Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Stalin Ƒe ƲuƲu Si WokpƆ Be WoaxƆ Nu

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Gulliver kpɔ eɖokui le xexe aɖe si me Stalin ye nye ame gbãtɔ si dze aʋa gɔme kple Hitler ƒe Germany. Eye esia wɔe be USSR ye nye amedzidzela xoxo, eye Third Reich ye nye amesi dzi wodze. Eye Hitler te fli ɖe se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu me. Eye fifia USA, Britain kple woƒe hadɔwɔlawo le kpekpem ɖe Third Reich ŋu be wòanya Stalin si dzi wodze alakpatɔe la ƒe amedzidzedze.

  STALIN ƑE ƲUƲU SI WOKPƆ BE WOAXƆ NU
  NYAWO ƑE NYATAKAKA.
  Gulliver kpɔ eɖokui le xexe aɖe si me Stalin ye nye ame gbãtɔ si dze aʋa gɔme kple Hitler ƒe Germany. Eye esia wɔe be USSR ye nye amedzidzela xoxo, eye Third Reich ye nye amesi dzi wodze. Eye Hitler te fli ɖe se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu me. Eye fifia USA, Britain kple woƒe hadɔwɔlawo le kpekpem ɖe Third Reich ŋu be wòanya Stalin si dzi wodze alakpatɔe la ƒe amedzidzedze.
  . TA 1 lia
  . Eye wotsɔ Gulliver ƒu gbe ɖe xexe si sɔ kple wo nɔewo me to akunyawɔhuhɔ̃e aɖe ƒe kpekpeɖeŋu me. Viscountess nyɔnuvia wɔ etɔ sinua le afisia. Le nyateƒe me la, kposɔ gɔ̃ hã ate ŋu atrɔ nutunu. Eye ale ŋutsuvi mavɔ la nawɔ avu, eye eya kple exɔlɔ̃wo anɔ ekpɔm.
  Le afisia hã la, esia nye Xexemeʋa II ƒe ŋutinya bubu.
  Le June 12, 1941 dzi la, Stalin ƒo Third Reich kple eƒe satelaitwo zi gbãtɔ, eye wòdze aʋa si wowɔ tsɔ xe mɔ ɖe enu gɔme. Nyametsotsoa menɔ bɔbɔe na kplɔla la o. Dziɖuɖu Etɔ̃lia ƒe ŋusẽ le asrafonyawo gome lolo ŋutɔ. Gake USSR, menye vevietɔ o. Gake Stalin ɖoe be yeaxe mɔ na Hitler, elabena Asrafoha Dzĩ la menɔ klalo na aʋawɔwɔ si woatsɔ aʋli wo ɖokui ta o.
  Eye Soviet-srafowo tso liƒoa. Enɔ nenema, ewɔ afɔɖeɖe dzinɔameƒotɔe. Eye Komsomol me tɔ siwo metsɔ afɔ ƒuƒlu ƒe asrafoha aɖe ƒu du yi amedzidzedzea me. Nyɔnuviawo le klalo be yewoaʋli etsɔ si me kɔ wu ta. Enyo, na kɔmiunisttɔnyenye le xexeame katã kple dukɔwo dome.
  Nyɔnuviawo dzea wo dzi hedzia ha;
  Míenye Komsomol nyɔnuvi dadalawo, .
  Wodzii le dukɔ gã ma me...
  Ezu numame na mí be míaƒu du kple tu tegbee, .
  Eye míaƒe ŋutsuvi la fa miamiamia ale gbegbe!
  
  Míelɔ̃a duƒuƒu afɔ ƒuƒlu le vuvɔ me, .
  Vivina kple afɔkpodzi ƒuƒlu snodzidzedze...
  Nyɔnuviawo sea seƒoƒo nukutɔe, abe roses ene, .
  Kraut ƒomea kuku yi woƒe yɔdowo me tẽ!
  
  Nyɔnuvi aɖeke meli si dze tugbe wu eye wòdze tugbe wu o, .
  Eye mète ŋu kpɔ Komsomol me tɔ si nyo wu o...
  Ŋutifafa kple dzidzɔ anɔ ɣletinyigba bliboa dzi, .
  Eye míedzena wu ame blaeve o!
  
  Mí nyɔnuviwo míewɔa avu kple amegãxiwo, .
  Kpɔe ɖa le susu me be amegãxi aɖe si le alɔgbɔnu kom...
  Le mía ŋutɔwo ƒe mɔ nu la, abosamwo koe míenye, .
  Eye dzɔgbese adze ame dzi ŋutɔ!
  
  Le míaƒe Dada Russia si me ati damawo bɔ ɖo gome la, .
  Míatsɔ dzideƒo ana míaƒe luʋɔ, dzi...
  Eye míana dukɔwo katã ƒe dukɔ nanya kpɔ wu, .
  Míatsi tre eye míagaɖu dzi ake!
  
  Fofonyigba la azu ɖekakpui kple dzedzeme, .
  Hati Stalin nye ame nyui aɖe ko...
  Eye dzidzɔ towo anɔ xexeame katã, .
  Le nyateƒe me la, míaƒe xɔse sẽ wu ga!
  
  Míenye xɔlɔ̃ veviwo na Yesu, .
  Le mía gome la, Mawu gã kple trɔ̃...
  Eye manya wɔ be míaɖu azã abe vɔvɔ̃nɔtɔ ene o, .
  Elabena xexeame le ŋku lém ɖe nyɔnuviawo ŋu!
  
  Mía denyigba le ŋgɔ yim, .
  Le gbe kple gbedadaƒo ƒe amadede gbadzaa me...
  Aʋadziɖuɖu ava, mexɔ May, 1999 si me ati damawo bɔ ɖo la dzi se.
  Togbɔ be ɣeaɖewoɣi la, enyea dzɔgbevɔ̃e sesẽ hã!
  
  Míawɔ nu wɔnukuwo na Dadanyigba, .
  Eye kɔmiunist-dziɖuɖu anɔ xexeame katã...
  Mina míaɖu dzi, mexɔe se anukwaretɔe, .
  Wotsrɔ̃ fasitɔwo ƒe dziɖuɖu ma si do dziku vevie la!
  
  Nazitɔwo nye adzodala sesẽwo ŋutɔ, .
  Woƒe aʋawɔʋuwo le abe dzomavɔ ƒe kpe ɖeka ene...
  Gake woaƒo futɔwo vevie, .
  Fofonyigba nye yi ɖaɖɛ kple akpoxɔnu!
  
  Màkpɔ naneke si nya kpɔ wu na Dadanyigba o, .
  Nukatae aʋli eta, awɔ fefe kple futɔa...
  Dzidzɔ gã aɖe anɔ xexeame katã, .
  Eye ɖevia atsi azu kalẽtɔ!
  
  Dadanyigba aɖeke meli o, xɔe se be Fofonyigba kɔkɔ wu, .
  Eyae nye mía Fofo kple mía ŋutɔwo mía Dada...
  Togbɔ be aʋawɔwɔ ƒe ɣlidodo kple xɔtaxɔwo le ya ƒom hã la, .
  Wokɔ amenuveve ɖi tso Aƒetɔ la gbɔ!
  
  Russia nye xexeame katã ƒe Dada, .
  Èʋlia eta eye mèvɔ̃na o...
  Eƒe ŋusẽ le aʋawɔwɔwo me metrɔna o, .
  Mina míaɖo kpe edzi be Rus ƒe akaɖi lae nye xexeame katã!
  
  Le mía Fofonyigba si klẽna wu ta la, .
  Míatsɔ míaƒe luʋɔ, dzi, hadzidziwo...
  Russia anɔ kɔmiunist dziɖuɖu te, .
  Le nyateƒe me la, mí katã míenya esia - Roma Etɔ̃lia!
  
  Ha sia tɔgbe anɔ asrafo si, .
  Eye Komsomol me tɔwo le du ƒum afɔ ƒuƒlu...
  Nusianu si le xexeame katã ava doa dzidzɔ na ame wu, .
  Wotɔ tuawo, salvo - dzonu aɖe!
  
  Eye le esia ta míenye Komsomol me tɔwo ɖekae, .
  Mina míado ɣli sesĩe - hurray!
  Eye ne ehiã be nànya ale si nàƒle anyigba la, .
  Mina míafɔ, togbɔ be ŋdi meɖo haɖe o hã!
  Nyɔnuviawo dzi ha kple dzidzɔ gã aɖe. Wowɔa avu kple woƒe afɔkpawo be yewoƒe afɔ ƒuƒluwo nate ŋu awɔ dɔ nyuie wu. Eye ewɔa dɔ ŋutɔŋutɔ. Eye nyɔnuviawo ƒe afɔkpodzi ƒuƒluwo klẽna abe ʋuʋudedi ene.
  Natasha hã wɔa avu hedaa bɔmb kple eƒe afɔbidɛ ƒuƒluwo, .
  ɣlidodo:
  Mafia nusianu si le menye la wò
  Nyɔnuvia biã, fa miamiamia, eye afɔ ƒuƒlu!
  Zoya ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ nukoko de dzesii be:
  - Eye nye hã menye nyɔnuvi sesẽ, eye mawu amesiame.
  Le ŋkeke gbãtɔwo tututu me la, Soviet-srafowo te ŋu yi ŋgɔ va ɖo Germanytɔwo ƒe nɔƒewo goglo. Gake nu geɖe bu na wo. Germanytɔwo dze tsitretsiɖeŋunyawo gɔme eye woɖe woƒe asrafowo ƒe nɔnɔme nyuitɔ kekeake fia. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, nyateƒe si wònye be Aʋakɔ Dzĩ la mede afɔzɔlawo ƒe xexlẽme wòde dzesii o gbɔe wòtso. Eye Germanytɔwo ƒe afɔzɔlawo te ŋu zɔna wu.
  Enyo, eva dze hã be Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋu yeyetɔ kekeake: T-34 kple KV-1, KV-2 mele klalo na aʋawɔwɔ zazã o. Mɔ̃ɖaŋununya ŋuti nuŋlɔɖiwo gɔ̃ hã mele wo si o. Eye Soviet-srafowo, abe alesi wòva dzɔe ene la, mate ŋu ato nusianu me bɔbɔe nenema gbegbe o. Wotu woƒe aʋawɔnu vevitɔ eye womenɔ klalo na aʋawɔwɔ o. Esia va zu nusiwo ƒo xlãe ŋutɔŋutɔ.
  Soviet-srafowo meɖee fia be yewosɔ pɛpɛpɛ o. Eye emegbe la,...
  Japan tso nya me be ehiã be yeawɔ ɖe Nubabla si Tsi Tre Ðe Comintern Ŋu ƒe ɖoɖowo dzi eye esi meɖe gbeƒã aʋawɔwɔ o la, ewɔ Vladivostok vevie ŋutɔ.
  Eye wòdze amedzidzedzea gɔme. Japan-ʋafiagãwo di vevie be yewoabia hlɔ̃ Khalkhin Gol. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Britain gblɔ enumake be yewoatɔ te aʋawɔwɔ na Germany. Churchill ƒo nu le gɔmesesea nu be Hitler-subɔsubɔ menyo tututu o, gake kɔmiunist-dziɖuɖu kple Stalin-subɔsubɔ nye vɔ̃ɖinyenye siwo lolo wu gɔ̃ hã. Eye be, aleke kee wòɖale o, meɖe vi be woawu wo nɔewo ale be Bolsheviktɔwo nate ŋu axɔ Europa o.
  Eyata Germany kple Britain tɔ te aʋawɔwɔa zi ɖeka. Eye esia wɔe be woɖe asi le Germany-srafoha gbogbo aɖewo ŋu. Asrafoha siwo tso France yi aʋa, eye Franseawo ƒe asrafohawo hã yi aʋa.
  Aʋaawo va zu ʋukɔkɔɖi ŋutɔ. Esi Germany-srafowo tso Vistula-tɔsisia la, wodze wo dzi tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu eye wonya Soviettɔwo ƒe asrafohawo ɖe megbe. Menye nusianue yi nyuie na Asrafoha Dzĩ la kple Romania o. Togbɔ be míete ŋu to eme le gɔmedzedzea me hã. Germanytɔwo ƒe satelaitwo katã ge ɖe aʋa si wowɔ kple USSR me, eye Bulgaria hã nɔ eme, eye le ŋutinya ŋutɔŋutɔ me la, mede akpa aɖeke dzi o. Enyo, nusi gagblẽ wu enye be Turkey, Spain, kple Portugal ge ɖe aʋa si wowɔ kple USSR me.
  Soviet-srafowo hã dze Helsinki dzi, gake Finlandtɔwo wɔ aʋa kalẽtɔe. Sweden hã ɖe gbeƒã aʋawɔwɔ ɖe USSR ŋu. Eye wòɖe eƒe asrafowo yi teƒe bubu.
  Esia wɔe be Aʋakɔ Dzĩ la gaxɔ aʋawɔƒe geɖe kpee.
  Eye avuwɔwɔa yi edzi kple dziku gã aɖe. Ðevi mɔɖelawo kple Komsomol me tɔwo gɔ̃ hã di vevie be yewoawɔ avu ahadzi ha kple dzonɔameme gã aɖe;
  Míenye vi siwo wodzi na Dadanyigba, .
  Dashing Komsomol mɔɖelawo...
  Le nyateƒe me la, míenye sɔdolawo-hɔ̃wo, .
  Eye nyɔnuviawo ƒe gbe le ɖiɖim ŋutɔ!
  
  Wodzi mí be míaɖu fasitɔwo dzi, .
  Sɔhɛwo ƒe mo klẽna kple dzidzɔ...
  Ɣeyiɣia de be woatsɔ dzesiwo ato dodokpɔawo me, .
  Ale be fiadu bliboa nate ŋu aƒo adegbe le mía ŋu!
  
  Le míaƒe Dada kɔkɔe la ƒe ŋutikɔkɔe ta, .
  Ðeviwo le fasitɔwo dzi ɖum vevie...
  Vladimir, èle abe sikanunyala ene, .
  Na ŋkuɖodzinuwo nagbɔ ɖe eme le yɔdoa me!
  
  Míelɔ̃ mía Dadanyigba vevie, .
  Seɖoƒemanɔsitɔ gã Russia...
  Womafi Fofonyigba la ɖe ruble ɖeka ta o, .
  Togbɔ be ʋu de tsi agbleawo katã me hã!
  Le mía Dada ƒe ŋkɔ me la, gã, .
  Mí katã míawɔ avu kple kakaɖedzi...
  Na xexeame katã natrɔ kabakaba wu, .
  Eye ɖeko míeɣlaa bɔmb ɖe míaƒe akplo me!
  
  Le bubudede aʋadziɖuɖu yeye siwo me dziku le ŋu la, .
  Kerubiwo naklẽ kple sika...
  Fofonyigba la magakpɔ kuxi aɖeke azɔ o, .
  Le nyateƒe me la, womate ŋu aɖu Russiatɔwo dzi le aʋawɔwɔwo me o!
  
  Ẽ, fasitɔwo ƒe dziɖuɖu fafɛ va nu sẽ ŋutɔ, .
  Amerikatɔwo xɔ tɔtrɔ...
  Gake kɔmiunisttɔnyenye gã aɖe gakpɔtɔ li, .
  Eye nyae, medzɔna le mɔ bubu nu le afisia o!
  
  Mina míado nye fiaɖuƒea ɖe dzi, .
  Le nyateƒe me la, Dadanyigba menya nya la o - nyee nye vɔvɔ̃nɔtɔ...
  Meléa Stalin dzixɔse ɖe nye dzi me, .
  Eye Mawu magbãe gbeɖe o!
  
  Melɔ̃ nye Russia xexe gã la, .
  Afisi Yesu nye dziɖula vevitɔ kekeake le...
  Eye Lenin nye nufiala kple trɔ̃ siaa...
  Enye nunyala kple ŋutsuvi, ewɔ nuku ŋutɔ!
  
  Míana Fofonyigba la nasẽ ɖe edzi
  Eye míagblɔ gli yeye aɖe na amewo...
  Èƒoa fasitɔwo ƒe mo nyuie wu, .
  Ale be wɔ kple ʋuʋudedi ma ge tso eme!
  
  Àte ŋu aɖo nusianu gbɔ, ènya
  Ne èta nu ɖe kplɔ̃ dzi la...
  Aʋadziɖula la ava, menya May kpuie, .
  Togbɔ be le nyateƒe me la, enyo wu be nàwu enu le March me hã!
  
  Mí nyɔnuviwo hã míebi ɖe lɔlɔ̃ me, .
  Togbɔ be ŋutsuviawo mebɔbɔ ɖe anyi wu mí o hã la...
  Russia madzra eɖokui ɖe gaku ɖeka ko ta o, .
  Míakpɔ teƒe na mía ɖokui le paradiso si me kekeli le me!
  
  Ʋãme si nya kpɔ wu ɖesiaɖe na Dadanyigba, .
  Lé aflaga dzĩ la ɖe wò akɔta, si nye aʋadziɖuɖu ƒe aflaga!
  Soviet-srafowo awɔ ŋgɔyiyi aɖe, .
  Neva eme be mía tɔgbuiwo kple mamawo nanɔ ŋutikɔkɔe me!
  
  Míele dzidzime yeye aɖe hem vɛ, .
  Atsyɔ̃ɖoɖo, tu siwo le kɔmiunist ƒe amadede me...
  Nyae be àɖe ye denyigba tso dzobibi me, .
  Mina míatu afɔ fasitɔwo ƒe lã si tana vɔ̃ɖi la dzi!
  
  Le Russia nyɔnuwo kple ɖeviwo ƒe ŋkɔ me la, .
  Sɔdolawo awɔ avu kple Nazitɔnyenye...
  Eye nàwu Fuhrer si woƒo fi de la, .
  Menye nunyala wu aɖaʋawɔla nublanuitɔ o!
  
  drɔ̃e gã la nanɔ agbe didi
  Ɣea klẽna ɖe yame wu...
  Ao, Satana mava Anyigba dzi o, .
  Elabena míate ŋu afa wu o!
  
  Eyata ʋli Fofonyigba la ta dzideƒotɔe, .
  Eye ame tsitsia kple ɖevia akpɔ dzidzɔ...
  Eye le ŋutikɔkɔe mavɔ me la, kɔmiunisttɔ nuteƒewɔla, .
  Míatu xexeame katã ƒe Eden!
  Aleae aʋawɔwɔ sesẽawo yi edzii. Nyɔnuviawo wɔ avu. Eye Gulliver va wu enu ɖe Soviettɔwo ƒe anyigba dzi. Ŋutsuvi si xɔ abe ƒe wuieve ene koe wònye, edo awu kpui, eye wònɔ tsa ɖim nɔ eƒe afɔ ƒuƒluwo ƒom.
  Eƒe afɔkpodziwo va zu ƒuƒuie xoxo le kluvinyenye ta, eye dzi dzɔe ŋutɔ esi wònɔ tsa ɖim le mɔawo dzi. Eye wòlolo gɔ̃ hã le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu. Eye ɣeaɖewoɣi le kɔƒea me la, woana nuɖuɖu ɖevi si ƒe taɖa le ɣie la. Eyata le blibodede me la, elolo ŋutɔ.
  Eye aʋawɔwɔwo le aʋagbedzi. Le afisia la, Natasha kple eƒe ƒuƒoƒoa le dɔ wɔm abe ɣesiaɣi ene.
  Komsomol nyɔnuviwo yia aʋa me doa bikini ko, eye wodaa tu tso tu suewo kple tuwo me. Woƒe dzi ʋãna eye wowɔa adã ale gbegbe.
  Nuwo mele edzi yim nyuie na Asrafoha Dzĩ la o. Nu gbogbo siwo bu vevietɔ le aʋawɔʋuwo me, kple le East Prussia, afisi Germanytɔwo ƒe mɔ̃ sesẽ sesẽwo le. Enyo, eva dze hã be Polandtɔwo hã mekpɔ dzidzɔ ɖe Asrafoha Dzĩ la ŋu o. Hitler ɖo asrafoha aɖe kabakaba tso Polandtɔwo ƒe to vovovo me tɔwo ƒe asrafowo dome.
  Germanytɔwo gɔ̃ hã le klalo be yewoaɖe asi le Yudatɔwo yometiti ŋu fifia. Woxɔa amesiame si ate ŋui la ɖe asrafodɔ me. Le se nu la, Fuhrer la fa se siwo tsi tre ɖe Yudatɔwo ŋu la dzi kpɔtɔ xoxo. Le esia ta la, United States kple Britain ɖe mɔxexe ɖe Germanytɔwo ƒe gakɔntawo nu. Eye wodze asitsatsa gbugbɔgaɖoanyi gɔme.
  Le kpɔɖeŋu me, Churchill ɖe didi be yeana Matilda aʋawɔʋu siwo ƒe aʋawɔnuwo nyo wu Germanytɔwo ƒe ʋu ɖesiaɖe alo Soviettɔwo ƒe ʋu blaetɔ̃ vɔ ene la Germanytɔwo gblɔ.
  Rommel ƒe asrafoha la trɔ gbɔ tso Afrika. Esia mesɔ gbɔ o, mama eve koe, gake wotiaa nu eye wosẽa ŋu. Eye woƒe tsitretsiɖeŋudzidzedze le Romania ɖe dzesi ŋutɔ.
  Komsomol me tɔ siwo Alena nɔ ŋgɔ na la xɔ Germany kple Bulgaria-srafowo ƒe ƒoƒo, eye wodze ha aɖe dzidzi gɔme kple dzonɔameme;
  Le xexe si woate ŋu agblɔ ɖi me la, esesẽna ŋutɔ, .
  Enye nusi medzea ameƒomea ŋu kura o...
  Komsomol me tɔ la lé tɔdziʋu sesẽ aɖe ɖe asi, .
  Be wòanɔ bɔbɔe na Krauttɔwo la, matsɔe ana mi eye eme kɔ!
  
  Nyɔnuvi dzetugbe aɖe le avu wɔm le aʋawɔwɔ me, .
  Komsomol me tɔ aɖe ƒu du afɔ ƒuƒlu le vuvɔa me...
  Anye atam eve na Hitler vɔ̃ɖi, .
  AWOL yiyi gɔ̃ hã makpe ɖe Fuhrer ŋu o!
  
  Eyata ame nyuiwo - ʋli vevie, .
  Be nànye aʋawɔla la, ele be woadzi wò...
  Russiatɔwo ƒe sɔdola la dzona yia dzi abe akpɔkplɔ ene, .
  Na mo yayrawo nado alɔ sɔdolawo!
  
  Sɔhɛ mɔɖelawo ƒe ŋusẽ le abe ame dzɔtsu ene, .
  Woƒe ŋusẽ lolo wu, lolo wu xexeame katã...
  Menya be àkpɔ - dziku ƒe ɖoɖowɔwɔ, .
  Be woatsɔ dzideƒo, si megblẽna o vaseɖe nuwuwu atsyɔ nusianu dzi!
  
  Stalin si tso mía Dadanyigba dzi nye kplɔla gã aɖe, .
  Nunya gãtɔ kekeake, kɔmiunisttɔwo ƒe aflaga...
  Eye ana Russia ƒe futɔwo naʋuʋu, .
  Fasidziɖuɖu si doa ŋɔdzi na ame ƒe alilikpowo ɖeɖeɖa!
  
  Eya ta, dadalawo, mixɔ fia la dzi se, .
  Ẽ, ne edze abe eƒe nya me sẽ akpa ene la...
  Metsɔa ha aɖe naa Dada Fofonyigba, .
  Eye nyɔnuviawo ƒe tagbɔ le gbegblẽm le sno me kple afɔ ƒuƒlu!
  
  Gake míaƒe ŋusẽ lolo ŋutɔ, .
  Fiaɖuƒe Dzĩ la, si nye Russia ƒe gbɔgbɔ sẽŋu la...
  Nunyalawo aɖu dzi, menyae ƒe alafa geɖe, .
  Le ŋusẽ ma si nuwuwu meli na o si liƒo aɖeke mele o me!
  
  Eye migana naneke naɖe mí ɖa o, Russiatɔwo, .
  Womate ŋu atsɔ laser adzidze herculean ŋusẽ o...
  Míaƒe agbe megblẽna o, abe seda ka ene, .
  Nya sɔdola sesẽawo vaseɖe nuwuwu le dzidziƒoame me!
  
  Míewɔa nuteƒe na mía denyigba, míaƒe dziwo le abe dzo ene, .
  Míedi vevie be míawɔ avu, dzidzɔ kple dziku gã aɖe...
  Eteƒe madidi o míaku ati ɖe Hitler si woƒo fi de la me, .
  Eye tsitsi nyɔŋu kple vɔ̃ɖinyenye nu ayi!
  
  Ekema, xɔe se be Fuhrer, Berlin adze anyi.
  Futɔa le asi ɖem le eɖokui ŋu eye eteƒe madidi o abla eƒe afɔwo...
  Eye kerubiwo le aʋalawo me le mía Dada la tame, .
  Eye nàtsɔ akplɔ aƒo ʋɔ driba vɔ̃ɖi la ƒe mo!
  
  Wo denyigba dzeani la aƒo seƒoƒo nukutɔe, .
  Eye lilac ƒe aŋgba gãwo...
  Ŋutikɔkɔe kple bubu anɔ míaƒe sɔdolawo ŋu, .
  Míakpɔ nu geɖe wu esi nɔ mía si fifia!
  Komsomol nyɔnuviawo wɔa avu vevie eye woɖea woƒe yameʋuɖoɖo kple klass kɔkɔtɔ kekeake fiana.
  Nyɔnu siawo nye nyɔnuwo ŋutɔŋutɔ. Gake le nusianu me la, aʋawɔwɔawo le edzi yim sesĩe. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo menyo tututu o. Gake "Matilda" ya nyo wu. Togbɔ be eƒe tu mesẽ tututu o - 47 mm caliber, mewu Germanytɔwo ƒe tu si le T-3 dzi o hã la, gake ametakpɔkpɔa nye nu sesẽ - 80 mm. Eye te esiawo kpɔ eye nàtee kpɔ.
  Eye Matilda gbãtɔwo va ɖo Germany melidzeƒewo xoxo eye wole keteke tsɔm yina ɣedzeƒe gome. Nyateƒee, Matilda kple T-34 ƒe gododo aɖe dzɔ, si va dzɔ be enye nu sesẽ aɖe eye wòkɔ ʋu geɖe. Eye ɖeɖefia ƒe aʋawɔwɔwo le edzi yim. Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo, vevietɔ KV-ʋuwo, mate ŋu age ɖe Germanytɔwo ƒe ʋuwo ƒe tuwo me o. Gake woxɔa tu siwo ƒe didime nye milimeta 88 siwo tsia yameʋuwo nu kple tu aɖewo siwo wolé.
  Gake BT siwo ŋu tasiaɖamfɔwo le la biãna abe bosomikaɖiwo ene. Eye woƒe Germanytɔwo ƒe tu siwo wotsɔna ƒoa tu gɔ̃ hã te ŋu tɔa dzo wo.
  Kpuie ko la, aʋawɔwɔa do kpo nu eye Soviettɔwo ƒe amedzidzedzea nu yi. Eye Russiatɔwo ƒe ʋu gbogbo aɖewo le dzo dam le kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ nu, nya lae nye akaɖiwo. Esia va zu nusi medzɔa dzi na Aʋakɔ Dzĩ la kura o.
  Gake aʋawɔlawo gadzinɛ kple dzonɔameme kokoko. Eyata ŋutsuvi mɔɖelaawo dometɔ ɖeka kpa dziŋgɔliha aɖe vevie;
  Dukɔ bubu kae me afɔzɔlawo dadala le?
  Le Amerika la, ŋutsua nye nyikplɔla ya.
  Gake míawɔ aʋa tso hatsotso ɖeka me yi bubu me, .
  Na ŋutsu ɖesiaɖe nanye groovy!
  
  Ame aɖeke mate ŋu aɖu aɖaŋuɖoɖo ƒe ŋusẽ dzi o, .
  Togbɔ be ɖikeke mele eme o be Wehrmacht hã fa miamiamia hã la...
  Gake míate ŋu atsɔ akplɔ agbã gorilla, .
  Ðeko Fofonyigba ƒe futɔwo aku!
  
  Wolɔ̃ mí eye le nyateƒe me la, woƒo fi de mí, .
  Le Russia la, aʋawɔla ɖesiaɖe tso lãnuɖuƒe aɖe...
  Míaɖu dzi, menya esia godoo
  Woatsɔ wò ame vɔ̃ɖi la aƒu gbe ɖe Gehenna!
  
  Mí mɔɖelawo míate ŋu awɔ nu geɖe, .
  Le mía gome la, ènya, automatic machine la menye kuxi o...
  Mina míanye kpɔɖeŋu na ameƒomea, .
  Ŋutsuviawo dometɔ ɖesiaɖe nenɔ ŋutikɔkɔe me!
  
  Tudada, tomenukuku, nyae be esia menye kuxi o, .
  Tsɔ aŋe ƒo fasitɔ la sesĩe...
  Nyae be tɔtrɔ gãwo le ŋgɔ, .
  Eye míatsɔ A+ ato nusɔsrɔ̃ ɖesiaɖe me!
  
  Le Russia la, ame tsitsi kple ŋutsuvi ɖesiaɖe, .
  Ate ŋu awɔ avu dzonɔamemetɔe ŋutɔ...
  Ɣeaɖewoɣi la, míewɔa adã akpa gɔ̃ hã
  Le didi be yewoatu afɔ Nazitɔwo dzi me!
  
  Le mɔɖela gome la, gbɔdzɔgbɔdzɔ mate ŋu adzɔ o, .
  Tso vidzidɔa kloe dzi la, ŋutsuvia sesẽ...
  Ènyaa, esesẽ ŋutɔ be woahe nya kpli mí, .
  Eye nyaʋiʋliawo nye aʋakɔ gã aɖe!
  
  Nyemana ta o, mixɔ dzinye se ŋutsuwo
  Le dzomeŋɔli la, meƒua du afɔ ƒuƒlu le sno me...
  Abosamwo maɖu mɔɖela la dzi o, .
  Matutu fasitɔwo katã ɖa le dziku me!
  
  Ame aɖeke maɖi gbɔ mí mɔɖelawo o, .
  Wodzi mí aʋawɔla sesẽwo...
  Mina míanye kpɔɖeŋu na ameƒomea, .
  Sagittarius si le keklẽm alea gbegbe!
  
  Nyitsua nye Russia ŋutsu hã ya, .
  London kple Texas siaa nye mía tɔ...
  Míegblẽa nusianu ne Russiatɔwo le dzo dam, .
  Mina míaƒo futɔa ƒe ŋkume tututu!
  
  Wolé ŋutsuvia hã, .
  Wotsɔ dzo ɖae le agbatsɔkekea dzi...
  Gake ɖeko wòko nu le amewulaawo ƒe mo, .
  Egblɔ be eteƒe madidi o míaxɔ Berlin hã!
  
  Ga la le dzo dam, vaseɖe afɔkpodzi ƒuƒlu, .
  Wozi mɔɖela la dzi, ezi ɖoɖoe...
  Ŋutsuvia nya be Soviettɔwo ƒe nɔnɔme mee yenye, .
  Eƒe Fofonyigba nye akpoxɔnu vavã!
  
  Wogbã woƒe asibidɛwo, futɔwo trɔ ɖe tsia ŋu, .
  Le esia ta la, nukoko koe woate ŋu ase...
  Aleke kee Kraut ƒomea ɖaƒo ŋutsuvia o, .
  Gake dzidzedzekpɔkpɔ va le amewulaawo si!
  
  Lã siawo le ekplɔm xoxo be yeaklãe ɖe ati ŋu, .
  Ŋutsuvia zɔna katã xɔ abi...
  Mlɔeba la, megblɔ be: Mexɔ Rod dzi se, .
  Eye emegbe míaƒe Stalin ava Berlin!
  
  Esi wòfa la, luʋɔ la ƒu du yi Rod gbɔ, .
  Exɔm dɔmenyotɔe ŋutɔ...
  Egblɔ be, àkpɔ ablɔɖe blibo, .
  Eye nye luʋɔ gazu ŋutilã ake!
  
  Medze tudada gɔme ɖe fasitɔ siwo ƒe dziku nu sẽ ŋu, .
  Le Ƒomea ƒe ŋutikɔkɔe ta la, Kraut ƒomea wu amesiame...
  Nya kɔkɔe, kɔmiunist-dziɖuɖu ƒe nya, .
  Ana ŋusẽ nanɔ mɔɖela la ŋu!
  
  Drɔ̃e la va eme, mele zɔzɔm to Berlin, .
  Kerubi aɖe si ƒe aʋala le abe sika ene le mía tame...
  Míehe kekeli kple dzidzɔ vɛ na xexeame katã, .
  Russiatɔwo - nyae be míaɖu dzi o!
  Ðeviawo hã dzia ha nyuie ŋutɔ, gake womele aʋa wɔm haɖe o. Eye Swedentɔwo ƒe aʋawɔhawo, kpakple Finlandtɔwo dze tsitretsiɖeŋunya aɖe gɔme xoxo. Eye Soviet-srafo siwo to Helsinki la dze wo dzi sesĩe le axawo dzi, eye woto futɔwo ƒe nɔƒewo ŋu. Eye ale woyia ŋusẽ si woƒona me eye wotso Red Army ƒe kadodowo. Gake Stalin xe mɔ ɖe megbedede nu eye Sweden-Finland-srafowo to gege ɖe Vyborg.
  Amewo katã ƒe ƒuƒoƒo le Suomi dukɔa me, ameawo le klalo kple dzidzɔ be yewoawɔ avu kple Stalin kple eƒe ha.
  Le Sweden la, woɖo ŋku Charles Wuievelia kple eƒe ŋutikɔkɔeʋawo hã dzi. Ne míagblɔe tututu la, be ebu, eye fifia hlɔ̃biabia ƒe ɣeyiɣia de. Eye efa miamiamia ŋutɔ ne Swedentɔwo ƒe aʋakɔ blibo aɖe ƒo ƒu hena aʋadziɖuɖu yeyewo.
  Gawu la, USSR ŋutɔ dze Third Reich kple Europa katã kloe dzi. Eye lɔlɔ̃nu faa asrafohawo gɔ̃ hã tso Switzerland va kpe ɖe Germanytɔwo ŋu. Eye Salazar kple Franco ge ɖe aʋa si wowɔ kple USSR me le se nu eye woɖe gbeƒãe be yewoaƒo amewo katã nu ƒu. Eye ele be woagblɔ be esia nye nuwɔna fafɛ aɖe le woƒe akpa dzi - si hea kuxi gãwo vɛ na Asrafoha Dzĩ la.
  Asrafo geɖe wu va le gegem ɖe aʋa la me. Vevietɔ tso Romania, afisi wotso Soviettɔwo ƒe aʋawɔʋuwo keŋkeŋ le.
  Nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi hã le gamenɔlawo ɖɔliɖɔli ta - wo katã wotso Germany, Britain, Italy. Esia wɔe be yameʋukulawo dometɔ geɖe siwo woda ɖe Britain dzi la trɔ yi Luftwaffe-ʋua me. Gake Italytɔ geɖe wu gɔ̃ hã trɔ gbɔ - asrafo siwo wu miliɔn afã. Eye Mussolini tsɔ eƒe ŋusẽ katã ƒu gbe ɖe USSR.
  Eye Italy, ne míexlẽ dukɔ siwo dzi woɖu o la, amewo ƒe xexlẽme nye miliɔn blaatɔ̃, si sɔ gbɔ ŋutɔ.
  Eyata USSR ƒe nɔƒe va sesẽ ŋutɔ. Togbɔ be Soviet-srafowo gakpɔtɔ nɔ Europa hã. Gake wokpɔe be yewole ŋɔdzi si nye be yewoaƒo yewo ɖe axadzi eye yewoaƒo xlã yewo la te.
  Eye le teƒe aɖewo la, aʋawɔwɔa ʋu yi Russia-nyigba dzi. Vyborg dzi dzedze dze egɔme xoxo, si dzi Finlandtɔwo kple Swedentɔwo dze.
  
  RUSSIAN MAFIA ƑE TSITSIWO - NUƑOƑOƑO
  NYAWO ƑE NYATAKAKA
  Russiatɔwo ƒe mafia-ha la kaka woƒe asikewo ɖe xexeame katã kloe. Interpol kple FSB kpakple CIA le avu wɔm kple adzodalaawo, kpakple dɔwɔla ƒomevi vovovowo, siwo dome Mosad xɔŋkɔa hã le, eye avuwɔwɔa nye agbe kple ku, eye wokpɔ dzidzedze le mɔ vovovowo nu.
  Ŋgɔdonya
  
  
  Dzomeŋɔli medo vɔvɔ̃ na Misha kple exɔlɔ̃wo gbeɖe o. Le nyateƒe me la, nyateƒe si wònye be woate ŋu azɔ afɔ ƒuƒlu le teƒe siwo tsaɖilawo meƒoa dzi gɔ̃ hã be yewoado le yewoƒe amedzrodzeƒea ƒe xɔdɔmewo me o la do dzidzɔ na wo. Enye dzidzɔ gã aɖe na Misha be wòanɔ tsaɖilawo kpɔm, menye le esi woƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ le atsyɔ̃ɖoɖo kple yame ƒe nɔnɔme nyui me do dzidzɔ nɛ ta ko o, ke le esi woxe fe hã ta. Woxe fe nyuie.
  
  Ame geɖe, le ɣeyiɣia ƒe dzoxɔxɔ me la, tsaka woƒe gawo, nenye be ɖeko wòate ŋu afia asi teƒe nyuitɔ siwo woaɖe foto wo le alo agblɔ ŋutinya me nudzɔdzɔ siwo nɔ fu ɖem na Belarus tsã la ŋuti nyatakaka si ŋu viɖe aɖeke mele o. Esia nye esime woxe fe nɛ wògbɔ eme eye ɖeko exɔlɔ̃wo kpɔ dzidzɔ akpa be yewoama aboyonuawo esime woƒo ƒu ɖe ketekedzeƒe aɖe si ame aɖeke mele o le ɣeɖoto megbe.
  
  Minsk lolo ale gbegbe be eya ŋutɔ ƒe nuvlowɔlawo nɔ adzame, dukɔwo dome kple esiwo le sue siaa. Misha si xɔ ƒe wuiade la menye kpɔɖeŋu gbegblẽ le eɖokui si o, gake ewɔ nusi wòle be wòawɔ hafi awu kɔledzi nu. Eƒe nɔnɔmetata si le ɣie, si ƒe mo biã la dzea ame ŋu le Ɣedzeƒe Europa ƒe gɔmesese nu, si he amedzro siwo tso duta ƒe susu ŋutɔ. Kplɔ̃ doviviti siwo le eƒe ŋkuwo te la ƒo nu tso zãtiƒe kple nunyuimakpɔɖu ŋu, gake eƒe ŋku blɔ si me kɔ si wɔ nuku la na wòdze ame ŋu.
  
  Egbe nye ŋkeke tɔxɛ aɖe. Ele be wòanɔ Kozlova Amedzrodzeƒe, si nye dɔwɔƒe si me atsyɔ̃ɖoɖo mele boo o si to dzeƒe nyuiwo xɔxɔ ne wobu hoʋiʋlia ŋu. Ŋdɔ me ŋdɔkutsu dzatsɛ le adame ƒe dziŋgɔli si me alilikpo mele o la me, gake eklẽ ɖe ati siwo le kukum le mɔ siwo le tsaɖibɔa katã dzi la dzi. Dzoxɔxɔa fa miamiamia eye wòvivina, enye ŋkeke nyuitɔ kekeake na Misha be wòakpɔ ga bubu aɖewo. Le nuto si me vivisese le ta la, enye agbanɔamedzi nɛ be wòaƒoe ɖe Amerikatɔ siwo le amedzrodzeƒea nu be woayi teƒe eve bubuwo ya teti hena fotoɖeɖe ƒe modzakaɖeɖe.
  
  Misha gblɔ na exɔlɔ̃wo be: "Ðevi yeye siwo tso Texas," eye wònɔ Fest sigaret si wodo afã kple afã nom esime wonɔ ƒu ƒom ɖe dzoa ŋu le ketekedzeƒea.
  
  "Nenie?" - bia exɔlɔ̃ Victor.
  
  "Ene." Ele be wòanɔ bɔbɔe. Nyɔnu etɔ̃ kple nyikplɔla dami aɖe," Misha ko nu, eƒe nukokoa tsɔ dzudzɔ si le ɖiɖim sesĩe la ƒu gbe to eƒe ŋɔti me. "Eye nu nyuitɔ kekeakee nye be nyɔnuawo dometɔ ɖeka nye vidzĩ dzetugbe aɖe."
  
  "Woate ŋu aɖu?" - Mikel, si nye afɔzɔla si ƒe taɖa biã, si kɔkɔ wu wo katã afɔ ɖeka ya teti la, bia kple didi be yeanya. Enye ɖekakpui si ƒe dzedzeme to vovo eye eƒe ŋutigbalẽ ƒe amadede le abe pizza xoxo ene.
  
  "Nyɔnuvi sue aɖe. Misha xlɔ̃ nu, negbe ɖe wògblɔ nusi dim wòle, afisi ame aɖeke mate ŋu akpɔ o, na wò hafi."
  
  Ƒewuiviwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe nɔ ɣli dom abe avu gbemelãwo ene le xɔ doviviti si dzi woɖu la ƒe vuvɔ me. Exɔ ƒe eve kple kɔdzi yiyi zi geɖe hafi woɖu anyigbamama dzi dzɔdzɔe tso aɖaʋawɔlawo ƒe ƒuƒoƒo bubu si tso woƒe sekɛndrisuku gbɔ. Esi wonɔ ɖoɖo wɔm ɖe woƒe ametafatafa ŋu la, fesre gbagbãwo nɔ nuxaxa ƒe hadzidziwo ƒom eye ya sesẽwo nɔ tsitre tsim ɖe ʋudzeƒe xoxo si wogblẽ ɖi la ƒe gli ɣiwo ŋu. Ketekemɔ siwo me ɖoɖoezizi le, siwo xɔ dzo eye wotsi wu la nɔ nuƒolanɔƒe si le mumum la xa.
  
  Misha fia mɔe be: "Mikel, èwɔa ʋudzeƒedzikpɔla si ta mele o ƒe akpa dzi esime Vic le kpẽ ƒom." "Makpɔ egbɔ be ʋua tɔ hafi aɖo axadzimɔa dzi ale be wòahiã be míaɖi ayi nuƒolanɔƒea." Eƒe ŋkuwo klẽ esi wòkpɔ exɔlɔ̃ kɔkɔ la. "Eye mègagblẽe abe zi mamlɛtɔ ene o. Wona medze abe bometsila blibo ene esi wokpɔ wò nèle aɖuɖɔ tom le ʋuƒoa dzi."
  
  "Èva do ŋgɔ! Aɖabaƒoƒo ewo koe wòle be nàtsɔ wo avae, bometsila!" Mikel ʋli eɖokui ta vevie.
  
  "Mehiã o, bometsila!" Misha ƒo ɣli, tsɔ sigaret-goa ƒu gbe ɖe vovo eye wòɖe afɔ ɖeka yi ŋgɔ be yeaƒo ɣli. "Ele be nànɔ dzadzraɖoɖi eɖanye nuka kee dzɔ o!"
  
  Mikel ƒo nu kple ɣli be: "Hey, mèle lãɖeɖe gã aɖe nam be maxɔ gbeɖuɖɔ ma le asiwò o."
  
  Victor ti kpo eye wòma boso eve siwo me testosterone le la dome. "Ɖo to! Ɣeyiɣi mele mía si na esia o! Ne ège ɖe dzre me fifia la, míate ŋu ayi zitɔtɔ sia dzi o, èse egɔmea? Míehiã ƒuƒoƒo ɖesiaɖe si ka ɖe ame dzi si míate ŋu ahe vɛ. Gake ne mi ame evea miedi be yewoawɔ avu fifia la, ke medo go! " .
  
  Ame eve mamlɛawo dzudzɔ avuwɔwɔ eye woɖɔ woƒe awuwo ɖo. Mikel dze abe ɖe wòtsi dzi ene. Eƒo nu le ɣlidodo me kpoo be, "Patalon aɖeke mele asinye na zã sia o. Esiae nye nye atsu kple asi mamlɛtɔ. Danye awum fucking ne meƒo ɖi alea."
  
  Victor ƒo nu kple hũɖeɖe henɔ exɔlɔ̃ dziŋɔ la ƒo fefetɔe be: "Le Mawu ta, dzudzɔ tsitsi." "Eteƒe madidi o, àte ŋu afi dadiwo le yameʋu me."
  
  Mikel ko alɔgbɔnu esi wòsi sigaret ɖe eƒe asibidɛ megbe be: "Ekema ya teti la, míate ŋu aɖu nu."
  
  Misha gblɔ nɛ be: "Mehiã be woakpɔ wò afɔwo o. "Ðeko nànɔ fesrea megbe eye nàʋu to nuƒolanɔƒea. Zi alesi wokpɔ wò ŋutilã ko."
  
  Mikel lɔ̃ ɖe edzi be nyametsotso nyui aɖee nye esia. Eʋuʋu ta, eye wònɔ ŋku lém ɖe ahuhɔ̃e fesre si gbã si me ɣea trɔ eƒe go ɖaɖɛawo wòzu dzĩe la nu. Ati kukuawo ƒe ƒuwo gɔ̃ hã klẽna abe aŋutiɖiɖi kple aŋutiɖiɖi ene, eye Mikel kpɔe le susu me be dzo le bibim le tsaɖibɔa me. Togbɔ be tsaɖibɔa me tsi akogo eye wogblẽe ɖi hã la, egakpɔtɔ nye teƒe si tomefafa le.
  
  Le dzomeŋɔli la, aŋgbawo kple gbewo nɔa amadede dzẽ me eye seƒoƒoawo nɔa keklẽm le mɔ si mebɔ o nu - esia nye teƒe siwo Mikel lɔ̃a yiyi wu le Molodechno, afisi wodzii le eye wonyii le. Nublanuitɔe la, le vuvɔŋɔliwo me la, edze abe atiawo ƒua woƒe aŋgbawo, eye wozua yɔdokpe siwo me amadede mele o siwo ƒe asikewo ƒoa wo nɔewo. Wotsɔ ɣlidodo nɔ tutum, henɔ akpɔkplɔawo ƒe susu dim, nɔ kuku ɖem na wo be woado dzo na yewo. Susu siawo katã to ŋutsuvi kɔkɔ si le tsɛ la ƒe ta me esime exɔlɔ̃wo nɔ nu ƒom tso fefea ŋu, gake eƒe susu katã nɔ eŋu ke hã. Togbɔ be eku drɔ̃e hã la, enya be egbe ƒe fefenya la ato vovo. Nukatae, mete ŋu de ŋugble o.
  
  
  1. 1.
  Misha ƒe fefenya
  
  
  Wotu Kozlova Amedzrodzeƒe si xɔ ɣletivi etɔ̃ la kloe, negbe srɔ̃maɖemaɖe ƒe kplɔ̃ɖoƒe aɖe si tso Minsk kple ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe amedzro ʋɛ aɖewo siwo ɖo ta St. Petersburg koe. Enye ƒea ƒe ɣeyiɣi dziŋɔ aɖe na asitsatsa, dzomeŋɔli wu enu, eye tsaɖila akpa gãtɔ nye ƒe titinatɔwo, amesiwo medi be yewoazã ga o, eye wova kpɔ ŋutinya me teƒeawo. Le ga 18:00 megbe teti la, Misha do le amedzrodzeƒe si nye dziƒoxɔ eve dzi le eƒe Volkswagen Kombi me eye wosrɔ̃ eƒe fliwo nyuie.
  
  Elé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu le vɔvɔli siwo nɔ dzedzem la me. Amedzrodzeƒea ƒe ŋgɔgbekpa si wotsɔ siminti kple anyikpe tu la nɔ ʋuʋum le ta dzi le vlododo kpoo le eƒe mɔnu siwo me susu mele o ta. Kozlova nye dua ƒe xɔ gbãtɔwo dometɔ ɖeka, abe alesi eƒe xɔtuɖaŋu si wotu le ƒe alafa la ƒe gɔmedzedze me ɖo kpe edzii ene. Esi wònye ŋutsuvi sue aɖee Misha nye ta la, dadaa gblɔ nɛ be wòate ɖa le teƒe xoxoa ŋu, gake meɖoa to eƒe ahamumu ƒe ɣlidodowo gbeɖe o. Le nyateƒe me la, meɖo toe gɔ̃ hã esi wògblɔ nɛ be ele kukum o, si nye vevesese sue aɖe le eƒe akpa dzi. Tso ɣemaɣi la, ƒewuivi adzodala la nɔ eƒe mɔ dzi tom to nusi wòxɔ se be enye yeƒe agbagbadzedze mamlɛtɔ be yealé avu ɖe yeƒe anyinɔnɔ wɔnublanui la ta - si nye dzɔdzɔmeŋusẽŋununya kple geometry ƒe gɔmedzenusɔsrɔ̃ kpui aɖe le kɔledzi.
  
  Elé fu nya la, gake le Russia, Ukraine kple Belarus la, enye mɔ si dzi woato akpɔ dɔ si ŋu bubu le. Esia koe nye aɖaŋuɖoɖo si Misha xɔ tso dadaa si megali o gbɔ, esi wògblɔ nɛ be ye fofo si megali o nye dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala tso Dolgoprudny Dzɔdzɔmeŋusẽŋununya Kple Mɔ̃ɖaŋununya Ŋuti Nusrɔ̃ƒe vɔ megbe. Le eƒe nya nu la, Misha ƒe ʋu mee wònɔ, gake gbã la, etsɔe ƒu gbe, eye wòbui be enye dzilawo ƒe didi. Ewɔ nuku ŋutɔ be sɔhɛwo ƒe gaxɔ me nɔnɔ ɣeyiɣi kpui aɖe ate ŋu atrɔ mɔfiafia ƒe hiahiã. Gake esi ga alo dɔ aɖeke menɔ Misha si o ta la, eva hiã be wòato ablɔdzinunya kple ayemɔ dzi. Esi wònye be woɖo Ɣedzeƒe Europatɔ akpa gãtɔ be woakpɔ nu to nya ƒaƒãwo me ta la, eva hiã be wòatrɔ eƒe taɖodzinuwo wòazu amedzro siwo bɔbɔ ɖe anyi, eye Amerikatɔwoe nye amesiwo wòlɔ̃na wu.
  
  Woƒe nɔnɔme siwo me ŋusẽ le le dzɔdzɔme nu kple ablɔɖe ƒe nɔnɔme siwo zi geɖe la na woʋu woƒe dzi me ŋutɔ ɖe Xexeme Etɔ̃lia ƒe ʋiʋli ŋutinya siwo Misha gblɔ na wo la ŋu. Eƒe Amerikatɔ asisiwo, abe alesi wòyɔa woe ene, na aɖaŋuɖoɖo nyuitɔwo kekeake eye woka ɖe "nu bubu" siwo eƒe tsaɖiɖi siwo wofia mɔe la naa wo dzi vividoɖeameŋutɔe. Zi alesi wòate ŋu asi le dziɖuɖumegã siwo bia mɔɖegbalẽwo kple mɔfialawo ƒe ŋkɔ dede agbalẽ me nu ko la, enyo. Wobui be esia nanye fiẽ mawo dometɔ ɖeka si me Misha kple ehati ameflulawo akpɔ ga bubu aɖe. Misha tsɔ azi ƒo nyikplɔla dami aɖe, si nye Aƒetɔ Henry Brown III aɖe si tso Fort Worth, xoxo.
  
  Misha ko alɔgbɔnu esi ƒuƒoƒo suea do go le Kozlov ƒe ŋgɔgbe ʋɔtruwo nu be: "Oo, ne míele nu ƒom tso abosam ŋu." Eto eƒe ʋu si me wotsɔa ʋu suea ɖo ƒe fesre yeye siwo ŋu wokɔ la me nɔ ŋku lém ɖe tsaɖilaawo ŋu. Nyɔnu tsitsi eve, siwo dometɔ ɖeka nye Aƒenɔ Brown, nɔ dze ɖom vividoɖeameŋutɔe kple gbe sesẽwo. Henry Brown do jeans kple awudziwui si ƒe abɔwo didi, si ƒe akpa aɖe ɣla to vest si me abɔ mele o si ɖo ŋku Michael J. Fox si tso Back to the Future dzi - si ƒe lolome ene lolo akpa. To vovo na alesi wokpɔ mɔe la, Amerikatɔ kesinɔtɔa tia baseball-wu ɖe kposɔ si ƒe kpekpeme nye galɔn ewo teƒe.
  
  "Fiẽ na wò, vinye!" - Aƒetɔ Brown do ɣli sesĩe esi wogogo ʋu sue xoxoa. "Mele mɔ kpɔm be míetsi megbe o."
  
  Misha ko alɔgbɔnu be: "Ao, aƒetɔ," eye wòti kpo tso eƒe ʋua me be yeaʋu ʋɔtru si woate ŋu aʋu la na nyɔnuawo esime Henry Brown nɔ tu ƒe zikpui ʋuʋum. "Ga enyi me koe nye ƒuƒoƒo si kplɔe ɖo." Misha ya da alakpa ya. Esia nye alakpanya si hiã be woatsɔ awɔ ayemɔ si nye be ame geɖe dia eƒe dɔwo ŋudɔ, si wɔnɛ be mɔnukpɔkpɔ si li be woaxɔ fetu si lolo wu ne wotsɔ nya ƒaƒãawo ɖo ʋua me la dzi ɖe edzi.
  
  Ðetugbui dzetugbe si wosusu be enye Brown vinyɔnu la ʋuʋu ŋku be: "Ekema anyo be míawɔ kaba." Misha dze agbagba be yemaɖe yeƒe nu lé dzi na ƒewuivi si ƒe mo biã si gblẽ la o, gake ekpɔe be womate ŋu axe mɔ nɛ kloe o. Susu si nye be wòawɔ kalẽtɔ le zã sia me esime ɖikeke mele eme o be nusi eya kple eƒe zɔhɛwo ɖo be yewoawɔe la adzi ŋɔ nɛ ŋutɔ. Esi wonɔ ʋu kum ɖo ta tsaɖibɔa kple eƒe Xexemeʋa II ƒe ŋkuɖodzikpewo gbɔ la, Misha te eƒe atsyɔ̃ɖoɖoa zazã.
  
  "Ewɔ nublanui ŋutɔ be màkpɔ ʋudzeƒea o. Ŋutinya deŋgɔ aɖe hã le esi," Misha de dzesii esi wotrɔ ɖe Park Lane. "Gake mexɔe se be ŋkɔ nyui si le eŋu la hea amedzro geɖe ɖe megbe. Mebe, nye ga enyi ƒe haƒoha gɔ̃ hã gbe zã ɖeka ƒe tsaɖiɖi."
  
  "Ŋkɔ kae le ame si?" - ɖetugbui Aƒenɔ Brown bia nya kabakaba.
  
  Misha bu eŋu be: "Exɔe."
  
  Eɖe abɔta be, "Enyo, ŋkɔ le teƒe sia ŋu," etɔ vie le mɔ wɔnuku aɖe nu, "be gbɔgbɔ vɔ̃wo le eme."
  
  "Kple nuka zazã?" Aƒenɔ Brown ƒoe ɖe enu, eye wòtsɔ nukokoe na fofoa si nɔ alɔgbɔnu kom.
  
  Henry ko alɔgbɔnu be: "Damn it, Carly, ɖeko wòle tɔtɔm kpli wò, lɔlɔ̃tɔ," Henry ko alɔgbɔnu, eye meɖe eƒe ŋku ɖa le nyɔnu eve siwo nɔ foto ɖem la ŋu o. Woƒe yaƒoƒo madzudzɔmadzudzɔe nu yi esi wonɔ tetem ɖa tso Henry gbɔ, eye didiƒea na eƒe towo fa.
  
  Misha ko alɔgbɔnu be: "Menye fli ƒuƒlue nye esia o, aƒetɔ. Nutoa me tɔwo le nu kpɔkpɔ ŋuti nyatakakawo gblɔm ƒe geɖee nye sia, gake míeɣlaae akpa gãtɔ. Kpɔ ɖa, mègatsi dzi o, mese egɔme be dzi mele ame akpa gãtɔ si be woado go ayi ʋudzeƒea le zã me o. Enye dzɔdzɔme nu be vɔvɔ̃ nanɔ ame me."
  
  Aƒenɔ Brown ƒoe ɖe enu kple ɣlidodo be: "Papa," eye wòhe fofoa ƒe abɔta.
  
  Henry ko alɔgbɔnu be: "Va, màƒle esia ŋutɔŋutɔ o."
  
  "Papa, nusianu si mekpɔ tso esime míedzo le Poland la te ɖeɖi ŋunye yi dzomavɔ me. Ðe míate ŋu awɔ esia nam ko oa?" - ete tɔ ɖe edzi. "Taflatsɛ?"
  
  Henry, si nye asitsala bibi aɖe, na ɖekakpuia ƒe ŋkume nɔ keklẽm, eye wònye lãɖula. "Nenie?"
  
  Misha ɖo eŋu be: "Mègakpe ŋu fifia o, Aƒetɔ Brown," eye wòdze agbagba be yemado go yeƒe ŋkuwo kple ɖetugbui si le tsitre ɖe fofoa xa o. "Le ame akpa gãtɔ gome la, tsaɖiɖi siawo me toto vie le afɔku si le eme ta."
  
  "Oo nye Mawu, Papa, ele be nàkplɔ mí ɖe asi!" efa avi kple dzidzɔ. Aƒenɔ Brown trɔ ɖe Misha ŋu. "Ðeko, melɔ̃a, nusiwo me afɔku le. Bia fofonye. Ame si doa vevie nu alea gbegbee menye..."
  
  "Meda akɔ be wòe," Misha ƒe gbe ememetɔ lɔ̃ ɖe dzodzro dzi esi eƒe ŋkuwo nɔ nu srɔ̃m tso ŋutigbalẽ si wotsɔ kpe xɔasi si nye marble si le gbadzaa si le eƒe aɖabɛwu kple eƒe kɔmewu si le ʋuʋu ɖi la dome ŋu.
  
  "Carly, naneke meli si woyɔna be ketekedzeƒe si gbɔgbɔ vɔ̃wo le o. Wo katã wonye fefea ƒe akpa aɖe, alo, Misha?" Henry do ɣli kple dzidzɔ. Egabɔbɔ ɖe Misha gbɔ ake. "Nenie?"
  
  "...line and sinker!"Misha do ɣli le eƒe susu dodzidzɔnamea me.
  
  Carly ƒu du yi ɖayɔ dadaa kple nyruia trɔ gbɔ va ʋua me esime ɣea nɔ atuu wɔm na yame ƒe gbedoname. Ya fafɛa trɔ kabakaba zu gbɔgbɔ fafɛ esi viviti do ɖe tsaɖibɔa dzi. Esi Henry nɔ ta ʋuʋum le eƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ le vianyɔnua ƒe kukuɖeɖewo ŋu ta la, edze agbagba be yeatsɔ zikpuimekaa abla eƒe dɔgbo esime Misha nɔ Volkswagen Combi la gɔme dzem.
  
  "Axɔ ɣeyiɣi geɖe?" - bia nyruia. Misha lé fui. Eƒe mo fafɛ gɔ̃ hã ɖo ŋku ame aɖe si se nu gbegblẽ aɖe ƒe ʋeʋẽ dzi nɛ.
  
  "Àdi be matsɔ wò aɖo wò amedzrodzeƒe gbã, aƒenɔ?" Misha ɖoe koŋ ʋu.
  
  "Ao, ao, ɖe míate ŋu ayi ʋudzeƒea ko aɖawu tsaɖiɖia nua?" Henry gblɔ, eye wòtsɔ eƒe nyametsotso sesẽa ɣla be enye biabia be yeaɖi aɖaŋudzedze.
  
  Misha nɔ mɔ kpɔm be fifia ye xɔlɔ̃wo anɔ klalo. Gblẽƒe aɖeke mate ŋu anɔ anyi zi sia o, vevietɔ menye gbɔgbɔ si le aɖuɖɔ tom si wolé ɖe mɔawo dzi o. Eƒe dzi dze eme esi wòke ɖe ʋudzeƒe dziŋɔ si me ame aɖeke mele o ŋu abe alesi wòɖoe ene - eɖe eɖokui ɖe aga, do viviti eye wòdo viviti. Ya la kaka adame ƒe aŋgbawo ɖe mɔ siwo dzi mie ɖo la dzi, eye wòbɔbɔ gbewo ƒe kewo le Minsk zã me.
  
  "Eyata ŋutinyaa gblɔ be ne ètsi tre ɖe Dudko ketekedzeƒea ƒe nuƒolanɔƒe 6 lia dzi le zã me la, àse keteke xoxo si tsɔa aʋawɔla siwo wobu fɔe yia Stalag 342 ƒe kpẽkuku," Misha gblɔ nyatakaka siwo woto vɛ na eƒe asisiwo. "Eye emegbe èkpɔa dɔwɔƒea ƒe amegã wònɔ eƒe ta dim le esi NKVD-dɔwɔlawo tso ta le eŋu le gbebiame me vɔ megbe."
  
  "Nukae nye Stalag 342?" Carly Brown bia nya sia. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, fofoa ƒe dzedzeme megakpɔ dzidzɔ vie o elabena nyatakakaawo ɖi nu ŋutɔŋutɔ akpa be woanye ametafatafa eye wòɖo eŋu nɛ kple gbe si me bubu le.
  
  Egblɔ be: "Enye gaxɔ si me Soviet-srafowo nɔ, hun."
  
  Wozɔ le teƒe siwo te ɖe wo nɔewo ŋu, eye wotso Nuƒolanɔƒe 6 kple dzitsitsi.
  
  "Amekae nye NK...nukae ake?" Carly bia nya sia.
  
  Misha ƒo adegbe be: "Soviet adzamekpovitɔwo," be yeana kakaɖedzi geɖe wu nanɔ yeƒe ŋutinyaa ŋu.
  
  Edzɔa dzi nɛ ŋutɔ be yeakpɔ nyɔnuawo woanɔ ʋuʋum, woƒe ŋkuwo le abe ze ene esime wole mɔ kpɔm be yewoakpɔ ʋudzeƒea ƒe aƒetɔ ƒe nɔnɔme si nye gbɔgbɔ.
  
  Misha do gbe ɖa be ye xɔlɔ̃wo nahe to eme be: "Va, Victor." Enumake keteke ƒe kpẽ aɖe si tsi akogo la ɖi tso ketekemɔawo ƒe teƒe aɖe, eye dzieheɣetoɖoƒe ya si nɔ ƒoƒom sesĩe la tsɔe.
  
  "Oo, Mawu lɔlɔ̃tɔ!" - Aƒetɔ Brown srɔ̃ do ɣli, gake srɔ̃a ke ɖi.
  
  Henry ɖo ŋku edzi nɛ be: "Menye ame ŋutɔŋutɔe o, Polly." "Anye be amewo ƒe ƒuƒoƒo aɖe le dɔ wɔm kplii."
  
  Misha metsɔ ɖeke le Henry ŋu o. Enya nusi ava dzɔ. ɣlidodo bubu si nu sẽ wu va te ɖe wo ŋu wu. Esi Misha nɔ agbagba dzem vevie be yeako alɔgbɔnu ta la, eƒe kpeɖeŋutɔwo ƒe agbagbadzedzewo wɔ dɔ ɖe edzi wu esime ahomya ƒe keklẽ fafɛ aɖe do tso viviti si le ketekemɔawo dzi la me.
  
  "Kpᴐ! Nya ƒaƒã kɔkɔe! Eyae nye esi!" Carly tsɔ vɔvɔ̃ ƒo nu le ɣlidodo me, eye wòfia asi ketekemɔ siwo ge ɖe eme la yi akpa kemɛ, afisi Michael ƒe ŋutilã tsɛ la dze le. Eƒe klowo nɔ ƒoƒom, gake ƒã hafi nyɔnu bubu siwo vɔvɔ̃ ɖo la kpe ɖe eŋu le woawo ŋutɔ ƒe dzikudodo me. Misha meko alɔgbɔnu o, eye wòyi eƒe ayemɔa dzi. Elé ŋku ɖe Henry ŋu, amesi ɖeko wònɔ Michael si kɔkɔ la ƒe ʋuʋu nɔ ʋuʋum abe ʋudzeƒedzikpɔla si ta mele o ene la kpɔm.
  
  "Èkpɔ esia?" Henry srɔ̃ ƒo nu kple ɣli, gake nyikplɔla la megblɔ nya aɖeke o. Kasia eƒe ŋkuwo dze keteke aɖe si nɔ ɣli dom ƒe kekeli si nɔ tetem ɖe eŋu la dzi, eye wònɔ ʋuʋum abe leviathan ʋɔ driba ene esi wònɔ du dzi ɖo ta ketekedzeƒea. Nyitsu dami la ƒe mo trɔ zu ʋu esime blema mɔ̃ aɖe si me dzoxɔxɔ le do tso zã me, eye dziɖegbe si nɔ ʋuʋum nɔ ʋuʋum ɖo ta wo gbɔ.
  
  Misha blu ɖe eta. Wowɔ wo katã nyuie akpa vie. Mele be keteke ŋutɔŋutɔ nanɔ anyi hafi o, eye ke hã enɔ dzedzem, nɔ du dzi yina wo gbɔ. Aleke kee wòɖaʋuʋu eƒe ahɔhɔ̃ o, ɖekakpui dzetugbe si nye adzodala la mete ŋu se nudzɔdzɔ siwo nɔ edzi yim la gɔme o.
  
  Mikel, le susu si nye be Victor gbɔe kpẽkukua tso ta la, kli mɔ to mɔawo dzi be yeatso wo eye wòna tsaɖilaawo do vɔvɔ̃ ŋutɔ. Eƒe afɔwo se woƒe mɔ le gayibɔwo kple kpe siwo le gbadzaa dzi. Le eƒe awudziwui ƒe nutsyɔnu te la, eƒe mo si ɣla la ko alɔgbɔnu le dzidzɔ ta esi wòkpɔ nyɔnuawo ƒe ŋɔdzidonamea.
  
  "Mikel!" Misha do ɣli sesĩe. "Ao! Ao! Trɔ va!"
  
  Gake Mikel ɖe afɔ to mɔawo dzi, eye wòɖo ta afisi wòse hũɖeɖe le. Avɔ si tsyɔ ta nɛ be wòaɖi ŋutsu si ta ta mele o ŋutɔŋutɔ la do viviti ɖe eƒe ŋutega ŋu. Victor do tso tikitidzraƒe ƒuƒlu la eye wòƒu du yi ƒuƒoƒoa gbɔ. Esi ƒome bliboa kpɔ nɔnɔmetata bubu la, woƒu du nɔ ɣli dom be yewoaɖe Volkswagen la. Le nyateƒe me la, Victor dze agbagba xlɔ̃ nu ye xɔlɔ̃ eveawo be menye ye gbɔe nusi nɔ dzɔdzɔm la tso o. Eti kpo yi mɔawo dzi be yeatu Mikel si mesusu naneke o la ɖe akpa kemɛ, gake mebu alesi wòɖe eɖokui fia le mɔ si mesɔ o nu la ƒe duƒuƒu ŋu nyuie o.
  
  Misha nɔ ekpɔm kple vɔvɔ̃ esime ketekea nɔ exɔlɔ̃wo gbãm, wòwu wo enumake eye naneke megblẽ ɖi o negbe ƒu kple ŋutilã ƒe ʋuʋudedi dzĩ si le dɔ lém ko. Eƒe ŋku gã blɔawo xɔ dzo ɖe wo nɔƒe, eye eƒe aɖu si le ƒuƒlu hã xɔ dzo. Esi wòwɔ nuku nɛ ŋutɔ la, ekpɔ ketekea wòbu ɖe ya ƒuƒui me. Amerika nyɔnuwo ƒe ɣlidodo koe nɔ ho ʋlim kple amewumɔ̃a ƒe ɣlidodo si nɔ vɔvɔm esime Misha ƒe susu dzo le eƒe susu me.
  
  
  2. 2.
  Balmoral ƒe dɔlanyɔnu
  
  
  "Azɔ ɖo to ŋutsuvi, nyemaɖe mɔ na wò be nàto ʋɔtru sia nu o vaseɖe esime nàkɔ wò kotokuwo me! Mekpɔ alakpatɔ siawo siwo wɔa nu abe Wally ŋutɔŋutɔwo ene eye wozɔna le afisia yɔa wo ɖokui be K-squad la sɔ gbɔ nam. Nye kukua dzi koe!" Sheamus xlɔ̃ nu. Eƒe mo biã la ʋuʋu esi wòtsɔ sea da ɖi na ŋutsu si nɔ agbagba dzem be yeadzo. "K-squad menye na amesiwo bu o. Ɛ̃?"
  
  Ŋutsu siwo ƒe ŋutilã le kpekpem eye wodo dziku la ƒe ƒuƒoƒo si nɔ tsitre ɖe Seamus megbe la do ɣli be yewoalɔ̃ ɖe edzi.
  
  Ɛ̃!
  
  Seamus ƒo ŋku ɖeka eye wòdo ɣli be, "Azɔ! Azɔ, fu!"
  
  Brunette dzetugbe la tso eƒe abɔwo eye wòɖe hũ dzimagbɔɖitɔe be, "Jeez, Sam, ɖeko nàtsɔ adzɔnuwo afia wo xoxo."
  
  Sam trɔ kpɔe kple vɔvɔ̃. "Le wò kple nyɔnu siwo le afisia ŋkumea? Nyemesusui nenema o, Nina."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Mekpɔe," ke hã ekpɔ mɔ bubu.
  
  Sam Cleave, si nye nyadzɔdzɔŋlɔla bibi kple nutoa me tɔ xɔŋkɔ aɖe, va zu sukuvi si ƒe mo biã. Togbɔ be eƒe dzedzeme me mekɔ o eye eƒe nɔnɔme mevɔ̃na o hã la, ne wotsɔe sɔ kple Balmoral ƒe K-ha la, menye naneke wu vɔsamlekpui dzi ŋutsuvi si mexɔ ƒewuiwo haɖe o si ƒe nɔnɔme sesẽ.
  
  Seamus ko alɔgbɔnu be: "Mikɔ miaƒe kotokuwo me." Wotsɔ kposɔfu si wotsɔ lãfu wɔe, si wòdona le ƒua dzi esime wònɔ tɔƒo dem la ɖo eƒe mo tsɛ la dzi, eye atama kple cheese ʋẽna lilili, siwo wotsɔa biya si me tsi le kpena ɖe eŋu.
  
  Sam ɖu tu la, ne menye nenema o la, womaxɔe ɖe Balmoral Arms me gbeɖe o. Ekɔ eƒe kilt la ɖe dzi, eye wòtsɔ eƒe amamawuwo fia kɔmewuwo ƒe ƒuƒoƒo si yɔ ahadzraƒea be aƒe. Wotsi tsikpe me ɣeyiɣi kpui aɖe le fɔbubu wo ta
  
  Sam ƒo nu kple ɣli be, "Vuvɔ le wɔwɔm, ŋutsuwo."
  
  "Wrinkled - nusiae nye ema!" Seamus do ɣli le fefenya me, eye wònɔ ŋgɔ na amedzrowo ƒe haƒoha la le dzidzɔɣli si na tome tu la me. Woʋu dɔwɔƒea ƒe ʋɔtru, si na Nina kple nyɔnu bubuawo ge ɖe eme gbã hafi tsɔ Sam dzetugbe la do goe kple asiƒoƒo ɖe megbe. Nina blu ɖe ŋukpe si wòse ta eye wòʋuʋu ŋku be, "Dzigbezã nyui na wò, Sam."
  
  Eɖe hũ be: "Ta," eye wòxɔ agbugbɔgbugbɔ si wòtsɔ ɖo eƒe ɖusiŋku dzi la kple dzidzɔ. Mlɔetɔa nye kɔnu aɖe le wo dome hafi wova zu lɔlɔ̃tɔ tsãtɔwo gɔ̃ hã. Emiã ŋku hena ɣeyiɣi aɖe esi wòhe eɖokui ɖa, eye wònɔ vivi sem na ŋkuɖodzinyaawo.
  
  "Le Mawu ta la, na amea nano tsi!" - ahadzraƒea ƒe asisiwo dometɔ ɖeka do ɣli, eye wòfia asi Sam.
  
  "Mebunɛ be K-squad fia kilt dodo?" Nina bu akɔnta, eye wònɔ nu ƒom tso Scotlandtɔ tsidzadza ƒe ameha kple woƒe tartan vovovoawo ŋu.
  
  Sam no eƒe Guinness gbãtɔ. "Le nyateƒe me la, "K" tsi tre ɖi na asiléƒe. Mègabia o."
  
  Eɖo eŋu be: "Ema mehiã o," eye wòtsɔ biya-tu aɖe ƒe kɔ de eƒe nuyi siwo ƒe amadede nye maroon la ŋu.
  
  Sam gblɔ kpee be: "Seamus nye suku xoxo, abe alesi nàte ŋu akpɔe ene." "Enye kɔnyinyiwo dzidela. Awu te aɖeke mele kilt la te o."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Nyateƒee." "Ekema, aleke gbegbe vuvɔ le wɔwɔm?"
  
  Sam ko nu eye wòŋe aɖaba ƒu eƒe fewuɖuɖu dzi. Edzɔ dzi nɛ le adzame be Nina nɔ ye gbɔ le yeƒe dzigbezã dzi. Sam malɔ̃ ɖe edzi gbeɖe o, gake edzɔ dzi nɛ ŋutɔ be etsi agbe le abi dziŋɔ siwo wòxɔ le woƒe mɔzɔzɔ mamlɛtɔ yi New Zealand me. Ne menye Perdue ƒe nukpɔkpɔ do ŋgɔ tae o la, anye ne eku, eye Sam menya nenye be yeaɖu nyɔnu kemɛ si wòlɔ̃ la ƒe ku dzi gbeɖeka o. Elɔ̃e ŋutɔ, abe plato ƒe xɔlɔ̃ ene gɔ̃ hã. Ne mede ɖeke o la, egaɖe mɔ nɛ kokoko be wòadze ahiãe, si na mɔkpɔkpɔ si nɔ esi be wòate ŋu agbugbɔ adzii le etsɔme si nɔ wo si tsã la me.
  
  "Èse nya aɖe tso Purdue gbɔa?" ebia zi ɖeka abe ɖe wòle agbagba dzem be yeaƒo asa na nyabiase aɖe si nye agbanɔamedzi ene.
  
  Egblɔ be: "Egakpɔtɔ le kɔdzi.
  
  Sam blu ɖe eta be: "Mesusu be Ðɔkta Lamar tsɔ fetu dzadzɛ aɖe nɛ."
  
  "Ẽ, eyae nye ema." Exɔ ɣeyiɣi hafi haya tso atikewɔwɔ veviwo me eye fifia ele yiyim ɖe akpa si kplɔe ɖo dzi," egblɔ.
  
  "Afɔɖeɖe si kplɔe ɖo?" Sam bia nya sia.
  
  Eɖo eŋu be: "Wole edzram ɖo ɖe amekoko aɖe si aɖɔe ɖo ŋu." "Màte ŋu abu fɔ ŋutsua o. Mebe, nusi dzɔ ɖe edzi la gblẽ abi nyɔŋu aɖewo ɖi. Eye esi ga le esi ta la..."
  
  "Melɔ̃ ɖe edzi." Nye hã mawɔ nenema ke," Sam ʋuʋu ta. "Mele egblɔm na wò be, gakpoe wotsɔ wɔ ŋutsu sia."
  
  "Nukatae nègblɔe nenema?" Eko alɔgbɔnu.
  
  Sam tsɔ abɔta ƒo ya eye wògbɔ ya, henɔ wo nɔewo xɔlɔ̃a ƒe tenɔnɔ ɖe nɔnɔme sesẽwo nu ŋu bum. "Mènya o." Mexɔe se be abiwo hayana, eye amekoko nana ame gaɖoa ame ŋu, gake, Mawu, susu me vevesese ka gbegbee nye si nɔ anyi gbemagbe, Nina."
  
  Eɖo eŋu kple dzitsitsi ma ke be: "Èto nyateƒe akpa, nye lɔlɔ̃tɔ." "Malɔ̃ ɖe edzi gbeɖe o, gake mesusu be Perdue ƒe susu anya nɔ drɔ̃e baɖa siwo gɔme womate ŋu ase o la me tom le nusi dzɔ ɖe edzi le Du Bubu me ta. Yesu."
  
  Sam ʋuʋu ta tsɔ kpɔ ŋudzedze ɖe Perdue ŋu be: "Ku sesĩe, ame manyanu ma." Ekɔ eƒe aŋetu ɖe dzi eye wòlé ŋku ɖe Nina ƒe ŋkume. "Perdu... ne ɣe nafiãe gbeɖe o, eye dawo nanya eƒe dɔmedzoe."
  
  "Amen!" Nina gagblɔ, eye wònɔ eƒe aŋetu la ƒom kple Sam tɔ. "Na Purdue!"
  
  Ameha si nɔ zitɔtɔ wɔm le Balmoral Arms la ƒe akpa gãtɔ mese Sam kple Nina ƒe toast o, gake ame ʋɛ aɖewo nɔ anyi siwo see - eye wonya gɔmesese si le nyagbe tiatiaawo ŋu. Le ame eve siwo nɔ azã ɖum la ƒe manyamanya me la, ame aɖe si meƒoa nu o nɔ wo kpɔm tso ahadzraƒea ƒe akpa si le didiƒe ʋĩ. Ŋutsu si ƒe ŋutilã le kpekpem si nɔ wo kpɔm la nɔ kɔfi nom, ke menye aha o. Eƒe ŋku ɣaɣlawo le ŋku lém ɖe ame eve siwo wòxɔ kwasiɖa geɖe hafi wòke ɖe wo ŋu la ŋu le adzame. Fiẽ sia la, nusianu atrɔ, esusui esi wònɔ wo kpɔm wole nu kom henɔ nu nom.
  
  Nusi wòle be wòawɔ koe nye be wòalala ɣeyiɣi didi aɖe hafi woƒe ahanono nate ŋu ana woagase nu gɔme nyuie be yewoawɔ nu o. Nusi wòhiã koe nye aɖabaƒoƒo atɔ̃ ɖeɖe kple Sam Cleave. Hafi wòabia be ɣekaɣie mɔnukpɔkpɔ ma tɔgbe ava la, Sam fɔ sesĩe tso eƒe zikpui dzi.
  
  Enye nukokoe be nyadzɔdzɔŋlɔla xɔŋkɔ si nye numekula la lé kplɔ̃a ƒe go kemɛ, he eƒe kilt la ɖe anyi, le vɔvɔ̃ be yeƒe akɔta alé amedzroawo ƒe asitelefon ɖeka ƒe ŋkumekpɔnu me. Ewɔ nuku nɛ ŋutɔ be esia dzɔ do ŋgɔ esime woɖe fotoe wòdo awu ma ke le plastik-kplɔ̃ si le ʋuʋum dzi le Highland Ŋkekenyui ɖuƒe ƒe ʋɛ aɖewoe nye esi va yi. Eteƒe medidi o, azɔlizɔzɔ si mesɔ o kple eƒe kilt ƒe ʋuʋu nublanuitɔe na Nyɔnuwo ƒe Kpekpeɖeŋunaha si le Edinburgh tiae be enye Scotlandtɔ Gbɔdɔdɔ wu le ƒe 2012 me.
  
  Etsɔ ŋuɖɔɖɔɖo ƒu du yi ʋɔtru siwo do viviti le ahadzraƒea ƒe ɖusime si woŋlɔ ɖe edzi be "Kokloziwo" kple "Kokloziwo" la gbɔ, eye wòtsɔ dzitsitsi ɖo ta ʋɔtru si sɔ kplii la gbɔ esime Nina nɔ ekpɔm kple modzakaɖeɖe gã aɖe, henɔ klalo be yeaƒu du akpe ɖe eŋu ne etɔtɔ ŋutsu kple nyɔnu eveawo ɖe eme a moment of drunken semantics.Le ameha si me zitɔtɔ le dome la, bɔlƒoƒo ƒe gbeɖiɖi si kɔ ɖe dzi le screen gbadza gã si wotu ɖe gli ŋu dzi na dekɔnuwo kple kɔnyinyiwo ƒe gbeɖiɖi ɖi, eye Nina xɔ wo katã ɖe eme.Le eƒe New Zealand nɔnɔ le ɣleti si va yi me megbe la, e... ekpɔe be Du Xoxoa kple tartanwo ƒe hloloetsotso le ye ŋu.
  
  Sam bu ɖe nugododeƒe nyuitɔ, si na Nina ƒe susu nɔ eƒe single malt kple ŋutsu kple nyɔnu dzidzɔtɔ siwo ƒo xlãe ŋu. Togbɔ be wodo ɣli sesĩe henɔ tutum hã la, ameha aɖe si nɔ ŋutifafa me nɔ Balmoral srãm kpɔ le zã sia me. Le biya si kɔ ɖe anyi kple ahatsunola siwo kli nu ƒe tɔtɔ me, tsitretsiɖeŋulawo kple nyɔnu siwo le ɣe ɖum ƒe ʋuʋu me la, Nina de dzesi nu ɖeka si mesɔ o kaba - nɔnɔmetata aɖe si bɔbɔ nɔ anyi ɖekae, si meʋãna o kloe, eye eya ɖeka nɔa anyi kpoo. Alesi ŋutsua ƒe dzedzeme to vovoe nye nusi doa dzidzɔ na ame ŋutɔ, gake Nina tso nya me be ɖewohĩ menɔ afima be yeaɖu azã o. Menye amesiamee noa aha tsɔ ɖua azã o. Enya esia nyuie ŋutɔ. Ɣesiaɣi si ame aɖe si te ɖe eŋu ku alo wòfa konyi le vevesese aɖe si wòve le ɣeyiɣi siwo va yi me ta la, emua aha. Edze abe susu bubu aɖe tae amedzro sia va afisia ɖo ene, be yeano aha.
  
  Edze abe ɖe wònɔ nane lalam ene. Esia sɔ gbɔ na ŋutinyaŋlɔla si ƒe nu léa dzi na ame la be eƒe ŋku nanɔ eŋu. Enɔ ekpɔm le ahuhɔ̃e si le ahadzraƒea megbe esime wònɔ eƒe whisky nom. Enye nusi gblẽa nu le ame ŋu kloe, alesi meʋãna o, negbe asi si wodona ɖe dzi ɣeaɖewoɣi be yeano aha koe. Kasia etso le eƒe zikpui dzi, eye Nina ƒe dzi ʋã. Elé ŋku ɖe eƒe ʋuʋu kabakaba nukutɔe ŋu, eye emegbe ekpɔe be menye ahae wònɔ nom o, ke boŋ Irelandtɔwo ƒe kɔfi si wotsɔ tsikpe wɔe.
  
  Egblɔ le eɖokui me be: "Oo, mekpɔ gbɔgbɔ aɖe si ƒe tagbɔ kɔ." Eɖe Marlboros ƒe agba ɖeka le eƒe lãgbalẽkotokua me eye wòhe sigaret le kakɛa me. Ŋutsua kpɔ eƒe akpa dzi, gake Nina yi edzi nɔ viviti me nɔ sigaret sim. To dzudzɔ si wòɖo koŋ ƒo me la, ete ŋu nɔ ekpɔm. Eda akpe le ɖoɖoezizi me be dɔwɔƒea mewɔ ɖe atamanono ƒe sea dzi o, elabena anyigba si dzi David Perdue, si nye gatɔ biliɔnla aglãdzela si wònɔ zɔzɔm kplii la tɔe wònye.
  
  Menya be mamlɛtɔa tututu tae ŋutsu sia ɖoe be yeayi Balmoral Arms fiẽ sia o. Esi amedzroa meno aha o eye edze abe meno atama o ta la, susu aɖeke menɔ amedzroa si si ta wòatia ahadzraƒe sia o, Nina susui. Esia na wòke ɖi, gake enya be tsã la, yekpɔa ame ta akpa, eye wòtsia dzodzodzoe gɔ̃ hã, eyata egblẽe ɖi fifia eye wòtrɔ yi dɔ si le esi la dzi.
  
  "Meɖe kuku, ɖeka kpee, Rowan!" eɖe ŋku ɖe ahadzralawo dometɔ ɖeka ŋu, eye wòwɔ ɖe edzi enumake.
  
  "Afikae haggis ma si nɔ afisia kpli wò la le?" - egblɔ fefenya.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Le agadoa me la, Mawu nya nusi wɔm mele."
  
  Eko nu esi wòkɔ amber pacifier bubu nɛ. Nina bɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeaƒo nu kpoo alesi yeate ŋui le teƒe si toɣliɖeɖe le alea. Ehe Rowan ƒe ta ɖo ta eƒe nu gbɔ eye wòtsɔ eƒe asibidɛ de eƒe to me be yeakpɔ egbɔ be yese yeƒe nyawo. "Ède dzesi ŋutsu si bɔbɔ nɔ dzogoe ma dzi le afima?" - ebia, eye wòʋuʋu ta ɖo ta kplɔ̃ ƒuƒlu la gbɔ kple ice coffee si womu afã kple afã. "Mebe, ènya amesi wònyea?"
  
  Rowan nya amesi ŋu wònɔ nu ƒom tsoe. Enɔ bɔbɔe be woakpɔ ame bɔbɔɖeanyi mawo le Balmoral, gake menya amesiwo nye amedzroawo o. Eʋuʋu ta heyi dzeɖoɖoa dzi nenema ke. "Ɖetugbui si menya ŋutsu o?" - edo ɣli.
  
  Nina blu ɖe eta le ŋkɔnya sia ta. "Mebia ɖetugbui leaƒe ƒe ahanono zã bliboa katã. Aha aɖeke meli o. Gaƒoƒo etɔ̃e nye ema wònɔ afisia esime mia kple Sam mieva, gake kɔfi si wotsɔ tsikpe wɔe kple sandwich koe wòbia. Meƒo nu tso naneke ŋu kpɔ o, ènyaa?"
  
  Exɔ Rowan ƒe nyatakakawo eye wòkɔ eƒe kplu ɖe dzi be yeatsɔ alɔgbɔnukoko aɖe asi le eŋu be: "Oo, enyo." "Ta."
  
  Ɣeyiɣi aɖee nye sia si Sam menɔ nugododeƒea o eye kaka fifia naɖo la, eƒe dzi dze eme vie. Gawu la, amedzroa kplɔ Sam ɖo yi ŋutsuawo ƒe xɔ me, eye eya hã gakpɔtɔ bu le xɔ gã la me. Nane nɔ anyi si medze eŋu o. Mete ŋu nɔ te ɖe enu o, gake ame mawo dometɔ ɖeka koe wònye si mete ŋu ɖea asi le nane ŋu ne enya ɖe fu nɛ ko.
  
  "Afikae nèyina, Ðɔkta Gould? Ènya nusi nèkpɔ le afima mate ŋu anye nyui o, alo?" Seamus do ɣli sesĩe. Eƒe ƒuƒoƒoa do nukoko hedo ɣli tsɔ tsi tre ɖe eŋu, si na ŋutinyaŋlɔla la ko alɔgbɔnu ko. "Nyemenya be ɖɔkta ma tɔgbee nènye o!" Le woƒe dzidzɔɣlidodowo dome la, Nina ƒo ŋutsuawo ƒe xɔa ƒe ʋɔtru eye wòtsɔ eƒe ta ɖo ʋɔtrua ŋu be yease ŋuɖoɖo ɖesiaɖe nyuie wu.
  
  "Sam?" - edo ɣli. "Sam, ɖe nèle nyuie le afimaa?"
  
  Le ememe la, ete ŋu sea ŋutsuwo ƒe gbe le dzeɖoɖo si me dzo le me, gake manya wɔ be wòade dzesii ne wo dometɔ aɖeke nye Sam tɔ o. "Sam?" eyi edzi nɔ fu ɖem na amesiwo nɔ eme to ƒoƒo me. Nyaʋiʋlia trɔ zu ʋuʋudedi sesẽ aɖe le ʋɔtrua ƒe akpa kemɛ, gake dzi menɔ eƒo wòge ɖe eme o.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Damn." "Ate ŋu anye ame sia ame, Nina, eyata mègage ɖe eme awɔ bometsila na ɖokuiwò o!" Esi wònɔ lalam la, eƒe afɔkpa siwo ƒe afɔkpodzi kɔkɔ la nɔ ƒoƒom ɖe anyigba dzimagbɔɖitɔe, gake ame aɖeke medo go le Koklozi ƒe ʋɔtrua nu kokoko o. Enumake wogase toɣliɖeɖe sesẽ bubu le nugododeƒea, si ɖi nya sesẽ aɖe ŋutɔ. Eɖi sesĩe ale gbegbe be ameha gbemelãwo gɔ̃ hã de dzesii, eye wòna woƒe dzeɖoɖowo tɔtɔ vie.
  
  China la gbã eye nane gã kple kpekpe aɖe ƒo ʋɔtrua ƒe eme, eye wòƒo Nina ƒe tagbɔ sue la sesĩe.
  
  "Mawu nyui! Nukae nye dzomavɔ si le edzi yim le afima? edo ɣli kple dziku, gake vɔvɔ̃ ɖoe hã ɖe Sam ta. Sɛkɛnd ɖeka gɔ̃ hã meva yi hafi wòʋuʋu ʋɔa heƒu du va do go Nina tẽ o. Ŋusẽa ƒoe le eƒe afɔwo dzi, gake Sam lée le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi.
  
  "Mina míayi, Nina! Kabakaba! Mina míaɖe fu la ɖa le afisia! Eyata, Nina! Fifia!" eƒo dziɖegbe, eye wòhe eƒe asibidɛ to ahadzraƒe si amewo sɔ gbɔ ɖo la dzi. Hafi ame aɖeke nabia la, dzigbezãla la kple exɔlɔ̃a bu ɖe Scotlandtɔwo ƒe zã si me vuvɔ nɔ wɔwɔm la me.
  
  
  3. 3.
  Tsitsetse kple vevesese
  
  
  Esi Perdue nɔ agbagba dzem be yeaʋu ŋku la, ese le eɖokui me abe mɔ dzi kuku si me agbe mele o ene.
  
  Ese be: "Enyo, ŋdi nyui, Aƒetɔ Perdue," gake mete ŋu ke ɖe nyɔnu ƒe gbe xɔlɔ̃wɔwɔtɔe ŋu o. "Aleke nèle sesem le ɖokuiwò me, aƒetɔ?"
  
  "Mesena le ɖokuinye me be nye lãme le ʋuʋum vie, akpe na wò. Taflatse ɖe mate ŋu akpɔ tsi aɖea?" - edi be yeagblɔ, gake nusi dzi Perdue se tso eya ŋutɔ ƒe nuyiwo dzi enye biabia aɖe si anyo wu be woagblẽe ɖe gboloxɔa ƒe ʋɔtruwo megbe. Dɔnɔdzikpɔla la dze agbagba vevie be yemako nu o, gake eya hã wɔ nuku na eɖokui kple alɔgbɔnukoko si gblẽ eƒe dɔwɔwɔ ƒe nɔnɔme enumake eye wòbɔbɔ nɔ anyi, tsɔ asi eveawo tsyɔ nu nu.
  
  "Oo nye Mawu, Aƒetɔ Perdue, meɖe kuku!" eƒo nu le ɣlidodo me, eye wòtsɔ eƒe asiwo tsyɔ mo, gake edze ƒã be eƒe dɔnɔa ƒe nuwɔna kpe ŋu wu alesi wòate ŋui. Eƒe ŋku blɔ siwo me kɔ la tsɔ ŋɔdzi lé ŋku ɖe eŋu. Ekpɔ ŋudzedze ɖe nya siwo wòɖo koŋ gblɔ ƒe ɖiɖi pɛpɛpɛ ŋu be: "Ao, taflatse, Taflatse. Meka ɖe edzi na mi be gbeƒãɖeɖe si wotsɔ nya ɣaɣlawo ɣlae wònye." Mlɔeba la, dzi ɖo Perdue be yeko alɔgbɔnu, togbɔ be eɖi alɔgbɔnukoko wu hã.
  
  "Menya, Aƒetɔ Perdue," amesi ƒe mo biã dɔmenyotɔ, si ƒe ŋkuwo le amadede dzẽ me la lɔ̃ ɖe edzi, eye wòkpe ɖe eŋu wòbɔbɔ nɔ anyi ale gbegbe be wòano tsi ɖeka ko. "Ðe wòaɖe vi be magblɔ na wò be nàna nànya be mese nya geɖe, siwo vɔ̃ɖi wu eye wotɔtɔ ame geɖe wu esia?"
  
  Perdue tsɔ tsi fafɛ fafɛ ƒo eƒe ŋɔti eye wòɖo eŋu be, "Ðe nàxɔe ase be mafa akɔ nam be menya esia oa? Megagblɔa nya si megblɔ, togbɔ be ame bubuwo hã wɔa bometsilawo na wo ɖokui hã." Egbã nukoko. "Ema nye nya ƒaƒãwo ŋutɔ, alo?"
  
  Dɔnɔdzikpɔla Madison, si woŋlɔ eƒe ŋkɔ ɖe eƒe ŋkɔdzesi dzi la, ko alɔgbɔnu tso dzi me. Enye dzidzɔ ƒe alɔgbɔnukoko vavã, ke menye nane si wòwɔ aʋatso be yeana yeƒe dzi nadze eme o. "Ẽ, Aƒetɔ Perdue, taɖodzinu si de ŋgɔ ŋutɔe nye ema."
  
  Purdue ƒe dɔwɔƒe si menye ame ŋutɔ tɔ o ƒe ʋɔtru ʋu eye Ðɔkta Patel tsɔ ŋku ɖe gota.
  
  Eko alɔgbɔnu eye wòkɔ ŋkume ɖeka ɖe dzi be: "Edze abe èle nyonyom ene, Aƒetɔ Perdue." "Esi nèfɔ?"
  
  "Le nyateƒe me la, menyɔ ɣeyiɣi aɖee nye sia si mese le ɖokuinye me be ŋusẽ le ŋunye ŋutɔ," Perdue gako alɔgbɔnu na Dɔnɔdzikpɔla Madison be yeagagblɔ yewoƒe fefenya si wowɔ le wo ɖokui si la ake. Etsɔ eƒe nuyiwo ƒo ɖe eŋu be yeatsɔ axe mɔ ɖe alɔgbɔnukoko nu eye wòtsɔ ʋuƒoa de asi na ɖɔktaa.
  
  Ena aƒetɔ eveawo siaa nya hafi dzo le xɔa me be: "Matrɔ ava enumake kple ŋdi nuɖuɖu, aƒetɔ."
  
  Perdue trɔ eƒe ŋɔti ɖe dzi hegblɔ le ɣlidodo me be, "Ðɔkta Patel, anyo nam wu be nyemaɖu nu fifia o, ne meɖe fu na wò o. Mesusu be atikeawo le fu ɖem nam hena ɣeyiɣi aɖe."
  
  Ðɔkta Patel te tɔ ɖe edzi be: "Mele vɔvɔ̃m be ahiã be mate tɔ ɖe edzi, Aƒetɔ Perdue." "Wona atike si naa ame ƒe dzi dzea eme xoxo wu ŋkeke ɖeka, eye wò ŋutilã hiã tsi kple nunyiame aɖe hafi míayi atikewɔwɔ si kplɔe ɖo dzi."
  
  "Nukatae menɔ aha sesẽm ɣeyiɣi didi nenema gbegbe ɖo?" - Perdue bia enumake.
  
  Ðɔktaa gblɔ le eƒe gbɔgbɔ te, eye wòdze abe ɖe wòtsi dzi ŋutɔ ene be: "Le nyateƒe me la, míenya naneke o. Wò dzesi veviawo na dzidzeme, wonyo gɔ̃ hã, gake edze abe ɖe nèyi edzi nɔ alɔ̃ dɔm le kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ nu ene. Zi geɖe la, amekoko sia ƒomevi meɖea fu na ame akpa o, dzidzedzekpɔkpɔ ƒe agbɔsɔsɔme nyea 98%, eye dɔnɔ akpa gãtɔ nyɔna le abe gaƒoƒo etɔ̃ ene megbe."
  
  "Gake exɔ ŋkeke bubu, na alo xɔ, hafi medo le nye dziɖeɖi ƒe nɔnɔmea mea?" Perdue blu ɖe eta esi wònɔ agbagba dzem be yeanɔ anyi ɖe mattress sesẽ si kpla asi kɔ na eƒe akɔta le dziɖeɖi me la dzi nyuie. "Nukatae wòhiã be esia nadzɔ?"
  
  Ðɔkta Patel tsɔ abɔta ƒoe. "Kpɔ ɖa, ame sia ame to vovo. Ate ŋu anye nusianu. Ate ŋu anye naneke hafi o. Ðewohĩ ɖeɖi te wò susu ŋu eye nètso nya me be yeaɖi ɖe eme." Bangladeshtɔ ɖɔktaa ƒo nu kple hũɖeɖe be, "Mawu nya, le wò nudzɔdzɔ ŋuti nyatakaka nu la, mesusu be wò ŋutilã tso nya me be esɔ gbɔ na egbe-eye le susu nyui aɖe ta!"
  
  Perdue tsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe de ŋugble le amekola si wɔa amekola la ƒe nya ŋu. Zi gbãtɔ tso esime anyigbayeyedila si metsɔ ɖeke le eme o eye wònye kesinɔtɔ la bu eƒe xaxa siwo me wòto le New Zealand ŋu vie tso esime wòxɔ fukpekpea eye emegbe woxɔe ɖe kɔdzi le ame ŋutɔ ƒe kɔdzi le Hampshire. Le nyateƒe me la, alesi gbegbe nusi me wòto le afima dziŋɔe la meva susu me nɛ haɖe o. Edze ƒã be Perdue ƒe susu nɔ te ɖe nuteɖeamedzi si nye manyamanya ƒe seselelãme si tsi megbe la nu. Mase veve ɖe ɖokuinye nu emegbe.
  
  Esi wòtrɔ nyatia la, etrɔ ɖe Ðɔkta Patel ŋu. "Ðe wòle be maɖu nua? Ðe mate ŋu aɖu mɔli si me tsi le alo nane ko?"
  
  Nɔvinyɔnu Madison de dzesii esi wònɔ klosalokeke aɖe tsɔm yi xɔa me be: "Ale be nànye susu xlẽla, Aƒetɔ Perdue." Tii kplu ɖeka, tsi kplu kɔkɔ aɖe kple tsitsetse ƒe mɔli ƒe agba ɖeka nɔ edzi, si ʋẽna lilili le nɔnɔme sia si me dɔlékui mele o me. Egblɔ kpee be: "Le mɔli la ŋu, ke menye tsi si le eme ŋu o."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Edzena nyuie ŋutɔ, gake le nyateƒe me la, nyemate ŋui o."
  
  "Mele vɔvɔ̃m be ɖɔkta ƒe sededee nye esiawo, Aƒetɔ Perdue. Gaku ʋɛ aɖewo koe nèɖuna gɔ̃ hã?" eƒoe ɖe enu. "Zi alesi nane le asiwò ko la, míada akpe."
  
  Ðɔkta Patel ko alɔgbɔnu be: "Nenema tututue." "Ðeko nàtee kpɔ, Aƒetɔ Perdu. Abe alesi meka ɖe edzi be àkpɔ ŋudzedze ɖe eŋu ene la, míate ŋu ayi edzi awɔ atike na wò le ƒodo ƒuƒlu me o. Atikea agblẽ nu le wò ŋutilã ŋu."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi kple dzitsitsi be: "Enyo." Nuɖuɖu dama si me kreme le si le eŋgɔ la ʋẽna abe dziƒo ene, gake nusi eƒe ŋutilã di koe nye tsi. Eya, ese nusita wòhiã be wòaɖu nu gɔme ya, eye eyata etsɔ gaku la hedze agbagba. Esi wòmlɔ avɔ fafɛa te le eƒe kɔdzi aba dzi la, ese le eɖokui me be wotsɔa nu ɣi si wotsɔ blaa afɔwoe la dana ɖe yeƒe afɔwo ŋu ɣeaɖewoɣi. Le aŋekotokua te la, eƒo abe cherry si tso sigaret si wotsɔ ƒo ɖe abi aɖe dzi ene, gake elé eƒe nɔnɔme me ɖe asi. Le nyateƒe me la, enye atikewɔƒe sia ƒe gomenɔla vevitɔwo dometɔ ɖeka - Salisbury Private Health Care - eye Perdue medi be yeadze abe gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ ene le dɔwɔla siwo tututu ƒe agbanɔamedzie wònye be wòaxɔ ɖe dɔ me la ŋkume o.
  
  Esi wòmiã ŋku ɖe vevesesea nu la, ekɔ gaku la ɖe eƒe nuyiwo dzi eye wòse vivi na nuɖaɖa ƒe ŋutete si le ame ŋutɔ ƒe kɔdzi si wòayɔ be aƒe hena ɣeyiɣi aɖe. Gake nuɖuɖua ƒe vivi vivia mehe eƒe susu ɖa le nu wɔnuku si wòkpɔ do ŋgɔ la ŋu o. Mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ebu alesi eƒe ŋutilã ƒe akpa si le ete le le gauze kple tape si wotsɔ blae te ŋu.
  
  Esi Ðɔkta Patel de asi Purdue ƒe dzesi vevi mamlɛtɔ ƒe dodokpɔ le amekoko megbe te vɔ la, eŋlɔ Dɔnɔdzikpɔla Madison ƒe atikewɔmɔnu siwo wòŋlɔ na kwasiɖa si kplɔe ɖo. Eʋu ʋuƒo siwo le Perdue ƒe xɔ me, eye wòva kpɔe mlɔeba be yele dzisasrã etɔ̃lia dzi tso xɔxɔnu abɔa me.
  
  "Ðe nyemele dzisasrã gbãtɔ dzi oa?" ebia kple vɔvɔ̃ boŋ.
  
  Edzi ha be: "Ao," eye wòdze abe ɖe wòtɔtɔ ene. "Nu ka ta? Ðe wòle veviea?
  
  Eɖo eŋu be: "Mesusu be menye nenemae o," eye wògadze abe ɖe wòtɔtɔ vie ene.
  
  Eƒe gbea tsi dzi vie. "Ðe vɔvɔ̃ le ŋuwò na kɔkɔƒewo, Aƒetɔ Perdue?"
  
  Eɖe eme be: "Ao, vɔvɔ̃ mele ŋunye o, abe alesi wòle ene, lɔlɔ̃tɔ." "Le nyateƒe me la, nyemate ŋu agblɔ nusi tututu ŋu wòku ɖo o. Ðewohĩ ɖeko wòwɔ nuku nam be nyemekpɔ abɔa esime nèhe ʋuƒoawo ɖe anyi o."
  
  Egblɔ be: "Ne ɖe míenya be esia le vevie na wò la, anye ne míetsɔ wò da ɖe dzisasrã gbãtɔ dzi, aƒetɔ." "Ðe wòle be mabia ɖɔktaa nenye be míate ŋu aʋu wòa?"
  
  Perdue tsi tre ɖe eŋu blewuu be: "Ao, ao, taflatse." "Nyemawɔe be anyigba ƒe nɔnɔme nasesẽ akpa o. Nusi medi be manya koe nye nusi adzɔ emegbe. Le mɔa nu la, ɣekaɣie nàtrɔ abla siwo le nye afɔwo ŋu?"
  
  Dɔnɔdzikpɔla Madison ƒe awu dama si me kɔ la tsɔ veveseseɖeamenu kpɔ eƒe dɔnɔa ɖe anyi. Egblɔ blewuu be, "Mègatsi dzi ɖe eŋu o, Aƒetɔ Perdue. Kpɔ ɖa, kuxi nyɔŋu aɖewo do mo ɖa le dziŋɔ la ŋu... - etɔ vie bubutɔe, henɔ agbagba dzem vevie be yeaɖe ƒoƒoa dzi akpɔtɔ -... nuteƒekpɔkpɔ si nèkpɔ. Gake mègatsi dzi o, Aƒetɔ Perdue, àkpɔe be Ðɔkta Patel ƒe nuteƒekpɔkpɔa ɖeke mesɔ kplii o. Ènyaa, aleke kee nèɖabu amekoko sia si woɖɔ ɖo ŋu o, aƒetɔ, meka ɖe edzi be awɔ dɔ ɖe dziwò."
  
  Eko alɔgbɔnu anukwaretɔe na Perdue si ɖo taɖodzinu si nye be wòana eƒe dzi nadze eme la gbɔ.
  
  Eʋuʋu ta be: "Akpe na wò," eye alɔgbɔnukoko vi aɖe ka eƒe nuyiwo. "Eye ɖe mate ŋu ada dɔa kpɔ le etsɔ si gbɔna kpuie mea?"
  
  Dɔnɔdzikpɔla sue si wotsɔ xɔtunu wɔe si ƒe gbe nyo dɔme la ƒo tsigoe kple ahuhɔ̃e ƒuƒluawo nu ƒu heɖo ta ʋɔtrua nu, gake eteƒe medidi o etrɔ gbɔ. Esi wòʋu ʋɔa be yeado go la, etrɔ kpɔe eye wòfia asi mɔli la. "Gake ne èwɔ do nyui aɖe le agba sia me vɔ ko hafi, Aƒetɔ."
  
  Perdue wɔ etɔ sinua be nukoko si kplɔe ɖo la nato vevesese aɖeke manɔmee, togbɔ be agbagbadzedzea nye dzodzro hã. Wokeke aŋe tsɛ aɖe ɖe eƒe ŋutigbalẽ si wotsɔ beléle blae la dzi, afisi woɖɔlia lãkusi si bu le. Perdue dze agbagba be yeaɖu mɔli la ƒe akpa gãtɔ alesi yeate ŋui, togbɔ be kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, efa eye wòtrɔ zu nuɖuɖu si wotsɔa abolo wɔe si ƒe ƒuƒu le ʋeʋẽm-menye nuɖuɖu si tututu biliɔnla biliɔnlawo tsɔna ɖoa atsyɔ̃ na zi geɖe o. Le go bubu me la, Perdue da akpe akpa be yetsi agbe le Du Bubu me nɔla dziŋɔwo ƒe aɖuwo me kura, eye meto nyatoƒoe le lãmi fafɛa ŋu o.
  
  "Wᴐ?" Ese nya sia.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Madison ge ɖe eme, eye wòtsɔ dɔwɔnu siwo woatsɔ akɔ eƒe dɔnɔa ƒe abiwo ŋu kple aŋe yeye si woatsɔ atsyɔ abi siwo wotsɔ blae la dzi le emegbe. Perdue menya nusi wòawɔ tso ɖeɖefia sia ŋu o. Vɔvɔ̃ alo vɔvɔ̃ sue aɖeke mese le eɖokui me o, gake nusi lã wɔadã si le Du Bubu la ƒe ʋuʋudedi me awɔ nɛ ŋu bubu na wòtsi dzodzodzoe. Nyateƒee, dzi meɖe le Perdue dzi be yeaɖe dzesi aɖeke afia be ame aɖe si gogo vɔvɔ̃ ƒe amedzidzedze o.
  
  Egblɔ nɛ ŋkumekpɔkpɔ manɔmee be: "Esia ave mí vie, gake madze agbagba be mana vevesese aɖeke nanɔ eŋu alesi mate ŋui." Perdue da akpe elabena ekpɔe le susu me be dzedzeme si le yeƒe mo fifia la menye nusi vivia ame nu o. Eyi edzi be: "Afɔ aɖewo anɔ anyi," eye wòtsɔ dɔlékuiwutike nɔ eƒe dɔwɔnu deŋgɔa ŋu be wòaɖe aŋea ƒe goawo ɖa, gake mate ŋu ana ami si wotsɔna ƒoa ami wò ne èkpɔe be eɖea fu na wò akpa."
  
  Eko alɔgbɔnu vie be: "Ao, akpe na wò." "Ðeko nàyi edzi eye maɖu kuxi sesẽawo dzi."
  
  Efɔ mo dzi vie heko alɔgbɔnu nɛ abe ɖe wòda asi ɖe eƒe dzideƒo dzi ene. Menye dɔ sesẽ aɖekee wònye o, gake ese afɔku siwo le ŋkuɖodzinya dziŋɔwo kple dzimaɖitsitsi si woate ŋu ahe vɛ me gɔme le adzame. Togbɔ be womeɖe David Perdue dzi dzedzea ŋuti nyatakaka aɖeke nɛ kpɔ o hã la, nublanuitɔe la, Dɔnɔdzikpɔla Madison do go nublanuinya si nu sẽ alea va yi. Enya alesi wòle be woazu nuwɔametɔ, le afisi ame aɖeke mate ŋu akpɔ nu le o gɔ̃ hã. Enya be ŋkuɖoɖo fukpekpea dzi medzo le amesiwo ŋu wògblẽ nu le la me gbeɖe o. Ðewohĩ esia tae wòse veve ɖe numekula kesinɔtɔa nu alea gbegbe le eya ŋutɔ ƒe ɖoɖo nu ɖo.
  
  Eƒe gbɔgbɔ lé eƒe ŋɔti me eye wòmiã ŋku esi wònɔ aŋɔ gbãtɔ si wotsɔ ƒo ƒui la ɖem ɖa. Ewɔ gbeɖiɖi nyɔŋu aɖe si na Perdue ƒe mo ʋuʋu, gake mesu te haɖe be yeaɖi kɔ na yeƒe didi be yeanya nu to ŋku ʋuʋu me o. Etɔ. "Esia nyoa? Èdi be maku ʋua blewua?"
  
  Etsɔ moveviɖoɖo gblɔ be: "Ao, ao, ɖeko nàwɔ kaba. Ðeko nàwɔe kaba, gake na ɣeyiɣim be magbɔ ya le wo dome."
  
  Nɔvinyɔnu Madison megblɔ nya aɖeke tsɔ ɖo eŋu o, kasia wòtsɔ yaƒoƒo ɖeka vuvu aŋea. Perdue do ɣli le vevesese ta, eye eƒe gbɔgbɔtsixe tsi dzodzodzoe enumake ta.
  
  "Ji-zuss Charist!" edo ɣli, eƒe ŋkuwo ʋuʋu le dzidziƒoame ta. Eƒe akɔta nɔ ʋuʋum kabakaba esime eƒe susu nɔ dzomavɔ si me funyafunyawɔame le la ŋu dɔ wɔm le ŋutigbalẽ ƒe akpa aɖe.
  
  Eɖe kuku tso dzime be: "Meɖe kuku, Aƒetɔ Perdue." "Ègblɔ be ɖeko mayi ŋgɔ aɖawu nya sia nu."
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "N-menya w-w-nya si megblɔ," eye wògagate ŋu gbɔ ya vie. Mekpɔ mɔ gbeɖe be anɔ abe funyafunyawɔwɔ ame le gbebiame me alo woɖe ɖa le ye ŋu ene o. "Èto nyateƒe." Megblɔ nya ma vavã. Oo nye mawu, ewum kloe."
  
  Gake nusi Perdue mekpɔ mɔ na gbeɖe o enye nusi wòakpɔ ne elé ŋku ɖe eƒe abiawo ŋu.
  
  
  4. 4.
  Nudzɔdzɔ si nye relativity kuku
  
  
  Sam dze agbagba kaba be yeaʋu yeƒe ʋua ƒe ʋɔtru esime Nina nɔ hũ ɖem sesĩe le egbɔ. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, ekpɔe be viɖe aɖeke mele eme be yeabia nya yeƒe zɔhɛ xoxoa tso naneke ŋu esime eƒe susu nɔ nya veviwo ŋu o, eyata etiae be yeagbɔ ya aɖe alé yeƒe aɖe. Zã la xɔ dzo le ƒea ƒe ɣeyiɣi sia me, eye eƒe afɔwo, siwo se ya ƒe vuvɔ sesẽ la, ƒo xlã eƒe kilt te, eye eƒe abɔwo hã vuvu. Wose gbewo tso ahadzraƒe si le dɔwɔƒea godo ƒe axadzi, abe adela siwo le klalo be yewoaƒu du adze akpɔkplɔ ƒe afɔtoƒewo ƒe ɣlidodo ene.
  
  "Le dziƒo ta!" Sam ƒo ɣli le viviti me esime safuia ƒe nugbɔ yi edzi nɔ ʋuʋum le gaxɔa ŋu, eye mete ŋu kpɔ mɔ aɖe si dzi wòato ado le eme o. Nina trɔ kpɔ nɔnɔmetata dovivitiawo. Womeʋu le xɔa me o, gake nyɔnua te ŋu ʋli nya.
  
  Egbɔ ya kabakaba be: "Sam, ɖe mate ŋu akpe ɖe ŋuwòa?"
  
  "Ava? Ðe wòle vava ge xoxoa?" - ebiae kple teteɖeanyi.
  
  Esi Sam ƒe sisi gakpɔtɔ tɔtɔe la, eɖo eŋu be, "Amekae? Ele be manya amesiwo ŋu malé ŋku ɖo, gake mate ŋu agblɔ na mi be ame aɖeke mele ŋku lém ɖe mía ŋu haɖe o."
  
  "E-ma... fu ma-" egblɔ kple ɣlidodo, "fukutɔ si dze dzinye."
  
  Eƒe ŋku gã ɣiawo nɔ nutoa me kpɔm, gake alesi Nina te ŋu kpɔe la, ʋuʋu aɖeke menɔ avuwɔwɔ si wowɔ le ahadzraƒea godo kple Sam ƒe ʋu si gbã dome o. Ʋɔtrua ʋu sesĩe hafi Nina te ŋu kpɔ amesi Sam di be yeagblɔ, eye wòse le eɖokui me be eƒe asi lé yeƒe alɔnu. Etsɔe ƒu gbe ɖe ʋua me blewuu alesi wòate ŋui eye wòtue ɖe eyome.
  
  "Oo nye Mawu, Sam! Wò manual gear shift nye dzomavɔ le nye afɔwo dzi! "- eto nyatoƒoe, henɔ agbagba dzem be yeage ɖe mɔzɔlawo ƒe zikpui dzi. Zi geɖe la, Sam awɔ nukokoedonamenya aɖe tso double entendre si wògblɔ ŋu, gake ɣeyiɣi menɔ esi na nukokoedoname fifia o. Nina tsɔ eƒe ata ƒoe, eye wòganɔ nusi ŋu zitɔtɔa katã ku ɖo la ŋu bum, esime Sam dze ʋua gɔme. Eƒe ʋɔa dodo ƒe ɖoɖowɔɖia wɔwɔ va le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi elabena menye do ŋgɔ o, fesrea ƒe ƒoƒo sesĩe na Nina do ɣli kple vɔvɔ̃.
  
  "Nye Mawu!" - edo ɣli esi wòkpɔ ŋutsu aɖe si ƒe ŋkuwo le abe saucer ene si do awu ʋlaya si do kasia tso afi aɖeke o.
  
  "Viŋutsu si nye nyɔnuvi!" Sam do dziku, eʋuʋu lever la gbã eye wòna ʋua ƒe duƒuƒu.
  
  Ŋutsu si nɔ Nina ƒe ʋɔtru godo do ɣli ɖe eta dzikutɔe, eye wòƒoe kabakaba ɖe fesrea nu. Esi Sam nɔ dzadzram ɖo be yeaƒu du la, ɣeyiɣia nɔ blewu na Nina. Elé ŋku ɖe ŋutsua ŋu nyuie, amesi ƒe mo tro le masɔmasɔ ta, eye wòkpɔe dze sii enumake.
  
  Egblɔ kple movidzɔdzɔ be: "Ðetugbui leaƒe."
  
  Esi ʋua nɔ hehem tso eƒe ʋutɔɖoƒea la, ŋutsua do ɣli na wo to brek ƒe akaɖi dzĩawo dzi, gake Nina ya ƒe mo wɔ yaa ale gbegbe be mete ŋu lé to ɖe nya si gblɔm wònɔ ŋu o. Elala kple nu me be yeakpɔ numeɖeɖe nyuitɔ si Sam ate ŋu ana, gake eƒe susu katã tɔtɔ. Le gaƒoƒoa ƒe nuwuwu la, wotsɔ akaɖi dzĩ eve ƒu du to Glenrothes ƒe ablɔ gã la dzi, eye woɖo ta dzigbe gome ɖo ta North Queensferry.
  
  "Nya si nègblɔ?" - Sam bia Nina esi woku ʋua do go yi mɔ gã la dzi mlɔeba.
  
  "Anᴐ abe?" ebiae, eye nu siawo katã ɖu edzi ale gbegbe be wòŋlɔ nya siwo ŋu wònɔ nu ƒom tsoe la ƒe akpa gãtɔ be. "Oo, ŋutsu si le ʋɔtrua nu? Kili si gbɔ nèle sisim lae nye esia?"
  
  Sam ɖo eŋu be: "Ẽ. "Nukae nèyɔe le afima?"
  
  Egblɔ be: "Oo, Ðetugbi Nɔaƒe Kɔkɔe." "Mekpɔe le ahadzraƒea esime nènɔ moor dzi eye mede dzesii be menɔ aha nom o. Eyata eƒe ahanonowo katã..."
  
  Sam do susua ɖa be: "Ðetugbui leaƒewo." "Mese egᴐme. Mese egᴐme." Eƒe mo biã eye eƒe ŋkuwo gakpɔtɔ nye gbemelã, gake eƒe ŋku nɔ mɔ si le tsatsam la dzi kple eƒe ati kɔkɔwo. "Ehiã ŋutɔŋutɔ be maƒle ʋu si ƒe titina wotu."
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "No shit," eye wòtsɔ eƒe taɖa de kposɔfu si wotsɔ lãfu wɔe te. "Anye ne mesusui be esia ava dze ƒã na wò vaseɖe fifia, vevietɔ le asitsatsa si me nèle me. Be woati wò kposɔ yome ahaɖe fu na wò zi geɖe alea la, abia be nàtsɔ ʋu si nyo wu."
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Nye ʋua dzɔa dzi nam."
  
  Eɖe gbeƒã be: "Esia dze abe vodada ene, Sam, eye ènye kesinɔtɔ ale gbegbe be àte ŋu aƒle nane si asɔ na wò nuhiahiãwo." "Abe aʋawɔʋu ene."
  
  "Ðe wògblɔ nya aɖe na wòa?" Sam biae be.
  
  "Ao, gake mekpɔe wòge ɖe nugododeƒea le mia yome. Ðeko nyemebu naneke ŋu le eŋu o. Nu ka ta? Ðe wògblɔ nya aɖe na wò le afima loo alo ɖeko wòdze dziwòa?" Nina bia, eye wòtsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe tsɔ eƒe ɖa yibɔwo ƒo ɖe to megbe be yeƒe taɖa nado le mo nɛ. "Oo nye Mawu, èdze abe ɖe nèkpɔ ƒometɔ kuku alo nane ene."
  
  Sam lé ŋku ɖe eŋu. "Nukatae nègblɔe nenema?"
  
  Nina ʋli eɖokui ta be: "Mɔ si dzi mato aɖe nye susu agblɔ koe wònye." "Negbe ɖe wònye wò ƒometɔ si ku hafi."
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Mègazu bometsitsi o."
  
  Eva dze na Nina be yeƒe zɔhɛa mewɔ ɖe mɔa ƒe sewo dzi tututu o, ne míebu eŋu be whisky dzadzɛ galɔn miliɔn ɖeka le eƒe ʋukawo me eye wòtsi dzodzodzoe ƒe agbɔsɔsɔme aɖe si sɔ nyuie. Etsɔ eƒe asi ƒu du blewuu tso eƒe taɖa dzi va ɖo eƒe abɔta, ale be wòagado vɔvɔ̃ nɛ o. "Mèsusu be enyo nam wu be maku ʋu oa?"
  
  "Mènya nye ʋua o. ... ayemɔwo le eme," Sam tsi tre ɖe eŋu.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Megawu wò o, eye mate ŋu axɔ wò nyuie bliboe." "Mina míawɔe fifia." Ne kpovitɔwo xe mɔ na wò la, àge ɖe gbeɖuɖɔ goglo me, eye míegahiã vivi bubu tso fiẽ sia me o, èse?"
  
  Eƒe nyaƒoɖeamenua kpɔ dzidzedze. Etsɔ hũɖeɖe kpoo tsɔ eɖokui na, etsi mɔa eye wòtrɔ teƒewo kple Nina. Esi nusi dzɔ gakpɔtɔ ʋuʋu Sam la, enɔ mɔ doviviti la me dzrom be yeakpɔ dzesi siwo fia be yeati ye yome, gake eƒe dzi dze eme esi wòkpɔe be ŋɔdzi aɖeke meli o. Togbɔ be Sam mu aha hã la, medɔ alɔ̃ fũu le mɔ dzi yina aƒeme o.
  
  Egblɔ na Nina be: "Ènyaa, nye dzi gale ƒoƒom."
  
  "Ẽ, tɔnye hã. Mènya amesi wònye o?" - eye wòbia.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Edze abe ame aɖe si menya tsã ene, gake nyemate ŋu agblɔ amesi tututu wònye o." Eƒe nyawo tɔtɔ abe seselelãme siwo ɖu edzi ene. Etsɔ eƒe asibidɛwo ƒu du to eƒe taɖa me eye wòtsɔ eƒe asi ƒu du blewuu ɖe mo nɛ hafi trɔ kpɔ Nina. "Mesusu be ele awunye ge. Meɖe ʋuʋudedi alo naneke o, gake eƒo nu le nya aɖe me hetutum, eyata medo dziku. Amedzroa meɖe fu na eɖokui be yeagblɔ "hi" bɔbɔe alo naneke o, eyata metsɔe be enye dzideƒoname be mawɔ avu alo mesusu be ɖewohĩ ele agbagba dzem be yeatutum ayi gbeɖuɖɔa me, ènyaa? " .
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Susu le eme," eye wòlé ŋku ɖe mɔ si le wo ŋgɔ kple megbe ŋu nyuie. "Nukae wògblɔ le ɣlidodo me le mɔ sia mɔ nu? Esia ate ŋu ana nàkpɔ amesi wònye alo nusi ta wònɔ afima ɖo."
  
  Sam ɖo ŋku nudzɔdzɔ aɖe si me mekɔ o dzi, gake naneke koŋ meva susu me nɛ o.
  
  Eɖo eŋu be: "Nyemenya naneke tso eŋu o. "Le afisia hã la, kekeli ƒe geɖe le asinye tso susu ɖesiaɖe si ŋu kakaɖedzi le gbɔ fifia. Ðewohĩ whisky la klɔ nye ŋkuɖodzinyawo alo nane, elabena nusi dzi meɖo ŋkui la le abe Dali ƒe nutata le agbe ŋutɔŋutɔ me ene. Ðeko wòle be nusianu," eƒo nu eye wòwɔ dzesi si le tsidzadzam kple eƒe asiwo, "wosi ami ɖe edzi eye wotsakae kple amadede geɖe akpa."
  
  Ede dzesii be: "Eɖi wò dzigbezã akpa gãtɔ," eye wòdze agbagba be yemako alɔgbɔnu o. "Mègatsi dzi o, lɔlɔ̃. Eteƒe madidi o, àte ŋu adɔ alɔ̃e katã. Etsɔ la, àɖo ŋku gbeɖuɖɔ sia dzi nyuie wu. Gawu la, mɔnukpɔkpɔ nyui aɖe li be Rowan ate ŋu agblɔ nya geɖe tso wò gbɔdɔla ŋu na wò, elabena esubɔnɛ fiẽ bliboa katã."
  
  Sam ƒe ta si mu aha la trɔ be yeakpɔe ŋkume eye wòbɔbɔ ɖe axadzi kple dzimaxɔse. "Nye gbɔdɔdɔ sesẽe? Mawu, meka ɖe edzi be lɔlɔ̃tɔe wònye elabena nyemeɖo ŋku edzi be eƒom o. Azɔ hã...amekae nye Rowan?"
  
  Nina ʋuʋu ŋku. "Oo nye Mawu, Sam, nyadzɔdzɔŋlɔlae nènye. Àte ŋu atsɔe be yenya be wozã nya sia ƒe alafa geɖe tsɔ fia amesi ɖea fu na ame alo doa dziku na ame. Menye ŋkɔnya sesẽ abe gbɔdɔdɔ sesẽe alo amegbɔdɔla ene o. Eye Rowan nye ahadzrala le Balmoral."
  
  Sam dzi ha esi eƒe ŋkume nɔ ɖiɖim be: "Oo." "Ẽ, ekema, ẽ, bometsitsi ma si nɔ nu ƒom la nɔ dziku dom le dzomavɔ la me. Mele egblɔm na mi be, nyemese le ɖokuinye me be wole fu ɖem nam nenema o ɣeyiɣi didi aɖee nye sia."
  
  "Enyo, enyo, tsɔ fewuɖunya la da ɖe vovo. Dzudzɔ bometsitsi eye nànyɔ. We"re almost at your house," efia mɔ esi wonɔ ʋu kum to Turnhouse Golf-bɔlƒoƒea.
  
  "Ðe nèle zã mea?" ebia nya sia.
  
  Egblɔ sesĩe be: "Ẽ, gake èle aba dzi yim tẽ, dzigbezã ŋutsuvi."
  
  "Menya be míele nenema. Eye ne èva kpli mí la, míafia nusi le Republic of Tartan la wò," eɖe gbeƒãe, eye wòko alɔgbɔnu nɛ le akaɖi ɣi siwo va yina siwo le mɔa dzi la ƒe keklẽ me.
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe eye wòmli ŋku. Esi wotrɔ ɖe ablɔ si dzi Sam nɔ dzi la, egblɔ le ɣlidodo me be: "Ƒo nu tso xɔlɔ̃ xoxowo ƒe gbɔgbɔwo kpɔkpɔ ŋu." Megblɔ nya aɖeke o. Sam ƒe susu si me afu nɔ la nɔ autopilot dzi esi wònɔ ʋuʋum le ɖoɖoezizi me to ʋua ƒe dzogoewo dzi esime susu siwo le didiƒe yi edzi nɔ amedzro si le ŋutsuawo ƒe xɔ me ƒe mo si me mekɔ o la ƒom tso eƒe ŋkuɖodzinyawo me.
  
  Sam menye agba gã aɖeke o esi Nina tsɔ eƒe ta mlɔ akɔtaɖonu si me fu le si le eƒe xɔdɔme me la dzi. Enye tɔtrɔ si woxɔ nyuie tso eƒe tsitretsiɖeŋunya siwo nɔ anyi ɣeyiɣi didi aɖe gbɔ, gake enya be fiẽsi me nudzɔdzɔ si me vivisese le, tsɔ kpe ɖe Irelandtɔ si do dziku vevie la ƒe ahanono ŋu, anya gblẽ nu le ye xɔlɔ̃a ƒe nuwɔna ŋu. Ðeɖi te eŋu, eye aleke ke ɖeɖi te eƒe ŋutilã ŋui o, eƒe susu wɔ avu kple ɖiɖiɖeme. Ete ŋu kpɔnɛ le eƒe ŋkuwo ƒe ʋuʋu le eƒe ŋkumeʋuʋu siwo wotu megbe me.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Mlɔ anyi nyuie, ŋutsuvi." Esi wògbugbɔ nu na Sam le ŋgonu la, ehe avɔa yi dzi eye wòtsɔ eƒe lãgbalẽwua ƒe nugbɔ de eƒe abɔta. Kekeli ƒe keklẽ suesuesuewo klẽ ɖe xɔmetsovɔ siwo wohe afã kple afã la dzi esime Nina tsi Sam ƒe abadzivɔ.
  
  Esi wògblẽe ɖe dzidzɔkpɔkpɔ si me dzidzeme le me la, eɖo ta xɔdɔme me, afisi eƒe avu lɔlɔ̃a nɔ anyi ɖe xɔa ƒe akpata la dzi le.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Mido gbe na wò, Bruich," eye wòse le eɖokui me be naneke mele ye ŋu kura o. "Àdi be yeana dzoxɔxɔ nanɔ ŋunye le zã sia mea?" Avũa mewɔ naneke wu ŋkuléle ɖe eƒe ŋkume ƒe ʋuʋudediwo ŋu be yeasrɔ̃ nu tso eƒe tameɖoɖowo ŋu hafi alɔ̃ alɔ̃ le ŋutifafa me esime dziɖegbea nɔ Edinburgh dzi. Eɖe abɔta be: "Ao." "Ðewohĩ maxɔ wò nufiala ƒe dɔa ne menya be àŋe aɖaba aƒu dzinye. Mi ŋutsu fiƒodewo katã miesɔ."
  
  Nina bɔbɔ nɔ sofa la dzi heʋu TV la, menye modzakaɖeɖe tae o ke boŋ hadede tae. Zãa me nudzɔdzɔwo ƒe akpa aɖewo nɔ keklẽm le eƒe susu me, gake ɖeɖi te eŋu akpa be wòato eme akpa. Nusi wònya koe nye be gbeɖiɖi si ɖetugbui leaƒe la wɔ esime wònɔ eƒe ʋua ƒe fesre ƒom hafi Sam tsɔ ʋua dzoe la meɖe dzi ɖi o. Ðeko wònɔ abe alɔ̃dɔdɔ blewu si wogbugbɔ ƒo le blewu ene; gbeɖiɖi dziŋɔ aɖe si ʋãa ame si mate ŋu aŋlɔ be o.
  
  Nane he eƒe susu le screen la dzi. Enye tsaɖibɔ siwo le wo dedu Oban si le Scotland ƒe dzieheɣetoɖoƒe gome la dometɔ ɖeka. Le gota la, tsidzadzaa dza be yeaklɔ Sam Cleave ƒe dzigbezã eye yeaɖe gbeƒã ŋkeke yeye ƒe ŋdi.
  
  Ŋdi ga eve me.
  
  Egblɔ be: "Oo, míegava le nyadzɔdzɔwo me ake," eye wòdo gbeɖiɖia ɖe dzi wu tsidzadza ƒe ɖiɖi. "Togbɔ be menye nusi doa dzidzɔ na ame boo o hã." Naneke menɔ nyadzɔdzɔwo ƒe nyatakakaa me vevie o negbe be Oban dudzikpɔla yeye si woti la ɖo ta dukɔa ƒe kpekpe aɖe si me wotsɔ nu vevitɔwo ɖo vevie eye kakaɖedzi le eŋu ŋutɔ la gbɔ. "Kakaɖedzi, fiƒode," Nina ko alɔgbɔnu, eye wòsi Marlboro. "Ŋkɔ dzeani aɖe ko na adzame nudzɔdzɔ kpata ƒe nutsyɔtsyɔ ƒe ɖoɖowɔɖi, hey, mi ame manyanuwo?" Nina tsɔ eƒe ɖeklemiɖeɖe si ɖe dzesi la dze agbagba be yease alesi woate ŋu abu dudzikpɔla bɔbɔe be ele vevie ale gbegbe be wokpee be wòava kpekpe kɔkɔ sia tɔgbe gɔme. Ewɔ nuku ŋutɔ, gake Nina ƒe ŋku siwo le abe ke ene megate ŋu doa dzi le TV la ƒe keklẽ blɔa me o, eye wòdɔ alɔ̃ le tsidzadza ƒe ɖiɖi kple Channel 8 nyadzɔdzɔŋlɔla ƒe nya siwo mewɔ ɖeka o, siwo le vɔvɔm la ta.
  
  
  5. 5.
  Dɔnɔdzikpɔla bubu
  
  
  Le ŋdi me kekeli si to Perdue ƒe fesre nu la, eƒe abiwo medze nu wɔnuku aɖeke kura o wu alesi wònɔ le ŋdɔ si do ŋgɔ me esime Dɔnɔdzikpɔla Madison kɔ wo ŋu. Eɣla alesi wòwɔ nuku nɛ le gɔmedzedzea me esi wòkpɔ ʋuʋudedi blɔ siwo me kɔ o, gake mete ŋu ʋli nya kura be ɖɔkta siwo le Salisbury Dɔdaƒea ƒe dɔa de ŋgɔ wu o. Ne míebu nusiwo gblẽ le eƒe ŋutilã ƒe akpa si le anyime le Du Bubu la ƒe gogloƒe ŋu la, amekoko si wowɔ tsɔ ɖɔe ɖo la yi edzi nyuie ŋutɔ.
  
  Esi wònɔ atike si wotsɔ blae la ɖem la, egblɔ na dɔnɔdzikpɔla be: "Edze nyuie wu alesi mesusui." "Le go bubu me la, ɖewohĩ ɖeko nye lãme le hayahayam nyuiea?"
  
  Dɔnɔdzikpɔla, si nye ɖetugbui aɖe si ƒe abadzivɔ menɔa ame ŋutɔ tɔ vie o la ko alɔgbɔnu nɛ kple dzitsitsi. Perdue kpɔe be yemewɔ ɖeka kple Dɔnɔdzikpɔla Madison ƒe nukokoedoname o, gake ne mede ɖeke o la, ewɔa nu xɔlɔ̃wɔwɔtɔe. Edze abe eƒe dzi medzɔ o vie le egbɔ ene, gake mete ŋu se nusitae gɔme o. Esi wònye amesi wònye ta la, ɖeko gatɔ biliɔnla si tsia dzi ɖe eɖokui ŋu la bia.
  
  "Ðe nulɔdɔ le ŋuwòa?" - egblɔ fefenya.
  
  "Ao, Aƒetɔ Perdue?" - eɖo eŋu nyuie. "Nuka tae?"
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Le gonyeme."
  
  Le ɣeyiɣi kpui aɖe me la, "amegãxi siwo woda" ƒe dzedzeme xoxoa dze le eƒe mo, gake eteƒe medidi o eƒe alɔgbɔnukokoa ɖe eƒe tɔtɔa ɖa. Enumake eko alɔgbɔnu nɛ. "Hmm, ao, nyemele nenema o. Wodom kpɔ eye wokpɔe be le nyateƒe me la, nyemele dedie le mia nu o."
  
  "Ha!" - edo ɣli, henɔ agbagba dzem be yeaŋe aɖaba aƒu dzobibi si wonya nyuie si tso lãgbalẽ siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe ƒe tete me dzi. "Edze abe mèdi be yeaƒo nu geɖe o ene, eyata meƒo nya ta be ɖewohĩ atikewɔwɔ me susu aɖe li si tae."
  
  Dɔnɔdzikpɔla la gbɔ ya sesĩe si he ɖe megbe hafi ɖo eŋu nɛ. "Esia nye ame ŋutɔ ƒe nya, Aƒetɔ Perdue. Taflatse dze agbagba be màgatsɔ nye dɔwɔwɔ ƒe ŋutete sesẽ la ade dzi me o. Nye mɔ koe wònye. Dɔnɔwo katã lɔ̃m vevie, gake medzea agbagba be nye ŋutɔ nyemagaku ɖe wo ŋu o."
  
  "Nuteƒekpɔkpɔ gbegblẽa?" ebia nya sia.
  
  Eɖo eŋu be: "Hospice." "Dɔnɔwo kpɔkpɔ woawu enu ne mete ɖe wo ŋu vɔ megbe la, ɖeko wògbɔ eme nam."
  
  Egblɔ le ɣlidodo me kple ŋkuwo ʋuʋu be: "Fiƒode, mele mɔ kpɔm be mèdi be maku o."
  
  Egbe eƒe nyaa enumake be: "Ao, le nyateƒe me la, menye emae nye nya si megblɔ o." "Meka ɖe edzi be edo le mɔ gbegblẽ nu. Ðeko mía dometɔ aɖewo menye hadomenuwɔlawo tututu o. Meva zu dɔnɔdzikpɔla be makpe ɖe amewo ŋu, ke menye be mava ge ɖe ƒome aɖe me o, nenye be esia menye nya ƒaƒã akpa be magblɔ o."
  
  Perdue xɔe. "Mese egᴐme. Amewo susuna be esi menye kesinɔtɔ eye menye dzɔdzɔmeŋutinunya me ame xɔŋkɔ kple nu mawo tɔgbe ta la, melɔ̃a habɔbɔwo me nɔnɔ eye medoa go ame veviwo." Eʋuʋu ta. "Ɣeyiɣi sia katã la, ɖeko medi be mawɔ dɔ tso nye nutovɛwo ŋu eye madi nyagblɔɖila siwo meƒoa nu tso ŋutinya me siwo kpena ɖe ame ŋu be nudzɔdzɔ aɖewo siwo gbugbɔna dzɔna le míaƒe ɣeyiɣiwo me la me nakɔ, ènyaa? Esi míele gota, hele aʋadziɖuɖu gãwo xɔm le xexemenu mawo siwo le vevie ŋutɔŋutɔ me ta la, amewo susuna le wo ɖokui si be míele ewɔm ɖe ŋutikɔkɔe ta."
  
  Eʋuʋu ta, eye eƒe mo ʋuʋu esi wònɔ aŋe mamlɛtɔ si na Perdue ƒo ya la ɖem. "Nyateƒe akpa, aƒetɔ."
  
  Efa avi esime tsi fafɛa nɔ eƒe ɖusime lãmeka ene ƒe akpa si wotso la ƒom be: "Taflatse, yɔm be David." Eƒe asi lé eƒe alɔnu le dzɔdzɔme nu, gake etɔ te eƒe ʋuʋu le yame. "Mawu, seselelãme dziŋɔ aɖee nye esia. Tsi fafɛ ɖe lã kuku dzi, ènyaa?"
  
  Ese veve ɖe enu be: "Menya, meɖo ŋku ɣeyiɣi si wowɔ dɔ nam rotator cuff dzi." "Mègatsi dzi o, míewu enu kloe."
  
  Ʋɔƒoƒo kabakaba aɖe ɖe gbeƒã Ðɔkta Patel ƒe sasrãkpɔ. Edze abe ɖeɖi te eŋu ene, gake eƒe dzi dze eme. "Ŋdi nyui na mi, ame siwo le dzidzɔ kpɔm. Aleke mí katã míele egbea?"
  
  Ðeko dɔnɔdzikpɔla la ko alɔgbɔnu, eye eƒe susu katã nɔ eƒe dɔa ŋu. Ele be Perdue nalala be eƒe gbɔgbɔ nagatrɔ hafi ate kpɔ be yeaɖo eŋu, gake ɖɔktaa yi edzi nɔ nɔnɔmetata la srɔ̃m heheɖemegbe manɔmee. Eƒe dɔnɔa srɔ̃ nu tso eƒe mo ŋu esime wònɔ nu yeye siwo do tso eme xlẽm, eye wònɔ nukpɔsusu ƒuƒlu aɖe xlẽm.
  
  "Nukae nye nyaa, ɖɔkta?" Perdue blu ɖe eta. "Mesusu be nye abiwo dze nyuie xoxo, alo?"
  
  Ðɔkta Patel ko alɔgbɔnu be: "Mègabu nusianu wòagbɔ eme o, David." "Èle nyuie eye nusianu dzena nyuie. Ðeko wowɔ dɔ nam ɣeyiɣi didi aɖe le zã ɖeka me si ɖe nusianu kloe le menye."
  
  "Ðe dɔnɔa te ŋu wɔea?" Perdue tsɔ fefenyawo gblɔ kple mɔkpɔkpɔ be menye seselelãmemanɔsitɔ akpae wònye o.
  
  Ðɔkta Patel tsɔ fewuɖunya aɖe kpɔe, eye modzakaɖeɖe yɔe fũ. "Ao, le nyateƒe me la, ehiã kpata be no siwo lolo wu srɔ̃a ƒe aƒenɔ nanɔ esi tae wòku." Hafi Perdue nate ŋu awɔ dɔ tso eŋu la, ɖɔktaa ƒo nu kple hũɖeɖe. Elé ŋku ɖe Perdue ŋu nuxlɔ̃ametɔe be: "Silicone la ge ɖe lãkusia me elabena nye dɔnɔ aɖewo mezɔna ɖe atikewɔwɔ si kplɔe ɖo dzi o eye wova doa vɔ̃ɖi wu mlɔeba."
  
  Perdue gblɔ be: "Edze ƒã." "Gake nyemewɔ naneke si ade wò dɔa afɔku me o."
  
  Ðɔkta Patel gblɔ be: "Ame nyui aɖee wònye." "Eyata egbea míadze laser-dɔdamɔnua gɔme be míaɖe lãmeka sesẽ geɖe siwo ƒo xlã afisi wotsoe la ɖa eye míaɖe lãmekawo ƒe teteɖeanyia dzi akpɔtɔ ko."
  
  Dɔnɔdzikpɔla la do go le xɔa me vie be yeaɖe mɔ na ɖɔktaa be wòaƒo nu kple Perdu.
  
  Ðɔkta Patel ƒo adegbe be: "Míezãa IR425," eye esɔ nenema. Perdue nye gɔmedzemɔ̃ɖaŋununya tolawo eye wòwɔ atikewɔnuwo ƒe hatsotso gbãtɔ. Fifia ɣeyiɣia de be nuwɔla la naɖe vi tso eya ŋutɔ ƒe dɔa me, eye edzɔ dzi na Perdue ŋutɔ be yekpɔ eƒe dɔwɔwɔ nyuie. Ðɔkta Patel ko alɔgbɔnu dadatɔe. "Kpɔɖeŋu yeyetɔ kekeake si wowɔ la wu alesi míenɔ mɔ kpɔm na, David. Ðewohĩ ele be nàzã wò ahɔhɔ̃ atsɔ ana Britain nayi ŋgɔ le atikewɔnuwo ƒe dɔwɔƒea.
  
  Perdue ko nu. "Ne ɖe ɣeyiɣi le asinye, xɔ̃nye lɔlɔ̃a, anye ne maxɔ gbetɔamea kple bubu. Nublanuitɔe la, nuwo sɔ gbɔ akpa be woaɖe wo le agba me."
  
  Kasia Ðɔkta Patel va dze abe ɖe wòtsɔ ɖeke le eme wu eye wòtsi dzimaɖi ene. "Abe boa constrictors siwo me aɖi le siwo Nazitɔwo wɔ enea?"
  
  Edi be yeatsɔ nya sia awɔ dɔ ɖe ame dzi, eye ne míebu alesi Perdue wɔ nui ŋu la, ekpɔ dzidzedze. Eƒe dɔnɔ sesẽ la ƒe mo biã vie esi wòɖo ŋku da gã si mi eƒe afã hafi Sam Cleave xɔ nɛ dzi. Ðɔkta Patel tɔ vie be yeaɖe mɔ na Perdue be wòaɖo ŋku ŋkuɖodzinya dziŋɔawo dzi, be yeakpɔ egbɔ be yegase alesi gbegbe dzɔgbenyuie le ye ŋu be yete ŋu gbɔ ya la gɔme kokoko.
  
  Ðɔktaa ɖo aɖaŋu blewuu be: "Mègabu naneke nu tsɛe o, nya koe wòle be magblɔ." "Kpɔ ɖa, mese wò ablɔɖegbɔgbɔ kple didi si tso dziwò be yeaku nu me gɔme, David. Ðeko nàdze agbagba nàna nuwo nanɔ nyuie. Mele dɔ wɔm kpli wò eye mele dɔ wɔm na wò ɣeyiɣi aɖee nye sia, eye ele nam be magblɔ be wò susumanɔme ƒe seselelãme le afɔku me... alo sidzedze... dze kafukafu. Nusi ko mebia enye be nàlé ŋku ɖe wò ku ŋu. Nunyala siwo le abe tɔwò ene mebɔ kura le xexe sia me o. Amewo abe wò ene nye mɔɖelawo, ŋgɔyiyi ƒe ŋgɔdolawo. Taflatse mègaku o ".
  
  Perdue mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko alɔgbɔnu le nya ma ta. "Aʋawɔnuwo le vevie abe dɔwɔnu siwo daa gbe le nusiwo gblẽ ŋu ene, Harun. Ðewohĩ madze na ame aɖewo le atikewɔnyawo me o, gake míate ŋu awɔ aʋa kple futɔwo aʋawɔnuwo manɔmee o."
  
  Ðɔkta Patel ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe vie be: "Enyo, ne ɖe tu aɖeke menɔ xexeame o la, anye ne ame kukuwo manɔ mía si le gɔmedzedzea me gbeɖe o, eye futɔ aɖeke manɔ agbagba dzem be yewoawu mí o."
  
  Perdue do ŋugbe be: "Nyaʋiʋli sia ava yi le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo ko me, eye mienyae." "Ne menye tsɔtsrɔ̃ kple lãlãɖeɖee o la, dɔ manɔ asiwò o, koklozi xoxo."
  
  "Ðɔktawo wɔa dɔ vovovowo; menye abi dada kple tuɖedzi ɖeɖeko o, David. Vidzidzi, dzidɔ, ƒunukpeƒetetedɔ kple bubuawo anɔ anyi ɣesiaɣi, si ana míate ŋu awɔ dɔ, aʋawɔwɔwo kple aʋawɔnu ɣaɣlawo manɔmee le xexeame gɔ̃ hã," ɖɔktaa ɖo eŋu, gake Perdue tsɔ ŋuɖoɖo bɔbɔe aɖe da asi ɖe eƒe nyaʋiʋlia dzi. "Eye ŋɔdzidonamewo anɔ anyi na ame maɖifɔwo ɣesiaɣi, ne aʋawɔwɔ kple aʋawɔnu ɣaɣlawo manɔmee gɔ̃ hã. Anyo be asrafoŋutete nanɔ asiwò le ŋutifafaɣiwo tsɔ wu be nàdze ŋgɔ kluvinyenye kple tsɔtsrɔ̃ le wò bubume ta, Harun."
  
  Ðɔktaa ɖe ya eye wòtsɔ eƒe asiwo ɖo eƒe akɔta. "Mese egɔme, ẽ. Woɖo mɔxenu aɖe gbɔ."
  
  Perdue medi be yeayi edzi le nuŋlɔɖi wɔnublanui ma dzi le mɔ aɖeke nu o, eyata etrɔ nyatia wòzu nusi wòdi be yeabia amekola si wɔa amekola la. "Gblɔe nam, Harun, ekema nukae dɔnɔdzikpɔla sia wɔna?"
  
  "Nukae le susu me na wò?" Ðɔkta Patel bia, eye wòlé ŋku ɖe Perdue ƒe abiwo ŋu nyuie.
  
  Perdue ɖe eme kple didi be yeanya be: "Eƒe dzi medzɔna kura le gbɔnye o, gake nyemexɔe se be ame si tsia dzi ɖe eɖokui ŋu koe wònye o." "Nu bubu aɖe gali le eƒe kadodowo me."
  
  Ðɔkta Patel ƒo nu le ɣlidodo me be: "Menya," eye wòkɔ Perdue ƒe afɔ dzi be yeado abi si tsi tre ɖe eŋu, si ƒu du wu kloa dzi le eƒe nyivi ƒe eme. "Oo nye mawu, esiae nye lãɖeɖe vɔ̃ɖitɔ kekeake si wotso kpɔ. Ènyaa, mezã gaƒoƒo geɖe tsɔ ƒã nya sia ɖe amewo me."
  
  "Nyo ŋutɔ. Dɔa wɔ nuku ŋutɔ. Eyata nukae "ènya" fia? Ðe wògblɔ nya aɖea? ebia ɖɔktaa. "Amekae wònye?"
  
  Ðɔkta Patel dze abe ɖe wòdo dziku vie le nutsotso si nɔa eŋu ɣesiaɣi ta. Ke hã, eɖoe be yeagblɔ nusi yedi be yeanya na Perdue, nenye be yeaxe mɔ na numekulaa be wòagawɔ nu abe sukuvi si ƒe lɔlɔ̃ nu sẽ si hiã akɔfafa le esi wogblẽe ɖi ta ene o.
  
  "Lilith Hearst ƒe agbalẽa. Eƒo eɖokui ɖe mewò, David, gake menye le alesi nèsusui nu o. Esia koe nye ema. Gake taflatse, le nu kɔkɔewo katã ƒe ŋkɔ me la, mègadze ahiã nyɔnu si xɔ wò ƒe afã o, nenye be enye atsyã gɔ̃ hã," eɖo aɖaŋu. "Le nyateƒe me la, mefa abe alesi wòdze ene o. Mekpɔnɛ be ewɔ nublanui ŋutɔ."
  
  Perdue ƒo nu kple gbɔgbɔ be: "Nyemegblɔ kpɔ be madze eyome o, amegãɖeɖi." "Ðeko eƒe agbenɔnɔ to vovo nam."
  
  "Edze abe dzɔdzɔmeŋutinunyala ŋutɔŋutɔe wònye ene, gake eƒo eɖokui ɖe eƒe dɔwɔhatia me eye wova ɖe wo nɔewo mlɔeba. Le nya si Dɔnɔdzikpɔla Madison gblɔ nam nu la, wotsɔa atsu kple asi sia sɔna kple Madame Curie kple srɔ̃a ɣesiaɣi fefetɔe," Ðɔkta Patel ɖe eme.
  
  "Ekema nukae esia do ƒome kplim?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Srɔ̃a xɔ dɔléle si nye multiple sclerosis ƒe etɔ̃ le woƒe srɔ̃ɖeɖe me eye eƒe nɔnɔmea va gblẽ kabakaba, si wɔe be mete ŋu yi eƒe nusɔsrɔ̃ dzi o. Ele nɛ be wòaɖe asi le eƒe ɖoɖoa kple eƒe numekukua ŋu be wòazã ɣeyiɣi geɖe ɖe eŋu vaseɖe esime wòaku le ƒe 2015 me," Ðɔkta Patel gblɔ. "Eye wòe nye srɔ̃a ƒe gbɔgbɔ vevitɔ ɣesiaɣi, le dzɔdzɔmeŋutinunya kple mɔ̃ɖaŋununya siaa me. Mina míagblɔ ko be ame sia nye wò dɔa yomedzela gã aɖe eye wòdina ɣesiaɣi be yeado go wò."
  
  "Ekema nukatae womeƒo ka nam be mado goe o? Adzɔ dzi nam be mado goe, be mado dzidzɔ na ŋutsua vie gɔ̃ hã," Perdue fa konyi.
  
  Patel ƒe ŋku ɣiawo ƒo Purdue esi wòɖo eŋu be, "Míedze agbagba be míado ka kpli wò, gake ɣemaɣi la, ènɔ Helatɔwo ƒe ŋkuɖodzinu aɖewo yome tim. Philip Hearst ku ɣeyiɣi kpui aɖe hafi nètrɔ va egbegbe xexeame."
  
  Perdue gblɔ be: "Oo nye Mawu, etena ɖe dzinye ŋutɔ be mese nya sia." "Mewɔ nuku o be eƒe lãme fa vie ɖe ŋunye."
  
  Ðɔktaa te ŋu kpɔ eƒe dɔnɔa ƒe nublanuikpɔkpɔ anukwaretɔe kple fɔɖiɖi aɖe si do mo ɖa ɖe amedzro aɖe si ɖewohĩ wònya ŋu; si ƒe nuwɔna ate ŋu ana wòanyo ɖe edzi. Le eƒe akpa dzi la, Ðɔkta Patel ƒe nu wɔ nublanui na Perdue eye wòɖoe be yeatsɔ akɔfafanyawo aɖɔ yeƒe dzimaɖitsitsiwo ɖo. "Mehiã o, David. Filipo nya be ènye ame si ŋu vovo mele o. Gakpe ɖe eŋu la, menya gɔ̃ hã be ye srɔ̃ le agbagba dzem be yeaƒo ka na wò o. Mehiã o, tsi si le tɔdzisasrãa te koe. Nu siwo menya o la mate ŋu aɖi ƒo nɛ o.
  
  Ema kpe ɖe eŋu. Perdue ʋuʋu ta be, "Mesusu be èto nyateƒe, ame tsitsi. Ke hã, ehiã be mate ɖe ŋunye wu. Mele vɔvɔ̃m be le mɔzɔzɔ yi New Zealand megbe la, nye dzi madze eme vie, le susu kple ŋutilã siaa gome."
  
  Ðɔkta Patel gblɔ be: "Wow, edzɔ dzi nam be mese wògblɔ nya ma. Esi nèkpɔ dzidzedze le wò dɔwɔɖuia me kple wò kutrikuku ta la, menɔ vɔvɔ̃m be mado susu ɖa be wo ame evea siaa naɖe vovo. Fifia èwɔe nam. Taflatse, David, tsɔ ɣeyiɣi aɖe. Ðewohĩ màsusui nenema o, gake le wò gotagome sesẽa te la, amegbetɔ ƒe gbɔgbɔ ŋutɔ gakpɔtɔ le asiwò. Amegbetɔ ƒe luʋɔwo dina be yewoagbã, aƒo, alo agbã gɔ̃ hã ne nu dziŋɔ aɖe ƒe susu sɔ le wo si. Wò susu hiã gbɔɖeme abe wò ŋutilã ene."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Menya." Eƒe ɖɔkta mesusui gɔ̃ hã be Perdue ƒe kutrikuku kpe ɖe ye ŋu xoxo wòɣla nusi nɔ fu ɖem nɛ aɖaŋutɔe o. Gbɔdzɔgbɔdzɔ dziŋɔ aɖe si dzena ɣesiaɣi si wòdɔ alɔ̃ la nɔ gatɔ biliɔnla la ƒe alɔgbɔnukokoa megbe.
  
  
  6. 6.
  Xɔsegbela
  
  
  
  Dzɔdzɔmeŋusẽŋununya ƒe Suku ƒe Kpekpe, Bruges, Belgium
  
  
  Le zã ga 10:30 me la, wowua dzɔdzɔmeŋutinunyalawo ƒe kpekpea nu.
  
  Nyɔnu sukudzikpɔla si tso Rotterdam la do ɣli be: "Zã nyui na wò, Kasper." Eʋuʋu asi na ŋutsu si ƒe ta ƒo tititi si wòƒo nu na hafi ge ɖe taksi la me. Eʋuʋu asi ɖe eŋu ɖokuibɔbɔtɔe, eye wòda akpe be nyɔnua mete ɖe ye ŋu tso yeƒe nusɔsrɔ̃gbalẽ-si nye Einstein ƒe Nyatakaka-si wòtsɔ ɖo ɖa ɣleti ɖeka do ŋgɔ la ŋu o. Menye ŋutsu si ƒe nu léa dzi na amee wònye o negbe ɖe wòtso amesiwo ate ŋu ana numekɔkɔe le eƒe sidzedze ƒe akpaa me gbɔ hafi. Eye wolɔ̃ ɖe edzi be wosɔ gbɔ ŋutɔ.
  
  Ðɔkta Casper Jacobs nye Belgiumtɔwo ƒe Dzɔdzɔmeŋusẽŋununya Ŋuti Numekuku Habɔbɔ, si nye Ɣe Yibɔwo ƒe Habɔbɔ ƒe alɔdze ɣaɣla aɖe si le Bruges ƒe tatɔ hena ɣeyiɣi aɖe. Sukudede Dɔwɔƒe si le Dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe Ðoɖowɔha te wɔ dɔ kplikplikpli kple adzamehabɔbɔ aɖe si ge ɖe ganyawo kple atikewɔƒe sesẽtɔwo kekeake le Europa kple Asia katã. Xexeame ƒe dɔwɔƒe xɔŋkɔ geɖewoe xe ga na woƒe numekukuwo kple dodokpɔwo, evɔ habɔbɔa me tɔ gãwo ya kpɔ ablɔɖe blibo le nuwɔwɔ me eye viɖe geɖe siwo yi ŋgɔ wu asitsatsa ƒomeviwo koe su wo si.
  
  Ametakpɔkpɔe nye nu vevitɔ kekeake, abe alesi kakaɖedzi hã nɔ Habɔbɔa ƒe akpa vevitɔwo kple Europa dunyahelawo kple gadzikpɔlawo dome ene. Dziɖuɖuhabɔbɔ geɖe kple dɔwɔƒe siwo menye dziɖuɖua tɔ o nɔ anyi siwo me kesinɔnuwo le ale gbegbe be woate ŋu awɔ nu aduadu kple ayetɔawo, gake wogbe hamevinyenye ƒe ɖoɖoa. Eyata habɔbɔ siawo nye fefe dzɔdzɔe le adedadaƒewo hena xexeame katã ƒe ɖokuisinɔnɔ le dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe ŋgɔyiyi kple ga tsɔtsɔ kpe ɖe wo ŋu me.
  
  Eyata Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa yi eƒe xexeame dzi ɖuɖu yometiti madzudzɔmadzudzɔe dzi. Esi ŋuklẽla siwo ɖe asi le ŋusẽ kple fɔmaɖimaɖi ŋu le ɖokuitɔdidi ƒe ŋkɔ me ƒe kpekpeɖeŋu kple nuteƒewɔwɔ xɔxɔ me la , wokpɔ ɖoƒewo le ŋusẽ ƒe ɖoɖowo me. Nufitifitiwɔwɔ bɔ ale gbegbe be tudala anukwareɖilawo gɔ̃ hã mekpɔe dze sii be yewomegale nubabla siwo me anukwaremaɖimaɖi le la subɔm o.
  
  Le go bubu me la, tudala manyatalenu aɖewo di vevie be yewoada tu tẽ. Casper te eƒe adzɔge ʋĩ ƒe ʋuƒoa ƒe abɔta eye wòɖo to kpẽkukua. Le ɣeyiɣi kpui aɖe me la, eƒe ʋua ƒe akaɖi suewo nɔ keklẽm, eye wòkɔe yi ablɔɖe me. Esi dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala la ƒo abɔta kple nuvlowɔla bibiwo kple Dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe xexeame ƒe Nukunu siwo mesusu naneke o vɔ la, enɔ didim vevie be yeaɖo aƒeme awɔ dɔ tso fiẽsi la ƒe kuxi vevitɔ kekeake ŋu.
  
  Ese tso ʋu eve siwo nɔ ʋutɔɖoƒea gbɔ be: "Wò dɔwɔwɔ nyo ŋutɔ, abe alesi wònɔna ɖaa ene, Casper." Le to si dze ƒã me la, awɔ nuku ŋutɔ be woawɔ abe ɖe nèŋe aɖaba ƒu gbe sesẽ aɖe dzi ene. Casper ƒo nu kple hũɖeɖe. Ðe wòle be wòawɔ nu ɖe eŋu hafi, eyata etrɔ kple vividoɖeameŋu ƒe alɔmeɖeɖe blibo eye wòko alɔgbɔnu. Ete ɖe edzi ŋutɔ esi wòkpɔe be Clifton Taft, si nye ame ŋkuta aɖe si nye kesinɔtɔ si ƒe tagbɔ gblẽ le Chicago ye.
  
  Casper ɖo eŋu bubutɔe be: "Akpe na wò, Cliff." Mesusui kpɔ be ahiã be yeagawɔ nu kple Taft ake le Casper ƒe nubabla si wòtso le Taft ƒe Unified Field dɔa te ŋukpetɔe megbe o. Eyata, ewɔ nuku vie be magakpɔ asitsala dadala la ake, le esi wòyɔ Taft tẽ be akpɔkplɔ si si sika ƒe asigɛ le hafi do go le Taft ƒe atikeŋutinunya ƒe dodokpɔxɔ si le Washington, D.C., ƒe eve enye sia megbe.
  
  Casper nye ŋutsu si kpea ŋu, gake menya asixɔxɔ si le eŋu kura o. Ame siwo zãa amewo abe aƒetɔ gã la ene nyɔa ŋu nɛ, eye wozãa woƒe kesinɔnuwo tsɔ ƒlea ame wɔnuku siwo di vevie be yewoade dzesi yewo le nya aɖe si ŋugbe wodo te, gake wotsɔa woƒe nunya ƒe kafukafu. Le Ðɔkta Jacobs gome la, naneke meganɔ amewo abe Taft ene si woawɔ le dzɔdzɔmeŋutinunya alo mɔ̃ɖaŋununya me wu be woazã nusiwo dzɔdzɔmeŋutinunyala ŋutɔŋutɔwo wɔ o. Le Casper ƒe nya nu la, Clifton Taft nye ga boso si si eya ŋutɔ ƒe ŋutete aɖeke mele o.
  
  Taft ƒo asi eye wòko alɔgbɔnu abe nunɔla si trɔ kpata ene. "Enyo ŋutɔ be mekpɔe be miegakpɔtɔ le ŋgɔ yim ƒe sia ƒe. Mexlẽ miaƒe nukpɔsusu yeye aɖewo tso interdimensional portals kple probable equations siwo ate ŋu aɖo kpe nufiafiaa dzi zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu."
  
  "Oo, èwɔe?" Kasper bia, eye wòʋu eƒe ʋua ƒe ʋɔtru tsɔ ɖe eƒe ablaɖeɖe fia. "Ènyaa, Zelda Bessler gbɔe wofɔ esia, eyata ne èdi be yeakpɔ eƒe ɖe la, ele be nàna wòaxɔe ase be yeamae." Vevesese si sɔ nɔ Casper ƒe gbe me. Zelda Bessler nye Dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalagã le Habɔbɔa ƒe alɔdzedɔwɔƒe si le Bruges, eye togbɔ be edze aɖaŋu abe Jacobs ene kloe hã la, ƒã hafi wòte ŋu wɔa eya ŋutɔ ƒe numekuku. Eƒe fefeae nye be wòaɖe dzɔdzɔmeŋutinunyala bubuwo ɖe vovo eye wòado vɔvɔ̃ na wo be yeaxɔe ase be ye tɔe dɔa nye, le esi wòkpɔ ŋusẽ geɖe wu le tu gãwo dome ta ko.
  
  "Mesee, gake mesusu be anye ne èʋli vevie wu be yealé wò mɔɖegbalẽa me ɖe asi, xɔlɔ̃," Cliff tsɔ eƒe gbe si doa dziku la he, eye wòkpɔ egbɔ be amesiame si ƒo xlã yewo le ʋutɔɖoƒea se yeƒe ɖokuibɔbɔ. "Mɔ si dzi nàto ana nyɔnu fiƒode aɖe naxɔ wò numekukua. Mebe, Mawu, afi kae wò bɔlwo le?"
  
  Casper kpɔ ame mamlɛawo wonɔ ŋku lém ɖe wo nɔewo ŋu alo nɔ wo nɔewo ƒom esime wo katã woɖo ta woƒe ʋuwo, limousinewo kple taksiwo gbɔ. Esusui le susu me be yeatsɔ yeƒe ahɔhɔ̃a ada ɖe vovo vie eye yeazã yeƒe ŋutilã atsɔ afɔ afɔ agbe si le Taft me ahaɖe yeƒe aɖu gãawo ɖa. Eɖo eŋu tufafatɔe be: "Nye bɔlwo le nɔnɔme nyui me, Cliff." "Numekuku aɖewo bia dzɔdzɔmeŋutinunya me nunya ŋutɔŋutɔ hafi woate ŋu awɔ wo ŋudɔ. Nyagbe siwo wowɔna le atsyã me xexlẽ kple nusiwo nɔa anyi ɖaa ŋɔŋlɔ ɖe wo nɔewo yome kple tɔtrɔwo mesɔ gbɔ be woatrɔ nufiafia wòazu nuwɔna o. Gake meka ɖe edzi be dzɔdzɔmeŋutinunyala sesẽ abe Zelda Bessler ene nya esia."
  
  Seselelãme aɖe si menya nyuie o la do dzidzɔ na Casper. Edze abe woyɔe be schadenfreude ene, eye ƒã hafi wòte ŋu ƒoa anyrawɔla ƒe lododo ƒe bɔlwo abe alesi wòwɔe teti koe nye ema ene. Elé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu, eye wòse vivi na dzedzeme si wòwɔ nuku na asitsala bometsila la, eye wòɖe kuku kple gbe ma ke si me kakaɖedzi le. "Azɔ ne èɖe kuku nam, Clifton, gbeɖoɖoɖi aɖe le asinye."
  
  Nyateƒee, enɔ mlɔm to eƒe aɖuwo me. Le go bubu me la, mefia amesi alo nusi wòle gbeɖoɖoɖi kplii gɔ̃ hã o.
  
  
  * * * .
  
  
  Esi Casper gblɔ adegbeƒoƒo ƒe ʋuʋudedi si ƒe taɖa gblẽ la vɔ la, eku ʋua to ʋutɔɖoƒea ƒe ɣedzeƒemɔ si dzi ʋuʋudedi le la dzi. Ðeko wòdi be yeaƒo asa na limousine kple Bentley-ʋu dzeaniwo ƒe fli si dona le akpataa me, gake le eƒe nya si wògblɔ dzidzedzetɔe hafi do gbe na Taft megbe la, ema hã dze abe dada ene godoo. Ðɔkta Casper Jacobs nye dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala tsitsi aɖe si to nu yeyewo vɛ, kpakple dɔ bubuwo wɔwɔ, gake ebɔbɔa eɖokui akpa ɣesiaɣi le eƒe dɔwɔwɔ kple ɖokuitsɔtsɔna me.
  
  Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa dea bubu eŋu ŋutɔ. Le ƒe siwo me wòwɔ dɔ tso woƒe dɔ tɔxɛwo ŋu me la, ekpɔe be habɔbɔa me tɔwo lɔ̃na faa ɣesiaɣi be yewoana amenuveve kple nutsyɔnu na yewo ɖokui. Woƒe ɖokuitsɔtsɔna, abe Ðoɖoa ŋutɔ tɔ ene, nye esi ɖeke mesɔ kplii o; esia nye nusi dzɔa dzi na Casper Jacobs ɣesiaɣi. Esi wòno aha hedze xexemenunya gɔme la, ebu eŋu vevie eye wòƒo nya ta ɖeka. Ne ɖe amewo ate ŋu atsɔ ɖe le woƒe sukuwo, hadomekpekpeɖeŋunana kple lãmesẽnyawo gbɔ kpɔkpɔ ƒe ɖoɖowo ƒe taɖodzinu bliboa me alea gbegbe la, anye ne xexeame adze edzi.
  
  Ekpɔe be enye nukokoe be Nazitɔwo ƒe susuŋutinunyalawo ƒe ƒuƒoƒo aɖe ate ŋu anye ameŋububu kple ŋgɔyiyi ƒe kpɔɖeŋu le hadomenuwɔna si li egbea me. Jacobs gblɔ alesi xexeame ƒe nyatakaka totrowo kple ameŋububu ŋuti nyatakaka siwo na agbenyuinɔnɔ kluvii eye wòxe mɔ na ame ɖekaɖekawo ƒe bubudede ame ŋu la ƒe nɔnɔme me kɔ.
  
  Mɔdodo gã ƒe akaɖi siwo nɔ keklẽm le eƒe yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃e dzi na eƒe susu nyrɔ ɖe tɔtrɔ kpata ƒe nufiafiawo me. Kasper gblɔ be Ðoɖoa ate ŋu agbã dziɖuɖuwo bɔbɔe ne ɖeko dumevi dzrowo mebu teƒenɔlawo be wonye ŋusẽ ƒe nuzazãwo o, eye woatsɔ woƒe dzɔgbese aƒu gbe ɖe aʋatsokala, adzodala kple kapitalist lã wɔadãwo ƒe aʋli me. Kasper xɔe se be fiawo, dukplɔlawo kple dukplɔlagãwo léa amewo ƒe dzɔgbese ɖe asi, evɔ ele be nu ma tɔgbe nanye ŋunyɔnu. Nublanuitɔe la, mɔ bubu aɖeke meli si dzi woato aɖu dzi dzidzedzetɔe wu be woaflu ame ahaƒã vɔvɔ̃ ɖe ame ŋutɔ ƒe amewo me o. Eɖee fia be etena ɖe ye dzi be xexeamenɔlawo mavo gbeɖe o . Be mɔnu bubu siwo woate ŋu azã ɖe nu ɖeka kolia si le xexeame dzi ɖum teƒe ŋu bubu gɔ̃ hã va zu fewuɖunya.
  
  Esi wòtsi Ghent-Bruges tɔdzisasrãa la, eteƒe medidi o eto Assebroek yɔdo si me woɖi edzilawo evea siaa ɖo la ŋu. Le radio dzi la, nyɔnu television dzi wɔnawo dzikpɔla aɖe ɖe gbeƒãe be zã ga 11 ye ɖo xoxo, eye Casper kpɔ gbɔdzɔe aɖe si mese le eɖokui me ɣeyiɣi didi aɖe o. Etsɔ seselelãmea sɔ kple dzidzɔ si wònyena ne nyɔna tsi megbe yi suku eye wòkpɔnɛ be Memleɖagbee-eye wònɔ nenema hã.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Akpe na Mawu, mate ŋu adɔ alɔ̃ emegbe vie etsɔ."
  
  Agbea me yɔ fũ kple vovo tso esime wòdze dɔ yeye aɖe si Ðɔkta Zelda Bessler, si sɔ kple koklozi ma si le sukudede me, nɔ ŋgɔ na la gɔme. Exɔ ŋgɔ na ɖoɖo aɖe si me wowɔa nu le adzame ŋutɔ si ŋu Habɔbɔa me tɔ ʋɛ aɖewo koe nya nu tsoe, eye wometsɔ atike gbãtɔawo ŋlɔla, Ðɔkta Casper Jacobs ŋutɔ, kpe ɖe eŋu.
  
  Esi wònye ŋutifafadila nunyala ta la, eɖea nyateƒe si wònye be exɔa kafukafua katã ɖe eƒe dɔa ta le nuwɔwɔ aduadu kple ƒuƒoƒodɔwɔwɔ ƒe atsyɔ̃ɖoɖo me "hena Ðoɖo ƒe nyonyo", abe alesi wògblɔe ene la ɖa ɣesiaɣi. Gake nyitsɔ laa la, eva nɔ dziku dom ɖe eƒe dɔwɔhatiwo ŋu geɖe wu le esi woɖe wo ɖa le woƒe ha me ta, vevietɔ esi wònye be nufiafia ŋutɔŋutɔ siwo wòdo ɖa la axɔ ga geɖe le dɔwɔƒe bubu ɖesiaɖe ta. Ga si ate ŋu anɔ esi keŋkeŋ. Ke boŋ ele be wòakpɔ ga si woatsɔ awɔe ƒe akpa sue aɖe ko, evɔ ame siwo ƒlea nu geɖe wu le Sededea me la ƒe nu nyoa ame ŋu le fetudzikpɔƒea. Eye wo katã wonɔ agbe le dziɖeɖi me le eƒe nukpɔsusuwo kple eƒe kutrikuku nu.
  
  Esi wònɔ hehem ɖe eƒe xɔ ŋgɔ le nuto aɖe si me wotu agbo ɖo le mɔdodo aɖe dzi la, Casper se le eɖokui me be yeƒe lãme ʋuʋu. Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia la, eƒo asa na fuléle ememetɔ le eƒe numekukua ƒe ŋkɔ me, gake egbe ƒe Taft gbugbɔ nyanya na fulélea gasẽ ɖe edzi. Enye nyati si medzea ame ŋu o ale gbegbe si ƒo ɖi eƒe susu, gake egbe be yewomate ye ɖe to ɣesiaɣi o.
  
  Edzo le atrakpuiawo dzi yi anyidzeƒe si wotsɔ kpe gbadzɛwo tu si kplɔa ame yia eƒe xɔ si me ame aɖeke mele o ƒe ŋgɔgbe ʋɔtrua nu. Akaɖi aɖe nɔ bibim le aƒe gã la me , gake eʋãna kpoo ɣesiaɣi ale be magaɖe fu na aƒetɔa o. Ne wotsɔ Casper Jacobs sɔ kple eƒe dɔwɔhatiwo la, enɔ agbe si me ameɖekɛganɔ kple ɖokuibɔbɔ nɔna nukutɔe. Negbe amesiwo fi eƒe dɔ hekpɔa viɖe ko la, eƒe zɔhɛ siwo metsɔa ɖeke le eme boo o hã nɔa agbe si dze ŋutɔ. Le mamã dedie nu la, Ðɔkta Jacobs ƒe dzi dze eme, gake menye kesinɔtɔ kura o.
  
  Ʋɔtrua ʋu sesĩe eye sinamɔn ƒe ʋeʋẽ yɔ eƒe ŋɔti me, si na wòtɔ le viviti la ƒe afã me. Casper ko alɔgbɔnu eye wòsi akaɖia, si ɖo kpe eƒe aƒetɔ dada ƒe vidzidzi le adzame dzi.
  
  Egblɔ na nuɖaƒe ƒuƒlu la be: "Karen, èle nu gblẽm le ŋunye abe dzomavɔ ene," eye wòɖo ta agba si me waintsetse ƒuƒu yɔ fũu la gbɔ tẽ. Elé abolo falɛfalɛ eve kaba hetsɔ wo ƒo ɖe eƒe nu me kabakaba alesi wòate ŋu aɖu wo. Ebɔbɔ nɔ kɔmpiutaa gbɔ hege ɖe eme, eye wòmi waintsetsebolo vivi kakɛwo.
  
  Casper lé ŋku ɖe eƒe e-mail ŋu eye emegbe wòyi edzi lé ŋku ɖe nyadzɔdzɔ yeyewo ŋu le Nerd Porn, si nye dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe nyatakakadzraɖoƒe aɖe si le adzame si me wònye la me. Kasia Casper se le eɖokui me be yeƒe lãme sẽ le fiẽsi aɖe si me gbeɖuɖɔ nɔ megbe esi wòkpɔ dzesidenu nyanyɛ aɖe si zã dzesi siwo tso atikewo ƒe sɔsɔŋusẽwo me tsɔ ŋlɔ nyatakakadzraɖoƒe aɖe ƒe ŋkɔ.
  
  Nane lé eƒe ŋku le Recent tab la dzi. Ebɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeakpɔ egbɔ be yele nu xlẽm nyuie. Eƒo nu le ɣlidodo me be: "You"re a fucking moron," eye wòlé ŋku ɖe David Perdue ƒe foto aɖe si ŋu nyati sia le ŋu be:
  
  "Dave Perdue ke ɖe Da Vɔ̃ɖi la ŋu!"
  
  Casper ƒo nu kple gbɔgbɔ be: "Ènye bometsitsi fucking." "Ne etsɔ sɔsɔŋusẽ sia de dɔwɔwɔ me la, we"re all screwed."
  
  
  7. 7.
  Le ŋkeke si kplɔe ɖo dzi
  
  
  Esi Sam nyɔ la, edi be ahɔhɔ̃ nanɔ ye si kura. Esi ahatsunono zu numame nɛ ta la, enya nusiwo dona tso ahanono le eƒe dzigbezã dzi me , gake dzomavɔ tɔxɛ aɖee nye esia si nɔ dzudzɔ tum le eƒe tagbɔ me. Ekli nu do go yi xɔdɔme la me, eye afɔɖeɖe ɖesiaɖe nɔ ɖiɖim le eƒe ŋkume tso eme.
  
  Etsɔ vevesese tutu ŋkuwo, eye wòdo awu ʋlaya ko be: "Oo, Mawu, wum ko." Le eƒe afɔkpodzi te la, anyigbaa se le eɖokui me abe hockey-ƒoƒe ene, esime ya fafɛ si nɔ ƒoƒom le eƒe ʋɔtru godo la xlɔ̃ nu tso ŋkeke bubu si me vuvɔ le wɔwɔm le akpa kemɛ ŋu. TV la gakpɔtɔ nɔ dɔ wɔm, gake Nina menɔ afima o, eye eƒe avu si ŋkɔe nye Bruichladdich tia ɣeyiɣi sia si me mekɔ o be yeadze nuɖuɖu didi gɔme.
  
  Sam to nyatoƒoe helé eƒe ŋgonu be: "Damn my head." Eƒu du yi dzodoƒea be yeano kɔfi yibɔ sesẽ kple Anadin ƒe tu eve, abe alesi wònɔna le ŋkeke mawo me esime wònye nyadzɔdzɔŋlɔla si melɔ̃a nu le o ene. Nyateƒe si wònye be kwasiɖanuwuwue nye ema meɖe fu na Sam o. Eɖanye eƒe dɔ si nye nyadzɔdzɔŋlɔla si dzroa nu me, eƒe dɔ si nye agbalẽŋlɔla, alo gbeadziyiyi kple Dave Perdue o, kwasiɖanuwuwu, mɔkeke, alo mɔkeke aɖeke menɔ Sam si kpɔ o. Ŋkeke ɖesiaɖe nɔ nɛ abe esi do ŋgɔ ene, eye wòxlẽa eƒe ŋkekewo ɖe ɣeyiɣi mamlɛawo kple agbanɔamedzi siwo le eƒe ŋkekenyuigbalẽ me nu.
  
  Esi Sam tsɔ tɔmelã ƒe mɔli gaze ɖeka na avu dzĩ gã la vɔ la, edze agbagba be yematsi o. Tɔmelã kukuwo ƒe ʋeʋẽ dziŋɔ la menye ʋeʋẽ nyuitɔ kekeake si wòase le eƒe nɔnɔmea ŋu bubu me o. Etsɔ kɔfi dzodzoe si le xɔdɔme me ɖe vevesesea dzi kpɔtɔ kaba. Nina gblẽ nuŋlɔɖi aɖe ɖi be:
  
  
  Mele mɔ kpɔm be nu me tsi kple ƒodo sesẽ le asiwò. Meɖe nu dodzidzɔname aɖe fia mi tso gbɔgbɔ ketekea ŋu le xexeame katã ƒe nyadzɔdzɔwo me ŋdi sia. Enyo akpa be wòato eŋu. Ele be matrɔ ayi Oban aɖaƒo nuƒo le kɔledzi. Mɔkpɔkpɔ li be àtsi agbe le Irelandtɔwo ƒe asrãdɔa me ŋdi sia. Dzᴐgbe nyuie!
  
  - Nina ƒe agbalẽ
  
  
  Etsɔ hũɖeɖe be: "Ha-ha, ewɔ mo yaa ŋutɔ," eye wòtsɔ kɔfi si wotsɔ nu me klɔ Anadina ƒe abolowoe. Esi Bruich ƒe dzi dze eme ta la, edo le nuɖaƒea. Exɔ nɔƒe le zikpui ƒuƒlu aɖe dzi eye wòdze eɖokui dzadzraɖo gɔme kple dzidzɔ. Sam do dziku ɖe eƒe avu ƒe dzidzɔkpɔkpɔ si me dzimaɖitsitsi mele o ŋu, eye míagagblɔ alesi Bruich ƒe dzi meɖe le eme kura o. Sam gblɔ be: "Oo, fuck off."
  
  Edi vevie be yeanya Nina ƒe nyadzɔdzɔwo, gake mesusu be eƒe nuxlɔ̃ame si wòna tso dɔgbo gbegblẽ ŋu la dze eŋu o. Menye kple ahatsunono sia o. Le aʋa si wòwɔ kabakaba me la, eƒe didi be yeanya nu ɖu eƒe dɔlélea dzi eye wòƒo haƒoƒo si wolé ɖe mɔ̃ dzi si ŋu wònɔ nu ƒom tsoe. Le gota la, ya la na tsi geɖe dza, eyata eva hiã be Sam nadzi TV la ƒe gbeɖiɖi ɖe dzi.
  
  Le nya si woɖe tso eme me la, nyadzɔdzɔŋlɔla la ka nya ta tso sɔhɛ eve siwo ku le mɔ manyatalenu aɖe nu le du si nye Molodechno, si te ɖe Minsk ŋu, le Belarus ŋu. Nyɔnu aɖe si do awu ʋlaya ɣi aɖe nɔ tsitre ɖe teƒe si le abe ketekedzeƒe xoxo aɖe ene ƒe nuƒolanɔƒe si wogbã gudugudu la dzi. Exlɔ̃ nu nukpɔlawo tso nukpɔkpɔ siwo me woɖea nɔnɔmetatawo le hafi fotoɖemɔ̃a tsoa ame kuku siwo wotsɔ ami sisi ɖe ketekemɔ xoxo siwo xɔ dzo dzi la ŋu.
  
  "Nukae nye ema?" Sam tsɔ nu ƒo nu, blu ɖe eta, henɔ agbagba dzem be yease nusi dzɔ gɔme.
  
  Nyadzɔdzɔŋlɔla la fia asi tɔtɔ dzĩ aɖe si wotsɔ plastic tsyɔ le nuƒolanɔƒea ƒe go kemɛ te tututu be: "Edze abe sɔhɛwo le ketekemɔwo tsom le afisia ene." "Le gomekpɔla ɖeka kolia si tsi agbe, si ƒe amenyenye ɣlam le dziɖuɖumegãwo gbɔ ƒe nya nu la, exɔlɔ̃ eve dze... le gbɔgbɔ keteke aɖe me."
  
  Sam nɔ ɣli dom be: "Anye ne mesusui nenema hafi," eye wòdo asi ɖa tsɔ chips kotoku si Nina ŋlɔ be be yeawu enu la. Mexɔ aʋatsodzixɔsewo kple gbɔgbɔwo dzi se boo o, gake nusi ʋãe wòtrɔ nyagbɔgblɔ siae nye be edze ƒã be mɔawo mate ŋu awɔ dɔ o. Esi Sam ŋe aɖaba ƒu ʋu kple nublanuinya si dze ƒã dzi, abe alesi wona hehee ene la, ede dzesii be mɔa ƒe akpa aɖewo bu. Fotoɖemɔ̃ bubuwo ƒe nɔnɔmetatawo ɖee fia be xɔxlɔ̃ sesẽ aɖe le ketekemɔawo ŋu si ana keteke aɖeke mate ŋu azɔ wo dzi hafi o.
  
  Sam tɔ tu fotoa vie be yealé ŋku ɖe megbenyawo ŋu nyuie. Tsɔ kpe ɖe aŋgbawo kple gbewo ƒe tsitsi vevie le ketekemɔawo dzi ŋu la, wokpɔ dzesi siwo fia be dzobibi le gli si woate ŋu abla, si te ɖe ketekemɔa ŋu la ƒe anyime. Edze abe ɖe wòle yeye ene, gake meka ɖe edzi o. Menye dzɔdzɔmeŋutinunya alo dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala boo aɖekee Sam nye o, ta la, eƒe dɔgbo se le eɖokui me be nane si zãa dzoxɔxɔ sesẽ tsɔ wɔa ŋusẽ aɖe si ate ŋu atrɔ ame eve woazu aŋɔ ye gblẽ dzobibi ƒe dzesi yibɔa ɖi.
  
  Sam ʋu nyatakakaa me zi geɖe, henɔ nusianu si ate ŋu adzɔ ŋu bum. Eʋuʋu eƒe susu ale gbegbe be wòŋlɔ taɖuame dziŋɔ si aha mawuwo yrae la be. Le nyateƒe me la, ezu numame nɛ be wòase taɖuame sesẽwo esime wònɔ dɔ wɔm tso nuvlowɔwɔ sesẽwo kple nya ɣaɣla mawo tɔgbe ŋu, eyata etiae be yeaxɔe ase be yeƒe ahatsunonoa nye esi yeƒe ahɔhɔ̃ le agbagba dzem vevie be yeaɖe nɔnɔme kple susu siwo ta nudzɔdzɔ dodzidzɔname sia tso la me tsonu ko.
  
  "Perdue, mele mɔ kpɔm be èfɔ eye nèyi edzi le nyonyom ɖe edzi, xɔ̃nye," Sam ko alɔgbɔnu esi wònɔ ɖi si xɔ gli ƒe afã la kekem ɖe enu wòzu nusi wotsɔ blae yibɔ. "Elabena nane le asinye na wò, xɔlɔ̃."
  
  Perdue anye ame si sɔ nyuie be wòabia nya sia tɔgbe hafi, gake Sam ka atam be yemaɖe fu na gatɔ biliɔnla si si nunya le o vaseɖe esime wòhaya keŋkeŋ tso eƒe amekokoawo me eye wòase le eɖokui me be yesu te be yeagade ha kple amewo ake. Le go bubu me la, Sam kpɔe be ehiã be yeayi aɖasrã Perdue kpɔ be yeakpɔ alesi yeƒe lãme le. Enɔ dɔnɔdzikpɔƒe vevie le Wellington kple atikewɔƒe eve bubuwo tso esime wòtrɔ gbɔ va Scotland le kwasiɖa eve megbe.
  
  Ɣeyiɣia de be Sam nayi aɖado gbe na ame, be yeado dzidzɔ na Perdue ko gɔ̃ hã. Be ame dovevienu sia tɔgbi natsi aba dzi ɣeyiɣi didi alea la anya tea ɖeɖi ame ŋu vie. Perdue ye nye susu kple ŋutilã si le dɔ dzi wu ɖesiaɖe si Sam do goe kpɔ, eye mete ŋu kpɔ dziɖeleameƒo si gatɔ biliɔnla la le esi wòle be wòanɔ kɔdzi gbesiagbe, axɔ nudɔdɔwo ahade gaxɔ me o la le susu me o.
  
  
  * * * .
  
  
  Sam te ɖe Jane, si nye Perdue ŋutɔ ƒe kpeɖeŋutɔ ŋu be yeanya atikewɔƒe si menye ame ŋutɔ tɔ o si me wònɔ la ƒe adrɛs. Eŋlɔ mɔfiamewo ɖe Edinburgh Post ƒe pepa ɣi si wòƒle teti koe nye ema do ŋgɔ na mɔzɔzɔa dzi kabakaba eye wòda akpe nɛ ɖe eƒe kpekpeɖeŋu ta. Sam ƒo asa na tsidzadza si to eƒe ʋua ƒe fesre nu hafi wòte alesi Nina wɔ va ɖo aƒeme ŋu bum.
  
  Sam susui be kaƒoƒo kaba asɔ gbɔ, eye wòƒo ka na Nina. Kaƒoƒoa nɔ egbugbɔ gblɔm gake womeɖo eŋu o, eyata edze agbagba be yeaɖo gbedasi aɖe ɖa, kple mɔkpɔkpɔ be ne yeʋu yeƒe telefon la ko la, axɔe. Esi Sam nɔ kɔfi si woatsɔ ayi teƒe bubuwo nom le mɔ to nuɖuƒe aɖe la, ede dzesi nane si mebɔ o le Post ƒe axa gbãtɔ dzi. Menye tanyae wònye o, ke boŋ tanya aɖe si wotsɔ ŋɔŋlɔdzesi suewo bla ɖe dzogoe si le ete ŋu si sɔ gbɔ be wòaxɔ axa gbãtɔ evɔ mawɔ nu ɖe ame ŋu akpa o.
  
  Xexeame katã ƒe takpekpe le teƒe aɖe si womenya oa?
  
  Nyatia megblɔ nya geɖe tsitotsito o, gake efɔ nyabiasewo ɖe te ku ɖe alesi Scotlandtɔwo ƒe aɖaŋuɖotakpekpewo kple wo teƒenɔlawo lɔ̃ ɖe edzi kpata be yewoade kpekpe aɖe le teƒe aɖe si womeɖe fia o la ŋu. Edze abe ɖe meɖi naneke na Sam o ene, negbe nyateƒe si wònye be Oban ƒe dudzikpɔla yeye, Hon. Woyɔ Lance McFadden hã be wòanye teƒenɔla.
  
  "Punch vie wu wò kpekpeme, Mac Fadden?" - Sam ɖu fewu le eƒe gbɔgbɔ te, nɔ eƒe aha fafɛ susɔea nom. "Anye be èle vevie ale gbegbe. Ne èdi la," eko alɔgbɔnu, eye wòtsɔ nyadzɔdzɔgbalẽa ƒu gbe ɖe vovo.
  
