei de kaaien dy't er fan har ôfnommen hie.
  
  Doe't er fuort ried, en seach it pandemonium yn 'e efterútsjochspegel, fielde Marduk in gewichtsferheging fan syn siel, in enoarme opluchting dat hy no werom koe nei syn heitelân mei it masker dat hy hie fûn. Wat de wrâld die mei syn hieltyd ôfbrokkelende kontrôles en machtsspultsjes makke him net mear út. Wat him oangie, as it minskdom sa arrogant wurden wie en fol mei in machtslust, dat sels it útsicht op harmony oergien wie yn kjeld, miskien wie it útstjerren lang om let.
  
  
  Haadstik 29 - Purdue Tab lansearre
  
  
  Perdue wie weromhâldend om persoanlik mei Nina te praten, dat hy bleau yn syn Reichtisoussis-hûs. Dêrwei gong hy troch mei it orkestrearjen fan 'e mediablackout dy't Sam hie oanfrege. Mar de ûndersiker soe op gjin inkelde manier in klûzen-klager op skonken wurde, krekt om't syn eardere leafhawwer en freondinne Nina him mijde. Yn feite, Perdue hie guon plannen fan syn eigen foar de driigjende problemen dy't begûn te ferskine op 'e hoarizon op Halloween.
  
  Ienris wie syn netwurk fan hackers, útstjoereksperts en semi-kriminele aktivisten ferbûn mei it mediablok, hy wie frij om syn eigen plannen te begjinnen. Syn wurk waard hindere troch persoanlike problemen, mar hy learde net te litten syn emoasjes bemuoie mei mear taastbere taken. By it ûndersykjen fan it twadde ferhaal, omjûn troch checklists en reisdokuminten, krige hy in Skype-alarm. It wie Sam.
  
  "Hoe giet it fannemoarn yn Casa Purdue?" - frege Sam. Der wie fermaak yn syn stim, mar syn gesicht wie deadlik serieus. As it in ienfâldich telefoantsje west hie, soe Perdue tocht hawwe dat Sam it toaniel fan fleurigens wie.
  
  "Great Scott, Sam," Perdue waard twongen om út te roppen doe't er seach de sjoernalist syn bloedsketten eagen en bagaazje. "Ik tocht dat ik dejinge wie dy't net mear sliepte. Jo sjogge fersliten op in heul alarmearjende manier. Is dit Nina?
  
  "Och, it is altyd Nina, myn freon," antwurde Sam suchtsjend, "mar net allinnich op 'e manier wêrop se my meastentiids gek makket. Dizze kear naam se it nei it folgjende nivo.
  
  "Oh myn God," mompele Perdue, en makke him klear foar it nijs, naam in slok swarte kofje dy't ôfgryslik ferkeard gien wie, om't it sûnder waarmte rûn. Hy trille yn 'e smaak fan sân, mar wie mear soargen oer Sam syn oprop.
  
  "Ik wit dat jo no neat mei har dwaan wolle, mar ik moat jo smeke om teminsten my te helpen harsenstoarm oer har foarstel," sei Sam.
  
  "Binne jo no yn Kirkwall?" frege Perdue.
  
  "Ja, mar net lang. Hawwe jo harke nei de opname dy't ik jo stjoerde?" frege Sam wurch.
  
  "Ik die. It is absolút betoverend. Sille jo dit publisearje foar de Edinburgh Post? Ik leau dat Margaret Crosby jo molestearre nei't ik út Dútslân gie." Perdue gniisde, ûnbedoeld martele himsels mei noch in slokje ranzige kafee. "Blûf!"
  
  "Ik tocht der oer," antwurde Sam. "As it gewoan gie oer de moarden yn it Heidelberg sikehûs of korrupsje yn 'e Luftwaffe hege kommando, ja. Dit soe in goede stap wêze om myn reputaasje te behâlden. Mar no is dit fan sekundêr belang. De reden dat ik freegje oft jo de geheimen fan it masker leard hawwe, is om't Nina it wol drage.
  
  De eagen fan Perdue flikkerden yn 'e glâns fan it skerm, en waarden in fochtich griis doe't hy nei Sam syn byld seach. "It spyt my?" sei er sûnder te razen.
  
  "Wit ik. Se frege dat jo kontakt opnimme mei WUO en de minsken fan Sloane freegje om ... in soarte fan oerienkomst oan te passen," ferklearre Sam op in ferwoaste toan. "No wit ik dat jo lilk binne op har en alles ..."
  
  "Ik bin net lilk op har, Sam. Ik hoech my gewoan fan har te distânsje om 'e wille fan ús beide - harres en mines. Mar ik nim gjin taflecht ta bernich stilte allinne om't ik wol efkes in skoft fan immen. Ik beskôgje Nina noch altyd as myn freon. En jo, foar dy saak. Dus wêr't jo my ek foar nedich hawwe, it minste dat ik dwaan kin is harkje, "fertelde Perdue oan syn freon. "Ik kin altyd nee sizze as ik tink dat it in min idee is."
  
  "Tankewol, Perdue," sykhelle Sam in suchtsje fan opluchting. "Oh, tankje God, jo hawwe bettere redenen dan sy."
  
  "Dat se wol dat ik myn ferbining mei de professor brûke. De finansjele administraasje fan Sloan lûkt wat snaren, krekt? "- frege de miljardêr.
  
  "Krekt," knikte Sam.
  
  "En doe? Wit se dat de sultan frege hat om fan lokaasje te feroarjen? - frege Perdue, en naam syn beker, mar realisearre op 'e tiid dat er net woe wat der yn siet.
  
  "Se wit. Mar se is fêst oer it nimmen fan Sloane syn gesicht om it ferdrach te tekenjen, sels krekt yn 'e midden fan it âlde Babyloanje. It probleem is om de hûd te krijen, sadat jo it ôfskie kinne, "sei Sam.
  
  "Freegje gewoan dy Marduk-man op 'e tape, Sam. Ik wie ûnder de yndruk dat jim beide kontakt hâlde?
  
  Sam seach oerstjoer. "Hy is fuort, Purdue. Hy wie fan plan om Buechel Air Base te infiltrearjen mei Margaret Crosby om it masker fan kaptein Schmidt werom te heljen. Luitenant Werner soe it ek dwaan, mar it slagge him net..." Sam bleau lang stil, as moast er de folgjende wurden útdrukke. "Dat wy hawwe gjin idee hoe't wy Marduk fine kinne om it masker te lienen om it ferdrach te tekenjen."
  
  "Oh myn God," rôp Perdue. Nei in koarte stilte frege er: "Hoe ferliet Marduk de basis?"
  
  "Hy hierde de auto fan Margaret. Luitenant Werner soe mei Marduk en Margaret de basis ûntsnappe nei't se it masker krigen, mar hy liet se der gewoan en naam it mei ... ah!" Sam begriep it daliks. "Do bist in sjeny! Ik sil jo har details stjoere, sadat jo ek spoaren op 'e auto kinne fine.
  
  "Altyd op 'e hichte mei technology, âlde hoanne," boaske Perdue. "Technology is it senuwstelsel fan God."
  
  "It is goed mooglik," stimde Sam yn. "Dit binne siden fan kennis ... En no wit ik dit alles om't Werner my minder dan 20 minuten lyn belle, ek om jo help frege." Nei't er dit alles sein hie, koe Sam de skuld dy't hy fielde foar it pleatsen fan safolle op Perdue net skodzje nei't syn ynspanningen sa ûnseremoanysk feroardiele wiene troch Nina Gould.
  
  Perdue wie ferrast, as der wat. "Wachtsje even, Sam. Lit my myn oantekeningen en pen nimme."
  
  "Hâldsto skoare?" - frege Sam. "As net, tink ik dat jo moatte. Ik fiel my min, man."
  
  "Wit ik. En jo sjogge krekt as jo klinke. Gjin mislediging, "sei Perdue.
  
  "Dave, jo kinne my no hûnestriid neame en it soe my net skele. Fertel my asjebleaft dat jo ús hjirmei helpe kinne, "smeekte Sam. Syn grutte donkere eagen seagen delfallen út en syn hier wie skeind.
  
  "Dus, wat moat ik dwaan foar de luitenant?" - frege Perdue.
  
  "Doe't hy weromkaam nei de basis, learde hy dat Schmidt Himmelfarb, ien fan 'e manlju yn 'e film "Defector", hie stjoerd om syn freondinne te fangen en te hâlden. En wy moatte foar har soargje, want se wie de ferpleechster fan Nina yn Heidelberch," ferklearre Sam.
  
  "Oké, punten foar de freondinne fan de luitenant, hoe hjit har?" frege Perdue, pinne yn 'e hân.
  
  "Marlene. Marlene Marks. Se twongen har om Werner te skiljen nei't se de dokter dy't se bystie, fermoarde. De iennichste manier wêrop wy har kinne fine is har oprop op syn mobyl op te spoaren.
  
  "Begrypt. Sil de ynformaasje nei him trochstjoere. Tekst my syn nûmer. "
  
  Op it skerm skodde Sam al mei de holle. "Nee, Schmidt hat syn telefoannûmer. Ik stjoer dy syn trackingnûmer, mar do kinst him dêr net berikke, Perdue.
  
  "Oh hel, fansels. Dan stjoer ik it nei dy troch. As er ropt, kinne jo it him jaan. Okee, lit my dan dizze opdrachten ôfhannelje en ik sil gau nei jo weromkomme mei de resultaten."
  
  "Tige tank, Perdue," sei Sam, en seach útput, mar tankber.
  
  "Gjin probleem, Sam. Tútsje de Fury foar my en besykje jo eagen net út te krassen." Perdue glimke doe't Sam spottend nei him gniffele foardat hy yn in eachwink ferdwûn yn it tsjuster. Perdue glimke noch nei't it skerm tsjuster waard.
  
  
  Haadstik 30 - Desperate maatregels
  
  
  Ek al wiene media-útstjoersatelliten foar in grut part oer de hiele breedte del, der wiene noch guon radiosinjalen en ynternetsiden dy't de wrâld wisten te besmetten mei in pest fan ûnwissichheid en oerdriuwing. Op 'e oerbleaune sosjale mediaprofilen dy't noch net blokkearre wiene, rapporteare minsken panyk feroarsake troch it hjoeddeistige politike klimaat, tegearre mei berjochten fan moard en bedrigingen fan' e Twadde Wrâldoarloch.
  
  Troch de skea oan servers yn 'e wichtichste sintra fan' e planeet kamen minsken oeral fansels ta de minste konklúzjes. Neffens guon rapporten is it ynternet oanfallen troch in machtige groep fan alles, fan aliens dy't op it punt binne om de ierde yn te fallen oant de twadde komst. Guon fan 'e mear bekrompen tochten dat de FBI ferantwurdlik wie, op ien of oare manier leauden dat it brûkber wie foar nasjonale yntelliginsje om 'it ynternet te ferûngelokke'. En sa namen de boargers fan elk lân alles wat oer wie om har ûnfrede te uterjen - de strjitten.
  
  Grutte stêden wiene yn 'e war, en stedshuzen moasten rekken hâlde mei in kommunikaasje-embargo, wat se net koene. Op 'e top fan' e Wrâldbanktoer yn Londen seach in fergriemde Lisa del op in brûzjende stêd fol strideraasje. Lisa Gordon wie twadde yn kommando nei in organisaasje dy't koartlyn syn lieder ferlern hie.
  
  "Oh myn God, sjoch nei dit," sei se tsjin har persoanlike assistint doe't se tsjin it glêzen rút fan har kantoar op 'e 22e ferdjipping leunde. "Minsken binne slimmer dan wylde bisten sa gau as se gjin lieders, noch leararen, noch in autorisearre fertsjintwurdiger hawwe. Hast opfallen?"
  
  Se seach de oerfal op in feilige ôfstân, mar woe dochs wol dat se der allegear wat ferstân yn prate koe. "Sa gau as oarder en liederskip yn lannen sels in bytsje skodde, sille boargers tinke dat ferneatiging it ienige alternatyf is. Ik haw dit nea ferstean kinnen. D'r binne tefolle ferskillende ideologyen, berne út dwazen en tirannen." Se skodde har holle. "Wy prate allegear ferskillende talen en besykje tagelyk tegearre te libjen. God segenje ús. Dit is it echte Babylon."
  
  "Dr. Gordon, it konsulaat fan Mesoarabië is op 'e 4e line. Se hawwe befêstiging nedich foar de resepsje fan professor Sloane moarn yn it paleis fan 'e sultan yn Susa," sei de persoanlike assistint. "Moat ik noch it ekskús meitsje dat se siik is?"
  
  Lisa draaide har assistint oan. "No wit ik wêrom't Martha eartiids klage oer it meitsjen fan alle besluten. Fertel har dat se dêr wêze sil. Ik sil dizze hurd fertsjinne stribjen noch net yn 'e foet sjitte. Ek al moat ik der sels hinne en biddelje om frede, ik lit it net foarby gean fanwegen terrorisme."
  
  "Dr Gordon, der is in hear op jo haadline. Hy hat in tige wichtich foarstel foar ús oangeande in fredesferdrach," sei de sekretaris, en gluurde efter de doar út.
  
  "Haley, jo witte dat wy hjir gjin petearen fan it publyk oannimme," berispte Lisa.
  
  "Hy seit dat syn namme David Perdue is," tafoege de sekretaris mei tsjinsin.
  
  Lisa draaide har skerp om. "Ferbine him fuortendaliks oan myn buro, asjebleaft."
  
  Nei it hearren fan Purdue's suggestje dat se in bedriger brûke om it plak fan Prof. Sloane, Lisa wie mear as in bytsje fernuvere. Fansels omfette hy it bespotlike gebrûk fan in masker net om it gesicht fan in frou oan te nimmen. Dat soe in bytsje te griezelig wêze. De suggestje fan in ferfanging skokte lykwols de gefoelens fan Lisa Gordon.
  
  "Mr Perdue, safolle as wy by WUO Brittanje jo oanhâldende generositeit oan ús organisaasje wurdearje, moatte jo begripe dat sa'n hanneling frauduleus en onethysk wêze soe. En, lykas ik bin wis dat jo begripe, dit binne de metoaden dy't wy fersette. Dat soe ús hypokriten meitsje."
  
  "Fansels doch ik," antwurde Perdue. "Mar tink der oer, Dr. Gordon. Hoe fier binne jo ree om de regels te bûgjen om frede te berikken? Hjir is in sike frou - en hawwe jo sykte net as sûndebok brûkt om befêstiging fan Martha's dea foar te kommen? En dizze dame, dy't in skriklike oerienkomst hat mei Martha, stelt foar om de juste minsken mar in momint yn 'e skiednis te misleiden om jo organisaasje yn har tûken te festigjen.
  
  "Ik-ik-s-moat... der oer neitinke, menear Perdue," stammere se, noch net yn steat om har miening te bepalen.
  
  "Jo kinne better hastich wêze, dokter Gordon," herinnerde Perdue har. "De ûndertekening sil moarn plakfine, yn in oar lân, en de tiid rint út."
  
  "Ik sil jo kontakt opnimme sa gau as ik mei ús adviseurs praat haw," fertelde se Perdue. Lisa wist yntern dat dit de bêste oplossing wie; nee, dat is it iennichste. It alternatyf soe te djoer wêze, en se soe har moraal beslissend ôfwage moatte tsjin it algemien belang. It wie net echt in kompetysje. Tagelyk wist Lisa dat as se ûntdutsen waard dat se sa'n bedrog plande, se soe wurde ferfolge en wierskynlik beskuldige fan ferrie. In ferfalsking is ien ding, mar om in wittende medeplichtige te wêzen oan sa'n politike travesty, soe se beoardiele wurde foar neat minder as in iepenbiere eksekúsje.
  
  "Binne jo hjir noch, hear Perdue?" rôp se ynienen, seach nei it telefoansysteem op har buro as wie syn gesicht dêr te sjen.
  
  "Ik bin. Moat ik de tariedings meitsje?" frege er hertlik.
  
  "Ja," befêstige se fêst. "En dit moat noait nei it oerflak komme, begrypt jo?"
  
  "Myn leave dokter Gordon. Ik tocht dat jo my better kenne as dat,' antwurde Perdue. "Ik sil dokter Nina Gould en in liifwacht nei Susa stjoere op myn privee jet. Myn piloaten sille WUO-tastimming brûke as de passazjier eins in heechlearaar is. Sloan."
  
  Nei't se it petear beëinige, fûn Lisa har gedrach earne tusken reliëf en horror. Se gong om har kantoar hinne, de skouders sakke en de earms strak oer har boarst fold, tinkend oer wat se krekt ôfpraat hie. Mentaal kontrolearre se al har redenen, en soarge derfoar dat elk wie bedekt mei in plausibele ekskús foar it gefal dat de charade waard iepenbiere. Foar it earst wie se bliid oer mediafertragingen en konstante stroomûnderbrekken, en hie gjin idee dat se yn 'e mande wie mei de ferantwurdlike minsken.
  
  
  Haadstik 31 - Waans gesicht soesto drage?
  
  
  Luitenant Dieter Werner wie oplucht, benaud, mar dochs yn 'e moed. Hy kontakt Sam Cleve fan in prepaid tillefoan dy't hy oanskaft doe't er flechte fan 'e loftbasis, markearre as in deserteur troch Schmidt. Sam hie him de koördinaten jûn foar Marlene har lêste oprop en hy hope dat se der noch wie.
  
  "Berlyn? Tige tank, Sam! "... - sei Werner, en stie op in kâlde Mannheim-nacht fuort fan minsken op it tankstasjon dêr't er de auto fan syn broer fol wie. Hy frege syn broer om him syn auto te lienen , om't de militêre plysje nei syn jeep soe sykje sûnt it ûntkommen wie oan 'e klauwen fan Schmidt.
  
  "Rop my sa gau as jo har fine, Dieter," sei Sam. "Ik hoopje dat se libbet en goed is."
  
  "Ik sil, ik beloof. En fertel Perdue in miljoen tank foar it finen fan har," fertelde hy Sam foardat hy ophong.
  
  Dochs koe Werner de bedrog fan Marduk net leauwe. Hy wie net tefreden mei himsels om't er sels tocht dat hy de man fertrouwe koe dy't him ferrifelde doe't hy him yn it sikehûs ynterviewde.
  
  Mar no moast er sa hurd ride as er koe om by in fabryk te kommen mei de namme Kleinschaft Inc. oan de râne fan Berlyn, dêr't syn Marlene waard hâlden. Mei elke kilometer dy't er ried, bea er dat se sûnder skea wêze soe, of op syn minst libben. Op syn heup siet syn persoanlik fjoerwapen, in Makarov, dy't er kado fan syn broer krige hie foar syn fiifentweintichste jierdei. Hy wie klear foar Himmelfarb as de leffert noch it moed hie om op te stean en te fjochtsjen as se konfrontearre waard troch in echte soldaat.
  
  
  ***
  
  
  Underwilens holp Sam Nina har tariede op har reis nei Susa, Irak. Se wiene pland om dêr de oare deis oan te kommen, en Perdue hie de flecht al regele nei't er in tige foarsichtich grien ljocht krige fan 'e plakferfangend kommandant fan 'e loftmacht, Dr. Lisa Gordon.
  
  "Bist senuweftich?" Sam frege doe't Nina de keamer ferliet, prachtich klaaid en goed fersoarge, krekt as de lette professor. Sloan. "Oh myn God, jo lykje sa folle op har ... As ik dy mar net koe."
  
  "Ik bin heul senuweftich, mar ik fertel mysels gewoan twa dingen. It is foar it goede fan 'e wrâld, en it duorret mar fyftjin minuten foardat ik klear bin," joech se ta. "Ik hearde dat se de sike kaart spilen yn har ôfwêzigens. No, se hawwe ien eachpunt."
  
  "Jo witte dat jo dit net hoege te dwaan, leafde," fertelde hy har foar de lêste kear.
  
  "Oh, Sam," suchte se. "Jo binne relentless, sels as jo ferlieze."
  
  "Ik sjoch dat jo net yn it minst hindere binne troch jo kompetitive streak, sels út in sûn ferstânspunt," sei er, en naam de tas fan har. "Kom op, de auto wachtet om ús nei it fleanfjild te bringen. Yn in pear oeren sille jo de skiednis yngean."
  
  "Sille wy har minsken moetsje yn Londen of yn Irak?" - sy frege.
  
  "Perdue sei dat se ús soene moetsje by it CIA-rendezvous yn Susa. Dêr sille jo wat tiid trochbringe mei de eigentlike opfolger fan 'e WUO-teugels, Dr. Lisa Gordon. No tink, Nina, Lisa Gordon is de ienige dy't wit wa't jo binne en wat wy dogge, okee? Net stroffelje", sei er wylst se stadich yn de wite mist rûnen dy"t yn de kâlde loft sweefde.
  
  "Begrypt. Jo meitsje jo tefolle soargen,' snuffele se, en paste har sjaal oan. "Trouwens, wêr is de grutte arsjitekt?"
  
  Sam fronste.
  
  "Perdue, Sam, wêr is Perdue?" - herhelle se doe't se ôfsetten.
  
  "De lêste kear dat ik mei him praat, wie hy thús, mar hy is Purdue, altyd mei wat." Hy glimke en skodholle. "Hoe fielst dy?"
  
  "Myn eagen binne hast hielendal genêzen. Jo witte, doe't ik nei de tape harke en de hear Marduk sei dat minsken dy't maskers drage blyn wurde, frege ik my ôf oft dat wie wat hy tocht hie de nacht dat hy my op myn sikehûsbêd besocht. Miskien tocht er dat ik Sa...Lövenhagen wie... dwaande as in kuiken wie."
  
  It wie net sa fier as it hearde, tocht Sam. Eins kin dit krekt it gefal wêze. Nina fertelde him dat Marduk har frege oft se har keamergenoat ferstoppe, dus dit koe wol in echte ried wêze fan Peter Marduk syn kant. Nina lei har holle op Sam syn skouder en hy bûgde ûnhandich nei de kant sadat se him leech genôch berikke koe.
  
  "Wat soesto dwaan?" - frege se ynienen ûnder it gedempte rommeltsje fan 'e auto. "Wat soene jo dwaan as jo it gesicht fan ien drage kinne?"
  
  "Ik ha der net iens oer neitocht," joech er ta. "Ik tink dat it hinget."
  
  "It drage?"
  
  "It hinget der fan ôf hoe lang ik it gesicht fan dizze man hâlde kin," pleage Sam.
  
  "Mar foar ien dei, mar jo hoege se net te deadzjen of te stjerren oan 'e ein fan 'e wike. Jo krije har gesicht mar in dei, en nei fjouwerentweintich oeren komt it los en hawwe jo wer jo eigen," flústere se stil.
  
  "Ik tink dat ik soe sizze dat ik it mom fan ien of oare wichtige persoan soe oannimme en dat ik goed soe dwaan," begon Sam, en frege him ôf hoe earlik hy soe wêze moatte. "Ik soe Purdue wêze moatte, tink ik."
  
  "Wêrom wolle jo Purdue wêze?" frege Nina, sittend. Och, geweldich. No hast it dien, tocht Sam. Hy tocht oer de echte redenen wêrom't hy Purdue keas, mar it wiene allegear redenen dy't hy Nina net iepenbierje woe.
  
  "Sam! Wêrom Purdue? " stie se oan.
  
  "Hy hat alles," antwurde er earst, mar se bleau stil en joech oandacht, sa ferklearre Sam. "Purdue kin alles dwaan. Hy is te berucht om in woldiedige hillige te wêzen, mar te ambisjeus om gjinien te wêzen. Hy is tûk genôch om prachtige masines en gadgets út te finen dy't medyske wittenskip en technology kinne feroarje, mar hy is te beskieden om se te patintearjen en sa winst te meitsjen. Mei syn yntelliginsje, syn reputaasje, syn ferbiningen en syn jild kin hy letterlik alles berikke. Ik soe syn gesicht brûke om mysels te driuwen nei hegere doelen dy't myn ienfâldiger geast, magere finânsjes en ûnbetsjuttigens kinne berikke.
  
  Hy ferwachte in hurde resinsje fan syn twisted prioriteiten en mispleatst doelen, mar ynstee Nina leane yn en tute him djip. Sam har hert trille by it ûnfoarspelbere gebeart, mar it gie letterlik wyld by har wurden.
  
  "Bewarje dyn gesicht, Sam. Jo hawwe it iennichste wat Perdue wol, it iennichste dêr't al syn sjeny, jild en ynfloed him neat foar bringe sil."
  
  
  Haadstik 32 - Shadow syn foarstel
  
  
  Peter Marduk joech neat oer de barrens om him hinne. Hy wie wend oan minsken dy't hannelje as maniaken, dy't rûn as ûntspoarde lokomotyfen rûnen as eat bûten har kontrôle har herinnere hoe't lyts macht se hiene. Mei de hannen yn syn jasbûsen en in warskôge blik ûnder syn fedora rûn er troch de panyke frjemden op it fleanfjild. In protte fan harren wiene heading nei harren huzen yn gefal fan in lanlike shutdown fan alle tsjinsten en ferfier. Nei't libbe foar in protte eons, Marduk hie sjoen it allegear foar. Hy oerlibbe trije oarloggen. Op it lêst kaam alles altyd rjocht en streamde nei in oar part fan 'e wrâld. Hy wist dat de oarloch nea einigje soe. Dit soe allinnich liede ta ferpleatsing nei in oar gebiet. Yn syn miening wie de wrâld in waan makke troch dyjingen dy't wurch wiene fan fjochtsjen foar wat se hiene of toernoaien hâlde om arguminten te winnen. Harmony wie gewoan in myte, makke troch leffe en religieuze fanatici dy't hopen dat se troch it ynbringen fan leauwen de titel fan helden fertsjinje soene.
  
  "Jo flecht is fertrage, menear Marduk," fertelde de check-in klerk him. "Wy ferwachtsje dat alle flechten fertrage wurde fanwegen de lêste situaasje. Flechten sille allinich moarntemoarn beskikber wêze"
  
  "Gjin probleem. Ik kin wachtsje,' sei er, en negearde har ûndersiik fan syn frjemde gesichtstrekken, of leaver it gebrek derfan. Peter Marduk besleat yntusken te ûntspannen yn syn hotelkeamer. Hy wie te âld en syn lichem te bonkich om langer te sitten. Dit soe genôch wêze foar de flecht werom nei hûs. Hy kontrolearre yn it Hotel Keulen Bonn en bestelde iten fia keamertsjinst. De ferwachting fan in wolfertsjinne nachtsliep sûnder soargen te meitsjen oer in masker of om op 'e kelderflier te krollen te wachtsjen op in moarddierlike dief wie in hearlike feroaring fan lânskip foar syn wurge âlde bonken.
  
  Doe't de elektroanyske doar efter him tichtgie, seagen Marduk syn machtige eagen in silhouet sitten yn in stoel. Hy hie net folle ljocht nedich, mar syn rjochterhân helle stadich syn hollegesicht ûnder syn jas. It wie net dreech te rieden dat de oanfaller kaam foar it relikwy.
  
  "Jo moatte my earst deadzje," sei Marduk kalm, en hy bedoelde elk wurd.
  
  "Dizze winsk is binnen myn berik, hear Marduk. Ik bin oanstriid om dizze winsk daliks te jaan as jo net mei myn easken akkoard binne," sei de figuer.
  
  "Lit my om Gods wille jo easken hearre, sadat ik wat sliepe kin. Ik haw gjin frede hân sûnt in oar ferriederlik ras fan minsken har út myn hûs stielen, "klage Marduk.
  
  "Gean mar sitten. Rêst. Ik kin hjir sûnder ynsidint fuortgean en dy sliepe litte, of ik kin jo lêst foar altyd lichter meitsje en hjir dochs fuortgean mei wêr't ik foar kaam," sei de ynbrekker.
  
  "Och, tinke jo dat?" De âld man gnyske.
  
  "Ik fersekerje dit," sei de oare him kategorisch.
  
  "Myn freon, jo witte safolle as elkenien dy't komt foar it masker fan Babel. En dat is neat. Jo binne sa ferbline troch jo habsucht, jo begearten, jo wraak ... wat jo ek wolle brûke it gesicht fan in oar. Blyn! Jim allegear!" Hy suchte, plofte noflik op bêd yn it tsjuster.
  
  "Dat is de reden wêrom't it masker de Masked One verblindt?" - folge de fraach fan 'e frjemdling.
  
  "Ja, ik leau dat de skepper der ien of oare foarm fan metafoarysk berjocht yn sette," antwurde Marduk, en traape syn skuon út.
  
  "Hoe sit it mei waansin?" - frege de net útnoege gast nochris.
  
  "Soan, jo kinne safolle ynformaasje oer dit relikwy freegje as jo wolle foardat jo my deadzje en it nimme, mar jo komme der neat mei. It sil jo deadzje of wa't jo ek ferrifelje om it te dragen, mar it lot fan 'e Masker kin net feroare wurde, "ried Marduk.
  
  "Dat is net sûnder hûd," ferklearre de oanfaller.
  
  "Net sûnder hûd," Marduk stimde yn stadige wurden grinzjend oan stjerren. "It is rjocht. En as ik stjer, silst noait witte wêr't de Skin te finen is. Boppedat wurket it net op himsels, dus jou it mar op, soan. Gean jo wei en lit it masker oer oan laffe en charlatans.
  
  "Soene jo dit ferkeapje?"
  
  Marduk koe net leauwe wat er hearde. Hy barste yn in hearlik lûd fan laitsjen dy't de keamer fol like as de pineike gjalp fan in martelslachtoffer. It silhouet beweech net, it naam ek gjin aksje en joech gjin nederlaach ta. Hy wachte gewoan.
  
  De âlde Irakees gyng sitten en die de bedlampen oan. Yn 'e stoel siet in lange, meagere man mei wyt hier en ljochtblauwe eagen. Hy hold in .44 Magnum stevich yn syn lofterhân, wiisde rjocht op it hert fan de âldman.
  
  "Wy witte no allegear dat it brûken fan hûd fan it gesicht fan in donor it gesicht fan 'e masker feroaret," sei Perdue. "Mar ik wit tafallich..." Hy bûgde him foaroer om op in sêftere, yntimidearjender toan te praten, "dat de echte priis de oare helte fan de munt is. Ik kin jo yn it hert sjitte en jo masker nimme, mar wat ik it meast nedich is, is jo hûd.
  
  Gasjend yn fernuvering stoarre Peter Marduk nei de ienige man dy't ea it geheim fan it masker fan Babel iepenbiere hie. Op syn plak beferzen stoarre er mei it grutte pistoal nei de Europeaan, sitten yn stil geduld.
  
  "Wat is de priis?" - frege Perdue.
  
  "Jo kinne gjin masker keapje, en jo kinne myn hûd wis net keapje!" Marduk rôp fergriemd.
  
  "Keapje net. "Te hier," korrizjearre Perdue him, en betiisde de âlde man goed.
  
  "Bisto gek wurden?" Marduk fronste. It wie in earlike fraach oan in man waans motiven er eins net begripe koe.
  
  "Om jo masker ien wike te brûken en dan de hûd fan jo gesicht te ferwiderjen om it binnen de earste dei te ferwiderjen, sil ik betelje foar in folsleine hûdtransplantaasje en gesichtsrekonstruksje," oanbean Perdue.
  
  Marduk wie fernuvere. Ik wie sprakeleas. Hy woe laitsje om de suvere absurditeit fan 'e sin en de gek meitsje fan 'e idioate prinsipes fan 'e man, mar hoe mear hy de sin yn 'e geast draaide, hoe mear betsjutting it him joech.
  
  "Wêrom in wike?" hy frege.
  
  "Ik wol har wittenskiplike eigenskippen studearje," antwurde Perdue.
  
  "De nazi's besochten dit ek te dwaan. Se mislearre jammerdearlik!" - spotte de âldman.
  
  Perdue skodde de holle. "Myn motyf is pure nijsgjirrigens. As relikwy-samler en gelearde wol ik gewoan witte... hoe. Ik hâld fan myn gesicht sa't it is en ik haw in nuvere winsk om net te stjerren oan demintens."
  
  "Hoe sit it mei de earste dei?" - frege de âlde, mear fernuvere.
  
  "Moarn moat in heul dierbere freon in wichtige ferskining oannimme. Dat se ree is om dit te riskearjen, hat histoaryske betsjutting by it oprjochtsjen fan in tydlike frede tusken twa fijannen fan lange tiid," ferklearre Perdue, en liet de loop fan syn gewear sakke.
  
  "Dr. Nina Gould," realisearre Marduk, en spriek har namme mei sêfte earbied.
  
  Perdue, bliid dat Marduk wist, gie troch: "As de wrâld wit dat prof. Sloane waard echt fermoarde, se sille de wierheid nea leauwe: dat se fermoarde waard op befel fan in Dútske hege offisier om Meso-Araabje te ramtearjen. Do witst it. Se sille blyn bliuwe foar de wierheid. Se sjogge allinich wat har maskers tastean - lytse binokulêre bylden fan it gruttere byld. Mr. Marduk, ik bin absolút serieus yn myn foarstel.
  
  Nei wat tinken suchte de âld man. "Mar ik gean mei dy."
  
  "Ik soe it net oars wolle," glimke Perdue. "Hjir".
  
  Hy smiet in skriftlike oerienkomst op 'e tafel, wêrby't de betingsten en it tiidframe foar it "item" dat nea neamd waard fêstlein om der wis fan te wêzen dat gjinien op dizze manier oait soe witte oer it masker.
  
  "Kontrakt?" rôp Marduk. "Seriously, soan?"
  
  "Ik bin miskien gjin moardner, mar ik bin in sakeman," glimke Perdue. "Skriuw dizze oerienkomst fan ús, sadat wy wat rêst kinne krije. Alteast foar no.
  
  
  Haadstik 33 - Reüny fan Juda
  
  
  Sam en Nina sieten yn in swier bewekke keamer, krekt in oere foar har moeting mei de sultan. Se seach der hiel net goed út, mar Sam wie der net fan om nijsgjirrich te wêzen. Neffens personiel yn Mannheim wie Nina har stralingsblootstelling lykwols net de oarsaak fan har deadlike tastân. Har azem siete doe't se besocht te ynhalejen, en har eagen bleaunen wat molkich, mar har hûd wie no folslein genêzen. Sam wie gjin dokter, mar hy koe sjen dat der wat mis wie, sawol yn Nina har sûnens as yn har kontininsje.
  
  "Jo kinne wierskynlik net omgean dat ik neist dy sykhelje, he?" hy spile.
  
  "Wêrom freegje jo?" se fronse doe't se har fluwelen ketting oanpast oan 'e foto's fan Sloan levere troch Lisa Gordon. By har wie in groteske stekproef dêr't Gordon net fan witte woe, sels doe't de begraffenisdirekteur fan Sloane besteld waard om it te produsearjen fia in dubieuze rjochtbank fan Scorpio Majorus Holdings.
  
  "Jo smoke net mear, dus myn tabaksazem moat jo gek meitsje," frege er.
  
  "Nee," antwurde se, "gewoan ferfelende wurden dy't mei sa'n azem útkomme."
  
  "Professor Sloane?" rôp in swier aksint frouljusstim fan 'e oare kant fan 'e doar. Sam knikte Nina pynlik, fergeat hoe kwetsber se wie. Hy helle syn hannen ferûntskuldigjend út. "It spyt my sa!"
  
  "Ja?" frege Nina.
  
  "Jo entourage moat hjir oer minder as in oere wêze," sei de frou.
  
  "Oh, um, tank," antwurde Nina. Se flústere tsjin Sam. "Myn folchoarder. Dit moatte de fertsjintwurdigers fan Sloan wêze."
  
  "Ja".
  
  "D'r binne hjir ek twa hearen dy't sizze dat se diel útmeitsje fan jo persoanlike feiligens tegearre mei Mr. Cleve," sei de frou. "Binne jo de hear Marduk en de hear Kilt ferwachtsje?"
  
  Sam lake, mar hâldde him yn, mei syn hân oer de mûle: "Kilt, Nina. It moat Purdue wêze, om redenen dy't ik wegerje te dielen.
  
  "Ik huverje by de gedachte," antwurde se en kearde har nei de frou: "Dat is krekt, Yasmin. Ik hie se ferwachte. Yn feite..."
  
  De twa kamen de keamer yn, triuwden de stevige Arabyske bewakers oan 'e kant om nei binnen te kommen.
  
  "... se wiene te let!"
  
  De doar gong efter harren ticht. D'r wiene gjin formaliteiten, om't Nina de klap dy't se krige yn it Heidelbergske sikehûs net fergetten, en Sam wie net fergetten dat Marduk har fertrouwen ferriede. Perdue pakte it op en snijde it daliks ôf.
  
  "Kom op, bern. Wy kinne in groep foarmje nei't wy de skiednis hawwe wizige en it slagge om arrestaasje te foarkommen, goed?
  
  Se stimden mei tsjinsin. Nina kearde har eagen ôf fan Perdue, en joech him gjin kâns om alles te reparearjen.
  
  "Wêr is Margaret, Peter?" Sam frege Marduk. De âld man ferskoot ûngemaklik. Hy koe him net bringe om de wierheid to sizzen, ek al hienen se it fertsjinne om him dêrfoar to haatsjen.
  
  "Wy," suchte er, "waer ferdield. Ik koe de luitenant ek net fine, dat ik besleat de hiele missy te ferlitten. Ik wie ferkeard om gewoan fuort te gean, mar jo moatte begripe. Ik bin sa wurch fan it beskermjen fan dit ferdomde masker, rinnen efter dejingen dy't it nimme. Nimmen soe der fan witte moatte, mar in nazi-ûndersiker dy't de Babyloanyske Talmoed bestudearre kaam âldere teksten út Mesopotaamje tsjin, en it masker waard bekend." Marduk naam syn masker út en hold it foar it ljocht tusken har. "Ik winskje dat ik har ienris en foar altyd kwytreitsje koe."
  
  In sympatyke útdrukking ferskynde op it gesicht fan Nina, dy't har al wurch uterlik fergriemde. It wie maklik te fertellen dat se noch lang net hersteld wie, mar se besochten har soargen foar harsels te hâlden.
  
  "Ik belle har by it hotel. Se kaam net werom of kontrolearre, "seet Sam. "As der wat mei har bart, Marduk, ik swar by Kristus, ik persoanlik ..."
  
  "Wy moatte dit dwaan. No!" Nina brocht se út har reverie mei in strange útspraak: "Foardat ik myn kalmte kwytrekke."
  
  "Se moat harsels transformearje foar Dr Gordon en de rest fan 'e heechleararen. De minsken fan Sloan komme oan, dus hoe dogge wy dit? Sam frege de âld man. As antwurd joech Marduk Nina gewoan it masker. Se koe net wachtsje om it oan te reitsjen, dat se naam it fan him. Alles wat se ûnthâlde wie dat se dit dwaan moast om it fredesferdrach te rêden. Se wie dochs stjerrend, dus as it fuortheljen net wurke, soe har ferfaldatum gewoan in pear moanne omheech gean.
  
  Se seach nei de binnenkant fan it masker, Nina trille troch de triennen dy't har eagen wazig makken.
  
  "Ik bin bang," flústere se.
  
  "Wy witte it, leafde," sei Sam kalmerend, "mar wy litte jo net sa stjerre." ... sa ...
  
  Nina hie al yn de gaten dat se net wisten fan de kanker, mar Sam syn wurdkar wie ûnbedoeld yngripend. Mei in kalme, fêststelde útdrukking op har gesicht pakte Nina de kontener mei Sloan's foto's op en brûkte pincet om de groteske ynhâld fan binnen te ferwiderjen. Se lieten allegear de taak foardat se de walgelijke aksje ferduorje doe't se seagen hoe't in stik hûdweefsel fan it lichem fan Martha Sloan yn it masker foel.
  
  Yntrigearre ta it uterste, drukten Sam en Perdue har tsjin elkoar oan om te sjen wat der barre soe. Marduk seach gewoan nei de klok oan 'e muorre. Binnen it masker ferdwûn it weefselmonster daliks, en oer it normaal bonkekleurige oerflak naam it masker in donkerreade tint oan dy't ta libben like te kommen. Lytse rimpelingen rûnen oer it oerflak.
  
  "Verspil gjin tiid, oars sil it ferrinne," warskôge Marduk.
  
  Nina syn azem behelle. "Happy Halloween," sei se en ferburgen har gesicht efter har masker mei in pynlike grimas.
  
  Perdue en Sam wachte eangstich om te sjen de helske contortion fan gesichtsspieren, it gewelddiedich protrusion fan klieren en it foldjen fan 'e hûd, mar se wiene teloarsteld yn har ferwachtings. Nina raasde in bytsje doe't har hannen it masker loslitte, en it op har gesicht liet. Der barde hielendal neat útsein har reaksje.
  
  "Oh myn God, dit is griezelig! Dit makket my gek!" se rekke yn panyk, mar Marduk kaam en siet neist har foar wat emosjonele stipe.
  
  "Ontspanne. Wat jo fiele is in fúzje fan sellen, Nina. Ik leau dat it in bytsje sil baarne fan 'e stimulearring fan' e senuw-úteinen, mar jo moatte it foarm krije litte, "koaze er.
  
  Wylst Sam en Perdue seagen, skodde it tinne masker syn komposysje gewoan om mei Nina's gesicht te mingjen oant it sierlik ûnder har hûd sakke. Nina har amper te ûnderskieden skaaimerken feroare yn Martha's oant de frou foar har in krekte kopy waard fan dy op 'e foto.
  
  "Gjin ferdomme," fernuvere Sam en seach. Perdue's geast waard oerweldige troch de molekulêre struktuer fan 'e hiele transformaasje op gemysk en biologysk nivo.
  
  "It is better dan science fiction," mompele Perdue, en bûgde har om Nina's gesicht fan tichterby te sjen. "It is fassinearjend."
  
  "Sawol grof en griezelig. Ferjit dat net," sei Nina foarsichtich, net wis fan har fermogen om te praten, en sette de oare frou har gesicht op.
  
  "It is ommers Halloween, leafde," glimke Sam. "Dou gewoan as jo binne echt, echt goed yn in Martha Sloan outfit." Perdue knikte mei in lichte glimke, mar hy wie te fersneld yn it wittenskiplike wûnder dat er tsjûge wie om wat oars te dwaan.
  
  "Wêr is de hûd?" - frege se mei Martha har lippen. "Sis my asjebleaft dat jo it hjir hawwe."
  
  Perdue hie op har reagearje moatten, oft se de publike radiostilte yn acht hâlde of net.
  
  "Ik haw hûd, Nina. Sit der net oer yn. Sadree't it kontrakt tekene is ..." hy bleau stil, en liet har de blanken ynfolje.
  
  Al gau nei dizze prof. De mannen fan Sloane binne oankommen. Dr Lisa Gordon wie op skerp, mar se ferburgen it goed ûnder har profesjonele hâlding. Se fertelde de direkte famylje fan Sloan dat se siik wie en dielde itselde nijs mei har personiel. Troch in tastân dy't har longen en kiel oangiet, kin se har taspraak net hâlde, mar sil se wol oanwêzich wêze om de oerienkomst mei Mesoarabië ôf te sluten.
  
  Under lieding fan in lytse groep parse-aginten, advokaten en liifwachten gie se direkt nei de seksje markearre "Dignitaries on Private Visit" mei in knoop yn har mage. Der wiene noch mar in pear minuten foar it begjin fan it histoarysk sympoasium, en se moast der foar soargje dat alles neffens plan gie. Yn 'e keamer dêr't Nina mei har maten wachte, behâlde Lisa har boartlike útdrukking.
  
  "Oh Martha, ik bin sa senuweftich!" - rôp se doe't se in frou seach dy't in opfallende oerienkomst mei Sloane hie. Nina glimke gewoan. Lykas Lisa frege, mocht se net prate; hja moast de charade foar de minsken fan Sloane libje.
  
  "Lit ús efkes mei rêst, goed?" Lisa fertelde har team. Sadree't se de doar ticht sluten, feroare har hiele stimming. Har kaak sakke by it oansjen fan it gesicht fan 'e frou dy't se swarde koe har freon en kollega wie. "Ferdomme, hear Perdue, jo meitsje gjin grapke!"
  
  Perdue glimke hertlik. "It is altyd in genot om dy te sjen, Dr. Gordon."
  
  Lisa rûn Nina troch de basis fan wat nedich wie, hoe't jo advertinsjes akseptearje, ensfh. Doe kaam it part dêr't Lisa it measte lêst fan hie.
  
  "Dr. Gould, ik nim oan dat jo oefene hawwe om har hantekening te smeden?" frege Lisa hiel stil.
  
  "Ik haw. Ik tink dat ik it slagge is, mar troch de sykte binne myn hannen wat minder stabyl as oars", antwurde Nina.
  
  "Dit is geweldich. Wy soargen derfoar dat elkenien wist dat Martha heul siik wie en dat se lichte tremors hie tidens de behanneling, "reagearre Lisa. "Dit soe helpe om elke ôfwiking yn 'e hantekening te ferklearjen, sadat wy, mei Gods help, dit sûnder ynsidint kinne ôfbrekke."
  
  Fertsjintwurdigers fan 'e parsekantoaren fan alle grutte omroppen wiene oanwêzich yn' e mediakeamer yn Susa, foaral om't alle satellytsystemen en -stasjons fanôf 2:15 oere dy dei wûnderlik restaurearre wiene.
  
  Doe't Prof. Sloane ferliet de korridor om de gearkomsteseal yn te gean mei de Sultan, de kamera's draaiden tagelyk nei har. De flitsen fan hege-definysje-kamera's mei lange fokus makken flitsen fan helder ljocht op 'e gesichten en klean fan' e begeliede lieders. Spannen stiene de trije manlju dy't ferantwurdlik binne foar it wolwêzen fan Nina alles te sjen wat der barde op de monitor yn 'e klaaikeamer.
  
  "It komt goed mei har," sei Sam. "Se oefene sels it aksint fan Sloane yn it gefal dat se fragen moast beäntwurdzje." Hy seach nei Marduk. "En sa gau as dit foarby is, sille jo en ik op syk gean nei Margaret Crosby. It kin my net skele wat jo moatte dwaan of wêr't jo hinne moatte."
  
  "Sjoch dyn toan, soan," antwurde Marduk. "Hâld yn gedachten dat sûnder my, leave Nina sil net by steat wêze om te herstellen har imago of rêde har libben foar in lange tiid."
  
  Perdue skuorde Sam om de oprop foar freonlikens te werheljen. Sam syn telefoan rinkele, fersteurde de sfear yn 'e keamer.
  
  "Dit is Margaret," kundige Sam oan, en seach Marduk oan.
  
  "Sjen? It is goed mei har," antwurde Marduk ûnferskillich.
  
  Doe't Sam antwurde, wie it net de stim fan Margaret op 'e line.
  
  "Sam Cleave, nim ik oan?" Schmidt gûlde en liet syn stim sakje. Sam sette fuortendaliks de oprop op sprekker sadat de oaren it hearre koene.
  
  "Ja, wêr is Margaret?" Sam frege, gjin tiid fergrieme oan de fanselssprekkende aard fan de oprop.
  
  "Dat is net jo soarch no. Jo binne benaud oer wêr't se sil wêze as jo har net folgje, "sei Schmidt. "Sis dat dy bedrige teef mei de sultan har opdracht opjaan moat, oars kinne jo moarn in oare bedrige teef skoppe."
  
  Marduk seach skrokken. Hy hat nea foarsteld dat syn dieden liede ta de dea fan in moaie dame, mar no is it in werklikheid wurden. Syn hân bedekte de legere helte fan syn gesicht doe't er harke nei Margaret gûlen op 'e eftergrûn.
  
  "Sjochsto fan in feilige ôfstân?" Sam provosearre Schmidt. "Omdat as jo earne binnen myn berik komme, sil ik jo net it genot jaan om in kûgel troch jo dikke nazi-skedel te stekken."
  
  Schmidt lake mei arrogant entûsjasme. "Wat silst dwaan, papieren jonge? Skriuw in artikel dat jo ûntefredenens útdrukt, de Luftwaffe lasterje.
  
  "Tichtby," antwurde Sam. Syn donkere eagen troffen dy fan Perdue. Sûnder in wurd begriep de miljardêr. Hâld de tablet yn 'e hân, hy fierde stil de feiligenskoade yn en gie troch mei it kontrolearjen fan it globale posysjesysteem fan Margaret's tillefoan, wylst Sam tsjin de kommandant focht. "Ik sil dwaan wat ik it bêste doch. Ik sil dy bleatstelle. Mear as immen oars sille jo it masker fan 'e ferneatige, machtshongerige wannabe dy't jo binne ûntslein wurde. Jo sille noait in Meyer wêze, maat. De luitenant-generaal is de lieder fan 'e Luftwaffe, en syn reputaasje sil derfoar soargje dat de wrâld in hege miening hat fan 'e Dútske wapene troepen, en net fan ien of oare ûnmacht dy't tinkt dat hy de wrâld kin manipulearje."
  
  Perdue glimke. Sam wist dat hy in herteleaze kommandant fûn hie.
  
  "Sloane tekenet dit kontrakt as wy prate, dus jo ynspanningen binne nutteloos. Sels as jo elkenien fermoarde dy't jo fêsthâlde, soe it it dekreet dat yn wurking giet net feroarje foardat jo it gewear sels opheven hawwe, "pestere Sam Schmidt, temûk biddend ta God dat Margaret net betelje soe foar syn oermoed.
  
  
  Haadstik 34 - Margaret's Risky Sensation
  
  
  Margaret seach fergriemd hoe't har freon Sam Cleave har finzene woede. Se wie oan in stoel bûn en noch altyd dizich fan de drugs dy't er brûkt hie om har te bedjipjen. Margaret hie gjin idee wêr't se wie, mar fan hokker bytsje Dútsk se begriep, se wie net de ienige gizelder dy't hjir fêsthâlden waard. Njonken har wie in steapel technologyske apparaten dy't Schmidt fan syn oare gizelders yn beslach nommen hie. Wylst de korrupte kommandant rûnom en argumintearre, gie Margaret ta har bernlike trúkjes.
  
  Doe't se in lyts famke wie yn Glasgow, makke se har oare bern bang troch fingers en skouders te ferbrekken foar har amusement. Sûnt hie se fansels in bytsje lêst fan artritis yn har grutte gewrichten, mar se wie der wis fan dat se har knibbels noch brûke koe. In pear minuten foardat er Sam Cleave belle, stjoerde Schmidt Himmelfarb om de koffer te kontrolearjen dy't se meinommen hiene. Se namen har út de fleanbasisbunker, dy't troch de oanfallers hast fernield waard. Hy seach de lofterhân fan Margaret net út 'e boei glippe en berikte de mobyl dy't fan Werner west hie, wylst hy finzen wie op Büchel Air Base.
  
  Mei har nekke om better te sjen, rikte se út om de telefoan te nimmen, mar it wie gewoan bûten berik. Besiket har iennichste kâns om te kommunisearjen net te missen, skuorde Margaret har stoel elke kear as Schmidt lake. Al gau wie se sa tichtby dat har fingertoppen hast it plestik en rubber fan 'e telefoandeksel oanreiten.
  
  Schmidt wie klear mei it leverjen fan syn ultimatum oan Sam, en no moast hy allinich de hjoeddeistige optredens sjen foardat hy it kontrakt tekene. Hy seach op syn horloazje, likegoed net skele oer Margaret no't se waard presintearre as leverage.
  
  "Himmelfarb!" - rôp Schmidt. "Bring minsken. Wy hawwe net folle tiid."
  
  De seis piloaten, klaaid en klear om te gean, gongen swijend de keamer yn. De monitors fan Schmidt lieten deselde topografyske kaarten sjen as foarhinne, mar om't de ferneatiging Marduk yn 'e bunker liet, moast Schmidt it mei de keale needsaak dwaan.
  
  "Mister!" Himmelfarb en de oare piloaten rôpen doe't se tusken Schmidt en Margaret stapten.
  
  "Wy hawwe praktysk gjin tiid om de hjir markearre Dútske loftbasen op te blazen," sei Schmidt. "It ûndertekenjen fan it ferdrach liket ûnûntkomber, mar wy sille sjen hoe lang se har oan har oerienkomst hâlde as ús squadron, as ûnderdiel fan Operaasje Leo 2, tagelyk it haadkantoar fan 'e loftmacht yn Bagdad en it paleis yn Susa opblaast."
  
  Hy knikte nei Himmelfarb, dy't defekte dûbele maskers fan 'e Twadde Wrâldoarloch út in boarst helle. Ien foar ien joech er elk fan 'e manlju in masker.
  
  "Dus hjir, op dizze bak, hawwe wy de bewarre weefsels fan 'e mislearre piloat Olaf LöVenhagen. Pleats ien stekproef per persoan yn elk masker, "befelde hy. Lykas de masines diene de identike klaaide piloaten sa't hy sei. Schmidt kontrolearre hoe't elke man syn taken útfierde foardat hy de folgjende opdracht joech. "No tink dat dyn kollega piloaten út B & # 252; chel is al begûn mei syn missy yn Irak, dus de earste faze fan Operaasje Leo 2 is foltôge. Jo plicht is om de twadde faze te foltôgjen."
  
  Hy flikke troch de skermen, en bringt de live útstjoering fan 'e ûndertekening fan 'e oerienkomst yn Susa. "Dus, soannen fan Dútslân, set jo maskers op en wachtsje op myn bestelling. Op it momint dat dit hjir live op myn skerm bart, sil ik witte dat ús jonges ús doelen yn Susa en Bagdad bombardearre hawwe. Dan sil ik jo de opdracht jaan en faze 2 aktivearje - de ferneatiging fan 'e loftbasen Büchel, Norvenich en Sleeswyk. Jo kenne allegear jo bedoelde doelen. "
  
  "Ja menear!" - antwurden se ienriedich.
  
  "Goed goed. De oare kear dat ik úteinsette om in selsrjochtfeardige lecher as Sloane te deadzjen, sil ik it sels dwaan moatte. De saneamde snipers fan hjoed binne in skande," klage Schmidt doe't er seach hoe de piloaten de keamer ferlitte. Se wiene op wei nei in provisoryske hangar dêr't se útskeakele fleantugen ferstoppe fan 'e ferskate fleanbasen dy't Schmidt liede.
  
  
  ***
  
  
  Bûten de hangar krûpt in figuer ûnder de skaaddakken fan in parkearplak dat bûten in gigantyske, ûntsleine fabrykshôf oan de râne fan Berlyn leit. Hy ferhuze gau fan it iene gebou nei it oare, ferdwûn yn elk ien om te sjen oft der ien wie. Hy hie de foarlêste wurknivo's fan 'e ferneatige stielmûne berikt doe't hy ferskate piloaten seach nei in inkele struktuer dy't opstie tsjin 'e roestige stielen en âlde readbrune bakstiennen muorren. It seach der nuver en net út troch de sulveren skitterjen fan it nije stielen materiaal dêr't it fan makke wie.
  
  Luitenant Werner hâldde de azem yn doe't er in heal dozen Lövenhagen-soldaten seach oer de missy dy't oer in pear minuten begjinne soe. Hy wist dat Schmidt him keazen hie foar dizze missy, in selsmoardmissy yn 'e geast fan Leonidas syn squadron fan 'e Twadde Wrâldoarloch. Doe't se oaren neamden dy't op Bagdad marsjearden, stoppe Werner syn hert. Hy draafde nei wêr't er hope dat nimmen him koe hearre en rôp, wylst er syn omjouwing kontrolearre.
  
  "Hallo, Sam?"
  
  
  ***
  
  
  Yn it kantoar die Margaret as se sliepte, besykje út te finen oft it kontrakt al tekene wie. Se moast om't se, neffens eardere smelle ûntsnappingen en ûnderfiningen mei it leger yn har karriêre, leard hie dat sa gau't der earne in deal makke waard, minsken begûnen te stjerren. It waard net om 'e nocht 'de ein meitsje' neamd, en se wist it. Margaret frege har ôf hoe't se harsels ferdigenje koe tsjin in profesjonele soldaat en militêre lieder mei syn hân efter syn rêch bûn - letterlik.
  
  Schmidt siet fan lilkens, tikte hieltyd op syn skuon, eangstich wachtsjend op syn eksploazje. Hy helle syn horloazje wer op. By syn lêste tellen, nochris tsien minuten. Hy tocht hoe briljant it wêze soe as hy it paleis sjen koe ûntploffe foar de Hege Kommissaris fan 'e Rjochten fan 'e Feriene Naasjes en de Sultan fan Mesoarabië, krekt foardat hy syn pleatslike demoanen stjoerde om as wraak de sabeare fijân bombardemint op Luftwaffe-loftbasen út te fieren. De kaptein seach wat der barde, sykhelle swier en spruts syn ferachting mei elk foarbygean út.
  
  "Sjoch nei dizze teef!" hy gniisde doe't Sloan waard sjen litten dat se har taspraak ynlutsen, wylst itselde berjocht fan rjochts nei lofts oer it skerm fan CNN flitse. "Ik wol myn masker! Op it momint dat ik it werom krij, sil ik dy wurde, Meyer! Margaret socht de 16e ynspekteur of de kommandant fan 'e Dútske loftmacht, mar hy wie ôfwêzich - alteast net yn it kantoar dêr't se waard hâlden.
  
  Se fernaam fuortendaliks beweging yn 'e gong bûten de doar. Har eagen waarden ynienen grut doe't se de luitenant herkende. Hy wiisde har om har stil te hâlden en fierder te spyljen op possum. Schmidt hie wat te sizzen oer elke ôfbylding dy't hy seach op 'e live nijsfeed.
  
  "Geniet fan jo lêste mominten. Sadree't Meyer ferantwurdlikens nimt foar de bombardeminten yn Irak, sil ik syn likenis fersmite. Litte wy dan sjen wat jo kinne dwaan mei dizze wiete inketdream fan jo!" hy gniisde. Wylst er raasde, wie hy net bewust fan 'e luitenant dy't nei binnen sneupe om him te oermasterjen. Werner krûpte by de wâl lâns, dêr't noch in skaad wie, mar hy moast goed seis meter yn it wite fluorescent ljocht rinne foardat er Schmidt berikke koe.
  
  Margaret besleat in helpende hân te jaan. Hja triuwde harsels hurd op 'e kant, foel ynienen om en sloech har earm en dij hurd. Se liet in skriklike gjalp út dy't Schmidt serieus trille.
  
  "Jezus! Wat dochst do?" rôp er nei Margaret, op it punt om syn laarzen op har boarst te setten. Mar hy wie net fluch genôch om it lichem te ûntkommen dat nei him ta fleach en yn 'e tafel efter him botste. Werner sprong op de kapitein, en sloech daliks syn fûst yn de adamsappel fan Schmidt. De kweade kommandant besocht konsekwint te bliuwen, mar Werner woe gjin kâns nimme, sjoen hoe hurd de feteraanoffisier wie.
  
  In oare flugge klap nei de timpel mei de kolf fan it pistoal foltôge it wurk, en de kaptein sakke slap op 'e flier. Tsjin de tiid dat Werner de kommandant ûntwapene, wie Margaret al op 'e fuotten, en besocht de stoelskonk ûnder har lichem en earm te heljen. Hy kaam har te helpen.
  
  "Tankje God dat jo hjir binne, luitenant!" - Se blaasde swier út doe't er har loslitte. "Marlene is yn 'e manljuskeamer, bûn oan' e radiator. Se hawwe har fol chloroform pompt, sadat se net mei ús ûntkomme kin."
  
  "Werklik?" syn gesicht ljochte op. "Libbet se en goed?"
  
  Margaret knikte.
  
  Werner seach om him hinne. "Nei't wy dizze bargen bine, moatte jo sa gau mooglik mei my komme," sei er tsjin har.
  
  "Om Marlene te krijen?" sy frege.
  
  "Nee, de hangar sabotearje sadat Schmidt syn wespen net mear stjoere kin om te stekken," antwurde er. "Se wachtsje gewoan op oarders. Mar sûnder fjochters kinne se absolút stront dwaan, toch?"
  
  Margaret glimke. "As wy dit trochkomme, kin ik jo dan sitearje foar de Edinburgh Post?"
  
  "As jo my helpe, krije jo in eksklusyf ynterview oer dit hiele fiasko," glimke hy.
  
  
  Haadstik 35 - Trick
  
  
  Doe't Nina har wiete hân op it dekreet lei, kaam it har yn 't sin wat in yndruk har krabbels meitsje soene op dit beskieden stikje papier. Har hert sloech in beat doe't se in lêste blik op 'e sultan seach foardat se har autograaf op 'e line tekene. Yn in split sekonde, mei syn swarte eagen, fielde se syn echte freonlikens en oprjochte goedens.
  
  "Trochgean, professor," moedige er har oan, en knipperde stadich as teken fan fertrouwen.
  
  Nina moast dwaan as se krekt wer oan it oefenjen wie, oars wie se te senuweftich om it goed te krijen. Doe't de balpen ûnder har begelieding gleed, fielde Nina har hert hurder slaan. Se wachtsje allinnich op har. De hiele wrâld hold de azem yn, wachte op har om klear te tekenjen. Se soe nea yn 'e wrâld mear eare west hawwe, sels as dit momint berne wie út bedrog.
  
  Op it momint dat se sierlik de punt fan har pinne op 'e lêste stip fan har autograaf pleatste, applaudearre de wrâld. De oanwêzigen applaudearren en steane oerein. Tagelyk bidden miljoenen minsken dy't de live útstjoering seagen dat der neat slims barre soe. Nina seach op nei de trije en sechstich jier âlde Sultan. Hy skodde har de hân sêft, seach har djip yn 'e eagen.
  
  "Wa't jo ek binne," sei er, "tankje jo dat jo dit dogge."
  
  "Wat bedoelsto? "Jo wite wa't ik bin," frege Nina mei in prachtige glimke, hoewol se yn feite bang wie om bleatsteld te wurden. "Ik bin professor Sloan."
  
  "Nee, sa binne jo net. Professor Sloan hie heul donkerblauwe eagen. Mar do hast moaie Arabyske eagen, lykas de onyx yn myn keninklike ring. It is as fong immen in pear tiger-eagen en sette se op dyn gesicht." Rimpels foarmen om syn eagen en syn burd koe syn glimke net ferbergje.
  
  "Asjebleaft, jo genede ..." smeekte se, en behâlde har posysje om 'e wille fan it publyk.
  
  "Wa't jo ek binne," sei er oer har, "it masker dat jo draacht makket my neat út." Wy wurde net definieare troch ús maskers, mar troch wat wy mei har dogge. Wat jo hjir dien hawwe, is wichtich foar my, witst?"
  
  Nina slokte hurd. Se woe gûle, mar dat soe it imago fan Sloane ferneatigje. De sultan brocht har nei it poadium en flústere yn har ear: "Tink derom, myn leave, it wichtichste is wat wy fertsjintwurdigje, net hoe wy der útsjen."
  
  Tidens de steande ovaasje, dy't duorre mear as tsien minuten, Nina fochten te bliuwen op har fuotten, holding strak oan 'e sultan syn hân. Se rûn nei de mikrofoan dêr't se earder wegere hie te praten, en stadichoan ferstoar alles nei sporadysk gejuich of klappen. Oant se begûn te praten. Nina besocht har stim hurd genôch te hâlden om mysterieus te bliuwen, mar se hie in oankundiging te dwaan. It kaam har op dat se mar in pear oeren hie om in oar syn gesicht op te setten en der wat nuttichs mei te dwaan. Der wie neat te sizzen, mar se glimke en sei: "Famkes en hearen, foarname gasten en al ús freonen oer de hiele wrâld. Myn sykte makket it foar my lestich om te praten en te praten, dus ik sil dit gau dwaan. Fanwege myn fergriemjende sûnensproblemen wol ik iepenbier opjaan ..."
  
  Yn de provisoryske seal yn it paleis fan Susa wie der in grutte opskuor fan fernuvere taskôgers, mar se respekteare allegear it beslút fan de lieder. Se late har organisaasje en in protte fan 'e moderne wrâld yn in tiidrek fan ferbettere technology, effisjinsje en dissipline sûnder yndividualiteit of sûn ferstân fuort te nimmen. Se waard fereare foar dit, gjin saak wat se besletten om te dwaan mei har karriêre.
  
  "... mar ik bin der wis fan dat al myn ynspanningen sûnder mis troch myn opfolger en nije kommissaris fan 'e Wrâldsûnensorganisaasje, Dr. Lisa Gordon, sille wurde útfierd . It wie in genot om de minsken te tsjinjen ..." Nina gie troch om de oankundiging ôf te meitsjen wylst Marduk op har wachte yn 'e klaaikeamer.
  
  "Myn God, Dr. Gould, jo binne sels in echte diplomaat," sei er, en seach har nei. Sam en Perdue gongen yn in haast nei't se in frentic telefoantsje fan Werner krigen.
  
  
  ***
  
  
  Werner stjoerde Sam in berjocht mei details fan de ynkommende bedriging. Mei Perdue yn har wekker, rûnen se nei de keninklike garde en lieten har identifikaasje sjen om te praten mei de kommandant fan 'e Meso-Arabyske fleugel, luitenant Jenebel Abdi.
  
  "Mefrou, wy hawwe driuwende ynformaasje fan jo freon, luitenant Dieter Werner," sei Sam tsjin de opfallende frou yn 'e lette tritiger jierren.
  
  "Och, Ditty," se knikte lui, en seach net al te ûnder de yndruk fan de twa gekke Skotten.
  
  "Hy frege my om jo dizze koade te jaan. De net-autorisearre ynset fan Dútske jagers is basearre op likernôch tweintich kilometer fan 'e stêd Susa en fyftich kilometer fan Bagdad! Sam flapte it út as in ûngeduldich skoaljonge mei in driuwend boadskip foar de direkteur. "Se binne op in selsmoardmissy om it CIA-haadkantoar en dit paleis te ferneatigjen ûnder it kommando fan kaptein Gerhard Schmidt."
  
  Luitenant Abdi joech fuortendaliks befel oan har manlju en bestelde har wingmen har by har te kommen yn in ferburgen ferbining yn 'e woastyn om har ta te rieden op 'e loftoanfal. Se kontrolearre de koade Werner stjoerde en knikte as erkenning fan syn warskôging. "Schmidt, jo?" - se gnyske. "Ik haatsje dizze ferdomme Kraut. Ik hoopje dat Werner syn ballen ôfriist." Se skodde de hân mei Perdue en Sam, "Ik moat myn pakken oanmeitsje. Betanke foar it warskôgjen fan ús. "
  
  "Wachtsje," Perdue fronse, "binne jo sels belutsen by hûnegevechten?"
  
  De luitenant glimke en knypeage. "Wis! As jo âlde Dieter wer sjogge, freegje him dan wêrom't se my 'Jenny Jihad' neamden op 'e flechtakademy."
  
  "Ha!" Sam gnyske doe't se mei har team rûn om harsels te wapenjen en elke oankommende bedriging te ûnderskeppen mei ekstreme foaroardielen. De troch Werner levere koade rjochte harren nei twa oerienkommende nêsten dêr't squadrons fan Leo 2's út fleane.
  
  "Wy misten it tekenjen fan Nina," klaagde Sam.
  
  "Alles is ynoarder. It sil ynkoarten op elke ferrekte nijskanaal wêze dy't jo jo kinne yntinke,' fertroude Perdue, en klopte Sam op 'e rêch. "Ik wol net paranoïde klinke, mar ik moat Nina en Marduk binnen nei Reichtisusis bringe," hy loek op syn horloazje en berekkene fluch de oeren, reistiid en ferrûne tiid, "fan de kommende seis oeren."
  
  "Oké, litte wy gean foardat dy âlde baster wer ferdwynt," grommele Sam. "Trouwens, wat hast oan Werner skreaun wylst ik mei Jihadist Jenny praat?"
  
  
  Haadstik 36 - Konfrontaasje
  
  
  Nei't se de ûnbewuste Marlene befrijd hienen en har fluch en rêstich oer it stikkene hek nei de auto droegen, fielde Margaret har ûnrêst doe't se mei luitenant Werner troch de hangar stiek. Yn 'e fierte koene se hearre hoe't de piloaten har soargen begjinne te meitsjen doe't se wachtsje op kommando's fan Schmidt.
  
  "Hoe moatte wy seis F-16-like oarlochsfûgels yn minder dan tsien minuten útnimme, luitenant?" Margaret flústere doe't se ûnder it losse paniel glieden.
  
  Werner gniisde. "Schatz, do hast tefolle Amerikaanske fideospultsjes spile." Se skodholle skiepsk, wylst er har in grut stielen ark joech.
  
  "Se kinne net sûnder bannen ôfstjitte, Frau Crosby," advisearre Werner. "Beskeagje de bannen asjebleaft genôch om in goede klap te feroarsaakjen sa gau as se dy line oerstekke. Ik haw in reserveplan, lange ôfstân. "
  
  Yn it kantoar waard kaptein Schmidt wekker fan in blackout feroarsake troch stompe geweld. Hy wie bûn oan deselde stoel wêryn Margaret siet en de doar wie op slot, en hâlden him op syn eigen plak fan ynsluting. De monitors waarden oerbleaun foar him om te sjen, wat him effektyf dwaende oant it punt fan waansin. De wylde eagen fan Schmidt ferrieden allinich syn mislearring, om't de nijsfeed op syn skerm bewiis oerbrocht dat it ferdrach mei súkses tekene wie en dat de resinte besocht loftoanfal waard tsjinwurke troch de rappe aksjes fan 'e Mesorabyske loftmacht.
  
  "Jezus Kristus! Nee! Do koest net witte! Hoe koene se it witte? hy gûlde as in bern, draaide praktysk syn knibbels om yn in bline grime de stoel te traapjen. Syn bloedige eagen wiene beferzen troch syn bloedbevlekte foarholle. "Werner!"
  
  
  ***
  
  
  By de hangar brûkte Werner syn mobyltsje as GPS-satelytoanwizer om de hangar te lokalisearjen. Margaret die har bêst om de bannen fan it fleantúch te lekken.
  
  "Ik fiel my echt dom om dit âlde skoalguod te dwaan, luitenant," flústere se.
  
  "Dan moatte jo ophâlde mei dit," sei Schmidt har fan 'e yngong nei de hangar, en wiisde in gewear op har. Hy koe Werner net sjen hoeden foar ien fan de Typhoons, wat yn syn telefoan typte. Margaret tilde har hannen op yn oerjefte, mar Schmidt skeat twa kûgels op har en se foel op 'e grûn.
  
  Shouting harren oarders, Schmidt úteinlik begûn de twadde faze fan syn oanfal plan, al is it mar om 'e wille fan wraak. Mei ineffective maskers droegen syn mannen op har fleantugen. Werner ferskynde foar ien fan de auto's, mei syn mobile telefoan yn 'e hân. Schmidt stie efter it fleantúch en bewege stadich doe't it op de ûnbewapene Werner skeat. Mar hy hâldde gjin rekken mei Werner syn posysje, noch wêr't hy Schmidt liede. De kûgels rikochetten fan it chassis. Doe't de piloat de jetmotor opstarte, stjoerde de neibrander dy't hy aktivearre in helske flammetong rjocht yn it gesicht fan kaptein Schmidt.
  
  Werner seach del nei wat der oerbleaun wie fan it bleatstelde fleis en tosken op Schmidt syn gesicht, en spuide op him. "No hawwe jo net iens in gesicht foar jo deamasker, pig."
  
  Werner drukte op de griene knop op syn telefoan en lei dy del. Hy tilde de ferwûne sjoernaliste gau op 'e skouders en brocht har nei de auto. Fan Irak ûntfong Purdue it sinjaal en ûntsloech in satellytbeam om it doelapparaat te rjochtsjen, wêrtroch't de temperatuer yn 'e hangar fluch ferhege. De resultaten wiene fluch en waarm.
  
  
  ***
  
  
  Op Halloween-jûn fierde de wrâld sûnder enig idee hoe passend har oanklaaiïng en it dragen fan maskers eins wie. De privee jet fan Perdue fleach út Susa mei spesjale tastimming en in militêre escorte út har loftrom om har feiligens te garandearjen. Oan board fersloegen Nina, Sam, Marduk en Perdue iten doe't se nei Edinburgh gongen. Dêr stie in lyts spesjalisearre team te wachtsjen om Nina sa gau mooglik te skinen.
  
  In platte skerm TV hold se op 'e hichte as it nijs unfolded.
  
  "In freak-ûngelok by in ferlitten stielmole by Berlyn easke it libben fan ferskate Dútske loftmachtpiloten, wêrûnder plakferfangend kommandant kaptein Gerhard Schmidt en kommandant-yn-haad fan 'e Dútske Luftwaffe, luitenant-generaal Harold Meyer. It is noch net dúdlik wat de fertochte omstannichheden wiene..."
  
  Sam, Nina en Marduk fregen har ôf wêr't Werner wie en oft it him slagge om op 'e tiid mei Marlene en Margaret út te kommen.
  
  "Werner belje soe nutteloos wêze. Dizze man giet troch mobile tillefoans lykas hy troch ûnderklean giet, "konstatearre Sam. "Wy sille moatte wachtsje om te sjen oft hy kontakt mei ús hat, krekt, Perdue?"
  
  Mar Perdue harke net. Hy lei op 'e rêch yn 'e dellizzende stoel, de holle nei de kant hellend, syn trouwe tablet op 'e mage en de hannen derop.
  
  Sam glimke, "Sjoch dit. De man dy't noait sliept, rêst einliks."
  
  Op 'e tablet koe Sam sjen dat Perdue mei Werner kommunisearre, en antwurde op de fraach fan Sam earder dy jûn. Hy skodde de holle. "Sjeny".
  
  
  Haadstik 37
  
  
  Twa dagen letter hie Nina har gesicht werom en herstelde se yn deselde gesellige Kirkwall-festiging dêr't se earder west hie. De dermis fan it gesicht fan Marduk moast fuorthelle wurde en tapast wurde op it byld fan 'e professor. Sloan, it oplossen fan de fúzjepartikels oant it Masker fan Babel wer (hiel) âld waard. Hoe ferskriklik de proseduere ek wie, Nina wie bliid om har eigen gesicht werom te hawwen. Noch swier sedearre fan it kankergeheim dat se mei it medysk personiel dield hie, foel se yn sliep doe't Sam fuortgie om wat kofje te heljen.
  
  De âld man kaam ek goed werom, hy besette in bêd yn deselde gong as Nina. Yn dit sikehûs hoegde er net te sliepen op bloedige lekkens en dekken, dêr't er ivich tankber foar wie.
  
  "Jo sjogge goed, Peter," glimke Perdue, en seach nei de foarútgong fan Marduk. "Jo kinne gau nei hûs."
  
  "Mei myn masker," herinnerde Marduk him.
  
  Perdue gniisde: "Fansels. Mei dyn masker."
  
  Sam kaam foarby om hallo te sizzen. "Ik wie krekt mei Nina. Se herstelt noch wol fan it waar, mar is tige bliid dat se wer harsels is. Lit jo tinke, is it net? Soms, om it bêste te berikken, is it bêste gesicht om te dragen jo eigen. "
  
  "Hiel filosofysk," pleage Marduk. "Mar ik bin arrogant no't ik kin glimkje en sneukje troch in folslein oanbod fan beweging."
  
  Har laitsjen folde it lytse diel fan 'e eksklusive medyske praktyk.
  
  "Dus al dy tiid wiene jo in echte samler fan wa't it Babyloanyske masker stellen waard?" Sam frege, fassinearre troch it besef dat Peter Marduk in miljoenêr relikwy-samler wie fan wa't Neumand it masker fan Babel stiel.
  
  "Dit is sa nuver?" frege hy Sam.
  
  "In bytsje. Typysk stjoere rike samlers partikuliere ûndersikers en teams fan restauraasjespesjalisten om har items werom te heljen.
  
  "Mar dan soene mear minsken witte wat dit ferdomme artefakt eins docht. Ik kin dat risiko net nimme. Jo seagen wat der barde doe't mar twa manlju fûnen oer har kapasiteiten. Stel jo foar wat der barre soe as de wrâld de wierheid wist oer dizze âlde objekten. Guon dingen binne it bêste geheim te hâlden ... mei maskers, as jo wolle."
  
  "Ik koe it net mear iens wêze," joech Perdue ta. Dit relatearre oan syn geheime gefoelens oer Nina's ôfskiedenens, mar hy besleat it fuort te ferbergjen fan 'e bûtenwrâld.
  
  "Ik bin bliid om te hearren dat leave Margaret har gewearwûnen oerlibbe," sei Marduk.
  
  Sam seach tige grutsk op de fermelding fan har. "Soe jo leauwe dat se in Pulitzerpriis foar ûndersiiksrapportaazje is?"
  
  "Jo moatte dat masker wer opsette, myn jonge," sei Perdue mei folsleine oprjocht.
  
  "Nee, dizze kear net. Se hat it allegear opnommen op Werner syn yn beslach naam mobyltsje! Fan it diel dêr't Schmidt de oarders oan syn mannen útlein, oant it diel dêr't er tajout dat er de moardoanslach op Sloane plande, hoewol't er doe net wis wie oft se echt stoar. Margaret is no bekend om de risiko's dy't se naam om de gearspanning en de moard fan Meyer te ûntdekken, ensfh. Fansels draaide se it foarsichtich sadat gjin fermelding fan in ferfelende relikwy of piloaten dy't selsmoardgekke wurden wiene, it wetter fersteure, wite jo? "
  
  "Ik bin tankber dat se besleat it geheim te hâlden nei't ik har dêr litten hie. Myn God, wat tocht ik? Marduk kreunde.
  
  "Ik bin der wis fan dat in grutte ferslachjouwer it goedmeitsje sil, Peter," treaste Sam him. "Ommers, as jo har dêr net hiene litten, soe se noait alle shots krigen hawwe dy't har no ferneamd hawwe."
  
  "Ik bin har en de luitenant lykwols wat kompensaasje skuldich," antwurde Marduk. "Folgjende All Hallows Eve, om ús aventoer te betinken, sil ik in grut barren bringe en se sille de earegasten wêze. Mar it moat fan myn kolleksje wei hâlden wurde... foar it gefal."
  
  "Fabulous!" - rôp Perdue. "Wy kinne har ophelje by myn lângoed. Wat sil it ûnderwerp wêze?"
  
  Marduk tocht efkes en glimke doe mei syn nije mûle.
  
  "No, in maskeradebal, fansels."
  
  
  EIN
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Preston W. Child
  It mystearje fan 'e Amber Room
  
  
  PROLOG
  
  
  
  Ålâneilannen, Baltyske See - febrewaris
  
  
  Teemu Koivusaari hie de hannen fol mei it yllegale guod dat er besocht te smokkeljen, mar doe't er ien kear slagge om in keaper te finen, wie it allegear de muoite wurdich. It wie seis moanne lyn dat hy Helsinki ferlitten hie om by twa kollega's op 'e Ålâneilannen te kommen, dêr't se in lukratyf bedriuw foar falske edelstiennen hienen. Se hawwe alles trochjûn fan kubike zirkonia oant blau glês as diamanten en tanzanite, soms trochjûn - frij bekwaam - basismetalen as sulver en platina oan unsuspecting amateurs.
  
  "Wat bedoele jo dat der mear komt?" Teemu frege syn assistint, in korrupte Afrikaanske sulversmid mei de namme Mula.
  
  "Ik ha noch in kilogram nedich om de Minsk-opdracht te ferfoljen, Teemu. "Ik fertelde jo oer dit juster," klage Mula. "Jo wite, ik moat mei kliïnten omgean as jo fergriemje. Ik ferwachtsje freed noch in kilo, oars kinst werom nei Sweden."
  
  "Finlân".
  
  "Wat?" Mula froast.
  
  "Ik kom út Finlân, net Sweden," korrizjearre Teemu syn partner.
  
  Mula gyng op 'e tafel stean, noch altyd mei syn dikke, snijende bril. "Wa makket it út wêr't jo wei komme?" De glêzen fergrutte syn eagen yn in groteske fisk-eachfoarm, de finne skriemde fan laitsjen. "Frek út, dude. Bring my mear amber, ik ha mear grûnstoffen nedich foar smaragden. Dizze keaper sil hjir troch it wykein wêze, dus kom yn beweging!
  
  Lûd laitsje rûn de magere Teemu it ferburgen provisoryske fabryk út dat se rûnen.
  
  "Hei! Tomi! Wy moatte nei de kust foar noch ien fangen, maat," sei er tsjin harren tredde kollega, dy"t drok wie mei twa Letske famkes op fakânsje te praten.
  
  "No?" Tomi rôp. "Net no!"
  
  "Wer giesto hinne?" frege it mear ekstroverte famke.
  
  "Uh, wy moatte," hy twifele, en seach nei syn freon mei in jammerdearlike útdrukking. "Der moat wat dien wurde."
  
  "Werklik? Hokfoar wurk dochsto?" - frege se, mei sin de spielde kola fan har finger slikke. Tomi seach werom nei Teemu mei syn eagen weromrôle yn lust, en smeekte him temûk om syn baan foar no op te jaan, sadat se beide skoare koene. Teemu glimke nei de famkes.
  
  "Wy binne juweliers," rôp er. De famkes wiene daliks yntrigearre en begûnen optein te praten yn har memmetaal. Se holden de hannen fêst. Pleiterjend smeekte se de beide jongemannen om se mei te nimmen. Teemu skodde fertrietlik syn holle en flústere tsjin Tomi: "Der is gjin manier dat wy se kinne nimme!"
  
  "Litte wy! Se kinne net âlder wêze as santjin. Lit har wat fan ús diamanten sjen en se sille ús jaan wat wy wolle! Tomy grommele yn it ear fan syn freon.
  
  Teemu seach nei de prachtige lytse kittens en it duorre him mar twa sekonden om te reagearjen, "Okee, litte wy gean."
  
  Mei gejuich glieden Tomi en de famkes yn 'e efterbank fan' e âlde Fiat en de twa fan harren rieden om it eilân om ûnopspoard te bliuwen, wylst se stellen edelstenen, amber en gemikaliën ferfierden om har falske skatten te produsearjen. Yn de pleatslike haven wie in lyts bedriuw dat ûnder oare ymportearre sulvernitrate en goudstof levere.
  
  De kromme eigner, in obsessive âlde seeman út Estlân, brûkt om te helpen de trije boefkes berikke harren kwotas en yntrodusearje se oan potinsjele kliïnten foar in royaal part fan de winst. Doe't se út 'e lytse wein sprongen, seagen se him by har lâns razen, entûsjast roppend: "Gean, jonges! It is hjir! It is hjir en no! "
  
  "Oh myn God, hy is hjoed wer yn ien fan syn gekke stimmingen," suchte Tomi.
  
  "Wat is hjir?" frege it rêstiger famke.
  
  De âlde seach gau om him hinne: "Spookskip!"
  
  "Oh God, dit net wer!" Teemu kreunde. "Harkje! Wy moatte wat saken mei jo beprate!"
  
  "It bedriuw is hjir om te bliuwen!" - rôp de âldman, nei de râne fan de dokken. "Mar it skip sil ferdwine."
  
  Se rûnen efter him oan, fernuvere troch syn flugge bewegingen. Doe't se him ynhelle hienen, bleau elkenien stean om op syk te kommen. It wie in bewolke dei en de izige oseaanbries kjeld se oant de bonke doe't de stoarm oankaam. Ut en troch flitsen bliksem yn 'e loft, begeliedend fiere rommel fan tonger. Elke kear as de bliksem troch de wolken sloech, lutsen de jongerein in bytsje werom, mar har nijsgjirrigens krige de oerwinning.
  
  "Harkje, no. Sjoch," sei de âld man mei blydskip, en wiisde nei it ûndjip fan 'e baai oan 'e lofterkant.
  
  "Wat? Sjoch wat?" sei Teemu mei de holle.
  
  "Nimmen wit fan dit spoekskip útsein ik," fertelde de pensjonearre seeman de jonge froulju mei âlde sjarme en in glim yn syn each. Se like ynteressearre, dus hy fertelde harren oer it uterlik. "Ik sjoch it op myn radar, mar soms ferdwynt it, it gewoan," sei er mei in mysterieuze stim, "ferdwynt gewoan!"
  
  "Ik sjoch neat," sei Tomi. "Kom op, lit ús weromgean."
  
  De âldman seach op syn horloazje. "Gau! Gau! Gean net. Wachtsje gewoan."
  
  De tonger raasde, wêrtroch't de famkes yn 'e earms fan twa jonge minsken kamen, wêrtroch't it fuortendaliks in tige wolkom tongerbui feroare. De famkes, dy't elkoar knuffelen, seagen fernuvere hoe't in hite magnetyske lading ynienen boppe de weagen ferskynde. De boech fan in sonken skip kaam der út, amper te sjen boppe it wetteroerflak.
  
  "Sjen?" - rôp de âldman. "Sjen? It is leechwetter, dus dizze kear kinne jo einlings dit godferlitten skip sjen!"
  
  De jongfeinten efter him stiene yn eangst foar wat se seagen. Tomy helle syn tillefoan út om in foto fan it ferskynsel te meitsjen, mar in bysûnder sterke bliksem sloech út 'e wolken, wêrtroch't se allegear yninoar kamen. Net allinnich hie er it toaniel net fêstlein, mar se seagen ek de wjerljocht net botsing mei it elektromagnetyske fjild om it skip hinne, wat in helske racket feroarsake dy't har trommels hast barste.
  
  "Jezus Kristus! Hasto dat heard? Teemu raasde fan 'e kâlde wynpûst. "Litte wy hjirwei gean foardat wy fermoarde wurde!"
  
  "Wat is dit?" - rôp it ekstroverte famke en wiisde nei it wetter.
  
  De âld man krûpte tichter by de râne fan de pier om te ûndersykjen. "Dit is in man! Kom op, help my him derút te heljen, jonges!"
  
  "Hy sjocht der dea út," sei Tomi mei in bange blik op har gesicht.
  
  "Onsin," wie de âld man it net iens. "Hy sweeft mei it gesicht omheech en syn wangen binne read. Help my, slachters!"
  
  De jongemannen holpen him it slap lichem fan 'e man út 'e slaande weagen te heljen om foar te kommen dat er op 'e pier botste of ferdrinke. Se droegen it werom nei de wurkpleats fan 'e âldman en leine it op 'e wurktafel efteryn dêr't de âld man wat amber oan it smelten wie om it te foarmjen. Nei't se derfan oertsjûge wiene dat de frjemdling yndie yn libben wie, bedutse de âldman him mei in tekken en ferliet him oant er syn saak mei de beide jonge mannen ôfmakke. De efterkeamer wie hearlik waarm nei it smelten. Uteinlik gongen se mei twa freonen nei har lytse appartemint en lieten de âlde man om it lot fan 'e frjemdling te besluten.
  
  
  Haadstik 1
  
  
  
  Edinburgh, Skotlân - augustus
  
  
  De loft boppe de spitsen waerd bleek, en de swakke sinne bade alles om yn in giele gloed. Lykas in sêne út in spegeljende foarboader fan siik foarteken, liken de bisten ûnrêstich en waarden de bern stil. Sam swalke doelleas tusken de siden en katoenen bedspreien dy't hingje fan in plak dat er net pleatse koe. Ek doe't er de eagen opsloech en omheech seach, koe er gjin befestigingspunten foar it slingerdoek sjen, gjin relingen, gjin triedden, gjin houten stipen. Se liken te hingjen oan in ûnsichtbere heak yn 'e loft, swaaid troch in wyn dy't allinnich hy koe fiele.
  
  Nimmen oars dy't him op 'e strjitte foarby kaam, like bleatsteld te wurden oan 'e stofstoarmen mei woastynsân. Har jurken en de zoom fan har lange rokken fladderden allinnich fan 'e beweging fan 'e skonken as se rûnen, en net fan 'e wyn, dy't him sa no en dan de sykheljen dempte en syn fersierde donkere hier yn syn gesicht smiet. Syn kiel wie droech en syn mage brânde fan dagen sûnder iten. Hy wie op wei nei de put yn it sintrum fan it stedsplein, dêr't alle stedslju byinoar kamen op merkdagen en om it nijs fan 'e ôfrûne wike te learen.
  
  "God, ik haatsje sneinen hjir," mompele Sam ûnwillekeurich. "Ik haatsje dizze skaren. Ik hie twa dagen lyn komme moatten doe't it rêstiger wie."
  
  "Wêrom hawwe jo it net dien?" - hy hearde de fraach fan Nina fan efter syn lofterskouder.
  
  "Omdat ik doe net toarstich hie, Nina. It hat gjin sin om hjir te kommen om te drinken as jo gjin toarst hawwe," ferklearre hy. "Minsken sille gjin wetter fine yn in put oant se it nedich hawwe, wisten jo net?"
  
  "Ik haw it net dien. Sorry. Mar it is nuver, tinksto net?" - sei se.
  
  "Wat?" hy fronste doe't de fallende sânkorrels him yn 'e eagen stieken en syn trienkanalen útdroege.
  
  "Dat elkenien oars kin út 'e put drinke útsein jo," antwurde se.
  
  "Hoesa? Wêrom seist dat?" Sam knipte definsyf. "Nimmen kin drinke oant hy droech is. Hjir is gjin wetter."
  
  "D'r is hjir gjin wetter foar jo. Foar oaren is dat genôch," sei se.
  
  Sam wie lilk dat Nina sa ûnferskillich wie foar syn lijen. Om skea oan blessuere ta te foegjen, bleau se syn lilkens oproppe. "Miskien is it om't jo hjir net hearre, Sam. Jo bemuoie jo altyd yn alles en lûke úteinlik it koartste strie, dat soe geweldich wêze as jo net sa'n ûnferbidlike janker wiene."
  
  "Harkje! Hawwe jo..." begûn er syn antwurd, mar ûntdekte dat Nina him ferlitten hie. "Nina! Nina! Ferdwine sil jo dit argumint net helpe!
  
  Tsjin dy tiid wie Sam by de sâltmoarge put, triuwd troch de minsken dy't dêr gearkommen wiene. Nimmen oars hie toarstich, mar se stienen allegearre as in muorre, en blokkearren it gapjende gat dêr't Sam yn it tsjuster ûnder it wetter spatten koe hearre.
  
  "Ik freegje jo pardon," mompele er, en beweech se ien foar ien om oer de râne te sjen. Djip yn 'e put wie it wetter donkerblau, ek nettsjinsteande de swartens fan 'e djipten. Ljocht fan boppen brekke yn skitterjende wite stjerren op it rimpele oerflak doe't Sam in hap nimme woe.
  
  "Asjebleaft, kinne jo my in drankje jaan?" hy spruts gjinien bysûnder oan. "Asjebleaft! Ik ha sa ferrekte toarst! It wetter is hjir, en dochs kin ik it net berikke."
  
  Sam luts syn earm sa fier as er koe, mar mei elke tomme dy't syn earm nei foaren beweech, like it wetter djipper werom te lûken, syn ôfstân te behâlden, en úteinlik leger te einigjen as earder.
  
  "Oh myn god!" - rôp er fûl. "Hâldst my foar it lapke?" Hy naam wer syn hâlding oan en seach om him hinne nei de frjemdlingen, dy't noch ûnfermindere wiene troch de oanhâldende sânstoarm en syn droege oanslach. "Ik ha in tou nedich. Hat immen in tou?
  
  De loft waard lichter. Sam seach op nei de flits fan ljocht dy't fan 'e sinne kaam, en de perfekte rûnheid fan 'e stjer amper brek.
  
  "In flits yn 'e sinne," mompele er, fernuvere. "Gjin wûnder dat ik sa ferrekte hyt en toarstich bin. Hoe kinne jim minsken de ûndraaglike waarmte net fiele?"
  
  Syn kiel wie sa droech dat de lêste twa wurden net joegen, en se klonk as in ûnbegryplik grommel. Sam hope dat de gleone sinne de put net opdroege soe, alteast net oant er in drankje hie. Yn it tsjuster fan syn wanhoop gong er ta geweld. As gjinien omtinken joech oan in beleefd persoan, miskien soene se omtinken jaan oan syn lot as hy him ûnfatsoenlik gedrage.
  
  Wyld goaie urnen en briek ierdewurk wylst er gyng, Sam raasde om in beker en in tou; alles dat him helpe koe om wetter te krijen. It gebrek oan floeistof yn syn mage fielde as soer. Sam fielde in skerpe pine troch syn hiele lea sjitten, as wie elk oargel yn syn lea troch de sinne blaze. Hy foel op 'e knibbels, gûlend as in banshee yn 'e pine, en klamme it losse giele sân mei knoffelige fingers om't it soer him yn 'e kiel raasde.
  
  Hy pakte har ankels, mar se skopten samar tafallich syn earm, en joech him net folle oandacht. Sam jankte fan pine. Troch smel eagen, om ien of oare reden noch fol mei sân, seach er nei de loft. Der wie gjin sinne of wolken. Alles wat er seach wie in glêzen koepel fan hoarizon nei hoarizon. Alle minsken dy't by him wiene, stiene yn 'e koepel, beferzen fan bewûndering, foar't in hurde klap se allegear ferbline - elkenien útsein Sam.
  
  In weach fan ûnsichtbere dea pulsearre út 'e loft ûnder de koepel en fermindere alle oare boargers yn' e jiske.
  
  "Hear, nee!" Sam rôp by it oansjen fan harren ferskriklike dea. Hy woe de hannen fan syn eagen ôfnimme, mar dy bewege net. "Lit myn hannen los! Lit my blyn wêze! Lit my blyn wêze!"
  
  "Trije..."
  
  "Twa..."
  
  "Ien".
  
  In oare klap, as in puls fan ferneatiging, galmde yn Sam syn earen doe't syn eagen iepen fleagen. Syn hert bonke ûnbestjoerlik doe't er syn omjouwing ûndersocht mei grutte eagen fol mei ôfgriis. Der siet in tinne kessen ûnder syn holle en syn hannen wiene sêft bûn, de krêft fan it ljochte tou te testen.
  
  "Geweldich, no haw ik tou," merkte Sam op doe't er nei syn polsen seach.
  
  "Ik leau dat de oprop nei it tou wie om't jo ûnderbewuste oan 'e beheiningen herinnerde," suggerearre de dokter.
  
  "Nee, ik hie it tou nedich om wetter út 'e put te heljen," fersette Sam de teory doe't de psycholooch syn hannen befrijde.
  
  "Wit ik. Jo hawwe my alles ûnderweis ferteld, hear Cleave.
  
  Dr Simon Helberg wie in fjirtichjierrige feteraan fan 'e wittenskip mei in spesjale oanstriid foar de geast en syn trúkjes. Parapsychology, psychiatry, neurobiology en, frjemd genôch, spesjale kapasiteiten foar ekstrasensory waarnimming stjoerde de boat fan 'e âlde man. Dokter Helberg, troch de measten beskôge as in sjarlatan en in skande foar de wittenskiplike mienskip, liet syn skande reputaasje syn wurk op gjin inkelde wize beynfloedzje. In antisosjale wittenskipper en weromlûkende teoretikus, Helberg bloeide allinich op 'e ynformaasje en praktyk fan teoryen dy't algemien as myte beskôge wurde.
  
  "Sam, wêrom tinke jo dat jo net stoar yn 'e" pols " wylst alle oaren stoaren? Wat makke dy oars as oaren?" - frege er Sam, sittend op 'e kofjetafel foar de bank, dêr't de sjoernalist noch op lei.
  
  Sam joech him in hast bernlike sneup. "No, it is frij dúdlik, is it net? Se wiene allegear fan ferlykbere ras, kultuer en lân. Ik wie in folsleine outsider."
  
  "Ja, Sam, mar dat soe jo net ferûntskuldigje fan it lijen fan in atmosfearyske katastrophe, wol?" - redenearre dokter Helberg. As in wize âlde ûle stoarre de mollige, keale man nei Sam mei syn grutte ljochtblauwe eagen. Syn bril siet sa leech op 'e noas, dat Sam fielde de needsaak om se wer omheech te triuwen foardat se fan 'e noas fan 'e dokter foelen. Mar hy behâlde syn ympulsen om de punten te beskôgjen dy't de âlde makke hie.
  
  "Ja, ik wit it," joech er ta. Sam syn grutte donkere eagen skennen de flier wylst syn geast socht nei in plausibel antwurd. "Ik tink dat it wie om't it myn fisy wie en dy minsken gewoan ekstra's op it poadium wiene. Se makken diel út fan it ferhaal dat ik seach," hy fronste, net wis fan syn eigen teory.
  
  "Ik tink dat it sin is. Se wiene der lykwols foar in reden. Oars soene jo dêr gjin oar sjen. Miskien hawwe jo se nedich om de gefolgen fan 'e dea-ympuls te begripen, " stelde de dokter foar.
  
  Sam gyng oerein en rûn in hân troch syn hier. Hy suchte: "Dokter, wat makket it út? Ik bedoel, echt, wat is it ferskil tusken minsken sjen dy't útinoar falle en gewoan nei in eksploazje sjen?"
  
  "Ienfâldich," antwurde de dokter. "It ferskil is it minsklik elemint. As ik de brutaliteit fan har dea net tsjûge hie, soe it net mear west hawwe as in eksploazje. It soe net mear wêze as in evenemint. De oanwêzigens en it úteinlike ferlies fan it minsklik libben is lykwols bedoeld om jo it emosjonele as morele elemint fan jo fisy yn te drukken. Jo moatte oan ferneatiging tinke as in ferlies fan it libben, net allinich in slachtofferfrije ramp.
  
  "Ik bin hjir te nuchter foar," kreunde Sam en skoddet syn holle.
  
  Dokter Helberg lake en sloech syn skonk. Hy lei syn hannen op 'e knibbels en wraksele oerein, noch gniisjend doe't er syn bandrecorder útsette. Sam stimde yn om syn sesjes op te nimmen yn it belang fan it ûndersyk fan 'e dokter nei de psychosomatyske manifestaasjes fan traumatyske ûnderfiningen - ûnderfiningen dy't ûntstien binne út paranormale of boppenatuerlike boarnen, sa bespotlik as dat klinke kin.
  
  "By Poncho's of by Olmega's?" Dokter Helberg gniisde doe't er syn tûk ferburgen drankbar iepenbiere.
  
  Sam wie ferrast. "Ik hie noait tocht dat jo in tequila-drinker wiene, Doc."
  
  "Ik rekke fereale op har doe't ik in pear jier te lang yn Guatemala bleau. Eartiids yn 'e santiger jierren joech ik myn hert oan Súd-Amearika, en witte jo wêrom? Dr. Helberg glimke doe't er de shots yngie.
  
  "Nee, fertel my," sei Sam.
  
  Ik waard obsedearre mei it idee," sei de dokter. En doe't er Sam syn meast fernuvere blik seach, lei hy út. "Ik moast witte wat dizze massahystery feroarsake dy't minsken normaal religy neame, soan. Sa'n machtige ideology, dy't safolle minsken oer safolle tiidrekken ûnderwurpen hie, mar gjin konkrete rjochtfeardiging foar it bestean levere, oars as de macht fan minsken oer oaren, wie yndie in goede reden om te ferkennen."
  
  "Deade!" sei Sam, en hy tilde syn glês om de blik fan syn psychiater temjitte. "Ik wie sels yn 'e kunde mei dit soarte fan observaasje. Net allinnich religy, mar ek ûnortodokse metoaden en folslein ûnlogyske doktrines dy't de massa ferslaven as wiene it hast ..."
  
  "Bovennatuerlik?" frege dokter Helberg, wylst er ien wynbrau opsloech.
  
  "Esotearysk," Ik nim oan dat it in better wurd wêze soe," sei Sam, en makke syn skot ôf en krûpte troch de onaangename bitterheid fan 'e dúdlike drank. "Binne jo wis dat it tequila is?" hy hâldde stil en helle syn azem.
  
  Troch de triviale fraach fan Sam te negearjen, bleau Dr. Helberg by it ûnderwerp. "Esotearyske tema's dekke de ferskynsels wêrfan jo prate, soan. It boppenatuerlike is gewoan esoteryske teosofy. Miskien ferwize jo nei jo resinte fisioenen as ien fan dy ferbjusterjende mystearjes?
  
  "Kinst. Ik sjoch se as dreamen, neat mear. It is net wierskynlik dat se massa-manipulaasje fertsjintwurdigje op 'e manier dy't religy docht. Sjoch, ik bin allegear foar geastlik leauwen of in soarte fan fertrouwen yn in hegere yntelliginsje," ferklearre Sam. "Ik bin der gewoan net wis fan dat dizze goden troch gebed befredigd of oertsjûge kinne wurde om minsken te jaan wat se winskje. Alles sil wêze sa't it wêze sil. It is net wierskynlik dat der alles yn alle tiden is ferskynd troch it meilijen fan in persoan dy't God smeket.
  
  "Dus, jo leauwe dat wat sil barre sil barre nettsjinsteande elke geastlike yntervinsje?" frege de dokter Sam wylst er temûk op de opnameknop drukte. "Dat jo sizze dat ús lot al bepaald is."
  
  "Ja," Sam knikte. "En wy binne klear."
  
  
  Haadstik 2
  
  
  Kalm is einlings werom nei Berlyn nei de resinte moarden. Ferskate hege kommissarissen, leden fan 'e Bundesrat en ferskate foaroansteande finansiers binne slachtoffers west fan moarden dy't noch net oplost binne troch in organisaasje of yndividu. It wie in riedsel dat it lân noch noait earder te krijen hie, om't de redenen foar de oanfallen bûten spekulaasje wiene. De oanfallen manlju en froulju hiene net folle mienskiplik oars as ryk of goed bekend te wêzen, hoewol it meast yn 'e politike arena of yn 'e saaklike en finansjele sektoaren fan Dútslân.
  
  Parseberjochten befêstige neat, en sjoernalisten fan oer de hiele wrâld streamden nei Dútslân om earne yn 'e stêd Berlyn wat geheim rapport te finen.
  
  "Wy leauwe dat dit it wurk fan in organisaasje wie," fertelde wurdfierder fan it ministearje Gabi Holzer de parse tidens in offisjele ferklearring útbrocht troch de Bundestag, it Dútske parlemint. "De reden dat wy dit leauwe is om't d'r mear dan ien persoan belutsen wie by de deaden."
  
  "Wêrom is dit? Wêrom binne jo sa wis dat dit net it wurk fan ien persoan is, Frau Holzer? frege ien ferslachjouwer.
  
  Se twifele, suchtet senuweftich. "Fansels is dit gewoan in riedsel. Wy leauwe lykwols dat in protte belutsen binne troch de ferskate metoaden dy't waarden brûkt om dizze elite-boargers te fermoardzjen.
  
  "Elite?"
  
  "Wow, elite, seit se!"
  
  Utroppen fan ferskate ferslachjouwers en omstanders wjerlûpen har min keazen wurden yn yrritaasje, wylst Gaby Holzer besocht har frasearring te korrigearjen.
  
  "Asjebleaft! Lit my asjebleaft útlizze..." Se besocht it nochris út te sprekken, mar de mannichte bûten raasde al ferfelend. De krantekoppen wiene bedoeld om de ferfelende opmerking yn in slimmer ljocht te skilderjen dan bedoeld. Doe't se úteinlik de sjoernalisten foar har kalmearje koe, lei se har wurdkar sa goed as se koe út, mei muoite om't har Ingelske feardichheden net bysûnder sterk wiene.
  
  "Famkes en hearen fan 'e ynternasjonale media, ik ferûntskuldigje my foar it misferstân. Ik bin bang dat ik ferkeard praat - myn Ingelsk, no... M-my excuses," sei se, in bytsje stotterend, en sykhelle djip om te kalmearjen. "Lykas jo allegear witte, waarden dizze skriklike dieden begien tsjin heul ynfloedrike en foaroansteande minsken yn dit lân. Hoewol't dizze doelen neat gemien leken te hawwen en net iens yn deselde rûnten bewege, hawwe wy reden om te leauwen dat har finansjele en politike status wat te krijen hie mei de motiven fan 'e oanfallers.
  
  Dit wie hast in moanne lyn. It wie in drege wiken lyn dat Gabi Holzer te krijen hie mei de parse en harren giermentaliteit, mar se fielde dochs in siik gefoel yn har mage doe't se tocht oan parsekonferinsjes. Sûnt dy wike wiene de oanfallen ophâlden, mar yn hiel Berlyn en de rest fan it lân wie der in tsjustere, ûnwisse frede, fol mei eangst.
  
  "Wat hiene se ferwachte?" - frege har man.
  
  "Ik wit it, Detlef, ik wit it," gnyske se en seach út har sliepkeamerrút. Gabi klaaide him út foar in lange, waarme dûs. "Mar wat gjinien bûten myn wurk begrypt is dat ik diplomatysk wêze moat. Ik kin net gewoan wat sizze as "Wy tinke dat it in goed finansierde binde fan hackers is mei in skaadklup fan kweade lânbesitters dy't gewoan wachtsje om de Dútske regearing omver te setten," kin ik? " se fronste doe't se besocht har beha los te meitsjen.
  
  Har man kaam har te rêden en die it iepen, naam it út en skuorde har beige potleadrok út. It kaam by har fuotten telâne op it dikke, sêfte tapyt en se stapte út, noch altyd yn har Gucci platfoarmskuon. Har man tute har nekke en lei syn kin op har skouder doe't se seagen dat de stedsljochten yn 'e see fan tsjuster driuwen. "Is dit wat der echt bart?" frege er mei stilste wurden wylst syn lippen har kraachbonke ferkenne.
  
  "Ik tink it wol. Myn bazen binne tige soargen. Ik tink dat it komt om't se allegear deselde manier tinke. D'r is ynformaasje dy't wy net oan 'e parse bekend makke hawwe oer de slachtoffers. Dit binne alarmearjende feiten dy't ús fertelle dat dit net it wurk fan ien persoan is, "sei se.
  
  "Hokker feiten? Wat ferbergje se foar it publyk? " frege hy, har boarsten omheech. Gabi draaide him om en seach Detlef mei in strange útdrukking oan.
  
  "Bisto bispiede? Foar wa wurkje jo, Herr Holzer? Besykje jo my wirklik te ferlieden foar ynformaasje? hja sloech him oan, en triuwde him boartlik werom. Har blonde lokken dûnsen oer har bleate rêch doe't se him elke stap folge doe't er weromluts.
  
  "Nee, nee, ik nim my mar niget oan dyn wurk, leave," protestearre er myldich en foel efteroer op harren bêd. De krêftich boude Detlef hie in persoanlikheid folslein tsjinoer syn lichem. "Ik woe jo net ûnderfreegje."
  
  Gabi stoppe yn har spoaren en rôle har eagen. "Um Gottes wolle!"
  
  "Wat ik dien haw?" - frege er ekskúsich.
  
  "Detlef, ik wit datst gjin spion bist! Do hiest meispile moatten. Sis dingen lykas "Ik bin hjir om foar elke priis ynformaasje fan jo te krijen" of "As jo my net alles fertelle, sil ik it út jo skodzje!" of wat oars yn jo holle komt. Wêrom binne jo sa ferrekte cute? - gûlde se, en sloech it bêd mei har skerpe hakke rjocht tusken syn skonken.
  
  Hy gasped yn 'e buert fan syn famylje juwielen, beferzen yn plak.
  
  "Ugh!" Gabi gniisde en helle har foet ôf. "Stik my in sigaret oan, asjebleaft."
  
  "Fansels, leave," antwurde er fertrietlik.
  
  Gaby draaide de dûskranen iepen om it wetter yntusken waarm wurde te litten. Se die har slipje út en gie de sliepkeamer yn foar in sigaret. Detlef gyng wer sitten en seach nei syn skitterjende frou. Se wie net botte lang, mar yn dy hakken tuorke se oer him hinne, in krulhierige goadinne mei Karelië dy't tusken har folle reade lippen gleon.
  
  
  ***
  
  
  It kasino wie it toaniel fan ekstravagante lúkse en tastien allinnich de meast befoarrjochte, begoedige en ynfloedrike begeunstigers yn syn sûndige oproerige omearming. De MGM Grand stie majestueus yn har azuurblauwe gevel dy't Dave Perdue tinken oan it oerflak fan it Karibysk gebiet, mar it wie net de einbestimming fan 'e miljardêr útfiner. Hy seach werom nei de concierge en it personiel, dy't ôfskie swaaiden, har $ 500-tip strak omklammen. In unmarkearre swarte limousine helle him op en ried him nei in tichtby lizzende lâningsbaan, dêr't de bemanning fan Purdue syn fleantúch op syn komst wachte.
  
  "Wêr nei dizze kear hinne, hear Perdue?" - frege de senior stewardess, en begeliede him nei syn sit. "Moanne? Miskien Orion's Belt?
  
  Perdue lake mei har.
  
  "Denmark Prime, asjebleaft, James," befel Perdue.
  
  "Daliks, baas," groet se. Se hie wat dat hy echt wurdearre yn syn meiwurkers - in gefoel foar humor. Syn sjeny en ûnútputlike rykdom nea feroare it feit dat Dave Perdue wie, boppe alles, in grappich en moedich man. Om't er om ien of oare reden it measte fan syn tiid ergens oan wurke hat, besleat er syn frije tiid te brûken om te reizgjen. Yn feite gie hy nei Kopenhagen foar wat Deenske ekstravagânsje.
  
  Perdue wie útput. Hy hat net mear as 36 oeren opstien sûnt hy in lasergenerator boude mei in groep freonen fan it British Institute of Engineering and Technology. Doe't syn partikuliere jet ôfstie, gyng er sitten en besleat om wat wolfertsjinne sliep te krijen nei Las Vegas en har gekke nachtlibben.
  
  Lykas altyd as er allinnich reizge, liet Perdue it platte skerm oan om him te kalmearjen en te sliepen fan 'e ferfeling dy't it útstjoerde. Soms wie it golf, soms cricket; soms in natuerdokumintêre, mar hy keas altyd wat ûnbelangryks om syn geast wat rêst te jaan. De klok boppe it skerm liet healwei seizen sjen doe't de stewardess him in betiid diner tsjinne, sadat er mei in folle mage op bêd koe.
  
  Troch syn sliep hearde Perdue de monotone stim fan 'e nijsferslachjouwer en it dêropfolgjende moarddebat dat de politike sfear pleage. Doe't se op it televyzjeskerm mei lege folume rieden, foel Perdue sillich yn 'e sliep, net soargen oer de ferbjustere Dútsers yn' e studio. Sa no en dan brochten soargen syn geast by bewustwêzen, mar hy foel al gau wer yn 'e sliep.
  
  Fjouwer tankstops ûnderweis joegen him wat tiid om de skonken tusken de sliepkes út te strekken. Tusken Dublin en Kopenhagen hie er de lêste twa oeren yn in djippe, dreamleaze sliep trochbrocht.
  
  It like der in ivichheid foarby te wêzen doe't Perdue wekker waard fan 'e sêfte bemoediging fan in stewardess.
  
  "Menear Perdue? Hear, wy hawwe in lyts probleem,' koarde se. By it lûd fan dat wurd waerd syn eagen grut.
  
  "Wat is dit? Wat is der oan de hân?" frege er, noch slûpt yn syn dize.
  
  "Wy binne tastimming wegere om it Deensk of Dútsk loftrom yn te gean, hear. Miskien moatte wy trochstjoerd wurde nei Helsinki? - sy frege.
  
  "Wêrom wiene wy hjir..." mompele er en wriuwde syn gesicht. "Oké, ik sil it mei dwaan. Tanke leave ". Dêrmei draafde Perdue nei de piloaten om út te sykjen wat it probleem wie.
  
  "Se joegen ús gjin detaillearre útlis, hear. Alles wat se ús fertelden wie dat ús registraasje-ID yn sawol Dútslân as Denemarken op 'e swarte list stie! " ferklearre de piloat, en seach sa fernuvere as Perdue. "Wat ik net begryp is dat ik foarôfgeand tastimming frege en it waard ferliend, mar no wurdt ús ferteld dat wy net kinne lânje."
  
  "Swartelist foar wat?" Perdue froast.
  
  "Dat klinkt my as folsleine ûnsin, hear," spruts de co-piloat yn.
  
  "Ik bin it fan herte iens, Stan," antwurde Perdue. "Oké, hawwe wy genôch brânstof om earne oars te gean? Ik sil de tariedings meitsje."
  
  "Wy hawwe noch brânstof, hear, mar net genôch om tefolle te riskearjen," sei de piloat.
  
  "Besykje Billord. As se ús net ynlitte, gean nei it noarden. Wy kinne yn Sweden lânje oant wy dit oplosse," bestelde hy syn piloaten.
  
  "Begrypt, hear."
  
  "Wer luchtferkearskontrôle, hear," sei de co-piloat ynienen. "Harkje".
  
  "Se stjoere ús nei Berlyn, hear Perdue. Wat sille we dwaan?" - frege de piloat.
  
  "Wat kinne wy oars dwaan? Ik tink dat wy dêr no noch by bliuwe moatte", berekkene Perdue. Hy rôp de stewardess en frege om in dûbele rom mei iis, syn favorite libaasje doe't dingen net gongen.
  
  Landing by Dietrich syn privee airstrip oan de râne fan Berlyn, Perdue taret op de formele klacht er woe yntsjinje tsjin de autoriteiten yn Kopenhagen. Syn juridyske team soe net gau nei de Dútske stêd kinne reizgje, dat hy belle de Britske ambassade om in formele gearkomste te regeljen mei in fertsjintwurdiger fan 'e regearing.
  
  Net in man fan in fûleindich temperamint, Perdue wie lilk op de hommels saneamde blacklisting fan syn privee jet. Foar it libben fan my, hy koe net begripe wêrom't er koe wurde blacklist. It wie grappich.
  
  De oare deis kaam hy yn 'e ambassade fan it Feriene Keninkryk.
  
  "Goedemiddei, myn namme is David Perdue. Ik haw in ôfspraak mei de hear Ben Carrington," fertelde Perdue tsjin de sekretaris yn de hurd feroarjende omjouwing fan de ambassade oan de Wilhelmstrasse.
  
  "Goedemoarn, menear Perdue," glimke se waarm. "Lit my jo daliks nei syn kantoar bringe. Hy wachte om dy te treffen.
  
  "Tankewol," antwurde Perdue, te ferlegen en argewaasje om sels sels te twingen om te glimkjen nei de sekretaris.
  
  De doarren nei it kantoar fan 'e Britske fertsjintwurdiger stiene iepen doe't de resepsjoniste Perdue nei binnen lei. In frou siet by de tafel mei de rêch nei de doar, petear mei Carrington.
  
  "Menear Perdue, leau ik," glimke Carrington, dy't oerein kaam fan syn stoel om syn Skotske gast te groetsjen.
  
  "Dat is wier," befêstige Perdue. "Moai om jo te moetsjen, hear Carrington."
  
  Carrington wiisde nei de sittende frou. "Ik haw kontakt opnommen mei in fertsjintwurdiger fan it Dútske International Press Bureau om ús te helpen."
  
  "Menear Perdue," glimke de skitterjende frou, "ik hoopje dat ik dy helpe kin." Gaby Holzer. Leuk dy te moetsjen".
  
  
  Haadstik 3
  
  
  Gaby Holzer, Ben Carrington en Dave Perdue besprutsen it ûnferwachte lâningsferbod oer tee yn it kantoar.
  
  "Ik moat jo fersekerje, Herr Perdue, dat dit ungewoane is. Us juridyske ôfdieling, lykas de minsken fan de hear Carrington, hawwe jo eftergrûn yngeand kontrolearre op alles dat oanlieding kin jaan ta sa'n claim, mar wy hawwe neat fûn yn jo registers dat de wegering fan yngong yn Denemark en Dútslân ferklearje soe." - sei Gabi.
  
  "Tankje God foar Chaim en Todd!" Perdue tocht doe't Gabi neamde it kontrolearjen fan syn eftergrûn. "As se wisten hoefolle wetten ik bruts yn myn ûndersyk, soene se my no opslute."
  
  Jessica Haim en Harry Todd wiene alles behalve juridyske kompjûteranalisten foar Purdue, dy't beide freelance komputerfeiligenseksperts wiene dy't troch him ynhierd waarden. Hoewol se ferantwurdlik wiene foar de foarbyldige bestannen fan Sam, Nina en Perdue, wiene Chaim en Todd nea belutsen by finansjele fraude. Purdue's eigen rykdom wie mear as genôch. Boppedat wiene it gjin gierige minsken. Krekt as by Sam Cleave en Nina Gould, omjûn Perdue himsels mei earlike en fatsoenlike minsken. Se hannelen faak bûten de wet, ja, mar se wiene fier fan gewoane kriminelen, en dat wie eat dat de measte autoriteiten en moralisten gewoan net begripe kinne.
  
  Mei de bleke moarnssinne streamend troch de jaloezieën fan it kantoar fan Carrington, roerde Perdue syn twadde kopke Earl Grey. De blonde skientme fan 'e Dútske frou wie elektrisearjend, mar se hie net it karisma of it uterlik dat hy ferwachte. Krektoarsom, se like wol echt nei de boaiem te wollen.
  
  "Sis my, hear Perdue, hawwe jo oait te krijen mei Deenske politisy of finansjele ynstellingen?" frege Gabi him.
  
  "Ja, ik haw wiidweidige saaklike deals dien yn Denemarken. Mar ik bewege my net yn politike rûnten. Ik bin mear akademysk oanstriid. Musea, ûndersyk, ynvestearring yn heger ûnderwiis, mar ik bliuw fuort fan politike aginda's. Wêrom?" frege hy har.
  
  "Wêrom tinke jo dat dit relevant is, frou Holzer?" - frege Carrington, en seach dúdlik yntrigearre.
  
  "No, dat is dúdlik, hear Carrington. As de hear Perdue gjin kriminele rekord hat, moat hy op in oare manier in bedriging foarmje foar dizze lannen, ynklusyf myn,," sei se fol fertrouwen tsjin de Britske fertsjintwurdiger. "As de reden net basearre is op in misdied, dan moat it ferbân hâlde mei syn reputaasje as sakeman. Wy binne ús beide bewust fan syn finansjele situaasje en syn reputaasje as wat fan in ferneamdens."
  
  "Ik haw it," sei Carrington. "Mei oare wurden, it feit dat hy meidien hat oan ûntelbere ekspedysjes en bekend is as filantroop makket him in bedriging foar jo regearing?" Carrington lake. "Dit is absurd, mefrou."
  
  "Wachtsje, sizze jo dat myn ynvestearrings yn bepaalde lannen mooglik feroarsake hawwe dat oare lannen myn bedoelingen mistrouwe?" Perdue froast.
  
  "Nee," antwurde se kalm. "Gjin lannen, hear Perdue. Ynstellingen."
  
  "Ik bin ferlern," skodde Carrington syn holle.
  
  Perdue knikte ynstimd.
  
  "Lit my it útlizze. Ik beweare op gjin inkelde manier dat dit jildt foar myn lân of in oar. Lykas jo, ik spekulearje gewoan, en ik tink dat jo, hear Perdue, miskien ûnbewust ferwûne rekke binne yn in skeel tusken..." se bleau stil om it passende Ingelske wurd te finen, "...beskate organen?
  
  "Lichamen? Binne jo de organisaasjes leuk?" - frege Perdue.
  
  "Ja, krekt," sei se. "Miskien hat jo finansjele posysje yn ferskate ynternasjonale organisaasjes jo fijânskip feroarsake fan 'e kant fan organen dy't tsjin dejingen mei wa't jo belutsen binne. Kwestjes lykas dit kinne maklik wrâldwiid ferspriede, sadat jo wurde ferbean út bepaalde lannen; net troch de regearingen fan dizze lannen, mar troch ien mei ynfloed op de ynfrastruktuer fan dizze lannen.
  
  Purdue hat dizze serieuze gedachte jûn. De Dútske dame hie gelyk. Eins hie se mear gelyk as se oait witte koe. Hy wie earder finzen nommen troch bedriuwen dy't mienden dat syn útfinings en oktroaien fan grutte wearde foar harren wêze koene, mar benaud wiene dat har ferset bettere deals biede soe. Dit sentimint hie faaks earder resultearre yn yndustriële spionaazje en hannelsboykotten dy't it foarkommen om saken te dwaan mei har ynternasjonale dochterûndernimmingen.
  
  "Ik moat tajaan, hear Perdue. Dit makket in soad sin, sjoen jo oanwêzigens yn machtige konglomeraten yn 'e wittenskipssektor, "gie Carrington iens. "Mar foar safier"t jo witte, frou Holzer, is dit dan gjin offisjeel yntreeferbod? Dit is net fan 'e Dútske regearing, toch?"
  
  "Dat is krekt," befêstige se. "Menear Perdue hat op gjin inkelde manier in probleem mei it Dútske regear ... of Denemarken, soe ik riede. Ik tink dat it mear temûk dien is, um, ûnder -' se besocht it goede wurd te finen.
  
  "Jo bedoele geheim? Geheime organisaasjes? - Stoot Perdue oan, yn 'e hope dat er har earme Ingelsk ferkeard ynterpretearre hie.
  
  "It is rjocht. Undergrûnske groepen dy't wolle dat jo fan har ôf bliuwe. Is d'r wat wêryn jo op it stuit belutsen binne dat in bedriging kin wêze foar de konkurrinsje? frege se oan Perdue.
  
  "Nee," antwurde er fluch. "Eins haw ik in bytsje frije tiid naam. Ik bin no eins op fakânsje."
  
  "Dit is sa steurend!" - rôp Carrington, hy skodde fermaaklik de holle.
  
  "Dêrom de teloarstelling, hear Carrington," glimke Perdue. "No, ik wit teminsten dat ik gjin problemen haw mei de wet. Ik sil dit mei myn minsken omgean."
  
  "Moai. Wy bepraten doe safolle as wy koene, sjoen de lytse ynformaasje dy't wy hawwe oer dit ûngewoane ynsidint," konkludearre Carrington. "Lykwols, off the record, frou Holzer," hy kearde him ta de oantreklike Dútske gesant.
  
  "Ja, hear Carrington," glimke se.
  
  "De oare deis op CNN hawwe jo offisjeel de kânselier fertsjintwurdige yn ferbân mei de moarden, mar hawwe de reden hjirfoar net iepenbiere," frege hy op in tige ynteressearre toan. "Is der wat mis dêr't de parse net fan witte moat?"
  
  Se seach ekstreem ûngemaklik, wrakselje om har profesjonaliteit te behâlden. "Ik bin bang," se seach beide manlju mei in nerveuze útdrukking oan, "dit is heul fertroulike ynformaasje."
  
  "Mei oare wurden, ja," frege Perdue. Hy benadere Gaby Holzer mei foarsichtigens en sêft respekt en gie krekt neist har sitten. "Mefrou, miskien hat dit wat te krijen mei de resinte oanfallen op 'e politike en sosjale elite?"
  
  Dêr wie dat wurd wer.
  
  Carrington seach folslein fassinearre doe't er wachte op har antwurd. Mei triljende hannen skinke er mear tee yn, en rjochte al syn oandacht op de Dútske liaison.
  
  "Ik nim oan dat elkenien syn eigen teory hat, mar as wurdfierder haw ik gjin rjocht om myn eigen mieningen út te sprekken, hear Perdue. Do witst it. Hoe kinne jo tinke dat ik dit mei in boarger besprekke soe? Se suchte.
  
  "Om't ik my soargen meitsje as geheimen wurde ferspraat op regearingsnivo, myn leave," antwurde Perdue.
  
  "Dit is in Dútske saak," sei se bot. Gabi seach nei Carrington. "Kin ik smoke op jo balkon?"
  
  "Fansels," stimde er yn en gie oerein om de prachtige glêzen doarren te ûntsluten dy't fan syn kantoar liede nei in prachtich balkon mei útsjoch oer de Wilhelmstrasse.
  
  "Ik kin hjir de hiele stêd sjen," sei se, wylst se har lange, tinne sigaret oanstuts. "Hjir koe men frij prate, fuort fan muorren dy't earen hawwe kinne. Der is wat oan it brouwen, hearen," fertelde se Carrington en Perdue wylst se har flankearren om fan it útsicht te genietsjen. "En dit is in âlde demon dy't wekker is; in lang fergetten rivaliteit... Nee, gjin rivaliteit. It is mear as in konflikt tusken fraksjes dy't lang tocht dea, mar se binne wekker en ree om te slaan."
  
  Perdue en Carrington wikselen rappe eagen út foardat se de rest fan Gabi's berjocht notearren. Se seach har nea nei, mar spruts, ynhale tinne reek tusken har fingers. "Us kanselier waard finzen nommen foardat de moarden begûnen."
  
  Beide manlju hiene him nei de bom dy't Gabi krekt op har dellein hie. Net allinnich dielde se fertroulike ynformaasje, mar se hie krekt tajûn dat it haad fan it Dútske regear fermist wie. It rûkte nei in steatsgreep, mar it klonk as siet der wat folle tsjusterder efter de kidnapping.
  
  "Mar dat wie mear as in moanne lyn, miskien mear!" rôp Carrington.
  
  Gabi knikte.
  
  "En wêrom waard dit net iepenbier makke?" - frege Perdue. "It soe grif heul nuttich wêze om alle buorlannen te warskôgjen foardat dit soarte fan ferrifeljend plot ferspraat nei de rest fan Europa."
  
  "Nee, dit moat geheim hâlden wurde, hear Perdue," wie se it net iens. Se kearde har nei de miljardêr mei eagen dy't de earnst fan har wurden beklamme. "Wêrom tinke jo dat dizze minsken, dizze elite leden fan 'e maatskippij, binne fermoarde? Dit wie allegear diel fan it ultimatum. De minsken efter it allegear drige ynfloedrike Dútske boargers te deadzjen oant se krigen wat se woene. De iennichste reden dat ús bûnskânselier noch libbet is om't wy har ultimatum noch ferfolje, "ynformearde se har. "Mar as wy tichter by dy deadline komme en de Federal Intelligence Service hat net levere wat se easkje, sil ús lân wêze ...," lake se bitter, "... ûnder nije lieding."
  
  "Goede God!" sei Carrington ûnder syn azem. "Wy moatte MI6 belutsen krije, en-"
  
  "Nee," ûnderbriek Perdue. "Jo kinne it net riskearje om dit in grutte iepenbiere show te meitsjen, hear Carrington. As dit útlekt, sil de bûnskânselier stjerre foardat de nacht falle. Wat wy moatte dwaan is ien krije om de oarsprong fan 'e oanfallen te ûndersykjen.
  
  "Wat wolle se fan Dútslân?" Carrington wie oan it fiskjen.
  
  "Ik ken dit diel net," klage Gaby, en blaasde reek yn 'e loft. "Wat ik wit is dat dit in heul rike organisaasje is mei praktysk ûnbeheinde boarnen, en wat se wolle is neat minder as wrâldbehearsking."
  
  "Wat fine jo dat wy der oan moatte dwaan?" - frege Carrington, leunend op 'e reling om Perdue en Gabi tagelyk te sjen. De wyn sloech syn tinerjend, rjocht griis hier, wylst er op it foarstel wachte. "Wy kinne gjinien witte oer dit. As dit iepenbier bekend waard, soe hystery oer hiel Europa ferspriede, en ik bin der hast wis fan dat it in deastraf foar jo bûnskânselier wêze soe.
  
  Fan 'e doar, winkt de sekretaris fan Carrington him om de ferklearring fan visa-ynkonsistinsje te tekenjen, wêrtroch Perdue en Gabi yn ûnhandige stilte litten. Elkenien reflektearre oer har rol yn dizze saak, hoewol it net har saak wie. Se wiene gewoan twa goede boargers fan 'e wrâld dy't sochten om te helpen de tsjustere sielen te bestriden dy't brutaal ûnskuldige libbens beëinige hienen yn it stribjen nei gier en macht.
  
  "Menear Perdue, ik haatsje it ta te jaan," sei se en seach gau om har hinne oft har gasthear it noch drok hie. "Mar ik wie dejinge dy't regele dat jo flecht omlaat waard."
  
  "Wat?" sei Perdue. Syn bleekblauwe eagen stiene fol fragen, wylst er fernuvere nei de frou stoarre. "Wêrom dogge jo it?"
  
  "Ik wit wa't jo binne," sei se. "Ik wist dat jo it net tolerearje soene dat jo út it Deenske loftrom skopt wurde, en ik frege guon - lit ús se helpers neame - om it loftferkearskontrôlesysteem te hacken om jo nei Berlyn te stjoeren. Ik wist dat ik de persoan wêze soe dy't de hear Carrington soe oproppe oer dizze saak. Ik soe dy yn in offisjele hoedanichheid moetsje. Minsken sjogge, sjochst."
  
  "Oh myn God, frou Holzer," Perdue fronste en seach har mei grutte soarch oan. "Jo hawwe grif grutte muoite west om mei my te praten, dus wat wolle jo fan my?"
  
  "Dizze Pulitzer Prize-winnende sjoernalist is jo begelieder yn al jo speurtochten," begon se.
  
  "Sam Cleave?"
  
  "Sam Cleave," herhelle se, oplucht dat hy wist wa't se bedoelde. "Hy moat ûntfiering en oanfallen op 'e riken en machtigen ûndersykje. Hy moat útfine kinne wat de hel se wolle. Ik bin yn gjin posysje om se bleat te lizzen. "
  
  "Mar jo witte wat der bart," sei er. Se knikte doe't Carrington har wer by har kaam.
  
  "Dus," sei Carrington, "hasto immen oars yn dyn kantoar oer dyn ideeën ferteld, frou Holzer?"
  
  "Ik argivearre wat ynformaasje, fansels, mar, do witst," se skodholle.
  
  "Clever," merkte Carrington op, en klonk djip ûnder de yndruk.
  
  Gabi tafoege mei oertsjûging. "Jo witte, ik soe hielendal neat witte moatte, mar ik sliep net. Ik bin oanstriid om dingen lykas dit te dwaan, dingen dy't it wolwêzen fan it Dútske folk en alle oaren, foar dy saak, mei myn bedriuw beynfloedzje.
  
  "Dat is heul patriottysk fan jo, frou Holzer," sei Carrington.
  
  Hy drukte de mûle fan 'e demper tsjin har kaak en blies har harsens út foardat Perdue knipperje koe. Doe't Gabi har ferminkte lichem oer de reling foel dêr't Carrington har út smiten hie, waard Perdue gau oermastere troch twa ambassade-liifwachten, dy't him bewusteloos sloegen.
  
  
  Haadstik 4
  
  
  Nina beet it mûlestik fan de piip, bang dat se miskien net goed sykhelle. Sam stie der op dat d'r net sa'n ding wie as ferkeard sykheljen, dat se allinich op it ferkearde plak sykhelje koe - lykas ûnder wetter. It heldere, milde wetter omhulde har driuwende lichem doe't se nei foaren oer it rif gie, yn 'e hope dat se net ferwûne wurde soe troch in haai of in oar seedier dat in minne dei hat.
  
  Under har ferdraaide koralen fersierden de bleke en ûnfruchtbere oseaanflier, en ferleven it mei ljochte en prachtige kleuren yn skaden dy't Nina noait wist dat se bestien. In protte soarten fisken joegen har oan by har ferkenning, darten oer har paad en makken rappe bewegingen dy't har in bytsje senuweftich makken.
  
  'Wat as der wat ûnder dizze ferrekte skoallen skûlet en op my komt?' Nina waard sels bang, "Wat as ik op it stuit efterfolge wurde troch in kraken of sa, en alle fisken binne eins sa hurd om't se der ôf wolle?"
  
  Mei tank oan de opwelling fan adrenaline dy't troch har oeraktive ferbylding brocht waard, skopte Nina rapper, drukte har earms strak nei har kanten en spruts har wei foarby de lêste fan 'e grutte rotsen om it oerflak te berikken. Achter har markearre in spoar fan sulveren bubbels har foarútgong, en in stream fan glinsterjende lytse ballen fan loft barste út it boppeste ein fan har buis.
  
  Nina barste nei it oerflak krekt doe't se fielde dat har boarst en skonken begjinne te brânen. Mei it wiete hier efteroer kamen se har brune eagen benammen grut. Har fuotten berikten de sânflier en se begûn har paad werom te meitsjen nei de strânbaai tusken de heuvels foarme troch de rotsen. Winsjend wraksele se tsjin 'e stroom, mei har bril yn 'e hân.
  
  It tij begûn efter har, en dit is in heul gefaarlike tiid om yn it pleatslike wetter te wêzen. Lokkich ferdwûn de sinne efter de gearsittende wolken, mar it wie te let. It wie de earste kear foar Nina yn it tropyske klimaat fan 'e wrâld, en se hie der al lêst fan. De pine yn har skouders straft har elke kear as wetter har reade hûd rekke. Har noas begûn de dei derfoar al te skiljen fan de sinnebrân.
  
  "Oh God, kin ik al nei it ûndjip komme!" - Se gnyske wanhopich fan 'e oanhâldende oanslach fan weagen en seespray, dy't har reade lichem mei de sâlte brâning bedutsen. Doe't it wetter har taille begûn te berikken oant har knibbels, se hastich te finen it tichtstby lizzende ûnderdak, dat, sa die bliken, wie in strân bar.
  
  Elke jonge en man dy't se oerstuts, draaide har om om te sjen hoe't de lytse skientme har wei op it losse sân strûpte. Nina har donkere wynbrauwen, perfekt foarme boppe har grutte donkere eagen, beklamme allinnich har marmere hûd, ek al wie se no tige bleat. Alle eagen foelen daliks op 'e trije smaragdgriene trijehoeken dy't amper dy dielen fan har lichem bedekten dy't de manlju it meast begeare. Nina har lichem wie lang net ideaal, mar it wie de manier wêrop se harsels droech dat oaren har bewûnderje en begeare.
  
  "Hasto de man sjoen dy't fannemoarn by my wie?" - frege se oan de jonge barman, dy't in unknoopt blommen shirt oan hie.
  
  "In persoan mei obsessive linzen?" frege hy har. Nina moast glimkje en knikke.
  
  "Ja. Dat soe krekt wêze wêr't ik nei sykje," knypeage se. Se helle har wite katoenen tunika út 'e hoekstoel dêr't se dy litten hie en luts dy oer de holle.
  
  "Ik haw him al lang net sjoen, mefrou. De lêste kear dat ik him seach, wie hy ûnderweis om de âldsten fan it buordoarp te moetsjen om te learen oer har kultuer of sa," sei de barman. "Sille jo wat drinke?"
  
  "Um, kinne jo de rekken oan my oermeitsje?" - se sjarmearre.
  
  "Wis! Wat sil it wêze?" hy glimke.
  
  "Sherry," besleat Nina. Se twifele dat se drank hawwe soene. "Ta."
  
  De dei feroare yn in smoarge koele, doe't it tij in sâlte mist brocht dy't op it strân lei. Nina sloech fan har drankje, en klamde har bril om't har eagen har omjouwing ynnamen. De measte klanten wiene fuortgien, útsein in groep Italjaanske studinten dy't in dronken rige oan 'e oare kant fan 'e bar sieten, en twa frjemden dy't rêstich oer har drankjes oan 'e bar sieten.
  
  Nei't se har sherry ôfmakke hie, realisearre Nina dat de see folle tichterby kaam en de sinne gau ûndergie.
  
  "Komt der in stoarm of sa?" frege se de barman.
  
  "Ik tink fan net. Dêr binne net genôch wolken foar", antwurde er, wylst er foaroer bûgde om ûnder it reiden dak op te sjen. "Mar ik tink dat it kâld waar gau komt."
  
  Nina lake by de gedachte.
  
  "En hoe koe dit?" hja giggle. Se seach de fernuvere blik fan 'e barman, en fertelde him wêrom't se har kâld idee grappich fûn. "Oh, ik kom út Skotlân, sjoch?"
  
  "Oh!" - hy lake. "Ik sjoch! Dat is wêrom jo klinke as Billy Connelly! En wêrom hawwe jo," hy fronste meilijend, en joech benammen omtinken oan har reade hûd, "ferlear de striid mei de sinne op jo earste dei hjir.
  
  "Ja," stimde Nina yn, wylst se har hannen wer ûndersocht. "Bali hate my."
  
  Hy lake en skodde de holle. "Nee! Bali hâldt fan skientme. Bali hâldt fan skientme! " rôp er en dûkte ûnder de toanbank út, om mei in flesse sherry út te kommen. Hy skinke har noch in glês yn. "Ten kosten fan 'e oprjochting, kompliminten fan Bali."
  
  "Tankewol," glimke Nina.
  
  De nijfûne ûntspanning die har grif goed. Net ien kear sûnt sy en Sam twa dagen lyn oankamen hiene se har moed ferlern, útsein fansels doe't se de sinne ferflokte dy't op har delkaam. Fuort fan Skotlân, fuort fan har hûs yn Oban, fielde se dat djippere fragen har gewoan net berikke koene. Benammen hjir, wêr't de evener nei it noarden fan har wie ynstee fan nei it suden, fielde se har dizze kear bûten it berik fan elke soarte fan alledaagse of serieuze saken.
  
  Bali ferburgen har feilich. Nina geniete fan it frjemdens, hoe oars de eilannen wiene fan Europa, ek al hie se in hekel oan de sinne en de konstante waarmtewellen dy't har kiel yn in woastyn feroaren en har tonge oan 'e mûle stekke. Net dat se wat spesifyk hie om foar te ferbergjen, mar Nina hie in feroaring fan lânskip nedich foar har eigen bestimming. Allinne dan sil se op har bêst wêze as se thúskomt.
  
  Doe't er learde dat Sam libbe en him wer seach, besleat de fûleindige akademikus daliks it measte út syn selskip te heljen, no't se wist dat hy ommers net ferlern wie foar har. De manier wêrop hy, Reichtisusis, út 'e skaad kaam by Dave Perdue's lângoed learde har om it hjoed te wurdearjen en neat mear. Doe't se tocht dat er dea wie, begriep se de betsjutting fan finaliteit en spyt en beloofde dy pine nea wer te belibjen - de pine fan it net witten. Syn ôfwêzigens fan har libben oertsjûge Nina dat se fan Sam hâlde, sels as se har net yntinke koe dat se belutsen wie yn in serieuze relaasje mei him.
  
  Sam wie yn dy dagen op guon manieren oars. Natuerlik soe hy, nei't er ûntfierd wie oan board fan in diabolysk nazi-skip dat syn wêzens finzene yn syn bizarre web fan ûnhillige natuerkunde. Hoe lang it duorre om fan wjirmgat nei wjirmgat te smiten wie ûndúdlik, mar ien ding wie dúdlik - it feroare it perspektyf fan de wrâldferneamde sjoernalist oer it ûnbidige.
  
  Nina harke nei it ferdwinende petear fan 'e besikers, en frege har ôf wat Sam fan doel hie. It hawwen fan syn kamera by him allinnich oertsjûge har dat hy soe wêze fuort foar in skoft, wierskynlik ferdwale yn 'e skientme fan' e eilannen en net byhâlde fan 'e tiid.
  
  "Lêste diel," glimke de barman en bea om har noch in drankje yn te skinken.
  
  "Och nee, tank. Op in lege mage is dizze stof te fergelykjen mei Rohypnol,' gniisde se. "Ik tink dat ik it in dei sil neame."
  
  Se sprong fan har barkruk ôf, sammele har amateursnorkelguod op, slingere it oer har skouder en swaaide ôfskied foar it barpersoniel. D'r wie noch gjin teken fan him yn 'e keamer dy't se mei Sam dielde, wat te ferwachtsjen wie, mar Nina koe net oars as ûnrêstich fiele dat Sam fuortgien wie. Se makke har in bakje tee en wachte, seach nei bûten troch de brede glêzen skuifdoar dêr't de tinne wite gerdinen yn 'e seebries wapperden.
  
  "Ik kin net," moanje se. "Hoe kinne minsken sa gewoan sitte? Hear, ik wurd gek."
  
  Nina die de ruten ticht, die kaki-cargo-broek oan, kuierskuon en pakte har lytse tas mei in pensmes, in kompas, in handoek en in flesse swiet wetter. Besletten gie se nei it swier beboske gebiet efter it resort, wêr't in kuierpaad liede nei in pleatslik doarp. Yn it earstoan slingere it oergroeide sânpaad troch in prachtige katedraal fan junglebeammen, fol mei kleurige fûgels en opwinende heldere streamen. In pear minuten wiene de fûgelroppen hast oerdoarjend, mar úteinlik stoar it tjirgjen fuort, as wiene se beheind ta de buert dêr't se krekt út kaam wie.
  
  Foar har gie it paad rjocht de berch op, en de fegetaasje wie hjir folle minder weelderich. Nina realisearre dat de fûgels efterbleaun wiene en dat se no troch in skriklik stil plak gong. Yn 'e fierte hearde se de stimmen fan minsken yn ferheven debat, galmen oer it platte gebiet dat him útstrekte fan 'e râne fan 'e heuvel dêr't se stie. Under yn it lytse doarp gûlen de froulju en kromme, wylst de manlju fan 'e stamme har ferdigenen troch inoar te skriemen. Yn it midden fan dit alles siet ien man op it sân - in net útnoege gast.
  
  "Sam!" - Nina hypte. "Sam?"
  
  Se begûn de heuvel del te rinnen nei de delsetting. De dúdlike rook fan fjoer en fleis fol de loft doe't se tichterby rûn, en hâlde har eagen op Sam. Hy siet mei de rjochterhân boppe-op de holle fan 'e oare man, en herhelle ien wurd oer en wer yn in frjemde taal. It steurende sicht makke Nina bang, mar Sam wie har freon en se hope de situaasje te beoardieljen foardat de mannichte gewelddiedich waard.
  
  "Hallo!" - sei se en gyng de sintrale iepening út. De doarpsbewenners reagearren mei iepen fijânskip, rôpen daliks nei Nina en swaaiden mei de earmen wyld om har fuort te riden. Mei de earms útstutsen besocht se sjen te litten dat se net de fijân wie.
  
  "Ik bin hjir net om skea oan te bringen. Dit," sei se nei Sam, "is myn freon." Ik sil it ophelje, goed? Moai?" Nina knibbele del, en liet ûnderdanige lichemstaal sjen doe't se nei Sam beweech.
  
  "Sam," sei se, en stiek har hân nei him út. "Myn god! Sam, wat is der mis mei dyn eagen?"
  
  Syn eagen rôlen werom yn har kassen doe't er ien wurd hieltyd wer herhelle.
  
  "Kalihasa! Kalihasa!"
  
  "Sam! Ferdomme, Sam, wurde wekker, ferdomme! Se sille ús deadzje fanwegen jo!" - raasde se.
  
  "Jo kinne him net wekker meitsje," fertelde de man dy't de stamlieder wêze moat, Nina.
  
  "Wêrom net?" Se fronse.
  
  "Omdat hy dea is."
  
  
  Haadstik 5
  
  
  Nina fielde har hier op 'e ein stean fan 'e droege waarmte fan 'e dei. De loft boppe it doarp wie in bleekgiel wurden, tinken oan 'e swiere Atherton-loft dêr't se ienris as bern by in tongerbui besocht hie.
  
  Se fronse yn ûnleauwe, seach strang nei har baas. "Hy is net dea. Hy libbet en sykhellet ... hjir krekt! Wat seit er?"
  
  De âld man suchte as hie er yn syn libben itselde toaniel tefolle kearen sjoen.
  
  "Kalihasa. Hy gebiedt de persoan ûnder syn hân om yn syn namme te stjerren."
  
  In oare man neist Sam begon te krûpen, mar de lilke sjoggers makken gjin beweging foarút om har kameraad te helpen. Nina skodde Sam fûl, mar de baas luts har alarmearre fuort.
  
  "Wat?" - rôp se tsjin him. "Ik sil dit stopje! Lit my gean!"
  
  "De deade goaden prate. Jo moatte harkje," warskôge er.
  
  "Binne jim allegearre gek wurden?" - raasde se, en smiet de hannen yn 'e loft. "Sam!" Nina wie kjel, mar se herinnere harsels hieltyd dat Sam har Sam wie en dat se him stopje moast om de lânseigen te deadzjen. De sjef hold har pols om har net te bemuoien. Syn greep wie ûnnatuerlik sterk foar sa'n swakke âlde man.
  
  Op it sân foar Sam raasde de lânseigen yn eangst doe't Sam syn wetteleaze liet trochgie. Bloed streamde út Sam syn noas en dripte op syn boarst en dijen, wêrtroch't de doarpsbewenners in koar fan ôfgriis útdrukten. De froulju skriemden en de bern gûlen, wêrtroch't Nina triennen. De Skotske histoarikus raasde mei geweld har holle, hysterysk, sammele har krêften. Se raasde mei alle macht nei foaren, los út 'e greep fan 'e lieder.
  
  Fol mei lilkens en eangst raasde Nina nei Sam mei in flesse wetter yn 'e hân, efterfolge troch trije doarpsbewenners stjoerd om har te stopjen. Mar se wie te fluch. Doe't se Sam berikte, goot se wetter op syn gesicht en holle. Se skuorde har skouder út 'e holle doe't de doarpsmannen har pakten, har ympuls tefolle foar har lytse lichem.
  
  Sam syn eagen sluten doe't dripkes wetter oer syn foarholle rûnen. Syn sjongen stoppe daliks, en de lânseigen foar him waard ferlost fan syn pine. Utput en gûlend rôle er op it sân, rôp syn goaden oan en betanke har foar har genede.
  
  "Lit my allinnich!" Nina raasde, en sloech ien fan 'e manlju mei har goede hân. Hy sloech har hurd yn it gesicht, wêrtroch't se op it sân foel.
  
  "Helje jo kweade profeet hjir wei!" De oanfaller fan Nina grommele yn in dikke aksint, en helle syn fûst op, mar it opperhaad stoppe him fan fierdere geweld. De oare manlju riisden op syn befel fan 'e grûn op en lieten Nina en Sam allinnich, mar net foardat se nei de ynbrekkers spuiden doe't se foarby kamen.
  
  "Sam? Sam!" - Nina raasde. Har stim skodde fan skok en grime doe't se syn gesicht yn har hannen hold. Se klemde har ferwûne earm pynlik oan har boarst, en besocht de ferstuivere Sam op syn fuotten te lûken. "Jezus Kristus, Sam! Opstean!"
  
  Foar it earst knippe Sam. Hy fronste doe't betizing oer him waaide.
  
  "Nina?" hy kreunde. "Wat dochsto hjir? Hoe hast my fûn?"
  
  "Sjoch, kom gewoan oerein en gean hjirwei foardat dizze minsken ús bleke ezels foar it iten fretten, goed?" - sei se ûnder har azem. "Asjebleaft. Please Sam!"
  
  Hy seach nei syn moaie freon. Se like skrokken.
  
  "Wat is dy kneuzing op dyn gesicht? Nina. Hey! Hat immen ..." hy besefte dat se midden yn in hurd groeiende mannichte sieten, "... hat immen dy slein?"
  
  "Doe no net macho. Lit ús hjir mar fuortgean. No," flústere se mei fêste urginsje.
  
  "Okee, okee," mompele er ûnhûdlik, noch hielendal ferstuivere. Syn eagen rûnen fan kant nei kant doe't er omseach nei de spuugende taskôgers, dy't beledigingen rôpen en gebearen om him en Nina fuort te stjoeren. "Hear, wat is har probleem?"
  
  "Makket net út. Ik sil alles útlizze as wy hjir libbend wei komme," hygde Nina yn eangst en panyk, en sleepte Sam syn unfaste lichem nei de top fan 'e heuvel.
  
  Se bewege sa fluch as se koene, mar Nina har blessuere foarkommen dat se útnaaide.
  
  "Ik kin net, Sam. Trochgean," rôp se.
  
  "Absolút net. Lit my dy helpe," antwurde er, en fielde ûnhandich har mage.
  
  "Wat dochst do?" hja fronste.
  
  "Besykje myn earmen om jo taille te slaan, sadat ik dy mei lûke kin, leaf," hy snoarde.
  
  "Jo binne net iens tichtby. Ik bin hjir krekt yn it sicht", kreunde se, mar doe kaam der wat yn har op. Mei har iepen palm foar Sam har gesicht, seach Nina dat hy de beweging folge. "Sam? Do sjochst?"
  
  Hy knipperde fluch en seach oerstjoer. "In bytsje. Ik sjoch dy, mar it is dreech om te bepalen de ôfstân. Myn djiptewaarnimming is ferneukt, Nina.
  
  "Okee, goed, litte wy gewoan weromgean nei it resort. Sadree't wy feilich binne yn 'e keamer, kinne wy útfine wat de hel mei dy bard is," bea se meilibjend. Nina naam Sam syn hân en begeliede se beide hielendal werom nei it hotel. Under de blik fan gasten en personiel, Nina en Sam hastich nei harren keamer. Doe't se binnenkamen, die se de doar op slot.
  
  "Gean lizzen, Sam," sei se.
  
  "Net oant wy in dokter foar jo krije om dy ferfelende kneuzing te behanneljen," protestearre hy.
  
  "Hoe kinne jo dan de kneuzing op myn gesicht sjen?" frege se en socht it nûmer op yn it hoteltelefoanboek.
  
  "Ik sjoch dy, Nina," suchte er. "Ik kin jo gewoan net fertelle hoe fier it allegear fan my is. Ik moat tajaan dat dit folle ferfelender is as net sjen kinne oft je it leauwe kinne."
  
  "Ach jo. "Fansels," antwurde se, en belle de taksytsjinst. Se bestelde in auto nei de tichtstbye meldkeamer. "Nim mar efkes in dûs, Sam. Wy moatte útfine as jo fyzje permanint skansearre is - dat is, direkt nei't se it werom yn 'e rotatormanchet sette.
  
  "Is dyn skouder út gewricht?" frege Sam.
  
  "Ja," antwurde se. "It kaam út doe't se my pakten om my fan jo wei te hâlden."
  
  "Wêrom? Wat soene jo dwaan dat se my fan jo beskermje woene? " hy glimke in bytsje fan wille, mar hy koe fertelle dat Nina de details foar him ferbergje.
  
  "Ik soe jo gewoan wekker meitsje en se liken my net te wollen, dat is alles," helle se har skouders.
  
  "Dat wol ik witte. Ik sliepte? Wie ik ferstoarn?" frege er oprjocht, draaide him nei har oan.
  
  "Ik wit it net, Sam," sei se net oertsjûgjend.
  
  "Nina," hy besocht út te finen.
  
  "Do hast minder," seach se op de klok by it bêd, "tweintich minuten om te dûsen en klear te meitsjen foar ús taksy."
  
  "Okee," Sam joech yn, gyng oerein om nei de dûs te gean, stadichoan taastend lâns de râne fan it bêd en de tafel. "Mar dit is net it ein. As wy weromkomme, sille jo my alles fertelle, ynklusyf wat jo foar my ferbergje.
  
  Yn it sikehûs hawwe de tsjinstferlienende medyske arbeiders it skouder fan Nina fersoarge.
  
  "Wolsto wat ite?" - frege de ynsjochsinnige Yndonesyske dokter. Hy herinnerde Nina oan ien fan dy opkommende jonge Hollywood-hipster-regisseurs mei syn tsjustere funksjes en geastige persoanlikheid.
  
  "Miskien dyn ferpleechster?" Sam grypte yn, en liet de neatsizzende ferpleechster ferbjustere.
  
  "Jou gjin oandacht foar him. Hy kin der neat oan dwaan", knypeage Nina nei de fernuvere ferpleechster, dy"t amper mear as de tweintich wie. It famke twong in glimke, en smiet in ûnwisse blik nei de kreaze man dy't mei Nina nei de helptsjinst kaam. "En ik byt allinnich manlju."
  
  "Goed om te witten," glimke de sjarmante dokter. "Hoe hawwe jo dit dien? En sis net dat jo hurd wurke hawwe."
  
  "Ik foel by it rinnen," antwurde Nina sûnder te knibbeljen.
  
  "Okee, litte wy gean. Klear?" - frege de dokter.
  
  "Nee," jankte se in split sekonde foardat de dokter har earm luts mei in krêftige greep dy't har spieren spasmen makke. Nina raasde yn eangst doe't de baarnende ligaminten en útstrekte spierfezels in ferneatigjende pine yn har skouder feroarsake. Sam gyng oerein om nei har te gean, mar de ferpleechster triuwde him sêft fuort.
  
  "Alles is foarby! "It is dien," fersekere de dokter har. "Alles is werom nei normaal, goed? It sil noch in dei as twa brâne, mar dan wurdt it better. Hâld dit yn in slinger. De kommende moanne net te folle ferkear, dus gjin kuierjen."
  
  "God! Ik tocht efkes dat jo myn earme earm ôfskuorre!" Nina froast. Har foarholle glinstere fan swit en har klam hûd wie kâld om oan te raken doe't Sam der hinne rûn om har hân te nimmen.
  
  "Giet it goed mei dy?" hy frege.
  
  "Ja, ik bin gouden," sei se, mar har gesicht fertelde in oar ferhaal. "No moatte wy jo fisy kontrolearje."
  
  "Wat is der mis mei jo eagen, hear?" - frege de karismatyske dokter.
  
  "No, dat is it hiele punt. Ik ha gjin idee. Ik...," hy seach Nina efkes erchtinkend oan, "do witst, foel op strjitte yn sliep by it sinnebaden. En doe't ik wekker waard, hie ik problemen om te fokusjen op de ôfstân fan objekten.
  
  De dokter stoarre Sam nei, syn blik ferliet Sam's nea, as leaude er gjin wurd fan wat de toerist krekt sein hie. Hy raasde yn syn jasbûse nei syn zaklamppen en knikte. "Jo sizze dat jo yn 'e sliep falle by it sinnebaden. Sinne jo yn in shirt? D'r is gjin brune line op jo boarst, en útsein as jo it sinneljocht reflektearje mei jo bleke hûd, myn Skotske freon, is d'r net folle om oan te jaan dat jo ferhaal wier is.
  
  "Ik tink net dat it útmakket wêrom't hy sliepte, Doc," ferdigene Nina harsels.
  
  Hy seach mei grutte donkere eagen nei it lytse fjoerwurk. "Eins makket dat it ferskil, mefrou. Allinnich as ik wit wêr't hy wie en hoe lang, wêr't er oan bleatsteld is, ensfh., kin ik bepale wat it probleem feroarsake hat."
  
  "Wêr hast studearre?" frege Sam, folslein off topic.
  
  "Ofstudearre oan Cornell University en fjouwer jier oan Peking University, hear. Ik wurke oan myn masterprogramma by Stanford, mar ik moast it ûnderbrekke om te kommen en te helpen mei de oerstreamingen fan 2014 yn Brûnei," ferklearre hy, en studearre Sam syn eagen.
  
  "En jo binne ferburgen op sa'n lyts plakje? Ik soe sizze dat it hast spitich is", merkte Sam op.
  
  "Myn famylje is hjir, en ik tink dat dat is wêr't myn feardichheden it meast nedich binne," sei de jonge dokter, en hold syn stim ljocht en persoanlik, om't hy in nauwe relaasje mei de Skot oprjochtsje woe, foaral om't hy fermoede dat der wat mis wie. It soe ûnmooglik wêze om in serieuze diskusje oer sa'n tastân te hawwen mei sels de meast iepensteande minsken.
  
  "Menear Cleave, wêrom komme jo net mei my nei myn kantoar, sadat wy yn privee prate kinne," suggerearre de dokter op in serieuze toan dy't Nina soargen makke.
  
  "Kin Nina mei ús komme?" frege Sam. "Ik wol dat se by my is tidens privee petearen oer myn sûnens."
  
  "Hiel goed," sei de dokter, en se begelieden him in lyts keamer yn 'e koarte gong fan 'e ôfdieling. Nina seach Sam oan, mar hy like kalm. Yn de sterile omjouwing fielde Nina misselijk. De dokter die de doar ticht en joech har beide in lange, yntinse blik.
  
  "Miskien wiene jo yn in doarp by it strân?" frege er harren.
  
  "Ja," sei Sam. "Is dit in lokale ynfeksje?"
  
  "Bist dêr wêr't jo ferwûne rekke binne, mefrou?" Hy kearde him nei Nina mei in tint fan eangst. Se befêstige mei in knikje, seach wat ferlegen nei har lompe leagen earder.
  
  "Is it in sykte of sa, dokter?" Sam stie op in antwurd. "Ha dizze minsken in soarte fan sykte ...?"
  
  De dokter sykhelle djip. "Menear Cleave, leausto yn it boppenatuerlike?"
  
  
  Haadstik 6
  
  
  Perdue waard wekker yn wat like op in friezer of in kiste makke om in lyk te bewarjen. Syn eagen koene neat foar him sjen. It tsjuster en de stilte wiene besibbe oan in kâlde sfear dy't syn bleate hûd ferbaarnde. Syn lofterhân gie nei syn rjochterpols, mar hy fûn dat syn horloazje fuorthelle wie. Elke azem wie in piip fan pine, doe't er ferslokte yn 'e kâlde loft dy't earne yn it tsjuster kaam. It wie doe dat Perdue ûntduts dat hy folslein neaken wie.
  
  "Oh myn God! Sis my asjebleaft net dat ik op in plak leit yn ien of oare lykshûs. Sis my asjebleaft net dat ik fersinne bin mei dea!" smeekte syn ynderlike stim. 'Bliuw kalm, David. Bliuw gewoan kalm oant jo útfine wat der bart. Net te betiid panyk. Panyk bewolkt allinich de geast. Panyk bewolkt allinich de geast.
  
  Hy beweecht syn hannen foarsichtich by it liif del en rûn se lâns syn kanten om te fielen wat der ûnder wie.
  
  "Atlas".
  
  "Koe dit in kiste wêze?" "Dat betsjutte teminsten dat er net yn in kiste of in mortuary-koelkast siet. Dochs wist dat him gjin treast brocht. De kjeld wie net te fernearen, noch slimmer as it tichte tsjuster om him hinne.
  
  Ynienen waard de stilte ferbrutsen troch oankommende fuotstappen.
  
  "Is dit myn heil?" Of myn dea?"
  
  Perdue harke yntinsyf, fjochtsjen tsjin de drang om te hyperventilearjen. Gjin stimmen folden de keamer, allinne oanhâldende fuotstappen. Syn hert begûn wyld te klopjen mei safolle gedachten oer wat it wêze koe - wêr't er wêze koe. De skeakel draaide om en it wite ljocht ferbline Perdue, en stiek syn eagen.
  
  "Hjir is hy," hearde er in hege manlike stim dy't him tinken oan Liberace. "Myn Hear en Ferlosser."
  
  Perdue koe syn eagen net iepenje. Sels troch sletten eachleden drong ljocht yn syn skedel troch.
  
  "Nim de tiid, Ger Perdue," ried in stim mei in sterk Berlynsk aksint. "Jo eagen moatte earst oanpasse, oars wurde jo blyn, leave. En dat wolle wy net. Do bist gewoan te kostber."
  
  Unkarakteristysk foar Dave Perdue keas hy om te reagearjen mei in dúdlik oanjûn "Fuck you."
  
  De man gniisde om syn profanity, dy't hiel grappich klonk. It klappen fan 'e hannen berikte Perdue syn earen en hy knikte.
  
  "Wêrom bin ik neaken? Ik swaai net sa, maat," wist Perdue te sizzen.
  
  "Och, jo sille rockje, hoefolle wy jo ek triuwe, myn leave. Jo sille sjen. Ferset is tige skealik foar sûnens. Gearwurking is like wichtich as soerstof, sa't jo gau sille ûntdekke. Ik bin dyn master, Klaus, en do bist neaken om de ienfâldige reden dat neakene manlju maklik te spotten binne as se fuortrinne. Jo sjogge, d'r is gjin need om jo te hâlden as jo neaken binne. Ik leau yn ienfâldige, mar effektive metoaden," ferklearre de man.
  
  Perdue twong syn eagen har oan te passen oan 'e ljochte omjouwing. Yn tsjinstelling ta alle ideeën dy't yn syn holle opkamen doe't er yn it tsjuster lei, wie de sel dêr't er finzen holden waard grut en lúks. It die him tinken oan it dekor yn 'e kapel fan Glamis Castle yn syn heitelân, Skotlân. De plafonds en muorren waarden fersierd mei skilderijen yn Renêssânsestyl, skildere yn ljochte oaljeferve yn fergulde frames. Gouden kroonluchters hongen oan it plafond en brânskildere ruten fersierden de glêzen ruten dy't efter de lúkse djippearse drapery útseagen.
  
  Einliks fûnen syn eagen de man, dêr't er oant dat stuit mar in stim fan heard hie, en hy seach der suver krekt út sa't Perdue him foarsteld hie. Net al te lang, slank en elegant klaaid stie Klaus oandachtich, de hannen kreas foar him slein. Doe't er glimke, ferskynden djippe kuiltsjes yn syn wangen, en syn donkere, kraaljende eagen likeen soms te gloeien ûnder it felle ljocht. Perdue fernaam dat Klaus syn hier droech op in manier dy't him tinken oan dat fan Hitler - in donkere kant, heul koart fan 'e boppekant fan syn ear nei ûnderen. Mar syn gesicht wie skjinmakke, en d'r wie gjin teken fan 'e walgelijke tuft hier ûnder syn noas dat de demonyske nazi-lieder sporte.
  
  "Wannear kin ik oanklaaie?" frege Perdue, en besocht sa beleefd mooglik te wêzen. "Ik bin echt kâld."
  
  "Ik bin bang dat jo net kinne. Wylst jo hjir binne, sille jo neaken wêze foar sawol praktyske as - Klaus syn eagen bestudearre Perdue's hege, magere lichem mei skamteleaze wille - - estetyske doelen.
  
  "Sûnder klean sil ik dea frieze! Dit is bespotlik!" Perdue makke beswier.
  
  "Behear dysels asjebleaft, Herr Perdue," antwurde Klaus kalm. "Regels binne regels. De ferwaarming sil lykwols ynskeakele wurde sa gau as ik it bestel om jo komfort te passen. Wy koele de keamer gewoan om jo wekker te meitsjen. "
  
  "Kinne jo my gewoan wekker meitsje op 'e âlderwetske manier?" Perdue gniisde.
  
  "Wat is de âlderwetske manier? Roep ik dyn namme? Bist dy mei wetter? Jo favorite kat stjoere om jo gesicht te klopjen? Asjebleaft. Dit is de timpel fan 'e goddeleaze goaden, myn leave man. Wy binne fansels net foar freonlikens en verwennerij," sei Klaus mei in kâlde stim dy't net oerienkomt mei syn glimkjend gesicht en fonkeljende eagen.
  
  Perdue syn skonken trillen en syn tepels wiene hurd fan 'e kjeld, doe't er njonken de mei siden bedekte tafel stie, dy't sûnt er hjir brocht wie as syn bêd tsjinne. Syn hannen bedekten syn manlikens, en lieten syn ôfnimmende lichemstemperatuer sjen mei de pearse kleur fan syn neilen en lippen.
  
  "Heizung!" Klaus bestelde. Hy gie oer op in sêftere toan: "Yn in pear minuten sille jo folle nofliker wêze, dat beloof ik."
  
  "Tankewol," stammere Perdue troch klapjende tosken.
  
  "Jo kinne sitte as jo wolle, mar jo sille net tastien wêze om dizze keamer te ferlitten oant jo wurde begelaat - of útfierd - ôfhinklik fan jo nivo fan gearwurking," fertelde Klaus him.
  
  "Dêroer," sei Perdue. "Wêr ik bin? Timpel? En wat hast fan my nedich?
  
  "Stadich!" Klaus rôp mei in grutte glimke, klapte yn 'e hannen. "Jo wolle gewoan yn 'e details komme. Relax."
  
  Perdue fielde dat syn frustraasje groeide. "Harkje, Klaus, ik bin gjin ferrekte toerist! Ik bin net hjir foar in besite, en ik bin wis net hjir foar in fermaak dy. Ik wol de details witte, sadat wy ús ûngelokkige bedriuw kinne ynpakke en ik nei hûs kin! Jo geane der fan út dat it goed is dat ik hjir yn myn ferrekte jierdeipak bin, troch jo hoepels springe as in sirkusdier!"
  
  Klaus syn glimke ferdwûn gau. Nei't Perdue syn tirade dien hie, seach de tinne man him sûnder te bewegen. Perdue hope dat syn punt trochkaam nei de onaangename idioat dy't spultsjes mei him spile op ien fan syn net-sa-goede dagen.
  
  "Binne jo klear, David?" frege Klaus mei in lege, sinistere stim dy't amper te hearren wie. Syn donkere eagen seagen direkt yn Perdue's doe't er syn kin sakke en syn fingers omklamme. "Lit my wat foar jo dúdlik meitsje. Do bist hjir gjin gast, do hast gelyk; do bist ek net de master. Hjir hawwe jo gjin macht, om't jo hjir neaken binne, wat betsjut dat jo gjin tagong hawwe ta in kompjûter, gadgets of kredytkaarten om jo magyske trúkjes út te fieren.
  
  Klaus kaam stadich oan Perdue, en gie troch mei syn útlis. "Hjir sille jo gjin tastimming hawwe om fragen te stellen of mieningen te hawwen. Jo sille neikomme of stjerre, en jo sille dat sûnder fraach dwaan, haw ik my dúdlik makke?"
  
  "Krystal dúdlik," antwurde Perdue.
  
  "De iennichste reden dat ik hielendal respekt foar jo haw, is om't jo ienris Renatus wiene fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne," fertelde er Perdue doe't er om him rûn. Klaus liet in dúdlike útdrukking fan folsleine ferachting sjen foar syn finzene. "Alhoewol't jo in minne kening wiene, in ferriederlike turncoat dy't keas de Swarte Sinne te ferneatigjen ynstee fan se te brûken om it nije Babylon te regearjen."
  
  "Ik haw noait oanfrege foar dizze posysje!" hy pleite syn saak, mar Klaus bleau te praten as wiene Perdue syn wurden gewoan kreaken yn 'e houten panielen fan 'e keamer.
  
  "Jo hienen it machtichste bist yn 'e wrâld op jo rop en rop, Renatus, en jo besletten om him te sjitten, him te sodomisearjen en hast de folsleine ynstoarting fan ieuwen fan macht en wiisheid feroarsake," preke Klaus. "As dit jo plan fan it begjin ôf west hie, soe ik jo priizge hawwe. Dit toant in talint foar ferrifeljen. Mar as jo it dien hawwe om't jo bang wiene foar macht, myn freon, dan binne jo neat wurdich."
  
  "Wêrom ferdigenje jo de Oarder fan 'e Swarte Sinne? Binne jo ien fan har hantlangers? Hawwe se jo in plak tasein yn har troankeamer nei't se de wrâld ferneatige hawwe? As jo se fertrouwe, dan binne jo in spesjale soarte fan gek," sei Perdue. Hy fielde syn hûd ûntspanne ûnder de sêfte waarmte fan de feroarjende temperatuer yn 'e keamer.
  
  Klaus gniisde en glimke bitter doe't er foar Perdue stie.
  
  "Ik tink dat de bynamme gek hinget ôf fan it doel fan it spul, tinkst net? Foar jo bin ik in gek dy't macht siket mei alle nedige middels. Foar my binne jo in gek om it fuort te smiten," sei er.
  
  "Harkje, wat wolle jo?" Purdue wie fuming.
  
  Hy rûn nei it rút en luts it gerdyn oan 'e kant. Efter it gerdyn, yn it houten frame set, siet in toetseboerd. Klaus seach werom nei Perdue foardat hy it brûkte.
  
  "Jo binne hjir brocht om programmearre te wurden, sadat jo wer in doel kinne tsjinje," sei er. "Wy hawwe in spesjale relikwy nedich, David, en jo sille it foar ús fine. En wolle jo it meast nijsgjirrige part witte?"
  
  No glimke er as earder. Perdue sei neat. Hy keas foar syn tiid te bidde en syn observaasjefeardigens te brûken om in útwei te finen as de gek ienris fuortgien wie. Op dit stuit woe er Klaus net mear fermeitsje, mar gie der gewoan mei.
  
  "It bêste is dat jo ús wolle tsjinje," sei Klaus.
  
  "Wat is dit relikwy?" frege Perdue, as hy ynteressearre wie yn it witten.
  
  "Oh, wat echt spesjaal, noch spesjaler dan de Spear of Destiny!" - hy iepenbiere. "Eartiids neamd it Achtste Wûnder fan 'e Wrâld, myn leave David, it gie ferlern yn 'e Twadde Wrâldoarloch troch in meast sinistere krêft dy't as in karmozijnrode pest oer East-Jeropa ferspraat. Fanwege har ynterferinsje is se foar ús ferlern, en wy wolle har werom. Wy wolle dat elk oerlibjend diel derfan wer gearstald wurdt en werombrocht wurdt ta syn eardere skientme om de haadhal fan dizze timpel yn syn gouden pracht te fersierjen.
  
  Perdue smoarde. Wat Klaus ymplisearre wie absurd en ûnmooglik, mar it wie typysk foar Black Sun.
  
  "Hoopje jo serieus de Amber Room te ûntdekken?" - frege Perdue fernuvere. "It waard ferneatige troch Britske loftoanfallen en kaam it noait bûten Königsberg! Se bestiet net mear. Allinnich har fragminten binne ferspraat oer de oseaanflier en ûnder de fûneminten fan âlde ruïnes fernield yn 1944. Dit is in dom idee!"
  
  "No, lit ús sjen oft wy hjir fan gedachten feroarje kinne," glimke Klaus.
  
  Hy draaide him om om de koade op it toetseboerd yn te fieren. In lûde boom folge, mar Perdue koe neat ûngewoan sjen oant de prachtige skilderijen op it plafond en de muorren har eigen doeken waarden. Perdue realisearre dat it allegear in optyske yllúzje wie.
  
  De oerflakken yn 'e frames waarden bedekt mei LED-skermen, yn steat om sênes lykas finsters yn in cyberverse te feroarjen. Sels de ruten wiene gewoan bylden op platte skermen. Ynienen ferskynde it skriklike Black Sun-symboal op alle monitors foardat it oerstapt nei ien gigantyske ôfbylding dy't ferspraat oer alle skermen. Fan de oarspronklike keamer is neat oer. Perdue wie net mear yn 'e lúkse tekenkeamer fan it kastiel. Hy stie yn 'e fjoerhoale, en hoewol hy wist dat it gewoan in projeksje wie, koe hy it ûngemak fan 'e opkommende temperatuer net ûntkenne.
  
  
  Haadstik 7
  
  
  It blauwe ljocht fan de tv joech de keamer in noch dûnkere sfear. Op 'e muorren fan 'e keamer smyt de beweging op it nijs in mannichte fan foarmen en skaden yn swart en blau, dy't as bliksem flikkerje en de fersieringen op 'e tafels mar efkes ferljochtsje. Neat wie wêr't it wêze moast. Dêr't eartiids glêzen en borden op de glêzen planken fan it buffet stiene, siet allinnich mar in gapjend ramt mei neat deryn. Grutte, skerpe stikken stikken brutsen servies leine foar har op 'e flier, en ek op 'e boppekant fan 'e lade.
  
  Bloedflekken bevlekten guon fan 'e houtsnippers en fliertegels, en waarden swart yn it TV-ljocht. De minsken op it skerm like gjinien spesjaal oan te sprekken. Der wiene gjin taskôgers foar harren yn de seal, al wie der ien by. Op 'e bank folde in sliepende berch fan in persoan alle trije sitten, en ek de earmleuningen. Syn tekken foelen op 'e flier, wêrtroch't him bleatsteld oan 'e kjeld fan 'e nacht, mar it koe him net skele.
  
  Sûnt syn frou fermoarde is, hat Detlef neat field. Net allinnich syn emoasjes ferlieten him, mar syn sinnen waarden ek flauwekul. Detlef woe oars neat as fertriet en rou fiele. Syn hûd wie kâld, sa kâld dat it baarnde, mar de widner fielde allinnich mar ferfeling, doe't syn tekkens ôfgliden en op it tapyt stienen.
  
  Har skuon leine noch op 'e râne fan 't bêd dêr't se se de deis foar smiten hie. Detlef koe it net ferneare as er se meinaam, want dan soe se echt fuort. Gabi har fingerprinten sieten noch op 'e learen riem, it smoargens fan har soallen siet der noch, en doe't er de skuon oanrekke, fielde er it. As hy se yn 'e kast sette, soene spoaren fan syn lêste mominten mei Gabi foar altyd ferlern gean.
  
  De hûd wie fan syn brutsen knibbels ôfskoard, en no besloech de plakette it rauwe fleis. Detlef fielde it ek net. Hy fielde allinnich de kjeld, dy't de pine fan syn geweld en de skearen dy't troch de skerpe rânen efterlitten dompe. Fansels wist er dat er de oare deis de stekwûnen fiele soe, mar no woe er allinnich mar sliepe. Doe't er sliepte, seach er har yn syn dreamen. Hy soe de werklikheid net ûnder eagen sjen moatte. Yn in dream koe hy ferbergje foar de realiteit fan 'e dea fan syn frou.
  
  "Dit is Holly Darryl fan it toaniel fan it walgelijke ynsidint dat fan 'e moarn by de Britske ambassade yn Berlyn plakfûn," stammere in Amerikaanske ferslachjouwer op televyzje. 'It wie hjir dat Ben Carrington fan 'e Britske ambassade tsjûge wie fan 'e skriklike selsmoard fan Gabi Holzer, in fertsjintwurdiger fan 'e Dútske Kanselier. Jo kinne mefrou Holzer ûnthâlde as de wurdfierster dy't de parse spruts yn ferbân mei de resinte moarden op politisy en finansiers yn Berlyn, dy't de media no it "Midasoffensyf" neamd hawwe. Boarnen sizze dat d'r noch gjin dúdlikens is oer it motyf fan frou Holzer foar it nimmen fan har eigen libben nei it helpen mei it ûndersyk nei de moarden. It bliuwt te sjen oft se in mooglik doel wie fan deselde moardners of miskien wie se sels ferbûn mei har.
  
  Detlef grommele heal yn 'e sliep fan 'e moed fan 'e media, dy't sels oanjoegen dat syn frou wat mei de moarden te krijen hie. Hy koe net beslute hokker fan de twa leagens him mear irritearre - de sabeare selsmoard of de absurde ferfoarming fan har belutsenens. Fersteurd troch de ûnrjochtfeardige spekulaasje fan betûfte sjoernalisten, fielde Detlef in tanimmende haat foar dyjingen dy't syn frou yn 'e eagen fan 'e hiele wrâld denigrearren.
  
  Detlef Holzer wie gjin leffe, mar hy wie in serieuze ienling. Miskien wie it syn opfieding of miskien gewoan syn persoanlikheid, mar hy hie altyd lêst ûnder de minsken. Sels twifel hie altyd syn krús west, ek as bern. Hy koe him net yntinke dat er wichtich genôch wie om syn eigen miening te hawwen, en sels as in man fan likernôch fiifentritich, troud mei in skitterjende frou dy't yn hiel Dútslân bekend wie, wie Detlef noch oanstriid om him werom te lûken.
  
  As er gjin wiidweidige fjochtstraining yn it leger hân hie, soe er Gabi noait moete hawwe. By de ferkiezings fan 2009 wie der wiidferspraat geweld troch geroften fan korrupsje, dy't protesten en boykotten fan de taspraken fan kandidaten op bepaalde lokaasjes yn hiel Dútslân oansmiten. Gabi, ûnder oaren, spile it feilich troch it hieren fan persoanlike feiligens. Doe't se har liifwacht foar it earst moete, rekke se daliks fereale op him. Hoe koe se net fan sa'n sêftmoedige, sêfte reus as Detlef hâlde?
  
  Hy hat noait begrepen wat se yn him seach, mar it wie allegear diel fan syn lege selsbyld, dat Gaby learde ljocht te meitsjen fan syn beskiedenens. Se nea twong him te ferskine mei har yn it iepenbier nei syn kontrakt as har liifwacht einige. Syn frou respektearre syn ûnbedoelde slip fan 'e tonge, sels yn 'e sliepkeamer. Se wiene folslein tsjinoersteld oer saken fan beheining, mar se fûnen in noflike middengrûn.
  
  No is se fuort en hy bliuwt allinnich. It langstme nei har kreupele syn hert, en hy skriemde oanhâldend yn it hillichdom fan 'e bank. Dualiteit dominearre syn tinzen. Hy soe alles dwaan om út te finen wa't syn frou fermoarde hat, mar earst moast er de obstakels oerwinne dy't er foar himsels steld hie. Dit wie it dreechste diel, mar Gabi fertsjinne gerjochtigheid en hy moast gewoan in manier fine om selsbetrouwen te wurden.
  
  
  Haadstik 8
  
  
  Sam en Nina hiene gjin idee hoe't se de fraach fan 'e dokter beantwurdzje moatte. Mei it each op alles wat se tsjûge hiene tidens har aventoeren tegearre, moasten se tajaan dat der wol ûnferklearbere ferskynsels bestean. Wylst in protte fan wat se ûnderfûnen koe wurde taskreaun oan komplekse natuerkunde en net ûntdutsen wittenskiplike prinsipes, wiene se iepen foar oare ferklearrings.
  
  "Wêrom freegje jo?" frege Sam.
  
  "Ik moat der wis fan wêze dat noch jo noch de dame hjir tinke dat ik in soarte fan byleauwige idioat bin foar wat ik jo sil fertelle," joech de jonge dokter ta. Syn blik sprong hinne en wer tusken harren. Hy wie deadlik serieus, mar hy wie der net wis fan oft er frjemden genôch fertrouwe moast om sa'n fansels fierstente teory oan harren út te lizzen.
  
  "Wy binne heul iepen as it giet om dizze dingen, dokter," fersekere Nina him. "Jo kinne it ús fertelle. Om earlik te wêzen, hawwe wy sels wat nuvere dingen sjoen. D'r is noch heul lyts dat Sam en ik ferrast."
  
  "Itselde ding," Sam foege mei in bernlike gniffel.
  
  It duorre de dokter in skoft om út te finen hoe't er syn teory oan Sam oerbringe koe. Syn gesicht toande soarch. Hy helle syn kiel en dielde wat er tocht dat Sam witte moast.
  
  "De minsken yn it doarp dat jo besocht hawwe hiene in pear hûndert jier lyn in hiel nuvere moeting. Dit is in ferhaal dat ieuwenlang mûnling trochjûn is, dus ik bin der net wis fan hoefolle fan it orizjinele ferhaal oerbliuwt yn 'e leginde fan hjoed, "ferfette hy. "Se fertelle fan in gem dy't troch in lytse jonge oppakt is en nei it doarp brocht is om oan it opperhaad te jaan. Mar om't de stien sa ûngewoan like, tochten de âldsten dat it it each fan in god wie, dat se sluten it, út eangst dat se besjoen wurde soene. Koartsein, elkenien yn it doarp stoar trije dagen letter, om't se de god blyn makken en hy syn grime oer har úthelle."
  
  "En jo tinke dat myn fisyprobleem wat te krijen hat mei dit ferhaal?" Sam fronste.
  
  "Sjoch, ik wit dat dit gek klinkt. Leau my, ik wit hoe't it klinkt, mar harkje nei my," sei de jonge man. "Wat ik tink is wat minder medysk en mear nei ... um ... dat soarte fan ..."
  
  "Frjemde kant?" frege Nina. Der siet skepsis yn har toan.
  
  "Wachtsje no," sei Sam. "Trochgean. Wat hat dit te krijen mei myn fisy?"
  
  "Ik tink dat dy dêr wat bard is, hear Cleave; iets dat jo net kinne ûnthâlde,' stelde de dokter foar. "Ik sil dy fertelle wêrom. Sûnt de foarâlden fan dizze stam de god blynden, koe allinich in persoan dy't in god herberget blyn wurde yn har doarp.
  
  In oerweldigjende stilte omfette harren trijen doe't Sam en Nina nei de dokter seagen mei de frjemdste blikken dy't er oait sjoen hie. Hy hie gjin idee hoe't er útlizze moast wat er besocht te sizzen, benammen om't it sa bespotlik en quixotysk wie.
  
  "Mei oare wurden," begon Nina stadich te soargjen dat se alles goed begriep, "wolle jo ús fertelle dat jo yn it âlde wiifferhaal leauwe, net? Dat hat dus neat mei de oplossing te krijen. Jo woene ús gewoan litte witte dat jo foar dizze gekke stront foelen."
  
  "Nina," Sam fronste, net al te bliid dat se sa abrupt wie.
  
  "Sam, dizze man fertelt jo praktysk dat d'r in god yn jo is. No bin ik hielendal foar it ego en kin sels hjir en dêr in bytsje narcissisme oan, mar om Christus wille kinst dy stront net leauwe! "- sei se him oan. "Oh myn God, dat is as te sizzen as jo ear sear docht yn 'e Amazone, do bist in ienhoarn."
  
  De spot fan 'e frjemdling wie te sterk en grof, wat de jonge dokter twong om syn diagnoaze te iepenbierjen. Ienris oantlit ta oantlit mei Sam draaide hy Nina de rêch om har te negearjen yn reaksje op har ferachting foar syn yntelliginsje. "Sjoch, ik wit hoe't dit klinkt. Mar jo, hear Cleave, hawwe jo yn koarte tiid in skriklike hoemannichte konsintrearre waarmte troch jo organon-visus brocht, en hoewol't dit jo holle wol ûntploffe moatte soe, hawwe jo dêrtroch mar lytse skea oprûn oan 'e lens en it netvlies!
  
  Hy seach Nina oan. "Dit wie de basis fan myn diagnostyske konklúzje. Meitsje der fan wat jo wolle, mar it is te raar om as wat oars as boppenatuerlik te ûntslaan."
  
  Sam wie stomme.
  
  "Dat is de reden foar myn gekke fyzje," sei Sam tsjin himsels.
  
  "De oermjittige waarmte hat lytse katarakten feroarsake, mar dizze kinne troch elke oogarts fuorthelle wurde sa gau as jo nei hûs weromkomme," sei de dokter.
  
  It is opmerklik dat it Nina wie dy't him oanmoedige om nei de oare kant fan syn diagnoaze te sjen. Mei grut respekt en nijsgjirrigens yn har stim frege Nina de dokter oer Sam syn fisyprobleem út in esoterysk eachpunt. Op it earste weromhâldend om har fraach te beantwurdzjen, stimde hy yn om te dielen mei Nina syn sicht op 'e spesifiken fan wat barde.
  
  "Alles wat ik kin sizze is dat de eagen fan Mr Cleave waarden bleatsteld oan temperatueren lykas bliksem en kamen út mei minimale skea. Dit allinnich is unnerving. Mar as jo de ferhalen kenne fan doarpsbewenners lykas my, ûnthâlde jo dingen, benammen dingen lykas de lilke bline god dy't it hiele doarp mei himelsk fjoer fermoarde, "sei de dokter.
  
  "Bliksem," sei Nina. "Dêrom stienen se oan dat Sam dea wie wylst syn eagen werom yn syn skedel rôle. Dokter, hy hie in oanfal doe't ik him fûn."
  
  "Binne jo wis dat it net allinich in byprodukt wie fan 'e elektryske stroom?" frege de dokter.
  
  Nina skodholle: "Miskien."
  
  "Ik herinner my neat fan dit. Doe't ik wekker waard, herinnerde ik my allinich dat ik hyt wie, healblyn en ekstreem yn 'e war,' joech Sam ta, syn foarholle ferwûne yn betizing. "Ik wit no noch minder as foardat jo my dit alles fertelden, Doc."
  
  "Niets fan dit soe de oplossing wêze moatte foar jo probleem, hear Cleave. Mar it wie neat minder as in wûnder, dat ik moast jim teminsten wat mear ynformaasje jaan oer wat der mei jim oerkommen wêze koe," fertelde de jonge. "Sjoch, ik wit net wêr't dy âlde..." hy seach nei de skeptyske dame mei Sam, dy't har net wer útlokje woe. "Ik wit net wat mysterieuze anomaly feroarsake hat dat jo de rivieren fan 'e goaden oerstekke, hear Cleave, mar as ik jo wie, soe ik it geheim hâlde en de help sykje fan in heksdokter of sjamaan."
  
  Sam lake. Nina fûn it hielendal net grappich, mar se hold har tonge oer de mear steurende dingen dy't se Sam dwaan seach doe't se him fûn.
  
  "Dus, ik bin beset troch in âlde god? O swiete Jezus!" Sam lake.
  
  De dokter en Nina wikselen eachopslach en der ûntstie in stille oerienkomst tusken harren.
  
  "Jo moatte betinke, Sam, dat yn âlde tiden de krêften fan 'e natuer dy't no kinne wurde ferklearre troch de wittenskip goaden neamden. Ik tink dat dat de dokter hjir dúdlik besiket te meitsjen. Neam it wat jo wolle, mar d'r is gjin twifel dat der wat ekstreem frjemds mei jo bart. Earste fisioenen, en no dit,' ferklearre Nina.
  
  "Ik wit it, leafde," fersekere Sam har, gnyskjend. "Wit ik. It klinkt gewoan sa ferrekte gek. Hast sa gek as tiidreizen of troch de minske makke wjirmgatten, witsto? No troch syn glimke seach er bitter en brutsen.
  
  De dokter skuorde nei Nina by Sam's fermelding fan tiidreizen, mar se skodde gewoan har holle ôfwizend en boarstele it ôf. Hoefolle de dokter ek leaude yn it frjemde en wûnderlike, se koe him amper ferklearje dat syn manlike pasjint foar ferskate nachtmerje moannen de ûnwittende kaptein wie fan in teleportearjend nazi-skip dat krekt koartlyn alle wetten fan 'e natuerkunde útdage hie. Guon dingen wiene gewoan net bedoeld om te dielen.
  
  "No, dokter, tige tank foar jo medyske - en mystike - help," glimke Nina. "Uteinlik hawwe jo in folle gruttere help west dan jo ea sille witte."
  
  "Tankewol, juffer Gould," glimke de jonge dokter, "dat jo my einlings leaude. Wolkom oan jim beide. Pas asjebleaft op dysels, goed?"
  
  "Ja, wy binne cooler dan in prostituee ..."
  
  "Sam!" - Nina ûnderbriek him. "Ik tink dat jo wat rêst moatte krije." Se helle in wynbrau op nei it amusement fan beide manlju doe't se hjir om laken doe't se ôfskied namen en de dokterskantoar ferlieten.
  
  
  ***
  
  
  Jûns let, nei in goed fertsjinne dûs en behanneling foar harren blessueres, giene de beide Skotten op bêd. Yn it tsjuster harken se nei it lûd fan 'e oseaan yn 'e buert doe't Sam Nina tichterby luts.
  
  "Sam! Nee! " protestearre se.
  
  "Wat ik dien haw?" - hy frege.
  
  "Myn hân! Ik kin net op 'e kant lizze, tink? It baarnt as in hel, en it fielt as rattelt de bonke yn 'e eachkas,' klage se.
  
  Hy wie efkes stil, wylst se muoite hie om har plak op it bêd yn te nimmen.
  
  "Jo kinne noch op 'e rêch lizze, krekt?" hy flirte boartlik.
  
  "Ja," antwurde Nina, "mar myn hân is oer myn boarst bûn, dus it spyt my, Jack."
  
  "Allinne dyn boarsten, krekt? Is de rest earlik spul?" hy pleage.
  
  Nina gnyske, mar wat Sam net wist wie dat se yn it tsjuster glimke. Nei in koarte pauze waard syn toan folle serieuzer, mar ûntspannen.
  
  "Nina, wat wie ik dwaande doe't jo my fûnen?" hy frege.
  
  "Ik sei it dy," ferdigene se harsels.
  
  "Nee, jo joegen my in fluch oersjoch," wegere er har antwurd. "Ik seach hoe't jo yn it sikehûs tsjinholden doe't jo de dokter fertelden yn hokker steat jo my fûnen. Okee, ik kin soms dom wêze, mar ik bin noch altyd de bêste ûndersykssjoernalist fan 'e wrâld. Ik oerwûn rebellen stalemates yn Kazachstan en folge in spoar dy't liedt ta in terroristyske organisaasje ûnderdûkers tidens de brutale oarloggen yn Bogota, baby. Ik ken lichemstaal en ik wit wannear't boarnen wat foar my ferbergje."
  
  Se suchte. "Wat hat it foar jo om de details dochs te witten? Wy witte noch net wat der mei dy oerkomt. Hel, wy witte net iens wat der mei jo bard is de dei dat jo ferdwûnen oan board fan de DKM Geheimnis. Ik bin der echt net wis fan hoefolle mear útwurke stront jo kinne nimme, Sam."
  