  Enya McFadden tso eƒe akɔdada ɖeɖimateameŋutɔe le ɣleti ʋɛ siwo va yi me. Le ame akpa gãtɔ ƒe nya nu le Oban la, McFadden nye fasitɔ si wɔ eɖokui abe egbegbe nutodziɖula si ƒe susu le ablɔɖe me ene - "amewo ƒe dudzikpɔla" ƒomevi aɖe ne èlɔ̃. Nina yɔe be anyrawɔla, eye Perdue nyae tso dɔwɔƒe aɖe si wowɔ ɖekae le Washington, D.C., le ƒe 1996 lɔƒo, esime wowɔ dɔ aduadu le dodokpɔ aɖe si do kpo nu le tɔtrɔ le didime me kple nufiafia si nye be nusuewo ƒe ablaɖeɖe veviwo ŋu. Perdue alo Nina mekpɔ mɔ kpɔ be dadala dala ma aɖu dzi le dudzikpɔla ƒe tiatiawɔƒea o, gake mlɔeba la, amesiame nya be esi ga geɖe le esi wu amesi le ho ʋlim kplii tae.
  
  Nina gblɔ be yebia ye ɖokui be afikae ga gbogbo sia tso hã, elabena McFadden menye kesinɔtɔ kpɔ o. Nukatae, eya ŋutɔ te ɖe Perdue ŋu gɔ̃ hã ɣeyiɣi aɖee nye sia be wòaxɔ gakpekpeɖeŋu, gake le nyateƒe me la, Perdue gbee. Anɔ eme be ekpɔ bometsila aɖe si mete ŋu kpɔa nu to edzi tututu be wòado alɔ eƒe dɔa o, ne menye nenema o la, anye ne mate ŋu age ɖe du vivi sia si meɖe dzesi o la me gbeɖe o.
  
  Le nyagbe mamlɛtɔ ƒe nuwuwu la, Sam de dzesii be Aidan Glaston, si nye nyadzɔdzɔŋlɔla gãtɔ le dunyahehe ƒe dɔwɔƒeae ŋlɔ nyatia.
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Ame aɖeke meli o, avu tsitsi." "Ègale nu ŋlɔm tso nya ƒaƒã siawo katã ŋu le ƒe siawo katã megbea, xɔlɔ̃?" Sam ɖo ŋku alesi wòwɔ dɔ kple Aidan le nya eve siwo woɖe ɖe go me ƒe geɖe do ŋgɔ na mɔzɔzɔ gbãtɔ ma si me dzɔgbevɔ̃e le kple Purdue si na wòtrɔ le nyadzɔdzɔgbalẽwo me nyadzɔdzɔŋlɔlawo gbɔ. Ewɔ nuku nɛ be nyadzɔdzɔŋlɔla si xɔ ƒe blaatɔ̃ kple edzivɔ la mexɔ dzudzɔ le dɔme xoxo ɖe nane si ɖea vi wu ŋu o, ɖewohĩ dunyahehe ŋuti aɖaŋuɖola le television dzi wɔna aɖe me alo nane si le abe ema ene me.
  
  Gbedasi aɖe va ɖo Sam ƒe telefon dzi.
  
  "Nina!" - edo ɣli eye wòlé eƒe Nokia xoxoa be yeaxlẽ eƒe gbedasi. Eƒe ŋkuwo srɔ̃ nu tso tanya si le screen la dzi ŋu. "Menye Nina o."
  
  Le nyateƒe me la, gbedasi aɖee wònye tso Perdue gbɔ, eye wòɖe kuku na Sam be wòatsɔ Du si Bu ƒe mɔzɔzɔa ƒe videowo ava Reichtisoussis, si nye Perdue ƒe ŋutinya me nɔƒe. Sam blu ɖe eta esi wòkpɔ gbedasi wɔnukua. Aleke Perdue ate ŋu abia tso esi be wòado go le Reichtisusis ne egakpɔtɔ le kɔdzi? Le nyateƒe me la, ɖe Sam meƒo ka na Jane mede gaƒoƒo ɖeka do ŋgɔ be yeanya atikewɔƒe aɖe si menye ame ŋutɔ tɔ o ƒe adrɛs le Salisbury oa?
  
  Eɖoe be yeaƒo ka na Perdue be yeakpɔ egbɔ be yeƒe asitelefon le ye si ŋutɔŋutɔ eye be yeƒo ka ŋutɔŋutɔ hã. Perdue ɖo eŋu enumake kloe.
  
  "Sam, èxɔ nye gbedasiaa?" eyae dze dzeɖoɖoa gɔme.
  
  Sam ɖe eme be: "Ẽ, gake mesusu be kɔdzie nèle."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Ẽ, gake wole asi ɖem le ŋunye ŋdɔ sia." Eya ta, ɖe nàte ŋu awɔ nu si mebia?"
  
  Esi Sam tsɔe be ame aɖe le xɔa me kple Perdue ta la, elɔ̃ ɖe nusi Perdue bia tso esi be wòawɔ dzi enumake. "Na mayi aƒeme ko aɖaxɔ esia eye mado go wò le wò aƒeme le fiẽ sia megbe, enyo?"
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Ede blibo," eye wòtso kaƒoƒoa le kɔnu manɔmee. Sam tsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe wɔ dɔ tso ʋua ƒe nutsitsi kpata ŋu hafi dze ʋua gɔme be yeatrɔ ayi aƒeme aɖaxɔ mɔzɔzɔa ƒe videowo. Eɖo ŋku edzi be Perdue bia tso esi be wòaɖe foto, vevietɔ, nɔnɔmetata gã aɖe si le gli gã si le Nazi dzɔdzɔmeŋutinunyala aɖe ƒe aƒe te le Neckenhall, si nye anyigba vɔ̃ɖi aɖe le New Zealand.
  
  Wova nya be woyɔe be Da Vɔ̃ɖi la, gake le gɔmesese si tututu le eŋu gome la, le nyateƒe me la, Perdue, Sam, kple Nina menya naneke tso eŋu o. Le Purdue gome la, enye sɔsɔŋusẽ sẽŋu aɖe si ŋu numeɖeɖe aɖeke menɔ o... haɖe o.
  
  Esiae na be megazã ɣeyiɣi le kɔdzi nɔ hayahayam henɔ ɖiɖim ɖe eme o - le nyateƒe me la, Da Vɔ̃ɖi la ƒe dzɔtsoƒe ƒe nya ɣaɣla la nɔa fu ɖem nɛ zã kple keli. Ehiã na Sam be wòaxɔ nɔnɔmetata si me kɔ ale be wòate ŋu awɔ eƒe kɔpi ɖe ɖoɖowɔɖia me ahadzro eƒe akɔntabubu ƒe vɔ̃ɖinyenye ƒe nɔnɔme me.
  
  Sam menɔ du dzi o. Gaƒoƒo ʋɛ aɖewo gakpɔtɔ susɔ nɛ hafi ŋdɔnuɖuɣi, eyata eɖoe be yeaxɔ Chinatɔwo ƒe nuɖuɖu aɖe ahano biya esime yele lalam le aƒeme. Ema ana wòakpɔ ɣeyiɣi ato videoa me akpɔe ɖa be nane koŋ le afima si ate ŋu adzɔ dzi na Purdue hã. Esi Sam nɔ eƒe ʋua hem yi ʋuɖoƒea la, ede dzesii be ame aɖe do viviti ɖe yeƒe ʋɔtru nu. Esi medi be yeawɔ nu abe Scotlandtɔ vavã ene eye wòadze ŋgɔ amedzroa ko o ta la, etsi mɔ̃a eye wòlala nusi ŋutsu ɖikelaa di.
  
  Ŋutsua tsɔ ʋɔtrua ƒe nutrenu ƒo nu gbã, gake emegbe etrɔ hekpɔ Sam tẽ.
  
  "Yesu Kristo!" Sam do ɣli le eƒe ʋua me. "Enye ɖetugbui leaƒe si woƒo fi de!"
  
  
  8. 8.
  Mo le kposɔ si wotsɔ lãfu wɔe te
  
  
  Sam ƒe asi ge ɖe eƒe axadzi, afisi wòɣla eƒe Beretta le. Le ɣeyiɣi ma ke me la, amedzroa gate ɣlidodo tagbɔsesẽtɔe, eye wòƒu du to atrakpuiawo dzi ɖo ta Sam ƒe ʋua gbɔ. Sam dze ʋua gɔme eye wòtrɔ gear la ɖe megbe hafi ŋutsua te ŋu ku ʋua va egbɔ. Eƒe tayawo nɔ dzesi yibɔ dzodzoe siwo le asphalt la dzi ƒom esi wònɔ du dzi yina megbe, eye aɖaʋatɔ si ƒe ŋɔti gbã la mate ŋu akpɔ o.
  
  Le megbehuhɔ̃ea me la, Sam kpɔ amedzroa megblẽ ɣeyiɣi aɖeke tsɔ ti kpo ge ɖe eƒe ʋua me o, si nye Taurus blɔ viviti si dze abe ɖe wòde ŋgɔ wu eye wòsẽ wu etɔ ene.
  
  "Èle fu ɖem veviea? Le dziƒo ta! Ðe nèle yome tim vavãa?" Sam do ɣli, eye mexɔ eƒe towo dzi se o. Eƒe nya sɔ eye wòtsɔ eƒe afɔ ɖo anyi. Anye vodada be wòato mɔ si le ʋuʋu ɖi dzi, elabena eƒe clunker sue la mate ŋu aƒo Taurus si ƒe tsilindo ade nu gbeɖe o, eyata eɖo ta sekɛndrisuku xoxo si wogblẽ ɖi si didi tso eƒe xɔ gbɔ kilometa ʋɛ aɖewo la tẽ.
  
  Ɣeyiɣi kpui aɖe gɔ̃ hã meva yi esi wòkpɔ ʋu blɔ aɖe si nɔ tsatsam le axadzihuhɔ̃ea me o. Sam tsi dzi ɖe afɔzɔlawo ŋu. Axɔ ɣeyiɣi aɖe hafi amewo magava nɔ mɔa dzi fũu o, eye wòtsi dzi be ɖewohĩ ame aɖe ado le yeƒe ʋu si le agba tsɔm la ŋgɔ. Adrenaline do dzo ɖe eƒe dzi me, seselelãme si medzea eŋu o wu la gakpɔtɔ nɔ eƒe dɔgbo me, gake ele nɛ be wòasi le eyomedzela si ƒe tagbɔ gblẽ la nu aleke kee wòɖale o. Enyae tso afi aɖe, togbɔ be mete ŋu ɖo ŋku nusi dzi o hã, eye ne míebu Sam ƒe agbemedɔ ŋu la, anɔ eme ŋutɔ be eƒe futɔ gbogboawo meganye naneke wu mo siwo wonya nyuie o vaseɖe fifia.
  
  Le alilikpowo ƒe fefe si trɔna ta la, eva hiã be Sam naʋu yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃etutumɔ̃ siwo le yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃e sesẽtɔ kekeake dzi be wòakpɔ egbɔ be yeate ŋu akpɔ amewo le akɔtakpoxɔnuwo te kple amesiwo mebua tame o ale gbegbe be woate ŋu aƒu du atso mɔa le tsidzadza si nɔ dzadzam la me. Ame geɖe mete ŋu kpɔ ʋu eve siwo nɔ du dzi ɖo ta woƒe mɔ dzi o, woƒe awudziwuiwo ƒe ʋuƒo do viviti ɖe woƒe nukpɔkpɔ ŋu, evɔ ame bubuwo ya susui ko be ʋuawo atɔ ɖe mɔdodoawo dzi. Wowɔ vodada, eye wògblẽ nu geɖe kloe.
  
  Nyɔnu eveawo do ɣli esi Sam ƒe miame ƒe ŋgɔgbekaɖia ƒo wo kloe esime wonɔ mɔa tsom. Esi Sam nɔ du dzi le mɔ si dzi wotsɔ aŋɔ kple kɔkrit tu si le keklẽm la dzi la, enɔ eƒe akaɖiwo klẽm ɣesiaɣi henɔ eƒe kpẽ ƒom. Blue Taurus mewɔ nu ma tɔgbe aɖeke o. Nu ɖeka koe nɔ amesi yome tim la tsɔ ɖe le eme - Sam Cleave. Esi Sam trɔ ɖe Stanton Mɔ dzi sesĩe la, etsɔ asi ƒe brek la ƒo eye ʋua ƒu du yi dzogoea dzi. Enye ayemɔ aɖe si wònya tso alesi wònya nutoa me nyuie me be ɖetugbui leaƒe la menya o. Tayawo nɔ ɣli dom esime Taurus-ʋua nɔ ʋuʋum, eye wònɔ ʋuʋum sesĩe tso afɔtoƒe yi afɔtoƒe. Le eƒe gotagome nukpɔkpɔ me la, Sam te ŋu kpɔ dzobibi siwo le keklẽm esime siminti-mɔa nɔ go dom kple aluminum-ʋua ƒe ʋuƒoawo, gake Taurus-ʋua gakpɔtɔ li ke ne enya ɖu eƒe ʋuʋu dzi ko.
  
  "Nu maɖinu! Nu maɖinu! Nu maɖinu!" Sam ko alɔgbɔnu, eye fifia nɔ dodom le eƒe awu ʋlaya ɣia te. Mɔ bubu aɖeke meli si dzi woato aɖe aɖaʋatɔ si kplɔe ɖo le eƒe afɔkpodzi dzi la ɖa o. Tudada menye tiatia aɖeke o. Le eƒe xexlẽme nu la, afɔzɔla kple ʋu bubuwo sɔ gbɔ akpa nɔ mɔa zãm be tu nate ŋu adzo.
  
  Mlɔeba la, sukuxɔ xoxoa dze le eƒe miame. Sam trɔ be yeato nusi susɔ le diamond-mesh gli la me. Anɔ bɔbɔe. Gli si xɔ dzo eye wòvuvu la meku ɖe dzogoea ƒe atikpoa ŋu kura o, eye wògblẽ teƒe aɖe si gbɔdzɔ si ŋu afɔzɔla geɖe ke ɖo ɣeyiɣi didi aɖe do ŋgɔ na Sam. "Ẽ, esia sɔ kple esia wu!" - edo ɣli eye wòƒu du yi afɔtoƒea tẽ. "Esia anya nye nusi ɖea fu na wò, hey bastard?"
  
  Esi Sam nɔ nu kom dzitsitsitɔe la, etrɔ ɖe miame sesĩe, henɔ dzadzram ɖo be yeaƒo afɔtoƒe si le yeƒe ʋu dahe la ƒe ŋgɔgbekpa dzi. Aleke kee Sam ɖasusu be yedzra ɖoe o, gododoa gavloe wu zi gbɔ zi ewo. Eƒe kɔ nɔ ʋuʋum yi ŋgɔ kpe ɖe eƒe aʋala ƒe ʋuʋu ŋu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, wotsɔ eƒe akɔta kpui la ƒu gbe ɖe eƒe akɔtaƒu me ŋutasesẽtɔe, alo nenemae wòdze nɛ hafi yi edzi nɔ avu wɔm. Sam ƒe Ford xoxoa ƒo ʋɔtrua ƒe go si xɔ dzo la dziŋɔ aɖe, eye wònɔ tome kum ɖe amadedea me abe amegãxi ƒe asikewo ene.
  
  Esi Sam nɔ ta ɖe anyi, eye eƒe ŋkuwo nɔ ʋua ƒe ʋukukua tame kpɔm la, ekplɔ ʋua ɖo ta afisi nye tenisƒoƒewo tsã ƒe anyigba si me gbagbã le la gbɔ. Fifia liƒo kple atsyã ƒe susɔe aɖewo koe le teƒe gbadzaa, eye gbe kple gbemelãwo ƒe ƒuƒoƒo koe le dodom to eme. Taurus la do ɣli va egbɔ esime Sam ƒu du vɔ be yeayi edzi. Siminti gli si bɔbɔ ɖe anyi koe nɔ eƒe ʋu si le du dzi sesĩe eye wòle goglo la ŋgɔ.
  
  "Oo gbeɖuɖɔ!" - edo ɣli, nɔ eƒe aɖuwo ƒom.
  
  Gli sue aɖe si gbã la na wòge ɖe go kemɛ dzi. Le esia godo la, S3 sukuxɔ xoxo siwo wotsɔ anyikpe dzĩ si le ɖaɖɛ wɔe la nɔ dzedzem. Tɔtɔ enumake si ana Sam ƒe agbe nawu enu godoo. Tiatia aɖeke meganɔ esi wu be wòagaƒo asibrek la ake, togbɔ be etsi megbe vie xoxo hã. Taurus-ʋua ƒo Sam ƒe ʋua abe ɖe yameʋudzeƒe si didi kilometa ɖeka le esi wòafe kplii ene. Ford-ʋua tsɔ ŋusẽ gã aɖe nɔ tsatsam le tasiaɖamfɔ eve kloe dzi.
  
  Tsidzadzaa na Sam ƒe nukpɔkpɔ gagblẽ ɖe edzi. Eƒe yameʋuɖoɖo to gli dzi ƒe aɖaŋunuwɔwɔ na eƒe yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃etutumɔ̃wo mewɔa dɔ o, eye eƒe miame yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃etutu ƒe asike koe susɔ - viɖe aɖeke menɔ eŋu na ʋu si tsɔa ɖusime ʋukula o. Gake enɔ mɔ kpɔm be yeƒe tɔtrɔ si dzi yemaɖu o la ana yeƒe ʋua naɖiɖi ale gbegbe be wòagage ɖe sukuxɔa ƒe xɔa me o. Esiae nye nusi ŋu wòtsi dzi ɖo enumake, le Taurus mɔzɔla la ƒe tameɖoɖo be yeanye yeƒe kpeɖeŋutɔ kplikplikpli ta. Centrifugal force nye nɔnɔme dziŋɔ aɖe si me wòle be woanɔ. Togbɔ be ʋuʋua na Sam ʋuʋu hã la, eƒe ŋusẽkpɔɖeamedzia wɔ dɔ nenema ke le alesi wòlé wo katã nu me.
  
  Ga ƒe ɖiɖi si kplɔe ɖo kple tɔtrɔ kpata si le ʋuʋum la na Sam ti kpo tso eƒe zikpui dzi. Dzɔgbenyuietɔe la, eƒe ŋutilã meto yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃ea me o, ke boŋ edze ɖe gearshift kple mɔzɔlawo ƒe zikpui akpa gãtɔ dzi esi wotɔ te tɔtrɔa.
  
  Gbeɖiɖi siwo nɔ Sam ƒe to me koe nye tsidzadza ƒe ɖiɖi kple mɔ̃ si fa miamiamia ƒe tin ƒe ɖiɖi. Eƒe akɔta kple kɔ nɔ veve sem abe dzomavɔ ene, gake eƒe lãme sẽ. Sam gbɔ ya sesĩe esi wòkpɔe be le nyateƒe me la, womewɔ nuvevi ye nenema gbegbe o. Gake kasia eɖo ŋku nusita wòkpɔ gome le afɔku sia me le gɔmedzedzea me dzi. Esi Sam bɔbɔ ta be yeawɔ abe ɖe wòku na ye yome tim ene la, ese le eɖokui me be ʋu dzodzoe aɖe nɔ sisim tso yeƒe asi me. Ŋutilãa vuvu le abɔta te tututu afisi eƒe asi ƒo aŋɔka si le ʋuʋu ɖi le zikpuiawo dome.
  
  Ete ŋu sea afɔɖeɖe siwo mewɔa nu nyuie o siwo nɔ sisim to siminti xɔdzo ƒe tsiʋewo me. Enɔ vɔvɔ̃m na amedzroa ƒe ɣlidodo, gake ŋutsua ƒe ɣlidodo nyɔŋua na wòzu goosebumps. Dzɔgbenyuietɔe la, ɖeko wònɔ ɣli dom fifia elabena eƒe taɖodzinua menɔ sisim le egbɔ o. Sam ƒo nya ta be ne ame aɖe le sisim le ye gbɔ ko hafi wosea ŋutsua ƒe ɣlidodo dziŋɔa. Ne míagblɔe tututu la, ewɔ nuku ŋutɔ, eye Sam meʋuʋu be yeable yeƒe stalker wɔnuku la o.
  
  "Te ɖe eŋu vie, ame manyanu," Sam bu eŋu esi eƒe dzi nɔ ƒoƒom ɖe to me, henɔ dziɖegbe ƒe ɖiɖi si nɔ ta dzi srɔ̃m. Eƒe asibidɛwo sesẽ ɖe tu la ƒe asiléƒe. Togbɔ be ŋutsua nɔ mɔ kpɔm be yeƒe ku si wòwɔ abe ɖe wòku ene ana amedzroa nagaɖe fu nɛ alo awɔ nuvevi ye o hã la, ɖeko ŋutsua he Sam ƒe ʋɔa ʋu. Eƒe fukpela ƒe gbe ememetɔ fia mɔ Sam be: "Vi aɖe ko kpee, ale be mate ŋu aƒo wò ahɔhɔ̃ siwo le fu ɖem na wò la ado goe." Ame aɖeke masee gɔ̃ hã le afisia le tsidzadza me o."
  
  Ŋutsu si nɔ ʋɔtrua nu gblɔ be: "Wɔ abe ɖe nèwɔ ene," eye wògbe le manyamanya me be Sam medi be yeatu dometsotso si le wo dome o. "Sh-sham" ƒe nya.
  
  Nuƒoƒo ƒe kuxi aɖe nɔ aɖaʋatɔa ŋu alo eƒe susu mewɔ dɔ nyuie o, si ate ŋu aɖe eƒe nuwɔna si mewɔa tɔtrɔ o la me. Kpuie ko la, nyatakaka aɖe si woɖe nyitsɔ laa le Channel 8 dzi la klẽ to Sam ƒe ta me. Eɖo ŋku edzi be yese dɔnɔ aɖe si si le Broadmoor Sitsoƒesaɖa si Kpɔa Nuvlowɔlawo ƒe Tagbɔsesẽtɔwo Gbɔ la ŋu nya, eye wòbia eɖokui be ɖe amesia ate ŋu anye ame ma ke hã. Gake le biabia sia megbe la, biabia aɖe fɔ ɖe te ku ɖe nenye be enya ŋkɔ Sam nyuie hã.
  
  Le adzɔge ʋĩ la, Sam te ŋu se kpovitɔwo ƒe kpẽkuku. Anɔ eme be nutoa me asitsala aɖe ƒo ka na dziɖuɖumegãwo esime ʋuwo yometiti dzɔ le woƒe xɔtaxɔe me. Ese le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme. Ðikekemanɔmee la, esiae atso nya me le dzɔgbevɔ̃e si ava nɔ ame si le ame yome tim la ŋu, eye wòaɖe ŋɔdzidonamea ɖa zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu. Gbã la, Sam susui be nugɔmemasemase zi ɖeka koe wònye, abe esiwo dzɔna zi geɖe le ahadzraƒewo le Memleɖa zãwo me ene. Gake ŋutsu dziŋɔ sia ƒe kutrikuku na wòzu nusi dzɔ le vome le Sam ƒe agbe me ko.
  
  Wonɔ ɖiɖim sesĩe wu, gake womate ŋu ake ɖi ame aɖe ƒe anyinɔnɔ kokoko o. Ewɔ nuku na Sam eye wònyɔ ŋu nɛ be ŋutsua ƒu du yi ʋua tame helé nyadzɔdzɔŋlɔla si meʋãna o la, eye wòkɔe ɖe dzi agbagbadzedze aɖeke manɔmee. Kasia Sam tsɔ eƒe charade la ƒu gbe, gake mete ŋu ɖo eƒe tu gbɔ le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi o eye wòtsɔe ƒu gbe hã.
  
  "Nuka wɔm nèle le nu kɔkɔewo katã ƒe ŋkɔ me, wò aɖaʋatɔ si me ahɔhɔ̃ mele o?" Sam do ɣli dzikutɔe, henɔ agbagba dzem be yeaɖe ŋutsua ƒe asiwo ɖa. Xɔ xaxa aɖe si le abe esia ene mee wòkpɔ aɖaʋatɔa ƒe mo mlɔeba le ŋkeke me. Mo aɖe si ana gbɔgbɔ vɔ̃wo nagbugbɔ ɖe megbe, si sɔ kple eƒe nuƒoƒo si ɖea fu na ame ƒe ŋɔdzidoname la nɔ eƒe kposɔ si wotsɔ lãfu wɔe te, gake ne wotsɔe te ɖe eŋu la, edze abe ɖe wòsɔ keŋkeŋ ene. Gbã la, amedzroa ƒe ŋusẽ dziŋɔa na Sam xɔe se be megatsi tre ɖe eŋu zi sia o.
  
  Etsɔ Sam ƒu gbe ɖe eƒe ʋua ƒe mɔzɔlawo ƒe zikpui dzi. Le dzɔdzɔme nu la, Sam dze agbagba be yeaʋu ʋɔa tso akpa kemɛ be yeasi, gake gaƒoɖokui kple asiléƒe bliboa bu. Kaka Sam natrɔ be yeate kpɔ be yeado to ʋukulaa ƒe zikpui dzi la, amesi lée la nɔ mɔ̃a zãm xoxo.
  
  "Lé ɖe asi sesĩe," ye nye nusi Sam ɖe gɔme be enye ŋutsua ƒe sedede. Eƒe nu nye ʋuʋudedi si le eƒe mo ƒe ŋutigbalẽ si biã la me ko. Ɣemaɣie Sam kpɔe be ame si lé ye la ƒe tagbɔ gblẽ eye mele tsatsam le tsita aɖe si me ameyibɔwo le me o. Wolã eƒe ŋutinuwo, si wɔe be megate ŋu ƒoa nu o kloe eye wòzi edzi wòdo tsidzadzawu kple fedora.
  
  Sam bu eŋu esi wònɔ ŋutsua kpɔm wònɔ dɔ wɔm aɖaŋutɔe kple Blue torque mɔ̃a be: "Oo nye Mawu, eɖoa ŋku Darkman dzi nam." Ƒe geɖe enye sia tso esime Sam mexlẽ nɔnɔmetata gbalẽ alo naneke si le abe ema ene o, gake eɖo ŋku amea dzi nyuie. Esi wodzo le teƒea la, Sam fa konyi le eƒe ʋua ƒe bu ta, nenye be enye nya ƒaƒã aɖe si wogblɔ le blema gɔ̃ hã. Gawu la, hafi Perdue naxɔ eƒe asitelefon la, eya hã nye blemanu si tso Nokia BC eye mate ŋu awɔ nu bubu aɖeke wu nyatakakawo ɖoɖo ɖe amewo to asitelefon dzi kple kaƒoƒo kabakaba o.
  
  "Oo, gbegblẽ! Purdue!" - edo ɣli le vo me, eye wòɖo ŋku edzi be ele be yeafɔ videoa eye yeado go kple biliɔnla la emegbe le fiẽ me. Ðeko amesi lée lé ŋku ɖe eŋu le alesi wònɔ ʋuʋum be yeasi le Edinburgh ƒe nuto siwo me amewo sɔ gbɔ ɖo me la dome. "Se, ŋutsu, ne èle wuyem la, wɔe. Ne menye nenema o la, na mado go. Kpekpe aɖe si hiã kpata ŋutɔ le asinye eye le nyateƒe me la, nyemetsɔ ɖeke le eme be lɔlɔ̃ ka ƒomevie le mia me nam o."
  
  Ŋutsu si wotɔ dzoe la ko alɔgbɔnu henɔ ʋu kum abe Hollywood-nuwɔla si xɔ hehe nyuie ene be: "Don"t flatter yourself." Eƒe nyawo me mekɔ tututu o eye eƒe s ƒe akpa gãtɔ ɖina abe "sh" ene, gake Sam kpɔe be ɣeyiɣi vi aɖe si yetsɔ nɔ yeƒe dɔwɔƒea na yeƒe to va zu numame na ye be yeaɖe nyagbɔgblɔ me kɔ nyuie.
  
  Taurus-ʋua ti kpo to mɔfiadzesi kɔkɔ siwo wotsɔ amadede ɣi da ɖe mɔa to dzi afisi wodo go le mɔ si dzi woto yi mɔ gã la dzi le. Vaseɖe fifia la, kpovitɔwo ƒe ʋu aɖeke menɔ mɔ dzi yina o. Womeva ɖo haɖe o esime ŋutsua kplɔ Sam dzoe le teƒea, eye womenya afisi woadze wo yometiti gɔme le o.
  
  "Afikae míeyina?" Sam bia, eye vɔvɔ̃ si nɔ esi le gɔmedzedzea me la trɔ vivivi zu dziɖeleameƒo.
  
  Ŋutsua ɖo eŋu be: "Teƒe si woaƒo nu le."
  
  Sam ƒo nu le ɣlidodo me be: "Oo nye Mawu, èdze abe ame nyanyɛ ene."
  
  "Aleke nàwɔ anya gɔ̃ hã?" - ameléla la bia fewuɖutɔe. Edze ƒã be eƒe nuwɔametɔnyenye mekpɔ ŋusẽ ɖe eƒe nɔnɔme dzi o, eye wòna wòzu ƒomevi mawo dometɔ ɖeka - ƒomevi si metsɔa ɖeke le seɖoƒewo me o. Kpekpeɖeŋutɔ si wɔa dɔ nyuie. Futɔ si wua ame.
  
  
  9. 9.
  Aƒeme vava kple Purdue
  
  
  Ðɔkta Patel ƒo nu kple hũɖeɖe esi wònɔ asi ɖem le eƒe dɔnɔ si tsi tre ɖe eŋu la ŋu kple dzitsitsi be: "Matsɔ esia ade nuŋlɔɖi me be enye susu gbegblẽ ŋutɔ." "Nyemekpɔ susu aɖeke koŋ si tae matsɔ wò ade gaxɔ me le ɣeyiɣi sia me o, David, gake nyemeka ɖe edzi be èle nɔnɔme aɖeke me be nàyi aƒeme haɖe o."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu, eye wòbɔbɔ ɖe eƒe atikplɔ yeyea dzi be: "De dzesii." "Aleke kee wòɖale o, amegãɖeɖi, madze agbagba be nyemagagblẽ nye lãɖeɖe kple nutatawo ɖe edzi o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, mewɔ ɖoɖo be woakpɔ dɔnɔwo dzi le aƒeme zi eve le kwasiɖa me va se ɖe esime míagava do kpɔ."
  
  "Èwɔea? Ena mekpɔa gbɔdzɔe aɖe ya," Ðɔkta Patel lɔ̃ ɖe edzi. "Atikewɔwɔ ka ƒomevie nèzãna?"
  
  Perdue ƒe alɔgbɔnukoko vɔ̃ɖi la na amekolaa tsi dzimaɖi vie. "Mezã Dɔnɔdzikpɔla Hurst ƒe dɔwɔnawo le ame ŋutɔ ƒe fetu nu le eƒe dɔwɔɣiwo godo le atikewɔƒea afisia, eyata mele be wòado kplamatse eƒe dɔ kura o. Zi eve le kwasiɖa me. Gaƒoƒo ɖeka hena dodokpɔ kple atikewɔwɔ. Nya kae nègblɔ?
  
  Ðɔkta Patel zi ɖoɖoe, eye eƒe mo wɔ yaa. "Damn it, David, le nyateƒe me la, màte ŋu aɖe mɔ nya ɣaɣla aɖeke nato ŋuwò o, alo?"
  
  "Kpɔ ɖa, mesena le ɖokuinye me dziŋɔ be nyemenɔ afima o esime srɔ̃a ate ŋu akpɔ viɖe tso nye gbɔgbɔmeʋaʋã me hafi, le agbenyuinɔnɔ ƒe nukpɔsusu nu ko gɔ̃ hã. Nu suetɔ kekeake si mate ŋu awɔe nye be madze agbagba le mɔ aɖe nu axe fe ɖe nye anyimanɔmanɔ ta ɣemaɣi."
  
  Amekola la ƒo nu kple hũɖeɖe eye wòtsɔ asi ɖo Perdue ƒe abɔta, eye wòbɔbɔ be yeaɖo ŋku edzi nɛ blewuu be, "Esia maɖe naneke o, ènya. Ŋutsua ku eye megali o. Nu nyui aɖeke si nèdze agbagba be yeawɔ fifia mahee vɛ alo ana eƒe drɔ̃ewo naɖi kɔ nɛ o."
  
  "Menya, menya, gɔmesese boo aɖeke mele esia ŋu o, gake nuka kee wòɖanye o, Harun, na mawɔ esia. Ne nane li la, ke gododo Dɔnɔdzikpɔla Hurst ana nye dzitsinya nabɔbɔ vie. Taflatse tsɔe nam," Perdue ɖe kuku. Ðɔkta Patel mete ŋu ʋli nya be anya wɔ le susuŋutinunya ƒe nukpɔsusu nu o. Ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be susu me ŋutifafa sue ɖesiaɖe si Purdue ate ŋu ana ye ate ŋu akpe ɖe ye ŋu yehaya tso yeƒe fukpekpe si me yeto nyitsɔ laa akpa la me. Ðikeke mele eme o be eƒe abiwo ahaya nyuie abe alesi wònɔ do ŋgɔ na amedzidzedzea ene kloe, gake ehiã be Perdue nana eƒe susu nanɔ dɔ dzi aleke kee wòɖale o.
  
  Ðɔkta Patel ɖo eŋu be: "Mègatsi dzi o, David." "Èxɔe se alo mèxɔe se o, mese nusi nèle agbagba dzem be yeawɔ gɔme bliboe. Eye mele kpli wò, xɔ̃nye. Wɔ nusi nèbu be enye xɔname kple ɖɔɖɔɖo. Ðeko esia ate ŋu anyo na wò."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Akpe na wò," eye wòkpɔ dzidzɔ ŋutɔŋutɔ ɖe eƒe ɖɔkta ƒe lɔlɔ̃ ɖe edzi ŋu. Ðoɖoezizi si mebɔbɔ o ɣeyiɣi kpui aɖe va yi le dzeɖoɖoa ƒe nuwuwu kple Dɔnɔdzikpɔla Hurst ƒe vava tso awuɖɔliƒea dome.
  
  Egbɔ ya kabakaba be: "Taflatse exɔ ɣeyiɣi didi ale gbegbe, Aƒetɔ Perdue." "Kuxi vi aɖe nɔ ŋunye le nye stokɛwo ŋu, nenye be ànya."
  
  Ðɔkta Patel ƒo nu kple ɣli eye wòte eƒe modzakaɖeɖe ɖe eƒe nyagbɔgblɔa nu, gake Perdue, si nye aƒetɔ ameŋubula ɣesiaɣi la, trɔ nya la enumake be yeaɖee tso ŋukpe geɖe wu me. "Ekema ɖewohĩ ele be míayia? Mele mɔ kpɔm na ame aɖe kpuie."
  
  "Miele dzodzom ɖekaea?" Ðɔkta Patel bia kaba, eye wòdze abe ɖe wolée le vo me ene.
  
  Dɔnɔdzikpɔla la ɖe eme be: "Ẽ, ɖɔkta." "Megblɔ be mana Aƒetɔ Perdue nado gasɔ ne ele mɔ dzi yina aƒeme. Mesusu be esia anye mɔnukpɔkpɔ be madi mɔ nyuitɔ si dzi mato ayi eƒe domenyinu gbɔ. Nyemeyi mɔ sia dzi kpɔ o, eyata fifia mete ŋu ɖo ŋku mɔa dzi."
  
  Harun Patel ɖo eŋu be: "Ah, mekpɔe," togbɔ be ɖikeke nɔ eƒe mo hã. Eƒe susu gakpɔtɔ nɔ eŋu be David Perdue hiã nu geɖe wu Lilith ƒe atikewɔwɔ ŋuti nunya, gake ʋuu keke ta, menye eƒe nyae nye ema o.
  
  Perdue va ɖo Reichtisusis emegbe wu alesi wòsusui. Lilith Hearst te tɔ ɖe edzi be woatɔ gbã atsɔ akɔ yeƒe ʋua ƒe tsigoe me, si na wohe ɖe megbe vie, gake wogawɔ ɣeyiɣi nyui aɖe kokoko. Le ememe la, Perdue se le eɖokui me abe ɖevi ene le eƒe dzigbezã ƒe ŋdi me. Mete ŋu nɔ lalam be yeaɖo aƒeme o, henɔ mɔ kpɔm be Sam anɔ ye lalam kple fetu si wòdzro vevie tso esime wobu le Du Bubu la ƒe dzomavɔ ƒe ʋuʋudedi me.
  
  "Mawu nyui, Aƒetɔ Perdue, teƒe kae nye si le asiwò le afisia!" Lilith do ɣli be. Eƒe nu nɔ agape esi wòbɔbɔ nɔ eƒe ʋukukua dzi yi ŋgɔ be yeage ɖe agbo gã siwo yi Reichtishusis me. "Ewɔ nuku ŋutɔ! Mawu, nyemate ŋu asusu alesi wò elektrikŋusẽfetu le o."
  
  Perdue ko nu tso dzi me le eƒe nya siwo wògblɔ anukwaretɔe ta. Eƒe agbenɔnɔ si dze abe ɖe wòbɔbɔe ene la nye tɔtrɔ si woxɔ nyuie tso anyigbatɔ kesinɔtɔwo, asitsala gãwo kple dunyahela siwo ƒe hadede si wòzu numame nɛ la gbɔ.
  
  Eƒoe kpe ɖe eŋu be: "Ema fa miamiamia ŋutɔ."
  
  Lilith ʋuʋu ŋku ɖe eŋu. "Godoo. Abe ɖe ame aɖe abe wò ene anya nusi fafɛ nye ene. Meda akɔ be mexɔ asi akpa na wò gakotoku gbeɖe o." Enumake ekpɔ nusi wònɔ fiafiam la dze sii eye wògbɔ fũu be, "Oo nye Mawu. Aƒetɔ Perdue, meɖe kuku! Melé blanui. Melɔ̃a nya si mesusu be magblɔ..."
  
  Eko nu be: "Menyo o, Lilith." "Taflatse mègaɖe kuku ɖe esia ta o. Mekpɔnɛ be enaa gbɔdzɔe ame. Ezu numame nam be amewo gbugbɔa nu na nye kposɔ ŋkeke bliboa, eyata edzɔa dzi nam be mase ame aɖe nagblɔ nusi wòsusu."
  
  Eʋuʋu ta blewuu esi woto dedienɔnɔxɔa ŋu eye woku ʋua to togbɛ suea dzi ɖo ta xɔ xoxo gã si Perdue yɔ be aƒe la gbɔ. Esi ʋua nɔ tetem ɖe xɔa gã la ŋu la, Perdue te ŋu ti kpo tso eme kloe be yeakpɔ Sam kple videokasɛt si akpe ɖe eŋu. Edi be dɔnɔdzikpɔla naku ʋua kabakaba vie, gake dzi menɔ ƒo nɛ be wòabia nya ma tɔgbe o.
  
  Ede dzesii be: "Miaƒe abɔa nya kpɔ ŋutɔ. "Kpɔ kpe xɔasi wɔnuku siawo katã ɖa. Ðe esia nye fiasã tsãa?"
  
  "Menye fiasã o, lɔlɔ̃tɔ, gake ete ɖe eŋu. Esia nye ŋutinya me teƒe, eyata meka ɖe edzi be ɣeaɖeɣi la, exe mɔ ɖe amedzidzedze nu eye wòkpɔ ame geɖe ta tso nuveviwɔame me. Esi míeɖi tsa yi anyigbaa dzi zi gbãtɔ la, míeke ɖe lãkpɔ gãwo kple subɔviwo ƒe nɔƒewo ƒe kpeƒekpeƒewo ŋu. Sɔlemexɔ xoxo aɖe ƒe glikpowo gɔ̃ hã le anyigbaa ƒe ɣedzeƒe ʋĩ," eɖɔe kple nuxaxa, esi wòse dada sue aɖe ko le eƒe Edinburgh nɔƒea ŋu. Nyateƒee, aƒe geɖe nɔ esi le xexeame godoo, gake ebu aƒe gã si le ye de Scotland be eyae nye teƒe vevitɔ si Purdue kesinɔnuwo le.
  
  Esi ʋua tɔ ɖe ʋɔtru gãwo ŋgɔ ko la, Perdue ʋu eƒe ʋɔtrua.
  
  "Kpɔ nyuie, Aƒetɔ Perdue!" - edo ɣli. Esi wòtsi dzi ta la, etsi mɔ̃a eye wòwɔ kaba yi egbɔ, esime Charles, si nye eƒe ahadzrala, ʋu ʋɔa teti.
  
  Charles sesẽ la gblɔ le eƒe nɔnɔme ƒuƒlu me be: "Míexɔ wò nyuie, aƒetɔ." "Míenɔ mɔ kpɔm na wò le ŋkeke eve pɛ ko megbe." Eɖiɖi to atrakpuiawo dzi be yeaxɔ Perdue ƒe akplowo esime gatɔ biliɔnla si ƒe taɖa le klosalo la ƒu du yi atrakpuiawo gbɔ kabakaba alesi wòate ŋui. Charles do gbe na dɔnɔdzikpɔla la be: "Ŋdɔ nyui na wò, aƒenɔ," eye dɔnɔdzikpɔla hã ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be yemenya amesi wònye o, gake ne eva kple Perdue la, ebunɛ be enye ame vevi aɖe.
  
  Enɔ hũ ɖem le eyome henɔ agbagba dzem be yeazɔ ɖe eƒe afɔɖeɖe didiawo dzi be: "Aƒetɔ Perdue, màte ŋu atsɔ nyaƒoɖeamenu ma gbegbe aɖo wò afɔ dzi haɖe o." "Aƒetɔ Perdue..."
  
  "Ðeko nàkpe ɖe ŋunye malia atrakpuiawo, enyoa?" - ebiae bubutɔe, togbɔ be ede dzesi nusiwo ŋu wòtsi dzi ɖo vevie le eƒe gbe me hã. "Charles?"
  
  "Ẽ, aƒetɔ".
  
  "Ðe Aƒetɔ Cleave va ɖo haɖea?" - Perdue bia, eye wòɖe afɔ yi ŋgɔ dzimagbɔɖitɔe afɔɖeɖe ɖesiaɖe.
  
  Charles ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe be: "Ao, aƒetɔ." Amewo ƒe ŋuɖoɖoa mesɔ gbɔ o, gake Perdue ƒe mo si wòɖe tsɔ ɖo eŋu la nye esi dzi ŋɔ kura. Etsi tre ɖi ʋuʋumanɔmee hena ɣeyiɣi kpui aɖe, lé dɔnɔdzikpɔla la ƒe asi henɔ eƒe ahadzrala la kpɔm dzodzrotɔe.
  
  "Ao?" - Eɖe hũ le vɔvɔ̃ ta.
  
  Ɣemaɣi tututu la, Lillian kple Jane, siwo nye eƒe aƒedzikpɔla kple eya ŋutɔ ƒe kpeɖeŋutɔ, do ɖe ʋɔtrua nu.
  
  "Ao, aƒetɔ. Meganɔ anyi o ŋkeke bliboa. Ðe nènɔ mɔ kpɔm nɛa?" Charles bia nya sia.
  
  "Ðe nyee... w-nyee mekpɔ mɔ nɛa... Aƒetɔ, Charles, ɖe mabia nenye be ele afisia ne nyemenɔ mɔ kpɔm nɛ oa?" Perdue gblɔ nya siwo meɖe dzesi o. Ewɔ nuku ŋutɔ be wose ɣlidodo tso woƒe dɔtɔ si ƒe dzi dze eme zi geɖe gbɔ, eye nyɔnuawo trɔ ŋkume kple Charles, amesi gakpɔtɔ nye mumu.
  
  "Eyɔ?" Perdu bia Jane be.
  
  Eɖo eŋu kple gbe sesẽ be: "Fiẽ nyui na wò, Aƒetɔ Perdue." To vovo na Lillian kple Charles la, Jane metsyɔa mo na eƒe dɔtɔ ne edo le fli me alo ne nane gblẽ o. Zi geɖe la, eyae nyea eƒe agbenyuinɔnɔ ŋuti kɔmpasi kple eƒe ɖusime nyametsotsowɔla ne ehiã nukpɔsusu. Ekpɔe wòtso eƒe abɔwo eye wòkpɔe be yele ʋuʋum.
  
  Eɖe hũ be: "Meɖe kuku." "Ðeko mele Sam lalam kpata. Edzɔ dzi nam be mekpɔ mi katã. Nyateƒea."
  
  "Míese nusi dzɔ ɖe dziwò le New Zealand, aƒetɔ. I"m so happy you"re still kicking and recovering," Lillian, si nye vidadaa ƒe dɔwɔla si ko alɔgbɔnu vivi aɖe kple nukpɔsusu siwo me susu mele o la ƒo nu kple ɣli.
  
  Egbɔ ya, gbɔgbɔtsixe tsi ƒo le agbagbadzedze si wòbia be wòaɖo ʋɔtrua nu ta be: "Akpe na wò, Lily." "Nye gose la wu enu kloe, ẽ, gake nyee ɖu dzi." Wote ŋu kpɔe be Perdue do dziku vevie, gake edze agbagba be yeayi edzi anye vividoɖeameŋula. "Amesiame, Dɔnɔdzikpɔla Hurst si tso Salisbury Dɔdaƒee nye esia. Ada nye abiwo zi eve le kwasiɖa me."
  
  Le vivisesewo ɖɔliɖɔli kpuie megbe la, amesiame zi ɖoɖoe eye woɖe afɔ ɖe vovo be yeana Perdue nage ɖe xɔdɔme si me woxɔa amewo le la me. Egakpɔ Jane mlɔeba ake. Egabia le gbe si meɖi fewu kura o me be, "Ðe Sam ƒo ka kuraa, Jane?"
  
  Eɖo eŋu blewuu be: "Ao." "Èdi be maƒo ka nɛ esime nèle anyi ɣeyiɣi didi ma gbegbea?"
  
  Edi be yeatsi tre ɖe eŋu, gake enya be yeƒe susua anɔ ɖoɖo nu. Dɔnɔdzikpɔla Hurst ate tɔ ɖe edzi godoo be yeada yeƒe nɔnɔmea kpɔ hafi adzo, eye Lillian ate tɔ ɖe edzi be yeana nuɖuɖui nyuie hafi wòaɖe asi le eŋu wòayi fiẽsi me. Eʋuʋu ta ɖeɖiteameŋutɔe. "Taflatse ƒo ka nɛ nànya nusi nye heheɖemegbea, Jane."
  
  Eko alɔgbɔnu eye wòdze atrakpuiawo lialia gɔme yi dzisasrã gbãtɔ dzi yi ɔfis la be: "Nyateƒee." Eƒo ka nɛ ake. "Eye taflatse nàgbɔ ɖe eme vie. Meka ɖe edzi be Sam anɔ afima ne nyemate ŋu aɖo egbɔ o gɔ̃ hã."
  
  Eʋuʋu asi nɛ le xɔlɔ̃wɔwɔ me be: "Ẽ, ẽ," eye wòyi edzi nɔ atrakpuiawo liam sesẽe. Lilith tsa le aƒe dzeani la me esime wònɔ eƒe dɔnɔa dzi kpɔm. Mekpɔ atsyɔ̃ɖoɖo ma tɔgbe le ame aɖe si menye fia ƒe ɖoƒe o ƒe aƒeme kpɔ o. Eya ŋutɔ menɔ aƒe si me kesinɔnuwo bɔ ɖo alea gbegbe me kpɔ o. Esi wònɔ Edinburgh ƒe geɖe ta la, enya anyigbayeyedila xɔŋkɔ si tu fiaɖuƒe ɖe eƒe IQ si de ŋgɔ wu dzi. Perdue nye Edinburgh dukɔmevi xɔŋkɔ aɖe si ƒe ŋkɔxɔxɔ kple ŋkɔ gbegblẽ kaka ɖe xexeame katã.
  
  Ame xɔŋkɔ siwo le ganyawo, dunyahehe kple dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe xexeame ƒe akpa gãtɔ nya David Perdue. Ke hã, wo dometɔ geɖe te fuléle eƒe anyinɔnɔ. Enya esia hã nyuie. Gake eƒe futɔwo gɔ̃ hã mate ŋu agbe eƒe nunya o. Esi Lilith nye dzɔdzɔmeŋusẽŋununya kple nukpɔsusu ƒe atikeŋutinunya srɔ̃la tsã ta la, sidzedze vovovo siwo Purdue ɖe fia le ƒeawo me la do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Fifia ekpɔ nusiwo do tso eƒe nutovɛwo me kple nusiwo susɔ ƒe adedada ŋutinya teƒe.
  
  Wrichtishousis amedzrodzeƒea ƒe xɔdɔme ƒe dzisasrã kɔkɔwo ɖo dzisasrã etɔ̃ hafi xɔ ɖekaɖekaawo kple xɔtaxɔwo ƒe gli siwo tsɔa agbawo mi, abe alesi anyigbaawo hã nɔ ene. Marble kple blema limestone-kpewo ɖo atsyɔ̃ na leviathan ƒe aƒea, eye ne míebu teƒea ƒe dzedzeme ŋu la, atsyɔ̃ɖoɖo boo aɖeke menɔ eme do ŋgɔ na ƒe alafa 16 lia o.
  
  Egbɔ ya be: "Aƒe dzeani aɖe le asiwò, Aƒetɔ Perdue."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Akpe na wò." "Tsã la, dzɔdzɔmeŋutinunyalae nènye le wò dɔwɔɖuia me, alo?"
  
  Eɖo eŋu kple ŋkubiãnya vie be: "Nyee."
  
  Edo susua ɖa be: "Ne ètrɔ gbɔ le kwasiɖa si gbɔna me la, ɖewohĩ mate ŋu aɖi tsa ayi nye nudokpɔƒewo kpuie."
  
  Lilith ƒe mo dze abe ɖe metsɔ dzo ɖe eŋu boo o wu alesi wòsusui ene. "Le nyateƒe me la, menɔ nudokpɔƒewo. Le nyateƒe me la, miaƒe dɔwɔƒe si nye Scorpio Majorus ye kpɔa alɔdze vovovo etɔ̃ dzi," eƒo adegbe be yeawɔ dɔ ɖe edzi. Perdue ƒe ŋkuwo nɔ keklẽm le nu gbegblẽ wɔwɔ ta. Eʋuʋu ta.
  
  Egblɔ be: "Ao, lɔlɔ̃tɔ, dodokpɔwɔƒe siwo le aƒea me ye megblɔ," eye wòse vevesesenutsitikea ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi kple dziɖeleameƒo si wòkpɔ nyitsɔ laa ɖe Sam ŋu si na wòdɔ alɔ̃.
  
  "Afi sia?" emi nu, eye mlɔeba wòwɔ nu abe alesi wòkpɔ mɔe ene.
  
  "Ẽ, aƒenɔ. Le anyigba le afima tututu, le xɔdɔme si me woxɔa amewo le la te. Maɖee afia wò ɣebubuɣi," eƒo adegbe. Alesi ɖetugbui dɔnɔdzikpɔla la ƒe mo biã le eƒe aɖaŋuɖoɖoa ta la dzɔ dzi nɛ ŋutɔ. Eƒe alɔgbɔnukoko na eƒe dzi dze eme, eye wòxɔe se hena ɣeyiɣi kpui aɖe be ɖewohĩ yeate ŋu axe vɔ si wòle be yeatsɔ asa vɔe le srɔ̃a ƒe dɔléle ta. Emae nye eƒe tameɖoɖo, gake menye ɖeɖekpɔkpɔ vi aɖe koe wòfia na David Perdue o.
  
  
  10. 10.
  Ametafatafa le Oban
  
  
  Nina haya ʋu aɖe be yeatsɔ ʋu atrɔ ayi Oban tso Sam ƒe aƒeme. Enyo ŋutɔ be metrɔ gbɔ va aƒeme le nye aƒe xoxo si me mekpɔa Oban Bay ƒe tsi siwo me dziku le la me. Nusi ko wòlé fui le aƒeme vava le adzɔge nɔnɔ megbe enye aƒea me dzadzraɖo. Eƒe aƒea menɔ sue kura o, eye eya ɖeka koe nɔ eme.
  
  Tsã la, ehayaa dzadzɛnyenyedɔwɔla siwo va zi ɖeka le kwasiɖa me va kpena ɖe eŋu le domenyinu si wòƒle ƒe geɖe enye sia la dzi kpɔkpɔ me. Mlɔeba la, ɖeɖi te eŋu be wòatsɔ blemanuawo ana nyɔnu siwo le dzadzɛnyenyedɔ wɔm siwo di be yewoagakpɔ ga geɖe tso blemanu nuƒoƒoƒula ɖesiaɖe si mexɔa se o gbɔ. Ne míeɖe asibidɛ siwo léna ɖe nu ŋu ɖa la, Nina bu nusiwo wòlɔ̃na wu siwo sɔ gbɔ na aƒedzikpɔla ɖekematsɔlemetɔwo, eye wògblẽ domenyinu xɔasi siwo wòxɔ to eƒe agbe dede afɔku me le Purdue ƒe mɔzɔzɔwo me, akpa gãtɔ. Ŋutinyaŋlɔla nyenye menye yɔyɔ na Ðɔkta Nina Gould o, ke boŋ enye nusi ŋu wòtsia dzi ɖo koŋ si wòse le eɖokui me be yegogo wu egbegbe nusiwo sɔ le yeƒe ɣeyiɣia me. Esiae nye eƒe agbe. Ɣeyiɣi siwo va yi nye eƒe sidzedze ƒe kesinɔnu, eƒe vudo si me goglo o si me nuŋlɔɖi dodzidzɔnamewo kple blemanu dzeani siwo dekɔnu siwo me dzideƒo le wu, siwo sẽ wu ƒe nuŋlɔti kple anyi wɔ.
  
  Sam meƒo ka haɖe o, gake ekpɔe dze sii be enye ŋutsu si ƒe ahɔhɔ̃ kaka eye wòtsia dzi ɖe nu yeye aɖe alo bubu aɖe ŋu ɣesiaɣi. Abe ʋukula ene la, afɔku ƒe ʋeʋẽ alo mɔnukpɔkpɔ si asu esi be wòalé ŋku ɖe eŋu nyuie hafi eƒe susu nanɔ nane ŋu koe wòhiã. Ebia eɖokui be nukae wòsusu tso nyadzɔdzɔgbalẽ si wògblẽ ɖi nɛ be wòakpɔ ŋu hã, gake medo vevie nu nenema gbegbe le numetotoa me o.
  
  Ŋkekea do viviti, eyata susu aɖeke meli si ta woazɔ ƒuta alo ayi cafe aɖe aɖate strawberry cheesecake kpɔ nuvɔ̃tɔe - le fridzi me, ke menye esi woɖa o. Nukunu vivi aɖe abe cheesecake ene gɔ̃ hã mate ŋu ana Nina nado go le gota le ŋkeke si dzi tsi nɔ dzadzam nyuie o, si fia be mevo le ablɔdzi o. Nina to eƒe fesre siwo le ƒuta dometɔ ɖeka dzi kpɔ amesiwo gakpɔtɔ ɖoe be yewoado go egbea ƒe mɔzɔzɔ si me vevesese le, eye wògada akpe na eɖokui ake.
  
  "Oo, eye nuka wɔm nèle?" - eƒo nu le ɣlidodo me, tsɔ eƒe mo te ɖe lace xɔmetsovɔa ƒe babla ŋu eye wòɖe ŋku ɖe gota le aɖaŋudzedze me ŋutɔ. Le eƒe aƒea te, le gbea ƒe togbɛ si dzi ʋuʋudedi le la, Nina kpɔ Aƒetɔ Hemming tsitsi wònɔ zɔzɔm blewuu le mɔa dzi le yame ƒe nɔnɔme dziŋɔa me, nɔ eƒe avu yɔm.
  
  Aƒetɔ Hemming nye Dunoiran Mɔ dzi nɔla tsitsitɔwo dometɔ ɖeka, ahosi si ƒe nɔnɔme xɔ ŋkɔ. Enya esia elabena le whisky nono ʋɛ aɖewo megbe la, naneke mate ŋu axe mɔ nɛ be wòagagblɔ eƒe sɔhɛmenɔɣi ŋutinyawo o. Eɖanye kplɔ̃ɖoƒe alo ahadzraƒe o, mɔnukpɔkpɔ aɖeke meto mɔ̃ɖaŋudɔwɔla bibi xoxoa ŋu be wòaƒo nu ƒuƒlu o vaseɖe ŋdi ga suewo me hafi amesiame si ƒe susu le nu ŋu naɖo ŋku edzi. Esi wòdze mɔa tsotso gɔme la, Nina de dzesi ʋu yibɔ aɖe si nɔ du dzi le aƒe ʋɛ aɖewo gbɔ tso egbɔ. Esi wònye be eƒe fesre kɔkɔ ale gbegbe le mɔ si le ete la tame ta la, eya ɖeka koe ate ŋu akpɔ esia do ŋgɔ hafi.
  
  Egbɔ fũu eye wòƒu du yi ʋɔtrua nu kaba be: "Oo, Mawu." Afɔ ƒuƒlu, si do jeans kple akɔtaɖonu ko la, Nina ƒu du to atrakpuiawo dzi yi eƒe mɔ si me gbagbã ɖo la dzi. Edo ɣli yɔ eƒe ŋkɔ esime wònɔ du dzi, gake tsidzadza kple dziɖegbea mete ŋu se eƒe nuxlɔ̃amea o.
  
  "Aƒetɔ Hemming! Mikpɔ nyuie le ʋua ŋu!" Nina do ɣli, eye eƒe afɔwo mese vuvɔ si tso tsiʋe kple gbe xɔdzo siwo me wòto la me o. Ya si nɔ abe tsikpe ene la fiã eƒe ŋutigbalẽ ƒuƒlu. Eƒe ta trɔ ɖe ɖusime be yeadzidze didime si le ʋu si nɔ tetem ɖe eŋu kabakaba la gbɔ esime wònɔ tsi ƒum to do si me amewo sɔ gbɔ ɖo la me. "Aƒetɔ Hemming!"
  
  Kaka Nina naɖo agbo si le eƒe gli ŋu gbɔ la, Aƒetɔ Hemming nɔ afɔ tsɔm to mɔa ƒe afã xoxo, nɔ eƒe avu yɔm. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, le eƒe ablaɖeɖe me la, eƒe asibidɛ siwo xɔ dzo la nɔ ʋuʋum henɔ ʋuʋum kple gavi la ƒe ʋuƒo, eye mete ŋu ɖe gavi la ɖa kaba o. Esi wòdze agbagba be yeaʋu gaƒoɖokui la, eganɔ eƒe ŋkɔ dom kokoko. Esi wònye be azɔlizɔla bubu aɖeke menɔ anyi si ƒe tagbɔ gblẽ ale gbegbe be woado go le yame ƒe nɔnɔme sia me o ta la, eya koe nye eƒe mɔkpɔkpɔ, eƒe nyagblɔɖila ɖeka kolia.
  
  Edo ɣli le mɔkpɔkpɔbuɖeame me esi pin la va le ablɔɖe me be: "Oo nye Mawu!"Le nyateƒe me la, eƒe atamkakae he Aƒetɔ Hemming ƒe susu mlɔeba him.gaƒoɖokui ƒe mɔ nu, si xe mɔ nɛ be wòagakpɔ ʋu si nɔ tetem ɖe eŋu o.Esi wòkpɔ ŋutinyaŋlɔla dzetugbe la, si do awu sue aɖe la, amegãɖeɖia se le eɖokui me be hloloetsotso ƒe vevesese wɔnuku aɖe le eƒe blemaɣeyiɣiwo ŋu.
  
  Edo gbe nɛ be: "Mido gbe na wò, Ðɔkta Gould." Alɔgbɔnukoko sue aɖe dze le eƒe mo esi wòkpɔe le eƒe akɔtaɖonu me, hesusu be emu aha alo eƒe tagbɔ gblẽ, nukae kple vuvɔa kple wo katã.
  
  "Aƒetɔ Hemming!" eganɔ ɣli dom esi wònɔ du dzi gbɔna egbɔ. Eƒe alɔgbɔnukoko nu fa esi wòte ɖikeke le nyɔnu si ƒe tagbɔ gblẽ la ƒe tameɖoɖo ɖe eŋu ŋu. Gake etsi akpa be wòasi le enu, eyata elala be woaƒoe eye wònɔ mɔ kpɔm be nyɔnua mawɔ nuvevi ye o. Tsi aɖe nɔ sisim le eƒe miame si na tome gbã, eye mlɔeba la, etrɔ ta hekpɔ Mercedes ameyibɔ gã aɖe wònɔ ʋuʋum va egbɔ. Aʋala ɣi siwo me ʋuʋudedi le la do tso mɔa ƒe akpa eveawo esime tayawo nɔ tsia me tsom.
  
  "Damn it...!" - egbɔ fũ, eƒe ŋkuwo ʋu le vɔvɔ̃ ta, gake Nina lé eƒe abɔta. Ehee sesĩe ale gbegbe be wòkli nu le mɔdodoa dzi, gake alesi wòwɔ nu kabakabae na wòɖee tso Mercedes-ʋua ƒe fender me. Esi tsi ƒe ƒutsotsoe si ʋua kɔ la ƒo Nina kple Aƒetɔ Hemming tsitsi la, woƒo ƒu ɖe ʋu si wotɔ la megbe vaseɖe esime Merc-ʋua ƒe ʋuʋu va yi.
  
  Nina ti kpo enumake.
  
  "Àlé wò ɖe esia ta, kposɔ! Madi wò eye maƒo wò kposɔ, kposɔ!" exɔ eƒe vlododo bometsila si nɔ ʋu dzeani la me la nyuie. Eƒe ɖa ɣiawo ƒo xlã eƒe mo kple kɔ, eye wònɔ ƒoƒom ɖe eƒe akɔta ƒe togbɛwo dzi esime wònɔ ɣli dom le ablɔdzi. Mercedes-ʋua trɔ le mɔa ƒe akpa aɖe eye wòbu vivivi le kpetɔdzisasrã aɖe megbe. Nina do dziku vevie eye eƒe dzi mefa o. Edo eƒe asi ɖe ame tsitsi si ƒe mo wɔ yaa la gbɔ, eye vuvɔa nɔ ʋuʋum.
  
  Nina do susua ɖa sesĩe be: "Va, Aƒetɔ Hemming, na míakplɔ wò ayi eme hafi nàlé wò ku." Eƒe asibidɛ siwo ƒo xlãe la ƒo xlã eƒe alɔnu eye wòkɔ ŋutsu si gbɔdzɔ la ɖe eƒe afɔwo dzi nyuie.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Nye avu, Betsy, egatsi dzodzodzoe le ŋɔdzidonamea ƒe vɔvɔ̃ ta, esi dzo esime dziɖegbea dze egɔme."
  
  "Mègatsi dzi o, Aƒetɔ Hemming, míadie na wò, enyoa? Ðeko nàɣla ɖokuiwò ɖe tsidzadzaa me. Egbɔ ya kpuie be: "Oo nye Mawu, mele kposɔ sia yome tim."
  
  Esi wònɔ ekplɔm to mɔa dzi la, egblɔ le ɣlidodo me be: "Màte ŋu awɔ naneke tso wo ŋu o, Ðɔkta Gould." "Anyo na wo wu be woawu wò tsɔ wu be woazã aɖabaƒoƒo ɖeka atsɔ aɖo kpe woƒe nuwɔnawo dzi, scumbags."
  
  "Ame ka?" - eye wòbia.
  
  Eʋuʋu ta ɖo ta tɔdzisasrã si dzi ʋua bu le la gbɔ. "Wo! Du si nye dudzikpɔƒe nyui tsã esime ame dzetugbewo ƒe aɖaŋuɖotakpekpe dzɔdzɔe aɖee nɔ Oban dzi ɖum la ƒe susɔe siwo wotsɔ ƒu gbe."
  
  Eʋuʋu mo, eye wòdze abe ɖe wòtɔtɔ ene. "N-nukae? Ðe nèle gbɔgblɔm be yenya amesi tɔ ʋu sia nyea?"
  
  "Godoo!" - eɖo eŋu esi wòʋu abɔa ƒe agbo nɛ. "Akpɔkplɔ fiƒode mawo siwo le dua ƒe xɔgã me. McFadden! Ha aɖee nye esi! Ele du sia nu wum, gake sɔhɛawo megatsɔ ɖeke le amesi le dɔa dzi kpɔm me o zi alesi woate ŋu ayi edzi anɔ nyɔnuwo wɔm ahaɖu azã ko. Ame siawoe wòle be woada akɔ hafi. Woda akɔ be yewoaɖee ɖa, ele be woaɖee ɖa, gake womewɔe o. Ga ɖu dzi. Meda akɔ tsi tre ɖe ame manyanu sia ŋu. Mewɔe nenema. Eye enyae. Enya ame sia ame si da akɔ tsi tre ɖe eŋu."
  
  Nina ɖo ŋku edzi be yekpɔ McFadden le nyadzɔdzɔwo me ɣeyiɣi aɖee nye sia, afisi wònɔ adzame kpekpe vevi aɖe ŋutɔ, si nyadzɔdzɔdɔwɔƒewo mete ŋu ɖe eƒe nɔnɔme fia o. Aƒetɔ Hemming ƒe nu lé dzi na ame akpa gãtɔ le Oban, gake wo dometɔ akpa gãtɔ susui be eƒe dunyahehe me nukpɔsusuwo do xoxo akpa, be enye tsitretsiɖeŋula bibi mawo dometɔ ɖeka si gbe be yewomaɖe mɔ ɖe ŋgɔyiyi ŋu o.
  
  "Aleke wòawɔ anya amesi da akɔ ɖe edzi? Eye nukae wòate ŋu awɔ? etsɔ nya ɖe ame vɔ̃ɖi la ŋu, gake Aƒetɔ Hemming ɖoe kplikpaa be yeaɖɔ ŋu ɖo. Ekplɔe dzigbɔɖitɔe to eƒe mɔa ƒe togbɛ si dzi ʋuʋudedi le la dzi, elabena enya be yeƒe dzi mate ŋu anɔ te ɖe azɔlizɔzɔ sesẽ si le toa dzi la nu o.
  
  "Se, Nina, enya. Nyemese egbegbe mɔ̃ɖaŋununya gɔme o, gake nya aɖewo le ɖiɖim be ezãa mɔ̃wo tsɔ léa ŋku ɖe dukɔmeviwo ŋu eye be fotoɖemɔ̃ ɣaɣlawo de esi wòde akɔdadaxɔawo tame," amegãxi la yi edzi nɔ dze ɖom abe alesi wòwɔna ɣesiaɣi ene. Zi sia koe eƒe nyagbɔgblɔa menye ŋutinya kɔkɔ aɖe alo ŋkeke siwo va yi ɣeyiɣi didi aɖe ƒe ŋkuɖodzinya vivi aɖe o, ao; eva le nutsotso sesẽwo ƒe nɔnɔme me.
  
  "Aleke wòate ŋu aƒle nu siawo katã, Aƒetɔ Hemming?" ebia nya sia. "Ènya be axɔ kesinɔnu geɖe."
  
  Ŋku gãwo nɔ ŋku lém ɖe Nina ŋu le axadzi tso ŋkumeɖobolo siwo xɔ dzo eye womedzra ɖo o te. "Oo, xɔlɔ̃wo le esi, Ðɔkta Gould. Xɔlɔ̃ siwo si ga geɖe le le esi siwo doa alɔ eƒe dɔdzikpɔdɔwo eye woxea eƒe mɔzɔzɔwo kple kpekpewo katã ƒe fe."
  
  Etsɔe bɔbɔ nɔ eƒe dzodoƒe si me dzo le la ŋgɔ, afisi dzoa nɔ dzodoƒea ƒe nu ƒom le. Elé cashmere-wu aɖe le eƒe aba dzi eye wòxatsae ɖe eŋu, eye wòtsɔ eƒe abɔwo ƒo ɖe avɔa dzi be dzoxɔxɔ nanɔ eŋu. Etsɔ anukwareɖiɖi vɔ̃ɖitɔe nɔ ekpɔm dũu. "Nukatae nèsusu be wodze agbagba be yewoaƒu du adze dzinye? Nyee nye amesi koŋ tsi tre ɖe woƒe aɖaŋuɖoɖowo ŋu le kpekpea me. Nye kple Anton Leving, mieɖo ŋku edzia? Míetsi tre ɖe McFadden ƒe aʋawɔnyawo ŋu."
  
  Nina ʋuʋu ta. "Ẽ, meɖo ŋku edzi ŋutɔŋutɔ. Spain ye menɔ ɣemaɣi, gake mekplɔ wo katã ɖo le hadomenyatakakadzraɖoƒewo. Èto nyateƒe. Amesiame ka ɖe edzi be Leving axɔ zikpui bubu le dua ƒe aɖaŋuɖotakpekpe ƒe xɔwo me, gake dzi gbã na mí katã esi McFadden ɖu dzi le vome. Ðe Leving le tsitre tsim ɖe aɖaŋuɖotakpekpea ƒe akɔdada bubu ŋu alo do susua ɖaa?"
  
  Ame tsitsia ko alɔgbɔnu vevie, eye wònɔ dzoa kpɔm dũu, eƒe nu keke wòzu alɔgbɔnukoko doviviti.
  
  "Eku".
  
  "Ame ka? Agbenɔnɔ?" - ebia nya sia dzimaxɔsetɔe.
  
  "Ẽ, Lewing ku. Wogblɔ be le kwasiɖa si va yi me la, eya," Aƒetɔ Hemming tsɔ fewuɖunya kpɔe, "edze afɔku."
  
  "Nu ka?" eƒe mo ʋuʋu. Nudzɔdzɔ vɔ̃ɖi siwo nɔ edzi yim le eya ŋutɔ ƒe du me la wɔ nuku na Nina keŋkeŋ. "Nu kae dzᴐ?"
  
  Amegãɖeɖia gblɔ be: "Edze abe edze anyi ɖe eƒe Victoriatɔwo ƒe aƒe ƒe atrakpuiwo dzi esime wòmu aha ene, gake eƒe mo ƒo ka bubu. "Ènyaa, menya Living ƒe blaetɔ̃ vɔ eve sɔŋ, eye menoa nusi wu sherry kplu ɖeka le ɣleti blɔ me gbeɖe o." Aleke wòate ŋu amu aha? Aleke wòate ŋu mu aha ale gbegbe be mate ŋu azɔ atrakpui fiƒode si wòto ƒe blaeve vɔ atɔ̃ le aƒe ɖeka me o, Ðɔkta Gould?" Eko nu, eye wòɖo ŋku eya ŋutɔ ƒe nuteƒekpɔkpɔ wɔnublanui kloe dzi. "Eye edze abe egbee nye nye ɣeyiɣi ɖe atitsoga la ŋu ene."
  
  Eko alɔgbɔnu henɔ nyatakakaawo ŋu bum esime wònɔ eƒe awu ʋlaya dom hele eblam be: "Anye gbemagbe."
  
  Exlɔ̃ nu be: "Fifia wòe le eme, Ðɔkta Gould." "Ègblẽ mɔnukpɔkpɔ si su wo si be woawum la dome. Èle ahom gbegblẽ aɖe titina fifia."
  
  Nina gblɔ kple ŋkumekpɔkpɔ abe gayibɔ ene be: "Enyo." "Afi siae meto nyuie wu."
  
  
  wuiɖɛkɛ
  Nyabiasea ƒe vevienyenye
  
  
  Sam ƒe ameléla la ku ʋua tso mɔa dzi yi ɣedzeƒe gome to A68 mɔa dzi, eye wòɖo ta teƒe si womenya o.
  
  "Afikae nèkplɔm yina?" - Sam bia, eye wòna eƒe gbe nɔ bɔbɔe eye wònye xɔlɔ̃wɔwɔtɔe.
  
  Ŋutsua ɖo eŋu be: "Wag."
  
  "Vogri Dukɔa ƒe Tsaɖibɔ?" Sam ɖo eŋu evɔ mebu eŋu o.
  
  Ŋutsua ɖo eŋu be: "Ẽ, Sam."
  
  Sam bu Swift ƒe ŋuɖoɖo ŋu vie, eye wòbu ŋɔdzinu si do ƒome kple teƒea ŋu. Le nyateƒe me la, enye teƒe nyui aɖe ŋutɔ, ke menye teƒe si woaɖe eƒe dɔgbo le kokoko alo atsɔe ahe ɖe ati ŋu o. Le nyateƒe me la, woɖia tsa yia tsaɖibɔa me ɣesiaɣi elabena avetsu aɖee wònye afisi amewo va ƒoa golf, yia todzi, alo doa modzaka na wo viwo le fefewɔƒe si le afima. Enumake eƒe lãme sẽ. Nu ɖeka ʋãe wògabia ake. "Le mɔa nu la, ŋkɔ kae nye wò, xɔlɔ̃? Èdzena ame nyanyɛ ŋutɔ, gake meke ɖi be menya wò ŋutɔŋutɔ."
  
  "Nye ŋkɔe nye George Masters, Sam. Mienyam tso ameyibɔ kple yevu ƒe foto nyɔŋuawo me, le mía nɔewo xɔlɔ̃ Aidan si tso Edinburgh Post ƒe mɔɖeɖe te," eɖe eme.
  
  "Ne èƒo nu tso Aidan ŋu abe xɔ̃wò ene la, ɖe nèle fewu ɖum loo alo xɔ̃wòe wònye nyateƒea?" Sam bia nya sia.
  
  George ɖo eŋu be: "Ao, xɔlɔ̃woe míenye le gɔmesese xoxoa nu," eye meɖe eƒe ŋku ɖa le mɔa dzi o. "Makplɔ wò ayi Vogri ale be míaɖo dze, eye emegbe maɖe asi le ŋuwò nàdzo." Etrɔ ta blewuu be yeayra Sam kple yeƒe mo eye wògblɔ kpee be, "Menye ɖe meɖoe be madze wò yome o, gake nɔnɔme aɖe le asiwò be nàtsɔ nazãbubu si gbɔ eme awɔ nui hafi nàkpɔ nusi le edzi yim gɔ̃ hã adze sii. Alesi nèɖua ɖokuiwò dzi le sting operations me la gbɔ nye ŋutɔ ŋunye."
  
  Sam dze agbagba be yeaɖe eme be: "Memu aha esi nètsɔm ƒo ɖe ŋutsuwo ƒe xɔ me, George," gake mekpɔ ŋusẽ aɖeke ɖe edzi be wòaɖɔm ɖo o. "Nukae wòle be mabu?"
  
  George Masters ko alɔgbɔnu. "Mesusu be mèkpɔ mɔ be yeakpɔ ame aɖe si dze tugbe abe nye ene le ahadzraƒe sia o. Mate ŋu awɔ nuwo nyuie wu...alo àte ŋu azã ɣeyiɣi geɖe wu le susu me."
  
  Sam ʋli eta be: "Hey, nye dzigbezãe wònye." "Gome nɔ asinye be mado dziku."
  
  George tsɔ nya ɖe eŋu be: "Ðewohĩ nenemae, gake mehiã fifia o." "Èsi ɣemaɣi eye nègasi ake evɔ mèna mɔnukpɔkpɔm gɔ̃ hã be maɖe nusi medi tso gbɔwò la me na wò o."
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe esi wotrɔ ɖe mɔ si yi Vogri nuto dzeani la dzi be: "Mesusu be èto nyateƒe." Victoriatɔwo ƒe aƒe si me tsaɖibɔa xɔ ŋkɔ tsoe la do to atiawo me esime ʋua nɔ blewu ŋutɔ.
  
  George gblɔ be: "Tɔsisia ado viviti ɖe míaƒe numedzodzroa ŋu, nenye be wole ŋku lém ɖe nu ŋu alo le to ɖom."
  
  "Wo? Sam blu ɖe eta, eye amesi lée, ŋutsu ma ke si nɔ ɖeklemi ɖem Sam ŋutɔ ƒe nuwɔna siwo me susu mele o ɣeyiɣi kpui aɖe va yi la ƒe nu lé dzi nɛ ŋutɔ. "Èbe, ame aɖe si mekpɔ duƒuƒu ƒe duƒuƒu ƒe azã si míenɔ wɔwɔm le aƒe si te ɖe mía ŋu me kpɔ oa?"
  
  "Ènya amesiwo wonye, Sam. Wogbɔ dzi ɖi nukutɔe, wonɔ ŋku lém ɖe ŋuwò kple ŋutinyaŋlɔla dzetugbe la... nɔ David Perdue kpɔm...," egblɔ esi wonɔ zɔzɔm yina Tyne Tɔsisi si sina to anyigbaa dzi la to.
  
  "Lala, ènya Nina kple Perduea?" Sam ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Nu kae do ƒome kple nusita nèle yonyeme?"
  
  George ƒo nu kple hũɖeɖe. Ɣeyiɣia de be míaɖo nya la ƒe dzime. Etɔ nya bubu aɖeke magblɔmagblɔe, eye wònɔ yamenutome ƒom kple ŋku siwo ɣla ɖe ŋkumeɖobolo siwo ƒe nɔnɔme trɔ te. Tsia na Sam se le eɖokui me be ŋutifafa le ye ŋu, Xawa le alilikpo ɣiwo ƒe tsidzadza te. Eƒe taɖa nɔ ʋuʋum le mo esime wònɔ lalam be George nana yeƒe tameɖoɖo me nakɔ.
  
  George gblɔ be: "Mawɔe kpuie, Sam." "Nyemate ŋu aɖe alesi menya nusiawo katã me fifia o, gake xɔ dzinye se ko be menya." Esi wòde dzesii be ɖeko nyadzɔdzɔŋlɔla la kpɔ ye ŋkume manɔmee la, eyi edzi. "Ðe Dread Serpent videoa gakpɔtɔ le asiwòa, Sam? Video si mielé esime mi katã mienɔ Du Bubu la me la, ɖe le mia gbɔa?"
  
  Sam bu tame kaba. Eɖoe be yeana yeƒe ŋuɖoɖowo me mekɔ o vaseɖe esime yeka ɖe George Masters ƒe tameɖoɖowo dzi. "Ao, megblẽ nuŋlɔɖi aɖe ɖe Ðɔkta Gould gbɔ, gake ele duta."
  
  "Nyateƒea?" George ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe. "Ele be nàxlẽ nyadzɔdzɔgbalẽwo, Aƒetɔ Nyadzɔdzɔŋlɔla Xɔŋkɔ. Eɖe eƒe du me tɔ xɔŋkɔ aɖe ƒe agbe etsɔ, eyata alakpa dam nèle alo eƒe ŋutete le bilocation."
  
  "Kpɔ ɖa, ɖeko nàgblɔ nusi wòle be nàgblɔ nam, le Mawu ta. Le wò gbegblẽ ƒe nɔnɔme ta la meŋlɔ nye ʋua ɖi eye egahiã kokoko be mawɔ nu kple gbeɖuɖɔ ma ne èwu fefewo wɔwɔ nu le fefewɔƒea," Sam ƒo nu kple ɣli.
  
  "Ðe "Da Dziŋɔ" la ƒe video aɖe le asiwòa?" George gbugbɔ gblɔe kple eya ŋutɔ ƒe ŋɔdzidonamemɔnu. Nya ɖesiaɖe nɔ abe akplɔ si le aŋetu ƒom ɖe Sam ƒe to me ene. Mɔ aɖeke meli si dzi wòato ado le dzeɖoɖoa me o, eye mɔ aɖeke hã menɔ esi wòado le tsaɖibɔa me George manɔmee o.
  
  "The... Da Dziŋɔ la?" Sam te tɔ ɖe edzi. Menya nu boo aɖeke tso nusiwo Perdue nɔ biabiam tso esi be wòaɖe le to aɖe ƒe gogloƒe le New Zealand ŋu o, eye elɔ̃e nenema. Zi geɖe la, nusiwo doa dzidzɔ nɛ koe wòdina be yeanya nu tsoe, eye menye dzɔdzɔmeŋusẽŋununya kple xexlẽdzesiwoe nye eƒe nu vevitɔ o.
  
  "Yesu Kristo!" George do dziku le eƒe nuƒoƒo blewuu si me mekɔ o la me. "Da Dziŋɔ, nɔnɔmetata si me nu siwo trɔna kple dzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo le, Splinter! Wogayɔnae be equation! Afikae nuƒoƒo sia le?
  
  Sam kɔ eƒe asiwo ɖe dzi tsɔ tsɔ eɖokui na. Ame siwo le akɔtakpoxɔnu te la de dzesi ŋutsu eve siwo nɔ ŋku lém ɖe woƒe bebeƒewo ŋu ƒe gbe si kɔ, eye tsaɖilaawo trɔ be yewoakpɔ nusi ŋu zitɔtɔa ku ɖo. "Enyo, Mawu! Ði ɖe eme," Sam ƒo nu le ɣlidodo me sesĩe. "Video la mele asinye o, George. Menye afisia kple fifia o. Nu ka ta?"
  
  "Mele be foto siawo nage ɖe David Perdu si me gbeɖe o, èse egɔmea?" - George xlɔ̃ nu kple ʋuʋu sesĩe. "Gbɛɖɛ! Nyemetsɔ ɖeke le nya si nàgblɔ nɛ me o, Sam. Ðeko nàtutui ɖa. Gblẽ faɛlawo, eɖanye nuka kee nèɖanye o."
  
  Sam na wònya be: "Ema koe nye nusi ŋu wòtsi dzi ɖo, xɔlɔ̃." "Mayi ŋgɔ ale gbegbe be magblɔ be eƒe susu katã le eŋu."
  
  George tsɔ ɣlidodo ɖo eŋu na Sam be: "Menya esia, xɔlɔ̃." "Emae nye kuxi fiƒodea. Kplɔla aɖe si lolo wu eya ŋutɔ sãsãsã, le ezãm."
  
  "Wo?" Sam bia nya fewuɖutɔe, eye wòƒo nu tso George ƒe nukpɔsusu si nye paranoid ŋu.
  
  Ŋutsu si ƒe ŋutigbalẽ vuvu la sɔ gbɔ na Sam Cleave ƒe sɔhɛmenɔɣi ƒe fefenyawo eye wòƒu du yi ŋgɔ, lé Sam ƒe kɔla heʋuʋui kple ŋusẽ dziŋɔ aɖe. Le ɣeyiɣi kpui aɖe me la, Sam se le eɖokui me abe ɖevi sue aɖe si Bernard Kɔkɔe aɖe le ʋuʋum le tsatsam ene, si na wòɖo ŋku edzi be George ƒe ŋutilã me ŋusẽ nye nusi me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o kloe.
  
  Egblɔ kple ɣli le Sam ƒe mo be: "Azɔ se, eye nàɖo to nyuie, xɔlɔ̃," eƒe gbɔgbɔ nɔ ʋeʋẽm abe atama kple mint ene. "Ne David Perdue xɔ sɔsɔŋusẽ sia la, Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa aɖu dzi!"
  
  Sam dze agbagba dzodzro be yeaɖe asi le ame si wotɔ dzoe la ƒe asiwo ŋu, ɖeko wòna wògado dziku ɖe Xawa ŋu ɖe edzi. George gaʋuʋui ake eye emegbe wòɖe asi le eŋu zi ɖeka ale gbegbe be wòkli nu trɔ gbɔ. Esi Sam nɔ agbagba dzem be yeadi yeƒe afɔɖoƒe la, George te ɖe eŋu wu. "Èse nusi gbɔ wòtso gɔ̃ hã gɔmea? Mele be Perdue nawɔ dɔ kple Da Vɔ̃ɖi la o. Eyae nye nunyala si wole lalam be wòakpɔ akɔntabubu ƒe kuxi fiƒode sia gbɔ tso esime woƒe sika ŋutsuvi si nɔ anyi tsã la to esia vɛ. Nublanuitɔe la, dzitsinya nɔ sika ŋutsuvi si gblɔ be egblẽ eƒe dɔa dome, gake menye hafi dɔlanyɔnua wɔ eƒe kɔpi esime wònɔ eƒe xɔ me dzram ɖo o. Mehiã be magblɔe na wò o, dɔwɔlae wònye, eye wòwɔa dɔ na Gestapo."
  
  "Ekema amekae nye woƒe sikavi?" Sam bia nya sia.
  
  George lé ŋku ɖe Sam ŋu, eye eƒe mo wɔ yaa. "Mènya oa? Èse ŋutsu aɖe si ŋkɔe nye Einstein, xɔ̃nye, ŋkɔ kpɔa? Einstein, si nye "Theory of Relativity" ŋutsua, nɔ dɔ wɔm tso nane si gblẽa nu vie wu atɔm bɔmb ŋu, gake eƒe nɔnɔmewo sɔ kple wo nɔewo. Kpɔ ɖa, dzɔdzɔmeŋutinunyalae menye, gake menye nunyalae menye o. Akpe na Mawu be ame aɖeke mete ŋu wu sɔsɔŋusẽ sia nu o, si tae Ðɔkta Kenneth Wilhelm si megali o ŋlɔe ɖe The Lost City me ɖo. Mele be ame aɖeke natsi agbe le da ƒe do fuɖename sia me o."
  
  Sam ɖo ŋku Ðɔkta Wilhelm, amesi si agble aɖe nɔ le New Zealand afisi Du Bubu la le dzi. Enye Nazi dzɔdzɔmeŋutinunyala, si ame akpa gãtɔ menya o, eye wòtsɔ ŋkɔ Williams ƒe geɖe.
  
  "Nu nyui nyui aɖe." Tsɔe be meƒle nusiawo katã," Sam ɖe kuku, eye wògakɔ asiwo ɖe dzi ake. "Nukae nye sɔsɔŋusẽ sia me tsonu? Mahiã taflatsedodo si me kɔ ŋutɔŋutɔ be magblɔ nya sia na Perdue, amesi, le mɔa nu la, anya le ɖoɖo wɔm ɖe nye ku ŋu fifia. Wò didi si nye tagbɔsesẽ la na medo go eyama. Mawu, ele be wòado dziku."
  
  George tsɔ abɔta ƒoe. "Mele be nàsi hafi o."
  
  Sam nya be yeƒe nya le eteƒe. Ne ɖe Sam dze ŋgɔ George le eƒe ʋɔtru nu ko hebiae la, anye ne eɖee tso kuxi geɖe me. Gbã la, ʋu anɔ esi kokoko. Le go bubu me la, konyifafa le gbeɖuɖɔ siwo va dze xoxo ta menɔ vi aɖeke wɔm na Sam o.
  
  George lɔ̃ ɖe edzi be: "Nyemenya nu tso nya nyuitɔwo ŋu o, Sam, gake le nye kple Aidan Glaston dome la, nusi dzi amewo katã lɔ̃ ɖoe nye be sɔsɔŋusẽ sia akpe ɖe tɔtrɔ gã aɖe ŋu le dzɔdzɔmeŋusẽŋununya ƒe kpɔɖeŋu si li fifia me." "Le nusiwo Aidan te ŋu ƒo ƒu tso eƒe dzɔtsoƒewo nu la, akɔntabubu sia ahe zitɔtɔ vɛ le xexeame katã. Esia ana nusi wotsɔ wɔe la nato ʋuƒoa me le didimewo dome, si ana mía ŋutɔwo ƒe dzɔdzɔmeŋusẽŋununya nadze nusi le akpa kemɛ dzi. Nazitɔwo te ekpɔ, abe alesi Unified Field Theory gblɔe ene, si ŋu womete ŋu ɖo kpee o."
  
  "Eye aleke Black Sun aɖe vi tso esia me, Aƒetɔwo?" - Sam bia, ezã eƒe nyadzɔdzɔŋlɔlawo ƒe ŋutete tsɔ se gbeɖuɖɔ gɔme. "Wonɔa ɣeyiɣi kple teƒe ɖeka abe xexeame ƒe akpa mamlɛa ene. Enye fewuɖunya be woasusu be woate nya ƒaƒã siwo atsrɔ̃ wo kpe ɖe nu bubu ɖesiaɖe ŋu la kpɔ."
  
  "Ðewohĩ nenemae, gake ɖe nèkpɔ nya ƒaƒã siwo wɔ nuku, siwo wotro gboe siwo wowɔ ŋutɔŋutɔ le Xexemeʋa II me la ƒe afãa?" George tsi tre ɖe eŋu. "Nusiwo wodze agbagba be yewoawɔ ƒe akpa gãtɔ meɖe vi aɖeke kura o, eye ke hã woyi edzi wɔ dodokpɔ dziŋɔwo be yewoaɖu mɔxenu sia dzi ko, eye woxɔe se be ana yewoƒe sidzedze le dzɔdzɔmeŋutinunya bubuwo ƒe dɔwɔwɔ ŋu nado ŋgɔ - dzɔdzɔmeŋutinunya mawo siwo míate ŋui o ke hã se egɔme. Amekae agblɔ be menye agbagbadzedze fewuɖutɔe bubu aɖe koe nye esia be woana woƒe tagbɔsesẽ kple dziɖuɖu nanɔ anyi o?"
  
  "Mese nya si gblɔm nèle gɔme, George, gake le nyateƒe me la, nyemesusu be woawo gɔ̃ hã ƒe tagbɔ gblẽ nenema gbegbe o. Aleke kee wòɖale o, ele be susu ŋutɔŋutɔ aɖe nanɔ wo si si ta wodi be yewoaɖo esia gbɔ, gake nukae wòate ŋu anye? Sam ʋli nya. Edi be yeaxɔ George Masters dzi ase, gake do geɖe nɔ eƒe nufiafiawo me akpa. Le go bubu me la, ne míebu ŋutsu sia ƒe mɔkpɔkpɔbuɖeame ŋu la, esɔ be míalé ŋku ɖe eƒe ŋutinyaa ŋu ya teti.
  
  George ɖe kuku be: "Kpɔ ɖa, Sam, èɖaxɔ dzinye se alo mèxɔ dzinye se o, ɖeko nàwɔ dɔmenyo nam eye nàlé ŋku ɖe esia ŋu hafi nàna David Perdue nakpɔ eƒe asiwo ɖe sɔsɔŋusẽ sia dzi."
  
  Sam ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi. "Ame nyui aɖee wònye." Ne nutsotso siawo ƒe vevienyenye aɖe nɔ la, anye ne eya ŋutɔ tsrɔ̃e, xɔ dzinye se."
  
  "Menya be enye dɔmenyola. Menya alesi wòdɔ Black Sun mɔ ade vaseɖe Kwasiɖagbe esime wòkpɔ nusi ŋu wole ɖoɖo wɔm ɖo na xexeame dze sii, Sam," dzɔdzɔmeŋutinunyala si ƒo nu ƒuƒlu la ɖe eme dzimagbɔɖitɔe. "Gake nusi dze abe nyemate ŋu agblɔ na mi o ene enye be Purdue menya akpa si wòwɔ le tsɔtsrɔ̃a me o. Dzidzɔtɔe la, menya be yewole yeƒe nunya kple didi be yeanya nu tso dzɔdzɔme nu zãm tsɔ le mɔ fiam ye yi aʋli la me tẽ o. Menye ne elɔ̃ ɖe edzi alo melɔ̃ ɖe edzi o. Anyo be wòanya afisi equation la le o alo woawui... kple wò kple aƒenɔ si tso Oban."
  
  Mlɔeba la, Sam va kpɔ aɖaŋuɖoɖoa. Eɖoe be yeakpɔ mɔ na yeƒe ɣeyiɣi hafi atsɔ videoa ana Perdue, ne ɖeko yeana ɖikekea ƒe viɖe George Masters. Asesẽ be woana ɖikekea me nakɔ ne wometsɔ nyatakaka veviwo yi na nyatakakatsoƒe siwo wowɔ le vome o. Ne menye Perdue o la, ame ʋɛ aɖewo koe ate ŋu aɖo aɖaŋu nɛ tso afɔku si le bebem le akɔntabubu sia me ŋu, eye amesiwo ate ŋui gɔ̃ hã... manya gbeɖe ne woate ŋu aka ɖe wo dzi o.
  
  Sam bia amesi lée be: "Meɖe kuku, kplɔm yi aƒeme." "Malé ŋku ɖe esia ŋu hafi mawɔ nane, enyoa?"
  
  George gblɔ be: "Meka ɖe dziwò, Sam. Eɖi nya mamlɛtɔ si wogblɔ tsɔ wu be woaka ɖe ame dzi ƒe adzɔgbeɖeɖe. "Ne mègblẽ haƒoƒo sia si wolé ɖe mɔ̃ dzi o la, àve wò hena ɣeyiɣi kpui aɖe le nusi susɔ le wò agbe me la me."
  
  
  12. 12
  Olga ƒe ŋkɔ
  
  
  Le eƒe nukokoedonamenyaa ƒe nuwuwu la, Casper Jacobs tsɔ eƒe asibidɛwo ƒu du to eƒe ɖa si nye ke me, eye wògblẽe ɖe ta dzi abe ƒe blaasiekeawo me pop-haƒoƒo ƒe ɣletivi ene. Eƒe ŋkuwo ʋuʋu le nuxexlẽ zã bliboa me, si to vovo na nusi wòkpɔ mɔ na le zã me - be yeaɖe dzi ɖi ahadɔ alɔ̃ vie. Ke boŋ Da Dziŋɔ si ŋu woke ɖo ŋuti nyatakaka do dziku nɛ ŋutɔ. Enɔ mɔ kpɔm vevie be Zelda Bessler alo eƒe akɔtavuwo gakpɔtɔ menya nyadzɔdzɔa o.
  
  Ame aɖe si nɔ gota nɔ toɣliɖeɖe dziŋɔ aɖe wɔm, si wòdze agbagba be yeaŋe aɖaba aƒu edzi gbã, gake le vɔvɔ̃ si nɔ esi ɖe xexe vɔ̃ɖi si gbɔna ŋu kple alɔ̃madɔmadɔ dome la, nu geɖe nɔ anyi si mete ŋu do dzi egbea o. Eɖi abe agbalẽvi aɖe si le gbagbãm ene eye wòdze anyi emegbe le eƒe ʋɔtru ŋgɔ, eye ʋu ƒe ɣlidodo ƒe ɖiɖi kplɔe ɖo.
  
  "Oo, le Mawu ta, nuka azɔ?" - edo ɣli sesĩe. Eƒu du yi ŋgɔgbe ʋɔtrua nu, henɔ klalo be yeaɖe yeƒe dziɖeleameƒoa afia amesiame si ɖe fu nɛ. Esi Casper tu ʋɔa ɖe vovo la, edo ɣli be, "Nuka le nu kɔkɔewo katã ƒe ŋkɔ me le edzi yim le afisia?" Nusi wòkpɔ le atrakpui siwo yi eƒe ʋuɖoƒea ƒe afɔ nu la ɖe eƒe aʋawɔnuwo ɖa enumake. Blonde si wɔ nuku wu la nɔ anyi ɖe eƒe ʋu xa, eye wòdze abe ɖe wòlé blanui ene. Keke kple icing ball siwo nye srɔ̃ɖebolo gã aɖe tɔ tsã la ƒe tɔtɔ nɔ afɔtoƒe si le eŋgɔ.
  
  Esi wòtsɔ kukuɖeɖe kpɔ Casper la, eƒe ŋku dama siwo me kɔ la wɔ nuku nɛ ŋutɔ. "Taflatse aƒetɔ, taflatse mègado dziku o! Mate ŋu atutu wo katã zi ɖeka. Kpɔ ɖa, ɖi si le wò ʋua ŋu la nye tsikpe ko."
  
  Edo eƒe asiwo ɖe dzi tsɔ kukuɖeɖe gblɔ be: "Ao, ao, taflatse mègatsi dzi ɖe nye ʋua ŋu o. Le afisia, na makpe ɖe ŋuwò." Ɣlidodo eve kple adzɔgedzikpɔmɔ̃ ƒe dzesi si le eƒe safuiawo dzi teti na avifafa ƒe ɣlidodoa zi ɖoɖoe. Casper wɔ kaba kpe ɖe tugbedzedze si nɔ avi fam ŋu be wòafɔ abolo si gblẽ la. "Taflatse mègafa avi o." Hey, magblɔ nusi. Ne míenya kpɔ esia gbɔ ko la, makplɔ wò ayi aƒeme abolomeƒe si le mia gbɔ eye maɖɔli aboloa. Nye dzi."
  
  Eƒo nu ƒuƒlu be: "Akpe, gake màte ŋu awɔ esia o," eye wòƒo batter kple marzipan ƒe atsyɔ̃ɖonuwo nu ƒu. "Èkpɔa, nye ŋutɔe ɖa abolo sia. Exɔ ŋkeke eve, eye esia nye esi metsɔ asi wɔ atsyɔ̃ɖonuwo katã vɔ megbe. Èkpɔa, srɔ̃ɖeboloe wònye. Míate ŋu aƒle srɔ̃ɖebolo le fiase ɖesiaɖe me le afi aɖeke ko o."
  
  Eƒe ŋku siwo ʋu yɔ fũu, siwo yɔ fũ kple aɖatsi la, gbã Casper ƒe dzi. Etsɔ eƒe asi da ɖe eƒe abɔta kple dzitsitsi eye wòtutu eŋu blewuu tsɔ ɖe eƒe veveseseɖeamenu fia. Esi eƒe nu lé dzi nɛ keŋkeŋ ta la, ese vevesese aɖe le eƒe akɔta, dziɖeleameƒo ƒe vevesese nyanyɛ ma si dona ne edze ŋgɔ nu ŋutɔŋutɔ sesẽ aɖe. Casper se veve aɖe le ememe. Medi be yease ŋuɖoɖoa o, gake edi vevie be yeabia nya la. "Enye... nye-nye kekea f-na wò... srɔ̃ɖeɖea?" ese eƒe nuyiwo nɔ eyama de asi.
  
  "Taflatse gblɔ be ao! Taflatse nye ŋugbetɔsrɔ̃ alo nane. Le Mawu ƒe lɔlɔ̃ ta la, taflatse mèganye ŋugbetɔ o!" edze abe eƒe dzi nɔ ɣli dom ene. Melɔ̃e kpɔ o, negbe mɔ̃ɖaŋununya kple dzɔdzɔmeŋutinunya ko, si nye. Blonde si mebɔbɔ o la kpɔe to eƒe aɖatsiwo me. A gbeɖiɖi sue aɖe si woƒo la si le esi esime alɔgbɔnukoko manyatalenu aɖe dze le eƒe mo dzeani la dzi.
  
  Eʋuʋu ta henɔ ʋeʋẽm henɔ alɔgbɔnu kom bometsitsitɔe be: "Oo Mawu, ao." "Ðe medze na wò bometsitsi nenema gbegbea?"
  
  "Akpe na wò, Yesu!" Dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala si nɔ dzidzɔ kpɔm la se eƒe gbe ememetɔ si nɔ dzidzɔ kpɔm. Kasia ko alɔgbɔnu nɛ ŋutɔ, eye wòse le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme ŋutɔ be menye ɖeko tre koe wònye o, ke nukokoedoname hã le esi. "Ha! Nyemete ŋu lɔ̃ ɖe edzi wu ema o! Bachelor le afisia! "eƒo nu le ɣlidodo me ŋukpetɔe. Esi Casper kpɔ alesi gbegbe nya ma ɖi bometsitsie la, esusu be yeate ŋu agblɔ nya aɖe si le dedie wu. Edo asi si me ʋuʋudedi le ɖe ŋgɔ gblɔ be: "Le mɔa nu la, nye ŋkɔe nye Casper." "Ðɔkta Casper Jacobs." Ekpɔ egbɔ be ede dzesi eƒe ŋkɔ.
  
  Nyɔnu dzetugbea tsɔ eƒe asibidɛ siwo léna ɖe tsikpe ŋu lé eƒe asi heko nu be, "Ðeko nèɖi abe James Bond ene. Nye ŋkɔe nye Olga Mitra, uh... abolomela."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Olga, abolomela la." "Edzɔ dzi nam".
  
  Egblɔ vevie be: "Se to," eye wòtsɔ eƒe abɔta tutu eƒe ŋgonu, "Mehiã be woatsɔ abolo sia ayi srɔ̃ɖeƒea le gaƒoƒo si mede gaƒoƒo ɖeka o me. Ðe susu aɖewo le asiwòa?"
  
  Casper bu tame vie. Menye be wòagblẽ nyɔnuvi si ƒe atsyɔ̃ɖoɖo alea gbegbe ɖe afɔku me kura o. Esia koe nye mɔnukpɔkpɔ si su esi be wòawɔ dɔ ɖe ame dzi tegbee, eye wònye mɔnukpɔkpɔ nyui aɖe le ema me. Enumake eɖe asibidɛwo eye susu aɖe va tame nɛ, si na aboloa ƒe kakɛwo dzo. "Ðewohĩ susu aɖe le asinye, Aƒenɔ Mithra. Lala le afisia."
  
  Casper si bɔbɔa eɖokui zi geɖe la tsɔ dzonɔameme yeye aɖe ƒu du yi atrakpuiawo dzi yi eƒe aƒetɔ ƒe aƒeme eye wòɖe kuku na Karen be wòakpe ɖe ye ŋu. Le nyateƒe me la, enɔa abolo ɖam ɣesiaɣi, eye wògblẽa abolo viviwo kple bagels ɖe eƒe dziƒoxɔ dzi ɣesiaɣi. Edzɔ dzi nɛ ŋutɔ be aƒetɔa dada lɔ̃ be yeakpe ɖe Casper ƒe ahiãvi yeyea ŋu wòaɖe eƒe ŋkɔ. Wogatsɔ srɔ̃ɖebolo bubu dzra ɖo le ɣeyiɣi si woŋlɔ ɖi me esi Karen ŋutɔ ƒo ka ʋɛ aɖewo vɔ megbe.
  
  
  * * * .
  
  
  Esi woƒu du kple ɣeyiɣi be yewoawɔ srɔ̃ɖebolo yeyea, si dzɔgbenyuietɔe na Olga kple Karen la, ebɔbɔ ɖe anyi le gɔmedzedzea me vɔ la, wo dometɔ ɖesiaɖe tsɔ sherry kplu ɖeka tsɔ ƒo woƒe dzidzedzekpɔkpɔa.
  
  Karen si dze tugbe la do gbe nɛ hedo eƒe kplu ɖe dzi be: "Menye ɖeko mekpɔ zɔhɛ deblibo le nuvlowɔwɔ me le nuɖaƒe ko o, ke medze xɔlɔ̃ yeye hã!" Here"s to nuwɔwɔ aduadu kple xɔlɔ̃ yeyewo!"
  
  Casper ko alɔgbɔnu ayetɔe, eye wònɔ ŋkumeɖobolo ƒom kple nyɔnu eve siwo kpɔ dzidzɔ be: "Meda asi ɖe esia dzi." Mete ŋu ɖe eƒe ŋku ɖa le Olga ŋu o. Fifia esi wògaɖe dzi ɖi eye wògakpɔ dzidzɔ ake la, eklẽ abe champagne ene.
  
  Olga klẽ be: "Akpe na wò zi miliɔn ɖeka, Karen." "Nukae mawɔ ne ɖe mèɖem o?"
  
  Karen si xɔ ƒe blaade vɔ atɔ̃ si ƒe ta biã la gblɔ esi wòfia asi Casper be: "Enyo, mesusu be wò sɔdola si le afimae ɖo wo katã anyi, lɔlɔ̃tɔ."
  
  Olga lɔ̃ ɖe edzi be: "Nyateƒee. Etrɔ ɖe Casper ŋu eye wòlé ŋku ɖe eƒe ŋkume goglo. "Menye ɖeko wòtsɔe kem ɖe nye manyamanya kple tɔtɔ si le eƒe ʋu me ta ko o, ke eɖe nye kposɔ hã... Eye wogblɔna be sɔdolanyenye ku."
  
  Casper ƒe dzi ti kpo. Sukuvi aɖe ƒe mo biã si nɔ nyɔnuviwo ƒe awuɖɔƒe la nɔ eƒe alɔgbɔnukoko kple eƒe dzedzeme si me tɔtɔ o la megbe. "Ele be ame aɖe naɖe fiavinyɔnua be wòagaɖe afɔ ɖe anyigbaʋuʋua me o. Ðewohĩ nye hãe," eʋuʋu ŋku, eye eya ŋutɔ ƒe adzewɔwɔ wɔ nuku nɛ. Casper medzea ame ŋu kura o, gake eƒe didi vevie ɖe eƒe dɔwɔɖuia ŋu na wòzu ame si megadea ha kple amewo o. Le nyateƒe me la, mete ŋu xɔ eƒe dzɔgbenyui si wòkpɔ le Olga ŋu dzi se o. Menye ɖeko wòdze abe eƒe susu nɔ eŋu ko o, ke eva dze le eƒe ʋɔtru nu kloe. Ame ŋutɔ ƒe nyawo gbɔgblɔ, le dzɔgbese ƒe mɔɖeɖe te, ebu eŋu.
  
  "Àva kplim aɖatsɔ aboloa vɛa?" - ebia Casper be. "Karen, matrɔ ava enumake ava kpe ɖe ŋuwò nàkɔ nu me."
  
  Karen do ɣli fefetɔe be: "Nya dzodzrowo." "Mi ame evea, miyi ɖawɔ ɖoɖo be woatsɔ aboloa avae. Ðeko nàtsɔ brandy ƒe aŋetu afã vɛ nam, ènya, ɖe kuxia ta," eʋuʋu ŋku.
  
  Esi dzi dzɔ Olga ta la, egbugbɔ nu na Karen ƒe ŋgonu. Karen kple Casper tsɔ aʋadziɖuɖu ƒe ŋkuwo ɖɔ li ɣe ƒe keklẽ si le zɔzɔm ƒe dzedze zi ɖeka le woƒe agbe me. Abe ɖe Karen te ŋu se eƒe aƒehayala ƒe susu ene la, ebia be, "Afikae nètso, lɔlɔ̃tɔ? Ðe wò ʋua tɔ ɖe teƒe si te ɖe ŋuwòa?"
  
  Casper ʋuʋu ŋku ɖe eŋu. Edi be yeayi edzi anye manyamanya tso nyabiase si hã va susu me nɛ ŋu, gake fifia Karen si ƒoa nu faa la gblɔe. Olga bɔbɔ ta ɖe anyi eye wòɖo wo ŋu ɖikekemanɔmee. "Oo, ẽ, nye ʋua tɔ ɖe ablɔdzi. Menɔ agbagba dzem be matsɔ aboloa tso nye xɔ me ayi nye ʋu me esime nyemegada sɔ o le mɔ si dzi zɔzɔ le ta."
  
  "Wò xɔdɔme?" Kasper bia nya sia. "Afi sia?"
  
  "Ẽ, le aƒe si te ɖe mía ŋu me, to ʋɔtrua nu. Eko nu be: "Nyee nye wò aƒelika, bometsitsi." "Ðe mèse toɣliɖeɖea esime meku ʋu va Braɖagbe oa? Ʋuʋulawo wɔ toɣliɖeɖe ale gbegbe be mesusu be woka mo nam vevie, gake dzɔgbenyuietɔe la, ame aɖeke meva o."
  
  Casper tsɔ alɔgbɔnukoko si wɔ nuku gake wòkpɔ dzidzɔ la kpɔ Karen. "Àte ŋu ase nya ma, Karen? Eyae nye míaƒe aƒelika yeyea."
  
  Karen ɖu fewu le eŋu be: "Mesee, Romeo." "Azɔ dze egɔme. Ahanonowo le vɔvɔm le asinye."
  
  Olga do ɣli be: "Oo dzomavɔ, ẽ."
  
  Ekpe ɖe eŋu nyuie wòkɔ kekea ƒe gɔme, si nye ati sesẽ aɖe si ƒe nɔnɔme le abe gaku ene, si wotsɔ agbalẽvi si womi tsyɔ edzi be woatsɔ aɖee afia. Pie la mesesẽ akpa o, eyata enɔ bɔbɔe be woada asɔ le wo ame evea dome. Abe Kasper ene la, Olga hã nye ame kɔkɔ. Esi eƒe ŋgonu kɔkɔwo, ŋutigbalẽ kple ɖa le ɣie, eye eƒe ŋutilã le tsɛ be wòado afɔkpa ta la, enye Ɣedzeƒe Europatɔwo ƒe tugbedzedze kple kɔkɔme ƒe nukpɔsusu si bɔ. Wotsɔ kekea yi eƒe Lexus la gbɔ eye wote ŋu tsɔe de megbezikpui dzi.
  
  Etsɔ safuiawo ƒu gbe nɛ gblɔ be: "Wòe kplɔa ame." "Manɔ anyi ɖe megbe kple aboloa."
  
  Esi wonɔ ʋu kum la, nya akpe ɖeka nɔ Casper si wòdi be yeabia nyɔnu wɔdɔɖeamedzia, gake eɖoe be yeaƒoe fafɛ. Exɔ mɔfiamewo tso egbɔ.
  
  Eƒo adegbe esi woɖo amedzrodzeƒea ƒe megbe be: "Ele be magblɔ be, ɖeko esia yi ɖaɖee fia be mate ŋu aku ʋu ɖesiaɖe agbagbadzedze aɖeke manɔmee."
  
  "Alo ɖeko nye ʋua zazã le bɔbɔe. Ènyaa, mehiã be nànye tukpeŋutinunyala hafi adzoe o," egblɔ fefetɔe. Le mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe ɣeyiɣi kpui aɖe me la, Casper ɖo ŋku Dire Serpent si ŋu woke ɖo dzi eye be egahiã kokoko be yeakpɔ egbɔ be David Perdue mesrɔ̃ nu tso eŋu o. Anɔ eme be edze le eƒe mo esime wònɔ kpekpem ɖe Olga ŋu be wòatsɔ aboloa ayi nuɖaƒe le akpataa me.
  
  "Casper?" eƒoe ɖe enu. "Casper, ɖe nane gblẽa?"
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ao, le nyateƒe me la, menye nenemae o." "Dɔwɔnuwo ŋu bubu ko."
  
  Mete ŋu gblɔ nɛ kura be yeƒe vava kple eƒe dzedzeme dzeani la tutu nu siwo katã wòtsɔ ɖo nɔƒe gbãtɔ ɖa le yeƒe susu me o, gake nyateƒeae nye be etutu. Fifia koe wòɖo ŋku alesi wòdze agbagba vevie be yeaƒo ka na Perdue evɔ megblɔ naneke si fia be ele ewɔm o dzi. Le nyateƒe me la, enye Habɔbɔa me tɔ, eye ne wokpɔe be ele ha dem kple David Perdue la, woawu enu godoo.
  
  Enye nusi dzɔ le vome nublanuitɔe be dzɔdzɔmeŋusẽŋununya ƒe akpa si tututu Kasper nɔ ŋgɔ na la ava zu The Dread Serpent ƒe nyati. Enɔ vɔvɔ̃m na nusi esia ateŋu ahe vɛ ne wozãe nyuie, gake Ðɔkta Wilhelm ƒe aɖaŋudzedze le sɔsɔŋuɖoɖoa ŋu na Kasper ƒe dzi dze eme... vaseɖe fifia.
  
  
  13. 13
  Purdue ƒe Pawn
  
  
  Perdue do dziku vevie. Nunyala si ƒe ta le sɔsɔm zi geɖe la nɔa nu wɔm abe aɖaʋatɔ ene tso esime Sam to eƒe ɖoɖoa me. Esi Perdue mete ŋu ke ɖe Sam ŋu to e-mail, telefon alo satellite tracking dzi le eƒe ʋua dzi o ta la, evuvu le alakpadada kple ŋɔdzinuwɔwɔ ƒe seselelãmewo dome. Etsɔ nyatakaka vevitɔ kekeake si Nazitɔwo ɣla kpɔ la de asi na nyadzɔdzɔŋlɔla aɖe si dzroa nu me, eye fifia ekpɔe be yetsɔ susu ƒe ka tsɛ aɖe lém ɖe eŋu.
  
  "Ne Sam bu alo dze dɔ la, nyemetsɔ ɖeke le eme o!" - eƒo nu kple ɣlidodo ɖe Jane ŋu. "Nusi dim mele koe nye dugã la ƒe gli si bu ƒe video fiƒode, le Mawu ta! Medi be nàgayi eƒe aƒeme egbea, Jane, eye medi be nàgbã ʋɔa ne ehiã."
  
  Jane kple Charles, si nye ahadzrala la, tsɔ dzitsitsi gã aɖe kpɔ wo nɔewo. Mawɔ nuvlowɔwɔ ƒe nuwɔna aɖeke gbeɖe le susu aɖeke ta o, eye Perdue nya esia, gake enɔ mɔ kpɔm nɛ tso dzi me. Charles, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, tsi tre ɖe Perdue fiẽnuɖukplɔ̃ xa le ɖoɖoezizi me, gake eƒe ŋkuwo ɖe alesi wòtsi dzi ɖe ŋgɔyiyi yeyeawo ŋu fia.
  
  Le nuɖaƒe gã si le Reichtisusis ƒe ʋɔtru nu la, Lilian, si nye aƒedzikpɔla la, tsi tre henɔ to ɖom. Esi wònɔ nuɖanuwo tutum le ŋdinuɖuɖu si wòɖa la dome gbegblẽ vɔ megbe la, eƒe dzidzɔkpɔkpɔ ƒe nɔnɔme si wòzãna ɖaa la to teƒe si bɔbɔ eye wònyrɔ ɖe eme va ɖo afisi wòtsi.
  
  "Nukae le dzɔdzɔm ɖe míaƒe fiasãa dzi?" - eƒo nu le ɣlidodo me, henɔ ta ʋuʋum. "Nukae do dziku na anyigbaa tɔ ale gbegbe be wòtrɔ zu lã wɔadã sia tɔgbe?"
  
  Efa konyi le ŋkeke siwo me Perdue ŋutɔ nɔ anyi-eƒe dzi dze eme eye wòƒoa nu ƒu, eƒe dzi dzea eme eye wòɖea dzi ɖi gɔ̃ hã ɣeaɖewoɣi. Fifia ha aɖeke meganɔ ɖiɖim tso eƒe dodokpɔxɔ me o, eye bɔl hã meganɔ TV dzi esime wònɔ ɣli dom ɖe ʋɔnudrɔ̃la la ta o. Aƒetɔ Cleave kple Ðɔkta Gould menɔ anyi o, eye eva hiã be Jane kple Charles dahe la nado dzi le dɔtɔa kple eƒe nu yeye si tsia dzi ɖe eŋu, si nye sɔsɔŋusẽ vɔ̃ɖi aɖe si ŋu woke ɖo le woƒe mɔzɔzɔ yeyetɔ me.
  
  Edze abe kekeli gɔ̃ hã megena ɖe xɔ gã la ƒe fesre kɔkɔwo me o ene. Eƒe ŋkuwo nɔ tsaglãla tsam le dzisasrã kɔkɔwo kple atsyɔ̃ɖoɖo siwo gbɔ eme, ŋkuɖodzinuwo kple nutata gãwo dzi. Esiawo dometɔ aɖeke megadze tugbe o. Lillian se le eɖokui me abe ɖe amadedeawo ŋutɔ bu le xɔ gã si me tomefafa le la me ene. Eɖe hũ hetrɔ ɖe eŋu be: "Abe amekukuɖaka ene." Ame aɖe tsi tre ɖe eƒe mɔ dzi, sesẽ eye wònye ame ŋkuta, eye Lillian zɔ yi eme tẽ. Gbeɖiɖi sesẽ aɖe si le Lillian si vɔvɔ̃ ɖo la nu.
  
  Dɔnɔdzikpɔla la ko nu, eye wòfa akɔ na aƒedzikpɔla si ƒe mo biã la kple asikpakpla kɔ nɛ be: "Oo nye Mawu, Lily, nye ɖeka koe." "Ekema nukae na dzi dzɔ wò alea gbegbe?"
  
  Lillian se le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme esi dɔnɔdzikpɔla la do. Etsɔ dzodoƒe ƒe afɔkpa ƒo mo, henɔ agbagba dzem be yeaɖe ye ɖokui ɖe aga ne edze egɔme vɔ. Egblɔ kple ɣli be: "Akpe na Mawu be èva afisia, Lilith." "Aƒetɔ Perdue ƒe tagbɔ le gbegblẽm, meka atam be ewɔe. Ðe nàte ŋu ana atike si naa ame ƒe dzi dzea eme gaƒoƒo ʋɛ aɖewoa? Ðeɖi te dɔwɔlawo ŋu le eƒe tagbɔsesẽ ƒe didiwo ta."
  
  "Metsɔe be mèke ɖe Aƒetɔ Cleave ŋu haɖe oa?" - do susua ɖa na Nɔvinyɔnu Hurst kple ŋkumekpɔkpɔ si me mɔkpɔkpɔ aɖeke mele o.
  
  "Ao, eye susu le Jane si be wòaxɔe ase be nane dzɔ ɖe Aƒetɔ Cleave dzi, gake dzi mele esi wòagblɔe na Aƒetɔ Perdue o... haɖe o. Menye vaseɖe esime wòatsi vie hafi o, ènya," Lillian wɔ movidzɔdzɔ tsɔ ɖe Perdue ƒe dziku la afia.
  
  "Nukatae Jane susu be nane dzɔ ɖe Sam dzi?" - dɔnɔdzikpɔla la bia nuɖala si ŋu ɖeɖi te la.
  
  Lillian bɔbɔ hegblɔ le ɣlidodo me be, "Edze abe wokpɔ eƒe ʋua wòge dze gli aɖe dzi le sukuxɔa me le Old Stanton Road, si nye nusi woŋlɔ ɖi keŋkeŋ ene."
  
  "Nu ka?" Nɔvinyɔnu Hearst ƒo nu kpoo. "Oo nye Mawu, mele mɔ kpɔm be eƒe lãme sẽa?"
  
  "Míenya naneke o. Nusi ko Jane te ŋu nyae nye be kpovitɔwo ke ɖe Aƒetɔ Cleave ƒe ʋua ŋu esi nutoa me tɔ geɖe kple asitsala geɖe ƒo ka be yewoagblɔ be yewoti ye yome sesĩe," aƒedzikpɔla la gblɔ nɛ.
  
  Eʋuʋu mo be: "Oo nye Mawu, mewɔ nuku o be David tsi dzimaɖi alea gbegbe." "Ele be nàgblɔe nɛ enumake."
  
  "Le bubu si sɔ me, Aƒenɔ Hearst, ɖe mezu tagbɔsesẽtɔ haɖe oa? Nyadzɔdzɔ sia aƒoe ɖe enu wòato eƒe go kemɛ dzi. Meɖu naneke o, abe alesi nàte ŋu akpɔe ene," Lillian fia asi ŋdinuɖuɖu si wotsɔ ƒu gbe, "eye medɔa alɔ̃ kura o, negbe ne èna atike aɖee."
  
  "Mesusu be ele be wòagblɔe. Le ɣeyiɣi sia me la, ɖewohĩ asusu be Aƒetɔ Cleave de ye asi alo ɖeko wòle aɖaba ŋem ƒu ye dzi le susu aɖeke manɔmee. Ne enya be ame aɖe nɔ ye xɔlɔ̃a yome tim la, ate ŋu ase le eɖokui me be yemabia hlɔ̃ boo o. Èbu nya sia ŋu kpɔa?" Nɔvinyɔnu Hurst do susua ɖa. "Maƒo nu kplii".
  
  Lillian ʋuʋu ta. Ðewohĩ dɔnɔdzikpɔla la ƒe nya sɔ. "Enyo, ànye ame nyuitɔ kekeake si agblɔe nɛ. Le nyateƒe me la, ekplɔ wò yi ɖaɖi tsa le eƒe dodokpɔxɔwo me eye wògblɔ dzɔdzɔmeŋutinunya me dzeɖoɖo aɖewo kpli wò. Eka ɖe dziwò."
  
  Dɔnɔdzikpɔla la lɔ̃ ɖe edzi be: "Èto nyateƒe, Lily." "Na maƒo nu kplii esime mele eƒe ŋgɔyiyiwo kpɔm. Makpe ɖe eŋu le esia me."
  
  "Akpe na wò, Lilith. Mawu ƒe nunanae nènye. Teƒe sia va zu gaxɔ na mí katã tso esime dɔtɔa trɔ gbɔ," Lillian to nyatoƒoe le nɔnɔmea ŋu.
  
  Nɔvinyɔnu Hearst tsɔ ŋkubiãnya si na kakaɖedzi ɖo eŋu be: "Mègatsi dzi o, lɔlɔ̃tɔ." "Míana wòagava nɔ nɔnɔme nyui me."
  
  Dɔnɔdzikpɔla la ko alɔgbɔnu esi wòge ɖe nuɖuɖudzraƒea be: "Ŋdi na wò, Aƒetɔ Perdue."
  
  Edo gbe nɛ ɖeɖiteameŋutɔe be: "Ŋdi na wò, Lilith."
  
  "Enye nusi mebɔ o." Èɖu nane kpɔa? Egblɔ be. "Ele be nàɖu nu hafi mate ŋu awɔ atike na wò.
  
  Perdue gblɔ dzimagbɔɖitɔe be: "Le Mawu ta la, meɖu toast kakɛ aɖe." "Alesi menyae la, esia asɔ gbɔ."
  
  Mete ŋu ʋli nya kple ema o. Nɔvinyɔnu Hearst te ŋu se masɔmasɔ si le xɔa me la gɔme. Jane tsɔ dzitsitsi nɔ lalam be Perdue nade asi agbalẽa te, gake egbe be yemade asi ete hafi wòyi Sam ƒe aƒeme be yeaku nu me o.
  
  "Ate ŋu alala?" - dɔnɔdzikpɔla la bia Jane le dziɖeɖi me. Jane ƒe ŋkuwo ʋuʋu ɖe Perdue ŋu, gake etutu eƒe zikpui la ɖe megbe eye wòkli nu tso eƒe afɔwo dzi kple Charles ƒe kpekpeɖeŋu aɖe. Eʋuʋu ta na dɔnɔdzikpɔla la eye wòƒo nuŋlɔɖiawo nu ƒu, eye wòxɔ Dɔnɔdzikpɔla Hurst ƒe aɖaŋuɖoɖoa enumake.
  
  "Yi Jane, nàxɔ nye videowo tso Sam gbɔ!" Perdue do ɣli ɖe eyome esi wòdo go le xɔ gã la me heyi eƒe ɔfis. "Ðe wòse nye nyawoa?"
  
  Nɔvinyɔnu Hearst ɖo kpe edzi be: "Ese wò nya." "Meka ɖe edzi be adzo kpuie."
  
  Perdue ƒo nu kple eƒe ahadzrala be: "Akpe, Charles, mate ŋu akpɔ esia gbɔ," eye wòdɔe ɖa.
  
  Charles ɖo eŋu be: "Ẽ, aƒetɔ," eye wòdzo. Zi geɖe la, dziɖeleameƒo kple blanuiléle ƒe dzesi aɖe nɔa ahadzrala la ƒe mo abe kpe ene, gake ehiã be wòatsɔ dɔa ade asi na abɔdzikpɔlawo kple dzadzɛnyenyedɔwɔlawo.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Hurst ƒo nu le ɣlidodo me be: "Èle dziku dom, Aƒetɔ Perdue," eye wòkplɔ Perdue yi xɔdɔme me, afisi wòdaa eƒe ŋgɔyiyi kpɔna le zi geɖe.
  
  Eɖɔe ɖo be: "David, nye lɔlɔ̃tɔ, David alo Dave."
  
  Efia mɔe be: "Enyo, dzudzɔ amemabumabu ɖe wò dɔwɔlawo ŋu alea gbegbe," eye wòdze agbagba be yeƒe gbe nayi edzi ale be yeagawɔ fui gɔ̃ hã o. "Menye woƒe vodadae o."
  
  "Sam gakpɔtɔ bu. Ènyaea?" Perdue ƒo ɣli esi wònɔ eƒe abɔta hem.
  
  Eɖo eŋu be: "Mesee. "Ne mate ŋu abia la, nukae le etɔxɛ alea gbegbe le video sia ŋu? Menye abe ɖe nèle nuŋlɔɖi film aɖe ɖem le ɣeyiɣi mamlɛ sesẽ aɖe dzi alo nu ma tɔgbe ene o."
  
  Perdue kpɔ Dɔnɔdzikpɔla Hearst be enye hadɔwɔla si mebɔ o, amesi se eƒe didi vevie ɖe dzɔdzɔmeŋutinunya ŋu gɔme. Meɖe fu nɛ be wòaka ɖe edzi o. Esi Nina megali o eye Jane nye eƒe tevi ta la, eƒe dɔnɔdzikpɔla koe nye nyɔnu si wòse le eɖokui me be ye kplikplikpli le ŋkeke siawo me.
  
  "Le numekukuwo nu la, woxɔe se be esia nye Einstein ƒe nufiafiawo dometɔ ɖeka, gake susu si nye be ate ŋu awɔ dɔ le nuwɔna me la dzi ŋɔ ale gbegbe be wòtsrɔ̃e. Nu ɖeka koe nye be, wogbugbɔe kɔpi hafi wotsrɔ̃e, ènya," Perdue gblɔ, eƒe ŋku blɔ keklẽwo do viviti le susu tsɔtsɔ ɖe nu ŋu ta. David Perdue ƒe ŋkuwo ƒe amadede to vovo. Nane do alilikpo, nane yi ŋgɔ wu eƒe amenyenye. Gake Dɔnɔdzikpɔla Hurst menya Perdue ƒe amenyenye abe ame bubuwo ene o, eyata mete ŋu kpɔ alesi gbegbe nuwo gblẽ le eƒe dɔnɔa ŋu dziŋɔe o."
  
  "Eye Sam ƒe sɔsɔme sia le esi?" ebia nya sia.
  
  "Ewɔa esia." Eye ele be madze dɔwɔwɔ gɔme tso ema ŋu," Perdue ɖe eme. Fifia eƒe gbe ɖi be susu le eŋu kloe. "Ele be manya nusi wònye, nusi wòwɔna. Ele be manya nusita Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa lé esia ɖe te ɣeyiɣi didi nenema gbegbe, nusita Ðɔkta Ken Williams se le eɖokui me be ehiã be yeaɖii ɖe afisi ame aɖeke mate ŋu aɖo o. Alo," egblɔ le ɣlidodo me, "...nukatae wolala."
  
  "Nu ka ƒe ɖoɖo?" Eʋuʋu mo.
  
  Kasia eva dze na Perdue be menye Nina, alo Sam, alo Jane, alo ame aɖeke si nya nu tso eƒe adzamegbenɔnɔ ŋue yele nu ƒom na o. "Hmm, habɔbɔ ɖeka koe si me ƒu du kplii va yi. Naneke tɔxɛ aɖeke meli o."
  
  Eɖo aɖaŋu be: "Ènyaa, nuteɖeamedzi sia menyo na wò dɔyɔyɔ o, David." "Aleke mate ŋu akpe ɖe ŋuwò nàxɔ sɔsɔŋusẽ sia? Ne ema le asiwò la, àte ŋu anɔ vovom tsɔ wu be nàtsɔ dzikudodo siawo katã ado ŋɔdzi na mía kple wò dɔwɔlawo. Wò ʋu ƒe sisi le dzi yim eye wò dziku kpui la le wò lãmesẽ gblẽm ɖe edzi, eye ɖeko nyemate ŋu aɖe mɔ ema nadzɔ o."
  
  Perdue tsɔ abɔta ƒoe be: "Menya be nyateƒee, gake vaseɖe esime video nanɔ asinye na Sam la, nyemate ŋu agbɔ ɖe eme o."
  
  "Ðɔkta Patel le mɔ kpɔm be malé yeƒe dzidzenuwo me ɖe asi le dɔwɔƒea godo, èse egɔmea? Ne meyi edzi le kuxi siwo ate ŋu ade eƒe agbe afɔku me hem vɛ nɛ la, aɖem le dɔ me elabena edze abe nyemate ŋu awɔ nye dɔ o ene," eɖoe koŋ ƒo nu kple ɣli be yease veve ɖe enu.
  
  Perdue menya Lilith Hearst ɣeyiɣi didi aɖeke o, gake le fɔɖiɖi si le esi le nusi dzɔ ɖe srɔ̃a dzi ta megbe la, ƒomedodo si ku ɖe dzɔdzɔmeŋutinunya ŋu ƒe nane nɔ esi le eŋu. Ese le eɖokui me hã be ate ŋu anye yeƒe hadɔwɔla ɖeka kolia le eƒe didi be yeaxɔ Sam ƒe videowo me, vevietɔ le esi mɔxenu aɖeke mele esi le eŋu o ta. Eƒe manyamanyae nye eƒe dzidzɔkpɔkpɔ vavã. Nusi menya o ana wòakpe ɖe eŋu kple taɖodzinu ɖeka ko be yeakpe ɖe eŋu ɖeklemiɖeɖe alo nukpɔsusu aɖeke manɔmee - abe alesi Perdue lɔ̃e ene.
  
  Eɖe didi vevie si le esi be nyatakakawo nadze abe ɖe wòbɔbɔa eɖokui eye wòbua tame ene la nu tsɛe. "Ne ɖewohĩ àte ŋu ake ɖe Sam ŋu ko abiae be wòana videoa la, ema anye kpekpeɖeŋu gã aɖe."
  
  Efa akɔ nɛ be: "Enyo, na makpɔ nusi mate ŋu awɔ, gake ele be nàdo ŋugbe nam be yeana ŋkeke ʋɛ aɖewom. Mina míalɔ̃ ɖe edzi be ele be maxɔe le kwasiɖa si gbɔna me ne míewɔ míaƒe kpekpe si kplɔe ɖo. Abe esia enea?"
  
  Perdue ʋuʋu ta. "Ema ɖi nya si me susu le."
  
  "Enyo, fifia womegaƒo nu tso akɔntabubu kple frame siwo bu ŋu o. Ele be nàgbɔ ɖe eme hena tɔtrɔ aɖe. Lily gblɔ nam be ƒã hafi mèdɔa alɔ̃ o, eye ne magblɔe tututu la, wò dzesi veviwo doa ɣli be nyateƒee, David," eɖe gbe le gbe si me vividoɖeameŋutɔe nukutɔe si ɖo kpe eƒe ŋutete le dutadɔnunɔlawo me dzi.
  
  "Nu kae nye esia?" - ebia esi wònɔ tsi si me tsi le ƒe go sue aɖe hem ɖe syringe la me.
  
  Egblɔ be: "Valium IV aɖewo ko be wòakpe ɖe ŋuwò nàdɔ alɔ̃ gaƒoƒo ʋɛ aɖewo kpee," eye wòtsɔ ŋku dzidze agbɔsɔsɔmea. To atike si wodona ƒe mɔ̃a me la, kekelia ƒoa fefe kple nusi le eme, si na wòklẽna kɔkɔe aɖe si wòkpɔ be edzea eŋu. Esusu be ne ɖe Lillian ate ŋu akpɔe, be yeaka ɖe edzi be kekeli dzeani aɖe gakpɔtɔ le Reichtisusis me. Viviti si nɔ Perdue ƒe ŋkuwo dzi la na alɔ̃dɔdɔ le ŋutifafa me esime atike la va nɔ dɔ wɔm.
  
  Eƒe mo ʋuʋu esime dzomavɔ ƒe seselelãme si nye aɖi si le bibim le eƒe ʋukawo me nɔ fu ɖem nɛ, gake sɛkɛnd ʋɛ aɖewo koe wòxɔ hafi wòɖo eƒe dzi gbɔ. Esi Perdue ƒe dzi dze eme be Dɔnɔdzikpɔla Hurst lɔ̃ be yeaxɔ mɔli si woɖe tso Sam ƒe videoa me la nɛ ta la, eɖe mɔ velvet viviti la ɖui. Gbewo nɔ ɖiɖim le adzɔge hafi wòdɔ alɔ̃ keŋkeŋ. Lillian tsɔ avɔ kple akɔtaɖonu vɛ, eye wòtsɔ lãfuwu tsyɔ edzi. Nɔvinyɔnu Hearst ɖo aɖaŋu be: "Ðeko nàtsyɔ edzi le afisia." "Na wòamlɔ aba dzi le afisia fifia. Nu dahe. Ðeɖi te eŋu."
  
  Lillian lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ," eye wòkpe ɖe Dɔnɔdzikpɔla Hearst ŋu wòɣla anyigbaa tɔ, abe alesi Lillian yɔe ene. "Eye akpe na wò be mí katã míate ŋu agbɔ ɖe eme hã."
  
  Nɔvinyɔnu Hearst ko alɔgbɔnu be: "Woxɔ wò nyuie." Eƒe mo nyrɔ ɖe blanuiléle vie me. "Menya ale si wòle be woawɔ nu kple ŋutsu sesẽ aɖe le aƒea me. Ðewohĩ woasusu be yewoe le dɔa dzi kpɔm, gake ne wodze dɔ alo xɔ abi la, woate ŋu anye vevesese ŋutɔŋutɔ na kposɔ."
  
  Lillian ɖo eŋu be: "Amen.
  
  Charles ka mo nɛ tufafatɔe be: "Lillian," togbɔ be elɔ̃ ɖe aƒedzikpɔlaa ƒe nya dzi keŋkeŋ hã. "Akpe na wò, Nɔvinyɔnu Hurst. Àtsi anyi aɖu ŋdɔnua?"
  
  Dɔnɔdzikpɔla la ko alɔgbɔnu, eye wòbla eƒe atikekui hetsɔ aŋe xoxoawo ƒu gbe be: "Oo, ao, akpe na wò, Charles." "Ehiã be maƒu du awɔ dɔ aɖewo hafi awɔ nye zãdɔ le atikewɔƒea fiẽ sia."
  
  
  14. 14.
  Nyametsotso vevi aɖe
  
  
  Sam mete ŋu kpɔ kpeɖodzi si ŋu kakaɖedzi le be Da Vɔ̃ɖi la te ŋu wɔa ŋutasẽnuwɔwɔ kple tsɔtsrɔ̃ si George Masters dze agbagba be yeana yeaxɔe ase o. Afisiafi si wòtrɔ ɖo la, wodoa goe kple dzimaxɔse alo manyamanya, si ɖo kpe eƒe dzixɔse be Masters nye aɖaʋatɔ ƒomevi aɖe si ƒe susu mewɔa dɔ nyuie o dzi. Gake edze abe ɖe wòtso anukwareɖiɖi me ene ale gbegbe be Sam meɖea eɖokui ɖe aga le Perdue gbɔ vaseɖe esime kpeɖodzi si sɔ nasu esi, si mete ŋu xɔ tso teƒe siwo wòkpɔnɛ ɖaa o.
  
  Hafi wòatsɔ videoawo aɖo ɖe Purdue la, Sam ɖoe be yeazɔ mɔ mamlɛtɔ ayi gbɔgbɔmeʋaʋãtsoƒe si ŋu kakaɖedzi le ŋutɔ kple nunya ɣaɣla dzikpɔla - Aidan Glaston ɖeka kolia. Esi Sam kpɔ Glaston ƒe nyatia si wota ɖe nyadzɔdzɔgbalẽ aɖe si wota nyitsɔ laa me ta la, etso nya me be Irelandtɔ lae nye ame nyuitɔ kekeake si abia nya tso Da Vɔ̃ɖi la kple eƒe gliwo ŋu.
  
  Esi tasiaɖamfɔ eve aɖeke menɔ Sam si o ta la, eyɔ taksi aɖe. Enyo wu be wòadze agbagba be yeaɖe ʋu gbagbã siwo wòyɔ be yeƒe ʋu, si aɖee ɖe go. Nusi mehiãe o enye kpovitɔwo ƒe numekuku le alesi woti wo yome sesĩe ŋu kple alesi woate ŋu alée emegbe le esi wòde dumeviwo ƒe agbe afɔku me kple ʋukuku ŋumaɖɔɖotɔe ta. Togbɔ be nutoa me dziɖuɖumegãwo bui be ebu hã la, ɣeyiɣi nɔ esi wòdzro nyateƒenyawo me esi wòva va mlɔeba.
  
  Esi wòva ɖo Edinburgh Post la, wogblɔ nɛ be Aidan Glaston ye le dɔ aɖe wɔm. Nuŋlɔla yeyea menya Sam ŋutɔŋutɔ o, gake eɖe mɔ nɛ be wòanɔ eƒe ɔfis aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Janice Noble." "Enye dzidzɔ nam be míedo go míaƒe dɔwɔƒea teƒenɔla si ŋu wodea bubui alea. Taflatse, zikpui nanɔ asiwò."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Akpe na wò, Aƒenɔ Noble," eye eƒe dzi dze eme be dɔwɔlawo ƒe akpa gãtɔ megale dɔ wɔm le ɔfiswo me egbea o. Menɔ nɔnɔme aɖeke me be yeakpɔ akpɔkplɔ xoxo siwo tu afɔ edzi esime wònye ame yeye o, be yematsɔ woƒe ŋɔti gɔ̃ hã atutu eƒe ŋkɔxɔxɔ kple dzidzedzekpɔkpɔ o. Egblɔ be: "Mawɔe kaba." "Ðeko wòle be manya afisi mate ŋu aƒo ka na Aidan le. Menya be nya ɣaɣlawoe esia nye, gake ehiã be maƒo ka nɛ tso nye ŋutɔ nye numekukua ŋu fifia."
  
  Ebɔbɔ ɖe ŋgɔ le eƒe abɔta eye wòbla eƒe asiwo blewuu. Wotsɔ sika ɣi ƒe asigɛwo ɖo atsyɔ̃ na eƒe asibidɛ eveawo siaa, eye asigɛawo ɖina dziŋɔ aɖe ne woƒo kplɔ̃a ƒe akpa si wowɔ nyuie. "Aƒetɔ Cleave, adzɔ dzi nam ŋutɔ be makpe ɖe ŋuwò, gake abe alesi megblɔe va yi ene la, Aidan le dɔ wɔm le adzame le dɔdasi aɖe si me dunyahehe me nyawo le eye míate ŋu aƒo eƒe nutsyɔnu o. Èse alesi wòle gɔme. Mele be nàbia nya ma gɔ̃ hã tso asinye hafi o."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Menya, gake nusi me mekpɔa gome le la le vevie wu dunyahela aɖe ƒe ame ŋutɔ ƒe agbenɔnɔ le adzame alo akɔtaƒoƒo si bɔ si ŋu nyadzɔdzɔgbalẽwo lɔ̃a nuŋɔŋlɔ tsoe."
  
  Nuŋlɔla la dze abe ɖe dzi ɖe le eƒo enumake ene. Etsɔ gbe sesẽ wu kple Sam. "Taflatse mègasusui nenema o elabena èxɔ ŋkɔ kple kesinɔnuwo to wò gomekpɔkpɔ le eme si menye amenuveve boo o me ale be nàte ŋu aƒo nu le afisia eye nàtsɔe be yenya nusi ŋu nye amewo le dɔ wɔm le."
  
  "Se nye nya, aƒenɔ. Mehiã nyatakaka siwo ŋu wobua tame le ŋutɔ, eye dukɔ blibowo tsɔtsrɔ̃ hã le eme," Sam tsɔ nya ɖe eŋu sesĩe. "Nusi mehiã koe nye telefon xexlẽdzesi."
  
  Eʋuʋu mo. "Amekae nèle dɔ wɔm na le nya sia ŋu?"
  
  Eɖo eŋu kaba be: "Ablɔɖedɔwɔwɔ." "Esia nye nusi mesrɔ̃ tso ame nyanyɛ aɖe gbɔ, eye susu le asinye si ta maxɔe ase be esɔ. Aidan koe ate ŋu aɖo kpe esia dzi nam. Taflatse, Aƒenɔ Noble. Taflatsɛ."
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Ele be magblɔ be, edzɔa dzi nam ŋutɔ," eye wòŋlɔ duta telefon xexlẽdzesi aɖe ɖi. "Esia nye ka si le dedie, gake zi ɖeka koe nàƒo ka, Aƒetɔ Cleave. Mele fli sia kpɔm be makpɔe ɖa be èle nu dem míaƒe ŋutsua me ne ele dɔ wɔm hã."
  
  "Megblẽ naneke o. Ðeko mehiã kaƒoƒo ɖeka," Sam gblɔ kple didi vevie. "Akpe na wò, akpe na wò!"
  
  Eƒo eƒe nuyiwo esime wònɔ nu ŋlɔm, eye edze ƒã be etsi dzi ɖe nya si Sam gblɔ ŋu. Esi wònɔ pepaa tum ɖo ta egbɔ la, egblɔ be, "Kpɔ ɖa, Aƒetɔ Cleave, ɖewohĩ míate ŋu awɔ dɔ aduadu le nusi le asiwò mea?"
  
  "Mina maɖo kpe edzi gbã nenye be esia sɔ be woati yome, Aƒenɔ Noble. Ne nane le eme la, míate ŋu aƒo nu," eʋuʋu ŋku. Edze abe eƒe dzi dze eme ene. Sam ƒe dzedzeme kple eƒe dzedzeme ate ŋu ana wòage ɖe Pearly Gates me esime wònɔ agbalẽ xatsaxatsa dzi.
  
  Le taksi si nɔ mɔ dzi yina aƒeme me la, radio dzi nyadzɔdzɔwo ka nya ta be takpekpe mamlɛtɔ si woayɔ la ku ɖe ŋusẽ yeyewo ŋu. Xexeame ƒe ŋgɔnɔla geɖewo ade kpekpea, kpakple Belgium dzɔdzɔmeŋutinunyalawo ƒe vavala geɖe.
  
  "Nukatae Belgium, le teƒewo katã dome?" Sam kpɔe be yebia nya sia sesĩe. Mekpɔe dze sii be ʋukulaa, si nye nyɔnu dzetugbe aɖe si xɔ ƒe titina la nɔ to ɖom o.
  
  Ede dzesii be: "Ðewohĩ enye afɔku ɣaɣla mawo dometɔ ɖeka."
  
  "Nukae le susu me na wò?" Sam bia, eye ɖetsɔleme si dzɔ kpata la wɔ nuku nɛ ŋutɔ.
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Enyo, le kpɔɖeŋu me, Belgium ye NATO kple Europa Dukɔwo ƒe Ðekawɔha ƒe aƒe, eyata mate ŋu asusui be ɖewohĩ woawɔ nane si le abe esia ene."
  
  "Nane abe... nukae? " Sam biae be. Tso esime Purdue/Masters nya sia katã dze egɔme la, emenya nu tso nyadzɔdzɔ yeyewo ŋu kura o, gake edze abe aƒenɔa nya nu tso eŋu nyuie ene, eyata ekpɔ dzidzɔ ɖe eƒe dzeɖoɖoa ŋu boŋ. Eʋuʋu ŋku.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Oo, wò akɔntabubu nyo abe tɔnye ene, vinye." "Miyɔm be paranoid, gake mexɔe se ɣesiaɣi be kpekpe sue siawo menye naneke wu aʋatsokaka be woatsɔ adzro ɖoɖo vɔ̃ɖi siwo wowɔ be woatsɔ agblẽ dziɖuɖuwo me geɖe wu me o..."
  
  Eƒe ŋkuwo ʋu eye wòtsɔ asi tsyɔ nu nu. Eɖe kuku, si do dzidzɔ na Sam be: "Oo nye Mawu, tsɔe kem le atamkaka ta."
  
  Eko nu be: "Mègalé to ɖe eŋu o, aƒenɔ." "Xɔ̃nye ŋutinyaŋlɔla aɖe le asinye si ate ŋu ana ƒudzidelawo ƒe mo biã."
  
  Eɖe hũ be: "Oo, enyo." "Zi geɖe la, nyemeʋlia nya kple nye mɔzɔlawo gbeɖe o."
  
  "Ekema èsusu be aleae wogblẽa dziɖuɖuwo me?" eko alɔgbɔnu, eye wògakpɔtɔ nɔ vivi sem na nyɔnua ƒe nyawo ƒe nukokoedoname.
  
  "Ẽ, menyae." Gake, èkpɔe, nyemate ŋu aɖe eme ŋutɔŋutɔ o. Enye nu mawo dometɔ ɖeka si mesena le ɖokuinye me ko, ènyaa? Le kpɔɖeŋu me, nukatae wòhiã be xexeame ƒe ŋgɔnɔla adre nakpe? Ke dukɔ mamlɛawo ya ɖe? Mesena le ɖokuinye me boŋ be ele abe sukuxɔ aɖe si me akpɔkplɔwo ƒe ha aɖe le kpekpem le le ɖiɖiɖemeɣi eye ɖevi bubuawo le abe, "Hey, nukae ema fia?" ene boŋ. ... Ènya?" - eƒo nu le ɣlidodo me le mɔ si mesɔ o nu.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, mese nusi me nèle la gɔme." "Eyata womedo va gblɔ nusi ŋu takpekpea ku ɖo o?"
  
  Eʋuʋu ta. "Wole nu ƒom tso eŋu. Damn ametafatafa. Mele egblɔm na mi be, nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo nye adzodala siawo ƒe fefewɔvi."
  
  Ele be Sam nako alɔgbɔnu. Eƒoa nu abe Nina ene ŋutɔ, eye zi geɖe la, Nina ƒoa nu pɛpɛpɛ le nusiwo wòkpɔ mɔ na me. "Mese wò nyawo." Enyo, kakaɖedzi nenɔ asiwò be mía dometɔ aɖewo siwo le nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me le agbagba dzem be míana nyateƒea naɖo amewo gbɔ, eɖanye ga home ka kee wòɖanye o."
  
  Eƒe ta trɔ afã ale gbegbe be wòtrɔ kpɔe kloe, gake mɔa zi edzi be megawɔe o. "Oo nye Mawu! Megatsɔ nye afɔ ƒoɖia de nye nu fiƒode la me ake!" - eto nyatoƒoe. "Ðe nènye nyadzɔdzɔŋlɔlawo ƒe ha me tɔa?"
  
  Sam tsɔ ŋkubiãnya si wòzã ɖe VIP siwo wòbia gbee la srɔ̃wo ŋu la blu ɖe eta be: "Nyadzɔdzɔŋlɔla si dzroa nu me ye menye." Ɣeaɖewoɣi la, ate ŋu azi wo dzi be woaɖe nyateƒe dziŋɔ si ku ɖe wo srɔ̃wo ŋu la afia.
  
  "Nuka ŋue nèle numekuku wɔm le?" ebia le eƒe ame tsɛ ƒe mɔ vividoɖeameŋutɔe nu. Sam te ŋu kpɔe be nyagbɔgblɔ kple sidzedze nyui mele esi o, gake eƒe susu nyui kple eƒe nukpɔsusuwo gbɔgblɔ me kɔ eye susu le eme.
  
  Sam tsɔ fefenyawo gblɔ be: "Mele nugbeɖoɖo aɖe si ate ŋu adzɔ be woatsɔ axe mɔ na kesinɔtɔ aɖe be wòagawɔ mama didi o eye wòatsrɔ̃ xexeame le esia wɔwɔ me ŋu bum."
  
  Esi nyɔnu taksikulaa tsɔ ŋku ɖe megbehuhɔ̃ea ŋu la, eko alɔgbɔnu eye emegbe wòɖe abɔta be, "Enyo ekema. Mègagblɔe nam o ".
  
  Eƒe mɔzɔla si ƒe taɖa biã la gakpɔtɔ ƒe mo wɔ yaa eye wònɔ ŋku lém ɖe fesre nu kpoo esime wònɔ tɔtrɔm yina eƒe xɔdɔmewo me. Edze abe eƒe dzi gbã esi woto sukuxɔ xoxoa ŋu ene, gake nyɔnua mebia nusitae o. Esi wòzɔ ɖe eƒe ŋkumekpɔkpɔ ƒe mɔfiame dzi la, nusi dze abe ahuhɔ̃e gbagbã si tso ʋufɔku me ene ƒe gbeɖuɖɔ koe wòkpɔ, gake ewɔ nuku nɛ be ʋu aɖe va dze teƒe ma tɔgbe.
  
  "Taflatse àte ŋu alalam?" - Sam biae esi wogogo eƒe aƒe.
  
  "Godoo!" - edo ɣli.
  
  Esi wòɖi le ʋua me la, edo ŋugbe be: "Akpe na wò, mato esia me kaba."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Di wò ɣeyiɣi, lɔlɔ̃tɔ." "Mita la le dɔ wɔm."
  
  Esi Sam ge ɖe xɔa me la, ezi elektrɔnik-gaƒoɖokui la dzi, eye wòkpɔ egbɔ be wotu agbo la ɖe megbe nyuie hafi ƒu du to atrakpuiawo dzi yi eƒe ŋgɔgbe ʋɔtrua nu. Eƒo ka na Aidan le xexlẽdzesi si Post ƒe nuŋlɔla tsɔ nɛ la dzi. Ewɔ nuku na Sam be eƒe dɔwɔhati xoxoa ɖo eŋu enumake kloe.
  
  Vovoɣi boo aɖeke menɔ Sam kple Aidan si o, eya ta dzeɖoɖoa nɔ kpuie.
  
  "Ekema afikae woɖo wò kposɔ si woƒo la ɖa zi sia, xɔlɔ̃?" Sam ko alɔgbɔnu, tsɔ soda si wòno afã kple afã le fridzi me eye wònoe zi ɖeka. Ɣeyiɣi aɖe va yi tso esime meɖu nu alo no naneke o, gake fifia ewɔ kaba akpa.
  
  Aidan ɖo eŋu kple dzidzɔ be: "Nyemate ŋu aɖe nyatakaka ma ɖe go o, Sammo," eye wòɖua fewu le Sam ŋu ɣesiaɣi be mekplɔe yi mawunyadɔgbedeƒewo esime wogakpɔtɔ nɔ dɔ wɔm le nyadzɔdzɔgbalẽa me o.
  
  Sam nɔ ɣli dom kpoo le aha si wòkɔ ɖi ta la gblɔ be: "Va." "Se, èse glitoto aɖe si woyɔna be Da Vɔ̃ɖi la kpɔa?"
  
  Nyemate ŋu agblɔ nusi le asinye na wò o, vinye," Aidan ɖo eŋu kaba. "Nu kae nye esia? Wogaku ɖe Nazitɔwo ƒe ŋkuɖodzinu aɖewo ŋu ake?"
  
  "Ɛ̃. Ao. Nye menya o. Woxɔe se be Albert Einstein ŋutɔe to sɔsɔŋusẽ sia vɛ le ƒe 1905 ƒe agbalẽa tata megbe ɣeyiɣi aɖe, tso nusi wogblɔ nam me," Sam ɖe eme. "Wogblɔna be ne wozãe nyuie la, eléa safui si ana nu dziŋɔ aɖe nado tso eme la ɖe asi. Ènya nane si le abe ema enea?"
  
  Aidan ƒo nu kple ɣlidodo kple tamebubu eye wòlɔ̃ ɖe edzi mlɔeba be, "Ao. Ao, Sammo, menye nenemae o. Nyemese nya sia tɔgbe kpɔ o. Wò dzɔtsoƒe le mɔ ɖem na wò be nàge ɖe nane si lolo ale gbegbe be ɖoƒe kɔkɔtɔwo koe nya nu tso eŋu... Alo wole fefem na wò, xɔlɔ̃."
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe. "Ekema, enyo." Ðeko medi be madzro nya sia me kpli wò. Kpɔ ɖa, Ade, nu ka kee nèwɔ o, kpɔ nyuie ko, èsee?"
  
  Aidan ɖu fewu le eŋu be: "Oo, nyemenya be ètsɔ ɖeke le eme o, Sammo." "Medo ŋugbe be maklɔ nye to megbe zã sia zã, enyo?"
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Ẽ, enyo, fu wò hã." Ese Aidan nɔ nu kom le eƒe gbe xoxo si le ɖiɖim la me hafi wu kaƒoƒoa nu. Esi wònye be eƒe dɔwɔhati tsãtɔ menya nu tso Masters ƒe gbeƒãɖeɖea ŋu o ta la, Sam ka ɖe edzi kloe be wobu nya gbogbo siwo wogblɔna tsɔ doa bobloe la wògbɔ eme. Le nyateƒe me la, enɔ dedie be woatsɔ Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ ƒe videokasɛt ana Perdue. Ke hã, hafi wòadzo la, nu mamlɛtɔ ɖeka aɖe nɔ anyi si ŋu wòle be wòalé be na.
  
  "Lacey!" - edo ɣli yi ɖe xɔdɔme si yi xɔdɔme si le eƒe anyigba ƒe dzogoe dzi la me. "Lacey!"
  
  Nyɔnuvi ƒewuivia kli nu do go, eye wòtrɔ asi le lãgbalẽ si le eƒe taɖa me ŋu.
  
  Eyɔe be: "Hey, Sam," eye wònɔ du dzi trɔ yi eƒe aƒeme. "Megbɔna. Mele vava ge."
  
  "Meɖe kuku, kpɔ Bruich dzi nam zã ɖeka pɛ ko, enyoa?" - eɖe kuku kabakaba, eye wòkɔ avu tsitsi si ƒe dzi medzɔ o la tso sofa si dzi wòmlɔ anyi ɖo la dzi.
  
  Lacy ɖe gbeƒã esime Sam nɔ avuwo ƒe nuɖuɖu dem eƒe kotokuwo me be: "Edzɔ dzi na wò be danye lɔ̃ wò, Sam." "Elé fu avuwo."
  
  Eɖe kuku be: "Menya, meɖe kuku, gake ehiã be matsɔ nu vevi aɖewo ayi xɔ̃nye ƒeme."
  
  "Ŋkutsala nuwo?" egbɔ ya kple dzidzɔ.
  
  Sam tsɔ abɔta ƒoe be, "Ẽ, top secret shit."
  
  Eko alɔgbɔnu, eye wòtsɔ asi ƒo Bruich blewuu be: "Ewɔ nuku ŋutɔ." "Enyo, va, Bruich, na míayi! Bye, Sam!" Eye esi wògblɔ nya sia vɔ la, edzo, eye wòtrɔ ɖo ta eme tso siminti ƒe xɔdɔme si fa miamiamia eye wòxɔ dzo la me.
  
  Mexɔ aɖabaƒoƒo ene hafi Sam tsɔ eƒe mɔzɔkploa ƒo ƒu hetsɔ video siwo wòbiã ŋu na vevie la de eƒe fotoɖemɔ̃a me o. Eteƒe medidi o, enɔ klalo be yeadzo be yeatsɔ aɖi kɔ na Perdue.
  
  Sam bu eŋu be: "Mawu, eɖe ŋutigbalẽ le ŋunye." "Anye be edo dziku ale gbegbe."
  
  
  15. Ƒe 1999 me
  Rats le ƒo me
  
  
  Aidan Glaston si te ŋu nɔa te ɖe nɔnɔme sesẽwo nu la nye nyadzɔdzɔŋlɔla xoxo aɖe. Enɔ mawunyadɔgbededɔ geɖe me le Aʋa Vɔ̃ɖi la me, le dunyahela totro geɖewo ƒe dziɖuɣi, eye eƒe ŋutinyaa nɔa esi ɣesiaɣi. Etia dɔwɔwɔ ƒe mɔnu si me womewɔa naneke le o wu esi wowui kloe le Belfast. Ame siwo ŋu wònɔ numekuku wɔm le ɣemaɣi xlɔ̃ nui enuenu, gake ɖe wòle be wòanya nu tso eŋu hafi ame bubu ɖesiaɖe le Scotland hafi. Ema megbe kpuie la, karma va gblẽ eye Aidan nye ame geɖe siwo xɔ abi le tudada me le IRA ƒe bɔmbdada me la dometɔ ɖeka. Exɔ aɖaŋuɖoɖoa eye wòbia be yeaxɔ dɔ abe dɔdzikpɔkpɔ ŋuti nuŋlɔla ene.
  
  Fifia egatrɔ va gbeadzi. Menɔ eƒe ƒe blaadeawo me ge ɖo nyuie abe alesi wòsusui ene o, eye eteƒe medidi o nyadzɔdzɔŋlɔla dour la va kpɔe be kuviawɔwɔ awu ye ɣeyiɣi didi aɖe hafi sigaret alo ʋumemi nawui. Esi Aidan nɔ kuku ɖem ɣleti geɖe eye wotsɔ viɖe siwo nyo wu nyadzɔdzɔŋlɔla bubuwo nɛ vɔ la, ena Aƒenɔ Noble si le fu ɖem na la ka ɖe edzi be yee nye ŋutsu si awɔ dɔa. Le nyateƒe me la, eyae ŋlɔ axa gbãtɔ ŋutinya si ku ɖe McFadden kple Scotland ƒe dudzikpɔla tiatia siwo mebɔ o wu ŋu. Nya ma ɖeɖe dzaa, si nye esi wotia la, na kakaɖedzimanɔamesi yɔ ame abe Aidan ene me fũ.
  
  Le eƒe xɔdɔme si wòhaya le Castlemilk ƒe akaɖi ɣi me la, eno sigaret si ƒe asi bɔbɔ eye wòŋlɔ nyatakaka aɖe si woŋlɔ ɖe eƒe kɔmpiuta dzi be yeawɔ emegbe. Aidan nya nu tso nuŋlɔɖi xɔasiwo ƒe bu ŋu nyuie do ŋgɔ, eyata eƒe ametakpɔnu sesẽ aɖe nɔ esi - esi wòwu ameyɔyɔ ɖesiaɖe nu vɔ la, eɖoe ɖe eɖokui to e-mail dzi. To mɔ sia dzi la, eƒe megbenyawo nɔa esi ɣesiaɣi.
  
  Mebia ɖokuinye be nukatae dudzikpɔla aɖewo siwo le Scotland koe kpɔ gome le eme hã, eye mese esia esime meble nye mɔ yi nutoa me kpekpe aɖe me le Glasgow. Eva dze ƒã be menye ɖe woɖoe koŋ wɔ tsi si le dodom si meƒo asi ɖo la o elabena emegbe nye dzɔtsoƒea bu le radar la dzi. Le Scotland dudzikpɔlawo ƒe kpekpe aɖe me la, mese be menye woƒe dɔe nye nusi wotsɔ ƒoa ƒui o. Ðe esia medoa dzidzɔ na ame oa?
  
  Nusi sɔ le wo katã me enye xexeame katã ƒe habɔbɔ gã aɖe me tɔ ŋutɔŋutɔ, alo ne míagblɔe tututu la, asitsaha kple habɔbɔ sẽŋuwo ƒe habɔbɔ aɖe me tɔwo. McFadden, amesi metsɔ ɖe le wu la va zu amesi ŋu míetsi dzi ɖo wu. Togbɔ be mesusu be dudzikpɔlawo ƒe kpekpee wònye hã la, wo katã wova zu akpa sia si ƒe ŋkɔ womeyɔ o, si me dunyahelawo, gadzikpɔlawo kple asrafomegãwo le la me tɔwo. Menye se suewo alo dudzikpɔha ƒe ɖoɖowo ŋue kpekpe sia ku ɖo o, ke boŋ nane si lolo wu sã ŋue wòku ɖo; takpekpe si wowɔ le Belgium, si ŋu mí katã míese le nyadzɔdzɔwo me. Eye Belgium ye made takpekpe si kplɔe ɖo le adzame. Ele be manya nenye be esia anye nu mamlɛtɔ si mawɔ.
  
  Ʋɔƒoƒo aɖe do kplamatse eƒe nyatakakaa, gake etsɔ gaƒoƒo kple ŋkekea kpe ɖe eŋu kaba abe alesi wòwɔna ɖaa ene hafi tsi eƒe sigaret. Ƒoƒoa va zu nusi tea tɔ ɖe edzi, si tea tɔ ɖe edzi gɔ̃ hã.
  
  "Hey, yi edzi nàdo wò pantalon, mele mɔ dzi!" - eƒo nu dzimagbɔɖitɔe. Ehe eƒe afɔkpa eye be yeado dziku na ame si ƒo ka nɛ la, eɖoe be yeatsɔ yeƒe agbalẽvi la akpe ɖe e-mail la ŋu gbã eye yeaɖoe ɖa hafi aʋu ʋɔa. Ƒoƒoa va nɔ sesẽm ɖe edzi eye wònɔa ƒoƒom enuenu, gake esi wòto ŋkuléleɖenuŋu ƒe doa me la, ekpɔ Benny Dee, si nye eƒe dzɔtsoƒe vevitɔ dze sii. Benny nye ame ŋutɔ ƒe kpeɖeŋutɔ le ganyawo ŋuti dɔwɔƒe aɖe si menye ame ŋutɔ tɔ o ƒe alɔdzedɔwɔƒe si le Edinburgh.
  
  "Yesu, Benny, nukae nèle wɔwɔm le afisia? Mesusu be èbu le ɣletinyigba la dzi," Aidan ƒo nu le ɣlidodo me esi wòʋu ʋɔa. Benny D, si ƒe dzedzeme le ɣie eye wòdze dɔ la nɔ tsitre ɖe eŋgɔ le xɔdɔme ƒe xɔdɔme ƒoɖia me.
  
  Benny ɖe kuku be: "Evem ŋutɔ be nyemegaƒo ka na wò o, Aidan." "Menɔ vɔvɔ̃m be woabu tame nam, ènya..."
  
  "Menyae, Benny. Menya alesi fefe sia wɔa dɔe, vinye. Va ge ɖe eme," Aidan kpee. "Ðeko nàdo gaƒoɖokuiawo ɖe megbe ne ège ɖe eme."
  
  Snitch si nɔ ʋuʋum la gbɔ ya kple vɔvɔ̃ be: "Enyo."
  
  Nyadzɔdzɔŋlɔla tsitsia do susua ɖa be: "Àdi be yeazã whisky aɖea?" le eƒe kɔ ƒuƒlu kple akɔta ƒe akpa si le etame.Etrɔ kple vɔvɔ̃ eye eƒe ŋkuwo ʋu esi wòkpɔ Benny ƒe taɖu si wogbã le afisi wòdze klo le.Eƒe ŋutilã si le ƒuƒlu la dze anyi eye Aidan ʋuʋu le eƒe dzɔtsoƒe vevitɔ ƒe taɖu si wogbã yeyee ƒe akɔbli ƒe ʋeʋẽ ta.
  
  Ame eve aɖewo nɔ tsitre ɖe Benny megbe. Ðeka nɔ ʋɔa ƒom, eye evelia, si nye gbevuvi gã aɖe si do awu, nɔ eƒe gbeɖiɖimɔ̃a ƒe nugbɔ kɔm. Ŋutsu si nɔ ʋɔtrua nu la do le vɔvɔliawo me eye wòɖe eɖokui fia.
  
  Asitsala si ƒe mo le abe akpɔkplɔ ene la ko alɔgbɔnu be: "Benny mano whisky o, Aƒetɔ Glaston, gake mía kple Wolf míeno aha ɖeka alo eve o."
  
  Aidan ko alɔgbɔnu be: "McFadden." "Nyemagblẽ nye aɖuɖɔ ɖe ŋuwò o, tsɔ kpe ɖe single malt nyui aɖe ŋu."
  
  Amegãxi la ƒo nu kple ɣli abe lã si wònye ene, edo dziku nɛ be ele be yeagblẽ nyadzɔdzɔŋlɔla xoxoa ɖi agbagbee vaseɖe esime wogblɔ nɛ be menye nenemae o. Aidan do go eƒe ŋkume kple vlododo. "Nu kae nye esia? Ðe nàte ŋu aƒle amedzikpɔla si ate ŋu aŋlɔ nya siwo sɔa? Mesusu be nusi nàte ŋu aƒle la su asiwò, hey?"
  
  McFadden ƒe alɔgbɔnukoko nu yi le akaɖi ƒe keklẽ me, vɔvɔliwo nɔ eƒe dzedzeme siwo le abe akpɔkplɔ ene ƒe fli ɖesiaɖe dzi ɖem kpɔtɔ. Egblɔ kple ɣli be: "Ele bɔbɔe, Amegãxi," eye wòyɔ adzodala la ƒe ŋkɔ le Germanygbe me. Aidan de dzesi ŋkɔa kple eyɔyɔ eye wòƒo nya ta be ɖewohĩ esia ate ŋu anye amedzikpɔla la ƒe ŋkɔ ŋutɔŋutɔ. McFadden ɖu fewu le eŋu, eye wònɔ tsa ɖim blewuu le nyadzɔdzɔŋlɔla la ŋu be: "Mate ŋu aƒle nu geɖe wu alesi nèsusui, wò hack bliboe." Aidan ƒe ŋku nɔ Wulf ŋu vaseɖe esime Oban dudzikpɔla zɔ ƒo xlãe eye wòtɔ ɖe eƒe kɔmpiuta dzi. "Xɔlɔ̃ aɖewo le asinye siwo kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi ŋutɔ."
  
  Aidan ko alɔgbɔnu be: "Edze ƒã be." "Nu wɔnuku kawoe wòle be nàwɔ esime nèdze klo le xɔ̃wò siawo, Bubutɔ Lance McFadden, ŋkume?"
  
  Wolf de nu nyaa me eye wòƒo Aidan sesĩe ale gbegbe be wòkli nu hedze anyi. Eɖe ʋu sue si ƒo ƒu ɖe eƒe nuyi dzi la do goe eye wòko alɔgbɔnu. McFadden bɔbɔ nɔ Aidan ƒe aba dzi kple eƒe kɔmpiuta si dzi woŋlɔa nu ɖo eye wònɔ eƒe nuŋlɔɖi siwo le ʋuʋu ɖi la me dzrom, siwo dome esi Aidan nɔ ŋɔŋlɔm hafi wotso nya me nɛ hã le. LED blɔ aɖe klẽ ɖe eƒe mo nyɔŋua dzi esime eƒe ŋkuwo nɔ ʋuʋum kpoo tso axa ɖeka yi axa ke. Wolf tsi tre maʋãmaʋãe, eƒe asiwo ƒo ƒu ɖe eŋgɔ eye tu la ƒe ɖoɖoezizi si do tso eƒe asibidɛwo me, henɔ sededea lalam ko.
  
  McFadden ƒo nu kple hũɖeɖe be, "Ekema, èkpɔe be dudzikpɔlawo ƒe kpekpea menye nusi tututu wògbã be wòanye o, alo?"
  
  Nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Ẽ, ŋusẽ le xɔ̃wò yeyeawo ŋu wu alesi nànɔ tsã." "Ðeko wòɖo kpe edzi be ame aɖe koe nènye. Dick la nya nusi wohiã wò na. Womate ŋu ayɔ Oban be du vevi aɖeke kura o... le nya ɖesiaɖe kloe me."
  
  McFadden ƒo adegbe be: "Awɔ nuku na wò, srɔ̃tɔ, alesi gbegbe asixɔxɔ anɔ Oban ŋu ne ƒe 2017 Belgium takpekpea dze egɔme." "Mele nye fefea ƒe tatɔ dzi be makpɔ egbɔ be ŋutifafa le míaƒe du sue si me tomefafa le la me ne ɣeyiɣia de."
  
  "Nuka tae? Ɣekaɣie nuka ƒe ɣeyiɣia ava?" Aidan bia, gake ɖeko ame vɔ̃ɖi si ƒe mo le abe akpɔkplɔ ene la ƒe nukoko do dziku nɛ. McFadden bɔbɔ ɖe Aidan ŋu, amesi gakpɔtɔ dze klo ɖe xɔmenuwo dzi le aba si dzi Wolf dɔe ɖo la ŋgɔ. "Mànya gbeɖe o, nye futɔ sue si ƒe ŋɔti le abe ŋɔti ene. Mànya gbeɖe o. Esia anya nye dzomavɔ na mi ŋutsuwo, hey? Elabena ɖeko wòle be nànya nusianu, alo?"
  
  Aidan te tɔ ɖe edzi be: "Makpɔe," eye wòdze abe ɖe wòtsi tre ɖe eŋu ene, gake vɔvɔ̃ ɖoe ŋutɔ. "Ðo ŋku edzi be mekpɔe be mia kple hati dɔdzikpɔlawo miewɔ ɖeka kple nɔviwòŋutsu kple nɔviwònyɔnu tsitsitɔ, eye be èle dɔ wɔm le dziƒoxɔa dzi to ŋɔdzidodo na amesiwo kpɔa nu to dziwò tututu me."
  
  Aidan mekpɔ sededea gɔ̃ hã tso McFadden ƒe ŋkume yi eƒe avu gbɔ o. Wolf ƒe afɔkpa tsɔ ƒoƒo sesẽ ɖeka gbã nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe akɔta ƒe miame. Aidan do ɣli le vevesese ta esime dzo nɔ eƒe akɔta le afɔkpa siwo wotsɔ gakpo do ŋusẽe siwo eƒe amedzidzela do la ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ta. Eƒo ɖe anyigba zi gbɔ zi eve, eye wòɖɔ eƒe ʋu dzodzoe geɖe wu le eƒe nu me.
  
  "Azɔ gblɔe nam, Aidan, ɖe nènɔ agble aɖe dzi kpɔa?" McFadden bia nya sia.
  
  Aidan mete ŋu ɖo eŋu o. Dzo nɔ eƒe lãkusiwo me eye wògbe be yemayɔ fũ ale gbegbe be wòate ŋu aƒo nu o. Hissing koe tso egbɔ. McFadden dzi ha tsɔ de dzi ƒo nɛ be: "Aidan." Be nyadzɔdzɔŋlɔla la nagahe to na ye bubu o la, eʋuʋu ta sesĩe be yeaɖo nya ŋu le mɔ aɖe nu. Dzɔgbenyuietɔe la, edze eŋu fifia. Esi Aidan nɔ ke ʋẽm tso anyigba ƒoɖia me ta la, enɔ ya geɖe nom alesi wòate ŋui esime eƒe akɔta nɔ eƒe ŋutinuwo gbãm.
  
  "Menɔ agble aɖe dzi esime menye ƒewuivi. Fofonye dea lu. Míaƒe agblea dzia ƒo le kele me ƒe sia ƒe, gake ƒe geɖe, hafi míaɖo kotokuawo ɖe asi me la, míedzraa wo ɖo le nuŋeɣi," Oban dudzikpɔla gblɔ blewuu. "Ɣeaɖewoɣi la, ele be míawɔ dɔ kabakaba ŋutɔ elabena èkpɔe be nudzraɖoƒe ƒe kuxi aɖe nɔ mía ŋu. Mebia fofonye be nukatae wòle be míawɔ dɔ kabakaba nenema gbegbe eye wòɖe eme nam be dɔlékuiwo ƒe kuxi aɖe le mía ŋu. Meɖo ŋku dzomeŋɔli aɖe si me wòva hiã be míatsrɔ̃ atɔ blibo siwo woɖi ɖe ƒo te, eye míade aɖi sisiblisi ɖesiaɖe si míakpɔ la dzi. Wosɔ gbɔ ɣesiaɣi ne ègblẽ wo ɖi agbagbee, ènyaa?"
  
  Aidan te ŋu kpɔ afisi esia akplɔe ayi, gake vevesesea na eƒe nukpɔsusua nɔ eƒe susu me. Le akaɖia ƒe kekeli me la, ete ŋu kpɔ adzodala la ƒe vɔvɔli gã la wònɔ ʋuʋum esi wònɔ agbagba dzem be yeafɔ mo dzi, gake mete ŋu trɔ eƒe kɔ didi ale gbegbe be wòakpɔ nusi wɔm wòle o. McFadden tsɔ Aidan Wolfe ƒe kɔmpiutadziɖoɖoa de asi nɛ. "Lé be na nusiawo katã... nyatakakawo, enyoa? Vielen Dank." Etrɔ eƒe susu yi nyadzɔdzɔŋlɔla si le eƒe afɔ nu la dzi. "Azɔ, meka ɖe edzi be èle nye ŋgɔdonyawo yome tim le tsɔtsɔ sɔ kple wo nɔewo sia me, Aidan, gake nenye be ʋua yɔ wò towo me xoxo la, na maɖe eme."
  
  'Do ŋgɔ xoxo? Nukae wòdi be yeagblɔ xoxo?"Aidan bu eŋu. Kɔmpiutadziɖoɖo aɖe si wogbã kakɛkakɛe ƒe ɖiɖi tso eƒe to me. Le susu aɖewo ta la, nusi me wòtsɔ ɖe le koe nye alesi eƒe nuŋlɔla le nyatoƒoe tom le dɔwɔƒea ƒe mɔ̃ɖaŋununya ƒe bu ŋu.
  
  McFadden yi edzi le dziɖeɖi me be: "Èkpɔa, ènye sisiblisi mawo dometɔ ɖeka." Eɖe hũ le mɔ wɔnuku aɖe nu be: "Èɖea do ɖe anyigba vaseɖe esime nèbuna ɖe zitɔtɔ me, eye emegbe," eɖe hũ le mɔ wɔnuku aɖe nu, "wò kpɔkpɔ va sesẽna ɖe edzi. Le ɣeyiɣi siawo katã me la, miele nu gblẽm, eye miele dɔ kple beléle, siwo katã wowɔ le nuŋeɣi la dome gblẽm."
  
  Aidan mete ŋu gbɔa ya kura o. Eƒe ŋutilã tsɛ la mesɔ na ŋutilãmehehe o. Eƒe ŋusẽ ƒe akpa gãtɔ tso eƒe nunya, susu nyui, kple nuɖeɖe le nu ŋu ƒe ŋutetewo gbɔ. Gake eƒe ŋutilã ya te ŋu gblẽna ŋutɔ ne wotsɔe sɔ kple wo nɔewo. Esi McFadden nɔ nu ƒom tso sisiblisiawo tsɔtsrɔ̃ ɖa ŋu la, eva dze ƒã na nyadzɔdzɔŋlɔla xoxoa ŋutɔ be Oban ƒe dudzikpɔla kple eƒe aƒemelã si nye orangutan magblẽe ɖi agbagbee o.
  
  Le eƒe nukpɔkpɔ ƒe fli me la, ete ŋu kpɔ alɔgbɔnukoko dzĩ si nɔ Benny ƒe tagbɔ, si trɔ eƒe ŋku siwo le ʋuʋum, siwo ku la ƒe nɔnɔme. Enya be eteƒe madidi o ava, gake esi Wolfe bɔbɔ nɔ egbɔ eye wòxatsa kɔmpiutadziɖoɖoa ƒe ka ɖe eƒe kɔ la, Aidan nya be mɔ aɖeke meli si dzi wòato kaba o. Gbɔgbɔ nɔ sesẽm nɛ xoxo, eye nyatoƒoetoto ɖeka si do tso esia mee nye be nya mamlɛ siwo tsi tre ɖe eŋu aɖeke manɔ esi na ewulawo o.
  
  McFadden tsɔ eƒe gbe sesẽ la yɔ Aidan ƒe ɣeyiɣi mamlɛawo me be: "Ele be magblɔ be, fiẽsi sia nye esi me viɖe le ŋutɔ na mía kple Wolfe." "Amegãxi eve le zã ɖeka me, eye woɖe nyatakaka gbogbo aɖewo siwo me afɔku le ɖa."
  
  Nyadzɔdzɔŋlɔla tsitsia se le eɖokui me be Germanytɔ gbevuvi la ƒe ŋusẽ si womate ŋu adzidze o la te ɖe yeƒe ŋɔti ŋu. Eƒe asiwo gbɔdzɔ akpa be wòate ka si le eƒe ŋɔti me, eyata eɖoe be yeaku kaba ale si yeate ŋui evɔ yemaɖe ɖeɖi le ye ɖokui ŋu le avuwɔwɔ si ŋu viɖe aɖeke mele o me o. Nusi ŋu wòate ŋu abu esi eƒe ta te dzobibi le eƒe ŋkuwo megbe koe nye be anɔ eme be Sam Cleave nɔ axa ɖeka dzi kple ametafakala gã siawo. Emegbe Aidan gaɖo ŋku nu bubu si wotsɔ trɔ asi le nukokoedoname ŋu dzi. Mewu aɖabaƒoƒo wuiatɔ̃ o, le eƒe nyatakakaa ƒe nuŋɔŋlɔ me la, eŋlɔ be yeaklo nu le ame siawo dzi, nenye be enye nu mamlɛtɔ si yewɔ gɔ̃ hã. Eƒe e-mail la akaka. Wolf mete ŋu tutu nusi nɔ Internet dzi xoxo o.
  
  Esi viviti do ɖe Aidan Glaston dzi la, ete ŋu ko alɔgbɔnu.
  
  
  16. 16
  Ðɔkta Jacobs kple Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ
  
  
  Casper ɖu ɣe kple eƒe dzo yeye, Olga Mitra si wɔ nuku gake wònye ame manyanu. Edzɔ dzi nɛ ŋutɔ, vevietɔ esi ƒomea kpe wo be woava nɔ anyi ahase vivi na srɔ̃ɖekplɔ̃ɖoɖoa, si me Olga tsɔ abolo ɖe asi va.
  
  Eko nu esi wònɔ eƒe tsatsam fefetɔe henɔ agbagba dzem be yeanyrɔe ɖe tsia me be: "Ŋkeke nyui aɖee wònye godoo." Casper mete ŋu kpɔ Olga ƒe alɔgbɔnukoko kɔkɔ fafɛ si yɔ fũ kple dzidzɔ o.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Melɔ̃ ɖe nya ma dzi."
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Esi abolo ma te gbagbã la, meka atam be mese le ɖokuinye me abe ɖe nye agbe bliboa le gbagbãm ene. Esiae nye nye dɔ gbãtɔ le afisia eye nye ŋkɔ nɔ fli dzi... mienya alesi wòyi."
  
  Ese veve ɖe enu be: "Menya." "Fifia ne mebu eŋu la, nye ŋkekea nye nya ƒaƒã vaseɖe esime nèdzɔ."
  
  Mebu nya si gblɔm wònɔ ŋu o. Anukwareɖiɖi ƒuƒlu dzo le eƒe nuyiwo dzi, eye le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe hafi wòva kpɔe be eƒe mo wɔ yaa, eye wònɔ ŋku lém ɖe eŋu.
  
  Egblɔ be: "Wow." "Casper, esiae nye nya si wɔ nuku wu ɖesiaɖe si ame aɖeke gblɔ nam kpɔ."
  
  Ðeko wòko alɔgbɔnu esime dzonu siwo nɔ wowóm le ememe. "Ẽ, nye ŋkekea ate ŋu awu enu zi gbɔ zi akpe ɖeka, vevietɔ alesi wòdze egɔmee." Kasia, nyawo me kɔ nyuie va dze Casper dzi. Eƒoe ɖe ŋkuawo dome tututu kple ŋusẽ ale gbegbe be wòtsi dzodzodzoe kloe. Le ɣeyiɣi kpui aɖe me la, ŋkekea me nudzɔdzɔ vividoɖeameŋutɔeawo katã dzo le eƒe ta me, gake nusiwo nɔ fu wɔm eƒe ahɔhɔ̃ zã bliboa katã hafi wòse Olga ƒe avifafa dzɔgbevɔ̃etɔe le eƒe ʋɔtru godo va xɔ ɖe eteƒe.
  
  David Perdue kple Da Vɔ̃ɖi la ŋuti susuwo do mo ɖa enumake, eye wòge ɖe eƒe ahɔhɔ̃ ƒe sentimeta ɖesiaɖe me. Eʋuʋu mo be: "Oo Mawu."
  
  "Nukae gblẽ?" - eye wòbia.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Meŋlɔ nu vevi aɖe be," esi wòse le eɖokui me be anyigba bu le yeƒe afɔ te. "Ðe wòɖe fu na wò ne míedzoa?"
  
  "Do ŋgɔ xoxo?" - etsɔ hũɖeɖe ƒo nu. "Gake aɖabaƒoƒo blaetɔ̃ koe míeva afisia."
  
  Casper menye ame si ƒe dziku nu sẽ le dzɔdzɔme nu o, gake ekɔ eƒe gbe dzi be yeatsɔ aɖe alesi nɔnɔmea hiã kpatae afia, be yeatsɔ aɖe nɔnɔme sesẽa ƒe vevienyenye afia. "Meɖe kuku, ɖe míate ŋu ayia? Míeva kple wò ʋu, ne menye nenema o la, àte ŋu anɔ anyi eteƒe nadidi hafi."
  
  "Mawu, nukatae madi be manɔ anyi eteƒe nadidi?" edze edzi.
  
  Gɔmedzedze nyui aɖe na nusi ate ŋu anye ƒomedodo gã aɖe. Esia alo esia nye lɔlɔ̃ vavãtɔ, esusui. Gake le nyateƒe me la, eƒe adãwɔwɔ vivina. Menɔ anyi ɣeyiɣi didi alea be maɖu ɣe kpli wò ko? Nukatae madi be manɔ anyi ne mèle afisia kplim o? "
  
  Mete ŋu do dziku ɖe eŋu o. Nyɔnu dzetugbe la kple xexeame ƒe tsɔtsrɔ̃ si gbɔna le dzrewɔwɔ ŋutasesẽtɔe me la ɖu Casper ƒe seselelãmewo dzi. Mlɔeba la, eɖe dziku ƒe sesẽme dzi kpɔtɔ be yeaɖe kuku be, "Taflatse míate ŋu adzo ko? Ele be maƒo ka na ame aɖe tso nu vevi aɖe ŋu, si nye Olga. Taflatsɛ?"
  
  Egblɔ be: "Nyateƒee. "Míate ŋu ayi." Elé eƒe asi heƒu du dzo le ameha la gbɔ, nɔ alɔgbɔnu kom henɔ ŋku ʋuʋum. Gakpe ɖe eŋu la, woxe fe nam xoxo."
  
  Eɖo eŋu be: "Oo, enyo, gake mese veve."
  
  Woti kpo do go, eye Olga tsɔ ʋu trɔ yi Casper ƒe aƒeme, gake ame bubu nɔ lalam le afima xoxo, eye wòbɔbɔ nɔ akpataa me.
  
  Eƒo nu le ɣlidodo me esi Olga tsɔ eƒe ʋu ɖo ablɔdzi be: "Oo hell ao."
  
  "Ame kae nye esia?" - eye wòbia. "Mèdzena abe ɖe wòdzɔa dzi na wò be yeakpɔ wo o ene."
  
  Eɖo kpe edzi be: "Nyemele nenema o." "Ame aɖe tso dɔme, Olga, eyata ne meɖe fu na wò o la, le nyateƒe me la, nyemedi be wòado go wò o."
  
  "Nu ka ta?" - eye wòbia.
  
  Egado dziku vie ake be: "Taflatse ko, ka ɖe dzinye. Nyemedi be nànya ame siawo o. Mina magblɔ nya ɣaɣla aɖe na mi. Wò nu dzɔa dzi nam ŋutɔ, ŋutɔ."
  
  Eko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe. "Nenema ke nye hã mesena le ɖokuinye me."
  
  Zi geɖe la, Casper ƒe mo biã le dzidzɔkpɔkpɔ ta le esia ta, gake kuxi si me wònɔ la ƒe nuwɔwɔ kpata la ƒo nu viviawo ta. "Eyata ekema àse egɔme be nyemedi be matɔtɔ ame si nana mekoa alɔgbɔnu kple ame si melé fui o."
  
  Ewɔ nuku nɛ ŋutɔ be ese eƒe nɔnɔme sesẽa gɔme bliboe. "Godoo. Mayi fiasea me ne èdzo. Megahiã amititsetsemi aɖe na nye ciabatta."
  
  "Akpe na wò ɖe wò nugɔmesese ta, Olga. Mava kpɔ wò ne mekpɔ nusiawo katã gbɔ, enyo?" edo ŋugbe nɛ, eye wòmimi eƒe asi blewuu. Olga bɔbɔ nɔ anyi hegbugbɔ nu nɛ le ŋgonu, gake megblɔ nya aɖeke o. Casper ɖi le ʋua me eye wòse wòku ʋua dzo le megbe nɛ. Womekpɔ Karen le afi aɖeke o, eye wònɔ mɔ kpɔm be Olga aɖo ŋku half-jack si wòbia be wòanye fetu na abolo si wòɖa ŋdi bliboa katã dzi.
  
  Casper dze agbagba be yeadze abe ɖe metsɔ ɖeke le eme o ene esime wònɔ zɔzɔm le ʋuɖoƒea, gake nyateƒe si wònye be ele nɛ be wòatsa le ʋu gã si wotɔ ɖe eƒe akpata me la na eƒe dzi dze eme abe sandpaper ene. Clifton Taft si ŋu fɔbubu le lae bɔbɔ nɔ Casper ƒe zikpui dzi le akpataa me abe eya ŋutɔ tɔ ene. Elé Helatɔwo ƒe weintsetse babla aɖe ɖe asi, eye wònɔ wo vuvu ɖekaɖeka hetsɔ wo de eƒe aɖu siwo lolo nenema ke me.
  
  "Ðe mele be nàtrɔ ayi United States fifia hafi oa?" Casper ko alɔgbɔnu, eye wòna eƒe gbeɖiɖi nɔ fewuɖuɖu kple nukokoedoname si mesɔ o dome.
  
  Clifton ko alɔgbɔnu, eye wòxɔ mamlɛtɔa dzi se. "Evem be mede nu wò dɔwɔƒea alea, Casper, gake mexɔe se be ehiã be mía kple wò míaƒo nu tso nuwo ŋu."
  
  Casper ɖo eŋu esi wòʋu eƒe ʋɔa be: "Kesinɔnue nye ema, tso gbɔwò." Eɖoe be yeaɖo yeƒe kɔmpiuta dzi hafi Taft kpɔe be yele agbagba dzem be yeake ɖe David Perdue ŋu.
  
  "Fifia. Segbalẽ aɖeke meli si gblɔ be míate ŋu agbɔ agbe míaƒe hadomeɖoɖo xoxoa o, alo?" Bunch kplɔe ɖo le eƒe afɔkpodzi, ɖeko wòtsɔe be wokpe ye be wòage ɖe eme.
  
  Casper ƒo fesrea kaba eye wòtu eƒe kɔmpiutadziɖoɖoa ƒe nutsyɔnu. "Habɔbɔ ƒe Habɔbɔa?" Casper ko alɔgbɔnu kple nukoko. "Ðe wò hadomeɖoɖo kple Zelda Bessler mehe nusiwo nèkpɔ mɔ na oa? Mesusu be ame teƒenɔla koe menye, bometsitsi ƒe gbɔgbɔmeʋaʋã na mi ame evea. Nukae nye nyaa? Ðe menya alesi wòawɔ akɔntabubu sesẽwo ŋudɔ oa, alo ɖe dɔwɔwɔ na ame bubuwo ƒe susuwo vɔ le eŋua?"
  
  Clifton Taft ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko vevie. "Xɔ ƒoƒo bɔbɔe siwo katã nèdi, xɔ̃nye. Nyemaʋli nya be èdze na dziku sia o. Mlɔeba la, èto nyateƒe le susu siawo katã me. Nu si wòawɔ la menya o."
  
  "Yi edzi?" Casper blu ɖe eta. "Le nuka dzi?"
  
  "Dɔ si nèwɔ va yi ya. Ðe menye dɔ siae nèxɔ se be efi wò be wòaɖe vi na ye oa?" Taft bia nya sia.
  
  Dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala la ɖo kpe edzi be: "Enyo, ẽ," gake egadze abe ɖe wòtsi dzodzodzoe vie ene. "Ðeko... mesusu be... mesusu be ète fli ɖe kpododonu ma me."
  
  Clifton Taft ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ eƒe asiwo ɖo eƒe akɔta. Edze agbagba be yeami yeƒe dada le amenuveve me, gake mefia naneke o, ɖeko wòdze abe ɖe wònye nusi mebɔbɔ o ene. "Menye kpododonue wònye o, menye bliboe o. Um, míegblɔ nya sia na wò kpɔ le esi nèdzo le dɔa me vɔ megbe o, Ðɔkta Jacobs, gake," Taft he ɖe megbe, henɔ mɔ fafɛtɔ kekeake dim be yeatsɔ agbã nyadzɔdzɔa, "míetɔ te dɔa gbeɖe o.
  
  "Nu ka? Ðe mi katã miezu tagbɔsesẽtɔea?" Casper nɔ dzo dam. "Ènya nu tso dodokpɔa me tsonuwo gɔ̃ hã ŋua?"
  
  "Míewɔe!" Taft ka ɖe edzi nɛ tso dzi me.
  
  "Nyateƒea?" Kasper yɔ eƒe bluff la. "Le nusi dzɔ ɖe George Masters dzi megbe gɔ̃ hã la, ɖe nègaxɔe se kokoko be yeate ŋu ade nugbagbeviwo ƒe akpa aɖewo dodokpɔ aɖe mea? Èle tagbɔ gblẽm abe alesi nènye bometsila ene."
  
  Taft xlɔ̃ nu be: "Hey, fifia," gake Casper Jacobs nyrɔ eɖokui ɖe eƒe gbeƒãɖeɖedɔa me akpa be wòatsɔ ɖeke le nya si wògblɔ kple amesiwo wòdo dziku na me.
  
  "Ao. Dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala si mewɔa nu ɖe ɖoɖo nu o eye wòbɔbɔa eɖokui zi geɖe la li liʋiliʋi be: "Miɖo tom." "Lɔ̃ ɖe edzi." Ga ta koe nèva afisia. Cliff, mènya vovototo si le nusi trɔna kple nyi ƒe no dome o, gake mí katã míenyae! Eya ta taflatse midzudzɔ ebubu be miese nusi tututu miele ga nam le afisia gɔme!"
  
  "Èkpɔ ga home si míate ŋu akpɔ ne dɔ sia kpɔ dzidzedze, Casper?" Taft te tɔ ɖe edzi. "Esia ana nukliaʋawɔnuwo katã, nukliaŋusẽtsoƒewo katã nazu nusiwo megahiã o. Esia aɖe dzotsinuwo katã kple wo ɖeɖe ɖa. Míaɖe tomekuku kple fracking bubuwo ɖa le anyigbaa dzi. Ðe mèse egɔme oa? Ne dɔ sia kpɔ dzidzedze la, aʋawɔwɔ aɖeke manɔ anyi ɖe ami alo nunɔamesiwo ta o. Míawo koe anye ŋusẽ si nu metsina o nana amewo."
  
  "Eye amekae aƒle esia le mía si? Nusi nèdi be yeagblɔ enye be esiawo katã aɖe vi na wò kple wò ame ŋkutawo ƒe fiasã, eye mí amesiwo na esia va eme la ayi edzi akpɔ ŋusẽ sia wɔwɔ dzi," Casper ɖe eme na Amerikatɔ gatɔ gã la. Taft mete ŋu gbe nya siawo dometɔ aɖeke ŋutɔŋutɔ be enye nya dzodzro o, eyata ɖeko wòɖe abɔta.
  
  "Míehiã wò be nàna esia nava eme, eɖanye Aƒetɔ la ka kee o. Nusi dzɔ le afima nye amegbetɔ ƒe vodada," Taft ƒoe ɖe nunyala si medi be yeawɔe o nu.
  
  "Ẽ, enɔ nenema!" Casper ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Wò! Wò kple wò lapdog kɔkɔ kple ŋusẽtɔ siwo le awu ɣiwo me. Wò vodadae wu dzɔdzɔmeŋutinunyala ma kloe. Nukae nèwɔ le nye dzodzo megbe? Èxe fe nɛa?"
  
  "Ŋlɔe be." Nusianu si wòhiã be wòanɔ eƒe agbe la le esi," Taft gblɔ na Casper. "Madzi wò fetu ɖe edzi zi gbɔ zi ene ne ègatrɔ yi nyatakakadzraɖoƒea zi ɖeka be yeakpɔe ɖa be yeate ŋu aɖɔ Einstein ƒe sɔsɔŋuɖoɖoa ɖo na mí hã. Maɖo wò dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalagã. Àkpɔ ŋusẽ blibo ɖe dɔa dzi, nenye be àte ŋu atsɔe ade dɔ si wɔm nèle fifia me hafi October 25 lia naɖo."
  
  Casper tsɔ eƒe ta ƒu gbe ɖe megbe eye wòko nu. "Èle fu ɖem nam, alo?"
  
  Taft ɖo eŋu be: "Ao." "Àna esia nava eme, Ðɔkta Jacobs, eye àge ɖe ŋutinyagbalẽwo me abe ŋutsu si xɔ Einstein ƒe nunya le esi hewui ene."
  
  Kasper xɔ aƒetɔ gã si menya be o ƒe nyawo eye wòdze agbagba be yease alesi ŋutsu si nya nu nyuie alea ate ŋu ase kuxi ma gbegbe le afɔkua gɔmesese me gɔme. Ekpɔe be ehiã be yeatsɔ gbe si le bɔbɔe wu, si me fa wu la ate kpɔ zi mamlɛtɔ.
  
  "Cliff, míenya nusi ado tso dɔ si akpɔ dzidzedze me, alo? Azɔ gblɔe nam, nukae adzɔ ne dodokpɔ sia gagblẽ ake? Nu bubu si wòle be manya do ŋgɔe nye amekae nèle ɖoɖo wɔm be yeazã atsɔ awɔ yeƒe guinea-ha zi sia?" Kasper bia nya sia. Ekpɔ egbɔ be yeƒe susua ɖi kakaɖedzi be yeate ŋu anya ɖoɖo si Taft wɔ kple Ðoɖoa ƒe nyatakaka nyɔŋuwo.
  
  "Mega tsi dzi o. Ðeko nèwɔa sɔsɔŋusẽa ŋudɔ," Taft gblɔ le mɔ manyatalenu aɖe nu.
  
  Casper ko alɔgbɔnu be: "Ekema dzɔgbenyuie na wò." "Nyemele dɔ aɖeke me o negbe ɖe menya nyateƒenya dzro siwo ŋu wòle be mawɔ akpa aɖe le zitɔtɔa me."
  
  Taft ko alɔgbɔnu be: "Oo, taflatse." "Ʋunyaʋunya. Èwɔ nuku ale gbegbe."
  
  "Zi mamlɛtɔ si míete kpɔ be míazã Einstein ƒe sɔsɔŋusẽfianu la, míaƒe nyatia xɔ dzo. Esia ɖo kpe edzi be míate ŋu adze dɔ sia gɔme dzidzedzetɔe ne ame aɖeke mebu o. Ewɔa dɔ le nukpɔsusu nu, Cliff," Casper ɖe eme. "Gake le nyateƒe me la, ŋusẽ wɔwɔ le didime aɖe me ana be wòatrɔ ayi míaƒe didime aɖe me, si aɖa ame sia ame le ɣletinyigba sia dzi. Kpɔɖeŋu ɖesiaɖe si me nugbagbewo ƒe akpa aɖe le le dodokpɔ sia me la ahe tsɔtsrɔ̃ vɛ. Ga siwo katã le xexeame mete ŋu xe tafe ma o, xɔlɔ̃."
  
  "Le afisia hã la, nu gbegblẽ sia menye nusi dzi wotu ŋgɔyiyi kple ŋgɔyiyi ɖo kpɔ o, Casper. Yesu Kristo! Èsusu be Einstein susui be esia manya wɔ oa?" Taft dze agbagba be yeana Ðɔkta Jacobs naxɔe ase.
  
  Kasper tsi tre ɖe eŋu be: "Ao, enya be anya wɔ, eye susu sia tae wòdze agbagba be yeatsrɔ̃ Da Vɔ̃ɖi la ɖo. Wò bometsila fucking!"
  
  "Kpɔ wò nyawo ɖa, Jacobs! Mado dzi le nu geɖe ŋu, gake gbeɖuɖɔ sia malé ɖe ŋunye eteƒe nadidi o," Taft seethed. Eƒe mo biã eye aɖuɖɔ tsyɔ eƒe nu ƒe dzogoewo dzi. "Míate ŋu abia tso ame bubu si ɣesiaɣi be wòawu Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ si nye Da Vɔ̃ɖi la nu na mí. Mègasusu be womate ŋu azã ye o, xɔlɔ̃."
  
  Ðɔkta Jacobs vɔ̃na na Taft ƒe nyɔnuvi si nye Bessler, si le eƒe dɔa trom la ŋu bubu. Taft meyɔ Perdue ŋkɔ o, si fia be mese haɖe be Perdue ke ɖe Da Vɔ̃ɖi la ŋu xoxo o. Ne Taft kple Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa nya nya nu tso esia ŋu ko la, Jacobs ava zu nusi ŋu wogblẽa nu le, eye mate ŋu atsɔ eɖokui ade afɔku me be woaɖe ye le dɔ me nenema tegbee o.
  
  Eɖe hũ be: "Enyo," eye wònɔ Taft ƒe dzidzeme si nyɔa ŋu la kpɔm. "Matrɔ ayi dɔa dzi, gake fifia ya nyemedi amegbetɔ ƒe nu aɖeke o. Esia le kpekpem ɖe nye dzitsinya dzi akpa, eye nyemetsɔ ɖeke le nusi wò alo Ðoɖoa ƒe susu me o. Agbenyuinɔnɔ le asinye."
  
  
  17. 17
  Eye woɖɔa clamp la ɖo
  
  
  "Oo nye Mawu, Sam, mesusu be wowu wò le aʋa me. Afikae nènɔ le nu kɔkɔewo katã ƒe ŋkɔ me?" Perdue do dziku vevie esi wòkpɔ nyadzɔdzɔŋlɔla kɔkɔ si ƒe mo kɔ la wòtsi tre ɖe eƒe ʋɔtru nu. Perdue gakpɔtɔ nɔ atike si wòtsɔ fa akɔ na ame nyitsɔ laa ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te, gake kakaɖedzi nɔ eŋu ale gbegbe. Efɔ ɖe aba dzi. "Ðe nètsɔ video siwo woɖe tso The Lost City me la vɛa? Ele be madze dɔwɔwɔ tso sɔsɔŋuɖoɖoa ŋu gɔme."
  
  "Aƒetɔ, wò dzi dze eme, enyoa?" Sam blu ɖe eta. "Meto dzomavɔ me eye metrɔ gbɔ na wò fucking equation sia, eyata "hi" bubutɔe nye nu suetɔ kekeake si nàte ŋu awɔ."
  
  Ne ɖe Charles ƒe amenyenye si me kɔ wu la, anye ne eʋuʋu ŋku xoxo. Ke boŋ etsi tre sesĩe heɖɔa ame ɖo, evɔ le ɣeyiɣi ma ke me la, ŋutsu eve siwo doa dzidzɔ na ame zi geɖe la ƒe nu lé dzi nɛ. Wo ame evea siaa trɔ zu ame vɔ̃ɖiwo le akunyawɔwɔ me! Perdue nye aɖaʋatɔ si ƒe tagbɔ gblẽ tso esime wògbɔ va aƒeme, eye Sam Cleave va zu amesi doa eɖokui ɖe dzi. Charles bu akɔnta nyuie be ŋutsu evea siaa kpe fu vevie le seselelãme gome eye wo dometɔ aɖeke meɖe lãmesẽ nyui alo alɔ̃dɔdɔ ƒe dzesi aɖeke fia o.
  
  "Ðe nèhiã nu bubu aɖe, aƒetɔa?" Etsɔ dzideƒo bia eƒe dɔtɔ, gake nukutɔe la, Perdue ƒe dzi dze eme.
  
  "Ao, akpe na wò, Charles. Taflatse àte ŋu ado ʋɔa ɖe megbea?" Perdue bia nya sia bubutɔe.
  
  Charles ɖo eŋu be: "Nyateƒee, aƒetɔ."
  
  Esi wotu ʋɔtrua vɔ la, Perdue kple Sam nɔ wo nɔewo kpɔm dũu vevie. Nusi ko wose le Perdue ƒe xɔdɔme ƒe adzame enye finch siwo bɔbɔ nɔ pine-ti gã si le gota la ƒe hadzidzi kple Charles nɔ agbalẽ yeyewo me dzrom kple Lillian le ʋɔtru ʋɛ aɖewo nu le xɔdɔme la me.
  
  "Ekema, aleke nèle?" - Perdue bia, eye wòwɔ ameŋububu ɖeɖefia gbãtɔ si nye agbanɔamedzi. Sam ko nu. Eʋu eƒe fotoɖemɔ̃a ƒe kotoku eye wòɖe gotagome hard drive aɖe do goe tso eƒe Canon la megbe. Etsɔe da ɖe Perdue ƒe akɔnu hegblɔ be, "Mina míagaflu mía ɖokui kple nu nyuiwo o. Ema koe nye nusi nèdi tso gbɔnye, eye le nyateƒe me la, edzɔ dzi nam ŋutɔ be meɖe videokasɛt si me ʋu yɔ fũu la ɖa zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu, eye wòʋuʋu ta. Eko alɔgbɔnu na exɔlɔ̃a be: "Akpe na wò, Sam." "Gake le vevienyenye katã me la, nukatae wòdzɔa dzi na wò alea gbegbe be nèɖe nusia ɖa? Meɖo ŋku edzi be ègblɔ be yedi be yeatrɔ asi le eŋu wòazu nuŋlɔɖi film na Gbemelãwo Takpɔha alo nane."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Emae nye ɖoɖo si wowɔ le gɔmedzedzea me, gake ɖeko nuawo katã ti kɔ nam. Tagbɔsesẽtɔ aɖe lém dzoe, megbã nye ʋu, eye meva bu dɔwɔhati xoxo lɔlɔ̃ aɖe mlɔeba, eye esia katã dzɔ le ŋkeke etɔ̃ me, xɔlɔ̃. Le eƒe nyatakaka mamlɛtɔ si wòŋlɔ nu la, mege ɖe eƒe e-mail me," Sam ɖe eme, "le esia nu la, enɔ nu gã aɖe dzi."
  
  "Lolo?" Perdue bia esi wònɔ awu dom vivivi le eƒe blema rosewood-ti ƒe xɔmenuwo megbe.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Xexea ƒe nuwuwu gã aɖee wònye."
  
  Perdue lé ŋku ɖe nɔnɔmetata si woɖo atsyɔ̃ na la ŋu. Edze abe meerkat deŋgɔ aɖe si le tsitre ɖe ŋkume ene. "KPLE? Nya kae wògblɔ? Eye nukae nye ŋutinya sia kple aɖaʋatɔ la?"
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe, eye wògakpɔtɔ nɔ ʋuʋum le fukpekpea ta be: "Oo, ŋutinya didi aɖee wònye." "Kpovitɔwo adim elabena meŋlɔ nye ʋua ɖi le ŋkeke me... le ʋu yometiti to Du Xoxoa me, si na amewo de afɔku me kple nu mawo tɔgbe."
  
  "Oo nye Mawu, Sam, nukae nye eƒe kuxia? Ètsɔ agbalẽvi la nɛa?" - Perdue bia, eye wònɔ hũ ɖem esi wònɔ eƒe awuwo hem.
  
  Sam gblɔ be: "Abe alesi megblɔe ene la, enye ŋutinya didi aɖe, gake gbã la, ele be mawu dɔdasi aɖe si ŋu nye dɔwɔhati tsãtɔ le The Post nɔ dɔ wɔm le la nu." Eƒe ŋkuwo ƒo tsi, gake eyi edzi nɔ nu ƒom. "Èse Aidan Glaston ŋkɔ kpɔa?"
  
  Perdue ʋuʋu ta. Anɔ eme be ekpɔ ŋkɔ sia le afi aɖe, gake mefia naneke nɛ o. Sam tsɔ abɔta gblɔ be: "Wowui. Ŋkeke eve enye sia la, wokpɔe le xɔ si me eƒe nuŋlɔla dɔe be wòaŋlɔ ŋkɔ ɖe sting operation le Castlemilk me. Ŋutsu aɖe nɔ eŋu si ɖewohĩ enya, tudada ƒe atsyã. Aidan xɔ ka abe ha si le fu ɖem ene, Perdue."
  
  "Oo nye Mawu, Sam. Evem ŋutɔ be mese nya ma," Perdue se veve ɖe enu. "Ðe nèle eteƒe xɔm le mawunyadɔgbededɔa mea?"
  
  Abe alesi Sam kpɔ mɔe ene la, Perdue ƒe susu nɔ dɔ wɔm tso sɔsɔŋuɖoɖoa ŋu kaba ale gbegbe be wòŋlɔ be be yeabia aɖaʋatɔ si nɔ Sam yome tim la ŋu nya. Anye ne asesẽ akpa be woaɖe eme le ɣeyiɣi kpui ma me eye wòade afɔku me be yeaɖe Purdue ɖa. Madi be yeanya be wobu dɔ si yele kukum be yeadze egɔme la be enye tsɔtsrɔ̃ ƒe dɔwɔnu o. Nyateƒee, anye ne atsɔ chalk awɔe be wòanye paranoia alo Sam ƒe nudede nyaa me eɖoɖo koŋ, eyata nyadzɔdzɔŋlɔla la gblẽe ɖi abe alesi wòle ene.
  
  "Meƒo nu kple eƒe nuŋlɔla eye wòle dɔm ɖe Belgium hena takpekpe sia si wowɔ le adzame si wotsɔ ɣla abe nuƒo si ku ɖe ŋusẽ yeyewo ŋu ene. Aidan susui be enye nu gbegblẽ aɖe ƒe nutsyɔnu, eye Oban Dumegã hã nye wo dometɔ ɖeka," Sam ɖe eme kpuie. Enya be Perdue mele ŋku lém ɖe eŋu boo le mɔ aɖeke nu o. Sam tsi tre eye wòtu eƒe fotoɖemɔ̃a, eye wònɔ disk si wògblẽ ɖi na Perdue la kpɔm. Eƒe dɔgbo nɔ ʋuʋum esi wònɔ ekpɔm wòmlɔ afima, nɔ ŋɔdzi dom nɛ le ɖoɖoezizi me, gake eƒe dɔgbo ƒe seselelãme mewɔa fɔmaɖimaɖi aɖeke ne nyateƒenya aɖeke meli si ɖo kpe edzi o. Nusi wòate ŋu awɔ koe nye be wòanɔ mɔ kpɔm be George Masters da ƒu eye be menye ɖeko ye, Sam, tsɔ amegbetɔƒomea ƒe tsɔtsrɔ̃ de asi na dzɔdzɔmeŋusẽŋununya ƒe afakala aɖe ko o.
  
  
  * * * .
  
  
  Sam ƒe dzi dze eme esi wòdzo le Reichtisousis. Ewɔ nuku ŋutɔ elabena enɔ abe eƒe aƒe evelia ene. Nane tso equation si le videokasɛt si wòna Perdue me ŋu na wòse le eɖokui me be yeƒe lãme ʋuʋu. Zi ʋɛ aɖewo koe wòto esia me le eƒe agbe me, eye zi geɖe la, ne ewɔ nu gbegblẽwo vɔ alo ne eda alakpa na eƒe ahiãvi si megali o é Patricia. Fifia ya nuwo dze viviti wu, kakaɖedzi le wo ŋu wu, gake etsɔ chalk ŋlɔe ɖe eya ŋutɔ ƒe dzitsinya si ɖi fɔ la nu.
  
  Perdue nyo dɔme na Sam be wòado eƒe 4x4 vaseɖe esime wòate ŋu axɔ tasiaɖamfɔ yeye. Nugblẽfexeɖoɖo menɔ eƒe ʋu xoxoa ŋu o elabena Sam lɔ̃na be yeaɣla ye ɖokui ɖe dutoƒo nuŋlɔɖiwo kple dɔwɔƒe siwo ƒe dedienɔnɔ mede o le vɔvɔ̃ be Black Sun ate ŋu atsɔ ɖe le eme ta. Le nyateƒe me la, anɔ eme be kpovitɔwo atsɔe adzoe ne wodi eyome. Enye ɖeɖefia be womede eƒe ʋu si ƒe dome wònyi tso exɔlɔ̃ aɖe si ku le suku la ƒe ŋkɔ me o.
  
  Fiẽsi ƒe nuwuwu lɔƒoe. Sam zɔ dadatɔe yi Nissan gã la gbɔ eye esi wònɔ kpẽ ƒom abe amegãxi ene la, ezi mɔ̃a ƒe nutrenu ƒe dzesi dzi. Akaɖia klẽ zi eve eye wòtsi hafi wòse titina ƒe ʋuƒoa ƒe ʋuʋu. Nyɔnu dzetugbe aɖe do tso atiawo me, eye wòɖo ta xɔ gã la ƒe ŋgɔgbe ʋɔtrua nu. Atikekotoku nɔ esi, gake edoa awu siwo wòdona edziedzi. Esi wòva yina la, eko alɔgbɔnu nɛ be: "Ðe kpẽkuku aɖee nye ema nam?"
  
  Sam menya alesi wòawɔ nui o. Ne ɖe wògblɔ be ɛ̃ la, anye ne nyɔnua aƒoe eye wòada alakpa. Ne egbe nya sia la, ke anye ame si ƒe nuwɔna to vovo, si woɖa ɖe mɔ̃ me. Sam nye ame si bua tame kabakaba, etsi tre ɖe afima abe bometsila ene eye wòdo asi ɖe dzi.
  
  "Wòe nye Sam Cleavea?" - eye wòbia.
  
  Bingo!
  
  Egblɔ be: "Ẽ, nyee anya." "Eye amekae nènye?"
  
  Ðetugbui la zɔ yi Sam gbɔ eye wòtutu alɔgbɔnukokoa ɖa le mo nɛ. "Ðe nètsɔ haƒoƒo si wolé ɖe mɔ̃ dzi si wòbia la vɛ nɛa, Aƒetɔ Cleave? Kple wò? Mele mɔ kpɔm nenema, elabena eƒe lãmesẽ nɔ gbegblẽm ɖe edzi kabakaba esime nèzã ɣeyiɣi fiƒodea tsɔ ɖo egbɔ."
  
  Le eƒe nukpɔsusu nu la, eƒe vɔ̃ɖinyenye kpata la yi ŋgɔ wu nusi ŋu woɖe mɔ ɖo. Zi geɖe la, ekpɔa nyɔnu dzinɔameƒotɔwo be enye kuxi dodzidzɔname aɖe, gake nyitsɔ laa la, kuxiawo na megaɖoa to vie o.
  
  "Tsɔe kem, fefenuvi, gake amekae nènye be nàgblɔ nam?" Sam trɔ amenuvevea nɛ. "Le nusi kpɔm mele afisia kple wò akplo suea nu la, aƒemedɔwɔlae nènye, dɔnɔdzikpɔlae nènye ne enyo wu, eye kakaɖedzitɔe la, menye Purdue ƒe amenyanyɛ ɣeyiɣi didi aɖe dometɔ ɖeka o." Eʋu ʋukulaa ƒe axadziʋɔtru. "Azɔ, nukata màdzo le esia dzi awɔ nusi woxe fe na wò be nàwɔ o, hey? Alo ɖe nèdoa dɔnɔdzikpɔlawo ƒe awu na kaƒoƒo tɔxɛ mawoa?"
  
  "Aleke nèwɔ dzideƒo?" - eƒo ɣli, gake Sam mese edziyiyi o. Atsyɔ̃ɖoɖo ƒe akɔfafa si le 4x4 ʋua me la nyo ŋutɔ le gbeɖiɖi ƒe mɔxexeɖenu me, si na eƒe nya ƒaƒãwo dzi ɖe kpɔtɔ va zu ɣlidodo si nu metsi o. Edze ʋua ƒe mɔ̃ gɔme eye wòse vivi na atsyɔ̃ɖoɖoa hafi tsɔ atikekotoku ɖe megbe te ɖe amedzro aɖe si le xaxa me ŋu afɔkutɔe.
  
  Esi Sam nɔ nu kom abe ɖevi manyatalenu ene la, eʋuʋu asi na dzɔla siwo le agbo la nu, eye wògblẽ Reichtishusis ɖi. Esi wònɔ mɔ si le tsatsam si ɖo ta Edinburgh dzi la, eƒe telefon la ɖi. Janice Noble, si nye Edinburgh Post ƒe nuŋlɔla ye nɔ kpekpeƒe aɖe si wòle be wòado go eƒe nutoa me nyadzɔdzɔŋlɔla le le Belgium la gblɔm nɛ. Wokplɔe tso afima yi ame ŋutɔ ƒe aɖaka siwo le La Monnaie ƒe nukpɔƒea dometɔ ɖeka me ale be wòate ŋu aƒo nyatakaka geɖe nu ƒu alesi wòate ŋui.
  
  Egblɔ mlɔeba be: "Taflatse kpɔ nyuie, Aƒetɔ Cleave." "Woɖo wò yameʋutike ɖe wò to e-mail dzi."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Akpe na wò, Aƒenɔ Noble." "Mava afima le ŋufɔke. Míaɖo esia ƒe gɔmedzedze."
  
  Esi Sam da kaƒoƒoa ko la, Nina ƒo ka nɛ. Zi gbãtɔ le ŋkeke aɖewo megbe la, edzɔ dzi nɛ esi wòse ame aɖe gblɔ nya sia. "Mido gbe na Dzetugbe!" - edo gbe nɛ.
  
  "Sam, ɖe nègamu ahaa?" - nye eƒe ŋuɖoɖo gbãtɔ.
  
  Eɖo eŋu kple dzonɔameme si nu metsi o be: "Um, ao." "Ðeko dzi dzɔm be mese wò nyawo. Esia koe nye ema."
  
  Egblɔ be: "Oo, enyo." "Se, ehiã be maƒo nu kpli wò. Ðewohĩ àte ŋu ado go le afi aɖe?"
  
  "Le Oban? Le nyateƒe me la, mele dzodzom le dukɔa me," Sam ɖe eme.
  
  "Ao, medzo le Oban nyitsɔ zã. Le nyateƒe me la, esia tututue medi be maƒo nu tsoe na mi. Mele Radisson Blu le Royal Mile," egblɔ, eye wòɖi abe ɖe wòtsi dzodzodzoe vie ene. Le Nina Gould ƒe dzidzenuwo nu la, "knackered" fia be nu gã aɖe dzɔ. Menɔ bɔbɔe be mado dziku nɛ o.
  
  "Enyo, kpɔe ɖa. Makɔ wò eye emegbe míaɖo dze le nye aƒeme esime mele nye nuwo dzram ɖo. Aleke nya sia ɖi?" Edo susua ɖa.
  
  "Ɣeyiɣi si wobu be woava ɖo?" - eye wòbia. Sam nya be nane anya nɔ fu ɖem na Nina ne meɖe fu nɛ gɔ̃ hã be yeabia nyae tso nya suetɔ kekeake ŋu o. Ne ebia ɣeyiɣi si wobu be wòava ɖo tẽ la, ke etso nya me xoxo be yeaxɔ eƒe dɔa.
  
  Eɖo kpe edzi be: "Mava afima le abe miniti blaetɔ̃ ene megbe le ʋuwo ƒe zɔzɔ ta," eye wònɔ gaƒoɖokui si le mɔ̃a dzi la kpɔm.
  
  Egblɔ kple gbe si gbɔdzɔ si na wòvɔ̃ la be: "Akpe na wò, Sam." Emegbe edzo. Esi Sam va ɖo eƒe amedzrodzeƒea katã la, ese le eɖokui me abe ɖe wotsɔe de kɔkuti gã aɖe te ene. Ðeko Aidan dahe la ƒe dzɔgbevɔ̃e dziŋɔa, tsɔ kpe ɖe eƒe nufiafia siwo ku ɖe McFadden ŋu, Perdue ƒe mercurial ƒe seselelãmewo, kple George Masters ƒe nɔnɔme si mebɔbɔ o ɖe Sam ŋu la, na alesi wòtsi dzi ɖe Nina ŋu fifia dzi ɖe edzi. Etsi dzi ɖe eƒe nyonyo ŋu ale gbegbe be ƒã hafi wòde dzesii esi wònɔ Edinburgh ƒe ablɔ siwo dzi amewo sɔ gbɔ ɖo la tsom. Le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, eva ɖo Nina ƒe amedzrodzeƒe.
  
  Ekpɔe dze sii enumake. Afɔkpa kple jeans na wòdze abe rock-haƒoƒo ƒe ɣletivi ene wu ŋutinyaŋlɔla, gake suede blazer si le tsɛ kple pashmina-wu na eƒe dzedzeme fa vie, si na wòdze abe ɖe wòde ŋgɔ abe alesi wòle ŋutɔŋutɔ ene. Aleke kee wòɖado awu le atsyã me o, mexɔ eƒe mo si ŋu ɖeɖi te la o. Zi geɖe la, ŋutinyaŋlɔla la ƒe ŋku gã siwo do viviti la nya kpɔna le dzɔdzɔmedzidzenuwo gɔ̃ hã nu, eye womegaklẽna o.
  
  Nu geɖe nɔ esi wòagblɔ na Sam eye ɣeyiɣi boo aɖeke menɔ esi wòawɔe o. Megblẽ ɣeyiɣi aɖeke tsɔ ge ɖe agbatsɔʋua me hedze dɔ gɔme tututu o. "Hi Sam. Ðe mate ŋu atsi wò aƒe me esime wò Mawu nya afi si?"
  
  Eɖo eŋu be: "Nyateƒee." "Edzɔ dzi nam be mekpɔ wò hã."
  
  Enye nusi mewɔ nuku o alesi, le ŋkeke ɖeka dzi la, Sam gawɔ ɖeka kple exɔlɔ̃ vevi eveawo siaa, eye wo ame evea siaa do gbe nɛ kple ɖekematsɔleme kple xexeame ƒe ɖeɖiteameŋu le fukpekpe ta.
  
  
  18. 18.
  Akaɖiti le zã dziŋɔ aɖe me
  
  
  Le mɔ si mebɔ o nu la, Nina megblɔ nya aɖeke kloe le mɔ dzi yina Sam ƒe xɔ me o. Ðeko wòbɔbɔ nɔ afima, nɔ ŋku lém ɖe ʋua ƒe fesre nu, eye naneke tɔxɛ aɖeke menɔ eŋu o. Be Sam nawɔ yame ƒe nɔnɔme la, eʋu nutoa me radiodɔwɔƒea be yeaɖu ɖoɖoezizi si mebɔ o la dzi. Enɔ veve sem be yeabia Nina nusita wòsi le Oban nu, ne ŋkeke ʋɛ aɖewo ko hã, elabena enya be nubabla le ye si be yeaƒo nuƒo le kɔledzi si le nutoa me le afima ɣleti ade bubu ya teti. Gake le alesi wòwɔ nui nu la, enya be anyo wu be yemage ɖe ame bubu ƒe asitsatsa me o-fifia.
  
  Esi woɖo Sam ƒe xɔ me la, Nina tsɔ afɔ ƒo ɖe eme eye wòbɔbɔ nɔ aba si Sam lɔ̃a zazã wu, si Bruich nɔna zi geɖe la dzi. Menɔ du dzi o, le eɖokui si, gake Sam dze nusianu si wòahiã na nyatakakawo nuƒoƒoƒu didi alea la nuƒoƒoƒu gɔme. Esi wònɔ mɔ kpɔm be Nina aɖe eƒe nɔnɔme sesẽa me ta la, mezi edzi o. Enya be nyɔnua nya be eteƒe madidi o yeadzo ayi dɔdasi aɖe dzi, eye le esia ta, ne nya aɖe le esi wòagblɔ la, ele be wòagblɔe.
  
  Esi wònɔ zɔzɔm to eŋu la, egblɔ be: "Male tsi ƒum." "Ne ehiã be nàƒo nu la, ɖeko nàge ɖe eme."
  
  Ðeko wòɖiɖi eƒe atawui be yeatsa le tsi dzodzoe la te esi wòde dzesii be Nina ƒe vɔvɔli nɔ ʋuʋum to eƒe ahuhɔ̃ea ŋu. Enɔ anyi ɖe nugododeƒea ƒe nutsyɔnu dzi, eye wògblẽe ɖi be wòawɔ eƒe nudzadzradɔ, evɔ megblɔ nya ɖeka pɛ hã le fefenya alo fewuɖuɖu me abe alesi wònye eƒe numame ene o.
  
  Egblɔ kpuie be: "Wowu Aƒetɔ Hemming tsitsi, Sam." Ete ŋu kpɔe wòbɔbɔ nɔ nugododeƒea, eƒe asiwo ƒo ɖe eƒe klowo dome, eƒe ta bɔbɔ ɖe anyi le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta. Sam gblɔ be Hemming ƒe nɔnɔme nye amesi tso Nina ƒe ɖevime.
  
  "Xɔ̃wòa?" ebia kple gbe si kɔ, eye wòtsi tre ɖe tsidzadza si nɔ dzadzam sesĩe la ŋu.
  
  "Ẽ, ne míagblɔe la. Oban dukɔmevi xɔŋkɔ tso ƒe 400 D.M.Ŋ., ènyaa? "- eɖo eŋu kpuie.
  
  Sam gblɔ be: "Meɖe kuku, lɔlɔ̃." "Anye be èlɔ̃e vevie be yetsɔe sesẽe." Emegbe eva dze na Sam be egblɔ be ame aɖee wu amegãxi la.
  
  Eɖe eme be: "Ao, ame nyanyɛ aɖe koe wònye, gake míeɖo dze zi ʋɛ aɖewo.
  
  "Lala, amekae wui? Eye aleke nèwɔ nya be wowui? Sam bia nya sia dzimagbɔɖitɔe. Eɖi Aidan ƒe dzɔgbese le mɔ gbegblẽ nu. Nudzɔɖenunu?
  
  "McFadden ƒe Rottweiler si nye fucking wui, Sam. Egblɔ kple gbe blewu be: "Ewu ame tsitsi aɖe si gbɔdzɔ le ŋkunyeme tututu." Sam se le eɖokui me be yeƒe akɔta xɔ ƒoƒo si womekpɔna o. Dzidziƒoame ƒu du to eme.
  
  "Le ŋkuwòmea? Ðe wòfia be...?" - edze egɔme esi Nina ge ɖe tsileƒea kplii. Enye nu wɔnuku aɖe si wɔ nuku eye wògblẽ nu le ame ŋu le goawo katã me esi wòkpɔ eƒe ŋutilã amama. Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia si mekpɔe alea o, gake fifia ya, meɖi gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro kura o. Le nyateƒe me la, Sam ƒe dzi gbã esi wòkpɔ abi siwo le eƒe akɔta kple akɔta. Emegbe ede dzesi ʋuʋudedi siwo le eƒe akɔta kple akɔta eye wòtsɔ hɛ ƒe abi siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe madzemadzee le eƒe miame kɔ ƒe akpa si le eme kple eƒe miasi te, siwo dɔnɔdzikpɔla aɖe si xɔ dzudzɔ le dɔme si do ŋugbe be yemagblɔe na ame aɖeke o la de wo dzi.
  
  "Yesu Kristo!" - egblɔ kple ɣli. Eƒe dzi nɔ ƒoƒom eye nusi ŋu wòate ŋu abu koe nye be wòalée ahakpla asi kɔ nɛ sesĩe. Mefa avi o, eye esia na wòdzi ŋɔ ŋutɔ. "Ðe eƒe Rottweiler ƒe dɔe nye esia?" - ebia ɖe eƒe taɖa xɔdzoa me, eye wòyi edzi nɔ nugbugbɔm na eƒe ta tame.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me to tsi dzodzoe siwo nɔ sisim to eƒe akɔta si me lãmekawo le la me be: "Le mɔa nu la, eŋkɔe nye Amegãxi, abe Wolfgang ene." "Ðeko woge ɖe eme hedze Aƒetɔ Hemming dzi, gake mese toɣliɖeɖe aɖe tso dziƒoxɔa dzi afisi menɔ avɔ bubu tsɔm vɛ nɛ le. Kaka maɖiɖi la," egblɔ kple gbɔgbɔ, "wohee le eƒe zikpui dzi hetsɔ ta ƒu gbe ɖe dzo si le dzodoƒea me gbã. Mawu! Metsi tre ɖe mɔnukpɔkpɔ aɖeke ŋu o!"
  
  "Ekema wodze dziwòa?" - ebiae.
  
  "Ẽ, wodze agbagba be yewoana wòadze abe afɔku ene. Wolfe tsɔm ƒu gbe ɖe atrakpuiawo dzi, gake esi mefɔ la, ɖeko wòzã nye afɔkpa si me dzo le esime menɔ agbagba dzem be masi," egblɔ esi wònɔ gbɔgbɔm. "Mlɔeba la, ɖeko wòtsɔ hɛ ƒom hegblẽm ɖi be ʋu nado."
  
  Nya siwo ana nuwo nanyo ɖe edzi la menɔ Sam si o. Nyabiase miliɔn ɖeka nɔ esi ku ɖe kpovitɔwo ŋu, tso ame tsitsia ƒe kukua ŋu, tso alesi wòwɔ va ɖo Edinburgh ŋu, gake esiawo katã anye be woalala. Fifia ehiã be wòana kakaɖedzii ahaɖo ŋku edzi nɛ be ele dedie, eye wòɖoe be yeana wòanɔ nenema.
  
  McFadden, ɖeko nètɔtɔ kple ame gbegblẽwo, esusui. Fifia kpeɖodzi va su esi be McFadden ye nɔ megbe na Aidan wuwu vavã. Eɖo kpe edzi hã be le nyateƒe me la, McFadden nye Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔ me tɔ. Eƒe mɔzɔzɔ yi Belgium ƒe ɣeyiɣia nɔ eƒe nuwuwu gogom. Etutu eƒe aɖatsiwo ɖa hegblɔ be, "Miƒu, gake mègado awu haɖe o. Maɖe wò abiwo ƒe foto eye emegbe nàva kplim le Belgium. Nyemabu wò aɖabaƒoƒo ɖeka pɛ hã o va se ɖe esime nye ŋutɔ maɖe ŋutigbalẽ le alakpatɔ alakpatɔ sia ŋu."
  
  Fifia ya Nina meɖe eƒe tsitretsiɖeŋunyawo fia o. Ena Sam xɔ ŋusẽ ɖe edzi. Ðikeke ɖeka pɛ hã menɔ eƒe susu me be eyae nye eƒe hlɔ̃biala o. Le eƒe ta me, esi Sam ƒe Canon nɔ eƒe nya ɣaɣlawo dzi klẽm la, egate ŋu se Aƒetɔ Hemming nɔ nu xlɔ̃m ye be wode dzesi ye. Ke hã, agaɖee ake, eye enya ha si ƒomevi wòle nu wɔm kplii gɔ̃ hã.
  
  Esi kpeɖodzi sɔ gbɔ nɛ eye wo ame evea siaa do awu ko la, edzra Horlicks kplu ɖeka ɖo nɛ be wòana dzoxɔxɔ nanɔ eŋu hafi wodzo.
  
  "Mɔzɔgbalẽ le asiwòa?" ebiae be.
  
  Egblɔ be: "Ẽ, ɖe vevesesenutsitike aɖewo le asiwòa?"
  
  Eɖo eŋu bubutɔe be: "Dave Perdue xɔlɔ̃e menye, vevesesenutsitikewo le asinye ya."
  
  Nina mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko alɔgbɔnu, eye enye yayra na Sam ƒe to be wòse eƒe seselelãmewo fa.
  
  
  * * * .
  
  
  Le yameʋuɖoɖo yi Brussels me la, woɖɔli nyatakaka vevi siwo woƒo ƒu ɖe vovo le kwasiɖa si va yi me. Ele be Sam nate gbe ɖe nyateƒenya siwo ta wòse le eɖokui me be ele be yeaxɔ Aidan Glaston ƒe dɔdeasia ale be Nina nase nusi wòle be woawɔ gɔme. Egblɔ eya ŋutɔ ƒe fukpekpe si me wòto kple George Masters kple ɖikeke siwo nɔ eme le Perdue ƒe Da Vɔ̃ɖi la ƒe amesinɔnɔ ŋu nɛ.
  
  Egblɔ mlɔeba be: "Oo nye Mawu, mewɔ nuku o be èdze abe ku xɔ dzo ene." "Agɔdzedze aɖeke meli o." Meka ɖe edzi be nye hã meɖi crap. Mesena le ɖokuinye me abe nya ƒaƒã ene godoo."
  
  Eʋuʋu eƒe ɖa ɣi siwo le ɣie la eye wògbugbɔ nu na eƒe akɔta. "Agɔdzedze aɖeke meli o, nye lɔlɔ̃tɔ. Gake ẽ, èɖi nya ƒaƒãwo ŋutɔŋutɔ."
  
  Etsɔ eƒe abɔta ƒoe blewuu, abe alesi wòwɔna ɣesiaɣi ne egblɔ ŋutasẽnu aɖe abe fefenya ene, gake le nyateƒe me la, mete ŋu ƒoe kple ŋusẽ blibo o. Sam ko alɔgbɔnu eye wòlé eƒe asi. "Gaƒoƒo eve teti koe susɔ hafi míava ɖo Belgium. Ði ɖe eme eye nàgbɔ ɖe eme vie, enyoa? Atikekui mawo siwo mena wò la wɔ nuku ŋutɔ, àkpɔe."
  
  Eɖu fewu le eŋu eye wògbugbɔ ta ƒu gbe ɖe zikpui la ƒe taɖodzinu dzi be: "Ele be nànya mɔ nyuitɔ si dzi nàto ado nyɔnuvi ɖe dzi."
  
  "Nyemehiã atike vɔ̃ɖiwo o. Xewo lɔ̃a ɖa legbewo kple ɖa si ŋu ka le akpa," eƒo adegbe, eye wònɔ eƒe asibidɛwo ƒom blewuu le eƒe ŋgonu kple aɖukpodzi. "Edzɔ dzi na wò be teƒe fafɛ aɖe le asinye na wò. Esia koe nye susu si tae megakpɔtɔ nye tre, hele lalam be nàva susu me na wò."
  
  Sam mese fewuɖunyaawo o. Esi wòlé ŋku ɖe Nina ŋu la, edɔ alɔ̃ vevie, ɖeɖi te eŋu le dzomavɔ si me wòle be wòato ta. Esusu be enyo ŋutɔ be yeakpɔe be egbɔ ɖe eme vie.
  
  Egblɔ be: "Nye fli nyuitɔwo dzea to tokunɔwo dzi ɣesiaɣi," eye wòbɔbɔ ɖe megbe be yealé ŋkubiãnya ʋɛ aɖewo.
  
  
  19. 19
  Pandora ʋu
  
  
  Nuwo trɔ le Reichtisusis, gake menye ɖe wònyo wu kokoko o. Togbɔ be Perdue mewɔa nu ɖe eƒe dɔwɔlawo ŋu nyuie o eye wònyoa dɔme wu hã la, dɔvɔ̃ bubu aɖe keke eƒe kɔ. Nusiwo doa kplamatse yameʋu eve ƒe anyinɔnɔ.
  
  "Afikae David le?" Nɔvinyɔnu Hearst bia nya sia vevie esi Charles ʋu ʋɔa.
  
  Perdue ƒe ahadzralae nye ɖokuidziɖuɖu ƒe nɔnɔmetata, eye ele nɛ gɔ̃ hã be wòaɖu eƒe nuyi.
  
  Eɖo eŋu be: "Ele nudokpɔƒe, aƒenɔ, gake mele mɔ kpɔm na wò o."
  
  Egblɔ kple vuvɔ be: "Adzɔ dzi nɛ ne yekpɔm." "Ne ɖikeke le eŋu le ŋunye la, eya ŋutɔ nagblɔe nam."
  
  Gake Charles ya dze dɔnɔdzikpɔla dadala la yome yi Purdue kɔmpiutaxɔa me. Xɔa ƒe ʋɔtrua ʋu vie, si fia be vovo menɔ Perdue ŋu o gake wometue na amewo o. Ameyibɔ kple chrome-nuɖuɖumɔ̃wo nɔ kɔkɔm tso gli yi gli dzi, akaɖi siwo nɔ keklẽm nɔ keklẽm abe dzi ƒe tsotso suesuesuewo ene le woƒe plexiglass kple plastic-ɖaka siwo wowɔ nyuie me.
  
  "Aƒetɔ, Nɔvinyɔnu Hearst va do evɔ womeɖe gbeƒãe o. Etea tɔ ɖe edzi be èdi be yeakpɔe?" Charles ɖe eƒe fuléle si dzi woɖu la gblɔ kple gbe si kɔ.
  
  Eƒe dɔtɔ do ɣli le mɔ̃awo ƒe ɖiɖi sesĩe ta be: "Akpe na wò, Charles." Perdue bɔbɔ nɔ xɔa ƒe dzogoe si le didiƒe ʋĩ, eye wòdo toɖoɖomɔ̃ be wòaxe mɔ na xɔa ƒe toɣliɖeɖe. Enɔ anyi ɖe kplɔ̃ gã aɖe ŋu. Kɔmpiutadziɖoɖo ene nɔ edzi, eye wotsɔ wo do ka kple aɖaka gã bubu eye wotsɔ wo do ka kplii. Perdue ƒe fiakuku ɣi si ƒe taɖa le ɣie eye wòle ƒutsotsoewo me la do tso kɔmpiutaa ƒe nutsyɔnu megbe. Memleɖagbee eye Jane menɔ afima o. Abe Lillian kple Charles ene la, Jane gɔ̃ hã te dzikudodo vie le dɔnɔdzikpɔla ƒe anyinɔnɔ ɣesiaɣi ta.
  
  Dɔwɔla etɔ̃ xɔe se be menye Purdue dzikpɔla dzro aɖe koe wònye o, togbɔ be womenya be etsɔ ɖe le dzɔdzɔmeŋutinunya me o hã. Eɖi srɔ̃ŋutsu kesinɔtɔ ƒe ɖetsɔleme be yeaɖe ye tso ahosi me ale be magahiã be wòakɔ ame bubuwo ƒe gbeɖuɖɔwo ŋu ŋkeke bliboa ahawɔ nu kple ku o. Nyateƒee, esi wonye dɔnyala siwo wonye ta la, wometso enu le Perdue ŋkume gbeɖe o.
  
  "Aleke nèle, Dawid?" Nɔvinyɔnu Hurst bia nya sia.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Enyo ŋutɔ, Lilith, akpe na wò." "Va kpɔ ɖa."
  
  Eti kpo yi eƒe axadzi le kplɔ̃a ŋu eye wòke ɖe nusiwo ŋu wòzãa eƒe ɣeyiɣi ɖo nyitsɔ laa ŋu. Le screen ɖesiaɖe dzi la, dɔnɔdzikpɔla la de dzesi xexlẽdzesi vovovo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo wòde dzesii.
  
  "Equation la? Gake nukatae wòyia edzi le tɔtrɔm? Nuka tae esia nye?" - ebia, eye wòɖoe koŋ ƒo ɖe biliɔnla la ŋu ale be wòase eƒe ʋeʋẽ. Perdue ƒo eɖokui ɖe eƒe ɖoɖowɔɖiwo me, gake meŋe aɖaba ƒu nyɔnuwo blem dzi gbeɖe o.
  
  Eƒo adegbe be: "Nyemeka ɖe edzi tututu haɖe o vaseɖe esime ɖoɖowɔɖi sia nagblɔe nam."
  
  "Esia nye numeɖeɖe si me mekɔ tututu o. Ènya nu siwo le eme gɔ̃ hãa?" ebia nya sia, henɔ agbagba dzem be gɔmesese nanɔ nusiwo le tɔtrɔm ɖe wo nɔewo yome le screenwo dzi ŋu.
  
  Perdue ɖe eme kple dzidzɔ be: "Woxɔe se be Albert Einstein ye ŋlɔe ɣeaɖeɣi le Xexemeʋa I me, esime wònɔ Germany, ènya." Eɖe hũ be: "Wosusui be wotsrɔ̃e, eye nyuie, tso ɣemaɣi la, eva zu nyakpakpa aɖe le dzɔdzɔmeŋutinunyalawo ƒe ƒuƒoƒowo me."
  
  Eʋuʋu ta, eye wòdze abe ɖe wòtsɔ ɖe le eme ŋutɔ ene be: "Oo, eye wòe ɖee fia." "Eye nukae nye esia?" Efia asi kɔmpiuta bubu, si nye mɔ̃ xoxo aɖe si lolo wu si ŋu Perdue nɔ dɔ wɔm le. Wotsɔe do ka kple kɔmpiutadziɖoɖowo kple server ɖeka, gake mɔ̃ ɖeka kolia si dzi wònɔ nu ŋlɔm le vevie.
  
  Eɖe eme be: "Le afisia la, vovo mele ŋunye mele ɖoɖowɔɖi aɖe ŋlɔm be maɖe eƒe nyatakakawo gɔme o." "Ele be woagbugbɔ aŋlɔe ɣesiaɣi le nyatakaka siwo tso nyatakakatsoƒea nu. Mɔ̃ sia ƒe algorithm akpe ɖe ŋunye mlɔeba makpɔ alesi sɔsɔŋusẽa le, gake fifia ya la, edze abe quantum mechanics ƒe nufiafia bubu ene."
  
  Lilith Hearst blu ɖe eta vevie, eye wòsrɔ̃ nu tso screen etɔ̃lia ŋu hena ɣeyiɣi aɖe. Elé ŋku ɖe Perdue ŋu. "Edze abe akɔntabubu ma si wowɔ le afima tsi tre ɖi na atɔmŋusẽ ene. Ède dzesii?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu, eye eƒe ŋkuwo nɔ keklẽm le eƒe sidzedze ta be: "Oo nye Mawu, èxɔ asi ŋutɔ." "Èto nyateƒe bliboe." Enɔa nyatakaka siwo kplɔam trɔna yia gododo ƒomevi aɖe si ana atɔmŋusẽ dzadzɛ nado la gbɔgblɔ dzi."
  
  Ede dzesii be: "Eɖi afɔku." "Eɖoa ŋku CERN supercollider kple nusi wole agbagba dzem be yewoawɔ kple nusuekpɔmɔ̃ ƒe duƒuƒu dzi nam."
  
  "Mesusu be esia koŋue Einstein ke ɖo, gake abe alesi wònɔ le ƒe 1905 ƒe agbalẽa me ene la, ebu sidzedze mawo be wogblẽa nu akpa na bometsila siwo do awu kple awudziwui. Esia tae wòbui be afɔku le eme akpa be woatae ɖo," Perdue gblɔ.
  
  Etsɔ eƒe asi ɖo eƒe abɔta. "Gake mèdo awu alo awudziwui fifia o ɖe, David?" eɖe ŋku ɖa.
  
  Eɖo eŋu be: "Nyemenya o godoo," eye wòganyrɔ ɖe eƒe zikpui dzi kple ɣlidodo si me dzidzeme le.
  
  Telefon la ɖi le xɔdɔme si me woxɔa amewo le la me. Zi geɖe la, Jane alo Charles ye ɖoa xɔ gã la ƒe anyigbadzitelefon, gake nyɔnua megawɔa dɔ o eye eya hã nɔa gota kple nuɖuɖudzraƒe aɖe si tsɔa nuɖuɖu yinae. Wode telefon geɖe anyigbaa katã dzi , eye woate ŋu aɖo woƒe xexlẽdzesi si bɔ la ŋu le aƒea ƒe akpa sia akpa. Jane ƒe kekeɖenudɔa hã nɔ ɖiɖim sesĩe, gake eƒe ɔfis ya didi akpa.
  
  Lilith gblɔ nɛ be: "Maxɔe."
  
  Perdue ɖo ŋku edzi nɛ vividoɖeameŋutɔe be: "Amedzroe nènye, ènya."
  
  "Kokooko? Mawu, David, meva afisia nyitsɔ laa ale gbegbe be ewɔ nuku nam be mètsɔ xɔ nam haɖe o," egblɔe, eye wòto ʋɔtrua nu kabakaba eye wòƒu du to atrakpuiawo dzi yi dzisasrã gbãtɔ dzi. Perdue mete ŋu se naneke le toɣliɖeɖe si na tome tsi o la ta o.
  
  "Hello?" - eɖo eŋu, eye wòkpɔ egbɔ be yemeɖe ye ɖokui fia o.
  
  Ŋutsu ƒe gbe aɖe ɖo eŋu, si ɖi duta tɔ. Hollandgbe me gbeɖiɖi sesẽ aɖe nɔ esi, gake nyɔnua te ŋu se egɔme. "Meɖe kuku, ɖe mate ŋu aƒo nu kple David Perdue? Ehiã kpata ŋutɔ."
  
  "Megale dɔ wɔm fifia o. Le nyateƒe me la, le kpekpe aɖe me. Ðe mate ŋu ana gbedasi aɖee ale be ɖewohĩ wòate ŋu aƒo ka na wò ne ewu enua? " ebia, eye wòlé nuŋlɔti aɖe tso eƒe kplɔ̃dzivɔ me be yeaŋlɔe ɖe gbedasigbalẽvi sue aɖe dzi.
  
  Ŋutsua ɖe eɖokui fia be: "Ðɔkta Casper Jacobs ye nye esia." "Taflatse bia tso Aƒetɔ Perdue si be wòaƒo ka nam kpata."
  
  Etsɔ eƒe xexlẽdzesi nɛ eye wògaƒo ka nɛ kpata.
  
  "Ðeko nàgblɔ nɛ be eku ɖe Da Vɔ̃ɖi la ŋu. Menya be susu mele eme o, gake ase nusi ŋu mele nu ƒom tsoe gɔme," Jacobs te tɔ ɖe edzi.
  
  "Belgium ye yea? Wò xexlẽdzesi ƒe ŋgɔdonya," eye wòbia.
  
  Eɖo kpe edzi be: "Nyateƒee." "Akpe na wò kakaaka".
  
  Egblɔ be: "Kuxi aɖeke meli o. "De nyuie".
  
  Evuvu agbalẽ si le etame la eye wòtrɔ yi Perdue.
  
  "Amekae nye ema?" ebia nya sia.
  
  Eɖe abɔta be: "Xexlẽdzesi si mesɔ o." Eko nu hetsɔ pepaa de eƒe kotoku me be: "Eva hiã be maɖe eme zi etɔ̃ be menye Tracy ƒe Yoga Dɔwɔƒee nye esia o eye be míetu."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Esia nye gbãtɔ." "Míele ŋkɔawo me gɔ̃ hã o. Melɔ̃na be manɔ ame ɖokui si."
  
  "Esia nyo." Megblɔna ɣesiaɣi be mele be ame siwo menya nye ŋkɔ o ne mele nye telefon si le anyigba dzi ɖom la nadze agbagba gɔ̃ hã be yewoaflum o," eko alɔgbɔnu. "Azɔ trɔ yi wò ɖoɖowɔɖiwo gbɔ eye matsɔ nane vɛ na mí míano."
  
  Esi Ðɔkta Casper Jacobs mete ŋu ɖo David Perdue gbɔ be yeaxlɔ̃ nui tso sɔsɔŋuɖoɖoa ŋu o la, eva hiã be wòalɔ̃ ɖe edzi be agbagbadzedze gɔ̃ hã na yeƒe dzi dze eme. Nublanuitɔe la, ŋgɔyiyi sue si va le nuwɔna me la menɔ anyi eteƒe didi o.
  
  "Amekae nènɔ nu ƒom na? Ènya be womeɖe mɔ ɖe telefonwo ŋu le nuto sia me o, alo, Jacobs? "- Zelda Bessler nyɔŋu si gblɔ tso Casper megbe. Etrɔ ɖe eŋu kple nya si wogblɔna le eɖokui si. "Ðɔkta Jacobs ye nye ema na wò, Bessler. Fifia ya nyee le dɔ sia dzi kpɔm."
  
  Mete ŋu gbee o. Clifton Taft gblɔ nubabla aɖe koŋ be woawɔ aɖaŋu si ŋu wotrɔ asi le si ana Ðɔkta Casper Jacobs nakpɔ tɔdziʋu si hiã hena dodokpɔa wɔwɔ dzi. Eya koe se nufiafia siwo ƒo xlã nusi Habɔbɔa nɔ agbagba dzem be yeaɖo si wotu ɖe Einstein ƒe gɔmeɖose dzi gɔme, eyata wotsɔ mɔ̃ɖaŋudɔwɔwɔ ƒe akpaa hã de esi. Le ɣeyiɣi kpui aɖe ko me la, eva hiã be woawu melia nu. Ele be nu yeyea nalolo ŋutɔ eye wòaƒu du wu sã wu esi do ŋgɔ, si na dzɔdzɔmeŋutinunyala la xɔ abi eye wòna Jacobs te ɖa tso dɔa gbɔ.
  
  "Aleke nuwo le edzi yim le dɔwɔƒea le afisia, Ðɔkta Jacobs?" - Clifton Taft ƒe gbe si le ɣli dom, si Casper lé fui vevie la va. "Mele mɔ kpɔm be míele ɖoɖowɔɖia dzi."
  
  Zelda Bessler tsɔ eƒe asiwo de eƒe dodokpɔwu ɣia ƒe kotokuwo me eye wòʋuʋu eƒe nɔnɔme vie tso miame yi ɖusime eye wògatrɔ yi megbe. Edze abe sukuvi sue bometsila aɖe si le agbagba dzem be yeawɔ dɔ ɖe dzidɔléla aɖe dzi ene, eye wòna Jacobs se le eɖokui me be yedze dɔ. Eko alɔgbɔnu na Taft. "Ne ɖe mezã ɣeyiɣi geɖe ɖe telefon ŋu o la, anye ne ewɔ geɖe wu."
  
  Casper ƒo nu kple dziku be: "Menya nu tso dodokpɔ sia ƒe akpa vovovoawo ŋu ale gbegbe be mate ŋu aƒo ka ɣeaɖewoɣi." "Agbe le asinye le gbeɖuɖɔ ɣaɣla sia si me nèle la godo nyateƒe, Bessler."
  
  Esrɔ̃e be: "Oo." "Melɔ̃na be mado alɔ..." Etsɔ ameblenu kpɔ Amerikatɔ gã la, "dɔwɔƒe si si ŋusẽ kɔkɔwo le."
  
  Taft ƒe aɖu gãwo do tso eƒe nuyiwo te, gake mewɔ nu ɖe eƒe nyataƒoƒoa ŋu o. Egblɔ be: "Vevietɔ, Ðɔkta Jacobs," eye wòlé Casper ƒe asi bɔbɔe heʋuʋui dzoe ale be Zelda Bessler nate ŋu ase nu o, "aleke míele wɔwɔm kple tu ƒe nɔnɔme?"
  
  Casper lɔ̃ ɖe edzi be: "Ènyaa, Cliff, melé fui be èyɔe nenema."
  
  "Gake aleae wòle. Be míate ŋu ado dodokpɔ yeyetɔ ƒe ŋusẽkpɔɖeamedziwo ɖe ŋgɔ la, míahiã nane si zɔa mɔ le tu ƒe duƒuƒu nu, si ƒe kpekpeme kple duƒuƒu kaka sɔsɔe be wòate ŋu awɔ dɔa," Taft ɖo ŋku edzi nɛ esime ŋutsu eveawo nɔ ʋuʋum tso egbɔ Bessler si ƒe dzi gbã la. Xɔtuƒea nɔ Meerdalwood, si nye avetsu aɖe si le Brussels ƒe ɣedzeƒe gome. Dɔwɔƒe sia si le agble aɖe si nye Tuft tɔ dzi le mɔ si sɔ nu la nye tomemɔ aɖe si wowɔ le anyigba te si wowu enu ƒe geɖe enye sia. Dzɔdzɔmeŋutinunyala siwo dziɖuɖu si le se nu kple yunivɛsiti ƒe agbalẽnyalawo kplɔ la dometɔ ʋɛ aɖewo koe kpɔ adzamenuwo kpɔ, gake afimae wònɔ.
  
  Casper gblɔ be: "Mewu enu kloe, Cliff." "Nusi susɔ be mabu akɔnta koe nye kpekpeme bliboa si mehiã tso gbɔwò. Ðo ŋku edzi be hafi dodokpɔa nakpɔ dzidzedze la, ele be nàna tɔdziʋua ƒe kpekpeme tututu, alo "tu" abe alesi nègblɔe ene, nam. Eye, Cliff, ele be wòasɔ pɛpɛpɛ ɖe gram la nu, ne menye nenema o la, nunya ƒe sɔsɔŋusẽ aɖeke makpe ɖe ŋunye mahee ɖa o."
  
  Clifton Taft ko alɔgbɔnu vevie. Abe ŋutsu aɖe si le nya vɔ̃ ŋutɔ aɖe gblɔ ge na exɔlɔ̃ nyui aɖe ene la, ekɔ eƒe ŋɔti me to alɔgbɔnukoko si mebɔ o si nɔ eƒe mo nyɔŋu la me.
  
  "Nu ka? Àte ŋu atsɔe nam alo nuka?" Casper te ɖe eŋu.
  
  Taft gblɔ be: "Mana nyatakaka siawo mi tsitotsito le etsɔ ƒe takpekpe si woawɔ le Brussels megbe kpuie."
  
  "Èdi be yeagblɔ dukɔwo dome takpekpe le nyadzɔdzɔwo mea?" Kasper bia nya sia. "Nyemetsɔ ɖeke le dunyahehe me o".
  
  Taft li liʋiliʋi abe ame tsitsi ƒoɖi aɖe ene be: "Aleae wòle be wòanɔ, xɔlɔ̃." "Le amewo katã dome la, wòe nye ame vevitɔ si kpɔa gome le dodokpɔ sia wɔwɔ me. Etsɔ la, Dukɔwo Dome Atɔmik Ŋusẽ Dɔwɔƒea akpe kple dukɔwo dome mɔxeɖenu si axe mɔ ɖe NPT nu."
  
  "NPT?" Casper blu ɖe eta. Esusui be dodokpɔ dzro aɖe koe yeƒe gomekpɔkpɔ le dɔa me nye, gake NPT ya nye dunyahehe me nya.
  
  "Aʋawɔnuwo ƒe Kakaɖedzimaɖemaɖe ƒe Nubabla, xɔlɔ̃. Geez, le nyateƒe me la, mèɖea fu na wò be yeawɔ numekuku le afisi wò dɔa ayi ne èta wò numekukua me tsonu vɔ megbe o, alo?" Amerikatɔa ko nu, eye wòƒo Casper ƒe akɔta fefetɔe. "Ele be amesiwo katã kpɔ gome le dɔ sia me veviedonula la nanɔ Ðoɖoa teƒe etsɔ fiẽ, gake míehiã mi le afisia be miakpɔ akpa mamlɛawo dzi."
  
  "Ðe xexeame ƒe ŋgɔnɔla siawo nya nu tso Ðoɖoa ŋu gɔ̃ hãa?" - Casper bia nya sia le nususugblɔ me.
  
  "Ɣeyibɔa ƒe ɖoɖo le afisiafi, xɔ̃nye. Enye xexeame katã ƒe ŋusẽ si ŋu ŋusẽ le wu tso esime Roma Fiaɖuƒea va, gake ame ŋkutawo koe nyae. Amewo le mía si le aʋafiagãwo ƒe ɖoƒe kɔkɔwo le NPT dukɔ ɖesiaɖe me. Dukplɔla ƒe kpeɖeŋutɔwo, fiaƒomea me tɔwo, dukplɔla ƒe aɖaŋuɖolawo kple nyametsotsowɔlawo," Taft gblɔ le drɔ̃e me. "Dudzikpɔla siwo kpena ɖe mía ŋu míewɔa dɔ le dudzikpɔƒea gɔ̃ hã. De nu eme. Esi wònye míaƒe ŋusẽ ƒe ʋuʋu si kplɔe ɖo ƒe ɖoɖowɔla ta la, gome le asiwò be nàse vivi na aboyonuawo, Casper."
  
  Casper ƒe ta nɔ tsatsam le nusi ŋu woke ɖo sia ta. Eƒe dzi nɔ ʋuʋum le eƒe dodokpɔwu te, gake elé eƒe nɔnɔme me ɖe asi eye wòʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi. "Kpɔe kple dzonɔameme!" ena eɖokui ka ɖe edzi. "Wow, nye ameŋububu. Edze abe ɖe meva le bubu si dze nam la xɔm mlɔeba ene," eƒo adegbe le eƒe aʋatsokaka me, eye Taft xɔ nya ɖesiaɖe dzi se.
  
  "Gbɔgbɔ ka gbegbee nye si! Azɔ dzra nusianu ɖo ale be xexlẽdzesi siwo wòle be míadze egɔme koe woate ŋu aŋlɔ ɖe akɔntabubua me, enyo?" Taft do ɣli kple dzidzɔ. Egblẽ Casper ɖi be yeawɔ ɖeka kple Bessler le xɔdɔme me, si na Casper ƒe mo wɔ yaa eye wòtɔtɔ, gake nu ɖeka aɖe si dzi wòka ɖo. Ele be wòate ɖe David Perdue ŋu alo agblẽ nu le eya ŋutɔ ƒe dɔ ŋu.
  
  
  20. 20.
  Ƒome ƒe kadodowo
  
  
  Casper ƒu du yi eƒe aƒea me eye wòdo ʋɔa ɖe megbe. Le dɔwɔwɔ zi eve megbe la, ɖeɖi te eŋu keŋkeŋ, gake ɣeyiɣi aɖeke menɔ anyi na ɖeɖiteameŋu o. Ɣeyiɣi nɔ edzi yim, eye mete ŋu nɔ nu ƒom kple Perdue kokoko o. Dedienɔnɔ ƒe ɖoɖo si ŋu kakaɖedzi le nɔ numekula si si nunya le la si, eye zi geɖe la, woɣlaae dedie le ŋku siwo le ŋku lém ɖe eŋu la nu. Eƒe kadodo akpa gãtɔ nye esi eya ŋutɔ ƒe kpeɖeŋutɔ kpɔna, gake nyɔnu siae Casper susu be yele nu ƒom na esime yeƒo nu kple Lilith Hearst.
  
  Ʋɔƒoƒoa na eƒe dzi tɔ vie.
  
  "Nyee nye ema!" - ese tso ʋɔtrua ƒe akpa kemɛ, gbe aɖe si ƒo dziƒo vie ɖe gbeɖuɖɔgoe si me wònɔ la me.
  
  "Olga!" - egbɔ ya, eʋu ʋɔa kaba eye wòhee yi eme.
  
  "Wow, nuka ŋue nèle nu ƒom tsoe fifia?" - ebia, eye wògbugbɔ nu nɛ dzonɔamemetɔe. "Mesusu be àva kpɔm le fiẽ me, gake mèɖo nye kaƒoƒo aɖeke ŋu ŋkeke bliboa o."
  
  Le eƒe tufafa kple gbe fafɛ me la, Olga lɔlɔ̃a yi edzi nɔ nu ƒom tso alesi woŋe aɖaba ƒu edzi kple koklozi flick nya dzodzro bubu mawo katã siwo le nyateƒe me la, eƒe ahiãvi yeyea mate ŋu akpe fu alo atsɔ fɔbubua o ŋu. Elée sesĩe eye wòbɔbɔ nɔ zikpui aɖe dzi. Le nyateƒe me la, Casper tsɔ nugbugbɔ ŋutɔŋutɔ ɖo ŋku alesi gbegbe wòlɔ̃e dzi nɛ, gake le ema megbe la, ɣeyiɣia de be wòaɖe nusianu me nɛ. Ewɔa kaba sea nya si wònɔ agbagba dzem be yeagblɔ la gɔme ɣesiaɣi, eyata enya be yeate ŋu aka ɖe ye dzi le nya sia si nye nya sesẽ gã aɖe me.
  
  "Ðe mate ŋu aka ɖe dziwò kple nyatakaka ɣaɣla ŋutɔwo, lɔlɔ̃tɔ?" eƒo nu sesĩe ɖe eƒe to me.
  
  "Godoo. Nane le wò tagbɔ gblẽm eye medi be nàgblɔe nam, ènyaa? " - egblɔ be. "Nyemedi be nya ɣaɣlawo nanɔ mía dome o."
  
  "Wɔ nuku!" - edo ɣli. "Nyo ŋutɔ. Kpɔ ɖa, melɔ̃ wò tagbɔsesẽtɔe, gake nye dɔa va le nusianu xɔm." Eʋuʋu ta tufafatɔe esi wòyi edzi. "Mana wòanɔ bɔbɔe. Menɔ dɔ wɔm tso dodokpɔ aɖe si wowɔ le adzame ŋutɔ ŋu, henɔ xɔ si le abe tu ene wɔm hena dodokpɔ, alo? Ewu enu kloe, eye ɖeko mesrɔ̃e egbea," emi sesĩe, "be nusi ŋu menɔ dɔ wɔm le la le dɔ wɔm na taɖodzinu vɔ̃ɖi ŋutɔwo. Ehiã be madzo le dukɔ sia me eye mabu, èse egɔmea?"
  
  "Nu ka?" - egblɔ kple ɣli.
  
  "Èɖo ŋku kposɔ si bɔbɔ nɔ nye akpata me gbemagbe esi míetrɔ tso srɔ̃ɖeƒea dzia? Ele ŋgɔ na dɔwɔwɔ vɔ̃ɖi aɖe, eye, eye mesusu be... mesusu be wole ɖoɖo wɔm be yewoawu xexeame ƒe ŋgɔnɔlawo ƒe ƒuƒoƒo aɖe le kpekpe aɖe me," eɖe eme kaba. "Ame ɖeka kolia si ate ŋu aɖe sɔsɔŋusẽ nyuitɔ gɔme lae xɔe. Olga, ele dɔ wɔm tso eŋu fifia le eƒe aƒeme le Scotland, akpɔ tɔtrɔawo kpuie! Ne edzɔ nenema ko la, kposɔ si mewɔa dɔ na (si nye Olga kple Casper ƒe kɔda na Tuft fifia) awɔ sɔsɔŋu ma ŋudɔ ɖe mɔ̃ si mewɔ wo la dzi. Kasper ʋuʋu ta, henɔ eɖokui biam be nukatae wòhiã gɔ̃ hã be yeagblẽ nusiawo katã ɖe abolomela dzetugbe la si me, gake ɣeyiɣi kpui aɖe koe wònya Olga. Nya ɣaɣla geɖe nɔ eya ŋutɔ si.
  
  Egblɔ tẽ be: "Gbeɖiɖi."
  
  "Nu ka?" Eʋuʋu mo.
  
  "Nye dukɔa dede asi. Womate ŋu aka asi ŋuwò le afima o," egagblɔe ake. "Belarus ye metso gbã. Nɔvinyeŋutsu nye dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala tso Dzɔdzɔmeŋusẽŋununya-Mɔ̃ɖaŋununya ƒe Dɔwɔƒe, eye wòwɔa dɔ le nuto mawo ke me abe wò ene. Ðewohĩ ate ŋu akpe ɖe ŋuwò?"
  
  Casper se le eɖokui me be ewɔ nuku ŋutɔ. Vɔvɔ̃ va xɔ ɖe gbɔdzɔe teƒe, gake emegbe eme kɔ nyuie klɔe ɖa. Etɔ vie aɖabaƒoƒo ɖeka alo esi wu nenema, henɔ agbagba dzem be yeawɔ dɔ tso nyatakakaawo katã ŋu tsitotsito tsɔ kpe ɖe nyatakaka wɔmoyaa siwo ku ɖe yeƒe lɔlɔ̃tɔ yeyea ƒe ƒomea ŋu. Ezi ɖoɖoe be yeana wòabu tame, eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo nɔ eƒe abɔwo ƒom. Esusu be enye susu nyui aɖe ne yeate ŋu asi hafi Taft nakpɔe adze sii. Aleke dɔa ƒe dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalagã ate ŋu adzo le afima ko ame aɖeke made dzesii o?
  
  "Alekee?" - eɖe eƒe ɖikekewo gblɔ. "Aleke mawɔ adzo?"
  
  "Èle dɔ wɔ gea." Ègblẽa wò dɔa ƒe kɔpiwo katã dome eye nètsɔa woƒe atsyã ŋuti nuŋlɔɖiwo katã ɖe asi. Menya esia elabena fonye wɔe ƒe geɖe enye sia," egblɔ.
  
  "Eya hã le afimaa?" Kasper bia nya sia.
  
  "Ame ka?"
  
  Eɖo eŋu be: "Tɔɖiwò."
  
  Eʋuʋu ta ɖekematsɔlemetɔe. "Ao. Eku. Wowui esi wokpɔe be egblẽ nu le gbɔgbɔmeke la ŋu."
  
  "Nu ka? "edo ɣli, eye wògatrɔ eƒe susu kabakaba tso foa si ku la ƒe nya la ŋu ake. Le nyateƒe me la, le nya si wògblɔ nu la, foa ku le nusi Casper le tetekpɔ ge ta.
  
  Eɖe abɔta be: "Gbewo ƒe keteke dodokpɔa." "Nu si nèwɔ kloe la ke kloe fonye wɔ. Enye Russiatɔwo ƒe Adzame Ŋutilãme Habɔbɔ me tɔ. Wowɔ dodokpɔ sia si nye be woaɖo keteke to gbeɖiɖi ƒe mɔxenu, alo duƒuƒu ƒe mɔxenu, alo nusianu me." Olga ko alɔgbɔnu le eƒe ŋutetemanɔamesi ta. Menya naneke tso dzɔdzɔmeŋutinunya ŋu o, eya ta esesẽ nɛ be wòagblɔ nusi foa kple eƒe dɔwɔhatiwo wɔ pɛpɛpɛ.
  
  "Eye emegbe?" Casper te ɖe eŋu. "Nukae ketekea wɔ?"
  
  "Wogblɔna be ele be wòaɖe teleport alo ayi dimension bubu dzi... Casper, le nyateƒe me la, nyemenya naneke tso nusiawo ŋu o. Èle ewɔm be mase le ɖokuinye me be bometsitsi ŋutɔ le afisia," etsɔ taflatsɛdodo tso eƒe numeɖeɖea me, gake Casper se egɔme.
  
  "Edze abe mèle bometsitsi o ene, lɔlɔ̃tɔ. Nyemetsɔ ɖeke le alesi nègblɔe me o, zi alesi susu aɖe le asinye ko," eƒoe ɖe enu, eye wòko alɔgbɔnu zi gbãtɔ. Le nyateƒe me la, menye bometsitsie wònye o. Olga te ŋu kpɔ masɔmasɔ si le eƒe lɔlɔ̃tɔa ƒe alɔgbɔnukoko me.
  
  "Fofonye gblɔ be ŋusẽ le ketekea ŋu akpa, be agblẽ ŋusẽ ƒe teƒe siwo le afisia eye wòana wowó alo nane. Ekema ame siwo katã le anyigba dzi... ...aku?" eʋuʋu, henɔ eƒe ŋudzedzekpɔkpɔ dim. "Wogblɔ be eƒe dɔwɔhatiwo gale agbagba dzem kokoko be yewoana wòawɔ dɔ to ketekemɔ siwo wogblẽ ɖi zazã me." Meka ɖe alesi wòawɔ awu eƒe ƒomedodoa nu dzi o, gake dzi dzɔ Casper ŋutɔ.
  
  Casper bla eƒe abɔwo ɖe eŋu eye wòhee ɖe dzi, eye wòlée ɖe yame le anyigba esime wònɔ nugbugbɔ sue gbogbo aɖewo ƒom ɖe eƒe mo katã. Olga megasena le eɖokui me be yezu bometsitsi o.
  
  Egblɔ fefetɔe be: "Oo nye Mawu, nyemekpɔ dzidzɔ alea gbegbe kpɔ be mese amegbetɔwo ƒe tsɔtsrɔ̃ ŋu nya o." "Lɔlɔ̃tɔ, èɖɔ nusi tututu kloe mele avu wɔm kplii le afisia. Enyo, ele be maɖo dɔwɔƒea. Emegbe ele be matrɔ ɖe nyadzɔdzɔŋlɔlawo ŋu. Ao! Ele be maƒo ka na nyadzɔdzɔŋlɔla siwo le Edinburgh. Ɛ̃!" - eyi edzi, trɔ nu akpe geɖe siwo le vevie nɛ le eƒe susu me. "Kpɔ ɖa, ne mena Edinburgh nyadzɔdzɔgbalẽwo ta nya sia la, menye ɖeko wòaklo nu le Ðoɖo kple Dodokpɔ dzi ko o, ke David Perdue ase nu tso eŋu eye wòatɔ te dɔ si wòwɔ le Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ ŋu!"
  
  Togbɔ be vɔvɔ̃ ɖo Casper ɖe nusi wòle be woawɔ ta hã la, ese le eɖokui me hã be yevo. Mlɔeba la, ate ŋu anɔ Olga gbɔ evɔ mahiã be wòatsyɔ nu edzi le eyomedzela nyɔŋuwo si o. Womatro eƒe dɔa o, eye womatsɔ eƒe ŋkɔ asɔ kple xexeame katã ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ o.
  
  Esi Olga nɔ tii wɔm nɛ la, Casper lé eƒe kɔmpiuta dzi mɔ̃a eye wòdi "Edinburgh ƒe Nyadzɔdzɔŋlɔla Nyuitɔ Siwo Kua Nu Me". Le kadodo siwo katã woɖe fia, eye wosɔ gbɔ dome la, ŋkɔ ɖeka koŋue ɖe dzesi, eye ame sia gbɔ kpɔkpɔ nɔ bɔbɔe nukutɔe.
  
  Casper xlẽe sesĩe na Olga be: "Sam Cleave." "Enye nyadzɔdzɔŋlɔla si xɔa kafukafu geɖe si dzroa nu me, lɔlɔ̃tɔ. Edinburgh ye wònɔ eye wònye dɔwɔla si wɔa dɔ le eɖokui si, gake ewɔa dɔ na nutoa me nyadzɔdzɔgbalẽ geɖewo tsã... do ŋgɔ..."
  
  "Va se ɖe nukae? Èna medi be manya nu geɖe. Ƒo nu!" eƒo ka tso nuɖaƒe si woʋu ɖi.
  
  Casper ko alɔgbɔnu. "Mesena le ɖokuinye me abe funɔ ene, Olga."
  
  Egbã nukokoe. "Ele abe ɖe nènya alesi wòle ene. Èwɔ nu abe wo dometɔ ɖeka ene godoo. Ema nye nyateƒe. Nu ka tae nèle gbɔgblɔm nenema, nye lɔlɔ̃tɔ?"
  
  "Seselelãme geɖe ŋutɔ zi ɖeka. Medi be mako nu ahafa avi ahado ɣli," eko alɔgbɔnu, eye eƒe dzedzeme nyo wu alesi wònɔ aɖabaƒoƒo ɖeka si va yi. "Sam Cleave, ŋutsu si medi be magblɔ ŋutinya sia naa? Bu eŋu kpɔ be nukae? Enye agbalẽŋlɔla kple anyigbayeyedila xɔŋkɔ aɖe si kpɔ gome le mɔzɔzɔ geɖe siwo David ɖeka kolia si le fu ɖem na Perdue kplɔ la me!"
  
  "Amekae wònye?" - eye wòbia.
  
  Casper ɖe eme be: "Ŋutsu si si equation si me afɔku le si gbɔ nyemate ŋu aɖo o." "Ne ele be magblɔ ɖoɖo totro aɖe na nyadzɔdzɔŋlɔla aɖe la, amekae nyo wu amesi ŋutɔ nya amesi si Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ le?"
  
  "De blibo!" - edo ɣli. Esi Casper ƒo Sam ƒe xexlẽdzesi la, nane trɔ le eme. Metsɔ ɖeke le alesi gbegbe afɔku anɔ dzodzodzoetsitsi me o. Enɔ klalo be yeaʋli yeƒe ɖoƒea ta.
  
  
  21. Ƒe 1999 me
  Kpekpeme dada
  
  
  Ɣeyiɣia de be woaƒo xexeame katã ƒe nukliaŋusẽdzikpɔkpɔ ƒe akpa veviwo nu ƒu be woaƒo ƒu ɖe Brussels. Hon. Lance McFadden ye wɔ wɔnaa esi wònɔ gome kpɔm le Dukɔwo Dome Atɔmik Ŋusẽ Dɔwɔƒe ƒe dɔwɔƒe si le United Kingdom do ŋgɔ teti na eƒe Oban dudzikpɔla ƒe akɔdada.
  
  Wolfe ka nya ta na McFadden be: "Aƒetɔ, ame alafa ɖeka le alafa me." "Ðeko míele lalam be Clifton Taft nava, aƒetɔ. Ne enya ɖo afisia ko la, míate ŋu adze," etɔ vie le mɔ wɔnuku aɖe nu, "ame ɖɔliɖɔli ƒe ɖoɖoa."
  
  McFadden do eƒe awu nyuitɔ kekeake le Kwasiɖagbe. Tso esime wòde ha kple Taft kple Order la, eva nya kesinɔnuwo, togbɔ be mehe klass vɛ nɛ o hã. Etrɔ ta kpoo hegblɔ le ɣlidodo me be: "Dodokpɔ kpɔ dzidzedzea? Ele be matsɔ nyatakaka sia ayi na míaƒe ŋutsu, Jacobs, hafi etsɔ naɖo. Ne mɔzɔlawo katã ƒe kpekpeme tututu mele esi o la, dodokpɔa mawɔ dɔ gbeɖe o."
  
  Wolf na wònya be: "Wode nusiwo dea dzesi eƒe ŋutilã ƒe kpekpeme tututu le zikpui ɖesiaɖe si woɖo na teƒenɔla la me." "Wotrɔ asi le sensorawo ŋu be woada nu tsɛtɔ kekeake gɔ̃ hã ƒe kpekpeme pɛpɛpɛ wòawu ame to dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe mɔ̃ɖaŋununya yeye deŋgɔwo zazã me." Adzodala nyɔŋu la ko alɔgbɔnu. "Eye àlɔ̃e ŋutɔ, aƒetɔ. David Perdue ɖeka koliae to mɔ̃ɖaŋununya sia vɛ hewɔe."
  
  McFadden ƒo nu esi wòse numekula bibi la ƒe ŋkɔ. "Nye Mawu! Nyateƒea? Èto nyateƒe akpa, Amegãxi. Nukokoedoname si le esia me la dzɔa dzi nam. Mebiaa ɖokuinye be aleke wòle le afɔku ma si dzɔ le New Zealand megbe hã."
  
  "Edze abe eke ɖe Da Vɔ̃ɖi la ŋu ene, aƒetɔ. Vaseɖe fifia la, womeɖo kpe nyaʋiʋlia dzi o, gake esi wònya Perdue ta la, ɖewohĩ ekpɔe nyateƒe," Wolf do susua ɖa. Le McFadden gome la, enye nu nyui aɖe si ŋu woke ɖo eye wònye nusi dzi ŋɔ ŋutɔ.
  
  "Yesu Kristo, Amegãxi, ele be míaxɔ esia tso egbɔ! Ne míeɖe Da Vɔ̃ɖi la gɔme la, míate ŋu atsɔe awɔ dɔe le dodokpɔa me evɔ mahiã be míato nya ƒaƒã siawo katã me o," McFadden gblɔ, eye wòdze abe nyateƒenya sia wɔ nuku nɛ nyuie ene. "Ðe wòwu sɔsɔŋuɖoɖoa nua? Mesusu be nyakpakpae wònye."
  
  "Ame geɖe susui nenema vaseɖe esime wòyɔ eƒe kpeɖeŋutɔ eve be woakpe ɖe eŋu wòake ɖe eŋu. Le nusi wogblɔ nam nu la, ele agbagba dzem vevie be yeakpɔ akpa siwo bu ƒe kuxia gbɔ, gake mekpɔ egbɔ haɖe o," Wolf ƒo nu tsi tre ɖe eŋu. "Edze abe eƒe susu nɔ eŋu ale gbegbe be megadɔa alɔ̃ kura o ene."
  
  "Ðe míate ŋu axɔe? Matsɔe ana mí o godoo, eye esi wònye be èwu nuwo nu kple eƒe ahiãvi sue, Ðɔkta Gould ta la, eƒe ahiãvi ɖeka si mesɔ gbɔ o le mía si be wòatsɔ aƒo nu tso eŋu. Sam Cleave nye amesi womate ŋu age ɖo o. Eyae nye ame mamlɛtɔ si dzi maɖo ŋu ɖo be ade Perdue asi," McFadden ƒo nu le ɣlidodo me esime dziɖuɖua ƒe amedɔdɔwo nɔ dze ɖom kpoo le megbe. Hafi Wolf naɖo eŋu la, nyɔnu EU Aɖaŋudeha ƒe dedienɔnɔdzikpɔla aɖe si nɔ nyaa dzi kpɔm la do kplamatsee.
  
  Egblɔ na McFadden be: "Taflatse, aƒetɔ, ga enyi tututue nye esia."
  
  McFadden ƒe alɔgbɔnukoko alakpatɔe blee be: "Akpe na wò, akpe na wò." "Anye dɔmenyonyo na wò be nàna manya."
  
  Etrɔ kpɔ Wolf esi wònɔ zɔzɔm tso fefewɔƒea yi nuƒolanɔƒea be yeaƒo nu na takpekpea me nɔlawo. Zikpui ɖesiaɖe si dzi Dukɔwo Dome Atɔmik Ŋusẽ Dɔwɔƒe me tɔ veviedonula aɖe nɔ, kpakple dukɔ siwo le NPT me la, ɖoa nyatakakawo ɖe Black Sun kɔmpiuta si le Meerdalwood.
  
  Esi Ðɔkta Casper Jacobs nɔ eƒe dɔ vevi la ƒom ƒu, nɔ eƒe nyatakakawo tutum alesi wòate ŋui la, nyatakakaawo va ɖo server la dzi. Eto nyatoƒoe be yewu tɔdziʋua nu hena dodokpɔa wɔwɔ. Ne mede ɖeke o la, eya ŋutɔ ate ŋu atrɔ asi le sɔsɔŋusẽ si wòwɔ ŋu, si sɔ kple Einstein ƒe sɔsɔŋuɖoɖoa, gake ŋusẽ si mezãna boo o.
  
  Abe Einstein ene la, ele nɛ be wòatso nya me nenye be yeaɖe mɔ woazã yeƒe nunya le nuwɔna gbegblẽwo me loo alo yemaɖe mɔ woawu yeƒe dɔa o. Etia mamlɛtɔa eye esi eƒe ŋku nɔ dedienɔnɔ ƒe fotoɖemɔ̃ siwo woda ɖe eme ŋu ta la, ewɔ abe ɖe wòle dɔ wɔm ene. Le nyateƒe me la, dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala bibi la nɔ eƒe akɔntabubuwo wɔm alakpatɔe be yeatsɔ agblẽ dodokpɔa me. Casper se le eɖokui me be yeɖi fɔ ale gbegbe be ewɔ tɔdziʋu gã aɖe si le abe ʋuƒo ene xoxo. Eƒe ŋutetewo magaɖe mɔ nɛ be wòasubɔ Taft kple eƒe subɔsubɔha makɔmakɔ la o.
  
  Casper di be yeako alɔgbɔnu esime wotrɔ yeƒe sɔsɔŋusẽ ƒe fli mamlɛawo ale gbegbe be woalɔ̃ ɖe wo dzi gake womele dɔ wɔm o. Ekpɔ xexlẽdzesi siwo wotsɔ ɖo ɖe amewo tso Opera-haƒoƒea, gake eŋe aɖaba ƒu edzi. Kaka Taft, McFadden kple ame bubuwo nava wɔ dodokpɔa ŋudɔ la, megali o ɣeyiɣi didi aɖee nye sia.
  
  Gake ame ɖeka si mɔkpɔkpɔ bu ɖee si mebu eƒe sisi ƒe akɔntabubuwo me o enye Zelda Bessler. Enɔ ekpɔm tso agbadɔ aɖe si me ame aɖeke mele o si le teƒe gã si meli gã la nɔ lalam le la me tututu. Abe avu ene la, edoa ɣeyiɣi nɛ, eye wòɖea mɔ nɛ wòwɔa nusianu si wòsusu be yeate ŋu asi le. Zelda ko alɔgbɔnu. Tablet aɖe si wotsɔ do ka kple kadodomɔnu aɖe si le Order of the Black Sun ƒe dɔwɔlawo dome la nɔ eƒe akɔnu. Esi gbeɖiɖi aɖeke meli si fia be ele afima o ta la, eŋlɔ ɖe mɔ̃ dzi be "Detain Olga and put her on the Valkyrie" eye wòɖo gbedasi ɖe Wolf tevi siwo le Bruges.
  
  Ðɔkta Casper Jacobs wɔ abe ɖe wòle dɔ wɔm sesĩe le dodokpɔ ƒe kpɔɖeŋu aɖe ŋu ene, eye menya kura be woaɖe yeƒe ahiãvi afia yeƒe xexeame o. Eƒe telefon la ɖi. Esi wòdze abe ɖe wòtsi dzodzodzoe vie le dzimaɖitsitsi kpata ta la, etso kaba hezɔ yi ŋutsuawo ƒe xɔ me. Esiae nye kaƒoƒo si wònɔ lalam.
  
  "Sam?" - eƒo nu le ɣlidodo me, hekpɔ egbɔ be nudzraƒe siwo katã le nugododeƒea la le ablɔɖe me. Egblɔ dodokpɔ si gbɔna la na Sam Cleave, gake Sam gɔ̃ hã mete ŋu na Perdue le telefon dzi be wòatrɔ eƒe susu le sɔsɔŋuɖoɖoa ŋu o. Esi Casper nɔ gbeɖuɖɔgoawo me dzrom be mɔ̃ siwo wotsɔna ɖoa toe hã la, eyi edzi. "Èle afisia?"
  
  Sam ƒo nu le fli la ƒe nuwuwu kemɛ be: "Ẽ." "Mele agbadɔ aɖe me le Opera-ƒea ale be mate ŋu aɖo to nyuie, gake vaseɖe fifia la, nyemete ŋu de dzesi naneke si gblẽ le eŋu be magblɔe o. Ðeko takpekpea dze egɔme teti koe nye ema, gake..."
  
  "Nu ka? Nukae le dzɔdzɔm?" Kasper bia nya sia.
  
  Sam gblɔ kple gbe sesẽ be: "Lala." "Ènya nane tso ketekemɔzɔzɔ yi Siberia ŋua?"
  
  Casper blu ɖe eta le tɔtɔ blibo ta. "Nu ka? Ao, naneke mele nenema o. Nu ka ta?"
  
  Sam gblɔ be: "Russia ƒe dedienɔnɔdzikpɔla aɖe gblɔ nya aɖe tso yameʋuɖoɖo yi Moscow egbea ŋu," gake Kasper mese nya ma tɔgbe tso Taft alo Bessler gbɔ o. Sam gblɔ kpee be: "Ðoɖowɔɖi aɖe le asinye si mefi le agbalẽdzraɖoƒea. Le alesi mese egɔmee nu la, ŋkeke etɔ̃ ƒe takpekpee nye esia. Egbea wowɔa nuƒo kpui aɖe le afisia, emegbe etsɔ ŋdi la, woaɖo yameʋu le wo ɖokui si ayi Moscow aɖaɖo keteke dzeani aɖe si woyɔna be Valkyrie. Mienya naneke tso nya sia ŋu o?"
  
  "Enyo, Sam, ŋusẽ boo aɖeke mele asinye le afisia godoo o, ènyaa?" Casper ƒo nu kpoo alesi wòate ŋui. Mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo dometɔ ɖeka ge ɖe eme be yeaxɔ tsi si le dodom, si wɔe be dzeɖoɖo sia ƒomevi mete ŋu wɔ o. "Ele be mayi, lɔlɔ̃tɔ. Lasagna anye nu gã aɖe ŋutɔ. Egblɔ be: "Melɔ̃ wò," eye wòtso kaƒoƒoa. Ðeko mɔ̃ɖaŋudɔwɔla la ko alɔgbɔnu ŋukpetɔe esime wònɔ aɖuɖɔ tom, eye menya nusi tututu ŋu dɔa dzikpɔla nɔ nu ƒom tsoe o. Casper do tso nugododeƒea eye wòtsi dzimaɖi le Sam Cleave ƒe nyabiase si ku ɖe ketekeɖoɖo yi Siberia ŋu ta.
  
  Sam gblɔ le eƒe akpa dzi be: "Nye hã melɔ̃ wò, lɔlɔ̃tɔ," gake dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala la da kaƒoƒoa xoxo. Ete kpɔ be yeaƒo Perdue ƒe satelait xexlẽdzesi, si wotu ɖe gatɔ gã la ŋutɔ ƒe akɔntabubu dzi, gake le afima gɔ̃ hã la, ame aɖeke meɖo eŋu o. Aleke kee wòɖadze agbagbae o, edze abe Perdue bu le anyigba dzi ene, eye ema ɖe fu na Sam wu vɔvɔ̃a. Gake mɔ aɖeke meli si dzi wòato atrɔ ayi Edinburgh fifia o, eye esi Nina kpe ɖe eŋu ta la, edze ƒã be mate ŋu aɖoe ɖa be wòava lé ŋku ɖe Perdue hã ŋu o.
  
  Sam bu Masters ɖoɖo gɔ̃ hã ŋu hena ɣeyiɣi kpui aɖe, gake esi wògagbe ŋutsua ƒe anukwareɖiɖi kokoko to sɔsɔŋusẽa tsɔtsɔ de asi na Perdue me ta la, eke ɖi be Masters alɔ̃ faa akpe ɖe ye ŋu. Esi Sam nɔ anyi ɖe aɖaka si ŋu Aƒenɔ Noble ƒe kadodoa wɔ ɖoɖo ɖo nɛ me la, ebu dɔdasi bliboa ŋu. Ekpɔe kloe be ehiã kpata wu be yeaxe mɔ na Purdue be wòagawu Einstein ƒe Nusɔsɔea nu o wu be yeadze afɔku si gbɔna si Black Sun kple eyomedzela xɔŋkɔwo ɖo la yome.
  
  Sam vuvu le eƒe agbanɔamedziwo dome, ekaka akpa eye wòɖe eɖokui ɖe aga le nyaƒoɖeamenu me. Ele be wòakpɔ Nina ta. Ele nɛ be wòatɔ te xexeame ƒe nublanuinya aɖe si ate ŋu adzɔ. Ele nɛ be wòaxe mɔ na Purdue be wòagawu eƒe akɔntabubu nu o. Mɔkpɔkpɔbuɖeame menɔa nyadzɔdzɔŋlɔla la me zi geɖe o, gake fifia ya la, tiatia aɖeke meganɔ esi o. Ele be wòabia Aƒetɔwo. Ŋutsu si ƒe ŋutilã wolã la koe nye mɔkpɔkpɔ ɖeka kolia si nɔ esi be yeatɔ te Purdue.
  
  Ebia eɖokui be ɖe Ðɔkta Jacobs dzra eƒe dzadzraɖowo katã ɖo be yeaʋu ayi Belarus hã, gake nyabiase ma nye si Sam ate ŋu alé ɖe asi kokoko ne edo go Jacobs hena fiẽnuɖuɖu. Fifia ehiã be wòanya yameʋu si ayi Moscow, afisi takpekpea teƒenɔlawo atso aɖo ketekea tsoe la ŋuti nyatakakawo. Le numedzodzro siwo wowɔ le dziɖuɖua ƒe kpekpea megbe me la, Sam kpɔe be yeazã ŋkeke eve siwo kplɔe ɖo atsɔ aɖi tsa ayi nukliaŋusẽdɔwɔƒe vovovo siwo le Russia siwo gakpɔtɔ le nukliaŋusẽ wɔm.
  
  "Ekema NPT dukɔwo kple Dukɔwo Dome Atɔmik Ŋusẽ Dɔwɔƒe le mɔzɔzɔ aɖe dzi yina be yewoada elektrikŋusẽdɔwɔƒewo kpɔ?" Sam ƒo nu le eƒe nuƒomɔ̃a me. "Nyemekpɔ afisi ŋɔdzidonamea ate ŋu atrɔ azu nublanuinya le haɖe o. Ne mena Masters-ha la tɔ te Perdue la, mahiã be wòanye afisi Black Sun ɣla eƒe aʋawɔnuwo ɖo o. Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ manɔmee la, anye ne nusiawo katã anye dzodzro le mɔ sia mɔ nu."
  
  Eƒu du do go kpoo, eye wòzɔ to zikpui siwo le fli me dzi yi afisi wotsi akaɖiawo le. Ame aɖeke mete ŋu kpɔe tso akpa si le ete si me akaɖiwo klẽ le, afisi ʋunyaʋunyawɔwɔ geɖe nɔ gɔ̃ hã o. Ele be Sam naxɔ Nina, aƒo ka na Masters, ado go kple Jacobs, eye emegbe wòakpɔ egbɔ be ele keteke ma me. Sam se yameʋudzeƒe aɖe si nye ame ŋkutawo le adzame si woyɔna be Koschey Strip, si didi kilometa ʋɛ aɖewo tso Moscow, afisi woɖoe be amedɔdɔawo naɖi ɖo le ŋufɔke le ŋdɔ me la tso eƒe nunya me. Woakplɔ wo tso afima ayi Valkyrie, si nye Trans-Siberia keteke gã la, hena mɔzɔzɔ dzeani aɖe yi Novosibirsk.
  
  Nu miliɔn ɖeka nɔ susu me na Sam, gake nu gbãtɔ si wòle be wòawɔe nye be wòatrɔ ayi Nina gbɔ akpɔe ɖa be eƒe lãme sẽ hã. Enya be yemabu amewo abe Wolfe kple McFadden ene ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi nu tsɛe o, vevietɔ esi wova kpɔe be nyɔnu si yewogblẽ ɖi be eku la le agbe ŋutɔ eye ate ŋu atsɔ yewo ade eme vɔ megbe.
  
  Esi Sam do go le Nukpɔkpɔ 3 lia ƒe ʋɔtru nu, to nudzraɖoƒe si le megbe la, zã si me vuvɔ nɔ wɔwɔm, si me kakaɖedzimanɔamesi kple ŋɔdzidoname yɔ fũ le yame la do gbe nɛ. Ehe awudziwui la sesĩe wu le ŋgɔgbe, eye wòtsɔ abɔta ƒoe ɖe aɖabɛa dzi. Esi wòɣla eƒe amenyenye la, etso megbe ʋutɔɖoƒe si awudzraɖoƒe kple agbatsɔʋuwo va ɖona zi geɖe la kaba. Le zã aɖe si dzinu klẽ me la, Sam dze abe vɔvɔli ene, gake ese le eɖokui me abe gbɔgbɔ ene. Ðeɖi te eŋu, gake womeɖe mɔ nɛ be wòagbɔ ɖe eme o. Nu geɖe nɔ anyi wòawɔ be wòakpɔ egbɔ be yeɖo keteke ma etsɔ ŋdɔ ale gbegbe be ɣeyiɣi alo susu manɔ esi wòadɔ alɔ̃ gbeɖe o.
  
  Le eƒe ŋkuɖodzinyawo me la, ekpɔ Nina ƒe kuku si woƒo la, wogbugbɔ nukpɔkpɔa wɔ zi geɖe. Eƒe ʋu ƒo ɖe eƒe madzɔmadzɔnyenye ta, eye wònɔ mɔ kpɔm vevie be Wulf anɔ keteke ma me.
  
  
  22. 22.
  Yericho Tsitsetsea me
  
  
  Abe amesi ƒe tagbɔ gblẽ ene la, Perdue trɔa asi le eƒe ɖoɖowɔɖia ƒe mɔ̃ɖaŋununya ŋu ɣesiaɣi be wòasɔ ɖe nyatakaka siwo wotsɔ de eme nu. Vaseɖe fifia la, ekpɔ dzidzedze vie, gake tɔtrɔ aɖewo nɔ anyi siwo gbɔ mete ŋu kpɔ o, si na wòtsi tre ɖe eƒe ʋu xoxoa gbɔ nɔ dzɔla ŋu. Esi wòmlɔ kɔmpiuta xoxoa ŋgɔ kloe ta la, eva nɔ hehem ɖe megbe geɖe wu. Lilith Hearst koe woɖe mɔ na be "wòaɖe fu na" Perdue. Esi wòte ŋu gblɔa emetsonuwo na amewo ta la, ekpɔa dzidzɔ ɖe eƒe sasrãkpɔwo ŋu, evɔ edze ƒã be eƒe dɔwɔlawo mese agble si hiã be woatsɔ egbɔkpɔnu sẽŋuwo afia abe eya ene o.
  
  Lillian ɖo ŋku edzi nɛ be: "Madze fiẽnuɖuɖu dzadzraɖo gɔme kpuie, aƒetɔ." Zi geɖe la, ne etsɔ fli sia nyi nɛ la, eƒe dɔtɔ si ƒe taɖa le abe klosalo ene eye wòdoa dzidzɔ na ame la tsɔa nuɖuɖu vovovowo nɛ be wòatia. Fifia edze abe nusi ko wòdi be yealé ŋku ɖoe nye nya si kplɔe ɖo le eƒe kɔmpiuta dzi ene.
  
  Perdue gblɔ kple susu be: "Akpe, Lily."
  
  Ebia numekɔkɔ kple dzitsitsi. "Eye nukae madzra ɖo, aƒetɔ?"
  
  Perdue ŋe aɖaba ƒu edzi sɛkɛnd ʋɛ aɖewo, eye wòsrɔ̃ nu tso screen la ŋu vevie. Enɔ ɣeɖuɖu ƒe xexlẽdzesi siwo nɔ dzedzem le eƒe ŋkumeɖoboloa me kpɔm henɔ ŋuɖoɖo lalam. Mlɔeba la, eɖe hũ hekpɔe.
  
  "Um, ze dzodzoe ade blibo, Lily. Ðewohĩ le Lancashire ƒe ze dzodzoe aɖe me, nenye be alẽvi aɖe le eme ko. Lilith lɔ̃a alẽvi. Egblɔ nam be: "Eko alɔgbɔnu, gake meɖe eƒe ŋku ɖa le screen la dzi o.
  
  "Èdi be maɖa nuɖuɖu si wòlɔ̃na wu na wò fiẽnuɖuɖua, aƒetɔa?" Lillian bia, ese le eɖokui me be ŋuɖoɖoa madzɔ dzi na ye o. Menye ɖe wòwɔ vodada o. Perdue gafɔ mo dzi kpɔe ake, eye wònɔ ŋku lém ɖe eƒe ŋkumeɖoboloa dzi.
  
  "Ẽ, Lily. Ele kpem ɖe ŋunye le fiẽnuɖuƒe le zã sia me eye madi be nàwɔ Lancashire ƒe ze dzodzoe aɖewo. Akpe na wò," egbugbɔ gblɔe kple dziku.
  
  Lillian trɔ ɖe megbe bubutɔe be: "Nyateƒee, aƒetɔ." Zi geɖe la, aƒedzikpɔla la dze na eƒe nukpɔsusu, gake tso esime dɔnɔdzikpɔla la ƒo eɖokui ɖe Reichtisusis me la, Perdue meɖoa to ame aɖeke ƒe aɖaŋuɖoɖo o negbe etɔ ko. "Ekema, fiẽnuɖuɖu le ga adre mea?"
  
  "Ẽ, akpe na wò, Lily. Azɔ meɖe kuku, ɖe nàte ŋu aɖe mɔ nam magatrɔ ayi dɔmea?" eɖe kuku. Lillian meɖo eŋu o. Ðeko wòʋuʋu ta hedo go le server xɔa me, henɔ agbagba dzem be yemadzo le tangent dzi o. Lilian, abe Nina ene, nye Scotland nyɔnuvi si bɔ le nyɔnuvi tsitsiwo ƒe suku. Menye numame na nyɔnu siawo be woawɔ nu ɖe wo ŋu abe dumevi evelia ene o, eye esi wònye be Lillian nye Reichtisusi dɔwɔlawo ƒe vinyɔnu ta la, Perdue ƒe nuwɔna si wòwɔ nyitsɔ laa te ɖe edzi vevie. Ʋɔtrua ƒe gaƒoɖokui si le ʋɔtru gãwo nu la ɖi. Esi wòto Charles ŋu esi wòtso xɔdɔme si me woxɔa amewo le be yeaʋu ʋɔa la, egblɔ kpoo be, "Enye nyɔnuvi."
  
  Nukutɔe la, butler si le abe android ene la ɖo eŋu le vo me be, "Menya."
  
  Fifia ya eƒo asa na mokaname na Lillian le esi wòƒo nu tso amedzroawo ŋu faa ta. Esia nye kuxi ƒe dzesi si ŋu kakaɖedzi le. Ne ahadzrala sesẽ si wɔa nu ameŋububutɔe akpa la lɔ̃ ɖe Lilith Hearst ƒe nyɔnuvinyenye dzi la, ke susu aɖe li si ta wòatsi dzodzodzoe. Eʋu ʋɔa, eye Lilian, si nɔ to ɖom ame si ge ɖe eme la ƒe ɖokuibɔbɔ si bɔ la, di vevie be yeade aɖi Lancashire tɔdziʋu si me wotsɔa nuɖuɖuvivinuwoe la me. Ke hã elɔ̃ eƒe dɔtɔ akpa be wòatsɔ eɖokui ade afɔku ma tɔgbe me.
  
  Esi Lillian nɔ fiẽnuɖuɖu ɖam le nuɖaƒea la, Lilith ɖiɖi yi Perdue ƒe nuɖaƒe abe ɖe teƒea nye eya ŋutɔ tɔ ene. Eɖiɖi to atrakpuiawo dzi tufafatɔe, eye wòdo cocktail-wu kple awudziwui si nyɔa gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ɖe ame me. Edo makeup eye wòhe eƒe ɖa wòzu bun be yeatsɔ ahe susu ayi awudziwui ƒe togɛ wɔdɔɖeamedzi siwo nɔ ʋuʋum le eƒe tomeka te esime wònɔ zɔzɔm la dzi.
  
  Perdue ƒe mo kɔ esi wòkpɔ ɖetugbui dɔnɔdzikpɔla la wòge ɖe xɔa me. Fiẽ sia la, eƒe dzedzeme to vovo na alesi wònɔna ɖaa. Le jeans kple ballet-fɔkpa teƒe la, edoa afɔkpa kple afɔkpodzi.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Oo nye Mawu, wò dzedzeme wɔ nuku ŋutɔ, lɔlɔ̃tɔ."
  
  Eʋuʋu ŋku be: "Akpe na wò." "Wokpem be mava nɔ black tie ƒe wɔna aɖe me na nye kɔledzi. Mele vɔvɔ̃m be ɣeyiɣi menɔ asinye matrɔ o elabena meva afisia tẽ tso nya sia me. Mele mɔ kpɔm be maɖe fu na wò be metrɔ vie hena fiẽnuɖuɖu o."
  
  "Le go aɖeke me o!" - edo ɣli, eye wònɔ eƒe taɖa ƒom ɖe megbe kpuie be yeadzra ye ɖokui ɖo vie. Edo cardigan si vuvu kple etsɔ ƒe afɔkpa, si mewɔ ɖeka kple moccasins nyuie o hena akɔfafa. "Mesena le ɖokuinye me be ele be maɖe kuku ɖe alesi ɖeɖi te ŋunye ŋutɔ ta . Mele vɔvɔ̃m be ɣeyiɣi megale asinye o, abe alesi ɖewohĩ àte ŋu akpɔe le susu me ene."
  
  "Menya. Ðe nèwɔ ŋgɔyiyia? - eye wòbia.
  
  "Le asinye. Eɖe dzesi ŋutɔ," eƒo adegbe. "Kaka etsɔ naɖo, alo ɖewohĩ zã sia ƒe nuwuwu gɔ̃ hã la, ele be mate ŋu akpɔ sɔsɔŋuɖoɖo sia gbɔ."
  
  "Eye emegbe?" - ebiae, eye wòbɔbɔ nɔ anyi ɖe eŋu le gɔmesese nu. Eƒe sɔhɛmenɔɣi kple eƒe tugbedzedze na Perdue ƒe mo wɔ yaa ɣeyiɣi kpui aɖe. Le eya gome la, ame aɖeke menyo wu Nina sue, si ƒe atsyɔ̃ɖoɖo gbegblẽ kple dzomavɔ le ŋkume o. Gake dɔnɔdzikpɔla la ƒe ŋutigbalẽ ƒe amadede nye esi ŋu vodada aɖeke mele o eye eƒe ŋutilã le tsɛ si woate ŋu alé ɖe te le eƒe ɖevime ko, eye ne míebu eƒe ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ ŋu le zã sia me la, ele eŋudɔ wɔm.
  
  Eƒe taflatsɛdodo le eƒe awudodo ŋu nye alakpa ya, gake mete ŋu ɖe eme ɖa kple nyateƒea o. Lilith mate ŋu agblɔ na Perdue kura be yedo go le vo me be yeablee evɔ melɔ̃ ɖe edzi be yele lɔlɔ̃tɔ kesinɔtɔ dim o. Mete ŋu lɔ̃ ɖe edzi gɔ̃ hã be yedi be yeakpɔ ŋusẽ ɖe edzi ɣeyiɣi didi aɖe ale gbegbe be yeafi yeƒe asinudɔwɔwɔ, axlẽ ye ŋutɔ yeƒe dzedzeme, eye yeawɔ avu atrɔ ayi dzɔdzɔmeŋutinunyalawo ƒe habɔbɔa me o.
  
  
  * * * .
  
  
  Le ga enyi me la, Lillian ɖe gbeƒãe be fiẽnuɖuɖu sɔ gbe.
  
  Eɖe gbeƒãe be: "Abe alesi nèbiae ene la, aƒetɔ, wotsɔa fiẽnuɖuɖu naa amewo le nuɖuxɔ gã la me," eye meɖe ŋku ɖe dɔnɔdzikpɔla si nɔ eƒe nuyiwo tutum gɔ̃ hã o.
  
  Eɖo eŋu be: "Akpe, Lily," eye wòɖi abe Perdue xoxoa ene vie. Alesi wòtrɔ ɖe eƒe nɔnɔme xoxo siwo doa dzidzɔ na ame ŋu tiatiatɔe le Lilith Hearst ŋkume ko la nyɔ ŋu na aƒedzikpɔla la.
  
  Edze ƒã na Lilith be nusi ŋu wòɖo tae la mekɔ abe eƒe amewo ƒe nɔnɔme si me kɔ le eƒe taɖodzinuwo me dzodzro me ene o. Eƒe ɖekematsɔleme ɖe eƒe anyinɔnɔ si de nu nyaa me ŋu wɔ nuku nɛ gɔ̃ hã. Lilith ɖo kpe edzi dzidzedzetɔe be nunya kple susu nyui zazã nye nunya ƒomevi eve siwo to vovo kura. Gake emae nye nu suetɔ kekeake si ŋu wòtsi dzi ɖo fifia. Perdue ɖu nu le esi eye wòdo go le eƒe mɔ dzi be yeaxɔ nusi yeazã atsɔ akpɔ dzidzedze le yeƒe dɔwɔɖuia me.
  
  Togbɔ be Lilith ƒe tugbedzedze, ayedzedze, kple gbɔdɔdɔ ƒe ŋgɔyiyiwo mu Perdue hã la, menya be woto ahamumu bubu ƒomevi aɖe vɛ be yeakpɔ egbɔ be yewɔ ɖe edzi o. Le Reichtisusis ƒe dzisasrã gbãtɔ te la, wowu Einstein ƒe Equation nu keŋkeŋ, si ganye nusi do tso susuŋutinunyala ƒe vodada dziŋɔ aɖe ake. Le go sia me la, nyɔnu siwo ƒe nunya mede wo tɔ kura o ye trɔ asi le Einstein kple Perdue siaa ŋu, si na wòsusu be woɖe ŋutsu dzeaɖaŋutɔwo gɔ̃ hã dzi kpɔtɔ va zu bometsilawo to kaka ɖe nyɔnu gbegblẽwo dzi me. Ne mede ɖeke o la, esia nye nyateƒe le nuŋlɔɖi siwo me afɔku le siwo nyɔnu siwo wobu be womegblẽa nu le ame ŋu o la ƒo ƒu ta.
  
  Woɖe asi le Lillian ŋu le fiẽsi me, eye Charles koe susɔ be wòadzra ɖo esi Perdue kple eƒe amedzroa ɖu fiẽnu vɔ megbe. Atsyɔ̃ɖola si ɖɔa ame ɖo la wɔ nu abe ɖe naneke medzɔ o ene, esime Perdue kple dɔnɔdzikpɔla la ge ɖe dzodzro sesẽ aɖe me yi xɔdɔme gã la ƒe afã me gɔ̃ hã. Charles gbɔ ya sesĩe. Eŋe aɖaba ƒu nubabla dziŋɔ si wònya be eteƒe madidi o atsrɔ̃ yeƒe dɔtɔ la ƒe nuwuwu dzi, gake dzi menɔ eƒo kokoko be yeade nu nyaa me o.
  
  Esia nye ŋukpe ŋutɔ na ahadzrala wɔnuteƒe si wɔ dɔ na Perdue ƒe geɖe. Perdue medi be yease naneke tso Lilith Hearst ƒe tsitretsiɖeŋunyawo ŋu o, eye ele be aƒea me dɔwɔlawo nanɔ ekpɔm esime wònɔ ŋku gbãm nɛ vivivi geɖe wu gbesiagbe. Fifia ƒomedodoa yi ŋgɔ wu, si na Charles, Lillian, Jane kple ame bubu ɖesiaɖe si le Perdu ƒe dɔ me la le vɔvɔ̃m na woƒe etsɔme. Sam Cleave kple Nina Gould ƒe susu megava nɔ wo ŋu o. Woawoe nye kekeli kple agbe si naa Purdue ƒe hadomegbenɔnɔ si me ame aɖeke mele o wu, eye gatɔ biliɔnla la ƒe amewo dea ta agu na wo.
  
  Esi ɖikeke kple vɔvɔ̃wo xɔ Charles ƒe susu me, evɔ Perdue ya zu kluvi to vivisese me la, Da Vɔ̃ɖi la gagbɔ agbe le anyigba le subɔlaxɔa me. Eɖe gbeƒã kpoo, ale be ame aɖeke mate ŋu akpɔ nu alo ase nu o.
  
  Le ŋdi goglo sia si me do viviti la, akaɖi siwo le xɔ gã la me la nu fa, esiwo gakpɔtɔ nɔ keklẽm. Aƒe gã la katã me mekɔ o, negbe ya si nɔ ƒoƒom le blemagliawo godo koe nɔ ɣli dom. Wose ƒoƒo aɖe si me kɔ vie le atrakpui gã la dzi. Lilith ƒe afɔ tsɛawo megblẽ naneke ɖi o negbe hũɖeɖe le modzakaɖebɔ ɣia dzi esime wònɔ ɖiɖim ɖe dzisasrã gbãtɔ dzi le vo me. Eƒe vɔvɔli nɔ zɔzɔm kabakaba to mɔ gã la ƒe gli kɔkɔwo dzi eye wòɖiɖi va ɖo dzisasrã si le anyime, afisi subɔlawo nɔ ɣli dom le atraɖii.
  
  Mesi akaɖia o, ke boŋ ezã eƒe asitelefon ƒe screen tsɔ klẽ yi kplɔ̃ si dzi Perdue ƒe ʋua tɔ ɖo la dzi. Lilith se le eɖokui me abe ɖevi ene le Kristmas ŋdi, eye wòdi vevie be yeanya ne yeƒe didia va eme xoxo hã, eye dzi meɖe le eƒo o. Elé flash drive la ɖe eƒe asibidɛwo dome hetsɔe de eƒe kɔmpiuta xoxoa ƒe USB-do me, gake eteƒe medidi o ekpɔe be David Perdue menye bometsitsi o.
  
  Ʋɔtru aɖe ɖi, eye le screen la dzi la, fli gbãtɔ si le sɔsɔŋuɖoɖoa me la te eɖokui tutu.
  
  "Oo Yesu, ao!" - eƒo nu le viviti me. Ele be wòabu tame kaba. Lilith lé fli evelia ɖe susu me esi wònɔ eƒe telefon ƒe fotoɖemɔ̃a dzi zim eye wòɖe akpa gbãtɔa ƒe screenshot hafi wogatutui yi ŋgɔe. Emegbe ege ɖe server evelia si Perdue nɔ zazãm abe backup ene me eye wòxɔ equation bliboa hafi tsɔe yi eya ŋutɔ ƒe mɔ̃ dzi. Togbɔ be Lilith bi ɖe mɔ̃ɖaŋununya me katã hã la, menya afisi wòawɔ ɣlidodoa nuwɔametɔe le o eye wònɔ ekpɔm esime sɔsɔŋusẽa nɔ eɖokui tutum vivivi.
  
  Eɖe hũ be: "Taflatse, David."
  
  Esi wònya be yemanyɔ o vaseɖe ŋufɔke tututu ta la, ewɔ aʋatso be elektrikŋusẽnamɔ̃ kpui aɖe le ka si le Omega Server kple Kappa Server dome la me. Esia na elektrik-dzo sue aɖe bi, si sɔ gbɔ be wòana kawo nadze eye mɔ̃ siwo ŋu nyaa ku ɖo la megawɔa dɔ o, hafi wòtsɔ akɔtaɖonu si le Purdue ƒe zikpui dzi tsi dzoa. Lilith kpɔe be eteƒe madidi o dedienɔnɔdzikpɔla siwo le agbo nu la axɔ dzesi aɖe tso aƒea ƒe ɣlidodo ememetɔ gbɔ to woƒe dɔwɔƒegã dzi. Le dzisasrã gbãtɔa ƒe nuwuwu lɔƒo la, ese dzɔlawo nɔ agbagba dzem be yewoanyɔ Charles to ʋɔa ƒoƒo me.
  
  Nublanuitɔe la, Charles mlɔ aƒea ƒe akpa kemɛ le eƒe xɔ si te ɖe agblea ƒe nuɖaƒe suea ŋu me. Mete ŋu se server room ƒe alarm si USB port sensor la ʋã o. Lilith do ʋɔa ɖe megbe eye wòzɔ to megbexɔ si kplɔa ame yia nudzraɖoƒe gã aɖe me. Eƒe dzi te ƒoƒo sesĩe esi wòse Aʋalɔgo Gbãtɔ ƒe dedienɔnɔdzikpɔlawo nyɔ Charles eye wòɖo ta Perdu ƒe xɔ me. Mɔ̃ evelia yi afisi ɣlidodoa tso tẽ.
  
  "Míeke ɖe susua ŋu!" ese woƒe ɣlidodo esime Charles kple ame mamlɛawo ƒu du ɖiɖi yi dzisasrã si le anyime be yewoawɔ ɖeka kpli yewo.
  
  Egbɔ ya be: "Ede blibo." Esi afisi elektrik-dzoa le tɔtɔ ŋutsu siwo nɔ ɣli dom ta la, womete ŋu kpɔ nu esime Lilith trɔ yi Perdue ƒe xɔdɔme me o. Esi Lilith gakpɔe be yegatrɔ va aba dzi kple nunyala si menya nu o la, ege ɖe eƒe telefon dzi nyatakakamɔ̃a me eye wòƒo kadodoa ƒe dzesi kaba. Egblɔ le ɣlidodo me kabakaba esi telefon la ʋu screen la be: "Kabakaba." "Ewɔ kaba wu ema, le nyuiwɔwɔ ta."
  
  Charles ƒe gbe me kɔ esi wògogo Perdue ƒe xɔdɔme kple ŋutsu geɖe. Lilith ɖu eƒe nuyi esi wònɔ lalam be Einstein Equation ƒe nyatakakaɖoɖoɖaa nawu eƒe agba tsɔtsɔ nu le Meerdaalwoud ƒe nyatakakadzraɖoƒea.
  
  "Amega!" Kasia Charles do ɣli, eye wòƒo ʋɔa. "Èle ŋudzɔa?"
  
  Perdue ƒe tagbɔ meganya o eye meɖo eŋu o, si na wosusu nu geɖe be wotsɔe na le xɔdɔme me. Lilith te ŋu kpɔ woƒe afɔwo ƒe vɔvɔli le ʋɔtrua te, gake womewu eƒe kɔpi wɔwɔ nu haɖe o. ahadzrala la gaƒo ʋɔa ake. Lilith tsɔ telefon la ƒu gbe ɖe abadzivɔa te be yeayi nyatakakaɖoɖoɖaa dzi esime wònɔ satin-gbadzɛa xatsa ɖe eƒe ŋutilã ŋu.
  
  Esi wònɔ mɔ dzi yina ʋɔtrua nu la, edo ɣli be: "Lé asi, lée ɖe asi, fiƒode!"
  
  Eʋu ʋɔa, eye wòdze abe ɖe wòdo dziku ene. "Nukae nye wò kuxi le nu kɔkɔewo katã ƒe ŋkɔ me?" - eƒo ɣli. "Zi ɖoɖoe! Dawid le alɔ̃ dɔm."
  
  "Aleke wòate ŋu adɔ alɔ̃ le nusiawo katã me?" Charles bia nya sia vevie. Esi wònye be Perdue menya nu o ta la, mele be wòade bubu nyɔnu si do dziku la ŋu hafi o. "Nukae nèwɔ kplii?" - eƒo nu ɖe eŋu, hetutui ɖe vovo be yeanya nɔnɔme si me yeƒe dɔtɔ le.
  
  "Medze agᴐ?" edo ɣli, eye wòɖoe koŋ ŋe aɖaba ƒu agbalẽa ƒe akpa aɖe dzi be yeatsɔ yeƒe no kple ata ƒe keklẽ aɖe ahe dzɔlawo ƒe susu ɖa. Ete ɖe edzi ŋutɔ be vovo menɔa wo ŋu o le woƒe dɔa me akpa eye wona wònɔa dzogoe dzi vaseɖe esime ahadzrala la ɖo eŋu na wo.
  
  Egblɔ be: "Ele agbe," eye wòlé ŋku ɖe Lilith ŋu ayetɔe. "Atike vɔ̃ɖiwo zazã vevie, ema sɔ kple esia wu."
  
  Eʋli eɖokui ta dzikutɔe be: "Míeno aha geɖe." "Ðe mate ŋu akpɔ dzidzɔ vie o, Charles?"
  
  Charles ɖo eŋu be: "Wò, aƒenɔ, menye be yeaɖe modzaka na Aƒetɔ Perdue o." "Èwɔ wò taɖodzinua ŋudɔ le afisia, eyata wɔ dɔmenyo na mí katã eye nàtrɔ ayi dɔgbo si nya wò ɖa la gbɔ."
  
  Le abadzivɔa te la, agbatsɔƒea ɖee fia be wowu enu 100%. Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa xɔ Da Vɔ̃ɖi la le eƒe ŋutikɔkɔe katã me.
  
  
  23. Ƒe 1999 me
  Akpa etɔ̃ ƒe akpa etɔ̃lia
  
  
  Esi Sam ƒo ka na Masters la, ŋuɖoɖo aɖeke menɔ anyi o. Nina mlɔ abati eve dzi le woƒe amedzrodzeƒexɔa me, eye wòtsi dzodzodzoe le atike sesẽ aɖe si naa ame ƒe dzi dzea eme ta. Vevesesenutsitike aɖewo nɔ esi ɖe vevesese si abi kple abi siwo wòtsɔ ƒoe la ta, eye dɔnɔdzikpɔla si xɔ dzudzɔ le dɔme si ƒe ŋkɔ womeyɔ o si kpe ɖe eŋu wòtsɔ lãgbalẽawo ƒoe le Oban la tsɔ nae dɔmenyotɔe. Ðeɖi te Sam ŋu, gake eƒe adrenaline ƒe agbɔsɔsɔ gbe. Le akaɖia ƒe keklẽ fafɛ si tso Nina ƒe axadzi me la, ebɔbɔ nɔ anyi bɔbɔ nɔ anyi, eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo lé telefon la ɖe eƒe klowo dome, eye wòbu tame. Ezi redial dzi, kple mɔkpɔkpɔ be Masters axɔe.
  
  Egblɔ kpoo alesi wòate ŋui be: "Oo nye Mawu, edze abe amesiame ɖo tukpe si me futɔwo le eye wòyina dzinua dzi ene." Esi Sam do dziku si womate ŋu agblɔ o be yemeto Perdue alo Masters me o ta la, eɖoe be yeaƒo ka na Ðɔkta Jacobs kple mɔkpɔkpɔ be ɖewohĩ yeke ɖe Perdue ŋu xoxo. Be Sam naɖe eƒe dzimaɖitsitsia dzi akpɔtɔ la, ekɔ TV la ƒe gbeɖiɖi ɖe dzi vie. Nina gblẽe ɖi be wòamlɔ megbe, gake etrɔ tso sinimawɔƒea yi Channel 8 dzi hena dukɔwo dome nyatakaka.
  
  Nyadzɔdzɔa yɔ fũ kple nyatakaka suesuesue siwo ku ɖe nusiwo ŋu viɖe aɖeke mele na Sam ƒe nɔnɔme sesẽa ŋu o esime wònɔ zɔzɔm le xɔa me, nɔ xexlẽdzesi ɖeka ƒom ɖe wo nɔewo yome. Ewɔ ɖoɖo kple Aƒenɔ Noble le Posudɔwɔƒea be woaƒle tikiti na ye kple Nina be woazɔ mɔ ayi Moscow le ŋdi me, eye wòyɔ Nina be wòanye yeƒe ŋutinya ŋuti aɖaŋuɖola le dɔdasi la ŋu. Aƒenɔ Noble nya ŋkɔ nyui si le Ðɔkta Nina Gould si, kpakple ŋkɔ nyui si le eƒe ŋkɔ ŋu le agbalẽnyalawo dome nyuie. Anye ne anye ŋusẽtɔ le Sam Cleave ƒe nyatakakaa me hafi.
  
  Sam ƒe telefon la ɖi, si na wòtsi dzodzodzoe sɛkɛnd ɖeka. Le ɣeyiɣi ma me la, susu geɖe va nɔ eŋu eye wodzo le amesi wòate ŋu anye kple alesi nɔnɔmeawo ate ŋu anɔ ŋu. Ðɔkta Jacobs ƒe ŋkɔ klẽ le eƒe telefon ƒe screen dzi.
  
  "Ðɔkta Jacobs? Ðe míate ŋu atsɔ fiẽnuɖuɖu ayi amedzrodzeƒe le afisia le esi teƒe be míatsɔe ayi wò aƒemea?" Sam gblɔ enumake.
  
  "Aƒetɔ Cleave, gbɔgbɔyɔlae nènyea?" Casper Jacobs bia nya sia.
  
  "N-nukatae? Nu ka?" Sam blu ɖe eta.
  
  "Menɔ aɖaŋu ɖo ge na wò kple Ðɔkta Gould be migava nye aƒeme le zã sia me o elabena mexɔe se be wonyam le dɔme. Do gom le teƒe sia agblẽ nu le ame ŋu, eyata mele mɔ dzi yina miaƒe amedzrodzeƒea enumake," dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala la na Sam nya, eye wògblɔ nyawo kabakaba ale gbegbe be ƒã hafi Sam te ŋu nɔa nyateƒenyawo me tom.
  
  Sam ka ɖe edzi nɛ be: "Ẽ, Ðɔkta Gould ƒe tagbɔ gblẽ vie, gake ɖeko wòhiã be maƒo nu tso nye nyatia ŋu tsitotsito." Nusi ɖe fu na Sam wue nye Casper ƒe gbe ƒe ɖiɖi. Edze abe eƒe mo wɔ yaa ene. Eƒe nyawo ʋuʋu, eye gbɔgbɔtsixe ƒo xlãe.
  
  "Mele yiyim fifia, eye Sam, taflatse kpɔ egbɔ be ame aɖeke madze yowòme o. Ðewohĩ wole ŋku lém ɖe wò amedzrodzeƒexɔ ŋu. Míakpɔ mia gbɔ le miniti wuiatɔ̃ megbe," Kasper gblɔ. Kaƒoƒoa wu enu, si na Sam tɔtɔ.
  
  Sam tsi tsi kaba. Esi wòwu enu la, ebɔbɔ nɔ aba dzi be yeabla yeƒe afɔkpawo. Ekpɔ nane si wònya nyuie le television la dzi.
  
  Gbedasi la gblɔ be: "Amedɔdɔ siwo tso China, France, Russia, United Kingdom kple United States dzona le La Monnaie opera-haƒoƒe le Brussels be yewoahe ɣeyiɣia ɖe megbe vaseɖe etsɔ." "Atɔmik Ŋusẽ Takpekpea ayi edzi anɔ keteke dzeani si awɔ nuƒo kpui susɔea me, le mɔ dzi yina nukliaŋusẽdɔwɔƒe gãtɔ si le Novosibirsk, Russia."
  
  Sam ƒo nu le ɣlidodo me be: "Enyo ŋutɔ." "Nyatakaka ʋɛ aɖewo ko alesi nàte ŋui ku ɖe afisi nuƒolanɔƒe si mi katã mieɖoa yameʋu tsoe ŋu, hey McFadden? Gake makpɔ wò, eye míanɔ keteke ma me. Eye madi Amegãxi na dzime kple dzi vi aɖe."
  
  Esi Sam wu enu la, elé eƒe telefon la heɖo ta gota. Elé ŋku ɖe Nina ƒe nɔnɔme ŋu zi mamlɛtɔ hafi do ʋɔa ɖe megbe. Tso miame yi ɖusime la, xɔdɔme la tsi ƒuƒlu. Sam lé ŋku ɖe eŋu be ame aɖeke medzo le xɔ eveawo dometɔ aɖeke me o esi wònɔ zɔzɔm ɖo ta ʋu si kɔa ame yia dzi gbɔ. Ele Ðɔkta Jacobs lalam le xɔdɔme me, eye wònɔ klalo be yeaŋlɔ nusita wòsi yi Belarus kabakaba la ŋuti nyatakaka ƒoɖiawo katã ɖi.
  
  Esi Sam nɔ sigaret nom le amedzrodzeƒea ƒe mɔnu gã la godo tututu la, ekpɔ ŋutsu aɖe si do awu ʋlaya wònɔ tetem ɖe eŋu kple ŋkubiãnya si wua ame. Edze abe afɔku le eme ene, eƒe taɖawo ƒo ɖe megbe abe ŋkutsala si tso ƒe blaadreawo ƒe fefe dodzidzɔname aɖe me ene.
  
  Le nuwo katã dome la, esi Sam medzra ɖo o ta la, ebu tame esi wòdo go ŋutsu sesẽ la ƒe ŋkumekpɔkpɔ. De dzesii na ɖokuiwò. Mixɔ tu yeyewo.
  
  Ŋutsu aɖe ƒe asi do tso eƒe awudziwui ƒe kotoku me. Sam tsɔ eƒe sigaret la ƒu gbe ɖe vovo eye wòdzra ɖo be yeasi le tu la nu. Gake le eƒe asi me la, ŋutsua lé nane si le abe gotagome hard drive ene ɖe asi. Ete ɖe eŋu eye wòlé nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe kɔme. Eƒe ŋkuwo ʋuʋu eye wòtsi.
  
  "Sam?" - egblɔ kple hũɖeɖe. "Sam, wokplɔ nye Olga!"
  
  Sam tsɔ eƒe asiwo ƒu gbe ɖe dzi henɔ gbɔgbɔm be, "Ðɔkta Jacobs?"
  
  "Ẽ, nyee, Sam. Mewɔ Google na wò be makpɔ alesi nèle be manya wò le zã sia me. Nye Mawu, wokplɔ nye Olga eye nyemenya afi si wòle o! Wole ewu ge ne nyemetrɔ yi xɔ gã si me metu tɔdziʋua le la me o!"
  
  Sam tɔ te Casper ƒe dzikudodoa enumake be: "Lala, eye nàɖo tom. Ele be nàɖe dzi ɖi, ènyaa? Mekpena ɖe ame ŋu o." Sam tsa ŋku, henɔ nusiwo ƒo xlãe la me dzrom. "Vevietɔ ne àte ŋu ahe amewo ƒe susu si mèdi o."
  
  Enɔa dzi yim nɔa ablɔ siwo dzi tsi le la dzi, eye wònɔa keklẽm le ablɔdzikaɖi siwo me kɔ o te la, enɔa ŋku lém ɖe ʋuʋu ɖesiaɖe ŋu be yeakpɔ amesi le ŋku lém ɖe eŋu. Ame ʋɛ aɖewo koe lé ŋku ɖe ŋutsu si nɔ Sam xa ŋu si nɔ ɣli dom la ŋu kura, gake afɔzɔla ʋɛ aɖewo, siwo ƒe akpa gãtɔ nye srɔ̃tɔ siwo nɔa tsa ɖim la, tsɔ ŋku ɖe wo ŋu kaba hafi yi woƒe dzeɖoɖowo dzi.
  
  Sam do susua ɖa be: "Va, Ðɔkta Jacobs, na míage ɖe eme aɖano whisky," eye wòkplɔ ŋutsu si nɔ ʋuʋum la blewuu to ahuhɔ̃e ƒe ʋɔtru siwo wotsɔna ƒua du la me. "Alo le wò nya nu la, wo dometɔ geɖe."
  
  Wonɔ anyi ɖe amedzrodzeƒea ƒe nuɖuɖudzraƒea ƒe ahadzraƒe. Akaɖi sue siwo woda ɖe dzisasrãa dzi naa yame nɔa dɔwɔƒea, eye piano-ha fafɛwo yɔa nuɖuɖudzraƒea fũ. Gbeɖiɖi kpoo kpe ɖe nuɖanuwo ƒe ɖiɖi ŋu esime Sam nɔ eƒe ɣeyiɣi si wòwɔ kple Ðɔkta Jacobs lém ɖe mɔ̃ dzi. Kasper gblɔ Da Vɔ̃ɖi la kple dzɔdzɔmeŋusẽŋununya si tututu le nu dziŋɔ siawo siwo ate ŋu adzɔ, siwo Einstein susu be anyo wu be yeaɖe ɖa la ŋu nya katã nɛ. Mlɔeba esi wòɖe Clifton Taft ƒe ɖoɖo, afisi wodzra Ðoɖoa ƒe nuwɔwɔ nyɔŋuwo ɖo ƒe nya ɣaɣlawo katã ɖe go vɔ la, edze avifafa gɔme. Esi Casper Jacobs tɔtɔ ta la, megate ŋu ɖu eɖokui dzi o.
  
  "Eye ale, esi metrɔ gbɔ va aƒeme la, Olga meganɔ afima o," eʋẽ nu, eye wòtsɔ asi ƒe megbe tutu ŋkuwo, henɔ agbagba dzem be yeanye ame si womate ŋu akpɔ o. Nyadzɔdzɔŋlɔla sesẽ la tɔ nu si wolé ɖe mɔ̃ dzi la nublanuitɔe le eƒe kɔmpiuta si wotsɔna ɖe asi dzi eye wòtsɔ asi ƒo ŋutsu si nɔ avi fam la ƒe akɔta zi eve. Sam kpɔ alesi wòanɔ ne menye Nina ƒe zɔhɛe le susu me, abe alesi wòwɔe zi geɖe va yi ene, eye wòkpɔe le susu me be yetrɔ ayi aƒeme akpɔe be Ɣe Yeye la kplɔe yi.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Yesu, Casper, meɖe kuku, xɔlɔ̃," eye wòwɔ dzesi na ahadzrala la be wòatsɔ Jack Daniels ayɔ kpluawo me. "Míele edi ge kaba ale si míate ŋui, enyoa? Medo ŋugbe na wò be, womawɔ naneke nɛ o vaseɖe esime woake ɖe ŋuwò. Ègblẽ woƒe ɖoɖowo me eye ame aɖe nya. Ame aɖe si si ŋusẽ le. Wokplɔe be wòabia hlɔ̃ wò, be wòana nàkpe fu. Esiae wowɔna."
  
  Kasper fa avi, eye wòɖi mo ɖe eƒe akɔnu be: "Nyemenya afisi wòate ŋu anɔ gɔ̃ hã o." "Meka ɖe edzi be wowui xoxo."
  
  "Mègagblɔe nenema o, èsee?" Sam xe mɔ nɛ kple kakaɖedzi. "Ðeko megblɔe na wò ko. Mí ame evea siaa míenya alesi Ðoɖo le. Wonye amesiwo bu vevie ƒe ha aɖe, Casper, eye woƒe mɔwo metsi le dzɔdzɔme nu o. Wonye anyrawɔlawo, eye ele be wò, le amewo katã dome, nànya esia."
  
  Casper ʋuʋu ta mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, eƒe ʋuʋu nɔ blewu le blanuiléle ta, esime Sam tsɔ kplu la de asi nɛ hegblɔ be, "No esia." Ele be nàna wò lãmekawo nafa. Miɖo to, aleke gbegbee miate ŋu aɖo Russia kaba?"
  
  "N-nuka?" Kasper bia nya sia. "Ele be madi nye ahiãvi. To dzomavɔ me kple ketekea kple vavalawo. Nyemetsɔ ɖeke le eme o, wo katã woate ŋu aku zi alesi mate ŋu ake ɖe Olga ŋu ko."
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe. Ne ɖe Casper nɔ eya ŋutɔ ƒe aƒe si me ame aɖeke mele o la, anye ne Sam aƒoe abe amesi ƒe dzi me sẽ ene. Eko alɔgbɔnu be: "Kpɔm ɖa, Ðɔkta Jacobs," eye ɖeɖi te eŋu akpa be wòagate ŋu awɔ atuu na dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala la azɔ o. Casper tsɔ ŋku siwo ʋu yɔ fũu la kpɔ Sam. "Afikae nèsusu be wokplɔe yi? Afikae nèsusu be wodi be yewoakplɔ wò ayi? Bu tame! Bu eŋu kpɔ, le Mawu ta!"
  
  "Ènya ŋuɖoɖoa, alo?" Casper bu eŋu kpɔ. "Menya nusi ŋu bum nèle. Me dze aɖaŋu ale gbegbe eye nyemate ŋu akpɔe ɖa o, gake Sam, nyemate ŋu abu tame fifia o. Fifia la, ɖeko mehiã be ame aɖe nabu tame nam ale be makpɔ mɔfiame aɖewo."
  
  Sam nya alesi wòle. Enɔ seselelãme ƒe nɔnɔme sia tɔgbe me do ŋgɔ esime ame aɖeke metsɔ ŋuɖoɖo aɖeke nɛ o. Esiae nye mɔnukpɔkpɔ si su esi be wòakpe ɖe Casper Jacobs ŋu wòakpɔ mɔ. "Meka ɖe edzi alafa ɖeka kloe le alafa me be wole ekɔm ɖe Siberia ketekea me kple vavalawo, Kasper."
  
  "Nukatae woawɔ esia? Ele be woƒe susu nanɔ dodokpɔa ŋu," Kasper ɖo eŋu.
  
  "Mèse egɔme oa?" Sam ɖe eme. "Amesiame si le keteke sia me nye ŋɔdzinu. Mɔzɔla bibi siawo wɔa nyametsotsowo le nukliaŋusẽ ŋuti numekuku kple kekeɖenudɔwo me. Dukɔ siwo me veto power koe le, ède dzesiia? Atɔmik Ŋusẽ Dɔwɔƒe ƒe amegãwo hã nye mɔxenu na Black Sun elabena wowɔa ɖoɖo ɖe nukliaŋusẽdɔwɔƒewo ƒe dɔdzikpɔkpɔ ŋu."
  
  Casper ƒo nu kple hũɖeɖe esi wònɔ eƒe Jackpot la ƒom ƒuƒlu be: "Dziɖuɖu ŋuti nuƒoƒo fũ akpae nye esia, Sam." "Ðeko nàgblɔ gɔmedzenuawo nam elabena memu aha xoxo."
  
  "Olga anɔ Valkyrie-ʋua dzi elabena wodi be nàva die. Ne mèɖee o la, Casper," Sam ƒo nu le ɣlidodo me, gake eƒe gbea nye vɔ̃ɖitɔ, "ele kuku ge kpe ɖe vavala siwo katã le keteke fiƒode ma me ŋu! Le nusi menya tso Ðoɖoa ŋu nu la, amewo le wo si xoxo be woaxɔ ɖe amegã siwo ku teƒe, eye wotsɔa ŋutasẽdziɖuɖuwo ƒe ŋusẽ de asi na Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa le dunyahehe me ɖokuitɔdidi ƒe tɔtrɔ ƒe atsyɔ̃ɖoɖo me. Eye esiawo katã anɔ se nu!"
  
  Casper nɔ gbɔgbɔm abe avu si le gbedadaƒo ene. Eɖanye aha agbɔsɔsɔme kae wòno o, enɔa ƒuƒlu eye tsikɔ wunɛ. Le manyamanya me la, eva zu fefewɔla vevi aɖe le fefe aɖe si meɖoe be yeanye gbeɖe o la me.
  
  Egblɔ na Sam be: "Mate ŋu aɖo yameʋu le zã sia me." Esi wòwɔ dɔ ɖe Sam dzi ta la, etsɔ asi ƒo Casper ƒe akɔta.
  
  "Ame nyui!" - egblɔ be. "Fifia maɖo esia ɖe Purdue to e-mail si le dedie dzi. Ebia tso esi be wòadzudzɔ dɔwɔwɔ le sɔsɔŋuɖoɖoa ŋu ate ŋu anye mɔkpɔkpɔ vie, gake ne mede ɖeke o la, to wò nuxexlẽwo kple nyatakaka siwo le hard drive ma dzi dzi la, eya ŋutɔ ate ŋu akpɔ nusi tututu le edzi yim. Mele mɔ kpɔm be ase egɔme be yenye yeƒe futɔwo ƒe fefewɔvi.
  
  "Ke ne woxe mɔ nɛ ɖe?" Casper bu eŋu. "Esi medze agbagba be maƒo ka nɛ la, nyɔnu aɖe si edze abe meɖo gbedasi aɖeke nɛ gbeɖe o lae ɖo nye kaƒoƒoa ŋu."
  
  "Jane?" Sam bia nya sia. "Ðe esia dzɔ le dɔwɔɣiwoa?"
  
  Casper lɔ̃ ɖe edzi be: "Ao, le gaƒoƒo geɖe megbe." "Nu ka ta?"
  
  Sam gbɔgbɔ be: "Fuck me," eye wòɖo ŋku dɔnɔdzikpɔla bitchy kple eƒe nɔnɔme ƒe kuxia dzi, vevietɔ esi Sam tsɔ sɔsɔŋusẽa na Pardue vɔ megbe. "Ðewohĩ èto nyateƒe, Casper. Nye Mawu, àte ŋu aka ɖe edzi bliboe, ne èbu eŋu kpɔ."
  
  Le afima tututu la, Sam ɖoe be yeaɖo Aƒenɔ Noble ƒe nyatakakawo hã ɖe Edinburgh Post, nenye be woge ɖe Purdue ƒe e-mail dɔwɔƒea.
  
  Casper de dzesii be: "Nyemegale aƒeme yim o, Sam."
  
  "Ẽ, màte ŋu atrɔ ayi megbe o. Ðewohĩ wole ŋku lém ɖe woƒe ɣeyiɣi ŋu alo le mɔ kpɔm nɛ," Sam lɔ̃ ɖe edzi. "De asi agbalẽ te le afisia, eye etsɔ mí ame etɔ̃a katã míayi dɔdasi aɖe dzi be míaɖe Olga. Amekae nya, le ɣeyiɣi ma ke me la, míate ŋu abu fɔ Taft kple McFadden le xexeame katã ŋkume eye míatutu wo ɖa le lãgbalẽgoloa dzi le esi woɖu fewu le mía ŋu ta ko."
  
  
  24. 24.
  Raichtishow nye aɖatsiwo
  
  
  Perdue nyɔ, eye eƒe akpa aɖe gagbɔ agbe amekokoa ƒe vevesesea. Eƒe ŋɔti nɔ abe sandpaper ene eye eƒe ta kpekpeme tɔn ɖeka. Ŋkeke ƒe keklẽ aɖe to xɔmetsovɔawo me heƒoe ɖe ŋkuawo dome. Esi wòti kpo amama tso aba dzi la, kasia eɖo ŋku zã si me dzo nɔ kple Lilith Hearst dzi le mɔ si me mekɔ o nu, gake etutue ɖe vovo be yeƒe susu nanɔ ŋkeke ƒe keklẽ wɔnublanui si wòle be wòaɖe ɖa le eƒe ŋku daheawo ŋu la dzi.
  
  Esi wòtsɔ xɔmetsovɔwo tsyɔ akaɖia dzi la, etrɔ kpɔ ɖetugbui dzetugbe la wògakpɔtɔ mlɔ eƒe aba ƒe akpa kemɛ. Hafi wòakpɔe le afima la, Charles ƒo ʋɔa blewuu. Perdue ʋu ʋɔa.
  
  Egblɔ be: "Ŋdɔ nyui na wò, aƒetɔ."
  
  Perdue lé ta ɖe asi kple hũɖeɖe be: "Ŋdi na wò, Charles." Ese le eɖokui me be yexɔ asrafodɔ, eye emegbe hafi wòva kpɔe be yenɔ vɔvɔ̃m na kpekpeɖeŋu. Gake fifia etsi megbe akpa be wòagblɔ nya gã aɖe tso eŋu, eyata ewɔ abe ɖe ŋukpe aɖeke mele ye kple Charles dome o ene. Eƒe ahadzrala, si nye dɔnyala ɣesiaɣi hã ŋe aɖaba ƒu nyateƒenya sia dzi.
  
  "Ðe mate ŋu agblɔ nya aɖe kpli wò, aƒetɔ?" Charles bia nya sia. "Nyateƒee, ne ènya dzra ɖo ko."
  
  Perdue ʋuʋu ta, gake ewɔ nuku nɛ be wòkpɔ Lillian le megbe, amesi hã dze abe ɖe wòtsi dzi ŋutɔ ene. Perdue ƒe asiwo ƒu du kabakaba yi eƒe akɔta. Edze abe Charles nɔ ŋku lém ɖe xɔa me le Lilith si le alɔ̃ dɔm la ŋu ene eye wòƒo nu na eƒe aƒetɔ le ɣlidodo me be: "Aƒetɔ, taflatse mègagblɔ na Aƒenɔ Hearst be nya aɖe le mía kpli wò be míadzro eme o."
  
  "Nu ka ta? Nukae le dzɔdzɔm?" - Perdue ƒo nu le ɣlidodo me. Ŋdi sia la, ese le eɖokui me be nane gblẽ le yeƒe aƒe me, eye eƒe nya ɣaɣla la le kuku ɖem be woaɖee afia.
  
  "David," gbɔdɔdɔ ƒe ɣlidodo aɖe tso eƒe xɔdɔme ƒe viviti fafɛa me. "Trɔ yi aba dzi."
  
  Charles dze agbagba be yeagbugbɔe agblɔ kaba be: "Aƒetɔ, meɖe kuku na wò," gake Perdue do ʋɔa ɖe mo nɛ. Charles ƒe mo wɔ yaa eye wòdo dziku vie, eye wònɔ ŋku lém ɖe Lillian, amesi hã ƒe seselelãmewo sɔ kple wo nɔewo. Megblɔ nya aɖeke o, gake enya be ye hã yese le ye ɖokui me nenema ke. Nya aɖeke magblɔmagblɔe la, ahadzrala kple aƒedzikpɔla la ɖiɖi atrakpuiawo yi nuɖaƒea, afisi woadzro afɔɖeɖe si kplɔe ɖo le woƒe dɔa me le David Perdue ƒe mɔfiafia te.
  
  Dedienɔnɔ hehe vɛ nye woƒe nya la dzi dada si dze ƒã, gake vaseɖe esime Perdue nate ŋu aɖe eɖokui ɖa le ameblela vɔ̃ɖi la ŋu la, womete ŋu tsɔ woƒe nyaa o. Le zã si me ɣlidodoa ɖi la, wode dɔ asi na Charles be wòanye aƒeme kadododzikpɔla vaseɖe esime Perdue gaɖo eɖokui me ake. Ðeko dedienɔnɔdɔwɔƒea nɔ lalam be yewoase eƒe nya, eye ele be woaƒo ka atsɔ video si me wodze agbagba be yewoagblẽ nu le amewo ŋu la afia Perdue. Nenye be ka gbegblẽ koe wònye la, mebɔ kura o le alesi Purdue léa be na eƒe mɔ̃ɖaŋununya vevie ta, eye Charles ɖoe be yeana nya ma me nakɔ.
  
  Le dziƒoxɔa dzi la, Perdue gatsɔ eƒe fefenu yeyea ƒo ɖe gbea me ake.
  
  "Ðe wòle be míagblẽ nu le esia ŋua?" Lillian tsɔ fefenyawo gblɔe.
  
  Charles ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Adzɔ dzi nam ŋutɔ, Lillian, gake nublanuitɔe la, nye dɔa dzɔa dzi nam ŋutɔ." "Mate ŋu awɔ tii kplu ɖeka na wòa?"
  
  Enɔ anyi ɖe nuɖakplɔ̃ sue si mebɔbɔ o la gbɔ la, etsɔ hũɖeɖe gblɔ be: "Ema anyo ŋutɔ, lɔlɔ̃tɔ." "Nukae míawɔ ne eɖee?"
  
  Esusɔ vie Charles tsɔ eƒe anyikpe kpluawo ƒu gbe esi wòsusui. Eƒe nuyiwo ʋuʋu kpoo. Lillian mekpɔe alea kpɔ o. Kasia dziɖeɖi kple ɖokuidziɖuɖu ƒe kpɔɖeŋua va zu nusi dzi ŋɔ. Charles nɔ ŋku lém ɖe fesre nu, eye eƒe ŋkuwo nɔ akɔfafa kpɔm le Reichtisousis ƒe abɔ dzeaniawo ƒe amagbe damawo me.
  
  Eɖo eŋu tso dzime be: "Míate ŋu aɖe mɔ ɖe esia ŋu o."
  
  Lillian do susua ɖa be: "Ðewohĩ ele be míakpe Ðɔkta Gould be wòava ɖo ŋku nusi tututu dim wòle dzi nɛ." "Gakpe ɖe eŋu la, Nina aƒo Lilith..."
  
  "Ekema, èdi be yeakpɔm?" Perdue ƒe nyawo na Lillian ƒe ʋu tsikpe zi ɖeka. Etrɔ sesĩe eye wòkpɔ eƒe dɔtɔ wònɔ tsitre ɖe ʋɔtrua nu. Edze nu dziŋɔ aɖe, gake kakaɖedzi le eŋu.
  
  Egblɔ be: "Oo nye Mawu, aƒetɔ, ɖe mate ŋu ana vevesesenutsitike aɖewo na wòa?"
  
  Eɖo eŋu be: "Ao, gake makpɔ ŋudzedze ɖe toast ƒuƒu kakɛ aɖe kple kɔfi yibɔ vivi aɖe ŋu ŋutɔ." Esiae nye ahatsunono vɔ̃ɖitɔ kekeake si mekpɔ kpɔ."
  
  Charles gblɔ be: "Aƒetɔ, ahanono mele ŋuwò o. "Alesi menyae nu la, aha sue si nèno la mate ŋu ana nàtsi dzodzodzoe le mɔ aɖe nu be màte ŋu agaɖo ŋudzɔ le zã me ɣlidodo ƒe amedzidzedze gɔ̃ hã me o."
  
  "Medze agᴐ?" Perdue blu ɖe ahadzrala la ta.
  
  "Afikae wòle?" Charles bia nya sia tẽ. Eƒe gbeɖiɖi sesẽ, etsia tsitretsiɖeŋu kloe, eye le Perdue gome la, enye dzesi si ŋu kakaɖedzi le be kuxi aɖe li.
  
  "Le tsileƒe." Nu ka ta?" Perdue ɖo eŋu nɛ. "Megblɔ nɛ be matsɔ aƒu gbe ɖe nugododeƒe si le anyime la me elabena nye lãme le ʋuʋum."
  
  Lillian do dzidzɔ na eƒe dɔtɔ esi wònɔ toast la ʋum be: "Taflatsedodo nyui aɖe, aƒetɔ."
  
  Perdue nɔ ekpɔm dũu abe ɖe wònye bometsitsi ene. "Le nyateƒe me la, meɖea aɖuɖɔ elabena mesena le ɖokuinye me ŋutɔŋutɔ, Lily. Nuka ŋu bum nènɔ? Èsusu be mada alakpa nɛ be matsɔ ado alɔ nugbeɖoɖo sia si nèɖo ɖe eŋu koa?"
  
  Charles ƒo nu sesĩe le esi Purdue ƒe ɖekematsɔleme ɣesiaɣi ta. Lillian hã do dziku ɖe esia ŋu nenema ke, gake ehiã be wòanɔ anyi kpoo hafi Perdue natso nya me be yeaɖe yeƒe dɔwɔlawo le dɔ me le kakaɖedzimanɔamesi ta. Egblɔ na Perdue be: "Nyateƒee, menye nenemae o." "Menɔ fefem ko".
  
  Perdue xlɔ̃ nu be: "Mègasusu be nyemeléa ŋku ɖe nusiwo le edzi yim le nye ŋutɔ nye aƒe me ŋu o." "Mi katã miegblɔe eme kɔ zi geɖe be yemeda asi ɖe Lilith ƒe afisia nɔnɔ dzi o, gake nu ɖeka koe miele be. Nyee nye aƒe sia tɔ, eye menya nu sia nu si dzɔna le gli siawo dome."
  
  Charles gblɔ be: "Negbe ne ètsi dzodzodzoe le Rohypnol ta esime wòle be wò dzɔlawo kple beléle na wò dɔwɔlawo naxe mɔ ɖe dzobibi ƒe ŋɔdzidoname nu le wò aƒe me ko." Lillian ƒo eƒe alɔnu ɖe nya sia ta, gake etsi megbe akpa. Wogbã ahadzrala wɔnuteƒe la ƒe tasɔsɔ ƒe agbowo. Perdue ƒe mo trɔ zu aŋɔ, eye wòzu aŋɔ wu eƒe ŋutigbalẽ si le ɣie xoxo gɔ̃ hã. "Meɖe kuku be megblɔ nya tẽ alea, aƒetɔ, gake nyematsi tre ɖe afima dɔ aɖeke mawɔmawɔ esime wench evelia aɖewo le gegem ɖe nye dɔwɔƒe kple aƒe me be yewoagblẽ nu le nye dɔtɔ ŋu o." Charles ƒe mo wɔ yaa le eƒe dzikudodoa ta abe alesi aƒedzikpɔla kple Perdue ƒe mo wɔ yaa ene. Butler la lé ŋku ɖe Lillian ƒe mo si wɔ nuku la ŋu eye wòɖe abɔta be: "Le gaku ɖeka ta, ɖe pounde ɖeka ta, Lily."
  
  Eto nyatoƒoe be: "Nyemate ŋui o." "Mehiã dɔ sia."
  
  Charles ƒe vlododowo wɔ nuku na Perdue ale gbegbe be megate ŋu ƒoa nu ŋutɔŋutɔ o. Atsyɔ̃ɖola la tsɔ ŋkubiãnya kpɔ Perdue eye wògblɔ kpee be: "Evem be magblɔ nya sia, aƒetɔ, gake nyemate ŋu aɖe mɔ na nyɔnu sia be wòayi edzi atsɔ wò agbe ade afɔku me o."
  
  Perdue tsi tre, ese le eɖokui me abe ɖe wotsɔ akplɔ aɖe ƒoe ene, gake nya aɖe nɔ esi wòagblɔ. "Aleke nèwɔ dzideƒo? Miele nɔnɔme aɖeke me be miate ŋu atsɔ nya mawo tɔgbe agblɔ!" - eɖe dziɖegbe ɖe butler la ŋu.
  
  Lillian dze agbagba henɔ eƒe asiwo ƒom bubutɔe be: "Wò nyonyo koe wòtsi dzi ɖo, aƒetɔ."
  
  Ŋutsu eveawo siaa ƒo nu ɖe eŋu le ɣeyiɣi ɖeka me be: "Zi ɖoɖoe, Lillian," si na wòtsi dzodzodzoe. Aƒedzikpɔla si ƒe nɔnɔme vivina la ƒu du do go le megbeʋɔtrua nu evɔ meɖe fu nɛ gɔ̃ hã be yeawɔ ɖe yeƒe dɔtɔ ƒe ŋdi nuɖuɖu ƒe sedede dzi o.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Kpɔ nusi me nège ɖo ɖa, Charles."
  
  "Menye nyee wɔe o, aƒetɔ. Nusi gbɔ nyaʋiʋli siawo katã tso la le megbewò tututu," egblɔ na Perdue. Perdue trɔ kpɔ megbe. Lilith tsi tre ɖe afima, edze abe avuvi si wotsɔ afɔ ƒoe ene. Alesi wòtrɔ asi le Perdue ƒe seselelãmewo ŋu le eƒe manyamanya me menya seɖoƒe o. Edze abe ɖe wòvee vevie eye wògbɔdzɔ ale gbegbe ene, eye wònɔ ta ʋuʋum.
  
  "Evem ŋutɔ, David. Medze agbagba be madze wo ŋu, gake edze abe ɖeko womedi be yewoakpɔ wò nànɔ dzidzɔ kpɔm o ene. Madzo le miniti blaetɔ̃ megbe. Ðeko nàna maxɔ nye nuwo," egblɔ esi wòtrɔ be yeadzo.
  
  "Mègaʋuʋu o, Lilith!" Perdue ɖe gbe. Ekpɔ Charles, eƒe ŋku blɔawo nɔ to ɖe ahadzrala la me le dziɖeleameƒo kple vevesese ta. Charles ɖo eƒe seɖoƒe gbɔ. "Eya... alo mí... aƒetɔ."
  
  
  25. Ƒe 1999 me
  Mele dɔmenyo aɖe biam
  
  
  Nina se le eɖokui me abe nyɔnu yeye kura ene le esi wòmlɔ Sam ƒe amedzrodzeƒexɔ me gaƒoƒo wuiadre vɔ megbe. Gake ɖeɖi te Sam ya ŋu esi wòdɔ alɔ̃ vie ko. Esi woɖe Ðɔkta Jacobs ƒe nya ɣaɣlawo ɖe go vɔ la, exɔe se be xexeame ɖo ta afɔku me, aleke kee ame nyuiwo ɖadze agbagba be yewoaxe mɔ ɖe bometsila siwo bua wo ɖokui ŋu abe Taft kple McFadden ene ƒe ŋutasẽnuwɔwɔwo nu o. Enɔ mɔ kpɔm be yemeda vo le Olga ŋu o. Exɔ gaƒoƒo geɖe hafi wòna Casper Jacobs ka ɖe edzi be mɔkpɔkpɔ li, eye Sam vɔ̃ na nususugblɔ ƒe ɣeyiɣi si me woake ɖe Olga ƒe kukua ŋu.
  
  Wowɔ ɖeka kple Casper le eƒe anyigba ƒe xɔdɔme me.
  
  "Aleke nèdɔ alɔ̃, Ðɔkta Jacobs?" Nina bia nya sia. "Ele be maɖe kuku be nyemeɖiɖi zã si va yi o."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ao, taflatse mègatsi dzi o, Ðɔkta Gould." "Sam tsɔ Scotlandtɔwo ƒe amedzrowɔwɔ si xɔ ƒe geɖe kpɔ dzinye esime wòle be maxɔ mi ame evea abe Belgiumtɔwo ene hafi. Le whisky geɖe ɖuɖu vɔ megbe la, enɔa bɔbɔe be ame nadɔ alɔ̃, togbɔ be lã wɔadãwo yɔ alɔ̃ ƒe atsiaƒua me fũ hã."
  
  Sam ƒo nu le ɣlidodo me be: "Mate ŋu ase egɔme."
  
  Efa akɔ nɛ esi wòtsɔ eƒe asi to eƒe ɖa ɣi si vuvu la me be: "Mègatsi dzi o, Sam, makpe ɖe ŋuwò vaseɖe nuwuwu." "Mèlũ ta ŋdi sia o."
  
  Eɖe abɔta esi wonɔ afɔ ɖem ɖe ʋu si kɔa ame yia dzi la me be: "Mesusu be Siberia asɔ na dzedzeme si me kɔ wu." "Tsɔ kpe ɖe eŋu la, ana nye mo naxɔ dzo... eye nyemagate ŋu ade dzesii o."
  
  Casper lɔ̃ ɖe edzi kple dzi fa be: "Susu nyui aɖee nye esia."
  
  "Nukae dzɔna ne míeɖo Moscow, Sam?" Nina bia le ʋu si kɔa ame yia dzi ƒe ɖoɖoezizi si me dziɖeleameƒo le me.
  
  "Magblɔe na wò le yameʋua me. Gaƒoƒo etɔ̃ koe susɔ hafi nàɖo Russia," eɖo eŋu. Eƒe ŋku ɣiawo nɔ keklẽm ɖe fotoɖemɔ̃ si le ʋu si kɔa ame yia dzi la ŋu. "Nyemate ŋu atsɔ nuyi nuxexlẽ ade afɔku me o."
  
  Edze eƒe ŋkumekpɔkpɔ yome eye wòʋuʋu ta. "Ɛ̃".
  
  Kasper kpɔ dzidzɔ ɖe eƒe dɔwɔhati eve siwo nye Scotlandtɔwo ƒe dzɔdzɔme ɣeyiɣi ƒe didime ŋu, gake ɖeko wòɖo ŋku Olga kple dzɔgbevɔ̃e dziŋɔ si wòanya do goe xoxo dzi nɛ. Mete ŋu nɔ lalam be yeaɖo afɔ Russia-nyigba dzi o, ne wokplɔe yi teƒe si mesɔ o gɔ̃ hã, abe alesi Sam Cleave susui ene. Zi alesi wòate ŋu abia hlɔ̃ Taft, amesi nye togbɛ si to Siberia dzi ƒe akpa vevi aɖe ko.
  
  "Yameʋudzeƒe ka zãm wole?" Nina bia nya sia. "Nyemate ŋu asusui be woazã Domodedovo na ame vevi mawo o."
  
  "Esia mesɔ o." Wozãa yameʋudzeƒe aɖe si ame ŋutɔ tɔ le le dzieheɣetoɖoƒe si woyɔna be Koschey," Sam ɖe eme. "Mese nya ma le opera-haƒoƒea esime mege ɖe eme, èɖo ŋku edzia? Dukɔwo Dome Atɔmik Ŋusẽ Dɔwɔƒe si le Russiatɔwo dometɔ ɖeka tɔe wònye."
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Esia ʋẽna lilili."
  
  Casper ɖo kpe edzi be: "Nyateƒee." "Dɔwɔƒea me tɔ geɖewo, abe alesi wònɔ le Dukɔ Ƒoƒuawo kple Europa Dukɔwo ƒe Habɔbɔ gome ene, Bilderberg ƒe amedɔdɔwo... wo katã wowɔ nuteƒe na Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo. Amewo ƒo nu tso Xexeme Nuɖoanyi Yeyea ŋu, gake ame aɖeke menya be habɔbɔ si vɔ̃ɖi wu kura le dɔ wɔm o. Abe gbɔgbɔ vɔ̃ ene la, exɔa xexeame katã ƒe habɔbɔ siawo siwo wonya nyuie wu la eye wòzãa wo abe vɔsalãwo ene hafi ɖoa woƒe meliwo le nyateƒea megbe."
  
  Nina de dzesii be: "Nɔnɔmetata dodzidzɔname aɖe."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Le nyateƒe me la, kakaɖedzi le eŋu." "Nane le viviti me le dzɔdzɔme nu le Black Sun ŋu, nane si gbɔ xexeame katã ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi kple ame ŋkutawo ƒe dziɖuɖu ŋu. Enye nya ɣaɣla kloe le dzɔdzɔme nu, eye wòzãa dzɔdzɔmeŋutinunya tsɔ doa ŋgɔ."
  
  Casper gblɔ kpee be: "Ena nèbiaa ɖokuiwò be, manya wɔ kloe be woatsrɔ̃ habɔbɔ si ƒo ke ɖe to sesĩe eye wòkpɔa viɖe alea o."
  
  Sam ko alɔgbɔnu heɖe ŋku ɖe wo nɔewo ŋu be: "Ẽ, gake míayi edzi anɔ tsitsim ɖe woƒe vidzinuwo dzi abe dɔlékui si nɔa te sesĩe ene zi alesi ŋutete le mía si be míana woavuvu ahafiã ko," eye wòɖe ŋku ɖe eve mamlɛawo ŋu.
  
  Nina ko alɔgbɔnu henɔ agbagba dzem be yeawɔ hakpakpa be: "Akpe na wò ɖe ema ta, Sam." "Ne míeƒo nu tso nɔnɔmetata dodzidzɔnamewo ŋu!"
  
  Woɖo taksi yi yameʋudzeƒea eye wokpɔ mɔ be yewoate ŋu aɖo ame ŋutɔ ƒe yameʋudzeƒea le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi aɖo ketekea. Sam dze agbagba be yeaƒo ka na Perdue zi mamlɛtɔ, gake esi nyɔnu aɖe ɖo eŋu la, enya be Ðɔkta Jacobs ƒe nya sɔ. Etsɔ dzitsitsi ƒe dzesi aɖe kpɔ Casper Jacobs.
  
  "Nukae gblẽ?" Kasper bia nya sia.
  
  Sam ƒe ŋkuwo ʋuʋu. "Menye Jane ye o. Menya Perdue ŋutɔ ƒe kpeɖeŋutɔ ƒe gbe nyuie ŋutɔ. Nyemenya nusi hell le edzi yim o, gake mele vɔvɔ̃m be wole Perdue lém aboyoe. Enya alo menyae o, mehiã o. Megale Masters yɔm ake. Ele be ame aɖe nayi aɖakpɔ nusi le dzɔdzɔm le Reichtisusis." Esi wonɔ lalam le yameʋudɔwɔƒea ƒe xɔdɔme la, Sam gaƒo George Masters ƒe xexlẽdzesi ake. Etsɔ telefon la da ɖe nuƒomɔ̃a dzi ale be Nina nate ŋu ase nu esime Casper yi ɖaxɔ kɔfi tso nudzraƒea. Ewɔ nuku na Sam be George tsɔ gbe si le alɔ̃ dɔm la ɖo kaƒoƒoa ŋu.
  
  "Aƒetɔwo?" Sam do ɣli be. "Damn it! Amesiae nye Sam Cleave. Afikae nènɔ kpɔ?"
  
  Masters ɖo eŋu sesĩe be: "Mele wò dim," eye kasia wòva ƒoe ɖe enu vie. "Èna Purdue f---ing equation esi megblɔ na wò le nya siwo ŋu kakaɖedzi mele o me be màgawɔe o vɔ megbe."
  
  Nina ɖo to nyuie eye wòʋu ŋku. Etsɔ eƒe nuyiwo ko gblɔ be: "Edze abe he"s damn angry ene!"
  
  Sam dze eƒe taflatsɛdodoa gɔme be: "Kpɔ ɖa, menyae, gake numekuku si mewɔ le esia ŋu meƒo nu tso naneke si doa ŋɔdzi na ame abe nya si nègblɔ nam ene o."
  
  George gblɔ kple gbe sesẽ be: "Viɖe aɖeke mele wò numekukua ŋu o, xɔlɔ̃." "Ðe nèsusui ŋutɔŋutɔ be tsɔtsrɔ̃ ƒe seƒe sia ate ŋu asu ame aɖe si bɔbɔea? Nuka, èsusu be yeakpɔ esia le Wikipedia dzi? A? Mía dometɔ siwo nya, koe nya nusi wòate ŋu awɔ. Fifia èyi ɖagblẽ nusianu dome, ŋutsuvi dzeaɖaŋu!"
  
  Sam do susua ɖa be: "Kpɔ ɖa, Aƒetɔwo, mɔ aɖe le asinye si dzi mato axe mɔ ɖe eŋudɔwɔwɔ nu." "Àte ŋu ayi Perdue ƒe aƒeme abe nye amedɔdɔ ene aɖaɖe nya sia me nɛ. Eye esi nyo wue nye be, ne àte ŋu aɖee le afima."
  
  "Nukatae mehiãe?" Masters ƒo bɔl sesĩe.
  
  "Elabena nèdi be yeatɔ te, alo?" Sam dze agbagba be yeade ŋugble kple ŋutsu si ƒe ŋutilã wolã la. "Hey, ègbã nye ʋu eye nèlém aboyoe. Magblɔ be ènyi fe ɖeka le ŋunye."
  
  "Wɔ wò ŋutɔ wò dɔ ƒoɖi la, Sam. Medze agbagba be maxlɔ̃ nu mi, eye miegbe nye sidzedze. Ðe nèdi be yeaxe mɔ nɛ be wòagazã Einstein ƒe sɔsɔŋusẽa oa? Wò ŋutɔ wɔe, ne èwɔa xɔlɔ̃ kplii alea gbegbe," Masters ƒo nu kple ɣli.
  
  Sam ɖe eme be: "Dutae mele, ne menye nenema o la, anye ne mawɔ esia." "Meɖe kuku, aƒetɔwo. Ðeko nàlé ŋku ɖe eŋu."
  
  "Afi kae nèle?" Masters bia, eye edze abe eŋe aɖaba ƒu Sam ƒe kukuɖeɖewo dzi ene.
  
  "Belgium, nukatae?" Sam ɖo eŋu be.
  
  Egblɔ kple gbe si do ŋɔdzi na Sam be: "Ðeko medi be manya afi si nèle ale be mate ŋu ake ɖe ŋuwò." Esi Nina gblɔ nya siawo la, eƒe ŋkuwo gakɔ ɖe edzi. Eƒe ŋku siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la nɔ keklẽm le eƒe mo ƒe mo te. Etsɔ dzitsitsi ƒe mo kpɔ Casper, si nɔ tsitre ɖe ʋua gbɔ.
  
  Sam dze agbagba be yeawɔ ɖoɖo kple dzɔdzɔmeŋutinunyala si do dziku la be: "Aƒetɔwo, miate ŋu aƒo ya le menye ne esia wu enu ko." "Mada atam ʋɛ aɖewo gɔ̃ hã be wòadze abe mɔ eve dzie wònye ene, gake le Mawu ƒe lɔlɔ̃ ta la, taflatse yi Reichtisousis eye nàgblɔ na dedienɔnɔdzikpɔla siwo le agbo nu be woana viwònyɔnua nakɔ ʋu ayi Inverness. " .
  
  "Medze agᴐ?" Aƒetɔwo nɔ ɣli dom, nɔ nu kom tso dzi me. Sam ko alɔgbɔnu kpoo esi Nina ɖe eƒe tɔtɔ fia kple eƒe mo si nye bometsitsitɔ kekeake, si nye nukokoedonamela wu.
  
  Sam gbugbɔ gblɔ be: "Ðeko nàgblɔ nya ma na wo." "Woaxɔ wò eye woagblɔ na Perdue be xɔ̃nyee nènye."
  
  "Ekema nukae?" - ɖu fewu le liʋiliʋilili si womate ŋu ado dzi atsɔ o la ŋu.
  
  Sam tsɔ abɔta ƒoe be: "Nusianu si wòle be nàwɔ be wòana Da Vɔ̃ɖi la ƒe akpa si me afɔku le lae." "Eye esia nenɔ susu me na wò. Nyɔnu aɖe le esi si susu be eyae ɖua ye dzi. Eŋkɔe nye Lilith Hearst, si nye dɔnɔdzikpɔla si si Mawu ƒe nukpɔsusu le."
  
  Aƒetɔwo zi ɖoɖoe kutɔe.
  
  "Hey, àte ŋu ase nye nyawoa? Mègana wòakpɔ ŋusẽ ɖe wò dzeɖoɖo kple Perdu dzi o..." Sam yi edzi. Masters ƒe ŋuɖoɖo fafɛ si menɔ mɔ kpɔm na o la do kplamatsee. "Lilith Hearst ye nye yea? Ègblɔ be Lilith Hearst yea?"
  
  Sam na wònya be: "Ẽ, Purdue dɔnɔdzikpɔlae wònye, gake edze abe ekpɔa ƒometɔ ƒe gbɔgbɔ aɖe le eme ene elabena wolɔ̃ dzɔdzɔmeŋutinunya ɖekae." Nina de dzesi gbeɖiɖi si aɖaŋudɔwɔlawo nɔ wɔwɔm le fli la ƒe akpa kemɛ. Enye ŋutsu aɖe si tɔtɔ ƒe ɖiɖi si ɖo ŋku kaklã gbegblẽ aɖe dzi. Enye seselelãme ƒe tɔtɔ ƒe gbeɖiɖi, si gakpɔtɔ le dzo dam.
  
  Kasia egblɔ be: "Aƒetɔwo, Nina, Sam ƒe dɔwɔhati ye nye esia," eye wòlé Sam ƒe asi be yealé telefon la ɖe asi sesĩe. "Ènyaea?"
  
  Sam dze abe ɖe wòtɔtɔ ene, gake le esi Nina ƒe nyɔnunyenye ƒe nukpɔsusu menɔ esi le nyaa ŋu o ta koe. Aƒetɔwo gbɔ ya sesĩe eye emegbe woɖe ya blewuu. "Menyae." Ekpɔ gome le dodokpɔ aɖe si na medze abe fucking Freddy Krueger, Dr. Gould ene me."
  
  Sam se le eɖokui me be ŋɔdzinu aɖe le yeƒe akɔta. Mesusui kura be Lilith Hearst nye dzɔdzɔmeŋutinunyala si le kɔdzi ƒe nudokpɔƒea ƒe gliwo megbe ŋutɔŋutɔ o. Enumake ekpɔe be nyɔnua nye ŋɔdzinu gã aɖe wu alesi wòkpɔe kpɔ.
  
  Sam tso nya me, eye wònɔ ƒoƒom esime gayibɔa le dzo dam be: "Enyo, vinye, susu si tae nèva srãe kpɔ eye nàfia nusi eƒe ahiãvi yeyea ate ŋu awɔ lae Perdue."
  
  
  26. 26
  Wo katã wonɔ ʋua me!
  
  
  
  Koschey Yameʋudzeƒe, Moscow - le gaƒoƒo 7 megbe
  
  
  Esi takpekpea me tɔwo va ɖo Koschey yameʋudzeƒe si le Moscow godo la, fiẽa mevɔ̃ɖi akpa le dzidzenu akpa gãtɔ nu o, gake viviti do kaba. Amesiame yi Russia kpɔ, gake wometsɔ nyatakaka kple aɖaŋuɖoɖo siwo ŋu ɖeɖi mete o ɖo le keteke dzeani si le ʋuʋum me kpɔ o, afisi nuɖuɖu kple dzeƒe nyuitɔwo koe ga ate ŋu aƒle le. Esi amedzroawo do le ame ŋutɔ ƒe yameʋuwo me la, woɖe afɔ ɖe siminti ƒe nuƒolanɔƒe si le gbadzaa si kplɔ wo yi xɔ bɔbɔe aɖe gake wònye atsyɔ̃ɖoɖo me - Koschey ketekedzeƒea.
  
  Clifton Taft ko alɔgbɔnu esi wòxɔ nɔƒe le mɔa ŋgɔ be: "Aƒenɔwo kple aƒetɔwo, medi be maxɔ mi ɖe Russia ɖe nye zɔhɛ kple Trans-Siberian Valkyrie tɔ, Aƒetɔ Wolf Kretchoff teƒe!"
  
  Ƒuƒoƒo deŋgɔa ƒe asikpeƒoƒo si na tome gbã la ɖe woƒe ŋudzedzekpɔkpɔ ɖe susu gbãtɔa ŋu fia. Teƒenɔla geɖe ɖe woƒe didi gblɔ va yi be woawɔ nuƒo kpui siawo le nɔnɔme si doa dzidzɔ na ame wu me, eye esia ate ŋu ava eme mlɔeba. Wolf do go yi teƒe sue si le agbo nu afisi amesiame nɔ lalam be yeaɖe eme le.
  
  Eɖe gbeƒã le eƒe gbegbɔgblɔ si me kɔ la me be: "Xɔ̃nyewo kple dɔwɔhati nyuiwo, enye bubu kple mɔnukpɔkpɔ gã aɖe nam be nye dɔwɔƒe, Kretchoff Security Conglomerate, wɔa ƒe sia me ƒe kpekpea le míaƒe ketekea me. Nye dɔwɔƒea, kpakple Tuft Industries, le dɔ sia wɔm ƒe ene enye sia, eye mlɔeba la, woava zã ha yeyeawo."
  
  Esi asitsala gã sia ƒe dzonɔameme kple nuƒoƒo ƒe ŋutete lé vavalawo ta la, wogaƒo asikpe ake. Woɣla wo ɖokui ɖe xɔa ƒe dzogoe didi aɖe dzi, eye nɔnɔmetata etɔ̃ bɔbɔ nɔ viviti me nɔ to ɖom. Nina ʋuʋu le Wolfe ƒe gbe ƒe ɖiɖi ta, eye wògaɖo ŋku eƒe fuléle ƒe ƒoƒo dzi kokoko. Eya alo Sam mete ŋu xɔe se be gbevuvi dzro aɖe nye dumevi kesinɔtɔ o. Le woawo gome la, McFadden ƒe avu si dzea edzi koe wònye.
  
  Eyi edzi be: "Koschei-ƒuta nye nye ŋutɔ nye anyidzeƒe ƒe geɖe tso esime meƒle anyigbaa, eye egbea enye dzidzɔ nam be meɖe mía ŋutɔwo ƒe ketekedzeƒe dzeani la ɖe go." "Meɖe kuku, dze yonyeme." Egblɔ nya siawo to ʋɔtruawo nu, eye Taft kple McFadden kplɔe ɖo, eye vavala siwo nɔ ʋuʋum kple bubudede nyawo le woƒe gbegbɔgblɔwo me kplɔe ɖo. Wozɔ ƒo xlã ʋudzeƒe sue si me atsyɔ̃ɖoɖo le la, eye woƒe xɔtuɖaŋu sesẽ si le Krutitsky ƒe xɔxɔnu ƒe gbɔgbɔ me la dze wo ŋu. Wotu aɖaka etɔ̃ siwo yi nuƒolanɔƒea ƒe dodo le Baroquetɔwo ƒe atsyã nu eye wotsɔ titinaɣeyiɣiwo me xɔtuɖaŋu ƒe vivi sesẽ aɖe si trɔ ɖe yame ƒe nɔnɔme sesẽwo nu.
  
  McFadden ƒe mo wɔ yaa, esi wòdi vevie be woase yeƒe nyawo be: "Ewɔ nuku ŋutɔ." Ðeko Wolf ko alɔgbɔnu esi wòkplɔ ƒuƒoƒoa yi gota ʋɔtru siwo le nuƒolanɔƒea gbɔ, gake hafi wòadzo la, egatrɔ be yeaƒo nuƒo.
  
  Edo ɣli be: "Eye fifia, mlɔeba la, nyɔnuwo kple aƒetɔ siwo le Nuklia Ŋusẽ Yeyewo ƒe Takpekpea me, medi be matsɔ nuɖuɖu mamlɛtɔ ɖeka ana mi. Nɔnɔme bubu si me ŋusẽ gã aɖe le le míaƒe blibodede yometiti si nuwuwu meli na o me le megbenye. Taflatse va kpe ɖe ŋunye le eƒe ɖetugbui ƒe mɔzɔzɔa me."
  
  Russiatɔ gã la kplɔ wo yi nuƒolanɔƒea.
  
  United Kingdom teƒenɔla gblɔ na eƒe dɔwɔhati aɖe be: "Menya be medoa Eŋlisigbe o, gake mebiaa ɖokuinye be ɖe wòdi be yeayɔ keteke sia be "ŋusẽ gã" loo alo ɖewohĩ mese nyagbɔgblɔa gɔme bubui be efia nane si ŋu ŋusẽ le oa?"
  
  Ame bubu do susua ɖa bubutɔe be: "Mesusu be mamlɛtɔae wòdi be yeagblɔ." "Ðeko meda akpe be edoa Eŋlisigbe kura. Ðe medoa dziku na wò ne "vevi siwo ƒo ƒu" le tsatsam le afisiafi be yewoaɖe gbegɔme na wo oa?"
  
  Vavala gbãtɔ lɔ̃ ɖe edzi be: "Nyateƒe akpa."
  
  Ketekea nɔ lalam le aŋekotoku ɣi aɖe te. Ame aɖeke menya alesi wòanɔ o, gake ne míebu eƒe lolome ŋu la, ɖikeke aɖeke mele eme o be abia mɔ̃ɖaŋudɔwɔla bibi aɖe hafi wòawɔe hafi.
  
  Eko alɔgbɔnu dadatɔe be: "Fifia míedi be hloloetsotso aɖewo nanɔ mía si, eyata míewɔ ʋu wɔnuku sia le mɔ si nu TE ƒe ʋu xoxoa wɔ nu, eye míezã nukliaŋusẽ si wotu ɖe thorium dzi tsɔ na ŋusẽ mɔ̃a ɖe dzoxɔxɔ teƒe." "Mɔ nyui kae gali si dzi woato ado dzo na keteke si ava le etsɔme le nuƒo kpui aɖe si ku ɖe ŋusẽ yeye siwo ŋu woate ŋu aƒle ɖe eteƒe ŋu?"
  
  Sam, Nina kple Casper ɣla wo ɖokui ɖe teƒenɔlawo ƒe fli mamlɛtɔ megbe tututu. Esi woyɔ keteke ƒe mɔ̃memi ƒe nɔnɔme la, edze abe ŋu kpe dzɔdzɔmeŋutinunyala aɖewo vie ene, gake dzi menɔ wo ƒo be yewoatsi tre ɖe eŋu o. Casper gakpɔtɔ nɔ gbɔgbɔm.
  
  "Nu ka?" Nina bia nya sia kple gbe bɔbɔe. "Nukae gblẽ?"
  
  Casper ɖo eŋu be: "Nukliaŋusẽ si wotu ɖe Thorium dzi," eye wòdze abe ɖe wòvɔ̃ ŋutɔ ene. "Gbeɖuɖɔ siae nye ɖoƒe si kplɔe ɖo, xɔ̃nyewo. Le xexeame katã ƒe ŋusẽzazã gome la, wogale mɔnu bubu si woatsɔ aɖɔli thorium teƒe ŋu bum. Le alesi menyae nu la, womewɔ mɔ̃memi ma tɔgbe haɖe be woazãe nenema o," eɖe eme blewuu.
  
  "Ðe wòawóa?" - eye wòbia.
  
  "Ao, nyuie... èkpɔe, metrɔna abe, ne míagblɔe la, plutonium ene o, gake esi wònye be ŋutete le esi be wòanye ŋusẽtsoƒe si ŋu ŋusẽ le ŋutɔ ta la, metsi dzi vie ɖe ablaɖeɖe si míele kpɔkpɔm le afisia ŋu," eɖe eme.
  
  "Nu ka ta?" - Sam ƒo nu le ɣlidodo me, eƒe mo ɣla eƒe hood. "Ele be ketekewo nazɔ kabakaba, alo?"
  
  Kasper dze agbagba be yeaɖe eme na wo, gake enya be dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalawo kple esiawo tɔgbe koe ase nusi le fu ɖem na ye gɔme ŋutɔŋutɔ. "Kpɔ ɖa, ne ketekemɔ̃e... ke... enye mɔ̃ si me dzoxɔxɔ le. Ele abe Ferrari ƒe mɔ̃ dede vidzĩkeke me ene."
  
  Sam de dzesii be: "Oo, gbegblẽ." "Ekema nukatae woƒe dzɔdzɔmeŋusẽŋununyalawo mekpɔ esia esime wotu nu fiƒode la o?"
  
  Casper ɖo ŋku edzi na exɔlɔ̃ yeyea be: "Ènya alesi Ɣe Yibɔ la le, Sam." "Wometsɔa ɖeke le dedienɔnɔ me o zi alesi woƒe dick lolo wu."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, àte ŋu aɖo ŋu ɖe ema ŋu."
  
  "Fuck me!" Kasia Nina ƒo ya sesĩe le ɣlidodo me.
  
  Sam tsɔ ŋku ɖe eŋu ɣeyiɣi didi aɖe. "Fifia? Fifia èna tiatia aɖem?"
  
  Kasper ko alɔgbɔnu, eye wòko alɔgbɔnu zi gbãtɔ tso esime wòbu eƒe Olga, gake Nina ya tsɔ ɖe le eme vevie ŋutɔ. Egbɔ ya sesĩe eye wòmiã ŋku abe alesi wòwɔna ɣesiaɣi ne ele nyateƒenyawo me dzrom le ta me ene.
  
  "Ègblɔ be mɔ̃a nye TE model steam engine?" ebia Casper be. Eʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi. "Ènya nusi tututu TE nyea?" - ebia ŋutsuawo. Woɖɔli woƒe ŋkume ɣeyiɣi kpui aɖe eye woʋuʋu ta. Nina nɔ ŋutinya me nusɔsrɔ̃ kaba aɖe si aɖe nu geɖe me la nam wo. Egblɔ be: "Woɖo wo be TE esi wova zu Russiatɔwo tɔ le Xexemeʋa II megbe." "Le Xexemeʋa II me la, wowɔ wo abe Kriegslokomotiven, "aʋawɔkekewo" ene. Wowɔ wo ƒe hatsotso aɖe, wotrɔ DRG 50 ƒe ʋuwo wozu DRB 52, gake le aʋaa megbe la, wotsɔ wo de ame ŋutɔ tɔ me le dukɔwo abe Russia, Romania kple Norway ene me."
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Nazitɔwo ƒe susuŋutinunyala." "Eye mesusu be kuxiwo do mo ɖa le mía ŋu tsã. Fifia ele be míadi Olga esime míele dzi tsim ɖe nukliaŋusẽ si le míaƒe kposɔwo te ŋu. Damn it."
  
  "Abe blema ene, hey Sam?" Nina ko alɔgbɔnu. "Esime nènye nyadzɔdzɔŋlɔla si dzroa nu me ŋumaɖɔɖotɔe."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ẽ, hafi meva zu anyigbayeyedila si mebua tame o le Purdue."
  
  Casper ƒo nu kple hũɖeɖe esi wòse Perdue ƒe ŋkɔa be: "Oo Mawu." "Mele mɔ kpɔm be axɔ wò nyatakaka si ku ɖe Da Vɔ̃ɖi la ŋu dzi ase, Sam."
  
  Sam tsɔ abɔta ƒoe be: "Awɔe alo mawɔe o." "Míewɔ nusianu si míate ŋui le mía gome. Fifia ele be míaɖo keteke sia aɖadi Olga. Ema koe wòle be míatsɔ ɖe le eme vaseɖe esime wòanɔ dedie."
  
  Le nuƒolanɔƒea la, vavala siwo ƒe nu wɔ dɔ ɖe wo dzi la do dzidzɔɣli esi woɖe keteke yeye si dze abe blematɔwo tɔ ene la ɖe go. Mɔ̃ wɔnuku aɖee wònye godoo, togbɔ be akɔbli kple gakpo yeyea na wòse le eɖokui me be yewɔ nuku, si nye steampunk, si do eƒe gbɔgbɔ hã.
  
  "Aleke nèwɔ te ŋu na míege ɖe nuto sia me bɔbɔe nenema gbegbe, Sam?" - bia Casper. "Esi nènye ame vɔ̃ɖiwo ƒe habɔbɔ nyɔŋutɔ kekeake le xexeame ƒe dedienɔnɔ ƒe mamã xɔŋkɔ aɖe me tɔ ta la, àsusu be asesẽ wu be nàɖo afisia."
  
  Sam ko alɔgbɔnu. Nina nya dzedzeme ma. "Oo Mawu, nukae nèwɔ?"
  
  Sam ɖo eŋu kple nukokoe be: "Ŋutsuviawo ƒo mí."
  
  "Nu ka?" Casper ƒo nu le ɣlidodo me kple didi be yeanya.
  
  Nina lé ŋku ɖe Casper ŋu. "Russiatɔwo ƒe mafia siwo le fu ɖem na ame, Ðɔkta Jacobs." Eƒo nu abe vidada si do dziku si gakpɔe ake be ye viŋutsua gawɔ nuvloa ake ene. Zi geɖe do ŋgɔ la, Sam ƒoa fefe kple ame vɔ̃ɖi siwo le block la dzi be yeakpɔ nusiwo ŋu se meɖe mɔ ɖo o, eye Nina medzudzɔa egbɔgblɔ nɛ gbeɖe o. Eƒe ŋku ɣiawo tsɔ fɔbubu si me mekɔ o ƒoe, gake eko alɔgbɔnu ŋutsuvi ƒe nɔnɔme.
  