  "Ik begryp it. Ik wit it, mar it giet my om, dus ik moat it witte. Nee, ik haw it rjocht om te witten,' sei er tsjin. "Jo moatte my fertelle dat ik it folsleine byld haw, myn leafde. Dan kin ik twa en twa byinoar sette, witst wol? Allinne dan sil ik witte wat te dwaan. As der ien ding is dat ik as sjoernalist leard ha, dan is it dat de helte fan de ynformaasje...mar sels 99% fan de ynformaasje is soms net genôch om de krimineel te belêsten. Elk detail is nedich; elk feit moat wurde beoardiele foardat in konklúzje komt."
  
  "Okee, goed, al," ûnderbriek se him. "Ik begryp it. Ik wol gewoan net dat jo tefolle te krijen hawwe sa gau nei't jo werom binne, witsto? Do hast safolle meimakke en hast alles wûnderlik trochset, nettsjinsteande wat, leave. Alles wat ik besykje te dwaan is jo fan wat fan 'e minne stront te heljen oant jo better útrist binne om dermei om te gean."
  
  Sam lei syn holle op Nina har foarmige búk, wêrtroch't se giggelje. Hy koe fanwegen de slinger syn holle net op har boarst rêste, dat hy sloech syn hân om har dij en skeat syn hân ûnder it lyts fan har rêch. It rûkte nei roazen en fielde as satyn. Hy fielde Nina har frije hân rêste op syn tsjokke donkere hier doe't se him dêr hold en se begûn te praten.
  
  Foar mear as tweintich minuten harke Sam nei Nina praten oer alles dat barde, net mist ien detail. Doe't se him fertelde oer de memmetaal en de frjemde stim dêr't Sam wurden yn spriek yn in ûnbegryplike taal, fielde se syn fingertoppen op har hûd triljen. Oars as dat, die Sam in aardich goed wurk om syn skriklike tastân te kommunisearjen, mar gjinien fan har sliepte oant de sinne opkaam.
  
  
  Haadstik 9
  
  
  It oanhâldende klopjen op de foardoar brocht Detlef Holtzer ta in steat fan wanhoop en lilkens. It wiene trije dagen lyn dat syn frou fermoarde waard, mar yn tsjinstelling ta wat er hope hie, wiene syn gefoelens allinnich mar slimmer wurden. Elke kear as in oare ferslachjouwer op syn doar klopte, krûpte er. De skaden fan syn bernetiid krûpen út syn oantinkens; dy tsjustere tiden fan ferlittenens dy't him wearze makke troch it lûd fan ien dy't op 'e doar klopte.
  
  "Lit my allinnich!" - rôp er, sûnder omtinken foar de beller.
  
  "Menear Holzer, dit is Hein Müller fan it begraffenisburo. It fersekeringsbedriuw fan jo frou hat my kontakt opnommen om wat problemen mei jo op te heljen foardat se trochgean kinne ..."
  
  "Bisto dôf? Ik sei gean derút!" - spuide de ûngelokkige widner. Syn stim trille fan 'e alkohol. Hy stie op 'e râne fan in folsleine ynbraak. "Ik wol in autopsie! Sy waard fermoarde! Ik sis it dy, se is fermoarde! Ik sil har net begrave oant se ûndersykje! "
  
  Wa't ek by syn doar opkaam, Detlef wegere harren de tagong. Yn it hûs waard de weromlutsen man ûnferklaarber ta hast neat werombrocht. Hy stoppe mei iten en beweech amper fan 'e bank, dêr't Gaby syn skuon him oan har oanwêzigens lijm hâlde.
  
  "Ik sil him fine, Gabi. Sit gjin soargen, skat. Ik sil him fine en syn lyk fan 'e klif goaie," grommele er stil, swaaiend mei syn each beferzen op syn plak. Detlef koe it fertriet net mear oan. Hy gyng oerein en rûn om it hûs hinne, rjochting de tsjustere ruten. Mei de wiisfinger skuorde er de hoeke fan de jiskepûdtsjes ôf dy't er op it glês fêstmakke hie. Der stiene twa auto's bûten foar syn hûs parkeard, mar dy stiene leech.
  
  "Wêr bisto?" - hy song stil. It swit ferskynde op syn foarholle en streamde yn syn baarnende eagen, read fan gebrek oan sliep. Syn massale lichem wie in pear kilo krimp sûnt er stoppe mei iten, mar hy wie noch altyd de man. Op bleate fuotten, mei in broek oan en in rimpelich himd mei lange mouwen dat los oan 'e riem hong, stie er te wachtsjen op ien dy't by de auto's ferskynde. "Ik wit dat jo hjir binne. Ik wit dat jo by myn doar binne, lytse mûzen,' hy knikte doe't er dizze wurden song. "Mûs, mûs! Besykje jo myn hûs yn te brekken?"
  
  Hy wachte, mar gjinien klopte op syn doar, dat wie in grutte opluchting, al fertroude er de rêst noch net. Hy wie bang foar dizze klop, dy't him yn 'e earen klonk as in slachram. As tsiener liet syn heit, in alkoholistyske gokker, him allinnich thús, wylst er rûn fan lienhaaien en bookmakers. Jonge Detlef ferstoppe deryn, doe't de wolven by de doar stiene, de gerdinen ticht. De klop op 'e doar wie synonym foar in folsleine oanfal op' e lytse jonge, en syn hert bonke yn him, kjel fan wat der barre soe as se binnenkamen.
  
  Njonken it klopjen rôpen lilke manlju bedrigings en flokken nei him.
  
  Ik wit datst der bist, dy lytse stront! Doch de doar iepen, of ik baarne dyn hûs ôf!" rôpen se. Immen smiet mei stiennen foar de ruten, wylst de puber yn 'e hoeke fan 'e sliepkeamer siet en syn earen foar de earen. Doe't syn heit frij let thúskaem, hy fûn dat syn soan yn triennen wie, mar hy lake gewoan en neamde de jonge in swakke.
  
  Oant hjoed de dei fielde Detlef syn hert sprongen doe't immen op syn doar klopte, ek al wist er dat de opbellers ûnskuldich wiene en gjin minne bedoelingen hiene. Mar no? No kloppen se wer op syn doar. Se woene him. Se wiene as de lilke manlju bûten yn syn teenagejierren, en stienen oan dat er út kaam. Detlef fielde him fêst. Hy fielde him bedrige. It makke net út wêrom't se kamen. It feit is dat se besochten him út syn skûlplak te twingen, en dit wie in oarlochsaksje op 'e gefoelige emoasjes fan' e widner.
  
  Om gjin dúdlike reden gong er de keuken yn en helle in skeelmes út it laad. Hy wie goed bewust fan wat er die, mar hy ferlear de macht. Triennen folden syn eagen doe't er it blêd yn syn hûd begroeven, net te djip, mar djip genôch. Hy hie gjin idee wat him motivearre om dit te dwaan, mar hy wist dat it moast. Op ien of oare manier fan 'e tsjustere stim yn syn holle ferhuze Detlef it blêd ferskate sintimeter fan 'e iene kant fan syn foarearm nei de oare. It stiek as in reuze papierknipsel, mar it wie te dragen. Doe't er it mes tilde, seach er it bloed rêstich út de line dy't er tekene hie. Doe't it lytse reade streakje op syn wite hûd ta in stribbeltsje ferdwûn, socht er djip.
  
  Foar it earst sûnt Gabi ferstoar, fielde Detlef har frede. Syn hert fertrage nei in kalm ritme en syn soargen wiene bûten berik - foar no. De kalmte fan 'e frijlitting betovere him, en makke him tankber foar it mes. Hy seach efkes nei wat er dien hie, mar nettsjinsteande de protesten fan syn morele kompas fielde er der gjin skuld oer. Eins fielde er him folbrocht.
  
  "Ik hâld fan dy, Gabi," flústere er. "Ik hâld fan dy. Dit is in bloedeed foar dy, myn poppe."
  
  Hy sloech syn hân yn in waskdoek en wosk it mes, mar ynstee fan it werom te setten, die er it yn syn bûse.
  
  "Bliuwst gewoan wêr'tst bist," flústere er tsjin it mes. "Wês der as ik dy nedich haw. Do bist feilich. Ik fiel my feilich by dy." In wrang glimke spile op Detlef syn gesicht doe't er genietsje fan de hommels rêst dy't oer him kaam wie. It wie as hie de died fan himsels te snijen syn geast skjinmakke, safolle dat hy him selsbetrouwen genôch fielde om wat muoite te dwaan om de moardner fan syn frou te finen troch in soarte fan proaktyf ûndersyk.
  
  Detlef gyng oer it stikkene glês fan de kast hinne, en woe net steurd wurde. De pine wie gewoan in oare laach fan pine dy't boppe op wat hy al belibbe, makke dat it op ien of oare manier triviaal liket.
  
  Om't er krekt leard hie dat er himsels net hoegde te snijen om him better te fielen, wist er ek dat er it oantekenboekje fan syn lette frou fine moast. Gabi wie yn dit ferbân âlderwetsk. Se leaude yn fysike notysjes en kalinders. Ek al brûkte se har tillefoan om har te herinnerjen oan ôfspraken, se skreau ek alles skriftlik op, in heul wolkom gewoante no't it koe helpe om har mooglike moardners oan te wizen.
  
  Troch har laden te rommeljen wist er krekt wêr't er nei socht.
  
  "Oh God, ik hoopje dat it net yn jo beurs siet, poppe," mompele hy wylst hy trochgie te sykjen. "Om't se jo beurs hawwe en se sille my net weromjaan oant ik dy doar útgean om mei har te praten, witst?" Hy gie troch mei Gaby te praten as harke se, it wie it foarrjocht fan de iensumen om har te hâlden fan gek te wurden, eat dat er leard hie fan it sjen fan syn mem dy't mishannele waard doe't se de hel trochmakke dy't se trochgie doe't se troud wie.
  
  "Gabi, ik ha dyn help nedich, poppe," raasde Detlef. Hy siet op in stoel yn 'e lytse keamer dy't Gaby brûkte as har kantoar. Ik sjoch nei de boeken dy't oeral ferspraat binne en har âlde sigarettendoaze op 'e twadde planke fan 'e houten kast dy't se brûkte foar har dossiers. Detlef sykhelle djip en helle him byinoar. "Wêr soene jo jo bedriuwsdagboek pleatse?" frege er mei leech lûd wylst syn geast troch alle mooglikheden rûn.
  
  "D'r moat in plak wêze wêr't jo maklik tagong krije kinne," fronste hy, djip yn gedachten. Hy gyng oerein en die of it syn kantoar wie. "Wêr soe it handiger wêze?" Hy siet by har buro, foar har kompjûtermonitor. Der stie in kalinder op har buro, mar dy wie leech. "Ik nim oan dat jo dit hjir net skriuwe, om't it net foar elkenien is om te sjen," sei er, en skoddet om de items op it tafelblad.
  
  Se hold pennen en in briefopener yn in porsleinen beker mei it logo fan har âlde roeiploech. De plattere kom befette ferskate flash drives en snuisterijen lykas hierbannen, in knikkert en twa ringen dy't se nea droech omdat se te grut wiene. Links, njonken de skonk fan har burolampe, lei in iepen pakje keeltabletten. Der is gjin deiboek.
  
  Detlef fielde dat fertriet him wer oerwûn, fertwifele oer it net finen fan it swarte learen boek. De piano fan Gabi stie yn de rjochterhoeke fan de keamer, mar de boeken dêr stiene allinnich mar blêdmuzyk. Hy hearde rein bûten fallen, wat by syn stimming paste.
  
  "Gabi, kin ik dy mei helpe?" - hy suchte. De telefoan yn Gabi syn archiefkast gie en skrok him heal dea. Hy wist better as it yn 'e hannen te nimmen. It wiene se. Dat wiene jagers, oanklagers. Dit wiene deselde minsken dy't syn frou seagen as in soarte fan suicidale swakke. "Nee!" - rôp er, trillend fan lilkens. Detlef pakte in izeren boekestativ út de planke en smiet dy nei de telefoan. De swiere boekesteun sloech de telefoan mei grutte krêft fan 'e kast, wêrtroch't er stikken op 'e flier bleau. Syn reade, wetterige eagen seagen lustich nei it stikkene apparaat, en ferhuze doe nei de kast, dy't er mei in swiere boekestander skansearre hie.
  
  Detlef glimke.
  
  Op 'e kast fûn er Gabi har swarte deiboek. Al dy tiid lei er ûnder de telefoan, ferburgen foar nijsgjirrige eagen. Hy gyng it boek ophelje, manialik laitsjen. "Baby, do bist de bêste! Was it do? IN? ' mompele hy tear, iepene it boek. "Hasto my krekt belle? Wolle jo dat ik it boek sjoch? Ik wit dat jo dien hawwe."
  
  Hy blêdde der ûngeduldich troch, op syk nei de ôfspraken dy't se fêstlein hie foar de datum fan har ferstjerren twa dagen lyn.
  
  "Wa hawwe jo sjoen? Wa seach dy lêste útsein dy Britske gek? Litte wy ris sjen".
  
  Mei opdroege bloed ûnder de nagel draafde er syn wiisfinger fan boppe nei ûnderen, en scande elke yngong foarsichtich.
  
  "Ik moat gewoan sjen mei wa't jo wiene foar jo ..." Hy slokte hurd. "Se sizze dat jo dizze moarn stoarn binne."
  
  
  8.00 - Gearkomst mei fertsjintwurdigers fan yntelliginsje
  
  9.30 - Margot Flowers, ChD Ferhaal
  
  10.00 - David Perdue Ben Carrington syn kantoar yn ferbân mei Milla syn flecht
  
  11.00 - It konsulaat tinkt oan Kirill
  
  12.00 - Meitsje in ôfspraak mei de toskedokter Detlef
  
  
  Detlef syn hân gie nei syn mûle. "De kiespijn is fuort, witst wol, Gabi?" Syn triennen fervaagden de wurden dy't er besocht te lêzen, en hy sloech it boek ticht, klemde it stiif oan 'e boarst, en sakke yn in heap fan fertriet, snikende syn hert út. Troch de tsjustere ruten seach er bliksemflitsen. Gaby har lytse kantoar wie no hast hielendal tsjuster. Hy siet der mar en skriemde oant syn eagen droech wiene. It fertriet wie oerweldigjend, mar hy moast him byinoar helje.
  
  Carrington syn kantoar, tocht er. It lêste plak dat se besocht wie Carrington's kantoar. Hy fertelde de media dat hy der wie doe't se ferstoar. 'Iets hat him oanstutsen. Der wie wat mear oan dizze opname. Hy die gau it boek iepen en die mei de knop op de burolampe, sadat er better sjen koe. Detlef gaspte: "Wa is Milla?" tocht er lûdop. "Wa is David Perdue?"
  
  Syn fingers koenen net fluch genôch bewege doe't er weromkaam nei har kontaktlist, rûchwei skreaude op 'e hurde binnenkant fan har boek. Der wie neat foar 'Milla', mar ûnderoan de side stie in webadres foar ien fan Perdue's bedriuwen. Detlef gie fuortendaliks online om te sjen wa't dizze Perdue-kerel wie. Nei it lêzen fan de seksje Oer, klikte Detlef op it ljepblêd Kontakt en glimke.
  
  "Gotcha!"
  
  
  Haadstik 10
  
  
  Perdue die de eagen ticht. Ferset tsjin de drang om te sjen wat de skermen sjen litte, hold er de eagen ticht en negearre de lûden fan gûlen dy't út 'e fjouwer sprekkers yn 'e hoeken útbrieken. Wat hy net negearje koe, wie de ferhege temperatuer dy't stadichoan tanimmde. Syn lichem switte fan 'e oanslach fan waarmte, mar hy besocht syn bêst om de regel fan syn mem te folgjen fan net panyk. Se sei altyd dat Zen it antwurd wie.
  
  Op it momint dat jo panyk binne, hearre jo by har. As jo ienris panyk binne, sil jo geast it leauwe en sille alle needreaksjes effekt hawwe. "Bliuw kalm, oars wurde jo fersneld," sei er oer en wer tsjin himsels, sûnder beweging te stean. Mei oare wurden, Perdue brûkte in âlderwetske trúk op himsels dêr't er hope dat syn harsens falle soene. Hy wie bang dat sels beweecht soe syn temperatuer fierder ferheegje, syn lichem, mar hy hie it net nedich.
  
  It surround-lûd ferrifele syn geast om te leauwen dat it allegear echt wie. Allinnich troch himsels te hâlden fan it sjen nei de skermen koe Perdue foarkomme dat syn harsens opfettings konsolidearje en se yn werklikheid meitsje. Tidens syn stúdzje fan 'e basis fan NLP yn' e simmer fan 2007, learde hy lytse geastlike trúkjes om ferstân en redenearring te beynfloedzjen. Hy hie nea tocht dat syn libben der fan ôfhingje soe.
  
  Ferskate oeren lang waard fan alle kanten in oerdoefjend lûd heard. De skriemen fan mishannele bern makken plak foar in koar fan gewearfjoer foardat se feroare yn in konstante ritmyske botsing fan stiel op stiel. It lûd fan 'e hammer op it aambyld feroare stadichoan yn ritmyske seksuële kreunen foardat se ferdronken troch it gjalpjen fan seehûnen dy't deaslein waarden. De opnames waarden sa lang yn in einleaze loop spile dat Perdue koe foarsizze hokker lûd de hjoeddeiske folgje soe.
  
  Ta syn skrik realisearre de miljardêr al gau dat de ferskriklike lûden him net mear wearze. Ynstee, hy realisearre dat bepaalde passaazjes him optein, wylst oaren provosed syn haat. Om't er wegere te sitten, begûnen syn skonken sear te dwaan en kaam de ûnderrêch him dea, mar de flier begon ek te waarmjen. Troch de tafel te tinken dy't as taflecht tsjinje koe, die Perdue syn eagen iepen om dernei te sykjen, mar wylst er de eagen ticht hold, ferwidere se it, en lieten him gjin wei om te gean.
  
  "Besykje jo my al te deadzjen?" - rôp er, sprong fan de iene foet nei de oare om syn skonken in skoft te jaan fan it skele waarme oerflak fan 'e flier. "Wat wolsto fan my?"
  
  Mar gjinien antwurde him. Seis oeren letter wie Perdue útput. De flier waard der net waarmer fan, mar it wie genôch om syn fuotten te ferbaarnen as er se langer as in sekonde tagelyk deldoarste. Wat slimmer wie as de waarmte en de needsaak om konstant te bewegen wie dat de audioklip non-stop spielde. Sa no en dan koe er net oars as de eagen iepenje om te sjen wat der yn de tuskentiid feroare wie. Neidat de tafel ferdwûn, neat oars feroare. Foar him wie dit feit mear ûnrêstich as oarsom.
  
  Perdue syn fuotten begûnen te bloeden doe't de blieren op syn soallen barsten, mar hy koe him sels gjin momint ophâlde litte.
  
  "Och Jezus! Stopje dit asjebleaft! Asjebleaft! Ik sil dwaan wat jo wolle!" - hy âle. Besykje it net te ferliezen wie gjin opsje mear. Oars soene se noait it idee kocht hawwe dat hy genôch lijde om te leauwen yn it sukses fan har missy. "Klaus! Klaus, om Gods wille, sis har asjebleaft dat se ophâlde!
  
  Mar Klaus antwurde net en stoppe de pine net. De walgelijke audioklip spile op in einleaze lus oant Perdue der oer skreaude. Sels allinnich it lûd fan syn eigen wurden brocht wat opluchting yn ferliking mei de werhelle lûden. It duorre net lang foar't syn stim him mislearre.
  
  "Goed dien, idioat!" hy spriek net mear as in heas flústerjen. "No kinne jo net om help roppe en jo hawwe net iens de stim om op te jaan." Syn skonken bûgden ûnder syn gewicht, mar hy wie bang om op 'e flier te fallen. Meikoarten kin er gjin stap mear nimme. Skriemend as in poppe, smeekte Perdue. "Genede. Asjebleaft."
  
  Ynienen gyngen de skermen tsjuster, wêrtroch Purdue wer yn it stik tsjuster bleau. It lûd stoppe daliks, en liet syn earen ynienen stilte. De flier wie noch waarm, mar nei in pear sekonden koele it ôf, wêrtroch't er einlings sitten koe. Syn fuotten kloppen fan ûnbidich pine, en elke spier yn syn lichem trille en spasmen.
  
  "Oh, tankje God," flústere er, tankber dat de marteling foarby wie. Hy fage syn triennen mei de rêch fan 'e hân en fernaam net iens dat it swit him yn 'e eagen baarnde. De stilte wie majestueus. Hy koe op 't lêst syn hertslach hearre, dy't fan 'e spanning opsnelde. Perdue sykhelle in djippe sucht fan opluchting, genietsje fan de segen fan it ferjit.
  
  Mar Klaus betsjutte gjin ferjitnis foar Purdue.
  
  Krekt fiif minuten letter gongen de skermen wer oan en kaam de earste gjalp út de sprekkers. Perdue fielde syn siel ferplettere. Hy skodde yn ûnleauwe de holle, fielde de flier wer waarm en syn eagen fol mei wanhoop.
  
  "Wêrom?" - grommele er, en bestraffe syn kiel mei besykjen om te gûlen. "Wat foar soart bastard bist? Wêrom litst dyn gesicht net sjen, soan fan in hoer!" Syn wurden - al wiene se heard - soene op dôve earen fallen wêze om't Klaus der net wie. Yn feite wie der gjinien dêr. De martelmasine waard ynsteld op in timer om krekt lang genôch út te sluten foar Perdue om syn hope op te heljen, in poerbêste technyk fan it Nazi-tiidrek foar it yntinsivearjen fan psychologyske marteling.
  
  Nea fertrou hope. It is like flechtich as it is brutaal.
  
  Doe't Perdue wekker waard, wie er wer yn 'e lúkse kastielkeamer mei oaljeskilderijen en brânskildere ruten. Efkes tocht er dat it allegear in nachtmerje wie, mar doe fielde er de wrede pine fan útbarste blieren. Hy koe net goed sjen, om't se syn bril tegearre mei syn klean nommen hiene, mar syn fyzje wie goed genôch om de details fan it plafond te sjen - net de skilderijen, mar de frames.
  
  Syn eagen wiene droech fan de wanhopige triennen dy't er ferjitten hie, mar dat wie neat yn ferliking mei de splitsende hoofdpijn dêr't er lêst fan hie troch de akoestyske oerlêst. Doe't er besocht syn ledematen te ferpleatsen, fûn hy dat syn spieren better holden as hy ferwachte. Op it lêst seach Perdue nei syn fuotten del, bang foar wat er sjen soe. Lykas ferwachte wiene syn teannen en kanten bedekt mei útbarste blieren en droech bloed.
  
  "Mach der gjin soargen oer, hear Perdue. Ik beloof dat jo net twongen wurde om op syn minst noch in dei op har te stean," kaam in sarkastyske stim troch de loft út 'e rjochting fan 'e doar. "Jo sliepten as de deaden, mar it is tiid om wekker te wurden. Trije oeren sliepe is genôch."
  
  "Klaus," Perdue gniffele.
  
  In meagere man rûn stadich nei de tafel dêr't Perdue mei twa kopkes kofje yn 'e hannen lei. Fersocht om it yn 'e mûzemok fan 'e Dútser te smiten, besleat Perdue de drang te wjerstean om syn skriklike toarst te lessen. Hy gyng oerein sitten en skuorde de beker fan syn pineholle, om te ûntdekken dat dy leech wie. Fergriemd goaide Perdue de beker op 'e flier, dêr't it skuorde.
  
  "Jo moatte echt op jo humeur sjen, hear Perdue," ried Klaus op syn fleurige stim, dy't mear spottend as ferrast klonk.
  
  "Dat wolle se, Dave. Se wolle dat jo dogge as in bist," tocht Perdue by himsels. "Lit se net winne."
  
  "Wat ferwachtsje jo fan my, Klaus?" Perdue suchte, in berop op de personele kant fan de Dútser. "Wat soene jo dwaan as jo my wiene? Fertel my. Ik garandearje dat jo itselde sille dwaan. "
  
  "Och! Wat is der bard mei dyn stim? Wolst'wat Wetter ha?" frege Klaus hertlik.
  
  "Dat kinne jo my wer wegerje?" - frege Perdue.
  
  "Miskien. Mar miskien net. Wêrom besykje jo it net? hy antwurde.
  
  "Mind Games" Purdue koe de regels fan it spul al te goed. Sied betizing en lit dyn tsjinstanner him ôffreegje oft er straf of beleanning ferwachtet.
  
  "Kin ik asjebleaft wat wetter hawwe," besocht Pardue. Hy hie ommers neat te ferliezen.
  
  "Wasser!" Klaus raasde. Hy joech Perdue in waarme glimke dy't de autentisiteit hie fan in lippeleas lyk, doe't de frou in stevige skip mei suver, suver wetter brocht. As Perdue stean kinnen hie, soe er har healwei rinne, mar hy moast op har wachtsje. Klaus sette de lege beker dy't er hie neist Perdue en goot wat wetter yn.
  
  "Goed dat jo twa bekers kocht hawwe," raspte Perdue.
  
  "Ik brocht twa bekers om twa redenen. Ik gong der fan út dat jo ien fan har brekke soene. Dus, ik wist dat jo in twadde nedich soene om it wetter te drinken wêr't jo om freegje," ferklearre hy doe't Perdue de flesse pakte om by it wetter te kommen.
  
  Yn 't earstoan net op 'e beker achte, drukte er de hals fan 'e flesse sa hurd tusken 'e lippen, dat de swiere kontener him op 'e tosken rekke. Mar Klaus naam it en bea Perdue de beker oan. Pas nei't er twa kopkes dronken hie, kaam Perdue op adem.
  
  "Noch ien? Asjebleaft," smeekte er Klaus.
  
  "Noch ien, mar dan sille wy prate," sei er tsjin syn finzene en fole syn beker wer.
  
  "Klaus," Perdue sykhelle, drinke it del oant de lêste drip. "Kinne jo my asjebleaft gewoan fertelle wat jo fan my wolle? Wêrom hawwe jo my hjir brocht?"
  
  Klaus suchte en sloech mei de eagen. "Wy hawwe dit earder meimakke. Jo moatte gjin fragen stelle." Hy joech de flesse werom oan de frou en sy gie de keamer út.
  
  "Hoe kin ik net? Lit my teminsten witte wêrom't ik martele wurde,' pleite Perdue.
  
  "Jo wurde net martele," stie Klaus oan. "Jo wurde restaurearre. Doe't jo earst kontakt opnimme mei de Oarder, wie it om ús te ferlieden mei jo Sacred Spear dy't jo en jo freonen fûnen, tink derom? Jo hawwe alle hege leden fan Black Sun útnoege foar in geheime gearkomste op Deep Sea One om jo relikwy te sjen litte, toch?"
  
  Perdue knikte. It wie wier. Hy brûkte it relikwy as leverage om himsels te yntegrearjen mei de Oarder foar mooglike saken.
  
  "Doe't jo dy tiid mei ús spielden, wiene ús leden yn in heul gefaarlike situaasje. Mar ik bin der wis fan dat jo goede bedoelingen hiene, sels nei't jo as in leffert mei it relikwy fuortgienen hawwe, se oan har lot oerlitten doe't it wetter ynkaam," fertelde Klaus hertstochtlik. "Wy wolle datst dy persoan wer bist; foar jo om mei ús te wurkjen om te krijen wat wy nedich binne, sadat wy allegear bloeie kinne. Mei jo sjeny en rykdom soene jo de ideale kandidaat wêze, dus wy sille ... jo gedachten feroarje. "
  
  "As jo de Spear of Destiny wolle, sil ik mear dan bliid wêze om it jo te jaan yn ruil foar myn frijheid," joech Pardue oan, en hy bedoelde elk wurd.
  
  "Gott im Himmel! David, hawwe jo net harke?" rôp Klaus mei jeugdige teloarstelling. "Wy kinne hawwe wat wy wolle! Wy wolle dat jo weromkomme nei ús, mar jo biede in deal en wolle ûnderhannelje. Dit is gjin saaklike transaksje. Dit is in oriïntaasjeles en pas nei't wy tefreden binne dat jo klear binne, meie jo dizze keamer ferlitte."
  
  Klaus seach op syn horloazje. Hy gyng oerein om fuort te gean, mar Perdue besocht him mei in platitude tsjin te hâlden.
  
  "Ehm, kin ik noch wat wetter hawwe?" - hy gûlde.
  
  Sûnder te stopjen of werom te sjen, rôp Klaus: "Wasser!"
  
  Doe't er de doar efter him ticht die, kaam in grutte silinder mei in straal fan hast de grutte fan 'e keamer fan it plafond del.
  
  "Oh God, wat no?" Perdue raasde yn folsleine panyk doe't se de flier sloech. It sintrale plafondpaniel glide oan 'e kant en begon in stream fan wetter yn' e silinder los te litten, Perdue's seare, neakene lichem te drenken en syn gûlen te dempen.
  
  Wat him mear benaud hie as de eangst foar ferdrinking wie it besef dat se net fan doel hiene te deadzjen.
  
  
  Haadstik 11
  
  
  Nina klear ynpakken wylst Sam naam syn lêste douche. Se soene oer in oere by de airstrip oankomme, nei Edinburgh.
  
  "Binne jo al klear, Sam?" frege Nina lûd, en ferliet de badkeamer.
  
  "Ja, krekt swaaide skom op myn kont. Ik kom no út!" - hy antwurde.
  
  Nina lake en skodde har holle. De telefoan yn har beurs rinkele. Sûnder nei it skerm te sjen, antwurde se.
  
  "Hallo".
  
  "Hallo, uh, Dr. Gould?" frege de man oan de telefoan.
  
  "Dat is sy. Mei wa praat ik? hja fronste. Se waard oansprutsen troch har titel, wat betsjutte dat se in sakeman of in soarte fan fersekeringsagent wie.
  
  "Myn namme is Detlef," stelde de man him foar mei in sterk Dútsk aksint. "Jo nûmer is my jûn troch ien fan 'e assistinten fan Mr. David Perdue. Ik besykje him eins te berikken."
  
  "Dus wêrom joech se jo syn nûmer net?" frege Nina ûngeduldich.
  
  "Om't se gjin idee hat wêr't er is, dokter Gould," antwurde er sêft, hast ferlegen. "Se fertelde my dat jo miskien witte?"
  
  Nina wie fernuvere. It hie gjin sin. Perdue wie nea út it sicht fan syn assistint. Miskien syn oare meiwurkers, mar nea syn assistint. De kaai, benammen mei syn ympulsive en aventoerlike aard, wie dat ien fan syn mannen altyd wist wêr't er hinne soe as der wat mis gie.
  
  "Harke, Det-Detlef? Rjochts?" frege Nina.
  
  "Ja, mefrou," sei er.
  
  "Jou my in pear minuten om him te finen en ik sil jo daliks werom skilje, goed? Jou my jo nûmer asjebleaft."
  
  Nina fertroude de beller net. Perdue koe net samar sa ferdwine, dat se tocht dat it in skimerige sakeman wie dy't besocht Perdue syn persoanlike nûmer te krijen troch har te ferrifeljen. Hy joech har syn nûmer en se hong op. Doe't se it hearehûs fan Perdue rôp, antwurde syn assistint.
  
  "Och, hoi, Nina," groete de frou har, en hearde de bekende stim fan 'e moaie histoarikus, dêr't Perdue altyd selskip mei hold.
  
  "Harkje, hat in frjemdling jo krekt roppen om mei Dave te praten?" frege Nina. It antwurd naam har ferrassing.
  
  "Ja, hy belle in pear minuten lyn en frege nei de hear Perdue. Mar om de wierheid te sizzen, ik haw hjoed neat fan him heard. Miskien gie er fuort foar it wykein? sy tocht.
  
  "Hy hat dy net frege oft er earne hinne soe?" Nina triuwde. Dit muoit har.
  
  "Ik hie him foar it lêst in skoft yn Las Vegas, mar woansdei soe hy nei Kopenhagen. D'r wie in fancy hotel dat hy besykje woe, mar dat is alles wat ik wit," sei se. "Moatte wy ús soargen meitsje?"
  
  Nina suchte swier. "Ik wol gjin panyk meitsje, mar gewoan foar wis, witst?"
  
  "Ja".
  
  "Reizge er mei syn eigen fleantúch?" Nina woe it witte. Dit soe har de kâns jaan om har syktocht te begjinnen. Nei it ûntfangen fan befêstiging fan har assistint, betanke Nina har en beëinige de oprop om te besykjen Perdue op har mobyl te skiljen. Neat. Se raasde nei de doar fan 'e badkeamer en barste nei binnen, en fûn dat Sam gewoan in handoek om syn middel wikkele.
  
  "Hei! Asto boartsje woest, hiest dat sizze moatten foardat ik my opromme hie," gnyske er.
  
  Syn grap negeare, mompele Nina: "Ik tink dat Perdue yn problemen kin wêze. Ik bin der net wis fan oft dit in Hangover 2-type probleem is as in echt probleem, mar der is wat mis."
  
  "Hoesa?" - frege Sam, en folge har de keamer yn om te klaaien. Se fertelde him oer de mystery caller en it feit dat Perdue syn assistint hie net heard fan him.
  
  "Ik nim oan dat jo syn mobyl hawwe neamd?" Sam suggerearre.
  
  "Hy docht syn tillefoan noait út. Jo witte, hy hat in grappige voicemail dy't berjochten akseptearret mei grappen fan natuerkunde of wêrop hy antwurdet, mar it is noait gewoan dea, krekt? "- sei se. "Doe't ik him belle, wie der neat."
  
  "It is hiel nuver," hy stimde. "Mar litte wy earst nei hûs, en dan kinne wy alles útfine. Dit hotel gie er nei yn Noarwegen..."
  
  "Denemarken," korrizjearre se him.
  
  "Makket net út. Miskien hat er him gewoan echt wille. Dit is de earste 'normale minsken' fakânsje fan 'e man yn - no, foar altyd - jo witte, it soarte wêr't hy gjin minsken hat dy't him besykje te deadzjen en soksoarte dingen," hy skodholle.
  
  "Iets liket net goed. Ik sil gewoan syn piloat skilje en nei de boaiem komme," kundige se oan.
  
  "Prachtich. Mar wy kinne ús eigen flecht net misse, dus pak dyn spullen en lit ús gean," sei er en klopte har op it skouder.
  
  Nina fergeat de man dy't har oanwiisde op it ferdwinen fan Perdue, benammen om't se besocht út te finen wêr't har eardere leafhawwer wêze koe. Doe't se yn it fleantúch stapten, skeakelen se beide har tillefoans út.
  
  Doe't Detlef nochris kontakt besocht te meitsjen mei Nina, kaam er in oare deade ein tsjin, dy't him lilk makke en hy tocht fuortendaliks dat er spile waard. As de froulike partner fan Perdue him beskermje woe troch de widdo fan 'e frou dy't Perdue fermoarde hie te ûntkommen, tocht Detlef, dan soe er syn taflecht moatte nimme nei wat er besocht te foarkommen.
  
  Ergens yn it lytse kantoar fan Gabi hearde er in sissend lûd. Earst negearre Detlef it as in bûtensteand lûd, mar gau dêrnei feroare it yn in statysk knetterjend lûd. De widner harke om de boarne fan it lûd te bepalen. It klonk oft immen op in radio fan kanaal wiksele, en sa no en dan wie der in raspende stim te hearren, ûnfersteanber mompelje, mar sûnder muzyk. Detlef beweech rêstich nei it plak dêr't it wite lûd hurder waard.
  
  Op 't lêst seach er del nei it fentyl krekt boppe de flier fan 'e keamer. It wie heal ferburgen troch de gerdinen, mar der wie gjin twifel dat it lûd der wei kaam. Detlef fielde de needsaak om it mystearje op te lossen, gong Detlef om syn ark te heljen.
  
  
  Haadstik 12
  
  
  Op 'e weromreis nei Edinburgh fûn Sam it dreech om Nina te kalmearjen. Se wie soargen oer Perdue, benammen om't se har tillefoan net brûke koe tidens de lange flecht. Se koe syn bemanning net belje om syn lokaasje te befestigjen, se wie ekstreem ûnrêstich foar it grutste part fan 'e flecht.
  
  "D'r is neat dat wy no kinne dwaan, Nina," sei Sam. "Nim mar in dutje of sa oant wy lânje. De tiid fljocht as jo sliepe,' knikte er.
  
  Se joech him ien fan har blikken, ien fan dy blikken dy't se him joech doe't der tefolle tsjûgen wiene foar wat fysyker.
  
  "Harkje, wy belje de piloat sa gau as wy der binne. Oant dan kinne jo ûntspanne,' stelde hy foar. Nina wist dat er gelyk hie, mar se koe gewoan net oars as fiele dat der wat mis wie.
  
  "Jo witte dat ik noait sliepe kin. As ik my soargen meitsje, kin ik net goed funksjonearje oant ik klear bin," grommele se, foldde har earms, bûgde har efteroer en die de eagen ticht, sadat se net mei Sam omgean moast. Op syn beurt rommele er troch syn handbagaazje, op syk nei wat te dwaan.
  
  "Nuts! Shh, fertel it net oan 'e stewardess," flústere hy tsjin Nina, mar se negearre syn pogingen ta humor, liet in lyts zakje pinda's sjen en skodde it. Mei har eagen ticht besleat er dat it it bêste wêze soe om har mei rêst te litten. "Ja, miskien moatte jo wat rêst krije."
  
  Se sei neat. Yn it tsjuster fan 'e sletten wrâld frege Nina har ôf oft har eardere leafhawwer en freon fergetten wie om kontakt te meitsjen mei syn assistint, lykas Sam suggerearre. As dat it gefal wie, soe der grif genôch wêze om oer te praten mei Purdue ûnderweis. Se wie net leuk om har soargen te meitsjen oer dingen dy't miskien triviaal wurde, benammen mei har oanstriid ta oeranalyse. Sa no en dan skuorde de turbulinsje fan de flecht har út har lichte sliep. Nina realisearre net hoe lang se út en troch sliepte. It like wol as minuten foarby, mar it strekte út nei mear as in oere.
  
  Sam sloech mei syn hân tsjin har earm dêr't har fingers op 'e râne fan 'e earmsteun rêsten. Daliks lilk iepene Nina har eagen om har maat te gnizen, mar dizze kear wie hy net dom. Der wiene ek gjin skokken dy't him bang meitsje koene. Mar doe wie Nina skrokken om te sjen dat Sam spand wie, lykas de oanfal dy't se in pear dagen lyn yn it doarp sjoen hie.
  
  "God! Sam!" - sei se ûnder har azem, besykjend om no gjin oandacht te lûken. Se pakte syn pols mei har oare hân, besocht him te befrijen, mar hy wie te sterk. "Sam!" - hja knypte út. "Sam, wurde wekker!" Se besocht stil te praten, mar syn krampen begûnen de oandacht te lûken.
  
  "Wat is der mis mei him?" - frege in plompe dame fan 'e oare kant fan it eilân.
  
  "Asjebleaft, jou ús gewoan in minút," sei Nina sa freonlik as se koe. Syn eagen fleagen wer iepen, dof en ôfwêzich. "Oh God, nee!" Se kreunde dizze kear wat lûder doe't wanhoop oer har waaide, bang foar wat der barre koe. Nina ûnthâlde wat der barde mei de persoan dy't hy oanrekke tidens syn lêste oanfal.
  
  "Ekskús my, mefrou," ûnderbriek de stewardess de striid fan Nina. "Is der wat mis?" Mar doe't se frege, seach de stewardess Sam syn griezelige eagen stoarjend nei it plafond. "Oh shit," se mompele yn alarm foardat gie nei de intercom om te freegjen oft der wie in dokter ûnder de passazjiers. Oeral draaiden de minsken om om te sjen wêr't de opskuor oer wie; guon rôpen en oaren dempten har petearen.
  
  Wylst Nina seach, gie Sam syn mûle iepen en slút ritmysk. "Oh myn God! Net prate. Praat asjebleaft net," smeekte se, en seach nei him. "Sam! Jo moatte wekker wurde!"
  
  Troch de wolken fan syn geast koe Sam har stim smeekjen hearre fan earne fier fuort. Se rûn njonken him wer nei de put, mar dizze kear wie de wrâld read. De loft wie kastanjebrun en de grûn wie donkeroranje, lykas it bakstienstof ûnder syn fuotten. Hy koe Nina net sjen, hoewol hy yn syn fisy wist dat se oanwêzich wie.
  
  Doe't Sam by de put kaam, frege er net om in beker, mar der stie in lege beker op 'e ôfbrokkeljende muorre. Hy bûgde him wer foaroer om yn 'e put te sjen. Foar him seach er in djip silindrysk ynterieur, mar dizze kear wie it wetter net djip ûnder, yn 'e skaden. Under wie in put fol skjin wetter.
  
  "Asjeblyft help! Hy smoarget!" Sam hearde Nina gûlen fan earne fier fuort.
  
  Under yn 'e put seach Sam Perdue omheech kommen.
  
  "Purdue?" Sam fronste. "Wat dogge jo yn 'e put?"
  
  Perdue hypte nei lucht, doe't syn gesicht amper boppe kaam. Hy kaam Sam benadere doe't it wetter heger en heger riisde, en seach bang. Ash en wanhopich, syn gesicht wie ferfoarme en syn hannen hong oan 'e muorren fan 'e put. Perdue syn lippen wiene blau en hy hie donkere kringen ûnder de eagen. Sam koe sjen dat syn freon neaken wie yn it driuwende wetter, mar doe't er útrikt om Perdue te rêden, sakke it wetterpeil flink.
  
  "It liket derop dat hy net sykhelje kin. Is hy astma? in oare manlike stim kaam út itselde plak as Nina.
  
  Sam seach om him hinne, mar hy wie allinnich yn it reade woestenij. Yn 'e fierte koe er in fernield âld gebou sjen dat op in enerzjysintrale like. Swarte skaden wennen efter fjouwer of fiif ferdjippings fan lege finster iepeningen. Gjin reek stie út 'e tuorren, en grutte ûnkrûd spruts út 'e muorren troch skuorren en spleten foarme troch jierren fan ferlitten. Fan earne fier fuort, út 'e djipten fan syn wêzen, koe er in oanhâldend bromje hearre. It lûd waard hurder, mar in bytsje, oant er it herkende as in soarte fan generator.
  
  "Wy moatte syn luchtwei iepenje! Trek syn holle foar my werom!" hy hearde wer de stim fan 'e man, mar Sam besocht noch in lûd te meitsjen, in oankommende rommel dy't hurder waerd en de hiele woestenij oernaam oant de grûn begûn te triljen.
  
  "Purdue!" - rôp er en besocht nochris syn freon te rêden. Doe't er wer yn 'e put seach, wie dy leech útsein in symboal skildere op 'e wiete, smoarge flier ûnderoan. Dat wist er te goed. In swarte sirkel mei dúdlike strielen, fergelykber mei bliksemstrielen, lei stil ûnder de silinder, as in spin yn in hinderlaag. Sam hypte. "Oarder fan 'e Swarte Sinne".
  
  "Sam! Sam, kinne jo my hearre? - stie Nina oan, har stim kaam tichterby út 'e stoffige loft fan it ferlitten plak. De yndustriële brom gie ta in oerdoerjend nivo, en doe stiek deselde ympuls dy't er ûnder hypnoaze sjoen hie de sfear troch. Dizze kear wie d'r gjinien mear om te baarnen. Sam raasde doe't de weagen fan pulsaasje him oankamen, dy't searende waarme lucht yn syn noas en mûle twinge. Doe't se mei him yn 'e kunde kaam, waard er op 'e tiid ûntfierd.
  
  "Hjir is hy!" - in goedkarrende manlike stim klonk doe't Sam wekker waard op 'e flier yn' e trochgong wêr't hy waard pleatst foar needreanimaasje. Syn gesicht wie kâld en wiet ûnder de sêfte hân fan Nina, en boppe him stie in Yndiaan fan middelbere leeftyd en glimke.
  
  "Tige tank, dokter!" Nina glimke nei de Yndiaan. Se seach del op Sam. "Liefje, hoe fielst dy?"
  
  "It is as bin ik oan it ferdrinken," wist Sam te krokken, en fielde de waarmte dy't syn eachbollen ferlitte. "Wat is der bard?"
  
  "Mach der no gjin soargen oer, goed?" - stelde se him gerêst, seach tige bliid en bliid him te sjen. Hy gyng oerein te sitten, yrritearre troch it gûlende publyk, mar hy koe har net útlûke om't er omtinken foar sa'n spektakel hie, wol?
  
  "Oh myn God, ik fiel dat ik in liter wetter yn ien sitting trochslokte," hy gnûpte doe't Nina him holp by sitten.
  
  "It kin myn skuld wêze, Sam," joech Nina ta. "Ik ha wol... wer wetter yn dyn gesicht smiten. It liket jo te helpen wekker te wurden. "
  
  Syn gesicht ôfveegje, stoarre Sam har oan. "Net as it my fersûpt!"
  
  "It kaam net iens tichtby jo lippen," sei se. "Ik bin net dom."
  
  Sam naam djip sykheljen en besleat om no net te pleitsjen. Nina har grutte donkere eagen ferlieten noait fan syn, as besocht se te begripen wat er tocht. En dat frege se har trouwens ôf, mar se joech him in pear minuten om fan 'e oanfal te kommen. Wat de oare passazjiers him mompelen hearden, wie foar harren gewoan it ûnartikulearre gebrûl fan in man yn 'e rin fan in kramp, mar Nina begriep de wurden mar al te goed. It wie har echt ûnrêstich, mar se moast Sam in minút jaan foardat se begon te freegjen oft er sels noch wist wat er seach ûnder wetter.
  
  "Hertinke jo wat jo sjoen hawwe?" - frege se ûnwillekeurich, en waard in slachtoffer fan har eigen ûngeduld. Sam seach har oan, seach earst ferrast. Nei wat tinken die er de mûle iepen om te praten, mar bleau stom oant er formulearje koe. Yn wierheid, hy ûnthâlde elk detail fan 'e iepenbiering dizze kear folle better as doe't Dr. Helberg him hypnotisearre. Net wollen meitsje Nina mear eangst, hy fersachte syn antwurd in bytsje.
  
  "Dat seach ik wer goed. En dizze kear wiene de loft en de ierde net giel, mar read. Och, en dizze kear wie ik ek net omjûn troch minsken," sei er op syn meast nonchalante toan.
  
  "Dit is alles?" Se frege, wittende dat er it measte útlitte.
  
  "Yn prinsipe, ja," antwurde hy. Nei in lange pauze sei er tafallich tsjin Nina: "Ik tink dat wy jo rieden oer Purdue moatte folgje."
  
  "Wêrom?" - sy frege. Nina wist dat Sam wat sjoen hie, om't hy de namme fan Perdue sei doe't hy bewusteloos wie, mar no spile se stom.
  
  "Ik tink gewoan dat jo goede reden hawwe om út te finen wêr't hy is. Dit rûkt my allegear nei problemen," sei er.
  
  "Moai. Ik bin bliid dat jo de urginsje einlings begripe. Miskien sille jo no ophâlde mei it besykjen om my te oertsjûgjen om te ûntspannen," hold se har koarte "ik-fertel-jo-sa" evangeeljepreek. Nina ferhuze yn har stoel krekt doe't de oankundiging kaam oer de intercom fan it fleantúch dat se op it punt wiene te lânjen. It wie in ûnnoflike en lange flecht, en Sam hope dat Perdue noch libbe.
  
  Nei it ferlitten fan it fleanfjildgebou, besleaten se in betiid diner te hawwen foardat se weromkamen nei Sam's appartemint oan 'e Súdkant.
  
  "Ik moat de Purdue-pilot skilje. Jou my mar in minút foardat jo in taksy fange, goed? Nina fertelde Sam. Hy knikte en gie troch, en hold twa sigaretten tusken de lippen om it oan te stekken. Sam die in poerbêste baan om syn soargen foar Nina te ferbergjen. Se rûn yn sirkels om him hinne, pratende mei de piloat, en hy joech har tafallich ien fan 'e sigaretten doe't se foar him passearre.
  
  Sûgjend oan in sigaret en die as hy seach nei de ûndergeande sinne krekt boppe de skyline fan Edinburgh, rûn Sam troch de barrens fan syn fisy, op syk nei oanwizings oer wêr't Perdue soe wurde hâlden. Op de eftergrûn hearde er de stim fan Nina trillen fan emoasje by elk stikje ynformaasje dat se oan de telefoan krige. Ofhinklik fan wat se learden fan Perdue syn piloat, wie Sam fan doel om te begjinnen op it plak dêr't Perdue foar it lêst sjoen waard.
  
  It fielde goed om nei in pear oeren fan abstinens wer te smoken. Sels it ferskriklike ferdrinkingsgefoel dat er earder ûnderfûn hie, wie net genôch om him te hâlden fan it ynademen fan it terapeutyske gif. Nina die de telefoan yn har tas, mei in sigaret tusken har lippen. Se seach folslein optein doe't se fluch nei him rûn.
  
  "Neam ús in taksy," sei se. "Wy moatte nei it Dútske konsulaat komme foardat se slute."
  
  
  Haadstik 13
  
  
  Spierspasmen foarkommen dat Perdue syn earms brûkte om driuwend te bliuwen, en drige him ûnder it wetteroerflak te sinkjen. Hy swom foar ferskate oeren yn it kâlde wetter fan in silindryske tank, lijen fan slimme sliep tekoart en trage refleksen.
  
  "In oare sadistyske nazi-marteling?" hij tocht. 'Asjeblyft God, lit my mar gau stjerre. Ik kin net mear fierder.
  
  Dizze gedachten wiene net oerdreaun of berne út selsmeilijen, mar wiene earder krekte selsbeoardielingen. Syn lichem waard úthongere, ûntnommen fan alle fiedingsstoffen en twongen ta selsbehâld. Mar ien ding is feroare sûnt de keamer waard ferljochte twa oeren lyn. De kleur fan it wetter waard in siik giel, dat Perdue syn oerspannen sintugen ûnderfûn as urine.
  
  "Lit my derút!" - rôp er ferskate kearen yn perioaden fan absolute rêst. Syn stim wie hees en swak, trillend fan 'e kjeld dy't him ta de bonke kjeld. Hoewol't it wetter al in skoft lyn net mear streamde, gie er dochs gefaar om te ferdrinken as er ophâlde mei syn skonken te skoppen. Under syn bliere fuotten lei op syn minst 15 foet fan wetterfolle silinder. Hy soe net stean kinne as syn ledematen te wurch wiene. Hy hie gewoan gjin kar as trochgean, oars soe er grif in ôfgryslike dea stjerre.
  
  Troch it wetter fernaam Perdue elke minút in pulsaasje. Doe't dit barde, skodde syn lichem, mar it skeat him net, wêrtroch't hy konkludearre dat it in leechstreamende ûntlading wie dy't bedoeld wie om syn synapsen aktyf te hâlden. Sels yn syn deliryske steat fûn hy dit frij ûngewoan. As se him elektrokuteare woene, hiene se dat maklik al dien. Miskien, tocht er, woene se him martelje troch in elektryske stroom troch it wetter te stjoeren, mar se hawwe de spanning ferkeard beoardiele.
  
  Ferfoarme fizioenen kamen yn syn wurge geast. Syn harsens koe amper de beweging fan syn ledematen stypje, útput troch gebrek oan sliep en fieding.
  
  "Hâld net op mei swimmen," sei er hieltyd tsjin syn harsens, net wis oft er lûdop praat of as de stim dy't er hearde út syn geast kaam. Doe't er nei ûnderen seach, waard er kjel om in nêst te sjen fan wriemeljende inktvis-like skepsels yn it wetter ûnder him. Skriemend út eangst foar har appetit besocht er himsels op it glêde glês fan it swimbad te heljen, mar sûnder wat te pakken wie der gjin ûntkommen.
  
  Ien tentakel rikte him út, wêrtroch in weach fan hystery yn 'e miljardêr feroarsake. Hy fielde dat de rubberen oanhing om syn skonk sloech foardat er him yn 'e djipten fan 'e silindryske tank luts. Wetter folde syn longen en syn boarst baarnde doe't hy noch ien lêste blik nei it oerflak seach. Omleech te sjen nei wat him wachte wie gewoan te eng.
  
  "Fan alle deaden dy't ik mysels foarsteld haw, soe ik noait tocht hawwe dat ik sa einigje soe! Lykas de alfa-rune dy't yn jiske feroaret," syn betize geast stride om dúdlik te tinken. Ferlern en bang foar dea, joech Perdue op mei tinken, formulearjen en sels peddelen. Syn swiere, slap lichem sakke op 'e boaiem fan 'e tank, wylst syn iepen eagen neat as giel wetter seagen doe't de pols noch ien kear troch him hinne skeat.
  
  
  ***
  
  
  "Dat wie tichtby," merkte Klaus fleurich op. Doe't Perdue de eagen iepen die, lei er op in bêd yn wat de sikehûs wêze moat. Alles, fan 'e muorren oant it linnen, wie deselde kleur as it helske wetter dêr't er krekt yn ferdronken wie.
  
  "Mar as ik ferdronken ..." besocht er de nuvere foarfallen sin te meitsjen.
  
  "Dus, tinke jo dat jo ree binne om jo plicht oan 'e oarder te ferfoljen, Herr Perdue?" frege Klaus. Hy siet pynlik kreas klaaid yn in glânzich dûbel-breasted brún pak, oanfolle mei in amberkleurige strik.
  
  Om Gods wille, spielje dizze kear gewoan mei! Spielje gewoan mei my, David. Gjin gek dizze kear. Jou him wat er wol. Jo kinne letter in badass wêze as jo frij binne," sei er stevich tsjin himsels.
  
  "Ik bin. Ik bin ree foar alle ynstruksjes,' slûpte Perdue. Drooping eachlidden ferburgen syn ferkenning fan 'e keamer dêr't hy wie doe't er kammen it gebiet mei syn eagen om te bepalen wêr't er wie.
  
  "Jo klinke net sa oertsjûgjend," sei Klaus droech. Syn hannen sieten tusken syn dijen slein, as wied er se óf waarm óf praat er mei de lichemstaal fan in famke fan 'e middelbere skoalle. Perdue hie in hekel oan him en syn walgelijke Dútske aksint, levere mei de wolsprekichheid fan in debutante, mar hy moast syn bêst dwaan om de man net te mislikjen.
  
  "Jou my oarders en jo sille sjen hoe ferrekte serieus ik bin," mompele Perdue en sykhelle swier. "Jo wolle de Amber Room. Ik sil har fan har lêste rêstplak nimme en har hjir persoanlik werombringe.
  
  "Jo witte net iens wêr't dit is, myn freon," glimke Klaus. "Mar ik tink dat jo besykje út te finen wêr't wy binne."
  
  "Hoe oars...?" Perdue begûn, mar syn psyche herinnerde him gau dat er gjin fragen stelle mocht. "Ik moat witte wêr't ik dit pleatse."
  
  "Se sille jo fertelle wêr't jo har meinimme moatte as jo har ophelje. Dit sil jo kado wêze oan 'e Swarte Sinne," ferklearre Klaus. "Jo begripe fansels dat jo fansels noait wer Renat kinne wêze fanwegen jo ferrie."
  
  "Dat is begryplik," stimde Perdue yn.
  
  "Mar d'r is mear oan jo taak, myn leave Herr Perdue. Jo wurde ferwachte dat jo jo eardere kollega's Sam Cleave en dy hearlik ûnsichtbere Dr. Gould eliminearje foardat jo de Gearkomst fan 'e Jeropeeske Uny sprekke, "befelde Klaus.
  
  Perdue hold in rjocht gesicht en knikte.
  
  "Us fertsjintwurdigers yn 'e EU sille in needgearkomste fan' e Ried fan 'e Jeropeeske Uny yn Brussel organisearje en de ynternasjonale media útnoegje, wêryn jo in koarte oankundiging út ús namme sille meitsje," ferfolge Klaus.
  
  "Ik tink dat ik de ynformaasje krij as de tiid komt," sei Perdue en Klaus knikte. "Rjochts. Ik sil de nedige snaren lûke om it sykjen yn Königsberg op it stuit te begjinnen.
  
  "Noegje Gould en Cleve út om mei jo te kommen, goed?" Klaas gromde. "Twa fûgels, sa't se sizze."
  
  "Bernespultsje," glimke Perdue, noch ûnder de ynfloed fan de hallusinogene drugs dy't er nei in nacht yn 'e waarmte yn it wetter opslokt hie. "Jou my ... twa moanne."
  
  Klaus smiet de holle efteroer en giechele as in âld wyfke, kraaide fan wille. Hy skommele hinne en wer oant er syn azem wer krige. "Myn leave, do silst it oer twa wiken dwaan."
  
  "Dit is ûnmooglik!" - rôp Perdue út en besocht net fijannich te klinken. "It organisearjen fan sa'n sykopdracht duorret wiken fan planning."
  
  "Dit is wier. Wit ik. Mar wy hawwe in skema dat flink oanskerpe is troch alle fertragingen dy't wy hawwe hân fanwegen jo onaangename hâlding," suchte de Dútske ynfaller. "En ús opposysje sil sûnder mis ús spielplan útfine mei elke foarútgong dy't wy meitsje foar har ferburgen skat."
  
  Perdue wie nijsgjirrich om te witten wa't efter dizze konfrontaasje siet, mar hy doarde de fraach net te stellen. Hy wie benaud dat dit syn finzene koe provosearje ta in oare ronde fan barbaarske marteling.
  
  "Lit dizze skonken no earst genêze en wy sille derfoar soargje dat jo oer seis dagen nei hûs geane. It hat gjin sin om jo in boadskip te stjoeren as...?" Klaus gniisde, "Hoe neame jo it Ingelsk? Le kreupele?"
  
  Perdue glimke berustend, oprjocht oerstjoer dat er noch in oere langer bliuwe moast, lit stean in wike. Hy hie it no leard om it gewoan te akseptearjen om Klaus net út te lokjen om him wer yn de octopusput te smiten. De Dútser stie oerein en ferliet de keamer, rôp: "Geniet fan dyn pudding!"
  
  Perdue seach nei de hearlike dikke custard dy't er tsjinne waard wylst er yn syn sikehûsbêd wie, mar it fielde as it iten fan in bakstien. Nei't er ferskate kilo's ferlern hie nei dagen fan honger yn 'e martelkeamer, hie Perdue muoite om himsels te hâlden fan iten.
  
  Hy wist it net, mar syn keamer wie ien fan de trije yn har privee medyske wjuk.
  
  Nei't Klaus fuortgien wie, seach Perdue om him hinne en besocht wat te finen dat net giel of amber fan kleur wie. It wie foar him lestich om te witten oft it siikjend giele wetter wie dêr't er hast yn ferdronken wie, dat syn eagen alles op amberkleurige toanen seach. It wie de ienige ferklearring dy't er hie foar wêrom't er dizze frjemde kleuren oeral seach.
  
  Klaus rûn de lange bôge gong del nei wêr't syn befeiligingsmannen wachten op ynstruksjes oer wa't de folgjende ûntfiere moast. Dit wie syn masterplan en it moast folslein útfierd wurde. Klaus Kemper wie in tredde-generaasje frijmitselaar út Hessen-Kassel, dy't grutbrocht wie op 'e ideology fan 'e Black Sun-organisaasje. Syn pake wie Hauptsturmführer Karl Kemper, kommandant fan de Kleist Pantsergroep by it Praachoffinsyf yn 1945.
  
  Fan jongs ôf learde syn heit Klaus om in lieder te wêzen en te útblinken yn alles wat er die. D'r wie gjin romte foar flaters yn 'e Kemper-clan, en syn mear as fleurige heit grypte faaks ta wrede metoaden om syn learingen op te lizzen. Mei it foarbyld fan syn heit, realisearre Klaus gau dat charisma sa gefaarlik wêze kin as in molotovcocktail. In protte kearen hie er sjoen dat syn heit en pake ûnôfhinklike en machtige minsken yntimidearje oant it punt dêr't se joegen gewoan troch har oan te sprekken mei bepaalde gebearten en stimming.
  
  Op in dei woe Klaus sa'n krêft, om't syn tinne lichem him nea in goede konkurrint yn 'e mear manlike keunsten soe meitsje. Om't hy noch atletyk noch krêft hie, wie it allinich natuerlik foar him om him te ferdjipjen yn grutte kennis fan 'e wrâld en verbale feardigens. Mei dit skynber meagere talint wist de jonge Klaus nei 1946 sa no en dan syn posysje binnen de Oarder fan de Swarte Sinne te fergrutsjen oant er de prestisjeuze status fan haadherfoarmer fan de organisaasje behelle. Klaus Kemper krige net allinnich enoarme stipe foar de organisaasje yn akademyske, politike en finansjele fermiddens, mar yn 2013 hie er him ek fêstige as ien fan 'e wichtichste organisatoaren fan ferskate geheime operaasjes fan Black Sun.
  
  It bysûndere projekt dêr't er no mei dwaande wie, en dêr't er de lêste moannen in protte ferneamde kollaborateurs foar oanlutsen hie, soe syn kroanprestaasje wêze. Eins, as alles neffens plan ferrûn wie, soe Klaus it heechste plak yn 'e Oarder - dat fan Renatus - foar himsels ynnimme kinne. Dêrnei soe hy de arsjitekt wurde fan 'e wrâldbehearsking, mar om it allegear wier te meitsjen, hie hy de barokke skientme fan 'e skat nedich dy't eartiids it paleis fan tsaar Peter de Grutte fereare.
  
  Klaus negearre de betizing fan syn kollega's oer de skat dy't er fine woe, en wist dat allinich de bêste ûntdekkingsreizger fan 'e wrâld it foar him weromhelje koe. David Perdue - in briljante útfiner, miljardêr aventoer en akademyske filantroop - hie alle boarnen en kennis dy't Kemper nedich wie om it lyts bekende artefakt te finen. It wie krekt sa'n skande dat hy de Skot net mei súkses koe pesten ta yntsjinjen, sels as Perdue tocht dat Kemper ferrifelje koe troch syn hommels neilibjen.
  
  Yn 'e lobby begroete syn minions him mei respekt doe't er fuortgie. Klaus skodde teloarsteld de holle doe't er foarby rûn.
  
  "Ik kom moarn werom," sei er tsjin harren.
  
  "Protokol foar David Perdue, hear?" - frege de holle.
  
  Klaus rûn út yn it ûnfruchtbere woastenije om harren delsetting yn súdlik Kazachstan hinne en antwurde bot: "Deadzje him."
  
  
  Haadstik 14
  
  
  Op it Dútske konsulaat namen Sam en Nina kontakt op mei de Britske ambassade yn Berlyn. Se fûnen út dat Perdue in pear dagen earder in ôfspraak hie mei Ben Carrington en de lette Gaby Holzer, mar dat wie alles wat se wisten.
  
  Se moasten nei hûs om't it slutingstiid wie foar hjoed, mar se hiene teminsten genôch te dwaan om troch te gean. Dit wie Sam Cleave syn forte. As in Pulitzer Priis-winnende ûndersykssjoernalist wist hy krekt hoe't er de ynformaasje krige dy't er nedich hie sûnder stiennen yn 'e stille fiver te smiten.
  
  "Ik freegje my ôf wêrom't hy dizze frou Gabi moetsje moast," sei Nina, en stoppe har mûle mei koekjes. Se soe se mei waarme sûkelade ite, mar se hie honger en de tsjettel duorre gewoan te lang om op te waarmjen.
  
  "Ik sil it kontrolearje sa gau as ik myn laptop oansette," antwurde Sam, en smiet syn tas op 'e bank foardat hy syn bagaazje nei de waskeamer brocht. "Meitsje my ek wat waarme sûkelade, asjebleaft!"
  
  "Fansels," glimke se, en fage krûmels út har mûle. Yn 'e tydlike iensumens fan' e keuken koe Nina net helpe, mar ûnthâlde de skriklike ôflevering oan board fan it fleantúch dat nei hûs fleach. As se in manier koe fine om Sam's oanfallen te antisipearjen, soe it in grutte help wêze, en de kâns op ramp ferminderje de folgjende kear dat se miskien net sa gelok hawwe om in dokter te hawwen. Wat as it barde doe't se allinnich wiene?
  
  'Wat as dit bart by seks?' Nina tocht der oer nei, beoardiele de skriklike, mar leuke mooglikheden. "Stel jo gewoan foar wat hy koe dwaan as hy dy enerzjy troch wat oars as syn palm kanaal?" Se begûn te gniffeljen om de grappige bylden yn har geast. "Dat soe in gjalp fan "Oh myn God!" rjochtfeardigje wol?" Troch allerhande bespotlike senario"s yn har holle rûn, koe Nina net oars as laitsje. Se wist dat it hielendal net grappich wie, mar it joech de histoarikus gewoan wat ûnortodokse ideeën en se fûn der wat komyske reliëf yn.
  
  "Wat is der sa grappich?" Sam glimke doe't er de keuken yn rûn om in kopke ambrosia te heljen.
  
  Nina skodde har holle om it ôf te sizzen, mar se skodde fan laitsjen, snuurde tusken de giggels troch.
  
  "Neat," gnyske se. "Allinne wat cartoon yn myn holle oer in bliksem. Ferjit it mar".
  
  "Oké," gnyske er. Hy mocht graach doe't Nina lake. Se hie net allinnich in muzikale laits dy't minsken oansteklik fûnen, mar se wie meastentiids ek in bytsje heechmoedige en temperamints. Spitigernôch is it seldsum wurden om har sa oprjocht te laitsjen.
  
  Sam pleatste syn laptop sadat hy it koe ferbine mei syn buroblêdrouter foar rapper breedbânsnelheden dan syn draadloze apparaat.
  
  "Uteinlik moast ik Perdue my ien fan har draadloze modems meitsje litte," mompele hy. "Dizze dingen foarsizze de takomst."
  
  "Hawwe jo noch koekjes?" rôp se him út 'e keuken, wylst er har oeral yn har sykjen kastdoarren iepen en ticht hearde.
  
  "Nee, mar buorfrou hat foar my wat sûkeladekoekjes fan havermout bakt. Kontrolearje se, mar ik bin der wis fan dat se noch goed. Sjoch yn 'e pot op' e kuolkast, "ynstruearre hy.
  
  "Fongen se! Ta!"
  
  Sam iepene in syktocht nei Gabi Holtzer en ûntduts fuortendaliks wat dat him tige fertocht makke.
  
  "Nina! Jo sille dit net leauwe," rôp hy, troch ûntelbere nijsberjochten en artikels oer de dea fan 'e wurdfierder fan it Dútske ministearje te blêdzjen. "Dizze frou wurke in skoft lyn foar de Dútske regearing en die dizze moarden. Unthâld dy moarden yn Berlyn en Hamburch en in pear oare plakken krekt foardat wy op fakânsje gienen?
  
  "Ja, dúdlik. Dus wat mei har?" frege Nina, en siet op 'e earmtakke fan 'e bank mei har beker en koekjes.
  
  "Se moete Perdue by de Britske Hege Kommisje yn Berlyn, en krij dit: de dei dat se selsmoard pleegde," beklamme hy de lêste twa wurden yn syn betizing. "Dat wie deselde dei dat Perdue dizze Carrington-man moete."
  
  "Dat wie de lêste kear dat ien him seach," merkte Nina op. "Dat Perdue ferdwynt deselde deis dat hy in frou moetet dy't koart dêrnei selsmoard pleegt. Dit smakket fan gearspanning, is it net?
  
  "Blykber is de ienige persoan op 'e gearkomste dy't net dea of fermist is Ben Carrington," tafoege Sam. Hy seach nei de foto fan 'e Britske man op it skerm om syn gesicht te ûnthâlden. "Ik wol graach mei dy prate, soan."
  
  "Sa't ik it begryp, sille wy moarn nei it suden gean," stelde Nina foar.
  
  "Ja, dat is, sa gau as wy in besite bringe oan Reichtisusis," sei Sam. "It soe gjin sear dwaan om te soargjen dat hy noch net thús is."
  
  "Ik belle syn mobyltsje hieltyd wer. It is út, gjin stimbannen, neat,' sei se wer.
  
  "Hoe wie dizze deade frou ferbûn mei Purdue?" frege Sam.
  
  "De piloat sei dat Perdue witte woe wêrom't syn flecht nei Kopenhagen tagong waard wegere. Om't se in fertsjintwurdiger fan 'e Dútske regearing wie, waard se útnoege nei de Britske ambassade om te besprekken wêrom't dit barde," melde Nina. "Mar dat wie alles wat de kaptein wist. Dit wie har lêste kontakt, dus de fleanbemanning is noch yn Berlyn.
  
  "Jezus. Ik moat tajaan, ik krij hjir in echt min gefoel oer," joech Sam ta.
  
  "Jo jouwe it einliks ta," antwurde se. "Jo hawwe wat neamd doe't jo dy oanfal hiene, Sam. En dat eat betsjut grif strontstoarmmateriaal."
  
  "Wat?" - hy frege.
  
  Se naam noch in hap fan it koekje. "Swarte sinne".
  
  In grimmitige útdrukking ferskynde op Sam syn gesicht doe't syn eagen nei de flier stoarre. "Ferdomme, ik bin dat diel fergetten," sei er stil. "No wit ik it."
  
  "Wêr hast dit sjoen?" Se frege bot, bewust fan 'e ôfgryslike aard fan' e mark en it fermogen om petearen te feroarjen yn ûnsjogge oantinkens.
  
  "By de boaiem fan 'e put," sei er. "Ik tocht. Miskien moat ik mei dokter Helberg prate oer dizze fisy. Hy sil witte hoe't er it ynterpretearje moat."
  
  "As jo der binne, freegje syn klinyske miening oer katarakten dy't troch fisy feroarsake binne. Ik wedde dat dit in nij ferskynsel is dat hy net kin ferklearje, "sei se fêst.
  
  "Jo leauwe net yn psychology, wol?" Sam suchte.
  
  "Nee, Sam, ik wit it net. It kin net wêze dat in bepaalde set gedrachspatroanen genôch is om ferskate minsken op deselde manier te diagnostearjen, "sei se. "Hy wit minder oer psychology as jo. Syn kennis is basearre op it ûndersyk en teoryen fan guon oare âlde farts, en jo bliuwe fertrouwe op syn net-sa-suksesfolle besykjen om syn eigen teoryen te formulearjen.
  
  "Hoe kin ik mear witte as hy?" hy sloech har werom.
  
  "Om't jo der foar libje, idioat! Jo belibje dizze ferskynsels, wylst hy kin allinnich spekulearje. Oant hy it fielt, heart en sjocht lykas jo dogge, is d'r gjin manier yn 'e hel dat hy sels kin begjinne te begripen wêr't wy mei te meitsjen hawwe! Nina blafte. Se wie sa teloarsteld oer him en syn naïve fertrouwen yn dokter Helberg.
  
  "En wat hawwe wy, neffens jo kwalifisearre miening, te meitsjen, skat?" frege er sarkastysk. "Is dit wat út ien fan jo âlde skiednisboeken? Och ja, god. No wit ik it noch! Jo kinne it leauwe."
  
  "Helberg is in psychiater! Alles wat hy wit is wat in stel psychopatyske idioaten hawwe oantoand yn guon stúdzje basearre op omstannichheden nearne tichtby it nivo fan nuverens dat jo, myn leave, hawwe ûnderfûn! Wês wekker, ferdomme! Wat der mis is mei jo is net allinich psychosomatysk. Iets ekstern kontrolearret jo fisioenen. Iets yntelligint is it manipulearjen fan jo cerebral cortex,' ferklearre se har stânpunt.
  
  "Om't it troch my sprekt?" hy glimke sardonysk. "Tink derom dat alles wat hjir wurdt sein fertsjintwurdiget wat ik al wit, wat al yn myn ûnderbewuste is."
  
  "Dan ferklearje de waarmte-anomaly," antwurde se fluch, en samar stompe Sam.
  
  "Blykber regelet myn harsens ek myn lichemstemperatuer. "Itselde," sei er tsjin, sûnder syn ûnwissichheid sjen te litten.
  
  Nina lake spotsk. "Jo lichemstemperatuer - it kin my net skele hoe hyt jo tinke dat jo binne, Playboy - kin de thermyske eigenskippen fan in bliksem net berikke. En dit is krekt wat de dokter op Bali ophelle, tink? Jo eagen litte safolle konsintrearre elektrisiteit yn dat "jo holle soe eksplodearje," tink derom?
  
  Sam antwurde net.
  
  "En noch ien ding," gie se troch har verbale oerwinning, "hypnose wurdt sein dat hy ferhege nivo's fan oscillatoryske elektryske aktiviteit feroarsaket yn bepaalde neuroanen yn 'e harsens, sjeny!" Wat jo ek hypnotisearje, stjoert in ongelooflijke hoemannichte elektryske enerzjy troch jo, Sam. Sjogge jo net dat wat mei jo bart kategorisysk bûten it berik fan ienfâldige psychology?
  
  "Wat suggerearje jo dan?" - hy âle. "Sjaman? Electroshock terapy? Paintball? Kolonoskopie?
  
  "Oh myn God!" Se rôle mei de eagen. "Nimmen praat mei dy. Do wist? Deal mei dizze stront sels. Gean sjoch dy sjarlatan en lit him jo harsens in bytsje mear kieze oant jo sa ûnwittend wurde as hy. Dit soe gjin lange reis foar jo wêze moatte! "
  
  Mei dizze wurden rûn se de keamer út en sloech de doar ticht. As se dêr in auto hie, soe se direkt nei Oban nei hûs gien wêze, mar se siet fan 'e nacht fêst. Sam wist better as om mei Nina te rommeljen as se lilk wie, dus hy brocht de nacht op 'e bank.
  
  De ferfelende ringtone fan har telefoan makke Nina de oare moarns wekker. Se waard wekker út in djippe dreamleaze sliep dy't te koart west hie en siet oerein op bêd. De telefoan gie earne yn har beurs, mar se koe it net op tiid fine om te antwurdzjen.
  
  "Okee, okee, ferdomme," mompele se troch de watten fan har wekker wurden. Frantysk mei har make-up, kaaien en deodorant, helle se úteinlik har mobyltsje út, mar de oprop wie al ôfrûn.
  
  Nina fronse doe't se op har horloazje seach. It wie al 11.30 oere en Sam liet har sliepe.
  
  "Grut. Jo ferfelen my hjoed al," rôp se Sam út yn syn ôfwêzigens. "It soe better wêze as jo sels sliepe." Doe't se de keamer ferliet, realisearre se dat Sam fuort wie. Rop nei de tsjettel, se seach nei har tillefoanskerm. Har eagen koenen amper rjochtsje, mar se wie noch wis dat se it nûmer net koe. Se drukte opnij op.
  
  "It kantoar fan Dr. Helberg," antwurde de sekretaris.
  
  "Oh myn God," tocht Nina. 'Hy gyng der hinne.' Mar se hâlde har koel foar it gefal dat se it mis hie. "Hallo, dit is Dr. Gould. Haw ik krekt in oprop krigen fan dit nûmer?"
  
  "Dr. Gould?" herhelle de dame optein. "Ja! Ja, wy hawwe besocht kontakt mei jo te meitsjen. Dit giet oer de hear Cleve. It is mooglik...?"
  
  "It is goed?" rôp Nina.
  
  "Wolle jo asjebleaft nei ús kantoaren komme ...?"
  
  "Ik stelde dy in fraach!" Nina koe it net úthâlde. "Fertel my asjebleaft gewoan as it earst goed is!"
  
  "Wy... wy d-wite it net, dokter Gould," andere de dame wifkjend.
  
  "Wat de hel betsjut dat?" Nina siet, har grime oanstutsen troch soarch foar Sam syn tastân. Se hearde in lûd op 'e eftergrûn.
  
  "No, mefrou, hy liket ... um ... te sweevjen."
  
  
  Haadstik 15
  
  
  Detlef helle de flierplanken útinoar dêr't de fentilaasje wie, mar doe't er de kop fan in schroevendraaier yn it twadde skroefgat ynfoege, gie de hiele struktuer yn 'e muorre dêr't it ynstallearre wie. In lûde klap skrok him en hy foel efteroer, triuw him mei syn fuotten fan 'e muorre. Doe't er siet te sjen, begûn de muorre nei de kant te bewegen, as in skuifdoar.
  
  "Wat de...?" hy sloech de eagen grut, leunend op syn earms dêr't er noch op 'e flier lei. De doar liedt yn wat hy tocht dat harren oanswettende appartemint wie, mar ynstee die de tsjustere keamer in geheime keamer neist Gabi's kantoar foar in doel dat hy gau ûntdekke soe. Hy kaam oerein, stof fan syn broek en himd. Doe't de fertsjustere doar op him wachte, woe er net samar nei binnen rinne, om't syn oplieding him leard hie om net roekeleas nei ûnbekende plakken te razen - alteast net sûnder wapen.
  
  Detlef gie om syn Glock en in zaklamp te heljen, foar it gefal dat de ûnbekende keamer in opset wie of in alarm hie. Dit wie wat hy it bêste wist - feiligensbrekken en anty-moardprotokol. Mei absolute krektens rjochte hy de loop yn it tsjuster, en stabilisearre syn hertslach sadat hy as nedich in skjin skot koe sjitte. Mar in fêste pols koe de opwining of rush fan adrenaline net beheine. Detlef fielde him wer as âlde tiden doe't er de keamer ynkaam, de perimeter beoardiele en it ynterieur soarchfâldich ynspekteare op eventuele sinjaal- of triggerapparaten.
  
  Mar ta syn teloarstelling wie it mar in keamer, al wie wat der binnen wie fierstente net nijsgjirrich.
  
  "Idioat," flokte er himsels doe't er in standert ljochtschakelaar njonken it doarkozijn oan de binnenkant seach. Hy sette it oan om him in folslein sicht fan 'e keamer te jaan. Gaby syn radio keamer waard ferljochte troch in inkele gloeilampe hong út it plafond. Hy wist dat it fan har wie, om't har lippenstift fan swarte bessen op oandacht stie neist ien fan har sigarettendoosjes. Ien fan har cardigans siet noch oer de rêch fan 'e lytse kantoarstoel, en Detlef moast wer it fertriet oerwinne om de dingen fan syn frou te sjen.
  
  Hy pakte it sêfte kasjmier cardigan op en ynademde har geur djip foardat hy it werom sette om de apparatuer te ynspektearjen. De keamer wie ynrjochte mei fjouwer tafels. Ien dêr't har stoel stie, twa oaren oan wjerskanten dêrfan, en in oare by de doar dêr't se steapels dokuminten bewarre yn wat liken op mappen - hy koe him net daliks identifisearje. Yn it ferlegen ljocht fan de gloeilamp hie Detlef it gefoel as wie er weromstapt yn de tiid. In muffe geur dy't him tinken oan in museum folde de keamer mei net beskildere semintemuorren.
  
  "Wow, skat, ik soe tocht hawwe dat jo fan alle minsken wat behang en in pear spegels ophongen hawwe," sei er tsjin syn frou wylst er om de radiokeamer seach. "Dit hawwe jo altyd dien; alles fersierd."
  
  It plak die him tinken oan in dungeon of in ferhoarkeamer yn in âlde spionaazjefilm. Op har buro siet in ynstrumint te fergelykjen mei in CB-radio, mar it wie op ien of oare manier oars. As in folsleine ûnwittendheid yn dit soarte fan ferâldere radiokommunikaasje, socht Detlef nei de switch. Der siet in útstekkende stielen switch oan 'e rjochter ûnderhoeke fêstmakke, dat hy besocht it. Ynienen ljochten twa lytse mjitters op, har naalden omheech en fallen as statysk sisde troch de sprekker.
  
  Detlef seach nei de oare apparaten. "Se sjogge te kompleks om út te finen sûnder in raketwittenskipper te wêzen," sei hy. "Wat betsjut dit allegear, Gabi?" - frege er, en seach in grut koarkboerd boppe de tafel, dêr't steapels papieren leine. Op it boerd fêstmakke, seach er ferskate artikels oer moarden dy't Gabi ûndersocht hie sûnder har superieuren te witten. Se skreaude 'MILLA' oan 'e kant mei in reade marker.
  
  "Wa is Milla, baby?" flústere er. Hy tocht oan in ynskriuwing yn har deiboek fan in bepaalde Milla yn itselde tiidsinterval as de twa manlju dy't by har ferstjerren oanwêzich wiene. "Ik moat it witte. It is wichtich".
  
  Mar alles wat er hearde wie it fluitsjen fan frekwinsjes dy't yn weagen troch de radio kamen. Syn eagen dwaalden fierder oer it boerd del, dêr't wat helder en glâns syn oandacht trok. Twa full-colour foto's lieten de paleis keamer yn fergulde pracht. "Wow," mompele Detlef, ferbjustere troch it detail en it yngewikkelde wurk dat de muorren fan 'e lúkse keamer fersierde. It stucwurk fan amber en goud foarme prachtige emblemen en foarmen, oan 'e hoeken omjûn troch lytse figueren fan cherubs en goadinnen.
  
  "Weard op $ 143 miljoen? God, Gabi, witsto wat dit is?" hy mompele doe't er details lêze oer it ferlerne keunststik dat bekend wie as de Amber Room. "Wat hawwe jo mei dizze keamer te krijen? Jo moatte der wat oan hân hawwe; oars soe hjir neat fan wêze, toch?"
  
  Alle moardartikelen hiene notysjes dy't oanwiisden op de mooglikheid dat de Amber Room der wat mei te krijen hie. Under it wurd 'MILLA' fûn Detlef in kaart fan Ruslân en syn grinzen mei Wyt-Ruslân, Oekraïne, Kazachstan en Litouwen. Boppe it Kazachske steppegebiet en Kharkov, Oekraïne, stiene nûmers mei reade pinne, mar dy hienen gjin fertroud design, lykas in telefoannûmer of koördinaten: Blykber by ûngelok, Gaby skreau dizze dûbele sifers nûmers op de kaarten se pinned oan 'e muorre.
  
  Wat syn oandacht luts wie in fansels weardefol oerbliuwsel dat út 'e hoeke fan' e kurkboerd hong. Oan in pearse lint mei in donkerblauwe stripe yn 'e midden wie in medalje mei in ynskripsje yn it Russysk befestige. Detlef hat it foarsichtich fuorthelle en it oan syn vest ûnder it himd pinne.
  
  "Wat de hel hasto dysels yn krige, skat?" - flústere er tsjin syn frou. Hy makke ferskate foto's mei syn mobile tillefoankamera en makke in koarte fideoklip fan de keamer en de ynhâld. "Ik sil útfine wat dit mei jo te krijen hat en dat Perdue mei jo wiene, Gabi," beloofde hy. "En dan sil ik syn freonen fine dy't my fertelle wêr't hy is, oars sille se stjerre."
  
  Ynienen kaam der in kakofonie fan statyk út de provisoryske radio op Gabi syn buro, dy't Detlef heal dea skrok. Hy bûgde him werom tsjin 'e papieren tafel, triuwde him mei sa'n krêft, dat guon fan 'e mappen glieden en ferspriede oer de hiele flier.
  
  "God! Myn hert!" - raasde er, knypte him oan it boarst. De reade gauge naalden sprongen fluch lofts en rjochts. Dit die Detlef tinken oan âlde hi-fi-systemen, dy't sa it folume of de dúdlikens fan 'e media dy't derop ôfspile wurde werjaan. Fanwege de ynterferinsje hearde er in stim dy't ferskynde en ferdwûn. By neier ynsjen besefte er dat it gjin útstjoering wie, mar in oprop. Detlef gyng sitten op 'e stoel fan syn ferstoarne frou en harke goed. It wie in frouljusstim dy't ien wurd foar ien spruts. Froukend bûgde er him oer. Syn eagen waarden daliks grut. Dêr wie in dúdlik wurd dat er herkende.
  
  "Gabi!"
  
  Hy siet foarsichtich oerein, gjin idee wat er dwaan moast. De frou bleau syn frou yn it Russysk belje; hy koe sizze, mar prate de taal net. Besletten om mei har te praten, hastich Detlef de browser fan syn tillefoan te iepenjen om te sjen nei âlde radio's en hoe't se kontrolearre waarden. Yn syn dwylsinnigens kamen syn tommen hieltyd mei flaters de syktocht yn, dy't him yn ûnbeskriuwlike wanhoop dreaun.
  
  "Krap! Net "kommunikaasje mei in lid"! " klage hy doe't ferskate pornografyske resultaten op syn tillefoanskerm ferskynden. Syn gesicht glinstere fan swit doe't er hastich om help by it betsjinjen fan it âlde kommunikaasjeapparaat. "Wachtsje! Wachtsje!" rôp er yn 'e radio doe't in frouljusstim Gabi rôp om te antwurdzjen. "Wachtsje op my! Och, ferdomme!"
  
  Fergriemd troch de ûnfoldwaande resultaten fan syn Google-sykopdracht, pakte Detlef in dik, stoffich boek en smiet it nei de radio. De izeren koffer rekke wat los, en de buis foel fan 'e tafel, hingjen oan 'e koer. "Fal dea!" - raasde er, fol wanhoop om it apparaat net te behearskjen.
  
  Der klonk in knetterjend lûd op de radio en der kaam in mansstim mei in sterk Russysk aksint út de sprekker. "Frek dy ek, broer."
  
  Detlef wie fernuvere. Hy sprong oerein en rûn nei wêr't er it apparaat pleatst hie. Hy pakte de swaaiende mikrofoan dy't er krekt mei it boek oanfallen hie en tilde dy ûnhandich op. Der siet gjin knop op it apparaat om de útstjoering yn te setten, sadat Detlef gewoan begon te praten.
  
  "Hallo? Hey! Hallo?" rôp er, syn eagen rûnen om yn 'e wanhopige hope dat immen him antwurdzje soe. Syn oare hân lei sêft op 'e stjoerder. In skoft lyn dominearre allinnich statyske lûd. Doe folde it kreakjen fan kanalen dy't yn ferskate modulaasjes oerskeakele de lytse, eerie keamer, om't syn ienige bewenner yn ôfwachting wachte.
  
  Uteinlik moast Detlef de nederlaach tajaan. Fergriemd skodde er de holle. "Praat asjebleaft?" - hy kreunde yn it Ingelsk, yn 'e rekken dat de Rus oan 'e oare kant fan 'e line wierskynlik gjin Dútsk praat. "Asjebleaft? Ik wit net hoe't ik mei dit ding wurkje moat. Ik moat jo ynformearje dat Gabi myn frou is.
  
  In frouljusstim kreake út de sprekker. Detlef skreaude op. "Is dit Milla? Binne jo Milla?
  
  Mei stadige tsjinsin antwurde de frou: "Wêr is Gabi?"
  
  "Se is dea," antwurde hy, doe fernuvere him lûdop oer it protokol. "Moat ik 'it ein' sizze?"
  
  "Nee, it is geheime L-band-oerdracht mei amplitudemodulaasje as de dragerwelle," fersekere se him yn brutsen Ingelsk, hoewol se floeiend wie yn 'e terminology fan har hannel.
  
  "Wat?" Detlef raasde yn uterste ferwarring oer in ûnderwerp dêr't er folslein ûnfoldwaande yn wie.
  
  Se suchte. "Dit petear is as in telefoanpetear. Do seist. Ik praat. Gjin needsaak om te sizzen "klear."
  
  Detlef wie oplucht om dit te hearren. "Sehr gut!"
  
  "Praat lûder. Ik hear dy amper. Wêr is Gabi? " herhelle se, syn foarige antwurd net dúdlik te hearren.
  
  Detlef fûn it dreech om it nijs te herheljen. "Myn frou... Gabi is dea."
  
  Foar in lange tiid wie der gjin antwurd, allinnich de fiere crunch fan statyske. Doe ferskynde de man wer. "Jo lije".
  
  "Nee nee. Nee! Ik liig net. Myn frou is fjouwer dagen lyn fermoarde,' ferdigene hy himsels warskôge. "Kontrolearje it ynternet! Besjoch CNN!"
  
  "Jo namme," sei de man. "Dat is net dyn echte namme. Iets dat jo identifisearret. Allinne tusken dy en Milla.
  
  Detlef hat der net iens oer neitocht. "Widner".
  
  Knipperjend.
  
  Moai.
  
  Detlef hie in hekel oan it doffe lûd fan wyt geraas en de deade loft. Hy fielde him sa leech, sa allinnich en ferwoaste troch de leechte fan ynformaasje - op in manier definieare it him.
  
  "Widner. Skeakelje de stjoerder nei 1549 MHz. Wachtsje op Metallica. Fyn de nûmers út. Brûk jo GPS en gean op tongersdei,' sei de man.
  
  Klikje
  
  De klik galmde yn Detlef syn earen as in pistoalskot, wêrtroch't er ferwoaste en yn de war wie. Yn ferbjustering stoppe er mei de earmen útstutsen. "Wat de fuck?"
  
  Hy waard ynienen stimulearre troch ynstruksjes dy't er fan doel hie te ferjitten.
  
  "Kom werom! Hallo?" - rôp er yn 'e luidspreker, mar de Russen gongen fuort. Hy smiet syn hannen yn 'e loft, raasde fan frustraasje. "Fyftjin njoggenenfjirtich," sei er. "Fyftjin njoggenenfjirtich. Ûnthâld dit!" Hy socht ferheard nei de ûngefear wearde fan it nûmer op 'e draaiknop. Stadich draaiende de knop, hy fûn it oantsjutte stasjon.
  
  "Dus wat no?" - hy gyng. Hy hie in pinne en papier klear foar de sifers, mar hy hie gjin idee hoe't it wie om op Metallica te wachtsjen. "Wat as it in koade is dy't ik net ûntsiferje kin? Wat as ik it berjocht net begryp?" - hy rekke yn panyk.
  
  Ynienen begûn it stasjon muzyk út te stjoeren. Hy erkende Metallica, mar hy koe it ferske net. It lûd ferdwûn stadichoan doe't de stim fan in frou digitale koades begon te lêzen, en Detlef skreau se op. Doe't de muzyk wer begûn, konkludearre er dat de útstjoering foarby wie. Hy bûgde efteroer op syn stoel en slakte in lange sucht fan opluchting. Hy wie yntrigearre, mar syn oplieding warskôge him ek dat hy gjinien koe fertrouwe dy't er net koe.
  
  As syn frou fermoarde waard troch minsken dêr't se mei belutsen wie, koe it hiel goed Milla en har makker west hawwe. Oant hy it wis wist, koe hy har opdrachten net gewoan folgje.
  
  Hy moast in sûndebok fine.
  
  
  Haadstik 16
  
  
  Nina barste it kantoar fan dokter Helberg binnen. De wachtkeamer wie leech útsein de sekretaresse, dy't der jiske útseach. As koe se Nina, wiisde se daliks nei de tichte doarren. Achter har hearde se in manljusstim hiel bewust en hiel kalm praten.
  
  "Asjebleaft. Kom mar binnen", wiisde de sekretaresse nei Nina, dy"t ôfgryslik tsjin de muorre drukke waard.
  
  "Wêr is de wacht?" frege Nina rêstich.
  
  "Hy gie doe't menear Cleave begon te sweevjen," sei se. "Elkenien rûn hjir út. Oan 'e oare kant, mei al it trauma dat dit feroarsake hat, sille wy in protte te dwaan hawwe yn' e takomst," helle se oan 'e skouders.
  
  Nina kaam de keamer yn dêr't se allinnich de dokter praten hearde. Se wie tankber dat se de "oare Sam" net praten hearde doe't se op de doarknop drukte. Se stapte foarsichtich oer de drompel yn 'e keamer, dy't allinnich ferljochte waard troch it seldsume ljocht fan 'e middeisinne dy't troch de sluten jaloezieën filtere. De psycholooch seach har, mar bleau te praten wylst syn pasjint fertikaal sweefde, inches fan 'e grûn. It wie in skriklik gesicht, mar Nina moast kalm bliuwe en it probleem logysk evaluearje.
  
  Dokter Helberg drong Sam oan om werom te kommen fan 'e sesje, mar doe't er mei syn fingers knipte om Sam wekker te meitsjen, barde der neat. Hy skodde de holle nei Nina, en liet syn betizing sjen. Se seach nei Sam, waans holle nei efteren smiten wie en syn molkwite eagen wiid iepen stiene.
  
  "Ik besocht him der hast in healoere út te heljen," flústere er tsjin Nina. "Hy fertelde my dat jo him al twa kear yn dizze steat sjoen hawwe. Witte jo wat der bart?
  
  Se skodde stadich de holle, mar besleat dizze kâns te nimmen. Nina helle har mobyltsje út har jaskebûse en drukte op de opnameknop om op fideo op te nimmen wat der barde. Se tilde it foarsichtich op, sadat Sam syn hiele lichem yn 'e ramt wie foardat se praat.
  
  Nina sammele har moed, sykhelle djip en sei: "Kalihasa."
  
  Dokter Helberg fronste en skodholle. "Wat is dit?" - frege er har mei allinnich de lippen.
  
  Se helle de hân út om him te freegjen stil te wêzen foardat se it lûder sei. "Kalihasa!"
  
  Sam's mûle gie iepen, mei de stimme wêrfan Nina sa bang wie. De wurden kamen út Sam, mar it wie net syn stim of syn lippen dy't se seinen. De psycholooch en histoarikus seagen fergriemd nei de ôfgryslike ôflevering.
  
  "Kalihasa!" - sei in stim yn in koar fan ûnbepaald geslacht. "It skip is primityf. It skip bestiet hiel komselden."
  
  Noch Nina noch dokter Helberg wisten wêr't de útspraak oer gie, oars as de ferwizing nei Sam, mar de psycholooch oertsjûge har om troch te gean om út te finen oer de tastân fan Sam. Se skodholle, seach nei de dokter, gjin idee wat se sizze moast. Der wie in lyts kâns dat dit item koe wurde sprutsen of redenearre mei.
  
  "Kalihasa," mompele Nina ferlegen. "Wa bisto?"
  
  "Bewust," antwurde it.
  
  "Wat foar skepsel bisto?" frege se, parafrasearjend wat se tocht dat it in misferstân wie fan 'e kant fan 'e stim.
  
  "Bewustwêzen," antwurde hy. "Jo geast is ferkeard."
  
  Dr. Helberg gaspte yn opwining by it ûntdekken fan it fermogen fan it skepsel om te kommunisearjen. Nina besocht it net persoanlik te nimmen.
  
  "Wat wolle jo?" frege Nina wat frijmoediger.
  
  "Bestean," sei it.
  
  Links fan har wie in kreaze, mollige psychiater barst fan fernuvering, absolút fassinearre troch wat der bart.
  
  "Mei minsken?" - sy frege.
  
  "Slave," foege er ta wylst se noch praat.
  
  "Om it skip te slaafjen?" frege Nina, nei't se leard hie har fragen te formulearjen.
  
  "It skip is primityf."
  
  "Bist in god?" - sei se sûnder nei te tinken.
  
  "Bist in god?" it barde wer.
  
  Nina suchte yrritearre. De dokter wiisde har om fierder te gean, mar se wie teloarsteld. Froukje en har lippen knipe, fertelde se de dokter: "Dit is gewoan werhelje wat ik sis."
  
  "Dit is gjin antwurd. "Hy freget," antwurde de stim, ta har ferrassing.
  
  "Ik bin gjin God," antwurde se beskieden.
  
  "Dêrom bin ik bestean," antwurde it fluch.
  
  Ynienen foel dokter Helberg op 'e flier en begûn te krûpen, krekt as in pleatslike ynwenner yn it doarp. Nina rekke yn panyk, mar bleau beide manlju op te nimmen.
  
  "Nee!" - raasde se. "Ophâlde! Stop it no!"
  
  "Bist in god?" - frege it.
  
  "Nee!" - raasde se. "Hâld op mei him te deadzjen! Fuortendaalks!"
  
  "Bist in god?" - fregen se har nochris, wylst de earme psycholooch yn 'e pine wrotte.
  
  Se rôp strang as lêste ynstânsje foardat se opnij begon te sykjen nei de wetterkruik. "Ja! Ik bin God!"
  
  Yn in momint foel Sam op 'e grûn en dokter Helberg stoppe mei gûlen. Nina haasten har beide te kontrolearjen.
  
  "Sorry!" - belle se de sekretaresse yn 'e resepsje. "Kinne jo hjir komme en my helpe?"
  
  Gjinien kaam. Oannommen dat de frou fuortgien wie lykas de oaren, die Nina de doar nei de wachtkeamer iepen. De sekretaresse siet op 'e bank yn 'e wachtkeamer mei it gewear fan 'e bewaker yn 'e hân. Oan har fuotten lei in fermoarde befeiligingsoffisier, sketten yn 'e efterholle. Nina stapte in bytsje werom, woe net itselde lot riskearje. Se holp dokter Helberg gau oerein sitten fan syn pynlike spasmen, flústerjend tsjin him om gjin lûd te meitsjen. Doe't er wer by bewustwêzen kaam, benadere se Sam om syn tastân te beoardieljen.
  
  "Sam, kinne jo my hearre?" - flústere se.
  
  "Ja," kreunde er, "mar ik fiel my raar. Wie dit in oare bou fan waansin? Dizze kear wie ik der heal bewust fan, witst wol?"
  
  "Wêr tinkst oan?" - sy frege.
  
  "Ik wie my bewust troch dit heule ding en it wie as krige ik kontrôle oer de stream dy't troch my gie. Dat argumint mei dy no krekt. Nina, it wie ik. Dit wiene myn tinzen dy't in bytsje ferkeard kamen en klonk as wiene se nommen út in horrorfilmskript! En riede wat? " flústere er mei grutte oanset.
  
  "Wat?"
  
  "Ik kin noch fiele dat it troch my hinne bewegt," joech er ta, en pakte har skouders. "Dok?" Sam flapte út doe't er seach wat syn gekke krêften mei de dokter diene.
  
  "Shh," sei Nina him gerêst en wiisde nei de doar. "Harkje, Sam. Ik haw jo nedich om wat foar my te besykjen. Kinne jo besykje dat te brûken ... oare kant ... om de bedoelingen fan ien te manipulearjen?"
  
  "Nee, ik tink it net," suggerearre er. "Wêrom?"
  
  "Harkje, Sam, jo hawwe krekt de harsensstruktueren fan Dr. Helberg kontrolearre om in oanfal te feroarsaakjen," stie se oan. "Jo hawwe dit oan him dien. Jo hawwe dit dien troch de elektryske aktiviteit yn syn harsens te manipulearjen, dus jo moatte dit dwaan kinne mei de resepsjoniste. As jo dit net dogge," warskôge Nina, "sille se ús allegear yn in minút deadzje."
  
  "Ik haw gjin idee wêr't jo it oer hawwe, mar goed, ik sil it besykje," stimde Sam yn en stroffele oer syn fuotten. Hy seach om 'e hoeke en seach in frou op 'e bank sitten in sigaret te smoken, mei it gewear fan in befeiligingsoffisier yn 'e oare hân. Sam seach werom nei dokter Helberg, "Wat is har namme?"
  
  "Elma," antwurde de dokter.
  
  "Elma?" Doe't Sam fan om 'e hoeke rôp, barde der wat dat er net earder yn 'e gaten hie. Doe't se har namme hearde, fergrutte har harsensaktiviteit, en makke fuortendaliks in ferbining mei Sam. In flakke elektryske stroom rûn as in weach troch him hinne, mar it wie net pynlik. Mentaal fielde se as wie Sam oan har ferbûn troch guon ûnsichtbere kabels. Hy wie der net wis fan oft er lûdop tsjin har prate moast en har sizze moast it gewear fuort te smiten of as se der mar oer neitinke moast.
  
  Sam besleat om deselde metoade te brûken dy't er him herinnere te brûken wylst ûnder de ynfloed fan 'e frjemde krêft earder. Allinnich oan Elma tocht, stjoerde er har in kommando, fielde dat it by de waarnommen tried nei har tinzen glide soe. As it ferbûn mei har, fielde Sam dat syn tinzen mei har fusearje.
  
  "Wat bart der?" - frege dokter Helberg oan Nina, mar se naam him by Sam ôf en flústere dat er stil bleau en wachtsje soe. Se seagen beide fan in feilige ôfstân hoe't Sam syn eagen werom yn syn holle rôlen.
  
  "Och, leave Hear, nee! Net wer!" - Dokter Helberg kreunde ûnder syn azem.
  
  "Stil! Ik tink dat Sam dizze kear de kontrôle hat,' ried se, yn 'e hope tsjin har gelokkige stjerren dat se gelyk hie yn har oanname.
  
  "Miskien koe ik him dêrom der net út krije," sei dokter Helberg tsjin har. "It wie ommers gjin hypnotyske steat. It wie syn eigen geast, allinich útwreide!"
  
  Nina moast it iens wêze dat dit in fassinearjende en logyske konklúzje wie fan in psychiater foar wa't se earder net folle profesjoneel respekt hie.
  
  Elma gyng oerein en smiet it wapen midden yn de wachtkeamer. Se rûn doe it doktershûs yn mei in sigaret yn 'e hân. Nina en dokter Helberg dûkten by it oansjen fan har, mar alles wat se die wie om Sam te glimkjen en him har sigaret te jaan.
  
  "Mei ik jo itselde biede, dokter Gould?" hja glimke. "Ik ha noch twa yn myn rêchsek."
  
  "Uh, nee, tank," antwurde Nina.
  
  Nina wie fernuvere. Hat de frou dy't krekt in man kâldbloedich fermoarde hat har echt in sigaret oanbean? Sam seach Nina oan mei in grutsk glimke, dêr't se krekt har holle nei skodde en suchte. Elma gie nei de baly en belle de plysje.
  
  "Hallo, ik wol graach in moard melde op it kantoar fan Dr. Helberg yn Alde Stêd..." se melde har aksje.
  
  "Holy shit, Sam!" - Nina hypte.
  
  "Ik wit it, krekt?" hy glimke, mar like wat senuweftich oer de ûntdekking. "Dok, do silst mei in soarte fan ferhaal komme moatte om sin te meitsjen foar de plysje. Ik hie gjin kontrôle oer ien fan 'e gek dy't se yn 'e wachtkeamer die.
  
  "Ik wit it, Sam," knikte dokter Helberg. "Jo wiene noch ûnder hypnose doe't dit barde. Mar wy witte beide dat se har geast net yn kontrôle hie, en dat makket my soargen. Hoe kin ik har de rest fan har libben yn 'e finzenis trochbringe foar in misdied dat se technysk net begien hat?
  
  "Ik bin der wis fan dat jo har mentale stabiliteit kinne tsjûgje en miskien mei in ferklearring komme dy't soe bewize dat se yn in trance wie of sa," suggerearre Nina. Har telefoan gie en se gong nei it rút om de oprop te beantwurdzjen, wylst Sam en dokter Helberg nei Elma har dieden seagen om der wis fan te wêzen dat se net fuortdraeide.
  
  "De wierheid is, wa't jo kontrolearre, Sam, woe jo deadzje, of it no myn assistint wie of my," warskôge Dr. Helberg. "No't it feilich is om oan te nimmen dat dizze krêft jo eigen bewustwêzen is, smeek ik jo om heul foarsichtich te wêzen oer jo bedoelingen of hâlding, oars kinne jo dejinge dy't jo leafhawwe deadzje."
  
  Nina rekke ynienen de azem kwyt, safolle dat beide manlju har oan seagen. Se seach ferbjustere. "It is Purdue!"
  
  
  Haadstik 17
  
  
  Sam en Nina ferlieten it kantoar fan dokter Helberg foardat de plysje ferskynde. Se hiene gjin idee wat de psycholooch de autoriteiten soe fertelle, mar se hiene no wichtiger dingen om oer te tinken.
  
  "Sei er wêr't er wie?" Sam frege doe't se rjochting Sam syn auto.
  
  "Hy waard holden yn in kamp rinne troch ... riede wa?" hja gnyske.
  
  "Swarte sinne, tafallich?" Sam spile mei.
  
  "Bingo! En hy joech my in folchoarder fan nûmers om yn te gean yn ien fan syn apparaten yn Reichtisusis. In soarte fan tûk apparaat, fergelykber mei de Enigma-masine," fertelde se him.
  
  "Witte jo hoe't dit is?" frege er wylst se nei it lângoed Perdue rieden.
  
  "Ja. It waard in protte brûkt troch de nazi's yn 'e Twadde Wrâldoarloch foar kommunikaasje. Yn essinsje is dit in elektromeganyske rotearjende fersiferingsmasine, "ferklearre Nina.
  
  "En jo witte hoe te wurkjen dit ding?" Sam woe witte om't se wisten dat hy soe wêze oerweldige besykje te finen út komplekse koades. Hy besocht ienris koade te skriuwen foar in softwarekursus en einige mei it útfinen fan in programma dat neat die oars as it meitsjen fan umlauts en stasjonêre bubbels.
  
  "Perdue joech my wat nûmers om yn 'e kompjûter te setten, hy sei dat it ús syn lokaasje jaan soe," antwurde se, en seach oer de skynber ûnsinlike folchoarder dy't se opskreaun hie.
  
  "Ik freegje my ôf hoe't hy by de telefoan kaam," sei Sam doe't se de heuvel oankamen wêr't it massive lângoed Perdue de kronkeljende dyk útseach. "Ik hoopje dat hy net ûntdutsen wurdt wylst hy op ús wachtet om by him te kommen."
  
  "Nee, salang't er feilich is. Hy fertelde my dat de bewakers opdracht krigen om him te deadzjen, mar hy wist te ûntsnappen út 'e keamer dêr't se him yn hâlden. Hy is no blykber ûnderdûkt yn 'e kompjûterkeamer en hat yn har kommunikaasjelinen hackt, sadat hy ús skilje kin," ferklearre se.
  
  "Ha! Âlde skoalle! Goed dien, âlde hoanne!" Sam gniffele om Perdue syn ynsjochsumens.
  
  Se rieden de oprit fan Perdue syn hûs yn. De bewakers koene de neiste freonen fan har baas en swaaiden har hertlik nei doe't se de grutte swarte poarte iepene. Perdue syn assistint trof se by de doar.
  
  "Hawwe jo menear Perdue fûn?" - sy frege. "Och, tankje God!"
  
  "Ja, wy moatte asjebleaft nei syn elektroanikakeamer. Dit is heul driuwend," frege Sam, en se haasten nei de kelder dy't Perdue omboud hie ta ien fan syn hillige útfiningskapellen. Oan de iene kant behâlde er alles dêr't er noch oan wurke, en oan de oare kant wie alles wat er folmakke hie, mar noch net patentearre. Foar elkenien dy't gjin technyk libbe en sykhelle of minder technysk oanstriid wie, wie it in ûntrochsichtich doalhôf fan triedden en apparatuer, monitors en ark.
  
  "Ferdomme, sjoch nei al dizze rommel! Hoe moatte wy dit ding hjir fine?" Sam wie soargen. Syn hannen rûnen nei de kanten fan syn holle doe't er it gebiet skende foar wat Nina beskreau as in soarte fan skriuwmasine. "Ik sjoch hjir net soks."
  
  "Ik ek," suchte se. "Help my gewoan troch de kasten te sjen, asjebleaft, Sam."
  
  "Ik hoopje dat jo witte hoe't jo dit ding moatte behannelje, of Perdue sil skiednis wêze," fertelde hy har doe't hy de doarren fan 'e earste kast iepene, en negeare alle grappen dy't hy koe meitsje oer it wurdpunt fan syn ferklearring.
  
  "Mei al it ûndersyk dat ik dien haw foar ien fan myn ôfstudearpapieren yn 2004, soe ik it útfine kinne, meitsje jo gjin soargen," sei Nina en rommele troch ferskate kasten dy't yn rigen tsjin de eastmuorre stiene.
  
  "Ik tink dat ik it fûn," sei er tafallich. Ut in âlde griene legerkast helle Sam in beat-up skriuwmasine út en hold dy op as in trofee. "Dit is it?"
  
  "Ja dat is it!" - rôp se. "Okee, set dit hjir."
  
  Nina helle it lytse buro en helle in stoel fan in oare tafel om der foar te sitten. Se helle it blêd mei nûmers dy't Perdue har jûn hie en gie oan it wurk. Wylst Nina rjochte wie op 'e proef, tocht Sam oer de meast resinte barrens, en besocht har sin te meitsjen. As hy de minsken eins syn oarders folgje koe, soe it syn libben folslein feroarje, mar wat oan syn nije handige tal talinten is in hiele bosk reade ljochten yn syn holle.
  
  "Ekskús, dokter Gould," rôp ien fan Perdue syn húswurkers fan 'e doar. "Der is in hear dy't dy sjen wol. Hy seit dat er in pear dagen lyn mei jo praat oer de telefoan oer de hear Perdue.
  
  "Oh shit!" Nina skriemde. "Ik fergeat dizze man hielendal! Sam, de man dy't ús warskôge dat Perdue fermist wie? It moat him wêze. Ferdomme, hy sil oerstjoer wêze."
  
  "Hy liket yn elts gefal echt aardich," spruts de meiwurker yn.
  
  "Ik sil mei him prate. Wat is syn namme?" frege Sam har.
  
  "Holzer," antwurde se. "Detlef Holzer."
  
  "Nina, Holzer is de efternamme fan 'e frou dy't stoar op it konsulaat, is it net?" hy frege. Se knikte en wist ynienen de namme fan de man út it telefoanpetear, no't Sam it neamd hie.
  
  Sam ferliet Nina om har saken te dwaan en gie oerein om mei de frjemdling te praten. Doe't hy yn 'e lobby kaam, wie hy ferrast om in krêftich boude man te sjen dy't tee siet mei sa'n sofistikaasje.
  
  "Menear Holzer?" Sam glimke, hâldde syn hân út. "Sam Cleave. Ik bin in freon fan Dr. Gould en Mr. Perdue. Hoe kin ik jo stypje?"
  
  Detlef glimke hertlik en joech Sam syn hân. "Moai om dy te moetsjen, hear Cleave. Hmm, wêr is Dr. Gould? It liket derop dat elkenien mei wa't ik besykje te praten ferdwynt en in oar syn plak ynnimt.
  
  "Se is no krekt mei it projekt ynhelle, mar se is hjir. Och, en it spyt har dat se jo noch net werom belle hat, mar it liket derop dat jo it pân fan menear Perdue frij maklik fine kinnen," merkte Sam op doe't er siet.
  
  "Hawwe jo him al fûn? Ik moat echt mei him prate oer myn frou," sei Detlef, en spile iepen kaarten mei Sam. Sam seach him oan, yntrigearre.
  
  "Mei ik freegje wat menear Perdue te krijen hie mei jo frou?"Wiene it saaklike partners?" Sam wist bêst dat se yn it kantoar fan Carrington moete wiene om oer it lâningsferbod te praten, mar earst woe hy de frjemdling moetsje.
  
  "Nee, eins woe ik him in pear fragen stelle oer de omstannichheden fan de dea fan myn frou. Sjochst, hear Cleave, ik wit dat se gjin selsmoard pleegd hat. De hear Perdue wie der doe't se fermoarde waard. Begripe jo wêr't ik mei dit hinne gean?" - frege er Sam op in strangere toan.
  
  "Jo tinke dat Perdue jo frou fermoarde hat," befêstige Sam.
  
  "Ik leau," antwurde Detlef.
  
  "En jo binne hjir om wraak te nimmen?" frege Sam.
  
  "Soe it echt sa fier wêze?" - makke de Dútske reus beswier. "Hy wie de lêste persoan dy't Gabi yn libben seach. Wêr soe ik hjir oars foar wêze?"
  
  De sfear tusken harren waard gau spannend, mar Sam besocht sûn ferstân te brûken en beleefd te wêzen.
  
  "Menear Holzer, ik ken Dave Perdue. Hy is perfoarst gjin moardner. Dizze man is in útfiner en ûntdekkingsreizger dy't allinnich ynteressearre is yn histoaryske reliken. Hoe tinke jo dat hy profitearje soe fan de dea fan jo frou? Sam frege oer syn sjoernalistykfeardigens.
  
  "Ik wit dat se besocht de minsken efter dizze moarden yn Dútslân te eksposearjen, en dat it wat te krijen hie mei de ûngrypbere Amber Room, dy't ferlern gie yn 'e Twadde Wrâldoarloch. Se gie doe om David Perdue te treffen en stoar. Fynsto dat net in bytsje fertocht? - frege er Sam konfrontearjend.
  
  "Ik kin begripe hoe't jo ta dizze konklúzje kamen, hear Holzer, mar fuort nei de dea fan Gaby gie Perdue fermist ..."
  
  "Dat is it punt. Soe in moardner net besykje te ferdwinen om net fongen te wurden? Detlef ûnderbriek him. Sam moast tajaan dat de man goede reden hie om Perdue te fermoedzjen fan it fermoardzjen fan syn frou.
  
  "Oké, ik sil dy fertelle wat," bea Sam diplomatysk oan, "as wy ienris fine ..."
  
  "Sam! Ik kin it ferdomde ding net krije om my alle wurden te fertellen. De lêste twa sinnen fan Perdue sizze wat oer de Amber Room en it Reade Leger!" Nina rôp, rûn de treppen op nei de Mezzanine.
  
  "Dit is Dr. Gould, toch?" frege Detlef oan Sam. "Ik herken har stim oan 'e telefoan. Fertel my, hear Cleave, wat hat se te krijen mei David Perdue?
  
  "Ik bin in kollega en in freon. Ik advisearje him oer histoaryske saken by syn ekspedysjes, hear Holzer," antwurde se stevich op syn fraach.
  
  "It is in genot om jo oantlit ta oantlit te moetsjen, dokter Gould," glimke Detlef kâld. "Nou, fertel my, hear Cleave, hoe komt it dat myn frou wat ûndersocht dat heul gelyk wie oan deselde ûnderwerpen dêr't Dr. Gould it krekt oer hie?" En se kenne beide David Perdue, dus wêrom fertelst my dat net moat ik tinke?"
  
  Nina en Sam wikselen fronsen út. It like wol oft har besiker stikjes mist yn har eigen puzel.
  
  "Menear Holzer, oer hokker items hawwe jo it oer?" frege Sam. "As jo ús helpe kinne om dit út te finen, kinne wy wierskynlik Perdue fine, en dan, ik beloof, kinne jo him alles freegje wat jo wolle."
  
  "Sûnder him te fermoardzjen, fansels," foege Nina ta, tegearre mei de twa manlju op 'e fluwelen sitten yn' e wenkeamer.
  
  "Myn frou ûndersocht de moarden op finansiers en politisy yn Berlyn. Mar nei har dea fûn ik in keamer - in radiokeamer, tink ik - en dêr fûn ik artikels oer de moarden en in protte dokuminten oer de Amberkeamer, dy't eartiids troch kening Freark Willem I fan Prusen oan tsaar Peter de Grutte jûn waard, " sei Detlef. "Gabi wist dat d'r in ferbining tusken har wie, mar ik moat mei David Perdue prate om út te finen wat it is."
  
  "No, d'r is in manier wêrop jo mei him prate kinne, hear Holzer," skodholle Nina. "Ik tink dat de ynformaasje dy't jo nedich binne kin wurde befette yn syn resinte kommunikaasje oan ús."
  
  "Dat jo witte wêr't hy is!" - hy blafte.
  
  "Nee, wy hawwe allinich dit berjocht krigen, en wy moatte alle wurden ûntsiferje foardat wy kinne gean en him rêde fan 'e minsken dy't him ûntfierd hawwe," ferklearre Nina de senuweftige besiker. "As wy syn berjocht net ûntsiferje kinne, haw ik gjin idee hoe't wy it sykje."
  
  "Trouwens, wat stie yn 'e rest fan it berjocht dat jo kinne ûntsiferje?" frege Sam har nijsgjirrich.
  
  Se suchte, noch yn de war troch de ûnsinnige wurden. "It neamt 'Leger' en 'Steppe', miskien in bercheftige regio? Dan stiet der 'search the Amber Room or die' en it iennichste ding dat ik krige wie in boskje ynterpunksje en asterisken. Ik bin der net wis fan dat syn auto goed is."
  
  Detlef betocht dizze ynformaasje. "Sjoch dit," sei er ynienen, en hy rikte yn syn jaskebûse. Sam naam in ferdigeningsposysje, mar de frjemdling helle allinnich syn mobyltsje út. Hy blêdde troch de foto's en liet harren de ynhâld fan de geheime keamer sjen. "Ien fan myn boarnen joech my koördinaten wêr't ik de minsken koe fine dy't Gabi drige te eksposearjen. Sjogge jo dizze sifers? Set se yn jo auto en sjoch wat it docht."
  
  Se kamen werom nei de keamer yn 'e kelder fan it âlde hearehûs dêr't Nina wurke mei de Enigma-masine. De foto's fan Detlef wiene dúdlik en ticht genôch om elke kombinaasje te ûnderskieden. De kommende twa oeren foel Nina de nûmers ien foar ien yn. Uteinlik hie se in ôfdruk fan 'e wurden dy't oerienkomme mei de koades.
  
  "No dit is net Purdue syn boadskip; dit berjocht is basearre op de sifers fan Gabi's kaarten," ferklearre Nina foardat se it resultaat foarlêzen. "Earst seit it 'Swart vs. Red op' e Kazachske Steppe', dan 'stralingskooi' en de lêste twa kombinaasjes 'Mind Control' en 'Ancient Orgasm'."
  
  Sam tilde in wynbrau op. "Alde orgasme?"
  
  "Ugh! Ik misprate. It is in 'âld organisme'," stottere se, ta fermaak fan Detlef en Sam. "Dus, 'De Steppe' wurdt neamd troch sawol Gabi as Perdue, en dat is de ienige oanwizing dy't tafallich de lokaasje is."
  
  Sam seach Detlef oan. "Sa kamen jo hielendal út Dútslân om Gabi syn moardner te finen. Hoe sit it mei in reis nei de Kazachske steppe?
  
  
  Haadstik 18
  
  
  Perdue syn skonken dogge noch ferskriklik sear. Elke stap dy't er die wie as rinnen op spikers dy't oant syn ankels berikten. Dat makke it him suver ûnmooglik om skuon oan te dwaan, mar hy wist dat it moast as er út syn finzenis ûntkomme woe. Nei't Klaus de sikehûs ferliet, helle Perdue fuortendaliks de IV út syn earm en begon te kontrolearjen om te sjen oft syn skonken sterk genôch wiene om syn gewicht te stypjen. Hy leaude lang net dat se fan doel wiene om him de kommende dagen te rjochtsjen. Hy ferwachte nije marteling dy't syn lichem en geast kreupele soene.
  
  Mei syn foarkar foar technology wist Perdue dat hy har kommunikaasjeapparaten koe manipulearje, lykas alle tagongskontrôle en feiligenssystemen dy't se brûkten. De Oarder fan 'e Swarte Sinne wie in soevereine organisaasje dy't allinich it bêste brûkte om har belangen te beskermjen, mar Dave Perdue wie in sjeny dat se allinich bang wiene. Hy wie by steat om te ferbetterjen eltse útfining fan syn yngenieurs sûnder folle muoite.
  
  Hy gyng oerein op it bêd sitten en glied doe foarsichtich by de kant del om stadich druk op syn seare soallen te setten. Wincing besocht Perdue de wrede pine fan syn twaddegraads brânwûnen te negearjen. Hy woe net ûntdutsen wurde as er noch net rinne of rinne koe, oars wie er klear.
  
  Wylst Klaus syn mannen ynformearre foardat se fuortgean, wie har finzene al hinkend troch it grutte labyrint fan gongen, en makke in mentale kaart om syn ûntsnapping te plannen. Op 'e tredde ferdjipping, dêr't er opsletten waard, krûpte er by de noardmuorre lâns om it ein fan 'e gong te finen, om't er oannommen hie dat dêr in trep komme moast. Hy wie net al te fernuvere om te sjen dat de hiele festing eins rûn wie en dat de bûtenmuorren makke wiene fan izeren balken en spanten fersterke mei enoarme platen fan boute stiel.
  
  "Dit liket op in ferdomd romteskip," tocht er by himsels, en seach nei de arsjitektuer fan 'e Kazachske sitadel fan 'e Swarte Sinne. Yn it sintrum stie it gebou leech, in grutte romte dêr't reuzeauto's of fleantugen opslein of boud wurde koene. Oan alle kanten levere de stielen struktuer tsien ferdjippings mei kantoaren, serverstasjons, ferhoarkeamers, yt- en wenkeamers, bestjoerskeamers en laboratoaria. Perdue wie bliid mei de elektryske effisjinsje en wittenskiplike ynfrastruktuer fan it gebou, mar hy moast trochgean.
  
  Hy makke syn paad troch de tsjustere passaazjes fan ynvalide ovens en stoffige wurkplakken, op syk nei in útwei of op syn minst ien of oar wurkjend kommunikaasjeapparaat dat hy koe brûke om help te roppen. Ta syn opluchting ûntduts er in âlde loftferkearskeamer dy't al tsientallen jierren net brûkt waard.
  
  "Wierskynlik diel fan guon lansearders út it Kâlde Oarloch," hy fronste, ûndersocht de apparatuer yn 'e rjochthoekige keamer. Mei syn eagen op it âlde stik spegel dat er út it lege laboratoarium helle hie, gong er fierder mei it ferbinen fan it ienige apparaat dat er herkende. "Lykt as in elektroanyske ferzje fan in Morse-koade-stjoerder," stelde hy foar, hurken om in kabel te finen om yn 'e muorre socket te stekken. De masine wie allinnich ûntworpen om nûmersekwinsjes út te stjoeren, dus hy moast besykje de training te ûnthâlden dy't hy lang foar syn tiid yn Wolfenstein in protte jierren lyn krigen hie.
  
  Troch it apparaat yn wurking te setten en syn antennes te rjochtsjen nei wêr't hy tocht dat noarden wie, fûn Perdue in útstjoerapparaat dat operearre as in telegraafapparaat, mar koe ferbine mei geostasjonêre telekommunikaasjesatelliten mei de juste koades. Mei dizze masine koe hy sinnen omsette yn har numerike ekwivalinten en it Atbash-sifer brûke yn kombinaasje mei in wiskundich kodearringsysteem. "Binêr soe folle flugger wêze," hy siet doe't it ferâldere apparaat resultaten bleau te ferliezen troch koarte, sporadyske stroomûnderbrekkingen troch spanningsfluktuaasjes yn krêftlinen.
  
  Doe't Perdue úteinlik foar Nina de nedige oanwizings foar de oplossing op syn hûs Enigma-masine joech, hackte hy yn it âlde systeem om in ferbining te meitsjen mei it telekommunikaasjekanaal. It wie net maklik om kontakt op te nimmen mei sa'n telefoannûmer, mar hy moast it besykje. Dit wie de ienige manier wêrop hy de sekwinsjes fan nûmers nei Nina koe oerjaan mei in tweintich twadde finster fan oerdracht nei de tsjinstferliener, mar ferrassend, hy slagge.
  
  It duorre net lang ear't er de mannen fan Kemper om 'e stielen en betonnen festing hinne rinnen hearde, om him te sykjen. Syn senuwen wiene op 'e knibbel, ek al wie it him slagge om in needoprop te meitsjen. Hy wist dat it eins dagen duorje soe foar't er fûn waard, dus hy hie agonisearjende oeren foar him. Perdue wie benaud dat as se him fûnen, de straf ien wêze soe dêr't er nea fan herstelle soe.
  
  Syn lichem die noch altyd, hy socht taflecht yn in ferlitten ûndergrûnske wetterpoel efter sletten izeren doarren bedekt mei spinnenwebben en korrodearre troch roest. It wie dúdlik dat der al jierren gjinien west hie, wêrtroch it in ideaal skûlplak wie foar in ferwûne flechtling.
  
  Perdue wie sa goed ferburgen, wachtsjend op rêding, dat hy net iens fernaam dat de sitadel twa dagen letter oanfallen waard. Nina naam kontakt op mei Chaim en Todd, de kompjûtereksperts fan Purdue, om it stroomnet yn it gebiet ôf te sluten. Se joech harren de koördinaten dy't Detlef krige fan Milla neidat hy ôfstimd op it nûmer stasjon. Troch dizze ynformaasje te brûken, skeaten de twa Skotten de stroomfoarsjenning en it haadkommunikaasjesysteem fan it kompleks en feroarsake ynterferinsje op alle apparaten lykas laptops en mobile tillefoans binnen in straal fan twa kilometer om de Black Sun Fortress.
  
  Sam en Detlef sneaken sûnder ûntdutsen troch de haadyngong, mei in strategy dy't se hiene taret foardat se mei in helikopter it desolate terrein fan 'e Kazachske steppe yn fleagen. Se rôpen de help yn fan Purdue's Poalske dochterûndernimming, PoleTech Air & Transit Services. Wylst de manlju de ferbining ynfoelen, wachte Nina yn it skip mei in militêr oplaat piloat, en scande it omlizzende gebiet mei ynfraread ôfbylding foar fijannige bewegingen.
  
  Detlef wie bewapene mei syn Glock, twa jachtmessen en ien fan syn twa útwreide klups. Hy joech de oare oan Sam. De sjoernalist naam op syn beurt syn eigen Makarov en fjouwer reekbommen mei. Se sprongen troch de haadyngong, ferwachte in kûgelsregel yn it tsjuster, mar stroffelen ynstee oer ferskate lichems ferspraat oer de flier yn 'e gong.
  
  "Wat de hel bart der?" flústere Sam. "Dizze minsken wurkje hjir. Wa koe har fermoardzje?
  
  "Fan wat ik hearde, deadzje dizze Dútsers har eigen foar promoasje," antwurde Detlef rêstich, en rjochte syn zaklamp nei de deaden op 'e flier. "Der binne sa'n tweintich fan. Harkje!"
  
  Sam bleau stean en harke. Se koenen de gaos hearre troch de stroomsteuring op oare ferdjippings fan it gebou. Se rûnen foarsichtich de earste trep op. It wie te gefaarlik om skieden te wurden yn in kompleks sa grut as dit sûnder te witten oer de wapens of it oantal bewenners. Se rûnen foarsichtich yn ien file, mei wapens by de wacht, ferljochte it paad mei har fakkels.
  
  "Litte wy hoopje dat se ús net daliks erkenne as ynbrekkers," sei Sam.
  
  Detlef glimke. "Rjochts. Litte wy gewoan trochgean."
  
  "Ja," sei Sam. Se seagen hoe't de flitsende ljochten fan guon fan 'e passazjiers nei de generatorkeamer rûnen. "Och sjit! Detlef, se sille de generator oansette!"
  
  "Bewege! Bewege!" Detlef bestelde syn assistint en pakte him by it shirt. Hy sleepte Sam mei him om de befeiligingsmannen te ûnderskeppen foardat se nei de generatorkeamer komme koene. Nei oanlieding fan de gloeiende bollen, spanden Sam en Detlef harren wapens, tariede op it ûnûntkombere. Wylst se rûnen, frege Detlef Sam: "Hawwe jo oait immen fermoarde?"
  
  "Ja, mar nea mei opsetsin," antwurde Sam.
  
  "Oké, no moatte jo - mei ekstreme foaroardielen!" - sei de lange Dútser. "Gjin genede. Of wy komme der noait libben út."
  
  "Ik haw dy!" Sam beloofde doe't se mei de earste fjouwer manlju net mear as trije fuotten fan 'e doar kamen. De manlju wisten net dat de twa figueren dy't fan 'e oare rjochting oankamen ynbrekkers wiene, oant de earste kûgel de skedel fan 'e earste man ferplettere.
  
  Sam trille doe't er fielde dat de waarme spray fan harsensstof en bloed syn gesicht oanreitsje, mar hy rjochte op de twadde man yn 'e rige, dy't, sûnder te knipjen, de trekker helle en him fermoarde. De deade foel slap oan 'e fuotten fan Sam doe't er bûgde om syn gewear op te heljen. Hy rjochte op 'e oankommende manlju, dy't op har begûnen te sjitten, wêrby't twa mear ferwûnen. Detlef helle seis manlju út mei perfekte sintrum-massaskotten foardat hy syn oanfal op Sam syn twa doelen trochgie, en in kûgel troch elk fan har skedels sette.
  
  "Geweldich wurk, Sam," glimke de Dútser. "Jo smoke, toch?"
  
  "Ik leau, wêrom?" - frege Sam, en fage de bloedige rommel fan syn gesicht en ear. "Jou my dyn oanstekker," sei syn partner út 'e doar. Hy smiet Detlef syn Zippo foar't se de generatorkeamer ynkamen en de brânstoftanks yn brân stieken. Op de weromreis sette se de motoren út mei ferskate goed rjochte kûgels.
  
  Perdue hearde de dwylsinnigens út syn lytse skûlplak en gie nei de haadyngong, mar allinnich om't it de ienige útgong wie dy't er koe. Heech hinkend, mei ien hân op 'e muorre om him yn it tsjuster te lieden, klom Perdue stadich de needtrep yn 'e foyer op 'e earste ferdjipping.
  
  De doarren stiene wiid iepen, en yn it krappe ljocht dat yn 'e keamer foel, stapte er foarsichtich oer de lichems, oant er by de gastfrije azem fan 'e waarme, droege loft fan it woastynlânskip bûten kaam. Skriemend fan tankberens en eangst, rûn Perdue nei de helikopter, swaaide mei syn earms, bidde ta God dat it net ta de fijân hearde.
  
  Nina sprong út 'e auto en rûn nei him ta. "Purdue! Purdue! Giet it goed mei dy? Kom hjir!" - rôp se, op him ta. Perdue seach op nei de moaie histoarikus. Se raasde yn har stjoerder, en fertelde Sam en Detlef dat se Perdue hie. Doe't Perdue yn har earmen foel, foel er yn, en sleepte har mei him op it sân.
  
  "Ik koe net wachtsje om jo oanrekking wer te fielen, Nina," sykhelle hy. "Jo hawwe it trochmakke."
  
  "Ik doch dit altyd," glimke se en hold har útputte freon yn har earmen oant de oaren oankamen. Se stapten op in helikopter en fleagen nei it westen, dêr't se oan 'e igge fan 'e Aralse befeilige húsfesting hiene.
  
  
  Haadstik 19
  
  
  "Wy moatte de Amber Room fine, oars sil de Oarder it fine. It is ymperatyf dat wy har fine foardat se dat dogge, om't se dizze kear de regearingen fan 'e wrâld sille omkeare en geweld op genoside skaal oansette,' stie Perdue oan.
  
  Se dûkten om in fjoer yn 'e eftertún fan it hûs dat Sam hierde yn 'e Aral-delsetting. It wie in semi-ynrjochte shack mei trije sliepkeamers dy't de helte fan 'e foarsjenningen mist dy't de groep wend wie yn lannen fan' e Earste Wrâld. Mar hja wie ûnopfallend en eigensinnich, en hja koene dêr rêste, alteast oant Perdue him better fielde. Underwilens moast Sam Detlef goed yn de gaten hâlde om der wis fan te wêzen dat de widner de miljardêr net útsloech en fermoarde foardat er mei de dea fan Gabi omgie.
  
  "Wy komme der oan sa gau as jo better fiele, Perdue," sei Sam. "Op it stuit lizze wy gewoan leech en ûntspannen."
  
  Nina har hier, flecht, kaam ûnder har breide pet út doe't se noch in sigaret oanstuts. Purdue's warskôging, bedoeld as in foarteken, like har net in protte fan in probleem fanwegen hoe't se har de lêste tiid oer de wrâld fielde. It wie net sasear de ferbale útwikseling mei de godlike entiteit yn 'e siel fan Sam dy't har ûnferskillige gedachten feroarsake. Se wie gewoan mear bewust fan 'e werhelle flaters fan' e minskheid en it pervasive mislearjen om lykwicht oer de hiele wrâld te behâlden.
  
  Aral wie in fiskershaven en havenstêd foardat de machtige Aralsee hast hielendal opdroege, en allinnich in keale woastyn as legaat efterlitte. Nina wie fertrietlik dat safolle prachtige wetterdielen opdroege en ferdwûn wiene troch minsklike fersmoarging. Soms, as se har foaral apatysk fielde, frege se har ôf oft de wrâld net in better plak wêze soe as it minskdom der net alles yn fermoarde, ek himsels.
  
  Minsken lieten har tinken oan poppen dy't yn 'e soarch fan in mierenhoop bleaunen. Se hiene gewoan net de wiisheid of dimmenens om te realisearjen dat se diel útmakken fan 'e wrâld en dêr net ferantwurdlik foar. Yn arrogânsje en ûnferantwurdlikens fermannichfâldigjen se as kakkerlakken, net te tinken dat se ynstee fan 'e planeet te fermoardzjen om har oantallen en behoeften te befredigjen, se de groei fan har eigen befolking beheine moatten hawwe. Nina wie frustrearre dat minsken, as kollektyf, wegere om te sjen dat it meitsjen fan in lytsere befolking mei hegere yntellektuele kapasiteiten in folle effisjinter wrâld meitsje soe sûnder alle skientme te ferneatigjen om 'e wille fan har gierigens en roekeleaze bestean.
  
  Ferlern yn gedachten smookte Nina in sigaret by de kamin. Gedachten en ideologyen dy't se net fermakke hawwe moatten kamen har yn 'e holle, wêr't it feilich wie om taboe-ûnderwerpen ferburgen te hâlden. Se reflektearre oer de doelen fan 'e nazi's en ûntduts dat guon fan dizze skynber wrede ideeën eins echte oplossingen wiene foar in protte fan 'e problemen dy't de wrâld yn 'e hjoeddeiske tiid op 'e knibbels brocht hiene.
  
  Natuerlik, se ôfskrik genoside, wredens en ûnderdrukking. Mar úteinlik wie se it iens dat, yn guon mjitte, it útroegjen fan swakke genetyske struktuer en it ynfieren fan bertekontrôle troch sterilisaasje nei de berte fan twa bern yn in húshâlding net sa meunsterlik wie. Dit soe de minsklike befolking ferminderje, dus it behâld fan bosken en lânbougrûn yn stee fan hieltyd bosken skjin te meitsjen om mear minsklike habitats te bouwen.
  
  As se seach nei it lân ûnder harren flecht nei de Aral See, Nina geastlik rouwe al dizze dingen. Prachtige lânskippen, eartiids fol fan libben, binne ferkrompele en ferdwûn ûnder minsklike fuotten.
  
  Nee, se hat de aksjes fan it Tredde Ryk net goedkard, mar har feardigens en oarder wiene ûnbestriden. "As d'r hjoed mar minsken wiene mei sa'n strange dissipline en útsûnderlike driuw dy't de wrâld foar it better feroarje wolle," suchte se, en makke har lêste sigaret ôf. 'Stel jo in wrâld foar wêr't sa'n ien minsken net ûnderdrukte, mar meidwaanleaze korporaasjes stoppe. Yn wêryn se, ynstee fan kultueren te ferneatigjen, de media brainwashing soene ferneatigje en wy allegear better fan wêze. En no soe hjir in ferdomme mar wêze om de minsken te iten."
  
  Se sloech de sigarettenpeuk yn it fjoer. Har eagen fongen Perdue syn blik, mar se die oft se net hindere waard troch syn oandacht. Faaks wiene it de dûnsjende skaden fan it fjoer, dy't syn skraal gesicht sa'n driigjend each joegen, mar se mocht it net.
  
  "Hoe witte jo wêr't jo begjinne te sykjen?" - frege Detlef. "Ik lies dat de Amber Room yn de oarloch fernield is. Ferwachtsje dizze minsken fan jo dat jo op magyske wize iets dat net mear bestiet wer ferskine?
  
  Perdue like emosjoneel, mar de oaren namen oan dat it wie fanwege syn traumatyske ûnderfining yn 'e hannen fan Klaus Kemper. "Se sizze dat it noch bestiet. En as wy har hjiryn net foar komme, sille se ús sûnder mis foar altyd ferslaan."
  
  "Wêrom?" frege Nina. "Wat is sa machtich oan 'e Amber Room - as it sels noch bestiet?"
  
  "Ik wit it net, Nina. Se binne net yn detail yngien, mar se makken dúdlik dat se ûnbestriden macht hat, "rammele Perdue. "Wat it hat of docht, ik haw gjin idee. Ik wit gewoan dat it heul gefaarlik is - lykas gewoanlik bart mei dingen fan perfekte skientme.
  
  Sam koe sjen dat de útdrukking rjochte wie op Nina, mar Perdue's toan wie net leafdefol of sentiminteel. As er him net fersin hie, klonk it suver fijannich. Sam frege har ôf hoe't Perdue wirklik fielde oer Nina dy't safolle tiid mei him trochbrocht, en it like in sear punt te wêzen foar de normaal bubbelige miljardêr.
  
  "Wêr wie se foar it lêst?" frege Detlef oan Nina. "Do bist in histoarikus. Witte jo wêr't de nazi's har meinommen hawwe kinne as se net ferneatige wie?
  
  "Ik wit allinich wat yn 'e skiednisboeken skreaun is, Detlef," joech se ta, "mar soms binne der feiten ferburgen yn 'e details dy't ús oanwizings jouwe."
  
  "En wat sizze jo skiednisboeken?" - frege hy freonlik, pretend dat hy tige ynteressearre wie yn Nina's oprop.
  
  Se suchte en skodholle, oantinken oan de leginde fan 'e Amber Room diktearre yn har learboeken. "De Amber Room waard makke yn Prusen yn 'e iere 1700s, Detlef. It wie makke fan amber panielen en gouden inlays fan blêden en skilderijen mei spegels der efter om it noch prachticher te meitsjen as it ljocht derop rekke.
  
  "Fan wa wie it?" frege er, bytend yn in droege korst fan selsmakke bôle.
  
  "De doetiidske kening wie Freark Willem I, mar hy joech de Amberkeamer oan de Russyske tsaar Peter de Grutte as kado. Mar dat is wat cool is," sei se. "Hoewol't it fan 'e kening hearde, waard it eins ferskate kearen útwreide! Stel jo de wearde sels dan foar! "
  
  "Fan de kening?" frege Sam har.
  
  "Ja. Se sizze dat doe't er klear wie mei it útwreidzjen fan de keamer, it befette seis ton amber. Dus, lykas altyd, hawwe de Russen har reputaasje fertsjinne foar har leafde foar grutte. hja lake. "Mar doe waard it plondere troch in nazi-ienheid yn 'e Twadde Wrâldoarloch."
  
  "Fansels," klage Detlef.
  
  "En wêr hawwe se it bewarre?" Sam woe witte. Nina skodde har holle.
  
  "Wat oerbleaune waard ferfierd nei Königsberg foar restauraasje, en waard dêrnei iepenbier te sjen. Mar... dat is net alles," gie Nina troch, en naam in gleske reade wyn fan Sam oan. "It wurdt leaud dat it dêr foar iens en foar altyd ferneatige waard troch alliearde loftoanfallen doe't it kastiel yn 1944 bombardearre waard. Guon records jouwe oan dat doe't it Tredde Ryk yn 1945 foel en it Reade Leger Königsberg besette, de nazi's de oerbliuwsels fan 'e Amber Room al nommen hienen en se op in passazjiersskip yn Gdynia smokkele om it út Königsberg te heljen.
  
  "Wêr is hy hinne gien?" - Ik frege. - frege Perdue mei grutte belangstelling. Hy wist al in protte fan wat Nina oerbrocht hie, mar allinich oant it diel dêr't de Amber Room ferneatige waard troch alliearde loftoanfallen.
  
  Nina skodholle. "Nimmen wit it. Guon boarnen sizze dat it skip waard torpedearre troch in Sovjet ûnderseeboat en de Amber Room waard ferlern op see. Mar de wierheid is dat gjinien it echt wit.
  
  "As jo riede moasten," daagde Sam har hertlik út, "op grûn fan wat jo witte oer de algemiene situaasje yn 'e oarloch." Wat tinke jo dat der bard is?"
  
  Nina hie har eigen teory oer wat se die en net leaude, neffens de records. "Ik wit it echt net, Sam. Ik leau it torpedoferhaal gewoan net. Dit klinkt te folle as in omslachferhaal om elkenien te stopjen der nei te sykjen. Mar wer," suchte se, "ik ha gjin idee wat der barre koe." ik sil earlik wêze; Ik leau dat de Russen de nazi's ûnderskepte, mar net op dizze manier. Se gniisde ûnhandich en skodholle wer.
  
  Perdue syn ljochtblauwe eagen stoarren nei it fjoer foar him. Hy betocht de mooglike gefolgen fan it ferhaal fan Nina, en ek wat er leard hie oer wat der tagelyk yn de Gdanskbaai bard wie. Hy kaam út syn beferzen steat.
  
  "Ik tink dat wy it op leauwe moatte nimme," kundige hy oan. "Ik stel foar om te begjinnen fan wêr't it skip soe wêze sonken, gewoan om in begjinpunt te hawwen. Wa wit, miskien fine wy dêr sels wat oanwizings."
  
  "Jo bedoele dûke?" rôp Detlef.
  
  "Krekt," befêstige Perdue.
  
  Detlef skodde de holle: "Ik dûk net. Nee tank!"
  
  "Kom op, âlde!" Sam glimke en sloech Detlef licht op 'e rêch. "Jo kinne op libben fjoer stroffelje, mar jo kinne net mei ús swimme?"
  
  "Ik haatsje wetter," joech de Dútser ta. "Ik kin swimme. Ik wit it gewoan net. It wetter makket my tige ûngemaklik."
  
  "Wêrom? Hawwe jo in minne ûnderfining hân?" frege Nina.
  
  "Foar safier't ik wit, nee, mar miskien twong ik mysels te ferjitten wat my it swimmen ferachte," joech er ta.
  
  "It makket neat út," interjected Perdue. "Jo kinne ús wol yn de gaten hâlde, want wy kinne net de nedige fergunnings krije om dêr te dûken. Kinne wy dêrfoar op dy rekkenje?"
  
  Detlef joech Perdue in lange, hurde blik dy't Sam en Nina bang makke en ree om yn te gripen, mar hy antwurde gewoan: "Dat kin ik dwaan."
  
  It wie koart foar middernacht. Se wachtsje oant it gegrilde fleis en fisk klear wiene, en it beruhigende knetterjen fan it fjoer luts se yn 'e sliep, en joech har in gefoel fan rêst fan har problemen.
  
  "David, fertel my oer it bedriuw dat jo mei Gaby Holzer hiene," stie Detlef ynienen oan, en die úteinlik it ûnûntkombere.
  
  Perdue fernuvere, fernuvere troch it frjemde fersyk fan in frjemdling dy't hy oannommen wie in privee befeiligingsadviseur. "Wat bedoelsto?" frege er de Dútser.
  
  "Detlef," warskôge Sam sêft, en advisearre de widner om it koel te hâlden. "Jo ûnthâlde de deal, krekt?"
  
  Nina har hert sprong. Se hie hjir de hiele nacht yn spanning op wachte. Detlef hâldde it kalm foar safier't se koenen, mar hy herhelle syn fraach mei in kâlde stim.
  
  "Ik wol dat jo my fertelle oer jo relaasje mei Gaby Holzer op it Britske konsulaat yn Berlyn op 'e dei fan har dea," sei er op in kalme toan dy't djip fersteurend wie.
  
  "Wêrom?" - frege Perdue, dy't Detlef lilk makke mei syn dúdlike ûntwyk.
  
  "Dave, dit is Detlef Holzer," sei Sam, yn 'e hope dat de ynlieding de oandwaning fan' e Dútser soe ferklearje. "Hy - nee, wie - de man fan Gabi Holzer, en hy socht nei jo, sadat jo him kinne fertelle wat der dy dei barde." Sam formulearde syn wurden mei opsetsin op sa'n manier om Detlef te herinnerjen dat Perdue rjocht hie op it fermoeden fan ûnskuld.
  
  "It spyt my sa'n bytsje foar jo ferlies!" Perdue reagearre hast fuortendaliks. "Oh myn God, dat wie ferskriklik!" It wie dúdlik dat Perdue it net fake. Syn eagen fol mei triennen doe't er de lêste mominten nochris belibbe foardat er ûntfierd waard.
  
  "De media sizze dat se selsmoard pleegde," sei Detlef. "Ik ken myn Gabi. Se soe noait ... "
  
  Perdue stoarre de widner mei grutte eagen oan. "Se hat gjin selsmoard pleegd, Detlef. Se waard krekt foar myn eagen fermoarde!
  
  "Wa hat it dien?" Detlef raasde. Hy wie emosjoneel en net lykwichtich, sa ticht by de iepenbiering wêr't er al dy tiid nei socht hie. "Wa hat har fermoarde?"
  
  Perdue tocht efkes nei en seach nei de fertutearze man. "Ik kin it net ûnthâlde."
  
  
  Haadstik 20
  
  
  Nei twa dagen fan herstellen yn in lyts hûs sette de groep ôf nei de Poalske kust. De kwestje tusken Perdue en Detlef like net oplost, mar se kamen relatyf goed meiinoar. Perdue hie Detlef mear te tankjen as allinnich de ûntdekking dat de dea fan Gabi net har eigen skuld wie, benammen om't Detlef noch it fermoeden fan Perdue syn ûnthâld ferlies. Sels Sam en Nina fregen har ôf oft it mooglik wie dat Perdue ûnbewust ferantwurdlik wie foar de dea fan 'e diplomaat, mar se koenen neat oardielje wêr't se neat fan wisten.
  
  Sam, bygelyks, besocht in bettere útstrieling te krijen mei syn nije fermogen om de geasten fan oaren te penetrearjen, mar hy koe dat net dwaan. Hy hope temûk dat er it net winske kado kwytrekke wie dat him jûn wie.
  
  Se besleaten har plan te folgjen. It iepenjen fan 'e Amber Room soe net allinich de ynspanningen fan' e sinistere Black Sun tsjinneare, mar soe ek wichtige finansjele foardielen bringe. De urginsje fan it finen fan in geweldige keamer wie lykwols in mystearje foar allegear. Der moast mear oan 'e Amber Room wêze as rykdom of reputaasje. Dêrfan hie de Swarte Sinne genôch fan har eigen.
  
  Nina hie in eardere universiteitskollega dy't no troud wie mei in rike sakeman dy't yn Warsjau wenne.
  
  "Mei ien telefoantsje, jonges," rôp se tsjin de trije manlju. "Ien! Ik haw foar ús in fergees ferbliuw fan fjouwer dagen yn Gdynia befeilige, en dêrmei in ridlike fiskersboat foar ús lytse net alhiel juridyske ûndersyk.
  
  Sam raffele boartlik har hier. "Jo binne in prachtich bist, dokter Gould! Hawwe se whisky?
  
  "Ik sil tajaan, ik koe no deadzje foar wat bourbon," glimke Perdue. "Wêr fergiftigje jo josels mei, hear Holzer?"
  
  Detlef skodholle: "Alles wat brûkt wurde kin yn sjirurgy."
  
  "Goeie man! Sam, wy moatte hjir wat fan krije, maat. Kinne jo dit barre?" - frege Perdue ûngeduldich. "Ik sil myn assistint oer in pear minuten wat jild oermeitsje, sadat wy kinne krije wat wy nedich binne. De boat - heart it by dyn freon? frege er Nina.
  
  "It heart by de âld man dêr't wy by bleaunen," antwurde se.
  
  "Sil hy fertocht wêze fan wat wy dêr sille dwaan?" Sam wie soargen.
  
  "Nee. Se seit dat hy in âlde dûker, fisker en skut is dy't krekt nei de Twadde Wrâldoarloch út Novosibirsk nei Gdynia ferhuze. Hy hat blykber nea ien gouden stjer krigen foar goed gedrach," lake Nina.
  
  "Moai! Dan past hy der goed yn,' gniisde Perdue.
  
  Nei it keapjen fan wat iten en in protte alkohol om har gastfrije gasthear te presintearjen, gie de groep nei it plak dat Nina fan har eardere kollega krigen hie. Detlef besocht in pleatslike ijzerwarenwinkel en kocht dêr ek in lytse radio en wat batterijen foar. Sokke ienfâldige lytse radio's wiene min te krijen yn modernere stêden, mar hy fûn ien by in fiskaaswinkel op 'e lêste strjitte foardat se by har tydlik hûs oankamen.
  
  It hôf wie tafallich omheind mei stikeltried bûn oan rûge peallen. It hôf efter it hek bestie meast út heech ûnkrûd en grutte ferwaarleaze planten. Fan 'e kreakende izeren poarte oant de treppen nei it dek wie it smelle paad dat nei it griezelige houten húske lei, bedekt mei wynstokken. De âld man wachte har op 'e stoep, seach der suver krekt út sa't Nina him foarsteld hie. Grutte donkere eagen kontrastearren mei ûnrêstich griis hier en burd. Hy hie in grutte búk en in gesicht fol mei littekens dy't him bang makken, mar hy wie freonlik.
  
  "Hallo!" - rôp er doe't se troch de poarte gongen.
  
  "God, ik hoopje dat hy Ingelsk praat," mompele Perdue.
  
  "Of Dútsk," stimde Detlef yn.
  
  "Hallo! Wy hawwe wat foar dy brocht," glimke Nina en joech him in flesse wodka, en de âld man klapte bliid yn de hannen.
  
  "Ik sjoch dat wy hiel goed meiinoar komme!" - rôp er fleurich.
  
  "Binne jo hear Marinesco?" - sy frege.
  
  "Kiryl! Neam my Kirill, asjebleaft. En kom asjebleaft binnen. Ik haw gjin grut hûs of it bêste iten, mar it is hjir waarm en gesellich," ferûntskuldigde hy. Nei't se harsels foarsteld hiene, tsjinne er harren de grientesop oan dy't er de hiele dei klearmakke hie.
  
  "Nei it iten sil ik jo meinimme om de boat te sjen, goed?" Kirill suggerearre.
  
  "Fabulous!" Perdue antwurde. "Ik soe graach sjen wat jo yn dit boathûs hawwe."
  
  Hy tsjinne de sop mei farsk bakt bôle, dat waard Sam syn favorite gerjocht. Hy holp himsels stik nei plak. "Hat dyn frou dit bakt?" - hy frege.
  
  "Nee, ik die it. Ik bin in goede bakker, net?" Kirill lake. "Myn frou hat my leard. No is se dea."
  
  "Ik ek," mompele Detlef. "It barde krekt koartlyn."
  
  "It spyt my dit te hearren," sympatisearre Kirill. "Ik tink net dat ús froulju ús oait ferlitte. Se bliuwe der om ús in hurde tiid te jaan as wy fergriemje. "
  
  Nina wie oplucht om te sjen hoe't Detlef nei Kirill glimke: "Ik tink it ek!"
  
  "Sille jo myn boat nedich hawwe om te dûken?" fregen harren gasthear, feroare it ûnderwerp om 'e wille fan syn gast. Hy wist hokker pine in minske kin ferneare as sa'n trageedzje bart, en hy koe ek net lang oer prate.
  
  "Ja, wy wolle dûke, mar it moat net mear as in dei as twa duorje," sei Perdue tsjin him.
  
  "Yn de baai fan Gdansk? Op hokker fjild?" Kirill waard ûnderfrege. It wie syn boat en hy wie oan it ynstallearjen, dat se koenen him de dielen net wegerje.
  
  "Yn it gebiet dêr't Wilhelm Gustloff yn 1945 sonk," sei Perdue.
  
  Nina en Sam wikselen har eagen út, yn 'e hope dat de âld man neat fertocht soe. Detlef hie der neat om wa't it wist. Alles wat hy woe wie om út te finen hokker rol de Amber Room spile yn 'e dea fan syn frou en wat sa wichtich wie foar dizze frjemde nazi's. Der wie in koarte, spannende stilte oan de itenstafel.
  
  Kirill seach se allegear troch, ien foar ien. Syn eagen stieken har ferdigeningswurken en yntinsjes troch, doe't er se bestudearre mei in gril dy't alles betsjutte koe. Hy skodde de kiel.
  
  "Wêrom?"
  
  De fraach oer ien wurd fergriemde se allegear. Se ferwachten in útwurke besykjen om te ûntmoedigjen of wat lokale reprimand, mar de ienfâld wie hast net te begripen. Nina seach Perdue oan en skodholle: "Fertel him."
  
  "Wy sykje de oerbliuwsels fan in artefakt dat oan board fan it skip wie," fertelde Perdue Cyril, mei in sa breed mooglik beskriuwing.
  
  "De Amber Room?" - Hy lake, hold de leppel rjocht yn 'e swaaiende hân. "Do ek?"
  
  "Wat bedoelsto?" frege Sam.
  
  "Och myn jonge! Safolle minsken sykje al jierren nei dit ferdomde ding, mar se komme allegear teloarsteld werom! - hy gnyske.
  
  "Dus jo sizze dat se net bestiet?" frege Sam.
  
  "Fertel my, hear Perdue, hear Cleave en myn oare freonen hjir," Kirill glimke, "wat wolle jo fan 'e Amber Room, hè? Jild? Gloarje? Gean nei hûs. Guon moaie dingen binne de flok gewoan net wurdich."
  
  Perdue en Nina seagen inoar oan, rekke troch de oerienkomst fan de wurdearring tusken de warskôging fan de âldman en it gefoel fan Perdue.
  
  "In flok?" frege Nina.
  
  "Wêrom sykje jo dit?" frege er wer. "Wat dochsto?"
  
  "Myn frou is hjirtroch fermoarde," grypte Detlef ynienen yn. "As wa't nei dizze skat siet, ree wie om har dêrfoar te deadzjen, wol ik it sels sjen." Syn eagen pinden Perdue op syn plak.
  
  Kirill fronste. "Wat hat dyn frou hjirmei te krijen?"
  
  "Se ûndersocht de moarden yn Berlyn, om't se reden hie om te leauwen dat de moarden waarden útfierd troch in geheime organisaasje dy't socht nei de Amber Room. Mar se waard fermoarde foardat se har ûndersyk ôfmeitsje koe, "fertelde de widner oan Kirill.
  
  Harren eigener wringe syn hannen en naam djip sykheljen. "Dat jo wolle dit net foar jild of bekendheid. Moai. Dan sil ik jo fertelle wêr't Wilhelm Gustloff sonk en jo kinne sels sjen, mar ik hoopje dat jo dan dizze ûnsin stopje."
  
  Sûnder noch in wurd of útlis gyng er oerein en ferliet de keamer.
  
  "Wat de hel wie dat?" Sam ferkende. "Hy wit mear as hy wol tajaan. Hy ferberget wat."
  
  "Hoe witsto dat?" - frege Perdue.
  
  Sam seach in bytsje ferlegen. "Ik haw gewoan in gefoel." Hy seach nei Nina foar't er fan syn stoel oerein kaam om it bakje sop nei de keuken te nimmen. Se wist wat syn blik betsjutte. Hy moat wat fûn hawwe yn de tinzen fan de âldman.
  
  "Ekskús," sei se tsjin Perdue en Detlef en folge Sam. Hy stie yn 'e doar dy't de tún yn lei, en seach hoe Kirill nei it boathûs gie om de brânstof te kontrolearjen. Nina lei har hân op syn skouder. "Sam?"
  
  "Ja".
  
  "Wat sjochst?" - se fiske mei nijsgjirrigens út.
  
  "Neat. Hy wit wat tige wichtich, mar it is gewoan sjoernalistyk ynstinkt. Ik swar dat dit neat mei it nije ding te krijen hat," sei er har rêstich. "Ik wol direkt freegje, mar ik wol gjin druk op him sette, witst?"
  
  "Wit ik. Dêrom sil ik it him freegje," sei se fertroud.
  
  "Nee! Nina! Kom hjir werom," rôp er, mar se wie fêst. Troch Nina te kennen, wist Sam bêst dat er har no net tsjinhâlde koe. Ynstee besleat hy werom nei binnen te gean om Detlef te stopjen om Perdue te fermoardzjen. Sam fielde him ynspannend doe't er nei de itenstafel kaam, allinne om te finen dat Perdue nei de foto's op Detlef syn telefoan seach.
  
  "It wiene digitale koades," ferklearre Detlef. "Sjoch dit no."
  
  Beide manlju knikte doe't Detlef de foto fergrutte dy't er makke hie fan 'e deiboekside dêr't er de namme fan Perdue fûn hie. "Myn god!" sei Perdue fernuvere. "Sam, kom sjoch hjir nei."
  
  Tidens de moeting tusken Perdue en Carrington waard in opname makke dy't ferwiist nei 'Kirill'.
  
  "Fyn ik gewoan spoeken oeral of kin dit allegear ien grut konspiraasjeweb wêze?" frege Detlef oan Sam.
  
  "Ik kin it dy net wis sizze, Detlef, mar ik haw ek it gefoel dat er wit fan de Amber Room," Sam dielde syn fermoedens mei harren. "Dingen dy't wy net moatte witte."
  
  "Wêr is Nina?" - frege Perdue.
  
  "Ik praat mei in âld man. Gewoan freonen meitsje foar it gefal dat wy mear witte moatte, "fersekerde Sam him. "As Gabi syn deiboek syn namme befettet, moatte wy witte wêrom."
  
  "Ik mei iens," sei Detlef.
  
  Nina en Kirill gongen de keuken yn, laitsje om wat dom ding dat er har fertelde. Har trije kollega's makken har op om te sjen oft se mear ynformaasje krigen hie, mar ta har teloarstelling skodde Nina temûk har holle.
  
  "Dat is it," kundige Sam oan. "Ik sil him dronken meitsje. Litte wy sjen hoefolle hy ferberget as hy syn boarsten ôfdoart."
  
  "As jo him Russyske wodka jouwe, sil hy net dronken wurde, Sam," glimke Detlef. "It sil him allinich lokkich en lawaaierich meitsje. Hoe let is it no?"
  
  "Al hast 9 oere. Wat, hawwe jo in date?" Sam pleage.
  
  "Eins, ik wol," antwurde er grutsk. "Har namme is Milla."
  
  Yntrigearre troch Detlef syn antwurd, frege Sam: "Wolle jo dat wy dit trije dogge?"
  
  "Milla?" Kirill raasde ynienen, en waard bleek. "Hoe kensto Milla?"
  
  
  Haadstik 21
  
  
  "Kensto Milla ek?" Detlef hypte. "Myn frou praat hast alle dagen mei har, en nei't myn frou ferstoar, fûn ik har radiokeamer. It wie dêr dat Milla mei my praat en my fertelde hoe't se har kinne fine mei in koartegolfradio.
  
  Nina, Perdue en Sam sieten nei dit alles te harkjen, gjin idee wat der omgie tusken Kirill en Detlef. Wylst se harken, gûnen se wat wyn en wodka yn en wachtsje.
  
  "Wa wie dyn frou?" frege Kirill ûngeduldich.
  
  "Gabi Holzer," antwurde Detlef, syn stim trilde noch doe't er har namme sei.
  
  "Gaby! Gabi wie myn freon út Berlyn! - rôp de âld man. "Se hat mei ús wurke sûnt har oerpake dokuminten oer Operaasje Hannibal neilitten hat! Och God, wat ferskriklik! Sa spitich, sa ferkeard." De Rus tilde syn flesse op en rôp: "Foar Gabi! Dochter fan Dútslân en ferdigener fan frijheid!"
  
  Se diene der allegearre mei oan en dronken de fallen heldinne oan, mar Detlef koe de wurden mar amper útkomme. Syn eagen fol mei triennen, en syn boarst die fan fertriet om syn frou. Wurden koene net beskriuwe hoefolle er har miste, mar syn wiete wangen seine it allegear. Sels Kirill hie bloedskonkige eagen doe't hy earbetoan oan syn fallen bûnsgenoat betelle. Nei ferskate opienfolgjende opnamen fan wodka en wat Purdue-bourbon, fielde de Rus nostalgysk doe't hy widner Gabi fertelde hoe't syn frou en de âlde Rus moete.
  
  Nina fielde waarm meilibjen foar beide manlju doe't se seach dat se swiete ferhalen fertelle oer de spesjale frou dy't se beide kend hawwe en oanbidden. It makke har ôf oft Perdue en Sam har oantinken sa graach earje soene nei't se fuort wie.
  
  "Myn freonen," raasde Kirill yn fertriet en dronkenens, en smiet syn stoel fuort doe't er oerein kaam en mei de hannen hurd op 'e tafel sloech, en de oerbliuwsels fan Detlef syn sop fersloech, "ik sil jo fertelle wat jo witte moatte. Jimme," stammere er, "binne bûnsmaten yn it fjoer fan de befrijing. Wy kinne se dizze bug net litte brûke om ús bern of ússels te ûnderdrukken! Hy konkludearre dizze nuvere útspraak mei in string fan ûnbegryplike Russyske striidkreppen dy't beslist lilk klonk.
  
  "Fertel ús," moedige Perdue Cyril oan, en tilde syn glês op. "Fertel ús hoe't de Amber Room in bedriging foar ús frijheid foarmet. Moatte wy it ferneatigje of moatte wy gewoan dejingen útroelje dy't it wolle krije foar snode doelen?
  
  "Lit it wêr't it is!" Kirill raasde. "Dêr kinne gewoane minsken net komme! Dy panielen - wy wisten hoe kwea se wiene. Us heiten fertelden ús! Ach jo! Oan it begjin fertelden se ús hoe't dizze kweade skientme har makke dat se har bruorren, har freonen deadzje. Se fertelden ús hoe't Mem Ruslân hast ûndergien wie oan 'e wil fan' e nazi-hûnen, en wy swarden it noait te finen!
  
  Sam begon har soargen te meitsjen oer de geast fan 'e Rus, om't hy ferskate ferhalen like te kombinearjen yn ien. Hy rjochte him op de tinteljende krêft dy't troch syn harsens streamde, rôp it sêft út, yn 'e hope dat it net sa gewelddiedich oernimme soe as earder. Mei opsetsin ferbûn er mei de geast fan 'e âldman en foarme in geastlike ketting, wylst de oaren seagen.
  
  Ynienen sei Sam: "Kirill, fertel ús oer Operaasje Hannibal."
  
  Nina, Perdue en Detlef draaiden har om en seagen Sam fernuvere oan. Sam's fersyk makke de Rus daliks stil. Noch gjin minút nei't er ophâlde mei praten, gyng er sitten en sloech de hannen. "Operaasje Hannibal gie oer it evakuearjen fan Dútse troepen oer see om fuort te kommen fan it Reade Leger dat der meikoarten wêze soe om har nazi-ezels te skoppen," sei de âlde man. "Se stapten hjir yn Gdynia op de Wilhelm Gustloff en gongen nei Kiel. Der waard sein dat se de panielen út dy ferrekte amberkeamer ek laden moasten. No, wat is der fan har oer. Mar!" rôp er, syn romp swaaide in bytsje wylst er fierder gie, "Mar se laden it stikem op Gustloff syn escortskip, de torpedoboat Löwe." Witte jo wêrom?"
  
  De groep siet tsjoen en reagearre allinnich as frege. "Nee wêrom?"
  
  Kirill lake fleurich. "Om't guon fan 'e "Dútsers" yn 'e haven fan Gdynia Russysk wiene, lykas de bemanning fan 'e escort-torpedoboat! Se ferklaaiden har as nazi-soldaten en ûnderskepen de Amber Room. Mar it wurdt noch better!" Hy seach optein oer elk detail dat er him fertelde, wylst Sam him sa lang as er koe oan dizze harsens lei. "Wisten jo dat de Wilhelm Gustloff in radioberjocht krige doe't har idioate kaptein se yn iepen wetter naam?"
  
  "Wat is dêr skreaun?" frege Nina.
  
  "Dit warskôge har dat in oar Dútsk konvooi oankaam, sadat de kaptein fan 'e Gustloff de navigaasjeljochten fan it skip oansette om botsingen te foarkommen," sei er.
  
  "En dit soe se sichtber meitsje foar fijânske skippen," konkludearre Detlef.
  
  De âld man wiisde nei de Dútser en glimke. "Rjochts! De Sovjet-ûnderseeboat S-13 torpedearre it skip en sonk it - sûnder de Amber Room."
  
  "Hoe witsto dat? Do bist net âld genôch om dêr te wêzen, Kirill. Miskien lêze jo wat sensasjoneel ferhaal dat ien skreau, "leaze Perdue. Nina fronste, en joech Perdue in ûnútsprutsen berisping foar it oerskatten fan 'e âlde man.
  
  "Ik wit dit alles, hear Perdue, om't de kaptein fan 'e S-13 kaptein Alexander Marinesko wie," skreau Kirill. "Ús heit!"
  
  Nina syn kaak sakke.
  
  In glimke ferskynde op har gesicht, om't se yn 'e oanwêzigens fan in man wie dy't de geheimen fan' e lokaasje fan 'e Amber Room earst wist. It wie in spesjaal momint foar har om yn it selskip fan 'e skiednis te wêzen. Mar Kirill wie noch lang net klear. "Hy soe it skip net sa maklik sjoen hawwe as it net wie foar dat ûnferklearbere radioberjocht dat de kapitein fertelde dat der in Dúts konvooi oankaam, soe hy?"
  
  "Mar wa hat dit berjocht stjoerd? Hawwe se it der oait achter fûn?" - frege Detlef.
  
  "Nimmen hat it oait fûn. De ienige minsken dy't wisten wiene de minsken belutsen by it geheime plan, "sei Kirill. "Mannen lykas myn heit. Dit radioberjocht kaam fan syn freonen, de hear Holzer, en ús freonen. Dit radioberjocht is stjoerd troch Milla.
  
  "Dit is ûnmooglik!" Detlef fersmiet de iepenbiering, dy't se allegearre stomme liet. "Ik praat mei Milla op 'e radio de nacht dat ik de radiokeamer fan myn frou fûn. D'r is gjin manier dat elkenien dy't aktyf wie yn 'e Twadde Wrâldoarloch noch libbet, lit stean dat dizze nûmers radiostasjon útstjoert.
  
  "Jo hawwe gelyk, Detlef, as Milla in persoan wie," stie Kirill oan. No hy bleau te iepenbierjen syn geheimen, in protte ta it amusement fan Nina en har kollega. Mar Sam ferlear de kontrôle oer de Rus, wurch fan 'e enoarme mentale ynspanning.
  
  "Wa is dan Milla?" Nina frege fluch, en besefte dat Sam op it punt wie om de kontrôle oer de âlde man te ferliezen, mar Kirill foel út foar't er mear sizze koe, en sûnder Sam syn harsens yn 'e tsjoen te hâlden, koe neat de dronken âlde man prate litte. Nina suchte teloarsteld, mar Detlef rekke net troch de wurden fan de âldman. Hy wie fan plan om letter nei de útstjoering te harkjen en hope dat it wat ljocht werpe soe op hokker gefaar der yn de Amberkeamer opskuorre.
  
  Sam naam in pear djippe sykheljen om syn fokus en enerzjy werom te krijen, mar Perdue moete syn blik oer de tafel. It wie in blik fan dúdlik wantrouwen dat Sam fielde hiel ûngemaklik. Hy woe net dat Perdue wist dat er de geasten fan minsken manipulearje koe. It soe him noch fertochter meitsje, en dat woe er net.
  
  "Binne jo wurch, Sam?" frege Perdue sûnder fijannigens of fertinking.
  
  "Ferrekte wurch," antwurde er. "En wodka helpt ek net."
  
  "Ik gean ek op bêd," sei Detlef. "Ik nim oan dat der dochs net dûke sil? It soe geweldich wêze!"
  
  "As wy ús master wekker meitsje koenen, koene wy útfine wat der bard is mei de escortboat," gniisde Perdue. "Mar ik tink dat hy klear is, teminsten foar de rest fan 'e nacht."
  
  Detlef slute him op yn syn keamer oan it uterste ein fan de gong. It wie de lytste fan alles, neist de sliepkeamer reservearre foar Nina. Perdue en Sam moasten noch in sliepkeamer njonken de wenkeamer diele, dat Detlef soe har net bemuoie.
  
  Hy sette de transistorradio oan en begon de draaiknop stadich te draaien, en seach nei it frekwinsjenûmer ûnder de bewegende pylk. It wie by steat fan FM, AM en koarte golf, mar Detlef wist wêr't it ôfstimme. Sûnt de geheime kommunikaasjekeamer fan syn frou waard ûntdutsen, hie hy it lûd fan 'e knetterjende gier fan lege radiogolven leaf. Op ien of oare manier bedarre de mooglikheden foar him. Underbewust joech dit him fertrouwen dat er net allinnich wie; dat yn 'e grutte eter fan 'e boppeste sfear in protte libben en in protte bûnsmaten ferburgen is. It makke it mooglik om alles te tinken te bestean as mar ien dêrta oanstriid hie.
  
  In klop op 'e doar makke him sprong. "Skeisse!" Hy die mei tsjinsin de radio út om de doar iepen te dwaan. It wie Nina.
  
  "Sam en Perdue drinke en ik kin net sliepe," flústere se. "Kin ik mei jo nei de show fan Milla harkje? Ik brocht in pinne en papier."
  
  Detlef wie yn 'e moed. "Fansels, kom yn. Ik besocht gewoan it juste stasjon te finen. Der binne safolle ferskes dy"t hast gelyk klinke, mar ik herken de muzyk."
  
  "Is der muzyk hjir?" - sy frege. "Spele se ferskes?"
  
  Hy knikte. "Mar ien, yn it begjin. It moat in soarte fan marker wêze," stelde hy foar. "Ik tink dat it kanaal wurdt brûkt foar ferskate doelen, en as se útstjoert foar minsken lykas Gabi, is d'r in spesjaal ferske dat ús ynformearret dat de nûmers foar ús binne."
  
  "God! In hiele wittenskip," bewûndere Nina. "Der bart dêr safolle dat de wrâld net iens wit! It is as in hiele sub-universum fol mei geheime operaasjes en bybedoelingen."
  
  Hy seach har oan mei donkere eagen, mar syn stim wie sêft. "Scary, is it net?"
  
  "Ja," stimde se yn. "En iensum."
  
  "Iensich, ja," herhelle Detlef en dielde har gefoelens. Mei langstme en bewûndering seach er de moaie histoarikus oan. Se wie neat as Gabi. Se like neat op Gabi, mar se like him op har eigen wize bekend. Miskien wie it om't se fan deselde miening wiene oer de wrâld, of miskien gewoan om't har sielen allinich wiene. Nina fielde wat ûnrêstich fan syn ûngelokkige blik, mar se waard rêden troch in hommels kraak yn 'e sprekker, dy't him sprong.
  
  "Harkje, Nina!" - flústere er. "It begjint".
  
  Muzyk begûn te spyljen, earne fier fuort ferburgen, yn de leechte bûten, ferdronken troch statyske en fluitende modulaasjevibraasjes. Nina gnyske, amusearre troch it deuntsje dat se herkende.
  
  "Metalika? Werklik?" hja skodde har holle.
  
  Detlef wie bliid om te hearren dat se dit wist. "Ja! Mar wat hat dit te krijen mei sifers? Ik fielde myn harsens om út te finen wêrom't se dit ferske keas.
  
  Nina glimke. "It ferske hjit 'Sweet Amber', Detlef."
  
  "Oh!" - rôp er. "No hat it sin!"
  
  Wylst se noch om it ferske gniffelen, begûn de útstjoering fan Milla.
  
  "Gemiddelde wearde 85-45-98-12-74-55-68-16..."
  
  Nina skreau alles op.
  
  "Geneva 48-66-27-99-67-39..."
  
  "Jehovah 30-59-69-21-23..."
  
  "Widner..."
  
  "Widner! It bin ik! Dit is foar my!" - flústere er lûd fan optein.
  
  Nina skreau de folgjende nûmers op. "87-46-88-37-68..."
  
  Doe't de earste útstjoering fan 20 minuten einige en de muzyk it segmint einige, joech Nina Detlef de nûmers dy't se opskreaun hie. "Hawwe jo ideeën wat jo hjirmei dwaan moatte?"
  
  "Ik wit net wat se binne of hoe't se wurkje. Ik skriuw se gewoan op en bewarje se. Wy brûkten se om de lokaasje fan it kamp te finen wêr't Perdue holden waard, tink? Mar ik ha noch gjin idee wat it allegear betsjut," klage er.
  
  "Wy moatte de Purdue-masine brûke. Ik brocht dit. It is yn myn koffer," sei Nina. "As dit berjocht spesjaal foar jo is, moatte wy it no direkt ûntsiferje."
  
  
  Haadstik 22
  
  
  "Dit is fucking ongelooflijk!" Nina wie bliid mei wat se ûntduts. De manlju gongen op in boat mei Kirill, en se bleau yn 'e hûs om wat ûndersyk te dwaan, sa't se har fertelde. Yn wierheid wie Nina drok dwaande om de sifers te ûntsiferjen dy't Detlef justerjûn fan Milla krige. De histoarikus hie in gefoel dat Milla wist wêr't Detlef goed genôch wie om him weardefolle en relevante ynformaasje te jaan, mar it tsjinne har no goed.
  
  In heale dei gie der foarby foar't de mannen weromkamen mei grappige ferhalen oer it fiskjen, mar se fielden har allegear nocht om har reis troch te gean sadree't se wat te dwaan hiene. Sam koe net in oare ferbining meitsje mei de geast fan 'e âlde man, mar hy fertelde Nina net dat in frjemde fermogen him koartlyn begon te ferlitten.
  
  "Wat hast fûn?" - frege Sam, dy't syn trui en yn spatten trochdrenkte hoed útdocht. Detlef en Perdue folgen him nei binnen, seagen wurch út. Tsjintwurdich makke Kirill har in bestean fertsjinje troch him te helpen mei netwurken en motorreparaasjes, mar se hienen wille om nei syn ferdivedearjende ferhalen te harkjen. Spitigernôch wiene d'r gjin histoaryske geheimen yn ien fan dizze ferhalen. Hy fertelde har om nei hûs te gean, wylst hy syn fangst naam nei in pleatslike merk in pear kilometer fan 'e docks.
  
  "Jo sille dit net leauwe!" - se glimke, sweef oer har laptop. "It stasjonsprogramma fan Numbers dêr"t Detlef en ik nei harke, joech ús wat unyk. Ik wit net hoe't se it dogge en it kin my net skele," gie se troch doe't se om har hinne sammele, "mar se wisten it audiospoar yn digitale koades te feroarjen!"
  
  "Wat bedoelsto?" frege Perdue, ûnder de yndruk dat se syn Enigma-kompjûter meinommen hie foar it gefal dat se it nedich wiene. "It is in ienfâldige konverzje. Hâld jo fan fersifering? Lykas gegevens fan in mp3-bestân, Nina," glimke er. "D'r is neat nijs oer it brûken fan gegevens om kodearring yn audio oer te setten."
  
  "Mar de sifers? Korrekte sifers, neat mear. Gjin kodearring of gebrabbel lykas jo dogge as jo software skriuwe, "sei se tsjin. "Sjoch, ik bin in totale ûnwittendheid as it giet om technology, mar ik haw noait heard fan opienfolgjende dûbelsifers nûmers dy't in lûdsklip meitsje."
  
  "Ik ek," joech Sam ta. "Mar dan wer, ik bin ek net krekt in geek."
  
  "Dat is allegear geweldich, mar ik tink dat it wichtichste diel hjir is wat de audio seit," suggerearre Detlef.
  
  "Dit is in radio-útstjoering dy't stjoerd waard oer Russyske radiogolven; Tink ik. Yn 'e klip hearre jo in tv-presintator dy't in man ynterviewt, mar ik praat gjin Russysk ..." Se fronste. "Wêr is Kirill?"
  
  "Underweis," sei Perdue kalmerend. "Ik leau dat wy it nedich binne foar oersetting."
  
  "Ja, it ynterview duorret hast 15 minuten foardat it wurdt ûnderbrutsen troch dit piipende lûd dat myn trommelvliezen hast barst," sei se. "Detlef, Milla woe dat jo dit om ien of oare reden hearden. Wy moatte dit ûnthâlde. Dit kin kritysk wêze om de lokaasje fan 'e Amber Room te bepalen."
  
  "Dat lûde piip," mompele Kirill ynienen doe't er troch de foardoar rûn mei twa tassen en in flesse drank ûnder syn earm, "dat is militêre yntervinsje."
  
  "Allinne de man dy't wy sjen wolle," glimke Perdue, en rûn om de âlde Rus te helpen mei syn tassen. "Nina hat in radioprogramma yn it Russysk. Wolle jo sa aardich wêze om dit foar ús oer te setten?"
  
  "Wis! Fansels," gnyske Kirill. "Lit my harkje. Och, en skink my dêr wat te drinken yn, asjebleaft."
  
  Wylst Perdue foldie, spile Nina in audioklip op har laptop. Troch de minne opnamekwaliteit klonk it tige op de âlde show. Se koe twa manlike stimmen ûnderskiede. De iene stelde fragen, en de oare joech lange antwurden. Der wie noch knetterjende statyske op 'e opname, en de stimmen fan 'e beide manlju ferdwûnen út en troch, mar kamen dan lûder werom as earder.
  
  "Dit is gjin ynterview, myn freonen," fertelde Kirill de groep yn 'e earste minút fan harkjen. "Binne jo ûnderfreegje".
  
  Nina har hert sloech in slach. "Is dit it orizjineel?"
  
  Sam gebear fan efter Kirill en frege Nina om neat te sizzen, mar te wachtsjen. De âld man harke goed nei elk wurd, syn gesicht krige in sombere útdrukking. Sa no en dan skodde er hiel stadich mei de holle, mei in sombere útdrukking oer wat er heard hie. Perdue, Nina en Sam wiene stjerrende om te witten wêr't de manlju it oer hiene.
  
  Wachtsjen op Kirill om klear te harkjen hold se allegear op tenterhooks, mar se moasten stil wêze, sadat hy oer it sis fan 'e opname hearde.
  
  "Jonges, wês foarsichtich mei it skriemen," warskôge Nina doe't se seach dat de timer oan 'e ein fan 'e klip kaam. Se makken har allegear klear foar dit, en diene it goede ding. Dit splitst de sfear mei in hege gjalp dy't ferskate sekonden duorre. Kirill syn lichem trille fan it lûd. Hy draaide him om om nei de groep te sjen.
  
  "Dêr wurdt in skot heard. Hasto dat heard? " frege er tafallich.
  
  "Nee. Wannear?" frege Nina.
  
  "Yn dit skriklike lûd wurde de namme fan in man en in skot heard. Ik haw gjin idee as de gjalp wie bedoeld om it skot te fermommen of as it gewoan tafal wie, mar it skot kaam definityf fan in gewear, "sei hy.
  
  "Wow, geweldige earen," sei Perdue. "Net ien fan ús hat it sels heard."
  
  "Gjin goed geroft, hear Perdue. Trained gehoar. Myn earen waarden traind om ferburgen lûden en berjochten te hearren, tanksij jierrenlang wurkjen yn de radio,' skreaude Kirill, glimkjend en wiisde nei syn ear.
  
  "Mar it skot moat lûd genôch west hawwe om sels te hearren troch untrained earen," suggerearre Perdue. "It hinget nochris ôf fan wêr't it petear oer giet. Dat soe ús fertelle moatte oft dit ek wol relevant is."
  
  "Ja, fertel ús asjebleaft wat se seine, Kirill," smeekte Sam.
  
  Kirill draeide syn glês ôf en skodde syn kiel. "Dit is in ferhoar tusken in offisier fan it Reade Leger en in Gulag-finzene, dus it moat krekt nei de fal fan it Tredde Ryk opnommen wêze. Ik hear de namme fan in man bûten foar it skot roppen."
  
  "Gulag?" - frege Detlef.
  
  " Kriichsfinzenen. Sowjetsoldaten dy't troch de Wehrmacht finzen nommen waarden, waarden troch Stalin besteld om selsmoard te plegen by finzenis. Dejingen dy't gjin selsmoard pleegden - lykas de persoan dy't ûnderfrege is yn jo fideo - waarden beskôge as ferrieders troch it Reade Leger," ferklearre hy.
  
  "Dus deadzje dysels of sil dyn eigen leger it dwaan?" Sam dúdlik. "Dizze jonges kinne gjin ferdomde brek fange."
  
  "Precies," stimde Kirill yn. "Net oerjaan. Dizze man, in ûndersiker, is in kommandant, en Gulag, sa't se sizze, is fan it 4e Oekraynske front. Sa is de Oekraynske soldaat yn dit petear ien fan de trije manlju dy't it oerlibbe hawwe..., - Kirill koe it wurd net, mar hy spriek syn hannen út, -... in ûnferklearbere ferdrinking foar de kust fan Letlân. Hy seit dat se de skat ûnderskept hawwe dy't de nazi Kriegsmarine meinimme moasten."
  
  "Skat. De panielen binne fan 'e Amber Room, leau ik, "tafoege Perdue.
  
  "It moat wêze. Hy seit dat de platen en panielen ferbrokkele? Kirill spruts Ingelsk mei muoite.
  
  "Fragile," glimke Nina. "Ik herinner my dat se seine dat de orizjinele panielen bros wiene wurden mei leeftyd yn 1944, doe't se troch de Dútske Nord-groep ôfbrutsen wurde moasten."
  
  "Ja," knikte Kirill. "Hy praat oer hoe"t se de bemanning fan de Wilhelm Gustloff ferrifelen en de amberpanelen stellen om der wis fan te wêzen dat de Dútsers de panelen net meinamen. Mar hy seit dat der wat mis gie tidens de reis nei Letlân, dêr't mobile ienheden wachte om se op te heljen. De ôfbrokkelende amber liet los wat harren yn 'e holle kaam - nee, de holle fan 'e kaptein."
  
  "It spyt my?" Perdue waard opknapt. "Wat kaam yn syn holle? Hy seit?"
  
  "It hat jo miskien gjin sin, mar hy seit dat der wat yn 'e amber siet, dêr ieuwen en mear ieuwen opsletten. Ik tink dat hy it oer in ynsekt. Dat klonk de kaptein yn it ear. Net ien fan harren koe har wer sjen, om't se heul, heul lyts wie, as in mug,' fertelde Kirill it ferhaal fan 'e soldaat.
  
  "Jezus," mompele Sam.
  
  "Dizze man seit dat doe't de kaptein syn eagen wyt draaide, alle manlju ferskriklike dingen diene?"
  
  Kirill fronse, sjoen syn wurden. Hy knikte doe, tefreden dat syn rekken fan 'e frjemde útspraken fan 'e soldaat krekt wie. Nina seach Sam oan. Hy seach ferbjustere mar sei neat.
  
  "Hy seit wat hawwe se dien?" frege Nina.
  
  "Se begûnen allegear te tinken as ien persoan. Se hiene ien brein, seit er. Doe't de kapitein har fertelde om harsels te ferdrinken, gongen se allegear op it dek fan it skip en sprongen, sûnder dat se der lêst fan hienen, yn it wetter en ferdronken tichtby de kust," sei in âldere Rus.
  
  "Mind control," Sam befêstige. "Dit is wêrom Hitler woe dat de Amber Room weromkaam nei Dútslân tidens Operaasje Hannibal. Mei sa'n geastkontrôle soe hy de hiele wrâld sûnder in protte ynspanningen ûnderwurpen kinne!
  
  "Mar hoe kaam hy derachter?" woe Detlef witte.
  
  "Hoe tinke jo dat it Tredde Ryk it slagge om tsientûzenen normale, moreel sûne Dútske manlju en froulju te feroarjen yn lyksoartige nazi-soldaten?" Nina útdage. "Hawwe jo jo oait ôffrege wêrom't dizze soldaten sa oanberne kwea en sûnder mis wreed wiene doe't se dy unifoarmen droegen?" Har wurden galmen yn 'e stille kontemplaasje fan har maten. "Tink oan 'e grouwerijen dy't sels tsjin lytse bern begien binne, Detlef. Tûzenen en tûzenen nazi's holden deselde miening, itselde nivo fan wredens, it útfieren fan har ferachtlike oarders sûnder fraach, lykas breingewassen zombies. Ik wedde dat Hitler en Himmler dit âlde organisme ûntdutsen tidens ien fan Himmler syn eksperiminten."
  
  De manlju wiene it iens, seagen skrokken troch de nije ûntwikkeling.
  
  "Dat hat in soad sin," sei Detlef, wrijven oer it kin en tinken oer it morele ferfal fan nazi-soldaten.
  
  "Wy tochten altyd dat se troch propaganda brainwashed wiene," fertelde Kirill oan syn gasten, "mar d'r wie dêr tefolle dissipline. Dit nivo fan ienheid is ûnnatuerlik. Wêrom tinke jo dat ik de Amber Room justerjûn in flok neamde?
  
  "Wachtsje," sei Nina froast, "witten jo dit?"
  
  Kirill reagearre op har ferwytende blik mei in fûle blik. "Ja! Wat tinke jo dat wy al dy jierren dien hawwe mei ús digitale stasjons? Wy stjoere koades oer de hiele wrâld om ús bûnsmaten te warskôgjen, om yntelliginsje te dielen oer elkenien dy't miskien besykje se te brûken tsjin minsken. Wy witte oer de bugs dy't yn amber opsletten wiene, om't in oare nazi-bastard it in jier nei de Gustloff-ramp brûkte tsjin myn heit en syn bedriuw.
  
  "Dêrom woene jo ús ûntmoedigje om dit te sykjen," sei Perdue. "Ik begryp no".
  
  "Dus, is dat alles wat de soldaat de ûndersiker fertelde?" Sam frege de âld man.
  
  "Se freegje him hoe't it komt dat hy it befel fan 'e kaptein oerlibbe, en dan antwurdet hy dat de kaptein net ticht by him komme koe, sadat hy it befel noait hearde," ferklearre Kirill.
  
  "Wêrom koe er net by him komme?" frege Perdue, en notearre feiten yn in lyts notysjeboekje.
  
  "Hy praat net. Allinne dat de kaptein net mei him yn deselde keamer wêze koe. Miskien dêrom wurdt er sketten foardat de sesje einiget, miskien fanwegen de namme fan 'e persoan dy't se útroppe. Se tinke dat hy ynformaasje ferberget, dus se fermoardzje him,' Kirill skodholle. "Ik tink dat it miskien strieling wie."
  
  "Strieling fan wat? Foar safier't ik wit, wiene d'r op dat stuit gjin nukleêre aktiviteiten yn Ruslân, "sei Nina, en gie mear wodka foar Kirill en wyn foar harsels. "Kin ik hjir smoke?"
  
  "Fansels," glimke er. Hy antwurde doe har fraach. "Earste bliksem. Jo sjogge, de earste atoombom waard detonearre op 'e Kazachske steppe yn 1949, mar wat gjinien jo sil fertelle is dat nukleêre eksperiminten sûnt de lette jierren '30 oan 'e gong binne. Ik tink dat dizze Oekraynske soldaat yn Kazachstan wenne foardat hy waard oproppen yn it Reade Leger, mar," hy skodholle ûnferskillich, "ik koe ferkeard hawwe."
  
  "Hokker namme roppe se op 'e eftergrûn foardat de soldaat fermoarde wurdt?" - frege Perdue út it neat. It kaam him krekt op dat de identiteit fan de skutter noch in mystearje wie.
  
  "OER!" - Kirill gnyske. "Ja, jo kinne immen gûlen hearre, as besykje se him te stopjen." Hy imitearre sêft in gjalp. "Camper!"
  
  
  Haadstik 23
  
  
  Perdue fielde de skrik syn binnenste gripe by it lûd fan dy namme. Hy koe der neat oan dwaan. "Sorry," hy ferûntskuldiget him en hastich nei it húske. Op 'e knibbels falle Perdue de ynhâld fan syn mage út. Dit fernuvere him. Hy hie him lang net siik field foardat Kirill de bekende namme neamde, mar no skodde syn hiele lichem fan it driigjende lûd.
  
  Wylst oaren lulk makken oer Perdue's fermogen om syn drank te hâlden, hie hy lêst fan ferskriklike magemislikens oant it punt dat hy yn in nije depresje foel. Swiet en koartsich pakte er it húske foar de folgjende ûnûntkomber skjin.
  
  "Kirill, kinne jo my hjiroer fertelle?" - frege Detlef. "Ik fûn dit yn Gabi's kommunikaasjekeamer mei al har ynformaasje oer de Amber Room." Hy gyng oerein en knoopte syn shirt los, en liet de medalje sjen dy't oan syn vest stien wie. Hy naam it ôf en joech it oan Kirill, dy't ûnder de yndruk seach.
  