  Eɖo ŋku edzi nɛ be: "Hey, èhiã na hadɔwɔla ma tɔgbe ɖe Nazi bometsila siawo ŋu." "GULAG ƒe dedienɔnɔdzikpɔlawo kple gbevuhawo ƒe viŋutsuwo. Le xexe si me míele me la, anye ne mesusu be àkpɔ ŋudzedze ɖe eŋu vaseɖe fifia be ace yibɔtɔ kekeake babla ɖua fefea dzi ɣesiaɣi. Ne míeƒo nu tso fiaɖuƒe vɔ̃ɖiwo ŋu la, naneke meli si woyɔna be fefewɔwɔ dzɔdzɔe o. Vɔ̃ɖinyenye kple vɔ̃ɖinyenye si vɔ̃ɖi wu koe li. Viɖe le eme be kpẽgbalẽvi nanɔ wò abɔta."
  
  Egblɔ be: "Enyo, enyo." "Mehiã be nàtu Martin Luther King katã ɖe dzinye o. Ðeko mesusu be fenyinyi le Bratva ŋu nye susu gbegblẽ."
  
  "Aleke nèwɔ nya be nyemexe fe na wo haɖe o?" eɖu fewu le eŋu.
  
  Nina ʋuʋu ŋku. "Oo, va. Nukae nèdo na wo?"
  
  Edze abe Casper hã di be yease ŋuɖoɖoa ene. Woa kple Nina siaa wobɔbɔ ɖe kplɔ̃a dzi henɔ Sam ƒe ŋuɖoɖo lalam. Esi Sam nɔ hehem ɖe megbe le eƒe ŋuɖoɖoa ƒe agbegbegblẽnɔnɔ ta la, enya be ele be yeawɔ ɖeka kple yeƒe zɔhɛwo. "Medo nusi dim wole la ƒe ŋugbe na wo. Woƒe hoʋiʋlia ƒe tatɔ."
  
  Casper gblɔ be: "Na masusui." "Woƒe tsitretsiɖeŋulae nye Amegãxi ŋutsu ma, alo?"
  
  Nina ƒe mo do viviti esi woyɔ adzodala la, gake eɖu eƒe aɖe.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, wohiã kplɔla na woƒe hoʋiʋlia, eye le nusi wòwɔ na Nina megbe la, mawɔ nusianu si hiã be nye mɔ nasu asinye." Nina se le eɖokui me be yeƒe ɖokuitsɔtsɔna do dzidzɔ na ye, gake nane le nya siwo wòtia ŋu la wɔ nuku nɛ ŋutɔ.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Lala vie." "Èbe wodi eƒe ta ŋutɔŋutɔa?"
  
  Sam ko alɔgbɔnu esime Casper nɔ ʋuʋum le Nina ƒe akpa kemɛ. "Ẽ, wodi be woatsrɔ̃e eye woawɔe wòadze abe eya ŋutɔ ƒe hadɔwɔlawo dometɔ ɖekae wɔe ene. Eko alɔgbɔnu to nya dzodzroawo me be: "Menya be nyadzɔdzɔŋlɔla ɖokuibɔbɔla koe menye, gake mezã ɣeyiɣi si sɔ ɖe ame mawo tɔgbe ŋu be manya alesi maɖo ame aɖe anyi."
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Oo nye Mawu, Sam." "Èva le abe woawo ene wu alesi nèsusui."
  
  Kasper gblɔ be: "Melɔ̃ ɖe eƒe nya dzi, Nina." "Le dɔ sia wɔwɔ me la, míate ŋu akpɔ ga atsɔ aƒo fefe le seawo nu o. Míate ŋu alé míaƒe dzidzenuwo me ɖe asi gɔ̃ hã le ɣeyiɣi sia me o. Ame siawo tɔgbe siwo le didim be yewoawɔ nuvevi ame maɖifɔwo ɖe yewo ŋutɔ ƒe viɖe ta la medze na susu nyui ƒe yayra o. Ame siawo tɔgbe nye dɔlékui na xexeame eye wodze na atikewɔwɔ abe aŋɔ si le gli ŋu ene."
  
  "Ɛ̃! Nu ma tututue megblɔ," Sam gblɔ.
  
  Nina tsi tre ɖe eŋu be: "Nyemelɔ̃ ɖe edzi kura o. "Nya si gblɔm mele koe nye be ele be míakpɔ egbɔ be míeva do ƒome kple amewo abe Bratva ene le esi futɔ ɖeka le mía si ta ko o."
  
  Eka ɖe edzi nɛ be: "Nyateƒee, gake míawɔe gbeɖe o." "Ènya be míenya afisi míele le nuwo ƒe ɖoɖowɔwɔ me ɣesiaɣi. Nye ŋutɔ la, nukpɔsusu si nye be "mèle fefem kplim o, nyemele fefem kpli wò o" la dze ŋunye. Eye malé ɖe eŋu zi alesi mate ŋui."
  
  "Hee!" Casper xlɔ̃ nu wo. "Edze abe ɖe wobɔbɔ nɔ anyi ene. Nukae wòle be míawɔ?"
  
  Sam tɔ te dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala si megbɔ dzi ɖi o la be: "Lala." "Nuƒolanɔƒeawo ƒe kplɔlawo dometɔ ɖekae nye Bratva. Ana dzesi aɖe mí."
  
  Exɔ ɣeyiɣi aɖe hafi ame ŋkutaawo te ŋu ɖo keteke dzeani si me xexeme xoxoa ƒe nu lédzinamewo le la. Tso mɔ̃a me, abe alesi wòle le keteke dzro si me dzoxɔxɔ le me ene la, dzoxɔxɔ ƒe alilikpo ɣiwo do, siwo dona tso gayibɔ ƒe pɔmpi me. Nina tsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe se vivi na eƒe atsyɔ̃ hafi ɖo to dzesia. Esi amesiame nya ɖo ʋua ko la, Taft kple Wolf woɖɔli wo nɔewo le ɣlidodo kpui aɖe me si wu enu kple nukoko. Emegbe wolé ŋku ɖe woƒe gaƒoɖokuiwo ŋu eye woto tasiaɖam evelia ƒe ʋɔtru mamlɛtɔ nu.
  
  Ŋutsu aɖe si do awu ʋlaya si ƒe ŋutilã le kpekpem la bɔbɔ nɔ anyi be yeabla yeƒe afɔkpa.
  
  "Ema koe nye ema!" Sam na eƒe zɔhɛwo ka ɖe edzi. "Esiae nye míaƒe dzesi. Ele be míato ʋɔtru si me wòbla eƒe afɔkpa le la me. Mina míawɔ!"
  
  Le zã ƒe dome viviti la te la, ame etɔ̃awo dze mɔ be yewoaɖe Olga eye yewoagblẽ nusianu si Black Sun ɖo be yeawɔ na xexeame katã teƒenɔla siwo wolé ɖe asi le lɔlɔ̃nu faa me teti koe nye ema la me.
  
  
  27. Ƒe 1999 me
  Lilith ƒe fiƒode
  
  
  Xɔ ɖedzesi si nɔ ʋuʋum le ʋuɖoƒea dzi la wɔ nuku na George Masters esime wòtɔ eƒe ʋua hetɔ ɖe afisi Reichtishousis ƒe dzɔlawo gblɔ nɛ be wòatɔ ɖo. Zã la fa miamiamia esime dzinu bliboa nɔ ŋku lém ɖe alilikpo siwo va yina la me. Le agblea ƒe mɔnu gã la ƒe golɔgoe bliboa me la, ati kɔkɔwo nɔ ɣli dom le ya me, abe ɖe wole xexeame yɔm be wòazi ɖoɖoe ene. Aƒetɔwo se le eɖokui me be ŋutifafa ƒe seselelãme wɔnuku aɖe nɔ tsakatsaka kple eƒe vɔvɔ̃ si nɔ dzidzim ɖe edzi.
  
  Ðeko nyanya be Lilith Hearst le eme na eƒe didi be yeadze ame dzi la gasẽ ɖe edzi. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, dedienɔnɔdzikpɔlawo na Perdue nya be Masters le mɔ dzi yina xoxo. Esi Masters nɔ du dzi nɔ atrakpui siwo wotsɔ kpe xɔasi si nye marble wɔe siwo le ŋgɔgbexɔ gã la dzi la, eƒe susu nɔ dɔ si le esi la ŋu. Menye nudzraɖola nyui aɖeke kpɔ o, gake esia anye eƒe dutadɔnunɔlawo ƒe dodokpɔ vavãtɔ. Ðikekemanɔmee la, Lilith awɔ nu kple dzikudodo, elabena esusu be eku.
  
  Esi Masters ʋu ʋɔa la, ewɔ nuku nɛ ŋutɔ esi wòkpɔ gatɔ biliɔnla kɔkɔtɔ kekeake si le tsɛ wu. Wonya eƒe fiakuku ɣia nyuie, gake le nɔnɔme si me wòle fifia me la, nu bubu boo aɖeke megali si ɖi foto siwo le nyadzɔdzɔgbalẽwo kple dɔmenyohabɔbɔ siwo dziɖuɖua wɔna me o. Kpe ƒe mo nɔ Perdue si, evɔ wonyae ɖe eƒe nuwɔwɔ kple amewo dzidzɔtɔe, ameŋububutɔe ta. Ne Masters menya alesi Perdue le o la, anye ne asusui nyuie be ŋutsu si le eŋgɔ la nye doppelgänger tso viviti me. Ewɔ nuku na Masters be domenyinu la tɔ naʋu eya ŋutɔ ƒe ʋɔtru, eye Perdue kpɔa nu nyuie ɣesiaɣi ale gbegbe be wòxlẽa eƒe mo.
  
  Perdue gblɔ dzimagbɔɖitɔe be: "Mele ahadzralawo dome."
  
  Masters ɖe eɖokui fia be: "Aƒetɔ Perdue, ŋkɔnyee nye George Masters." "Sam Cleave dɔm be matsɔ gbedasi aɖe ana wò."
  
  "Nu kae nye esia? Gbedasia, nukae nye ema?" - Perdue bia nya sia vevie. "Le ɣeyiɣi sia me la, vovo mele ŋunye kura le nufiafiaa gbugbɔgatu me o, eye ɣeyiɣi boo aɖeke mele asinye mawu enu o, ne meɖe fu na wò o."
  
  Masters ɖo eŋu enumake be: "Le nyateƒe me la, ema ŋue meva afisia be maƒo nu tsoe." "Ele be mana gɔmesese aɖe wò le... nyuie,... Da Vɔ̃ɖi la ŋu."
  
  Kasia Perdue nyɔ tso eƒe alɔ̃dɔdɔ me, eye eƒe ŋku dze amedzro aɖe si do kposɔ si ƒe abɔwo keke eye wòdo awu ʋlaya legbe la dzi tẽ. "Aleke nèwɔ nya nu tso Da Vɔ̃ɖi la ŋu?"
  
  Masters ɖe kuku be: "Na maɖe eme." "Eme".
  
  Perdue tsɔ dzitsitsi ƒo ŋku ɖe xɔdɔme si me woxɔa amewo le la ŋu be yeakpɔ egbɔ be yewo ɖeɖe koe li. Enɔ du dzi be yeaɖe nusi susɔ le sɔsɔŋusẽ si woɖe afã kple afã la me, gake ehiã hã be wòanya nu geɖe tso eŋu alesi wòate ŋui. Eɖe afɔ ɖe vovo. "Ge ɖe eme, Aƒetɔ Aƒetɔwo." Perdue fia asi miame, afisi nuɖuxɔ dzeani la ƒe ʋɔtru kɔkɔ la dze le. Dzo si le dzodoƒea ƒe keklẽ vividoɖeameŋutɔe nɔ eme . Eƒe gbeɖiɖi si le ɣli dom koe nye gbeɖiɖi si nɔ aƒea me, si na blanuiléle ƒe ya si ŋu ɖikeke mele o nɔ teƒea.
  
  "Brandy?" Perdu bia eƒe amedzroa.
  
  Masters ɖo eŋu be: "Akpe na wò, ẽ." Perdue di be yeaɖe yeƒe kposɔ, gake menya alesi wòabia tso esi be wòawɔe o. Ekɔ aha la ɖe anyi eye wòwɔ dzesi na Aƒetɔwo be wòanɔ anyi. Abe ɖe Masters ate ŋu ase le eɖokui me be mesɔ o ene la, eɖoe be yeaɖe kuku ɖe yeƒe awudodo ta.
  
  Eɖe eme be: "Ðeko medi be mabia tso asiwò be nàdo taflatse ɖe nye agbenɔnɔ ta, Aƒetɔ Perdue, gake ele be mado kposɔ sia ɣesiaɣi." "Le dutoƒo ya teti."
  
  "Mate ŋu abia nusitae?" Perdu bia nya sia.
  
  Masters gblɔ be: "Ðeko magblɔ be afɔku aɖe dzɔ ƒe ʋɛ aɖewoe nye esi va yi si na nye nu megadzea ŋunye vie o." "Gake ne akɔfafa aɖee wònye la, ke amenyenye wɔnuku aɖe le asinye."
  
  Perdue ko nu. Enye nusi womenɔ mɔ kpɔm na o eye wòwɔ nuku ŋutɔ. Aƒetɔwo ya mete ŋu ko alɔgbɔnu o.
  
  Masters gblɔ be: "Maɖo nyaa gbɔ tẽ, Aƒetɔ Perdue." "Miaƒe Da Vɔvɔ̃ la ŋue nèke ɖo menye nya ɣaɣla le dzɔdzɔmeŋutinunyalawo dome o, eye etena ɖe dzinye be mana mianya be nyadzɔdzɔa ɖo adzame ame ŋkutawo ƒe akpa si nyɔ ŋu wu la gbɔ."
  
  Perdue blu ɖe eta. "Alekee? Mía kple Sam koe nyatia le."
  
  Masters to nyatoƒoe be: "Mele vɔvɔ̃m be menye nenemae o, Aƒetɔ Perdue." Abe alesi Sam bia ene la, ŋutsu si wotɔ dzoe la ɖu eƒe dziku kple dzimagbɔɖi le xexeame katã dzi be yeada asɔ kple David Perdue. "Tso esime nètrɔ tso Du si Bu la me la, ame aɖe tsɔ nyadzɔdzɔa ɖe go ɖe nyatakakadzraɖoƒe ɣaɣla kple asitsala deŋgɔ geɖe."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Esia nye fewuɖunya." "Nyemegaƒo nu le nye alɔ̃ me tso esime wowɔ dɔ nam o, eye Sam mehiã be woalé ŋku ɖe eŋu o."
  
  "Ao, melɔ̃ ɖe edzi. Gake ame bubuwo hã nɔ afima esime woxɔ wò ɖe kɔdzi, ɖe meto nyateƒea?" Aƒetɔwo ƒo nu tso eŋu.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Atikewɔlawo koe." "Ðɔkta Patel menya nusi Einstein ƒe sɔsɔŋusẽfianua fia o. Amekoko gbugbɔgaɖoanyi kple amegbetɔ ƒe nugbagbeŋutinunya ɖeɖeko ŋue ŋutsua ƒo nu tsoe."
  
  "Ke dɔnɔdzikpɔlawo ya ɖe?" Aƒetɔwo ɖoe koŋ bia nya sia, eye wònɔ fefem abe mumu ene henɔ brandy nom. Ete ŋu kpɔe be Perdue ƒe ŋkuwo sesẽ esime wònɔ esia ŋu bum. Perdue ʋuʋu ta blewuu tso axa ɖeka yi axa ke esime eƒe dɔwɔlawo ƒe kuxiwo kple eƒe lɔlɔ̃tɔ yeyea nɔ dodom le eme.
  
  Esusu be: "Ao, esia mate ŋu adzɔ o." "Lilith le nye akpa dzi." Gake gbe bubu aɖe va dze le eƒe nuŋububu me. Eɖo ŋku ɣlidodo si mete ŋu se le zã si do ŋgɔ me o, alesi dedienɔnɔ ƒe dɔwɔƒegã tsɔe be wokpɔ nyɔnu aɖe le viviti me le woƒe nuƒoƒo si wolé ɖe mɔ̃ dzi me, kple nyateƒe si wònye be wozã atike vɔ̃ɖi nɛ dzi nɛ tso dzi me. Ame bubu aɖeke meganɔ xɔa gã la me o negbe Charles kple Lillian ko, eye womesrɔ̃ naneke tso nyatakaka siwo le sɔsɔŋuɖoɖoa me me o.
  
  Esi wònɔ anyi nɔ ŋugble dem la, aɖaŋunu bubu aɖe hã ɖe fu nɛ, eye eƒe akpa gãtɔ tso alesi wò me kɔ fifia si ɖikeke le eƒe lɔlɔ̃a Lilith ŋu ta. Eƒe dzi ɖe kuku nɛ be wòaŋe aɖaba aƒu kpeɖodziawo dzi, gake eƒe susuŋudɔwɔwɔ ɖu eƒe seselelãmewo dzi ale gbegbe be wòna eƒe susu ʋu.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Ðewohĩ dɔnɔdzikpɔlae."
  
  Eƒe gbe tso xɔa me ƒe ɖoɖoezizi la me. Lilith tsɔ gbɔgbɔtsixe ƒo xlãe, eye wògawɔ amesi ŋu wowɔ nuvevii la ƒe akpa aɖe ake be: "Mèxɔ nya dzodzro sia dzi se vevie o, David."
  
  Eɖɔe ɖo be: "Nyemegblɔ be mexɔe se o, lɔlɔ̃tɔ."
  
  Eɖi abe ɖe wòdo dziku ene gblɔ be: "Gake èbu eŋu kpɔ." Eƒe ŋkuwo ƒu du yi amedzro si nɔ sofa la dzi, eye wòɣla eƒe amenyenye ɖe kposɔ kple awudziwui te. "Eye amekae nye ema?"
  
  Perdue gblɔ nɛ sesĩe vie be: "Taflatse, Lilith, nye ɖeka koe le agbagba dzem be maƒo nu kple nye amedzroa."
  
  Egblɔ kple ɣli si metsi o be: "Enyo, ne èdi be yeana amedzro siwo ate ŋu anye ŋkutsalawo ŋutɔ na habɔbɔ si nèle bebem na la nage ɖe wò aƒeme la, ekema wò kuxie nye ema."
  
  Perdue ɖo eŋu kaba be: "Enyo, nu mae mewɔna." "Le nyateƒe me la, ɖe menye emae kplɔ wò va nye aƒeme oa?"
  
  Aƒetɔwo di vevie be yeako alɔgbɔnu. Le nusi Hearst ƒomea kple woƒe dɔwɔhatiwo wɔ nɛ le Taft atikewɔƒea megbe la, edze be woaɖii agbagbee, eye míagagblɔ be woaƒoe tso srɔ̃a ƒe legba gbɔ o.
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Nyemeka ɖe edzi be ɖeko nègblɔ nya ma o, David." "Nyemaxɔ nya sia tso ameflutɔ aɖe si do trench coat si va afisia va gblẽ nu le ŋuwò gbɔ o. Ègblɔ nɛ be dɔ le ye si yeawɔa?"
  
  Perdue lé ŋku ɖe Lilith ŋu dzimaxɔsetɔe. "Sam xɔlɔ̃e wònye, lɔlɔ̃tɔ, eye nyee nye aƒe sia ƒe aƒetɔ kokoko, ne meɖo ŋku edzi na wò?"
  
  "Aƒe sia tɔa? Enye nukokoe elabena wò ŋutɔ wò dɔwɔlawo megate ŋu do dzi le wò nuwɔna si màte ŋu agblɔ ɖi o la me o!" - egblɔ fewuɖutɔe. Lilith bɔbɔ be yealé ŋku ɖe Perdue dzi akpɔ ŋutsu si do kposɔa, amesi wòlé fui le eƒe nudede eme ta. "Nyemenya amesi nènye o, aƒetɔ, gake anyo be nàdzo. Èle David ƒe dɔa dzi ɖum."
  
  "Nukatae nèle nyatoƒoe tom le nye dɔa wuwu ŋu, lɔlɔ̃tɔ?" - Perdu biae le dziɖeɖi me. Alɔgbɔnukoko fafɛ aɖe do ŋɔdzi nɛ be yeadze le mo nɛ. "Ne ènya nyuie be wowu sɔsɔŋusẽa nu zã etɔ̃ enye sia."
  
  Etsi tre ɖe eŋu be: "Nyemenya naneke si le abe ema ene o. Lilith do dziku vevie ɖe nutsotsoawo ta, vevietɔ le esi wònye nyateƒe ta eye wòvɔ̃ be yemegale ŋusẽ kpɔm ɖe David Perdue ƒe lɔlɔ̃nyawo dzi o ta. "Afikae nèkpɔa alakpanya siawo katã tsoe?"
  
  Ete tɔ ɖe edzi be: "Dedienɔnɔ ƒe fotoɖemɔ̃wo medaa alakpa o," eye wògakpɔtɔ lé gbeɖiɖi si me tomefafa le me ɖe asi.
  
  "Womeɖea naneke fiana o negbe vɔvɔli si le ʋuʋum ko eye nènyae!" - eʋli eɖokui ta vevie. Eƒe bitchiness xɔ aɖatsi, kple mɔkpɔkpɔ be yeaƒo nublanuikpɔkpɔgbalẽvia, gake gbeɖegbeɖea koe. "Miaƒe dedienɔnɔdɔwɔlawo le ɖeka kple miaƒe aƒemedɔwɔlawo! Ðe màte ŋu akpɔe oa? Nyateƒee, woaɖee afia be nyee."
  
  Perdue tsi tre eye wòkɔ brandy geɖe ɖe eya ŋutɔ kple eƒe amedzroa dzi. "Ðe esia hã adzɔ dzi na wò, lɔlɔ̃tɔa?" ebia Lilith be. Edo ɣli le dziku ta.
  
  Perdue gblɔ kpee be: "Aleke wòagawɔe dzɔdzɔmeŋutinunyala kple asitsala siwo me afɔku le dometɔ geɖe anya be meke ɖe Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ ŋu le The Lost City me? Nukatae nèɖoe kplikpaa ale gbegbe be mewu enu? Miema nyatakaka siwo mede blibo o kple miaƒe dɔwɔhatiwo eye esia tae miele nu ƒom ɖe nunye be magakpe wo ɖo ake ɖo. Ne egbɔkpɔnu aɖeke meli o la, viɖe aɖeke mele eŋu kura o. Ele be nàɖo kakɛ mamlɛ mawo ɖa be wòawɔ dɔ."
  
  Masters ƒo nu zi gbãtɔ be: "Ele nenema."
  
  "Wò! Mizi ɖoɖoe ɖe fu la ŋu!" - egblɔ kple ɣli.
  
  Zi geɖe la, Perdue meɖea mɔ na ame aɖeke be wòado ɣli ɖe eƒe amedzrowo ta o, gake enya be eƒe fuléle nye dzesi be woxɔe. Aƒetɔwo tso le eƒe zikpui dzi. Eɖe eƒe kposɔa ɖa nyuie le akaɖiawo ƒe elektrik-kaɖi me, esime dzodoƒea ƒe keklẽ na eƒe dzedzeme si wɔ nuku la dze. Perdue ƒe ŋkuwo xɔ dzo le vɔvɔ̃ ta esi wòkpɔ ŋutsu si ƒe ŋutilã wolã la. Eƒe nuƒoa ɖee fia xoxo be eƒe lãme gblẽ, gake eƒe dzedzeme vɔ̃ɖi wu alesi wòsusui.
  
  Lilith Hearst trɔ megbe, gake ŋutsua ƒe mo ƒe dzedzeme tro ale gbegbe be mekpɔe dze sii o. Perdue ɖe mɔ na ŋutsua be wòaxɔ ɣeyiɣia elabena edi vevie be yeanya nu tso eŋu.
  
  Masters gblɔ kple gbe blewu be: "Ðo ŋku edzi, Lilith, Taft ƒe atikewɔƒe si le Washington, D.C.."
  
  Eʋuʋu ta le vɔvɔ̃ ta kple mɔkpɔkpɔ be gbegbe ana wòaganye nyateƒe o. Ŋkuɖodzinyawo gbɔgblɔ tso eya kple Phillip ƒe tɔdziʋua ɖoɖo ŋu abe akplɔ siwo le eƒe ŋgonu ƒom ene. Edze klo helé eƒe ta, eye wòlé ŋku ɖe eŋu sesĩe.
  
  "Nukae le edzi yim, George?" Perdu bia Aƒetɔwo.
  
  "Oo Mawu, ao, esia mate ŋu adzɔ o!" Lilith fa avi, eye wòtsɔ eƒe asiwo tsyɔ mo. "George Aƒetɔwo! George Masters ku!"
  
  "Nukatae nèsusui nenema ne mèɖoe be matɔ dzoe o? Mia kple Clifton Taft, Phillip kple ame manyanu bubu siwo dze dɔ la miezã Belgiumtɔ dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala sia ƒe nufiafia kple mɔkpɔkpɔ be yeate ŋu axɔ kafukafua na ye ɖokui, wò nyɔnuvi! Aƒetɔwo nɔ hehem esi wògogo Lilith si ƒe dzi gbã la.
  
  "Míenya o! Mele be wòafiã nenema hafi o!" edze agbagba be yeatsi tre ɖe eŋu, gake eʋuʋu ta.
  
  Masters do ɣli ɖe eta be: "Ao, gɔmedzesuku dzɔdzɔmeŋutinunyafiala gɔ̃ hã nya be duƒuƒu alea ana melia nade dzo sesĩe nenema gbegbe." "Ekema ète nusi nèle tete kpɔ fifia la kpɔ, zi sia koe nèle ewɔm le agbɔsɔsɔ gã aɖe si me gbɔgbɔ vɔ̃wo le me, alo?"
  
  Perdue tɔ te ɖeɖefia la be: "Lala." "Aleke gbegbee nudanua loloe? Nukae wowɔ?"
  
  Masters lé ŋku ɖe Perdue ŋu, eƒe ŋku siwo me goglo la nɔ keklẽm tso eƒe ŋgonu si wotsɔ ƒu gbe la te. Nukoko sesẽ aɖe si le do si susɔ ɖe eƒe nu me la me.
  
  "Clifton Taft ye na ga Lilith kple Philip Hearst be woatsɔ sɔsɔŋuɖoɖo aɖe si wotu ɖe Dire Serpent si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi dzi teti awɔ dɔe le dodokpɔa me. Mewɔ dɔ kple nunyala aɖe abe wò ene, ŋutsu aɖe si ŋkɔe nye Casper Jacobs," egblɔ blewuu. "Wokpɔe be Ðɔkta Jacobs kpɔ Einstein ƒe sɔsɔŋuɖoɖoa gbɔ, menye nya xɔŋkɔ aɖe o, ke boŋ enye nusi ate ŋu adzɔ le dzɔdzɔmeŋusẽŋununya me."
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me be: "D dziŋɔ aɖe."
  
  Ehe ɖe megbe nenye be yeayɔe be nusi dim yedi be: "Esia, nyɔnua kple eƒe dɔwɔhatiwo xɔ ŋusẽ le Jacobs si. Wozãm abe dodokpɔwɔla ene, elabena wonya be dodokpɔa awum. Alesi meto mɔxenua me kabakabae la gblẽ ŋusẽ si le dɔwɔƒea, si na wowó gã aɖe, si na dzudzɔ kple lã si le ƒoƒom la va zu tɔtɔ nam!"
  
  Elé Lilith ƒe taɖa. "Kpɔ ɖa fifia!"
  
  Eɖe Glock aɖe le eƒe jaketi kotoku me eye wòda tu Masters ƒe ta tẽ hafi ɖo taɖodzinu ɖe Perdue ŋu tẽ.
  
  
  28. 28.
  Ŋɔdzinuwɔwɔ ƒe Keteke
  
  
  Vavalawo se le wo ɖokui me be yewole yewoƒe aƒeme le Trans-Siberia keteke si zɔna sesĩe la me. Ŋkeke eve ƒe mɔzɔzɔa do atsyɔ̃ɖoɖo si sɔ kple amedzrodzeƒe dzeani ɖesiaɖe si le xexeame ƒe ŋugbe, negbe tadeaguƒe ƒe mɔnukpɔkpɔ siwo ame aɖeke makpɔ ŋudzedze ɖe le Russia ƒe adame o le mɔ sia mɔ nu koe susɔ. Wotsɔ aba si lolo abe fianyɔnu ene, minibar, tsileƒe kple dzoxɔxɔnamɔ̃ ɖo xɔ gã ɖesiaɖe me.
  
  Woɖe gbeƒãe be le alesi wowɔ ketekea ta la, asitelefon alo Internet dzi kadodo aɖeke manɔ Tyumen-dua me o.
  
  McFadden ko alɔgbɔnu ŋuʋaʋãtɔe be: "Ele be magblɔ be, Taft dze agbagba ɖesiaɖe le xɔa me ŋutɔŋutɔ." Elé eƒe champagne-kplua ɖe asi eye wòsrɔ̃ nu tso ketekea ƒe emenuwo ŋu, eye Wolf nɔ eƒe axadzi. Eteƒe medidi o Taft va kpe ɖe wo ŋu. Edze abe eƒe susu katã le nu ŋu gake wòɖe dzi ɖi ene.
  
  "Èse nya aɖe tso Zelda Bessler gbɔ haɖea?" ebia Akpɔkplɔ.
  
  Wolf ɖo eŋu esi wòʋuʋu ta be: "Ao." "Gake egblɔ be Jacobs si le Brussels esi míekplɔ Olga vɔ megbe. Vɔvɔ̃nɔtɔ damn la anya susu be ye kplɔe ɖo...ele be yeado go. Nusi nyo wue nye be esusuna be yeƒe dzodzo kple yeƒe dɔa gblẽa mí ɖi ƒuƒlu."
  
  Amerikatɔ nyɔŋua ko alɔgbɔnu be: "Ẽ, menyae." "Ðewohĩ ele agbagba dzem be yeanye kalẽtɔ eye wòva xɔ nɛ." Woxe mɔ ɖe woƒe nukoko nu be wòasɔ kple woƒe nɔnɔme abe dukɔwo dome aɖaŋuɖoha me tɔwo ene, McFadden bia Wolfe be, "Le mɔa nu la, afikae wòle?"
  
  "Afikae nèsusu?" Wolf ko alɔgbɔnu. "Menye bometsitsie wònye o. Anya afi si wòadi."
  
  Taft melɔ̃ nusiwo ate ŋu adzɔ o. Ðɔkta Jacobs nye ame si sea nu gɔme ŋutɔ, togbɔ be enye ame manyanu si gbɔ eme hã. Ðikeke aɖeke menɔ eme be dzɔdzɔmeŋutinunyala si ƒoe ɖe enu la adze agbagba ya teti be yeati yeƒe ahiãvi yome o.
  
  Taft gblɔ na ŋutsu eve bubuawo be: "Ne míenya ɖi go ɖe Tyumen ko la, dɔa adze edzi bliboe." "Ele be Casper Jacobs nanɔ keteke sia me hafi ɣemaɣi naɖo ale be wòate ŋu aku kpe ɖe vavala mamlɛawo ŋu. Keteke sia ƒe kpekpeme dzie wotu dzidzeme siwo wòwɔ na tɔdziʋua, eye woɖe wò, nye kple Bessler ƒe kpekpeme bliboa ɖa."
  
  "Afikae wòle?" McFadden bia esi wònɔ ŋku lém ɖe nu ŋu ko hafi wòkpɔe be ebu le kplɔ̃ɖoƒe gã si le ɖoƒe kɔkɔ la me.
  
  Taft gblɔ kpoo alesi wòate ŋui be: "Ele ketekedzikpɔlawo ƒe xɔ me, hele nyatakaka siwo Hearst nyi le mía ŋu la lalam." "Ne míenya xɔ sɔsɔŋusẽ susɔea ko la, wotua dɔa. Míedzona le teƒe aɖe si míetɔ ɖe Tyumen esime vavalawo le tsa ɖim le dua ƒe elektrikŋusẽnamɔ̃a me hele to ɖom woƒe akɔntabubu ŋuti nuƒo si me viɖe aɖeke mele o." Wolf bia gbe amedzro siwo nɔ ketekea me esime Taft nɔ ɖoɖo aɖe wɔm na McFadden si menya naneke ɣesiaɣi o. "Kaka ketekea nayi edzi ayi du si kplɔe ɖo me la, ele be woade dzesii be míedzo... eye atsi megbe akpa."
  
  McFadden gblɔ be: "Eye èdi be Jacobs nanɔ ketekea me kple nuƒo kpuiawo me nɔlawo."
  
  Taft ɖo kpe edzi be: "Nyateƒee." "Enya nusianu, eye wònɔ dzogbe yim. Mawu nya nusi adzɔ ɖe míaƒe dɔ sesẽ wɔwɔ dzi ne ɖe wòdo go le dutoƒo kple nusi ŋu míele dɔ wɔm le."
  
  McFadden lɔ̃ ɖe edzi be: "Nenema tututue." Etrɔ megbe vie ɖe Wolfe ŋu be yeaƒo nu kple Taft kple gbe bɔbɔe. Wolf do taflatse be yealé ŋku ɖe vavalawo ƒe nuɖuʋua ƒe dedienɔnɔ ŋu. McFadden he Taft ɖe adzɔge.
  
  "Menya be fifia ɖewohĩ menye ɣeyiɣi nyuitɔ o, gake ɣekaɣie maxɔ nye..." ekɔ eƒe ŋɔti me ŋukpetɔe, "stage two grant?"Meɖe tsitretsiɖeŋua ɖa na wò le Oban ale be mate ŋu ado alɔ aɖaŋuɖoɖoa be nàde ɖeka afima tso wò reactors me."
  
  "Ðe nèhiã ga geɖe xoxoa?" Taft blu ɖe eta. "Meda asi ɖe miaƒe tiatia dzi xoxo eye metsɔ euro miliɔn enyi gbãtɔawo de miaƒe gakɔnta si le ƒuta la me."
  
  McFadden tsɔ abɔta ƒoe, eye wòdze abe ŋu kpee ŋutɔ ene. "Ðeko medi be maƒo nye didiwo nu ƒu ɖe Singapore kple Norway, ènya, ne edzɔ be."
  
  "Ne edzɔ be nukae?" Taft bia nya sia dzimagbɔɖitɔe.
  
  "Esia nye dunyahehe ƒe nɔnɔme si ŋu kakaɖedzi mele o. Ðeko mehiã nugblẽfexeɖoɖo aɖewo. Dedienɔnɔ ƒe ɖɔ," McFadden ƒo nu kple ɣli.
  
  "McFadden, àxɔ ga ne wowu dɔ sia nu. Ne xexeame katã ƒe nyametsotsowɔla siwo le NPT dukɔwo me kple IAEA dukɔa va wu enu nublanuitɔe le Novosibirsk ko hafi tiatia aɖeke maganɔ woƒe dziɖuɖumegãwo si wu be woatia ame siwo ava xɔ ɖe wo teƒe o," Taft ɖe eme. "Dukplɔla ƒe kpeɖeŋutɔ siwo li fifia kple subɔsubɔhakplɔla ƒe ametialawo katã nye Black Sun me tɔwo. Ne wonya ka atam ko la, mía ŋutɔwo ƒe asi anɔ mía si, eye ɣemaɣi ko hafi nàxɔ wò akpa evelia abe Ðoɖoa teƒenɔla le adzame ene."
  
  "Ekema, ɖe nèle keteke sia ɖe ge le mɔ dzia?" Wobia gbe McFadden. Mefia nu boo aɖeke na Taft kple eƒe nɔnɔmetata gã la ale gbegbe be medze be woaƒo nu tso eŋu o. Gake zi alesi McFadden nyae la, zi nenemae wòle be wòabu, eye esia na Taft ƒe asiléle ɖe eƒe bɔlwo ŋu sesẽe. Taft kpla asi kɔ na ʋɔnudrɔ̃la kple dudzikpɔla si meɖi naneke o la.
  
  Taft ɖe eme le mɔ si doa alɔe wu nu be: "Le Novosibirsk godo, le eƒe akpa kemɛ, le ketekemɔ sia ƒe nuwuwu la, to gã aɖe si Wolf ƒe hadɔwɔlawo tu la le afima," elabena Oban ƒe dudzikpɔla nye ame tsɛ blibo. "Kpe kple tsikpee wotsɔ wɔe, gake le eme la, atikekui gã aɖe le eme si awɔ atɔmŋusẽ si womate ŋu adzidze o si mɔxenua ƒe gbagbã hena vɛ la ŋudɔ eye wòanɔ eme. Capacitor sia alé ŋusẽ si wowɔ la ɖe asi."
  
  McFadden do susua ɖa be: "Abe nusi wotsɔ wɔa nu ene."
  
  Taft ƒo nu kple hũɖeɖe. "Ẽ, eyae nye ema. Míewɔ modules mawo tɔgbe le dukɔ geɖe me le xexeame godoo. Nusi míehiã koe nye nusi kpekpe ŋutɔ si le zɔzɔm sesĩe nukutɔe be yeatsrɔ̃ mɔxenu sia. Ne míekpɔ nukliaŋusẽ si ƒomevi keteke ƒe gbagbã sia le hehem vɛ ko la, míanya afisi kple alesi míatrɔ asi le meli siwo kplɔe ɖo ŋu wòasɔ ɖe enu be wòawɔ dɔ nyuie wu."
  
  "Ðe mɔzɔlawo hã anɔ woawo hã?" McFadden bia nya sia kple didi be yeanya.
  
  Amegãxi va do ɖe megbe nɛ heko alɔgbɔnu be: "Ao, esia koe."
  
  
  * * * .
  
  
  Le tasiaɖam evelia ƒe megbe la, ame etɔ̃ siwo dzraa nu ɖo la lala vaseɖe esime fiẽnuɖuɖua wu enu be yewoadze Olga didi gɔme. Etsi megbe ŋutɔ xoxo, gake amedzro siwo gblẽ la zã ɣeyiɣi bubu tsɔ noa aha le fiẽnuɖuɖu vɔ megbe.
  
  Nina to nyatoƒoe kple ɣlidodo si nɔ ʋuʋum be: "I"m freezing." "Èsusu be míate ŋu akpɔ nane si me dzo le?"
  
  Casper nɔa ŋku lém ɖe nu ŋu tso ʋɔtrua megbe le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo ɖesiaɖe me. Eƒe susu katã nɔ Olga didi ŋu ale gbegbe be vuvɔ menɔ eŋu o eye dɔ hã menɔ ewɔm o, gake ete ŋu se egɔme be ŋutinyaŋlɔla dzetugbe la ƒe dzi mefa o. Sam tsɔ eƒe asiwo ƒoe. "Ele be madi Dima, míaƒe ŋutsu si tso Bratva. Meka ɖe edzi be ate ŋu ana nane mí."
  
  Casper do susua ɖa be: "Mayi aɖaxɔe."
  
  "Ao!" Sam do ɣli, eye wòdo eƒe asi ɖa. "Wonya wò to nukpɔkpɔ me, Casper. Ðe wò tagbɔ gblẽa? Mayi".
  
  Sam dzo yi ɖadi Dima, si nye aʋatso ketekedzikpɔla si ge ɖe ketekea kpli wo. Ekpɔe le tɔdziʋu evelia me, eye wònɔ eƒe asibidɛ dem nyilã stroganoff si le nuɖala la megbe la me. Dɔwɔlawo katã menya nusi ŋu wowɔ ɖoɖo ɖo na ketekea o. Wotsɔe be Sam nye amedzro si do awu nyuie ŋutɔ.
  
  "Hey dude, ɖe míate ŋu axɔ kɔfi kplu ɖekaa?" Sam bia Dima be.
  
  Bratva afɔzɔla la ko alɔgbɔnu. "Russia ye." Vodka va zua dzoxɔxɔ wu kɔfi."
  
  Nukoko si nɔ nuɖalawo kple nuɖukplɔ̃dzikpɔlawo dome na Sam ko alɔgbɔnu. "Ẽ, gake kɔfi kpena ɖe ŋuwò nèdɔa alɔ̃."
  
  Dima tsɔ ŋkubiãnya gblɔ be: "Esia tae nyɔnu li ɖo." Dɔwɔlawo gaƒo ɣli ake kple nukoko kple lɔlɔ̃ ɖe edzi. Wolf Kretchoff do le afi aɖeke le ʋɔtru si tsi tre ɖe eŋu nu, eye wòzi ɖoɖoe na amesiame esi wotrɔ yi woƒe dɔwo dzi ƒo xlã aƒea. Eƒu du akpa be Sam nasi le akpa kemɛ, eye wòde dzesii be Wolfe kpɔ ye. Le ƒe siwo katã wòtsɔ nye nyadzɔdzɔŋlɔla si dzroa nu me me la, esrɔ̃e be megatsi dzodzodzoe hafi tu gbãtɔ nadzo o. Sam nɔ ekpɔm esime gbevuvi dziŋɔ aɖe si ƒe ŋkuwo le abe ʋetsuvi ene eye eƒe ŋkuwo le abe tsikpe ene la nɔ tetem ɖe eŋu.
  
  "Ame kae nenye?" - ebia Sam.
  
  Sam ɖo eŋu kaba be: "Zi edzi."
  
  "Afikae wò mɔzɔgbalẽa le?" Amegãxi di be yeanya.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Le míaƒe amedɔdɔ ƒe xɔ me," eye wòwɔ abe ɖe Wolfe anya nya ɖoɖowɔɖia ene.
  
  "Dukɔ ka mee?"
  
  Sam gblɔ kakaɖedzitɔe be: "United Kingdom," esi eƒe ŋkuwo to lã wɔadã si mete ŋu nɔ lalam be ye ɖeka yeado go le ketekea ƒe teƒe aɖe o la me tututu. Eƒe dzi ti kpo esi eya kple Wulf nɔ wo nɔewo kpɔm dũu, gake Sam mese vɔvɔ̃ aɖeke o, fuléle koe. "Nukatae womedzra wò galley ɖo be woatsɔ kɔfi ana kaba o, Aƒetɔ Kretchoff? Wobui be enye keteke gã aɖe."
  
  "Ðe nèwɔa dɔ le nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me alo le nyɔnuwo ƒe magazine, dzidzedzekpɔkpɔ ƒe dɔwɔƒe aɖe mea?" Amegãxi la ɖu fewu le Sam ŋu, evɔ nusi wose le ŋutsu eveawo ŋu koe nye hɛwo kple zewo ƒe ɖiɖi.
  
  Sam gblɔe tẽ be: "Ne mewɔe nenema la, màkpɔ numetoto nyui aɖeke o."
  
  Dima tsi tre ɖe dzodoƒea, tsɔ eƒe abɔwo tso eƒe akɔta, nɔ nudzɔdzɔwo ƒe ŋgɔyiyi kpɔm. Wode se nɛ be wòafia mɔ Sam kple exɔlɔ̃wo dedie ato Siberia-nyigba ƒe nɔnɔme me, gake megade nu eme alo aƒo eƒe nutsyɔnu o. Gake edo vlo Wolf Kretchoff abe alesi wo katã wɔe le eƒe ta me ene. Mlɔeba la, ɖeko Wolf trɔ hezɔ ɖo ta ʋɔtru si Dima tsi tre ɖo la gbɔ. Esi wòdzo eye amesiame ɖe dzi ɖi ko la, Dima lé ŋku ɖe Sam ŋu, eye wògbɔ ya kple gbɔdzɔe gã aɖe. "Azɔ ɖe nàdi be yeaɖu vodka aɖea?"
  
  
  * * * .
  
  
  Esi amesiame dzo vɔ la, mɔ xaxɛa ƒe akaɖiwo koe klẽna ɖe ketekea me. Casper nɔ dzadzram ɖo be yeati kpo, eye Sam nɔ ka yeye siwo wòlɔ̃na wu la dometɔ ɖeka blam, si nye rababa ƒe kɔla si me fotoɖemɔ̃ si wotu ɖe eme si wòzãna tsɔ ƒua tsii, gake Perdue na wòde blibo nɛ. Aɖo video siwo katã wolé ɖe mɔ̃ dzi la ɖe server si le eɖokui si si Perdue ɖo koŋ na esia. Le ɣeyiɣi ma ke me la, edzra nya siwo wolé ɖe mɔ̃ dzi la ɖo ɖe ŋkuɖodzikaɖi sue aɖe dzi. Esia xe mɔ na Sam be megate ŋu lée wònɔ sinima ɖem le afisi mele be wòanɔ o.
  
  Wode dɔ asi na Nina be wòadzɔ atɔa ŋu eye wòtoa tablɛt si wotsɔ do ka kple eƒe gaƒoɖokui dzi ɖoa dze kple Sam. Kasper nɔ ŋku lém ɖe nusiwo katã wɔ ɖeka kple wo nɔewo ƒe ɖoɖowɔwɔ, asitɔtrɔ kple dzadzraɖo ŋu, esime ketekea nɔ ɖiɖim kpoo. Eʋuʋu ta. "Damn, mi ame evea miedze abe nane si do tso MI6 me ene."
  
  Sam kple Nina ko alɔgbɔnu eye wotsɔ modzakaɖeɖe vɔ̃ɖitɔe kpɔ wo nɔewo. Nina ƒo nu le ɣlidodo me be, "Nya ma dzi ŋɔ wu alesi nèsusui, Casper."
  
  Sam de se be: "Enyo, madzro mɔ̃a ƒe xɔa kple ŋgɔgbekpa me, eye wò ŋutɔ nàkpɔ ʋuwo kple ʋu siwo wotsɔna ʋua ʋuwoe dzi, Casper." Kasper metsɔ ɖeke le ketekea ƒe akpa si wòdze didi tsoe gɔme o, ne wonya ke ɖe Olga ŋu ko. Esi Nina nɔ woƒe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe nɔƒea ŋu dzɔm la, Sam kple Casper yi ŋgɔ vaseɖe esime woɖo tasiaɖam gbãtɔ gbɔ, afisi woma tsoe.
  
  Sam ƒu du to xɔa ŋu le keteke si nɔ dzodzom la ƒe ɣlidodo dome. Melɔ̃a susu si nye be mɔawo manɔ ɣli dom le alɔ̃dɔdɔ ƒe ɣeyiɣi si me wonɔa ɣli dom le blema, esime gakpowo gakpɔtɔ léa ƒunukpeƒewo le mɔawo me o. Esi wòɖo nuɖuxɔa me la, ede dzesii be akaɖi aɖe si me kɔ o nɔ dodom tso ʋɔtru eve siwo le etame ƒe akpa eve la me.
  
  "Mɔ̃ɖaŋuxɔ. Ðe wòate ŋu anɔ afimaa?" ebia eɖokui esi wòyi edzi. Eƒe ŋutigbalẽ nɔ tsikpe me le eƒe awuwo gɔ̃ hã te, si wɔ nuku ŋutɔ elabena keteke bliboa nɔ yame ƒe nɔnɔme dzi. Ðewohĩ le alɔ̃madɔmadɔ ta alo ɖewohĩ le Mɔkpɔkpɔ be yeakpɔ Olga wòku la na Sam tɔ ŋutigbalẽ ƒe ʋuʋu.
  
  Sam tsɔ ŋuɖɔɖɔɖo gã aɖe ʋu eye wòto ʋɔtru gbãtɔa me, eye wòge ɖe akpa si dɔwɔlawo koe ate ŋu anɔ le mɔ̃a ŋgɔ tẽ. Efu abe dzotsiʋu xoxo aɖe ene, eye Sam kpɔe be efa akɔ na ame le mɔ wɔnuku aɖe nu. Ese gbewo le mɔ̃ɖaŋudɔwɔƒea, si nyɔ eƒe dzɔdzɔmeŋutete be yeaku nu me.
  
  Taft gblɔ na nyɔnu si le xɔ si me wokpɔa wo dzi le la be: "Taflatse, Zelda, màte ŋu anye ame manyomanyo nenema gbegbe o." Sam ɖo eƒe fotoɖemɔ̃a ɖe fotoɖeɖe ƒe ɖoɖo bubu dzi be wòate ŋu akpɔe kple gbeɖiɖi nyuie wu.
  
  Bessler to nyatoƒoe be: "Exɔa ɣeyiɣi didi akpa." "Wosusu be Hurst nye míaƒe nyuitɔwo dometɔ ɖeka, eye afisiae míele ʋua me, eye egahiã kokoko be wòaɖo xexlẽdzesi mamlɛawo ɖa."
  
  Taft gblɔ be: "Ðo ŋku edzi be egblɔ na mí be Purdue le ewum esi míele nu ƒom." "Míele Tyumen kloe. Emegbe míate ŋu ado go aɖalé ŋku ɖe nu ŋu tso adzɔge. Zi alesi nèɖo ablaɖeɖea ɖe hypersonic dzi ne ƒuƒoƒoa trɔ yi dɔme ko la, míate ŋu akpɔ susɔea dzi."
  
  "Ao, míate ŋui o, Clifton!" - eƒo ɣli. "Le nyateƒe me la, nya la." Kaka Hurst naɖo egbɔkpɔnu si me tɔtrɔ mamlɛtɔ le ɖem la, nyemate ŋu awɔ ɖoɖo ɖe duƒuƒua ŋu o. Nukae adzɔ ne míete ŋu ɖo ablaɖeɖea hafi wo katã wogaʋu le akpa gbegblẽa me o? Ðewohĩ ɖeko míate ŋu ana woaɖo keteke nyui aɖe wo ayi Novosibirsk? Mèganye fucking idiot o."
  
  Sam ƒe gbɔgbɔ lé le viviti me. "Aleɖeɖe kabakaba va ɖo hypersonic duƒuƒu dzia? Yesu Kristo, esia awu amesiame, ne míagblɔ alesi ŋusẽkpɔɖeamedzia le o, ne míewu mɔwo nu!" eƒe gbe ememetɔ xlɔ̃ nu. Aƒetɔwo nɔ nyateƒe le nyateƒe me, Sam susui. Ewɔ kaba trɔ yi ketekea ƒe megbe, nɔ nu ƒom ɖe eƒe kadodomɔ̃ me. " Nina. Casper," egblɔ le ɣlidodo me. "Ele be míadi Olga fifia! Ne míegakpɔtɔ le keteke sia me le Tyumen megbe la, ke míeƒo ƒu."
  
  
  29. Ƒe 1999
  Nyinyɔ
  
  
  Glasswo kple aŋetuwo wó le Perdue ƒe ta tame esime Lilith da tu. Ele nɛ be wòabɔbɔ ɖe dzodoƒea megbe ɣeyiɣi didi aɖe elabena edidi tso Lilith gbɔ akpa be wòabɔbɔe hafi wòahe dzodoƒea. Fifia wogbugbɔe ɖe megbe yi dzogoe aɖe dzi. Elé tequila ƒe aɖa ɖeka eye wòʋuʋu aŋetu si le ʋuʋu ɖi la ale be emenuwo ƒu kplakplakpla ɖe kplɔ̃a katã dzi. Eɖe akaɖi aɖe le eƒe kotoku me, si wòzãna tsɔ doa dzo ɖe dzodoƒea, eye wòsi aha la be wòahe Lilith ƒe susu ɖa.
  
  Zi ale si dzo bi le kplɔ̃a ŋu la, etso hedze edzi. Purdue menɔ du dzi abe tsã ene o, le esi eƒe dɔwɔwɔ dzi ɖeɖe kpɔtɔ yeye ŋutɔwo gblẽ ta. Dzɔgbenyuietɔe la, enye tudada madeamedzi esime taɖuawo didi tso egbɔ sentimeta ʋɛ aɖewo ko eye wòse eƒe tudada etɔ̃ bubuwo. Dzudzɔ nɔ dodom tso kplɔ̃a dzi esime Perdue dze Lilith dzi, henɔ agbagba dzem be yeaxɔ tu la le esi.
  
  "Eye menɔ agbagba dzem be makpe ɖe ŋuwò nàgatsɔ ɖe le dzɔdzɔmeŋutinunya me vie!" - eƒo nu le ʋiʋlia ƒe nyaƒoɖeamenu te. "Azɔ ɖeko nèɖo kpe edzi be amewula si ƒe ʋu fa miamiamiae nènye, abe alesi ŋutsu sia gblɔe ene!"
  
  Etsɔ abɔta ƒo Perdue. Ʋu nɔ sisim to eƒe ŋɔti me hedo go le eƒe ŋɔti me, eye wòtsaka kple Masters ƒe ʋu si le anyigba. Egblɔ kple ɣli be, "Nu si nàwɔ koe nye be nàgawu sɔsɔŋuɖoɖoa nu ake, gake ele be nàdem asi le amedzro aɖe ƒe kakaɖedzi ta! Èvɔ̃ɖi abe alesi Filipo gblɔe esime wòku ene! Enya be ɖokuitɔdila dzro aɖe koe nènye, si dea asixɔxɔ nusiwo wogblẽ ɖi kple dukɔ bubuwo ƒe kesinɔnuwo xɔxɔ le amewo si ŋu wu be nàtsɔ ɖe le eme na ame siwo ƒe nu lé dzi na wò."
  
  Perdue ɖoe be yemagabu fɔ ye le eŋu azɔ o.
  
  "Kpɔ afisi amewo dzi kpɔkpɔ kplɔm vɛ ɖa, Lilith!" - etsi tre ɖe eŋu, tsɔe ƒu gbe ɖe anyigba. Aƒetɔwo ƒe ʋu lé ɖe eƒe awuwo kple afɔwo ŋu abe ɖe ewulaa xɔe ene, eye wòdo ɣli le susua ta. Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe henɔ agbagba dzem be yeatsɔ yeƒe tu ƒe asi aƒu gbe ɖe anyigba be: "Dɔnɔdzikpɔlae nènye." "Ʋu koe wònye, alo? No wò atike vɔ̃ɖi la!"
  
  Lilith meƒo bɔl le dzɔdzɔenyenye me o. Etsɔ eƒe ŋusẽ katã te ɖe Perdue ƒe abi yeyeawo dzi, si na wòdo ɣli le vevesese ta. Le ʋɔtrua nu la, ese dedienɔnɔdzikpɔlawo nɔ agbagba dzem be yewoaʋui, nɔ ɣli dom Perdue ƒe ŋkɔ esime dzo ƒe ɣlidodoa nɔ ɖiɖim. Lilith ɖe asi le Perdue wuwu ƒe susua ŋu, eye wòtiae be yeasi. Gake menye hafi wòƒu du ɖiɖi atrakpuiawo yi server-xɔa me be yeagaxɔ nyatakaka mamlɛtɔ si nɔ teƒe ɖeka le mɔ̃ xoxoa dzi ake o. Eŋlɔ wo ɖe Perdue ƒe nuŋlɔti me eye wòƒu du yi dziƒoxɔa dzi yi eƒe xɔdɔme be yeaxɔ yeƒe akplo kple kadodomɔ̃wo.
  
  Le anyigba la, dedienɔnɔdzikpɔlawo ƒo ʋɔa, gake Perdue di be yealée esime wònɔ afima. Ne eʋu ʋɔa na wo la, ɣeyiɣi asu Lilith si be wòasi. Eƒe ŋutilã bliboa nɔ veve sem eye wònɔ dzo dam le eƒe amedzidzedzea ta, ewɔ kaba lia atrakpuiawo be yeaxe mɔ nɛ.
  
  Perdue ƒu du va do goe le xɔdɔme aɖe si me do viviti la ƒe mɔnu. Esi Lilith dze abe ɖe wòwɔ dzre kple gbetsomɔ̃ ene la, efia asi Glock la nɛ tẽ. "Etsi megbe akpa, David. Ðeko metsɔ Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ ƒe akpa mamlɛa yi na nye dɔwɔhati siwo le Russia teti koe nye ema."
  
  Eƒe asibidɛ te ƒoƒo, fifia ya la, mɔ aɖeke meganɔ eŋu si dzi wòato asi o. Exlẽ eƒe tuawo eye clip afã gakpɔtɔ susɔ nɛ. Perdue medi be yeazã yeƒe ɣeyiɣi mamlɛawo atsɔ ahe to na ye ɖokui ɖe yeƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ dziŋɔwo ta o. Afi aɖeke menɔ esi wòaƒu du le o elabena xɔdɔme ƒe gli eveawo ƒo xlãe le akpa eveawo eye dedienɔnɔdzikpɔlawo gakpɔtɔ nɔ ʋɔtruawo dzi dzem. Fesre aɖe gbã le anyigba eye wose mɔ̃a ge ɖe aƒea me mlɔeba.
  
  Eko alɔgbɔnu to aɖu gbagbãwo me be: "Edze abe ɣeyiɣia de be madzo ene."
  
  Ame kɔkɔ aɖe do tso megbe nɛ le vɔvɔliawo me, eye eƒe ƒoƒoa ɖi ɖe eƒe tagbɔ ƒe gɔme tẽ. Lilith mu enumake, eye wòɖee fia be Perdue ye nye ye dzi dzedze. "Ẽ, aƒenɔ, metsɔ dzideƒo gblɔ be it"s high time you fucking did this," butler sesẽ la gblɔ.
  
  Perdue do ɣli kple dzidzɔ kple gbɔdzɔe. Eƒe klowo ƒo, gake Charles lée le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi. Perdue ƒo nu le ɣlidodo me esime eƒe ahadzrala nɔ akaɖia si be wòakpe ɖe eŋu wòaɖo aba dzi be: "Charles, nukpɔkpɔe nènye." "Nuka wɔm nèle le afisia?"
  
  Ena Perdue bɔbɔ nɔ anyi eye wòkpɔe abe ɖe eƒe tagbɔ le gbegblẽm ene. "Enyo, aƒetɔ, afisiae mele."
  
  Ðeɖi te Perdue ŋu eye wònɔ veve sem, eƒe aƒea ʋẽna abe dzodoƒe ene, eye wotsɔ ame kuku aɖe ɖo atsyɔ̃ na nuɖuxɔa ƒe anyigba, eye ke hã eko nu kple dzidzɔ.
  
  Charles ɖe eme be: "Míese tudada. "Meva be maxɔ nye nuwo le nye xɔ me. Esi dedienɔnɔdzikpɔlawo mete ŋu ge ɖe eme o ta la, meto nuɖaƒea ge ɖe eme abe alesi wònɔna ɖaa ene. Nye safui gakpɔtɔ le asinye, èkpɔa?"
  
  Dzi dzɔ Perdue ŋutɔ, gake ehiã be wòaxɔ Lilith ƒe mɔ̃ si wotsɔna ɖoa nyatakakawo ɖe amewo hafi wòatsi dzodzodzoe. "Charles, àte ŋu atsɔ eƒe akploa atsɔe ava afisia?" Nyemedi be kpovitɔwo nagbugbɔe anae ne wonya ɖo afisia ko o."
  
  ahadzrala la ɖo eŋu abe ɖe medzo kpɔ o ene be: "Nyateƒee, aƒetɔ."
  
  
  blaetɔ̃
  Tɔtɔ, Akpa I
  
  
  Siberiatɔwo ƒe ŋdi me vuvɔ nye dzomavɔ tɔxɛ aɖe. Dzoxɔxɔ aɖeke menɔ afisi Nina, Sam kple Casper ɣla wo ɖokui ɖo o. Enɔ abe nudzraɖoƒe sue aɖe si me wotsɔa dɔwɔnuwo kple aklala bubuwo ɖona ene wu, togbɔ be Valkyrie-ʋua gogo afɔku eye mehiã be woadzra akɔfafanuwo ɖo kura o hã. Nina nɔ ʋuʋum sesĩe, eye wònɔ eƒe asi siwo ŋu asigɛ le la ƒom ɖekae. Esi wònɔ mɔ kpɔm be yewoke ɖe Olga ŋu ta la, elala Sam kple Casper be woatrɔ ava. Le go bubu me la, enya be ne yewova ke ɖe ye ŋu la, ahe zitɔtɔ aɖe vɛ.
  
  Nyatakaka siwo Sam gblɔ la na vɔvɔ̃ ɖo Nina wòku. Le afɔku siwo katã wòdo goe le Purdue ƒe mɔzɔzɔwo me megbe la, medi be yeabu eŋu be yeado go yeƒe nuwuwu le nukliaʋawɔʋu si wowó me le Russia o. Enɔ tɔtrɔm gbɔna henɔ nuɖuʋua kple tɔdziʋu siwo me wotsɔa ʋuwo ɖonae la me dzrom. Kasper lé ŋku ɖe xɔ ƒuƒluawo ŋu, gake ɖikeke sesẽ aɖe nɔ eme be ame vɔ̃ɖi vevi siwo nɔ ketekea me dometɔ ɖeka lé Olga.
  
  Le tasiaɖam gbãtɔa ƒe nuwuwu tututu la, etɔ ɖe Taft ƒe xɔdɔme ŋgɔ. Sam ka nya ta be yekpɔ Taft kple Bessler le mɔ̃ɖaŋuxɔa me, si dze abe ɣeyiɣi nyuitɔ kekeake na Casper be wòalé ŋku ɖe Taft ƒe teƒe ƒuƒluwo ŋu ene. Esi wòtsɔ eƒe to ɖo ʋɔtrua nu la, eɖo to. Gbeɖiɖi aɖeke menɔ anyi o negbe ketekea ƒe ɣlidodo kple dzoxɔxɔnamɔ̃wo ko. Nyateƒee, wotu xɔa me esi wòdze agbagba be yeaʋu ʋɔa. Casper lé ŋku ɖe xɔtunu siwo le ʋɔtrua xa ŋu be yeake ɖe xɔa ƒe mɔnu ŋu. Ehe gakpo aɖe si wotsɔ tsyɔ nu ʋɔtrua nu ɖa le ʋɔtrua ƒe go kemɛ dzi, gake esẽ akpa.
  
  Nane he eƒe susu le aŋgba si wotsɔ lãfu wɔe la te, nane si na vuvɔ ƒo ɖe eƒe akɔta. Casper ƒo nu esi wòkpɔ titanium- kpe si le ete kple alesi wowɔe dze sii. Nane ƒo xɔa me, si zi edzi wòdi mɔ aɖe si dzi wòato age ɖe eme.
  
  Bu tame kple wò ta. Mɔ̃ɖaŋudɔwɔlae nènye," egblɔ na eɖokui.
  
  Ne alesi wòsusui la, ekema enya alesi wòaʋu ʋɔa. Egage ɖe megbexɔ si me Nina le la me kaba, kple mɔkpɔkpɔ be yeakpɔ nusi yehiã le dɔwɔnuawo dome.
  
  "Oo, Casper, èle dzidɔ nam!" Nina ƒo nu le ɣlidodo me esi wòdo tso ʋɔtrua megbe. "Afikae Sam le?"
  
  Eɖo eŋu kaba be: "Nyemenya o," eye wòdze abe ɖe wòtsi dzi keŋkeŋ ene. "Nina, taflatse di nane si le abe magnet ene nam. Kabakaba Taflatse ".
  
  Le eƒe teteɖeanyi ta la, ekpɔe be ɣeyiɣi aɖeke meli na nyabiasewo o, eyata edze aɖaka siwo me wotsɔ xɔtunuwo ɖo kple agbalẽdzraɖoƒewo me dzrom nɔ magnet dim. "Èka ɖe edzi be magnetwo nɔ ketekea mea?" - ebiae be.
  
  Eƒe gbɔgbɔ nu sẽ kabakaba esi wònɔ didim. "Keteke sia zɔna le magnet-ŋusẽ si ketekemɔawo dona me. Ele be kobalt alo gayibɔ kakɛ siwo le gbadzaa nanɔ afisia."
  
  "Aleke wòle?" edi be yeanya esime wòlé nane ɖe asi.
  
  Ede dzesii be: "Ao, dzogoedzikplu aɖe koe wònye." "Di nane si tea ɖeɖi ame ŋu wu. Ènya alesi magnet le. Nu sia ƒomevi, gake ɖeko wòlolo wu."
  
  "Abe esia enea?" - ebia, si do dziku na eƒe dzimagbɔɖi, gake ɖeko wònɔ agbagba dzem be yeakpe ɖe eŋu. Casper tsɔ hũɖeɖe lɔ̃ ɖe edzi eye wòlé ŋku ɖe nusiwo le esi ŋu. Elé disk ɣi aɖe ɖe asi.
  
  "Nina!" - edo ɣli. "Ɛ̃! Ede blibo ŋutɔ!"
  
  Nugbugbɔgbugbɔ na Nina ɖo eteƒe nɛ be wòkpɔ mɔ yi Taft ƒe xɔ me, eye hafi wòanya la, Casper nɔ ʋɔtrua godo. Edze Sam dzi tẽ le viviti me, ŋutsu eveawo siaa nɔ ɣli dom le gɔmedzedze kpata la me.
  
  "Nu ka wɔm nèle?" Sam bia nya sia kple gbe si hiã kpata.
  
  "Mazã esia atsɔ age ɖe Taft ƒe xɔ me, Sam. I"m pretty sure he had Olga there," Casper ƒu du, henɔ agbagba dzem be yeatu ɖe Sam ŋu, gake Sam xe mɔ nɛ.
  
  "Màte ŋu ayi afima fifia o. Ðeko wòtrɔ yi eƒe xɔ me, Casper. Esiae na megatrɔ va afisia. Trɔ yi eme kple Nina," ede se nɛ esi wònɔ xɔdɔme si le wo megbe la me dzrom. Ame bubu aɖe hã nɔ tetem ɖe eŋu, si nye nɔnɔmetata gã aɖe si wɔ nuku ŋutɔ.
  
  Casper ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Sam, ehiã be maxɔe."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Ẽ, eye àwɔe hã, gake bu eŋu kple ta, ŋutsuvi," eye wòtu Casper ɖe nudzraɖoƒea le kɔnu manɔmee. "Màte ŋu aɖo afima esime wòle afima o."
  
  "Mate ŋu. I"ll just kill him and take her," dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala si tɔtɔ la ƒo nu kple ɣli, eye wòlé nusiwo ate ŋu adzɔ ŋumaɖɔɖotɔe la me ɖe asi.
  
  "Ðeko nànɔ anyi aɖi ɖe eme. Mayi afi aɖeke o vaseɖe etsɔ. Ne mede ɖeke o la, afisi wòle ƒe susu aɖe le mía si, gake fifia la, ehiã be míazi ɖoɖoe le dzomavɔ la me. Amegãxi la gbɔna," Sam gblɔ sesĩe. Le afisia hã la, eƒe ŋkɔ yɔyɔ na Nina se le eɖokui me be yedze dɔ. Wo ame etɔ̃a ƒo ƒu henɔ anyi ɖe viviti me ʋuʋu maʋãmaʋãe henɔ to ɖom Amegãxi ƒe azɔlizɔzɔ to afima, nɔ mɔa dzi kpɔm. Eʋuʋu eɖokui va tɔ ɖe woƒe ʋɔtru ŋgɔ. Sam, Casper kple Nina lé woƒe gbɔgbɔ ɖe te. Wolff tsɔ ʋɔtrua ƒe nugbɔ ƒo woƒe bebeƒea eye wodzra wo ɖokui ɖo be yewoake ɖe nu ŋu, gake edo ʋɔa sesĩe boŋ eye wòdzo.
  
  "Aleke míawɔ ado le eme?" Nina ƒo nu kple hũɖeɖe. "Esia menye xɔ si woate ŋu aʋu tso eme o! Mɔxenu aɖeke mele esi o!"
  
  Casper gblɔ be: "Mègatsi dzi o. "Míate ŋu aʋu ʋɔtru sia abe alesi meʋu Taft ƒe ʋɔtrua ene."
  
  Nina ɖo eŋu be: "To magnet ƒe kpekpeɖeŋu me."
  
  Sam tɔtɔ. "Gblᴐ".
  
  Casper gblɔ be: "Mesusu be èto nyateƒe be ele be míaɖi le keteke sia me kaba ale si míate ŋui, Sam." "Èkpɔa, menye keteke ŋutɔŋutɔe o. Mekpɔ eƒe wɔwɔme dze sii elabena... nyee tue. Esiae nye meli si me mewɔ dɔ le na Dɔdzikpɔha la! Esia nye dodokpɔʋu si woɖo be yewoazã atsɔ agbã mɔxenua to duƒuƒu, kpekpeme kple duƒuƒu zazã me. Esi medze agbagba be mage ɖe Taft ƒe xɔ me la, mekpɔ xɔtunu siwo le ete, siwo nye magnet-gbadzɛ, siwo metsɔ da ɖe meli aɖe me le Meerdalwood xɔtuƒea. Esia nye dodokpɔ aɖe si gblẽ dziŋɔ ƒe ʋee aɖewoe nye sia ƒe nɔviŋutsu gãtɔ, nusita meɖe asi le dɔa ŋu eye mexɔ Taft ɖe dɔ me ɖo."
  
  "Oo nye Mawu!" Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Ðe esia nye dodokpɔ aɖea?"
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ. Fifia gɔmesese le nusianu ŋu. "Aƒetɔwo ɖe eme be yewoazã Einstein ƒe sɔsɔŋusẽ, si ŋu Purdue ke ɖo le The Lost City me, atsɔ awɔ keteke sia-meli sia-aƒu du sesĩe wòagbɔ gbeɖiɖi si gbɔ eme ŋu be wòana eƒe didime natrɔ?"
  
  Casper ƒo nu kple dzi si le kpekpem. "Eye nyee tue. Module aɖe le wo si si alé atɔm ŋusẽ si gblẽ la le afisi wòdze le eye wòazãe abe capacitor ene. Wo dometɔ geɖe le dukɔ geɖe me, siwo dome mia de, Nina hã le."
  
  Ekpɔe be: "Esia tae wozã McFadden ɖo." "Fuck me."
  
  Sam tsɔ abɔta ƒoe be: "Ele be míalala vaseɖe ŋdi." "Taft kple eƒe gbevuhawo ɖina ɖe Tyumen, afisi amedɔdɔ aɖe alé ŋku ɖe Tyumen elektrikdɔwɔƒea ŋu le. Nusi léa ame enye be womegatrɔna yia amedɔdɔwo gbɔ o. Le Tyumen megbe la, keteke sia ɖoa ta toawo dzi tẽ to Novosibirsk ŋu, eye wònɔa du dzi le sɛkɛnd ɖesiaɖe me."
  
  
  * * * .
  
  
  Le ŋufɔke, le zã si me vuvɔ nɔ wɔwɔm eye womedɔ alɔ̃ boo o megbe la, ame etɔ̃ siwo nɔ ʋua me la se Valkyrie-ʋua ge ɖe ʋudzeƒea le Tyumen. Bessler ɖe gbeƒãe to kaƒomɔ̃a dzi be: "Aƒenɔwo kple aƒetɔwo, míexɔ mi nyuie ɖe míaƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu zi gbãtɔ, si nye Tyumen dugã la me."
  
  Sam kpla asi kɔ na Nina sesĩe, henɔ agbagba dzem be yeana dzoxɔxɔ nanɔ eŋu. Etsɔ gbɔgbɔ kpuiwo de dzi ƒo na eɖokui eye wòlé ŋku ɖe eƒe zɔhɛwo ŋu. "Nyateƒe ƒe ɣeyiɣi kpui aɖe, amewo. Ne wo katã woɖi le ketekea me teti ko la, mía dometɔ ɖesiaɖe atsɔ mía ŋutɔwo ƒe xɔdɔme aɖadi Olga."
  
  Kasper gblɔ be: "Megbã magnet la ɖe akpa etɔ̃ me ale be míate ŋu aɖo afisi wòhiã be míayi."
  
  "Ðeko nàwɔ nu fafɛ ne èdo go nuɖukplɔ̃dzikpɔlawo alo dɔwɔla bubuwo. Womenya be míele haƒoha aɖe me o," Sam ɖo aɖaŋu. "Yi. Gaƒoƒo ɖeka koe le mía si."
  
  Ame etɔ̃awo ma, eye wonɔ ʋuʋum afɔɖeɖe ɖesiaɖe to keteke si meʋãna o la me be yewoadi Olga. Sam nɔ eɖokui biam be aleke Masters wɔ eƒe dɔdasi lae eye ɖe wòte ŋu na Perdue xɔe se be megawu sɔsɔŋusẽa nu o hã. Esi wònɔ nudzraɖoƒewo me dzrom, le abawo kple kplɔ̃wo te la, ese toɣliɖeɖe aɖe le tɔdziʋua me esime wonɔ dzadzram ɖo be yewoadzo. Woƒe dɔa wu enu le keteke sia me.
  
  Casper yi eƒe ɖoɖo si wòwɔ be yeage ɖe Taft ƒe xɔ me la dzi, eye eƒe ɖoɖo eveliae nye be yeaxe mɔ na amedɔdɔawo be woagage ɖe ketekea me ake o. Esi wòzã magnet-mɔ̃ tsɔ ge ɖe xɔa me. Esi Casper ge ɖe xɔa me la, eɖe asi le vɔvɔ̃ ƒe ɣlidodo aɖe si Sam kple Nina siaa se. Le aba dzi la, ekpɔ Olga, si wobla ɖe kɔsɔkɔsɔ ŋu eye wònye ŋutasẽla. Nusi gavloe wue nye be ekpɔ Amegãxi wòbɔbɔ nɔ aba dzi kplii.
  
  Wolf ko alɔgbɔnu le eƒe mɔ gbegblẽ nu be: "Hey Jacobs." "Wò koe menɔ lalam."
  
  Casper menya nusi wòawɔ o. Esusu be Wolf kplɔ ame mamlɛawo ɖo, eye be yekpɔe wòbɔbɔ nɔ Olga xa la nye drɔ̃e baɖa aɖe. Wolf tsɔ nukoko vɔ̃ɖi aɖe ƒu du yi ŋgɔ eye wòlé Casper. Olga ƒe ɣlidodoa nu tsi, gake ewɔ avu kple eƒe mɔxenuwo ale gbegbe be eƒe ŋutigbalẽ vuvu le teƒe aɖewo. Viɖe aɖeke menɔ Casper ƒe ƒoƒoawo ŋu ɖe adzodalaa ƒe gakpo ƒe akɔta o. Sam kple Nina ƒu du tso xɔdɔme me va kpe ɖe eŋu.
  
  Esi Amegãxi kpɔ Nina la, eƒe ŋkuwo ƒo ɖe eŋu. "Wò! Nyee wu wò."
  
  "Fuck wò, wò freak!" Nina tsɔ nya ɖe eŋu, eye wòlé eƒe adzɔge ɖa. Ehe eƒe susu ɣeyiɣi didi aɖe ko ale gbegbe be Sam te ŋu wɔ nu. Sam tsɔ ŋusẽ blibo ƒo Wolfe ƒe klo, eye wògbãe le klo ƒe ta. Le vevesese kple dziku ƒe ɣlidodo me la, Wolf nyrɔ, eye wògblẽ mo ɖi wòʋu be Sam be tsi nadza ɖe eƒe asibidɛwo dzi. Adzodala la zu numame na avuwɔwɔ eye wòda tu Sam zi geɖe.
  
  "Miɖe asi le eŋu eye nàɖi le keteke fiƒode sia me! Fifia!" Nina do ɣli ɖe Casper ta.
  
  Etsi tre ɖe eŋu be: "Ele be makpe ɖe Sam ŋu," gake ŋutinyaŋlɔla si mebua tame o la lé eƒe asi hetue ɖe Olga ŋu.
  
  "Ne mi ame evea mieɖi le keteke sia me o la, wo katã anye dzodzro, Ðɔkta Jacobs!" Nina do ɣli sesĩe. Casper nya be yeƒe nya sɔ. Ɣeyiɣi aɖeke menɔ anyi be woahe nya alo abu mɔnu bubu siwo woate ŋu azã ɖe eteƒe ŋu o. Eɖe ka le eƒe ahiãvi ŋu esime Wolf tsɔ klo sesẽ aɖe ɖo Sam ƒe dɔme. Nina dze agbagba be yeadi nane atsɔ aƒoe, gake dzɔgbenyuietɔe la, Dima, si nye Bratva ƒe kadodoa, va kpe ɖe eŋu. Esi Dima nya nu geɖe tso aʋawɔwɔ kplikplikpli ŋu ta la, ewu Wolf kaba, si na Sam tso ƒoƒo bubu si wogaƒo ɖe mo nɛ me.
  
  Kasper tsɔ Olga si xɔ abi vevie la yi ŋgɔe eye wòtrɔ kpɔ Nina hafi ɖi le Valkyrie-ʋua me. Ŋutinyaŋlɔla la ƒo nugbugbɔ na wo eye wòwɔ dzesi na wo be woadzo hafi wògabu ɖe xɔa me ake. Ele nɛ be wòakplɔ Olga ayi kɔdzi, abia amesiwo va yina be afikae atikewɔƒe si te ɖe afima ŋu le hã. Wona kpekpeɖeŋu atsu kple asi siwo xɔ abi enumake, gake le adzɔge ʋĩ la, amedɔdɔawo trɔ gbɔ.
  
  Zelda Bessler xɔ mɔ̃a ƒe ʋuʋudedi si Lilith Hearst ɖo ɖa hafi butler si le Reichtisusis la xɔ edzi eye woɖo ɣeyiɣidzidzenu si le mɔ̃a dzi be wòadze dɔ gɔme. Akaɖi dzĩ siwo nɔ keklẽm le ʋuƒoa te fia be adzɔgedzikpɔmɔ̃ si le Clifton Taft si la le dɔ wɔm. Ese ƒuƒoƒoa gaɖo ʋua eye wòɖo ta ketekea ƒe megbe be yeadzo le melia me. Esi wòse toɣliɖeɖe le Taft ƒe xɔ me la, edze agbagba be yeato afima, gake Dima xe mɔ nɛ.
  
  "Àtsi anyi!" - edo ɣli. "Trɔ yi xɔ si dzi wokpɔa nu le me eye nàtsi!"
  
  Zelda Bessler ƒe mo wɔ yaa ɣeyiɣi kpui aɖe, gake nusi Bratva-srafoa menya o enye be etsɔ tu, abe eya ke ene. Eda tue, eye wòvuvu eƒe ƒodo wòzu lã dzĩ ƒe kakɛwo. Nina zi ɖoɖoe ale be wòagahe amewo ƒe susu o. Sam ƒe susu menɔ anyigba o, abe alesi wònɔ le Wolf hã gome ene, gake ele be Bessler nalé ʋu si kɔa ame yia dzi la eye wòsusu be woku.
  
  Nina dze agbagba be yeana Sam ƒe susu naɖo eŋu. Ŋusẽ nɔ eŋu, gake mɔ aɖeke meli si dzi wòato awɔe o. Ewɔ nuku nɛ ŋutɔ be ese le eɖokui me be ketekea dze ʋuʋu gɔme eye gbeƒãɖeɖe aɖe si wolé ɖe mɔ̃ dzi tso nuƒomɔ̃awo gbɔ. "Aƒenɔwo kple aƒetɔwo, miexɔ mi nyuie va Valkyrie." Míaƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu si kplɔe ɖo adzɔ le Novosibirsk-dugã me."
  
  
  31. Ƒe 1999 me
  Afɔɖeɖe siwo woatsɔ aɖɔ ame ɖo
  
  
  Esi kpovitɔwo dzo le Reichtisusis-bɔa me kple George Masters le amekukukotoku me eye Lilith Hearst nɔ kɔsɔkɔsɔ me vɔ la, Perdue tsɔ afɔ to eƒe xɔdɔme kple nuɖuxɔ siwo te ɖe eŋu ƒe nuto doviviti la me. Eda alesi tu ƒe do siwo le eƒe gli siwo wotsɔ rose-ti wɔe kple xɔmenuwo gblẽ le teƒea ŋu kpɔ. Elé ŋku ɖe ʋu ƒe ɖi siwo le eƒe Persiatɔwo ƒe avɔ xɔasiwo kple xɔmenuwo ŋu. Wokpɔ mɔ be axɔ ɣeyiɣi aɖe hafi woadzra ati si fiã kple dzisasrãa ƒe gbegblẽ ɖo.
  
  "Tii, aƒetɔ?" Charles bia, gake Perdue dze abe dzomavɔ ene le eƒe afɔwo dzi. Perdue zɔ kpoo yi eƒe server xɔ me. "Madi be mano tii aɖe, akpe na wò, Charles." Perdue ƒe ŋkume va nɔ Lillian ƒe nɔnɔme si le tsitre ɖe dzodoƒea ƒe ʋɔtru nu henɔ alɔgbɔnu kom nɛ la ŋu. "Mido gbe na Lily."
  
  Ekpɔ dzidzɔ be yenya be yeƒe lãme sẽ be: "Mido gbe na Aƒetɔ Perdue."
  
  Perdue zɔ yi xɔ si me dzo le eye wònɔ ɖiɖim sesĩe si me elektrɔnikmɔ̃wo yɔ fũu la ƒe ameɖekɛga viviti me, afisi wòse le eɖokui me le be yele yeƒe aƒeme. Elé ŋku ɖe dzesi siwo ɖee fia be woɖoe koŋ gblẽ eƒe kaƒomɔ̃wo dome la me eye wòʋuʋu ta. "Eye wobiaa wo ɖokui be nukatae menɔa tre hã."
  
  Eɖoe be yeato yeƒe dɔwɔƒe siwo nye ame ŋutɔ tɔ dzi alé ŋku ɖe gbedasiawo ŋu eye wòwɔ nuku nɛ ŋutɔ esi wòkpɔ nya doviviti kple vɔ̃ɖi aɖe tso Sam gbɔ, togbɔ be etsi megbe vie hã. Perdue ƒe ŋkuwo lé ŋku ɖe George Masters ƒe nyawo, nyatakaka siwo tso Ðɔkta Casper Jacobs gbɔ, kple gbebiame bliboa si Sam wɔ kplii tso ɖoɖo ɣaɣla si wowɔ be woawu vavalawo ŋu la me. Perdue ɖo ŋku edzi be Sam nɔ mɔ dzi yina Belgium, gake womese nya aɖeke tso ye gbɔ tso ɣemaɣi o.
  
  Charles tsɔ eƒe tii vɛ. Earl Gray ƒe ʋeʋẽ lilili si nɔ kɔmpiuta lɔ̃lawo ƒe ʋeʋẽ lilili me nye dziƒo na Perdue. Egblɔ na ahadzrala si xɔ eƒe agbe be: "Nyemate ŋu aɖe kuku wòade edeƒe o, Charles." "Alesi wokpɔa ŋusẽ ɖe dzinye bɔbɔe kple alesi mewɔa nui la kpea ŋu nam, eye esia katã tso nyɔnu fiƒode aɖe gbɔ."
  
  Charles tsɔ eƒe nɔnɔme ƒuƒlu tsɔ fefenyawo gblɔ be: "Eye le gbɔdɔdɔ ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖe ta hena mama didi." Ele be Perdue nako nu esime eƒe ŋutilã nɔ veve sem. "Nusianu nyo, aƒetɔ. Zi alesi nusianu wu enu nyuie ko."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu eye wòʋuʋu Charles ƒe asi si wotsɔ asigɛ blae be: "Nenemae wòanɔ." "Ènya ɣekaɣie wòva, alo Aƒetɔ Cleave ye ƒo kaa?"
  
  ahadzrala la ɖo eŋu be: "Nublanuitɔe la, ao, aƒetɔ."
  
  "Ðɔkta Gould?" ebia nya sia.
  
  Charles ɖo eŋu be: "Ao, aƒetɔ. "Menye nya ɖeka pɛ hã o." Jane atrɔ ava etsɔ ne ema kpe ɖe eŋu."
  
  Perdue lé ŋku ɖe eƒe satelait-mɔ̃, e-mail, kple eya ŋutɔ ƒe asitelefon ŋu eye wòkpɔe be wo katã yɔ fũ kple kaƒoƒo siwo Sam Cleave meɖo o. Esi Charles do go le xɔa me la, Perdue nɔ ʋuʋum. Zitɔtɔ si gbegbe wòhe vɛ le Einstein ƒe sɔsɔŋusẽŋununya ƒe susu tsɔtsɔ ɖe eŋu ta la nye nusi ŋu fɔbubu le, eye ne míagblɔe la, ele nɛ be wòadze aƒea me dzadzraɖo gɔme.
  
  Lilith ƒe gakotokua me nyawo nɔ eƒe kplɔ̃ dzi. Etsɔ eƒe akplo si me wòdzro xoxo la de asi na kpovitɔwo. Le mɔ̃ɖaŋununya siwo wòtsɔ ɖe asi dome la, ekpɔ eƒe gbeɖiɖimɔ̃a. Esi wòkpɔ be woɖo sɔsɔŋusẽ si wowu enu la ɖe Russia la, Perdue ƒe dzi tɔ.
  
  "Aɖaka kɔkɔe!" - egbɔ ya.
  
  Perdue ti kpo enumake. Eno eƒe tii kaba eye wòƒu du yi server bubu si ate ŋu ado alɔ satellite dzi nyatakakawo ɖoɖo ɖe amewo. Eƒe asiwo ʋuʋu esi wònɔ du dzi. Esi wonya ɖo kadodoa anyi ko la, Perdue dze kɔpi ŋɔŋlɔ gɔme abe aɖaʋa ene, eye wòtsɔa mɔ̃ si wokpɔna la ɖoa dzogoe etɔ̃ me be wòalé ŋku ɖe afisi amesi xɔa nyatakakaa le ŋu. Le ɣeyiɣi ma ke me la, elé ŋku ɖe mɔ̃ si le didiƒe si kpɔa nusi dzi woɖo sɔsɔŋuɖoɖoa ɖo la dzi.
  
  "Èdi be yeawɔ aʋawɔfefe aɖea?" ebia nya sia. "Na maɖo ŋku amesi nèle nu wɔm kplii dzi na wò."
  
  
  * * * .
  
  
  Esi Clifton Taft kple eƒe subɔviwo nɔ martini nom dzimagbɔɖitɔe henɔ woƒe kpododonu si me viɖe le la me tsonu lalam kple dzidzɔ la, woƒe limousine la ɖo ta dzieheɣedzeƒe gome ɖo ta Tomsk. Zelda ƒe gbeɖiɖimɔ̃ aɖe nɔ esi si léa ŋku ɖe Valkyrie ƒe gaƒoɖokuiwo kple eƒe gododo ŋuti nyatakakawo ŋu.
  
  "Aleke nuwo le edzi yim?" Taft bia nya sia.
  
  "Ablaɖeɖea le taɖodzinua gbɔ fifia. Ele be wogogo Mach 1 le abe miniti blaeve ene megbe," Zelda gblɔ kple ɖokuidodoɖedzi. "Edze abe Hearst wɔ eƒe dɔ le nyateƒe me ene. Amegãxi tsɔ eya ŋutɔ ƒe ʋuɖola?"
  
  McFadden gblɔ be: "Susua aɖeke meli o." "Medze agbagba be maƒo ka nɛ, gake wotu eƒe asitelefon. Ne magblɔe tututu la, edzɔ dzi nam be megahiã be mawɔ nu kplii o. Ðe wòle be nàkpɔ nusi wòwɔ na Ðɔkta Gould hafi. Mese veve ɖe enu kloe, kloe."
  
  "Ewɔ eƒe akpa dzi. Anɔ eme be eyi aƒeme be yeadɔ yeƒe nukpɔla gbɔ," Taft ƒo nu kple nukoko si to vovo. "Le mɔa nu la, mekpɔ Jacobs le ketekea me le zã si va yi me, wònɔ fefem kple nye xɔa ƒe ʋɔtru."
  
  Bessler ko alɔgbɔnu be: "Enyo, ekema wokpɔ edzi hã," eye wòdzɔ dzi nɛ be yeaxɔ ɖe ye teƒe abe dɔa dzikpɔla ene.
  
  
  * * * .
  
  
  Le ɣeyiɣi ma me, esi Nina nɔ Valkyrie-ʋua me la, enɔ agbagba dzem vevie be yeanyɔ Sam. Ete ŋu sena le eɖokui me be ketekea le du dzi tso ɣeyiɣi yi ɣeyiɣi. Eƒe ŋutilã meda alakpa o, ese keteke si nɔ du dzi sesĩe ƒe G-ŋusẽ ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi. Le gota le xɔdɔme me la, ete ŋu se dukɔwo dome amedɔdɔawo ƒe ɣlidodo tɔtɔtɔe. Woawo hã se ketekea ƒe ʋuʋu eye esi tɔdziʋu alo ahadzraƒe aɖeke menɔ wo si o ta la, wova nɔ ɖi kem le Amerikatɔ gã la kple eƒe kpeɖeŋutɔwo ŋu.
  
  "Womele afisia o. Melé ŋku ɖe eŋu," ese United States teƒenɔla la gblɔe na ame mamlɛawo.
  
  "Ðewohĩ woatsi megbe?" Chinatɔwo ƒe amedɔdɔa do susua ɖa.
  
  "Nukatae woŋlɔ be be yewoaɖo yewo ŋutɔ yewoƒe keteke?" - ame bubu aɖe do susua ɖa. Le tasiaɖam si kplɔe ɖo ƒe teƒe aɖe la, ame aɖe te ʋuʋudedi. Nina medi be yeahe vɔvɔ̃ vɛ to nɔnɔmea me kɔklɔ me o, gake anyo wu be yeana wo katã woasusu nu eye woƒe tagbɔ natsi
  
  Esi Nina nɔ ŋku lém ɖe ʋɔtrua nu la, ewɔ asi na Atɔmik Ŋusẽdɔwɔƒea ƒe amegã be wòate ɖe ye ŋu. Etue ɖe megbe ale be ŋutsua nagakpɔ Amegãxi Kretchoff ƒe kuku si menya naneke o la o.
  
  "Aƒetɔ, nye ŋkɔe nye Ðɔkta Gould si tso Scotland. Mate ŋu agblɔ nusi le edzi yim na wò, gake mehiã be nànɔ anyi kpoo, èse egɔmea? "- edze egɔme.
  
  "Nuka ŋue wòku ɖo?" - ebia nya sia vevie.
  
  "Miɖo to nyuie." Menye miaƒe futɔe menye o, gake menya nusi le edzi yim eye mehiã be miaƒo nu na amedɔdɔawo kple numeɖeɖe esime mele agbagba dzem be makpɔ kuxia gbɔ," egblɔ. Etsɔ nyatakakaawo yi na ŋutsua blewuu le dziɖeɖi me. Ete ŋu kpɔnɛ wònɔ vɔvɔ̃m ɖe edzi, gake ena eƒe gbe fa eye wòɖu eɖokui dzi alesi wòate ŋui. Eƒe mo trɔ zu ɣie, gake elé eƒe dziɖeɖi me ɖe asi. Eʋuʋu ta na Nina, eye wòdzo be yeaƒo nu kple ame mamlɛawo.
  
  Eƒu du trɔ yi xɔa me eye wòdze agbagba be yeanyɔ Sam.
  
  "Sam! Nyɔ, le Kristo ta! Mehiã wò!" eƒo nu le ɣlidodo me, henɔ Sam ƒe ŋgonu ƒom, henɔ agbagba dzem be mɔkpɔkpɔ bu ɖe ye ale gbegbe be yeate ŋu aƒoe o. "Sam! Míele kuku ge. Medi be mawɔ hadede!"
  
  Wolf gblɔ fewuɖutɔe be: "Mawɔ ɖeka kpli wò." Enyɔ tso ƒoƒo sesẽ si Dima ƒo nɛ la me, eye edzɔ dzi nɛ be yekpɔ mafia-srafo kuku aɖe le abatia te, afisi Nina bɔbɔ nɔ Sam dzi le.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me, eye wòƒoe ɖe mo nɛ be: "Mawu, Sam, ne ɣeyiɣi nyui aɖe li be nànyɔ la, ke fifiae." Amegãxi la ƒe nukoko na Nina dziŋɔ ŋutɔŋutɔ, si na wòɖo ŋku eƒe ŋutasẽnuwɔwɔ ɖe eŋu dzi. Eƒu du to aba dzi, eƒe mo ʋuʋu eye wònye gbɔdɔdɔ ƒe agbegbegblẽnɔnɔ.
  
  "Àdi be yeagawɔ geɖe wua?" eko alɔgbɔnu, eye ʋu nɔ dodom le eƒe aɖuwo ŋu. "Mele wò ɣli dom sesĩe zi sia, alo?" Eko nu vevie.
  
  Edze ƒã be Sam menɔ nu wɔm ɖe eŋu o. Nina do asi ɖa kpoo tsɔ Dima ƒe khanjali si ƒe didime nye sentimeta ewo, si nye akplɔ ɖaɖɛ wɔnuku aɖe si wua ame si le kotoku me le eƒe alɔnu te. Esi wònya va nɔ eƒe ŋusẽ te ko la, kakaɖedzi gaɖo eŋu wu, eye Nina mevɔ̃na be yealɔ̃ ɖe edzi na ye ɖokui be yekpɔ ŋudzedze ɖe mɔnukpɔkpɔ si su ye si be yeabia hlɔ̃e la ŋu o.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me esi eƒe ŋkuwo nɔ lã lénua ŋu be: "Akpe na wò, Dima."
  
  Nusi mekpɔ mɔ na o enye eƒe amedzidzedze kpata. Eƒe ŋutilã gã la nɔ abatia ƒe go kemɛ dzi be yeagbãe, gake Nina ya wɔ nu ɖe eŋu kaba. Esi wònɔ ʋuʋum dzoe la, eƒo asa na eƒe amedzidzedzea eye wòlala ɣeyiɣi si me wòdze anyigba. Nina ɖe hɛ aɖe do goe, eye wòfia asi eƒe ŋɔti tẽ, eye wòtsɔ yi ƒo Russiatɔ adzodala si le awu xɔasi aɖe me. Akplɔa ge ɖe eƒe ŋɔti me eye wòto eme tututu. Ese le eɖokui me be gakpoa ƒe nugbɔ ɖe eƒe kɔ ƒe akɔtaƒuwo ɖa, si na wòtso aklãa.
  
  Esi Nina tsi dzodzodzoe ta la, megate ŋu nɔ te ɖe enu o. Valkyrie gawɔ duƒuƒu vie, eye wòtutu ʋumenugbagbeviɣia do goe le eme hege ɖe eƒe ŋɔti me. "Sam!" edo ɣli vaseɖe esime eƒe gbe gbã. Mehiã o, elabena vavala siwo nɔ nuɖuʋua me hã do dziku nenema ke. Sam nyɔ, eƒe ŋkuwo nɔ ɣe ɖum le woƒe socketwo me. "Nyɔ, dadavi!" - edo ɣli.
  
  "Menyɔ!" eʋuʋu, eye wònɔ hũ ɖem.
  
  "Sam, ele be míaɖo mɔ̃ɖaŋudɔwɔƒea fifia!" - eʋẽ nu, henɔ avi fam le dzidziƒoame ta le eƒe dodokpɔ yeye si wòwɔ kple Wulf megbe. Sam bɔbɔ nɔ anyi be yeakpla asi kɔ nɛ eye wòkpɔ ʋu nɔ sisim tso lã wɔadã la ƒe kɔ me.
  
  Edo ɣli be: "Mexɔe, Sam."
  
  Eko alɔgbɔnu gblɔ be: "Nyemate ŋu awɔ dɔ si nyo wu esia o."
  
  Nina nɔ ʋeʋẽm la, etso heɖɔ eƒe awuwo ɖo. "Mɔ̃ ƒe xɔ!" Sam gblɔ be. "Esia koe nye teƒe si woxɔa amewo le, I"m sure." Woklɔ woƒe asiwo kabakaba heƒu le tsizea me eye woƒu du yi Valkyrie-tɔsisia ƒe ŋgɔgbe. Esi Nina nɔ zɔzɔm to vavalawo ŋu la, edze agbagba be yeana woƒe dzi nadze eme, togbɔ be eka ɖe edzi be wo katã woɖo ta Dzomavɔ me hã.
  
  Esi wonya ɖo mɔ̃ɖaŋudɔwɔƒea la, wolé ŋku ɖe akaɖi siwo nɔ keklẽm kple mɔ̃ siwo dzi wokpɔna ŋu nyuie.
  
  Sam do ɣli kple dziɖeleameƒo be: "Esiawo dometɔ aɖeke meku ɖe keteke sia zɔzɔ ŋu o." Eɖe eƒe telefon la le eƒe kotoku me. Esi wònɔ agbagba dzem be yeadi dzesi aɖe la, ede dzesii be: "Mawu, nyemate ŋu axɔe ase be esia gale dɔ wɔm o." Ketekea gade du sesĩe ake, eye ɣlidodowo yɔ tasiaɖamawo me fũ.
  
  Eʋuʋu mo be: "Màte ŋu ado ɣli o, Sam." "Ènyae".
  
  Ekɔ akɔta le duƒuƒu ƒe ŋusẽ ta be: "Nyemele yɔyɔm o." "Eteƒe madidi o, míagate ŋu aʋu o. Ekema míaƒe ƒuwo adze ŋeŋe."
  
  Ekpɔe le axadzi. "Mehiã be mase nya sia o."
  
  Eŋlɔ kɔpi aɖe ɖe eƒe telefon la me, si nye kɔda aɖe si Perdue tsɔ nɛ, be wòatsɔ aƒo ka kple satelait ƒe mɔ̃ si léa ŋku ɖe nu ŋu, si mehiã beléle aɖeke na ame aɖeke hafi wòate ŋu awɔ dɔ o. "Meɖe kuku, Mawu, na Purdue nakpɔ esia."
  
  Nina gblɔ be: "Manya wɔ o.
  
  Etsɔ kakaɖedzi kpɔe. "Mɔnukpɔkpɔ ɖeka kolia si le mía si."
  
  
  32. Ƒe 1999 me
  Tɔtɔ, Akpa II
  
  
  
  Ketekemɔ ƒe Dɔdaƒe Kɔdzi - Novosibirsk
  
  
  Olga gakpɔtɔ nɔ nɔnɔme sesẽ aɖe me, gake woɖe asi le eŋu le dɔnɔdzikpɔƒe si wokpɔa dɔnɔwo gbɔ le vevie, eye wòhaya le xɔ si me ame aɖeke mele o si Casper Jacobs, si tsi eƒe aba gbɔ, xe fe na me. Ɣeaɖewoɣi la, eƒe susu gaɖoa eŋu eye wòƒoa nu vie, gake wògadɔa alɔ̃ ake.
  
  Nyateƒe si wònye be ele be Sam kple Nina naxe fe ɖe nusi eƒe subɔsubɔdɔ na Ɣe Yibɔa na wòhe vɛ ta la do dziku nɛ ŋutɔ. Menye ɖeko esia do dziku nɛ ko o, ke ena wòdo dziku vevie hã be Amerikatɔ slug Taft te ŋu tsi agbe le nublanuinya si gbɔna me eye wòɖu azã kple Zelda Bessler kpakple Scotlandtɔ ma si bu McFadden. Gake nusi ƒoe ɖe enu wògbɔ emee nye sidzedze be Wolf Kretchoff asi le nusi yewɔ ɖe Olga kple Nina ŋu me.
  
  Esi dzɔdzɔmeŋutinunyala si tsi dzimaɖi la nɔ tame bum tagbɔsesẽtɔe la, edze agbagba be yeadi mɔ aɖe si dzi yeato awɔ nane. Le nu nyuitɔ gome la, etso nya me be nuwo katã mebu o. Eƒo ka na Perdue, abe zi gbãtɔ ene, esime wònɔ agbagba dzem be yeaɖo egbɔ, zi sia koe Perdue ɖo eŋu.
  
  "Nye Mawu! Nyemate ŋu axɔe ase be meto gbɔwò o," Casper gbɔgbɔ.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Mele vɔvɔ̃m be nye susu dzo vie." "Ðɔkta Jacobs ye nye esia?"
  
  "Aleke nèwɔ nya?" Kasper bia nya sia.
  
  "Mekpɔ wò xexlẽdzesi le nye satellite tracker dzi. Ðe nèle Sam gbɔa? Perdue bia nya sia.
  
  Casper ɖo eŋu be: "Ao, gake eya tae mele ka ƒom ɖo." Eɖe nusianu me na Perdue, vaseɖe afisi wòle be eya kple Olga woaɖi le ketekea me ke, eye menya afisi Taft kple eƒe kpeɖeŋutɔwo yina o. Casper Perdue gblɔ be: "Gake mexɔe se be adzɔgedzikpɔmɔ̃ le Zelda Bessler si na Valkyrie ƒe mɔ̃ siwo dzi wokpɔna."
  
  Ame biliɔnla la ko alɔgbɔnu esi wòkpɔ eƒe kɔmpiuta ƒe screen ƒe keklẽ. "Ekema, aleae wònyea?"
  
  "Ðe ɖoƒe aɖe le asiwòa?" - Casper do ɣli kple dzidzɔ. "Aƒetɔ Perdue, ɖe mate ŋu akpɔ tracking code sia taflatsea?"
  
  Purdue srɔ̃e to Ðɔkta Jacobs ƒe nufiafiawo xexlẽ me be ŋutsua nye nunyala le eɖokui si. "Ðe nuŋlɔti le asiwòa?" Perdue ko alɔgbɔnu, eye wògase le eɖokui me abe yeƒe ame xoxo si ƒe tagbɔ le ʋuʋum ene. Egatrɔ asi le nɔnɔmea ŋu ake, eye eƒe mɔ̃ɖaŋununya kple nunya mate ŋu aka asi eŋu o, abe alesi wònɔ le blema ene. Elé ŋku ɖe dzesi si tso Bessler ƒe mɔ̃ si le didiƒe ŋu eye wòna Casper Jacobs be wòakpɔ dzesi si dzi wòato akplɔe ɖo. "Nukae nèle wɔwɔ ge?" - ebia Casper be.
  
  Casper ɖo eŋu tufafatɔe be: "Mazã dodokpɔ aɖe si do kpo nu atsɔ akpɔ egbɔ be woɖee ɖa dzidzedzetɔe." "Hafi madzo. Taflatse wɔ kaba ne àte ŋu awɔ nane si ana Valkyrie ƒe magnetizm nagbɔdzɔ, Aƒetɔ Perdu. Eteƒe madidi o xɔ̃wòwo age ɖe afɔku ƒe nɔnɔme aɖe si me womagatrɔ tsoe o la me o."
  
  Perdue do gbe na eƒe ame nyanyɛ yeyea be: "Dzɔgbenyuie na wò, ame tsitsi." Enumake edo ka kple meli si le ʋuʋum ƒe dzesi, eye le ɣeyiɣi ma ke me la, ege ɖe ketekemɔ si me wònɔ to ɖom la me. Ele mɔ dzi yina mɔdodo aɖe dzi le Polskaya dugã me, afisi, le akɔntabubuwo nu la, ele be wòaƒu du aɖo Mach 3."
  
  "Hello?" - ese nuƒola si do ƒome kple eƒe kadodomɔnu.
  
  "Sam!" - Perdue do ɣli.
  
  "Miti yome! Kpe ɖe mía ŋu!" - edo ɣli to nuƒomɔ̃a dzi. "Nina ƒe tagbɔ bu. Ðeka le ame akpa gãtɔ si le ketekea me. Nye ŋkuwo le bubum kabakaba, eye edze abe dzodoƒe fiƒode aɖe le afisia ene!"
  
  "Se, Sam!" - Perdue do ɣli ɖe eƒe gbe dzi. "Mele susu trɔm ɖe track mechanics ŋu esi míele nu ƒom. Lala miniti etɔ̃ bubu. Ne Valkyrie-ʋua nya trɔ mɔa ko la, eƒe magnet-dzidzime abu eye wòaɖe eƒe blewu!
  
  "Yesu Kristo! Aɖabaƒoƒo etɔ̃e? Míazu toast hafi ɣemaɣi naɖo!" Sam do ɣli be.
  
  "Aɖabaƒoƒo etɔ̃, Sam! Do dzi!" Perdue do ɣli sesĩe. Le nusubɔƒea ƒe ʋɔtru nu la, Charles kple Lillian va be yewoakpɔ nusi ɣlidodoa le hehem vɛ. Wonya nyuie wu be woabia alo ade nu nyaa me, gake wonɔa adzɔge ɖoa to dramaa, eye wòdzena abe ɖe wotsi dzi vevie ene. Egblɔ na eƒe dɔwɔla eve be: "Nyateƒee, mɔdodowo tɔtrɔ hea afɔku si nye be woadze wo nɔewo dzi kple ŋkume vɛ, gake fifia la, nyemekpɔ keteke bubu aɖeke o." Lillian do gbe ɖa. Charles mi nu sesĩe.
  
  Le ketekea me la, Sam ƒo ya sesĩe, eye mekpɔ akɔfafa aɖeke le tsikpe si nɔ ƒoƒom esime Valkyrie-tɔsisia va yina la me o. Efɔ Nina be yeagbɔ agbee, gake eƒe ŋutilã kpekpe abe tasiaɖamfɔ 16 ene eye mete ŋu ʋu yi ŋgɔe o. "Mach 3 le sɛkɛnd ʋɛ aɖewo me. Mí katã míeku."
  
  Dzesi aɖe si fia Polskaya do le ketekea ŋgɔ eye wòto wo ŋu le ŋkuʋuʋu me. Sam lé gbɔgbɔ ɖe te, eye wòse le eɖokui me be ye ŋutɔ yeƒe ŋutilã ƒe kpekpeme le dzidzim ɖe edzi kabakaba. Megate ŋu kpɔ naneke o, kasia ese ketekemɔ ƒe ʋuƒo aɖe ƒe ɖiɖi. Edze abe Valkyrie-ʋua do le mɔa dzi ene le magnet-ŋusẽa ƒe gbagbã kpata yi mɔ si sɔ dzi ta, gake Sam lé Nina me ɖe asi. Tɔtɔa lolo ŋutɔ eye wotsɔ Sam kple Nina ƒe kukuawo ƒu gbe ɖe xɔa me dɔwɔnuwo me.
  
  Abe alesi Sam nɔ vɔvɔ̃m ene la, esi wòzɔ kilometa bubu vɔ la, Valkyrie-ʋua te dzodzo. Ðeko wònɔ du dzi akpa be wòanɔ mɔa dzi, gake kaka wòaɖo afisia la, eɖe eƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ ale gbegbe be wòte ŋu nɔ du dzi sesĩe va ɖo afisi wòde du si sɔ. Eƒo eƒe dzideƒo nu ƒu eye wòkpla asi kɔ na Nina ƒe ŋutilã si menya naneke o la na eɖokui, eye wòtsɔ eƒe asiwo tsyɔ ta. Do wɔnuku aɖe kplɔe ɖo, eye tɔdziʋu si me abosam nɔ la gbã le duƒuƒu si gakpɔtɔ wɔ dɔ ɖe ame dzi me. Afɔku aɖe si na tome gbã la ƒo mɔ̃a ɖe afã me, eye wòna agbalẽviwo kɔ ɖe gota gome te.
  
  Esi Sam nyɔ le mɔa ƒe axadzi la, eƒe susu gbãtɔe nye be yeaɖe amesiame le afima hafi amia nafiã. Le nyateƒe me la, esusu be nukliaʋawɔnuwoe. Sam menye tomenu siwo te ŋu trɔna wu la ŋuti nunyala bibi o, gake medi be yeatsɔ thorium awɔ afɔku aɖeke o. Ke hã, ekpɔe be yeƒe ŋutilã do kpo nu le ye ŋu keŋkeŋ eye mete ŋu ʋãna sentimeta ɖeka pɛ hã o. Esi wòbɔbɔ nɔ afima le Siberia ƒe tsikpewo me la, ekpɔ alesi wòse le eɖokui me be yemele teƒe aɖeke o. Eƒe ŋutilã gakpɔtɔ ƒe kpekpeme nye tɔn ɖeka eye ɣeyiɣi kpui aɖe va yi la, wotɔ dzoe agbagbee, gake fifia ya vuvɔ le wɔwɔm.
  
  Amedɔdɔa me tɔ aɖewo siwo tsi agbe la ƒu du do go vivivi ɖe sno si nɔ xɔxlɔ̃m la dzi. Sam nɔ ekpɔm esime Nina ƒe susu va nɔ eŋu vivivi eye wòtsɔ dzideƒo ko alɔgbɔnu. Eƒe ŋku ɣiawo nɔ ʋuʋum esi wònɔ ekpɔm. "Sam?"
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ẽ, nye lɔlɔ̃tɔ." "Le nyateƒe me la, Mawu li."
  
  Eko alɔgbɔnu hekpɔ dziŋgɔli ɣi si le eƒe ta tame, eye wònɔ gbɔgbɔm kple gbɔdzɔe kple vevesese. Esi wòda akpe nɛ ta la, egblɔ be, "Akpe na wò, Perdue."
  
  
  33. Ƒe 1999 me
  Ɖeɖekpɔkpɔ
  
  
  
  Edinburgh - le kwasiɖa etɔ̃ megbe
  
  
  Woda dɔ na Nina le atikewɔƒe nyui aɖe esi wotsɔ eya kple agbetsila bubu siwo tsi agbe la yi yameʋu me kple eƒe abi siwo katã wòxɔ vɔ megbe. Exɔ kwasiɖa etɔ̃ hafi woa kple Sam wotrɔ yi Edinburgh, afisi wotɔ ɖo zi gbãtɔe nye Reichtisousis. Purdue, le agbagbadzedze be yeagaɖo kadodo me kple ye xɔlɔ̃wo ta la, ewɔ ɖoɖo be nuɖuɖudzraƒe gã aɖe nawɔ fiẽnuɖuɖu aɖe ale be yeate ŋu alɔ̃ yeƒe amedzrowo.
  
  Perdue si wonya ɖe eƒe nuwɔna si mebɔ o ta la, ewɔ kpɔɖeŋu aɖe esi wòkpe eƒe aƒedzikpɔla kple ahadzrala be woava ɖu fiẽnuɖuƒe aɖe le eɖokui si. Sam kple Nina gakpɔtɔ nye ameyibɔ kple blɔ, gake wonɔ dedie.
  
  Ekɔ eƒe kristalo champagne-kplu ɖe dzi gblɔ be: "Mesusu be toast aɖe le ɖoɖo nu." "Na nye kluvi dovevienu siwo wɔa nuteƒe ɣesiaɣi, Lily kple Charles."
  
  Lily ko alɔgbɔnu esime Charles nɔ mo dzɔdzɔe. Etsɔe ƒo ɖe eƒe akɔta. "Alɔgbɔnu".
  
  Eɖo eŋu nukokoe be: "Tsã la, ahadzralae menye, ahadzrala ɣesiaɣi, nye lɔlɔ̃tɔ Lillian," si na ame mamlɛawo ko nu.
  
  Sam de nu nyaa me be: "Eye xɔ̃nye David hã." "Kɔdzi ɖeɖeko naxɔ atike nɛ eye wòaɖe asi le aƒeme beléle nɛ tegbee!"
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi, eƒe ŋkuwo ʋuʋu be: "Amen."
  
  "Le mɔa nu la, ɖe nane to mía ŋu le ɣeyiɣi si me míenɔ hayahayam le Novosibirsk mea?" - Nina bia kple nu si yɔ fũ kple caviar kple bisiklet si me dze le.
  
  Sam tsɔ abɔta eye wòmi eƒe champagne be yeatsɔ akpe ɖe yeƒe whisky ŋu be: "I don"t care."
  
  Perdue ka ɖe edzi na wo kple ŋkumeʋuʋu be: "Ðewohĩ esia doa dzidzɔ na mi." "Enɔ nyadzɔdzɔwo me le nyatakaka siwo ku ɖe amewo ƒe ku kple abixɔxɔ le ketekea ƒe nublanuinya me ŋu vɔ megbe. Meŋlɔ nya sia ɖi le ŋkeke si kplɔ wò xɔxɔ ɖe kɔdzi le afima ɖo dzi. Va kpɔe ɖa."
  
  Wotrɔ ɖe kɔmpiutadziɖoɖo ƒe screen si nɔ Perdue si le bar counter si gakpɔtɔ le dzo dam la ŋu. Nina ƒo nu heƒo Sam esi wòkpɔ nyadzɔdzɔŋlɔla ma ke si nɔ nyatakaka nam le gbɔgbɔmeke si wòlé ɖe mɔ̃ dzi na Sam ɣemaɣi la ŋu. Tanya sue aɖe nɔ eŋu.
  
  "Le nya siwo wogblɔ be gbɔgbɔmeke aɖe wu ƒewuivi eve le ketekemɔ siwo dzi ame aɖeke mele o dzi kwasiɖa ʋee aɖewoe nye sia megbe la, nyadzɔdzɔŋlɔla sia gatsɔ nusiwo womate ŋu abu o la vɛ na wò ake."
  
  Le nyɔnua megbe, le megbe la, Russiatɔwo ƒe du aɖe si woyɔna be Tomsk nɔ anyi.
  
  Amerikatɔ gã aɖe si ŋkɔe nye Clifton Taft, Belgiumtɔ dzɔdzɔmeŋutinunyala Ðɔkta Zelda Bessler kple Scotlandtɔ si di be yeaxɔ dudzikpɔla si nye Hon. Etsɔ la, wokpɔ Lance McFadden le ketekemɔwo dzi. Nutoa me tɔwo ka nya ta be yewokpɔ keteke aɖe si dze abe ɖe wòtso afi aɖeke o ene, esime wogblɔ be amedzro etɔ̃ nɔ zɔzɔm le mɔa dzi esi yewoƒe limousine gblẽ.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu tso afisi wònɔ le kplɔ̃a ŋu be: "Elektrikŋusẽ ƒe ʋuʋudediwo wɔa esia."
  
  Tomsk Dumegã Vladimir Nelidov bu fɔ nublanuinya sia, gake eɖe eme be keteke si woyɔna be gbɔgbɔmeke ƒe dzedzeme nye keteke si to sno gã aɖe si dza etsɔ la me tsonu ko. Ete tɔ ɖe edzi be naneke mewɔ nuku le nudzɔdzɔ dziŋɔa ŋu o eye be afɔku wɔnublanui aɖe koe wònye le esi womekpɔa nu nyuie o ta.
  
  Perdue tsie eye wòʋuʋu ta, eye wòko alɔgbɔnu.
  
  Perdue ko nu, esi wòɖo ŋku edzi be Kasper ƒo nu tso dzɔdzɔmeŋusẽŋununya dodokpɔ aɖe si do kpo nu ŋu le Sam ƒe gbebiame me be: "Edze abe Ðɔkta Jacobs bia kpekpeɖeŋu tso Olga tɔɖiayɔvi si megali o ƒe dɔwɔhati siwo le Russiatɔwo ƒe Dzɔdzɔmeŋusẽŋununya Adzame Habɔbɔ me gbɔ ene."
  
  Nina no eƒe sherry la. "Medi be magblɔ be meɖe kuku, gake nyemeɖe kuku o. Ðe esia na mezu ame vɔ̃ɖia?"
  
  Sam ɖo eŋu be: "Ao." "Ènye ame kɔkɔe, ame kɔkɔe si xɔa nunanawo tso Russiatɔwo ƒe gbevuha la gbɔ le esi wòtsɔ akplɔ si nye futɔ wu woƒe futɔ vevitɔ ta." Eƒe nya sia na wòko nu wu alesi wòsusui.
  
  Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Gake le nusianu me la, edzɔ dzi nam be Ðɔkta Jacobs le Belarus fifia, le adzɔge tso Nazitɔ ŋkutawo ƒe akpɔkplɔwo gbɔ." Elé ŋku ɖe Sam kple Nina ŋu. "Mawu nya be yeɖo yeƒe nuwɔna teƒe akpe ɖeka esime yeƒo ka nam, ne menye nenema o la, nyemenya gbeɖe be èle afɔku me o."
  
  Nina ɖo ŋku edzi nɛ be: "Mègagbe ɖokuiwò o, Perdue." "Enye nu ɖeka si wòxlɔ̃ nu wò, gake ègawɔ nyametsotso vevi aɖe kokoko be yealé avu ɖe yeƒe fɔɖiɖi ta."
  
  Eʋuʋu ŋku be: "Èɖo eŋu."
  
  
  NUWUWU
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Preston W. Ðevi
  Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu
  
  
  Afikae gɔmesese le le seselelãmewo me ne mo meli o?
  
  Afikae Ŋkuagbãtɔ la le tsaglãla tsam le esime viviti kple dowo kpakple ƒuƒlu koe le ƒo xlãe?
  
  Afikae Dzi la ƒoa nu le evɔ meɖea asi le eƒe aɖe ŋu le eƒe nuyiwo dzi be yeado gbe na ye o?
  
  Afikae roses ƒe ʋeʋẽ vivi kple lɔlɔ̃tɔ ƒe gbɔgbɔ le ne alakpa ƒe ʋeʋẽ meli o?
  
  Aleke magblɔe na wò?
  
  Aleke magblɔe na wò?
  
  Nukae woɣla ɖe woƒe ametakpɔnuawo megbe?
  
  Ne woɣla woƒe mo eye wozi woƒe gbe dzia?
  
  Ðe wolé Dziƒo ɖe asia?
  
  Alo ɖe woawo ŋutɔwo tɔe nye Dzomavɔa?
  
   - Masque de Babel (ƒe 1682 lɔƒo - Versailles)
  
  
   Ta 1 - Ame si le dzo dam
  
  
  Nina blu ɖe eta vevie.
  
  Eƒe ŋkuwo nɔ to ɖom eƒe lãkusiwo esime eƒe alɔ̃dɔdɔ nɔ gegem ɖe REM alɔ̃dɔdɔ me, si na wògblẽe ɖe eƒe susu te ƒe asibidɛ vɔ̃ɖiwo me. Akaɖiawo nɔ bibim le Heidelberg Yunivɛsiti Kɔdzi ƒe dɔwɔƒe si menye ame ŋutɔ tɔ o le zãtiƒe, afisi woxɔ Ðɔkta Nina Gould le kɔdzi be woaɖe keklẽŋusẽdɔléle ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi dziŋɔwo ɖa, ne anya wɔ. Vaseɖe fifia la, esesẽ be woanya alesi gbegbe eƒe nyaa le vevie ŋutɔŋutɔe, elabena ŋutsu si kpe ɖe eŋu la megblɔ alesi gbegbe wòɖe eɖokui ɖe goe pɛpɛpɛ o. Nu nyuitɔ kekeake si wòate ŋu agblɔe nye be ekpɔe wònɔ tsa ɖim le Chernobyl ƒe tomemɔ siwo le anyigba te la me gaƒoƒo geɖe wu alesi nu gbagbe ɖesiaɖe ate ŋu ahaya.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Barken ɖo kpe edzi na eƒe teviwo ƒe ƒuƒoƒo suea be: "Megblɔ nya sia nya na mí o, gake ɖikeke aɖe nɔ menye si dze ƒã be menye nusiwo me wòle be Ðɔkta Gould nato le anyigba afima hafi wòagblɔ be yeto eme ƒe afã gɔ̃ hã o ke ɖe eŋu." Eɖe abɔta heɖe hũ. "Nublanuitɔe la, esi míelée ɖe nuvlowɔwɔ aɖe si ŋu kpeɖodzi aɖeke mele o ta la, eva hiã be míaɖe asi le eŋu wòadzo aɖakpɔ nyatakaka sue siwo nɔ mía si la gbɔ."
  
  Veveseseɖeamenu si nye agbanɔamedzia nɔ fefem le dɔsrɔ̃viawo ƒe mo, gake ɖeko wonɔ zãa ƒe kuviawɔwɔa ɣlam le dɔnyala ƒe atsyɔ̃ɖoɖo me. Woƒe ʋu suewo dzi ha hena ablɔɖe si le ahadzraƒe si ƒuƒoƒoa ƒoa ƒu ɖo zi geɖe le woƒe dɔwɔwɔ ɖekae megbe, alo hena woƒe lɔlɔ̃tɔwo ƒe asikpakpla kɔ na wo le zã ƒe ɣeyiɣi sia me. Nɔvinyɔnu Barken megbɔ dzi ɖi boo ɖe woƒe nya siwo me mekɔ o ŋu o eye eto ehatiwo ƒe hadede, afisi wòate ŋu aɖɔli ʋɔnudrɔ̃nya siwo ŋu kakaɖedzi le, siwo ŋu kakaɖedzi le kple amesiwo dze nenema ke eye woƒe didi vevie le atikewɔwɔ me.
  
  Eƒe ŋkumeʋuʋu siwo nɔ dodom la nɔ wo me ƒom ɖekaɖeka esime wònɔ nu ƒom tso Ðɔkta Gould ƒe nɔnɔmea ŋu. Eƒe nuyi tsɛawo ƒe dzogoe siwo le gbadzaa la trɔ yi anyime, si ɖe dzimaɖitsitsi si wòɖena fiana zi geɖe le eƒe gbe sesẽ si bɔbɔ ɖe anyi me ne ele nu ƒom la fia. Tsɔ kpe ɖe Germanytɔwo ƒe atikewɔwɔ si kplɔe ɖo le Heidelberg Yunivɛsiti ƒe aʋawɔla sesẽ aɖe si wònye ŋu la, wonyae hã be enye dɔlélewo didi ŋuti nunyala bibi aɖe vie. Ewɔ nuku na eƒe dɔwɔhatiwo be meɖe fu nɛ gbeɖe be yeado yeƒe dɔa ɖe ŋgɔ to ɖɔkta alo ɣeyiɣiawo katã ƒe aɖaŋuɖola gɔ̃ hã nyenye me o.
  
  "Aleke eƒe nɔnɔmewo le, Nɔvinyɔnu Barken?" - bia ɖetugbui dɔnɔdzikpɔla la, eye wòtsɔ ɖetsɔleme vavãtɔ ɖeɖefia wɔ nuku na nɔvianyɔnu. Dɔtɔ si le lãmesẽ me, si xɔ ƒe blaatɔ̃ la xɔ aɖabaƒoƒo ɖeka tsɔ ɖo eŋu, eye wòdze abe edzɔ dzi nɛ kloe be wobia nya la le esi teƒe be wòanɔ ŋku lém ɖe runts siwo ƒe tanyae nye alɔ̃madɔmadɔ ŋu zã bliboa katã.
  
  "Enyo, ema koe míate ŋu anya tso Germanytɔ aƒetɔ si kplɔe va afisia, Dɔnɔdzikpɔla Marx gbɔ. Míete ŋu kpɔ kpeɖodzi aɖeke ku ɖe nusi gbɔ eƒe dɔlélea tso ŋu tsɔ wu nya si ŋutsua gblɔ na mí o." Eɖe hũ, eye nyatakaka aɖeke si ku ɖe Ðɔkta Gould ƒe nɔnɔmea ŋu ƒe anyimanɔmanɔ te ɖe edzi. "Nya si mate ŋu agblɔ koe nye be edze abe woɖee le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi be woawɔ atike nɛ ene. Togbɔ be aɖi sesẽ ƒe dzesiwo katã le eŋu hã la, edze abe eƒe ŋutilã te ŋu le te ɖe enu wòdze ame ŋu ene... fifia."
  
  Nɔvinyɔnu Marx ʋuʋu ta, eye wòŋe aɖaba ƒu eƒe dɔwɔhatiwo ƒe fewuɖuɖu ƒe nuwɔna dzi. Esia do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Le nyateƒe me la, ese nu geɖe tso Nina Gould sia ŋu tso dadaa gbɔ. Gbã la, le alesi wòɖoa dze tso ye ŋui nu la, esusu be dadaa nya Scotlandtɔ ŋutinyaŋlɔla sue la ŋutɔŋutɔ. Gake mexɔ ɣeyiɣi didi aɖeke hafi atikewɔsukuvi Marlene Marks va nya be ɖeko dadaa nye magazinewo kple agbalẽ eve siwo Gould ta xlẽla veviedonula o. Eyata Nina Gould nye ame xɔŋkɔ aɖe le eƒe aƒeme.
  
  Ðe esia nye tsaɖiɖi siwo ŋutinyaŋlɔla la wɔ le adzame, abe esiwo ŋu wòka asi bɔbɔe le eƒe agbalẽwo me ene la dometɔ bubua? Marlene biaa eɖokui zi geɖe be nukatae Ðɔkta Gould meŋlɔ nu geɖe tso eƒe mɔzɔzɔ kple Edinburgh anyigbayeyedila kple nutovɛla xɔŋkɔ David Perdue ŋu o, ke boŋ eƒo nu tso mɔzɔzɔ gbogbo aɖewo ŋu. Emegbe kadodo nyanyɛ si nɔ wo kple nyadzɔdzɔŋlɔla si xɔ ŋkɔ le xexeame katã si nye numekula Sam Cleave, amesi ŋu Ðɔkta Gould ŋlɔ nu tsoe la hã nɔ anyi. Menye ɖeko Dada Marlene ƒo nu tso Nina ŋu abe ƒomea xɔlɔ̃ ene ko o, ke eƒo nu tso eƒe agbe hã ŋu abe ɖe ŋutinyaŋlɔla si ƒoa nu tsi tre ɖe eŋu la nye azɔlizɔzɔ ƒe fefewɔƒe ene.
  
  Ɣeyiɣi kpui aɖe koe susɔ hafi Marlene dada nadze agbalẽ siwo ƒo nu tso Sam Cleave ŋu alo esiwo eya ŋutɔ ta xexlẽ gɔme, nenye be yeanya nu geɖe tso xɔ bubu siwo le Gould ƒe xɔ gã la me ŋu ko. Tagbɔsesẽ siawo katã tae dɔnɔdzikpɔla la ɣla Gould ƒe Heidelberg nɔnɔ, esi wònɔ vɔvɔ̃m be dadaa awɔ nyɔnu ɖeka ƒe azɔlizɔzɔ ayi ƒe alafa 14 lia me atikewɔƒea ƒe ɣetoɖoƒekpa dzi atsɔ atsi tre ɖe eƒe gaxɔmenɔnɔ alo nane si le abe ema ene ŋu. Esia na Marlene ko alɔgbɔnu na eɖokui, gake le afɔku me be yeatsɔ Nɔvinyɔnu Barken ƒe dziku si wòƒo asa na nyuie la ado goe ta la, eɣla eƒe modzakaɖeɖea.
  
  Atikewɔsukuviwo ƒe ƒuƒoƒoa menya nu tso amesiwo ŋu abi le ƒe sɔti si nɔ tsatsam nɔ tetem ɖe xɔ si me wowɔa dɔ kpata le si le anyigba si le ete ŋu o. Le woƒe afɔ te la, ɖoɖodzikpɔlawo kple zãdɔwɔlawo ƒe ƒuƒoƒo aɖe ƒo xlã ɖekakpui aɖe si nɔ ɣli dom eye wògbe be woagabla ye ɖe ʋu si wotsɔna ʋua ʋu me o.
  
  "Meɖe kuku aƒetɔ, ele be nàdzudzɔ ɣlidodo!" - dɔnɔdzikpɔla tsitsi si nɔ dɔ dzi la ɖe kuku na ŋutsua, eye wòxe eƒe tsɔtsrɔ̃mɔ si dzi dziku le kple eƒe ŋutilã si lolo vie. Eƒe ŋkuwo ƒu du yi ɖoɖowɔlaawo dometɔ ɖeka gbɔ, eye wòtsɔ succinylcholine-tike ɖe asi, eye wònɔ tetem ɖe amesi wotɔ dzoe ŋu le adzame. Ŋutsu si nɔ avi fam la kpɔkpɔ dziŋɔa na dɔwɔla yeye eveawo ƒe lãme ʋuʋu, eye wolé wo ɖokui ɖe asi vie esime wonɔ lalam be dɔnɔdzikpɔlagã la nado ɣli ado ɣli ɖe eƒe nudɔdɔ si kplɔe ɖo dzi. Gake le wo dometɔ akpa gãtɔ gome la, enye vɔvɔ̃ ƒe nɔnɔme si bɔ, togbɔ be nɔnɔme ɖesiaɖe to vovo hã. Le kpɔɖeŋu me.
  
  Sɛkɛnd blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ dze abe gaƒoƒo eve ene na Germanytɔ atikewɔla siwo tɔtɔ la. Esi nyɔnu gã la tsɔ eƒe ta kple akɔta ƒo ɖe dzogoe dzi vɔ megbe kpuie la, ɣlidodoa nu tso zi ɖeka, eye gbɔgbɔtsixe tsia ƒo ɖe eteƒe.
  
  "Yaƒoƒomɔ̃wo ƒe vuvu!" edo ɣli kple gbe sesẽ aɖe si woate ŋu ase le xɔ si me wowɔa dɔ kpata le la katã me. "Wotsɔ tsi si wotsɔna dea lãme na ame, enumake!"
  
  Dɔnɔdzikpɔla ŋutsu si bɔbɔ nɔ anyi la ƒu du yi ŋgɔ, eye wòtsɔ aŋea de ŋutsu si nɔ ya ƒom la ƒe ŋutigbalẽ si nɔ ƒoƒom la me, eye wònɔ plunger la tem heheɖemegbe manɔmee. Eʋuʋu mo esime atikekui la nɔ ƒoƒom ɖe dɔnɔ dahe la ƒe ŋutigbalẽ me, gake ele be woawɔe.
  
  "Mawu! Ʋeʋẽ sia nyɔa ŋu! "- dɔnɔdzikpɔlawo dometɔ ɖeka ƒo nu le eƒe gbɔgbɔ te, trɔ ɖe eƒe dɔwɔhati ŋu, eye wòʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi. Wotsɔ woƒe asiwo tsyɔ mo hena ɣeyiɣi kpui aɖe be yewoagbɔ ya esime lã si woɖa ƒe ʋeʋẽ nɔ woƒe sidzenuwo dzi dzem. Menye dɔnyala ŋutɔe wònye o, gake amegbetɔwo koe wonye le nyateƒe me.
  
  "Na wòaɖo OR B!" - dziɖegbe nyɔnu sesẽ la ɖe eƒe atikplɔ ŋu. "Schnell ƒe nya! Ele dzitodzito me yim, amewo! Ɖe zᴐ!" Wotsɔ oxygen-nutsyɔnu da ɖe dɔnɔ si nɔ ʋuʋum la dzi esime eƒe kadodoa nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm. Ame aɖeke mede dzesi ame tsitsi kɔkɔ aɖe si do awu yibɔ nɔ eƒe mɔ yome tim o. Eƒe vɔvɔli didi si didi la do viviti ɖe ʋɔtru si me wòtsi tre ɖo ƒe ahuhɔ̃e si womeka asi o la dzi, henɔ ame kuku si nɔ dzudzɔ tum la kpɔm wonɔ dzo dam. Eƒe ŋku damawo nɔ keklẽm tso eƒe kposɔ si wotsɔ lãfu wɔe ƒe go te, eye eƒe nuyi ƒuƒuawo nɔ alɔgbɔnu kom le dziɖuɖu ta.
  
  Esi zitɔtɔ katã nɔ xɔ si me wowɔa dɔ kpata le me ta la, enya be womakpɔ ye o, eye wòge to ʋɔtruawo nu be yeayi aɖasrã awuɖɔliƒe si le dzisasrã gbãtɔ dzi, si didi tso xɔ si me wolalana le gbɔ afɔ ʋɛ aɖewo. Esi wònya ge ɖe awuɖɔliƒea ko la, eƒo asa na dzedzeme to alesi wòƒo asa na akaɖi sue siwo le dzisasrã dzi le zikpuiawo tame ƒe keklẽ me. Esi wònye zã titina ƒe dɔwɔwɔ ta la, ɖewohĩ atikewɔla aɖeke manɔ awuɖɔliƒea o, eyata elé aŋetu eve aɖewo eye wòɖo ta tsileƒea. Le agbadɔ siwo do viviti la dometɔ ɖeka me la, ame tsitsi aɖe ɖe eƒe awuwo.
  
  Le akaɖi goglo suesuesue siwo le etame te la, eƒe ƒu si le abe aŋɔ ene la do le keklẽ si le plexiglass la me la me. Eƒe abɔ kple afɔ didi siwo me kɔ eye woƒe afɔwo le ƒuƒlu la na eƒe awu ʋlaya eye wòdo eƒe awu si wotsɔ kotoklobo wɔe. Eƒe gbɔgbɔ sesẽa do le ɣlidodo me esime wònɔ ʋuʋum, eye wòsrɔ̃ robot aɖe si do android ŋutigbalẽ si nɔ tsi si me tsi le to eƒe ƒunukpeƒewo me le dɔtrɔɣi ɖesiaɖe me. Esi wòɖe eƒe fedora ɖa be yeatsɔ kposɔ aɖo eteƒe la, eƒe tagbɔ si ƒe nɔnɔme mesɔ o la ɖu fewu le eŋu le plexiglass ahuhɔ̃e ƒe nɔnɔmetata la me. Kekelia ƒe dzogoe te gbe ɖe eƒe taɖu ƒe ʋuʋudedi kple eƒe dodo ɖesiaɖe dzi, gake ena eƒe ta nɔ anyi alesi wòate ŋui esime wònɔ agbagba dzem be yeatsɔ kposɔa aƒoe. Medi be yeadze ŋgɔ yeƒe vodada gãtɔ kekeake, yeƒe vɔ̃ɖinyenye si ŋu ŋusẽ le wu-eƒe momanɔmanɔ o.
  
  Le eƒe amegbetɔ ƒe mo dzi la, eƒe ŋkuwo koe dzena, woƒe nɔnɔme sɔ nyuie, gake wotsi akogo le woƒe nɔnɔme si sɔ me. Amegãɖeɖia mete ŋu nɔ te ɖe ŋukpe si eya ŋutɔ ƒe ŋugbledede ƒe fewuɖuɖua wɔ nu o, esime eƒe ŋgonu ƒo xlã eƒe mo si me woɖea modzaka le o. Ʋuʋu aɖeke kloe nɔ eƒe nuyi siwo megali o kloe kple eƒe nu sue la tame, eye ʋuʋudedi sue eve koe nye ŋɔti. Nu mamlɛtɔ si wòawɔ le eƒe atsyɔ̃ɖoɖo si me aɖaŋu le me anye amekoko ƒe ametakpɔnu, si awu eƒe ayemɔ nu nyuie.
  
  Esi wòtsɔ eƒe awua de nudzraɖoƒe si le didiƒe wu la me ɖe ɣedzeƒegli ŋu eye wòdo ʋɔtru gbadzaa ko la, eɖɔ eƒe nɔnɔme ɖo.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Midzo."
  
  Eʋuʋu ta. Ao, eƒe gbetagbe mesɔ o. Ekɔ eƒe ŋɔti me eye wòtɔ vie be yeaƒo yeƒe susuwo nu ƒu. "Trɔ asi le eŋu." Ao. Ake. Egblɔe eme kɔ wu eye wòɖo to eƒe gbe si nɔ ɖiɖim la be: "Ah, bɔbɔ." Gbeɖiɖia nɔ afima kloe; agbagbadzedze ɖeka alo eve bubuwo gasusɔ.
  
  Egblɔ eme kɔ nyuie eye wògblɔ sesĩe esime ʋɔtru si yi awuɖɔliƒea ʋu la be: "Yi ɖa." Etsi megbe akpa. Elé eƒe gbɔgbɔ ɖe te be yeagblɔ nya la.
  
  "Abend, Herr Ðɔkta," ɖoɖodzikpɔla la ge ɖe eme kple alɔgbɔnukoko, eye wòɖo ta xɔ si kplɔe ɖo me be yeazã aɖuɖɔtoeawo. "Wie geht ƒe?"
  
  Amegãɖeɖia ɖo eŋu kaba be: "Giblets, giblets," eye dzi dzɔe le dɔnɔdzikpɔla la ƒe ŋkuɖoɖo edzi ta. Ekɔ eƒe ŋɔti me eye wòɖo ta ʋɔtrua nu. Etsi megbe eye dɔ si womewu enu haɖe o gakpɔtɔ nɔ esi kple ame yeye si va xɔ dzo la.
  
  Esi wòse le eɖokui me be lãwo ƒe mɔnu si wòzã tsɔ di ɖekakpui si yome wòdze yi xɔ si me wokpɔa nudzɔdzɔ kpatawo gbɔ le la kpe ŋu kloe ta la, egbugbɔ ta ɖe megbe eye wòʋẽ ya. Ʋeʋẽ nyanyɛ ma na wòdze eyome abe ƒumelã klitsu si le ʋu yome tim madzudzɔmadzudzɔe to tsi kilometa geɖe me ene. Metsɔ ɖeke le dɔwɔlawo, dzadzɛnyenyedɔwɔlawo kple zã me ɖɔktawo ƒe gbedoname ameŋububutɔe me boo o. Eƒe afɔ siwo do awu la nɔ ʋuʋum kpoo afɔɖeɖe ɖesiaɖe esime wònɔ to ɖom lã si le bibim kple dɔlékuiwutike ƒe ʋeʋẽ sesẽ si xɔ eƒe ŋɔti me sesĩe wu.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Zimmer 4," esime ŋɔti la nɔ ekplɔm yi miame ɖo ta xɔdɔmewo ƒe T-ƒoƒe aɖe. Ako alɔgbɔnu - ne ate ŋui. Eƒe ŋutilã tsɛ la ƒu du to dzodoƒea ƒe xɔdɔme me yi afisi wole dɔ wɔm na ɖekakpuia le. Ete ŋu sea ɖɔkta kple dɔnɔdzikpɔlawo ƒe gbe siwo nɔ gbeƒã ɖem mɔnukpɔkpɔ si li be dɔnɔa be wòatsi agbe la tso xɔa ƒe megbe.
  
  Ŋutsu ɖɔktaa ƒo nu veveseɖeamenutɔe be: "Ke hã, anɔ agbe, nyemesusu be mate ŋu alé eƒe mo ƒe dɔwɔwɔ me ɖe asi o-nɔnɔmewo, ẽ, gake eƒe ʋeʋẽse kple vivisese nu agblẽ tegbee eye wòagblẽ vevie."
  
  "Ðe mo gakpɔtɔ le eŋu le wo katã te, Ðɔkta?" - dɔnɔdzikpɔla la bia kpoo.
  
  "Ẽ, gake anɔ eme be, elabena ŋutigbalẽa ƒe gbegblẽ ana eƒe dzedzeme... nyuie... nabu ɖe eƒe mo geɖe wu. Eƒe ŋɔti maɖe dzesi o, eye eƒe nuyiwo," hehe ɖe megbe, eye wòse veve ɖe ɖekakpui dzetugbe si si ʋukugbalẽvi si womekpɔ ta na tututu o le gakotoku si me dzo le me la nu, "bu. Ðevi dahe. Ƒe blaeve vɔ adre pɛ ko wòxɔ, eye esia dzɔna ɖe edzi."
  
  Ðɔktaa ʋuʋu ta le mɔ si womate ŋu akpɔ o kloe. "Taflatse, Sabina, do vevesesenutsitike aɖewo ɖe ʋuka me eye nàdze tsi ɖɔliɖɔli gɔme enumake."
  
  "Ẽ, ɖɔkta." Eɖe hũ eye wòkpe ɖe eƒe dɔwɔhati ŋu wòƒo aŋe si wotsɔ blae la nu ƒu. Egblɔ be: "Ale be wòado ametakpɔnu le eƒe agbemeŋkekewo katã me," eye meƒo nu na ame aɖeke koŋ o. Ehe tasiaɖam la te ɖe eŋu, eye wòtsɔ aŋekotoku siwo me dɔlékui mele o kple dzetsi. Womede dzesi amedzro si va ge ɖe eme la ƒe anyinɔnɔ si nɔ ŋku lém ɖe eme tso xɔdɔme me henɔ eƒe taɖodzinua ɖem fia to ʋɔtrua ƒe gbagbãƒe si nɔ tutum blewuu la me o. Nya ɖeka koe si le esi le ɖoɖoezizi me.
  
  "Momo".
  
  
  Ta 2 - Perdue Ameléle sesẽe
  
  
  Esi Sam se le eɖokui me be yeƒe dzi medzɔ vie o ta la, ezɔ to ame ŋutɔ ƒe dɔwɔƒe aɖe si te ɖe Dundee ŋu ƒe abɔ gãwo me le Scotlandtɔwo ƒe yame si nɔ ɣli dom la te. Le nyateƒe me la, ɖe lã ƒomevi bubu aɖe hã nɔ anyia? Ke hã, ese le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme. Ƒuƒlu. Nu geɖe dzɔ ɖe eya kple exɔlɔ̃wo dzi nyitsɔ laa ale gbegbe be ewɔ nuku be mahiã be woabu naneke ŋu hafi tɔtrɔ nava o. Sam trɔ gbɔ tso Kazakhstan kwasiɖa ɖekae nye sia eye mekpɔ Nina alo Perdue tso esime wòtrɔ gbɔ va Edinburgh o.
  
  Wona wònya be Nina xɔ abi vevie le keklẽŋusẽ si wòzã ta eye woxɔe ɖe kɔdzi le kɔdzi le Germany. Esi wòdɔ ame nyanyɛ yeye Detlef Holzer be wòava die vɔ la, enɔ Kazakhstan ŋkeke geɖe eye mete ŋu xɔ nya aɖeke tso Nina ƒe nɔnɔmea ŋu o. Edze abe woke ɖe Dave Perdue hã ŋu le teƒe si Nina ke ɖo ene, gake Detlef bɔbɔe ɖe anyi le eƒe adãwɔwɔ si wɔ nuku ŋutɔ ta. Gake vaseɖe fifia la, esia hã nye akɔntabubu le nyuitɔ kekeake me.
  
  Perdue ŋutɔ do ka kple Sam ŋkeke si do ŋgɔ be yeana ye ŋutɔ yeƒe gaxɔmenɔnɔ le Sinclair Atikewɔwɔ Ŋuti Numekuku Dɔwɔƒea nanya. Sinclair Atikewɔwɔ Ŋuti Numekuƒe si Renegade Brigade na gae hekpɔa edzi lae nye Perdue ƒe hadɔwɔla le adzame le aʋa si wòwɔ va yi kple Order of the Black Sun me. Edzɔ ale gbegbe be ame siwo nye Black Sun me tɔ tsã lae nɔ habɔbɔa me; xɔsegbelawo, ne míagblɔe la, tso xɔse si me Sam hã va zu hamevi ƒe geɖe do ŋgɔ la me. Dɔ siwo wòwɔ na wo la mesɔ gbɔ kura o, elabena ɣeaɖewoɣi koe woƒe nyatakakawo hiã. Esi Sam Cleave nye nyadzɔdzɔŋlɔla bibi si dzroa nu me nyuie ta la, exɔ asi ŋutɔ na Asrafoha la le go sia me.
  
  To vovo na mamlɛtɔa la, enɔ ablɔɖe me be wòawɔ nu alesi wòdi eye wòawɔ eya ŋutɔ ƒe dɔ le eɖokui si ɣesiaɣi si wòdi. Esi ɖeɖi te Sam be yeawɔ nusianu si tea ɖeɖi ame ŋu abe yeƒe dɔdasi yeyetɔ ene kpuie ta la, eɖoe be yeakpɔ ɣeyiɣi aɖi tsa ayi Perdue le tagbɔsesẽ ƒe sitsoƒe ma si numekula si ƒe nuwɔna to vovo la yi zi sia me.
  
  Nyatakaka ʋɛ aɖewo koe nɔ anyi tso Sinclair ƒe ɖoɖoa ŋu, gake ŋɔti nɔ Sam si na lã ƒe ʋeʋẽ le nutsyɔnu la te. Esi wògogo teƒea la, ede dzesii be ʋuƒo le fesreawo ŋu le dzisasrã ene siwo dzi xɔa ƒo adegbe le la ƒe dzisasrã etɔ̃lia katã.
  
  "Meda akɔ be xɔ siawo dometɔ ɖeka mee nèle, hey Perdue?" Sam ko alɔgbɔnu le eɖokui me esi wònɔ zɔzɔm ɖo ta xɔ dziŋɔ si ƒe gliwo le ɣie akpa la ƒe mɔnu gã la gbɔ. Vuvɔ aɖe to Sam ƒe ŋutilã me esi wòge ɖe xɔdɔme si me woxɔa amewo le la me. "Oo nye Mawu, Hotel California le eɖokui wɔm abe Stanley Much ene?"
  
  Amedzrodzeƒedzikpɔla sue si ƒe mo biã la do gbe na Sam be: "Ŋdi nyui na wò." Eƒe alɔgbɔnukoko nye anukwareɖiɖi. Eƒe dzedzeme si me kɔ eye wòdo viviti la do dzidzɔ nɛ enumake, ne etsi ale gbegbe be wòate ŋu anye nɔviaŋutsu tsitsitɔ sã alo foa si tsi akpa kloe gɔ̃ hã.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi kple dzonɔameme be: "Ẽ, esɔ, ɖetugbui." "Meva afisia be makpɔ David Perdue."
  
  Eʋuʋu mo be: "Ekema ameka tae seƒoƒotsihe sia le, aƒetɔ?"
  
  Ðeko Sam ʋuʋu ŋku eye wòɖiɖi eƒe ɖusibɔ ɖe anyi be yeaɣla seƒoƒo si woɖo ɖe kplɔ̃a te. "Shh, mègagblɔe nɛ o. Elé fu lãgbalẽgolowo."
  
  Egblɔ kple ɣlidodo le kakaɖedzimanɔamesi si gbɔ eme me be: "Um, ele xɔ 3 lia me, dzisasrã eve yi dzi, xɔ 309 lia me."
  
  "Tha," Sam ko alɔgbɔnu heƒo kpẽ esi wònɔ zɔzɔm ɖo ta atrakpui siwo wotsɔ ɣi kple amadede dzẽ de dzesii la gbɔ, "Ward 2, Ward 3, Ward 4," eye wònɔ eƒe seƒoƒotsihe ʋuʋum kuviatɔe esi wònɔ to yim. Le ahuhɔ̃ea me la, ɖetugbui si tɔtɔ si gakpɔtɔ nɔ agbagba dzem be yease nusi seƒoƒoawo nye gɔme la ƒe ŋkumekpɔkpɔ si nɔ tɔtrɔm la do dzidzɔ nɛ ŋutɔ.
  
  "Ẽ, abe alesi mesusui ene," Sam ƒo nu le ɣlidodo me esi wòke ɖe xɔdɔme si le anyidzeƒea ƒe ɖusime, afisi dzesi dama kple ɣi ɖeka ma ke si woŋlɔ ɖe edzi be "Ward 3." "Enye anyigba si dzi tagbɔsesẽ le si me ahadzraƒewo le eye Perdue ye nye dudzikpɔla."
  
  Le nyateƒe me la, teƒe sia meɖi kɔdzi le mɔ aɖeke nu o. Edze abe atikewɔƒewo kple dɔwɔƒewo ƒe ƒuƒoƒo si le asitsaƒe gã aɖe me ene wu, gake ele na Sam be wòalɔ̃ ɖe edzi be yekpɔe be tagbɔsesẽ si wokpɔ mɔ na ƒe anyimanɔmanɔ ɖe ye dzi vie. Mekpɔ ame siwo do kɔdziwu ɣiwo alo bunɔkekewo nɔ ame kuku afã kple afɔku me tsɔm le afi aɖeke o. Atikewɔlawo gɔ̃ hã, amesiwo ƒe awu ɣiwo koe wòte ŋu dea dzesii la, dze abe ɖe woƒe dzi dze eme eye womewɔa nu le vome ene nukutɔe.
  
  Woʋuʋu ta hedo gbe nɛ vividoɖeameŋutɔe esi wòto wo ŋu, eye womebia nya ɖeka pɛ hã tso seƒoƒo siwo wòlé ɖe asi ŋu o. Ðeko nuvɔ̃meʋuʋu sia ɖe nukokoedonamea ɖa le Sam me, eye wòtsɔ seƒoƒotsihea ƒu gbe ɖe gbeɖuɖɔgoe si te ɖe eŋu wu me hafi ɖo xɔ si wode asi na wò la me teti. Wotu ʋɔa ya, elabena anyigba si dzi wotsɔ ga ƒo xlãe dzie wònɔ, gake Sam ƒe mo wɔ yaa esi wòkpɔe be womeʋui o. Nusi gawɔ nuku wue nye xɔa ƒe eme.
  
  To vovo na fesre ɖeka si ŋu xɔmetsovɔ le nyuie kple abɔtazikpui dzeani eve siwo le atsyɔ̃ɖoɖo me la, naneke meganɔ afisia o negbe modzakaɖebɔa ko. Eƒe ŋku ɣiawo nɔ xɔ si me menya o la me dzrom. Abati kple tsileƒe si me ame aɖeke mele o menɔ eme o. Perdue bɔbɔ nɔ anyi kple eƒe akɔta nɔ Sam ŋu nɔ ŋku lém ɖe fesre nu.
  
  Egblɔ kple gbe si me dzidzɔ le, si nye kesinɔtɔ wu Mawu, si wòƒoa nu na amedzrowo zi geɖe le eƒe xɔgã me be: "Edzɔ dzi nam ŋutɔ be nèva, amegãxi."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Edzɔ dzi nam ŋutɔ," eye wògakpɔtɔ nɔ agbagba dzem be yeakpɔ xɔmenuwo ƒe nyabiasea gbɔ. Perdue trɔ dze ŋgɔe, edze abe ɖe wòle lãmesẽ me eye wòɖe dzi ɖi ene.
  
  Ekpe nyadzɔdzɔŋlɔla si tɔtɔ, si ne eƒe mo ƒe dzedzeme bu eŋu la, enɔ xɔa me dzrom be nudzodzoewo alo bɔmb ɣaɣlawo le eme hã la, "bɔbɔ nɔ anyi." Sam bɔbɔ nɔ anyi. Perdue dze egɔme be: "Ekema afikae nye seƒoƒowo le?"
  
  Sam ʋuʋu ŋku ɖe Perdue ŋu. "Mesusu be susu le asinye?"
  
  Edze abe Sam ƒe nya sia meɖe fu na Perdue o ene, si nye nya si wo ame evea siaa nya gake wo dometɔ aɖeke meda asi ɖe edzi o. "Ao, mekpɔ wò nènɔ zɔzɔm le mɔdodoa dzi tsɔe ɖe asi, ɖikeke mele eme o be ɖeko nèƒlee be yeado ŋukpem le mɔ aɖe nu."
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Mawu, èle nyanyam nyuie akpa." "Gake aleke nàwɔ akpɔ nane le dedienɔnɔ ƒe mɔxenu siwo de ŋgɔ wu le afisia megbe? Mede dzesii be wogblẽ gamenɔlawo ƒe gaxɔwo ɖi womeʋu o. Viɖe kae le wò gaxɔ me ne woʋu wò ʋɔtruwo?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu, eɖe modzaka, eye wòʋuʋu ta. "Oo, menye be wòaxe mɔ na mí be míagasi o, Sam. Esia le ale be míagati kpo o." Zi gbãtɔe nye ema Perdue ƒe gbe ɖi veve kple vɔ̃ɖinyenye. Sam kpɔe be exɔlɔ̃a ƒe dzimaɖitsitsia va nɔ ŋgɔ yim esime eƒe ɖokuidziɖuɖu nɔ ɖiɖim eye wònɔ sisim. Eva dze be Perdue ƒe dziɖeɖi si dze abe ɖe wòfa ene la nye nutsyɔnu si le megbe na dzimaɖitsitsi sia si mebɔ o.
  
  "Ðe nèlɔ̃a nu sia ƒomevi wɔwɔa?" - Sam bia be.
  
  Perdue tsɔ abɔta ƒoe. "Nyemenya o, Aƒetɔ Cleve. Aɖabaƒoƒo ɖeka la, nusianu nyo, eye le esi kplɔe ɖo me la, megatrɔ va tɔmelãwo ƒe tsigoe fiƒode sia me, hele didim be manyrɔ kabakaba wu alesi tɔmelã ma si me nuŋlɔtsi le ate ŋu ami nye ahɔhɔ̃."
  
  Perdue ƒe mo trɔ enumake tso bometsitsi si me dzidzɔ le va zu blanuiléle si me kɔ si dzi ŋɔ si me fɔɖiɖi kple dzimaɖitsitsi yɔ fũ. Sam tsɔ dzideƒo tsɔ eƒe asi ɖo Perdue ƒe abɔta, elabena menya alesi gatɔ biliɔnla la awɔ nui o. Gake Perdue mewɔ naneke o esi Sam ƒe asi na eƒe tɔtɔa fa.
  
  "Esiae nye nusi wɔm nèle le afisia? Ðe nèle agbagba dzem be yeatrɔ ahɔhɔ̃mekaklɔ si me Nazitɔ fuɖenametɔ to na wòa?" Sam biae dzimesesẽtɔe. "Gake esia nyo, Purdue. Aleke atikewɔwɔa le edzi yim? Le mɔ geɖe nu la, edze abe wò ŋutɔ ene."
  
  "Nyateƒea?" Perdue ko alɔgbɔnu. "Sam, ènya alesi wòle be mànya oa? Evɔ̃ɖi wu enyanya, mate ŋu aka ɖe edzi na wò. Gake meva kpɔe be sidzedze dzia gbɔgbɔ vɔ̃ bubu si to vovo na ame ƒe nuwɔnawo ŋɔŋlɔ be."
  
  "Egᴐme ɖe?" Sam blu ɖe eta. "Abe alesi mese egɔmee ene la, ŋkuɖodzinya ŋutɔŋutɔ aɖewo gatrɔ va; nane si dzi mète ŋu ɖo ŋkui tsã o?"
  
  Perdue ƒe ŋku blɔ siwo me kɔ la nɔ ŋku lém ɖe yamenutome tẽ to eƒe ŋkumeɖoboloa ƒe ŋkumeɖonu siwo me kɔ la me esime wònɔ Sam ƒe nukpɔsusu ŋu bum hafi nɔ eme ɖem. Edze abe ɖe wòtsi dzodzodzoe kloe ene le yame ƒe nɔnɔme si me alilikpowo nɔ si nɔ sisim to fesrea nu ƒe keklẽ si nɔ dodom la me. Eƒe asibidɛ legbe siwo le tsɛ la tsɔ asibidɛwo nɔ nɔnɔmetata siwo le zikpui la ƒe ati ƒe alɔnu dzi esime wònɔ ʋuʋum. Sam bu be anyo wu be yeatrɔ nyatia fifia.
  
  "Ekema nukatae dzomavɔ meli abati o?" - edo ɣli, eye wònɔ ŋku lém ɖe xɔ si me ame aɖeke mele o kloe la ŋu.
  
  "Nyemedɔa alɔ̃ gbeɖe o".
  
  Ema koe nye ema.
  
  Ema koe nye nya si Perdue agblɔ tso nyaa ŋu. Eƒe nuƒoƒo tsitotsito ƒe anyimanɔmanɔ na Sam tsi dzodzodzoe elabena esia to vovo kura na ŋutsua ƒe asidede agbalẽ te ƒe nuwɔna. Zi geɖe la, etsɔa nusiwo sɔ alo mɔxenuwo katã ƒua gbe eye wòtsɔa ŋutinya gã aɖe si yɔ fũ kple nusi, nusitae kple amesi yɔ fũu la ƒua gbe. Fifia nyateƒea ɖeɖeko dze eŋu, eyata menye ɖeko Sam ku nu me be yeana Perdue naɖe eme o, ke boŋ le esi wòdi vevie be yeanya ta. "Ènya be esia manya wɔ le nugbagbeŋutinunya me o, negbe ɖe nèdi be yeaku le susu ƒe dɔmawɔmawɔ nyuie me hafi."
  
  Alesi Perdue kpɔe la na vuvɔ nɔ Sam ƒe akɔta. Enye nane si le tagbɔsesẽ kple dzidzɔkpɔkpɔ deblibo dome; gbemelã aɖe ƒe dzedzeme si wole nuɖuɖu nam, nenye be ele be Sam nasusui. Eƒe ɖa ɣi si le abe dze kple atadi ene la nɔ dzadzɛ vevesesetɔe abe alesi wònɔna ɖaa ene, eye wotsɔe ƒo ɖe megbe le ka didiwo me si mae tso eƒe axadzinu ɣiawo gbɔ. Sam kpɔ Perdue le susu me wòtsɔ eƒe ɖa ʋuʋu le hamea ƒe tsilelewo me, eye dzɔlaawo ƒe ŋkumekpɔkpɔ mawo siwo le blɔ ɣie siwo ƒoa nu ne wokpɔe wònɔ ame aɖe ƒe to ɖum. Nusi ɖe fu nɛ wue nye alesi nɔnɔme ma tɔgbe meɖe dzesi zi ɖeka na nɔnɔme si me exɔlɔ̃a le o. Perdue ƒe nyawo na Sam do le eƒe susu nyɔŋuawo me.
  
  "Eye nukae nèsusu be enye koklotsu tsitsi ma si bɔbɔ nɔ ŋgɔwò afisia tututu?" Perdue ko alɔgbɔnu, eye wòdze abe ŋu kpee vie le eƒe nɔnɔmea ta le alɔgbɔnukoko si le ɖiɖim si wònɔ agbagba dzem be yeawɔ ɖe seselelãmea dzi la te ene. "Alea tagbɔdɔléle le, ke menye Hollywood ƒe nya ƒaƒã siwo amewo wɔa nu wògbɔa eme, afisi amewo vuvua woƒe taɖawo heŋlɔa woƒe ŋkɔwo kple nya ƒaƒãwo ɖe gliwo ŋu o. Enye nusi me ɖoɖoezizi le, kansa si nɔa tsatsam le ɖoɖoezizi me si nana be mègatsɔa ɖeke le nusi wòle be nàwɔ be nànɔ agbe me o. Wò ɖeka koe susɔ kple wò tamesusuwo kple nyawo, nuɖuɖu ŋu bubu manɔmee..." Etrɔ kpɔ modzakaɖebɔ ƒe akpa ƒuƒlu si wòle be aba la nanɔ hafi, "...ele alɔ̃ dɔm. Gbã la, nye ŋutilã vuvu le ŋutifafa ƒe nyaƒoɖeamenu ta. Sam, ɖe wòle be nàkpɔm hafi. Esi wòtsi dzimaɖi eye ɖeɖi te ŋunye ta la, metsi dzodzodzoe le anyigba." Eʋu yi ɖate ɖe Sam ŋu wu. Nyadzɔdzɔŋlɔla la tsi dzodzodzoe esi wòse atikewɔwɔ ƒe ami ʋeʋĩ kple sigaret xoxowo ƒe ʋeʋẽ le Perdue ƒe gbɔgbɔ ŋu.
  
  "Ti..." yome.
  
  "Ao, ao, èbia. Azɔ wò l-se, al-okay?" Perdue te tɔ ɖe edzi le ɣlidodo me. "Nyemedɔ alɔ̃ o ŋkeke ene kple edzivɔ tẽ, eye ènya nuka? Mesena le ɖokuinye me be enyo ŋutɔ! Mebe, kpɔm ɖa. Ðe nyemeɖi lãmesẽ ƒe nɔnɔmetata oa?"
  
  Sam tsɔ moveviɖoɖo ƒo ta, eye wònɔ ta megbe ƒom be: "Emae le fu ɖem nam, xɔ̃nye." Perdue ko nu. Menye alɔgbɔnukoko si nye tagbɔsesẽe wònye kura o, ke boŋ enye nukoko fafɛ si me dekɔnuwo le. Perdue mi eƒe modzakaɖeɖea tsɔ ƒo nu le ɣlidodo me be, "Ènya nusi mesusua?"
  
  "Be nyemele afisia ŋutɔŋutɔ oa?" Sam bu eŋu kpɔ. "Mawu nya, teƒe sia si me mekɔ o eye wòtea ɖeɖi ame ŋu la ana make ɖi nu ŋutɔŋutɔ vevie."
  
  "Ao. Ao. Mesusu be esi Black Sun klɔ ahɔhɔ̃ nam la, woɖe nye alɔ̃dɔdɔ ƒe hiahiã ɖa le mɔ aɖe nu. Woanya gbugbɔ wɔ ɖoɖo ɖe nye ahɔhɔ̃ ŋu... woʋu... ŋusẽ gbãtɔ ma si wozã ɖe asrafo gãwo ŋu le Xexemeʋa II me tsɔ trɔ amewo wozu lãwo. Womedze anyi esime woda tu wo o, Sam. Woyi edzi nɔ yiyim, yi ŋgɔe yi ŋgɔe eye woyi ŋgɔ wu..."
  
  "Screw esia. M"le wò ɖem le afisia," Sam tso nya me.
  
  "Nye ƒe ɣeyiɣia mede haɖe o, Sam. Mina manɔ anyi eye mana woatutu nuwɔna dziŋɔ siawo katã ɖa," Perdue te tɔ ɖe edzi, henɔ agbagba dzem be yeadze abe ame si bua nuwo ŋu nyuie eye yeƒe susu le lãmesẽ me ene, togbɔ be nusi wòdi be yeawɔ koe nye be yeado le dɔwɔƒea aƒu du atrɔ ayi yeƒe aƒeme le Reichtisusis hã.
  
  Sam ʋuʋu asi nɛ kple gbe si me nunya le be: "Ègblɔe nenema, gake menye emae nèdi be yeagblɔ o."
  
  Ehe Perdue do goe le eƒe zikpui dzi. Ame biliɔnla la ko alɔgbɔnu na eƒe xɔnametɔ, eye wòdze abe dzi dzɔe ene. "Ŋutete gakpɔtɔ le asiwò be nàɖu wò susu dzi godoo."
  
  
  Ta 3 - Nɔnɔmetata si me nya gbegblẽwo le
  
  
  Nina nyɔ, eƒe lãme mesẽ o, gake ekpɔ nusiwo ƒo xlãe dze sii kɔte. Enye zi gbãtɔ si wònyɔ evɔ dɔnɔdzikpɔla ƒe gbe ƒe ɖiɖi alo ɖɔkta aɖe si te kpɔ be yeado atike aɖe nɛ le ŋdi gaƒoƒo si me mawumavɔ̃la mele o me nyɔe o. Alesi dɔnɔdzikpɔlawo nyɔa dɔnɔwo ɣesiaɣi be woana "nane wo adɔ alɔ̃" le gaƒoƒo siwo nye fefenya me, zi geɖe tso ŋdi ga eve va ɖo ga atɔ̃ me, la doa dzidzɔ nɛ ɣesiaɣi. Susu si le nuwɔna mawo me la si le esi keŋkeŋ, eye meɣla eƒe dzikudodo ɖe bometsitsi ma tɔgbe ŋu o, eɖanye numeɖeɖe ka kee wogblɔ tso eŋu o. Eƒe ŋutilã nɔ veve sem le keklẽŋusẽ ƒe aɖi ƒe kpekpeme dziŋɔ la ta, gake edze agbagba be yeado dzi ɣeyiɣi didi si yeate ŋui.
  
  Eƒe dzi dze emee nye be ese tso ɖɔkta si nɔ dɔ dzi gbɔ be dzobibi si nɔa yeƒe ŋutigbalẽ ŋu ɣeaɖewoɣi la ahaya le ɣeyiɣi aɖe megbe, eye be alesi wòxɔe le anyigba zero te le Chernobyl la le sue ŋutɔ na nuto si me afɔku le alea wòwɔ nuku ŋutɔ. Aɖuɖɔtoe nɔ fu ɖem nɛ gbesiagbe, vaseɖe esime dɔlékuiwutikeawo vɔ ya teti, gake eƒe ʋu ƒe dodo gakpɔtɔ nye nusi ŋu wòtsi dzi ɖo vevie.
  
  Nina se eƒe dzitsitsi ɖe eƒe dɔlélenutsiŋutete ƒe nugbegblẽ ŋu gɔme, gake abi siwo vɔ̃ɖi wu nɔ eŋu, le seselelãme kple ŋutilã siaa gome. Mete ŋu tsɔ eƒe susu ɖo nu ŋu nyuie tso esime woɖe asi le eŋu tso mɔ̃awo me o. Womenya nenye be nukpɔkpɔ ƒe anyimanɔmanɔ ɣeyiɣi didi le gaƒoƒo siwo wotsɔ nɔ viviti me kloe ta gbɔe esia tso o, alo nenye be nuklia ƒutsotsoe xoxo siwo sɔ gbɔ ŋutɔ hã gbɔe wòtso o. Togbɔ be ele alea hã la, eƒe seselelãme ƒe nuveviwɔame vɔ̃ɖi wu ŋutilã me vevesese kple eƒe ŋutigbalẽ ƒe ʋuʋudedi.
  
  Eku drɔ̃e baɖawo tso Perdue ƒe adedada le viviti me ŋu. Esi eƒe drɔ̃ewo gagbɔ agbe ŋkuɖodzinya suesuesuewo la, eɖo ŋku hũɖeɖe siwo wòawɔ le esi wòko nu vɔ̃ɖitɔe le teƒe aɖe le Ukrainetɔwo ƒe tsiẽƒe si me woxatsa ɖekae ƒe dzomavɔ ƒe viviti me vɔ megbe la dzi nɛ. To IV-ka bubu dzi la, atike siwo naa ame ƒe susu dzea akɔ anyi la na eƒe susu nɔa drɔ̃ewo me, si wɔnɛ be mete ŋu nyɔna keŋkeŋ be yeasi le wo nu o. Enye funyafunyawɔwɔ si wòwɔna le eɖokui si si ŋu mate ŋu aƒo nu tsoe na amesiwo ƒe susu le dzɔdzɔmeŋutinunya me siwo tsia dzi ɖe eƒe ŋutilãmedɔlélewo dzi ɖeɖe kpɔtɔ ŋu ko o. Ɣeyiɣi menɔ wo si woagblẽ ɖe eƒe aɖaʋadzedze si gbɔna la ŋu o.
  
  Le fesrea godo la, ŋdi kanya ƒe ŋɔdzidoname si me kɔ o la nɔ keklẽm, togbɔ be xexe bliboa si ƒo xlãe gakpɔtɔ nɔ alɔ̃ dɔm hã. Ese gbeɖiɖi bɔbɔewo kple ɣlidodo siwo nɔ ɖiɖim le atikewɔlawo dome le mɔ si me mekɔ o nu, eye tii kpluwo kple kɔfi dzodoƒewo ƒe ɖiɖi wɔnuku aɖe de dzesii. Eɖo ŋku ŋdi kanya siwo nɔ suku ƒe mɔkekewo dzi esime wònye nyɔnuvi sue le Oban dzi na Nina. Edzilawo kple dadaa fofo ƒo nu le ɣlidodo me le mɔ ma ke nu esime wonɔ woƒe asaɖamenuwo dzram ɖo hena mɔzɔzɔ yi Hebrides. Wokpɔ nyuie be yewomanyɔ Nina sue la esime wole ʋuawo dzram ɖo o, eye le eƒe nuwuwu tututu ko hafi fofoa gena ɖe eƒe xɔ me le bebeme, ablae ɖe avɔwo me abe hot dog roll ene, eye wòakɔe ado goe ayi ŋdi ya fafɛa me be yeatsɔe mlɔ anyi le megbezikpui dzi.
  
  Enye ŋkuɖodzinya vivi aɖe si dzi wòtrɔ ɖo azɔ ɣeyiɣi kpui aɖe le mɔ ma ke nu. Dɔnɔdzikpɔla eve ge ɖe eƒe xɔ me be yewoalé ŋku ɖe eƒe IV ŋu eye yewoatrɔ agbalẽ siwo le aba ƒuƒlu si le eƒe go kemɛ dzi. Togbɔ be woƒo nu kple gbe si me ɖoɖoezizi le hã la, Nina te ŋu zã Germanygbe si wònya tsɔ nɔ to ɖom, abe ŋdi mawo siwo me eƒe ƒomea susui be edɔ alɔ̃ vevie ene. Esi Nina nɔ ʋuʋum henɔ gbɔgbɔm sesĩe to eƒe ŋɔti me ta la, ete ŋu ble dɔnɔdzikpɔla si nɔ dɔ dzi la wòxɔe se be yedɔ alɔ̃ vevie.
  
  "Aleke wòle?" - dɔnɔdzikpɔla la bia eƒe dɔtɔ esi wònɔ agbalẽ xoxo si wòɖe tso mattress ƒuƒlu la dzi la ƒom ƒuƒlu.
  
  Nɔvinyɔnu tsitsitɔ ɖo eŋu kpoo be: "Eƒe dzesi veviwo nyo."
  
  "Nye nyae nye be ɖe wòle be woade Flamazine geɖe eƒe ŋutigbalẽ hafi atsɔ ametakpɔnu la ade eŋu hafi. Mesusu be mesɔ be medo susu sia ɖa. Susu aɖeke menɔ Ðɔkta Hilt si si ta wòaɖu nye ta o," dɔnɔdzikpɔla la to nyatoƒoe le nudzɔdzɔa ŋu, si me Nina xɔe se be yewodzro hafi va be yewoakpɔe ɖa.
  
  "Ènya be melɔ̃ ɖe wò nya dzi le go sia me, gake ele be nàɖo ŋku edzi be màte ŋu ake ɖi atikewɔwɔ alo agbɔsɔsɔme si ɖɔkta bibiwo, Marlene, ŋlɔ - alo na - o. Ðeko nàna wò dɔléle ŋuti nyatakaka nanɔ ɖokuiwò si vaseɖe esime nàxɔ nɔƒe sesẽ aɖe le nuɖuɖu ƒe kɔsɔkɔsɔa me le afisia, enyoa? "- nɔvinyɔnu si lolo la ɖo aɖaŋu na eƒe tevi.
  
  "Ðe wòanɔ aba sia dzi ne edo le ICU la, Dɔnɔdzikpɔla Barken?" ebia nya sia kple didi be yeanya. "Afi sia? Le Ðɔkta Gould gbɔa?
  
  "Ɛ̃. Aleke wɔ? Menye Titinaɣeyiɣiwo alo gɔmedzesuku ƒe asaɖae nye esia o, lɔlɔ̃tɔ. Ènyaa, dɔnɔdzikpɔƒewo le mía si na ŋutsu siwo ŋu nɔnɔme tɔxɛwo le. Dɔnɔdzikpɔla Barken ko alɔgbɔnu vie esi wònɔ nya hem na dɔnɔdzikpɔla si ƒe ɣletiviwo ƒo ɖi si wònya be esubɔa Ðɔkta Nina Gould. Amekae? Nina de ŋugble le eŋu. Amekae wole ɖoɖo wɔm be yewoaxɔ xɔ kplim si dze be woalé ŋku ɖe eŋu alea?
  
  Dɔnɔdzikpɔla Barken de dzesii be: "Kpɔ ɖa, Ðɔkta Gould ƒe mo le ʋuʋum," eye menya kura be esia tso alesi Nina mekpɔ dzidzɔ o be eteƒe madidi o yeakpɔ xɔmehati si melɔ̃ kura o gbɔ o. Susu siwo me ɖoɖoezizi le, siwo nyɔa ŋu la ɖu eƒe mo dzi. "Anye taɖuame si le mamam si do ƒome kple keklẽŋusẽa. Nu dahe." Ẽ! Nina susui be. Taɖuame le wuyem, le mɔa nu. Wò vevesesenutsitikewo nyo ŋutɔ na kplɔ̃ɖoƒe, gake womewɔa nu fiƒode aɖeke na frontal lobe throbbing attack o, ènyaa?
  
  Eƒe asi sesẽ si fa miamiamia la ƒo Nina ƒe asibidɛ zi ɖeka, si na dzidziƒoame aɖe to ŋutinyaŋlɔla la ƒe ŋutilã si me dzoxɔxɔ le, si sea dzoxɔxɔ gɔme xoxo la me. Le manyamanya me la, Nina ƒe ŋku gã ɣiawo dzo.
  
  "Yesu Kristo, nyɔnu! Èdi be yeatsɔ asike ma si le abe tsikpe ene la avuvu nye ŋutigbalẽ le nye lãmekawo ŋua?" edo ɣli. Vevesese ƒe keklẽwo to Nina ƒe lãmekawo me, eye eƒe ŋuɖoɖo si na tome tsi la na dɔnɔdzikpɔla eveawo siaa tsi dzodzodzoe.
  
  "Ðɔkta Gould!" Nɔvinyɔnu Barken do ɣli kple movidzɔdzɔ le Eŋlisigbe deblibo me. "Evem ŋutɔ! Wole mɔ kpɔm be woana atike si naa ame ƒe dzi dzea eme." Le akpataa ƒe akpa kemɛ la, ɖetugbui dɔnɔdzikpɔla aɖe nɔ alɔgbɔnu kom tso to me yi to me.
  
  Esi Nina kpɔe be ɖeko yede yeƒe adzodadaa asi le mɔ si me amemabumabu le wu nu teti koe nye ema la, eɖoe be yeawɔ amesi ŋu wowɔ nuvevii la ƒe akpa aɖe be yeatsɔ aɣla ŋukpe si wòdo la. Enumake elé eƒe ta, eye wònɔ hũ ɖem vie. "Nu si naa ame ƒe dzi dzea emea? Vevesesea tsoa vevesesenutsitikeawo katã me tututu. Meɖe kuku be medo vɔvɔ̃ na wò, gake...nye ŋutigbalẽe le dzo dam," Nina dzi ha. dɔnɔdzikpɔla bubu te ɖe eƒe aba ŋu kple didi vevie, eye wògakpɔtɔ nɔ alɔgbɔnu kom abe fefewɔla si xɔ fefewɔƒea ƒe mɔɖegbalẽvi ene.
  
  "Dɔnɔdzikpɔla Marks, ɖe nànyo dɔme ale gbegbe be nàtsɔ nane vɛ na Ðɔkta Gould hena eƒe taɖuamea?" - Nɔvinyɔnu Barken bia. Egblɔ sesĩe vie be: "Bite," be yeatsɔ ahe ɖetugbui Marlene Marks ƒe susu ɖa le eƒe bometsitsi ƒe susu ŋu.
  
  Eɖo eŋu be: "Um, ẽ, nyateƒee, nɔvinyɔnu," eye wòxɔ eƒe dɔa kple dzitsitsi hafi ti kpo do go le xɔa me kloe.
  
  Nina gblɔ be: "Nyɔnuvi vivi aɖe.
  
  "Taflatse nɛ. Le nyateƒe me la, enye dadaa - wonye wò alɔdzedɔwɔƒe gãwo. Wonya wò mɔzɔzɔwo katã, eye nusiwo ŋu nèŋlɔ nu tsoe dometɔ aɖewo do dzidzɔ na Dɔnɔdzikpɔla Marks keŋkeŋ. Eyata taflatse miŋe aɖaba ƒu eƒe ŋkuléle ɖe eŋu dzi," Nɔvinyɔnu Barken ɖe eme vividoɖeameŋutɔe.
  
  Nina va ɖo nyaa gbɔ tẽ vaseɖe esime avuvi aɖe si nɔ ʋuʋum le atikewɔwu me si wòle be wòatrɔ ava kpuie la ɖe fu na wo. "Amekae amlɔ afima ɣemaɣi? Ame aɖe li si menya?"
  
  Nɔvinyɔnu Barken ʋuʋu ta. Egblɔ le ɣlidodo me be: "Mesusu be mele be wòanya amesi tututu wònye gɔ̃ hã o." "Le dɔnyala gome la, gome mele asinye be makpɔ gome le eme o, gake esi wònye be ànɔ xɔ ɖeka me kple dɔnɔ yeye aɖe ta la..."
  
  Ŋutsua tso ʋɔtrua nu gblɔ be: "Guten Morgen, nɔvinyɔnu." Amekoko ƒe ametakpɔnu la xe mɔ na eƒe nyawo, gake Nina te ŋu kpɔe be yeƒe gbeɖiɖi menye Germanygbe ŋutɔŋutɔ o.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Barken gblɔ esi wònɔ yiyim be yeaƒo nu kple ame kɔkɔ la be: "Taflatse, Ðɔkta Gould." Nina ɖo to nyuie. Le alɔ̃dɔdɔ ƒe gaƒoƒo sia me la, xɔa me gakpɔtɔ nɔ anyi kpoo, si na toɖoɖo nɔ bɔbɔe, vevietɔ ne Nina miã ŋku.
  
  Ðɔkta la bia Dɔnɔdzikpɔla Barken tso ɖekakpui si wokplɔ vɛ le zã si do ŋgɔ me kple nusita dɔnɔa megale nusi Nina yɔ be "Dɔwɔƒe 4" me o. Eƒe dɔgbo trɔ zu ƒoƒoe esi nɔvianyɔnu bia be wòana ɖɔktaa ƒe dzesidegbalẽvi eye wòɖo eŋu kple ŋɔdzidoname.
  
  "Nɔvinyɔnu, ne mèna nyatakaka siwo mehiã o la, ame aɖe aku hafi nàte ŋu aƒo ka na dedienɔnɔ. Mate ŋu aka ɖe esia dzi na wò."
  
  Nina ƒe gbɔgbɔ tsi dzodzodzoe. Nuka wɔm wònɔ? Esi eƒe ŋkuwo ʋu gɔ̃ hã la, esesẽ nɛ be wòakpɔ nu nyuie, eyata agbagbadzedze be yealé eƒe dzedzeme ɖe susu me meɖea vi aɖeke kloe o. Nu nyuitɔ si wòle be mawɔ koe nye be mawɔ abe ɖe mese Germanygbe gɔme o ene eye be eƒe dzi gbã akpa be wòase naneke le mɔ aɖeke nu o.
  
  "Ao. Èsusu be esiae nye zi gbãtɔ si adzetɔ aɖe dze agbagba be yeado vɔvɔ̃ nam le ƒe blaeve vɔ adre siwo metsɔ nye atikewɔla la mea? Do go, ne menye nenema o la, nye ŋutɔ maƒo wò," Nɔvinyɔnu Barken do ŋɔdzi nɛ. Le ema megbe la, nɔvinyɔnua megblɔ nya aɖeke o, gake Nina de dzesi zitɔtɔ sesẽ aɖe, eye le ema megbe la, ɖoɖoezizi dziŋɔ aɖe va. Etsɔ dzideƒo trɔ ta. Le ʋɔtrua nu la, nyɔnua ƒe gli la tsi tre sesĩe, gake amedzroa bu.
  
  Nina gblɔ le gbɔgbɔ me be: "Enɔ bɔbɔe akpa," gake eƒo fefe mumu ɖe amesiame ta. "Nye ɖɔktae nye esia?"
  
  Nɔvinyɔnu Barken ɖo eŋu be: "Ao, lɔlɔ̃tɔ. "Eye taflatse, ne ègakpɔe ake la, na manya nye alo dɔwɔla bubu aɖe enumake." Edze abe ɖe wòdo dziku ŋutɔ ene, gake meɖe vɔvɔ̃ aɖeke fia esi wògava kpe ɖe Nina ŋu le eƒe aba gbɔ o. "Ele be woadzi dɔnɔ yeye le ŋufɔke. Wona eƒe nɔnɔmea li ke fifia. Gake mègatsi dzi o, wotsɔ atike si naa ame ƒe dzi dzea eme vevie. Manye mɔxenu na wò o."
  
  "Va se ɖe ɣekaɣie woadem gaxɔ me le afisia?" Nina bia nya sia. "Eye mègaƒo nu o vaseɖe esime nye lãme nasẽ. " .
  
  Dɔnɔdzikpɔla Barken ko alɔgbɔnu. "Ègblɔe nam, Ðɔkta Gould. Èwɔ nuku na amesiame kple wò ŋutete be nàwɔ avu kple dɔlékuiwo eye nèɖe gbedada ƒe ŋutete siwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu si le liƒo dzi fia. Ðe nènye vampire ƒomevi aɖea?
  
  Dɔnɔdzikpɔla la ƒe nukokoedonamea sɔ pɛpɛpɛ. Edzɔ dzi na Nina esi wònya be ame aɖewo gakpɔtɔ li siwo se le wo ɖokui me be ewɔ nuku vie. Gake nusi mete ŋu gblɔ na ame siwo ƒe susu ʋu wu gɔ̃ hã o enye be eƒe dɔyɔyɔ ŋutete si gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu la tso ʋu si wodo nɛ ƒe geɖe enye sia la me. Le ku ƒe agbowo nu la, futɔ vɔ̃ɖi aɖe koŋ ƒe ʋu, si nye Himmler ƒe dodokpɔwo ƒe susɔe ŋutɔŋutɔ be yeawɔ ame si gbɔ eme, si nye nukunu, ƒe ʋu, xɔ na Nina. Eŋkɔe nye Lyta, eye enye lã wɔadã aɖe si si ʋu sesẽ ŋutɔŋutɔ le.
  
  Nina ɖo eŋu be: "Ðewohĩ nusiwo gblẽ la mekeke ta abe alesi ɖɔktawo susui le gɔmedzedzea me ene o. "Gakpe ɖe eŋu la, ne meda gbe le ame ŋu nyuie alea la, nukatae mazu ŋkuagbãtɔ?"
  
  Nɔvinyɔnu Barken tsɔ eƒe asi da ɖe Nina ƒe ŋgonu nyuie. "Ate ŋu anye wò elektrikŋusẽ ƒe masɔmasɔ alo insulin ƒe agbɔsɔsɔ ƒe dzesi ko, lɔlɔ̃tɔ. Meka ɖe edzi be wò ŋutega me kɔ kpuie. Mega tsi dzi o. Ne èyi mɔ si nèle fifia dzi la, àdo le afisia kpuie."
  
  Nina nɔ mɔ kpɔm be aƒenɔa ƒe akɔntabubua sɔ elabena ehiã be yeadi Sam ahabia nya tso Perdue ŋu. Ehiã telefon yeye hã. Vaseɖe ɣemaɣi la, ɖeko wònɔ nyadzɔdzɔwo me dzrom be naneke mele Perdue ŋu o, elabena ɖewohĩ exɔ ŋkɔ ale gbegbe be wòate ŋu awɔ nyadzɔdzɔwo le Germany. Togbɔ be edze agbagba be yeawui hã la, nyɔnua nɔ mɔ kpɔm be yeƒe lãme sẽ-afisiafi si wòle.
  
  "Ŋutsu si kplɔm va afisia... ɖe wògblɔ gɔ̃ hã be yeatrɔ ava?" Nina bia nya tso Detlef Holzer, ame nyanyɛ aɖe si wòwɔ nuvevii hafi wòɖee tso Purdue kple abosam ƒe ʋuka siwo le Reactor 4 si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi si le Chernobyl te la ŋu.
  
  Nɔvinyɔnu Barken lɔ̃ ɖe edzi be: "Ao, míese nya aɖeke tso eŋu tso ɣemaɣi o. "Menye nye ahiãvie wònye le ɖoƒe aɖeke me o ɖe?"
  
  Nina ko alɔgbɔnu, esi wòɖo ŋku amedzikpɔla vivi si ƒe tagbɔ kɔ blewu si kpe ɖe eŋu, Sam kple Perdue ŋu wokpɔ Amber Xɔ xɔŋkɔa hafi nusianu gblẽ le Ukraine dzi. Eko alɔgbɔnu esi wòkpɔ nɔvianyɔnu si le no nam ƒe nɔnɔmetata si me mekɔ o la be: "Menye ŋutsuvi o." "Ahosi".
  
  
  Ta 4 - Adzewɔwɔ
  
  
  "Aleke Nina le?" - Perdue bia Sam esi wodzo le xɔa me aba aɖeke manɔmee kple Perdue ƒe awudziwui kple mɔzɔkplo sue aɖe abe agba ene.
  
  "Detlef Holzer xɔe ɖe kɔdzi aɖe le Heidelberg. Meɖoe be mava srãe kpɔ le kwasiɖa ɖeka alo esi wu nenema megbe," Sam ƒo nu le ɣlidodo me esime wònɔ xɔdɔme me dzrom. "Enyo be Detlef nya alesi wòatsɔe ake, ne menye nenema o la, wò kposɔ anɔ tsaglãla tsam le Pripyat xoxo."
  
  Esi Sam kpɔ miame kple ɖusime gbã la, ewɔ dzesi na exɔlɔ̃a be wòadze eyome ayi ɖusime, afisi wòɖo ta atrakpuiawo gbɔ le. Wose gbe siwo nɔ numedzodzro me nɔ anyidzedzea dzi yim. Esi Sam he ɖe megbe vie la, etɔ hewɔ abe ɖe wòle dze ɖom vevie le telefon dzi ene.
  
  "Menye Satana ƒe dɔlawoe wonye o, Sam. Va," Perdue ko alɔgbɔnu, eye wòhe Sam ƒe abɔta to xɔmedzadzraɖodɔwɔla eve siwo nɔ dze ɖom tso nya maɖinuwo ŋu la ŋu. "Womenya gɔ̃ hã be dɔnɔe menye o. Le alesi wonyae nu la, wòe nye nye dzigbɔɖi."
  
  "Aƒetɔ Perdue!" nyɔnu aɖe do ɣli tso megbe, eye wòtsɔ aɖaŋudzedze do kplamatse Perdue ƒe nya la.
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me be: "Yi edzi nàzɔ."
  
  "Nu ka ta?" Sam ɖu fewu le eŋu sesĩe. "Wosusu be nyee nye wò dɔnɔ, èɖo ŋku edzia?"
  
  "Sam! Le Mawu ta la, yi edzi," Perdue te tɔ ɖe edzi, eye Sam ƒe ɖevi ƒe ɣlidodoa do dzidzɔ nɛ tufafatɔe ko.
  
  "Aƒetɔ Perdue, taflatse tɔ ɖe afisia tututu. Ele be maɖɔli nya ʋɛ aɖewo kpli wò," nyɔnua gagblɔe ake. Etɔ kple hũɖeɖe be yeɖu dzi eye wòtrɔ be yeadze ŋgɔ nyɔnu dzetugbe la. Sam kɔ eƒe ŋɔti me. "Taflatse gblɔ nam be wò ɖɔktae nye esia, Perdue. Elabena...enyo, ate ŋu aklɔ nye ahɔhɔ̃ gbesiagbe."
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me be: "Edze abe ewɔe xoxo ene," eye wòtsɔ ŋkubiãnya kpɔ eƒe zɔhɛa.
  
  Eko alɔgbɔnu, eye wòdo go Sam ƒe ŋkumekpɔkpɔ be: "Dzidzɔa mesu asinye o."
  
  "Àdi be yeawɔea?" - Sam bia, eye wòxɔ abɔta sesẽ aɖe tso Perdue gbɔ.
  
  "Babaa?" - ebia, eye wòva kpe ɖe wo ŋu.
  
  Perdue da alakpa be: "Ekpea ŋu vie." "Mele vɔvɔ̃m be ele be wòasrɔ̃ nuƒoƒo sesĩe wu. Ele be wòadze abe amemabumabutɔe ale gbegbe ene, Melissa. Medze agᴐ."
  
  "Melissa Argyle ƒe nya." Eko alɔgbɔnu esi wòɖe eɖokui fia Sam.
  
  Egblɔ kpuie be: "Sam Cleave," eye wònɔ ŋku lém ɖe Perdue ƒe dzesi ɣaɣla siwo le eƒe gota gome ŋu. "Nukae nènye, Aƒetɔ Perdue ƒe ahɔhɔ̃wuƒe..."?
  
  "... susuŋutinunyala si le atike wɔm?" Sam bia, eye wòtu eƒe susuwo ɖe adzɔge dedie.
  
  Eko alɔgbɔnu ŋukpetɔe kple nukokoedonametɔe. "Ao! Oo, ao. Ne ɖe ŋusẽ ma tɔgbe nanɔ asinye hafi. Dɔwɔlawo ƒe amegã koe menye le Sinclair afisia tso esime Ella yi mɔkeke le vidzidzi me."
  
  "Ekema èle dzodzom le ɣleti etɔ̃ megbea?" Sam wɔ abe ɖe wòve enu ene.
  
  Eɖo eŋu be: "Mele vɔvɔ̃m nenema." "Gake nusianu anyo. Kpekpeɖeŋudɔ le asinye le Edinburgh Yunivɛsiti abe Susuŋutinunya ƒe Tatɔ ƒe kpeɖeŋutɔ alo aɖaŋuɖola ene."
  
  "Àte ŋu ase nya ma, Perdue?" Sam ƒe nu lé dzi nɛ akpa. "Ele Edinburgh Mɔ̃ sesẽa me! Xexe sue aɖee wònye. Meɖia tsa yia teƒe sia hã, gake zi geɖe la, mebiaa nyatakakawo ne mele nye dɔdeasiwo srɔ̃m."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Oo, ẽ." "Menya afisi wòle - ele dɔ dzi."
  
  "Amekae nèsusu be eyae na ɖoƒe siam?" eƒe mo wɔ yaa eye wòtsɔ tadedeagu gã aɖe kpɔ Perdue. Sam mete ŋu to mɔnukpɔkpɔ si su esi be wòawɔ nu gbegblẽ wɔwɔ la ŋu o.
  
  "Oo, ewɔe? Wò ame vɔ̃ɖi tsitsi, Dave! Kpekpe ɖe dzɔdzɔmeŋutinunyala bibi siwo le dɔ gɔme dzem ŋu be woaxɔ ɖoƒewo, ne mèxɔ ŋkɔ aɖeke ɖe eŋu alo naneke si le abe ema ene o gɔ̃ hã. Ðe menye eyae nye nyuitɔ kekeake oa, Melissa?" Sam kafu exɔlɔ̃a evɔ meble Perdue kura o, gake Melissa ka ɖe edzi be eƒe anukwareɖiɖi.
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Menyi fe geɖe le Aƒetɔ Perdue ŋu." "Ðeko mele mɔ kpɔm be enya alesi gbegbe mekpɔa ŋudzedze ɖe eŋui. Le nyateƒe me la, etsɔ nuŋlɔti sia nam." Eƒu du tso eƒe nuŋlɔti ƒe megbe tso miame yi ɖusime le eƒe nuyiɖaɖa pink viviti la dzi esime wònɔ ahiãmo ɖom na eɖokui le manyamanya me, eye eƒe ɖa ɣiawo tsyɔ eƒe no sesẽ siwo dzena to eƒe cardigan si ƒe amadede nye beige dzi la dzi vie.
  
  Sam gblɔ tẽ be: "Meka ɖe edzi be Pen hã kpɔ ŋudzedze ɖe wò agbagbadzedzewo ŋu."
  
  Perdue trɔ zu ɣie, eye wòdo ɣli le susu me na Sam be wòazi ɖoɖoe. Enumake blonde la dzudzɔ eƒe nugbɔ mimi esi wòkpɔ nusi wɔm wòle dze sii vɔ megbe. "Nukae nèdi be yeagblɔ, Aƒetɔ Cleave?" - ebia nya sia vevie. Sam metsi dzodzodzoe o.
  
  Sam ko alɔgbɔnu kakaɖedzitɔe be: "Mebe, Pen akpɔ ŋudzedze ɖe ŋuwò ne èlé ŋku ɖe Aƒetɔ Perdue ŋu le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe." Perdue mete ŋu xɔe se o. Sam nɔ vovom nɔ eƒe ŋutete wɔnukua zãm ɖe Melissa ŋu be wòana wòawɔ nusi wòdi, enya enumake. Esi wònɔ agbagba dzem be yemako alɔgbɔnu le nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe dzideƒo o ta la, elé mo si vivina la me ɖe asi.
  
  Egblɔ be: "Kakaɖedzitɔe." "Ðeko nàna maxɔ asiɖeɖe le dɔ ŋu ƒe agbalẽawo eye mado go mi ame evea le xɔdɔme me le miniti ewo megbe."
  
  Sam yɔ eyome esi wònɔ atrakpuiawo dzi yim be: "Akpe geɖe na wò, Melissa."
  
  Vivivi la, eƒe ta trɔ be yeakpɔ Perdue ƒe mo si wɔ nuku la.
  
  Eka mo na wò be: "Wòe nye ame si womate ŋu aɖɔ ɖo o, Sam Cleave."
  
  Sam tsɔ abɔta ƒoe.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ðo ŋku edzi nam be maƒle Ferrari na wò le Kristmas ɖuɖu me." "Gake gbã la, míano aha vaseɖe Hogmanay kple emegbe!"
  
  "Rocktober ƒe azãɖuɖua nye kwasiɖa si va yi, mènya oa?" Sam gblɔ nyateƒenya aɖe esi wo ame evea woɖiɖi yi amedzrodzeƒe si le dzisasrã gbãtɔ dzi.
  
  "Ɛ̃".
  
  Le ŋgɔgbexɔa megbe la, nyɔnuvi si ƒe mo tɔtɔ si Sam tɔtɔ la gakpɔe dũu ake. Mehiã be Perdue nabia o. Ðeko wòte ŋu kpɔ susu ƒe fefe ka ƒomevie Sam anya nɔ wɔwɔm kple nyɔnuvi dahe la le susu me. "Ènya be ne èzã wò ŋusẽwo tsɔ wɔ vɔ̃ la, mawuwo axɔ wo le asiwò, alo?" ebia Sam.
  
  "Gake nyemezãa wo hena vɔ̃ o. M"le xɔ̃nye xoxoa ɖem le afisia," Sam ʋli eɖokui ta.
  
  "Menye nyee o, Sam. Nyɔnuwo," Perdue ɖɔ nusi Sam nya xoxo be yedi be yeagblɔ la ɖo. "Kpɔ woƒe mo ɖa. Èwɔ nane."
  
  "Naneke meve wo o, nublanuitɔe. Ðewohĩ ɖeko wòle be maɖe mɔ na nyɔnuwo ƒe susu aɖe to mawuwo ƒe kpekpeɖeŋu me, alo?" Sam dze agbagba be yeana Perdue nase veve ɖe ye nu, gake naneke mesu esi o negbe alɔgbɔnukoko si me dzitsitsi le ko.
  
  Eɖo ŋku edzi na Sam be: "Mina míado le afisia scot-free gbã, ame tsitsi."
  
  "Ha, nyawo tiatia nyui, aƒetɔ. Oo kpɔ ɖa, fifia Melissa li," eko alɔgbɔnu vɔ̃ɖitɔe na Perdue. "Aleke wòwɔ kpɔ Caran d"Ache sia? Kple nuyi pink mawo?"
  
  "Enye nye viɖekpɔhawo dometɔ ɖeka tɔ, Sam, abe alesi ɖetugbui bubu geɖewo hã wɔnɛ ene... kple ŋutsuwo, mina woanyae," Perdue ʋli eɖokui ta mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, esi wònya nyuie be Sam le ye ƒom.
  
  Sam srɔ̃e be: "Hey, nusiwo nèlɔ̃na meku ɖe ŋunye kura o."
  
  Esi Melissa de asi Perdue ƒe asiɖeɖe le eŋu ƒe agbalẽ te vɔ la, megblẽ ɣeyiɣi aɖeke tsɔ ɖo Sam ƒe ʋu si le numiemiebɔ gã si ƒo xlã xɔa ƒe akpa kemɛ o. Abe ŋutsuvi eve siwo doa kpo le klass ene la, woƒua du dzo le dɔwɔƒea.
  
  "Bɔlwo le asiwò, Sam Cleave. Metsɔ kafukafu na wò," Perdue ko alɔgbɔnu esi woto dedienɔnɔdzikpɔlawo gbɔ kple ablɔɖegbalẽ siwo wode asi na.
  
  "Mexɔe se." Let"s prove it anyway," Sam tsɔ fefenyawo gblɔ esi woge ɖe ʋua me. Perdue ƒe mo si nye fewuɖuɖu na wòtsɔ adzame kplɔ̃ɖoƒe si nɔ susu me nɛ la na. "Le North Berwick ƒe ɣetoɖoƒe gome la míeyina...yi biya agbadɔdu aɖe me...Eye míanɔ kiltwo me!"
  
  
  Ta 5 - Marduk ɣla
  
  
  Fesre aɖeke meli o eye tsi le xɔa gɔme ta la, mlɔ anyi kpoo nɔ vɔvɔli si le tsatsam si to gli la dzi, si nɔ ʋuʋum le atrakpuiawo dzi la lalam. Abe vɔvɔli ŋutɔŋutɔ ene la, ŋutsu si tsɔe ƒu gbe la ʋã kpoo, eye wònɔ adzame ɖo ta teƒe ɖeka kolia si ame aɖeke mele o si wòate ŋu akpɔ be yeaɣla ye ɖokui ɣeyiɣi didi hafi yeƒe dɔtrɔɣia natrɔ. Ame dzɔtsu si ŋu ɖeɖi te la wɔ ɖoɖo ɖe eƒe afɔɖeɖe si kplɔe ɖo ŋu nyuie le eƒe susu me, gake menya nu ŋutɔŋutɔa kura o - ahiã be wòamlɔ anyi ŋkeke eve ya teti.
  
  Wotso nya me mamlɛtɔ le dɔwɔlawo ƒe ŋkɔwo me toto nyuie le dzisasrã evelia dzi vɔ megbe, afisi dɔdzikpɔla la tsɔ kwasiɖa sia kwasiɖa ƒe dɔwɔwɔ ƒe ɖoɖowɔɖia bla ɖe gbeƒãɖeɖeɖaka si le dɔwɔlawo ƒe xɔa me ŋu le. Le Excel-gbalẽ aɖe si le amadede vovovowo me me la, ede dzesi dɔnɔdzikpɔla si nɔa anyi ɖaa la ƒe ŋkɔ kple eƒe dɔtrɔɣi ŋuti nyatakakawo. Medi be yeagaƒu du ado goe ake o, eye ŋkeke eve bubu susɔ nɛ be wòawɔ dɔ, si wɔe be tiatia aɖeke meganɔ esi wu be wòabɔbɔ nɔ anyi ɖe dzodoƒe si me kekeli mele o ƒe kɔkrit ƒe ameɖekɛgaxɔ me, eye tsi si le sisim koe nɔ esi wòaɖe modzaka nɛ.
  
  Esusu be kpododonu ka gbegbee nye si. Gake mlɔeba la, yameʋukula Olaf Lanhagen, amesi subɔ le Luftwaffe ƒe dɔwɔƒe aɖe le B-man yameʋudzeƒea vaseɖe nyitsɔ laa gbɔ la, esɔ be woalala. Ame tsitsi si nɔ bebem la mete ŋu ɖe mɔ na yameʋukula si xɔ abi vevie la be wòanɔ agbe aleke kee wòɖale o. Ðeko nusi ɖekakpuia ate ŋu awɔ ne ɖe womexe mɔ nɛ o la nye afɔku akpa. Lala ɣeyiɣi didi la dzea egɔme na adela si ƒe ŋutilã wolã, si nye dzigbɔɖi ƒe nɔnɔme, si ɣla eɖokui ɖe Heidelberg atikewɔƒe aɖe ƒe dɔgbowo me fifia.
  
  Elé amekoko ƒe ametakpɔnu si wòɖe teti koe nye ema la ɖe eƒe asiwo me, henɔ alesi wòanɔ ne yeazɔ le amewo dome evɔ womatsyɔ mo dzi o la ŋu bum. Gake le ŋugbledede alea megbe la, dzodzro ƒe vlododo si ŋu womate ŋu ake ɖi le o va. Ele be wòalɔ̃ ɖe edzi le eɖokui me be yemavo ŋutɔ ne yeazɔ le ŋkeke me ametakpɔnu manɔmee, nenye be le vevesese si wòahe vɛ na ye ta ko.
  
  Amamaɖeɖenuwɔnawo.
  
  Ase le eɖokui me be yemele amama, be yemele kovi o, aleke kee eƒe mo megadzena fifia o, nenye be ele be wòaɖe eƒe vodada afia xexeame. Eye wònɔ eɖokui biam be aleke wòanɔ be yeadze abe ɖe wòle dzɔdzɔme nu ene le gɔmesese nu esi wòbɔbɔ nɔ anyi ɖe xɔa gɔme ƒe ɣedzeƒekpa dzi ƒe viviti si me tomefafa le la me hã. Ne tsitsime ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ aɖeke meɖe fu nɛ o eye mo si dzi woda asi ɖo le eŋu hã la, ase le eɖokui me be yemele dedie o eye yedzena gaglãa ŋutɔ. Le nyateƒe me la, didi ɖeka kolia si wòate ŋu aɖe tso nukpɔsusu sia mee nye mɔnukpɔkpɔ si su esi be wòaƒo nu nyuie. Ao, etrɔ eƒe susu. Menye nuƒoƒo ƒe ŋutete koe ana wòakpɔ dzidzɔ o; dzidzɔ si le alɔgbɔnukoko me le eɖokui si anɔ abe drɔ̃e si womate ŋu akpɔ o léle ene.
  
  Eva ƒo eɖokui ɖe abadzivɔ si wofi ƒe avɔ gbadzɛ aɖe te le nudzadzraƒea ƒe mɔɖeɖe te. Eƒo agbalẽ siwo me ʋu le, siwo le abe aŋekotoku ene siwo wòkpɔ le avɔ kusiawo dometɔ ɖeka me la nu ƒu be wòanye nusi axe mɔ ɖe eƒe ŋutilã si me ami mele o kple anyigba sesẽa dome. Le nyateƒe me la, eƒe ƒu siwo do ɖe gota la gblẽa abi ɖe eƒe ŋutigbalẽ ŋu le mattress falɛfalɛtɔ kekeake gɔ̃ hã dzi, gake eƒe thyroid gland xe mɔ nɛ be mexɔ ami falɛfalɛ siwo ate ŋu ana wòanɔ akɔta nyuie o la dometɔ aɖeke o.
  
  Ðeko eƒe ɖevimedɔlélea na eƒe vidzidzi ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔa gagblẽ ɖe edzi, si na wòzu lã wɔadã si le veve sem. Gake eƒe fiƒodee wònye be wòasɔ kple yayra si wònye be yenye amesi yenye, eka ɖe edzi na eɖokui. Esesẽ na Peter Marduk be wòalɔ̃ ɖe esia dzi le gɔmedzedzea me, gake esi wònya kpɔ eƒe nɔƒe le xexeame ko la, eƒe tameɖoɖo va dze ƒã. Ele be lãɖeɖe, ŋutilã me alo gbɔgbɔ me tɔ, naɖe asi le akpa si Wɔla ŋutasẽla si wɔe la de asi nɛ la ŋu.
  
  Ŋkeke bubu va yi eye womede dzesii o, si nye eƒe aɖaŋu vevitɔ le eƒe agbagbadzedzewo katã me. Peter Marduk, si xɔ ƒe blaadre vɔ enyi la, tsɔ ta mlɔ agbalẽ si ʋẽna lilili la dzi be yeadɔ alɔ̃ vie esime wònɔ lalam be ŋkeke bubu nato ye dzi. Ʋeʋẽa meɖe fu nɛ o. Eƒe seselelãmewo tiaa nu wògbɔa eme; yayra mawo dometɔ ɖeka si wotsɔ ƒo fi dee esime ŋɔti mesu esi o. Ne edi be yeakplɔ ʋeʋẽ aɖe ɖo la, eƒe ʋeʋẽse nɔa abe ƒumelã gã aɖe ene. Le go bubu me la, ŋutete nɔ esi be wòazã nusi to vovo na ema. Esiae nye nusi wòwɔ fifia.
  
  Esi wòtsi eƒe ʋeʋẽse la, etsɔ eƒe towo ʋuʋu, nɔ to ɖom gbeɖiɖi ɖesiaɖe si womate ŋu ase le dzɔdzɔme nu o esime wònɔ alɔ̃ dɔm. Dzɔgbenyuietɔe la, esi amegãɖeɖia nɔ ŋudzɔ wu ŋkeke eve blibo megbe la, emiã ŋku-eƒe ŋku siwo sɔ le mɔ ɖedzesi nu. Ete ŋu sea tasiaɖamfɔwo ƒe ɖiɖi le adzɔge le fiẽnuɖuɖu ƒe kpekpeme te le Ward B hafi sasrãkpɔ ƒe gaƒoƒoawo nadze egɔme teti. Esi wòtsi dzodzodzoe la na wòzu ŋkuagbãtɔ eye wòfa tu, eye wònɔ mɔ kpɔm be yeadɔ alɔ̃ drɔ̃e manɔmee vaseɖe esime eƒe dɔa na wòdo ŋusẽe eye wògawɔ dɔ ake.
  
  
  * * * .
  
  
  Nina gblɔ na Nɔvinyɔnu Marx be: "Ðeɖi te ŋunye ale gbegbe. Ðetugbui dɔnɔdzikpɔla la nɔ dɔ wɔm le zã me. Esi wònye be edo go Ðɔkta Nina Gould le ŋkeke eve siwo va yi me ta la, eɖe asi le eƒe nɔnɔme siwo me lɔlɔ̃ le la ŋu vie eye wòɖe vividodoɖeameŋu si nye dɔnyala wu fia ŋutinyaŋlɔla si le dɔ lém la.
  
  Egblɔ veveseseɖeamenutɔe na Nina esi wònɔ asi trɔm le eƒe akɔtaɖonuwo ŋu be: "Ðɖiteameŋu nye dɔlélea ƒe akpa aɖe, Ðɔkta Gould."
  
  "Menya, gake nyemese le ɖokuinye me be ɖeɖi te ŋunye alea tso esime woxɔm o. Ðe wona atike si naa ame ƒe dzi dzea emea?"
  
  Nɔvinyɔnu Marks do susua ɖa be: "Na makpɔe ɖa." Ehe Nina ƒe atikewɔwɔ ŋuti nuŋlɔɖia do goe le ʋuƒo si le abaa te la me eye wòʋu axaawo blewuu. Eƒe ŋku blɔawo lé ŋku ɖe atike siwo wòdo nɛ le gaƒoƒo wuieve siwo va yi me ŋu, eye emegbe wòʋuʋu ta blewuu. "Ao, Ðɔkta Gould. Nyemekpɔ naneke le afisia o negbe atike siwo wozãna ɖe ŋutilã ŋu le wò IV me ko. Nyateƒee, atike siwo naa ame ƒe dzi dzea eme aɖeke meli o. Ðe nèle alɔ̃ dɔma?"
  
  Marlene Marks lé Nina ƒe asi blewuu eye wòlé ŋku ɖe eƒe dzesi veviwo ŋu. "Wò ʋu ƒe sisi gbɔdzɔ kura. Na malé ŋku ɖe wò ʋu ƒe sisi ŋu."
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe vevie be: "Oo nye Mawu, mese le ɖokuinye me be nyemate ŋu akɔ nye asiwo ɖe dzi o, Nɔvinyɔnu Marx." "Ewɔna nam abe..." Mɔ nyui aɖeke menɔ esi si dzi wòato abia o, gake le dzesiawo ta la, ese le eɖokui me abe ɖe wòle be yeabiae ene. "Ðe wowɔ Roofie"d na wò kpɔa?"
  
  Esi dɔnɔdzikpɔla la dze abe ɖe wòtsi dzi vie be Nina nya alesi wòle be woanɔ Rohypnol ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te ene la, egaʋuʋu ta ake. "Ao, gake susu nyui aɖe le asinye le nusi atike sia tɔgbe wɔna ɖe lãmekawo ƒe dɔwɔwɔ ŋu. Aleae nèsena le ɖokuiwò mea?"
  
  Nina ʋuʋu ta, fifia ƒã hafi wòte ŋu ʋu ŋku. Dɔnɔdzikpɔla Marks tsi dzodzodzoe esi wòkpɔe be Nina ƒe ʋu ƒe sisi ɖiɖi ŋutɔ, eye wòɖiɖi ŋutɔ le mɔ si tsi tre ɖe eƒe nyagblɔɖi si wògblɔ va yi ŋu kura nu. Nina ƒo nu le ɣlidodo me kpoo be: "Nye ŋutilã le abe aŋɔ ene, Marlene."
  
  Dɔnɔdzikpɔla la gblɔ kpata be: "Lalã, Ðɔkta Gould," eye wònɔ agbagba dzem be yeaƒo nu sesĩe ahanyɔ Nina ƒe susu esime wònɔ du dzi yina yeƒe dɔwɔhatiwo yɔm. Wo dometɔ ɖekae nye Ðɔkta Eduard Fritz, ɖɔkta si da dɔ na ɖekakpui aɖe si woxɔ ɖe kɔdzi le zã eve megbe kple dzobibi le dzidzenu evelia nu.
  
  "Ðɔkta Fritz!" Dɔnɔdzikpɔla Marks yɔ kple gbe si mavɔ̃ na dɔnɔ bubuwo o, gake wòagblɔ nuwɔwɔ kpata ƒe seƒe aɖe na atikewɔlawo." Ðɔkta Gould ƒe ʋu ƒe sisi le ɖiɖim kabakaba eye mele agbagba dzem be mana eƒe susu nanɔ eŋu!"
  
  Agbalẽtaƒea wɔ kaba yi Nina gbɔ eye wotu xɔmetsovɔawo. Nukpɔlawo ƒe mo wɔ yaa le alesi dɔwɔlawo wɔ nui ne nyɔnu sue la ɖeɖe nɔ xɔ eve me. Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia si womewɔ nu ma tɔgbe le sasrãkpɔ gaƒoƒoawo me o , eye amedzro kple dɔnɔ geɖe lala be yewoakpɔ egbɔ be dɔnɔa ƒe lãme sẽ.
  
  Nɔvinyɔnu Marks se amedzro aɖe gblɔ na srɔ̃a esi wònɔ du dzi va yina kple atike siwo Ðɔkta Fritz bia la be: "Esia dze abe nane si do tso Grey ƒe Ŋutilã ƒe Dɔwɔnu me ene." Gake nusi ŋu Marks tsi dzi ɖo koe nye be yeagaxɔ Ðɔkta Gould hafi wòagbã keŋkeŋ. Le miniti blaeve megbe la, wogama xɔmetsovɔawo me, eye wonɔ nu ƒom le alɔgbɔnukoko me. To woƒe mo ƒe dzedzeme dzi la, amesiwo va yina nya be dɔnɔa ƒe nɔnɔmea li ke eye wògatrɔ yi nɔnɔme si me dzo le si zi geɖe do ƒome kple zã ƒe ɣeyiɣi sia le kɔdzi la me.
  
  Nɔvinyɔnu Marks gbɔ ya, eye wòbɔbɔ ɖe xɔdɔme si le ŋgɔgbe be yeano kɔfi nom be: "Akpe na Mawu be míete ŋu xɔ nɛ." Vivivi la, amedzrowo te dodo le kɔdzixɔa me, henɔ gbe dom na woƒe lɔlɔ̃tɔ siwo wode gaxɔ me vaseɖe etsɔ. Vivivi la, xɔdɔmeawo va nɔ to ɖom esime afɔɖeɖewo kple gbeɖiɖi siwo me mekɔ o nɔ vɔvɔm va zu naneke o. Le dɔwɔla akpa gãtɔ gome la, gbɔdzɔe wònye be wogbɔ ɖe eme vie hafi fiẽa ƒe ƒoƒo mamlɛawo nadze egɔme.
  
  Ðɔkta Fritz ko alɔgbɔnu be: "Dɔ gã aɖee nèwɔ, Nɔvinyɔnu Marx." Ƒã hafi ŋutsua koa alɔgbɔnu, le ɣeyiɣi nyuitɔwo gɔ̃ hã me. Esia wɔe be enya be yeƒe nyawo avivi.
  
  Eɖo eŋu ɖokuibɔbɔtɔe be: "Akpe na wò, ɖɔkta."
  
  "Nyateƒee, ne ɖe mèɖo eŋu enumake o la, anye ne míebu Ðɔkta Gould le zã sia me. Mele vɔvɔ̃m be eƒe nɔnɔmea nu sẽ wu alesi eƒe nugbagbeŋutinunya ɖee fia. Melɔ̃ ɖe edzi be esia tɔtɔm. Ðe nèle gbɔgblɔm be eƒe ŋku megakpɔa nu nyuie oa?"
  
  "Ẽ, ɖɔkta. Eto nyatoƒoe be yeƒe ŋku me mekɔ o vaseɖe zã si va yi me esime yezã nya siwo nye "yi ŋkuagbãtɔ" tẽ. Gake nyemenɔ nɔnɔme aɖeke me be maɖo aɖaŋu aɖeke nɛ o, elabena nyemenya nusi ate ŋu ahe esia vɛ o, negbe dɔlélenutsiŋutete ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ si dze ƒãa ko," Nɔvinyɔnu Marks do susua ɖa.
  
  Egblɔ be: "Emae nye nusi dzɔa dzi nam le ŋuwò, Marlene." Menɔ alɔgbɔnu kom o, gake eƒe nyagbɔgblɔa nye bubudede ame ŋu ke hã. "Ènya wò nɔƒe. Mèwɔa nu abe ɖɔkta ene eye mèɖea mɔ na ɖokuiwò be yeagblɔ nusi nèsusu be ele fu ɖem na dɔnɔwo o. Ègblẽe ɖe dɔnyala bibiwo si me, eye esia nye nu nyui aɖe. Ne nɔnɔme sia tɔgbe le asiwò la, àyi nye gaƒoɖokui te ʋĩ."
  
  Esi Marlene nɔ mɔ kpɔm be Ðɔkta Hilt megblɔ eƒe nuwɔna si wòwɔ va yi o ta la, ɖeko wòko alɔgbɔnu, gake eƒe dzi te ƒoƒo sesĩe le dada ta le Ðɔkta Fritz ƒe ŋudzedzekpɔkpɔ ta. Enye eŋutinunyala xɔŋkɔwo dometɔ ɖeka le dɔlélewo didi ƒe dɔwɔwɔ me, eye wòƒo nu tso atikewɔwɔ ƒe akpa vovovowo ŋu, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, egakpɔtɔ nye atikewɔla kple aɖaŋuɖola ɖokuibɔbɔla. Ne míebu nusiwo wòwɔ le dɔwɔɖuia me ŋu la, Ðɔkta Fritz metsi tututu o. Le eƒe ƒe blaeneawo ƒe gɔmedzedze la, enye nyati geɖe siwo xɔ kafukafu geɖe la ŋlɔla xoxo eye wòƒoa nuƒo le xexeame godoo le eƒe dzudzɔxɔxɔledɔmewo me. Atikeŋutinunyala akpa gãtɔ de asixɔxɔ eƒe nukpɔsusua ŋu ŋutɔ, vevietɔ dɔnɔdzikpɔla dzrowo abe Marlene Marks ene, si wu eƒe dɔsrɔ̃ɣi nu teti koe nye ema.
  
  Nyateƒee wònye. Marlene nya afisi wòle le egbɔ. Aleke kee Ðɔkta Fritz ƒe nya sia aɖi ameŋkumenuwɔwɔ alo ŋutsu alo nyɔnu nyenye ƒe nya o, enya nusi wòdi be yeagblɔ. Gake nyɔnu dɔwɔla bubu geɖewo hã nɔ anyi siwo mase gɔmesese si le eŋu gɔme nyuie nenema gbegbe o. Le woawo gome la, eƒe ŋusẽ nye ɖokuitɔdidi, eɖanye be edze na fiazikpuia alo medze o. Wokpɔe be enye nyɔnuwo ƒe ŋutasẽla le dɔwɔƒe kple hadome siaa, eye zi geɖe la, eƒoa nu tso eƒe gbɔdɔdɔ ŋu. Gake metsɔ ɖeke le wo me kura o. Ðeko wònɔ nya siwo dze ƒã la gblɔm. Enyae nyuie wu eye womedze awɔ dɔléle ŋuti numekuku enumake o. Eyata gome aɖeke menɔ wo si be woaɖe woƒe susuwo agblɔ o, ne mede ɖeke o la, nenye be ele nɛ be wòagblɔe nyuie.
  
  Esi ɖoɖodzikpɔlawo dometɔ ɖeka va to afima la, egblɔ be: "Kpɔ ɖa be èle agbe wu, Marx."
  
  "Nu ka ta? Nukae le dzɔdzɔm?" ebia, eƒe ŋkuwo ʋuʋu. Zi geɖe la, edoa gbe ɖa be yeawɔ nane le zãdɔa me, gake nuteɖeamedzi si sɔ gbɔ na Marlene xoxo hena zã ɖeka.
  
  Eɖo eŋu be: "Míaʋu Freddy Krueger ayi Chernobyl nyɔnua gbɔ," eye wòwɔ dzesi nɛ be wòadze aba la dzadzraɖo gɔme na ʋuʋua.
  
  Egblɔ na ɖoɖodzikpɔla si ko nu le eƒe nyahehea ta ko be: "Hey, de bubu aɖe ŋutsu dahe la ŋu, wò bometsila." "Ame aɖe ƒe vie wònye, ènya!"
  
  Eʋu abaa na ame yeye si le eme la na kekeli si me kɔ o eye wòtsi akogo le abaa tame. Esi Marlene he avɔawo kple etame gbadzɛawo ɖe megbe ale be woawɔ dzogoe etɔ̃ si le dzadzɛ, ne ɣeyiɣi kpui aɖe koe wònye hã la, enɔ ɖekakpui dahe si ƒe dzedzeme akpa gãtɔ bu la ƒe dzɔgbese ŋu bum, eye míagagblɔ eƒe ŋutetewo le lãmekawo ƒe gbegblẽ vevie ta o. Ðɔkta Gould ʋu yi xɔa ƒe akpa aɖe si do viviti si didi tso afima gbɔ afɔ ʋɛ aɖewo, eye wòwɔ abe ɖe wògbɔ ɖe eme nyuie be yeatrɔ ene.
  
  Wodzi dɔnɔ yeyea kple tɔtɔ sue aɖe ko eye wotsɔe yi aba yeye dzi, eye woda akpe be menyɔ tso nusi ɖikeke mele eme o be anye vevesese si womate ŋu ado dzi atsɔ o me le woƒe asiléle ɖe eŋu me o. Wodzo kpoo esi wònya nɔ anyi ko, esime le anyigbaxɔdzoa me la, wonɔ alɔ̃ dɔm nyuie nenema ke, si nye ŋɔdzinu si gbɔna kpuie.
  
  
  Ta 6 - Nyaʋiʋli le Luftwaffe me
  
  
  "Oo nye Mawu, Schmidt! Nyee nye aʋafia, Luftwaffe ƒe aʋafiagã ƒe ŋkutsala! Harold Meyer do ɣli le ɣeyiɣi si mebɔ o si me megate ŋu ɖu eɖokui dzi o me. "Nyadzɔdzɔŋlɔla siawo adi be yewoanya nusita yameʋukula si bu la zã míaƒe aʋawɔyameʋuwo dometɔ ɖeka mɔɖeɖe manɔmee tso nye ɔfis alo Bundeswehr Habɔbɔ ƒe Dɔwɔƒe si Kpɔa Dɔwɔnyawo Gbɔ gbɔ! Eye ɖeko mele esem fifia be mía ŋutɔwo ƒe amewoe ke ɖe yameʋua ƒe akpa si ŋu woke ɖo ŋu - eye woɣlae?"
  
  Gerhard Schmidt, si nye ame tsitsitɔ evelia, tsɔ abɔta lé ŋku ɖe eƒe dɔtɔ ƒe mo si biã la ŋu. Aʋafiagã Harold Mayer menye amesi megate ŋu ɖua eƒe seselelãmewo dzi o. Nukpɔkpɔ si dzɔ le Schmidt ŋkume la mebɔ kura o, gake ese nusita Meyer wɔ nu abe alesi wòwɔe ene gɔme bliboe. Esia nye nya vevi aɖe ŋutɔ, eye eteƒe madidi hafi nyadzɔdzɔŋlɔla aɖe si ƒe ŋɔti nava nya nyateƒea tso yameʋukula si si, ŋutsu si si eya ɖeka le woƒe yameʋu siwo ƒe euro miliɔn ɖeka me la ŋu o.
  
  "Ðe woke ɖe yameʋukula Lö Venhagen ŋu haɖea?" ebia tso Schmidt, si nye asrafomegã aɖe si ƒe dzɔgbevɔ̃e medzɔ be woɖoe la si be wòagblɔ nya dziŋɔa na ye.
  
  "Ao. Womeke ɖe ame kuku aɖeke ŋu le teƒea o, si na míexɔe se be egakpɔtɔ le agbe," Schmidt ɖo eŋu kple tamebubu. "Gake ele be nàbu eŋu hã be ate ŋu aku le afɔkua me ŋutɔ hafi. Wowó la ate ŋu atsrɔ̃ eƒe kukua hafi, Harold."
  
  "Nuƒoƒo siawo katã tso 'ate ŋui' kple 'ate ŋu anye be' ŋue nye nusi ɖea fu nam wu. Nusi ɖea fu nam enye kakaɖedzimanɔamesi le nusi kplɔ nya blibo sia ɖo ŋu, ne míagblɔ nyateƒe si wònye be le míaƒe asrafoha aɖewo me la, amewo le edzi." mɔkeke kpui aɖe. Zi gbãtɔ le nye dɔwɔɖuia me la, mesena le ɖokuinye me be metsi dzimaɖi," Mayer lɔ̃ ɖe edzi, eye mlɔeba wòbɔbɔ nɔ anyi vie be yeabu tame vie. Kasia ekɔ ta ɖe dzi, eye wòtsɔ eya ŋutɔ ƒe ŋkuléle ɖe Schmidt ƒe ŋkume kpɔm dũu kple eya ŋutɔ ƒe ŋkuléle ɖe eŋu abe gayibɔ ene, gake egakpɔ nu yi ŋgɔ wu wu eƒe tevi ƒe mo Ɣeyiɣi kpui aɖe va yi hafi Meyer wɔ eƒe nyametsotso mamlɛtɔ."Schmidt..."
  
  "Ẽ, aƒetɔ?" Schmidt ɖo eŋu kaba, eye wòdi be yeanya alesi aʋafia la awɔ aɖe wo katã tso ŋukpe me.
  
  "Kplɔ ŋutsu etɔ̃ siwo dzi nèka ɖo. Mehiã aɖaŋudzela siwo si ahɔhɔ̃ kple ahɔhɔ̃ le, xɔ̃nye. Ŋutsuwo lɔ̃ wò. Ele be woase xaxa si me míele la gɔme. Esia nye PR ƒe drɔ̃e baɖa aɖe si le lalam be wòadzɔ. Anɔ eme be woaɖe nye-eye ɖewohĩ wò hã-ɖe dɔme ne nusi kposɔ sue sia te ŋu wɔ le míaƒe ŋɔti te do," Meyer gblɔ, eye wògatrɔ le nyatia ŋu ake.
  
  "Eye èhiã be míadi eyama?" - Schmidt bia nya sia.
  
  "Ɛ̃. Eye ènya nusi nàwɔ ne èke ɖe eŋu. Zã wò ŋutɔ wò aɖaŋudzedze. Ne èdi la, bia gbee be nànya nusi tagbɔsesẽ ʋãe wòva ɖo dzideƒo bometsitsi sia gbɔ - ènya nusi nye eƒe tameɖoɖowo," Mayer do susua ɖa. Ebɔbɔ ɖe ŋgɔ, eye wòtsɔ eƒe asike ɖo eƒe asi siwo wobla la dzi. "Gake Schmidt, ne egbɔ ya vodadatɔe gɔ̃ hã la, tsɔe ƒu gbe. Le nyateƒe me la, asrafowoe míenye, ke menye vidzikpɔlawo alo susuŋutinunyalawo o. Luftwaffe ƒe nyonyo ɖekae le vevie wu bometsila ɖeka si ƒe tagbɔ gblẽ si si nane ɖo kpee, ènyaa?"
  
  Schmidt lɔ̃ ɖe edzi be: "Kakaɖedzitɔe." Menye ɖeko wònɔ eƒe dɔtɔa ƒe dzi dom ko o, ke eƒe nukpɔsusu ma ke nɔ esi anukwaretɔe. Wo ame evea to dodokpɔ kple hehexɔxɔ ƒe geɖe me le Germany Yamesrafowo me, be yameʋukula aɖe si me ʋuʋudedi le natsrɔ̃ wo o. Esia wɔe be dzi dzɔ Schmidt le adzame ɖe mawunyadɔgbededɔ si wode esi la ŋu. Etsɔ eƒe asiwo ƒo eƒe ata eye wòtsi tre. "Le ŋudzᴐ. Na ŋkeke etɔ̃m maƒo nye ame etɔ̃awo nu ƒu, eye le ema megbe la, míana akɔnta na wò gbe sia gbe."
  
  Meyer ʋuʋu ta, kasia wòse gbɔdzɔe aɖe le nuwɔwɔ aduadu kple ame aɖe si ƒe susu sɔ kple ye tɔ me. Schmidt do eƒe kposɔfu eye wòdo gbe na ame le kɔnu nu, eye wòko alɔgbɔnu. "Eyae nye ne exɔ ɣeyiɣi didi ma gbegbe hafi míekpɔ kuxi sia gbɔ."
  
  Meyer ɖo eŋu be: "Mina míakpɔ mɔ be gbedasi gbãtɔa anye mamlɛtɔ."
  
  Schmidt do ŋugbe esi wònɔ dzodzom le ɔfis be: "Míayi edzi anɔ kadodo me," si na Meyer ƒe dzi dze eme ŋutɔ.
  
  
  * * * .
  
  
  Esi Schmidt nya tia eƒe ame etɔ̃awo ko la, egblɔ nya kpui aɖe na wo le adzame dɔwɔwɔ ƒe atsyɔ̃ɖoɖo me. Ele be woaɣla nyatakaka siwo ku ɖe mawunyadɔgbededɔ sia ŋu ɖe ame bubu ɖesiaɖe, woƒe ƒometɔwo kple dɔwɔhatiwo hã le eme. Le aɖaŋudzedze ŋutɔ me la, asrafomegã la kpɔ egbɔ be yeƒe amewo se egɔme be ameŋkumenuwɔwɔ si gbɔ emee nye dɔdasi la ƒe mɔ. Etia ŋutsu fafa etɔ̃ siwo ƒe tagbɔ kɔ, siwo le ɖoƒe vovovowo tso aʋawɔha vovovowo me. Ema koe nye nusi wòhiã. Meɖe fu nɛ le nyatakaka tsitotsito me o.
  
  "Ekema, aƒetɔwo, ɖe mielɔ̃na loo alo miegbea?" ebiae mlɔeba tso eƒe nuƒolanɔƒe si wotu hena ɣeyiɣi kpui aɖe si bɔbɔ nɔ siminti ƒe nuƒolanɔƒe aɖe dzi le xɔ si me wodzraa nu ɖo le gɔmeɖoanyia dzi. Eƒe mo ƒe dzedzeme sesẽ kple ɖoɖoezizi si kplɔe ɖo ɖe dɔa ƒe kpekpeme fia. "Miva ŋutsuwo, menye srɔ̃ɖeɖe ƒe ɖoɖoe nye esia o! Ẽ alo ao! Enye dɔdasi bɔbɔe aɖe - di sisiblisi si le míaƒe luɖaka me eye nàtsrɔ̃e, ŋutsuwo."
  
  "Mele eme".
  
  "Ah, danke Himmelfarb! Menya be metia ŋutsu nyuitɔ esime metia wò," Schmidt gblɔ, eye wòzã susuŋutinunya si trɔ megbe tsɔ ƒo eve mamlɛawo. Le hatiwo ƒe nyaƒoɖeamenu si bɔ ta la, ekpɔ dzidzedze mlɔeba. Ema megbe kpuie la, imp si ƒe taɖa biã si ŋkɔe nye Kol la ƒo eƒe afɔkpodzi le eƒe ɖokuidodoɖedzi ƒe nɔnɔme si bɔ nu. Le dzɔdzɔme nu la, ele be ŋutsu mamlɛtɔ, Werner, nana ta. Ehe ɖe megbe, gake le esi wòɖoe be yeaƒo fefe vie le Dillenburg le ŋkeke etɔ̃ siwo kplɔe ɖo me ta koe, eye Schmidt ƒe tsaɖiɖi sue la do kplamatse eƒe ɖoɖowo.
  
  Egblɔ ɖekematsɔlemetɔe be: "Mina míayi aɖaxɔ gbeɖuɖɔ sue sia." "Meƒoe zi eve le blackjack me le ɣleti si va yi me eye wòganyi fe si nye €137 le ŋunye."
  
  Eƒe dɔwɔhati eveawo ko alɔgbɔnu. Edzɔ dzi na Schmidt.
  
  "Akpe na mi be mietsɔ miaƒe ɣeyiɣi kple nuteƒekpɔkpɔ na faa, ŋutsuwo. Mina maxɔ nyatakakaawo le zã sia me eye madzra miaƒe nudɔdɔ gbãtɔwo ɖo hafi Kuɖagbe naɖo. Woɖee le dɔ me."
  
  
  Ta 7 - Amewula la ƒe gododo
  
  
  Ŋku siwo le abe dzonu siwo meʋãna o ƒe ŋkumekpɔkpɔ fafɛ yibɔ la do go Nina esi wònɔ dodom vivivi tso eƒe alɔ̃dɔdɔ si me dzidzɔ le la me. Fifia ya, drɔ̃e baɖawo meɖe fu nɛ o, gake, ke hã, enyɔ tso nukpɔkpɔ dziŋɔ sia me. Egbɔ fũ esime ŋkuvi vivi siwo le eƒe ŋku siwo me ʋu le la va zu nu ŋutɔŋutɔ si wòsusu be yebu le yeƒe drɔ̃e me.
  
  Oo Mawu, eƒo nu kple nu esi wòkpɔe.
  
  Eɖo eŋu kple nusi ate ŋu anye alɔgbɔnukoko nenye be eƒe mo ƒe lãmeka aɖewo susɔ, gake nusi wòte ŋu kpɔ koe nye eƒe ŋkuwo ƒe ʋuʋu tsɔ lɔ̃ ɖe edzi xɔlɔ̃wɔwɔtɔe. Eʋuʋu ta bubutɔe.
  
  Nina zi eɖokui dzi gblɔ be: "Mido gbe nam," togbɔ be menɔ nɔnɔme si me wòle be yeaƒo nu me o hã. Elé fu eɖokui le esi wònɔ mɔ kpɔm kpoo be dɔnɔa megate ŋu ƒoa nu o, ale be woagblẽ ye ɖeka ko ta. Le nyateƒe me la, ɖeko wònɔ gbe dom nɛ kple agbenyuinɔnɔ aɖe. Etsɔ ɣlidodo sesĩe ɖo eŋu nɛ wòdzi ŋɔ ŋutɔ. "Hello. Evem be medo vɔvɔ̃ na wò. Ðeko mesusu be nyemaganyɔ akpɔ gbeɖe o."
  
  Fifia ya Nina ko alɔgbɔnu agbenyuinɔnɔ ƒe dzizizi manɔmee. "Nyee nye Nina."
  
  "Edzɔ dzi nam be medo go wò, Nina. Meɖe kuku...esesẽ be woaƒo nu," eɖe kuku.
  
  "Mega tsi dzi o. Mègaƒo nu ne eve wò o."
  
  "Medi be wòaveam ŋutɔ. Gake ɖeko nye mo ʋuʋu. Ewɔna nam abe..."
  
  Egbɔ ya sesĩe, eye Nina kpɔ blanuiléle gã aɖe le eƒe ŋku ɣiawo me. Kasia, eƒe dzi gbã le ŋutsu si ƒe ŋutigbalẽ vuvu la ta, gake dzi menɔ ƒo nɛ be wòaƒo nu azɔ o. Edi be yeana wòawu nya si wòdi be yeagblɔ la nu.
  
  "Ewɔna nam abe ame bubu ƒe moe medo ene." Ewɔ avu kple eƒe nyawo, eƒe seselelãmewo tɔtɔ. "Ŋutilã kuku sia koe. Enye lãmetutudɔ sia ko, abe ne èka asi ame bubu ƒe mo ŋu ene, ènyaa? Ele abe ametakpɔnu ene."
  
  Esi wònɔ nu ƒom la, Nina kpɔ eƒe fukpekpe le susu me, eye esia na wòɖe asi le eƒe agbegbegblẽnɔnɔ tsãtɔ ŋu esime wòdi be yeazi ɖoɖoe hena ye ŋutɔ yeƒe akɔfafa. Ekpɔ nusianu si wògblɔ nɛ le susu me eye wòtsɔ eɖokui ɖo eteƒe. Aleke gbegbe wòanya dzi ŋɔe nye si! Gake eɖanye aleke kee eƒe fukpekpe kple gbɔdzɔgbɔdzɔ siwo womate ŋu aƒo asa na o la nye nyateƒe o, edi be yealé gbeɖiɖi nyui me ɖe asi.
  
  Eɖe hũ be: "Meka ɖe edzi be anyo ɖe edzi, vevietɔ le atike si wona mí ta." "Ewɔ nuku nam be mete ŋu sea nye akɔta le nugododeƒea."
  
  Eƒe ŋkuwo gatsi eye wogaʋuʋu ake, eye ʋuʋudedi aɖe si le ɣeyiɣi ɖeka me la si le eƒe nuɖuɖutome, si wònya azɔ be enye nukoko, togbɔ be dzesi aɖeke menɔ eƒe mo mamlɛa ŋu o hã. Egblɔ kpee be: "Abe ne èdɔ alɔ̃ ɖe asi dzi ene."
  
  Nina tsɔ mɔɖeɖe ɖe eŋu vevie fia asi eŋu. "Nyui".
  
  Kɔdzixɔa ƒo xlã ame nyanyɛ yeye eveawo, nɔ ŋdi me tsaɖiɖiwo wɔm henɔ ŋdi nuɖuɖugoewo tsɔm yina na wo. Nina bia eɖokui be afikae Dɔnɔdzikpɔla Barken le hã, gake megblɔ nya aɖeke esi Ðɔkta Fritz ge ɖe xɔa me o, amedzro eve siwo do dɔnyala ƒe awuwo kplɔe ɖo eye Dɔnɔdzikpɔla Marks tsɔ woƒe afɔkpodzi ƒo xlãe. Amedzroawo va zu kɔdzidzikpɔlawo, ŋutsu ɖeka kple nyɔnu ɖeka.
  
  Ðɔkta Fritz ko alɔgbɔnu be: "Ŋdi na wò, Ðɔkta Gould," gake ekplɔ eƒe ƒuƒoƒoa yi dɔnɔ bubu gbɔ. Nɔvinyɔnu Marx ko alɔgbɔnu kaba na Nina hafi trɔ yi eƒe dɔa dzi. Wota xɔmetsovɔ dama ɣiawo eye wòte ŋu sea dɔwɔlawo nɔ nu ƒom na dɔnɔ yeyea kple gbe si me ɖoɖoezizi le vie, ɖewohĩ le eya ta.
  
  Nina blu ɖe eta le dziku ta le woƒe nyabiase madzudzɔmadzudzɔe ta. Ðeko ŋutsu dahe la te ŋu yɔa eƒe nyawo nyuie! Gake ete ŋu se nu ale gbegbe be wònya be dɔnɔa mete ŋu ɖo ŋku eya ŋutɔ ƒe ŋkɔ dzi o eye be nu ɖeka kolia si dzi wòɖo ŋkui hafi dzo dze edzie nye yameʋuɖoɖo.
  
  "Gake èƒu du va afisia le dzo me kokoko!" - Ðɔkta Fritz na wònya.
  
  Ŋutsua ɖo eŋu be: "Nyemeɖo ŋku esia dzi o.
  
  Nina miã ŋku siwo nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm be yeatsɔ aƒo nu nyuie. Ese ɖɔkta la gblɔ be, "Nye dɔnɔdzikpɔla xɔ wò gakotoku esime wole atike si naa ame ƒe dzi dzea eme la nam. Le nusi míate ŋu aɖe tso nusiwo susɔ siwo wotɔ dzoe me nu la, èxɔ ƒe blaeve vɔ adre eye nètso Dillenburg. Nublanuitɔe la, wogblẽ wò ŋkɔ si le agbalẽvia dzi, eyata míete ŋu nya amesi nènye alo amesi wòle be míaƒo ka na le wò atikewɔwɔ kple esiawo tɔgbe ŋu o. Oo, nye Mawu! Ƒã hafi woɖe eƒe agbe, eye dzeɖoɖo gbãtɔ si wowɔ kplii la ku ɖe ganyawo ŋuti nya suesuesuewo ŋu! Zi geɖe la,!
  
  "N-nyemenya ŋkɔ si nye nye o, Ðɔkta. Nyemenya nu boo aɖeke tso nusi dzɔ ɖe dzinye ŋu o." Wotɔ vie, eye Nina mese naneke o vaseɖe esime xɔmetsovɔawo gama eye dɔwɔƒegã eveawo do go. Esi wova yina la, Nina ƒe mo wɔ yaa esi wòse ɖeka gblɔ na nɔvia be, "Míate ŋu ata nɔnɔmetata la ɖe nyadzɔdzɔwo hã dzi o. Mo si me ʋu le si woate ŋu ade dzesii la mele esi o."
  
  Mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ekpɔ eta. "Hee!"
  
  Abe sycophant nyuiwo ene la, wotɔ heko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe na dzɔdzɔmeŋutinunyala xɔŋkɔa, gake nya si wògblɔ la tutu alakpa alɔgbɔnukokoawo ɖa le woƒe mo. "Mo ɖeka ya teti le ŋutsu sia si, ke menye eve o. Savvy yea?"
  
  Nya aɖeke magblɔmagblɔe la, nuŋlɔti dzrala eve siwo ŋu kpe la dzo esime Nina nɔ ŋku lém ɖe wo ŋu kple ŋkume si wodo ɖe dzi. Eƒo nu dadatɔe, eye wògblɔ kpee kpoo be: "Eye le Germanygbe deblibo me la, nyɔnuviwo."
  
  "Melɔ̃ ɖe edzi be Germanygbee wònye wòwɔ dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ, vevietɔ na Scotlandtɔ." Ðɔkta Fritz ko alɔgbɔnu esi wònɔ nya aɖe ŋlɔm ɖe ɖekakpuia ƒe dɔwɔlawo ƒe agbalẽ me. Dzobibi dɔnɔa kple Dɔnɔdzikpɔla Marks siaa tsɔ asibidɛwo lɔ̃ ɖe ŋutinyaŋlɔla si ƒe mo wɔ yaa ƒe sɔdolanyenye dzi, si na Nina gase le eɖokui me abe yeƒe ame xoxo ene.
  
  Nina yɔ Nɔvinyɔnu Marks kplikplikpli, eye wòkpɔ egbɔ be ɖetugbuia nya be nane si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o le ye si yeagblɔ. Ðɔkta Fritz tsɔ ŋku ɖe nyɔnu eveawo ŋu, eye wòsusu be nya aɖe li si ŋu wòle be woana yeanya.
  
  "Aƒenɔwo, nyemanɔ anyi eteƒe nadidi o. Ðeko na mana míaƒe dɔnɔa ƒe dzi nadze eme wu." Esi wòtrɔ ɖe dzobibi dɔnɔa ŋu la, egblɔ be, "Xɔ̃nye, ahiã be míagblɔ ŋkɔa na wò le ɣeyiɣi sia me, ɖe mèsusui nenema oa?"
  
  "Ke Sam ya ɖe?" - dɔnɔa do susua ɖa.
  
  Nina ƒe dɔgbo ʋuʋu. Ehiã kokoko be maƒo ka na Sam. Alo Detlef ɖeɖeko gɔ̃ hã.
  
  "Nukae nye nyaa, Ðɔkta Gould?" - bia Marlene be.
  
  "Hmm, nyemenya ame bubu si magblɔ na alo nenye be esia sɔ gɔ̃ hã o, gake," eɖe hũ anukwaretɔe, "Mesusu be nye ŋkuwo le bublum!"
  
  "Meka ɖe edzi be radia ƒe akpa aɖe koe wònye..." Marlene dze agbagba, gake Nina lé eƒe asi sesĩe tsɔ ɖe eƒe tsitretsiɖeŋu fia.
  
  "Ɖo to! Ne dɔwɔla ɖeka bubu le kɔdzi sia zã keklẽŋusẽ tsɔ do taflatse tsɔ wu be wòawɔ nane tso nye ŋkuwo ŋu la, madze ʋunyaʋunyawɔwɔ gɔme. Èse egɔmea?" Eko alɔgbɔnu dzimagbɔɖitɔe. "Taflatsɛ. TAFLATSƐ. Wɔ nane tso nye ŋkuwo ŋu. Dzodzro. Nu sia nu. Mele egblɔm na mi be, nye ŋkuagbãtɔ, evɔ Nɔvinyɔnu Barken ya ka ɖe edzi nam be nye lãme sẽ!"
  
  Ðɔkta Fritz ɖo to Nina ƒe nyatoƒoetotoa. Etsɔ nuŋlɔti la de eƒe kotoku me eye wòtsɔ ŋkubiãnya dedziƒoname aɖe ɖe dɔnɔ si wòyɔ fifia be Sam ŋu la, egblẽe ɖi.
  
  "Ðɔkta Gould, ɖe nèkpɔ nye mo loo alo nye ta ƒe nɔnɔmetata ko?"
  
  "Wo ame evea siaa, gake nyemate ŋu anya wò ŋkuwo ƒe amadede o, le kpɔɖeŋu me. Tsã la, nusianu me mekɔna o, gake fifia la, womate ŋu akpɔ naneke wu le abɔta o," Nina ɖo eŋu. "Tsã la, mete ŋu kpɔa nu..." Medi be yeayɔ dɔnɔ yeyea kple ŋkɔ si wòtia o, gake ele nɛ be: "...Sam ƒe ŋkuwo, eƒe ŋku ɣiwo ƒe amadede pink gɔ̃ hã, . Ɖɔkta. Esia nye gaƒoƒo ɖeka si va yi ŋutɔŋutɔ. Fifia nyemete ŋu dea dzesi naneke o."
  
  Egblɔ be: "Dɔnɔdzikpɔla Barken gblɔ nyateƒea na wò," eye wòhe nuŋlɔti si me kɔ eye wòtsɔ eƒe miasi si me asigɛ le la ma Nina ƒe ŋkume. "Èhayana kaba ŋutɔ, le mɔ si mele dzɔdzɔme nu o kloe nu." Eɖiɖi eƒe mo si nye kuvia kloe ɖe etɔ xa be yeado alesi eƒe ŋkume ƒe ŋkuwo awɔ nui ne egbɔ ya kpɔ.
  
  "Mekpɔ wò!" - edo ɣli. "Mekpɔ wò eme kɔ abe ŋkeke ene. Vodada ɖesiaɖe. Aŋɔka si le mo na wò si le ŋku lém ɖe wò ʋukawo me gɔ̃ hã."
  
  Esi wòtɔtɔ la, ekpɔ dɔnɔdzikpɔla si le Nina ƒe aba ƒe akpa kemɛ. Dzimaɖitsitsi yɔ eƒe mo fũ. "Míawɔ ʋudodokpɔ aɖewo emegbe egbea. Nɔvinyɔnu Marx, dzra emetsonuwo ɖo nam etsɔ."
  
  "Afikae Nɔvinyɔnu Barken le?" Nina bia nya sia.
  
  "Megale dɔ wɔm o vaseɖe Dzoɖagbe, gake meka ɖe edzi be dɔnɔdzikpɔla si ŋugbe wodo abe Aƒenɔ Marks ene ate ŋu akpɔ edzi, alo?" Ðetugbui dɔnɔdzikpɔla la ʋuʋu ta vevie.
  
  
  * * * .
  
  
  Esi fiẽsi me sasrãkpɔ gaƒoƒoawo wu enu ko la, dɔwɔla akpa gãtɔ nɔ vovom nɔ dɔnɔwo dzram ɖo be woamlɔ anyi, gake Ðɔkta Fritz na atike si naa ame ƒe dzi dzea eme va yi be yeakpɔ egbɔ be yedɔ alɔ̃ nyuie. Edo dziku ŋutɔ ŋkeke bliboa, eye wòwɔ nu le mɔ bubu nu wu alesi wònɔna ɖaa le eƒe ŋkumekpɔkpɔ si nɔ gbegblẽm ɖe edzi ta. Le mɔ si medze o nu la, eɖea eɖokui ɖe aga eye wòtsia dzimaɖi vie, abe alesi wokpɔ mɔe ene. Esi akaɖia tsi la, edɔ alɔ̃ vevie.
  
  Kaka ŋdi ga 3:20 naƒo la, dzeɖoɖo siwo me mekɔ o gɔ̃ hã nu tso le zã me dɔwɔlawo ƒe dɔnɔdzikpɔlawo dome, eye wo katã wonɔ avu wɔm kple kuviawɔwɔ vovovowo kple ɖoɖoezizi ƒe ŋusẽ si naa ame ƒe dzi dzea eme. Dɔnɔdzikpɔla Marks wɔa dɔ le ɣeyiɣi bubu me, eye wòzãa eƒe vovoɣiwo ɖe hadomenyatakakadzraɖoƒewo. Ewɔ nublanui ŋutɔ be woxe mɔ nɛ le dɔnyala nu be megata eƒe kalẽtɔ, Ðɔkta Gould ƒe nuvɔ̃meʋuʋu o. Eka ɖe edzi be ana ŋutinya lɔ̃lawo kple Xexemeʋa II ƒe zazɛ̃nyahelawo le exɔlɔ̃ siwo le Internet dzi dome naʋã ŋu, gake ʋuu keke ta, eva hiã be wòaɣla nya wɔdɔɖeamedzia ɖe eɖokui si.
  
  Afɔɖeɖe siwo le du dzi ƒe gbeɖiɖi si nɔ ʋuʋum vie la ɖi le xɔdɔme la me hafi Marlene fɔ mo dzi kpɔ dɔnɔdzikpɔla siwo le dzisasrã gbãtɔ dzi la dometɔ ɖeka wònɔ du dzi ɖo ta dɔnɔdzikpɔlawo ƒe dɔwɔƒea. Dzadzɛnyenyedɔwɔla si ŋu viɖe aɖeke mele o la ƒu du dze eyome. Ŋutsu eveawo siaa ƒe mo wɔ yaa, eye wotsɔ dzitsitsi yɔ dɔnɔdzikpɔlawo be woazi ɖoɖoe hafi woaɖo wo gbɔ.
  
  Gbɔgbɔ vɔ le ŋutsu eveawo me, eye wotɔ ɖe ɔfis ƒe ʋɔtru nu, afisi Marlene kple dɔnɔdzikpɔla bubu nɔ lalam be woaɖe yewoƒe nuwɔna wɔnukua me.
  
  Dzadzɛnyenyedɔwɔla la dze egɔme gbã be: "Afi ma s-afima, ame aɖe le dzisasrã gbãtɔ dzi, eye wòle dzodoƒea liam esime míele dze ɖom."
  
  Marlene ƒo nu le ɣlidodo me be: "Eyata, yɔ dedienɔnɔ," eye ewɔ nuku nɛ be womete ŋu kpɔ dedienɔnɔ ƒe ŋɔdzidonamea gbɔ o. "Ne èsusu be ame aɖe nye ŋɔdzi na dɔwɔlawo kple dɔnɔwo la, nyae be ye..."
  
  "Se, lɔlɔ̃tɔ!" Ðoɖowɔla la bɔbɔ ɖe ɖetugbuia gbɔ tẽ, eye wònɔ ɣli dom fewuɖutɔe le eƒe to me kpoo alesi wòate ŋui. "Dedienɔnɔdzikpɔla evea siaa ku!"
  
  Dzadzɛnyenyedɔwɔla la ʋuʋu ta sesĩe. "Nyateƒee nye esia! Yɔ kpovitɔwo. Fifia! Hafi wòava ɖo afi sia!"
  
  "Ke dɔwɔla siwo le dzisasrã evelia dzi ya ɖe?" ebiae, eye wònɔ agbagba dzem vevie be yeadi fli tso amedzrodzeƒedzikpɔla gbɔ. Ŋutsu eveawo tsɔ abɔta ƒoe. Marlene tsi dzodzodzoe esi wòkpɔ be switch la nɔ ɖiɖim atraɖii. Esia fia be kaƒoƒoawo sɔ gbɔ akpa be woakpɔ wo gbɔ alo ɖoɖoa gblẽ.
  
  "Nyemate ŋu alé fli veviawo o!" - eƒo nu le ɣlidodo me kple dzitsitsi. "Nye Mawu! Ame aɖeke menya be kuxiwo li o. Ele be míaxlɔ̃ nu wo!" Marlene zã eƒe asitelefon tsɔ ƒo ka na Ðɔkta Hilt le eya ŋutɔ ƒe asitelefon dzi. "Ðɔkta ƒe Asiléƒe?" egblɔ, eye eƒe ŋkuwo ʋuʋu esime ŋutsu siwo tsi dzi la nɔ nɔnɔmetata si wokpɔ wònɔ dzodoƒea dzi yim la me dzrom ɣesiaɣi.
  
  Ðoɖodzikpɔla xlɔ̃ nu be: "Ado dziku vevie be èƒo ka nɛ le eƒe asitelefon dzi."
  
  "Amekae tsɔ ɖe le eme? Vaseɖe esime wòaɖo egbɔ, Victor! " dɔnɔdzikpɔla bubu li liʋiliʋi. Ewɔ ɖe edzi, eye wòzã eƒe asitelefon tsɔ ƒo ka na kpovitɔwo le nutoa me esime Marlene gaƒo ka na Ðɔkta Hilt ƒe xexlẽdzesi ake.
  
  Egbɔ ya be: "Mele eŋu ɖom o." "Eƒoa ka, gake gbeɖiɖimɔ̃ hã meli o."
  
  "Wɔ nuku! Eye míaƒe telefonwo le míaƒe fucking lockers me!" ɖoɖowɔla, Victor, nɔ dziku dom mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee, eye wònɔ asibidɛ siwo me dziɖeleameƒo le ƒum to eƒe taɖa me. Le megbe la, wose dɔnɔdzikpɔla bubu nɔ nu ƒom na kpovitɔwo. Etsɔ telefon la ƒo ɖoɖowɔla la ƒe akɔta.
  
  "Afi sia!" - ete tɔ ɖe edzi. "Gblɔ nyatakakaawo tsitotsito na wo. Wole ʋu eve ɖom ɖa."
  
  Victor ɖe nɔnɔmea me na dɔwɔƒe si kpɔa nudzɔdzɔ kpatawo gbɔ, eye wòdɔ ʋu siwo nɔa tsatsam. Emegbe enɔ ka dzi esime nyɔnua yi edzi nɔ nyatakaka bubuwo xɔm tso egbɔ eye wòɖoe ɖe ʋu siwo nɔa tsatsam la le radio dzi esime wonɔ du dzi yina Heidelberg Kɔdzi.
  
  
  Ta 8 - Enye modzakaɖeɖe kple fefewo katã vaseɖe esime...
  
  
  "Zigzag! Mehiã kuxi aɖe! " nyɔnu aɖe si lolo akpa la do ɣli esi Sam te sisi le kplɔ̃a ŋu. Perdue mu aha akpa be wòatsɔ ɖeke le eme esi wònɔ Sam kpɔm wònɔ agbagba dzem be yeaɖu dzi le tsatsadada me be nyɔnuvi sesẽ aɖe si si hɛ le mate ŋu aƒoe o. Le wo ŋu la, ahatsunola siwo te ɖe wo ŋu la wɔ ameha sue aɖe si nye adzodala siwo nɔ dzidzɔ kpɔm henɔ tsatsa dam, eye wo katã wonya Big Morag ƒe ŋutete le akplɔwo zazã me. Wo katã wonɔ konyi fam henɔ didim be yewoakpɔ viɖe tso bometsila sia si tso Edinburgh ƒe dzideƒo si tra mɔ la me.
  
  Wotsɔ azãɖuɖu ƒe akaɖi ƒe keklẽ klẽ agbadɔawo, eye wòna ahatsunola siwo le ʋuʋum nɔ woƒe dzi dzim ɖe amewo ƒe haƒoha aɖe ƒe haƒoƒo nu ƒe vɔvɔliwo. Medo viviti keŋkeŋ haɖe o, gake dziŋgɔli si le kpekpem eye alilikpowo le dodom la ɖe agble gã si le ete la ƒe akaɖiwo fia. Le tɔsisi si le tsatsam si nɔ sisim le nudzraƒeawo to la, ame geɖe nɔ tɔdziʋuwo kum henɔ vivi sem na tsi si nɔ keklẽm ƒo xlã wo ƒe ƒutsotsoe fafɛwo. Ðeviwo nɔ fefem le ati siwo le ʋutɔɖoƒea xa la te.
  
  Sam se akplɔ gbãtɔ ƒe ɖiɖi to eƒe abɔta.
  
  "Ouch!" - edo ɣli le vo me. "Esusɔ vie makɔ nye ale la ɖe afima!"
  
  Ese nyɔnuwo kple ŋutsu siwo nɔ ɣli dom nɔ azi dom nɛ le Morag ƒe alɔdzedɔwɔƒea ƒe amedzrowo ƒe toɣliɖeɖe si nɔ eƒe ŋkɔ dom ta. Le afi aɖe le aɖaʋawɔwɔa me la, Sam se amewo ƒe ƒuƒoƒo sue aɖe nɔ ɣli dom be "Miwu ame tsɛ la! Miwu vamp la!"
  
  Kpekpeɖeŋu aɖeke menɔ Perdue gbɔ o, esi Sam trɔ vie be yeakpɔ afisi Maura trɔ eƒe taɖodzinu le gɔ̃ hã. Esi Perdue do eƒe ƒomea ƒe tartan ɖe eƒe kilt dzi ta la, enɔ tsatsam to ʋutɔɖoƒe si dzi gbã le la me ɖo ta klabuxɔ si le teƒea gbɔ.
  
  Sam gblɔ kple gbe blewu be: "Alakpatɔ." Egano eƒe ale la ake esime Mora kɔ eƒe asi si le ƒuƒlu la ɖe dzi be yeatsɔ akplɔ etɔ̃awo dometɔ mamlɛtɔ asɔ pɛpɛpɛ. "Oo gbeɖuɖɔ!" - Sam do ɣli eye esi wòtsɔ kplu la ƒu gbe ɖe vovo, ƒu du yi togbɛ si te ɖe tɔsisia ŋu la dzi.
  
  Abe alesi wònɔ vɔvɔ̃m ene la, eƒe ahamumu la wɔ dɔ eve - ehe ŋukpe vɛ, eye emegbe ŋutete si kplɔe ɖo be yemaɖe sisiblisi ƒe kposɔ ɖe go o. Eƒe susu ƒe tɔtɔ le tɔtrɔa me na megate ŋu da sɔ o, eye esi wòti kpo zi ɖeka pɛ ko yi ŋgɔ la, eƒe afɔ ƒo eƒe afɔkpodzi kemɛa ƒe megbe, eye wòtsɔ ɣlidodo aɖe ƒoe tso eƒe afɔwo dzi yi gbe xɔdzo si le gbadzaa kple ɖi la dzi. Sam ƒe taɖua ƒo kpe aɖe si woɣla ɖe amagbewo ƒe ƒuƒoƒo didiwo me, eye keklẽ aɖe si le keklẽm la to eƒe ahɔhɔ̃ me vevesesetɔe. Eƒe ŋkuwo trɔ yi eƒe ŋkume, gake eƒe susu gaɖo eɖokui ŋu enumake.
  
  Alesi wòdze anyi kabakabae na eƒe kilt kpekpea dzo yi ŋgɔ esime eƒe ŋutilã va tɔ kpata. Le eƒe akɔta ƒe akpa si le ete la, ete ŋu sea eƒe awu si trɔ ɖe dzi la ƒe kpeɖodzi dziŋɔa. Ne ema mesɔ gbɔ be wòaɖo kpe drɔ̃e baɖa si kplɔe ɖo dzi o la, ke ya nyui si nɔ eƒe akɔta lae wɔ aɖaŋua.
  
  "Oo nye Mawu! Meganye o," eƒo nu to ɖi kple aɖuɖɔ ƒe ʋeʋẽ me esime ameha la ƒe nukoko si nɔ ɣli dom nɔ to hem nɛ. Esi wòbɔbɔ nɔ anyi la, egblɔ na eɖokui be: "Le go bubu me la, nyemaɖo ŋku esia dzi le ŋdi me o. Nyui! Maɖe fu o."
  
  Gake enye nyadzɔdzɔŋlɔla dziŋɔ aɖe, eye wòŋlɔ be be yeaɖo ŋku edzi be akaɖi siwo le keklẽm siwo gbãa ŋku nɛ ɣeaɖewoɣi tso didiƒe kpui aɖe la fia be ne eŋlɔ fukpekpea be gɔ̃ hã la, fotoawo aɖu dzi. Ðeko Sam nɔ anyi ɖe afima hena ɣeyiɣi kpui aɖe, henɔ didim be yeanye kɔnyinyi si me vevesese le alea gbegbe; vevesese be nyemedo afɔkpa alo afɔkpa ya teti o! Morag ƒe nu si me aɖu mele o la ʋu le nukoko ta esi wònɔ ʋuʋum nɔ tetem ɖe eŋu be yeaxɔe.
  
  "Mègatsi dzi o, lɔlɔ̃tɔ!" eko alɔgbɔnu. "Menye ame siawoe míekpɔ zi gbãtɔ o!"
  
  Le ʋuʋu kabakaba ɖeka me la, nyɔnuvi sesẽ la kɔe ɖe eƒe afɔwo dzi. Sam mu aha eye wòtsi dzodzodzoe akpa be wòate ŋu awɔ avu kplii esi wònɔ eƒe kilt la ƒom henɔ asi kam eŋu esime wònɔ nukokoedoname wɔm le eƒe gazazã me.
  
  "Hee! Eh, aƒenɔ..." ekli nu le eƒe nyawo ta. Eƒe abɔwo nɔ ʋuʋum abe flamingo si zã atike vɔ̃ɖi ene esi wònɔ agbagba dzem be yeagbugbɔ yeƒe dzi adze eme. "Kpɔ wò asiwo le afima!"
  
  "Sam! Sam!" - ese fewuɖunya vɔ̃ɖi kple kpẽkuku tso agbadɔ gã aɖe si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi me tso afi aɖe le bubble la me.
  
  "Miti yome?" - eyɔ, henɔ eƒe mug dim le gbe ɣi ƒoɖi la dzi.
  
  "Sam! Mina míayi, ehiã be míayi! Sam! Midzudzɔ bometsitsi kple nyɔnuvi dami la!" Perdue ʋuʋu yi ŋgɔ, nɔ ɣli dom le mɔ si mewɔ ɖeka o nu esi wònɔ tetem ɖe eŋu.
  
  "Nukae nèkpɔ?" Morag do ɣli tsɔ ɖo vlododoa ŋu. Eɖe mo ɖa, eye wòɖe afɔ ɖa le Sam ŋu be yeana yeƒe susu katã nanɔ Perdue ŋu.
  
  
  * * * .
  
  
  "Tsikpe vi aɖe na ema, srɔ̃tɔ?" ahadzrala la bia Perdue be.
  
  Sam kple Perdue tsɔ afɔ siwo meli ke o zɔ yi klabuxɔa me esi ame akpa gãtɔ do le woƒe zikpuiwo me xoxo, eye wotso nya me be yewoado go aɖakpɔ dzobibi ɖulawo le kpẽkukua wɔɣi.
  
  "Ɛ̃! Tsikpe na mí ame evea siaa," Sam do ɣli, eye wòlé ta ɖe afisi kpea ka ɖo. Perdue tsɔ afɔ ƒo ɖe egbɔ, eye wòdo asi ɖe dzi be yeabia mead eve esime wonɔ woƒe abiwo dzi kpɔm.
  
  Perdue de dzesii be: "Nye Mawu, nyɔnu sia ƒoa nu abe Mike Tyson ene," eye wòte tsikpe aɖe ɖe eƒe ɖusime ŋkume, afisi Morag ƒe tu gbãtɔ ɖee fia be eƒe nya la medze eŋu o. Aʋa evelia dze anyi ɖe eƒe miame ŋgonu te tututu, eye Perdue mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eƒe ƒoƒo ɖekae wɔ dɔ ɖe edzi vie.
  
  Sam tsɔe de eme, eye wòlé glass la ɖe asi be: "Enyo, etsɔa hɛwo ƒua gbe abe amateur ene."
  
  "Ènya be le nyateƒe me la, meɖoe be yeaƒo wò o, alo?" - ahadzrala la ɖo ŋku edzi na Sam. Ebu tame vie eye wòtsi tre ɖe eŋu be: "Gake emegbe la, enye bometsitsi be wòada tsatsa alea. Megaxɔ nye ga zi gbɔ zi eve."
  
  "Ɛ̃, gake eda tsatsa ɖe eɖokui dzi kple afɔku ƒe teƒe ene, ŋutsuvi!" Ahadzrala la ko alɔgbɔnu tso dzi me. "Menye bometsitsi mee wòxɔ ŋkɔ sia o, alo?"
  
  "Ha!" - Perdue do ɣli, eƒe ŋkuwo lé ɖe TV ƒe screen si le ahadzraƒea megbe ŋu. Esia tututu tae wòva nɔ Sam dim le gɔmedzedzea me ɖo. Nusi wòkpɔ le nyadzɔdzɔwo me va yi dze abe nusi ŋu wòtsi dzi ɖo ene, eye wòdi be yeanɔ anyi ɖe afima vaseɖe esime woagawɔ nudzɔdzɔa ake ale be yeate ŋu aɖee afia Sam.
  
  Le gaƒoƒo si kplɔe ɖo me la, nusi tututu wònɔ lalam la dze le screen la dzi. Ebɔbɔ ɖe ŋgɔ, eye wòƒo ŋkumeɖobolo geɖe siwo le kplɔ̃a dzi. "Kpᴐ!" - edo ɣli. "Kpɔ ɖa, Sam! Ðe míaƒe lɔlɔ̃tɔ Nina mele kɔdzi sia fifia oa?"
  
  Sam nɔ ekpɔm esime nyadzɔdzɔŋlɔla la nɔ nu ƒom tso drama si dzɔ le kɔdzi xɔŋkɔa me gaƒoƒo ʋɛ aɖewo koe nye esia la ŋu. Esia na wòtsi dzodzodzoe enumake. Ŋutsu eveawo tsɔ dzitsitsi ƒe ŋkumekpɔkpɔwo ɖɔ li wo nɔewo.
  
  Perdue te tɔ ɖe edzi be: "Ele be míayi aɖaxɔe, Sam."
  
  Sam to nyatoƒoe be: "Ne nye susu me kɔ la, anye ne mayi fifia, gake míate ŋu ayi Germany le nɔnɔme sia me o."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu le eƒe nu gbegblẽ wɔwɔ si wòwɔna ɖaa nu be: "Kuxi aɖeke mele eŋu o, xɔ̃nye." Ekɔ eƒe kplua ɖe dzi eye wòno aha mamlɛtɔ si le eme. "Yameʋu si nye ame ŋutɔ tɔ kple yameʋukulawo le asinye siwo ate ŋu akplɔ mí ayi afima esime míele alɔ̃ dɔm. Togbɔ be madi be magaɖo yameʋu ayi gbedadaƒo ayi Detlef hã la, Nina ŋue míele nu ƒom tsoe."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ. "Nyemedi be wòatsi afima zã bubu o. Menye ne mate ŋu akpe ɖe eŋu o."
  
  Perdu kple Sam dzo le kplɔ̃ɖoƒea kple woƒe mo siwo nye nya ƒaƒãwo keŋkeŋ eye ɖeɖi te wo ŋu vie le lãɖeɖe kple ƒoƒo ta, woɖoe kplikpaa be yewoakɔ yewoƒe ta ŋu ahakpe ɖe yewoƒe hadomenubabla la ƒe akpa etɔ̃lia mamlɛa ŋu.
  
  Esi zã nɔ dzadzam le Scotland ƒuta la, wogblẽ mɔ vivi aɖe ɖi, henɔ to ɖom bagpipewo ƒe ɖiɖi siwo nu yina. Esia nye nudzɔdzɔ siwo nu sẽ wu ƒe ŋgɔdonya, esime woƒe ŋumaɖɔɖo kple modzakaɖeɖe ɣeyiɣi kpui aɖe axɔ ɖe Ðɔkta Nina Gould, amesi nɔ teƒe ɖeka kple amewula aɖe si bɔ ɖe afisiafi la ɖeɖe kpata teƒe.
  
  
  Ta 9 - Ŋutsu si ƒe mo mekɔ o ƒe ɣlidodo
  
  
  Vɔvɔ̃ ɖo Nina ŋutɔ. Edɔa alɔ̃ le ŋdi ƒe akpa gãtɔ kple ŋdɔ ga wuieve me, gake Ðɔkta Fritz kplɔe yi dodokpɔxɔa me be woado ŋku kpɔ esi kpovitɔwo nya ɖe mɔ na wo be woaʋu atsa ko. Kpovitɔwo kple nutoa me dedienɔnɔdɔwɔƒe aɖe siaa nɔ anyigbaxɔdzoa ŋu dzɔm vevie, eye wotsɔ eƒe ame eve sa vɔe le zã me. Wotu dzisasrã evelia na amesiame si womede gaxɔ me le afima o alo na atikewɔlawo.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Marks gblɔ na Nina esi wòva be yeakpɔe ɖa fiẽ ma be: "Edzɔ dzi na wò be ète ŋu dɔ alɔ̃ to aɖaʋawɔwɔ siawo katã me, Ðɔkta Gould."
  
  "Nyemenya nusi dzɔ gɔ̃ hã o, le nyateƒe me. Ðe dedienɔnɔdzikpɔlawo nɔ anyi siwo ame aɖe si va dze wo dzi wua?" Nina blu ɖe eta. "Esiae nye nusi mete ŋu de dzesii tso nusiwo me wodzro ƒe akpa suesuesuewo me. Ame aɖeke mete ŋu gblɔ nusi tututu hell nɔ dzɔdzɔm nam o."
  
  Marlene tsa ŋku be yeakpɔ egbɔ be ame aɖeke mekpɔe wògblɔ nyaawo tsitotsito na Nina o.
  
  Egblɔ le gbɔgbɔ me be: "Mele be míatsɔ nyatakaka geɖe ado vɔvɔ̃ na dɔnɔwo o, Ðɔkta Gould," eye wòwɔ abe ɖe wòle Nina ƒe dzesi veviwo me dzrom ene. "Gake le zã si va yi me la, míaƒe dzadzɛnyenyedɔwɔla ɖeka kpɔ ame aɖe wòwu dedienɔnɔdzikpɔlawo dometɔ ɖeka. Nyateƒee, meku ɖe eŋu be yeakpɔ amesi wònye o."
  
  "Ðe wolé ame si va ge ɖe emea?" Nina bia nya sia vevie.
  
  Dɔnɔdzikpɔla la ʋuʋu ta. "Esia tae woɖe teƒe sia ɖe vovo ɖo. Wole ame sia ame si womeɖe mɔ na be wòanɔ afisia o, gake dzɔgbenyui aɖeke mesu wo si vaseɖe fifia o la dim le kɔdzia."
  
  "Aleke esia ate ŋu adzɔe? Anɔ eme be eƒu du do go hafi kpovitɔwo va ɖo," Nina do susua ɖa.
  
  "Míawo hã míesusunɛ nenema. Ðeko nyemese nusi dim wònɔ si bu ŋutsu eve ƒe agbe gɔme o," Marlene gblɔ. Egbɔ ya sesĩe eye wòɖoe be yeatrɔ nyatia. "Aleke wò ŋutega le egbea? Nyo wu?"
  
  Nina ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe be: "Nu ma ke." Edze ƒã be nu bubuwo nɔ susu me nɛ.
  
  "Ne míebu alesi wole nudede nyaa me fifia ŋu la, wò emetsonuwo axɔ ɣeyiɣi didi vie. Gake ne míenya nya ko la, míate ŋu adze atikewɔwɔ gɔme."
  
  "Melé fu seselelãme sia. Mesena le ɖokuinye me be alɔ̃ le wuyem ɣesiaɣi, eye fifia nyemete ŋu kpɔa nu geɖe wu ame siwo medoa goe ƒe nɔnɔmetata si me kɔ o," Nina fa avi. "Ènyaa, ehiã be maƒo ka na xɔ̃nyewo kple ƒonyemetɔwo be mana woanya be nye lãme sẽ. Nyemate ŋu anɔ afisia tegbee o."
  
  Marlene se veve ɖe enu be: "Mese egɔme, Ðɔkta Gould," eye wòtrɔ kpɔ eƒe dɔnɔ bubu si le Nina si nɔ ʋuʋum le eƒe aba dzi la ƒe go kemɛ dzi. "Na mayi aɖakpɔ Sam ƒe nɔnɔme ɖa."
  
  Esi Dɔnɔdzikpɔla Marks te ɖe amesi wotɔ dzoe ŋu la, Nina nɔ ekpɔm esime wòʋu ŋku hefɔ mo dzi kpɔ dzisasrãa dzi, abe ɖe wòte ŋu kpɔ nane si womate ŋu akpɔ o ene. Emegbe hloloetsotso wɔnublanui aɖe va edzi eye wòƒo nu le eɖokui me le ɣlidodo me.
  
  "Sam" ƒe nyawo.
  
  Nina ƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu si nɔ vɔvɔm la na eƒe didi be yeanya nu tso eŋu esi wònɔ Dɔnɔ Sam kpɔm wònɔ eƒe asi kɔm henɔ Dɔnɔdzikpɔla Marks ƒe asibidɛ mimim, gake mete ŋu kpɔ eƒe mo o. Nina ƒe ŋutigbalẽ si biã, si Chernobyl ƒe ya si me aɖi le gblẽ nu le la, haya keŋkeŋ kloe. Gake egase le eɖokui me kokoko abe ɖe wòle kukum ene. Aɖuɖɔtoe kple taɖuame bɔ, evɔ eƒe dzesi veviwo ya ɖee fia be eƒe lãme sẽ. Le amesi doa vevie nu eye wòdoa vevie nu abe Scotlandtɔ ŋutinyaŋlɔla ene gome la, gbɔdzɔgbɔdzɔ mawo siwo wosusu be womate ŋu alɔ̃ ɖe edzi o eye wòna dzi ɖe le eƒo ŋutɔ.
  
  Ete ŋu sea ɣlidodo hafi Nɔvinyɔnu Marx ʋuʋu ta, eye wògbe nusianu si wòbia. Emegbe dɔnɔdzikpɔla la ɖe eɖokui ɖa le dɔnɔa ŋu eye wòdzo kaba eye mekpɔ Nina ŋkume o. Gake dɔnɔa ya lé ŋku ɖe Nina ŋu. Ema koe nye nusi wòte ŋu kpɔ. Gake menya nusitae o. Nusi ɖe dzesi enye be etsi tre ɖe eŋu.
  
  "Nukae nye nyaa, Sam?"
  
  Meɖe ŋku ɖa o, ke boŋ enɔ anyi kpoo, abe ɖe wòle mɔ kpɔm be nyɔnua aŋlɔ be be nyɔnua ƒo nu na ye ene. Esi wònɔ agbagba dzem be yeanɔ anyi la, eɖe hũ le vevesese ta eye wògadze anyi ɖe akɔtaɖonua dzi. Eɖe hũ ɖeɖiteameŋutɔe. Nina ɖoe be yeagblẽe ɖi, gake emegbe eƒe nya sesẽawo gblẽ ɖoɖoezizi si nɔ wo dome la me, si bia be wòalé ŋku ɖe eŋu.
  
  "Y-ènya... ènya... ame si dim wole?" - egblɔ kple gbe blewu. "Ènya? Amedzro si womekpe oa?"
  
  Eɖo eŋu be: "Ẽ.
  
  "Ele m-me yome tim. Ele nye dim, Nina. A-eye zã sia me... ava wum," egblɔ le ɣlidodo si le ʋuʋum si me nya siwo womeyɔ nyuie o me. Nya si wògblɔ na Nina ƒe ʋu fa miamiamia, elabena mekpɔ mɔ be nuvlowɔla la adi nane si te ɖe ye ŋu o. "Nina?" ete tɔ ɖe edzi be yeaɖo eŋu.
  
  "Èka ɖe edzia?" ebia nya sia.
  
  Eɖo kpe edzi be: "Nyee," si wɔ nuku nɛ ŋutɔ.
  
  "Se, aleke nèwɔ nya amesi wònye? Èkpɔe le afisia kpɔa? Èkpɔe kple wò ŋutɔ wò ŋkuwoa? Elabena ne mèwɔe kpɔ o la, mɔnukpɔkpɔ li be ɖeko nèle nu tsim ɖe eŋu, xɔ̃nye," egblɔe, kple mɔkpɔkpɔ be yeakpe ɖe eŋu wòabu eƒe numekukua ŋu eye wòana eme nakɔ vie. Enɔ mɔ kpɔm hã be ewɔ vodada, elabena nɔnɔme aɖeke menɔ esi be wòaɣla eɖokui ɖe amewula o. Ekpɔ eƒe tasiaɖamfɔwo nɔ tɔtrɔm esime wònɔ eƒe nyawo ŋu bum. Egblɔ kpee be: "Eye nu ɖeka gali, ne màte ŋu aɖo ŋku amesi nènye alo nusi dzɔ ɖe dziwò gɔ̃ hã dzi o la, aleke nàwɔ anya be futɔ aɖe si ƒe mo mekɔ o la le ade dam wò?"
  
  Nina menyae o, gake nya siwo wòtia la trɔ emetsonu siwo katã ɖekakpuia to - ŋkuɖodzinyawo va trɔ gbɔ azɔ. Eƒe ŋkuwo ʋu le vɔvɔ̃ ta esi wònɔ nu ƒom, eye wòtsɔ eƒe ŋku yibɔa ƒoe vevie ale gbegbe be wòte ŋu kpɔe kple eƒe ŋkumekpɔkpɔ si nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm gɔ̃ hã.
  
  "Sam?" - eye wòbia. "Nu kae nye esia?"
  
  "Mein Gott, Nina!" - egblɔ kple hũɖeɖe. Le nyateƒe me la, ɣlidodoe wònye, gake nusiwo gblẽ le eƒe gbeɖiɖikawo ŋu na wòtsi dzodzodzoe wòzu ɣlidodo dzro aɖe ko. Ègblɔ be: "Mo madzemadzee! Damn mo - mo manɔmee! Eyae nye... Nina, ŋutsu si tɔ dzom...!"
  
  "Ɛ̃? Ke eya ya ɖe? " te tɔ ɖe edzi, togbɔ be enya nya si wòdi be yeagblɔ hã. Ðeko wòdi be yeanya nu geɖe tsitotsito ne yeate ŋu axɔ wo.
  
  "Ŋutsu si di be yeawum la... mo menɔ esi o!" - dɔnɔ si vɔvɔ̃ ɖo la do ɣli. Ne ɖe wòate ŋu afa avi la, anye ne avi avi le ŋkuɖoɖo ŋutsu dziŋɔ si nɔ eyome le fefea megbe le zã ma me la dzi. "Elém hetɔ dzom!"
  
  "Dᴐnᴐdzikpᴐla!" Nina do ɣli be. "Dᴐnᴐdzikpᴐla! Ame aɖe! Taflatse, kpe ɖe ŋuwò!"
  
  Dɔnɔdzikpɔla eve nɔ du dzi va kple mo si tɔtɔ. Nina fia asi dɔnɔ si do dziku la hedo ɣli be: "Ðeko wòɖo ŋku eƒe amedzidzedzea dzi. Taflatse mitsɔ nane nɛ hena dzidziƒoamea!"
  
  Woƒu du va kpe ɖe eŋu eye wotu xɔmetsovɔawo, eye wona atike si naa ame ƒe dzi dzea eme be wòana eƒe dzi nadze eme. Nina se le eɖokui me be ye ŋutɔ yeƒe kuviawɔwɔ le ŋɔdzi dom na ye, gake edze agbagba be yeakpɔ nyabiase wɔnukua gbɔ le ye ɖokui si. Ðe wòtsɔ ɖe le eme veviea? Ðe wòwɔ ɖeka ale gbegbe be wòte ŋu ƒo nya ta wòde pɛpɛpɛ alea, alo ɖe wòto nya sia katã mea? Eke ɖi be ele anukwaremaɖimaɖi gblɔm. Le nyateƒe me la, ƒã hafi ŋutsua te ŋu ʋãna le eɖokui si alo gblɔa nyagbe ɖeka pɛ hã ʋiʋli manɔmee. Kakaɖedzitɔe la, anye ne eƒe tagbɔ gblẽ nenema gbegbe ne menye ɖe wòka ɖe edzi be yeƒe ŋutetemanɔamesi ƒe nɔnɔmea ana yeabu yeƒe agbe o.
  
  Esi eƒe susu nɔ kuku ɖem be madɔ alɔ̃ la, egblɔ le ɣlidodo me be: "Mawu, ne ɖe Sam nanɔ afisia be wòakpe ɖe ŋunye mabu tame." "Perdue gɔ̃ hã ava ne ate ŋu aƒo asa na agbagbadzedze be yeawum zi sia." Fiẽnuɖuɣia de kloe, eye esi wo dometɔ aɖeke menɔ mɔ kpɔm na amedzrowo o ta la, Nina ate ŋu adɔ alɔ̃ faa ne edi. Alo nenemae wòsusui.
  
  Ðɔkta Fritz ko alɔgbɔnu esi wòge ɖe eme. "Ðɔkta Gould, ɖeko meva be matsɔ nane ana wò ɖe wò ŋku ƒe kuxiwo ta."
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Damn." "Mido gbe na wò, Ðɔkta." Nuka nam nèle nam?
  
  "Atike si woatsɔ aɖe ʋuka siwo me ʋu sina tona le ŋku me ƒe ʋuʋu dzi akpɔtɔ ko. Susu le asinye be maxɔe ase be wò ŋku ƒe nukpɔkpɔ le gbegblẽm ɖe edzi le ʋu ƒe sisi le ŋkua ƒe akpa si dzi ɖe kpɔtɔ ta. Ne kuxi aɖewo do mo ɖa le zã me la, àte ŋu aƒo ka na Ðɔkta Hilt ko. Agava nɔ dɔ wɔm le zã sia me eye maƒo ka na wò le ŋdi me, enyo?"
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Enyo, Ðɔkta," eye wònɔ ekpɔm esime wònɔ atike aɖe si menya o dom ɖe eƒe alɔnu. "Ðe dodokpɔa me tsonuawo su asiwò haɖea?"
  
  Gbã la, Ðɔkta Fritz wɔ abe ɖe mesee o ene, gake Nina gagbugbɔ eƒe nyabiasea gblɔ. Melé ŋku ɖe eŋu o, edze ƒã be eƒe susu katã nɔ nusi wɔm wònɔ ŋu. "Míadzro nya sia me etsɔ, Ðɔkta Gould. Ele be emetsonuwo nanɔ asinye tso dodokpɔxɔa me hafi ɣemaɣi naɖo." Etsɔ kakaɖedzi si do kpo nu kpɔe mlɔeba, gake nyɔnua menɔ nɔnɔme aɖeke me be yeayi dzeɖoɖoa dzi o. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, eƒe xɔmehati ƒe dzi dze eme eye wòzi ɖoɖoe. "Zã nyui na wò, Nina lɔlɔ̃tɔ." Eko alɔgbɔnu le nɔnɔme nyui me eye wòkpla asi kɔ na Nina hafi do agbalẽdzraɖoƒea hegbugbɔe da ɖe abaa ƒe afɔ nu.
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Zã nyui na wò," esime atike la nɔ dɔ wɔm, eye wòna eƒe susu nɔ ʋuʋum.
  
  
  Ta 10 - Sisi le Dedienɔnɔ Me
  
  
  Asibidɛ aɖe si me ƒu le la ƒo Nina ƒe alɔnu, si na wònyɔ dziŋɔ aɖe. Le ŋugbledede me la, etsɔ eƒe asi te ɖe teƒe si dɔlélea le, kasia asi si le eƒe asibidɛ te, si na vɔvɔ̃ ɖo eƒe afã vaseɖe ku me. Eƒe ŋku siwo mesɔ o la ʋu nyuie be yeakpɔ amesi le nu ƒom nɛ, gake ne menye teƒe doviviti siwo le tome le aŋekotokua ƒe ŋkume te o la, mete ŋu kpɔ mo aɖeke o.
  
  "Nina! Shh," mo ƒuƒlu la ɖe kuku kple ɣlidodo fafɛ aɖe. Enye eƒe xɔmehati, si nɔ tsitre ɖe eƒe aba gbɔ le kɔdziwu ɣi aɖe me. Woɖe mɔ̃awo le eƒe asiwo me, eye wogblẽ aŋutiɖiɖi dzĩ si nɔ dodom ƒe dzesi siwo wotutu ɖe ŋutigbalẽ ɣi ƒuƒlu si ƒo xlã wo la dzi le vo me.
  
  "N-nukae nye dzomavɔ?" eƒe mo ʋuʋu. "Veviẽ?"
  
  "Se, Nina, ɖo to. Ðeko nàzi ɖoɖoe ŋutɔ eye nàɖo tom," egblɔ le ɣlidodo me, eye wòbɔbɔ vie ale be eƒe kukua naɣla ɖe xɔ si te ɖe Nina ƒe aba ŋu la ƒe mɔnu. Eƒe ta koe wodo ɖe dzi ale be wòate ŋu aƒo nu ɖe eƒe to me. "Ŋutsu si ŋu megblɔ na mi la le vava ge ɖe tanye. Ele be madi teƒe aɖe si ame aɖeke mele o vaseɖe esime wòadzo."
  
  Gake dzɔgbevɔ̃e medzɔ o. Wozã atike vɔ̃ɖi na Nina ale gbegbe be wòtsi dzodzodzoe, eye metsɔ ɖeke le eƒe dzɔgbese me fũ o. Ðeko wòʋuʋu ta vaseɖe esime eƒe ŋku siwo nɔ tsia dzi faa la gaɣla ɖe nutsyɔnu kpekpewo me. Eɖe hũ le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta eye wòtsa ŋku, eƒe gbɔgbɔ nɔ sesẽm ɖe edzi le ɣeyiɣi ma me. Ẽ, kpovitɔwo ƒe anyinɔnɔ kpɔ dɔnɔawo ta, gake ne míagblɔe tututu la, dzɔla siwo tsɔ tu ɖe asi la meɖe ame siwo woxɔ ɖe dɔ me gɔ̃ hã o, tsɔ kpe ɖe amesiwo metsɔ tu o ŋu!
  
  Dɔnɔ Sam susui be anyo wu ne yeɣla eɖokui le esi teƒe be yeade afɔku me be yeasi. Ne ɖe woke ɖe eŋu la, anye ne ate ŋu awɔ nu kple amesi dze edzi la le mɔ si sɔ nu, eye mɔkpɔkpɔ li be Ðɔkta Gould makpe fu le ŋutasẽnuwɔwɔ aɖeke si kplɔe ɖo me o. Nina ƒe tosese nyo ɖe edzi ŋutɔ tso esime wòte ŋku ƒe ŋkumeʋuʋu; ena wòte ŋu ɖoa to eƒe xɔmehati si ƒe susu mewɔa dɔ nyuie o ƒe afɔ siwo le tsatsam. Eƒe afɔɖeɖewo nɔ ʋuʋum ɖekaɖeka tso egbɔ, gake menye ɖe eƒe aba ŋu o. Eyi edzi nɔ dzodzom le alɔ̃ me henɔ dodom le eme, gake eƒe ŋkuwo gakpɔtɔ nɔ ƒoƒom.
  
  Ema megbe kpuie la, vevesese wɔnuku aɖe se seƒoƒo le Nina ƒe ŋkume goglo, eye wòkaka abe vevesese ƒe seƒoƒo ene yi eƒe ahɔhɔ̃ me. Lãmetsiŋusẽ ƒe kadodoawo na eƒe lãmekawo nya taɖuame si me mã si wòhena vɛ la nyuie kaba, eye Nina do ɣli sesĩe le eƒe alɔ̃ me. Taɖuame si nɔ sesẽm ɖe edzi vivivi la yɔ eƒe ŋkume eye wòna eƒe ŋgonu xɔ dzo.
  
  "Oo nye Mawu!" - edo ɣli. "Nye ta! Nye ta le wuyem!"
  
  Eƒe ɣlidodowo ɖi to ɖoɖoezizi si nɔ anyi le zãtiƒe le xɔa me la me, eye wòhe atikewɔlawo ƒe susu kaba. Nina ƒe asibidɛ siwo nɔ ʋuʋum la va ke ɖe nɔnɔme kpata ƒe dzesi ŋu mlɔeba, eye wòzi edzi zi geɖe, eye wòyɔ zã me dɔnɔdzikpɔla be wòakpe ɖe ye ŋu le se nu. Dɔnɔdzikpɔla yeye aɖe ƒu du va, eye wòtso sukuxɔa me yeyee.
  
  "Ðɔkta Gould? Ðɔkta Gould, ɖe nèle nyuiea? Nukae nye nyaa, lɔlɔ̃tɔ? "ebiae be.
  
  "M-Mawu..." Nina ƒo nu le ɣlidodo me, togbɔ be atike muamewo na eƒe susu tɔtɔ hã la, "nye ta le mãm le vevesese ta!" Fifia ebɔbɔ nɔ nye ŋkume tututu eye wòle wuyem. Nye Mawu! Ewɔna nam abe nye tagbɔ le gbagbãm ene."
  
  "Mayi aɖaxɔ Ðɔkta Hilt kaba. Ðeko wòdo le amekokoxɔa me. Ðeko nàɖe dzi ɖi. Anɔ afima tututu, Ðɔkta Gould." Dɔnɔdzikpɔla la trɔ hewɔ kaba bia kpekpeɖeŋu.
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe, eye vevesese dziŋɔ aɖe nɔ fu ɖem nɛ, ɖikeke mele eme o be eƒe ŋkuwo gbɔe wòtso. Efɔ mo dzi vie be yeakpɔ Sam, si nye dɔnɔa, ƒe nɔnɔme ɖa, gake megali o. Nina blu ɖe eta. Mate ŋu aka atam be eƒo nu kplim esime menɔ alɔ̃ dɔm hafi. Ebu eŋu yi ŋgɔe. Ao. Anɔ eme be meku drɔ̃e.
  
  "Ðɔkta Gould?"
  
  "Ɛ̃? Kpeɖeŋutɔ, nyemate ŋu akpɔe kura o," eɖe kuku.
  
  "Ðɔkta Efeso le gbɔnye." Esi wòtrɔ ɖe ɖɔktaa ŋu la, egblɔ be: "Taflatse, ɖeko wòle be maƒu du ayi xɔ si kplɔe ɖo me aɖabaƒoƒo ɖeka akpe ɖe Frau Mittag ŋu le eƒe abadzivɔwo me."
  
  "Nyateƒee, nɔvinyɔnu. Taflatse di wò ɣeyiɣi," ɖɔktaa ɖo eŋu. Nina se dɔnɔdzikpɔla ƒe afɔwo ƒe ɖiɖi bɔbɔe. Elé ŋku ɖe Ðɔkta Hilt ŋu eye wògblɔ eƒe nyatoƒoetotoa koŋ nɛ. To vovo na Ðɔkta Fritz, amesi doa vevie nu ŋutɔ eye wòlɔ̃a dɔlélewo didi kaba la, Ðɔkta Hilt nye toɖola nyuitɔ. Elala Nina be wòaɖe alesi tututu taɖuamea va nɔ eƒe ŋkuwo megbe la me hafi ɖo eŋu.
  
  "Ðɔkta Gould? Àte ŋu alé ŋku ɖe ŋunye nyuie ya tetia?" ebia nya sia. "Zi geɖe la, taɖuame do ƒome tẽ kple ŋkumaʋumaʋu si gbɔna, ènyaa?"
  
  Egblɔ kple nuxaxa be: "Menye nenema kura o." "Edze abe ŋkumaʋumaʋu sia le sesẽm ɖe edzi gbesiagbe ene, eye Ðɔkta Fritz mewɔ naneke si tua ame ɖo le eŋu o. Taflatse àte ŋu ana nanem ɖe vevesesea ta ko? Enye nusi dzi womate ŋu ado dzi atsɔ o kloe."
  
  Eɖe eƒe amekoko ƒe ametakpɔnu la ɖa ale be wòate ŋu aƒo nu nyuie. "Nyateƒee, nye lɔlɔ̃tɔ."
  
  Ekpɔe wòbɔbɔ ta henɔ Sam ƒe aba dzi kpɔm. "Afikae dɔnɔ kemɛa le?"
  
  Eɖe abɔta be: "Nyemenya o." "Ðewohĩ eyi nugododeƒe. Meɖo ŋku edzi be egblɔ na Dɔnɔdzikpɔla Marks be yemeɖoe be yeazã agbaa o."
  
  "Nukatae mezãa nugododeƒea le afisia o?" ɖɔktaa bia, gake le nyateƒe me la, Nina nɔ dɔ lém ŋutɔŋutɔ le nyatakaka siwo ku ɖe eƒe xɔmehati ŋu esime wòhiã kpekpeɖeŋu be wòaɖe eƒe taɖuame si nɔ mamam la dzi akpɔtɔ.
  
  "Nye menya o!" - eƒo nu ɖe eŋu. "Se, taflatse àte ŋu ana nanem ɖe vevesesea ta koa?"
  
  Eƒe gbeɖiɖi mewɔ dɔ ɖe edzi kura o, gake egbɔ ya sesĩe heɖe hũ. "Ðɔkta Gould, ɖe nèle wò xɔmehati ɣlama?"
  
  Nyabiasea nye nya si me susu mele o eye wònye dɔnyala hã. Eƒe nyabiase si nye fewuɖunya la do dziku na Nina vevie. "Ɛ̃. Ele xɔa ƒe teƒe aɖe. Dzesi blaeve ne àte ŋu ana vevesesenutsitike nam hafi nàke ɖe eŋu!"
  
  Egblɔ tẽ be: "Ele be nàgblɔ afisi wòle nam, Ðɔkta Gould, ne menye nenema o la, àku fiẽ sia."
  
  "Ðe wò tagbɔ gblẽ keŋkeŋa?" - egblɔ kple ɣli. "Èle ŋɔdzi dom nam veviea?" Nina se le eɖokui me be nane gblẽ ŋutɔ, gake mete ŋu do ɣli o. Etsɔ ŋku siwo nɔ ʋuʋum nɔ ekpɔm, eƒe asibidɛwo nɔ abɔta dzĩ si gakpɔtɔ le aba si te ɖe eŋu dzi la dim le adzame, esime eƒe ŋku nɔ eƒe mo ƒuƒlu la ŋu. Eƒe vɔvɔli si me mekɔ o la kɔ kaƒoƒoa ƒe dzesi ɖe dzi be wòakpɔe. "Èle esia dim?"
  
  Enumake Nina dze avifafa gɔme be: "Oo Mawu," eye wòtsɔ eƒe asiwo tsyɔ eƒe ŋɔti kple nu dzi esi wòkpɔe be yeɖo ŋku gbe ma dzi azɔ. Eƒe ta nɔ ƒoƒom eye eƒe ŋutigbalẽ nɔ bibim, gake dzi menɔ eƒo wòʋuʋu o.
  
  "Afikae wòle?" eƒo nu le ɣlidodo me sɔsɔe. "Gblɔe nam alo àku."
  
  "Nyemenya o, enyoa?" eƒe gbe nɔ ʋuʋum blewu le eƒe asiwo te. "Le nyateƒe me la, nyemenya o." Menɔ alɔ̃ dɔm ɣeyiɣi sia katã. Nye Mawu, nyee nye edzikpɔla vavãa?"
  
  Ŋutsu kɔkɔ la ɖo eŋu be, "Miele Kain ƒe nyawo yɔm tso Biblia me tẽ. Gblɔe nam, Ðɔkta Gould, ɖe nènye mawusubɔlaa?"
  
  "Fuck wò!" - edo ɣli.
  
  Egblɔ kple tamebubu be: "Ah, mawudzimaxɔsela." "Mawudzimaxɔsela aɖeke mele akpɔkplɔ ƒe dowo me o. Esia nye nya bubu si woyɔ - ɖewohĩ esi sɔ na wò wu le gbugbɔgaɖoanyi mamlɛtɔ ƒe ɣeyiɣi sia me, esime nèdo go wò ku le amesi nèdi be mawu nanɔ ye si na la si me."
  
  Dɔnɔdzikpɔla la gblɔ le megbe nɛ be: "Menye Ðɔkta Hilt ye nènye o." Eƒe nyawo ɖi nyabiase aɖe, si me dzimaxɔse kple ekpɔkpɔ dze sii yɔ fũ. Emegbe etsɔ duƒuƒu dzeani aɖe kplɔe le eƒe afɔwo dzi ale gbegbe be ɣeyiɣi mesu Nina si gɔ̃ hã be wòakpɔ ŋudzedze ɖe eƒe afɔɖeɖea ƒe kpuie ŋu o. Esi dɔnɔdzikpɔla la dze anyi la, eƒe asiwo ɖe asi le abadzivɔa ŋu. Eƒu du to anyigba si wokɔ nyuie la dzi kple afɔku aɖe si na tome tsi si he zãdɔwɔla siwo le dɔnɔdzikpɔlawo ƒe dɔwɔƒea ƒe susu enumake.
  
  Kpovitɔwo dze ɣlidodo gɔme le xɔdɔme me tso afi aɖeke. Nina nɔ mɔ kpɔm be woalé alakpatɔa le yeƒe xɔ me, gake woƒu du to eƒe ʋɔtru nu tututu boŋ.
  
  "Yi! Ŋgᴐgbe! Ŋgᴐgbe! Ele dzisasrã evelia dzi! Dzogoe nɛ le atikedzraƒea! Kabakaba!" - aʋafia la do ɣli.
  
  "Nu ka?" Nina blu ɖe eta. Mete ŋu xɔe se o. Nusi wòte ŋu de dzesii koe nye adzodala la ƒe nɔnɔme si te ɖe eŋu kabakaba, eye abe alesi wònɔ le dɔnɔdzikpɔla dahe la ƒe dzɔgbese gome ene la, eƒoe sesĩe ɖe ta. Le ɣeyiɣi kpui aɖe me la, ese veve si womate ŋu ado dzi atsɔ o hafi bu ɖe tɔsisi yibɔ si me wòŋlɔ be o la me.Nina ƒe susu va le eɖokui me le ɣeyiɣi kpui aɖe ko megbe, eye wògakpɔtɔ le eƒe aba dzi ƒom le mɔ si mebɔ o nu. Fifia eƒe taɖuame va nɔ kplikplikpli. Alesi woƒoe ɖe eƒe akɔta la fia vevesese yeye aɖee. Fifia evuvu ale gbegbe be edze abe eƒe ɖusiŋku le sue wu ene. Dɔnɔdzikpɔla le zã me gakpɔtɔ mlɔ anyigba le egbɔ, gake ɣeyiɣi menɔ Nina si o. Ele nɛ be wòado le afisia hafi amedzro dziŋɔ la natrɔ ava egbɔ, vevietɔ fifia si wònyae nyuie wu.
  
  Egalé kaƒoƒo ƒe dzesi si le ƒoƒom la ake, gake wotso mɔ̃a ƒe ta. Eɖe hũ be: "Damn," eye wòɖiɖi eƒe afɔwo ɖe aba dzi nyuie. Nusiwo wòte ŋu kpɔ koe nye nuwo kple amewo ƒe nɔnɔmetata bɔbɔewo. Dzesi aɖeke menɔ ame si alo tameɖoɖo si le esi esime mete ŋu kpɔ woƒe mo o.
  
  "Nu maɖinu! Afikae Sam kple Perdue le ne mehiã wo? Aleke mawɔ ava wu enu ɖe gbeɖuɖɔ sia me ɣesiaɣi?" eƒo nu afã kple afã le dziɖeleameƒo kple vɔvɔ̃ ta esi wònɔ zɔzɔm, nɔ sesem le eɖokui me be mɔ aɖe li yeato aɖe ye ɖokui tso mɔ̃ siwo le yeƒe asiwo me la me eye wòto nyɔnu gbogbo siwo le eƒe afɔ siwo meli ke o xa la ŋu. Kpovitɔwo ƒe afɔɖeɖea he zãdɔwɔla akpa gãtɔ ƒe susu, eye Nina de dzesii be dzisasrã etɔ̃lia dzi tomefafa dziŋɔ aɖe, negbe television dzi yame ƒe nɔnɔme ŋuti nyagblɔɖi aɖe ƒe ɖiɖi le didiƒe kple dɔnɔ eve siwo nɔ ɣli dom le xɔ si kplɔe ɖo me koe mele eme o. Esia ʋãe wòdi eƒe awuwo eye wòdo awu nyuie alesi wòate ŋui le viviti si nɔ dzidzim ɖe edzi me le eƒe nukpɔkpɔ si le gbegblẽm ɖe edzi si agblẽe ɖi kpuie ta. Esi wòdo awu vɔ, eye wòlé eƒe afɔkpawo ɖe asi ale be ɖikeke nagahe vɛ nɛ ne edo go o la, egatrɔ yi Sam ƒe abadzivɔa gbɔ le adzame eye wòʋu eƒe agbalẽdzraɖoƒe. Eƒe gakotoku si biã la gakpɔtɔ nɔ eme. Etsɔ mɔɖegbalẽa de eme, eye wòtsɔe de eƒe jeans ƒe megbekotoku me.
  
  Eva nɔ dzi tsim ɖe afisi eƒe xɔmehati le, eƒe nɔnɔme, kple vevietɔ wu la, nenye be eƒe didi vevie la nye nyateƒe. Vaseɖe fifia la, ebui be drɔ̃e koe wònye, gake fifia esi wòbu ta la, eva nɔ eƒe sasrãkpɔa ŋu bum zi eve do ŋgɔ le zã ma me. Aleke kee wòɖale o, fifia ehiã be wòasi le ameflutɔa nu. Kpovitɔwo mete ŋu kpɔ ametakpɔkpɔ aɖeke tso ŋɔdzidoname si mo mekɔ o la si me o. Wonɔ ame siwo ŋu wole ɖi kem le yome tim xoxo eye wo dometɔ aɖeke mekpɔ amesi wɔ nuvɔ̃a ŋutɔŋutɔ o. Mɔ ɖeka kolia si dzi Nina to nya amesi gbɔ wòtsoe nye to eƒe nuwɔna si ŋu fɔbubu le ɖe eya kple Nɔvinyɔnu Barken ŋu me.
  
  "Oo gbeɖuɖɔ!" - egblɔ, eye wòtɔ kuku le eƒe mɔwo dzi, le xɔdɔme ɣia ƒe nuwuwu kloe. "Nɔvinyɔnu Barken. Ele be maxlɔ̃ nui." Gake Nina nya be ne yebia dɔnɔdzikpɔla dami la ana dɔwɔlawo nanya be yele glidzaglidzam. Ðikeke aɖeke menɔ eme be womaɖe mɔ ɖe esia ŋu o. Bu tame, bu tame, bu tame! Nina ka ɖe edzi, eye wòtsi tre ɖi ʋuʋumanɔmee eye wònɔ hehem ɖe megbe. Enya nusi wòle be wòawɔ. Mevivina o, gake eya koe nye mɔ si dzi woato ado le eme.
  
  Esi Nina trɔ yi eƒe xɔ doviviti la me, eye kekeli si tso xɔdɔme si le keklẽm le anyigba si le keklẽm la dzi koe wòzã la, edze zã me dɔnɔdzikpɔla ƒe awuwo ɖeɖe gɔme. Dzɔgbenyuietɔe na ŋutinyaŋlɔla sue la, dɔnɔdzikpɔla la lolo akpa eve nɛ.
  
  "Evem ŋutɔ." Le nyateƒe me la, amesi menye nenemae," Nina ƒo nu le ɣlidodo me, eɖe nyɔnua ƒe atikewɔwu eye wòdoe ɖe eƒe awuwo dzi. Esi Nina se le eɖokui me be nusi wɔm yele ɖe nyɔnu dahea ŋu dziŋɔ ŋutɔ ta la, eƒe agbenyuinɔnɔ si mebɔ o la na wòtsɔ eƒe abadzivɔwo ƒu gbe ɖe dɔnɔdzikpɔla la dzi. Le nyateƒe me la, aƒenɔa nɔ eƒe awu te le anyigba fafɛa dzi. Na bune, Nina, esusui esi wòkpɔe zi evelia. Ao, bometsitsie nye ema. Ðeko nàɖe fu la ɖa le afisia! Gake edze abe dɔnɔdzikpɔla la ƒe ŋutilã si meʋãna o la nɔ yɔyɔm nɛ ene. Ðewohĩ Nina ƒe nublanuikpɔkpɔe na ʋua si tso eƒe ŋɔti me, ʋu si wɔ tsiʋe doviviti aɖe si léna ɖe anyigba le eƒe mo te. Ɣeyiɣi mele mía si o!Nyaʋiʋli siwo ŋu kakaɖedzi le la na wòbu tame. "To hell with this," Nina tso nya me sesĩe eye wòtrɔ nyɔnu si ƒe tagbɔ megale dɔ wɔm o la zi ɖeka ale be abadzivɔawo xatsa ɖe eƒe ŋutilã ŋu eye woakpɔ eta tso anyigba ƒe sesẽ me.
  
  Esi Nina nye dɔnɔdzikpɔla ta la, ate ŋu ado kplamatse kpovitɔwo eye wòado go hafi woade dzesii be atrakpuiawo kple ʋɔtrutiwo didi le fu ɖem nɛ hafi. Esi wòɖiɖi va dzisasrã gbãtɔ dzi mlɔeba la, ese kpovitɔ eve nɔ nu ƒom tso ame aɖe si wowu ŋu.
  
  Ðeka gblɔ be: "Ne ɖe manɔ afisia hafi. "Anye ne melé nyɔnuvi ma."
  
  "Nyateƒee, afɔɖeɖeawo katã dzɔna hafi míaƒe dɔa trɔna. Fifia wozi mía dzi be míakpɔ vidzĩ siwo susɔ la dzi," ame bubu fa konyi.
  
  Gbãtɔ ƒo nu le ɣlidodo me be: "Fifia la, amesi ŋu wowɔ nuvevii la nye ɖɔkta si nɔ dɔ wɔm le zã me." Ðewohĩ Ðɔkta Hilt?, esusui esi wòɖo ta mɔ si dzi woato ado le eme la gbɔ.
  
  Ese wògblɔ kpee be: "Wokpɔ ɖɔkta sia si ƒe ŋutigbalẽ kakɛ aɖe vuvu le eƒe mo, abe alesi dzɔla ma wɔe le zã si do ŋgɔ me ene."
  
  "Trɔ asi le eŋu kabaa?" - kpovitɔawo dometɔ ɖeka bia Nina esi wònɔ yiyim. Egbɔ ya eye wòtrɔ asi le eƒe Germanygbe ŋu alesi wòate ŋui.
  
  "Ẽ, nye lãmekawo mete ŋu nɔ te ɖe amewuwua nu o. Enɔ ɣli dom kabakaba be: "Mebu nye susu eye meƒo mo."
  
  Ame aɖe gblɔ be: "Na maxɔ esia na wò," eye wòʋu ʋɔ na woƒe veveseseɖeamenu ɖeɖefia.
  
  Kpovitɔa gblɔ na Nina be: "Zã na wò, nɔvinyɔnu."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Danke sh ön," eye wòse zã ya fafɛ si le mo nɛ, ewɔ avu kple taɖuame eye wòdze agbagba be yemage le atrakpuiawo dzi o.
  
  "Zã nyui na wò hã, Ðɔkta...Efeso, alo?" - kpovitɔa bia le Nina megbe le ʋɔtrua nu. Ʋua xɔ dzo le eƒe ʋukawo me, gake eyi edzi wɔ nuteƒe.
  
  "Esɔ." Ŋutsua gblɔ kple dzidzɔ be: "Zã nyui na mi, aƒetɔwo." "Nɔ dedie!"
  
  
  Ta 11 - Margaret ƒe Vivi
  
  
  "Ŋutsu si le esia ta koe Sam Cleave nye, aƒetɔ. Mado ka kplii."
  
  Duncan Gradwell ɖo eŋu kaba be: "Míate ŋu aƒle Sam Cleve o." Enɔ kukum be yeano sigaret, gake esi aʋawɔyameʋu aɖe si ge dze anyi le Germany ƒe nya va to ka dzi va ɖo eƒe kɔmpiuta dzi la, ebia be woakpɔ egbɔ enumake.
  
  "Xɔ̃nye xoxo aɖee wònye. Ese Margaret gblɔ be: "Ma... atrɔ eƒe alɔnu." "Abe alesi megblɔe ene la, maƒo ka nɛ. Míewɔ dɔ ɖekae ƒe geɖe enye sia esime menɔ kpekpem ɖe eƒe ahiãvi Patricia ŋu le eƒe dɔ gbãtɔ si wòwɔ abe dɔnyala ene me."
  
  "Nyɔnuvi si tu ƒe asigɛ ma si ƒe dɔwɔwɔ ŋu woke ɖo la da tu le eŋgɔa?" Gradwell bia nya sia kple gbe si me seselelãme aɖeke mele o vie. Margaret bɔbɔ ta eye wòɖo eŋu kple ta blewuu. Gradwell ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Mewɔ nuku o be aŋetu la va zu numame nɛ alea gbegbe le ƒe siwo va yi me."
  
  Margaret mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko nu le nya sia ta. "Enyo, aƒetɔ, Sam Cleave mehiã be woaƒoe ɖe enu boo be wòana wòano aŋetu la ƒe kɔ o. Do ŋgɔ na Patricia, alo le... nudzɔdzɔa megbe hã o.
  
  "O! Eya ta gblɔe nam, ɖe meli ke akpa be wòagblɔ ŋutinya sia na mí oa?" - Gradwell bia nya sia.
  
  "Ẽ, Aƒetɔ Gradwell. Menye ɖeko Sam Cleave nye ame si mebua tame o ko o, ke exɔ ŋkɔ be eƒe susu trɔ vie," egblɔ kple alɔgbɔnukoko tufafatɔe. "Nyadzɔdzɔŋlɔla la nye amesi tututu nèdi be yeaɖe Germany Luftwaffe ƒe aʋafiagã ƒe dɔwɔwɔ ɣaɣlawo ɖe go. Meka ɖe edzi be woƒe dziɖuɖumegã akpɔ dzidzɔ ŋutɔ ne ese nya sia, vevietɔ fifia."
  
  Margaret ɖo kpe edzi be: "Melɔ̃ ɖe edzi," eye wòbla eƒe asiwo ɖe eŋgɔ esime wònɔ tsitre ɖe eƒe nuŋlɔla ƒe kplɔ̃ ŋgɔ le ŋku lém ɖe eŋu. "Maƒo ka nɛ enumake akpɔe ɖa be alɔ̃ be yeaɖe yeƒe fetu dzi akpɔtɔ vie na ye xɔlɔ̃ xoxo aɖe hã."
  
  "Ele be makpɔ mɔ nenema!" Gradwell ƒe asike eve ʋuʋu esi eƒe gbe nɔ dzi yim. "Ŋutsu sia nye agbalẽŋlɔla xɔŋkɔ fifia, eyata meka ɖe edzi be tsaɖiɖi siawo siwo me susu mele o siwo wòwɔna kple bometsila kesinɔtɔ sia menye nuwɔna si hiã o."
  
  "Kesinɔtɔ bometsila" si Gradwell yɔ vevie aleae nye David Perdue. Gradwell tu bubumademade Perdue ŋu si le dzidzim ɖe edzi ɖo le ƒe ʋɛ siwo va yi me le esi gatɔ biliɔnla la do vlo Gradwell ŋutɔ xɔlɔ̃ ta. Wozi xɔlɔ̃ si ŋu nya ku ɖo, si nye Nufialagã Frank Matlock si le Edinburgh Yunivɛsiti, dzi be wòaɖe asi le dɔ ŋu abe dɔwɔƒea ƒe tatɔ ene le Brixton Mɔ̃ kɔkɔa ƒe nya si xɔ ŋkɔ ŋutɔ la me esi Purdue dzudzɔ eƒe nudzɔdzɔ dɔmenyotɔe na dɔwɔƒea vɔ megbe. Le dzɔdzɔme nu la, dzikudodo nɔ Perdue ƒe lɔlɔ̃ ƒe dzodzro si kplɔe ɖo ɖe fefenu si Matlock lɔ̃na wu, si ŋu eƒe nyɔnuwo ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe sededewo kple nusiwo wòɖena fiana le, si nye Ðɔkta Nina Gould, ŋu.
  
  Nyateƒe si wònye be esia katã nye blemaŋutinya, si dze na ƒe ewo kple afã ƒe "tsi le tɔdzisasrãa te" la mewɔ vovototo aɖeke na Gradwell si ƒe dzi gbã o. Fifia enye Edinburgh Post ƒe tatɔ, si nye ɖoƒe si wòkpɔ to dɔsesẽwɔwɔ kple fefewɔwɔ dzɔdzɔe me, ƒe geɖe le esi Sam Cleave dzo le pepaa ƒe akpata siwo me ke le megbe.
  
  Margaret ɖo eŋu bubutɔe be: "Ẽ, Aƒetɔ Gradwell." "Maɖo egbɔ, gake ne nyemate ŋu ana wòatrɔ o ɖe?"
  
  Gradwell ko alɔgbɔnu abe amesi dɔ ame gbɔ sesẽe le Halloween dzi ene be: "Le kwasiɖa eve megbe la, woawɔ xexeame ƒe ŋutinya, Margaret." "Le kwasiɖa ɖeka kple edzivɔ megbe la, xexeame akpɔe le The Hague esime Titina Ɣedzeƒe kple Europa de asi ŋutifafanubabla aɖe te si na kakaɖedzi be aʋawɔwɔ ɖesiaɖe si le xexe eveawo dome nu ava yi. Afɔku si dze ƒã be esia nadzɔe nye Hollandtɔ yameʋukulawo Ben Griesman ƒe yameʋu si wòwu nyitsɔ laa, èɖo ŋku edzia?"
  
  "Ẽ, aƒetɔ". Eɖu eƒe nuyi, esi wònya afisi wòyina kple esia nyuie, gake egbe be yemado dziku nɛ to nutsotso me o. "Ege ɖe Iraq yameʋudzeƒe aɖe eye wòxɔ yameʋu aɖe le amewo si."
  
  "Esɔ! Eye wòge ɖe CIA ƒe dɔwɔƒegã, si wɔ fucked-up nusi le edzi yim fifia. Abe alesi nènyae ene la, edze abe Titina Ɣedzeƒe dɔ ame aɖe be wòaɖo eteƒe nɛ to Germanytɔwo ƒe yameʋudzeƒea tsɔtsrɔ̃ me ene!" - edo ɣli. "Azɔ gagblɔ nusita Sam Cleave si mebua tame o eye wòdze aɖaŋu la madzo le mɔnukpɔkpɔ si asu esi be wòage ɖe ŋutinya sia me o la nam ake."
  
  Eko alɔgbɔnu ŋukpetɔe be: "Woɖee fia," eye wòse le eɖokui me be ewɔ nublanui ŋutɔ be ele be yeakpɔ yeƒe dɔtɔ wòanɔ aɖuɖɔ ƒom esime wònɔ nu ƒom tso nɔnɔme si le tsitsim ŋu dzonɔamemetɔe. "Ele be mayi." Amekae nya afi si wòle fifia? Ele be madze ame sia ame yɔyɔ gɔme enumake."
  
  "Enyo!" Gradwell ƒo nu kple ɣli le eyome esi wònɔ mɔ dzi yina eƒe ɔfis sue la gbɔ tẽ. "Miwɔ kaba nàna Cleve nagblɔe na mí hafi bometsila bubu si tsi tre ɖe ŋutifafa ŋu nahe ameɖokuiwuwu kple Xexemeʋa III vɛ!"
  
  Margaret meɖe ŋku ɖe eƒe dɔwɔhatiwo gɔ̃ hã ŋu esime wònɔ du dzi to wo ŋu o, gake enya be wo katã woko nu nyuie le nya dodzidzɔname siwo Duncan Gradwell gblɔ ta. Nya siwo wòtia la nye fefenya le ememe. Zi geɖe la, Margaret koa nu sesĩe wu ne nyadzɔdzɔŋlɔlawo ƒe dɔwɔƒe ade siwo nɔ anyi va yi ƒe nuŋlɔla xoxoa te dzimaɖitsitsi ɖe nyadzɔdzɔa ŋu, gake fifia dzi meganɔ eƒo o. Ke ne ekpɔe wònɔ nu kom le nusi wòbu be enye dɔdasi si dze na nyadzɔdzɔwo ta ya ɖe? Bu alesi wòado dziku ne ekpɔ eƒe alɔgbɔnukoko wòdze le eƒe ɔfis ƒe ahuhɔ̃e gãwo me ŋu kpɔ?
  
  Margaret nɔ mɔ kpɔm vevie be yeagaƒo nu kple ɖekakpui Sam ake. Le go bubu me la, menye ɖekakpui Sam o ɣeyiɣi didi aɖee nye esia. Gake le eya gome la, anye nyadzɔdzɔŋlɔla si tra mɔ, si doa vevie nu akpa, si kloa nu le madzɔmadzɔnyenye dzi le afisiafi si wòate ŋui. Enye Margaret ƒe nusrɔ̃vi sue tsã le Edinburgh Post ƒe ɣeyiɣi si do ŋgɔ me, esime xexeame gakpɔtɔ nɔ ablɔɖe ƒe zitɔtɔ me eye blemakɔnuléɖeasilawo di be yewoaɖo seɖoƒe na ame sia ame ƒe ablɔɖe ŋutɔŋutɔ. Nɔnɔmea trɔ ŋutɔ tso esime Xexeame ƒe Ðekawɔwɔ Habɔbɔa xɔ dunyahehe ƒe ŋusẽ ɖe dukɔ geɖe siwo nɔ EU tsã dzi, eye Anyiehe Amerika ƒe anyigbamama geɖe ɖe wo ɖokui ɖa tso esiwo nye Xexeme Etɔ̃lia ƒe dziɖuɖuwo tsã gbɔ.
  
  Margaret menye nyɔnuwo ƒe nyaʋiʋlila le mɔ aɖeke nu o, gake Xexeame ƒe Ðekawɔwɔ Habɔbɔ si nyɔnuwo koŋ nɔ ŋgɔ na la ɖe vovototo gã aɖe fia le alesi wokpɔa dunyahehe me masɔmasɔwo gbɔe kple alesi wokpɔa wo gbɔe me. Aʋawɔwɔ megakpɔa ŋudzedze ɖe eŋu tsã tso dziɖuɖu siwo me ŋutsuwo ɖuna gbɔ o. Wowɔ ŋgɔyiyi le kuxiwo gbɔ kpɔkpɔ, nutovɛwo kple nunɔamesiwo ƒe nyonyome me to dukɔwo dome nudzɔdzɔwo kple gadodo ƒe mɔnuwo dzi.
  
  Nufialagã Martha Sloan, si nye habɔbɔ si woɖo be Dukɔwo Dome Mɔɖeɖe Ðe Nu Ŋu ƒe Aɖaŋuɖoha ƒe zimenɔlae nɔ ŋgɔ na Xexeame ƒe Gadzraɖoƒegã. Enye Poland ƒe dudɔnunɔla tsã le England, si ɖu dzi le tiatia mamlɛtɔ me be yeaɖu dukɔwo ƒe ɖekawɔwɔ yeyea dzi. Aɖaŋudeha la ƒe taɖodzinu vevitɔe nye be yeaɖe asrafowo ƒe ŋɔdzidoname ɖa to nubabla siwo me woawɔ nu ɖe wo nɔewo ŋu le tsɔ wu be woawɔ ŋɔdzinuwɔwɔ kple asrafowo ƒe nudede nyawo me. Nufialagã, asitsatsa nɔ vevie wu dunyahehe me fuléle. Sloan kpɔa gome le eƒe nuƒowo me ɣesiaɣi. Le nyateƒe me la, eva zu gɔmeɖose si do ƒome kplii le nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo katã me.
  
  "Nukatae míabu mía viŋutsuwo akpe geɖe be míatsɔ aɖi kɔ na ame tsitsi ʋɛ aɖewo siwo le ŋusẽnɔƒewo ƒe ŋukeklẽ evɔ aʋawɔwɔ maka wo gbeɖe o?" wose wònɔ gbeƒã ɖem ŋkeke ʋɛ aɖewo hafi wotiam le aʋadziɖuɖu gã aɖe me. "Nukatae wòle be míawɔ ganyawo nuwɔametɔwoe eye míagblẽ xɔtuɖaŋunyalawo kple kpememewɔlawo ƒe dɔ sesẽ wɔwɔ me? Alo woagblẽ xɔwo ahawu ame maɖifɔwo esime egbegbe aʋawɔlawo le viɖe kpɔm tso míaƒe nuxaxa kple míaƒe ʋu ƒe ƒomewo ƒe gbagbã mea? Sɔhɛ si wotsɔ sa vɔe be yeasubɔ tsɔtsrɔ̃ ƒe tsatsam si nuwuwu meli na o la nye aɖaʋa si kplɔla siwo ƒe susu gbɔdzɔ siwo kpɔa ŋusẽ ɖe wò etsɔme dzi la yia edzi. Dzila siwo bu wo viwo, srɔ̃tɔ siwo bu, nɔviŋutsu kple nɔvinyɔnu siwo woɖe le mía ŋu le ŋutsu tsitsi kple dzikutɔ ƒe ŋutete be woakpɔ masɔmasɔwo gbɔ ta?"
  
  Esi kplɔla sue si ƒe nu léa dzi na ame la bla eƒe ɖa ɣia eye wòtsɔ velvet-kɔsɔkɔsɔ si wòde asi ete si sɔ kple awu ɖesiaɖe si wòdo la, etsɔ eƒe atike siwo dze abe ɖe wole bɔbɔe ene na mawusubɔsubɔ kple dunyahehe ƒe ɖoɖowo ƒe nuwɔna gblẽnuwo la na xexeame ƒe mo wɔ yaa. Le nyateƒe me la, eƒe tsitretsiɖeŋula siwo dziɖuɖua da asi ɖo la ɖu fewu le eŋu ɣeaɖeɣi le esi wògblɔ be Olympic Kamedefefewo ƒe gbɔgbɔ mezu naneke wu gadzɔdzɔ bubu si si dzo o ta.
  
  Ete tɔ ɖe edzi be ele be woazãe le susu siwo ta wowɔe ɖo la ke ta - hoʋiʋli si me ŋutifafa le si me wotsoa nya me le amesi aɖu dzi ŋu vɔsa manɔmee. "Nukatae míate ŋu adze aʋawɔwɔ gɔme le chessboard alo tenisƒoƒea o? Dukɔ eve ƒe abɔtafefe gɔ̃ hã ate ŋu anya amesi akpɔ mɔ, le dziƒo ta! Susu ma kee wònye, negbe ga biliɔn geɖe siwo wozã ɖe aʋawɔnuwo ŋu alo agbe manyaxlẽ siwo afɔzɔlawo dome nuveviwɔame siwo meku ɖe nusi gbɔ wòtso enumake ŋu o gblẽ la manɔmee ko. Ame siawo wua wo nɔewo evɔ susu bubu aɖeke mele esia ŋu o negbe sedede aɖe ko! Ne mi, xɔ̃nyewo, miate ŋu azɔ ayi ame aɖe gbɔ le ablɔdzi ahada tu eƒe ta vevesese alo susu me nuveviwɔame manɔmee la," ebia tso eƒe nuƒolanɔƒe le Minsk ɣeyiɣi aɖee nye sia be, "nukatae mizia mia viwo, nɔviwòŋutsuwo, nɔvinyɔnuwo kple... srɔ̃tɔwo wɔa esia to akɔdada na ŋutasẽla xoxo siawo siwo yia ŋutasẽnuwɔwɔ sia dzi la mea? Nu ka ta?"
  
  Margaret metsɔ ɖeke le eme nenye be woɖe ɖeklemi dɔwɔha yeyeawo le nusi tsitretsiɖeŋulawo ƒe aʋawɔnyawo yɔ be nyɔnuwo ƒe dziɖuɖu ƒe dziɖuɖu alo Kristo ƒe Futɔ la ƒe dɔwɔlawo ƒe amedzidzedze ayetɔe ta o. Ado alɔ dziɖula ɖesiaɖe si atsi tre ɖe mía ŋutɔwo míaƒe ameƒomea ƒe ame gbogbowo wuwu si me susu mele o ŋu le ŋusẽ, ŋukeklẽ kple nufitifitiwɔwɔ ƒe ŋkɔ me. Le nyateƒe me la, Margaret Crosby do alɔ Sloane elabena xexeame va zu teƒe si mesesẽ boo o tso esime wòxɔ dziɖuɖua. Woɖe xɔmetsovɔ doviviti siwo ɣla fuléle ƒe alafa geɖe la ɖa tẽ azɔ, si ʋu kadodomɔnu aɖe ɖi le dukɔ siwo ƒe dzi medzɔ o dome.Ne ɖe nye ŋutɔ gbɔe wòtso la, anye ne mawusubɔsubɔ ƒe mɔxeɖenu siwo me afɔku le eye agbegbegblẽnɔnɔ le la avo tso woƒe alakpanuwɔwɔ me, kple ŋɔdzinuwɔwɔ kple woaɖe kluvinyenye ɖa. Ame ɖekaɖekawo ƒe nukpɔsusu wɔa akpa vevi aɖe le xexe yeye sia me. Uniformity nye na awudodo le ɖoɖo nu. Dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe gɔmeɖosewo dzie wotu seawo ɖo. Ablɔɖe ku ɖe amenyenye, bubudedeameŋu kple ame ŋutɔ ƒe amehehe ŋu. Esia ana mía dometɔ ɖesiaɖe nazu kesinɔtɔ le susu kple ŋutilã me eye wòana míate ŋu awɔ dɔ geɖe wu, be míabi ɖe nusi míewɔna me. Eye ne míeva le nu wɔm nyuie wu la, míasrɔ̃ ɖokuibɔbɔ. Xɔlɔ̃wɔwɔ tsoa ɖokuibɔbɔ me.
  
  Martha Sloan ƒe nuƒoa ƒo le Margaret ƒe ɔfis kɔmpiuta dzi esime wònɔ xexlẽdzesi mamlɛtɔ si wòƒo na Sam Cleve dim. Dzi dzɔe be yeagaƒo nu kplii le ɣeyiɣi sia katã megbe eye mete ŋu nɔ te ɖe enu o, eko alɔgbɔnu vie esi wònɔ eƒe xexlẽdzesi ƒom. Esi gbeɖiɖi gbãtɔ ɖi la, eƒe dɔwɔhati ŋutsu aɖe ƒe nɔnɔme si nɔ ʋuʋum le eƒe fesre godo tututu la he eƒe susu. Glĩ. Eʋuʋu eƒe abɔwo dzikutɔe be yeahe eƒe susu, eye wòfia asi eƒe gaƒoɖokui kple eƒe kɔmpiuta ƒe screen gbadzaa.
  
  "Nu ka ŋue nèle nu ƒom tsoe?" ebia, kple mɔkpɔkpɔ be eƒe nuyiwo xexlẽ ƒe ŋutete ƒo eƒe asiwɔwɔ ɖe nya dzi ƒe ŋutete ta. "Mele telefon dzi!"
  
  Sam Cleave ƒe telefon yi gbeɖiɖimɔ̃ dzi, eyata Margaret tso kaƒoƒoa me be yeaʋu ʋɔa ahaɖo to nya si agbalẽŋlɔla la nɔ gbɔgblɔm. Esi wòtsɔ abosam ƒe mo ʋuʋu ʋɔa la, egblɔ kple ɣli be, "Nukae le vevie nenema gbegbe le Mawu ƒe ŋkɔ me, Gary? Mele agbagba dzem be maƒo ka na Sam Cleave."
  
  "Le nyateƒe me la, nya lae!" - Gary do ɣli be. "Kpɔ nyadzɔdzɔwo ɖa. Ele nyadzɔdzɔwo me, ele Germany xoxo, le kɔdzi le Heidelberg, afisi, le nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe nya nu la, ŋutsu si ge Germany yameʋua la nɔ!
  
  
  Ta 12 - Ðokuisi ɖoɖo
  
  
  Margaret ƒu du trɔ yi eƒe ɔfis eye wòtrɔ mɔ̃a wòzu SKY International. Esi meɖe eƒe ŋku ɖa le nukpɔkpɔ siwo le screen la dzi o la, ezɔ mɔ le amedzro siwo le megbe la dome be yeakpɔe ɖa be yeate ŋu ade dzesi yeƒe dɔwɔhati xoxoa hã. Eƒe susu nɔ dɔ sia ŋu ale gbegbe be ƒã hafi wòde dzesi nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe nya la. Nya aɖe to nyateƒenya siwo tsaka me le afisia kple afima, eye wòƒo eƒe ahɔhɔ̃ le teƒe nyuitɔ be wòaɖo ŋku ŋutinya bliboa dzi.
  
  "Dziɖuɖumegãwo mekpɔ lé amewula si womate ŋu akpɔ o si gbɔ dedienɔnɔdzikpɔla eve ku ŋkeke etɔ̃ enye sia eye ame bubu ku le zã si va yi me la haɖe o. Woaɖe ame si ku la afia le dutoƒo ne wonya wu numekuku si Wiesloch Nuvlowɔlawo Ŋuti Numekuku Dɔwɔƒe si le Heidelberg Dɔwɔƒea wɔ nu ko." Kasia Margaret kpɔ Sam le nukpɔlawo dome le dzesi siwo wotsɔ ƒo xlãe kple mɔxenuwo megbe. "Oo nye Mawu, ŋutsuvi, aleke nètrɔ ɖe eme..." edo eƒe ŋkumeɖobolo eye wòbɔbɔ be yeakpɔe nyuie wu. Ede dzesii kple ŋudzedzekpɔkpɔ be, "Agbadzɛ vivi aɖe ŋutɔ fifia si nèzu ŋutsu, alo?" Tɔtrɔ ka gbegbee nye si wòto! Eƒe ɖa ɣia tsi ɖe eƒe abɔta te tututu azɔ, eƒe nugbɔwo nɔ ƒoƒom ɖe dzi le mɔ gbegblẽ nu, si me womedzraa nu ɖo o si na wòse le eɖokui me be yeƒe nunya deŋgɔ le mɔ gbegblẽ nu.
  
  Edo lãgbalẽwu yibɔ kple afɔkpa. Wotsɔ cashmere-wu dama aɖe si ɖo atsyɔ̃ na eƒe dzedzeme viviti kple awu siwo do viviti nenema ke la xatsa ɖe eƒe kɔme madzemadzee. Le Germanytɔwo ƒe ŋdi si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si me kuɖiɖi nɔ la, eto amehawo dome be yeakpɔe nyuie wu. Margaret de dzesii be ele nu ƒom na kpovitɔa, eye kpovitɔa ʋuʋu ta le nusi Sam nɔ aɖaŋu ɖom na ta.
  
  "Ðewohĩ mele agbagba dzem be yeage ɖe eme, alo, lɔlɔ̃tɔ?" Margaret wɔ aʋatso be eko alɔgbɔnu vie. "Enyo, mètrɔ nenema gbegbe o ɖe?"
  
  Le megbe nɛ la, ekpɔ ŋutsu bubu aɖe dze sii, amesi wòkpɔna zi geɖe le nyadzɔdzɔgblɔlawo ƒe kpekpewo me kple yunivɛsiti kplɔ̃ɖoƒewo ƒe nɔnɔmetata siwo dzena gaglãa siwo modzakaɖeɖe ƒe nuŋlɔla ɖona ɖe nuŋɔŋlɔmetolawo ƒe xɔ me hena nyadzɔdzɔwo ƒe akpa aɖewo. Ŋutsu kɔkɔ si ƒe taɖa le ɣie la bɔbɔ ɖe ŋgɔ be yealé ŋku ɖe nukpɔkpɔ si le Sam Cleave xa ŋu nyuie. Edo awu si ŋu fɔɖiɖi aɖeke mele o hã. Wotsɔ eƒe ŋkumeɖoboloa de eƒe ŋgɔgbewu ƒe kotoku me. Eƒe asiwo gakpɔtɔ ɣla ɖe eƒe afɔkpa ƒe kotokuwo me esime wònɔ tsa ɖim. Ede dzesi eƒe lãgbalẽwu si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si nye Italytɔwo ƒe lãgbalẽ si wotso la tsyɔ nusi wòsusu be anye aʋawɔnu ɣaɣla aɖe dzi.
  
  Eɖe gbeƒãe kpoo be: "David Perdue," esime nukpɔkpɔa nɔ fefem le nɔnɔme sue eve me le eƒe ŋkumeɖobolo megbe. Eƒe ŋkuwo dzo le screen la dzi vie be yeaɖe ŋku ɖe ɔfis si woʋu ɖi la ŋu be yeakpɔ egbɔ be Gradwell meʋã o. Fifia ya eƒe dzi dze eme esi wònɔ nyati si wotsɔ va egbɔ teti koe nye ema la kpɔm. Margaret ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ alɔgbɔnukoko trɔ eƒe ŋku ɖe xɔ gbadzaa ŋu. "Edze ƒã be mèkpɔe be Cleve gakpɔtɔ nye xɔlɔ̃ na Dave Perdue o, alo?" eko alɔgbɔnu.
  
  "Wogblɔ be dɔnɔ eve bu tso ŋdi sia, eye kpovitɔwo ƒe nyanuɖela aɖe..."
  
  "Nu ka?" Margaret blu ɖe eta. Ese nya sia xoxo. Afisiae wòtso nya me le be yeakɔ yeƒe towo me eye yealé to ɖe nyatakakaa ŋu le.
  
  "... kpovitɔwo menya alesi dɔnɔ eve ate ŋu ado le xɔ si me dodoƒe ɖeka koe le, si nye dodoƒe si kpovitɔwo dzɔna gaƒoƒo blaeve vɔ ene gbesiagbe o. Esia na dziɖuɖumegãwo kple kɔdzidzikpɔlawo xɔe se be dɔnɔ eve, Nina Gould kple amesi wotɔ dzoe si wonya be "Sam" koe ate ŋu anɔ ablɔɖe me le xɔa me. Gake susu si ta wosi la gakpɔtɔ nye nya ɣaɣla."
  
  Margaret blu ɖe eta, eye gbedasia tɔtɔ keŋkeŋ be: "Gake Sam le xɔa godo, bometsilawo." Enya ƒomedodo si le Sam Cleave kple Nina Gould dome nyuie, amesi wòdo goe ɣeaɖeɣi le nuƒo aɖe si wòƒo tso aɖaŋu siwo wokpɔna le egbegbe dunyahehe me do ŋgɔ na Xexemeʋa II ŋu vɔ megbe, si nye "Nina dahe. Nukae dzɔ si kplɔ wo va dzobibi ƒe dɔwɔƒea? Nye Mawu. Gake Sam ya..."
  
  Margaret ʋuʋu ta eye wòtsɔ eƒe aɖe ƒe nugbɔ ƒo eƒe nuyiwo abe alesi wòwɔna ɣesiaɣi ne ele agbagba dzem be yeakpɔ nyabiase aɖe gbɔ ene. Susu menɔ naneke ŋu le afisia o; menye dɔnɔwo ƒe bu to kpovitɔwo ƒe mɔxenuwo dzi o, alo dɔwɔla etɔ̃ ƒe ku ɣaɣla hã o, ame aɖeke mekpɔ amesi ŋu wole ɖi kem le gɔ̃ hã o, eye wòwɔ nuku wu ɖesiaɖe - le tɔtɔ si tso nyateƒe si wònye be Nina ƒe dɔnɔ kemɛa nye "Sam" ta, esime Sam nɔ tsitrenu gota le eteƒekpɔlawo dome..le le ŋkuléle ɖe eŋu zi gbãtɔ me.
  
  Sam ƒe dɔwɔhati xoxoa ƒe susuŋudɔwɔwɔ vevie si ɖea nu me la dze egɔme eye wògabɔbɔ nɔ eƒe zikpui dzi, nɔ Sam kpɔm wònɔ bubum le screen godo kple ameha mamlɛawo. Ebla eƒe asibidɛwo ɖe wo nɔewo ŋu eye wòkpɔ ŋgɔ ƒuƒlu, eye metsɔ ɖeke le nyadzɔdzɔ siwo nɔ tɔtrɔm la me o.
  
  Egblɔna enuenu zi gbɔ zi geɖe be: "Le ame ŋkume," eye wòɖea eƒe mɔfiamewo gɔme ɖe nu vovovo siwo ate ŋu adzɔ me. "Le amesiame ŋkume..."
  
  Margaret ti kpo, eye wòtsɔ tii kplu si le ƒuƒlu akpedadatɔe kple eƒe nyadzɔdzɔŋlɔlawo ƒe kafukafuvɔsaawo dometɔ ɖeka si mlɔ eƒe kplɔ̃a ƒe go kemɛ dzi la ƒu gbe. Egbɔ fũ le eƒe epiphany kpata ta, eye wògaʋãe wu be wòaƒo nu kple Sam. Edi be yease nya sia katã gɔme tsitotsito. Le tɔtɔ si wòse me la, ekpɔe be aɖaŋunu la ƒe akpa geɖe anya nɔ anyi siwo menɔ ye si o, akpa siwo Sam Cleave koe ate ŋu atsɔ asa vɔe ɖe eƒe nyateƒea didi yeyea ta. Aleke wɔ? Ne ame aɖe si ƒe susu me susu le kpe ɖe eŋu wòkpɔ Nina ƒe bu ƒe nya ɣaɣla la gbɔ ko hafi wòadzɔ dzi nɛ.
  
  Anye ŋukpe ne ŋutinyaŋlɔla sue dzetugbe la gakpɔtɔ le xɔa me kple ameléla alo tagbɔsesẽtɔ aɖe. Nu ma ƒomevi nye nya vɔ̃ ƒe kakaɖedzi kloe, eye medi be wòava ɖo afima ne yeate ŋu akpe ɖe eŋu o.
  
  "Aƒetɔ Gradwell, mele kwasiɖa ɖeka ɖom ɖi na nyati aɖe le Germany. Taflatse miwɔ ɖoɖo ɖe ɣeyiɣi si me nyemanɔ anyi o ŋu," egblɔ dzikutɔe, eye wòʋu Gradwell ƒe ʋɔtrua, eye wògakpɔtɔ nɔ eƒe awudziwui dom kabakaba.
  
  "Nuka ŋue nèle nu ƒom tsoe le nu kɔkɔewo katã ƒe ŋkɔ me, Margaret?" - Gradwell do ɣli. Etrɔ le eƒe zikpui dzi.
  
  Eɖe gbeƒãe kple dzidzɔ be: "Sam Cleave le Germany, Aƒetɔ Gradwell."
  
  "Enyo! Emegbe àte ŋu aɖe ŋutinya si ta wòle afisia xoxo la afiae," edo ɣli.
  
  "Ao, mèse egɔme o. Menye ema koe o, Aƒetɔ Gradwell, nu geɖe gali! Edze abe Ðɔkta Nina Gould hã le afima ene," egblɔ nɛ, eye eƒe mo biã esi wònɔ du dzi be yeabla yeƒe alidziblanu. "Eye fifia dziɖuɖumegãwo le nyatakaka nam be ebu."
  
  Margaret tsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe gbɔ ya eye wòkpɔ nusi ŋu eƒe dɔtɔ le tame bum le. Ekpɔe dzimaxɔsetɔe hena sɛkɛnd ɖeka. Emegbe edo ɣli be, "Nukae nègale wɔwɔm le afisia? Yi ɖaxɔ Cleve. Mina míaɖe Kraut ƒomea ɖe go hafi ame bubu nati kpo age ɖe ameɖokuiwuwu ƒe mɔ̃ si me ʋu yɔ fũu la me!"
  
  
  Ta 13 - Amedzro Etɔ̃ kple Ŋutinyaŋlɔla aɖe si Bu
  
  
  "Nuka gblɔm wole, Sam?" - Perdue bia kpoo esi Sam va kpe ɖe eŋu.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Wogblɔ be dɔnɔ eve bu tso ŋdi kanya sia," abe alesi wo ame evea wodzo le ameha la gbɔ be yewoadzro yewoƒe ɖoɖowo me ene.
  
  Perdue te tɔ ɖe edzi be: "Ele be míaɖe Nina ado goe hafi wòazu lã sia ƒe taɖodzinu bubu," eye eƒe asibidɛ suea lé eƒe ŋgɔgbe aɖuwo dome le mɔ gbegblẽ nu esime wònɔ eŋu bum.
  
  Sam ɖe gbeƒãe kple movidzɔdzɔ be: "Etsi megbe akpa, Perdue." Etɔ hekpɔ dziŋgɔli si le eƒe ta tame, abe ɖe wòle kpekpeɖeŋu dim tso ŋusẽ aɖe si de ŋgɔ wu gbɔ ene. Perdue ƒe ŋku blɔ si me kɔ la nɔ ŋku lém ɖe eŋu kple nyabiase, gake Sam se le eɖokui me abe kpe aɖe ƒo ɖe eƒe dɔgbo me ene. Mlɔeba egbɔ ya sesĩe hegblɔ be: "Nina bu."
  
  Perdue mekpɔ esia dze sii enumake o, ɖewohĩ le esi wònye nu mamlɛtɔ si wòdi be yease tae... Le eƒe ku ŋuti nyatakakaa megbe la, nyateƒee. Enumake esi Perdue do le eƒe drɔ̃ekuku me la, etsɔ susu si gbɔ eme ƒe dzedzeme nɔ Sam kpɔm dũu. "Zã wò susudziɖuɖu nàtsɔ axɔ nyatakaka aɖewo na mí. Va, èzãe tsɔ ɖem le Sinclair." ena Sam ka ɖe edzi, Gake ɖeko exɔlɔ̃a ʋuʋu ta. "Sam? Esia nye na aƒenɔ si mí ame evea míenye," etsɔ dzitsitsi zã nya si nɔ susu me nɛ eye wòtsɔ aɖaŋudzedze tsɔ "tadedeagu" ɖo eteƒe.
  
  Sam to nyatoƒoe be: "Nyemate ŋui o. Edze abe ɖe wòtsi dzimaɖi le alesi woxɔe ɖe eme ta, gake viɖe aɖeke menɔ eme be woana ameflunyaa nayi edzi o. Manyo na eƒe ego o eye manyo na ame aɖeke si ƒo xlãe hã o. "Mebu... ŋutete sia...," eʋli vevie.
  
  Enye zi gbãtɔ si Sam gblɔe sesĩe tso esime Scotlandtɔwo ƒe ŋkekenyuiwo ɖu dzi, eye wòmi. "Mebue, Perdue. Esi mekli nu le nye ŋutɔ nye afɔ siwo me ʋu nɔ sisim le Giantess Greta, alo ŋkɔ ka kee wòɖanye o la, nye ta ƒo kpe aɖe eye, nyuie," eɖe abɔta eye wòna Perdue kpɔ fɔɖiɖi dziŋɔ aɖe. "Meɖe kuku, ŋutsu. Gake nusi mate ŋu awɔ la bu. Mawu, esi mexɔe la, mesusu be fiƒode vɔ̃ɖi aɖee - nane si nɔ nye agbe wɔm nublanuitɔe. Fifia si mele asinye o... Fifia si mehiãe ŋutɔŋutɔ la, edzrom be madzo o."
  
  Perdue ƒo nu kple ɣli be: "Enyo ŋutɔ," eye eƒe asi nɔ ƒoƒom to eƒe ŋgonu kple eƒe ɖa ƒe fli te be yeanyrɔ ɖe eƒe taɖa ƒe ɣi ɣia me. "Enyo, na míade ŋugble le eŋu. Bu eŋu kpɔ. Míetsi agbe vɔ̃ɖi wu esia sã gbɔgbɔmebeble aɖeke ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee, alo?"
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ," eye wògase le eɖokui me kokoko be yeɖe asi le yeƒe akpa dzi.
  
  Perdue do susua ɖa be: "Eyata ɖeko wòle be míazã mɔnu xoxowo atsɔ ake ɖe Nina ŋu," eye wòwɔ etɔ sinua be yeado yeƒe nɔnɔme si nye "mègagblɔ gbeɖe be yele kukum gbeɖe o" la.
  
  "Ke ne egakpɔtɔ le afima ya ɖe?" Sam tsrɔ̃ susu totrowo katã. "Wogblɔna be mɔ aɖeke meli si dzi wòato ado le afisia hafi o, eyata wosusu be ɖewohĩ egakpɔtɔ le xɔa me."
  
  Kpovitɔ si wònɔ nu ƒom na la megblɔ na Sam be dɔnɔdzikpɔla aɖe to nyatoƒoe be wodze ye dzi le zã si do ŋgɔ me o - dɔnɔdzikpɔla aɖe si xɔ eƒe atikewɔwu hafi nyɔ le xɔa ƒe anyigba, eye wòxatsa ɖe avɔwo me.
  
  "Ekema ele be míage ɖe eme. Viɖe aɖeke mele eŋu be míadie le Germany katã ne míeku anyigbamama gbãtɔa kple eƒe nutowo me nyuie o," Perdue de ŋugble. Eƒe ŋkuwo de dzesi alesi kpovitɔ siwo woɖo kple dedienɔnɔdzikpɔla siwo do awu dzrowo te ɖe wo nɔewo ŋui. Ezã eƒe tablɛt tsɔ lé afisi nudzɔdzɔa dzɔ le, mɔ si dzi woato age ɖe anyigba le xɔ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la godo, kple eƒe mɔnu kple eƒe dodoƒe ƒe xɔtuɖoɖo veviwo ɖe mɔ̃ dzi le adzame.
  
  Sam gblɔ be: "Enyo ŋutɔ," eye wòwɔ mo dzɔdzɔe eye wòwɔ abe ɖe meɖi fɔ o ene. Eɖe sigaret kotoku ɖeka do goe be wòakpe ɖe eŋu wòabu tame nyuie. Eƒe ametakpɔnu gbãtɔ ƒe akaɖi nɔ abe asikpekpe kple exɔlɔ̃ xoxo aɖe ene. Sam gbɔ dzudzɔa eye enumake wòse le eɖokui me be ŋutifafa le ye ŋu, yeƒe susu le nu ŋu, abe ɖe wòɖe afɔ ɖe megbe tso wo katã gbɔ be yeakpɔ nɔnɔmetata gã la ene. Le vo me la, ekpɔ SKY International News ƒe ʋu aɖe hã kple ŋutsu etɔ̃ siwo ƒe dzedzeme ɖia ɖi wonɔ tsatsam le egbɔ. Le susu aɖewo ta la, edze abe ɖe womele teƒe aɖeke o ene, gake mete ŋu de dzesi nusi o.
  
  Esi Sam tsɔ ŋku ɖe Perdue ŋu la, ekpɔ nutovɛla si ƒe taɖa le ɣie la wònɔ eƒe tablɛt la ƒom, henɔ eʋuʋum blewuu tso ɖusime yi miame be yealé nukpɔkpɔa.
  
  Sam gblɔ to nuyi siwo wotsɔ ƒo ƒu me be: "Purdue, yi miame ʋĩ kaba. Le ʋu si wotsɔna tsɔa amewoe la gbɔ. Amegãxi etɔ̃ siwo ƒe dzedzeme ɖia ɖi la le ʋua me. Èkpɔa woa?
  
  Perdue wɔ abe alesi Sam doe ɖa ene eye wòɖe ŋutsu etɔ̃ siwo xɔ ƒe blaetɔ̃awo ƒe gɔmedzedze, le alesi wòate ŋu akpɔe nu. Sam ƒe nya sɔ. Edze ƒã be womenɔ afima be yewoakpɔ nusi ŋu zitɔtɔa ku ɖo o. Ke boŋ wo katã wolé ŋku ɖe woƒe gaƒoɖokuiwo ŋu zi ɖeka, eye wotsɔ woƒe asiwo da ɖe gaƒoɖokuiawo dzi. Esi wonɔ lalam la, wo dometɔ ɖeka ƒo nu.
  
  Perdue de dzesii be: "Wole woƒe gaƒoɖokuiwo wɔm ɖekae," eye ƒã hafi wòʋuʋu eƒe nuyiwo.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi to dzudzɔ si nɔ sisim legbe si kpe ɖe eŋu wòlé ŋku ɖe nu ŋu evɔ medze gaglãa o la me be: "Ẽ." "Nukae nèsusu, bɔmb?"
  
  Perdue ƒo nu sesĩe be: "Manya wɔ o," eƒe gbe nɔ ŋeŋem abe nufiala si ƒe susu le nu ŋu ene esime wòlé agbalẽŋlɔnu si wotsɔ ŋlɔa nu ɖe ŋutsuawo dzi. "Womanɔ teƒe si te ɖe wo nɔewo ŋu nenema gbegbe o."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Negbe ɖe wodi wo ɖokui ko hafi." Perdue tsɔ ŋku ɖe eƒe ŋkumeɖobolo si ŋu sika le la dzi, eye wògakpɔtɔ lé agbalẽŋlɔnu la ɖe teƒea.
  
  "Ekema mahiã be woawɔ woƒe gaƒoɖokuiwo ɖe ɖoɖo nu o ɖe?" - egblɔ dzimagbɔɖitɔe. Ele be Sam nana ta. Perdue ƒe nya sɔ. Ele be woanɔ afima abe ŋkulélawo ene, gake nuka tae? Eɖe sigaret bubu do goe evɔ mewu gbãtɔa gɔ̃ hã nu o.
  
  Perdue ɖu fewu le eŋu be: "Nutsuɖuɖu nye nuvɔ̃ si kuna, èse egɔme," gake Sam ŋe aɖaba ƒu edzi. Eɖe eƒe sigaret si wòzã la ɖa eye wòzɔ yi ŋutsu etɔ̃awo gbɔ hafi Perdue te ŋu wɔ nu. Eƒe Germanygbe dziŋɔ ŋutɔ, eyata fifia ya eɖoe be ye ŋutɔ yeaƒoe. Ðewohĩ ne wosusu be tsaɖila bometsilae wònye la, womahe ɖe megbe le gomekpɔkpɔ le eme o.
  
  Sam tsɔ sigaret lé eƒe nuyiwo dome kple dzidzɔ do gbe nɛ be: "Mido gbe na mi, aƒetɔwo." "Metsɔe be akaɖi mele asiwò oa?"
  
  Womekpɔ mɔ na esia o. Wonɔ amedzro si tsi tre ɖe afima la kpɔm dũu, nɔ alɔgbɔnu kom henɔ dzedzem bometsila kple eƒe sigaret si womesi o.
  
  "Srɔ̃nye do go yi ŋdɔnuɖuƒe kple nyɔnu bubu siwo nɔ tsa ɖim eye wòtsɔ nye akaɖia ɖe asi." Sam to taflatsedodo aɖe vɛ esi wòtsɔ eƒe susu ɖo woƒe dzedzeme kple awudodo ŋu. Le nyateƒe me la, nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe gomenɔamesie wònye.
  
  Loafer si ƒe taɖa biã la ƒo nu kple exɔlɔ̃wo le Germanygbe me. "Na kekeli nɛ, le Mawu ta. Kpɔ alesi wòdze nublanuitɔe ɖa ." Ame eve mamlɛawo ko alɔgbɔnu tsɔ lɔ̃ ɖe edzi, eye ɖeka do ɖe ŋgɔ, tsɔ dzo da ɖe Sam dzi. Sam kpɔe azɔ be yeƒe susuhenuwo mewɔ dɔ o elabena wo ame etɔ̃a katã gakpɔtɔ nɔ ŋku lém ɖe kɔdzia ŋu nyuie. "Ẽ, Werner!" - wo dometɔ ɖeka do ɣli kasia.
  
  Dɔnɔdzikpɔla sue aɖe do go le dodoƒea si kpovitɔwo nɔ edzɔm eye wòwɔ dzesi na wo dometɔ ɖeka be wòava. Eɖɔli nya ʋɛ aɖewo kple dzɔla eve siwo nɔ ʋɔtrua nu eye woʋuʋu ta kple dzidzeme.
  
  "Kol," ŋutsu si ƒe taɖa biã la tsɔ eƒe asi ƒe megbe ƒo ŋutsu si ƒe taɖa biã la ƒe asi.
  
  "Warum ƒe nicht Himmelfarb?" Kohl tsi tre ɖe eŋu eye tudada kabakaba aɖe dzɔ, eye wokpɔ egbɔ kaba le ame etɔ̃awo dome.
  
  "Kohl! Fafa! " ŋutsu si ƒe taɖa biã si ɖua ame dzi la gbugbɔ gblɔe kple gbeteteɖedzi.
  
  Le Sam ƒe ta me la, nyawo nɔ agbagba dzem be yewoage ɖe yeƒe nyagbewo me, gake esusu be nya gbãtɔe nye ŋutsua ƒe ŋkɔ mamlɛtɔ. Nya si kplɔe ɖo si wòsusu be enye nane abe ewɔwɔ kaba ene, gake meka ɖe edzi o.
  
  Sam ƒo fefe mumu aɖe si nɔ atama nom kuviatɔe be: "Oo, srɔ̃a hã dea se." "Tɔnye mevivina nenema gbegbe o..."
  
  Franz Himmelfarb, si eƒe dɔwɔhati Dieter Werner ʋuʋu ta la, tɔ te Sam enumake. "Se, xɔ̃nye, ɖe wòɖe fu na wòa? Míenye dɔdzikpɔla siwo le agbagba dzem be míatsaka kple ameha la, eye miele nuwo wɔm sesẽ na mí. Míaƒe dɔe nye be míakpɔ egbɔ be amewula si le kɔdzi la medzo le eɖokui si ame aɖeke makpɔe o, eye be míawɔ ema la, enyo, mehiã be woaɖe fu na mí esime míele míaƒe dɔa wɔm o."
  
  "Mese egᴐme. Medze agᴐ. Mesusu be bometsilawo ƒe ha aɖe koe mienye si le lalam be yewoafi gas le nyadzɔdzɔwo ƒe ʋua me ko. Èdze abe ame ƒomevi aɖe ene," Sam ɖo eŋu kple susu si nye be eɖoe koŋ nye alɔmeɖeɖe vie. Etrɔ hedzo, eye wòŋe aɖaba ƒu gbeɖiɖi siwo ame ɖeka lé nɔ evelia ɖe asi la dzi. Sam trɔ kpɔ megbe eye wòkpɔ wo wole ekpɔm dũu, si na wòɖo ta Perdue ƒe aƒeme kabakaba vie. Gake mewɔ ɖeka kple exɔlɔ̃a o eye wòƒo asa na hadede kplii le nukpɔkpɔ me nenye be gbetedzi etɔ̃awo le alẽ yibɔ aɖe dim be yewoaɖe ɖe vovo. Perdue nya nusi wɔm Sam nɔ. Sam ƒe ŋku ɣiawo keke vie esi woƒe ŋkume do go to ŋdi me afu la me, eye wòwɔ dzesi na Perdue le adzame be wòagaƒo ye ɖokui ɖe dzeɖoɖoa me o.
  
  Perdue ɖoe be yeatrɔ ayi ʋu si wòhaya la gbɔ kple ame bubu geɖe, amesiwo dzo le teƒea be yewoatrɔ ayi yewoƒe ŋkekea me esime Sam tsi megbe. Gake eya ya va ge ɖe nutoa me tɔwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si tsɔ wo ɖokui na be yewoakpe ɖe kpovitɔwo ŋu be woalé ŋku ɖe nuwɔna ɖesiaɖe si ŋu ɖikeke le ŋu. Eƒe nutsyɔnu koe wònye be wòalé ŋku ɖe Ŋutsuvi Skɔt etɔ̃ siwo nye ayetɔ siwo do woƒe flannel-wuwo kple yaƒoƒowuwo ŋu. Sam yɔ Perdue tso eƒe teƒe nyuitɔ.
  
  "Ɛ̃?" Perdue ƒe gbe to telefon la dzi kɔ nyuie.
  
  "Gaƒoɖokui siwo wowɔ le asrafowo ƒe atsyã nu, siwo katã ƒe ɣeyiɣia sɔ pɛpɛpɛ. Ŋutsu siawo tso asrafowo me," egblɔ esi eƒe ŋkuwo nɔ tsa ɖim le xɔa me be yeakpɔtɔ anɔ dzedzem. "Eye nu ɖeka bubu, ŋkɔwo. Kohl, Werner kple... uh..." mete ŋu ɖo ŋku etɔ̃lia dzi o.
  
  "Ɛ̃?" Perdue te abɔta aɖe, eye wòŋlɔ ŋkɔwo ɖe Germany-srafowo ƒe agbalẽvi aɖe me le U.S. Aʋawɔnyawo Gbɔkpɔƒe ƒe Nudzraɖoƒe.
  
  Sam blu ɖe eta be: "Damn," eye eƒe mo ʋuʋu le eƒe ŋutete madeamedzi be wòaɖo ŋku nu suesuesuewo dzi ta. "Enye ŋkɔ mamlɛtɔ si didi wu."
  
  Perdue srɔ̃e be: "Xɔ̃nye, ema makpe ɖe ŋunye o."
  
  "Menya! Menyae, le Mawu ta!" Sam nɔ dziku dom. Ese le eɖokui me be ŋusẽ aɖeke mele ye ŋu le mɔ si mebɔ o nu fifia esi wodo gbe ɖa le yeƒe ŋutete ɖedzesi siwo nɔ esi tsã ŋu eye wokpɔe be womehiãe o. Nusita wòlé fu eɖokui yeyee la menye eƒe susuŋutetewo ƒe bu o, ke boŋ eƒe dziɖeleameƒo le esi mete ŋu ʋli ho le hoʋiʋliwo me abe alesi wòwɔna tsã esime wònye ɖekakpui ene o. "Dziƒo. Mesusu be edo ƒome kple dziƒo. Mawu, ehiã be mawɔ dɔ tso nye Germanygbe-kple nye ŋkuɖoɖonudzi fiƒode la ŋu."
  
  "Ðewohĩ Engel?" Perdue dze agbagba be yeakpe ɖe eŋu.
  
  Sam tsi tre ɖe eŋu be: "Ao, kpuie akpa." Eƒe ŋku nɔ xɔa me, yi dziƒo, eye wòɖiɖi yi nuto si me Germany-srafo etɔ̃ nɔ. Sam ƒo nu kple gbɔgbɔ. Wobu.
  
  "Himmelfarb?" Perdue de dzesii.
  
  "Ẽ, esia kee nye esi! Emae nye ŋkɔa! Sam do ɣli kple gbɔdzɔe, gake fifia etsi dzi. "Wo megali o." Wodzo, Perdue. Nu maɖinu! Ðeko mebunɛ le afisiafi, alo? Tsã la, mete ŋu tia ʋetsuvi aɖe yome yia ahom me!"
  
  Perdue zi ɖoɖoe, nɔ nyatakaka siwo wòxɔ to adzame faɛl siwo wotu me ge ɖe eme tso eƒe ʋua ƒe akɔfafa me la kpɔm, esime Sam nɔ tsitre ɖe ŋdi ya fafɛa me nɔ nane si gɔme mese gɔ̃ hã o lalam.
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Ŋutsu siawo le abe akpɔkplɔwo ene," eye wònɔ ŋku lém ɖe ameawo ŋu eye wòɣla eƒe ŋkumeɖobolo siwo le ƒoƒom la te. "Wodoa ŋɔdzi na amewo esime nèle wo kpɔm, gake egavloe wu ne mènya afi si woyi o."
  
  Kasia Perdue ƒo nu be: "Sam," eye wòƒo nyadzɔdzɔŋlɔla si ka ɖe edzi be wole ye yome tim la nu ƒu, henɔ dzadzram ɖo ɖe amedzidzedze ŋu. "Wo katã wonye Germanytɔwo ƒe Luftwaffe, Leo 2 ƒe yameʋukulawo."
  
  "Eye nukae wòfia? Ðe wonye yameʋukulawoa? - Sam bia be. Dzi ɖe le eƒo kloe.
  
  "Menye nyateƒee o." Wole etɔxɛ vie wu," Perdue ɖe eme. "Trɔ yi ʋua gbɔ. Àdi be yease nya sia le rum kple tsikpe eve dzi."
  
  
  Ta 14 - Zitɔtɔ le Mannheim
  
  
  Nina nyɔ le aba dzi, eye wòse le eɖokui me abe ɖe ame aɖe de kpe eƒe tagbɔ eye ɖeko wòtutu eƒe ahɔhɔ̃ ɖe vovo be wòavee ene. Eʋu ŋkuwo kple dzitsitsi. Asesẽ nɛ akpa be wòakpɔe be ŋkuagbãtɔe wònye keŋkeŋ, gake anye nusi mele dzɔdzɔme nu o akpa be yemakpɔe o . Ena eƒe ŋkumeʋuʋuwo ʋuʋu eye wòklã nyuie. Naneke metrɔ tso etsɔ dzi o, si ta wòda akpe ɖo ŋutɔ.
  
  Toast kple kɔfi nɔ xɔ si me wòɖe dzi ɖi le le azɔli didi ŋutɔ kple eƒe kɔdzi zɔhɛ "Sam" megbe.Ega mete ŋu ɖo ŋku eƒe ŋkɔ dzi o eye megate ŋu yɔe be Sam kokoko o. Gake ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be , tsɔ kpe ɖe vovototo siwo katã le eƒe nɔnɔme me ŋu la, vaseɖe fifia la, ekpe ɖe eŋu be dziɖuɖumegãwo, dziɖuɖumegã siwo atsɔ dzidzɔ agbugbɔe aɖo ɖe kɔdzi si aɖaʋatɔa va do gbe na xoxo le la, mekpɔe o.
  
  Wozã ŋkeke si do ŋgɔ bliboa le afɔ, henɔ agbagba dzem be yewoaɖo Mannheim hafi viviti nado. Nuŋlɔɖi alo ga aɖeke menɔ wo dometɔ aɖeke ŋu o, eyata ele be Nina naƒo nublanuikpɔkpɔgbalẽvia be wòana wo ame evea siaa naxɔ ʋu femaxee tso Mannheim ayi Dillenburg le afima ƒe dziehe. Nublanuitɔe la, nyɔnu Nina si xɔ ƒe blaade vɔ eve la nɔ agbagba dzem be yeana wosusui be anyo wu be tsaɖila eveawo naɖu nu, aɖi tsi dzodzoe eye woadɔ alɔ̃ nyuie. Eye esia tae wòtsi aba dzi zã bliboa, eye wòxɔ avu gã eve kple akɔtaɖonu si wotsɔ atsyã wɔe si ʋẽna lilili abe sinamɔn xoxo ene.Mawu, ehiã be maɖo kadodo me kple Sam. Nye Sam, eɖo ŋku edzi na eɖokui esi wòbɔbɔ nɔ anyi. Eƒe akɔta ge ɖe kɔsɔkɔsɔa me kpe ɖe eƒe akɔta ŋu, eye Nina se le eɖokui me abe nyɔnu tsitsi aɖe ene, eye vevesese yɔe fũ. Eƒe ŋku megagblẽ o, gake egakpɔtɔ nye kuxi nɛ be wòawɔ nu abe alesi wòle ene esime wòte ŋu kpɔa nu vie. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, eva hiã be eya kple exɔlɔ̃ yeyea siaa naɣla wo ɖokui be woagakpɔ yewo adze sii be wonye dɔnɔ eve siwo bu le atikewɔƒe aɖe le Heidelberg o. Esia sesẽ na Nina vevietɔ, elabena zi geɖe la, ele nɛ be wòawɔ abe ɖe eƒe ŋutigbalẽ mele veve sem o eye asrã menɔa eŋu o ene.
  
  "Ŋdi!" - amedzroxɔla dɔmenyotɔ la gblɔ tso ʋɔtrua nu. Esi wòlé spatula ɖe asi ɖeka me la, ebia le Germanygbe me kple dzimaɖitsitsi be: "Àdi be azi aɖewo nanɔ wò toast dzi, Schatz?"
  
  Nina ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko si nye bometsitsi, henɔ eɖokui biam be ɖe yeƒe dzedzeme vɔ̃ɖi abe alesi wòse le eɖokui me ene ƒe afã hã. Hafi wòabia afisi tsileƒea le hã la, aƒenɔa bu trɔ yi nuɖaƒe si ƒe amadede nye lime, afisi margarine ƒe ʋeʋẽ kpe ɖe ʋeʋẽ lilili gbogbo siwo nɔ ƒoƒom va ɖo Nina ƒe ŋɔti ɖaɖɛa ŋu le. Kasia wòdze ƒã nɛ. Afikae Sam Bubu Le?
  
  Eɖo ŋku alesi aƒenɔ si le aƒea me tsɔ sofa na wo dometɔ ɖesiaɖe be woamlɔ anyi le zã si va yi me, gake eƒe sofa la tsi ƒuƒlu dzi. Menye ɖe wòɖe dzi ɖi be eya ɖeka nɔ anyi hena ɣeyiɣi aɖe o, gake enya nutoa nyuie wu nyɔnua eye wògakpɔtɔ nye eƒe ŋkuwo. Nina gakpɔtɔ do eƒe jeans kple awudziwui si tso kɔdzi, elabena etsɔ eƒe atikewɔwu ƒu gbe ɖe Heidelberg ƒe atikewɔƒea godo tututu esi ŋku akpa gãtɔ do le wo me ko.
  
  Le ɣeyiɣi si katã wòma kple Sam kemɛa me la, Nina mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ enɔ eɖokui biam be aleke wòate ŋu ato Ðɔkta Hilt hafi adzo le kɔdzi le ye yome. Nyateƒee, kpovitɔ siwo nɔ ŋudzɔ la anya nya be ŋutsu si ƒe mo biã la mate ŋu anye ɖɔkta si megali o, togbɔ be wotsɔ atsyɔ̃ɖoɖo kple ŋkɔ si wotsɔ ŋlɔe wònya kpɔ hã. Nyateƒee, mɔ aɖeke menɔ esi wòato ade vovototo eƒe dzedzeme le nɔnɔme si me eƒe ŋutega le me o.
  
  Nina he eƒe abɔta ɖe eƒe abɔta siwo biã la dzi, eye wòse le eɖokui me be ʋuʋudedi le yeƒe ŋutilã ŋu.
  
  "Afɔdzi?" ete ŋu do ɣli tso nuɖaƒea ƒe ʋɔtru megbe hafi ƒu du to xɔdɔme kpui si nyɔnu si si spatula le la fia asi la dzi. Esi wònya ɖo ʋɔtrua nu ko la, ʋuʋudedi ƒe ƒutsotsoewo ƒo ɖe Nina dzi, eye wòƒo ʋɔa kaba be yeakɔ ye ɖokui me. Menye ɣaɣlaƒee wònye be keklẽŋusẽ ƒe dɔléle sesẽ gbɔe eƒe dɔgbomedɔléle tso o, gake ɖeko atike sia kple dzesi bubuwo ƒe atikewɔwɔ ƒe anyimanɔmanɔ na eƒe nɔnɔmea gagblẽ ɖe edzi.
  
  Esi wònɔ ʋuʋum geɖe wu la, Nina do le tsileƒea vɔvɔ̃tɔe heɖo ta sofa si me wòmlɔ tsã la gbɔ. Kuxi bubue nye be wòada asɔ evɔ malé gli la ɖe asi ne ele zɔzɔm o. Le aƒe suea katã me la, Nina kpɔe be xɔawo katã tsi ƒuƒlu.Ðe wòate ŋu agblẽm ɖi le afisia? Gbɔmeya! Eʋuʋu mo, eye asrã si nɔ dzidzim ɖe edzi si megate ŋu wɔ avu kplii o la ɖu edzi. Esi eƒe ŋku siwo gblẽ la gatɔtɔ ɖe edzi ta la, edze agbagba be yeaɖo nusi vuvu la gbɔ, si wònɔ mɔ kpɔm be enye sofa gã aɖe. Nina ƒe afɔ ƒuƒluwo nɔ hehem to modzakaɖebɔa dzi esime nyɔnua trɔ dzogoea be yeatsɔ ŋdi nuɖuɖu vɛ nɛ.
  
  "KU ƉE! Mein Gott!" - edo ɣli le vɔvɔ̃ ta esi wòkpɔ eƒe amedzroa ƒe ŋutilã si mebɔbɔ o la wònɔ dzodzom nyanyanya. Aƒea ƒe aƒenɔa tsɔ agbaa da ɖe kplɔ̃a dzi kaba eye wòƒu du yi ɖakpe ɖe Nina ŋu. "Nye lɔlɔ̃tɔ, ɖe nèle nyuiea?"
  
  Nina mete ŋu gblɔ nɛ be yele kɔdzi o. Le nyateƒe me la, mete ŋu gblɔ nya aɖeke nɛ kura o. Esi wònɔ tɔtrɔm le eƒe tagbɔ me la, eƒe ahɔhɔ̃ nɔ ɣli dom eye eƒe gbɔgbɔ nɔ ɖiɖim abe dzodoƒe ƒe ʋɔtru si le ʋuʋu ɖi ene. Eƒe ŋkuwo trɔ yi ta me esi wònɔ ʋuʋum le aƒenɔa ƒe akɔnu. Ema megbe kpuie la, Nina gaɖo eɖokui me ake, eye eƒe mo dze abe tsikpe ene le fifia ƒe tɔsisiwo te. Klɔwu nɔ eƒe ŋgonu eye wòse ʋuʋu aɖe si mebɔbɔ o le eƒe akɔta si na wòvɔ̃ eye wòzi edzi wòbɔbɔ nɔ tsitrenu kaba. Avũ si metsɔ ɖeke le eme o la do go eƒe ŋkumekpɔkpɔ esi eƒe asi lé ŋutilã si ŋu fu le la eye wòɖe asi le eŋu enumake le ema megbe. "Oo," koe Nina ate ŋu aƒo, eye wògamlɔ anyi ake.
  
  "Aleke nèse le ɖokuiwò me?" bia aƒenɔa.
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me kpoo tsɔ da asi ɖe eƒe amebeblea dzi be: "Anye be vuvɔ le dɔ lém le afisia le dukɔ si nyemenya o me." Ẽ, nenema tututue eƒe gbe ememetɔ srɔ̃nɛ. Scotlandtɔ aɖe trɔ megbe tso Germanytɔwo ƒe adame. Susu nyui aɖe ŋutɔ!
  
  Emegbe eƒe aƒetɔ gblɔ sikanyaawo. "Liebchen, ɖe ame aɖe li si wòle be mayɔ be wòava xɔ wòa? Srɔ̃ ŋutsu? Ƒome?" Mɔkpɔkpɔ klẽ le Nina ƒe mo si xɔ dzo eye wòle ɣie la me. "Ẽ taflatse!"
  
  "Xɔ̃wò si le afisia medo gbe na wò gɔ̃ hã ŋdi sia o. Esi mefɔ be matsɔ ʋu mi ame evea ayi dua me la, ɖeko menɔ afima o. Ðe mi ame evea miewɔ dzrea?"
  
  "Ao, egblɔ be yele du dzi be yeaɖo nɔviaŋutsu ƒeme. Ðewohĩ esusu be mado alɔe be wòadze dɔ," Nina ɖo eŋu eye wòkpɔe be ɖewohĩ yeƒe nukpɔsusua sɔ keŋkeŋ. Esi wo ame evea zã ŋkekea tsɔ zɔ kɔƒemɔ aɖe si le Heidelberg godo la, womete ɖe wo nɔewo ŋu tututu o. Gake egblɔ nusianu si dzi wòate ŋu aɖo ŋkui tso amesi wònye ŋu nɛ. Ɣemaɣi la, Nina kpɔe be Sam kemɛa ƒe ŋkuɖodzinyawo tia nu nukutɔe, gake medi be yeaʋuʋu tɔdziʋua esime wònɔ te ɖe eƒe mɔfiafia kple mɔɖeɖe ɖe nu ŋu dzi ale gbegbe o.
  
  Eɖo ŋku edzi be awu ɣi didi aɖee wòdo vavã, gake ne menye nenema o la, manya wɔ kloe be woakpɔ eƒe mo ne egakpɔtɔ le esi gɔ̃ hã. Nusi do dziku nɛ vie enye dzidzi si woɖena fiana ne wokpɔe ɣesiaɣi si wobia mɔfiame alo le nu wɔm kple ame bubuwo. Kakaɖedzitɔe la, ne wokpɔ ŋutsu aɖe si ƒe mo kple akɔta trɔ zu taffy la, amewo awɔ gbeɖiɖi aɖe alo ado ɣli agblɔ veveseseɖeamenu aɖea? Gake wowɔ nu maɖinui, eye womeɖe dzesi aɖeke fia be wotsi dzi ɖe ŋutsua ƒe abi siwo dze ƒã be wole yeyee ŋu o.
  
  "Nukae dzɔ ɖe wò asitelefon dzi?" - aƒenɔa biae - nyabiase si sɔ kura, si Nina ɖo eŋu agbagbadzedzemanɔmee kple alakpa si dze ƒã wu.
  
  "Woda adzom." Nye akplo si me nye telefon, ga, nusianu le. Bu. Mesusu be wonya be tsaɖilae menye eye woɖo taɖodzinu nam," Nina ɖe eme, eye wòxɔ nyɔnua ƒe telefon eye wòʋuʋu ta tsɔ da akpe. Eƒo ka na xexlẽdzesi si dzi wòɖo ŋkui nyuie alea gbegbe. Esi telefon la ɖi le ka la ƒe nuwuwu kemɛ la, ena ŋusẽ nɔ Nina ŋu eye dzoxɔxɔ vi aɖe nɔ eƒe dɔme.
  
  "Mamã." Nye Mawu, nya dzeani kae nye si, Nina susui, kasia wòse le eɖokui me be yele dedie wu alesi wòse le eɖokui me le ɣeyiɣi didi aɖe me. Ɣeyiɣi didi kae wòxɔ tso esime mese exɔlɔ̃ xoxoa, eƒe lɔlɔ̃tɔ dzro aɖe kple eƒe dɔwɔhati ɣeaɖewoɣi ƒe gbe? Eƒe dzi ti kpo. Nina mekpɔ Sam kpɔ tso esime Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔa lée dzoe esime wonɔ tsa ɖim nɔ ƒe alafa 18 lia me Amber Room xɔŋkɔ si le Poland dim ɣleti eve kloe enye sia.
  
  "S-Sam?" - ebia, eye wòko nu kloe.
  
  "Nina?" edo ɣli. "Nina? Wòe nye ema?"
  
  "Ɛ̃. Efɔ̃ sesiẽa?" eko alɔgbɔnu vie. Eƒe ŋutilã bliboa nɔ veve sem eye mete ŋu nɔ anyi kura o.
  
  "Yesu Kristo, Nina! Afi kae nèle? Ðe nèle afɔku mea? ebia mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe le ʋu aɖe si nɔ ʋuʋum ƒe ɖiɖi sesẽa ta.
  
  "Mele agbe, Sam. Gake, ƒã hafi. Gake mele dedie. Aƒenɔ aɖe le Mannheim, le Germany afisia. Sam? Àte ŋu ava xɔm?" eƒe gbe ʋuʋu. Nubiabia la wɔ dɔ ɖe Sam ƒe dzi me. Nyɔnu dzinɔameƒotɔ, nunyala kple ɖokuisinɔnɔ sia tɔgbe maɖe kuku be woakpɔ ɖeɖe abe ɖevi sue ene kura o.
  
  "Nyateƒee, mava ɖe tawò! Mannheim didi tso afisi mele gbɔ kilometa kpui aɖe. Na adrɛs lam eye míava xɔ wò," Sam do ɣli kple dzidzɔ. "Oo nye Mawu, mènya ale si gbegbe dzi dzɔ mí be nusianu nyo na wò o!"
  
  "Nukae mí katã míedi?" - eye wòbia. "Eye nukatae nèle Germany?"
  
  "Be makplɔ wò ayi aƒeme ayi kɔdzi, le dzɔdzɔme nu. Míekpɔe le nyadzɔdzɔwo me be afisi Detlef gblẽ wò ɖi le la, dzomavɔ dzadzɛe wònye. Eye esi míeva ɖo afisia la, mènɔ afima o! Nyemate ŋu axɔe ase o," egblɔ kple gbe blewu, eƒe nukoko yɔ fũ kple gbɔdzɔe.
  
  "Matsɔ wò ana aƒenɔ lɔlɔ̃tɔ si tsɔ adrɛs la nam. Míakpɔ mia gbɔ kpuie, enyoa?" Nina ɖo eŋu to gbɔgbɔ sesẽ me eye wòtsɔ telefon la na eƒe aƒetɔ hafi dɔ alɔ̃ vevie.
  
  Esi Sam gblɔ be "míawo" la, seselelãme gbegblẽ aɖe nɔ eme be efia be eɖe Perdue tso atɔ si ŋu bubu le si me wodee gaxɔ me le esi Detlef da tue le ʋu fafɛ me le Chernobyl vɔ megbe. Gake esi dɔlélea nɔ eƒe nuɖoanyia vuvum abe tohehe tso morphine mawu si wògblẽ ɖe eƒe megbe ene gbɔ ta la, metsɔ ɖeke le eme fifia o. Nusi dim wònɔ koe nye be yeabu ɖe nusi nɔ ye lalam la ƒe akɔnu.
  
  Ete ŋu sea aƒenɔa kokoko wònɔa alesi aƒea le esime wòdo le dɔdzikpɔlawo me eye wòdɔ alɔ̃ vevie.
  
  
  Ta 15 - Atike Vɔ̃ɖiwo
  
  
  Nɔvinyɔnu Barken nɔ anyi ɖe ɔfiszikpui xoxo aɖe ƒe lãgbalẽ ɣi dzi, eye eƒe abɔta nɔ eƒe klowo dzi. Le akaɖi si le keklẽm ƒe ɖiɖi si mewɔ ɖeka o te la, eƒe asiwo nɔ eƒe ta ƒe axawo dzi esime wònɔ to ɖom amedzrodzeƒedzikpɔla ƒe nuŋlɔɖi tso Ðɔkta Hilt ƒe ku ŋu. Dɔnɔdzikpɔla aɖe si lolo akpa la fa konyi na ɖɔkta aɖe si wònya ɣleti adre pɛ ko. Ƒomedodo si me agakpe nɔ nɔ eya kple eyama dome, gake enye nyɔnu veveseɖeamenutɔ si ve ŋutsua ƒe ku vavã.
  
  Amedzroxɔla la gblɔ hafi dzo le ɔfis la gblɔ be: "Etsɔe kunuwɔwɔa.
  
  "Mekpɔe le nyadzɔdzɔwo me, ènya, le amewuwuawo ŋu. Ðɔkta Fritz gblɔ nam be nyemava o negbe ɖe wòhiã hafi. Medi be nye hã maɖo afɔku me o," egblɔe na eƒe tevi, Dɔnɔdzikpɔla Marks. "Marlene, ele be nàbia be woaɖe ye ayi teƒe bubu. Nyemagate ŋu atsi dzi ɖe ŋuwò ɣesiaɣi si nyemele dɔ wɔm o."
  
  Marlene Marks ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ mɔli si wòɖa enumake ƒe kplu ɖeka nɛ be: "Mègatsi dzi ɖe ŋunye o, Nɔvinyɔnu Barken." "Mesusu be susu tɔxɛ aɖe anya nɔ amesiame si wɔe, ènyaa? Abe taɖodzinu si nɔ afisia xoxo ene."
  
  "Mèbu eŋu o...?" Dɔnɔdzikpɔla Barken ƒe ŋkuwo ʋu ɖe Dɔnɔdzikpɔla Marks ŋu.
  
  Nɔvinyɔnu Marks ɖo kpe nɔvianyɔnu ƒe vɔvɔ̃ dzi be: "Ðɔkta Gould." Eɖe abɔta be: "Mesusu be ame aɖee di be yeakplɔe dzoe, eye fifia si woxɔe la, afɔku si le dɔwɔlawo kple dɔnɔwo ŋu la nu yi. Mebe, meda akɔ be ame dahe siwo ku la do go woƒe nuwuwu ko elabena woge ɖe amewula la ƒe mɔ dzi, ènyaa? Anɔ eme be wodze agbagba be yewoaxe mɔ nɛ."
  
  "Mese nufiafia sia gɔme, lɔlɔ̃tɔ, gake nukatae "Sam" si gbɔ dzi ɖi hã bu?" - bia Nɔvinyɔnu Barken. Ete ŋu kpɔe le Marlene ƒe mo be ɖetugbui dɔnɔdzikpɔla la mebu eŋu haɖe o. Eno eƒe mɔli kpoo.
  