  "Wat yn de goedichheid is dit?" Nina glimke.
  
  "Dit is in spesjale medalje dy't waard útrikt oan 'e soldaten dy't meidien hawwe oan' e befrijing fan Praach, myn freon," sei Kirill mei nostalgy. "Hasto dit fan Gabi syn dingen nommen? Se like in protte te witten oer de Amber Room en it Praachoffinsyf. Dit is in prachtich tafal, hè?"
  
  "Wat is der bard?"
  
  "De soldaat dy't waard sketten yn dizze audio clip naam diel oan it Praach Offinsyf, dat is wêr't dizze medalje komt," hy ferklearre entûsjast. "Om't de ienheid wêryn hy tsjinne, it 4e Ukrainian Front, meidie oan 'e operaasje om Praach te befrijen fan nazi-besetting."
  
  "Foar alles wat wy witte, koe it fan deselde soldaat komme," suggerearre Sam.
  
  "It soe tagelyk nerveus en geweldich wêze," joech Detlef mei in tefreden gniis ta. "Der stiet gjin namme op, of wol?"
  
  "Nee, sorry," sei har eigener. "Al soe it nijsgjirrich west hawwe as Gabi in medalje hie krigen fan in neisiet fan dizze soldaat doe't se it ferdwinen fan 'e Amber Room ûndersocht." Hy glimke fertrietlik, tinkt har mei tearens oan.
  
  "Jo neamden har in frijheidsstrider," merkte Nina ôfwêzich op, en lei har holle op har fûst. "Dit is in goede beskriuwing fan ien dy't besiket in organisaasje te eksposearjen dy't besiket de hiele wrâld oer te nimmen."
  
  "Precies goed, Nina," antwurde hy.
  
  Sam gie om te sjen wat der mis wie mei Perdue.
  
  "Hé, âlde hoanne. Giet it goed mei dy?" frege er en seach del nei Perdue syn knibbeljende lichem. Der wie gjin antwurd, en gjin lûd fan wearze wie te hearren fan 'e man dy't oer it húske bûgde. "Purdue?" Sam stapte nei foaren en luts Perdue werom by it skouder, allinich om him slap en net te reagearjen te finen. Yn 't earstoan tocht Sam dat syn freon ferdwûn wie, mar doe't Sam syn fitale tekens kontrolearre, ûntduts er dat Perdue yn swiere skok wie.
  
  Besiket him wekker te meitsjen, bleau Sam syn namme roppen, mar Perdue reagearre net yn syn earmen. "Purdue," rôp Sam stevich en lûd en fielde in tinteljend gefoel yn 'e rêch. Ynienen streamde de enerzjy en hy fielde him enerzjyk. "Perdue, wurde wekker," gebea Sam, en makke in ferbining mei Perdue syn geast, mar hy koe him net wekker meitsje. Hy besocht dit trije kear, elke kear ferhege syn konsintraasje en yntinsje, mar sûnder resultaat. "Ik begryp dit net. It moat wurkje as jo sa fiele! "
  
  "Detlef!" Sam neamde. "Kinne jo my hjir asjebleaft helpe?"
  
  De lange Dútser raasde de gong del nei dêr't er Sam syn gûlen hearde.
  
  "Help my him op bêd te dragen," kreunde Sam, en besocht Perdue op syn fuotten te heljen. Mei help fan Detlef leine se Perdue op bêd en setten út om út te sykjen wat der mei him wie.
  
  "Dit is nuver," sei Nina. "Hy wie net dronken. Hy seach der net siik út of sa. Wat is bard?
  
  "Hy hat gewoan opstutsen," Sam skodholle. "Mar ik koe him hielendal net wekker meitsje," fertelde hy Nina, en iepenbiere dat hy sels syn nije feardigens brûkte, "wat ik ek besocht."
  
  "Dit is in reden foar soarch," befêstige se syn berjocht.
  
  "Hy stiet allegear yn 'e brân. It liket op fiedselfergiftiging," stelde Detlef foar, allinich om in ferfelende blik fan har eigner te krijen. "It spyt my, Kirill. Ik woe net jo koken beledigje. Mar syn symptomen sjogge der sa út.""
  
  Perdue elke oere kontrolearje en besykje him wekker te meitsjen hie gjin effekt. Se wiene ferbjustere troch dizze hommels oanfal fan koarts en misselijkheid dêr't er te lijen.
  
  "Ik tink dat it lette komplikaasjes kin wêze feroarsake troch eat dat him barde yn dy slangeput dêr't hy martele waard," flústere Nina tsjin Sam doe't se op Perdue syn bêd sieten. "Wy witte net wat se mei him dien hawwe. Wat as se him in soarte fan toxine ynjeksje of, God ferbeane, in deadlik firus?
  
  "Se wisten net dat hy fuortgean soe," antwurde Sam. "Wêrom soene se him yn 'e sikehûs hâlde as se woene dat hy siik waard?"
  
  "Miskien om ús te ynfektearjen as wy him rêde?" - flústere se driuwend, har grutte brune eagen fol panyk. "It is in set fan ferrifeljende ark, Sam. Soene jo ferrast wurde?
  
  Sam stimde yn. Der wie neat dat er dizze minsken foar de earen gean litte soe. De Swarte Sinne hie in hast ûnbeheinde kapasiteit om skea oan te bringen en de nedige kweade yntelliginsje om dat te dwaan.
  
  Detlef wie yn syn keamer en sammele ynformaasje fan Milla's telefoansintrale. In frouljusstim lies de sifers monoton foar, dempe troch minne ûntfangst bûten Detlef syn sliepkeamerdoar yn 'e gong fan Sam en Nina. Kirill moast syn skuorre slute en syn auto ride foardat it iten begon. Syn gasten soene moarn fuortgean, mar hy moast har noch oertsjûgje om net fierder te sykjen nei de Amberkeamer. Uteinlik koe er neat dwaan as se, lykas safolle oaren, oanstien op it sykjen nei de resten fan it deadlike wûnder.
  
  Nei't er Perdue syn foarholle mei in fochtige waskdoek ôfveegde om syn noch tanimmende koarts te ferleegjen, gie Nina nei Detlef, wylst Sam dûsde. Se klopte sêft.
  
  "Kom deryn, Nina," antwurde Detlef.
  
  "Hoe wisten jo dat ik it wie?" frege se mei in fleurich glimke.
  
  "Nimmen fynt dit sa nijsgjirrich as jo, útsein ik, fansels," sei er. "Jûn krige ik in berjocht fan in persoan op it stasjon. Hy fertelde my dat wy stjerre soene as wy trochgean mei sykjen nei de Amber Room, Nina.
  
  "Binne jo wis dat jo de nûmers goed ynfierd hawwe?" - sy frege.
  
  "Nee, gjin sifers. Sjen." Hy liet har syn mobile telefoan sjen. In berjocht waard ferstjoerd fan in net traceable nûmer mei in keppeling nei it stasjon. "Ik haw de radio op dit stasjon ôfstimd en hy fertelde my om op te hâlden - yn gewoan Ingelsk."
  
  "Hat er dy bedrige?" Se fronse. "Binne jo wis dat it net in oar is dy't jo pesten?"
  
  "Hoe soe hy my in berjocht stjoere mei de frekwinsje fan it stasjon en dan dêr mei my prate?" hy makke beswier.
  
  "Nee, dat bedoel ik net. Hoe witsto dat it fan Milla is? Der binne in protte sokke stasjons ferspraat oer de wrâld, Detlef. Wês foarsichtich mei wa't jo omgeane," warskôge se.
  
  "Do hast gelyk. Ik ha der net iens oer neitocht," joech er ta. "Ik wie sa wanhopich om te hâlden wat Gabi leaf hie, wêr't se hertstochtlik oer wie, wite jo? It hat my blyn makke foar gefaar, en soms... it kin my neat skele."
  
  "Nou, do moatst omgean, widner. De wrâld hinget fan dy ôf," knipoogde Nina, en klopte bemoedigjend op syn hân.
  
  Detlef fielde in opwelling fan doel by har wurden. "Ik fyn it leuk," gniisde er.
  
  "Wat?" frege Nina.
  
  "Dizze namme is widner. Klinkt as in superheld, tinksto net?" hy wie grutsk.
  
  "Ik tink dat it wirklik aardich is, hoewol it wurd in tryste steat oantsjut. It ferwiist nei wat hertbrekkend, "sei se.
  
  "Dat is wier," knikte er, "mar dat bin ik no, witst wol? In widner wêze betsjut dat ik noch altyd de man fan Gabi bin, witsto?
  
  Nina mocht fan Detlef syn wize fan sjen. Nei't er troch de hel fan syn ferlies gien wie, wist er noch syn tryste bynamme te nimmen en it yn in ode te feroarjen. "Dit is heul cool, widner."
  
  "Och, trouwens, dit binne nûmers fan in echte stasjon, fan Milla hjoed," merkte hy op, en joech Nina in stikje papier. "Jo sille dit ûntsiferje. Ik bin ferskriklik foar alles dat gjin trigger hat. "
  
  "Okee, mar ik tink dat jo jo tillefoan kwyt moatte," advisearre Nina. "As se jo nûmer hawwe, kinne se ús folgje, en ik haw in heul min gefoel fan dat berjocht dat jo ûntfongen hawwe. Litte wy se net op ús wize, goed? Ik wol net dea wekker wurde."
  
  "Jo witte dat minsken lykas dit ús kinne fine sûnder ús tillefoans te folgjen, toch?" sei er werom, en krige in fêste glâns fan de kreaze histoarikus. "Moai. Ik smyt it fuort."
  
  "Dus no bedriget immen ús fia tekstberjochten?" sei Perdue wylst er samar tsjin 'e doar bûgde.
  
  "Purdue!" Nina raasde en rûn nei foaren om him bliid te knuffeljen. "Ik bin sa bliid dat jo wekker binne. Wat is bard?
  
  "Jo moatte jo tillefoan echt kwytreitsje, Detlef. De minsken dy't jo frou fermoarde kinne dejingen wêze dy't kontakt mei jo hawwe, " fertelde hy de widner. Nina fielde him in bytsje ferlitten troch syn earnst. Se gie gau fuort. "Doch as jo wolle."
  
  "Trouwens, wa binne dizze minsken?" Detlef gniisde. Perdue wie syn freon net. Hy mocht net graach diktearre wurde troch ien dy't er fertocht fan de dea fan syn frou. Hy hie noch net in echt antwurd op wa't syn frou deamakke hat, dat wat him oangie, se kamen allinnich om 'e wille fan Nina en Sam - foar no.
  
  "Wêr is Sam?" frege Nina en ûnderbriek it brouwende hoannegevecht.
  
  "Yn 'e dûs," antwurde Perdue ûnferskillich. Nina mocht syn hâlding net, mar se wie wend om midden yn testosteron-oandreaune pissingwedstriden te wêzen, hoewol dat net betsjutte dat se it leuk fûn. "Dit moat de langste dûs wêze dy't er oait hân hat," gniisde se, en triuwde Perdue foarby om de gong yn te gean. Se gong nei de keuken om kofje te meitsjen om de sombere sfear lichter te meitsjen. "Hast jo al ôfwaske, Sam?" Se pleage doe't se lâns de badkeamer rûn, dêr't se wetter op 'e tegels slaan hearde. "Dit sil de âlde man al syn waarm wetter kostje." Nina sette út om de nijste koades te ûntsiferjen ûnder it genot fan 'e kofje wêr't se al mear as in oere fan hie.
  
  "Jezus Kristus!" - rôp se ynienen. Se stroffele werom tsjin 'e muorre en bedekte har mûle by it gesicht. Har knibbels bûgden en se sakke stadich yn. Har eagen beferzen, se seach gewoan nei de âlde Rus, dy't yn syn favorite stoel siet. Op 'e tafel foar him stie syn folle gleske wodka, yn 'e wjukken te wachtsjen, en njonken him rêste syn bloedige hân, dy't noch de skerp fan 'e stikkene spegel, dêr't er him mei trochsnien hie, omklamme.
  
  Perdue en Detlef naaiden út, klear om te fjochtsjen. Se waarden konfrontearre mei in ôfgryslike sêne en stie ferbjustere oant Sam by har út 'e badkeamer.
  
  Doe't de skok ynkaam, begûn Nina fûleindich te skodzjen, snikende oer it walgelijke ynsidint dat bard wêze moat wylst se op Detlef syn keamer wie. Sam, dy't mar in handoek op hie, kaam nijsgjirrich nei de âldman. Hy studearre soarchfâldich de posysje fan Kirill syn hân en de rjochting fan 'e djippe wûne boppe oan syn kiel. De omstannichheden wiene yn oerienstimming mei selsmoard; hy moast it akseptearje. Hy seach nei de oare twa manlju. D'r wie gjin erchtinken yn syn blik, mar d'r wie in tsjustere warskôging dêr't Nina oansporde om him ôf te lieden.
  
  "Sam, as jo ienris oanklaaid binne, kinne jo my helpe om it klear te meitsjen?" - frege se, snuffeljend wylst se oerein kaam.
  
  "Ja".
  
  
  Haadstik 24
  
  
  Nei't se it lichem fan Kirill fersoarge en him yn lekkens op syn bêd ferpakten, wie de sfear yn 'e hûs fol mei spanning en fertriet. Nina siet oan tafel, noch út en troch triennen oer de dea fan de leave âlde Rus. Foar har stie de auto fan Perdue en har laptop, dêr't se stadich en healhertich de nûmersekwinsjes fan Detlef op ûntsifere. Har kofje wie kâld en sels har pakje sigaretten wie ûnoantaaste.
  
  Perdue rûn nei har ta en luts har sêft yn in sympatike omearming. "It spyt my sa, leafde. Ik wit dat jo de âlde man oanbidden." Nina sei neat. Perdue drukte sêft syn wang tsjin harres, en alles wêr't se oan tinke koe wie hoe fluch syn temperatuer weromkaam nei normaal. Under de dekking fan har hier flústere er: "Wês foarsichtich mei dizze Dútser, asjebleaft, myn leafste. Hy liket in ferrekte goede akteur, mar hy is Dútser. Sjochsto wêr't ik mei dit hinne gean?"
  
  Nina knikte. Har eagen troffen de eagen fan Perdue doe't er fronste en swijend in útlis easke. Hy suchte en seach om him hinne om te soargjen dat se allinnich wiene.
  
  "Hy is fêst fan doel syn mobile telefoan te hâlden. Jo witte neat oer him oars as syn belutsenens by it Berlynske moardûndersyk. Foar alles wat wy witte, kin hy de haadfiguer wêze. Hy koe dejinge wêze dy't syn frou fermoarde doe't hy besefte dat se oan 'e kant fan 'e fijân spielde, "lei hy sêft syn ferzje út.
  
  "Hasto him har fermoarde sjoen?"By de ambassade? Harkjest sels nei dysels?" frege se op in toan fol argewaasje: "Hy holp dy te rêden, Perdue. As it net foar him wie, hiene Sam en ik nea witten dat jo ûntbrekke. As it net foar Detlef wie, soene wy nea witte wêr't om it Kazakh Black Sun Hole te finen." om jo te rêden."
  
  Perdue glimke. De útdrukking op syn gesicht joech syn oerwinning oer. "Dat is krekt wat ik sizze wol, myn leave. It is in trap. Folgje net allinich al syn ynstruksjes. Hoe witsto dat hy dy en Sam net nei my brocht hat? Miskien hiest my fine moatten; moast my derút. Is dit allegear diel fan in grut plan?"
  
  Nina woe it net leauwe. Hjir stie se by Detlef oan om út nostalgy it gefaar net blyn te litten, mar se die krekt itselde! Der wie gjin twifel dat Perdue gelyk hie, mar se koe it mooglike ferrie noch net begripe.
  
  "Swarte sinne is foaral Dútsk," gie Perdue troch te flústerjen doe't er de gong kontrolearre. "Se hawwe har minsken oeral. En wa wolle se it meast fan it gesicht fan 'e planeet feie? Ik, do en Sam. Hokker bettere manier om ús allegear byinoar te bringen yn it stribjen nei in ûnbidige skat dan in dûbele agent Black Sun-operatyf as it slachtoffer te casten? In slachtoffer dat alle antwurden hat is mear as ... in smjunt.
  
  "Kinne jo de ynformaasje ûntsiferje, Nina?" - frege Detlef, fan 'e strjitte binnenkommen en syn himd ôfskodde.
  
  Perdue stoarre har oan, streake noch in lêste kear har hier foar't er nei de keuken gie om wat te drinken. Nina moast har koel hâlde en meispylje oant se op ien of oare manier útfine koe oft Detlef foar it ferkearde team spile. "Hast klear," sei se tsjin him, ferburgen alle twifels dy't se koestere. "Ik hoopje gewoan dat wy genôch ynformaasje krije om wat nuttich te finen. Wat as dit berjocht net giet oer de lokaasje fan 'e Amber Room?
  
  "Meitsje dy gjin soargen. As dat sa is, sille wy de Oarder frontaal oanfalle. Fuck the Amber Room," sei er. Hy makke it in punt om fuort te bliuwen fan Perdue, teminsten foar te kommen dat hy allinich mei him wie. De twa kamen net mear meiinoar. Sam wie fier en brocht it grutste part fan syn tiid allinnich yn syn keamer, leaving Nina fiele hielendal allinnich.
  
  "Wy moatte gau fuort," stelde Nina lûd foar elkenien om te hearren. "Ik sil dizze oerdracht ûntsiferje, en dan moatte wy de dyk op foardat immen ús fynt. Wy sille kontakt opnimme mei lokale autoriteiten oer Kirill's lichem sa gau as wy hjir fier genôch binne.
  
  "Ik mei iens," sei Perdue, stean by de doar fan dêr't er seach de sinne ûndergean. "Hoe earder wy by de Amber Room komme, hoe better."
  
  "Salang't wy de goede ynformaasje krije," tafoege Nina, en skreau de folgjende rigel.
  
  "Wêr is Sam?" frege Perdue.
  
  "Hy gie nei syn keamer nei't wy de puinhoop fan Kirill opromme hawwe," antwurde Detlef.
  
  Perdue woe mei Sam prate oer syn fermoedens. Salang't Nina Detlef dwaande hâlde koe, koe er Sam ek warskôgje. Hy klopte op 'e doar, mar der wie gjin antwurd. Perdue klopte lûder om Sam wekker te meitsjen foar it gefal dat hy sliepte. "Meester Cleve! No is net de tiid om te fertrage. Wy moatte ús gau klear meitsje!"
  
  "Ik haw it," rôp Nina. Detlef kaam by har oan tafel, benijd om te sjen wat Milla te sizzen hie.
  
  "Wat seit se?" - frege er, op in stoel njonken Nina sitten.
  
  "Miskien liket dit op koördinaten? Sjochsto? " stelde se foar en joech him in stikje papier. Wylst er dit seach, frege Nina har ôf wat hy soe dwaan as hy fernaam dat se in falsk berjocht skreau, gewoan om te sjen oft hy elke stap al wist. Se fabrisearre it berjocht, ferwachte dat er twifelje soe oan har wurk. Dan soe se witte oft hy de groep liede mei syn nûmersekwinsjes.
  
  "Sam is fuort!" Perdue raasde.
  
  "Kin net!" Nina rôp werom, wachtsjend op Detlef syn antwurd.
  
  "Nee, hy is echt fuortgien," kromme Perdue nei't er it hiele hûs trochsocht hie. "Ik seach oeral. Ik kontrolearre sels bûten. Sam gie fuort."
  
  De mobyl fan Detlef gie.
  
  "Set it op 'e sprekker, kampioen," stie Perdue oan. Mei in wraaksuchtige grins foldie Detlef.
  
  "Holzer," antwurde er.
  
  Se koenen hearre dat in telefoan oan immen trochjûn waard wylst de manlju op 'e eftergrûn prate. Nina wie teloarsteld dat se har lytse Dútske test net ôfmeitsje koe.
  
  It wiere berjocht fan Milla, dat se ûntsifere, befette mear dan allinich sifers of koördinaten. Dit wie folle mear steurend. Wylst se nei it telefoantsje harke, ferstoppe se it stikje papier mei it orizjinele berjocht yn har slanke fingers. Earst stie der 'Tajfel ist Gekommen', dan 'fasiliteit'refuge' en 'kontakt nedich'. It lêste diel sei gewoan 'Pripyat, 1955'.
  
  Troch de telefoansprekker hearden se in bekende stim, dy't har slimste eangsten befêstige.
  
  "Nina, let net op wat se sizze! Ik kin dit oerlibje!"
  
  "Sam!" - raasde se.
  
  Se hearden in scuffle doe't Sam fysyk bestraft waard troch syn finzenen foar syn oermoed. Op 'e eftergrûn frege in man Sam om te sizzen wat him ferteld waard.
  
  "De Amber Room is yn 'e sarkofaach," stammere Sam, en spuide bloed út fan 'e klap dy't er krekt krige hie. "Jo hawwe 48 oeren om har werom te krijen, oars sille se de Dútske bûnskânselier deadzje. En ... en," hymde hy, "kontrolearje oer de EU."
  
  "WSO? Sam, wa?" frege Detlef gau.
  
  "It is gjin geheim wa't, myn freon," fertelde Nina him bot.
  
  "Wa sille wy dit jaan?" Perdue grypte yn. "Wêr en wannear?"
  
  "Jo krije letter ynstruksjes," sei de man. "De Dútser wit wêr't er nei harkje moat."
  
  De oprop einige abrupt. "Oh myn God," moanne Nina troch har hannen, en bedekte har gesicht mei har hannen. "Jo hiene gelyk, Perdue. Milla sit efter dit alles."
  
  Se seagen Detlef oan.
  
  "Tinksto dat ik hjir ferantwurdlik bin?" - hy ferdigene him. "Binne jo gek?"
  
  "Jo binne dejinge dy't ús oant no ta alle ynstruksjes jûn hat, hear Holzer - net minder, basearre op Milla's oerdrachten. "Black Sun" sil ús ynstruksjes fia itselde kanaal stjoere. Doch de ferdomme berekkeningen!" - rôp Nina, troch Perdue tsjinhâlden om de grutte Dútser net oan te fallen.
  
  "Dêr wist ik neat fan! Ik swarje! Ik socht Purdue om in útlis te krijen oer hoe't myn frou stoar, om Gods wille! Myn missy wie gewoan om de moardner fan myn frou te finen, dit net! En hy stiet dêr, leave, dêr by dy. Jo dekke him noch, nei al dy tiid, en al dy tiid wisten jo dat hy Gabi fermoarde hat," rôp Detlef fûl. Syn gesicht waard read en syn lippen trillen fan lilkens doe't er syn Glock op har wiisde, en it fjoer iepene.
  
  Perdue pakte Nina en luts har mei him op 'e flier. "Nei de badkeamer, Nina! Foarút! Foarút!"
  
  "As jo sizze dat ik jo dit ferteld haw, swar ik dat ik dy deadzje sil!" - raasde se nei him doe't er har nei foaren triuwde, amper oan goed rjochte kûgels te ûntkommen.
  
  "Ik sil net, dat beloof ik. Gewoan bewegen! Hy is rjocht op ús!" - smeekte Perdue doe't se de drompel fan 'e badkeamer oerstutsen. Detlef syn skaad, massaal tsjin de eftergrûn fan de gongmuorre, beweech har gau nei harren ta. Se sloegen de doar fan 'e badkeamer ticht en slute dy krekt doe't in oar skot klonk, dat it stielen doarframe rekke.
  
  "Oh myn God, hy sil ús deadzje," raasde Nina, en kontrolearre de EHBO-kit op alles skerp dat se brûke koe doe't Detlef ûnûntkomber troch de doar barste. Se fûn in stielen skjirre en die dy yn har efterbûse.
  
  "Probearje it finster," stelde Perdue foar, en fage syn foarholle.
  
  "Wat is der mis?" - sy frege. Perdue seach der wer siik út, swier switten en de hân fan it bad omklamme. "Oh God, net wer."
  
  "Dy stim, Nina. Man oan de telefoan. Ik tink dat ik him werkenne. Syn namme is Kemper. Doe't se de namme op jo rekord seinen, fielde ik itselde as ik no doch. En doe't ik de stim fan dy man op Sam syn telefoan hearde, kaam dy ferskriklike misselijkheid wer oer my,' joech er ta, en sykhelle razend.
  
  "Tinksto dat dizze spreuken wurde feroarsake troch immen syn stim?" frege se hastich en drukte har wang tsjin de flier om ûnder de doar te sjen.
  
  "Ik bin der net wis fan, mar ik tink it," antwurde Perdue, wrakseljend tsjin de oerweldige greep fan it ferjit.
  
  "Der stiet immen foar de doar," flústere se. "Purdue, do moatst fleurich bliuwe. Hy stiet foar de doar. Wy moatte troch it finster. Tinke jo dat jo it oan kinne?"
  
  Hy skodde de holle. "Ik bin te wurch," snoof er. "Jo moatte útgean ... uh, fan hjir ..."
  
  Perdue spruts ûngearhingjend, stroffele nei it toilet mei de earms útstutsen.
  
  "Ik sil dy hjir net litte!" - protestearre hja. Perdue kotse oant er te swak wie om te sitten. It wie fertocht stil foar de doar. Nina gie der fan út dat de psychotyske Dútser geduldich wachtsje soe dat se derút kamen, sadat er se sjitte koe. Hy stie noch foar de doar, dat se draaide de badkranen oan om har bewegingen te ferbergjen. Se draaide de kranen hielendal om en die doe foarsichtich it rút iepen. Nina skroefde geduldich de traaljes los mei it lem fan in skjirre, ien foar ien, oant se it ynstrumint fuorthelje koe. Dit wie dreech. Nina kreunde, draaide har romp om it te ferleegjen, allinich om Perdue's earms te finen om har te helpen. Hy liet de traaljes sakje, en waard wer as syn âlde sels. Se wie folslein ferbjustere troch dizze frjemde spreuken, dy't him ôfgryslik siik makken, mar hy waard gau frijlitten.
  
  "Fielst dy al better?" sy frege. Hy knikte fan opluchting, mar Nina koe sjen dat de konstante buien fan koarts en braken him gau útdroege. Syn eagen liken wurch en syn gesicht wie bleek, mar hy die en spriek as altyd. Perdue holp Nina by it rút út te klimmen en se sprong op it gers bûten. Syn hege lichem bûgde ûnhandich yn 'e nochal smelle trochgong foardat er neist har op 'e grûn sprong.
  
  Ynienen foel Detlef syn skaad op harren.
  
  Doe't Nina nei de gigantyske bedriging seach, stie har hert hast stil. Sûnder nei te tinken sprong se oerein en stuts him mei in skjirre yn 'e liif. Perdue sloech de Glock út syn hannen en naam it, mar de bout siet fêst, wat oanjout op in leech magazijn. De grutte man hold Nina yn syn earmen, laitsjend om Perdue syn mislearre besykjen om him te sjitten. Nina helle de skjirre út en sloech him wer. Detlef syn each barste doe't se de sletten blêden yn syn fok stuts.
  
  "Litte wy gean, Nina!" Perdue raasde en smiet it nutteleaze wapen fuort. "Foardat hy oerein komt. It beweecht noch!"
  
  "Ja?" - se gnyske. "Ik kin dit feroarje!"
  
  Mar Perdue luts har fuort en se rûnen fuort nei de stêd, en lieten har dingen efter.
  
  
  Haadstik 25
  
  
  Sam stroffele efter de bonkige tiran. Fan in laceration krekt ûnder syn rjochter wynbrau rûn it bloed oer syn gesicht en bevlekte syn shirt. De banditen holden him by de hannen, sleepten him nei in grutte boat dy't op it wetter fan 'e Golf fan Gdynia wie.
  
  "Menear Cleave, ik ferwachtsje dat jo al ús oarders folgje, oars krije jo freonen de skuld foar de dea fan 'e Dútske bûnskânselier," fertelde syn finzene him.
  
  "Jo hawwe neat te hingjen oan harren!" Sam bestride. "Boppedat, as se jo yn hannen spylje, komme wy dochs allegear dea. Wy witte hoe walgelijk de doelen fan 'e Oarder binne."
  
  "En hjir tocht ik dat jo de graad fan sjeny en kapasiteiten fan 'e Oarder wisten. Wat dom fan my. Meitsje my asjebleaft net jo kollega's as foarbyld te brûken om jo te sjen hoe serieus wy binne,' snauwde Klaus sarkastysk. Hy kearde him nei syn mannen. "Krij him oan board. Wy moatte fuort ".
  
  Sam besleat syn tiid te bidde foardat hy besocht syn nije feardigens te brûken. Hy woe earst efkes rêste om te soargjen dat it him net wer mislearre. Se sleepten him rûchwei oer it dok en triuwden him op it wankelrige skip.
  
  "Bring him!" - bestelde ien fan 'e manlju.
  
  "Sjoch as wy op ús bestimming komme, hear Cleve," sei Klaus goedmoedich.
  
  'Oh God, hjir bin ik wer op in ferdomme nazi-skip!' Sam beklage syn lot, mar syn stimming wie amper resignearre: "Dizze kear sil ik har harsens útinoar skuorre en meitsje dat se elkoar deadzje." Nuver, hy fielde har sterker yn syn kapasiteiten as syn emoasjes negatyf wiene. Hoe tsjusterder syn tinzen waerd, hwat sterker it tintelgefoel yn syn harsens, "It is der noch," glimke er.
  
  Hy wie wend oan it gefoel fan in parasyt. It witten dat it neat mear wie as in ynsekt út 'e jeugd fan 'e ierde makke gjin ferskil foar Sam. Dit joech him enoarme geastlike krêft, miskien oanboarjen op guon kapasiteiten dy't lang fergetten binne of noch yn 'e fiere takomst moatte wurde ûntwikkele. Miskien, tocht er, wie it in organisme dat spesjaal oanpast wie om te deadzjen, krekt as de ynstinkten fan in rôfdier. Dit kin hawwe omlaat enerzjy út bepaalde lobes fan de moderne harsens, omliedt it nei de primêre psychyske ynstinkten; en om't dizze ynstinkten it oerlibjen tsjinne, wiene se net rjochte op it marteljen, mar op it ûnderwerpen en deadzjen.
  
  Foardat se de sleine sjoernalist yn 'e kabine triuwe dy't se foar har finzene reservearre hiene, droegen de twa manlju dy't Sam fêsthâlden him neaken út. Oars as Dave Perdue, fersette Sam net. Ynstee, hy brocht de tiid yn syn geast blokkearje út alles wat se diene. De twa Dútske gorilla's dy't him útklaaiden wiene nuver, en fan hokker bytsje Dúts hy begriep, makken se in weddenskip op hoe lang it de Skotske rûn duorje soe om te brekken.
  
  "Stilte is normaal it negative diel fan delgean," glimke de keale man doe't er de boksers fan Sam nei syn enkels luts.
  
  "Myn freondinne docht dit krekt foardat se in tantrum smyt," sei de magere. "100 euro, dat hy moarn sil skrieme as in teef."
  
  De keale bandit seach Sam oan, dy't ûngemaklik ticht by him stie. "Jo binne yn. Ik sis dat hy besiket te ûntsnappen foardat wy nei Letlân komme.
  
  De twa manlju gniffelen doe't se har finzene neaken, fleurich en siedend efter in masker fan ûnbidige útdrukking lieten. Doe't se de doar ticht sluten, bleau Sam in skoft roerleas. Hy wist net wêrom. Hy woe gewoan net ferhúzje, al wie syn tinken hielendal net yn gaos. Binnen fielde er him sterk, by steat en machtich, mar hy stie dêr krekt stil om de situaasje gewoan te beoardieljen. De earste beweging wie gewoan syn eagen dy't de keamer skennen dêr't se him efterlitten.
  
  De kabine om him hinne wie fierstente gesellich, sa't er ferwachte hie fan de kjeld en rekkenjende eigeners. Crèmekleurige stielen muorren ferbûn op fjouwer skroefhoeken mei de kâlde, bleate flier ûnder de foet. Der wie gjin bêd, gjin húske, gjin rút. Krekt in doar, op 'e rânen opsletten op deselde wize as de muorren. D'r wie mar ien inkelde gloeilamp, dy't de smoarge keamer dimmen ferljochte, wêrtroch't er in bytsje sintúchlike stimulearring hie.
  
  Sam hie it net slim om it opsetlike gebrek oan ôflieding, om't wat in martelmetoade wêze soe mei hoflikheid fan Kemper in wolkom kâns wie foar syn gizelder om folslein te fokusjen op syn geastlike fakulteiten. It stiel wie kâld, en Sam moast de hiele nacht stean of syn billen befrieze. Hy gyng sitten, tocht net folle oer syn knibbel, amper ûnder de yndruk fan de hommelse kjeld.
  
  "Alles nei de hel," sei er tsjin himsels. "Ik bin Skotsk, jim idioaten. Wat tinke jo dat wy op in normale dei ûnder ús kilts drage?" De kjeld ûnder syn geslachtsdielen wie grif ûnnoflik, mar ferneare, en dat wie hjir nedich. Sam woe dat der in skeakel boppe him siet om de ljochten út te dwaan. It ljocht fersteurde syn meditaasje. Doe't de boat ûnder him wiegde, die er de eagen ticht, en besocht himsels fan 'e klopjende hoofdpijn en de brân op 'e knibbels kwyt te reitsjen dêr't de hûd skuord wie by it bestriden fan syn finzenen.
  
  Stadich, ien foar ien, stimde Sam lytse ûngemak as de pine en de kjeld út, stadichoan driuwende yn yntinsivere gedachtekringlopen oant er fielde dat de stroom yn syn skedel yntinsiver waard, as in ûnrêstige wjirm dy't wekker waard yn 'e kearn fan syn holle. In bekende welle gie troch syn harsens, en guon dêrfan sipele yn syn spinalkord as strielen fan adrenaline. Hy fielde dat syn eachbollen opwaarme doe't in mysterieuze bliksem syn holle foldie. Sam glimke.
  
  In ketting foarme him yn syn geast doe't er besocht te rjochtsjen op Klaus Kemper. Hy hoegde him net op it skip te finen, salang't er syn namme sei. Nei wat like in oere, koe hy noch gjin kontrôle krije oer de tiran dy't tichtby wie, wêrtroch Sam swak en swier swit. Frustraasje bedrige syn selsbehearsking en ek syn hope yn it besykjen, mar hy bleau besykje. Uteinlik spande er syn geast sa bot dat er it bewustwêzen ferlear.
  
  Doe't Sam by kaam, wie de keamer tsjuster, wêrtroch hy net wis wie fan syn tastân. Hoe hurd er ek de eagen spande, hy koe neat sjen yn it stiktjuster. Uteinlik begon Sam syn geast te freegjen.
  
  "Droom ik?" frege er him ôf doe't er de hân foar him útstuts, syn fingertoppen ûntefreden. "Bin ik no ûnder de ynfloed fan dit meunsterlike ding?" Mar hy koe net wêze. Nei alle gedachten, doe"t de oare naam kontrôle, Sam meastal seach troch wat like as in tinne sluier. Resuming syn eardere besykjen, hy spande syn geast as in sykjende tentakel yn it tsjuster te finen Klaus: Manipulaasje, it docht bliken, wie in ûngrypbere aktiviteit, en der kaam neat út as de fiere stimmen fan in fûle diskusje en it lûde laitsjen fan oaren.
  
  Ynienen, as in bliksem, ferdwûn syn belibbing fan syn omjouwing, en makke plak foar in libbene oantinkens dêr't er oant no ta net bewust wie. Sam fernuvere, tinkende hoe't er op 'e tafel lei ûnder de smoarge lampen dy't in jammerdearlik ljocht smieten yn 'e workshop. Hy tocht oan de yntinse waarmte dêr't er oan bleatsteld wie yn 'e lytse wurkromte fol mei ark en konteners. Foardat hy mear sjen koe, trigger syn ûnthâld in oare sensaasje op dy't syn geast keas te ferjitten.
  
  Oertsjûgjende pine folde syn binnenear doe't er yn it tsjustere, waarme plak lei. In drip beamsap lekte út in ton boppe him, dy't syn gesicht amper mist. Under de loop knettere in grut fjoer yn de wankeljende fisioenen fan syn oantinkens. It wie in boarne fan yntinse waarmte. Djip yn syn ear makke in skerpe angel him raze fan pine doe't giele siroop op 'e tafel njonken syn holle dripke.
  
  Sam's azem besloech him yn 'e kiel doe't it besef yn syn tinzen kaam. 'Amber! It organisme siet fongen yn amber, dat troch dy âlde bastard smolten waard! Wis! Doe't it smolt, koe it bloedige skepsel frij ûntkomme. Hoewol't se nei al dy jierren dea wêze soe. Ik bedoel, it sap fan in âlde beam is amper kryogenysk!' Sam argumentearre mei syn logika. Dat barde wylst er heal by bewustwêzen siet ûnder in tekken yn de wurkkeamer - it domein fan Kalihasa - wylst er noch oan it herstellen wie fan syn beproeving op it ferflokte skip DKM Geheimnis neidat it him derút smiten hie.
  
  Fan dêrút, mei alle betizing en pine, waard it tsjuster. Mar Sam tocht oan de âld man dy't deryn rûn om te foarkommen dat de giele floeistof útgie. Hy herinnerde him ek dat de âld man him frege oft er út 'e hel smiten wie en fan wa't it hearde. Sam antwurde fuortendaliks "Purdue" op 'e fraach fan' e âlde man, mear in ûnderbewuste refleks as in werklike gearhing, en twa dagen letter fûn hy himsels op 'e wei nei in fiere geheime foarsjenning.
  
  It wie dêr dat Sam syn stadichoan en dreech herstel makke ûnder de soarch en medyske wittenskip fan Purdue's mei de hân útsochte team fan dokters oant hy ree wie om mei Purdue by Reichtisusis te kommen. Ta syn wille, it wie dêr dat hy wer ferienige mei Nina, syn leafste en it objekt fan syn konstante gefjochten mei Perdue oer de jierren.
  
  It hiele fisioen duorre mar tweintich sekonden, mar Sam fielde dat hy elk detail yn echte tiid opnij belibbe - as it begryp fan tiid sels bestie yn dit ferfoarme sin fan bestean. Te oardieljen nei syn ferdwinende oantinkens, wie Sam syn redenearring hast normaal weromkommen. Tusken de twa wrâlden fan mentale swalkjen en fysike realiteit skeakelen syn sinnen as hefbomen dy't har oanpasse oan wikselstreamen.
  
  Hy wie werom yn 'e keamer, syn gefoelige en koartsige eagen oanfallen troch it swakke ljocht fan in bleate gloeilampe. Sam lei op 'e rêch, trillend fan 'e kâlde flier ûnder him. Fan skouders oant keallen wie myn hûd nuver fan 'e ûnferbidlike temperatuer fan it stiel. Fuotstappen benadere de keamer wêryn hy wie, mar Sam besleat om possum te spyljen, wer frustrearre troch syn ûnfermogen om de lilke entomo-god op te roppen sa't hy it neamde.
  
  "Menear Cleave, ik haw genôch training om te witten wannear't immen fake is. Do bist net mear ûnfatsoenlik as ik," mompele Klaus ûnferskillich. "Ik wit lykwols ek wat jo besochten te dwaan, en ik moat sizze, ik bewûnderje jo moed."
  
  Sam wie nijsgjirrich. Sûnder te bewegen frege er: "Och, fertel my, âlde." Klaus wie net amusearre troch de snedige imitaasje dy't Sam Cleave brûkte om syn ferfine, hast froulike wolsprekichheid te bespotjen. Syn fûsten knypten suver om de ûnnoazele sjoernalist, mar hy wie in ekspert yn selsbehearsking en hâldde himsels yn foarm. "Jo hawwe besocht myn gedachten te lieden. Of dat, of jo wiene gewoan fêst om yn myn gedachten te bliuwen as in ûnnoflike oantinken oan in eks-freondinne.
  
  "As jo witte wat in famke is," mompele Sam fleurich. Hy ferwachte in klap op 'e ribben of in skop tsjin 'e holle, mar der barde neat.
  
  Troch it ôfwizen fan Sam syn besykjen om syn wraak te tankjen, ferklearre Klaus: "Ik wit dat jo Kalihasa hawwe, hear Cleve. Ik bin bliid dat jo my in serieus genôch bedriging beskôgje om dit tsjin my te brûken, mar ik moat jo smeke om mear kalmearjende praktiken te brûken. Krekt foar it fuortgean glimke Klaus nei Sam: "Bewarje asjebleaft jo spesjale kado foar ... de korf."
  
  
  Haadstik 26
  
  
  "Jo realisearje dat Pripyat sawat fjirtjin oeren fuort is, toch?" Nina ynformearre Perdue doe't hy sneak nei Kirill syn garaazje. "Om it net te hawwen oer it feit dat Detlef hjir noch kin wêze, sa't jo miskien riede kinne oan it feit dat syn lyk net krekt op it plak is wêr't ik him de lêste klap oandien haw, toch?"
  
  "Nina, myn leave," sei Perdue stil tsjin har, "wêr is dyn leauwe? Better noch, wêr is dy sassy tsjoender dy't jo gewoanlik feroarje as it dreech wurdt? Fertrou my. Ik wit hoe te dwaan it. Hoe sille wy Sam oars rêde?
  
  "Is it troch Sam? Binne jo wis dat it net komt troch de Amber Room?" - rôp se him ta. Perdue fertsjinne gjin antwurd op har beskuldiging.
  
  "Ik fyn dit net leuk," grommele se, hurken njonken Perdue, en scande de omtrek fan it hûs en it hôf dêr't se minder as twa oeren earder oan ûntkommen wiene. "Ik ha in min gefoel dat hy der noch is."
  
  Perdue krûpte tichter by de garaazjedoar fan Cyril, twa ferfallen blêden izer amper op syn plak hâlden troch draad en skarnieren. De doarren wiene ferbûn troch in hangslot op in dikke roestige ketting, mei in gat fan ferskate sintimeter fan 'e wat skewe posysje fan 'e rjochter doar. It wie tsjuster efter de skuorre yn 'e skuorre. Perdue besocht te sjen oft er it hangslot brekke koe, mar it ferskriklike kreakjen brocht him oan om syn besykjen op te jaan om foar te kommen dat er in beskate moardlike widner steurde.
  
  "Dit is in min idee," stie Nina oan, stadichoan ferliest it geduld mei Perdue.
  
  "Opmerkt," sei er ôfwêzich. Djip yn gedachten lei er syn hân op har dij om har oandacht te krijen. "Nina, do bist in hiel lytse frou."
  
  "Betanke foar it opmerken," mompele se.
  
  "Tinke jo dat jo jo lichem tusken de doarren passe kinne?" frege er oprjocht. Ien wynbrau tilde se, se stoarre him oan en sei neat. Yn wierheid, se tocht der oer, jûn dat de tiid rûn en se hienen in flinke ôfstân om te reizgjen om nei har folgjende bestimming te kommen. Uteinlik blaasde se út, die har eagen ticht en naam de juste lucht fan foaropstelde spyt oan oer wat se op it punt wie te dwaan.
  
  "Ik wist dat ik op dy rekkenje koe," glimke er.
  
  "Hald dy de mûle!" - se snauwde him oan, bûgde har lippen fan yrritaasje en konsintrearre har mei uterste konsintraasje. Nina makke har paad nei foaren troch heech ûnkrûd en stikele boskjes, wêrfan de toarnen de dikke stof fan har spikerbroek trochbrieken. Se krûpte, flokte en mompele har wei troch de dûbele doarpuzel oant se de boaiem fan it obstakel berikte dat tusken har en Kirill syn beat-up Volvo stie. Mei har eagen mjitten Nina de breedte fan it tsjustere gat tusken de doarren, en skodde de holle yn 'e rjochting fan Perdue.
  
  "Foarút! Do komst wol," sei er tsjin har mûle en seach efter it ûnkrûd út om Detlef te sjen. Fanút syn útsjoch hie er frij sicht op it hûs en benammen it rút yn de badkeamer. It foardiel wie lykwols ek in flok, om't it betsjutte dat nimmen harren fan hûs ôf sjen koe. Detlef koe se sa maklik sjen as se him sjen koene, en dat wie de reden foar de driuw.
  
  "Oh God," flústere Nina, en triuwde har earms en skouders tusken de doarren, en krûpte tsjin 'e rûge râne fan 'e skuorre doar dy't har rêch skuorde doe't se har paad makke. "Hear, it is goed dat ik net de oare kant op gien," mompele se stil. "Dat blikje tonyn soe my wat ferskrikliks fan skine litte!" Se fronste noch mear doe't har dij oer lytse skerpe rotsen sleepte, folge troch har like skansearre palmen.
  
  Perdue syn skerpe eagen bleauwen op 't hûs, mar hy hearde of seach neat dat him warskôgje soe - noch. Syn hert bonke by de gedachte oan in deadlike wapenman dy't út 'e efterdoar fan 'e shack kaam, mar hy fertroude Nina om se út 'e knibbel te heljen wêryn't se harsels fûnen. Oan de oare kant wie er bang foar de mooglikheid dat de kaaien fan Kirill syn auto net yn de ignition sitte. Doe't er it ratteljen fan it keatling hearde, seach er Nina har heupen en knibbels it gat yngean, en doe ferdwûnen har learzens yn it tsjuster. Spitigernôch wie hy net de iennige dy't it lûd hearde.
  
  "Geweldich wurk, leafde," flústere er, glimkjend.
  
  Ienris binnen wie Nina ferljochte dat de autodoar dy't se besocht te iepenjen waard ûntskoattele, mar se waard al gau ferwoaste om te ûntdekken dat de kaaien net op ien fan 'e lokaasjes wiene dy't suggerearre wiene troch de ferskate wapens dy't se sjoen hie.
  
  "Ferdomme," sisde se, en rommele troch fiskersguod, bierblikjes en ferskate oare items wêrfan se it doel net iens beskôgje woe. "Wêr binne jo kaaien, Kirill? Wêr hâlde gekke âlde Russyske soldaten har ferrekte autokaaien útsein yn har bûse?"
  
  Bûten hearde Perdue de keukendoar ticht klikken. Sa't er benaud hie, ferskynde Detlef om 'e hoeke. Perdue spatte op it gers, yn 'e hope dat Detlef foar wat triviaal nei bûten gien wie. Mar de Dútske reus gie troch nei de garaazje, dêr't Nina nei alle gedachten muoite hie om har autokaaien te finen. Syn holle wie ferpakt yn in soarte fan bloedige doek, bedekt syn each, dat Nina hie trochboren mei skjirre. Wittende dat Detlef him fijannich wie, besleat Perdue him ôf te lieden fan Nina.
  
  "Ik hoopje dat er dat ferrekte gewear net op him hat," mompele Perdue doe't er yn it sicht sprong en rjochting it boathûs, dat in hiel ein fuort wie. Koart dêrnei hearde er gewearskoten, fielde in waarme skok op syn skouder en in oar sûpte him foarby. "Crap!" - hy raasde doe't er trippele, mar sprong oerein en gie troch.
  
  Nina hearde skots. Se besocht har bêst om net te panyk, en pakte in lyts snijmes dat op 'e flier lei efter de passazjiersstoel, dêr't it fiskersguod opsteapele wie.
  
  "Ik hoopje dat gjin fan dizze shots myn eks-freon Detlef fermoarde hat, of ik sil jo kont skine mei dizze lytse pick," gniisde se, draaide de dakljochten fan 'e auto oan en bûgde har del om de bedrading ûnder it stjoer te berikken. Se wie net fan doel om har eardere romantyk mei Dave Perdue op 'e nij op te wekken, mar hy wie ien fan har twa bêste freonen en se oanbidde him, ek al krige hy har altyd yn libbensbedrige situaasjes.
  
  Foardat hy it boathûs berikte, realisearre Perdue dat syn hân yn 'e brân stie. In waarm strieltsje bloed roun by syn earmtakke en hân del doe't er nei de ûnderdak fan it gebou rûn, mar doe't er einlings weromsjen koe, wachte him noch in minne ferrassing. Detlef hat him hielendal net efterfolge. Hy beskôge himsels net mear as in risiko-taker, Detlef holsterde syn Glock en gie nei de rikke garaazje.
  
  "Och nee!" Perdue hypte. Hy wist lykwols dat Detlef Nina net berikke soe troch it smelle gat tusken de kettingsloten doarren. Syn yndrukwekkende grutte hie syn neidielen, en it wie in lifesaver foar petite en feisty Nina, dy't wie binnen, wiring de auto mei sweaty hannen en hast gjin ljocht.
  
  Frustrearre en sear seach Perdue helpleas hoe't Detlef it slot en de ketting kontrolearre om te sjen oft immen it brekke koe. 'Hy tinkt wierskynlik dat ik hjir allinnich bin. God, ik hoopje it, tocht Perdue. Wylst de Dútser oan 'e garaazjedoar wurke, glide Perdue it hûs yn om safolle fan har dingen mei te nimmen as er koe. Yn Nina har laptoptas siet ek har paspoart, en hy fûn it paspoart fan Sam yn de keamersjoernalist op in stoel njonken it bêd.Ut de portemonnee fan de Dútser naam Perdue jild en in gouden AMEX-kredytkaart.
  
  As Detlef leaude dat Perdue Nina yn 'e stêd liet en werom soe om de striid mei him ôf te meitsjen, dat soe geweldich wêze; de miljardêr hope doe't er seach hoe't de Dútser de situaasje neitinke út it keukenrút. Perdue fielde hoe't syn earm nei de fingers delgie en it bloedferlies makke him dizich, dat hy brûkte de krêft dy't er noch hie om werom te sluipjen nei it boathûs.
  
  "Sjoch op, Nina," flústere er, en naam syn bril ôf om se skjin te meitsjen en fege it swit fan syn gesicht mei syn himd. Ta opluchting fan Perdue besleat de Dútser gjin futile poging te dwaan om yn de garaazje yn te brekken, benammen om't er de kaai fan it hangslot net hie. Wylst er de bril opsette, seach er Detlef nei him ta gean. "Hy sil komme om te soargjen dat ik dea bin!"
  
  Fan efter de grutte widner klonk de hiele jûn it lûd fan de oanstekking. Detlef draaide him om en draafde werom nei de garaazje, tekene syn pistoal. Perdue wie fan doel Detlef by Nina wei te hâlden, ek al koste it him it libben. Hy kaam wer út it gers en raasde, mar Detlef negearre him doe't de auto opnij besocht te begjinnen.
  
  "Lit har net fersûpe, Nina!" wie alles wat Perdue roppe koe, doe't Detlef syn massale hannen om 'e keatling tichtsloegen en de doarren útinoar triuwe. Ik soe de ketting net jaan. It wie noflik en dik, folle betrouberer as smel izeren doarren. Bûten de doarren raasde de motor wer, mar stoar even letter. No is it ienige lûd yn 'e middeiloft it lûd fan doarren dy't slaan ûnder de fûle krêft fan 'e Dútske klok. De metalen teardrop raasde doe't Detlef de hiele ynstallaasje ûntmantele, en de doarren fan har flakke skarnieren skuorde.
  
  "Oh myn God!" Perdue kreunde, wanhopich besocht syn leafste Nina te rêden, mar hy hie de krêft net om te rinnen. Hy seach de doarren útinoar fleanen as blêden dy't fan in beam fallen, wylst de motor noch in kear ta libben raasde. Doe't de Volvo ympuls krige, gûlde ûnder de foet fan Nina en raasde nei foaren doe't Detlef de twadde doar oan 'e kant smiet.
  
  "Tankewol maat!" sei Nina wylst se it gaspedaal yndrukte en de koppeling loslitte.
  
  Perdue seach allinnich Detlef syn frame ynstoarte doe't de âlde auto op folle snelheid tsjin him botste, en syn lichem ferskate fuotten oan 'e kant smiet ûnder de krêft fan syn snelheid. In doaze, ûnsjogge brune sedan skuorde oer it modderige gersplak, rjochting wêr't Perdue har tsjinholden hie. Nina die de passazjiersdoar iepen doe't de auto hast stilstie, krekt lang genôch foar Perdue om himsels yn 'e stoel te smiten foardat se de strjitte op gie.
  
  "Giet it goed mei dy? Purdue! Giet it goed mei dy? Wêr hat er dy rekke?" - gûlde se troch, rôp oer de draaiende motor.
  
  "It sil goed komme, myn leave," glimke Perdue ferlegen, en knypte syn hân. "It is ferdomd gelok dat de twadde kûgel my net yn 'e skedel rekke."
  
  "It is in segen dat ik learde hoe't ik in auto begjinne koe om yndruk te meitsjen op in bloedich hot hoodlum út Glasgow doe't ik santjin wie!" - foege se grutsk ta. "Purdue!"
  
  "Doch gewoan troch te riden, Nina," antwurde er. "Krij ús gewoan sa rap mooglik oer de grins nei Oekraïne."
  
  "Ungeande fan Kirill syn âlde jalopy kin omgean de reis," se suchte, kontrolearre de brânstof meter, dy't drige te boppe it brânstof mark. Perdue liet Detlef syn kredytkaart sjen en glimke troch de pine doe't Nina yn triomfantlik laitsjen útbarste.
  
  "Jou my dat!" hja glimke. "En rêstje. Ik sil dy in ferband keapje sa gau as wy by de folgjende stêd komme. Fan dêrút stopje wy net oant wy binnen it berik fan 'e Devil's Cauldron binne en Sam werom hawwe."
  
  Perdue begriep dat lêste part net. Hy sliepte al.
  
  
  Haadstik 27
  
  
  Yn Riga, Letlân, leine Klaus en syn lytse bemanning foar de folgjende etappe fan har reis. Der wie min tiid om alles foar te meitsjen foar it oanskaffen en ferfier fan de panielen út de Amberkeamer. Der wie net folle tiid te ferliezen, en Kemper wie in tige ûngeduldich man. Hy rôp opdrachten nei it dek, wylst Sam harke út syn stielen finzenis. Kemper syn wurdkar spoeke Sam oant no ta - de korf - de gedachte makke him te huverjen, mar noch mear om't er net wist wêr't Kemper oan stie, en dat wie reden genôch foar emosjonele ûnrêst.
  
  Sam moast ynjaan; hy wie bang. Sljocht en ienfâldich, byld en selsrespekt oan 'e kant, hy wie kjel fan wat der komme soe. Op grûn fan 'e lytse ynformaasje dy't hy krige, fielde hy al dat hy dit kear bestimd wie om te rêden. In protte kearen earder hie it him slagge om te ûntkommen wat er bang wie foar in wisse dea, mar dizze kear wie it oars.
  
  "Jo kinne net opjaan, Cleve," hy skelde himsels út, te kommen út 'e put fan depresje en hopeleazens. 'Dizze defeatistyske gek is net foar minsken lykas jo. Hokker kwea kin de hel oan board fan dat teleportaasjeskip dêr't jo op fongen binne? Ha se it minste idee fan wat jo trochmakke hawwe doe't se har helske reis makke troch deselde fysike fellen hieltyd wer?' Mar doe't Sam in bytsje neitinke oer syn eigen oplieding, realisearre er al gau dat er him net ûnthâlde koe wat der bard is op DKM Geheimnis tidens syn detinsje dêr. Wat er wol yn 'e gaten hie, wie de djippe wanhoop dy't dy djip yn syn siel opwekke hie, it iennichste oerbliuwsel fan 'e hiele affêre dy't er noch bewust fiele koe.
  
  Boppe him koe hy manlju hearre dy't swiere apparatuer ôfladen op wat in soarte fan grut, swier wein wêze moat. As Sam net better wist, hie er oannommen dat it in tank wie. Fluch stappen kamen nei de doar fan syn keamer.
  
  "It is no of nea," sei er tsjin himsels, en sammele de moed om te besykjen om te ûntkommen. As er dejingen dy't foar him kamen manipulearje koe, koe er de boat ûngemurken litte. De slûzen klikten fan bûten. Syn hert begûn wyld te klopjen doe't er ree om te springen. Doe't de doar iepengie, stie Klaus Kemper der sels glimkjend. Sam raasde nei foaren om de walgelijke kidnapper te pakken. Klaus sei: "24-58-68-91."
  
  De oanfal fan Sam stoppe fuortendaliks en hy foel op 'e flier oan' e fuotten fan syn doel. Ferlegenens en lilkens oer de foarholle fan Sam, mar hoe hurd hy ek besocht, hy koe gjin inkeld spier bewege. Alles wat er boppe syn bleate en ferwûne lichem hearde, wie it triomfantlike gnizen fan in tige gefaarlike man dy't deadlike ynformaasje hie.
  
  "Ik sil jo wat fertelle, hear Cleave," sei Kemper op in toan fan irriterend kalm. "Om't jo safolle besluten hawwe toand, sil ik jo fertelle wat der krekt mei jo bard is. Mar!" hy patronisearre as in takomstige learaar dy't barmhertichheid joech oan in skuldige studint. "Mar ... jo moatte it iens wêze om my gjin reden mear te jaan om soargen te meitsjen oer jo ûnmeilydsume en bespotlike besykjen om myn bedriuw te ûntkommen. Litte wy it mar neame... profesjonele hoflikheid. Jo sille stopje mei jo bernich gedrach en op syn beurt sil ik jo in ynterview foar de ieuwen jaan. "
  
  "It spyt my. Ik ynterview gjin pigs,' antwurde Sam. "Minsken lykas jo sille noait publisiteit fan my krije, dus fuck off."
  
  "Noris, hjir bin ik, en jou jo noch in kâns om jo kontraproduktyf gedrach opnij te tinken," sei Klaus mei in sucht. "Yn ienfâldige termen sil ik jo tastimming wikselje foar ynformaasje dy't allinich ik besit. Hawwe jim sjoernalisten net hunke... wat sizze jim? Sensaasje? "
  
  Sam hold syn tonge yn; net om't er koppich wie, mar om't er wat oer dit foarstel neitocht. 'Wat kin it kwea dwaan dat dy idioat leauwe dat jo fatsoenlik binne?' Hy is noch fan plan om dy te deadzjen. Jo kinne likegoed mear te witten komme oer it mystearje wêr't jo d'r fan west hawwe om op te lossen, besleat hy. Boppedat is it better dan mei jo doedelsak te paraderjen foar elkenien om te sjen wylst jo fijân jo slacht. Nim it. Nim dit gewoan foar no ."
  
  "As ik myn klean werom krij, hawwe jo in deal. Wylst ik tink dat jo it fertsjinje om straft te wurden foar it besjen fan iets wêr't jo dúdlik net folle fan hawwe, ik haw echt leaver in broek te dragen yn dizze kjeld," mimike Sam him.
  
  Klaus wie wend oan de konstante beledigingen fan 'e sjoernalist, sadat hy net mear sa maklik misledige waard. Ienris merkte hy op dat ferbaal pesten it ferdigeningssysteem fan Sam Cleve wie, wie it maklik om it te litten glide, as net wjersidich. "Wis. Ik lit dy de kjeld de skuld jaan,' sei er werom, en wiisde op Sam syn dúdlik ferlegen geslachtsdielen.
  
  Net wurdearje it effekt fan syn wraak oanfal, Kemper kearde en easke dat Sam syn klean wurde weromjûn oan him. Hy mocht opromje, oanklaaie en mei Kemper yn syn SUV. Fanút Riga soene se twa grinzen oerstekke nei Oekraïne, folge troch in enoarm militêr taktysk auto mei in kontener dy't spesjaal ûntworpen wie om de weardefolle oerbleaune panielen fan 'e Amber Room te ferfieren, dy't troch Sam's assistinten weromhelle wurde soene.
  
  "Yndrukwekkend," sei Sam tsjin Kemper doe't er by de Black Sun kommandant by de pleatslike boat dock. Kemper seach de oerdracht fan in grutte plexiglaskontener, regele troch twa hydraulyske hefbomen, fan it hellende dek fan in Poalske oseaanfarm nei in enoarme frachtwein. "Wat foar auto is dit?" - frege er, seach nei de grutte hybride frachtwein, rûn lâns de kant.
  
  "Dit is it prototype fan Enric Hübsch, in talintfolle yngenieur út ús gelederen," boaske Kemper, begeliedend Sam. "Wy hawwe it modeleare nei in Amerikaansk makke Ford XM656 frachtwein út 'e lette jierren 1960. Op wiere Dútske manier hawwe wy it lykwols signifikant ferbettere troch it orizjinele ûntwerp út te wreidzjen mei in ferheging fan 10 meter yn platfoarmgebiet en fersterke stiel laske lâns de assen, wite jo?
  
  De camper wiisde grutsk nei de struktuer boppe de beefige bannen, yn pearen oer de hiele lingte fan it reau. "De tsjilôfstân wurdt tûk berekkene om it krekte gewicht fan 'e kontener te stypjen, mei ûntwerpfunksjes dy't it ûnûntkombere stuiteren foarkomme troch in swingende wettertank, en stabilisearje dêrmei de frachtwein by it riden."
  
  "Wêr is in gigantysk akwarium krekt foar?" - frege Sam doe't se seagen hoe't in enoarme doaze wetter op 'e rêch fan in militêr frachtmeunster ophelle waard. De dikke, kûgelfrije plexiglas bûtenkant waard by elk fan 'e fjouwer hoeken ferbûn troch bûgde koperen platen. It wetter streamde frij troch tolve smelle fakken, dy't ek mei koper omkaam wiene.
  
  Slots dy't rinne de breedte fan 'e kubus waarden taret sadat ien amber paniel koe wurde ynfoege yn elk fan harren en opslein apart fan de folgjende. Doe't Kemper it ynstrumint en it doel útlein hie, koe Sam it net helpe, mar ferwûnderje oer it ynsidint dat in oere lyn bard wie by de doar fan syn kabine op it skip. Hy wie entûsjast om Kemper te herinnerjen om te iepenbierjen wat hy tasein, mar foar no fersachte hy har tumultueuze relaasje troch mei te spyljen.
  
  "Is der in soarte fan gemyske ferbining yn it wetter?" frege er oan Kemper.
  
  "Nee, gewoan wetter," antwurde de Dútske kommandant bot.
  
  Sam skodholle: "Dus wêr is dit ienfâldige wetter foar? Wat docht dit mei de panielen fan 'e Amber Room?"
  
  Kemper glimke. "Tink it as in ôfskrikmiddel."
  
  Sam moete syn blik en frege tafallich: "Om sizze, in swerm út in soarte fan korf te befetsjen?"
  
  "Hoe melodramatysk," antwurde Kemper, en krúst syn earms fertroud doe't de manlju de kontener mei kabel en stof befeiligen. "Mar jo binne net hielendal ferkeard, hear Cleave. Dit is gewoan in foarsoarch. Ik nim gjin risiko's, útsein as ik serieuze alternativen haw.
  
  "Opmerkt," Sam knikte freonlik.
  
  Se seagen tegearre hoe't de mannen fan Kemper it laden proses foltôge, gjinien fan beide die in petear. Djip fan binnen woe Sam dat er yn Kemper syn tinzen komme koe, mar net allinnich koe er gjin gedachten lêze, mar de nazi-PR-man wist it geheim fan Sam al - en blykber wat oars om te booten. It soe net nedich wêze om in peek te sneupen. Iets ûngewoans foel Sam oer de manier wêrop it lytse team wurke. D'r wie gjin spesifike master, mar elke persoan beweecht as begelaat troch spesifike kommando's om te soargjen dat har respektive taken soepel en tagelyk foltôge waarden. It wie ûngewoan hoe't se fluch, effisjint en sûnder ferbaal útwikseling bewege.
  
  "Kom op, hear Cleve," stie Kemper oan. "It is tiid om te gean. Wy moatte twa lannen oerstekke en heul min tiid. Mei sa'n delikate lading kinne wy de Letske en Wyt-Russyske lânskippen net yn minder dan 16 oeren oerstekke."
  
  "Allemachtich! Hoe ferfeeld sille wy wêze?" - rôp Sam, al wurch fan it útsicht. "Ik haw net iens in tydskrift. Boppedat koe ik op sa'n lange reis nei alle gedachten de hiele Bibel lêze!"
  
  Kemper lake en klapte fleurich yn 'e hannen doe't se yn 'e beige SUV klommen. "It lêzen fan dit no soe in kolossale fergriemerij fan tiid wêze. It soe wêze as it lêzen fan moderne fiksje om de skiednis fan 'e Maya-beskaving te bepalen!
  
  Se ferhuze nei de efterkant fan 'e auto, dy't foar de frachtwein wachte om it lâns in sekundêre rûte nei de Letsk-Wyt-Russyske grins te rjochtsjen. Doe't se mei slakkepas ôfsetten, begûn it lúkse ynterieur fan 'e auto te foljen mei koele lucht om de waarmte fan 'e middei te ferleegjen, begelaat troch sêfte klassike muzyk.
  
  "Ik hoopje dat jo Mozart net slim fine," sei Kemper suver út fatsoen.
  
  "Helemaal net," akseptearre Sam de formaliteit. "Hoewol't ik sels mear in ABBA-supporter bin."
  
  Nochris wie Kemper tige amusearre troch Sam syn amusearre ûnferskilligens. "Werklik? Do boartest!"
  
  "Ik wit it net," beklamme Sam. "Jo witte, d'r is wat ûnwjersteanbers oan Sweedske retropop mei driigjende dea op it menu."
  
  "As jo it sizze," Kemper skodholle. Hy naam de oanwizing, mar hie gjin haast om Sam Cleave syn nijsgjirrigens te befredigjen oer de saak oan 'e hân. Hy wist goed dat de sjoernalist skrokken wie troch de ûnbedoelde reaksje fan syn lichem op de oanfal. In oar feit dat hy ferburgen fan Sam wie ynformaasje oer Calihas en it lot dat him wachte.
  
  Troch de rest fan Letlân reizge, prate de twa manlju amper. Kemper iepene syn laptop, karte strategyske lokaasjes foar ûnbekende doelen dy't Sam net koe observearje fanút syn posysje. Mar hy wist dat it skealik wêze moast - en it moast syn rol opnimme yn 'e kweade plannen fan 'e sinistere kommandant. Op syn kant, Sam wegere om te freegjen oer de driuwende saken dy't syn tinzen besette, en besleat de tiid te ûntspannen. Hy wie der ommers frij wis fan dat er it net gau wer de kâns krije soe.
  
  Nei it oerstekken fan de grins mei Wyt-Ruslân, alles feroare. Kemper bea Sam de earste drank oan sûnt se ferlitten Riga, testen it úthâldingsfermogen fan it lichem en de wil fan 'e ûndersiikjende sjoernalist sa heech oanskreaun yn it Feriene Keninkryk. Sam stimde maklik yn, en krige in fersegele blikje Coca-Cola. Kemper dronk der ek ien, en fersekerde Sam dat er ferrifele wie om in drankje te drinken mei tafoege sûker.
  
  "Prost!" sei Sam foardat hy in kwart fan it blikje yn ien grutte slok delsloech, genietsje fan de bruisende smaak fan 'e drank. Fansels, Kemper dronk syn konstante, behâlden syn prachtige kalmte de hiele tiid. "Klaus," Sam kearde him ynienen nei syn finzene. No't syn toarst stil wie, sammele er al syn moed. "De sifers ferrifelje, as jo wolle."
  
  Kemper wist dat er it oan Sam útlizze moast. De Skotske sjoernalist soe ommers de oare deis net libje om te sjen, en hy wie aardich te fernearen. It is spitich dat er syn ein troch selsmoard tsjinkomme soe.
  
  
  Haadstik 28
  
  
  Underweis nei Pripyat ried Nina in pear oeren mei de auto nei it foljen fan de tank fan de Volvo yn Wloclawek. Se brûkte Detlef syn kredytkaart om Perdue in EHBO-kit te keapjen om in wûne oan syn earm te behanneljen. In apotheek fine yn in ûnbekende stêd wie in oplossing, mar in needsaaklike.
  
  Alhoewol't de finzenen fan Sam har en Perdue nei de sarkofaach by Tsjernobyl - de begraffeniskeamer fan 'e ûngelokkige Reactor 4 - rjochte hiene - herinnerde se it radioberjocht fan Milla. It neamde Pripyat 1955, in term dy't gewoan net fersachte is sûnt se it opskreaun hat. Op ien of oare manier stie it út tusken de oare sinnen, as gloeide it fan belofte. It moast iepenbiere wurde, en sa hie Nina de lêste oeren besocht om de betsjutting te ûntdekken.
  
  Se wist neat wichtich oer de spoekstêd fan 1955 dy't yn 'e útslutingsône lei en nei it reaktorûngelok evakuearre waard. Yn feite twifele se dat Pripyat ea belutsen west hie by wat wichtichs foar har beruchte evakuaasje yn 1986. Dy wurden efterfolgen de histoarikus oant se op har horloazje seach om te bepalen hoe lang se riden hie en besefte dat 1955 miskien ferwize nei in tiid as in datum.
  
  Earst tocht se dat dat de limyt fan har berik wie, mar it wie alles wat se hie. As se Pripyat om 20.00 oere berikte, wie it net wierskynlik dat se genôch tiid hie om in goede nacht te sliepen, in heul gefaarlik perspektyf sjoen de wurgens dy't se al belibbe.
  
  It wie eng en iensum op 'e tsjustere dyk troch Wyt-Ruslân, wylst Perdue snoarke yn in antydol-yndusearre sliep yn' e passazjiersstoel njonken har. Wat har oanhâlde wie de hope dat se Sam noch rêde koe as se no net wankele. De lytse digitale klok op it dashboard fan Kirill syn âlde auto liet de tiid sjen yn in griezelige griene kleur.
  
  02:14
  
  Har lichem die sear en se wie wurch, mar se die in sigaret yn 'e mûle, stak it oan en naam in pear djippe sykheljen om har longen te foljen mei stadige dea. It wie ien fan har favorite gefoelens. It rút delrôlje wie in goed idee. De fûle gust fan kâlde nachtlucht makke har wat wer libben, al woe se wol dat se in fleske sterke kafeïne by har hie om har yn goede foarm te hâlden.
  
  Ut it omlizzende lân, ferburgen yn it tsjuster oan beide kanten fan de ferlitten dyk, koe se de ierde rûke. Op it bleke beton dat nei de grins tusken Poalen en Oekraïne slingert, bromde de auto in weemoedige klucht mei syn fersliten rubberbannen.
  
  "God, dit fielt as it vagevuur," klage se, en smiet har trochbrochte sigarettenpeuk yn 'e útnoegjende ferjitnis bûten. "Ik hoopje dat jo radio wurket, Kirill."
  
  Op befel fan Nina draaide de knop mei in klik, en in swak ljocht joech oan dat der libben yn de radio siet. "Jawol!" se glimke, hâlde har wurge eagen op 'e dyk doe't har hân in oare draaiknop draaide, op syk nei in gaadlik stasjon om nei te harkjen. Der wie in FM-stasjon dat útstjoerd waard fia de ienige sprekker yn 'e auto, dy't yn har autodoar monteard wie. Mar Nina wie fannacht net kieskeurich. Se hie wanhopich bedriuw nedich, elk bedriuw, om har rap groeiende stimming te kalmearjen.
  
  Meastentiids wie Perdue bewusteloos en moast se besluten nimme. Se wiene op wei nei Chelm, in stêd 25 km fan de grins mei Oekraïne, en sliepten in bytsje yn in hûs. Salang't se om 14.00 oere de grins berikten, wie Nina der wis fan dat se op 'e bepaalde tiid yn Pripyat wêze soene. Har iennichste soarch wie hoe't se nei de spoekstêd komme kinne mei bewekke kontrôlepunten oeral yn 'e útslutingssône om Tsjernobyl hinne, mar net folle wist se dat Milla freonen hie sels yn' e hurdste kampen fan 'e fergetten.
  
  
  ***
  
  
  Nei in pear oeren sliepe yn in sjarmante famyljemotel yn Chelm, gongen in ferfrissele Nina en in fleurige Perdue de dyk oer de grins fan Poalen, nei Oekraïne. It wie krekt nei 13.00 oere doe't se Kovel berikten, sawat 5 oeren fuort fan har bestimming.
  
  "Sjoch, ik wit dat ik it measte fan 'e reis net mysels west haw, mar binne jo wis dat wy net gewoan nei dizze Sarkofaag moatte gean ynstee fan ús eigen sturten yn Pripyat te jagen?" frege Perdue Nina.
  
  "Ik begryp jo soargen, mar ik haw in sterk gefoel dat dit berjocht wichtich wie. "Freegje my net om it út te lizzen of it sin te meitsjen," antwurde se, "mar wy moatte begripe wêrom't Milla it neamde."
  
  Perdue seach ferbjustere. "Jo begripe wol dat de oerdrachten fan Milla direkt út 'e oarder komme, toch?" Hy koe net leauwe dat Nina besletten om te spyljen yn 'e hannen fan' e fijân. Safolle as er har fertroude, koe er har logika yn dit besykjen net begripe.
  
  Se seach him yntinsyf oan. "Ik sei dy dat ik it net útlizze kin. Gewoan..." twifele se oan har eigen rieden, "... fertrou my. As wy problemen hawwe, dan sil ik de earste wêze dy't tajaan dat ik it ferkeard haw, mar wat oan 'e timing fan dizze útstjoering fielt oars."
  
  "Frouljus yntuysje, toch?" hy gniisde. "Ik hie Detlef likegoed my der yn Gdynia yn 'e holle litte kinnen."
  
  "Jeez, Perdue, kinne jo in bytsje mear stypje?" hja fronste. "Ferjit net hoe't wy hjir yn it earste plak yn kommen binne. Sam en ik moasten jo noch ien kear te help komme, doe't jo foar de hûndertste kear yn de problemen kamen mei dy basterden!"
  
  "Ik haw hjir neat mei te krijen, myn leave!" - hy bespot har. "Dizze teef en har hackers leine my yn in hinderlaag doe't ik myn eigen saken dwaande wie, besykje te fekânsje yn Kopenhagen, om Gods wille!"
  
  Nina koe har earen net leauwe. Perdue wie bûten himsels en die as in senuweftige frjemdling dy't se noch noait earder moete hie. Wis, hy wie yn 'e Amber Room-saak sleept troch aginten bûten syn kontrôle, mar hy hie noait earder sa opblaasd. Fergriemd troch de spannende stilte sette Nina de radio oan en draaide it folume del om in tredde, fleuriger oanwêzigens yn 'e auto mooglik te meitsjen. Se sei neat dêrnei, leaving Perdue fuming as se besocht te meitsjen sin fan har eigen bespotlik beslút.
  
  Se wiene krekt it lytse plakje Sarny foarby doe't de muzyk op 'e radio yn en út begon te ferdwinen. Perdue negearre de hommels feroaring, stoarjend út it finster nei it ûnopmerklike lânskip. Normaal soe soksoarte steuring Nina yrritearje, mar se doarde de radio net út te setten en ferdjipje har yn Perdue syn stilte. As it trochgie, waard it lûder oant it ûnmooglik waard om te negearjen. In bekende tune, foar it lêst heard op in koartegolfútstjoering yn Gdynia, kaam fan 'e mishannele sprekker neist har, en identifisearre in ynkommende útstjoering.
  
  "Milla?" Nina mompele, heal bang, heal optein.
  
  Sels Perdue syn stienige gesicht waard animearre doe't er mei fernuvering en eangst harke nei de stadich ferdwinende melody. Se wikselen fertochte blikken út doe't statyske de loftgolven folle. Nina kontrolearre de frekwinsje. "It is net yn syn normale frekwinsje," sei se.
  
  "Wat bedoelsto?" frege er, en klonk earder folle mear op himsels. "Is dit net wêr't jo it normaal ynstelle?" frege er, en wiisde nei in pylk dy't frij fier fan dêr't Detlef ornaris ynstelde om ôf te stimmen op it nûmerstasjon. Nina skodde har holle, wêrtroch Perdue noch mear yntrigearre.
  
  "Wêrom moatte se oars wêze ...?" se woe freegje, mar de útlis kaam har doe't Perdue antwurde: "Om't se ûnderdûke."
  
  "Ja, dêr tink ik oan. Wêrom?" - se wie ferbjustere.
  
  "Harkje," klonk er entûsjast, en gyng op om te hearren.
  
  De stim fan de frou klonk oanhâldend, mar sels. "Widner".
  
  "Dit is Detlef!" Nina fertelde Perdue. "Se jouwe it oer oan Detlef."
  
  Nei in koarte pauze gie de fuzzy stim troch: "Specht, achten tritich." Der wie in lûde klik fan 'e sprekker en ynstee fan in foltôge oerdracht wie d'r allinich wyt lûd en statysk. Ferbjustere tochten Nina en Perdue nei wat der krekt bard wie yn in skynber ûngelok, wylst de radiogolven troch de hjoeddeistige útstjoering fan it lokale stasjon sieten.
  
  "Wat is de hel is Woodpecker? Ik leau dat se ús dêr om healwei njoggenen wolle", stelde Perdue foar.
  
  "Ja, it berjocht foar in reis nei Pripyat wie om sânen fiifenfyftich, dus se ferpleatse de lokaasje en pasten it tiidframe oan om dêr te kommen. No is it net folle letter as earder, dus, sa't ik it begryp, is Woodpecker net fier fan Pripyat,' waacht Nina.
  
  "God, wat woe ik dat ik in telefoan hie! Hasto dyn eigen telefoan?" hy frege.
  
  "Ik koe - as it noch yn myn laptoptas sit, hawwe jo it út Kirill syn hûs stellen," antwurde se, en seach werom nei de ritsde koffer op 'e efterbank. Perdue rikte werom en rommele yn 'e foarbûse fan har tas, rommele tusken har notysjeblok, pennen en glêzen.
  
  "Begrypt!" - hy glimke. "No hoopje ik dat it opladen is."
  
  "Sa moat it wêze," sei se, en seach nei binnen om te sjen. "Dit moat genôch wêze foar op syn minst de kommende twa oeren. Trochgean. Fyn ús Specht, âlde."
  
  "Dêrop," antwurde hy, en blêdde op it ynternet foar alles mei in ferlykbere bynamme yn 'e buert. Se kamen rap oan Pripyat, doe't de middeisinne it ljochtbrún-grize platte lânskip ferljochte, en it feroare yn skriklike swarte reuzen fan sentry pylonen.
  
  "Dit is sa'n min gefoel," sei Nina doe't har eagen it lânskip ynnamen. "Sjoch, Purdue, dit is it begraafplak fan 'e Sovjetwittenskip. Je kinne de ferlerne útstrieling yn de sfear hast fiele."
  
  "Dat moat de strieling prate, Nina," grapke er, en luts in tsjoenster fan 'e histoarikus, dy't bliid wie âlde Perdue werom te hawwen. "Ik snap it".
  
  "Wêr geane wy hinne?" sy frege.
  
  "Súd fan Pripyat, rjochting Tsjernobyl," wiisde er tafallich op. Nina tilde in wynbrau op, toande har ûnwilligens om sa'n destruktyf en gefaarlik stik Oekraynske boaiem te besykjen. Mar op it lêst wist se dat se fuort moasten. Se wiene der ommers al - fersmoarge troch de oerbliuwsels fan radioaktyf materiaal dat dêr nei 1986 achterbleaun wie. Perdue kontrolearre de kaart op har telefoan. "Gean rjochttroch fan Pripyat. De saneamde "Russyske Specht" is yn 'e omlizzende bosk," rapportearre er, en bûgde nei foaren yn syn stoel om omheech te sjen. "De nacht komt gau, myn leafde. Se sil ek kâld wêze."
  
  "Wat is in Russyske specht? Sil ik sykje nei in grutte fûgel dy't gatten yn pleatslike diken opfolt of sa? hja gnyske.
  
  "It is eins in oerbliuwsel fan de Kâlde Oarloch. De bynamme komt fan ... jo sille dizze ... mysterieuze radio-ynterferinsje wurdearje dy't yn 'e jierren '80 útstjoerings yn hiel Europa fersteurde," dielde hy.
  
  "Radiofantomen wer," sei se en skodde har holle. "It makket my ôf as wy alle dagen wurde programmearre mei ferburgen frekwinsjes, fol mei ideologyen en propaganda, wite jo? Sûnder it konsept dat ús mieningen kinne wurde foarme troch subliminale berjochten ..."
  
  "Hjir!" - rôp er ynienen. "In geheime militêre basis wêrfan it Sovjet-militêr sa'n 30 jier lyn útstjoerde. It waard Duga-3 neamd, in state-of-the-art radarsinjaal dat se brûkten om potinsjele ballistyske missile oanfallen te ûntdekken.
  
  Fan Pripyat wie dúdlik sichtber in skriklike fyzje, betoverend en grotesk. Rûchjend stil boppe de beamtoppen fan bestraalde bosken ferljochte troch de ûndergeande sinne, in rige identike stielen tuorren linen in ferlitten militêre basis. "Miskien hawwe jo gelyk, Nina. Sjoch nei har grutte grutte. De stjoerders hjir koenen maklik radiogolven manipulearje om de manier te feroarjen wêrop minsken tinke, "hy hypoteze, yn 'e eangst foar de skriklike muorre fan stielen balken.
  
  Nina seach op har digitale horloazje. "It is hast tiid."
  
  
  Haadstik 29
  
  
  Yn 'e hiele Reade Wâld groeiden meast pinebeammen út 'e ierde dy't de grêven fan it eardere bosk bedutsen. As gefolch fan de ramp fan Tsjernobyl waard de eardere fegetaasje bulldozearre en begroeven. Tawny-read pine skeletten ûnder in dikke laach fan boaiem joech berte oan in nije generaasje plante troch de autoriteiten. In inkele Volvo koplamp, hege beam oan de rjochterkant, ferljochte de deadlik ruisende beamstammen fan it Reade Wâld as Nina luts op nei de ferfallen stielen poarte by de yngong fan it ferlitten kompleks. Grien skildere en fersierd mei Sovjet-stjerren, de twa poarten hellen, amper fêsthâlden troch in ôfbrokkelende houten perimeter hek.
  
  "Oh myn God, dit is deprimearjend!" Nina fernaam, leunend op it stjoer om de amper sichtbere omjouwing better te sjen.
  
  "Ik freegje my ôf wêr't wy hinne moatte," sei Perdue, op syk nei tekens fan libben. De ienige tekens fan it libben kamen lykwols yn 'e foarm fan in ferrassend oerfloedich wyld, lykas reeën en bevers, dy't Perdue ûnderweis nei de yngong seach.
  
  "Litte wy der mar yn gean en wachtsje. Ik jou se maksimaal 30 minuten, dan komme wy de hel út dizze deadsfal," sei Nina. De auto beweecht hiel stadich, krûpend lâns de ferfallen muorren dêr't ferdwinende Sovjet-tiidrek propaganda stie út it ôfbrokkelende stienwurk. Yn 'e libbenleaze nacht op' e militêre basis Duga-3 koe allinich it piipjen fan bannen wurde heard.
  
  "Nina," sei Perdue stil.
  
  "Ja?" sy antwurde, fassinearre troch de ferlitten Willys Jeep.
  
  "Nina!" - sei er lûder, seach foarút. Se sloech op de rem.
  
  "Allemachtich!" se raasde doe't it grille fan 'e auto in pear centimeters fan in hege, tinne Balkanskientme stoppe, klaaid yn laarzen en in wite jurk. "Wat docht se midden op 'e dyk?" De ljochtblauwe eagen fan de frou stieken Nina har donkere blik troch de beam fan autokoplampen. Se winkt har mei in lichte beweging fan 'e hân, draaide har om har de wei te wizen.
  
  "Ik fertrou har net," flústere Nina.
  
  "Nina, wy binne hjir. Se wachtsje op ús. Wy binne al yn djip wetter. Litte wy de dame net wachtsje litte," glimke er doe't er seach hoe't de moaie histoarikus oan it pún stie. "Komme." It wie dyn idee." Hy knypeage har bemoedigjend oan en stapte út 'e auto. Nina slingere har laptoptas oer it skouder en folge Perdue. De jonge blondine sei neat doe't se har folgen, en seach elkoar sa no en dan oan om stipe. Uteinlik joech Nina yn en frege: "Binne jo Milla?"
  
  "Nee," antwurde de frou samar, sûnder har om te draaien. Se gongen twa treppen op yn wat like op in kafetaria út in ferlyn tiidrek, mei in blynjend wyt ljocht dat troch de doar skynde. Se die de doar iepen en hold it foar Nina en Perdue, dy't mei tsjinsin binnenkamen, har eagen op har hâlde.
  
  "Dit is Milla," fertelde se de Skotske gasten, en stapte op 'e side om fiif manlju en twa froulju te iepenbierjen dy't yn in rûnte sieten mei laptops. "Dit stiet foar Leonid Leopoldt Alpha Military Index.
  
  Elk hie har eigen styl en doel, en namen beurten it ienige kontrôlepaniel yn foar har útstjoerings. "Ik bin Elena. Dit binne myn partners," ferklearre se yn in sterk Servysk aksint. "Binne jo in widner?"
  
  "Ja, dat is hy," antwurde Nina foardat Perdue dat dwaan koe. 'Ik bin syn kollega, Dr. Gould. Jo kinne my Nina neame, en dit is Dave.
  
  "Wy hope dat jo komme soene. Der is wat om jo foar te warskôgjen", sei ien fan de mannen út de rûnte.
  
  "Wêroer?" sei Nina ûnder har azem.
  
  Ien fan de froulju siet yn in isolearre hokje by it kontrôlepaniel en koe har petear net hearre. "Nee, wy sille net bemuoie mei de oerdracht. Sit gjin soargen," Elena glimke. "Dit is Yuri. Hy komt út Kiev."
  
  Yuri helle syn hân op yn groetnis, mar gie troch mei syn wurk. Se wiene allegear ûnder de 35 jier, mar se hienen allegear deselde tatoeaazje - de stjer dy't Nina en Perdue oan 'e bûtenkant fan 'e poarte sjoen hiene, mei in ynskripsje yn it Russysk derûnder.
  
  "Koele inket," sei Nina goedkard, en wiisde nei dejingen dy't Elena op har nekke hie. "Wat seit dit?"
  
  "Oh, it seit Reade Leger 1985 ... um, 'Reade Leger' en bertedatum. Wy hawwe allegear ús bertejier njonken ús stjerren, " se glimke ferlegen. Har stim wie as seide, beklamme de artikulaasje fan har wurden dy't makke har noch oantrekliker dan allinnich har fysike skientme.
  
  "Dizze namme is yn 'e ôfkoarting fan Milla," frege Nina, "wa is Leonid ...?"
  
  Elena antwurde fluch. "Leonid Leopoldt wie in Dútsk-berne Oekraynske operative yn de Twadde Wrâldoarloch dy't in massale selsmoard oerlibbe troch te ferdrinken foar de kust fan Letlân. Leonid fermoarde de kaptein en kontakt mei de kommandant fan 'e ûnderseeboat, Alexander Marinesko, fia radio.
  
  Perdue stompe Nina: "Marinesco wie de heit fan Kirill, tink?
  
  Nina knikte, en woe mear fan Elena hearre.
  
  "De minsken fan Marinesko namen de fragminten fan 'e amberkeamer en ferburgen se wylst Leonid nei de Gulag stjoerd waard. Wylst hy yn 'e ferhoarkeamer fan it Reade Leger wie, waard hy sketten en fermoarde troch SS-pig Karl Kemper. Dit nazi-skuorre hie net by de foarsjenning fan it Reade Leger moatten west hawwe!" Elena siet op har aadlike manier, seach oerstjoer.
  
  "Oh myn God, Purdue!" flústere Nina. "Leonid wie in soldaat op 'e opname! Detlef hat in medalje op it boarst fêstlein."
  
  "Dus jo binne net oansletten by de Oarder fan 'e Swarte Sinne?" - frege Perdue oprjocht. Under tige fijannige blikken berispte de hiele groep him en ferflokte him. Hy spruts net yn tongen, mar it wie dúdlik dat harren reaksje net geunstich wie.
  
  "In widner wêze betsjut net dat se misledige wurde," foege Nina yn. "Hmm, in ûnbekende agint ynformearre him dat jo radio-útstjoerings kamen fan it hege kommando fan Black Sun. Mar wy binne troch in protte minsken ferljochte, dus wy witte net echt wat der oan de hân is. Jo sjogge, wy witte net wa't wat tsjinnet."
  
  Nina's wurden waarden begroeven mei goedkarring fan 'e Milla-groep. Se namen har útlis daliks oan, dat se doarde de driuwende fraach te stellen. "Mar wie it Reade Leger net yn 'e iere jierren njoggentich ûntbûn? Of is it gewoan om jo loyaliteit te sjen?"
  
  De fraach fan Nina waard beäntwurde troch in opfallende man fan sa'n fiifentritich. "Is de Oarder fan 'e Swarte Sinne net útinoar fallen nei't Hitler selsmoard pleegde?"
  
  "Nee, de folgjende generaasjes folgers binne noch aktyf," antwurde Perdue.
  
  "Dat is it," sei de man. "It Reade Leger fjochtet noch tsjin de nazi's; allinnich dit binne nije generaasje operatives fjochtsje in âlde oarloch. Rood tsjin swart."
  
  "Dit is Misha," Elena yngripe út beleefdheid foar frjemden.
  
  "Wy hawwe allegear militêre training ûndergien, lykas ús heiten en har heiten, mar wy fjochtsje mei help fan it gefaarlikste wapen fan 'e nije wrâld - ynformaasjetechnology," preke Misha. Hy wie dúdlik in lieder. "Milla is de nije tsaar Bomba, poppe!"
  
  Oerwinningsgroppen klonk út de groep. Ferrast en fernuvere seach Perdue nei de glimkjende Nina en flústere: "Wat is tsaar Bomba, mei ik freegje?"
  
  "Yn 'e hiele skiednis fan' e minskheid binne allinich de machtichste kearnwapens eksplodearre," knikte se. "H-bom; Ik leau dat it ergens yn de sechstiger jierren testen is."
  
  "Dit binne goede jonges," sei Perdue boartlik, en soarge derfoar om syn stim te hâlden. Nina gnyske en knikte. "Ik bin gewoan bliid dat wy hjir net efter fijânlinen sitte."
  
  Nei't de groep kalme wie, bea Elena Perdue en Nina swarte kofje oan, dy't se beide tankber akseptearren. It hie in útsûnderlik lange reis west, om net te praten oer de emosjonele spanning fan wêr't se noch mei te meitsjen hiene.
  
  "Elena, wy hawwe wat fragen oer Milla en har ferbining mei it Amber Room-relikwy," frege Perdue respektyf. "Wy moatte it keunstwurk fine, of wat der fan oer is, foar moarntejûn."
  
  "Nee! Och nee, nee!" Misha protestearre iepenlik. Hy bestelde Elena om op 'e bank te gean en gie tsjinoer de ferkeard ynformearre besikers sitten. "Nimmen sil de Amber Room út har grêf nimme! Nea! As jo dit dwaan wolle, sille wy swiere maatregels tsjin jo moatte nimme."
  
  Elena besocht him te kalmearjen doe't de oaren oerein stiene en de lytse romte omsingelen dêr't Misha en de frjemdlingen sieten. Nina naam Perdue syn hân doe't se allegear har wapens útlutsen. De skriklike klikken fan 'e hammers dy't fuorthelle waarden bewiisden krekt hoe serieus Milla wie.
  
  "Okee, relax. Litte wy it alternatyf besprekke, wat dan ek, " stelde Perdue foar.
  
  Elena har sêfte stim wie de earste dy't reagearre. "Sjoch, de lêste kear dat immen in diel fan dit masterstik stiel, hat it Tredde Ryk hast de frijheid fan alle minsken ferneatige."
  
  "Hoe?" - frege Perdue. Fansels hie er in idee, mar de wiere bedriging dy't dêryn ferburgen siet, koe er noch net realisearje. Alles wat Nina woe, wie om de bulte pistoalen te holsterjen, sadat se koe ûntspanne, mar de Milla-leden gongen net.
  
  Foardat Misha in oare tirade lansearre, smeekte Elena him om te wachtsjen mei ien fan dy betoverende wellen fan har hân. Se suchte en gie troch: "De amber dy't brûkt waard om de orizjinele amberkeamer te meitsjen wie út 'e Balkanregio."
  
  "Wy witte oer in âld organisme - Calihas - dat wie yn 'e amber," ûnderbriek Nina sêft.
  
  "En witte jo wat se docht?" Misha koe it net úthâlde.
  
  "Ja," befêstige Nina.
  
  "Wêrom wolle jo har it dan yn godstsjinst jaan? Binne jo gek? Do gekke minsken! Do, West, en dyn habsucht! Jild hoeren, allegearre !" Misha blafte nei Nina en Perdue yn ûnkontrolearbere grime. "Sjit se," sei er tsjin syn groep.
  
  Nina smiet har hannen op yn ôfgriis. "Nee! Harkje asjebleaft! Wy wolle de amberpanelen foar ien kear ferniele, mar wy witte gewoan net hoe. Hark, Misha," se kearde him ta mei in smeekbede om syn oandacht, "ús kollega... ús freon... wurdt holden troch de Oarder, en se sille him deadzje as wy de Amber Room net moarn leverje . Sa, Widower en ik binne yn djippe, djippe stront! Begripe jo?"
  
  Perdue krûpte by Nina's hannelsmerkferwoedens nei de heulende Misha.
  
  "Nina, mei ik jo deroan herinnerje dat de keardel dêr't jo tsjin raasde, sa'n bytsje ús sprekwurdlike ballen yn 'e greep hat," sei Perdue, en luts sêft oan Nina har shirt.
  
  "Nee, Purdue!" Se fersette har, en smiet syn hân oan 'e kant. "Hjir steane wy yn 'e midden. Wy binne net it Reade Leger of de Swarte Sinne, mar wy wurde fan beide kanten bedrige, en wy binne twongen har teven te wêzen, it smoarge wurk te dwaan en besykje net te fermoardzjen!
  
  Elena siet stil yn oerienstimming te knikjen, wachtsjend op Misha om de knibbels fan 'e frjemdlingen te realisearjen. De frou dy't de hiele tiid útstjoerd hie, kaam de hoanne út en stoarre nei de frjemdlingen dy't yn de kafeteria sieten en de rest fan har groep, mei har wapen klear. Mei mear as seis fuotten trije inch heech, seach de donkerhierige Oekraïner mear as yntimidearjend. Har dreadlocks spielden oer har skouders doe't se elegant nei har ta stapte. Elena yntrodusearre har tafallich oan Nina en Perdue: "Dit is ús eksplosiveekspert, Natasha. Se is in eardere soldaat foar spesjale krêften en in direkte neisiet fan Leonid Leopold.
  
  "Wa is dit?" - frege Natasha fêst.
  
  "Witwenner," antwurde Misha, gong hinne en wer, tinkende oer Nina's resinte ferklearring.
  
  "Ach, widner. Gabi wie ús freon," antwurde se en skodde har holle. "Har dea wie in grut ferlies foar wrâldfrijheid."
  
  "Ja, it wie," stimde Perdue yn, en koe syn eagen net fan 'e nije oankomst ôfhelje. Elena fertelde Natasha oer de delikate situaasje wêryn't de besikers harsels fûnen, wêrop de Amazone-like frou antwurde: "Misha, wy moatte har helpe."
  
  "Wy fjochtsje in oarloch mei gegevens, mei ynformaasje, net mei fjoerkrêft," herinnerde Misha har.
  
  "Wie it de ynformaasje en gegevens dy't dy Amerikaanske yntelliginsje-offisier stoppe dy't besocht Black Sun te helpen de Amber Room te krijen yn it lêste tiidrek fan 'e Kâlde Oarloch?" - frege se him. "Nee, Sovjet fjoerkrêft stoppe him yn West-Dútslân."
  
  "Wy binne hackers, gjin terroristen!" - protestearre hy.
  
  "Wiene dit de hackers dy't de bedriging fan Tsjernobyl Calihas yn 1986 ferneatige? Nee, Misha, it wiene terroristen!" - makke se beswier. "No hawwe wy dit probleem wer, en wy sille it hawwe salang't de Amber Room bestiet. Wat sille jo dwaan as Black Sun slagget? Sille jo sekwinsjes fan nûmers stjoere om de geasten fan 'e pear te deprogrammearjen dy't de rest fan har libben noch nei de radio harkje sille, wylst de ferdomme nazi's de wrâld oernimme troch massahypnose en geastkontrôle?
  
  "De Tsjernobyl-ramp wie gjin ûngelok?" frege Perdue samar, mar de skerpe warskôgingsblikken fan 'e Milla-leden makken him stil. Sels Nina koe syn ûngepaste fraach net leauwe. Blykber hiene Nina en Perdue krekt it deadlikste hoarnnet yn 'e skiednis opstutsen, en Black Sun wie op it punt om út te finen wêrom't read de kleur fan bloed is.
  
  
  Haadstik 30
  
  
  Sam tocht oan Nina wylst er wachte op Kemper om werom te gean nei de auto. De liifwacht dy't harren ried bleau achter it stjoer, en liet de motor draaie. Sels as Sam slagge om te ûntsnappen út 'e gorilla yn' e swarte pak, der wie echt nearne om te rinnen. Yn alle rjochtingen fan harren ôf, sa fier as it each koe sjen, like it lânskip op in hiel fertroud gesicht. Yn feite wie it mear in fertroude fisy.
  
  Spitigernôch ferlykber mei Sam syn hypnose-induzearre hallusinaasje tidens syn sesjes mei Dr. Helberg, fersteurde it platte, karakterleaze terrein mei kleurleaze greiden him. It is goed dat Kemper him in skoft allinnich liet, sadat er it surrealistyske ynsidint ferwurkje koe oant it him net mear bang makke. Mar hoe mear hy it lânskip observearre, ynnaam en absorbearre om him dêr oan te passen, hoe mear Sam realisearre dat it him likefolle bang makke.
  
  Hy ferskowe ûngemaklik yn syn stoel, en koe it net helpe om de dream fan in put en in keal lânskip te ûnthâlden foar in ferneatigjende ympuls dy't de loft ferljochte en folken ferneatige. De betsjutting fan wat eartiids net mear wie as in ûnderbewuste manifestaasje fan 'e steuring dy't tsjûge wie, die bliken, ta Sam syn skrik, in profesije te wêzen.
  
  Profesije? Ik?" frege er him ôf oer de absurditeit fan it idee. Mar doe kipte in oare oantinken him yn syn bewustwêzen, as in oar stik fan 'e puzel. Syn geast iepenbiere de wurden dy't er opskreaun hie doe't er yn 'e greep fan syn fit wie, werom yn it doarp op it eilân; de wurden, dy't Nina har oanfaller tsjin har rôp.
  
  "Helje jo kweade profeet hjir wei!"
  
  "Helje jo kweade profeet hjir wei!"
  
  "Helje jo kweade profeet hjir wei!"
  
  Sam wie bang.
  
  'Holy crap! Hoe koe ik dit doe net heard hawwe?' hy sloech syn harsens, fergeat te tinken dat sa'n aard fan 'e geast en al syn prachtige kapasiteiten is: 'Hy neamde my in profeet?' Bleek slokte er hurd om't it allegear byinoar kaam - in fyzje fan 'e krekte lokaasje en de ferneatiging fan in hiele race ûnder in amberkleurige himel. Mar wat him it meast hindere wie it pulsearjen dat er seach yn syn fisy, as in nukleêre eksploazje.
  
  Kemper skrok Sam doe't er de doar iepen die om werom te kommen. Dy hommels klik fan it sintrale slot, folge troch it lûde klik fan 'e handgreep, kaam krekt doe't Sam dy oerweldigjende ympuls herinnerde dy't oer it lân rûn.
  
  "Entschuldigung, Herr Cleve," ferûntskuldigde Kemper doe't Sam fan eangst rukte en syn boarst omklamme. Dit feroarsake lykwols de tiran om te gnizen. "Wêrom binne jo sa senuweftich?"
  
  "Just senuweftich oer myn freonen," Sam skodholle.
  
  "Ik bin der wis fan dat se jo net yn 'e steek litte," besocht Klaus hertlik te wêzen.
  
  "Is der in probleem mei de lading?" frege Sam.
  
  "Allinne in lyts probleem mei de gassensor, mar it is no ferholpen," antwurde Kemper serieus. "Dus, jo woene witte hoe't de nûmersekwinsjes jo oanfal op my tsjinneare, toch?"
  
  "Ja. It wie geweldich, mar noch yndrukwekkender wie it feit dat it my allinich beynfloede. De manlju dy't by jo wiene lieten gjin tekens fan manipulaasje sjen," bewûndere Sam, en joech it ego fan Klaus oan as wie er in grutte fan. Dit wie in taktyk dy't Sam Cleave in protte kearen earder hie brûkt yn syn ûndersiken om kriminelen te eksposearjen.
  
  "Hjir is it geheim," glimke Klaus selsmoard, stadich wreide syn hannen en fol fan selsmoardens. "It giet net sasear om de sifers, mar om de kombinaasje fan getallen. Wiskunde, lykas jo witte, is de taal fan 'e skepping sels. Nûmers regelje alles yn it bestean, oft it op sellulêr nivo is, geometrysk, yn 'e natuerkunde, gemyske ferbiningen of oeral oars. Dat is de kaai foar it transformearjen fan alle gegevens - lykas in kompjûter yn in spesifyk diel fan jo harsens, witsto?
  
  Sam knikte. Hy tocht in skoftke en antwurde: "Dus, dit is wat as in sifer foar in biologyske enigma-masine."
  
  Kemper applaudearre. Letterlik. "Dit is in ekstreem krekte analogy, hear Cleave! Ik koe it sels net better útlizze. Dat is krekt hoe't it wurket. Troch it brûken fan keatlingen fan spesifike kombinaasjes is it hiel mooglik om it ynfloedfjild út te wreidzjen, yn wêzen koartsluting fan 'e harsensreceptors. No, as jo in elektryske stroom taheakje oan dizze aksje," sei Kemper yn syn superioriteit, "sille it effekt fan 'e gedachtefoarm tsienfâldich fergrutsje."
  
  "Dus troch elektrisiteit te brûken, kinne jo de hoemannichte gegevens dy't jo ferdjerje eins ferheegje? Of is it om it fermogen fan 'e manipulator te ferbetterjen om mear dan ien persoan tagelyk te kontrolearjen? frege Sam.
  
  "Praat bliuwe, dobber," tocht Sam efter syn saakkundich spile charade. 'En de priis giet nei... Samson Cleave foar syn optreden as betûfte sjoernalist betsjoen troch in tûk man!' Sam, net minder útsûnderlik yn syn aktearjen, registrearre elk detail dat de Dútske narcissist útspruts.
  
  "Wat tinke jo dat it earste wie dat Adolf Hitler die doe't hy yn 1935 de macht oer it liddige Wehrmacht-personiel naam?" - frege er Sam retoarysk. "Hy yntrodusearre massadisipline, fjochtseffisjinsje en ûnbidige loyaliteit om SS-ideology op te lizzen mei ûnderbewuste programmearring."
  
  Mei grutte delikens stelde Sam de fraach dy't him hast fuort nei de útspraak fan Kemper yn 'e holle kaam. "Hat Hitler Kalihas?"
  
  "Neidat de Amber Room har ferbliuw yn it Berlynske Stedspaleis, in Dútske master út Beieren ..." Kemper gniffele, besykje te ûnthâlden de man syn namme. "Uh, nee, ik wit it net - hy waard útnoege om mei te dwaan oan 'e Russyske ambachtslju om it artefakt te restaurearjen nei't it oanbean waard oan Peter de Grutte, wite jo?"
  
  "Ja," antwurde Sam maklik.
  
  "Neffens leginde, doe't hy wurke oan in nij ûntwerp foar in restaurearre keamer yn it Catherine Palace, hy 'easke' trije stikken amber, jo witte, foar syn problemen," Kemper knipoogde nei Sam.
  
  "Jo kinne him net echt skuldich meitsje," sei Sam.
  
  "Nee, hoe kin immen him dêr skuldich fan meitsje? Ik bin it dermei iens. Hoe dan ek, hy hat ien ding ferkocht. De oare twa waarden benaud om troch syn frou bedrogen te wurden en ek ferkocht. Dit blykt lykwols net wier te wêzen, en de frou yn kwestje die bliken in iere matriarchal lid fan 'e bloedline te wêzen dy't in protte ieuwen letter de ympresjonele Hitler moete.
  
  Kemper wie dúdlik genietsje fan syn eigen fertellen, fermoardzjen tiid op syn wei om te deadzjen Sam, mar de sjoernalist nettsjinsteande mear omtinken as it ferhaal unfolded. "Se joech de oerbleaune twa stikken amber út 'e oarspronklike Amber Room oan har neiteam, en se gongen úteinlik nei nimmen oars as Johann Dietrich Eckart! Hoe kin dit in ûngelok wêze?"
  
  "Sorry, Klaus," ferûntskuldiget Sam skiepsk, "mar myn kennis fan 'e skiednis fan 'e Dútske taal is beskamsum. Dêrom hâld ik Nina."
  
  "Ha! Krekt foar histoaryske ynformaasje? Klaus pleage. "Ik betwifelje it. Mar lit my dúdlik meitsje. Eckart, in ekstreem gelearde man en metafysyske dichter, wie direkt ferantwurdlik foar Hitler syn fassinaasje mei it okkulte. Wy fermoedzje dat it Eckart wie dy't de krêft fan Kalihasa ûntduts, en doe dit ferskynsel brûkte doe't hy de earste leden fan Black Sun sammele. En, fansels, de meast treflike dielnimmer dy't de ûnbestriden kâns aktyf brûke koe om it wrâldbyld fan minsken te feroarjen ..."
  
  "... wie Adolf Hitler. No begryp ik," Sam folde de spaasjes yn, feintsje sjarme om syn finzene te ferrifeljen. "Kalihasa joech Hitler de mooglikheid om minsken te feroarjen yn, goed, drones. Dit ferklearret wêrom't de massa's yn Nazi-Dútslân foar in grut part fan deselde miening wiene ... syngronisearre bewegingen en dit obsene ynstinktive, ûnminsklike nivo fan wredens.
  
  Klaus glimke freonlik nei Sam. "Onfatsoenlik ynstinktyf ... ik fyn it leuk."
  
  "Ik tocht dat jo it koenen," suchte Sam. "It is allegear posityf fassinearjend, witsto? Mar hoe wiststo dit alles?
  
  "Myn heit," antwurde Kemper saaklik. Hy sloech Sam as in potinsjele celebrity mei syn feigned ferlegenens. "Karl Kemper."
  
  "Kemper wie de namme dy't útkaam yn Nina's audioklip," herinnert Sam. 'Hy wie ferantwurdlik foar de dea fan in soldaat fan it Reade Leger yn in ferhoarkeamer. No komt de puzel byinoar. Hy seach yntinsyf yn de eagen fan it meunster dat yn in lyts ramt foar him stie. Ik kin net wachtsje om te sjen hoe't jo smoarge, tocht Sam, wylst er de kommandant fan 'e Swarte Sinne alle oandacht joech wêr't hy socht nei. 'Ik kin net leauwe dat ik drink mei in genoside bastard. Hoe winskje ik dat ik op jo jiske dûnsje koe, jo Nazi-skuor!" De ideeën dy't yn Sam syn siel materialisearre wiene, like frjemd en skieden fan syn eigen persoanlikheid, en it alarmearre him. De Kalihasa yn syn harsens naam it wer oer, en folje syn tinzen mei negativiteit en oergeweld , mar hy moast tajaan dat de ferskriklike dingen dêr't er oan tocht net alhiel oerdreaun wiene.
  
  "Sis my, Klaus, wat wie it doel efter de moarden yn Berlyn?" Sam wreide it saneamde spesjale ynterview út oer in glês goede whisky. "Bangens? Publike eangst? Ik tocht altyd dat dit jo manier wie om de massa's gewoan te meitsjen foar de kommende ynfiering fan in nij systeem fan oarder en dissipline. Hoe tichtby wie ik! Wy moasten in weddenskip meitsje."
  
  Kemper seach minder dan stjer by it hearren fan de nije rûte dy't de ûndersiikssjoernalist naam, mar hy hie neat te ferliezen troch syn motiven oan 'e rinnende deaden te iepenbierjen.
  
  "It is eins in heul ienfâldich programma," antwurde hy. "Om't de Dútske kanselier yn ús macht is, hawwe wy leverage. De moarden op hege boargers, benammen ferantwurdlik foar it politike en finansjele wolwêzen fan it lân, bewize dat wy ús bewust binne en, fansels, net wifkje om ús bedrigingen út te fieren.
  
  "Dus jo hawwe se keazen op basis fan har elitestatus?" frege Sam gewoan.
  
  "Dat ek, hear Cleave. Mar elk fan ús doelen hie in djippere ynvestearring yn ús wrâld dan allinich jild en macht, "sei Kemper, hoewol hy net te entûsjast like te dielen wat dizze ynvestearrings krekt wiene. It wie net doe't Sam pretendeart te ferliezen troch gewoan te knikken en troch it rút út te sjen nei it bewegende terrein bûten dat Kemper him ferplicht fielde om him te fertellen. "Elk fan dizze skynber willekeurige doelen wiene yn feite Dútsers dy't ús moderne kameraden fan it Reade Leger holpen by it ferbergjen fan de lokaasje en it ferbergjen fan it bestean fan 'e Amber Room, it ienichste effektive obstakel yn' e syktocht fan Black Sun nei it orizjinele masterstik. Myn heit learde út Leopold - de Russyske ferrieder - dat it relikwy ûnderskept waard troch it Reade Leger en net delgie mei Wilhelm Gustloff, dy't Milla wie, sa't de leginde seit. Sûnt dy tiid hawwe guon leden fan Black Sun, nei't har gedachten feroare oer wrâldbehearsking, ús rigen ferlitten. Kinst it leauwe? De neikommelingen fan 'e Ariërs, machtich en yntellektueel superieur, besletten om te brekken mei de Oarder. Mar it grutste ferrie wie it helpen fan 'e Sovjet-basterden de Amber Room te ferbergjen, sels it finansieren fan in geheime operaasje yn 1986 om seis fan' e tsien oerbleaune amberplaten te ferneatigjen mei Kalihasa!
  
  Sam waard opknapt. "Wachtsje wachtsje. Wêr hawwe jo it oer 1986? Is de helte fan 'e Amber Room ferneatige?"
  
  "Ja, tank oan ús koartlyn ferstoarne elite-leden fan 'e maatskippij dy't Milla finansierden foar Operation Homeland, Tsjernobyl is no it grêfplak fan' e helte fan in prachtich relikwy," gniffele Kemper, en balde syn fûsten. "Mar dizze kear sille wy se ferneatigje - meitsje se ferdwine tegearre mei har lângenoaten en elkenien dy't ús freget."
  
  "Hoe?" frege Sam.
  
  Kemper lake, fernuvere dat ien sa ynsjochsum as Sam Cleave net begriep wat der echt oan de hân wie. "No, wy hawwe jo, hear Cleave. Jo binne de nije Hitler fan 'e Swarte Sinne ... mei dit bysûndere skepsel dat feeds op jo harsens."
  
  "It spyt my?" Sam hypte. "Hoe tinke jo dat ik jo doel sil tsjinje?"
  
  "Jo geast hat de mooglikheid om de massa's te manipulearjen, myn freon. Lykas Führer, sille jo Milla en alle oare ynstânsjes lykas har kinne ûnderwerpe - sels oerheden. Se sille de rest sels dwaan,' gniffele Kemper.
  
  "Hoe sit it mei myn freonen?" - frege Sam, ferrast troch de iepeningsperspektyf.
  
  "It sil net skele. Tsjin de tiid dat jo de macht fan Kalihasa oer de wrâld projektearje, sil it lichem it grutste part fan jo harsens opnomd hawwe, "sei Kemper wylst Sam him yn direkte ôfgriis oanseach. "Of dat of de abnormale ferheging fan elektryske aktiviteit sil jo harsens fry. Yn alle gefallen sille jo de skiednis yngean as in held fan 'e Oarder.
  
  
  Haadstik 31
  
  
  "Jou harren it ferdomme goud. Goud sil ynkoarten weardeleas wurde, útsein as se in manier kinne fine om idelheid en tichtens te feroarjen yn echte survivalparadigma's, "bespotte Natasha har kollega's. De besikers fan Milla sieten om in grutte tafel hinne mei in groep militante hackers dy't Perdue no ûntdutsen wie de minsken efter Gabi's mysterieuze kommunikaasje mei loftferkearskontrôle. It wie Marco, ien fan 'e stilste leden fan 'e Milla, dy't de loftkontrôle fan Kopenhagen omseach en de Purdue-piloten fertelde om fan koers te feroarjen foar Berlyn, mar Purdue wie net op it punt om syn cover fan Detlef's "Widower" bynamme te blazen om te ûntdekken wa't hy wier wie - noch net.
  
  "Ik ha gjin idee wat goud mei it plan te krijen hat," mompele Nina Perdue midden yn in rûzje mei de Russen.
  
  "De measte fan 'e amberblêden dy't noch bestean hawwe noch de gouden inlays en frames op it plak, Dr. Gould," ferklearre Elena, wêrtroch't Nina har stom fielde omdat se der te lûd oer klage.
  
  "Ja!" - Misha grypte yn. "Dit goud is in protte wurdich foar de goeie minsken."
  
  "Binne jo no in kapitalistysk pig?" frege Yuri. "Jild is nutteloos. Wurdearje allinich ynformaasje, kennis en praktyske dingen. Wy jouwe se it goud. Kin't skele? Wy hawwe goud nedich om se te ferrifeljen om te leauwen dat de freonen fan Gabi net wat dogge."
  
  "Noch better," suggerearre Elena, "wy brûke gouden snijwurk om de isotoop te ûnderbringen. Alles wat wy nedich binne is in katalysator en genôch elektrisiteit om de panne te ferwaarmjen."
  
  "Isotoop? Binne jo in wittenskipper, Elena? Perdue is fassinearre.
  
  "Kernfysikus, klasse fan 2014," rôp Natasha mei in glimke oer har noflike freon.
  
  "Crap!" Nina wie bliid, ûnder de yndruk fan de yntelliginsje ferburgen yn 'e prachtige frou. Se seach nei Perdue en skuorde him. "Dit plak is de Valhalla fan 'e sapiosexual, he?"
  
  Perdue tilde koket syn wynbrauwen op nei Nina har krekte ried. Ynienen waard de fûle diskusje tusken de hackers fan it Reade Leger ûnderbrutsen troch in lûde crash dy't se allegear yn ôfwachting befrieze. Se wachtsje, harken foarsichtich. Ut de muorre-monteare sprekkers fan it útstjoersintrum kundige it gjalpjen fan in ynkommend sinjaal wat onheilspellends oan.
  
  "Guten Tag, meine Kameraden."
  
  "Oh God, it is wer Kemper," sei Natasha.
  
  Perdue fielde him siik oan 'e mage. It lûd fan 'e man syn stim makke him dize, mar hy hold it yn 'e wille fan 'e groep.
  
  "Wy sille oer twa oeren yn Tsjernobyl oankomme," sei Kemper. "Dit is jo earste en ienige warskôging dat wy ferwachtsje dat ús ETA de Amber Room út 'e sarkofaach sil fuortsmite. It net neilibjen sil resultearje yn ..." hy gniisde yn himsels en besleat de formaliteiten te ferlitten, "... goed, it sil liede ta de dea fan 'e Dútske bûnskânselier en Sam Cleave, wêrnei't wy it senuwgas frijlitte yn Moskou, Londen en Seoul tagelyk. David Perdue sil belutsen wêze by ús wiidweidige politike medianetwurk, dus besykje ús net út te daagjen. Zwei Stunden. Wiedersehen."
  
  In klik snijde troch de statyske en stilte foel oer de kafetaria as in tekken fan nederlaach.
  
  "Dêrom moasten wy fan lokaasje feroarje. Se hacke ús útstjoerfrekwinsjes no in moanne. Troch it ferstjoeren fan sekwinsjes fan nûmers oars as ús, twinge se minsken harsels en oaren te deadzjen troch subliminale suggestje. No sille wy moatte hurken op 'e spoekplak fan Duga-3, "gnyske Natasha.
  
  Perdue slokte hurd doe't syn temperatuer gie. Hy besocht de gearkomste net te ûnderbrekken, hy lei syn kâlde, klam hannen op 'e stoel oan beide kanten fan him. Nina realisearre fuortendaliks dat der wat mis wie.
  
  "Purdue?" - sy frege. 'Bist wer siik?'
  
  Hy glimke swak en skuorde it mei in skodzjen fan 'e holle ôf.
  
  "Hy sjocht der net goed út," sei Misha. "Ynfeksje? Hoe lang bisto hjir? Mear as in dei?"
  
  "Nee," antwurde Nina. "Mar foar in pear oeren. Mar hy is al twa dagen siik."
  
  "Do gjin soargen, minsken," Perdue slûpt, noch altyd ûnderhâlden in fleurige útdrukking. "It giet fuort nei."
  
  "Dan?" frege Elena.
  
  Perdue gyng oerein, syn gesicht bleek doe't er besocht himsels byinoar te heljen, mar hy triuwde syn slanke lea nei de doar, hurd tsjin de oerweldigjende drang om te kotsen.
  
  "Dêrnei," suchte Nina.
  
  "De manljuskeamer is op 'e flier ûnder," sei Marco tafallich, en seach hoe't syn gast hastich de treppen del gie. "Drank of senuwen?" frege er Nina.
  
  "Beide. Black Sun martele him ferskate dagen foardat ús freon Sam gie om him út te heljen. Ik tink dat de blessuere him noch beynfloedet, "sei se út. "Se hâlden him yn har festing yn 'e Kazachske steppe en martelden him sûnder rêst."
  
  De froulju liken like ûnferskillich as de manlju. Blykber wie marteling sa djip woartele yn har kulturele ferline fan oarloch en trageedzje dat it in gegeven wie yn petear. Fuortendaliks ljochte de lege útdrukking op it gesicht fan Misha op en ferleven syn funksjes. "Dokter Gould, hawwe jo de koördinaten fan dit plak? Dizze... festing yn Kazachstan?"
  
  "Ja," antwurde Nina. "Dat is hoe't wy him yn it earste plak fûnen."
  
  De temperamintfolle man stiek har de hân út, en Nina socht gau troch de foarste tas mei rits nei it papier dêr't se dy dei op sketst hie yn dokter Helberg syn kantoar. Se joech Misha de opnommen nûmers en ynformaasje.
  
  Dat, de earste berjochten dy't Detlef ús nei Edinburgh brocht, waarden net troch Milla stjoerd. Oars soene se witte oer de lokaasje fan it kompleks, "tocht Nina, mar hold it foar harsels. Oan 'e oare kant neamde Milla him 'De widner'. Ek se herkenden dizze man fuortdaliks as de man fan Gabi. 'Har hannen rêste yn har tsjustere, struide hier wylst se de holle omheech stuts en as in ferfeeld skoalfamke de earmtakken op 'e tafel lei, kaam it har op dat Gabi - en dus Detlef - ek misledige wie troch de ynminging fan 'e Oarder yn 'e útstjoerings, krekt as de minsken dy't beynfloede binne troch de nûmersekwinsjes Maleficent. 'Oh myn God, ik moat Detlef ekskús meitsje. Ik bin der wis fan dat hy it lytse ynsidint mei de Volvo oerlibbe hat. Ik hoopje dat?'
  
  Perdue wie út foar in lange tiid, mar it wie wichtiger om te kommen mei in plan foardat harren tiid wie om. Se seach hoe't de Russyske sjenyen fûleindich wat yn har eigen taal bepraten, mar se hie der neat oan. It klonk har moai, en út har toan ried se dat Misha har idee goed wie.
  
  Krekt as se begûn te soargen oer Sam syn lot wer, Misha en Elena moete mei har te ferklearjen it plan. De rest fan 'e dielnimmers folgen Natasha de keamer út, en Nina hearde se by de izeren treppen del donderjen, lykas by in brânoefening.
  
  "Ik nim oan dat jo in plan hawwe. Fertel my asjebleaft dat jo in plan hawwe. Us tiid is hast om en ik tink dat ik it net mear oan kin. As se Sam deadzje, swar ik by God, ik sil myn libben wije oan it fergriemjen fan se allegear,' moanne se wanhopich.
  
  "Dit is in reade stimming," glimke Elena.
  
  "En ja, wy hawwe in plan. Goed plan," sei Misha. Hy like suver bliid.
  
  "Fabulous!" Nina glimke, hoewol se noch altyd spand útseach. "Wat is it plan?"
  
  Misha ferklearre frijmoedich: "Wy jouwe harren de Amber Room."
  
  Nina har glimke ferdwûn.
  
  "Kom wer ris?" hja knipperde fluch, heal fan lilkens, heal woe syn útlis hearre. "Moat ik hoopje op mear, ferbûn oan jo konklúzje? Want as dat dyn plan is, bin ik alle fertrouwen kwytrekke yn myn ôfnimmende bewûndering foar Sovjet-fernimstigens."
  
  Hja laken ôfwêzich. It wie dúdlik dat se de miening fan de Westerling net skele; net iens genôch om har twifels te ferdriuwen. Nina sloech har earms oer har boarst. De tinzen fan Perdue syn konstante sykte en Sam syn konstante ûndergeskiktheid en ôfwêzigens allinnich mar lilkens de brutale histoarikus. Elena fielde har teloarstelling en naam frijmoedich har hân.
  
  "Wy sille net bemuoie mei de feitlike, um, oanspraken fan Black Sun op 'e Amber Room of de kolleksje, mar wy sille jo alles leverje wat jo nedich binne om se te bestriden. Moai?" - sei se tsjin Nina.
  
  "Sille jo ús net helpe om Sam werom te krijen?" Nina knikte. Se woe yn triennen útbarste. Nei dit alles waard se ôfwiisd troch de ienige bûnsmaten dy't se miende tsjin Kemper te hawwen. Miskien wie it Reade Leger net sa machtich as harren reputaasje bewearde, tocht se mei bittere teloarstelling yn har hert. "Wat sille jo dan eins helpe?" - hja siet.
  
  Misha's eagen waarden tsjuster fan yntolerânsje. "Harkje, wy hoege dy net te helpen. Wy stjoere ynformaasje út, fjochtsje net jo fjildslaggen. "
  
  "It is dúdlik," sei se. "Dus wat bart der no?"
  
  "Jo en de widner moatte de oerbleaune stikken fan 'e Amber Room nimme. Yuri sil in man mei in swiere karre en blokken foar jo hiere, "besocht Elena proaktiver te klinken. "Natasha en Marco binne op it stuit yn 'e reaktorsektor fan it Medvedka-subnivo. Ik sil Marco meikoarten helpe mei it gif."
  
  "IK?" Nina knikte.
  
  Misha wiisde nei Elena. "Dat neame se de gemyske eleminten dy't se yn bommen sette. Ik tink dat se besykje grappich te wêzen. Bygelyks, troch it lichem te fergiftigjen mei wyn, fergiftigje se objekten mei gemikaliën of wat oars."
  
  Elena tute him en ferûntskuldige harsels om mei te dwaan by de oaren yn 'e geheime kelder fan' e snelle kweekreaktor, in diel fan 'e enoarme militêre basis dy't eartiids brûkt waard om apparatuer op te slaan. Arc-3 wie ien fan de trije lokaasjes dêr't Milla alle jierren periodyk nei migrearre om fangen of detectie te foarkommen, en de groep konvertearre elk fan har lokaasjes temûk yn folslein funksjonele basis fan operaasjes.
  
  "As it gif klear is, sille wy jo de materialen jaan, mar jo moatte jo eigen wapens op 'e Vault-foarsjenning tariede," ferklearre Misha.
  
  "Is dit in sarkofaach?" - sy frege.
  
  "Ja."
  
  "Mar de strieling dêr sil my deadzje," protestearre Nina.
  
  "Jo sille net yn 'e Vault-foarsjenning wêze. Yn 1996 hawwe myn omke en pake de platen fan de Amberkeamer ferhuze nei in âlde put by de ferwulffoarsjenning, mar dêr't de put leit is lân, in soad lân. It is hielendal net ferbûn mei reactor 4, dus it soe goed wêze moatte, "lei hy út.
  
  "God, dit sil de hûd fan my ôfskuorre," mompele se, serieus oerwage om it hiele bedriuw te ferlitten en Perdue en Sam oan har lot oer te litten. Misha lake om de paranoia fan in bedoarn westerske frou en skodde syn holle. "Wa kin my sjen litte hoe't ik dit koekje?" - frege Nina op 't lêst, en besleat dat se net woe dat de Russen de Skotten swak beskôgje.
  
  "Natasha is in eksplosiveekspert. Elena is in ekspert op gemyske gefaren. Se sille jo fertelle hoe't jo de Amber Room yn in kiste kinne omsette,' glimke Misha. "Ien ding, Dr. Gould," gie er fierder op in stille toan, net karakteristyk foar syn autoritative aard. "Behannelje asjebleaft metaal mei beskermjende apparatuer en besykje net te sykheljen sûnder jo mûle te dekken. En nei't jo har it relikwy hawwe jûn, bliuw fuort. In lange ôfstân, goed?"
  
  "Okee," antwurde Nina, tankber foar syn soarch. Dit wie in kant fan him dy't se oant no ta noch noait it nocht hân hie. Hy wie in folwoeksen man. "Misha?"
  
  "Ja?"
  
  Yn alle earnst smeekte se om út te finen. "Wat foar wapen meitsje ik hjir?"
  
  Hy antwurde net, dat se probearre wat mear.
  
  "Hoe fier moat ik fuort wêze nei't ik Kemper de Amber keamer haw jûn?" - woe se bepale.
  
  Misha knipperde ferskate kearen, seach djip yn 'e tsjustere eagen fan' e moaie frou. Hy skoarde de kiel en ried: "Lit it lân."
  
  
  Haadstik 32
  
  
  Doe't Perdue wekker waard op 'e húskeflier, wie syn shirt bevlekt mei gal en speeksel. Ferlegen die er syn bêst om it ôf te waskjen mei hânsjip en kâld wetter yn 'e wasktafel. Nei wat skjinmeitsjen ûndersocht er de tastân fan de stof yn de spegel. "It is as is it noait bard," glimke er, bliid mei syn ynspanningen.
  
  Doe't hy yn 'e kafeteria kaam, fûn hy dat Nina waard klaaid troch Elena en Misha.
  
  "Jo beurt," gnyske Nina. "Ik sjoch dat jo in oare sykte hawwe hân."
  
  "It wie neat minder as gewelddiedich," sei er. "Wat bart der?"
  
  "Wy sille de klean fan Dr. Gould mei stralingsbestindige materialen ynfolje as jo twa nei de Amber Room gean," fertelde Elena him.
  
  "Dit is grappich, Nina," klage er. "Ik wegerje dit alles te dragen. As wie ús taak net al hindere troch de deadline, no moatte jo ta absurde en tiidslinende maatregels nimme om ús noch langer út te stellen?"
  
  Nina froast. It like wol oft Perdue wer feroare wie yn 'e sûchlike teef dêr't hja mei yn 'e auto fochten hie, en hja soe syn bernlike grillen net ophâlde. "Wolle jo dat jo ballen moarn falle?" - sei se sarkastysk as antwurd. "Oars kinst better in kopke nimme; foarsprong."
  
  "Grow up, Dr. Gould," sei er tsjin.
  
  "Stralingsnivo's binne tichtby deadlik foar dizze lytse ekspedysje, Dave. Ik hoopje dat jo in grutte kolleksje honkbalpetten hawwe foar it ûnûntkombere hierferlies wêr't jo oer in pear wiken fan sille lije. "
  
  De Sowjets laken stil om Nina's patronisearjende tirade doe't se de lêste fan har leaden fersterke gadgets opsette. Elena joech har in medysk masker om har mûle te dekken doe't se de put delgie, en in klimhelm foar it gefal.
  
  Nei't se efkes delsjoen hie, liet Perdue se him sa klaaie foardat se Nina begeliede nei wêr't Natasha ree wie om har te wapenjen foar de striid. Marco hie foar har wat kreaze knipynstruminten op grutte potleadkast gearstald, tegearre mei ynstruksjes oer hoe't er amber yn in tinne glêzen prototype makke hie dat hy foar krekt sa'n gelegenheid makke hie.
  
  "Minsken, binne jo wis dat wy dit heul spesjalisearre bedriuw yn sa'n koarte tiid kinne útfiere?" - frege Perdue.
  
  "Dr. Gould seit dat jo in útfiner binne," antwurde Marco. "Krekt as wurkje mei elektroanika. Brûk ark foar tagong en oanpassing. Plak de stikken metaal op in blêd fan amber om se te ferbergjen as gouden inlay en dekke it mei covers. Brûk de klips op 'e hoeken en BOOM! De Amber Room, fersterke troch de dea, sadat se it nei hûs kinne nimme.
  
  "Ik begryp noch net hielendal wat it allegear betsjut," klage Nina. "Wêrom dogge wy dit? Misha joech my oan dat wy fier fuort moatte wêze, wat betsjut dat it in bom is, toch?"
  
  "Dat is rjocht," befêstige Natasha.
  
  "Mar it is gewoan in samling smoarge sulveren metalen frames en ringen. It liket op iets dat myn monteur pake yn in junkyard hold," kreunde se. Perdue liet earst wat belangstelling sjen foar har missy doe't hy junk seach dy't like op fersmoarge stiel of sulver.
  
  "Marije, mem fan God! Nina!" - hy útademde mei earbied, in blik op Natasha fol feroardieling en ferrassing. "Jo minsken binne gek!"
  
  "Wat? Wat is dit?" - sy frege. Se kearden allegear syn blik werom, ûnfersteurd troch syn panyke oardiel. Perdue syn mûle bleau iepen yn ûnleauwe doe't er nei Nina kearde mei ien item yn 'e hân. "Dit is plutoanium fan wapenskwaliteit. Se stjoere ús om fan 'e Amber Room in nukleêre bom te meitsjen!"
  
  Se ûntkenne syn útspraak net en lyke net yntimidearre. Nina wie sprakeleas.
  
  "Is dit wier?" - sy frege. Elena seach del en Natasha knikte grutsk.
  
  "It kin net eksplodearje wylst jo it yn jo hannen hâlde, Nina," ferklearre Natasha kalm. "Lit it der mar útsjen as in keunstwurk en dekke de panielen mei Marco-glês. Jou it dan oan Kemper."
  
  "Plutoanium ûntstekt by kontakt mei fochtige loft of wetter," sloech Pardue, tinkend oer alle eigenskippen fan it elemint. "As de coating chips of bleatsteld wurdt, kinne d'r skriklike gefolgen hawwe."
  
  "Dus fergrieme it net," gromde Natasha fleurich. "No litte wy gean, jo hawwe minder dan twa oeren om de fynst oan ús gasten te sjen."
  
  
  ***
  
  
  In bytsje mear as tweintich minuten letter waarden Perdue en Nina dellein yn in ferburgen stiennen put, begroeid mei radioaktyf gers en struiken foar desennia. It stienwurk is ynstoarte krekt as it eardere Izeren Gerdyn, in testamint fan in ferline tiid fan avansearre technology en ynnovaasje, ferlitten en oerlitten oan ferfal yn de neisleep fan Tsjernobyl.
  
  "Jo binne fier fan 'e Shelter-foarsjenning," herinnerde Elena Nina. "Mar sykhelje troch jo noas. Yuri en syn neef sille hjir wachtsje wylst jo de relikwy nimme."
  
  "Hoe krije wy dit by de putyngong? Elk paniel weegt mear as jo auto! " sei Perdue.
  
  "D'r is hjir in spoarsysteem," rôp Misha del yn 'e tsjustere kûle. "De spoaren liede nei de hal fan 'e Amber Room, dêr't myn pake en myn omke de fragminten ferpleatst hawwe nei in geheim plak. Jo kinne se gewoan mei touwen delsette op in mynkarre en se hjir rôlje, wêr't Yuri se opnimt.
  
  Nina joech har in thumbs up doe't se kontrolearre har walkie-talkie foar de frekwinsje Misha hie jûn har om kontakt ien fan harren as se hie fragen wylst ûnder de freeslike Tsjernobyl macht plant.
  
  "Rjochts! Litte wy dit ôfmeitsje, Nina,' produsearre Perdue.
  
  Se setten ôf yn it kjeld tsjuster mei zaklampen oan har helmen. De swarte massa yn it tsjuster blykte de mynmasine te wêzen dy't Misha sprutsen hie, en se tilden de blêden fan Marco derop mei help fan ark, en triuwe de masine wylst se gong.
  
  "In bytsje unkoöperatyf," merkte Perdue op. "Mar ik soe itselde wêze as ik mear as tweintich jier yn it tsjuster hie roast."
  
  Har ljochtstralen ferdwûnen mar in pear meter foar har, fersûpt yn dikke tsjuster. Myriaden fan lytse dieltsjes sweven yn 'e loft en dûnsen foar de strielen yn it stille ferjit fan it ûndergrûnske kanaal.
  
  "Wat as wy weromkomme en se de put slute?" sei Nina ynienen.
  
  "Wy sille in manier fine. Wy hawwe slimmer trochmakke dan dit earder,' fersekere hy.
  
  "It is hjir sa skriklik stil," hâldde se yn har sombere stimming troch. ,,Der stie hjir ris wetter. Ik freegje my ôf hoefolle minsken binne ferdronken yn dizze put of stoarn oan strieling wylst se ûnderdak sochten hjir ûnder.
  
  "Nina," wie alles wat er sei om har út har roekeleazens te skodzjen.
  
  "Sorry," flústere Nina. "Ik bin bang as de hel."
  
  "Dat is net lykas jo," sei Perdue yn in tichte sfear dy't syn stim fan elke echo berôve. "Jo binne allinnich bang foar ynfeksje of de gefolgen fan strieling fergiftiging, dy't liede ta trage dea. Dêrom fine jo dit plak skriklik."
  
  Nina seach him yntinsyf oan yn it wazige ljocht fan har lampe. "Tankewol, David."
  
  Nei in pear stappen feroare syn gesicht. Hy seach wat nei har rjochts, mar Nina wie fêst dat se net witte woe wat it wie. Doe't Perdue stoppe, fersloegen allerhanne enge senario's Nina.
  
  "Sjoch," glimke er, en naam har hân om har om te draaien om de prachtige skat te sjen dy't ferburgen wie ûnder in protte jierren fan stof en pún. "It is net minder prachtich as yn 'e dagen doe't de kening fan Prusen it hie."
  
  Doe't Nina de giele platen ferljochte, kamen goud en amber byinoar om prachtige spegels te wurden fan 'e ferlerne skientme fan ieuwen ferline. De yngewikkelde skilderijen dy't de frames en skerpen fan 'e spegel fersierden, beklamme de suverens fan' e amber.
  
  "Om te tinken dat in kweade god hjir sluimet," flústere se.
  
  "In stik fan wat ynklúzjes liket te wêzen, Nina, sjoch," sei Perdue. "It eksimplaar, sa lyts dat it hast ûnsichtber wie, kaam ûnder de kontrôle fan Purdue's bril, en fergrutte it.
  
  "Dear God, bist net in groteske lytse bastard," sei er. "It liket op in krab of in tik, mar syn holle hat in minsklik gesicht."
  
  "Och, God, dat klinkt walgelijk," skodde Nina by de gedachte.
  
  "Kom ris efkes sjen," útnoege Perdue, taret op har reaksje. Hy sette it lofter fergrutglês fan syn bril op in oar smoarch plakje op it ûnoantaaste fergulde amber. Nina bûgde har nei har te sjen.
  
  "Wat yn 'e namme fan Jupiter syn gonaden is dit ding?" se hygde fergriemd mei in fernuvere blik op har gesicht. "Ik swar dat ik mysels sjit as dit griezelige ding yn myn harsens komt. Myn God, kinne jo jo yntinke as Sam wist hoe't syn Kalihassa der útseach?
  
  "Of Sam sprutsen, ik tink dat wy moatte haasten en oerjaan dizze skat oan de nazi's. Wat seist? Perdue stie der oan.
  
  "Ja".
  
  Doe't se klear wiene mei it mjitten fersterkjen fan de gigantyske platen mei metaal en se foarsichtich efter beskermjende film ôfsegele lykas ynstruearre, rôlen Perdue en Nina de panielen ien foar ien nei de boaiem fan 'e putmûning.
  
  "Sjoch, sjochsto? Se binne allegear fuort. D'r is gjinien boppe," klage se.
  
  "Se hawwe teminsten de yngong net blokkearre," glimke er. "Wy kinne net ferwachtsje dat se dêr de hiele dei bliuwe, wol?"
  
  "Ik tink net," suchte se. "Ik bin gewoan bliid dat wy de put berikten. Leau my, ik haw genôch fan dizze ferdomde katakomben.
  
  Fan fierren hearden se it hurde lûd fan de motor. Auto's dy't stadich oer in tichtby lizzende dyk krûpen kamen it putgebiet oan. Yuri en syn neef begûnen de platen op te heffen. Sels mei it handige frachtnet fan it skip wie it noch tiidslinend. Twa Russen en fjouwer pleatsen holpen Perdue it net oer elk fan 'e platen te streken, dy't hy hope soe wurde beoardiele om mear dan 400 kg tagelyk op te heffen.
  
  "Net te leauwen," mompele Nina. Se stie op feilige ôfstân, djip yn 'e tunnel. Har klaustrofoby krûpte har op, mar se woe net yn 'e wei stean. Doe't de manlju suggestjes rôpen en de tiid ôftellen, naam har twa-wei radio de útstjoering op.
  
  "Nina, kom yn. It is foarby," sei Elena troch it lege knetterjende lûd dat Nina wend wie wurden.
  
  "Dit is de ûntfangstromte fan Nina. Klear," antwurde se.
  
  "Nina, wy geane fuort as de Amber Room úthelle is, goed?" Elena warskôge. "Ik ha jo gjin soargen en tinke dat wy gewoan fuort binne, mar wy moatte fuortgean foardat se by Arc 3 komme."
  
  "Nee!" Nina raasde. "Wêrom?"
  
  "It sil in bloedbad wêze as wy op deselde grûn treffe. Do witst it". Misha antwurde har. "No meitsje jo gjin soargen. Wy sille kontakt opnimme. Wês foarsichtich en in moaie reis ta."
  
  Nina syn hert sakke. "Asjeblyft, gean net". Nea yn har libben hie se in iensumer sin heard.
  
  "Hieltyd wer".
  
  Se hearde in flapperjend lûd doe't Perdue it stof fan syn klean skuorde en syn hannen by syn broek del draafde om it smoargens fuort te feien. Hy seach om Nina hinne, en doe't syn eagen harres fûnen, joech er har in waarm, tefreden glimke.
  
  "Klear, Dr. Gould!" hy wie jubeljend.
  
  Ynienen klonken der boppe har skeaten, dy't Perdue twongen om it tsjuster yn te dûken. Nina raasde om syn feiligens, mar hy krûpte fierder yn 'e tsjinoerstelde rjochting fan 'e tunnel, wêrtroch't har opluchte dat it goed wie.
  
  "Yuri en syn assistinten wurde eksekutearre!" - hja hearden Kemper syn stim by de put.
  
  "Wêr is Sam?" Nina raasde doe't it ljocht as in himelske hel op 'e tunnelflier foel.
  
  "Menear Cleave hie wat tefolle te drinken... mar... tige tank foar jo meiwurking, David! Oh, en Dr. Gould, akseptearje asjebleaft myn oprjochte meilibjen, want dit sille jo lêste pynlike mominten op dizze ierde wêze. Groetnis!"
  
  "Fal dea!" Nina raasde. "Tot gauw, slach! Gau!"
  
  Doe't se har verbale grime op 'e glimkjende Dútser útblaasde, begûnen syn mannen de mûning fan 'e put te dekken mei in dikke betonnen plaat, wêrtroch't de tunnel stadichoan tsjuster waard. Nina hearde hoe Klaus Kemper kalm in folchoarder fan sifers mei in lege stimme útsprekt, sawat itselde as hy klonk by radio-útstjoerings.
  
  Doe't it skaad stadichoan ferdwûn, seach se nei Perdue, en ta har skrik seagen syn beferzen eagen nei Kemper yn dúdlike finzenskip. Yn 'e lêste stralen fan it ferdwinende ljocht seach Nina it gesicht fan Perdue ferdraaie yn in lustige en kweade gnyske doe't er rjocht nei har seach.
  
  
  Haadstik 33
  
  
  Ienris krige Kemper syn rampende skat, hy bestelde syn mannen om nei Kazachstan te gean. Se kamen werom nei Black Sun-gebiet mei har earste echte perspektyf op wrâldbehearsking, har plan hast folslein.
  
  "Binne jim alle seis yn it wetter?" frege er syn arbeiders.
  
  "Ja menear".
  
  "Dit is in âlde amberhars. It is kwetsber genôch dat as it ôfbrokkelt, de samples dy't yn binne fongen sille ûntkomme, en dan sille wy yn grutte problemen wêze. Se moatte ûnder wetter bliuwe oant wy it kompleks berikke, hearen!" Kemper rôp foardat hy nei syn lúkse auto rûn.
  
  "Wêrom wetter, kommandant?" - frege ien fan syn mannen.
  
  "Om't se wetter haatsje. Dêr kinne se gjin ynfloed hawwe en se haatsje it, en meitsje dit plak in ideale finzenis dêr't se sûnder eangst yn bewarre wurde kinne," ferklearre hy. Mei dizze wurden stapte er yn 'e auto, en de twa auto's rieden stadich fuort, wêrtroch Tsjernobyl noch mear ferlitten wie as it al wie.
  
  
  ***
  
  
  Sam wie noch ûnder de ynfloed fan it poeier, dat ûnder yn syn lege whiskyglês in wyt residu efterlitte. Kemper joech him gjin oandacht. Yn syn nije spannende posysje as de eigner fan net allinnich in earder wûnder fan 'e wrâld, mar ek op' e drompel fan it bestjoeren fan 'e kommende nije wrâld, hy fernaam de sjoernalist amper. Nina har gûlen galmen noch yn syn tinzen, as swiete muzyk nei syn ferrotte hert.
  
  It brûken fan Perdue as aas like op it lêst te beteljen. Foar in skoft wie Kemper net wis oft de harsenswaskjen techniken wiene suksesfol, mar doe't Perdue mei súkses brûkte de kommunikaasje apparaten Kemper hie neilitten foar him om te sykjen, hy wist dat Cleve en Gould soe gau wurde fongen yn it net. It ferried om Cleve net nei Nina te litten nei al har hurde wurk wie posityf hearlik foar Kemper. No hat er losse einen bûn dy't gjin oare Black Sun-kommandant berikke kin.
  
  Dave Perdue, de ferrieder fan Renatus, waard no litten om te rotten ûnder de godferlitten boaiem fan 'e ferflokte Tsjernobyl, wêrby't al gau it ferfelende lytse wyfke dat Perdue altyd ynspirearre hie om de Oarder te ferneatigjen. En Sam Cleave...
  
  Kemper seach Cleve oan. Hy sels wie op 'e wei nei it wetter. En ienris Kemper him tariedt, sil hy in weardefolle rol spylje as de ideale medialiaison fan 'e Oarder. Hoe kin de wrâld ommers fout fine mei alles presintearre troch in Pulitzer Prize-winnende ûndersiikssjoernalist dy't eigenhandig gewearringen bleatstelle en misdiedsyndikaten delsette? Mei Sam as syn mediapop, koe Kemper wat er woe oan 'e wrâld oankundigje, wylst er tagelyk syn eigen Kalihasa groeide om massakontrôle út te oefenjen oer hiele kontininten. En as de krêft fan dizze lytse god oprint, sil hy ferskate oaren yn feilich hâlden stjoere om him te ferfangen.
  
  Dingen sochten op foar Kemper en syn Oarder. Uteinlik waarden de Skotske obstakels fuorthelle en wie syn paad dúdlik om de nedige feroaringen te meitsjen wêryn Himmler mislearre. Mei dit alles koe Kemper net oars as ôffreegje hoe't it gie tusken de sexy lytse histoarikus en har eardere leafhawwer.
  
  
  ***
  
  
  Nina hearde har hert klopjen, en it wie net dreech, te oardieljen nei de manier wêrop it troch har lichem rommele wylst har earen ynspand wiene foar sels it minste lûd. Perdue wie stil en se hie gjin idee wêr't er wêze koe, mar se beweech sa hurd as se koe yn 'e tsjinoerstelde rjochting, en hold de ljochten oan sadat hy har net sjen koe. Hy die itselde.
  
  "O swiete Jezus, wêr is hy?" tocht se en gie neist sitten dêr't eartiids de Amberkeamer lei. Har mûle wie droech en se langstme nei opluchting, mar it wie no net de tiid om treast of ûnderhâld te sykjen. In pear meter fierderop hearde se it knarsen fan ferskate lytse stiennen, en it makke har hurd te gasjen. "Crap!" Nina woe him ôfprate, mar oan syn glêzen eagen te oardieljen, twifele se dat alles wat se sei foarby gean soe. "It giet nei my ta. Ik hear de lûden elke kear tichterby komme!"
  
  Se wiene no mear as trije oeren ûndergrûns yn 'e buert fan Reactor 4, en se begon de effekten te fielen. Se begûn misselijk te fielen, wylst de migraine har hast berôve fan har konsintraasjefermogen. Mar it gefaar is de lêste tiid oer de histoarikus yn in protte foarmen kommen. No wie se it doelwyt fan in harsengewassen geast, programmearre troch in noch siker geast om har te deadzjen. Fermoarde wurde troch jo eigen freon soe folle slimmer wêze as it rinnen fan in gekke frjemdling of in hiersoldaat op in missy. It wie Dave! Dave Perdue, har lange freon en eardere leafhawwer.
  
  Sûnder warskôging skodde har lichem en foel se op 'e knibbels op 'e kâlde, hurde grûn en kotse. Mei elke krimp waard it yntinsiver oant se begon te gûlen. Nina hie gjin manier om dit rêstich te dwaan, en se wie derfan oertsjûge dat Perdue har maklik opspoare soe troch it lûd dat se feroarsake. Se switte bot, en de zaklampriem dy't har om 'e holle bûgde, soarge foar in ferfelende jeuk, dat se helle it út it hier. Yn panyk rjochte se it ljocht in pear sintimeter fan 'e grûn del en die it oan. De beam ferspraat yn in lytse straal op 'e grûn en se naam de ynventaris fan har omjouwing.
  
  Perdue wie nearne te finen. Ynienen skeat in grutte stielen roede har gesicht út it tsjuster foarút. Hy sloech har op it skouder, wêrtroch't se fan eangst gûlde. "Purdue! Ophâlde! Jezus Kristus! Sille jo my deadzje fanwegen dizze nazi-idioat? Wês wekker, mefrou!"
  
  Nina die it ljocht út, hygend as in útputte jachthûn. Op har knibbels sakke, besocht se de klopjende migraine te negearjen dy't har skedel sloech doe't se in oare bou fan boeren ûnderdrukte. Perdue syn fuotstappen kamen har yn it tsjuster oan, ûnferskillich foar har stille snikken. Nina's ferfelende fingers rieden mei de twa-wei radio dy't oan har ferbûn wie.
  
  Lit it hjir litte. Skeakelje it lûd oan en rin dan yn 'e oare rjochting," stelde se harsels foar, mar in oare ynderlike stim wie der tsjin. "Idioat, jo kinne jo lêste kâns net opjaan foar eksterne kommunikaasje. Fyn wat dat kin wurde brûkt as wapens , dêr't der ôffal wie.
  
  Dat lêste wie in mear mooglik idee. Se pakte in hânfol stiennen en wachte op in teken fan syn lokaasje. It tsjuster omfette har as in dikke tekken, mar wat har lilk makke wie it stof dat har noas ferbaarnde doe't se sykhelle. Djip yn it tsjuster hearde se wat bewege. Nina lansearde in hantsjefol rotsen foar har om him fuort te smiten foardat se nei lofts sprong, rjochttroch yn in útstekkende rots dy't har as in frachtwein tsjin har sloech. Mei in ûnderdrukte sucht foel se slap op 'e flier.
  
  Doe't har bewustwêzen har libben bedrige, fielde se in opwelling fan enerzjy en krûpte oer de flier op har knibbels en ellebogen. As in minne gryp begûn de strieling har lichem te beynfloedzjen. De guozzen rûnen oer har hûd, har holle fielde swier as lead. Har foarholle die sear fan de botsing doe't se besocht har lykwicht werom te krijen.
  
  "Hey, Nina," flústere er, inches fan har trillende lichem, wêrtroch har hert fan skrik sprong. It felle ljocht fan Perdue blynde har efkes doe't er it op har gesicht rjochte. "Ik fûn dy".
  
  
  30 oeren letter - Shalkar, Kazachstan
  
  
  Sam wie lilk, mar hy doarde gjin problemen te meitsjen oant syn ûntsnappingsplan yn plak wie. Doe't er wekker waard en himsels noch yn 'e klauwen fan Kemper en de Oarder befûn, krûpte de wein foar harren stadichoan lâns in miserabel, ferlitten stik dyk. Tsjin dy tiid wiene se al foarby Saratov en oerstutsen de grins nei Kazachstan. It wie him te let om út te kommen. Se wiene hast 24 oeren reizge fanôf wêr't Nina en Perdue wiene, wêrtroch't it ûnmooglik wie foar him om gewoan út te springen en werom te rinnen nei Tsjernobyl of Pripyat.
  
  "Moarnbrochje, hear Cleve," suggerearre Kemper. "Wy moatte jo krêft behâlde."
  
  "Nee, tank," sei Sam. "Ik haw dizze wike myn kwota drugs dien."
  
  "Och, kom op!" Kemper antwurde kalm. "Jo binne as in jankende tiener dy't in tantrum smyt. En ik tocht dat PMS in frouljusprobleem wie. Ik moast dy drugsje, oars wiest mei dyn freonen fuortriden en fermoarde wurden. Jo moatte tankber wêze dat jo libje." Hy hold in ynpakt broadsje út dy't er kocht hie út in winkel yn ien fan 'e stêden dêr't se troch kamen.
  
  "Hasto se fermoarde?" frege Sam.
  
  "Minhear, wy moatte de frachtwein yn Shalkar gau tankje," kundige de sjauffeur oan.
  
  "Dat is geweldich, Dirk. Hoe lang?" frege er de sjauffeur.
  
  "Tsien minuten oant wy der binne," sei er tsjin Kemper.
  
  "Moai". Hy seach nei Sam en in kweade glimke ferskynde op syn gesicht. "Do hiest der wêze moatten!" Kemper lake bliid. "Och, ik wit dat jo der wiene, mar ik bedoel, jo moatte it sjen hawwe!"
  
  Sam waard tige oerstjoer mei elk wurd dat de Dútske bastard útspuide. Elke spier op it gesicht fan Kemper brocht Sam syn haat oan, en elk hângebeart brocht de sjoernalist ta in steat fan echte lilkens. 'Wachtsje. Wachtsje mar wat langer.
  
  "Jo Nina rott no ûnder de heul radioaktive reactor-4 ground zero." Kemper spruts mei in soad nocht. "Har sexy lytse kont is blier en ferfalt as wy prate. Wa wit wat Perdue har dien hat! Mar sels as se elkoar oerlibje, sille honger en strielingssykte har ôfmeitsje."
  
  Wachtsje! Gjin need. Noch net.
  
  Sam wist dat Kemper syn gedachten koe beskermje tsjin Sam syn ynfloed, en dat besykjen om kontrôle oer him te krijen net allinich syn enerzjy fergrieme, mar folslein futiel wêze soe. Se kamen oan by Shalkar, in lyts stedsje neist in mar midden yn in plat woastynlânskip. In tankstasjon oan de kant fan de haadwei pleatste auto's.
  
  - No.
  
  Sam wist dat hoewol hy Kemper's geast net koe manipulearje, de skrale kommandant maklik fysyk te ûnderwurpen wêze soe. De donkere eagen fan Sam scanden fluch de foarste stoelen, de fuotsteun en de items dy't op 'e stoel leine binnen it berik fan 'e Camper. De ienige bedriging fan Sam wie de Taser neist Kemper, mar de Highland Ferry Boxing Club learde teenager Sam Cleave dat ferrassing en snelheid troef ferdigening.
  
  Hy sykhelle djip en begûn te piken op de tinzen fan de bestjoerder. De grutte gorilla hie fysike feardichheden, mar syn geast wie as katoenen snoep yn ferliking mei de batterij dy't Sam yn syn skedel ynpakt hie. Der wie noch gjin minút ferrûn foardat Sam folsleine kontrôle oer Dirk syn harsens krige en besleat om yn opstân te kommen. De bandit yn it pak stapte út de auto.
  
  "Wêr de f...?" Kemper begûn, mar syn froulike gesicht waard útroege troch in ferpletterjende klap fan in goed oplaat fûst rjochte op frijheid. Foardat er der noch oer neitinke koe om it stungun te pakken, waard Klaus Kemper wer mei in hammer rekke - en noch in pear mear - oant syn gesicht in puinhoop fan swollen kneuzingen en bloed wie.
  
  Op befel fan Sam helle de sjauffeur in pistoal út en begûn it fjoer te iepenjen op de arbeiders yn de gigantyske frachtwein. Sam naam de telefoan fan Kemper en glide út 'e efterbank, nei in ôfskieden gebiet tichtby de mar dy't se foarby wiene op' e wei nei de stêd. Yn de gaos dy't folge, kaam de pleatslike plysje gau om de skutter te arrestearjen. Doe't se op 'e efterbank in slein man fûnen, namen se derfan út dat it fan Dirk wie. Doe't se Dirk besochten te pakken, skeat er noch in lêste skot - de loft yn.
  
  Sam rôle troch de kontaktlist fan 'e tiran, besletten om gau te skiljen foardat hy syn mobyltsje fuortsmite om foar te kommen dat hy folge waard. De namme dêr't er nei socht stie op 'e list, en hy koe net oars as de loftfûst dêrfoar brûke. Hy rôp it nûmer en wachte eangstich, stekke in sigaret oan, doe't de oprop beantwurde waard.
  
  "Detlef! Dit is Sam."
  
  
  Haadstik 34
  
  
  Nina hie Perdue net sjoen sûnt se him de dei derfoar yn 'e timpel sloech mei har twa-wei radio. Se hie lykwols gjin idee hoefolle tiid sûnt dy tiid ferrûn wie, mar fan har ferswakte steat wist se dat der wat tiid foarby wie. Tiny blieren foarme op har hûd, en har ûntbûne senuw-einen makken it ûnmooglik om wat te berikken. De ôfrûne deis hie se ferskate kearen besocht om Milla kontakt te meitsjen, mar de idioat Perdue hie de bedrading trochinoar brocht en har in apparaat efterlitten dat allinich wyt lûd koe produsearje.
  
  "Mar ien! Jou my mar ien kanaal, dy stik stront," jankte se rêstich yn frustraasje wylst se kontinu op de praatknop drukte. Allinne it sissen fan wyt geraas gie troch. "Myn batterijen binne gau leech," mompele se. "Milla, kom yn. Asjebleaft. Immen? Asjebleaft, kom asjebleaft binnen!" Har kiel brânde en har tonge wie swollen, mar se hold it fêst. "Oh myn God, de iennichste minsken dy't ik kin kontakt opnimme mei wyt lûd binne spoeken!" - raasde se wanhopich, tearde har kiel. Mar Nina hie der neat mear oan.
  
  De rook fan ammoniak, stienkoal en de dea herinnere har dat de hel tichterby wie as har lêste azem. "Litte wy! Deade minsken! Deade... ferdomme Oekraïners... deade minsken fan Ruslân! Red Dead, yn! Ein!"
  
  Hopeleas ferlern gien yn 'e djipten fan Tsjernobyl, galmde har hysteryske kakkeljen troch in ûndergrûnsk systeem dat de wrâld tsientallen jierren lyn fergetten wie. Alles wie sinleas yn har holle. Oantinkens flitsen en ferdwûn tegearre mei plannen foar de takomst, en feroare yn heldere nachtmerjes. Nina rekke har ferstân flugger kwyt as har libben, dat se bleau mar laitsje.
  
  "Haw ik dy noch net fermoarde?" - Se hearde in fertroude bedriging yn it stik tsjuster.
  
  "Purdue?" hja snoarke.
  
  "Ja".
  
  Se hearde him útfallen, mar se ferlear alle gefoel yn har skonken. Ferhúzje of fuortrinne wie gjin opsje mear, dat Nina die har eagen ticht en ferwolkomde it ein fan har pine. De stielen piip kaam har op 'e holle del, mar har migraine hie har skedel ferwûne, sadat it waarme bloed har gesicht allinich kitelde. In oare klap waard ferwachte, mar dy kaam nea. Nina har eachlidden waerden swier, mar efkes seach se it dwylsinnige dwarreljen fan ljochten en hearde se de lûden fan geweld.
  
  Hja lei dêr te wachtsjen op 'e dea, mar hearde Perdue as in kakkerlak it tsjuster yn skarreljen om by de man wei te kommen, dy't bûten it berik fan syn ljocht stie. Hy bûgde oer Nina hinne, tilde har sêft yn syn earms. Syn oanrekking die sear oan har bliere hûd, mar it koe har neat skele. Heal wekker, heal libbenleas fielde Nina dat er har nei it felle ljocht boppe har holle draeide. It die har tinken oan de ferhalen fan stjerrende minsken dy't wyt ljocht út 'e himel seagen, mar yn 'e hurde wytheid fan deiljocht bûten de mûning fan 'e put erkende Nina har ferlosser.
  
  "Wiidwenner," suchte se.
  
  "Hallo, skat," glimke er. Har fleurige hân streake oer syn lege eachkas dêr't se him stutsen hie, en se begûn te snikken. "Sit gjin soargen," sei er. "Ik ferlear de leafde fan myn libben. It each is hjir neat mei fergelike."
  
  Doe't er har bûten swiet wetter joech, lei er út dat Sam him neamde, gjin idee dat er net mear by har en Perdue wie. Sam wie feilich, mar hy frege Detlef om har en Perdue te finen. Detlef brûkte syn befeiligings- en tafersjochtraining om radiosinjalen te triangulearjen dy't fan Nina har mobyl komme yn 'e Volvo, oant hy har lokaasje yn Tsjernobyl bepale koe.
  
  "Milla kaam wer online, en ik brûkte Kirill's BW om se te litten witte dat Sam feilich fuort wie fan Kemper en syn basis," fertelde hy har wylst se him yn har earmen wiegde. Nina glimke troch gebarsten lippen, har stoffige gesicht bedutsen mei kneuzingen, blieren en triennen.
  
  "Wiedman," spande se it wurd út mei har swollen tonge.
  
  "Ja?"
  
  Nina wie ree om te flauwe, mar se twong harsels te ferûntskuldigjen. "It spyt my sa dat ik jo kredytkaarten haw brûkt."
  
  
  Kazakh steppe - 24 oeren letter
  
  
  Kemper koestere noch syn misfoarme gesicht, mar hy skriemde der amper om. De Amber Room, prachtich omfoarme ta in akwarium mei dekorative gouden skilderijen en prachtich helder giel amber boppe op it houtwurk. It wie in yndrukwekkend akwarium krekt yn 'e midden fan syn woastynfesting, sa'n 50 m yn diameter en 70 m yn 'e hichte, yn ferliking mei it akwarium dat Perdue yn syn tiid dêr holden waard. Goed klaaid lykas altyd, sloech it ferfine monster sjampanje wylst hy wachte op syn ûndersyksassistinten om it earste organisme te isolearjen dat yn syn harsens ynplante waard.
  
  Foar de twadde dei woede in stoarm oer de delsetting fan 'e Swarte Sinne. It wie in nuvere tongerbui, ûngewoan foar dizze tiid fan it jier, mar de bliksem dy't út en troch sloech wie majestueus en machtich. Kemper sloech syn eagen nei de loft en glimke. "No bin ik God."
  
  Yn 'e fierte ferskynde Misha Svechin's Il 76-MD frachtfleanmasine troch de razende wolken. De 93-ton fleanmasine barrel troch turbulinsje en feroarjende streamingen. Sam Cleave en Marco Strenski wiene oan board om Misha bedriuw te hâlden. Ferburgen en befeilige yn 'e darm fan it fleantúch wiene tritich barrels fan natriummetaal, bedekt mei oalje om kontakt mei loft of wetter foar te kommen - foar no. De tige flechtich elemint, brûkt yn reaktors as waarmte dirigint en coolant, hie twa onaangename eigenskippen. It ûntsteane by kontakt mei lucht. It eksplodearre by kontakt mei wetter.
  
  "Hjir! Dêr ûnder. Jo kinne dit net misse, "fertelde Sam oan Misha doe't it Black Sun-kompleks ferskynde. "Sels as syn akwarium bûten berik is, sil dizze rein alles foar ús dwaan."
  
  "Dat is rjocht, kammeraat!" Marco lake. "Ik haw dit noch noait op grutte skaal dien sjoen. Allinnich yn it laboratoarium mei in lytse earte-grutte bedrach fan natrium yn in beker. It sil te sjen wêze op YouTube." Marco fotografearre altyd wat er like. Yn feite hie hy in twifele oantal fideoklips op syn hurde skiif dy't waarden opnommen yn syn sliepkeamer.
  
  Se rûnen om de festing hinne. Sam knikte foar elke bliksemflits, yn 'e hope dat it it fleantúch net rekke soe, mar de gekke Sowjets liken eangst en fleurich. "Sille de trommels troch dit stielen dak brekke?" hy frege Marco, mar Misha krekt rôle syn eagen.
  
  By de folgjende omkear meitsje Sam en Marco de trommels ien foar ien los, en triuwe se gau út it fleantúch om hurd en fluch troch it dak fan it kompleks te fallen. It flechtich metaal soe ferskate sekonden nimme by kontakt mei wetter om te ûntstean en te eksplodearjen, de beskermjende coating oer de Amber Room platen te ferneatigjen en it plutoanium bleatstelle oan 'e waarmte fan' e eksploazje.
  
  Krekt as se sakke de earste tsien barrels, it dak yn 'e midden fan' e UFO-foarmige festing ynstoarte, reveal in tank yn 'e midden fan' e sirkel.
  
  "Lykas dit! Krij de rest fan ús op 'e tank, en dan moatte wy hjir gau fuort!" Misha raasde. Hy seach del nei de flechtsjende mannen en hearde Sam sizzen: "Ik woe dat ik it gesicht fan Kemper noch ien kear sjen koe."
  
  Laitsjen seach Marco del doe't it oplossende natrium begon te sammeljen. "Dit is foar Yuri, jo Nazi-bitch!"
  
  Misha naam it gigantyske stielen bist sa fier as er koe yn 'e koarte tiid dy't se hiene, sadat se ferskate hûnderten kilometers noardlik fan 'e ynfloedsône lânje koene. Hy woe net yn 'e loft wêze doe't de bom ôfgie. Se lâne krekt mear as 20 minuten letter yn Kazaly. Fan 'e fêste Kazachske boaiem seagen se mei bier yn 'e hannen nei de hoarizon.
  
  Sam hope dat Nina noch libbe. Hy hope dat Detlef it slagge wie om har te finen en dat er him derfan hâlden hie Perdue te fermoardzjen neidat Sam útlein hie dat Carrington Gabi sketten hie wylst er yn in hypnotyske steat ûnder Kemper syn geastkontrôle wie.
  
  De loft boppe it Kazachske lânskip wie giel doe't Sam útseach oer it keale lânskip, fersûpt yn wynstjitten, krekt as yn syn fisy. Hy hie gjin idee dat de put dêr't er Perdue yn seach wichtich wie, gewoan net foar it Kazachstan-diel fan Sam's ûnderfining. Uteinlik kaam de lêste profesije wier.
  
  Wjerljocht sloech it wetter yn 'e tank fan' e Amber Room, wêrtroch alles yn 'e brân stie. De krêft fan 'e thermonukleêre eksploazje ferneatige alles binnen syn straal, wêrtroch it lichem fan Calihas útstoarn wie - foar altyd. Doe't de heldere flits feroare yn in pols dy't de loft skodde, seagen Misha, Sam en Marco hoe't de paddestoelwolk yn skriklike skientme de goaden fan 'e kosmos berikte.
  
  Sam helle syn bier. "Opdroegen oan Nina."
  
  
  EIN
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Preston W. Child
  Kening Salomo syn diamanten
  
  
  Ek troch Preston William Child
  
  
  Wolfenstein Ice Station
  
  djippe see
  
  De swarte sinne komt op
  
  Quest foar Valhalla
  
  Nazi goud
  
  Black Sun Conspiracy
  
  Scrolls fan Atlantis
  
  Bibleteek fan ferbeane boeken
  
  Odin's Tomb
  
  Tesla eksperimint
  
  It sânde geheim
  
  Medusa stien
  
  de Amberkeamer
  
  Babylonyske masker
  
  Fontein fan Jeugd
  
  Ferwulf fan Hercules
  
  Jacht foar de Lost Treasure
  
  
  Gedicht
  
  
  
  "Flonkerje flonkerje lytse stjer,
  
  Ik bin sa nijsgjirrich wa't jo binne!
  
  Sa heech boppe de wrâld
  
  As in diamant yn 'e loft.
  
  
  As de brânende sinne ûndergiet,
  
  As neat op him skynt,
  
  Dan litte jo jo lytse glâns sjen
  
  Se flikkerje en flikkerje de hiele nacht.
  
  
  Dan de reizger yn it tsjuster
  
  Tankewol foar jo lytse spark,
  
  Hoe koe hy sjen wêr't te gean,
  
  Ast mar net sa flikkere?
  
  
  Yn 'e tsjustere blauwe loft dy't jo hâlde,
  
  Se sjogge faak troch myn gerdinen,
  
  Foar jo, slút jo eagen noait,
  
  Oant de sinne oan 'e loft komt.
  
  
  Lykas jo ljochte en lytse spark
  
  Ferljochtet de reizger yn it tsjuster,
  
  Ek al wit ik net wa't jo binne
  
  Flonkerje flonkerje lytse stjer."
  
  
  - Jane Taylor (No The Star, 1806)
  
  
  1
  Ferlern nei de fjoertoer
  
  
  Reichtisusis wie noch stralender as Dave Perdue koe ûnthâlde. De majestueuze tuorren fan it hearehûs dêr't er mear as twa desennia wenne, trije yn getal, spande him út nei de ûnierdske himel fan Edinburch, as ferbynt it lângoed mei de himel. Perdue syn wite hierkrâns beweech yn 'e stille azem fan 'e jûn doe't er de autodoar ticht die en stadich de rest fan 'e oprit nei syn foardoar rûn.
  
  Sûnder omtinken te jaan oan it selskip dat er hold of om syn bagaazje te nimmen, namen syn eagen syn wenning op 'e nij. Der binne tefolle moannen ferrûn sûnt hy waard twongen om syn wacht te ferlitten. Har feiligens.
  
  "Hmm, do hast myn personiel ek net kwyt, wol, Patrick?" frege er oprjocht.
  
  Njonken him suchte Special Agent Patrick Smith, Perdue's eardere jager en fernijde bûnsgenoat fan 'e Britske geheime tsjinst, en makke syn mannen in beweging om de lângoedpoarten foar de nacht te sluten. "Wy hâlde se foar ússels, David. Sit gjin soargen," antwurde hy op in kalme, djippe toan. "Mar se wegere elke kennis of belutsenens by jo aktiviteiten. Ik hoopje dat se har net bemuoie mei it ûndersyk fan ús superieur oangeande de opslach fan religieuze en kostbere reliken op jo grûngebiet.
  
  "Precies," stimde Perdue fêst. "Dizze minsken binne myn húshâldsters, gjin kollega's. Sels se meie net witte wêr't ik oan wurkje, wêr't myn patinten yn behanneling binne, of wêr't ik reizgje as ik fuort bin foar bedriuw.
  
  "Ja, ja, dêr binne wy fan oertsjûge. Hark, David, sûnt ik jo bewegingen folge en minsken op jo spoar set..." begûn er, mar Perdue joech him in skerpe blik.
  
  "Sûntsto Sam tsjin my kearde?" hy foel Patrick oan.
  
  Patrick's azem siet yn 'e kiel, net by steat om in apologetyske reaksje te formulearjen dy't weardich wie fan wat der bard wie tusken har twa. "Ik bin bang dat hy mear belang hechte oan ús freonskip dan ik realisearre. Ik woe noait dat dingen tusken dy en Sam oer dit ôfbrekke. Jo moatte my leauwe," ferklearre Patrick.
  
  It wie syn beslút om ôfstân te nimmen fan syn jeugdfreon, Sam Cleave, foar de feiligens fan syn famylje. De skieding wie pynlik en needsaaklik foar Patrick, dy't Sam leaflik Paddy neamde, mar Sam's ferbining mei Dave Perdue luts de famylje fan 'e MI6-agint stadichoan yn 'e gefaarlike wrâld fan jacht op reliken út it Tredde Ryk en heul echte bedrigingen. Sam waard neitiid twongen om syn geunst op te jaan mei it bedriuw fan Perdue yn ruil foar Patrick syn oerienkomst nochris, wêrtroch Sam yn 'e mol feroaret dy't it lot fan Perdue besegele tidens har ekskurzje om de Vault of Hercules te finen. Mar Sam bewiisde úteinlik syn loyaliteit oan Perdue troch de miljardêr te helpen syn eigen dea te ferneatigjen om finzen te foarkommen troch Patrick en MI6, en behâlde Patrick's ferslaving om Perdue te helpen lokalisearjen.
  
  Nei it iepenbierjen fan syn status oan Patrick Smith yn ruil foar rêding út 'e Oarder fan' e Swarte Sinne, gie Perdue yn om te rjochtsjen foar argeologyske misdieden dy't troch it Etiopyske regear oanlein waarden foar it stellen fan in kopy fan 'e Arke fan it Ferbûn út Aksum. Wat MI6 woe mei it eigendom fan Perdue, wie boppe it begryp fan Patrick Smith, om't it regearingsburo Reichtisousis koart nei it skynbere ferstjerren fan syn eigner hie oernommen.
  
  Pas tidens in koarte foarriedige sitting as tarieding op de haadsitting fan it tribunaal koe Perdue de flekken fan korrupsje byinoar meitsje dy't er yn fertrouwen mei Patrick dield hie op it krekte momint dat er mei de ûnsjogge wierheid konfrontearre waard.
  
  "Binne jo wis dat MI6 wurdt kontrolearre troch de Oarder fan 'e Swarte Sinne, David?" - frege Patrick mei in lege stimme, en soarge derfoar dat syn minsken net hearden.
  
  "Ik wedde myn reputaasje, myn fortún en myn libben derop, Patrick," antwurde Perdue op deselde manier. "Ik swar by God, jo buro stiet ûnder tafersjoch fan in gek."
  
  Doe't se de foardoar fan it Perduehûs op gongen, gyng de foardoar iepen. Meiwurkers fan Purdue-hûs stiene op 'e drompel mei bittersweet gesichten, en ferwolkomme it weromkommen fan har master. Se negearre freonlik de ferskriklike efterútgong yn Perdue syn uterlik nei in wike fan úthongering yn 'e marteling keamer fan' e Swarte Sinne matriarch, en hja hâlden harren ferrassing geheim, feilich ferburgen ûnder harren hûd.
  
  "Wy hawwe de opslachromte oerfallen, hear. En jo bar waard trochrûn wylst wy dronken foar jo gelok, "sei Johnny, ien fan Purdue syn grûnhâlders en in Ier yn 'e kearn.
  
  "Ik soe it net oars wolle, Johnny." Perdue glimke doe't er nei binnen rûn te midden fan it entûsjaste razen fan syn folk. "Litte wy hoopje dat ik dy foarrieden direkt kin oanfolje."
  
  It begroeten fan syn personiel duorre mar in momint, om't se mar in pear wiene, mar har tawijing wie as de piercing swietens dy't út jasmineblommen útkamen. De hantsjefol minsken yn syn tsjinst wiene as famylje, allegear like-minded, en se dielde Perdue syn bewûndering foar moed en konstante stribjen nei kennis. Mar de persoan dy't er it meast sjen woe, wie der net.
  
  "Oh, Lily, wêr is Charles?" Perdue frege Lillian, syn kok en ynderlike roddels. "Fertel my asjebleaft net dat hy ûntslach hat."
  
  Perdue soe nea west hawwe by steat om te iepenbierjen oan Patrick dat syn butler Charles wie de man ferantwurdlik foar yndirekt warskôging Perdue dat MI6 wie út te fangen him. Dit soe dúdlik it leauwen ûnjildich meitsje dat gjin Wrichtisousis-meiwurkers belutsen wiene by Purdue's bedriuw. Hardy Butler wie ek ferantwurdlik foar it regeljen fan de frijlitting fan in man dy't finzen holden waard troch de Sisyljaanske Mafia tidens de Hercules-ekspedysje, wat oantoande dat Charles syn fermogen om bûten de plicht te gean. Hy bewiisde oan Perdue, Sam en Dr.. Nina Gould dat hy nuttich wie yn folle mear as allinnich it strijken fan shirts mei militêre presyzje en elke dei elke ôfspraak op Purdue's kalinder te ûnthâlden.
  
  "Hy is al in pear dagen fuort, hear," ferklearre Lily mei in grimmitich gesicht.
  
  "Hat er de plysje belle?" - frege Perdue serieus. "Ik fertelde him om te kommen en te wenjen op it lângoed. Wêr wennet hy?"
  
  "Jo kinne net útgean, David," herinnerde Patrick him. "Tink derom, jo binne noch ûnder hûsarrest oant ús gearkomste op moandei. Ik sil sjen oft ik by syn plak stopje kin op 'e wei nei hûs, goed?"
  
  "Tankewol, Patrick," knikte Perdue. "Lillian sil jo syn adres jaan. Ik bin der wis fan dat se jo alles fertelle kin wat jo witte moatte, oant syn skoemaat, "sei er, en knikte nei Lily. "Lekker sliepe allegearre. Ik tink dat ik betiid mei pensjoen gean sil. Ik miste myn eigen bêd."
  
  De lange, útmerle master Raichtisusis gie op nei de tredde ferdjipping. Hy liet gjin tekens sjen fan senuweftich te wêzen om werom te wêzen yn syn hûs, mar de MI6-manlju en syn personiel sette it nei wurgens nei in heul swiere moanne op syn lichem en geast. Mar doe't Perdue syn sliepkeamerdoar ticht die en nei de balkondoarren oan 'e oare kant fan 't bêd rûn, sloegen syn knibbels. Hy koe amper troch de triennen sjen dy't syn wangen bevlekten, hy rikte nei de hânfetten, de rjochter - in roestige obstakel dat er altyd draaie moast.
  
  Perdue smiet de doarren iepen en hygde nei de blaas fan koele Skotske loft dy't him fol mei libben, it echte libben; in libben dat allinnich it lân fan syn foarâlden foarsjen koe. Perdue bewûndere de enoarme tún mei perfekte gazons, âlde bygebouwen en de fiere see, en rôp syn eagen út nei de iken, sparren en dennen dy't syn direkte tún bewake. Syn stille snikken en razende sykheljen wiene ferlern yn it ritseljen fan har toppen doe't de wyn har swaaide.
  
  Hy sakke op 'e knibbels, en liet de hel yn syn hert, de helske pine dy't er koartlyn ûnderfûn hie, him fortarre. Trillend drukte er de hannen tsjin it boarst, wylst it allegear útfoel, allinnich mar om de oandacht fan minsken net te lûken. Hy tocht oer neat, ek net oan Nina. Hy sei of tocht net, makke gjin plannen of wûnder. Under it útwreide dak fan it grutte âlde lângoed skodde en gûlde de eigner in goed oere, gewoan fiele. Perdue wegere alle arguminten fan ferstân en keas allinich gefoelens. Alles gie as gewoanlik, wiske de lêste pear wiken út syn libben.
  
  Syn ljochtblauwe eagen gyngen op 't lêst mei muoite iepen fan ûnder swollen lidden, hy hie syn bril al lang ôfdien. Dy lekkere dommens fan 'e sweljende suvering streake him doe't syn snikken minder en dwerser waarden. De wolken boppe ferjaan in pear stille flikkeringen fan helderheid. Mar it focht yn syn eagen doe't er nei de nachtlike himel seach, feroare elke stjer yn in blynjend glâns, har lange strielen krústen op punten dêr't de triennen yn syn eagen har ûnnatuerlik spanden.
  
  In sjitstjer trok syn oandacht. Se sweefden oer it ferwulft fan 'e himel yn stille gaos, delstoarten yn in ûnbekende rjochting, allinich om foar altyd te ferjitten. Perdue wie fernuvere troch it gesicht. Hoewol't er hie sjoen it safolle kearen foar, dit wie de earste kear dat er echt naam notysje fan de nuvere wize de stjer stoar. Mar it wie net needsaaklik in stjer, wie it? Hy stelde him foar dat grime en in fûle fal it lot fan Lucifer wiene - hoe't er op syn wei nei ûnderen ferbaarnde en raasde, ferneatige, net skeppe en úteinlik allinnich stjerre, dêr't dejingen dy't de fal mei ûnferskilligens seagen, it ûnderfûnen as in oare stille dea.
  
  Syn eagen folgen him op syn wei nei ien of oare amorfe keamer yn 'e Noardsee oant syn sturt de himel net kleurde liet, werom nei syn normale, statyske steat. Perdue fielde in tint fan djippe weemoed, en wist wat de goaden him fertelden. Ek hy foel fan it hichtepunt fan machtige manlju, draaide yn stof neidat er fersin leaude dat syn lok ivich wie. Nea earder hie er de man west dy't er wurden wie, in man dy't neat wie as de Dave Perdue dy't er koe. Hy wie in frjemdling yn syn eigen lichem, eartiids in ljochte stjer, mar feroare yn in stille leechte dy't er net mear herkende. Alles dêr't er op hoopje koe, wie it respekt fan dy pearen dy't har fereare om nei de himel te sjen om him falle te sjen, om mar in momint út harren libben te nimmen om syn fal te fleurjen.
  
  "Ik freegje my ôf wa't jo binne," sei er sêft, ûnwillekeurich, en die de eagen ticht.
  
  
  2
  Op slangen stappe
  
  
  "Ik kin it dwaan, mar ik sil in heul spesifyk en heul seldsum materiaal nedich wêze," fertelde Abdul Raya syn merk. "En ik sil se nedich hawwe foar de kommende fjouwer dagen; oars moat ik ús oerienkomst opsizze. Sjoch jo, mefrou, d'r steane oare kliïnten op my te wachtsjen."
  
  "Binne se fergoedingen oan by my oan?" frege de dame oan Abdul. "Om't dit soarte fan oerfloed net maklik te ferslaan of te beteljen is, wite jo."
  
  "As jo my sa dryst wêze litte, mefrou," glimke de donkere sjarlatan, "yn ferliking sil jo fergoeding as beleanning wurde sjoen."
  
  De frou sloech him, wêrtroch't er noch mear tefreden wie dat se twongen wurde soe te foldwaan. Hy wist dat har oertrêding in goed teken wie en it soe har ego genôch kneuzet litte om te krijen wat er woe, wylst hy har ferrifele om te leauwen dat hy heger beteljende kliïnten hie dy't op syn komst yn België wachtsje. Mar Abdul waard net hielendal ferrifelje oer syn kapasiteiten troch opskeppe oer harren, om't de talinten dy't er ferburgen fan syn merken wiene in folle mear destruktive konsept om te begripen. Dit sil er ticht by it boarst hâlde, efter it hert, oant de tiid komt om iepen te gean.
  
  Hy gie nei har útbarsting net fuort yn 'e fertsjustere wenkeamer fan har lúkse hûs, mar bleau as wie der neat bard, lei syn earmtakke op 'e skoarstienmantel yn in donkerreade setting, allinnich brutsen troch oaljeskilderijen yn gouden frames en twa heech útsnijde antiken tafels fan ike- en pinebeammen by de yngong fan de keamer. It fjoer ûnder syn mantel knettere fan iver, mar Abdul joech gjin oandacht foar de ûnferdraachbere waarmte dy't syn skonk ferbaarnde.
  
  "Dus hokker hawwe jo nedich?" de frou gniisde doe't se koart nei it ferlitten fan 'e keamer weromkaam, siedend fan lilkens. Yn har bejeweled hân hold se in sierlike notebook, klear om de fersiken fan 'e alchemist op te skriuwen. Se wie ien fan mar twa minsken dy't er mei súkses benadere hie. Spitigernôch foar Abdul hiene de measte Jeropeanen fan hege klasse skerpe feardichheden yn it beoardieljen fan karakter en stjoerde him gau op 'e wei. Oan 'e oare kant wiene minsken lykas Madame Chantal in maklike proai fanwegen de iene kwaliteit dy't minsken lykas hy nedich hiene yn har slachtoffers - in kwaliteit dy't ynherint is oan dyjingen dy't har altyd op 'e râne fan it driuwsân fûnen: wanhoop.
  
  Foar har wie hy gewoan in mastersmid fan edelmetalen, in leveransier fan prachtige en unike stikken goud en sulver, har kostbere stiennen makke yn fyn smid. Madame Chantal hie gjin idee dat er ek in firtuoos wie fan ferfalsking, mar har ûnfoldwaande smaak foar lúkse en útsûndering ferbline har foar alle iepenbieringen dy't er miskien per ûngelok troch syn masker lekke litten hawwe.
  
  Mei in tige betûfte tilt nei lofts skreau hy de edelstenen op dy't hy nedich hie om de taak te foltôgjen wêr't se him foar ynhierden. Hy skreau mei de hân fan in kalligraaf, mar syn stavering wie ferskriklik. Lykwols, yn har wanhopige winsk om har leeftydsgenoaten te oertreffen, sil Madame Chantal alles dwaan om te berikken wat op syn list stie. Nei't er klear wie, seach se troch de list. Froulju noch djipper yn 'e merkbere skaden fan 'e kachel, naam Madame Chantal djip sykheljen en seach nei de lange man dy't har herinnere oan in yogi of ien of oare geheime kultus-guru.
  
  "Wannear hawwe jo dit nedich?" - frege se skerp. "En myn man soe it net witte moatte. Wy moatte hjir wer moetsje, om't hy weromhâldt om nei dit part fan it lângoed del te kommen."
  
  "Ik soe oer minder as in wike yn Belgje wêze moatte, mefrou, en tsjin dy tiid moat ik jo bestelling folbringe. Wy hawwe net folle tiid, dat betsjut dat ik dizze diamanten nedich sil sa gau as jo se yn jo beurs sette kinne," glimke er sêft. Syn lege eagen sieten op har fêst, wylst syn lippen swiet flústerden. Madame Chantal koe it net helpe om it te assosjearjen mei in woestynadder, dy't mei syn tonge klikte wylst it gesicht stienich bleau.
  
  Repulsion-twang. Sa waard it neamd. Se hie in hekel oan dizze eksoatyske master, dy't ek bewearde dat er in prachtige tsjoender wie, mar om ien of oare reden koe se him net tsjinhâlde. De Frânske aristokraat koe har eagen net fan Abdul ôfhelje doe't er net seach, hoewol't er har yn alle opsichten ôfgriisde. Op ien of oare manier fassinearren syn walgelijk aard, bistiale grommen en ûnnatuerlike klauwachtige fingers har oant it punt fan obsesje.
  
  Hy stie yn it fjoer, en smiet in groteske skaad dat net fier fan syn eigen byld wie op 'e muorre. De kromme noas op syn bonkige gesicht joech him it uterlik fan in fûgel - miskien in lytse gier. Abdul syn smel ynstelde donkere eagen wiene ferburgen ûnder hast hierleaze wynbrauwen, yn djippe depresjes dy't allinnich makke syn wangbonken lykje mear prominint. Grof en fet, syn swarte hier waard weromlutsen yn in ponytail, en in inkele lytse hoepel earring fersierde syn linker earlel.
  
  Hy rûkte nei wierook en krûden, en as er spriek of glimke, waard de line fan syn donkere lippen brutsen troch skriklik perfekte tosken. Madame Chantal fûn syn geur oerweldigjend; hja koe net sizze oft er in Farao of in Phantasm wie. Se wie wis fan ien ding: de tsjoender en alchemist hie in ûnbidige oanwêzigens, sûnder sels syn stim te ferheffen of sjen te litten dat er syn hân beweech. Dit makke har kjel en fergrutte de frjemde wearze dy't se tsjin him fielde.
  
  "Celeste?" hie se him op doe't se de bekende namme lies op it papier dat er har joech. Har gesicht ferriede de eangst dy't se fielde oer it ûntfangen fan it gem. Skitterend as prachtige smaragden yn it fjoerljocht, seach Madame Chantal Abdul yn 'e eagen. "Menear Raya, ik kin net. Myn man stimde yn om "Celeste" oan it Louvre te jaan. Se besocht har flater te korrigearjen, sels suggerearjend dat se him krije koe wat er woe, se seach del en sei: "Ik kin de oare twa grif oan, mar dizze net."
  
  Abdul toande gjin tekens fan soarch oer de glitch. Stadich draafde er syn hân oer har gesicht, glimke er sereen. "Ik hoopje echt dat jo fan gedachten feroarje, mefrou. It is it foarrjocht fan froulju lykas jo om de dieden fan grutte manlju yn 'e palm fan jo hannen te hâlden. Doe't syn sierlik bûgde fingers in skaad smieten op har ljochte hûd, fielde de aristokraat in iiskâlde druk fan har gesicht trochkringe. Gau feegje har gesicht, dat kâld rûn wie, de kiel ôf en helle har byinoar. As se no wankele, soe se him ferlieze yn in see fan frjemden.
  
  "Kom oer twa dagen werom. Moetsje my hjir yn 'e wenkeamer. Myn assistint ken dy en sil op dy wachtsje,' bestelde se, noch altyd skodde troch de ferskriklike sensaasje dy't in momint oer har gesicht flitse. "Ik sil Celeste krije, menear Raya, mar jo moatte myn muoite wurdich wêze."
  
  Abdul sei neat mear. Hy hie it net nedich.
  
  
  3
  In tikje fan sêftens
  
  
  Doe't Perdue de oare deis wekker waard, fielde er him as stront, gewoan en ienfâldich. Hy koe him trouwens net ûnthâlde wannear"t er foar it lêst wier gûld hie, en al fielde er him nei it skjinmeitsjen lichter, syn eagen wiene pofferich en brânden. Om der wis fan te wêzen dat nimmen wist wat syn tastân feroarsake, dronk Perdue trijekwart fan in flesse Southern Moonshine dy't er tusken syn horrorboeken op in planke by it rút bewarre.
  
  "Oh myn God, âlde man, do sjochst krekt goed foar in tramp," kreunde Perdue, en seach nei syn wjerspegeling yn 'e badkeamerspegel. "Hoe is dit allegear bard? Sis it my net, net," sei er. Doe't er by de spegel ôf gyng om de dûskranen iepen te draaien, bleau er as in ôffallen âld man te mompelen. Passend as syn lichem like in ieu ferâldere te hawwen oernachtich. "Wit ik. Ik wit hoe't it bard is. Jo ieten it ferkearde iten, yn 'e hope dat jo mage wend koe oan it gif, mar ynstee wiene jo fergiftige."
  
  Syn klean foelen fan him ôf as koenen se syn lichem net, en knuffele syn skonken foar't er út 'e stapel stof klom dy't syn garderobe wurden wie sûnt er al dat gewicht ferlern hie yn 'e dungeon fan "Mem" hûs. Under de stream fan lauw wetter bea Perdue sûnder godstsjinst, mei tankberens sûnder leauwen en djip meilibjen foar al dyjingen dy't de lúkse fan it sanitair yn 'e hûs net wisten. Doe't er yn 'e dûs doopt wie, makke er syn geast frij om de lesten te ferbannen dy't him herinnere dat syn beproeving yn 'e hannen fan Joseph Karsten noch lang net foarby wie, ek al spile er syn kaarten stadich en waaksend. Neffens syn miening waard Oblivion ûnderskatte, om't it sa'n grut taflecht wie yn tiden fan problemen, en hy woe fiele dat it ferjit him falle.
  
  Trouwens oan syn ûngelok fan 'e lêste tiid hat Perdue der lykwols net lang fan genietsje foardat in klop op 'e doar syn opkommende terapy ûnderbriek.
  
  "Wat is dit?" rôp er oer it sis fan it wetter.
  