  Marlene fa konyi be: "Ewɔ nublanui ŋutɔ be ekplɔ Ðɔkta Gould dzoe." "Edze dɔ vevie eye eƒe ŋkuwo nɔ gbegblẽm ɖe edzi, nyɔnu dahe. Le go bubu me la, danye do dziku vevie esi wòse Ðɔkta Gould ƒe ameléle sesẽe ŋu nya. Edo dziku be yele afisia le nye dzikpɔkpɔ te ɣeyiɣi sia katã evɔ nyemegblɔe nɛ o."
  
  Nɔvinyɔnu Barken se veve ɖe enu be: "Oo nye Mawu." "Anye be eyae tsɔ dzomavɔ na wò. Mekpɔ nyɔnu sia wòdo dziku eye wòdoa vɔvɔ̃ nam gɔ̃ hã."
  
  Dzi nɔ wo ame evea ƒo nu le nɔnɔme doviviti sia me. Ðɔkta Fritz zɔ yi dɔnɔdzikpɔla ƒe dɔwɔƒe si le dzisasrã etɔ̃lia dzi kple agbalẽdzraɖoƒe aɖe le eƒe alɔnu. Eƒe mo nɔ vevie, eye wòwu woƒe dzidzɔkpɔkpɔ sue la nu enumake. Nane si ɖi blanuiléle alo dziɖeleameƒo dze le eƒe ŋkume esime wònɔ kɔfi kplu aɖe wɔm na eɖokui.
  
  Ðetugbi dɔnɔdzikpɔla la gblɔ be: "Guten Morgen, Ðɔkta Fritz," be yeaɖe ɖoɖoezizi si mebɔbɔ o la ɖa.
  
  Meɖo eŋu nɛ o. Eƒe amemabumabu wɔ nuku na Nɔvinyɔnu Barken eye wòzã eƒe ŋutasẽdziɖuɖu ƒe gbe tsɔ zi ŋutsua dzi be wòayi edzi anɔ dzedzem, eye wòdo gbe na ame ma ke, si ƒe gbe sesẽ wu decibel ʋɛ aɖewo ko. Ðɔkta Fritz ti kpo, wokplɔe do goe tso eƒe ŋugbledede ƒe nɔnɔme si me wònɔ alɔ̃dɔdɔ me.
  
  Egblɔ kple gbɔgbɔ be: "Oo, meɖe kuku, nyɔnuwo." "Ŋdi. Eʋuʋu ta na wo dometɔ ɖesiaɖe be: "Ŋdi nyui na wò," eye wòtutu eƒe asibidɛ si fifia le eƒe awudziwui dzi hafi ʋuʋu kɔfi la.
  
  Eto vovo kura na Ðɔkta Fritz be wòawɔ nu nenema. Le nyɔnu akpa gãtɔ siwo do goe gome la, eyae nye Germanytɔwo ƒe atikewɔƒewo ƒe ŋuɖoɖo na George Clooney. Eƒe kakaɖedzi ƒe nu lédzinameae nye eƒe ŋusẽ, eye eƒe aɖaŋu abe ɖɔkta ene koe ƒoe ta. Eye ke hã afisiae wòtsi tre ɖo, le ɔfis si mebɔ o si le dzisasrã etɔ̃lia dzi la me, eye eƒe asibidɛwo fifia fifia eye eƒe ŋkume le kukuɖeɖe si tɔtɔ nyɔnu eveawo siaa.
  
  Nɔvinyɔnu Barken kple Nɔvinyɔnu Marx ɖɔ li wo nɔewo kpoo hafi aʋawɔla veviedonula si ƒe ŋutilã le kpekpem la tsi tre be yeaklɔ eƒe kplu." Ðɔkta Fritz, nukae le dziku dom na wò? Mía kple Dɔnɔdzikpɔla Marks míele lɔlɔ̃nu faa dɔ wɔm be míadi amesiame si le dziku dom na wò eye míatsɔ barium enema si wotsɔ nye Chai tii tɔxɛa blae femaxee na wo... tso tiigoa me tẽ!"
  
  Dɔnɔdzikpɔla Marks mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eƒe mɔli la ƒoe le nukoko si menɔ mɔ kpɔm na o ta, togbɔ be meka ɖe alesi ɖɔktaa awɔ nui dzi o hã. Eƒe ŋku gbadzaawo tsɔ vlododo si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o nɔ eƒe dɔtɔ kpɔm dũu, eye eƒe aɖuwo ɖiɖi le movidzɔdzɔ ta. Nɔvinyɔnu Barken meɖe fu o. Eɖe dzi ɖi ŋutɔ be yeazã nukokoedonamenyawo atsɔ axɔ nyatakakawo, ame ŋutɔ ƒe nyatakakawo kple esiwo me seselelãme le ŋutɔ gɔ̃ hã.
  
  Ðɔkta Fritz ko alɔgbɔnu eye wòʋuʋu ta. Mɔnu sia dze eŋu, togbɔ be nusi wòɣla la medze be woawɔ fefe kura o hã.
  
  Egblɔ kple eƒe gbe si de ŋgɔ wu be: "Togbɔ be mekpɔ ŋudzedze ɖe wò kalẽwɔwɔ ƒe nuwɔna ŋu hã la, Nɔvinyɔnu Barken, menye ame aɖee nye nusi gbɔ nye nuxaxa tso o, ke boŋ ame aɖe ƒe dzɔgbevɔ̃e."
  
  "Ðe mate ŋu abia amekae?" Nɔvinyɔnu Barken nɔ biabiam.
  
  Eɖo eŋu be: "Le nyateƒe me la, metea tɔ ɖe edzi." "Mi ame evea siaa mieda dɔ na Ðɔkta Gould, eyata asɔ wu ne mienya Nina ƒe dodokpɔ me tsonu."
  
  Marlene ƒe asi eveawo siaa kɔ ɖe mo nɛ kpoo, eye wotsyɔ eƒe nu kple ŋɔti dzi le mɔkpɔkpɔ ƒe dzesi me. Nɔvinyɔnu Barken se alesi Nɔvinyɔnu Marx wɔ nui gɔme, elabena eya ŋutɔ mexɔ nyadzɔdzɔa nyuie o. Gakpe ɖe eŋu la, ne Ðɔkta Fritz nɔ manyamanya ƒe kuɖɔ si me ɖoɖoezizi le ɖe xexeame ŋu me la, ke ele be ema nalolo ŋutɔ.
  
  Edze egɔme, eye wòlé agbalẽdzraɖoƒea sesĩe wu be: "Ewɔ nublanui ŋutɔ, vevietɔ esi wòhaya kaba alea gbegbe le gɔmedzedzea me vɔ megbe." "Dodokpɔwo ɖee fia be eƒe ʋu ƒe agbɔsɔsɔ dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ. Lãmenugbagbeviawo ƒe gbegblẽ nu sẽ akpa na ɣeyiɣi si wòxɔ hafi wòte ŋu ge ɖe atikewɔwɔ me."
  
  Marlene ƒo nu kple ɣli le eƒe akɔnu be: "Oo, Yesu vivi." Aɖatsi yɔ mo nɛ, gake Nɔvinyɔnu Barken ƒe mo lé dzedzeme si wofiae be wòaxɔ nya vɔ̃wo la me ɖe asi.
  
  Ƒuƒlu.
  
  "Dzidzenu ka dzie míele ŋku lém ɖo?" - Nɔvinyɔnu Barken bia.
  
  "Enyo, edze abe eƒe dɔgbowo kple lãkusiwoe le kansa si le tsitsim ƒe agba tsɔm ene, gake nusiwo ɖee fia kɔte hã li be ahɔhɔ̃mekawo ƒe dɔmawɔmawɔ nyuie aɖewo gblẽ, si anya gbɔ wòtso be eƒe ŋkuwo le gbegblẽm ɖe edzi, Dɔnɔdzikpɔla Barken. Ðeko wodoe kpɔ, eyata nyemate ŋu akpɔ dɔlélea nyuie o vaseɖe esime magadoe kpɔ ake."
  
  Le megbe la, Dɔnɔdzikpɔla Marks nɔ hũ ɖem kpoo esi wòse nyadzɔdzɔa, gake edze agbagba ɖesiaɖe be yeahe ye ɖokui eye yemaɖe mɔ dɔnɔa nakpɔ ŋusẽ ɖe ye ŋutɔ dzi nenema gbegbe o. Enya be menye dɔnyalae wònye be woafa avi ɖe dɔnɔ aɖe ta o, gake menye dɔnɔ ɖesiaɖe koe nye esia o. Ðɔkta Nina Gould, si nye eƒe gbɔgbɔmeʋaʋã kple ame nyanyɛ si ƒe nya fa miamiamia lae.
  
  "Ðeko mele mɔ kpɔm be míate ŋu ake ɖe eŋu kpuie ale be míagaxɔe hafi nuwo nagblẽ ɖe edzi wu alesi wòhiã. Ðeko míate ŋu aɖe asi le mɔkpɔkpɔ ŋu nenema o, togbɔ be," egblɔ esi wònɔ ŋku lém ɖe sɔhɛ dɔnɔdzikpɔla si le avi fam la ŋu be, "esesẽna le mɔ aɖe nu be míanɔ susu nyui me."
  
  Ðɔkta Fritz ƒe kpeɖeŋutɔ ɖe gbeƒãe tso ʋɔtrua nu be: "Ðɔkta Fritz, Germany Yamesrafowo ƒe amegã le ŋutsu aɖe ɖom ɖa be wòava ƒo nu kpli wò ɣeaɖeɣi egbea." Ɣeyiɣi aɖeke menɔ esi wòabia nusita Nɔvinyɔnu Marx nɔ avi fam o, elabena enɔ du dzi be yeatrɔ ayi Ðɔkta Fritz ƒe dɔwɔƒe sue si dzi wòkpɔa edzi le.
  
  "Ame ka?" - ebia, eƒe kakaɖedzi trɔ gbɔ.
  
  "Egblɔ be ye ŋkɔe nye Werner. Dieter Werner si tso Germany Yamesrafowo me. Esia ku ɖe amesi wotɔ dzoe si bu le kɔdzi ŋu. Mekpɔe - asrafowo ƒe mɔɖeɖe le esi be wòanɔ afisia ɖe Aʋafiagã Harold Mayer teƒe." Egblɔa wo katã le gbɔgbɔ ɖeka me kloe.
  
  Ðɔkta Fritz to nyatoƒoe be: "Nyemenya nya si magblɔ na ame siawo o. "Wo ŋutɔwo mate ŋu aɖo nuwo ɖe ɖoɖo nu o, eye fifia wova gblẽa nye ɣeyiɣi ɖe..." eye wòdzo, henɔ ɣli dom dzikutɔe. Eƒe kpeɖeŋutɔ gaɖe ŋku ɖe dɔnɔdzikpɔla eveawo ŋu zi ɖeka hafi tsɔ kaba ti eƒe dɔtɔ yome.
  
  "Nukae wòfia?" Nɔvinyɔnu Barken ƒo nu kple hũɖeɖe. "Edzɔ dzi nam be nyemele ɖɔkta dahe la ƒe afɔkpa me o. Va, Nɔvinyɔnu Marx. Ɣeyiɣi na míaƒe ƒoƒoawo." Etrɔ yi sedede sesẽ si wòwɔna ɖaa gbɔ, be yeaɖee afia ko be dɔwɔɣiwo dze egɔme. Eye esi wòdo dziku vevie zi geɖe la, egblɔ kpee be: "Eye nàna wò ŋkuwo naƒu, le Mawu ta, Marlene, hafi dɔnɔawo nasusu be èkɔ abe yewo ene!"
  
  
  * * * .
  
  
  Le gaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, Nɔvinyɔnu Marks gbɔ ɖe eme. Ðeko wòdzo le vidzidzixɔa me teti koe nye ema, afisi wòwɔa dɔ le gaƒoƒo eve ƒe dɔme gbesiagbe. Dɔnɔdzikpɔla eve siwo wɔa dɔ ɣeyiɣiawo katã tso vidzidzi kɔdzia xɔ mɔkeke nublanuikpɔkpɔtɔe le amewuwu siwo dzɔ nyitsɔ laa megbe, eyata dɔwɔlawo mesɔ gbɔ vie le dɔwɔƒea o. Le dɔnɔdzikpɔla ƒe dɔwɔƒe la, eɖe kpekpeme la le eƒe afɔ siwo nɔ veve sem la dzi eye wòɖo to tsizea ƒe ɣlidodo si ŋugbe wodo.
  
  Esi wònɔ lalam la, akaɖi si wotsɔ sika wɔe ƒe ʋuƒo geɖe klẽ ɖe kplɔ̃ kple zikpui siwo le fridzi suea ŋgɔ dzi eye wòna wònɔ ŋku lém ɖe xɔmenuwo ƒe fli dzadzɛwo ŋu. Le eƒe ɖeɖiteameŋu ƒe nɔnɔmea me la, eɖo ŋku nya wɔnublanui si wòxɔ do ŋgɔ dzi nɛ. Le afima tututu, le kplɔ̃ si ƒe amadede nye ɣie la ƒe akpa si le gbadzaa la, egate ŋu kpɔa Ðɔkta Nina Gould ƒe faɛl, si mlɔ afima abe agbalẽvi bubu ɖesiaɖe si wòate ŋu axlẽ ene. Esia koe ʋẽna lilili. Eɖe gbegblẽ ƒe ʋeʋẽ nyɔŋu aɖe si ƒo Dɔnɔdzikpɔla Marks vaseɖe esime wònyɔ tso drɔ̃e dziŋɔ aɖe me kple asi ʋuʋu kpata. Etsɔ eƒe tii kplua da ɖe anyigba sesẽa dzi kloe, gake elée le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi, eye wòzã titri ƒe dzesi mawo siwo me adrenaline doa ŋusẽe.
  
  "Oo nye Mawu!" - eƒo nu le ɣlidodo me le vɔvɔ̃ ta, eye wòlé anyikpe kplu la sesĩe. Eƒe ŋkume dze kplɔ̃a ƒe akpa si le ƒuƒlu, afisi womekpɔ agbalẽdzraɖoƒe ɖeka pɛ hã le o. Eƒe dzi dze emee nye be eƒe dzidziƒoame nyitsɔ laa ƒe nɔnɔmetata nyɔŋu aɖe koe wònye, gake edi vevie be wòanɔ nenema ke le nyadzɔdzɔ ŋutɔŋutɔ siwo le eme hã gome. Nukatae esia hã ate ŋu anye nusi de ŋgɔ wu drɔ̃e vɔ̃ dzro aɖe ko? Nina dahe!
  
  Marlene Marks gase le eɖokui me be yeƒe ŋkuwo tsi ake, gake fifia ya menye Nina ƒe nɔnɔmea tae o. Esia le alea elabena menya ne ŋutinyaŋlɔla dzetugbe si ƒe ɖa le ɣie la le agbe gɔ̃ hã o, tsɔ kpe ɖe afisi ame vɔ̃ɖi sia si ƒe dzi le abe kpe ene la kplɔe yi ŋu.
  
  
  Ta 16 - Modzakaɖeɖe ƒe kpekpe / Menye modzakaɖeɖe ƒe akpa o
  
  
  Sam gblɔ be: "Ðeko nye dɔwɔhati xoxo si le Edinburgh Post, Margaret Crosby, ƒo ka teti koe nye ema," eye wògakpɔtɔ nɔ eƒe telefon la kpɔm kple hloloetsotso esi wòɖo ʋu si wohaya kple Perdue vɔ teti. "Ele vavam ɖe afisia be yeakpem be mava zu numekuku aɖe si ku ɖe Germany Yamesrafowo ƒe gomekpɔkpɔ le ŋukpenanu aɖe me ŋu ƒe kpeɖeŋutɔ."
  
  "Eɖi ŋutinya nyui aɖe. Ele be nàwɔe, amegãɖeɖi. Mese dukɔwo dome nugbeɖoɖo aɖe le afisia, gake menye nyadzɔdzɔŋlɔlae menye o," Perdue gblɔ esi wonɔ mɔ dzi yina Nina ƒe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe bebeƒe.
  
  Esi Sam kple Perdue tɔ ɖe aƒe si me wofia mɔ wo ɖo la ŋgɔ la, teƒea dze abe ɖe wòvɔ̃ɖi ŋutɔ ene. Togbɔ be wota nu ɖe aƒe si mebɔ o la ŋu nyitsɔ laa hã la, abɔa nye gbemelã. Vovototo si le wo dome na aƒea to vovo. Gbewo ƒo xlã gotagli siwo ƒe amadede nye beige le xɔtaxɔ yibɔa te. Dzesi siwo le dzodoƒea ƒe amadede pink si me kɔ la ɖee fia be egblẽ hafi wotae. Dzudzɔ do tso eme abe ʋɔ driba ɣi kuviatɔ ene, eye wònɔ tsakam kple alilikpo fafɛ siwo ƒe amadede nye amadede ɖeka le ŋkeke si dzi alilikpowo le dodom.
  
  Aƒea nɔ ablɔ sue aɖe si te ɖe ta aɖe ŋu ƒe nuwuwu, eye ɖeko wògade teƒea ƒe akogotsitsi si me mekɔ o la ɖe edzi. Esi ŋutsu eveawo ɖi le ʋua me la, Sam de dzesii be xɔmetsovɔ siwo le fesreawo dometɔ ɖeka ŋu la nɔ ʋuʋum.
  
  Sam ɖe gbeƒãe na eƒe zɔhɛa be: "Woke ɖe mía ŋu." Perdue ʋuʋu ta, eƒe ŋutilã kɔkɔ la kɔ ɖe ʋua ƒe ʋɔtru ƒe ʋuƒo dzi. Eƒe ɖa ɣia nɔ ʋuʋum le ya si nɔ ƒoƒom sesĩe me esi wònɔ ŋgɔgbe ʋɔtrua kpɔm wònɔ ʋuʋum vie. Mo dama si me dɔmenyonyo le la nɔ ʋɔa megbe kpɔm.
  
  "Frau Bauer?" Perdu bia tso ʋua ƒe akpa kemɛ.
  
  "Herr Cleve?" Eko alɔgbɔnu.
  
  Perdue fia asi Sam eye wòko alɔgbɔnu.
  
  "Yi, Sam. Nyemesusu be ele be Nina nadze ahiãm enumake o, ènya?" Sam se egɔme. Exɔlɔ̃a ƒe nya sɔ. Mlɔeba la, eya kple Nina womeklã le nɔnɔme nyuitɔwo me o, nukae nye esi Perdue nɔ eyome tim le viviti me henɔ ŋɔdzi dom nɛ be yeawui kple esiawo katã.
  
  Esi Sam nɔ ti kpom le akpataa ƒe atrakpuiawo dzi yi afisi aƒenɔa lé ʋɔa le ʋuʋu ɖi la, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ edi be yeanɔ anyi vie. Aƒea ƒe eme ʋẽna abe mawume ene, seƒoƒowo, kɔfi, kple ŋkuɖodzinu sue aɖe si ate ŋu anye Franseawo ƒe toast gaƒoƒo ʋɛ aɖewoe nye sia ƒe ʋeʋẽ lilili tsaka.
  
  Egblɔ na Frau Bauer be: "Akpe na wò."
  
  "Ele afisia le nuwuwu kemɛ. Edɔ alɔ̃ tso esime míeƒo nu le telefon dzi," ena Sam nya, eye wònɔ ŋku lém ɖe eƒe dzedzeme si me kɔ la ŋu ŋukpemanɔmee. Ena wòse le eɖokui me be yewodɔ ye gbɔ sesẽe le gaxɔ me, gake Sam tsɔ eƒe susu ɖo Nina ŋu. Eƒe nɔnɔme sue la ƒo xlã avɔ gbogbo aɖewo te, eye wo dometɔ aɖewo trɔ zu avuwo ne ehe wo ɖe megbe be yeaɖe Nina ƒe mo afia.
  
  Sam meɖee fia o, gake ewɔ nuku nɛ ŋutɔ esi wòkpɔ alesi eƒe dzedzeme gblẽe. Eƒe nuyiwo nɔ blɔ le eƒe mo si le ɣie la ŋu, eƒe taɖawo lé ɖe eƒe akɔta esime wònɔ gbɔgbɔm sesĩe.
  
  "Atamanolae wònyea?" - Frau Bauer bia nya sia. "Eƒe lãkusiwo ɖina dziŋɔ ŋutɔ. Meɖea mɔ nam be maƒo ka na kɔdzi hafi nàkpɔe o. Ðe wòle be maƒo ka na wo fifiaa?"
  
  Sam gblɔ kaba be: "Menye haɖe o." Frau Bauer gblɔ ŋutsu si kplɔ Nina ɖo la nɛ le telefon dzi, eye Sam tsɔe be ame bubu si bu tso kɔdzie. Egblɔ kpoo be: "Nina," eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo ƒu du to eƒe ta tame henɔ eƒe ŋkɔ gbugbɔ gblɔm sesĩe vie ɣesiaɣi. Mlɔeba eƒe ŋkuwo ʋu eye wòko alɔgbɔnu be, "Sam" Yesu! Nukae gblẽ le eƒe ŋkuwo ŋu?Ebu ŋkumeʋuʋu ƒe nutsyɔnu si me kɔ si tsyɔ eƒe ŋkuwo katã abe akpɔkplɔ ene ŋu kple ŋɔdzi.
  
  Eɖo eŋu be: "Mido gbe na wò, dzetugbe," eye wògbugbɔ nu nɛ le ŋgonu. "Aleke nèwɔ nya be nyee?"
  
  "Èle fefem kplima?" - egblɔ blewuu. "Wò gbe le susu me nam... abe wò ʋeʋẽ ene."
  
  "Nye ʋeʋẽe?" ebia nya sia.
  
  Egblɔ fefetɔe be: "Marlboro kple nɔnɔme." "Mawu, mawu ame ɖe sigaret ta fifia."
  
  Frau Bauer ƒo nu tso eƒe tii ŋu. Sam ko alɔgbɔnu. Nina kɔ akɔta.
  
  Sam gblɔ be: "Míetsi dzi vevie, lɔlɔ̃." "Mina míakplɔ wò ayi kɔdzi. Taflatsɛ."
  
  Nina ƒe ŋku siwo gblẽ la dzo. "Ao".
  
  "Nusianu fa ɖe afima fifia." Edze agbagba be yeablee, gake wo dometɔ aɖeke menɔ Nina si o.
  
  "Menye bometsitsie menye o, Sam. Mekplɔ nyadzɔdzɔwo ɖo tso afisia. Womelé viŋutsuvi ma haɖe o, eye zi mamlɛtɔ si míeƒo nu la, ena eme kɔ ƒã be mele fefem le ʋɔtrua ƒe akpa si mesɔ o," egblɔ kple ɣlidodo kabakaba.
  
  "Nu nyui nyui aɖe." Fa dzi vie eye nàgblɔ nusi tututu ema fia nam, elabena le gonyeme la, eɖi abe ɖe nèdo ka kple amewula la tẽ ene," Sam ɖo eŋu, henɔ agbagba dzem be yeana yeƒe gbe navo tso ŋɔdzinu vavãtɔ si yese le nusi ŋu wònɔ gbɔgblɔm ɖo ta la me.
  
  "Tii alo kɔfi, Herr Cleve?" - amedzroxɔla dɔmenyotɔ la bia kaba.
  
  "Doro wɔa sinamɔn tii gã aɖe, Sam. Te ekpɔ," Nina do susua ɖa ɖeɖiteameŋutɔe.
  
  Sam ʋuʋu ta vividoɖeameŋutɔe, eye wòɖo Germany nyɔnu si megbɔ dzi ɖi o la ɖe dzodoƒea. Etsi dzi be Perdue bɔbɔ nɔ ʋua me le ɣeyiɣi si wòaxɔ hafi wòate ŋu ase Nina ƒe nɔnɔme si me wòle fifia gɔme hafi. Nina gadɔ alɔ̃ ake, eye Bundesliga-ʋa si wowɔ le television dzi la na eƒe dzi dze eme. Esi Sam tsi dzi ɖe eƒe agbe ŋu le ƒewuivi ƒe dzikudodo me ta la, eɖo gbedasi ɖe Perdue.
  
  Eƒe dzime sẽ abe alesi míesusui ene.
  
  Dɔléle si wua ame. Susu aɖewo li?
  
  Eɖe hũ, henɔ susu aɖeke lalam le alesi wòawɔ akplɔ Nina ayi kɔdzi ŋu hafi eƒe dzimesesẽ na wòku. Le dzɔdzɔme nu la, amedzizizi si me ŋutasẽnuwɔwɔ mele o koe nye mɔ si dzi woato awɔ nu kple ŋutsu si ƒe tagbɔ le gbegblẽm eye wòdo dziku ɖe xexeame ŋu, gake enɔ vɔvɔ̃m be esia ana Nina nadzo ɖe edzi, vevietɔ tso Perdue gbɔ. Eƒe telefon ƒe gbeɖiɖi gblẽ TV dzi numeɖela ƒe nu ɖekawɔwɔ me, eye wònyɔ Nina. Sam ɖiɖi ŋku ɖe afisi wòɣla eƒe telefon la ɖo.
  
  Do susua ɖa be nàgawɔ kɔdzi bubua?
  
  Ne menye nenema o la, tsɔ sherry si wotsɔ charge ƒoe ƒoe.
  
  Le mamlɛtɔa me la, Sam kpɔe be Perdue nɔ fefem. Gake gbãtɔa ya nye susu nyui aɖe ŋutɔ. Le gbedasi gbãtɔa megbe teti la, esi kplɔe ɖo va.
  
  Mannheim ƒe Yunivɛsiti.
  
  Theresienkrankenhaus ƒe ŋkɔ.
  
  Modzakaɖeɖe deto aɖe dze le Nina ƒe ŋgonu si le ʋeʋẽm la dzi. "Nukae nye toɣliɖeɖe sia si nɔa anyi ɖaa?" - eƒo nu to modzakaɖeƒe si le tsatsam la me le eƒe dzoxɔxɔ me. "Dzudzɔ esia! Nye Mawu..."
  
  Sam tsi eƒe telefon la be yeatsɔ ana nyɔnu si ƒe dzi gbã si wònɔ agbagba dzem be yeaɖe la ƒe dzi nadze eme. Frau Bauer va kple agbatsɔkeke aɖe. Sam ɖe kuku kpoo ŋutɔ be: "Taflatse, Frau Bauer." "Míaɖe wò ɖa le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo ko megbe."
  
  Egblɔ kple ɣlidodo le eƒe gbeɖiɖi ɣia me be: "Mègawɔ tagbɔsesẽ o." "Mègawɔ kaba o." Ðeko nàkpɔ egbɔ be Nina ɖo kɔdzi kaba. Mesusu be eƒe dzedzeme menyo o."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Danke." Eno tii ɖeka, henɔ agbagba dzem be yemafiã nu o. Nina ƒe nya sɔ. Nunono dzodzoe la te ɖe ambrosia ŋu abe alesi wòate ŋu asusui ene.
  
  "Nina?" Sam gade dzi ƒo ake. "Ele be míado le afisia. Xɔ̃wò si tso kɔdzi la tsɔ wò ƒu gbe, eyata nyemeka ɖe edzi bliboe o. Ne etrɔ gbɔ kple exɔlɔ̃ ʋɛ aɖewo la, míaɖo xaxa me."
  
  Nina ʋu ŋku. Sam se le eɖokui me be blanuiléle ƒe ƒutsotsoe aɖe to ye me esi wònɔ ŋku lém ɖe eŋu to eƒe mo ŋu yi teƒe si le megbe nɛ. "Nyemegale tɔtrɔm o."
  
  Eka ɖe edzi be: "Ao, ao, mehiã be nàwɔe o." "Míakplɔ wò ayi kɔdzi si le nutoa me le Mannheim afisia, lɔlɔ̃."
  
  "Ao, Sam!" - eɖe kuku. Eƒe akɔta ʋuʋu dzimaɖitsitsitɔe esi eƒe asiwo nɔ agbagba dzem be yewoase mo ƒe fu si nɔ fu ɖem nɛ la gɔme. Nina ƒe asibidɛ tsɛawo nɔ ƒoƒom ɖe eƒe ta megbe esi wònɔ agbagba dzem enuenu be yeaɖe ɖa siwo tsi la ɖa, eye wònɔa dziku dom ɖe edzi ɣesiaɣi si wòdo kpo nu. Sam wɔ esia nɛ esime wònɔ nusi wòsusu be enye yeƒe mo la kpɔm. "Nukatae nyemate ŋu ayi aƒeme o? Nukatae womate ŋu ada dɔ nam le kɔdzi le Edinburgh o?"
  
  Kasia Nina ƒo ya eye wòlé gbɔgbɔ ɖe te, eƒe ŋɔtiwo nɔ ʋuʋum vie. Frau Bauer tsi tre ɖe ʋɔtrua nu kple amedzro si wòdze yome.
  
  "Ate ŋu".
  
  "Miti yome!" Nina ƒo nu, henɔ agbagba dzem be yeami kple yeƒe ŋɔti ƒuƒu.
  
  "Woate ŋu akplɔ wò ayi atikewɔƒe si nèdi le Edinburgh, Nina. Ðeko mina míakplɔ wò ayi kɔdzi kpata si te ɖe ŋuwò be wò nɔnɔmea nali ke. Ne wonya wɔe ko la, mía kple Sam míaɖo wò ɖe aƒeme enumake. Medo ŋugbe na wò," Perdue gblɔ nɛ.
  
  Edze agbagba be yeaƒo nu le gbe fafɛ kple gbe si sɔ me ale be wòagaɖe fu na eƒe lãmekawo o. Tameɖoɖo kplikpaa ƒe gbeɖiɖi nyuiwo nɔ eƒe nyawo me. Perdue nya be ele be yeana nusi wòdi lae nuƒoƒo aɖeke manɔmee tso Heidelberg ŋu le goawo katã me.
  
  "Nuka gblɔm nèle, lɔlɔ̃?" Sam ko alɔgbɔnu, eye wònɔ asi lilim eƒe taɖa ŋu. "Mèdi be yeaku le Germany o ɖe?" Efɔ mo dzi tsɔ kukuɖeɖe kpɔ Germanytɔ amedzroxɔla la, gake ɖeko nyɔnua ko alɔgbɔnu heʋuʋu asi nɛ be wòadzo.
  
  "Ète kpɔ be yeawum!" Nina ƒo nu kple ɣli le teƒe aɖe si ƒo xlãe. Ete ŋu se afisi wòtsi tre ɖo le gɔmedzedzea me, gake Perdue ƒe gbe nɔ ʋuʋum ne ele nu ƒom, eyata eƒo nu to mɔ sia mɔ nu.
  
  "Wowɔ ɖoɖo ɖe eŋu, Nina, be wòawɔ ɖe bometsila ma si tso Black Sun ƒe sededewo dzi. Va, ènya be Perdue maɖoe koŋ awɔ nuvevi wò gbeɖe o," Sam dze agbagba, gake enɔ gbɔgbɔm sesĩe. Womete ŋu nya ne Nina do dziku alo vɔvɔ̃ ɖoe o, gake eƒe asiwo nɔ tsatsam aɖaʋatɔe vaseɖe esime wòke ɖe Sam ƒe asi ŋu. Elé ɖe eŋu, eye eƒe ŋku ɣi siwo le abe notsi ene la nɔ tsatsam tso axa ɖeka yi axa ke.
  
  Egblɔ be: "Meɖe kuku, Mawu, mègana wòanye Purdue o."
  
  Sam ʋuʋu ta le dziɖeleameƒo ta esi Perdue dzo le aƒea me. Ðikeke mele eme o be fifia ya Nina ƒe nya sia vee vevie. Frau Bauer nɔ ekpɔm kple veveseseɖeamenu esime ŋutsu kɔkɔ si ƒe taɖa le ɣie la dzo. Mlɔeba la, Sam ɖoe be yeanyɔ Nina.
  
  Etsɔ asi ka eƒe ŋutilã si le gbagbãm la blewuu gblɔ be: "Mina míayi."
  
  "Gblẽ avɔawo ɖi. Mate ŋu alɔ̃ nu geɖe wu," Frau Bauer ko alɔgbɔnu.
  
  "Akpe na wò kakaaka. Èkpe ɖe ŋunye ŋutɔ, ŋutɔ," Sam gblɔ na nuɖuɖudzrala la, eye wòfɔ Nina hekɔe yi ʋua gbɔ. Perdue ƒe mo nɔ bɔbɔe eye eƒe mo mekɔ o esime Sam tsɔ Nina si nɔ alɔ̃ dɔm la de ʋua me.
  
  Sam ɖe gbeƒãe kple dzidzɔ be: "Enyo, ege ɖe eme," henɔ agbagba dzem be yeafa akɔ na Perdue evɔ mafa avi o. "Mesusu be ahiã be míatrɔ ayi Heidelberg aɖaxɔ eƒe agbalẽ tso eƒe ɖɔkta si nɔ esi tsã gbɔ ne woxɔe ɖe Mannheim vɔ."
  
  "Àte ŋu ayi." Mele mɔ dzi yina Edinburgh ne míenya wɔ nu kple Nina ko." Perdue ƒe nyawo gblẽ do ɖe Sam me.
  
  Sam blu ɖe eta, eye eƒe mo wɔ yaa. "Gake ègblɔ be yeatsɔe aɖo yameʋu ayi kɔdzi le afima." Ese Perdue ƒe dziɖeleameƒoa gɔme, gake mele be wòafe kple Nina ƒe agbe hafi o.
  
  Egblɔ kple gbe sesẽ be: "Menya nya si megblɔ, Sam." Kpɔkpɔ ƒuƒlu la trɔ gbɔ; ŋkuléle ɖe Sinclair ŋu ma ke esi wògblɔ na Sam be yemate ŋu akpe ɖe ye ŋu o. Perdue ye dze ʋua gɔme. "Menya nya si wògblɔ hã."
  
  
  Ta 17 - Aɖaŋuɖoɖo Eve
  
  
  Le dziƒoxɔ aɖe si le dzisasrã atɔ̃lia dzi me la, Ðɔkta Fritz do go kple Tactical Air Force Base 34 Büchel teƒenɔla si ŋu wodea bubui le Luftwaffe ƒe Aʋafiagã, amesi nyadzɔdzɔŋlɔlawo kple yameʋukula si bu la ƒe ƒomea nɔ yome tim fifia la teƒe.
  
  Werner gblɔ vividoɖeameŋutɔe be: "Akpe na wò be nèkpɔm nuxlɔ̃ame manɔmee, Ðɔkta Fritz," eye wòɖe eƒe aʋawɔnuwo ɖa le atikewɔla bibi la ŋu kple eƒe charisma. "Aʋafiagã la bia tso asinye be mava elabena sasrãkpɔwo kple ŋɔdzidoname le se nu yɔe fũ fifia, eye meka ɖe edzi be àte ŋu akpɔ ŋudzedze ɖe eŋu."
  
  "Ɛ̃. Taflatse nɔ anyi, Aƒetɔ Werner," Ðɔkta Fritz gblɔe kple gbe sesẽ. "Abe alesi meka ɖe edzi be àte ŋu akpɔ ŋudzedze ɖe eŋu ene la, vovo menɔa ŋunye hã o elabena ele nam be makpɔ dɔnɔ siwo ƒe lãme gblẽ eye wole kukum la dzi evɔ nye gbesiagbedɔwo metsona madzemadzee o."
  
  Werner nɔ alɔgbɔnu kom, eye menye ɖɔktaa ƒe dzedzeme ɖeɖeko tɔtɔe o, ke boŋ eƒe didi be yeakpɔe hã tɔtɔ. Gake le mawunyadɔgbededɔwo gome la, nu mawo meɖe fu na Werner kura o. Enɔ afima be yeaxɔ nyatakaka geɖe alesi yeate ŋui tso yameʋukula Lö Venhagen kple alesi gbegbe wòxɔ abi ŋu. Tiatia aɖeke maganɔ Ðɔkta Fritz si wu be wòakpe ɖe eŋu wòake ɖe amesi wotɔ dzoe ŋu, vevietɔ le susu si nye be wodi be yewoafa akɔ na yeƒe ƒomea ta. Nyateƒee, le nyateƒe me la, enye fefewɔla dzɔdzɔe.
  
  Nusi hã Werner mete gbe ɖe edzi o enye nyateƒe si wònye be aʋafia la meka ɖe atikewɔƒea dzi ale gbegbe be wòaxɔ nyatakakaawo ko o. Eɣla nyateƒe si wònye be esime wònɔ nu srɔ̃m kple Ðɔkta Fritz le dzisasrã atɔ̃lia dzi la, eƒe dɔwɔhati eve nɔ xɔa kplɔm kple aɖu nyui ƒe aŋetu si wodzra ɖo nyuie be nudzodzoevi aɖe ate ŋu anɔ eme hã. Wo dometɔ ɖesiaɖe dzro nutoa me ɖe vovo, eye wolia dzodoƒe ɖeka eye woɖiɖi le esi kplɔe ɖo dzi. Wonya be ɣeyiɣi aɖe koe susɔ na yewo be yewoawu didia nu hafi Werner wu nyabiabia atikewɔlagã la nu. Ne wonya ka ɖe edzi be Lö Venhagen mele kɔdzi o ko la, woate ŋu akeke woƒe didi ɖe enu ayi teƒe bubu siwo woate ŋu awɔ.
  
  Le ŋdi nuɖuɖu vɔ megbe teti Ðɔkta Fritz bia nya aɖe si hiã kpata wu na Werner.
  
  Wotsɔ fewuɖunya tro eƒe nyawo be: "Amegã Werner, ne mate ŋui." "Aleke wòdzɔe be miaƒe asrafoha ƒe amegã mele afisia be yeaƒo nu kplim tso nya sia ŋu o? Mesusu be ele be míadzudzɔ nya dzodzrowo gbɔgblɔ, nye kple wò. Mí ame evea míenya nusita Schmidt le ɖekakpui yameʋukulaa yome tim, gake nukae esia do ƒome kpli wò?"
  
  "Nudɔdɔwo. Teƒenɔla koe menye, Ðɔkta Fritz. Gake nye nyatakakaa aɖe alesi nèkpe ɖe mía ŋu kabae afia pɛpɛpɛ," Werner ɖo eŋu sesĩe. Gake le nyateƒe me la, menya nusita eƒe aʋafia, Kapitan Gerhard Schmidt, nɔ eya kple eƒe kpeɖeŋutɔwo ɖom ɖe yameʋukulaa yome o. Wo ame etɔ̃a do susua ɖa be yewoɖoe be yewoatsrɔ̃ yameʋukulaa le esi wòdo ŋukpe Luftwaffe-ʋua esi wòdze yewoƒe Tornado-ʋawɔʋu xɔasi nyɔŋuwo dometɔ ɖeka dzi ta ko. Egblɔ blukɔ be: "Ne míenya xɔ nusi míedi ko la, mí katã míakpɔ fetu ɖe eta."
  
  Ðɔkta Fritz gblɔ kple dzitsitsi be: "Menye eya ŋutɔ tɔe ametakpɔnu la nye o." "Yi nàgblɔ nya ma na Schmidt, dɔdasi."
  
  Werner ƒe mo trɔ zu aŋɔ. Dziku yɔe fũ, gake menɔ afima be yeaɖe atikewɔla la ɖa o. Ðɔkta la ƒe fewuɖuɖu si wòdo vloe gaglãa nye aʋawɔwɔ ƒe yɔyɔ si ŋu womate ŋu ake ɖi le o, si Werner ŋlɔ le susu me ɖe eƒe dɔ siwo wòle be wòawɔ ƒe xexlẽdzesiwo me hena emegbe. Gake fifia eƒe susu katã nɔ nyatakaka detsiƒonu sia si ŋu Kapitan Schmidt mebu ŋu ɖo o la ŋu.
  
  "Magblɔ nya ma tututu nɛ, aƒetɔ." Werner ƒe ŋku siwo me kɔ eye wole kpuie la to Ðɔkta Fritz me tututu. Alɔgbɔnukoko aɖe dze le aʋawɔyameʋukulaa ƒe mo esime nuɖugbawo ƒe ɖiɖi kple kɔdzidɔwɔlawo ƒe ɣlidodo nɔ woƒe nyawo ƒom tso aʋawɔwɔ si wowɔ le adzame ŋu. "Ne wonya ke ɖe ametakpɔnu la ŋu ko la, makpe wò va wɔnaa teƒe godoo." Werner gaɖe ŋku ɖe eme ake, henɔ agbagba dzem be yeade nya vevi siwo ŋu womate ŋu akpɔ gɔmesese aɖe koŋ le o la eme.
  
  Ðɔkta Fritz ko nu sesĩe. Etsɔ dzidzɔ ƒo kplɔ̃a. "Azãnuwɔna?"
  
  Werner vɔ̃ ɣeyiɣi kpui aɖe be yegblẽ fefea me, gake eteƒe medidi o esia ɖe vi na yeƒe didi be yeanya nu. "Ðe wògblɔ nya sia na wòa? Ha! Ðe wògblɔ na wò be èhiã kɔnu aɖe hafi axɔ amesi ŋu wowɔ nuvevii ƒe nɔnɔmea? Oo vinye!" Ðɔkta Fritz ʋuʋu nu, eye wòtutu dzidzɔ ƒe aɖatsiwo le eƒe ŋkuwo ƒe dzogoewo dzi.
  
  Ðɔkta la ƒe dada do dzidzɔ na Werner, eyata ewɔ eŋudɔ esi wòtsɔ eƒe ɖokuidodoɖedzia ɖe vovo eye wòdze abe elɔ̃ ɖe edzi be woble ye ene. Esi wòdze abe dzi ɖe le eƒo vevie ene ta la, eyi edzi ɖo eŋu be: "Ðe wòda alakpa nam mahã?" Eƒe gbe me mekɔ o, eye wòde ŋgɔ wu ɣlidodo aɖe kura.
  
  "Nenema tututue, Lieutenant. Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu la menye kɔnuwɔwɔ o. Schmidt le wò blem be yeaxe mɔ na wò be esia nagaɖe vi na wò o. Mina míagblɔe tẽ be esia nye nusi xɔ asi ŋutɔ na amesi do asi wu," Ðɔkta Fritz gblɔe enumake.
  
  "Ne exɔ asi alea gbegbe la, ke nukatae nètrɔe va Lövenhagen?" Werner lé ŋku ɖe eŋu wòde to wu.
  
  Ðɔkta Fritz nɔ ekpɔm dũu kple tɔtɔ keŋkeŋ.
  
  "Löwenhagen ƒe nya. Amekae nye LöVenhagen?"
  
  
  * * * .
  
  
  Esi Dɔnɔdzikpɔla Marks nɔ atikewɔwɔ ƒe gbeɖuɖɔ susɔeawo kɔm tso eƒe ƒoƒoawo me la, telefon aɖe si nɔ ɖiɖim le dɔnɔdzikpɔlawo ƒe dɔwɔƒea ƒe ɖiɖi fafɛa he eƒe susu. Etsɔ hũɖeɖe sesẽ aɖe ƒu du yi ɖaʋui, elabena eƒe dɔwɔhati aɖeke mewu woƒe dɔnɔwo nu haɖe o. Esiae nye amedzrodzeƒe si le dzisasrã gbãtɔ dzi.
  
  Agbalẽŋlɔla la gblɔ be: "Marlene, ame aɖe le afisia di be yeakpɔ Ðɔkta Fritz, gake ame aɖeke mele nya ŋu ɖom le eƒe ɔfis o." "Egblɔ be ehiã kpata ŋutɔ eye agbe nɔ te ɖe edzi. Àte ŋu atsɔm aɖo ɖɔktaa gbɔa?"
  
  "Hmm, mele afima o. Ele be mayi aɖadie. Nuka ŋue wòle nu ƒom tsoe?"
  
  Amedzroxɔla la ɖo eŋu kple gbe kpoo be: "Etea tɔ ɖe edzi be ne yemekpɔ Ðɔkta Fritz o la, Nina Gould aku."
  
  "Oo nye Mawu!" Nɔvinyɔnu Marx ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Ðe Nina le esia?"
  
  "Nye menya o. "Ðeko wògblɔ be yeƒe ŋkɔe nye...Sam," amedzrodzeƒedzikpɔla, si nye Dɔnɔdzikpɔla Marks xɔlɔ̃ vevi aɖe, si nya nu tso amesi wotɔ dzoe ƒe aʋatso ŋkɔ ŋu la ƒo nu le ɣlidodo me.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Marks ƒe ŋutilã ʋuʋu. Adrenaline ʋãe yi ŋgɔ, eye wòʋuʋu asi be yeahe dzɔla si le dzisasrã etɔ̃lia dzi ƒe susu. Eƒu du tso xɔdɔme ƒe akpa si le didiƒe ʋĩ va, eƒe asi nɔ eƒe akɔtaɖonu dzi, nɔ zɔzɔm to asisiwo kple dɔwɔla siwo le anyigba dzadzɛ si ɖe eƒe dzedzeme fia la ŋu.
  
  Nɔvinyɔnu Marx gblɔ be: "Enyo, gblɔ nɛ be mava xɔe akplɔe ayi Ðɔkta Fritz gbɔ." Esi wòtso kaƒoƒoa vɔ la, egblɔ na dedienɔnɔdzikpɔla la be, "Ŋutsu aɖe le anyigba, si nye dɔnɔ eve siwo bu la dometɔ ɖeka. Egblɔ be ele be yeakpɔ Ðɔkta Fritz alo dɔnɔ bubu si bu la aku. Mehiã be nàva kplim alée."
  
  Dzɔla la ɖe eƒe gakotokua ƒe ka kple asiƒoƒo eye wòʋuʋu ta. "Se egɔme. Gake wò ya tsi megbenye." Eƒo ka na eƒe dɔwɔƒea to radio dzi gblɔ be yealé ame aɖe si ŋu woate ŋu ake ɖi le eye wòdze Dɔnɔdzikpɔla Marks yome yi xɔ si me wolalana le la me. Marlene se le eɖokui me be yeƒe dzi le ƒoƒom, vɔvɔ̃ ɖoe gake dzi dzɔe ɖe nudzɔdzɔawo ta. Ne ɖe wòate ŋu akpɔ gome le ame si ŋu wole ɖi kem le si lé Ðɔkta Gould dzoe la léle me hafi la, anye ne kalẽtɔe wònye.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Marks kple dedienɔnɔdzikpɔla aɖe nɔ atrakpuiawo dzi yi dzisasrã gbãtɔ dzi. Esi woɖo anyidzeƒea eye wotrɔ dzogoea la, Dɔnɔdzikpɔla Marks tsɔ didi vevie nɔ ŋku lém ɖe kpovitɔ gã la ŋu be yeakpɔ dzobibi dɔnɔ si wònya nyuie la. Gake womekpɔe le afi aɖeke o.
  
  "Dɔnɔdzikpɔla, amekae nye ŋutsu sia?" kpovitɔa bia esi ame eve bubuwo nɔ dzadzram ɖo be yewoaʋu le nutoa me. Ðeko Nɔvinyɔnu Marx ʋuʋu ta. "Nyeme...nyemekpɔe o." Eƒe ŋkuwo nɔ ŋutsu ɖesiaɖe si nɔ xɔdɔme me kpɔm, gake ame aɖeke menɔ anyi si ƒe mo alo akɔta biã o. Egblɔ be: "Esia mate ŋu anye nyateƒe o." "Lala, magblɔ eƒe ŋkɔ na wò." Esi Dɔnɔdzikpɔla Marks tsi tre ɖe ame siwo katã le xɔdɔme kple lalaƒea dome la, etɔ heyɔ be, "Sam! Meɖe kuku, àte ŋu ava kplim aɖakpɔ Ðɔkta Fritz?"
  
  Amedzrodzeƒedzikpɔla la tsɔ abɔta, nɔ ŋku lém ɖe Marlene ŋu, eye wògblɔ be, "Nukae nèle wɔwɔm? Ele afisia tututu!" Enɔ asi fiam ŋutsu dzetugbe aɖe si ƒe taɖa biã si do awu ʋlaya si me nunya le si nɔ lalam le kplɔ̃a ŋu. Ete ɖe eŋu enumake henɔ alɔgbɔnu kom. Kpovitɔawo ɖe woƒe tuawo do goe, eye wotɔ te Sam le eƒe mɔwo dzi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, nyaselawo ƒe gbɔgbɔ tsi; ɖewo bu le dzogoewo dzi.
  
  "Nukae le dzɔdzɔm?" - Sam bia be.
  
  Nɔvinyɔnu Marx blu ɖe eta be: "Menye Sam ye nènye o."
  
  "Nɔvinyɔnu, amelélae loo alo menyee oa?" - kpovitɔwo dometɔ ɖeka bia dzimagbɔɖitɔe.
  
  "Nu ka?" Sam do ɣli, eye eƒe mo ʋuʋu. "Nyee nye Sam Cleave, mele Ðɔkta Fritz dim."
  
  "Ðe Ðɔkta Nina Gould le asiwòa?" bia kpovitɔa.
  
  Le woƒe numedzodzroa dome la, dɔnɔdzikpɔla la ƒo nu kple gbɔgbɔ. Sam Cleave, le eƒe ŋkume afisia tututu.
  
  Sam dze egɔme be: "Ẽ," gake hafi wòagate ŋu agblɔ nya bubu la, wodo woƒe tu ɖe dzi, eye woɖo tae tẽ. "Gake nyemelée dzoe o! Yesu! Mi bometsilawo, mitsɔ miaƒe aʋawɔnuwo da ɖi!"
  
  Kpovitɔ bubu ɖo ŋku edzi na Sam be: "Menye mɔ nyuitɔe nye ema si dzi nàto aƒo nu kple senyala o, vinye."
  
  Sam gblɔ kaba be: "Meɖe kuku." "Enyo? Meɖe kuku, gake ele be nàɖo tom. Nina nye xɔ̃nye eye wole atike wɔm nɛ fifia le Mannheim le Theresien Kɔdzi. Wodi be eƒe faɛl alo eƒe faɛl, nu ka kee wòɖanye o, eye wòɖom ɖe eƒe ɖɔkta vevitɔ gbɔ be maxɔ nyatakaka mawo. Ema koe nye ema! Ema ta koe meva afisia ɖo, ènyaa?"
  
  Dzɔla la bia be: "ID." "Blewu".
  
  Sam ƒo asa na fewuɖuɖu le kpovitɔa ƒe nuwɔnawo ŋu le FBI sinimawo me, nenye be wokpɔ dzidzedze ko. Eʋu eƒe awudziwui ƒe axadzi nyuie eye wòɖe eƒe mɔzɔgbalẽa do goe.
  
  "Abe esia ene." Sam Cleave ƒe agbalẽ. Èkpɔea? Dɔnɔdzikpɔla Marks do go tso kpovitɔa megbe, eye wòdo eƒe asi ɖe Sam gbɔ tsɔ ɖe kuku.
  
  Egblɔ na Sam be: "Evem ŋutɔ le nugɔmesese masɔmasɔa ta," eye wògagblɔ nya ma ke na kpovitɔawo. "Èkpɔa, dɔnɔ bubu si bu kple Ðɔkta Gould hã ŋkɔe nye Sam. Edze ƒã be mesusu enumake be Sam si di be yeakpɔ ɖɔkta lae nye esia. Eye esi wògblɔ be ɖewohĩ Ðɔkta Gould aku..."
  
  Dzɔla la ƒo nu kple hũɖeɖe esi wòtsɔ eƒe tu la de akɔta be: "Ẽ, ẽ, míekpɔ nɔnɔmetata la, Nɔvinyɔnu Marx." Dzi ɖe le ame eve mamlɛawo hã ƒo nenema ke, gake tiatia aɖeke menɔ wo si wu be woawɔ ɖe wo dzi o.
  
  
  Ta 18 - Wometsɔ nutsyɔnu o
  
  
  Esi wogbugbɔ eƒe ɖaseɖigbalẽwo nɛ la, Sam tsɔ fefenyawo gblɔ be: "Nenema ke wò hã nèle." Ðetugbui dɔnɔdzikpɔla si ƒe mo biã la kɔ eƒe asibidɛ si le ʋuʋu ɖi la ɖe dzi tsɔ da akpe esi wodzo, eye wòse le eɖokui me be yetsi dzodzodzoe ŋutɔ.
  
  "Aƒetɔ Cleave, enye bubu nam be medo go wò." Eko alɔgbɔnu, eye wòʋuʋu Sam ƒe asi.
  
  Eɖoe koŋ nɔ ŋku lém ɖe eŋu be: "Yɔm be Sam." Tsɔ kpe ɖe eŋu la, hadɔwɔla aɖe ate ŋu akpe asi ɖe eƒe mawunyadɔgbededɔa ŋu; menye le Nina ƒe agbalẽvi xɔxɔ me ko o, ke boŋ le nudzɔdzɔ siwo dzɔ nyitsɔ laa le kɔdzi kple ɖewohĩ yameʋudzeƒe si le Büchel gɔ̃ hã ƒe gɔmedzedze hã me.
  
  "Evem ŋutɔ be mewɔ nu gbegblẽ nenema. Dɔnɔ bubu si wòbu kplii hã ŋkɔe nye Sam," eɖe eme.
  
  "Ẽ, nye lɔlɔ̃tɔ, megalée ɣebubuɣi. Mehiã be nàɖe kuku o. Vodada anukwaretɔe wònye." Woɖo ʋu si kɔa ame yia dzisasrã atɔ̃lia dzi. Vodada si bu nye agbe fiƒode kloe!
  
  Le ʋu si kɔa ame yia dzi me kple x-ray dɔwɔla eve kple Dɔnɔdzikpɔla Marks dovevienu aɖe la, Sam tsɔ ŋukpea do le eƒe susu me. Wolé ŋku ɖe eŋu kpoo. Le sɛkɛnd ɖeka ƒe akpa ɖeka me la, Sam di be yeado vɔvɔ̃ na Germany nyɔnuawo kple nya aɖe si wògblɔ tso alesi wòkpɔ Swedentɔwo ƒe amamaɖeɖenuwɔnawo ƒe sinima aɖe dze egɔme le mɔ ma ke nu ɣeaɖeɣi ŋu. Ʋɔtru siwo le dzisasrã evelia dzi ʋu eye Sam kpɔ dzesi ɣi aɖe si le xɔdɔme ƒe gli ŋu si dzi woŋlɔ ŋɔŋlɔdzesi dzĩwo ɖo be "X-Ray 1 kple 2." X-ray dɔwɔla eveawo do ya le ʋu si kɔa ame yia dzi me vɔ ko hafi wogbɔ ya zi gbãtɔ. Sam se woƒe alɔgbɔnukoko ku esime klosaloʋɔtruawo gatu ake.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Marks ƒe mo nɔ alɔgbɔnu kom eye eƒe ŋkuwo gakpɔtɔ nɔ anyigba, si na nyadzɔdzɔŋlɔla la ɖee ɖa le eƒe tɔtɔ me. Egbɔ ya sesĩe, henɔ kekeli si le wo tame la kpɔm. "Ekema, Nɔvinyɔnu Marks, Ðɔkta Fritz nye keklẽŋusẽŋutinunyala bibi aɖe?"
  
  Eƒe nɔnɔme va dzɔdzɔe enumake, abe asrafo nuteƒewɔla ene. Le Sam ƒe ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ ŋuti sidzedze ta la, enya be bubu alo didi si mekuna o le dɔnɔdzikpɔla la si na ɖɔkta si ŋu nya ku ɖo. "Ao, gake enye atikewɔla bibi aɖe si ƒoa nuƒo le xexeame katã ƒe atikewɔwɔ ŋuti takpekpewo me tso dzɔdzɔmeŋutinunya me nyati geɖe ŋu. Mina magblɔ na mi - enya nu vi aɖe tso dɔléle ɖesiaɖe ŋu, gake ɖɔkta bubuwo ya bi ɖe ɖeka ko me eye womenya naneke tso susɔeawo ŋu o. Elé be na Ðɔkta Gould nyuie ŋutɔ. Àte ŋu aka ɖe edzi. Le nyateƒe me la, eya ɖeka koe lée..."
  
  Nɔvinyɔnu Marx mi eƒe nyawo enumake, eye wòtsɔ nya dziŋɔ si wɔ nuku nɛ ŋdi ma tututu la na amewo kloe.
  
  "Nu ka?" - ebiae kple dzime nyui.
  
  Egblɔ esi wònɔ eƒe nuyiwo ƒom be: "Nya si medi be magblɔ koe nye be nusianu si le fu ɖem na Ðɔkta Gould la, Ðɔkta Fritz akpɔ edzi." "O! Yi!" eko alɔgbɔnu, eye wòdzɔ dzi nɛ be wova ɖo Dzisasrã Atɔ̃lia dzi ɖe game dzi.
  
  Ekplɔ Sam yi dzisasrã atɔ̃lia dzikpɔƒea, to nuŋlɔɖidɔwɔƒea kple dɔwɔlawo ƒe tiidzraƒea ŋu. Esi wonɔ zɔzɔm la, Sam kpɔa nukpɔkpɔwo tso fesre siwo le dzogoe ene me siwo sɔ kple wo nɔewo siwo le akpata si le ɣie abe sno ene la to la dzi ɣeaɖewoɣi. Ɣesiaɣi si gli la na mɔ na fesre si ŋu xɔmetsovɔ le la, ɣea klẽna toa eme hedoa dzo na Sam ƒe mo, si wɔnɛ be wòkpɔa nuto si ƒo xlãe la abe xevi ene. Ebia eɖokui be afikae Purdue le hã. Egblẽ ʋua ɖi na Sam eye wòɖo taksi yi yameʋudzeƒea numeɖeɖe boo aɖeke manɔmee. Nu bubue nye be Sam tsɔa nusiwo gbɔ womekpɔ o la yia eƒe luʋɔ me goglo vaseɖe esime ɣeyiɣi su esi wòakpɔ wo gbɔ.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Marks gblɔ na Sam esi wogogo ʋɔtru si wotu la be: "Ðɔkta Fritz anya wu eƒe gbebiamea nu." Eƒo nu tso alesi Yamesrafowo ƒe amegã dɔ amedɔdɔ aɖe be wòava ƒo nu kple Ðɔkta Fritz tso dɔnɔ aɖe si nɔ xɔ ɖeka me kple Nina ŋu kpuie.Eyata, ale. Sam bu eŋu kpɔ. Aleke gbegbee esia sɔ? Ame siwo katã wòle be makpɔ la katã le xɔ ɖeka te. Ele abe nyatakakadzraɖoƒe si le sue ene hena nuvlowɔlawo ŋuti numekuku. Míexɔ mi nyuie ɖe nufitifitiwɔwɔ ƒe asitsaƒea!
  
  Nyatakakaa gblɔ be Nɔvinyɔnu Marks ƒo ʋɔa zi etɔ̃ eye wòʋu ʋɔa. Ðeko Asrafomegã Werner nɔ dzodzo ge teti koe nye ema eye edze abe mewɔ nuku nɛ kura be wòkpɔ dɔnɔdzikpɔla la o ene, gake ekpɔ Sam dze sii tso nyadzɔdzɔwo ƒe ʋua me. Nyabiase aɖe klẽ ɖe Werner ƒe ŋgonu, gake Nɔvinyɔnu Marx tɔ, eye amadedeawo katã dzo le eƒe mo.
  
  "Marlene?" Werner bia kple ŋkubiã si di be yeanya nu tso eŋu. "Nukae nye nyaa, vinye?"
  
  Etsi tre maʋãmaʋãe, eƒe mo wɔ yaa, esime ŋɔdzi ƒe ƒutsotsoe aɖe nɔ edzi ɖum vivivi. Eƒe ŋkuwo xlẽ ŋkɔ si woŋlɔ ɖe Ðɔkta Fritz ƒe awu ɣia dzi, gake eʋuʋu ta, eye eƒe mo wɔ yaa. Werner zɔ va egbɔ eye wòtsɔ kplu ƒo mo esi wònɔ dzadzram ɖo be yeado ɣli. Sam nya be nane le edzi yim, gake esi menya ame siawo dometɔ aɖeke o ta la, ne enyo wu la, mekɔ o.
  
  "Marlene!" Werner do ɣli be yeana yeƒe susu naɖo eŋu. Marlene Marks ɖe mɔ eƒe gbe trɔ gbɔ eye wòƒo nu kple ɣli ɖe ŋutsu si do awudziwui la ta. "Menye Ðɔkta Fritz ye nènye o! Menye Ðɔkta Fritz ye nènye o!"
  
  Hafi Werner nase nusi nɔ dzɔdzɔm gɔme bliboe la, alakpatɔa tsɔ afɔ yi ŋgɔ eye wòxɔ Werner ƒe tu le eƒe abɔta. Gake Sam wɔ nu kabakaba wu eye wòƒu du yi ŋgɔ be yeatutu Werner ɖa le mɔa dzi, eye wòtɔ te amedzidzela nyɔŋu la ƒe agbagbadzedze be yeatsɔ aʋawɔnuwo. Dɔnɔdzikpɔla Marks ƒu du do go le ɔfis, eye wòyɔ dzɔlawo be woakpe ɖe ye ŋu le dziku me.
  
  Esi kpovitɔ siwo Dɔnɔdzikpɔla Marks yɔ do ŋgɔ la dometɔ ɖeka nɔ ŋku lém ɖe fesre si wotsɔ ahuhɔ̃e wɔe si le xɔa ƒe ʋɔtru eve nu ŋu la, edze agbagba be yeakpɔ nɔnɔmetata aɖe si le du dzi gbɔna ye kple yeƒe dɔwɔhati gbɔ.
  
  Eko alɔgbɔnu na eƒe dɔwɔhati be: "Tsɔ ta dzi, Klaus, Polly Paranoid trɔ gbɔ."
  
  "Mawu nyui, gake eʋãna ŋutɔŋutɔ, alo?" - kpovitɔ bubu de dzesii.
  
  "Egale avi fam amegãxi ake. Kpɔ ɖa, menye abe ɖe míewɔa nu geɖe le shift sia alo naneke me ene o, gake screwed xɔxɔ menye nane si mebu be mawɔ o, ènyaa? "- kpovitɔ gbãtɔ ɖo eŋu.
  
  "Nɔvinyɔnu Marx!" - kpovitɔ evelia do ɣli. "Amekae míate ŋu ado ŋɔdzi na wò fifia?"
  
  Marlene ƒu kplakplakpla kabakaba, eye wòɖi ɖe eƒe akɔnu tututu, eye wòtsɔ eƒe asikewo lé ɖe eŋu.
  
  "Ðɔkta Fritz ƒe dɔwɔƒe! Ŋgᴐgbe! Midzo, le Mawu ta!" edo ɣli esi amewo te ŋkuléle ɖe eŋu.
  
  Esi Dɔnɔdzikpɔla Marks te ŋutsua ƒe abɔta hehe, henɔ ehem yi Ðɔkta Fritz ƒe dɔwɔƒe la, kpovitɔawo kpɔe be fifia ya menye nusi wokpɔ do ŋgɔ o. Wogaƒu du yi megbexɔa me ake, le afisi womekpɔe o esime dɔnɔdzikpɔla la nɔ ɣli dom ɖe wo ta be yealé nusi wòyɔna be lã wɔadã aɖe.Togbɔ be wotɔtɔ hã la, wodze nyaʋiʋli aɖe ƒe ɖiɖi si nɔ wo ŋgɔ la yome eye eteƒe medidi o wokpɔ nusita ɖetugbui dɔnɔdzikpɔla si tɔtɔ la yɔe la dze sii ameflula la nye lã wɔadã aɖe.
  
  Sam Cleave nɔ vovom nɔ ƒoƒo ɖɔlim kple ame tsitsia, eye wònɔa mɔ xem nɛ ɣesiaɣi si wòɖo ta ʋɔtrua nu. Werner bɔbɔ nɔ anyigba, eƒe mo wɔ yaa eye ahuhɔ̃e kakɛwo kple ayiku ƒe nuɖugba geɖe siwo gbã esi alakpatɔa tsɔ abadzivɔ ƒoe wòtsi dzodzodzoe eye wògbã kabinet sue si me Ðɔkta Fritz tsɔ Petri-gbawo kple nu bubu siwo woate ŋu agbã ɖo la ƒo xlãe.
  
  "Mawu Dada, kpɔ nu sia ɖa!" - kpovitɔ ɖeka do ɣli na eƒe zɔhɛ esi woɖoe be yewoaɖiɖi nuvlowɔla si dze abe ɖe womate ŋu aɖu edzi o ene la ɖe anyi to woƒe ŋutilãwo ŋuɖoɖo ɖe eŋu me. Sam do le mɔa dzi vie esi kpovitɔ eve bɔbɔ nuvlowɔla la ɖe anyi le awu ɣi aɖe me. Wotsɔ lãgbalẽ dzĩ siwo ƒo xlã eƒe ŋgonu ƒe dzedzeme dzeaniwo ɖo atsyɔ̃ na Sam ƒe ŋgonu. Werner lé eƒe ta megbe le afisi melia ɖu eƒe tagbɔ vevesesetɔe le le egbɔ.
  
  Werner gblɔ na Dɔnɔdzikpɔla Marks esi wònɔ ʋuʋum to ʋɔtrua nu yi ɖe ɔfis la me be: "Mesusu be ahiã be woatsɔ aŋe ablam." Ʋuʋudediwo nɔ eƒe ɖa ɣia me le afisi abi goglo aɖe nɔ. Sam nɔ ekpɔm esime kpovitɔawo nɔ ŋutsu si ƒe dzedzeme wɔ nuku la nu xem, henɔ ŋɔdzi dom nɛ be yeazã ŋusẽ si wua ame, vaseɖe esime wòna ta mlɔeba. Bum eve bubu siwo Sam kpɔ kple Werner le nyadzɔdzɔwo ƒe ʋua gbɔ hã va.
  
  "Hey, nukae tsaɖila le wɔwɔm le afisia?" - Kol bia esi wòkpɔ Sam.
  
  Nɔvinyɔnu Marx ʋli eɖokui ta, eye wòlé Werner ƒe ta ɖe asi be: "Menye tsaɖilae wònye o." "Nyadzɔdzɔŋlɔla xɔŋkɔ aɖee nye esia!"
  
  "Nyateƒea?" Kol bia nya sia tso dzime. "Lᴐlɔ̃tᴐ". Eye wòdo eƒe asi ɖa be yeahe Sam ɖe eƒe afɔwo dzi. Ðeko Himmelfarb ʋuʋu ta, eye wòɖe afɔ ɖe megbe be yeana mɔnukpɔkpɔ amesiame be wòaʋuʋu. Kpovitɔawo bla asi na ŋutsua gake woɖo aɖaŋu na wo be Yamesrafowo ƒe amegãwoe kpɔ ŋusẽ ɖe nyaa dzi.
  
  Kpovitɔa lɔ̃ ɖe edzi na Werner kple eƒe amewo be: "Mesusu be ele be míatsɔe ade asi na mi." "Mina míawɔ míaƒe agbalẽwo ko ale be woate ŋu atsɔe ade asi na asrafowo le se nu."
  
  "Akpe na wò, kpovitɔ. Ðeko nàkpɔ egbɔ nyuie le ɔfis afisia. Míehiã be dukɔmeviwo kple dɔnɔwo nagatsi dzodzodzoe ake o," Werner ɖo aɖaŋu.
  
  Kpovitɔwo kple dzɔlawo kplɔ ŋutsua ɖe vovo esime Dɔnɔdzikpɔla Marks nɔ eƒe dɔwo wɔm, le eƒe lɔlɔ̃nu manɔmee gɔ̃ hã, henɔ abla blam na ame tsitsia ƒe lãɖeɖe kple eƒe ƒoƒo. Eka ɖe edzi be mo dziŋɔa ate ŋu awɔ fu ŋutsu siwo nya nu geɖe wu ƒe drɔ̃ewo bɔbɔe. Menye ɖe wònye ame nyɔŋu le eɖokui si o, gake eƒe dzedzeme ƒe anyimanɔmanɔ na wòzu ame nyɔŋu. Le eƒe luʋɔ ƒe gogloƒe la, ese nublanuikpɔkpɔ ƒe seselelãme wɔnuku aɖe si tsaka kple ŋunyɔnu esi wòtsɔ aha sesẽ tutu eƒe ʋuʋudedi siwo me ʋu nɔ dodom le vie la tutu.
  
  Eƒe ŋkuwo ƒe nɔnɔme sɔ pɛpɛpɛ, ne menye ɖe wodzea ame ŋu le woƒe nɔnɔme si mebɔ o me o hã. Ke hã, edze abe ɖe wotsɔ eƒe mo susɔea sa vɔe ɖe woƒe nɔnɔme ta ene. Eƒe tagbɔ mesɔ o eye edze abe eƒe ŋɔti megali o kloe ene. Gake eƒe nue wɔ dɔ ɖe Marlene dzi.
  
  Ede dzesii nɛ be: "Microstomia le fu ɖem na wò."
  
  Eɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe abe ɖe wòle afima be yeado ʋu kpɔ ene be: "Ðeƒe lãmekawo ƒe ʋuʋu sue aɖe, ẽ, ye hea nu sue ƒe nudzɔdzɔa vɛ." Gake wogblɔ eƒe nyawo nyuie eye vodada aɖeke menɔ eƒe Germanygbe me o kloe vaseɖe fifia.
  
  "Atikewɔwɔ aɖe li do ŋgɔ?" - eye wòbia. Nyabiase si nye bometsinyae wònye, gake ne menye ɖe wòƒo eɖokui ɖe nuƒoƒo suesuesue siwo ku ɖe atikewɔwɔ ŋu me o la, anye ne etutui ɖe megbe geɖe wu. Nuƒoƒo kplii nɔ abe nuƒoƒo kple Dɔnɔ Sam ne ele afima ene kloe-dzeɖoɖo si me nunya le kple lã wɔadã aɖe si ŋu kakaɖedzi le.
  
  Eɖo eŋu ko be: "Ao," eye ŋutete si le esi be wòagblɔ fewuɖunya le esi wòɖe fu nɛ be yeabia ta ko. Eƒe gbe meɖi fɔ o, abe ɖe wòlɔ̃ ɖe eƒe atikewɔwɔ dodokpɔ dzi bliboe esime ŋutsuawo nɔ dze ɖom le megbe ene.
  
  "Ŋkɔ kae nènye, zɔhɛ?" - kpovitɔawo dometɔ ɖeka biae sesĩe.
  
  "Marduk ƒe nya. Peter Marduk," eɖo eŋu be.
  
  "Ðe menye Germanytɔe nènye oa?" - Werner bia nya sia. "Mawu, wòe blem."
  
  Marduk adi be yeako alɔgbɔnu le kafukafu si mesɔ o si wogblɔ tso eƒe Germanygbe ŋu ta hafi, gake lãkusi ɣi siwo ƒo xlã eƒe nu la gbe mɔnukpɔkpɔ ma nɛ.
  
  Kpovitɔa do ɣli be: "Dzesidegbalẽviwo," eye wògakpɔtɔ nɔ eƒe nuyi si vuvu la ƒom le esi wòƒoe le vo me esime wolée ta. Marduk tsɔ asi de eƒe jaketi kotoku me blewuu le Ðɔkta Fritz ƒe awu ɣia te. "Ele be malé eƒe nyaa ɖi na míaƒe nuŋlɔɖiwo, Lieutenant."
  
  Werner ʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe edzi. Wode dɔ asi na wo be woadi LöVenhagen eye woawui, eye womalé ame tsitsi si nɔ eɖokui wɔm abe ɖɔkta ene la gaxɔ me o. Ke hã, fifia si wogblɔ nusita Schmidt nɔ Lö Venhagen, woate ŋu akpɔ viɖe geɖe ne nyatakaka bubuwo tso Marduk gbɔ.
  
  "Ekema Ðɔkta Fritz hã ku?" Nɔvinyɔnu Marks bia kpoo esi wòbɔbɔ be yeatsyɔ nu goglo aɖe si wotso etɔxɛe le Sam Cleve ƒe gaƒoɖokui ƒe gaƒoɖokui ƒe kawo ŋu.
  
  "Ao".
  
  Eƒe dzi ti kpo. "Egᴐme ɖe? Ne èwɔ abe eyae nènye ene le eƒe ɔfis la, ke ɖe wòle be nàwui gbã hafi."
  
  Amegãɖeɖia ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Esia menye glitoto si ku ɖe nyɔnuvi sue aɖe si doa dziku si do awu dzĩ kple mamaa, lɔlɔ̃tɔ ŋu o." "Negbe ɖe esiae nye gɔmeɖeɖe si me tɔgbuiyɔvi gakpɔtɔ le agbe le amegãxi ƒe ƒodo me ko hafi."
  
  
  Ta 19 - Babilontɔwo ƒe Numeɖeɖe
  
  
  "Míeke ɖe eŋu! Eƒe lãme sẽ. Ðeko woƒoe do goe heɖe nu me!" - kpovitɔwo dometɔ ɖeka ɖe gbeƒã esi wokpɔ Ðɔkta Fritz. Afisi tututu Marduk gblɔ na wo be woalé ŋku ɖo lae wònɔ. Womate ŋu alé Marduk ne kpeɖodzi sẽŋu aɖeke mele wo si be eyae wɔ Zã Xɔasiawo ƒe amewuwuawo o, eyata Marduk ɖe asi le afisi wònɔ ŋu.
  
  Ameflutɔa te tɔ ɖe edzi be ɖeko yeɖu ɖɔktaa dzi eye wòxɔ eƒe agbalẽvia be yeaɖe mɔ nɛ be yeado le kɔdzi ɖikeke aɖeke manɔmee. Gake Werner ƒe ɖoɖoa wɔ nuku nɛ, si zi edzi be wòawɔ akpaa ɣeyiɣi didi vie, "... vaseɖe esime Dɔnɔdzikpɔla Marx nagblẽ nye ɖoɖowo dome," efa konyi, eye wòtsɔ abɔta ƒoe le dziɖuɖu ta.
  
  Esi kpovitɔwo ƒe amegã si kpɔa Karlsruhe Kpovitɔwo ƒe Dɔwɔƒea dzi va do le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, wowu Marduk ƒe nya kpuia nu. Nuvlowɔwɔ suesuesuewo abe amedzidzedze suewo ene koe woate ŋu atsɔ nya ɖe eŋu.
  
  Dɔnɔdzikpɔla Marks gblɔ na Werner le kpovitɔwo ŋkume be: "Amegã, ne kpovitɔwo wɔ dɔ vɔ la, ehiã be maɖe asi le ame si wolé de gaxɔ me ŋu le atikewɔwɔ me hafi nàkplɔe adzoe." "Esia nye kɔdzi ƒe ɖoɖowɔɖi. Ne menye nenema o la, Luftwaffe ate ŋu akpe fu le se nu."
  
  Esi wòƒo nu tso nyatia ŋu teti ko la, eva sɔ le ŋutilã me. Nyɔnu aɖe ge ɖe ɔfis la kple lãgbalẽkotoku dzeani aɖe ɖe asi, eye wòdo adzɔhawo ƒe awuwo. Eƒo nu na kpovitɔwo kple gbe sesẽ gake vividoɖeameŋutɔe be: "Ŋdɔ nyui na mi." "Miriam Inkley, Eŋlisiawo ƒe Senyawo Gbɔkpɔla, Xexeame ƒe Gadzraɖoƒegã Germany. Mese egɔme be wotsɔ nya vevi sia va wò ŋkume, Kapitan?"
  
  Kpovitɔwo ƒe amegã la lɔ̃ ɖe senyala la ƒe nya dzi. "Ẽ, ele nenema, aƒenɔ. Ke hã, míegabɔbɔ nɔ anyi kple amewuwu ƒe nya aɖe si le gaglãgbe eye asrafowo le míaƒe ame ɖeka kolia si ŋu wole ɖi kem le la gblɔm. Esia hea kuxi aɖe vɛ."
  
  "Mègatsi dzi o, ʋumefia. Va, mina míadzro Yamesrafowo ƒe Nuvlowɔlawo Ŋuti Numekuku Dɔwɔƒe kple Karlsruhe Kpovitɔwo ƒe Dɔwɔƒe ƒe dɔwɔwɔ ɖekae me le xɔ kemɛa me," Britain nyɔnu tsitsia do susua ɖa. "Àte ŋu aɖo kpe nyatakakaawo dzi tsitotsito ne wowɔ wò numekukua kple WUO. Ne menye nenema o la, míate ŋu awɔ ɖoɖo ɖe kpekpe aɖe si míawɔ le etsɔme be míakpɔ wò nyatoƒoetotowo gbɔ nyuie wu."
  
  "Ao, taflatse na makpɔ nusi W.U.O. Vaseɖe esime míakplɔ fɔɖila la ava ʋɔnui. Nyemetsɔ ɖeke le nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe nyatakakawo me o, dzɔdzɔenyenye koe woawɔ na ame etɔ̃ siawo siwo ŋu wowɔ nuvevii ƒe ƒomewo," wose kpovitɔwo ƒe amegã la gblɔ esime ame eveawo do go yi xɔdɔme me. Kpovitɔawo do gbe nɛ eye wotsɔ nuŋlɔɖiwo ɖe asi kplɔe ɖo.
  
  "Eyata, VVO nya gɔ̃ hã be yameʋukulaa kpɔ gome le PR-nuwɔna ɣaɣla aɖe ƒomevi mea?" Dɔnɔdzikpɔla Marks tsi dzi. "Esia nye nya vevi aɖe ŋutɔ. Mele mɔ kpɔm be esia mado kplamatse nubabla gã si wode asi kpuie la o."
  
  Sam gblɔ be: "Ao, WUO menya naneke tso ema ŋu o." Etsɔ aŋe si me dɔlékui mele o bla eƒe abɔta siwo me ʋu nɔ dodom le. "Le nyateƒe me la, míawo koe nya yameʋukula si si la eye míele mɔ kpɔm be eteƒe madidi o, susu siwo ta wòti eyome la nyanya." Sam lé ŋku ɖe Marduk ŋu, eye wòʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  
  "Gake..." Marlene Marks dze agbagba be yeaɖe yeƒe tsitretsiɖeŋu afia, eye wòfia asi ʋɔtru si le ƒuƒlu fifia si megbe Britain senyala la gblɔ na wo be menye nenemae o teti koe nye ema.
  
  "Eŋkɔe nye Margaret. Ðeko wòɖe wò tso senya gbogbo aɖewo siwo ate ŋu ahe wò adedada suea ɖe megbe hafi la me," Sam gblɔ. "Enye nyadzɔdzɔŋlɔla na Scotlandtɔwo ƒe nyadzɔdzɔgbalẽ aɖe."
  
  Werner do susua ɖa be: "Eyata, xɔ̃wò."
  
  Sam ɖo kpe edzi be: "Ẽ." Kol dze abe ɖe wòtɔtɔ ene, abe alesi wònɔna ɖaa ene.
  
  "Si dzi womaxᴐ ase o!" Nɔvinyɔnu Marx bla eƒe asiwo. "Ðe ame aɖe li si wogblɔna be yewonyea? Aƒetɔ Marduk wɔa Ðɔkta Fritz ƒe akpaa. Eye Aƒetɔ Cleave wɔa tsaɖila ƒe akpa aɖe. Aƒenɔ nyadzɔdzɔŋlɔla sia wɔa senyala na Xexeame ƒe Gadzraɖoƒegã ƒe akpa aɖe. Ame aɖeke meɖea amesi tututu wonye fiana o! Ðeko wòle abe ŋutinya ma si le Biblia me si me ame aɖeke mete ŋu doa wo nɔewo ƒe gbewo o eye tɔtɔ sia katã nɔ anyi ene."
  
  Ŋutsuawo ƒe ŋuɖoɖo ɖekae va ɖo "Babilon."
  
  "Ɛ̃!" - Eɖe eƒe asibidɛwo. "Mi katã miedoa gbe vovovowo, eye ɖoƒe siae nye Babel Mɔ̃ kɔkɔ."
  
  Sam tɔ te eƒe asibidɛ si wotsɔ fiaa nu ɖe dzi vlodoametɔe be: "Mègaŋlɔ be be èle ewɔm abe ɖe mèle lɔlɔ̃ me kple asrafomegã si le afisia o ene."
  
  "Aleke nèwɔ nya?" - eye wòbia.
  
  Ðeko Sam bɔbɔ ta, eye wògbe be yemahe eƒe susu gɔ̃ hã ayi wo dome kplikplikpli kple alɔgbɔnukoko dzi o. Nɔvinyɔnu Marx ƒe mo biã esi Werner tsɔ ŋku ɖe eŋu.
  
  "Ekema mia ƒe ƒuƒoƒo aɖe li siwo le wo ɖokui wɔm abe kpovitɔ siwo le adzame ene, evɔ le nyateƒe me la, mienye Germanytɔwo ƒe Luftwaffe ƒe aʋawɔha ƒe aʋawɔyameʋukula ɖedzesiwo, abe alesi lã lénu si dim nèle be Mawu nya susu si tae ene," Sam ɖe woƒe amebeblea ɖa .
  
  Marlene ƒo nu na Werner le ɣlidodo me be: "Megblɔ na wò be enye nyadzɔdzɔŋlɔla bibi aɖe si dzroa nu me."
  
  Sam tsɔ Ðɔkta Fritz si gakpɔtɔ ƒe mo wɔ yaa la ƒo xlãe be: "Eye wò hã." "Afikae nèdze le?"
  
  "Meka atam be nyemenya naneke o!" - Ðɔkta Fritz xɔe se. "Ðeko wòbia tso asinye be madzrae ɖo nɛ. Eyata megblɔ afisi metsɔe da ɖo nenye be nyemele dɔ wɔm esime woɖe asi le eŋu o! Gake meka atam be nyemenya kpɔ be nu sia ate ŋu awɔ esia o! Nye Mawu, nye tagbɔ gblẽ kloe esi mekpɔ esia... esia... tɔtrɔ si mele dzɔdzɔme nu o!"
  
  Werner kple eƒe amewo, kpakple Sam kple Dɔnɔdzikpɔla Marks, tɔtɔ le ɖɔktaa ƒe nya siwo mewɔ ɖeka o la ta. Edze abe Marduk koe nya nusi nɔ dzɔdzɔm ene, gake eƒe dzi dze eme esi wònɔ aɖaʋawɔwɔa kpɔm le ɖɔktaa ƒe dɔwɔƒea.
  
  "Enyo, metɔtɔ kura. Ke miawo ya ɖe?" Sam gblɔe, eye wòmiã eƒe asi si wobla ɖe eƒe axadzi. Wo katã woʋuʋu ta le ɣlidodo si me womeda asi ɖo o ƒe haƒoƒo si na tome gbã la me.
  
  Werner do susua ɖa be: "Mesusu be ɣeyiɣia de be woaɖe numeɖeɖe aɖewo siwo akpe ɖe mí katã ŋu míaɖe mía nɔewo ƒe tameɖoɖo vavãtɔ ɖe go." "Mlɔeba la, ɖewohĩ míakpe ɖe mía nɔewo ŋu gɔ̃ hã le míaƒe dɔwɔna vovovoawo me tsɔ wu be míadze agbagba awɔ avu kple mía nɔewo."
  
  Marduk de nu nyaa me be: "Nunyala."
  
  Marlene ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Ele be mawɔ nye ƒoƒo mamlɛtɔ." "Ne nyemeva o la, Dɔnɔdzikpɔla Barken anya be nane le edzi yim. Ðe nàyɔm etsɔ, lɔlɔ̃tɔa?"
  
  Werner da alakpa be: "Mawɔe nenema." Emegbe egbugbɔ nu nɛ do gbe nɛ hafi ʋu ʋɔa. Etrɔ kpɔ nusi mesɔ o si wolɔ̃ ɖe edzi be edzea ame ŋu si nye Peter Marduk eye wòko alɔgbɔnu dɔmenyotɔe na amegãɖeɖia.
  
  Esi wotu ʋɔa la, testosterone kple kakaɖedzimanɔamesi ƒe yame ƒe nɔnɔme aɖe xɔ Ðɔkta Fritz ƒe ɔfis nɔlawo dzi. Menye Alfa ɖeka koe nɔ anyi o, ke boŋ ame ɖesiaɖe nya nane si ŋu nɔvia menya nu tsoe o. Mlɔeba Sam va dze egɔme.
  
  "Mina míawɔ esia kaba, enyoa? Dɔ aɖewo le asinye siwo hiã kpata ŋutɔ siwo gbɔ wòle be makpɔ le esia megbe. Ðɔkta Fritz, mehiã be nàɖo Ðɔkta Nina Gould ƒe dodokpɔ me tsonu ɖe Mannheim hafi míaɖo nusi nèwɔ gbegblẽ la ƒe gɔmedzedze," Sam de se na ɖɔktaa.
  
  "Nina? Ðe Ðɔkta Nina Gould le agbea?" ebia bubutɔe, eye wògbɔ gbɔdzɔe eye wòtso eɖokui abe Katolikotɔ nyui si wònye ene. "Nya nyui aɖee nye esia!"
  
  "Nyɔnu sue aɖee? Taɖa ɣiwo kple ŋkuwo abe dzomavɔ ene?" Marduk bia nya Sam.
  
  "Ẽ, eyae anye, ɖikeke mele eme o!" Sam ko alɔgbɔnu.
  
  Marduk gblɔ esi wòdze abe ɖe wòve enu ene be: "Mele vɔvɔ̃m be eya hã mese nye anyinɔnɔ le afisia gɔme bubui o." Eɖoe be yemaƒo nu tso nyateƒe si wònye be eƒo nyɔnuvi dahe la ne ewɔ nu gbegblẽ aɖe ŋu o. Gake esi wògblɔ nɛ be aku la, ɖeko wòfia be Löwenhagen le ablɔɖe me eye afɔku le eme, si nye nusi me ɣeyiɣi mele esi wòaɖe eme fifia o.
  
  "Nusianu nyo." Ele abe atadi dzodzoe sue aɖe ene na amesiame kloe," Sam ɖo eŋu esi Ðɔkta Fritz ɖe Nina ƒe agbalẽ sesẽwo ƒe agbalẽdzraɖoƒe aɖe do goe henɔ dodokpɔa me tsonuawo me dzrom ɖe eƒe kɔmpiuta dzi. Esi wonya scan nuŋlɔɖi si me nu dziŋɔawo le ko la, ebia tso Sam si be wòana Nina ƒe ɖɔkta si le Mannheim ƒe e-mail. Sam tsɔ agbalẽvi aɖe si me nyawo katã le la nɛ eye wòyi edzi tsɔ avɔ si wotsɔ ƒoa aŋɔe la de eƒe ŋgonu le mɔ gbegblẽ nu. Eɖe ŋku ɖe Marduk, si nye ŋutsu si ƒe agbanɔamedzie wònye be wotsoe la, gake amegãɖeɖia wɔ abe ɖe mekpɔe o ene.
  
  Ðɔkta Fritz gbɔ ya sesĩe eye wògbɔ eme sesĩe be: "Afima," eye eƒe dzi dze eme be yeƒe dɔnɔa gakpɔtɔ le agbe. "Ðeko wòdzɔa dzi nam be ele agbe. Alesi wòwɔ do le afisia kple ŋutega madeamedzi alea la, nyemanya gbeɖe o."
  
  Marduk na numekɔkɔ nɛ be: "Xɔ̃wòa kplɔe yi mɔa katã dzi va ɖo afisi wodoa go le, ɖɔkta." "Ènya ɖekakpui manyanu si nètsɔ ametakpɔnu na be wòate ŋu ado ame siwo wòwu le ŋukeklẽ ƒe ŋkɔ me la ƒe moa?"
  
  "Nyemenya o!" - Ðɔkta Fritz tsi dzodzodzoe, egakpɔtɔ do dziku ɖe ame tsitsia ŋu le taɖuame si nɔ ƒoƒom si wòxɔ ta.
  
  "Hey Hey!" Werner tɔ te nyaʋiʋli si kplɔe ɖo. "Míeva afisia be míakpɔ esia gbɔ, ke menye be míana nuwo nagagblẽ ɖe edzi o! Eyata, gbã la, medi be manya nusi wò - efia asi Marduk tẽ - ƒe gomekpɔkpɔ le Löwenhagen me nye. Wodɔ mí be míalée, eye esia koe míenya. Emegbe esi mebia gbe wò la, ametakpɔnu sia katã do."
  
  Marduk te tɔ ɖe edzi be: "Abe alesi megblɔe na mi va yi ene la, nyemenya amesi LöVenhagen nye o."
  
  Himmelfarb ɖo eŋu be: "Yeʋukula si gbã yameʋua ŋkɔe nye Olaf LöVenhagen. "Etɔ dzoe le afɔkua me, gake eto mɔ aɖe nu tsi agbe eye wòte ŋu ɖo kɔdzi."
  
  Wotɔ vie ɣeyiɣi didi aɖe. Amesiame nɔ lalam be Marduk naɖe nusita wònɔ Lövenhagen yome tim le gɔmedzedzea me la me. Amegãɖeɖia nya be ne yegblɔ nusita yeti ɖekakpuia yome na wo la, ahiã be yeaɖe nusita yetɔ dzoe hã afia. Marduk gbɔ ya sesĩe eye wòdze kekeli aɖe klẽ ɖe akpɔkplɔa ƒe atɔ si me womese egɔme o la dzi.
  
  Egblɔ be: "Ewɔ nam be ŋutsu si yome tim menɔ tso Tornado aʋawɔyameʋua ƒe akpa si le bibim la nye yameʋukula si ŋkɔe nye Neumand."
  
  "Neumand? Esia mate ŋu anye nyateƒe o. Neumand le mɔkeke, ɖewohĩ ƒomea ƒe gaku mamlɛawo bu le megbemɔ aɖe dzi," Himmelfarb ko alɔgbɔnu. Kohl kple Werner ʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe edzi.
  
  "Enyo, mekplɔe ɖo tso afisi afɔkua dzɔ le. Meti eyome elabena ametakpɔnu le esi. Esi mekpɔ ametakpɔnu la, eva hiã be matsrɔ̃e. Fiafitɔ, fiafitɔ dzro aɖee wònye, mele egblɔm na mi! Eye nusi wòfi la ŋusẽ nɔ eŋu akpa be bometsila bometsila aɖewo siwo le abe ema ene nate ŋu akpɔ wo gbɔ! Eyata ele nam be maxe mɔ nɛ to mɔ ɖeka kolia si dzi woato atɔ te Awutɔ," Marduk gblɔ kple dzitsitsi.
  
  "Ame si wotsɔ ɣla eɖokui?" - Bia Kohl be. "Ŋutsu, ema ɖi abe sinima dziŋɔ aɖe me ame vɔ̃ɖi ene." Eko alɔgbɔnu, eye wòtsɔ asi ƒo Himmelfarb ƒe abɔta.
  
  Himmelfarb li liʋiliʋi be: "Tsi."
  
  "Amesi trɔa eɖokui nye amesi tsɔa Babilontɔwo ƒe nutsyɔnu zãa ame bubu ƒe dzedzeme. Esiae nye ametakpɔnu si xɔ̃wò vɔ̃ɖi la ɖe kple Ðɔkta Gould," Marduk ɖe eme, gake wo katã wote ŋu kpɔe be medi be yeaɖe nu me tsitotsito o.
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Yi ŋgɔ," kple mɔkpɔkpɔ be yeƒe akɔntabubu le nɔnɔmetata susɔea ŋu mesɔ o. "Aleke woawɔ awu ameɖokuiwɔla?"
  
  Marduk ɖo eŋu kabakaba akpa kloe be: "Kple dzo." Sam te ŋu kpɔe be ɖeko wòdi be yeaɖee le yeƒe akɔta. "Miɖo to, le egbegbe xexeame gome la, esiawo katã nye srɔ̃nyɔnu tsitsiwo ƒe ŋutinyawo. Nyemele mɔ kpɔm be mia dometɔ aɖeke ase egɔme o."
  
  Werner tsɔ brɔs ɖe dzimaɖitsitsia ɖa be: "Mègalé to ɖe eŋu o." "Medi be manya alesi wòanya wɔ be matsɔ ametakpɔnu atrɔ nye mo wòazu ame bubu tɔ. Esia ƒe agbɔsɔsɔme kae nye esi me susu le gɔ̃ hã?"
  
  "Ka ɖe dzinye, Asrafomegã. Mekpɔ nusiwo ŋu amewo xlẽna le gliwo me ko, eyata nyemawɔ kaba alea gbegbe be maɖee ɖa be susu mele eme o," Sam gblɔ. "Nya siwo me susu mele o siwo ŋu meɖu fewu le tsã la dometɔ akpa gãtɔ, meva kpɔe tso ɣemaɣi be wosɔ le dzɔdzɔmeŋutinunya nu vie, ne ènya tsɔ ke ƒu gbe ɖe atsyɔ̃ɖonu siwo wotsɔ kpe ɖe eŋu le ƒe alafa geɖe me be wòadze abe ɖe woto nu ŋutɔŋutɔ aɖe vɛ fewuɖutɔe ene."
  
  Marduk ʋuʋu ta, eye wòda akpe be mɔnukpɔkpɔ su ame aɖe si be wòaɖo to ye ya teti. Eƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu ɖaɖɛa nɔ ŋutsu siwo nɔ to ɖom ye dome esime wònɔ woƒe dzedzeme srɔ̃m henɔ eɖokui biam be ɖe wòle be yeaɖe fu nɛ gɔ̃ hã.
  
  Gake eva hiã be wòawɔ avu elabena eƒe fetu si wòxɔ la si le esi le dɔwɔƒe nyɔŋutɔ kekeake si wòwɔ le ƒe ʋɛ siwo va yi me ta - si he Xexemeʋa III vɛ.
  
  
  Ta 20 - Nyateƒe si mexɔ se o
  
  
  Ðɔkta Fritz zi ɖoɖoe ɣeyiɣi sia katã, gake le ɣeyiɣi sia me la, ese le eɖokui me be ele be yeatsɔ nane akpe ɖe dzeɖoɖoa ŋu. Esi wòɖiɖi eƒe ŋkuwo ɖe asi si mlɔ eƒe akɔnu ŋu la, eɖi ɖase le alesi ametakpɔnua wɔ nukui ŋu. "Esi dɔnɔ ma ge ɖe eme, eye nuxaxa katã nɔ eŋu la, ebia tso asinye be madzra ametakpɔnu la ɖo nɛ. Nyemebu naneke ŋu le gɔmedzedzea me o, ènyaa? Mebui be exɔ asi nɛ eye be ɖewohĩ eya koe nye nusi wòɖe tso dzo si bi le aƒe me alo nane me."
  
  Elé ŋku ɖe wo ŋu, eye wòtɔtɔ eye vɔvɔ̃ ɖoe. Emegbe eƒe susu nɔ Marduk ŋu, abe ɖe wòse le eɖokui me be ehiã be yeana ame tsitsia nase nusita wòwɔ abe ɖe yemekpɔ nusi ye ŋutɔ yekpɔ o ene gɔme.
  
  "Le ɣeyiɣi aɖe me la, ne metsɔ nu sia da ɖi, ne míagblɔe la, ale be mate ŋu akpɔ nye dɔnɔa dzi vɔ. Lã kuku siwo vuvu le eƒe abɔta la dometɔ aɖewo lé ɖe nye asigɛ ŋu; Ele be maʋuʋui hafi ayi dɔa dzi." Fifia enɔ gbɔgbɔm le mɔ si mesɔ o nu. "Gake eƒe ɖewo ge ɖe ametakpɔnu la me, eye meka atam na Mawu..."
  
  Ðɔkta Fritz ʋuʋu ta, ŋu kpee akpa be wòagblɔ nya drɔ̃e baɖa kple fewuɖunya la.
  
  "Gblɔe na wo! Gblɔe na wo, le ame kɔkɔe la ƒe ŋkɔ me! Ele be woanya be nyemenye tagbɔsesẽtɔ o! - ame tsitsia do ɣli. Eƒe nyawo tɔtɔ eye wònɔ blewu elabena eƒe nu ƒe nɔnɔme na nuƒoƒo sesẽ, gake eƒe gbe ge ɖe amesiame si nɔ afima ƒe to me abe dziɖegbe ƒe asikpe ene.
  
  "Ele be mawu nye dɔa nu. Mina woanya, ɣeyiɣi gakpɔtɔ le asinye," Ðɔkta Fritz dze agbagba be yeatrɔ nya la, gake ame aɖeke meʋuʋu lãmeka aɖeke be wòado alɔe o. Ðɔkta Fritz ƒe ŋkume ʋuʋu esi wònɔ eƒe susu trɔm.
  
  Eyi edzi be: "Esi... esi lãa ge ɖe ametakpɔnu la me la, ametakpɔnu la ƒe gome... xɔ nɔnɔme?" Ðɔkta Fritz kpɔe be yemete ŋu xɔ ye ŋutɔ yeƒe nyawo dzi se o, eye ke hã eɖo ŋku edzi be nu sia tututue dzɔ! Yameʋukula etɔ̃awo ƒe mo gakpɔtɔ xɔ dzo le dzimaxɔse ta. Gake fɔbubu alo nukunu aɖeke menɔ Sam Cleave kple Marduk ƒe mo o. "Ametakpɔnu la ƒe eme va zu... mo, ɖeko," egbɔ ya sesĩe, "ɖeko wòzu ʋuʋudedi. Megblɔ na ɖokuinye be gaƒoƒo didi siwo metsɔ wɔ dɔe kple ametakpɔnu la ƒe nɔnɔme le fefem ɖe ŋutasesẽtɔe, gake esi wotutu aŋekotoku si me ʋu le la ɖa ko la, mo bu."
  
  Ame aɖeke megblɔ nya aɖeke o. Esesẽ na ŋutsu aɖewo be woaxɔe ase, gake ame bubuwo ya dze agbagba be yewoato mɔ siwo dzi wòate ŋu ato adzɔe hafi la vɛ. Marduk susui be fifia anye ɣeyiɣi nyui aɖe be yeatsɔ nane si mexɔ se o akpe ɖe Ðɔkta la ƒe nu wɔmoyaa ŋu, gake fifia ya, tsɔe ɖo dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe nukpɔsusu si sɔ gbɔ wu nu. "Aleae wòyia edzi le. Babilontɔwo ƒe Nutsyɔnu la zãa mɔnu si dzi ŋɔ vie, wozãa amegbetɔ ƒe lãkusi kuku tsɔ xɔa domenyiŋusẽfianu si le eme, eye emegbe wòtrɔa asi le ame ma ƒe mo ŋu wòzua nutsyɔnu."
  
  "Yesu!" Werner gblɔ be. Enɔ ekpɔm esime Himmelfarb nɔ du dzi to eŋu, nɔ mɔ dzi yina xɔa me ƒe nugododeƒea. "Ẽ, nyemebu fɔ wò o, Kaporal."
  
  "Aƒetɔwo, ne maɖo ŋku edzi na mi be dɔwɔƒe aɖe le asinye si dzi makpɔ." Ðɔkta Fritz gbugbɔ gblɔ nya si wògblɔ va yi.
  
  Marduk de nu nyaa me be: "... nane gali wu ema," eye wòdo eƒe asi si le ƒuƒlu la ɖe dzi blewuu be yeate gbe ɖe yeƒe nyaa dzi.
  
  Sam ko alɔgbɔnu fewuɖutɔe, eye wòkɔ eƒe ŋɔti me be: "Oo, enyo ŋutɔ."
  
  Marduk ŋe aɖaba ƒu edzi eye wòɖo se siwo womeŋlɔ o wu gɔ̃ hã. "Ne Masker la nya xɔ nunala la ƒe mo ko la, dzo koe woate ŋu aɖe ametakpɔnu la ɖa. Dzo koe ate ŋu aɖee ɖa le Masker la ƒe mo." Emegbe egblɔ kpee bubutɔe be, "eye esia tae wòle be mawɔ nu si mewɔ la ɖo."
  
  Himmelfarb megate ŋu nɔ te ɖe enu o. "Le Mawu ta la, yameʋukulae menye. Mumbo-jumbo shit sia menye nye tɔ o godoo. Esiawo katã ɖi Hannibal Lecter akpa nam. Mele dzodzom, xɔlɔ̃wo."
  
  Werner gblɔ sesĩe be: "Wotsɔ dɔ aɖe de asi na wò, Himmelfarb," gake asrafomegã si tso Schleswig yameʋudzeƒea ɖe eɖokui ɖa le fefea me, eɖanye ga home ka kee wòɖaxɔ o.
  
  "Menya esia, Asrafomegã!" - edo ɣli. "Eye makpɔ egbɔ be matsɔ nye dzimaɖitsitsia ayi na míaƒe aʋafia si ŋu wodea bubui la ŋutɔ, ale be miagaxɔ mokaname ɖe nye nuwɔna ta o." Eɖe hũ, eye wòtutu eƒe ŋgonu si xɔ dzo eye wòle ɣie la. "Taflatse ŋutsuwo, gake nyemate ŋu akpɔ esia gbɔ o. Dzidzɔtɔe, nyateƒe. Yɔm ne èhiã yameʋukula. Ema koe nye nye ema." Edo go hedo ʋɔa ɖe megbe.
  
  Sam do gbe nɛ be: "Wò lãmesẽ, ŋutsu." Emegbe ete ɖe Marduk ŋu kple nyabiase ɖeka si doa dziku nɛ si nɔ fu ɖem nɛ tso esime woɖe nudzɔdzɔa me zi gbãtɔ. "Marduk, nane le kuxi me tom le afisia. Gblɔe nam, nukae adzɔ ne ame aɖe do ametakpɔnu ko evɔ mewɔ naneke ɖe ŋutilã kukua ŋu o?"
  
  "Naneke o".
  
  Dziɖeleameƒo ƒe hadzidzi aɖe nɔ ame mamlɛawo dome. Wonɔ mɔ kpɔm na fefea ƒe se siwo ŋu wotrɔ asi le wu, Marduk kpɔe dze sii, gake meɖoe be yeato naneke vɛ hena modzakaɖeɖe o. Ðeko wòɖe abɔta.
  
  "Naneke medzɔna o?" Ewɔ nuku na Kohl ŋutɔ. "Ðe menye ku vevesesetɔe nèle kukum loo alo gbɔgbɔtsixe tsi ƒowò vaseɖe ku me oa? Èdo ametakpɔnu eye naneke medzɔna o." Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu." Babilon
  
  "Naneke mele dzɔdzɔm o, vinye. Ametakpɔnu koe wònye. Esia tae ame ʋɛ aɖewo koe nya nu tso eƒe ŋusẽ vɔ̃ɖi ŋu ɖo," Marduk ɖo eŋu.
  
  Kohl to nyatoƒoe be: "Amewula ka gbegbee nye si wònye."
  
  "Enyo, eyata ne èdo ametakpɔnu eye wò mo zu ame bubu tɔ - eye ame tsitsi tsitsi si ƒe tagbɔ gblẽ abe wò ene metɔ dzo wò o - ɖe ame bubu ƒe mo aganɔ asiwò tegbeea?" - Werner bia nya sia.
  
  "Ao, enyo!" - Sam do ɣli, eye nusiawo katã do dzidzɔ nɛ. Ne ɖe wònye amateur la, anye ne enɔ eƒe nuŋlɔti ƒe nuwuwu ɖum henɔ nuŋlɔɖiwo wɔm abe aɖaʋatɔ ene vaseɖe fifia, gake Sam nye nyadzɔdzɔŋlɔla xoxo aɖe, si te ŋu léa nyateƒenya manyaxlẽwo ɖe susu me esime wòle to ɖom. Ema, eye wòlé dzeɖoɖo bliboa ɖe mɔ̃ dzi le adzame tso kasɛt dzi le eƒe kotoku me.
  
  Marduk ɖo eŋu kple ŋkubiã be: "Àzu ŋkuagbãtɔ." "Ekema èva le abe lã si ƒe tagbɔ gblẽ ene, eye nèku."
  
  Eye ɣlidodo aɖe si wɔ nuku la gaƒu du to woƒe fliawo me ake. Nukoko ɖeka alo eve kplɔe ɖo. Ðeka tso Ðɔkta Fritz gbɔ. Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, ekpɔe be viɖe aɖeke mele agbagbadzedze be yeatsɔ lãgbalẽgoloa aƒu gbe o, eye hekpe ɖe eŋu la, eva nɔ ɖetsɔlemea tem fifia.
  
  "Wow, Aƒetɔ Marduk, edze abe ŋuɖoɖo si le klalo na nusianu le asiwò ene, alo?" Ðɔkta Fritz ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko vividoɖeameŋutɔe.
  
  Marduk lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, nenemae, nye ɖɔkta lɔlɔ̃a." "Mexɔ ƒe blaatɔ̃ kloe, eye nyee kpɔa esia kple ŋkuɖodzinu bubuwo dzi tso esime menye ŋutsuvi ƒe wuiatɔ̃. Kaka fifia naɖo la, menye ɖeko meva nya seawo nyuie ko o, ke nublanuitɔe la, mekpɔ wo le dɔwɔwɔ me zi gbɔ zi geɖe akpa."
  
  Kasia Ðɔkta Fritz se le eɖokui me be yezu bometsitsi ɖe yeƒe dada ta eye wòdze le eƒe mo. "Nye kukuɖeɖewo".
  
  "Mese egɔme, Ðɔkta Fritz. Ŋutsuwo wɔa kaba tsɔa nusiwo dzi womate ŋu aɖu o la ƒua gbe ɣesiaɣi be wonye tagbɔsesẽ. Gake ne wole woawo ŋutɔ ƒe nuwɔna siwo me susu mele o kple nuwo wɔwɔ ƒe bometsitsiwo ŋu bum la, woate ŋu ana numeɖeɖe ɖesiaɖe kloe wò atsɔ aɖo kpe edzi," amegãɖeɖia gblɔe kple sesẽ.
  
  Ðɔktaa te ŋu kpɔe be lãmeka siwo mebɔ o si ƒo xlã eƒe nu la le mɔ xem na ŋutsua be megate ŋu nɔ nu ƒom o vavã.
  
  "Hmm, ɖe susu aɖe li si tae ame siwo doa ametakpɔnu la ƒe ŋku gbãna eye woƒe susu bunaa?" Kohl bia eƒe nya gbãtɔ si tso dzime.
  
  Marduk tsɔ abɔta ƒoe be: "Akpa sia gakpɔtɔ nye xotutu kple gliwo koŋ, vinye." "Zi ʋɛ aɖewo koe mekpɔ nusia dzɔ le ƒeawo me. Ame akpa gãtɔ siwo zãa ametakpɔnu la tsɔ wɔa nu gbegblẽwoe la menya nusi adzɔ ɖe wo dzi ne wobia hlɔ̃ wo vɔ o. Abe didi alo didi vɔ̃ ɖesiaɖe si gbɔ wòtso ene la, fe aɖe li woaxe. Gake ameƒomea mesrɔ̃a nu gbeɖe o. Ŋusẽ nye mawuwo tɔ. Ðokuibɔbɔ nye amegbetɔwo tɔ."
  
  Werner bu akɔnta le nusiawo katã ŋu le eƒe ta me. Egblɔ be: "Mina magblɔe kpuie." "Ne èdo ametakpɔnu abe atsyɔ̃ɖonu ko ene la, megblẽa nu le eŋu o eye viɖe aɖeke mele eŋu o."
  
  Marduk ɖo eŋu be: "Ẽ," eye wòɖiɖi eƒe asike ɖe anyi eye wòɖe ŋku blewuu.
  
  "Eye ne èɖe lãgbalẽ aɖe le taɖodzinu kuku aɖe ŋu eye nètsɔe de ametakpɔnu aɖe ƒe eme, eye emegbe nètsɔe de mo na wò... Mawu, nya mawo sese ko nana medzea dɔ... Wò mo zua ame ma ƒe mo, . nyui?"
  
  "Abolo bubu na Team Werner." Sam ko alɔgbɔnu eye wòfia asi esi Marduk nɔ ta ʋuʋum.
  
  Werner blu ɖe eta, eye wòtsɔ eƒe susu ɖo eƒe dadiwo xɔxɔ ɖe wo nɔewo yome ŋu be: "Gake emegbe ahiã be nàtsɔ dzo atɔ dzoe alo adoe eye nàgbã ŋku hafi wòazu tagbɔ gblẽ keŋkeŋ."
  
  Marduk ɖo kpe edzi be: "Ele nenema."
  
  Nyabiase ɖeka ganɔ Ðɔkta Fritz si. "Ðe ame aɖe bu alesi wòawɔ aƒo asa na dzɔgbevɔ̃e siawo dometɔ ɖesiaɖe ŋu kpɔ, Aƒetɔ Marduk? Ðe ame aɖe ɖe asi le ametakpɔnu ŋu kpɔ evɔ ŋkumaʋumaʋui alo ku le dzo me oa?"
  
  "Aleke LöVenhagen wɔe? Le nyateƒe me la, egatsɔe doe be yeaxɔ Ðɔkta Hilt ƒe mo adzo le kɔdzi! Aleke wòwɔe? - Sam bia be.
  
  "Dzoa xɔe zi gbãtɔ, Sam. Ðeko dzɔgbenyuie nɔ eŋu be wòtsi agbe. Lãgbalẽ koe nye mɔ si dzi woato aƒo asa na Babel ƒe Ametakpɔnu ƒe dzɔgbevɔ̃e," Marduk gblɔ esi wòɖi ɖekematsɔlemetɔ kura. Eva zu eƒe anyinɔnɔ ƒe akpa vevi aɖe ale gbegbe be nyateƒenya xoxo mawo ke gbugbɔgagblɔ ti kɔ nɛ.
  
  "Esia... ŋutigbalẽ?" Sam ƒe mo ʋuʋu.
  
  "Nenema tututue wònye. Le nyateƒe me la, esiae nye Babel ƒe ametakpɔnu ƒe ŋutigbalẽ. Ele be woatsɔe asisi ɖe Masker la ƒe mo le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi be wòaɣla Masker la ƒe mo kple mask la ƒe ƒoƒo ɖekae. Gake míaƒe fukpela dahe si dzi ɖe le ƒo la menya nu tso esia ŋu o. Eteƒe madidi o akpɔ eƒe vodadaa adze sii, ne mekpɔe haɖe o," Marduk ɖo eŋu. "Zi geɖe la, ŋkumaʋumaʋu menɔa anyi wu ŋkeke etɔ̃ alo ene o, eya ta afi sia afi si wòle la, mele mɔ kpɔm be meku ʋu o."
  
  "Esubɔnɛ nyuie." Gbɔmeya!" Kol ƒe mo wɔ yaa.
  
  Ðɔkta Fritz gblɔ be: "Nyemete ŋu lɔ̃ ɖe edzi wu ema o. "Gake aƒetɔwo, ele nam ŋutɔŋutɔ be maɖe kuku na mi be miadzo hafi dɔdzikpɔlawo nase míaƒe ameŋububu si gbɔ eme le afisia ƒe yaƒoƒo."
  
  Ðɔkta Fritz ƒe dzi dze emee nye be fifia ya wo katã wolɔ̃ ɖe edzi. Wolé woƒe awudziwuiwo eye wodzra ɖo vivivi be yewoado le ɔfis. Yamesrafowo ƒe yameʋukulawo tsɔ ta ʋuʋu tsɔ da asi ɖe edzi kple gbedonamenyawo mamlɛawo dzo, eye wogblẽ Marduk ɖe gaxɔ me be woaɖee afia. Woɖoe be yewoado go Sam emegbe vie. Esi nudzɔdzɔwo ƒe tɔtrɔ yeye sia kple nyateƒenya siwo tɔtɔa ame la me toto si hiã vevie ta la, wodi be yewoagbugbɔ abu akpa si yewowɔna le nuwo ƒe ɖoɖo gã la me ŋu.
  
  Sam kple Margaret do go le eƒe amedzrodzeƒea ƒe nuɖuɖudzraƒe esime Marduk kple yameʋukula eveawo nɔ mɔ dzi yina yameʋudzeƒea be yewoatsɔ yewoƒe nyawo ana Schmidt. Fifia Werner nya be Marduk nya yeƒe aʋafia le woƒe gbebiame si wowɔ va yi nu, gake menya nusita Schmidt dzraa ametakpɔnu vɔ̃ɖi la ŋuti nyatakakawo ɖo ɖe eɖokui haɖe o. Nyateƒee, enye asinudɔwɔwɔ si ŋu asixɔxɔ gã aɖe le, gake esi Werner le ɖoƒe si le habɔbɔ vevi aɖe abe Germanytɔwo ƒe Luftwaffe ene me ta la, exɔe se be ele be susu aɖe si ʋãa dunyahehe wu nanɔ megbe na Schmidt be wòadi Babel ƒe Ametakpɔnu la.
  
  "Nukae nàgblɔ na wò aʋafia le ŋunye?" - Marduk bia ɖekakpui eve siwo wòkplɔ ɖo esime wonɔ zɔzɔm ɖo ta Werner ƒe jeep la gbɔ.
  
  "Nyemeka ɖe edzi be ele be míagblɔ wò nya gɔ̃ hã nɛ o. Le nusi meƒo nya ta le afisia nu la, anyo wu ne èkpe ɖe mía ŋu míeke ɖe L öVenhagen ŋu eye nèɣla wò anyinɔnɔ, Aƒetɔ Marduk. Zi alesi Kapitan Schmidt menya nu tso ŋuwò kple wò gomekpɔkpɔ le eme ŋu boo o la, zi nenemae wòanyo wu," Werner gblɔ.
  
  "Míado go le aʋawɔƒea!" - Kohl do ɣli tso ʋu ene siwo le adzɔge tso mía gbɔ, eye wòʋu eya ŋutɔ ƒe ʋu.
  
  Werner ʋuʋu ta. "Ðo ŋku edzi be Marduk meli o eye míete ŋu ke ɖe Lövenhagen ŋu haɖe o, alo?"
  
  "Se egɔme!" Kol da asi ɖe ɖoɖoa dzi kple gbedoname vie eye wòko alɔgbɔnu abe ŋutsuvi ene. Ege ɖe eƒe ʋua me eye wòku ʋua dzo esime ŋdɔkutsu dzatsɛ ƒe akaɖia nɔ dua ƒe nɔnɔme klẽm le eŋgɔ. Ɣeɖoto kloe eye woɖo woƒe didia ƒe ŋkeke evelia dzi, eye wogawu ŋkekea nu gake medze edzi o.
  
  "Mesusu be ahiã be míadze yameʋukulawo didi gɔme?" Werner biae kple anukwareɖiɖi blibo, aleke kee eƒe biabiaa ɖi fewuɖunyae o. "Esiae nye ŋkeke etɔ̃lia tso esime Löwenhagen zã ametakpɔnu la tsɔ si le kɔdzi, eyata ele be kuxiwo nanɔ eƒe ŋkuwo ŋu xoxo."
  
  Marduk ɖo eŋu be: "Nyateƒee. "Ne eƒe ŋutilã sẽ, eye esia metso dzotsi si metsɔ nɛ gbɔ o la, ate ŋu axɔ ɣeyiɣi didi hafi wòate ŋu akpɔ nu. Esia tae Ɣetoɖoƒedukɔwo mese Mesopotamia kple Babilon ƒe kɔnyinyi xoxoawo gɔme o eye wobu mí katã abe aglãdzelawo kple lã ʋukɔkɔɖilawo ene. Ne blemafiawo kple kplɔlawo tɔ dzo ŋkunɔwo le adzewɔwɔ me la, menye alakpanutsotso aɖe ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ tae o. Nya siawo ƒe akpa gãtɔ gbɔe wòtso tẽ be wozã Babel ƒe Ametsyɔnu la tsɔ wɔ woawo ŋutɔ ƒe ayemɔ."
  
  "Ame siawo ƒe kpɔɖeŋu akpa gãtɔa?" Werner bia kple ŋkumeʋuʋu esi wòʋu Jeep la ƒe dzodoƒe, eye wòdze abe ɖe wòke ɖi le mɔnu siwo le etame ŋu ene.
  
  Marduk tsɔ abɔta gblɔ be: "Enyo, amesiame wɔa vodada, vinye. Enyo wu be nànɔ dedie wu be nàɖe kuku."
  
  
  Ta 21 - Neumann kple LöVenhagen ƒe Nya ɣaɣla
  
  
  Esi ɖeɖi te Olaf Lanhagen ŋu eye vevesese si nɔ dzidzim ɖe edzi ɖaa yɔe fũ ta la, ebɔbɔ nɔ ahadzraƒe aɖe si te ɖe Darmstadt ŋu. Ŋkeke eve enye sia tso esime wògblẽ Nina ɖi le Frau Bauer ƒe aƒeme, gake mete ŋu he eƒe zɔhɛa kpe ɖe eŋu le adzamedɔ sia tɔgbe wɔwɔ me o, vevietɔ esi wòle be woakplɔ abe tedzi ene. Enɔ mɔ kpɔm be yeazã Ðɔkta Hilt ƒe ga atsɔ aƒle nuɖuɖu. Ebu eŋu hã be yeaɖe yeƒe asitelefon ɖa nenye be wole ye yome tim. Kaka fifia naɖo la, dziɖuɖumegãwo anya kpɔe be ye gbɔ kɔdziwuawo tso, si tae metsɔ Hilt ƒe ʋua de se na be wòaɖo Kapitan Schmidt, amesi nɔ Schleswig yameʋudzeƒe ɣemaɣi gbɔ o.
  
  Eɖoe be yeatsɔ mɔnukpɔkpɔ aɖe ato Hilt ƒe asitelefon zazã atsɔ aƒo ka zi ɖeka me. Anɔ eme be esia ana wòanɔ nɔnɔme si mebɔbɔ o me le Schmidt gbɔ, elabena woate ŋu alé ŋku ɖe asitelefon dzi kaƒoƒo ŋu, gake tiatia bubu aɖeke meganɔ esi o. Esi eƒe dedienɔnɔ gblẽ eye eƒe dɔdasi me gblẽ vevie ta la , eva hiã be wòato kadodomɔnu siwo me afɔku le wu dzi be yeaɖo kadodo ɖe ŋutsu si dɔe ɖe mawunyadɔgbedeƒea le gɔmedzedzea me la dome.
  
  "Pilsner bubu, aƒetɔ?" - kasia nuɖukplɔ̃dzikpɔla la bia, si na Löwenhagen ƒe dzi ƒo sesĩe. Etsɔ kuviawɔwɔ deto aɖe kpɔ nuɖukplɔ̃dzikpɔla si ƒe susu le kpuie la.
  
  "Ẽ akpe na wò". Etrɔ eƒe susu kaba. "Lala, ao. Madi be mawɔ schnapps aɖewo, taflatse. Eye nane si woaɖu."
  
  "Ele be nàxɔ nane tso nuɖuɖu siwo woɖana me, aƒetɔ. Ðe nane dzɔ dzi na wò le afimaa?" nuɖukplɔ̃dzikpɔla la biae ɖekematsɔlemetɔe.
  
  Lövenhagen ƒo nu kple dziku be: "Ðeko nàtsɔ ƒumelã aɖe vɛ nam."
  
  Nuɖukplɔ̃dzikpɔla la ko alɔgbɔnu be, "Aƒetɔ, abe alesi nàte ŋu akpɔe ene la, míetsɔa ƒumelãwo naa amewo o. Taflatse mibia nuɖuɖu aɖe si míetsɔna naa amewo ŋutɔŋutɔ."
  
  Ne ɖe Löwenhagen menɔ kpekpe vevi aɖe lalam o, alo ne ɖe dɔwuame megbɔdzɔ o la, anye ne ewɔ mɔnukpɔkpɔ si su esi be wòdo Hilt ƒe mo la ŋudɔ atsɔ agbã bometsila fewuɖula la ƒe tagbɔ. "Ekema ɖeko nàtsɔ lãgbalẽa vɛ nam. Nye Mawu! Ðeko, nyemenya o, wɔ nuku nam!" - yameʋukulaa do ɣli kple dziku.
  
  Nuɖukplɔ̃dzikpɔla si ƒe mo wɔ yaa la ɖo eŋu be: "Ẽ, aƒetɔ," eye wòƒo nuɖuɖua kple biya ƒe kplu nu ƒu kabakaba.
  
  "Eye mègaŋlɔ schnapp-awo be gbã o!" - edo ɣli ɖe bometsila si do apron, si nɔ mɔ dzi yina nuɖaƒea to kplɔ̃awo dzi kple amedzro siwo ƒe ŋkuwo keke la yome. Löwenhagen ko alɔgbɔnu na wo eye wòɖe nane si ɖi ɣlidodo bɔbɔe aɖe si tso eƒe nuɖuɖutome goglo la do goe. Esi ame aɖewo tsi dzi ɖe ŋutsu si me afɔku le ŋu ta la, wodzo le dɔwɔƒea esime ame bubuwo nɔ dze ɖom kple vɔvɔ̃.
  
  Ðetugbui dzetugbe aɖe si nye nuɖuɖudzrala aɖe ƒo dzi tsɔ aha aɖe vɛ nɛ be wòanye amenuveve na eƒe dɔwɔhati si vɔvɔ̃ ɖo la. (Nuɖuɖudzrala la nɔ eɖokui dzram ɖo le nuɖaƒea, henɔ dzadzram ɖo be yeadze ŋgɔ asisi si do dziku la ne eƒe nuɖuɖu nya vɔ ko.) Eko alɔgbɔnu vɔvɔ̃tɔe, tsɔ kplu la da ɖe anyi eye wòɖe gbeƒãe be, "Schnapps na wò, aƒetɔ."
  
  "Akpe na wò," koe nye nya si wògblɔ, si wɔ nuku nɛ ŋutɔ.
  
  Löwenhagen, si xɔ ƒe blaeve vɔ adre, nɔ anyi nɔ eƒe etsɔme ŋu bum le ahadzraƒea ƒe akaɖi fafɛa me esime ɣea nɔ dzodzom le ŋkekea me le gota, eye wòna fesreawo do viviti. Hadzidzia nu sẽ vie esi fiẽsi me ameha la nɔ sisim abe dzisasrã si le sisim le dzimaɖitsitsi me ene. Esi wònɔ eƒe nuɖuɖu lalam la, ebia aha sesẽ atɔ̃ bubuwo, eye esi aha sesẽ si fa akɔ na ame la nɔ eƒe ŋutilã si xɔ abi la fiãm la, ebu alesi wòwɔ va ɖo afisia ŋu.
  
  Mesusui kpɔ le eƒe agbe me be yeava zu amewula si ƒe ʋu fa miamiamia, amewula si dia viɖe, si mede nenema o, kple le ƒe sue ma me o. Ŋutsu akpa gãtɔ ɖiɖina ne wole tsitsim, wotrɔna zua ha siwo me dzi mele o hena gakpɔkpɔ ƒe ŋugbedodo. Menye eyae o. Esi wònye aʋawɔyameʋukula ta la, enya be gbeɖeka la, ahiã be yeawu ame geɖe le aʋawɔwɔ me, gake anye yeƒe dukɔa ƒe nyonyo ta.
  
  Be wòaʋli Germany kple Xexeame ƒe Gadzraɖoƒegã ƒe taɖodzinu siwo nye utopia ta hena xexe yeye aɖe nye eƒe dɔ kple didi gbãtɔ kple vevitɔ. Agbe tsɔtsɔ ɖe taɖodzinu sia ta nye nusi bɔ, gake fifia eƒo eɖokui ɖe ʋukɔkɔɖi ƒe mɔzɔzɔ aɖe me be yeatsɔ aɖi kɔ na Luftwaffe ƒe aʋafia ƒe didiwo, si meku ɖe Germany ƒe ablɔɖe alo xexeame ƒe nyonyo ŋu kura o. Le nyateƒe me la, nusi to vovo na emae wònɔ wɔwɔm fifia. Esia na wòlé blanui abe alesi eƒe ŋku ƒe nukpɔkpɔ si nɔ gbegblẽm ɖe edzi kple eƒe nɔnɔme si nɔ tsitre tsim ɖe eŋu si nɔ dzidzim ɖe edzi ene kloe.
  
  Nusi ɖe fu nɛ wue nye alesi Neumand do ɣli esime LöVenhagen tɔ dzoe zi gbãtɔ. Kapitan Schmidt haya LöVenhagen ɖe nusi aʋafia la ɖɔ be enye dɔwɔwɔ le adzame si gbɔ eme ta. Esia va eme le woƒe asrafoha la ɖoɖo nyitsɔ laa le teƒe si te ɖe Mosul dugã si le Iraq ŋu megbe.
  
  Le nya si aʋafia la gblɔ na LöVenhagen nu la, edze abe Schmidt ye dɔ Flieger Neumann be wòaɖaxɔ blema ŋkuɖodzinu aɖe si me mekɔ o tso ame ŋutɔ ƒe nudzraɖoƒe esime wonɔ Iraq le bɔmbdada ƒe amedzidzedze mamlɛtɔ si wowɔ tsɔ tɔ ŋku Xexeame ƒe Gadzraɖoƒegã kple vevietɔ CIA ƒe dɔwɔƒe si le afima me ene. Neumand, si nye ƒewuivi nuvlowɔla tsã la, si aɖaŋu si hiã be wòage ɖe nudzɔla kesinɔtɔ aɖe ƒe aƒe me aɖafi Babel ƒe Ametakpɔnu la.
  
  Wotsɔ ŋkuɖodzinu tsɛ aɖe si le abe taɖu ene ƒe foto nɛ, eye to eƒe kpekpeɖeŋu me la, ete ŋu fi nusi le akɔbliɖaka si me wòmlɔ la me. Le eƒe hehe dzidzedzetɔe megbe kpuie la, Neumand trɔ yi Germany kple aboyonu si wòxɔ na Schmidt, gake Schmidt mebu ŋutsu siwo wòtia be woawɔ eƒe dɔ ƒoɖi la ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔwo ŋu o. Neumand nye tsatsadala veviedonula. Le fiẽ gbãtɔ si wòtrɔ gbɔ la, etsɔ ametakpɔnu la ɖe asi yi tsatsadadaƒe siwo wòlɔ̃a yiyi wu la dometɔ ɖeka, si nye nuɖuƒe aɖe le megbemɔ aɖe dzi le Dillenburg.
  
  Menye ɖeko wòwɔ nu ŋumaɖɔɖotɔe wu to blemanu xɔasi aɖe si wofi la tsɔtsɔ yi afisiafi me ko o, ke ena Kapitan Schmidt do dziku hã esi metsɔ ametakpɔnu la yi na amewo le aɖaŋudzedze kple kpata abe alesi wohayae ene o. Esi Schmidt se be asrafoha la trɔ gbɔ eye wòva ke ɖe Neumand ƒe anyimanɔmanɔ ŋu la, eƒo ka na ame si woɖe le yameʋudzeƒe si nɔ ye si tsã ƒe asrafowo ƒe nɔƒe si nɔ tɔtrɔm la enumake be yeaxɔ ŋkuɖodzinu la tso Neumand gbɔ to mɔ ɖesiaɖe si hiã dzi.
  
  Esi LöVenhagen nɔ ŋugble dem le zã ma ŋu la, ese le eɖokui me be fuléle si nɔ dzidzim ɖe edzi na Kapitan Schmidt kaka ɖe yeƒe susu me. Ena amewo ku madzemadzee. Eyae he madzɔmadzɔnyenye si ŋukeklẽ he vɛ. Eya tae Löwenhagen magakpɔ eƒe dzedzeme nyui ake gbeɖe o, eye esiae nye nuvlowɔwɔ si womate ŋu atsɔ ake o wu ɖesiaɖe si aʋafia la ƒe ŋukeklẽ he Löwenhagen ƒe agbe dzi-nusi susɔ tso eme.
  
  Asibidea nya kpɔ ale gbegbe, gake le LöVenhagen gome la, eƒe ame ɖekaɖeka nyenye ƒe bu la tso ɖe edzi wu alesi ŋutilã me abi ɖesiaɖe ate ŋu awɔe. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, eƒe ŋkuwo te kpododonu ale gbegbe be mete ŋu xlẽ nuɖuɖu siwo woɖo ɖe nuɖuɖua gɔ̃ hã be yeabia nuɖuɖu o. Ŋukpea nu sẽ wu vevesese kple ŋutilã me nuwɔametɔnyenye kloe. Eno schnapps ɖeka eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo ƒo ɖe ta dzi, henɔ nu geɖe dim.
  
  Le eƒe ta me la, ete ŋu sea gbe akpe geɖe siwo nɔ fɔbubua tsɔm dea ame bubu ɖesiaɖe dzi le eƒe tiatia gbegblẽwo ta, eye eya ŋutɔ ƒe susu ememetɔ tsia mumu le alesi nusianu gblẽ kabakabae ta. Eɖo ŋku zã si me wòxɔ ametakpɔnu la, kple alesi Neumand gbe be yematsɔ yeƒe aboyonu si wòku kutrikukutɔe la ade asi na ye o dzi. Edze Neumand ƒe mɔ dzi yi tsatsadada ƒe do aɖe si le zãmodzakaɖeƒe aɖe ƒe atrakpui te. Afimae wòlala ɣeyiɣi nyuitɔ, eye wòwɔ eɖokui abe kplɔ̃ɖoƒedela bubu si vaa teƒe sia zi geɖe ene.
  
  Le ŋdi ga 1 megbe teti la, nusianu bu Neumand eye fifia edze ŋgɔ kuxi eve alo naneke o.
  
  Löwenhagen gblɔ be: "Maxe euro 1,000 na wò ne èɖe mɔ nam be malé ametakpɔnu sia ɖe asi abe kakaɖedzi ene."
  
  "Èle fefem?" Neumand ko alɔgbɔnu le eƒe ahamumu ƒe nɔnɔmea me. "Nu fiƒode sia xɔ asi wu zi gbɔ zi miliɔn ɖeka!" Etsɔ ametakpɔnu la nɔ eŋu be amesiame nakpɔe, gake dzɔgbenyuietɔe la, eƒe ahamumu ƒe nɔnɔmea na be dɔwɔƒe si ŋu ɖikeke le si wònɔ kplii la ke ɖi eƒe anukwareɖiɖi le nyaa ŋu. Löwenhagen mete ŋu ɖe mɔ na wo be woabu eŋu zi eve o, eyata ewɔ nu kaba.
  
  "Fifia la, maƒo wò ɖe ametakpɔnu bometsila aɖe ta. Ne mede ɖeke o la, mate ŋu agbugbɔ wò kposɔ aɖo gɔme." Egblɔ nya sia sesĩe vevietɔ, kple mɔkpɔkpɔ be yeana ame mamlɛawo naka ɖe edzi be ɖeko yele agbagba dzem be yeana ametakpɔnu la nazi ye xɔlɔ̃a dzi wòatrɔ ayi aƒeme. Enye nu nyui aɖe be Lövenhagen ƒe ameflunya siwo va yi la na eƒe ayedzedze ƒe ŋutetewo tu ɖo. Eƒonɛ ɖe ame nu wògbɔa eme ne ele ametafatafa aɖe wɔm, si nye nɔnɔme si wɔa dɔ zi geɖe wòɖea vi nɛ. Vaseɖe fifia, esime wòtso nya me le eƒe etsɔme ŋu mlɔeba.
  
  Ametakpɔnu la nɔ kplɔ̃ gogloa titina, eye ŋutsu etɔ̃ ƒo xlãe. Lö Venhagen mate ŋu atsi tre ɖe eŋu kura ne fefewɔla bubu di be yeage ɖe afɔɖeɖea me o. Ŋutsua nye nutoa me gasɔdola, afɔzɔla bɔbɔe aɖe si le eƒe ɖoɖo nu, gake ɖikeke anɔ eme be woagbe mɔ nɛ be wòagakpɔ poker fefe aɖe le dutoƒodo aɖe si nutoa me ƒe gbeɖuɖɔwo nya le afisiafi o.
  
  Togbɔ be LöVenhagen bi ɖe ametafatafa me hã la, ekpɔe be yemate ŋu aflu ametakpɔnu la le amedzro si tsɔ Gremium ƒe dzesi yibɔ kple ɣi si le lãgbalẽ ƒe kɔme la ŋu o.
  
  "Ameyibɔ Seven se, ame manyanuwo!" - gasɔdola gã la do ɣli esi LöVenhagen ƒo ƒu eye Neumann ƒe asi ɖe jack etɔ̃ siwo ŋu ŋusẽ mele o fia. Neumand mu aha akpa be wòate kpɔ be yeagaxɔ ametakpɔnu la, togbɔ be edze ƒã be nusi bu la te ɖe edzi vevie hã.
  
  "Oo Yesu! Oo Yesu vivi la, ewuam! Ewuam!" - ema koe Neumand ate ŋu agblɔ, eye wòbla eƒe ta si bɔbɔ ɖe anyi ɖe asiwo me. Enɔ anyi henɔ hũ ɖem vaseɖe esime ƒuƒoƒo si kplɔe ɖo si di be yewoaxɔ kplɔ̃a gblɔ nɛ be wòadɔ alɔ̃ alo wòava wu enu ɖe gadzraɖoƒe aɖe. Neumann dzo, henɔ nane ƒom le eƒe gbɔgbɔ te abe aɖaʋatɔ ene, gake wogagblɔ ake be ahamumu ƒe alɔ̃dɔdɔ gbɔe wòtso, eye amesiwo wòtsɔ abɔta do goe le mɔa dzi la xɔe nenema , si gasɔdola la nɔ asi ʋuʋum le eƒe asi me le ŋgɔgbe teƒe aɖe. Kekekulaa tɔ vie, eye wòƒo adegbe na nyɔnuviwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe be taɖui ƒe ametakpɔnu la adze ŋunyɔnu le yeƒe Germany-srafowo ƒe atsyã ƒe gakuku te. Eteƒe medidi o ekpɔe be Neumand dze gasɔdola la yome ŋutɔŋutɔ yi ɖe kɔkrit do viviti aɖe si me dzokekewo ƒe fli aɖe nɔ keklẽm le le akaɖi siwo me kɔ o siwo meɖo ʋutɔɖoƒea tututu o la me.
  
  Enɔ ekpɔm le dziɖeɖi me esime Neumand nɔ tu ɖem, do le vɔvɔliawo me eye wòda tu gasɔdola la ɖe mo. Tudada mebɔ le dua ƒe akpa siawo o, togbɔ be ame aɖewo xlɔ̃ nu gasɔdola bubuwo hã. Ema megbe kpuie la, woƒe nɔnɔmetatawo dze le ʋutɔɖoƒea ƒe go kemɛ dzi, gake wogakpɔtɔ nɔ adzɔge akpa be woate ŋu akpɔ nusi dzɔ.
  
  Esi Lövenhagen nɔ gbɔgbɔm le nusi wòkpɔ ta la, ekpɔ kɔnu dziŋɔ si nye be wòtsɔ eya ŋutɔ ƒe hɛ lã ame kuku ƒe lã kakɛ aɖe. Neumand ɖiɖi avɔ si me ʋu nɔ dodom le la ɖe ametakpɔnu la ƒe akpa si le ete eye wòdze eƒe asibidɛ siwo mu aha la ɖeɖe gɔme kaba alesi wòate ŋui. Esi LöVenhagen ƒe mo wɔ yaa eye eƒe ŋkuwo ʋu ta la, eva nya Babel ƒe Ametakpɔnu ƒe nya ɣaɣla enumake. Fifia enya nusita Schmidt di vevie be yeaxɔ yeƒe asi.
  
  Le eƒe amenyenye yeye si mewɔ nuku o me la, Neumand ƒo ame kukua ɖe gbeɖuɖɔgo siwo didi meta ʋɛ aɖewo tso ʋu mamlɛtɔ gbɔ le viviti me, emegbe elia ŋutsua ƒe dzokekea le vo me. Ŋkeke ene megbe la, Neumand tsɔ ametakpɔnu la eye wòɣla eɖokui. LöVenhagen ti eyome le aʋawɔƒea godo le Schleswig, afisi wòɣla eɖokui ɖo le Schmidt ƒe dziku nu. Neumand gakpɔtɔ le abe gasɔdola ene, eye wòdo ɣe ƒe ŋkumewu kple jeans ƒoɖiwo, gake eɖe asi le klabu ƒe amadedewo kple gasɔa ŋu. Mannheim ƒe tatɔ si le Gremium nɔ ameflutɔ dim, eye meɖe vi aɖeke be wòatsɔe ade afɔku me o. Esi Neumand do go Lövenhagen la, enɔ nu kom abe tagbɔsesẽtɔ ene, nɔ nu ƒom le nya si ɖi blema Arabgbe me gbetagbe aɖe si mewɔ ɖeka o me.
  
  Emegbe efɔ hɛa hedze agbagba be yeatso ye ŋutɔ yeƒe mo.
  
  
  Ta 22 - Mawu Ŋkuagbãtɔ la ƒe Tsitretsitsi
  
  
  "Eyata miewɔ kadodo mlɔeba." Gbe aɖe to Lövenhagen ƒe ŋutilã me tso eƒe miame abɔta megbe. Ekpɔ abosam le susu me enumake, eye medidi tso nyateƒea gbɔ o.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Kapitan Schmidt," gake le susu siwo dze ƒã ta la, metso hedo gbe nɛ o. "Ele be nàtsɔe akem be nyemewɔ nu nyuie o. Èkpɔa, le nyateƒe me la, medo ame bubu ƒe mo."
  
  "Blibo. Schmidt gblɔ na nuɖuɖudzrala la hafi te ɖe kplɔ̃a ŋu gɔ̃ hã be: "Taflatse Jack Daniels."
  
  "Tsɔ agbaa da ɖe anyi gbã, xɔlɔ̃!" Lowenhagen do ɣli, si na ŋutsu si tɔtɔ la wɔ ɖe edzi. Nuɖuɖudzraƒea dzikpɔla tsi tre ɖe teƒe si te ɖe afima ŋu, nɔ lalam be woawɔ nu gbegblẽ bubu hafi bia tso agɔdzelaa si be wòadzo.
  
  Schmidt ƒo nu le eƒe gbɔgbɔ te eye wòbɔbɔ ta be yeakpɔe ɖa be ame aɖe le to ɖom hã be: "Fifia mekpɔe be èbu nusi ametakpɔnu la wɔna ŋu."
  
  "Mekpɔ nusi wòwɔ le zã si me wò nyɔnuvi sue Neumand zãe tsɔ wu eɖokui. "Lövenhagen gblɔ kpoo, eye wògbɔ ya kura le lãɖuɖuawo dome esi wònɔ lãa ƒe afã gbãtɔ mimi abe lã ene.
  
  "Ekema nukae nèdo susua ɖa be míawɔ fifia? Miwɔ nuvevim ɖe ga ta abe alesi Neumand wɔe enea?" - bia Schmidt, henɔ agbagba dzem be yeakpɔ ɣeyiɣi. Enya nyuie be amesiwo zãe la gbɔe woxɔ ŋkuɖodzinua.
  
  "Wowɔ ameyibɔ wò?" Löwenhagen do ɣli kple lã pink si wotsɔ nu me bla ɖe eƒe aɖuwo dome. "Èle fefem le fu ɖem nam? Medi be maɖee, kapitan. Èyina amekola aɖe gbɔ be wòaɖee."
  
  "Nu ka ta? Mese nyitsɔ laa be dzo fiã wò vevie ŋutɔ. Anye ne mesusui be àdi be yealé ɖɔkta si le du dzi la ƒe mo ɖe ŋutilã ƒe tɔtɔ si wofa le afisi wò mo nɔ tsã la teƒe," aʋafia la ɖo eŋu dzikutɔe. Ekpɔe kple movidzɔdzɔ esime Löwenhagen nɔ agbagba dzem be yeatso yeƒe lãgbalẽa, eye wònɔ eƒe ŋku siwo nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm la tem be yeake ɖe goawo ŋu.
  
  "Fuck wò!" - Lowenhagen ka atam. Mete ŋu kpɔ Schmidt ƒe mo nyuie o, gake ese le eɖokui me be didi vevie aɖe le ye me be yeatsɔ lãgbalẽŋudɔwɔnua aƒu gbe ɖe yeƒe ŋkume eye yeakpɔ mɔ na nu nyuitɔ kekeake. "Medi be maɖee hafi matrɔ azu bat si ƒe tagbɔ gblẽ... r-mad... fuck..."
  
  "Esiae nye nusi dzɔ ɖe Neumand dzia?" - Schmidt tso nya me, eye wòkpe ɖe ɖekakpui si le dɔ wɔm ŋu le eƒe nyagbea ƒe ɖoɖowɔwɔ me. "Nuka tututue dzɔ, Lövenhagen? Le bometsila sia ƒe tsatsadada ƒe dzodzro ta la, mete ŋu se nusi ʋãe wòlé nusi nye tɔnye si dze la me ɖe asi gɔme. Nusi tɔtɔm enye nusita nèdi be yeaɣla nya sia ɖem ɣeyiɣi didi aɖe hafi ate ɖe ŋunye."
  
  "Mele etsɔ ge le Neumand le ŋkeke si kplɔe ɖo dzi, gake le zã ma ke me la, mekpɔe be dzo le bibim, nye ʋumefia lɔlɔ̃a." Fifia Lövenhagen tsɔ asi nɔ lã kakɛwo ƒom ɖe eƒe nu me. Esi vɔvɔ̃ ɖo ame siwo ƒo xlã wo tututu ta la, wodze ŋkuléle ɖe wo ŋu kple ɣlidodo gɔme.
  
  Dɔdzikpɔla la gblɔ aɖaŋutɔe kple gbe si me ɖoɖoezizi le be: "Miɖe kuku, aƒetɔwo."
  
  Gake Lövenhagen meɖea mɔ ɖe nu ŋu o akpa be wòaɖo to. Etsɔ American Express gbalẽvi yibɔ aɖe ƒu gbe ɖe kplɔ̃a dzi hegblɔ be, "Miɖo to, tsɔ tequila ƒe aŋetu aɖe vɛ na mí eye mawɔ nu ɖe bometsila siawo katã siwo ƒe ŋɔti me ne wodzudzɔ ŋkuléle ɖe ŋunye nenema!"
  
  Eƒe kpeɖeŋutɔ aɖewo siwo nɔ tadeaguƒea do dzidzɔɣli. Ame mamlɛawo trɔ yi woƒe dɔa dzi.
  
  "Mègatsi dzi o, míele dzodzom kpuie. Ðeko nàna amesiame nano eƒe aha eye nàna xɔ̃nyea nawu enu, enyoa?" Schmidt tsɔ eƒe dekɔnu si le kɔkɔe wu wò la ɖo kpe woƒe nɔnɔme si li fifia dzi. Esia na dɔdzikpɔla la gatsɔ ɖe le eme aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo.
  
  Schmidt ƒo nu le ɣlidodo me be: "Azɔ gblɔ alesi wòdzɔe nam be èva wu enu kple nye ametakpɔnu le dziɖuɖudɔwɔƒe aɖe si woƒo fi de, afisi ame sia ame ate ŋu atsɔe le hafi." Wotsɔ tequila ƒe aɖa ɖeka vɛ, eye wòkɔ tu eve ɖe eme.
  
  Löwenhagen mi nu sesẽ ŋutɔ. Edze ƒã be ahanono mewɔ dɔ nyuie le eƒe abi siwo wòxɔ le ememe ƒe vevesesea dzi ɖeɖe kpɔtɔ me o, gake dɔ nɔ ewum. Egblɔ nusi dzɔ la na aʋafiagã la, vevietɔ be yeaɖe mo tsɔ wu be yeatsɔ ado taflatse. Nɔnɔme bliboa si na wòdo dziku do ŋgɔ la gadzɔ esi wògblɔ nya sia nya na Schmidt, si na wòva ke ɖe Neumand ŋu wònɔ gbegbɔgblɔ bubuwo gblɔm le gasɔdola ƒe nɔnɔme me.
  
  "Arabtɔ? Eɖea dzi ɖi," Schmidt lɔ̃ ɖe edzi. "Nusi nèse la nɔ Akkadgbe me ŋutɔŋutɔa? Wɔ nuku!"
  
  "Amekae tsɔ ɖe le eme?" Lowenhagen ƒo nu kple ɣli.
  
  "Ɣe ma ɣi? Aleke nèwɔ xɔ ametakpɔnu la le esi?" - bia Schmidt, eye wòko alɔgbɔnu kloe le ŋutinya me nyateƒenya dodzidzɔnamewo ta.
  
  "Nyemenya alesi mawɔ atrɔ ametakpɔnu la o. Mebe, kpɔ ɖa, eƒe mo tsi bliboe eye ametakpɔnu si mlɔ ete la ƒe dzesi aɖeke mele eŋu o. Nye Mawu, ɖo to nya si gblɔm mele! Wo katã nye drɔ̃e baɖawo kple nusiwo gbɔ eme!"
  
  Schmidt te tɔ ɖe edzi be: "Yi edzi."
  
  "Mebiae tẽ be aleke mate ŋu akpe ɖe eŋu wòaɖe eƒe ametakpɔnu, ènyaa? Gake eya... eya..." Lövenhagen ko nu abe ahatsunola si nye zitɔtɔ ene le eya ŋutɔ ƒe nyawo ƒe bometsitsi ta. "Kapitan, eɖum! Abe avu si tra mɔ si le fu ɖem ene la, lãvi la ƒo nu kple ɣli esi mete ɖe eŋu, eye esi meganɔ nu ƒom la, lãvi la ɖu nye abɔta. Evuvu kakɛ blibo aɖe! Mawu! Nukae wòle be mabu? Ðeko mete eƒoƒo kple gapɔmpi gbãtɔ si mekpɔ le teƒe si te ɖe eŋu."
  
  "Ekema nukae wòwɔ? Ðe wògadoa Akkadgbe kokokoa?" - bia aʋafia, eye wòkɔ bubu ɖe wo me.
  
  "Edze duƒuƒu gɔme, eyata meti eyome ya. Esia wɔe be míeto Schleswig ƒe ɣedzeƒekpa dzi, yi afi kae, aleke míawɔ aɖo, míawo koe nya? "- egblɔ na Schmidt, amesi hã ʋuʋu ta be: "Ẽ, menya teƒe sia, le kpekpeɖeŋuxɔa ƒe ʋudzeƒe megbe."
  
  "Esɔ." Míeƒu du to esia me, Kapitan, abe ʋetsuvi siwo do le dzomavɔ me ene. Mebe, menɔ klalo be mawui. Menɔ veve sem ŋutɔ, ʋu nɔ dodom le ŋunye, eƒe asi le ŋunye ɣeyiɣi didi alea la ti kɔ nam. Meka atam be, menɔ klalo be magbã eƒe fucking ta ko wòazu kakɛwo be maxɔ mask ma ake, ènyaa? " Lowenhagen ƒo nu kpoo, eye wòɖi vivi aɖe si ƒe tagbɔ gblẽ.
  
  "Ẽ Ẽ." Yi edzi." Schmidt te tɔ ɖe edzi be yease ŋutinyaa ƒe nuwuwu hafi yeƒe tevi nava ta mlɔeba le aɖaʋawɔwɔ si gbãa dzi nɛ la me.
  
  Esi eƒe agbaa nɔ ɖi ƒom eye wònɔ ƒuƒlu la, Lövenhagen nɔ nu ƒom kabakaba, eye eƒe xaxagbeɖiɖiwo nɔ ɖiɖim ɖe edzi. "Nyemenya nusi wònɔ agbagba dzem be yeawɔ o, gake ɖewohĩ enya alesi woaɖe ametakpɔnu alo nane si le abe ema ene. Meti eyome vaseɖe yameʋudzeƒea, eye emegbe míawo ɖeɖe míeva nɔ anyi. Mete ŋu se dzɔlawo ƒe ɣlidodo le ʋudzeƒea godo. Meke ɖi be wokpɔ Neumand dze sii fifia esi ame bubu ƒe mo le esi, alo?"
  
  "Ɣemaɣie wòlé aʋawɔla la?" - Schmidt bia nya sia. "Esiae na yameʋua ge dze anyia?"
  
  Löwenhagen ƒe ŋkuwo gbã keŋkeŋ kloe le ɣeyiɣi sia me, gake egate ŋu dea vovototo vɔvɔli kple ŋutilã sesẽwo dome kokoko. Amadede ɣi aɖe na eƒe irises, si ƒe amadede le abe dzata ƒe ŋkuwo ene, gake eyi edzi nɔ nu ƒom, eye wòtsɔ eƒe ŋku gbãtɔwo ƒo Schmidt ɖe teƒea esi wòɖiɖi eƒe gbe ɖe anyi henɔ eƒe ta ƒom vie. "Nye Mawu, Kapitan Schmidt, aleke gbegbe wòlé fu wòe."
  
  Narcissism xe mɔ na Schmidt be megabu seselelãme siwo le L ƒe nyagbɔgblɔa me ŋu o &# 246; Venhagen, gake susu nyui na wòse le eɖokui me be yeƒo ɖi vie - le afisi tututu wòle be eƒe luʋɔ naƒo hafi. Egblɔ na eƒe tevi ŋkuagbãtɔ be: "Nyateƒee, ewɔe." "Nyee nye amesi ɖe ametakpɔnu la fiae. Gake mele be wòanya nusi wɔm wòle gbeɖe o, tsɔ kpe ɖe eŋu be wòazãe na eɖokui. Bometsila la tsɔ esia va eɖokui dzi. Abe ale si ko nèwɔe ene."
  
  "Nye..." Löwenhagen ƒu du yi ŋgɔ dzikutɔe le nuɖugbawo ƒe ɖiɖi kple ŋkumeɖobolo siwo le gbagbãm dome, "ɖeko wòzã esia tsɔ tsɔ wò ʋu ƒe ŋkuɖodzinu xɔasi la le kɔdzi tsɔ na wò, lã ƒomevi sue madakpewo!"
  
  Schmidt nya be Löwenhagen wu yeƒe dɔa nu, eye eƒe tomaɖomaɖo meganye nusi ŋu woatsi dzi ɖo boo o. Gake esusɔ vie wòawu enu, eyata Schmidt ɖe mɔ nɛ be wòatsɔ dzikudodo aɖe aƒu gbe. "Elé fu wò abe alesi nye hã melé fu wò ene! Eve Neumand be yekpɔ gome le miaƒe ɖoɖo vɔ̃ si mieɖo be yewoaɖo ameɖokuiwuwu ƒe ha aɖe ɖe Baghdad kple The Hague me kpɔ."
  
  Schmidt se le eɖokui me be yeƒe dzi ʋuʋu esi wòyɔ eƒe ɖoɖo si wogblɔ be enye adzame, gake eƒe mo gakpɔtɔ nye nusi mewɔ naneke o, eye wòɣla dzimaɖitsitsiwo katã ɖe mo si le abe gayibɔ ene megbe.
  
  "Esi wòyɔ wò ŋkɔ, Schmidt, vɔ la, edo gbe na wò hegblɔ be yeava srã wò kpɔ le wò ŋutɔ wò ameɖokuiwuwudɔ sue la me." LöVenhagen ƒe gbe gbã eƒe alɔgbɔnukoko. "Etsi tre ɖe afima nɔ nu kom abe lã si ƒe tagbɔ gblẽ ene, eye wònɔ ɣli dom le gbɔdzɔe ta le amesi wònye ta. Esi wògado awu abe gasɔdola kuku ene la, eɖo ta yameʋua gbɔ. Hafi maɖo egbɔ la, dzɔlawo ge ɖe eme. Ðeko mesi dzo be woagalém o. Esi medo le aʋawɔƒea godo la, meɖo nye agbatsɔʋua eye meƒu du yi Büchel be madze agbagba xlɔ̃ nu mi. Wotsi wò asitelefon."
  
  Schmidt ʋuʋu ta be: "Eye ɣemaɣie wògbã yameʋua si medidi tso míaƒe dɔwɔƒea gbɔ o." "Aleke wòle be maɖe ŋutinya vavãtɔa me na Aʋafiagã Meyer? Enɔ susu me nɛ be esia nye tsitretsiɖeŋunya si sɔ le nusi Hollandtɔ bometsila ma wɔ le Iraq megbe."
  
  "Neumand nye yameʋukulawo ƒe hatsotso gbãtɔ. Nusita wòto taɖodzinua - wò - la nye nublanuinya abe nya ɣaɣla ene," Löwenhagen ƒo nu kple ɣli. Schmidt ƒe nɔnɔmetata koe gaɖee fia be ele egbɔ kokoko.
  
  Schmidt gblɔ esi wònɔ vivi sem na eƒe aʋadziɖuɖu ɖe amesiwo ate ŋu aɖee ɖe go dzi be: "Esusui elabena abe wò ene, ŋutsuvinye la, ŋkuagbãtɔe wònye." "Gake mènya nu tso eŋu o ɖe? Esi wònye be Neumand do ɣe ƒe ŋkumewu ta la, mènya eƒe ŋku ƒe nukpɔkpɔ nyuie o. Ne menye nenema o la, anye ne wò ŋutɔ màzã Babel ƒe Ametakpɔnu la gbeɖe o, alo?"
  
  LöVenhagen gblɔ kple gbe sesẽ be: "Ao, nyemawɔe o," eye wòse le eɖokui me be yeɖu dzi ale gbegbe be yeƒoe. "Gake ɖe wòle be manya be àdɔ ame aɖe ɖa be wòatɔ dzom eye wòatrɔ ametakpɔnu la vɛ hafi. Esi meku ʋua yi afisi yameʋua ge ɖo vɔ la, mekpɔ Neumand ƒe kuku siwo biã la kaka ɖe adzɔge ʋĩ tso yameʋua gbɔ. Woɖe ametakpɔnu la ɖa le eƒe taɖu si biã la ŋu, eya ta metsɔe gbugbɔ yi na nye aʋafia lɔlɔ̃a, amesi mesusu be mate ŋu aka ɖe edzi." Le ɣeyiɣi sia me la, eƒe ŋku ɣiawo gbã. "Gake èkpɔ ema gbɔ xoxo, alo?"
  
  "Nuka ŋue nèle nu ƒom tsoe?" ese Schmidt gblɔ le egbɔ, gake aʋafia la ƒe ameflunyawo wu enu.
  
  "Èdɔ ame aɖe ɖe yonyeme. Ekpɔm kple nye ametakpɔnu le afisi afɔkua ge ɖo eye wòtim yome vaseɖe Heidelberg vaseɖe esime nye agbatsɔʋua ƒe ami vɔ! "Lövenhagen ƒo nu kple ɣli. "Gake gas si sɔ na mí ame evea, Schmidt, nɔ esi. Hafi makpɔe wòagbɔ la, etsɔ mɔ̃memi sisi ɖe ŋunye eye wòtɔ dzom! Nusi mate ŋu awɔ koe nye be maƒu du ayi kɔdzi, si didi tso afima gbɔ afɔ eve, eye meganɔ mɔ kpɔm kokoko be dzoa magatɔ o eye ɖewohĩ wòatsi gɔ̃ hã esime menɔ du dzi. Gake ao, ɖeko wòsẽ ɖe edzi eye wòxɔ dzo, eɖu nye ŋutigbalẽ, nuyiwo kple afɔwo vaseɖe esime wòdze nam be mele ɣli dom to nye ŋutilã me! Ènya alesi wòle be nàse le ɖokuiwò me be yeƒe dzi le gbagbãm le wò ŋutɔ wò lã si le bibim abe lãgbalẽ si woɖa le dzodoƒe ene ƒe ʋeʋẽ ta? WÒ?" - edo ɣli ɖe ʋumefia la ta kple ame kuku ƒe dzedzeme vɔ̃ɖi.
  
  Esi dɔdzikpɔla la tsɔ kaba yi woƒe kplɔ̃a gbɔ la, Schmidt do asi ɖe dzi tsɔ ɖekematsɔlemetɔe.
  
  "Míele dzodzom." Míele dzodzom. Ðeko nàtsɔ wo katã ade gaxɔgbalẽvi sia me," Schmidt de se, esi wònya be eteƒe madidi o woagakpɔ Ðɔkta Hilt wòku ake, eye eƒe gaxɔgbalẽvi ŋuti nyatakaka aɖe afia be enɔ agbe ŋkeke geɖe wu alesi wogblɔe gbã.
  
  Schmidt gblɔ kple gbeteteɖedzi be: "Va, LöVenhagen." "Menya alesi míate ŋu aɖe ametakpɔnu sia ɖa le mo na wò. Togbɔ be nyemenya alesi mawɔ atrɔ ŋkumaʋumaʋua o hã."
  
  Ekplɔ eƒe zɔhɛa yi ahadzraƒea, afisi wòde asi gaxɔgbalẽvia te le. Esi wodzo la, Schmidt gatsɔ gaxɔgbalẽvia de Lövenhagen ƒe kotoku me ake. Dɔwɔlawo kple amedzroawo katã gbɔ ya. Nuɖukplɔ̃dzikpɔla dzɔgbevɔ̃etɔ si mexɔ gakpekpeɖeŋu aɖeke o la ƒo eƒe aɖe hegblɔ be, "Akpe na Mawu! Mele mɔ kpɔm be esiae nye zi mamlɛtɔ si míakpɔe."
  
  
  Ta 23 - Amewuwu
  
  
  Marduk lé ŋku ɖe gaƒoɖokui la kple dzogoe ene me sue si le eƒe mo si dzi woŋlɔ date panels flaps ɖo be wòafia be October 28 liae. Eƒe asibidɛwo nɔ kplɔ̃a ƒom esime wònɔ amedzrodzeƒedzikpɔla lalam le Swanwasser Amedzrodzeƒe, afisi Sam Cleave kple eƒe ahiãvi ɣaɣla hã nɔ.
  
  "Eyae nye ema, Aƒetɔ Marduk. Míexɔ wò nyuie va Germany," dɔdzikpɔla la ko alɔgbɔnu dɔmenyotɔe eye wòtrɔ Marduk ƒe mɔzɔgbalẽa vɛ. Eƒe ŋkuwo nɔ eƒe mo ɣeyiɣi didi akpa. Esia na amegãɖeɖia bia eɖokui be ɖe eƒe mo si mebɔ o tae loo alo esi eƒe dzesidegbalẽviwo ŋlɔ Iraq be enye dukɔ si me wòtso tae.
  
  Eɖo eŋu be: "Vielen Dank. Ako alɔgbɔnu ne ate ŋui.
  
  Esi wòyi eƒe xɔ me vɔ la, eyi anyigba be yeado go Sam kple Margaret le abɔa me. Wonɔ lalam xoxo esi wòdo go yi akpata si dzi wokpɔa ta la le la dzi. Ŋutsu sue aɖe si do awu nyuie la dze Marduk yome le adzɔge ʋĩ, gake amegãxi la dze aɖaŋu akpa be menya o.
  
  Sam kɔ eƒe ŋɔti me le mɔ si ŋu gɔmesese le nu, gake nya si Marduk gblɔ koe nye be, "Mekpɔe."
  
  Sam gblɔ na eɖokui be: "Nyateƒee, ènya," eye wòʋuʋu ta ɖe Margaret ŋu. Elé ŋku ɖe amedzroa ŋu eye wògbugbɔ vie, gake eɣlae ɖe eƒe ŋkume. Marduk trɔ be yealé ŋku ɖe ŋutsu si kplɔe ɖo ŋu, ɣeyiɣi didi aɖe ko be wòate ŋu ada nɔnɔmea kpɔ. Ŋutsua ko alɔgbɔnu tsɔ ɖe kuku eye wòbu le xɔdɔme la me.
  
  Egblɔ kple dziku, esi wòbɔbɔ nɔ anyi be: "Wokpɔ mɔzɔgbalẽ aɖe tso Iraq eye woƒe ahɔhɔ̃ ƒoɖi la bu."
  
  Sam ɖe wo fia be: "Aƒetɔ Marduk, Margaret Crosby si tso Edinburgh Post ye nye esia."
  
  Marduk gazã eƒe ta ʋuʋu bubutɔe ɖe alɔgbɔnukoko teƒe be: "Edzɔ dzi nam be medo go wò, aƒenɔ."
  
  Margaret ɖo eŋu vividoɖeameŋutɔe be: "Eye wò hã, Aƒetɔ Marduk." "Enyo ŋutɔ be medo go ame aɖe si nya nu tso eŋu eye wòzɔ mɔ nyuie abe wò ene mlɔeba." Ðe wòle ahiãmo ɖom na Marduk nyateƒea?" Sam bu eŋu kple movidzɔdzɔ esi wònɔ wo kpɔm wonɔ asi kpem.
  
  "Eye aleke nèwɔ nya esia?" - Marduk bia kple abe ɖe wòwɔ nuku ene.
  
  Sam tsɔ eƒe mɔ̃ si dzi wòléa nyawo ɖo la.
  
  "Ah, wolé nusianu si dzɔ le ɖɔkta ƒe dɔwɔƒe la ɖi fifia." Etsɔ ŋkubiãnya kpɔ nyadzɔdzɔŋlɔla si le numekuku wɔm la vevie.
  
  Sam gblɔ kple susu be yeaɖe nusiwo katã ŋu yetsi dzi ɖo la ɖa be: "Mègatsi dzi o, Marduk." "Nye kple amesiwo le kpekpem ɖe mía ŋu be míake ɖe Babel ƒe Ametakpɔnu ŋu koe nye esia. Abe alesi nènyae ene la, Aƒenɔ Crosby, si le afisia, wɔ eƒe akpa dzi xoxo be yeaɖe Kpovitɔwo ƒe Tatɔ la ɖa le mía si."
  
  "Ẽ, susu nyui le nyadzɔdzɔŋlɔla aɖewo si be woatia nusiwo wòle be xexeame nanya eye... nyuie, nusi xexeame adi be yeanya gbeɖe o. Babel ƒe Ametakpɔnu kple eƒe ŋutetewo dze le hatsotso evelia me. Èka ɖe nye aɖaŋudzedze dzi," Margaret do ŋugbe na Marduk.
  
  Eƒe nɔnɔmetata la ƒe nu lé dzi nɛ ŋutɔ. Nusianu si mebɔ o kple esi le etɔxɛe dzɔa dzi na Britaintɔ nyɔnuvi si nye ahiãvi ɣesiaɣi. Menye ame vɔ̃ɖi abe alesi Heidelberg kɔdzidɔwɔlawo ɖɔe ene o. Ẽ, edze ƒã be eƒe nɔnɔme gblẽ le dzidzenu siwo sɔ nu, gake ɖeko eƒe mo gadzi eƒe amenyenye dodzidzɔnamea ɖe edzi.
  
  Eɖe hũ be: "Enye gbɔdzɔe nam be menya, aƒenɔ."
  
  Egblɔ kaba be: "Taflatse, yɔm be Margaret."Ẽ, ame tsitsiwo ƒe ahiãdzedze aɖewo le edzi yim le afisia, Sam tso nya me.
  
  Sam tso nya me be: "Eyata, yi nya si le edzi yim fifia dzi," eye wòyi dzeɖoɖo si me nu vevi aɖe le wu dzi. "Afikae míadze LöVenhagen ƒe nɔnɔme sia didi gɔme le?"
  
  "Mesusu be ele be míaɖee le fefea me. Le Lieutenant Werner ƒe nya nu la, ŋutsu si le megbe na Babel ƒe Ametakpɔnu ƒeƒlee nye Germanytɔwo ƒe Luftwaffe ƒe Kapitan Schmidt. Mede se na Asrafomegã Werner be wòayi kple nyatakaka aɖe ƒe taflatse eye wòafi ametakpɔnu la le Schmidt etsɔ hafi ŋdɔ ga wuieve naƒo. Ne nyemese nya aɖeke tso Werner gbɔ ɣemaɣi o la, ahiã be míatsɔe be nu vɔ̃ɖitɔ kekeakee. Le go sia me la, ahiã be nye ŋutɔ mage ɖe aʋawɔƒea le bebeme eye maɖɔli nya ʋɛ aɖewo kple Schmidt. Eyae nye tagbɔsesẽdɔ sia katã ƒe gɔmedzedze, eye adi be yeaxɔ ŋkuɖodzinu la le ye si hafi woade asi ŋutifafanubabla gã la te."
  
  "Ekema èsusu be awɔ eɖokui abe Meso-Arabtɔwo ƒe asidede agbalẽ te ƒe kɔmiunisttɔ enea?" Margaret bia, eye wòwɔ nya yeye si wozãna na Titina Ɣedzeƒe ŋudɔ nyuie le anyigba sue siwo ƒo xlãe ƒe ɖekawɔwɔ le dziɖuɖu ɖeka te megbe.
  
  Marduk ɖe eme be: "Nu siwo ate ŋu adzɔ miliɔn ɖeka, Mada... Margaret." "Ate ŋu awɔe le eƒe tiatia me, gake medoa Arabgbe o, eyata Kɔmiunisttɔ la ƒe amewo anya be enye adzodala. Le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me la, ŋutete be woaɖu amehawo ƒe susu dzi o. Bu alesi mate ŋu axe mɔ ɖe nusiawo katã nu bɔbɔe ne ɖe susu me nya ƒaƒã sia gakpɔtɔ le asinye ŋu kpɔ, Sam fa konyi na eɖokui.
  
  Marduk ƒe gbe si me mekɔ o la yi edzi. "Ate ŋu axɔ ame aɖe si womenya o ƒe nɔnɔme eye wòawu kɔmiunisttɔa. Ate ŋu adɔ ameɖokuiwuwu yameʋukula bubu gɔ̃ hã ɖe xɔa me. Edze abe eyae nye dziku katã le ŋkeke siawo me ene."
  
  "Ðe Nazitɔwo ƒe asrafoha aɖeke menɔ anyi si wɔ esia le Xexemeʋa II me oa?" Margaret bia, eye wòtsɔ eƒe asi ɖo Sam ƒe abɔta.
  
  "Uh, nyemenya o. Nu ka ta?"
  
  "Ne míenya alesi wowɔ na yameʋukulawo siawo tsɔ wo ɖokui na faa wɔ dɔ sia la, ɖewohĩ míate ŋu akpɔ alesi Schmidt ɖoe be yeawɔ ɖoɖo ɖe nane si le abe esia ene ŋu. Ðewohĩ mele adzɔge tso nyateƒea gbɔ, gake ɖe mele be míadzro nu sia si ate ŋu adzɔ la me ya teti oa? Ðewohĩ Ðɔkta Gould ate ŋu akpe ɖe mía ŋu gɔ̃ hã."
  
  Sam gblɔ be: "Le ɣeyiɣi sia me la, wole kɔdzi aɖe me le Mannheim."
  
  "Aleke wòle?" Marduk bia, eye wògase le eɖokui me kokoko be yeɖi fɔ le esi wòƒoe ta.
  
  "Nyemekpɔe tso esime wòva gbɔnye o. Esia tae meva kpɔ Ðɔkta Fritz le gɔmedzedzea me ɖo," Sam ɖo eŋu. "Gake èto nyateƒe. Mate ŋu akpɔe hã be ate ŋu akpe ɖe mía ŋu - ne eƒe susu le eŋu. Mawu, mele mɔ kpɔm be woate ŋu akpe ɖe eŋu. Eƒe nɔnɔme gblẽ zi mamlɛtɔ si mekpɔe."
  
  "Ekema magblɔ be sasrãkpɔ hiã le susu geɖe ta. Ke Asrafomegã Werner kple exɔlɔ̃ Kohl ya ɖe?" - Marduk bia esi wònɔ kɔfi nom.
  
  Margaret ƒe telefon la ɖi. "Nye kpeɖeŋutɔe nye esia." Eko alɔgbɔnu dadatɔe.
  
  "kpeɖeŋutɔ aɖe le asiwòa?" Sam ɖu fewu le eŋu. Eɖo eŋu na Sam le ɣlidodo me hafi xɔ telefon la be: "Tso ɣekaɣie?" "Dɔwɔla aɖe si le adzame si lɔ̃a kpovitɔwo ƒe radiowo kple nutome sue kaƒomɔ̃ siwo wotu la le asinye, vinye." Etsɔ ŋkubiãnya xɔ telefon la eye wòdzo to gbe si wodzra ɖo nyuie, si dzi abɔ me akaɖiwo klẽ ɖo la dzi.
  
  Sam tsɔ nukoko ƒo nu le ɣlidodo me be: "Eyata, hacker."
  
  Marduk gblɔ be: "Ne ametakpɔnua nya su Schmidt si ko la, ahiã be mía dometɔ ɖeka naxe mɔ nɛ, Aƒetɔ Cleave." "Meda akɔ na wò be nàdze gli la dzi esime mele lalam le amedzidzedze me. Èɖea asi le eŋu. Le nyateƒe me la, kple mo sia nyemate ŋu aɖo aʋawɔƒea gbeɖe o."
  
  Sam no eƒe single malt eye wòbu eŋu. "Ne ɖe míenya nusi wòɖo be yeawɔ nɛ. Edze ƒã be ele be eya ŋutɔ nanya nu tso afɔku siwo le edodo me ŋu. Mesusu be ahaya dɔla aɖewo be woagblẽ nubabla la ƒe asidede agbalẽ te me."
  
  Marduk dze egɔme be: "Melɔ̃ ɖe edzi," gake Margaret ƒu du do go le lɔlɔ̃ ƒe abɔa me kple ŋɔdzinuwɔwɔ blibo ƒe dzedzeme.
  
  "Oo nye Mawu!" Edo ɣli kpoo alesi wòate ŋui. "Oo nye Mawu, Sam! Màxɔ nya sia dzi ase o! Margaret ƒe afɔkpodziwo vuvu le eƒe ablaɖeɖe ta esi wòtso gbea yi kplɔ̃a dzi.
  
  "Nu ka? Nu kae nye esia?" Sam blu ɖe eta, eye wòti kpo tso eƒe zikpui dzi be yealée hafi wòdze anyi ɖe kpexɔa me.
  
  Margaret ƒe ŋkuwo ʋuʋu le dzimaxɔse ta, eye wònɔ eƒe zɔhɛ ŋutsu eveawo kpɔm dũu. Ƒã hafi wòte ŋu nɔ gbɔgbɔm. Esi wònɔ gbɔgbɔm sesĩe la, edo ɣli be, "Ðeko wowu Nufialagã Martha Sloane!"
  
  "Yesu Kristo!" Sam fa avi kple ta le asiwo me. "Fifia míedɔ mía nɔewo. Èkpɔe dze sii be Xexemeʋa III ye nye esia!"
  
  "Menya! Nukae míate ŋu awɔ fifia? Nubabla sia mefia naneke fifia o," Margaret ɖo kpe edzi.
  
  "Afikae nèkpɔ wò nyatakakawo tsoe, Margaret? Ðe ame aɖe tsɔ agbanɔamedzia haɖea?" - Marduk bia aɖaŋutɔe alesi wòate ŋui.
  
  "Nye dzɔtsoƒe nye ƒomea xɔlɔ̃ aɖe. Zi geɖe la, eƒe nyatakakawo katã dea pɛpɛpɛ. Eɣla eɖokui ɖe dedienɔnɔ ƒe teƒe aɖe si ame aɖeke mele o eye wòzãa eƒe ŋkekea ƒe ɣeyiɣi ɖesiaɖe tsɔ léa ŋku ɖe eŋu..."
  
  "...adzodada," Sam ɖɔe ɖo.
  
  Etsɔ ŋkubiãnya kpɔe. "Eléa ŋku ɖe dedienɔnɔ ƒe nyatakakadzraɖoƒewo kple adzamehabɔbɔwo ŋu. Zi geɖe la, aleae meva nyaa nyadzɔdzɔwo hafi woyɔa kpovitɔwo va nuvlowɔƒewo alo nudzɔdzɔwo," elɔ̃ ɖe edzi. "Aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewoe nye esi va yi esi wòtso Dunbar ƒe ame ŋutɔ ƒe dedienɔnɔ ƒe fli dzĩ la, exɔ nyatakaka aɖe. Womeƒo ka na nutoa me kpovitɔwo alo amekukudzraɖoƒe gɔ̃ hã haɖe o, gake ana míanya alesi wowu Sloane."
  
  "Ekema meɖee ɖe yame haɖe oa?" Sam do ɣli kpata.
  
  "Ao, gake esusɔ vie wòadzɔ, ɖikeke mele eme o. Dedienɔnɔdɔwɔƒea kple kpovitɔwo atsɔ nyatakakawo ana hafi míawu míaƒe ahanono nu gɔ̃ hã." Aɖatsi nɔ gegem le mo nɛ esime wònɔ nu ƒom. "Mɔnukpɔkpɔ le mía si be míakpɔ xexe yeye aɖe. Oo nye Mawu, ele be woagblẽ nu sia nu, alo?"
  
  Marduk gblɔ le dziɖeɖi me abe tsã ene be: "Nyateƒee, nye lɔlɔ̃tɔ Margaret." "Esiae nye nusi ameƒomea wɔna nyuie wu. Nusianu si dzi womate ŋu aɖu o eye wònye nuwɔwɔ ƒe tsɔtsrɔ̃. Gake ɣeyiɣi mele mía si na xexemenunya fifia o. Susu aɖe le asinye, togbɔ be enye nusi gbɔ eme ŋutɔ hã."
  
  Margaret to nyatoƒoe be: "Enyo, naneke mele mía si o. "Eyata nye míaƒe amedzro, Petro."
  
  "Ke ne míate ŋu agbã ŋku na xexeame ya ɖe?" - bia Marduk.
  
  "Wò ametakpɔnu sia dze ŋuwòa?" - Sam bia be.
  
  "Ɖo to!" - Marduk de se, eɖe seselelãme ƒe dzesi gbãtɔwo fia eye wòzi Sam dzi be wòagaɣla eƒe aɖe si le ɣli dom la ɖe nuyi siwo wotsɔ ƒo ƒu la megbe. "Ke ne míate ŋu awɔ nusi nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo wɔna gbesiagbe, gake wòatrɔ ɖe eŋu ya ɖe? Ðe mɔ aɖe li si dzi woato atɔ te nyatakakawo kaka eye woana xexeame nanɔ viviti mea? To mɔ sia dzi la, ɣeyiɣi asu mía si míakpɔ egbɔkpɔnu aɖe gbɔ ahakpɔ egbɔ be kpekpea yi edzi le The Hague. Ne dzɔgbenyui le mía ŋu la, ɖewohĩ míate ŋu axe mɔ na afɔku si ɖikeke mele eme o be míele ŋgɔ yim fifia."
  
  Sam lé blanui gblɔ be: "Nyemenya o, Marduk." "Nyadzɔdzɔŋlɔla ɖesiaɖe si di be yeazu nyadzɔdzɔŋlɔla le xexeame adi be yeanye amesi agblɔ nya sia na yewoƒe radiodɔwɔƒe si le yewoƒe dukɔa me. Nya gã aɖee nye esia. Mía nɔvi akpɔkplɔwo maɖe asi le nuɖuɖu vivi sia tɔgbe ŋu gbeɖe le bubudede xexeame alo agbenyuinɔnɔ ƒe dzidzenu aɖewo ŋu ta o."
  
  Margaret hã ʋuʋu ta, si ɖo kpe Sam ƒe ɖeɖefia fiƒode la dzi. "Ne ɖe míate ŋu atsɔ ametakpɔnu sia ade ame aɖe si ɖi Sloane... be míade asi nubabla la te ko."
  
  Marduk ɖe eme be: "Enyo, ne míete ŋu xe mɔ na meliawo be woagaɖi ɖe ƒuta o la, ahiã be míaɖe atsiaƒu si dzi wole zɔzɔm ɖo la ɖa."
  
  Sam ko alɔgbɔnu, eye wòse vivi na ame tsitsia ƒe tamebubu si mebɔ o. Ese egɔme, evɔ Margaret ya tɔtɔ, eye eƒe mo ɖo kpe eƒe tɔtɔ dzi. "Èbe ne nyatakakaawo do le mɔ sia mɔ nu la, ele be míatu nyadzɔdzɔgblɔmɔ̃ siwo wozãna tsɔ ka nya tae?"
  
  Marduk ʋuʋu ta abe alesi wònɔna ɖaa ene be: "Esɔ." "Afisi míate ŋu ayi."
  
  "Abe le Mawu ƒe anyigba dama dzi ene...?" Margaret bia nya sia.
  
  Marduk gblɔ be: "Margaret ƒe susua hã dze ŋunye. "Ne míete ŋu tsɔ míaƒe asiwo ɖo ametakpɔnu la dzi la, míate ŋu aflu xexeame be woaxɔe ase be nyatakaka siwo ku ɖe Prof. wuwu ŋu. Sloane nye ameflula. Eye míate ŋu aɖo mía ŋutɔwo ƒe ameflutɔ ɖa be wòade asi agbalẽa te."
  
  Sam gblɔ be: "Enye dɔ gã aɖe ŋutɔ, gake mesusu be menya amesi anye tagbɔsesẽtɔ ale gbegbe be wòahe esia ɖa." Elé eƒe telefon la eye wòzi lɛta aɖe dzi le kaƒoƒo kabakaba dzi. Elala vie, eye emegbe eƒe mo va nɔ susu hem yi edzi bliboe.
  
  "Hey Purdue!"
  
  
  Ta 24 - Schmidt ƒe mo bubu
  
  
  Schmidt gblɔ sesĩe be: "Èkpɔ gbɔdzɔe le mawunyadɔgbededɔ si le LöVenhagen me, Asrafomegã."
  
  "Ekema, ɖe nèke ɖe ŋutsu si dim míele la ŋua, aƒetɔ? Enyo! Aleke nèwɔ ke ɖe eŋu? - Werner bia nya sia.
  
  Schmidt ɖo eŋu be: "Magblɔe na wò, Asrafomegã Werner, le esi mede bubu ŋuwò ale gbegbe eye nèlɔ̃ be yeakpe ɖe ŋunye makpɔ nuvlowɔla sia ta ko," eye wòɖo ŋku Werner ƒe seɖoƒe si nye "ehiã be wòanya" dzi. "Le nyateƒe me la, ewɔ nuku ŋutɔ. Wò dɔwɔhati ƒo ka nam be yeatsɔ Lövenhagen avae gaƒoƒo ɖeka pɛ koe nye esia."
  
  "Nye dɔwɔhati?" Werner blu ɖe eta, gake ewɔ eƒe akpaa wòka ɖe edzi.
  
  "Ɛ̃. Amekae asusu be dzi anɔ Kohl si be wòalé ame aɖeke, hey? Gake mɔkpɔkpɔbuɖeame gã aɖee mele esia gblɔm na mi," Schmidt wɔ abe ɖe wòlé blanui ene, eye eƒe nuwɔnawo dze ƒã na eƒe tevi. "Esime Kohl nɔ Lövenhagen kplɔm la, wodze afɔku dziŋɔ aɖe si wu wo ame evea siaa ƒe agbe me."
  
  "Nu ka?" - Werner do ɣli. "Meɖe kuku gblɔ nam be nya sia menye nyateƒe o!"
  
  Eƒe mo biã le nyadzɔdzɔa ta, si wònya be alakpanya ɣaɣlawo yɔe fũ. Nyateƒe si wònye be Kohl dzo le kɔdzi ƒe ʋutɔɖoƒea aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo kloe do ŋgɔ nɛ nye kpeɖodzi be woɣla eɖokui. Kohl mate ŋu aɖo nusiawo katã gbɔ gbeɖe le ɣeyiɣi kpui si wòxɔ hafi Werner ɖo base gbɔ o. Gake Werner dzra nusianu ɖo ɖe eɖokui si. Werner ƒe aʋawɔnu ɖeka koe nye be wòmiã Schmidt ƒe ŋkuwo ɖe nyateƒe si wònye be enya nusianu tso susu siwo ta wòlé L. öVenhagen, ametakpɔnu la kple alakpa ƒoɖi si wogblɔ tso Kohl ƒe ku ŋu la ŋu. Nyateƒee, asrafowo ƒe nyatakakaxɔlawo.
  
  Le ɣeyiɣi ma ke me la, Kohl ƒe ku wɔ nuku na Werner vavã. Eƒe nuwɔna si tɔtɔa ame kple dziɖeleameƒoa nye nyateƒe esi wògadze anyi ɖe eƒe zikpui dzi le Schmidt ƒe ɔfis. Be Schmidt natsɔ dze atutu eƒe abiwo ŋu la, ewɔ aʋafia si trɔ dzime la ƒe akpa aɖe eye wòtsɔ tii yeye aɖe nɛ be wòatsɔ aɖe nya vɔ̃a ƒe dzidziƒoamea dzi akpɔtɔ.
  
  Egblɔ na Werner esi wònɔ tsa ɖim le eƒe kplɔ̃ ŋu be: "Ènyaa, eʋuʋuna ne mebu nusi Lö Venhagen anya wɔ be wòahe afɔku ma vɛ ŋu." "Kohl dahe la. Ènya ale si gbegbe wòtena ɖe dzinye ne mesusu be yameʋukula nyui sia tɔgbe si ƒe etsɔme nyo alea la bu eƒe agbe le esi mede se be malé eƒe tevi dzimaxɔsetɔ kple alakpatɔ abe Löwenhagen ene ta?"
  
  Werner ƒe aɖu ƒo, gake ele nɛ be eya ŋutɔ nalé eƒe ametakpɔnu ɖe asi vaseɖe esime ɣeyiɣia de be wòaɖe nusi wònya afia. Etsɔ gbe si le ʋuʋum la ɖoe be yeawɔ amesi ŋu wowɔ nuvevii la ƒe akpa aɖe ale be yeanya nu geɖe tso eŋu vie. "Aƒetɔ, taflatse mègagblɔ nam be Himmelfarb hã kpɔ gome le dzɔgbevɔ̃e sia me o?"
  
  "Ao ao." Mègatsi dzi ɖe Himmelfarb ŋu o. Ebiam be maɖe ye le dɔdasia me elabena mete ŋu nɔ te ɖe enu o. Mesusu be meda akpe be ame aɖe si le abe wò ene le nye kpɔkplɔ te, Asrafomegã," Schmidt tsɔ modzaka ɖe asi le ayemɔ nu tso Werner ƒe zikpui megbe. "Wò ɖeka koe meɖe dzi le ƒonye o."
  
  Werner tsɔ ɖe le eme nenye be Schmidt te ŋu lé ametakpɔnu la, eye ne ele nenema la, afisi wòdzrae ɖo. Gake esia nye ŋuɖoɖo ɖeka si mate ŋu abia ko o. Esia nye nusi wòle be wòatsa ŋku le.
  
  Werner ɖo eŋu be: "Akpe na wò, aƒetɔ." "Ne èhiãm le nu bubu aɖe ta la, bia ko."
  
  "Nɔnɔme sia ƒomevie naa kalẽtɔwo, Lieutenant!" - Schmidt nɔ ha dzim to eƒe nuyi ɣiwo dzi esime fifia nɔ eƒe ŋgonu ɣiawo dzi. "Le miaƒe dukɔa ƒe nyonyo kple aʋawɔnuwo tsɔtsɔ ƒe gomenɔamesi ta la, ɣeaɖewoɣi la, ele be nàtsɔ nu gãwo asa vɔe. Ɣeaɖewoɣi la, wò agbe tsɔtsɔ na be yeaɖe ame akpe geɖe siwo nèkpɔa ta na la nye kalẽtɔ nyenye ƒe akpa aɖe, kalẽtɔ si dzi Germany ate ŋu aɖo ŋkui be enye mɔ xoxoawo ƒe mesia kple ŋutsu si tsɔ eɖokui sa vɔe be yeakpɔ yeƒe dukɔa ƒe gãnyenye kple ablɔɖe ta."
  
  Werner melɔ̃ afisi esia le yiyim ɖo o, gake mate ŋu awɔ nu kpata evɔ matsɔ eɖokui ade afɔku me be woakpɔ ye o. "Nyemate ŋu alɔ̃ ɖe edzi wu ema o, Kapitan Schmidt. Ele be nànya. Meka ɖe edzi be ŋutsu aɖeke meɖoa ɖoƒe si nèɖo abe ŋutsu sue si me akɔta mele o ene o. Mele mɔ kpɔm be madze wò afɔtoƒewo yome gbeɖeka."
  
  "Meka ɖe edzi be àte ŋu akpɔ egbɔ, Lieutenant. Eye èto nyateƒe. Metsɔ nu geɖe sa vɔe. Wowu tɔgbuinye le aʋawɔwɔ ɖe Britaintɔwo ŋu le Palestina. Fofonye ku esime wònɔ Germany ƒe Dukplɔlagã la ta ʋlim le amewuwu ƒe agbagbadzedze aɖe me le Aʋa Vɔ̃ɖi la me," eʋli eta. "Gake magblɔ nya ɖeka na wò, Lieutenant. Ne megblẽ domenyinu aɖe ɖi la, vinyeŋutsuwo kple tɔgbuinyeyɔviwo aɖo ŋku dzinye be menye ŋutinya nyui aɖe si magblɔ na amedzrowo ko o. Ao, woaɖo ŋku dzinye le esi metrɔ míaƒe xexeame ƒe zɔzɔme ta, Germanytɔwo katã aɖo ŋku dzinye eye le esia ta xexeame ƒe dekɔnuwo kple dzidzimewo hã aɖo ŋku dzinye."Hitler geɖe? Werner bu eŋu, gake elɔ̃ ɖe Schmidt ƒe alakpanyawo dzi kple alakpadada. "Esɔ ŋutɔ, aƒetɔ! Nyemete ŋu lɔ̃ ɖe edzi wu ema o."
  
  Emegbe ede dzesi dzesi si le Schmidt ƒe asigɛa dzi, si nye asigɛ ma ke si Werner bu vodadatɔe be enye ŋugbedodo ƒe asigɛ. Woŋlɔ habɔbɔ aɖe si wogblɔ be ebu ƒe dzesi, si nye Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo ƒe dzesi, ɖe sika ƒe gɔmeɖoanyi gbadza si wotsɔ ɖo eƒe asibidɛ ƒe nugbɔ dzi la dzi. Ekpɔ esia do ŋgɔ le tɔɖiayɔvi ƒe aƒeme gbesigbe wòkpe ɖe nyruiayɔvi ŋu wòdzra srɔ̃a si megali o ƒe agbalẽwo katã le akpata me nudzadzra aɖe me le ƒe "80-awo ƒe nuwuwu lɔƒo. Dzesi la do dzidzɔ nɛ, gake nyruiayɔvi ƒu gbe esi wòbia be agbalẽa ate ŋu anɔ ye si hã.
  
  Megabu eŋu kpɔ o vaseɖe esime wòde dzesi dzesi si le Schmidt ƒe asigɛa dzi. Nyabiase si nye be woanɔ numanyamanya me la va sesẽ na Werner elabena edi vevie be yeanya nusi wɔm Schmidt nɔ esi wòdo dzesi aɖe si ye ŋutɔ ye nyruiyɔvi si lɔ̃a dulɔlɔ̃ medi be yeanya o.
  
  Werner gblɔ le eɖokui si be: "Esia doa dzidzɔ na ame, aƒetɔ," eye mebu nusiwo ado tso eƒe biabiaa me gɔ̃ hã ŋu o.
  
  "Nu ka?" - Schmidt bia, eye wòtso eƒe nuƒo gã la me.
  
  "Wò asigɛ, ʋumefia. Edze abe blema kesinɔnu alo aŋetu ɣaɣla ƒomevi aɖe si ŋu ŋusẽ gãwo le ene, abe alesi wòle le nukokoedonamegbalẽwo me ene!" Werner gblɔ kple dzidzɔ, eye wònɔ ɣli dom le kɔsɔkɔsɔa dzi abe ɖe dɔ dzeani aɖe koe wònye ene. Le nyateƒe me la, Werner di vevie be yeanya nu tso eŋu ale gbegbe be mevɔ̃na gɔ̃ hã be yeabia nu tso dzesidenu alo asigɛa ŋu o. Ðewohĩ Schmidt xɔe se be yeƒe asrafomegã la ƒe nu lé dzi na yeƒe hadede si me dada le la ŋutɔŋutɔ, gake etiae be yeaɖe yeƒe gomekpɔkpɔ le Habɔbɔa me ɖa.
  