  "Jo moarnsbrochje, hear," hearde er fan 'e oare kant fan 'e doar. Perdue skreaude op en liet syn stille argewaasje tsjin de beller ôf.
  
  "Charles?" hy frege.
  
  "Ja menear?" Charles antwurde.
  
  Perdue glimke, bliid om de bekende stim fan syn butler wer te hearren, de stim dy't er bot mist hie doe't er syn dea-oere yn 'e dungeon betocht; in stim dy't er tocht dat er nea wer hearre soe. Sûnder twa kear nei te tinken sprong de depressive miljardêr bûten syn dûs út en rukte de doar iepen. De folslein betize butler stie mei in skrokken gesicht doe't syn bleate baas him omhelsde.
  
  "Oh myn God, âlde man, ik tocht dat jo ferdwûn!" Perdue glimke, en liet de man los om syn hân te skodzjen. Gelokkich wie Charles pynlik profesjoneel, negearre de doedelsak fan Purdue en behâlde dy no-nonsense hâlding dêr't de Britten altyd oer roppe.
  
  "Der wie mar in bytsje út, hear. Alles is no goed, tankje jo," fersekere Charles Perdue. "Wolle jo ite yn jo keamer of mei nei ûnderen," hy knikte in bytsje, "MI6 minsken?"
  
  ,,Feit hjir boppe. Tankewol, Charles," antwurde Perdue, en besefte dat er noch de hân skodde mei de man mei de kroanjuwelen dy't te sjen wiene.
  
  Charles knikte. "Hiel goed, hear."
  
  Doe't Perdue weromkaam nei de badkeamer om de ôfgryslike tassen ûnder syn eagen te skearen en fuort te heljen, kaam de butler út 'e master sliepkeamer, temûk gnyskjend om it oantinken oan syn fleurige, neakene wurkjouwersreaksje. It is altyd moai om mist te wurden, tocht er, ek sa fier.
  
  "Wat sei hy?" - frege Lily doe't Charles de keuken ynkaam. It plak rûkte nei farsk bakt bôle en roereaaien, flau oerweldige troch it aroma fan fersierde kofje. De sjarmante, mar nijsgjirrige haadkok wreide har hannen ûnder it keukendoek en seach ûngeduldich nei de butler, wachtsjend op in antwurd.
  
  "Lillian," grommele er earst, yrritearre as gewoanlik troch har nijsgjirrigens. Mar doe besefte er dat sy ek de eigener fan it hûs miste en dat se it rjocht hie om har ôf te freegjen wat de man syn earste wurden tsjin Karel wiene. Dizze resinsje, gau makke yn syn holle, fersachte syn blik.
  
  "Hy is tige bliid om hjir wer te wêzen," antwurde Charles formeel.
  
  "Is dat wat hy sei?" - frege se tear.
  
  Charles profitearre fan it momint. "Net folle wurden, hoewol syn gebearten en lichemstaal syn wille goed oerbrochten." Hy besocht wanhopich net te laitsjen om syn eigen wurden, elegant formulearre om sawol wierheid as eigensinnigens oer te bringen.
  
  "Oh, dit is geweldich," glimke se, en gie nei it buffet om in bord foar Perdue te krijen. "Eieren en woarsten dan?"
  
  Unkarakteristyk foar de butler barste er yn it laitsjen út, wat in moaie ôfwikseling wie fan syn gewoane strange hâlding. In bytsje yn 'e war, mar glimkjend om syn ûngewoane reaksje, stie se te wachtsjen op befêstiging fan it moarnsiten doe't de butler yn in laitsjen útbarste.
  
  "Ik nim dat as in ja," sei se. "Myn God, myn jonge, der moat wat heul grappich west hawwe foar jo om jo hurdens te ferlitten." Se helle in plaat út en sette it op 'e tafel. "Sjoch nei dy! Jo litte alles gewoan hingje."
  
  Karel ferdûbele fan laitsjen, leunde tsjin de betegele alkoof njonken de izeren koalekachel dy't de hoeke fan 'e efterdoar sierde. "It spyt my sa, Lillian, mar ik kin net prate oer wat der bard is. It soe gewoan ûnfatsoenlik wêze, begrypt jo."
  
  "Ik wit it," glimke se, en regele worstjes en roere aaien neist Purdue's sêfte toast. "Fansels bin ik stjerrend om te witten wat der bard is, mar dizze kear sil ik it gewoan nimme om jo te sjen laitsje. Dat is genôch om myn dei te meitsjen."
  
  Opluchtend fielde dat de âlde frou dizze kear har tasein hie om him foar ynformaasje te drukken, klopte Charles har op it skouder en helle himsels byinoar. Hy brocht in bakje en sette it iten derop, holp har mei de kofje en naem op 't lêst de krante op om Perdue nei boppen te nimmen. Wanhopich om Charles syn anomaly fan it minskdom te ferlingjen, moast Lily har ûnthâlde fan opnij te neamen wat him sa beskuldige hie doe't hy de keuken ferliet. Se wie bang dat er de bak falle soe, en se hie gelyk. Mei dat sicht noch dúdlik yn syn tinzen, soe Charles de flier in puinhoop efterlitten hawwe as se him deroan herinnere hie.
  
  Yn de hiele earste ferdjipping fan it hûs, Secret Service pionnen oerstreamde Reichtisousis mei harren oanwêzigens. Karel hie neat tsjin minsken dy't yn it algemien foar de ynljochtingetsjinst wurken, mar it feit dat se dêr stasjonearre wiene makke har neat mear as yllegale kriminelen dy't troch it falske keninkryk finansierd waarden. Se hiene gjin rjocht om dêr te wêzen, en hoewol se allinich oarders folgen, koe it personiel har lytse en sporadyske machtsspul net ferneare doe't se stasjonearre wiene om in miljardêr-ûndersiker yn 'e gaten te hâlden, dy't dieden as wiene se gewoane dieven .
  
  Ik kin noch altyd net begripe hoe't militêre yntelliginsje dit hûs koe anneksearje as der hjir gjin ynternasjonale militêre bedriging wennet, tocht Charles wylst er it bakje nei Perdue syn keamer droech. En dochs wist er dat om dit alles goedkard te wurden troch de oerheid, der ien of oare sinistere reden wêze moast - in begryp dat noch skrikliker wie. Der moast noch hwat mear komme, en hy gyng der wol ris nei, al moast er wer ynformaasje krije fan syn sweager. Charles rêde Perdue de lêste kear dat er syn sweager op syn wurd naam. Hy suggerearre dat syn sweager de butler noch in pear leverje koe as it betsjutte út te finen wat it allegear betsjutte.
  
  "Hey Charlie, is hy al op?" - frege ien fan de wurknimmers fleurich.
  
  Charles negearre him. As er oan immen antwurdzje moast, soe it nimmen oars wêze as Special Agent Smith. Tsjintwurdich wie hy der wis fan dat syn baas in sterke persoanlike ferbining hie oprjochte mei de tafersjochagent. Doe't er de doar fan Perdue berikte, ferliet alle amusement him en hy gie werom nei syn gewoane fêste en hearriche sels.
  
  "Jo moarnsbrochje, hear," sei er by de doar.
  
  Perdue die de doar yn in folslein oare foarm iepen. Folslein klaaid yn chinos, Moschino loafers en in wyt knoopshemd mei de mouwen oant syn earmtakken oprôle, antwurde er de doar foar syn butler. Doe't Charles deryn kaam, hearde er Perdue fluch de doar efter him slute.
  
  "Ik moat mei dy prate, Charles," stie er mei in lege stimme oan. "Hat immen dy folge hjir?"
  
  "Nee, hear, foar safier't ik wit, nee," antwurde Charles earlik, en sette it dienblad op 'e Perdue-eikentafel dêr't er jûns soms fan brandewyn genoten. Hy die syn jas rjocht en sloech de hannen foar him. "Wat kin ik foar jo dwaan, hear?"
  
  Perdue seach wyld yn 'e eagen, hoewol syn lichemstaal suggerearre dat hy reservearre en oertsjûgjend wie. Hoe hurd hy ek besocht om fatsoenlik en selsbewust te ferskinen, hy koe syn butler net ferrifelje. Charles hie Purdue foar altyd kend. Hy hie him yn 'e rin fan' e jierren op in protte manieren sjoen, fan dwylsinnige grime op 'e obstakels fan 'e wittenskip oant fleurigens en suaveness yn 'e earms fan in protte rike froulju. Hy koe fernimme dat wat Perdue hindere, wat mear as allinich it drege gehoar.
  
  "Ik wit dat jo it wiene dy't dokter Gould fertelde dat de geheime tsjinst my soe arrestearje, en ik tankje jo mei myn hiele hert foar it warskôgjen fan har, mar ik moat it witte, Charles," sei er driuwend yn in fêst flústerjen , "Ik moat witte hoe't jo dit fûn hawwe, want d'r is mear dan dat. D'r is folle mear dan dat, en ik moat alles en alles witte wat MI6 fan plan is te dwaan.
  
  Karel begriep de gleonens fan it fersyk fan syn wurkjouwer, mar fielde him tagelyk ferskriklik ûnfoldwaande by it fersyk. "Ik sjoch," sei er mei merkber ferlegenens. "No, ik hearde der allinnich by tafal. By it besykjen fan Vivian, joech myn suster, har man gewoan ... it ta. Hy wist dat ik yn tsjinst fan Reichtisusis wie, mar blykber hearde er in kollega yn ien fan 'e Britske regearingsôfdielingen neame dat MI6 folsleine tastimming krigen hie om jo te efterfolgjen, hear. Ik tink trouwens dat hy der doe net iens in soad oer tocht."
  
  "Fansels hat er it net dien. Dit is fucking bespotlik. Ik bin ferdomme Skotsk troch nasjonaliteit. Sels as ik belutsen wie by militêre saken, soe MI5 de snaren lûke. Ynternasjonale relaasjes binne hjir terjochte lêstich oer, sis ik jo, en dat makket my soargen,' reflektearre Perdue. "Charles, ik moat dat jo kontakt opnimme mei jo sweager foar my."
  
  "Mei alle respekt, hear," antwurde Charles fluch, "as jo it net slim hawwe, soe ik myn famylje leaver net by dizze belûke. Ik spyt it beslút, hear, mar earlik sein, ik bin bang foar myn suster. Ik begjin te soargen dat se troud is mei in man mei bannen mei de geheime tsjinst en hy is gewoan in behearder. Se slepe yn sa'n ynternasjonaal fiasko..." Hy skodholle skuldich, en fielde ferskriklik oer syn eigen earlikens. Hy hope dat Perdue syn kapasiteiten as butler noch wurdearje soe en him net ûntslaan foar ien of oare kreupele foarm fan insubordinaasje.
  
  "Ik begryp it," antwurde Perdue swak, en beweecht fan Charles ôf om troch de balkondoarren út te sjen nei de prachtige sereniteit fan 'e moarns fan Edinburgh.
  
  "It spyt my, menear Perdue," sei Charles.
  
  "Nee, Charles, ik begryp it echt. Ik leau, leau my. Hoefolle ferskriklike dingen binne der bard mei myn nauwe freonen om't se belutsen wiene by myn aktiviteiten? Ik begryp folslein de gefolgen fan it wurkjen foar my," ferklearre Perdue, en klonk folslein hopeleas sûnder de bedoeling om meilijen út te lokjen. Hy fielde wirklik de lêst fan skuld. Besiket freonlik te wêzen doe't er mei respekt ôfwiisd waard, kearde Perdue him om en glimke. "Jawol, Charles. Ik begryp it echt. Lit my asjebleaft witte wannear't Special Agent Smith sil oankomme?
  
  "Fansels, hear," antwurde Charles en liet it kin skerp sakje. Hy ferliet de keamer mei it gefoel as in ferrieder, en te beoardieljen nei de looks fan 'e offisieren en aginten yn' e lobby, waard hy beskôge as ien.
  
  
  4
  Dokter yn
  
  
  Special Agent Patrick Smith besocht Purdue letter dy dei foar wat Smith fertelde syn superieuren wie in dokter syn ôfspraak. Yn betinken nommen fan wat er trochgie yn it hûs fan 'e nazi-matriarch bekend as de Mem, liet de rjochterlike ried Perdue medyske soarch krije wylst hy ûnder de tydlike bewaring wie fan 'e Secret Intelligence Service.
  
  D'r wiene trije manlju oan 'e tsjinst dy't de wacht, de twa bûten by de poarte net te tellen, en Karel wie drok dwaande mei húswurk, syn yrritaasje mei har te fieren. Hy wie lykwols milder yn syn hoflikheid tsjin Smith troch syn bystân oan Purdue. Charles die de doar foar de dokter iepen doe't de doarbel rinkele.
  
  "Sels in earme dokter moat socht wurde," suchte Perdue, dy't boppe oan 'e trep stie en swier op 'e reling bûgde om stipe.
  
  "De man sjocht der swak út, hè?" - flústere ien fan 'e manlju tsjin 'e oare. "Sjoch hoe swol syn eagen binne!"
  
  "En read," foege in oar oan, en skodde de holle. "Ik tink net dat hy better wurde sil."
  
  "Jongens, haast asjebleaft," sei Special Agent Smith skerp, en herinnere har oan har taak. "De dokter hat mar in oere mei Mr. Perdue, dus gean mar troch."
  
  "Ja, hear," sjonge se ienriedich doe't se de medyske sykaksje foltôge.
  
  Doe't se klear wiene mei de dokter, begeliede Patrick him nei boppen wêr't Perdue en syn butler wachte. Dêr naam Patrick in wachtpost oan 'e boppekant fan 'e trep.
  
  "Sil der noch wat wêze, hear?" - frege Karel doe't de dokter de doar nei Perdue syn keamer foar him iependie.
  
  "Nee, tank, Charles. Jo kinne gean," antwurde Perdue lûd foardat Charles de doar die. Charles fielde him noch ferskriklik skuldich om't er syn baas ôfsnien hie, mar it like derop dat Perdue oprjocht wie yn syn ferstân.
  
  Yn it priveekantoar fan Perdue wachte hy en de dokter, sûnder praten of bewege, in momint, harkjend nei alle steuringen bûten de doar. Der wie gjin lûd fan drokte, en troch ien fan 'e geheime peepholes dy't Purdue syn muorre útrist, koene se sjen dat gjinien harke.
  
  "Ik tink dat ik my derfan ôfhâlde moat fan bernlike ferwizings nei medyske wurdspelen om jo humor te ferbetterjen, âlde man, al is it mar om yn karakter te bliuwen. Lit it witte, dit is in ferskriklike ynterferinsje mei myn dramatyske kapasiteiten, "sei de dokter, en sette syn medisinenkast op 'e flier. "Witte jo hoe't ik fochten om Dr. Beach te krijen om my syn âlde koffer te liene?"
  
  "Sûgje it op, Sam," sei Perdue, fleurich glimkjend doe't de ferslachjouwer knikte efter in swarte bril dy't net fan him hearde. "It wie jo idee om josels te ferklaaien as Dr. Beach. Trouwens, hoe giet it mei myn ferlosser?"
  
  It rêdingsteam fan Purdue bestie út twa minsken dy't syn dierbere Dr Nina Gould, in katolike pryster en húsdokter út Oban, Skotlân, koene. De twa namen it op harsels om Perdue te rêden fan in brutale dea yn 'e kelder fan' e kweade Yvette Wolf, in lid fan 'e earste nivo fan' e Oarder fan 'e Swarte Sinne bekend as Mem foar har faksistyske konsorts.
  
  "It giet goed mei him, hoewol hy wat bitter is nei syn beproeving mei dy en heit Harper yn dat helhûs. Ik bin der wis fan dat wat him op dizze manier makke, him ekstreem nijsweardich meitsje soe, mar hy wegeret der gjin ljocht op te smiten," Sam skodholle. "De minister is der ek optein oer, en it makket gewoan myn ballen jeuk, witst."
  
  Perdue gniisde. "Ik bin der wis fan dat it is. Leau my, Sam, wat wy yn dat ferburgen âlde hûs efterlitten hawwe, is it bêste net ûntdutsen. Hoe is it mei Nina?"
  
  "Se is yn Alexandria en helpt it museum om guon fan 'e skatten te katalogisearjen dy't wy hawwe ûntdutsen. Se wolle dizze bysûndere eksposysje neame nei Alexander de Grutte - sa'n ding as de Gould/Earle Find, ta eare fan Nina en Joanna har hurde wurk by it ûntdekken fan de Letter fan Olympias en sa. Fansels hawwe se jo respekteare namme net neamd. Ynjeksjes."
  
  "Ik sjoch dat ús famke grutte plannen hat," sei Perdue, en glimke sêft en bliid om te hearren dat de fûle, tûke en moaie histoarikus einlings de erkenning krige dy't se fertsjinne fan 'e akademyske wrâld.
  
  "Ja, en se freget my noch hoe't wy jo foar iens en foar altyd út dizze knibbel krije kinne, dêr't ik meastal it ûnderwerp fan feroarje moat, om't... no, ik wit earlik net de omfang derfan," Sam sei it petear yn in serieuzere rjochting.
  
  "Nou, dêrom bisto hjir, âlde," suchte Perdue. "En ik haw net folle tiid om jo yn te foljen, dus sitte en drink in whisky."
  
  Sam gaspte, "Mar mynhear, ik bin in dokter op berop. Hoe doarsto?" Hy joech syn glês oan Perdue, sadat er it mei krûd tintsje koe. "Wês no net smel."
  
  It wie moai om wer martele te wurden troch de humor fan Sam Cleave, en it joech Perdue grutte wille om noch ien kear te lijen fan de jeugdige dommens fan de sjoernalist. Hy wist bêst dat er Cleve mei syn libben fertrouwe koe en dat syn freon, doe't it it meast oangie, daliks en prachtich de rol fan in profesjonele kollega oannimme koe. Sam koe daliks transformearje fan in dwaze Skot nei in enerzjike hanthavener - in ûnskatbere kwaliteit yn 'e gefaarlike wrâld fan okkulte reliken en wittenskipsfreaks.
  
  De beide manlju sieten op 'e drompel fan 'e balkondoarren, krekt oan 'e binnenkant, sadat de tsjokke wite kanten gerdinen har petear ferbergje koenen foar nijsgjirrige eagen dy't nei de gersfjilden seagen. Se sprieken mei lege stimmen.
  
  "Koartsein," sei Perdue, "de soan fan in teef dy't myn kidnapping orkestrearre, en Nina's kidnapping foar dy saak, is in Black Sun-lid mei de namme Joseph Karsten."
  
  Sam skreau de namme op yn in fleurich notysjeboek dat hy yn syn jaskebûse droech. "Is er al dea?" Sam frege as wie der neat bard. Yn feite wie syn toan sa saaklik dat Perdue net wist oft er noed of optein wie oer it antwurd.
  
  "Nee, hy libbet tige," antwurde Perdue.
  
  Sam seach op nei syn sulverhierige freon. "Mar wy wolle dat hy stjert, krekt?"
  
  "Sam, dit moat in subtile beweging wêze. Moard is foar koarte jonges," fertelde Perdue him.
  
  "Werklik? Fertel dat oan it ferswakke âlde wyfke dy't dit oan dy dien hat," grommele Sam en wiisde nei Perdue syn lichem. "De Oarder fan 'e Swarte Sinne hie mei Nazi-Dútslân stoarn moatten, myn freon, en ik sil der wis fan wêze dat se fuort binne foardat ik yn myn kist lei."
  
  "Ik wit it," treaste Perdue him, "en ik wurdearje de iver om in ein te meitsjen oan it rekôr fan myn tsjinstriders. Ik wol echt. Mar wachtsje oant jo it hiele ferhaal witte. Fertel my dan dat wat ik pland haw net it bêste bestridingsmiddel is."
  
  "Okee," stimde Sam yn, wat syn winsk fermindere om it skynber ivige probleem te beëinigjen makke troch dyjingen dy't noch de ferneatiging fan 'e SS-elite behâlden. "Gean troch, fertel my de rest."
  
  "Jo sille fan dizze omslach hâlde, sa ûntmoedigjend as it foar my wie," joech Perdue ta. "Joseph Karsten is nimmen minder dan Joe Carter, it hjoeddeiske haad fan 'e Secret Intelligence Service."
  
  "Jezus!" - rôp Sam fernuvere. "Jo kinne net serieus wêze! De man is sa Britsk as afternoon tea en Austin Powers.
  
  "Dit is it diel dat my ferbjustert, Sam," kaam it antwurd fan Perdue. "Begripe jo wêr't ik hjir oan mei?"
  
  "MI6 misbrûkt jo eigendom," antwurde Sam stadich, wylst syn geast en swalkjende each troch alle mooglike ferbiningen rûnen. "De Britske geheime tsjinst wurdt bestjoerd troch in lid fan 'e Black Sun-organisaasje, en gjinien wit wat, sels nei dizze juridyske oplichting." Syn donkere eagen rûnen fluch doe't syn tsjillen draaiden om alle kanten fan it probleem te dekken. "Perdue, wêrom hat er jo hûs nedich?"
  
  Perdue stoarre Sam. Hy like suver ûnferskillich, as wie er sljocht wurden fan de opluchting fan it dielen fan syn kennis. Mei in sêfte, wurch stimme skodholle er en wiisde mei iepen palmen: "Fan wat ik tocht dat ik yn dy duvelske ytseal hearde, tinke se dat Reichtisusis alle reliken befettet wêr't Himmler en Hitler nei wiene."
  
  "Net hielendal ûnwier," merkte Sam op, en naam oantekeningen foar syn eigen referinsje.
  
  "Ja, mar Sam, wat se tinke dat ik hjir ferburgen haw, is folle oerskatte. Net allinnich dit. Wat ik hjir haw, moat nea," hy knypte Sam syn foarearm stiif, "ea yn 'e hannen falle fan Joseph Karsten! Net as Military Intelligence 6 of de Oarder fan 'e Swarte Sinne. Dizze man koe regearingen omkeare mei mar de helte fan de oktroaien opslein yn myn laboratoaria! Perdue syn eagen wiene wiet, syn âlde hân op Sam syn hûd trille doe't er smeekte mei syn iennichste betroubere.
  
  "Oké, âlde hoanne," sei Sam, yn 'e hope de mania op Perdue syn gesicht te verzachten.
  
  "Harkje, Sam, gjinien wit wat ik doch," gie de miljardêr troch. "Nimmen oan ús kant fan 'e line wit dat in fucking nazi de lieding hat oer de feiligens fan Brittanje. Ik haw dy nedich, geweldige ûndersykssjoernalist, winner fan de Pulitzerpriis, ferneamd ferslachjouwer... om de parachute fan dizze bastard út te pakken, goed?
  
  Sam krige it berjocht, lûd en dúdlik. Hy koe sjen dat de altyd noflike en sammele Dave Perdue barsten yn syn festing hie. It wie fanselssprekkend dat dizze nije ûntwikkeling in folle djipper knip makke hie mei in folle skerper blêd, en it snijde har wei lâns Perdue's kaak. Sam wist dat hy dizze saak fersoargje moast foardat it mes fan Karsten in reade healmoan om Perdue syn kiel tekene en him foar altyd einige. Syn freon wie yn serieuze problemen en syn libben wie yn dúdlik gefaar, mear as ea earder.
  
  "Wa oars wit syn wiere identiteit? Wit Paddy it?" - Sam frege, dúdlik wa't wie belutsen, sadat hy koe beslute wêr't te begjinnen. As Patrick Smith wist dat Carter Joseph Karsten wie, soe hy opnij yn gefaar wêze kinne.
  
  "Nee, by de harksitting besefte er dat der wat my steurde, mar ik besleat sa'n grut ding hiel ticht by it boarst te hâlden. Hy is op dit punt yn it tsjuster, "befêstige Perdue.
  
  "Ik tink dat it op dizze manier better is," joech Sam ta. "Litte wy sjen hoefolle wy serieuze gefolgen kinne foarkomme, wylst wy útfine hoe't wy dizze charlatan yn 'e mûle fan' e hawk kinne skoppe."
  
  Noch fêststeld om it advys te folgjen dat Joan Earl jûn hie tidens har petear yn it modderige iis fan Nijfûnlân by de iepening fan Alexander de Grutte, kearde Perdue him ta Sam. "Allinne asjebleaft, Sam, lit ús it op myn manier dwaan. Ik haw in reden foar dit alles."
  
  "Ik beloof, wy kinne it op jo manier dwaan, mar as dingen út 'e hân rinne, Perdue, sil ik de ôffallende brigade oproppe om ús te stypjen. Dizze Karsten hat in krêft dy't wy net allinich kinne fjochtsje. Normaal is d'r yn 'e hegere tûken fan militêre yntelliginsje in relatyf ûntrochsichtich skyld, as jo witte wat ik bedoel, "warskôge Sam. "Dizze minsken binne sa machtich as it wurd fan 'e keninginne, Perdue. Dizze bastard kin ús absolút walgelijke dingen dwaan en it bedekke as in kat dy't yn 'e jiskefet poepte. Nimmen sil ea witte. En wa't in oanspraak makket, kin gau fuorthelle wurde."
  
  "Ja wit ik. Leau my, ik bin my folslein bewust fan 'e skea dy't it kin feroarsaakje," joech Perdue ta. "Mar ik wol him net dea as ik gjin oare kar haw. Foar no sil ik Patrick en myn juridyske team brûke om Karsten sa lang as ik kin op ôfstân te hâlden."
  
  "Okee, lit my wat skiednis besjen, titelakten, belestingregisters en dat alles. Hoe mear wy oer dizze bastard leare, hoe mear wy him moatte fange." Sam hie no al syn akten yn oarder, en no't er wist hoe't Perdue de muoite hie, stie er fêst oer it brûken fan syn list om tsjin te gean.
  
  "Goeie man," sykhelle Perdue, oplucht om dit te fertellen oan ien as Sam, ien op wa't hy fertrouwe koe om mei saakkundige presys yn te stappen. "No, ik tink dat de gieren efter dizze doar jo en Patrick moatte sjen moatte myn medysk ûndersyk foltôgje."
  
  Mei Sam yn syn Dr.. Beach-fermoarde en Patrick Smith mei help fan 'e list, naam Perdue ôfskied fan syn sliepkeamerdoar. Sam seach werom. "Hemorrhoiden binne gewoan yn dit soarte fan seksuele praktyk, hear Perdue. Ik haw dit meast sjoen by politisy en ... ynljochtingsaginten ... mar it is neat om soargen oer. Bliuw sûn en ik sjoch dy gau."
  
  Perdue ferdwûn yn syn keamer om te laitsjen, wylst Sam it ûnderwerp wie fan ferskate misledige blikken op 'e wei nei de foardoarren. Hy knikte beleefd en rûn it lângoed út mei syn jeugdfreon yn syn wekker. Patrick wie wend oan de útbarstings fan Sam, mar op dizze dei hie hy it dreech om syn strikt profesjonele hâlding te behâlden, teminsten oant se yn syn Volvo kamen en it lângoed ferlieten - yn stekken.
  
  
  5
  Fertriet binnen de muorren fan 'e Villa d'Chantal
  
  
  
  Entrevo - twa dagen letter
  
  
  De waarme jûn ferwaarme Madame Chantal har fuotten amper, doe't se noch in pear kousen oer har siden panty's oan. It wie hjerst, mar foar har wie de winterkjeld al oeral dêr't se gong.
  
  "Ik bin bang dat der wat mei dy is, leave," stelde har man foar, wylst se foar de hûndertste kear de das rjochte. "Binne jo der wis fan dat jo fannacht net gewoan jo kjeld lije kinne en mei my komme? Jo witte, as minsken my hieltyd allinich nei banketten komme sjogge, kinne se begjinne te fermoedzjen dat der wat net goed giet tusken ús."
  
  Hy seach har mei soarch oan. "Se hoege net te witten dat wy praktysk fallyt binne, witsto? Jo ôfwêzigens dêr by my kin roddels oproppe en de oandacht op ús lûke. De ferkearde minsken kinne ús situaasje ûndersykje gewoan om har nijsgjirrigens te befredigjen. Jo witte dat ik my ferskriklike soargen meitsje en dat ik de goede wil fan de minister en syn oandielhâlders behâlde moat, oars binne wy klear."
  
  "Ja, fansels wol ik. Fertrou my gewoan as ik sis dat wy meikoarten gjin soargen hoege te hawwen oer it behâlden fan it pân," fersekere se him mei in swakke stim.
  
  "Wat betsjut dat? Ik sei dy, ik ferkeapje gjin diamanten. Dit is it ienige oerbleaune bewiis fan ús status!" Hy sei beslissend, al wiene syn wurden mear út soarch as lilkens. "Kom fannacht mei my en draach wat ekstravagant, gewoan om my te helpen weardich te sjen foar de rol dy't ik spylje moat as in wirklik suksesfolle saaklike persoan."
  
  "Henri, ik beloof dat ik jo by de folgjende begeliede sil. Ik fiel gewoan net dat ik sa lang in fleurige útdrukking op myn gesicht kin hâlde wylst ik tsjin in bout fan koarts en pine fjochtsje. Chantal kaam har man mei in rêstige gong, glimkjend oan. Se rjochte syn strik en tute him op it wang. Hy lei de rêch fan syn hân op har foarholle om har temperatuer te kontrolearjen, en luts doe sichtber fuort.
  
  "Wat?" - sy frege.
  
  "Oh myn God, Chantal. Ik wit net wat foar koarts jo hawwe, mar it liket derop dat it tsjinoerstelde bart. Do bist sa kâld as... in lyk," knipte er op it lêst in ûnsjogge ferliking út.
  
  "Ik sei it dy," antwurde se nonsjalant, "ik fiel my net goed genôch om jo kant te fersierjen lykas de frou fan in baron moat." No hastich, jo kinne te let komme, en dat is folslein ûnakseptabel."
  
  "Ja, myn frou," glimke Henri, mar syn hert raasde noch fan 'e skok fan it fielen fan 'e hûd fan syn frou, waans temperatuer sa leech wie dat hy net begrype wêrom't har wangen en lippen noch bleat wiene. De baron wist syn gefoelens goed te ferbergjen. Dit wie in eask fan syn titel en in manier fan saken dwaan. Hy gie koart dêrnei fuort, wanhopich om werom te sjen nei syn frou dy't ôfskie swaaide fan 'e iepen foardoar fan har Belle Époque-kastiel, mar hy besleat it optreden te hâlden.
  
  Under de matige loft fan 'e apriljûn ferliet Baron de Martin mei tsjinsin syn hûs, mar syn frou wie allinnich bliid foar de privacy. Dit waard lykwols net dien om allinich te wêzen. Se makke har hastich klear om har gast te ûntfangen, nei't se earst trije diamanten út 'e feilich fan har man helle. Celeste wie prachtich, sa adembenemend dat se net fan har ôfskied woe, mar wat se woe fan 'e alchemist wie folle wichtiger.
  
  "Jûn sil ik ús rêde, myn leave Henri," flústere se, en lei de diamanten op in griene fluwelen servet út in jurk dy't se meastentiids droech by banketten lykas dejinge wêr't har man krekt foar ferlitten wie. Chantal wriuwde royaal oer har kâlde hannen en hold se nei it fjoer yn 'e hurde om se op te waarmjen. It unifoarme slach fan 'e mantelklok gie troch it stille hûs, en makke syn wei nei de twadde helte fan 'e wizerplaat. Se hie tritich minuten foar't er oankaam. Har húshâldster koe syn gesicht al, lykas har assistint, mar se hiene syn komst noch net oankundige.
  
  Yn har deiboek skreau se in yngong foar de dei, wêrby't se har tastân neamde. Chantal wie in rekordhâlder, in fûle fotograaf en skriuwster. Se skreau poëzij foar alle gelegenheden, sels yn 'e simpelste mominten fan fermaak, se makke gedichten ta oantinken oan. Oantinkens oan it jubileum fan elke dei waarden besprutsen yn eardere tydskriften om har nostalgy te befredigjen. Chantal, in grut fan fan privacy en âldheid, hold har deiboeken yn djoer ynbûne boeken en hie in wirklik nocht oan it opskriuwen fan har tinzen.
  
  
  14. april 2016 - Entrevaux
  
  Ik tink dat ik siik wurd. Myn lichem is ongelooflijk kâld, hoewol it bûten amper ûnder de 19 graden is. Sels it fjoer neist my liket mar in yllúzje fan myn eagen; Ik sjoch de flammen sûnder de waarmte te fielen. As it net foar myn driuwende saken wie, hie ik de gearkomste fan hjoed ôfsein. Mar ik kin net. Ik moat it mar mei waarme klean en wyn dwaan om net gek te wurden fan de kjeld.
  
  Wy hawwe alles ferkocht dat wy koene om it bedriuw driuwend te hâlden en ik bin bang foar de sûnens fan myn leave Hindrik. Hy sliept net en is oer it algemien emosjoneel fier. Ik ha net folle tiid om mear te skriuwen, mar ik wit dat wat ik dwaan sil ús út it finansjele gat dêr't wy sitte.
  
  De hear Raya, in Egyptyske alchemist mei in ûnberikbere reputaasje ûnder syn kliïnten, bringt my dizze jûn in besite. Mei syn help sille wy fergrutsje de wearde fan 'e pear juwielen Ik haw oerbleaun, dat sil wêze wurdich folle mear as ik ferkeapje se. As beleanning jou ik him Celeste, in ôfgryslike died, benammen tsjin myn leafste Henri, waans famylje de stien hillich beskôget en dy fan âlde tiden yn besit hat. Mar dit is in lyts bedrach dat kin wurde opjûn yn ruil foar skjinmeitsjen en it fergrutsjen fan de wearde fan oare diamanten, dat sil werstelle ús finansjele situaasje en helpe myn man te behâlden syn barony en syn lân.
  
  Anna, Louise en ik sille in ynbraak meitsje foardat Henry weromkomt, sadat wy it ferdwinen fan 'e Celeste kinne ferklearje. Myn hert docht sear foar Henri dat ik syn neilittenskip op dizze manier ûntreinigje, mar ik fiel dat dit de iennichste manier is om ús status te herstellen foardat wy yn it tsjuster sakje en yn skande einigje. Mar myn man sil profitearje en dat is alles wat my telt. Ik sil him dit noait fertelle kinne, mar as er ienris herstelt en him noflik fielt yn syn post, sil er wer goed sliepe, goed ite en bliid wêze. It is folle mear wurdich as elke fonkeljende gem.
  
  - Chantal
  
  
  Nei it tekenjen fan har namme seach Chantal nochris op de klok yn har wenkeamer. Se skreau in skoft. Lykas altyd pleatste se it deiboek yn de nis efter it skilderij fan Henri syn oerpake en frege se har ôf wat it mislearjen fan har oanstelling feroarsake hie. Earne yn 'e mist fan har tinzen, wylst se oan it skriuwen wie, hearde se de klok it oere slaan, mar joech dêr gjin acht op, om net te ferjitten wat se foar dy dei op 'e deiboekside skriuwe woe. No wie se ferrast om te sjen dat de sierlike lange hân fan tolven op fiif sakke wie.
  
  "Binne jo al fiifentweintich minuten te let?" - flústere se, en smiet noch in sjaal oer har trillende skouders. "Anna!" - rôp se har húshâldster doe't se de pook naam om it fjoer oan te stekken. Doe't se noch in log skuorde, spuide it smeulende sintels yn 'e mûle fan 'e skoarstien, mar se hie gjin tiid om de flam te streakjen en sterker te meitsjen. Mei har gearkomste mei Raya fertrage, hie Chantal minder tiid om har saaklike relaasje te foltôgjen foardat har man weromkaam. Dit alarmearre de eigener fan it hûs wat. Gau, nei't se foar de kachel weromdraaide, moast se har personiel freegje oft har gast belle hie om út te lizzen wêrom't er te let wie. "Anna! Wêr bisto, om Gods wille? "Se raasde wer, en fielde net de waarmte fan 'e flammen dy't har palmen praktysk slikken.
  
  Chantal hearde gjin antwurd fan har faam, har húshâldster of har assistint. "Fertel my net dat se fergetten binne dat se fannacht oerwurk wurken," mompele se yn harsels wylst se de gong nei de eastkant fan de filla deldraafde. "Anna! Bridget!" Se rôp no lûder doe't se de keukendoar rûn, dêr't allinnich mar tsjuster wie. Driuwend yn it tsjuster koe Chantal it oranje ljocht fan it kofjesetapparaat sjen, de mearkleurige ljochten fan de muorrekeatsen en guon fan har apparaten; Sa seach it der altyd út neidat de dames foar de dei fuortgien wiene. "Myn God, se hawwe it fergetten," mompele se, en suchte krêftich doe't de kjeld har yn 'e binnen grypte as de beet fan iis op fochtige hûd.
  
  De eigner fan 'e filla ferhuze hastich de gongen lâns, en ûntdekte dat se allinnich thús wie. "Geweldich, no moat ik hjir it bêste fan meitsje," klage se. "Louise, sis my teminsten dat jo noch yn tsjinst binne," sei se tsjin de tichte doar wêrachter har assistint meastentiids de belestingen fan Chantal, it goeddiedige wurk en it omgean mei de parse fersoarge. De donkere houten doar wie op slot, en der kaam gjin antwurd fan binnen. Chantal wie teloarsteld.
  
  Sels as har gast noch ferskynde, soe se net genôch tiid hawwe om de oanklagers foar brekken en yntsjinjen yn te tsjinjen dy't se har man soe twinge om yn te tsjinjen. Grommeljend foar harsels wylst se rûn, bleau de aristokraat har sjaals oer har boarst lûke en de rêch fan har nekke bedekke, en liet har hier del om in soarte fan isolaasje te meitsjen. It wie om 21.00 oere hinne doe't se de wenkeamer yn kaam.
  
  De betizing fan 'e sitewaasje fersmoarge har hast. Se fertelde har personiel yn gjin ûnwisse termen om de hear Rye te ferwachtsjen, mar wat har it meast fernuvere wie dat net allinich har assistint en húshâldster, mar ek har gast, de regeling ûntdutsen. Hat har man wyn fan har plannen krigen en har folk de nacht frij jûn om foar te kommen dat se de hear Raya moetsje? En noch mear steurend, hat Hindrik op ien of oare manier fan Raya kwyt west?
  
  Doe't se weromkaam nei wêr't se it fluwelen servet mei trije diamanten útlein hie, fielde Chantal mear in skok as allinich thús te wêzen. In huverjende gasp ûntkaam har doe't se by it oansjen fan it lege doek har mûle mei de hannen besloech. Triennen kamen har yn 'e eagen, baarnend út 'e djipten fan 'e mage en trochkringe har hert. De stiennen waarden stellen, mar wat har ôfgriis noch bydroegen hat, wie it feit dat immen se meinimme koe wylst se yn 'e hûs wie. Gjin feiligensmaatregels waarden ynbrutsen, wêrtroch Madame Chantal ôfgryslik wie foar de protte mooglike ferklearrings.
  
  
  6
  Hege priis
  
  
  'It is better om in goede namme te hawwen dan rykdom'
  
  - Kening Salomo
  
  
  De wyn begûn te waaien, mar dochs koe it de stilte yn de filla, dêr't Chantal yn triennen stie fan har ferlies, net brekke. It wie net allinich it ferlies fan har diamanten en de ûnmjitbere wearde fan 'e Celeste, mar al it oare dat ferlern gie troch de stellerij.
  
  "Do stomme, breinleaze teef! Pas op wat jo winskje, dy domme teef!" hja gûlde troch de finzenskip fan har fingers, en beklage de perverse útkomst fan har oarspronklike plan. "No hoege jo net tsjin Anri te lige. Se binne echt stellen!"
  
  Iets beweecht yn 'e lobby, fuotstappen kreake op 'e houten flier. Fan efter de gerdinen dy't útsjoen oer it foarste gazon, seach se del om te sjen oft der ien wie, mar it wie leech. In alarmearjend krearjend lûd wie in heale trep del út de wenkeamer te hearren, mar Chantal koe de plysje of befeiligingsbedriuw net belje om har te sykjen. Se soene stroffelje op in echte, ienris fabrisearre misdied, en se soe yn grutte problemen wêze.
  
  Of soe sy?
  
  De tinzen oer de gefolgen fan sa'n oprop pine har geast. Hat se al har bases bedekt as se ferskine? Wat dat oangiet, soe se har man leaver oerstjoer meitsje en moannen fan wrok riskearje dan fermoarde te wurden troch in ynbrekker dy't slim genôch is om it befeiligingssysteem fan har hûs te omgean.
  
  Jo kinne better beslute, frou. De tiid is hast om. As in dief dy deadzje sil, fergrieme jo jo tiid om him troch jo hûs te sortearjen. Har hert bonke yn har boarst fan eangst. Oan 'e oare kant, as jo de plysje skilje en jo plan wurdt iepenbiere, kin Henry jo skiede foar it ferliezen fan Celeste; want sels doarst te tinken datst it rjocht hiest it fuort te jaan!
  
  Chantal hie it sa ôfgryslik kâld dat har hûd as fan froast ûnder de dikke lagen klean brânde. Se tikte mei har learzens op it tapyt om de stream fan wetter nei har fuotten te fergrutsjen, mar se bleaunen kâld en sear yn 'e skuon.
  
  Nei in djippe sykheljen naam se har beslút. Chantal kaam oerein fan har stoel en naam de pook út 'e kachel. De wyn waerd hurder, de iennichste serenade foar it iensume knetterjen fan it machteleaze fjoer, mar Chantal hold har sinnen alert doe't se de gong yn stapte om de boarne fan it kreakjen te finen. Under de teloarstelde blikken fan 'e deade foarâlden fan har man, ôfbylde yn' e skilderijen dy't de muorren rûnen, beloofde se te dwaan wat se koe tsjin dit ûngelokkige idee.
  
  Poker yn 'e hân rûn se foar it earst de trep del nei it ôfskied fan Henri. Chantal har mûle wie droech, har tonge fielde dik en út syn plak, en har kiel wie rûch as sânpapier. Doe't Chantal de skilderijen fan 'e froulju fan 'e famylje fan Henri seach, koe Chantal it net helpe om in skuld fan skuld te fielen by it oansjen fan 'e prachtige diamanten kettingen dy't har hals fersiere. Se ferlege har blik leaver as dat se har arrogante útdrukkingen tolerearje as se har ferflokten.
  
  Doe't Chantal troch it hûs rûn, die se elk ljocht oan; se woe derfoar soargje dat der gjin plak wie foar elkenien dy't net wolkom wie om te ferbergjen. Foar har rûn de noardlike trep del nei de earste ferdjipping, dêr't it kreakjen te hearren wie. Har fingers smieten fan pine doe't se de pook stiif pakte.
  
  Doe't Chantal de ûnderste lâning berikte, draaide se har om om de lange wei oer de moarmeren flier te rinnen om de skeakel yn 'e lobby te draaien, mar har hert bleau stean by wat it healtsjuster presintearre. Se snikte sêft by it ôfgryslike fizioen foar har. By de skeakel oan de fierste sydmuorre waard in hurde útlis jûn foar it piipgelûd. Ophongen troch in tou fan in plafondbalke, swaaide it lichem fan in frou fan side nei side yn 'e wyn út it iepen finster.
  
  Chantal har knibbels bûgden en se moast de oergjeld tsjinhâlde dy't smeekte om berne te wurden. It wie Brigid, har húshâldster. De lange, tinne njoggenentritichjierrige blondine hie in blau gesicht, in ôfgryslike en ôfgryslik ferfoarme ferzje fan har eartiids moaie uterlik. Har skuon foelen op 'e flier, net mear as in meter fan 'e tips fan har fuotten. De sfear del yn 'e lobby like foar Chantal arktysk, hast net te fernearen, en se koe net lang wachtsje foardat se bang wie dat har skonken fuorthelle wurde soene. Har spieren brânden en stiifden fan 'e kjeld, en se fielde hoe't de pezen yn har lichem oanstutsen wurde.
  
  Ik moat nei boppen!, raasde se geastlik. Ik moat by de kachel of ik befrieze dea. Ik sil mysels gewoan opslute en de plysje skilje." Al har krêften sammele, waaide se de treppen op, naam se ien foar ien, wylst Bridget har blik, dea, har fan 'e kant seach. Sjoch net nei har, Chantal! Sjoch net nei har.
  
  Yn 'e fierte seach se in gesellige, waarme wenkeamer, eat dat no de kaai wie foar har fuortbestean. As se gewoan by de kachel komme koe, soe se mar ien keamer hoege te bewakjen ynstee fan te besykjen om it enoarme, gefaarlike labyrint fan har enoarme hûs te ferkennen. Sadree't se yn 'e wenkeamer opsletten wie, tocht Chantal dat se de autoriteiten belje koe en besykje te dwaan as se net wist oer de ûntbrekkende diamanten oant har man it fûn. Foar no hat se it ferlies fan har leafste húshâldster en in moardner dy't mooglik noch yn 'e hûs is, tefreden komme moatten . Earst moast se yn libben bliuwe, en dan wurde bestraft foar ferkearde besluten. De ferskriklike spanning fan it tou klonk as in rûge azem doe't it by de reling lâns gie. Se fielde har mislik en har tosken klapten fan 'e kjeld.
  
  In ferskriklik kreun kaam út Louise's lytse kantoar, ien fan 'e ekstra keamers op 'e grûn. In iiskâlde wynstôk ûntsnapte ûnder de doar út en rûn oer Chantal har laarzen en op har skonken. Nee, doar net iepen, har arguminten oertsjûgen har. Jo witte wat der bart. Wy hawwe gjin tiid om te sykjen nei bewiis fan wat jo al witte, Chantal. Kom op. Do wist. Wy kinne it fiele. As in skriklike nachtmerje mei skonken, wite jo wat jo wachtet. Gean mar nei it fjoer.
  
  Chantal fersette de drang om de doar fan Louise te iepenjen, liet de handgreep los en draaide har om om wat der binnen kreunde foar harsels te hâlden. "Tankje God, alle ljochten binne oan," mompele se troch de opknappe kaken, en sloech har earms om harsels doe't se nei de gastfrije doar rûn dy't late ta de prachtige oranje gloed fan 'e kachel.
  
  Chantal har eagen waerd grut doe't se foarút seach. Se wie earst net wis oft se de doar eins bewege seach, mar doe't se de keamer oankaam, fernaam se dat it opfallend traach tichtgie. Se besocht te haasten, se hold de poker klear foar wa't de doar ticht die, mar se moast deryn.
  
  Wat as der mear as ien moardner yn 'e hûs is? Wat as de iene yn 'e wenkeamer jo ôfliedt fan dy yn 'e keamer fan Louise?, tocht se, besykje wat skaad of figuer út te meitsjen dy't har helpe koe om de aard fan it foarfal te begripen. It is gjin goede tiid om dit op te bringen, sei in oare ynderlike stim.
  
  Chantal har gesicht wie iisich, har lippen kleurleas, en har lichem trille ôfgryslik doe't se by de doar kaam. Mar it sloech ticht sa gau't se de handgreep besocht, en smiet har werom fan 'e krêft. De flier wie as in reedridersbaan en hja gyng wer oerein, snikend fan nederlaach, doe't de ferskriklike lûden fan kreunen bûten Louise har doar kamen. Bang besocht Chantal de wenkeamerdoar te triuwen, mar se wie te swak fan de kjeld.
  
  Se foel op 'e flier, seach ûnder de doar sels gewoan om it ljocht fan 'e kachel te sjen. Ek dit hie har wol wat treast jûn as se har de waarmte foarsteld hie, mar it dikke tapyt makke it dreech foar har om te sjen. Se besocht wer oerein te kommen, mar se wie sa kâld dat se krekt yn 'e hoeke njonken de tichte doar krûpte.
  
  Gean nei ien fan de oare keamers en helje wat tekkens, idioat, tocht se. Kom op, stek noch in fjoer oan, Chantal. D'r binne fjirtjin kachels yn 'e filla, en jo binne ree om te stjerren fanwegen ien? Skoftend woe se glimkje by de opluchting fan it beslút. Madame Chantal wraksele oerein om de tichtstbye gastkeamer mei in kachel te berikken. Krekt fjouwer doarren del en in pear stappen omheech.
  
  De swiere kreunen dy't efter de twadde doar kamen, beynfloedzjen har psyche en senuwen, mar de mêtresse fan it hûs wist dat se stjerre soe fan ûnderkuolling as se net yn 'e fjirde keamer kaam. It hie in lade mei lucifers en oanstekers yn oerfloed, en der siet genôch butaan yn it rooster op it wang fan 'e kachel om te ûntploffen. Har mobyl stie yn 'e wenkeamer en har kompjûters stiene yn ferskate keamers op 'e ierde ferdjipping - in plak dêr't se bang wie om te gean, in plak dêr't it rút iepen stie en har ferstoarne húshâldster de tiid as in klok op 'e skoarstien hâlde.
  
  "Asjebleaft, asjebleaft, lit der houtblokken yn 'e keamer wêze," trille se, wriuwde har hannen en luts it puntsje fan har sjaal oer har gesicht om te besykjen wat fan har waarme azem te fangen. Mei de poker styf ûnder har earm, ûntduts se dat de keamer iepen wie. Chantal har panyk fladdere tusken de moardner en de kjeld, en se frege har hieltyd ôf wa't har flugger deadzje soe. Mei grutte iver besocht se houtblokken op 'e kachel yn 'e wenkeamer te steapjen, wylst it spookjende kreunen út 'e oare keamer hieltyd swakker waard.
  
  Har hannen besochten ûnhandich de beam te pakken, mar se koe har fingers amper mear brûke. Iets oan har tastân wie frjemd, tocht se. It feit dat har hûs goed ferwaarme waard en se de stoom út har azem net sjen koe, wjerlein har oanname dat it waar yn Nice ûngewoan kâld wie foar dy tiid fan it jier.
  
  "Dit alles," se seach mei har ferkeard rjochte bedoelingen, besykje it gas ûnder de houtblokken oan te stekken, "gewoan om waarm te hâlden as it noch net iens kâld is!" Wat bart der? Ik befrieze dea fan binnen!"
  
  It fjoer raasde ta libben, de ûntstekking fan butaangas kleurde fuortendaliks it bleke ynterieur fan 'e keamer. "Och! Prachtich!" - rôp se. Se liet de pook sakke om har palmen op te waarmjen yn it fûle fjoer, dat ta libben kaam, knetterjend mei tongen en fersprate vonken dy't troch it minste triuw útstutsen wêze soene. Se seach se fleanen en ferdwine doe't se har hannen yn 'e kachel stuts. Der ritsele wat efter har, en Chantal draaide har om en seach mei swarte, sonken eagen yn it ferneatige gesicht fan Abdul Raya.
  
  "Mister Paradise!" - sei se ûnwillekeurich. "Jo hawwe myn diamanten nommen!"
  
  "Dat die ik, mefrou," sei er kalm. "Mar hoe dan ek, ik sil jo man net fertelle wat jo efter syn rêch dien hawwe."
  
  "Dû sulver!" Se ûnderdrukte har lilkens, mar har lichem wegere har de behendigheid te jaan om út te fallen.
  
  "Bet better ticht by it fjoer bliuwe, mefrou. Om te libjen hawwe wy waarmte nedich. Mar diamanten kinne jo net sykhelje, "die hy syn wiisheid.
  
  "Begripe jo wat ik jo dwaan kin? Ik ken tige betûfte minsken, en ik haw it jild om de bêste jagers yn te hieren as jo my myn diamanten net weromjaan!
  
  "Hâld op mei jo bedrigingen, Madame Chantal," warskôge er hertlik. "Wy witte beide wêrom't jo in alchemist nedich wiene om de magyske transmutaasje fan jo lêste edelsten út te fieren. Binne jo jild nedich. Klak-klak,' fertelde hy. "Jo binne skandalich ryk, sjoch allinich rykdom as jo blyn binne foar skientme en doel. Jo fertsjinje net wat jo hawwe, dat ik naam it op my om jo te befrijen fan dizze ferskriklike lêst."
  
  "Hoe doarst?" hja fronste, har ferkrûpte antlit ferlear amper syn blauwe tint yn it ljocht fan 'e razende flammen.
  
  "Ik doar. Jo aristokraten sitte op 'e meast prachtige jeften fan' e ierde en beweare se as jo eigen. Jo kinne de macht fan 'e goaden net keapje, allinich de korrupte sielen fan manlju en froulju. Jo hawwe it bewiisd. Dizze fallen stjerren hearre net by dy. Se hearre ta ús allegearre, de tsjoenders en ambachtslju dy't se hanthavenje om te meitsjen, te fersieren en te fersterkjen wat swak is, "sei er hertstochtlik.
  
  "Jo? Wizard? " lake se leech. "Do bist in keunstner-geolooch. Der is net sa'n ding as magy, dwaas!"
  
  "Binne se der net?" - frege er mei in glimke, boartsjen mei Celeste tusken syn fingers. "Dan fertel my, frou, hoe haw ik yn jo de yllúzje makke fan lijen fan ûnderkuolling?"
  
  Chantal wie sprakeleas, lilk en ôfgryslik. Hoewol't se wist dat dy nuvere tastân allinnich oan har tahearde, koe se net yn 'e gedachte komme dat er har hân kâld oanrekke hie de lêste kear dat se moete. Yn tsjinstelling ta de natuerwetten stoar se dochs oan de kjeld. Der wie ôfgriis yn har eagen doe't se seach him fuortgean.
  
  "Totsiens, Madame Chantal. Bliuw asjebleaft waarm."
  
  Doe't er ûnder de swaaiende faam fuort rûn, hearde Abdul Raya in bloedstollende gjalp út de gastkeamer... krekt sa't er ferwachte. Hy die de diamanten yn 'e bûse, wylst Madame Chantal boppe yn 'e kachel klommen om har kâldens safolle mooglik te fersêftsjen. Om't har lichem al dy tiid op in feilige temperatuer fan 37,5 ў C funksjonearre, stoar se koart dêrnei, fersulvere yn brân.
  
  
  7
  D'r is gjin ferrieder yn 'e Pit fan Iepenbiering
  
  
  Perdue fielde wat er net earder wend wie om te witten - ekstreme haat foar in oar persoan. Hoewol't er stadichoan fysyk en geastlik herstelde fan syn beproeving yn it lytse stedsje Fallin, Skotlân, fûn er dat it iennichste dat it weromkommen fan syn fleurige, soargeleaze hâlding it feit wie dat Joe Carter, of Joseph Carsten, syn nocht fange. azem. Hy waard oerbleaun mei in ûngewoan minne smaak yn 'e mûle elke kear as hy de kommende proses besprutsen mei syn advokaten, ûnder lieding fan Special Agent Patrick Smith.
  
  "Krekt dizze notysje krigen, David," kundige Harry Webster oan, Purdue's haad juridyske offisier. "Ik wit net oft dit goed nijs foar jo is of min."
  
  Webster syn twa partners en Patrick joegen Perdue en syn advokaat oan 'e dinertafel yn' e ytseal mei hege plafonds fan it Wrichtishousis Hotel. Se waarden scones en tee oanbean, dy't de delegaasje graach akseptearre foardat se fuortgeane nei wat se hopen in flugge en sêfte harksitting wêze soe.
  
  "Wat is dit?" frege Perdue, en fielde syn hert springen. Hy hie noch nea earder wat bang hoegd te wêzen. Syn rykdom, middels en fertsjintwurdigers koenen altyd ien fan har problemen oplosse. Yn 'e ôfrûne moannen realisearre hy lykwols dat de ienige wiere rykdom yn it libben frijheid is, en hy wie ticht by it ferliezen. In wier skriklike ynsjoch.
  
  Harry fronse doe't hy de lytse print kontrolearre fan 'e e-post dy't hy hie krigen fan' e Juridyske ôfdieling op it haadkantoar fan 'e Secret Intelligence Service. "Oh, hoe dan ek, it makket ús wierskynlik net folle út, mar it haad fan MI6 sil der net wêze. Dizze e-post is bedoeld om alle belutsen partijen te ynformearjen en te ferûntskuldigjen foar syn ôfwêzigens, mar hy hie wat persoanlike driuwende saken dêr't hy oan moast.
  
  "Wêr?" - Ik frege. - rôp Perdue ûngeduldich.
  
  Nei't er de sjuery ferrassend hie mei syn reaksje, luts er it gau ôf mei in skouders en in glimke: "Just nijsgjirrich wêrom't de man dy't it belis op myn lângoed bestelde, net de muoite hie om myn begraffenis by te wenjen."
  
  "Nimmen sil dy begrave, David," treaste Webster Harry yn 'e stim fan syn advokaat. "Mar dêr stiet net op wêr, allinnich dat hy nei it heitelân fan syn foarâlden moast. Ik nim oan dat it yn ien of oare hoeke fan ôfstân Ingelân wêze moat."
  
  Nee, it moast earne yn Dútslân of Switserlân wêze, of ien fan dy gesellige nazy-nêsten, gniisde Perdue yn syn tinzen, en woene dat er mar lûdop útprate koe wat de wierheid wie oer de hypokrityske lieder. Hy wie temûk oplucht om te witten dat hy net yn it walgelijke gesicht fan syn fijân hoegde te sjen, wylst hy yn it iepenbier as in krimineel behannele waard, en seach hoe't de bastard yn syn knibbels fernuvere.
  
  Sam Cleave hie de jûns tefoaren belle om Perdue te fertellen dat Channel 8 en World Broadcast Today, mooglik ek CNN, beskikber wêze soene om alles út te stjoeren wat de ûndersiikssjoernalist gearstald hie om alle MI6-gruweldheden op it wrâldpoadium en oan 'e Britske regearing te eksposearjen. Lykwols, oant se genôch bewiis hiene om Karsten te feroardieljen, moasten Sam en Perdue alle kennis geheim hâlde. It probleem wie dat Karsten wist. Hy wist dat Perdue wist, en it wie in direkte bedriging, eat dat Perdue oankommen sjoen hie. Wat him soargen makke wie hoe't Karsten beslute soe om syn libben te einigjen, om't Perdue foar altyd yn it skaad bliuwe soe, sels as hy nei de finzenis stjoerd waard.
  
  "Kin ik myn mobyltsje brûke, Patrick?" frege er op ingelske toan, as koe er Sam net berikke as er woe.
  
  "Hm, ja, fansels. Mar ik moat witte wa't jo belje sille," sei Patrick, en iepene de feilich wêryn hy alle items bewarre dy't Perdue sûnder tastimming net tagong hie.
  
  "Sam Cleave," sei Perdue nonchalant, fuortendaliks ûntfong de goedkarring fan Patrick, mar krige in nuvere beoardieling fan Webster.
  
  "Wêrom?" frege er Perdue. "De harksitting is oer minder dan trije oeren, David. Ik stel foar om de tiid ferstannich te brûken. "
  
  "Dit is wat ik doch. Tankewol foar jo miening, Harry, mar dat jildt frijwat foar Sam, as jo it net skele," antwurde Perdue op in toan dy't Harry Webster herinnerde dat hy net de baas hie. Mei dizze wurden draaide er it nûmer en it opskrift 'Carsten is vermist. It Eastenrykske nêst rieden.'
  
  In koart fersifere berjocht waard fuortdaliks ferstjoerd oer in intermittingly net traceable satellyt keppeling, tank oan ien fan Perdue syn ynnovative technologyske gadgets dat hy hie ynstallearre op 'e telefoans fan syn freonen en syn butler, de ienige minsken dy't hy fielde fertsjinne sa'n privileezje en belang. Sadree't it berjocht wie oerbrocht, Perdue joech de telefoan werom nei Patrick. "Ta."
  
  "It wie ferrekte fluch," merkte in ûnder de yndruk Patrick.
  
  "Technology, myn freon. Ik bin bang dat de wurden meikoarten sille oplosse yn koades, en wy sille weromkomme nei hiëroglyfen, "glimke Perdue grutsk. "Mar ik sil perfoarst in applikaasje útfine dy't de brûker twingt Edgar Allan Poe of Shakespeare te sitearjen foardat hy kin ynlogge."
  
  Patrick koe net oars as glimkje. Dit wie de earste kear dat hy wirklik tiid trochbrocht mei miljardêr ûntdekkingsreizger, wittenskipper, filantroop David Perdue. Oant koartlyn hie hy de man tocht as gewoan in arrogant ryk bern dat syn foarrjocht pronkte om te krijen wat de hel hy woe. Patrick seach Perdue as mear as allinich in oerwinner of âlde reliken dy't net fan him hearden, hy seach him as in gewoane freon-stealer.
  
  Earder hie de namme Perdue allinnich mar ferachting oproppen, synonym mei de venaliteit fan Sam Cleave en de gefaren ferbûn mei de grize relikwy jager. Mar no Patrick begon te begripen de attraksje foar de soargeleaze en karismatyske man, dy't, yn wierheid, wie in man fan beskiedenens en yntegriteit. Sûnder it te betsjutten ûntwikkele hy in leafde foar Perdue's bedriuw en wit.
  
  "Litte wy dit ôfmeitsje, jonges," suggerearre Harry Webster, en de manlju sieten om de respektivelike taspraken te foltôgjen dy't se presintearje soene.
  
  
  8
  Blinde Tribunaal
  
  
  
  Glasgow - trije oeren letter
  
  
  Yn in stille, swak ferljochte setting sammele in lytse gearkomste fan regearingsamtners, leden fan 'e argeologyske maatskippij en advokaten foar it proses fan David Perdue op beskuldigings fan ûnderstelde belutsenens by ynternasjonale spionaazje en stellerij fan kultureel eigendom. Perdue syn bleekblauwe eagen skonken de bestjoerskeamer, sykjend nei Karsten syn ferachtlike gesicht, as wie it twadde natuer. Hy frege him ôf wat de Eastenriker útbriek wêr't er ek wie, wylst er krekt wist wêr't er Perdue fûn. Oan 'e oare kant hat Karsten him wierskynlik foarsteld dat Perdue te benaud wie foar de gefolgen dy't ferbûn wiene mei it hingjen op 'e ferbining fan sa'n hege amtner mei in lid fan 'e Oarder fan 'e Swarte Sinne, en miskien besletten hawwe de sliepende hûnen mei rêst te litten.
  
  De earste oanwizing fan dy lêste beskôging wie it feit dat de saak fan Perdue net besprutsen waard foar it Ynternasjonaal Strafhof yn Den Haach, dat ornaris brûkt wurdt om sokke oanklachten te beswieren. Perdue en syn juridyske paniel wiene it iens dat it feit dat Joe Carter de Etiopyske regearing oertsjûge om him te ferfolgjen by in ynformele harksitting yn Glasgow, liet sjen dat hy de saak geheim hâlde woe. Sokke lege-kaai rjochtssaken, hoewol se holpen om te soargjen dat de fertochten passend waarden behannele, wiene wierskynlik net folle te dwaan om de fûneminten fan ynternasjonaal rjocht oangeande spionaazje te skodzjen, wat dan ek.
  
  "Dit is ús sterke ferdigening," fertelde Harry Webster Perdue bûten it proses. "Hy wol dat jo wurde beskuldige en besocht, mar hy wol gjin oandacht lûke. Dit is goed".
  
  De gearkomste gie sitten en wachte op it begjin fan 'e proseduere.
  
  "Dit is it proses fan David Connor Perdue op beskuldigings fan argeologyske misdieden wêrby't de stellerij fan ferskate kulturele ikoanen en religieuze reliken belutsen," kundige de oanklager oan. "It bewiis presintearre by dit proses sil oerienkomme mei de beskuldiging fan spionaazje begien ûnder it foarwendsel fan argeologysk ûndersyk."
  
  As alle oankundigingen en formaliteiten foarby binne, hat de haadprokureur út namme fan MI6, Adv. Ron Watts yntrodusearre opposysjeleden dy't de Federale Demokratyske Republyk Etioopje en de Argeologyske Crimes Unit fertsjintwurdigje. Under harren wiene prof. Imru fan 'e People's Heritage Movement en kolonel Basil Yimenu, in veteraan militêre kommandant en patriarch fan' e Addis Abeba Historic Preservation Association.
  
  "Mr. Perdue, yn maart 2016, in ekspedysje dy't jo liede en finansiere, soe in religieus relikwy, bekend as de Ark fan it Ferbûn, stellen út in timpel yn Axum, Etioopje. Ik ha gelyk?" sei de oanklager, whipping nasally mei it goede bedrach fan konsenscension.
  
  Perdue wie syn gewoane kalme en patronisearjende sels. "Jo hawwe it mis, hear."
  
  Der wie in sis fan ôfkarring ûnder de oanwêzigen, en Harry Webster klopte Perdue licht op 'e earm om him te tinken oan behâldenens, mar Perdue gie hertlik troch: "Eins wie it in replika fan 'e Arke fan it Ferbûn, en wy fûnen it binnen. de berchkant bûten it doarp. It wie net de ferneamde Sacred Box mei Gods macht, hear.
  
  "Jo sjogge, dit is nuver," sei de advokaat sarkastysk, "omdat ik tocht dat dizze respekteare wittenskippers de echte Arke fan in nep kinne ûnderskiede."
  
  "Ik gean akkoard," antwurde Perdue fluch. "Jo soene tinke dat se it ferskil fertelle kinne. Oan 'e oare kant, om't de lokaasje fan' e echte Ark gewoan spekulaasje is en net definityf bewiisd is, soe it lestich wêze om te witten nei hokker fergelikingen te sykjen.
  
  Prof. Imru gyng oerein, fûl útseach, mar de advokaat wiisde him om te sitten foardat er in wurd sizze koe.
  
  "Wat bedoelsto dermei?" - frege de advokaat.
  
  "Ik beswier, myn frou," Prof. Imru rôp doe't er de sittende rjochter Helen Ostrin oanspruts. "Dizze man makket grappich fan ús erfgoed en belediget ús fermogen om ús eigen artefakten te identifisearjen!"
  
  "Sit mar, prof. Imru," bestelde de rjochter. "Ik haw gjin beskuldigings fan dizze aard fan 'e fertochte heard. Wachtsje asjebleaft dyn beurt." Se seach nei Perdue. "Wat bedoele jo, hear Perdue?"
  
  "Ik bin net in heul goede histoarikus of teolooch, mar ik wit wol wat oer kening Salomo, de keninginne fan Skeba, en de arke fan it ferbûn. Op grûn fan syn beskriuwing yn alle teksten bin ik relatyf wis dat der nea oanjûn is dat der út de Twadde Wrâldoarloch skilderijen op it deksel stiene," sei Perdue samar.
  
  "Wat bedoele jo, menear Perdue?" Dat hat gjin sin", sei de advokaat tsjin.
  
  "Earst moat der gjin swastika op etst wêze," sei Perdue fleurich, en genietet fan de skrokken reaksje fan it publyk yn de bestjoerskeamer. De sulverhierige miljardêr neamde selektive feiten sadat hy himsels ferdigenje koe sûnder de ûnderwrâld ûnder te bleatsjen, wêr't de wet allinich yn 'e wei soe komme. Hy selektearre mei soarch wat er harren fertelle koe om Karsten net te warskôgjen mei syn dieden en om derfoar te soargjen dat de striid mei de Swarte Sinne lang genôch ûnder de radar bleau om alle middels te brûken om dit haadstik te tekenjen.
  
  "Binne jo gek?" Col. Yimenu rôp, mar waard fuortendaliks by de Etiopyske delegaasje yn har beswieren.
  
  "Kolonel, kontrolearje josels asjebleaft, oars sil ik jo beskuldigje fan ferachting fan 'e rjochtbank. Unthâld, dit is noch in rjochtssitting, gjin debat! - sloech de rjochter op har fêste toan. "De ferfolging kin trochgean."
  
  "Seiste jo dat it goud in swastika derop gravearre hie?" de advokaat glimke om de absurditeit. "Hawwe jo foto's om dit te bewizen, hear Perdue?"
  
  "Ik wit it net," antwurde Perdue spyt.
  
  De oanklager wie bliid. "Dus jo ferdigening is basearre op hearsay?"
  
  "Myn records waarden ferneatige tidens in efterfolging dy't my hast fermoarde," ferklearre Perdue.
  
  "Dus jo waarden efterfolge troch de autoriteiten," sei Watts. "Miskien om't jo in ûnbeskate stikje skiednis stielen. De hear Perdue, de juridyske basis foar ferfolging foar de ferneatiging fan monuminten komt út it konvinsje fan 1954, dat ynsteld is nei oanlieding fan de ferneatiging dy't nei de Twadde Wrâldoarloch oanbrocht is. D'r wie in reden dat jo waarden sketten."
  
  "Mar wy waarden sketten troch in oare ekspedysjegroep, advokaat Watts, ûnder lieding fan in bepaalde professor. Rita Medley en finansierd troch Cosa Nostra.
  
  Op 'e nij makke syn útspraak sa'n opskuor dat de rjochter har ta de oarder roppen moast. De MI6-offisieren seagen elkoar oan, net bewust fan elke belutsenens fan 'e Sisilianske Mafia.
  
  "Dus wêr is dizze oare ekspedysje en de professor dy't it liede?" - frege de oanklager.
  
  "Se binne dea, hear," sei Perdue bot.
  
  "Dus wat jo my fertelle is dat alle gegevens en foto's dy't jo ûntdekking stypje binne ferneatige, en de minsken dy't jo claim kinne stypje binne allegear dea," sei Watts. "It is hiel handich."
  
  "Wat my ôffreegje wa't besletten dat ik yn it foarste plak mei de Ark gie," glimke Perdue.
  
  "Menear Perdue, jo sille allinich prate as jo prate," warskôge de rjochter. "It is lykwols in jildich punt dêr"t ik de oandacht op lûke wol. Wie de arke sels fûn yn it besit fan hear Perdue, Special Agent Smith?"
  
  Patrick Smith kaam respektyf oerein en antwurde: "Nee, myn frou."
  
  "Wêrom is de opdracht fan 'e geheime ynljochtingetsjinst dan noch net annulearre?" - frege de rjochter. "As d'r gjin bewiis is om de hear Perdue te ferfolgjen, wêrom waard de rjochtbank dan net op 'e hichte brocht fan dizze ûntwikkeling?"
  
  Patrick skoarde de kiel. "Om't ús oerste de opdracht noch net jûn hat, frou."
  
  "En wêr is dyn baas?" Se fronste, mar de beskuldiging die har tinken oan it offisjele memorandum wêryn Joe Carter om persoanlike redenen om in ekskús frege. De rjochter seach de leden fan de rjochtbank mei in strange berisping oan. "Ik fyn dit gebrek oan organisaasje alarmearjend, hearen, foaral as jo beslute om in persoan te ferfolgjen sûnder hurde bewiis te hawwen dat hy eins yn it besit is fan in stellen artefakt."
  
  "Milady, as ik mei?" - de kweade riedslid Watts grofte. "De hear Perdue wie goed bekend en dokumintearre as it ûntdutsen fan ferskate skatten op syn ekspedysjes, ynklusyf de ferneamde Spear of Destiny, stellen troch de nazi's yn de Twadde Wrâldoarloch. Hy hat in protte reliken fan religieuze en kulturele wearde skonken oan musea oer de hiele wrâld, wêrûnder de koartlyn ûntdutsen fynst fan Alexander de Grutte. As militêre yntelliginsje dizze artefakten net op syn eigendommen koe fine, dan bewiist dit allinich dat hy dizze ekspedysjes brûkte om oare lannen te bispieden.
  
  Oh shit, tocht Patrick Smith.
  
  "Asjeblyft, myn frou, kin ik wat sizze?" Col. Se frege Yimena, dêr't de rjochter har tastimming foar joech mei in gebeart. "As dizze man ús arke net stellen hat, sa't in hiele groep arbeiders út Aksum tsjin swarde, hoe koe dy dan út syn besit ferdwûn wêze?"
  
  "Menear Perdue? Wolle jo hjiroer útwreidzje? "- frege de rjochter.
  
  "Lykas ik earder sei, waarden wy efterfolge troch in oare ekspedysje. Myn frou, ik ûntkaam amper mei myn libben, mar de Potpourri-toergroep naam dêrnei besit fan 'e Arke, dy't net de echte Ark fan it Ferbûn wie," ferklearre Perdue.
  
  "En se stoaren allegear. Dus wêr is it artefakt?" - frege de entûsjaste professor. Imru, sjocht sichtber ferwoaste troch it ferlies. De rjochter liet de manlju frij prate salang't se de oarder hâlde sa't se har opdroegen hie.
  
  "Hy waard foar it lêst sjoen yn har filla yn Djibouti, professor," antwurde Perdue, "foardat se mei myn kollega's en my op ekspedysje gongen om guon rollen út Grikelân te ûndersykjen. Wy waarden twongen om har de wei te wizen, en it wie dêr ..."
  
  "Wêr hawwe jo jo eigen dea opfierd," beskuldige de oanklager hurd. "Ik hoech neat mear te sizzen, frouwe. MI6 waarden oproppen nei it toaniel om de hear Perdue te arrestearjen, allinich om him 'dea' te finen en dat de Italjaanske leden fan 'e ekspedysje stoarn wiene. Ha ik gelyk, Special Agent Smith?
  
  Patrick besocht net nei Perdue te sjen. Hy antwurde stil: "Ja."
  
  "Wêrom soe hy syn dea ferneatigje om arrestaasje te foarkommen as hy neat hie te ferbergjen?" - ferfolge de oanklager. Perdue wie entûsjast om syn dieden te ferklearjen, mar yngean op al it drama fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne en bewize dat se ek noch bestien, wie te detaillearre om ôf te lieden.
  
  "Milady, mei ik?" Harry Webster kaam lang om let oerein fan syn stoel.
  
  "Gean troch," sei se goedkard, om't de advokaat fan definsje noch gjin wurd sein hie.
  
  "Mei ik foarstelle dat wy in soarte fan oerienkomst komme foar myn kliïnt, om't der fansels in protte gatten yn dizze saak sitte. D'r is gjin konkreet bewiis tsjin myn kliïnt foar it ferbergjen fan stellen reliken. Boppedat binne d'r gjin persoanen oanwêzich dy't tsjûgje kinne dat hy har feitlik alle yntelliginsje oangeande spionaazje meidielde. Hy bleau stil om syn blik oer te bringen nei elk lid fan 'e militêre yntelliginsje dy't oanwêzich wie.6 Doe seach er nei Perdue.
  
  "Hearen, myn frou," gie hy troch, "mei tastimming fan myn kliïnt, soe ik graach in pleitakkoart oangean."
  
  Perdue hold in rjocht gesicht, mar syn hert bonke. Hy hie dizze moarns dizze útkomst yn detail mei Harry besprutsen, dus hy wist dat hy syn haadadvokaat koe fertrouwe om de juste besluten te nimmen. Dochs kaam it my op de senuwen. Nettsjinsteande dit wie Perdue it iens dat se it allegear mar litte moatte mei sa min mooglik helfjoer. Hy wie net bang om slingere te wurden foar syn misdieden, mar hy hie op gjin inkelde manier it útsicht om jierren efter traaljes troch te bringen sûnder de kâns om Joseph Karsten út te finen, te ûndersykjen en, it wichtichste, te setten op it plak dêr't er hearde.
  
  "Oké," sei de rjochter en sloech de hannen op 'e tafel. "Wat binne de betingsten fan 'e fertochte?"
  
  
  9
  Besiker
  
  
  "Hoe wie it hearren?" Nina frege Sam op Skype. Achter har koe hy skynber einleaze rigen planken sjen mei âlde artefakten en manlju yn wite jassen dy't ferskate items katalogisearje.
  
  "Ik haw noch net werom heard fan Paddy of Perdue, mar ik sil jo wis bywurkje sa gau as Paddy my dizze middei ropt," sei Sam, en útademde wat opluchting. "Ik bin gewoan bliid dat Paddy der by him is."
  
  "Wêrom?" hja fronste. Doe gyngele se fleurich. "Perdue slacht normaal minsken om syn lytse finger sûnder sels te besykjen. Jo hoege net bang foar him te wêzen, Sam. Ik wedde dat hy frij sil rinne sûnder oait de pleatslike finzenissel oernachtich smeermiddel te brûken."
  
  Sam lake mei har, amusearre troch sawol har leauwen yn Purdue's kapasiteiten as har grap oer Skotske finzenissen. Hy miste har, mar hy soe it nea lûdop tajaan, lit stean har direkt fertelle. Mar hy woe wol.
  
  "Wannear komme jo werom, sadat ik jo in single malt kin keapje?" - hy frege.
  
  Nina glimke en bûgde nei foaren om it skerm te tútsjen. "Och, misse jo my, hear Cleave?"
  
  "Fla dysels net," glimke er, en seach ferlegen om him hinne. Mar hy seach graach wer yn 'e tsjustere eagen fan 'e moaie histoarikus. Hy fûn it noch mear dat se wer glimke. "Wêr is Joanna?"
  
  Nina seach fluch werom, de beweging fan har holle sykhelle libben yn har lange donkere lokken doe't se mei har beweging omheech fleagen. "Se wie hjir ... wachtsje ... Joe!" - rôp se earne fan it skerm ôf. "Kom, sis hallo tsjin jo leafde."
  
  Sam gnyske en lei syn foarholle op syn hân, "Is se noch nei myn bjusterbaarlik moaie kont?"
  
  "Ja, se tinkt noch altyd dat jo in hûneezel binne, kostber," grapte Nina. "Mar se is mear fereale op har seekaptein. Sorry." Nina knikte doe't se har oankommende freon, Joan Earl, de skiednislearaar seach dy't har holpen hie om de skat fan Alexander de Grutte te finen.
  
  "Hoi Sam!" De fleurige Kanadees swaaide him ta.
  
  "Hey Joe, giet it goed?"
  
  "It giet my geweldich, skat," strûpte se. "Jo witte, foar my is dit in dream dy't útkomt. Ik kin einliks wille hawwe en reizgje, alles wylst ik skiednis lear!"
  
  "Om de fergoeding net te hawwen foar wat jo fûn hawwe, huh?" hy knypeage.
  
  Har glimke ferdwûn, ferfongen troch in begeerde blik doe't se knikte en flústere: "Ik wit it, net? Ik koe meitsje in libben dwaan dit! En as bonus krige ik in sexy âlde kajak foar myn fiskerijhannel. Soms geane wy it wetter op om de sinne ûndergong te sjen, witst wol, as wy net te ferlegen binne om it sjen te litten."
  
  "Klinkt briljant," hy glimke, stil biddend dat Nina soe nimme it wer. Hy oanbidde Joan, mar se koe in man ferrifelje. As lies se syn tinzen, skodholle se en glimke: "Okee, Sam, ik bring dy werom nei Dr. Gould. No oant sjen!"
  
  "By-bye, Joe," sei er, en hy hie in wenkbrauw op. God seinigt.
  
  "Harkje, Sam. Ik bin oer twa dagen werom yn Edinburgh. Ik bring de bút mei my dy't wy stellen hawwe foar it skinken fan de skat oan Alexandria, dus wy sille in reden hawwe om te fieren. Ik hoopje gewoan dat Purdue's juridyske team har bêst docht, sadat wy tegearre kinne fiere. Behalve as jo op in missy binne, dat wol."
  
  Sam koe har net fertelle oer de ûnoffisjele opdracht dy't Perdue him jûn hie om safolle mooglik út te finen oer Karsten syn saaklike ferbinings. Foar no soe it geheim bliuwe tusken allinich de twa manlju. "Nee, hjir en dêr mar wat ûndersyk," skodholle er. "Mar neat wichtich genôch om te foarkommen dat ik in pint krij."
  
  "Moai," sei se.
  
  "Dus geane jo direkt werom nei Oban?" - frege Sam.
  
  Se wrinkele har noas. "Wit net. Ik haw dit betocht, om't Reichtisusis op it stuit net beskikber is."
  
  "Jo witte dat jo wier ek in frij lúkse hearehûs yn Edinburgh hat," herinnerde er har. "It is net de histoaryske festing fan myte en leginde, mar it hat in echt koele jacuzzi en in kuolkast fol mei kâlde dranken."
  
  Nina gnyske om syn jongesachtige besykjen om har nei him te lokjen. "Okee, goed, do hast my oertsjûge. Nim my gewoan op fan it fleanfjild en soargje derfoar dat de kofferbak fan jo auto leech is. Dizze kear haw ik rommelige bagaazje, ek al bin ik in lichte pakker."
  
  "Ja, dat sil ik wol, famke. Ik moat gean, mar sille jo my jo oankomsttiid stjoere?
  
  "Ik sil," sei se. "Wês sterk!"
  
  Foardat Sam in suggestive reaksje koe smite om Nina's privee grap tusken har te wjerlizzen, einige se it petear. "Crap!" - hy kreunde. "Ik moat rapper wêze as dit."
  
  Hy gyng oerein en gong nei de keuken foar in bierke. It wie hast 21.00, mar hy fersette de drang om te lestich falle Paddy, smeekje foar in update op de Perdue proses. Hy wie tige senuweftich oer de hiele saak en it makke him in bytsje weromhâldend te belje Paddy. Sam wie yn gjin posysje om fannacht min nijs te ûntfangen, mar hy hie in hekel oan syn oanlis foar in negatyf resultaat senario.
  
  "It is nuver hoe't moed in man follet as er in bierke yn 'e hannen hâldt, tinkst net?" frege er oan Breichladditch, dy't him loai op in stoel yn 'e hal krekt bûten de keukendoar útstrekte. "Ik tink dat ik Paddy skilje sil. Wat tinkt jo?"
  
  De grutte reade kat seach him ûnferskillich oan en sprong op it útstekke part fan de muorre njonken de trep. Hy krûpte stadich nei it oare ein fan 'e mantel en lei wer del - krekt foar de foto fan Nina, Sam en Perdue nei de beproeving dy't se trochmakke hawwe nei it sykjen nei de Medusa-stien. Sam knypte syn lippen en knikte: "Ik tocht dat jo dat sizze soene." Jo moatte advokaat wurde, Bruich. Jo binne tige oertsjûgjend."
  
  Hy naam de telefoan krekt doe't der op 'e doar klopke waard. In hommelse klop liet him suver syn bier falle, en hy seach samar nei Bruich. "Wisten jo dat dit barre soe?" - frege er mei in lege stimme, seach troch it peephole. Hy seach Bruich oan. "Jo wiene ferkeard. Dit is gjin Paddy."
  
  "Menear Chop?" smeekte de man bûten. "Kin ik asjebleaft in pear wurden sizze?"
  
  Sam skodde de holle. Hy hie gjin sin om besikers te ûntfangen. Plus, hy genoat echt fan 'e privacy fan frjemden en easken. De man klopte nochris, mar Sam lei in finger foar syn mûle, en gebeare dat syn kat stil wie. As antwurd draaide de kat gewoan om en krûpte op om te sliepen.
  
  "Mr Cleave, myn namme is Liam Johnson. "Myn kollega is besibbe oan de butler fan Mr. Perdue, Charles, en ik haw wat ynformaasje dy't jo ynteressearje kin," ferklearre de man. Der wie in oarloch yn Sam tusken syn treast en syn nijsgjirrigens. Klaaid allinnich yn jeans en sokken, hy wie net yn 'e stimming om te sjen fatsoenlik, mar hy moast witte wat dizze Liam keardel besocht te sizzen.
  
  "Hâld op," rôp Sam ûnwillekeurich. No, ik tink dat myn nijsgjirrigens de bettere fan my krige. Mei in sucht fan ferwachting die er de doar iepen. "Hoi Liam."
  
  "Menear Cleave, leuk dy te moetsjen," glimke de man senuweftich. "Kin ik asjebleaft komme foardat immen my hjir sjocht?"
  
  "Fansels, nei't ik wat identifikaasjedokuminten sjoch," antwurde Sam. Twa roddeljende âldere dames rûnen syn foarpoarte lâns, seagen ferbjustere troch de kreaze, rûge, shirtleaze sjoernalist doe't se inoar oanstutsen. Hy besocht net te laitsjen, ynstee fan har te knipperjen.
  
  "It makke se grif rapper te bewegen," gniffele Liam doe't hy seach dat se haasten, en joech Sam syn ID om te kontrolearjen. Ferrast troch de snelheid wêrmei't Liam syn beurs úthelle, koe Sam net oars as ûnder de yndruk wêze.
  
  "Ynspekteur / Agent Liam Johnson, Sektor 2, Britske ynljochtingetsjinst, en al dat," mompele Sam, it lêzen fan de lytse letters, kontrolearjen op de lytse autentikaasjewurden dy't Paddy him leard hie om te sykjen. "Oké, maat. Kom der yn."
  
  "Tankewol, menear Cleave," sei Liam, en rûn gau nei binnen, trillend wylst er licht skodde om de reindruppels ôf te skodzjen dy't net yn syn peacoat trochkringe koene. "Kin ik myn brolly op 'e flier sette?"
  
  "Nee, ik nim dit oan," bea Sam en hong it op 'e kop oan in spesjale kleanhanger, sadat it op syn rubbermat dripke koe. "Wolsto in bierke?"
  
  "Tige tank," antwurde Liam bliid.
  
  "Werklik? "Ik hie dit net ferwachte," glimke Sam, en naam in pot út 'e kuolkast.
  
  "Wêrom? Ik bin heal Iersk, witst wol," grapte Liam. "Ik soe weagje om te sizzen dat wy de Skotten elke dei kinne drinke."
  
  "Utdaging akseptearre, myn freon," spile Sam mei. Hy noege syn gast út om te sitten op 'e loveseat dy't hy foar besikers hold. Yn ferliking mei de trije-sit, dêr't Sam mear nachten yn trochbrocht as yn syn bêd, de twa-seater wie folle steviger en fielde net sa bewenne as de foarige.
  
  "Dus, wat bisto my hjir te fertellen?"
  
  Liam klaaide, waard ynienen folslein serieus. Doe't er tige soargen seach, antwurde er Sam op in sêftere toan. "Jo ûndersyk is ûnder ús oandacht kommen, hear Cleave. Lokkich haw ik it direkt oppakt, want ik ha in acute reaksje op beweging."
  
  "Nee shit," mompele Sam, en naam in pear lange slokjes om de eangst dy't hy fielde dat hy sa maklik ûntdutsen wie, te dompjen. "Dat seach ik doe't jo op 'e drompel fan myn hûs stiene. Jo binne in persoan fan skerpe observaasje en reagearje hjir rap op. Ik ha gelyk?"
  
  "Ja," antwurde Liam. "Dêrom fernaam ik fuortendaliks dat d'r in feiligensbreuk wie yn 'e offisjele rapporten fan ien fan ús senior lieders, Joe Carter, haad fan MI6."
  
  "En jo binne hjir om in ultimatum te jaan foar in beleanning, oars sille jo de identiteit fan 'e misdiediger iepenbierje oan' e geheime yntelliginsjehûnen, toch?" Sam suchte. "Ik haw net de middels om de afpersers te beteljen, hear Johnson, en ik hâld net fan minsken dy't gewoan net útkomme en sizze wat se wolle. Wat wolle jo dan dat ik doch, dat ik it geheim hâlde?"
  
  "Jo hawwe it ferkeard, Sam," sisde Liam stevich, syn gedrach liet Sam daliks sjen dat hy net sa sêft wie as hy like. Syn griene eagen flitsen, glânzjend fan argewaasje om beskuldige te wurden fan sokke triviale begearten. "En dat is de ienige reden dat ik dizze belediging foarby gean soe. Ik bin in katolyk en wy kinne dejingen dy't ús beledigje út ûnskuld en ûnwittendheid net ferfolgje. Do kinst my net, mar ik sis it dy no, dat ik hjir net bin om dy te swaaien. Jezus Kristus, ik bin boppe dit!"
  
  Sam sei net dat de reaksje fan Liam him letterlik bang makke, mar nei in momint realisearre er dat syn oanname, sa ûnbegryplik as it wie, mispleatst wie foardat hy de man liet om syn saak goed te stellen. "Ik ferûntskuldigje my, Liam," fertelde hy syn gast. "Jo hawwe gelyk om lilk op my te wêzen."
  
  "Ik bin gewoan sa wurch fan minsken dy't dingen oer my oannimme. Ik leau dat it komt mei it gazon. Mar litte wy dat oan 'e kant sette en ik sil jo fertelle wat der bart. Neidat de hear Perdue waard rêden út it hûs fan de frou, de Britske Intelligence Hege Kommisje bestelde strangere feiligens maatregels. Ik tink dat it fan Joe Carter is," ferklearre hy. "Earst koe ik net begripe wat Carter op dizze manier koe reagearje, ik freegje jo pardon, oan in gewoane boarger dy't krekt tafallich ryk wie. No, it is net foar neat dat ik foar de ynljochtingsektor wurkje, hear Cleave. Ik kin fertocht gedrach in kilometer fierderop sjen, en de manier wêrop in machtige man lykas Carter reagearde op it feit dat de hear Perdue libbe en goed my de ferkearde manier wreef, witsto? "
  
  "Ik begryp wat jo bedoele. D'r binne dingen dy't ik spitigernôch net iepenbierje kin oer it ûndersyk dat ik hjir doch, Liam, mar ik kin jo fersekerje dat jo folslein fertrouwen binne yn dat fertochte gefoel dat jo hawwe.
  
  "Sjoch, hear Cleave, ik bin hjir net om ynformaasje út jo te drukken, mar as wat jo witte, wat jo my net fertelle, relatearret oan de yntegriteit fan it buro wêrfoar ik wurkje, moat ik it witte," Liam oanstriid. "Nei de hel mei Carter's plannen, ik sykje de wierheid."
  
  
  10
  Cairo
  
  
  Under de waarme loften fan Kaïro wie der in roer fan sielen, net yn 'e poëtyske sin, mar yn' e sin fan in from gefoel dat der wat sinisters troch de kosmos beweecht, it ree om de wrâld te ferbaarnen, as in hân dy't in fergrutglês hâldt by de rjochte hoeke en ôfstân om it minskdom te ferbaarnen. Mar dizze sporadyske gearkomsten fan hillige manlju en harren trouwe folgelingen ûnderhâlden ûnder harsels in nuvere ferskowing yn 'e axiale presesje fan harren stargazers. Alde bloedlinen, feilich beskerme yn geheime maatskippijen, behâlden har status ûnder har eigen troch de gewoanten fan har foarâlden te behâlden.
  
  Ynearsten hienen Libaneeske ynwenners lêst fan de hommelse stroomsteuring, mar wylst technici de oarsaak besochten te finen, kaam it nijs út oare stêden yn oare lannen dat de macht dêr ek útgien wie, wêrtroch gaos ûntstie fan Beirut oant Mekka. Binnen in dei ferskynden rapporten út Turkije, Irak en dielen fan Iran dat ûnferklearbere stroomûnderbrekken ferneatiging feroarsaakje. No wie it ek twiljocht yn Kairo en Aleksandrje, dielen fan Egypte, wêrtroch twa manlju út 'e stjerregazerstammen twongen om in oare boarne te sykjen as it enerzjysintrale netwurk.
  
  "Binne jo der wis fan dat nûmer sân in baan hat ferlitten?" frege Penekal oan syn kollega Ofar.
  
  "Ik bin hûndert prosint wis, Penekal," antwurde Ofar. "Sjoch sels mar. Dit is in kolossale ferskowing dy't mar in pear dagen duorje sil!"
  
  "Dagen? Binne jo gek? Dit is ûnmooglik!" Penekal reagearre, folslein ôfwiisd de teory fan syn kollega. Ofar helle in sêfte hân op en swaaide der kalm. "Kom op, broer. Jo witte dat neat ûnmooglik is foar wittenskip of God. De iene hat it wûnder fan de oare."
  
  Bekearend foar syn útbarsting, suchte Penekal en beweech Ofar him te ferjaan. "Wit ik. Wit ik. It is krekt sa..." blaasde er ûngeduldich út. "It is nea beskreaun dat sa'n ferskynsel oait bard is. Miskien bin ik bang dat dit wier is, om't de gedachte dat ien himellichem syn baan feroaret sûnder ynterferinsje mei syn kollega's is absolút skriklik."
  
  "Ik wit it, ik wit it," suchte Ofar. Beide manlju wiene yn 'e lette sechstiger jierren, mar har lichems wiene noch heul sûn en har gesichten lieten in pear tekens fan ferâldering sjen. Se wiene beide astronomen en studearren benammen de teoryen fan Theon fan Alexandria, mar se ferwolkomden ek moderne learingen en teoryen, en holden op mei alle lêste astrotechnologyen en nijs fan wittenskippers oer de hiele wrâld. Mar bûten har moderne opboude kennis hâlde de twa âlde manlju har oan 'e tradysjes fan' e âlde stammen, en doe't se de himel konsjinsjeuze bestudearren, namen se rekken mei sawol wittenskip as mytology. Meastentiids joech se op in mingde manier nei de twa ûnderwerpen in moaie middengrûn om wûnder te kombinearjen mei logika, wat holp om har mieningen te foarmjen. Noch.
  
  Mei in triljende hân op 'e okularbuis luts Penecal stadich ôf fan 'e lytse linsje, dêr't er trochhinne loer hie, syn eagen noch ferwûndere nei foaren. Op it lêst kearde er him nei Ofar, syn mûle droech en syn hert sinkend. "Ik swar by de goaden. Dit bart yn ús libben. Ik kin de stjer ek net fine, myn freon, wêr't ik ek nei sykje."
  
  "Ien stjer foel," klage Ofar en seach fertrietlik del. "Wy binne yn de problemen."
  
  "Wat soarte diamant is dit neffens de Code fan Salomo?" - frege Penekal.
  
  "Ik ha al sjoen. Dit is Rhabdos," sei Ofar mei foargeande, "in lampe oanstekker."
  
  In ferwûne Penekal stroffele nei it finster fan har observaasjekeamer op 'e 20e ferdjipping fan it Hathorgebou yn Giza. Fan boppe ôf koene se de grutte metropoal fan Kairo sjen, en ûnder harren de Nyl, dy't as floeiber blau troch de stêd slingere. Syn âlde tsjustere eagen skôgen de stêd ûnder en fûn doe de wazige hoarizon dy't him lâns de skiedsline tusken de wrâld en de himel rûn. "Witte wy wannear't se foelen?"
  
  "Net wirklik. Op grûn fan de oantekeningen dy't ik makke, moat dit tusken tiisdei en hjoed bard wêze. Dit betsjut dat Rhabdos yn 'e lêste twaentritich oeren fallen is, "konstatearre Ofar. "Moatte wy wat sizze tsjin de âldsten fan 'e stêd?"
  
  "Nee," kaam de rappe ûntkenning fan Penekal. "Noch net. As wy alles sizze dat ljocht smyt op wêr't wy dizze apparatuer foar brûke, kinne se ús maklik ûntbine, tûzenen jierren fan observaasjes mei har nimme."
  
  "Ik sjoch," sei Ofar. "Ik liede it Osiris-konstellaasje-charterprogramma fan dit observatorium en in lytser observatorium yn Jemen. De iene yn Jemen sil sjen foar sjittende stjerren as wy dat hjir net kinne, dus wy kinne yn 'e gaten hâlde."
  
  Ofar syn telefoan gie. Hy ferûntskuldigde himsels en ferliet de keamer, en Penekal gyng by syn buro sitten om te sjen hoe't it byld op syn skermbefeiliging troch de romte rûn, en joech him de yllúzje dat hy fleach tusken de stjerren dy't hy sa leaf hie. Dit kalme altyd syn gedrach, en de hypnotyske werhelling fan 'e passaazje fan' e stjerren joech him in meditative kwaliteit. Lykwols, it ferdwinen fan 'e sânde stjer lâns de perimeter fan it stjerrebyld Leo sûnder mis joech him sliepleaze nachten. Hy hearde de fuotstappen fan Ofar flugger de keamer yngean as se de keamer útgongen.
  
  "Penecal!" - hy piepte, koe de druk net oan.
  
  "Wat is dit?"
  
  "Ik haw krekt in berjocht krigen fan ús minsken yn Marseille, by it observatoarium op 'e top fan Mont Faron, by Toulon." Ofar sykhelle sa hurd dat er efkes it fermogen om troch te gean ferlear. Syn freon moast him licht klopje om him earst op syk te krijen. Doe't de hastige âlde man op syk wie, gie er fierder. "Se sizze dat in pear oeren lyn in frou fûn waard ophongen yn in Frânske filla yn Nice."
  
  "Dit is ferskriklik, Ofar," antwurde Penekal. "Dat is wier, mar wat hat it mei dy te krijen datsto der oer skilje moasten?"
  
  "Se swaaide oan in tou makke fan himp," raasde er. "En hjir is it bewiis dat dit in grutte soarch foar ús is," sei hy, en naam in djip sykheljen. "It hûs hearde ta in ealman, baron Henri de Martin, dy't ferneamd is om syn kolleksje diamanten."
  
  Penekal fong wat bekende trekken op, mar hy koe net twa en twa byinoar sette oant Ofar syn ferhaal klear hie. "Penecal, baron Henri de Martin wie de eigner fan 'e Celeste!"
  
  Gau opjaan de drang om in pear hillige nammen yn skok, de magere âlde Egyptner dek de mûle mei de hân. Dizze skynber willekeurige feiten hienen in ferneatigjend effekt op wat se wisten en folgen. Om earlik te wêzen, wiene dit warskôgingstekens fan in oankommende apokalyptysk barren. It waard hielendal net skreaun of leaude hielendal net as in profesije, mar it wie in part fan 'e gearkomsten fan kening Salomo, optekene troch de wize kening sels yn in ferburgen kodeks bekend allinnich oan dyjingen yn' e tradysje fan Ofar en Penekal.
  
  Dizze boekrôle neamde wichtige harbingers fan himelske eveneminten dy't apokryfe konnotaasjes hienen. Neat yn 'e kodeks hat ea oanjûn dat dit barre soe, mar te oardieljen nei Salomo's oantekeningen yn dit gefal, wiene de fallende stjer en de folgjende rampen net allinich in tafal. Dejingen dy't de tradysje folgen en de tekens sjen koene, waarden ferwachte dat se it minskdom rêde as se it teken realisearre.
  
  "Tink my oan, hokker wie oer it spinnen fan touwen fan hennep?" - frege er de trouwe âlde Ofar, dy't al troch de notysjes siet om de namme te finen. Nei't er de namme ûnder de foarige fallen stjer opskreaun hie, seach er omheech en iepene it. "Onoskelis".
  
  "Ik bin folslein ferbjustere, myn âlde freon," sei Penekal, en skodde syn holle yn ûnleauwe. "Dit betsjut dat de Masons in alchemist hawwe fûn, of it slimste gefal - wy hawwe in Wizard op ús hannen!"
  
  
  alve
  Perkamint
  
  
  
  Amiens, Frankryk
  
  
  Abdul Raya sliepte goed, mar hy hie gjin dreamen. Hy hie it noch nea begrepen, mar hy wist net hoe't it wie om nei ûnbekende plakken te reizgjen of ûnnatuerlike dingen ferweve te sjen mei de plottrieden fan de dreamwevers. Nachtmerjes hawwe him nea besocht. Nea yn syn libben hie er de horrorferhalen fan sliep by nacht leauwe kinnen dy't troch oaren ferteld wurde. Hy waard nea wekker switten, trillend fan skrik, of noch rillegau fan 'e siikjende panyk fan 'e helske wrâld efter syn eachlidden.
  
  It iennichste lûd bûten syn rút wie it mûle petear fan syn buorlju nei ûnderen doe't se yn 'e earste minuten nei middernacht bûten sieten te drinken. Se hiene lêzen oer it ferskriklike spektakel dat de earme Frânske baron ferneare moast doe't er de foarige jûn thúskaam om it verkoolde lichem fan syn frou te finen yn 'e kachel fan har hearehûs yn Entrevaux oan 'e rivier de Var. As se mar wisten dat it ferfelende skepsel dat dêrfoar ferantwurdlik wie, deselde loft ynademe.
  
  Under syn finster sprieken syn beleefde buorlju rêstich, mar op ien of oare manier koe Raya elk wurd hearre, sels wylst se sliepte. Harkjend, opskriuwen wat se seinen, nei it lûd fan it wetterfallende kanaal neist it hôf, bewarre syn geast it allegear yn it ûnthâld. Letter, as hy it nedich is, sil Abdul Raya de ynformaasje kinne weromhelje as hy it nedich is. De reden dat er nei harren petear net wekker waard, wie dat er alle feiten al wist, sûnder harren ferbjustering te dielen of de fernuvering fan de rest fan Europa, dy"t hearden fan de stellerij fan diamanten út de baron syn feilich en de grouwelike moard op de húshâldster .
  
  Omroppen op alle grutte televyzjekanalen rapportearren oer de "grutte kolleksje" fan sieraden stellen út 'e ferwulften fan' e baron, en dat de feilichheid dêr't de Celeste waard stellen wie mar ien fan fjouwer, dy't allegearre wiene skjinmakke fan edelstenen en diamanten dy't oerstreamde de It feit dat neat fan dit wier wie, wie fansels net bekend foar elkenien, útsein baron Henri de Martin, dy't profitearre fan de dea fan syn frou en de noch net oploste oerfal om in netsjes te easkjen fan 'e fersekeringsmaatskippijen en betelling op te sammeljen op it belied fan syn frou Tsjin de baron waard gjin oanklacht ynspand, om't hy in izerbeklaaid alibi hie foar de tiid fan Madame Chantal har ferstjerren, dat der foar soarge dat er in fortún erfje soe. Dat lêste wie it bedrach dat him út de skuld komme soe. essinsje, Madame Chantal wie alles - gjin twifel, hja holp har man mije fallisemint.
  
  It wie allegear in swiete irony dy't de baron nea begripe soe. Nei de skok en ôfgriis fan it ynsidint frege er him lykwols ôf oer de omstannichheden om it ynsidint hinne. Hy wist net dat syn frou Celeste en twa oare mindere stiennen út syn feilich helle hie, en hy raasde syn harsens om te besykjen har ûngewoane dea te begripen. Se wie op gjin inkelde manier selsmoard, en as se sels in bytsje selsmoard west hie, soe Chantal harsels noait yn 'e brân stutsen hawwe, fan alle minsken!
  
  Pas doe't er Louise, de assistint fan Chantal, mei har tonge útstutsen en blyn fûn, besefte er dat de dea fan syn frou gjin selsmoard wie. De plysje wie it dermei iens, mar se wisten net wêr't se begjinne moatte mei it ûndersykjen fan sa'n ôfgryslike moard. Fan doe ôf waard Louise opnaam op de psychiatryske ôfdieling fan it Parys Psychologysk Ynstitút, dêr't se foar ûndersyk bliuwe soe, mar alle dokters dy't har moete wiene derfan oertsjûge dat se gek wurden wie, dat se miskien ferantwurdlik wêze soe foar de moarden en opfolgjende oanfallen harsels ferneatigje.
  
  It makke krantekoppen yn hiel Europa, en guon lytse tv-kanalen yn oare dielen fan 'e wrâld lieten ek it frjemde ynsidint sjen. Yn dizze tiid wegere de Baron alle ynterviews, en neamde syn traumatyske ûnderfining as de reden dat hy tiid nedich hie fuort fan it publyk.
  
  De buorlju fûnen úteinlik dat de kâlde nachtlucht harren treast te bot beynfloede en kamen werom nei harren appartemint. Alles wat oerbleau wie it lûd fan in streamende rivier en it sa no en dan in fiere blaffende hûn. Sa no en dan ried der in auto de smelle strjitte oan de oare kant fan it kompleks del, sûzere foarby foardat er de stilte efterlitte.
  
  Abdul waard ynienen wekker mei in dúdlike geast. It wie net it begjin, mar de daliks winsk om wekker te wurden makke him de eagen iepen. Hy wachte en harke, mar der wie neat dat him wekker meitsje koe útsein in soarte fan sechsde sintúch. Neaken en wurch rûn de Egyptyske oplichter nei syn sliepkeamerfinster. Mei ien blik op 'e stjerrehimel begriep er wêrom't er frege waard om syn dream te ferlitten.
  
  "Der falt noch ien," mompele er doe't syn piercing eagen de rappe fal fan it sjitten stjer folgen, en mentaal de likernôch posysje fan 'e stjerren der omhinne notearre. Abdul glimke. "D'r is heul min oer, en de wrâld sil al jo winsken ferfolje. Se sille skrieme en smeke om de dea."
  
  Hy draaide him fan it rút ôf, sadree't de wite streek yn 'e fierte ferdwûn. Yn 'e dimmenens fan syn sliepkeamer gyng er nei de âlde houten kiste dy't er oeral meinaam, fêstmakke mei twa massale learen riemkes dy't oan 'e foarkant ferbûn wiene. Allinnich in lyts ferandaljocht, off-sintrum pleatst op it rút boppe syn finster, joech ljocht yn syn keamer. Se ferljochte syn slanke figuer, it ljocht op syn bleate hûd markearre syn dize spieren. Raya like op in soarte fan akrobaat út in sirkusakte, in tsjustere ferzje fan in akrobaat dy't it net skele om immen oars as himsels te fermeitsjen, mar leaver syn talint brûkte om oaren him te fermeitsjen.
  
  De keamer wie in protte op syn - ienfâldich, steryl en funksjoneel. Der wie in wasktafel en in bêd, in garderobe en in buro mei in stoel en in lampe. Dat wie alles. Al it oare wie der mar tydlik, sadat er de stjerren yn 'e Belgyske en Frânske loft yn 'e gaten hâlde koe oant er de diamanten krige dêr't er nei siet. Lâns de fjouwer muorren fan syn keamer wiene ûntelbere stjerrebyldkaarten út elke hoeke fan 'e ierde, allegear markearre mei ferbinende linen dy't yn bepaalde leylinen krústen, wylst oaren yn read waarden markearre fanwegen har ûnbekend gedrach troch it ûntbrekken fan kaarten. Op guon fan 'e grutte, pinne kaarten stiene bloedflekken, roastbrune flekken dy't stil oanjoegen hoe't se krigen wiene. Oaren wiene nijer, nei't se mar in pear jier lyn printe binne, yn skril kontrast mei dy ûntdutsen ieuwen lyn.
  
  It wie hast tiid om yn it Midden-Easten fernielings oan te sjitten, en hy fernuvere him yn de gedachte wêr't er dan hinne moast: in folk dat folle makliker te gek wie as de domme, gierige westerlingen yn Europa. Abdul wist dat minsken yn it Midden-Easten mear gefoelich wêze soene foar syn ferrifeljen fanwegen har prachtige tradysjes en byleauwige leauwen. Hy koe se sa maklik gek meitsje of se inoar deadzje litte dêr yn 'e woastyn dêr't kening Salomo eartiids rûn. Hy rêde Jeruzalem foar it lêst, allinnich om't de Oarder fan de Falling Stars it sa makke.
  
  Raya die de kiste iepen en rommele om nei de rollen, dy't er socht tusken it kleed en de fergulde riemen. It donkerbrune, oaljefolle stik perkamint rjocht tsjin 'e kant fan 'e doaze wie wat er socht. Mei in entûsjaste blik rôp er it út en lei it op 'e tafel, mei twa boeken oan elk ein fêst. Doe makke er út deselde boarst in athame. It draaiende blêd, bûgd mei âlde presyzje, glinsterde yn it dimmen ljocht doe't er it skerpe ein tsjin syn lofterpalm drukte. De tip fan it swurd kaam syn hûd sûnder muoite yn ûnder ynfloed fan ienfâldige swiertekrêft. Hy hoecht net iens oan te stean.
  
  Bloed pooled om 'e lytse tip fan it mes, it foarmjen fan in perfekte karmozijnrode pearel dy't stadich groeide oant hy luts it mes út. Mei syn bloed markearre er de posysje fan de stjer dy't krekt fallen wie. Tagelyk trille it donkere perkamint skriklik in bytsje. It joech Abdul in protte wille om de reaksje te sjen fan it betsjoenende artefakt, de Code of Laws fan Sol Amun, dy't er fûn hie as in jonge man wylst hy geiten yn 'e droege skaden fan' e nammeleaze Egyptyske heuvels hie.
  
  Doe't syn bloed yn 'e stjerkaart op 'e betsjoenende rol wie trochsweekt, rôle Abdul it foarsichtich op en bûn de pezen dy't de rol holden yn in knoop. De stjer is úteinlik fallen. No is it tiid om Frankryk te ferlitten. No't er Celeste hie, koe er fierder gean nei wichtiger plakken dêr't er syn magy koe wurkje en de wrâld falle sjen koe, ferneatige troch de lieding fan kening Salomo syn diamanten.
  
  
  12
  Enter Dr Nina Gould
  
  
  "Jo dogge nuver, Sam. Ik bedoel, frjemder as jo leave oanberne nuverens," merkte Nina op nei't se har wat reade wyn ynskinken hie. Bruich, noch tinkende oan de lytse dame dy't him ferpleegd hie tidens Sam syn lêste ôfwêzigens út Edinburgh, fielde har thús yn har skoot. Automatysk begûn Nina him te streakjen, as wie it in natuerlike gong fan saken.
  
  Se wie in oere earder op it fleanfjild fan Edinburgh oankommen, dêr't Sam har yn 'e jittende rein ophelle en har werombrocht nei syn doarpshûs yn Dean Village lykas ôfpraat.
  
  "Ik bin gewoan wurch, Nina." Hy skodholle, naem it glês fan har en tilde it yn in toast op. "Meije wy de boeien ûntkomme en meie ús ezels noch in protte jierren nei it suden rjochtsje!"
  
  Nina barste út laitsjen, hoewol't se begriep de hearskjende winsk yn dizze komyske toast. "Ja!" - rôp se en klonk har glês mei syn, en skoddet fleurich de holle. Se seach om Sam syn frijfeint pad. De muorren wiene leech útsein in pear foto's fan Sam mei eartiids foaroansteande politisy en guon hege-maatskippij celebrities, ôfwiksele mei in pear foto's fan him mei Nina en Perdue, en, fansels, Bruich. Se besleat in ein te meitsjen oan de kwestje dy't se lang foar harsels holden hie.
  
  "Wêrom keapje jo gjin hûs?" - sy frege.
  
  "Ik haatsje túnjen," antwurde er samar.
  
  "Hier in lânskipper of túntsjinst."
  
  "Ik haatsje rellen."
  
  "Jo begripe? Ik hie wol tocht dat der, fan alle kanten mei minsken wenje, in soad ûnrêst west hawwe soe."
  
  "It binne pensjonearren. Se binne allinnich te krijen tusken 10 en 11 oere.' "Nina, is dit jo manier om my te freegjen om by dy yn te gean?"
  
  "Stil," sei se froast. "Wês net dom. Ik tocht gewoan dat mei al it jild dat jo fertsjinne hawwe moatte, lykas wy allegear hawwe sûnt dy ekspedysjes gelok brochten, jo it brûke om josels wat privacy te krijen en miskien sels in nije auto?
  
  "Wêrom? De Datsun wurket geweldich, "sei hy, en ferdigenje syn foarkar foar funksjonaliteit oer flash.
  
  Nina joech der noch gjin oandacht oan, mar Sam, mei oanlieding fan wurgens, snijde se net. Hy wie opfallend fier, as die er in lange geastlike ferdieling wylst er mei har beprate oer de bút út Alexander syn fynst.
  
  "Dus se neamden de eksposysje nei jo en Joe?" Hy glimke. "Dat is hiel pittich, Dr. Gould. Jo geane no omheech yn 'e akademyske wrâld. Lang foarby binne de dagen doe't Matlock noch op jo senuwen kaam. Jo hawwe him perfoarst sjen litten!
  
  "Slomp," suchte se foardat se in sigaret oanstuts. Har swier skaadske eagen seagen Sam oan. "Wolle jo in sigaret?"
  
  "Ja," kreunde er, en gyng oerein. "It soe geweldich wêze. Dankewol."
  
  Se joech him de Marlboro en sûge oan it filter. Sam stoarre efkes nei har foardat er doarst te freegjen. "Fine jo dat dit in goed idee is? Net lang lyn skopten jo de Dea hast yn 'e ballen. Ik soe dizze wjirm net sa fluch spinne, Nina.
  
  "Stil", mompele se troch har sigaret hinne, en liet Bruich del op it Perzyske tapyt. Safolle as Nina wurdearre de soarch fan har leafste Sam, se fielde dat sels ferneatiging wie it foarrjocht fan elke persoan, en as se tocht dat har lichem koe wjerstean dizze hel, se hie it rjocht om te testen de teory. "Wat yt dy, Sam?" - frege se nochris.
  
  "Feroarje it ûnderwerp net," antwurde hy.
  
  "Ik feroarje it ûnderwerp net," fronste se, dat fûle temperamint flikkere yn har donkerbrune eagen. "Jo om't ik smoke, en ik om't jo foar oaren besoarge lykje."
  
  It duorre Sam lang foar't se har wer seach en in protte lokken foar har om him thús te besykjen, dat hy wie net ree om alles te ferliezen troch Nina lilk te meitsjen. Mei in swiere sucht folge er har nei de patiodoar, dy't se iepen die om de jacuzzi oan te setten. Se die har shirt út, iepenbiere har ripe rêch ûnder har bûnen reade bikini. Nina's sexy heupen swaaiden fan kant nei kant doe't se ek har jeans úthelle, wêrtroch Sam op syn plak befrieze om it prachtige sicht yn te nimmen.
  
  De kjeld yn Edinboarch hie harren net folle oan. De winter wie foarby, al wiene der noch gjin tekens fan maitiid, en de measte minsken bleauwen noch leaver binnen. Mar d'r wie waarm wetter yn Sam's fizzy himelske swimbad, en om't de stadige frijlitting fan alkohol tidens de libaasje har bloed waarmte, wiene se beide ree om te strippen.
  
  Sittend tsjin Nina yn it beruhigende wetter, koe Sam sjen dat se fêst wie dat er har melde. Hy begûn úteinlik te praten. "Ik haw noch neat fan Perdue of Paddy heard, mar d'r binne guon dingen dy't hy my smeekte om net oer te praten en ik soe it sa hâlde wolle. Jo begripe, net?"
  
  "It giet oer my?" - Se frege kalm, en helle har blik noch net fan Sam ôf.
  
  "Nee," hy fronste, te oardieljen nei syn stim, ferbjustere troch har oanname.
  
  "Wêrom kin ik it dan net witte?" - frege se daliks, en naam him ferrassing.
  
  "Sjoch," ferklearre er, "as it oan my lei, soe ik it jo yn in sekonde fertelle. Mar Perdue frege my om dit no krekt tusken ús te hâlden. Ik swar, myn leafste, ik soe it net fan dy hâlde as er my net yn ûnwisse betingsten frege hie om te zippen.
  
  "Wa wit it dan noch?" - frege Nina, maklik te fernimmen dat syn blik alle pear mominten op har boarst sakke.
  
  "Nimmen. Allinnich Purdue en ik witte it. Sels Paddy hat gjin idee. Perdue frege dat wy him yn it tsjuster hâlde, sadat neat wat er dien soe bemuoie mei wat Perdue en ik besykje te dwaan, witst? hy ferheldere sa taktyf as er koe, noch fassinearre troch de nije tatoeaazje op har sêfte hûd, krekt boppe har lofterboarst.
  
  "Dus hy tinkt dat ik yn 'e wei stean sil?" Se fronse, tikte mei har slanke fingers op 'e râne fan 'e jacuzzi wylst se har gedachten oer de saak sammele.
  
  "Nee! Nee, Nina, hy hat noait wat oer dy sein. It wie net in kwestje fan it útsluten fan bepaalde minsken. It giet oer it útsluten fan elkenien oant ik him de ynformaasje jou dy't er nedich is. Hy sil dan bekendmeitsje wat er fan plan is te dwaan. Alles wat ik jo no kin fertelle is dat Purdue it doel is fan ien machtich dy't in enigma is. Dizze man libbet yn twa wrâlden, twa tsjinoerstelde wrâlden, en hy beset yn beide heul hege posysjes.
  
  "Dat wy hawwe it oer korrupsje," konkludearre se.
  
  "Ja, mar ik kin jo de details noch net jaan út loyaliteit oan Perdue," pleite Sam, yn 'e hope dat se it soe begripe. "Better noch, as wy ienris fan Paddy hearre, kinne jo Perdue sels freegje. Dan fiel ik my net weardeleas foar it brekken fan myn eed."
  
  "Jo wite, Sam, ek al wit ik dat wy trije inoar meast kennen fan 'e sa no en dan relikenjacht of ekspedysje om wat weardefol antike snuisterij te finen," sei Nina ûngeduldich, "ik tocht dat jo, ik en Perdue in team wiene. " Ik haw ús altyd tocht as de trije wichtichste yngrediïnten, konstant yn 'e histoaryske puddingen dy't de lêste jierren oan' e akademyske wrâld tsjinne binne. Nina rekke sear troch útsluten, mar se besocht it net te sjen.
  
  "Nina," sei Sam skerp, mar se joech him gjin romte.
  
  "Meastentiids as twa fan ús gearwurkje, wurdt de tredde altyd belutsen by de wei, en as ien yn problemen komt, wurde de oare twa altyd op ien of oare manier belutsen. Ik wit net oft jo dit opfallen hawwe. Hawwe jo it sels opmurken?" Har stim wankele doe't se besocht Sam te berikken, en hoewol't se it net sjen litte koe, wie se benaud dat er har fraach mei ûnferskilligens beäntwurdzje soe of it ôfbrekke soe. Miskien is se te wend om it sintrum fan attraksje te wêzen tusken twa suksesfolle, hoewol folslein ferskillende manlju. Wat har oangie, dielde se in sterke freonskipsbân en in djippe libbensskiednis, tichtens by de dea, selsopoffering en trou tusken har, dêr't se net oan twivelje woe.
  
  Ta har opluchting glimke Sam. It gesicht fan syn eagen dy't wier yn har seagen sûnder emosjonele distânsje - yn 'e oanwêzigens - joech har in protte wille, hoe stiennen gesicht se ek bleau.
  
  "Jo nimme dit te serieus, leafde," ferklearre hy. "Jo witte dat wy jo oansette sa gau as wy witte wat wy dogge, want myn leave Nina, wy hawwe gjin ferdomme wat wy no dogge."
  
  "En ik kin net helpe?" - sy frege.
  
  "Ik bin bang net," sei er op in selsbewuste toan. "Mar dochs sille wy ússels gau gearwurkje. Jo witte, ik bin der wis fan dat Perdue net aarzelje sil om se mei jo te dielen sa gau as de âlde hûn beslút ús te roppen, dat wol.
  
  ,,Ja, dit begjint my ek oan te dwaan. De rjochtsaak moat oeren lyn ôfrûn wêze. Of hy is te drok mei it fieren of hy hat mear problemen dan wy tochten," stelde se foar. "Sam!"
  
  Sjoen de twa mooglikheden, seach Nina dat Sam syn blik yn gedachten swalke en by ûngelok stoppe by Nina's spalting. "Sam! Stopje dat. Jo kinne my it ûnderwerp net feroarje."
  
  Sam lake doe't er it realisearre. Hy kin sels sels blozen fiele by it ûntdekken, mar hy betanke syn gelokkige stjerren dat se it licht naam. "Yn alle gefallen, it is net sa as jo se noch net earder sjoen hawwe."
  
  "Miskien sil dit jo freegje om my opnij te herinnerjen oer ..." besocht hy.
  
  "Sam, hâld dyn mond en skink my noch in drankje yn," befel Nina.
  
  "Ja, mefrou," sei er, en helle syn trochdrenke, skarrele lichem út it wetter. It wie har beurt om syn manlike figuer te bewûnderjen doe't er har foarby kaam, en se fielde gjin skamte doe't se weromkamen oan 'e pear kearen dat se it gelok genôch hie om te genietsjen fan de foardielen fan dy manlikheid. Hoewol't dy mominten wiene net hiel fris, Nina bewarre se yn in spesjale hege-definysje ûnthâld map yn har tinzen.
  
  Bruich rjochte him op by de doar, wegere de drompel oer te stekken dêr't de stoomwolken him bedrigen. Syn blik wie fêst op Nina, sawol de earste as de twadde wiene net karakteristyk foar in grutte, âlde, luie kat. Hy wie meastal slouched, let foar elke klasse, en amper rjochte op wat oars as in oare waarme búk hy koe meitsje syn hûs foar de nacht.
  
  "Wat is der oan de hân, Bruich?" frege Nina op in hege toan, en spruts him leaflik oan lykas se altyd die. "Kom hjir. Komme."
  
  Hy beweech him net. "Och, fansels komt de ferrekte kat net nei dy, idioat," tuchtige se harsels yn 'e stilte fan 'e lette ûre en it sêfte gurgeljen fan 'e lúkse dy't se genietsje. Fergriemd troch har domme oanname oer katten en wetter en wurch fan it wachtsjen op Sam om werom te kommen, stuts se har hannen yn it glânzjende skom op it oerflak, wêrtroch't de gemberkat yn in flecht fan skrik. It sjen hoe't er nei binnen sprong en ûnder de chaise longue ferdwûn, joech har mear wille as berou.
  
  Bitch, befêstige har ynderlike stim út namme fan it earme bist, mar Nina fûn it dochs grappich. "Sorry, Bruich!" - rôp se him noch gnyskjend efternei. "Ik kin der neat oan dwaan. Sit gjin soargen, maat. Ik sil perfoarst karma krije ... mei wetter, om't jo dit mei jo dogge, skat."
  
  Sam rûn út 'e wenkeamer en op 'e patio, seach ekstreem optein. Noch heal wiet hie er de dranken noch net fersmiten, al wiene syn earmen útstutsen as hiene se glêzen wyn.
  
  "Geweldich nijs! Paddy rôp. Perdue waard sparre op ien betingst," rôp hy, en soarge foar in koar fan lilk "slút de fok, Cleve" fan syn buorlju.
  
  Nina har gesicht ljochte op. "Yn hokker steat?" frege se, en negeare resoluut de oanhâldende stilte fan elkenien yn it kompleks.
  
  "Ik wit it net, mar blykber giet it om wat histoarysk. Dus, do sjochst, Dr. Gould, wy sille ús tredde nedich wêze,' sei Sam. "Boppedat binne oare histoarisy net sa goedkeap as jo."
  
  Gasjend raasde Nina nei foaren, sisjend mei spot-belediging, sprong op Sam en tute him as hie se him net túte sûnt dy libbene mappen yn har ûnthâld. Se wie sa bliid om wer opnommen te wurden dat se de man net fernaam dy't oan 'e tsjustere râne fan 'e kompakte binnenhôf stie, en seach entûsjast nei Sam skuorre oan it kant fan har bikini.
  
  
  13
  Eklips
  
  
  
  Salzkammergut, Eastenryk
  
  
  Joseph Karsten syn hearehûs stie yn stilte, mei útsjoch oer de leechte fan grutte tunen dêr't gjin fûgels songen. Syn blommen en boarsten bewennen de tún yn iensumens en stilte, en bewege allinnich as de wyn it woe. Neat waard hjir wurdearre boppe it gewoane bestean, en sa wie de aard fan Karsten syn kontrôle oer wat er hie.
  
  Syn frou en twa dochters keas om yn Londen te bliuwen, en keazen om de opfallende skientme fan Carsten's persoanlike wenplak te ferlitten. Hy wie lykwols aardich bliid mei it feit dat hy mei pensjoen koe, mei syn haadstik fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne gearwurkje en it mei lykmoedichheit liede. Salang't er hannele ûnder de oarders fan it Britske regear en regissearre militêre yntelliginsje ynternasjonaal, Hy koe behâlde syn posysje binnen MI6 en brûk syn ûnskatbere wearde middels te hâlden in wakend each op ynternasjonale relaasjes dy't koe helpe of hinderjen Black Sun syn ynvestearrings en planning.
  
  De organisaasje ferlear op gjin inkelde manier syn snode macht nei de Twadde Wrâldoarloch, doe't se twongen waard yn 'e ûnderwrâld fan myte en leginde, en waard gewoan in bitter oantinken foar de ferjitten en in echte bedriging foar dyjingen dy't oars wisten. Minsken lykas David Perdue en syn meiwurkers.
  
  Ferûntskuldigjend oan it Purdue-tribunaal, út eangst dat hy oanwiisd wurde soe troch dejinge dy't ûntsnapte, sparre Karsten wat tiid om te foltôgjen wat hy begon yn it hillichdom fan syn berchnêst. It wie in walgelijke dei bûten, mar net yn 'e gewoane sin. De dimmene sinne ferljochte de meastentiids prachtige woastenije fan 'e Salzkammergut-berchtme, wêrtroch't it grutte tapyt fan beamtoppen in bleekgrien feroare yn tsjinstelling ta de djippe smaragd fan' e oerdekte bosken. De dames fan Karsten hawwe spyt dat se it adembenemende Eastenrykske lânskip efterlitten, mar de natuerlike skientme fan it plak ferlear syn glâns oeral wêr't Jozef en syn maten gongen, wêrtroch't se har beheine ta it besykjen fan it sjarmante Salzkammergut.
  
  "Ik soe it sels dwaan as ik net yn in iepenbiere posysje wie," sei Karsten fanút syn gazonstoel, mei syn burotillefoan omklamme. "Mar ik moat oer twa dagen werom nei Londen om te rapportearjen oer de lansearring fan Hebriden en har planning, Clive. Ik kom net in skoft werom nei Eastenryk. Ik haw minsken nedich dy't alles sûnder tafersjoch kinne, witst?"
  
  Hy harke nei it antwurd fan de beller en knikte. "Rjochts. Jo kinne kontakt mei ús opnimme as jo minsken de missy foltôgje. Tankewol, Clive. "
  
  Hy seach lang oer de tafel, bestudearre de regio dêr't er gelok genôch hie om te wenjen doe't er net nei it smoarge Londen of it tichtbefolke Glasgow moast.
  
  "Ik sil it net allegear kwytreitsje troch dy, Perdue. Oft jo kieze om stil te bliuwen oer myn identiteit of net, it sil jo net sparje. Jo binne in lêst en moatte beëinige wurde. Jo moatte allegear klear wêze,' mompele er doe't syn eagen de majestueuze wite-kapte rotsformaasjes ynnamen dy't syn hûs omsingelen. De rûge stien en it einleaze tsjuster fan 'e bosk kalmearren syn eagen, wylst syn lippen trillen fan wraaksuchtige wurden. "Elkenien fan jimme dy't myn namme ken, dy't myn gesicht ken, dy't myn mem fermoarde en wit wêr't har geheime skûlplak wie ... elkenien dy't my fan belutsenens beskuldigje kin ... jo moatte allegear klear wêze!"
  
  Karsten skuorde de lippen, tinkend oan de nacht doe't er flechte wie, lykas de leffe dy't er wie, út syn mem hûs doe't de mannen út Oban ferskynden om David Perdue út syn klauwen te pakken. De gedachte dat syn kostbere bút nei de gewoane boargers gean soe, irritearre him ûnbidich, en sloech syn grutskens in klap en ûntsloech him fan ûnnedige ynfloed op syn saken. Alles hie no klear wêze moatten. Ynstee dêrfan waarden syn problemen ferdûbele troch dizze barrens.
  
  "Hear, nijs oer David Perdue," kundige syn assistint Nigel Lime út 'e doar fan' e patio. Karsten moast him omdraaie om nei de man te sjen om der wis fan te wêzen dat it nuver passende ûnderwerp eins presintearre waard en net in ferbylding fan syn tinzen.
  
  "Frjemd," antwurde er. "Ik frege my der gewoan ôf, Nigel."
  
  Under de yndruk rûn Nigel de treppen del nei de patio ûnder de gaaskap dêr't Karsten tee dronk. "No, miskien binne jo psychysk, hear," glimke er, en hold de map ûnder de earm. "It Gerjochtlike Komitee freget dat jo oanwêzich binne yn Glasgow om in pleit fan skuld te ûndertekenjen, sadat de regearing fan Etioopje en de Argeologyske Crime Unit kinne trochgean om de sin fan Mr Perdue te ferwiderjen."
  
  Carsten wie graach op it idee om Perdue te straffen, hoewol hy it leaver sels útfierd hie. Mar syn ferwachtings kinne te hurd west hawwe yn syn âlderwetske hope op wraak, want hy wie gau teloarsteld doe't er learde fan 'e straf dy't er sa woe witte.
  
  "Wat is dan syn straf?" frege er Nigel. "Wat moatte se bydrage?"
  
  "Kin ik sitte?" - frege Nigel, antwurde op Karsten syn goedkarrende gebeart. Hy lei it dossier op tafel. "David Perdue naam in pleitkontrakt. Koartsein, yn ruil foar syn frijheid..."
  
  "Frijheid?" Karsten raasde, syn hert bonke fan nijfûne grime. "Wat? Wurdt er hielendal net ta finzenisstraf feroardiele?"
  
  "Nee, hear, mar lit my jo ynformearje oer de details fan 'e fynsten," bea Nigel kalm oan.
  
  "Litte wy dit harkje. Hâld it koart en ienfâldich. Ik wol gewoan de basis witte," grommele Karsten, syn hannen trillen doe't er de beker nei de mûle tilde.
  
  "Fansels, hear," antwurde Nigel, en ferburgen syn yrritaasje mei syn baas efter syn kalme hâlding. "Koartsein," sei er rêstich, "de hear Perdue hat ynstimd om skeafergoeding te beteljen oan 'e eask fan it Etiopyske folk en har relikwy werom te jaan nei wêr't hy it weinaam, wêrnei't it him fansels ferbean wurdt om oait Etioopje yn te gean. wer."
  
  "Wachtsje, is dat alles?" Karsten fronste, syn gesicht waard stadichoan pearser. "Sille se him gewoan rinne litte?"
  
  Karsten wie sa blyn fan teloarstelling en nederlaach dat er de spottende útdrukking op it gesicht fan syn assistint net fernaam. "As ik mei, hear, jo lykje dit frij persoanlik te nimmen."
  
  "Do kinst net!" Carsten raasde en skreaude de kiel. "Hy is in rike oplichter, betellet alles ôf, sjarmante hege maatskippij, sadat it blyn bliuwt foar syn kriminele aktiviteiten. Fansels bin ik absolút oerstjoer as sokke minsken mei in ienfâldige warskôging en in rekken ôfkomme. Dizze man is in miljardêr, Lime! Hy moat leard wurde dat syn jild him net altyd rêde kin. Hjir hiene wy in grutte kâns om him te learen - en de wrâld fan grêfrôvers lykas hy ... dat se foar de rjochter brocht wurde, straft! En wat beslute se? Hy siet fan lilkens. "Lit him wer betelje foar syn ferrekte manier om dermei fuort te kommen! Jezus Kristus! Gjin wûnder dat wet en oarder neat mear betsjut!"
  
  Nigel Lime wachte gewoan op 'e tirade om in ein te kommen. D'r wie gjin punt om de fûle lieder fan MI6 te ûnderbrekken. Doe't er der wis fan wie dat Karsten, of menear Carter sa't syn ûnfoarsichtige ûndergeskikten him neamden, syn rant útmakke hie, doarst Nigel noch mear net winske details oer syn baas ôf te laden. Hy triuwde it dossier foarsichtich oer de tafel. "En ik moat jo dit fuortendaliks tekenje, hear. Se moatte hjoed noch per koerier nei de kommisje stjoerd wurde mei jo hantekening."
  
  "Wat is dit?" Karsten syn triennen-bevlekte gesicht trille doe't hy noch in tsjinslach krige yn syn ynspanningen oangeande David Perdue.
  
  "Ien fan 'e redenen dy't de rjochtbank moast jaan oan Perdue syn oanfraach wie de yllegale beslaglegging fan syn eigendom yn Edinburgh, hear," ferklearre Nigel, en genietsje fan 'e emosjonele dommens dy't hy fielde doe't er him klearmakke foar in oare útbarsting fan Carsten.
  
  "Dit pân waard mei in reden yn beslach naam! Wat yn 'e namme fan alles dat hillich is, bart der dizze dagen mei de autoriteiten? Yllegaal? Dus in persoan fan belang foar MI6 yn ferbân mei ynternasjonale militêre saken wurdt neamd, wylst der gjin ûndersyk is dien nei de ynhâld fan syn eigendom? raasde er, en bruts syn porsleinen beker doe't er dy op it smeedizeren tafelblad sloech.
  
  "Hear, MI6-fjildjonges hawwe it lângoed gekamd op syk nei alles wat inkriminearjend is en se hawwe neat fûn om militêre spionaazje of yllegale oankeap fan histoaryske objekten, religieus of oars, foar te stellen. Dêrom wie it weromhâlden fan it losjild fan Raichtishousi ûnferstannich en waard beskôge as yllegaal, om't d'r gjin bewiis wie om ús oanspraak te stypjen," ferklearre Nigel bot, en liet it fet gesicht fan 'e tirannike Karsten him net skodzje doe't hy de situaasje ferklearre. "Dit is in befêstiging fan frijlitting dy't jo moatte ûndertekenje om de Wrichtishousis werom te jaan oan har eigner en om alle oarders yn it tsjinoerstelde yn te lûken, neffens Lord Harrington en syn fertsjintwurdigers yn it parlemint."
  
  Karsten wie sa lilk dat syn antwurden sêft, ferrifeljend kalm wiene. "Bin ik ferwaarleaze yn myn autoriteit?"
  
  "Ja, hear," befêstige Nigel. "Dat bin ik bang."
  
  Karsten wie lilk dat syn plannen tsjinwurke wiene, mar hy die him leaver foar dat er profesjoneel oer alles wie. Nigel wie in skerpe keardel, en as er witten hie fan Karsten syn persoanlike reaksje op de affêre, dan soe it miskien tefolle ljocht brocht hawwe oer syn ferbining mei David Perdue.
  
  "Jou my dan in pinne," sei er, en wegere gjin spoar fan 'e stoarm dy't yn him raasde te sjen. Doe't Carsten it befel tekene om Raichtisusis werom te jaan oan syn fijân, waard syn ego ferplettere troch in ferpletterjende klap op syn soarchfâldich leine plannen, dy't tûzenen euro's koste, wat him efterlitten as in machteleas haad fan in organisaasje sûnder machtige foegen.
  
  "Tankewol, hear," sei Nigel, en naam de pinne út Karsten syn triljende hân. "Ik sil dit hjoed útstjoere, sadat it bestân oan ús ein kin wurde sletten. Us advokaten sille ús op 'e hichte hâlde oer ûntwikkelingen yn Etioopje oant har relikwy weromkomt op har rjochtfeardige plak.
  
  Karsten knikte, mar hy hearde net folle fan Nigel syn wurden. Alles wat er betinke koe wie it perspektyf om opnij te begjinnen. Besiket syn holle skjin te meitsjen, besocht er út te finen wêr't Perdue alle reliken bewarre dy't hy, Karsten, hope te finen yn it eigendom fan Edinburgh. Spitigernôch wie hy net yn steat om de opdracht út te fieren om alle eigendommen fan Purdue te sykjen, om't it basearre wêze soe op yntelliginsje sammele troch de Order of the Black Sun, in organisaasje dy't net bestean hie en, folle minder, net útfierd wurde soe. troch de heechste offisier fan it Office of the Military UK yntelliginsje.
  
  Hy moast hâlde wat er wist wie trou oan himsels. Perdue koe net wurde arresteare foar it stellen fan weardefolle Nazi-skatten en artefakten, om't it iepenbierjen dat it Black Sun kompromittearje soe. Karsten syn harsens wurke op folle kapasiteit, besocht om alles hinne te kommen, mar itselde antwurd kaam yn alle opsichten - Perdue moast stjerre.
  
  
  14
  A82
  
  
  Yn 'e kuststêd Oban, Skotlân, bleau Nina har hûs leech wylst se fuort wie om in nije ekskurzje by te wenjen dy't Perdue pland hie nei syn resinte juridyske problemen. It libben yn Oban gie troch sûnder har, mar ferskate ynwenners dêr miste har tige. Nei in grouwelike ûntfiering-ynsidint dat in pear moanne lyn pleatslike krantekoppen makke, is de festiging weromkaam yn har sillich rêstich bestean.
  
  Dr Lance Beach en syn frou wiene har tariede op in medyske konferinsje yn Glasgow, ien fan dy gearkomsten wêr't wa wit wa't en wa draacht wat wichtiger is dan it eigentlike medyske ûndersyk of subsydzjes foar eksperimintele medisinen dy't krúsjaal binne foar foarútgong op it fjild.
  
  "Jo witte hoefolle ik dizze dingen ferachtsje," herinnerde Sylvia Beach har man.
  
  "Ik wit it, skat," antwurde er, en hy krûpte mei de muoite om syn nije skuon oer syn dikke wollen sokken oan te dwaan. "Mar ik wurde allinich beskôge foar spesjale funksjes en spesjale ynklúzje as se witte dat ik bestean, en om te witten dat ik bestean, moat ik myn gesicht sjen litte op dizze fêste gefallen."
  
  "Ja, ik wit it," kreunde se troch skieden lippen, pratende mei har mûle iepen en paste rozedauwlippenstift oan. "Dou gewoan net wat jo de lêste kear dien hawwe, lit my mei dit hinnehok litte wylst jo fuortgean. En ik wol net bliuwe."
  
  "Opmerkt". Dr. Lance Beach lake in glimke doe't syn fuotten kreake yn syn strakke nije learen laarzen. Yn it ferline soe hy net it geduld hawwe om nei syn frou te harkjen, mar nei syn eangst om har te ferliezen by in ûntfiering, learde hy har oanwêzigens mear as wat oars te wurdearjen. Lance woe him noait wer sa fiele, bang dat er syn frou noait wer sjen soe, dat hy jankte in bytsje fan blidens. "Wy sille net lang bliuwe. Ik beloof".
  
  "De famkes komme snein werom, dus as wy in bytsje betiid weromkomme, hawwe wy in hiele nacht en in heale dei foar ússels," sei se, en seach gau nei syn reaksje yn 'e spegel. Achter har, op 't bêd, koe se him sjen glimkje om har wurden mei in suggestive: "Hmm, dat is wier, frou Beach."
  
  Sylvia gnyske doe't se de earringspin yn har rjochter lob stie en seach harsels gau nei hoe't it der útseach mei har jûnsjurk. Se knikte goedkeurend nei har eigen skientme, mar seach net te lang nei har wjerspegeling. Dit die har tinken oan wêrom't se yn it foarste plak troch dit meunster waard ûntfierd - har oerienkomst mei Dr. Nina Gould. Har like petite figuer en donkere lokken soene elkenien dy't de beide froulju net koe ferrifelje, en boppedat wiene Sylvia har eagen hast as Nina's, útsein dat se smeller fan foarm en mear amber fan kleur wiene as Nina har sûkelade.
  
  "Klear, leafde?" frege Lance, yn 'e hope de minne tinzen te ferdriuwen dy't sûnder mis syn frou pleagen doe't se te lang nei har eigen wjerspegeling stoarre. Hy slagge. Mei in lytse sucht stoppe se de stjerwedstriid en sammele fluch har beurs en jas.
  
  "Klear om te gean," befêstige se skerp, yn 'e hope alle fermoedens dy't hy koe hawwe oer har emosjonele wolwêzen te ferdriuwen. En ear't er noch in wurd sizze koe, fleach se sierlik de keamer út en de gong del nei de gong by de foardoar.
  
  De nacht wie walgelijk. De wolken boppe harren ferdronken de gjalp fan 'e meteorologyske titanen en omhulden de elektryske strepen yn blauwe statyske. De rein streamde del en feroare har paad yn in stream. Sylvia sprong troch it wetter as soe dat har skuon hielendal droech hâlde, en Lance rûn gewoan efter har oan om de grutte paraplu oer har holle te hâlden. "Wachtsje, Silla, wachtsje!" - rôp er doe't se gau ûnder it dek fan 'e brolly útstapte.
  
  "Hast op, stadige staking!" - pleage se en rikte nei de autodoar, mar har man woe him net talitte om syn stadige kuier te bespotjen. Hy drukte de immobilizer op harren auto, en die alle doarren op slot foardat se se iepenje koe.
  
  "Gjin persoan mei in ôfstânsbetsjinning hoecht te haasten," rôp er mei in laits.
  
  "Doch de doar iepen!" - stie se oan, besocht net mei him te laitsjen. "Myn hier sil in puinhoop wêze," warskôge se. "En se sille tinke dat jo in achtleaze man binne en dus in minne dokter, witst?"
  
  De doarren klikten iepen krekt doe't se echt begon te soargen oer it ferneatigjen fan har hier en make-up, en Sylvia sprong yn 'e auto mei in gjalp fan opluchting. Koart dêrnei kaam Lance achter it stjoer en sette de auto yn.
  
  "As wy no net fuortgeane, komme wy echt te let," sei er, en seach troch de ruten nei de tsjustere en ûnferbidlike wolken.
  
  "Wy sille dit folle earder dwaan, leave. It is noch mar acht oere jûns", sei Sylvia.
  
  "Ja, mar mei dit waar giet it ferrekte stadich. Ik sis it dy, it giet net goed. Net te hawwen oer it ferkear yn Glasgow as wy ienris by de beskaving komme.
  
  "Dat is krekt," suchte se, en liet de spegel fan 'e passazjiersstoel del om wat lekkende mascara oan te heljen. "Ryd mar net te hurd. Se binne net sa wichtich dat wy by in auto-ûngelok of sa kinne stjerre.
  
  De reverse ljochten liken as ljochte stjerren troch de delslach, doe't Lance har BMW fan 'e lytse strjitte nei de haadwei stjoerde om de twa oeren duorjende reis te begjinnen nei in elite cocktailparty yn Glasgow, hosted troch Scotland's Leading Medical Society. Uteinlik, nei foarsichtich wurk by it konstant draaien en remmen fan 'e auto, slagge Sylvia har smoarch gesicht skjin te meitsjen en wer moai te sjen.
  
  Safolle as Lance de A82 net woe nimme, dy't de twa beskikbere rûtes skiedt, koe hy it gewoan net betelje om de langere rûte te nimmen, om't it him te let soe meitsje. Hy moast ôfslaan op 'e freeslike haadwei dy't foarby Paisley liedt, dêr't de ûntfierders syn frou hâlden hiene foardat se nei Glasgow ferfierd waard, fan alle plakken. It die him sear, mar hy woe it net opbringe. Sylvia hat dizze dyk net west sûnt se har yn it selskip fan kweade minsken fûn dy't har leauwe lieten dat se har famylje noait wer sjen soe.
  
  Miskien sil se neat tinke, útsein as ik útlizze wêrom't ik dizze rûte keas. Miskien sil se it begripe, tocht Lance by himsels doe't se rjochting it Nasjonaal Park Trossachs rieden. Mar syn hannen pakten sa bot oan it stjoer, dat syn fingers ferfelend waarden.
  
  "Wat is der mis, leafde?" - frege se ynienen.
  
  "Neat," sei er samar. "Wêrom?"
  
  "Jo sjogge spanning. Binne jo benaud dat ik myn reis mei dizze teef opnij belibje sil? Dit is ommers deselde dyk", frege Sylvia. Se spruts sa nonsjalant dat Lance hast oplucht wie, mar se soe it wol dreech ha, en dat makke him soargen.
  
  "Om earlik te wêzen, ik wie der echt soargen oer," joech er ta, en bûgde syn fingers in bytsje.
  
  "No, net, goed?" Sei se, en streake oer syn dij om him te kalmearjen. "Ik bin yn oarder. Dizze wei sil hjir altyd wêze. Ik kin dit de rest fan myn libben net foarkomme, witsto? Alles wat ik dwaan kin is mysels fertelle dat ik dit mei jo útfiere, net mei har."
  
  "Dus dizze dyk is net mear eng?" hy frege.
  
  "Nee. No is it gewoan in dyk en ik bin mei myn man en net ien of oare psycho teef. It is in kwestje fan eangst te rjochtsjen op iets wêr't ik reden foar haw om te eangjen," stelde se weemoedich foar. "Ik kin net bang wêze foar de dyk. De dyk hat my gjin sear dien, ferhongere my net, en ferflokte my net, toch?"
  
  Ferwûndere seach Lance syn frou yn bewûndering oan. "Jo wite, Cilla, dat is in geweldige manier om it te sjen. En it is folslein logysk."
  
  "No, tankje jo, dokter," glimke se. "God, myn hier hat in eigen geast. Jo hawwe de doarren te lang op slot litten. Ik tink dat it wetter myn styl ferneatige hat."
  
  "Ja," stimde er luchtich yn. "It wie wetter. Wis."
  
  Se negearre syn oanwizing en helle de lytse spegel wer út, en besocht wanhopich de twa stringen hier dy't se neilitten hie om har gesicht werom te flechten. "Hillige hilligen ...!" - rôp se lilk en draaide har yn 'e stoel om om efter har te sjen. "Kinne jo dizze idioat mei syn zaklampen leauwe? Ik sjoch neat yn 'e spegel."
  
  Lance seach yn 'e achterútsjochspegel. It trochkringende ljocht fan 'e koplampen fan 'e auto dy't der achter ried, ferljochte syn eagen en ferbline him efkes. "Goede God! Wat rydt er? In fjoertoer op tsjillen?
  
  "Slach stadichoan, leave, lit him foarbygean," stelde se foar.
  
  "Ik ryd al te stadich om op 'e tiid nei it feest te kommen, skat," protestearre er. "Ik lit ús net let meitsje fan dy klootzak. Ik sil him mar wat fan syn eigen medisinen jaan."
  
  Lance stelde syn spegel sa oan dat de strielen fan de auto efter him direkt op him reflektearre waarden. "Krekt wat de dokter bestelde, idioat!" Lance gniisde. De auto fertrage nei't de bestjoerder nei alle gedachten in fel ljocht yn 'e eagen krige en doe op feilige ôfstân achter bleau.
  
  "Wierskynlik Welsh," grapte Sylvia. "Hy hat wierskynlik net realisearre dat hy syn hege balken oan hie."
  
  "God, hoe koe hy net fernimme dat dy ferdomde koplampen de ferve fan myn auto ferbaarnen?" Lance gaspte, wêrtroch't syn frou út laitsjen útbarste.
  
  Oldlochley hie se krekt frijlitten doe't se yn stilte nei it suden rieden.
  
  "Ik moat sizze dat ik noflik ferrast bin troch it knappe ferkear fan dizze jûn, sels foar in tongersdei," sei Lance doe't se de A82 lâns rieden.
  
  "Harkje, leave, kinne jo in bytsje fertrage?" - smeekte Sylvia, en draaide it gesicht fan har slachtoffer nei him ta. "Ik wurd bang".
  
  "It is goed, leafde," glimke Lance.
  
  "Nee, echt. It reint hjir in stik hurder, en ik tink dat it gebrek oan ferkear ús teminsten tiid jout om te fertragen, tinkst net? "
  
  Lance koe net tsjinsprekke. Se hie gelyk. Blind wurde troch de auto efter harren soe allinnich meitsje saken minder op 'e wiete dyk as Lance behâlde syn manyske snelheid. Hy moast tajaan dat it fersyk fan Sylvia net ûnferstannich wie. Hy fertrage flink.
  
  "Tefreden?" frege hy har.
  
  "Ja, tank," se glimke. "Folle better op myn senuwen."
  
  "En dyn hier liket ek hersteld te wêzen," lake er.
  
  "Lâns!" - raasde se ynienen doe't de make-upspegel de ôfgriis fan 'e auto wjerspegele dy't op har sturt ried, dwylsinnich foarút raasde. Yn in momint fan dúdlikens gie se derfan út dat de auto Lance net op 'e rem sjoen hie en net op 'e tiid ôfreizgje koe op 'e trochsniene dyk.
  
  "Jezus!" Lance gniisde doe't er seach hoe't de ljochten grutter groeiden, en se te rap benadere om se te foarkommen. Alles wat se koenen wie har krêft sammelje. Ynstinktyf lei Lance syn hân foar syn frou om har te beskermjen fan 'e klap. As in flits fan oanhâldende wjerljocht sprongen de piercing koplampen efter har oan 'e kant. De auto efter harren swaaide in bytsje, mar rekke mei it goede ljocht, wêrtroch't de BMW op it glêde asfalt rûn draaide.
  
  Sylvia's ûnferwachte gjalp waard ferdronken yn in kakofonie fan ferpletterjend metaal en brekend glês. Sawol Lance as Sylvia fielden de siikjende spin fan har out-of-control auto, wittende dat se neat dwaan koene om de trageedzje te foarkommen. Mar se wiene ferkeard. Se stoppe earne fan 'e dyk ôf, tusken in stripe wylde beammen en struiken tusken de autodyk A82 en it swarte, kâlde wetter fan Loch Lomond.
  
  "Bist it goed, skat?" - frege Lance wanhopich.
  
  "Ik libbet, mar myn nekke makket my dea," antwurde se troch de gurgel fan har brutsen noas.
  
  In skoft sieten se roerleas yn it ferdraaide puin, te harkjen nei it swiere bulten fan de rein op it metaal. Se fûnen har beide stevich beskerme troch har airbags, besykje te bepalen hokker dielen fan har lichems noch funksjonearje. Dokter Lance Beach en syn frou Sylvia hiene noait ferwachte dat de auto efter har troch it tsjuster soe rinne, rjocht op har rjochte.
  
  Lance besocht Sylvia syn hân te nimmen doe't de duvelske koplampen har in lêste kear verblinden en mei folle snelheid der yn sloegen. De snelheid skuorde Lance syn earm ôf en snijde har beide stekels ôf, en stjoerde har auto de djipten fan 'e mar yn, wêr't it har kiste wurde soe.
  
  
  15
  Matchmaking
  
  
  Yn Reichtisusis wie de stimming foar it earst yn mear as in jier heech. Perdue gie werom nei hûs, en naam in sierlike ôfskied fan 'e manlju en froulju dy't syn hûs beset hiene, wylst it oan 'e genede wie fan MI6 en har eale lieder, de dûbelsinnige Joe Carter. Krekt sa't Purdue it leafst hie om weelderige feesten te goaien foar akademyske heechleararen, sakelju, kurators en ynternasjonale donateurs oan har subsydzjes, waard dizze kear wat leecher easke.
  
  Fan 'e dagen fan grutte feesten ûnder it dak fan in histoarysk hearehûs hat Perdue leard dat diskresje nedich is. Op dat stuit hie er noch net de likes fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne of syn tûken tsjinkaam, hoewol't er efterôf bekind wie mei in protte fan har leden sûnder it te realisearjen. Ien ferkearde beweging koste him lykwols de folsleine ûndúdlikens dêr't er al dy jierren yn bleau doe't er noch mar in boartersguod wie mei in oanhing foar weardefolle histoaryske objekten.
  
  Syn besykjen om in gefaarlike nazi-organisaasje te befredigjen, benammen om syn ego te streakjen, kaam ta in tragysk ein op Deep Sea One, syn offshore oaljeplatfoarm yn 'e Noardsee. It wie dêr, doe't er de Spear of Destiny stiel en holp it boppeminsklike ras te fokken, dat er foar it earst op harren teannen stapte. Dingen waarden dêrwei allinnich mar slimmer oant Perdue fan in bûnsgenoat gie om in oerlêst te wêzen oant hy úteinlik de grutste stikel yn 'e kant fan Swarte Sinne waard.
  
  Der wie no gjin mear werom. Net restaurearre. Der is gjin weromkear. No alles wat Perdue dwaan koe wie systematysk alle leden fan 'e sinistere organisaasje te eliminearjen oant er wer feilich yn it iepenbier ferskine koe sûnder eangst foar moard op syn freonen en meiwurkers. En dizze stadichoan útroeiing moast foarsichtich, subtyl en metodysk wêze. D'r wie gjin manier dat hy se soe ferneatigje of sa, mar Perdue wie ryk en tûk genôch om se ien foar ien út te snijen mei de deadlike wapens fan 'e tiid - technology, media, wetjouwing en fansels de machtige Mammon.
  
  "Wolkom werom, dokter," grapke Perdue doe't Sam en Nina út 'e auto stapten. Tekenen fan it resinte belegering wiene noch sichtber, om't guon fan Purdue's aginten en personiel rûnom stiene, wachtsjend op MI6 om har posten te ferlitten en har tydlike yntelliginsjeapparaten en auto's te ferwiderjen. Perdue's oanpak fan Sam makke Nina in bytsje yn 'e war, mar se wist út har útwikseling fan laitsjen dat dit wierskynlik in oar ding wie dat it bêste wie tusken de beide manlju.
  
  "Kom op, jonges," sei se, "ik bin honger."
  
  "Och, fansels, myn leave Nina," sei Perdue sêft en rikte har út om har te knuffeljen. Nina sei neat, mar syn útputte uterlik stoarte har. Hoewol't er sûnt it Fallin-ynsidint in soad oandien hie, koe se net leauwe dat it lange, wythierige sjeny noch sa tin en wurch útsjen koe. Dy knappe moarn bleaunen Perdue en Nina efkes yn 'e earmen, noch efkes fan elkoars bestean genietsjen.
  
  "Ik bin sa bliid dat jo goed binne, Dave," flústere se. Perdue syn hert sloech in slach. Nina neamde him selden, as ea, by syn namme. Dit betsjutte dat se him op in heul persoanlik nivo berikke woe, wat foar him as in himelslach wie.
  
  "Tankewol, leafde," antwurde er sêft yn har hier, tútsje de boppekant fan har holle foardat se har loslitte. "No," rôp er bliid, klapte yn 'e hannen en wreide se út, "sille wy in lyts feest hawwe foardat ik dy fertel wat der dan barre sil?"
  
  "Ja," glimke Nina, "mar ik bin der net wis fan dat ik wachtsje kin om te hearren wat der dan bart. Nei safolle jierren yn jo bedriuw trochbrocht, bin ik hielendal ophâlden fan ferrassingen te hâlden.
  
  "Ik begryp," joech er ta, wachtsjend op har om de earste te wêzen dy't de foardoarren fan it lângoed yngie. "Mar ik fersekerje jo dat it feilich is, ûnder it wakend each fan 'e Etiopyske regearing en ACU, en folslein legaal."
  
  "Dizze kear," pleage Sam.
  
  "Hoe doarst, hear?" Perdue makke in grap mei Sam, en sleepte de sjoernalist oan syn kraach de lobby yn.
  
  "Hallo Charles." Nina glimke om de altyd trouwe butler, dy't al de tafel yn 'e wenkeamer wie foar har priveegearkomste.
  
  "Mefrou," Charles knikte beleefd. "Menear Crack."
  
  "Groeten, myn leave," groete Sam waarm. "Special Agent Smith is noch fuort?"
  
  "Nee menear. Yn feite, hy gie krekt nei it húske en sil meikoarten by dy, "sei Charles foardat hy hastich de keamer ferliet.
  
  "Hy is in bytsje wurch, earme keardel," ferklearre Perdue, "dat hy dizze kloft net útnoege gasten sa lang tsjinje moast. Ik joech him moarn en tiisdei frij. Ommers, d'r soe by myn ôfwêzigens net folle wurk foar him wêze as de deiblêden, witst wol?"
  
  "Ja," stimde Sam yn. "Mar ik hoopje dat Lillian yn tsjinst sil wêze oant wy weromkomme. Ik haw har al oertsjûge om abrikoospuddingstrudel foar my te meitsjen as wy werom binne."
  
  "Wêr?" - Ik frege. frege Nina, en fielde har wer ferskriklik ferlitten.
  
  "No, dat is in oare reden dat ik dy twa frege om te kommen, Nina. Sit asjebleaft en ik sil dy wat bourbon skinke,' sei Perdue. Sam wie bliid om him wer sa fleurich te sjen, hast like sêft en selsbetrouwen as earder. Oan 'e oare kant, suggerearre Sam, soe in útstel fan it perspektyf fan finzenis in persoan genietsje fan' e lytste eveneminten. Nina gyng sitten en lei de hân ûnder it brandewynglês dêr't Perdue Southern Comfort foar har yn skinkte.
  
  It feit dat it moarn wie, feroare de sfear fan 'e tsjustere keamer op gjin inkelde manier. De hege ruten hiene lúkse griene gerdinen dy't it dikke brune tapyt ôfset, en de toanen joegen de weelderige keamer in ierdsk gefoel. Troch de smelle kanten gatten tusken de skieden gerdinen besocht it moarnsljocht it meubilêr te ferljochtsjen, mar it slagge der net yn om neat te ferljochtsjen, útsein it tapyt dat der neist lei. Bûten wiene de wolken swier en tsjuster, en stielen de enerzjy fan elke sinne dy't in goede skyn fan 'e dei koe hawwe levere.
  
  "Wat spilet dit?" Sam spruts gjinien spesjaal oan doe't in bekende melody troch it hûs sweefde, ergens út 'e keuken kaam.
  
  "Lillian, op plicht as jo leaver," Perdue gniffele. "Ik lit har muzyk spylje wylst se kookt, mar ik haw gjin idee wat it is, echt. Salang"t it foar de rest fan it personiel net al te opdringerig is, haw ik gjin lêst fan wat sfear yn de foarkant fan it hûs."
  
  "Prachtich. Ik fyn it leuk,' merkte Nina op, en brocht de râne fan it kristal foarsichtich nei har ûnderlippe, besocht it net te bevlekken mei lippenstift. "Dus, wannear sil ik hearre oer ús nije missy?"
  
  Perdue glimke, joech ta oan Nina har nijsgjirrigens en wat Sam ek noch net wist. Hy sette syn glês del en wriuwde syn palmen tsjininoar. "It is frij ienfâldich, en it sil my frijmeitsje fan al myn sûnden yn 'e eagen fan' e belutsen regearingen, wylst it my befrijt fan 'e relikwy dy't my al dizze problemen hat."
  
  "Fake Ark?" frege Nina.
  
  "Krekt," befêstige Perdue. "Dit is diel fan myn deal mei de Argeologyske Misdiedenienheid en de Etiopyske Hege Kommissaris, in skiednisleafhawwer mei de namme Kolonel. Basil Yeaman om har religieuze relikwy werom te jaan ...
  
  Nina die de mûle iepen om de frons te rjochtfeardigjen, mar Perdue wist wat se sizze soe en neamde al gau wat dat har fernuvere. "... Hoe falsk se ek binne, nei har rjochte plak op 'e berch bûten it doarp, nei it plak dêr't ik se fuorthelle."
  
  "Binne se sa beskermjend foar in artefakt dat se witte dat it net de wiere Ark fan it Ferbûn is?" - frege Sam, en stimde de krekte fraach fan Nina.
  
  "Ja, Sam. Foar harren is it noch altyd in âld oerbliuwsel fan grutte wearde, nettsjinsteande oft it de krêft fan God befettet of net. Dat begryp ik, dus ik nim it werom." Hy skodholle. "Wy hawwe dit net nedich. Wy krigen wat wy woene fan him doe't wy sochten nei de ferwulft fan Hercules, wy net? Ik bedoel, d'r is net in protte nuttich guod mear yn dizze arke dat nuttich is foar ús. It fertelde ús oer de wrede eksperiminten op bern dy't de SS yn de Twadde Wrâldoarloch dien hat, mar it is amper de muoite wurdich om langer te hâlden."
  
  "Wat tinke se dat it is? Binne se der noch fan oertsjûge dat dit in hillige doaze is?" frege Nina.
  
  "Spesjale agent!" Sam kundige de yngong fan Patrick yn 'e keamer oan.
  
  Patrick glimke ferlegen. "Stil stil, Sam." Hy naam syn plak neist Perdue en akseptearre in drankje fan syn koartlyn frijlitten gasthear. "Tankewol, David."
  
  Frjemd genôch wikselen noch Perdue noch Sam blik út oer it feit dat de oare twa neat wisten oer de wiere identiteit fan MI6's Joe Carter. Sa foarsichtich wiene se om har geheime saken foar harsels te hâlden. Allinne Nina syn froulike yntuysje útdage dizze geheime saak fan tiid ta tiid, mar se koe net begripe wat der wie.
  
  "Ok," begon Perdue wer, "Patrick, tegearre mei myn juridyske team, hat juridyske dokuminten taret om reizen nei Etioopje te fasilitearjen om har hillige doaze werom te heljen wylst se ûnder MI6 tafersjoch wiene. Jo witte, gewoan om te soargjen dat ik gjin yntelliginsje sammelje foar in oar lân of sa.
  
  Sam en Nina moasten grinnike om Perdue's bespotting fan 'e kwestje, mar Patrick wie wurch en woe it gewoan oermeitsje, sadat hy werom koe nei Skotlân. "Ik wie der wis fan dat dit net mear dan in wike soe duorje," herinnerde er Perdue.
  
  "Komst mei ús?" Sam gie oprjocht.
  
  Patrick seach sawol ferrast as in bytsje fernuvere. "Ja, Sam. Wêrom? Binne jo fan plan om sa min te gedragen dat in babysitter net oan 'e slach is? Of fertrouwe jo net dat jo bêste freon jo net yn 'e kont sjit?"
  
  Nina giechele om de stimming lichter te meitsjen, mar it wie dúdlik dat der tefolle spanning yn 'e keamer wie. Se seach nei Perdue, dy't op har beurt de meast ingellike ûnskuld toande dy't de skelm opbringe koe. Syn eagen troffen harres net, mar hy wist wol dat se nei him seach.
  
  Wat ferberget Purdue foar my? Wat ferberget er foar my, wat fertelt er Sam nochris?, tocht se.
  
  "Nee nee. Neat soks,' ûntkent Sam. "Ik wol gewoan net dat jo yn gefaar binne, Paddy. De reden dat al dizze stront tusken ús yn it earste plak barde, wie om't wat Perdue, Nina en ik diene jo en jo famylje yn gefaar sette.
  
  Wow, ik leau him hast. Djip del, Nina bekritisearre Sam syn útlis, oertsjûge dat Sam hie oare bedoelingen fan in hâlden Paddy fuort. Hy like lykwols djip serieus, en dochs behâlde Perdue in nivo, útdrukkingsleaze útdrukking wylst er siet te nippen oan syn glês.
  
  "Ik wurdearje it, Sam, mar jo sjogge, ik gean net, om't ik jo net echt fertrou," joech Patrick mei in swiere sucht ta. 'Ik sil jo feest net iens ferneatigje of jo bespionearje. De wierheid is... ik moat gean. Myn opdrachten binne dúdlik en ik moat se folgje as ik myn baan net kwyt wol."
  
  "Wachtsje, dus jo krigen opdracht om te kommen, wat dan ek?" frege Nina.
  
  Patrick knikte.
  
  "Jezus," sei Sam, en skodde syn holle. "Hokker lul makket dy fuort, Paddy?"
  
  "Wat tinksto, âlde?" frege Patrick ûnferskillich, ûntslach oan syn lot.
  
  "Joe Carter," sei Perdue fêst, syn eagen stoarjen yn 'e romte, syn lippen bewege amper om Karsten syn skriklike Ingelske namme út te sprekken.
  
  Sam fielde hoe't syn skonken yn syn spikerbroek stomme wurde. Hy koe net beslute oft hy noed of lilk wie oer it beslút om Patrick op 'e ekspedysje te stjoeren. Syn donkere eagen glinsteren doe't er frege: "In ekspedysje yn 'e woastyn om in item werom te setten yn' e sânbak dêr't it út helle is, is amper in taak foar in hege militêre ynljochtingeoffisier, is it?"
  
  Patrick seach him op deselde wize oan as er nei Sam sjoen hie doe't se njonken inoar yn it kantoar fan 'e direkteur stiene, te wachtsjen op in soarte fan straf. "Dat is krekt wat ik tocht, Sam. Ik doar te sizzen dat myn opname yn dizze missy hast... opsetlik wie."
  
  
  16
  Demoanen stjerre net
  
  
  Charles wie ôfwêzich wylst de groep moarnsbrochje iet, en beprate hoe't in rappe reis wêze soe om Perdue einlings te helpen syn rjochtmjittige boete te foltôgjen en Etioopje úteinlik fan Perdue te befrijen.
  
  "Oh, jo moatte it besykje om dizze bepaalde ferskaat te wurdearjen," fertelde Perdue Patrick, mar opnommen Sam en Nina yn it petear. Se wikselen ynformaasje út oer goede winen en brandewyn om de tiid troch te bringen ûnder it genot fan it hearlike ljochte diner dat Lillian foar harren klearmakke hie. Se wie bliid dat se har baas wer laitsje en pleage har te sjen, ien fan syn meast fertroude bûnsmaten en noch altyd syn deselde libbene persoanlikheid.
  
  "Charles!" hy rôp. Efkes letter rôp er wer en drukte op de bel, mar Karel antwurde net. "Wachtsje, ik sil in flesse helje," stelde er foar en kaam oerein om nei de wynkelder te gean. Nina koe net bigripe hoe slank en skrokken er no útseach. Hy hie earder in lange en meagere man west, mar syn resinte gewichtsverlies tidens de Fallin-proef hie him noch langer en folle kwetsberder sjoen.
  
  "Ik gean mei dy, David," sei Patrick. "Ik fyn it net leuk dat Charles net antwurdet, as jo witte wat ik bedoel."
  
  "Wês gjin gek, Patrick," glimke Perdue. "Reichtisusis is betrouber genôch om net winske gasten te foarkommen. Ynstee fan in befeiligingsbedriuw te brûken, besleat ik ek privee befeiliging by myn poarte te hieren. Se beantwurdzje gjin oare salarissen dan dy ûndertekene troch jo wirklik. "
  
  "Goed idee," Sam goedkard.
  
  "En ik kom gau werom om dizze obsene djoere flesse floeibere majesteit sjen te litten," praette Perdue mei wat foarbehâld.
  
  "En wy meie it iepenje?" Nina pleage him. "Om't d'r gjin punt hat om opskeppe oer dingen dy't net kinne wurde ferifiearre, begrypt jo."
  
  Perdue glimke grutsk, "Oh, Dr. Gould, ik sjoch der nei út om mei jo oer histoaryske reliken te sjitten, wylst jo dronken geast sjen litte draaie." En mei dizze wurden ferliet er hastich de keamer en gie del nei de kelder foarby syn laboratoaria. Hy woe it sa gau nei it weromheljen fan syn domein net tajaan, mar Perdue wie ek soargen oer de ôfwêzigens fan syn butler. Hy brûkte de brandewyn yn prinsipe as ekskús om te brekken mei de oaren op syk nei de reden wêrom't Charles har ferlitten hie.
  
  "Lily, hasto Charles sjoen?" frege er syn húshâldster en kok.
  
  Se draaide har fan 'e kuolkast ôf om nei syn útputte útdrukking te sjen. Hja wreide har hannen ûnder it keukendoek dat se brûkte, en glimke mei tsjinsin. "Ja menear. Special Agent Smith hat Charles frege om jo oare gast fan it fleanfjild op te heljen.
  
  "Myn oare gast?" sei Perdue har efternei. Hy hope dat er de wichtige gearkomste net fergetten wie.
  
  "Ja, hear Perdue," befêstige se. "Hawwe Charles en Mr. Smith ôfpraat dat hy mei jo meidwaan sil?" Lily klonk in bytsje soargen, meast om't se net wis wie wat Perdue oer de gast wist. Foar Perdue wie it as stelde se syn ferstân yn twifel om't er iets fergetten dêr't er yn it foarste plak net yn wie.
  
  Perdue tocht efkes nei, tikte mei de fingers op it doarkearn om se op oarder te krijen. Neffens him soe it better wêze om iepen te spyljen mei de sjarmante mollige Lily, dy't de heechste miening fan him hie. "Um, Lily, haw ik dizze gast neamd? Bliuw ik myn holle kwyt?
  
  Ynienen waard Lily alles dúdlik en lake se swiet. "Nee! God, nee, mynhear Perdue, jo wisten der hielendal net fan. Sit gjin soargen, do bist noch net gek."
  
  Opluchtend fielde Perdue, "Dankje God!" - en lake mei har. "Wa is dit?"
  
  "Ik wit syn namme net, hear, mar blykber hat hy oanbean om jo te helpen op jo folgjende ekspedysje." sei se ferlegen.
  
  "Fergees?" hy grapke.
  
  Lily gniisde, "Ik hoopje it fansels, hear."
  
  "Tankewol, Lily," sei er en ferdwûn foardat se reagearje koe. Lily glimke om de middeibries dy't troch it iepen finster neist de kuolkasten en friezers nei binnen waaide dêr't se rantsoenen ynpakte. Se sei rêstich: "It is sa geweldich dat jo werom binne, myn leave."
  
  Troch syn laboratoaren lâns te rinnen, fielde Perdue nostalgysk, mar ek hoopfol. Doe't er ûnder de earste ferdjipping fan syn haadgong delkaam, sprong er by de betonnen trep del. It late ta de kelder dêr't de laboratoaria sieten, tsjuster en stil. Perdue fielde in opwelling fan mispleatst lilkens oer de moed fan Joseph Carsten om by syn hûs te ferskinen om syn privacy te skend, profitearje fan syn patintearre technology en syn forensysk ûndersyk, as wie it der allegear foar him om te besjen.
  
  Hy makke him net drok mei grutte, sterke plafondljochten, die allinnich it haadljocht oan by de yngong fan de lytse gong. Doe't hy lâns de tsjustere pleinen fan 'e glêzen doar fan it laboratoarium rûn, die hy oantinkens oan 'e gouden dagen foardat dingen ûnsjoch en polityk en gefaarlik waarden. Binnen koe hy him noch yntinke dat er syn freelance antropologen, wittenskippers en stazjêres hearde te praten, arguminten oer ferbiningen en teoryen op it lûd fan tsjinners en intercoolers dy't rinne. It makke him glimkjend, ek al fielde syn hert om dy dagen werom te kommen. No't er troch de measten as in krimineel beskôge waard en syn reputaasje net mear geskikt wie foar gebrûk op in resume, fielde er dat it oannimmen fan elitewittenskippers in nutteloos stribjen wie.
  
  "It sil tiid duorje, âlde," sei er tsjin himsels. "Wês gewoan geduld, om Gods wille."
  
  Syn hege figuer swalke nei de linker gong, de sinkende betonnen helling fielde fêst ûnder syn fuotten. It wie beton getten ieuwen lyn troch mitselers lang fuort. It wie thús, en it makke him in grut gefoel fan hearren, mear as ea earder.
  
  Doe't er by de ûnopfallende doar fan it pakhús lâns rûn, gie syn hertslach flugger en rûn er in tinteljend gefoel oer de rêch nei syn skonken. Perdue glimke doe't er lâns in âlde izeren doar rûn dy't oerienkomt mei de muorre yn kleur en tekstuer, en klopte der twa kear op 'e wei. Op 't lêst foel de muffe rook fan 'e sonken kelder syn noasters. Perdue wie tige bliid om wer allinnich te wêzen, mar hy helle hastich in flesse Krimwyn út 'e jierren tritich om te dielen mei syn bedriuw.
  
  Karel hâldde de kelder relatyf skjin, flessen ôfstof en draaide, mar oars joech Perdue de warbere butler opdracht om de rest fan 'e keamer sa te litten. It soe ommers gjin fatsoenlike wynkelder wêze as it der net in bytsje ferrinnewearre en ferrinne útseach. Foar syn koarte oantinken oan noflike dingen moast Perdue betelje neffens de regels fan it wrede Universum, en al gau begûnen syn tinzen yn in oare rjochting te dwalen.
  
  De muorren fan 'e kelder diene tinken oan 'e dungeon dêr't hy waard holden troch de tirannike teef út Black Sun foardat se sels moete har passende ein. Hoefolle er himsels ek yn 't sin die, dat dit freeslike haadstik yn syn libben ôfsletten wie, hy koe net oars as de muorren om him hinne tichtsmiten te fielen.
  
  "Nee, nee, dit is net echt," flústere er. "It is gewoan jo geast om jo traumatyske ûnderfiningen te erkennen yn 'e foarm fan in foby."
  
  Perdue hie lykwols it gefoel dat er him net bewege koe, om't syn eagen tsjin him leine. Mei de flesse yn 'e hân en de iepen doar dy't rjocht foar him lei, fielde er de hopeleazens syn siel oernimme. Ketten oan it plak koe Perdue gjin inkelde stap nimme, en syn hert sloech hurder yn in striid mei syn geast. "Oh myn God, wat is dit?" - raasde er, mei de frije hân op 'e foarholle.
  
  Alles om him hinne, hoefolle hy ek mei syn dúdlike realiteitsgefoel en psychology wraksele mei de bylden. Grounend die er de eagen ticht yn in wanhopich besykjen om syn psyche te oertsjûgjen dat er net werom wie nei de dungeon. Ynienen pakte in hân him stiif en luts him oan 'e earm, wêrtroch Perdue yn in steat fan sobere eangst kaam. Syn eagen gyngen daliks iepen en syn geast klear.
  
  "Jezus, Perdue, wy tochten dat jo opslokt wiene troch in portaal of sa," sei Nina, wylst se noch altyd syn pols hâlde.
  
  "Oh myn God, Nina!" - rôp er, en iepene syn ljochtblauwe eagen wiid om der wis fan te wêzen dat er yn werklikheid bleau. "Ik wit net wat my krekt bard is. Ik... ik-ik seach de dungeon... Oh myn God! Ik wurd gek!"
  
  Hy foel boppe op Nina en se sloech har earms om him hinne wylst er hystearysk hygde. Se naem de flesse by him en lei dy op 'e tafel efter har, en beweech gjin sintimeter fan wêr't se Perdue syn meagere en sleine lea wiette. "It is goed, Perdue," flústere se. "Ik ken dit gefoel mar al te goed. Phobias wurde normaal berne út in inkele traumatyske ûnderfining. Dat is alles wat wy nedich binne om gek te wurden, fertrou my. Wit gewoan dat dit it trauma fan jo proef is, net it ynstoarten fan jo ferstân. Salang't jo dit ûnthâlde, sil it goed wêze."
  
  "Is dit hoe jo jo fiele elke kear as wy jo twinge yn in krappe romte foar ús eigen foardiel?" - frege er rêstich, gaspend nei lucht neist Nina har ear.
  
  "Ja," joech se ta. "Mar lit it net sa wreed klinke. Foar Deep Sea One en de ûnderseeboat ferlear ik elke kear as ik yn in krappe romte twongen waard myn kalmte folslein. Sûnt ik mei dy en Sam wurke haw," glimke se en triuwde him in bytsje fuort, sadat se him yn 'e eagen sjen koe, "ha ik safolle kearen konfrontearre mei myn klaustrofoby, moast it ûndersiikje, oars soe elkenien it krije fermoarde, dat, yn essinsje, jim twa maniacs my holpen om dit better te behanneljen.
  
  Perdue seach om him hinne en fielde dat de panyk ferdwine. Hy sykhelle djip en rûn foarsichtich mei de hân oer Nina har holle, draaide har krollen om syn fingers. "Wat soe ik sûnder dy dwaan, dokter Gould?"
  
  "No, foarearst soene jo jo ekspedysjegroep ferlitte yn plechtige ferwachting foar in ivichheid," oertsjûge se. "Dat, lit ús net elkenien wachtsje litte."
  
  "Alle?" - frege er nijsgjirrich.
  
  "Ja, jo gast kaam in pear minuten lyn mei Charles oan," glimke se.
  
  "Hat hy in gewear?" hy pleage.
  
  "Ik bin der net wis fan," spile Nina mei. "Hy koe gewoan. Dan wurde ús tariedingen teminsten net saai."
  
  Sam rôp har út 'e rjochting fan 'e laboratoaren. "Kom," knipoogde Nina, "lite wy der werom gean foardat se tinke dat wy wat smoargens oan 'e hân binne."
  
  "Binne jo wis dat dat slim wêze soe?" Perdue flirte.
  
  "Hey!" Sam rôp út 'e earste gong. "Moat ik ferwachtsje dat druven dêr del fertrape wurde?"
  
  "Fertrou Sam, hy makket gewoane ferwizings obscene lûd." Perdue suchte fleurich en Nina gnyske. "Jo sille jo toan feroarje, âlde," rôp Perdue. "Sa gau as jo myn Ayu-Dag Cahors besykje, sille jo mear wolle."
  
  Nina tilde in wynbrau op en joech Perdue in fertochte blik. "Oké, jo hawwe alles fernield dy tiid."
  
  Perdue seach grutsk foaroer doe't er nei de earste gong rûn. "Wit ik".
  
  Op 'e nij by Sam gongen de trijen werom nei de trep yn 'e gong om del te gean nei de earste ferdjipping. Perdue hie der in hekel oan dat se beide sa geheimsinnich wiene oer syn gast. Sels syn eigen butler hâlde it fan him ôf, wêrtroch't er him in brekber bern fielde. Hy koe it net helpe, mar in bytsje patronisearjend fiele, mar Sam en Nina wisten, wist hy dat se him gewoan ferrasse woene. En Purdue wie, lykas altyd, op syn bêst.
  
  Se seagen Charles en Patrick krekt bûten de wenkeamerdoar in pear wurden útwikselje. Efter har seach Perdue in steapel learen tassen en in fersliten âld kiste. Doe't Patrick seach Perdue, Sam, en Nina rinne de trep nei de earste ferdjipping, hy glimke en beweech foar Perdue om werom te gean nei de gearkomste. "Hasto de wyn brocht wêr't jo oer roppe?" frege Patrick spottend. "Of binne se stellen troch myn aginten?"
  
  "God, ik soe net ferrast wêze," mompele Perdue grapke doe't er Patrick foarby rûn.
  
  Doe't er yn 'e keamer kaam, gaspte Perdue. Hy wist net oft er fassinearre of eangje moast troch it fizioen foar him. De man dy't by it fjoer stie, glimke waarm, de hannen foelen har hearrich foar him. "Hoe giet it, Perdue Efendi?"
  
  
  17
  Prelude
  
  
  "Ik kin myn eagen net leauwe!" - rôp Perdue, en hy makke gjin grapke. "Ik kin gewoan net! Hallo! Binne jo hjir echt, myn freon?"
  
  "Ik, Efendi," antwurde Ajo Kira, en fielde nochal flaaid troch de freugde fan 'e miljardêr om him te sjen. "Jo lykje tige ferrast."
  
  "Ik tocht dat jo dea wiene," sei Perdue oprjocht. "Nei dy richel wêr't se op ús fjoer iepene ... Ik wie derfan oertsjûge dat se dy fermoarde."
  
  "Spitigernôch hawwe se myn broer Efendi fermoarde," klage de Egyptner. "Mar dit is net jo dwaan. Hy waard sketten wylst er in jeep ried om ús te rêden.
  
  "Ik hoopje dat dizze man in fatsoenlike begraffenis krige. Fertrou my, Ajo, ik sil jo famylje goedmeitsje foar alles wat jo dien hawwe om my te helpen ûntkommen út 'e klauwen fan sawol de Etiopiërs as dy ferdomde Cosa Nostra-meunsters.
  
  "Ekskús my," ûnderbriek Nina respektfol. "Mei ik freegje wa't jo krekt binne, hear? Ik moat tajaan dat ik hjir in bytsje ferlern bin."
  
  De mannen glimken. "Fansels, fansels," sei Perdue. "Ik fergeat dat jo net by my wiene doe't ik ... oanskaft," hy seach Ajo mei in mislike knypeach oan, "in falske Ark fan it Ferbûn út Axum yn Etioopje."
  
  "Hawwe jo se noch, hear Perdue?" - frege Ajo. "Of binne se noch yn dat goddeleaze hûs yn Djibouti wêr't se my martelden?"
  
  "Oh myn God, hawwe se jo ek martele?" frege Nina.
  
  "Ja, dokter Gould. Prof. De man fan Medley en syn trollen binne de skuld. Ik moat tajaan, ek al wie se oanwêzich, ik koe sjen dat se it net goedkarde. Is se no dea?" - frege Ajo sprektaal.
  
  "Ja, sy, spitigernôch, stoar tidens de Hercules-ekspedysje," befêstige Nina. "Mar hoe binne jo belutsen by dizze ekskurzje? Purdue, wêrom wisten wy net fan hear Cyrus?"
  
  "De minsken fan Medley hâlde him oan om út te finen wêr't ik wie mei it relikwy dat se sa begeare, Nina," ferklearre Perdue. "Dizze hear is de Egyptyske yngenieur dy't my holp te ûntkommen mei de Sacred Box foardat ik it hjir brocht - foardat de Vault of Hercules waard fûn."
  
  "En jo tochten dat hy dea wie," tafoege Sam.
  
  "Krekt," befêstige Perdue. "Dêrom wie ik ferbjustere om myn 'ferstoarne' freon no libben en goed yn myn wenkeamer te sjen. Fertel my, leave Ajo, wêrom bisto hjir as net allinnich foar in libbene weryndieling?"
  
  Ajo seach in bytsje yn 'e war, wist net hoe't se útlizze moast, mar Patrick joech frijwillich elkenien yn oer de saak. "Eins, de hear Kira is hjir om jo te helpen it artefakt werom te bringen nei it rjochte plak wêr't jo it stellen, David." Hy smiet in flugge ferwytende blik op 'e Egyptner foardat hy trochgie mei te ferklearjen, sadat elkenien op 'e hichte komme koe. "Yn feite twong it Egyptyske juridyske systeem him dit te dwaan ûnder druk fan 'e ôfdieling Argeologyske misdieden. It alternatyf soe finzenisstraf wêze foar it helpen fan in flechtling en it helpen by de stellerij fan in weardefol histoarysk artefakt fan 'e minsken fan Etioopje.
  
  "Dus dyn straf is gelyk oan myn," sei Perdue.
  
  "Behalven dat ik dizze boete net betelje soe, Effendi," ferklearre Ajo.
  
  "Ik tink net," stimde Patrick yn. "Mar dit soe ek net fan jo ferwachte wurde, om't jo in meiwurker binne en net de wichtichste misdiediger."
  
  "Dus dêrom stjoere se dy mei, Paddy?" - frege Sam. Hy wie dúdlik noch ûnrêstich oer it opnimmen fan Patrick yn 'e ekspedysje.
  
  "Ja, tink ik. Hoewol alle útjeften wurde dekt troch David as ûnderdiel fan syn straf, moat ik jo allegearre noch begeliede om te soargjen dat d'r gjin fierdere skansearringen binne dy't kinne liede ta in serieuze misdied, "ferklearre hy mei brutale earlikens.
  
  "Mar se koene elke senior fjildagint stjoerd hawwe," antwurde Sam.
  
  "Ja, dat koene se dwaan, Sammo. Mar se hawwe my keazen, dus litte wy gewoan it bêste dwaan en dizze stront útfine, huh? Patrick suggerearre, klopte Sam op it skouder. "It sil ús ek in kâns jaan om de ferlerne tiid yn it ôfrûne jier of wat goed te meitsjen. David, miskien kinne wy in drankje drinke wylst jo de fuortgong fan 'e kommende ekspedysje útlizze?
  
  "Ik hâld fan 'e manier wêrop jo tinke, Special Agent Smith," glimke Perdue, en hâldde de flesse as priis. "Litte wy no sitte en earst de nedige spesjale fisa en fergunningen opskriuwe dy"t wy nedich binne om troch de dûane te kommen. Dêrnei kinne wy de bêste rûte útwurkje mei de kwalifisearre help fan myn persoan dy't hjir mei Kira sil meidwaan en charterferfier begjinne.
  
  Foar de rest fan 'e dei en yn' e lette jûn plande de groep har weromreis nei it lân, wêr't se de spot fan 'e pleatslike befolking en hurde wurden fan' e gidsen oant har missy wiene folbrocht. It wie prachtich foar Perdue, Nina en Sam om wer tegearre te wêzen yn it enoarme, histoaryske Perdue hearehûs, om net te sizzen dat se yn it selskip wiene fan twa respektivelike freonen, wat alles dizze kear in bytsje spesjaal makke.
  
  Tsjin de oare moarns hiene se alles pland en elk wie sadled mei de taak om har apparatuer te sammeljen foar de reis, en ek de krektens fan har paspoarten en reisdokuminten te kontrolearjen op oarders fan 'e Britske regearing, militêre yntelliginsje en de Etiopyske ôffurdigen, professor J. Imru en kolonel. Yimen.
  
  De groep sammele koart foar it moarnsiten ûnder it strange each fan Perdue syn butler, foar it gefal dat se wat fan him nedich hiene. Dizze kear fernaam Nina it stille petear tusken Sam en Perdue net, doe't har eagen oer de grutte palissander tafel kamen, wylst Lily's fleurige klassike rockhymnen fier fuort yn 'e keuken galmen.
  
  Nei't de oaren de nacht dêrfoar op bêd gien wiene, brochten Sam en Perdue in pear oeren allinnich troch, en wikselden ideeën út oer hoe't jo Joe Carter oan it publyk kinne bleatstelle, wylst se it measte fan 'e Oarder foar goede maatregel rizen. Se wiene it iens dat de taak lestich wie en wat tiid soe nimme om te tarieden, mar se wisten dat se in soarte fan trap foar Carter moatte opsette. Dizze man wie net dom. Hy wie berekkene en kwea-aardich op syn eigen manier, dus de twa namen de tiid om har plannen troch te tinken. Se koenen it net betelje om ferbiningen net te ferifiearjen. Sam fertelde Perdue net oer de besite fan MI6-agint Liam Johnson of wat hy dy nacht oan de besiker iepenbiere doe't hy Sam warskôge oer syn skynbere spionaazje.
  
  Der wie net folle tiid mear oer om de ûndergong fan Carsten te planjen, mar Perdue wie der wis fan dat se de dingen net haasten koenen. Mar Perdue moast no rjochtsje op it ûntslaan fan de saak foar de rjochtbank, sadat syn libben foar it earst yn moannen werom koe nei relative normaliteit.
  
  Earst moasten se soargje foar it ferfier fan it relikwy yn in ôfsletten kontener, bewekke troch dûaneamtners ûnder it wakend each fan Special Agent Patrick Smith. Hy droech Carter's gesach praktysk yn syn portemonnee mei elke stap dy't hy naam op dizze reis, iets dat de MI6 Supreme Commander maklik ôfkarre soe. Eins wie de iennichste reden dat er Smith op 'e reis stjoerde om de Aksum-ekspedysje te observearjen wie om fan 'e agint ôf te kommen. Hy wist dat Smith te ticht by Purdue wie om te missen yn it krús fan Black Sun. Mar Patrick wist dit fansels net.
  
  "Wat de hel dochsto, David?" - frege Patrick doe't er yn Perdue rûn, dy't dwaande wie yn syn kompjûterlaboratoarium. Perdue wist dat allinich de meast elite hackers en dejingen mei wiidweidige kennis fan kompjûterwittenskip koenen witte wat hy wie. Patrick wie net oanstriid om dit te dwaan, dus de miljardêr knipte amper doe't hy de agint seach yn it laboratoarium.
  
  "Krekt wat oanmeitsje wêr't ik oan wurke foardat ik fuort wie fan 'e laboratoaren, Paddy," ferklearre Perdue fleurich. "D'r binne noch safolle gadgets dêr't ik oan wurkje moat, flaters reparearje en datsoarte dingen, witst. Mar ik tocht dat, om't myn ekspedysjeteam moat wachtsje op goedkarring fan 'e regearing foardat wy geane, ik likegoed wat wurk dwaan koe."
  
  Patrick rûn yn as wie neat bard, no mear as ea bewust fan wat in wier sjeny Dave Perdue wie. Syn eagen wiene fol mei ûnferklearbere apparaten dy't er allinnich koe yntinke wiene ekstreem kompleks yn harren ûntwerp. "Hiel goed," sei er, wylst er foar ien bysûnder hege serverdoaze stie en seach hoe't de lytse ljochtsjes skitterje mei it brommen fan 'e masine deryn. "Ik bewûnderje jo fêsthâldenens mei dizze dingen, David, mar jo soene my noait fange om al dizze moederborden en ûnthâldkaarten en dingen."
  
  "Ha!" Perdue glimke, seach net omheech fan syn wurk. "Wat dan, Spesjaal Agent, binne jo goed yn, neist de flam op in geweldige ôfstân fan in kears te slaan?"
  
  Patrick gniisde. "Oh, hasto heard oer dit?"
  
  "Ik die," antwurde Perdue. "As Sam Cleave dronken wurdt, binne jo normaal it ûnderwerp fan syn útwurke berneferhalen, âlde."
  
  Patrick fielde flaaid troch dizze ûntdekking. Nederich knikte er oerein, seach nei de flier om him de gekke sjoernalist foar te stellen. Hy wist krekt wat syn bêste freon wie as er lilk wie, en it wie altyd in geweldich feest mei in protte wille. De stim fan Perdue waard lûder troch de flashbacks en grappige oantinkens dy't krekt yn Patrick's holle opdûkten.
  
  "Dus, wat genietsje jo it meast as jo net wurkje, Patrick?"
  