  Schmidt ɖe eme kple hloloetsotso be: "Oo, fofonye tsɔ esia nam esime mexɔ ƒe wuietɔ̃," eye wònɔ fli nyui siwo de blibo le asigɛ si meɖe gbeɖe o la kpɔm.
  
  "Ƒomea ƒe aʋawɔnu ƒe dzesidea? Edze abe ɖe wònya kpɔ ŋutɔ ene," Werner ƒoe ɖe eƒe aʋafia nu, gake mete ŋu na ŋutsua ʋu eme tso eŋu o. Kasia, Werner ƒe asitelefon ɖi, eye wògblẽ afakaka si nɔ ŋutsu eveawo kple nyateƒea dome la me. "Meɖe kuku, ʋumefia."
  
  Schmidt ɖo eŋu be: "Nya dzodzro," eye wògbee tso dzi me. "Mèle dɔ dzi fifia o."
  
  Werner nɔ ekpɔm esime ʋumefia la do go be yeana yeƒe adzamenyawo vie.
  
  "Hello?"
  
  Marlene ye. "Nuɖuɖudzrala! Dieter, wowu Ðɔkta Fritz!" edo ɣli tso nusi ɖi tsiƒuƒe alo tsileƒe ƒuƒlu aɖe me.
  
  "Lala, tsɔ blewu, lɔlɔ̃tɔ! Ame ka? Eye ɣekaɣie?" Werner bia eƒe ahiãvi be.
  
  "Aɖabaƒoƒo eve enye sia! J-y-just like th-that...le dziɖeɖi me, le Mawu ta! Le ŋkunyeme tututu!" - edo ɣli kple dziku.
  
  Asrafomegã Dieter Werner se le eɖokui me be yeƒe dɔgbo le ʋuʋum esi yese yeƒe lɔlɔ̃tɔa ƒe avifafa sesĩe. Le mɔ aɖe nu la, dzesi vɔ̃ɖi ma si nɔ Schmidt ƒe asigɛa dzi la nye nusi ava emegbe kpuie ƒe vɔvɔli. Edze na Werner be alesi wòkpɔa dzidzɔ ɖe asigɛa ŋui he dzɔgbevɔ̃e aɖe va edzi le mɔ vɔ̃ɖi aɖe nu ene. Ewɔ nuku be ete ɖe nyateƒea ŋu.
  
  "Nukae nènye... Marlene! Ɖo to!" edze agbagba be yeana wòana nyatakaka bubuwoe.
  
  Schmidt se Werner ƒe gbe nɔ dzi yim. Esi wòtsi dzi ta la, egage ɖe ɔfis la me vivivi tso gota, eye wòtsɔ ŋkubiãnyawo kpɔ asrafomegã la.
  
  "Afi kae nèle? Afikae wòdzɔ le? Le kɔdzia?" eƒoe ɖe enu, gake nyɔnua mewɔ ɖeka kura o.
  
  "Ao! N-ao, Dieter! Ðeko Himmelfarb da tu Ðɔkta Fritz ɖe ta. Oo Yesu! Mele kuku ge le afisia!" efa avi le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta le teƒe dziŋɔ si nɔ ɖiɖim si mete ŋu zi edzi be wòaɖee afia o la ta.
  
  "Marlene, afi kae nèle?" - edo ɣli.
  
  Telefon kaƒoƒoa wu enu kple asiƒoƒo. Schmidt gakpɔtɔ nɔ tsitre ɖe Werner ŋkume kple movidzɔdzɔ nɔ ŋuɖoɖo lalam. Werner ƒe mo biã esi wògbugbɔ telefon la de eƒe kotoku me.
  
  "Meɖe kuku na wò, aƒetɔ. Ele be mayi. Nu dziŋɔ aɖe dzɔ le kɔdzi," egblɔ na eƒe aʋafia esi wòtrɔ be yeadzo.
  
  Schmidt gblɔ kple kuɖiɖi be: "Mele kɔdzi o, Asrafomegã." Werner tɔ ɖe eƒe mɔwo dzi, gake metrɔ haɖe o. Ne aʋafiagã la ƒe gbe bu eŋu la, ekpɔ mɔ be asrafomegã la ƒe tu ƒe nuyi atɔ ɖe yeƒe ta megbe, eye wòna bubu Schmidt be wòanɔ ye ŋkume kple ŋkume esime wònɔ tu la hem.
  
  Werner metrɔ ɖe kpovitɔa ŋu o gblɔ be: "Ðeko Himmelfarb wu Ðɔkta Fritz."
  
  Schmidt lɔ̃ ɖe edzi be: "Menya, Dieter." "Megblɔe nɛ." Ènya nusita wòwɔa nu sia nu si megblɔ nɛa?"
  
  "Lɔlɔ̃ ƒe kuku ɖe ame ŋu?" Werner ko alɔgbɔnu, eye wòɖe asi le eƒe alakpanuwɔwɔ ŋu mlɔeba.
  
  "Ha! Ao, lɔlɔ̃nyawo nye ame fafawo le gbɔgbɔ me tɔ. Aʋadziɖuɖu ɖeka kolia si me metsɔ ɖe le enye susu fafɛ ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi," Schmidt gblɔ.
  
  "Himmelfarb nye vɔvɔ̃nɔtɔ fucking. Mí katã míenya esia tso gɔmedzedzea me ke. Eɣla eɖokui ɖe amesiame si ate ŋu akpɔ eta alo akpe ɖe eŋu ƒe kposɔwo ŋu, elabena avuvi si mebi o eye wòle ʋuʋum ko wònye," Werner gblɔ, eye wòdo vlo asrafomegã la kple vlododo anukwaretɔ si wòɣla ɣesiaɣi le ameŋububu ta.
  
  Kapita la lɔ̃ ɖe edzi be: "Nyateƒee wònye keŋkeŋ, Asrafomegã." Eƒe gbɔgbɔ dzodzoe la ka Werner ƒe kɔ ƒe megbe esi wòbɔbɔ nɔ egbɔ le mɔ si mevo o nu. Babilon gblɔ be: "Esia tae, to vovo na ame siwo le abe wò ene kple ame kuku bubu siwo nàva wɔ ɖeka kplii kpuie la, ewɔa nu si wòwɔna."
  
  Dziku kple fuléle yɔ Werner ƒe ŋutilã me fũ, dziɖeleameƒo kple dzitsitsi vevie ɖe eƒe Marlene ŋu yɔ eƒe amenyenye bliboa me fũ. "Eye nukae? Da tu xoxo!" - egblɔ kple dzitsitsi.
  
  Schmidt ko alɔgbɔnu le megbe nɛ. "Bɔ anyi, Asrafomegã."
  
  Werner wɔ ɖe edzi kple dzitsitsi. Tiatia aɖeke menɔ esi o, si do dziku na ablɔɖevi si bua tame abe eya ene. Enɔ ekpɔm esime kpovitɔ dadala la bɔbɔ nɔ anyi, eye wòɖoe koŋ nɔ eƒe asigɛa klẽm be Werner ƒe ŋkuwo nakpɔe. "Himmelfarb, abe alesi nègblɔe ene la, ewɔna ɖe nye sededewo dzi elabena mete ŋu ƒoa dzi ɖe ƒo be wòatsi tre ɖe nusi dzi wòxɔ se ŋu o. Ke hã, ewɔa dɔ si medɔna ɖa be wòawɔ, eye mehiã be maɖe kuku, alé ŋku ɖe eŋu, alo ado ŋɔdzi na eƒe lɔlɔ̃tɔwo ɖe eta o. Gake wò ya la, wò vidzidɔa lolo akpa na wò ŋutɔ wò nyonyo. Migase nye nya gɔme vodadatɔe o, ŋutsu si bua tame na eɖokui la dzɔa dzi nam, gake ne ètsɔ wò gome ƒu gbe kple tsitretsiɖeŋulawo - futɔ - la, èzua alakpatɔ. Himmelfarb gblɔ nusianu nam, Lieutenant," Schmidt lɔ̃ ɖe edzi kple hũɖeɖe vevie.
  
  Werner gblɔ kple gbe sesẽ be: "Ðewohĩ wò ŋkuagbãtɔ akpa be màte ŋu akpɔ alesi gbegbe wònye alakpatɔ."
  
  "Le nyateƒe me la, alakpatɔ si le ɖusime nye kalẽtɔ. Gake mina míagblẽ nusiwo melɔ̃na ɖe vovo fifia. Mele mɔnukpɔkpɔ nam wò be nàɖe ɖokuiwò, Lieutenant Werner. Esi nèle ŋgɔ na aʋawɔyameʋuwo ƒe hatsotso aɖe ta la, bubu anɔ ŋuwò be nàtsɔ wò Tornado la ayi CIA ƒe habɔbɔ ƒe xɔ si le Iraq tẽe be nàkpɔ egbɔ be wonya alesi xexeame sena le wo ɖokui me le woƒe anyinɔnɔ ŋu."
  
  "Nya sia nye nusi me susu mele o!" Werner tsi tre ɖe eŋu. "Wolé ɖe woƒe akpa dzi le aʋawɔwɔ nutsitsidɔa me eye wolɔ̃ be yewoage ɖe asitsatsa ŋuti nyamedzroƒewo me...!"
  
  "Bla bla bla!" Schmidt ko nu eye wòʋuʋu ta. "Mí katã míenya dunyahehe me azigolowo, xɔ̃nye. Esia nye ayemɔ aɖe. Ne menye nenemae o hã la, xexe ka ƒomevie wòanye esime Germany nye nyitsu bubu si le lãkpɔ me ko?" Eƒe asigɛa nɔ keklẽm le akaɖi si le eƒe kplɔ̃ dzi ƒe keklẽ me esime wònɔ dzogoea dzi vam. "Míenye kplɔlawo, mɔɖelawo, ŋusẽtɔwo kple dadalawo, Lieutenant! WUO kple CITE nye nyɔnuvi siwo di be yewoaɖe Germany ɖa! Wodi be yewoatsɔ mí aƒu gbe ɖe atɔ me kple lã bubu siwo wowuna. Megblɔna be "mɔ fuɖeɖe aɖeke meli o!"
  
  Werner dze agbagba be: "Ðekawɔwɔe wònye, aƒetɔ," gake ɖeko wòdo dziku na ʋumefia la.
  
  "Ðekawɔwɔ? Oo, oo, ɖe "ɖekawɔwɔ" fia Soviet Sosialist Dukɔwo ƒe Ðekawɔwɔ le ɣeyiɣi didi mawo mea?" Ebɔbɔ nɔ eƒe kplɔ̃ dzi le Werner ŋgɔ tẽ, eye wòɖiɖi ta ɖe anyi va ɖo asrafomegã la ƒe ɖoƒe. "Teƒe aɖeke meli na tsitsi le lãwo ƒe lãkpɔ me o, xɔ̃nye. Eye Germany mate ŋu akpɔ dzidzedze le avɔlɔlɔ̃ha sue dzeani aɖe si me amesiame ɖoa dze le hetsɔa nunanawo naa amewo le tii ƒe ɖoɖoa dzi o. Nyɔ! Woɖoa seɖoƒe na mí be míawɔ ɖeka eye wotsoa míaƒe bɔlwo, xɔ̃nye! Miele kpekpem ɖe mía ŋu be míaɖe ŋutasẽnuwɔwɔ sia ɖa... ameteteɖeanyi."
  
  "Ke ne megbe ɖe?" Werner bia nya sia bometsitsitɔe.
  
  Schmidt ko alɔgbɔnu be: "Mɔnukpɔkpɔ asu Himmelfarb si be eya ɖeka nanɔ Marlene lɔlɔ̃a gbɔ." "Gakpe ɖe eŋu la, meɖo afɔɖeɖe xoxo na kposɔ ƒoƒo nyuie, abe alesi wogblɔnɛ ene. Wowɔ dɔa ƒe akpa gãtɔ xoxo. Akpe na nye yameʋu siwo me ame aɖeke mele o siwo dzi meka ɖo dometɔ ɖeka si le woƒe dɔ wɔm abe alesi woɖe gbe ene," Schmidt do ɣli na Werner be, "nyɔnuvi ma si nye Sloane megale fefea me tegbee o. Ele be esia ɖeɖe dzaa nado dzo na xexeame hena aʋawɔwɔ, alo?"
  
  "Nu ka? Nufialagã Sloan yea? Werner ƒo nu kple gbɔgbɔ.
  
  Schmidt ɖo kpe nya sia dzi esi wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒe nugbɔ ƒu du to eya ŋutɔ ƒe ŋɔti dzi. Eko nu dadatɔe eye wòbɔbɔ nɔ eƒe kplɔ̃ ŋu. "Eyata, Lieutenant Werner, ɖe míate ŋu-ɖewohĩ Marlene-ɖo ŋu ɖe ŋuwòa?
  
  
  Ta 25 - Nina ƒe Mɔzɔzɔ yi Babilon
  
  
  Esi Nina nyɔ tso eƒe alɔ̃dɔdɔ si me dzoxɔxɔ kple vevesese le me la, ekpɔ eɖokui le kɔdzi si to vovo kura. Togbɔ be woate ŋu atrɔ asi le eƒe aba ŋu abe alesi wòtrɔ asi le kɔdzi abawo ŋu ene hã la, efa eye wotsɔ dzomeŋɔli ƒe aklalawo tsyɔ edzi. Eɖe atsyã ƒe nɔnɔmetata siwo wòlɔ̃na wu la dometɔ aɖewo fia le tsokolet, brown kple taupe me. Wotsɔ Da Vinci ƒe atsyã ƒe nutata xoxowo ɖo atsyɔ̃ na gliawo, eye le kɔdzixɔa me la, womeɖo ŋku IV-mɔ̃wo, atikekuiwo, tsizewo alo ŋukpedoamenu bubu siwo Nina lé fui la dometɔ aɖeke dzi o.
  
  Gaƒoɖokui aɖe nɔ anyi si wozi edzi be wòazi elabena eƒu akpa eye mete ŋu ɖo tsi si le abatia xa gbɔ o. Ðewohĩ ate ŋui, gake eƒe ŋutigbalẽ nɔ veve sem abe ahɔhɔ̃a ƒe tsikpe kple dzikedzo ene, si na dzi ɖe le eƒo le dɔa wɔwɔ me. Esi wòƒo gaƒoƒoa vɔ megbe kpuie la, dɔnɔdzikpɔla aɖe si ƒe dzedzeme to vovo, si do awu dzrowo la to ʋɔtrua nu.
  
  Etsɔ gbe si me ɖoɖoezizi le do gbe nɛ dzidzɔtɔe be: "Mido gbe na wò, Ðɔkta Gould." "Aleke nèse le ɖokuiwò me?"
  
  "Mesena le ɖokuinye me be dzi ŋɔ ŋutɔ." Medi vevie be mawɔe," Nina ƒoe ɖe enu. Mekpɔe dze sii gɔ̃ hã be yegate ŋu kpɔa nu nyuie o vaseɖe esime wòno tsi sesẽ kplu kɔkɔ afã le tsi ɖeka nono me. Esi Nina no eƒe nuɖuɖu vɔ la, ebɔbɔ ɖe aba falɛfalɛ si me dzo le la dzi eye wòtsa ŋku le xɔa me, eye mlɔeba wòdzudzɔ eƒe ŋkuléle ɖe dɔnɔdzikpɔla si nɔ alɔgbɔnu kom la ŋu.
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Megakpɔa nu nyuie kloe ake." Ako alɔgbɔnu ne menye ɖe ŋu kpee nenema gbegbe o. "Um, afi kae mele? Miedoa Germanygbe-alo kpɔa-Germangbe kura o."
  
  Dɔnɔdzikpɔla la ko nu. "Ao, Ðɔkta Gould. Jamaica ye metso gake mele Kirkwall afisia abe ɣeyiɣiawo katã ƒe dɔnɔdzikpɔla ene. Woxɔm be makpɔ mia dzi le etsɔme kpuie, gake ɖɔkta aɖe li si le dɔ wɔm vevie kple eƒe zɔhɛwo be woada gbe le ŋuwò."
  
  "Womate ŋui o." Gblɔ na wo be woaɖe asi le eŋu," Nina gblɔ kple gbe si me dziɖeleameƒo le. "Kansa le ŋunye." Wogblɔe nam le Mannheim esime Heidelberg kɔdzi ɖo nye dodokpɔ me tsonu ɖa."
  
  "Enyo, menye ɖɔktae menye o, eya ta nyemate ŋu agblɔ nya aɖeke si mènya xoxo o la na wò o. Gake nusi mate ŋu agblɔ na mie nye be dzɔdzɔmeŋutinunyala aɖewo meɖea gbeƒã nusiwo ŋu woke ɖo alo tsɔa woƒe atikewo ƒe gomenɔamesi ƒe gomenɔamesi le vɔvɔ̃ be atikewɔƒewo nagagbe o ta o. Ema koe magblɔ vaseɖe esime nàƒo nu kple Ðɔkta Kate," dɔnɔdzikpɔla la ɖo aɖaŋu.
  
  "Ðɔkta Kate? Eƒe kɔdzie nye esia?" Nina bia nya sia.
  
  "Ao, aƒenɔ. Ðɔkta Keith nye atikeŋutinunyala si woxɔ be wòalé fɔ ɖe wò dɔlélea ɖeɖeko ŋu. Eye atikewɔƒe sue aɖee nye esia le Kirkwall ƒuta. Scorpio Majorus Holdings si le Edinburgh ye tɔe wònye. Ame ʋɛ aɖewo koe nya nu tso esia ŋu." eko alɔgbɔnu na Nina. "Azɔ na matsɔ wò dzesi veviwo ko akpɔe ɖa be míate ŋu ana wò dzi nadze eme hã, eye emegbe...àdi be yeaɖu nanea? Alo ɖe ʋuʋudedia megale yiyim kokoko oa?
  
  Nina ɖo eŋu kaba be: "Ao," gake emegbe egbɔ ya heko alɔgbɔnu le nusi ŋu woke ɖo si wole mɔ kpɔm na ɣeyiɣi didi aɖe la ta. "Ao, nyemesena le ɖokuinye me be mele dɔ lém le mɔ aɖeke nu o. Le nyateƒe me la, dɔ le wuyem." Nina ko alɔgbɔnu manyatalenu, ale be vevesese si le lãkusia megbe kple lãkusiwo dome nagagado gã ɖe edzi o. "Gblɔ alesi mewɔ va ɖo afisia nam?"
  
  Dɔnɔdzikpɔla la gblɔ na Nina esime wònɔ ŋku lém ɖe eƒe ŋkuwo ŋu kple akaɖi si wotsɔ asi wɔe be: "Aƒetɔ David Perdue tsɔ yameʋu tso Germany va afisia ale be nàte ŋu awɔ atike tɔxɛ aɖe na wò le nɔnɔme si me dedienɔnɔ le me." Nina lé dɔnɔdzikpɔla la ƒe asibidɛ bɔbɔe.
  
  "Lala, Purdue le afisia?" ebia, eye wòtsi dzodzodzoe vie.
  
  "Ao, aƒenɔ. Ebiam be magblɔ yeƒe kukuɖeɖewo na mi. Ðewohĩ esi nyemenɔ afisia na wò o tae," dɔnɔdzikpɔla la gblɔ na Nina.Ẽ, ɖewohĩ le esi wòdze agbagba be yeatso nye ta si le fu ɖem nam le viviti me tae, Nina gblɔ le eɖokui me.
  
  "Gake ele be wòava kpe ɖe Aƒetɔ Cleave ŋu le Germany hena habɔbɔ ƒe kpekpe aɖe ƒomevi, eyata mele vɔvɔ̃m fifia be ɖeko nèle mía gbɔ, miaƒe atikewɔlawo ƒe ƒuƒoƒo suea," dɔnɔdzikpɔla tsɛ si ƒe ŋutigbalẽ biã la de nu nyaa me . Nina ƒe ŋutigbalẽ ƒe amadede dzeani kple eƒe gbeɖiɖi si le etɔxɛ nukutɔe, si le London ƒe aƒetɔ aɖe kple Rastatɔ aɖe dome ƒe afã ".Aƒetɔ. Edze abe Cleve ava srã wò kpɔ le ŋkeke etɔ̃ siwo gbɔna me ene, eyata mo nyanyɛ ɖeka ya teti li nànɔ mɔ kpɔm na, alo? " .
  
  Nina ʋuʋu ta, eye nya sia ya teti dze eŋu be: "Ẽ, kakaɖedzi le eŋu."
  
  
  * * * .
  
  
  Le ŋufɔke la, Nina ƒe lãme sẽ godoo, togbɔ be eƒe ŋkuwo mekpɔ ŋusẽ abe akpɔkplɔ ene haɖe o hã. Dzobibi alo vevesese aɖeke menɔ eƒe ŋutigbalẽ ŋu o kloe, eye eƒe gbɔgbɔ nɔ bɔbɔe. Ŋkeke si do ŋgɔ koe asrã nɔ eŋu, gake edzo kaba esi wona tsi dama si me kɔ si Ðɔkta Keith tsɔ fefenyawo gblɔ be yewozã le Hulk-ʋua dzi hafi wòxɔ ŋkɔ lae vɔ megbe. Nina do dzidzɔ na ƒuƒoƒoa ƒe nukokoedoname kple dɔwɔwɔ nyuie ŋutɔ, amesiwo tsɔ nu nyuiwo kple atikewɔwɔ ŋuti dzɔdzɔmeŋutinunya ƒo ƒu bliboe be yeƒe nyonyo nadzi ɖe edzi.
  
  "Ekema, ɖe nya si wogblɔna tso steroid ŋu la nye nyateƒea?" Sam ko alɔgbɔnu tso ʋɔtrua nu.
  
  "Ẽ nyateƒee." Esiawo katã. Ðe wòle be nàkpɔ ale si nye bɔlwo trɔ zu waintsetsewo hafi!" - ewɔ fefe kple nukunu ma ke le eƒe mo, si na Sam ko nu tso dzi me.
  
  Esi medi be yeaka asi eŋu alo awɔ nuvevii o ta la, ɖeko wògbugbɔ nu na eƒe ta tame blewuu, eye wòse shampoo yeye ƒe ʋeʋẽ le eƒe taɖa me. Egblɔ le ɣlidodo me be: "Edzɔ dzi nam ŋutɔ be mekpɔ wò, nye lɔlɔ̃tɔ." "Eye ŋgonu siawo hã le keklẽm. Fifia ɖeko wòle be míalala wò ŋɔti natsi eye nànɔ klalo be yeayi."
  
  Esesẽ na Nina be wòako nu, gake eƒe alɔgbɔnukoko gakpɔtɔ nɔ anyi. Sam lé eƒe asi eye wòtsa ŋku le xɔa me. Seƒoƒo siwo wòlɔ̃na wu ƒe seƒoƒotsihe gã aɖe si wotsɔ lãgbalẽ dama gã aɖe si nye emerald bla la nɔ afima. Sam kpɔe be esia wɔ nuku ŋutɔ.
  
  Nina de dzesii be: "Wogblɔna nam be décor ƒe akpa aɖe koe wònye, seƒoƒo ɖɔliɖɔli kwasiɖa sia kwasiɖa kple bubuawo, gake menya be Purdue ye wotso."
  
  Sam medi be yeaʋuʋu tɔdziʋua le Nina kple Perdue dome o, vevietɔ esime wògahiã atikewɔwɔ si Perdue koe ate ŋu anae. Le go bubu me la, enya be Perdue mate ŋu akpɔ ŋusẽ ɖe nusi yedze agbagba be yeawɔ na Nina le mɔdodo mawo siwo me ameyibɔwo le bɔbɔe le Chernobyl te la dzi o. Eɖe abɔta be: "Enyo, medze agbagba be matsɔ ɣletivimefakaka aɖewo vɛ na wò, gake wò dɔwɔlawo xɔe le wo si." "Damn ahatsunolawo, wo dometɔ akpa gãtɔ. Kpɔ nyuie le dɔnɔdzikpɔla si ƒe nu léa dzi na ame la ŋu. Eʋuʋuna ne ele aha nom."
  
  Nina ko alɔgbɔnu kpe ɖe Sam ŋu, gake etsɔe be ese eƒe kansa ŋu nya eye wònɔ agbagba dzem vevie be yeatsɔ nya dzodzro siwo ŋu viɖe aɖeke mele o ƒe agbɔsɔsɔ si gbɔ eme ado dzidzɔ nɛ. Esi medi be yeakpɔ gome le nɔnɔme sesẽ siawo me o ta la, etrɔ nya la.
  
  "Nukae le edzi yim le Germany?" - eye wòbia.
  
  Ekɔ eƒe ŋɔti me eye wòɖe eƒe nuƒomɔ̃a do goe le eƒe kotoku me be: "Ewɔ nukokoe be nàbia nya ma, Nina."
  
  "Oooh, odio amamaɖeɖenuwɔnawo?" etsɔ fefenyawo gblɔe.
  
  Sam se le eɖokui me be yeɖi fɔ le yeƒe susuwo ta, gake etsɔ mo si me nublanuikpɔkpɔ le eye wòɖe eme be, "Le nyateƒe me la, míehiã kpekpeɖeŋu le nyatakaka vi aɖe si ku ɖe Nazitɔwo ƒe ameɖokuiwuwu ƒe aʋawɔha aɖe si edze abe wogblẽ tɔdzisasrã aɖewo ene ŋu..."
  
  Ede nu nyaa me hafi wòyi edzi be: "Ẽ, kilogram 200." "Le nya siwo wogblɔna nu la, wogbã tɔdzisasrã wuiadre be woatsɔ axe mɔ na Soviet-srafowo ƒe tsotso. Gake le nye nyatakakatsoƒewo ƒe nya nu la, nususugblɔe nye esia ƒe akpa gãtɔ. KG 200 koe menya nu tsoe elabena le nye sukunuwuwu ƒe ƒe evelia me la, meŋlɔ nusɔsrɔ̃ aɖe tso ŋusẽ si susu me dulɔlɔ̃ kpɔna ɖe ameɖokuiwuwu ƒe dɔdasiwo dzi ŋu."
  
  "Nukae nye KG 200 ŋutɔŋutɔ?" - Sam bia be.
  
  Egblɔ kple dzitsitsi vie be: "Kampfgeschwader 200," eye wòfia asi atikutsetse me tsi si le kplɔ̃a dzi le Sam megbe. Etsɔ kplu la nɛ eye wòno tsi sue ʋɛ aɖewo to gbea me. "Wode dɔ asi na wo be woawɔ bɔmb..." edze agbagba be yeaɖo ŋku ŋkɔa dzi, eye wòfɔ mo dzi kpɔ dzisasrãa, "... yɔ, uh, mesusu be... Reichenberg, abe alesi meɖo ŋku edzi ene. Gake emegbe wova yɔ wo be Leonidas ƒe asrafoha. Nu ka ta? Wo katã woku eye wodzo."
  
  Eɖo ŋku edzi na Nina be: "Ẽ, nyateƒee, gake ènya alesi wòdzena abe ɖe míeƒua du doa go nusiwo wosusu be woku eye womegali o ene ɣesiaɣi." Mete ŋu ʋli nya kple ema o. Ne nane li la, enya nyuie abe Sam kple Perdue ene be xexe xoxoa kple eƒe afakalawo le agbe eye wole lãmesẽ me le egbegbe ɖoɖoa me.
  
  Edo ɣli be: "Taflatse, Sam, mègagblɔ nam be míedze ŋgɔ Xexemeʋa II ƒe ameɖokuiwuwu ƒe ha aɖe si gakpɔtɔ le woƒe Focke-Wulf-ʋuwo kum le Berlin dzi o," eye wògbɔ ya eye wòmiã ŋku le fewuɖuɖu ƒe vɔvɔ̃ ta.
  
  Edze egɔme nɔ ŋkeke ʋɛ mamlɛawo ƒe nyateƒenya siwo nye tagbɔsesẽ la yɔyɔ nɛ me be: "Um, ao, gake èɖo ŋku yameʋukula ma si si le kɔdzi dzia?"
  
  Eɖo eŋu kple gbe si mewɔ nuku o be: "Ẽ."
  
  "Ènya ale si wònɔ esime mi ame evea miezɔ mɔa?" Sam bia ale be yeate ŋu anya afisi tututu wòle be yeatrɔ ayi hafi adze nusianu si nɔ edzi yim la yɔyɔ gɔme nɛ.
  
  "Nyemete ŋu kpɔe o. Gbã la, esi kpovitɔwo yɔe be Ðɔkta Hilt la, mesusu be eyae nye lã wɔadã ma, mienya, amesi nɔ nye aƒelika yome tim. Gake mekpɔe be ŋutsu dahe aɖe koe fiã, ɖewohĩ ewɔ eɖokui abe ɖɔkta kuku ene," eɖe eme na Sam.
  
  Egbɔ ya sesĩe eye wòdi be yeaɖe he le yeƒe sigaret me hafi agblɔ na Nina be le nyateƒe me la, yezɔ mɔ kple amegãxi wula aɖe si ɖeko wòɖe yeƒe agbe le esi wònye ŋkuagbãtɔ abe ʋetsuvi ene eye mete ŋu fia asi ye o ta.
  
  "Ðe wògblɔ nya aɖe tso ametakpɔnu ŋua?" Sam di be yeaɖe asi le nyatia ŋu blewuu, kple mɔkpɔkpɔ be yenya nu tso Babel ƒe Ametakpɔnu ŋu ya teti. Gake eka ɖe edzi bliboe be LöVenhagen magblɔ nya ɣaɣla ma tɔgbe le vo me o.
  
  "Nu ka? Momo? Aleke eƒe ametakpɔnu si wodo nɛ be wòaƒo asa na lãmekawo ƒe ɖiƒoƒo le?" ebia nya sia.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Ao, lɔlɔ̃." "Blema ŋkuɖodzinu aɖe. Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu. Ðe wòƒo nu tso esia gɔ̃ hã ŋua?"
  
  Nina na eme kɔ be: "Ao, meƒo nu tso ametakpɔnu bubu aɖeke ŋu kpɔ o tsɔ wu esi wotsɔ de mo nɛ esi wòtsɔ ami si wua dɔlékui la de eme vɔ," gake eƒe mo ƒe mo gade to ɖe edzi. "Le Kristo ta! Ðe nèle nusi ŋu nya sia ku ɖo la gblɔ ge nam loo alo màgblɔe oa? Dzudzɔ nyabiabia eye nàdzudzɔ fefe kple nu ma si le asiwò ale be magase be míegage ɖe gbeɖuɖɔ deto me ake."
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Melɔ̃ wò, Nina." Anɔ eme be enɔ gbe dam. Nunya sia ƒomevi nye ŋutinyaŋlɔla si ƒe nu léa dzi na ame, si ƒe nu léa dzi na ame, si doa dziku vevie si wòsubɔna alea gbegbe la tɔ. "Enyo, gbã la, ɖeko magblɔ ame siwo si gbe siawo le ƒe ŋkɔwo kple akpa si wowɔ le esia me na wò."
  
  "Enyo, yi," egblɔ, eye wòdze abe eƒe susu le nu ŋu ene."Oo Mawu, esia anye ahɔhɔ̃ ƒe ʋuʋu, eyata bia ko ne nane li si gɔme mèse o hã..."
  
  "Sam!" - eƒo nu kple ɣli.
  
  "Enyo. Dzra ɖo. Míexɔ mi nyuie ɖe Babilon."
  
  
  Ta 26 - Mowo ƒe Nukpɔƒe
  
  
  Le kekeli madeamedzi me, eye nudzodzoe kukuwo nɔ ahuhɔ̃e ƒe akaɖiti ɣiawo ƒe ƒodo me la, Asrafomegã Dieter Werner kplɔ Kapitan Schmidt ɖo yi afisi wòle be wòase ŋkeke eve siwo kplɔe ɖo ƒe nudzɔdzɔwo ŋuti nuŋlɔɖi le. Ŋkeke si dzi woade asi nubabla la te, si nye October 31, nɔ aƒe tum, eye Schmidt ƒe ɖoɖoa nɔ eme vam kloe.
  
  Ena eƒe asrafoha nya teƒe aɖe si woate ŋu ado go le be yewoadzra ɖo ɖe amedzidzedze aɖe si ƒe xɔtuɖaŋunyala nye ŋu-si nye anyigba te xɔ si me SS-ŋutsu siwo nɔ nutoa me zãna tsã tsɔ nɔa woƒe ƒomewo me le Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe bɔmbdadawo me. Ele teƒe dzodzoe aɖe si wòate ŋu ana amedzidzedze nanɔ bɔbɔe la afia aʋafia si wòtia.
  
  Werner mese nya aɖeke tso eƒe lɔlɔ̃tɔ Marlene gbɔ tso esime wòƒo ka na eƒe dziku, si ɖe akpa eveawo kple woƒe gomekpɔlawo fia o. Woxɔ eƒe asitelefon le esi be wòagaxlɔ̃ nu ame aɖeke o, eye Schmidt nɔ ŋku lém ɖe eŋu vevie gaƒoƒo bliboa katã.
  
  Schmidt gblɔ nɛ dzimagbɔɖitɔe be: "Medidi o," esi wotrɔ zi alafa ɖeka yi xɔdɔme sue aɖe si ƒe dzedzeme sɔ kple bubuawo katã tɔ me. Ke hã, Werner dze agbagba be yeadi nu tɔxɛ aɖewo le afisi wòate ŋui le. Mlɔeba wova ɖo ʋɔtru aɖe si le dedie si me dedienɔnɔ ƒe ɖoɖo aɖe si me xexlẽdzesiwo ƒe safui le gbɔ. Schmidt ƒe asibidɛwo nɔ du dzi akpa be Werner mete ŋu ɖo ŋku kɔdasia dzi o. Le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, gakpo ƒe ʋɔtru si le ɣie la ʋu eye wòʋu kple gbeɖiɖi aɖe si na tome tsi.
  
  Schmidt kpee be: "Ge ɖe eme, Asrafomegã."
  
  Esi ʋɔtrua tu le wo megbe la, Schmidt tsɔ akaɖi ɣi si le keklẽm si le yame la tsɔ asiléƒe aɖe si wotsɔ bla gli lae. Akaɖiawo klẽ kabakaba zi geɖe hafi nɔ keklẽm eye woklẽ ɖe bunker la ƒe eme. Ewɔ nuku na Werner ŋutɔ.
  
  Kadodomɔ̃wo nɔ xɔa ƒe dzogoewo dzi. Digitál xexlẽdzesi dzĩ kple amadede dzẽ nɔ keklẽm le mɔ ɖeka nu le akpa siwo le kɔmpiuta ƒe screen gbadza eve siwo dome keyboard ɖeka le dome la dzi. Le ɖusime screen la, Werner kpɔ anyigba ƒe nɔnɔmetata si ɖe afisi amedzidzedzea le, si nye CIA ƒe dɔwɔƒegã le Mosul, Iraq. Satelait dzi ŋkuléleɖenuŋu aɖe si sɔ kple esia nɔ screen sia ƒe miame.
  
  Gake ame bubu siwo nɔ xɔa me ye gblɔ na Werner be Schmidt nye ame vevi si wua ame.
  
  "Menya be ènya nu tso Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu kple ewɔwɔ ŋu hafi nèva ka nya ta nam gɔ̃ hã, eyata esia na mekpɔ ɣeyiɣi si wòaxɔ be maɖe "akunyawɔwɔ ƒe ŋusẽ" siwo katã le esi la me ahaɖɔ wo me o," - Schmidt ƒo adegbe . "Le ŋgɔyiyi aɖewo siwo wowɔ le lãmenugbagbeviwo ŋuti dzɔdzɔmeŋutinunya me ta la, menya be ametakpɔnu la menye akunyawɔwɔ ŋutɔŋutɔ o, gake nyemetsɔ ɖeke le alesi wòwɔa dɔe me o, ke boŋ nusi wòwɔna koe metsɔ ɖe le eme nam."
  
  "Afikae wòle?" - Werner bia, eye wòwɔ abe ɖe dzi dzɔe ɖe ŋkuɖodzinu la ŋu ene. "Nyemekpɔ esia kpɔ oa? Ðe madoea?
  
  Schmidt ko alɔgbɔnu be: "Ao, xɔ̃nye." "Mawɔe".
  
  "Abe amekae ene? Wo kple Prof. Sloan ku, susu aɖeke manɔ anyi si ta nànɔ ame aɖe si do ƒome kple nubabla la ƒe nɔnɔme o."
  
  Schmidt ɖo eŋu be: "Menye wò nya aɖekee nye amesi mewɔa nɔnɔmetata o."
  
  Werner gblɔ kple mɔkpɔkpɔ be yeaxe mɔ na Schmidt ale be ye ŋutɔ yeate ŋu axɔ ametakpɔnu la atsɔe ana Marduk be: "Gake ènya nusi adzɔ." Gake ɖoɖo bubuwo nɔ Schmidt si.
  
  "Mexɔe se, gake nane li si ate ŋu aɖe ametakpɔnu la ɖa nudzɔdzɔ aɖeke manɔmee. Woyɔe be Ŋutilã. Nublanuitɔe la, Neumand meɖe fu nɛ be yeafɔ kpeɖeŋutɔ vevi sia esime wòfi ametakpɔnu la o, bometsila! Eyata, medɔ Himmelfarb be wòada le yameʋudzeƒea dzi eye wòaɖi ɖe yameʋudzeƒe aɖe si le adzame dzi le Niniwe ƒe dziehe kilometa wuiɖekɛ. Ele be wòaxɔ ŋutigbalẽa le ŋkeke eve siwo gbɔna me ale be mate ŋu aɖe ametakpɔnu la ɖa hafi..." eɖe abɔta, "nusi womate ŋu aƒo asa na o.
  
  "Ke ne edo kpo nu ɖe?" - Werner bia, eye afɔku si Schmidt tsɔ la wɔ nuku nɛ ŋutɔ.
  
  "Maɖi gbɔ wò o. Teƒea ƒe kɔordinatewo le esi eye..."
  
  "Taflatse, ʋumefia, gake ɖe wòva susu me na wò kpɔ be Himmelfarb ate ŋu atrɔ ɖe ŋuwòa? Enya asixɔxɔ si le Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu ŋu. Ðe mèle vɔvɔ̃m be yeawu ye le esia ta oa?" - Werner bia nya sia.
  
  Schmidt si akaɖi si tsi tre ɖe xɔ si me wotsi tre ɖo la ƒe axadzi. Le eƒe keklẽ me la, gli aɖe si yɔ fũ kple ametakpɔnu siwo sɔ kple wo nɔewo do gbe na Werner. Esi wotrɔ bunker la wòzu nane si le abe agado ene ta la, wotsɔ ametakpɔnu siwo ƒe nɔnɔme le abe taɖuwo ene ƒo ɖe gli ŋu.
  
  "Himmelfarb menya wo dometɔ si nye nu ŋutɔŋutɔ o, gake menyae. Enya be yemate ŋu axɔ ametakpɔnu la o negbe ɖe yewɔ mɔnukpɔkpɔa ŋudɔ esime yeɖe lãgbalẽ le nye mo be yeaɖee ɖa, eye be makpɔ egbɔ be ekpɔ dzidzedze la, malé tu ɖe viaŋutsua ƒe ta ŋu vaseɖe Berlin ke." Schmidt ko alɔgbɔnu, eye nɔnɔmetata siwo le gli ŋu la dze eŋu.
  
  "Èwɔ nusiawo katã be yeatsɔ atɔtɔ amesiame si ate kpɔ be yeafi wò ametakpɔnua? Si nya nu!" Werner de dzesii tso dzi me. Esi wòtso eƒe abɔwo ɖe eƒe akɔta la, ezɔ blewuu to gli la ŋu, henɔ agbagba dzem be yeakpɔ vovototo aɖeke le wo dome, gake manya wɔ kloe o.
  
  "Oo, menye nyee wɔ wo o, Dieter." Schmidt ɖe asi le eƒe ɖokuitɔdidi ŋu hena ɣeyiɣi kpui aɖe. "Esiawo nye agbagba siwo dzɔdzɔmeŋutinunyalawo kple Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖowɔha ƒe aɖaŋuwɔlawo wɔ le ƒe 1943 me ɣeaɖeɣi ƒe nɔnɔmetatawo ƒe nɔnɔmetatawo. Renatus of the Order ye xɔ Babilontɔwo ƒe Ametakpɔnu la esime woɖoe ɖe Titina Ɣedzeƒe le aʋawɔɣi."
  
  "Renatus?" - Bia Werner, amesi menya nu tso adzamehabɔbɔa ƒe ɖoƒeɖoɖo ŋu nyuie o, abe ame ʋɛ aɖewo ŋutɔ ene.
  
  Schmidt gblɔ be: "Kplɔla." "Aleke kee wòɖale o, esi Himmler ke ɖe nusi wòate ŋu awɔ ŋu ta la, eɖe gbe enumake be woawɔ ametakpɔnu mawo tɔgbe wuieve le mɔ ma ke nu eye wòte wo kpɔ le Leonidas ƒe aʋawɔha me tso KG 200. Ele be woadze Asrafowo ƒe hatsotso eve koŋ dzi eye woage ɖe eme woƒe hatsotsowo, tsɔ wo ɖokui de asi ɖe Soviet-srafowo ta."
  
  "Ðe ametakpɔnu mawo ke nye esiawoa?" Ewɔ nuku na Werner ŋutɔ.
  
  Schmidt ʋuʋu ta. "Ẽ, wo ame wuieveawo katã. Gake eva zu kpododonu. Dzɔdzɔmeŋutinunyala siwo gbugbɔ Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu la bu akɔnta vodadatɔe alo, nyuie, nyemenya nu tso eŋu tsitotsito o," eɖe abɔta. "Ke boŋ yameʋukulawo va zu susumedɔlélawo, wowu wo ɖokui eye wogbã woƒe ʋuwo le Soviettɔwo ƒe aʋawɔha vovovowo ƒe asaɖawo me le esi teƒe be woawu dɔa nu. Himmler kple Hitler metsɔ ɖeke le eme o elabena dɔwɔwɔ nɛ do kpo nu. Eyata, Leonidas ƒe aʋawɔha la ge ɖe ŋutinya me abe Nazi kamikaze ƒe aʋawɔha ɖeka kolia le ŋutinya me ene."
  
  Werner tsɔ wo katã de eme, henɔ agbagba dzem be yeato mɔnu aɖe vɛ be yeaƒo asa na dzɔgbevɔ̃e ma ke esime wònɔ Schmidt blem be wòaɖe asi le eƒe dzɔla ŋu vie. Gake ne míagblɔe tututu la, ŋkeke eve susɔ hafi woawɔ ɖoɖoa dzi, eye manya wɔ kloe be woaxe mɔ ɖe afɔku nu fifia o. Enya Palestina yameʋukulawo dometɔ ɖeka tso Yamesrafowo ƒe yameʋuɖoɖo ƒe titina. Ne ate ŋu aƒo ka nɛ la, ate ŋu axe mɔ na Himmelfarb be wòagadzo le Iraq ƒe yamenutome o. Esia ana eƒe susu nanɔ Schmidt ƒe gbegblẽ ŋu le ŋkeke si dzi wòde asi agbalẽ te dzi.
  
  Radioawo te ɖiɖi, eye teƒe dzĩ gã aɖe dze le anyigbatata si dzi woŋlɔ nu ɖo la dzi.
  
  "O! Míele afisia!" - Schmidt do ɣli kple dzidzɔ.
  
  "Ame ka?" - Werner bia kple didi be yeanya. Schmidt ƒo asi le eƒe akɔta eye wòkplɔe yi screenwo gbɔ.
  
  "Mí, xɔ̃nye. Dɔwɔwɔ "Dzata 2". Èkpɔ teƒe siaa? Esia nye satellite ƒe ŋkuléle ɖe CIA ƒe dɔwɔƒe siwo le Baghdad ŋu. Kpeɖodzi na amesiwo mele lalam la afia be woxe mɔ ɖe The Hague kple Berlin nu. Ne míenya ɖo wo ame etɔ̃awo katã ɖe teƒea ko la, miaƒe aʋawɔha la adzo ayi Baghdad dzi esime miaƒe asrafoha ƒe hatsotso eve mamlɛawo adze du eve mamlɛawo dzi le ɣeyiɣi ɖeka me."
  
  Werner nɔ ɣli dom be: "Oo nye Mawu," eye wònɔ ŋku lém ɖe abɔta dzĩ si le ʋuʋum la ŋu. "Nukatae du etɔ̃ siawo? Mexɔ The Hague - woɖoe be takpekpea adzɔ le afima. Eye Baghdad ƒoa nu le eɖokui si, gake nukatae Berlin? Ðe nèle dukɔ eveawo dzram ɖo ɖe wo nɔewo dzi dzedze ŋua?"
  
  "Esia tae metia wò be nànye aʋafia, Asrafomegã. Ènye aɖaŋudɔwɔla le dzɔdzɔme nu," Schmidt gblɔ aʋadziɖuɖutɔe.
  
  Aʋafiagã la ƒe nuƒomɔ̃ si wotsɔ ɖo gli ŋu la ƒo, eye nyaŋuɖoɖo ƒe gbeɖiɖi sesẽ aɖe si le veve sem la ɖi le bunker si wotu nu ɖo la katã me. Ŋutsu eveawo siaa tsyɔ woƒe towo le dzɔdzɔme nu, eye woƒe mo ʋuʋu vaseɖe esime toɣliɖeɖea nu fa.
  
  "Kapitan Schmidt, Kilo ƒe aʋawɔƒea dzɔlae nye esia. Nyɔnu aɖe le afisia si di be yeakpɔ wò, kpakple eƒe kpeɖeŋutɔ. Nuŋlɔɖiawo ɖee fia be eyae nye Miriam Inkley, si nye Britaintɔwo ƒe Xexeame ƒe Gadzraɖoƒegã ƒe senyawo teƒenɔla le Germany, dzɔla si le agbo nu ƒe gbe gblɔ.
  
  "Fifia? Ne womewɔ ɖoɖo ɖe eŋu oa? Schmidt do ɣli be. "Gblɔ nɛ be wòabu. Vovo mele ŋunye o!"
  
  Werner ʋli nya kakaɖedzitɔe ale gbegbe be Schmidt xɔe se be yeku vevie be: "Oo, nyemawɔ nenema o, aƒetɔ." Egblɔ na ʋumefia la kple gbe bɔbɔe be: "Mese be ewɔa dɔ na Aʋafiagã Meyer. Anɔ eme be eƒo nu tso amewuwu siwo LöVenhagen kple nyadzɔdzɔŋlɔlawo wɔ siwo le agbagba dzem be yewoana míadze ame vɔ̃ɖiwo ŋu."
  
  "Mawu nya, ɣeyiɣi mele asinye na esia o!" - eɖo eŋu be. "Mikplɔ wo va nye ɔfis!"
  
  "Ðe makplɔ wò ɖo, aƒetɔ? Alo ɖe nèdi be mazu ame makpɔmakpɔa?" - Werner bia nya sia kple ayemɔ.
  
  Schmidt gblɔ kple gbe sesẽ be: "Ao, ele be nàva kplim ya." Edo dziku nɛ esi wotso nya me nɛ, gake Werner ɖo ŋku nyɔnu si kpe ɖe wo ŋu wowɔ susuhenuwo esime wòhiã be woaɖe asi le kpovitɔwo ŋu la ƒe ŋkɔ dzi. Ekema ele be Sam Cleave kple Marduk nanɔ afisia. Ele be madi Marlene, gake aleke? Esi Werner nɔ afɔ tsɔm yina ɔfis kple eƒe aʋafia la, eʋuʋu eƒe ahɔhɔ̃, henɔ agbagba dzem be yeanya afisi yeate ŋu alé Marlene ɖo kple alesi yeate ŋu adzo le Schmidt gbɔ evɔ ame aɖeke makpɔe o.
  
  Schmidt de se be: "Wɔ kaba, Asrafomegã." Eƒe dada kple dzidzɔkpɔkpɔ ƒe mɔkpɔkpɔ tsãtɔ ƒe dzesiwo katã megali fifia o, eye wògatrɔ va le ŋutasẽdziɖuɖu ƒe nɔnɔme blibo me. "Ɣeyiɣi mele mía si míagblẽ o." Werner bia eɖokui be ɖe wòle be yeaɖu ʋumefia la dzi ko adze xɔa dzi hã. Anɔ bɔbɔe ŋutɔ fifia. Wonɔ bunker la kple aʋawɔƒea dome, le anyigba te, afisi ame aɖeke mase ʋumefia ƒe ɣlidodo be woakpe ɖe ye ŋu le o. Le go bubu me la, kaka woava ɖo aʋawɔƒea la, enya be Sam Cleave xɔlɔ̃a le dziƒoxɔa dzi eye be ɖewohĩ Marduk nya xoxo be Werner ɖo xaxa me.
  
  Gake ne eɖu kplɔla la dzi la, woate ŋu aɖe wo katã ɖe go. Nyametsotso sesẽ aɖee wònye. Tsã la, Werner kpɔnɛ zi geɖe be yemetsoa nya me o elabena tiatia ʋɛ aɖewo koe li, gake fifia ya la, wosɔ gbɔ akpa, eye wo dometɔ ɖesiaɖe hea emetsonu sesẽwo hã vɛ. Akpa si nye Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu ŋutɔŋutɔ manyamanya hã nye kuxi ŋutɔŋutɔ, eye ɣeyiɣia nɔ vɔvɔm - na xexeame katã.
  
  Kakaɖedzitɔe hafi Werner natso nya me le nɔnɔmea ƒe nyonyo kple vɔ̃ dome la, wo ame evea woɖo ɔfisxɔ aɖe si mebɔ o ƒe atrakpuiwo gbɔ. Werner zɔ atrakpuiawo dzi le Schmidt xa, kple yameʋukulawo alo dziɖuɖudɔwɔla siwo do gbe na wo alo do gbe na wo le vome.Anye bometsitsi be woawɔ amedzidzedze fifia. Bia wò ɣeyiɣi. Werner gblɔ na eɖokui be kpɔ mɔnukpɔkpɔ siwo dona ɖa gbã. Gake Marlene! Aleke míawɔ ake ɖe eŋu?Eƒe seselelãmewo wɔ avu kple eƒe nuŋububu esi wònɔ poker-mo aɖe lém ɖe Schmidt ŋkume.
  
  Schmidt gblɔ to aɖu siwo me mekɔ o me esi wogogo ɔfis, afisi Werner kpɔ nyɔnu nyadzɔdzɔŋlɔla kple Marduk wonɔ woƒe ametakpɔnu lalam le be: "Ðeko nàfe kple nya sia nya si magblɔ, Werner." Le sɛkɛnd ɖeka ƒe akpa ɖeka me la, egase le eɖokui me be yevo ake, abe ɖe mɔkpɔkpɔ li be yeado ɣli abɔbɔ yeƒe dzɔla ɖe anyi ene, gake Werner nya be ele be yealala.
  
  Marduk, Margaret kple Werner ƒe ŋkuléle ɖe wo nɔewo ŋu nye nuvɔ̃meʋuʋu kabakaba si woɣla le adzɔge tso Kapitan Schmidt ƒe seselelãme veviwo gbɔ. Margaret ɖe eɖokui kple Marduk fia be wonye yameʋuɖoɖo ŋuti senyala eve siwo si nuteƒekpɔkpɔ geɖe le le dunyahehe me.
  
  Schmidt do susua ɖa be: "Taflatse, zikpui nanɔ asiwò," eye wòwɔ abe ɖe wòbua ame ene. Edze agbagba be yemagalé ŋku ɖe ame tsitsi wɔnuku si kplɔ nyɔnu sesẽ si tsia tre ɖe ame bubuwo ŋu la ŋu o.
  
  Margaret gblɔ be: "Akpe na wò. "Le nyateƒe me la, míedi be míaƒo nu kple Luftwaffe ƒe aʋafia ŋutɔŋutɔ, gake miaƒe dzɔlawo gblɔ be Aʋafiagã Meyer mele dukɔa godo."
  
  Egblɔ lãmekawo ƒe ƒoƒo vlodoame sia kple atsyɔ̃ɖoɖo eye wòɖoe koŋ be yeado dziku na ʋumefia la vie. Werner tsi tre ɖe kplɔ̃a ƒe axadzi le dziɖeleameƒo me henɔ agbagba dzem be yemako nu o.
  
  
  Ta 27 - Susa alo Aʋawɔwɔ
  
  
  Nina ƒe ŋkuwo nɔ Sam tɔ ŋu esime wònɔ to ɖom nuƒoƒomɔ̃a ƒe akpa mamlɛtɔ. Ɣeaɖeɣi la, evɔ̃ be edzudzɔ gbɔgbɔ esi wònɔ to ɖom, blu ɖe eta, eƒe susu nɔ nu ŋu, nɔ gbɔgbɔm, eye wònɔ ta ƒom ɖe axadzi le gbeɖiɖi bliboa katã me. Esi wòwu enu la, ɖeko wòyi edzi nɔ ekpɔm. Nyadzɔdzɔdɔwɔƒe aɖe nɔ ɖiɖim le Nina ƒe television dzi le megbe, gake gbeɖiɖi aɖeke menɔ eŋu o.
  
  "Damn it!" - edo ɣli zi ɖeka. Wotsɔ aŋe kple pɔmpi siwo tso ŋkekea ƒe dɔdamɔnua me tsyɔ eƒe asiwo dzi, ne menye nenema o la, anye ne eɖi wo ɖe eƒe taɖa me kple movidzɔdzɔ. "Ðe nèle gbɔgblɔm nam be ŋutsu si mesusu be enye Jack the Ripper la nye Gandalf the Grey ŋutɔŋutɔ, eye be xɔ̃nye si mlɔ xɔ ɖeka me kplim hezɔ kilometa geɖe kplim la nye amewula si ƒe ʋu fa miamiamia?"
  
  "Ɛ̃".
  
  "Ekema nukatae mewu nye hã o?" Nina bu tame sesĩe.
  
  Sam gblɔ nɛ be: "Wò ŋkumaʋumaʋu xɔ wò agbe." "Nyateƒe si wònye be wò ɖeka koe mete ŋu kpɔe be yeƒe mo nye ame bubu tɔ o la anya nye wò xɔname amenuveve. Menye ŋɔdzinue nènye nɛ o."
  
  "Nyemesusui kpɔ be makpɔ dzidzɔ ne menye ŋkuagbãtɔ o. Yesu! Àte ŋu akpɔ nusi ate ŋu adzɔ ɖe dzinye le susu mea? Ekema afikae wo katã le fifia?"
  
  Sam kɔ eƒe ŋɔti me, si nye nɔnɔme si Nina srɔ̃ vaseɖe fifia fia be eƒe dzi medzɔ ɖe nane si wònɔ agbagba dzem be yeagblɔ ŋu o, si nye nusi aɖi tagbɔsesẽ ne menye nenema o.
  
  Egado ɣli ake be: "Oo nye Mawu."
  
  "Se, afɔku le esia katã me. Perdue le vovom le kɔmpiutadzidzelawo ƒe ƒuƒoƒowo nu ƒom ƒu le du gã ɖesiaɖe me be woatsɔ ado kplamatse satelait dzi nyadzɔdzɔwo kple radio dzi dzesiwo. Edi be yeaxe mɔ na Sloan ƒe ku ŋuti nyatakakawo be woagakaka kaba akpa o," Sam ɖe eme, eye mɔkpɔkpɔ boo aɖeke menɔ esi ɖe ɖoɖo si Perdue wɔ be yeatɔ te xexeame ƒe nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ŋu o. Gake enɔ mɔ kpɔm be esia axe mɔ ɖe enu ŋutɔ, ne mede ɖeke o la, Internet dzi ŋkutsalawo kple mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo ƒe habɔbɔ gã si le Perdue si la ta. "Margaret, nyɔnua ƒe gbe si nèse la, gakpɔtɔ le Germany fifia. Ele be Werner nana Marduk nanya esi wòte ŋu trɔ ametakpɔnu la na Schmidt Schmidt menya o, gake kaka ŋkeke si woɖo ɖi naɖo la, womese nya aɖeke tso egbɔ o."
  
  Nina tsɔ abɔta ƒoe be: "Eyata eku."
  
  "Mehiã o." Ðeko wòfia be edo kpo ametakpɔnu la xɔxɔ," Sam gblɔ. "Nyemenya ne Kohl ate ŋu akpe ɖe eŋu wòaxɔe o, gake mesusu be eƒe dzedzeme to vovo vie. Gake esi Marduk mese nya aɖeke tso Werner gbɔ o ta la, woyi kple Margaret yi Base B üchel be yewoakpɔ nusi nɔ dzɔdzɔm ɖa."
  
  Nina gblɔ na Sam be: "Gblɔ na Perdue be wòawɔ dɔ kabakaba le nyadzɔdzɔgblɔmɔ̃awo ŋu."
  
  "Meka ɖe edzi be wole ʋuʋum kabakaba alesi woate ŋui."
  
  Etsɔ eƒe ta ʋuʋu ɖe TV la ŋu gblɔ be: "Menye kabakaba o." Sam trɔ kpɔe be kadodo gã gbãtɔ xɔ nyatakaka be Perdue ƒe amewo le agbagba dzem be yewoatɔ te.
  
  "Oo nye Mawu!" - Sam do ɣli.
  
  Nina lɔ̃ ɖe edzi be: "Esia mawɔ dɔ o, Sam." "Nyadzɔdzɔdɔwɔƒe aɖeke matsɔ ɖeke le eme ne wodze xexemeʋa bubu gɔme to Nufialagã Sloane ƒe ku ŋuti nyatakakawo kaka me o. Ènya ale si wole! Ame siwo metsɔ ɖeke le eme o, ŋuklẽlawo. Zi geɖe la,. Anyo na wo be yewoadze agbagba axɔ ameŋugblẽnyawo ƒe kafukafu tsɔ wu be yewoabu emetsonuwo ŋu."
  
  Sam gblɔ kple dziɖeleameƒo be: "Medi be nyadzɔdzɔgbalẽ gãwo kple hadomenyatakakadzraɖoƒewo ƒe nɔnɔmetatawo dometɔ aɖewo nayɔ esia be alakpanya." "Anye "egblɔ be, nyɔnua gblɔ" ɣeyiɣi didi aɖe si axe mɔ na aʋawɔwɔ ƒe yɔyɔ ŋutɔŋutɔwo.
  
  Nɔnɔmetata si le TV dzi la bu zi ɖeka eye ƒe 80-awo me hadzidzi video geɖe do. Sam kple Nina nɔ wo ɖokui biam be ɖe kɔmpiutadzidzelawo ƒe dɔe nye esia hã, amesiwo zã nusianu si woate ŋu akpɔ le ɣeyiɣi sia me tsɔ he nyatakaka bubuwo xɔxɔ ɖe megbe.
  
  Egblɔ enumake kple gbe fafɛ si tso dzime wu be: "Sam." "Nu ma si Marduk gblɔ na wò tso ŋutigbalẽ me nu si ate ŋu aɖe ametakpɔnu la ŋu-ɖe ema le esia?"
  
  Ŋuɖoɖo aɖeke menɔ esi o. Ɣemaɣi la, meva susu me nɛ kpɔ be yeabia nya geɖe Marduk tso nya sia ŋu o.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Nyemenya naneke tso eŋu o. "Gake nyemate ŋu atsɔ eɖokui ade afɔku me be maƒo ka nɛ le Margaret ƒe telefon dzi fifia o. Amekae nya afisi wole le futɔwo ƒe fliwo megbe, ènya? Anye tagbɔsesẽ ƒe ʋuʋu si ate ŋu agblẽ nusianu."
  
  "Menya. Ðeko mele eŋu bum," egblɔ.
  
  "Nu ka ta?" - ele nɛ be wòabia.
  
  "Enyo, ègblɔ be susu nɔ Margaret si be ame aɖe nazã ametakpɔnu la atsɔ awɔ Nufialagã Sloan ƒe dzedzeme, be yeade asi ŋutifafanubabla te ko gɔ̃ hã, alo?" Nina gblɔe nam.
  
  Eɖo kpe edzi be: "Ẽ, ewɔe."
  
  Nina ƒo nu sesĩe, esi wònɔ nusi wòasubɔ ge ŋu bum. Mlɔeba la, anye nyui aɖe si lolo wu eƒe nyonyo ɖeɖeko.
  
  "Ðe Margaret ate ŋu atsɔ mí aɖo Sloane ƒe ɔfisa?" Nina bia nya abe ɖe wòle pizza biam ene.
  
  "Purdu ate ŋu. Nu ka ta?"
  
  "Mina míawɔ ɖoɖo ɖe kpekpe aɖe ŋu. Etsɔ si kplɔe ɖoe nye Halloween, Sam. Ŋkeke gãtɔwo dometɔ ɖeka le ŋutinya me nyitsɔ laa, eye míate ŋu aɖe mɔ woaxe mɔ nɛ o. Ne Aƒetɔ Marduk ate ŋu atsɔ ametakpɔnu la ayi na mí la," eɖe eme, gake Sam te ta ʋuʋu sesĩe.
  
  "Le go aɖeke me o! Mɔ aɖeke meli si dzi mato aɖe mɔ na wò be nàwɔ esia o, Nina," eɖee fia dzikutɔe.
  
  "Na mawu enu!" - edo ɣli sesĩe alesi eƒe ŋutilã si xɔ abi la ate ŋu ado dzi. "Mawɔe, Sam! Esiae nye nye nyametsotso eye nye ŋutilã nye nye dzɔgbese!"
  
  "Nyateƒea?" edo ɣli. "Ke ame siwo nàgblẽ ɖi ne míete ŋu ɖe ametakpɔnua hafi wòxɔ wò le mía si o ya ɖe?"
  
  "Ke ne nyemewɔe o ɖe, Sam? Ðe xexeame katã le gegem ɖe Xexemeʋa III ƒe fuɖeɖe mea? Ame ɖeka ƒe agbe... alo ɖe wole yameʋu me dze xexeame ƒe viwo dzi akea? Vifofowo kple nɔviŋutsuwo gadze ŋgɔ, eye Mawu nya nu bubu siwo woagazã le mɔ̃ɖaŋununya me hena ɣeyiɣi sia!" Nina ƒe lãkusiwo wɔ dɔ gaƒoƒo geɖe tsɔ ƒo nyawo nu ƒu.
  
  Ðeko Sam ʋuʋu ta. Medi be yealɔ̃ ɖe edzi be enye nu nyuitɔ kekeake si yeate ŋu awɔ o. Ne nyɔnu bubu aɖee, gake menye Nina o.
  
  Esi dɔnɔdzikpɔla la ƒu du ge ɖe eme la, egblɔ be: "Va, Cleve, ènya be mɔ sia koe nye mɔ si dzi nàto ado le eme."
  
  "Ðɔkta Gould, màte ŋu anɔ te sesĩe nenema gbegbe o. Taflatse dzo, Aƒetɔ Cleave," ebia tso esi. Nina medi be yeawɔ nu ɖe atikewɔlawo ŋu amemabumabutɔe o, gake mɔ aɖeke meli si dzi wòato agblẽ nya sia ɖi makpɔ egbɔ o.
  
  Nina ɖe kuku be: "Hannah, meɖe kuku na míawu numedzodzro sia nu."
  
  "Màte ŋu agbɔ ya kura o, Ðɔkta Gould. Womeɖe mɔ na wò be nàge ɖe wò lãmekawo dzi nenema eye nàna wò dzi ƒe tsotso nato xɔa tame o," Hannah ka mo na wò.
  
  Nina ɖo eŋu kaba be: "Mese egɔme," eye wòna eƒe gbe nɔ vivim. "gake taflatse na miniti ʋɛ aɖewo ko mía kple Sam."
  
  "Nukae gblẽ le TV la ŋu?" Hannah bia, eye nɔnɔmetata siwo woɖena ɖe go ɣesiaɣi kple esiwo wotrona la tɔtɔ. "Mana nuwo ɖɔɖɔɖodɔwɔlawo nalé ŋku ɖe míaƒe antenna ŋu." Esi wògblɔ nya sia vɔ la, edo go le xɔa me, eye wòlé ŋku ɖe Nina ŋu zi mamlɛtɔ be nya si wògblɔ la nawɔ dɔ ɖe edzi. Nina ʋuʋu ta tsɔ ɖo eŋu nɛ.
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Dzɔgbenyuie na wò le antenna la ɖɔɖɔɖo me."
  
  "Afikae Purdue le?" Nina bia nya sia.
  
  "Megblɔe na wò nenema. Ele vovom le satelait siwo eƒe avɔgbadɔdɔwɔƒewo zãna la tsɔtsɔ do ka kple eƒe zɔhɛ adzametɔwo ƒe mɔ si le didiƒe ʋĩ."
  
  "Mebe, afi kae wòle? Ðe wòle Edinburgh? Germany ye wòlea?
  
  "Nu ka ta?" - Sam bia be.
  
  "Ðo eŋu nam!" - ebia, eye wòʋuʋu mo.
  
  "Mèdi be wòanɔ afi aɖeke si te ɖe ŋuwò o, eyata fifia ele adzɔge." Fifia edo go. Egblɔ nya sia esime wònɔ Purdue ta ʋlim na Nina le mɔ wɔnuku aɖe nu. "Eve enu vevie ɖe nusi dzɔ le Chernobyl ta eye miewɔ nu ɖe eŋu abe nya ƒaƒãwo ene le Mannheim. Nukae nènɔ mɔ kpɔm na?
  
  "Lala, nuka?" - eƒo nu kple Sam. "Edze agbagba be yeawum! Èse alesi gbegbe kakaɖedzimanɔamesi si esia tua ɖo la gɔmea?"
  
  "Ẽ, mexɔe se! Mexɔe se. Eye nàɖe wò gbe dzi akpɔtɔ hafi Nɔvinyɔnu Betty nagage ɖe eme ake. Menya alesi wòle be manyrɔ ɖe mɔkpɔkpɔbuɖeame me ne amesiwo dzi meka ɖo la le nye agbe ɖom afɔku me. Màte ŋu axɔe ase be eɖoe koŋ di be yeawɔ nuvevi wò kpɔ o, Nina. Le Kristo ta la, elɔ̃ mi!"
  
  Etɔ, gake etsi megbe akpa. Aʋawɔnuwo ɖe Nina ɖa, eɖanye ga home ka kee wòɖaxɔ o, gake Sam ve eƒe nyawo xoxo. Nu mamlɛtɔ si wòhiã be wòaɖo ŋku edzi nɛe nye Perdue ƒe eƒe lɔlɔ̃nyawo yometiti madzudzɔmadzudzɔe. Le eya ŋutɔ ƒe nukpɔsusu nu la, Sam bɔbɔ ɖe anyi wu Perdue xoxo le go geɖe me. Perdue nye nunyala si ƒe nu léa dzi na ame be wòasɔ kplii, eva zu kesinɔtɔ le eɖokui si, enyi nunɔamesiwo, domenyinu, kple mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ ƒe gomenɔamesiwo dome. Ŋkɔ nyui aɖe nɔ esi abe anyigbayeyedila, dɔmenyola kple nutovɛla ene.
  
  Nusi nɔ Sam si koe nye Pulitzer Nunana kple kafukafu kple kafukafu bubu ʋɛ aɖewo. Tsɔ kpe ɖe agbalẽ etɔ̃ kple ga sue aɖe si wòkpɔ tso Purdue ƒe kesinɔnuwo didi me ŋu la, xɔ si le dziƒoxɔ dzi kple avu aɖe nɔ Sam si.
  
  Egblɔ kpuie be: "Ðo nye nyabiasea ŋu," esi wòde dzesii be Sam ƒe ŋkuwo nɔ ƒoƒom le alesi wòate ŋu adzɔe be yeabu ta. "Medo ŋugbe be mawɔ nu nyuie ne Perdue kpe ɖe ŋunye mete ɖe WUO ƒe dɔwɔƒegã ŋu."
  
  Sam nɔ gbewo lém be yeatsɔ atɔ te Nina ƒe ŋgɔyiyi be: "Míenya gɔ̃ hã ne ametakpɔnu le Marduk si o."
  
  "Esia wɔ nuku ŋutɔ." Togbɔ be míenyae kple kakaɖedzi o hã la, míate ŋu awɔ ɖoɖo ɖe nye WUO teƒenɔla hã ŋu le asidede agbalẽ te me ale be Prof. Sloan ƒe amewo ate ŋu awɔ ɖoɖo ɖe nuzazãwo kple dedienɔnɔ ŋu wòasɔ ɖe enu. Eƒo nu kple hũɖeɖe be: "Le nyateƒe me la, ne nyɔnuvi sue aɖe si ƒe mo le ɣie va do kple Sloane ƒe mo alo mele eŋu o la, anɔ bɔbɔe be woayɔ nyatakakaawo be alakpanya, alo?"
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Purdue le Reichtisusis me esime míele nu ƒom." "Maƒo ka nɛ agblɔ wò aɖaŋuɖoɖoa nɛ."
  
  Eɖo eŋu blewuu be: "Akpe na wò," esime TV la ƒe screen nɔ tɔtrɔm le eɖokui si tso television dzi yi television dzi, eye wòtɔ vie le dodokpɔ ƒe gbeɖiɖiawo me. Kasia etɔ ɖe xexeame katã ƒe nyadzɔdzɔdɔwɔƒe, si ƒe ŋusẽ mebu haɖe o la dzi. Wotsɔ aŋe bla Nina ƒe ŋkuwo ɖe screen la ŋu. Eŋe aɖaba ƒu Sam ƒe ɖoɖoezizi dziŋɔa dzi fifia.
  
  "Sam, kpɔ ɖa!" - edo ɣli eye wòdo asi ɖe dzi sesẽe be yeafia asi TV la. Sam trɔ ɖe megbe. Nyadzɔdzɔŋlɔla la do kple eƒe nuƒomɔ̃ le CIA ƒe dɔwɔƒe le The Hague le megbe nɛ.
  
  "Tsɔ gbeɖiɖia ɖe dzi!" Sam do ɣli esi wòlé adzɔgedzikpɔmɔ̃a eye wòzi abɔta gbegblẽ gbogbo aɖewo dzi hafi do gbeɖiɖia ɖe dzi le gbeɖiɖi dama siwo le tsitsim le screen si ƒe nɔnɔme deŋgɔ la ƒe nɔnɔme me. Kaka woase nya si gblɔm wònɔ la, nyagbe etɔ̃ koe wògblɔ ɖe eƒe nuƒoa me.
  
  "...le The Hague afisia le nyatakaka siwo wogblɔ be wowu Nufialagã Martha Sloane etsɔ le eƒe mɔkekexɔ me le Cardiff megbe. Nyadzɔdzɔgblɔlawo mete ŋu ɖo kpe nyatakaka siawo dzi o elabena nufialagã la teƒenɔla mete ŋu gblɔ nya aɖeke o."
  
  Nina de dzesii be: "Enyo, ne mede ɖeke o la, womeka ɖe nyateƒenyawo dzi haɖe o." Nyatakakaa dzi yiyi tso dɔwɔƒea, afisi nyadzɔdzɔgblɔla la tsɔ nyatakaka bubuwo kpee tso ŋgɔyiyi bubu aɖe ŋu le.
  
  Gake le ŋutifafanubabla ƒe takpekpe si gbɔna le Meso-Arab-dukɔwo kple Xexeame ƒe Gadzraɖoƒegã dome ta la, Meso-Arabia ƒe ŋgɔnɔla, Sultan Yunus ibn Mekkan, ƒe dɔwɔƒe ɖe gbeƒã tɔtrɔ le ɖoɖoa ŋu.
  
  "Ẽ, fifia edze egɔme. Fucking war," Sam ƒo nu kple ɣli, nɔ anyi nɔ to ɖom kple mɔkpɔkpɔ.
  
  "Meso-Arab Teƒenɔlawo ƒe Aƒea trɔ nubabla si woade asi le du si nye Susa, Meso-Arabia, me le esi habɔbɔa do ŋɔdzi na Sultan la ƒe agbe ta."
  
  Nina gbɔ ya sesĩe. "Eyata fifia Susa alo aʋawɔwɔe. Fifia ɖe nègasusui kokoko be nye Babel ƒe Ametakpɔnu dodo metso nya me le xexeame katã ƒe etsɔme ŋu oa?"
  
  
  Ta 28 - Marduk ƒe alakpadada
  
  
  Werner nya be womeɖe mɔ na ye be yeado le ɔfis esime Schmidt le nu ƒom na amedzrowo o, gake ele be wòadi afisi wolé Marlene de. Ne ate ŋu aƒo ka na Sam la, nyadzɔdzɔŋlɔla la ate ŋu azã eƒe kadodowo atsɔ akpɔ kaƒoƒo si wòƒo la ayi Werner ƒe asitelefon dzi. Senya siwo nɔ dodom tso Britain nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe nu me aɖaŋutɔe la wɔ dɔ ɖe edzi ŋutɔ, esime nyɔnua ble Schmidt wòdze abe senyala si tso WUO ƒe dɔwɔƒegã ene
  
  Kasia Marduk tso dzeɖoɖoa me. "Meɖe kuku, Kapitan Schmidt, gake ɖe mate ŋu azã wò ŋutsuwo ƒe xɔ taflatsea? Míenɔ du dzi be míava ɖo miaƒe dɔwɔƒea le nudzɔdzɔ siawo katã siwo le ŋgɔ yim kabakaba ta ale gbegbe be meʋua eme be meŋe aɖaba ƒu nye tsinyegoe dzi."
  
  Schmidt kpe ɖe ŋunye akpa. Medi be yeana ye ɖokui nadze vɔ̃ɖi le VO ŋkume o elabena woawoe le yeƒe dɔwɔƒea kple yeƒe amegãwo dzi ɖum fifia. Vaseɖe esime wòxɔ woƒe ŋusẽ le dzo me la, ele nɛ be wòaɖo to ahagbugbɔ nu na kposɔ alesi wòhiã be wòanɔ dzedzeme dzi.
  
  "Godoo! Nyateƒee," Schmidt ɖo eŋu. "Amegã Werner, taflatse àte ŋu akplɔ míaƒe amedzroa ayi ŋutsuwo ƒe xɔ mea? Eye mègaŋlɔ be be yeabia... Marlene... tso amewo xɔxɔ ɖe Block B me ŋu o, enyo?
  
  Werner ɖo eŋu be: "Ẽ, aƒetɔ." "Meɖe kuku, va kplim, aƒetɔ."
  
  "Akpe na wò, Asrafomegã. Ènyaa, ne èɖo nye ƒe me la, nugododeƒe yiyi ɣesiaɣi ava zu agbanɔamedzi eye wòaxɔ ɣeyiɣi didi. Lé be na wò sɔhɛmenɔɣi."
  
  Schmidt kple Margaret ko alɔgbɔnu le Marduk ƒe nya sia ta esime Werner nɔ Marduk ƒe afɔtoƒewo yome. Ede dzesi Schmidt ƒe nuxlɔ̃ame si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o, si woŋlɔ ɖe kɔpi dzi be Marlene ƒe agbe aɖo afɔku me ne Werner te nane si mele yeƒe ŋkume o kpɔ. Wodzo le ɔfis blewu be yewoate gbe ɖe ayemɔ si wotsɔ ƒle ɣeyiɣi geɖe dzi. Esi wonya do le woƒe to me ko la, Werner he Marduk ɖe adzɔge.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Aƒetɔ Marduk, meɖe kuku, ele be nàkpe ɖe ŋunye."
  
  "Esia tae meva afisia ɖo. Wò kpododonu be mète ɖe ŋunye o kple nuxlɔ̃ame sia si ɣla ɖe wò amegã gbɔ si mewɔ dɔ nyuie akpa o lae na wòva," Marduk ɖo eŋu. Werner tsɔ ŋudzedzekpɔkpɔ nɔ ame tsitsia kpɔm dũu. Alesi Marduk se nu gɔme nyuie la wɔ nuku ŋutɔ, vevietɔ na ŋutsu si nye eƒe ƒemetɔwo.
  
  Werner gblɔ mlɔeba be: "Nye Mawu, melɔ̃a nugɔmeselawo."
  
  "Nye hã, vinye. Nye hã. Eye le nuŋlɔɖi ma dzi la, ɖe nèva nya afisi wòdzraa Babel ƒe Ametakpɔnu ɖo ya tetia? " - ebia. Werner ʋuʋu ta.
  
  Marduk gblɔ be: "Gake gbã la, ele be míakpɔ egbɔ be míaƒe anyimanɔmanɔ." "Afikae miaƒe dɔnɔdzikpɔƒe le?"
  
  Werner menya nusi ame tsitsia le wɔwɔm o, gake kaka fifia naɖo la, esrɔ̃ alesi wòatsɔ eƒe nyabiasewo aɣla ɖe eɖokui ahanɔ nudzɔdzɔwo kpɔm. "Afi sia".
  
  Le aɖabaƒoƒo ewo megbe la, ŋutsu eveawo tsi tre ɖe gaxɔa ƒe dijitaal keypad ŋgɔ afisi Schmidt dzra eƒe Nazitɔwo ƒe drɔ̃e siwo tro kple ŋkuɖodzinuwo ɖo. Marduk lé ŋku ɖe ʋɔtrua kple safui la ŋu. Esi wòlé ŋku ɖe eŋu nyuie la, ekpɔe be gege ɖe eme asesẽ wu alesi wòsusui le gɔmedzedzea me.
  
  Marduk gblɔ na asrafomegã la be: "Nutomeyimɔ̃ aɖe le eŋu si xlɔ̃a nui ne ame aɖe trɔ asi le elektrɔnikmɔ̃awo ŋu." "Ele be nàyi aɖahe eƒe susu ɖa."
  
  "Nu ka? Nyemate ŋu awɔe o!" Werner ƒo nu le ɣlidodo me hedo ɣli le ɣeyiɣi ma ke me.
  
  Marduk tsɔ eƒe dziɖeɖi si nu metsina o blee. "Aleke wɔ?"
  
  Werner megblɔ nya aɖeke o. Ate ŋu ahe Schmidt ƒe susu bɔbɔe ŋutɔ, vevietɔ ne nyɔnu aɖe le eŋu. Schmidt mawɔ zitɔtɔ ɖe eŋu le woƒe dɔwɔƒea kura o. Ele be Werner nalɔ̃ ɖe edzi be esia koe nye mɔ si dzi woato axɔ ametakpɔnua.
  
  "Aleke nèwɔ nya ametakpɔnu si wònye?" mlɔeba la, ebia Marduk be.
  
  Amegãɖeɖia meɖe fu nɛ gɔ̃ hã be yeaɖo eŋu o. Edze ƒã ale gbegbe be esi wònye ametakpɔnu la dzikpɔla ta la, akpɔe adze sii le afisiafi hafi. Nusi wòle be wòawɔ koe nye be wòatrɔ ta akpɔ ɖekakpui asrafomegã la. "Tsok-tsok-tsok."
  
  Werner lɔ̃ ɖe edzi be bometsinya aɖee wònye be: "Enyo, enyo." "Ðe mate ŋu azã wò telefona? Ele be mabia tso Sam Cleave si be wòalé ŋku ɖe nye xexlẽdzesi ŋu."
  
  "KU ƉE! Tsɔe kem, vinye. Ðeke mele asinye o. Ne èɖo dziƒoxɔa dzi la, zã Margaret ƒe telefon nàtsɔ aƒo ka na Sam. Emegbe nàwɔ nɔnɔme kpata ŋutɔŋutɔ aɖe. Gblɔ be "dzo".
  
  "Godoo. Dzo. Wò nu," Werner de dzesii.
  
  Esi Marduk ŋe aɖaba ƒu ɖekakpuia ƒe nya dzi la, eɖe ɖoɖoa ƒe akpa mamlɛa me. "Ne mese ɣlidodoa ko la, meʋua safui la. Tiatia aɖeke maganɔ wò ʋumefia si wu be wòaʋu le xɔa me o. Ɣeyiɣi manɔ esi wòaɖiɖi va afisia o. Mado go wò kple Margaret le aʋawɔƒea godo, eyata kpɔ egbɔ be yeate ɖe eŋu ɣesiaɣi."
  
  Werner gblɔ be: "Mekpɔe." "Ðe Sam ƒe xexlẽdzesi le Margaret sia?"
  
  Marduk blu ɖe eta be: "Abe alesi wogblɔnɛ ene la, "trauchle twins" alo nane si le abe ema ene ye wonye, gake aleke kee wòɖale o, ẽ, eƒe xexlẽdzesi le esi. Azɔ yi ɖawɔ wò dɔ. Malala zitɔtɔ ƒe dzesi." Nukokoedoname aɖe nɔ eƒe gbe me, gake Werner ƒe mo yɔ fũ kple susu blibo ɖe nusi wòle wɔwɔ ge ŋu.
  
  Togbɔ be Marduk kple Werner na alibi wo ɖokui le dɔnɔdzikpɔƒea le esi womeganɔ anyi o ɣeyiɣi didi nenema gbegbe ta hã la, nutome sue si woatsɔ akpɔ megbe la didi bia be woawɔ ɖoɖo yeye. Gake Werner zãe tsɔ wɔ ŋutinya si ŋu kakaɖedzi le nenye be eva ɖo ɔfis eye wòkpɔe be Schmidt xlɔ̃ nu dedienɔnɔdzikpɔlawo xoxo.
  
  Le mɔ si to vovo na dzogoe si dzi wode dzesi aʋawɔƒea ƒe dɔnɔdzikpɔƒea ƒe mɔnu la, Werner ge ɖe dɔdzikpɔƒea ƒe nudzraɖoƒexɔa me. Menye ɖeko wòhiã be woagblẽ nu dzidzedzetɔe be woatsɔ aɖe Marlene ko o, ke boŋ be woatsɔ aɖe xexeame tso aʋa yeye aɖe me kloe hã.
  
  
  * * * .
  
  
  Le xɔdɔme sue si le bunker la godo tututu me la, Marduk nɔ lalam be ɣlidodoa naɖi. Esi wòtsi dzimaɖi ta la, ete kpɔ be yeatsɔ keyboard la awɔ fefee, gake eƒo asa na esia wɔwɔ be yeaƒo asa na Werner ƒe léle kaba. Marduk mesusui kpɔ be Babel ƒe Ametakpɔnu la fifi ahe fuléle si le gaglãgbe alea vɛ o. Zi geɖe la, ete ŋu ɖea ametakpɔnu la ƒe fiafitɔwo ɖa kabakaba le adzame, eye wòtrɔna yia Mosul kple ŋkuɖodzinu la mɔxeɖenu boo aɖeke manɔmee.
  
  Fifia esi dunyahehe ƒe nɔnɔmewo me gblẽ ale gbegbe eye nusi ʋã wo wofi fi mamlɛtɔe nye xexeame ƒe ŋusẽkpɔkpɔ ta la, Marduk xɔe se be nɔnɔmea ava zu nusi dzi womate ŋu aɖu o godoo. Mehiã be wòage ɖe ame bubuwo ƒe aƒewo me, aflu amewo, alo aɖe eƒe mo gɔ̃ hã afia kpɔ o! Fifia ese le eɖokui me abe dziɖuɖudɔwɔla ene-kple ƒuƒoƒo aɖe, si mede nenema o. Ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be zi gbãtɔ le yeƒe agbe me la, edzɔ dzi na ye be woxɔ ye ɖe ƒuƒoƒoa me, gake ɖeko menye amesi ƒomevi - alo ƒe si wòxɔ - na nu mawo tɔgbe o. Dzesi si wònɔ lalam nuxlɔ̃ame manɔmee. Akaɖi dzĩ siwo le bunker la tame la te keklẽ abe ɣlidodo si wokpɔna, si me womeƒoa nu le o ene. Marduk zã eƒe mɔ̃ɖaŋununya ƒe sidzedze tsɔ te fli ɖe patch si wòde dzesii la me, gake enya be esia aɖo nuxlɔ̃ame ɖe Schmidt nyagbe bubu aɖeke manɔmee. Ʋɔtrua ʋu, eye wòkpɔ bunker aɖe si me Nazitɔwo ƒe blemanu xoxowo kple kadodomɔ̃wo yɔ fũu la nɛ. Gake Marduk menɔ afima na naneke tsɔ wu ametakpɔnu, si nye ŋkuɖodzinu si gblẽa nu wu ɖesiaɖe o.
  
  Abe alesi Werner gblɔe nɛ ene la, ekpɔe be wotsɔ ametakpɔnu wuietɔ̃ ƒo gli la, eye wo dometɔ ɖesiaɖe ɖi Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu si wɔ nu wòde pɛpɛpɛ nukutɔe. Marduk ŋe aɖaba ƒu intercom yɔyɔ siwo kplɔe ɖo be woaɖe amewo le teƒea dzi esime wònɔ ŋkuɖodzinu ɖesiaɖe me dzrom. Etsɔ eƒe ŋkuléle ɖe wo ŋu wɔdɔɖeamedzi la dzro wo me ɖekaɖeka, eye wòlɔ̃na be yealé ŋku ɖe nyawo ŋu tsitotsito abe lã lénu ene. Ametakpɔnu ɖesiaɖe sɔ kple esi kplɔe ɖo: nutsyɔnu tsɛ aɖe si ƒe nɔnɔme le abe taɖu ene eye eƒe ememe nye dzĩ dzẽ si me wotsɔ nu vovovo siwo dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe afakalawo to vɛ tso ɣeyiɣi si me vuvɔ kple ŋutasẽnuwɔwɔ nɔ si womate ŋu aɖe mɔ be wòagbugbɔ awɔ o la yɔ fũ.
  
  Marduk de dzesi dzɔdzɔmeŋutinunyala siawo ƒe fiƒode ƒe dzesi, si ɖo atsyɔ̃ na gli si le elektrɔnik mɔ̃ɖaŋununya kple kadodomɔnu ƒe satelait dzikpɔmɔ̃wo megbe.
  
  Eko alɔgbɔnu fewuɖutɔe be: "Ɣe Yibɔa ƒe Ðoɖo. Ɣeyiɣia de be nàyi ŋgɔ wu míaƒe nukpɔsusuwo."
  
  Marduk tsɔ ametakpɔnu ŋutɔŋutɔa tsɔe de eƒe awudziwui te, eye wòtsɔ zip ƒo kotoku gã si le eme la. Ehiã be wòawɔ kaba awɔ ɖeka kple Margaret kple mɔkpɔkpɔ be Werner, ne ɖe womeda tu ŋutsuvia xoxo o. Hafi Marduk nado ɖe anyigba te xɔdɔme ƒe siminti ɣi ƒe keklẽ dzĩ la me la, etɔ vie be yeagalé ŋku ɖe xɔ nyɔŋua ŋu ake.
  
  Eɖe hũ sesĩe be: "Enyo, fifia meva afisia," eye wòtsɔ asibidɛ eveawo ƒo gakpo ƒe pɔmpia tso nudzraɖoƒea. Le amedzidzedze ade pɛ ko me la, Peter Marduk tsrɔ̃ elektrik-ka siwo le bunker la me tsɔ kpe ɖe kɔmpiuta siwo Schmidt zã tsɔ ɖoa teƒe siwo woadze ame dzi le ŋu. Gake menye bunker la koe elektrikŋusẽ ƒe nutsotsoa tso o, le nyateƒe me la, etsɔe do ƒome kple yameʋudzeƒea dzikpɔlawo ƒe xɔa. Elektrikŋusẽa nu tso keŋkeŋ le Büchel Yameʋudzeƒea katã, si na dɔwɔlawo tsi dzodzodzoe.
  
  Esi xexeame kpɔ television dzi nyatakaka aɖe si ku ɖe Sultan Yunus ibn Makkan ƒe nyametsotso be yeatrɔ teƒe si wode asi ŋutifafanubabla te ŋu vɔ la, amewo katã lɔ̃ ɖe edzi be xexemeʋa gbɔna. Togbɔ be nya si wogblɔ be ewu Prof. Martha Sloan me mekɔ haɖe o, eganye nusi ŋu dukɔmeviwo kple asrafowo katã tsi dzi ɖo le xexeame godoo. Zi gbãtɔe nye ema, akpa eve siwo le aʋa wɔm tegbee la nɔ ŋutifafa ɖo ge, eye ne enyo wu la, nudzɔdzɔa ŋutɔ na vɔvɔ̃ ɖo nukpɔla akpa gãtɔ le xexeame godoo.
  
  Dzimaɖitsitsi kple susumanɔme alea nye nusi dzɔna le afisiafi, eyata elektrikŋusẽ ƒe nutsotso le yameʋudzeƒe si tututu yameʋukula aɖe si womenya o tsɔ aʋawɔyameʋu aɖe ge ŋkeke ʋɛ aɖewo do ŋgɔ la na vɔvɔ̃ ɖo ame. Marduk lɔ̃a zitɔtɔ si ame siwo nɔa afɔ tsɔm ƒua du hena vɛ la ɣesiaɣi. Tɔtɔ nana sedzimawɔmawɔ kple ɖoɖomawɔmawɔ ƒe ya aɖe nɔa nɔnɔmea me ɣesiaɣi, eye esia subɔe nyuie le didi be yeaʋuʋu le teƒeteƒewo evɔ womakpɔe o la me.
  
  Eɖiɖi to atrakpuiawo dzi yi mɔ si dzi woato ado le xɔxɔnu si me asrafowo ƒe nɔƒewo kple dziɖuɖuxɔwo va kpe ɖo la me. Tomekaɖiwo kple asrafo siwo nɔ elektrikŋusẽnamɔ̃wo zãm tsɔ akaɖi ɣi aɖe si gena ɖe yameʋudzeƒea ƒe dzogoe ɖesiaɖe si dzi woate ŋu age ɖo la klẽna ɖe nuto si ƒo xlãe me. Nuɖuxɔa ƒe akpa aɖewo koe do viviti, si wɔe be mɔ nyui aɖe nɔ Marduk si be wòato agbo evelia me.
  
  Esi Marduk trɔ yi blewu blewu si ŋu kakaɖedzi le gbɔ la, eto asrafo siwo nɔ du dzi la dome mlɔeba, afisi Schmidt do ɣli de se be yameʋukulawo nanɔ klalo eye dedienɔnɔdzikpɔlawo natu aʋawɔƒea. Eteƒe medidi o Marduk ɖo dzɔla si le agbo nu, eye eyae nye ame gbãtɔ si ɖe gbeƒã eya kple Margaret ƒe vava. Esi ame tsitsia dze nublanuitɔe vevie la, ebia dzɔla si tɔtɔ la be, "Nukae le edzi yim? Mebu nye mɔ! Àte ŋu akpe asi ɖe eŋua? Nye dɔwɔhati zɔ dzo le gbɔnye eye..."
  
  "Ẽ, ẽ, ẽ, meɖo ŋku dziwò. Taflatse lala le wò ʋu gbɔ ko, aƒetɔ," dzɔla la gblɔ.
  
  Marduk ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi. Egakpɔ nu ƒo xlãe ake. "Ekema èkpɔe wòto afisia?"
  
  "Ao, aƒetɔ! Taflatse lala le wò ʋu me ko! "- dzɔla la do ɣli, nɔ to ɖom sededewo le ɣlidodo kple akaɖi siwo le ɖiɖim sesĩe me.
  
  "ENYO. Míakpɔe ɣemaɣi," Marduk ɖo eŋu, eye wòɖo ta Margaret ƒe ʋua gbɔ, kple mɔkpɔkpɔ be yeakpɔe le afima. Ametakpɔnu la te ɖe eƒe akɔta si dze ƒã la ŋu esi wònɔ du dzi yina ʋua gbɔ. Marduk se le eɖokui me be yewɔ dɔ nyuie, le ŋutifafa me gɔ̃ hã, esi wòtsɔ safui siwo wòxɔ le esi la lia ʋu si Margaret haya.
  
  Esi wònɔ ʋua kum, esi Marduk kpɔ ʋunyaʋunyawɔwɔa le megbehuhɔ̃ea me la, ese le eɖokui me be kpekpeme aɖe le ye dzi le yeƒe luʋɔ me, si nye gbɔdzɔe gã aɖe be yeate ŋu atrɔ ayi ye denyigba dzi azɔ kple ametakpɔnu si ŋu yeke ɖo. Nusi xexeame wɔna kple eƒe dziɖuɖu siwo nɔa gbagbãm ɣesiaɣi kple ŋusẽfefewo megale vevie nɛ o. Le eya gome la, ne ɖe ameƒomea va zu dadala eye ŋusẽ ƒe dzodzro yɔ wo me fũ ale gbegbe be ɖekawɔwɔ ƒe mɔkpɔkpɔ gɔ̃ hã trɔ zu veveseseɖeamenu la, ɖewohĩ tsɔtsrɔ̃ tsi megbe ɣeyiɣi didi aɖe.
  
  
  Ta 29 - Wodze Purdue Tab gɔme
  
  
  Perdue medi be yeaƒo nu kple Nina ŋutɔŋutɔ o, eyata enɔ eƒe Reichtisoussis-xɔ gã la me. Tso afima la, eyi edzi wɔ ɖoɖo ɖe nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe ʋuʋu si Sam bia ŋu. Gake numekulaa mazu nyatoƒoetola si ɖe eɖokui ɖe aga le afɔwo ŋu le mɔ aɖeke nu le esi eƒe lɔlɔ̃tɔ kple exɔlɔ̃ tsãtɔ Nina ƒo asa nɛ ta ko o. Le nyateƒe me la, ɖoɖo aɖewo nɔ Perdue ŋutɔ si ɖe kuxi si gbɔna si dze dzedze le Halloween dzi la ŋu.
  
  Esi wonya do ka kple eƒe kɔmpiutadzidzelawo, nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ŋuti nunyalawo kple nuvlowɔlawo ƒe akpa aɖe ƒe habɔbɔa ko la, evo be yeadze eya ŋutɔ ƒe ɖoɖowo gɔme. Ame ŋutɔ ƒe kuxiwo xe mɔ na eƒe dɔa, gake esrɔ̃e be yemaɖe mɔ yeƒe seselelãmewo nado kplamatse dɔ siwo woate ŋu akpɔ kple ŋku wu o. Esi wònɔ numekuku wɔm tso ŋutinya evelia ŋu, eye ɖaseɖigbalẽwo kple mɔzɔzɔ ŋuti nuŋlɔɖiwo ƒo xlãe la, exɔ Skype ƒe nuxlɔ̃ame aɖe. Sam ye nye ema.
  
  "Aleke nuwo le edzi yim le Casa Purdue ŋdi sia?" - Sam bia be. Modzakaɖeɖe nɔ eƒe gbe me, gake eƒe mo ya nye nu vevi si wua ame. Ne ɖe telefon kaƒoƒo bɔbɔe aɖee wònye la, anye ne Perdue abui be Sam ye nye dzidzɔkpɔkpɔ ƒe kpɔɖeŋu.
  
  Wozi Perdue dzi be wòado ɣli be: "Scott gã, Sam," esi wòkpɔ nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe ŋku siwo ʋu yɔ fũ kple agbawo. "Mesusu be nyee nye amesi megadɔa alɔ̃ o. Èdzena ɖeɖi te ŋuwò le mɔ si dzi ŋɔ ŋutɔ nu. Nina ye nye esia?
  
  Sam ɖo eŋu kple hũɖeɖe be: "Oo, ɣesiaɣie Nina, xɔ̃nye, gake menye le mɔ si wònana nye tagbɔ gblẽna zi geɖe nu ko o. Fifia ya etsɔe yi ŋgɔe."
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me be: "Oo nye Mawu," eye wònɔ dzadzram ɖo ɖe nyadzɔdzɔa ŋu, eye wòno kɔfi yibɔ si gblẽ ŋutɔ le esi dzoxɔxɔ vɔ le eŋu ta. Eƒe mo ʋuʋu le ke ƒe vivi ta, gake etsi dzi ɖe Sam ƒe yɔyɔa ŋu wu.
  
  Sam gblɔ be: "Menya be mèdi be yeakpɔ naneke si ku ɖe eŋu gbɔ fifia o, gake ele be maɖe kuku na wò be nàkpe ɖe ŋunye ya teti mabu tame le eƒe aɖaŋuɖoɖoa ŋu."
  
  "Èle Kirkwall fifiaa?" Perdue bia nya sia.
  
  "Ẽ, gake menye ɣeyiɣi didi o. Èse haƒoƒo si wolé ɖe mɔ̃ dzi si meɖo ɖe wòa?" Sam bia nya sia kple ɖeɖiteameŋu.
  
  "Mewɔe nenema." Ewɔa nuku ŋutɔ. Ðe nèle esia tam na Edinburgh Posta? Mexɔe se be Margaret Crosby dɔ gbɔwò le esi medzo le Germany megbe." Perdue ko alɔgbɔnu, eye wògatsɔ caffeine ƒuƒu si me wodea amii la no funyafunya eɖokui le manyamanya me. "Bluff!"
  
  Sam ɖo eŋu be: "Mebu eŋu kpɔ. "Ne amewuwu siwo dzɔ le Heidelberg kɔdzi alo nufitifitiwɔwɔ le Luftwaffe ƒe aʋafiagã me ŋu koe wòku ɖo la, ke ẽ. Esia anye afɔɖeɖe nyui aɖe si ana nye ŋkɔ nanɔ ŋunye. Gake fifia esia nye nu evelia. Nusita mebia be èsrɔ̃ ametakpɔnu la ƒe nya ɣaɣlawo hãe nye be Nina di be yeadoe."
  
  Perdue ƒe ŋkuwo nɔ ʋuʋum le screen la ƒe keklẽ me, eye wòtrɔ zu ɣie si xɔ dzo esi wònɔ ŋku lém ɖe Sam ƒe nɔnɔmetata ŋu. "Medze agᴐ?" egblɔe esi meʋuʋu o.
  
  "Menya. Ebia be nàte ɖe WUO ŋu eye nàbia tso Sloane ƒe amewo si be woatrɔ asi le... nubabla aɖe ƒomevi," Sam ɖe eme kple gbe si me dzigbãnya le. "Fifia menya be èdo dziku ɖe eŋu kple nusianu..."
  
  "Nyemedo dziku ɖe eŋu o, Sam. Ðeko wòle be maɖe ɖokuinye ɖa tso egbɔ le mí ame evea siaa ta - etɔ kple tɔnye. Gake nyemetoa ɖevi ƒe ɖoɖoezizi me le esi medi be magbɔ ɖe eme le ame aɖe gbɔ ta ko o. Megabua Nina kokoko be enye xɔ̃nye. Eye wò hã, le nya ma ta. Eyata nusianu si mi ame evea miehiãm ɖo o, nu suetɔ kekeake si mate ŋu awɔe nye be maɖo to," Perdue gblɔ na exɔlɔ̃a. "Mate ŋu agblɔ ɣesiaɣi be ao ne mesusu be enye susu gbegblẽ."
  
  Sam gbɔ ya kple gbɔdzɔe be: "Akpe na wò, Perdue." "Oo, akpe na Mawu, susu nyuiwo le asiwò wu eya."
  
  "Eyata edi be mazã kadodo si le mía kple nufialagã la dome. Sloan ƒe ganyawo gbɔ kpɔƒea le ka aɖewo hem, alo? "- bia biliɔnla la.
  
  Sam ʋuʋu ta be: "Enyo."
  
  "Eye emegbe? Ðe wònya be Sultan la bia be yeatrɔ teƒea?" - Perdue bia, etsɔ eƒe kplu, gake ekpɔe le ɣeyiɣi aɖe megbe be yemedi nusi le eme o.
  
  "Enya." Gake eɖoe kplikpaa be yeatsɔ Sloane ƒe mo ade asi nubabla la te, le blema Babilon titina tututu gɔ̃ hã. Kuxiae nye ŋutigbalẽa xɔxɔ ale be nàte ŋu aɖee ɖa," Sam gblɔ.
  
  "Ðeko nàbia Marduk ŋutsu ma si le kasɛt dzi, Sam. Menɔ susu me nam be mi ame evea miele kadodo me nɔnɔ dzia?"
  
  Sam dze abe ɖe wòdo dziku ene. "Edzo, Purdue. Eɖoe be yeage ɖe Buechel Yameʋudzeƒea kple Margaret Crosby be yewoaxɔ ametakpɔnu la le Kapitan Schmidt si. Ele be Lieutenant Werner hã nawɔe, gake medze edzi o..." Sam tɔ vie, abe ɖe wòhiã be wòamimi nya siwo kplɔe ɖo ene. "Eyata míenya alesi míawɔ ake ɖe Marduk ŋu be wòado ametakpɔnu la atsɔ ade asi nubabla la te o."
  
  Perdue do ɣli be: "Oo nye Mawu." Le ɖoɖoezizi kpui aɖe megbe la, ebia be: "Aleke Marduk wɔ do le aʋawɔƒea?"
  
  "Ehaya Margaret ƒe ʋu. Ele be Lieutenant Werner nasi le aʋawɔƒea kple Marduk kple Margaret le ametakpɔnu la xɔxɔ vɔ megbe, gake ɖeko wògblẽ wo ɖe afima hetsɔe ɖe asi...ah!" Sam se egɔme enumake. "Wòe nye nunyala bibi aɖe! Maɖo eƒe nyatakakawo ɖe wò ale be wò hã nàte ŋu akpɔ dzesiwo le ʋua ŋu."
  
  Perdue ƒo adegbe be: "Mɔ̃ɖaŋununya si sɔ ɣesiaɣi, koklozi xoxo." "Mɔ̃ɖaŋununyae nye Mawu ƒe lãmekawo."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ate ŋu adzɔ ŋutɔ." "Esiawo nye sidzedze ƒe axawo... Eye fifia menya nusiawo katã elabena Werner ƒo ka nam mede miniti 20 o, eye wòbia miaƒe kpekpeɖeŋu hã." Esi Sam gblɔ nya siawo katã vɔ la, mete ŋu ʋuʋu fɔɖiɖi si wòse le eɖokui me be yetsɔ nu geɖe da ɖe Perdue dzi le esi Nina Gould bu fɔ eƒe agbagbadzedzewo le kɔnu manɔmee vɔ megbe o.
  
  Ewɔ nuku na Perdue, ne nane li hã. "Lala sɛkɛnd ɖeka, Sam. Mina matsɔ nye nuŋlɔɖiwo kple nuŋlɔti."
  
  "Ðe nèle xexlẽdzesiwo dzi kpɔma?" - Sam bia be. "Ne menye nenema o la, mesusu be ele be nàwɔe. Mesena le ɖokuinye me be, ŋutsu."
  
  "Menya. Eye wò dzedzeme abe alesi nèɖina ene. Agɔdzedze aɖeke meli o," Perdue gblɔ.
  
  "Dave, àte ŋu ayɔm be avu ƒe gbeɖuɖɔ fifia eye nyematsɔ ɖeke le eme o. Ðeko taflatse gblɔ nam be àte ŋu akpe ɖe mía ŋu le esia me," Sam ɖe kuku. Eƒe ŋku gã ɣiawo dze abe ɖe woɖiɖi ene eye eƒe taɖa vuvu.
  
  "Ekema nukae mawɔ na asrafomegã la?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Esi wòtrɔ yi base la, ese be Schmidt dɔ Himmelfarb, si nye ŋutsu siwo le sinima si nye "Defector" me dometɔ ɖeka be wòalé yeƒe ahiãvi ahalée. Eye ele be míakpɔ edzi elabena enye Nina ƒe dɔnɔdzikpɔla le Heidelberg," Sam ɖe eme.
  
  "Enyo, fia asi asrafomegã la ƒe ahiãvi, ŋkɔ kae le eŋu?" Perdue bia esi wòlé nuŋlɔti ɖe asi.
  
  "Marlene ƒe nya. Marlene Marks ƒe agbalẽa. Wozi edzi wòƒo ka na Werner esi wowu ɖɔkta si ŋu wònɔ kpekpem ɖo vɔ megbe. Mɔ ɖeka kolia si dzi míato ake ɖe eŋue nye be míalé ŋku ɖe eƒe kaƒoƒoa ŋu le eƒe asitelefon dzi."
  
  "Se egɔme. Aɖo nyatakakaawo ɖee. Meŋlɔ eƒe xexlẽdzesi ɖo ɖem."
  
  Le screen la dzi la, Sam nɔ ta ʋuʋum xoxo. "Ao, eƒe telefon xexlẽdzesi le Schmidt si. Mele eƒe tracking number ɖom ɖe wò, gake màte ŋu aɖo egbɔ le afima o, Perdue."
  
  "Oo dzomavɔ, kakaɖedzitɔe. Ekema maɖoe ɖe mi. Ne eyɔ la, àte ŋu atsɔe anae. Enyo, ekema na makpɔ dɔdasi siawo gbɔ eye matrɔ ava gbɔwò kple emetsonuwo kpuie."
  
  Sam gblɔ, eye wòdze abe ɖeɖi te eŋu gake wòda akpe ene be: "Akpe na wò ŋutɔ, Perdue."
  
  "Kuxi aɖeke meli o, Sam. Kiss the Fury nam eye nàdze agbagba be màgaɖe wò ŋkuwo ɖa o." Perdue ko alɔgbɔnu esi Sam ko alɔgbɔnu nɛ fewuɖutɔe hafi bu le ŋkuʋuʋu me yi viviti la me. Perdue gakpɔtɔ nɔ alɔgbɔnu kom esi screen la do viviti vɔ megbe.
  
  
  Ta 30 - Mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe Afɔɖeɖewo
  
  
  Togbɔ be nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe nyadzɔdzɔwo kaka ƒe satelaitwo ƒe akpa gãtɔ nɔ anyi le xexeame katã hã la, radio dzi dzesi aɖewo kple Internet dzi nyatakakadzraɖoƒe aɖewo gakpɔtɔ nɔ anyi siwo te ŋu tsɔ kakaɖedzimanɔamesi kple nya siwo gbɔ eme ƒe dɔvɔ̃ xɔ xexeame. Le hadomenyatakakadzraɖoƒe susɔe siwo womexe mɔ na haɖe o la, amewo ka nya ta tso ŋɔdzi si dunyahehe ƒe nɔnɔme si li fifia he vɛ ŋu, tsɔ kpe ɖe amewuwu ƒe gbedasiwo kple Xexemeʋa III ƒe ŋɔdzidonamewo ŋu.
  
  Le nusiwo gblẽ le server siwo le ɣletinyigba la ƒe titina gãwo ŋu ta la, le dzɔdzɔme nu la, amewo ƒo nya ta vɔ̃ɖitɔ kekeake. Nyatakaka aɖewo ɖee fia be nusianu ƒe ƒuƒoƒo sẽŋu aɖe le Internet dzi dzem tso amedzro siwo le Anyigba dzi dzedze dzi va ɖo Vava Evelia dzi. Ame siwo ƒe susu le kpuie wu dometɔ aɖewo susui be FBI gbɔe wòtso, eye woxɔe se le mɔ aɖe nu be eɖea vi wu be dukɔa ƒe nyatakakaxɔlawo "na Internet nagbã". Eye ale dukɔ ɖesiaɖe me tɔwo tsɔ nusiwo katã susɔ tsɔ ɖe woƒe dzimaɖitsitsi fia - ablɔwo dzi.
  
  Du gãwo nɔ zitɔtɔ me, eye ele be dugã me xɔwo nabu akɔnta le mɔxexe ɖe kadodomɔnu nu, si womate ŋu awɔ o. Le Xexeame ƒe Gadzraɖoƒegã ƒe Mɔ̃ kɔkɔ si le London tame la, Lisa aɖe si ƒe dzi gbã la nɔ ŋku lém ɖe du si me amewo sɔ gbɔ ɖo si me dzrewɔwɔ yɔ fũu la ŋu. Lisa Gordon ye nye ame evelia le habɔbɔ aɖe si ƒe ŋgɔnɔla bu nyitsɔ laa megbe.
  
  Esi wònɔ eƒe ɔfis si le dzisasrã 22 lia dzi ƒe ahuhɔ̃e fesre nu la, egblɔ na eƒe kpeɖeŋutɔ ŋutɔŋutɔ be: "Oo nye Mawu, kpɔ esia ɖa." "Amegbetɔwo vɔ̃ɖi wu gbemelãwo ne kplɔlawo, nufialawo, alo teƒenɔla aɖeke si ŋu woɖe mɔ ɖo aɖeke mele wo si o ko. Ède dzesii?"
  
  Enɔ adzɔge ʋĩ nɔ adzodadaa kpɔm, gake egadi kokoko be yeate ŋu aƒo nu tso susu aɖe ŋu le wo katã me. "Ne ɖoɖo kple kplɔlanyenye le dukɔwo me ʋuʋu vie gɔ̃ hã ko la, dumeviwo abui be tsɔtsrɔ̃ koe nye mɔnu bubu. Nyemete ŋu se nya sia gɔme kpɔ o. Nukpɔsusu vovovo siwo wodzi tso bometsilawo kple ŋutasẽlawo gbɔ la sɔ gbɔ akpa." Eʋuʋu ta. "Mí katã míedoa gbe vovovowo eye le ɣeyiɣi ma ke me la, míedzea agbagba be míanɔ anyi ɖekae. Mawu nayra mí. Esiae nye Babilon ŋutɔŋutɔ."
  
  "Ðɔkta Gordon, Mesoarabia ƒe alɔdzedɔwɔƒea le fli 4 lia dzi. Wohiã kpeɖodzi na Nufialagã Sloane ƒe amedzroxɔ etsɔ le Sultan ƒe fiasã me le Susa," ame ŋutɔ ƒe kpeɖeŋutɔ gblɔ. "Ðe wògahiã kokoko be mado taflatse be she"s sick?"
  
  Lisa trɔ be yeadze ŋgɔ yeƒe kpeɖeŋutɔ. "Fifia menya nusita Martha toa nyatoƒoe tsã be ele be yeawɔ nyametsotsoawo katã. Gblɔ na wo be anɔ afima. Nyemele tu dam agbagbadzedze sia si mekpɔ kutrikukutɔe la ɖe afɔ me haɖe o. Ne ehiã be nye ŋutɔ mayi afima aɖabia ŋutifafa hã la, nyemaɖe mɔ wòato le ŋɔdzinuwɔwɔ ta o."
  
  "Ðɔkta Gordon, aƒetɔ aɖe le wò fli gã la dzi. Aɖaŋuɖoɖo vevi aɖe ŋutɔ le esi na mí ku ɖe ŋutifafanubabla aɖe ŋu," agbalẽŋlɔla la gblɔ esi wònɔ ŋku lém ɖe eŋu tso ʋɔtrua megbe.
  
  Lisa ka mo na wo be: "Haley, ènya be míexɔa kaƒoƒo tso dukɔmeviwo gbɔ le afisia o."
  
  Agbalẽŋlɔla la gblɔ kpee kple dzitsitsi be: "Egblɔ be ye ŋkɔe nye David Perdue."
  
  Lisa trɔ sesĩe. "Meɖe kuku, tsɔe do ka kple nye kplɔ̃ enumake."
  
  Esi wose Purdue ƒe aɖaŋuɖoɖo be woazã alakpatɔ aɖe atsɔ axɔ ɖe Prof. teƒe vɔ la. Sloane, Lisa ya tɔtɔ vie wu. Nyateƒee, metsɔ ametakpɔnu zazã fewuɖutɔe tsɔ tsɔ nyɔnu ƒe mo de eme o. Ema anye nusi dzi ŋɔ akpa vie. Gake aɖaŋu si wodo ɖa be woatsɔ ame bubu aɖo eteƒe la na Lisa Gordon ƒe seselelãmewo wɔ nuku ŋutɔ.
  
  "Aƒetɔ Perdue, togbɔ be mí WUO Britain míekpɔ ŋudzedze ɖe miaƒe dɔmenyonyo si yi edzi na míaƒe habɔbɔa ŋu hã la, ele be nàse egɔme be nuwɔna sia tɔgbe anye ametafatafa kple agbenyuinɔnɔ ƒe masɔmasɔ. Eye, abe alesi meka ɖe edzi be èse egɔme ene la, mɔnu siawo tututue míetsi tre ɖo. Ema ana míazu alakpanuwɔlawo."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Nyateƒee, mewɔe." "Gake bu eŋu kpɔ, Ðɔkta Gordon. Afikae nèlɔ̃na faa be yeabɔbɔ seawo be ŋutifafa naɖo? Nyɔnu dɔnɔ aɖee nye esi - eye ɖe mèzã dɔléle abe vɔsalã ene tsɔ xe mɔ na Marta ƒe ku ƒe kpeɖodzi oa? Eye aƒenɔ sia si ɖi Marta le mɔ wɔnuku aɖe nu la do susua ɖa be yeaflu ame siwo sɔ la hena ɣeyiɣi kpui aɖe ko le ŋutinya me be woaɖo miaƒe habɔbɔa ɖe eƒe alɔdzedɔwɔƒewo."
  
  "Ele be... bu eŋu kpɔ, Aƒetɔ Perdue," egblɔ kple ɣlidodo, eye megate ŋu tso nya me kokoko o.
  
  Perdu ɖo ŋku edzi nɛ be: "Anyo be nàwɔ kaba, Ðɔkta Gordon." "Ade asi ete etsɔ, le dukɔ bubu me, eye ɣeyiɣia le vɔvɔm."
  
  Egblɔ na Perdue be: "Maƒo ka na wò ne meƒo nu kple míaƒe aɖaŋuɖolawo ko." Lisa nya le ememe be esiae nye egbɔkpɔnu nyuitɔ kekeake; ao, ema koe nye nusi. Mɔnu bubu si woate ŋu azã ɖe eteƒe la axɔ asi akpa, eye ahiã be wòatsɔ tameɖoɖo kplikpaa ada eƒe agbenyuinɔnɔ kple amewo katã ƒe nyonyo. Menye hoʋiʋli ŋutɔŋutɔe wònye o. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Lisa nya be ne wova ke ɖe ye ŋu be yele nugbe ɖom ɖe ameflunya ma tɔgbe ŋu la, woatsɔ nya ɖe ye ŋu eye anɔ eme be woatsɔ nya ɖe ye ŋu be ewɔ dutanyigba. Aʋatsokaka nye nu ɖeka, gake be wòanye dunyahehe me fefenya sia tɔgbe ƒe kpeɖeŋutɔ nyanya la, woadrɔ̃ ʋɔnui ɖe naneke si mede amewuwu le dutoƒo nu o ta.
  
  "Ègakpɔtɔ le afisia, Aƒetɔ Perdue?" kasia edo ɣli, eye wònɔ telefon ƒe ɖoɖo si le eƒe kplɔ̃ dzi la kpɔm abe ɖe woɖe eƒe mo fia le afima ene.
  
  "Menye. Ðe wòle be mawɔ dzadzraɖowoa?" ebiae vividoɖeameŋutɔe.
  
  Eɖo kpe edzi sesĩe be: "Ẽ." "Eye mele be esia nava dze ƒã gbeɖe o, èse egɔmea?"
  
  "Nye Ðɔkta Gordon lɔlɔ̃a. Mesusu be ènyam nyuie wu ema," Perdue ɖo eŋu. "Maɖo Ðɔkta Nina Gould kple amedzikpɔla aɖe ɖe Susa le nye ŋutɔ nye yameʋu me. Nye yameʋukulawo azã WUO ƒe mɔɖeɖe nenye be mɔzɔla la nye nufialagã ŋutɔŋutɔ. Sloan."
  
  Esi wowu dzeɖoɖoa nu vɔ la, Lisa kpɔ eƒe nuwɔna le gbɔdzɔe kple ŋɔdzidoname dome. Ezɔ ƒo xlã eƒe ɔfis, abɔtawo bɔbɔ eye abɔwo ƒo ɖe eƒe akɔta sesĩe, henɔ nusi dzi wòlɔ̃ ɖo teti koe nye ema la ŋu bum. Le susu me la, elé ŋku ɖe eƒe susuwo katã ŋu, eye wòkpɔ egbɔ be wotsɔ taflatsedodo si ŋu kakaɖedzi le tsyɔ wo dometɔ ɖesiaɖe dzi nenye be woɖe aʋatsokakaa ɖe go. Zi gbãtɔe nye ema wòkpɔ dzidzɔ ɖe nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe megbetsitsi kple elektrikŋusẽ ƒe nutsotso ɣesiaɣi ŋu, eye menya kura be ye kple ame siwo tsɔ nya ɖe eŋu la le ha dem o.
  
  
  Ta 31 - Ameka ƒe moe nàdo?
  
  
  Asrafomegã Dieter Werner ƒe dzi dze eme, evɔ̃, gake togbɔ be ele alea hã la, eƒe dzi dze eme. Edo ka kple Sam Cleve tso telefon si woxe do ŋgɔ si wòxɔ esime wònɔ sisim le yameʋudzeƒea, si Schmidt de dzesii be enye amesi si dzo le yameʋudzeƒea. Sam tsɔ Marlene ƒe kaƒoƒo mamlɛtɔ ƒe kɔordinatewo nɛ eye wònɔ mɔ kpɔm be egakpɔtɔ le afima.
  
  "Berlin? Akpe geɖe na wò, Sam!" - Werner gblɔ esi wònɔ tsitre ɖe Mannheim zã si me vuvɔ nɔ wɔwɔm la me le adzɔge tso amewo gbɔ le mɔ̃memidzraƒe si wònɔ nɔviaŋutsu ƒe ʋu yɔm le. Ebia tso nɔviaŋutsu si be wòado yeƒe ʋua nɛ, elabena asrafokpovitɔwo anɔ eƒe jeep la dim tso esime wòsi le Schmidt ƒe asi me.
  
  Sam gblɔ be: "Ne ènya ke ɖe eŋu ko, yɔm, Dieter." "Mele mɔ kpɔm be ele agbe eye wòle lãmesẽ me."
  
  "Mawɔe, medo ŋugbe nɛ. Eye gblɔ akpe miliɔn ɖeka na Perdue be eke ɖe eŋu," egblɔ na Sam hafi da kaƒoƒoa.
  
  Ke hã, Werner mete ŋu xɔ Marduk ƒe ameflunya dzi se o. Mekpɔ dzidzɔ ɖe eɖokui ŋu o le esi wòsusu gɔ̃ hã be yeate ŋu aka ɖe ŋutsu si tututu ble ye esime wòbia gbe ye le kɔdzi la dzi.
  
  Gake fifia ele nɛ be wòaku ʋu sesĩe alesi wòate ŋui hafi aɖo dɔwɔƒe aɖe si woyɔna be Kleinschaft Inc. le Berlin ƒe gbɔto, afisi wodzra eƒe Marlene ɖo. Le kilometa ɖesiaɖe si wòku ʋua me la, edoa gbe ɖa be nuvevi aɖeke nagawɔ nyɔnua o, alo be wòanɔ agbe ya teti. Eƒe tu si nye Makarov si wòxɔ abe nunana ene tso nɔviaŋutsu gbɔ le eƒe dzigbezã blaeve vɔ atɔ̃ lia dzi la bla eƒe akɔta. Enɔ klalo na Himmelfarb ne dzitsitsi gakpɔtɔ le vɔvɔ̃nɔtɔa me be wòatsi tre awɔ avu ne asrafo ŋutɔŋutɔ dze ŋgɔe.
  
  
  * * * .
  
  
  Le ɣeyiɣi ma me la, Sam kpe ɖe Nina ŋu wòdzra ɖo ɖe eƒe mɔzɔzɔ yi Susa, Iraq, ŋu. Woɖoe be woava ɖo afima le ŋufɔke, eye Perdue wɔ ɖoɖo ɖe yameʋua ŋu xoxo esi wòxɔ akaɖi dama si me ŋuɖɔɖɔɖo le ŋutɔ tso Yamesrafowo ƒe amegã teƒenɔla, Ðɔkta Lisa Gordon gbɔ vɔ megbe.
  
  "Ètsi dzodzodzoea?" Sam bia esi Nina do le xɔa me, edo awu nyuie eye wòdzra ɖo nyuie abe nufialagã si megali o ene. Sloan ƒe ŋkɔ. "Oo nye Mawu, èɖi eya ŋutɔ... Ne ɖe nyemenya wò o."
  
  "Metsia dzodzodzoe ŋutɔ, gake ɖeko menɔa nya eve gblɔm na ɖokuinye. Xexeame ƒe nyonyo tae, eye aɖabaƒoƒo wuiatɔ̃ koe wòaxɔ hafi mawu enu," elɔ̃ ɖe edzi. "Mese be woƒo dɔnɔgbalẽvia le eƒe anyimanɔmanɔ me. Enyo, nukpɔsusu ɖeka koe le wo si."
  
  Egblɔ nɛ zi mamlɛtɔ be: "Ènya be mehiã be yeawɔ esia o, lɔlɔ̃."
  
  Eɖe hũ be: "Oo, Sam." "Mèɖea asi le nu ŋu o, ne èbu gɔ̃ hã."
  
  Ede dzesii esi wòxɔ akploa le esi be: "Mekpɔe be wò hoʋiʋli ƒe ƒuƒoƒoa meɖea fu na wò kura o, le susu nyui ƒe nukpɔsusu nu gɔ̃ hã." "Va, ʋua le lalam be yeakplɔ mí ayi yameʋudzeƒea. Le gaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, àŋlɔ ŋkɔ ɖe ŋutinya me."
  
  "Ðe míado go eƒe amewo le London loo alo le Iraqa?" - eye wòbia.
  
  "Perdue gblɔ be yewoado go mí le CIA ƒe takpekpewɔƒe le Susa. Afimae nànɔ ɣeyiɣi aɖe kple amesi va xɔ ɖe WUO ƒe dziɖuɖua teƒe ŋutɔŋutɔ, Ðɔkta Lisa Gordon. Azɔ ɖo ŋku edzi be, Nina, Lisa Gordon koe nya amesi nènye kple nusi míewɔna, enyoa? Mègakli nu o," egblɔ esi wonɔ dodom blewuu yi ɖe kuɖiɖi ɣi si nɔ tsia dzi le ya fafɛa me la me.
  
  "Se egɔme. Ètsi dzi akpa," egblɔ kple hũɖeɖe, eye wòtrɔ asi le eƒe aɖabɛwua ŋu. "Le mɔa nu la, afikae xɔtuɖaŋunyala gã la le?"
  
  Sam blu ɖe eta.
  
  "Perdue, Sam, afikae Perdue le?" - egbugbɔ gblɔ esi wodze mɔ.
  
  "Zi mamlɛtɔ si meƒo nu kplii la, enɔ aƒeme, gake enye Purdue, ɣesiaɣi la, ewɔa nane." Eko alɔgbɔnu eye wòɖe abɔta. "Aleke nèse le ɖokuiwò me?"
  
  "Nye ŋkuwo haya keŋkeŋ kloe. Ènyaa, esi meɖo to kasɛt la eye Aƒetɔ Marduk gblɔ be ame siwo doa ametakpɔnu la le ŋkuagbãm la, mebia ɖokuinye be ɖe emae anya nɔ susum le zã si me wòva srãm kpɔ le nye kɔdzi aba dzi hã. Ðewohĩ esusu be nyee nye Sa...Lövenhagen... mewɔ abe koklozi ene."
  
  Sam susui be menye nusi gbɔ eme abe alesi wòdze ene o. Le nyateƒe me la, esia ate ŋu anɔ nenema tututu. Nina gblɔ nɛ be Marduk biae be ɖe wòle yeƒe xɔmehati ɣlam hã, eyata esia ate ŋu anye akɔntabubu ŋutɔŋutɔ le Peter Marduk gome. Nina tsɔ eƒe ta ɖo Sam ƒe abɔta eye wòbɔbɔ ɖe axadzi ŋukpetɔe ale be wòate ŋu aɖo egbɔ wòabɔbɔ alesi dze.
  
  "Nukae nàwɔ?" - kasia ebia le ʋua ƒe ɖiɖi si me mekɔ o te. "Nukae nàwɔ ne àte ŋu ado ame aɖe ƒe mo?"
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Nyemebu eŋu gɔ̃ hã o. "Mesusu be enɔ te ɖe edzi."
  
  "Edoe?"
  
  Sam ɖu fewu le eŋu be: "Enɔ te ɖe ɣeyiɣi didi si mate ŋu alé ŋutsu sia ƒe mo ɖe te dzi."
  
  "Ŋkeke ɖeka ko, gake mehiã be nàwu wo alo aku le kwasiɖaa ƒe nuwuwu o. Ðeko nèxɔa woƒe mo ŋkeke ɖeka, eye le gaƒoƒo blaeve vɔ ene megbe la, eɖena eye wò ŋutɔ tɔ gagakpɔna," egblɔ le ɣlidodo me kpoo.
  
  Sam dze egɔme henɔ alesi wòle be wòaɖi anukwaree ŋu bum be: "Mesusu be ele be magblɔ be mawɔ ame vevi aɖe ƒe nɔnɔme eye mawɔ nyui." "Mesusu be ele be manye Purdue."
  
  "Nukatae hell nèdi be yeanye Purdue?" Nina bia, esi wòbɔbɔ nɔ anyi.Oo, gã ŋutɔ. Fifia èwɔe vɔ, Sam susui. Ebu susu ŋutɔŋutɔ siwo ta wòtia Purdue ŋu, gake wo katã nye susu siwo ta medi be yeaɖee afia Nina o.
  
  "Sam! Nukatae Purdue? " te tɔ ɖe edzi.
  
  Eɖo eŋu gbã be: "Nusianu le esi," gake nyɔnua zi ɖoɖoe eye wòlé to ɖe eŋu, eyata Sam na eme kɔ. "Purdue ate ŋu awɔ nusianu. Exɔ ŋkɔ akpa be wòanye ame kɔkɔe dɔmenyotɔ, gake didi vevie be yeaxɔ ŋkɔ akpa be wòanye ame aɖeke o. Edze aɖaŋu ale gbegbe be wòto mɔ̃ kple mɔ̃ wɔnuku siwo ate ŋu atrɔ atikewɔwɔ ŋuti dzɔdzɔmeŋutinunya kple mɔ̃ɖaŋununya vɛ, gake ebɔbɔ eɖokui akpa be wòate ŋu awɔ woƒe gomenɔamesi ƒe gomenɔamesi eye wòato esia me akpɔ viɖe. Ne ezã eƒe nunya, eƒe ŋkɔ nyui, eƒe kadodowo kple eƒe ga la, ate ŋu awɔ nusianu ŋutɔŋutɔ. Mazã eƒe mo atsɔ aƒo ɖokuinye ɖe taɖodzinu kɔkɔ siwo gbɔ nye susu si le bɔbɔe wu, ga sue si le asinye, kple nye maɖinunyenye ate ŋu aɖo gbɔ."
  
  Enɔ mɔ kpɔm be woato nu siwo wòtsɔ ɖo nɔƒe gbãtɔ siwo tro kple taɖodzinu siwo mesɔ o me vevie, gake Nina boŋue ƒo eɖokui ɖe eme hegbugbɔ nu nɛ vevie. Sam ƒe dzi ʋuʋu le asiwɔwɔ ɖe nya dzi si womate ŋu agblɔ ɖi o ta, gake eƒe nyawo gbã gudugudu ŋutɔŋutɔ.
  
  "Ðe wò mo, Sam. Nu ɖeka kolia si Perdue di la le asiwò, nu ɖeka kolia si ta eƒe nunya, ga kple ŋusẽkpɔɖeamedzi katã mahe naneke vɛ nɛ o."
  
  
  Ta 32 - Vɔvɔli ƒe Aɖaŋuɖoɖo
  
  
  Peter Marduk metsɔ ɖeke le nudzɔdzɔ siwo nɔ edzi yim ƒo xlãe me o. Ezu numame nɛ be amewo nawɔ nu abe aɖaʋatɔ ene, anɔ du dzi anɔ tsatsam abe keteke siwo do le mɔ dzi ene ɣesiaɣi si nane si dzi womate ŋu aɖu o ɖo ŋku alesi ŋusẽ sue aɖe koe le wo si dzi na wo. Esi wòtsɔ eƒe asiwo de eƒe awudziwui ƒe kotokuwo me eye wònɔ ŋku lém ɖe eƒe fedora te ŋuɖɔɖotɔe la, ezɔ to amedzro siwo tsi dzodzodzoe le yameʋudzeƒea la dome. Wo dometɔ geɖe nɔ mɔ dzi yina woƒe aƒewo me nenye be wotu dɔwɔƒewo kple ʋuɖoɖowo katã le dukɔa me godoo.Esi Marduk nɔ agbe ƒe geɖe ta la, ekpɔ wo katã kpɔ. Etsi agbe le aʋa etɔ̃ me. Mlɔeba la, nusianu nɔa dzɔdzɔe ɣesiaɣi eye wòsina yia xexeame ƒe akpa bubu. Enya be aʋa la nu mayi gbeɖe o. Ðeko esia ana woaʋu ayi nuto bubu me. Le eƒe nukpɔsusu nu la, xexeame nye alakpanuwɔwɔ si amesiwo ɖeɖi te wo ŋu le avuwɔwɔ ɖe nusi le wo si ta alo hoʋiʋliwo wɔwɔ be yewoaɖu dzi le nyaʋiʋliwo me la he vɛ. Nyakpakpa aɖe koe ɖekawɔwɔ nye, si vɔvɔ̃nɔtɔwo kple mawusubɔsubɔ ƒe zazɛ̃nyahela siwo nɔ mɔ kpɔm be ne yewoƒã xɔse ɖe yewo me la, yewoaxɔ kalẽtɔwo ƒe dzesideŋkɔ lae wɔ.
  
  Agbalẽŋlɔla si kpɔa yameʋuɖoɖoa me gblɔ nɛ be: "Wò yameʋua tsi megbe, Aƒetɔ Marduk." "Míele mɔ kpɔm be yameʋuɖoɖowo katã ahe ɖe megbe le nɔnɔme yeyetɔ ta. Etsɔ ŋdi koe yameʋuɖoɖo ava"
  
  "Megblẽ naneke o. Mate ŋu alala," egblɔ, eye wòŋe aɖaba ƒu eƒe ŋkuléle ɖe eƒe mo ƒe dzedzeme wɔnukuwo ŋu, alo ne míagblɔe tututu la, eƒe anyimanɔmanɔ dzi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Peter Marduk ɖoe be yeaɖi ɖe eme le yeƒe amedzrodzeƒexɔ me. Etsi akpa eye eƒe ŋutilã ƒu akpa be wòanɔ anyi ɣeyiɣi didi. Esia asɔ gbɔ na yameʋuɖoɖo si atrɔ ayi aƒe. Eyi Hotel Cologne Bonn eye wòbia fiẽnuɖuɖu to xɔmenuwo dzi kpɔkpɔ dzi. Mɔkpɔkpɔ be yeadɔ alɔ̃ le zã me si dze nyuie evɔ matsi dzi ɖe ametakpɔnu ŋu alo aƒo eɖokui ɖe anyigbaxɔdzoa dzi anɔ fiafitɔ amewula lalam o nye nukpɔkpɔ ƒe tɔtrɔ vividoɖeameŋutɔe na eƒe ƒu xoxo siwo ŋu ɖeɖi te.
  
  Esi elektrɔnik-ʋɔtrua tu le megbe nɛ la, Marduk ƒe ŋku sesẽwo kpɔ nɔnɔmetata aɖe si bɔbɔ nɔ zikpui aɖe dzi. Mehiã kekeli geɖe o, gake eƒe ɖusibɔ tsɔ eƒe taɖu mo ƒo ɖe eƒe awudziwui te vivivi. Mesesẽ be woasusui be amedzidzela la va be yeaxɔ ŋkuɖodzinua o.
  
  Marduk gblɔ tufafatɔe be: "Ele be nàwum gbã," eye nya sia nya si wògblɔ.
  
  "Didi sia le nye asi me, Aƒetɔ Marduk. Melɔ̃na be mawɔ ɖe didi sia dzi enumake ne mèlɔ̃ ɖe nye didiwo dzi o," xexlẽmea gblɔ.
  
  "Le Mawu ta la, na mase wò didiwo ale be mate ŋu adɔ alɔ̃ vie. Ŋutifafa aɖeke mesu asinye tso esime ame ƒomevi bubu si nye alakpatɔ fie le nye aƒeme o," Marduk to nyatoƒoe.
  
  "bɔbɔ nɔ anyi taflatse." Dzudzᴐ. Mate ŋu adzo le afisia nudzɔdzɔ aɖeke manɔmee eye mana nàmlɔ anyi, alo mate ŋu aɖe wò agba dzi akpɔtɔ tegbee eye madzo le afisia kokoko kple nusi ta meva," ame si ge ɖe eme la gblɔ.
  
  "Oo, èsusui nenema?" Ame tsitsia ko alɔgbɔnu.
  
  Ame kemɛa gblɔ nɛ tẽ be: "Meka ɖe esia dzi."
  
  "Xɔ̃nye, ènya nu geɖe abe ame bubu ɖesiaɖe si vaa Babel ƒe Ametakpɔnu la ta ene. Eye ema menye naneke o. Wò ŋukeklẽ, wò didiwo, wò hlɔ̃biabia... nu bubu ɖesiaɖe si nèdi tsɔ zã ame bubu ƒe mo la gbã ŋku na wò ale gbegbe. Gbã ŋku! Mi katã mi!" Eɖe hũ, eye wònɔ anyi ɖe aba dzi le viviti me bɔbɔe.
  
  "Ekema esia tae ametakpɔnu la gbãa ŋku na Amesi Wotsɔ Ametakpɔnu Wɔe ɖoa?" - kplɔ amedzroa ƒe nyabiasea ɖo.
  
  Marduk tsɔ eƒe afɔkpawo ɖo eŋu be: "Ẽ, mexɔe se be ewɔla tsɔ kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ aɖe ƒomevi de eme."
  
  "Ke tagbɔsesẽ ya ɖe?" - amedzro si womekpe o la gabia ake.
  
  "Vinye, àte ŋu abia nyatakaka geɖe tso ŋkuɖodzinu sia ŋu alesi nèdi hafi awum axɔe, gake màɖo afi aɖeke kplii o. Awu wò alo amesiame si nàble wò be wòadoe, gake womate ŋu atrɔ Masker la ƒe dzɔgbese o," Marduk ɖo aɖaŋu.
  
  Amedzidzela la ɖe eme be: "Eyae nye be menye ŋutigbalẽ manɔmee o."
  
  Marduk lɔ̃ ɖe edzi kple nya blewu siwo de liƒo na ku be: "Menye ŋutigbalẽ manɔmee o." "Esɔ." Eye ne meku la, mànya afisi nàkpɔ Ŋutilã la le gbeɖe o. Gakpe ɖe eŋu la, mewɔa dɔ le eɖokui si o, eyata ɖeko nàɖe asi le eŋu, vinye. Yi wò mɔ dzi nàgblẽ ametakpɔnu la ɖe vɔvɔ̃nɔtɔwo kple adzodalawo si me."
  
  "Ðe nàdzra esia?"
  
  Marduk mete ŋu xɔ nya si sem wònɔ la dzi se o. Egbã nukoko vivi aɖe si yɔ xɔa me abe amesi wowɔ funyafunyae ƒe ɣlidodo sesẽwo ene. Silhouette la meʋã o, mewɔ afɔɖeɖe aɖeke hã o eye melɔ̃ ɖe edzi be yeɖu dzi o. Ðeko wònɔ lalam.
  
  Iraqtɔ tsitsia bɔbɔ nɔ anyi hesi akaɖi siwo le aba dzi. Ŋutsu kɔkɔ aɖe si ƒe taɖa le ɣie eye eƒe ŋkuwo le blɔ blɔ la bɔbɔ nɔ zikpui la dzi. Elé .44 Magnum sesĩe ɖe eƒe miasi me, eye wòfia asi ame tsitsia ƒe dzi tẽ.
  
  Perdue gblɔ be: "Mí katã míenya fifia be ŋutigbalẽ si tso nunala ƒe mo zazã trɔa ametakpɔla ƒe mo." "Gake edzɔ be menya..." Ebɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeaƒo nu kple gbe si fa wu, si doa vɔvɔ̃ na ame wu, "be fetu ŋutɔŋutɔe nye gaku la ƒe afã mamlɛa. Mate ŋu ada tu wò ɖe dzi me axɔ wò ametakpɔnu, gake nusi mehiã wue nye wò ŋutigbalẽ."
  
  Peter Marduk nɔ gbɔgbɔm le movidzɔdzɔ ta, eye wònɔ ŋutsu ɖeka kolia si ɖe Babel ƒe Ametakpɔnu la ƒe nya ɣaɣla ɖe go kpɔ la kpɔm dũu. Esi wòfa tsikpe ɖe teƒea ta la, etsɔ tu gã la nɔ Europatɔ la kpɔm dũu, eye wòbɔbɔ nɔ anyi le dzigbɔɖi kpoo me.
  
  "Nukae nye asixɔxɔa?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Màte ŋu aƒle ametakpɔnu o, eye kakaɖedzitɔe la, màte ŋu aƒle nye ŋutigbalẽ o!" Marduk do ɣli kple vɔvɔ̃.
  
  "Mègaƒle nu o." Perdue ɖɔe ɖo be: "Na hayahaya," eye wòtɔtɔ ame tsitsia wòsɔ.
  
  "Èdzo le susu mea?" Marduk blu ɖe eta. Enye nyabiase anukwaretɔe na ŋutsu aɖe si ƒe susuwo gɔme mete ŋu se ŋutɔŋutɔ o.
  
  Perdue gblɔ be: "Le wò ametakpɔnu zazã kwasiɖa ɖeka eye emegbe nèɖe ŋutigbalẽa ɖa le mo na wò be nàɖee le ŋkeke gbãtɔ dzi ta la, maxe fe ɖe ŋutigbalẽ bliboa dodo kple mo gbugbɔgatu ta."
  
  Marduk tɔtɔ. Nye nu megate ŋu ƒoa nu o. Edi be yeako nu le nyagbea ƒe bometsitsi dzro ko ŋu ahaɖu fewu le ŋutsua ƒe gɔmeɖose siwo nye bometsitsi ŋu, gake zi alesi wòtrɔ nyagbea le eƒe susu me la, zi nenemae gɔmesese geɖe wu va nɔ eŋu.
  
  "Nukatae kwasiɖa ɖeka?" ebia nya sia.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Medi be masrɔ̃ nu tso eƒe dzɔdzɔmeŋutinunya me nɔnɔmewo ŋu."
  
  "Nazitɔwo hã dze agbagba be yewoawɔ esia. Wodo kpo nu vevie!" - ame tsitsia ɖu fewu le eŋu.
  
  Perdue ʋuʋu ta. "Nu si ʋãam nye didi be manya nu dzadzɛ. Abe ŋkuɖodzinu nuƒoƒoƒula kple agbalẽnyala ene la, ɖeko medi be manya... alesi woawɔe. Nye mo dzea ŋunye abe alesi wòle ene eye didi wɔnuku aɖe le menye be nyemaku le tagbɔdɔléle ta o."
  
  "Ke ŋkeke gbãtɔ ya ɖe?" - bia ame tsitsia, eye eƒe mo wɔ yaa wu.
  
  "Etsɔ la, ehiã be xɔ̃nye vevi aɖe nadze le dzedzeme vevi aɖe me. Be elɔ̃ be yeatsɔ esia ade afɔku me la le vevie le ŋutinya me le ŋutifafa si anɔ futɔ eve siwo nɔ anyi ɣeyiɣi didi aɖe dome hena ɣeyiɣi kpui aɖe la ɖoɖo me," Perdue ɖe eme esi wòɖiɖi eƒe tu ƒe ʋuƒoa ɖe anyi.
  
  Marduk de dzesii be: "Ðɔkta Nina Gould," eye wòtsɔ bubu fafɛ yɔ eƒe ŋkɔ.
  
  Perdue, si edzɔ dzi na Marduk be enya la, yi edzi be: "Ne xexeame nya be Prof. Wowu Sloane vavã, womaxɔ nyateƒea dzi ase gbeɖe o: be wowui le Germanytɔwo ƒe asrafomegã aɖe ƒe sedede nu be wòawɔ ɖoɖo ɖe Meso-Arabia ŋu. Ènyae. Woakpɔtɔ anye ŋkuagbãtɔwo le nyateƒea ŋu. Nusi woƒe ametakpɔnuwo ɖe mɔ ɖo koe wokpɔna - nɔnɔmetata suesuesue siwo le ŋku eve me siwo ɖe nɔnɔmetata gãtɔ la fia. Aƒetɔ Marduk, metsɔ ɖeke le nye aɖaŋuɖoɖoa me vevie."
  
  Esi amegãɖeɖia bu eŋu vie vɔ la, eɖe hũ. "Gake nye hã mele yiyim kpli wò."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Nyemadi be wòanɔ mɔ bubu aɖeke nu o." "Afi sia".
  
  Etsɔ nubabla aɖe si woŋlɔ ɖi ƒu gbe ɖe kplɔ̃a dzi, eye wògblɔ sewo kple ɣeyiɣi si woatsɔ awɔ "nu" si ŋu womeƒo nu tsoe kpɔ o la be yeakpɔ egbɔ be ame aɖeke maganya nu tso ametakpɔnu la ŋu le mɔ sia nu gbeɖe o.
  
  "Nubabla?" Marduk do ɣli be. "Vevietɔ, vinye?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Ðewohĩ menye amewulae menye o, gake asitsalae menye." "De asi míaƒe nubabla sia te ale be míate ŋu agbɔ ɖe eme vie. Ne mede ɖeke o la, fifia ya teti.
  
  
  Ta 33 - Yuda ƒe ƒoƒo ɖekae
  
  
  Sam kple Nina nɔ anyi ɖe xɔ aɖe si ŋu wodzɔ wo ɖo vevie me, gaƒoƒo ɖeka pɛ ko do ŋgɔ na woƒe gododo kple Sultan la. Edze abe eƒe lãme mesẽ kura o ene, gake Sam ya ƒo asa na didi be yeanya nu. Gake le dɔwɔla siwo le Mannheim ƒe nya nu la, menye keklẽŋusẽ si Nina xɔ la gbɔe eƒe nɔnɔme si wua ame la tso o. Eƒe gbɔgbɔ nɔ ɣli dom esi wònɔ agbagba dzem be yeagbɔ ya, eye eƒe ŋkuwo gakpɔtɔ nɔ abe notsi ene, gake eƒe ŋutigbalẽa haya keŋkeŋ vaseɖe fifia. Sam menye ɖɔkta o, gake ete ŋu kpɔe be nane gblẽ, le Nina ƒe lãmesẽ kple eƒe ɖokuidziɖuɖu siaa me.
  
  "Ðewohĩ màte ŋu akpɔ nye gbɔgbɔ le axawò gbɔ o, hey?" eƒoa fefe.
  
  "Nukatae nèbia?" eʋuʋu mo esi wònɔ asi trɔm le eƒe velvet kɔgɛa ŋu be wòasɔ kple Sloan ƒe foto siwo Lisa Gordon na. Kpɔɖeŋu wɔnuku aɖe si ŋu Gordon medi be yeanya nu tsoe o hã nɔ wo ŋu, esime wode se na Sloane ƒe kuteƒedzikpɔla be wòatsɔe afia to ʋɔnudrɔ̃ƒe ƒe sedede si ŋu ɖikeke le si tso Scorpio Majorus Holdings gbɔ dzi gɔ̃ hã.
  
  Ebiam be: "Mèganoa atama o, eyata nye atamagbɔgbɔ anya le wò tagbɔ gblẽm."
  
  Eɖo eŋu be: "Ao, nya dodzidzɔname siwo dona kple gbɔgbɔ ma tɔgbe ko."
  
  "Nufialagã Sloane?" nyɔnu ƒe gbe si me gbeɖiɖi sesẽ aɖe le yɔ tso ʋɔtrua ƒe akpa kemɛ. Sam tsɔ abɔta ƒo Nina vevesesetɔe, eye wòŋlɔ alesi gbegbe wòte ŋu gblẽna bɔbɔe la be. Edo eƒe asiwo ɖe dzi tsɔ ɖe kuku. "Evem ŋutɔ!"
  
  "Ɛ̃?" Nina bia nya sia.
  
  Nyɔnua gblɔ be: "Ele be wò amehawo nava afisia le gaƒoƒo si mede gaƒoƒo ɖeka o megbe."
  
  Nina ɖo eŋu be: "Oo, um, akpe." Eƒo nu na Sam le ɣlidodo me. "Nye kplɔlawo. Ele be amesiawo nanye Sloan teƒenɔlawo."
  
  "Ɛ̃".
  
  Nyɔnua gblɔ be: "Azɔ hã, aƒetɔ eve le afisia siwo gblɔna be yewonye wò ŋutɔ wò dedienɔnɔ ƒe akpa aɖe kpe ɖe Aƒetɔ Cleve ŋu." "Ðe nèle mɔ kpɔm na Aƒetɔ Marduk kple Aƒetɔ Kilt?"
  
  Sam ko nu, gake eɖu eɖokui dzi, eye wòtsɔ asi tsyɔ nu nu be: "Kilt, Nina. Ele be wòanye Purdue, le susu siwo megbe be nyemakpɔ gome le eme o ta."
  
  Eɖo eŋu be: "Meʋuʋuna le susua ta," eye wòtrɔ ɖe nyɔnua ŋu be: "Enyo, Yasmin. Menɔ mɔ kpɔm na wo. Le nyateƒe me..."
  
  Ame eveawo ge ɖe xɔa me, eye wotu Arab dzɔla siwo ƒe kpekpeme lolo la ɖe vovo be woage ɖe eme.
  
  "...wotsi megbe!"
  
  Ʋɔtrua do le wo megbe. Womewɔ ɖoɖo aɖeke ɖe ɖoɖo nu o, elabena Nina meŋlɔ ƒoƒo si wòxɔ le Heidelberg kɔdzi la be o, eye Sam meŋlɔ be be Marduk de woƒe kakaɖedzi asi o. Perdue fɔe eye wòtsoe enumake.
  
  "Miva, ɖeviwo. Míate ŋu aɖo ƒuƒoƒo ne míetrɔ ŋutinya eye míete ŋu ƒo asa na ameléle, enyo?"
  
  Wolɔ̃ ɖe edzi kple dzitsitsi. Nina tsɔ eƒe ŋku ɖa le Perdue ŋu, eye mena mɔnukpɔkpɔe be wòaɖɔ nusianu ɖo o.
  
  "Afikae Margaret le, Peter?" Sam bia Marduk be. Amegãɖeɖia trɔ le eɖokui me le dziɖeleameƒo me. Mete ŋu kplɔ eɖokui vɛ be yeagblɔ nyateƒea o, togbɔ be edze be woalé fui ɖe eta hã.
  
  Eƒo nu kple hũɖeɖe be: "Míema. Nye hã nyemete ŋu ke ɖe asrafomegã la ŋu o, eyata meɖoe be maɖe asi le dɔdasi bliboa ŋu. Meda vo be medzo ko, gake ele be nàse egɔme. Ðeɖi te ŋunye ŋutɔ be madzɔ ametakpɔnu fiƒode sia ŋu, anɔ du dzi le amesiwo xɔae yome. Mele be ame aɖeke nanya nu tso eŋu o, gake Nazi numekula aɖe si nɔ Babilontɔwo ƒe Talmud srɔ̃m la va ke ɖe nuŋlɔɖi xoxo siwo tso Mesopotamia ŋu, eye wova nya Ametakpɔnu la." Marduk ɖe eƒe ametakpɔnu la do goe eye wòlée ɖe kekeli si le wo dome la ŋu. "Ne ɖe mate ŋu aɖee ɖa zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu la, anye ne enyo ŋutɔ."
  
  Veveseseɖeamenu ƒe dzedzeme aɖe dze le Nina ƒe mo, si na eƒe dzedzeme si ŋu ɖeɖi te xoxo la gagblẽ ɖe edzi. Enɔ bɔbɔe be woakpɔe be eƒe lãme megahaya kura o, gake wodze agbagba be yewoaɣla yewoƒe dzimaɖitsitsiwo.
  
  "Meƒo ka nɛ le amedzrodzeƒea. Metrɔ gbɔ alo kpɔ ɖa o," Sam seethed. "Ne nane dzɔ ɖe edzi, Marduk, meka atam na Kristo, nye ŋutɔ..."
  
  "Ele be míawɔ esia. Fifia!" Nina tsɔ nya sesẽ aɖe do wo tso woƒe drɔ̃ekuku me be: "Hafi nye dzi naɖe le ƒonye."
  
  "Ele be wòatrɔ eɖokui le Ðɔkta Gordon kple nufialagã mamlɛawo ŋkume. Sloan ƒe amewo va ɖo, eya ta aleke míawɔ esia?" Sam bia ame tsitsia. Le esia ta la, ɖeko Marduk tsɔ ametakpɔnu la de asi na Nina. Mete ŋu nɔ lalam be yeaka asi eŋu o, eyata exɔe le esi. Nusi dzi wòɖo ŋkui koe nye be ele be wòawɔ esia be yeaɖe ŋutifafanubabla la. Enɔ kukum le mɔ sia mɔ nu, eyata ne eɖeɖe ɖa mewɔ dɔ o la, ɖeko ŋkeke si dzi wòle be wòadzie la adzi ɖe edzi ɣleti ʋɛ aɖewo ko.
  
  Esi Nina nɔ ŋku lém ɖe ametakpɔnu la ƒe eme ŋu la, eƒe mo ʋuʋu to aɖatsi siwo na eƒe ŋkuwo blu la me.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Vɔvɔ̃ ɖom."
  
  "Míenya, lɔlɔ̃," Sam gblɔ fafatɔe, "gake míaɖe mɔ na wò be nàku alea o."... ale...
  
  Nina kpɔe dze sii xoxo be yewomenya nu tso kansa la ŋu o, gake nya siwo Sam tia la dea nu nyaa me le manyamanya me. Esi Nina ƒe mo dze tugbe eye wòɖoe kplikpaa la, efɔ nugoe si me Sloan ƒe fotowo le eye wòzã aŋenu tsɔ ɖe nusiwo wɔ nuku ŋutɔ la ɖa le eme. Wo katã woɖe mɔ dɔ si le wo ŋgɔ la xɔ nuwɔna nyɔŋua esime wonɔ ekpɔm esime ŋutigbalẽ ƒe lãkusi aɖe si tso Martha Sloan ƒe ŋutilã me nɔ gegem ɖe ametakpɔnu la me.
  
  Esi Sam kple Perdue ƒe nu lé dzi na wo wògbɔ eme ta la, wozi wo nɔewo dzi be yewoakpɔ nusi ava dzɔ. Ðeko Marduk lé ŋku ɖe gaƒoɖokui si le gli ŋu la ŋu. Le ametakpɔnu la me la, lãkusia ƒe kpɔɖeŋua vuvu enumake, eye le eƒe akpa si ƒe amadede le abe ƒu ene dzi la, ametakpɔnu la va zu amadede dzĩ dzẽ aɖe si dze abe ɖe wògagbɔ agbe ene. Ƒutsotsoe suesuesuewo nɔ du dzi to anyigbaa dzi.
  
  Marduk xlɔ̃ nu be: "Mègagblẽ ɣeyiɣi o, ne menye nenema o la, awu enu."
  
  Nina ƒe gbɔgbɔ tsi dzodzodzoe. Egblɔ be: "Halloween ƒe dzidzɔkpɔkpɔ," eye wòɣla mo ɖe eƒe ametakpɔnu megbe kple movidzɔdzɔ si me vevesese le.
  
  Perdue kple Sam lala dzitsitsitɔe be yewoakpɔ mo ƒe lãmekawo ƒe ʋuʋu abe dzomavɔ ene, lãkusiwo ƒe dodo sesĩe kple ŋutigbalẽ ƒe ƒoƒo, gake woƒe mɔkpɔkpɔwo te ɖe wo dzi. Nina do ɣli vie esi eƒe asiwo ɖe asi le ametakpɔnu la ŋu, eye wògblẽe ɖe mo nɛ. Naneke boo aɖeke medzɔ kura o negbe alesi wòwɔ nui ko.
  
  "Oo nye Mawu, esia dzi ŋɔ ŋutɔ! Esia na nye tagbɔ gblẽ!" vɔvɔ̃ ɖoe, gake Marduk va bɔbɔ nɔ egbɔ hena seselelãme ƒe kpekpeɖeŋu aɖe.
  
  "Gbɔdzi ɖi. Nusi nèsena le ɖokuiwò me nye lãmenugbagbeviwo ƒe tsakatsaka, Nina. Mexɔe se be atɔ vie tso lãmekawo ƒe nuwuwu ƒe ʋuʋu me, gake ele be nàna wòaxɔ nɔnɔme," eƒoe ɖe enu.
  
  Esi Sam kple Perdue nɔ ekpɔm la, ɖeko ametakpɔnu tsɛ la trɔa eƒe wɔwɔme be wòatsaka kple Nina ƒe mo vaseɖe esime wònyrɔ ɖe eƒe ŋutigbalẽ te nyuie. Nina ƒe nɔnɔme siwo womate ŋu ade vovototoe kura o la trɔ zu Martha tɔ vaseɖe esime nyɔnu si le wo ŋgɔ la va zu esi le fotoa me la ƒe kɔpi pɛpɛpɛ.
  
  Sam ƒe mo wɔ yaa henɔ ekpɔm be: "No fucking way." Perdue ƒe susu xɔ tɔtrɔ bliboa ƒe molecule ƒe wɔwɔme le atike kple nugbagbeŋutinunya ƒe ɖoɖo nu.
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me be: "Enyo wu dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpawo," eye wòbɔbɔ be yealé ŋku ɖe Nina ƒe mo ŋu nyuie. "Ewɔa dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ."
  
  "Amemabumabu kple nusi dzi ŋɔ siaa. Mègaŋlɔ ema be o," Nina gblɔ nyuie, meka ɖe eƒe nuƒoƒo ŋutete dzi o, eye wòtsɔ nyɔnu kemɛa ƒe mo.
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Le nyateƒe me la, Halloween ye, lɔlɔ̃." "Ðeko nàwɔ abe ɖe nèbi ŋutɔŋutɔ, ŋutɔŋutɔ le Martha Sloan ƒe awu me ene." Perdue ʋuʋu ta kple alɔgbɔnukoko vie, gake eƒe susu katã nɔ dzɔdzɔmeŋutinunya me nukunu si kpɔm wònɔ la me akpa be wòate ŋu awɔ nu bubu aɖeke o.
  
  "Afikae ŋutigbalẽa le?" - ebia kple Marta ƒe nuyiwo. "Meɖe kuku gblɔ nam be ele ye si le afisia."
  
  Ðe wòle be Perdue naɖo eŋu nɛ hafi, woɖalé to ɖe dutoƒo radio dzi ɖoɖoezizi me alo womewɔe o.
  
  "Ŋutilã le ŋunye, Nina. Mègatsi dzi ɖe eŋu o. Ne wonya de asi nubabla la te ko..." etɔ vie, eye wòɖe mɔ nɛ be wòakpe teƒe ƒuƒluawo ɖo.
  
  Le esia megbe kpuie la, prof. Sloane ƒe amewo va ɖo. Ðɔkta Lisa Gordon nɔ nu ƒom, gake eɣlae nyuie le eƒe dɔwɔwɔ ƒe nɔnɔme te. Ena Sloan ƒe ƒometɔ kplikplikpliwo nya be yedze dɔ eye wògblɔ nya ma ke na eƒe dɔwɔlawo. Le nɔnɔme aɖe si gblẽ nu le eƒe lãkusi kple ŋɔti ŋu ta la, mate ŋu aƒo eƒe nuƒo o, gake anɔ anyi kokoko atsɔ atre nubabla si wowɔ kple Mesoarabia nu.
  
  Esi wònɔ ŋgɔ na nyadzɔdzɔŋlɔlawo, senyalawo kple amedzikpɔlawo ƒe ƒuƒoƒo sue aɖe la, eɖo ta akpa si woŋlɔ ɖe edzi be "Ame ŋkuta siwo le Ame ŋutɔ ƒe Sasrãkpɔ me" la tẽ eye wòtsɔ ƒoƒoe le eƒe dɔme. Aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo koe susɔ hafi ŋutinya me nuƒo kpuiawo nadze egɔme, eye ele nɛ be wòakpɔ egbɔ be nusianu yi edzi abe alesi wòɖoe ene. Esi Lisa ge ɖe xɔ si me Nina nɔ lalam le kple eƒe zɔhɛwo me la, eƒe mo lé fefetɔe.
  
  "Oo Martha, metsi dzodzodzoe ale gbegbe!" - edo ɣli esi wòkpɔ nyɔnu aɖe si ɖi Sloane ŋutɔ. Ðeko Nina ko alɔgbɔnu. Abe alesi Lisa bia ene la, womeɖe mɔ nɛ be wòaƒo nu o; ele nɛ be wòanɔ agbe ɖe aʋatsokaka si wowɔna le Sloane ƒe amewo ŋkume nu.
  
  "Gblẽ mí ɖi aɖabaƒoƒo ɖeka, enyoa?" Lisa gblɔe na eƒe ƒuƒoƒoa. Esi wotu ʋɔa ko la, eƒe seselelãme bliboa trɔ. Eƒe aɖuwo ɖiɖi esi wòkpɔ nyɔnu si wòate ŋu aka atam be enye ye xɔlɔ̃ kple dɔwɔhati ƒe mo. "Damn it, Aƒetɔ Perdue, menye fefem nèle o!"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu tso dzi me. "Edzɔa dzi nam ɣesiaɣi be makpɔ wò, Ðɔkta Gordon."
  
  Lisa kplɔ Nina to nu vevi siwo ku ɖe nusiwo hiã, alesi woaxɔ boblododowo, kple bubuawo ŋu. Emegbe akpa si ɖe fu na Lisa wu la va.
  
  "Ðɔkta Gould, mexɔe se be ènɔ eƒe asidede agbalẽ te alakpatɔe srɔ̃m?" Lisa bia nya sia kpoo ŋutɔ.
  
  "Le asinye. Mesusu be I"ve managed it, gake le dɔlélea ta la nye asiwo meli ke vie wu alesi wònɔna ɖaa," Nina ɖo eŋu.
  
  "Esia wɔ nuku ŋutɔ." Míekpɔ egbɔ be amesiame nya be Martha dze dɔ vevie eye be eʋuʋu vie le atikewɔwɔ me," Lisa ɖo eŋu. "Esia akpe ɖe mía ŋu míaɖe nusianu si to vovo le asidede agbalẽa te me ale be to Mawu ƒe kpekpeɖeŋu me la, míate ŋu ahe esia ɖa nudzɔdzɔ aɖeke manɔmee."
  
  Nyadzɔdzɔdɔwɔƒe gãwo katã ƒe nyadzɔdzɔdɔwɔƒewo teƒenɔlawo nɔ nyadzɔdzɔgblɔƒe si le Susa, vevietɔ esi wogbugbɔ satelait-mɔ̃wo kple dɔwɔƒewo katã ɖo nukutɔe vaseɖe ŋdi ga 2:15 gbemagbe ta.
  
  Esi Prof. Sloane do le xɔdɔme la me be yeage ɖe kpekpewɔƒea kple Sultan la, fotoɖemɔ̃awo trɔ ɖe eŋu le ɣeyiɣi ɖeka me. Fotoɖemɔ̃ siwo ƒe keklẽ deŋgɔ siwo te ŋu léa ŋku ɖe nu ŋu ɣeyiɣi didi ƒe keklẽ na kekeli si klẽna klẽna ɖe kplɔla siwo wokplɔ la ƒe mo kple woƒe awuwo dzi. Ŋutsu etɔ̃ siwo kpɔa Nina ƒe nyonyo dzi la tsi tre nɔ nusianu si nɔ edzi yim le ŋkuléleɖenuŋumɔ̃a dzi le awuɖɔliƒea la kpɔm.
  
  Sam gblɔ be: "Anɔ nyuie." "Esrɔ̃a Sloane ƒe gbeɖiɖi gɔ̃ hã nenye be ahiã be wòaɖo nyabiase aɖe ŋu." Elé ŋku ɖe Marduk ŋu. "Eye ne esia wu enu ko la, mía kpli wò míayi aɖadi Margaret Crosby. Nyemetsɔ ɖeke le nu si wòle be nàwɔ alo afi si nàyi la me o."
  
  Marduk ɖo eŋu be: "Lé ŋku ɖe wò gbeɖiɖi ŋu, vinye." "Nenɔ susu me na wò be nye manɔmee la, Nina lɔlɔ̃a mate ŋu agbugbɔ eƒe nɔnɔme aɖo anyi alo axɔ eƒe agbe ɣeyiɣi didi o."
  
  Perdue ƒoe ɖe Sam nu be wòagbugbɔ xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe yɔyɔa ake. Sam ƒe telefon la ɖi, si na xɔa me ƒe nɔnɔme tɔtɔ.
  
  Sam ɖe gbeƒãe eye wòtsɔ ŋkubiãnyawo kpɔ Marduk be: "Margaret ye nye esia."
  
  "Kpɔ? Eƒe lãme sẽ," Marduk ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe.
  
  Esi Sam ɖo eŋu la, menye Margaret ƒe gbee nɔ kaƒoƒoa dzi o.
  
  "Sam Cleave, mesusui be?" Schmidt ƒo nu le ɣlidodo me, eye wòɖiɖi eƒe gbe ɖe anyi. Enumake Sam tsɔ kaƒoƒoa da ɖe nuƒola dzi ale be ame mamlɛawo nate ŋu ase.
  
  "Ẽ, afikae Margaret le?" Sam bia, eye megblẽ ɣeyiɣi ɖe alesi kaƒoƒoa dze ƒãe ŋu o.
  
  "Menye emae nye nusi ŋu nètsi dzi ɖo fifia o. Ètsi dzi ɖe afisi wòanɔ ne mèwɔ ɖe edzi o ŋu," Schmidt gblɔ. "Gblɔ na alakpatɔ nyɔnuvi ma si le Sultan la gbɔ be wòaɖe asi le eƒe dɔdasi ŋu, ne menye nenema o la, etsɔ la, àte ŋu atsɔ aŋe aƒo ameflutɔ bubu."
  
  Marduk ƒe mo wɔ yaa. Mesusui kpɔ be yeƒe nuwɔnawo ana nyɔnu dzetugbe aɖe naku o, gake fifia eva zu nu ŋutɔŋutɔ. Eƒe asi tsyɔ eƒe mo ƒe afã si le ete esime wònɔ to ɖom Margaret ƒe ɣlidodo le megbe.
  
  "Èle ŋku lém ɖe eŋu tso adzɔge dediea?" Sam do dziku na Schmidt. "Elabena ne èɖo afi aɖe si mate ŋu aɖo la, nyemana dzidzɔ wò be nàde tu wò Nazitɔwo ƒe taɖu ɣia me o."
  
  Schmidt ko nu kple dada ƒe dzonɔameme. "Nuka wɔ ge, pepa ŋutsuvi? Ŋlɔ nyati aɖe atsɔ aɖe wò dzimaɖitsitsi afia, agblɔ ameŋugblẽnyawo ɖe Luftwaffetɔwo ŋu."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Te ɖe eŋu." Eƒe ŋku ɣiawo do go Perdue tɔ. Nya aɖeke magblɔmagblɔe la, gatɔ biliɔnla la se egɔme. Esi wòlé tablɛt la ɖe asi, eye wòŋlɔ dedienɔnɔ ƒe sededea ɖe eme kpoo eye wòyi edzi nɔ ŋku lém ɖe Margaret ƒe telefon la ƒe xexeame katã ƒe teƒe si wòle ŋu esime Sam nɔ avu wɔm kple aʋafia la. "Mawɔ nusi mewɔ nyuie wu. Maɖe wò ɖe go. Woaɖe wannabe gbegblẽ, ŋusẽdɔwui si nènye la ƒe nutsyɔnu le ŋuwò wu ame bubu ɖesiaɖe. Mànye Meyer gbeɖe o, xɔlɔ̃. Aʋafiagã lae nye Luftwaffe ƒe ŋgɔnɔla, eye eƒe ŋkɔxɔxɔ ana xexeame ƒe nukpɔsusu deŋgɔ le Germany-srafowo ŋu, ke menye ŋusẽmanɔsitɔ aɖewo siwo susu be yeate ŋu atrɔ asi le xexeame ŋu o."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu. Sam nya be yeke ɖe aʋafia aɖe si me dzi mele o ŋu.
  
  "Sloane le asi dem nubabla sia te esi míele nu ƒom, eyata viɖe aɖeke mele miaƒe agbagbadzedzewo ŋu o. Ne èwu amesiame si nèlé ɖe asi gɔ̃ hã la, matrɔ sedede si adze dɔwɔwɔ gɔme hafi nàkɔ tu la gɔ̃ hã o," Sam ɖe fu na Schmidt, henɔ gbe dom ɖa na Mawu le adzame be Margaret nagaxe fe ɖe eƒe amemabumabu ta o.
  
  
  Ta 34 - Margaret ƒe Afɔku ƒe Seselelãme
  
  
  Margaret nɔ ekpɔm kple vɔvɔ̃ esime exɔlɔ̃ Sam Cleave do dziku na amesi lée. Woblae ɖe zikpui aɖe ŋu eye wògakpɔtɔ nɔ ta ƒom le atike siwo wòzã tsɔ bɔbɔe ta. Margaret menya afisi wòle o, gake le Germanygbe sue si gɔme wòse nu la, menye eya koe nye ame si woɖe aboyoe si wolé ɖe afisia o. Mɔ̃ɖaŋununya gbogbo aɖewo siwo Schmidt xɔ le eƒe ame bubu siwo woɖe aboyoe la si la nɔ egbɔ. Esi aʋafia nufitifitiwɔla la nɔ tsatsam nɔ nya hem la, Margaret to eƒe ɖevime ayemɔwo dzi.
  
  Esime wònye nyɔnuvi sue le Glasgow la, edoa vɔvɔ̃ na ɖevi bubuwo to asibidɛwo kple abɔta ʋuʋu me hena woƒe modzakaɖeɖe. Tso ɣemaɣi la, ƒunukpeƒetetedɔ aɖe nɔ eŋu vie le eƒe ƒunukpeƒe gãwo ya, gake eka ɖe edzi tututu be yeate ŋu azã yeƒe abɔta kokoko. Aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo hafi wòaƒo ka na Sam Cleave la, Schmidt dɔ Himmelfarb be wòava lé ŋku ɖe mɔzɔkplo si wotsɔ ɖe asi la ŋu. Wokplɔe tso yameʋudzeƒea ƒe bunker, si amedzidzelawo tsrɔ̃ kloe. Mekpɔ Margaret ƒe miasi wòdzo le asigɛa me eye wòdo asitelefon si nye Werner tɔ esime wònye gamenɔla le Büchel Yameʋudzeƒea o.
  
  Esi wòtsɔ eƒe kɔ nɔ ʋuʋum be yeakpɔ nu nyuie wu, eye wòdo asi ɖa be yeaxɔ telefon la, gake ɖeko wònɔ bɔbɔe. Esi Margaret nɔ agbagba dzem be mɔnukpɔkpɔ ɖeka kolia si su ye si be yeaɖo dze la nagato ye ŋu o ta la, eƒoa eƒe zikpui ɣesiaɣi si Schmidt ko nu. Eteƒe medidi o, ete ɖe eŋu ale gbegbe be eƒe asibidɛwo va nɔ asi kam telefon la ƒe nutsyɔnu ƒe plastik kple rababa ŋu kloe.
  
  Schmidt wu eƒe nya mamlɛtɔ gbɔgblɔ na Sam nu, eye fifia nusi wòle be wòawɔ koe nye be wòalé ŋku ɖe fefe siwo wowɔna fifia ŋu hafi ade asi nubabla la te. Elé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu, eye edze abe metsɔ ɖeke le Margaret me fifia o esi wotsɔe ɖo ŋkume be enye leverage ene.
  
  "Himmelfarb!" - Schmidt do ɣli be. "Mikplɔ amewo vɛ. Ɣeyiɣi boo aɖeke mele mía si o".
  
  Yameʋukula ade siwo do awu eye wole klalo be yewoayi la ge ɖe xɔa me kpoo. Schmidt ƒe ŋkuléleɖenuŋumɔ̃wo ɖe anyigba ƒe nɔnɔmetata siwo nɔ anyi tsã la ke fia, gake esi tsɔtsrɔ̃a na Marduk va nɔ bunker la me ta la, eva hiã be Schmidt nakpɔ dzidzɔ ɖe nusiwo hiã dzro ko ŋu.
  
  "Aƒetɔ!" Himmelfarb kple yameʋukula bubuawo do ɣli esi wonɔ afɔ ɖem le Schmidt kple Margaret dome.
  
  Schmidt gblɔ be: "Ɣeyiɣi aɖeke kloe mele mía si míatsɔ atɔ dzo Germanytɔwo ƒe yameʋudzeƒe siwo wode dzesii le afisia o." "Edze abe nubabla la dede asi nye nusi womate ŋu aƒo asa na o ene, gake míakpɔ ɣeyiɣi didi si woalé woƒe nubabla me ɖe asi ne míaƒe asrafoha, si nye Operation Leo 2 ƒe akpa aɖe, da Yamesrafowo ƒe dɔwɔƒegã si le Baghdad kple fiasã si le Susa le ɣeyiɣi ɖeka me."
  
  Eʋuʋu ta na Himmelfarb, amesi he Xexemeʋa II ƒe ametakpɔnu eve siwo gblẽ le aɖaka aɖe me. Etsɔ ametakpɔnu na ŋutsuawo dometɔ ɖesiaɖe ɖekaɖeka.
  
  "Eyata le afisia, le agba sia dzi la, yameʋukula Olaf LöVenhagen si do kpo nu ƒe lãkusi siwo wodzra ɖo la le mía si. De kpɔɖeŋu ɖeka ame ɖeka ɖe ametakpɔnu ɖesiaɖe me," eɖe gbe. Abe mɔ̃awo ene la, yameʋukulawo ƒe awu siwo sɔ la wɔ abe alesi wògblɔe ene. Schmidt lé ŋku ɖe alesi ŋutsu ɖesiaɖe wɔa eƒe dɔwoe ŋu hafi dea se si kplɔe ɖo. "Azɔ ɖo ŋku edzi be hati yameʋukulawo tso Bü chel dze eƒe dɔdasi gɔme xoxo le Iraq, eyata wowu Operation Leo 2 ƒe akpa gbãtɔ nu. Wò dɔe nye be nàwu akpa evelia nu."
  
  Enɔ ŋku lém ɖe screenwo ŋu, eye wòhe alesi woɖe asi le nubabla la te le Susa ŋu le agbe me vɛ. "Eyata, Germany viŋutsuwo, mido miaƒe ametakpɔnuwo eye milala nye nudɔdɔ. Zi ale si esia adzɔ le nye screen dzi le afisia la, manya be míaƒe ŋutsuwo da bɔmb ɖe míaƒe taɖodzinuwo dzi le Susa kple Baghdad. Emegbe mana sededea mi eye mawɔ dɔ le afɔɖeɖe 2 lia - Büchel, Norvenich kple Schleswig yameʋudzeƒewo tsɔtsrɔ̃. Mi katã mienya taɖodzinu siwo mieɖo be yewoaɖo."
  
  "Ẽ, aƒetɔ!" - woɖo eŋu le ɖekawɔwɔ me.
  
  "Nu nyui nyui aɖe." Ɣebubuɣi si maɖoe be mawu lecher si bua eɖokui ame dzɔdzɔe abe Sloane ene la, ahiã be nye ŋutɔ mawɔe. Egbegbe amesiwo woyɔna be tudalawo nye ŋukpe," Schmidt to nyatoƒoe esi wònɔ yameʋukulawo kpɔm wonɔ dzodzom le xɔa me. Wonɔ mɔ dzi yina yameʋudzeƒe aɖe si wowɔ hena ɣeyiɣi aɖe si me woɣla yameʋu siwo megawɔa dɔ le o ɖe yameʋudzeƒe vovovo siwo Schmidt nɔ ŋgɔ na la me.
  
  
  * * * .
  
  
  Le ʋudzeƒea godo la, ame aɖe ƒo ƒu ɖe ʋutɔɖoƒe aɖe si le dɔwɔƒe gã aɖe si megali o godo le Berlin ƒe gbɔto la ƒe xɔtaxɔ siwo me vɔvɔli le te. Eʋu tso xɔ ɖeka me yi bubu me kaba, eye wòbu ɖe wo dometɔ ɖesiaɖe me be yeakpɔe ɖa be ame aɖe le afima hã. Eɖo gakpowɔƒe si gblẽ la ƒe dɔwɔwɔ ƒe seƒe mamlɛtɔ do ŋgɔ esi wòkpɔ yameʋukulawo dometɔ geɖe wonɔ mɔ dzi yina xɔ ɖeka aɖe si to vovo na gakpo siwo xɔ dzo kple gli xoxo siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi. Edze nusi wɔ nuku eye wòto vovo le gakpo yeye si wotsɔ wɔe ƒe keklẽ si le abe klosalo ene ta.
  
  Asrafomegã Werner lé gbɔgbɔ ɖe te esi wònɔ Lövenhagen-srafo blaeve vɔ afã kpɔm wonɔ nu ƒom tso dɔdasi si adze egɔme le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe ŋu. Enya be Schmidt tia ye na dɔdasi sia, si nye ameɖokuiwuwudɔ le Leonidas ƒe Xexemeʋa II ƒe asrafoha ƒe gbɔgbɔ me. Esi woƒo nu tso ame bubu siwo nɔ azɔli zɔm ɖe Baghdad ŋu la, Werner ƒe dzi tɔ. Eƒu du yi afisi wòkpɔ mɔ be ame aɖeke mate ŋu ase ye o eye wòƒo ka, le ɣeyiɣi mawo katã me nɔ nusiwo ƒo xlãe me dzrom.
  
  "Mido gbe na wò, Sam?"
  
  
  * * * .
  
  
  Le ɔfis la, Margaret wɔ abe ɖe wòdɔ alɔ̃ ene, henɔ agbagba dzem be yeanya nenye be wode asi nubabla la te xoxo. Ele nɛ be wòawɔe elabena le sisi kpui siwo su esi va yi kple nuteƒekpɔkpɔ siwo su esi le asrafodɔ me le eƒe dɔwɔwɔ me nu la, ese be ne wonya wɔ nubabla aɖe le afi aɖe ko la, amewo dzea kuku gɔme. Womeyɔe be "nuhiahiãwo didi" dzodzro o, eye enyae. Margaret nɔ eɖokui biam be aleke yeate ŋu aʋli ye ɖokui ta tso asrafo kple asrafomegã bibi aɖe si ƒe asi bla ɖe megbe-le nyateƒe me.
  
  Schmidt tsɔ dziku nɔ ʋuʋum, nɔ eƒe afɔkpa ƒom ɣesiaɣi, henɔ lalam dzitsitsitɔe be yeƒe wowó. Egafɔ eƒe gaƒoɖokui ake. Le eƒe xexlẽme mamlɛtɔ me la, miniti ewo bubu. Ebu alesi gbegbe wòanye nunyae ne yeate ŋu akpɔ fiasãa wòawó le Dukɔ Ƒoƒuawo ƒe Amegbetɔ ƒe Gomenɔamesiwo Ŋuti Dɔdzikpɔlagã kple Mesoarabia ƒe Sultan ŋkume, hafi wòadɔ eƒe nutoa me gbɔgbɔ vɔ̃wo ɖa be woawɔ bɔmbdada si wogblɔ be enye futɔwo ɖe Luftwaffe yameʋudzeƒewo atsɔ aɖo eteƒe nɛ. Kapita la nɔ nusi nɔ dzɔdzɔm kpɔm, nɔ gbɔgbɔm sesĩe henɔ eƒe vlododo ɖem fia le ɣeyiɣi ɖesiaɖe si va yi me.
  
  "Kpɔ nyɔnuvi sia ɖa!" eko alɔgbɔnu esi woɖe Sloan fia wònɔ eƒe nuƒoa hem ɖe megbe esime gbedasi ma ke nɔ keklẽm tso ɖusime yi miame le CNN ƒe screen dzi. "Medi be nye ametakpɔnu! Zi ale si megaxɔe la, mazu wò, Meyer!" Margaret di Dzɔla 16 lia alo Germany yameʋudɔwɔƒe ƒe amegã, gake menɔ anyi o - ne mede ɖeke o la, menye le ɔfis si me wodzrae ɖo la me o.
  
  Enumake ede dzesi ʋuʋu le xɔdɔme si le ʋɔtrua godo la me. Eƒe ŋkuwo ʋu zi ɖeka esi wòkpɔ asrafomegã la dze sii. Ewɔ dzesi nɛ be wòazi ɖoɖoe eye wòayi possum fefea dzi. Nya aɖe nɔ Schmidt si wòagblɔ tso nɔnɔmetata ɖesiaɖe si wòkpɔ le nyadzɔdzɔwo ƒe nyatakakadzraɖoƒe si woɖena fiana le agbe me ŋu.
  
  "Se vivi na wò ɣeyiɣi mamlɛawo. Ne Meyer nya xɔ bɔmbdada le Iraq ƒe agbanɔamedzi ko la, matsɔ eƒe nɔnɔmetata la aƒu gbe. Ekema na míakpɔ nusi nàte ŋu awɔ kple wò ink dzẽ ƒe drɔ̃e sia ɖa!" eko alɔgbɔnu. Esi wònɔ nya ƒaƒãwo gblɔm la, menya nu tso asrafomegã si nɔ gegem ɖe eme le adzame be yeaɖu edzi la dzi o. Werner ƒu du to gli la ŋu, afisi vɔvɔli gakpɔtɔ nɔ, gake ele nɛ be wòazɔ meta ade nyuie le akaɖi ɣi si me keklẽ le la me hafi aɖo Schmidt gbɔ.
  
  Margaret ɖoe be yeado kpekpeɖeŋu. Esi wòtu eɖokui sesĩe ɖe axadzi la, kasia wòdze anyi heƒo eƒe alɔnu kple ata sesĩe. Eɖe asi le ɣlidodo dziŋɔ aɖe si na Schmidt ʋuʋu vevie.
  
  "Yesu! Nu ka wɔm nèle?" edo ɣli ɖe Margaret ta, esi wòsusɔ vie wòatsɔ eƒe afɔkpa aɖo eƒe akɔta. Gake meƒu du ale gbegbe be wòaƒo asa na ame kuku si nɔ dzodzom gbɔna egbɔ hele gegem ɖe kplɔ̃ si le megbe nɛ la dzi o. Werner ƒo ƒu ɖe ʋumefia la ŋu, eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒo Schmidt ƒe Adam ƒe akɔɖu enumake. Aʋafia vɔ̃ɖi la dze agbagba be yeayi edzi anɔ nu wɔm ɖekae, gake Werner medi be yeatsɔ mɔnukpɔkpɔ aɖeke ade afɔku me o le alesi asrafomegã xoxoa sesẽe ta.
  
  Tu la ƒe akɔta ƒoƒo kabakaba bubu na gbedoxɔa wu dɔa nu, eye ʋumefia la dze anyigba ƒuƒlu. Kaka Werner naɖe aʋawɔnuwo le aʋafiagã la ŋu la, Margaret nɔ eƒe afɔwo dzi xoxo, henɔ agbagba dzem be yeaɖe zikpui la ƒe afɔ ɖa le yeƒe ŋutilã kple alɔnu te. Eƒu du yi ɖakpe ɖe eŋu.
  
  "Akpe na Mawu be èva afisia, Lieutenant!" - Egbɔ ya sesĩe esi wòɖe asi le eŋu. "Marlene le ŋutsuwo ƒe xɔ me, woblae ɖe radiator la ŋu. Wotsɔ chloroform yɔe fũ ale be mate ŋu asi kpli mí o."
  
  "Nyateƒea?" eƒe mo klẽ. "Ðe wòle agbe eye eƒe lãme sẽa?"
  
  Margaret ʋuʋu ta.
  
  Werner lé ŋku ɖe nu ŋu ƒo xlãe. Egblɔ nɛ be: "Ne míebla ha sia vɔ la, mehiã be nàva kplim kaba ale si nàte ŋui."
  
  "Be maxɔ Marlene?" ebia nya sia.
  
  Eɖo eŋu be: "Ao, be woagblẽ ʋudzeƒea me ale be Schmidt magate ŋu aɖo eƒe ʋetsuviwo ɖa be woaƒo wo o." "Ðeko wole nudɔdɔwo lalam. Gake aʋawɔlawo manɔmee la, woate ŋu awɔ gbeɖuɖɔ keŋkeŋ, alo?"
  
  Margaret ko alɔgbɔnu. "Ne míeto nusia me la, ɖe mate ŋu ayɔ wò nyawo na Edinburgh Posta?"
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ne èkpe ɖe ŋunye la, woabia gbe wò ɖeɖeko tso fiasco blibo sia ŋu."
  
  
  Ta 35 - Ayemɔ
  
  
  Esi Nina tsɔ eƒe asi ƒoɖi la da ɖe sededea dzi la, eva susu me nɛ be alesi gbegbe eƒe nuŋɔŋlɔwo awɔ dɔ ɖe pepa sue sia dzii. Eƒe dzi ti kpo esi wòlé ŋku ɖe Sultan la ŋu zi mamlɛtɔ hafi de asi eƒe asidede agbalẽ te te le fli dzi. Le sɛkɛnd ɖeka ƒe akpa ɖeka me, esi wòdo go eƒe ŋku yibɔwo la, ese eƒe xɔlɔ̃wɔwɔ vavãtɔ kple dɔmenyonyo anukwaretɔe.
  
  Ede dzi ƒo nɛ be: "Yi edzi, Nufialagã," eye wòʋuʋu ŋku blewuu abe kakaɖedzi ƒe dzesi ene.
  
  Ele be Nina nawɔ abe ɖe wòle asidede agbalẽ te la srɔ̃m ko ene, ne menye nenema o la, atsi dzodzodzoe akpa be wòate ŋu awɔe nyuie. Esi bɔlƒomɔ̃a nɔ ʋuʋum le eƒe mɔfiafia te la, Nina se le eɖokui me be yeƒe dzi nɔ ƒoƒom kabakaba. Ðeko wonɔ elalam. Xexeame katã lé eƒe gbɔgbɔ, henɔ lalam be wòawu asidede agbalẽ te nu. Womade bubu eŋu nenema gbegbe le xexeame gbeɖe o, nenye be ameflunyawoe wodzi ɣeyiɣi sia gɔ̃ hã.
  
  Zi alesi wòtsɔ eƒe nuŋlɔti ƒe nugbɔ da ɖe eƒe asidede agbalẽ te ƒe dzesi mamlɛtɔ dzi atsyɔ̃ɖoɖotɔe la, xexeame ƒo asikpe. Ame siwo nɔ eteƒe la ƒo asikpe hetso ɖe woƒe afɔwo dzi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, ame miliɔn geɖe siwo nɔ gbeƒãɖeɖe si woɖena fiana le agbe me la do gbe ɖa be nu gbegblẽ aɖeke nagadzɔ o. Nina fɔ mo dzi kpɔ Sultan si xɔ ƒe blaade vɔ etɔ̃ la. Etsɔ asi ƒoe blewuu, eye wòlé ŋku ɖe eƒe ŋkume goglo.
  
  Egblɔ be: "Amesiame si nènye o, akpe na wò be nèwɔ esia."
  
  "Egᴐme ɖe? Nina bia kple alɔgbɔnukoko vividoɖeameŋutɔe be: "Ènya amesi menye," togbɔ be le nyateƒe me la, evɔ̃na ŋutɔ be woaɖe ye ɖe go hã. "Nyee nye Nufialagã Sloan."
  
  "Ao, menye nenemae nèle o. Nufialagã Sloan ƒe ŋkuwo nye blɔ viviti ŋutɔ. Gake Arabtɔwo ƒe ŋku dzeaniwo le asiwò, abe onyx si le nye fia ƒe asigɛ me ene. Ðeko wòle abe ame aɖe lé amegãxi ƒe ŋku eve hetsɔ wo ɖo mo na wò ene." Ʋuʋudediwo va ƒo xlã eƒe ŋkuwo eye eƒe ɖa mete ŋu ɣla eƒe alɔgbɔnukoko o.
  
  "Taflatse, wò amenuveve..." eɖe kuku, eye wòlé eƒe nɔnɔme me ɖe asi le nyaselawo ƒe nyonyo ta.
  
  Eƒo nu ɖe edzi be: "Ameka kee nèɖanye o, ametakpɔnu si nèdo la mele vevie nam o." Menye míaƒe ametakpɔnuwoe ɖea mí fiana o, ke boŋ nusi míewɔna kpli woe. Nu si nèwɔ le afisia le vevie nam, ènyaa?"
  
  Nina mi nu sesĩe. Edi be yeafa avi, gake ema aƒo ɖi Sloane ƒe nɔnɔme. Sultan la kplɔe yi nuƒolanɔƒea eye wòƒo nu le to me nɛ be: "Ðo ŋku edzi, lɔlɔ̃tɔ, nusi le vevie wue nye nusi míele tsitre ɖi na, ke menye alesi míedze o."
  
  Le tsitretsitsi ƒe asikpeƒoƒo si xɔ wu miniti ewo me la, Nina ʋli be yeanɔ yeƒe afɔwo dzi, eye wòlé Sultan la ƒe asi sesĩe. Ezɔ yi nuƒomɔ̃a gbɔ le afisi wògbe nuƒoƒo le tsã, eye vivivi la, nusianu ku va zu dzidzɔɣlidodo alo asiƒoƒo ɣeaɖewoɣi. Vaseɖe esime wòdze nuƒoƒo gɔme. Nina dze agbagba be yeƒe gbe nanɔ ɣli dom ale gbegbe be wòakpɔtɔ anye nya ɣaɣla, gake gbeƒãɖeɖe aɖe nɔ esi wòaɖe. Eva susu me nɛ be gaƒoƒo ʋɛ aɖewo koe susɔ nɛ be wòatsɔ atsyɔ ame bubu ƒe mo ahawɔ nane si ŋu viɖe le kplii. Nya aɖeke menɔ anyi magblɔ o, gake eko alɔgbɔnu hegblɔ be: "Aƒenɔwo kple aƒetɔwo, amedzro veviwo kple mía xɔlɔ̃ siwo katã le xexeame godoo. Nye dɔlélea na be nuƒoƒo kple nuƒoƒo sesẽna nam, eya ta mawɔ esia kaba. Le nye lãmesẽkuxi siwo le sesẽm ɖe edzi ta la, madi be maɖe asi le dɔ ŋu le dutoƒo..."
  
  Le xɔ si wotu hena ɣeyiɣi kpui aɖe le Susa fiasã me la, zitɔtɔ gã aɖe do tso nukpɔla siwo ƒe mo wɔ yaa gbɔ, gake wo katã wode bubu kplɔla la ƒe nyametsotsoa ŋu. Ekplɔ eƒe habɔbɔa kple egbegbe xexeame ƒe akpa gãtɔ yi mɔ̃ɖaŋununya, dɔwɔwɔ nyuie kple amehehe si nyo wu ƒe ɣeyiɣi aɖe me evɔ mexɔ ame ɖekaɖeka nyenye alo susu nyui le ame si o. Wodea bubu eŋu le esia ta, eɖanye nuka kee wòtso nya me be yeawɔ kple yeƒe dɔwɔɖuia o.
  
  "... gake meka ɖe edzi be nye agbagbadzedzewo katã ayi ŋgɔ vodadamanɔŋui to nye teƒenɔla kple Xexeame ƒe Lãmesẽ Habɔbɔ ƒe Dɔdzikpɔla yeye, Ðɔkta Lisa Gordon dzi. Enye dzidzɔ nam be masubɔ ameawo..." Nina yi edzi wu gbeƒãɖeɖea nu esime Marduk nɔ elalam le awuɖɔliƒea.
  