  "OER!" - de agint bruts út syn oantinkens. "Hmm, no, ik hâld echt fan de draden."
  
  Perdue seach foar it earst op fan syn programmearskerm, en besocht de kryptyske útspraak te ûntdekken. Doe't er him nei Patrick kearde, fielde hy ferbjustere nijsgjirrigens en frege gewoan: "Draden?"
  
  Patrick lake.
  
  "Ik bin in klimmer. Ik hâld fan touwen en kabels om my yn foarm te hâlden. Lykas Sam jo al of net earder ferteld hat, bin ik net folle fan in tinker of geastlik motivearre. Ik soe folle leaver fysyk aktyf wêze yn rotsklimmen, dûken of fjochtsporten," sei Patrick út, "dan, spitigernôch, mear te learen oer in ûndúdlik ûnderwerp of it web fan natuerkunde of teology te begripen."
  
  "Wêrom "Spitigernôch?" - frege Perdue. "Fansels, as d'r allinich filosofen yn 'e wrâld wiene, soene wy net kinne bouwe, ferkenne, of, yn feite, briljante yngenieurs meitsje. Dit soe op papier en trochtocht bleaun wêze sûnder dat de minsken fysyk de ferkenning dogge, binne jo it net iens? "
  
  Patrick skodholle, "Ik tink. Noch noait earder oer tocht."
  
  It wie doe dat hy besefte dat er krekt in subjektive paradoks neamd hie, en it makke him skieplik te gnizen. Dochs koe Patrick net oars as yntrigearre wurde troch Purdue's charts en koades. "Kom op, Perdue, lear in leek wat oer technyk," helle er in stoel omheech. "Fertel my wat jo hjir echt dogge."
  
  Perdue tocht efkes foar't er antwurde mei syn gewoane goed-fundearre fertrouwen. "Ik meitsje in befeiligingsapparaat, Patrick."
  
  Patrick glimke mischieously. "Ik begryp it. Om MI6 út 'e takomst te hâlden?"
  
  Perdue joech Patrick's mislike gnyske werom en rôp freonlik, "Ja."
  
  Do hast gelyk, âlde hoanne, tocht Perdue by himsels, wittende dat Patrick syn hint gefaarlik ticht by de wierheid lei, mei in draai fansels. Soene jo net bliid wêze om hjir oer nei te tinken as jo allinich wisten dat myn apparaat spesifyk is ûntworpen om MI6 te sûgjen?
  
  "Bin ik sa?" Patrick knikte. "Dan fertel my hoe't it wie... Och, wachtsje," sei er fleurich, "ik fergeat, ik bin diel fan 'e skriklike organisaasje dy't jo hjir fjochtsje." Perdue lake mei Patrick, mar beide manlju dielde ûnbekende begearten dy't se elkoar net koene iepenbierje.
  
  
  18
  Troch de loften
  
  
  Trije dagen letter stapte de partij op 'e Super Hercules, ferpachte troch Perdue, mei in selekteare groep manlju ûnder it befel fan kolonel J. Under tafersjoch laden Yimenu de kostbere Etiopyske lading.
  
  "Sille jo mei ús komme, kolonel?" - frege Perdue de knorrige, mar hertstochtlike âlde feteraan.
  
  "Op in ekspedysje?" - Wat is dit? frege hy Perdue skerp, hoewol't er de waarmte fan 'e rike ûntdekkingsreizger wurdearje. "Nee, nee, hielendal net. De lêst is op dy, soan. Jo moatte allinich goedmeitsje. Mei it risiko dat ik grof klinke wol ik leaver net mei dy yn lytse praatsjes dwaan as jo it net slim fine."
  
  "It is goed, kolonel," antwurde Perdue respektfol. "Ik begryp it folslein".
  
  "Boppedat," gie de feteraan troch, "soe ik net wolle troch de ûnrêst en pandemonium dy't jo te krijen hawwe as jo weromkomme nei Aksum. Jo fertsjinje de fijannigens dy't jo sille tsjinkomme, en earlik sein, as jo wat barre soene tidens de levering fan 'e Sacred Box, soe ik it grif gjin grouwel neame.
  
  "Wow," sei Nina, siet op 'e iepen oprit en smookte. "Hâld net werom."
  
  De kolonel seach nei Nina. "Sis jo frou ek har eigen saken te tinken. Opstân fan froulju is net tastien op myn lân.
  
  Sam sette de kamera oan en wachte.
  
  "Nina," sei Perdue foardat se reagearje koe, yn 'e hope dat se de hel soe opjaan dy't se oproppen waard om de ôfkeurende feteraan los te litten. Syn blik bleau fêst op de kolonel, mar syn eagen sluten doe't er har oerein stean en oankommen hearde. Sam, fris fan syn wach yn 'e búk fan 'e Hercules, glimke doe't er syn lens rjochte.
  
  De kolonel seach mei in glimke hoe't de miniatuerduvel nei him ta ried, wylst se mei har fingernagel op de kont fan har sigaret klikte. Har donkere hier streamde wyld oer har skouders, en in lichte wyn swaaide de stringen by har timpels boppe har trochstringende brune eagen.
  
  "Sis my, kolonel," frege se nochal sêft, "hasto in frou?"
  
  "Fansels doch ik," antwurde er skerp, net de eagen fan Perdue ôf.
  
  "Moasten jo har ûntfiere of hawwe jo gewoan jo militêre lakeien besteld om har geslachtsdielen te ferneatigjen, sadat se net soe witte dat jo optreden like walgelijk is as jo sosjale dekorum?" - frege se direkt.
  
  "Nina!" Perdue gaspte, draaide him om en seach skokt nei har doe't de feteraan rôp: "Hoe doarst!" efter him.
  
  "Sorry," glimke Nina. Se naam tafallich in drag op har sigaret en blies reek nei de kolonel. Yimenu syn gesicht. "Myn ekskúses. Oant sjen yn Etioopje, kolonel. Se gie werom nei de Hercules, mar draaide har heal om om ôf te meitsjen wat se sizze woe. "Och, en op 'e flecht dêrhinne sil ik hjir echt goed soargje foar jo Abrahamityske grouwel. Meitsje dy gjin soargen." Se wiisde nei de saneamde Sacred Box en knipoogde nei de kolonel foardat se ferdwûn yn it swart fan 'e grutte frachtromte fan it fleantúch.
  
  Sam stoppe de opname en besocht in rjocht gesicht te hâlden. "Jo witte dat se jo dêr deadzje soene foar wat jo krekt dien hawwe," pleage hy.
  
  "Ja, mar ik haw it dêr net dien, wol, Sam?" - frege se spottend. "Ik die it krekt hjir op Skotsk grûngebiet, mei myn heidenske útdaging fan elke kultuer dy't myn geslacht net respektearret."
  
  Hy gniisde en sette syn kamera fuort. "Ik pakte jo goede kant, as dat in treast is."
  
  "Do smoarge! Hawwe jo dit opskreaun?" - raasde se, en klammed nei Sam. Mar Sam wie folle grutter, flugger en sterker. Se moast ynstimme mei syn wurd dat er se net oan Paddy sjen litte soe, oars triuwde er har fan 'e ekskurzje ôf út eangst foar ferfolging troch de mannen fan 'e kolonel as se ienris yn Aksum oankaam.
  
  Perdue ferûntskuldigde har foar Nina's opmerkings, hoewol hy gjin bettere lege klap koe hawwe lâne. "Hâld har gewoan ûnder bewaking, soan," grommele de feteraan. "Se is lyts genôch foar in ûndjip grêf yn 'e woastyn, wêr't har stim foar altyd stil wurde soe. En net de bêste argeolooch soe har bonken sels nei in moanne analysearje kinne." Dêrmei rûn er nei syn jeep, dy't him oan de oare kant fan it grutte platte gebiet fan Lossiemouth fleanfjild opwachte, mar foardat er fier komme koe, stie Perdue foar him.
  
  "Kolonel Yimenu, ik kin jo lân kompensaasje skuldich wêze, mar tink net foar in sekonde dat jo myn freonen kinne bedrigje en fuortgean. Ik sil gjin deadsbedrigingen tsjin myn folk tolerearje - of mysels, wat dat oangiet - dus ien advys asjebleaft," Perdue siet op in kalme toan dy't in stadich baarnende razernij ymplisearre. Syn lange wiisfinger gyng omheech en bleau driuwend tusken syn gesicht en Yimenu syn gesicht. "Stap net op it glêde oerflak fan myn territoarium. Jo sille fine dat jo sa ljocht binne dat jo de toarnen hjirûnder kinne ûntkomme."
  
  Patrick rôp ynienen: "Oké, dat is it! Meitsje jo klear foar start! Ik wol dat al myn minsken opromme en ferantwurde wurde foardat wy dizze saak slute, Colin! Hy blafte oarders non-stop, safolle dat Yimenu fielde te yrritearre om troch te gean syn bedrigings tsjin Perdue. Koart dêrnei, hy hastich nei syn auto ûnder in bewolkte Skotske loft, tucking syn jas om him hinne te fjochtsjen fan 'e kjeld.
  
  Healwei it team stoppe Patrick mei roppen en seach nei Perdue.
  
  "Ik hearde dat, witst?" - hy sei. "Jo binne in selsmoard soan fan in teef, David, dy't mei de kening praat foardat jo yn syn bearenpinne set wurde." Hy stapte tichter by Perdue. "Mar it wie it coolste fucking ding dat ik ea sjoen haw, maat."
  
  Troch de miljardêr op 'e rêch te klopjen, gie Patrick troch mei ien fan syn aginten te freegjen om in blêd te tekenjen oan' e tablet fan 'e man. Perdue woe glimkje, bûgde in bytsje doe't er it fleantúch ynkaam, mar de realiteit en de rûge manier fan Yeaman's bedriging foar Nina wiene yn syn gedachten. It wie noch ien ding dat hy yn 'e gaten hâlde moast wylst hy Karsten's MI6-saken byhâldde, Patrick yn it tsjuster hâlde oer syn baas en se allegear yn libben hâlde wylst se de Sacred Box ferfongen.
  
  "Alles is ynoarder?" - frege Sam oan Perdue doe't er siet.
  
  "Perfekt," antwurde Perdue op syn maklike manier. "Der binne noch net op ús sketten." Hy seach nei Nina, dy't no't se rêstich wie, in bytsje omkeard.
  
  "Hy frege der om," mompele se.
  
  In grut part fan 'e folgjende start barde yn konversaasje wyt lûd. Sam en Perdue besprutsen de gebieten dy't se earder besocht hiene tidens misjes en kampearreizen, wylst Nina har fuotten omheech sette om in dutje te nimmen.
  
  Patrick beoardiele de rûte en notearre de koördinaten fan it tydlike argeologyske doarp dêr't Perdue foar it lêst flechte wie foar syn libben. Nettsjinsteande al syn militêre training en kennis fan wrâldwetten, Patrick wie ûnbewust senuweftich oer harren komst dêr. Ommers, de feiligens fan it ekspedysje team wie syn ferantwurdlikheid.
  
  Swijend sjen nei de skynber fleurige útwikseling tusken Perdue en Sam, Patrick koe it net helpe om te tinken oer it programma dat hy hie fongen Perdue wurkjen doe't er Reichtisousis 'lab kompleks ûnder de grûnferdjipping. Hy hie gjin idee wêrom't er sels paranoïde wie oer dit, om't Perdue him útlein hie dat it systeem ûntwurpen wie om bepaalde gebieten fan syn pân te skieden mei help fan ôfstânsbetsjinning of sa. Hy wie yn elts gefal noait ien foar technysk jargon, dat hy gie oan dat Perdue it befeiligingssysteem fan syn hûs oanpast om aginten út te hâlden dy't de befeiligingskoades en protokollen leard hiene wylst it hûs ûnder MI6-karantine wie. Earlik genôch, tocht er ta beslút, in bytsje ûntefreden oer syn eigen beoardieling.
  
  Yn 'e kommende pear oeren raasde de machtige Hercules troch Dútslân en Eastenryk, en sette syn wurge reis troch nei Grikelân en de Middellânske See.
  
  "Komt dit ding oait lân om te tankjen?" frege Nina.
  
  Perdue glimke en rôp: "Dit Lockheed-ras kin trochgean en trochgean. Dêrom hâld ik fan dizze grutte auto's!"
  
  "Ja, dat beantwurdet folslein myn ûnprofesjonele fersyk, Perdue," sei se tsjin harsels, gewoan har holle skodde.
  
  "Wy moatte de Afrikaanske kust yn in bytsje minder as fyftjin oeren berikke, Nina," besocht Sam har in better idee te jaan.
  
  "Sam, brûk asjebleaft dy blommen útdrukking 'landing' no net. Ta," kreunde se, ta syn wille.
  
  "Dit ding is sa betrouber as thús," Patrick glimke en klopte Nina op 'e dij om har gerêst te stellen, mar hy realisearre net wêr't hy syn hân lei oant hy it die. Hy helle gau syn hân, seach misledige, mar Nina lake gewoan. Ynstee lei se har hân op syn dij mei in spot serieuze útdrukking: "It is goed, Paddy. Myn jeans sil elke perversy foarkomme."
  
  Opluchtend fielde er him hertlik tegearre mei Nina. Hoewol Patrick mear geskikt wie foar fatsoenlike en ferstanlike froulju, koe hy de djippe attraksje fan Sam en Perdue foar de fûle histoarikus en har rjochtlinige, eangstleaze oanpak begripe.
  
  De sinne sakke oer de measte lokale tiidsônes fuort nei't se opstienen, dus tsjin 'e tiid dat se Grikelân berikten, fleagen se yn 'e nachthimel. Sam seach op syn horloazje en fûn dat hy de iennichste wie dy't noch wekker wie. Of út ferfeling, of it ynheljen fan wat komme soe, sliepten de rest fan 'e partijdielnimmers tsjin dizze tiid al op har stoel. Allinne de piloat sei wat, en rôp ferheard út tsjin de co-piloat: "Sjochst dit, Roger?"
  
  "Och, dat is it?" frege de co-piloat en wiisde foar harren. "Ja, ik sjoch it!"
  
  Sam syn nijsgjirrigens wie in flugge refleks en hy seach fluch foarút nei wêr't de man wiisde. Syn gesicht ljochte op fan de skientme derfan en hy seach yntinsyf oant it ferdwûn yn it tsjuster. "God, ik woe dat Nina dit koe sjen," mompele er, en gyng wer del.
  
  "Wat?" frege Nina, noch heal yn 'e sliep doe't se har namme hearde. "Wat? Sjoch wat?
  
  "Oh, net folle, tink ik," antwurde Sam. "It wie gewoan in prachtige fisy."
  
  "Wat?" - frege se, sittend en fage har eagen ôf.
  
  Sam glimke en woe dat er syn eagen brûke koe om sokke dingen mei har te dielen. "In blynjend helder sjitten stjer, myn leafde. Gewoan in super helder sjitten stjer. "
  
  
  19
  Jage de draak
  
  
  "Der is noch in stjer fallen, Ofar!" rôp Penekal, en seach omheech fan in warskôging op syn tillefoan stjoerd troch ien fan har manlju yn Jemen.
  
  "Ik seach," andere de wurge âlde man. "Om de Wizard te folgjen, sille wy moatte wachtsje en sjen hokker sykte it minskdom folgjende sil oerkomme. Ik bin bang dat dit in heul foarsichtige en djoere test is."
  
  "Wêrom seist dat?" - frege Penekal.
  
  Ofar skodholle. "No, om't mei de hjoeddeistige steat fan 'e wrâld - de gaos, de waansin, it bespotlik mismanagement fan' e basis minsklike moraal - it is frij lestich om te bepalen hokker ûngelokken it minskdom oerkomme sille boppe it kwea dat al bestiet, is it net?"
  
  Penekal stimde yn, mar se moasten wat dwaan om te stopjen dat de Wizard noch mear himelske macht sammele. "Ik sil kontakt opnimme mei de frijmitselers yn Sûdan. Se moatte witte oft it ien fan har minsken is. Sit gjin soargen," hy snijde Ofar syn oansteande protest tsjin it idee ôf, "ik sil it taktfol freegje."
  
  "Jo kinne se net litte witte dat wy witte dat der wat bart, Penekal. As se sels snuuwe..." warskôge Ofar.
  
  "Se sille it net dwaan, myn freon," antwurde Penekal strang. Se hiene mear as twa dagen de wacht hâlden yn har observatoarium, útputten, om beurten yn sliep fallen en nei de loft te sjen foar ûngewoane ôfwikingen yn 'e stjerrebylden. "Ik kom foar de middei werom, hooplik mei wat antwurden."
  
  "Hast op, Penekal. De Scrolls fan kening Salomo foarsizze dat it mar in pear wiken duorje soe foar Magical Power om ûnoerwinlik te wurden. As hy de fallen werom nei it oerflak fan 'e ierde bringe kin, stel dan foar wat hy yn 'e himel dwaan koe. De ferskowende stjerren kinne ús bestean ferneatigje,' herinnerde Ofar, wylst er stil bleau om syn azem te fangen. "As hy Celeste hat, kin gjinien fan 'e ûngerjuchtichheden rjochtfeardige wurde."
  
  "Ik wit it, Ofar," sei Penekal, en sammele stjerkaarten foar syn besite oan 'e pleatslike Master fan' e Masonic Jurisdiksje. "It ienige alternatyf is om alle diamanten fan kening Salomo te sammeljen en se sille ferspraat wurde oer de ierde. Dit liket my in ûnoerkomlike taak."
  
  "De measten fan harren binne hjir noch yn 'e woastyn," treaste Ofar syn freon. "Hiel pear waarden stellen. D'r binne net in protte fan har te sammeljen, dus wy hawwe miskien in kâns om de Wizard op dizze manier tsjin te gean.
  
  "Binne jo gek?" Penekal raasde. "No sille wy dizze diamanten noait werom kinne easkje fan har eigners!" Wurch en folslein hopeleas, sakke Penekal yn 'e stoel dêr't er de foarige nacht yn sliept hie. "Se soene har kostbere rykdom nea opjaan om de planeet te rêden. Myn God, hawwe jo net omtinken jûn oan 'e habsucht fan minsken ten koste fan' e planeet dy't har libben stipet?
  
  "Ik haw! Ik haw!" Ofar knapte werom. "Fansels haw ik."
  
  "Hoe kinne jo dan ferwachtsje dat se har edelstenen jouwe oan twa âlde dwazen dy't har freegje om dit te dwaan om te stopjen dat in kweade man mei boppenatuerlike krêften de ôfstimming fan 'e stjerren feroarje en nochris bibelske rampen oer de moderne wrâld stjoere?"
  
  Ofar waard definsyf, drige dizze kear syn kalmte te ferliezen. "Jo tinke dat ik net begryp hoe't it klinkt, Penekal?" hy blafte. "Ik bin gjin gek! Alles wat ik suggerearje is dat jo beskôgje om help te freegjen om te sammeljen wat der oer is, sadat de Wizard syn sike ideeën net kin útfiere en ús allegear ferdwine kin. Wêr is dyn leauwe, broer? Wêr is jo belofte om te stopjen dat dizze geheime profesije ferfolle wurdt? Wy moatte alles yn ús macht dwaan om te besykjen op syn minst ... besykje ... te bestriden wat der bart."
  
  Penekal seach Ofar syn lippen trilje, en in skriklike trilling rûn troch syn bonke hannen. "Rêstich, âlde freon. Kalmje asjebleaft. Jo hert kin de belesting fan jo grime net ferneare."
  
  Hy gie neist syn freon sitten, de kaarten yn 'e hân. De stim fan Penekal sakke flink yn yntensiteit, al wie it mar om âlde Ofar fuort te hâlden fan 'e heftige emoasjes dy't er fielde. "Sjoch, alles wat ik sis is dat as wy de oerbleaune diamanten net fan har eigners weromkeapje, wy se net allegear kinne krije foardat de Wizard dat docht. It is maklik foar him om gewoan foar har te deadzjen en de stiennen opeaskje. Foar ús, goede minsken, is de taak om deselden te sammeljen yn wêzen dreger."
  
  "Litte wy dan al ús rykdom sammelje. Nim kontakt op mei de bruorren fan al ús wachttuorren, sels dy yn it Easten, en lit ús de oerbleaune diamanten krije," pleite Ofar troch heas en wurge suchten. Penekal koe net realisearje de absurditeit fan dit idee, wittende de aard fan minsken, benammen de riken yn 'e moderne wrâld, dy't noch leauden dat stiennen makken se keningen en keninginnen, wylst harren takomst wie ûnfruchtber fanwege ûngelok, honger en ferstikking. Lykwols, om foar te kommen dat syn libbenslange freon fierder fergriemen, knikte er en beet syn tonge as teken fan ymplisearre oerjefte. "Wy sille sjen, goed? As ik ienris mei de master moetsje en as wy witte oft de frijmitselers hjir efter sitte, kinne wy sjen hokker oare mooglikheden der binne", sei Penekal gerêststellend. "Rêst yn 'e tuskentiid lykwols in bytsje, en ik sil jo haastje, hoopje ik, goed nijs."
  
  "Ik sil hjir wêze," suchte Ofar. "Ik sil de line hâlde."
  
  
  ***
  
  
  Yn 'e stêd helle Penekal in taksy om him nei it hûs fan it haad fan' e pleatslike frijmitselers te bringen. Hy makke de ôfspraak op it útgongspunt dat hy nedich wie om út te finen oft de frijmitselers wisten oer it ritueel dat útfierd waard mei dizze bepaalde stjerkaart. Dit wie net in folslein ferrifeljende dekking, mar syn besite wie mear basearre op it bepalen fan 'e belutsenens fan' e Masonic wrâld yn 'e resinte himelske ferneatiging.
  
  D'r wie in soad ferkear yn Kairo, wat in nuvere kontrast wie mei de âlde natuer fan har kultuer. Wylst de wolkekliuwers opstien en útwreide nei de himel, ademden de blauwe en oranje firmaminten boppe in plechtige stilte en rêst. Penekal seach op nei de loft troch it autorút, neitinkende oer it lot fan it minskdom dat hjir krekt op in troan siet fan goedwillich útsjende troanen fan pracht en frede.
  
  Lykas de minsklike natuer, tocht er. Lykas de measte dingen yn 'e skepping. Oarder út gaos. Chaos, alle oarder ferpleatst op 'e hichte fan' e tiid. Mei God ús allegear helpe yn dit libben, as dit de Wizard is wêr't hy it oer hat.
  
  "Frjemd waar, hè?" - fernaam de bestjoerder ynienen. Penekal knikte ynstimd, fernuvere dat de man omtinken jaan soe oan soks, wylst Penekal neitinke oer de kommende barrens.
  
  "Ja, dat is wier," antwurde Penekal út beleefdheid. De portable man achter it stjoer wie tefreden mei Penekal syn antwurd, teminsten foar no. In pear sekonden letter sei er: "Ach moai sombere en ûnfoarspelbere reinen ek. It is as feroaret der wat yn 'e loft de wolken en de see is gek wurden."
  
  "Wêrom seist dat?" - frege Penekal.
  
  "Hasto fannemoarn de kranten net lêzen?" de sjauffeur hypte. "De kustline fan Alexandria is yn 'e ôfrûne fjouwer dagen mei 58% krompen en d'r is gjin teken west fan atmosfearyske feroaring om dit evenemint te stypjen."
  
  "Wat tinke se dan dat dit ferskynsel feroarsake hat?" frege Penekal, en besocht syn panyk op in platte toan efter de fraach te ferbergjen. Nettsjinsteande al syn plichten as hoeder wist er net dat de seespegel omheech gien wie.
  
  De man skodholle: "Ik wit it eins net. Ik bedoel, allinich de moanne kin it tij sa kontrolearje, toch?
  
  "Ik leau. Mar se seine dat de moanne wie ferantwurdlik? Hat dat," hy fielde him dom om't hy dat sels ymplisearre, "een of oare manier feroare yn 'e baan?"
  
  De sjauffeur smiet in spottend blik op Penekal troch de achterútsjochspegel. "Jo meitsje in grapke, krekt, hear? Dit is absurd! Ik bin der wis fan dat as de moanne feroaret, de hiele wrâld derfan witte soe.
  
  "Ja, ja, jo hawwe gelyk. Ik tocht gewoan, "reagearre Penekal fluch om de taunts fan 'e bestjoerder te stopjen.
  
  "Dan wer, dyn teory is net sa gek as guon dy't ik haw heard sûnt it waard earst rapportearre," de bestjoerder lake. "Ik haw wat absolút bespotlike ûnsin heard fan guon minsken yn dizze stêd!"
  
  Penekal skood yn syn stoel, bûgde foaroer. "OER? Lykas wat?"
  
  "Ik fiel my dom sels om hjir oer te praten," gniisde de man, en seach sa no en dan yn 'e spegel om mei syn passazjier te praten. "D'r binne guon senioaren dy't spuie, jammerje en skrieme, en sizze dat dit it wurk is fan in kweade geast. Ha! Kinne jo dizze stront leauwe? In wetterdemon is frij yn Egypte, myn freon. Hy bespot it idee mei in lûde laits.
  
  Mar syn passazjier lake net mei him. Mei stiennen gesicht en djip yn gedachten rikt Penekal stadich nei de pinne yn syn jasbûse, helle dy út en skreaude op syn palm: "Waterduvel."
  
  De sjauffeur lake sa fleurich dat Penekal besleat de bel net te brekken en it oantal gekken yn Kaïro net te ferheegjen, en sei dat dizze bespotlike teoryen yn in bepaalde sin hiel wier wiene. Nettsjinsteande alle nije soargen dy't er hie, glimke de âld man ferlegen om de sjauffeur op te fleurjen.
  
  "Mister, ik kin it net helpe mar te fernimmen dat it adres wêr't jo my frege hawwe om jo te bringen," wifke de sjauffeur in bytsje, "in plak is dat in grut mystearje foar de gemiddelde persoan foarmet."
  
  "OER?" frege Penekal ûnskuldich.
  
  "Ja," befêstige de warbere bestjoerder. "Dit is in Masonic-timpel, hoewol in pear minsken derfan witte. Se tinke gewoan dat it noch ien fan 'e grutte musea of monuminten fan Kairo is."
  
  "Ik wit wat it is, myn freon," sei Penekal rap, wurch fan it fernearen fan 'e klapjende tonge fan 'e man, wylst er besocht de oarsaak fan 'e dêropfolgjende katastrofe yn 'e himel te ûntdekken.
  
  "Och, ik sjoch," antwurde de sjauffeur, en seach wat fernedere út troch de útbarsting fan syn passazjier. It boadskip dat er wist dat syn bestimming in plak wie fan âlde magyske rituelen en wrâldbestjoerende machten mei hege lidmaatskip like de man in bytsje bang te meitsjen. Mar as it him oant de stilte bang makke, wie dat goed, tocht Penekal. Hy hie al genôch om te soargen oer.
  
  Se ferhuzen nei in mear ôfskieden diel fan 'e stêd, in wenwyk mei ferskate synagogen, tsjerken en timpels tusken trije skoallen yn 'e buert. De oanwêzigens fan bern op 'e strjitte stadichoan fermindere, en Penekal fielde in feroaring yn' e loft. De huzen waarden hieltyd lúkser, en har skuorren waarden feiliger ûnder de dikte fan de lúkse tunen dêr't de strjitte yn slingere. Oan 'e ein fan' e dyk draaide de auto in lyts sydsteegje ôf dat liede ta in majestueus gebou mei in stive befeiligingspoarte derút.
  
  "Litte wy gean, hear," kundige de sjauffeur oan en stoppe de auto in pear meter fan 'e poarte ôf, as wie er bang om binnen in bepaalde straal fan 'e timpel te wêzen.
  
  "Tankewol," sei Penekal. "Ik sil dy skilje as ik klear bin."
  
  "Sorry, mynhear," sei de bestjoerder. "Hjir". Hy joech Penekal it visitekaartsje fan syn kollega. "Jo kinne myn kollega skilje om jo op te heljen. Ik kom hjir leaver net mear, as jo it net slim fine."
  
  Sûnder in wurd naem er it jild fan Penekal en ried er fuort, hastich foar't er sels by it T-splitsing in oare strjitte kaam. De âlde astronoom seach de remljochten fan 'e taksy om 'e hoeke ferdwine foardat hy djip sykhelle en him nei de hege poarte draaide. Efter him stie de Masonic Temple, betochtsum en stil, as wachte it op him.
  
  
  20
  Fijân fan myn fijân
  
  
  "Meester Penekal!" - hearde er fan fierren oan 'e oare kant fan 'e hikke. It wie deselde man dy't er kommen wie, de pleatslike master fan 'e lodge. "Do bist in bytsje betiid. Wachtsje, ik kom en doch it foar dy iepen. Ik hoopje dat jo it net leuk fine om bûten te sitten. De stroom gie wer út."
  
  "Tankewol," glimke Penekal. "Ik ha gjin probleem om wat frisse lucht te krijen, hear."
  
  Hy hie prof. Imru, haad fan 'e Masons fan Kairo en Giza. Alles wat Penekal oer him wist wie dat hy in antropolooch wie en de útfierend direkteur fan 'e Folksbeweging foar de beskerming fan erfgoedplakken, dy't koartlyn meidien hie oan it wrâldtribunaal foar argeologyske misdieden yn Noard-Afrika. Hoewol't de heechlearaar wie in ryk en ynfloedrike man, syn persoanlikheid blykte te wêzen hiel noflik, en by him fielde Penekal fuortendaliks thús.
  
  "Wolsto wat drinke?" Prof. Ik frege Imra.
  
  "Dankewol. Ik sil hawwe wat jo hawwe," antwurde Penekal, en fielde him nochal dwaas mei rollen fan âld perkamint ûnder de earm hjir, ôfsletten fan de natuerlike skientme bûten it gebou. Net wis fan it protokol, bleau hy hertlik glimkjend en reservearre syn wurden foar antwurden ynstee fan útspraken.
  
  "Dus," professor. Imru begon doe't hy siet mei in glês iisthee, en joech in oare oan syn gast, "Jo sizze dat jo fragen hawwe oer de alchemist?"
  
  "Ja, hear," joech Penekal ta. "Ik bin net ien dy't spultsjes spielet, om't ik gewoan te âld bin om tiid te fergrieme oan gimmicks."
  
  "Dat kin ik wurdearje," glimke Imru.
  
  Penekal skodde de kiel en dûkte rjocht yn it spul. "Ik freegje my gewoan ôf oft it mooglik is dat frijmitselers op it stuit dwaande binne mei alchemyske praktiken dy't ... eh ... omfetsje," wraksele hy mei de formulearring fan syn fraach.
  
  "Freegje gewoan, master Penekal," sei Imru, yn 'e hope de senuwen fan syn besiker te kalmearjen.
  
  "Miskien binne jo dwaande mei rituelen dy't de konstellaasjes kinne beynfloedzje?" frege Penekal, syn eagen smel en trille yn ûngemak. "Ik wit hoe't it klinkt, mar ..."
  
  "Hoe klinkt dit?" - frege Imru nijsgjirrich.
  
  "Ongelooflijk," joech de âlde astronoom ta.
  
  "Jo prate mei in leveransier fan grutte rituelen en âlde esotery, myn freon. Lit my jo fersekerje, d'r binne heul min dingen yn dit Universum dy't my ongelooflijk lykje, en heul pear dingen dy't ûnmooglik binne, "sei de professor. Imru liet sjen mei grutskens.
  
  "Jo sjogge, myn bruorskip is ek in bytsje bekende organisaasje. It is sa lang lyn oprjochte dat d'r praktysk gjin rekord is fan ús oprjochters," ferklearre Penekal.
  
  "Wit ik. Jo binne fan 'e Hermopolis Dragon Watchers-groep. Ik wit it," Professor. Imru knikte befêstigjend. "Ik bin ommers heechlearaar antropology, myn goede. En as in Masonic inisjatyf, ik bin folslein bewust fan it wurk dat jo bestelling hat dien al dizze ieuwen. Yn feite resonearret it mei in protte fan ús eigen rituelen en fûneminten. Ik wit dat jo foarâlden Thoth folgen, mar wat tinke jo dat hjir bart?
  
  Hast springend fan entûsjasme lei Penekal syn rollen op 'e tafel, en folde de kaarten foar de professor út. Ik sil foarsichtich studearje. "Sjen?" - hy blaasde optein út. "Dit binne de stjerren dy't de lêste en in heale wike fan har plakken fallen binne, hear. Herkenne jo se?
  
  Lange tiid hat Prof. Imru seach stil nei de stjerren dy't op 'e kaart markearre wiene, en besocht har sin te meitsjen. Einlings seach er omheech. "Ik bin gjin heul goede astronoom, master Penekal. Ik wit dat dizze diamant tige wichtich is yn magyske sirkels, it is ek oanwêzich yn 'e Code fan Salomo.
  
  Hy wiisde nei de earste stjer dy't Penekal en Ofar markearre hiene. "Dit is in wichtich ding yn 'e alchemyske praktiken fan' e midden fan 'e 18e ieu Frankryk, mar ik moat bekenne dat, foar safier't ik wit, wy op it stuit net ien alchemist hawwe dy't hjir wurket," seit de heechlearaar. Imru ynformearre Penekal. "Hokker elemint spilet hjir in rol? Goud?"
  
  Penekal antwurde mei in skriklike útdrukking op syn gesicht: "Diamanten."
  
  Hy liet doe prof. Ik sjoch nei nijskeppelings oer moarden by Nice, Frankryk. Op in stille toan, trillend fan ûngeduld, iepenbiere er de details fan 'e moarden op Madame Chantal en har húshâldster. "De meast ferneamde diamant stellen tidens dit ynsidint, professor, is de Celeste," hy kreunde.
  
  "Ik hearde deroer. Ik hearde dat guon prachtige stien fan hegere kwaliteit is as Cullinan. Mar wat makket dat hjir út?" Prof. Ik frege Imra.
  
  De heechlearaar fernaam dat Penekal ferskriklik ferwoaste seach, syn hâlding wie sichtber fertsjustere sûnt de âlde besiker learde dat de frijmitselers net de arsjitekten wiene fan 'e resinte ferskynsels. "Celeste is de masterstien dy't Salomo's kolleksje fan twaensantich diamanten kin ferslaan as se brûkt wurde tsjin 'e Magician, in grutte wize mei skriklike bedoelingen en macht," ferklearre Penekal sa fluch dat syn azem yn syn kiel besloech.
  
  "Asjeblyft, master Penekal, nim hjir sitten. Jo oerspanne josels yn dizze waarmte. Stopje efkes. Ik sil hjir noch wêze om te harkjen, myn freon," sei de professor. Imru sei foardat ynienen falle yn in steat fan djippe kontemplaasje.
  
  "W-wat... wat is der oan de hân, hear?" - frege Penekal.
  
  "Jou my in minút, asjebleaft," smeekte de heechlearaar, fronsend wylst de oantinkens troch him baarnen. Yn it skaad fan de akasiabeammen dy't it âlde Masonic-gebou beskuten, rûn de heechlearaar tinkend om. Doe't Penekal fan syn iisthee sloech om syn lichem te koelen en himsels fan syn eangst te befrijen, seach er hoe't de heechlearaar rêstich yn himsels mompele. It like derop dat de eigener fan it hûs daliks ta syn sinnen kaam en him nei Penekal kearde mei in nuvere útdrukking fan ûnleauwe op syn gesicht. "Master Penekal, hawwe jo ea heard fan 'e wize Ananias?"
  
  "Ik ha gjinien, hear. Klinkt bibelsk," sei Penekal mei in skouders.
  
  "De tsjoender dy't jo my beskreaun hawwe, syn kapasiteiten en wat hy brûkt om de hel te meitsjen," besocht er te ferklearjen, mar syn eigen wurden mislearre him, "hy ... ik kin der net iens oer tinke, mar wy hawwe it al sjoen, hoefolle absurditeiten earder wier wurden binne," hy skodde de holle. "Dizze man klinkt as de mystikus dy't in Frânske inisjatyf yn 1782 tsjinkaam, mar it kin fansels net deselde persoan wêze." Syn lêste wurden klonk breklik en ûnwis, mar der siet logika yn. Dit wie eat dat Penekal hiel goed begriep. Hy siet nei de tûke en rjochtfeardige lieder te stoarjen, yn 'e hope dat er in soarte fan loyaliteit foarme hie, yn' e hope dat de professor witte soe wat te dwaan.
  
  "En hy sammelet de diamanten fan kening Salomo om te soargjen dat se net kinne wurde brûkt om syn wurk te sabotearjen?" Prof. Imru frege mei deselde passy wêrmei Penekal earst fertelde oer de knibbel.
  
  "Dat is rjocht, hear. Wy moatte ús hannen krije op 'e oerbleaune diamanten, wêrfan't der yn totaal achtensechstich binne. Lykas myn earme freon Ofar suggerearre yn syn einleaze en dwaze optimisme," glimke Penekal bitter. "Mei útsûndering fan it keapjen fan stiennen dy't yn it besit binne fan wrâldferneamde en rike minsken, sille wy se net kinne krije foardat de Wizard dat docht."
  
  Prof. Imru hâldde op en stoarre nei de âlde astronoom. "Nea ûnderskatte de bespotlike doelen fan in optimist, myn freon," sei er mei in útdrukking dy't in mingsel wie fan amusement en fernijde belangstelling. "Guon foarstellen binne sa bespotlik dat se meastentiids úteinlik wurkje."
  
  "Hear, mei alle respekt, jo beskôgje de mooglikheid net serieus om mear as fyftich ferneamde diamanten te keapjen fan 'e rykste minsken yn' e wrâld? It soe...uh...in protte jild kostje!" Penekal wraksele mei it konsept. "It kin miljoenen bedrage, en wa soe gek genôch wêze om safolle jild te besteegjen oan sa'n fantastyske ferovering?"
  
  "David Perdue", Prof. Imru strielde. "Master Penekal, kinne jo hjir oer fjouwerentweintich oeren weromkomme, asjebleaft?" - hy smeekte. "Miskien wit ik gewoan hoe't wy jo bestelling kinne helpe om dizze Mage te bestriden."
  
  "Jo begripe?" Penekal hygde fan wille.
  
  Prof. Imru lake. "Ik kin neat tasizze, mar ik ken in wetsbrekkende miljardêr dy't gjin respekt hat foar autoriteit en it leafst machtige en kweade minsken te harkjen. En, lykas it gelok wol hawwe, is hy yn myn skuld en, as wy prate, is hy op wei nei it Afrikaanske kontinint.
  
  
  21
  De Omen
  
  
  Under tsjustere Oban loften, nijs fan in ferkearsûngelok dat fermoarde in pleatslike dokter en syn frou ferspraat as in wylde fjoer. Skokke pleatslike winkellju, leararen en fiskers dielde har rou foar Dr Lance Beach en syn frou Sylvia. Harren bern waarden efterlitten yn 'e tydlike soarch fan har muoike, noch hieltyd fan 'e trageedzje. De húsdokter en syn frou wiene by elkenien wol aardich en harren ôfgryslike dea op de A82 wie in skriklike klap foar de mienskip.
  
  Dofde geroften sirkulearren troch supermerken en restaurants fan 'e sinleaze trageedzje dy't in earme famylje oerkommen wie koart nei't in dokter syn frou hast ferlear oan in snode pear dat har ûntfierde. Sels doe wiene de ynwenners fan 'e stêd ferrast dat de strannen de barrens fan' e ûntfiering fan frou Beach en de folgjende rêding sa'n nau bewekke geheim hâlde. De measte minsken gongen lykwols gewoan oan dat Beaches fuort woe fan 'e skriklike beproeving en woene der net oer prate.
  
  Lyts wisten se dat Dr Beach en pleatslike katolike pryster Pater Harper twongen waarden om morele linen oer te stekken om frou Beach en Mr. Perdue te rêden troch har walgelijke nazi-fangers in smaak fan har eigen medisinen te jaan. Fansels soene de measte minsken gewoan net begripe dat soms de bêste wraak op in skurk wie - wraak - goede âlderwetske grime fan it Alde Testamint.
  
  In tienerjonge, George Hamish, rûn fluch oer it park. Bekend om syn atletyske bekwamens as de kaptein fan syn fuotbalteam fan 'e middelbere skoalle, fûn gjinien syn rjochte racing frjemd. Hy hie syn trainingspak en Nike-sneakers oan. Syn donkere hier sloech yn syn wiete gesicht en nekke doe't er mei folle snelheid oer de griene, rôljende gersfjilden fan it park rûn. De hastige jonge wie net bewust fan 'e beamtûken dy't him sloegen en krassen doe't er foarby en ûnder har hinne rûn nei de tsjerke fan Sint Columbanus oer de smelle strjitte fan it park ôf.
  
  Amper in oanridende auto te ûntwykjen doe't er it asfalt lâns ried, roun er de treppen op en glide it tsjuster yn foarby de iepen doarren fan de tsjerke.
  
  "Heit Harper!" - rôp er út adem.
  
  Ferskate fan 'e oanwêzige parochianen dy't binnen wiene, draaiden har yn 'e banken en sûden de domme jonge om syn gebrek oan respekt, mar it koe him net skele.
  
  "Wêr is heit?" Hy frege, sûnder súkses te smeekjen om ynformaasje, om't se noch mear frustrearre mei him seagen. De âldfaem njonken him soe it minachtsjen fan de jongerein net ferneare.
  
  "Do bist yn tsjerke! De minsken bidde, dy brutale knaap," skelde se út, mar George negearre har skerpe tonge en rûn oer it eilân nei de haadpreekstoel.
  
  "It libben fan minsken stiet op it spul, frou," sei er midden yn 'e flecht. "Bewarje jo gebeden foar har."
  
  "Geweldich Scott, George, wat de hel ...?" Heit Harper fronse doe't er seach dat de jonge nei syn kantoar flak by de grutte seal rûn. Hy slokte syn kar fan wurden troch't syn gemeente fronste by syn opmerkingen en de útputte teenager it kantoar yn sleepte.
  
  Doe't er de doar efter harren ticht die, fronste er nei de jonge. "Wat is der mis mei dy, Georgie?"
  
  "Heit Harper, jo moatte Oban ferlitte," warskôge George, en besocht syn azem te fangen.
  
  "It spyt my?" - sei de Heit. "Wêr tinkst oan?"
  
  "Jo moatte fuortgean en gjinien fertelle wêr't jo hinne geane, Heit," smeekte George. "Ik hearde in man dy't oer jo frege by Daisy's antykwinkel, wylst ik mei h ... uh ... wylst ik yn in efterste steegje wie," korrizjearre George syn ferhaal.
  
  "Wat man? Wat hat er frege?" Heit Harper.
  
  "Sjoch, Heit, ik wit net iens oft dizze keardel krekt yn 'e holle is foar wat er beweart, mar jo witte, ik tocht gewoan dat ik jo dochs warskôgje soe," antwurde George. "Hy sei dat jo net altyd in pryster wiene."
  
  "Ja," befêstige Harper syn heit. Hy hat trouwens in protte tiid bestege oan it rapportearjen fan itselde feit oan de ferstoarne Dr. "Dit is wier. Nimmen wurdt in pryster berne, Georgie.
  
  "Ja, ik tink it. Ik ha der noait sa oan tocht, tink ik", mompele de jonge, noch út adem fan skok en rinnen.
  
  "Wat sei dizze man krekt? Kinne jo dúdliker útlizze wat jo tinke dat hy my sear dwaan soe? "- frege de pryster, en skine de teenager in glês wetter yn.
  
  "In protte dingen. It klonk as besocht er jo reputaasje te ferkrêftsjen, witsto?
  
  "Rapping myn reputaasje?" Heit Harper frege, mar al gau realisearre de betsjutting en antwurde syn eigen fraach. "Ach, myn reputaasje hat te lijen. Makket net út."
  
  "Ja, heit. En hy fertelde guon minsken yn 'e winkel dat jo belutsen wiene by de moard op ien of oare âlde dame. Hy sei doe dat jo in pear moanne lyn in frou út Glasgow ûntfierd en fermoarde hawwe doe't de frou fan 'e dokter ferdwûn ... hy gie gewoan troch. Boppedat, hy fertelde elkenien wat in hypokrityske bastard jo binne, ferstoppe efter jo kraach om froulju te krijen om jo te fertrouwen foardat se ferdwine. George syn ferhaal streamde út syn ûnthâld en syn triljende lippen.
  
  Heit Harper siet yn syn hege stoel, gewoan te harkjen. George wie fernuvere dat de pryster net it minste teken fan oertrêding liet sjen, hoe ferfelend syn ferhaal ek wie, mar hy krijt it oant de wiisheid fan 'e geastliken.
  
  In hege, krêftich boude pryster siet earme George oan te stoarjen, en bûgde wat nei lofts. Syn opsleine earms lieten him dik en sterk útsjen, en de wiisfinger fan syn rjochterhân traape sêft syn ûnderlippe doe't er neitinke oer de wurden fan de jonge.
  
  Doe't George in momint naam om syn glês wetter te leegjen, feroare heit Harper einlings fan posysje yn syn stoel en lei syn earmtakken op 'e tafel tusken har. Mei in djippe sucht frege er: "Georgie, kinne jo ûnthâlde hoe't dizze man der útseach?"
  
  "Ugly," andere de jonge, noch slikken.
  
  Heit Harper gniisde: "Fansels wie hy ûnsjoch. De measte Skotske manlju binne net bekend om har moaie eigenskippen.
  
  "Nee, dat wie net wat ik bedoelde, heit," ferklearre George. Hy lei it glês drippen op 'e glêzen tafel fan 'e pryster en besocht it nochris. "Ik bedoel, hy wie ûnsjoch, as in horrorfilmmonster, witst?"
  
  "OER?" - Frege heit Harper, yntrigearre.
  
  "Ja, en hy wie ek gjin Skot. Hy hie in Ingelsk aksint mei wat oars," beskreau George.
  
  "Wat oars as wat?" frege de pryster fierder.
  
  "Nou," fronste de jonge, "syn Ingelsk hat in Dútske twist. Ik wit dat it dom klinke moat, mar it is as is er Dútser en opgroeid yn Londen. Soksawat".
  
  George wie teloarsteld yn syn ûnfermogen om it goed te beskriuwen, mar de pryster knikte kalm. "Nee, ik begryp it folslein, Georgie. Meitsje dy gjin soargen. Fertel my, hy hat gjin namme jûn of himsels foarsteld?
  
  "Nee menear. Mar hy seach der echt lilk út en ferskroefde..." George stoppe abrupt fanwegen syn achteleas ezeljen. "Sorry, heit."
  
  Heit Harper wie lykwols mear ynteressearre yn ynformaasje as yn it behâld fan sosjale dekorum. Ta George syn fernuvering die de pryster as hie er hielendal gjin eed ôflein. "Hoe?"
  
  "Ekskús my, heit?" frege George yn betizing.
  
  "Hoe ... hoe hat hy ... skroefd?" Heit Harper frege samar.
  
  "Heit?" de fernuvere jonge hypte, mar de sinister-oanseande pryster wachte allinnich geduldich op dat er in antwurd joech, mei sa'n serene útdrukking op it gesicht dat it benaud wie. "Hmm, ik bedoel, hy is ferbaarnd of miskien sels snije." George tocht efkes nei, en rôp doe ynienen entûsjast: "It liket derop dat syn holle yn stikeltried ferpakt wie, en ien hat him by syn fuotten útlutsen. Broken, begrypst?
  
  "Ik sjoch," antwurde heit Harper, werom nei syn eardere kontemplative posysje. "Oké, dus dat is it?"
  
  "Ja, heit," antwurde George. "Gean asjebleaft gewoan fuort foardat hy jo fynt, om't hy wit wêr't Sint Columbanus no is."
  
  "Georgie, hy koe it op elke kaart fine. Wat my irritearret is dat hy besocht myn namme yn myn eigen stêd te smarjen, "ferklearre Harper syn heit. "Meitsje dy gjin soargen. God sliept net."
  
  "No, ik sil ek net, heit," sei de jonge, mei de pryster nei de doar ta. "Dizze man is net goed, en ik wol echt, echt net oer jo hearre yn it nijs fan moarn. Jo moatte de plysje belje. Lit se hjir patrolearje en sa."
  
  "Tankewol, Georgie, foar jo soarch," sei heit Harper oprjocht gerêst. "En tige tank foar it warskôgjen my. Ik beloof, ik sil jo warskôging oan it hert nimme en sil heul foarsichtich wêze oant de satan him weromlûkt, goed? Alles is ynoarder?" Hy moast it werhelje om de puber genôch rêstich te krijen.
  
  Hy brocht de jonge dy't er safolle jierren lyn doopt hie út 'e tsjerke, rinnend ferstannich en mei autoriteit oan syn kant, oant se yn it deiljocht kamen. Boppe op 'e trep knipte de pryster en swaaide nei George doe't er werom yn 'e rjochting fan syn hûs draafde. In drizel fan koele, brutsen wolken sakke oer it park del en fertsjustere it asfalt fan 'e dyk doe't de jonge yn in spoekige waas ferdwûn.
  
  Heit Harper knikte hertlik nei ferskate foarbygongers foardat hy weromkaam nei de tsjerkelobby. De noch altiten ferbjustere minsken yn 'e banken negeare, de lange pryster hastich werom nei syn kantoar. Hy naam de warskôging fan 'e jonge oprjocht ta hert. Hy hie dit trouwens de hiele tiid ferwachte. Der wie noait gjin twifel dat ferjilding komme soe foar wat hy en Dr. Beach diene yn Fallin doe't se David Perdue rêden fan in moderne nazi-kultus.
  
  Hy gyng gau de dimmenens fan de lytse gong fan syn kantoar yn, en die de doar te lûd efter him ticht. Hy die it op slot en die de gerdinen om. Syn laptop wie de ienige boarne fan ljocht yn it kantoar, syn skerm wachte geduldich op 'e pryster om it te brûken. Heit Harper siet en fierde in pear kaaiwurden yn foardat wat hy socht ferskynde op it LED-skerm - in foto fan Clive Mueller, in lange tiid operative en bekende dûbele agint fan 'e Kâlde Oarloch.
  
  "Ik wist dat it jo wêze moast," mompele heit Harper yn 'e stoffige iensumens fan syn kantoar. De meubels en boeken, lampen en planten om him hinne waarden gewoan skaden en silhouetten, mar de sfear feroare fan har statyske en kalme sfear nei in spannend gebiet fan ûnderbewuste negativiteit. Yn 'e âlde dagen koe de byleauwigen it in oanwêzigens neamd hawwe, mar heit Harper wist dat it in foargefoel wie fan in drege konfrontaasje. Dy lêste forklearring makke lykwols net minder de earnst fan hwat der barre soe as er syn hoede litte doarst.
  
  De man op 'e foto dy't Harper's heit oprôp, like in grotesk looking meunster. Clive Muller makke it nijs yn 1986 foar it fermoardzjen fan 'e Russyske ambassadeur foar Downing Street 10, mar fanwegen wat juridysk gat waard hy deportearre nei Eastenryk en flechte om te wachtsjen op proses.
  
  "It liket derop dat jo oan 'e ferkearde kant fan it hek binne, Clive," sei Harper's heit doe't hy de sparse ynformaasje oer de moardner scande dy't online te krijen wie. "Wy hawwe dizze hiele tiid in leech profyl hâlden, is it net? En no meitsje jo boargers dea foar itenjild? Dat moat hurd wêze foar it ego."
  
  Bûten waard it waar hieltyd fochtiger en de rein stie tsjin it kantoarrút oan 'e oare kant fan 'e lutsen gerdinen doe't de pryster it sykjen slút en syn laptop útsette. "Ik wit dat jo hjir al binne. Binne jo te bang om josels te sjen oan in nederige man fan God?
  
  Doe't de laptop útskeakele waard, waard de keamer hast folslein tsjuster, en doe't de lêste flikkering fan it skerm ferdwûn, seach Harper syn heit in ymposante swarte figuer efter syn boekekast útstappe. Ynstee fan 'e oanfal dy't hy ferwachte, krige heit Harper in mûnlinge konfrontaasje. "Jo? Man fan God? De man gniisde.
  
  Syn skrille stim maskearre earst syn aksint, mar it wie net te ûntkennen dat de swiere gutturale konsonanten, doe't er op in fêste Britske wize spruts - in perfekte lykwicht fan Dútsk en Ingelsk - syn persoanlikheid ferrieden.
  
  
  22
  Feroarje kursus
  
  
  "Wat sei hy?" Nina fronste, wanhopich besocht út te finen wêrom't se midden fan 'e flecht fan kursus feroaren. Se stompe Sam, dy't besocht te hearren wat Patrick de piloat fertelde.
  
  "Wachtsje, lit him ôfmeitsje," fertelde Sam har, en spande himsels om de reden foar de hommelse feroaring fan plan út te finen. As betûfte ûndersiiksjoernalist hie Sam leard om sokke rappe feroaringen yn rûtes te wantrouwen en begriep dêrom de soargen fan Nina.
  
  Patrick stroffele werom yn 'e búk fan it fleantúch, en seach nei Sam, Nina, Ajo en Perdue dy't stil wachte, wachtsjend op syn útlis. "Neat om soargen oer te meitsjen, minsken," treaste Patrick.
  
  "Hat de kolonel in koersferoaring besteld om ús yn 'e woastyn te lânjen fanwegen Nina's ûnfrjemd?" - frege Sam. Nina seach him spotsk oan en sloech him hurd op 'e earm. "Serius, Paddy. Wêrom draaie wy? Ik hâld der net fan ".
  
  "Ik ek, maat," sei Perdue yn.
  
  "Eins, jonges, it is net sa slim. Ik krige krekt in patch fan ien fan 'e ekspedysje-organisatoaren, in professor. Imru," sei Patrick.
  
  "Hy wie yn 'e rjochtbank," merkte Perdue op. "Wat wol hy?"
  
  "Hy frege trouwens oft wy him helpe koene mei ... in mear persoanlike saak foardat wy mei juridyske prioriteiten omgeane. Blykber hat hy kontakt mei kolonel J. Yimenu en him ynformearre dat wy in dei letter oankomme soene as pland, dus dy kant waard fersoarge," sei Patrick.
  
  "Wat de hel koe er fan my wolle op it persoanlike front?" Perdue tocht lûdop. De miljardêr seach net te fertrouwen út oer dizze nije beurt, en syn soarch waard likegoed wjerspegele yn 'e gesichten fan syn ekspedysjeleden.
  
  "Kinne wy wegerje?" frege Nina.
  
  "Jo kinne," antwurde Patrick. "En Sam kin, mar de hear Kira en David binne frijwat yn 'e greep fan' e argeologyske misdieden, en prof. Imru is ien fan de lieders fan de organisaasje."
  
  "Dat wy hawwe gjin oare kar as him te helpen," suchte Perdue, en seach unkarakteristysk útput troch de beurt yn it plan. Patrick siet tsjinoer Perdue en Nina, mei Sam en Ajo neist him.
  
  "Lit my it útlizze. Dit is in impromptu walkthrough, jonges. Fan wat my ferteld is, kin ik jo frijwat fersekerje dat it jo ynteressearje sil."
  
  "It liket derop dat jo wolle dat wy al ús griente ite, mem," pleage Sam, hoewol syn wurden tige oprjocht wiene.
  
  "Sjoch, ik besykje dit ferdomde deaspultsje net te sûkerjen, Sam," sei Patrick. "Tink net dat ik gewoan bline opdrachten folgje of dat ik tink dat jo naïv genôch binne dat ik jo moatte ferrifelje om gear te wurkjen mei de ôfdieling Argeologyske misdieden." Nei't er himsels bewearde, naam de MI6-agint tiid om te kalmearjen. "Dit hat fansels neat te krijen mei de Sacred Box of David's pleit-deal. Neat. Prof. Imru frege oft jo him helpe koene yn in heul geheime saak dy't desastreus gefolgen koe hawwe foar de hiele wrâld.
  
  Perdue besleat foarearst alle fermoedens oan 'e kant te smiten. Miskien, tocht er, wie er gewoan te nijsgjirrich om it net te dwaan. "En hy sei: wat is der oan de hân, dit geheime bedriuw?"
  
  Patrick skodholle. "Neat spesifyk dat ik wit hoe te ferklearjen. Hy frege oft wy koenen lân yn Kairo en moetsje him by de Masonic Temple yn Gizeh. Dêr sil hy útlizze wat er in "absurd fersyk" neamde om te sjen oft jo ree binne om te helpen."
  
  "Wat betsjut 'moat helpe' betsjutte, tink ik?" Perdue korrizjearre de frasearring dy't Patrick sa foarsichtich weefd hie.
  
  "Ik tink," stimde Patrick yn. "Mar earlik sein, ik tink dat hy der oprjocht oer is. Ik bedoel, hy soe de levering fan dizze heul wichtige religieuze relikwy net feroarje om gewoan omtinken te krijen, krekt? "
  
  "Patrick, binne jo wis dat dit gjin soarte fan hinderlaag is?" frege Nina rêstich. Sam en Perdue seagen krekt sa benaud as sy. "Ik soe neat heger sette as Black Sun of dizze Afrikaanske diplomaten, wite jo? It stellen fan dit relikwy fan har liket dizze jonges wat echt grutte aambeien te hawwen jûn. Hoe witte wy dat se ús net gewoan yn Kaïro sille ôfsette en ús allegear fermoardzje en dogge as dat wy noait nei Etioopje gien binne of sa?
  
  "Ik tocht dat ik in spesjale agent wie, Dr. Gould. Jo hawwe mear fertrouwensproblemen dan in rat yn in slangeput, "konstatearre Patrick.
  
  "Fertrou my," sei Perdue yn, "se hat har redenen." Krekt as de rest fan ús. Patrick, wy fertrouwe jo om dit út te finen as dit in soarte fan hinderlaag is. Wy geane dochs wol? Witst gewoan dat de rest fan ús nedich is dat jo de reek rûke foardat wy einigje yn in baarnend hûs, goed?"
  
  "Ik leau," antwurde Patrick. "En dêrom haw ik ôfpraat mei guon minsken dy't ik ken út Jemen om ús te begelieden nei Kairo. Se sille stealthy wêze en ús yn 'e gaten hâlde, gewoan om der wis fan te wêzen."
  
  "Dit klinkt better," suchte Ajo fan opluchting.
  
  "Ik mei iens," sei Sam. "Salang't wy witte dat eksterne ienheden ús lokaasje kenne, sil it foar ús makliker wêze om hjirmei om te gean."
  
  "Kom op, Sammo," glimke Patrick. "Jo tochten net dat ik gewoan foar de kommando's falle soe as ik gjin iepen efterdoar hie?"
  
  "Mar sille wy lang bliuwe?" - frege Perdue. "Ik moat tajaan dat ik echt net te lang oer dizze Sacred Box prate wol. Dit is in haadstik dat ik wol einigje en weromkomme nei myn libben, witsto?
  
  "Ik begryp it," sei Patrick. "Ik nim folsleine ferantwurdlikens foar de feiligens fan dizze ekspedysje. Sadree't wy mei de heechlearaar moetsje, geane wy wer oan it wurk. Imru."
  
  
  ***
  
  
  It wie tsjuster doe't se yn Kairo telâne kommen. It wie tsjuster net allinnich om't it nacht wie, mar ek yn alle tichteby lizzende stêden, wat it foar de Super Hercules ekstreem lestich makke om mei súkses te lânjen op 'e baan, dy't ferljochte waard troch fjoerpotten. Doe't Nina út it lytse rút seach, fielde Nina in onheilspellende hân op har lizzen, tige ferlykber mei in oanfal fan klaustrofoby doe't se harsels yn in beheinde romte fûn. In ferstikkend, freeslik gefoel kaam oer har.
  
  "Ik fiel dat ik yn in kiste opsletten bin," fertelde se Sam.
  
  Hy wie like fernuvere as sy troch wat se tsjinkamen oer Kaïro, mar Sam besocht net te panyk. "Sit gjin soargen, leafde. Allinnich minsken dy't hichte bang binne moatte no ûngemak fiele. De stroomsteuring komt nei alle gedachten troch in sintrale of sa."
  
  De piloat seach nei harren werom. "Gesp asjebleaft en lit my fokusje. Dankewol!"
  
  Nina fielde har skonken bewege. Foar hûndert myl ûnder harren, de ienige boarne fan ljocht wie de Hercules"kontrôlepaniel yn"e cockpit. Hiel fan Egypte wie pikswart, ien fan ferskate lannen te lijen in ûnferklaarbere stroomûnderbrekking dat gjinien koe lokalisearje. Safolle as se haatsje oan show Sa ferbjustere as se wie, koe se it gefoel dat in foby har oernimme net ôfbrekke. Se siet net allinnich yn in âld fleanend sopblikje mei motors, mar se ûntduts no dat it gebrek oan ljocht in sletten romte folslein simulearre.
  
  Perdue gie neist har sitten, en seach hoe't har kin en hannen trillen. Hy knuffelde har en sei neat, wat Nina ûngewoan kalmerend fûn. Tafoege Kira en Sam tariede op de lâning, sammelje al har gear en lêsmateriaal foardat se harsels yn riemen.
  
  "Ik moat tajaan, Effendi, ik bin frij nijsgjirrich nei dizze fraach, professor. Imru wol echt mei dy beprate," rôp Ajo oer it oerdwaenjende lûd fan de motoren. Perdue glimke, goed bewust fan de opwining fan syn eardere gids.
  
  "Witte jo wat dat wy net witte, leave Ajo?" - frege Perdue.
  
  "Nee, allinnich dat prof. Imru stiet bekend as in tige wiis man en de kening fan syn mienskip. Hy hâldt fan âlde skiednis en fansels fan argeology, mar it feit dat er dy sjen wol is in grutte eare foar my. Ik hoopje gewoan dat dizze gearkomste giet oer de dingen wêr't hy om bekend is. Hy is in heul machtige man mei in sterke hân yn 'e skiednis."
  
  "Opmerkt," antwurde Perdue. "Dan hoopje wy op it bêste."
  
  "Masonic Temple," sei Nina. "Is hy in Mason?"
  
  "Ja, mefrou," befêstige Ajo. "Grutmaster fan 'e Lodge fan Isis yn Giza."
  
  Perdue syn eagen glinsterden. "Meiselwurkers? En se sykje myn help?" Hy seach Patrick oan. "No bin ik nijsgjirrich."
  
  Patrick glimke, oplucht dat hy net hoege te nimmen op 'e ferantwurdlikens fan in reis Perdue hie gjin belangstelling foar it meitsjen. Nina bûgde ek werom yn har stoel, en fielde har mear ferlieden troch de mooglikheden fan de gearkomste. Hoewol't tradisjoneel froulju gjin frijmitselergearkomsten bywenje mochten, koe se in protte histoarysk grutte manlju dy't hearden ta de âlde en machtige organisaasje, wêrfan't de oarsprong har altyd fassinearre. As histoarikus begriep se dat in protte fan har âlde riten en geheimen de essinsje fan 'e skiednis wiene en har ynfloed op wrâldeveneminten.
  
  
  23
  As in diamant yn 'e loft
  
  
  Prof. Imru joech in freonlike groet oan Perdue doe't hy de hege poarte foar de groep iepene. "Moai om jo wer te sjen, hear Perdue. Ik hoopje dat alles goed mei dy wie?"
  
  "No, ik wie in bytsje oerstjoer yn myn sliep, en it iten falt noch net oan, mar ik wurd better, tank, professor," antwurde Perdue glimkjend. "Eins, it gewoane feit dat ik net genietsje fan de gastfrijheid fan 'e finzenen is genôch om my elke dei bliid te meitsjen."
  
  "Dat soe ik tinke," stimde de professor mei sympaty yn. "Persoanlik wie in finzenisstraf ynearsten net ús doel. Boppedat liket it derop dat it doel fan 'e MI6-minsken wie om jo libben lang te finzenjen, net de Etiopyske delegaasje. De bekentenis fan 'e heechlearaar joech wat ljocht op Karsten syn wraaksuchtige ambysjes, en joech noch mear fertrouwen oan it feit dat hy der op út wie om Purdue te krijen, mar dat wie wat foar in oare kear.
  
  Neidat de groep by de master mitselaar yn 'e moaie koele skaad foar de timpel, serieuze diskusje begûn te begjinnen. Penekal koe net ophâlde nei Nina te stoarjen, mar se akseptearre syn stille bewûndering mei graasje. Perdue en Sam fûnen syn foar de hân lizzende crush op har amusant, mar se temperearren harren amusement mei knyppunten en nudges oant it petear krige in lucht fan formaliteit en earnst.
  
  "Master Penekal is fan betinken dat wy efterfolge wurde troch wat yn mystyk Magic hjit. Dat, jo moatte jo dit karakter nea foarstelle as slûch en slûch troch de noarmen fan hjoed, "sei de heechlearaar. Imru begûn.
  
  "Hy is bygelyks de oarsaak fan dizze stroomûnderbrekkingen," tafoege Penekal rêstich.
  
  "As jo kinne, master Penekal, ûnthâld dan asjebleaft josels foar te kommen foardat ik de esoteryske aard fan ús dilemma útlizze," sei de heechlearaar. Imru frege de âlde astronoom. "D'r is in protte wierheid yn 'e ferklearring fan Penekal, mar jo sille it better begripe as ik de basis útlizze. Ik begryp dat jo mar in bepaalde tiid hawwe om de Sacred Box werom te jaan, dus wy sille besykje it sa rap mooglik te dwaan.
  
  "Tankewol," sei Perdue. "Ik wol dit sa gau mooglik dwaan."
  
  "Fansels," Prof. Imru knikte en gie doe troch de groep te learen wat hy en de astronoom oant no ta sammele hiene. Wylst Nina, Perdue, Sam en Ajo leard waarden oer de ferhâlding tusken sjittende stjerren en de moardzjende oerfallen fan 'e swalkjende wize, wie der ien mei de poarte oan it fûgeljen.
  
  "Ekskús my asjebleaft," ferûntskuldigde Penekal. "Ik wit wa't it is. Ik ferûntskuldigje my foar syn late.
  
  "Troch tsjok en tin. Hjir binne de kaaien, master Penekal," sei de heechlearaar, en joech Penekal de kaai foar de poarte om de razende Ofar deryn te litten, wylst er trochgie mei de Skotske ekspedysje harren yn te heljen. Ofar seach wurch, syn eagen wiid fan panyk en foarboaden doe't syn freon de poarte iependie. "Hawwe se it al útmakke?" hy sykhelle swier.
  
  "Wy ynformearje se no, myn freon," fersekere Penekal Ofara.
  
  "Hast op," smeekte Ofar. "In oare stjer foel net mear as tweintich minuten lyn!"
  
  "Wat?" Penekal wie delirious. "Wa fan harren?"
  
  "Earste fan sân susters!" Ofar die iepen, syn wurden as spikers yn in kiste. "Wy moatte hastich, Penekal! Wy moatte no werom fjochtsje, oars sil alles ferlern gean! Syn lippen trillen as dy fan in stjerrende man. "Wy moatte stopje de Wizard, Penekal, of ús bern sille net libje oant âlderdom!"
  
  "Ik bin der goed fan bewust, myn âlde freon," fersekere Penekal Ofara, en stipe him mei in fêste hân efter syn rêch doe't se de waarme, gesellige kachel yn 'e tún oankamen. De flammen wiene gastfrij, ferljochte de gevel fan 'e grutte âlde timpel mei in prachtige oankundiging, wêr't de skaden fan' e oanwêzige dielnimmers op 'e muorren waarden ôfbylde en har elke beweging animearren.
  
  "Wolkom, Master Ofar", prof. sei Imru doe't de âlde man siet, en knikte nei de oare leden fan 'e gemeente. "Ik haw de hear Perdue en syn kollega's no op 'e hichte brocht oer ús spekulaasjes. Se witte dat de Wizard echt drok is mei it weven fan in skriklike profesije, "kundige de professor oan. "Ik lit it oan 'e astronomen fan' e Dragon Watchers fan Hermopolis, manlju ôfstamme fan 'e bloedlinen fan' e prysters fan Thoth, om jo te fertellen wat dizze moardner soe besykje te dwaan."
  
  Penekal kaam oerein fan syn stoel, en rôle de rollen út yn it felle lantearnljocht dat út de konteners út 'e beamtûken hong. Perdue en syn freonen sammelen fuortendaliks tichterby om de kodeks en diagrammen soarchfâldich te bestudearjen.
  
  "Dit is in stjerkaart fan 'e Aldheid, dy't direkt de loften bedekt oer Egypte, Tuneezje ... yn' t algemien, it heule Midden-Easten sa't wy it kenne," ferklearre Penekal. "De ôfrûne twa wiken hawwe myn kollega Ofar en ik ferskate fersteurende himelske ferskynsels opmurken."
  
  "Lykas?" - frege Sam, sekuer bestudearjend fan it âlde brune perkamint en syn skitterjende ynformaasje skreaun yn sifers en in ûnbekend lettertype.
  
  "As sjitten stjerren," hy stoppe Sam mei in objektyf iepen-palm gebeart foardat de sjoernalist koe prate, "mar ... net dejingen dy't wy kinne betelje te fallen. Ik soe weagje om te sizzen dat dizze himellichems net allinich gassen binne dy't harsels konsumearje, mar planeten, lyts op in ôfstân. As dizze soarten stjerren falle, betsjuttet it dat se út har banen binne loslitten. Ofar seach folslein skrokken fan syn eigen wurden. "Dit betsjut dat har dea in kettingreaksje kin feroarsaakje yn 'e konstellaasjes om har hinne."
  
  Nina knikte. "Klinkt as problemen."
  
  "De dame hat gelyk," joech Ofar ta. "En al dizze bepaalde lichems binne wichtich, sa wichtich dat se nammen hawwe wêrmei't se wurde identifisearre."
  
  "Net nûmers nei de nammen fan gewoane wittenskippers, lykas in protte fan 'e hjoeddeiske opmerklike stjerren," ynformearre Penekal it publyk oan 'e tafel. "Harren nammen wiene sa wichtich, lykas har posysje yn 'e himel boppe de ierde, dat se sels bekend wiene by it folk fan God."
  
  Sam wie fassinearre. Hoewol't er syn libben trochbrocht mei kriminele organisaasjes en geheime skurken, moast er beswykje foar de allure dy't de mystike reputaasje fan 'e stjerrehimel him joech. "Hoe sa, menear Ofar?" Sam frege mei echte belangstelling, en makke in pear oantekeningen foar himsels om de terminology en nammen fan posysjes op 'e kaart te ûnthâlden.
  
  "Yn it Testamint fan Salomo, de wize kening fan 'e Bibel," fertelde Ophar as in âlde bard, "der wurdt sein dat kening Salomo twaensantich demoanen bûn en twong om de timpel fan Jeruzalem te bouwen."
  
  Syn útspraak waard fansels begroete troch de groep mei sinisme ferklaaid as stille kontemplaasje. Allinnich Ajo siet roerleas en seach nei de stjerren boppe syn holle. Doe't de macht waard ôfsnien yn it hiele omlizzende lân en oare regio's net lykas Egypte, de glâns fan 'e stjerren oertrof it stik tsjuster fan romte dy't hieltyd drege oer alles.
  
  "Ik wit hoe't it klinke moat," ferklearre Penekal, "mar jo moatte tinke yn termen fan sykten en minne emoasjes, net hoarnende demoanen, om yndruk te meitsjen op de aard fan 'e 'demonen'. Dit sil earst absurd klinke oant wy jo fertelle wat wy hawwe observearre, wat der bard is. Allinne dan sille jo begjinne om ûnleauwe op te skorten yn it foardiel fan warskôging. "
  
  "Ik ha de masters Ofar en Penekal derfan fersekere dat mar in pear wiis genôch om dit geheime haadstik te begripen eins de middels hawwe om der wat oan te dwaan," seit de heechlearaar. Imru fertelde besikers út Skotlân. "En dêrom achte ik jo, hear Perdue, en jo freonen as de goede minsken om te benaderjen yn dit ferbân. Ik haw ek in protte fan jo wurk lêzen, hear Cleave," fertelde er Sam. "Ik learde in protte oer jo soms ongelooflijke besikingen en aventoeren mei Dr. Gould en Mr. Perdue. Dit hat my oertsjûge dat jo net de minsken binne dy't de frjemde en betiizjende problemen dy't wy hjir deistich tsjinkomme binnen ús respektive oarders blyn oan kant skodzje.
  
  Geweldich wurk, professor, tocht Nina. It is goed dat jo ús mei dizze sjarmante, as patronisearjende, rekken fan ferhevening jouwe. Miskien wie it har froulike krêft dy't Nina de wolsprekkende psychology fan lof koe begripe, mar se soe it net lûdop sizze. It hat al foar spanning soarge tusken Perdue en de kolonel. Yimen, mar ien fan syn legitime tsjinstanners. It soe net nedich wêze om de kontraproduktive praktyk mei prof. Ik sil Perdue's reputaasje feroarje en foar altyd ferneatigje om har yntuysje oer de Master Mason te befestigjen.
  
  En sa hold dokter Gould har tonge wylst se harke nei de prachtige fertelling fan de astronoom, syn stim like beruhigend as dy fan in âlde tsjoender út in science-fiction film.
  
  
  24
  Oerienkomst
  
  
  Koart dêrnei waarden se betsjinne troch Prof. Húshâlders Imru. Trays fan Baladi brea en ta'meyi (falafel) waarden folge troch noch twa trays mei pittige Hawushi. Griene beef en krûden folle har noasters mei bedwelmende aroma's. De bakjes waarden op 'e grutte tafel pleatst, en de mannen fan 'e professor gongen sa ynienen en rêstich fuort as se ferskynden.
  
  De besikers akseptearren gretig de traktaasje fan 'e Masons en tsjinne it mei in goedkarrende brul, dy't de eigner echt leuk fûn. Doe't se allegear in bytsje ferfrissele hienen, wie it tiid foar mear ynformaasje, om't de partij Perdue net folle frije tiid hie.
  
  "Asjeblyft, master Ofar, trochgean," Prof. Imru útnoege.
  
  "Wy, myn oarder, hawwe in set perkaminten yn ús besit mei de titel 'De Code fan Salomo'," ferklearre Ofar. bûn demoanen binnen de sjenende stien - de diamanten." Syn donkere eagen glinsterden fan mystearje doe't er syn stim sakke, en spruts elk fan 'e harkers oan. "En foar elke diamant waard in bepaalde stjer doopt om de fallen geasten te markearjen."
  
  "Stjerrekaart," merkte Perdue op, en wiisde nei it razende himelske krûp op ien blêd perkamint. Sawol Ofar as Penekal knikte kryptysk, mei't beide manlju folle sereneer seagen oer it bringen fan har knibbel foar moderne earen.
  
  "No, sa't prof. Miskien hat Imru jo yn ús ôfwêzigens útlein dat wy reden hawwe om te leauwen dat de wize wer ûnder ús rint," sei Ofar. "En elke stjer dy't oant no ta fallen is, hat wichtich west op 'e kaart fan Salomo."
  
  Penekal foege ta, "En sadwaande manifestearre de spesjale krêft fan elk fan har him yn ien of oare foarm, allinich werkenber foar dyjingen dy't witte wêr't se nei sykje, wite jo?"
  
  "De húshâldster fan wylde Madame Chantal, in pear dagen lyn ophongen oan in himp tou yn in hearehûs yn Nice?" kundige Ofar oan, wachtsjend op syn kollega om de blanken yn te foljen.
  
  "De Codex seit dat de demon Onoskelis touwen weefde fan himp dy't waarden brûkt by de bou fan 'e timpel fan Jeruzalem," sei Penekal.
  
  Ofar gie troch: "De sânde stjer yn it stjerrebyld Leo, neamd Rhabdos, foel ek."
  
  "In oanstekker foar lampen yn 'e timpel tidens de bou," ferklearre Penekal op syn beurt. Hy tilde syn iepen palmen omheech en seach om it tsjuster hinne dat de stêd omsloech. "De lampen giene oeral út yn de omlizzende lannen. Allinnich fjoer kin ljocht meitsje, lykas jo sjoen hawwe. Der komme gjin lampen of elektryske ljochten."
  
  Nina en Sam wikselen bang, mar hoopfol blik. Perdue en Ajo lieten belangstelling en lichte opwining sjen oer de frjemde transaksjes. Perdue knikte stadich, en pakte de patroanen op dy't troch de waarnimmers presintearre waarden. "Meesters Penekal en Ofar, wat wolle jo krekt dat wy dogge? Ik begryp wat jo sizze bart. Ik haw lykwols wat opheldering nedich oer wêrfoar myn kollega's en ik krekt oproppen binne."
  
  "Ik hearde wat fersteurends oer de lêste fallen stjer, hear, yn 'e taksy ûnderweis hjirre earder. Blykber binne de seeën omheech, mar tsjin elke natuerlike oarsaak. Neffens de stjer op 'e kaart dy't myn freon my foar it lêst oanwiisde, is dit in ferskriklik lot,' klaagde Penekal. "Menear Perdue, wy hawwe jo help nedich om de oerbleaune King Solomon Diamonds te krijen. De tsjoender sammelet se, en wylst er dit docht, falt in oare stjer; der komt noch in pest."
  
  "No, wêr binne dy diamanten dan? Ik bin der wis fan dat ik besykje kin jo te helpen se op te graven foar de Wizard..." sei er.
  
  "In tsjoender, hear," trille Ofar syn stim.
  
  "Sorry. De tsjoender," Purdue korrizjearre gau syn flater, "fine se."
  
  Prof. Imru gyng oerein, gebeart foar syn stjerbesjogge bûnsmaten om in momint te nimmen. "Jo sjogge, menear Perdue, dat is it probleem. In protte fan 'e diamanten fan kening Salomo wiene troch de ieuwen hinne ferspraat ûnder begoedige minsken - keningen, steatshaden en samlers fan seldsume edelstenen - en sa naam de tsjoender ta fraude en moard om se ien foar ien te krijen.
  
  "Oh myn God," mompele Nina. "It is as in naald yn in heastapel. Hoe kinne wy se allegear fine? Hawwe jo records fan 'e diamanten wêr't wy nei sykje?"
  
  "Spitigernôch, nee, Dr. Gould," Prof. Imru jammerde. Hy liet in domme gniffel út, fielde him dom om it sels op te bringen. "Yn feite makken waarnimmers en ik in grapke dat de hear Perdue ryk genôch wie om de diamanten yn kwestje werom te keapjen, gewoan om ús it gedoe en de tiid te besparjen."
  
  Elkenien lake om de hilaryske absurditeit, mar Nina observearre de manieren fan de master-mitselaar, wittende goed dat er it foarstel nei foaren brocht sûnder oare ferwachtings as Perdue syn ekstravagante, risiko-nimmende oanberne oantrún. Noch ien kear hold se de heechste manipulaasje foar harsels en glimke. Se seach nei Perdue, besocht him in warskôging te jaan, mar Nina koe sjen dat er wat te hurd lake.
  
  Gjin manier op 'e wrâld, tocht se. Hy besjocht it echt!
  
  "Sam," sei se yn in útbarsting fan fleurigens.
  
  "Ja wit ik. Hy sil de aas nimme en wy kinne him net tsjinhâlde," antwurde Sam sûnder har te sjen, noch altyd laitsje yn in besykjen om ôfleid te sjen.
  
  "Sam," sei se wer, en koe gjin antwurd formulearje.
  
  "Hy kin it betelje," glimke Sam.
  
  Mar Nina koe it net mear foar harsels hâlde. Se beloofde harsels har miening op 'e meast freonlike en respektfolste manier út te sprekken, en kaam oerein fan har stoel. Har petite figuer daagde de gigantyske skaad fan 'e professor út. Ik stean tsjin de eftergrûn fan 'e muorre fan' e Masonic timpel yn 'e wjerspegeling fan it fjoer tusken harren.
  
  "Mei alle respekt, professor, ik tink net," sei se tsjin. "It is net oan te rieden om ta gewoane finansjele hannel te gean as de items sa'n wearde hawwe. Ik doar te sizzen dat it absurd is om soks foar te stellen. En ik kin dy hast fersekerje, út eigen ûnderfining, dat ûnwittende minsken, ryk as net, net maklik ôfskiede fan har skatten. En wy hawwe wis gjin tiid om se allegear te finen en mei te dwaan oan saaie útwikselingen foardat jo Wizard se fynt. "
  
  Nina besocht in yndrukwekkende toan te behâlden, har ljochte stim suggerearre dat se gewoan in fluggere metoade suggerearre, wylst se eins folslein tsjin it idee wie. De Egyptyske manlju, net wend om sels de oanwêzigens fan in frou te akseptearjen, lit stean dat se har meidwaan oan in diskusje, sieten lang yn stilte wylst Perdue en Sam har azem ynholden.
  
  Ta har folsleine ferrassing, Prof. Imru antwurde: "Ik bin it echt iens, Dr. Gould. It is frij absurd om dit te ferwachtsjen, lit stean op 'e tiid leverje."
  
  "Sjoch," begûn Perdue oer it toernoai, en sette him noflik op 'e râne fan syn stoel, "ik wurdearje jo soarch, myn leave Nina, en ik bin it iens dat it fierstente liket te dwaan sa'n ding. Ien ding dat ik lykwols kin bewize is dat neat oait besunige of droege wurdt. Wy kinne ferskate metoaden brûke om te berikken wat wy wolle. Yn dat gefal bin ik der wis fan dat ik guon eigners benaderje koe en harren in oanbod dwaan kin."
  
  "Jo meitsje in grapke," rôp Sam tafallich fan 'e oare kant fan 'e tafel. "Wat is it fangen? Der moat ien wêze, oars bist hielendal gek, âlde."
  
  "Nee, Sam, ik bin folslein oprjocht," fersekere Perdue him. "Minsken, harkje nei my." De miljardêr kearde him nei syn eigener. "As jo, professor, ynformaasje kinne sammelje oer de pear persoanen dy't de stiennen hawwe dy't wy nedich binne, koe ik myn makelders en juridyske entiteiten krije om dizze diamanten te keapjen tsjin in earlike priis sûnder my fallyt te meitsjen. Se sille de titelakten útjaan neidat de beneamde saakkundige har echtheid befêstiget. " Hy joech de heechlearaar in stielen blik dy't in selsbetrouwen útstriele wêrfan Sam en Nina in lange tiid net sjoen hiene yn har freon. "Dat is de rub, professor."
  
  Nina glimke yn har lytse hoekje fan skaad en fjoer, en naam in hap fan scone wylst Perdue in deal makke mei syn eardere tsjinstanner. "De fangst is dat nei't wy de missy fan 'e tsjoender foil hawwe, de diamanten fan kening Salomo legaal fan my binne."
  
  "Dit is myn jonge," flústere Nina.
  
  Yn 't earstoan skokt prof. Stadichoan realisearre Imru dat dit in earlik oanbod wie. Hy hie ommers noch noait fan diamanten heard foardat de astrologen de trúk fan 'e wize ûntdutsen. Hy wist goed dat kening Salomo goud en sulver yn grutte hoemannichten hie, mar hy wist net dat de kening sels diamanten hie. Neist de diamantminen ûntdutsen by Tanis, yn 'e noardeastlike regio fan' e Nyldelta, en wat ynformaasje oer oare plakken dy't mooglik ferantwurde binne foar de kening, Prof. Imr moast tajaan dat dit nij wie foar him.
  
  "Binne wy it iens, professor?" - stie Perdue der oan, en seach op syn horloazje om antwurd te krijen.
  
  Ferstannich stimde de professor yn. Hy hie lykwols syn eigen betingsten. "Ik tink dat dit heul tûk is, hear Perdue, en ek nuttich," sei er. "Mar ik haw in soarte fan tsjinoanbod. Ik help ommers ek allinnich de Dragon Watchers yn har syktocht om in skriklike himelske katastrofe te foarkommen.
  
  "Ik begryp it. Wat suggerearje jo?" - frege Perdue.
  
  "De oerbleaune diamanten dy't net yn it besit binne fan rike famyljes yn hiel Jeropa en Aazje sille it eigendom wurde fan 'e Egyptyske Argeologyske Genoatskip," sei de heechlearaar. "Dejingen dy't jo makelders slagje om te ûnderskepen, binne fan jo. Wat seist?
  
  Sam fronste, oanstriid om syn notebook te pakken. "Yn hokker lân sille wy dizze oare diamanten fine?"
  
  De grutske heechlearaar glimke nei Sam, en krúst syn earmen bliid. "Trouwens, hear Cleave, wy leauwe dat se begroeven binne op in begraafplak net fier fan wêr't jo en jo kollega's dizze skriklike offisjele saak sille fiere."
  
  "Yn Etioopje?" Ajo spruts foar it earst sûnt er begûn te stopjen syn mûle mei de hearlike gerjochten foar him. "Se binne net yn Aksum, hear. Ik kin jo fersekerje. Ik wurke jierren oan opgravings mei ferskate ynternasjonale argeologyske groepen yn de regio.
  
  "Ik wit it, hear Kira," Prof. sei Imru fêst.
  
  "Neffens ús âlde teksten," kundige Penekal plechtich oan, "de diamanten dy't wy sykje binne nei alle gedachten begroeven yn in kleaster op in hillich eilân yn Lake Tana."
  
  "Yn Etioopje?" - frege Sam. As reaksje op de earnstige fronzen dy't er krige, helle er de skouders op en lei út: "Ik bin Skotsk. Ik wit neat oer Afrika dat net yn in Tarzan-film is."
  
  Nina glimke. "Se sizze dat d'r in eilân is op Lake Tana dêr't de faam Maria soe rêste op har wei út Egypte, Sam," sei se. "It waard ek leaud dat de eigentlike arke fan it ferbûn hjir bewarre waard foardat it yn 400 nei Axum brocht waard."
  
  "Ik bin ûnder de yndruk fan jo histoaryske kennis, hear Perdue. Miskien kin dokter Gould ienris wurkje mei de People's Heritage Movement? Prof. Imru gnyske. "Of sels foar de Egyptyske Argeologyske Genoatskip of miskien foar de Universiteit fan Kairo?"
  
  "Miskien as tydlike adviseur, professor," wegere se sierlik. "Mar ik hâld fan moderne skiednis, benammen Dútske skiednis fan 'e Twadde Wrâldoarloch."
  
  "Ach," antwurde hy. "It is spitich. Dit is sa'n tsjuster, brutaal tiidrek dat jo jo hert oan moatte jaan. Durst ik freegje wat dit yn dyn hert iepenbieret?"
  
  Nina tilde in wynbrau op, antwurde fluch. "Dit betsjut allinich dat ik bang bin foar in werhelling fan histoaryske barrens wêr't it my oanbelanget."
  
  De lange, donkere heechlearaar seach del op 'e kontrastearjende lytse dokter mei moarmeren hûd, syn eagen fol wiere bewûndering en waarmte. Perdue wie bang foar in oar kultureel skandaal fan syn leafste Nina, dus hy ûnderbriek de lytse ûnderfining fan it oprjochtsjen fan in ferbining tusken har en de heechlearaar. Imru.
  
  "Ok dan," Perdue klapte yn 'e hannen en glimke. "Litte wy moarns earst begjinne."
  
  "Ja," stimde Nina yn. "Ik wie wurch as in hûn, en de fertraging yn 'e flecht die my ek net goed."
  
  "Ja, klimaatferoaring is frij agressyf yn jo heitelân Skotlân," sei de presintator.
  
  Se ferlieten de gearkomste yn hege geasten, wêrtroch't de âlde astronomen har ferljochte fiele foar har help, en Prof. Ik bin optein oer de kommende skatjacht. Ajo stapte oan de kant om Nina yn 'e taksy te litten, wylst Sam Perdue ynhelle.
  
  "Hawwe jo dit alles tape?" - frege Perdue.
  
  "Ja, de hiele deal," befêstige Sam. "Dus no stelle wy wer út Etioopje?" - frege er ûnskuldich, en fûn it allegear ironysk en grappich.
  
  "Ja," Perdue glimke slûchslimme, syn antwurd betizing elkenien yn syn selskip. "Mar dizze kear stelle wy foar Black Sun."
  
  
  25
  Alchemy of the Gods
  
  
  
  Antwerpen, Belgje
  
  
  Abdul Raya rûn troch in drokke strjitte yn Berchem, in sjarmante buert yn de Flaamske regio Antwerpen. Hy wie ûnderweis nei it hûsbedriuw fan in antikwararis mei de namme Hannes Vetter, in Flaamske kenner mei obsedearre mei edelstiennen. Syn kolleksje omfette ferskate âlde stikken út Egypte, Mesopotaamje, Yndia en Ruslân, allegear set mei robijnen, smaragden, diamanten en saffier. Mar Raya joech net folle oer de leeftyd of seldsumheid fan Vetter's kolleksje. Der wie mar ien ding dat him ynteressearre, en fan dit ding hie er mar in fyfde nedich.
  
  Wetter hie trije dagen earder mei Raya oan de telefoan sprutsen, foardat de oerstreamingen serieus begûnen. Se skeaten út in eksintrike som foar in mislike byld fan Yndiaanske komôf dat wie yn Wetter syn kolleksje. Hoewol hy oanstie dat dit bepaalde item net te keap wie, koe hy Rai's frjemde oanbod net wegerje. De keaper ûntduts Wetter op eBay, mar fan wat Wetter learde fan it praten mei Raya, wist de Egyptner in protte oer âlde keunst en neat oer technology.
  
  Oerstreamingsalarms binne de ôfrûne dagen yn hiel Antwerpen en België tanommen. Oan de kust lâns, fan Le Havre en Dieppe yn Frankryk oant Terneuzen yn Nederlân, waarden wenten ûntromme, om't de seespegel ûnkontrolearber omheech gie. Mei't Antwerpen yn 'e midden keatst wie, wie it al ûnder wetter ûnder wetter fan it Sunken Land of Saftinge al ferlern gien foar it tij. Ek oare stêden, lykas Goes, Vlissingen en Middelburch, waarden oerstreamd troch de weagen, oant yn Den Haach.
  
  Raya glimke, wittende dat hy de master wie fan geheime waarkanalen dy't de autoriteiten net koene útfine. Op strjitte bleau er minsken tsjinkomme dy't animearre praten, spekulearje en bang wiene troch de oanhâldende seespegelstiging dy't Alkmaar en de rest fan Noard-Nederlân de oare deis al gau oerstreame soe.
  
  "God straft ús," hearde hy in frou fan middelbere leeftyd tsjin har man bûten it kafee. "Dêrom bart dit. Dit is de grime fan God."
  
  Har man seach like skrokken as sy, mar hy besocht treast te finen yn redenearring. "Matilda, rêstich. Miskien is it gewoan in natuerlik ferskynsel dat it waar minsken net koene opfange mei dizze radars," pleite er.
  
  "Wêrom?" - stie se oan. "Natuerlike ferskynsels wurde feroarsake troch de wil fan God, Martin. Dit is godlike straf."
  
  "Of godlik kwea," mompele har man, ta de ôfgriis fan syn religieuze frou.
  
  "Hoe kinst dat no sizze?" - raasde se, krekt doe't Raya foarby rûn. "Om hokker reden soe God it kwea oer ús stjoere?"
  
  "Oh, ik kin dit net wjerstean," rôp Abdul Raya lûd. Hy draaide him om om by de frou en har man te kommen. Se waarden ferbjustere troch syn ûngewoane uterlik, syn klauwachtige hannen, syn skerpe, bonke gesicht en sonken eagen. "Mefrou, de skientme fan it kwea is dat, yn tsjinstelling ta goed, kwea gjin reden nedich hat om ferneatiging oan te rieden. De essinsje fan it kwea is opsetlike ferneatiging foar it suvere wille om dat te dwaan. Goeiemiddei." Doe't er fuort swalke, stiene de man en syn frou beferzen fan skok, meast fan syn iepenbiering, mar seker ek fan syn uterlik.
  
  Op televyzjekanalen waarden oeral warskôgings útstjoerd, wylst berjochten fan oerstreamingsdeaden by oare berjochten út 'e Middellânske See, Austraalje, Súd-Afrika en Súd-Amearika fan driigjende oerstreamingen kamen. Japan ferlear de helte fan syn befolking wylst myriade eilannen ûnder wetter sonken.
  
  "Och, wachtsje, myn leafsten," song Raya fleurich, en kaam by Hannes Vetter syn hûs oan, "dit is de flok fan it wetter. Wetter is oeral te finen, net allinich yn 'e see. Wachtsje, de fallen Kunospaston is in wetterdemon. Jo kinne fersûpe yn jo eigen baden!"
  
  Dit wie de lêste fal fan in stjer dy't Ofar observearre nei't Penekal hearde oer tanimmende seespegel yn Egypte. Mar Raya wist wat der barre soe, want hy wie de arsjitekt fan dizze gaos. De útputte Wizard socht allinich om it minskdom te herinnerjen oan har ûnbedoeling yn 'e eagen fan it Universum, fan' e ûntelbere eagen dy't elke nacht nei har fonkelden. En om it allegear ôf te meitsjen, genoat hy de krêft fan ferneatiging dy't hy kontrolearre en de jeugdige huverjen fan de ienige te wêzen dy't wist wêrom.
  
  Dat lêste wie fansels gewoan syn miening oer saken. De lêste kear dat er kennis dielde mei it minskdom, resultearre dat yn de Yndustriële Revolúsje. Dêrnei hoegde er net folle te dwaan. Minsken ûntdutsen wittenskip yn in nij ljocht, motoren ferfongen de measte auto's, en technology easke it bloed fan 'e ierde om troch te gean om effektyf te konkurrearjen yn' e race om oare lannen te ferneatigjen yn 'e konkurrinsje foar macht, jild en evolúsje. Lykas hy ferwachte, brûkten minsken kennis om ferneatiging te feroarsaakjen - in lekkere wink nei it kwea ynkarneare. Mar Raya waard ferfeeld mei werhelle oarloggen en monotone habsucht, dus hy besleat wat mear te dwaan ... wat definityf ... om de wrâld te dominearjen.
  
  "Menear Raya, it is sa moai om jo te sjen. Hannes Wetter, at your service." De antykhanneler glimke doe't de frjemde keardel de treppen op nei syn foardoar rûn.
  
  "Goedemiddei, menear Vetter," groete Raya sierlik en skodde de man syn hân. "Ik sjoch der nei út om myn priis te ûntfangen."
  
  "Wis. Kom der yn," antwurde Hannes kalm, glimkjend fan ear oant ear. "Myn winkel is yn 'e kelder. Dêr bist. " Hy bewearre Raya om in tige lúkse trep del te lieden, fersierd mei moaie en djoere sieraden op tribunes dy't by de reling nei ûnderen liede. Boppe harren, ûnder it lichte wyntsje fan it lytse fanke dêr't Hannes it koel mei hold, glinsteren wat weefde items.
  
  "Dit is in nijsgjirrich lyts plakje. Wêr binne jo kliïnten? frege Raya. Hannes wie in bytsje fernuvere troch de fraach, mar hy gie der fan út dat de Egyptner gewoan mear oanstriid hie om dingen op 'e âlde manier te dwaan.
  
  "Myn klanten bestelle normaal online en wy ferstjoere de produkten nei harren," ferklearre Hannes.
  
  "Fertrouwe se dy?" - begûn de tinne Wizard mei oprjochte ferrassing. "Hoe betelje se dy? En hoe witte se dat jo jo wurd hâlde sille?
  
  De ferkeaper liet in fernuvere laitsjen. "Op dizze manier, hear Raya. Yn myn kantoar. Ik besleat om de dekoraasje dêr't jo om frege hawwe te litten. Se hawwe herkomst, dus jo binne fersekere fan de autentisiteit fan jo oankeap," antwurde Hannes beleefd. "Hjir is myn laptop."
  
  "Jo wat?" - frege de beleefde tsjustere tsjoender kâld.
  
  "Myn laptop?" Herhelle Hannes en wiisde nei de kompjûter. "Wêr kinne jo jild oermeitsje fan jo akkount om te beteljen foar guod?"
  
  "OER!" Raya begriep it. "Fansels ja. It spyt my. Ik haw in lange nacht hân."
  
  "Froulju of wyn?" de fleurige Hannes gnyske.
  
  "Ik bin bang dat ik rinne. Jo sjogge, no't ik âlder bin, is it noch wurgender, "konstatearre Raya.
  
  "Wit ik. Dat wit ik te goed", sei Hannes. "Ik rûn maraton doe't ik jong wie, en no haw ik muoite om de treppen op te rinnen sûnder te stopjen om myn azem te fangen. Wêr wiene jo rinnen?"
  
  "Gent. Ik koe net sliepe, dat ik gie te foet om jo te besykjen,' ferklearre Raya saaklik, en seach fernuvere nei it kantoar.
  
  "It spyt my?" Hannes hypte. "Binne jo rinne fan Gent nei Antwerpen? Fyftich kilometer?"
  
  "Ja".
  
  Hannes Vetter wie fernuvere, mar konstatearre dat it uterlik fan 'e kliïnt frij eksintrysk like, ien dy't net troch de measte dingen like.
  
  "It is yndrukwekkend. Wolst in kopke té?
  
  "Ik soe de foto graach sjen wolle," sei Raya fêst.
  
  "Och, fansels," sei Hannes en rûn feilich nei de muorre om in tolve-inch figuer út te heljen. Doe't er weromkaam, identifisearren Raya's swarte eagen fuortendaliks seis unifoarme diamanten ferburgen yn 'e see fan edelstenen dy't it bûtenste diel fan' e figuer útmakken. It wie in walgelijke demon, mei bleate tosken en lang swart hier op 'e holle. Snits út swart ivoar, it foarwerp boaske twa kanten oan eltse kant fan de wichtichste gesicht, hoewol't it hie mar ien lichem. In diamant waard set op 'e foarholle fan elk faset.
  
  "Lyk as ik is dizze lytse duvel noch lelijker yn it echte libben," sei Raya mei in sike glimke, en naam it byld fan in laitsjende Hannes. De ferkeaper hie gjin bedoeling om it eachpunt fan syn keaper út te daagjen, om't it foar in grut part wier wie. Mar syn gefoel foar fatsoen waard rêden fan ferlegenens troch Rai syn nijsgjirrigens. "Wêrom hat it fiif kanten? Dat allinnich soe genôch wêze om ynbrekkers ôf te skrikken."
  
  "Och, dat," sei Hannes, entûsjast om de komôf te beskriuwen. "Oan syn oarsprong te oardieljen, hie it earder mar twa eigners. In kening út Sûdan hie se yn 'e twadde ieu, mar bewearde dat se ferflokt wiene, dat hy skonk se oan in tsjerke yn Spanje tidens in kampanje yn 'e Alboransee, by Gibraltar.
  
  Raya seach de man mei in betize útdrukking oan. "Dus dêrom hat it fiif kanten?"
  
  "Nee, nee, nee," lake Hannes. "Ik kom der noch. Dizze dekoraasje waard modelearre nei de Yndiaanske god fan 'e kweade Ravana, mar Ravana hie tsien koppen, dus it wie wierskynlik in ûnkrekte ode oan' e god-kening.
  
  "Of it is hielendal net de god-kening," Raya glimke, en telde de oerbleaune diamanten as seis fan 'e Sân Susters, demoanissen út it Testamint fan kening Salomo.
  
  "Wat bedoelsto?" - frege Hannes.
  
  Raya kaam oerein, noch glimkjend. Op in sêfte, didaktyske toan sei er: "Sjoch."
  
  Ien foar ien, nettsjinsteande it fûle beswier fan 'e antikwararis, ferwidere Raya elke diamant mei syn pocketmes oant hy seis yn 'e palm hie. Hannes wist net wêrom, mar hy wie te kjel fan de besiker om wat te dwaan om him tsjin te hâlden. In krûpende eangst grypte him, as stie de duvel sels yn syn bywêzen, en hy koe oars net as sjen, sa't syn besiker oanstie. De lange Egyptner sammele de diamanten yn syn palm. As in salon-tsjoender op in goedkeap feest liet er Hannes de stiennen sjen. "Sjoch dit?"
  
  "Y-ja," befêstige Hannes, syn foarholle wiet fan swit.
  
  "Dit binne seis fan 'e sân susters, demoanen bûn troch kening Salomo om syn timpel te bouwen," sei Raya mei showman-like ynformaasje. "Se wiene ferantwurdlik foar it graven fan 'e fûneminten fan' e Jeruzalemtimpel."
  
  "Ynteressant," knypte Hannes derút en besocht gelyk te praten en net panyk te wurden. Wat syn kliïnt him fertelde, wie sawol absurd as benaud, dat yn Hannes syn eagen makke him gek. Dit joech him reden om te tinken dat Raya gefaarlik wêze koe, dat hy spile foarearst mei. Hy realisearre dat hy wierskynlik net betelle wurde soe foar it artefakt.
  
  "Ja, it is tige nijsgjirrich, hear Vetter, mar jo witte wat echt fassinearjend is?" - frege Raya wylst Hannes sljocht op seach. Mei syn oare hân helle Raya Celeste út syn bûse. De glêde, glidende bewegingen fan syn langwerpige earms wiene moai om te sjen, lykas dy fan in balletdanser. Mar Rai syn eagen waarden tsjuster doe't er syn beide hannen byinoar brocht. "No sille jo wat echt ynteressant sjen. Neam it alchemy; de alchemy fan it Grutte Untwerp, de transmutaasje fan 'e goaden!" Raya rôp oer it dêropfolgjende brul dat fan alle kanten kaam. Yn syn klauwen, tusken de tinne fingers en de plooien fan syn palmen, wie der in readeftige gloed. Hy tilde de hannen op, en liet mei grutsk de krêft fan syn frjemde alchemy sjen oan Hannes, dy't fergriemd syn boarst omklamme.
  
  "Stel dizze hertoanfal út, hear Vetter, oant jo de stifting fan jo eigen timpel sjogge," frege Raya fleurich. "Sjen!"
  
  Dizze ferskriklike oarder om te sjen wie tefolle foar Hannes Vetter, en hy sakke op 'e flier, mei syn knibbelende boarst. Boppe him wie de kweade Wizard bliid mei de karmozijnrode gloed yn syn hannen doe't Celeste de seis susterdiamanten moete, wêrtroch't se oanfallen. De grûn begûn ûnder har te triljen, en de trillingen ferskoot de stipe pylders fan it gebou dêr't Hannes yn wenne. Hy hearde glês brekken doe't de ierdbeving groeide, en grutte brokken beton en stielen stokken dy't op 'e flier ôfbrokkelen.
  
  Bûten naam de seismyske aktiviteit sechsfâldich ta, troch hiel Antwerpen as it episintrum fan 'e ierdbeving te skodzjen, en krûpte dêrnei yn alle rjochtingen oer it ierdoerflak. Al gau soene se yn Dútslân en Nederlân oankomme en de oseaanboaiem fan de Noardsee fersmoargje. Raya krige wat er nedich hie fan Hannes, en liet de stjerrende man ûnder it puin fan syn hûs. De tsjoender moast nei Eastenryk om in man te treffen yn 'e Salzkammergut-regio dy't bewearde dat hy de meast socht stien hie nei de Celeste.
  
  "Tot gau, menear Karsten."
  
  
  26
  Wy loslitte de skorpioen op 'e Snake
  
  
  Nina sloech it lêste fan har bier del foardat de Hercules begon te sirkeljen oer in provisoryske lâningsbaan by de Dansha-klinyk yn 'e Tigray-regio. It wie, sa't se pland hiene, betiid jûn. Mei help fan syn bestjoerlike helpferlieners krige Perdue koartlyn tastimming om de ferlitten baan te brûken nei't hy en Patrick strategy besprutsen. Patrick naam it op himsels om de kolonel te ynformearjen. Yimen, hoe't hy ferplichte wie om te hanneljen yn oerienstimming mei de deal dy't Perdue's proefteam sloech mei de Etiopyske regearing en har fertsjintwurdigers.
  
  "Drank, jonges," sei se. "Wy binne no efter de fijânlinen ..." se seach nei Perdue, "... wer." Se gyng sitten doe't se allegear har lêste kâlde bier iepene foardat se de Hillige Doaze weromkamen nei Axum. "Dus, gewoan om dúdlik te wêzen. Paddy, wêrom lâne wy net op it grutte fleanfjild yn Aksum?"
  
  "Omdat dat is wat se, wa't se ek binne, ferwachtsje," knipoogde Sam. "D'r is neat as in ympulsive feroaring fan plannen om de fijân op syn teannen te hâlden."
  
  "Mar jo hawwe it Yimen ferteld," sei se tsjin.
  
  "Ja, Nina. Mar de measte boargers en argeologyske saakkundigen dy't lilk op ús binne, sille net gau genôch op 'e hichte brocht wurde om hjir hielendal te kommen,' ferklearre Patrick. "Tsjin 'e tiid dat se hjir troch mondeling komme, sille wy ûnderweis wêze nei de berch Yeha, wêr't Perdue de Sacred Box ûntduts. Wy sille reizgje yn in net markearre 'Twa en in heal stik' frachtwein sûnder sichtbere kleuren of emblemen, wêrtroch't wy praktysk ûnsichtber binne foar Etiopyske boargers. Hy wiksele in grins mei Perdue.
  
  "Geweldich," antwurde se. "Mar wêrom hjir as it wichtich is om te freegjen?"
  
  "No," wiisde Patrick nei de kaart ûnder it bleke ljocht dat op it dak fan it skip monteard wie, "jo sille sjen dat Dansha sawat yn it sintrum leit, healwei tusken Axum, hjir," wiisde er nei de namme fan 'e stêd en rûn it puntsje fan syn wiisfinger lâns it papier lofts en del. "En jo doel is Lake Tana, krekt hjir, súdwestlik fan Axum."
  
  "Dus, wy ferdûbelje sa gau as wy de doaze falle?" - frege Sam, foardat Nina tiid hie om te twifeljen dat Patrick it wurd "jo" brûkte ynstee fan "ús".
  
  "Nee, Sam," Perdue glimke, "ús leafste Nina sil mei jo op reis nei Tana Kirkos, it eilân dêr't de diamanten sitte. Yn 'e tuskentiid sille Patrick, Ajo en ik nei Axum gean mei de hillige doaze, en bliuwend foar it regear fan Etioopje en de minsken fan Yimenu.
  
  "Wachtsje, wat?" Nina hygde, en pakte Sam syn dij, wylst se foaroer bûgde, fronsend. "Sam en ik geane allinich om de ferrekte diamanten te stellen?"
  
  Sam glimke. "Ik fyn it leuk".
  
  "Oh, fuck off," kreunde se, en bûgde efteroer tsjin 'e búk fan it fleantúch doe't it yn in rol rommele, ree om te lânjen.
  
  "Kom op, dokter Gould. Dit soe ús net allinich de tiid besparje om de stiennen oan 'e Egyptyske stjerrekikkers te leverjen, mar it soe ek as ideale dekking tsjinje,' drong Perdue oan.
  
  "En it folgjende ding dat jo witte, ik sil arresteare wurde en wer de meast beruchte bewenner fan Oban wurde," sei se froast, en drukte har folle lippen tsjin 'e hals fan 'e flesse.
  
  "Binne jo út Oban?" - frege de piloat oan Nina, sûnder him om te draaien wylst er de kontrôles foar him kontrolearre.
  
  "Ja," antwurde se.
  
  "Skriklik oer dy minsken út jo stêd, he? Wat in skande," sei de piloat.
  
  Perdue en Sam perked ek mei Nina, beide sa ôfliede as se wie. "Wat folk?" - sy frege. "Wat is der bard?"
  
  "Oh, ik seach dit yn 'e krante yn Edinburgh sawat trije dagen lyn, miskien langer," sei de piloat. "De dokter en syn frou stoaren by in auto-ûngelok. Ferdronken yn Loch Lomond neidat har auto yn it wetter foel of sa.
  
  "Oh myn God!" - rôp se kjel út. "Hawwe jo de namme werkend?"
  
  "Ja, lit my tinke," rôp er oer it razen fan 'e motoren. "Wy hawwe noch sein dat syn namme wat mei wetter te krijen hie, witsto? De irony is dat se ferdrinke, witsto? Eh..."
  
  "Strân?" - knypte se út, wanhopich wol te witten, mar bang foar eltse befêstiging.
  
  "Da's alles! Ja, Beach, dat is alles. Dr. Beach en syn frou," hy knipte mei syn tomme en ringfinger foardat hy it slimste realisearre. "Oh myn God, ik hoopje dat se net jo freonen wiene."
  
  "Och, Jezus," gûlde Nina yn har hannen.
  
  "It spyt my sa, Dr. Gould," ferûntskuldigde de piloat doe't er him omdraaide om ta te rieden op it lân yn it dikke tsjuster dat de lêste tiid yn hiel Noard-Afrika foardien hie. "Ik hie gjin idee dat jo net hearden."
  
  "It is goed," sykhelle se, ferwoaste. "Fansels hiene jo gjin manier om te witten dat ik fan har wist. Alles is ynoarder. Alles is ynoarder".
  
  Nina skriemde net, mar har hannen trilde, en fertriet wie beferzen yn har eagen. Perdue omfong har mei ien earm. "Jo witte, se soene no net dea wêze as ik net nei Kanada gien wie en al dizze identiteitsferwarring feroarsake hie dy't ta har ûntfiering late," flústere se, en knarste har tosken oer de skuld dy't har hert pine.
  
  "Bullshit, Nina," protestearre Sam sêft. "Jo witte dat dit stront is, krekt? Dy nazi-bastard soe noch elkenien deadzje dy't op syn paad nei ..." Sam stoppe mei it ferklearjen fan it ôfgryslike fanselssprekkende, mar Perdue makke him de skuld. Patrick bleau stil en besleat dat foar no te bliuwen.
  
  "Op wei om my te ferneatigjen," mompele Perdue mei eangst yn syn bekentenis. "It wie net dyn skuld, myn leave Nina. Lykas altyd makke jo gearwurking mei my jo in ûnskuldich doel, en Dr. Beach's belutsenens by myn rêding luts de oandacht fan syn famylje. Jezus Kristus! Ik bin mar in rinnend teken fan 'e dea, net? "Hy sei, mear mei yntrospeksje dan selsmeilijen.
  
  Hy liet it triljende lichem fan Nina los, en efkes woe se him weromlûke, mar se liet him oan syn tinzen oer. Sam koe hiel goed begripe dat dit syn beide freonen dêrmei belêste. Hy seach nei Ajo, dy't tsjin him siet, doe't de tsjillen fan it fleantúch mei de krêft fan in Hercules yn it kreake, wat oergroeide asfalt fan de âlde lâningsbaan sloegen. De Egyptner knipperde hiel stadich en signalearre Sam om te ûntspannen en net sa gau te reagearjen.
  
  Sam knikte stil en mentaal taret op de kommende reis nei Lake Tana. Al gau stoppe Super Hercules stadichoan, en Sam seach Perdue stoarjen nei de Sacred Box-relikwy. De sulverhierige miljardêr ûntdekkingsreizger wie net mear sa fleurich as eartiids, mar siet ynstee te beklagen oer syn obsesje mei histoaryske artefakten, syn omkearde hannen bongelje los tusken syn dijen. Sam naam djip sykheljen. Dit wie de minste tiid foar alledaagse ûndersiken, mar it wie ek heul wichtige ynformaasje dy't hy nedich wie. Sam keas it meast taktfolle momint dat hy koe, en seach nei de stille Patrick foardat hy Perdue frege: "Nina en ik hawwe in auto om nei Lake Tana, Perdue te kommen?"
  
  "Jo begripe. Dit is in ûnopfallende lytse Volkswagen. Ik hoopje dat jo it net skele," sei Perdue swak. Nina har wiete eagen rôlen werom en fladderden doe't se besocht har triennen te stopjen foardat se it grutte fleantúch ferliet. Se naem Perdue syn hân en knypte dy. Har stim wankele doe't se him flústere, mar har wurden wiene folle minder fersteurend. "Alles wat wy no kinne dwaan is derfoar soargje dat twa-faced bastard krijt wat hy fertsjinnet, Perdue. Minsken omgean mei jo omdat jo, om't jo binne entûsjast oer it bestean en ynteressearre yn moaie dingen. Jo pleatse it paad nei in bettere libbensstandert mei jo sjeny, mei jo útfinings.
  
  Tsjin de eftergrûn fan har betoverende stim koe Perdue it kreakjen fan 'e iepening fan 'e efterkant vague ûnderskiede en oare minsken dy't har stadichoan tariede om de Sacred Box út' e djipten fan 'e berch Yeha te ferwiderjen. Hy koe Sam en Ajo hearre oer it gewicht fan 'e relikwy, mar alles wat hy echt hearde wiene Nina's lêste sinnen.
  
  "Wy hawwe allegear besletten om mei jo te wurkjen lang foardat de kontrôles ferdwûnen, myn jonge," joech se ta. "En Dr. Beach besleat jo te rêden, om't hy wist hoe wichtich jo wiene foar de wrâld. Myn God, Perdue, jo binne mear as in stjer oan 'e himel foar de minsken dy't jo kenne. Jo binne de sinne dy't ús allegear yn lykwicht hâldt, ús waarm hâldt en ús yn 'e baan makket. Minsken begeare jo magnetyske oanwêzigens, en as ik foar dat privileezje stjerre moat, dan is it sa."
  
  Patrick woe net ûnderbrekke, mar hy hie in skema om him oan te hâlden, en hy kaam stadich by har oan om oan te jaan dat it tiid wie om fuort te gean. Perdue wist net hoe te reagearjen op Nina har wurden fan tawijing, mar hy koe Sam dêr yn al syn rûge gloarje stean sjen, de earms oerstutsen en glimkjend as stipe er Nina har gefoelens. "Litte wy it dwaan, Perdue," sei Sam entûsjast. "Litte wy har ferdomde doaze werom krije en nei de Wizard komme."
  
  "Ik moat tajaan, ik wol Karsten mear," joech Perdue bitter ta. Sam rûn nei him ta en lei in fêste hân op syn skouder. Doe't Nina Patrick folge nei de Egyptyske, dielde Sam temûk in spesjale treast mei Perdue.
  
  "Ik haw dit nijs bewarre foar jo jierdei," sei Sam, "mar ik haw wat ynformaasje dy't jo wraaksuchtige kant foar no kin befredigje."
  
  "Wat?" - frege Perdue, al ynteressearre.
  
  "Onthâld, jo hawwe my frege om alle transaksjes op te skriuwen, krekt? Ik skreau alle ynformaasje op dy't wy sammele hawwe oer dizze heule ekskurzje, lykas de Tovenaar. Jo herinnerje jo dat jo my frege hawwe om de diamanten yn 'e gaten te hâlden dy't jo folk oanskaft en sa," gie Sam troch, en besocht foaral syn stim te ferleegjen, "om't jo se yn Karsten syn hearehûs plante wolle om it haadlid fan 'e Swarte te framen. Sinne, toch?"
  
  "Ja? Ja, ja, wat der fan? Wy moatte noch in manier fine om dit te dwaan as wy klear binne mei dûnsjen nei it fluitsjen fan 'e Etiopyske autoriteiten, Sam," knipte Perdue op in toan dy't de stress ferriede dêr't hy ûnder siet te ferdrinken.
  
  "Ik wit noch dat jo seinen dat jo in slang fange wolle mei de hân fan jo fijân of sa," ferklearre Sam. "Dat, ik naam de frijheid om dizze bal foar jo te spinnen."
  
  Perdue's wangen blozen fan yntriges. "Hoe?" - flústere er hurd.
  
  "Ik hie in freon - freegje net - fyn út wêr't de slachtoffers fan 'e tsjoender syn tsjinsten krigen," dielde Sam hastich foardat Nina begjinne koe te sykjen. "En krekt doe't myn nije erfarne freon it slagge om te hacken yn 'e kompjûterservers fan' e Eastenryk, barde it sa dat ús wurdearre freon fan Black Sun blykber de ûnbekende alchemist nei syn hûs útnoege foar in lukrative deal."
  
  Perdue syn gesicht fleurde op en in skyn fan in glimke ferskynde derop.
  
  "Alles wat wy no hoege te dwaan is de oankundige diamant op woansdei by Karsten syn lângoed leverje, en dan sille wy sjen hoe't de slang troch de skorpioen biten wurdt oant der gjin gif mear yn ús ieren is," gnyske Sam.
  
  "Menear Cleave, do bist in sjeny," merkte Perdue op, en plante in fêste tút op Sam syn wang. Nina stoppe dea yn har spoaren doe't se binnenkaam en har earmen oer har boarst krúst. In wynbrau ophelje, koe se allinnich mar spekulearje. "Skotten. As soe it dragen fan rokken net genôch wêze om har manlikheid te testen.
  
  
  27
  Wiete woastyn
  
  
  Doe't Sam en Nina har jeep ynpakten foar de reis nei Tana Kirkos, spruts Perdue mei Ajo oer de pleatslike Etioopiërs dy't harren begeliede soene nei de argeologyske site efter Mount Yeha. Patrick kaam al gau by har om de details fan har levering te besprekken mei de minste drokte.
  
  "Ik sil de kolonel skilje. Yeemen om him witte te litten as wy oankomme. Hy sil der gewoan mei regelje moatte, "sei Patrick. "Salang't hy der is as de Hillige doaze wurdt weromjûn, sjoch ik net wêrom wy him moatte fertelle oan hokker kant wy binne."
  
  "Te wier, Paddy," stimde Sam yn. "Onthâld gewoan, wat de reputaasje fan Perdue en Ajo ek is, jo fertsjintwurdigje it Feriene Keninkryk ûnder it kommando fan it tribunaal. Nimmen is tastien om dêr ien te lijen of oan te fallen om it relikwy werom te jaan.
  
  "Dat is krekt," stimde Patrick yn. "Dizze kear hawwe wy in ynternasjonale útsûndering, salang't wy foldogge oan 'e betingsten fan' e deal, en sels Yimenu moat him hjiroan hâlde."
  
  "Ik hâld echt fan 'e smaak fan dizze appel," suchte Perdue doe't hy de trije manlju fan Ajo en Patrick holp de falske arke yn 'e militêre frachtwein dy't se ree hiene om it te ferfieren. "Dizze saakkundige trigger dealer kraakt my elke kear as ik nei him sjoch."
  
  "Oh!" - rôp Nina, en draaide de noas op by it oansjen fan Perdue. "Ik begryp no. Jo stjoere my fuort út Aksum, dat Yimenu en ik net mei elkoar bemuoie, he? En jo stjoere Sam om te soargjen dat ik net fan 'e riem kom."
  
  Sam en Perdue stiene njonken inoar, keas foar stil te bliuwen, mar Ajo gniisde en Patrick stapte tusken har en de manlju om it momint te rêden. "Dit is echt it bêste, Nina, tinksto net? Ik bedoel, wy moatte echt de oerbleaune diamanten leverje oan 'e Egyptyske Dragon Nation ... "
  
  Sam wreide, besocht net te laitsjen om Patrick dy't de Oarder fan 'e Stargazers "earm" neamt, mar Perdue glimke iepen. Patrick seach ferwytend werom nei de manlju foardat hy syn oandacht weromdraaide nei de skriklike lytse histoarikus. "Se hawwe de stiennen driuwend nedich, en mei de levering fan it artefakt ..." gie er troch, en besocht har te kalmearjen. Mar Nina helle gewoan de hân op en skodde har holle. "Lit it mar, Patrick. Makket net út. Ik sil gean en stelle wat oars út dit earme lân yn 'e namme fan Brittanje, krekt om foar te kommen dat de diplomatike nachtmerje dat is wis te toverjen yn myn geast as ik sjoch dy misogynistyske idioat wer."
  
  "Wy moatte gean, Efendi," sei Ajo Perdue, tankber de driigjende spanning te ûntbinen mei syn soberjende ferklearring. "As wy twifelje, komme wy der net op tiid."
  
  "Ja! Elkenien better hastich, " stelde Perdue foar. "Nina, do en Sam sille ús hjir oer krekt fjouwerentweintich oeren moetsje mei de diamanten fan it eilânkleaster. Dan moatte wy yn rekordtiid werom nei Kaïro."
  
  "Neam my in nitpicker," Nina fronste, "mar mis ik wat? Ik tocht dat dizze diamanten it eigendom wurde moatten fan de professor. Egyptyske Argeologyske Genoatskip Imru."
  
  "Ja, dat wie de deal, mar myn makelders krigen in list mei stiennen fan de professor. De minsken fan Imru wiene yn 'e mienskip, wylst Sam en ik yn direkt kontakt wiene mei Master Penekal," ferklearre Perdue.
  
  "Oh God, ik fiel in dûbelspul," sei se, mar Sam pakte sêft har earm en luts har fuort fan Perdue mei in hertlik, "Groeten, âlde!" Litte wy gean, Dr. Gould. Wy moatte in misdied begean en wy hawwe heul min tiid om it te dwaan. "
  
  "God, de rotte ierappels fan myn libben," kreunde se doe't Perdue nei har swaaide.
  
  "Ferjit net nei de loft te sjen!" Perdue makke in grapke foardat hy de passazjiersdoar fan 'e âlde frachtwein iepene. Yn 'e efterbank waard it relikwy besjoen troch Patrick en syn mannen, wylst Perdue in jachtgewear ried mei Ajo oan it stjoer. De Egyptyske yngenieur wie noch altyd de bêste gids yn 'e regio, en Perdue tocht dat as hy de auto sels riden hie, hy gjin oanwizings hoege te jaan.
  
  Under de dekking fan it tsjuster ferfierde in groep manlju de Sacred Box nei it opgravingsplak op 'e berch Yeha om it sa gau mooglik werom te jaan mei sa min mooglik muoite fan 'e lilke Etioopiërs. In grutte, smoarge-kleurde frachtwein kreake en raasde lâns in gatten dyk, nei it easten rjochting it ferneamde Aksum, nei alle gedachten it rêstplak fan 'e bibelske Ark fan it Ferbûn.
  
  Op it súdwesten rieden Sam en Nina nei Lake Tana, wat se op syn minst sân oeren soe hawwe nommen yn 'e jeep dy't harren levere.
  
  "Doe wy it goede ding, Sam?" - frege se, en helle de sûkeladereep út. "Of jage wy gewoan Purdue's skaad?"
  
  "Ik hearde wat jo him fertelden yn Hercules, myn leafde," antwurde Sam. "Wy dogge dit omdat it nedich is." Hy seach har oan. "Jo bedoelden echt wat jo him fertelden, krekt? Of woene jo him gewoan minder stront fiele?
  
  Nina antwurde mei tsjinsin, en brûkte kôgjen as in manier om foar tiid te stean.
  
  "It iennichste wat ik wit," dielde Sam, "is dat Perdue waard martele troch Black Sun en foar dea litten ... en dat allinich feroarsaket dat alle systemen yn in bloedbad gean."
  
  Nei't Nina it snoep opslokte, seach se nei de stjerren dy't de iene nei de oare berne waarden boppe de ûnbekende hoarizon wêr't se nei wiene, en frege har ôf hoefolle fan har mooglik diabolysk wiene. "It bernerym is no mear sin, witsto? Flonkerje flonkerje lytse stjer. Hoe freegje ik my ôf wa't jo binne."
  
  "Ik ha der noait echt oer neitocht, mar d'r is wat mystearje oan. Do hast gelyk. En meitsje ek in winsk oan in sjitten stjer," tafoege hy, seach nei de prachtige Nina, sûgje oan har fingertoppen om de sûkelade te genietsjen. "It makket jo ôf te freegjen wêrom't in sjitten stjer, lykas in sjeny, jo winsken koe jaan."
  
  "En jo witte hoe kwea dizze bastards echt binne, krekt? As jo jo begearten basearje op it boppenatuerlike, tink ik dat jo bûn binne om jo kont skopt te krijen. Jo moatte gjin fallen ingels, as demoanen brûke, wat de hel se ek wurde neamd, om jo habsucht te brânen. Dat is wêrom elkenien dy't brûkt ..." Se trailed ôf. "Sam, dit is de regel dy't jo en Perdue jilde foar de professor. Imr of Karsten?
  
  "Wat is de regel? D'r is gjin regel," ferdigene er beleefd, syn eagen lijm oan 'e drege dyk yn it gearkommend tsjuster.
  
  "Is it mooglik dat de habsucht fan Karsten sil liede ta syn ferneatiging, mei help fan 'e Wizard en kening Salomo's diamanten om de wrâld fan him te befrijen?" stelde se foar, klonk ôfgryslik selsbetrouwen yn harsels. It is tiid foar Sam om te bekennen. De fûleindige histoarikus wie gjin gek, en boppedat wie se diel fan har team, dus se fertsjinne te witten wat der bart tusken Perdue en Sam en wat se hopen te berikken.
  
  Nina sliepte foar likernôch trije oeren rjocht. Sam klage net, hoewol't er folslein útput wie en focht om wekker te bliuwen op 'e ientoanige dyk, dy't op syn bêst op in krater mei swiere akne like. Tsjin alve oere skynden de stjerren ûnrêstich tsjin 'e smoarge loft, mar Sam wie te drok mei it bewûnderjen fan 'e feangebieten dy't de smoargens dy't se nei de mar rieden omriene.
  
  "Nina?" sei er en wekker har sa sêft mooglik op.
  
  "Binne wy der al?" - Se mompele skrokken.
  
  "Hast," antwurde er, "mar ik moat dat jo wat sjogge."
  
  "Sam, ik bin op it stuit net yn 'e stimming foar jo jeugd seksuele avances," se fronse se, noch kraaide as in wer libbene mummy.
  
  "Nee, ik bin serieus," sei er. "Sjen. Sjoch mar út dyn finster en sis my ast sjochst wat ik sjoch."
  
  Se hearde mei muoite. "Ik sjoch tsjuster. It is midden yn de nacht."
  
  "De moanne is fol, dus it is net hielendal tsjuster. Fertel my wat jo opfalle yn dit lânskip,' stie er oan. Sam like yn 'e war en oerstjoer tagelyk, wat foar him folslein út karakter, dat Nina wist dat it wichtich wêze moast. Se seach neier, besocht te begripen wat er bedoelde. It wie pas doe't se tocht dat Etioopje in meast droech en woastynlânskip wie dat se besefte wat er bedoelde.
  
  "Reizgje wy op wetter?" frege se foarsichtich. Doe sloech de folle klap fan 'e frjemdens har en se rôp: "Sam, wêrom ride wy op wetter?"
  
  De bannen fan de jeep wiene wiet, hoewol't de dyk net ûnder wetter stie. Oan beide kanten fan de grintwei ferljochte de moanne de krûpende sânbanken dy't yn de sêfte wyn swaaiden. Om't de dyk in bytsje boppe de omlizzende rûge grûn helle wie, wie dy noch net sa bot ûnder wetter as de rest fan de omjouwing.
  
  "Wy hoege net sa te wêzen," antwurde Sam, skodholle. "Sa fier as ik wit, is dit lân ferneamd om droechte, en it lânskip moat folslein droech wêze."
  
  "Wachtsje," sei se en die it dakljocht oan om de kaart te kontrolearjen dy't Ajo har jûn hie. "Lit my tinke, wêr binne wy no?"
  
  "Wy binne krekt fyftjin minuten lyn Gondar passearre," antwurde hy. "Wy moatte no tichtby Addis Zemen wêze, dat is sawat fyftjin minuten fan Wereta, ús bestimming, foardat wy de boat oer de mar nimme."
  
  "Sam, dizze wei is sa'n santjin kilometer fan 'e mar!" - hymde se, en mjitten de ôfstân tusken de dyk en it tichtstby lizzende wetter. "It kin gjin marwetter wêze. Kin it?"
  
  "Nee," stimde Sam yn. "Mar wat my fernuveret is dat der neffens foarûndersyk fan Ajo en Perdue tidens dizze twa-dagen-jiskefet yn dizze regio al mear as twa moanne gjin rein is yn dizze regio! Dus, ik soe graach witte wêr't de mar it ekstra wetter krige om dizze ferrekte dyk te dekken."
  
  "Dit," se skodde har holle, net yn steat om der sin fan te meitsjen, "is net ... natuerlik."
  
  "Jo begripe wat dit betsjut, krekt?" Sam suchte. "Wy sille allinich oer it wetter nei it kleaster moatte."
  
  Nina like net al te ûntefreden mei de nije ûntjouwings: "Ik tink dat it goed is. Folslein yn it wetter ferpleatse hat syn foardielen - it sil minder opfallend wêze as it dwaan fan toeristyske dingen.
  
  "Wat bedoelsto?"
  
  "Ik stel foar dat wy in kano fan Veret krije en dêr de hiele reis fan meitsje," stelde se foar. "Gjin feroaring fan ferfier. Jo hoege hjir ek gjin lokale befolking te treffen, witsto? Wy nimme in kano, dogge wat klean oan en melde dit oan ús diamantbeskermersbruorren."
  
  Sam glimke yn it bleke ljocht dat fan it dak foel.
  
  "Wat?" - frege se, net minder fernuvere.
  
  "Och, neat. Ik hâld gewoan fan jo nijfûne kriminele earlikens, Dr. Gould. Wy moatte foarsichtich wêze om jo net folslein te ferliezen oan 'e Dark Side." Hy gnyske.
  
  "Oh, ferdomme," sei se glimkjend. "Ik bin hjir om it wurk dien te meitsjen. Boppedat, jo witte hoefolle ik haatsje religy. Hoe dan ek, wêrom ferbergje dizze muontsen dochs diamanten?
  
  "Goed punt," joech Sam ta. "Ik kin net wachtsje om in groep nederige, hoflike minsken te berôven fan 'e lêste rykdom dy't se yn har wrâld hawwe." Sa't er bang hie, hold Nina syn sarkasme net leuk en antwurde op in even toan: "Ja."
  
  "Trouwens, wa sil ús moarns ien kear in kano jaan, dokter Gould?" - frege Sam.
  
  "Nimmen, tink ik. Wy moatte der mar ien liene. It soe goed fiif oeren duorje foardat se wekker wurde en fernimme dat se fermist waarden. Dan sille wy al muontsen selektearje, net? " weage se.
  
  "Godleas," glimke er, en sette de jeep yn in lege fersnelling om te ûnderhanneljen oer de lestige gatten dy't ferburgen binne troch de nuvere rush fan wetter. "Jo binne absolút goddeleas."
  
  
  28
  Grafroof 101
  
  
  Tsjin de tiid dat se Vereta berikten, drige de jeep yn trije foet wetter te ûnderdompeljen. De dyk ferdwûn inkele kilometers lyn, mar se bleauwen nei de râne fan de mar. Nachtdekking wie nedich foar har suksesfolle ynfiltraasje yn Tana Kirkos foardat tefolle minsken har yn 'e wei kamen.
  
  "Wy moatte ophâlde, Nina," suchte Sam hopeleas. "Wat my soargen makket is hoe't wy weromkomme nei it moetingspunt as de jeep sinkt."
  
  "Soargen binne foar in oare kear," antwurde se, en lei har hân op Sam's wang. "No moatte wy it wurk ôfmeitsje. Doch mar ien prestaasje foar ien, oars sille wy, pardon de wurdspul, fersûpe yn eangst en mislearje de missy."
  
  Sam koe dêr gjin twifel tsjin hawwe. Se hie gelyk, en har suggestje om net te oerweldigjen foardat d'r in oplossing wie makke sin. Hy sette de auto moarns betiid by de yngong fan de stêd stil. Fan dêrút soene se in soarte fan boat fine moatte om sa gau mooglik op it eilân te kommen. It wie in lange reis om sels de kusten fan de mar te berikken, lit stean nei it eilân te roeien.
  
  De stêd wie yn gaos. Hûzen ferdwûnen ûnder de druk fan it wetter, en de measten rôpen 'hekserij' om't der gjin rein wie, wat de oerstreaming feroarsake. Sam frege ien fan 'e pleatslike minsken dy't op 'e treppen fan it gemeentehûs siet wêr't hy in kano krije koe. De man wegere om mei de toeristen te praten oant Sam in stik Etiopyske birra úthelle om te beteljen.
  
  "Hy fertelde my dat d'r stroomûnderbrekken wiene yn 'e dagen dy't liede ta de oerstreamingen," fertelde Sam Nina. "Om it ôf te meitsjen, giene alle stroomlinen in oere lyn del. Dizze minsken wiene oeren earder serieus begûn te evakuearjen, sadat se wisten dat it in minne bocht soe nimme."
  
  "Earme dingen. Sam, wy moatte dit stopje. Oft dit alles echt wurdt dien troch in alchemist mei spesjale feardichheden is noch in bytsje fiergesocht, mar wy moatte alles dwaan om de bastard te stopjen foardat de hiele wrâld ferneatige is, "sei Nina. "Krekt foar it gefal dat hy op ien of oare manier de mooglikheid hat om transmutaasje te brûken om natuerrampen te feroarsaakjen."
  
  Mei kompakte tassen op 'e rêch folgen se de iensume frijwilliger in pear blokken nei it Lânboukolleezje, alle trije waadden se troch it knibbelwetter. Om har hinne swalken de doarpsbewenners noch, en rôpen inoar warskôgings en suggestjes, wylst guon harren huzen besochten te rêden, wylst oaren nei in hegere helling ûntsnappe woene. De jonge man dy't Sam en Nina brocht hie, stoppe úteinlik foar in grut pakhús op 'e kampus en wiisde nei in workshop.
  
  "Hjir is dit in metaalfabryksworkshop dêr"t wy lessen jouwe yn de bou en assemblage fan lânbouapparatuer. Miskien kinne jo ien fan 'e tankwa's fine dy't de biologen yn 'e skuorre hâlde, hear. Se brûke it om monsters te nimmen op de mar."
  
  "In kleurke-?" Sam besocht te herheljen.
  
  "Tankva," glimke de jonge. "De boat dy't wy meitsje fan uh, pa-p... papyrus? Se groeie yn 'e mar en wy hawwe dêr boaten fan makke sûnt de tiid fan ús foarâlden,' ferklearre hy.
  
  "En do? Wêrom dogge jo dit alles?" frege Nina him.
  
  "Ik wachtsje op myn suster en har man, mefrou," antwurde hy. "Wy rinne allegear nei it easten nei de famyljebuorkerij, yn hoop fan it wetter wei te kommen."
  
  "No, wês foarsichtich, goed?" sei Nina.
  
  "Jo ek," sei de jongfeint, en hastich werom nei de treppen fan it gemeentehûs dêr't se him fûn hiene. "Súkses!"
  
  Nei in pear frustrearjende minuten fan it ynbrekken yn it lytse pakhús, stroffelen se einlings op wat de muoite wurdich is. Sam sleepte Nina lang troch it wetter, ferljochte de wei mei syn zaklamp.
  
  "Jo witte, it is in kado fan God dat it net reint," flústere se.
  
  "Ik tocht itselde. Kinne jo jo dizze reis op wetter foarstelle mei de gefaren fan bliksem en swiere rein dy't ús fyzje beynfloedzje?" hy stimde yn. "Hjir! Dêr boppe. It liket wol in kano."
  
  "Ja, mar se binne ferskriklik lyts," klage se oer dit gesicht. It mei de hân makke skip wie amper grut genôch foar Sam allinnich, lit stean foar beide. De twa fûnen neat oars, sels op ôfstân nuttich, en waarden konfrontearre mei in ûnûntkomber beslút.
  
  "Do moatst allinnich gean, Nina. Wy hawwe gewoan gjin tiid foar ûnsin. Dawn sil komme yn minder as fjouwer oeren, en do bist ljocht en petite. Jo sille folle flugger allinich reizgje,' ferklearre Sam, bang om har allinich nei in ûnbekend plak te stjoeren.
  
  Bûten gûlen ferskate froulju doe't it dak fan it hûs ynstoarte, wat Nina frege om de diamanten werom te heljen en it lijen fan ûnskuldige minsken te einigjen. "Ik wol echt net," joech se ta. "Dizze gedachte makket my bang, mar ik sil gean. Ik bedoel, wat soe in stel frede-leafde, selibate muontsen wolle fan in bleke ketter lykas ik?
  
  "Behalven jo op 'e brânsteapel te ferbaarnen?" sei Sam sûnder nei te tinken, en besocht grappich te wêzen.
  
  In klap op 'e earm joech Nina's betizing oer syn oergeunstige oanname, foardat se him beweech om de kano del te setten. De folgjende fiifenfjirtich minuten lutsen se har lâns it wetter oant se in iepen gebiet fûnen sûnder gebouwen of hekken om har paad te blokkearjen.
  
  "De moanne sil jo paad ferljochtsje, en de ljochten op 'e muorren fan it kleaster sille jo doel oanjaan, leafste. Wês foarsichtich, goed?" Hy stuts syn Beretta mei in frisse klip yn har hân. "Pas op foar de krokodillen," sei Sam, en helle har op en hold har stiif yn syn earms. Yn wierheid, hy wie ferskriklik soargen oer har iensume ynspanning, mar hy doarst net fergriemen har eangsten mei de wierheid.
  
  Doe't Nina de jutemantel oer har petite liif drapere, fielde Sam in brok yn syn kiel by de gefaren dy't se allinnich tsjinkomme moast. "Ik sil hjir op jo wachtsje op it gemeentehûs."
  
  Se seach net werom doe't se begûn te roeien, en se sei net ien wurd. Sam naam dit as in teken dat se rjochte wie op har taak, wylst se eins skriemde. Hy koe nea witte hoe bang se wie om allinnich nei in âld kleaster te reizgjen, sûnder idee wat har dêr te wachtsjen stie, wylst er te fier fuort wie om har te rêden as der wat barde. It wie net allinnich de ûnbekende bestimming dy't Nina bang makke. De gedachte oan wat der ûnder it oprinnende wetter fan 'e mar lei - de mar dêr't de Blauwe Nyl út opkomt - makke har kjel fan 'e holle. Lokkich foar har, lykwols, in protte fan 'e stêdsbewenners hiene itselde idee as sy, en se wie net allinnich yn it grutte stik wetter dat no ferburgen de echte mar. Se hie gjin idee wêr't de echte Lake Tana begûn, mar sa't Sam ynstruearre hie, hoegde se allinich te sykjen nei de flammen fan 'e fjoerpotten lâns de muorren fan it kleaster op Tana Kirkos.
  
  It wie ferskriklik om te driuwen tusken safolle kano-achtige boaten, om minsken om har hinne praten te hearren yn talen dy't se net begriep. "Ik tink dat dit is hoe't it oerstekken fan de rivier de Styx is," sei se mei nocht oan harsels wylst se yn in sterk tempo peddelde om har bestimming te berikken. "Alle stimmen; al it flústerjen fan in protte. Manlju en froulju en ferskillende dialekten, allegear farre yn tsjuster op swart wetter troch de genede fan 'e goaden."
  
  De histoarikus seach nei de heldere, stjerrehimel. Har donker hier fladdere yn 'e sêfte wyn oer it wetter, ûnder har kapke te sjen. "Twinkle, twinkle, Lytse Stjer," flústere se, en grypte de hân fan har fjoerwapen, wylst de triennen stil oer har wangen rôlen. "Fucking evil is wa't jo binne."
  
  Allinne de gûlen dy't oer it wetter galmen, herinnerden har dat se net bitter allinnich wie, en yn 'e fierte fernaam se de swakke gloed fan 'e fjurren dêr't Sam fan praat hie. Earne yn 'e fierte klonk in tsjerkeklok, en earst like it de minsken yn 'e boaten alarm te meitsjen. Mar doe begûnen se te sjongen. Yn it earstoan wiene der in protte ferskillende meldijen en toanen, mar stadichoan begûnen de minsken fan 'e Amhara-regio yn ienstimmen te sjongen.
  
  "Is dit har folksliet?" Nina fernuvere har lûdop, mar doarde net te freegjen út eangst om har identiteit fuort te jaan. "Nee wachtsje. Dit is ... in hymne. "
  
  Yn 'e fierte galmen it lûd fan in tsjustere klok oer it wetter doe't nije weagen berne waarden, skynber út it neat. Se hearde dat guon minsken har ferske stopje om yn horror te roppen, wylst oaren lûder songen. Nina kneep har eagen ticht doe't it wetter fûleindich riffele, wêrtroch't se gjin twifel liet dat it in krokodil of in nijlpaard west hie.
  
  "Oh myn God!" - raasde se doe't har tank kantele. Mei alle macht oan 'e rânne roeide Nina hurder, yn 'e hope dat hokker meunster der del wie, in oare kano kieze soe en har noch in pear dagen libje litte soe. Har hert begûn wyld te bonken doe't se earne efter har it gûlen fan minsken hearde tegearre mei it hege lûd fan opspattend wetter dat einige yn in treurich gûl.
  
  Guon skepsels hie fongen in boat fol minsken, en Nina waard ôfgryslik troch de gedachte dat yn in mar dizze grutte, alle libbene wêzens hie bruorren en susters. Der wiene folle mear oanfallen te kommen ûnder de ûnferskillige moanne dêr't farsk fleis ferskynde fannacht. "Ik tocht dat jo in grap makken oer krokodillen, Sam," sei se, ferswakke fan eangst. Unbewust stelde se har foar dat it skuldige bist krekt wie wat er wie. "Waterdemonen, allegear," rôp se doe't har boarst en earms ferbaarnen fan 'e ynspanning om troch it ferriederlike wetter fan Lake Tana te peddelen.
  
  Om fjouwer oere moarns brocht de tankva fan Nina har nei de kusten fan it eilân Tana Kirkos, dêr't de oerbleaune diamanten fan kening Salomo op it begraafplak ferburgen wiene. Se wist de lokaasje, mar dochs hie Nina gjin krekt idee wêr't de stiennen bewarre wurde soene. Yn in saak? Yn in tas? Yn in kiste, God ferbiede? Doe't se de yn âlde tiden boude festing oankaam, waard de histoarikus ferlost troch ien ûnnoflik ding: it die bliken dat it oprinnende wetterpeil har streekrjocht nei de muorre fan it kleaster liede soe, en dat se har paad net hoege te meitsjen troch gefaarlik terrein besmet mei ûnbekende bewakers of bisten.
  
  Mei har kompas bepale Nina de lokaasje fan 'e muorre dy't se trochbrekke moast, en mei in klimtou bûn se har kano oan in útstekke stipe. De muontsen wiene koartsich drok dwaande mei it opfangen fan minsken by de haadyngong, en ek it ferpleatsen fan harren iten foarrieden nei de hegere tuorren. Al dizze gaos profitearre Nina's missy. Net allinnich de muontsen hienen it te drok om omtinken te jaan oan de ynbrekkers, mar it rinkeljen fan de tsjerkeklok soarge der foar dat har oanwêzigens nea troch lûd ûntdutsen wurde soe. Yn prinsipe hoegde se net om te sluipjen of stil te wêzen wylst se har paad nei it begraafplak kaam.
  
  Om de twadde muorre hinne rûn, wie se bliid dat se it begraafplak krekt fûn sa't Perdue it beskreaun hie. Oars as de rûge kaart dy't se krigen hie fan it gebiet dat se fine soe, wie it begraafplak sels folle lytser fan skaal. Eins fûn se it op it earste each maklik.
  
  Dit is te maklik, tocht se, en fielde wat ûnhandich. Miskien binne jo gewoan sa wend om troch stront te graven dat jo wat in 'lokkich ûngelok' neamt, net wurdearje kinne.'
  
  Miskien soe har gelok lang genôch by har wêze dat de abt, dy't har oertreding seach, har fange.
  
  
  29
  Bruichladdich's Karma
  
  
  Mei har lêste obsesje mei fitness- en krêfttraining koe Nina net tsjin de foardielen bestride, no't se har kondysjonearring brûke moast om net fongen te wurden. It grutste part fan 'e fysike ynspanning waard dien frij noflik as se skalearre de barriêre fan' e binnenmuorre te finen har wei yn it ûnderste diel neist de hal. Stealthily krige Nina tagong ta in rige grêven dy't lykje op smelle sleatten. It die har tinken oan de line fan skriklike spoarweinen dy't leger leine as de rest fan it begraafplak.
  
  Wat ûngewoan wie, wie dat it tredde grêf markearre op 'e kaart in ferrassend nije moarmeren plaat hie, benammen yn ferliking mei de dúdlik droegen en smoarge bedekkingen fan alle oaren yn 'e rige. Se fermoede dat it in yndikaasje fan tagong wie. Doe't se it benadere, fernaam Nina dat de haadstien de wurden "Ephippas Abizitibod" hie skreaun.
  
  "Eureka!" - sei se tsjin harsels, bliid dat de fynst krekt wie wêr't it wêze moast. Nina wie ien fan de bêste histoarisy yn 'e wrâld. Hoewol't se in liedende ekspert wie op it mêd fan de Twadde Wrâldoarloch, hie se ek in passy foar âlde skiednis, apokryfen en mytology. De twa wurden dy't yn it âlde graniten útsnien binne, fertsjinwurdigje net de namme fan ien of oare muonts of kanonisearre woldogger.
  
  Nina knibbele op 'e knikkert en draafde mei de fingers oer de nammen. "Ik wit wa't jo binne," song se fleurich, wylst it kleaster wetter begûn te lûken út 'e barsten yn 'e bûtenmuorren. "Ephippas, do bist de demon dy't kening Salomo hierde om de swiere hoekstien fan syn timpel op te heffen, in geweldige plaat lykas dizze," flústere se, en ûndersocht de grêfstien foarsichtich foar ien of oare apparaat of hendel om it te iepenjen. "En Abizifibod," kundige se grutsk oan, en fage it stof fan har namme mei har palm, "do bist dy stoute bastard dy't de Egyptyske tsjoenders holpen tsjin Mozes ..."
  
  Ynienen begûn de plaat ûnder har knibbels te bewegen. "Allemachtich!" - rôp Nina, stapte werom en seach rjocht nei it gigantyske stiennen krús dat op it dak fan 'e haadkapel ynstallearre wie. "Sorry".
  
  Notysje foar harsels, tocht se, skilje heit Harper as dit alles foarby is.
  
  Hoewol't der gjin wolk oan 'e loft wie, bleau it wetter heger omheech. Wylst Nina ferûntskuldigje oan it krús, fong in oare sjitstjer har each. "Oh myn god!" - kreunde se, krûpend troch de modder om út 'e wei te kommen fan 't unifoarm bewurke moarmer. Se wiene sa dik yn 'e breedte dat se har skonken daliks ferpletterje.
  
  Oars as de oare grêfstiennen, droech dizze de nammen fan 'e demoanen bûn troch kening Salomo, en ferklearje ûnbestriden dat dit wie wêr't de muontsen de ferlerne diamanten hâlden. Doe't de plaat mei in knynjend lûd yn 'e granitenskelp stoarte, knikte Nina, tocht oer wat se sjen soe. Trou oan har eangsten kaam se in skelet tsjin, lizzend op in pears bêd fan wat eartiids siden west hie. In gouden kroan, ynlein mei robijnen en saffier, glinstere op 'e skedel. It wie bleekgiel, echt rau goud, mar dokter Nina Gould joech neat oer de kroan.
  
  "Wêr binne de diamanten?" hja fronste. "Oh God, fertel my net dat de diamanten stellen binne. Nee nee". Mei alle respekt dy't se har yn dy tiid en ûnder dy omstannichheden betelje koe, begûn se it grêf te ûndersykjen. De bonken ien foar ien ophelle en ûnrêstich mompelje, seach se net hoe't it wetter it smelle kanaal oerstreamde mei de grêven, dêr't se dwaande wie te sykjen. It earste grêf fol mei wetter doe't de omwâling muorre ynstoarte ûnder it gewicht fan tanimmende mar nivo. Gebeden en klagen waarden heard fan 'e minsken oan' e hegere kant fan 'e festing, mar Nina wie stevich om de diamanten te krijen foardat alles ferlern wie.
  
  Sadree't it earste grêf fol wie, feroare de losse ierde dêr't it mei bedutsen wie yn smoargens. De kiste en de grêfstien sonken ûnder it wetter, wêrtroch't de stream frij by it twadde grêf kaam, krekt efter Nina.
  
  "Wêr hâlde jo jo diamanten yn godstsjinst yn godstsjinst?" - raasde se ta it dwylsinnige rin fan 'e tsjerkeklok.
  
  "Yn'e goedichheid?" - sei immen boppe har. "Of foar Mammon?"
  
  Nina woe net omheech sjen, mar it kâlde ein fan 'e pistoal loop twong har te harkjen. Tuorren oer har hinne wie in lange jonge muonts, dy't posityf fûl seach. "Fan alle nachten wêryn't jo in grêf kinne ûntbrekke op syk nei skat, kieze jo dizze? Mei God barmhertich wêze oer jo foar jo duvelske habsucht, frou!"
  
  Hy waard útstjoerd troch de abt, wylst de haadmuonts syn ynspanningen rjochte op it rêden fan sielen en delegearjen foar evakuaasje.
  
  "Nee asjebleaft! Ik kin alles útlizze! Myn namme is Dr. Nina Gould!" - rôp Nina, en smiet har hannen op yn oerjefte, en hie gjin idee dat Sam's Beretta, yn syn riem stutsen, yn it sicht wie. Hy skodde de holle. De finger fan 'e muonts spile op' e trekker fan 'e M16 dy't hy hold, mar syn eagen waarden wiidweidich en sletten op har lichem. Doe tocht se oan it gewear. "Harkje, harkje!" - smeekte hja. "Ik kin útlizze."
  
  It twadde grêf sonk yn los driuwsân, foarme troch de kweade stream fan modderich marwetter, dat it tredde grêf oankaam, mar noch Nina noch de muonts realisearre dat.
  
  "Jo ferklearje neat," rôp er, en seach dúdlik ûnbalâns. "Stil bliuwe! Lit my tinke!" Net folle wist se, hy stoarre nei har boarst, wêr't har knoopshemd skieden hie en in tatoeaazje iepenbiere dy't Sam ek fassinearre.
  
  Nina doarde it gewear dat se droech net oan te reitsjen, mar se wie wanhopich om de diamanten te finen. Se hie in ôflieding nedich. "Pas op foar it wetter!" - rôp se, feint panyk en seach de muonts foarby om him te ferrifeljen. Doe't er draaide om te sjen, gyng Nina oerein en sloech de hammer koel mei de kont fan har Beretta, en sloech him op 'e basis fan syn skedel. De muonts foel mei in klap op 'e grûn, en se raasde ferheard troch de bonken fan it skelet, sels it satynstof te skuorre, mar der kaam neat fan.
  
  Se snikte fûleindich yn 'e nederlaach, swaaide mei de poarperen doek yn har grime. De beweging skiede de skedel fan 'e rêchbonke mei in groteske kraak dy't de hollebonke draaide. Twa lytse ûnoantaaste stiennen foelen út 'e eachkas en op 'e stof.
  
  "Gjin manier yn 'e hel!" Nina kreunde bliid. "Jo hawwe it allegear op jo holle komme litten, net?"
  
  It wetter woske it slap lichem fan 'e jonge muonts fuort en naam syn oanfalsgewear, sleepte it yn it modderige grêf ûnder, wylst Nina de diamanten sammele, se werom yn har skedel stoppe en har holle yn pears doek ferpakte. Doe't it wetter op it tredde grêfbêd spielde, stiek se de priis yn har tas en smiet dy wer op 'e rêch.
  
  In jammerdearlik kreun kaam fan in ferdrinkende muonts op in pear meter fan ús ôf. Hy siet op 'e kop yn in trechterfoarmige tornado fan tsjuster wetter dat del yn 'e kelder streamde, mar it ôfwetteringsrooster hindere him troch te gean. Sa waard er oerlitten om te ferdrinken, fongen yn 'e delgeande spiraal fan suction. Nina moast fuort. It wie hast moarnsiten, en it wetter oerstreamde it hiele hillige eilân tegearre mei de ûngelokkige sielen dy't dêr taflecht sochten.
  
  Har kano stuiterde wyld tsjin de muorre fan de twadde toer. As se net haaste, gyng se mei de lânmassa del en lei dea ûnder de dûnkere grime fan 'e mar, lykas de rest fan 'e deaden dy't oan it begraafplak bûn wiene. Mar de gûlen dy't sa no en dan út it siedende wetter boppe de kelder kamen, rôpen Nina har meilijen.
  
  Hy soe dy sjitte. Neake him, drong har ynderlike teef oan. As jo lestich falle om te helpen him, itselde ding sil barre mei dy. Trouwens, hy wol wierskynlik gewoan pakke dy en fêsthâlde foar it slaan him mei in stokje doe. Ik wit wat ik dwaan soe. Karma.
  
  "Karma," mompele Nina, en besefte wat nei har nacht yn 'e hite tobbe mei Sam. "Bruich, ik fertelde jo dat Karma my mei wetter sil flogje. Ik moat dingen goed meitsje."
  
  Harsels ferflokt om har banale byleauwe, se haasten troch de machtige stream om de ferdrinkende man te berikken. Syn earmen klapten wyld doe't syn gesicht ûnder it wetter gie doe't de histoarikus op him ta rûn. Yn prinsipe, it probleem dat Nina it meast tsjinkaam, wie har lytse frames. Se woech gewoan net genôch om in folwoeksen man te rêden, en it wetter sloech har fan 'e fuotten, sadree't se yn 'e draaiende draaikolk stapte, dêr't mear marwetter yn streamde.
  
  "Hald fol!" - rôp se en besocht ien fan 'e izeren traaljes te pakken dy't de smelle ruten nei de kelder leine. It wetter wie fûleindich, dûkte har ûnder en skuorde har sûnder wjerstân troch har slokdarm en longen, mar se die har bêst om har greep net los te meitsjen doe't se útrikt nei it skouder fan 'e muonts. "Gryp myn hân! Ik sil besykje dy út te heljen!" - raasde se doe't wetter yn har mûle kaam. "Ik bin de ferrekte kat wat werom te tankjen," sei se tsjin gjinien yn it bysûnder, wylst se syn hân ticht om har ûnderearm fielde, har ûnderearm knypte.
  
  Mei alle macht luts se him omheech, sels allinnich om him op syk te heljen, mar Nina har wurch lichem begûn har te fallen. En op 'e nij besocht se sûnder sukses, en seach hoe't de muorren fan 'e kelder kraken ûnder it gewicht fan it wetter, en al gau ynstoarte op beide fan harren mei ûnûntkombere dea.
  
  "Litte wy!" raasde se, en besleat dizze kear de tean fan har laarzen tsjin 'e muorre te drukken en har lichem as hefboom te brûken. De krêft wie tefolle foar Nina har fysike kapasiteiten, en se fielde har skouder dislocate as de muonts syn gewicht en de skok skuorde it út har rotator cuff. "Jezus Kristus!" - raasde se fan eangst krekt foardat de floed fan modder en wetter har opslokte.
  
  Lykas de siedende floeibere waansin fan in ynstoartende oseaanwelle, skodde it lichem fan Nina fûleindich en waard se nei de boaiem fan 'e ynstoarte muorre smiten, mar se fielde noch altyd dat de hân fan 'e muonts har fêst hold. Doe't har lichem in twadde kear de muorre rekke, pakte Nina mei har goede hân de baly. "As jo kin heger is," oertsjûge har ynderlike stim har. "Dou mar as it in echt hurde klap is, want as jo dat net dogge, sille jo Skotlân nea wer sjen."
  
  Mei in lêste brul bruts Nina ôf fan it oerflak fan it wetter, befrijde harsels fan 'e krêft dy't de muonts fêsthâlde, en hy raasde omheech as in boei. Hy ferlear efkes it bewustwêzen, mar doe't er Nina har stim hearde, gyngen syn eagen iepen. "Binne jo by my?" - rôp se. "Grijp asjebleaft wat, want ik kin jo gewicht net mear stypje! Myn earm is slim skansearre!"
  
  Hy die wat se frege, en hâldde himsels op 'e fuotten troch ien fan 'e traaljes fan it tichtby lizzende finster te hâlden. Nina wie útput oant it bewustwêzen ferlern, mar se hie de diamanten en se woe Sam fine. Se woe by Sam wêze. Se fielde har feilich by him, en no hie se dat mear as wat dan ek nedich.
  
  De ferwûne muonts liedend, klom se nei de top fan 'e muorre fan' e omwâling om it te folgjen nei de stomp dêr't har kano wachte. De muonts jage har net, mar se sprong op in lyts boatsje en roeide gek oer de Tanamar. Nina seach elke pear stappen wanhopich om, en rûn werom nei Sam, yn 'e hope dat er noch net mei de rest fan' e Wereta ferdronken wie. Yn 'e bleke moarntiid, mei gebeden tsjin rôfdieren dy't har lippen ûntsnapten, fear Nina fuort fan it ferkrompen eilân dat no net mear wie as in iensum baken yn 'e fierte.
  
  
  tritich
  Judas, Brutus en Cassius
  
  
  Underwilens, wylst Nina en Sam wrakselen mei har tsjinslaggen, krige Patrick Smith de opdracht om de levering fan 'e Sacred Box te organisearjen nei har rêstplak op 'e berch Yeha, by Axum. Hy wie oan it meitsjen fan dokuminten dy't troch de kolonel tekene wurde moasten. Yeaman en de hear Carter foar oerdracht nei MI6 haadkantoar. De administraasje fan Mr Carter, as haad fan MI6, soe dan dokuminten yntsjinje oan 'e Purdue-rjochtbank om de saak te ûntslaan.
  
  Joe Carter wie ferskate oeren earder op it fleanfjild fan Axum oankommen om mei kolonel J. Yimenu en de juridyske fertsjintwurdigers fan it Etiopyske regear te moetsjen. Se soene tafersjoch hâlde op de levering, mar Carter wie foarsichtich om wer yn it selskip fan David Perdue te wêzen, benaud dat de Skotske miljardêr soe besykje Carter syn wiere identiteit as Joseph Karsten, in earste-tier lid fan 'e sinistere Oarder fan' e Swarte Sinne, iepenbier te meitsjen.
  
  Tidens de reis nei de tintestêd oan de basis fan de berch raasde Karsten syn geast. Purdue waard in serieuze oanspraaklikens net allinich foar him, mar foar Black Sun as gehiel. Harren frijlitting fan 'e Wizard om de planeet yn in skriklike put fan ramp te goaien gie foarút as in klok. Har plan koe allinnich mislearje as Karsten syn dûbele libben waard bleatsteld en de organisaasje bleatsteld, en dizze problemen hiene mar ien trigger - David Perdue.
  
  "Ha jo heard oer de oerstreamingen yn Noard-Jeropa dy't no Skandinaavje reitsje?" Kolonel. frege Yimenu oan Karsten. "Mr. Carter, ik ferûntskuldigje my foar de stroomûnderbrekkingen dy't sa'n oerlêst feroarsaakje, mar de measte lannen yn Noard-Afrika, lykas Saûdy-Araabje, Jemen, hielendal nei Syrië, hawwe lêst fan tsjuster."
  
  "Ja, dat is wat ik hearde. Foarearst moat it in ferskriklike lêst wêze foar de ekonomy," sei Karsten, dy't perfekt de rol fan ûnwittendheid spile wylst hy de arsjitekt wie fan it hjoeddeistige globale dilemma. "Ik bin der wis fan dat as wy allegear ús gedachten en finansjele reserves byinoar sette, wy kinne rêde wat der oer is fan ús lannen."
  
  Dat wie ommers it doel fan Swarte Sinne. As de wrâld ienris lêst hat fan natuerrampen, saaklike mislearrings en feiligensbedrigingen dy't grutskalige plundering en ferneatiging feroarsaakje, sil it genôch skea oan 'e organisaasje feroarsaakje om alle supermachten om te werpen. Mei har ûnbeheinde boarnen, betûfte professionals en kollektive rykdom, sil de Oarder de wrâld kinne oernimme ûnder it nije rezjym fan faksisme.
  
  "Ik wit net wat de regearing sil dwaan as dit tsjuster en no de oerstreamingen mear skea feroarsaakje, hear Carter. Ik wit it gewoan net," klaagde Yimenu oer it lûd fan 'e hobbelige rit. "Ik nim oan dat it Feriene Keninkryk ien of oare foarm fan needmaatregel hat?"
  
  "Dat moatte se," antwurde Karsten, en seach hooplik nei Yimena, syn eagen net ferriede syn ferachting foar dyjingen dy't er beskôge as in inferior soarte. "Wat it leger oanbelanget, leau ik dat wy ús middels safolle mooglik sille brûke tsjin 'e aksjes fan God." Hy skodholle, seach sympatyke út.
  
  "It is wier," antwurde Yimenu. "Dit binne de dieden fan God; wrede en lilke god. Wa wit, miskien steane wy op 'e râne fan útstjerren."
  
  Karsten moast in glimke ûnderdrukke, fielde as Noach, en seach hoe't de minderbefoarrjochten har needlot tsjinkomme yn 'e hannen fan in god dy't se net genôch oanbidden. Hy besocht net yn it momint te fongen, en sei: "Ik bin der wis fan dat de bêsten fan ús dizze apokalyps sille oerlibje."
  
  "Hear, wy binne oankommen," sei de sjauffeur tsjin de kolonel. Yimen. "It liket derop dat de groep fan Perdue al oankaam is en de Sacred Box binnen hat nommen."
  
  "Der is gjinien?" Col. Yimenu squealed.
  
  "Ja menear. Ik sjoch Special Agent Smith op ús te wachtsjen by de frachtwein," befêstige de sjauffeur.
  
  "Oh, goed," kolonel. Yimenu suchte. "Dizze man komt ta de gelegenheid. Ik moat jo lokwinskje mei Special Agent Smith, Mr. Carter. Hy is altyd ien stap foarút, en soarget derfoar dat alle oarders foltôge binne. "
  
  Karsten wreide om de lof fan Yemenu Smith, en fermakke it as in glimke. "Ach jo. Dêrom haw ik derop oanstien dat Special Agent Smith de hear Perdue begeliede op dizze reis. Ik wist dat hy de ienige persoan soe wêze geskikt foar de baan.
  
  Se stapten út 'e auto en moete mei Patrick, dy't har ynformearre dat de iere komst fan 'e Perdue-groep feroarsake waard troch in feroaring yn waar, dy't har twongen om in alternative rûte te nimmen.
  
  "It like my nuver dat dyn Hercules net op it fleanfjild fan Axum wie," merkte Carsten op, en ferburgen hoe fûl hy wie dat syn oanwiisde moardner sûnder in doel op it oanwiisde fleanfjild bleau. "Wêr bisto telâne?"
  
  Patrick mocht de toan fan syn baas net leuk, mar om't hy net yn 'e kunde wie mei de wiere identiteit fan syn baas, hie hy gjin idee wêrom't de respekteare Joe Carter sa oanhâlde op triviale logistyk. "No, hear, de piloat liet ús ôf by Dunsha en gie troch nei in oare baan om tafersjoch te hâlden op reparaasjes oan 'e lâningsskea."
  
  Karsten hie dêr gjin beswier tsjin. Dit klonk perfoarst logysk, benammen om't de measte diken yn Etioopje ûnbetrouber wiene, folle minder yn steat om te ûnderhâlden tidens de reinleaze oerstreamingen dy't koartlyn de kontininten om 'e Middellânske See rekke hiene. Hy akseptearre sûnder betingst Patrick's ynsjochsume leagens oan 'e kolonel. Yeeman en suggerearre dat se nei de bergen gean om te soargjen dat Perdue net dwaande wie mei in soarte fan scam.
  
  Col. Yimenu krige doe in oprop op syn satellyttillefoan en ferûntskuldige himsels, en stjoerde de MI6-delegaten om har ynspeksje fan 'e side yn' e tuskentiid troch te gean. Ien kear binnen folgen Patrick en Carsten, tegearre mei twa minsken dy't Patrick oansteld hie, it lûd fan Perdue syn stim om har wei te finen.
  
  "Dizze kant út, hear. Mei tank oan de hoflikheid fan de hear Ajo Kira, se koenen it omlizzende gebiet befeiligje om te soargjen dat de Sacred Box waard werombrocht nei syn âlde lokaasje sûnder eangst foar ynstoarten, "ynformearre Patrick syn superior.
  
  "Wit de hear Kira hoe't jo ierdferskowingen kinne foarkomme?" frege Karsten. Mei grutte ferachting tafoege hy: "Ik tocht dat hy gewoan in toergids wie."
  
  "It is, hear," ferklearre Patrick. "Mar hy is ek in kwalifisearre sivile yngenieur."
  
  In kronkeljende, smelle gong liedt se del nei de hal dêr't Perdue foar it earst de pleatslike befolking tsjinkaam, krekt foardat se de Hillige Doaze stellen, fersin mei de Ark fan it Ferbûn.
  
  "Goejûn, hearen," groetsje Karsten, syn stim klonk as in ferske fan ôfgriis yn Perdue syn earen, dy"t syn siel tearde fan haat en ôfgryslik. Hy herinnerde himsels hieltyd dat hy gjin finzene mear wie, dat hy yn it feilige selskip wie fan Patrick Smith en syn mannen.
  
  "O, hoi," groete Perdue fleurich, en pinde Karsten mei syn iisblauwe eagen. Yn spot, hy beklamme de namme fan 'e charlatan. "It is sa moai om dy te sjen... Mr. Carter, is it net?"
  
  Patrick froast. Hy tocht dat Perdue de namme fan syn baas wist, mar as in heul skerpe keardel, realisearre Patrick gau dat der wat mear geande wie tusken Perdue en Carter.
  
  "Ik sjoch dat jo sûnder ús begon binne," merkte Karsten op.
  
  "Ik ferklearre oan Mr. Carter wêrom't wy kamen betiid,"Said Patrick Perdue. "Mar no moatte wy ús soargen meitsje oer dit relikwy werom te krijen wêr't it heart, sadat wy allegear nei hûs kinne gean, he?"
  
  Ek al hold Patrick in freonlike toan oan, hy koe de spanning fiele om har hinne as in strop om 'e nekke. Neffens him wie it gewoan in ûnfatsoenlike emosjonele útbarsting troch de minne smaak dy't de stellerij fan it relikwy elkenien yn 'e mûle liet. Karsten fernaam dat de Sacred Box goed op syn plak pleatst wie, en doe't er him omdraaide om efter him te sjen, besefte er dat kolonel J. Yimenu gelokkich noch net weromkommen wie.
  
  "Special Agent Smith, wolle jo asjebleaft meidwaan oan Mr. Perdue by de Sacred Box, asjebleaft?" - hy ynstruearre Patrick.
  
  "Wêrom?" Patrick froast.
  
  Patrick learde fuortendaliks de wierheid oer de bedoelingen fan syn baas. "Omdat ik it dy ferdomme sei, Smith!" - raasde er fûleindich, en helle in pistoal út. "Jou dyn wapen op, Smith!"
  
  Perdue befrear op it plak, en helle syn hannen yn oerjefte. Patrick wie stomme, mar hearde lykwols syn baas. Syn twa ûndergeskikten fidgetten, ûnwis, mar kamen al gau rêstich, besletten om har wapens net te holsterjen of te bewegen.
  
  "Lêst dyn wiere kleuren sjen litte, Karsten?" Perdue bespot. Patrick froast yn betizing. "Jo sjogge, Paddy, dizze man dy't jo kenne as Joe Carter is eins Joseph Karsten, haad fan 'e Eastenrykske ôfdieling fan' e Oarder fan 'e Swarte Sinne."
  
  "Oh myn God," mompele Patrick. "Wêrom hawwe jo my net ferteld?"
  
  "Wy woenen net dat jo meidwaan oan neat, Patrick, dus wy hâlde jo yn it tsjuster," ferklearre Perdue.
  
  "Geweldich wurk, David," kreunde Patrick. "Ik koe dit foarkomme."
  
  "Nee, dat koene jo net!" - rôp Karsten, syn fet read gesicht trille fan spot. "D'r is in reden wêrom't ik haad bin fan 'e Britske militêre yntelliginsje en jo net, jonge. Ik plan foarút en doch myn húswurk."
  
  "Jonge?" Perdue gniisde. "Hâld op mei te dwaan as jo de Skotten wurdich binne, Carsten."
  
  "Karsten?" - frege Patrick, fronsend nei Perdue.
  
  "Joseph Karsten, Patrick. Oarder fan 'e Swarte Sinne, earste klasse, en in ferrieder mei wa't Iskariot sels net fergelykje koe."
  
  Carsten rjochte syn tsjinstfjoerwapen direkt op Perdue, syn hân trilde fûl. "Ik hie dy ôfmeitsje moatten by dyn mem hûs, do termyt mei te grutte privileezjes!" - sûfte er troch syn dikke kastanjebrune wangen.
  
  "Mar do hiest it te drok om fuort te rinnen om dyn mem te rêden, net, do ferachtlike leffe," stelde Perdue kalm.
  
  "Slút dyn mûle, ferrieder! Do wiest Renatus, de lieder fan de Swarte Sinne...! - raasde er skril.
  
  "Standert, net troch kar," korrizjearre Perdue foar Patrick's wille.
  
  "...en jo besletten al dizze macht op te jaan om it yn plak fan jo libbenswurk te meitsjen om ús te ferneatigjen. Wy! De grutte Aryske bloedline, koestere troch de goaden keazen om de wrâld te regearjen! Do bist in ferrieder!" raasde Karsten.
  
  "Dus, wat silst dwaan, Karsten?" - frege Perdue doe't de Eastenrykske gekke Patrick yn 'e kant stuts. "Sille jo my sjitte foar jo eigen aginten?"
  
  "Nee, fansels net," gniffele Karsten. Hy draaide him fluch om en sette twa kûgels yn elk fan Patrick's MI6-stipeoffisieren. "D'r sille gjin tsjûgen mear wêze. Dizze kwea einiget hjir, foar altyd.
  
  Patrick fielde him siik. It oansjen fan syn mannen dy't dea op 'e flier fan in grot yn in frjemd lân leine makke him lilk. Hy wie ferantwurdlik foar elkenien! Hy moast witte wa't de fijân wie. Mar Patrick realisearre al gau dat minsken yn syn posysje noait mei wissichheid koene witte hoe't dingen útkomme. It iennichste dat er wis wist wie dat er no sa goed as dea wie.
  
  "Yimenu komt gau werom," kundige Carsten oan. "En ik sil weromkomme nei it Feriene Keninkryk om oanspraak te meitsjen op jo eigendom. Jo sille ommers dizze kear net as dea beskôge wurde."
  
  "Tink mar ien ding oan, Karsten," sei Perdue, "jo hawwe wat te ferliezen. Ik wit it net. Jo hawwe ek lângoed."
  
  Karsten luts de hammer fan syn wapen werom. "Wat spylje jo?"
  
  Perdue skodholle. Dizze kear ferlear er alle eangst foar de gefolgen fan wat er soe sizze, om't er akseptearre wat it lot him yn 'e wacht stie. "Jo," glimke Perdue, "hast in frou en dochters. Sille se net thús komme yn Salzkammergut yn, o," song Perdue en seach op syn horloazje, "om fjouwer oere hinne?"
  
  Karsten syn eagen waerden wyld, syn noasters waaiden út en hy liet in fersmoarge gjalp fan uterste argewaasje. Spitigernôch koe er Perdue net sjitte, om't it op in ûngelok lykje moast om Karsten frij te litten, sadat Yimen en de lokale befolking yn him leauwe. Pas doe koe Karsten it slachtoffer fan omstannichheden spylje om de oandacht fan himsels ôf te lûken.
  
  Perdue like Karsten syn ferbjustere blik fan ôfgriis aardich, mar hy koe Patrick neist him swier sykhelje. Hy fielde meilijen foar syn bêste freon Sam, dy't wer op 'e râne fan' e dea stie fanwegen syn belutsenens by Perdue.
  
  "As der wat mei myn famylje bart, sil ik Clive stjoere om jo freondinne, dy Gould-bitch, de bêste tiid fan har libben te jaan ... foardat hy it fuort nimt!" Karsten warskôge, spuugde troch syn dikke lippen, wylst syn eagen baarnden fan haat en nederlaach. "Kom op, Ajo."
  
  
  31
  Flecht út Vereta
  
  
  Karsten gie rjochting de útgong fan 'e berch, wêrtroch Perdue en Patrick folslein stom bleaun. Ajo folge Carsten, mar hy stoppe by de tunnelyngong om Purdue syn lot te besegeljen.
  
  "Wat de hel!" Patrick grommele doe't syn assosjaasje mei alle ferrieders in ein kaam. "Jo? Wêrom do, Ajo? Hoe? Wy hawwe jo rêden fan 'e ferrekte Swarte Sinne en no binne jo har favorite?"
  
  "Nim it net persoanlik, Smit-Efendi," warskôge Ajo, syn tinne, donkere hân rêste krekt ûnder in stiennen kaai fan de grutte fan syn palm. "Jo, Perdue Effendi, kinne dit heul serieus nimme. Troch dy is myn broer Donkor fermoarde. Ik bin hast fermoarde om jo te helpen dit relikwy te stellen, en dan?" hy gûlde lilk, syn boarst skuorde fan lilkens. "Doe lieten jo my foar dea litte foardat jo meilangers my ûntfierden en my martelden om út te finen wêr't jo wiene! Ik haw dit alles foar jo ferneare, Efendi, wylst jo bliid efternei wat jo fûn hawwe yn dizze Hillige Doaze! Jo hawwe alle reden om myn ferrie ter harte te nimmen, en ik hoopje dat jo fannacht stadichoan stjerre sille ûnder in swiere stien." Hy seach yn de sel om. "Dit is it plak dêr't ik ferflokt wie om jo te treffen, en dit is it plak wêr't ik jo ferflokke om te begroeven."
  
  "God, jo witte wis hoe't jo freonen meitsje moatte, David," mompele Patrick neist him.
  
  "Jo hawwe dizze trap foar him boud, net?" Perdue ried, en Ajo knikte, en befêstige syn eangsten.
  
  Bûten hearden se Karsten tsjin de kolonel roppen. De minsken fan Yimenu moatte ûnderdûke. Dit wie Ajo syn sinjaal, en hy drukte de wizerplaat ûnder syn hân, wêrtroch't in skriklike rommel yn 'e rotsen boppe harren. De fûnemintele stiennen dy't Ajo yn 'e dagen foarôfgeand oan 'e gearkomste fan Edinburgh mei soarch boud hie ferbrokkele. Hy ferdwûn yn 'e tunnel, rûn de krakende muorren fan 'e gong lâns. Hy stroffele yn 'e nachtlucht, al bedutsen mei wat pún en stof fan 'e ynstoarting.
  
  "Se binne noch binnen!" - hy âle. "Oare minsken sille ferpletterd wurde! Jo moatte har helpe! " Ajo pakte de kolonel by it shirt, doe't er him wanhopich oertsjûge. Mar kolonel. Yimenu triuwde him fuort, en sloech him op 'e grûn. "Myn lân is ûnder wetter, bedriget it libben fan myn bern en wurdt mear destruktyf as wy prate, en jo hâlde my hjir fanwegen in ynstoarting?" Yimen berispte Ajo en Karsten, en ferlear ynienen syn gefoel foar diplomasy.
  
  "Ik begryp it, hear," sei Karsten droech. "Litte wy dit ûngelok foar no it ein fan it relikwy-debakel beskôgje. Ommers, sa't jo sizze, moatte jo soargje foar de bern. Ik begryp folslein de urginsje fan it rêden fan myn famylje. "
  
  Mei dizze wurden seagen Karsten en Ajo nei de kolonel. Yimenu en syn sjauffeur lûke har werom yn 'e rôze hint fan 'e moarn oan 'e hoarizon. It wie hast de tiid dat de Sacred Box oarspronklik weromjûn wurde soe. Meikoarten soene de pleatslike bouarbeiders opknappe doe't se wachtten op wat se tochten de komst fan Perdue wie, fan plan om de grize ynkringer dy't de skatten fan har lân plondere hie in goede slach te jaan.
  
  "Gean en sjoch oft se goed ynstoarten, Ajo," bestelde Karsten. "Hast op, wy moatte gean."
  
  Ajo Kira hastich nei wat wie de yngong nei Mount Yeha om te soargjen dat syn ynstoarting wie ticht en definityf. Hy seach Karsten net werom op syn stappen, en spitigernôch koste it him syn libben te bûgjen om it sukses fan syn wurk te beoardieljen. Karsten tilde ien fan 'e swiere stiennen boppe syn holle en brocht dy op 'e efterholle fan Ajo del, dy't daliks ferplettere.
  
  "Der binne gjin tsjûgen," flústere Karsten, stof fan syn hannen en rjochting Perdue syn frachtwein. Efter him bedekte it lyk fan Ajo Kira de losse rots en puin foar de ferneatige yngong. Mei syn ferpletterde skedel dy't in groteske mark yn 'e woastynsân efterlit, wie der gjin twifel dat hy soe lykje op in oar slachtoffer fan rotsfallen. Karsten draaide him om yn Purdue's Two and a Half militêre frachtwein om werom te racen nei syn hûs yn Eastenryk foardat it opkommende wetter fan Etioopje him fange.
  
  Fierder nei it suden wiene Nina en Sam net sa gelok. De hiele regio om Lake Tana wie ûnder wetter. Minsken wiene frantic, panyk net allinnich fanwegen de oerstreaming, mar ek fanwegen de ûnferklearbere wize wêrop it wetter kaam. Rivieren en putten streamden sûnder stroom út de boarne boarne. Der wie gjin rein, mar fonteinen kamen út it neat út de droege rivierbêden.
  
  Om 'e wrâld hawwe stêden te lijen fan stroomûnderbrekkingen, ierdbevings en oerstreamingen dy't wichtige gebouwen fernielen. It UN-haadkantoar, it Pentagon, it Wrâldgerjocht yn Den Haach en in protte oare ynstellingen ferantwurdlik foar oarder en foarútgong waarden ferneatige. Tsjintwurdich wiene se benaud dat de airstrip by Dunsha ûndermine soe wurde, mar Sam wie hoopfol om't de mienskip fier genôch wie dat Lake Tana net direkt beynfloede wurde soe. It wie ek fier genôch lân yn dat it noch wol efkes duorje soe foardat de oseaan it berikke koe.
  
  Yn 'e spoekige waas fan 'e iere moarn seach Sam de ferneatiging fan 'e nacht yn al syn skriklike realiteit. Hy filme de oerbliuwsels fan 'e hiele trageedzje sa faak as er koe, en soarge om de batterijkrêft yn syn kompakte fideokamera te bewarjen, wylst hy eangstich wachte op Nina om by him werom te kommen. Earne yn 'e fierte bleau er in nuver buorkjend lûd hearre dat er net identifisearje koe, mar krijt it op ta in soarte fan auditive hallusinaasje. Hy hie mear as fjouwerentweintich oeren wekker west en koe de effekten fan wurgens fiele, mar hy moast wekker bliuwe foar Nina om him te finen. Boppedat die se hurd wurk en hy wie it oan har te tankjen om der te wêzen as, net as se weromkaam. Hy joech de negative tinzen op dy't him martelden oer har feiligens op in mar fol mei ferriederlike skepsels.
  
  Troch syn lens sympatisearre er mei de boargers fan Etioopje dy't no harren huzen en harren libben ferlitte moasten om te oerlibjen. Guon skriemden bitter fan 'e dakken fan har huzen, oaren ferbûnen har wûnen. Sa no en dan kaam Sam driuwende lichems tsjin.
  
  "Jezus Kristus," mompele hy, "it is echt it ein fan 'e wrâld."
  
  Hy filme in enoarme útwreide wetter dy't him ûneinich foar syn eagen like te strekken. Doe't de eastlike himel de hoarizon rôze en giel skildere, koe er net oars as de skientme fan 'e eftergrûn dêr't dit freeslike toanielstik tsjin opfierd waard. It glêde wetter stoppe foar it momint mei trommeljen en folje de mar, en it ferfearde it lânskip, it libben fan fûgels bewenne de floeibere spegel. In protte wiene noch op har tanks, fisken foar iten of gewoan swimmen. Mar ûnder harren beweecht mar ien lytse boat - echt bewege. It like it iennichste skip te wêzen dat earne hinne soe, ta fermaak fan taskôgers fan oare skippen.
  
  "Nina," glimke Sam. "Ik wit gewoan dat it jo bist, poppe!"
  
  Beselskippe troch it ferfelende gûlen fan in ûnbekend lûd, zoomde er yn op 'e fluch glidende boat, mar doe't de lens oanpast foar better sicht, ferdwûn Sam syn glimke. "Oh myn God, Nina, wat hast dien?"
  
  Se waard folge troch fiif like hastige boaten, dy't allinnich mar troch Nina's foarsprong stadich bewege. Har gesicht spruts foar himsels. Panyk en pynlike ynspanning wreide har moaie gesicht doe't se fuort roeide fan 'e efterfolgjende muontsen. Sam sprong fan syn baarch yn it gemeentehûs del en ûntduts de boarne fan it frjemde lûd dat him yn 'e war hie.
  
  Militêre helikopters fleagen út it noarden om boargers op te heljen en fierder nei it súdeasten te ferfieren nei lân. Sam telde sa'n sân helikopters dy't sa no en dan lâne om minsken op te heljen út har tydlike holden. Ien, in CH-47F Chinook, siet in pear blokken fuort doe't de piloat ferskate minsken sammele foar de loftlift.
  
  Nina wie hast oan 'e râne fan 'e stêd berikt, har gesicht bleek en wiet fan wurgens en wûnen. Sam navigearre lestich wetter om har te berikken foardat de muontsen op har spoar koene. Se fertrage signifikant doe't har hân har begon te fallen. Mei al syn macht brûkte Sam syn earms om rapper te bewegen en navigearre potholes, skerpe foarwerpen en oare obstakels ûnder wetter dy't hy net koe sjen.
  
  "Nina!" - hy âle.
  
  "Help my, Sam! Ik ha myn skouder losmakke!"" - kreunde hja. "D'r is neat mear yn my. Asjebleaft, hy is gewoan ..." stammere se. Doe't se Sam berikte, skuorde er har yn 'e earms en draaide him om, glydzjend yn 'e groep gebouwen besuden it gemeentehûs om in plak te finen om te ûnderdûken. Achter har rôpen de muontsen foar minsken om har te helpen de dieven te fangen.
  
  "Oh shit, wy binne no yn 'e djippe stront," gie hy. "Kinsto noch rinne, Nina?"
  
  Har donkere eagen fladderden en se kreunde, hâldde har hân. "As jo dit werom yn 'e socket kinne stekke, koe ik in echte ynspanning dwaan."
  
  Yn al syn jierren fan wurkjen yn it fjild, filmjen en rapportearjen yn oarlochssônes, learde Sam weardefolle feardichheden fan 'e EMT's dêr't hy mei wurke. "Ik sil net lizze, leafde," warskôge er. "Dit sil sear dwaan as de hel."
  
  Wylst reewillige boargers troch de smelle stegen rûnen om Nina en Sam te finen, moasten se stil bliuwe by it útfieren fan Nina's skouderferfanging. Sam joech har syn tas, sadat se oan 'e riem bite koe, en wylst har efterfolgers yn it wetter ûnder raasden, stapte Sam mei ien foet op har boarst, en hold har trillende hân mei beide.
  
  "Klear?" - flústere er, mar Nina die de eagen mar ticht en knikte. Sam luts hurd oan har earm, en beweecht it stadich fan syn lichem ôf. Nina raasde yn eangst ûnder it dekkleed, de triennen streamden ûnder har eachleden.
  
  "Ik kin se hearre!" - rôp immen yn har memmetaal. Sam en Nina hoegden de taal net te kinnen om de útspraak te begripen, en hy draaide har earm foarsichtich om oant it yn rjochte wie mei de rotatormanchet foardat hy relente. Nina har gedempte gjalp wie net heech genôch om te hearren troch de muontsen dy't har sochten, mar twa manlju klommen al op 'e ljedder dy't út it wetter oerflakte om se te finen.
  
  Ien fan harren wie bewapene mei in koarte spear, en hy rjochte rjocht op Nina har swakke lichem, rjochte it wapen op har boarst, mar Sam ûnderskepte de stôk. Hy sloech him fjouwerkant yn it gesicht, wylst er tydlik bewusteloos sloech, wylst de oare oanfaller út de finsterbank sprong. Sam swaaide syn spear as in honkbalheld, en bruts de man syn wangbonke by ynfloed. Dejinge dy't er rekke kaam ta syn sinnen. Hy helle de spear fan Sam en sloech him yn 'e side.
  
  "Sam!" - Nina rôp. "Head up!" Se besocht oerein te kommen, mar wie te swak, dat se smiet syn Beretta nei him. De sjoernalist pakte it fjoerwapen en dûkte yn ien beweging de holle fan de oanfaller ûnder it wetter, wêrby't er in kûgel yn 'e nekke sette.
  
  "Se moatte it skot heard hawwe," sei er tsjin har, en oefene druk út op syn stekwûne. In skandaal bruts út yn 'e oerstreamde strjitten te midden fan' e oerdoarjende flecht fan militêre helikopters. Sam seach út 'e hege grûn en seach dat de helikopter noch stie.
  
  "Nina, kinne jo gean?" - frege er nochris.
  
  Se siet mei muoite oerein. "Ik kin rinne. Wat is it plan?
  
  "Oan jo skande te oardieljen, nim ik oan dat jo de diamanten fan kening Salomo krigen hawwe?"
  
  "Ja, yn 'e skedel yn myn rêchsek," antwurde se.
  
  Sam hie gjin tiid om te freegjen oer de skedelferwizing, mar hy wie bliid dat se de priis wûn. Se ferhuze nei in tichtby gebou en wachte op 'e piloat om werom te gean nei de Chinook foardat se der rêstich nei hinken wylst de rêden minsken sieten. Op har spoar efterfolgen mar leafst fyftjin muontsen fan it eilân en seis manlju út Vetera harren troch it brûzjende wetter. Doe't de co-piloat ree om de doar te sluten, drukte Sam de mûle fan syn gewear tsjin syn holle.
  
  "Ik wol dit echt net dwaan, myn freon, mar wy moatte nei it noarden, en wy moatte it no dwaan!" Sam gniisde, hold Nina har hân en hâldde har efter him.
  
  "Nee! Jo kinne dit net dwaan!" - protestearre de co-piloat skerp. De gûlen fan 'e lilke muontsen kamen tichterby. "Jo wurde efterlitten!"
  
  Sam koe har neat tsjinhâlde om op 'e helikopter te stappen, en hy moast bewize dat hy serieus wie. Nina seach werom nei de lilke mannichte dy't mei stiennen nei har smiet doe't se tichterby kamen. De stien rekke Nina yn 'e timpel, mar se foel net.
  
  "Jezus!" - raasde se, en fûn bloed op har fingers dêr't se har holle oanrekke. "Jo stiene froulju elke kâns dy't jo krije, jo ferdomme primitive ..."
  
  It skot makke har stil. Sam skeat de co-piloat yn 'e skonk, ta skrik fan 'e passazjiers. Hy rjochte op 'e muontsen en stoppe se healwei. Nina koe de muonts dy't se ûnder har rêden hie net opmerke, mar wylst se nei syn gesicht socht, pakte Sam har en helle har yn in helikopter fol kjel bange passazjiers. De co-piloat lei kreunend op 'e flier njonken har, en se helle de riem ôf om syn skonk te ferbinen. Yn 'e cockpit rôp Sam opdrachten nei de piloat ûnder gewear, en bestelde him om nei it noarden te gean nei Dansha, it rendezvouspunt.
  
  
  32
  Flecht út Axum
  
  
  Oan 'e foet fan' e berch Yeha sammele ferskate pleatslike bewenners, ôfgryslik by it oansjen fan 'e deade Egyptyske gids, dy't se allegear wisten fan' e opgravingsplakken. In oare geweldige skok foar har wie de kolossale rotsfal dy't de yngewanten fan 'e berch slute. Net wis fan wat te dwaan, in groep diggers, argeologyske assistinten en wraakzuchtige pleatslike befolking studearre it ûnferwachte barren, mompelen ûnderinoar om te besykjen út te finen wat der krekt barde.
  
  "D'r binne hjir djippe bannenspoaren, wat betsjut dat in swiere frachtwein hjir parkeard waard," suggerearre ien arbeider, en wiisde nei ôfdrukken yn 'e grûn. "D'r wiene twa, miskien trije auto's hjir."
  
  "Miskien is it gewoan de Land Rover dy't Dr. Hessian elke pear dagen brûkt," suggerearre in oar.
  
  "Nee, dêr is it, krekt dêr, krekt wêr't hy it liet foardat hy juster yn Mekele nij ark gie om nij ark te heljen," beswiere de earste arbeider, en wiisde nei de Land Rover fan 'e besite fan 'e argeolooch, parkeard ûnder it doek fan in tinte in pear meters fan him ôf.
  
  "Hoe sille wy dan witte oft de doaze is weromjûn? Dit is Ajo Kira. Dea. Perdue fermoarde him en naam de doaze!" - rôp ien man. "Dêrom hawwe se de kamera fernield!"
  
  Syn agressive konklúzje soarge foar in soad opskuor ûnder de omwenners yn de buordoarpen en yn de tinten by it opgravingsterrein. Guon fan 'e manlju besochten rasjoneel te redenearjen, mar de measten woene neat oars as pure wraak.
  
  "Kinsto dat hearre?" Perdue frege Patrick wêr't se ferskynden fan 'e eastlike helling fan' e berch. "Se wolle ús libben skine, âlde. Kinne jo op dizze skonk rinne?"
  
  "Nee," sei Patrick. "Myn ankel is brutsen. Sjen."
  
  De ynstoarting feroarsake troch Ajo hat de twa manlju net fermoarde, om't Perdue in wichtich skaaimerk fan alle ûntwerpen fan Ajo ûnthâlden hie - de postfakútgong ferburgen ûnder in falske muorre. Gelokkich fertelde de Egyptner Perdue oer de âlde manieren fan it meitsjen fan fallen yn Egypte, benammen yn âlde grêven en piramiden. Dit is hoe't Perdue, Ajo, en Ajo syn broer, Donkor, yn it earste plak ûntsnapte mei de Sacred Box.
  
  Bedekt mei krassen, potholes en stof, Perdue en Patrick, foarsichtich om ûntdekking te foarkommen, krûpe efter ferskate grutte rotsen oan 'e basis fan' e berch. Patrick krûpte doe't in skerpe pine yn syn rjochterankel troch him skeat mei elke slepende beweging nei foaren.
  
  "Kin...c-kinne wy gewoan in lyts skoft nimme?" frege er Perdue. De grize ûndersiker seach nei him werom.
  
  "Sjoch, maat, ik wit dat it sear docht as de hel, mar as wy net haast meitsje, fine se ús. Ik hoech jo net te fertellen watfoar wapens dizze minsken swaaie, wol? Skoppen, spikers, hammers...", betocht Perdue syn maat.
  
  "Wit ik. Dizze Landy is my te fier. Se sille my ynhelje foar myn twadde stap," joech hy ta. "Myn skonk is jiskefet. Gean foarút, krije har oandacht, of gean út en rop om help. "
  
  "Bullshit," antwurde Perdue. "Wy sille tegearre nei dizze Landy komme en hjir de hel fuort."
  
  "Hoe suggerearje jo dat wy dit dogge?" Patrick knikte.
  
  Perdue wiisde nei it graafark tichtby en glimke. Patrick folge de rjochting mei syn eagen. Hy soe mei Perdue lake hawwe as syn libben net ôfhinge fan de útkomst.
  
  "Gjin manier yn 'e hel, David. Nee! Binne jo gek?" - Hy flústere lûd, en sloech Perdue op 'e earm.
  
  "Kinne jo jo hjir op it grint in bettere rolstoel foarstelle?" Perdue gnyske. "Wês klear. As ik werom kom, geane wy nei Landy."
  
  "En ik nim oan dat jo dan tiid hawwe om it yn te stekken?" - frege Patrick.
  
  Perdue helle syn trouwe lytse tablet út dy't tsjinne as ferskate gadgets yn ien.
  
  "Oh, jo lytsleauwe," glimke hy nei Patrick.
  
  Typysk hat Purdue syn ynfraread- en radarmooglikheden eksploitearre of brûkt as kommunikaasjeapparaat. Lykwols, hy hieltyd ferbettere it apparaat, it tafoegjen fan nije útfinings en it ferbetterjen fan syn technology. Hy liet Patrick in lytse knop oan 'e kant fan it apparaat sjen. "Elektryske macht surge. Wy hawwe in psychysk, Paddy. "
  
  "Wat docht hy?" Patrick fronse, syn eagen fleagen sa no en dan foarby Perdue om alert te bliuwen.
  
  "It bringt de auto's oan 'e gong," sei Perdue. Foardat Patrick in antwurd betinke koe, stie Perdue oerein en rûn nei de arkhok. Hy beweech furtively, bûgde syn slanke lichem nei foaren om net út te stekken.
  
  "Sa fier sa goed, do gekke bastard," flústere Patrick wylst er seach Perdue nimme de auto. "Mar jo witte dat dit ding in drokte sil meitsje, net?"
  
  Tariede op de efterfolging foarút, Perdue naam in djip sykheljen en beoardiele hoe fier it publyk wie fan him en Patrick. "Litte wy gean," sei er en drukte op de knop om de Land Rover te starten. It hie gjin oare ljochten as dy op it dashboard, mar guon minsken tichtby de yngong fan 'e berch koenen hearre de motor meitsje lûd by it rinnen. Perdue besleat dat hy har tydlike betizing yn syn foardiel soe brûke, en hy raasde nei Patrick mei in skriemende auto.
  
  "Springe! Sneller!" - rôp er tsjin Patrick doe't er him te berikken wie. De MI6-agint sloech op 'e auto, en sloech it hast om mei syn snelheid, mar Perdue's adrenaline hâlde har op syn plak.
  
  "Hjir binne se! Deadzje dizze bastards! "- raasde de man, en wiisde op twa manlju dy't mei in kruiwagen nei in Land Rover raasden.
  
  "God, ik hoopje dat syn tank fol is!" - rôp Patrick, en ried in wankele izeren bak rjocht yn 'e passazjiersdoar fan 'e 4x4. "Myn rêchbonke! Myn bonken binne yn myn kont, Purdue. God, jo meitsje my hjir dea!" wie alles dat de mannichte hearre koe, doe't se nei de flechtsjende manlju oandraven.
  
  Doe't se by de passazjiersdoar kamen, bruts Perdue it rút mei in stien en die de doar iepen. Patrick stride om út 'e auto te kommen, mar de oankommende gekken oertsjûgen him om syn reservekrêft te brûken, en hy smiet syn lichem yn 'e auto. Se setten ôf, draaiden har tsjillen, smieten mei stiennen nei elkenien yn 'e mannichte dy't te tichtby kaam. Doe stapte Perdue einlings op it pedaal en sette wat ôfstân tusken harren en de bende fan bloeddorstige lokale befolking.
  
  "Hoefolle tiid hawwe wy om nei Dunsha te kommen?" Perdue frege Patrick.
  
  "Sa'n trije oeren foardat Sam en Nina ús dêr moatte moetsje," fertelde Patrick him. Hy seach nei de gasmeter. "Myn god! it bringt ús net fierder as 200 kilometer."
  
  "Alles is goed, salang't wy fuortkomme fan 'e satan's bijenkorf op ús spoar," sei Perdue, noch altyd yn 'e efterútsjochspegel. "Wy moatte kontakt opnimme mei Sam en útfine wêr't se binne. Miskien kinne se de Hercules tichterby bringe om ús op te heljen. God, ik hoopje dat se noch libje."
  
  Patrick kreunde elke kear as de Land Rover in gat miste of skodde by it wikseljen fan gear. Syn ankel makke him dea, mar hy wie yn libben en dat wie alles dat telde.
  
  "Jo wisten de hiele tiid oer Carter. Wêrom hawwe jo my net ferteld?" - frege Patrick.
  
  'Ik sei dy, wy woenen net dat jo in medeplichtige wiene. As jo it net wisten, koene jo net belutsen wêze."
  
  "En dit bedriuw mei syn famylje? Hawwe jo immen stjoerd om ek foar har te soargjen?" - frege Patrick.
  
  "Oh myn God, Patrick! Ik bin gjin terrorist. Ik wie oan it bluffen,' fersekere Perdue him. "Ik moast syn koai skodzje, en mei tank oan Sam syn ûndersyk en de mol yn Karsten'... Carter's kantoar, krigen wy ynformaasje dat syn frou en dochters ûnderweis wiene nei syn hûs yn Eastenryk."
  
  "Unmooglik om te leauwen," antwurde Patrick. "Jo en Sam moatte jo oanmelde as aginten fan Har Majesteit, begrypt? Jo binne gek, roekeloos en geheimsinnich oant it punt fan hystery, jim twa. En dokter Gould is net fier efter."
  
  "No, tank, Patrick," glimke Perdue. "Mar wy hâlde fan ús frijheid om, wite jo, it smoarge wurk te dwaan sûnder sjoen te wurden."
  
  "Nee," sei Patrick. "Wa brûkte Sam as mol?"
  
  "Ik wit it net," antwurde Perdue.
  
  "David, wa is dizze ferdomme mol? Ik sil de keardel net slaan, fertrou my,' sei Patrick.
  
  "Nee, ik wit it echt net," sei Perdue. "Hy benadere Sam sa gau't hy Sam's ûnhandige hacking fan Karsten's persoanlike bestannen ûntduts. Ynstee fan him op te setten, bea hy oan om ús de ynformaasje te krijen dy't wy nedich wiene op betingst dat Sam Karsten bleatstelle foar wat hy is.
  
  Patrick draaide de ynformaasje yn syn holle. It hie sin, mar nei dizze missy wie er net mear wis wa't er fertrouwe koe. "De mol" joech jo de persoanlike ynformaasje fan Karsten, ynklusyf de lokaasje fan syn eigendom en sa?
  
  "Omleech nei syn bloedtype," sei Perdue, glimkjend.
  
  "Hoe is Sam lykwols fan plan om Karsten te eksposearjen? Hy koe it pân legaal besit, en ik bin der wis fan dat it haad fan militêre yntelliginsje wit hoe't hy syn spoaren mei burokratyske rompslomp kin ôfdekke," suggerearre Patrick.
  
  "Oh, dat is wier," stimde Perdue yn. "Mar hy keas de ferkearde slangen om te boartsjen mei Sam, Nina en my. Sam en syn "mol" hackten de kommunikaasjesystemen fan 'e servers, dy't Karsten foar syn eigen doelen brûkt. Wylst wy prate, giet de alchemist ferantwurdlik foar de diamantmoarden en wrâldwide rampen nei Karsten's hearehûs yn Salzkammergut.
  
  "Foar wat?" - frege Patrick.
  
  "Carsten kundige oan dat hy in diamant te keap hie," helle Perdue oan. "In heul seldsume primêre stien neamd Sudanese Eye. Lykas de top-notch Celeste en Farao stiennen, kin de Sudanese Eye ynteraksje mei ien fan 'e lytsere diamanten dy't kening Salomo makke nei it foltôgjen fan syn timpel. Primnûmers binne nedich om elke pest frij te litten bûn troch de twaensantich fan kening Salomo.
  
  "Sjarmerend. En no wat wy hjir belibje makket ús ús sinisme opnij te betinken, "konstatearre Patrick. "Sûnder prime getallen kin de tsjoender syn diabolyske alchemy net meitsje?"
  
  Perdue knikte. "Us Egyptyske freonen by de Dragon Watchers fertelden ús dat, neffens har rollen, de tsjoenders fan kening Salomo elke stien bûnen oan in spesifyk himellichaam," sei hy. "Wis, de tekst foarôfgeand oan 'e bekende teksten fan' e Skrift stelt dat de fallen ingels twahûndert wiene, en dat twaensantich fan har waarden neamd troch Salomo. Dit is wêr't de stjerkaarten mei elke diamant yn spiel komme.
  
  "Hat Karsten in Sûdaneesk each?" - frege Patrick.
  
  "Nee ik haw . Dit is ien fan twa diamanten dy't myn makelders respektivelik wisten te krijen fan in Hongaarske barones dy't op 'e râne fan fallisemint stiet, en fan in Italjaanske widner dy't in nij libben wol begjinne fuort fan syn mafia sibben, kinne jo yntinke? Ik haw twa prime getallen út trije. De oare, "Celeste," is yn it besit fan 'e Wizard.
  
  "En Karsten sette se te keap?" Patrick froast, besocht it allegear sin te meitsjen.
  
  "Sam die dit mei de persoanlike e-post fan Karsten," ferklearre Perdue. "Karsten hat gjin idee dat de Wizard, Mr. Raya, komt om syn folgjende diamant fan topkwaliteit fan him te keapjen."
  
  "Oh, it is goed!" Patrick glimke, klapte yn 'e hannen. "Salang't wy de oerbleaune diamanten kinne leverje oan Master Penekal en Ofar, kin Raya gjin oare ferrassingen bringe. Ik bid ta God dat Nina en Sam it slagje om se te krijen.
  
  "Hoe kinne wy kontakt opnimme mei Sam en Nina? Myn apparaten wiene dêr ferlern gien yn it sirkus," frege Patrick.
  
  "Hjir," sei Perdue. "Skow gewoan nei de namme fan Sam en sjoch as de satelliten ús kinne ferbine."
  
  Patrick die as Perdue frege. De lytse sprekker klikte willekeurich. Ynienen knetterde Sam syn stim flau oer de sprekker: "Wêr bisto west? Wy hawwe al oeren besocht te ferbinen!"
  
  "Sam," sei Patrick, "wy binne ûnderweis fan Aksum, leech reizgje. As jo dêr komme, kinne jo ús dan ophelje as wy jo de koördinaten stjoere?
  
  "Sjoch, wy binne hjir yn djippe stront," sei Sam. "Ik," suchte er, "ik ha de piloat in bytsje foar de gek hân en in militêre rêdingshelikopter kaapt. Lang ferhaal."
  
  "Myn god!" Patrick raasde, smiet syn earms yn 'e loft.
  
  "Se binne hjir krekt op 'e Dansha-airstrip telâne kommen, lykas ik har twongen te dwaan, mar se sille ús arrestearje. Der binne oeral soldaten, dus ik tink net dat wy dy helpe kinne," klage Sam.
  
  Op de eftergrûn koe Perdue it lûd fan in helikopterrotor hearre en minsken gûlen. It klonk him as in oarlochssône. "Sam, hast de diamanten krigen?"
  
  "Nina hat se, mar no wurde se wierskynlik yn beslach nommen," sei Sam, en klonk absolút miserabel en lilk. "Kontrolearje yn alle gefallen jo koördinaten."
  
  Perdue's gesicht ferkrûpte yn fokus, lykas it altyd dien hat as hy in plan betinke moast om út in knibbel te kommen. Patrick naam in heul djip sykheljen. "Farsk út 'e frettenpanne."
  
  
  33
  Apokalyps oer Salzkammergut
  
  
  Yn 'e drizige rein seagen de grutte griene tunen fan Karsten yn ûnberikbere skientme út. Yn 'e grize skuorre fan 'e rein liken de kleuren fan 'e blommen hast ljochtsjend, en de beammen stiene majestueus yn weelderige follens. Lykwols, om ien of oare reden koe alle natuerlike skientme net befetsje it swiere gefoel fan ferlies, doom dat hong yn 'e loft.
  
  "Myn God, wat in jammerdearlik paradys wêryn jo wenje, Joseph," observearre Liam Johnson doe't er syn auto parkearde ûnder in skaadlike klomp sulveren bjirken en weelderige sparren op 'e heuvel boppe it pân. "Krekt as dyn heit, satan."
  
  Yn 'e hân hold er in tas mei ferskate kubike sirkonia en ien frij grutte stien, dy't Perdue syn assistint op fersyk fan har baas levere hie. Under lieding fan Sam hie Liam Reichtisousis twa dagen earder besocht om stiennen út Purdue's priveekolleksje op te heljen. In aardige dame fan fjirtich dy't de jildsaken fan Purdue behearde, wie freonlik genôch om Liam te warskôgjen foar it ferdwinen fan 'e sertifisearre diamanten.
  
  "Stiel dit en ik snij jo ballen ôf mei in stompe nagelknipper, goed?" - sei de sjarmante Skotske dame tsjin Liam, en joech de tas oer dy't er nei it hearehûs fan Karsten goaie soe. It wie in echt moai oantinken, want se like ek op in type - lykas... Miss Moneypenny meets American Mary.
  
  Ienris yn it maklik tagonklike lângoed, herinnerde Liam dat hy de blauprinten fan it hûs foarsichtich bestudearre om syn wei te finen nei it kantoar dêr't Karsten al syn geheime saken die. Bûten wiene de middelbere befeiligingsmannen te hearren petearen mei de húshâldster. Karsten syn frou en dochters wiene twa oeren earder oankaam, en de trije hienen har weromlutsen nei har sliepkeamers om wat te sliepen.
  
  Liam gie de lytse vestibule yn oan 'e ein fan' e eastfleugel fan 'e earste ferdjipping. Hy pakte maklik it slot fan it kantoar en joech syn entourage in oare spion foar't er yn kaam.
  
  "Allemachtich!" - Hy flústere, makke syn wei nei binnen, hast ferjitten om nei de kamera's te sjen. Liam fielde hoe't syn mage skuorde doe't er de doar efter him ticht die. "Nazi Disneyland!" - hy blaasde ûnder syn azem út. "Oh myn God, ik wist dat jo wat dwaande wiene, Carter, mar dit? Dizze stront is it folgjende nivo! "
  
  It hiele kantoar wie fersierd mei nazi-symboalen, skilderijen fan Himmler en Göring en ferskate boarstbylden fan oare hege SS-kommandanten. Efter syn stoel hong in spandoek oan 'e muorre. "Nea! Order of the Black Sun," befêstige Liam, en krûpte tichter by it skriklike symboal borduerd mei swarte seide tried op read satynstof. Wat Liam it measte hindere, wiene de werhelle fideoklips fan 'e priisútrikkingsseremoanjes fan' e Nazi-partij yn 1944 dy't konstant op 'e flatskermmonitor spile. Unbedoeld feroare it yn in oar skilderij, dat it walgelijke gesicht sjen liet fan Yvette Wolf, dochter fan Karl Wolf, SS-Obergruppenführer. "It is har," mompele Liam stil, "mem."
  
  Meitsje jo aksje, jonge, drong Liam syn ynderlike stim oan. Jo wolle jo lêste momint net yn dy put trochbringe, wol?
  
  Foar in betûfte geheime aksjespesjalist en technologyske spionaazjeekspert lykas Liam Johnson, wie it kreakjen fan Karsten's feilich bernespul. Yn 'e feilich fûn Liam in oar dokumint mei it Black Sun-symboal derop, in offisjele memorandum oan alle leden dat de Oarder de ferballe Egyptyske frijmitselaar Abdul Raya opspoard hie. Carsten en syn senior kollega's regelen dat Rai frijlitten waard út in asyl yn Turkije neidat ûndersyk har yntrodusearre oan syn wurk yn 'e Twadde Wrâldoarloch.
  
  Allinnich syn leeftyd, it feit dat hy noch libbe en goed wie, wiene ûnbegryplike trekken dy't Black Sun bewûndering fertsjinnen. Yn 'e tsjinoerstelde hoeke fan' e keamer hat Liam ek in CCTV-monitor mei lûd ynstalleare, fergelykber mei Karsten's persoanlike kamera's. It iennichste ferskil wie dat dizze berjochten stjoerde nei de befeiligingstsjinst fan Mr. Joe Carter, wêr't se maklik ûnderskept wurde koene troch Interpol en oare oerheidsynstânsjes.
  
  De missy fan Liam wie in útwurke baan om de backstabbing lieder fan MI6 bleat te lizzen en syn nau bewekke geheim te iepenbierjen op live televyzje doe't Perdue him aktivearre. Tegearre mei de ynformaasje krigen troch Sam Cleave foar syn eksklusive rapport, wie de reputaasje fan Joe Carter yn swier gefaar.
  
  "Wêr binne sy?" De skrille stim fan Karsten galmde troch it hûs, en de sneakjende MI6-ynbrekker ferbjustere. Liam lei de tas mei diamanten fluch yn 'e feilich en die sa gau as er koe.
  
  "Wa, hear?" - frege de befeiligingsoffisier.
  
  "Myn frou! M-m-myn dochters, jim binne idioaten!" - blafte er, syn stim draacht by de kantoardoarren lâns en gûlde de trep op. Liam koe it lûd fan 'e ynterkom neist de looping opname hearre op 'e monitor yn it kantoar.
  
  "Here Karsten, der is in man by jo kommen, dy't jo sjen wol, hear. Is syn namme Abdul Raya? - in stim oankundige oer alle yntercoms yn 'e hûs.
  
  "Wat?" Karsten syn gjalp kaam fan boppen. Liam koe allinnich laitsje om syn súksesfolle framing baan. "Ik haw gjin ôfspraak mei him! Hy soe yn Brugge wêze, ferwoastje!
  
  Liam krûpte nei de kantoardoar, harke nei Karsten syn beswieren. Sa koe er de lokaasje fan de ferrieder folgje. De MI6-agint glied út in húskefinster op 'e twadde ferdjipping om de wichtichste gebieten te foarkommen dy't no troch paranoïde befeiligingsoffisieren efterfolge. Laitsjen draafde er fuort fan 'e onheilspellende muorren fan it freeslike paradys dêr't in skriklike konfrontaasje yn plakfine soe.
  
  "Binne jo gek, Raya? Sûnt wannear haw ik diamanten te keap?" Karsten blafte, stean yn 'e doar fan syn kantoar.
  
  "Menear Karsten, jo hawwe kontakt mei my oanbean om de Sûdaneeske eachstien te ferkeapjen," antwurde Raya kalm, syn swarte eagen tinzen.
  
  "Sûdaneesk each? Wat yn 'e namme fan alles dat hillich is, hawwe jo it oer?" sûpte Karsten. "Wy hawwe dy net befrijd foar dit, Raya! Wy hawwe jo befrijd om ús fersyk te ferfoljen, om de wrâld op 'e knibbels te bringen! Komst no en steure my mei dizze absurde rommel?"
  
  Rai syn lippen krollen, ûntbleate walgelijke tosken doe't er rûn nei it fet baarch praten del tsjin him. "Wês foarsichtich mei wa't jo as in hûn behannelje, hear Karsten. Ik tink dat jo en jo organisaasje fergetten binne wa't ik bin! Raya siet fan lilkens. "Ik bin de grutte wize, de tsjoender ferantwurdlik foar de sprinkhanenpest yn Noard-Afrika yn 1943, in geunst dy't ik útwreide oan 'e nazi-troepen tsjin' e Alliearde troepen stasjonearre yn it godferlitten ûnfruchtbere lân dêr't se bloed op ferjitte!"
  
  Karsten bûgde efteroer yn syn stoel, swier swit. "Ik...ik haw gjin diamanten, hear Raya, ik swar!"
  
  "Bewiis it!" Raya raasde. "Lit my jo safes en kisten sjen. As ik neat fyn en jo hawwe myn kostbere tiid fergriemd, dan sil ik jo binnenstean keare wylst jo libje."
  
  "Oh myn God!" Karsten gûlde, wankele nei de feilich. Syn blik foel op it portret fan syn mem, en seach yntinsyf nei him. Hy tocht oan Perdue syn wurden oer syn spineless flecht doe't er ferlitten de âlde frou doe't har hûs waard ynfallen te rêden Perdue. Uteinlik, doe't it nijs fan har dea de Oarder berikte, wiene der al fragen steld oer de omstannichheden sûnt Karsten dy nacht by har wie. Hoe komt it dat er fuortrûn en sy net? Black Sun wie in kweade organisaasje, mar al har leden wiene manlju en froulju mei machtige yntellekten en machtige middels.
  
  Doe't Karsten yn relative feilichheid syn feilich iepene, waard hy konfrontearre mei in ferskriklik fisioen. Ferskate diamanten flitsen út in ferlitten tas yn it tsjuster fan in muorre feilich. "It is ûnmooglik," sei er. "Dit is ûnmooglik! Dat is net fan my!"
  
  Raya triuwde de trillende gek oan 'e kant en sammele de diamanten yn syn palm. Hy kearde him doe mei in kjeldjende frons nei Karsten. Syn mager gesicht en swart hier joegen him it ûnderskate uterlik fan in soarte fan foarboarger fan 'e dea, miskien de Reaper sels. Karsten belle syn befeiligingsoffisieren, mar gjinien antwurde.
  
  
  34
  Top hûndert pûn
  
  
  Doe't de Chinook lâne op in ferlitten airstrip bûten Dunshae, stiene trije militêre jeeps parkeard foar it Hercules-fleantúch dat Perdue hierd hie foar in toernee troch Etioopje.
  
  "Wy binne klear," mompele Nina, wylst se de skonk fan 'e ferwûne piloat noch mei har bloedige hannen hâlde. Syn sûnens wie net yn gefaar, om't Sam rjochte op 'e bûtendij, wêrtroch't him neat slimmer hie as in lytse wûne. De syddoar gie iepen en de boargers waarden útlitten foardat soldaten kamen om Nina fuort te heljen. Sam wie al ûntwapene en op de achterbank fan ien fan de jeeps smiten.
  
  Se namen de twa tassen dy't Sam en Nina droegen yn beslach en boeien se.
  
  "Jo tinke dat jo nei myn lân komme kinne en stelle?" - rôp de kaptein tsjin harren. "Jo tinke dat jo ús loftpatrol brûke kinne as jo persoanlike taksy? Hee?"
  
  "Harkje, it sil in trageedzje wêze as wy net gau nei Egypte komme!" Sam besocht te ferklearjen, mar dat krige him in slach yn 'e darm.
  
  "Harkje asjebleaft!" - smeekte Nina. "Wy moatte nei Kairo komme om de oerstreamingen en stroomûnderbrekken te stopjen foardat de hiele wrâld ynstoart!"
  
  "Wêrom stopje de ierdbevingen net tagelyk, huh?" De kaptein bespotte har, en knypte Nina har sierlike kaak mei syn rûge hân.
  
  "Kaptein Ifili, nim dyn hannen fan 'e frou!" - bestelde in manlike stim, dy't de kaptein frege om fuortendaliks te harkjen. "Lit har gean. En de man ek."
  
  "Mei alle respekt, hear," sei de kaptein, sûnder Nina's kant te ferlitten, "se berôve it kleaster, en doe hie dizze ûntankbere keardel," gromde er, en skopte Sam, "hie it lef om ús rêdingshelikopter te kapjen."
  
  "Ik wit hiel goed wat er dien hat, kaptein, mar as jo se no net oerleverje, sil ik jo foar in kriichsrjochtbank fersoargje foar insubordinaasje. Ik bin miskien mei pensjoen, mar ik bin noch altyd de wichtichste finansjele bydrage oan it Etiopyske leger,' raasde de man.
  
  "Ja, mynhear," antwurde de kaptein en wiisde de mannen om Sam en Nina frij te litten. Doe't er oan 'e kant stapte, koe Nina net leauwe wa't har ferlosser wie. "Kol. Yimen?
  
  Syn persoanlik folget, fjouwer minsken yn totaal, wachte neist him. "Jo piloat ynformearre my oer it doel fan jo besite oan Tana Kirkos, Dr. Gould," fertelde Yimenu Nina. "En om't ik yn jo skuld bin, haw ik gjin oare kar as de wei foar jo nei Kairo frij te meitsjen. Ik sil twa fan myn manlju en befeiligingsfergunning fan Etioopje troch Eritrea en Sûdan nei Egypte litte.
  
  Nina en Sam wikselen blik fol ferbjustering en wantrouwen. "Um, tankje jo, kolonel," sei se foarsichtich. "Mar mei ik freegje wêrom jo ús helpe? It is gjin geheim dat jo en ik op 'e ferkearde foet gien binne."
  
  "Nettsjinsteande jo skriklike oardiel oer myn kultuer, Dr. Gould, en jo wrede oanfallen op myn persoanlik libben, hawwe jo it libben fan myn soan rêden. Hjirfoar kin ik net oars as jo loslitte fan elke vendetta dy't ik tsjin jo hie, "Kol. Yimenu joech yn.
  
  "Oh myn God, ik fiel my op it stuit as gek," mompele se.
  
  "It spyt my?" hy frege.
  
  Nina glimke en stekt har hân nei him út. "Ik sei, ik soe my graach my ferûntskuldigje wolle foar myn oannames en myn hurde útspraken."
  
  "Hawwe jo immen rêden?" - frege Sam, noch fan 'e slach op 'e mage.
  
  Col. Yimenu seach nei de sjoernalist, wêrtroch't er syn ferklearring weromlûke koe. "Se rêde myn soan fan driigjende ferdrinking doe't it kleaster oerstreamde. In protte stoaren fannacht, en myn Cantu soe ûnder har west hawwe as dokter Gould him net út it wetter helle hie. Hy rôp my krekt doe't ik op it punt wie om mei Mr. Perdue en oaren yn 'e berch te kommen om tsjûge te wêzen fan it weromkommen fan' e Hillige Doaze, en neamde it de ingel fan Salomo. Hy fertelde my har namme en dat se de skedel stiel. Ik soe sizze dat dit amper in misdied is dy't de deastraf wurdich is."
  
  Sam seach Nina oan oer de viewfinder fan syn kompakte fideokamera en knipoogde. It soe better wêze as nimmen wist wat de skull befette. Koart dêrnei gie Sam mei ien fan Yimenu syn mannen om Perdue en Patrick te heljen nei wêr't harren stellen Land Rover sûnder disel rûn wie. Se wisten mear as healwei te riden foardat se stopten, dus it duorre net lang foar't Sam syn auto se fûn.
  
  
  Trije dagen letter
  
  
  Mei tastimming fan Yimenu berikte de groep al gau Kaïro, dêr't de Hercules einlings by de Universiteit lâne. "Ingel fan Salomo, hè?" Sam pleage. "Wêrom, bidde fertelle?"
  
  "Ik haw gjin idee," glimke Nina doe't se de âlde muorren fan it Dragon Watcher Sanctuary binnenkamen.
  
  "Hasto it nijs sjoen?" - frege Perdue. "Se fûnen it hearehûs fan Karsten folslein ferlitten, útsein tekens fan in brân dy't roet op 'e muorren litten hie. Hy wurdt offisjeel neamd as fermist tegearre mei syn famylje.
  
  "En wy ... hy ... sette dizze diamanten yn 'e feilich?" - frege Sam.
  
  "Gone," antwurde Perdue. "Of de Wizard naam se sûnder fuortendaliks te realisearjen dat se falsk wiene, of de Swarte Sinne naam se doe't se kamen om har ferrieder fuort te nimmen om te antwurdzjen foar it feit dat syn mem him ferliet."
  
  "Yn hokker foarm de Wizard him yn liet," krûpte Nina. "Jo hearden wat hy die nacht mei Madame Chantal, har assistint en húshâldster, dien hat. God wit wat er foar Karsten yn gedachten hat."
  
  "Wat der ek mei dat nazi-bark bart, ik bin der bliid mei en fiel my hielendal net min," sei Perdue. Se klommen de lêste trep, noch fiele de effekten fan har pynlike trek.
  
  Nei in útputtende reis werom nei Kairo, waard Patrick talitten ta in pleatslike klinyk om syn ankel te setten en bleau yn it hotel, wylst Perdue, Sam en Nina de trep op rûnen nei it observatoarium dêr't masters Penekal en Ofar wachten.
  
  "Wolkom!" Ofar rôp en sloech de hannen. "Ik hearde dat jo miskien wat goed nijs foar ús hawwe?"
  
  "Dat hoopje ik, oars sille wy ús moarn ûnder de woastyn fine mei de oseaan boppe ús," kaam Penekal syn sinyske grommel fan 'e hichte dêr't er troch de teleskoop seach.
  
  "It liket derop dat jim in oare wrâldoarloch oerlibbe," sei Ofar. "Ik hoopje dat jo gjin serieuze blessueres hawwe."
  
  "Se sille littekens efterlitte, master Ofar," sei Nina, "mar wy binne noch yn libben en goed."
  
  It hiele observatoarium wie fersierd mei antike kaarten, weefgetouwen en âlde astronomyske ynstruminten. Nina siet op 'e bank njonken Ofar, iepene har tas, en it natuerlike ljocht fan 'e giele middeiloft fergulde de hiele keamer, wêrtroch in magyske sfear ûntstie. Doe't se de stiennen sjen liet, hawwe de twa astronomen fuortendaliks goedkard.
  
  "Dizze binne echt. Diamanten fan kening Salomo," glimke Penekal. "Tige tank foar jo help."
  
  Ofar seach Perdue oan. "Mar wiene se net tasein oan prof. Imru?"
  
  "Kinne jo dizze kâns nimme en se ta syn foldwaan litte tegearre mei de alchemyske rituelen dy't hy ken?" frege Perdue oan Ofar.
  
  "Absoluut net, mar ik tocht dat it jo deal wie," sei Ofar.
  
  "Prof. Imru fynt út dat Joseph Karsten se fan ús stiel doe't hy besocht ús te deadzjen op 'e berch Yeha, dus wy sille se net werom kinne krije, begrypt?" Perdue ferklearre mei grutte amusement.
  
  "Dat wy kinne se hjir yn ús ferwulften opslaan om elke oare kweade alchemy tsjin te gean?" - frege Ofar.
  
  "Ja, hear," befêstige Perdue. "Ik kocht twa fan 'e trije gewoane diamanten fia partikuliere ferkeap yn Jeropa, en neffens de deal, lykas jo witte, bliuwt wat ik kocht myn."
  
  "Earlik genôch," sei Penekal. "Ik haw leaver dat jo se hâlde. Op dy manier wurde de priemgetallen apart hâlden fan ..." hy beoardiele de diamanten fluch, "... de oare twa en sechstich diamanten fan kening Salomo.
  
  "Dus de Wizard hat tsien fan har brûkt om de pest oant no ta te feroarsaakjen?" - frege Sam.
  
  "Ja," befêstige Ofar. "Mei help fan ien priemgetal, 'Celeste.' Mar se binne al frijlitten, dat hy kin gjin kwea mear dwaan, oant er dy en mynhear Perdue syn twa priemkes krije kin."
  
  "Goede show," sei Sam. "En no sil jo alchemist de epidemyen ferneatigje?"
  
  "Net om ûngedien te meitsjen, mar om de hjoeddeistige skea te stopjen, útsein as de Wizard de hannen op har leit foardat ús alchemist har komposysje transformeart om se machteleas te meitsjen," antwurde Penekal.
  
  Ofar woe it pynlike ûnderwerp feroarje. "Ik hearde dat jo makke in hiele bleatstelling & # 233; mislearring fan MI6-korrupsje, hear Cleave.
  
  "Ja, it sil moandei útstjoerd wurde," sei Sam grutsk. "Ik moast it allegear yn twa dagen bewurkje en opnij fertelle, wylst ik lêst hie fan in meswûne."
  
  "Geweldich wurk," glimke Penekal. "Foaral as it giet om militêre saken, it lân moat net yn it tsjuster wurde litten ... sa te sizzen." Hy seach nei Kairo, noch machteleas. "Mar no't it ûntbrekkende haad fan MI6 op ynternasjonale televyzje sil wurde toand, wa sil syn plak ynnimme?"
  
  Sam glimke, "It liket derop dat spesjale agent Patrick Smith op 'e hichte is foar in promoasje foar syn treflike dapperens om Joe Carter foar justysje te bringen. En telle. Yimenu stipe ek syn ûnberikbere eksploaten foar de kamera.
  
  "Dit is geweldich," wie Ofar bliid. "Ik hoopje dat ús alchemist hastich sil," suchte er, tinkend. "Ik ha in min gefoel as hy te let is."
  
  "Jo hawwe altyd in min gefoel as minsken te let binne, myn âlde freon," sei Penekal. "Jo meitsje jo tefolle soargen. Unthâld, it libben is ûnfoarspelber."
  
  "Dit is perfoarst foar de ûnfoarbereide," kaam in lilke stim fan boppen fan 'e trep. Se draaiden har allegear om, fielde dat de loft kâld waard fan kweade wil.
  
  "Oh myn God!" - rôp Perdue.
  
  "Wa is dit?" - frege Sam.
  
  "Dizze ... dizze ... wize!" Antwurde Ofar, trillend en knypt it boarst. Penekal stie foar syn freon as Sam foar Nina stie. Perdue stie foar elkenien.
  
  "Sille jo myn tsjinstanner wêze, lange man?" - frege de tsjoender beleefd.
  
  "Ja," antwurde Perdue.
  
  "Perdue, wat tinke jo dat jo dogge?" Nina sisde fergriemd.
  
  "Dou dit net," sei Sam Perdue, en lei in stevige hân op syn skouder. "Jo kinne gjin martler wêze út skuld. Minsken dogge leaver stront oan dy, tink. Wy kieze!"
  
  "Ik ha gjin geduld op en myn kursus is genôch fertrage trochdat dy pig twa kear ferlern hat yn Eastenryk," grommele Raya. "Gean no de stiennen fan Salomo oer, of ik sil jo allegearre libben skine."
  
  Nina hold de diamanten efter har rêch, net bewust dat it ûnnatuerlike skepsel in flair foar har hie. Mei ongelooflijke krêft smiet er Perdue en Sam oan 'e kant en berikte Nina.
  
  "Ik sil elke bonke yn jo lytse liif brekke, Izebel," grommele er, en bleatte dy wrede tosken yn Nina har gesicht. Se koe har net ferdigenje as har hannen de diamanten fêst holden.
  
  Mei skriklike krêft pakte er Nina en draaide har nei him ta. Se drukte har rêch tsjin syn mage, en hy luts har tichter by him om har hannen los te litten.
  
  "Nina! Jou se net oan him!" - blafte Sam, en kaam oerein. Perdue krûpte har fan 'e oare kant ôf. Nina rôp yn ôfgriis, har lichem skodde yn 'e ferskriklike omearming fan 'e Mage doe't syn klau har lofterboarst pynlik knypte.
  
  In frjemde gjalp ûntkaam him, útgroeid ta in gjalp fan skriklike pine. Ofar en Penekal lutsen werom, en Perdue stoppe mei krûpen om út te finen wat der barde. Nina koe him net ûntkomme, mar syn greep op har rekke gau los en syn gûlen waerd hurder.
  
  Sam fronste yn betizing, en hie gjin idee wat der oan de hân wie. "Nina! Nina, wat bart der?"
  
  Se skodde gewoan har holle en sei mei har lippen: "Ik wit it net."
  
  Doe krige Penekal de moed om om te rinnen om te bepalen wat der bart mei de skriemende Wizard. Syn eagen waarden grut doe't er seach dat de lippen fan 'e hege, tinne wiisheid tegearre mei syn eachleden útinoar fallen. Syn hân lei op it boarst fan Nina, en skeat de hûd ôf as waard er skokt troch in elektryske stroom. De rook fan baarnend fleis fol de keamer.
  
  Ofar rôp en wiisde op Nina har boarst: "Dit is in teken op har hûd!"
  
  "Wat?" frege Penekal en seach neier. Hy fernaam wêr't syn freon it oer hie en syn gesicht ljochte op. "Dokter Mark Gould ferneatiget de Sage! Sjen! Sjoch," hy glimke, "dit is it segel fan Salomo!"
  
  "Wat?" - Ik frege. - frege Perdue, en stiek de hannen út nei Nina.
  
  "It segel fan Salomo!" Herhelle Penekal. "In demonfal, in wapen tsjin demoanen dy't sein wurde dat Salomo troch God jûn is."
  
  Uteinlik foel de ûngelokkige alchemist op 'e knibbels, dea en ferdwûn. Syn lyk foel op 'e flier, wêrtroch Nina ûngemakken bleau. Alle manlju beferzen in momint yn ferbjustere stilte.
  
  "De bêste hûndert kilo's dy't ik ea haw útjûn," sei Nina op in net opmerklike toan, en streake har tatoeaazje, sekonden foardat se flau wie.
  
  "It bêste momint dat ik noch noait filme haw," klaagde Sam.
  
  Krekt doe't se allegear begûnen te herstellen fan 'e ûnbidige dwylsinnigens dy't se krekt tsjûge hiene, rûn de alchemist oansteld troch Penekal loai de trep op. Op in folslein ûnferskillige toan kundige er oan: "Sorry, ik bin te let. Renovaasjes by Talinki's Fish & Chips hâlde my let foar iten. Mar no is myn búk fol en ik bin ree om de wrâld te rêden."
  
  
  ***EIN***
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Preston W. Child
  Scrolls fan Atlantis
  
  
  Prolooch
  
  
  
  Serapeum, tempel - 391 AD. e.
  
  
  In onheilspellende wynstjitte kaam op út 'e Middellânske See, en ferbriek de stilte dy't hearske oer de freedsume stêd Alexandria. Yn 'e midden fan' e nacht wiene allinnich oaljelampen en it ljocht fan brânen te sjen op 'e strjitten as fiif figueren klaaid as muontsen ferhuze fluch troch de stêd. Ut in heech stiennen rút seach in jonge amper út syn teeners har as se rûnen, stom, lykas muontsen bekend wiene. Hy luts syn mem nei him ta en wiisde op harren.
  
  Se glimke en fersekere him dat se nei middernachtmis yn ien fan 'e tsjerken fan 'e stêd wiene. De grutte brune eagen fan de jonge seagen fassinearre nei de lytse spikkels ûnder him, en folgen har skaden mei syn blik doe't de swarte, langwerpige foarmen langer waarden elke kear as se it fjoer foarby kamen. Benammen koe hy dúdlik observearje ien persoan dy't ferstoppe wat ûnder syn klean, wat betsjuttings, de foarm dêr't hy koe net ûnderskiede.
  
  It wie in mylde lette simmernacht, der wiene in soad minsken bûten en de waarme ljochten wjerspegele de wille. Boppe harren fonkelden stjerren oan 'e heldere loft, wylst ûnder harren massale keapfardijskippen as sykheljende reuzen op 'e opkommende en fallende weagen fan 'e brûzjende see oprizen. Sa no en dan fersteurde in útbarsting fan laitsjen of it klonken fan in stikkene wynkruik de sfear fan eangst, mar de jonge wenne der oan. De wyn spile yn syn donker hier doe't er oer de finsterbank bûgde om better te sjen nei de mysterieuze groep hillige manlju mei wa't er sa fassinearre wie.
  
  Doe't se de folgjende krusing berikten, seach er dat se ynienen, al mei deselde snelheid, yn ferskate rjochtingen fuortrennen. De jonge fronste, frege him ôf oft se elk ferskate seremonië bywenne yn ferskate gebieten fan 'e stêd. Syn mem spruts mei har gasten en fertelde him om op bêd te gean. Bewûndere troch de frjemde beweging fan 'e hillige manlju, sette de jonge syn eigen mantel oan en krûpte syn famylje en har gasten lâns de haadkeamer yn. Op bleate fuotten rûn er de brede stiennen treppen op 'e muorre del om de strjitte dêrûnder te berikken.
  
  Hy wie besletten om ien fan dizze minsken te folgjen en te sjen wat dizze frjemde formaasje wie. De muontsen wiene bekend om yn groepen te ferhúzjen en tegearre de massa by te wenjen. Mei in hert fol mei dûbelsinnige nijsgjirrigens en in ûnferstannige toarst nei aventoer, folge de jonge ien fan 'e muontsen. De klaaide figuer rûn de tsjerke lâns dêr't de jonge en syn húshâlding faak as kristenen oanbidden. Ta syn fernuvering fernaam de jonge dat de rûte dy't de muonts naam nei in heidenske timpel lei, de Tempel fan Serapis. De eangst trochbriek syn hert as in spear by de gedachte om sels in foet op deselde grûn te setten as in heidensk plak fan oanbidding, mar syn nijsgjirrigens waard allinich fersterke. Hy moast witte wêrom.
  
  Oer de hiele breedte fan it stille steegje ferskynde de majestueuze timpel yn folslein sicht. Noch hyt op 'e hakken fan 'e dief muonts, de jonge efterfolge iverich syn skaad, yn 'e hope om te bliuwen ticht by de man fan God op sa'n tiid as dizze. Syn hert bonke yn 'e timpel, dêr't er syn âlden praten hearde oer de kristlike martlers dy't dêr troch de heidenen hâlden waarden om de paus en kening harren rivaliteit by te bringen. De jonge libbe yn in tiid fan grutte opskuor, doe't de oergong fan it heidendom nei it kristendom wie dúdlik oer it hiele kontinint. Yn Aleksandrje waard de bekearing bloedich en hy wie bang om sels sa ticht by sa'n machtich symboal te kommen, it eigen hûs fan 'e heidenske god Serapis.
  
  Hy koe twa oare muontsen op 'e sydstrjitten sjen, mar dy holden gewoan de wacht. Hy folge de klaaide figuer yn 'e platte, fjouwerkante gevel fan 'e machtige struktuer, en ferlear him hast út it each. De jonge wie net sa fluch as de muonts, mar yn it tsjuster koe er syn stappen folgje. Dêrfoar wie in grut hôf, en dêroer stie in ferhege struktuer op majestueuze pylders, dy't alle pracht fan 'e timpel foarstelden. Doe't de jonge ophâlde te fernuverjen, besefte er dat er allinnich bleaun wie en de hillige man dy't him hjir brocht hie, it spoar ferlern hie.
  
  Mar dochs, dreaun troch it fantastyske ferbod dêr't er lêst fan hie, troch de opwining dy't allinnich de ferbeane jaan koe, bleau er. De stimmen kamen tichtby, dêr't twa heidenen, wêrfan ien in pryster fan Serapis wie, nei it bouwen fan 'e grutte kolommen. De jonge kaam tichterby en begûn nei harren te harkjen.
  
  "Ik sil my net oan dizze waan oerjaan, Salodius! Ik sil dizze nije religy net tastean de gloarje fan ús foarâlden, ús goaden te winnen! - flústere in man dy't op in pryster like heas. Yn 'e hannen droech er in samling rollen, wylst syn maat in gouden byld fan in heal-man, heal-breed ûnder de earm droech. Hy pakte in steapel papyrus yn 'e hân doe't se nei de yngong op 'e rjochterhoeke fan it hôf rûnen. Fan wat er hearde, wiene dit de keamers fan in man, Salodius.
  
  "Jo witte dat ik alles yn myn macht sil dwaan om ús geheimen te beskermjen, jo genede. Jo witte dat ik myn libben sil jaan," sei Salodius.
  
  "Ik bin bang dat dizze eed ynkoarten sil wurde hifke troch de kristlike horde, myn freon. Se sille besykje elk oerbliuwsel fan ús bestean te ferneatigjen yn har ketterlike suvering, ferklaaid as frommens,' gniisde de pryster bitter. "It is om dizze reden dat ik my noait sil bekeare ta har leauwen. Hokker hypokrisy kin heger wêze as ferrie as jo josels in god meitsje oer minsken, as jo beweare dat jo de god fan minsken tsjinje?
  
  Al dit praat fan kristenen dy't de macht opeaskje ûnder de flagge fan 'e Almachtige, makke de jonge tige ûnrêstich, mar hy moast de tonge hâlde út eangst om ûntdutsen te wurden troch sokke ferfelende minsken dy't de grûn fan syn grutte stêd doarsten te lasterjen. Bûten it kertier fan Salodius stiene twa platanen dêr't de jonge keas sitten te sitten wylst de manlju nei binnen gongen. In dimmen lampe ferljochte de doar fan binnen, mar mei de doar ticht koe er net sjen wat se diene.
  
  Oanlieding troch syn tanimmende belangstelling foar harren saken, besleat er om nei binnen te sneupen en sels te sjen wêrom't de beide manlju stil wurden wiene, as wiene se mar oerbleaune spoeken fan in earder barren. Mar fan wêr't er ûnderdûkt wie, hearde de jonge in koart skeel en befrear op syn plak om net ûntdutsen te wurden. Ta syn fernuvering seach er de muonts en twa oare klaaide mannen fluch by him lâns rinne, en se kamen fluch opienfolgjend de keamer yn. In pear minuten letter seach de fernuvere jonge hoe't se nei foaren kamen, bloed spatte op it brune doek dat se droegen om har unifoarmen te ferklaaien.
  
  Se binne gjin muontsen! Dit is de Pauslike Garde fan 'e Koptyske Paus Theophilus! Hy rôp geastlik út, wat syn hert hurder klopte yn ôfgriis en eangst. Te bang om te bewegen, wachte er oant se fuort wiene om mear heidenen te finen. Hy rûn op bûgde skonken nei de stille keamer, beweecht yn in bûgde posysje om syn ûnopfallende oanwêzigens te garandearjen op dit skriklike plak, hillige troch de heidenen. Hy glied ûngemurken de keamer yn en die de doar efter him ticht, sadat er hearre koe oft der ien binnenkaam.
  
  De jonge raasde ûnwillekeurich doe't er twa deade manlju seach, krekt de stimmen dêr't er in pear minuten lyn wiisheid út helle, foelen stil.
  
  Sa is it wier. Kristlike bewakers binne sa bloeddorst as de ketters dy't har leauwen feroardielje, tocht de jonge. Dizze soberjende iepenbiering bruts syn hert. De pryster hie gelyk. Paus Theophilus en syn tsjinstfeinten fan God dogge dit allinnich om 'e macht oer minsken, en net om har heit te ferheffen. Makket dat har net sa kwea as de heidenen?
  
  Op syn leeftyd wie de jonge net by steat om te kommen ta de barbaarsheid dy't útgiet fan minsken dy't bewearden te tsjinjen de lear fan 'e leafde. Hy huvere fan ôfgriis by it oansjen fan harren ôfsnien kiel en smoarde yn in rook dy't him tinken die oan de skiep dy't syn heit slachte hie, in waarme koperige stank dy't syn geast him twong ta te jaan dat it minske wie.
  
  God fan leafde en ferjouwing? Is dit hoe't de paus en syn tsjerke har meiminsken leafhawwe en dyjingen dy't sûndigje ferjaan?Hy wraksele yn 'e holle, mar hoe mear hy der oer neitocht, hoe mear meilijen hy fielde foar de fermoarde minsken op 'e flier. Doe tocht er oan de papyrus dy't se by har droegen en bigoun alles sa rêstich as er koe troch te rommeljen.
  
  Bûten, op 't hôf, hearde de jonge hieltyd mear geraas, as hiene de stalkers no har geheimhâlding ferlitten. Ut en troch hearde er immen razen fan pine, faak folge troch de botsing fan stiel op stiel. Der barde dy nachts wat mei syn stêd. Hy wist it. Hy fielde it yn it flústerjen fan 'e seebries dy't it kreakjen fan 'e keapfardijskippen ferdronken, in onheilspellend foarnimmen dat dizze nacht gjin oar wie.
  
  Furiously iepene boarstdeksels en kastdoarren, hy koe de dokuminten net fine dy't er sjoen hie Salodius yn syn hûs bringe. Uteinlik, te midden fan it groeiende lûd fan 'e fûle religieuze oarloch yn' e timpel, foel de jonge fan útputting op 'e knibbels. Njonken de deade heidenen skriemde er bitter fanwegen de skok dy't feroarsake waard troch de wierheid en it ferrie fan syn leauwen.
  
  "Ik wol gjin kristen mear wêze!" - rôp er, net bang dat se him no fine soene. "Ik sil in heidensk wêze en ik sil de âlde manieren ferdigenje! Ik fersmyt myn leauwen en set it de earste folken fan dizze wrâld yn 'e wei!" - hy gûlde. "Mak my jo beskermer, Serapis!"
  
  It lûd fan wapens en it skriemen fan de fermoarde wiene sa heech dat syn gjalp soe wêze ynterpretearre as gewoan in oar lûd fan bloedbad. Furious gûlen warskôgen him dat der wat folle mear ferneatigjend bard wie, en hy rûn nei it finster om te sjen dat de kolommen yn it diel fan 'e grutte timpel boppe ien foar ien ferneatige waarden. Mar de echte bedriging kaam út it sels gebou dat hy besette. In skerpe waarmte rekke syn gesicht doe't er by it rút út seach. Flammen sa heech as hege beammen slikken de gebouwen, wylst bylden foelen mei machtige ynfloeden dy't klonk as it tread fan reuzen.
  
  Ferstien en snikkend socht de bange jonge om in needútgong, mar doe't er oer it libbenleaze lyk fan Salodius sprong, rekke syn skonk yn 'e earm fan 'e man en foel er swier op 'e flier. Nei't er hersteld wie fan de klap, seach de jonge in paniel ûnder de kast dy't er socht hie. It wie in houten paniel ferstoppe yn in betonnen flier. Mei grutte muoite skode er de houten kast oan kant en tilde it deksel op. Binnen fûn er in steapel âlde rollen en kaarten dêr't er nei socht.
  
  Hy seach nei de deade, dy't hy leaude him letterlik en geastlik yn 'e goede rjochting wiisde. "Myn tankberens oan dy, Salodius. Jo dea sil net om 'e nocht wêze,' glimke er, wylst er de boekrollen oan it boarst knypte. Mei help fan syn lytse lichem as syn besit, makke hy syn paad troch ien fan 'e wetterpipes dy't ûnder de timpel rûnen as in stoarmdrain en ûntkaam ûngemurken.
  
  
  Haadstik 1
  
  
  Bern stoarre nei de grutte blauwe útwreiding boppe him, dy't foar altyd like te strekken, allinne brutsen troch in bleke brune line dêr't de platte flakte de hoarizon markearre. Syn sigaret wie it ienige teken dat de wyn waaide, syn wazige wite reek nei it easten waaide, wylst syn stielblauwe eagen de omtrek kamen. Hy wie wurch, mar hy doarst it net sjen litte. Sokke absurditeiten soene syn gesach ûndermynje. As ien fan de trije kapteins yn it kamp moast er syn kjeld, ûnútputlike wredens en ûnminsklike fermogen om nea sliepe te hâlden.
  
  Allinnich manlju lykas Bern koene de fijân huverje en de namme fan syn ienheid yn libben hâlde yn 'e wazige flústerjen fan pleatslike bewenners en de stille toanen fan dy fier oer de oseanen. Syn hier wie koart ôfskeard, syn hoofdhuid sichtber ûnder swartgrize stoppels, net struid troch de guozze wyn. Mei opknipte lippen barste syn oprôle sigaret yn in momintele oranje flits foar't er it foarmleaze gif opslokte en de kont oer de balkonreling smiet. Under de barrikade dêr't er stie, gie in flinke drip fan inkele hûnderten fuotten del nei de foet fan 'e berch.
  
  It wie in ideaal útsjochpunt foar oankommende gasten, wolkom en oars. Bern rûn mei de fingers troch syn swarte en grize snor en burd, en streake se ferskate kearen oant se kreas en frij wiene fan jiskeresten. Hy hie gjin unifoarm nedich - gjinien fan har dien - mar har stive dissipline ferriede har eftergrûn en har oplieding. Syn minsken wiene tige regimintearre en elk waard oplaat ta folsleinens op ferskate fjilden, harren lidmaatskip ôfhinklik fan witte in bytsje fan alles en spesjalisearjen yn de measte. It feit dat se yn ôfsûndering libbe en strikt fêsten hiene, betsjutte op gjin inkelde manier dat se de moraal of keinens fan muontsen hiene.
  
  Yn 'e realiteit wiene de minsken fan Bern in stel stoere multy-etnyske basterden dy't alles leuk hienen dat de measte wylden diene, mar se learden har wille te brûken. Wylst elke man syn taak en alle misjes mei warberens útfierde, lieten Bern en syn beide maten har pak de hûnen wêze dy't se wiene.
  
  Dit joech har in poerbêste dekking, it uterlik fan gewoane brutes dy't de oarders fan militêre merken útfiere en alles ûntskuldigje dat sûnder goede reden de drompel fan har hek doarde oer te stekken of gjin jild of fleis op har te hawwen. Elke man ûnder it befel fan Bern wie lykwols tige betûft en oplaat. Skiedkundigen, wapensmeden, medyske professionals, argeologen en taalkundigen rûnen skouder oan skouder mei moardners, wiskundigen en advokaten.
  
  Byrne wie 44 jier âld en hie in ferline dat de oergeunst wie fan marauders oer de hiele wrâld.
  
  In earder lid fan 'e Berlynske ienheid fan' e saneamde Nije Spetsnaz (Geheime GRU), Bern gie troch ferskate fergriemjende geastspultsjes, sa herteleas as syn fysike trainingsregime, yn 'e jierren dat de Dútser tsjinne yn' e Russyske spesjale troepen. Under syn wjuk wied er troch syn direkte kommandant stadichoan oriïntearre op de geheime misjes fan de geheime Dútske oarder. Nei't Bern in tige effektive agint waard foar dizze geheime groep Dútske aristokrasy en wrâldmagnaten mei snode plannen, waard hy úteinlik in missy op yngongsnivo oanbean, wêrby't hy lidmaatskip op it fyfde nivo krige as it slagge.
  
  Doe't dúdlik waard dat er it berntsje fan in lid fan 'e Britske ried ûntfiere moast en it bern deadzje moast as syn âlden har net oan de betingsten fan 'e organisaasje hâlde, besefte Bern dat er in groep machtige en walgelijke bloeden tsjinne en wegere. Doe't er lykwols nei hûs kaam om syn frou ferkrêfte en fermoarde te finen en syn bern fermist, beloofde hy de Oarder fan 'e Swarte Sinne mei alle nedige middels om te kearen. Hy hie it op goed gesach dat leden operearren ûnder ferskate oerheidsynstânsjes, en dat harren tentakels fier yn East-Jeropeeske finzenissen en Hollywood-studio's rûnen, oant keizerlike banken en ûnreplik guod yn 'e Feriene Arabyske Emiraten en Singapore.
  
  Yn feite, Bern erkende se gau as de duvel, it skaad; allegear dingen dy't ûnsichtber wiene, mar omnipresent.
  
  Nei't se in opstân liede fan likesinnige operativen en leden fan it twadde nivo mei enoarme macht fan har eigen, ferlieten Bern en syn kollega's de oarder en besleaten it har iennichste doel te meitsjen om elke ûndergeskikte en lid fan 'e hege ried fan' e Black Sun te ferneatigjen. .
  
  Sa waard de Renegade Brigade berne, rebellen ferantwurdlik foar de meast súksesfolle opposysje dy't de Oarder fan 'e Swarte Sinne ea tsjinkaam hie, de ienige fijân dy't ferskriklik genôch wie om warskôging te garandearjen binnen de rigen fan' e Oarder.
  
  No makke de Renegade Brigade har oanwêzigens by elke gelegenheid bekend om de Swarte Sinne te herinnerjen dat se in skriklik kompetinte fijân hienen, hoewol net sa machtich yn 'e wrâld fan ynformaasjetechnology en finânsjes as it haadstik, mar superieur yn taktyske kapasiteiten en yntelliginsje. De lêsten wiene feardichheden dy't regearingen oproppe en ferneatigje koene, sels sûnder help fan ûnbeheinde rykdom en middels.
  
  Bern rûn ûnder in bôge yn 'e bunker-achtige flier twa ferdjippings ûnder de wichtichste wenkeamer, troch twa hege, swarte, izeren poarten dy't de feroardielden wolkom hjitten yn' e búk fan it bist, wêr't de bern fan 'e Swarte Sinne mei foaroardielen terjochtsteld waarden . En hoe dan ek, hy wie dwaande mei it hûndertste stik, dêr't er nei alle gedachten neat fan wist. Burn hie altyd fassinearre west troch hoe't har blyken fan loyaliteit har noait wat opdien hawwe, en dochs like se har ferplicht te fielen om harsels op te offerjen om 'e wille fan in organisaasje dy't se oan 'e riem hie en kear op kear bewiisd hie dat se har ynspanningen foar wegere. ferliend. Foar wat?
  
  As der wat is, bewiisde de psychology fan dizze slaven hoe't ien of oare ûnsichtbere krêft fan kweade yntinsjes it slagge hie om hûnderttûzenen normale, goede minsken te feroarjen yn massa's unifoarme tinsoldaten dy't foar de nazi's marsjeare. Iets oer "Swarte sinne" operearre mei deselde eangst-yndusearre glâns dy't fatsoenlike minsken ûnder Hitler syn befel dreau om libbene poppen te ferbaarnen en te sjen hoe't bern fersmoarjen fan gasdampen wylst se om har memmen rôpen. Elke kear as er ien fan har ferneatige, fielde er him oplucht; net sasear om't de reliëf fan 'e oanwêzigens fan in oare fijân, mar om't hy wie net lykas harren.
  
  
  Haadstik 2
  
  
  Nina smoarde yn har hodgepodge. Sam koe it net helpe, mar te grinniken om har hommelse stouw en de frjemde útdrukking dy't se makke, en se beoardiele him mei in fersmalle glare dy't him fluch werom nei normaal brocht.
  
  "Sorry, Nina," sei er, om 'e nocht om syn amusement te ferbergjen, "mar se hat dy krekt sein dat de sop hjit is, en do giest der mar in leppelfol yn. Wat tochten jo dat der barre soe?"
  
  Nina har tonge wie sljocht fan 'e skele sop dy't se te gau priuwe hie, mar se koe noch swarre.
  
  "Moat ik jo herinnerje hoe ferrekte honger ik bin?" hja gnyske.
  
  "Ja, op syn minst fjirtjin kear," sei er mei syn ferfelende jongesmoed, dy't har de leppel yn 'e fûst stiif bûgde ûnder de blynjende gloeilampe yn 'e keuken fan Katya Strenkova. It rûkte nei skimmel en âlde stoffen, mar om ien of oare reden fûn Nina it hiel gesellich, as wie it har thús út in oar libben. Allinnich de ynsekten, oanmoedige troch de Russyske simmer, hindere har yn har komfortensône, mar oars genoat se fan 'e waarme gastfrijens en gruffe effisjinsje fan Russyske famyljes.
  
  Twa dagen binne ferrûn sûnt Nina, Sam en Alexander mei de trein it kontinint oerstutsen en úteinlik Novosibirsk berikten, wêrfan Alexander har allegear in rit joech yn in hierde auto dy't net ferkeard wie, dy't se nei Strenkov's pleats oan 'e Argut rivier brocht, benoarden fan de grins tusken Mongoalje en Ruslân.
  
  Sûnt Perdue har bedriuw yn Belgje ferlitten hie, wiene Sam en Nina no oerlevere oan 'e ûnderfining en loyaliteit fan Alexander, fierwei de betrouberste fan alle ûnbetroubere minsken mei wa't se de lêste tiid te krijen hiene. De nachts dy't Perdue ferdwûn mei de finzene Renata fan 'e Oarder fan 'e Swarte Sinne, joech Nina Sam syn nanitske cocktail, deselde as dy't Perdue har jûn hie, om se beide fan it alles-sjennende each fan 'e Swarte Sinne ôf te heljen. Sa fier as se hope, dit wie sa iepenbierend as hy koe wêze, yn betinken nommen dat se hie keazen de affections fan Sam Cleave boppe de rykdom fan Dave Perdue. Troch syn ôfreizgjen fersekere er har dat er syn oanspraak op har hert lang net opjaan wie, nettsjinsteande it feit dat it net fan him hearde. Mar sa wiene de manieren fan in miljonêr playboy, en hja moast him kredyt jaan - hy wie like ûnmeilydsum yn syn leafde as yn syn aventoeren.
  
  Se leinen no leech yn Ruslân, wylst se har folgjende stap planden om tagong te krijen ta it renegaatkompleks dêr't de rivalen fan Black Sun har bolwurk holden. Dit soe in heul gefaarlike en útputtende taak wêze, om't se har troefkaart net mear hiene - de takomstige Renata fan 'e Swarte Sinne. Mar dochs wisten Alexander, Sam en Nina dat de clan fan oerlopers har iennichste taflecht wie fan 'e wjerstân fan' e oarder om se te finen en te fermoardzjen.
  
  Sels as se it slagge om de rebellelieder te oertsjûgjen dat se gjin spionnen wiene foar de Renata-oarder, se hiene gjin idee wat de Renegade-brigade foar har yn 't sin hie om it te bewizen. Dat op himsels wie op syn bêst in skriklik idee.
  
  De minsken dy't har festing by Mönkh Saridag, de heechste top fan 'e Sayan-berchtme, bewake, wiene gjin grapkes. Harren reputaasje wie goed bekend by Sam en Nina, sa't se minder dan twa wiken earder leard hiene tidens har finzenis op it Black Sun-haadkantoar yn Brugge. Noch fris yn har gedachten wie hoe't Renata Sam of Nina op in needlottige missy stjoere soe om de Renegade Brigade te ynfiltrearjen en de begeerde Longinus te stellen, in wapen dêr't net folle oer iepenbiere wie. Oant hjoed de dei hawwe se noch net útfûn oft de saneamde missy fan Longinus in legitime missy wie of gewoan in trick om Renata's wrede appetit te befredigjen om har slachtoffers yn spultsjes fan kat en mûs te stjoeren om har dea fermaakliker en ferfine te meitsjen foar har amusement.
  
  Alexander gie allinnich op in ferkenningskampanje om te sjen hokker soarte fan feiligens de Renegade Brigade levere op harren grûngebiet. Mei syn technyske kennis en survivaltraining wie hy amper in wedstriid foar de liken fan 'e renegades, mar hy en syn twa kameraden koenen net foar altyd op Katya's pleats. Uteinlik moasten se kontakt opnimme mei in groep rebellen, oars koene se nea werom nei har normale libben.
  
  Hy fersekere Nina en Sam dat it better wêze soe as hy allinich gie. As de Oarder op de ien of oare manier harren trijen noch opfolge, soene se grif net de hân sykje fan in iensume boer yn in beat-up LDV (light duty vehicle) op 'e flakten fan Mongoalje of lâns in Russyske rivier. Dêrnjonken koe er syn heitelân as de rêch fan syn hân, wat bydroegen oan flugger reizgjen en bettere taalbehearsking. As ien fan syn kollega's ûnderfrege wurde soe troch amtners, kin har gebrek oan taalfeardigens it plan serieus hinderje, útsein as se fongen of sketten wurde.
  
  Hy ried lâns in ferlitten lyts grintpaad dat slingere nei de berchketen dy't de grins markearre en stilwei de skientme fan Mongoalje ferkundige. De lytse wein wie in mishannele âld ljochtblau ding dat by elke beweging fan 'e tsjillen piepte, wêrtroch't de rozenkrans op 'e efterútsjochspegel as in hillige slinger swaaide. Allinnich om't it leave Katya's reis wie, fernearde Alexander it irritante lûd fan kralen op it dashboard yn 'e stilte fan' e kabine, oars soe hy it relikwy út 'e spegel skuord hawwe en it út it finster smiten. Boppedat wie it gebiet frijwat fergetten. Dêr soe yn de rozenkrans gjin ûntkommen foar wêze.
  
  Syn hier fladdere yn 'e kâlde wyn dy't troch it iepen finster waaide, en de hûd op syn foarearm begon te baarnen fan 'e kjeld. Hy swarde by de fleurige hângreep dy't it glês net opheffe koe om him treast te jaan fan 'e kâlde azem fan 'e platte woestenij dy't er oerstuts. Yn him, in lytse stimme berispte him foar it wêzen ûntankber foar noch libbe nei de hertbrekkende barrens yn Belgje dêr't syn leafste Axelle waard fermoarde en hy ûntkaam itselde lot.
  
  Foarút koe hy de grinspost sjen, wêr't, gelokkich, Katya's man wurke. Alexander seach in flugge eachopslach op de rozenkrans dy't op it dashboard fan 'e trillende auto skreaude, en hy wist dat se him ek oan dizze lokkige segen herinnerden.
  
  "Ja! Ja! Wit ik. "Ik wit it, ferdomme," kromme er, en seach nei it swaaiende ding.
  
  De grinspost wie neat mear as in oar ramshackel lyts gebou, omjûn troch in ekstravagante lingte fan âld stikeltried en patrulearjende manlju mei lange gewearen dy't gewoan wachtsje op wat aksje. Se swalken loai hjir en dêr, guon stekken sigaretten oan foar har freonen, oaren fregen de frjemde toerist dy't foarby woe.
  
  Alexander seach ûnder harren Sergei Strenkov, dy't fotografearre waard mei in lûde Australyske frou dy't oanstie om te learen te sizzen "fuck you" yn it Russysk. Sergei wie in djip religieus man, lykas syn wylde kat Katya, mar hy joech de dame oer en learde har ynstee "Hail Mary" te sizzen, en oertsjûge har dat dit krekt de sin wie wêr't se om frege hie. Alexander moast laitsje en de holle skodzje wylst er nei it petear harke wylst er wachte om mei de wachter te praten.
  
  "Och wachtsje, Dima! Ik sil dizze nimme!" Sergei rôp tsjin syn kollega.
  
  "Alexander, do hiest nachts komme moatten," mompele er ûnder syn azem, doe't er om de dokuminten fan syn freon frege hie. Alexander joech him syn dokuminten en antwurde: "Ik soe dat dwaan, mar do klearst dêrfoar, en ik fertrou net ien oars as dy om te witten wat ik oan 'e oare kant fan dit hek dwaan sil, witst?"
  
  Sergei knikte. Hy hie in dikke snor en dikke swarte wynbrauwen, dêr't er noch yntimidearjender útseach yn syn unifoarm. Sawol Sibiryak, Sergei en Katya wiene jeugdfreonen fan 'e gekke Alexander en hawwe in protte nachten yn' e finzenis trochbrocht fanwegen syn roekeleaze ideeën. Sels doe wie de magere, dikke jonge in bedriging foar elkenien dy't socht om in ornearre en feilich libben te lieden, en de twa teenagers realisearren al gau dat Alexander har gau yn serieuze problemen krije soe as se trochgean mei te stimmen om mei him te gean op syn yllegale, gay aventoeren.
  
  Mar de trije bleaunen freonen sels nei't Alexander ferliet om te tsjinjen yn 'e Golfoarloch as navigator yn ien fan 'e Britske ienheden. Syn jierren as ferkenner en survivalekspert holpen him gau troch de rangen te klimmen oant hy in ûnôfhinklike oannimmer waard dy't gau it respekt krige fan al dy organisaasjes dy't him ynhierden. Underwilens makken Katya en Sergei fêste foarútgong yn har akademyske libben, mar gebrek oan finansiering en politike ûnrêst yn Moskou en Minsk, respektyflik, twongen se beide werom te gean nei Sibearje, wêr't se wer byinoar kamen, hast tsien jier nei it ferlitten foar wichtiger saken dy't nea plakfûn.
  
  Katya erfde de pleats fan har pake en beppe doe't har âlden waarden fermoarde yn in eksploazje yn it munysjefabryk dêr't se wurken wylst se in twaddejiers studint yn kompjûterwittenskippen wie oan 'e Universiteit fan Moskou, en se moast werom om oanspraak te meitsjen op 'e pleats foardat se ferkocht oan de steat. Sergei kaam by har, en de twa fan harren fêstigen har dêr. Twa jier letter, doe't Aleksander de Unstabile útnoege waard foar har brulloft, kamen de trije op 'e nij yn 'e kunde mei inoar, en fertelden har aventoeren oer ferskate flessen moanneskyn oant se har oantinken oan dy wylde dagen as hienen se har libbe.
  
  Katya en Sergei fûnen it plattelânslibben noflik en waarden úteinlik tsjerkegeande boargers, wylst har wylde freon in libben fan gefaar en konstante feroaring fan lânskip keas. No rôp er harren help yn om him en syn beide Skotske freonen ûnderdak te jaan oant er de dingen útsykje koe, sûnder fansels de graad fan gefaar wêryn hy, Sam en Nina eins yn sieten. Soart yn hert en altyd bliid om goed selskip te hawwen, noege de Strenkovs trije freonen út om in skoft by har te bliuwen.
  
  No wie it tiid om te dwaan wat er kaam foar, en Alexander beloofde syn jeugdfreonen dat hy en syn maten meikoarten bûten gefaar komme.
  
  "Gean troch de linker poarte; dy dêre falle útinoar. It hangslot is nep, Alex. Krekt lûke de ketting en do silst sjen. Gean dan nei it hûs by de rivier, dêr -" hy wiisde neat bysûnders, "sawat fiif kilometer fierderop. Der is in ferfierder, Costa. Jou him wat drank of watst ek yn dy flesse hast. Hy is sûndich maklik om te omkeapjen," lake Sergei, "en hy sil jo nimme wêr't jo hinne moatte."
  
  Sergei stiek syn hân djip yn syn bûse.
  
  "Och, dat seach ik," grapke Alexander, en ferlege syn freon mei in sûne blos en in domme laits.
  
  "Nee, do bist in idioat. Hjir," joech Sergei Alexander de brutsen rozenkrans oer.
  
  "Och, Jezus, net ien fan har," kreunde Alexander. Hy seach de hurde blik dy't Sergei him joech foar syn godslastering en helle syn hân op in apologetyske toan.
  
  "Dizze is oars as dy op 'e spegel. Sjoch, jou dit oan ien fan 'e bewakers yn it kamp en hy sil jo nei ien fan 'e kapteins bringe, goed?" Sergei ferklearre.
  
  "Wêrom de brutsen rozenkrans?" frege Alexander, en seach folslein fernuvere.
  
  "Dit is in symboal fan in ôffaller. De renegadebrigade brûkt dit om inoar te identifisearjen," antwurde syn freon nonsjalant.
  
  "Wachtsje, hoe giet it mei jo -?"
  
  "It makket neat út, myn freon. Ik wie ek in militêr, witsto? "Ik bin gjin idioat," flústere Sergei.
  
  "Ik bedoelde it noait, mar hoe wisten jo wa't wy sjen woene?" - frege Alexander. Hy frege him ôf oft Sergei gewoan in oare skonk fan 'e Swarte Sinne-spin wie en as hy sels fertroud wurde koe. Doe tocht er oan Sam en Nina, sûnder fermoedens, yn it lânhûs.
  
  "Harkje, jo komme by my thús op mei twa frjemden dy"t praktysk neat op har hawwe: gjin jild, gjin klean, gjin falske dokuminten... En jo tinke dat ik gjin flechtling sjen kin as ik ien sjoch? Boppedat binne se by dy. En jo hâlde gjin selskip mei feilige minsken. No trochgean. En besykje foar middernacht werom te kommen nei de pleats," sei Sergei. Hy tikke op it dak fan 'e jiskefet fan 'e tsjillen en fluite nei de bewaker by de poarte.
  
  Alexander knikte yn tankberens, en pleatste syn rozenkrans op syn skoot doe't de auto troch de poarte ried.
  
  
  Haadstik 3
  
  
  Perdue syn bril wjerspegele it elektroanyske circuit foar him, ferljochte it tsjuster dêr't er siet. It wie stil, de nacht yn syn part fan de wrâld. Hy miste Reichtishusis, hy miste Edinboarch en de soargeleaze dagen dy't er yn syn hearehûs trochbrocht, en fernuvere gasten en kliïnten mei syn útfinings en ûnoertroffen sjeny. De oandacht hie sa ûnskuldich west, sa gratuite sjoen syn al bekende en obsene yndrukwekkende fortún, mar hy hie it mist. Doe, foardat hy yn djippe stront kaam mei de iepenbieringen oer Deep Sea One en de minne kar fan saaklike partners yn 'e Parashant-woastyn, wie it libben in kontinu ynteressant aventoer en in romantyske oplichterij.
  
  No stipe syn rykdom syn libben amper, en de soarch foar de feiligens fan oaren foel op syn skouders. Hoe't er besykje koe, hy fûn dat it byinoar hâlde hast ûnmooglik wurden wie. Nina, syn leafste, koartlyn ferlern eks-leafhawwer dy't er fan doel wie om folslein werom te winnen, wie earne yn Azië mei de man dy't se tocht dat se leaf hie. Sam, syn rivaal foar de leafde fan Nina en (lite wy it net ûntkenne) resinte winner fan ferlykbere kompetysjes, wie der altyd om Perdue te helpen yn syn ynspanningen - sels as it net terjochte wie.
  
  Syn eigen feiligens wie yn gefaar, nettsjinsteande syn persoanlike feiligens, foaral no't er tydlik stoppe wie mei it lieden fan Black Sun. De ried dy't tafersjoch hâlde op de lieding fan 'e oarder, seach him wierskynlik yn 'e gaten en behâlde om ien of oare reden har rigen op it stuit, en dit makke Perdue ekstreem senuweftich - en hy wie lang net in senuweftich persoan. Alles wat er dwaan koe wie de holle del te hâlden oant er mei in plan kaam om mei Nina te kommen en har yn feiligens te bringen oant er útfûn wat te dwaan as de ried hannele.
  
  Syn holle bonke fan 'e massale noasbloed dy't er in pear minuten lyn hie, mar no koe er net ophâlde. Der stie tefolle op it spul.
  
  Hieltyd wer tinkt Dave Perdue mei it apparaat op syn holografyske skerm, mar der wie wat mis dat hy gewoan net koe sjen. Syn konsintraasje wie net sa skerp as altyd, hoewol't er krekt koartlyn wekker wie fan njoggen oeren ûnûnderbrutsen sliep. Hy hie al pineholle doe't er wekker waard, mar it wie net ferrassend om't er hast in hiele flesse Johnnie Walker read dronken hie wylst er allinnich foar de kachel siet.
  
  "Yn'e goedichheid!" Perdue rôp swijend, om gjinien fan syn buorlju wekker to meitsjen, en sloech de fûsten op 'e tafel. It wie foar him folslein út karakter om syn holle te ferliezen, benammen oer sa'n lytse taak as in ienfâldich elektroanysk circuit, sa't er op syn fjirtjinde al yn 'e macht hie. Syn sombere hâlding en ûngeduld wiene in gefolch fan 'e lêste dagen, en hy wist dat er tajaan moast dat it ferlitten fan Nina by Sam him nei alle gedachten krigen hie.
  
  Normaal koe syn jild en sjarme maklik elke proai oproppe, en om it allegear ôf te lûken, hie er Nina mear as twa jier, en dochs naam er it as fanselssprekkend en ferdwûn fan 'e radar sûnder har soargen te meitsjen om har te witten dat hy libbe. Hy wie wend oan dit gedrach, en de measte minsken akseptearren it as in part fan syn eksintrisiteit, mar no wist hy dat dit de earste serieuze slach wie foar har relaasje. It uterlik stelde har allinnich noch mear op, benammen om't se doe wist dat er har mei opsetsin yn it tsjuster hâlden hie en har doe yn in deadlike klap yn har meast driigjende konfrontaasje mei de machtige "Swarte Sinne" oant no ta luts.
  
  Perdue die syn bril ôf en lei dy op it lytse barkrukje neist him. Doe't er efkes de eagen slute, knypte er licht mei de tomme en wiisfinger de brêge fan syn noas en besocht syn betize tinzen fuort te heljen en syn harsens werom te setten yn technyske modus. De nacht wie myld, mar de wyn makke dat de deade beammen nei it rút bûgden en krabben as in kat dy't besocht nei binnen te kommen. Der stie nachts wat op 'e loer bûten de lytse bungalow dêr't Perdue foar ûnbepaalde tiid wenne oant er syn folgjende ferhuzing plande.
  
  It wie lestich om ûnderskied te meitsjen tusken it ûnmeilydsume tikjen fan beamtûken feroarsake troch de stoarm en it rommeljen mei in masterkaai of it klikken fan in bougie op in finsterrâne. Perdue bleau stean om te harkjen. Normaal wie er hielendal gjin man fan yntuysje, mar no, syn eigen oankommende ynstinkt te folgjen, waard er konfrontearre mei serieuze grime.
  
  Hy wist better dan te sjen, dat hy brûkte ien fan syn apparaten, noch net hifke, foardat hy ûnder dekking fan it tsjuster ûntsnapte út syn hearehûs yn Edinburgh. It wie in soarte fan spyglass, wersteld foar mear farieare doelen dan gewoan de ôfstân wiskje om de aksjes fan dyjingen dy't neat wisten te besjen. It befette in ynfraread funksje kompleet mei in reade laser beam dy't like op dy fan in task force gewear, lykwols dizze laser koe snije troch de measte oerflakken binnen hûndert meter. Mei de knop fan in skeakel ûnder syn tomme koe Perdue de teleskoop ynstelle om waarmtehantekeningen op te heljen, dus hoewol hy net troch muorren koe sjen, koe hy elke minsklike lichemstemperatuer ûntdekke doe't er bûten syn houten muorren ferhuze.
  
  Hy klom fluch de njoggen treden op fan 'e brede provisoryske trep dy't nei de twadde ferdjipping fan 'e hutte lei en stapte nei de heule râne fan 'e flier dêr't er yn 'e smelle spleet koe sjen wêr't it ferbûn wie mei it reidendak. Hy sette syn rjochter each nei de lens, ûndersocht it gebiet fuort bûten it gebou, stadichoan fan hoeke nei hoeke.
  
  De ienige boarne fan waarmte dy't er ûntdekke koe wie de motor fan syn jeep. Oars as dat wie der gjin oanwizing fan in direkte bedriging. Ferbjustere siet er dêr efkes en neitinke oer syn nijfûne sechsde sintugen. Hy wie nea ferkeard oer dizze dingen. Benammen nei syn resinte moetings mei stjerlike fijannen hat er leard in driigjende bedriging te werkennen.
  
  Doe't Perdue wer nei de earste ferdjipping fan 'e kabine klommen, die er it lúk dat nei de keamer boppe him late, ticht en sprong oer de lêste trije stappen. Hy kaam swier op 'e fuotten telâne. Doe't er omheech seach, siet der in figuer yn syn stoel. Hy realisearre daliks wa't it wie en syn hert stoppe. Wêr kaam se wei?
  
  Har grutte blauwe eagen likeen etherysk yn it felle ljocht fan it kleurige hologram, mar se seach troch it diagram direkt nei him. De rest fan har ferdwûn yn it skaden.
  
  "Ik hie noait tocht dat ik dy wer sjen soe," sei er, syn oprjochte ferrassing net te ferbergjen.
  
  "Fansels hast it net dien, David. Ik wedde dat jo leaver itselde ding woene yn plak fan te rekkenjen op de echte earnst, "sei se. Dy bekende stim like Perdue nei al dy tiid sa nuver yn de earen.
  
  Hy stapte tichter by har, mar de skaden oerhearske en ferburgen har foar him. Har blik glide del en folge de rigels fan syn tekening.
  
  "Jo syklyske fjouwerhoek is hjir ûnregelmjittich, wisten jo?" - sei se as wie der neat bard. Har eagen sieten fêst op Perdue syn flater en hja swijde harsels nettsjinsteande syn bulte fragen oer oare ûnderwerpen, lykas har oanwêzigens dêr, oant er kaam om de flater te ferbetterjen dy't se opmurken hie.
  
  It wie gewoan typysk Agatha Perdue.
  
  Agatha's persoanlikheid, in sjeny mei obsessive persoanlikheidskenmerken dy't har twillingbroer folslein gewoan makken, wie in oanwinne smaak. As immen net wist dat se in skriklik IQ hie, soe se miskien miskien fersinne wurde as gek op ien of oare manier. Yn tsjinstelling ta it beleefd gebrûk fan har broer fan syn ferstân, stie Agatha op 'e râne fan sertifisearring doe't se har rjochte op in probleem dat in oplossing nedich wie.
  
  En dêryn wiene de twillingen hiel oars fan elkoar. Perdue brûkte mei súkses syn oanlis foar wittenskip en technology om it fortún en de reputaasje fan âlde keningen te krijen ûnder syn akademyske leeftydsgenoaten. Mar Agatha wie net minder as in bidler yn ferliking mei har broer. Fanwegen har ûnoantreklike yntroversje, oant it punt dêr't se mei in stjer in freak feroare, fûnen manlju har gewoan frjemd en yntimidearjend. Har eigenwearde wie foar in grut part basearre op it korrigearjen fan de flaters dy't se sûnder muoite fûn yn it wurk fan oaren, en dit wie foar it grutste part in slimme klap foar har potensjeel as se besocht te wurkjen yn 'e kompetitive fjilden fan natuerkunde of wittenskip.
  
  Agatha waard úteinlik bibletekaris, mar net allinne bibletekaris, fergetten tusken de tuorren fan literatuer en it skimerljocht fan argyfkeamers. Se toande wol wat ambysje, stribbe om wat mear te wurden as har antysosjale psychology diktearre. Agatha hie in njonkenkarriêre as adviseur foar ferskate rike kliïnten, meast dejingen dy't ynvestearren yn arcane boeken en de ûnûntkombere okkulte stribjen dy't kamen mei de grize trappings fan âlde literatuer.
  
  Foar lju as harren wie dat lêste in nijichheid, net mear as in priis yn in esoteryske pisjewedstriid. Gjin fan har kliïnten toande ea wiere wurdearring foar de Alde Wrâld of de skriftgelearden dy't barrens optekene dy't nije eagen noait soene sjen. It makke har gek, mar se koe in willekeurige seisfiguer beleanning net ôfwize. Dat soe gewoan idioat west hawwe, hoe ynset se ek wie om trou te bliuwen oan 'e histoaryske betsjutting fan 'e boeken en de plakken dêr't se har sa frij nei liede.
  
  Dave Perdue seach nei it probleem dat syn ferfelende suster oanwiisd hie.
  
  Hoe de hel haw ik dit mist? En wêrom moast se hjir wêze om my te sjen? tocht er, set in paradigma, hifke har reaksje te testen mei elke omlieding dy't er makke op it hologram. Har útdrukking wie leech en har eagen bewege amper doe't er syn rûntsjes foltôge. Dit wie in goed teken. As se suchte, skodholle, of sels knipperke, soe er witte dat se wjerleine wat er die - mei oare wurden, it soe betsjutte dat se him op har eigen manier hilligjend patronisearje soe.
  
  "Lokkich?" hy doarst te freegjen, ferwachte dat se in oare flater fine soe, mar se knikte gewoan. Har eagen gyngen op 't lêst iepen as dy fan in gewoane persoan, en Perdue fielde de spanning gemak.
  
  "Dus, wat haw ik dizze ynvaazje te tankjen?" frege er wylst er gie om noch in flesse drank út syn reistas te heljen.
  
  "Och, beleefd as altyd," suchte se. "Ik fersekerje jo, David, myn ynbraak is heul terjochte."
  
  Hy helle in glês whisky yn en joech har de flesse.
  
  "Ja Tankewol. "Ik nim wat," antwurde se en bûgde har nei foaren, bringt har palmen byinoar en glide se tusken har dijen. "Ik haw jo help nedich mei wat."
  
  Har wurden klonken him yn 'e earen as glêzen stikken. By it knetterjen fan it fjoer kearde Perdue him om nei syn suster, asgriis fan ûnleauwe.
  
  "Och, kom op, mei it melodrama," sei se ûngeduldich. "Is it echt sa ûnbegryplik dat ik jo help nedich kin?"
  
  "Nee, hielendal net," antwurde Perdue, en skinke har in gleske probleemvloeistof yn. "It is ûnbegryplik dat jo fereare hawwe om te freegjen."
  
  
  Haadstik 4
  
  
  Sam ferburgen syn memoires foar Nina. Hy woe net dat se sokke djip persoanlike dingen oer him wist, al wist er net wêrom. It wie dúdlik dat se hast alles wist oer de skriklike dea fan syn ferloofde yn 'e hannen fan in ynternasjonale wapenorganisaasje ûnder lieding fan' e bêste freon fan Nina's eks-man. In protte kearen earder beklage Nina har ferbining mei de herteleaze man dy't de dreamen fan Sam stoppe op har bloedige paad doe't hy de leafde fan syn libben brutaal fermoarde. Syn oantekeningen befette lykwols in beskate ûnderbewuste wrok, hy woe net dat Nina seach oft se se lêzen hie, en dêrom besleat hy se foar har te ferbergjen.
  
  Mar no, doe't se wachtsje op Alexander om werom te kommen mei in berjocht oer hoe't se meidwaan oan 'e renegade rigen, realisearre Sam dat dizze perioade fan ferfeling op it Russyske plattelân benoarden de grins de goeie tiid wêze soe om syn memoires troch te gean.
  
  Alexander gong frijmoedich, miskien wol dwaas, om mei har te praten. Hy soe syn help oanbiede, tegearre mei Sam Cleave en Dr. Nina Gould, om de Oarder fan 'e Swarte Sinne te konfrontearjen en úteinlik in manier te finen om de organisaasje foar ien kear en foar altyd del te bringen. As de rebellen noch gjin berjocht krigen hiene oer de fertraging by it offisjeel ballingskip fan 'e Black Sun-lieder, wie Alexander fan plan om dizze momintele swakke yn' e operaasjes fan 'e oarder te benutten om in effektive slach te slaan.
  
  Nina holp Katya yn 'e keuken, learen te koken dumplings.
  
  Sa no en dan, wylst Sam syn tinzen en pynlike oantinkens opskreau yn syn fleurige notysjeboekje, hearde er de beide froulju útbarsten yn skrille laitsjen. Dit soe wurde folge troch in erkenning fan wat ûnfermogen fan Nina syn kant, wylst Katya soe ûntkenne har skande flaters.
  
  "Do bist hiel goed ..." Katya raasde, falle yn har stoel mei in hertlik laitsjen: "Foar in Skot! Mar wy sille dochs in Rus fan dy meitsje!"
  
  "Ik twifelje it, Katya. Ik soe biede om jo te learen hoe't jo Highland haggis meitsje, mar om earlik te wêzen, ik bin der ek net sa goed yn!" Nina barste lûd út fan laitsjen.
  
  Dit klinkt allegear wat te feestlik, tocht Sam, wylst er it omslach fan it notysjeboekje ticht die en mei syn pinne feilich yn syn tas stuts. Hy kaam oerein fan syn houten ienpersoansbêd yn 'e gastkeamer dy't er mei Alexander dielde en rûn de brede gong del en de koarte trep del nei de keuken, dêr't de froulju in helle lûd makken.
  
  "Sjen! Sam! Ik makke ... oh ... Ik makke in hiele batch ... fan in protte? In protte dingen...?" se fronste en makke foar Katya om har te helpen.
  
  "Knoedels!" Katya rôp bliid, en wiisde har hannen nei de rommel fan daai en ferspraat fleis op 'e houten keukentafel.
  
  "Safolle!" Nina giechelde.
  
  "Binne jim tafallich dronken?" frege er, amusearre troch de twa moaie froulju dêr't er it gelok mei hie yn 'e midden fan it neat. As hy in mear kavaliere persoan west hie mei wrede opfettings, dan hie it wolris in smoarge gedachte ynhâlde kinnen, mar Sam wied, plofte er gewoan op in stoel del en seach hoe Nina besocht it daai goed te snijen.
  
  "Wy binne net bedwelm, hear Cleave. Wy binne gewoan bedoarn, "lei Katya út, en kaam Sam oan mei in ienfâldige glêzen jampot heal fol mei in onheilspellende dúdlike floeistof.
  
  "Oh!" - rôp er, wylst er mei de hannen troch syn dikke donkere hier rûn, "Ik haw dit earder sjoen, en dit is wat wy Cleaves de fluchtoets nei Slocherville neame soene. In bytsje betiid foar my, tank. "
  
  "Betiid?" frege Katya, echt yn 'e war. "Sam, der is noch in oere oant middernacht!"
  
  "Ja! Wy begûnen al om 19.00 oere te drinken,' klonk Nina yn, har hannen spatten mei it varkensvlees, sipels, knoflook en peterselie dy't se oan it hakken wie om de doughbûsen te foljen.
  
  "Wês net dom!" Sam wie fernuvere doe't er nei it lytse rút rûn en seach dat de loft te ljocht wie foar wat syn horloazje sjen liet. "Ik tocht dat it in protte earder wie en ik wie gewoan in luie bastard, dy't op bêd woe falle."
  
  Hy seach nei twa froulju, sa ferskillend as dei en nacht, mar sa moai as de oare.
  
  Katya seach krekt sa't Sam har earst foarsteld hie by it lûd fan har namme, krekt foardat se earst op 'e pleats kamen. Mei grutte blauwe eagen sonken yn bonke orbitale sockets en in brede mûle mei folle lippen seach se stereotypysk Russysk út. Har wangbonken wiene sa útsprutsen dat se har skaad smieten ûnder it hurde ljocht dat fan boppen foel, en har rjocht blond hier foel oer har skouders en foarholle.
  
  Slank en lang toerske se oer de petite figuer fan it donkere eagen Skotske famke neist har. Nina waard úteinlik werombrocht yn har eigen hierkleur, it rike donkerbrune dêr't er sa graach syn gesicht yn fersûpte doe't se yn Belgje op him siet. Sam wie oplucht om te sjen dat har bleke magerheid ferdwûn wie en se koe wer sjen litte mei har sierlike bochten en reade hûd. De tiid trochbrocht fuort fan 'e klauwen fan 'e Swarte Sinne hie har hiel wat genêzen.
  
  Miskien wie it de lânlucht fier, fier fuort fan Brugge dy't har beide kalme, mar se fielden har revitalisearre en ûntspannen yn har fochtige Russyske omjouwing. Hjir wie alles folle ienfâldiger, en de minsken wiene beleefd mar stoer. Dit wie gjin lân foar foarsichtigens of gefoelichheid, en Sam like it sa.
  
  Doe't er útseach oer de platte flakten dy't yn it ferdwinende ljocht pears wurde en harkje nei de wille yn 'e hûs mei him, koe Sam net oars as ôffreegje hoe't it mei Alexander wie.
  
  Alle Sam en Nina koe hoopje foar wie dat de rebellen op 'e berch soe fertrouwe Alexander en net fersin him foar in spion.
  
  
  ***
  
  
  "Do bist in spion!" - rôp de meagere Italjaanske rebel, dy't geduldich yn sirkels rûn om Alexander syn foarlizzende lichem. Dat joech de Rus in skriklike pineholle, dy't allinnich mar slimmer waard troch syn ûndersteande posysje boppe it bad mei wetter.
  
  "Harkje nei my!" Alexander smeekte foar de hûndertste kear. Syn skedel barste doe't it bloed nei de efterkant fan syn eachbollen rûn, en syn ankels drige stadichoan te ûntlûken ûnder it gewicht fan syn lichem, dat hong oan it rûge tou en keatlingen oan it stiennen plafond fan 'e sel. "As ik in spion wie, wêrom soe ik hjir yn 'e hel komme? Wêrom soe ik hjir komme mei ynformaasje dy't jo saak helpe soe, jo stomme ferdomme noodle?
  
  De Italjaanske wurdearje de rasiale beledigingen fan Alexander net en stuts sûnder protest de holle fan 'e Rus gewoan werom yn it bad fan iiswetter, sadat allinich syn kaak boppe bleau. Syn kollega's gniffelen om de reaksje fan 'e Rus doe't se bûten de poarte sieten en dronken.
  
  "Jo kinne better witte wat te sizzen as jo werom binne, stronzo! Jo libben hinget ôf fan dizze pasta man, en dit ferhoar nimt al myn tiid foar drinken. Ik lit dy ferdrinke, ik sil it dwaan!" - rôp er, knibbeljend njonken de badkeamer del, dat de ûnderdompele Rus him hearre koe.
  
  "Carlo, wat is it probleem?" Bern rôp út 'e gong dêr't er út kaam. "Jo lykje ûnnatuerlik senuweftich," sei de kaptein bot. Syn stim waard hurder doe't er de bôge yngong benadere. De oare twa manlju sloegen op 'e oandacht by it oansjen fan 'e lieder, mar hy swaaide se ôfwizend om te ûntspannen.
  
  "Kaptein, dizze idioat seit dat hy ynformaasje hat dy't ús kin helpe, mar hy hat allinich Russyske dokuminten, dy't ús nep lykje," sei de Italiaan doe't Bern de sterke swarte poarte ûntsluten om it ferhoargebiet yn te gean, of leaver - nei de marteling keamer.
  
  "Wêr binne syn papieren?" frege de kaptein, en Carlo wiisde nei de stoel dêr't er earst de Rus oan bûn. Bern seach nei de goed smeide grinspas en identifikaasjekaart. Sûnder syn eagen fan it Russyske ynskripsje ôf te heljen, sei er kalm: "Carlo."
  
  "Si, capitano?"
  
  "De Rus fersûpt, Carlo. Lit him opkomme."
  
  "Oh myn God!" Carlo sprong oerein en pakte de gasjende Alexander op. De trochdrenkte Rus hygde wanhopich nei lucht, hoastende fûleindich foardat hy it oerstallige wetter yn syn systeem brakte.
  
  "Alexander Arichenkov. Is it dyn echte namme?" Byrne frege syn gast, mar realisearre doe dat de namme fan 'e persoan net wichtich wie foar har nudge. "Ik tink dat it neat makket. Do bist foar middernacht dea."
  
  Alexander wist dat hy syn saak oan syn superieuren stelle moast foardat hy waard oerlitten oan 'e genede fan syn oandacht-defizit-tormentor. Wetter poele noch yn 'e efterkant fan syn noasters en ferbaarnde syn neuspassaazjes, wêrtroch it hast ûnmooglik wie om te praten, mar syn libben wie derfan ôfhinklik.
  
  "Kaptein, ik bin gjin spion. Ik wol by jo bedriuw oanslute, dat is alles,' raasde de dikke Rus.
  
  Bern draaide him om. "En wêrom wolle jo dit dwaan?" Hy sinjalearre foar Carlo om it ûnderwerp oan 'e boaiem fan' e bad te yntrodusearjen.
  
  "Renata is ôfset!" Alexander raasde. "Ik wie diel fan in plot om de lieding fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne om te kearen, en wy binne slagge ... soarte fan."
  
  Bern helle syn hân op om de Italiaan te stopjen syn lêste opdracht út te fieren.
  
  "Jo moatte my net martelje, kaptein. Ik bin hjir om jo frij ynformaasje te jaan! " - ferklearre de Rus. Carlo stoarre him mei haat oan, syn hân trille op it blok dat it lot fan Alexander kontrolearre.
  
  "Yn ruil foar dizze ynformaasje, wolle jo ...?" - frege Bern. "Wolle jo meidwaan?"
  
  "Ja! Ja! Twa freonen en ik dy't ek rinne fuort fan 'e Swarte Sinne. Wy witte hoe't wy leden fan 'e heechste oarder fine kinne, en dêrom besykje se ús te fermoardzjen, kapitein," stottere er, en belibbe it ûngemak fan it finen fan de goede wurden, wylst it wetter yn syn kiel it noch dreech makke om te sykheljen.
  
  "Wêr binne dy twa freonen fan jo? Ferbergje se har, hear Arichenkov?" frege Bern sarkastysk.
  
  "Ik kaam allinne, kapitein, om út te finen oft de geroften oer jo organisaasje wier binne; Binne jo noch aktearjen," mompele Alexander fluch. Bern knibbele neist him del en seach him op en del. De Rus wie middelbere leeftyd, koart en meager. It litteken oan de linkerkant fan syn gesicht joech him it uterlik fan in fjochter. De strange kaptein rûn mei de wiisfinger oer it litteken, no pears op de bleke, fochtige, kâlde hûd fan de Rus.
  
  "Ik hoopje dat it net it gefolch wie fan in auto-ûngelok of sa?" frege er Alexander. De bleekblauwe eagen fan de wiete man wiene bloed troch de druk en hast ferdrinken doe't er nei de kaptein seach en syn holle skodde.
  
  "Ik haw in protte littekens, kaptein. En net ien fan harren wie it gefolch fan in crash, dat fersekerje ik jo. Meast kûgels, skrapnel en froulju mei in waarm karakter," antwurde Alexander mei trillende blauwe lippen.
  
  "Froulju. Oh ja, ik fyn it leuk. Jo klinke as in persoan fan myn type, freon," glimke Bern en liet in stille, mar hurde blik nei Carlo sjen, wat Alexander in bytsje ûnrêstige. "Okee, hear Arichenkov, ik sil jo it foardiel fan 'e twifel jaan. Ik bedoel, wy binne gjin ferdomme bisten! " grommele er ta fermaak fan de oanwêzige mannen en dy grommelen fûl ynstimd.
  
  En Mem Ruslân groetet dy, Alexander, syn ynderlike stim klinkt yn syn holle. Ik hoopje dat ik net dea wekker wurd.
  
  Doe't de opluchting dat er net stoar, oer Aleksander spoelde te midden fan it gjalp en it gejuich fan it pak bisten, gyng syn lichem slap en rekke er yn it ferjit.
  
  
  Haadstik 5
  
  
  Koart foar twa oere moarns lei Katya har lêste kaart op 'e tafel.
  
  ,,Ik slach ôf.""
  
  Nina gniisde grapke, en kneep har hân sadat Sam har útdrukkingleaze gesicht net lêze koe.
  
  "Litte wy. Nim it, Sam!" - Nina lake doe't Katya har op it wang tute. De Russyske skientme tute doe de boppekant fan 'e holle fan Sam en mompele ûnhjitlik: "Ik gean op bêd. Sergei komt gau werom fan syn ferskowing.
  
  "Goeie nacht, Katya," glimke Sam, en lei syn hân op 'e tafel. "Twa pearen".
  
  "Ha!" rôp Nina. "Folle seal. Betelje, partner."
  
  "Ferdomme," mompele Sam en die syn linker sok út. Strip poker klonk better oant hy learde dat de froulju der better yn wiene as hy ynearsten tocht doe't er ynstimd hie om te spyljen. Yn syn koarte broek en ien sok trille er by de tafel.
  
  "Jo witte dat dit bedrog is en wy hawwe it allinich tastien om't jo dronken wiene. It soe ferskriklik wêze foar ús om fan jo te profitearjen, is it net? hja joech him foarlêzen, amper yn steat om harsels yn to hâlden. Sam woe laitsje, mar hy woe it momint net ferneatigje en sette syn bêste patetyske sleauwichheid oan.
  
  "Betanke foar it wêzen sa freonlik. D'r binne dizze dagen sa'n bytsje fatsoenlike froulju oer op dizze planeet, "sei hy mei fanselssprekkend amusement.
  
  "Dat kloppet," stimde Nina iens, en goot de twadde pot moanneskyn yn har glês. Mar mar in pear drippen smieten se gewoan sûnder seremoanje yn 'e boaiem fan it glês, en bewiisden, ta har skrik, dat de wille en spultsjes fan 'e nacht ta in doffe ein kommen wiene. "En ik lit dy allinne cheat omdat ik hâld fan dy."
  
  God, ik winskje dat se nuchter wie doe't se dat sei, woe Sam, wylst Nina syn gesicht yn har hannen sloech. De sêfte geur fan har parfum mongen mei de giftige oanfal fan destillearre geasten doe't se in teare tút op syn lippen drukte.
  
  "Kom sliepe by my," sei se, en brocht de wankele Y-foarmige Skot út 'e keuken, wylst er mûzels sammele syn klean op 'e wei út. Sam sei neat. Hy tocht dat er Nina nei har keamer rûn om der wis fan te wêzen dat se net in grutte fal by de trep del naam, mar doe't se har lytse keamer om 'e hoeke fan 'e oaren binnenkamen, die se de doar efter har ticht.
  
  "Wat dochst do?" frege se doe't se seach dat Sam besocht syn spikerbroek oan te trekken, syn shirt oer syn skouder smiten.
  
  "Ik bin ferdomme friest, Nina. Jou my mar in twadde," antwurde er, wanhopich wraksele mei de rits.
  
  Nina har tinne fingers slúten op syn triljende hannen. Se glide har hân yn syn spikerbroek, luts de koperen rits tosken wer útinoar. Sam befrear, entûsjast troch har oanrekking. Hy die ûnwillekeurich syn eagen ticht en fielde har waarme, sêfte lippen tsjin de syne drukke.
  
  Se triuwde him wer op har bêd en die it ljocht út.
  
  "Nina, do bist dronken, famke. Doch neat wêr't jo moarns spyt fan krije sille," warskôge hy, krekt as in disclaimer. Eins woe er har sa graach dat er barste koe.
  
  "It iennichste dêr't ik spyt fan sil is dat ik dit rêstich dwaan moat," sei se, har stim klonk ferrassend sober yn it tsjuster.
  
  Hy hearde har laarzen oan 'e kant skopt wurde en doe de stoel nei lofts fan it bêd beweecht. Sam fielde hoe't se him oanfallen, ûnhandich syn geslachtsdielen ferplettere mei har gewicht.
  
  "Foarsichtich!" - hy kreunde. "Ik haw se nedich!"
  
  "Ik ek," sei se, en tute him hertstochtlik foardat er reagearje koe. Sam besocht syn kalmte net te ferliezen, doe't Nina har lytse lichem tsjin him drukte, en sykhelle him yn 'e nekke. Hy gaspte doe't har waarme, neakene hûd him oanrekke, noch kâld fan it spyljen fan shirtless poker foar twa oeren.
  
  "Jo witte dat ik fan dy hâld, krekt?" - flústere se. Sam syn eagen rôlen werom yn tsjinsinkende ekstase doe't er dy wurden hearde, mar de alkohol dy't elke wurdlid begeliede ferneatige syn blidens.
  
  "Ja, ik wit it," fersekere er har.
  
  Sam liet har selssuchtich frij hearskje oer syn lichem. Hy wist dat er him dêr letter skuldich oer fiele soe, mar foar no sei er tsjin himsels dat er har joech wat se woe; dat hy allinnich de gelokkige ûntfanger fan har passy wie.
  
  Katya sliepte net. Har doar kreake sêft iepen doe't Nina begûn te moanjen, en Sam besocht Nina te swijen mei djippe tútsjes, yn 'e hope dat se har mêtresse net steure soene. Mar yn 'e midden fan dit alles soe hy neat jaan, sels as Katya yn' e keamer gie, it ljocht oansette en oanbean om mei te dwaan - salang't Nina har eigen saak hat. Syn hannen streake har rêch en hy rûn mei de finger oer ien of twa littekens, dêr't er elk de oarsaak fan ûnthâlde koe.
  
  Hy wie der. Sûnt se moeten wiene, wie har libben ûnkontrolearlik yn in tsjustere, einleaze put fan gefaar spiraald, en Sam frege har ôf wannear't se fêste, wetterleaze grûn soene berikke. Mar hy hie der neat oan, it wichtichste wie dat se byinoar ferûngelokke. Op ien of oare manier, mei Nina oan syn kant, fielde Sam har feilich, sels yn 'e klauwen fan' e dea. En no't se hjir krekt yn syn earmen wie, wie har oandacht efkes op him en him allinne rjochte; hy fielde him ûnoerwinlik, ûnoantaastber.
  
  Katya's fuotstappen kamen út 'e keuken, wêr't se de doar foar Sergei iependie. Nei in koarte pauze hearde Sam harren mûle petear, dat er dochs net ferstean koe. Hy wie tankber foar har petear yn 'e keuken, sadat hy genietsje koe fan Nina's gedempte gjalp fan wille doe't er har tsjin 'e muorre ûnder it rút drukte.
  
  Fiif minuten letter gie de keukendoar ticht. Sam harke nei de rjochting fan de lûden. Swiere learzens folgen Katya syn sierlike stap yn 'e master sliepkeamer, mar de doar kreake net mear. Sergei wie stil, mar Katya sei wat en klopte doe foarsichtich op 'e doar fan Nina, en hie gjin idee dat Sam by har wie.
  
  "Nina, kin ik binnen komme?" - frege se dúdlik fan 'e oare kant fan 'e doar.
  
  Sam siet oerein, klear om syn spikerbroek te pakken, mar yn it tsjuster hie er gjin idee wêr't Nina se smiten hie. Nina wie bewusteloos. Har orgasme tilde de wurgens op dy't de alkohol de hiele nacht feroarsake hie, en har wiete, slap lichem drukte sillich tsjin him oan, roerleas as in lyk. Katya klopte wer: "Nina, ik moat mei dy prate, asjebleaft? Asjebleaft!"
  
  Sam fronste.
  
  It fersyk oan 'e oare kant fan 'e doar klonk te oanhâldend, hast benaud.
  
  Och, nei de hel mei alles!, tocht er. Dus ik sloech Nina. Yn elts gefal, wat soe it skele, tocht er, mei de hannen oer de flier yn it tsjuster taastend op syk nei eat dat liket op klean. Hy hie amper tiid om syn spikerbroek oan te trekken doe't de doarknop draaide.
  
  "Hé wat bart der?" frege Sam ûnskuldich doe't er ferskynde troch de tsjustere spleet fan 'e iepening doar. Under Katya har hân stoppe de doar abrupt doe't Sam syn foet der fanôf de efterkant tsjin drukte.
  
  "OER!" se skokte, skrok dat se it ferkearde gesicht sjoen hie. "Ik tocht dat Nina hjir wie."
  
  "Se is sa. Ferlern bewustwêzen. Al dizze eigen bruorren skopten har oan 'e ezel,' antwurde hy mei in ferlegen lach, mar Katya seach net ferrast. Eins seach se der bot kjel út.
  
  "Sam, mar oanklaaie. Wekker dokter Gould en kom mei ús, "sei Sergei onheilspellend.
  
  "Wat is der bard? Nina is dronken as de hel en it liket derop dat se net wekker wurde sil oant de dei fan 'e oardiel, "fertelde Sam Sergei serieuzer, mar hy besocht it noch te spyljen.
  
  "God, wy hawwe gjin tiid foar dizze gek!" - rôp de man efter it pear. "Makarov" ferskynde op 'e holle fan Katya, en syn finger drukte de trekker.
  
  Klik!
  
  "De folgjende klik sil makke wurde fan lead, kameraad," warskôge de skutter.
  
  Sergei begon te snikken, mompelje gek oan 'e manlju dy't efter him stiene, smeekjen om it libben fan syn frou. Katya bedekte har gesicht mei har hannen en foel op 'e knibbels fan skok. Fan wat Sam sammele hie, wiene se net Sergei's kollega's lykas hy earst tocht hie. Hoewol hy gjin Russysk ferstie, lei er út har toan ôf dat se tige serieus wiene om se allegear te fermoardzjen as hy Nina net wekker makke en mei har gie. Doe't Sam seach dat it argumint gefaarlik eskalearre, tilde Sam syn hannen op en ferliet de keamer.
  
  "Goed goed. Wy geane mei dy. Fertel my mar wat der oan de hân is en ik meitsje dokter Gould wekker," fertroude er de fjouwer lilke útsjende boeven.
  
  Sergei knuffelde syn gûlende frou en beskerme har.
  
  "Myn namme is Bodo. Ik moat leauwe dat jo en dokter Gould in man mei de namme Alexander Arichenkov begeliede nei ús prachtige stik lân," frege de skutter Sam.
  
  "Wa wol it witte?" Sam knikte.
  
  Bodo sloech syn pistoal en rjochte op it kowere pear.
  
  "Ja!" Sam rôp, en stiek syn hân út nei Bodo. "Jezus, kinne jo ûntspanne? Ik gean net fuort. Wys it ferdomde ding op my as jo om middernacht sjitoefening nedich binne! "
  
  De Frânske boef liet syn wapen sakke, wylst syn kameraden harren klear hâlde. Sam slokte hurd en tocht oan Nina, dy't gjin idee hie wat der oan de hân wie. Hy hie der spyt fan dat er har oanwêzigens dêr befêstige hie, mar as dizze ynbrekkers him ûntdutsen hiene, soene se Nina en de Strenkovs nei alle gedachten fermoarde hawwe en him bûten oan syn ballen hingje om troch it wyld yn stikken te skuorre.
  
  "Maak de frou wekker, hear Cleave," bestelde Bodo.
  
  "Moai. Gewoan... gewoan rêstich, goed?" Sam knikte yn oerjefte doe't er stadich de tsjustere keamer yn rûn.
  
  "It ljocht is oan, de doar is iepen," sei Bodo fêst. Sam wie net op it punt om Nina yn gefaar te bringen mei syn wiisheid, dus hy stimde gewoan yn en die it ljocht oan, tankber foar it bedekken fan Nina foardat hy de doar foar Katya iepene. Hy woe him net yntinke wat dy bisten mei in bleate, ûnbewuste frou dwaan soene as se al op bêd lei.
  
  Har lytse figuer tilde amper it tekken dêr't se op sliepte op 'e rêch, de mûle iepen yn in dronken siësta. Sam hie der in hekel oan om sa'n prachtige fakânsje te ferneatigjen, mar har libben wie ôfhinklik fan har wekker wurde.
  
  "Nina," sei er frij lûd, wylst er oer har bûgde, en besocht har te beskermjen fan 'e kweade skepsels dy't om 'e doar hingje, wylst ien fan harren de hûseigners fêsthâlde. "Nina, wurde wekker."
  
  "Foar de leafde fan God, doch it ferdomme ljocht út. Myn holle deadet my al, Sam!" hja gûlde en draaide har op 'e kant. Hy loek gau in apologetyske blik op 'e manlju yn 'e doar, dy't gewoan fernuvere seagen, besykje in glim te fangen fan 'e sliepende frou, dy't de seeman miskien wol skamje koe.
  
  "Nina! Nina, wy moatte no op en oanklaaie! Begripe jo?" Sam drong oan, skodde har mei in swiere hân, mar se fronste gewoan en triuwde him fuort. Ut it neat grypte Bodo yn en sloech Nina sa hurd yn it gesicht dat har knoop daliks bliede.
  
  "Opstean!" - raasde hy. De oerdoarjende blaf fan syn kâlde stim en de pine fan syn klap skokken Nina, en soberen har as glês. Se siet oerein, betize en lilk. Mei har hân nei de Frânsman swaaide se, rôp se: "Wa tinksto datsto bist?"
  
  "Nina! Nee!" Sam raasde, bang dat se krekt in kûgel nommen hie.
  
  Bodo pakte har hân en sloech har mei de rêch fan syn hân. Sam raasde nei foaren, en pinde de lange Frânsman tsjin de kast lâns de muorre. Hy lâne trije rjochterhaken op Bodo's wangbonke, en fielde dat syn eigen knibbels mei elke slach werom skowen.
  
  "Doarst noait in frou foar my te slaan, dy stront!" - rôp er, siedend fan lilkens.
  
  Hy pakte Bodo by de earen en sloech de efterholle hurd op 'e flier, mar foardat er noch in twadde kear slaen koe, pakte Bodo Sam op deselde wize.
  
  "Miste jo Skotlân?" Bodo lake troch bloedige tosken en luts de holle fan Sam nei syn holle, en joech in slopende kopstút dy't Sam fuortendaliks bewusteloos sloech. "It hjit in Glasgow tút ... jonge!"
  
  De manlju raasden fan laitsjen doe't Katya troch har knipte om Nina te helpen. Nina's noas bloedde en d'r wie in swiere kneuzing op har gesicht, mar se wie sa lilk en desoriïntearre dat Katya de miniatuerhistoarikus hâlde moast. Unleashing in stream fan flokken en beloften fan driigjende dea by Bodo, Nina grûn har tosken doe't Katya bedutsen har mei in mantel en knuffel har strak te kalmearjen har del, foar it foardiel fan harren allegearre.
  
  "Lit it mar, Nina. Lit it gean, "sei Katya yn it ear fan Nina, har sa ticht hâlden dat de manlju har wurden net koene hearre.
  
  "Ik sil him ferdomme deadzje. Ik swar by God, hy sil stjerre op it momint dat ik myn kâns krij," gnyske Nina yn 'e nekke fan Katya doe't de Russyske frou har ticht hold.
  
  "Jo krije jo kâns, mar earst moatte jo dit oerlibje, goed? Ik wit dat jo him deadzje sille, skat. Bliuw gewoan yn libben om't ..." Katya har gerêststeld. Har eagen, wiet fan triennen, seagen nei Bodo troch de stringen fan Nina har hier. "Deade froulju kinne net deadzje."
  
  
  Haadstik 6
  
  
  Agatha hie in lytse hurde skiif dy't se brûkte foar alle needgefallen dy't se miskien nedich wiene ûnder it reizgjen. Se ferbûn it oan Purdue's modem, en mei folslein gemak naam it har mar seis oeren om in platfoarm foar softwaremanipulaasje te meitsjen wêrmei't se Black Sun's earder net tagonklike finansjele databank hackte. Har broer siet yn 'e froastige moarns yn 'e froast njonken har, stiif in bakje waarme kofje yn 'e hannen. Der wiene in pear minsken dy't Perdue noch mei har technyske ynsjoch fernuverje koenen, mar hy moast tajaan dat syn suster him noch altiten yn steat wie om him yn 'e eare te litten.
  
  It wie net dat se mear wist as hy, mar op ien of oare manier wie se mear ree om de kennis te brûken dy't se beide hiene, wylst hy hieltyd ferwaarleaze guon fan syn memorisearre formules, en twong him om faaks troch it ûnthâld fan syn harsens te rommeljen, lykas ferlern. siel It wie ien fan dy mominten dy't him twifele oan it skema fan juster, en dêrom koe Agatha de ûntbrekkende skema's sa maklik fine.
  
  No siet se mei de snelheid fan it ljocht te typen. Perdue koe amper lêze de koades se ynfierd yn it systeem.
  
  "Wat op ierde dogge jo?" hy frege.
  
  "Fertel my nochris de details oer dizze twa freonen fan jo. Ik sil no ID-nûmers en efternammen nedich hawwe. Kom op! Dêre. Jo sette it dêr,' raasde se, en knipte mei har wiisfinger om te wizen as skriuwt se har namme yn 'e loft. Wat wie se in wûnder. Perdue wie fergetten hoe grappich har manieren wêze koe. Hy gie nei de dressoir wêr't se nei wiisde en helle twa mappen út wêr't hy de oantekeningen fan Sam en Nina hie bewarre sûnt hy se foar it earst brûkte om him te helpen op syn reis nei Antarktika om it legindaryske Wolfenstein Ice Station te finen.
  
  "Kin ik wat mear fan dit spul hawwe?" frege se en naam de papieren by him.
  
  "Wat foar materiaal?" hy frege.
  
  "It is ... Dude, dat ding dat jo meitsje mei sûker en molke ..."
  
  "Kofje?" - Ik frege. frege er ferbjustere. "Agatha, jo witte wat kofje is."
  
  "Ik wit it ferdomme. It wurd glide my gewoan út 'e holle, om't al dizze koade troch de prosessen fan myn harsens gie. As ha jo sa no en dan gjin flaters,' snauwde se.
  
  "OK OK. Ik sil wat fan dit foar dy koekje. Wat dogge jo mei de gegevens fan Nina en Sam, mei ik freegje? Perdue rôp fanút de cappuccino-masine efter syn baly.
  
  "Ik meitsje har bankrekken los, David. "Ik hack de Black Sun bankrekken," se glimke, kôgje in dropstick.
  
  Perdue hie hast in oanfal. Hy rûn nei syn twillingsuster om te sjen wat se op it skerm die.
  
  "Bist út dyn ferstân, Agatha? Hawwe jo enig idee fan de wiidweidige befeiligings- en technyske alarmsystemen dy't dizze minsken oer de hiele wrâld hawwe? hy spuide yn panyk, in oare reaksje soe Dave Perdue oant no ta nea sjen litten hawwe.
  
  Agatha seach him mei soarch oan. "Hoe reagearje op jo oanfal fan bitchiness ... hmm," sei se kalm troch it swarte snoep tusken har tosken. "Allearst wiene har servers, as ik my net fersin, programmearre en firewalled mei ... jo ... huh?"
  
  Perdue knikte betochtsum: "Ja?"
  
  "En mar ien persoan yn dizze wrâld wit hoe't jo jo systemen hackje, om't mar ien persoan wit hoe't jo kodearje, hokker circuits en subservers jo brûke," sei se.
  
  "Jo," suchte er mei wat opluchting, en siet oandachtich as in senuweftige sjauffeur op 'e efterbank.
  
  "It is rjocht. Tsien punten nei Gryffindor," sei se sarkastysk.
  
  "Gjin ferlet fan melodrama," berispte Perdue har, mar har lippen krollen yn in glimke doe't er gie om har kofje te drinken.
  
  "Jo soene it goed dwaan om jo eigen advys te nimmen, âlde," pleage Agatha.
  
  "Op dizze manier sille se jo net ûntdekke op 'e haadservers. Jo moatte de wjirm oan 'e gong krije," stelde er foar mei in mislike gnyske as dy fan âlde Perdue.
  
  "Ik moat!" Se lake. "Mar earst litte wy jo freonen werombringe nei har âlde status. Dit is ien fan de restauraasjes. Dan hackje wy se wer as wy werom komme út Ruslân en hack yn har finansjele akkounts. Wylst harren liederskip is op in rotsich paad, in hit oan harren finânsjes moatte jaan harren in goed fertsjinne finzenis fuck. bûgje, Swarte Sinne! Tante Agatha hat in bonker! se song boartlik, hâldde de drop tusken de tosken as spilet se Metal Gear Solid.
  
  Perdue raasde fan laitsjen tegearre mei syn stoute suster. Se wie grif in saai mei in hap.
  
  Se foltôge har ynvaazje. "Ik liet in scrambler om har waarmtesensors út te skeakeljen."
  
  "Moai".
  
  Dave Perdue seach syn suster foar it lêst yn 'e simmer fan 1996 yn 'e súdlike marregio fan Kongo. Hy wie doe noch wat ferlegener en hie net in tsiende fan de rykdom dy't er no hie.
  
  Agatha en David Perdue begelieden in fier sibben om in bytsje te learen oer wat de famylje "de kultuer" neamde. Spitigernôch, gjinien fan harren dielde de oanstriid fan heite omke foar de jacht, mar safolle as se haatsje sjen hoe't de âlde man deade oaljefanten foar syn yllegale ivoaren hannel, se hiene gjin middel om te ferlitten it gefaarlike lân sûnder him hânboeken.
  
  Dave genoat fan de aventoeren dy't syn aventoeren yn syn tritiger en fjirtiger jierren foarkamen. Lykas syn omke, waarden de oanhâldende smeken fan syn suster om de moard te stopjen saai en se stopten al gau mei praten. Safolle as se fuort woe, betocht se har omke en broer te beskuldigjen fan willekeurich stroperjen foar jild - it meast net winske ekskús foar ien fan 'e Purdue-mannen. Doe't se seach dat omke Wiggins en har broer ûnbeweechlik wiene troch har oanhâlden, fertelde se har dat se alles dwaan soe om it lytse bedriuw fan har oeromke oan 'e autoriteiten oer te jaan as se thúskaam.
  
  De âld man lake gewoan en sei tsjin David om neat te tinken fan it yntimidearjen fan de frou en dat se gewoan oerstjoer wie.
  
  Op ien of oare manier einige Agatha's smeekbede om fuort te gean yn in spat, en omke Wiggins beloofde Agatha sûnder seremoanje dat hy har hjir yn 'e jungle litte soe as er in oare klacht fan har hearde. Destiids wie it net in bedriging dêr't er oan fêsthâlde soe, mar nei de tiid waard de jonge frou agressiver oer syn metoaden, en op in moarn betiid late omke Wiggins David en syn jachtpartij fuort, en liet Agatha yn it kamp mei de pleatslike froulju.
  
  Nei noch in dei fan jacht en in ûnferwachte nacht dy't yn 'e jungle kampearre waard, stapte Perdue's groep de oare moarns op 'e fearboat. - frege Dave Perdue waarm doe't se de Tanganyikamar oerstutsen op in boat. Mar syn oeromke fersekerde him allinich dat Agatha "goed fersoarge" waard en meikoarten flein wurde soe op in charterfleantúch, dat hy hie hierd om har op te heljen op in tichtby fleanfjild, en se soe mei har by de haven fan Sansibar.
  
  Tsjin de tiid dat se fan Dodoma nei Dar es Salaam rieden, wist Dave Perdue dat syn suster ferlern wie yn Afrika. Trouwens, hy tocht dat se hurd wurkjen genôch wie om sels thús te kommen en die syn bêst om de saak út syn holle te setten. As de moannen ferrûn, besocht Perdue Agatha te finen, mar syn spoar waard oan alle kanten kâld. Syn boarnen soene sizze dat se sjoen wie, dat se libbe en goed wie en dat se in aktiviste wie yn Noard-Afrika, Mauritsius en Egypte doe't se foar it lêst fan har hearden. En sa joech er it úteinlik op, en besleat dat syn twillingsuster har hertstocht foar herfoarming en behâld folge hie, en dêrom net mear sparjen nedich wie, as se ien hie.
  
  It wie foar him nochal in skok om har wer te sjen nei tsientallen jierren fan skieding, mar hy genoat har selskip geweldig. Hy wie der wis fan dat se mei in bytsje druk úteinlik ûntdekke soe wêrom't se no boppe kaam.
  
  "Dus, fertel my wêrom't jo woene dat ik Sam en Nina út Ruslân helle," stie Perdue oan. Hy besocht om nei de boaiem te kommen fan har meast ferburgen redenen om syn help te sykjen, mar Agatha hie him amper it folsleine byld jûn en de manier wêrop hy har wist wie alles wat hy koe krije oant se oars besleat.
  
  "Jo hawwe altyd soargen oer jild, David. Ik twifelje oan dat jo ynteressearje sille yn iets wêr't jo net fan profitearje,' antwurde se kâld en nipt oan har kofje. "Ik ha dokter Gould nedich om my te helpen te finen wêr't ik foar ynhierd wie. Lykas jo witte, is myn bedriuw boeken. En har ferhaal is skiednis. Ik haw net folle fan jo nedich, oars as de dame skilje, sadat ik har ekspertize brûke kin."
  
  "Is dat alles wat jo nedich hawwe fan my?" frege er, in glimke op syn gesicht.
  
  "Ja, David," suchte se.
  
  "Foar de ôfrûne moannen binne Dr. Gould en oare leden lykas my incognito gien om ferfolging te foarkommen troch de Black Sun-organisaasje en har filialen. Dizze minsken binne net om mei te dwaan."
  
  "Sûnder twifel hat iets wat jo dien hawwe se pissearre," sei se bot.
  
  Hy koe it net wjerlizze.
  
  "Yn alle gefallen, ik moat dat jo har foar my fine. Se soe ûnskatbere wearde wêze foar myn ûndersyk en goed beleanne troch myn kliïnt, "sei Agatha, ûngeduldich fan foet nei foet. "En ik hoech net foar altyd te kommen ta dit punt, witst?"
  
  "Dus dit is gjin sosjale besite om te praten oer alles wat wy dien hawwe?" hy glimke sarkastysk, en spile op de bekende yntolerânsje fan syn suster om let te wêzen.
  
  "Oh, ik bin my bewust fan jo aktiviteiten, David, en goed ynformearre. Jo hawwe net hielendal beskieden west oer jo prestaasjes en bekendheid. Jo hoege gjin bloedhûn te wêzen om te graven wêr't jo yn belutsen wiene. Wêr tinke jo dat ik oer Nina Gould hearde? frege se, har toan like op dy fan in grutsk bern yn in drok boartersplak.
  
  "No, ik bin bang dat wy nei Ruslân moatte om har op te heljen. Wylst se ûnderdûkt is, bin ik der wis fan dat se gjin tillefoan hat en net gewoan grinzen kin oerstekke sûnder in soarte fan falske identiteit te krijen," ferklearre hy.
  
  "Moai. Gean en helje har. Ik sil wachtsje yn Edinburgh, by jo swiete hûs," knikte se spottend.
  
  "Nee, dêr sille se dy fine. Ik bin der wis fan dat d'r riedsspionnen binne oer myn eigendommen yn hiel Europa," warskôge er. "Wêrom komme jo net mei my? Op dizze manier kin ik jo yn 'e gaten hâlde en soargje dat jo feilich binne."
  
  "Ha!" - mimike se mei in sardonyske laits. "Jo? Jo kinne josels net iens beskermje! Sjoch nei dy, ferburgen as in ferkrompen wjirm yn 'e hoeken en gatten fan Elche. Myn freonen yn Alicante hawwe jo sa maklik opspoard dat ik hast teloarsteld wie.
  
  Perdue mocht de lege slach net, mar hy wist dat se gelyk hie. Nina sei wat gelyk oan him de lêste kear dat se him ek oan de kiel pakte. Hy moast himsels tajaan dat al syn middels en fortún net genôch wiene om dejinge dy't er om gie te beskermjen, en dat omfette syn eigen prekêre feiligens, dy't no dúdlik wie as hy sa maklik yn Spanje ûntdutsen waard.
  
  "En lit ús net ferjitte, myn leave broer," gie se troch, en liet úteinlik it wraaksuchtige gedrach sjen dat er oarspronklik fan har ferwachte hie doe't er har dêr foar it earst seach, "dat ik de lêste kear dat ik dy mei myn feiligens op safari fertroude, mysels fûn. , om it myld te sizzen, yn in minne steat."
  
  "Agatha. Asjebleaft?" - frege Perdue. "Ik bin bliid dat jo hjir binne, en ik swar by God, no't ik wit dat jo libje en goed binne, bin ik fan doel jo sa te hâlden."
  
  "Ugh!" se bûgde efteroer yn har stoel, lei de rêch fan har hân tsjin har foarholle om it drama fan syn útspraak te beklamjen: "Asjebleaft, David, wês net sa'n drama-keninginne."
  
  Se gniisde spottend om syn oprjochtheid en bûgde har nei foaren om syn blik mei haat yn 'e eagen te treffen: "Ik sil mei dy gean, leave David, dat jo net itselde lot lije as omke Wiggins my joech, âlde. Wy soene net wolle dat jo kweade nazi-famylje jo no ûntdekt, wol?
  
  
  Haadstik 7
  
  
  Bern seach hoe't de lytse histoarikus him fan har sit ôf oanseach. Se ferliede him op mear as allinnich lytse seksuele manieren. Alhoewol't hy de foarkar hie foar froulju mei stereotypyske Noardske skaaimerken - hege, tinne, blauwe eagen, blond hier - waard hy oanlutsen ta dizze op in manier dy't hy net koe begripe.
  
  "Dr. Gould, ik kin net yn wurden útdrukke hoe ôfgryslik ik bin troch de manier wêrop myn kollega jo behannele, en ik beloof dy, ik sil der foar soargje dat hy hjirfoar in rjochtfeardige straf krijt," sei er mei sêfte autoriteit. "Wy binne in stel rûge manlju, mar wy slaan gjin froulju. En wy kondonearje op gjin inkelde manier it misbrûk fan froulike finzenen! Is alles dúdlik, Monsieur Baudot? " frege hy de lange Frânsman mei in brutsen wang. Bodo knikte passyf, ta Nina har ferrassing.
  
  Se waard ûnderbrocht yn in goede keamer mei alle nedige foarsjennings. Mar se hie neat oer Sam heard út wat se sammele út it ôflústerjen fan it lytse praatsje tusken de koks dy't har iten brocht hiene de deis tefoaren, wylst se wachte om de lieder te moetsjen, dy't har twa hjirhinne brocht hie.
  
  "Ik begryp dat ús metoaden jo moatte skokken ..." begon hy ferlegen, mar Nina wie wurch fan it hearren fan al dizze smûke typen freonlik ferûntskuldigje. Foar har wiene se allegear gewoan goed-manierde terroristen, boeven mei grutte bankrekken en, nei alle gedachten, gewoan politike hooligans lykas de rest fan 'e rotte hierargy.
  
  "Net wirklik. Ik bin wend om as stront behannele te wurden troch minsken dy't gruttere gewearen hawwe," sei se skerp werom. Har gesicht wie in rommel, mar Bern koe sjen dat se hiel moai wie. Hy fernaam har lilke blik op de Frânsman, mar hy negearre him. Se hie ommers redenen om Bodo te haatsje.
  
  "Jo freon is yn 'e sikehûs. Hy krige in lichte harsenskodding, mar it sil goed wêze, "sei Byrne, yn 'e hope dat it goede nijs har bliid meitsje soe. Mar hy koe dokter Nina Gould net.
  
  "Hy is myn freon net. "Ik bin gewoan mei him neukt," sei se kâld. "Hear, ik soe deadzje foar in sigaret."
  
  De kaptein wie dúdlik skrokken fan har reaksje, mar besocht flau te glimkjen en bea har daliks ien fan syn sigaretten oan. Mei har sneaky antwurd hope Nina har ôfstân te nimmen fan Sam, sadat se net besykje se tsjin elkoar te brûken. As se har oertsjûgje koe dat se op gjin inkelde manier emosjoneel ferbûn wie oan Sam, soene se him net kwea kinne om har te beynfloedzjen as dat har doel wie.
  
  "Oh, goed dan," sei Bern en stekke Nina har sigaret oan. "Bodo, deadzje de sjoernalist."
  
  "Ja," blafte Bodo en ferliet gau it kantoar.
  
  Nina har hert stoppe. Ha se kontrolearre op har? Of skreau se gewoan in lofrede foar Sam? Se hâlde har koel, helle in lange sleep fan har sigaret.
  
  "No, as jo it net skele, dokter, ik soe graach witte wêrom jo en jo kollega's al dizze kant kamen om ús te sjen as jo net stjoerd binne?" frege hy har. Hy stiek sels in sigaret op en wachte kalm op har antwurd. Nina koe net oars as har ôffreegje oer it lot fan Sam, mar se koe har net foar elke priis tichtby komme litte.
  
  "Harkje, kaptein Bern, wy binne flechtlingen. Lykas jo hienen wy in ferfelende run-in mei de Oarder fan 'e Swarte Sinne, en it hat in soarte fan shitty smaak yn ús mûle. Se hawwe ús kar net goedkard om net by har te kommen of húsdieren te wurden. Yn feite, krekt resint wy kamen hiel ticht by dit, en wy waarden twongen om te sykjen foar jo omdat jo wiene it ienige alternatyf foar in stadige dea, "sei se. Har gesicht wie noch swollen, en it ûnsjogge litteken op har rjochterwang wie giel om 'e rânen. It wyt fan Nina's eagen wiene in kaart fan reade ieren, en de sekken ûnder har eagen wiene bewiis fan gebrek oan sliep.
  
  Bern knikte betochtsum en helle in drag út syn sigaret foardat hy wer praat.
  
  "Menear Arichenkov fertelt ús dat jo Renata nei ús bringe soene, mar ... jo ... hawwe har ferlern?"
  
  "By sa te sizzen," koe Nina net oars as grinnike, tocht oer hoe't Perdue har fertrouwen ferriede hie en yn syn lot mei de ried smiten hie troch Renata op it lêste momint te ûntfieren.
  
  "Wat bedoele jo, 'sa te sizzen', Dr. Gould?" frege de strange lieder op in kalme toan, dêr't earnstige grime yn te hearren wie. Se wist dat se har wat jaan moast sûnder har tichtby Sam of Perdue fuort te jaan - in heul lestich ding om te navigearjen, sels foar in tûk famke as har.
  
  "Hm, no, wy wiene ûnderweis - hear Arichenkov, hear Cleave en ik ..." sei se, mei opsetsin Perdue wegere, "om Renata oan jo te leverjen yn ruil foar jo meidwaan oan ús striid om de Swarte Sinne ienris om te kearen en foar alles."
  
  "Gean no werom nei it plak dêr't jo Renata ferlern hawwe. Asjebleaft," lokke Bern, mar se fielde in weemoedich ûngeduld yn syn sêfte toan, wêrfan de rêst net folle langer duorje koe.
  
  "Yn 'e wylde efterfolging fan har leeftydsgenoaten wiene wy fansels belutsen by in auto-ûngelok, kaptein Byrne," fertelde se betochtsum, yn'e hope dat de ienfâld fan it foarfal reden genôch wêze soe foar har om Renata te ferliezen.
  
  Hy tilde ien wynbrau op, seach hast ferrast.
  
  "En doe't wy ta ús ferstân kamen, wie se der net mear. Wy geane derfan út dat har minsken - dejingen dy't ús efterfolgen - har werom brochten, "tafoege se ta, tinkend oer Sam en oft hy op dat stuit fermoarde wie.
  
  "En se hawwe jo net allinich in kûgel yn elk fan jo hollen setten om der wis fan te wêzen? Se brochten dy fan jimme dy't noch libbe net werom?" frege er mei in beskate streep fan militêr oplate sinisme. Hy bûgde him oer de tafel hinne en skodde lilk mei de holle: "Dat soe ik krekt dwaan. En ik wie ienris diel fan 'e Swarte Sinne. Ik wit krekt hoe't se operearje, Dr. Gould, en ik wit dat se net op Renata soene slaan en jo litte om te sykheljen.
  
  Dizze kear wie Nina sprakeleas. Net iens har list koe har rêde troch in plausibel alternatyf foar it ferhaal te bieden.
  
  Libbet Sam noch?, tocht se, wanhopich winske dat se de bluf fan de ferkearde man net neamd hie.
  
  "Dr. Gould, test asjebleaft myn beleefdheid net. Ik haw in talint om bullshit út te roppen, en jo fiede my bullshit,' sei er mei in kâlde beleefdheid dy't de hûd fan Nina ûnder har te grutte trui liet krûpe. "No, foar de lêste kear, hoe komme jo en jo freonen noch yn libben?"
  
  "Wy hiene help fan ús man," sei se fluch, ferwizend nei Perdue, mar se stoppe mei it neamen fan him. Dizze Berne wie, foarsafier't se oer de minsken fertelle koe, gjin roekeleas man, mar se koe oan syn eagen sjen, dat er ta it soarte fan "do kinst net neuke mei" -soarten hearde; soarte fan in "minne dea,"en allinnich in gek soe ferpleatse dy toarn. Se wie ferrassend fluch mei har antwurd en hope dat se koe uterje oare nuttige sinnen rjocht út 'e bat sûnder screwing up en deadzje harsels. Sa fier as se wist, Alexander, en no en Sam mochten wol al dea wêze, dat it soe har foardiel wêze om earlik te wêzen mei de ienige bûnsmaten dy't se noch hienen.
  
  "Binnen man?" - frege Bern. "Ien dy't ik ken?"
  
  "Wy wisten it net iens," antwurde se. Technysk liig ik net, baby Jezus. Oant dy tiid wisten wy net dat er mei de rie yn 'e ried stie, se bea yn har geast, yn 'e hope dat de god dy't har tinzen hearre koe har geunst sjen litte. Nina hie net oan sneinsskoalle tocht sûnt se as tsiener fuortrûn foar de tsjerkemassa, mar oant no ta hie se de need net field om foar har libben te bidden. Se koe Sam hast hearre gniffeljen om har patetyske besykjen om wat godheid te behagen en har der hielendal nei hûs om te spotten.
  
  "Hmm," mimere de grouwe lieder, en rûn har ferhaal troch it feit-kontrôlesysteem fan syn harsens. "En dizze ... ûnbekende ... man sleepte Renata fuort, soargje derfoar dat de efterfolgers jo auto net benadere om te kontrolearjen oft jo dea wiene?"
  
  "Ja," sei se, wylst se noch alle redenen yn har holle ferwurke doe't se antwurde.
  
  Hy glimke fleurich en flaaike har: "Dat is in stik, dokter Gould. Se wurde ferdield hiel tin, dizze. Mar ik sil it keapje... foar no."
  
  Nina sykhelle dúdlik in suchtsje fan opluchting. Ynienen bûgde de grutte kommandant oer de tafel en draafde syn hân mei krêft yn it hier fan Nina, knypte stiif en luts har mei geweld nei him ta. Se raasde yn panyk en hy drukte syn gesicht pynlik tsjin har seare wang.
  
  "Mar as ik útfine dat jo ferdomme tsjin my leine, sil ik jo oerbliuwsels oan myn folk fiede nei't ik jo persoanlik rau neuke. Is alles dúdlik foar jo, dokter Gould?" Bern sûfte har yn it gesicht. Nina fielde har hert stopje en se rekke hast flau fan eangst. Alles wat se dwaan koe wie knikke.
  
  Se hie nea ferwachte dat dit soe barre. No wie se der wis fan dat Sam dea wie. As de Renegade Brigade sokke psychopatyske skepsels wiene, soene se perfoarst net bekend wêze mei genede of beheining. Se siet der in skoft, ferbjustere. Dat is alles oer de wrede behanneling fan finzenen, tocht se en bea ta God, dat se dit net tafallich lûdop sizze soe.
  
  "Sis Bodo om de oare twa te bringen!" - rôp er tsjin de wachter by de poarte. Hy stie oan 'e ein fan 'e keamer en seach wer nei de hoarizon. Nina har holle wie del, mar har eagen riisden om nei him te sjen. Bern like berou doe't er him omdraaide: "Ik... in apology soe net nedich wêze, tink ik. It is te let om te besykjen aardich te wêzen, mar... ik fiel my hjir echt ûnhandich oer, dus... it spyt my."
  
  "It is goed," slagge se, har wurden hast net te hearren.
  
  "Nee, echt. Ik... - it wie dreech foar him om te praten, fernedere troch syn eigen gedrach, "Ik haw in probleem mei lilkens. Ik wurd oerstjoer as minsken lizze tsjin my. Ja, dokter Gould, ik doch froulju meastentiids net kwea. Dit is in spesjale sûnde dy't ik reservearje foar ien spesjaal.
  
  Nina woe him likefolle haatsje as se in hekel oan Bodo hie, mar dat koe se gewoan net. Op in nuvere manier wist se dat er oprjocht wie en fûn harsels ynstee dat se syn frustraasje mar al te goed begrypt. Eins wie dat krekt har knibbel mei Purdue. Hoefolle se ek fan him hâlde woe, hoefolle se ek begriep dat er helder wie en fan gefaar hâlde, meastentiids woe se him gewoan yn 'e ballen skoppe. It wie ek bekend dat har fûle temperatuer himsels sinleas toande doe't se liigd waard, en Perdue wie de persoan dy't dizze bom ûnmiskenber detonearre.
  
  "Ik begryp it. Eigentlik wol ik," sei se gewoan, dom fan skok. Bern fernaam de feroaring yn har stim. Dizze kear wie it rau en echt. Doe't se sei dat se syn grime begriep, wie se brutaal earlik.
  
  "No, dat is wat ik leau, Dr. Gould. Ik sil besykje sa earlik mooglik te wêzen yn myn oardielen," fersekere hy har. Doe't de skaden har weromlutsen fan 'e opkommende sinne, kaam syn hâlding werom nei dy fan 'e ûnpartidige kommandant dêr't se mei yn 'e kunde kommen wie. Foardat Nina koe begripe wat er bedoelde mei "proef", gie de poarte iepen en seach se Sam en Alexander.
  
  Se wiene in bytsje fleurich, mar oer it algemien seagen se der goed út. Alexander seach wurch en ôfwêzich. Sam hie noch lêst fan 'e klap dy't er op 'e foarholle nommen hie, en syn rjochterearm wie ferbûn. Beide manlju seagen earnstich by it oansjen fan de ferwûnings fan Nina. Der siet lilkens efter it ûntslach, mar se wist dat it allinnich foar it gruttere goed wie dat se de boef net oanfoelen dy't har sear makke.
  
  Bern wiisde de beide mannen sitten. Se waarden beide mei plestik boeien efter de rêch boeien, oars as Nina, dy't frij wie.
  
  "No't ik mei jo alle trije praat haw, haw ik besletten jo net te deadzjen. Mar-"
  
  "Der is ien fangen," sei Alexander, sûnder nei Bern te sjen. Syn holle hong hopeleas, syn gielgrize hier skuord.
  
  "Fansels, d'r is hjir in fangen, hear Arichenkov," antwurde Bern, en klonk hast ferrast troch Alexander syn dúdlike opmerking. "Jo wolle ûnderdak. Ik wol Renata."
  
  Alle trije seagen him ûnleauwe oan.
  
  "Kaptein, d'r is gjin manier dat wy har wer arrestearje kinne," begon Alexander.
  
  "Sûnder jo innerlike man, ja, ik wit it," sei Byrne.
  
  Sam en Alexander seagen Nina oan, mar se skodholle en skodde har holle.
  
  "Dêrom lit ik immen hjir as garânsje," tafoege Byrne. "Oaren, om har loyaliteit te bewizen, sille Renata libben moatte leverje oan my. Om jo sjen te litten wat in genedige gasthear ik bin, lit ik jo kieze wa't by de Strenkovs bliuwt.
  
  Sam, Alexander en Nina gaspen.
  
  "Och, relax!" Bern smiet syn holle dramatysk efteroer, gong hinne en wer. "Se witte net dat se doelen binne. Feilich yn harren húske! Myn mannen binne op it plak, klear om op myn befel te slaan. Jo hawwe krekt ien moanne om hjir werom te kommen mei wat ik wol."
  
  Sam seach Nina oan. Mei har lippen sei se: "Wy binne klear."
  
  Alexander knikte ynstimd.
  
  
  Haadstik 8
  
  
  Oars as de ûngelokkige finzenen dy't de brigadekommandanten net befredigden, hienen Sam, Nina en Alexander it foarrjocht om dy nacht mei de leden te iten. Om in grutte brân midden yn it mei stien úthelle dak fan de festing hinne siet elkenien te praten. D'r wiene ferskate wachthokjes yn 'e muorren boud foar bewakers om in konstante wacht oer de perimeter te hâlden, wylst de dúdlike wachttuorren dy't by elke kardinale hoeke stiene leech wiene.
  
  "Clever," sei Alexander, en observearre de taktyske bedrog.
  
  "Ja," stimde Sam yn, en beet djip yn 'e grutte rib dy't er as in grotman yn 'e hannen omklamme.
  
  "Ik realisearre dat om mei dizze minsken om te gean - krekt as mei dy oare minsken - jo konstant moatte tinke oer wat jo sjogge, oars sille se jo elke kear op 'e hichte fange," sei Nina krekt. Se siet neist Sam, mei in stik farsk bakt bôle yn 'e fingers en brekke it ôf om yn 'e sop te dûken.
  
  "Dus jo bliuwe hjir - binne jo wis, Alexander?" Nina frege mei grutte soarch, hoewol se net wolle dat in oar as Sam mei har nei Edinburgh gie. As se Renata moatte fine, soe Purdue it bêste plak wêze om te begjinnen. Se wist dat hy soe komme as se gie nei Reichtisusis en bruts protokol.
  
  "Ik moat. Ik moast om myn jeugdfreonen wêze. As se wurde sketten, nim ik perfoarst op syn minst de helte fan dizze basterden mei,' sei er en tilde syn koartlyn stellen flesse yn in toast.
  
  "Do gekke Rus!" Nina lake. "Wie it fol doe't jo it kochten?"
  
  "It wie," rôp de Russyske alkoholist, "mar no is it hast leech!"
  
  "Is dit itselde ding dat Katya ús fiede?" - frege Sam, en makke in walgelijke grimas by it oantinken oan 'e ferfelende moanneskyn dy't er behannele waard tidens it pokerspul.
  
  "Ja! Makke yn dizze regio. Allinnich yn Sibearje komt alles better as hjir, freonen. Wêrom tinke jo dat neat groeit yn Ruslân? Alle krûden stjerre as jo jo moanneskyn fergrieme!" Hy lake as in grutske gek.
  
  Tsjinoer de hege flammen koe Nina Bern sjen. Hy stoarre gewoan yn it fjoer, as seach er de skiednis deryn ôfspile. Syn iiskblau eagen koenen de flammen foar him suver útdouwe, en hja fielde in stik fan sympaty foar de kreaze kommandant. No wie er fan tsjinst, ien fan de oare lieders hie it foar de nacht oernommen. Nimmen prate mei him, en dat paste him. Syn learzens hiene syn lege plaat en hy pakte it krekt foardat ien fan 'e Ridgebacks oan syn oerbliuwsels kaam. It wie doe dat syn eagen dy fan Nina troffen.
  
  Se woe fuort sjen, mar se koe net. Hy woe har oantinken wiskje oan 'e bedrigingen dy't er tsjin har makke doe't er syn holle ferlear, mar hy wist dat hy dat noait soe kinne. Bern wist net dat Nina de driging fan sa'n sterke en knappe Dútser "rûch neukt" te wurden net perfoarst ôfwizend fûn, mar se koe him der noait oer útfine.
  
  Troch it oanhâldende roppen en gemompel hold de muzyk op. Sa't Nina ferwachte, wie de muzyk typysk Russysk yn melody mei syn oplibjende tempo dat makke har yntinke in groep fan Kozakken springen út it neat yn in line te foarmjen in sirkel. Se koe net ûntkenne dat de sfear hjir prachtich, feilich en leuk wie, al koe se it har in pear oeren lyn perfoarst net foarstelle. Nei't Bern op it haadkantoar mei har spriek, waarden de trije stjoerd om in waarme dûs te nimmen, krigen skjinne klean (mear yn oerienstimming mei de pleatslike smaak), en mochten se ien nacht ite en rêste foardat se fuortgean.
  
  Underwilens sil Alexander wurde behannele as in lid fan it haadnivo fan 'e renegade-brigade oant syn freonen de lieding provokearje om te leauwen dat har bod in charade wie. Dan soene hy en it pear Strenkov summier terjochtsteld wêze.
  
  Bern stoarre Nina oan mei in nuvere weemoed dy't har ûnrêstich fielde. Njonken har praat Sam mei Alexander oer it lizzen fan it gebiet oant Novosibirsk om te soargjen dat se it lân goed navigearje. Se hearde de stim fan Sam, mar de betoverende blik fan de kommandant makke har lichem opflakkere mei in grutte winsk dy't se net ferklearje koe. Op 't lêst kaam er oerein fan syn sit, de plaat yn 'e hân, en gyng nei wat de mannen leaflik de galei neamden.
  
  Nina fielde har ferplichte om allinich mei him te praten, ûntskuldige harsels en folge Bern. Se rûn de treppen del yn in koarte tûke gong dêr't de keuken siet, en doe't se binnenkaam, gie er út. Har plaat rekke syn lichem en sloech op 'e grûn.
  
  "Oh myn God, it spyt my sa!" - sei se en sammele de fragminten.
  
  "Gjin probleem, Dr. Gould." Hy knibbele by de lytse skientme del, holp har, mar syn eagen lieten har gesicht net. Se fielde syn blik en fielde in fertroude waarmte troch har rinne. Doe't se alle grutte stikken sammele hiene, gongen se nei de galei om de stikkene plaat ôf te heljen.
  
  "Ik moat freegje," sei se mei net karakteristike ferlegenens.
  
  "Ja?" hy wachte, en skodde oerstallige stikken bakt brea út syn himd.
  
  Nina wie ferlegen troch de rommel, mar hy glimke gewoan.
  
  "D'r is wat dat ik witte moat ... persoanlik," twifele se.
  
  "Absolút. As jo wolle," antwurde hy beleefd.
  
  "Werklik?" hja joech tafallich har tinzen wer fuort. "Hmm, goed. Ik kin it mis hawwe, kaptein, mar do seachst my ek fan 'e kant oan. Is it gewoan ik?"
  
  Nina koe har eagen net leauwe. De man bloosde. It fielde har noch mear in bastard dat se him yn sa'n knibbel sette.
  
  Mar dan wer, hy fertelde dy yn gjin ûndúdlike termen dat er soe copulearje mei dy as straf, dus net te folle soargen oer him, har ynderlike stim har.
  
  "It is gewoan dat ... jo ..." Hy wraksele om elke kwetsberens te iepenbierjen, wêrtroch't it hast ûnmooglik wie om te praten oer de dingen wêr't de histoarikus him oer frege. "Jo dogge my tinken oan myn lette frou, Dr. Gould."
  
  Okee, no kinne jo fiele as in echte lul.
  
  Foardat se noch wat sizze koe, gie er troch: "Se like hast krekt op dy. Allinnich har hier siet oant har legere rêch, en har wynbrauwen wiene net sa ... dus ... goed fersoarge as josels," ferklearre hy. "Se die sels lykas jo."
  
  "It spyt my sa, kaptein. Ik fiel my in gek om te freegjen. "
  
  "Neam my Ludwig, asjebleaft, Nina. Ik wol dy net kennen leare, mar wy binne boppe formaliteiten gien, en ik leau dat dejingen dy't bedrigingen útwiksele, op syn minst mei namme oansprutsen wurde moatte, ja?" hy glimke beskieden.
  
  "Ik bin it folslein mei iens, Ludwig," gniisde Nina. "Ludwig. Dat is de efternamme dy't ik mei dy ferbine soe."
  
  "Wat kin ik sizze? Myn mem hie in sêft plak foar Beethoven. Tankewol dat se Engelbert Humperdinck net leuk hie! hy skodholle wylst er har dranken ynskinkte.
  
  Nina raasde fan laitsjen, en ferbylde in strange kommandant fan 'e gemienste skepsels oan dizze kant fan 'e Kaspyske See mei in namme as Engelbert.
  
  "Ik moat jaan! Ludwig is teminsten klassyk en legindarysk,' giechele se.
  
  "Kom op, litte wy werom. Ik wol net dat hear Cleave tinkt dat ik syn territoarium ynfal," sei er tsjin Nina en lei sêft syn hân op har rêch om har de keuken út te lieden.
  
  
  Haadstik 9
  
  
  Der wie froast oer it Altaiberchtme. Allinnich de bewakers mompelen noch wat ûnder har azem, wikselen oanstekers út en flústerden oer allerhande pleatslike leginden, nije besikers en har plannen, en guon makken sels weddenskip op 'e jildichheid fan Alexander syn útspraak oer Renata.
  
  Mar net ien fan harren besprutsen Berne syn taheaksel oan de histoarikus.
  
  Guon fan syn âlde freonen, mannen dy't in protte jierren lyn mei him desertearre wiene, wisten hoe't syn frou der útseach, en it like har hast ûnmooglik ta dat dit Skotske famke op Vera Burn like. Neffens harren wie it net goed foar harren kommandant om de oerienkomst mei syn ferstoarne frou te moetsjen, om't hy noch mear weemoediger waard. Sels as frjemden en nije dielnimmers it net koene fertelle, koene guon it ferskil dúdlik fertelle.
  
  Krekt sân oeren earder, Sam Cleave en de skitterjende Nina Gould waarden begelaat nei de tichtstbye stêd om te begjinnen harren syktocht wylst de oereglas waard draaid om te bepalen it lot fan Alexander Arichenkov, Katya en Sergei Strenkov.
  
  Mei harren fuort, wachte de Renegade Brigade yn ôfwachting foar de folgjende moanne. Wis, it ûntfieren fan Renata soe in opmerklike prestaasje wêze, mar as it ienris foltôge is, sil de bemanning in protte hawwe om op te hoopjen. De frijlitting fan 'e Black Sun-lieder soe grif in histoarysk momint wêze foar har. Yn feite soe dit de measte foarútgong wêze dy't har organisaasje ea hat makke sûnt har oprjochting. En mei har ta har beskikking hiene se alle macht om úteinlik de nazi-spawn fan bargen om 'e wrâld te ferdrinken.
  
  De wyn draaide flak foar 01.00 oere ôf en de measte manlju gongen op bêd. Under de dekking fan de oankommende rein wachte noch in oanfal op it bolwurk fan de brigade, mar de minsken wiene hielendal net bewust fan de oansteande klap. In flotilla fan auto's kaam út 'e rjochting fan Ulangom oan, en makken stadichoan har wei troch de dikke mist feroarsake troch de hege hichte fan 'e helling, wêr't wolken har sammele om te setten foardat se oer de râne foelen en yn triennen op 'e grûn spielden.
  
  De dyk wie min en it waar minder, mar de float drukte stadichoan nei de berm, besletten om de drege reis te oerwinnen en dêr te bliuwen oant har opdracht folbrocht wie. De trek soe earst nei it kleaster Mengu-Timur liede, wêrfan't de emissaris fierder soe nei M'nkh Saridag om it nêst fan 'e Brigade Renegade te finen, om redenen dy't de rest fan it kompanjy net bekend wiene.
  
  Doe't de tonger de himel begûn te skodzjen, lei Ludwig Bern yn syn bêd. Hy kontrolearre de list fan syn taken en hy soe de kommende twa dagen frij hawwe fan syn rol as earste haad fan de leden. Doe't er de ljochten útsette, harke er nei it lûd fan 'e rein en fielde dat in ûnbidige iensumens him oerwûn. Hy wist dat Nina Gould min nijs wie, mar it wie har skuld net. It ferliezen fan syn leafste hie neat mei har te dwaan, en hy moast navigearje litte it gean. Ynstee, hy tocht oan syn soan, ferlern oan him in protte jierren lyn, mar nea fier fan syn deistige tinzen. Bern tocht dat er better oan syn soan tinken soe as oan syn frou. It wie in oare soarte fan leafde, de iene makliker om te gean as de oare. Hy moast de froulju efterlitte, om't it oantinken oan beiden him allinnich mar mear fertriet brocht, om net te sizzen hoe sêft se him makken. It ferliezen fan syn râne soe him berôve hawwe fan it fermogen om lestige besluten te nimmen en soms ûnderwurpen te wurden oan misbrûk, en dit wiene de dingen dy't him holpen te oerlibjen en te befeljen.
  
  Yn it tsjuster liet er de swiete opluchting fan 'e sliep him mar in momint oerweldigje foardat er der brutaal fan ôfskuord waard. Fan efter syn doar hearde hy in lûde gjalp - "Breaches!"
  
  "Wat?" - rôp er lûd, mar yn 'e gaos fan 'e sirene en de minsken op 'e post dy't oarders rôpen, bleau er ûnbeantwurde. Bern sprong oerein en luts syn broek en learzens oan, sûnder muoite om syn sokken oan te dwaan.
  
  Hy ferwachte shots, sels eksploazjes, mar d'r wiene allinich lûden fan betizing en korrektyf aksje. Hy stoarmde syn appartemint út, mei gewear yn 'e hân, klear om te fjochtsjen. Hy ferhuze gau fan it súdlike gebou nei de legere eastkant dêr't de winkels sieten. Hat dizze hommelse steuring wat te krijen mei de trije besikers? Neat wie ea troch de systemen fan 'e brigade of de poarte trochdrongen, oant Nina en har freonen yn dit diel fan it lân ferskynden. Koe se dit útlokje en har fangen as aas brûke? Tûzen fragen rûnen troch syn holle doe't er nei Alexander syn keamer gie om út te finen.
  
  "Ferryman! Wat bart der?" - frege hy ien fan 'e klupleden dy't foarby kaam.
  
  "Immen hat it befeiligingssysteem brutsen en it terrein yngien, kaptein! Se sitte noch yn it kompleks."
  
  "Quarentaine! Ik ferklearje quarantaine!" Bern raasde as in lilke god.
  
  De technici op wacht fieren harren koades ien foar ien, en binnen sekonden de hiele festing waard opsletten.
  
  "No kinne Squads 3 en 8 gean op jacht nei dy konijnen," bestelde hy, folslein hersteld fan 'e rush fan konfrontaasje dy't him altyd sa optein makke. Bern barste Alexander syn sliepkeamer yn en fûn de Rus dy't troch syn finster seach. Hy pakte Alexander en sloech him mei sa'n krêft yn 'e muorre dat der in stream bloed út syn noas begûn te streamen, syn bleekblauwe eagen wiid en yn 'e war.
  
  "Bist dit dwaan, Arichenkov?" Bern siedde.
  
  "Nee! Nee! Ik ha gjin idee wat der bart, kaptein! Ik swar it!" Alexander raasde. "En ik kin dy tasein dat dit ek neat mei myn freonen te krijen hat! Wêrom soe ik soks dwaan wylst ik hjir op jo genede bin? Tink der oer nei."
  
  "Slimmere minsken hawwe frjemdere dingen dien, Alexander. Ik fertrou neat sa't it is!" Bern stie der oan, en stie de Rus noch altyd tsjin de muorre. Syn blik fong beweging nei bûten. Nei't er Alexander frijlitten hie, rûn er om te sjen. Alexander kaam by him by it finster.
  
  Se seagen beide twa figueren te hynder út it dek fan in tichteby lizzende groep beammen neikomme.
  
  "God!" Bern raasde, frustrearre en siedend. "Alexander, kom mei my."
  
  Se gongen nei de kontrôlekeamer wêr't technici de sirkwy ien lêste kear kontrolearren, en wikselen nei elke CCTV-kamera foar beoardieling. De kommandant en syn Russyske kompanjon donderden de keamer yn, en skoden twa technici oan 'e kant om by de ynterkom te kommen.
  
  "Achtung! Daniels en McKee, gean nei jo hynders! Net útnoege gasten ferhúzje te hynder nei it súdeasten! Ik werhelje, Daniels en McKee, efterfolgje se op it hynder! Alle snipers melde har by de súdmuorre, NU!" - hy blafte oarders troch it systeem dat waard ynstallearre troch de festing.
  
  "Alexander, ride jo op in hynder?" hy frege.
  
  "Ik leau! Ik bin in tracker en ferkenner, kaptein. Wêr binne de stâlen? Alexander rôp mei iver. Dit soarte fan aksje wie wêrfoar hy waard makke. Syn kennis fan oerlibjen en tracking soe se allegearre goed tsjinje fannacht, en frjemd genôch, dizze kear hie er net skele dat der gjin priis wie foar syn tsjinsten.
  
  Op 'e ûnderferdjipping, dy't Alexander oan in grutte garaazje diene, draaiden se de hoeke nei de stâlen. Tsien hynders waarden konstant hâlden yn gefal fan ûnbegeanber terrein by oerstreamingen en sniefallen, doe't auto's net op 'e diken koene. Yn 'e sereniteit fan 'e berchdalen waarden de bisten alle dagen nei greiden brocht besuden it klif dêr't de brigade fan 'e brigade lei. De rein wie fries, en spatten derfan waarden op it iepen part fan it plein smiten. Sels Alexander keas der foar fuort te bliuwen en winske swijend dat er noch yn syn waarme stapelbêd siet, mar doe soe de waarmte fan 'e efterfolging him oanfiere om waarm te hâlden.
  
  Bern gebear nei de twa manlju dy't se dêr troffen. Dat wiene de twa dy't er oer de ynterkom roppen hie om te riden, en harren hynders sieten al op seal.
  
  "Kaptein!" - groete se beide.
  
  "Dit is Alexander. Hy sil ús begeliede om it spoar fan 'e ynbrekkers te finen, "fertelde Bern doe't hy en Alexander har hynders tariede.
  
  "Yn sa'n waar? Jo moatte geweldich wêze! "... McKee knipoogde nei de Rus.
  
  "Wy sille it gau genôch útfine," sei Byrne, wylst er syn stijgbeugels bûgde.
  
  Fjouwer manlju rieden út yn de fûle en kâlde stoarm. Bern wie de oare trije foar en liedde se it paad lâns dêr't er de ynbrekkers flechtsjen sjoen hie. Fan 'e omlizzende greiden begûn de berch nei it súdeasten te heljen, en yn it stik tsjuster wie it tige gefaarlik foar har bisten om it rotsige gebiet oer te stekken. De stadige snelheid fan har efterfolging wie nedich om it lykwicht fan de hynders te behâlden. Oertsjûge dat de flechtsjende ruiters in like foarsichtige reis makke hiene, moast Bern dochs de ferlerne tiid goedmeitsje dy't har foardiel har opjûn hie.
  
  Se gongen de lytse stream ûnder yn 'e delling oer, gongen dêr te foet oer om har hynders oer de fêste rotsblokken te lieden, mar de kâlde stream stoarde har no hielendal net. Trochweakke fan 'e rein fan' e himel kamen de fjouwer manlju úteinlik wer op har hynders en gongen nei it suden troch om in ravyn troch te gean wêrmei't se de oare kant fan 'e berchbasis koene berikke. Hjir fertraagde Bern.
  
  Dit wie de iennichste passabele spoar dy't oare riders út it gebiet koene nimme, en Berne bewearre syn mannen om har hynders út te nimmen foar in rit. Alexander stapte ôf en krûpte neist syn hynder, in bytsje foar Bern om de djipte fan 'e hoefprinten te kontrolearjen. Syn gebaren suggerearren dat der wat beweging wie oan 'e oare kant fan' e skerpe rotsen wêr't se har proai stalken. Se stapten allegear ôf, McKee efterlitten om de hynders fuort te lieden fan it opgravingsterrein, werom te setten sadat se de oanwêzigens fan 'e groep dêr net iepenbierje soene.
  
  Alexander, Bern en Daniels klommen nei de râne en seagen del. Tankber foar it lûd fan rein en sa no en dan klap fan tonger, koenen se noflik bewege sûnder te stil as it nedich wie.
  
  Op 'e dyk nei Kobdo stopten de twa figueren om te rêsten, wylst krekt oan' e oare kant fan 'e massive rotsformaasje wêr't se har saddlebags sammele, de jachtpartij fan' e brigade in gearkomste fan minsken seach dy't weromkamen út it kleaster Mengu Timur. Twa figueren glieden yn 'e skaden en gongen oer de rotsen.
  
  "Komme!" Bern fertelde syn maten. "Se dogge mei oan it wyklikse konvooi. As wy se út it each ferlieze, sille se foar ús ferlern gean en mei oaren mingd wurde.
  
  Bern wist fan de konfooien. Se waarden mei proviand en medisinen wyks nei it kleaster stjoerd, soms ien kear yn de twa wiken.
  
  "Genius," gnyske er, en wegere de nederlaach ta te jaan, mar twongen ta te jaan dat er troch harren tûke bedrog machteleas makke wie. D'r soe gjin manier wêze om se los fan 'e groep te fertellen, útsein as Bern se allegear op ien of oare manier oanhâlde koe en twinge om har bûsen leeg te meitsjen om te sjen oft der wat bekend wie fan 'e brigade. Op dat briefke frege er him ôf wat se woene mei har flugge yn- en útgong fan syn wenplak.
  
  "Sille wy fijannich wurde, kaptein?" - frege Daniels.
  
  "Ik leau it, Daniels. As wy se tastean om fuort te kommen sûnder in goede, yngeande poging om te fangen, sille se de oerwinning fertsjinje dy't wy har sille jaan, "fertelde Burn oan syn maten. "En dat kinne wy net litte!"
  
  De trije naaiden op 'e richel en, mei gewearen klear, omsingelen de reizgers. It konvooi mei fiif auto's brocht mar sa'n alve minsken, wêrfan in protte misjonarissen en ferpleechkundigen. Ien foar ien kontrolearren Byrne, Daniels en Alexander de Mongoalske en Russyske boargers op tekenen fan ferrie, en easke om har identifikaasjedokuminten te sjen.
  
  "Jo hawwe gjin rjocht om dit te dwaan!" - protestearre de man. "Jo binne net de grinspatrol of de plysje!"
  
  "Hast wat te ferbergjen?" Bern frege sa lilk dat de man werom yn 'e rige gie.
  
  "D'r binne twa minsken ûnder jo dy't net binne wat se lykje. En wy wolle dat se trochjûn wurde. Sadree't wy se hawwe, litte wy jo oer jo bedriuw gean, dus hoe earder jo se leverje, hoe earder wy allegear waarm en droech kinne wurde! Bern kundige oan, sprong foarby elk fan har as in nazi-kommandant dy't de regels fan in konsintraasjekamp fêstlein. "Myn manlju en ik hawwe gjin probleem om hjir by jo te bliuwen yn 'e kjeld en rein oant jo foldogge! Salang't jo dizze kriminelen ûnderdak hâlde, sille jo hjir bliuwe!"
  
  
  Haadstik 10
  
  
  "Ik advisearje dat jo dit net brûke, skat," grapke Sam, mar tagelyk wie hy folslein oprjocht.
  
  "Sam, ik ha nije jeans nedich. Sjoch der nei!" Nina bestride, iepene har te grutte jas om Sam de fersliten steat fan har smoarge, no skuorde jeans sjen te litten. De jas waard oanskaft mei hoflikens fan har lêste kâldbloedige bewûnderer, Ludwig Bern. It wie ien fan syn dingen, beklaaid mei natuerlik bont oan 'e binnenkant fan in rûch makke kleed dat it lytse lichem fan Nina as in kokon omhulde.
  
  "Wy moatte ús jild noch net útjaan. Ik sis it dy. Is der wat mis. Ynienen binne ús akkounts net beferzen en hawwe wy wer folsleine tagong? Ik wedde dat it in trap is, sadat se ús kinne fine. "Swarte sinne" beferzen ús bankrekken; wêrom soe dit ynienen sa moai wêze dat it ús ús libben werom jaan soe? hy frege.
  
  "Perdue hat miskien wat snaren lutsen?" se hope op in antwurd, mar Sam glimke en seach omheech nei it hege plafond fan it fleanfjildgebou dêr't se yn minder as in oere út fleane soene.
  
  "Oh myn God, jo leauwe safolle yn him, net?" hy gniisde. "Hoefolle kearen hat hy ús yn libbensbedrige situaasjes brocht? Tinke jo net dat hy miskien de trúk fan 'cry wolf' helle hie, ús wend hat oan syn barmhertichheid en goede wil om ús fertrouwen te winnen, en dan ... dan beseffe wy ynienen dat hy ús al dy tiid as aas brûke woe ? Of sondebokken?
  
  "Soene jo nei josels harkje?" frege se mei wiere ferrassing dy't op har gesicht spilet. "Hy hat ús altyd út 'e dingen wêr't hy ús yn krige, net?"
  
  Sam wie yn gjin stimming om te argumintearjen oer Perdue, it meast waanzinnig wispelturige skepsel dat er ea tsjinkaam. Hy wie kâld, útput, en nocht fan it wêzen fuort fan hûs. Hy miste syn kat, Bruichladditch. Hy miste in pint mei syn bêste freon Patrick, en no wiene se beide hast frjemd foar him. Alles wat er woe, wie werom te gean nei syn flat yn Edinboarch, mei Bruich op 'e mage op 'e bank lizzen te lizzen en in goede single malt te drinken, en harkje nei de strjitten fan it goede âlde Skotlân bûten syn finster.
  
  In oar ding dat nedich wurk wie syn memoires oer de hiele gun ring ynsidint dat hy holp ferneatigje doe't Trish waard fermoarde. De sluting soe him goed dwaan, lykas de útjefte fan it resultearre boek, oanbean troch twa ferskillende útjouwers yn Londen en Berlyn. It wie net iets dat hy woe dwaan om 'e wille fan 'e ferkeap, dy't fansels de skyrocket soe wêze yn it ljocht fan syn folgjende Pulitzer-bekendheid en it fassinearjende ferhaal efter de heule operaasje. Hy moast de wrâld fertelle oer syn lette ferloofde en har ûnskatbere rol yn it sukses fan 'e ein fan' e wapenring. Se betelle de ultime priis foar har moed en har ambysje, en se fertsjinne bekend te wurden foar wat se berikt hat troch de wrâld te befrijen fan dizze ferrifeljende organisaasje en har minions. Sadree't dit alles dien wie, koe er dit haadstik fan syn libben folslein ôfslute en in skoft rêste yn in noflik, wrâlds libben - útsein as Perdue fansels oare plannen foar him hie. Hy moast it toarsjende sjeny bewûnderje om syn ûnfoldwaande toarst nei aventoer, mar wat Sam oangie, hie er it almeast nocht oan.
  
  No stie er bûten in winkel yn 'e grutte terminals fan 'e Moskouske Domodedovo International Airport, en besocht te redenearjen mei de koppige Nina Gould. Se stie der op dat se in kâns nimme en in diel fan har fûnsen besteegje oan it keapjen fan nije klean.
  
  "Sam, ik rûk as in jak. Ik fiel my as in iisbyld mei hier! Ik lykje op in brutsen drugsferslaafde dy't de gek út har skopt waard troch har pimp!" - kreunde se, gyng tichter by Sam en pakte him by de kraach. "Ik ha nije jeans nedich en in moaie bypassende hoed mei earflappen, Sam. Ik moat my wer minsk fiele."
  
  "Ja, ik ek. Mar kinne wy wachtsje oant wy werom binne yn Edinburgh om wer minske te fielen? Asjebleaft? Ik fertrou dizze hommelse feroaring yn ús finansjele situaasje net, Nina. Lit ús op syn minst weromgean nei ús eigen lân foardat wy ús feiligens noch mear yn gefaar bringe," stelde Sam syn saak sa sêft as er koe, sûnder lêzing. Hy wist goed dat Nina in natuerlike reaksje hie om beswier te meitsjen tsjin alles dat klonk as in berisping of in preek.
  
  Mei it hier weromlutsen yn in lege, losse ponytail, seach se donkerblauwe jeans en soldatenhoeden yn in lytse antike winkel dy't ek Russyske klean ferkocht foar dy toeristen dy't meidwaan woene mei de kulturele moade fan Moskou. Der siet in belofte yn har eagen, mar doe't se nei Sam seach, wist se dat er gelyk hie. Se soene nimme in grutte Gamble mei help fan harren pinpas of de lokale ATM. Yn wanhoop liet it sûne ferstân har efkes yn 'e steek, mar se krige it gau tsjin har wil werom en joech har ta oan syn argumint.
  
  "Kom op, Ninanovich," treaste Sam har, en knuffelde har skouders, "lite wy ús posysje net iepenbierje oan ús kameraden yn 'e Swarte Sinne, hè?"
  
  "Ja, Klivenikov."
  
  Hy lake, luts har oan 'e hân doe't de oankundiging kaam dat se har by har poarten melde. Ut gewoante joech Nina goed omtinken oan alle minsken dy't om har hinne sammele, en kontroleare har elk gesicht, har hannen en har bagaazje. Net dat se wist wat se socht, mar se soe gau werkenne eltse fertochte lichem taal. Tsjintwurdich wie se goed oplaat om minsken te lêzen.
  
  In koperige smaak sijpelde har efter yn 'e kiel del, folge troch in swakke hoofdpijn rjocht tusken har eagen, dy't dof yn har eachbollen klopte. Djippe plooien ferskynden op har foarholle fan 'e groeiende pine.
  
  "Wat is der bard?" - frege Sam.
  
  "Ferdomme hoofdpijn," mompele se, en drukte in hân op 'e foarholle. Ynienen begon in waarme stream fan bloed út har lofter noastriel te streamen, en Sam wie derop om har holle werom te triuwen foardat se it sels wist.
  
  "Ik bin yn oarder. Alles is goed mei my. Lit my him mar knypeije en nei it húske gean," slokte se en knipperde fluch fan de pine oan de foarkant fan har skedel.
  
  "Ja, lit ús gean," sei Sam, en liedde har nei de brede doar fan it frouljustoilet. "Doch it gewoan gau. Plug it yn, want ik wol dizze flecht net misse."
  
  "Ik wit it, Sam," se snauwde en rûn yn in kâlde kast mei graniten wasktafels en sulveren armaturen. It wie in tige kâlde omjouwing, ûnpersoanlik en super hygiënysk. Nina stelde him foar dat dit de ideale operaasjekeamer wêze soe yn in lúkse medyske foarsjenning, mar amper geskikt foar it plassen of it oanbringen fan blush.
  
  Twa dames prate by de hândroger, en de oare gie krekt út 'e stâl. Nina draafde de stâl yn om in hânfol húskepapier te pakken en, mei har noas te hâlden, skuorde in stik ôf om in stekker te meitsjen. Doe't se it yn har neusgat stopte, naem se in oar en foel it foarsichtich op om it yn 'e bûse fan har jaske te stekken. De twa froulju petearen yn in hurd prachtich dialekt doe't Nina útstapte om in droege bloedvlek fan har gesicht en kin te waskjen, wêr't de drippende druppels it rappe antwurd fan Sam ûntgroeven.
  
  Links fan har seach se in iensume frou dy't út 'e hokje kaam neist dejinge dy't se brûkte. Nina woe net yn har rjochting sjen. Russyske froulju, realisearre se al gau nei't se mei Sam en Alexander oankommen wiene, frij praatsk. Om't se de taal net prate koe, woe se de ûnhandige útwikseling fan glimkes, eachkontakt en besykjen in petear te begjinnen foarkomme. Ut 'e eachhoeke seach Nina in frou dy't nei har stoarre.
  
  Oh God nee. Lit se hjir ek net wêze.
  
  Mei fochtich húskepapier har gesicht ôfveegje, seach Nina harsels noch in lêste blik yn 'e spegel, krekt doe't de oare twa dames fuortgongen. Se wist dat se hjir net allinnich mei in frjemdling wêze woe, dat se hastich nei de jiskefet om de weefsels fuort te smiten en gie nei de doar, dy't stadich efter de oare twa tichtsloech.
  
  "Giet it goed mei dy?" - spriek de frjemdling ynienen.
  
  Crap.
  
  Nina koe net rûch wêze, sels as se folge waard. Se gyng noch nei de doar, rôp de frou: "Ja, tank. Ik sil goed wêze". Mei in begearige glimke glide Nina út om Sam te finen dy't dêr op har wachte.
  
  "Hey, lit ús gean," sei se, en triuwde Sam praktysk nei foaren. Se rûnen fluch troch de terminal, omjûn troch yntimidearjende sulveren kolommen dy't de hiele lingte fan it hege gebou rûnen. Wylst se ûnder de ferskate platte skermen rûn mei har flitsende reade, wyt en griene digitale advertinsjes en flechtnûmers, doarde se net werom te sjen. Sam fernaam amper dat se in bytsje bang wie.
  
  "Goed dat jo man ús de bêste ferfalske dokuminten oan dizze kant fan 'e CIA krige," merkte Sam op, en seach nei de topferfalskingen dy't notaris Byrne har twongen hie te produsearjen om se feilich werom te krijen nei it Feriene Keninkryk.
  
  "Hy is myn freon net," protestearre se, mar de gedachte wie net hielendal ûnnoflik. "Boppedat wol hy gewoan soargje dat wy gau thús komme, sadat wy him krije kinne wat hy wol. Ik fersekerje jo, d'r is gjin ounce fan beleefdheid yn syn dieden.
  
  Se hope dat se ferkeard wie yn har sinyske oanname, brûkte mear om Sam te swijen oer har freonskip mei Bern.
  
  "Dat is it sa," suchte Sam doe't se troch de befeiligingskontrôle rûnen en har lichte handbagage ophelle.
  
  "Wy moatte Purdue fine. As hy ús net fertelt wêr't Renata is ..."
  
  "Wat hy net sil dwaan," interjected Sam.
  
  "Dan sil hy ús sûnder mis helpe om de Brigade in alternatyf oan te bieden," einige se mei in yrritearre blik.
  
  "Hoe sille wy Purdue fine? It soe dom wêze om nei syn hearehûs te gean," sei Sam en seach op nei de grutte Boeing foar harren.
  
  "Ik wit it, mar ik wit net wat ik oars moat dwaan. Elkenien dy't wy wisten is of dea of bewiisd dat se fijannen binne," klaagde Nina. "Hooplik kinne wy ús folgjende stap útfine op 'e wei werom nei hûs."
  
  "Ik wit dat dit in ferskriklik ding is om sels oer te tinken, Nina," sei Sam ynienen, sadree't se beide op har sitten sieten. "Mar miskien kinne wy gewoan ferdwine. Alexander is heul betûft yn wat hy docht.
  
  "Hoe koesto?" - flústere se heas. "Hy hat ús út Brugge helle. Syn freonen namen ús yn en ûnderdûkten ús sûnder fraach, en se waarden úteinlik fierd foar it - foar ús, Sam. Fertel my asjebleaft net dat jo jo yntegriteit ferlern hawwe tegearre mei jo feiligens, want dan, skat, sil ik perfoarst allinich yn dizze wrâld wêze. Har toan wie strang en lilk op syn idee, en Sam tocht dat it it bêste wie om de dingen sa't se wiene te litten, teminsten oant se de tiid yn 'e flecht brûke koene om om har hinne te sjen en in oplossing te finen.
  
  De flecht wie net al te min, útsein in Australyske ferneamdheid dy't grappen makke mei in homoseksuele mammoet dy't syn earmleuning stiel, en in rûzige pear dat har spuid oan board like te hawwen nommen en net wachtsje koe om by Heathrow oan te kommen foardat se it martlerdom trochgean fan in houlik dêr't se beide lêst fan hiene. Sam sliepte goed yn syn finsterbank, wylst Nina de oankommende wearze bestride, in kwaal dêr't se lêst fan hie sûnt se de dameskeamer op it fleanfjild ferliet. Sa no en dan draafde se nei it húske om te kotsen, mar om te finen dat der neat te spoelen wie. It waard behoarlik saai en se begûn har soargen te meitsjen oer it fergriemjende gefoel dat har op 'e mage drukte.
  
  It koe gjin fiedselfergiftiging wêze. As earste hie se in izeren mage, en twad iet Sam allegear deselde skûtels as har, en hy wie ûnferwûne. Nei in oare mislearre besykjen om har tastân te ferlossen, seach se yn 'e spegel. Se seach der nuver sûn út, hielendal net bleek of swak. Uteinlik skreau Nina har minne sûnens oan de hichte of druk yn 'e kabine en besleat om ek wat te sliepen. Wa wist wat se op Heathrow wachte? Se moast rêste.
  
  
  Haadstik 11
  
  
  Bern wie lilk.
  
  Troch de ynbrekkers te ferfolgjen, koe hy se net ûntdekke ûnder de reizgers dy't hy en syn mannen oanhâlden by de kronkeljende dyk dy't út it Mengu-Timur kleaster lei. Ien foar ien sochten se de minsken - muontsen, misjonarissen, ferpleechkundigen en trije toeristen út Nij-Seelân - mar fûnen der neat op dat fan betsjutting wie foar de brigade.
  
  Hy koe net begripe wat de twa oerfallers sochten yn in kompleks dêr't se noch nea yn ynbrutsen hiene. Ut eangst foar syn libben neamde ien fan 'e misjonarissen Daniels dat it konvooi oarspronklik út seis auto's bestie, mar by de twadde halte wiene se ien auto tekoart. Net ien fan harren tocht der wat fan om't har te hearren krige dat ien fan de auto's ôfslaan soe om it hostel fan Janste Khan yn de buert te betsjinjen. Mar nei't Byrne oanstie op it besjen fan de rûte dy't troch de haadbestjoerder levere waard, wie der gjin sprake fan seis auto's.
  
  It hie gjin sin om ûnskuldige boargers te marteljen foar harren ûnwittendheid, der koe neat mear fan komme. Hy moast tajaan dat de ynbrekkers harren effektyf ûntkommen wiene en dat se allinnich mar werom koene en de skea troch de ynbraak beoardielje.
  
  Alexander koe it fermoeden sjen yn 'e eagen fan syn nije kommandant doe't se de stâlen binnenkamen, wurch slepen se de hynders om troch it personiel te ynspektearjen. Der wie gjin wurd fan ien fan de fjouwer manlju, mar se wisten allegear wat Bern tocht. Daniels en McKee wikselen eagen út, wat suggerearret dat Alexander syn dielname foar in grut part in algemiene konsensus wie.
  
  "Alexander, kom mei my," sei Bern kalm en gie gewoan fuort.
  
  "Jo kinne better sjen wat jo sizze, âlde," ried Mackey yn syn Britske aksint. "Dizze man is wispelturich."
  
  "Ik hie hjir neat mei te krijen," antwurde Alexander, mar de oare twa manlju seagen inoar mar oan en seagen doe jammerdearlik nei de Rus.
  
  "Set gewoan gjin druk op him as jo begjinne mei excuses. Troch josels te fernederjen, sille jo him gewoan oertsjûgje dat jo skuldich binne, "ried Daniels him.
  
  "Dankewol. Ik soe no deadzje foar in drankje,' Alexander skodholle.
  
  "Sjoch gjin soargen, jo kinne ien fan dizze hawwe as in lêste winsk," glimke Daniels, mar seach nei de serieuze útdrukkingen op 'e gesichten fan syn kollega's, hy realisearre dat syn ferklearring op gjin inkelde manier nuttich wie, en hy gie oer syn saak om twa tekkens foar dyn hynder te krijen.
  
  Troch smelle bunkers, ferljochte troch muorrelampen, folge Alexander syn kommandant nei de twadde ferdjipping. Bern rûn de trep del sûnder omtinken te jaan oan de Rus, en doe't er by de lobby fan de twadde ferdjipping kaam, frege er ien fan syn mannen om in bakje sterke swarte kofje.
  
  "Kaptein," sei Alexander efter him, "ik fersekerje jo dat myn kameraden hjir neat mei te krijen hawwe."
  
  "Ik wit it, Arichenkov," suchte Bern.
  
  Alexander wie ferbjustere troch de reaksje fan Bern, hoewol hy ferljochte waard troch it antwurd fan 'e kommandant.
  
  "Wêrom hawwe jo my dan frege om jo te begelieden?" - hy frege.
  
  "Sonk, Arichenkov. Lit my earst wat kofje en in reek drinke, sadat ik myn beoardieling fan it ynsidint útsykje kin," antwurde de kommandant. Syn stim wie alarmearjend kalm doe't er in sigaret oanstuts.
  
  "Wêrom geane jo net in waarme dûs nimme? Wy kinne hjir oer bygelyks tweintich minuten wer moetsje. Yn de tuskentiid moat ik witte wat, as der wat, stellen is. Jo witte wol, ik tink net dat se al dizze muoite dwaan soene om myn portemonnee te stellen," sei er en blies in lange slach blau-wite reek yn in rjochte line foar him.
  
  "Ja, hear," sei Alexander en kearde him nei syn keamer.
  
  Der like wat mis. Hy rûn de stielen treppen op yn 'e lange gong dêr't de measte manlju wiene. De gong wie te stil, en Alexander hie in hekel oan it iensume lûd fan syn learzens op 'e cementflier, as in ôftellen nei wat ferskrikliks dat der kaam. Fan in ôfstân koe er manljusstimmen hearre en wat klonk as in AM-radiosinjaal of mooglik in foarm fan wyt-lûdmasine. It kreakjende lûd die him tinken oan in ekskurzje nei it Wolfenstein-iisstasjon, djip yn 'e yngewanten fan it stasjon, dêr't soldaten inoar fermoarde troch kabinekoarts en betizing.
  
  Doe't er de hoeke draaide, fûn er de doar nei syn keamer op in kier. Hy stoppe. It wie stil fan binnen en it like derop dat der gjinien wie, mar syn oplieding hie him leard om neat foar syn wearde te nimmen. Hy die stadich de doar hielendal iepen om der wis fan te wêzen dat der gjinien der efter ferskûle. Der wie in dúdlik sinjaal foar him hoe min de bemanning him fertroude. Syn hiele keamer waard omdraaid en syn bedlinnen waard ôfskuord foar in sykaksje. It hiele plak wie yn ûnrêst.
  
  Fansels, Alexander hie in pear dingen, mar alles dat wie yn syn keamer waard yngeand plondere.
  
  "Fucking dogs," flústere er, syn bleke blauwe eagen skennen muorre nei muorre foar alle fertochte oanwizings dy't him kinne helpe fêst te stellen wat se tochten dat se soene fine. Foardat er nei de mienskiplike buien gie, seach er nei de mannen yn de efterkeamer, dêr't it wite lûd no wat demp wie. Se sieten dêr, allinne mei har fjouweren, mar nei him te stoarjen. Ferlei om se te ferflokken, besleat hy it te negearjen en negearre se gewoan, yn 'e tsjinoerstelde rjochting nei de húskes.
  
  Doe't de waarme, sêfte stream fan wetter him ûnderdompele, bea hy dat Katya en Sergei net skea wurde soene wylst hy fuort wie. As dit it nivo fan fertrouwen wie dat de bemanning yn him hie, dan wie it feilich om oan te nimmen dat har pleats ek in bytsje plundering te lijen hie yn it stribjen nei de wierheid. Lykas in finzen dier hâlden fan ferjilding, plande de brûzjende Rus syn folgjende stap. It soe dwaas wêze om te pleitsjen mei Bern, Bodo, of ien fan 'e rude minsken hjir oer har fermoedens. Sa'n ferhuzing soe fluch meitsje saken slimmer foar him en syn beide freonen. En as hy ûntsnapt en besiket Sergei en syn frou hjir wei te heljen, sil it har twifels oer syn belutsenens allinich befestigje.
  
  Doe't er droech wie en oanklaaid wie, gyng er werom nei it kantoar fan Bern, dêr't er de hege kommandant by it rút stie, nei de hoarizon te sjen, sa't er altyd die as er de dingen trochtocht.
  
  "Kaptein?" sei Alexander út syn doar.
  
  "Kom der yn. Kom binnen," sei Byrne. "Ik hoopje dat jo begripe wêrom't wy jo keamers trochsykje moasten, Alexander. It wie foar ús ekstreem wichtich om jo posysje oer dizze kwestje te kennen, om't jo ûnder heul fertochte omstannichheden by ús kamen mei in heul sterke ferklearring.
  
  "Ik begryp it," stimde de Rus yn. Hy wie stjerrend om in pear glêzen wodka te drinken, en de flesse selsmakke bier dy't Bern op syn buro hold, die him neat.
  
  "Drink in drankje," útnoege Bern, en wiisde op 'e flesse, dêr't er fernaam dat de Rus nei stoarre.
  
  "Tankewol," glimke Alexander en joech himsels in glês yn. Doe't er it fjoerige wetter op 'e lippen brocht, frege er him ôf oft der gif yn mongen wie, mar hy wie net ien dy't foarsichtich wie. Alexander Arichenkov, de gekke Rus, soe leaver in pynlike dea stjerre nei it priuwen fan goede wodka dan de kâns te missen ynstee fan te hâlden. Lokkich foar him wie de drank allinnich mar giftig op 'e manier wêrop syn skeppers it bedoeld hawwe, en hy koe net oars as lokkich kreunen oer it brânende gefoel yn syn boarst dat er fielde doe't er it allegear trochslokte.
  
  "Mei ik freegje, kaptein," sei er nei't er op syk wie, "wat wie skea by de ynbraak?"
  
  "Neat," sei Bern alles. Hy wachte op in momint fan dramatyske pauze en iepenbiere doe de wierheid. "Der is neat skansearre, mar guon saken binne by ús stellen. Iets kostber en ekstreem gefaarlik foar de wrâld. Wat my it measte soargen makket is dat allinich de Oarder fan 'e Swarte Sinne wist dat wy se hiene.
  
  "Wat is dit, mei ik freegje?" - frege Alexander.
  
  Bern draaide him mei in yngripende blik nei him ta. It wie net in blik fan lilkens of teloarstelling oer syn ûnwittendheid, mar in blik fan echte soarch en fêststelde eangst.
  
  "Wapen. Se stielen wapens dy't koenen ferneatigje en ferneatigje, regele troch wetten dy't wy noch net iens hawwe ferovere," kundige hy oan, berikke nei wodka en skinke in glês foar elk fan har. "Dêr hawwe de net útnoege gasten ús fan rêden. Se hawwe Longinus stellen."
  
  
  Haadstik 12
  
  
  Heathrow wie drok mei aktiviteit sels om trije oere moarns.
  
  It soe in skoft duorje foardat Nina en Sam op 'e folgjende flecht nei hûs koenen, en se tochten oer it reservearjen fan in hotelkeamer, sadat se net hoege te wachtsjen yn' e verblindende wite ljochten fan 'e terminal.
  
  "Ik sil it útfine wannear't wy hjir wer werom moatte. Wy soene wol wat te iten hawwe foar ien. "Ik bin ferrekte honger," sei Sam tsjin Nina.
  
  "Jo ieten op it fleantúch," herinnerde se him.
  
  Sam joech har dy âlde tergende skoaljonge-blik: "Neamsto dit iten? Gjin wûnder datst hast neat weagest."
  
  Dêrmei gyng er nei de kassa, en liet har mei har massale jas oer har ûnderearm slingere en har beide reistassen oer har skouders slingere. Nina's eagen wiene drok en har mûle wie droech, mar se fielde har better as yn wiken.
  
  Hast thús, tocht se by harsels, en har lippen krollen yn in ferlegen glimke. Mei tsjinsin liet se har glimke bloeie, nettsjinsteande wat tsjûgen en foarbygongers tinke mochten, om't se fielde dat se dy glimke fertsjinne hie, der foar lijen. En hja wie krekt út tolve rûntsjes mei Dea kommen, en hja stie noch. Har grutte brune eagen rounen oer Sam syn goed boude lea, dy brede skouders joegen syn gong noch mear lyk as er al liet sjen. Har glimke bleau him ek oan.
  
  Se hie sa lang oan Sam syn rol yn har libben twivele, mar nei Perdue syn lêste stunt wie se der wis fan dat se har nocht hie om fêst te sitten tusken twa fjochtsjende manlju. It bekennen fan har leafde foar Perdue holp har op mear manieren dan se woe tajaan. Lykas har nije frijer op 'e Russysk-Mongaalske grins, profitearre Perdue syn macht en middels har. Hoefolle kearen soe se fermoarde wêze as net foar Perdue syn middels en jild of Bern syn genede fanwegen har oerienkomst mei syn lette frou?
  
  Har glimke ferdwûn fuortendaliks.
  
  In frou kaam út it ynternasjonaal oankomstgebiet, dy't spûkich fertroud seach. Nina helle op en luts har werom nei de hoeke foarme troch de útstekke kroonlist fan it kafee, dêr't se wachte, har gesicht ferburgen foar de oankommende dame. Nina hâldde hast har sykheljen yn en loerde oer de râne om te sjen wêr't Sam wie. Hy wie bûten har sicht en se koe him net warskôgje foar de frou dy't rjocht op him ta ried.
  
  Mar ta har opluchting gie de frou de snoepwinkel yn, tichtby de kassa, wêr't Sam syn sjarme pronk oan 'e wille fan jonge dames yn har perfekte unifoarm.
  
  "God! Typysk," Nina fronste en biet frustrearre op har lippe. Se rûn fluch nei him ta, har gesicht strak en har stap wat te lang as se besocht sa fluch as se koe te bewegen sûnder de oandacht op harsels te lûken.
  
  Se rûn troch de dûbele glêzen doarren it kantoar yn en rûn Sam tsjin.
  
  "Bist klear?" - frege se mei skamteleaze kwea.
  
  "No, sjoch hjir," bewûndere er boartlik, "noch in moaie dame." En it is net iens myn jierdei!"
  
  De administraasjemeiwurkers gigglen, mar Nina wie ekstreem serieus.
  
  "Der is in frou dy't ús folget, Sam."
  
  "Bist it wis?" frege er oprjocht, syn eagen skennen de minsken yn de direkte omjouwing.
  
  "Posityf," antwurde se ûnder har azem, en knypte syn hân stiif. "Ik seach har yn Ruslân doe't myn noas bloedde. No is se hjir."
  
  "Okee, mar in protte minsken fleane tusken Moskou en Londen, Nina. It koe in tafal west hawwe," ferklearre hy.
  
  Se moast tajaan dat syn wurden sin wiene. Mar hoe koe se him derfan oertsjûgje dat der wat oan dizze frjemd útsjende frou mei wyt hier en bleke hûd har ûnrêstich makke? It soe bespotlik lykje om it ûngewoane uterlik fan immen te brûken as basis foar in beskuldiging, foaral om te ymplisearje dat se fan in geheime organisaasje binne en jo soene deadzje foar de âlde reden fan "tefolle witten."
  
  Sam seach nimmen en siet Nina op de bank yn it wachtgebiet.
  
  "Giet it goed mei dy?" Hy frege, befrijde har út har tassen en lei syn hannen op har skouders foar treast.
  
  "Ja, ja, it giet my goed. Ik tink dat ik mar in bytsje senuweftich bin", redenearre se, mar djip yn binnen fertroude se dizze frou noch net. Lykwols, hoewol't se hie gjin reden om te eang har, Nina besletten om te gedragen gelyk.
  
  "Sit gjin soargen, famke," knipoogde er. "Wy sille gau thús wêze en kinne in dei as twa nimme om gewoan te herstellen foardat wy nei Purdue begjinne te sykjen."
  
  "Purdue!" Nina knikte.
  
  "Ja, wy moatte him fine, tink?" Sam knikte.
  
  "Nee, Perdue stiet efter dy," sei Nina samar, har toan ynienen serene en ferbjustere tagelyk. Sam draaide him om. Dave Perdue stie efter him, yn in tûke wynjack jas oan en in grutte duffel tas. Hy glimke, "It is nuver om jim twa hjir te sjen."
  
  Sam en Nina wiene stomme.
  
  Wat soene se fan syn oanwêzigens hjir meitsje? Wie hy yn cahoots mei de Swarte Sinne? Wie er oan harren kant, of beide fan boppesteande. Lykas altyd mei Dave Perdue wie d'r gjin wissichheid oer wat syn posysje wie.
  
  De frou foar wa't Nina ûnderdûkte kaam efter him út. In tinne, lange, jiskeblonde mei deselde ferskowende eagen as Perdue en deselde kraanachtige oanstriid, se stie rêstich, beoardielje de sitewaasje. Nina wie fernuvere, en hie gjin idee oft se har tariede moast om te flechtsjen of te fjochtsjen.
  
  "Purdue!" - rôp Sam. "Ik sjoch dat jo yn libben en goed binne."
  
  "Ja, do kenst my, ik bin altyd goed om út situaasjes te kommen," knipoogde Perdue, en seach de wylde blik fan Nina him foarby. "OER!" - sei er en luts de frou nei foaren. "Dit is Agatha, myn twillingsuster."
  
  "Tankje God, wy binne in twilling oan ús heite kant," sei se. Har droege humor sloech Nina mar in momint letter, nei't har geast realisearre dat de frou net gefaarlik wie. It wie pas doe dat de hâlding fan 'e frou tsjin Purdue my op gong.
  
  "Oh it spyt my. "Ik bin wurch," bea Nina har lamme ekskús oan om te lang te stoarjen.
  
  "Binne jo hjir wis fan. Dat noasbloed wie in minne ding, hè?" Agatha stimde yn.
  
  "Leuk om dy te moetsjen, Agatha. Ik bin Sam," Sam glimke en naem har hân, wylst se it mar in bytsje tilde om it te skodzjen. Har frjemde manieren wiene dúdlik, mar Sam koe fertelle dat it ûnskuldich wie.
  
  "Sam Cleave," sei Agatha gewoan, har holle nei de kant. Se wie ûnder de yndruk of like Sam's gesicht goed te ûnthâlden foar takomstige referinsje. Se seach mei kweade iver nei de lytse histoarikus del en sei: "En jo, dokter Gould, binne dejinge dy't ik sykje!"
  
  Nina seach Sam oan: "Sjochst? Ik sei 't jo."
  
  Sam realisearre dat dit de frou wie wêr't Nina it oer hie.
  
  "Dus jo wiene ek yn Ruslân?" Sam spile stom, mar Perdue wist goed dat de sjoernalist ynteressearre wie yn har net alhiel willekeurige moeting.
  
  "Ja, eins, ik socht nei dy," sei Agatha. "Mar dêr komme wy op werom as wy dy yn 'e goede klean krije. Beste God, dizze jas stjonkt."
  
  Nina wie ferbjustere. De beide froulju seagen inoar gewoan mei lege útdrukkingen oan.
  
  "Juffrou Perdue, nim ik oan?" frege Sam en besocht de spanning te ferleegjen.
  
  "Ja, Agatha Perdue. "Ik bin noait troud west," antwurde se.
  
  "Gjin wûnder," grommele Nina en bûgde har holle, mar Perdue hearde har en gniisde yn himsels. Hy wist dat syn suster wat tiid hie om oan te passen, en Nina wie wierskynlik de minste ree om har eksintrisiteiten te foldwaan.
  
  'It spyt my, dokter Gould. Dit wie gjin bedoelde belediging. Jo moatte tajaan, dat ferdomde ding rûkt nei it deade bist dat it is," merkte Agatha nonsjalant op. "Mar myn wegering om te trouwen wie myn kar, as jo it leauwe kinne."
  
  No lake Sam mei Perdue om Nina's konstante problemen dy't feroarsake waarden troch har twifelige persoanlikheid.
  
  "Ik bedoelde net..." besocht se goed te meitsjen, mar Agatha negearre har en pakte har tas op.
  
  "Kom op, skat. Ik sil jo ûnderweis wat nije tema's keapje. Wy komme werom foardat ús flecht pland is," sei Agatha, en smiet har jas oer Sam syn earm.
  
  "Reizgje jo net op in privee jet?" frege Nina.
  
  "Nee, wy wiene op aparte flechten om te soargjen dat wy net te maklik te folgjen wiene. Neam it goed kultivearre paranoia," glimke Perdue.
  
  "Of kennis fan in oankommende ûntdekking?" Agatha konfrontearre wer de ûntwykens fan har broer. "Kom op, dokter Gould. Wy geane fuort!"
  
  Foardat Nina protestearje koe, brocht de frjemde frou har it kantoar út, wylst de manlju tassen sammelen en Nina's skriklike kado fan rauwe hûd.
  
  "No't wy gjin estrogen-ynstabiliteit hawwe om ús petear te bemuoien, wêrom fertelst my net wêrom't jo en Nina net by Alexander binne," frege Perdue doe't se in kafee yn 'e buert rûnen en sieten om waarme dranken te drinken. "God, fertel my asjebleaft dat der neat bard is mei de gekke Rus!" Perdue smeekte mei ien hân op Sam syn skouder.
  
  "Nee, hy libbet noch," begûn Sam, mar Perdue koe oan syn toan fernimme dat der mear oan it nijs siet. "Hy is mei de Renegade Brigade."
  
  "Dus it is jo slagge om se te oertsjûgjen dat jo oan har kant binne?" - frege Perdue. "Ik bin bliid foar dy. Mar no binne jim hjir beide, en Alexander... is noch by harren. Sam, fertel my net dat jo fuort binne. Jo wolle net dat dizze minsken tinke dat jo net fertrouwe kinne."
  
  "Wêrom net? It liket derop dat jo net slimmer binne om yn ien eachwink fan de iene loyaliteit nei de oare te springen,' tuchtige Sam Perdue yn gjin ûnwisse termen.
  
  "Harkje, Sam. Ik moat myn posysje behâlde om te soargjen dat Nina gjin kwea komt. Jo witte dat," ferklearre Perdue.
  
  "Wat mei my, Dave? Wêr is myn sit? Jo slepe my altyd mei dy mei."
  
  "Nee, ik haw dy twa kear sleept, neffens myn tel. De rest wie gewoan jo eigen reputaasje as ien fan myn groep dy't jo yn 'e strontput sette," Perdue skodholle. Hy hie gelyk.
  
  Meastentiids wiene wat him yn de problemen kaam, gewoan de omstannichheden dy't ûntstienen út Sam syn belutsenens by Trish syn besykjen om de wapenring om te kearen en syn dêropfolgjende dielname oan Perdue syn ekskurzje nei Antarktika. Allinnich ien kear hjirnei naam Perdue de tsjinsten fan Sam op Deep Sea One yn. Fierder wie it gewoan it feit dat Sam Cleave no stevich yn it krús siet fan in sinistere organisaasje dy't syn efterfolging fan him net opjûn hie.
  
  "Ik wol gewoan myn libben werom," klaagde Sam, en stoarre yn syn dampende beker fan Earl Grey.
  
  "Dat dogge wy allegear, mar jo moatte begripe dat wy earst moatte omgean mei wêr't wy ússels yn krigen hawwe," herinnerde Perdue him.
  
  "Op dy notysje, wêr steane wy op 'e list fan jo freonen fan bedrige soarten?" frege Sam mei oprjochte belangstelling. Hy fertroude Perdue net ien jota mear as earder, mar as hy en Nina yn de problemen wiene, soe Perdue se al nommen hawwe nei in of oare ôfstân dy't er hie, dêr't er harren libben einigje soe. No, miskien net Nina, mar seker Sam. Alles wat er witte woe, wie wat Perdue mei Renata die, mar hy wist dat de hurdwurkjende tycoon him noait soe fertelle of Sam wichtich genôch achte om syn plannen te iepenbierjen.
  
  "Jo binne no feilich, mar ik tink dat it noch lang net foarby is," sei Perdue. Dizze ynformaasje levere troch Dave Perdue wie royaal.
  
  Alteast Sam wist út direkte boarne dat er net al te faak oer it skouder hoegde te sjen, blykber oant de folgjende fokshoarn klonk en hy werom kaam fan it ferkearde ein fan de jacht.
  
  
  Haadstik 13
  
  
  Ferskate dagen binne ferrûn sûnt Sam en Nina Perdue en syn suster tsjinkamen op Heathrow Airport. Sûnder yn detail te gean oangeande harren respektive omstannichheden en sa, besleaten Perdue en Agatha net werom te gean nei Reichtisousis, Perdue syn hearehûs yn Edinburgh. Dit wie te riskant, om't it hûs in bekend histoarysk landmark wie en bekend as it wenplak fan Purdue.
  
  Nina en Sam waarden advisearre om itselde te dwaan, mar se besletten oars. Agatha Perdue frege lykwols in gearkomste mei Nina om har tsjinsten yn te roppen by it sykjen nei iets dat Agatha's klant nei Dútslân wie. Dr. Nina Gould's reputaasje as ekspert op 'e Dútske skiednis soe fan ûnskatbere wearde west hawwe, lykas Sam Cleave's feardigens as fotograaf en sjoernalist by it opnimmen fan alle ûntdekkingen dy't Miss Perdue miskien ûntdekke soe.
  
  "Fansels makke David ek syn wei ûnder de konstante herinnering dat hy ynstrumintal wie yn ús fêststellen fan jo ferbliuwplak en dizze folgjende gearkomste. Ik lit him syn ego streakje, al wie it mar om syn ûnophâldende metafoaren en ferwizings nei syn belang te foarkommen. Ommers, wy reizgje mei syn jild, dus wêrom wegerje in gek?" Agatha lei Nina út doe't se om in grutte rûne tafel sieten yn it lege fakânsjehûs fan in mienskiplike freon yn Thurso, op it noardlikste punt fan Skotlân.
  
  It plak wie leech útsein de simmer, doe't Agatha en Dave har freon, professor What's-His-name, hjir wenne. Oan 'e râne fan' e stêd, by Dunnet Head, stie in beskieden hûs mei twa boulagen neist in garaazje mei twa auto's hjirûnder. Op in mistige moarn liken de auto's dy't op strjitte rieden as krûpende spoeken bûten it ferhege wenkeamerrút, mar it fjoer fan binnen makke de keamer tige gesellich. Nina wie fassinearre troch it ûntwerp fan 'e gigantyske haard, dêr't se maklik yn koe as in doomed siel nei de hel. Eins wie it krekt wat se har foarsteld hie doe't se de yngewikkelde skilderijen op it swarte roaster seach en de fersteurende reliëfbylden dy't de hege alkoof yn 'e âlde stiennen muorre fan it hûs rûnen.
  
  Ut de neakene lichems ferweefd mei duvels en bisten yn it reliëf, it wie dúdlik dat de eigener fan it hûs wie tige ûnder de yndruk fan de midsieuske bylden fan fjoer en swavel dy't ôfbyldzjen fan ketterij, it fjoerwurk, godlike straf foar bistialiteit ensafuorthinne. It joech Nina guozzen, mar Sam fermakke him troch syn hannen lâns de bochten fan 'e froulike sûnders te rinnen, mei opsetsin om Nina te ergerjen.
  
  "Ik nim oan dat wy dit tegearre kinne ûndersykje," glimke Nina freonlik, en besocht net te amusearjen troch Sam syn jeugdige eksploaten, wylst er wachte op Perdue om werom te kommen fan 'e godferlitten wynkelder fan it hûs mei wat sterkers te drinken. Blykber hie de eigner fan 'e wenning in foarkar foar it keapjen fan wodka út elk lân dat hy besocht op syn reizen en it bewarjen fan ekstra dielen dy't hy net ree konsumearre.
  
  Sam naam syn plak neist Nina yn doe't Perdue triomfantlik de keamer yn kaam mei twa net-labele flessen, ien yn elke hân.
  
  "Ik nim oan dat it freegjen fan kofje net komt," suchte Agatha.
  
  "Dat is net wier," glimke Dave Perdue doe't hy en Sam bypassende glêzen út 'e grutte kast neist de doar helle. "Der is tafallich in kofjesetapparaat, mar ik bin bang dat ik te haast hie om it te besykjen."
  
  "Meitsje dy gjin soargen. Ik plonderje it letter,' antwurde Agatha ûnferskillich. "Tank de goaden, wy hawwe shortbread en hartige koekjes.
  
  Agatha dumpte twa doazen mei koekjes op twa dinerplaten, net skele as se bruts. It like Nina sa âld as de kachel. Agatha Perdue waard omjûn troch in protte deselde sfear as in opfallende setting, dêr't bepaalde geheime en sinistere ideologyen ferburgen wiene, skamteleas bleatsteld. Krekt sa't dizze sinistere skepsels frij libbe op 'e muorren en skilderijen fan meubels, sa wie Agatha's persoanlikheid - sûnder rjochtfeardiging of ûnderbewuste betsjuttingen. Wat se sei, dat tocht se, en der siet in beskate frijheid yn, tocht Nina.
  
  Se winsket dat se in manier hie om har tinzen te uterjen sûnder nei te tinken oer de gefolgen dy't gewoan ûntsteane út it bewustwêzen fan har yntellektuele superioriteit en morele ôfstân fan 'e wizen wêrop't de maatskippij diktearret dat minsken earlik bliuwe troch heale wierheden te fertellen om it te hâlden up ferskiningen. It wie frij verfrissend, as tige betuttelend, mar in pear dagen tefoaren hie Perdue har ferteld dat syn suster sa mei elkenien wie en dat hy twifele dat se sels bewust wie fan har ûnbedoelde grofheid.
  
  Agatha wegere de ûnbekende alkohol dy't de oare trije smakken, wylst se wat dokuminten útpakte út wat like op 'e skoaltas dy't Sam hie oan it begjin fan 'e middelbere skoalle , in brune learen tas sa droegen dat it in antike wêze moast. Oan 'e kant, nei de boppekant fan' e saak, binne guon fan 'e naden los wurden en it deksel is traach om te iepenjen fanwege slijtage en leeftyd. De rook fan it drank makke Nina bliid, en se rikte foarsichtich har hân út om de tekstuer tusken har tomme en wiisfinger te fielen.
  
  "Oer 1874," rôp Agatha grutsk. "Myn jûn troch de rektor fan de Universiteit fan Göteborg, dy"t letter it Museum fan Wrâldkultuer stie. Hy hearde by syn oerpake, foardat de âlde bastard yn 1923 troch syn frou fermoarde waard foar it kopulearjen mei in jonge op 'e skoalle dêr't er biology learde, leau ik."
  
  "Agatha," Perdue trille, mar Sam hold in útbarsting fan laitsjen tsjin dy't sels Nina glimke makke.
  
  "Wow," bewûndere Nina, en liet de saak los, sadat Agatha it ferfange koe.
  
  "No, wat myn kliïnt my frege hat te dwaan is dit boek te finen, in deiboek dat nei alle gedachten nei Dútslân brocht is troch in soldaat fan it Frânske Bûtenlânske Legioen trije desennia nei it ein fan 'e Fransk-Prusyske Oarloch yn 1871," sei Agatha en wiisde nei in foto fan ien fan de siden boeken.
  
  "Dit wie it tiidrek fan Otto von Bismarck," sei Nina, en studearre it dokumint foarsichtich. Se knikte, mar koe noch net útfine wat der mei de smoarge inket op 'e side stie.
  
  "Dit is hiel lestich om te lêzen, mar myn kliïnt stiet derop dat it is út in deiboek oarspronklik krigen tidens de Twadde Franco-Dahomean Oarloch troch in legionair dy't stasjonearre yn Abomi koart foar de slavernij fan kening B & # 233; Khanzina yn 1894," Agata sitearre har akkount as in profesjonele ferhaleferteller.
  
  Har fertelfeardigens wie ferbjusterjend, en mei har perfekt pleatste útspraak en ferskowings yn toan luts se fuortendaliks in publyk fan trije om mei oandacht te harkjen nei in nijsgjirrige gearfetting fan it boek dat se socht. "Neffens de leginde ferstoar de âlde man dy't dit skreau oan respiratory failure yn in fjildsikehûs yn Algiers ergens yn 'e iere 1900. Neffens it rapport, "joech se har noch in âld sertifikaat fan in fjilddokter - hy wie goed acht en libbet yn prinsipe syn dagen."
  
  "Dus hy wie in âlde soldaat dy't nea weromkaam nei Jeropa?" - frege Perdue.
  
  "Rjochts. Yn syn lêste dagen waard hy befreone mei in offisier fan it Dútske Bûtenlânske Legioen stasjonearre yn Abomey, oan wa't hy it deiboek koart foar syn dea joech," befêstige Agatha. Se rûn mei de finger oer it sertifikaat doe't se trochgie.
  
  "Yn 'e dagen dat se tegearre trochbrochten, fermakke hy de Dútske boarger mei al syn oarlochsferhalen, dy't allegear yn dit deiboek opnommen binne. Mar benammen ien ferhaal waard ferspraat tanksij it ramblings fan in âldere soldaat. Tidens syn tsjinst yn Afrika, yn 1845, siet syn bedriuw op it lytse eigendom fan in Egyptyske grûnbesitter dy't twa lânbougrûnen erfd hie fan syn pake en as jongfeint út Egypte nei Algerije ferhuze wie. No, dizze Egyptner hie blykber wat de âlde soldaat neamde "in skat fergetten troch de wrâld," en de lokaasje fan dizze skat waard opnommen yn in gedicht dat hy letter skreau.
  
  "Dit is it gedicht dat wy net lêze kinne," suchte Sam. Hy bûgde him werom yn syn stoel en pakte in gleske wodka. Hy skodde de holle en slokte alles troch.
  
  "Dat is slim, Sam. As wie dit ferhaal net betiizjend genôch, jo moatte jo harsens fierder bewolke," sei Nina en skodde har holle om beurt. Perdue sei neat. Mar hy folge it paad en slokte in mûlefol. Beide mannen kreunen, en hâlde har derfan út om har elegante glêzen op it goed weefde tafelkleed te slaan.
  
  Nina tocht lûdop: "Dus, in Dútske legionair brocht it thús nei Dútslân, mar dêrwei wie it deiboek ferlern gien yn it tsjuster."
  
  "Ja," stimde Agatha yn.
  
  "Hoe wit jo klant dan fan dit boek? Wêr hat er de foto fan de side wei? frege Sam, en klonk as de âlde sjoernalistike sinikus dy't er wie. Nina glimke werom. It wie moai om syn ynsjoch wer te hearren.
  
  Agatha sloech mei de eagen.
  
  "Sjoch, it is fanselssprekkend dat in persoan dy't in tydskrift hat dat de lokaasje fan in wrâldskat befettet, it earne oars sil dokumintearje foar it neiteam as it ferlern of stellen wurdt of, God ferbea, hy stjert foardat hy it kin fine "," ferklearre se , wyld gestikulearjend yn har frustraasje. Agatha koe net begripe hoe't dit Sam hielendal betize koe hawwe. "Myn klant ûntduts dokuminten en brieven dy't dit ferhaal fertelle ûnder de besittings fan syn beppe doe't se ferstoar. Syn ferbliuwplak wie gewoan ûnbekend. Jo witte dat se net folslein ophâlde te bestean."
  
  Sam wie te dronken om in gesicht op har te meitsjen, dat is wat er dwaan woe.
  
  "Sjoch, dit klinkt betiiziger dan it is," ferklearre Perdue.
  
  "Ja!" Sam stimde yn, sûnder súkses te ferbergjen it feit dat hy gjin idee hie.
  
  Perdue gie noch in glês yn en gearfette foar de goedkarring fan Agatha: "Dat, wy moatte in deiboek fine dat yn 'e iere 1900 út Algerije kaam."
  
  "Ik tink, ja. Stap foar stap," befêstige syn suster. "As wy ienris it deiboek hawwe, kinne wy it gedicht ûntsiferje en útfine wat dizze skat is wêr't hy it oer hie."
  
  "Moat jo klant dit net dwaan?" frege Nina. "Ut it ein fan 'e dei moatte jo in deiboek krije foar jo kliïnt. Snij en droech."
  
  De oare trije seagen Nina oan.
  
  "Wat?" - frege se skodhollend.
  
  "Wolst net witte wat it is, Nina?" - frege Perdue fernuvere.
  
  "Witst wol, ik haw de lêste tiid in bytsje rêst hân fan aventoeren, as jo it net opfallen hawwe. It soe in goed idee foar my wêze om gewoan rieplachtsje hjiroer te krijen en fuort te bliuwen fan al it oare. Jim kinne allegearre troch gean en op jacht gean nei wat wol ûnsin wêze kin, mar ik bin wurch fan drege efterfolgingen," raasde se.
  
  "Hoe kin dit bullshit wêze?" - frege Sam. "Dat gedicht dêr."
  
  "Ja, Sam. Foar safier't wy witte, de ienige eksimplaar dy't bestiet, en it is ferdomme net te ûntsiferjen!" - knipte se, en ferheft har stim yn yrritaasje.
  
  "God, ik kin jo net leauwe," focht Sam werom. "Do bist in ferdomme histoarikus, Nina. Ferhaal. Unthâlde jo dit? Libje jo dêr net foar?"
  
  Nina pinde Sam mei har fûle blik. Nei in skoft bedarre se en antwurde gewoan: "Ik wit neat oars."
  
  Perdue hold syn azem yn. Sam syn kaak sakke. Agatha iet de koekjes op.
  
  "Agatha, ik sil jo helpe om dit boek te finen, want dêr bin ik goed yn... En jo hawwe myn finânsjes losmakke foardat jo my der foar betelje, en dêr bin ik ivich tankber foar. Jawis," sei Nina.
  
  "Jo hawwe it dien? Jo hawwe ús akkounts weromjûn oan ús. Agatha, do bist in wiere kampioen! Sam rôp, en realisearre yn syn hurd groeiende bedwelming net dat er Nina ûnderbrutsen hie.
  
  Se joech him in ferwytende blik en gie troch, draaide har nei Agatha: "Mar dat is alles wat ik dizze kear dwaan sil." Se seach Perdue oan mei in dúdlik ûnfreonlike útdrukking op har gesicht. "Ik bin wurch fan it rinnen foar myn libben, om't minsken jild nei my smite."
  
  Net ien fan harren hie beswier of akseptabel argumint oer wêrom't se opnij besjogge. Nina koe net leauwe dat Sam sa graach wer achter Perdue oan soe gean.
  
  "Binne jo fergetten wêrom't wy hjir binne, Sam?" - frege se direkt. "Hawwe jo fergetten dat wy duvelspis nippe yn in fancy hûs foar in waarme kachel, krekt om't Alexander oanbean hat om ús fersekering te wêzen?" Nina har stim wie fol fan stille grime.
  
  Perdue en Agatha seagen inoar fluch oan, ôffrege wat Nina besocht Sam te fertellen. De sjoernalist hâldde gewoan de tonge, nipt oan syn drank, wylst syn eagen de weardichheid misten om nei har te sjen.
  
  "Jo geane op skattenjacht God wit wêr, mar ik sil myn wurd hâlde. Wy hawwe noch trije wiken oer, âlde,' sei se gnyskich. "Ik sil der teminsten wat oan dwaan."
  
  
  Haadstik 14
  
  
  Agatha klopte krekt nei middernacht op Nina har doar.
  
  Perdue en syn suster oertsjûgen Nina en Sam om by Thurso's hûs te bliuwen oant se útfûnen wêr't se begjinne te sykjen. Sam en Perdue dronken noch yn 'e swimbadkeamer, har alkohol-feroarsake diskusjes groeiden lûder mei elke wedstriid en elke drank. De ûnderwerpen dy't besprutsen binne troch de twa oplate manlju rûnen fan fuotbalskoares oant Dútske resepten; fan 'e bêste hoeke om in line te smiten by fleanfiskjen nei it Loch Ness Monster en syn ferbining mei dowsing. Mar doe't ferhalen nei foaren kamen oer neakene Glasgow-hooligans, koe Agatha it net mear oan en gie rêstich op nei wêr't Nina út 'e rest fan 'e partij ûntsnapt wie nei har lytse spit mei Sam.
  
  "Kom binnen, Agatha," hearde se de stim fan de histoarikus fan 'e oare kant fan 'e dikke iken doar. Agatha Perdue die de doar iepen en, ta har fernuvering, fûn Nina Gould op har bêd lizzend, reade eagen fan gûlen, sulverend oer wat jerks manlju wiene. Lykas se ek soe hawwe dien, seach Agatha Nina op it ynternet graven om de eftergrûn fan it ferhaal te ûndersykjen en te besykjen parallellen te meitsjen tusken de geroften en de eigentlike gronologyske foarútgong fan ferlykbere ferhalen yn dat sabeare tiidrek.
  
  Hiel bliid mei Nina's warberens yn dizze saak, glied Agatha foarby de gerdinen op 'e doar en die de doar efter har ticht. Doe't Nina opseach, seach se dat Agatha stikem wat reade wyn en sigaretten meinommen hie. Se hie fansels in pakje Walkers gemberkoekjes ûnder de earm stutsen. Nina moast glimkje. De eksintrike bibletekaris hie grif har mominten doe't se gjinien beledige, korrizjearre of irritearre.
  
  No mear as ea koe Nina de oerienkomsten sjen tusken har en har twillingbroer. Hy hat har noait besprutsen yn 'e heule tiid dat hy en Nina tegearre wiene, mar nei't se tusken de rigels fan har opmerkingen foar elkoar lêzen hie, koe se begripe dat har lêste skieding net freonlik wie - of miskien gewoan ien fan dy kearen dat de rûzje mear waard serieus as it moast wêze troch de omstannichheden.
  
  "Is der wat fleurichs oan it begjinpunt, leave?" - frege de ynsjochsinnige blondine, dy't op it bêd njonken Nina siet.
  
  "Noch net. Jo klant hat gjin namme foar ús Dútske soldaat? Dat soe de dingen in stik makliker meitsje, want dan koenen wy syn militêre eftergrûn opspoare en sjen wêr't er him nei wenjen sette, folkstellingsrecords kontrolearje en sa," sei Nina mei in bepaald knikje wylst it laptopskerm yn har donkere eagen wjerspegele.
  
  "Nee, foar safier't ik wit, nee. Ik hope dat wy it dokumint nei in grafolooch koene bringe en syn hânskrift analysearje. Miskien as wy de wurden opheldere kinne, kin it ús in oanwizing jaan oer wa't it deiboek skreau, " stelde Agatha foar.
  
  "Ja, mar dat seit ús net oan wa't hy se joech. Wy moatte de identiteit fan 'e Dútser fêststelle dy't har hjir nei weromkommen út Afrika brocht. Witte wa't dit skreaun hat, sil neat helpe," suchte Nina, en tikte mei har pinne tsjin 'e sensuele kromme fan har ûnderlippe wylst har geast nei alternativen socht.
  
  "It koe. De persoanlikheid fan 'e skriuwer koe ús fertelle hoe't wy de nammen fan' e minsken yn 'e fjildienheid fine kinne wêr't hy stoar, myn leave Nina,' ferklearre Agata, en krûpte har koekjes grillich. "Myn goedens, dat is in frij dúdlike konklúzje dy't ik soe tocht hawwe dat ien fan jo yntelliginsje soe hawwe beskôge."
  
  Nina har eagen trochbriek har mei in skerpe warskôging. "It is te ferrekte fier fuort, Agatha. Eigentlik is it folgjen fan besteande dokuminten yn 'e echte wrâld in bytsje oars as it oproppen fan fantasyprosedueres út' e feiligens fan in biblioteek.
  
  Agatha stoppe mei kôgjen. Se seach sa'n blik nei de bitchy histoarikus, dat Nina gau spyt fan har antwurd. Foar hast in heale minút bleau Agatha Perdue roerleas op har plak, libbeneleas. Nina wie ôfgryslik ferlegen om te sjen dat dizze frou, dy't al op in porsleinen pop yn minsklike foarm liket, gewoan sitten en ek as har die. Ynienen begon Agatha te kauwen en te bewegen, en Nina bang te meitsjen binnen in hier fan in hertoanfal.
  
  "Goed sein, dokter Gould. Touch é,' mompele Agatha entûsjast, en makke har koekje ôf. "Wat suggerearje jo?"
  
  "It ienige idee dat ik haw is ... soarte fan ... yllegaal," Nina wreide, en naam in slokje út in flesse wyn.
  
  "Oh, fertel my," gnyske Agatha, har reaksje ferraste Nina. Se like ommers deselde oanstriid foar muoite te hawwen as har broer.
  
  "Wy soene tagong moatte ta de records fan Home Office om de ymmigraasje fan bûtenlânske boargers op dat stuit te ûndersykjen, lykas ek records fan manlju dy't yn 'e Bûtenlânske Legioen ynskreaun binne, mar ik haw gjin idee hoe't ik dat dwaan moat," sei Nina serieus, en naam cookies út in pakje.
  
  "Ik sil it gewoan hackje, dom," glimke Agatha.
  
  "Allinnich hack? Yn it argyf fan it Dútske konsulaat? Oan it Federale Ministearje fan Binnenlânske Saken en al syn argyfakten?" frege Nina, harsels bewust werhelle om te soargjen dat se it nivo fan dwylsinnigens fan Miss Perdue folslein begriep. O God, ik kin it finzenisiten al yn myn mage priuwe, neidat myn lesbyske selmaat besletten hat om tefolle te knuffelen, tocht Nina. Hoe hurd se ek besocht om fuort te bliuwen fan yllegale aktiviteiten, it like oft se gewoan in oar paad naam om yn te heljen.
  
  "Ja, jou my dyn auto," sei Agatha ynienen, har lange, tinne earms darten út om Nina har laptop te pakken. Nina reagearre fluch, en skuorde de kompjûter út 'e hannen fan har entûsjaste klant.
  
  "Nee!" - raasde se. "Net op myn laptop. Binne jo gek?
  
  Op 'e nij soarge de straf foar in nuvere direkte reaksje yn 'e dúdlik wat gekke Agatha, mar dizze kear kaam se hast fuortdaliks ta harsels. Fergriemd troch Nina's oergefoelige oanpak fan dingen dy't op in bewolking fersteurd wurde koene, ûntspande Agatha har hannen, suchtet.
  
  "Doch it op jo eigen kompjûter," tafoege de histoarikus.
  
  "Och, dus do bist gewoan benaud dat jo opspoard wurde, net dat jo net moatte," sei Agatha lûdop tsjin harsels. "No, dat is better. Ik tocht dat jo it in min idee tochten."
  
  Nina har eagen waerd grut fan fernuvering oer de nonchalance fan de frou wylst se wachte op it folgjende minne idee.
  
  'Ik kom daliks werom, dokter Gould. Wachtsje," sei se en sprong oerein. Doe't se de doar iependie, seach se koart werom om Nina te ynformearjen: "En ik sil dit noch foar de wissichheid oan in grafolooch sjen litte," draaide se har om en stoarme de doar út as in optein bern op krystmoarn.
  
  "Gjin ferdomme," sei Nina rêstich, en klamme de laptop oan har boarst, as se it beskerme. "Ik kin net leauwe dat ik al bedutsen bin yn stront en gewoan wachtsje oant de fearren fleane."
  
  In pear mominten letter kaam Agatha werom mei in teken dat like wat út in âlde Buck Rogers-ôflevering. It ding wie meast trochsichtich, makke fan in soarte fan glêsfezel, oer de grutte fan in stikje skriuwpapier, en hie gjin touchscreen om te navigearjen. Agatha helle in lyts swart doaske út har bûse en rekke de lytse sulveren knopke oan mei de punt fan har wiisfinger. It lytse ding siet op it puntsje fan har finger as in platte fingerbang oant se it oan de linker boppehoeke fan it nuvere teken plakke.
  
  "Sjoch der nei. David hat dit minder dan twa wiken lyn dien, "pofte Agatha.
  
  "Fansels," gniffele Nina en skodde har holle oer de effektiviteit fan 'e fiergeande technology dy't se yn 'e kunde wie. "Wat docht hy?"
  
  Agatha joech har ien fan dy patronisearjende blikken en Nina sette har foar it ûnûntkombere dat jo-net-witte-neat? toan.
  
  Uteinlik antwurde de blondine direkt: "It is in kompjûter, Nina."
  
  Ja, hjir is it, kundige har yrritearre ynderlike stimme oan. Lit mar gean. Lit it mar, Nina.
  
  Stadichoan beswykend oan har eigen bedwelming, besleat Nina om te kalmearjen en gewoan foar ien kear te ûntspannen. "Nee, ik bedoel dit ding," sei se tsjin Agatha en wiisde nei in plat, rûn, sulveren foarwerp.
  
  "Oh, it is in modem. Kin net folge wurde. Litte wy gewoan sizze, praktysk ûnsichtber. It pakt letterlik satellytbânbreedtefrekwinsjes op en ferbynt mei de earste seis dy't it kin detectearje. Dan, mei yntervallen fan trije sekonden, skeakelet it tusken selekteare kanalen op sa'n manier dat it omkeart, en sammelt gegevens dy't komme fan ferskate tsjinstferlieners. Dat it liket op in drip yn ferbiningssnelheid ynstee fan in aktyf log. Ik moat dit oan de idioat jaan. Hy is aardich goed yn it systeem te neuken," Agatha glimke dreamerich, opskeppe oer Perdue.
  
  Nina lake lûdop. It wie net de wyn dy't har it dwaan liet, mar earder it lûd fan Agatha's goede tonge dy't sa gratuit "neekje" sei. Har lytse liif bûgde mei in flesse wyn tsjin it kopke fan it bêd, wylst se de sci-fi-show foar har seach.
  
  "Wat?" frege Agatha ûnskuldich, en rûn mei har finger lâns de bopperâne fan it teken.
  
  "Neat, mefrou. Trochgean," gnyske Nina.
  
  "Oké, litte wy gean," sei Agatha.
  
  De hiele glêstried systeem skildere de apparatuer in pastel pears kleur dy't tinken Nina fan in lightsaber, mar net sa hurd in skaad. Har eagen seagen it binêre bestân dat ferskynde neidat Agatha's trained fingers de koade yn it sintrum fan it rjochthoekige skerm typten.
  
  "Pen en papier," bestelde Agatha Nina, sûnder har eagen fan it skerm ôf te heljen. Nina helle in pinne en in pear skuorde siden út it notebook en begûn te wachtsjen.
  
  Agatha lies in keppeling foar de ûnbegryplike koades dy't Nina opskreaun hie doe't se spriek. Se koenen hearre hoe't de mannen de trep oprinnen, noch de gek meitsje fan absolute ûnsin doe't se hast klear wiene.
  
  "Wat de hel dochsto mei myn gadgets?" - frege Perdue. Nina tocht dat hy mear definsyf wêze hie yn syn toan fanwegen de brashness fan syn suster, mar hy klonk mear ynteressearre yn wat se die as wat se die.
  
  "Nina moat de nammen witte fan 'e bûtenlânske legionairs dy't yn 'e iere 1900 yn Dútslân oankamen. Ik sammelje gewoan dizze ynformaasje foar har," ferklearre Agatha, har eagen rinne noch oer ferskate rigels koade, wêrfan se selektyf de juste oan Nina diktearre.
  
  "Ferdomme," wie alles wat Sam koe sammelje, om't hy it measte fan syn fysike krêft trochbrocht om op syn fuotten te bliuwen. Nimmen wist as it wie de eangst feroarsake troch it high-tech teken, it oantal nammen dat se soene lûke, of it feit dat se yn prinsipe in federale misdied foar him begien.
  
  "Wat hawwe jo op it stuit?" - frege Perdue, ek net botte gearhingjend.
  
  "Wy sille alle nammen en ID-nûmers uploade, miskien wat adressen. En wy sille it by it moarnsbrochje presintearje," fertelde Nina de manlju, en besocht har stim sober en selsbewust te meitsjen. Mar se kochten it en stimden ôf om fierder te sliepen.
  
  De folgjende tritich minuten waarden ferfeelsum trochbrocht oan it downloaden fan de skynber ûntelbere nammen, rangen en posysjes fan alle manlju dy't yn it frjemdelegioen ynskreaun wiene, mar de beide dames bleaunen safolle konsintrearre as de alkohol it talitte soe. De ienige teloarstelling yn harren ûndersyk wie it gebrek oan kuierders.
  
  
  Haadstik 15
  
  
  Lyden fan kater, prate Sam, Nina en Perdue mei stilste stimmen om harsels in noch gruttere klopjende hoofdpijn te besparjen. Sels it moarnsbrochje taret troch húshâldster Maisie McFadden koe har ûngemak net ferleegje, hoewol se net kinne argumearje mei de treflikens fan har skûtel fan seared tramezzine mei paddestoelen en aaien.
  
  Nei it miel kamen se wer byinoar yn 'e skriklike wenkeamer, dêr't snijwurken út elke baarch en stienwurk útsjoen. Nina iepene har notebook, dêr't har ûnlêsbere krabbels har moarnsgeast útdage. Ut de list kontrolearre se de nammen fan alle ynskreaune manlju, libbene en deaden. Ien foar ien ynfierde Perdue har nammen yn 'e databank dy't syn suster tydlik foar har reservearre hie om te besjen sûnder diskrepânsjes op' e tsjinner te finen.
  
  "Nee," sei hy nei in pear sekonden fan it rôljen troch de yngongen fan elke namme, "net Algerije."
  
  Sam siet oan de kofjetafel en dronk echte kofje út it kofjesetapparaat dêr't Agatha de dei foar sa fan dreamd hie. Hy iepene syn laptop en e-poste ferskate boarnen dy't him holpen om de oarsprong fan 'e oerlevering fan in âlde soldaat te spoaren dy't in gedicht skreau oer de ferlerne skat fan 'e wrâld dy't hy sei te hawwen opmurken tidens syn ferbliuw by in Egyptyske famylje.
  
  Ien fan syn boarnen, in goede âlde Marokkaanske redakteur út Tanger, reagearre binnen it oere.
  
  Hy like ferbjustere dat dit ferhaal in moderne Jeropeeske sjoernalist as Sam hie berikt.
  
  De redaksje antwurde: "Sa fier as ik wit, is dit ferhaal gewoan in myte ferteld yn de twa wrâldoarloggen troch legionairs hjir yn Noard-Afrika om de hope te behâlden dat der in soarte fan magy wie yn dit wylde diel fan de wrâld. It waard eins nea beskôge dat der fleis op dizze bonken wêze soe. Mar stjoer my wat jo hawwe en ik sil sjen hoe't ik oan dy kant kin helpe."
  
  "Kin hy fertroud wurde?" frege Nina. "Hoe goed kensto him?"
  
  "Ik moete him twa kear, doe't ik de botsingen yn Abidjan yn 2007 en wer op 'e gearkomste fan it World Disease Control Fund yn Parys trije jier letter. It is fêst. Hoewol heul skeptysk,' herinnert Sam.
  
  "Dat is in goede saak, Sam," sei Perdue en klopte Sam op 'e rêch. "Dan sil hy dizze taak net mear as in dwaas dwaan. It sil better wêze foar ús. Hy soe net in stik krije wolle fan eat dat hy net leaut bestiet, wol?" Perdue gniisde. "Stjoer him in kopy fan 'e side. Lit sjen wat er hjir út kin."
  
  "Ik soe net gewoan kopyen fan dizze side stjoere nei gewoan elkenien, Perdue," warskôge Nina. "Jo wolle net dat it útstjoerd wurdt dat dit legindaryske ferhaal histoaryske betsjutting kin hawwe."
  
  "Jo soargen binne opmurken, leave Nina," fersekere Perdue har, syn glimke grif in bytsje tryst by it ferlies fan har leafde. "Mar dat moatte wy sels ek witte. Agatha wit sa goed as neat oer har kliïnt, dy't miskien gewoan in ryk bern is dy't famylje-erfgoed erfde en wol sjen oft er wat foar dit deiboek op 'e swarte merk krije kin."
  
  "Of hy koe ús plagge, witst?" se beklamme har wurden om der wis fan te wêzen dat sawol Sam as Perdue begrepen dat de Black Sun Council mooglik hjirachter stie.
  
  "Ik twifelje it," antwurde Perdue daliks. Se leaude dat hy wist wat dat se net, en sa wie se wis op dat se soe rôlje de dobbelstiennen. Oan 'e oare kant, wannear wist er oait wat dat oaren net wisten. Altyd ien stap foarút en ekstreem geheimsinnich oer syn omgongen, liet Perdue gjin soargen sjen oer Nina's idee. Mar Sam wie net sa ôfwizend as Nina. Hy joech Perdue in lange, ôfwachtsjende blik. Hy twifele doe om de e-post te stjoeren foardat hy sei: "Jo lykje ferdomme wis dat wy net ... oertsjûge hawwe."
  
  "Ik hâld fan hoe't jo trije besykje in petear te meitsjen, en ik begryp net dat d'r mear is oan wat jo sizze. Mar ik wit alles oer de organisaasje en hoe't it de ban fan jo bestean west hat sûnt jo ûnbedoeld ferskate fan har leden neukte. Oh myn God, bern, dêrom haw ik dy ynhierd!" Se lake. Dizze kear Agatha klonk as in tawijd kliïnt en net ien of oare gekke tramp dy't tefolle tiid yn 'e sinne trochbrocht.
  
  "Ommers, sy wie dejinge dy't hacked de Black Sun tsjinners te aktivearjen jo finansjele status ... bern," Perdue herinnerde harren mei in wink.
  
  "No, jo witte dat allegear net, juffer Perdue," antwurde Sam.
  
  "Mar ik wit it. Myn broer en ik meie yn konstante konkurrinsje yn ús respektive gebieten fan ekspertize, mar wy hawwe wat dingen mienskiplik. Ynformaasje oer de komplekse missy fan Sam Cleave en Nina Gould foar de beruchte renegaatbende is net perfoarst geheim, net as jo Russysk prate, "sei se.
  
  Sam en Nina wiene skrokken. Soe Perdue doe witten hawwe dat se Renata fine moasten, syn grutste geheim? Hoe kinne se har no sels krije? Se seagen elkoar wat mear soarch oan as se woene.
  
  "Do gjin soargen," Perdue bruts de stilte. "Litte wy Agatha helpe om it artefakt fan har kliïnt te krijen, en hoe earder wy dat dogge ... wa wit ... miskien kinne wy ta in soarte fan oerienkomst komme om jo loyaliteit oan 'e bemanning te garandearjen," sei er, en seach nei Nina.
  
  Se koe it net helpe om de lêste kear te ûnthâlden dat se sprieken foardat Perdue ferdwûn wie sûnder in goede útlis. Syn "oerienkomst" betsjutte blykber in fernijde, ûnbestriden loyaliteit foar him. Ommers, yn har lêste petear hie er har fersekere dat er it besykjen om har werom út Sam syn earmen, út Sam syn bêd, net opjûn hie. No wist se wêrom't hy ek de oerwinning moast yn 'e Renata / Renegade Brigade saak.
  
  "Jo kinne better jo wurd hâlde, Perdue. Wy...ik bin...mei de lepels op om stront te iten, as jo witte wêr't ik oan mei", warskôge Sam. "As alles mis giet, gean ik foargoed fuort. Ferdwûn. Se sille nea wer te sjen wêze yn Skotlân. De iennichste reden dat ik sa fier kaam wie foar Nina.
  
  It spannende momint makke se allegear in sekonde stil.
  
  "Oké, no't wy allegear witte wêr't wy binne en hoe fier wy allegear moatte reizgje oant wy by ús stasjons komme, kinne wy de Marokkaanske hear e-post stjoere en de rest fan dizze nammen begjinne op te spoaren, krekt David?" Agatha liede in groep bumbling kollega's.
  
  "Nina, wolle jo mei my nei in gearkomste yn 'e stêd komme? Of wolle jo noch in trijetal mei dizze twa?" Suster Perdue stelde in retoryske fraach en, sûnder op in antwurd te wachtsjen, naam se har antike tas en die dêr in wichtich dokumint yn. Nina seach Sam en Perdue oan.
  
  "Sille jim beide gedrage wylst mem fuort is?" - makke se in grapke, mar har toan wie fol sarkasme. Nina wie lilk doe't de twa manlju ymplisearren dat se yn ien of oare foarm by har hearde. Se stiene der gewoan, Agatha's gewoane brutale earlikens brocht har ta har ferstân foar de taak dy't oan 'e hân wie.
  
  
  Haadstik 16
  
  
  "Wêr geane wy hinne?" Nina frege doe't Agatha in hierauto krige.
  
  "Halkirk," sei se tsjin Nina doe't se fuort setten. De auto ried nei it suden, en Agatha seach Nina mei in frjemde glimke oan. 'Ik kidnapje dy net, Dr. Gould. Wy sille mei in grafolooch moetsje wêr't myn kliïnt my nei ferwiisde. In prachtich plak, Halkirk," foege se ta, "rjocht oan 'e rivier de Thurso en net mear as fyftjin minuten riden hjirwei. Us gearkomste stiet foar alve, mar wy komme der earder."
  
  Nina koe gjin twifel. It lânskip wie adembenemend en se woe dat se faker de stêd út koe om it plattelân fan har heitelân Skotlân te sjen. Edinburch wie op himsels moai, fol skiednis en libben, mar nei de opienfolgjende besikingen fan de lêste jierren oerwage se har te wenjen yn in lyts doarpke yn de Heechlannen. Hjir. It soe hjir moai wêze. Fan de A9 ôf draaiden se de B874 op en gongen nei it westen rjochting in lyts stedsje.
  
  "George Street. Nina, sykje nei George Street," fertelde Agatha har passazjier. Nina pakte har nije tillefoan en aktivearre de GPS mei in bernlike glimke dy't Agatha amusearre yn in hertlik laitsjen. Doe't de beide froulju it adres fûnen, namen se in momint om op syk te kommen. Agatha hope dat analyze fan it hânskrift op de ien of oare manier ljocht koe jaan oer wa't de skriuwer wie, of, better noch, wat der op 'e obskure side stie. Wa wit, tocht Agatha, soe in fakman, dy't de hiele dei hânskrift bestudearre hie, nei alle gedachten útmeitsje kinne wat dêr skreaun wie. Se wist dat it in stik wie, mar it wie it wurdich te ferkennen.
  
  Doe't se út 'e auto stapten, stoarte de grize loft Halkirk mei in noflike lichte motregen. It wie kâld, mar net al te ûnnoflik, en Agatha klamme har âlde koffer oan it boarst, bedekt it mei har jas doe't se rûnen de lange cement trep op nei de foardoar fan it lytse hûs oan 'e ein fan George Street. It wie in frjemd lyts poppenhûs, tocht Nina, as wat út in Skotske edysje fan House & Home. It ûnberikber fersoarge gazon like in stik fluweel dat krekt foar it hûs smiten wie.
  
  "Och, hastich. Kom út 'e rein, froulju!" - kaam der in frouljusstim út 'e spleet yn 'e foardoar. In fikse frou fan middelbere leeftyd mei in swiete glimke seach út it tsjuster efter him. Se die de doar foar harren iepen en bitsjutte hjarren om gau op to gean.
  
  "Agatha Perdue?" - sy frege.
  
  "Ja, en dit is myn freon, Nina," antwurde Agatha. Se wegere de titel fan Nina om de gastfrou net te warskôgjen oer hoe wichtich it dokumint wie dat se moast analysearje. Agatha wie fan doel om foar te dwaan dat it gewoan in âlde side wie fan in fier sibbe dat yn har besit kaam wie. As it it bedrach wurdich wie dat se betelle waard om it te finen, wie it net wat dat advertearre wurde moast.
  
  "Hoi, Nina. Rachel Clark. Moai om jim te moetsjen dames. No, moatte wy nei myn kantoar gean?" de fleurige grafolooch glimke.
  
  Se ferlieten it tsjustere, gesellige diel fan it hûs om in lytse keamer yn te gean, helder ferljochte troch deiljocht dat troch de skuifdoarren filtere dy't nei in lyts swimbad lei. Nina seach nei de prachtige sirkels dy't pulsearren doe't reindruppels op it oerflak fan it swimbad foelen, en bewûndere de varens en blêden dy't om it swimbad plante wiene, sadat jo josels yn it wetter kinne ûnderdompelje. It wie estetysk prachtich, helder grien yn it grize fochtige waar.
  
  "Fynsto it leuk, Nina?" frege Rachel doe't Agatha har de papieren joech.
  
  "Ja, it is geweldich hoe wyld en natuerlik it liket," antwurde Nina beleefd.
  
  "Myn man is lânskipsûntwerper. De brek biet him, wylst er yn allerhanne jungles en bosken oan it graven wie, en hy naam it túnwurk oan om dit minne âlde gefal fan senuwen te ferljochtsjen. Jo wite, stress is in ferskriklik ding dat gjinien dizze dagen liket te merken, lykas wy soene trilje fan tefolle stress, hu? - Rachel mompele ûnsamenhangend, en iepene it dokumint ûnder in fergrutglêslampe.
  
  "Jawol," stimde Nina yn. "Stress deadet mear minsken dan immen beseft."
  
  "Ja, dat is de reden wêrom't manlief yn 't plak de tunen fan oaren begon te meitsjen. Mear as in hobbytype baan. Hiel gelyk oan myn wurk. Okee, juffer Perdue, lit ús ris nei dizze krabbels fan jo sjen," sei Rachel en sette in wurkgesicht op.
  
  Nina wie skeptysk oer it hiele idee, mar se genoat echt fan it hûs út en fuort fan Perdue en Sam. Se siet op 'e lytse bank by de skuifdoar en seach nei de kleurige ûntwerpen tusken de blêden en tûken. Dizze kear sei Rachel neat. Agatha seach har yntinsyf nei, en it waard sa stil dat Nina en Agatha in pear sinnen útwikselen, beide tige nijsgjirrich wêrom't Rachel sa lang ien side studearre.
  
  Uteinlik seach Rachel op, "Wêr hast dat wei, skat?" Har toan wie serieus en in bytsje wifkjend.
  
  "Och, mem hie wat âlde dingen fan har oerbeppe, en se joech it my allegear de skuld," lied Agatha betûft. "Fûn dit ûnder guon net winske rekkens en tocht dat it ynteressant wie."
  
  Nina skreaude op: "Wêrom? Sjochsto wat der stiet?"
  
  "Famkes, ik bin gjin eks... no, ik bin in saakkundige," gniisde se droech, en die de bril ôf, "mar as ik my net fersin, fan dizze foto..."
  
  "Ja?" - rôpen Nina en Agata tagelyk út.
  
  "It liket derop dat it skreaun is op ..." se seach op, folslein yn 'e war, "papyrus?"
  
  Agatha sette de meast clueless útdrukking op har gesicht wylst Nina gewoan gasped.
  
  "Is dit goed?" frege Nina, spielend stom foar ynformaasje.
  
  "Wêrom ja, myn leave. Dit betsjut dat dit papier tige weardefol is. Miss Perdue, hawwe jo tafallich it orizjineel?" frege Rachel. Se lei har hân op Agatha's mei optein nijsgjirrigens.
  
  "Ik bin bang dat ik it net wit, nee. Mar ik wie gewoan nijsgjirrich om nei de foto te sjen. Wy witte no dat it in nijsgjirrich boek west hawwe moat dêr't it út helle is. Ik tink dat ik it fan it begjin ôf wist," Agatha wie naïv, "omdat ik dêrom sa obsedearre wie om út te finen wat it sei. Miskien kinne jo ús helpe út te finen wat it seit?"
  
  "Ik kin it probearje. Ik bedoel, ik sjoch in protte hânskrift-samples en ik moat opskeppe dat ik der in trained each foar haw,' glimke Rachel.
  
  Agatha skeat har eagen nei Nina as soe se sizze "Ik haw it dy sein," en Nina moast glimkje doe't se har holle draaide om nei de tún en it swimbad te sjen, wêr't it no begon te reinen.
  
  "Jou my in pear minuten, lit my sjen oft... ik... kin..." Rachel har wurden ferdwûnen doe't se de fergrutglêslampe oanpast om better te sjen. "Ik sjoch wa't dizze foto makke har eigen lytse notysje. De inket op dizze seksje is frisser en it hânskrift fan de skriuwer is signifikant oars. Hald fol."
  
  It like wol in ivichheid foarby, wachtsjend op Rachel om wurd foar wurd te skriuwen, wylst se bytsje by bytsje ûntsifere wat se skreaun hie, en hjir en dêr in stippelline efterlitte wêr't se net út koe. Agatha seach de keamer om. Oeral koe se samples sjen fan foto's, posters mei ferskillende hoeken en druk, dy't psychologyske oanlegenens en karaktertrekken oanjoegen. Neffens har wie it in spannende oprop. Miskien mocht Agatha, as bibletekaris, graach de leafde foar wurden en betsjutting efter struktuer en sa.
  
  "It is as in soarte fan gedicht," mompele Rachel, "dat is ferdield tusken twa hannen. Ik wedde dat twa ferskillende minsken dit gedicht skreaun hawwe - ien it earste diel, en de oare it lêste. De earste rigels binne yn it Frânsk, de rest binne yn it Dútsk, as myn ûnthâld my goed tsjinnet. Och, en hjirûnder is it tekene mei wat der op liket ... it earste diel fan 'e hantekening is kompleks, mar it lêste diel liket dúdlik op 'Venen' of 'Wener'. Kensto immen yn dyn famylje mei dy namme, juffer Perdue?
  
  "Nee, spitigernôch, nee," antwurde Agatha mei in lichte spyt, en spile har rol sa goed dat Nina glimke en temûk har holle skodde.
  
  "Agatha, jo moatte dit trochgean, myn leave. Ik soe it sels weagje om te sizzen dat it materiaal op 'e papyrus dêr't dit op skreaun is folslein... âld is," Rachel froast.
  
  "As de âlde 1800s?" frege Nina.
  
  "Nee myn leave. Sawat tûzen plus jierren foar de 1800 - âld, "sei Rachel, har eagen ferbrede fan ferrassing en oprjochtheid. "Jo sille sa'n papyrus fine yn wrâldhistoaryske musea lykas it Kairo Museum!"
  
  Ferwarre troch Rachel's belangstelling foar it dokumint, lei Agatha har oandacht ôf.
  
  "En it gedicht derop is like âld?" - sy frege.
  
  "Nee hielendal net. De inket is net de helte sa bleek as it west hie as it sa lang lyn skreaun wie. Immen naam it en skreau it op papier, dêr't se gjin idee fan hiene, myn leave. Wêr't se se wei krigen hawwe bliuwt in mystearje, want dizze soarten papyrus moatte yn musea bewarre bleaun wêze of... - se lake om de absurditeit fan wat se soe sizze - se moatte sûnt de tiid fan de Bibleteek earne opslein wêze fan Alexandria. Wês tsjin de drang om lûdop te laitsjen om de bespotlike útspraak, Rachel skodholle gewoan.
  
  "Hokker wurden hawwe jo hjirfan ôfnommen?" frege Nina.
  
  "It is yn it Frânsk, tink ik. Dus, ik praat gjin Frânsk ..."
  
  "It is goed, leau ik," sei Agatha fluch. Se seach op har horloazje. "Oh myn God, sjoch nei de tiid. Nina, wy binne te let foar it housewarming-diner fan muoike Millie!"
  
  Nina hie gjin idee wêr't Agatha it oer hie, mar se naam it as bult dat se meispylje moast om de tanimmende spanning fan de diskusje te ûntlêsten. Se riede goed.
  
  "Och ferdomme, do hast gelyk! En wy moatte noch de taart krije! Rachel, witte jo fan in goede bakkerij dy't tichtby is? frege Nina.
  
  "Wy wiene op 'e râne fan' e dea," sei Agatha doe't se de haadwei lâns rieden werom nei Thurso.
  
  "Nee shit! Ik moat tajaan dat ik ferkeard wie. It ynhieren fan in grafolooch wie in heul goed idee," sei Nina. "Kinsto wat se skreau út de tekst oersette?"
  
  "Ja," sei Agatha. "Praatsto gjin Frânsk?"
  
  "Hiel lyts. Ik haw altyd in grut fan west fan de Germaanske taal", gniisde de histoarikus. "Ik mocht better fan manlju."
  
  "Oh, echt? Hawwe jo leaver Dútske manlju? En de Skotske boekrollen hindere dy?" Agatha fernaam. Nina koe net sizze oft der sels in ounce fan bedriging yn Agatha har ferklearring siet, mar mei har koe it fan alles wêze.
  
  "Sam is in heul kreas eksimplaar," grapke se.
  
  "Wit ik. Ik doar te sizzen dat ik it der net oan fyn om in resinsje fan him te krijen. Mar wat de hel sjochsto yn David? It giet oer it jild, krekt? Der moat jild wêze," frege Agatha.
  
  "Nee, net safolle jild as selsbetrouwen. En syn passy foar it libben, tink ik, "sei Nina. Se mocht net graach twongen wurde om har attraksje foar Purdue sa yngeand te ferkennen. Eins soe se leaver ferjitte wat se yn it foarste plak oantreklik fûn oan him. Se wie fierstente feilich as it derop gie om har genegenheid foar him ôf te skriuwen, hoe fûl se it ek ûntkende.
  
  En Sam wie gjin útsûndering. Hy liet har net witte oft er by har wêze woe of net. It finen fan syn oantekeningen oer Trish en syn libben mei har befêstige dit, en mei it gefaar fan hertslach as se him dêroer konfrontearre, hold se it foar harsels. Mar djip yn 't sin koe Nina net ûntkenne dat se fereale wie op Sam, de ûngrypbere leafhawwer dêr't se noait mear as in pear minuten tagelyk by wêze koe.
  
  Har hert die sear elke kear as se tocht oan dy oantinkens oan syn libben mei Trish, hoefolle hy fan har hâlde, har lytse eigenaardichheden en hoe ticht se wiene - hoefolle hy har miste. Wêrom soe er skriuwe safolle oer harren libben tegearre as er hie ferhuze op? Wêrom lei er tsjin har oer hoe dierber se him wie as er temûk odes skreau oan har foargonger? It witten dat se Trish noait soe mjitte, wie in klap dy't se net oan koe.
  
  
  Haadstik 17
  
  
  Perdue stiek it fjoer oan wylst Sam iten tariede ûnder it strange tafersjoch fan juffer Maisie. Yn 'e realiteit holp hy allinich, mar se liet him leauwe dat hy de chef wie. Perdue rûn mei in jongesgrins de keuken yn doe't er seach nei de gaos dy't Sam makke by it tarieden fan wat in feest wêze koe.
  
  "Hy jout jo problemen, is hy net?" frege Perdue oan Maisie.
  
  "Net mear as myn man, mynhear," knipoogde se en skjinmakke op wêr't Sam moal ferspile hie by it besykjen fan dumplings.
  
  "Sam," sei Perdue en knikte foar Sam om mei him by it fjoer te kommen.
  
  "Juffrou Maisie, ik bin bang dat ik my fan 'e keukentaken moat ûntslaan," kundige Sam oan.
  
  "Sit gjin soargen, hear Cleave," glimke se. "Tank God," hearden se har sizzen doe't er de keuken útgie.
  
  "Hawwe jo al nijs oer dit dokumint krigen?" - frege Perdue.
  
  "Neat. Ik tink dat se allegear tinke dat ik gek bin om in ferhaal oer myte te dwaan, mar oan 'e iene kant is dat in goede saak. Hoe minder minsken hjirfan witte, hoe better. Foar it gefal dat it deiboek noch earne yntakt is, "sei Sam.
  
  "Ja, ik bin tige nijsgjirrich nei wat dizze sabeare skat is," sei Perdue wylst er wat skotsk opskoot.
  
  "Fansels is it," antwurde Sam, wat amusearre.
  
  "It giet net oer it jild, Sam. God wit, ik haw hjir genôch fan. Ik hoech gjin húshâldlike reliken te jagen foar jild, "fertelde Perdue him. "Ik bin echt ferdjippe yn it ferline, yn wat de wrâld bewarret yn ferburgen plakken dêr't minsken te ûnwittend binne om oer te soargen. Ik bedoel, wy libje op in lân dat de meast geweldige dingen sjoen hat, libbe troch de meast fantastyske tiidrekken. It is wirklik wat spesjaal om oerbliuwsels fan 'e Alde Wrâld te finen en dingen oan te reitsjen dy't dingen witte dy't wy noait sille witte."
  
  "It is te djip foar dizze tiid fan 'e dei, man," joech Sam ta. Hy dronk yn ien slokje in heal glês fan syn skot.
  
  "Maklik dermei," sei Perdue. "Jo wolle wekker en bewust wêze as de twa froulju weromkomme."
  
  "Eins bin ik der net hielendal wis fan," joech Sam ta. Perdue gniisde gewoan, om't er hast itselde fielde. De twa manlju besleaten lykwols Nina net te besprekken of wat se mei ien fan har hie. Frjemd genôch wie d'r noait min bloed tusken Perdue en Sam, de twa rivalen foar it hert fan Nina, om't se beide har lichem hienen.
  
  De foardoar gyng iepen en twa healdrenke froulju rieden nei binnen. It wie net de rein dy't har nei foaren triuwde, mar it nijs. Nei in koart ferslach fan wat der bard wie yn it kantoar fan 'e grafolooch, fersette se har de ûnbeheinde winsk om it gedicht te analysearjen, en flaaiden se juffer Maisie troch foar it earst har lekkere gerjocht fan treflike keuken te priuwen. It soe ûnferstannich wêze om nije details foar har te besprekken, of in oar wat dan ek, gewoan foar de feilige kant.
  
  Nei it middeisiten sieten se mei fjouweren om tafel om te helpen út te finen oft der wat wichtichs yn de oantekeningen stie.
  
  "David, is dat in wurd? Ik haw it fermoeden dat myn hege Frânsk net genôch is", sei Agatha ûngeduldich.
  
  Hy seach nei it walgelijke hânskrift fan Rachel, dêr't se it Frânske diel fan it gedicht kopiearre hie. "Oh, uh, dat betsjut heidensk, en dy ..."
  
  "Wês gjin gek, ik wit it," gnyske se en skuorde him de side. Nina giggle om Perdue syn straf. Hy glimke wat ferlegen nei har.
  
  It die bliken dat Agatha hûndert kear yrritabeler wie by it wurkjen as Nina en Sam koenen foarstelle.
  
  "No, skilje my yn 'e Dútske seksje as jo help nedich binne, Agatha. "Ik sil wat tee drinke," sei Nina tafallich, yn 'e hope dat de eksintrike bibletekaris it net as in snedige opmerking soe nimme. Mar Agatha joech gjin oandacht oan immen wylst se klear wie mei it oersetten fan 'e Frânske seksje. De oaren wachte geduldich, makken lytse praatsjes, wylst se allegear barsten fan nijsgjirrigens. Agatha skoarde ynienen har kiel: "Oké," sei se, "dus hjir stiet: "Fan 'e heidenske havens foar de feroaring fan krusen kamen de âlde skriftgelearden om it geheim fan' e slangen fan God te hâlden. Serapis seach hoe't syn yngewanten droegen waarden. de woastyn yn, en de hiëroglyfen ferdronken ûnder Ahmed syn foet.'
  
  Se bleau stean. Se wiene te wachtsjen. Agatha seach har ûnleauwich oan: "Wat dan?"
  
  "Dit is alles?" frege Sam, en riskearde it misnoegen fan it ferskriklike sjeny.
  
  "Ja, Sam, dit is it," sei se, lykas ferwachte. "Wêrom? Hasto op in opera hope?"
  
  "Nee, it wie gewoan ... witst ... ik hie wat langer ferwachte sûnt jo sa lang duorren ..." begûn er, mar Perdue kearde syn suster de rêch om om Sam temûk ôf te heljen om troch te gean mei it foarstel.
  
  "Praatsto Frânsk, hear Cleave?" - sei se sarkastysk. Perdue die syn eagen ticht, en Sam realisearre dat se misledige wie.
  
  "Nee. Nee ik wit it net. It soe my foar altyd duorje om wat út te finen,' besocht Sam himsels te korrigearjen.
  
  "Wat de hel is 'Serapis?'" Nina kaam him te helpen. Har frons betsjutte serieus ûndersyk, net allinich in idele fraach ûntworpen om Sam's sprekwurdlike ballen út 'e koppelingen te rêden.
  
  Se skodden allegear de holle.
  
  "Besjoch it op it ynternet," stelde Sam foar, en foardat syn wurden oprûnen, iepene Nina har laptop.
  
  "Begriep it," sei se, en skodde de ynformaasje om in koarte lêzing te leverjen. "Serapis wie in heidenske god dy't benammen yn Egypte oanbea waard."
  
  "Wis. Wy hawwe papyrus, dus fansels moatte wy Egypte earne hawwe," grapte Perdue.
  
  "Yn alle gefallen," ferfolge Nina, "koartsein ... Eartiids yn 'e fjirde ieu yn Aleksandrje ferbea biskop Theophilus alle oanbidding fan heidenske godheden, en ûnder de ferlitten Timpel fan Dionysus waard blykber de ynhâld fan 'e katakombegewelven ûntslein. .. wierskynlik heidenske reliken," stelde se foar, "en dat makke de heidenen yn Aleksandrje ferskriklik lilk."
  
  "Dus se hawwe de bastard fermoarde?" Sam klopte, amusearjend elkenien útsein Nina, dy't him in stielen glare joech dy't him werom nei syn hoeke stjoerde.
  
  "Nee, se hawwe de bastard net fermoarde, Sam," suchte se, "mar se stimulearren rellen oan om wraak te nimmen op strjitte. De kristenen fersette har lykwols en twongen de heidenske leauwigen om taflecht te sykjen yn it Serapeum, de timpel fan Serapis, blykber in ymposante struktuer. Dat se barrikadearren harsels dêr, en namen in pear kristenen foar goede maatregel yn gizeling.
  
  "Okee, dat ferklearret de heidenske havens. Alexandria wie in tige wichtige haven yn 'e âlde wrâld. Heidense havens waarden kristlik, toch?" Perdue befêstige.
  
  "Neffens dit is it wier," antwurde Nina. "Mar de âlde skriftgelearden hâlde it geheim ..."
  
  "De âlde skriftgelearden," merkte Agatha op, "moatte de prysters wêze dy't registers hâlden yn Alexandria." Bibleteek fan Alexandria! "
  
  "Mar de bibleteek fan Alexandria waard al ta de grûn ôfbaarnd yn Boomfack, Britsk-Kolumbia, wie it net?" - frege Sam. Perdue moast laitsje om de wurdkar fan de sjoernalist.
  
  "Der wurdt rûsd dat it troch Caesar ferbaarnd is doe't hy syn float fan skippen yn brân stiek, foar safier't ik wit," stimde Perdue yn.
  
  "Okee, mar sels sa, dit dokumint wie blykber skreaun op papyrus, dat de grafolooch fertelde ús wie âld. Miskien is net alles fernield. Miskien betsjut dit dat se it ferburgen hawwe foar Gods slangen - de kristlike autoriteiten! rôp Nina.
  
  "Dit is allegear earlik, Nina, mar wat hat dit te krijen mei in legionair út de 18e ieu? Hoe past hy hjir yn?" Agatha tocht der oer nei. "Hy skreau dit, foar hokker doel?"
  
  "De leginde hat it dat in âld soldaat fertelde oer de dei dat hy mei syn eigen eagen de kostbere skatten fan 'e Alde Wrâld seach, net?" Sam ûnderbrutsen. "Wy tinke oan goud en sulver as wy tinke moatte oer boeken, ynformaasje en hiëroglyfen yn in gedicht. De yngewanten fan Serapis moatte de yngewanten fan 'e timpel wêze, toch?"
  
  "Sam, do bist in geniaal sjeny!" Nina raasde. "Da's alles! Fansels, te sjen hoe't syn yngewanten troch de woastyn sleepten waarden en ferdronken ... begroeven ... ûnder Ahmed syn foet. In âld soldaat fertelde oer in pleats fan in Egyptner dêr't er in skat sjoen hie. Dizze stront waard begroeven ûnder de fuotten fan in Egyptner yn Algerije!"
  
  "Perfekt! Sa fertelde de âlde Frânske soldaat wat it wie en wêr't er it seach. Dat fertelt ús net wêr't syn deiboek is," betocht Perdue elkenien. Se waarden sa opsmiten yn it mystearje dat se it eigentlike dokumint ferlearen wêr't se nei wiene.
  
  "Meitsje dy gjin soargen. Dit is de rol fan Nina. Dútsk, skreaun troch in jonge soldaat oan wa't er it deiboek joech," sei Agatha, en fernijde har hoop. "Wy moasten witte wat dizze skat wie - de records fan 'e bibleteek fan Alexandria. No moatte wy witte hoe't wy se fine kinne, nei't wy it deiboek foar myn kliïnt fûn hawwe, fansels."
  
  Nina naam har tiid mei it langere diel fan it Frânsk-Dútske gedicht.
  
  "It is hiel dreech. In protte koade wurden. Ik tink dat d'r mei dizze mear problemen sille wêze as mei de earste,' merkte se op, mei de klam op guon wurden. "Hjir ûntbrekke in protte wurden."
  
  "Ja, ik seach it. It liket derop dat dizze foto yn 'e rin fan' e jierren wiet of skansearre is wurden, om't in protte fan it oerflak fuortsliten is. Ik hoopje dat de orizjinele side net yn deselde mjitte skansearre is. Mar jou ús gewoan de wurden dy't der noch binne, leave," frege Agatha.
  
  "Tink no mar dat dit folle letter skreaun is as de foarige," sei Nina tsjin harsels, om har te herinnerjen oan de kontekst wêryn't se it oersette moast. "Oer de begjinjierren fan de ieu, dus... om de njoggentjin hinne wat. Wy moatte dizze nammen oproppe fan 'e rekrutearre manlju, Agatha.
  
  Doe't se op it lêst de Dútske wurden oersette, bûgde se har achteroer yn 'e stoel, en furde har foarholle.
  
  "Litte wy it hearre," sei Perdue.
  
  Nina lies stadich: "Dit is heul betiizjend. Hy woe dúdlik net dat ien it fûn wylst er libbe. Yn myn miening, troch de iere 1900, moat de junior legionnaire middelbere leeftyd west hawwe. Ik set gewoan de stippen op wêr't wurden ûntbrekke."
  
  
  Nij foar minsken
  
  Net yn 'e grûn op 680 tolve
  
  Gods noch groeiende yndeks befettet twa triniteiten
  
  En de klappende Angelen cover... Erno
  
  ... oan 'e heul ... hâld it
  
  ...... ûnsichtber ... Heinrich I
  
  
  "Foar de rest ûntbrekt in hiele rigel," suchte Nina, en smiet har pinne yn nederlaach oan 'e kant. "It lêste diel is de hantekening fan in man mei de namme 'Wehner', neffens Rachel Clarke."
  
  Sam kauwde in swiete bôle. Hy bûgde oer Nina har skouder en sei mei de mûle fol: "Net 'Venus'. Dit is "Werner", dúdlik as de dei.
  
  Nina tilde har holle op en sloech har eagen ticht om syn beleanjend toan, mar Sam glimke gewoan, lykas hy die doe't er wist dat er ûnberikber tûk wie: "En dit is 'Klaus'. Klaus Werner, 1935.
  
  Nina en Agatha seagen Sam yn folsleine fernuvering oan.
  
  "Sjen?" - sei er en wiisde nei de hiele ûnderkant fan de foto. "1935. Tochten jo froulju dat dit in sidenûmer wie? Want oars is it deiboek fan dizze man dikker as de Bibel, en hy moat in hiel lang en barren libben hân hawwe."
  
  Perdue koe him net langer hâlde. Fan syn plak by de kachel, dêr't er mei in gleske wyn tsjin it ramt oan lei, raasde er fan laitsjen. Sam lake hertlik mei him, mar foar it gefal, hy ferhuze gau fuort fan Nina. Sels Agatha glimke: "Ik soe ek lilk wêze fan syn arrogânsje as hy ús net in protte ekstra wurk besparre, binne jo it net iens, Dr. Gould?"
  
  "Ja, hy hat it dizze kear net fergriemd," pleage Nina en joech Sam in glimke.
  
  
  Haadstik 18
  
  
  "Nij foar minsken, net foar de boaiem. Dat wie dus in nij plak doe't Klaus Werner yn 1935 weromkaam nei Dútslân, of wannear't er weromkaam. Sam kontrolearret de nammen fan legionairs foar de jierren 1900-1935, "sei Nina Agate.
  
  "Mar is d'r ien manier om út te finen wêr't hy wenne?" frege Agatha, leunend op har earmtakken en bedekte har gesicht mei har palmen, as in njoggenjierrich famke.
  
  "Ik haw Werner, dy't yn 1914 it lân ynkaam!" - rôp Sam. "Hy is de tichtste Werner dy't wy hawwe oan dizze datums. De oaren datearje út 1901, 1905 en 1948."
  
  "It kin noch ien fan 'e foarige wêze, Sam. Kontrolearje se allegear út. Wat seit dizze rol fan 1914?" frege Perdue, leunend op Sam syn stoel om de ynformaasje op 'e laptop te bestudearjen.
  
  "In protte plakken wiene doe nij. God, de Eiffeltoer wie doe jong. Dit wie de yndustriële revolúsje. Alles is koartlyn boud. Wat is 680 tolve?" Nina gniisde. "Ik ha pineholle".
  
  "Moatst tolve jier wêze," sei Perdue yn. "Ik bedoel, it ferwiist nei it nije en it âlde, dus nei it tiidrek fan it bestean. Mar wat is 680 jier?"
  
  "De âldens fan it plak dêr't hy it oer hat, fansels," slûpte Agatha troch opknapte tosken, en wegere har kaak út 'e treast fan har hannen te heljen.
  
  "Oké, dus dit plak is 680 jier âld. Noch groeiende? Ik bin by in ferlies. D'r is gjin manier dat it libje kin," Nina suchte swier.
  
  "Miskien groeit de befolking?" Sam suggerearre. "Sjoch, der stiet 'Gods yndeks' mei 'twa triniteiten', en dat is fansels in tsjerke. It is net dreech."
  
  "Witte jo hoefolle tsjerken der binne yn Dútslân, Sam?" Nina gnyske. It wie dúdlik dat se hiel wurch wie en hiel ûngeduldich oer it allegear. It feit dat har yn 'e tiid wat oars woech, de driigjende dea fan har Russyske freonen, naam har stadichoan yn besit.
  
  "Jo hawwe gelyk, Sam. It is net dreech om te rieden dat wy in tsjerke sykje, mar it antwurd wêrop men leit, dêr bin ik wis fan, yn 'e "twa trijeienheden". D'r is in trije-ienheid yn elke tsjerke, mar komselden is d'r in oare set fan trije," antwurde Agatha. Hja moast tajaan dat se ek de enigmatyske aspekten fan it gedicht ta it uterste tocht hie.
  
  Pardue bûgde ynienen oer Sam en wiisde op it skerm, wat ûnder Werner syn nûmer 1914. "Fong him!"
  
  "Wêr?" Nina, Agatha en Sam rôpen ienriedich út, tankber foar de trochbraak.
  
  "Keulen, dames en hearen. Us man wenne yn Keulen. Hjir, Sam," ûnderstreke hy de sin mei syn miniatuer, "dêr't it stiet: 'Klaus Werner, stedsplanner ûnder it bestjoer fan Konrad Adenauer, boargemaster fan Keulen (1917-1933)'.
  
  "Dit betsjut dat hy dit gedicht skreau nei it ûntslach fan Adenauer," sei Nina op. It wie moai om wat fertrouds te hearren dat se koe út de Dútske skiednis. "Yn 1933 wûn de Nazi-partij lokale ferkiezings yn Keulen. Wis! Al gau waard de goatyske tsjerke dêr omboud ta in monumint foar it nije Dútske Ryk. Mar ik tink dat Herr Werner in bytsje ferkeard wie yn syn berekkeningen fan 'e leeftyd fan' e tsjerke, jaan of nimme in pear jier."
  
  "Kin't skele? As dit de goede tsjerke is, dan hawwe wy ús lokaasje, minsken!" Sam oanstriid.
  
  "Wachtsje, lit my der twa kear wis fan wêze foardat wy der net taret hinne gean," sei Nina. Se ynfierde "Keulen attraksjes" yn 'e sykmasine. Har gesicht fleurde op doe't se resinsjes lies fan 'e Kölner Dom, de katedraal fan Keulen, it wichtichste monumint fan 'e stêd.
  
  Se knikte en stelde ûnbestriden: "Ja, harkje, de katedraal fan Keulen is wêr't it Sanctuary of the Three Kings leit. Ik wedde dat dit de twadde trije-ienheid is dy't Werner neamde!"
  
  Perdue stie op nei suchten fan opluchting: "No witte wy wêr't te begjinnen, tankje God. Agata, meitsje de tariedings. Ik sil alles sammelje wat wy nedich binne om dit deiboek út 'e katedraal te heljen."
  
  Tsjin de oare middei wie de groep ree om nei Keulen te reizgjen om te sjen oft har oplossing foar it âlde riedsel har liede soe nei it relikwy dat Agatha's kliïnt hie begeare. Nina en Sam soargen foar de ferhierauto, wylst de Perdues har bêste yllegale gadgets foarrieden foar it gefal dat har beslach waard hindere troch dy ferfelende feiligensmaatregels dy't stêden ynsteld hiene om har monuminten te beskermjen.
  
  De flecht nei Keulen wie unevenful en fluch, tank oan de Purdue flecht bemanning. De privee jet se namen wie net ien fan syn bêste, mar it wie net in lúkse reis. Dizze kear brûkte Perdue syn fleantúch foar praktyske redenen ynstee fan ynstinkt. Op in lytse lâningsbaan yn 'e súdeastlike rjochting fan it fleanfjild Keulen-Bonn, remme de lichtgewicht Challenger 350 sierlik. It waar wie ferskriklik, net allinnich foar it fleanen, mar ek foar algemiene reizen. De diken wiene wiet troch de oanslach fan in ûnferwachte stoarm. Doe't Perdue, Nina, Sam en Agatha har paad troch de mannichte makken, merkten se it jammerdearlike gedrach fan 'e passazjiers op, en beklage de grime fan wat se tochten in normale reinige dei wie. Blykber sei de pleatslike prognose neat oer de yntinsiteit fan 'e útbraak.
  
  "God tank dat ik rubberlaarzen brocht," sei Nina doe't se it fleanfjild oerstutsen en nei de útgong fan 'e oankomsthal gongen. "It soe myn learzens ferneatigje."
  
  "Mar dat walgelijke yak-jas soe no goed wurk dwaan, tinksto net?" Agatha glimke doe't se de treppen nei de ierde ferdjipping rûnen nei it kaartsje foar de S-13 trein nei it stedssintrum.
  
  "Wa hat jo dit jûn? "Jo seine dat it in kado wie," frege Agatha. Nina koe sjen Sam krûpe by de fraach, mar se koe net begripe wêrom sûnt hy wie sa fongen yn syn oantinkens oan Trish.
  
  "Kommandant fan 'e renegade brigade, Ludwig Bern. It wie ien fan syn," sei Nina mei dúdlik blidens. Se die Sam tinken oan in skoalmeisje dy't swommen oer har nije freon. Hy rûn gewoan in pear meter, en woe dat er no in sigaret oanstekke koe. Hy kaam by Perdue by de kaartautomaat.
  
  "Hy klinkt geweldich. Jo witte dat it bekend is dat dizze minsken heul wreed binne, heul dissiplinearre en heul, heul hurd wurkjen, "sei Agatha saaklik. "Ik haw koartlyn wiidweidich ûndersyk dien nei har. Sis my, binne der martelkeamers yn dy berchfesting?
  
  "Ja, mar ik hie it gelok dat ik dêr gjin finzene wie. It docht bliken dat ik op Bern syn lette frou lykje. Ik tink dat lytse hoflikens lykas dat myn kont rêdden doe't se ús fongen, om't ik har reputaasje as beesten út 'e earste hân ûnderfûn tidens myn detinsje, "fertelde Nina oan Agata. Har blik wie stevich fêst op 'e flier doe't se de gewelddiedige ôflevering fertelde.
  
  Agatha seach de reaksje fan Sam, sa depressyf as it wie, en se flústere: "Is dat doe't se Sam sa sear makken?"
  
  "Ja".
  
  "En jo hawwe dy ferfelende kneuzing?"
  
  "Ja, Agatha."
  
  "Kotten."
  
  "Ja, Agatha. Jo hawwe it gelyk. Dat, it wie nochal in ferrassing dat de manager fan dy shift my minskliker behannele doe't ik ûnderfrege waard... hiele ding.
  
  "Litte wy gean. Wy moatte ús hostel regelje, sadat wy wat rêst kinne krije, "sei Perdue.
  
  It herberch dat Perdue neamd hie, wie net wat meastentiids yn 't sin kaam. Se stapten út de tram by de Trimbornstrasse en rûnen it folgjende blok en in heal nei in beskieden âld gebou. Nina seach op nei it hege bakstiennen gebou fan fjouwer boulagen dat like op in krusing tusken in fabryk fan de Twadde Wrâldoarloch en in goed restaurearre âld toerhûs. It plak hie in âlde wrâld sjarme en in gastfrije sfear, hoewol't it hie dúdlik sjoen bettere dagen.
  
  De ruten wiene fersierd mei sierlike kozijnen en sulveren, wylst Nina oan de oare kant fan it glêzen immen efter de ûnberikber skjinne gerdinen sjen koe. Doe't gasten binnenkamen, oerweldige de rook fan farsk bakt bôle en kofje harren yn 'e lytse, tsjustere, muffe lobby.
  
  "Jo keamers binne boppe, Herr Perdue," fertelde in pynlik nette man yn syn iere tritiger Perdue.
  
  "Vielen dunk, Peter," Perdue glimke en stapte oan 'e kant, sadat de dames de trep nei har keamers opklimme koene. "Sam en ik binne yn deselde keamer; Nina en Agata yn 'e oare.
  
  "Tankje God, ik hoech net by David te bliuwen. Sels no hat er syn ferfelende geklets yn syn sliep net ophâlden,' skuorde Agatha Nina mei har earmtakke.
  
  "Ha! Hat er dit altyd dien?" Nina gnyske doe't se har koffers op 'e grûn setten.
  
  "Sûnt de berte, tink ik. Hy wie altyd verbose, wylst ik my stil hie en him ferskate dingen learde, "joech Agatha.
  
  "Oké, litte wy wat rêst krije. Moarntemiddei kinne wy gean sjen wat de katedraal te bieden hat," kundige Perdue oan, útrekkenjend en gûlend.
  
  "Ik hear it!" Sam stimde yn.
  
  Mei in lêste blik op Nina kaam Sam mei Perdue de keamer yn en die de doar efter har ticht.
  
  
  Haadstik 19
  
  
  Agatha bleau efter doe't de oare trije nei de katedraal fan Keulen gongen. Se moast har rêch sjen mei trackingapparaten ferbûn oan de tablet fan har broer, har identiteiten mei trije polshorloazjes. Mei har eigen laptop op har bêd, melde se har oan by it pleatslike plysjekommunikaasjesysteem om alle warskôgings te kontrolearjen oangeande de band fan marauders fan har broer. Mei koekjes en in fleske sterke swarte kofje tichtby seach Agatha de skermen efter de beskoattele doar fan har sliepkeamer.
  
  Yn eangst koene Nina en Sam har eagen net ôfhelje fan 'e enoarme krêft fan' e goatyske struktuer foar har. It wie majestueus en âld, syn spitsen berikten in gemiddelde fan 500 fuotten fan har basis. De arsjitektuer like net allinnich op midsieuske tuorren en spitse projeksjes, mar fan in ôfstân like de omtrek fan it prachtige gebou ûnjildich en solide. De kompleksiteit wie boppe de ferbylding, eat dat persoanlik sjoen wurde moast, tocht Nina, om't se de ferneamde katedraal earder yn boeken sjoen hie. Mar neat koe har tariede op it adembenemende fizioen dat har trille fan eangst.
  
  "It is grut, is it net?" Perdue glimke fol fertrouwen. "It sjocht der noch prachtich út dan de lêste kear dat ik hjir wie!"
  
  De skiednis wie yndrukwekkend sels troch de âlde noarmen holden troch Grykske timpels en Italjaanske monuminten. De twa tuorren stiene massaal en stil, wiisden nei boppen as soene se God oansprekke; en yn 't midden, in yntimidearjende yngong ferliede tûzenen minsken om binnen te kommen en it ynterieur te bewûnderjen.
  
  "It is mear as 400 fuotten lang, kinne jo it leauwe? Sjoch der nei! Ik wit dat wy hjir binne foar oare doelen, mar it docht noait sear om de wiere pracht fan 'e Dútske arsjitektuer te wurdearjen, "sei Perdue, en bewûndere de steunberen en spitsen.
  
  "Ik wol graach sjen wat der binnen is," rôp Nina.
  
  "Wês net te ûngeduldich, Nina. Jo sille dêr in protte oeren trochbringe,' herinnerde Sam har, gie syn earms oer syn boarst en glimke te spotsk. Se draaide de noas nei him ta en gnyske doe't se mei trijen it gigantyske monumint yn rûnen.
  
  Om't se gjin idee hiene wêr't it deiboek wêze soe, stelde Perdue foar dat hy, Sam en Nina útinoar skiede, sadat se tagelyk aparte dielen fan 'e katedraal ferkenne koene. Hy droech in laser-spyglass fan pinnegrutte by him om bûten de muorren fan de tsjerke alle waarmtesignalen op te heljen, dêr't er miskien yn slúve moast.
  
  "Holy crap, dit sil ús dagen duorje," sei Sam wat te lûd, wylst syn fernuvere eagen it majestueuze, kolossale gebou skennen. Minsken mompelen ôfgryslik om syn útrop, yn 'e tsjerke net minder!
  
  ,,Dan is it better om der mei te begjinnen. Alles wat ús in idee kin jaan oer wêr't se kinne wurde opslein, moat wurde beskôge. Wy hawwe allegear in foto fan de oare op ús horloazje, dus net ferdwine. Ik haw net de enerzjy om te sykjen nei in deiboek en twa ferlerne sielen," Perdue glimke.
  
  "Och, jo moasten it gewoan sa draaie," sei Nina. "Letter, jonges."
  
  Se ferdielden yn trije rjochtingen, dienend dat se der gewoan wiene om de sights te sjen, wylst se elke mooglike oanwizing ûndersochten dy't op de lokaasje fan it deiboek fan 'e Frânske soldaat wize kinne. De horloazjes dy't se droegen, tsjinnen as kommunikaasjemiddel, sadat se ynformaasje útwikselje koenen sûnder elke kear wer te groepearjen.
  
  Sam swalke de kommunionkapel yn, en herhelle by himsels dat er eins socht nei eat dat like op in âld lyts boekje. Hy moast himsels bliuwend fertelle wêr't er nei socht om net om elke hoeke ôf te lieden troch religieuze skatten. Hy hie nea religieus west en hie him de lêste tiid fansels neat hillichs field, mar hy moast him tajaan oan de feardigens fan de byldhouwers en mitselers dy't geweldige dingen om him hinne makken. De grutskens en respekt wêrmei't se makke waarden, roerden syn emoasjes, en hast elk stânbyld en struktuer fertsjinne syn foto. It wie al lang lyn dat Sam op in plak west hie dêr't er syn fotografyfeardigens eins brûke koe.
  
  Nina's stim kaam troch it earpiece ferbûn oan har polsapparaten.
  
  "Moat ik 'destroyer, destroyer' sizze of sa?" frege se oer it kreaze sinjaal.
  
  Sam koe it net litte om te gnizen, en al gau hearde er Perdue sizzen: "Nee, Nina. Ik bin bang om te tinken wat Sam soe dwaan, dus gewoan prate. "
  
  "Ik tink dat ik in epifany hie," sei se.
  
  "Rêd jo siel op jo eigen tiid, dokter Gould," grapke Sam, en hy hearde har suchtsje oan 'e oare kant fan 'e line.
  
  "Wat is der oan de hân, Nina?" - frege Perdue.
  
  "Ik besjoch de klokken op de súdlike spits en ik kaam dizze brosjuere tsjin oer alle ferskillende klokken. D'r is in klok yn 'e ridge toer neamd de Angelus Bell," antwurde se. "Ik frege my ôf oft dit wat mei it gedicht te krijen hie."
  
  "Wêr? Klappe ingels?" - frege Perdue.
  
  "No, 'Ingels' wurdt stavere mei in haadletter 'A' en ik tink dat dat in namme kin wêze en net allinich in ferwizing nei ingels, witsto? flústere Nina.
  
  "Ik tink dat jo dêr gelyk hawwe, Nina," sei Sam. "Harkje, hjir stiet "klappende ingels". De tonge dy't midden yn 'e klok hinget, hjit de klopper, net? Kin dit betsjutte dat it deiboek ûnder beskerming is fan 'e Angelus Bell?
  
  "Oh myn God, jo hawwe it útfûn," flústere Perdue optein. Syn stim koe net mear agitearre klonk ûnder de toeristen dy't yn 'e Marien-kapel drokte, dêr't Perdue it skilderij fan Stefan Lochner fan 'e patroanhilligen fan Keulen yn syn goatyske werjefte bewûndere. "Ik bin op it stuit yn 'e St. Mary's Chapel, mar moetsje my op' e Ridge Turret-basis yn bygelyks 10 minuten?"
  
  "Okee, oant sjen," antwurde Nina. "Sam?"
  
  "Ja, ik sil der wêze sa gau as ik noch in skot fan dat plafond krije kin. Blinder!" Hy stelde wylst Nina en Perdue koenen hearre de minsken om Sam hyggjen op syn útspraak.
  
  Doe't se op it observaasjedek troffen, foel alles op syn plak. Fan it perron boppe de noktoer wie dúdlik dat de lytsere klok hiel goed in deiboek ferstoppe koe.
  
  "Hoe hat er dat yn 'e hel krigen?" - frege Sam.
  
  "Tink derom dat dizze man Werner in stedsplanner wie. Hy hie wierskynlik tagong ta alle soarten hoeken en gaten fan 'e gebouwen en ynfrastruktuer fan' e stêd. Ik wedde dat er dêrom de Angelus Bell keas. It is lytser, beskiedener dan de haadklokken, en gjinien soe tinke om hjir te sjen, "konstatearre Perdue. "Oké, dus myn suster en ik komme hjir fannacht en jim kinne de aktiviteit om ús hinne yn 'e gaten hâlde."
  
  "Agatha? Klim hjir op?" Nina knikte.
  
  "Ja, se wie gymnaste op nasjonaal nivo op 'e middelbere skoalle. Hat se it dy net ferteld?" Perdue knikte.
  
  "Nee," antwurde Nina, folslein ferrast troch dizze ynformaasje.
  
  "Dat soe har slanke lichem ferklearje," merkte Sam op.
  
  "It is rjocht. Heit merkte betiid op dat se te meager wie om in atleet of tennisser te wêzen, dat hy yntrodusearre har oan gymnastyk en martial arts om har te helpen har feardigens te ûntwikkeljen, "sei Perdue. "Se is ek in fûle klimmer, as jo har út 'e argiven, opslachromten en boekenplanken krije kinne." Dave Perdue lake om de reaksje fan syn twa kollega's. Beide dúdlik ûnthâlden Agatha yn laarzen en harnas.
  
  "As immen koe klimme dit meunsterlike gebou, it soe wêze in klimmer," Sam iens. "Ik bin sa bliid dat ik net keazen waard foar dizze waansin."
  
  "Ik ek, Sam, ik ek!" Nina huvere, seach nochris del nei de lytse toer dy't op it steile dak fan de grutte katedraal stie. "God, allinich de gedachte om hjir te stean joech my eangst. Ik haatsje beheinde romten, mar as wy prate, ûntwikkelje ik in hekel oan hichten.
  
  Sam makke ferskate foto's fan it omlizzende gebiet, min of mear mei it omlizzende lânskip, sadat se har ferkenning en rêding fan it item planne kinne. Perdue helle syn teleskoop út en ûndersocht de toer.
  
  "Moai," sei Nina, en ûndersocht it apparaat mei har eagen. "Wat op ierde docht dit?"
  
  "Sjoch," sei Perdue en joech it oan har. "Druk NET op de reade knop. Druk op de sulveren knop."
  
  Sam bûgde foaroer om te sjen wat se die. Nina har mûle gie wiid iepen, en doe bûgden har lippen stadich yn in glimke.
  
  "Wat? Wat sjochst?" Sam drukte. Perdue glimke grutsk en helle in wynbrau op nei de ynteressearre sjoernalist.
  
  "Se sjocht troch de muorre, Sam. Nina, sjochsto dêr wat ûngewoans? Iets as in boek?" frege hy har.
  
  "D'r is gjin knop, mar ik kin in rjochthoekich objekt sjen dat rjochts boppe leit, oan 'e binnenkant fan' e klokkoepel," beskreau se, en beweecht it objekt op en del troch de tuorke en de klok om te soargjen dat se neat mist. "Hjir".
  
  Se joech se oan Sam, dy't fernuvere wie.
  
  "Perdue, tinke jo dat jo dit ynstrumint yn myn sel passe kinne? Ik koe troch it oerflak sjen fan wat ik fotografearje,' pleage Sam.
  
  Perdue lake: "As jo gedrach dogge, sil ik jo ien bouwe as ik tiid haw."
  
  Nina skodde har holle om harren geknoch.
  
  Immen rûn har foarby, ûnbedoeld oer har hier. Se draaide har om en seach in man te ticht by har stean en glimkjend. Syn tosken wiene bevlekt en syn útdrukking wie griezelig. Se draaide har om om Sam syn earm te pakken om de man te litten witte dat se begelaat waard. Doe't se har wer draaide, wie er op ien of oare manier yn 'e loft ferdwûn.
  
  "Agatha, ik markearje de lokaasje fan it item," sei Perdue oer syn kommunikaasjeapparaat. In momint letter wiisde hy syn spyglass yn 'e rjochting fan' e Angelus Bell en in rappe piep klonk doe't de laser de globale posysje fan 'e toer markearre op Agatha's skerm foar opname.
  
  Nina hie in walgelijk gefoel foar de walgelijke man dy't har mominten lyn konfrontearre. Se koe syn muffe jas noch rûke en de stank fan kautabak op syn azem. Der wie net sa'n persoan yn it lytse groepke toeristen om har hinne. Tinkend dat it in minne gearkomste wie en neat mear, besleat Nina it op neat wichtichs te kalkjen.
  
  
  Haadstik 20
  
  
  Tsjin de lette oere nei middernacht wiene Perdue en Agatha klaaid foar de gelegenheid. It wie in ôfgryslike nacht mei wynstjitten en sombere loften, mar gelokkich foar harren reinde it noch net. De rein soe har fermogen om de massive struktuer te skaaljen, benammen wêr't de toer siet, slim ûndermyn hawwe, kreas en gefaarlik de top fan 'e fjouwer dakken te reitsjen dy't ferbûn wiene om in krús te foarmjen. Nei soarchfâldige planning en beskôging fan feiligensrisiko's en tiidbeheinde effisjinsje, besleaten se it gebou fan bûten ôf te skaaljen, direkt nei de toer. Se klommen troch in nis dêr't de súd- en eastmuorren gearkamen, en brûkten útspringende stipen en bôgen om it skonkwurk fan 'e klim makliker te meitsjen.
  
  Nina stie op 'e râne fan in nerveuze ynbraak.
  
  "Wat as de wyn noch sterker wurdt?" frege se oan Agatha, rûn om de blonde bibletekaris hinne wylst se har riem ûnder har jas die.
  
  "Sjoch, dêrom hawwe wy feilichheidstouwen," mompele se, en bondele de naad fan har overall oan har learzens, sadat it neat oan 'e slach soe. Sam wie oan 'e oare kant fan' e wenkeamer mei Perdue, en kontrolearre har kommunikaasjeapparaten.
  
  "Binne jo wis dat jo witte hoe't jo berjochten kontrolearje kinne?" - Agatha frege Nina, dy't sealde wie mei de taak om de basis te rinnen, wylst Sam in observatorposysje fan 'e strjitte tsjinoer de haadgevel fan' e katedraal ynnimme moast.
  
  "Ja, Agatha. Ik bin net echt technysk,' sei Nina. Se wist al dat se net iens besykje moast har te ferdigenjen tsjin Agatha har ûnbedoelde beledigingen.
  
  "Krekt," lake Agatha op har superieure manier.
  
  Wier, de Perdue-twilling wiene hackers en ûntwikkelders fan wrâldklasse dy't elektroanika en wittenskip koenen manipulearje lykas oare minsken har skuon bûnen, mar Nina sels ûntbrekt net oan yntelliginsje. Earst learde se har wylde temperatuer in bytsje te behearskjen; mar in bytsje om oan te passen oan Agatha's nuverheden. Om 02.30 oere hope it team dat de bewakers óf ynaktyf wêze soene óf hielendal net patrulearje, om't it in tiisdeitejûn wie mei ferskriklike wynstjitten.
  
  Krekt foar trije oere moarns gongen Sam, Perdue en Agatha nei de doar, Nina folge efter har om de doar efter har op slot te dwaan.
  
  "Wês asjebleaft foarsichtich, jonges," sei Nina nochris.
  
  "Hé, meitsje jo gjin soargen," knipoogde Perdue, "wy binne profesjonele problemen. It komt goed mei ús."
  
  "Sam," sei se stil en naam stealthy syn gloved hân yn har, "Kom gau werom."
  
  "Hâld jo eagen op ús, hè?" - Hy flústere, drukte syn foarholle tsjin harres en glimke.
  
  Der wie deastilte op de strjitten om de katedraal hinne. Allinne it kreunen fan 'e wyn fluite om 'e hoeken fan 'e gebouwen en skodde de ferkearsbuorden, wylst guon kranten en blêden ûnder syn lieding dûnsen. Trije figueren yn swart kamen út de beammen oan de eastkant fan de grutte tsjerke. Yn stille syngronisaasje setten se har kommunikaasjeapparaten en trackers op foardat de twa klimmers losbrieken fan har wach en begûnen de súdeastkant fan it monumint te klimmen.
  
  Alles gie neffens plan doe't Perdue en Agatha soarchfâldich nei de ridge toer makken. Sam seach hoe't se stadichoan by de spitsbôgen omheech gongen, wylst de wyn har touwen skuorde. Hy stie yn it skaad fan de beammen, dêr't de strjitlampe him net sjen koe. Links fan him hearde er in lûd. In lyts famke fan sa'n tolve jier rûn snikkend fan ôfgriis de strjitte op nei it stasjon. Se waard ûnferbidlik folge troch fjouwer jeugdige boeven yn neo-nazi-klean, dy't har allerhanne obsceniteiten rôpen. Sam koe net folle Dútsk, mar hy wist genôch om te witten dat se gjin goede bedoelingen hienen.
  
  "Wat docht sa'n jong famke hjir yn dizze tiid fan 'e nacht?" sei er tsjin himsels.
  
  De nijsgjirrigens krige it oer him, mar hy moast bliuwe om de feiligens te garandearjen.
  
  Wat is wichtiger? It wolwêzen fan in bern yn echt gefaar of twa fan jo kollega's foar wa't alles oant no ta soepel giet?Hy wraksele mei syn gewisse. Screw it, ik sil dit kontrolearje en werom wêze foardat Purdue sels nei ûnderen sjocht.
  
  Sam seach de pesten furtively, besykje te bliuwen fuort fan it ljocht. Hy koe se amper hearre oer it dwylsinnige geraas fan 'e stoarm, mar hy seach har skaden it treinstasjon efter de katedraal binnenkomme. Hy ferhuze nei it easten, en ferlear sadwaande de skaadachtige bewegingen fan Perdue en Agatha út it each tusken de steunberen en goatyske stiennen naalden.
  
  No koe er se alhiel net hearre, mar ûnderdûkt troch it stasjonsgebou wie der dochs in deastilte fan binnen. Sam rûn sa stil as er koe, mar hy koe it jonkje net mear hearre. In siik gefoel bedarre him yn syn mage doe't er him foarstelde dat se har ynhelje en har twongen om stil te bliuwen. Of miskien hiene se har al fermoarde. Sam skodde syn absurde oergefoelichheid út 'e geast en gie troch it perron lâns te rinnen.
  
  D'r wiene skoffeljende stappen efter him, te hurd foar him om himsels te ferdigenjen, en hy fielde dat ferskate hannen him op 'e flier oanpakke, taastend en sochten nei syn beurs.
  
  As skuorre demoanen klonken se him oan mei griezelige gnizen en nije Dútske gjalp fan geweld. Under harren stie in famke, tsjin de eftergrûn fan it wite ljocht fan it gebou fan it plysjeburo, dat efter har skynde. Sam fronste. Hja wie ommers gjin lyts famke. De jonge frou wie ien fan harren, brûkt om unsuspecting Samaritanen te lokjen nei ôfskieden gebieten dêr't har pake soe berôve se. No't er har gesicht sjen koe, seach Sam dat se op syn minst achttjin jier wie. Har lyts, jong lichem ferriede him. Ferskate klappen op 'e ribben lieten him ferdigenleas, en Sam fielde it fertroude oantinken oan Bodo út syn geast opkommen.
  
  "Sam! Sam? Giet it goed mei dy? Praat mei my!" Nina raasde yn syn earphone, mar hy spuide in mûlefol bloed út.
  
  Hy fielde dat se oan syn horloazje lutsen.
  
  "Nee nee! Dit is gjin horloazje! Jo kinne it net hawwe! "rôp hy, net skele oft syn protesten har oertsjûge dat syn horloazje him in protte wurdich wie.
  
  "Stil stil, Scheiskopf!" it famke gniisde en skopte Sam mei har learzens yn 'e scrotum, wêrtroch't er syn azem rekke.
  
  Hy hearde it pakje laitsjen doe't se fuortrinnen, klage oer in toerist sûnder beurs. Sam wie sa lilk dat er gewoan raasde fan wanhoop. Gjinien koe yn alle gefallen wat hearre oer de gûlende stoarm bûten.
  
  "God! Hoe dom bisto, Cleve?" hy gnyske, knypte de kaak. Hy sloech mei de fûst op it beton ûnder him, mar koe noch net oerein. De brânende spear fan pine, dy't yn syn ûnderbuik lei, ymmobilisearre him, en hy hope allinich dat de bende net werom soe foardat hy op 'e fuotten koe. Se sille wierskynlik weromkomme sa gau't se útfine dat it horloazje dat se stellen de tiid net fertelle kin.
  
  Underwilens wiene Perdue en Agatha healwei de struktuer. Se koenen it net leare om oer it lûd fan 'e wyn te praten út eangst foar ûntdekking, mar Perdue koe sjen dat de broek fan syn suster op 'e nei ûnderen rjochte rotsútgong fongen wie. Se koe net trochgean, en d'r wie gjin manier foar har om it tou te jaan om har posysje te korrigearjen en har skonk te befrijen fan 'e beskieden trap. Se seach nei Perdue en biwiisde him om it koarde troch te snijen, wylst se de richels stiif fêsthâlde, op 'e lytse richel stean. Hy skodde fûl yn it net iens mei de holle en bitsjutte mei de fûst har te freegjen om te wachtsjen.
  
  Stadich, tige warskôge foar de hurde wyn dy't drige se fan 'e stiennen muorren te feijen, sette er foarsichtich de fuotten yn 'e skuorren fan it gebou. Ien foar ien gyng er del, en makke syn wei nei de gruttere richel hjirûnder, sadat syn nije lokaasje Agatha de romte jaan koe oan it tou dat se nedich hie om har broek los te meitsjen fan 'e bakstiennen hoeke dêr't se fêstmakke wiene.
  
  Doe't se harsels befrijde, gie har gewicht de tastiene limyt oer en waard se fan har stoel smiten. In gjalp ûntkaam har bange lichem, mar de stoarm slokte it gau op.
  
  "Wat bart der?" Nina har panyk wie te hearren yn 'e koptelefoan. "Agatha?"
  
  Perdue hold de kam stiif fêst dêr't syn fingers driigden plak te jaan oan syn gewicht, mar hy rôp de krêft op om te hâlden dat syn suster har dea falle soe. Hy seach op har del. Har gesicht wie jiske en har eagen wiene grut doe't se opseach en knikte yn tankberens. Mar Perdue seach har foarby. Beferzen yn plak, syn eagen beweecht foarsichtich lâns wat ûnder har. Spottend frege har frons om ynformaasje, mar hy skodde stadich de holle en frege har om mei allinich syn lippen stil te bliuwen. Oer it kommunikaasjeapparaat koe Nina Perdue hearre flústerjen: "Bewege net, Agatha. Meitsje gjin lûd."
  
  "Oh myn God!" Nina rôp út thúsbasis. "Wat bart dêr?"
  
  "Nina, rêstich. Please," wie alles wat se hearde Perdue sizzen oer de sprekker statysk.
  
  Agatha har senuwen wiene op 'e knibbel, net troch de ôfstân dy't se oan 'e súdkant fan 'e Dom fan Keulen hong, mar om't se net wist wêr't har broer efter har nei stoarre.
  
  Wêr gie Sam hinne? Gripe se him ek?, frege Pardue har ôf, skende it gebiet hjirûnder foar Sam syn skaad, mar hy fûn gjin spoar fan 'e sjoernalist.
  
  Under Agatha, op 'e strjitte, seach Perdue trije plysjes dy't patrulearje. Troch de hurde wyn koe er net hearre wat se seinen. Se koenen likegoed hawwe bepraat pizza toppings foar alles wat er wist, mar hy nam oan dat harren oanwêzigens wie útlokt troch Sam, oars se soene hawwe sjoen omheech troch no. Hy moast syn suster gefaarlik yn 'e wynstúch swaaie litte, wylst er wachte dat se de hoeke draaie, mar se bleauwen yn it sicht.
  
  Perdue seach har diskusje goed yn 'e gaten.
  
  Ynienen stroffele Sam it stasjon út, en seach dúdlik dronken út. De ofsieren gongen rjocht op him ta, mar foardat se him pakke koenen, kamen der gau twa swarte skaden út 'e tsjustere deksel fan 'e beammen. Perdue's azem besloech syn kiel doe't hy seach dat twa Rottweilers by de plysje oanklachten, en de manlju yn har groep oan 'e kant drukke.
  
  "Wat de...?" - flústere er yn himsels. Sawol Nina as Agata, de iene gûlend en de oare beweecht har lippen, antwurden: "WAT?"
  
  Sam ferdwûn yn it skaad by de bocht fan de strjitte en wachte dêr. Hy wie earder troch hûnen efterfolge, en it wie net ien fan syn leafste oantinkens. Sawol Perdue as Sam seagen fan har stasjons ôf hoe't de plysje har fjoerwapens úthelle en de loft yn skeat om de wrede swarte bisten ôf te skrikken.
  
  Sawol Perdue as Agatha knikten, knypten har eagen ticht troch de klap fan dy ferdwaalde kûgels dy't rjocht op har rjochte. Gelokkich rekke gjin inkeld skot de stien of har sêfte fleis. Beide hûnen blaften, mar kamen net foarút. It wie as waerden se kontrolearre, tocht Perdue. De amtners rûnen stadich werom nei har auto om de draad oer te jaan oan de Dierenkontrôle.
  
  Perdue luts syn suster gau nei de muorre, sadat se in stabile richel fine koe, en hy beweech har om stil te bliuwen troch syn wiisfinger op har lippen te lizzen. Doe't se har foet fûn, doarde se del te sjen. Har hert begon wyld te klopjen op 'e hichte en it oansjen fan' e plysje dy't de strjitte oerstekke.
  
  "Litte wy gean!" - flústere Perdue.
  
  Nina wie lilk.
  
  "Ik hearde skots! Kin immen my gewoan fertelle wat der yn 'e hel bart?" - raasde se.
  
  "Nina, wy binne goed. Krekt in lyts obstakel. No lit ús dit asjebleaft dwaan," ferklearre Perdue.
  
  Sam realisearre fuortendaliks dat de bisten spoarleas ferdwûn wiene.
  
  Hy koe har net sizze dat se net op 'e com prate soene foar it gefal dat in binde jeugddelinquenten har hearde, en hy koe ek net mei Nina prate. Net ien fan de trije hie mobyltsjes op har om sinjaal-ynterferinsje foar te kommen, dus hy koe Nina net fertelle dat hy goed wie.
  
  "Och, no bin ik djip yn 'e stront," suchte er en seach hoe't de twa klimmers de top fan 'e oanbuorjende dakken berikten.
  
  
  Haadstik 21
  
  
  "Noch wat foardat ik gean, dokter Gould?" frege de nachthostster fan 'e oare kant fan 'e doar. Har kalme toan stie skerp yn kontrast mei it spannende radioprogramma dat Nina harke, en it sette Nina yn in oare geast.
  
  "Nee, tank, dat is alles," rôp se werom, en besocht sa minder hysterysk mooglik te klinken.
  
  "As menear Perdue weromkomt, fertel him dan asjebleaft dat juffer Maisie in telefoanberjocht efterlitten hat. "Se frege my om him te fertellen dat se de hûn fiedde," frege de mollige feint.
  
  "Ehm... Ja, ik sil it dwaan. Goeienacht!" Nina die as fleurich en biet op har nagels.
  
  As soe er neat jaan oer ien dy't de hûn fiedt nei wat der krekt yn 'e stêd bard is. Idioat, gromde Nina yn har tinzen.
  
  Se hie neat fan Sam heard sûnt er oer de klok roppen hie, mar se doarde de oare twa net te ûnderbrekken doe't se al al har sinnen brûkten om har net te fallen. Nina wie lilk dat se har net warskôgje koe foar de plysje, mar it wie net har skuld. D'r wiene gjin radioberjochten dy't se nei de tsjerke stjoere, en har tafallige ferskining dêr wie net har skuld. Mar fansels soe Agatha har dêr de preek fan har libben oer jaan.
  
  "Dêrmei," besleat Nina, en rûn nei de stoel om har wynjack te pakken. Ut it koekjepot yn 'e lobby helle se de kaaien fan 'e E-type Jag yn 'e garaazje dy't hearde fan Peter, de hûseigner dy't it feest fan Perdue organisearre. Doe't se har post ferliet, die se it hûs op slot en gie nei de katedraal om fierdere help te jaan.
  
  
  ***
  
  
  Boppe op 'e richel hâldde Agatha de hellende kanten fan it dak fêst, dêr't se op alle fjouwer oerstuts. Perdue wie in bytsje foar har, rjochting de toer dêr't de Angelus Bell en syn freonen yn stilte hongen. Troch de stoarmige wyn, dy't hast in ton weage, koe de klok hast net bewege, dy't fluch en willekeurich fan rjochting feroaren, omsletten troch de komplekse arsjitektuer fan de monumintale tsjerke. Beide wiene se folslein útput, nettsjinsteande it feit dat se yn goede foarm wiene, troch it mislearjen fan 'e klim en de adrenaline-kick fan hast ûntdutsen ... of sketten.
  
  As ferskowende skaden glieden se beide de toer yn, tankber foar de stâlflier derûnder en de koarte feiligens fan de koepel en kolommen fan de lytse toer.
  
  Perdue die syn broekspyn los en helle in teleskoop út. It hie in knop dy't de koördinaten dy't er earder opnommen hie keppele oan de GPS op it skerm fan Nina. Mar se moast de GPS op har ein aktivearje om der wis fan te wêzen dat de klok it krekte plak markearre wêr't it boek ferburgen wie.
  
  "Nina, ik stjoer GPS-koördinaten om kontakt mei jo te meitsjen," sei Perdue op syn kommunikaasjeapparaat. Gjin antwurd. Hy besocht nochris kontakt te meitsjen mei Nina, mar der wie gjin antwurd.
  
  "Dus wat no? "Ik sei dy dat se net tûk genôch wie foar dit soarte fan ekskurzje, David," grommele Agatha ûnder har azem wylst se wachte.
  
  "Dat docht se net. Se is gjin idioat, Agatha. Der is wat mis, oars hie se antwurden en jo witte it wol", hâldde Perdue oan, wylst er fan binnen bang wie dat der wat bard wie mei syn moaie Nina. Hy besocht de skerpe fyzje fan in teleskoop te brûken om manueel te bepalen wêr't it objekt wie.
  
  "Wy hawwe gjin tiid om te rouwe oer de problemen dy't wy te krijen hawwe, dus litte wy der gewoan troch gean, goed?" - sei er tsjin Agatha.
  
  "Âlde skoalle?" - frege Agatha.
  
  "Alde skoalle," hy glimke en draaide syn laser oan om te snijen wêr't syn omfang in anomaly fan tekstuerdifferinsjaasje toande. "Litte wy dizze poppe krije en de hel hjir wei."
  
  Foardat Perdue en syn suster op reis koenen, ferskynde Animal Control nei ûnderen om offisieren te helpen sykjen nei strieljende hûnen. Net bewust fan dizze nije ûntwikkeling, Perdue mei súkses fuorthelle de rjochthoekige izer feilich út de lid kant dêr't it wie pleatst foardat it metaal waard getten.
  
  "Hiel moai, hè?" Agatha merkte op mei har holle op 'e kant doe't se de technyske gegevens ferwurke dy't moatte wurde brûkt yn 'e orizjinele casting. "Wa't de skepping fan dizze fjoerwurk liede, wie ferbûn mei Klaus Werner."
  
  "Of it wie Klaus Werner," tafoege Perdue, en sette de laske doaze yn syn rêchsek.
  
  "De klok is ieuwen âld, mar it is ferfongen ferskate kearen oer de lêste pear desennia,"Hy sei, draaf syn hân oer de nije casting. "Dit koe wol dien wurde fuort nei de Earste Wrâldoarloch, doe't Adenauer boargemaster wie."
  
  "David, as jo klear binne mei it koarjen oer de bel..." sei syn suster samar en wiisde del nei de strjitte. Hjirûnder hingje ferskate amtners om, op syk nei hûnen.
  
  "Oh nee," suchte Perdue. "Ik ferlear kontakt mei Nina, en Sam's apparaat gie offline koart nei't wy begon te klimmen. Ik hoopje dat hy neat mei dy saak te krijen hat.
  
  Perdue en Agatha moasten útsitte oant it sirkus op strjitte stoar. Se hopen dat it foar de dageljocht barre soe, mar no sieten se te wachtsjen.
  
  Nina gie nei de katedraal. Se ried sa hurd as se koe sûnder de oandacht op harsels te lûken, mar se ferlear stadichoan har moed út pure soarch foar oaren. Doe't se fan 'e Tunisstrasse linksôf draaide, hâlde se har eagen op 'e hege spitsen dy't de lokaasje fan 'e goatyske tsjerke markearren en hope dat se dêr noch Sam, Perdue en Agatha fine soe. By Domkleaster, dêr't de katedraal stie, ried se folle stadiger om de motor ta in mar brommen del te bringen. De beweging oan 'e basis fan 'e katedraal skrok har, en se sloech gau op 'e remmen en die de koplampen út. De hierauto fan Agatha wie fansels nearne te sjen, want se koenen har net yntinke dat se der wiene. De bibletekaris parkearre de auto in pear blokken fan dêr't se begûn te rinnen rjochting de katedraal.
  
  Nina seach de unifoarme frjemdlingen it gebiet kammen, op syk nei wat of immen.
  
  "Kom op, Sam. Wêr bisto?" - frege se stil yn 'e stilte fan 'e auto. De geur fan echt lear folde de auto, en se frege har ôf oft de eigner de kilometers kontrolearje soe as er weromkaam. Nei in geduldige fyftjin minuten neamde de groep ofsieren en hûnefangers it in nacht, en se seach hoe't fjouwer auto's en in bestelbus de iene nei de oare yn ferskate rjochtingen rieden nei wêr't har skift se dy nachts stjoerd hiene.
  
  It wie hast fiif oere en Nina wie wurch. Se koe har allinich yntinke hoe't har freonen har no fielden. Sels de gedachte oan wat har oerkomme koe, skrok har. Wat die de plysje hjir? Wat sochten se? Se wie bang foar de sinistere bylden dy't har geast optovere - fan Agatha of Perdue dy't nei har dea fallen wylst se op it húske wie, krekt nei't se har seinen har stil te hâlden; hoe't de plysje der wie om de oarder te herstellen en Sam te arrestearjen, ensfh. Elk alternatyf wie slimmer as de foarige.
  
  Immen syn hân rekke it rút, en Nina har hert stoppe.
  
  "Jezus Kristus! Sam! Ik soe dy ferdomme deadzje as ik my net sa oplucht fielde om dy yn libben te sjen!" - rôp se har boarst fêst.
  
  "Binne se allegear ferdwûn?" frege er, trillend fan 'e kjeld.
  
  "Ja, sitten," sei se.
  
  "Perdue en Agatha binne der noch altyd boppe, noch fêstsletten troch de idioaten dêr ûnder. God, ik hoopje dat se dêr noch net beferzen binne. It wie lang lyn," sei er.
  
  "Wêr is jo kommunikaasjeapparaat?" sy frege. "Ik hearde jo der oer razen."
  
  "Ik waard oanfallen," sei er bot.
  
  "Wer? Binne jo in blaasmagneet of wat? "- sy frege.
  
  "It is in lang ferhaal. Do soesto it ek dwaan, dus hâld dyn kop", sykhelle er en wriuwde syn hannen byinoar om waarm te hâlden.
  
  "Hoe sille se witte dat wy hjir binne?" Nina tocht lûdop doe't se de auto stadich nei lofts draaide en foarsichtich rinnende nei de swaaiende swarte katedraal.
  
  "Sy sille net. Wy moatte gewoan wachtsje oant wy se sjogge," stelde Sam foar. Hy bûgde him foaroer om troch it rút te sjen. "Gean nei de súdeastkant, Nina. Dit is wêr't se opkamen. Se binne wierskynlik ..."
  
  "Se komme del," grypte Nina yn, seach omheech en wiisde nei wêr't twa figueren troch ûnsichtbere triedden ophongen wiene en stadichoan nei ûnderen glieden.
  
  "Och, God tankje, se binne goed," sei se en smiet har holle efteroer, en slút har eagen. Sam kaam nei bûten en wiisde harren om te sitten.
  
  Perdue en Agatha sprongen op 'e efterbank.
  
  "Hoewol't ik net al te diels bin foar godstsjinst, soe ik gewoan freegje wolle wat de hel dêr barde?" Agatha raasde.
  
  "Sjoch, it is net ús skuld dat de plysje opkaam!" Sam rôp werom, skuorde har yn 'e achterútsjochspegel.
  
  "Purdue, wêr stiet de hierauto parkeard?" Nina frege doe't Sam en Agatha oan it wurk kamen.
  
  Perdue joech har oanwizings en se ried stadich troch de blokken, wylst de rûzje yn 'e auto trochgie.
  
  "Ik gean akkoard, Sam, jo hawwe ús der wirklik ferlitten sûnder warskôging dat jo de situaasje mei it famke kontroleare. Jo binne gewoan fuortgien,' sei Perdue tsjin.
  
  "Ik bin skorsearre troch fiif of seis ferdomde Dútsers, as jo it net slim fine!" Sam raasde.
  
  "Sam," sei Nina oan, "lit it. Jo sille noait it ein fan hearre."
  
  "Fansels net, Dr. Gould!" Agatha snapte, no rjochte har lilkens op it ferkearde doel. "Jo hawwe gewoan de basis ferlitten en kontakt mei ús ferlern."
  
  "Och, ik tocht dat ik net ien ferrekte sjoch nei dy bult mocht, Agatha. Wat, jo woene dat ik reeksinjalen stjoere? Boppedat stie der hielendal neat op 'e plysjekanalen oer dit gebiet, dus bewarje jo beskuldigings foar in oar! "- antwurde de heulende histoarikus. "It iennichste antwurd fan jim twa wie dat ik swije moast. En jo moatte in sjeny wêze, mar dat is basislogika, leave!"
  
  Nina wie sa lilk dat se hast de hierauto lâns ried, Perdue en Agatha soene der wer yn ride.
  
  "Ik nim de Jaguar werom, Nina," stelde Sam foar, en se stapten út 'e auto om fan plak te wikseljen.
  
  "Tink my oan om jo noait wer mei myn libben te fertrouwen," fertelde Agatha Sam.
  
  "Moat ik gewoan sjen hoe't in boskje boeven in jong famke deadzje? Jo binne miskien in kâld, ûnbesoarge teef, mar ik gryp yn as immen yn gefaar is, Agatha! sûpte Sam.
  
  "Nee, jo binne roekeleas, hear Cleave! Jo egoïstyske meidogensleazens hat sûnder mis jo ferloofde fermoarde! " rôp se.
  
  Daliks foel der stil oer harren fjouweren. Agatha har kwetsende wurden sloegen Sam as in spear yn syn hert, en Perdue fielde dat syn hert in slach sloech. Sam wie stomme. Op dit stuit wie d'r neat as dommens, útsein yn syn boarst dêr't it in protte sear die. Agatha wist wat se dien hie, mar se wist dat it te let wie om it te reparearjen. Foardat se it besykje koe, joech Nina in ferpletterjende slach oan har kaak, en smiet har hege lichem mei sa'n krêft oan 'e kant dat se op 'e knibbels telâne kaam.
  
  "Nina!" Sam begûn te gûlen en gyng har fêst.
  
  Perdue holp syn suster oerein, mar naam har kant net.
  
  "Kom, litte wy werom nei hûs. Der is moarn noch in soad te dwaan. Lit ús allegear ôfkuolje en wat rêst krije," sei er kalm.
  
  Nina skodde gek, speeksel bevochtigde de hoeken fan har mûle doe't Sam har ferwûne hân yn syn hân hold. Doe't Perdue Sam passearre, klopte er gerêststellend op syn earm. Hy fielde wirklik meilijen foar de sjoernalist dy't in pear jier lyn de leafde fan syn libben krekt foar him yn it gesicht sketten hie sjoen.
  
  "Sam..."
  
  "Nee, asjebleaft, Nina. Gjin need," sei er. Syn glêzen eagen seagen sleau foarút, mar hy seach net nei de dyk. Einliks sei immen it. Wêr't er al dy jierren oer tocht hie, it skuldgefoel dêr't elkenien him út meilijen ôfhelle, wie in leagen. Uteinlik feroarsake hy de dea fan Trish. Alles wat er nedich wie, wie dat immen it sei.
  
  
  Haadstik 22
  
  
  Nei in pear tige ûngemaklike minuten tusken harren werom nei it hûs en harren 6: 30 bin bedtime, de bedtime routine wie feroare wat. Nina sliepte op 'e bank om Agatha te foarkommen. Perdue en Sam seine amper in wurd tsjin inoar doe't it ljocht útgie.
  
  It hie in hiele drege nacht west foar har allegearre, mar se wisten dat se tútsje en goedmeitsje soene moatte as se oait it wurk dien krije om de sabeare skat te finen.
  
  Yn feite, op 'e wei nei hûs yn' e hierauto, suggerearre Agatha dat se de feilich mei it deiboek nimme en it oan har kliïnt leverje. Ommers, dêrom hat se Nina en Sam ynhierd om har te helpen, en om't se no hie wat se socht, woe se it allegear opjaan en fuortgean. Mar úteinlik oertsjûge har broer har oars en stelde har op har beurt foar om oant de moarn te bliuwen en te sjen hoe't it ôfrûn. Perdue wie net it soarte fan minske om it stribjen nei in mystearje op te jaan, en it ûnfoltôge gedicht prikte gewoan syn ûnferbidlike nijsgjirrigens.
  
  Perdue hold de doaze foar it gefal by him, slute it yn syn stielen koffer - yn wêzen in draachbere feilich - oant de moarns. Sa koe er Agatha hjir hâlde en foarkomme dat Nina of Sam dermei fuortrinne. Hy twifele dat Sam soe skele. Sûnt Agatha hie útsprutsen dy skerpe belediging tsjin Trish, Sam wie werom yn in soarte fan sombere, weemoedige stimming dêr't er wegere te praten mei immen. Doe't se thúskamen, gyng er te dûsen en gyng doe daliks op bêd, net goednacht sein, net iens nei Perdue sjen doe't er de keamer ynkaam.
  
  Sels it lichtsinnige pesten dêr't Sam meastentiids net tsjin oan koe om mei te dwaan, koe him net yn aksje triuwe.
  
  Nina woe mei Sam prate. Se wist dat seks dizze kear Trish's lêste ynbraak net soe reparearje. Eins, de gedachte dat er noch sa oan Trish hong, oertsjûge har mar noch mear dat se neat foar him betsjutte yn ferliking mei syn lette ferloofde. Dat wie lykwols nuver, want de lêste jierren hied er rêstich west oer dizze hiele ferskriklike saak. Syn terapeut wie tefreden mei syn foarútgong, Sam sels joech ta dat er net mear fielde pine doe't er tocht oer Trish, en it wie dúdlik dat hy hie úteinlik fûn wat ôfsluting. Nina wie der wis fan dat se tegearre in takomst hienen as se dat woene, sels troch alle hel dy't se hân yn hân troch giene.
  
  Mar no, út 'e blau, skreau Sam detaillearre artikels oer Trish en syn libben mei har. Siden op siden beskreau de kulminaasje fan omstannichheden en eveneminten dy't late ta dat de twa fan harren belutsen wiene by dat needlottige gewearsmokkeljen ynsidint dat syn libben foar altyd soe feroarje. Nina koe har net yntinke wêr't dit alles wei kaam, en se frege har ôf wat dizze skurfte op Sam oppakt hie.
  
  Mei har emosjonele betizing, wat berou foar it ferrifeljen fan Agatha, en mear betizing feroarsake troch Perdue's geastspultsjes oangeande har leafde foar Sam, joech Nina har úteinlik gewoan oer oan har puzel en liet de wille fan 'e sliep har nimme.
  
  Agatha bleau letter oerein as alle oaren, wreide har klopjende kaak en searde wang. Se soe nea tocht hawwe dat ien sa'n lyts as dokter Gould sa'n slach slaan koe, mar se moast tajaan dat de lytse histoarikus net ien wie dy't yn fysyk aksje treaun waard. Agatha mocht sa no en dan wat melee fjochtsporten oefenje foar de wille, mar se seach dizze klap noait oankommen. Dit bewiisde allinich dat Sam Cleave in protte betsjutte foar Nina, hoefolle oft se it ek besocht te downplay. De lange blondine gie del nei de keuken om mear iis foar har swollen gesicht te krijen.
  
  Doe't se de tsjustere keuken ynkaam, stie in langere manlike figuer yn it swakke ljocht fan 'e kuolkastlampe, dy't him út 'e wat iepene doar fertikaal op syn beitele mage en boarst foel.
  
  Sam seach op nei it skaad dat de doar ynkaam.
  
  Beide beferzen daliks yn ûnhandige stilte, seagen elkoar gewoan fernuvere oan, mar gjinien koe de eagen fan de oare ôfhelje. Se wisten beide dat der in reden wie dat se tagelyk op itselde plak kamen wylst de oaren fuort wiene. Korreksjes moasten makke wurde.
  
  "Harkje, hear Cleave," begûn Agatha, har stim amper boppe in flústerjen, "Ik spyt der djip dat ik ûnder de riem sloech." En it is net fanwegen de lyfstraf dy't ik der foar liend."
  
  "Agatha," suchte er, en helle syn hân op om har tsjin te hâlden.
  
  "Nee, echt. Ik haw gjin idee wêrom ik sei dat! Ik leau perfoarst net dat dit hielendal wier is!" - smeekte hja.
  
  "Sjoch, ik wit dat wy beide lilk wiene. Do hast hast ferstoarn, in stel Dútske idioaten sloegen my út, wy binne hast allegear arresteare... ik snap it. Wy wiene allegear gewoan oppompt," ferklearre hy. "Wy sille dit geheim net iepenbierje as wy skieden binne, begrypt?"
  
  "Do hast gelyk. Ik fiel my lykwols as folsleine stront om jo dit te fertellen, gewoan om't ik wit dat dit in sear plak foar jo is. Ik woe dy sear dwaan, Sam. Ik woe. Dit is net te ferjaan," klage se. It wie net karakteristyk foar Agatha Perdue om berou te toanen of sels har ûnregelmjittige aksjes te ferklearjen. Foar Sam wie it in teken dat se oprjocht wie, en nochris koe hy himsels net ferjaan foar de dea fan Trish. Frjemd genôch hie er de lêste trije jier lokkich west - echt lokkich. Yn 'e rêch tocht er dat er dy doar foar altyd ticht hie, mar miskien wie it om't er dwaande wie mei it skriuwen fan syn memoires foar in Londenske útjouwer, dat de âlde wûnen noch it foech hienen om him te weagjen.
  
  Agatha benadere Sam. Hy fernaam hoe oantreklik se echt wie as se net sa'n ûngewoane oerienkomst mei Perdue hie - foar him wie it krekt de juste pikblokker. Se bûgde him tsjin en hy makke himsels foar net-winske yntimiteit doe't se him foarby rikte om in tobbe mei rum-rozijn-iis te pakken.
  
  It is goed dat ik neat doms dien haw, tocht er ferlegen.
  
  Agatha seach him rjocht yn 'e eagen as wist se wat er tocht en stapte werom om de beferzen kontener op har ferwûne wûnen te drukjen. Sam gnyske en rikte nei de flesse ljocht bier yn de kuolkastdoar. Doe't er de doar ticht die, en de stripe ljocht útdoarste om de keuken yn it tsjuster te dompeljen, ferskynde in figuer yn 'e doar, in silhouet dat pas te sjen wie as de ytseal ferljochte waard. Agatha en Sam wiene ferrast te sjen Nina dêr op it stuit stean, besykje te sjen wa't wie yn 'e keuken.
  
  "Sam?" - frege se yn it tsjuster foar har.
  
  "Ja, famke," antwurde Sam en die de kuolkast wer iepen, sadat se him by Agatha oan tafel sitten sjen koe. Hy wie ree om yn te gripen yn it oansteande chick fight, mar neat fan it soarte barde. Nina rûn gewoan nei Agatha ta, wiisde op it pot iis, sûnder in wurd te sizzen. Agata joech Nina in kontener mei kâld wetter, en Nina siet, en drukte har fel knibbels tsjin de noflik kalmerende iisbak.
  
  "Ahh," kreunde se, har eagen rôlen werom yn har kassen. Nina Gould wie net fan doel om te ferûntskuldigjen, Agatha wist dat, en dat wie goed. Se hie dizze ynfloed fan Nina fertsjinne, en op ien of oare nuvere manier wie it folle mear beleanjend foar har skuld as Sam syn sierlike ferjouwing.
  
  "Dus," sei Nina, "hat immen in sigaret?"
  
  
  Haadstik 23
  
  
  "Purdue, ik fergeat it dy te fertellen. De húshâldster, Maisie, belle justerjûn en frege my om jo te fertellen dat se de hûn fiedde," sei Nina Perdue wylst se de feilich op in stielen tafel yn de garaazje setten. "Is dit in koade foar wat? Want ik sjoch it nut net yn om ynternasjonaal op te roppen om sa"n triviaal te melden."
  
  Perdue glimke gewoan en knikte.
  
  "Hy hat koades foar alles. Myn God, jo moatte syn kar-fergelikingen hearre mei it opheljen fan reliken út in argeologysk museum yn Dublin of it feroarjen fan de gearstalling fan aktive gifstoffen..." Agatha raasde lûd oant har broer it ûnderbriek.
  
  "Agatha, kinne jo dit foar josels hâlde? Alteast oant ik dizze ûntrochsichtbere saak kin brekke sûnder skea te meitsjen oan wat der binnen is. "
  
  "Wêrom brûke jo gjin blaaslamp?" - frege Sam út 'e doar, de garaazje yn.
  
  "Peter hat neat oars as de meast basale ark," sei Perdue, en ynspekteare de stielen doaze foarsichtich út elke hoeke om te bepalen oft der in soarte fan trúk wie, miskien in ferburgen fak of in drukpuntmetoade om de feilich te iepenjen. Oer de grutte fan in tsjokke ledger hie it gjin naden of sichtber lid of slot; trouwens, it wie in riedsel hoe't it tydskrift yn it foarste plak yn sa'n contraption telâne kaam. Sels Perdue, dy't bekend wie mei avansearre opslach- en ferfiersystemen, wie ferbjustere troch it ûntwerp fan dit ding. It wie lykwols gewoan stiel, en net in oar ûntrochsichtich metaal útfûn troch wittenskippers.
  
  "Sam, myn gymtas is dêr ... Bring my asjebleaft de spyglass," frege Perdue.
  
  Doe't hy de IR-funksje aktivearre, koe hy de binnenkant fan it fak ynspektearje. In lytsere rjochthoek binnen befêstige de grutte fan it tydskrift, en Perdue brûkte in apparaat om elk mjitpunt op 'e omfang te markearjen om te soargjen dat de funksje fan' e laser binnen dy parameters bleau doe't hy it brûkte om de kant fan 'e doaze te snijen.
  
  Wannear't ynsteld op read, snijt de laser, ûnsichtber útsein foar de reade stip op syn fysike mark, lâns de markearre ôfmjittings mei ûnberikber presys.
  
  "Skied it boek net, David," warskôge Agatha fan efter him. Perdue klikte yrritearre mei syn tonge om har oerdreaune advys.
  
  Yn in tinne stream fan reek ferhuze in tinne oranje line yn it gesmolten stiel fan de iene kant nei de oare, dan del, werhelle syn paad oant in perfekte fjouwer-sided rjochthoeke waard útsnien yn 'e platte kant fan' e doaze.
  
  "Wachtsje no mar oant it wat ôfkuollet, sadat wy de oare kant optille kinne," merkte Perdue op doe't de oaren byinoar kamen, en oer de tafel bûgd om in better sicht te krijen fan wat der op it punt wie te iepenbierjen.
  
  "Ik moat tajaan, it boek is grutter dan ik ferwachte. Ik stelde my foar dat it in gewoan ding wie lykas in notepad," sei Agatha. "Mar ik tink dat it in echte boek is."
  
  "Ik wol gewoan de papyrus sjen wêr't it op liket te wêzen," kommentearre Nina. As histoarikus achte se sokke âldheden hast hillich.
  
  Sam hold syn kamera klear om de grutte en tastân fan it boek op te nimmen, lykas it skript deryn. Perdue die it ôfsnien deksel iepen en fûn yn stee fan in boek in tanned learen-bûn tas.
  
  "Wat yn de goedichheid is dit?" - frege Sam.
  
  "Dit is de koade," rôp Nina.
  
  "Koade?" Agatha werhelle yn fassinaasje. "Yn de biblioteek-argiven, dêr"t ik alve jier wurke haw, haw ik der hieltyd mei wurke om te ferwizen nei âlde skriuwers. Wa soe tocht hawwe dat in Dútske soldaat in kodeks soe brûke om syn deistige aktiviteiten op te nimmen?
  
  "Dit is heul opmerklik," sei Nina ferheard doe't Agatha it foarsichtich út it grêf helle mei hannen mei gloves. Se wie goed fertroud yn it behanneljen fan âlde dokuminten en boeken en wist de kwetsberens fan elk type. Sam makke foto's fan it deiboek. It wie sa ûngewoan as de leginde hie foarsein.
  
  De foar- en efterkant wiene makke fan kurkeik, mei de platte panielen glêd en waxed. Mei help fan in read-hite izeren roede of ferlykber ark waard it hout ferbaarnd om de namme fan Claude Hernault op te skriuwen. Dizze bysûndere skriuwer, faaks Erno sels, wie hielendal net betûft yn pyrografy, om't op ferskate plakken plakken fan verkoling te ûnderskieden wiene dêr't tefolle druk of waarmte oanbrocht wie.
  
  Tusken harren makke in steapel blêden fan papyrus de ynhâld fan 'e kodeks, en oan' e lofterkant hie it gjin rêch, lykas moderne boeken, mar ynstee wie der in rige snaren. Eltse tie waard tried troch boarre gatten yn 'e kant fan in houten paniel en gie troch papyrus, in protte fan dat wie ôfskuord fan wear en leeftyd. It boek behâldt lykwols op de measte plakken siden, en hiel pear blêden binne folslein útskuord.
  
  "Dit is sa'n wichtich momint," fernuvere Nina doe't Agatha har tastien har it materiaal mei har bleate fingers oan te reitsjen om de tekstuer en leeftyd folslein te wurdearjen. "Tink mar, dizze siden binne makke troch hannen út deselde tiid as Alexander de Grutte. Ik wedde dat se it belis fan Caesar yn Alexandria ek oerlibbe, om net te sprekken fan it omsette fan de rollen yn boeken.
  
  "Skiednis nerd," pleage Sam droech.
  
  "Okee, no't wy dit bewûndere en genoaten hawwe fan syn âlde sjarme, kinne wy wierskynlik trochgean nei it gedicht en de rest fan 'e oanwizings nei de jackpot," sei Perdue. "Dit boek koe de test fan 'e tiid trochstean, mar ik twifelje dat wy dat sille, dus ... d'r is gjin tiid lykas de hjoeddeiske."
  
  Yn 'e keamers fan Sam en Perdue kamen har fjouweren byinoar om de side te finen wêrfan Agatha in foto hie, sadat Nina de wurden dy't yn 'e rigels fan it gedicht ûntbrekke, hooplik oersette koe. Elke side waard yn it Frânsk skreaun troch ien dy't ferskriklik wie yn hânskrift, mar Sam naam lykwols elk blêd en bewarre it allegear op syn ûnthâldkaart. Doe't se de side einliks fûnen, mear as twa oeren letter, wiene de fjouwer ûndersikers bliid om te sjen dat it folsleine gedicht der noch wie. Agata en Nina wiene begearich om de gatten op te foljen, en begon it allegear op te skriuwen foardat se besykje de betsjuttingen te ynterpretearjen.
  
  "Dus," glimke Nina tefreden, en foldde har hannen op 'e tafel, "ik haw de ûntbrekkende wurden oerset, en no hawwe wy it folsleine diel."
  
  
  "Nij foar minsken
  
  Net yn 'e grûn op 680 tolve
  
  Gods noch groeiende yndeks befettet twa triniteiten
  
  En de klappende Angelen ferbergje Erno's Geheim
  
  En oan 'e hannen dy't it hâlde
  
  It bliuwt ûnsichtber sels foar ien dy't syn oplibbing wijt oan Hindrik I
  
  Wêr't de goaden fjoer stjoere, wêr't gebeden wurde sein
  
  
  "It mystearje fan 'Erno' ... hmm, Erno is in deiboekskriuwer, in Frânske skriuwer," sei Sam.
  
  "Ja, de âlde soldaat sels. No't er in namme hat, liket er dochs minder op in myte? Perdue foege ta, seach neat minder as yntrigearre troch de útkomst fan wat earder ymmaterieel en riskant wie.
  
  "Fansels is syn geheim de skat dêr't er sa lang lyn oer fertelde," glimke Nina.
  
  "Dus, wêr't de skat ek is, de minsken dêr witte it net?" frege Sam, fluch knipperend lykas hy altyd die as er besocht om in kraaienêst fan mooglikheden te ûntwarjen.
  
  "Rjochts. En dat jildt foar Hindrik I. Wêr wie Hindrik I ferneamd om?" Agatha tocht lûdop, en tikte mei har pinne op it kin.
  
  "Henry de Earste wie de earste kening fan Dútslân," sei Nina, "yn 'e Midsieuwen. Dus miskien sykje wy syn berteplak? Of miskien syn machtsplak?"
  
  "Nee wachtsje. Dat is net alles,' sei Perdue.
  
  "As wat?" frege Nina.
  
  "Semantyk," antwurde hy daliks, en rekke de hûd ûnder it ûnderste frame fan syn bril oan. "Dizze rigel praat oer 'ien dy't syn werberte oan Hindrik wijt', dus it hat neat te meitsjen mei de eigentlike kening, mar mei ien dy't syn neiteam wie of himsels op ien of oare manier fergelike mei Hindrik I."
  
  "Oh myn God, Purdue! Do hast gelyk!" rôp Nina en wriuwde goedkard oer it skouder. "Wis! Syn neiteam is al lang fuort, mei útsûndering mooglik in fiere line dy't hielendal net fan betsjutting wie yn it tiidrek dêr't Werner yn libbe, de Earste en Twadde Wrâldoarloch. Unthâld, hy wie de stedsplanner fan Keulen yn 'e Twadde Wrâldoarloch. It is wichtich".
  
  "Moai. Fassinearjend. Wêrom?" Agatha bûgde mei har gewoane soberjende realiteitskontrôle.
  
  "Om't it iennichste ding Hindrik I mien hie mei de Twadde Wrâldoarloch wie in man dy't leaude dat hy de reynkarnaasje fan 'e earste kening wie - Heinrich Himmler!" Nina raasde hast yn har ûnbeheinde opwining.
  
  "Der is noch in nazi-ezel opkommen. Wêrom bin ik net ferrast?" Sam suchte. "Himmler wie in grutte hûn. Dit moat maklik út te finen wêze. Hy wist net dat er dizze skat hie, al wie it yn syn hannen, of sa.
  
  "Ja, dat krij ik yn prinsipe ek út dy ynterpretaasje," stimde Perdue yn.
  
  "Dus wêr koe hy wat opslein hawwe dat hy net wist dat hy hie?" Agatha froast. "Syn hûs?"
  
  "Ja," gnyske Nina. Har opwining wie min te negearjen. "En wêr wenne Himmler yn 'e tiid fan Klaus Werner, de stêdsplanner fan Keulen?"
  
  Sam en Agatha skodhollen.
  
  "Sir Herte Herren en de frou," ferklearre Nina dramatysk, yn 'e hope dat har Dútsk yn dit gefal akkuraat wie, "Wewelsburg Castle!"
  
  Sam glimke om har heldere útspraak. Agatha knikte gewoan en naam noch in koekje, wylst Perdue ûngeduldich yn 'e hannen klapte en se tegearre wreef.
  
  "Ik nim oan dat jo dochs net wegerje, dokter Gould?" frege Agatha út it blau. Perdue en Sam seagen har ek nijsgjirrich oan en wachtsje.
  
  Nina koe net ûntkenne dat se fassinearre wie troch de kodeks en de dêrmei ferbûne ynformaasje, dy't har motivearre om fierder te sykjen nei eat dat absolút djip wêze koe. Se tocht eartiids, dat se dizze kear it tûke dwaan soe; soe net mear op in wylde gong wêze, mar no't se in oar histoarysk wûnder sjen sjoen hie, hoe koe se it net folgje? Wie it it risiko net wurdich om diel út te meitsjen fan iets geweldichs?
  
  Nina glimke, en wreide al har twifels út foar wat de koade ferbergje koe. "Ik bin deryn. God help my. ik bin deryn."
  
  
  Haadstik 24
  
  
  Twa dagen letter, Agatha ôfpraat mei har kliïnt te leverjen de kodeks, dêr't se waard ynhierd. It wie dreech foar Nina om ôfskied te meitsjen fan sa'n weardefol stikje âlde skiednis. Hoewol't se har spesjalisearre yn 'e Dútske skiednis, benammen sa't dy mei de Twadde Wrâldoarloch te krijen hie, hie se in grutte passy foar alle skiednis, benammen tiidrekken dy't sa tsjuster en fier fan 'e Alde Wrâld ôf wiene dat der mar in pear echte reliken of ferhalen fan oerbliuwe.
  
  In protte fan wat skreaun is oer wiere âlde skiednis is yn 'e rin fan' e tiid ferneatige, ûntslein en ferneatige troch de winsk fan 'e minskheid om alle kontininten en beskavingen te dominearjen. Oarloch en ferpleatsing hawwe makke dat kostbere ferhalen en reliken út fergetten tiden myten en skeel wurden wurden. Hjir wie in item dat eins bestie yn in tiid doe't goaden en meunsters waard sein te rinne de ierde, doe't keningen sykhelle fjoer en heldinnen hearske hiele folken mei it ienige wurd fan God.
  
  Har sierlike hân streake sêft oer it weardefolle artefakt. De merktekens op har knibbels begûnen te genêzen, en der siet in frjemde nostalgy yn har hâlding, as hie de ôfrûne wike gewoan in wazige dream west wêryn't se it foarrjocht hie om yn 'e kunde te kommen mei wat djip mysterieus en magysk. De Tiwaz-rune-tattoo op har earm spruts in bytsje ûnder har mouwe út, en se herinnerde in oar ferlykber ynsidint, doe't se yn 'e wrâld fan' e Noarske mytology en har oanlokkende realiteit yn ús dagen dûkte. Net sûnt doe hie se sa'n oerweldigjend gefoel fan ferwûndering fielde oer de begroeven wierheden fan 'e wrâld, no werombrocht ta in bespotlike teory.
  
  En dochs wie it hjir, sichtber, taastber en hiel echt. Wa soe sizze kinne dat oare wurden, ferlern yn myte, net betrouber binne? Hoewol Sam fotografearre elke side en fange de skientme fan it âlde boek mei profesjonele effisjinsje, se treurde har ûnûntkombere ferdwining. Ek al hat Perdue oanbean om it hiele deiboek yn opienfolgjende siden oer te setten foar har te lêzen, it wie net itselde. Wurden wiene net genôch. Se koe de hannen net lizze op 'e ôfdrukken fan âlde beskavingen mei wurden.
  
  "Oh myn God, Nina, bist obsedearre mei dit ding?" - grapke Sam, en kaam de keamer yn mei Agatha yn 'e sturt. "Moat ik de âlde pryster en de jonge pryster belje?"
  
  "Och, lit har mei rêst, hear Cleave. D'r binne nochal in pear minsken oer yn dizze wrâld dy't de wiere krêft fan it ferline wurdearje. Dr. Gould, ik haw jo fergoeding oerdroegen, "fertelde Agatha Perdue har. Yn 'e hân hie se in spesjale learen koffer foar it dragen fan it boek; it wie oan de boppekant befeilige mei in slot gelyk oan Nina har âlde skoaltas doe't se fjirtjin wie.
  
  "Tankewol, Agata," sei Nina freonlik. "Ik hoopje dat jo klant it likefolle wurdearret."
  
  "Oh, ik bin der wis fan dat hy alle muoite wurdearret dy't wy trochmakke hawwe om it boek werom te krijen. Unthâld lykwols asjebleaft fan it pleatsen fan foto's of ynformaasje," frege Agatha Sam en Nina, "of fertel elkenien dat ik jo tastimming jûn haw om tagong te krijen ta har ynhâld." Se knikten ynstimd. Ommers, as se ûntdekke moasten wêr't har boek ta liede, hoegde it net it bestean te iepenbierjen.
  
  "Wêr is David?" - frege se en sammele har tassen.
  
  "Mei Peter yn syn kantoar yn it oare gebou," antwurde Sam, en holp Agatha mei har tas mei klimguod.
  
  "Oké, fertel him dat ik ôfskie haw sein, goed?" - sei se, net oansprekkende immen yn it bysûnder.
  
  Wat in nuvere famylje, tocht Nina by harsels wylst se Agatha en Sam seach by de trep nei de foardoar ferdwine. De twilling hawwe inoar al ieuwen net sjoen, en dit is hoe't se útinoar gean. Ferdomd, ik tocht dat ik in kâld sibben wie, mar dizze twa moatte gewoan oer it jild gean. Jild makket minsken dom en gemien.
  
  "Ik tocht dat Agatha mei ús kaam," rôp Nina fan 'e balustrade boppe Purdue doe't sy en Peter de lobby yn gongen.
  
  Perdue seach op. Piter klopte syn hân en swaaide ôfskied tsjin Nina.
  
  "Wiedersechen, Peter," glimke se.
  
  "Ik nim oan dat myn suster fuort is?" frege Perdue, en sloech de earste pear stappen oer om by har te kommen.
  
  "Eins, no krekt. Ik tink dat jim twa net ticht binne," sei se. "Se koe net wachtsje oant jo komme om ôfskied te nimmen?"
  
  "Jo kenne har," sei er, syn stim in bytsje heas mei in dúdlike hint fan âlde bitterens. "Net heul leaf, sels op in goede dei." Hy seach Nina goed oan, en syn eagen waarden sêfter. "Oan de oare kant bin ik tige hechte, sjoen de clan wêrfan ik kom."
  
  "Fansels, as jo net sa'n manipulative bastard wiene," snijde se him ôf. Har wurden wiene net al te hurd, mar se brochten har earlike miening oer har eardere leafhawwer oer. "Jo lykje goed te passen yn jo clan, âlde."
  
  "Binne wy ree om te gean?" De stim fan Sam út 'e foardoar ferliet de spanning.
  
  "Ja. Ja, wy binne klear om te begjinnen. Ik frege Peter om it ferfier nei Buren te regeljen, en fan dêrút soene wy in rûnlieding troch it kastiel nimme om te sjen oft wy in betsjutting fine koenen yn de formulearring fan it tydskrift", sei Perdue. "Wy moatte hastich wêze, bern. Der is in protte kwea te dwaan!"
  
  Sam en Nina seagen hoe't er ferdwûn yn 'e sydgong dy't liedt nei it kantoar dêr't er syn bagaazje efterlitten hie.
  
  "Kinne jo leauwe dat hy noch net wurch is fan it opgraven fan 'e hiele wrâld op syk nei dy ûngrypbere priis?" frege Nina. "Ik freegje my ôf oft hy wit wat hy yn it libben siket, om't hy obsedearre is mei it finen fan skatten, en dochs is it noait genôch."
  
  Sam, krekt in sentimeter efter har, streake har hier sêft, "Ik wit wêr't er nei siket. Mar ik bin bang dat dizze ûngrypbere beleanning noch syn dea sil wêze.
  
  Nina draaide har om en seach nei Sam. Syn útdrukking wie fol mei swiete fertriet doe't er syn hân fan har ôf luts, mar Nina pakte it fluch en hold syn pols fêst. Se naam syn hân yn harres en suchte.
  
  "Oh, Sam."
  
  "Ja?" frege er wylst se mei syn fingers boarte.
  
  "Ik soe graach wolle dat jo ek fan jo obsesje kwytreitsje. Dêr is gjin takomst. Soms, nettsjinsteande hoe pynlik it is om ta te jaan dat jo ferlern hawwe, moatte jo fierder, "ried Nina him sêft, yn 'e hope dat hy har advys oer syn sels opleine boeien oan Trish soe folgje.
  
  Se seach der wirklik benearjend út, en it makke syn hert sear om har praten te hearren oer wat er bang wie dat se de hiele tiid fielde. Se wie fier fuort west sûnt har dúdlike attraksje nei Bern, en mei Perdue's weromkommen op it toaniel wie ôfstân fan Sam ûnûntkomber. Hy woe dat er dôf wurde koe, sadat it him de pine fan har belidenis sparre soe. Mar dat wie wat er wist. Hy ferlear Nina foar ien kear en foar altyd.
  
  Se streake Sam syn wang mei in teare hân, in oanrekking dy't er sa leaf hie. Mar har wurden diene him oant yn 't sin.
  
  "Jo moatte har gean litte, oars sil dizze ûngrypbere dream fan jo jo nei de dea liede."
  
  Nee! Dat kinst net, syn geast raasde, mar syn stim bleau stil. Sam fielde har ferlern yn 'e finaliteit derfan, ferlern yn it ferskriklike gefoel dat it brocht. Hy moast wat sizze.
  
  "Rjochts! Alles is klear!" Perdue bruts it momint fan ophâlden emoasje. "Wy hawwe net folle tiid om nei it kastiel te kommen foardat it foar de dei slút."
  
  Nina en Sam folgen him mei harren bagaazje sûnder noch in wurd te sizzen. De wei nei Wewelsburg like in ivichheid. Sam ferûntskuldige himsels en sette him nei wenjen yn 'e efterbank, stekke syn koptelefoan yn syn tillefoan, lústere nei muzyk en die as hy doze. Mar yn syn holle wiene alle eveneminten trochinoar. Hy frege him ôf hoe't it kaam dat Nina besleat net by him te wêzen, want foar safier er wist hie er neat dien om har fuort te triuwen. Uteinlik foel hy yn 'e sliep mei de muzyk en joech him sillich op om soargen te meitsjen oer dingen bûten syn kontrôle.
  
  Se reizgen it grutste part fan 'e wei lâns de E331 mei in noflike snelheid om it kastiel oerdeis te besykjen. Nina naam de tiid om de rest fan it gedicht te bestudearjen. Se berikten de lêste rigel: "Dêr't de goaden fjoer stjoere, wêr't gebeden wurde oanbean."
  
  Nina fronste, "Ik leau dat de lokaasje Wewelsburg is, de lêste rigel moat ús fertelle wêr't yn it kastiel te sjen moatte."
  
  "Miskien. Ik moat tajaan, ik haw gjin idee wêr't te begjinnen. It is in geweldich plak ... en enoarm," antwurde Perdue. "En mei dokuminten út it nazi-tiidrek witte jo en ik beide it nivo fan bedrog dat se kinne berikke, en ik tink dat dat in bytsje eng is. Oan 'e oare kant kinne wy yntimidearre wurde, of wy kinne it as in oare útdaging sjen. Wy hawwe ommers al guon fan har meast geheime netwurken earder ferslein, wa sil sizze dat wy it dizze kear net kinne?"
  
  "Ik winskje dat ik safolle yn ús leaude as jo, Perdue," suchte Nina, en rûn har hannen troch it hier.
  
  De lêste tiid hie se de drang om gewoan op te gean en him te freegjen wêr't Renata west hie en wat er mei har dien hie nei't se út it auto-ûngelok yn België ûntkommen wiene. It wie nedich dat se fûn út - en fluch. Nina moast Alexander en syn freonen tsjin elke priis rêde, sels as it betsjutte om werom te springen yn Perdue syn bêd - mei alle middels nedich - om ynformaasje te krijen.
  
  Wylst se praatten, bleaunen Perdue syn eagen nei de achterútsjochspegel flikkerje, mar hy makke net stadiger. In pear minuten letter besleaten se by Soest te stopjen om wat te iten. De pittoreske stêd winkt har fan 'e haadwei ôf mei syn tsjerkespiralen dy't boppe de dakken fan' e huzen útrizen en kloften beammen dy't har swiere tûken delsette yn 'e fiver en rivieren ûnder. De rêst wie altyd wolkom en Sam soe bliid west hawwe om te witten dat der iten wie.
  
  Yn it hiele diner bûten it skildereftige kafee & # 233; op it stedsplein like Perdue fierhinne, sels in bytsje ûnjildich yn syn gedrach, mar Nina krijt it oan dat syn suster sa ynienen fuortgie.
  
  Sam stie der op om wat lokaal te besykjen, en keas foar Pumpernickel en Zwiebelbier, lykas suggerearre troch in heul fleurige groep toeristen út Grikelân dy't problemen hienen mei it rinnen yn in rjochte line op dizze iere tiid fan 'e dei.
  
  En dat is wat Sam oertsjûge dat dit syn drank wie. Oer it algemien wie it petear licht, meast oer de skientme fan 'e stêd mei in lytse dosis sûne krityk op foarbygongers dy't te strakke jeans droegen of dyjingen dy't persoanlike hygiëne net nedich achte.
  
  "Ik tink dat it tiid is foar ús om te gean, minsken," kreunde Perdue, stean oerein fan 'e tafel, dy't no besaaid wie mei brûkte servetten en lege borden mei de fersprate oerbliuwsels fan wat in geweldich feest west hie. "Sam, jo hawwe wierskynlik dy kamera fan jo net yn jo tas, wol?"
  
  "Ja".
  
  "Ik wol graach in foto meitsje fan dy romaanske tsjerke dêr", frege Perdue, en wiisde nei in âld crèmekleurich gebou mei in goatyske flair dat net de helte sa yndrukwekkend is as de katedraal fan Keulen, mar dochs in hege-definysje-shot wurdich is.
  
  "Fansels, hear," glimke Sam. Hy fergrutte it byld om de hiele hichte fan 'e tsjerke te dekken, en soarge derfoar dat de ferljochting en it filterjen krekt goed wiene, sadat alle lytse details fan 'e arsjitektuer te ûnderskieden wiene.
  
  "Tankewol," sei Perdue en wriuwde syn hannen. "No, litte wy gean."
  
  Nina seach him foarsichtich yn. It wie deselde pompeuze man, mar der wie wat warskôge oan him. Hy like in bytsje senuweftich, of hie der wat oan dat er net diele woe.
  
  Purdue en syn geheimen. Jo hâlde altyd in kaart yn 'e mouwe, net?, tocht Nina doe't se oan har auto kamen.
  
  Wat se net fernaam, wiene twa jonge punkers dy't op feilige ôfstân yn har fuotstappen folgen, en dienden as se sightseeing wiene. Se hiene Perdue, Sam en Nina folge sûnt se hast twa en in heal oere lyn Keulen ferlitten hawwe.
  
  
  Haadstik 25
  
  
  Erasmusbrug spande syn swannehals út nei de heldere loft boppe doe't Agatha har sjauffeur oer de brêge gyng. Se wie troch in flechtfertraging yn Bonn amper op 'e tiid yn Rotterdam helle, mar stie no de Erasmusbrêge oer, leaflik bekend as De Zwaan fanwegen de foarm fan de bûgde wite pylon dy't fersterke wie mei kabels dy't it omheech holden.
  
  Se koe net te let wêze of it soe it ein wêze fan har konsultaasjekarriêre. Wat se liet út yn har petearen mei har broer wie dat har kliïnt ien Jost Bloom wie, in wrâldferneamde samler fan obskure artefakten. It wie gjin tafal dat in neisiet se ûntduts op de souder fan syn beppe. De foto wie ûnder de registers fan in koartlyn ferstoarne antykhanneler dy't spitigernôch oan 'e ferkearde kant fan Agatha har kliïnte, de Nederlânske riedsfertsjintwurdiger.
  
  Se wie der goed fan bewust dat se yndirekt wurke foar de sels ried fan hege leden fan 'e Black Sun-organisaasje dy't yngripe doe't de oarder problemen hie mei har bestjoer. Se wisten ek mei wa't se belutsen wie, mar om ien of oare reden wie der oan beide kanten in neutrale oanpak. Agatha Purdue skieden harsels en har karriêre út har broer en fersekere de ried dat se wiene op gjin inkelde wize besibbe útsein yn namme, dat is de meast spitich funksje yn har r & # 233; som & # 233 ;.
  
  Wat se lykwols net wisten, wie dat Agatha krekt de minsken ynhierd hie dy't se yn Brugge efterfolgen om it item te krijen dat se nei sochten. It wie, op in manier, har jefte oan har broer, om him en syn kollega's in foarsprong te jaan foardat de manlju fan Bloom de passaazje ûntsiferden en har spoar folgen om te finen wat der yn 'e yngewanten fan Wewelsburg holden waard. Oars soarge se allinnich foar harsels, en se die it echt goed.
  
  Har bestjoerder ried mei de Audi RS5 it parkearterrein fan it Piet Zwart Instituut op, dêr't se de hear Bloom en syn assistinten moetsje soe.
  
  "Betanke," sei se nuver en joech de sjauffeur in pear euro foar syn muoite. Syn passazjier seach smoarch, hoewol se ûnberikber klaaid wie as in profesjonele argivaris en saakkundich adviseur op seldsume boeken mei geheime ynformaasje en histoaryske boeken yn it algemien. Hy gie doe't Agatha de Willem de Kooning Akademy yngong, de haadskoalle foar keunst fan 'e stêd, om syn klant te moetsjen yn it kantoargebou dêr't har kliïnt in kantoar hie. De hege bibletekaris luts har hier yn in stijlvol knoetsje en strûpte de brede gong del yn in potleadrokpak en hakken, it folsleine tsjinoerstelde fan 'e flauwe klûzen dy't se wier wie.
  
  Fanôf it lêste kantoar links, dêr't de gerdinen foar de ruten lutsen wiene, sadat it ljocht der amper yn trochgie, hearde se de stim fan Bloom.
  
  "Miss Perdue. Op 'e tiid lykas altyd," sei er hertlik, en hold beide hannen út om har har te skodzjen. De hear Bloom wie tige oantreklik, yn syn iere fyftich, mei blond hier mei in licht readeftige tint dat yn lange lokken oer syn kraach foel. Agatha wie wend oan jild, kaam út in bespotlik rike famylje, mar se moast tajaan dat hear Bloom syn klean wiene it hichtepunt fan styl. As se net lesbysk west hie, hie er har wol ferleide kinnen. Blykber wie er fan deselde miening om't syn lustige blauwe eagen iepenlik har bochten ûndersochten doe't er har groetsje.
  
  Ien ding wist se fan de Nederlanners, dat se nea reservearre wiene.
  
  "Ik nim oan dat jo ús tydskrift krigen hawwe?" - frege er doe't se oan wjerskanten fan syn tafel sieten.
  
  "Ja, hear Bloom. Hjir, antwurde se. Se pleatste har learen koffer foarsichtich op it gepolijst oerflak en die iepen. Bloom's assistint, Wesley, kaam it kantoar yn mei in aktetas. Hy wie folle jonger as syn baas, mar like elegant yn syn kar fan klean. It wie in wolkom gesicht nei safolle jierren trochbrocht yn ûnûntwikkele lannen dêr't in man yn sokken waard beskôge chic, Agatha tocht.
  
  "Wesley, jou de dame har jild, asjebleaft," rôp Bloom. Agatha beskôge him in frjemde kar foar de ried, om't se steatlike, âldere manlju wiene dy't amper ien fan Bloom's persoanlikheid of flair foar it drama hienen. Dizze man hie lykwols in sit yn 'e ried fan direkteuren fan in ferneamde keunstskoalle, dat hy moast wat kleuriger wêze. Se naam de aktetas út 'e hannen fan jonge Wesley en wachte wylst menear Bloom syn oankeap ûndersocht.
  
  "Hearlik," hy sykhelle ferheard, helle syn wanten út syn bûse om it objekt oan te reitsjen. "Juffrou Perdue, sille jo jo jild kontrolearje?"
  
  "Ik fertrou dy," glimke se, mar har lichemstaal ferriede har eangst. Se wist dat elk lid fan 'e Swarte Sinne, nettsjinsteande hoe tagonklik fan natuere, in gefaarlik yndividu wêze soe. Immen mei de reputaasje fan Bloom, ien dy't mei advys rûn, dy't de oare leden fan 'e oarder oertrof, moat freeslik kwea en apatysk fan aard west hawwe. Net ien kear liet Agatha dit feit út har tinzen glippe yn ruil foar alle noflikens.
  
  "Do fertroust my!" rôp er yn syn dikke Nederlânske aksint, en seach dúdlik ferrast. "Myn leave famke, ik bin de lêste persoan dy't jo fertrouwe moatte, foaral as it giet om jild."
  
  Wesley lake tegearre mei Bloom doe't se mislike eachopslach útwiksele. Se lieten Agatha fiele as in folsleine idioat, en dêrby in naïve ien, mar se doarde net op har dellizzende manier te hanneljen. Se wie heul hurd, en no wie se yn 'e oanwêzigens fan in nij nivo fan bastard dy't har beledigingen tsjin oaren swak en bernelik makke.
  
  "Dus dat is it, hear Bloom?" - frege se op in ûnderdanige toan.
  
  "Kontrolearje dyn jild, Agatha," sei er ynienen mei in djippe, serieuze stim, wylst syn eagen ferfeeld yn harres. Se hearde.
  
  Bloom blêdde foarsichtich troch de kodeks, op syk nei de side dy't de foto befette dy't hy oan Agatha joech. Wesley stie efter him, seach oer it skouder, seach like fersûpt yn it skriuwen as syn learaar. Agatha kontrolearre dat de betelling dêr't se oer iens wiene, yn plak wie. Bloom seach har swijend oan, wêrtroch't se har ôfgryslik ûnhandich fielde.
  
  "Is dat der allegear?" hy frege.
  
  "Ja, menear Bloom," knikte se, en stoarre him oan as in opjûne idioat. It wie dizze útstrieling dy't altyd soarge foar ûnbelang by manlju, mar se koe der neat oan dwaan. Har brein begon te spiraaljen en timing, lichemstaal en sykheljen te berekkenjen. Agatha wie kjel.
  
  "Kontrolearje altyd de saak, skat. Jo witte noait wa't jo besiket te scam, toch?" hy warskôge en kearde syn oandacht werom nei de kodeks. "Nou, fertel my, foardat jo de jungle yn rinne ..." sei er sûnder har te sjen, "hoe hasto dit relikwy krigen?" Ik bedoel, hoe hawwe jo it fûn?
  
  Syn wurden makken har bloed kâld.
  
  Ferjit it net, Agatha. Spielje dom. Spielje stom en alles komt goed, bewearde se yn har ferstiene, pulsearjende harsens. Se bûgde har foaroer, sloech de hannen kreas yn 'e skoot.
  
  "Ik folge de oanwizings yn it gedicht, fansels," glimke se, en besocht mar safolle as nedich te praten. Hy wachte; doe helle de skouders op: "Krekt sa?"
  
  "Ja, hear," sei se mei in skynber fertrouwen dat frij oertsjûgjend wie. "Ik fûn krekt dat it wie yn de Angel Bell yn de katedraal fan Keulen. Fansels hat it my in skoft duorre om te ûndersykjen en it measte fan it te rieden foardat ik it útfûn."
  
  "Werklik?" hy gnyske. "Ik haw it op goede autoriteit dat jo yntellekt de measte grutte geasten oertreft en dat jo in ûngewoane mooglikheid hawwe om puzels op te lossen lykas koades en sa."
  
  "Ik spielje om," sei se bot. Doe't se gjin idee hie wêr't er oanwiisde, spile se it rjocht en neutraal.
  
  "Jo boartsje om. Binne jo ynteressearre yn wêryn jo broer ynteressearre is?" frege er, wylst er de eagen delsloech op it gedicht dat Nina foar har yn Turso oerset hie.
  
  "Ik bin der net wis fan dat ik it begryp," antwurde se, har hert bonkt ûnregelmjittich.
  
  "Jo broer, David. Hy hie soks wol graach wollen. Hy is trouwens bekend om dingen te jagen dy't net fan him binne," gniisde Bloom sarkastysk, en streake it gedicht mei de tip fan syn wanten finger.
  
  "Ik hearde dat hy mear in ûntdekkingsreizger is. Oan de oare kant genietsje ik folle mear fan binnendoar. Ik diel syn natuerlike oanstriid net om himsels yn gefaar te bringen,' antwurde se. De fermelding fan har broer hie har al oannommen dat Bloom har fertocht fan it brûken fan syn middels, mar hy koe bluffje.
  
  "Dan bist de wizer broer of suster," sei er. "Mar sis my, juffer Perdue, wat hat jo derfan hâlden om in gedicht fierder te bestudearjen dat dúdlik mear seit as âlde Werner dy't op syn âlde Leica III klikt foardat hy Erno syn deiboek ferstoppe?"
  
  Hy koe Werner en hy koe Erno. Hy wist sels hokker kamera de Dútser wierskynlik brûkte, koart foardat er de kodeks ferstoppe yn it tiidrek fan Adenauer en Himmler. Har yntelliginsje wie fier boppe syn, mar dat holp har hjir net om't syn kennis grutter wie. Foar it earst yn har libben fûn Agatha harsels yn 'e hoeke yn in konkurrinsje fan wits, om't se net taret wie op har leauwen dat se tûker wie as de measte. Miskien stomme spylje soe in wis teken wêze dat se wat ferstoppe.
  
  "Ik bedoel, wat soe jo foarkomme om itselde ding te dwaan?" hy frege.
  
  "Tiid," sei se op in beslissende toan dy't tinken docht oan har gewoane fertrouwen. As er har fertochte fan ferried, leaude se dat se konsintraasje tajaan moast. Dit soe him reden jaan om te leauwen dat se earlik en grutsk wie op har kapasiteiten, sels net bang yn it bywêzen fan minsken lykas hy.
  
  Bloom en Wesley stoarren nei de selsbetrouwen skelm foardat se barsten yn boistere laitsjen. Agatha is net wend oan minsken en har eigenaardichheden. Se hie gjin idee oft se har serieus namen of as se har laken om't se besocht eangst te ferskinen. Bloom bûgde oer de kodeks, syn duvelske oantreklikens makke har helpleas foar syn sjarmes.
  
  "Juffrou Perdue, ik hâld fan dy. Serieus, as jo Purdue net wiene, soe ik beskôgje om jo fulltime yn te hieren,' gniisde hy. "Do bist in gefaarlik koekje, is it net? Sa'n harsens mei sa'n ymmoraliteit... Ik kin it net oars as dy bewûnderje."
  
  Agatha keas foar neat te sizzen as antwurd oars as in tankber knikje fan wurdearring doe't Wesley de kodeks foarsichtich yn it gefal fan Bloom sette.
  
  Bloom gyng oerein en makke syn pak rjocht. "Miss Perdue, ik tankje jo foar jo tsjinsten. Jo wiene elke penny wurdich."
  
  Se skodden de hân en Agatha rûn nei de doar dy't Wesley foar har hold, aktetas yn 'e hân.
  
  "Ik moat sizze dat it wurk waard dien goed ... en yn rekord tiid,"Bloom raved yn in goede stimming.
  
  Hoewol't se har saken mei Bloom ôfmakke hie, hope se dat se har rol goed spile hie.
  
  "Mar ik bin bang dat ik dy net fertrou," sei er skerp efter har, en Wesley die de doar ticht.
  
  
  Haadstik 26
  
  
  Perdue sei neat oer de auto dy't harren folge. Earst moast er útfine oft er paranoïde wie of as de twa gewoan twa boargers wiene dy't Wewelsburg Castle sjen soene. No wie net de tiid om omtinken te freegjen foar har trijen, benammen om't se spesifyk ferkenning diene om wat yllegale aktiviteit te dwaan en te finen wêr't Werner it oer hie yn it kastiel. It gebou, dat de trije earder by eigen gelegenheden besocht hiene, wie te grut foar harren om in geloks- of riedspul te spyljen.
  
  Nina siet nei it gedicht te stoarjen en draaide har ynienen op it ynternet op har mobyltsje, op syk nei wat se tocht dat it relevant wêze koe. Mar in pear mominten letter skodde se mei in teloarstelde groun de holle.
  
  "Neat?" - frege Perdue.
  
  "Nee. 'Dêr't de goaden fjoer stjoere, wêr't gebeden wurde opdroegen' docht my tinken oan de tsjerke. Is der in kapel yn Wewelsburg?" hja fronste.
  
  "Nee, foar safier"t ik wit, mar doe wie ik allinnich yn de seal fan SS-generaals. Under dy omstannichheden haw ik eins neat oars waarnommen," fertelde Sam in pear jier foar syn lêste besite ien fan syn gefaarliker covers.
  
  "Gjin kapel, nee. Nee, útsein as se koartlyn feroaringen makken, dus wêr soene de goaden fjoer stjoere? - frege Perdue, noch altyd net de eagen fan 'e oanridende auto efter har ôf. De lêste kear dat er mei Nina en Sam yn 'e auto siet, wiene se by in efterfolging hast stoarn, eat dat er net werhelje woe.
  
  "Wat is it fjoer fan 'e goaden?" Sam tocht efkes nei. Doe seach er op en sei: "Bliksem! Koe it bliksem wêze? Wat hat Wewelsburg mei bliksem te krijen?"
  
  "Ja, dit kin it fjoer wêze dat de goaden stjoere, Sam. Do bist in goadinne... soms," glimke se nei him. Sam waard ferrast troch har tearens, mar hy ferwolkomme it. Nina ûndersocht alle eardere bliksemynsidinten by it doarp Wewelsburg. In beige 1978 BMW luts ûngemaklik tichtby harren, sa tichtby dat Perdue koe sjen de gesichten fan de passazjiers. Hy leaude dat it frjemde personaazjes wiene dy't as spionnen of moardners brûkt wurde koene troch elkenien dy't profesjonals ynhierde, mar miskien tsjinne har ûnwierskynlike byld krekt dat doel.
  
  De sjauffeur hie in koart Mohican-kapsel en swiere eyeliner, wylst syn partner in Hitler-hierknipsel hie mei swarte beugels op 'e skouders. Perdue herkende beide net, mar se wiene dúdlik yn 'e iere tweintichste.
  
  "Nina. Sam. Befestigje jo riemkes," bestelde Perdue.
  
  "Wêrom?" - frege Sam en seach ynstinktyf it efterrút út. Hy seach rjocht yn 'e loop fan 'e Mauser, dêr't de psychopatyske dûbel fan 'e Führer efter lake.
  
  "Jezus Kristus, se sjitte op ús út Rammstein! Nina, knibbelje op 'e flier. No!" Sam raasde doe't de doffe klap fan kûgels de efterkant fan har auto rekke. Nina krûlde ûnder it wantenkastje oan har fuotten en bûgde har holle doe't kûgels op har reinden.
  
  "Sam! Dyn freonen?" Perdue raasde, sakke djipper yn syn stoel en sette de oerdracht yn in hegere gear.
  
  "Nee! Se binne mear as jo freonen, nazi-relikwyjager! Om Gods wille, sille se ús noait gewoan litte litte?" Sam grommele.
  
  Nina die gewoan har eagen ticht en hope dat se net stjerre soe wylst se har tillefoan omklamme.
  
  "Sam, pak it spyglas! Druk twa kear op de reade knop en rjochtsje it op 'e Iroquois efter it stjoer," raasde Perdue, en útwreide in lange pinne foarwerp tusken de sitten.
  
  "Hé, pas op wêr't jo dat ferdomde ding wize!" Sam gûlde. Hy lei gau syn tomme op de reade knop en wachte op in skoft tusken de klikken fan de kûgels. Leech lizzend gyng er direkt nei de râne fan 'e stoel, tsjinoer de doar, sadat se syn posysje net ferwachtsje koenen. Daliks ferskynden Sam en de teleskoop yn 'e hoeke fan it efterste finster. Hy drukte twa kear op de reade knop en seach hoe't de reade beam direkt foel dêr't er wiisde - op 'e foarholle fan 'e sjauffeur.
  
  Hitler skeat op 'e nij, en in goed rjochte kûgel skeat it glês foar Sam syn gesicht, en dûsde him mei granaatsketten. Mar syn laser wie al lang genôch rjochte op de Mohikan om syn skedel troch te dringen. De yntinse waarmte fan 'e beam searde de sjauffeur syn harsens yn syn skedel, en yn' e efterútsjochspegel seach Perdue even syn gesicht eksplodearje yn in pulpige puinhoop fan snotterich bloed en bonkefragminten op 'e foarrút.
  
  "Goed dien, Sam!" - rôp Perdue doe't de BMW skerp fan 'e dyk draaide en ferdwûn oer de top fan in heuvel dy't oergie yn in steile klif. Nina draaide har om doe't se hearde dat Sam syn gaspen fan skok feroare yn kreunen en gûlen.
  
  "Oh myn God, Sam!" - raasde se.
  
  "Wat is der bard?" - frege Perdue. Hy waard wakker doe't er Sam yn 'e spegel seach, syn gesicht mei bloedige hannen. "Oh myn God!"
  
  "Ik kin neat sjen! Myn gesicht stiet yn 'e brân!" Sam raasde doe't Nina tusken de sitten gleed om nei him te sjen.
  
  "Lit my ris sjen. Lit my ris sjen!" - stie se oan, en ferhuze syn hannen fuort. Nina besocht net yn panyk te skriemen om Sam's wille. Syn gesicht wie opsnien troch lytse glêzen stikken, wêrfan guon noch út syn hûd stiene. Alles wat se yn syn eagen sjen koe wie bloed.
  
  "Kinsto dyn eagen iepenje?"
  
  "Binne jo gek? Och myn God, der sitte glêzen yn myn eachbollen!" hy gûlde. Sam wie fier fan in squeamish persoan, en syn pine drompel wie frij heech. Nina en Perdue hearden him gûlen en gûlen as in bern, en waarden tige soargen.
  
  "Bring him nei it sikehûs, Perdue!" - sei se.
  
  "Nina, se sille wol witte wat der bard is, en wy kinne it net betelje om bleatsteld te wurden. Ik bedoel, Sam hat krekt in man fermoarde," ferklearre Perdue, mar Nina woe der neat fan hearre.
  
  "David Perdue, bring ús nei de klinyk sa gau as wy yn Wewelsburg komme, of ik swar by God ...!" - sei se.
  
  "It soe ús doel om tiid te fergriemen sterk ferslaan. Jo sjogge dat wy al efterfolge wurde. God wit hoefolle mear abonnees, sûnder mis te tankjen oan de e-post fan Sam oan syn Marokkaanske freon, "proteste Perdue.
  
  "Hey, fok dy!" Sam raasde yn 'e leechte foar him. "Ik haw him noait in foto stjoerd. Ik ha noait reagearre op dy e-mail! It kaam net fan myn kontakten, maat!"
  
  Perdue wie fernuvere. Hy wie derfan oertsjûge dat it sa útlekt wêze moast.
  
  "Wa dan, Sam? Wa oars koe witte oer dit? - frege Perdue doe't it doarp Wewelsburg in kilometer of twa foarút ferskynde.
  
  "Agatha's kliïnt," sei Nina. "It moat wêze. De ienige persoan dy't it wit ... "
  
  "Nee, har kliïnt hat gjin idee dat immen oars as myn suster dizze taak allinich dien hat," wjerlearde Nina Perdue de teory fluch.
  
  Nina helle foarsichtich lytse stikken glês fan Sam syn gesicht wylst se syn gesicht mei har oare hân omkeape. De waarmte fan har palm wie de iennichste treast dy't Sam koe fiele tsjin 'e geweldige brân fan' e protte lacerations, en syn bloedige hannen rêsten op syn knibbels.
  
  "Och, ûnsin!" Nina hygde ynienen. "Grafolooch! De frou dy't it hânskrift fan Agatha ûntsifere! Gjin ferdomme manier! Se fertelde ús dat har man lânskipsûntwerper wie, om't hy eartiids opgrave foar in libben.
  
  "En wat?" - frege Perdue.
  
  "Wa graaft foar in libben, Perdue? Argeologen. It nijs dat de leginde eins ûntdutsen wie soe grif de belangstelling fan sa'n persoan wekker meitsje, is it net? "- se sette in hypoteze foar.
  
  "Grut. In spiler dy't wy net kenne. Krekt wat wy nedich binne, "suchte Perdue, en beoardielet de omfang fan Sam's blessueres. Hy wist dat der gjin manier wie om de ferwûne sjoernalist medyske oandacht te krijen, mar hy moast oanstean of de kâns ferlieze om út te finen wat Wewelsberg ferstoppe, om net te sizzen dat de oaren har trijen ynhelje soene. Op in momint dat sûn ferstân de huverjen fan 'e jacht oernaam, kontrolearre Perdue om te sjen oft d'r in tichtby medyske foarsjenning wie.
  
  Hy ried mei de auto djipper de oprit fan in hûs yn de buert fan it kastiel dêr't in bepaalde dokter, Johann Kurtz, praktisearre. Se keasen de namme willekeurich, mar it wie in lokkich ûngelok dat se liede ta de ienige dokter dy't gjin ôfspraak hie oant 15.00 oere mei in flugge leagen. Nina fertelde de dokter dat de blessuere fan Sam feroarsake waard troch in rotsfall wylst se troch ien fan 'e berchpassen riden op wei nei Wewelsburg foar sightseeing. Hy kocht it. Hoe koe er net? De skientme fan Nina ferbjustere dúdlik de ûnhandige heit fan trije fan middelbere leeftyd dy't syn praktyk fan hûs rûn.
  
  Wylst se op Sam wachten, sieten Perdue en Nina yn 'e tydlike wachtkeamer, dy't in ferboude veranda wie, bedekt mei grutte iepen finsters mei skermen en wynklokken. In noflike wyn streamde troch dit plak, in tige nedich stikje rêst foar harren. Nina bleau te testen wat se fertocht oer de bliksemfergeliking.
  
  Perdue pakte de lytse tablet dy't hy faak brûkte om ôfstannen en gebieten te observearjen, en ûntfolde it mei in knip fan 'e fingers oant it de omtrek fan Wewelsburg Castle toande. Hy stie út it rút nei it kastiel te sjen, skynber de trijekantige struktuer te bestudearjen mei syn apparaat, de linen fan 'e tuorren op te spoaren en har hichten wiskundich te fergelykjen, foar it gefal dat se it witte moasten.
  
  "Perdue," flústere Nina.
  
  Hy seach har oan mei in noch fiere blik. Se wiisde him om njonken har te sitten.
  
  "Sjoch hjir, yn 1815 waard de Noardtoer fan it kastiel yn 'e brân stutsen doe't dy troch de wjerljocht slein waard en hjir yn 'e súdfleugel stie oant 1934 in pastorij. Ik tink, om't it praat oer de Noardtoer en de gebeden dy't blykber yn 'e súdfleugel oanbean wurde, de iene ús de lokaasje fertelt, de oare wêr't te gean. Noardtoer, omheech."
  
  "Wat is op 'e top fan' e Noardtoer?" - frege Perdue.
  
  "Ik wit dat de SS fan plan wie om in oare hal te bouwen lykas de SS-generaalshal dêrboppe, mar blykber is it nea boud," herinnert Nina út in proefskrift dat se ienris skreau oer de mystyk dy't troch de SS beoefene waard, en ûnbefêstige plannen om de toer foar rituelen.
  
  Perdue betocht dit in minút yn syn holle. Doe't Sam de dokterskantoar ferliet, knikte Perdue. "Oké, ik nim in hap. Dit is it tichtste dat wy in oplossing hawwe. De Noardtoer is perfoarst it plak."
  
  Sam like in ferwûne soldaat dy't krekt werom kaam út Beirut. Syn holle waard ferbûn om de antiseptyske salve de kommende oere op syn gesicht te hâlden. Troch de skea oan syn eagen joech de dokter him drippen, mar hy kin de oare deis of wat net goed sjen.
  
  "Dat is it myn beurt om te lieden," grapke er. "Wielen dank, Herr Doktor," sei er wurch yn it slimste Dútske aksint dat de Dútser ea hân hie. Nina giggle foar harsels, en fûn Sam ekstreem cute; sa jammerdearlik en ferkrompen yn syn bannen. Se soe him graach tútsje wolle, mar net wylst er mei Trish obsedearre wie, beloofde se harsels. Se ferliet de fernuvere húsdokter mei in freonlik ôfskied en in hândruk, en de trije gongen nei de auto. In âld gebou wachte harren tichtby, goed bewarre en fol oan 'e râne mei freeslike geheimen.
  
  
  Haadstik 27
  
  
  Perdue regele hotelkeamers foar elk fan harren.
  
  It wie nuver dat er net by Sam wie sa't er normaal wie, om't Nina al syn privileezjes mei har ôfnommen hie. Sam realisearre dat hy allinnich wêze woe, mar de fraach wie wêrom. Perdue hie serieuzer hannele sûnt se it hûs yn Keulen ferlieten, en Sam tocht net dat Agatha har hommels fuortgean der wat mei te krijen hie. No koe er it net maklik mei Nina beprate, om't er net woe dat se har soargen meitsje oer eat dat miskien neat wêze soe.
  
  Fuort nei har lette middei naam Sam de ferbiningen fuort. Hy wegere om it kastiel ferpakt as in mummy te rinnen en it laitsjen te wêzen fan alle bûtenlanners dy't troch it museum en omlizzende gebouwen rûnen. Tankber dat er syn sinnebril by him hie, koe er teminsten de walgelijke steat fan syn eagen ferbergje. It wyt om syn irissen wie donkerrôze, en de ûntstekking hie syn eachleden maroon makke. Oer syn hiele antlit stiene lytse snijden fleurich read, mar Nina oertsjûge him om har in bytsje make-up oer de krassen oan te bringen om se minder opfallend te meitsjen.
  
  Der wie krekt genôch tiid om it kastiel te besykjen en te sjen oft se fine koene wêr't Werner it oer hie. Perdue woe net riede, mar dizze kear hie er gjin kar. Se sammele har yn 'e seal fan SS-generaals en moasten fan dêrút bepale wat der op stie, as har dan überhaupt wat ûngewoans foel. It wie it minste dat se dwaan koenen foardat se ynhelle waarden troch har efterfolgers, dy't hooplik beheind wiene ta de twa Rammstein-klonen dy't se kwyt wiene. Lykwols, se waarden stjoerd troch immen, en dat immen soe stjoere mear lakeien te nimmen harren plak.
  
  Doe't se de prachtige trijehoekfoarmige festing binnenkamen, herinnerde Nina it stienwurk dat yn safolle kearen boud wie as gebouwen yn it ferline ôfbrutsen, werboud, oanboud en ferboud waarden, fan 'e njoggende ieu ôf. It bleau ien fan 'e meast ferneamde kastielen yn Dútslân, en hja wie benammen dol op syn skiednis. De trije gongen direkt nei de Noardtoer, yn 'e hope te finen dat Nina's teory credible wie.
  
  Sam koe amper goed sjen. Syn fisy waard sa feroare dat er meast de omtreksels fan objekten sjen koe, mar oars wie alles noch wazig. Nina naam syn earm en late him, soargje derfoar dat er de ûntelbere treppen yn it gebou net optocht.
  
  "Kin ik dyn kamera liene, Sam?" frege Perdue. Hy wie fermakke dat de sjoernalist, dy't hast gjin fisy hie, keas foar te dwaan dat er it ynterieur noch fotografearje koe.
  
  "As jo wolle. Ik kin neat sjen. It is nutteloos om sels te besykjen,' sei Sam.
  
  Doe't se de SS Obergruppenführer Hall binnenkamen, de Hall of SS Generals, krûpte Nina by it oansjen fan it ûntwerp dat op 'e grize moarmeren flier skildere wie.
  
  "Ik winskje dat ik hjir op spuie koe sûnder oandacht te lûken," sei Nina.
  
  "Op wat?" - frege Sam.
  
  "Dat ferrekte teken ha ik sa folle," antwurde se doe't se it donkergriene sinnewiel oerstutsen dat it symboal fan 'e Oarder fan' e Swarte Sinne foarstelde.
  
  "Net spuie, Nina," ried Sam droech. Perdue liedt it paad, wer yn in steat fan deidreamen. Hy pakte de kamera fan Sam op, ferburgen de teleskoop tusken syn hân en de kamera. Mei help fan in spyglass ynsteld op IR, hy skend de muorren foar alle foarwerpen ferburgen binnen. Yn termyske imaging modus, hy fûn neat oars as temperatuer fluktuaasjes yn de mitselwurk kontinuïteit doe't er kontrolearre de waarmte hantekenings.
  
  Wylst de measte besikers belangstelling lieten sjen foar it tinkteken fan Wewelsburg 1933-1945, dat yn it eardere SS-wachthûs op it kastielhôf stiet, sochten trije kollega's fleurich nei wat bysûnders. Wat it wie, wisten se net, mar mei de kennis fan Nina, benammen fan it nazi-tiidrek fan de Dútske skiednis, koe se fertelle wannear't der wat mis wie yn wat it geastlik sintrum fan de SS wêze soe.
  
  Under harren wie it beruchte ferwulft, of grêft, in grêf-like struktuer sonken yn 'e stifting fan' e toer en docht tinken oan Myseenske koepelgrêven. Nina tocht earst dat it mystearje oplost wurde koe troch nijsgjirrige drainage gatten yn in fersonken sirkel ûnder it senit mei in swastika op 'e koepel, mar se moast omheech, neffens Werner syn oantekeningen.
  
  "Ik kin it net helpe mar te tinken dat d'r wat yn it tsjuster is," fertelde se Sam.
  
  "Sjoch, lit ús mar op nei it heechste punt fan de Noardtoer gean en dêr efkes sjen. Wat wy sykje is net binnen it kastiel, mar bûten," suggerearre Sam.
  
  "Wêrom seist dat?" - sy frege.
  
  "Sa't Perdue sei ... Semantyk ..." hy skodholle.
  
  Perdue seach yntrigearre: "Fertel my, myn leave."
  
  De eagen fan Sam brânden as helfjoer tusken syn eachlidden, mar hy koe net nei Perdue sjen doe't er tsjin him spriek. Rêstend mei it kin op it boarst, oerwinnende de pine, gie er troch: "Alles yn it lêste diel ferwiist nei eksterne dingen, lykas bliksem en opkommende gebeden. De measte teologyske bylden of âlde gravueres litte gebeden sjen as reek dy't út 'e muorren opkomt. Ik tink echt dat wy op syk binne nei in bygebouw of in lânbouseksje, wat bûten wêr't de goaden fjoer smieten," ferklearre hy.
  
  "No, myn apparaten koene gjin bûtenlânske objekten of anomalies yn 'e toer ûntdekke. Ik stel foar om te bliuwen by Sam's teory. En wy kinne it better fluch dwaan, want it tsjuster komt oan,' befêstige Perdue en joech Nina de kamera.
  
  "Okee, litte wy gean," stimde Nina yn, en luts Sam syn hân stadich, sadat hy mei har bewege koe.
  
  "Ik bin net blyn, witst?" - hy pleage.
  
  "Ik wit it, mar dit is in goed ekskús om jo tsjin my te kearen," glimke Nina.
  
  Hjir is it wer!, tocht Sam. Smiles, flirten, sêfte help. Wat binne har plannen? Doe begûn er him ôf te freegjen wêrom't se him fertelde om los te litten, en wêrom't se him fertelde dat der gjin takomst wie. Mar no wie amper de goede tiid foar in fraachpetear oer saken fan gjin belang yn in libben dêr't elke sekonde syn lêste wêze koe.
  
  Fanôf it perron boppe op 'e Noardtoer seach Nina út oer de útwreiding fan ûnreplike skientme dy't Wewelsburg omsingele. Behalven de eigensinnige en kreaze rigen huzen dy't de strjitten rûnen en de ferskate tinten grien dy't it doarp omsingelen, wie der oars neat fan betsjutting. Sam siet mei de rêch tsjin 'e boppekant fan 'e bûtenmuorre om syn eagen te beskermjen tsjin 'e kâlde wyn dy't boppe it bastion waaide.
  
  Krekt as Nina seach Perdue neat ûngewoans.
  
  "Ik tink dat wy hjir it ein fan 'e wei hawwe berikt, jonges," joech er einliks ta. "Wy hawwe besocht, mar dit kin wol in soarte fan charade wêze om dejingen te betiizjen dy't net witte wat Werner wist."
  
  "Ja, ik moat it iens wêze," sei Nina, en seach nei de delling dêrûnder mei gjin bytsje teloarstelling. "En ik woe it net iens dwaan. Mar no fiel ik dat ik mislearre."
  
  "Oh, kom op," spile Sam mei, "wy witte allegear dat jo gjin sorry foar josels kinne fiele, hè?"
  
  "Stil stil, Sam," snauwde se, en krúst har earms sadat hy net op har fertrouwe koe foar begelieding. Mei in eigensinnige gniffel kaam Sam oerein en twong himsels om te genietsjen fan it útsicht, teminsten oant se fuortgeane. Hy makke syn paad hjir mei muoite, om net sûnder panoramysk útsicht fuort te gean, krekt om't syn eagen sear diene.
  
  "Wy moatte noch útfine wa't dy idioaten wiene dy't op ús Perdue skeaten. Ik wedde dat se wat te krijen hawwe mei dy Rachel-frou yn Halkirk,' stie Nina oan.
  
  "Nina?" Sam rôp efter harren.
  
  "Kom op, Nina. Help de earme keardel foar't er nei syn dea falt,' gniisde Pardue om har dúdlike ûnferskilligens.
  
  "Nina!" Sam raasde.
  
  "Oh Jezus, sjoch dyn bloeddruk, Sam. "Ik kom," grommele se en sloech har eagen nei Perdue.
  
  "Nina! Sjen!" Sam gie troch. Hy die syn sinnebril ôf, negearre de pine fan 'e wyn en it hurde middeiljocht dat syn bloedige eagen sloech. Hja en Perdue flankearren him doe't er oer it efterlân útseach, en fregen kearen: "Sjochst it net? Is it net?"
  
  "Nee," antwurden se beide.
  
  Sam lake manialik en wiisde mei in fêste hân dy't fan rjochts nei lofts beweech, tichter by de kastielmuorren, en stoppe op 'e uterste lofterkant. "Hoe kinne jo dit net sjen?"
  
  "Sjoch wat?" frege Nina, wat yrritearre troch syn oanstriid wylst se noch net begrype wêr't er op wiisde. Perdue fronse en skodholle, seach har oan.
  
  "Der is hjir in searje rigels," sei Sam, ademloos fan fernuvering. "It kinne oergroeide gradientlinen wêze, of miskien âlde betonnen kaskaden ûntworpen om in ferhege posysje te leverjen om op te bouwen, mar se bepale dúdlik in grut netwurk fan brede rûne grinzen. Guon einigje al gau bûten de kastielperimeter, wylst oaren ferdwine as wiene se djipper yn it gers groeven."
  
  "Wachtsje," sei Perdue. Hy sette in teleskoop op sadat hy it oerflakreliëf fan it gebiet sjen koe.
  
  "Jo röntgenfisy?" - frege Sam, en seach koart nei Perdue syn figuer mei syn skansearre fisy, wêrtroch alles ferfoarme en giel like. "Hey, wiis dit gau op Nina's boarst!"
  
  Perdue lake lûd, en se seagen beide nei it nochal pûle gesicht fan de ûntefreden histoarikus.
  
  "It is neat dat jo beide noch net earder sjoen hawwe, dus stopje mei de gek," pleage se fertroud, en fertsjinne in wat jongesgrins fan beide manlju. It is net sa dat se ferrast wiene dat Nina krekt útkaam en dy typysk ûnhandige opmerkingen makke. Se hie ferskate kearen mei beide sliept, dat se koe net begripe wêrom't it net geskikt wêze soe.
  
  Perdue pakte syn teleskoop en begon wêr't Sam syn tinkbyldige grins begon. Yn it earstoan like der neat feroare te wêzen, útsein in pear ûndergrûnske rioelbuizen oan de earste strjitte oer de grins. Doe seach er it.
  
  "Oh myn God!" - hy ademde út. Doe bigoun er te laitsjen as in prospekteur dy't krekt goud fûn hie.
  
  "Wat! Wat!" Nina raasde fan opwining. Se rûn nei Perdue en stie tsjin him oan om it apparaat te blokkearjen, mar hy wist better en hold har op earmlange, wylst hy de oerbleaune punten ûndersocht wêr't it kluster fan ûndergrûnske struktueren sammele en draaide.
  
  "Harkje, Nina," sei er úteinlik, "ik koe ferkeard hawwe, mar it liket derop dat ûndergrûnske struktueren krekt ûnder ús binne."
  
  Se pakte de teleskoop, hoe teare ek, en sette it foar har each. As in flau hologram glinstere alles ûndergrûns in bytsje as de echografie dy't út it laserpunt kaam in sonogram makke fan in ûnsichtber materiaal. Nina har eagen waerd grut fan eangst.
  
  "Geweldich wurk, hear Cleve," Pardue lokwinske Sam mei it iepenjen fan in geweldich netwurk. "En foar it bleate each, net minder!"
  
  "Ja, it is goed dat se op my skeaten en hast blyn gienen, hè?" Sam lake, en sloech Perdue op 'e earm.
  
  "Sam, dit is net grappich," sei Nina fan har útsjochpunt, wylst se noch de lingte en breedte fan wat like te wêzen in necropolis fan leviatan dy't ûnder Wewelsburg lei te sliepen.
  
  "Myn flater. Grappich as ik it sis,' antwurde Sam, no bliid mei himsels dat hy de dei rêden hat.
  
  "Nina, jo kinne sjen wêr't se begjinne, it fierste fan it kastiel, fansels. Wy soene moatte sneupe fan in punt dat net wurdt bewekke troch befeiligingskamera's, "frege Perdue.
  
  "Wachtsje," mompele se, en folge de ienige rigel dy't troch it hiele netwurk rûn. "Hy hâldt ûnder de cistern krekt oan de binnenkant fan it earste hôf stil. D'r moat hjir in lûk komme dêr't wy troch kinne."
  
  "Moai!" - rôp Perdue. "Dit is wêr't wy speleologysk ûndersyk begjinne. Litte wy in bytsje sliepe gean, sadat wy hjir foar moarn kinne. Ik moat witte wat Wewelsburg geheim hâldt foar de moderne wrâld."
  
  Nina knikte ynstimd, "En wat makket it it wurdich om te deadzjen."
  
  
  Haadstik 28
  
  
  Juffrou Maisie hat it útwurke diner ôfmakke dat se de ôfrûne twa oeren oan it tarieden hie. In part fan har baan by it lângoed wie om har kwalifikaasjes as sertifisearre chef by elk miel te brûken. No't de juffer fuort wie, siet der in lyts stêf feinten yn 'e hûs, mar der waerd noch fan har ferwachte dat se har plichten as haadhúshâldster yn 'e measte mjitte útfiere soe. It gedrach fan de hjoeddeiske bewenner fan de legere wente oan de haadwenning yrritearre Maisie gjin ein, mar se moast altyd sa profesjoneel bliuwe as se koe. Se hie der in hekel oan om de ûntankbere heks te tsjinjen dy't dêr tydlik wenne, ek al hie har wurkjouwer dúdlik makke dat syn gast foarearst foar ûnbepaalde tiid bliuwe soe.
  
  De gast wie in grouwe frou mei mear as genôch fertrouwen om in boat fan keningen te foljen, en har ytgewoanten wiene sa ûngewoan en kieskeurich as ferwachte. In fegane yn 't earstoan, wegere se de kalfsgerjochten of taarten te iten dy't Maisie mei soarch taret, en leaver griene salade en tofu yn plak. Yn al har jierren hie de fyftichjierrige kokke noch noait sa'n gewoane en folslein dom yngrediïnt tsjinkommen, en se ferstoppe har ôfkarring net. Ta har skrik meldde de gast dy't se tsjinne har saneamde insubordinaasje oan syn wurkjouwer, en Maisie krige gau in berisping, al wie in freonlike, fan 'e lânhear.
  
  Doe't se einlings de greep fan vegan koken krige, hie de lout dêr't se foar koeke de lef om har te ynformearjen dat feganisme net mear wie wat se woe en dat se steak seldsume en basmati rys woe. Maisie wie lilk op it ûnnedige ûngemak dat se har húshâldlik budzjet besteegje moast oan djoere fegane produkten dy't no fergriemd yn 'e opslach sieten om't in kieskeurige konsumint in rôfdier wurden wie. Sels desserts waarden hurd beoardiele, hoe lekker se ek wiene. Maisie wie ien fan 'e liedende bakkers fan Skotlân en publisearre sels trije fan har eigen kookboeken oer desserts en konserven yn har fjirtiger jierren, dus se seach har gast har bêste wurk ôfwize, makke har geastlik berikke nei mear giftige krûdeflessen.
  
  Har gast wie in yndrukwekkende frou, in freon fan 'e lânhearre, neffens wat har ferteld wie, mar se hie spesifike ynstruksjes krigen om juffer Mirele net te tastean om de akkommodaasje dy't har levere waard foar elke priis te ferlitten. Maisie wist dat it dellizzende famke der net út kar wie, en dat se belutsen wie yn in wrâldwide polityk mystearje, wêrfan de dûbelsinnigens nedich wie om foar te kommen dat de wrâld yn in soarte fan katastrofe rekke dy't de Twadde Wrâldoarloch foar it lêst feroarsake hie. De húshâldster fernearde it ferbaal misbrûk en de jeugdwreedheid fan har gast allinnich om har wurkjouwer te tsjinjen, mar oars hie se koart wurk makke fan de eigensinnige frou yn har soarch.
  
  Hast trije moannen binne ferrûn sûnt se nei Thurso brocht waard.
  
  Maisie wie wend om har wurkjouwer net te freegjen, om't se him oanbidde en hy hie altyd in goede reden foar alle frjemde oanfragen dy't er fan har die. Se wurke foar Dave Perdue foar it grutste part fan 'e lêste twa desennia, holden ferskate posysjes op syn trije lângoed, oant se krige dizze ferantwurdlikheid. Elke jûn, neidat frou Mirela itengerjochten sammele hie en befeiligingsperimeters ynsteld hie, krige Maisie de opdracht om har wurkjouwer te skiljen en in berjocht efter te litten dat de hûn iten hie.
  
  Se frege noait wêrom, en har belangstelling wie ek net genôch om dat te dwaan. Hast robotysk yn har tawijing die juf Maisie allinich wat se ferteld waard foar de juste priis, en de hear Perdue betelle tige goed.
  
  Har eagen skeaten nei de keukenklok oan 'e muorre krekt boppe de efterdoar dy't it gasthûs yn lei. Dit plak waard in gasthûs neamd allinnich op in freonlike manier, om 'e skyn te hâlden. Yn wierheid, it wie net mear as in fiif-stjer holding sel mei hast alle foarsjennings syn bewenner soe genietsje as se wie frij. Fansels, gjin kommunikaasje apparaten waarden tastien, en it gebou wie tûk foarsjoen fan satellyt en sinjaal scramblers dat soe nimme wiken te penetrearjen sels mei de meast ferfine apparatuer en ongeëvenaarde hacker exploits.
  
  In oar obstakel foar de gast wie de fysike beheiningen fan it gasthûs.
  
  De ûnsichtbere, lûddichte muorren waarden beklaaid mei termyske sensoren dy't konstant de temperatuer fan it minsklik lichem binnen kontroleare om te soargjen foar direkte melding fan elke oertreding.
  
  Bûten it heule gasthûs brûkte de wichtichste spegel-basearre contraption in ieuwenâlde sleat fan hân brûkt troch illusionisten fan ferline tiidrekken, in ferrassend ienfâldige en handige bedrog. Dit makke it plak ûnsichtber sûnder nauwe ynspeksje of in trained each, om net te praten oer de ferwoasting dy't it feroarsake by tongerbuien. In grut part fan it pân wie ûntworpen om net winske oandacht ôf te lieden en te befetsjen wat bedoeld wie om fêst te bliuwen.
  
  Krekt foar 20.00 oere pakte Maisie iten yn foar de te bezorgen gasten.
  
  De nacht wie koel en de wyn grillich doe't se ûnder de hege dennen en grutte rotstúnfernen trochkaam dy't as de fingers fan in reus oer it paad rûnen. Alles oer it eigendom De jûnsljochten ferljochte de paden en planten as ierdsk stjerreljocht, en Maisie koe dúdlik sjen wêr't se hinne gie. Doe't se de earste koade foar de bûtendoar draaide, kaam se yn en die dy efter har ticht. It gasthûs, tige ferlykber mei it lúk fan in ûnderseeboat, befette twa trochgongen: in bûtendoar en in auxiliary ien om it gebou yn te gean.
  
  Doe't Maisie de twadde keamer yn kaam, fûn it deastil.
  
  Normaal wie de TV oan, ferbûn fan it haadhûs, en alle ljochten dy't yn- en útskeakele wiene fan 'e haadmachtkontrôle fan it hûs waarden útskeakele. In skriklike skimering foel op it meubilêr, en stilte hearske yn 'e keamers, sels de beweging fan 'e loft fan 'e fans wie net te hearren.
  
  "Jo diner, mefrou," sei Maisie dúdlik, as wiene der gjin ôfwikingen fan 'e noarm. Se wie warskôge foar de nuvere omstannichheden, mar amper ferrast.
  
  De gast hie har earder al in protte kearen bedrige en har in ûnûntkombere pynlike dea tasein, mar in part fan de húshâldster syn manier wie om de dingen glide te litten en de lege bedrigingen dy't komme fan ûntefreden brats lykas juffer Mirela te negearjen.
  
  Fansels hie Maisie gjin idee dat Mirela, har ûngemanierde gast, de lêste twa desennia de lieder west hie fan ien fan 'e meast freze organisaasjes yn 'e wrâld en alles koe dwaan wat se har fijannen tasein hie. Unbekend foar Maisie, Mirela wie Renata yn 'e Oarder fan' e Swarte Sinne, op it stuit in gizelder fan Dave Perdue, dy't brûkt wurde soe as in ûnderhannelingschip tsjin 'e ried doe't de tiid kaam. Perdue wist dat it ferbergjen fan Renata foar de ried him kostbere tiid jaan soe om in machtich alliânsje te foarmjen mei de Renegade Brigade, fijannen fan 'e Swarte Sinne. De Ried besocht har om te kearen, mar wylst se fuort wie, koe de Swarte Sinne har net ferfange en spruts dêrmei syn bedoelingen út.
  
  "Mefrou, dan lit ik jo diner op 'e itenstafel litte," kundige Maisie oan, en woe net dat de frjemde omjouwing har ûnrêstige.
  
  Doe't se har omdraaide om fuort te gean, begroete in yntimidearjende bewenner har út 'e doar.
  
  "Ik tink dat wy fannacht tegearre ite moatte, binne jo it net iens?" Mirela har stielen stimme stie der oan.
  
  Maisie tocht efkes oer it gefaar dat Mirela stelde, en omdat se net ien wie om oanberne herteleaze minsken te ûnderskatten, stimde se gewoan yn: "Fansels, mefrou. Mar ik haw mar genôch fertsjinne foar ien."
  
  "Och, d'r is neat om har soargen oer te meitsjen," glimke Mirela, wylst har eagen fonkelden as in kobra. "Jo kinne ite. Ik sil dy selskip hâlde. Hawwe jo de wyn brocht?"
  
  "Fansels, mefrou. In beskieden swiete wyn by de Kornyske gebak dy't ik spesjaal foar dy bakt haw," antwurde Maisie hearrich.
  
  Mar Mirela koe fertelle dat it skynbere gebrek oan soarch fan 'e húshâldster grinzge oan patronisearjen; de meast ferfelende trigger dy't feroarsake ûnferstannige fijânskip fan Mirela. Nei safolle jierren oan it haad fan 'e meast skriklike kultus fan nazi-maniacs, soe se nea insubordinaasje tolerearje.
  
  "Wat binne de koades foar de doarren?" - frege se earlik, en helle efter har in lange gerdynrail út, makke yn 'e foarm fan in soarte fan spear.
  
  "Och, dit moat allinne bekend wêze by it personiel en de tsjinstfeinten, mefrou. Ik bin der wis fan dat jo it begripe," lei Maisie út. Lykwols, der wie hielendal gjin eangst yn har stim, en har eagen direkt moete Mirela. Mirela sette it punt oan Maisie har kiel, temûk yn 'e hope dat de húshâldster har in reden jaan soe om it nei foaren te stekken. De skerpe râne liet in dûk yn 'e hûd fan' e húshâldster en prike it krekt genôch om in moaie drip bloed op it oerflak te meitsjen.
  
  "Jo sille ferstannich wêze om dizze wapens fuort te setten, mefrou," ried Maisie ynienen mei in stimme dy't hast net har eigen wie. Har wurden kamen út mei in skerp aksint op in toan dy't folle djipper wie as har gewoane fleurige gong. Mirela koe har ûnnoazel net leauwe en smiet har holle laitsjen efteroer. Fansels hie de gewoane tsjinstfaam gjin idee mei wa't se te meitsjen hie, en om it noch slimmer te meitsjen, sloech Mirela Maisie yn it gesicht mei in fleksibele aluminium bar. Dit liet in baarnend teken op it gesicht fan 'e húshâldster nei't se fan 'e klap herstelde.
  
  "Jo soene ferstannich wêze om my te fertellen wat ik easkje foardat ik jo kwytreitsje," gniisde Mirela doe't se noch in slach op Maisie har knibbels joech, wêrtroch't de faam fan pine rôp. "No!"
  
  De húshâldster wie snikkend, en begroeven har gesicht yn 'e knibbels.
  
  "En jo kinne jankje safolle as jo wolle!" Mirela grommele, en hold har wapen klear om de skedel fan de frou troch te stekken. "Sa't jo witte, is dit gesellige lytse nêst lûddicht."
  
  Maisie seach op, har grutte blauwe eagen lieten noch tolerânsje noch hearrigens sjen. Har lippen krollen werom, har tosken iepenbiere, en mei in ûnhillich rommel dat út 'e djipten fan har búk útbruts, sprong se.
  
  Mirela hie gjin tiid om har wapen te swaaien foardat Maisie har ankel bruts mei ien krêftige shin-trap nei Mirela's skien. Se liet har wapen falle doe't se foel, wylst har skonk klopte yn wrede pine. Mirela liet in stream fan hatelike bedrigingen út troch har heaze gûlen, pine en woede dy't yn har stride.
  
  Wat Mirela op har beurt net wist, wie dat Maisie nei Thurso waard rekrutearre net foar har kulinêre feardigens, mar foar har betûfte fjochtseffektiviteit. By in trochbraak krige se de opdracht om mei it grutste foaroardiel te slaan en har oplieding as operative fan 'e Irish Army Ranger Wing, of Fian óglach, folslein te brûken. Sûnt har yngong yn 'e boargerlike maatskippij wie Maisie McFadden beskikber te hieren as persoanlike befeiligingswacht, en dit is wêr't Dave Perdue har tsjinsten rôp.
  
  "Skreau safolle as jo wolle, juffer Mirela," klonk Maisie har djippe stim oer har wriemeljende fijân, "ik fyn it tige beruhigend. En fannacht sille jo dêr net folle fan dwaan, dat fersekerje ik jo."
  
  
  Haadstik 29
  
  
  Twa oeren foar moarnsiten rûnen Nina, Sam en Perdue de lêste trije blokken in wenstrjitte op om net ien te ferrieden mei har oanwêzigens. Se hiene harren auto op in goede ôfstân parkeard, tusken in oantal auto's dy't nachts op strjitte stiene, dus it wie frij diskreet. Mei in overall en in tou klommen trije kollega's oer it hek fan it lêste hûs oan de strjitte. Nina seach omheech fan wêr't se telâne kaam en stoarre nei it yntimidearjende silhouet fan in massale âlde festing op 'e heuvel.
  
  Wewelsburg.
  
  Hy liedde it doarp stil, observearre mei de wiisheid fan ieuwen de sielen fan har ynwenners. Se frege har ôf oft it kastiel wist dat se der wiene, en mei in bytsje ferbylding frege se har ôf oft it kastiel har talitte soe om har ûndergrûnske geheimen te ûntreinigjen.
  
  "Kom op, Nina," hearde se Perdue flústerjen. Mei help fan Sam die er in grut fjouwerkant izeren deksel iepen dat yn de fierste hoeke fan it hôf siet. Se wiene hiel ticht by in stil, tsjuster hûs en besocht te bewegen stil. Lokkich wie it deksel meast oergroeid mei ûnkrûd en heech gers, sadat it swijend troch de omlizzende dikte glied as se it iependienen.
  
  De trije stiene om in swart gapjende mûle yn it gers, fierder ferburgen troch tsjuster. Sels de strjitlampe ferljochte har stipe net, en it wie riskant om yn it gat te krûpen sûnder te fallen en sear te wurden. Ienris ûnder de râne draaide Perdue syn zaklamp oan om it ôfwetteringsgat en de tastân fan de piip derûnder te ynspektearjen.
  
  "Och. God, ik kin it net leauwe dat ik dit wer doch," kreunde Nina ûnder har azem, har lichem spand fan klaustrofoby. Nei saaie moetings mei ûnderseeboaten en in protte oare ûnberikbere plakken, beloofde se harsels noait wer oan soks te ûnderwerpen - mar hjir is se.
  
  "Sit gjin soargen," fersekere Sam har, en streake har hân, "ik bin krekt efter dy. Ek is it foar safier"t ik sjen kin in hiel brede tunnel."
  
  "Tankewol, Sam," sei se hopeleas. "It kin my net skele hoe breed it is. It is noch in tunnel."
  
  It gesicht fan Perdue kearde út it swarte gat, "Nina."
  
  "Okee, goed," suchte se en, in lêste blik op it kolossale kastiel, sakke se del yn 'e gapjende hel dy't op har wachte. It tsjuster wie in materiële muorre fan sêfte doom om Nina hinne, en it duorre elke ounce fan moed om net wer út te brekken. Har iennichste treast wie dat se begelaat waard troch twa tige bekwame en djip soarchsume manlju dy't alles dwaan soene om har te beskermjen.
  
  Oan 'e oare kant fan 'e strjitte, ferburgen efter de dikke kwast fan in ûnfersierde berch en syn wylde blêden, stoarre in pear wetterige eagen nei it trijetal, wylst se har delsette ûnder de râne fan in putgat efter de bûtentank fan it hûs.
  
  Inkeldjip stapten yn de modder fan de ôfwetteringspipe, krûpen se foarsichtich nei it roestige izeren roaster dat de buis skiede fan it gruttere netwurk fan rioelkanalen. Nina gromde ûntefreden doe't se earst troch it glêde portaal rûn, en sawol Sam as Perdue wiene bang foar har beurt. Doe't alle trije wiene troch, se ferfongen it gaas. Perdue iepene syn lytse flip-out tablet, en mei in flick fan syn langwerpige fingers wreide it gadget út nei de grutte fan in referinsjeboek. Hy naam it oant trije aparte tunnelyngongen om te syngronisearjen mei de earder ynfierde gegevens fan 'e ûndergrûnske struktuer om de juste iepening te finen, in piip dy't har tagong jaan soe ta de râne fan' e ferburgen struktuer.
  
  Bûten gûlde de wyn as in onheilspellende warskôging, en imitearre it kreunen fan ferlerne sielen dy't troch de smelle barsten yn 'e lûkdekking kamen, en de loft dy't troch de ferskate kanalen om har hinne gie, joech har in fûle azem. It wie folle kâlder yn 'e tunnel as op it oerflak, en kuierjen troch it smoarge, izige wetter makke it gefoel allinich slimmer.
  
  "Tunnel fier rjochts," kundige Perdue oan doe't de heldere rigels op syn tablet oerienkomme mei de mjittingen dy't hy hie opnommen.
  
  "Dan geane wy it ûnbekende yn," tafoege Sam, en krige in ûntankbere knikje fan Nina. Hy woe lykwols net dat syn wurden sa tsjuster klinke en skodholle gewoan oer har reaksje.
  
  Nei't er in pear meter rûn hie, helle Sam in stik kryt út syn bûse en markearre de muorre wêr't se ynkommen wiene. Perdue en Nina skroken troch it skreppen, en hja kearden har om.
  
  "Foar it gefal ..." begon Sam út te lizzen.
  
  "Wêroer?" flústere Nina.
  
  "Yn gefal Purdue syn technology ferliest. Do wist it mar noait. Ik bin altyd foar in part foar âlde skoalletradysjes. It kin normaal ferneare elektromagnetyske strieling as deade batterijen, "sei Sam.
  
  "Myn tablet draait net op batterijen, Sam," herinnerde Perdue him en gie troch de fersmaljende korridor foarút.
  
  "Ik wit net oft ik dit kin," sei Nina en stoppe yn har spoaren, bang foar in lytsere tunnel foarút.
  
  "Fansels kinne jo," flústere Sam. "Kom, nim myn hân."
  
  "Ik bin weromhâldend om hjir in flare oan te stekken oant wy wis binne dat wy bûten berik fan dit hûs binne," fertelde Perdue.
  
  "It is goed," antwurde Sam, "ik haw Nina."
  
  Under syn earms, tsjin syn lichem drukt dêr't er Nina ticht by him hold, koe er har lichem triljen fiele. Hy wist dat it net de kjeld wie dy't har kjel. Alles wat er dwaan koe wie har stiif foar him hâlde en har earm mei syn tomme streakje om har te kalmearjen, wylst se troch de seksje mei it ûnderste plafond rûnen. Perdue wie fersneld yn it yn kaart bringen en it besjen fan syn elke beweging, wylst Sam de ûnwillige Nina har lichem tegearre mei syn eigen yn 'e kiel fan it ûnbekende net dat se no opslokt hie manoeuvrearje moast. Op har nekke fielde Nina de iiskâlde touch fan ûndergrûnske loftbeweging, en fan fierren seach se it wetter dripke út de drains boppe de cascadearjende strielen fan rioelwetter.
  
  "Litte wy gean," sei Perdue ynienen. Hy fûn wat in valdoar boppe har like te wêzen, in smeedizeren poarte set yn semint dy't ûntwurpen wie yn sierlike krommes en rollen. It wie perfoarst gjin tsjinstyngong lykas it lûk en de goaten. Blykber foar guon reden wie it in dekorative struktuer, faaks oanjout dat it wie de yngong nei in oare ûndergrûnske struktuer ynstee fan in oare grate. It wie in rûne platte skiif yn 'e foarm fan in komplekse swastika, smeid út swart izer en brûns. De ferdraaide earms fan it symboal en de rânen fan de poarte waarden soarchfâldich ferburgen ûnder de wearze fan ieuwen. Cured griene algen en erosive roest hie stevich befeilige de skiif oan it omlizzende plafond, wêrtroch't it hast ûnmooglik om te iepenjen. Yn feite waard it stevich, bewegingleas, mei de hân befeilige.
  
  "Ik wist dat it in min idee wie," song Nina fan efter Perdue. "Ik wist dat ik moast ûntkomme nei't wy it deiboek fûnen."
  
  Se praat tsjin harsels, mar Sam wist dat it wie fanwegen de yntinsiteit fan har eangst foar de omjouwing wêryn se wie dat se yn in semy-state fan panyk wie. Hy flústere: "Stel jo foar wat wy sille fine, Nina. Stel jo mar foar wat Werner trochmakke hat om dit foar Himmler en syn bisten te ferbergjen. It moat wat echt spesjaal wêze, tink? It like Sam ta dat er besocht de poppe te oertsjûgjen har griente te iten, mar der siet in bepaalde motivaasje yn syn wurden foar de petite histoarikus, dy't ferstien wie oant triennen yn syn earms. Uteinlik besleat se om fierder mei him te gean.
  
  Nei ferskate besykjen fan Perdue om de bout fuort te setten fan 'e ferpletterde staking, seach er werom nei Sam en frege him om te kontrolearjen op' e hân-holden blowtorch dy't hy yn 'e ziplock-tas pleatst hie. Nina klong oan Sam, bang dat it tsjuster him fortarre soe as se him loslitte. De ienige boarne fan ljocht dy't se brûke koenen wie in dimmen LED-zaklamp, en yn it einleaze tsjuster wie it sa dimmen as in kears yn in grot.
  
  "Purdue, ik tink dat jo de strop ek ferbaarne moatte. Ik twifelje oan dat it nei al dy jierren noch wol draaie sil," ried Sam Perdue, dy't ynstimming knikte doe't er it lytse izeren snijwurk oanstuts. Nina bleau om him hinne te sjen, wylst de smoarch âlde betonnen muorren fan de grutte grêften vonken ferljochte en in oranje gloed dy't sa no en dan helderder waard. De gedachte oan wat se yn ien fan dy ljochte mominten sjen koe, makke Nina bang. Wa wist wat der ferburgen wêze koe yn it fochtige, tsjustere plak dat in protte acres ûnder de grûn útstrekte?
  
  Koart dêrnei waard de poarte fan har ferwaarme skarnieren skuord en oan 'e kanten fernield, wêrtroch't beide manlju har gewicht op 'e grûn droegen. Mei in protte huffing en grommen lieten se de poarte foarsichtich del om de omlizzende stilte te behâlden, foar it gefal dat it lûd de oandacht lûke koe fan elkenien dy't it binnen earsjit berikte.
  
  Ien foar ien klommen se de tsjustere romte boppe yn, in plak dat daliks in oar gefoel en geur krige. Sam markearre de muorre wer doe't se wachtsje op Perdue om in rûte te finen op syn lytse tablet-apparaat. In komplekse set fan rigels ferskynde op it skerm, wêrtroch it lestich is om de hegere tunnels te ûnderskieden fan dy wat leger. Perdue suchte. Hy wie net it type om ferlern te gean of flaters te meitsjen, net normaal, mar hy moast tajaan dat hy ûnwis wie oer syn folgjende stappen.
  
  "Stik de flare oan, Perdue. Asjebleaft. Please," flústere Nina yn it deade tsjuster. Der wie hielendal gjin lûd - gjin drippen, gjin wetter, gjin beweging fan 'e wyn om it plak wat skyn fan libben te jaan. Nina fielde har hert yn har boarst knibbelen. Wêr't se no stiene, wie der in ôfgryslike rook fan baarnende triedden en stof by elk wurd dat se spriek, gearfoege yn in lakonyske mompe. It die Nina tinken oan in kiste; in hiel lyts, beheinde kiste mei gjin romte om te bewegen of sykhelje. Stadichoan oermastere har in panykoanfal.
  
  "Purdue!" Sam oanstriid. "Flits. Nina kin net goed mei dizze omjouwing. Boppedat moatte wy sjen wêr't wy hinne geane."
  
  "Oh myn God, Nina. Wis. It spyt my sa'n bytsje,' ferûntskuldigde Perdue doe't hy nei in flare rekke.
  
  "Dit plak liket sa lyts!" Nina gasped, foel op har knibbels. "Ik fiel de muorren oan myn lichem! O leave Jezus, ik gean hjir del te stjerren. Sam, help asjebleaft!" Har suchtsjen feroare yn it rape sykheljen yn it stik tsjuster.
  
  Ta har grutte opluchting soarge de kraak fan 'e flits in blynjend ljocht, en se fielde har longen útwreidzje mei de djippe azem dy't se naam. Alle trije knypten se har eagen foar it hommelse felle ljocht, wachtsjend op har fyzje om har oan te passen. Foardat Nina de irony fan 'e grutte fan it plak koe genietsje, hearde se Perdue sizzen: "Hillige Mem fan God!"
  
  "It liket op in romteskip!" Sam klonk yn, syn kaak hong iepen fan fernuvering.
  
  As Nina tocht dat it idee fan in beheinde romte om har hinne ûnrêstich wie, hie se no reden om te heroverwegen. De leviatanstruktuer dêr't se har yn fûnen, hie in skriklike kwaliteit, earne tusken in ûnderwrâld fan stille yntimidaasje en groteske ienfâld. Brede bôgen boppe de holle ûntstiene út ôfplatte grize muorren dy't yn 'e flier streamden yn stee fan har loodrjocht oan te ferbinen.
  
  "Harkje," sei Perdue optein en tilde syn wiisfinger op, wylst syn eagen it dak skennen.
  
  "Neat," merkte Nina op.
  
  "Nee. Miskien neat yn 'e betsjutting fan in spesifyk lûd, mar harkje ... der is in konstante brom op dit plak," sei Perdue.
  
  Sam knikte. Hy hearde it ek. It wie as wie de tunnel yn libben mei wat hast ûnmerkbere trilling. Oan beide kanten loste de grutte seal op yn tsjuster dat se noch net ferljochte hiene.
  
  "It jout my guozzen," sei Nina, en drukte har hannen stiif op har boarst.
  
  "D'r binne twa fan ús, sûnder twifel," glimke Perdue, "en dochs kinne wy it net helpe om it te bewûnderjen."
  
  "Ja," stimde Sam yn, en naam syn kamera út. D'r wiene gjin merkbere funksjes om te fangen yn 'e foto, mar de grutte grutte en glêdens fan' e buis wie in wûnder op himsels.
  
  "Hoe hawwe se dit plak boud?" Nina tocht lûdop.
  
  It is fanselssprekkend dat dit boud wêze moat ûnder Himmler syn besetting fan Wewelsburg, mar dêr wie nea sprake fan, en wis gjin tekeningen fan it kastiel ea neamd it bestean fan sokke struktueren. De grutte grutte, it die bliken, easke oansjenlike yngenieurfeardigens fan 'e bouwers, wylst de boppewrâld de opgravings hjirûnder blykber nea opmurken.
  
  "Ik wedde dat se konsintraasjekampfinzenen brûkten om dit plak te bouwen," sei Sam, en naam in oare skot, ynklusyf Nina yn it frame om de grutte fan 'e tunnel yn relaasje ta har folslein oer te bringen. "Eins, it is hast as soe ik se hjir noch fiele kinne."
  
  
  Haadstik 30
  
  
  Perdue tocht dat se de linen folgje moatte op syn buordsje, dat no nei it easten wiisde, mei de tunnel dêr't se yn sieten. Op it lytse skerm waard it kastiel markearre mei in reade stip, en dêrwei, as in gigantyske spin, fertakke in grut systeem fan tunnels benammen nei trije kardinale rjochtingen.
  
  "Ik fyn it opmerklik dat der nei al dy tiid yn prinsipe gjin pún of eroazje is yn dizze kanalen," merkte Sam op doe't er Perdue folge yn it tsjuster.
  
  "Ik bin it dermei iens. It makket my tige ûngemaklik te tinken dat dit plak leech bliuwt, en dochs is der gjin spoar fan wat hjir yn de oarloch bard is," stimde Nina yn, har grutte brune eagen seagen elk detail fan de muorren en har rûne gearfoeging mei de flier.
  
  "Wat is dat lûd?" frege Sam nochris, yrritearre troch syn konstante brom, sa demp dat it hast diel waard fan 'e stilte yn 'e tsjustere tunnel.
  
  "It docht my tinken oan sokssawat as in turbine," sei Perdue, en fronste nei it frjemde objekt dat in pear meter foarút op syn diagram ferskynde. Hy stoppe.
  
  "Wat is dit?" frege Nina mei in hint fan panyk yn har stim.
  
  Perdue gie troch yn in stadiger tempo, warskôge foar in fjouwerkant foarwerp dat hy net koe identifisearje oan syn sketsfoarmige foarm.
  
  "Hjir bliuwe," flústere er.
  
  "Gjin ferdomme," sei Nina en naam Sam syn earm wer. "Jo sille my net yn it tsjuster litte."
  
  Sam glimke. It fielde goed om Nina wer sa nuttich te fielen, en hy genoat fan har konstante touch.
  
  "Turbines?" Sam werhelle mei in betochtsume knikje. Dit soe sin wêze as dit tunnelnetwurk yndie brûkt waard troch de nazi's. Dit soe in mear geheime manier wêze om elektrisiteit te generearjen, wylst de earderneamde wrâld har bestean net bewust wie.
  
  Ut 'e skaden foarút hearden Sam en Nina it optein rapport fan Perdue: "Ah! It liket op in generator!"
  
  "Thank God," suchte Nina, "ik wit net hoe lang ik yn dit stiktsjuster rinne koe."
  
  "Sûnt wannear binne jo bang foar it tsjuster?" frege Sam har.
  
  "Ik bin net sa. Mar yn in net iepene, griezelige ûndergrûnske hangar mei gjin ljocht om ús omjouwing te sjen is in bytsje nerveus, tinkst net? "- ferklearre se.
  
  "Ja, dat kin ik begripe."
  
  De flits gyng te gau út en de stadichoan tanimmende swartens omhulde har as in mantel.
  
  "Sam," sei Perdue.
  
  "Dêrop," antwurde Sam en hurke del om in oare flare út syn tas te heljen.
  
  Der klonk in kletterjend lûd yn it tsjuster, doe't Perdue mei de stoffige masine rommele.
  
  "Dit is net jo run-of-the-mill generator. Ik bin der wis fan dat it in soarte fan contraption is ûntworpen foar ferskate funksjes, mar hokker haw ik gjin idee, "sei Perdue.
  
  Sam stie noch in fakkel oan, mar seach gjin bewegende figueren yn 'e fierte yn 'e tunnel efter har oankommen. Nina hurke njonken Perdue om de mei spinnenweb bedekte auto te ynspektearjen. Pleatst yn in duorsum metalen frame, it tinken Nina oan in âlde waskmasine. D'r wiene dikke knoppen oan 'e foarkant, elk mei fjouwer ynstellings, mar de letters wiene ferdwûn, sadat der gjin manier wie om te fertellen wat se ynstelle moasten.
  
  De lange, trainde fingers fan Perdue fochtelen mei wat bedrading op 'e rêch.
  
  "Wês foarsichtich, Perdue," drong Nina oan.
  
  "Do gjin soargen, leave," hy glimke. "Dochs, ik bin berikt troch jo soarch. Dankewol."
  
  "Wês net oermoedich. Ik haw no mear as genôch om mei dit plak te meitsjen," snauwde se, en sloech syn earm, wat him gniisde.
  
  Sam koe net oars as ûnrêstich fiele. As wrâldferneamde sjoernalist wie hy op guon fan 'e gefaarlikste plakken west en hie er earder guon fan 'e meast wrede minsken en lokaasjes yn 'e wrâld tsjinkaam, mar hy moast tajaan dat it lang lyn wie dat hy him sa ûnrêst fielde troch in sfear. As Sam in byleauwige persoan wie, soe hy him wierskynlik yntinke dat de tunnels spooke wiene.
  
  In lûde botsing en in bui fan vonken kamen út 'e auto, earst folge troch in arbeide, inkonsekwint ritme. Nina en Perdue stapten werom út it hommels libben fan it ding en hearden de motor stadichoan faasje opsmyt, en feroare yn in fêste rotaasje.
  
  "It rint as in trekker," merkte Nina op, en spruts gjinien yn 't bysûnder oan. It lûd die har tinken oan har bernetiid, doe't se foar moarn wekker wurde soe fan it lûd fan de trekker fan har pake dy't opstart. It wie hjir in hiel noflik oantinken, yn in ferlitten bûtenlânske hûs fan spoeken en nazi-skiednis.
  
  Ien foar ien kamen de meagere muorrelampen oan. Har hurde plestik covers holden jierrenlang deade ynsekten en stof, wat de ferljochting fan 'e bollen binnen signifikant fermindere. It wie ferrassend dat de tinne bedrading noch funksjoneel wie, mar as ferwachte wie it ljocht op syn bêst swak.
  
  "No, wy kinne teminsten sjen wêr't wy hinne geane," sei Nina, en seach werom nei it skynber einleaze stik tunnel dat in pear meter foarút nei links draaide. Om ien of oare nuvere reden joech dizze ûntjouwing Sam in min gefoel, mar hy hold it foar himsels. Hy koe him dit gefoel fan foarsizzing net ôfskodzje - en om goede reden.
  
  Efter har, yn 'e swak ferljochte trochgong fan 'e ûnderwrâld dêr't se har yn befûnen, bewege fiif lytse skaden yn 't tsjuster, krekt as earder doe't Nina it net opmurken hie.
  
  "Litte wy gean en sjen wat der oan 'e oare kant is," suggerearre Perdue, rinnend mei in ziplock-tas oer it skouder. Nina luts Sam mei har, en se rûnen yn stilte en nijsgjirrigens, allinich it lege bromjen fan 'e turbine en it lûd fan har fuotstappen dy't yn 'e grutte romte galmen koenen wurde heard.
  
  "Purdue, wy moatte dit fluch dwaan. Lykas ik jo juster herinnerde, moatte Sam en ik gau werom nei Mongoalje,' stie Nina oan. Se joech it op om út te sykjen wêr't Renata wie, mar se hope mei wat treast werom te kommen nei Bern, wat se ek dwaan koe om him fan har loyaliteit gerêst te stellen. Sam joech Nina de taak om Perdue te ûndersiikjen foar Renata's ferbliuwplak, om't se mear yn syn foardiel wie as Sam.
  
  "Ik wit it, myn leave Nina. En wy sille dit útfine as wy útfine wat Erno wist en wêrom hy ús nei Wewelsburg stjoerde, fan alle plakken. Ik beloof dat ik dit oan kin, mar help my no gewoan dit ûngrypbere geheim te finen, "fersekerde Perdue har. Hy seach noait nei Sam doe't er syn help tasein. "Ik wit wat se wolle. Ik wit wêrom't se jo hjir werom stjoerd hawwe."
  
  Foar no wie dat genôch, realisearre Nina, en besleat him net fierder te drukken.
  
  "Kinsto dat hearre?" frege Sam ynienen, syn earen rûnen omheech.
  
  "Nee, wat?" Nina froast.
  
  "Harkje!" Sam fermane mei in serieuze útdrukking op syn gesicht. Hy bleau yn syn spoaren stean om it tikjen en tikjen efter harren yn it tsjuster better te ûnderskieden. No hearden Perdue en Nina it ek.
  
  "Wat is it?" frege Nina mei dúdlik triljen yn har stim.
  
  "Ik wit it net," flústere Perdue, en hold in iepen palm omheech om har en Sam gerêst te stellen.
  
  It ljocht fan 'e muorren waard hieltyd helderder en dimmer doe't de stroom troch de âlde koperen bedrading omheech kaam en foel. Nina seach om har hinne en hygde sa lûd dat har ôfgriis troch it enoarme labyrint galmde.
  
  "Oh Jezus!" - rôp se en pakte de hannen fan har beide maten mei ûnútspreklike ôfgriis op har gesicht.
  
  Efter harren ferskynden fiif swarte hûnen út in tsjustere hoale yn 'e fierte.
  
  "Oké, hoe surrealistysk is dit? Sjoch ik wat ik tink dat ik sjoch?" - frege Sam, en makke him klear om fuort te rinnen.
  
  Perdue rôp de bisten werom út de katedraal fan Keulen dêr't hy en syn suster fongen wiene. It wiene itselde ras mei deselde oanstriid ta absolute dissipline, dat se moasten deselde hûnen wêze. Mar no hie er gjin tiid om har te fernuverjen oer harren oanwêzigens of komôf. Se hiene gjin oare kar, mar...
  
  "Rinne!" Sam raasde en sloech Nina hast fan har fuotten mei de snelheid fan syn rush. Perdue folge doe't de bisten op folle snelheid efternei rûnen. De trije ûntdekkingsreizgers rûnen de kromme fan 'e ûnbekende struktuer ôf, yn' e hope om wat plak te finen om te ferbergjen of te ûntkommen, mar de tunnel bleau ûnferoare doe't de hûnen har ynhelle.
  
  Sam draaide him om en stiek de fakkel oan. "Foarút! Foarút!" - rôp er nei de oare twa, wylst er sels tsjinne as barrikade tusken de bisten en Perdue en Nina.
  
  "Sam!" - Nina raasde, mar Perdue luts har nei foaren yn it flikkerjende bleke ljocht fan 'e tunnel.
  
  Sam hold in fjoerstôk foar him út en swaaide dêrmei nei de Rottweilers. Se stoppe by it oansjen fan 'e ljochte flammen, en Sam realisearre dat hy mar in pear sekonden hie om in útwei te finen.
  
  Hy koe hearre hoe't de fuotstappen fan Perdue en Nina stadichoan stiller wurde, doe't de ôfstân tusken him en harren grutter waard. Syn eagen rûnen gau fan side nei kant, wylst er de eagen net fan 'e posysje fan 'e bisten ôfhelle. Grommend en drokjend krollen se har lippen yn in fûle bedriging foar de man mei de brânstok. In skerpe fluit kaam troch de gielige piip, dy't daliks wink fan it uterste ein fan 'e tunnel, tocht Sam.
  
  Trije hûnen kearden daliks om en rûnen werom, wylst de oare twa bleaunen dêr't se wiene as hiene se neat heard. Sam leaude dat se troch har master manipulearre waarden; krekt sa't in hoedersfluit syn hûn mei in searje ferskillende lûden behearskje kin. Dit is hoe't hy har bewegingen kontrolearre.
  
  Briljant, tocht Sam.
  
  Twa bleaune om him te sjen. Hy fernaam dat syn flits swakker waard.
  
  "Nina?" hy rôp. Der kaam neat werom. "Dat is it, Sam," sei er tsjin himsels, "do bist op dysels, bern."
  
  Doe't de flitsen einige, naam Sam syn kamera en sette de flitser oan. De flits soe har teminsten tydlik ferbline hawwe, mar hy hie it mis. Twa boarstige teven negearren it felle ljocht fan de kamera, mar se kamen net foarút. De fluit blaasde wer en se begûnen te grommen nei Sam.
  
  Wêr binne de oare hûnen? tocht er, steande woartele op it plak.
  
  Koart dêrnei krige hy it antwurd op syn fraach doe't er Nina gûlen hearde. It koe Sam net skele oft de bisten him ynhelle. Hy moast Nina te help komme. Mei mear moed as sûn ferstân, raasde de sjoernalist yn 'e rjochting fan Nina's stim. Doe't er folge, hearde er de klauwen fan de hûnen op it semint klikken, wylst se him efternei. Op elts momint ferwachte er dat it swiere karkas fan in springend bist op him falle soe, de klauwen dy't him yn 'e hûd groeven en de tanden yn 'e kiel. Yn syn sprint seach er werom en seach dat se him net ynhelle hiene. Ut wat Sam ôfliede koe, die bliken dat de hûnen brûkt waarden om him te hoeke, net te deadzjen. Dochs wie it net in goede posysje om yn te wêzen.
  
  Doe't er om 'e bocht hinne beweech, seach er twa oare tunnels dy't fan dizze ôftakken, en hy ree om yn 'e boppeste fan 'e twa te rinnen. Ien op 'e oare, it moat de snelheid fan 'e Rottweilers oerhelle hawwe doe't er nei de hegere yngong sprong.
  
  "Nina!" rôp er wer, en dizze kear hearde er har fier fuort, te fier om te witten wêr't se wie.
  
  "Sam! Sam, ferbergje!" - hy hearde har razen.
  
  Mei ekstra snelheid sprong er nei de hegere yngong, in pear meters foar de yngong op grûnnivo nei in oare tunnel. Hy sloech it kâlde, hurde beton mei in ferpletterjende klap dy't syn ribben hast bruts, mar Sam krûpte gau troch it gapjende gat, sa'n tweintich meter heech. Ta syn skrik folge de iene hûn him, wylst de oare raasde fan 'e ynfloed fan har mislearre besykjen.
  
  Nina en Perdue hiene te krijen mei oaren. De Rottweilers kamen op ien of oare manier werom om har oan 'e oare kant fan 'e tunnel te hinderjen.
  
  "Jo witte dat dit betsjut dat al dizze kanalen ferbûn binne, toch?" Perdue neamde doe't hy ynformaasje ynfierde op syn tablet.
  
  "Dit is amper de tiid om it doolhof yn kaart te bringen, Perdue!" hja fronste.
  
  "Oh, mar dit soe in goede tiid wêze, Nina," sei er tsjin. "Hoe mear ynformaasje wy krije oer de tagongspunten, hoe makliker it sil wêze foar ús om te ûntkommen."
  
  "Dus wat moatte wy mei har dwaan?" se wiisde nei de hûnen dy't om har hinne skuorden.
  
  "Bliuw gewoan stil en hâld dyn stim leech," ried er. "As har master ús dea woe, soene wy al hûnefoer wêze."
  
  "Oh moai. No fiel ik my folle better,' sei Nina doe't har eagen in hege minsklike skaad op 'e glêde muorre opmerkten.
  
  
  Haadstik 31
  
  
  Sam moast nearne hinne, mar rûn doelleas yn it tsjuster fan 'e lytsere tunnel dêr't er yn wie. Ien nuver wie lykwols dat er it bromjen fan de turbine folle hurder hearde, no't er fuort wie fan de haadtunnel. Nettsjinsteande alle razende hasten en it ûnwjersteanbere klopjen fan syn hert koe er net oars as de skientme fan de goed fersoarge hûn te bewûnderjen dy't him yn in hoekje dreaun hie. Har swarte pels hie in sûne glâns der sels yn 'e minne ferljochting, en har mûle feroare fan spottend yn in flau glimke doe't se begûn te ûntspannen, krekt steande yn syn paad, sykheljen swier.
  
  "Och nee, ik ken minsken lykas dy goed genôch om net te ferrifeljen troch dy freonlikens, famke," sei Sam op har maklike manier tsjin. Hy wist better. Sam besleat om djipper de tunnel yn te gean, mar yn in normaal tempo. De hûn soe net efterfolgje kinnen as Sam him neat jûn hie om te jagen. Stadich, negearjen fan har yntimidaasje, besocht Sam normaal te hanneljen en rûn de donkere betonnen gong del. Mar syn ynspanningen waarden ûnderbrutsen troch har grom fan ôfkarring, in driigjend brul fan warskôging dat Sam it net oars koe as achtsje.
  
  "Wolkom, jo kinne mei my komme," sei er hertlik doe't adrenaline syn ieren folle.
  
  De swarte teef woe neat fan dit. Se gnyske kwea-aardich, herhelle har posysje en die in pear stappen tichter by har doel, foar gruttere oertsjûging. It soe dom wêze fan Sam om te besykjen te ûntkommen, sels fan mar ien bist. Se wiene gewoan flugger en deadlier, gjin tsjinstanner om út te daagjen. Sam gyng op 'e flier sitten en wachte om te sjen wat se dwaan soe. Mar de ienige reaksje dy't syn bistiale finzene toande wie om as in sentinel foar him te sitten. En dat wie krekt wa't se wie.
  
  Sam woe de hûn net sear dwaan. Hy wie in fûleindich bisteleafhawwer, sels foar dyjingen dy't him oan flarden skuorre. Mar hy moast har ferlitte foar it gefal dat Perdue en Nina yn gefaar wiene. Elke kear as er ferhuze, grommele se nei him.
  
  "Myn ekskús, menear Cleve," kaam der in stim út 'e tsjustere grot oan 'e efterkant fan 'e yngong, dy't Sam fernuvere. "Mar ik kin dy net litte litte, witst?" De stim wie manlik en spruts mei in sterk Nederlânsk aksint.
  
  "Nee, meitsje jo gjin soargen. Ik bin hiel sjarmant. In protte minsken steane derop dat se genietsje fan myn selskip, "reagearre Sam op syn bekende sarkastyske manier fan ûntslach.
  
  "Ik bin bliid dat jo in gefoel foar humor hawwe, Sam," sei de man. "God wit dat d'r tefolle soargen minsken binne."
  
  In man kaam yn it sicht. Hy hie in overalls oan, krekt as Sam en syn groep. Hy wie in tige oantreklik man en syn manieren like passend, mar Sam learde dat de meast beskaafde en opliede manlju meastentiids de meast ferneatige wiene. Alle leden fan 'e Renegade Brigade wiene ommers heechoplate en goedmaniere minsken, mar se koenen yn in eachwink ta geweld en wredens tawize. Iets oer de man dy't him konfrontearre fertelde Sam om foarsichtich te treppen.
  
  "Witte jo wat jo hjir nei sykje?" frege de man.
  
  Sam bleau stil. Yn wierheid hie er gjin idee wat hy, Nina en Perdue sochten, mar hy hie ek net fan doel om de fragen fan de frjemdling te beantwurdzjen.
  
  "Menear Cleave, ik stelde jo in fraach."
  
  De Rottweiler grommele, en kaam tichter by Sam. It wie geweldich en skriklik dat se sûnder oarder kon reagearje.
  
  "Ik wit it net. Wy folgen gewoan wat blauprinten dy't wy fûnen by Wewelsburg," antwurde Sam, en besocht syn wurden sa ienfâldich mooglik te hâlden. "En wa bisto?"
  
  "Bloem. Jost Bloom, hear," sei de man. Sam knikte. Hy koe no it aksint identifisearje, al koe er de namme net. "Ik tink dat wy mei Mr. Perdue en Dr. Gould moatte meidwaan."
  
  Sam wie fernuvere. Hoe wist dizze man har nammen? En hoe wist er wêr't se se fine kinnen? "Boppedat," sei Bloom, "jo soene nergens troch dizze tunnel komme. Dit is puur foar fentilaasje."
  
  It kaam Sam troch dat de Rottweilers net op deselde wize it tunnelnetwurk yn koene as hy en syn kollega's, dat de Nederlanner moat wol witte fan in oar yngongspunt.
  
  Se kamen út 'e sekundêre tunnel werom yn 'e haadhal, wêr't de ljochten noch oan wiene, en de keamer ferljochte hâlden. Sam tocht oer de kâldbloedige behanneling fan Bloom en Face fan har húsdier, mar foardat hy plannen formulearje koe, ferskynden trije figueren yn 'e fierte. De rest fan de hûnen folgen. It wiene Nina en Perdue dy't mei in oare jonge man rûnen. Nina har gesicht ljochte op doe't se seach dat Sam feilich wie.
  
  "No, dames en hearen, sille wy trochgean?" Oansteld troch Yost Bloom.
  
  "Wêr?" - Ik frege. - frege Perdue.
  
  "Och, hâld der op, hear Perdue. Boartsje net mei my, âlde. Ik wit wa't jo binne, wa't jo allegear binne, hoewol jo gjin idee hawwe wa't ik bin, en dat, myn freonen, moatte jo tige warskôgje om mei my te boartsjen," ferklearre Bloom, en naam Nina har hân sêft en liedde har fuort fan Perdue en Sam. "Foaral as jo froulju yn jo libben hawwe dy't skea kinne wurde."
  
  "Doarst har net bedrige!" Sam gniisde.
  
  "Sam, rêstich," smeekte Nina. Iets yn Bloom fertelde har dat hy net wifkje soe om Sam kwyt te reitsjen, en se hie gelyk.
  
  "Harkje nei Dr. Gould... Sam," mimike Bloom.
  
  "Ekskús my, mar moatte wy inoar kennen?" - frege Perdue doe't se de reusachtige trochgong nei ûnderen begûnen te rinnen.
  
  "Jo moatte fan alle minsken wêze, hear Perdue, mar och, jo binne net," antwurde Bloom freonlik.
  
  Perdue wie rjochtfeardich soargen oer de opmerking fan 'e frjemdling, mar hy koe him net ûnthâlde dat hy him earder moete hie. De man hold Nina's hân strak, as in beskermjende leafhawwer, dy't gjin fijannigens toande, hoewol se wist dat hy har net sûnder signifikante spyt ûntkomme soe.
  
  "In oare freon fan jo, Perdue?" frege Sam op in bytende toan.
  
  "Nee, Sam," blafte Perdue werom, mar foardat hy Sam's oanname koe wjerlizze, spruts Bloom de ferslachjouwer direkt oan.
  
  'Ik bin syn freon net, hear Cleave. Mar syn suster is in nauwe... kunde," gnyske Bloom.
  
  Perdue syn gesicht waard as jisk fan skok. Nina hold har sykheljen yn.
  
  "Dus besykje asjebleaft dingen freonlik te hâlden tusken ús, ja?" Bloom glimke nei Sam.
  
  "Dus dit is hoe't jo ús fûn hawwe?" frege Nina.
  
  "Fansels net. Agatha hie gjin idee wêr't jo wiene. Wy fûnen jo troch de hoflikheid fan Mr. Cleave," joech Bloom ta, genietsje fan it groeiende wantrouwen dat hy seach groeie yn Perdue en Neene tsjin har sjoernalistfreon.
  
  "Bolleshit!" - rôp Sam. Hy wie lilk om de reaksje fan syn kollega's te sjen. "Ik hie hjir neat mei te krijen!"
  
  "Werklik?" - frege Bloom mei in duvelsk gnyske. "Wesley, lit se sjen."
  
  De jongfeint dy't mei de hûnen achteroan rûn, die der oan. Hy helle in apparaat út syn bûse dat like op in mobyltsje sûnder knoppen. It skildere in kompakte werjefte fan it gebiet en de omlizzende hellingen om it terrein te fertsjintwurdigjen en úteinlik it labyrint fan struktueren dy't se trochstutsen. Allinnich ien reade stip pulsearre, stadichoan bewege lâns de koördinaten fan ien fan 'e linen.
  
  "Sjoch," sei Bloom, en Wesley stoppe Sam healwei. De reade stip stoppe op it skerm.
  
  "Dû sulver!" Nina sisde nei Sam, dy't yn ûnleauwe syn holle skodde.
  
  "Ik hie der neat mei te krijen," sei er.
  
  "Dat is nuver, om't jo op har tafersjochsysteem binne," sei Perdue mei in konsenscinsje dy't Sam lilk makke.
  
  "Jo en jo ferdomde suster moatte dit op my plante hawwe!" Sam raasde.
  
  "Hoe soene dizze jonges dan it sinjaal krije? It soe ien fan har trackers wêze moatte, Sam, om op har skermen te ferskinen. Wêr soene jo oars te sjen wêze as jo net earder by har wiene? Perdue stie der oan.
  
  "Ik wit it net!" Sam makke beswier.
  
  Nina koe har earen net leauwe. Ferwarre seach se swijend nei Sam, de man dy't se mei har libben fertroude. Alles wat er dwaan koe wie elke belutsenens fûleindich te ûntkennen, mar hy wist dat de skea oandien wie.
  
  ,,Dêrfan binne wy hjir no allegear. It is better om mei te wurkjen sadat gjinien ferwûne rekket of fermoarde wurdt," gniisde Bloom.
  
  Hy wie bliid mei hoe maklik hy it slagge om de kleau tusken syn maten te oerbrêgjen, in lyts mistrouwen te behâlden. It soe yn striid wêze mei syn doelen as hy iepenbiere dat de ried Sam opfolge mei naniten yn syn lichem fergelykber mei dy yn Nina's lichem yn Belgje foardat Perdue har en Sam fials joech dy't it tsjingif om yn te nimmen.
  
  Sam fertroude de bedoelingen fan Perdue net en liet Nina leauwe dat hy ek it tsjingif naam. Mar troch gjin flüssigens te nimmen dy't de naniten yn syn lichem neutralisearje koe, liet Sam ûnbedoeld de ried om him maklik te lokalisearjen en him te folgjen nei de lokaasje wêr't Erno syn geheim waard bewarre.
  
  No waard er effektyf in ferrieder neamd, en hy hie gjin bewiis foar it tsjinoerstelde.
  
  Se kamen ta in skerpe bocht yn 'e tunnel en fûnen harsels foar in geweldige ferwulftsdoar dy't yn 'e muorre boud wie wêr't de tunnel einige. It wie in bleke grize doar mei roestige bolten dy't it oan 'e kanten en yn 't midden fêstmakke. De groep stoppe om de massive doar foar har te ûndersykjen. Syn kleur wie in bleke griis-crème skaad, mar in bytsje oars as de kleur fan 'e muorren en flier fan' e pipen. By neier ynsjen koenen se stalen silinders meitsje dy't de swiere doar fêstmakke oan it omlizzende doarframe, set yn dik beton.
  
  "Menear Perdue, ik bin der wis fan dat jo dit foar ús iepenje kinne," sei Bloom.
  
  "Ik twifelje it," antwurde Perdue. "Ik hie gjin nitroglycerine by my."
  
  "Mar jo hawwe wis wat geniale technology yn jo tas, lykas jo altyd dogge, om jo trochgong troch alle plakken te fersnellen wêr't jo altyd jo noas yn stekke?" Bloom stie der oan, syn toan waard dúdlik fijanniger as syn geduld tin wie. "Doch it foar in beheinde tiid ..." fertelde hy Perdue, en makke syn folgjende bedriging dúdlik: "Doch it foar jo suster."
  
  Agatha koe bêst al dea wêze, tocht Perdue, mar hy hold in rjocht gesicht.
  
  Fuortendaliks begûnen alle fiif hûnen ûnrêstich te ferskinen, skriemend en kreunend doe't se fan foet nei foet ferskowen.
  
  "Wat is der oan de hân, famkes?" - frege Wesley de bisten, hastich om har te kalmearjen.
  
  De groep seach om him hinne, mar seach gjin gefaar. Ferbjustere seagen se hoe't de hûnen ekstreem lawaaierich waarden, blaffend op 'e top fan har longen foardat se oanhâldend begon te janken.
  
  "Wêrom dogge se dit?" frege Nina.
  
  Wesley skodde de holle, "Se hearre dingen dy't wy net kinne. En wat it ek is, it moat yntinsyf wêze!"
  
  Blykber wiene de bisten ekstreem yrritearre troch de subsonyske toanen dy't de minsken net koene hearre, om't se wanhopich begûnen te janken, manialik op it plak te draaien. Ien foar ien begûnen de hûnen werom te lûken út 'e ferwulftsdoar. Wesley fluite yn ûntelbere fariaasjes, mar de hûnen wegeren te harkjen. Se kearden har om en draven, as siet de duvel har efternei, en ferdwûnen gau om 'e bocht yn 'e fierte.
  
  "Neam my paranoïde, mar dit is in wis teken dat wy yn 'e problemen binne," merkte Nina op, wylst de oaren frantysk om seagen.
  
  Yost Bloom en trouwe Wesley lutsen beide har pistoalen ûnder har jassen.
  
  "Hasto in wapen meinommen?" Nina fronse ferrast. "Wêrom dan soargen oer hûnen?"
  
  "Want as jo troch wylde bisten útinoar skuord wurde, sil it jo dea tafallich en ûngelokkich meitsje, myn leave dokter Gould. Kin net folge wurde. En op sa'n akoestyk sjitte soe gewoan dom wêze," ferklearre Bloom samar, en luts de trekker werom.
  
  
  Haadstik 32
  
  
  
  Twa dagen earder - Monkh Saridag
  
  
  "Lokaasje blokkearre," fertelde de hacker Ludwig Bern.
  
  Se wurken dei en nacht om in manier út te finen om de stellen wapens te finen dy't mear as in wike lyn stellen wiene fan 'e oerfalbende. As eardere leden fan 'e Black Sun wie d'r net ien persoan ferbûn mei de binde dy't gjin master wie fan har ambacht, dus it makke sin dat d'r ferskate IT-eksperts d'r soene wêze om te helpen de ferbliuwplak fan 'e gefaarlike Longinus.
  
  "Opmerklik!" Bern rôp, draaide him nei syn twa kollega-kommandanten foar goedkarring.
  
  Ien fan harren wie Kent Bridges, in eardere SAS-man en earder Black Sun-lid op it tredde nivo yn lieding oer munysje. De oare wie Otto Schmidt, dy't ek lid fan 'e Black Sun op it tredde nivo wie foardat hy by de renegadebrigade kaam, in heechlearaar tapaste taalkunde en in eardere jachtpiloat út Wenen, Eastenryk.
  
  "Wêr binne se op it stuit?" - frege Bridges.
  
  De hacker tilde in wynbrau op: "Eins, it frjemdste plak. Neffens de fiberoptyske yndikatoaren dy't wy syngronisearre hawwe mei de Longinus-hardware, is it op it stuit ... yn ... Wewelsburg Castle."
  
  De trije kommandanten wikselen fernuvere eagen út.
  
  "Op dizze tiid fan 'e nacht? It is dêr noch net iens moarn, toch, Otto?" - frege Bern.
  
  "Nee, ik tink dat it sawat fiif oere is," antwurde Otto.
  
  "Wewelsburg Castle is noch net iens iepen, en fansels binne gjin tydlike besikers of toeristen tastien dêr nachts," Bridges grapke. "Hoe kaam dat dêr yn godstsjinst? As net ... in dief wie op it stuit ynbraak yn Wewelsburg?"
  
  De keamer foel stil doe't elkenien binnen in ridlike ferklearring betocht.
  
  "It makket neat út," sei Bern ynienen. "It wichtichste is dat wy witte wêr't it is. Ik bin frijwilliger om nei Dútslân te gean om se op te heljen. Ik sil Alexander Arichenkov meinimme. Dizze man is in útsûnderlike tracker en navigator. "
  
  "Do it, Bern. Lykas altyd, kontrolearje elke 11 oeren by ús. En as jo problemen hawwe, lit it ús gewoan witte. Wy hawwe al bûnsmaten yn elk lân yn West-Jeropa as jo fersterkingen nedich binne, "befêstige Bridges.
  
  "Sil dien wurde".
  
  "Binne jo wis dat jo in Rus fertrouwe kinne?" frege Otto Schmidt rêstich.
  
  "Ik leau dat ik kin, Otto. Dizze man joech my gjin reden om oars te leauwen. Plus, wy hawwe noch altyd minsken dy't it hûs fan syn freonen besjen, mar ik twifelje dat it oait sa sil komme. De tiid fan de histoarikus en sjoernalist om ús Renata te bringen rint lykwols op. Dit makket my mear soargen dan ik bin ree om ta te jaan, mar ien ding tagelyk," fersekere Bern de Eastenrykske piloat.
  
  "Oerienkomme. Bon voyage, Bern," tafoege Bridges.
  
  "Tankewol, Kent. Wy geane oer in oere fuort, Otto. Binne jo klear?" - frege Bern.
  
  "Absolút. Lit ús dizze bedriging werom krije fan wa't dom genôch wie om har poaten derop te krijen. Myn God, as se mar wisten wat dit ding dwaan koe!" rôp Otto.
  
  "Dit is wêr't ik bang foar bin. Ik ha it gefoel dat se krekt witte wat it kin."
  
  
  ***
  
  
  Nina, Sam en Perdue hiene gjin idee hoe lang se yn 'e tunnels west hiene. Sels oannommen dat it moarn wie, koe se hjir gjin deiljocht sjen. No't se op 'e slach holden hiene, hiene se gjin idee wêr't se harsels oan leine doe't se foar de gigantyske, swiere ferwulftsdoar stiene.
  
  "Menear Perdue, as jo wolle," skuorde Yost Bloom Perdue mei syn pistoal om it ferwulft te iepenjen mei in draachbere blaasfakkel, dy't hy brûkte om it segel yn it rioel ôf te snijen.
  
  "Menear Bloom, ik ken jo net, mar ik bin der wis fan dat in man fan jo yntelliginsje begrypt dat sa'n doar net iepene wurde kin mei sa'n jammerdearlik ynstrumint as dit," sei Perdue tsjin, hoewol't er syn reedlike toan oanhâlde.
  
  "Wês asjebleaft net ferachtlik tsjin my, Dave," Bloom syn gesicht gie kâld, "omdat ik net bedoel dyn lytse ynstrumint."
  
  Sam hâlde der fan om te spotten mei syn eigenaardige wurdkar, dy't him meastentiids liede ta wat snedige opmerking. Nina har grutte donkere eagen seagen Sam. Hy koe sjen dat se tige oerstjoer wie troch syn skynbere ferrie doe't er de flesse mei tsjingif dy't se him joech net naam, mar hy hie syn eigen redenen om Perdue net te fertrouwen nei wat hy se yn Brugge trochbrocht.
  
  Perdue wist wêr't Bloom it oer hie. Mei in swiere blik helle er in pinne-like spyglass út en aktivearre it, mei ynfraread om de dikte fan 'e doar te bepalen. Hy sette doe it each op it lytse glêzen peephole wylst de rest fan 'e groep yn ôfwachting wachte, noch spoeke troch de skriklike omstannichheden dêr't de hûnen waanzinnig fier fan harren ôf blaffende.
  
  Perdue drukte mei syn finger op de twadde knop, sûnder syn eagen fan 'e teleskoop ôf te heljen, en der ferskynde in flau read stipje op 'e doarbolt.
  
  "Lasersnijder," glimke Wesley. "Hiel moai".
  
  "Haast asjebleaft, hear Perdue. En as jo klear binne, sil ik jo fan dit prachtige ark kwytreitsje," sei Bloom. "Ik koe sa'n prototype brûke foar klonen troch myn kollega's."
  
  "Wa kin jo kollega wêze, hear Bloom?" frege Perdue doe't de balke yn it hurde stiel sakke mei in giele gloed dy't it swak makke by ynfloed.
  
  "Deselde minsken wêrfan jo en jo freonen besochten te ûntsnappen yn Belgje de nacht dat jo Renata befrije soene," sei Bloom, de vonken fan gesmolten stiel flikkeren yn syn eagen as in helfjoer.
  
  Nina hold har sykheljen yn en seach Sam oan. Hjir wiene se wer yn it selskip fan 'e ried, de min bekende rjochters fan 'e Swarte Sinne-lieding, nei't Alexander har plandearre ferlitten fan 'e skande lieder, Renata, dy't troch har omkeard wurde soe, tsjinwurke hie.
  
  As wy no op it skaakboerd sieten, dan wiene wy fersneld, tocht Nina, yn 'e hope dat Perdue wist wêr't Renata wie. No sil hy har oan 'e ried moatte leverje ynstee fan Nina en Sam te helpen har oer te jaan oan 'e Renegade Brigade. Hoe dan ek, Sam en Nina fûnen harsels yn in kompromittearjende posysje, wat liedt ta in ferliezende útkomst.
  
  "Jo hawwe Agatha ynhierd om it deiboek te finen," sei Sam.
  
  ,,Ja, mar dêr wiene wy net yn ynteressearre. It wie, lykas jo sizze, in âld aas. Ik wist dat as wy har ynhiere foar sa'n ûndernimmen, se sûnder mis de help fan har broer nedich wêze soe om it deiboek te finen, wylst de hear Perdue eins it oerbliuwsel wie dat wy sochten," ferklearre Bloom oan Sam.
  
  "En no't wy hjir allegear binne, kinne wy likegoed sjen wêr't jo hjir by Wewelsburg op jacht hawwe foardat wy ús bedriuw ôfmeitsje," foege Wesley efter Sam oan.
  
  Yn 'e fierte blaften en gûlen hûnen, wylst de turbine trochgie te brommen. Dit joech Nina in oerweldigjend gefoel fan eangst en hopeleazens dy't perfekt oerien mei har wanhopige oanhâlding. Se seach nei Yost Bloom en, ûnkarakteristysk, kontrolearre har temperatuer: "Is Agatha goed, hear Bloom? Is se noch ûnder jo soarch?"
  
  "Ja, se is ûnder ús soarch," antwurde er mei in flugge blik om har gerêst te stellen, mar syn stilte oer Agatha's wolwêzen wie in onheilspellend teken. Nina seach Perdue oan. Syn lippen wiene yn dúdlike konsintraasje opstutsen, mar as syn eks-freondinne wist se syn lichemstaal - Perdue wie oerstjoer.
  
  De doar makke in oerdoarjend lûd dat djip yn it labyrint galmde, en ferbriek foar it earst de stilte dy't desennialang yn dizze sombere sfear hearske hie. Se stapten werom doe't Perdue, Wesley en Sam de swiere, net befeilige doar mei koarte rukken iepenstuten. Uteinlik joech se yn en rôle mei in botsing om nei de oare kant, en skopte jierren fan stof en fersprate gield papier op. Net ien fan harren doarde earst yn, al waard de muffe keamer ferljochte troch deselde rige elektryske muorreljochten as de tunnel.
  
  "Litte wy sjen wat der binnen is," stie Sam oan, en hold de kamera klear. Bloom liet Nina los en stapte mei Perdue út it ferkearde ein fan syn loop nei foaren. Nina wachte oant Sam foarby rûn foardat se syn hân licht kneep, "Wat dogge jo?" Hy koe fertelle dat se lilk op him wie, mar wat yn har eagen sei dat se wegere te leauwen dat Sam de ried mei opsetsin nei har liede soe.
  
  "Ik bin hjir om ús ûntdekkingen op te nimmen, tink om?" - sei er skerp. Hy swaaide de kamera nei har, mar syn blik rjochte har nei it digitale skerm, dêr't se koe sjen dat er filme harren finzenen. Yn it gefal dat se de ried moasten sjantearje, of fotografysk bewiis ûnder alle omstannichheden nedich wie, naam Sam safolle mooglik foto's fan 'e manlju en har aktiviteiten, wylst hy koe pretearje dizze gearkomste as in normale baan te behanneljen.
  
  Nina knikte en folge him de bedompte keamer yn.
  
  De flier en de muorren waarden betegele, en it plafond wie beklaaid mei tsientallen pearen fluorescent buizen, emitting in blynjend wyt ljocht dat wie no redusearre ta flikkerjende fakkels binnen harren ferneatige plestik covers. De ûntdekkingsreizgers fergeaten even wa't se wiene, om't se allegear fernuveren oer it spektakel mei gelikense parten bewûndering en eangst.
  
  "Wat foar plak is it?" frege Wesley, en pakte kâlde, fersmoarge sjirurgyske ynstruminten út in âlde nierkontener. Boppe him, stom en dea, stie in ferfallen wurklampe, trochskreau mei in web fan tiidrekken sammele tusken syn utersten. Der sieten ferskriklike flekken op de tegelflier, guon fan dy liken op droech bloed en oaren dy't liken op de oerbliuwsels fan gemyske konteners dy't wat yn 'e flier sieten.
  
  "It is as in soarte fan ûndersyksynstallaasje," antwurde Perdue, dy't syn eigen diel fan ferlykbere operaasjes sjoen en beheard hat.
  
  "Wat? Super soldaten? D'r binne in protte tekens fan eksperiminten op minsken," merkte Nina op, krimpende by it oansjen fan de wat iepene kuolkastdoarren oan 'e fierste muorre. "Dit binne de kuolkasten fan it lykshûs, d'r binne ferskate lichemstassen opsteapele ..."
  
  "En skuorde klean," sei Yost fan wêr't er stie, en seach fan efteren út wat like op waskmanden. "Oh God, de stof rûkt nei stront. En grutte puollen fan bloed dêr't de kragen binne. Ik tink dat Dr. Gould gelyk hat - de eksperiminten wiene op minsken, mar ik twifelje dat se dien binne op nazi-troepen. De klean hjir lykje op wat benammen droegen waard troch konsintraasjekampfinzenen."
  
  Nina har eagen rûnen betochtsum op doe't se besocht te ûnthâlden wat se wist oer de konsintraasjekampen by Wewelsburg. Yn in sêfte, emosjonele en sympatike toan dielde se wat se wist oer dyjingen dy't wierskynlik ferskuorde, bloedige klean droegen.
  
  "Ik wit dat finzenen brûkt waarden as arbeiders by de bou fan Wewelsburg. Se koene hiel goed de minsken wêze dy't Sam sei dat er hjir del fielde. Se waarden helle út Niederhagen, guon oaren út Sachsenhausen, mar se foarmen allegearre de arbeidersmacht foar de bou fan wat mear as in kastiel wêze soe. No't wy dit alles en de tunnels hawwe fûn, liket it derop dat de geroften wier wiene," fertelde se har manlike maten.
  
  Wesley en Sam liken beide tige ûngemaklik yn har omjouwing. Wesley krúst syn earms en wriuwde syn kâlde foarearmen. Sam hie krekt syn kamera brûkt om wat mear foto's te meitsjen fan 'e skimmel en roest yn' e kuolkasten fan 'e morgue.
  
  "It liket derop dat se waarden brûkt foar mear dan allinich swier opheffen," sei Perdue. Hy triuwde de labjas dy't oan 'e muorre hong oan 'e kant en ûntduts dêrachter in dikke barst dy't djip yn 'e muorre snie.
  
  "Lêst it oan," bestelde hy, en spruts gjinien yn 't bysûnder oan.
  
  Wesley joech him in zaklamp, en doe't Perdue it yn it gat skynde, waard er fersmoarge troch de stank fan stilsteand wetter en de rot fan âlde bonken dy't fan binnen ôfbrutsen wiene.
  
  "God! Sjoch nei dit!" hy hoaste en se sammele om it gat hinne om de resten te finen fan wat like op tweintich minsken. Hy telde tweintich skedels, mar der koene mear wêze.
  
  "Der wie in gefal dêr't ferskate Joaden út Salzkotten waarden sein opsletten yn in Wewelsburg dungeon yn 'e lette jierren 1930," Nina suggerearre doe't se seach it. "Mar se soene letter yn it Buchenwald-kamp telâne kommen. Nei ferslach. Wy tochten altyd dat de dungeon yn kwestje de ferwulft wie ûnder Obergruppenführer Hersal, mar miskien wie it dit plak!"
  
  Ferbjustere as se wiene oer wat se ûntdutsen, merkte de groep net dat it oanhâldende blaffen fan 'e hûnen fuortendaliks ophâlde.
  
  
  Haadstik 33
  
  
  Wylst Sam it grouwélige sêne fotografearre, waard Nina har nijsgjirrigens opwekke troch in oare doar, it gewoane houten ferskaat mei in rút oan de boppekant dat no te smoarch wie om troch te sjen. Under de doar seach se in streep ljocht fan deselde rige lampen dy't de keamer ferljochte dêr't se yn sieten.
  
  "Tink der net iens oan om der yn te gean," skroken Jost har hommels efter har hast ta in hertoanfal. Hâld har hân yn shock yn har boarst, Nina joech Jost Bloom de blik dy't hy faaks krige fan froulju - ien fan yrritaasje en berusting. "Net sûnder my as dyn liifwacht, dat wol," glimke er. Nina koe sjen dat de Nederlânske riedslid wist dat er oantreklik wie, des te mear reden om syn lichte foarútgongen ôf te wizen.
  
  "Ik bin der hielendal by steat, tank, hear," pleage se skerp en luts oan de doarkrús. It duorre wat oanmoediging, mar se iepene sûnder folle muoite, sels mei roest en ûnbrûk.
  
  Dizze keamer seach lykwols folslein oars út de foarige. It wie in bytsje oantrekliker as in medyske dea keamer, mar dochs behâlden de nazi aura fan forbod.
  
  Ryk fol mei antike boeken oer alles fan argeology oant it okkulte, fan postúm learboeken oant marxisme en mytology, like de keamer op in âlde bibleteek of kantoar, sjoen it grutte buro en de hege stoel yn 'e hoeke dêr't twa boekenplanken gearkamen. Boeken en mappen, sels oeral ferspraat papieren, wiene troch swier stof deselde kleur.
  
  "Sam!" - rôp hja. "Sam! Jo moatte hjir foto's fan meitsje!"
  
  "En wat sille jo mei dizze foto's dwaan, hear Cleave?" Jost Bloom frege Sam doe't er ien fan harren fan 'e doar naam.
  
  "Doch wat sjoernalisten dogge," sei Sam bliid, "ferkeapje se oan de heechste bieder."
  
  Bloom liet in alarmearjend gniffel út dat dúdlik oanjûn dat hy net iens wie mei Sam. Hy klapte mei de hân op Sam syn skouder: "Wa sei datst hjir wol frij útkomt, jonge?"
  
  "No, ik libje yn it momint, hear Bloom, en ik besykje net machtshongerige ezels lykas jo myn lot foar my skriuwe te litten," gniisde Sam selsmoard. "Ik kin sels in dollar meitsje fan in foto fan jo deade lichem."
  
  Sûnder warskôging joech Bloom in krêftige punch op it gesicht fan Sam, sloech him werom en sloech him op 'e grûn. Doe't Sam op 'e stielen kast foel, foel syn kamera op' e flier, en skodde by ynfloed.
  
  "Jo prate mei ien machtich en gefaarlik dy't krekt sa tafallich dizze Skotske ballen yn in strakke greep hat, jonge. Doarst it net ferjitte!" Jost dondere doe't Nina Sam te hulp kaam.
  
  "Ik wit net iens wêrom't ik dy help," sei se rêstich, en fage syn bloednoas ôf. "Jo hawwe ús yn dizze stront krigen, om't jo my net fertrouden. Jo soene Trish fertrouwe, mar ik bin Trish net, toch?"
  
  Nina's wurden fernuveren Sam. "Wachtsje, wat? Ik fertroude dyn freon net, Nina. Nei alles wat er ús trochbrocht hat, leausto noch wat er dy seit, mar ik net. En wat bart dit alles ynienen mei Trish?
  
  "Ik fûn it memoires, Sam," sei Nina yn syn ear, en helle syn holle nei efteren om it bloeden te stopjen. "Ik wit dat ik har noait sil wêze, mar jo moatte loslitte."
  
  Sam syn kaak foel letterlik. Dat bedoelde se dêr yn 'e hûs! Lit Trish gean, har net!
  
  Perdue rûn yn mei Wesley syn gewear konstant wiisde op syn rêch, en it momint krekt ferdwûn.
  
  "Nina, wat witsto fan dit kantoar? Is it yn 'e records?" - frege Perdue.
  
  "Purdue, nimmen wit sels fan dit plak. Hoe koe dit op elk rekord stean?" sy ferlear it.
  
  Jost rommele wat papieren op 'e tafel. "D'r binne wat apokryfe teksten hjir!" kundige er oan en seach fassinearre út. "Echte, âlde skriften!"
  
  Nina sprong oerein en kaam by him.
  
  "Jo witte wol, yn de kelder fan de westlike toer fan Wewelsburg stie in persoanlike safe dy"t Himmler dêr ynstallearre. Allinnich hy en de kommandant fan it kastiel wisten derfan, mar nei de oarloch waard de ynhâld derfan ôfnommen en waard nea fûn," fertelde Nina, en seach troch geheime dokuminten dêr't se allinich oer heard hie yn leginden en âlde histoaryske koades. "Ik wedde dat it hjir ferpleatst is. Ik soe sels sa fier gean om te sizzen..." se draaide har alle kanten út om de leeftyd fan de literatuer te besjen, "dat dit ek wol in depot wêze koe. Ik bedoel, jo seagen de doar dêr't wy troch kamen."
  
  Doe't se nei de iepen laad delseach, fûn se in hantsjefol rollen fan 'e grutte âldheid. Nina seach dat Jost der net op lette en by neier ynsjoen besefte se dat it deselde papyrus wie dêr't it deiboek op skreaun wie. Se skuorde it ein mei har sierlike fingers ôf, rôp it in bytsje út en lies wat yn it Latyn dat har de azem besloech - Alexandrina Bibliotes - Skript út Atlantis
  
  Koe dit wêze? Se soarge derfoar dat nimmen har seach doe't se de rollen sa foarsichtich mooglik yn har tas lei.
  
  "Menear Bloom," sei se nei it nimmen fan de rollen, "kinne jo my fertelle wat der noch mear yn it deiboek oer dit plak skreaun is?" Hja hâlde har toan konversaasje, mar woe him dwaande hâlde en in hertliker forbân tusken har lizze, om har bidoelingen net oan him to forrieden.
  
  "De wierheid is, ik hie net folle belangstelling foar de kodeks, Dr. Gould. Myn iennichste soarch wie Agatha Perdue te brûken om dizze man te finen," antwurde hy, en knikte nei Perdue doe't de oare manlju de leeftyd fan 'e ferburgen tapekeamer en de ynhâld besprutsen. "Wat lykwols nijsgjirrich wie, wie wat hy ergens skreau nei it gedicht dat jo hjir brocht hat, foardat wy de muoite moasten om it op te lossen."
  
  "Wat sei hy?" frege se mei feinste belangstelling. Mar wat er ûnbedoeld oerbrocht oan Nina ynteressearre har allinnich yn histoaryske termen.
  
  "Klaus Werner wie de stedsplanner fan Keulen, wisten jo?" - hy frege. Nina knikte. Hy gie troch: "Yn it deiboek skriuwt hy dat hy weromkaam nei wêr't hy yn Afrika stasjonearre wie en weromkaam nei de Egyptyske famylje dy't it lân hie wêr't hy sei dat hy dizze prachtige skat fan 'e wrâld sjoen hie, ja?"
  
  "Ja," antwurde se, en seach nei Sam, dy't syn kneuzingen fersoargje.
  
  "Hy woe it foar himsels hâlde, krekt as jo," gnyske Yost sarkastysk. "Mar hy hie de help nedich fan in kollega, in argeolooch dy't hjir yn Wewelsburg wurke, in man mei de namme Wilhelm Jordan. Hy begeliede Werner as histoarikus om in skat te heljen fan in lytse Egyptyske holding yn Algerije, krekt as jo," werhelle hy fleurich syn belediging. "Mar doe"t se weromkamen nei Dútslân, krige syn freon, dy"t doe yn opdracht fan Himmler en de Hege Kommissaris fan de SS de opgravings yn de omkriten fan Wewelsburg oanfierd hie, him dronken en skeat him mei de boppeneamde bút, dy"t Werner waard noch net direkt yn syn geskriften neamd. Ik tink dat wy noait sille witte wat se wiene."
  
  "It is spitich," fielde Nina sympaty wylst har hert wyld yn har boarst bonke.
  
  Hja hope, dat hja dy minder as hertlike hearen op ien of oare manier earder as let kwyt kinne. Yn 'e ôfrûne jierren wie Nina grutsk op har te evoluearjen fan in brutale, hoewol pasifistyske, wittenskipper yn' e bekwame kont-kicker dat de minsken dy't se tsjinkaam har yn foarme hiene. Eartiids soe se har guozzen yn sa'n sitewaasje gekookt hawwe, no betocht se manieren om fangen te foarkommen as wie it in gegeven - en dat wie. Yn it libben dat se op it stuit libbe, dreau de driging fan 'e dea hieltyd oer har en har kollega's, en waard se in ûnwittende dielnimmer oan' e dwylsinnigens fan maniakale machtsspultsjes en har skamje personaazjes.
  
  It bromjen fan in turbine kaam út 'e korridor - in hommelse, oerdoarjende stilte, allinich ferfongen troch it lege jankende fluit fan 'e wyn dy't de komplekse tunnels efterfolge. Dit kear fernaam elkenien, seagen inoar ferbjustere oan.
  
  "Wat is der krekt bard?" frege Wesley, de earste dy't yn de deastilte praat.
  
  "It is nuver dat jo it lûd pas fernimme nei't it dempt is, is it net?" - sei in stim út in oare keamer.
  
  "Ja! Mar no hear ik mysels tinken", sei in oar.
  
  Nina en Sam herkenden de stim daliks en wikselen ekstreem soargen eagen út.
  
  "Us tiid is noch net om, is it wol?" Sam frege Nina yn in lûd flústerjen. Under de fernuvere útdrukkingen fan 'e oaren knikte Nina har holle nei Sam yn ûntkenning. Se wisten beide de stim fan Ludwig Bern en har freon Alexander Arichenkov. Perdue herkende ek de stim fan 'e Rus.
  
  "Wat docht Alexander hjir?" frege er Sam, mar ear't er antwurdzje koe, gongen twa manlju troch de doar. Wesley rjochte syn wapen op Alexander, en Jost Bloom pakte petite Nina rûchwei by it hier en drukte de mûle fan syn Makarov nei har timpel.
  
  "Asjebleaft net," flapte se sûnder nei te tinken. Bern syn blik rjochte op de Nederlanner.
  
  "As jo dokter Gould kwea dogge, sil ik jo hiele famylje ferneatigje, Yost," warskôge Byrne sûnder wifkjen. "En ik wit wêr't se binne."
  
  "Kinne jo elkoar?" - frege Perdue.
  
  "Dit is ien fan 'e lieders fan Monkh Saridag, hear Perdue," antwurde Alexander. Perdue seach bleek en tige ûngemaklik. Hy wist wêrom't de bemanning hjir wie, mar hy wist net hoe't se him fûnen. Eins fielde de flamboyante en soargeleaze miljardêr foar it earst yn syn libben as in wjirm op in heak; earlik spul om te djip yn plakken te kommen dy't hy dêr ferlitten hie.
  
  "Ja, Jost en ik tsjinnen deselde master oant ik ta myn ferstân kaam en ophâlde te wêzen in pion yn 'e hannen fan idioaten lykas Renata," sei Bern.
  
  "Ik swar by God, ik sil har deadzje," herhelle Jost, en die Nina krekt genôch sear om har te gûlen. Sam naam in oanfalshâlding, en Jost wiksele daliks in lilke blik út mei de sjoernalist: "Wolsto wer ferbergje, berchbeklimmer?"
  
  "Ferkje, tsiispik! Skeakje sels in hier op har holle en ik sil dy ferdomme hûd ôfride mei dy roestige scalpel yn 'e oare keamer. Test my!" Sam blafte, en hy bedoelde it.
  
  "Ik soe sizze dat jo yn 'e minderheid binne net allinich fanwegen minsken, mar ek troch pech, kameraad," gniisde Alexander, helle in joint út 'e bûse en ferljochte it mei in lucifer. "No jonge, set dyn wapen del, oars moatte wy dy ek in riem oansette."
  
  Mei dizze wurden smiet Alexander fiif hûnenhalsbanden foar Wesley's fuotten.
  
  "Wat hawwe jo myn hûnen dien?" hy raasde fûl, de ieren bulten him op 'e nekke, mar Bern en Alexander joegen him gjin acht. Wesley liet de feiligens op syn pistoal los. Syn eagen sieten fol triennen en syn lippen trillen ûnbestjoerlik. It wie dúdlik foar elkenien dy't tsjûge wie dat er ynstabyl wie. Bern sloech syn eagen nei Nina, en frege har ûnbewust om de earste stap te nimmen mei syn ûnmerkbere knikje. Se wie de iennichste yn direkte gefaar, dus se moast har moed sammelje en besykje Bloom troch ferrassing te fangen.
  
  De moaie histoarikus naam in momint om te ûnthâlden wat har lette freon Val har ienris learde doe't se in bytsje sparren. Mei in stoarm fan adrenaline begûn har lichem te bewegen, en mei al har krêft luts se Bloom syn earm omheech by de elmboog, en twong syn gewear om nei ûnderen te wizen. Perdue en Sam raasden tagelyk nei Bloom, en sloegen him del mei Nina noch yn syn greep.
  
  Yn de tunnels ûnder Kastiel Wewelsburg klonk in oerdoerjend skot.
  
  
  Haadstik 34
  
  
  Agatha Perdue krûpte oer de smoarge cementflier fan de kelder dêr't se wekker wie. De wrede pine yn har boarst wie bewiis fan 'e lêste blessuere dy't se hie lijen oan' e hannen fan Wesley Bernard en Jost Bloom. Foardat se twa kûgels yn har romp setten, waard se ferskate oeren mishannele troch Bloom oant se troch pine en bloedferlies ferdwûn. Amper yn libben, Agatha brûkte in poging fan wil om troch te gean op har skinned knibbels nei it lytse fjouwerkante fan hout en plestik dat se koe sjen troch it bloed en triennen yn har eagen.
  
  Fjochtsjen foar har longen om út te wreidzjen, piepte se mei elke grindende foarútbeweging. It plein fan skeakels en streamingen op 'e smoarge muorre winkt, mar se hie it gefoel dat se net sa fier komme koe foardat it ferjit har naam. De brûzjende en pulsearjende, net genêzende gatten efterlitten troch de metalen kûgels dy't it fleis fan har diafragma en boppeste ribbenkast hiene trochbrutsen, bloedden bot, en it fielde as har longen pinkussens wiene oan spoarspikes.
  
  Der wie in wrâld bûten de keamer, net bewust fan har lot, en se wist dat se de sinne nea wer sjen soe. Mar ien ding wist de geniale bibletekaris dat har oanfallers har net folle oerlibje soene. Doe't se har broer begeliede nei in festing yn 'e bergen dêr't Mongoalje en Ruslân gearkomme, beloofden se de stellen wapens tsjin 'e ried tsjin 'e ried te brûken. Ynstee fan it risiko dat in oare Swarte Sinne Renata opstiet op fersyk fan 'e ried as se ûngeduldich waarden yn har syktocht nei Mirela, besleaten David en Agatha de ried ek te ûntmanteljen.
  
  As se de minsken ôfdien hiene dy't keas om de Oarder fan 'e Swarte Sinne te lieden, soe der gjinien west hawwe om in nije lieder te kiezen doe't se Renata oerdroegen oan 'e Renegade Brigade. En de bêste manier om dit te dwaan soe wêze om Longinus te brûken om se allegear tagelyk te ferneatigjen. Mar no stie se foar har eigen dea en hie se gjin idee wêr't har broer wie, of as er sels noch libbe neidat Bloom en syn bisten him fûnen. Lykwols, besletten om har diel te dwaan foar de mienskiplike saak, riskearre Agatha ûnskuldige minsken te fermoardzjen, al wie it mar om harsels te wreken. Boppedat hie se noait ien west om har moraal of emoasjes de bettere te litten hawwe fan wat dien wurde moast, en se soe dat hjoed bewize foardat se har lêste azem ynnam.
  
  Oannommen dat se dea wie, smieten se in jas oer har lichem om it fuort te smiten sa gau as se weromkamen. Se wist dat se fan plan wiene har broer te finen en him te twingen om Renata op te jaan foardat se him fermoardzje en Renata dan fuorthelje om de ynfiering fan in nije lieder te rapperjen.
  
  De macht doaze noege har tichterby.
  
  Mei help fan de bedrading dêryn, se koe omliede de stroom nei de lytse sulveren stjoerder dat Dave hie boud foar har tablet te brûken as in satellyt modem werom yn Thurso. Mei twa brutsen fingers en it grutste part fan 'e hûd ôfskuord fan har knibbels, groeven Agatha yn 'e genaaide bûse fan har jas om de lytse locator út te heljen dy't se en har broer makke hiene nei't se weromkommen wiene út Ruslân. It waard ûntwurpen en gearstald spesifyk nei Longinus 'spesifikaasjes en tsjinne as in ôfstân detonator. Dave en Agatha wiene fan doel dit te brûken om it haadkantoar fan 'e ried yn Brugge te ferneatigjen, yn' e hoop de measte, sa net alle, leden te eliminearjen.
  
  Doe't se by de elektryske doaze kaam, leane se op 'e stikkene âlde meubels dy't dêr ek dumpt en fergetten wiene, krekt as Agatha Perdue. Mei grutte muoite wurke se har magy, stadichoan en foarsichtich, en bea dat se net stjerre soe foardat se de opset foltôge om it ûnbedoelde útsjende superwapen te ûntploffen dat se krekt nei't er har foar de twadde kear ferkrêfte hie op Wesley Bernard ynstalleare.
  
  
  Haadstik 35
  
  
  Sam douchte Bloom mei klappen wylst Nina Perdue yn har earms hold. Doe't it gewear fan Bloom ôfgie, raasde Alexander op Wesley, en naam in kûgel op it skouder foardat Byrne de jonge man delfoel en him derút sloech. Perdue waard yn 'e dij sketten troch it gewear fan Bloom dat nei ûnderen wiisde, mar hy wie by bewustwêzen. Nina bûn in stik doek om syn skonk, dat se yn strips skuorde om it bloeden foarearst tsjin te hâlden.
  
  "Sam, do kinst no ophâlde," sei Bern, en luts Sam fan Jost Bloom syn slap lichem. It fielde goed om gelyk te wurden, tocht Sam, en joech himsels noch in klap foar't er Bern him fan 'e grûn tilde.
  
  "Wy sille mei dy omgean. Sa gau as elkenien rêstich kin," sei Nina Perdue, mar rjochte har wurden op Sam en Bern. Alexander siet tsjin de muorre by de doar mei in bliedend skouder, op syk nei in flesse mei in elixir yn syn jasbûse.
  
  "Wat moatte wy no mei har?" - frege Sam oan Bern, en fage it swit fan syn gesicht.
  
  "Earst wol ik it artikel dat se fan ús stellen hawwe, werombringe. Dan sille wy se as gizelders meinimme nei Ruslân. Se koene ús in skat oan ynformaasje jaan oer it dwaan fan 'e Swarte Sinne en ús ynformearje oer alle ynstellings en leden dêr't wy noch net fan witte, "antwurde Bern, en riemde Bloom fan 'e medyske ôfdieling neist de doar.
  
  "Hoe bist hjir kaam?" frege Nina.
  
  "Fleanmasine. As wy prate, wachtet in piloat op my yn Hannover. Wêrom?" hy fronste.
  
  "Nou, wy koenen dat item net fine dat jo ús stjoerd hawwe om nei jo werom te kommen," sei se mei wat soargen tsjin Byrne, "en ik frege my ôf wat jo hjir diene; Hoe koest ús fine?
  
  Bern skodde de holle, in sêft glimke spile op syn lippen om de opsetlike tact wêrmei't de moaie frou har fragen stelde. "Ik leau dat d'r wat syngronisiteit belutsen wie. Jo sjogge, Alexander en ik wiene op it spoar fan iets dat stellen wie fan 'e Brigade direkt nei't jo en Sam op jo reis wiene.
  
  Hy bûgde him neist har. Nina koe fertelle dat er wat fertocht, mar syn genede foar har hâlde him fan it ferliezen fan syn kalme hâlding.
  
  "Wat my hindert is dat wy earst tochten dat jo en Sam hjir wat mei te krijen hiene. Mar Alexander hjir oertsjûge ús oars, en wy leauden him, noch altyd nei it sinjaal fan Longinus, wa't wy fine soene, mar krekt de minsken dy't, wy wiene der wis fan, neat mei syn stellerij te krijen hiene," gniisde er.
  
  Nina fielde har hert springe fan eangst. De aardichheid dy't Ludwig altyd foar har fielde wie fuort, yn syn stim en syn eagen dy't har mei ferachting oanseagen. "Sis my no, dokter Gould, wat moat ik tinke?"
  
  "Ludwig, wy hawwe neat te meitsjen mei stellerij!" - protestearre se, har toan foarsichtich yn 'e gaten.
  
  "Kaptein Burn soe de foarkar hawwe, Dr. Gould," sei er daliks. "En besykje my net in twadde kear as in gek te meitsjen."
  
  Nina seach nei Alexander foar stipe, mar hy wie bewusteloos. Sam skodde de holle, "Se liegt net tsjin dy, kaptein. Dêr ha wy perfoarst neat mei te krijen."
  
  "Hoe kaam it dan dat Longinus hjir telâne kaam?" Bern grommele nei Sam. Hy gyng oerein en draaide him om nei Sam, syn ymposante hichte yn in driigjende pose en syn izige eagen. "Dat brocht ús rjocht nei dy!"
  
  Purdue koe it net mear oan. Hy wist de wierheid, en no, wer fanwegen him, waarden Sam en Nina fried, harren libben wie wer yn gefaar. Stotterend fan pine helle er de hân op om Bern syn oandacht te krijen: "Dit wie net it wurk fan Sam of Nina, kaptein. Ik wit net hoe't Longinus dy hjir brocht hat, want hy is hjir net."
  
  "Hoe witsto dat?" frege Bern strang.
  
  "Omdat ik dejinge wie dy't it stiel," joech Perdue ta.
  
  "Oh Jezus!" - rôp Nina, en smiet de holle yn ûnleauwe werom. "Jo kinne net serieus wêze."
  
  "Wêr is it?" - rôp Bern, en rjochte him op Perdue as in gier dy't wachtet op syn dea-rattel.
  
  "Dit is mei myn suster. Mar ik wit net wêr't se no is. Eins hat se se fan my stellen de dei dat se ús yn Keulen ferliet," foege er ta en skodde de holle oer de absurditeit dêrfan.
  
  "Goede God, Purdue! Wat ferbergje jo oars?" - Nina raasde.
  
  "Ik sei it dy," sei Sam kalm tsjin Nina.
  
  "Net dwaan, Sam! Doch it gewoan net!" - Hja warskôge him en gyng oerein fan ûnder Perdue wei. "Jo kinne josels hjirút helpe, Purdue."
  
  Wesley kaam út it neat.
  
  Hy stuts de roestige bajonet djip yn de mage fan Bern. Nina raasde. Sam luts har út 'e wei doe't Wesley Bern rjocht yn 'e eagen seach mei in maniakale grimas. Hy helle it bloedige stiel út it strakke fakuüm fan it lichem fan Bern en stuts it yn in twadde kear werom. Perdue rûn sa gau as er koe op ien skonk fuort, wylst Sam Nina ticht by him hold, har gesicht begroeven yn syn boarst.
  
  Mar Bern blykte sterker te wêzen as Wesley ferwachte. Hy pakte de jongfeint by de kiel en smiet se beide mei in krêftige slach yn 'e boekenplanken. Mei in fûleindich grommel bruts er Wesley syn earm as in tûke, en de twa fierden in fûle striid op 'e grûn. It lûd brocht Bloom út syn stomme. Syn laitsjen ferdronken de pine en de oarloch tusken de beide manlju op 'e flier. Nina, Sam en Perdue fronsen op syn reaksje, mar hy negearre se. Hy bleau gewoan laitsje, ûnferskillich foar syn eigen lot.
  
  Bern ferlear syn fermogen om te sykheljen, syn wûnen oerstreamden syn broek en learzens. Hy hearde Nina gûlen, mar hy hie gjin tiid om har skientme ien lêste kear te bewûnderjen - hy moast moard dwaan.
  
  Mei in ferpletterjende klap op 'e nekke fan Wesley, immobilisearre hy de senuwen fan 'e jonge man, en ferbjustere him in momint, krekt lang genôch om syn nekke te brekken. Bern foel op syn knibbels, fielde dat syn libben fuortglide. It ferfelende laitsjen fan Bloom trok syn oandacht.
  
  "Asjebleaft deadzje him ek," sei Perdue sêft.
  
  "Jo hawwe krekt myn assistint fermoarde, Wesley Bernard!" Bloom glimke. "Hy waard grutbrocht troch pleechâlden yn 'e Swarte Sinne, wisten jo, Ludwig? Se wiene freonlik genôch om him in diel fan syn oarspronklike efternamme, Bern, te hâlden.
  
  Bloom barstte út yn in skrille laitsjen dy't elkenien binnen earsjit woede, wylst de stjerrende eagen fan Burn yn betize triennen ferdronken waarden.
  
  "Jo hawwe jo eigen soan krekt fermoarde, heit," sei Bloom. De horror fan dit wie te grut foar Nina.
  
  "It spyt my sa, Ludwig!" - gûlde se en hold syn hân, mar der wie neat mear yn Bern. Syn machtige lichem koe net ferneare syn winsk om te stjerren, en hy segene himsels mei Nina syn gesicht foardat it ljocht úteinlik ferliet syn eagen.
  
  "Binne jo net bliid dat Wesley dea is, hear Perdue?" Bloom rjochte syn gif op Perdue. "It soe sa wêze moatte, nei de ûnútspreklike dingen dy't er dyn suster dien hat foar't er dy teef ôfmakke!" Hy lake.
  
  Sam pakte in lead boekesteun út 'e planke efter har. Hy rûn nei Bloom ta en liet it swiere objekt sûnder twifel of berou op syn skedel sakje. De bonke barste doe't Bloom lake, en in alarmearjend sis ûntsnapte syn mûle doe't harsensmateriaal op syn skouder lekte.
  
  Nina har reade eagen seagen Sam tankber oan. Foar syn part seach Sam skrokken nei syn eigen dieden, mar d'r wie neat dat hy dwaan koe om it te rjochtfeardigjen. Perdue ferskoot ûngemaklik, en besocht Nina tiid te jaan om Bern te roujen. Nei't er syn eigen ferlies opslokt hie, sei er op 't lêst: "As Longinus ûnder ús is, soe it in goed idee wêze om fuort te gean. Fuortendaalks. De gemeente sil meikoarten fernimme dat harren Nederlânske filialen har net oanmelde en dy komme se op syk."
  
  "Dat is krekt," sei Sam, en se sammele alles wat se rêde koene út 'e âlde dokuminten. "En net in sekonde earder, want dizze deade turbine is ien fan twa lytse apparaten dy't de elektrisiteit trochstreamend hâlde. De ljochten geane gau út en wy binne klear."
  
  Perdue tocht gau. Agatha hie Longinus. Wesley fermoarde har. It team folge Longinus hjir, en hy formulearre syn konklúzje. Dus Wesley moat it gewear hawwe en dizze idioat hie gjin idee dat hy it hie?
  
  Nei't er it winske wapen stellen hie en it hân hie, wist Perdue hoe't it der út seach, en wat mear is, hy wist it feilich te ferfieren.
  
  Se brochten Alexander ta syn sinnen en namen ferskate plestik ferpakte ferbiningen dy't se yn 'e medyske kasten fine koene. Spitigernôch wiene de measte sjirurgyske ynstruminten smoarch en koenen se net brûkt wurde om Perdue en Alexander syn wûnen te genêzen, mar it wie wichtiger om earst út it hellike labyrint fan Wewelsburg te kommen.
  
  Nina soarge derfoar om alle rollen te sammeljen dy't se fine koe, foar it gefal dat d'r noch ûnskatbere oerbliuwsels fan 'e âlde wrâld wiene dy't bewarre wurde moasten. Hoewol't se siik wie fan ôfgriis en fertriet, koe se net wachtsje om de esoteryske skatten te ferkennen dy't se yn it geheime ferwulft fan Heinrich Himmler ûntdutsen hie.
  
  
  Haadstik 36
  
  
  Tsjin de lette nacht hienen se allegear Wewelsburg út en rieden se nei de airstrip yn Hannover. Alexander besleat om fan syn maten ôf te sjen, om't se sa freonlik wiene om syn ûnbewuste sels op te nimmen yn har ûntsnapping út 'e ûndergrûnske tunnels. Hy waard wekker krekt foardat se de poarte útgongen dy't Perdue by har oankomst fuorthelle hie, en fielde dat Sam syn skouders syn slap lichem stypjen yn 'e swak ferljochte grotten fan 'e Twadde Wrâldoarloch.
  
  Fansels hat de dikke fergoeding oanbean troch Dave Perdue ek net skea oan syn gefoel fan loyaliteit, en hy tocht dat it it bêste is om yn 'e goede graasje fan' e bemanning te bliuwen troch iepenbier te gean. Se wiene fan doel Otto Schmidt op de airstrip te treffen en kontakt op te nimmen mei de oare brigadekommandanten foar fierdere ynstruksjes.
  
  Perdue bleau lykwols stil oer syn finzene by Thurso, sels doe't er in nij berjocht krige nei't er de hûn muzzled hie. Dit is gekkewurk. No't er syn suster en Longinus kwytrekke wie, rûn er út de kaarten as tsjinoerstelde krêften sammele tsjin him en syn freonen.
  
  "Hjir is hy!" Alexander wiisde nei Otto doe't se oankamen op Hannover Airport yn Langenhagen. Hy siet yn in restaurant doe't Alexander en Nina him fûnen.
  
  "Dr. Gould!" rôp er bliid doe't er Nina seach. "Goed dy wer te sjen."
  
  De Dútske piloat wie in tige freonlik man, en hy wie ien fan 'e brigadefjochters dy't Nina en Sam ferdigene doe't Bern har beskuldige fan it stellen fan 'e Longinus. Mei grutte muoite brochten se it tryste nijs oan Otto oer en fertelden him koart wat der bard wie yn it ûndersykssintrum.
  
  "En jo koene syn lichem net bringe?" frege er op 't lêst.
  
  "Nee, Herr Schmidt," grypte Nina yn, "wy moasten derút foardat it wapen eksplodearre." Wy hawwe noch gjin idee oft it eksplodearre. Ik stel foar dat jo der net mear minsken hinne stjoere om it lichem fan Bern te nimmen. It is te gefaarlik."
  
  Hy achte Nina har warskôging, mar naam gau kontakt op mei syn kollega Bridges om him te ynformearjen oer har status en it ferlies fan Longinus. Nina en Alexander wachte eangstich, yn 'e hope dat Sam en Perdue net út it geduld rinne soene en har byinoar komme foardat se in plan fan aksje ûntwikkelen mei help fan Otto Schmidt. Nina wist dat Perdue soe biede om Schmidt te beteljen foar syn problemen, mar se fielde dat it net geskikt wêze soe nei't Perdue talitten hie om Longinus yn it foarste plak te stellen. Alexander en Nina makken in oerienkomst om dit feit foar harsels te hâlden.
  
  "Okee, ik frege in statusrapport. As kammeraatkommandant bin ik autorisearre om alle maatregels te nimmen dy't ik nedich achtsje, "fertelde Otto harren doe't er werom kaam út it gebou dêr't er in privee oprop dien hie. "Ik wol dat jo witte dat it ferliezen fan Longinus en noch net tichterby komme kinne om Renata te arrestearjen net goed by my sit ... ús. Mar om't ik dy fertrou, en om't jo my fertelden wannear't ik koe ûntkomme, besleat ik jo te helpen ..."
  
  "O Tankewol!" Nina sykhelle in suchtsje fan opluchting.
  
  "MAAR..." gie er fierder, "ik kom net mei lege hannen werom nei Mönkh Saridag, dus dat lit jo net fan 'e hook ôf. Dyn freonen, Alexander, hawwe noch in oereglas dêr't der gau sân yn streamt. Dat is net feroare. Ha ik my dúdlik makke?"
  
  "Ja, hear," antwurde Alexander, wylst Nina tankber knikte.
  
  "Fertel my no oer dy ekskurzje dy't jo neamden, Dr. Gould," fertelde er Nina, wylst er op syn stoel ferskood om yntinsyf te harkjen.
  
  "Ik haw reden om te leauwen dat ik âlde geskriften ûntdutsen haw, sa âld as de Deade Seerôlen," begûn se.
  
  "Kin ik se sjen?" - frege Otto.
  
  "Ik soe se leaver oan jo sjen litte op in mear ... privee plak?" Nina glimke.
  
  "Made. Wêr geane wy hinne?"
  
  
  ***
  
  
  Minder as tritich minuten letter gie Otto's Jet Ranger mei fjouwer passazjiers - Perdue, Alexander, Nina en Sam - nei Thurso. Se soene ferbliuwe op it lângoed Perdue, it krekte plak dêr't juffer Maisie de gast fan har nachtmerjes fersoarge sûnder it witten fan immen oars as Perdue en syn saneamde húshâldster. Perdue suggerearre dat dit de bêste lokaasje wêze soe, om't it in provisorysk laboratoarium yn 'e kelder soe leverje wêr't Nina de rollen dy't se fûn koe koalstof datearje, wittenskiplik datearje de organyske basis fan it perkamint om de echtheid te ferifiearjen.
  
  Foar Otto wie d'r in tasizzing om wat fan Discovery te nimmen, hoewol Perdue fan plan wie om in heul djoer en ferfelend fermogen earder as letter kwyt te reitsjen. Alles wat er earst woe, wie sjen hoe't Nina har ûntdekking útpakke soe.
  
  "Dus jo tinke dat dit diel is fan 'e Dead Sea Scrolls?" Sam frege har doe't se de apparatuer opstelde dy't Perdue ta har beskikking steld hie, wylst Perdue, Alexander en Otto de help sochten fan in pleatslike dokter om har kûgelwûnen te behanneljen sûnder tefolle fragen te stellen.
  
  
  Haadstik 37
  
  
  Juffrou Maisie kaam mei in bakje de kelder yn.
  
  "Wolle jo wat tee en koekjes?" se glimke nei Nina en Sam.
  
  "Tankewol, juffer Maisie. En asjebleaft, as jo help nedich hawwe yn 'e keuken, dan bin ik ta jo tsjinst," bea Sam mei syn karakteristyk jonge sjarme. Nina gnyske doe't se de scanner opsette.
  
  "Oh, tankje jo, menear Cleave, mar ik kin it sels oanpakke," fersekerde Maisie him, en joech Nina in blik fan boartlike ôfgriis dy't har gesicht oerkaam, oantinkend oan 'e keukenrampen dy't Sam feroarsake de lêste kear dat hy har holp om moarnsiten te meitsjen . Nina liet har gesicht sakke om te giggeljen.
  
  Nina Gould pakte mei in glêzen hannen de earste papyrusrol mei grutte tearens op.
  
  "Dus jo tinke dat dit deselde rollen binne wêr't wy altyd oer lêze?" - frege Sam.
  
  "Ja," glimke Nina, har gesicht striele fan opwining, "en fan myn roast Latyn wit ik dat dizze trije yn it bysûnder de ûngrypbere Scrolls fan Atlantis binne!"
  
  "Atlantis, as op in sonken kontinint?" frege er, efter de auto te sjen om nei de âlde teksten te sjen yn in ûnbekende taal, skreaun yn bleke swarte inket.
  
  "Dat is krekt," antwurde se, har konsintrearre op it tarieden fan it breklike perkamint krekt foar de test.
  
  "Mar jo witte dat it meastepart fan dit spekulaasje is, sels syn eigen bestean, om net te hawwen oer syn ferbliuwplak," sei Sam, leunend tsjin 'e tafel om te sjen hoe har betûfte hannen wurkje.
  
  "D'r wiene tefolle tafallichheden, Sam. Meardere kultueren dy't deselde learingen befetsje, deselde leginden, en net te hawwen oer de lannen dy't nei alle gedachten it kontinint fan Atlantis omsingele hawwe deselde arsjitektuer en soölogy, "sei se. "Doch dat ljocht dêr út, asjebleaft."
  
  Hy rûn nei de haadljochtswitch en bade de kelder yn dim ljocht fan twa lampen oan wjerskanten fan 'e keamer. Sam seach har wurk en koe it net helpe om einleaze bewûndering foar har te fielen. Se fernearde net allinnich alle gefaren dêr't Perdue en syn oanhingers harren bleatsteld, mar ek behâlden har profesjonaliteit, fungearre as de beskermer fan alle histoaryske skatten. Se hat noait ienris tocht oer it taeigenjen fan 'e reliken dy't se behannele of kredyt nimme foar de ûntdekkingen dy't se makke, en riskearre har libben om de skientme fan in ûnbekend ferline te iepenbierjen.
  
  Hy frege him ôf hoe't se har fielde doe't se no nei him seach, noch skuord tusken him leaf te hawwen en him te sjen as in soarte fan ferrieder. Dat lêste gie net ûngemurken foar. Sam realisearre dat Nina him like wantrouwend beskôge as Perdue, en dochs wie se sa ticht by beide manlju dat se noait echt fuortgean koe.
  
  "Sam," har stim skuorde him út syn stille besinning, "Kinne jo dit werom yn 'e learen rol sette? Dat is, neidat jo de wanten oandien hawwe!" Hy rommele troch de ynhâld fan har tas en fûn in doaze sjirurgyske wanten. Hy naam in pear en die se seremonië oan, glimkjend nei har. Se joech him de rol. "Ferderje jo mûnlinge sykjen as jo thús komme," glimke se. Sam gniisde doe't er de rol foarsichtich yn 'e learen rol lei en it foarsichtich deryn bûn.
  
  "Tinksto dat wy oait nei hûs kinne gean sûnder ús rêch te hoegjen?" frege er op in serieuzere noat.
  
  "Ik hoopje it. Jo witte, weromsjen, ik kin net leauwe dat myn grutste bedriging ienris Matlock wie en syn seksistyske konsensaasje op 'e universiteit," sei se werom fan har akademyske karriêre ûnder lieding fan in pretensieuze hoer mei oandacht dy't kredyt naam foar al har prestaasjes as har eigen foar publisiteitsdoelen doe't sy en Sam earst moete.
  
  "Ik mis Bruich," púnde Sam, en klaagde oer it ûntbrekken fan syn leafste kat, "en elke freedtejûn in pint bier mei Paddy. God, it fielt as in libben fuort fan dy dagen, is it net?"
  
  "Ja. It is hast as libje wy twa libbens yn ien, tinkst net? Mar oan 'e oare kant soene wy de helte net witte fan wat wy hawwe, en soene wy gjin ounce fan 'e geweldige dingen dy't wy hawwe, net belibje, as wy net yn dit libben wurde smiten, huh? se treaste him, hoewol't se yn wierheid har saai learlibben yn in hertslach werombrocht hawwe soe yn in noflik, feilich bestean.
  
  Sam knikte, 100 prosint iens mei dit. Oars as Nina, leaude hy dat hy yn syn foarige libben al ophongen wêze soe oan in tou dat út 'e badkeamer loodgiet. Tinzen oer syn hast perfekte libben mei syn lette ferloofde, no ferstoarn, soene him alle dagen mei skuld efterfolgje as hy noch wurke as freelance sjoernalist foar ferskate publikaasjes yn it Feriene Keninkryk, lykas hy ienris fan plan wie te dwaan op suggestje fan syn terapeut .
  
  Der wie gjin twifel dat syn appartemint, syn faak dronken antys en syn ferline him no ynhelle hawwe, wylst er no gjin tiid hie om oer it ferline nei te tinken. No moast er op syn stap sjen, learde gau minsken te oardieljen en foar elke priis yn libben te bliuwen. Hy hie der in hekel oan om it ta te jaan, mar Sam wie leaver yn 'e earms fan gefaar as te sliepen yn' e fjurren fan selsmeilijen.
  
  "Wy sille in taalkundige nedich wêze, in oersetter. Och myn God, wy moatte frjemden kieze dy't wy wer fertrouwe kinne," suchte se en draafde in hân troch it hier. Dit die Sam ynienen oan Trish tinken; de manier wêrop se faaks in ferdwaalde krul om har finger draaide, wêrtroch't it wer op syn plak foel nei't se it strak lutsen hie.
  
  "En binne jo wis dat dizze rollen de lokaasje fan Atlantis moatte oanjaan?" hy fronste. It konsept wie te fier foar Sam om te begripen. Nea in fêst leauwige yn gearspanningsteoryen, hy moast in protte inkonsistinsjes tajaan wêr't hy net yn leaude oant hy se út 'e earste hân ûnderfûn. Mar Atlantis? Neffens Sam wie it in soarte fan histoaryske stêd dy't ûnder wetter stie.
  
  "Net allinich de lokaasje, mar it wurdt sein dat de Scrolls of Atlantis de geheimen opnommen hawwe fan in avansearre beskaving dy't yn syn tiid sa fier foarút gie dat it waard bewenne troch dyjingen dy't mytology hjoeddedei as goaden en goadinnen foarstelt. It waard sein dat de minsken fan Atlantis sa'n superieure yntelliginsje en metodyk hienen dat se waarden erkend mei it bouwen fan de piramiden by Gizeh, Sam, "sei se. Hy koe sjen dat Nina in protte tiid trochbrocht oan 'e leginde fan Atlantis.
  
  "Dus wêr soe it sitte moatte?" hy frege. "Wat soene de nazi's dwaan mei in ûnder wetter stik lân? Wiene se net al tefreden mei it ûnderwerpen fan alle kultueren dy"t boppe wetter stean?"
  
  Nina helle de holle op 'e kant en suchte om syn sinisme, mar it makke har glimkjend.
  
  "Nee, Sam. Ik tink dat wat se nei wiene earne yn dy rollen skreaun. In protte ûntdekkingsreizgers en filosofen hawwe spekulearre oer de posysje fan it eilân, en de measten binne it iens dat it leit tusken noardlik Afrika en de gearrin fan 'e Amearika's,' fertelde se.
  
  "It is echt grut," merkte hy op, tinkend oer it grutte diel fan 'e Atlantyske Oseaan bedekt troch ien lânmassa.
  
  "It wie. Neffens de skriften fan Plato, en dêrnei oare mear moderne teoryen, is Atlantis de reden wêrom't safolle ferskillende kontininten ferlykbere boustilen en fauna hawwe. Dit alles kaam fan 'e Atlantyske beskaving, dy't de oare kontininten ferbûn, sa te sizzen, "lei se út.
  
  Sam tocht efkes. "Dus wat tinke jo dat Himmler wol wolle?"
  
  "Kennis. Avansearre kennis. It wie net genôch dat Hitler en syn hûnen tochten dat it superieure ras de neisiet wie fan in oar wrâldlik ras. Miskien tochten se dat dit krekt wie de Atlantiërs, en dat se geheimen soene hawwe relatearre oan avansearre technology en sa," spekulearre se.
  
  "Dat soe in taastbere teory wêze," stimde Sam yn.
  
  Der folge in lange stilte, en allinnich de auto ferbriek de stilte. Se makken eachkontakt. It wie in seldsum momint allinnich, doe't se waarden net bedrige en yn mingd selskip. Nina koe sjen dat der wat oan Sam wie. Safolle as se de resinte skokkende ûnderfining dy't se hienen, ôfbrekke woe, koe se har nijsgjirrigens net befetsje.
  
  "Wat is der oan de hân, Sam?" - frege se hast ûnwillekeurich.
  
  "Jo tochten dat ik wer obsedearre wie mei Trish?" - hy frege.
  
  "Dat haw ik dien," liet Nina har eagen nei de flier sakke, en sloech de hannen foar har. "Ik seach dizze stapels notysjes en moaie oantinkens en ik ... ik tocht ..."
  
  Sam rûn nei har ta yn it sêfte ljocht fan 'e drege kelder en luts har yn syn earmen. Se liet him. Op dit stuit koe it har net skele wêr't er mei dwaande wie of yn hoefier't se leauwe moast dat er de ried op ien of oare manier mei opsetsin net nei harren yn Wewelsburg lieden hie. No, hjir, hy wie gewoan Sam - har Sam.
  
  "Notysjes oer ús - Trish en ik - binne net wat jo tinke," flústere hy wylst syn fingers yn har hier spielden, wylst har oare earm strak om har slanke taille lei. Nina woe it momint net ferneatigje troch te antwurdzjen. Se woe him fierder. Se woe witte wêr't it oer gie. En se woe it direkt fan Sam hearre. Nina bleau gewoan stil en liet him prate, genietsje fan elk kostber momint allinnich mei him; de swakke geur fan syn Keulen en de stoffersachter fan syn trui ynademe, de waarmte fan syn lichem neist har en it fiere ritme fan syn hert yn him.
  
  "It is mar in boek," sei er tsjin har, en se koe him glimkjen hearre.
  
  "Wat bedoelsto?" frege se froastlik nei him.
  
  "Ik skriuw in boek foar in Londenske útjouwer oer alles wat der bard is, fan it momint dat ik Patricia moete oant ... no, jo witte," ferklearre hy. Syn donkerbrune eagen liken no swart, en de iennichste wite plak wie in flau ljochtglimpe dat him yn har libben libbe - libben en echt.
  
  "Oh God, ik fiel my sa dom," kreunde se en drukte har foarholle stevich yn 'e spierholte fan syn boarst. "Ik wie ferwoaste. Ik tocht ... oh ferdomme, Sam, it spyt my," gûlde se ferwarrend. Hy gnyske om har antwurd en tilde har gesicht nei syn, en plante in djippe, sensuele tút op har lippen. Nina fielde dat syn hert hurder klopte, en it makke har in bytsje kreunen.
  
  Perdue skodde de kiel. Hy stie boppe oan 'e trep, leunde op in stok om it measte fan syn gewicht op syn ferwûne skonk te setten.
  
  "Wy binne werom en wy hawwe alles reparearre," kundige hy oan mei in lichte glimke fan nederlaach by it oansjen fan har romantyske momint.
  
  "Purdue!" - rôp Sam. "Dizze stok jout jo op ien of oare manier in ferfine uterlik, lykas in James Bond-skurk."
  
  "Tankewol, Sam. Ik keas it om dizze reden. D'r sit in knipsel yn ferburgen, dy't ik dy letter sil sjen litte," knipoogde Perdue sûnder folle humor.
  
  Alexander en Otto kamen him fan efteren oan.
  
  "En binne de dokuminten echt, Dr. Gould?" frege Otto oan Nina.
  
  "Hmm, ik wit it noch net. De tests sille ferskate oeren duorje foardat wy einlings witte oft it echte apokryfe en Alexandryske teksten binne, "ferklearre Nina. "Wy moatte dêrom út ien boekrol de ûngefear leeftyd fan alle oaren kinne bepale, skreaun yn deselde inket en hânskrift."
  
  "Wylst wy wachtsje, kin ik de oaren lêze litte, toch?" suggerearre Otto ûngeduldich.
  
  Nina seach Alexander oan. Se koe Otto Schmidt net goed genôch om him mei har fynst te fertrouwen, mar oan 'e oare kant wie hy ien fan 'e haaden fan 'e Renegade Brigade en koe dêrom fuortdaliks it lot fan har allegearre beslute. As er net leuk se, Nina wie bang dat hy soe bestelle Katya en Sergei fermoarde wylst hy spile darts mei de Perdue partij as soe er bestelle pizza.
  
  Alexander knikte goedkeurend.
  
  
  Haadstik 38
  
  
  De grouwe sechstichjierrige Otto Schmidt siet op it antykburo yn de wenkeamer boppe de opskriften op de rollen te bestudearjen. Sam en Perdue spielden darts, en daagden Alexander út om mei syn rjochterhân te goaien, om't de lofterhânde Rus ferwûne wie yn it linker skouder. Altyd ree om risiko's te nimmen, liet de gekke Rus se echt goed sjen, sels besocht de ronde te spyljen mei in minne hân.
  
  Nina kaam in pear minuten letter by Otto. Se wie fassinearre troch syn fermogen om twa fan 'e trije talen te lêzen dy't se yn' e rollen fûnen. Hy fertelde har koart oer syn stúdzje en syn foarkar foar talen en kultueren, dy't Nina ek yntrigearre foardat se skiednis as haadfak keas. Hoewol't se útblonk yn it Latyn, koe de Eastenriker ek Hebrieusk en Gryksk lêze, wat in goadenskip wie. It lêste wat Nina dwaan woe, wie har libben opnij riskearje troch in frjemdling te brûken om har reliken te behanneljen. Se wie der noch fan oertsjûge dat de neo-nazi's dy't har ûnderweis nei Wewelsburg besochten te deadzjen, troch grafolooch Rachel Clark stjoerd waarden, en se wie tankber dat se immen yn har selskip hiene dy't helpe koe mei de lêsbere dielen fan 'e ûnbegryplike talen.
  
  De gedachte oan Rachel Clark makke Nina ûngemaklik. As se dy dei efter de bloedige auto-achterfolging west hie, dan hie se al witten dat har lakeien omkommen wiene. De gedachte dat se miskien yn in oanbuorjende stêd telâne kaam, makke Nina noch mear ûnrêst. As se útsykje moast wêr't se wiene, benoarden Halkirk, dan hiene se mear problemen as se nedich wiene.
  
  "Neffens de Hebrieuske seksjes hjir," wiisde Otto nei Nina, "en hjir, it seit dat Atlantis ... wie net ... it wie in grut lân regearre troch tsien keningen." Hy stiek in sigaret op en ynademde de golvende reek út it filter foardat er fierder gie. "Oardielend nei de tiid wêryn't se skreaun binne, koe it goed skreaun wêze yn 'e tiid dat Atlantis leaud hat te bestien. It neamt de lokaasje fan in kontinint dat op moderne kaarten har kusten trochrinne soe, uh, lit ús sjen ... fan Meksiko en de Amazonerivier yn Súd-Amearika," hy kreunde troch in oare útademing, syn eagen rjochte op 'e Hebrieuske Skriften, "lâns de hiele westkust fan Jeropa en noardlik Afrika." Hy tilde in wynbrau op, seach ûnder de yndruk.
  
  Nina hie in ferlykbere útdrukking op har gesicht. "Ik leau dat dit is wêr't de Atlantyske Oseaan syn namme krijt. God, dit is sa geweldich, hoe koe elkenien dit al dy tiid misse? hja makke in grapke, mar har tinzen wiene oprjocht.
  
  "It liket derop," sei Otto. "Mar, myn leave dokter Gould, jo moatte betinke dat it net in kwestje is fan omtrek of grutte, mar fan 'e djipten dêr't dizze ierde ûnder it oerflak leit."
  
  "Ik leau. Mar jo soene tinke dat se mei de technology dy't se yn 'e romte moatte penetrearje, technology kinne meitsje om nei grutte djipten te dûken," sei se.
  
  "Preekjen foar it koar, frou," glimke Otto. "Dat sei ik al jierren."
  
  "Wat foar skriuwen is dit?" - Se frege him, foarsichtich unrolling in oare boekrôle, dy't befette ferskate yngongen fermelding fan Atlantis of wat ôflaat derfan.
  
  "It is Gryksk. Lit my sjen," sei er, en konsintrearre him op elk wurd dat syn scannende wiisfinger produsearre. "Typysk foar wêrom't de ferdomme nazi's Atlantis woene fine ..."
  
  "Wêrom?"
  
  "Dizze tekst sprekt fan 'e oanbidding fan' e sinne, dat is de religy fan 'e Atlantiërs. Sinne-oanbidding ... klinkt dy bekend?"
  
  "Oh God, ja," suchte se.
  
  "It is wierskynlik skreaun troch in Atene. Se wiene yn oarloch mei de Atlantiërs, wegeren har lân op te jaan oan 'e Atlantyske feroveringen, en de Ateners skopten har ezels. Hjir, yn dit diel, wurdt opmurken dat it kontinint 'ten westen fan 'e Pylders fan Hercules' lei,' foege er ta, en ferpletterde de sigarettepeuk yn 'e jiskebak.
  
  "En dit kin wêze?" frege Nina. "Wachtsje, de pylders fan Hercules wiene Gibraltar. Strjitte fan Gibraltar!"
  
  "Och goed. Ik tocht dat it earne yn 'e Middellânske See wêze moast. Slút it," antwurde er, streake it giele perkamint en knikte betochtsum. Hy wie bliid mei de âldheid, dêr't er de eare hie om te studearjen. "Dit is Egyptyske papyrus, lykas jo wierskynlik witte," sei Otto tsjin Nina mei in dreamerige stim, as in âlde pake dy't in ferhaal fertelt oan in bern. Nina genoat fan syn wiisheid en respekt foar skiednis. "De âldste beskaving, direkt ôfkomstich fan 'e super-ûntwikkele Atlanteanen, waard stifte yn Egypte. No, as ik in lyryske en romantyske siel wie," knipoogde hy nei Nina, "ik soe tinke dat dizze boekrol skreaun is troch in echte neisiet fan Atlantis."
  
  Syn mollige gesicht wie fol ferrassing, en Nina wie net minder bliid mei it idee. De twa dielde in momint fan stille blidens by it idee foardat se beide út laitsjen útbarsten.
  
  "No moatte wy allinich de geografy yn kaart bringe en sjen oft wy skiednis kinne meitsje," glimke Perdue. Hy stie har te sjen mei in gleske single malt whisky yn 'e hân, en harke nei de twingende ynformaasje út 'e Scrolls of Atlantis dat Himmler úteinlik yn 1946 de dea fan Werner bestelde.
  
  Op fersyk fan de gasten makke Maisie in licht diner klear. Wylst elkenien by it fjoer in hertlik iten siet, ferdwûn Perdue efkes. Sam frege har ôf wat Perdue dizze kear ferstoppe, en gie hast fuort nei't de húshâldster de efterdoar út ferdwûn.
  
  Nimmen oars like te merken. Alexander fertelde Nina en Otto horrorferhalen oer syn tiid yn syn lette tritiger jierren yn Sibearje, en se like folslein fassinearre troch syn ferhalen.
  
  Nei't er it lêste fan syn whisky ôfmakke hie, glied Sam it kantoar út om yn Perdue syn fuotstappen te folgjen en te sjen wat er fan doel hie. Sam wie nocht fan Perdue syn geheimen, mar wat er seach doe't er folge him en Maisie nei it gasthûs, siede syn bloed. It is tiid foar Sam om in ein te meitsjen oan Perdue's roekeleaze weddenskip, mei Nina en Sam elke kear as pionnen. Sam helle syn mobyltsje út syn bûse en begûn te dwaan wat er it bêste die: transaksjes fotografearje.
  
  Doe't er genôch bewiis hie, rûn er werom nei it hûs. Sam hie no ferskate eigen geheimen, en, wurch om yn konflikten mei like kweade groepen te slepen, besleat hy dat it tiid wie om rollen te wikseljen.
  
  
  Haadstik 39
  
  
  Otto Schmidt brocht it grutste part fan 'e nacht troch mei it foarsichtich berekkenjen fan it bêste útsjochpunt wêrfan de groep soe sykje nei it ferlerne kontinint. Nei tal fan mooglike yngongspunten dêr't se begjinne koenen te scannen foar de dûk, ûntduts hy úteinlik dat de bêste breedte- en lingtegraad de Madeira-arsjipel wêze soe, súdwestlik fan 'e kust fan Portugal.
  
  Hoewol't de populêrste kar foar de measte ekskurzjes altyd de Strjitte fan Gibraltar, of de mûning fan 'e Middellânske See west hie, besleat hy op Madeira fanwegen de tichtby in eardere ûntdekking neamd yn ien fan 'e âlde registers fan 'e Swarte Sinne. Hy tocht oan de ûntdekking neamd yn 'e rapporten fan arcane doe't hy de lokaasje fan nazi-okkulte artefakten ûndersocht foardat hy relevante ûndersyksteams rûn de wrâld stjoerde om nei dizze items te sykjen.
  
  Se fûnen nochal wat fan de fragminten dêr't se yn dy dagen nei sochten, herinnerde er him. In protte fan 'e wirklik grutte rollen, de stof fan leginden en myten dy't sels tagonklik wiene foar de esoteryske geasten fan' e SS, ûntsloegen se allegear. Op it lêst waarden se neat mear as in dwaas opdracht foar dejingen dy't har efternei, lykas it ferlerne kontinint fan Atlantis en syn kostbere diel, dat sa socht waard troch dejingen dy't wisten.
  
  No hie er in kâns om op syn minst wat kredyt te claimen foar de ûntdekking fan ien fan 'e meast ûngrypbere fan har allegear - de Residinsje fan Solon, dat soe it plak wêze wêrfan't de earste Ariërs ûntstienen. Neffens de nazi-literatuer wie it in ovoid relikwy dat it DNA fan in boppeminsklike ras befette. Mei sa'n fynst koe Otto net iens yntinke hokker macht de brigade oer de Swarte Sinne hawwe soe, lit stean oer de wittenskiplike wrâld.
  
  Fansels, as it oan him lei, soe er de wrâld noait tagong krije ta sa'n ûnskatbere fynst. De algemiene konsensus fan 'e Renegade Brigade wie dat gefaarlike reliken geheim en goed bewekke soene moatte wurde, sadat se net misbrûkt wurde koene troch dyjingen dy't bloeiden op habsucht en macht. En dat soe er krekt dien hawwe - it opeaske en it opsletten yn 'e ûnberikbere rotsen fan 'e Russyske berchketen.
  
  Allinne hy wist oer de ferbliuwplak fan Solon, en dêrom keas er Madeira om de oerbleaune dielen fan it oerstreamde lân te besetten. Fansels wie it wichtich om op syn minst in diel fan Atlantis te ûntdekken, mar Otto socht nei wat folle machtiger, weardefoller as elke mooglike skatting - iets dat de wrâld noait soe witte moatte.
  
  It wie nochal in lange reis nei it suden fan Skotlân nei de kust fan Portegal, mar de kearngroep Nina, Sam en Otto namen har tiid mei haltes om de helikopter te tankjen en te lunchen op it eilân Porto Santo. Underwilens hie Perdue in boat foar har oanskaft en dy útrist mei scuba-apparatuer en sonar-scan-apparatuer dy't elke ynstelling dy't it Wrâldûndersyksynstitút foar Nautyske Argeology oan 'e skande soe meitsje, te skande bringe soe. Hy hie in lytse float fan jachten en fiskerstrawlers oer de hiele wrâld, mar hy joech syn filialen yn Frankryk de opdracht om wat driuwend wurk út te fieren om him in nij jacht te finen dat alles koe drage wat er nedich wie en noch kompakt genôch wêze koe om sûnder help te swimmen.
  
  De ûntdekking fan Atlantis soe de grutste ûntdekking fan Purdue ea wêze. Sûnder twifel soe dit syn reputaasje as in bûtengewoane útfiner en ûntdekkingsreizger oertreffe en him yn 'e skiednisboeken pleatse as de man dy't in ferlern kontinint opnij ûntduts. Utsein elk ego of jild, soe dit syn status ferheegje ta in ûnwankelbere posysje, wêrfan de lêste him feiligens en gesach jaan soe yn elke organisaasje dy't hy keas, ynklusyf de Oarder fan 'e Swarte Sinne of de Renegade Brigade, of in oare machtige maatskippij hy keas.
  
  Fansels wie Alexander by him. Beide manlju behannelen har blessueres goed en, as de ultime aventuriers, lieten gjinien fan harren har blessueres hindere yn dizze ferkenning. Alexander wie tankber dat Otto de dea fan Bern oan 'e brigade rapportearre en Bridges ynformearre dat hy en Alexander hjir in pear dagen helpe soene foardat se weromkamen nei Ruslân. Dit soe har der no foar hâlde fan Sergei en Katya te útfieren, mar dy bedriging hie der noch in sânglêseffekt op, en it wie eat dat de Rus syn meast glâns en soargeleaze hâlding in soad beynfloede.
  
  Hy hie argewaasje dat Perdue wist wêr't Renata wie, mar bleau ûnferskillich foar de saak. Spitigernôch, mei it bedrach dat Purdue him betelle, sei hy gjin wurd oer it ûnderwerp en hope dat hy wat koe dwaan foardat syn tiid rûn. Hy frege him ôf oft Sam en Nina noch wol akseptearre wurde yn de Brigade, mar Otto soe in juridyske fertsjintwurdiger fan de organisaasje hawwe om foar harren te praten.
  
  "Dus, myn âlde freon, sille wy farre?" - rôp Perdue út it lûk fan 'e masinekeamer, dêr't er út kaam.
  
  "Ja, ja, kaptein," rôp de Rus fan it roer.
  
  "Wy moatte in goeie tiid hawwe, Alexander," gniffele Perdue, en klopte de Rus op 'e rêch wylst hy genoat fan 'e wyn.
  
  "Ja, guon fan ús hawwe net folle tiid mear," sei Alexander op in ûngewoan serieuze toan.
  
  It wie iere middei en de oseaan wie perfekt sêft, sykhelle kalm ûnder de romp as de bleke sinne glinsterde út 'e sulveren streken en oerflak fan it wetter.
  
  As in fergunning skipper lykas Perdue, brocht Alexander har koördinaten yn it kontrôlesysteem yn en de twa manlju setten út Lorient rjochting Madeira, wêr't se de oaren treffe soene. Ienkear op 'e iepen see, de groep moast navigearje neffens de ynformaasje jûn op' e rollen dy't de Eastenrykske piloat oerset foar harren.
  
  
  ***
  
  
  Nina en Sam dielde wat fan har âlde oarlochsferhalen oer har moetings mei de Swarte Sinne letter op 'e jûn doe't se Otto moete foar in drankje tegearre wylst se wachtsje op 'e komst fan Perdue en Alexander de oare deis as alles neffens plan gie. It eilân wie prachtich en it waar wie myld. Nina en Sam ferhuze omwille fan fatsoen yn aparte keamers, mar Otto tocht it net direkt te neamen.
  
  "Wêrom ferbergje jo jo relaasje sa foarsichtich?" - frege de âlde piloat harren yn in skoft tusken de ferhalen.
  
  "Wat bedoelsto?" frege Sam ûnskuldich, en seach gau nei Nina.
  
  "It is dúdlik dat jim twa ticht binne. Oh myn god, dude, do bist fansels leafhawwers, dus stopje mei te dwaan as twa teenagers dy't bûten de keamer fan har âlders neuke en kontrolearje tegearre! " rôp er wat lûder as hy bedoelde.
  
  "Otto!" Nina knikte.
  
  "Ferjou my dat ik sa grof bin, myn leave Nina, mar serieus. Wy binne allegear folwoeksenen. Of is it om't jo in reden hawwe om jo affêre te ferbergjen? " syn raspy stimme rekke in kras dy't se beide mijden. Mar ear't immen antwurdzje koe, gong der wat op foar Otto en hy blaasde lûd út: "Ach! It is dúdlik!" en gyng werom op syn stoel mei in skuimich amberbier yn 'e hân. "D'r is in tredde spiler. Ik tink dat ik ek wit wa't it is. Miljardêr, fansels! Hokker moaie frou soe har leafde net diele foar ien sa begoedige, sels as har hert langst nei in minder ... finansjeel rike man?
  
  "Lit it witte dat ik dizze opmerking oanstjitlik fyn!" Nina siet, har beruchte temperatuer ûntbûn.
  
  "Nina, doch net definsyf," drong Sam har oan, glimkjend nei Otto.
  
  "As jo my net beskermje wolle, Sam, bliuw dan asjebleaft stil," gnyske se en seach Otto syn ûnferskillige blik. "Here Schmidt, ik tink net dat jo yn 'e posysje binne om te generalisearjen en oannames te meitsjen oer myn gefoelens foar minsken as jo absolút neat oer my witte," sei se de piloat op in hurde toan oan dat se it sa stil mooglik wist te hâlden , sjoen hoe lilk se wie. "Miskien binne de froulju op it nivo dat jo moetsje sa wanhopich en oerflakkich, mar ik bin net sa. Ik soargje foar mysels."
  
  Hy joech har in lange, hurde blik, de aardichheid yn syn eagen feroare yn wraaksuchtige straf. Sam fielde dat syn mage knikte by Otto syn stille gnizende blik. Dêrom besocht er Nina te stopjen om har temperatuer te ferliezen. Se like fergetten te wêzen dat sawol it lot fan Sam as har lot ôfhingen fan Otto syn geunst, oars hie de Renegade-brigade koart wurk makke fan har beide, om net te hawwen oer harren Russyske freonen.
  
  "As it sa is, dokter Gould, dat jo foar josels soargje moatte, dan fiel ik my mei jo. As dit de puinhoop is wêryn't jo josels krije, bin ik bang dat jo leaver de byfrou fan ien of oare dôve wolle wêze as de skoalhûn fan dizze rike idioat," antwurde Otto mei in heurige en driigjende belediging dy't elke misogynist op 'e oandacht bringe soe. en applaudearje. Har opmerking negeare, kaam er stadich oerein fan syn stoel: "Ik moat in lek nimme. Sam, meitsje ús elk noch ien."
  
  "Binne jo gek, hoer?" Sam sei tsjin har.
  
  "Wat? Hawwe jo heard wat er hingje? Jo wiene te ferrekte spinless om myn eare te ferdigenjen, dus wat hiene jo ferwachte dat dat soe barre?" hja knypte werom.
  
  "Jo witte dat hy ien is fan mar twa kommandanten dy't oerbleaun binne fan 'e minsken dy't ús allegear by de ballen hawwe; de minsken dy't de Swarte Sinne oant no ta op 'e knibbels brochten, net? Meitsje him lilk en wy kinne allegear in gesellige begraffenis op see hawwe!" Sam herinnerde har mei klam.
  
  "Moatte jo jo nije freon net nei de bar útnoegje?" se kipte, lilk om har ûnfermogen om de manlju yn har groep sa maklik te ferleegjen as se gewoanlik die. "Hy neamde my yn prinsipe in hoer dy't ree is om side te stean mei wa't oan 'e macht is."
  
  Sam, sûnder nei te tinken, flapte út: "No, tusken my en Perdue en Bern wie it dreech te sizzen wêr't jo dyn bêd opmeitsje woene, Nina. Miskien hat hy in stânpunt dat jo beskôgje wolle. "
  
  Nina har donkere eagen waerden wiid, mar har lilkens waard bewolkt troch pine. Hearde se Sam gewoan dy wurden sizzen, of wie it ien of oare alkoholistyske duvel dy't him manipulearre? Har hert die sear en in brok groeide har yn 'e kiel, mar har lilkens bleau, oanstutsen troch syn ferrie. Yn har gedachten besocht se te begripen wêrom't Otto Perdue swaksinnich neamd hie. Wie it om har sear te meitsjen of har út te lokjen? Of koe er Purdue better as hja?
  
  Sam beferzen gewoan en stie dêr te wachtsjen op har om him te brekken, mar ta syn skrik ferskynden triennen yn 'e eagen fan Nina en se kaam gewoan oerein en gie fuort. Hy fielde minder berou as er ferwachte hie, om't er echt die.
  
  Mar hoe goed de wierheid ek wie, hy fielde him dochs in bastard foar wat er sei.
  
  Hy siet de rest fan 'e nacht te genietsjen mei de âlde piloat en syn nijsgjirrige ferhalen en advys. Oan 'e folgjende tafel like twa manlju te besprekken oer de heule ôflevering dy't se krekt tsjûge hiene. De toeristen prate Hollânsk of Flaamsk, mar se ha it der net oan dat Sam oer him en de frou praten seach.
  
  "Froulju," Sam glimke en tilde syn gleske bier. De mannen laken ynstimd en hellen de bril iens op.
  
  Nina wie tankber dat se aparte keamers hiene, oars koe se Sam yn syn sliep yn in grime fan lilkens fermoarde hawwe. Har lilkens kaam net sasear út it feit dat er Otto oan de kant stie oer har kavaliere behanneling fan manlju, mar út it feit dat se tajaan moast dat der in protte wierheid yn syn útspraak siet. Bern wie har boezemfreon doe't se finzen wiene yn Mönx Saridag, benammen om't se mei opsetsin har sjarmes brûkte om har lot te fersachtsjen doe't se learde dat se in eksakte kopy fan syn frou wie.
  
  Se leaver Perdue syn foarútgong doe't se wie lilk op Sam ynstee fan gewoan sortearjen dingen út mei him. En wat soe se dwaan sûnder Perdue syn finansjele stipe wylst er fuort wie? Se hat noait de muoite om him serieus te sykjen, mar begon har ûndersyk, finansierd troch syn genede foar har.
  
  "Oh myn God," raasde se sa stil as se koe nei't se de doar op slot hie en op it bêd fallen, "Se hawwe gelyk! Ik bin gewoan in lyts famke mei it rjocht dat myn charisma en status brûkt om mysels yn libben te hâlden. Ik bin de hofhoer fan elke kening oan 'e macht!"
  
  
  Haadstik 40
  
  
  Perdue en Alexander hawwe de oseaanflier al ferskate seemijlen fan har bestimming ôfskend. Se woene bepale oft der anomalies of ûnnatuerlike fariaasjes wiene yn 'e geografy fan 'e hellingen dêrûnder dy't oanwize kinne op minsklike struktueren of unifoarme toppen dy't de oerbliuwsels fan âlde arsjitektuer foarstelle kinne. Elke geomorphyske ynkonsistinsjes yn oerflakkenmerken kinne oanjaan dat it ûnderdompele materiaal oars is fan 'e pleatslike sediminten en soe it ûndersyk wurdich wêze.
  
  "Ik wist noait dat Atlantis sa grut soe wêze," sei Alexander, en seach nei de perimeter monteare op 'e djippe sonarscanner. Neffens Otto Schmidt rûn it fier oer de Atlantyske Oseaan, tusken de Middellânske See en Noard- en Súd-Amearika. Oan 'e westlike kant fan it skerm wreide it út oant de Bahama's en Meksiko, wat sin makke yn 'e teory dat dit de reden wie wêrom't Egyptyske en Súd-Amerikaanske arsjitektuer en religys piramiden en ferlykbere boustruktueren befette as in mienskiplike ynfloed.
  
  "Oh ja, se seine dat it grutter wie dan Noard-Afrika en Lyts-Aazje kombineare," ferklearre Perdue.
  
  "Mar dan is it letterlik te grut om te finen, om't d'r lânmassa's lâns dizze perimeters binne," sei Alexander, mear foar himsels as tsjin de oanwêzigen.
  
  "Oh, mar ik bin der wis fan dat dizze lânmassa's diel útmeitsje fan 'e ûnderlizzende plaat - lykas de toppen fan in berchketen dy't de rest fan' e berch ferbergje," sei Perdue. "God, Alexander, tink as wy dit kontinint ûntdutsen hiene, hokker gloarje soene wy berikt hawwe!"
  
  Alexander joech neat oer bekendheid. Alles wat hy soargen wie út te finen wêr't Renata wie, sadat hy Katya en Sergei fan 'e heak koe krije foardat har tiid om wie. Hy fernaam dat Sam en Nina al tige freonlik wiene mei kameraad Schmidt, wat yn har foardiel wie, mar wat de deal oangie, wie der gjin feroaring yn termen en it hold him de hiele nacht oerein. Hy rikte hieltyd nei wodka om himsels te kalmearjen, benammen doe't it Portugeeske klimaat syn Russyske gefoelens begon te irritearjen. It lân wie adembenemend moai, mar hy miste thús. Hy miste de piercing kjeld, snie, baarnende moanneskyn en waarme froulju.
  
  Doe't se de eilannen om Madeira berikten, seach Perdue út nei Sam en Nina te moetsjen, hoewol hy wie foar Otto Schmidt. Miskien wie Perdue syn Swarte Sinne-oanhing noch te fris, of miskien mocht Otto der net fan fine dat Perdue dúdlik gjin kant keazen hie, mar de Eastenrykske piloat siet net yn Perdue syn ynderlik hillichdom, dat wie wis.
  
  De âldman hie lykwols in weardefolle rol spile en wie har noch fan grutte help by it oersetten fan de perkaminten yn ûndúdlike talen en it lokalisearjen fan it wierskynlike plak dêr't se nei sochten, dat Perdue moast der mei yn 'e rekken komme en de oanwêzigens akseptearje fan dizze man ûnder harren.
  
  Doe't se moete, neamde Sam hoe ûnder de yndruk hy wie mei de boat dy't Purdue kocht hie. Otto en Alexander stapten oan 'e kant en fûnen út wêr't en op hokker sabeare djipte de lânmassa lizze soe. Nina stie oan 'e kant, sykhelle de frisse oseaanlucht yn en fielde in bytsje út syn plak troch de talleaze flessen koraal en ûntelbere glêzen ponchi's dy't se kocht hie sûnt se werom nei de bar. Doe't se depressyf en lilk fielde nei de belediging fan Otto, skriemde se hast in oere op har bêd, wachtsjend op Sam en Otto om fuort te gean, sadat se wer nei de bar koe. En se die lykas ferwachte.
  
  "Hoi, skat," sei Perdue njonken har. Syn antlit wie blozen fan 'e sinne en sâlt fan 'e ôfrûne dei of wat, mar hy seach der goed út, oars as Nina. "Wat is der oan de hân? Hawwe de jonges dy pesten?"
  
  Nina seach folslein oerstjoer, en Perdue realisearre al gau dat der wat echt mis wie. Hy sloech foarsichtich syn earm om har skouder, genietsje fan it gefoel fan har lytse lichem dat foar it earst yn jierren tsjin it syn drukke. It wie net karakteristyk foar Nina Gould om hielendal neat te sizzen, en dit wie genôch bewiis dat se har mislik fielde.
  
  "Dus, wêr geane wy earst hinne?" - frege se út 'e blau.
  
  "In pear kilometer westlik hjirfan ûntdutsen Alexander en ik ferskate ûnregelmjittige formaasjes op in djipte fan ferskate hûndert fuotten. Ik sil hjirmei begjinne. It liket perfoarst net op in ûnderwetterrêch of hokker soarte fan skipswrak. It wreidet likernôch 200 kilometer út. Dit is enorm! "- gie hy ûnsamenhangend troch, dúdlik optein boppe wurden.
  
  "Menear Perdue," rôp Otto doe't er nei de twa kaam, "sil ik oer jo fleane om jo dûken út 'e loft te sjen?"
  
  "Ja, hear," glimke Perdue, en joech de piloat in hertlik klopje op it skouder. "Ik sil kontakt mei jo opnimme sa gau as wy de earste dûkside berikke."
  
  "Rjochts!" - rôp Otto en joech Sam in tomme omheech. Wêr't it foar wie, koe Perdue noch Nina net begripe. "Dan sil ik hjir wachtsje. Jo witte dat piloaten net drinke moatte, toch?" Otto lake hertlik en joech Perdue de hân. "Goed lok, hear Perdue. En dokter Gould, jo binne in kening syn losjild nei alle ealman syn noarmen, myn leave," hy ynienen tsjin Nina.
  
  Fergriemd tocht se oer in antwurd, mar lykas altyd joech Otto gjin oandacht en draaide him gewoan op 'e hakke om nei in kafee mei útsjoch oer de dammen en kliffen yn 'e buert fan it fiskgebiet.
  
  "It wie nuver. Nuver, mar ferrassend winsklik," mompele Nina.
  
  Sam stie op har crap list en se mijd him foar it grutste part fan 'e reis, útsein foar it meitsjen fan nedige oantekeningen hjir en dêr op dive gear en lagers.
  
  "Sjen? Mear ûntdekkingsreizgers, wedzje ik op, "fertelde Perdue Alexander mei in amusearre gniffel, en wiisde nei in heul ferfalske fiskersboat dy't in eintsje fuort swaaide. Se koenen de Portugezen oanhâldend harkje oer de rjochting fan de wyn, fan wat se út harren gebaren ûntsiferje koenen. Alexander lake. It die him tinken oan 'e nacht dat hy en seis oare soldaten op 'e Kaspyske See trochbrochten, te dronken om te navigearjen en hopeleas ferlern.
  
  In seldsume twa oeren rêst seinge de bemanning fan 'e Atlantis-ekspedysje, wylst Alexander it jacht nei de breedte brocht dy't opnommen waard troch de sekstant wêrmei't hy rieplachte. Hoewol't se dwaande wiene mei lytse praatsjes en folksferhalen oer âlde Portugeeske ûntdekkingsreizgers, rinnende leafhawwers en ferdrinkingen, en de autentisiteit fan oare dokuminten dy't fûn waarden mei de Scrolls of Atlantis, wiene se allegear temûk begearich om te sjen oft it kontinint yn al har ûnder har lei. gloarje. Net ien fan harren koe har opwining oer de dûk befetsje.
  
  "Gelokkich bin ik krekt minder dan in jier lyn mear dûke begûn op in PADI-erkende dûkskoalle, gewoan om wat oars te dwaan om te ûntspannen," boaske Sam doe't Alexander syn pak ritsde foar syn earste dûk.
  
  "Dat is in goede saak, Sam. Op dizze djipten moatte jo witte wat jo dogge. Nina, misse jo dit?" - frege Perdue.
  
  "Ja," se skodholle. "Ik haw in kater dy't in buffel koe deadzje, en jo witte hoe goed it ûnder druk giet."
  
  "Oh, ja, wierskynlik net," Alexander knikte, en sûge op in oare joint, wylst de wyn syn hier raasde. "Sit gjin soargen, ik sil goed selskip wêze, wylst dizze twa de haaien pleage en de minske-itenende seemearminen ferliede."
  
  Nina lake. De ôfbylding fan Sam en Perdue oan 'e genede fan' e Pisces froulju wie grappich. It idee fan 'e haai stie har lykwols eins oan.
  
  "Do gjin soargen oer haaien, Nina," fertelde Sam har krekt foardat se op syn sigarettehâlder byt, "se hâlde net fan alkoholysk bloed. Ik sil goed wêze".
  
  "It is net dy dêr't ik noed oer meitsje, Sam," se gnyske op har bêste bitchy toan en akseptearre de joint fan Alexander.
  
  Perdue die of hy neat hearde, mar Sam wist krekt wêr't se it oer hiene. Syn opmerking fannacht, syn earlike observaasje, hie har bân krekt genôch ferswakke foar har om wraaksuchtich te wurden. Mar hy soe him der net foar ferûntskuldigje. Se moast wekker wurde foar har gedrach en twongen om ienris en foar altyd in kar te meitsjen ynstee fan te boartsjen mei de emoasjes fan Perdue, Sam, of in oar dy't se keas om te fermeitsjen, salang't it har kalme.
  
  Nina joech Perdue in soarchsume blik foardat hy yn it djippe, donkere blau fan 'e Portugeeske Atlantyske Oseaan dûkte. Se besleat Sam in lilk gesicht mei smel eagen te meitsjen, mar doe't se har omkearde om nei him te sjen, wie alles wat fan him oerbleau in bloeiende blom fan skom en bubbels op it oerflak fan it wetter.
  
  It is spitich, tocht se en draafde mei in djippe finger oer it opfolde papier. Ik hoopje dat de seemearmin dyn ballen ôfript, Sammo.
  
  
  Haadstik 41
  
  
  It skjinmeitsjen fan de wenkeamer stie altyd as lêste op de list foar juffer Maisie en har twa skjinmaksters, mar it wie har favorite keamer fanwegen de grutte kachel en de eerie snijwurk. Har twa ûndergeskikten wiene jonge dames fan it pleatslike kolleezje dy't se hie ynhierd foar in moaie fergoeding, op betingst dat se nea soene beprate it lângoed of de feiligens maatregels. Lokkich foar har wiene de twa famkes ferlegen studinten dy't genoaten fan wittenskiplike lêzingen en Skyrim-maraton, en net fan 'e typyske ferwûne en ûndissiplinearre soarten dy't Maisie yn Ierlân tsjinkaam doe't se dêr yn persoanlike feiligens wurke fan 1999 oant 2005.
  
  Har famkes wiene earste-klasse studinten dy't grutsk op harren dieden, en se geregeldwei betelle harren tips foar harren tawijing en effisjint wurk. It wie in goede relaasje. D'r wiene ferskate plakken yn it lângoed Thurso dat Miss Maisie keas om harsels skjin te meitsjen, en har famkes besochten fan har ôf te bliuwen - it gasthûs en de kelder.
  
  It wie hjoed foaral kâld troch in tongerbui dy't de deis dêrfoar oankundige waard troch de radio, dy't nei ferwachting op syn minst de kommende trije dagen noardlik Skotlân ferwoaste soe. It fjoer knettere yn 'e grutte kachel, dêr't flammen de ferkoarde muorren fan 'e bakstiennen struktuer slikken dy't de hege skoarstien op rûnen.
  
  "Hast klear, famkes?" Maisie frege út 'e doar wêr't se mei it bakje stie.
  
  "Ja, ik bin klear," begroet de magere brunette Linda, en tikte har readhierige freondinne Lizzie har bochtige billen mei in fearstof. "Ginger bliuwt lykwols noch efter," grapke se.
  
  "Wat is it?" - frege Lizzie doe't se de moaie jierdeikoeke seach.
  
  "In bytsje diabetes frij," sei Maisie, koartsein.
  
  "Foar hokker gelegenheid?" frege Linda, en sleepte har freon mei nei de tafel.
  
  Maisie stak ien kears yn 'e midden oan, "Hjoed is myn jierdei dames en jo binne de ûngelokkige slachtoffers fan myn ferplichte priuwe."
  
  "Oh God. Klinkt gewoan ferskriklik, is it net, Ginger?" Linda makke in grapke doe't har freon bûgde om har fingertop oer de frosting te rinnen om it te priuwen. Maisie sloech boartlik mei de earm en tilde de fleishakker yn in spottend bedriging omheech, wêrtroch't de famkes fan wille raasden.
  
  "Happy Birthday Miss Maisie!" - rôpen se beide, entûsjast om te sjen hoe't de haad húshâldster mei Halloween-humor oergiet. Maisie makke in gesicht, die de eagen ticht, ferwachte de oanfal fan kruimels en froast, en liet it mes op 'e taart sakje.
  
  Lykas ferwachte, splitte de ynfloed de taart yn twaen en de famkes gûlen fan wille.
  
  "Kom, kom," sei Maisie, "djipper." Ik ha de hiele dei net iten."
  
  "Ik ek," kreunde Lizzie doe't Linda behendich foar har allegear koeke.
  
  De doarbel gie.
  
  "Noch mear gasten?" frege Linda mei de mûle fol.
  
  "Oh nee, jo witte dat ik gjin freonen haw," sei Maisie, en draaide har eagen. Se hie krekt har earste hap nommen en no moast se it gau slikke om presentabel te sjen, wat in heul frustrearjende prestaasje wie, krekt doe't se tocht dat se ûntspanne koe. Juf Maisie die de doar iepen en waard opwachte troch twa hearen yn spikerbroek en jassen dy't har tinken oan jagers of houthakkers. De rein foel der al op, en in kâlde wyn waaide troch de stoep, mar gjinien fan de manlju knikte sels of besocht de kraach op te heljen. It wie dúdlik dat de kjeld harren net bang makke.
  
  "Kin ik dy helpe?" - sy frege.
  
  "Goedemiddei, mefrou. Wy hoopje dat jo ús helpe kinne," sei de langere fan de twa freonlike manlju mei in Dútsk aksint.
  
  "Mei wat?"
  
  "Sûnder in sêne te feroarsaakjen of ús missy hjir te ferneatigjen," antwurde in oare nonsjalant. Syn toan wie kalm, tige beskaafd, en Maisie koe fertelle dat hy in aksint hie fan earne yn 'e Oekraïne. Syn wurden soene de measte froulju ferwoaste hawwe, mar Maisie wie adept om minsken byinoar te bringen en it measte kwyt te reitsjen. It wiene wol jagers, leaude se, bûtenlanners dy't op in missy stjoerd waarden wêryn't se opdracht krigen om sa hurd te hanneljen as se útlokt waarden, fandêr de rêstige aard en iepen fersyk.
  
  "Wat is dyn missy? Ik kin gjin gearwurking tasizze as it myn eigen yn gefaar bringt," sei se stevich, sadat se har identifisearje as de persoan dy't it libben wist. "Mei wa bist?"
  
  "Wy kinne net sizze, mefrou. Kinne jo asjebleaft oan 'e kant gean."
  
  "En freegje dyn jonge freonen net te roppen," frege de langere man.
  
  "It binne ûnskuldige boargers, hearen. Lit se hjir net by belutsen wurde," sei Maisie stranger en rûn midden yn de doar. "Se hawwe gjin reden om te gûlen."
  
  "Goed, want as se dit dogge, sille wy har in reden jaan," antwurde de Oekraïner mei in stim sa freonlik dat hy lilk like.
  
  "Juffrouw Maisie! Alles is ynoarder?" rôp Lizzie út 'e wenkeamer.
  
  "Dandy, pop! Eet dyn koeke!" Maisie rôp werom.
  
  "Wat binne jo hjir stjoerd om te dwaan? Ik bin de kommende wiken de ienige bewenner fan it lângoed fan myn wurkjouwer, dus wat jo ek sykje, jo binne op it ferkearde momint kommen. Ik bin gewoan in húshâldster," sei se formeel tsjin har en knikte beleefd foardat se stadichoan de doar luts om it ticht te dwaan.
  
  Se reagearren hielendal net, en, frjemd genôch, dit is wat Maisie McFadden feroarsake in panykoanfal. Se die de foardoar op slot en sykhelle djip, tankber dat se har charade oannommen hiene.
  
  In plaat bruts yn 'e wenkeamer.
  
  Juffrou Maisie hastich om te sjen wat der bart en fûn har twa famkes yn 'e strakke omearming fan twa oare manlju dy't blykber belutsen wiene by har twa besikers. Se stoppe dea yn har spoaren.
  
  "Wêr is Renata?" - frege ien fan de mannen.
  
  "Ik - ik n - wit net wa't it is," stammere Maisie en wreide har hannen foar har út.
  
  De man helle in Makarov út en makke in djippe slach op Lizzie syn skonk. It famke jankte hysterysk, lykas har freon.
  
  "Sis se dat se har stil hâlde, oars meitsje wy se stil mei de folgjende kûgel," sisde er. Maisie die sa't har sein waard, en fertelde de famkes om kalm te bliuwen, sadat de frjemdlingen har net terjochtstelle soene. Linda foel flau, de skok fan 'e ynvaazje te folle om te dragen. De man dy't it hold, smiet it gewoan op 'e flier en sei: "It liket net op 'e films, wol, skat?"
  
  "Renata! Wêr is sy?" - rôp er, hold de triljende en bange Lizzie by it hier en rjochte syn wapen op har earmtakke. Maisie besefte no, dat se de ûntankbere feint bedoelden, dêr't se foar soargje moast, oant menear Perdue weromkaam. Safolle as se de idel teef hate, waard Maisie betelle om har te beskermjen en har te fieden. Se koe it fermogen net oan har oerdrage yn opdracht fan har wurkjouwer.
  
  "Lit my dy nei har bringe," bea se oprjocht, "mar lit de skjinmakfamkes mei rêst."
  
  "Bind se op en ferbergje se yn 'e kast. As se skrieme, sille wy se trochrinne as de hoeren fan Parys," glimke de agressive gunslinger, en slute de eagen mei Lizzie as warskôging.
  
  "Lit my Linda gewoan fan 'e grûn krije. Jo kinne yn godstsjinst de poppe net yn 'e kjeld op 'e flier lizze litte", sei Maisie sûnder eangst yn har stim tsjin de manlju.
  
  Se lieten har Linda liede nei in stoel njonken de tafel. Troch de flugge bewegingen fan har betûfte hannen hawwe se it snijmes net opmurken dat juffer Maisie ûnder de taart úthelle en yn har foarskotbûse die. Mei in sucht rûn se har hannen oer har boarst om se fan kruimels en kleverige frosting te skjin te meitsjen en sei: "Kom op."
  
  De manlju folgen har troch de grutte ytseal mei al syn antyk, de keuken yn, dêr't de rook fan farsk bakt koeke noch rûke koe. Mar ynstee fan se nei it gasthûs te bringen, naam se se nei de kelder. De manlju wiene net bewust fan 'e bedrog, om't de kelder meastentiids in plak wie foar gizelders en geheimhâlden. De keamer wie ôfgryslik tsjuster en rûkte nei swevel.
  
  "Is der wat ljocht hjir ûnder?" - frege ien fan de mannen.
  
  "Der is in skeakel ûnder. net goed foar in leffe as ik dy't tsjustere keamers ferachtet, witst wol. Ferdomde horrorfilms krije jo elke kear,' raasde se luchtich.
  
  Healwei de stoep sakke Maisie har ynienen del en gyng sitten. De man dy't har nau folge hie, trille oer har ferfrommele lichem en foel mei geweld by de trep del doe't Maisie har klammer gau werom swaaide om de twadde man efter har te slaan. In dik, swier blêd sakke yn syn knibbel, en skiede syn knibbel fan syn skien, doe't de bonken fan 'e earste man knarsten yn it tsjuster dêr't er telâne kaam, en him daliks it swijen meitsje.
  
  Doe't er yn skriklike pine raasde, fielde se in ferpletterjende slach op it gesicht, dy't har foar in momint immobilisearre, en har bewusteloos makke. Doe't de tsjustere waas ferdwûn, seach Maisie de beide manlju fan 'e foardoar op 'e boppeste ferdjipping ferskine. Sa't har oplieding it diktearre hie, joech se sels yn har dwaasheid omtinken oan har ynteraksje.
  
  "Renata is hjir net, idioaten! De foto's dy't Cleve ús stjoerde litte har sjen yn it gasthûs! Dy is bûten. Bring de húshâldster!"
  
  Maisie wist dat se mei trije fan har ôfhannele kinnen hie as se har net sparre hiene de klaver. Se koe noch de knibbelynbrekker op 'e eftergrûn gûlen hearre, doe't se it hôf yn stapten, dêr't se dreaun wiene yn iiske rein.
  
  "Koades. Fier de koades yn. Wy witte oer de spesifikaasjes fan it befeiligingssysteem, leave, dus tink net iens deroer om mei ús grappich te meitsjen," blafte de man mei in Russysk aksint nei har.
  
  "Binne jo kommen om har te befrijen? Wurkje jo foar har?" - frege Maisie, en drukte op in folchoarder fan sifers op it earste toetseboerd.
  
  "It is neat fan jo saak," antwurde de Oekraïner fan 'e foardoar op in net heul freonlike toan. Maisie draaide har om, har eagen fladdere troch de statyk fan it streamende wetter.
  
  "Dat is sa'n bytsje myn saak," antwurde se. "Ik bin ferantwurdlik foar har."
  
  "Jo nimme jo wurk echt serieus. Dit is bjusterbaarlik," spruts de freonlike Dútser by de foardoar har nederig oan. Hy drukte syn jachtmes hurd tsjin har kaaibonke. "Doe no de doar iepen."
  
  Maisie die de earste doar iepen. Trije fan harren kamen mei har de romte tusken de beide doarren yn. As se se mei Renata trochbringe koe en de doar ticht dwaan, dan koe se se mei har bút opslute en kontakt opnimme mei de hear Perdue foar fersterkingen.
  
  "Doe de folgjende doar iepen," bestelde de Dútser. Hy wist wat se fan plan wie en soarge derfoar dat se earst yngripe, sadat se har net blokkearje koe. Hy bitsjutte de Oekraïner om by de bûtendoar plak yn te nimmen. Maisie die de folgjende doar iepen, yn 'e hope dat Mirela har helpe soe fan' e ynbrekkers kwyt te reitsjen, mar se wist net de omfang fan Mirela's egoïstyske machtsspultsjes. Wêrom soe se har ûntfierders helpe om de oanfallers te bestriden as beide fraksjes gjin goede wil foar har hawwe? Mirela stie rjochtop, bûgd tsjin de muorre bûten de doar, hâldde it swiere porsleinen deksel fan it húske fêst. Doe't se Maisie troch de doar kommen seach, koe se net oars as glimkje. Har wraak wie lyts, mar genôch foar no. Mei alle krêft draaide Mirela it deksel om en sloech it yn it gesicht fan Maisie, en bruts har noas en kaak mei ien slach. It lichem fan de húshâldster foel boppe op de beide mannen, mar doe't Mirela besocht de doar ticht te dwaan, wiene se te fluch en te sterk.
  
  Wylst Maisie op 'e flier wie, naam se it kommunikaasjeapparaat út dat se brûkte om Perdue har rapporten te stjoeren en typte har berjocht út. Se stopte it doe yn har beha en beweech net, wylst se hearde dat de twa banditen de finzene ûnderwurpen en brutalisearje. Maisie koe net sjen wat se diene, mar se hearde Mirela har smoarge gûlen boppe it grommeljen fan har oanfallers. De húshâldster rôle har op 'e mage om ûnder de bank te sjen, mar se koe neat foar har sjen. Elkenien foel stil, en doe hearde se in Dútske opdracht: "Blaas it gasthûs op sadree't wy de straal ferlitte. Plant eksplosiven."
  
  Maisie wie te swak om te bewegen, mar se besocht dochs nei de doar te krûpen.
  
  "Sjoch, dizze libbet noch," sei de Oekraïner. De oare manlju mompelen wat yn it Russysk doe't se de detonators opsetten. De Oekraïner seach nei Maisie en skodde syn holle: "Do gjin soargen, leave. Wy litte jo net in ôfgryslike dea stjerre yn it fjoer."
  
  Hy glimke fan efter syn snuitflitser, doe't it skot fan 'e swiere rein klonk.
  
  
  Haadstik 42
  
  
  De djipblauwe pracht fan 'e Atlantyske Oseaan omfette de twa dûkers doe't se stadichoan delkamen nei de reef-bedekte toppen fan 'e ûnderwettergeografyske anomaly dy't Perdue op syn scanner ûntdutsen hie. Hy gie sa djip as er feilich koe en registrearre it materiaal, en pleatste guon fan 'e ferskate sediminten yn lytse monsterbuizen. Op dizze wize koe Perdue bepale hokker pleatslike sânôfsettings wiene en hokker bûtenlânske materialen lykas moarmer of brûns. Sediminten gearstald út mineralen oars as dy fûn yn pleatslike marine ferbiningen kinne wurde ynterpretearre as mooglik frjemd, mooglik troch de minske makke.
  
  Ut it djippe tsjuster fan 'e fiere oseaanflier tocht Perdue dat er de driigjende skaden fan haaien seach. It makke him kjel, mar hy koe Sam, dy't in pear meter fierderop de rêch nei him hie, net warskôgje. Perdue ferstoppe him efter in reefrâne en wachte, benaud dat syn bubbels syn oanwêzigens fuortjaan soene. Uteinlik doarde hy it gebiet foarsichtich te ûndersykjen en ûntduts ta syn opluchting dat it skaad gewoan in iensume dûker wie dy't it marinelibben op 'e riffen filme. Hy koe oan 'e omtrek fan it lichem fan 'e dûker sjen dat it in frou wie, en in momint tocht er dat it Nina wêze koe, mar hy wie net fan doel om nei har ta te swimmen en himsels in gek te meitsjen.
  
  Perdue fûn mear ferkleure materialen dy't betsjutting hawwe kinne en sammele safolle as hy koe. Hy seach dat Sam no yn in folslein oare rjochting beweecht, ûnbewust fan Perdue syn posysje. Sam soe foto's en fideo's meitsje fan har dûken, sadat se de media koene evaluearje doe't se weromkamen nei it jacht, mar hy ferdwûn fluch yn it tsjuster fan it rif. Nei it foltôgjen fan it sammeljen fan de earste samples, folge Perdue Sam om te sjen wat hy die. Doe't Perdue rûn in frij grut kluster fan swarte rotsformaasjes rûn, fûn er Sam yn in grot ûnder in oare sa'n kluster. Sam ferskynde binnen om fideo te nimmen fan 'e muorren en flier fan' e oerstreamde grot. Perdue gie op om yn te heljen, wis dat se gau sûnder soerstof komme soene.
  
  Hy rukte Sam syn fin, en makke de man hast dea. Perdue bewearre harren om werom nei boppen te gean en liet Sam de fleskes sjen dy't er fol hie mei materialen. Sam knikte en se rizen op nei it felle ljocht fan 'e sinnestrielen dy't troch it hurd oankommende oerflak boppe har trochdrongen.
  
  
  ***
  
  
  Nei it fêststellen dat der neat ûngewoan wie op gemysk nivo, wie de groep in bytsje teloarsteld.
  
  "Sjoch, dizze lânmassa is net allinich beheind ta de westkust fan Jeropa en Afrika," herinnerde Nina har. "Allinich om't d'r neat definityf ûnder ús is, betsjut net dat it net in pear kilometer westlik of súdwestlik is fan sels de Amerikaanske kust. Heads up!"
  
  "Ik wie krekt sa wis dat d'r hjir wat wie," suchte Perdue, en smiet syn holle fan wurgens werom.
  
  "Wy komme gau wer del," fersekere Sam him, en klopte him gerêststellend op it skouder. "Ik bin der wis fan dat wy wat hawwe, mar ik tink dat wy noch net djip genôch binne."
  
  "Ik bin it mei Sam iens," knikte Alexander, en naam noch in slokje alkohol. "De scanner lit sjen dat d'r kraters en frjemde struktueren wat leger binne."
  
  "As ik no mar in submersibel hie dy't maklik te berikken wie," sei Perdue en wriuwde oer it kin.
  
  "Wy hawwe dy ûndersiker op ôfstân," suggerearre Nina. "Ja, mar it kin neat sammelje, Nina. It kin ús allinnich it terrein sjen litte dat wy al kenne."
  
  "No, wy kinne besykje te sjen wat wy fine op in oare dûk," sei Sam, "hoe earder hoe letter." Hy hold syn ûnderwetterkamera yn 'e hân, flipte troch ferskate foto's om de bêste hoeken te selektearjen om letter te uploaden.
  
  "Precies," stimde Perdue yn. "Litte wy it nochris besykje foardat de dei foarby is. Allinnich dizze kear geane wy mear nei it westen. Sam, do skriuwst alles op dat wy fine."
  
  "Ja, en dizze kear kom ik mei dy," knipoogde Nina nei Perdue doe't se ree om it pak oan te dwaan.
  
  Op har twadde dûk sammelen se ferskate âlde artefakten. Blykber wie der mear ferdrinkingsskiednis westlik fan it plak, wylst der ek in protte arsjitektuer ûnder wetter begroeven wie op 'e oseaanflier. Perdue seach soargen, mar Nina koe fertelle dat de items wiene net âld genôch om te hearren ta it ferneamde tiidrek fan Atlantis, en skodde har holle sympatyke eltse kear Perdue tocht dat er hie de kaai foar Atlantis yn syn hannen.
  
  Uteinlik kamen se it grutste part fan it oanwiisde gebiet dat se fan doel wiene te ferkennen, mar fûnen noch gjin spoar fan it legendaryske kontinint. Miskien wiene se yndie te djip om sûnder adekwate ûndersyksskippen ûntdutsen te wurden, en Perdue soe gjin probleem hawwe om se te krijen as hy weromkaam nei Skotlân.
  
  
  ***
  
  
  Werom oan 'e bar yn Funchal siet Otto Schmidt de lêste resultaten fan syn reis op. Saakkundigen fan M önkh Saridag hawwe no fernaam dat Longinus ferhuze is. Se lieten Otto witte dat er net mear yn Wewelsburg wie, hoewol hy noch aktyf wie. Yn feite koene se syn hjoeddeistige lokaasje hielendal net folgje, wat betsjutte dat hy yn in elektromagnetyske omjouwing siet.
  
  Hy krige ek berjocht fan syn folk yn Thurso mei goed nijs.
  
  Hy belle de Renegade Brigade koart foar 17.00 oere om him te melden.
  
  "Brêgen, dit is Schmidt," sei er ûnder syn azem, sittend oan in tafel yn 'e kroech dêr't er wachte op in oprop fan Purdue syn jacht. "Wy hawwe Renata. Ofbrekke de wacht foar de famylje Strenkov. Arichenkov en ik komme oer trije dagen werom.
  
  Hy seach nei de Flaamske toeristen dy't bûten stiene te wachtsjen op harren freonen op in fiskersboat om nei in dei op see oan te lizzen. Syn eagen kamen ticht.
  
  "Do gjin soargen oer Purdue. De folchmodules yn it systeem fan Sam Cleave brochten de ried direkt nei him ta. Se tinke dat hy Renata noch hat, sadat se foar him soargje. Se folgje him sûnt Wewelsburg, en no sjoch ik dat se hjir op Madeira binne om se op te heljen," fertelde hy Bridges.
  
  Hy sei neat oer Solon's Place, dat wie syn eigen doel doe't Renata waard levere en Longinus fûn. Mar syn freon Sam Cleave, de lêste inisjatyf fan 'e Renegade Brigade, slute him op yn in grot, dy't krekt lei dêr't de rollen har rjochting krústen. As teken fan loyaliteit oan 'e brigade, stjoerde de sjoernalist Otto de koördinaten fan wat hy leaude dat Solon's Place wie, dy't hy identifisearre mei it GPS-apparaat yn syn kamera ynstalleare.
  
  Doe't Perdue, Nina en Sam opdûkten, begon de sinne nei de hoarizon te sakjen, hoewol it noflike, sêfte deiljocht noch in oere as twa bleau. Se klommen wurch oan board fan it jacht, en holpen inoar ien foar ien om de scuba-ark en de ûndersykslast te lossen.
  
  Perdue skreaude op: "Wêr is Alexander yn 'e hel?"
  
  Nina fronste, draaide har lichem om goed nei it dek te sjen: "Miskien in sub-nivo?"
  
  Sam gie del nei de masinekeamer wylst Perdue kontrolearre de kabine, bôge en galei.
  
  "Neat," Perdue skodholle. Hy seach ferbjustere, lykas Nina.
  
  Sam ferliet de masinekeamer.
  
  "Ik sjoch him nearne," hy ademde út, en lei syn hannen op syn heupen.
  
  "Ik freegje my ôf oft de gekke gek oerboard foel nei't er tefolle wodka dronken hie," mimere Perdue lûdop.
  
  Perdue's kommunikaasjeapparaat pipte. "Oh, sorry, mar in sekonde," sei er en kontrolearre it berjocht. It wie fan Maisie McFadden. Sy seinen
  
  "Hûnefangers! Slach dysels."
  
  Perdue syn gesicht foel en waard bleek. It duorre in skoft om syn hertslach te stabilisearjen en hy besleat om in even kiel te hâlden. Sûnder teken fan noed skoarde er de kiel en gie werom nei de oare twa.
  
  "Yn alle gefallen moatte wy foar tsjuster werom nei Funchal. Wy sille weromgean nei de seeën fan Madeira sa gau as ik gaadlike apparatuer haw foar dizze obsene djipten," kundige hy oan.
  
  "Ja, ik haw in goed gefoel oer wat ûnder ús is," glimke Nina.
  
  Sam wist oars, mar hy iepene foar elk fan harren in bierke en seach út nei wat der op harren wachte by harren weromkomst nei Madeira. De sinne stie dizze jûn net allinnich boppe Portugal.
  
  
  EIN
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"