  Ede dzesii esi wònɔ ekpɔm be: "Nye Mawu, Ðɔkta Gould, wò ŋutɔ ènye dutadɔnunɔla ŋutɔŋutɔ." Sam kple Perdue dzo kabakaba esi Werner ƒo ka na wo vevie vɔ megbe.
  
  
  * * * .
  
  
  Werner ɖo gbedasi aɖe ɖe Sam kple ŋɔdzidoname si gbɔna la ŋuti nyatakakawo. Esi Perdue nɔ wo megbe la, woƒu du yi fia ƒe dzɔlawo gbɔ eye woɖe woƒe dzesideŋkɔ fia be yewoaƒo nu kple Meso-Arabtɔwo ƒe aʋala ƒe amegã, Asrafomegã Jenebel Abdi.
  
  Sam gblɔ na nyɔnu si le dɔ lém si xɔ ƒe blaetɔ̃ kple edzivɔ la be: "Aƒenɔ, nyatakaka kpata aɖe le mía si tso xɔ̃wò, Lieutenant Dieter Werner gbɔ."
  
  Eʋuʋu ta kuviatɔe be: "Oo, Ditty," eye edze abe Scotlandtɔ eve siwo ƒe tagbɔ gblẽ la wɔ dɔ ɖe edzi akpa o.
  
  "Ebia tso asinye be mana kɔda sia wò. Germanytɔwo ƒe aʋawɔʋuwo ɖoɖo ɖe teƒe si womeɖe mɔ na o la le afisi didi tso Susa-dugã la gbɔ abe kilometa blaeve ene eye wòdidi tso Baghdad gbɔ kilometa blaatɔ̃!" Sam gblɔe kple gbe sesẽ abe sukuvi si megbɔa dzi ɖi o ene kple gbedasi kpata aɖe na sukutatɔa. "Wole wo ɖokui wuwudɔ aɖe wɔm be yewoatsrɔ̃ CIA ƒe dɔwɔƒegã kple fiasã sia si le Kapitan Gerhard Schmidt ƒe kpɔkplɔ te."
  
  Enumake Asrafomegã Abdi de se na eƒe amewo eye wòde se na eƒe aʋaladzikpɔlawo be woawɔ ɖeka kplii le akpata ɣaɣla aɖe me le gbedadaƒo be woadzra ɖo ɖe yameʋua ƒe amedzidzedzea ŋu. Elé ŋku ɖe kɔda si Werner ɖo ɖa ŋu eye wòʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe eƒe nuxlɔ̃amea dzi. "Schmidt, alo?" - eɖo nukomo. "Melé fu Kraut fucking sia. Mele mɔ kpɔm be Werner avuvu eƒe bɔlwo ɖa." Ekpla asi kɔ na Perdue kple Sam be, "Ele be mado nye awuwo. Akpe na wò be nèxlɔ̃ nu mí."
  
  Perdue blu ɖe eta be: "Lala, ɖe wò ŋutɔ nèkpɔa gome le avuwo ƒe avuwɔwɔ mea?"
  
  Asrafomegã la ko alɔgbɔnu eye wòɖe ŋku ɖa. "Godoo! Ne ègakpɔ Dieter tsitsi la ake la, biae nusita woyɔm be "Jenny Jihad" le yameʋuɖoɖo ƒe sukua."
  
  "Ha!" Sam ko alɔgbɔnu esi wònɔ du dzi kple eƒe ƒuƒoƒoa be yewoatsɔ aʋawɔnuwo axe mɔ na ŋɔdzinu ɖesiaɖe si gbɔna la kple nazãbubu si gbɔ eme. Se si Werner na la fia mɔ wo yi atɔ eve siwo sɔ kple wo nɔewo siwo me Leo 2-ʋawɔʋuwo ƒe asrafohawo adzo tsoe.
  
  Sam fa konyi be: "Míebu Nina ƒe asidede agbalẽ te ŋu."
  
  "Nusianu nyo." Anɔ nyadzɔdzɔdɔwɔƒe ƒoɖi ɖesiaɖe si nàte ŋu asusu me kpuie," Perdue ka ɖe edzi, eye wòtsɔ asi ƒo Sam ƒe akɔta. Eɖe ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu eye wòbu gaƒoƒo, mɔzɔzɔ ƒe ɣeyiɣi, kple ɣeyiɣi si va yi, "le gaƒoƒo ade siwo kplɔe ɖo me" be: "Nyemedi be maɖi nusi me susu mele o, gake ele be mana Nina kple Marduk nayi Reichtisusis le ememe."
  
  Sam li liʋiliʋi be: "Enyo, mina míayi hafi amegãxi tsitsi ma nagabu ake." "Le mɔa nu la, nukae nèŋlɔ na Werner esime menɔ nu ƒom kple Jihadist Jenny?"
  
  
  Ta 36 - Dzrewɔwɔ
  
  
  Esi woɖe asi le Marlene si ƒe tagbɔ megale dɔ wɔm o ŋu eye wotsɔe kabakaba kpoo to gli gbagbãa dzi yi ʋua gbɔ vɔ la, Margaret ƒe dzi medzɔ o esi wònɔ ʋudzeƒea zɔm kple Asrafomegã Werner. Le adzɔge ʋĩ la, wose yameʋukulawo ƒe dzimaɖitsitsi gɔme esime wonɔ sedede siwo tso Schmidt gbɔ lalam.
  
  "Aleke wòle be míaɖe aʋawɔxe ade siwo le abe F-16 ene le aɖabaƒoƒo si mede ewo o me, Lieutenant?" Margaret ƒo nu le ɣlidodo me esime wonɔ ʋuʋum le ʋuƒo si le gbadzaa la te.
  
  Werner ko alɔgbɔnu. "Schatz, èle Amerikatɔwo ƒe videofefe geɖe ƒom akpa." Eɖe abɔta ŋukpetɔe esi wòtsɔ gakpodɔwɔnu gã aɖe nɛ.
  
  Werner ɖo aɖaŋu be: "Womate ŋu adzo taya manɔmee o, Frau Crosby." "Taflatse migblẽ tayaawo ale gbegbe be ne wonya tso fli ma le afima ko. Ðoɖo aɖe le asinye be woatsɔ akpe ɖe eŋu, didiƒe ʋĩ."
  
  Le ɔfis la, Kapitan Schmidt nyɔ tso elektrikŋusẽ ƒe nutsotso si ŋusẽ si me mekɔ o he vɛ me. Woblae ɖe zikpui si dzi Margaret bɔbɔ nɔ la ke dzi eye wotu ʋɔa, si na wònɔ eya ŋutɔ ƒe teƒe si wòaxe mɔ ɖo. Wogblẽ ŋkuléleɖenuŋumɔ̃awo ɖi be wòakpɔe, si na wòzu tagbɔsesẽtɔ ale gbegbe be wòzu tagbɔsesẽ le nyateƒe me. Ðeko Schmidt ƒe ŋku manyatalenuwo ɖe eƒe kpododonu fia esime nyadzɔdzɔ siwo le eƒe screen dzi nɔ kpeɖodziwo gblɔm be wode asi nubabla la te dzidzedzetɔe eye be yameʋuʋu si wote kpɔ nyitsɔ laa la do kpo nu le Mesorabia Yamesrafowo ƒe afɔɖeɖe kabakaba ta.
  
  "Yesu Kristo! Ao! Màte ŋu anya o! Aleke woate ŋu anya? eƒo nu abe ɖevi ene, eye wònɔ eƒe klowo ƒom kloe nɔ agbagba dzem be yeaƒo zikpui la le dziku ŋkumaʋumaʋui me. Eƒe ŋku siwo ʋu yɔ fũu la xɔ dzo to eƒe ŋgonu si me ʋu le la me. "Werner!"
  
  
  * * * .
  
  
  Le ʋudzeƒea la, Werner zã eƒe asitelefon abe GPS satelait si fiaa mɔ nu ene tsɔ di ʋudzeƒea. Margaret wɔ etɔ sinua tsɔ to yameʋua ƒe tayawo.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Mesena le ɖokuinye me be bometsitsi ŋutɔŋutɔ le suku xoxo sia wɔwɔ me, Lieutenant."
  
  Schmidt gblɔ nɛ tso ʋudzeƒea ƒe mɔnu, eye wòtsɔ tu fiae be: "Ekema ele be nàdzudzɔ esia wɔwɔ." Mete ŋu kpɔ Werner wòbɔbɔ nɔ Ahom sesẽawo dometɔ ɖeka ŋgɔ nɔ nane ŋlɔm ɖe eƒe telefon dzi o. Margaret kɔ eƒe asiwo ɖe dzi tsɔ tsɔ eɖokui na, gake Schmidt da tu eve ɖe eŋu eye wòdze anyigba.
  
  Esi Schmidt nɔ ɣli dom ɖe woƒe sededewo ta la, edze eƒe amedzidzedze ƒe ɖoɖoa ƒe akpa evelia gɔme mlɔeba, ne hlɔ̃biabia ta koe. Esi eƒe amewo do ametakpɔnu siwo mewɔa dɔ o ta la, woɖo woƒe yameʋuwo. Werner do ɖe ʋuawo dometɔ ɖeka ŋgɔ, eye wòlé eƒe asitelefon ɖe asi. Schmidt tsi tre ɖe yameʋua megbe, nɔ ʋuʋum blewu esime wònɔ tu dam Werner si metsɔ tu o la. Gake mebu Werner ƒe ɖoƒe ŋu o, eye mebu afisi wòkplɔ Schmidt ɖo hã ŋu o. Tuawo ƒu kplakplakpla tso chassis la dzi. Esi yameʋukulaa dze yameʋua ƒe mɔ̃a gɔme la, dzotsimɔ̃ si wòtsɔ wɔ dɔe la ɖo dzomavɔ ƒe aɖe si le abe dzomavɔ ene ɖe Kapitan Schmidt ƒe mo tẽ.
  
  Esi Werner nɔ ŋku lém ɖe nusi susɔ tso ŋutilã kple aɖu siwo woɖe ɖe go le Schmidt ƒe mo ŋu la, eɖe ta ɖe eŋu. "Fifia mo megale asiwò na wò ku ƒe ametakpɔnu gɔ̃ hã o, ha."
  
  Werner te eƒe telefon ƒe dzesi dama la eye wòdae ɖe anyi. Ekɔ nyadzɔdzɔŋlɔla si xɔ abi la ɖe eƒe abɔta kaba eye wòkɔe yi ʋua gbɔ. Purdue xɔ dzesia tso Iraq eye wòda satelait-ya aɖe tsɔ tɔ ŋku mɔ̃ si woɖo taɖodzinu na la, si na dzoxɔxɔa dzi ɖe edzi kabakaba le yameʋudzeƒea me. Nusiwo do tso eme kabakaba eye woxɔ dzo ŋutɔ.
  
  
  * * * .
  
  
  Le Halloween fiẽ la, xexeame ɖu azã evɔ womenya alesi woƒe awudodo kple ametakpɔnu dodo sɔ ŋutɔŋutɔ o. Perdue ƒe yameʋu si nye ame ŋutɔ tɔ la dzo tso Susa kple mɔɖeɖe tɔxɛ kple asrafowo ƒe kplɔla do go le woƒe yamenutome be woakpɔ egbɔ be yewole dedie. Le ʋua me la, Nina, Sam, Marduk kple Perdue ɖu fiẽnuɖuɖu esi woɖo ta Edinburgh. Ƒuƒoƒo tɔxɛ sue aɖe nɔ lalam le afima be yewoawɔ ŋutigbalẽ na Nina kaba ale si yewoate ŋui.
  
  TV si ƒe ŋkume le gbadzaa na wonɔa nyatakaka yeyewo nam esime nyadzɔdzɔa nɔ dodom.
  
  "Afɔku wɔnuku aɖe si dzɔ le gakpowɔƒe aɖe si wogblẽ ɖi le Berlin gbɔ la wu Germany Yamesrafowo ƒe yameʋukulawo dometɔ geɖe, siwo dometɔ aɖewoe nye Aʋafia ƒe kpeɖeŋutɔ Kapitan Gerhard Schmidt kple Germany Luftwaffe ƒe Aʋafiagã, Aʋafiagã Harold Meyer. Womenya nukae nye nɔnɔme siwo ŋu ɖikeke le la haɖe o..."
  
  Sam, Nina kple Marduk nɔ wo ɖokui biam be afikae Werner le eye ɖe wòte ŋu do kple Marlene kple Margaret le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi hã.
  
  "Viɖe aɖeke manɔ Werner yɔyɔ ŋu o. Ŋutsu sia toa asitelefonwo dzi abe alesi wòtoa awu te ene," Sam de dzesii. "Ele be míalala akpɔe ɖa be aƒo ka na mí hã, alo, Perdue?"
  
  Gake Perdue meɖo to o. Emlɔ zikpui si dzi wòbɔbɔ nɔ la dzi le akɔta, eƒe ta ƒo ɖe axadzi, eƒe kpe gbadzɛ si dzi wòka ɖo la nɔ eƒe dɔme eye wòtsɔ eƒe asiwo ƒo ɖe edzi.
  
  Sam ko alɔgbɔnu be, "Kpɔ esia ɖa. Ŋutsu si medɔa alɔ̃ gbeɖe o la va ɖina ɖe eme mlɔeba."
  
  Le tablɛt la dzi la, Sam te ŋu kpɔe be Perdue nɔ dze ɖom kple Werner, eye wònɔ Sam ƒe nyabiasea ŋu ɖom do ŋgɔ le fiẽ ma me. Eʋuʋu ta. "Susu ɖaɖɛ".
  
  
  Ta 37 lia
  
  
  Ŋkeke eve megbe la, Nina ƒe mo trɔ gbɔ eye wònɔ hayahayam le Kirkwall dɔwɔƒe nyui ma ke si wònɔ tsã. Ele be woaɖe Marduk ƒe mo ƒe ŋutigbalẽa ɖa atsɔe asisi ɖe nufialagã la ƒe nɔnɔmetata ŋu. Sloan, tsɔ fusion ƒe nusueawo ƒo ƒu vaseɖe esime Babel ƒe Ametakpɔnu la gazu xoxo (vevie). Aleke kee dɔa ɖavɔ̃ɖii o, edzɔ dzi na Nina be ye ŋutɔ yeƒe mo trɔ gbɔ. Esi kansa ŋuti nya ɣaɣla si wògblɔ na atikewɔlawo ƒe dzi dze eme vevie kokoko ta la, edɔ alɔ̃ esi Sam dzo be yeaɖano kɔfi.
  
  Amegãɖeɖia hã ƒe lãme sẽ nyuie, eye wòxɔ aba aɖe le xɔdɔme ma ke me kple Nina. Le kɔdzi sia la, mehiã be wòamlɔ agbalẽ siwo me ʋu le kple aŋekotokuwo dzi o, si ta wòda akpe ɖo tegbee.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu henɔ ŋku lém ɖe Marduk ƒe ŋgɔyiyi ŋu be: "Èdze nyuie, Peter." "Àte ŋu ayi aƒeme kpuie."
  
  Marduk ɖo ŋku edzi nɛ be: "Kple nye ametakpɔnu."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Nyateƒee. Kple wò ametakpɔnu."
  
  Sam va to afima be yeado gbe na ye. "Ðeko menɔ Nina gbɔ. Egale hayahayam tso yame ƒe nɔnɔme me, gake edzɔ dzi nɛ ŋutɔ be yeagazu ye ŋutɔ. Ena nèbua tame, alo? Ɣeaɖewoɣi la, be nàkpɔ nu nyuitɔ kekeake la, mo nyuitɔ kekeake si nàdo nye wò ŋutɔ tɔwò."
  
  Marduk ɖu fewu le eŋu be: "Xexemenunya ŋutɔ." "Gake dada le menye fifia si mete ŋu koa alɔgbɔnu heɖua fewu le ame ŋu to ʋuʋu blibo me."
  
  Woƒe nukoko yɔ atikewɔƒe si wowɔna koŋ ƒe akpa suea.
  
  "Ekema ɣeyiɣi siawo katã la, ènye nudzɔla ŋutɔŋutɔ si gbɔ wofi Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu la le?" Sam bia, eye eƒe nu lé dzi nɛ ŋutɔ esi wòkpɔe dze sii be Peter Marduk nye ame miliɔnla aɖe si ƒoa ŋkuɖodzinuwo nu ƒu, si si Neumand fi Babel ƒe Ametakpɔnu la le.
  
  "Esia wɔ nuku ale gbegbe?" ebia Sam.
  
  "Ʋee. Zi geɖe la, nudzɔla kesinɔtɔwo dɔa ame ŋutɔ ƒe numekulawo kple nuwo gbugbɔgaɖɔɖo ŋuti nunyala bibiwo ƒe ƒuƒoƒowo be woaɖaxɔ woƒe nuwo."
  
  "Gake ekema ame geɖe wu anya nusi tututu blemanu fiƒode sia wɔna. Nyemate ŋu atsɔ afɔku ma o. Èkpɔ nusi dzɔ esime ŋutsu eve koe va nya nu tso eƒe ŋutetewo ŋu. Bu nusi adzɔ ne xexeame nya nyateƒe si ku ɖe blemanu siawo ŋu kpɔ. Enyo wu be woaɣla nu aɖewo... kple ametakpɔnu, ne èlɔ̃."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Nyemate ŋu alɔ̃ ɖe edzi wu ema o." Esia do ƒome kple eƒe seselelãme ɣaɣlawo le Nina ƒe eɖokui ɖeɖe ɖe aga ŋu, gake eɖoe be yeaɣlae ɖe gotagome xexeame.
  
  Marduk gblɔ be: "Edzɔ dzi nam be mese be Margaret lɔlɔ̃a tsi agbe le eƒe tudada me."
  
  Sam dze dada ŋutɔ esi woyɔe. "Ðe nàxɔe ase be ele klalo be yeaxɔ Pulitzer Nunana le numekuku ŋuti nyatakakawo nana ta?"
  
  Perdue gblɔ kple anukwareɖiɖi blibo be: "Ele be nàgbugbɔ ametakpɔnu ma ado, vinye."
  
  "Ao, menye zi sia o. Elé wo katã ɖe Werner ƒe asitelefon si woxɔ le esi la dzi! Tso akpa si Schmidt ɖe sededeawo me na eƒe amewo, va ɖo akpa si wòlɔ̃ ɖe edzi be yewɔ ɖoɖo ɖe Sloane wuwu ƒe agbagbadzedzea ŋu, togbɔ be ɣemaɣi la, meka ɖe edzi nenye be eku ŋutɔŋutɔ o hã. Fifia wonya Margaret ɖe afɔku siwo wòtsɔ va ke ɖe nugbeɖoɖoa kple Meyer wuwu ŋu, kple bubuawo ta. Nyateƒee, etrɔnɛ nyuie ale be ŋkuɖodzinu nyɔŋu aɖe alo yameʋukulawo ƒe aɖaʋatɔ siwo trɔ zu ameɖokuiwuwu ƒe ŋkɔ yɔyɔ aɖeke nagaɖe fu na tsia o, ènyaa? " .
  
  "Meda akpe be etso nya me be yeaɣlae esi megblẽe ɖe afima vɔ megbe. Nye Mawu, nuka ŋu bum menɔ? Marduk ƒo nu kple hũɖeɖe.
  
  Sam fa akɔ nɛ be: "Meka ɖe edzi be nyadzɔdzɔŋlɔla gã nyenye aɖo eteƒe, Peter." "Le nyateƒe me la, ne ɖe mègblẽe ɖe afima o la, anye ne maxɔ tu siwo katã na wòxɔ ŋkɔ fifia la gbeɖe o."
  
  Marduk ɖo eŋu be: "Gake menyi fe aɖe le eya kple asrafomegã la ŋu." "Le All Hallows Eve si gbɔna me, be maɖo ŋku míaƒe mɔzɔzɔa dzi la, matsɔ wɔna gã aɖe aƒu gbe eye woanye bubume amedzrowo. Gake ele be woaɖee ɖa le nye nuƒoƒoƒu gbɔ... ne edzɔ be."
  
  "Wɔ nuku!" - Perdue do ɣli. "Míate ŋu axɔe le nye domenyinu me. Nyati kae anye?"
  
  Marduk bu tame vie eye emegbe wòko alɔgbɔnu kple eƒe nu yeyea.
  
  "Enyo, bɔl si wotsɔ wɔa atsyɔ̃ɖonuwoe, nyateƒee."
  
  
  NUWUWU
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Preston W. Ðevi
  Amber Xɔa ƒe Nya Ɣaɣla
  
  
  NYAGBLƆÐI ƑE NYAGBLƆÐI
  
  
  
  Åland Ƒukpowo, Baltik Ƒua - February
  
  
  Teemu Koivusaari ƒe asiwo yɔ fũ kple adzɔnu siwo mele se nu o siwo wònɔ agbagba dzem be yeatsɔ adzoe, gake esi wònya te ŋu kpɔ nuƒlela ko la, esia katã ɖe vi. Ɣleti ade enye sia tso esime wòdzo le Helsinki yi ɖawɔ ɖeka kple eƒe dɔwɔhati eve le Åland Ƒukpowo dzi, afisi wonɔ aʋatso kpe xɔasiwo ƒe asitsadɔ si me ga geɖe le la dzi kpɔm le. Wotsɔa nusianu tso cubic zirconia dzi va ɖo blue glass dzi abe diamond kple tanzanite ene, eye ɣeaɖewoɣi la, wotsɔa - aɖaŋutɔe ŋutɔ - ga gbadzɛwo abe klosalo kple platinum ene naa amateurs siwo mesusui o.
  
  "Nukae nèdi be yeagblɔ be nu bubuwo gagale ŋgɔ gbɔna?" Teemu bia eƒe kpeɖeŋutɔ, Afrikatɔ klosalonuwɔla nufitifitiwɔla aɖe si ŋkɔe nye Mula.
  
  "Mehiã kilogram bubu be mawɔ ɖe Minsk ƒe sededea dzi, Teemu. Mula to nyatoƒoe be: "Megblɔ nya sia na mi etsɔ." "Ènyaa, ele be mawɔ nu kple asisiwo ne èwɔ nu gbegblẽ. Mele mɔ kpɔm be kilo bubu naɖo le Dzoɖagbe, ne menye nenema o la, àte ŋu atrɔ ayi Sweden."
  
  "Finland" ƒe nyawo.
  
  "Nu ka?" Mula blu ɖe eta.
  
  Teemu ɖɔ eƒe zɔhɛa ɖo be: "Finland ye metso, ke menye Sweden o."
  
  Mula ƒe mo ʋuʋu, eye wòtsi tre tso kplɔ̃a dzi, eye wògakpɔtɔ do eƒe ŋkumeɖobolo ɣi si le lãɖeɖe me. "Amekae tsɔ ɖe le afisi nètso?" Glassawo do eƒe ŋkuwo ɖe dzi wòzu tɔmelã ƒe ŋku ƒe nɔnɔme wɔnuku aɖe, eye asikea nɔ ɣli dom le nukoko ta. "Fuck off, ŋutsuvi. Tsɔ amber geɖe vɛ nam, mehiã nu xoxo geɖe wu na emerald. Nuƒlela sia ava afisia hafi kwasiɖanuwuwu naɖo, eyata na wò kposɔ naʋuʋu!"
  
  Teemu si ƒe ŋutilã le ƒuƒlu la nɔ nu kom sesĩe la do go le dɔwɔƒe ɣaɣla si wowɔ hena ɣeyiɣi kpui aɖe si dzi wokpɔna la me.
  
  "Hee! Tomi! Ele be míaɖo ƒuta hena lã ɖeka bubu, srɔ̃tɔ," egblɔ na woƒe dɔwɔhati etɔ̃lia, amesi vovo nɔ nu ƒom na Latvia nyɔnuvi eve siwo nɔ mɔkeke.
  
  "Fifia?" Tomi fa avi. "Menye fifia o!"
  
  "Afikae nèyina?" nyɔnuvi si tsia dzi ɖe eɖokui ŋu wu la bia nya sia.
  
  Ehe ɖe megbe eye wòtsɔ nublanuikpɔkpɔ ƒe mo kpɔ exɔlɔ̃a be: "Uh, ele be míawɔe." "Ehiã be woawɔ nane."
  
  "Nyateƒea? Dɔ ka ƒomevie nèwɔna?" - ebia, eye wòtsɔ gɔmesese ƒo cola si kɔ la le eƒe asibidɛ dzi. Tomi trɔ kpɔ Teemu eye eƒe ŋkuwo trɔ ɖe megbe le dzodzro ta, henɔ kuku ɖem nɛ le adzame be wòaɖe asi le eƒe dɔ ŋu fifia ale be wo ame evea siaa nate ŋu axɔ go. Teemu ko alɔgbɔnu na nyɔnuviawo.
  
  Eƒo adegbe be: "Atsyɔ̃ɖonuwɔlawoe míenye." Nyɔnuviawo ƒe nu lé dzi na wo enumake eye wodze nuƒoƒo kple dzidzɔ le wo degbe me. Wolé asi. Wotsɔ fewuɖuɖu ɖe kuku na ɖekakpui eveawo be woakplɔ yewo ɖe asi. Teemu ʋuʋu ta nublanuitɔe hegblɔ na Tomi le ɣlidodo me be: "Mɔ aɖeke meli si dzi míato axɔ wo o!"
  
  "Mina míawɔe! Womate ŋu axɔ wu ƒe wuiadre o. Tsɔ míaƒe daimɔnd aɖewo fia wo eye woana nu sia nu si míedi la mí!" Tomy ƒo nu kple ɣli le exɔlɔ̃a ƒe to me.
  
  Teemu lé ŋku ɖe avuvi sue dzeaniawo ŋu eye sɛkɛnd eve koe wòxɔ hafi ɖo eŋu be, "Enyo, na míayi."
  
  Tomi kple nyɔnuviawo tsɔ dzidzɔɣli yi Fiat xoxoa ƒe megbezikpui dzi eye wo ame evea woku ʋu ƒo xlã ƒukpoa be womakpɔ wo o esime wotsɔ kpe xɔasi siwo wofi, amber kple atikewo tsɔm be yewoatsɔ awɔ yewoƒe aʋatso kesinɔnuwo. Asitsaha sue aɖe nɔ nutoa me melidzeƒea si naa klosalo nitrate kple sikake siwo wotsɔ tso duta vɛ, le nu bubuwo dome.
  
  Tɔdziʋutɔ manyatalenu si nye ƒudzidela tsitsi aɖe si tso Estonia si tsia dzi ɖe nu ŋu la kpena ɖe ameflula etɔ̃awo ŋu tsã be woaɖo woƒe agbɔsɔsɔme si woɖo ɖi gbɔ eye wòɖea wo fiana amesiwo ate ŋu ava zu asisiwo hena viɖeawo ƒe akpa gã aɖe. Esi wonɔ ti kpo tso ʋu suea me la, wokpɔe wòƒu du to wo ŋu henɔ ɣli dom vevie be: "Miyi, ŋutsuviwo! Afisiae wòle! Eva afisia eye fifia!"
  
  Tomi ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Oo nye Mawu, egava le eƒe tagbɔsesẽ ƒe seselelãmewo dometɔ ɖeka me egbea."
  
  "Nukae le afisia?" nyɔnuvi si nɔa anyi kpoo wu la bia nya sia.
  
  Amegãɖeɖi la tsɔ kaba ƒo nu ƒo xlãe be: "Gbɔgbɔmeli!"
  
  "Oo Mawu, menye esia ake o!" Teemu ƒo nu kple hũɖeɖe. "Ɖo to! Ehiã be míadzro nya aɖewo me kpli wò!"
  
  "Asitsatsa le afisia be yeatsi anyi!" - ame tsitsia do ɣli, eye wòɖo ta tɔdziʋudzeƒeawo ƒe go kemɛ dzi. "Gake melia abu."
  
  Woƒu du dze eyome, eye eƒe ʋuʋu kabakaba wɔ nuku na wo. Esi wova ke ɖe eŋu la, amesiame tɔ be yeagbɔ ya. Ŋkeke si dzi alilikpowo do eye atsiaƒu ƒe ya si nɔ ƒoƒom la na wo fa miamiamia vaseɖe ƒu dzi esime ahom la nɔ tetem ɖe eŋu. Ɣeaɖewoɣi la, dzikedzo nɔ keklẽm le yame, eye dziɖegbe ƒe ɖiɖi le didiƒe ʋĩ kpena ɖe eŋu. Ɣesiaɣi si dzikedzo tso alilikpoawo me la, sɔhɛawo trɔna ɖe megbe vie, gake woƒe didi be yewoanya nu la ɖua wo dzi.
  
  "Se, azɔ. Kpɔ ɖa," amegãɖeɖia gblɔ kple dzidzɔ, eye wòfia asi tsi goglo siwo le atsiaƒua ƒe gogloƒe le miame.
  
  "Nu ka? Kpɔ ɖa, nuka?" Teemu gblɔ esi wònɔ ta ʋuʋum.
  
  Ƒudzidela si xɔ dzudzɔ le dɔme la gblɔ na ɖetugbuiawo kple xexe xoxo me dzedzeme kple ŋkumeʋuʋu be: "Ame aɖeke menya nu tso gbɔgbɔmeli sia ŋu o negbe nye ko." Edze abe ɖe wotsɔ ɖe le eme ene, eyata egblɔ dzedzeme na wo. Egblɔ kple gbe manyatalenu be: "Mekpɔnɛ le nye radar dzi, gake ɣeaɖewoɣi la, ebuna, ɖeko wòbuna!"
  
  Tomi gblɔ be: "Nyemekpɔ naneke o. "Va, na míatrɔ ayi."
  
  Ame tsitsia lé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu. "Madidi o! Madidi o! Mègayi o. Ðeko nàlala."
  
  Dziɖegbe nɔ ɣli dom, si na nyɔnuviawo ʋuʋu eye wokpɔ wo ɖokui le sɔhɛ eve ƒe akɔnu, si na wòtrɔ enumake wòzu dziɖegbe si woxɔ nyuie ŋutɔ. Nyɔnuviawo, siwo nɔ atuu wɔm na wo nɔewo la, nɔ ekpɔm kple movidzɔdzɔ esime magnet-ŋusẽ dzodzoe aɖe do ɖe ƒutsotsoeawo tame zi ɖeka. Tɔdziʋu aɖe si nyrɔ ƒe akɔta do tso eme, eye ƒã hafi woate ŋu akpɔe le tsia tame.
  
  "Kpɔ?" - ame tsitsia do ɣli. "Kpɔ? Ƒutsotsoewo bɔbɔ, eyata fifia ya àte ŋu akpɔ tɔdziʋu sia si mawu gblẽ ɖi la mlɔeba!"
  
  Ðekakpui siwo nɔ megbe nɛ la tsi tre kple vɔvɔ̃ le nusi wokpɔ ta. Tomy ɖe eƒe telefon be yeaɖe nudzɔdzɔa ƒe foto, gake dzikedzo sesẽ aɖe koŋ ƒo tso alilikpoawo me, si na wo katã wovɔ̃. Menye ɖeko melé nukpɔkpɔa ɖe foto o, ke womekpɔ dzikedzoa hã wòdze anyi kple elektrikŋusẽ si ƒo xlã melia, si na dzomavɔ ƒe aʋawɔʋu aɖe si na woƒe tomekawo gbã kloe o.
  
  "Yesu Kristo! Èse nya ma? Teemu do ɣli tso ya fafɛ si nɔ ƒoƒom la ta. "Mina míadzo le afisia hafi woawu mí!"
  
  "Nu kae nye esia?" - nyɔnuvi si tsia dzi ɖe gota la do ɣli eye wòfia asi tsia.
  
  Ame tsitsia ƒu du te ɖe tɔdziʋudzeƒea ƒe go kemɛ ŋu be yeaku nu me. "Ŋutsue nye esia! Miva kpe ɖe ŋunye maɖee do goe, ŋutsuviwo!"
  
  Tomi gblɔ kple vɔvɔ̃ ƒe mo be: "Edze abe eku ene."
  
  Amegãɖeɖia melɔ̃ ɖe edzi o be: "Nya dzodzrowo." "Ele tsia dzi mo dzi eye eƒe ŋgonu biã. Mi kuviatɔwo, mikpe ɖe ŋunye!"
  
  Ðekakpuiawo kpe ɖe eŋu wòhe ŋutsua ƒe ŋutilã si le ƒuƒlu la tso ƒutsotsoe siwo nɔ ƒoƒom la me be wòagage ɖe tɔdziʋudzeƒea alo anyrɔ o. Wotsɔe trɔ yi amegãɖeɖia ƒe dɔwɔƒe eye wotsɔe da ɖe dɔwɔkplɔ̃ si le megbe afisi amegãɖeɖia nɔ amber aɖewo ƒom le be yeatsɔ awɔ eƒe nɔnɔmee la dzi. Esi woka ɖe edzi be amedzroa le agbe vavã vɔ la, amegãɖeɖia tsɔ avɔ tsyɔ edzi hegblẽe ɖi va se ɖe esime wòwu eƒe dɔwɔɖui nu kple ɖekakpui eveawo. Xɔ si le megbe la xɔ dzo vividoɖeameŋutɔe le eƒoƒoa megbe. Mlɔeba la, woyi woƒe xɔ sue la me kple wo xɔlɔ̃ eve eye wogblẽ amegãɖeɖia ɖi be wòatso nya me le amedzroa ƒe dzɔgbese ŋu.
  
  
  Ta 1 lia
  
  
  
  Edinburgh, Scotland - August ƒe ɣleti
  
  
  Dziŋgɔli si le togbɛawo tame la trɔ zu ɣie, eye ɣe si gbɔdzɔ la klɔ nusianu si ƒo xlãe le keklẽ ɣi aɖe me. Abe nukpɔkpɔ aɖe si woɖe tso ŋkumekpɔmɔ̃ dzi si gblɔa dzɔgbevɔ̃ewo ɖi ene la, edze abe lãawo meɖe dzi ɖi o ene eye ɖeviawo zi ɖoɖoe. Sam nɔ tsaglãla tsam taɖodzinu manɔmee le seda kple kotoklobo ƒe abadzivɔ siwo wotsɔ ƒo ɖe teƒe aɖe si mate ŋu atsɔ o la dome. Esi wòkɔ ŋku dzi hefɔ mo dzi gɔ̃ hã la, mekpɔ teƒe aɖeke si woatsɔ aƒo avɔa akpe ɖe eŋu o, mete ŋu kpɔ ʋuƒo aɖeke, ka aɖeke, ka aɖeke, ati siwo wotsɔ lée ɖe te o. Edze abe wole xɔxlɔ̃m ɖe kɔsɔkɔsɔ makpɔmakpɔ aɖe dzi le yame ene, eye ya aɖe si eya ɖeka koe ate ŋu ase le eɖokui me la nɔ wo ʋuʋum.
  
  Edze abe ame bubu aɖeke si va to eŋu le ablɔdzi la mekpɔ ke si le dzo dam si tsɔ dzogbeke la o ene. Woƒe awuwo kple woƒe awu ʋlaya legbeawo ƒe abɔta nɔa ʋuʋum le woƒe afɔwo ƒe ʋuʋu ne wole zɔzɔm ta ko, ke menye tso ya si ƒoa eƒe gbɔgbɔ nu ɣeaɖewoɣi eye wòtsɔa eƒe ɖa ɣi siwo vuvu la ƒua gbe ɖe mo nɛ o. Eƒe ŋɔti ƒu eye eƒe dɔgbo nɔ bibim le ŋkeke siwo me nuɖuɖu meɖu o ta. Eɖo ta vudo si le dua ƒe ablɔ titina, afisi dua me tɔwo katã ƒoa ƒu ɖo le asitsaŋkekewo dzi eye be yewoanya kwasiɖa si va yi ƒe nyadzɔdzɔwo.
  
  Sam ƒo nu le ɣlidodo me le eɖokui si be: "Mawu, melé fu Kwasiɖagbewo le afisia." "Melé fu ameha siawo. Ðe wòle be mava ŋkeke eve enye sia esime tomefafa nɔ anyi."
  
  "Nukatae mèwɔe o?" - ese Nina ƒe nyabiasea tso eƒe miame abɔta megbe.
  
  "Elabena tsikɔ mewuam ɣemaɣi o, Nina. Viɖe aɖeke mele afisia be nàno aha ne tsikɔ mewu wò o," eɖe eme. "Amewo makpɔ tsi le vudo me o vaseɖe esime woahiãe, ɖe mènya oa?"
  
  "Menye nyee wɔe o. Babaa. Gake ewɔ nuku, mèsusui oa?" - ede dzesii.
  
  "Nu ka?" eʋuʋu mo esime keku siwo nɔ gegem la nɔ eƒe ŋkuwo ƒom henɔ eƒe aɖatsimɔ̃wo ƒom.
  
  Eɖo eŋu be: "Be ame bubu ɖesiaɖe ate ŋu ano tsi le vudoa me negbe wò ko."
  
  "Aleke wòle? Nukatae nègblɔe nenema ɖo?" Sam ƒo nu sesĩe tsɔ ʋli eɖokui ta. "Ame aɖeke mate ŋu ano aha o vaseɖe esime wòƒu. Tsi aɖeke mele afisia o."
  
  "Tsi aɖeke mele afisia na wò o. Le ame bubuwo gome la, esia sɔ gbɔ," eko alɔgbɔnu.
  
  Edo dziku na Sam be Nina metsɔ ɖeke le eƒe fukpekpewo me o. Be wòatsɔ vlododo akpe ɖe abi si wòxɔ ŋu la, eyi edzi nɔ dziku dom nɛ. "Ðewohĩ esi mèle afisia o tae, Sam. Èdea nu nusianu me ɣesiaɣi eye nèva hea gbe kpuitɔ kekeake mlɔeba, si anyo ŋutɔ ne menye ɖe nènye hũɖela si dzi womate ŋu ado dzi atsɔ o alea o."
  
  "Ɖo to! Ðe..." edze eƒe ŋuɖoɖoa gɔme, gake eva kpɔe be Nina dzo le ye gbɔ. "Nina! Nina! Ne èbu la, makpe ɖe ŋuwò nàɖu dzi le nyaʋiʋli sia me o!"
  
  Kaka ɣeyiɣi sia naɖo la, Sam ɖo vudo si me dze le, si ame siwo ƒo ƒu ɖe afima nɔ tutum la gbɔ. Tsikɔ mewu ame bubu aɖeke o, gake wo katã wotsi tre abe gli ene, eye woxe do si me do si me Sam to se tsi ƒe sisi le viviti si le ete la.
  
  Eʋuʋu wo ɖekaɖeka be woakpɔ nu le goa dzi be: "Meɖe kuku na mi be woatsɔe ake." Le vudoa ƒe gogloƒe la, tsia nɔ blɔ viviti, togbɔ be eƒe gogloƒe biã hã. Kekeli si tso dziƒo la trɔ zu ɣletivi ɣi siwo le keklẽm le anyigba si dzi ƒutsotsoewo le la dzi esime Sam di be yeaɖu nu.
  
  "Meɖe kuku, àte ŋu ana aha nam?" meƒo nu na ame aɖeke koŋ o. "Taflatsɛ! Tkɔkɔ wum ale gbegbe! Tsia le afisia tututu, eye ke hã nyemete ŋu ɖo egbɔ o."
  
  Sam keke eƒe alɔnu ɖe enu alesi wòate ŋui, gake esi eƒe alɔ nɔ yiyim sentimeta ɖesiaɖe la, edze abe tsia nɔ ɖiɖim ɖe megbe ene, eye wòlé eƒe didime me ɖe asi, eye mlɔeba la, eva wu enu ɖe anyigba wu tsã.
  
  "Oo nye Mawu!" - edo ɣli kple dziku. "Èle fefem kplima?" Egadze eƒe tenɔnɔ gɔme ake eye wòtsa ŋku nɔ amedzroawo kpɔm, amesiwo ƒe ahom si nu metsina o kple eƒe amedzidzedze ƒuƒui la meɖe fu na wo haɖe o. "Mehiã ka. Ðe ka le ame aɖe sia?
  
  Dziŋgɔlia nɔ keklẽm ɖe edzi. Sam fɔ mo dzi kpɔ kekeli ƒe keklẽ si tso ɣea gbɔ, eye ƒã hafi wògbã ɣletivi la ƒe goglome deblibo la.
  
  Eƒo nu le ɣlidodo me be: "Ɣe ƒe keklẽ aɖe." "Mewɔ nuku o be dzoxɔxɔ kple tsikɔ le wuyem alea gbegbe. Aleke mi amewo miate ŋu ase dzoxɔxɔ si womate ŋu ado dzi atsɔ o la o?"
  
  Eƒe ŋɔti ƒu ale gbegbe be nya eve mamlɛawo meɖe vi o, eye woɖi abe liʋiliʋilili si gɔme womate ŋu ase o ene. Sam nɔ mɔ kpɔm be ŋdɔkutsu dzatsɛa maƒu vudoa o, ne mede ɖeke o la, vaseɖe esime wòano aha. Le eƒe mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe viviti me la, ewɔ ŋutasẽnuwɔwɔ. Ne ame aɖeke metsɔ ɖeke le ameŋububu me o la, ɖewohĩ woalé to ɖe eƒe nɔnɔme sesẽa ŋu ne ewɔ nu madzemadzee.
  
  Esi Sam nɔ nugoewo ƒom gbemelãwo henɔ zewo gbãm esi wònɔ yiyim la, edo ɣli be yeaxɔ kplu kple ka; nusianu si ate ŋu akpe ɖe eŋu wòakpɔ tsi. Tsi ƒe anyimanɔmanɔ le eƒe dɔgbo me se le eɖokui me abe acid ene. Sam se le eɖokui me be vevesese aɖe si le bibim la nɔ eƒe ŋutilã bliboa me, abe ɖe ɣea ƒo ƒu ɖe yeƒe ŋutilã ƒe ŋutinu ɖesiaɖe ŋu ene. Edze klo, nɔ ɣli dom abe banshee ene le vevesese me, eye wòtsɔ asibidɛ siwo le ʋuʋu ɖi lé ke ɣi si le gbadzaa la esime aɖia nɔ du dzi nɔ eƒe ŋɔti me.
  
  Elé woƒe afɔkpodziwo, gake ɖeko woƒo eƒe alɔnu le vo me, eye wometsɔ ɖeke le eme nɛ boo o. Sam do ɣli le vevesese ta. Eto ŋku siwo le kpuie, siwo me ke gakpɔtɔ yɔ fũ le susu aɖewo ta la, kpɔ dziŋgɔli. Ɣe alo alilikpo aɖeke menɔ anyi o. Nusi wòte ŋu kpɔ koe nye ahuhɔ̃e ƒe domedome tso dziŋgɔli yi dziŋgɔli. Ame siwo katã nɔ egbɔ la tsi tre kple vɔvɔ̃ le dome la ŋu, tsikpe le woƒe ŋudzedzekpɔkpɔ ta, hafi gbeɖiɖi sesẽ aɖe gbã ŋku na wo katã - amesiame negbe Sam ko.
  
  Ku makpɔmakpɔ ƒe ƒutsotsoe aɖe nɔ ʋuʋum tso yame le dome la te eye wòna dukɔmevi bubuawo katã zu afi.
  
  "Aƒetɔ, ao!" Sam fa avi esi wòkpɔ woƒe ku dziŋɔa. Edi be yeaɖe yeƒe asiwo ɖa le yeƒe ŋkuwo ŋu, gake womeʋuʋu o. "Miɖe asi le nye asiwo ŋu! Na mazu ŋkuagbãtɔ! Na mazu ŋkuagbãtɔ!"
  
  "Etɔ̃..."
  
  "Eve..."
  
  "Ɖeka".
  
  Gbeɖiɖi bubu, abe tsɔtsrɔ̃ ƒe ʋuʋu ene, ɖi le Sam ƒe to me esime eƒe ŋkuwo nɔ dzodzom. Eƒe dzi nɔ ƒoƒom le eɖokui si esi wònɔ ŋku lém ɖe nusiwo ƒo xlãe ŋu kple ŋku gbadza siwo dzi ŋɔdzi yɔ fũ. Kplɔ̃ tsɛ aɖe nɔ eƒe ta te eye wobla eƒe asiwo blewuu, si nɔ ka si me kɔ la ƒe ŋusẽ dom kpɔ.
  
  Sam de dzesii esi wònɔ eƒe asibidɛwo kpɔm be: "Gã, fifia ka le asinye."
  
  Ðɔktaa do susua ɖa be: "Mexɔe se be esi woɖo ŋku seɖoƒe siwo le wò susu te dzi tae woyɔ ka la ɖo."
  
  Sam tsi tre ɖe nufiafiaa ŋu esi susuŋutinunyala la ɖe asi le eƒe asiwo ŋu be: "Ao, mehiã ka la be matsɔ axɔ tsi le vudoa me."
  
  "Menya. Ègblɔ nya sia nya nam le mɔa dzi, Aƒetɔ Cleave."
  
  Ðɔkta Simon Helberg nye dzɔdzɔmeŋutinunyala veviedonula si xɔ ƒe blaene eye wòlɔ̃a susu kple eƒe ayemɔwo etɔxɛe. Parapsychology, tagbɔdɔléle, ahɔhɔ̃mekawo ŋuti nunya kple, nusi wɔ nuku ŋutɔ la, ŋutete tɔxɛ siwo le ame si be wòakpɔ nu le seselelãme godo lae kplɔ ame tsitsia ƒe tɔdziʋua. Ðɔkta Helberg, si ame akpa gãtɔ buna be enye adzodala eye wònye ŋukpe na dzɔdzɔmeŋutinunyalawo la meɖe mɔ eƒe ŋkɔ gbegblẽa kpɔ ŋusẽ ɖe eƒe dɔa dzi le mɔ aɖeke nu o. Dzɔdzɔmeŋutinunyala si tsi tre ɖe hadomenuwɔnawo ŋu kple nufiafiaŋutinunyala si tsia tre ɖe hadomenuwɔnawo ŋu, eye nufiafia siwo ame geɖe buna be wonye glitotowo ŋuti nyatakakawo kple wo wɔwɔ koe Helberg kpɔ dzidzedze.
  
  "Sam, nukatae nèsusu be mèku le "pulse" me esime ame bubuwo katã ku o? Nukae na nèto vovo tso ame bubuwo gbɔ?" - ebia Sam, esi wòbɔbɔ nɔ kɔfi kplɔ̃ si le sofa la ŋgɔ, si dzi nyadzɔdzɔŋlɔla la gakpɔtɔ mlɔ anyi ɖo la dzi.
  
  Sam ɖu fewu le eŋu abe ɖevi ene kloe. "Enyo, edze ƒã ŋutɔ, alo? Wo katã wonye ameƒomevi, dekɔnu kple dukɔ ɖeka me tɔwo. Menye egodotɔ blibo."
  
  "Ẽ, Sam, gake mele be ema nado taflatse na wò be yame ƒe afɔku aɖe manɔ fu kpem o, alo?" - Ðɔkta Helberg de ŋugble. Abe atsutsurɔe tsitsi nyanu ene la, ŋutsu dama si ƒe taɖa le ɣie la tsɔ eƒe ŋku gã blɔ siwo me kɔ la nɔ Sam kpɔm dũu. Eƒe ŋkumeɖoboloa nɔ anyi ɖe eƒe ŋɔti ƒe tɔdzisasrã dzi ale gbegbe be Sam se le eɖokui me be ehiã be yeagatutu wo ɖe dzi hafi woadze anyi tso ɖɔktaa ƒe ŋɔti ƒe nugbɔ. Gake exe mɔ ɖe eƒe didiwo nu be yeabu nya siwo amegãxi la gblɔ ŋu.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, menyae." Sam ƒe ŋku gã ɣiawo nɔ anyigba kpɔm esime eƒe susu nɔ ŋuɖoɖo si ŋu kakaɖedzi le dim. "Mesusu be esi nye ŋutegae eye ame mawo nye ame kpeɖeŋutɔwo ko le fefewɔƒea tae. Wonye ŋutinya si kpɔm menɔ la ƒe akpa aɖe," eʋuʋu mo, eye meka ɖe eya ŋutɔ ƒe nufiafia dzi o.
  
  "Mesusu be susu le nya ma me. Ke hã, susu aɖe tae wonɔ afima ɖo. Ne menye nenema o la, màgakpɔ ame bubu aɖeke le afima o. Ðewohĩ èhiã wo be nàse ku ƒe dzodzroa me tsonuwo gɔme," ɖɔktaa do susua ɖa.
  
  Sam bɔbɔ nɔ anyi eye wòtsɔ asi ƒu du to eƒe taɖa me. Eɖe hũ be, "Ðɔkta, nukae le vevie? Mebe, le nyateƒe me la, vovototo kae le amewo ƒe gege ɖe anyi kpɔkpɔ kple wowó kpɔkpɔ ko dome?"
  
  Ðɔktaa ɖo eŋu be: "Ele bɔbɔe." "Vovototoae nye amegbetɔ ƒe akpa si le eme. Ne ɖe nyemekpɔ woƒe ku ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ teƒe o la, anye ne menye naneke wu wowó ko o. Manye naneke wu nudzɔdzɔ aɖe ko o. Gake woɖoe be amegbetɔ ƒe anyinɔnɔ kple eƒe agbe si bu mlɔeba la nade wò ŋutega ƒe seselelãme alo agbenyuinɔnɔ ƒe akpa aɖe ɖe dziwò. Ele be nàbu tsɔtsrɔ̃ be enye ame ƒe agbe ƒe bu, ke menye afɔku si me nuvevi aɖeke mele o dzro ko o."
  
  Sam tsɔ hũɖeɖe henɔ ta ʋuʋum be: "Nye susu me kɔ akpa na esia."
  
  Ðɔkta Helberg ko nu eye wòƒo eƒe afɔ. Etsɔ eƒe asiwo ɖo klowo dzi eye wòʋli vevie tso eƒe afɔwo dzi, eye wòganɔ nu kom esime wòyi ɖatsi eƒe kasɛtdzimɔ̃a. Sam lɔ̃ be woalé yeƒe ɣeyiɣiwo ɖe mɔ̃ dzi le ɖɔktaa ƒe numekuku si wòwɔ le nuteƒekpɔkpɔ dziŋɔwo ƒe susuŋudɔwɔwɔ ƒe dzesiwo ŋu ta-nuteƒekpɔkpɔ siwo dzɔ tso nusiwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu alo nusiwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu me, togbɔ be ema aɖi fewuɖunya hã.
  
  "Le Poncho"s loo alo le Olmega"s?" Ðɔkta Helberg ko alɔgbɔnu esi wònɔ eƒe ahadzraƒe si wòɣla aɖaŋutɔe la ɖem fia.
  
  Ewɔ nuku na Sam ŋutɔ. "Nyemesusui kpɔ be tequila nolae nènye o, Ðɔkta."
  
  "Melɔ̃e esi menɔ Guatemala ƒe ʋɛ aɖewo akpa. Ɣeaɖeɣi le ƒe blaadreawo me la, metsɔ nye dzi na Anyiehe Amerika, eye ènya nusitae? " Ðɔkta Helberg ko alɔgbɔnu esi wònɔ tuawo kɔm.
  
  Sam te tɔ ɖe edzi be: "Ao, gblɔe nam."
  
  Susua va xɔ susu me nam vevie," ɖɔktaa gblɔ. Eye esi wòkpɔ Sam ƒe mo si tɔtɔ wu la, eɖe eme. "Ele be manya nusi he amehawo ƒe dzikudodo sia si amewo yɔna zi geɖe be mawusubɔsubɔ, vinye vɛ. Nukpɔsusu sẽŋu sia tɔgbe, si bɔbɔ ame geɖe ɖe anyi le ɣeyiɣi gbogbo aɖewo me, gake mena kpeɖodzi ŋutɔŋutɔ aɖeke be woanɔ anyi o negbe ŋusẽ si le amewo si ɖe ame bubuwo dzi ko la nye susu nyui aɖe si ta wòle be woaku nu me le nyateƒe."
  
  "Wowui!" Sam gblɔ esi wòkɔ eƒe kplu ɖe dzi be yeado go yeƒe tagbɔdɔdala ƒe ŋkumekpɔkpɔ. "Nye ŋutɔ menya nu tso ŋkuléleɖenuŋu sia ƒomevi ŋu. Menye mawusubɔsubɔ ɖeɖeko o, ke boŋ mɔnu siwo mewɔ ɖeka kple kɔnyinyiwo o kple nufiafia siwo me susu mele kura o siwo na amehawo zu kluviwo abe ɖe wòsusɔ vie..."
  
  "Egbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋua?" Ðɔkta Helberg bia esi wòkɔ ŋkume ɖeka ɖe dzi.
  
  Sam gblɔ be: "Esoteric," mesusu be anye nya si nyo wu," Sam gblɔ, eye wòwu eƒe tudada nu eye wòʋuʋu mo le aha si me kɔ la ƒe vevesese si mevivi o ta."Èka ɖe edzi be tequila yea?" etɔ vie, eye wògbɔ ya.
  
  Esi Ðɔkta Helberg ŋe aɖaba ƒu Sam ƒe nyabiase maɖinua dzi ta la, eyi edzi nɔ nyatia ŋu bum. "Nya ɣaɣlawo ƒo nu tso nudzɔdzɔ siwo ŋu nèƒo nu tsoe ŋu, vinye. Nusi gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu nye nufiafia ɣaɣla ko. Ðewohĩ ŋutega siwo nèkpɔ nyitsɔ laa ŋue nèle nu ƒom tsoe be wonye nya ɣaɣla tɔtɔame mawo dometɔ ɖekaa?"
  
  "Sesẽna ŋutɔ. Mekpɔa wo abe drɔ̃ewo ene, naneke megali wu ema o. Anɔ eme be womatsi tre ɖi na ame gbogbowo ƒe ameflunyawo le mɔ si nu mawusubɔsubɔ wɔna nu o. Kpɔ ɖa, gbɔgbɔmexɔse alo kaka ɖe nunya si kɔ wu dzi ƒomevi aɖe tae nye katã mele," Sam ɖe eme. "Ðeko nyemeka ɖe edzi be woate ŋu atsɔ gbedodoɖa ana mawu siawo ƒe dzi nadze eme alo aƒoe ɖe wo nu be woana nusi amewo di o. Nusianu anɔ abe alesi wòanɔ ene. Anɔ eme be naneke medze le ɣeyiɣiawo katã me le ame aɖe si le kuku ɖem na Mawu ƒe nublanuikpɔkpɔ ta o."
  
  "Ekema, èxɔe se be nusi ava dzɔ metsɔ le gbɔgbɔ me nudede eme aɖeke me o?" ɖɔktaa bia Sam esi wònɔ nuŋlɔɖi ƒe dzesi la tem le adzame. "Eyata miegblɔ be míaƒe dzɔgbese ɖo xoxo."
  
  Sam ʋuʋu ta be: "Ẽ." "Eye míewu enu."
  
  
  Ta 2 lia
  
  
  Tomefafa trɔ gbɔ va Berlin mlɔeba le amewuwu siwo dzɔ nyitsɔ laa megbe. Kɔmiunisttɔ gã geɖe, Bundesrat me tɔwo kple gadzikpɔla xɔŋkɔ vovovowo nye amewuwu siwo habɔbɔ alo ame ɖeka aɖeke mekpɔ kpɔ gbɔ haɖe o. Enye nya sesẽ aɖe si mehiã be dukɔa nadze ŋgɔe kpɔ o, elabena susu siwo ta wodze wo dzi la gbɔ eme. Ŋutsu kple nyɔnu siwo dzi wodze la mesɔ gbɔ boo o negbe kesinɔtɔwo alo ame nyanyɛwo nyenye ko, togbɔ be wo dometɔ akpa gãtɔ nye dunyahehe alo Germany ƒe asitsanyawo kple ganyawo hã.
  
  Nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo meɖo kpe naneke dzi o, eye nyadzɔdzɔŋlɔlawo tso xexeame ƒe akpa vovovowo ƒo zi ɖe Germany be yewoadi nyatakaka aɖe le adzame le Berlin-dugã la ƒe teƒe aɖe.
  
  Subɔsubɔha la ƒe nyanuɖela Gabi Holzer gblɔ na nyadzɔdzɔgblɔlawo le nyatakaka aɖe si Bundestag, si nye Germany sewɔtakpekpea ɖe ɖe go me be: "Míexɔe se be habɔbɔ aɖe ƒe dɔe nye esia." "Susu si ta míexɔ esia dzi se ɖoe nye be ame siwo wu ɖeka koe kpɔ gome le ame siwo ku la me."
  
  "Nukatae wòle alea? Nukatae nèka ɖe edzi alea gbegbe be menye ame ɖeka, Frau Holzer, ƒe dɔe esia nye o?" nyadzɔdzɔŋlɔla aɖe bia nya sia.
  
  Ehe ɖe megbe, eye wònɔ hũ ɖem kple vɔvɔ̃. "Nyateƒee, akɔntabubu aɖe koe nye esia. Ke hã, míexɔe se be ame geɖe le eme le mɔnu vovovo siwo wozã tsɔ wu dumevi vevi siawo ta.
  
  "Elite?"
  
  Egblɔ be: "Wow, ame ŋkutawo,!"
  
  Nyadzɔdzɔŋlɔla kple eteƒekpɔla geɖe ƒe ɣlidodowo gagblɔ nya siwo wòtia nyuie o le dziku me, esime Gaby Holzer nɔ agbagba dzem be yeaɖɔ eƒe nyagbewo ɖo.
  
  "Taflatsɛ! Taflatse na maɖe eme..." Edze agbagba be yeagbugbɔ nyawo agblɔ, gake ameha si nɔ gota la nɔ ɣli dom xoxo kple dziku. Woɖoe be nyadzɔdzɔwo ƒe tanyawo naɖe nya nyɔŋua afia le mɔ si vɔ̃ɖi wu alesi woɖoe nu. Esi wòte ŋu na nyadzɔdzɔŋlɔla siwo nɔ eŋgɔ la ƒe dzi dze eme mlɔeba la, eɖe nya siwo wòtia la me nyuie alesi wòate ŋui, eye wòsesẽ nɛ elabena eƒe Eŋlisigbe me ŋutete mesẽ tututu o.
  
  "Aƒenɔwo kple aƒetɔ siwo le dukɔwo dome nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo me, meɖe kuku ɖe nugɔmesese masɔmasɔa ta. Mele vɔvɔ̃m be meƒo nu vodadatɔe - nye Eŋlisigbe, nyuie... M-nye kukuɖeɖewo," egblɔ, eye wògbɔ ya vie, eye wògbɔ ya sesĩe be yeaɖe dzi ɖi. "Abe alesi mi katã mienyae ene la, wowɔ nu dziŋɔ siawo ɖe ame siwo kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi ŋutɔ eye ame ŋkutawo ŋu le dukɔ sia me. Togbɔ be edze abe ɖe naneke mesɔ kple taɖodzinu siawo o eye womeʋãna le ƒuƒoƒo ɖeka ma ke me gɔ̃ hã o hã la, susu le mía si si ta míaxɔe ase be woƒe ganyawo kple dunyahehe ƒe nɔnɔme do ƒome kple nusi ʋãa amedzidzelawo."
  
  Esia nye ɣleti ɖeka kloe enye sia. Kwasiɖa ʋɛ aɖewoe nye esi sesẽ tso esime wòva hiã be Gabi Holzer nakpɔ nyadzɔdzɔŋlɔlawo kple woƒe akpɔkplɔ ƒe susu gbɔ, gake egasena le eɖokui me kokoko be dɔléle aɖe le yeƒe dɔgbo me ne ele nyadzɔdzɔgblɔlawo ƒe kpekpewo ŋu bum. Tso kwasiɖa ma me la, amedzidzedzeawo nu tso, gake ŋutifafa doviviti aɖe si ŋu kakaɖedzi mele o, si me vɔvɔ̃ yɔ fũu la nɔ Berlin katã kple dukɔa ƒe akpa mamlɛa.
  
  "Nukae wokpɔ mɔ na?" - bia srɔ̃a.
  
  Eko alɔgbɔnu henɔ ŋku lém ɖe eƒe xɔdɔme ƒe fesre nu be: "Menya, Detlef, menya." Gabi ɖe eƒe awuwo hena tsilele didi aɖe si me dzo nɔ. "Gake nusi gɔme ame aɖeke mese le nye dɔa godo o enye be ele be manye dutadɔnunɔla. Nyemate ŋu agblɔ nya aɖe ko abe "Míesusu be enye hackers ƒe ha si si ga le nyuie le cahoots kple anyigbatɔ vɔ̃ɖiwo ƒe ha aɖe si ƒe vɔvɔli le lalam ko be yewoamu Germany dziɖuɖua" ene o, ɖe mate ŋui? " eʋuʋu mo esi wònɔ agbagba dzem be yeaɖe yeƒe akɔtaɖonu.
  
  Srɔ̃a va xɔ nɛ eye wòʋui, eɖee eye emegbe wòɖe eƒe pɛnsil-wu si ƒe amadede nye beige la ƒe zip. Edze ɖe eƒe afɔ nu le modzakaɖebɔ si le ɣie eye wòfa la dzi eye wòdo go, eye wògakpɔtɔ do eƒe Gucci ƒe nuƒolanɔƒefɔkpawo. Srɔ̃a gbugbɔ nu nɛ eye wòtsɔ eƒe asike da ɖe eƒe abɔta esime wonɔ dua ƒe akaɖiwo kpɔm wonɔ ʋuʋum yi viviti ƒe atsiaƒua me. "Esiae nye nusi le dzɔdzɔm ŋutɔŋutɔa?" ebia nya kpoo esime eƒe nuyiwo nɔ eƒe kɔmeƒu me dzrom.
  
  "Mesusu be ẽ." Nye dɔtɔwo tsi dzi vevie. Mesusu be esi wo katã wobua tame ɖekae tae. Nyatakaka aɖewo li siwo míeɖe ɖe go na nyadzɔdzɔŋlɔlawo tso amesiwo ŋu wowɔ nuvevii ŋu o. Esiawo nye nyateƒenya dziŋɔ siwo gblɔ na mí be menye ame ɖeka ƒe dɔe nye esia o," egblɔ.
  
  "Nyateƒenya kawoe? Nukae wole ɣlam ɖe amewo? "ebia esi wònɔ eƒe nowo ƒom. Gabi trɔ hetsɔ moveviɖoɖo kpɔ Detlef.
  
  "Ðe nèle ŋku lém ɖe nu ŋua? Amekae nèwɔa dɔ na, Herr Holzer? Ðe nèle agbagba dzem be yeablem axɔ nyatakaka vavãa?" eƒoe ɖe enu, henɔ etutu ɖe megbe fefetɔe. Eƒe ɖa ɣiawo nɔ ɣe ɖum le eƒe akɔta ƒuƒlu esime wònɔ eyome nɔ afɔ ɖesiaɖe si wòɖe ɖe megbe esime wònɔ hehem ɖe megbe.
  
  Eɖe eƒe tsitretsiɖeŋu tufafatɔe eye wòdze anyi ɖe woƒe aba dzi be: "Ao, ao, ɖeko metsɔ ɖe le wò dɔa me, lɔlɔ̃tɔ." Amenyenye si to vovo kura na eƒe ŋutilã nɔ Detlef si ƒe ŋutilã tu ŋusẽtɔe la si. "Nyemedi be mabia gbe wò o."
  
  Gabi tɔ ɖe eƒe mɔwo dzi eye wòʋuʋu ŋku. "Um Gottes willen!"
  
  "Nukae mewɔ?" - ebia kukuɖeɖetɔe.
  
  "Detlef, menya be menye ŋkutsalae nènye o! Ðe wòle be nàfe kplii hafi. Gblɔ nyawo abe "Meva afisia be maxɔ nyatakaka tso gbɔwò aleke kee wòɖale o" alo "Ne mègblɔ nya sia nya nam o la, maʋuʋui le mewò!"alo nu bubu ɖesiaɖe si ava ta me na wò. Nukatae nèle nenema damn cute ? - efa avi, tsɔ eƒe afɔkpodzi ɖaɖɛa ƒo aba la le eƒe afɔwo dome tututu.
  
  Egbɔ ya esi wòte ɖe eƒe ƒomea ƒe kpe xɔasiwo ŋu, eye wofa tsikpe ɖe wo nɔƒe.
  
  "Ugh!" Gabi ko alɔgbɔnu eye wòɖe eƒe afɔ ɖa. "Meɖe kuku, do sigaret nam."
  
  Eɖo eŋu nublanuitɔe be: "Nyateƒee, lɔlɔ̃tɔ."
  
  Gaby ʋu tsileƒe ƒe pɔmpiwo be tsia naxɔ dzo le ɣeyiɣi sia me. Eɖe eƒe akɔtawu eye wòge ɖe xɔdɔme me be yeano sigaret. Detlef gabɔbɔ nɔ anyi henɔ srɔ̃a si wɔ nuku ŋutɔ la kpɔm. Mekɔ tututu o, gake le afɔkpodzi mawo me la, ekɔ ɖe edzi, mawunɔ aɖe si ƒe taɖa le ƒoƒom eye Karelia nɔ dzo dam le eƒe nuyi dzĩ siwo yɔ fũu la dome.
  
  
  * * * .
  
  
  Tsatsadadaƒea nye atsyɔ̃ɖoɖo si gbɔ eme ƒe kpɔɖeŋu eye wòɖea mɔ na amedzro siwo si mɔnukpɔkpɔ le wu, kesinɔtɔwo kple ŋusẽtɔ kekeakewo ko be woage ɖe eƒe nuvɔ̃ ƒe ʋunyaʋunyawɔwɔ me. MGM Grand la nɔ tsitre ɖe eƒe ŋgɔgbekpa si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si na Dave Perdue ɖo ŋku Caribbean-ƒua ƒe anyigba dzi la me, gake menye teƒe mamlɛtɔ si nutovɛla biliɔnla la ayi o. Etrɔ kpɔ agbonudzɔla kple dɔwɔlawo, amesiwo ʋuʋu asi do gbe na wo, eye wolé woƒe dɔlar 500 ƒe gaxɔgbalẽvia ɖe asi sesĩe. Limousine yibɔ aɖe si womede dzesii o la kɔe hetsɔe yi yameʋudzeƒe aɖe si te ɖe afima ŋu, afisi Purdue ƒe yameʋua me dɔwɔlawo nɔ eƒe vava lalam le.
  
  "Afikae ayi ɣeyiɣi sia, Aƒetɔ Perdue?" - bia yameʋudɔwɔla tsitsitɔ, eye wòkplɔe yi eƒe zikpui dzi. "Dzinu? Ðewohĩ Orion ƒe Belt yea?
  
  Perdue ko nu kplii.
  
  Perdue de se be: "Denmark Prime, meɖe kuku, James."
  
  Edo gbe nɛ be: "Enumake, dɔtɔ." Nane nɔ esi si ŋu wòkpɔa ŋudzedze ɖo ŋutɔŋutɔ le eƒe dɔwɔlawo dome - nukokoedoname ƒe seselelãme. Eƒe nunya kple kesinɔnu si nu metsina o metrɔ nyateƒe si wònye be Dave Perdue nye, ƒo wo katã ta la, nukokoedonamela kple dzinɔameƒotɔ gbeɖe o. Esi wònye be ezãa eƒe ɣeyiɣi akpa gãtɔ tsɔ wɔa dɔ tso nane ŋu le afi aɖe le susu aɖewo ta ta la, eɖoe be yeazã yeƒe vovoɣiwo atsɔ azɔ mɔ. Le nyateƒe me la, enɔ mɔ dzi yina Copenhagen hena Denmarktɔwo ƒe nuwɔna aɖewo siwo gbɔ eme.
  
  Ðeɖi te Perdue ŋu. Metsi tre wu gaƒoƒo 36 tẽ tso esime wòwɔ laser-mɔ̃ aɖe kple exɔlɔ̃wo ƒe ƒuƒoƒo aɖe tso Britaintɔwo ƒe Mɔ̃ɖaŋununya Kple Mɔ̃ɖaŋununya Dɔwɔƒe o. Esi eƒe yameʋu si nye ame ŋutɔ tɔ nɔ dzodzom la, enɔ anyi ɖe megbe eye wòɖoe be yeadɔ alɔ̃ vie le Las Vegas kple eƒe zãgbenɔnɔ si me tagbɔsesẽ le megbe.
  
  Abe alesi wònɔna ɖaa ne eya ɖeka zɔ mɔ ene la, Perdue gblẽa screen gbadzaa ɖi be wòana eƒe dzi nadze eme eye wòadɔ alɔ̃ le kuviawɔwɔ si wònɔ gbeƒã ɖem la ta. Ɣeaɖewoɣi la, golf ƒoƒoe wònye, eye ɣeaɖewoɣi la, kriket ye; ɣeaɖewoɣi la, enyea dzɔdzɔmenuwo ŋuti nuŋlɔɖi, gake etiaa nane si mele vevie o ɣesiaɣi be yeana yeƒe susu nagbɔ ɖe eme vie. Gaƒoɖokui si le screen la tame la ɖe ga ade kple afã fia esime yameʋudɔwɔla la tsɔ fiẽnuɖuɖu aɖe nɛ kaba ale be wòate ŋu amlɔ anyi kple dɔgbo si yɔ fũ.
  
  To eƒe alɔ̃dɔdɔ me la, Perdue se nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe gbe si me kɔ kple amewuwu ŋuti nyaʋiʋli si kplɔe ɖo si ɖe fu na dunyahehe. Esi wonɔ nya hem le television si ƒe gbeɖiɖi mebɔ o dzi la, Perdue dɔ alɔ̃ dzidzɔtɔe, eye metsɔ ɖeke le Germanytɔ siwo ƒe mo wɔ yaa le studio la me o. Ɣeaɖewoɣi la, dzimaɖitsitsiwo nana eƒe susu nɔa nu ŋu, gake eteƒe medidi o egadɔa alɔ̃ ake.
  
  Amidodo ƒe teƒe ene siwo wòtɔ le mɔa dzi na ɣeyiɣi aɖe wòkeke eƒe afɔwo ɖe alɔ̃dɔdɔ dome. Le Dublin kple Copenhagen dome la, ezã gaƒoƒo eve mamlɛawo le alɔ̃dɔdɔ sesẽ aɖe si me drɔ̃e aɖeke mele o me.
  
  Edze abe mavɔmavɔ aɖe va yi ene esime Perdue nyɔ le yameʋudɔwɔla aɖe ƒe ameƒoƒo tufafatɔe ta.
  
  "Aƒetɔ Perdue yea? Aƒetɔ, kuxi vi aɖe le mía ŋu," egblɔ kple ɣli. Esi wòse nya ma la, eƒe ŋkuwo ʋu.
  
  "Nu kae nye esia? Nukae nye nyaa?" ebia, eye wògakpɔtɔ nɔ ɣli dom le eƒe alɔ̃dɔdɔ me.
  
  "Wogbe mɔɖeɖe na mí be míage ɖe Denmark alo Germany yamenutome o, aƒetɔ. Ðewohĩ ele be woatrɔ mɔ na mí ayi Helsinkia?" - eye wòbia.
  
  "Nukatae míeva afisia..." eƒo nu le ɣlidodo me, henɔ mo ƒom. "Enyo, makpɔ egbɔ. Akpe na wò lɔlɔ̃tɔ ". Esi Perdue gblɔ nya sia vɔ la, eƒu du yi yameʋukulawo gbɔ be yeanya nusi nye kuxia.
  
  "Womena numeɖeɖe tsitotsito mí o, aƒetɔ. Nya si wogblɔ na mí koe nye be woŋlɔ míaƒe ŋkɔ ŋɔŋlɔ ƒe ID le Germany kple Denmark siaa! " yameʋukulaa ɖe eme, eye wòdze abe ɖe wòtɔtɔ abe Perdue ene. "Nusi gɔme nyemese o enye be mebia mɔɖeɖe do ŋgɔ eye woɖe mɔ nɛ, gake fifia wole gbɔgblɔm na mí be míate ŋu adze anyigba o."
  
  "Nuka tae woŋlɔ ŋkɔ yibɔ ɖo?" Perdue blu ɖe eta.
  
  Yameʋukulawo ƒe kpeɖeŋutɔa de nu nyaa me be: "Ema ɖi nya dzodzro kura nam, aƒetɔ."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Melɔ̃ ɖe edzi tso dzi blibo me, Stan." "Enyo, ɖe ami le mía si be míate ŋu ayi teƒe bubua? Mawɔ dzadzraɖowo."
  
  Yameʋukulaa ka nya ta be: "Ami gakpɔtɔ le mía si, aƒetɔ, gake mesɔ gbɔ be míade afɔku me fũ akpa o."
  
  "Te Billord kpɔ. Ne womeɖe mɔ na mí be míage ɖe eme o la, ke ɖo ta dziehe gome. Míate ŋu aɖi ɖe Sweden vaseɖe esime míakpɔ esia gbɔ," eɖe gbe na eƒe yameʋukulawo.
  
  "Ese egɔme, aƒetɔ."
  
  Kasia yameʋukulawo ƒe kpeɖeŋutɔ gblɔ be: "Yameʋuɖoɖo dzi kpɔkpɔ ake, aƒetɔ." "Ɖo to".
  
  "Wo le mí ɖom ɖe Berlin, Aƒetɔ Perdue. Nukae wòle be míawɔ?" - bia yameʋukulaa.
  
  "Nu bubu kae míagate ŋu awɔ? Mesusu be ele be míalé ɖe ema ŋu fifia," Perdue bu akɔnta. Eyɔ yameʋudɔwɔla la va bia be woana rum eve si me tsikpe le, si nye aha sesẽ si wòlɔ̃na wu ne nuwo mele edzi yim nyuie o.
  
  Esi Perdue ɖi go ɖe Dietrich ƒe yameʋudzeƒe si ame ŋutɔ wɔ le Berlin ƒe gbɔto la, edzra ɖo ɖe nyatoƒoetoto si wòdi be yeatsɔ ɖe dziɖuɖumegã siwo le Copenhagen ŋu le se nu la ŋu. Eƒe senyalawo ƒe ƒuƒoƒoa mate ŋu azɔ mɔ ayi Germany-dugã la me kpuie o, eyata eƒo ka na Britaintɔwo ƒe dudɔnunɔla ƒe dɔwɔƒea be woawɔ ɖoɖo ɖe kpekpe aɖe si woawɔ kple dziɖuɖua teƒenɔla aɖe ŋu le se nu.
  
  Menye ŋutsu si ƒe nɔnɔme le abe dzo ene o, Perdue do dziku ɖe nusi woyɔna be eƒe yameʋu si nye ame ŋutɔ tɔ ƒe ŋkɔ ŋɔŋlɔ zi ɖeka ta. Le nye agbe me la, mete ŋu se nusita woate ŋu atsɔe ade ameyibɔwo ƒe ŋkɔwo me gɔme o. Enye nukokoe.
  
  Le ŋufɔke la, ege ɖe United Kingdom ƒe dudɔnunɔla ƒe dɔwɔƒe.
  
  "Ŋdɔ nyui na wò, nye ŋkɔe nye David Perdue. Mewɔ ɖoɖo kple Aƒetɔ Ben Carrington," Perdue gblɔ na agbalẽŋlɔla la le dutadɔnunɔla ƒe dɔwɔƒe si le Wilhelmstrasse ƒe nɔnɔme si le tɔtrɔm kabakaba me.
  
  Eko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe be: "Ŋdi na wò, Aƒetɔ Perdue." "Na makplɔ wò ayi eƒe ɔfis enumake. Enɔ lalam be yeado go wò."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Akpe na wò," ŋu kpee eye wòdo dziku akpa be wòazi eɖokui dzi gɔ̃ hã be wòako alɔgbɔnu na agbalẽŋlɔla la.
  
  Britain teƒenɔla ƒe dɔwɔƒea ƒe ʋɔtruwo ʋu esime amedzrodzeƒedzikpɔla la kplɔ Perdue yi eme. Nyɔnu aɖe nɔ anyi ɖe kplɔ̃a ŋu eye wòtsɔ eƒe megbe ɖo ʋɔtrua nu nɔ dze ɖom kple Carrington.
  
  Carrington ko alɔgbɔnu esi wòtso le eƒe zikpui dzi be yeado gbe na yeƒe Scotlandtɔ amedzroa be: "Aƒetɔ Perdue, mexɔe se."
  
  Perdue ɖo kpe edzi be: "Nyateƒee." "Edzɔ dzi nam be medo go wò, Aƒetɔ Carrington."
  
  Carrington fia asi nyɔnu si bɔbɔ nɔ anyi la. "Meƒo ka na Germany Dukɔwo Dome Nyadzɔdzɔdɔwɔƒea teƒenɔla aɖe be wòakpe ɖe mía ŋu."
  
  Nyɔnu wɔdɔɖeamedzia ko alɔgbɔnu be: "Aƒetɔ Perdue, mele mɔ kpɔm be mate ŋu akpe ɖe ŋuwò." Gaby Holzer ƒe agbalẽa. Enyo be míedo go".
  
  
  Ta 3 lia
  
  
  Gaby Holzer, Ben Carrington kple Dave Perdue ƒo nu tso mɔxexe ɖe anyidzedze nu si womenɔ mɔ kpɔm na o le tii nono ta le ɔfis la me.
  
  "Ele be maka ɖe edzi na wò, Herr Perdue, be esia nye nusi tɔgbe medzɔ kpɔ o. Míaƒe senyawo gbɔ kpɔƒe, kpakple Aƒetɔ Carrington ƒe amewo, lé ŋku ɖe wò ŋutinya ŋu nyuie be nusianu si ate ŋu ana nàgblɔ nya sia tɔgbe hã, gake míekpɔ naneke le wò nuŋlɔɖiwo me si aɖe alesi wogbe be yemage ɖe Denmark kple Germany o me o." - Gabi gblɔ be.
  
  Esi Gabi ƒo nu tso eƒe ŋutinya me dzodzro ŋu be Perdue bu eŋu be: "Akpe na Mawu ɖe Chaim kple Todd ta!", "Ne wonya se agbɔsɔsɔme si dzi meda le nye numekukua me la, woadem gaxɔ me fifia."
  
  Jessica Haim kple Harry Todd nye nusianu wu kɔmpiuta ŋuti numekulawo le se nu na Purdue, eye wo ame evea siaa nye kɔmpiuta ƒe dedienɔnɔ ŋuti nunyala siwo le wo ɖokui si siwo wòxɔ. Togbɔ be woawoe tsɔ Sam, Nina kple Perdue ƒe nuŋlɔɖi siwo nye kpɔɖeŋu na mí hã la, Chaim kple Todd mekpɔ gome le ganyawo me ametafatafa aɖeke me gbeɖe o. Purdue ŋutɔ ƒe kesinɔnuwo sɔ gbɔ wu. Gawu la, womenye ŋuklẽlawo o. Abe alesi wònɔ le Sam Cleave kple Nina Gould gome ene la, Perdue ƒo xlã anukwareɖila kple ame ɖɔʋuwo. Zi geɖe la, wowɔa nu le se godo, ẽ, gake womenye nuvlowɔla bɔbɔewo kura o, eye ema nye nusi gɔme dziɖuɖumegã akpa gãtɔ kple agbenyuinɔnɔ ŋuti nunyala akpa gãtɔ mete ŋu se o.
  
  Esi ŋdi ƒe ŋdɔkutsu dzatsɛa nɔ sisim to Carrington ƒe ɔfis ƒe ʋuƒoawo me la, Perdue ʋuʋu eƒe Earl Grey kplu evelia. Germany nyɔnua ƒe tugbedzedze si ƒe mo biã la na elektrikŋusẽ nɔ eŋu, gake eƒe dzedzeme alo dzedzeme si wòkpɔ mɔ na la menɔ esi o. Kura o, edze abe edi vevie be yeaɖo nuwo ƒe gɔmedzedze ene.
  
  "Gblɔe nam, Aƒetɔ Perdue, ɖe nèwɔ nu kple Denmark dunyahelawo alo gadzikpɔhawo kpɔa?" Gabi biae be.
  
  "Ẽ, mewɔ asitsatsa ŋuti nubabla geɖe le Denmark. Gake nyemeʋãna le dunyahehawo me o. Sukudede dzɔa dzi nam wu. Blemanudzraɖoƒewo, numekuku, gadede suku kɔkɔwo me, gake menɔa adzɔge tso dunyahehe ƒe ɖoɖowɔɖiwo gbɔ. Nu ka ta?" ebiae be.
  
  "Nukatae nèsusu be esia sɔ, Aƒenɔ Holzer?" - Carrington bia, eye wòdze ƒã be etsɔ ɖe le eme.
  
  "Enyo, esia dze ƒã ŋutɔ, Aƒetɔ Carrington. Ne nuvlowɔwɔ ŋuti nuŋlɔɖi aɖeke mele Aƒetɔ Perdue si o la, ele be wòanye ŋɔdzi na dukɔ siawo, siwo dome tɔnye hã le, le mɔ bubu aɖe nu," egblɔe na Britain teƒenɔla kakaɖedzitɔe. "Ne menye nuvlowɔwɔ dzie wotu susua ɖo o la, ekema ele be wòado ƒome kple ŋkɔ nyui si le eŋu abe asitsala ene. Mí ame evea siaa míenya eƒe ganyawo kple ŋkɔ nyui si wòxɔ be enye ame xɔŋkɔ aɖe."
  
  Carrington gblɔ be: "Mekpɔe." "Ne míagblɔe bubui la, nyateƒe si wònye be ekpɔ gome le mɔzɔzɔ manyaxlẽwo me eye wonyae nyuie be enye dɔmenyola la na wònye ŋɔdzi na miaƒe dziɖuɖua?" Carrington ko nu. "Esia nye nusi me susu mele o, aƒenɔ."
  
  "Lalã, ɖe nèle gbɔgblɔm be ɖewohĩ ga si metsɔ de dukɔ aɖewo me na dukɔ bubuwo megaka ɖe nye tameɖoɖowo dzi oa?" Perdue blu ɖe eta.
  
  Eɖo eŋu tufafatɔe be: "Ao." "Menye dukɔwo o, Aƒetɔ Perdue. Dɔwɔƒewo."
  
  Carrington ʋuʋu ta be: "Mebu."
  
  Perdue ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  
  "Mina maɖe eme. Nyemele gbɔgblɔm le mɔ aɖeke nu be esia ku ɖe nye dukɔ alo dukɔ bubu aɖeke ŋu o. Abe wò ene la, ɖeko mele nususugblɔ me, eye mele susum be wò, Aƒetɔ Perdue, ɖewohĩ àƒo ɖokuiwò ɖe nyaʋiʋli aɖe me le manyamanya me le..." etɔ vie be yeadi Eŋlisigbe me nya si sɔ, "...ŋutilã aɖewo?
  
  "Ŋutilãwoe? Ðe habɔbɔawo dze ŋuwòa?" - Perdu bia nya sia.
  
  Egblɔ be: "Ẽ, nenema tututue." "Ðewohĩ ganyawo ƒe nɔnɔme si le mia si le dukɔwo dome habɔbɔ vovovowo me na habɔbɔ siwo tsi tre ɖe amesiwo miekpɔ gome le la ƒe fuléle vɛ na mi. Nya siawo tɔgbe ate ŋu akaka ɖe xexeame katã bɔbɔe, si ana woaxe mɔ ɖe wò nu le dukɔ aɖewo me; menye dukɔ siawo ƒe dziɖuɖuwoe wɔe o, ke boŋ ame aɖe si kpɔ ŋusẽ ɖe dukɔ siawo ƒe xɔtuɖaŋuwo dzi."
  
  Purdue bu nya sia ŋu vevie. Germany-nyɔnua ƒe nya sɔ. Le nyateƒe me la, eƒe nyaa sɔ wu alesi wòate ŋu anya. Dɔwɔƒe siwo se le wo ɖokui me be yeƒe nutovɛwo kple eƒe gomenɔamesiwo ate ŋu anye asixɔxɔ gã aɖe na yewo, gake wonɔ vɔvɔ̃m be yewoƒe tsitretsiɖeŋua ate ŋu ana woawɔ nubabla nyuitɔwo la lée do ŋgɔ. Zi geɖe la, seselelãme sia hea ŋkutsala siwo wowɔna le dɔwɔƒewo kple asitsatsa ƒe asiɖeɖe le wo ŋu vɛ tsã si na be mete ŋu wɔa asitsadɔ kple eƒe dukɔwo dome dɔwɔƒe siwo le ete o.
  
  "Ele be malɔ̃ ɖe edzi, Aƒetɔ Perdue. Susu le esia me ŋutɔ ne míebu wò anyinɔnɔ le dɔwɔƒe sẽŋu siwo le dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe dɔwɔƒea me ŋu," Carrington lɔ̃ ɖe edzi. "Gake le alesi nènyae nu la, Aƒenɔ Holzer, esia menye mɔxexe ɖe amewo ƒe gege ɖe eme nu le se nu o, ekema? Esia metso Germany dziɖuɖua gbɔ o ɖe?"
  
  Eɖo kpe edzi be: "Ele nenema." "Aƒetɔ Perdue mekpɔ kuxi aɖeke le Germany dziɖuɖua ŋu le mɔ aɖeke nu o... alo Denmark, masusui. Mesusu be wowɔe le adzame wu, um, le-" edze agbagba be yeadi nya si sɔ.
  
  "Èdi be yeagblɔ be adzame? Habɔbɔ siwo le adzamea? - Nudged Perdue, kple mɔkpɔkpɔ be eɖe eƒe Eŋlisigbe gbegblẽa gɔme bubui.
  
  "Esɔ." Ƒuƒoƒo siwo le adzame siwo di be nànɔ adzɔge tso yewo gbɔ. Ðe nane li si me nèle gome kpɔm le fifia si ate ŋu anye ŋɔdzi na hoʋiʋlia?" ebia Perdue be.
  
  Eɖo eŋu kaba be: "Ao." "Le nyateƒe me la, mexɔ mɔkeke vi aɖe. Le nyateƒe me la, mele mɔkeke fifia."
  
  "Esia ɖea fu na ame ale gbegbe!" - Carrington do ɣli, eye wòʋuʋu ta nukokoetɔe.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Eya ta dziɖeleameƒoa dzɔ ɖo, Aƒetɔ Carrington." "Enyo, ne mede ɖeke o la, menya be kuxi aɖeke mele ŋunye le sea ŋu o. Makpɔ esia gbɔ kple nye dukɔ."
  
  "Enyo. Emegbe míedzro eme alesi míate ŋui, le nyatakaka sue siwo le mía si tso nudzɔdzɔ sia si mebɔ o ŋu ta," Carrington ƒo eta. Etrɔ ɖe Germanytɔ amedɔdɔ dzetugbe la ŋu be: "Gake, le nuŋlɔɖi me, Aƒenɔ Holzer."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ẽ, Aƒetɔ Carrington."
  
  Ebia kple gbe si me ɖetsɔleme le ŋutɔ be: "Gbeɖeka le CNN dzi la, ènɔ dziɖuɖumegã la teƒe le se nu le amewuwuawo ŋu, gake mègblɔ nusitae wòwɔ esia ɖo o." "Ðe nane gblẽ si ŋu mele be nyadzɔdzɔŋlɔlawo nanya oa?"
  
  Edze abe eƒe dzi medzɔ kura o ene, eye wònɔ agbagba dzem be yealé yeƒe dɔwɔwɔ nyuie me ɖe asi. Etsɔ vɔvɔ̃ ƒe mo kpɔ ŋutsu eveawo siaa be: "Mele vɔvɔ̃m, nyatakaka ɣaɣla ŋutɔe nye esia."
  
  Perdue bia be: "Ne míagblɔe bubui la, ẽ." Ete ɖe Gaby Holzer ŋu kple ŋuɖɔɖɔɖo kple bubu tufafatɔe eye wòbɔbɔ nɔ egbɔ tututu. "Aƒenɔ, ɖewohĩ esia do ƒome kple amedzidzedze siwo dzɔ nyitsɔ laa ɖe dunyahelawo kple hadomenuwɔla ŋkutawo ŋua?"
  
  Nya ma ganɔ anyi ake.
  
  Carrington ƒe nu lé dzi nɛ keŋkeŋ esime wònɔ eƒe ŋuɖoɖo lalam. Etsɔ asi siwo nɔ ʋuʋum la kɔ tii geɖe ɖe eme, eye wòtsɔ eƒe susu katã ɖo Germanytɔwo ƒe kadododzikpɔla ŋu.
  
  "Mesusu be amesiame kple eƒe nukpɔsusu, gake abe nyanuɖela ene la, gome mele asinye be magblɔ nye ŋutɔ nye nukpɔsusu o, Aƒetɔ Perdue. Ènyae. Aleke nàwɔ asusu be madzro nya sia me kple dumevi dzro aɖe?" Eɖe hũ.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Elabena metsi dzi ne wokaka nya ɣaɣlawo le dziɖuɖua ƒe ɖoƒe, lɔlɔ̃tɔ."
  
  Egblɔ tẽ be: "Germanytɔwo ƒe nyae nye esia." Gabi tsɔ ŋku ɖe Carrington ŋu. "Ðe mate ŋu ano atama le wò balkon dzia?"
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Nyateƒee," eye wòtsi tre be yeaʋu ahuhɔ̃e ʋɔtru dzeani siwo kplɔa ame tso yeƒe ɔfis yia balkon dzeani aɖe si dzi woate ŋu akpɔ Wilhelmstrasse le la.
  
  Ede dzesii esi wònɔ eƒe sigaret didi si le sue la si be: "Mete ŋu kpɔa dua katã tso afisia." "Afisiae ame ate ŋu aƒo nu faa, le adzɔge tso gli siwo ŋu to ate ŋu anɔ gbɔ. Nane le ƒoƒom, aƒetɔwo," egblɔ na Carrington kple Perdue esime wonɔ eƒe axadzi be yewoase vivi na nukpɔkpɔa. "Eye esia nye blema gbɔgbɔ vɔ̃ aɖe si nyɔ; hoʋiʋli si woŋlɔ be ɣeyiɣi didi aɖee nye sia... Ao, menye hoʋiʋli o. Eɖi dzre si le akpa siwo wosusu ɣeyiɣi didi aɖe be woku dome, gake wole ŋudzɔ eye wole klalo be yewoawɔ aʋa la dome wu."
  
  Perdue kple Carrington trɔ ŋkume kabakaba hafi de dzesi Gabi ƒe gbedasi susɔea. Melé ŋku ɖe wo ŋu gbeɖe o, ke boŋ eƒo nu, eye wògbɔ dzudzɔ tsɛ aɖe ɖe eƒe asibidɛwo dome. "Wolé míaƒe dziɖuɖumegã hafi amewuwuawo dze egɔme."
  
  Ŋutsu eveawo siaa ƒo nu kple gbɔgbɔ le bɔmb si Gabi da ɖe wo dzi teti koe nye ema la ta. Menye ɖeko wònɔ nyatakaka ɣaɣlawo gblɔm o, ke ɖeko wòlɔ̃ ɖe edzi be Germany dziɖuɖua ƒe tatɔ bu teti koe nye ema. Eʋẽ abe amedzidzedze ene, gake eɖi abe nane si do viviti wu sã le ameléle sesẽe la megbe ene.
  
  "Gake ema nye ɣleti ɖeka kple edzivɔe nye sia, ɖewohĩ wu ema!" Carrington do ɣli be.
  
  Gabi ʋuʋu ta.
  
  "Eye nukatae womeɖe nya sia ɖe go le dutoƒo o?" - Perdu bia nya sia. "Aɖe vi ŋutɔ godoo be woaxlɔ̃ nu dukɔ siwo katã te ɖe mía ŋu hafi nugbeɖoɖo manyatalenu sia ƒomevi nakaka ɖe Europa ƒe akpa mamlɛa."
  
  Melɔ̃ ɖe edzi be: "Ao, ele be woaɣla nya sia, Aƒetɔ Perdue." Etrɔ tsɔ ŋku siwo te gbe ɖe eƒe nyawo ƒe vevienyenye dzi dze ŋgɔ biliɔnla la. "Nukatae nèsusu be wowu ame siawo, hadomegbenɔnɔ me tɔ ŋkuta siawo? Esiawo katã nye nya mamlɛtɔ si wogblɔ la ƒe akpa aɖe. Ame siwo nɔ megbe na wo katã do ŋɔdzi na Germany dukɔmevi siwo kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi be yewoawu vaseɖe esime nusi dim wole la nasu wo si. Nusi ko ta míaƒe dziɖuɖumegã gakpɔtɔ le agbe ɖoe nye be míegale woƒe nya mamlɛtɔ dzi wɔm," ena wonya. "Gake ne míegogo ɣeyiɣi mamlɛ ma eye Dukɔa ƒe Nyatakaka Dɔwɔƒe metsɔ nusi wobia la vɛ o la, míaƒe dukɔa anye...," eko nu vevie, "... le kplɔla yeyewo te."
  
  "Mawu nyui!" Carrington gblɔ le eƒe gbɔgbɔ te. "Ele be míana MI6 nakpɔ gome le eme, eye-"
  
  Perdue tso nya me be: "Ao." "Màte ŋu ade afɔku me be yeana esia nanye dutoƒonukpɔkpɔ gã aɖe o, Aƒetɔ Carrington. Ne esia do go la, Dukplɔla la aku hafi zã nado. Nusi wòle be míawɔe nye be míana ame aɖe naku nu me tso afisi amedzidzedzeawo dzɔ tso ŋu."
  
  "Nuka dim wole tso Germany gbɔ?" Carrington nɔ tɔƒo dem.
  
  Gaby to nyatoƒoe henɔ dzudzɔ ƒom ɖe yame be: "Nyemenya akpa sia o." "Nusi menyae nye be habɔbɔ sia nye kesinɔtɔ ŋutɔ si si nunɔamesiwo seɖoƒe meli na kloe o, eye nusi dim wole la mede xexeame dzi ɖuɖu nu o."
  
  "Nukae nèsusu be ele be míawɔ tso eŋu?" - Carrington bia, eye wòbɔbɔ ɖe ʋuƒoa dzi be yealé ŋku ɖe Perdue kple Gabi ŋu le ɣeyiɣi ɖeka me. Ya ƒo eƒe ɖa ɣi si le tsɛ eye wònɔ dzɔdzɔe la ʋuʋu esime wònɔ aɖaŋuɖoɖoa lalam. "Míate ŋu ana ame aɖeke nanya nu tso esia ŋu o. Ne esia va zu nusi amewo nya la, anye ne dzikudodo akaka ɖe Europa katã, eye meka ɖe edzi kloe be anye kufiatsotso na miaƒe Dukplɔlagã."
  
  Carrington ƒe agbalẽŋlɔla wɔ dzesi nɛ tso ʋɔtrua nu be wòade asi visa ƒe masɔmasɔ ŋuti nyatakakaa te, si na Perdue kple Gabi nɔ ɖoɖoezizi si mebɔbɔ o me. Amesiame de ŋugble le akpa si wòwɔ le nya sia me ŋu, togbɔ be menye woƒe nyae wònye o hã. Ðeko wonye xexeame dumevi nyui eve siwo nɔ didim be yewoakpe asi ɖe luʋɔ viviti siwo wu fɔmaɖilawo ƒe agbe nu ŋutasesẽtɔe le ŋukeklẽ kple ŋusẽ yometiti me la ŋu.
  
  Egblɔ be: "Aƒetɔ Perdue, melé fui be malɔ̃ ɖe edzi," eye wòtsa ŋku kabakaba be yeakpɔe ɖa be vovo mele yewoƒe amedzroxɔla ŋu o hã. "Gake nyee wɔ ɖoɖo be woatrɔ wò yameʋua ƒe mɔ."
  
  "Nu ka?" Perdue gblɔe alea. Nyabiasewo yɔ eƒe ŋku blɔ siwo me kɔ la fũ esi wònɔ nyɔnua kpɔm dũu kple movidzɔdzɔ. "Nukatae nèwɔnɛ?"
  
  Egblɔ be: "Menya amesi nènye." "Menya be màɖe mɔ be woanya wò le Denmark yamenutome o, eye mebia tso ame aɖewo si - mina míayɔ wo be kpeɖeŋutɔwo - be woage ɖe yameʋuɖoɖo dzikpɔkpɔ ƒe ɖoɖoa me be woaɖo wò ɖe Berlin. Menya be nyee anye amesi Aƒetɔ Carrington ayɔ le nya sia ŋu. Ele be mado go wò le dziɖuɖumegã ƒe ɖoƒe me. Amewo le ŋku lém ɖe eŋu, èkpɔe."
  
  Perdue blu ɖe eta, eye wòtsɔ dzitsitsi gã aɖe nɔ ekpɔm be: "Oo nye Mawu, Aƒenɔ Holzer." "Èto nɔnɔme sesẽ gã aɖe me godoo be yeaƒo nu kplim, eyata nuka dim nèle tso gbɔnye?"
  
  Edze egɔme be: "Nyadzɔdzɔŋlɔla sia si xɔ Pulitzer Nunana lae nye wò zɔhɛ le wò didiwo katã me."
  
  "Sam Cleave?"
  
  Egbugbɔ gblɔ be: "Sam Cleave," eye eƒe dzi dze eme be enya amesi wòdi be yeagblɔ. "Ele be wòaku ameléle sesẽe kple amedzidzedze ɖe kesinɔtɔwo kple ŋusẽtɔwo ŋu me. Ele be wòate ŋu akpɔ nusi hell wodi. Nyemele nɔnɔme aɖeke me be maɖe wo ɖe go o."
  
  Egblɔ be: "Gake ènya nusi le edzi yim." Eʋuʋu ta esi Carrington gava kpe ɖe wo ŋu ake.
  
  Carrington gblɔ be: "Eyata, ɖe nègblɔ wò susuwo na ame bubu aɖe le wò ɔfis, Aƒenɔ Holzer?"
  
  Eɖe abɔta be: "Medzra nyatakaka aɖewo ɖo ɖe nudzraɖoƒe ya, gake, ènya."
  
  Carrington de dzesii be: "Edze aɖaŋu," eye wòɖi be ewɔ dɔ ɖe edzi vevie.
  
  Gabi gblɔ kpee kple kakaɖedzi. "Ènyaa, mele be manya naneke kura o, gake nyemele alɔ̃ dɔm o. Melɔ̃na be mawɔ nu siawo tɔgbi, nusiwo akpɔ ŋusẽ ɖe Germanytɔwo kple ame bubu ɖesiaɖe ƒe nyonyo dzi, le nya ma ta, kple nye dɔwɔƒea."
  
  Carrington gblɔ be: "Ema nye dulɔlɔ̃ na wò ŋutɔ, Aƒenɔ Holzer."
  
  Ezi gbeɖiɖimɔ̃a ƒe nuyi ɖe eƒe aɖu ŋu eye wòku eƒe ahɔhɔ̃wo do goe hafi Perdue te ŋu blu. Esi Gabi ƒe ŋutilã si wotso la ge ɖe ʋuƒo si dzi Carrington tsɔe ƒu gbe tsoe la dzi la, dutadɔnunɔla eve ƒe amegã eve ɖu Perdue dzi enumake, eye woƒoe wòtsi dzodzodzoe.
  
  
  Ta 4 lia
  
  
  Nina ɖu pɔmpia ƒe nu me, le vɔvɔ̃ be ɖewohĩ yemagbɔ ya nyuie o ta. Sam te tɔ ɖe edzi be naneke meli si woyɔna be gbɔgbɔ si mesɔ o, be teƒe si mesɔ o koe wòate ŋu agbɔ-abe tsi te ene. Tsi si me kɔ eye wònye balsam la ƒo xlã eƒe ŋutilã si nɔ tsia dzi esi wònɔ ŋgɔ yim le ƒutsotsoea dzi, kple mɔkpɔkpɔ be ƒumelã klitsu alo ƒumelã bubu aɖeke si le ŋkeke gbegblẽ aɖe dzi la maƒo ye o.
  
  Le ete la, koral-ti siwo wotro la ɖo atsyɔ̃ na atsiaƒu ƒe anyigba si me kɔ eye wònye ƒuƒlu la, eye wotsɔ amadede siwo le keklẽm henya kpɔ siwo le vɔvɔli siwo Nina menya gɔ̃ hã be woli gbeɖe o la na wògbɔ agbe. Tɔmelã ƒomevi geɖe kpe ɖe eŋu le eƒe numekukua me, woƒua du toa eƒe mɔ dzi henɔa ʋuʋum kabakaba si na wòtsi dzodzodzoe vie.
  
  "Ke ne nane ɣla eɖokui ɖe suku fiƒode siawo dome eye wòva dze dzinye ɖe?" Nina ŋutɔ vɔvɔ̃ ɖo, "Ke ne kraken alo nane le yonyeme tim fifia, eye tɔmelãawo katã le du ƒum ŋutɔŋutɔ nenema elabena wodi be yewoadzo le egbɔ ya ɖe?"
  
  Le adrenaline ƒe dzidziɖedzi si eƒe susuŋudɔwɔwɔ fũ akpa he vɛ ta la, Nina ƒo afɔ kabakaba wu, etsɔ eƒe abɔwo te ɖe eƒe axawo dzi sesĩe eye wòtsɔ akplɔ to kpe gã mamlɛtɔa ŋu be wòaɖo tsia dzi. Le megbe nɛ la, klosalo ƒe kuɖɔwo ƒe mɔ aɖe de dzesi eƒe ŋgɔyiyi, eye ya ƒe bɔl sue siwo le keklẽm ƒe sisi aɖe do tso eƒe mɔ̃a ƒe tame.
  
  Nina ʋuʋu ɖe gota esime wòse le eɖokui me be yeƒe akɔta kple afɔwo te dzobibi. Esi wotsɔ eƒe ɖa xɔdzoa ƒo ɖe megbe ta la, eƒe ŋku ɣiawo dze gã ŋutɔ. Eƒe afɔwo ka anyigba si dzi ke le eye wòdze eƒe mɔ dzi trɔ yi ƒuta ƒe ƒuta si le togbɛ siwo kpewo wɔ dome la gbɔ. Etsɔ movidzɔdzɔ nɔ avu wɔm kple tsi si nɔ sisim la, eye wòlé eƒe ŋkumeɖoboloa ɖe asi.
  
  Ƒutsotsoea dze egɔme le megbe nɛ, eye esia nye ɣeyiɣi si me afɔku le ŋutɔ be nànɔ nutoa me tsiwo me. Dzɔgbenyuietɔe la, ɣea bu le alilikpo siwo nɔ ƒu ƒom la megbe, gake etsi megbe akpa. Zi gbãtɔe nye ema Nina va nɔ xexeame ƒe yame ƒe nɔnɔme xɔdzowo me, eye enɔ fu kpem le esia ta xoxo. Vevesese si nɔ eƒe abɔta la hea to nɛ ɣesiaɣi si tsi ƒo eƒe ŋutigbalẽ dzĩ la. Eƒe ŋɔti te ʋuʋu xoxo le ŋdɔkutsu dzatsɛ si wòxɔ ŋkeke si do ŋgɔ ta.
  
  "Oo Mawu, ɖe mate ŋu aɖo gogloƒe xoxoa!" - Eko alɔgbɔnu le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta le ƒutsotsoewo kple atsiaƒu ƒe atike si tsɔa dze ƒutsotsoeawo tsyɔa eƒe ŋutilã si biã la dzi ɣesiaɣi ta. Esi tsia te ƒoƒo ɖe eƒe akɔta vaseɖe eƒe klowo dzi la, ewɔ kaba yi ɖadi bebeƒe si te ɖe eŋu wu, si abe alesi wòva dzɔe ene la, enye ƒuta ahadzraƒe.
  
  Ŋutsuvi kple ŋutsu ɖesiaɖe si wòtso la trɔna kpɔa atsyɔ̃ɖola sue la wònɔa afɔ tsɔm le ke si me mekɔ o la dzi. Ðeko Nina ƒe ŋkume ɣi siwo ƒe nɔnɔme sɔ pɛpɛpɛ le eƒe ŋku gã ɣiawo tame la te gbe ɖe eƒe ŋutigbalẽ si wotsɔ kpe xɔasi si nye marble wɔe dzi, ne eƒe ŋutigbalẽ biã ŋutɔ fifia gɔ̃ hã. Enumake ŋkuwo katã dze dzogoe etɔ̃ dama etɔ̃ siwo ƒe amadede nye emerald siwo tsyɔ eƒe ŋutilã ƒe akpa mawo siwo ŋutsuwo dina vevie la dzi. Nina ƒe ŋutilã mesɔ kura o, gake alesi wòtsɔa eɖokuie ye na ame bubuwo ƒe nu lé dzi nɛ eye wòdzronɛ vevie.
  
  "Èkpɔ ŋutsu si nɔ gbɔnye ŋdi siaa?" - ebia ɖekakpui ahadzrala, si nɔ seƒoƒowu si womeɖe abɔta o dom.
  
  "Ame si ƒe ŋkumeɖonu siwo xɔa susu me na amea?" ebiae be. Ele be Nina nako alɔgbɔnu ahaʋuʋu ta.
  
  "Ɛ̃. Ema tututue nye nusi dim mele," eʋuʋu ŋku. Efɔ eƒe awu ɣi si wotsɔ kotoklobo wɔe la le dzogoedzizikpui si dzi wògblẽe ɖo la dzi eye wòhee ɖe ta dzi.
  
  "Ɣeyiɣi didi aɖee nye esia nyemekpɔe o, aƒenɔ. Zi mamlɛtɔ si mekpɔe la, enɔ mɔ dzi yina be yeado go kple kɔƒe si te ɖe eŋu ƒe ame tsitsiwo be yeasrɔ̃ nu tso woƒe dekɔnuwo alo nane ŋu," ahadzrala la gblɔ kpee. "Àno aha aɖea?"
  
  "Um, àte ŋu atsɔ gaxɔgbalẽvia ade asi nam?" - eƒe afakaka.
  
  "Godoo! Nukae wòanye?" eko alɔgbɔnu.
  
  Nina tso nya me be: "Sherry." Eke ɖi be aha aɖeke anɔ wo si. "Ta."
  
  Ŋkekea trɔ zu fafa si me dzudzɔ le esi ƒutsotsoeawo tsɔ dzetsi aɖe si va nɔ ƒuta la vɛ. Nina no eƒe ahanono, eye wòlé eƒe ŋkumeɖoboloa ɖe asi esime eƒe ŋkuwo nɔ nusiwo ƒo xlãe la kpɔm. Asisiawo dometɔ akpa gãtɔ dzo, negbe Italy sukuviwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si nɔ fli me nɔ ahanom le ahadzraƒea ƒe akpa kemɛ, kple amedzro eve siwo nɔ anyi kpoo le woƒe ahanono dzi le ahadzraƒea koe susɔ.
  
  Esi Nina wu eƒe sherry nu la, ekpɔe be atsiaƒua te ɖe eŋu ŋutɔ eye ɣea le to ɖom kabakaba.
  
  "Ahom aɖe gbɔna alo nane?" ebia ahadzrala la be.
  
  "Nyemesusui nenema o." Alilikpowo mesɔ gbɔ na ema o," eɖo eŋu, eye wòbɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeafɔ mo dzi tso xɔtaxɔ si wotsɔ gbe tu la te. "Gake mesusu be vuvɔŋɔli la ava kpuie."
  
  Nina ko nu le susua ta.
  
  "Eye aleke esia ate ŋu adzɔ?" eko alɔgbɔnu. Esi wòde dzesi ahadzrala la ƒe mo si tɔtɔ la, egblɔ nusita wòkpɔe be woƒe susu fafɛa nye nukokoe la nɛ. "Oo, Scotland ye metso, èkpɔa?"
  
  "O!" - eko nu. "Mekpɔ! Esia tae nèɖina abe Billy Connelly ene ɖo! Eye nukatae," eʋuʋu mo veveseseɖeamenutɔe, eye wòlé ŋku ɖe eƒe ŋutigbalẽ dzĩ la ŋu etɔxɛe, "bu aʋa si nèwɔ kple ɣea le wò ŋkeke gbãtɔ dzi le afisia.
  
  Nina lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ," eye wònɔ ɣli dom le dziɖuɖu ta esi wògalé ŋku ɖe eƒe asiwo ŋu ake. "Bali lé fum."
  
  Eko nu heʋuʋu ta. "Ao! Bali lɔ̃a atsyɔ̃ɖoɖo. Bali lɔ̃a atsyɔ̃ɖoɖo!" edo ɣli eye wòɖiɖi ɖe kplɔ̃a te, gake edo go kple sherry-tu aɖe. Ekɔ kplu bubu ɖe eŋu. "Le dɔwɔƒea ƒe gazazã me la, kafukafunyawo tso Bali."
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Akpe na wò."
  
  Ðiɖiɖeme yeye si wòkpɔ la ɖe vi nɛ godoo. Tso esime eya kple Sam wova ɖo ŋkeke eve enye sia la, medo dziku zi ɖeka pɛ hã o, negbe le nyateƒe me la, esime wòƒo fi de ɣe si ƒoe la ko. Esi wònɔ adzɔge tso Scotland, le adzɔge tso yeƒe aƒe si le Oban gbɔ ta la, ese le eɖokui me be ɖeko nyabiase siwo de to wu mate ŋu aɖo ye gbɔ o. Vevietɔ le afisia, afisi Equator le eƒe dziehe le esi teƒe be wòanɔ dzigbe gome la, fifia ese le eɖokui me be nya tsɛ alo nya vevi aɖeke mele ye ŋu o.
  
  Bali ɣlae dedie. Nina se vivi na nusiwo wɔ nuku, alesi ƒukpoawo to vovo tso Europa gbɔ, ne elé fu ɣe kple dzoxɔxɔ si nɔa eƒe ŋɔti me ɣesiaɣi si trɔa eƒe ŋɔti wòzua dzogbe eye wònana eƒe aɖe léna ɖe eƒe nu tame gɔ̃ hã. Menye ɖe nane koŋ nɔ esi wòaɣla eɖokui o, gake ehiã be Nina natrɔ nukpɔkpɔa hena eya ŋutɔ ƒe nyonyo. Ema ko hafi wòanɔ eƒe ŋutete katã me ne etrɔ gbɔ va aƒeme.
  
  Esi agbalẽnyala si ƒe nu lé dzi na ame la se be Sam le agbe eye wògakpɔe ake la, etso nya me enumake be yeawɔ yeƒe dɔwɔƒea ŋudɔ nyuie wu, azɔ esi wònya be mebu nɛ le nyateƒe me o. Alesi eya, Reichtisusis, do tso vɔvɔli me le Dave Perdue ƒe domenyinu me fiae be wòade asixɔxɔ fifi nu ŋu eye magade asixɔxɔ bubu aɖeke ŋu wu ema o. Esi wòsusu be eku la, ese gɔmesese si le nuwuwu kple vevesese ŋu gɔme eye wòka atam be yemagase vevesese ma ake o-vevesese si le manyamanya me. Eƒe anyimanɔmanɔ le eƒe agbe me na Nina ka ɖe edzi be yelɔ̃ Sam, ne mate ŋu asusui be yeƒo ye ɖokui ɖe ƒomedodo vevi aɖe me kplii o gɔ̃ hã.
  
  Sam to vovo le mɔ aɖewo nu le ŋkeke mawo me. Le dzɔdzɔme nu la, awɔe, esi wolée dzoe le Nazitɔwo ƒe meli si nye abosam si tsɔ eƒe amenyenye ŋutɔ de gaxɔ me le eƒe dzɔdzɔmeŋusẽŋununya makɔmakɔ ƒe nyatakakadzraɖoƒe wɔnuku la me ta. Ɣeyiɣi didi si wòxɔ hafi wotsɔe ƒu gbe tso nudzodzoedo me yi nudzodzoedo me la me mekɔ o, gake nu ɖeka me kɔ - etrɔ nyadzɔdzɔŋlɔla xɔŋkɔ le xexeame ƒe nukpɔsusu le nusiwo mexɔ se o ŋu.
  
  Nina ɖo to amedzroawo ƒe dzeɖoɖo si nɔ vɔvɔm, eye wònɔ nusi wɔm Sam le ŋu bum. Ðeko eƒe fotoɖemɔ̃a ƒe amesinɔnɔ na wòka ɖe edzi be yemanɔ anyi o hena ɣeyiɣi aɖe, ɖewohĩ yeabu ɖe ƒukpoawo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo me eye yemalé ŋku ɖe ɣeyiɣia ŋu o.
  
  "Akpa mamlɛtɔ," ahadzrala la ko alɔgbɔnu eye wògblɔ be yeakɔ aha bubu nɛ.
  
  "Oo, ao, akpe." Ne ƒodo ƒuƒlu la, nu sia sɔ kple Rohypnol," eko alɔgbɔnu. "Mesusu be mayɔe be ŋkeke ɖeka."
  
  Eti kpo tso eƒe ahadzraƒea ƒe zikpui dzi, ƒo eƒe tsi me nɔnɔ ƒe awu siwo metsɔ ɖeke le eme o nu ƒu, tsɔe ƒu gbe ɖe eƒe abɔta, eye wòʋuʋu asi tsɔ do gbe na ahadzraƒea me dɔwɔlawo. Dzesi aɖeke menɔ eŋu le xɔ si me wònɔ kple Sam me haɖe o, si nye nusi wòle be woakpɔ mɔ na, gake Nina mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eƒe dzi mefa be Sam dzo o. Ewɔ tii kplu na eɖokui eye wòlala, eye wònɔ gota kpɔm to ʋɔtru gbadza si wotsɔ ahuhɔ̃e wɔe si me xɔmetsovɔ ɣi tsɛawo nɔ ʋuʋum le le atsiaƒu ƒe ya me la nu.
  
  Efa avi be: "Nyemate ŋui o." "Aleke amewo ate ŋu anɔ anyi nenema ko? Aƒetɔ, nye tagbɔ le gbegblẽm."
  
  Nina do fesreawo, do agbatsɔwu si ƒe amadede nye khaki, todzizɔzɔ ƒe afɔkpawo, eye wòtsɔ nuŋlɔti, kɔmpasi, afɔkpa, kple tsi nyui ƒe aŋetu ƒo eƒe akplo suea nu ƒu. Esi wòɖoe kplikpaa ta la, eɖo ta nuto si me avewo sɔ gbɔ ɖo le modzakaɖeƒea megbe, afisi todzimɔ aɖe kplɔa ame yia kɔƒe aɖe si le nutoa me gbɔ le. Gbã la, kemɔ si dzi miemie ɖo la ƒo xlã sɔlemexɔ gã wɔnuku aɖe si me ave me atiwo le, si me xevi siwo le amadede vovovowo me kple tɔsisi siwo me kɔ siwo doa ŋusẽ ame yɔ fũ. Xeviwo ƒe ɣlidodoa na tome tsi kloe aɖabaƒoƒo geɖe, gake mlɔeba la, ɣlidodoa ku, abe ɖe wole nuto si me wòdo tso teti koe nye ema me ene.
  
  Le eŋgɔ la, mɔa yi toa dzi tẽ, eye numiemie siwo le afisia mebɔ kura o. Nina kpɔe be xeviawo tsi megbe eye fifia ele mɔ dzi tom to teƒe si tomefafa dziŋɔ aɖe le. Le adzɔge ɖaa la, ete ŋu sea ame siwo nɔ nya hem vevie ƒe gbe, siwo nɔ ɖiɖim le teƒe gbadza si keke tso togbɛa ƒe go kemɛ dzi afisi wòtsi tre ɖo. Le kɔƒe suea ƒe anyime la, nyɔnuawo nɔ avi fam henɔ vɔvɔ̃m esime to la me ŋutsuwo nɔ wo ɖokui ta ʋlim to ɣlidodo ɖe wo nɔewo ŋu me. Le esiawo katã dome la, ŋutsu ɖeka nɔ anyi ɖe kea dzi - amedzro si womekpe o.
  
  "Sam!" - Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Sam?"
  
  Edze azɔlizɔzɔ gɔme togbɛa dzi ɖo ta afisi amewo le. Dzo kple lã ƒe ʋeʋẽ si to vovo la yɔ yame fũ esi wònɔ tetem ɖe eŋu, eye eƒe ŋku nɔ Sam ŋu. Enɔ anyi ɖe afɔ siwo wotso kple eƒe ɖusibɔ ɖe ŋutsu kemɛa ƒe ta tame, nɔ nya ɖeka gblɔm zi gbɔ zi geɖe le dutagbe me. Nukpɔkpɔ si ɖe fu na Nina la na vɔvɔ̃ ɖoe, gake Sam nye exɔlɔ̃ eye wònɔ mɔ kpɔm be yeada nɔnɔmea kpɔ hafi ameha la natrɔ azu ŋutasẽlawo.
  
  "Hello!" - egblɔ esi wòdo go yi titina gbadzaƒea. Kɔƒea me tɔwo wɔ nu ɖe eŋu kple fuléle si gaglãa, enumake wodo ɣli ɖe Nina ta eye woʋuʋu woƒe abɔwo sesĩe be yewoanyae ɖa. Esi wòdo eƒe abɔwo ɖe dzi la, edze agbagba be yeaɖee afia be menye yee nye futɔa o.
  
  "Menye ɖe meva afisia be mawɔ nuvevi aɖeke o. Efia asi Sam be esiae nye xɔ̃nye." Mafɔe, enyoa? Enyo?" Nina dze klo, eye wòɖe ŋutilã ƒe gbe si bɔbɔ eɖokui fia esi wònɔ ŋgɔ yim ɖo ta Sam gbɔ.
  
  Edo asi ɖa nɛ gblɔ be: "Sam." "Nye Mawu! Sam, nukae gblẽ le wò ŋkuwo ŋu?"
  
  Eƒe ŋkuwo trɔ yi woƒe ŋkume esime wònɔ nya ɖeka gblɔm zi gbɔ zi geɖe.
  
  "Kalihasa! Kalihasa!"
  
  "Sam! Fiƒode, Sam, nyɔ, fiƒode! Woawu mí le mia ta!" - edo ɣli.
  
  Ŋutsu si anya nye to la ƒe ŋgɔnɔla la gblɔ na Nina be: "Màte ŋu anyɔe o."
  
  "Aleke wɔ?" Eʋuʋu mo.
  
  "Elabena eku."
  
  
  Ta 5 lia
  
  
  Nina se le eɖokui me be yeƒe taɖa tsi tre ɖe enu le ŋkekea ƒe dzoxɔxɔ ƒuƒu ta. Dziŋgɔli si le kɔƒea tame la trɔ zu ɣie, si ɖo ŋku Atherton ƒe dziŋgɔli si fɔ fu si wòyi kpɔ le eƒe ɖevime le dziɖegbe aɖe me dzi.
  
  Eʋuʋu mo le dzimaxɔse ta, eye wònɔ eƒe dɔtɔ kpɔm vevie. "Meku o. Ele agbe eye wòle gbɔgbɔm... afisia tututu! Nya si wògblɔ?"
  
  Amegãɖeɖia ƒo nu abe ɖe wòkpɔ nukpɔkpɔ ɖeka ma ke zi gbɔ zi geɖe akpa le eƒe agbe me ene.
  
  "Kalihasa ƒe nya. Ede se na amesi le eƒe asi te be wòaku le eƒe ŋkɔ me."
  
  Ŋutsu bubu si nɔ Sam xa la te ʋuʋu, gake eteƒekpɔla siwo do dziku la mewɔ afɔɖeɖe aɖeke be yewoakpe ɖe yewoƒe zɔhɛa ŋu o. Nina ʋuʋu Sam sesĩe, gake dɔtɔa hee dzoe le vɔvɔ̃ ta.
  
  "Nu ka?" - edo ɣli ɖe eta. "Madzudzɔ esia! Na madzo!"
  
  "Mawu kukuawo le nu ƒom. Ele be nàɖo to," exlɔ̃ nu.
  
  "Ðe mi katã ƒe tagbɔ gblẽa?" - edo ɣli, tsɔ eƒe asiwo ƒu gbe ɖe yame. "Sam!" Dzidzi ƒo Nina, gake enɔ ŋku ɖom edzi na eɖokui ɣesiaɣi be Sam ye nye yeƒe Sam eye be ele be yeaxe mɔ nɛ be wòagawu afimatɔa o. Amegã la lé eƒe asibidɛ be wòagade nu nyaa me o. Eƒe asiléle sesẽ le mɔ si mele dzɔdzɔme nu o nu na ame tsitsi si ƒe dzedzeme gbɔdzɔ alea.
  
  Le ke si le Sam ŋkume dzi la, afimatɔa do ɣli le vevesese ta esi Sam yi edzi nɔ eƒe ha si me se meɖe mɔ ɖo o la gbugbɔ gblɔm. Ʋu do tso Sam ƒe ŋɔti me henɔ dodom ɖe eƒe akɔta kple ata dzi, si na kɔƒea me tɔwo ɖe dziŋɔ aɖe gblɔ. Nyɔnuawo fa avi eye ɖeviawo do ɣli, si na Nina fa avi. Scotlandtɔ ŋutinyaŋlɔla la ʋuʋu ta sesĩe la, edo ɣli kple dziku, eye wòƒo ŋusẽ nu ƒu. Eƒu du yi ŋgɔ kple eƒe ŋusẽ katã, eye wòɖe eɖokui ɖa le kplɔla la ƒe asi me.
  
  Esi dziku kple vɔvɔ̃ yɔ Nina me ta la, eƒu du yi Sam gbɔ kple tsigoe ɖe asi, eye kɔƒea me tɔ etɔ̃ siwo wodɔ be woaxe mɔ nɛ la ti eyome. Gake eƒu du akpa. Esi wòɖo Sam gbɔ la, ekɔ tsi ɖe eƒe mo kple ta. Eʋuʋu eƒe abɔta esi kɔƒea me ŋutsuawo lée, woƒe ŋusẽa sɔ gbɔ akpa na eƒe ŋutilã sue la.
  
  Sam ƒe ŋkuwo ʋuʋu esi tsi suesuesuewo nɔ sisim to eƒe ŋgonu. Eƒe hadzidzi nu tso enumake, eye woɖe dukɔmevi si le eŋgɔ la tso eƒe fuwɔame me. Esi ɖeɖi te eŋu eye wònɔ avi fam ta la, eʋuʋu ɖe kea dzi, nɔ eƒe mawuwo yɔm henɔ akpe dam na wo ɖe woƒe nublanuikpɔkpɔ ta.
  
  "Gblẽm ɖi!" Nina do ɣli, eye wòtsɔ eƒe asi nyui la ƒo ŋutsuawo dometɔ ɖeka. Eƒoe sesĩe ɖe mo nɛ, si na wòdze anyi ɖe kea dzi.
  
  "Miɖe wò nyagblɔɖila vɔ̃ɖi la ɖa le afisia!" Nina dzi dzela la ƒo nu kple gbe sesẽ aɖe, eye wòkɔ eƒe asibidɛ ɖe dzi, gake amegã la xe mɔ nɛ be wòagawɔ ŋutasẽnu ɖe edzi o. Ŋutsu bubuawo tso tso anyigba le eƒe sedede nu eye wogblẽ Nina kple Sam ɖeɖe ɖi, gake menye hafi woɖe ta ɖe amedzidzelawo ŋu esime wova to afima o.
  
  "Sam? Sam!" - Nina do ɣli. Eƒe gbe ʋuʋu le dzidziƒoame kple dziku ta esi wòlé eƒe mo ɖe asi. Elé eƒe alɔ si xɔ abi la ɖe eƒe akɔta vevesesetɔe, henɔ agbagba dzem be yeahe Sam si ƒe mo wɔ yaa la ɖe eƒe afɔwo dzi. "Yesu Kristo, Sam! Tso!"
  
  Zi gbãtɔe nye ema Sam blu ŋku. Eʋuʋu mo esime tɔtɔ nɔ edzi.
  
  "Nina?" eƒo nu kple hũɖeɖe. "Nuka wɔm nèle le afisia? Aleke nèwɔ ke ɖe ŋunye?"
  
  "Kpɔ ɖa, ɖeko nàfɔ fu la eye nàdo le afisia hafi ame siawo naɖa míaƒe kposɔ ɣiawo hena fiẽnuɖuɖu, enyoa?" - egblɔ le eƒe gbɔgbɔ te. "Taflatsɛ. Taflatse Sam!"
  
  Elé ŋku ɖe exɔlɔ̃ dzetugbe la ŋu. Edze abe eƒe mo wɔ yaa ene.
  
  "Nukae nye abi ma si le mo na wò? Nina. Hee! Ame aɖe..." ekpɔe be yewole ameha si le dzidzim ɖe edzi kabakaba la titina, "... ame aɖe ƒo wòa?"
  
  "Mègawɔ nu abe macho ene fifia o. Mina míaɖe fu la ɖa le afisia ko. Fifia," eƒo nu le ɣlidodo me kple nuwɔwɔ kpata vevie.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me le mɔ si womate ŋu ase o nu be: "Enyo, enyo." Eƒe ŋkuwo nɔ ʋuʋum tso axa ɖeka yi axa ke esi wònɔ ŋku lém ɖe nukpɔla siwo nɔ ta ƒom, amesiwo nɔ ɣli dom be yewoado vlo yewo hewɔ asi na ye kple Nina be yewoadzo. "Aƒetɔ, nukae nye woƒe kuxi?"
  
  "Mehiã o." Maɖe nusianu me ne míedo le afisia agbagbee," Nina ƒo nu le vevesese kple vɔvɔ̃ ta, eye wòhe Sam ƒe ŋutilã si meli ke o la yi togbɛa tame.
  
  Wonɔ ʋuʋum kabakaba alesi woate ŋui, gake abi si Nina xɔ la na mete ŋu si o.
  
  "Nyemate ŋui o, Sam. Yi edzi nàyi edzi," edo ɣli.
  
  "Menye nenema kura o. Mina makpe ɖe ŋuwò," eɖo eŋu, eye wòse eƒe dɔgbo le ŋukpe me.
  
  "Nu ka wɔm nèle?" eƒe mo ʋuʋu.
  
  Egblɔ kple hũɖeɖe be: "Ele agbagba dzem be matsɔ nye abɔwo abla wò akɔta ale be mate ŋu ahe wò, lɔlɔ̃."
  
  "Mèle kplikplikpli gɔ̃ hã o. Meva afisia tututu le ame ŋkume," efa avi, gake emegbe nane va susu me nɛ. Esi Nina ʋuʋu eƒe asibidɛ si le ʋuʋu ɖi le Sam ƒe mo ŋkume la, ede dzesii be edze ʋuʋua yome. "Sam? Èkpɔea?"
  
  Eʋuʋu ŋku kabakaba eye wòdze abe ɖe wòdo dziku ene. "Ʋee. Mekpɔ wò, gake esesẽ be woanya didime si le afima. Nye goglome gɔmesese le fu ɖem, Nina."
  
  "Enyo, enyo, mina míatrɔ ayi modzakaɖeƒea ko. Ne míenya le xɔa me dedie ko la, míate ŋu akpɔ nusi hell dzɔ ɖe dziwò," egblɔ veveseseɖeamenutɔe. Nina lé Sam ƒe asi eye wòkplɔ wo ame evea ɖo vaseɖe amedzrodzeƒea. Le amedzrowo kple dɔwɔlawo ƒe ŋkumekpɔkpɔ te la, Nina kple Sam wɔ kaba yi woƒe xɔ me. Esi woge ɖe eme la, edo ʋɔa.
  
  Egblɔ be: "Yi ɖamlɔ anyi, Sam."
  
  Etsi tre ɖe eŋu be: "Menye vaseɖe esime míana ɖɔkta na wò be wòada abi nyɔŋu ma hafi o."
  
  "Ekema aleke nàwɔ akpɔ abi si le mo nam?" ebia esi wònɔ xexlẽdzesi si le amedzrodzeƒea ƒe telefongbalẽa me dim.
  
  Eɖe hũ be: "Mekpɔ wò, Nina." "Ðeko nyemate ŋu agblɔ alesi gbegbe nusianu didi tso gbɔnye o. Ele be malɔ̃ ɖe edzi be esia doa dziku sã wu be màte ŋu akpɔe ɖa be àte ŋu axɔe ase hã o."
  
  "Oo, ẽ." Eɖo eŋu be: "Nyateƒee," eye wòƒo ka na taksi dɔwɔƒea. Ebia be woatsɔ ʋu ayi xɔ si me wowɔa dɔ kpata le si te ɖe eŋu wu. "Tle tsi kaba, Sam. Ele be míanya ne wò ŋkua gblẽ tegbee-si fia be ne wogbugbɔe de rotator cuff la me teti."
  
  "Ðe wò abɔta do le ƒunukpeƒe?" Sam bia nya sia.
  
  Eɖo eŋu be: "Ẽ. "Edo go esi wolém be yewoaɖem ɖa le gbɔwò."
  
  "Nu ka ta? Nukae nèle wɔwɔ ge si wodi be yewoakpɔ tanye tso gbɔwò? " eko alɔgbɔnu vie le dzidzɔ ta, gake ete ŋu kpɔe be Nina le nyatakakaawo ɣlam ɖe ye.
  
  Etsɔ abɔta ƒoe be: "Ðeko menɔ nyɔnyrɔ ge eye edze abe womedi be mawɔe o ene, ema koe."
  
  "Emae nye nusi medi be manya. Menɔ alɔ̃ dɔma? Ðe metsi dzodzodzoea?" ebiae tso dzime, eye wòtrɔ be yeadze ŋgɔe.
  
  Egblɔ kakaɖedzimanɔmee be: "Nyemenya o, Sam."
  
  Edze agbagba be yeanya be: "Nina."
  
  Elé ŋku ɖe gaƒoɖokui si le aba ŋu be: "Nu sue aɖe koe le asiwò, aɖabaƒoƒo blaeve be míale tsi adzra ɖo ɖe míaƒe taksi ŋu."
  
  Sam na ta be: "Enyo," eye wòtsi tre be yeayi tsileƒe, eye wònɔ asi kam blewuu le aba kple kplɔ̃a ƒe go kemɛ dzi. "Gake menye esiae nye nuwuwu o. Ne míetrɔ gbɔ la, àgblɔ nya sia nya nam, eye nu si nèɣla ɖem hã le eme."
  
  Le kɔdzi la, atikewɔla siwo nɔ dɔ dzi la lé be na Nina ƒe abɔta.
  
  "Ðe nàdi be yeaɖu nanea?" - bia Indonesiatɔ ɖɔkta si si nugɔmesese le. Eɖo ŋku Hollywood ƒe hipster-haƒoƒo ƒe nufiala sɔhɛ mawo dometɔ ɖeka dzi na Nina kple eƒe dzedzeme viviti kple amenyenye si me nukokoedoname le.
  
  "Ðewohĩ wò dɔnɔdzikpɔla?" Sam de nu nyaa me, si na dɔnɔdzikpɔla si mesusui o la ƒe mo wɔ yaa.
  
  "Mègalé to ɖe eŋu kura o. Mate ŋu awɔ naneke tso eŋu o," Nina blu ɖe dɔnɔdzikpɔla si ƒe mo wɔ yaa, si xɔ wu ƒe blaeve pɛ ko la ŋkume. Nyɔnuvia zi alɔgbɔnukoko dzi, eye wòtsɔ ŋkubiãnya aɖe ƒo ɖe ŋutsu dzetugbe si va xɔ si me wowɔa dɔ kpata le kple Nina la ŋu. "Eye ŋutsuwo koe meɖuna."
  
  Ðɔkta dzetugbe la ko alɔgbɔnu be: "Enyo be woanya." "Aleke nèwɔ esia? Eye mègagblɔ be yewɔ dɔ sesẽ o."
  
  Nina ɖo eŋu be: "Medze anyi esime menɔ zɔzɔm."
  
  "Enyo, na míayi. Le ŋudzᴐ?" - bia ɖɔkta la.
  
  Etsɔ ɣlidodo sɛkɛnd ɖeka ƒe akpa aɖe hafi ɖɔktaa tsɔ asiléle sesẽ aɖe he eƒe alɔnu si na eƒe lãmekawo ʋuʋu. Nina do ɣli le vevesese ta esime lãkusi siwo nɔ bibim kple lãmeka siwo keke la na vevesese gã aɖe nɔ eƒe abɔta. Sam tsi tre be yeayi egbɔ, gake dɔnɔdzikpɔla la ƒoe ɖe enu blewuu.
  
  "Nusianu wu enu! Ðɔktaa ka ɖe edzi nɛ be: "Ewu enu." "Nusianu trɔ gbɔ va nɔ abe tsã ene, enyoa? Afiã ŋkeke ɖeka alo eve bubu, gake emegbe la, eƒe lãme asẽ. Dzra esia ɖo ɖe aŋekotoku me. Ʋuwo mesɔ gbɔ akpa na ɣleti si kplɔe ɖo o, eyata azɔlizɔzɔ aɖeke manɔ anyi o."
  
  "Mawu! Mesusui ɣeyiɣi kpui aɖe be èle nye alɔ si le fu ɖem nam la vuvu!" Nina blu ɖe eta. Fifia nɔ keklẽm le eƒe ŋgonu eye eƒe ŋutigbalẽ si le ʋeʋẽm la fa miamiamia ne woka asi eŋu esime Sam nɔ zɔzɔm va be yealé eƒe asi.
  
  "Èle nyuiea?" ebia nya sia.
  
  Egblɔ be: "Ẽ, sikae menye," gake eƒe mo gblɔ ŋutinya bubu. "Fifia ele be míalé ŋku ɖe wò ŋutega ŋu."
  
  "Nukae gblẽ le wò ŋkuwo ŋu, aƒetɔ?" - bia ɖɔkta si ƒe nu léa dzi na ame.
  
  "Enyo, nya bliboae nye ema. Nyemenya naneke tso eŋu o. Nye...," etsɔ ɖikeke kpɔ Nina hena ɣeyiɣi kpui aɖe, "ènya, medɔ alɔ̃ le ablɔdzi esime wònɔ ŋdɔ ƒum. Eye esi menyɔ la, esesẽna nam be nye susu nanɔ nuwo ƒe didime ŋu."
  
  Ðɔktaa nɔ Sam kpɔm dũu, eƒe ŋkume medzo le Sam tɔ gbeɖe o, abe ɖe mexɔ nya ɖeka pɛ hã dzi se le nya si tsaɖila la gblɔ teti la dzi o ene. Eku nu me le eƒe awudziwui ƒe kotoku me di eƒe akaɖi ƒe nuŋlɔti eye wòʋuʋu ta. "Ègblɔ be yedɔ alɔ̃ esime yenɔ ŋdɔ ƒum. Ðe nèdoa awu ʋlaya ɖua ɣea? Fli aɖeke mele wò akɔta o, eye negbe ɖe nètsɔ wò ŋutigbalẽ si le ɣie la ɖe ɣe ƒe keklẽ fia ko hafi , xɔ̃nye Scotlandtɔ la, nu boo aɖeke meli si afia be wò ŋutinyaa nye nyateƒe o."
  
  Nina ʋli eɖokui ta be: "Mesusu be nusita wònɔ alɔ̃ dɔm la mele vevie o, Ðɔkta."
  
  Etsɔ ŋku gã ɣiwo lé ŋku ɖe dzonu sue la ŋu. "Le nyateƒe me la, emae na vovototoa katã le eme, aƒenɔ. Ne menya afi si wònɔ kple ɣeyiɣi didi si wòxɔ, nusiwo wòdo goe, kple bubuawo ko hafi mate ŋu anya nusi ate ŋu ahe kuxia vɛ."
  
  "Afikae nèsrɔ̃ nu le?" Sam bia nya sia, eye wòto vovo kura.
  
  "Mewu Cornell Yunivɛsiti nu eye mewu enu le Peking Yunivɛsiti ƒe ene, aƒetɔ. Menɔ dɔ wɔm tso nye master ƒe ɖoɖoa ŋu le Stanford, gake eva hiã be matso eme be mava kpe asi ɖe ƒe 2014 ƒe tsiɖɔɖɔ si dzɔ le Brunei ŋu," eɖe eme, henɔ nu srɔ̃m tso Sam ƒe ŋkuwo ŋu.
  
  "Eye nèɣla ɖokuiwò ɖe teƒe sue aɖe abe esia enea? Magblɔ be ewɔ nublanui kloe," Sam de dzesii.
  
  Ðekakpui ɖɔktaa gblɔ be: "Nye ƒomea le afisia, eye mesusu be afimae nye aɖaŋuwo hiã le wu," eye wòna eƒe gbe nɔ bɔbɔe eye wònye ame ŋutɔ tɔ elabena edi be yeaɖo ƒomedodo kplikplikpli kple Scotlandtɔ la, vevietɔ esi wòsusu be nane gblẽ ta. Manya wɔ be míadzro nɔnɔme sia tɔgbe me vevie kple amesiwo ƒe susu ʋu wu gɔ̃ hã o.
  
  Ðɔktaa do susua ɖa le gbe si me nu vevi aɖe le si na Nina tsi dzi me be: "Aƒetɔ Cleave, nukata màva kplim le nye ɔfis be míate ŋu aɖo dze le adzame o."
  
  "Ðe Nina ate ŋu ava kpli mía?" Sam bia nya sia. "Medi be wòanɔ gbɔnye ne míele dze ɖom le nye ŋutɔ nye lãmesẽ ŋu."
  
  Ðɔktaa gblɔ be: "Enyo ŋutɔ," eye wokplɔe yi xɔ sue aɖe me le dɔnɔdzikpɔƒea ƒe xɔdɔme kpui la dzi. Nina lé ŋku ɖe Sam ŋu, gake edze abe eƒe dzi dze eme ene. Le nuto si me vidzidzi mele o me la, Nina se le eɖokui me be yeƒe lãme gbã. Ðɔktaa do ʋɔa eye wòtsɔ tameɖoɖo kplikpaa lé ŋku ɖe wo ame evea siaa ŋu ɣeyiɣi didi aɖe.
  
  "Ðewohĩ kɔƒe aɖe si te ɖe ƒuta ŋu mee nènɔa?" ebia wo.
  
  Sam gblɔ be: "Ẽ. "Ðe esia nye dɔlékui si le nutoa mea?"
  
  "Afi mae nèxɔ abi le, aƒenɔ?" Etrɔ ɖe Nina ŋu kple vɔvɔ̃ ƒe dzesi aɖe. Eɖo kpe edzi kple ta ʋuʋu, eye wòdze abe ŋu kpee vie le eƒe alakpanya manyatalenu si wòda do ŋgɔ ta.
  
  "Dɔléle alo nanee, ɖɔkta?" Sam te tɔ ɖe edzi be yeaɖo eŋu. "Ðe dɔléle aɖe le ame siawo ŋua...?"
  
  Ðɔktaa gbɔ ya sesĩe. "Aƒetɔ Cleave, èxɔ nusiwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu dzi sea?"
  
  
  Ta 6 lia
  
  
  Perdue nyɔ le nusi le abe nufamɔ̃ alo aɖaka si wowɔ be woatsɔ akpɔ ame kuku aɖe ta ene me. Eƒe ŋkuwo mete ŋu kpɔ naneke le eŋgɔ o. Viviti kple ɖoɖoezizi la ɖi vuvɔ si fiã eƒe ŋutigbalẽ amama. Eƒe miasi yi eƒe ɖusibɔ gbɔ, gake ekpɔe be woɖe yeƒe gaƒoɖokui ɖa. Gbɔgbɔ ɖesiaɖe nye vevesese ƒe ɣlidodo esi wònɔ ya fafɛ si nɔ dodom tso viviti me teƒe aɖe la ƒom. Ɣemaɣie Perdue va kpɔe be yedo amama keŋkeŋ.
  
  "Oo nye Mawu! Taflatse mègagblɔ nam be mlɔ kpe gbadzɛ aɖe dzi le amekukudzraɖoƒe aɖe o. Taflatse mègagblɔ nam be wobu vodadatɔe be meku o!" ɖe kuku na eƒe gbe ememetɔ. "Dziɔ kpoo, David. Ðeko nànɔ anyi kpoo vaseɖe esime nànya nusi le edzi yim. Mègatsi dzodzodzoe kaba o. Ðeko vɔvɔ̃ doa alilikpo ɖe susua dzi. Ðeko vɔvɔ̃ doa alilikpo ɖe susua dzi.
  
  Etsɔ ŋuɖɔɖɔɖo tsɔ eƒe asiwo yi eƒe ŋutilã dzi eye wòƒu du to eƒe axawo dzi be yease nusi le ete la gɔme.
  
  "Atlas" ƒe agbalẽ.
  
  "Ðe esia ate ŋu anye aɖaka?" "Ne mede ɖeke o la, ema fia be metsi aɖaka alo amekukudzraɖoƒe ƒe fridzi me o. Ke hã, ema nyanya mehe akɔfafa aɖeke vɛ nɛ o. Vuvɔa nye nusi womate ŋu ado dzi atsɔ o, eye wòvɔ̃ɖi wu viviti si ƒo xlãe gɔ̃ hã."
  
  Kasia ɖoɖoezizia nu tso le afɔɖeɖe siwo nɔ tetem ɖe wo ŋu me.
  
  "Nye ɖeɖekpɔkpɔe nye esia?" Alo nye kua?"
  
  Perdue ɖo to nyuie, eye wòwɔ avu kple didi be yeagbɔ ya fũu akpa. Gbe aɖeke meyɔ xɔa me o, afɔɖeɖe siwo nu metsina o koe. Eƒe dzi te ƒoƒo sesĩe kple nusi wòate ŋu anye-afisi wòate ŋu anɔ-ŋu bubu geɖe. Switch la trɔ eye akaɖi ɣia gbã ŋku na Perdue, eye wòƒo eƒe ŋkuwo.
  
  Ese ŋutsu ƒe gbe sesẽ aɖe si ɖo ŋku Liberace dzi nɛ be: "Eyae nye esi." "Nye Aƒetɔ kple Ðela."
  
  Perdue mete ŋu ʋu ŋku o. To ŋkumeɖonu siwo wotu gɔ̃ hã me la, kekeli gena ɖe eƒe tagbɔ me.
  
  Gbe aɖe si ƒe gbeɖiɖi sesẽ le Berlin la ɖo aɖaŋu be: "Gbɔ wò ɣeyiɣi, Ger Perdue." "Ele be wò ŋkuwo natrɔ ɖe nɔnɔmea ŋu gbã, ne menye nenema o la, àgbã ŋku, lɔlɔ̃tɔ. Eye míedi nenema o. Ðeko nèxɔ asi akpa."
  
  Le Dave Perdue gome la, etiae be yeaɖo eŋu kple nya si wogblɔ kɔte be "Fuck you."
  
  Ŋutsua ko alɔgbɔnu le eƒe nya madzetowo gbɔgblɔ, si ɖi nukokoe ŋutɔ la ta. Asikpeƒoƒo ɖo Perdue ƒe to me eye wòʋuʋu.
  
  "Nukatae mele amama? Nyemeʋuʋuna nenema o, xɔlɔ̃," Perdue te ŋu gblɔ.
  
  "Oo, àʋuʋu aleke kee míeɖatutu wò o, lɔlɔ̃tɔ. Àkpɔe. Tsitretsitsi ɖe dɔlélea ŋu gblẽa nu le lãmesẽ ŋu ŋutɔ. Nuwɔwɔ aduadu le vevie abe oxygen ene, abe alesi nàva ke ɖe eŋu kpuie ene. Nyee nye wò aƒetɔ, Klaus, eye nèle amama le susu bɔbɔe si tae wòle bɔbɔe be woakpɔ ŋutsu amamawo ne wosi dzo ta. Èkpɔa, mehiã be woaxe mɔ na wò ne èle amama o. Mexɔ mɔnu bɔbɔe siwo wɔa dɔ dzi se," ŋutsua ɖe eme.
  
  Perdue zi eƒe ŋkuwo dzi be woatrɔ ɖe nɔnɔme si me keklẽ le ŋu. To vovo na susu siwo katã fɔ ɖe eƒe ta me esime wòmlɔ viviti me la, gaxɔ si me wolée aboyoe le la lolo eye wònye atsyɔ̃ɖoɖo. Eɖo ŋku atsyɔ̃ɖoɖo si le Glamis Mɔ̃ sesẽa ƒe sɔlemexɔ si le wo dedukɔ Scotland me dzi nɛ. Wotsɔ nutata siwo le Gbɔgbɔyɔyɔ ƒe atsyã nu, siwo wotsɔ amitata siwo le keklẽm le xɔtunu siwo wotsɔ sika wɔe me la ɖo atsyɔ̃ na dzisasrãwo kple gliawo. Sikakaɖi siwo wotsɔ ƒo xlã xɔa tame eye ahuhɔ̃e fesrewo ɖo atsyɔ̃ na ahuhɔ̃e fesre siwo do go tso xɔmetsovɔ dzeani si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi goglo la megbe.
  
  Mlɔeba la, eƒe ŋkuwo ke ɖe ŋutsu si ƒe gbe ɖeka koe wòse vaseɖe ɣeyiɣi ma me ŋu, eye eƒe dzedzeme sɔ pɛpɛpɛ kloe abe alesi Perdue susui ene. Klaus mekɔ tututu o, edze tugbe eye wòdo awu nyuie o, eye wòtsi tre nyuie, eƒe asiwo ƒo ƒu ɖe eŋgɔ nyuie. Ne eko alɔgbɔnu la, do goglowo dzena le eƒe ŋgonu, eye wòdzena abe eƒe ŋku doviviti siwo le abe dzonu ene la klẽna le kekeli si le keklẽm la te ɣeaɖewoɣi. Perdue de dzesii be Klaus doa eƒe ɖa le mɔ si na wòɖoa ŋku Hitler tɔ dzi nu-si nye axadzi ƒe akpa si do viviti, si le kpuie ŋutɔ tso eƒe to tame va anyi. Gake wolũ eƒe mo dzadzɛ, eye taɖa nyɔŋu si le eƒe ŋɔti te si gbɔgbɔ vɔ̃wo ƒe Nazitɔwo ƒe ŋgɔnɔla la tsɔ ƒoe la ƒe dzesi aɖeke menɔ eŋu o.
  
  "Ɣekaɣie mate ŋu ado awu?" Perdue bia, henɔ agbagba dzem be yeawɔ nu bubutɔe alesi yeate ŋui. "Vuvɔ le wɔwɔm nam ŋutɔ."
  
  "Mele vɔvɔ̃m be màte ŋui o. Esi nèle afisia la, ànɔ amama le nuwɔna kple - Klaus ƒe ŋkuwo srɔ̃ nu tso Perdue ƒe ŋutilã kɔkɔ si le ƒuƒlu ŋu kple dzidzɔ si ŋu ŋukpe mele o - - atsyɔ̃ɖoɖo ƒe taɖodzinuwo siaa."
  
  "Awu manɔmee la, matsi tsikpe me wòaku! Esia nye fewuɖunya!" Perdue tsi tre ɖe eŋu.
  
  Klaus ɖo eŋu tufafatɔe be: "Meɖe kuku, ɖu ɖokuiwò dzi, Herr Perdue." "Sewo nye sewo. Gake ne mebiae be wòasɔ ɖe wò akɔfafa nu ko la, woaʋu dzoxɔxɔa. Míena xɔa me fa miamiamia be yeanyɔ wò ko."
  
  "Ðe nàte ŋu anyɔm le mɔ xoxoa nu koa?" Perdue ko alɔgbɔnu.
  
  "Nukae nye mɔ xoxoa? Ðe mele wò ŋkɔ yɔma? Douse wò kple tsia? Avũ si nèlɔ̃na wu dɔdɔ ɖa be wòaƒo mo na wòa? Taflatsɛ. Esia nye mawu vɔ̃ɖiwo ƒe gbedoxɔ, nye lɔlɔ̃tɔ. Mí, menye dɔmenyonyo kple vividodoɖeameŋu tae míele ya o," Klaus gblɔ kple gbe fafɛ si mesɔ kple eƒe mo si le alɔgbɔnu kom kple ŋku siwo le keklẽm o.
  
  Perdue ƒe afɔwo nɔ ʋuʋum eye eƒe nowo nɔ sesẽm le vuvɔ ta esi wònɔ tsitre ɖe kplɔ̃ si wotsɔ seda tsyɔ si nye eƒe aba tso esime wokplɔe va afisia la xa. Eƒe asiwo tsyɔ eƒe ŋutsunyenye dzi, eye wòɖe eƒe ŋutilã ƒe dzoxɔxɔ si le ɖiɖim fia kple eƒe ɖa kple nuyi ƒe amadede dzĩ.
  
  "Heizung!" Klaus ɖe gbe. Etrɔ ɖe gbe si fa wu ŋu be: "Le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, wò dzi adze eme wu, medo ŋugbe."
  
  Perdue ƒo nu kple ɣli to aɖu siwo nɔ ƒoƒom me be: "Akpe na wò."
  
  Klaus na wònya be: "Àte ŋu anɔ anyi ne èdi, gake womaɖe mɔ na wò be nàdo le xɔ sia me o vaseɖe esime woakplɔ wò ado goe-alo akplɔ wò ayi ŋgɔe-le alesi gbegbe nèwɔ nu aduadui nu."
  
  Perdue gblɔ be: "Le ema ŋu." "Afikae mele? Gbedoxɔ? Eye nukae nèhiã tso gbɔnye?
  
  "Blewu!" Klaus do ɣli kple alɔgbɔnukoko gã aɖe, eye wòƒo asikpe. "Ðeko nèdi be yeage ɖe nyaa me tsitotsito. Gbɔdzi ɖi."
  
  Perdue se le eɖokui me be yeƒe dziɖeleameƒoa le dzidzim ɖe edzi. "Se, Klaus, menye tsaɖila fiƒode aɖekee menye o! Menye sasrãkpɔ tae meva afisia ɖo o, eye kakaɖedzitɔe la, nyemeva afisia be maɖe modzaka na mi o. Medi be manya nyatakakaawo tsitotsito ale be míate ŋu aƒo míaƒe asitsatsa wɔnublanui la nu ƒu eye mate ŋu ayi aƒeme! Edze abe ètsɔe be nye dzigbezãwu ƒoɖi la me nɔnɔ le afisia, anɔ ti kpom to wò akɔta abe cirque-lã ene!"
  
  Klaus ƒe alɔgbɔnukokoa nu yi kaba. Esi Perdue wu eƒe nya ƒaƒãwo gbɔgblɔ nu vɔ la, ŋutsu tsɛ la lé ŋku ɖe eŋu ʋuʋu manɔmee. Perdue nɔ mɔ kpɔm be yeƒe nyaa va ɖo bometsila nyɔŋu si ƒoa fefe kplii le yeƒe ŋkeke siwo menyo tututu o la dometɔ ɖeka dzi.
  
  "David, èwu enua?" Klaus bia kple gbe bɔbɔe vɔ̃ɖi aɖe si womese tututu o. Eƒe ŋku ɣiawo nɔ ŋku lém ɖe Perdue tɔ ŋu tẽ esi wòɖiɖi eƒe asike ɖe anyi hele eƒe asibidɛwo ƒom. "Na makɔ nane me na wò. Menye amedzroe nènye le afisia o, èto nyateƒe; menye wò hãe nye aƒetɔ la o. Le afisia la, ŋusẽ mele asiwò o elabena le afisia la, amamae nèle, si fia be kɔmpiuta, mɔ̃ alo gaxɔgbalẽvi aɖeke mele asiwò nàtsɔ awɔ wò akunyawɔwɔwo o."
  
  Klaus te ɖe Perdue ŋu blewuu, eye wòyi eƒe numeɖeɖea dzi. "Le afisia la, mɔɖeɖe manɔ asiwò be nàbia nya alo nukpɔsusuwo nanɔ asiwò o. Àwɔ ɖe edzi alo aku, eye àwɔe ɖikekemanɔmee, ɖe mena ɖokuinye eme kɔa?"
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Eme kɔ ƒã."
  
  Egblɔ na Perdue esi wònɔ tsatsam nɛ be: "Susu ɖeka si ta medea bubu ŋuwò kura ɖoe nye be ènye Renatus si le Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa me tsã." Klaus ɖe vlododo eƒe aboyomea keŋkeŋ fia kɔte. "Togbɔ be fia vɔ̃e nènye, alakpatɔ si trɔa eɖokui si tiae be yeatsrɔ̃ Ɣe Yeye la tsɔ wu be yeazã wo atsɔ aɖu Babilon yeyea dzi."
  
  "Nyemebia be maxɔ ɖoƒe sia kpɔ o!" eɖe kuku ɖe eƒe nyaa ŋu, gake Klaus yi edzi nɔ nu ƒom abe ɖe Perdue ƒe nyawo nye ɣlidodo ko le xɔa ƒe ati siwo wotsɔ ƒo xlãe me ene.
  
  Klaus ɖe gbeƒã be: "Lã si ŋu ŋusẽ le wu le xexeame nɔ asiwò le wò ŋgɔdonya kple yɔyɔ me, Renatus, eye nèɖoe be yeaƒo ɖii, awɔ gbɔdɔnuwo ɖe eŋu eye wòna ŋusẽ kple nunya ƒe alafa geɖe ƒe mumu keŋkeŋ kloe." "Ne ɖe esiae nye wò ɖoɖo tso gɔmedzedzea me ke la, anye ne makafu wò. Esia ɖe ameflunyawo ƒe ŋutete fia. Gake ne ŋusẽ vɔvɔ̃ na wò tae nèwɔe ɖo la, xɔ̃nye la, viɖe aɖeke mele ŋuwò o."
  
  "Nukatae nèle Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa ta ʋlim? Ðe nènye woƒe kpeɖeŋutɔwo dometɔ ɖekaa? Ðe wodo teƒe aɖe ƒe ŋugbe na wò le woƒe fiazikpuixɔ me le xexeame tsrɔ̃ vɔ megbea? Ne èka ɖe wo dzi la, ekema bometsila tɔxɛ aɖee nènye," Perdue ɖo eŋu nɛ. Ese le eɖokui me be yeƒe ŋutigbalẽ le ɖiɖim le dzoxɔxɔ fafɛ si le dzoxɔxɔ si nɔ tɔtrɔm le xɔa me la te.
  
  Klaus ko alɔgbɔnu, eye wòko alɔgbɔnu vevie esi wònɔ tsitre ɖe Perdue ŋgɔ.
  
  "Mesusu be megbeŋkɔ bometsila la nɔ te ɖe taɖodzinu si le fefea ŋu dzi, alo mèsusui oa? Le mia gome la, bometsilae menye, si dia ŋusẽ to mɔ ɖesiaɖe si hiã dzi. Le gonyeme la, bometsitsie nènye le esi nètsɔe ƒu gbe ta," egblɔ.
  
  "Se, nuka dim nèle?" Purdue nɔ dziku dom vevie.
  
  Ezɔ yi fesrea nu eye wòhe xɔmetsovɔa ɖe vovo. Keyboard aɖe nɔ xɔmetsovɔa megbe, si woɖo ɖe atikpoa me. Klaus trɔ kpɔ Perdue hafi zãe.
  
  Egblɔ be: "Wokplɔ wò va afisia be woawɔ ɖoɖo ɖe ŋuwò ale be nàte ŋu awɔ taɖodzinu aɖe ŋudɔ ake." "Míehiã ŋkuɖodzinu tɔxɛ aɖe, David, eye àkpɔe na mí. Eye ɖe nèdi be yeanya akpa si doa dzidzɔ na ame wua?"
  
  Fifia eko alɔgbɔnu abe tsã ene. Perdue megblɔ nya aɖeke o. Etiae be yeakpɔ mɔ na yeƒe ɣeyiɣi eye yeazã yeƒe ŋkuléleɖenuŋu ƒe ŋutete atsɔ adi mɔ aɖe si dzi yeato ado le eme ne aɖaʋatɔa nya dzo ko. Le ɣeyiɣi sia me la, megadi be yeaɖe modzaka na Klaus o, ke boŋ ɖeko wòzɔ ɖe edzi.
  
  Klaus ko alɔgbɔnu be: "Akpa nyuitɔ kekeakee nye be àdi be yeasubɔ mí."
  
  "Nukae nye ŋkuɖodzinu sia?" Perdue biae, eye wòwɔ abe ɖe wòtsɔ ɖe le eme be yeanya ene.
  
  "Oo, nu tɔxɛ aɖe ŋutɔŋutɔ, si le etɔxɛ wu Dzɔgbese ƒe Akplɔ gɔ̃ hã!" - eɖee fia. "Woyɔe tsã be Xexeame ƒe Nukunu Asiekelia, nye lɔlɔ̃tɔ David, ebu le Xexemeʋa Evelia me to ŋusẽ vɔ̃ɖi aɖe si kaka ɖe Ɣedzeƒe Europa katã abe dɔvɔ̃ dzĩ ene gbɔ. Le woƒe nudede nyaa me ta la, ebu ɖe mí, eye míedi be wòatrɔ ava. Míedi be woagbugbɔ eƒe akpa ɖesiaɖe si tsi agbe la aƒo ƒu ahagbugbɔe aɖo atsyɔ̃ na tsã be woatsɔ aɖo atsyɔ̃ na gbedoxɔ sia ƒe akpata gã la le eƒe atsyɔ̃ɖoɖo si le abe sika ene me."
  
  Perdue ƒe lãme ʋuʋu. Nusi Klaus nɔ gbɔgblɔm la nye nusi me susu mele o eye manya wɔ o, gake enye nusi bɔ ɖe Black Sun gome.
  
  "Ðe nèle mɔ kpɔm vevie be yeake ɖe Amber Xɔa ŋua?" - Perdue bia kple movidzɔdzɔ. "Britaintɔwo ƒe yameʋuwo ƒe amedzidzedze tsrɔ̃e eye mete ŋu yi ŋgɔ wu Königsberg gbeɖe o! Meganɔa anyi o. Eƒe kakɛwo koe kaka ɖe atsiaƒu gɔme katã kple glikpo xoxo siwo tsrɔ̃ le ƒe 1944 me ƒe gɔmeɖoanyiwo te. Esia nye bometsinya!"
  
  Klaus ko alɔgbɔnu be: "Enyo, na míakpɔe ɖa be míate ŋu atrɔ wò susu le nya sia ŋu hã."
  
  Etrɔ be yeaŋlɔ kɔda si le keypad la dzi. Gbeɖiɖi sesẽ aɖe kplɔe ɖo, gake Perdue mete ŋu kpɔ naneke si mebɔ o vaseɖe esime nutata dzeani siwo le dzisasrãa dzi kple gliawo dzi va zu woawo ŋutɔ ƒe avɔwo. Perdue kpɔe be nukpɔkpɔ ƒe alakpanuwɔwɔ koe wònye.
  
  Wotsɔ LED-nukpɔkpɔ siwo te ŋu trɔa nukpɔkpɔwo abe fesrewo ene wozua Internet dzi nukpɔkpɔwo tsyɔa xɔtunuawo me. Fesreawo gɔ̃ hã nye nɔnɔmetata siwo le xɔ gbadzawo dzi ko. Kasia, Black Sun ƒe dzesi dziŋɔ la dze le ŋkuléleɖenuŋumɔ̃awo katã dzi hafi trɔ ɖe nɔnɔmetata gã ɖeka si kaka ɖe screenawo katã dzi ŋu. Naneke megakpɔtɔ le xɔ gbãtɔa me o. Perdue meganɔ fiasãa ƒe xɔdɔme dzeani la me o. Etsi tre ɖe dzodoƒea me, eye togbɔ be enya be nukpɔkpɔ aɖe koe wònye hã la, mete ŋu gbe dzoxɔxɔ si le dzidzim ɖe edzi ƒe vevesesea o.
  
  
  Ta 7 lia
  
  
  Akaɖi blɔ si tso TV la me na xɔa me do viviti wu. Le xɔa ƒe gliwo dzi la, ʋuʋu le nyadzɔdzɔwo me naa nɔnɔme kple vɔvɔli gbogbo aɖewo siwo le yibɔ kple blɔ, siwo le keklẽm abe dzikedzo ene eye ɣeyiɣi kpui aɖe koe wòklẽna ɖe atsyɔ̃ɖonu siwo le kplɔ̃awo dzi la dzi. Naneke menɔ afisi wòle be wòanɔ o. Le afisiwo glass kple nuɖugbawo nɔa nuɖuɖudzraƒea ƒe ahuhɔ̃edzraɖoƒewo tsã la, xɔtunu aɖe si me do si me naneke mele o koe nɔ afima. Kplu gbagbã gã siwo me ʋuʋudedi le kaka ɖe anyigba le eŋgɔ, kpakple agbatsɔkekea tame .
  
  Ʋu ƒe ɖi ƒo ɖi atikutsetsewo kple anyigbaxɔdzo aɖewo, eye wòzu yibɔ le TV ƒe akaɖi me. Edze abe ame siwo nɔ screen la dzi la menɔ nu ƒom na ame aɖeke koŋ o ene. Nukpɔla aɖeke menɔ xɔa me na wo o, togbɔ be ame aɖe nɔ afima hã. Le sofa la dzi la, ame aɖe ƒe to si le alɔ̃ dɔm la yɔ zikpui etɔ̃awo katã, kpakple abɔtaɖonuwo hã. Eƒe avɔwo ge ɖe anyigba, si wɔe be vuvɔ nɔ eŋu le zã me, gake metsɔ ɖeke le eme o.
  
  Tso esime wowu srɔ̃a la, Detlef mese naneke le eɖokui me o. Menye ɖeko eƒe seselelãmewo dzo le egbɔ ko o, ke eƒe sidzenuwo hã va nɔ ƒoƒom. Detlef medi be yease naneke o negbe blanuiléle kple konyifafa ko. Eƒe ŋutigbalẽ fa, fa miamiamia ale gbegbe be wòfiã, gake ɖeko ahosia se le eɖokui me be yeƒe lãme gbã esi eƒe avɔwo nɔ ʋuʋum henɔ ƒoƒom ɖe modzakaɖebɔa dzi.
  
  Eƒe afɔkpawo gakpɔtɔ nɔ aba si wòtsɔ wo ƒu gbe le ŋkeke si do ŋgɔ la ƒe go kemɛ dzi. Detlef mate ŋu ado dzi ne ekplɔ wo dzoe o, elabena ekema adzo ŋutɔŋutɔ. Gabi ƒe asibidɛwo gakpɔtɔ nɔ lãgbalẽ ka la dzi, ɖi si le eƒe afɔkpodziwo me gakpɔtɔ nɔ afima, eye esi wòka asi afɔkpaa ŋu la, ese le eɖokui me. Ne etsɔ wo da ɖe nudzraɖoƒea la, ɣeyiɣi mamlɛ siwo wòtsɔ nɔ Gabi gbɔ ƒe dzesiwo abu tegbee.
  
  Ŋutilãa vuvu le eƒe abɔta siwo gbã la ŋu, eye fifia kpea tsyɔ lã ƒuƒu la dzi. Detlef hã mese le eɖokui me o. Vuvɔa koe wòse, si na vevesese si tso eƒe ŋutasẽnuwɔwɔ kple ʋuʋudedi siwo eƒe go siwo le ʋuʋu ɖi gblẽ ɖi la nu fa. Nyateƒee, enya be yease abi siwo le ƒoƒom la le ŋufɔke, gake fifia ya la, alɔ̃dɔdɔ koe wòdi. Esi wòmlɔ anyi la, ekpɔe le eƒe drɔ̃ewo me. Mahiã be wòadze ŋgɔ nu ŋutɔŋutɔ o. Le drɔ̃e me la, ate ŋu aɣla eɖokui ɖe srɔ̃a ƒe ku ƒe nyateƒenyenye me.
  
  Amerikatɔ nyadzɔdzɔŋlɔla aɖe ƒo nu kple ɣli le television dzi be: "Esiae nye Holly Darryl si tso afisi nudzɔdzɔ nyɔŋu si dzɔ ŋdi sia le Britaintɔwo ƒe Dudɔnunɔla ƒe Dɔwɔƒe si le Berlin la dzɔ le." "Afisiae Ben Carrington si le Britain ƒe Dudɔnunɔla ƒe Dɔwɔƒe kpɔ Gabi Holzer, si nye Germany Dukplɔla ƒe Dɔwɔƒe teƒenɔla, ƒe ameɖokuiwuwu dziŋɔ la teƒe le. Àte ŋu aɖo ŋku Aƒenɔ Holzer dzi be eyae nye nyanuɖela si ƒo nu na nyadzɔdzɔgblɔlawo le dunyahelawo kple gadzikpɔlawo wuwu nyitsɔ laa le Berlin, si nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo yɔ fifia be "Midas Dzidzedzekpɔkpɔ" ŋu. Nyadzɔdzɔtsoƒewo gblɔ be womenya nu tso nusi ta Aƒenɔ Holzer tsɔ eya ŋutɔ ƒe agbe le esi wòkpe asi ɖe amewuwuawo ŋuti numekuku ŋu vɔ megbe o. Woakpɔe ɖa be ate ŋu anye amewula mawo ke ƒe taɖodzinu loo alo ɖewohĩ kadodo aɖe nɔ eya kple wo dome gɔ̃ hã."
  
  Detlef ƒo nu kple ɣli, eye wòdɔ alɔ̃ afã kple afã le nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe dzideƒo, si ɖee fia gɔ̃ hã be ɖewohĩ nane le ye srɔ̃ le amewuwuawo me ta. Mete ŋu tso nya me le alakpa eveawo dometɔ si do dziku nɛ wu ŋu o - ameɖokuiwuwu si wosusu alo eƒe gomekpɔkpɔ le eme ƒe tɔtɔ si me susu mele o. Esi nyadzɔdzɔŋlɔla siwo nya nusianu ƒe nususugblɔ madzɔmadzɔwo ɖe fu na Detlef ta la, ese le eɖokui me be fuléle si le dzidzim ɖe edzi na amesiwo doa vlo ye srɔ̃ le xexeame katã ŋkume.
  
  Detlef Holzer menye vɔvɔ̃nɔtɔ o, gake enye ame ɖeka kolia veviedonula. Ðewohĩ eƒe hehee alo ɖewohĩ eƒe amenyenye ko, gake ekpea fu ɣesiaɣi le amewo dome. Ðikeke le eɖokui me nye eƒe atitsoga tso gbaɖegbe ke, le eƒe ɖevime gɔ̃ hã. Mete ŋu susui be yele vevie ale gbegbe be ye ŋutɔ yeƒe nukpɔsusu nanɔ ye si o, eye esi wònye ŋutsu si xɔ abe ƒe blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ ene, si ɖe nyɔnu wɔnuku aɖe si wonya le Germany katã gɔ̃ hã la, Detlef gakpɔtɔ dina be yeaɖe ye ɖokui ɖa.
  
  Ne ɖe mexɔ hehe geɖe le aʋawɔwɔ me le asrafodɔ me o la, anye ne mado go Gabi gbeɖe o. Le ƒe 2009 ƒe tiatiawɔɣia la, ŋutasẽnuwɔwɔ geɖe ŋutɔ le nufitifitiwɔwɔ ŋuti nyatakakawo ta, si na amewo tsi tre ɖe eŋu eye wogbe ame siwo di be yewoaxɔ ɖoƒea ƒe nuƒowo le teƒe aɖewo le Germany godoo. Gabi, kple ame bubuwo, ƒoe dedie to ame ŋutɔ ƒe dedienɔnɔdzikpɔlawo haya me. Esi wòdo go eƒe amedzikpɔla zi gbãtɔ la, elɔ̃e enumake. Aleke wòawɔ malɔ̃ ame dzɔtsu si ƒe dzi fa tu, si fa tu abe Detlef ene alea o?
  
  Mese nusi wòkpɔ le eŋu gɔme gbeɖe o, gake esia katã nye eƒe bubumademade eɖokui ŋu ƒe akpa aɖe, eyata Gaby srɔ̃ alesi wòatsɔ eƒe ɖokuibɔbɔ awɔ nu tsɛe. Mezi edzi gbeɖe be wòava kplii le dutoƒo le eƒe kontraktɔa megbe esime eƒe amedzikpɔla wu enu o. Srɔ̃a dea bubu eƒe aɖe ƒe ʋuʋu le manyamanya me, le xɔdɔme gɔ̃ hã me. Wotsi tre ɖe wo nɔewo ŋu kura le ɖokuidziɖuɖu ƒe nyawo me, gake wokpɔ titinaƒe si dzi wofa le.
  
  Fifia megali o eye eya ɖeka koe susɔ. Eƒe didi vevie na eƒe dzi zu nuwɔametɔ, eye wòfa avi madzudzɔmadzudzɔe le sofa la ƒe kɔkɔeƒe. Nu eve wɔwɔ ɖu eƒe tamesusuwo dzi. Ele nu sia nu si wòahiã be yeanya amesi wu srɔ̃a, gake gbã la, ele be wòaɖu mɔxenu siwo wòɖo na eɖokui la dzi. Esiae nye akpa sesẽtɔ kekeake, gake Gabi dze na dzɔdzɔenyenye eye ɖeko wòhiã be wòadi mɔ aɖe si dzi wòato aka ɖe eɖokui dzi geɖe wu.
  
  
  Ta 8 lia
  
  
  Sam kple Nina menya alesi woaɖo ɖɔktaa ƒe nyabiasea ŋu o. Le nusiwo katã wokpɔ le woƒe mɔzɔzɔ ɖekae me ta la, ele be woalɔ̃ ɖe edzi be nudzɔdzɔ siwo womeɖe o li nyateƒe. Togbɔ be woate ŋu agblɔ be nusiwo me woto ƒe akpa gãtɔ tso dzɔdzɔmeŋusẽŋununya sesẽwo kple dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe gɔmeɖose siwo ŋu womeke ɖo o gbɔ hã la, woʋu mɔ na numeɖeɖe bubuwo.
  
  "Nukatae nèbia?" Sam bia nya sia.
  
  Ðetugbui ɖɔktaa lɔ̃ ɖe edzi be: "Ele be makpɔ egbɔ be wò alo aƒenɔ si le afisia mesusu be menye aʋatsodzixɔsetɔ aɖe ƒomevi le nya si gblɔ ge na wò ta o." Eƒe ŋkume nɔ ʋuʋum nɔ yiyim nɔ gbɔgbɔm le wo dome. Enye ame vevi si wua ame, gake meka ɖe edzi nenye be ele be yeaka ɖe amedzrowo dzi ale gbegbe be wòaɖe nufiafia sia si dze ƒã be etso didiƒe ʋĩ alea me na wo o.
  
  Nina ka ɖe edzi nɛ be: "Míeʋua míaƒe susu me ŋutɔ ne míeƒo nu tso nusiawo ŋu, Ðɔkta." "Àte ŋu agblɔe na mí. Ne míagblɔe tututu la, mía ŋutɔwo míekpɔ nu wɔnuku aɖewo kpɔ. Nu ʋɛ aɖewo koe gali si wɔ nuku na mía kple Sam."
  
  Sam tsɔ ɖevi ƒe nukoko gblɔ kpee be: "Nu ma ke."
  
  Exɔ ɣeyiɣi aɖe hafi Ðɔkta la va kpɔ alesi wòatsɔ eƒe nufiafiaa ayi na Sam. Eƒe mo ɖee fia be etsɔ ɖe le eme. Esi wòkɔ eƒe ŋɔti me la, egblɔ nusi wòsusu be ele be Sam nanya.
  
  "Ame siwo le kɔƒe si me nèyi la do go nu wɔnuku aɖe ŋutɔ ƒe alafa geɖe enye sia. Esia nye ŋutinya si wogblɔ kple nu ƒe alafa geɖe, eyata nyemeka ɖe ŋutinya gbãtɔa ƒe akpa si gakpɔtɔ le egbegbe xotutuwo me dzi o," egblɔe. "Woƒoa nu tso kpe xɔasi aɖe si ŋutsuvi sue aɖe fɔ hetsɔ va kɔƒea me be yeatsɔ ana amegã la ŋu. Gake esi kpea dze abe ɖe mebɔ o ene ta la, hamemegãwo susui be mawu aɖe ƒe ŋkue, eyata wotue, le vɔvɔ̃ be woanɔ ŋku lém ɖe yewo ŋu ta. Kpuie ko la, ame sia ame si nɔ kɔƒea me la ku le ŋkeke etɔ̃ megbe elabena wogbã ŋku na mawu la eye wòɖe eƒe dziku ɖe wo ŋu."
  
  "Eye èsusu be nye ŋku ƒe kuxia do ƒome kple ŋutinya sia?" Sam blu ɖe eta.
  
  "Kpɔ ɖa, menya be esia ɖi tagbɔsesẽ. Xɔ dzinye se, menya alesi wòɖinae, gake ɖo tom," ɖekakpuia te tɔ ɖe edzi. "Nusi mesusu be menye atikewɔwɔ vie o eye wòtrɔna ɖe...um...ma ƒomevi..." ŋu wu.
  
  "Akpa si wɔ nukua?" Nina bia nya sia. Ðikeke nɔ eƒe gbe me.
  
  Sam gblɔ be: "Lala fifia." "Yi edzi. Nukae esia do ƒome kple nye ŋutega?"
  
  "Mesusu be nane dzɔ ɖe dziwò le afima, Aƒetɔ Cleave; nane si dzi màte ŋu aɖo ŋkui o," ɖɔktaa do susua ɖa. "Magblɔ nusitae na wò. Esi to sia tɔgbuiwo gbã ŋku na mawu la ta la, amesi dzra mawu aɖe ɖo koe ate ŋu azu ŋkuagbãtɔ le woƒe kɔƒea me."
  
  Ðoɖoezizi si nu sẽ ŋutɔ xɔ wo ame etɔ̃a esime Sam kple Nina nɔ ɖɔktaa kpɔm dũu kple ŋkumekpɔkpɔ wɔnukutɔ kekeake si wòkpɔ kpɔ. Menya alesi wòaɖe nusi dim wònɔ be yeagblɔ la me o, vevietɔ esi wònye fewuɖunya kple quixotic ale gbegbe ta.
  
  Nina dze egɔme blewuu be: "Ne míagblɔe bubui la, edze egɔme nɔ egbɔ kpɔm be yese nusianu gɔme nyuie, àdi be yeagblɔ na mí be yexɔ srɔ̃nyɔnu tsitsiawo ƒe ŋutinya dzi se, alo? Eyata esia meku ɖe egbɔkpɔnua ŋu kura o. Ðeko nèdi be yeana míanya be yedze anyi ɖe gbeɖuɖɔ sia si nye tagbɔsesẽ la me."
  
  Sam blu ɖe eta be: "Nina," eye medzɔ dzi nɛ akpa be ele nu ƒom zi ɖeka alea gbegbe o.
  
  "Sam, ŋutsu sia le gbɔgblɔm na wò kloe be mawu aɖe le mewò. Fifia nye katã mele ego ta eye mate ŋu akpɔ narcissism vi aɖe gɔ̃ hã gbɔ le afisia kple afima, gake le Kristo ta la, màte ŋu axɔ nya ƒaƒã ma dzi ase o! "- exlɔ̃ nui. "Oo nye Mawu, esia le abe gbɔgblɔ be ne wò to le veve sem le Amazon la, ke ènye unicorn ƒe akpa aɖe ene."
  
  Amedzroa ƒe fewuɖuɖu nu sẽ akpa eye wònye amemabumabu, si zi ɖɔkta ɖekakpui la dzi be wòaɖe dɔléle si le eŋu la afia. Ɣeaɖeɣi kple Sam ŋkume kple ŋkume la, etrɔ megbe de Nina be yeaŋe aɖaba aƒu edzi le eƒe vlododo eƒe nunya ta. "Kpɔ ɖa, menya alesi esia ɖii. Gake wò, Aƒetɔ Cleave, èto dzoxɔxɔ si ƒo ƒu dziŋɔ aɖe to wò organon-visus me le ɣeyiɣi kpui aɖe me, eye togbɔ be ele be esia nana wò ta nawó hafi hã la, esia wɔe be nu sue aɖe koe gblẽ le ŋkume ƒe ŋkume kple ŋkume ƒe ŋkume ŋu!
  
  Elé ŋku ɖe Nina ŋu. "Esia dzie menɔ te ɖo ƒo nya ta le dɔlélewo didi me. Wɔe wòanye nusi nèdi, gake ewɔ nuku akpa be nàɖee ɖa be enye nu bubu aɖe si menye nusi gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu o."
  
  Sam ƒe mo wɔ yaa.
  
  Sam gblɔ na eɖokui be: "Eyata esia tae nye ŋutega si nye tagbɔsesẽ la tso."
  
  Ðɔktaa gblɔ be: "Dzoxɔxɔ si gbɔ eme la na ŋkudɔ suesuesuewo le ʋuʋum, gake ŋkudɔdala ɖesiaɖe ate ŋu aɖe esiawo ɖa ne ètrɔ gbɔ va aƒe ko."
  
  Enyo be míade dzesii be Nina ye de dzi ƒo nɛ be wòalé ŋku ɖe eƒe dɔlélea ƒe akpa kemɛ ŋu. Esi Nina de bubu gã aɖe eye wòdi be yeanya nu tso eŋu la, bia nya ɖɔktaa tso Sam ƒe ŋkumekpɔkpɔ ƒe kuxia ŋu le nukpɔsusu ɣaɣla aɖe nu. Gbã la, esi medi be yeaɖo eƒe nyabiasea ŋu o ta la, elɔ̃ be yeagblɔ yeƒe nukpɔsusu le nusi dzɔ koŋ ŋu na Nina.
  
  "Nya si mate ŋu agblɔ koe nye be dzoxɔxɔ si le abe dzikedzo ene nɔ Aƒetɔ Cleave ƒe ŋkuwo ŋu eye wòdo go evɔ megblẽ nu boo aɖeke o. Esia ɖeɖe dzaa ɖea fu na ame. Gake ne ènya kɔƒea me tɔwo abe nye ene ƒe ŋutinyawo la, èɖoa ŋku nuwo dzi, vevietɔ nuwo abe mawu ŋkuagbãtɔ si do dziku si tsɔ dziƒo dzo wu kɔƒea katã ene," ɖɔktaa gblɔ.
  
  Nina gblɔ be: "Dzikedzo. "Eyata esia tae wote tɔ ɖe edzi be Sam ku esime eƒe ŋkuwo trɔ yi eƒe tagbɔ me ɖo. Ðɔkta, alɔ̃madɔmadɔ nɔ eŋu esime meke ɖe eŋu."
  
  "Èka ɖe edzi be menye elektrikŋusẽa ƒe akpa aɖe koe wònye oa?" bia ɖɔktaa.
  
  Nina tsɔ abɔta gblɔ be: "Ðewohĩ."
  
  "Nyemeɖo ŋku nusiawo dometɔ aɖeke dzi o. Esi menyɔ la, nusi dzi meɖo ŋkui koe nye be mexɔ dzo, nye ŋku gbã afã eye metɔtɔ vevie," Sam lɔ̃ ɖe edzi, eye eƒe mo ʋuʋu le tɔtɔ ta. "Nyemenya nu boo aɖeke fifia gɔ̃ hã o wu hafi nègblɔ nya siawo katã nam, Ðɔkta."
  
  "Womeɖoe be esiawo dometɔ aɖeke nanye wò kuxia gbɔ kpɔnu o, Aƒetɔ Cleave. Gake menye nukunu aɖekee wònye o, eyata ele nam ya teti be mana nyatakaka vi aɖe mi tso nusi ate ŋu adzɔ ɖe mia dzi hafi ŋu," ɖekakpuia gblɔ na wo. "Kpɔ ɖa, nyemenya nusi he blema ma vɛ o..." ekpɔ nyɔnu ɖikela si le Sam gbɔ, eye medi be yeagado dziku nɛ aɖu fewu le eŋu o. "Nyemenya nusi to vovo manyatalenu si na nètso mawuwo ƒe tɔsisiwo o, Aƒetɔ Cleave, gake nenye wòe la, anye ne maɣlae eye mabia adzetɔ alo afakala ƒe kpekpeɖeŋu."
  
  Sam ko nu. Nina mekpɔe be enye nukokoe kura o, gake elé eƒe aɖe ɖe nusiwo ɖea fu wu siwo wòkpɔ Sam wòwɔ esime wòke ɖe eŋu la ŋu.
  
  "Ekema, blema mawu aɖee xɔ menyea? Oo Yesu vivi!" Sam ko nu.
  
  Ðɔkta la kple Nina trɔ ŋkume eye nubabla aɖe do mo ɖa le wo dome le ɖoɖoezizi me.
  
  "Ele be nàɖo ŋku edzi, Sam, be le blema la, woyɔa dzɔdzɔmeŋusẽ siwo me dzɔdzɔmeŋutinunya ate ŋu aɖe azɔ la be mawuwo. Mesusu be emae nye nusi ɖɔkta la le agbagba dzem be yeana eme nakɔ le afisia. Yɔe be nusi nèdi, gake ɖikeke mele eme o be nane si wɔ nuku ŋutɔ le dzɔdzɔm ɖe dziwò. Ŋutega gbãtɔwo, eye fifia esia," Nina ɖe eme.
  
  Sam ka ɖe edzi nɛ eye wòko alɔgbɔnu be: "Menya, lɔlɔ̃." "Menya. Ðeko wòɖina abe aɖaʋa ene ale gbegbe. Tagbɔsesẽ kloe abe ɣeyiɣi ƒe mɔzɔzɔ alo nudzodzoevi siwo amegbetɔ wɔ ene, ènyaa?" Fifia to eƒe alɔgbɔnukoko me la, edze abe ɖe wòse veve eye wògbã ene.
  
  Ðɔkta la blu ɖe Nina ta esi Sam yɔ ɣeyiɣi ƒe mɔzɔzɔ, gake ɖeko wòʋuʋu ta kple ɖekematsɔlemetɔe eye wòtutui ɖa. Aleke kee ɖɔktaa xɔ nusi wɔ nuku eye wòwɔ nuku dzi se o, ƒã hafi mate ŋu aɖe eme nɛ be eƒe dɔnɔ si nye ŋutsu si wòxɔ ɣleti geɖe siwo nye drɔ̃e baɖawoe nye Nazitɔwo ƒe meli aɖe si nɔ ʋuʋum le didiƒe si tsi tre ɖe dzɔdzɔmeŋusẽŋununya ƒe sewo katã ŋu nyitsɔ laa la ƒe amegã le manyamanya me o. Ðeko womeɖoe be woama nu aɖewo o.
  
  "Enyo, ɖɔkta, akpe na wò ŋutɔ ɖe wò atikewɔwɔ - kple nya ɣaɣla - kpekpeɖeŋu ta," Nina ko alɔgbɔnu. "Mlɔeba la, ènye kpekpeɖeŋu si lolo wu alesi nànya."
  
  Ðetugbi ɖɔktaa ko alɔgbɔnu be: "Akpe na wò, Aƒenɔ Gould, be nèxɔ dzinye se mlɔeba. Míexɔ mi nyuie ɖe mi ame evea siaa gbɔ. Taflatse lé be na ɖokuiwò, enyoa?"
  
  "Ẽ, míefa wu gbolo..."
  
  "Sam!" - Nina tso nya me nɛ. "Mesusu be ehiã be nàgbɔ ɖe eme vie." Ekɔ ŋkume ɖe dzi le ŋutsu eveawo ƒe modzakaɖeɖe ta esi wonɔ nu kom le esia ta esime wonɔ gbe dom na wo henɔ dzodzom le ɖɔktaa ƒe dɔwɔƒea.
  
  
  * * * .
  
  
  Le fiẽ ma ƒe nuwuwu lɔƒo, esi Scotlandtɔ eveawo mlɔ anyi. Le viviti me la, woɖo to atsiaƒu si te ɖe wo ŋu ƒe ɖiɖi esime Sam he Nina te ɖe eŋu.
  
  "Sam! Ao! " eɖe eƒe tsitretsiɖeŋunyawo gblɔ.
  
  "Nukae mewɔ?" - ebiae.
  
  "Nye asi! Nyemate ŋu amlɔ nye axadzi o, èɖo ŋku edzia? Efiãna abe dzomavɔ ene, eye wòwɔna nam abe ƒua le ʋuʋum le ŋkume ene," eto nyatoƒoe.
  
  Ezi ɖoɖoe vie esi wònɔ agbagba dzem be yeaxɔ yeƒe nɔƒe le aba dzi.
  
  "Àte ŋu amlɔ akɔta kokoko, alo?" ewɔa ahiãmoɖoɖo fefetɔe.
  
  Nina ɖo eŋu be: "Ẽ, gake wobla nye asi ɖe nye akɔta, eya ta meɖe kuku, Jack."
  
  "Wò nowo koe, alo? Ðe susɔea nye fefe si le dzɔdzɔea?" eɖu fewu le eŋu.
  
  Nina ko alɔgbɔnu, gake nusi Sam menya o enye be enɔ alɔgbɔnu kom le viviti me. Le ɖiɖiɖeme kpui aɖe megbe la, eƒe gbea va nɔ sesẽm ɖe edzi ŋutɔ, gake eɖe dzi ɖi.
  
  "Nina, nuka wɔm menɔ esi nèke ɖe ŋunye?" ebia nya sia.
  
  Eʋli eɖokui ta be: "Megblɔe na wò."
  
  Egbe eƒe ŋuɖoɖoa be: "Ao, èna nyatakaka kpui aɖem." "Mekpɔ alesi nèlé ɖokuiwò ɖe te le kɔdzi esi nègblɔ nɔnɔme si me nèkpɔm le na ɖɔktaa. Enyo, ate ŋu anye bometsitsi ɣeaɖewoɣi, gake megakpɔtɔ nye nyadzɔdzɔŋlɔla nyuitɔ kekeake si dzroa nu me le xexeame. Meɖu aglãdzelawo ƒe mɔxenuwo dzi le Kazakhstan eye meto mɔ aɖe si yi ŋɔdzinuwɔha aɖe ƒe bebeƒe le aʋawɔwɔ vɔ̃ɖi siwo wowɔ le Bogota me, vidzĩ. Menya ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ eye menya ne dzɔtsoƒewo le nane ɣlam ɖem."
  
  Eɖe hũ. "Viɖe kae le eŋu be nànya nuawo tsitotsito le mɔ sia mɔ nu? Míenya nusi le dzɔdzɔm ɖe dziwò haɖe o. Hell, míenya nusi dzɔ ɖe dziwò gbesigbe nèbu le DKM Geheimnis-ʋua me gɔ̃ hã o. Le nyateƒe me la, nyemeka ɖe alesi gbegbe nya ƒaƒã siwo woto vɛ wu si nàte ŋu atsɔ la dzi o, Sam."
  
  "Mese egɔme." Menya, gake etsi dzi nam, eyata ehiã be manya. Ao, gome le asinye be manya," etsi tre ɖe eŋu. "Ele be nàgblɔe nam ale be nɔnɔmetata bliboa nasu asinye, nye lɔlɔ̃tɔ. Ekema mate ŋu atsɔ eve kple eve aƒo ƒui, ènyaa? Ema ko hafi manya nusi mawɔ. Ne nu ɖeka aɖe li si mesrɔ̃ abe nyadzɔdzɔŋlɔla ene la, enye be nyatakakaawo ƒe afã...gake nyatakakaawo ƒe 99% gɔ̃ hã mesɔ gbɔ ɣeaɖewoɣi be woatsɔ atso nuvlowɔla la nu o. Nusianu tsitotsito hiã; ele be woada nyateƒenya ɖesiaɖe kpɔ hafi aƒo nya ta."
  
  Etso nya me nɛ be: "Enyo, enyo, xoxo." "Mese egᴐme. Ðeko nyemedi be wòahiã be nàwɔ nu kple nu geɖe akpa le wò tɔtrɔgbɔ megbe kpuie o, ènyaa? Èto nu geɖe me eye nèdo dzi nukutɔe to wo katã me, eɖanye nuka kee dzɔ o, lɔlɔ̃tɔ. Nusi ko mele agbagba dzem be mawɔ enye be maɖe wò le nya gbegblẽ aɖewo me vaseɖe esime nàdzra ɖo nyuie wu be nàkpɔ egbɔ."
  
  Sam tsɔ eƒe ta ɖo Nina ƒe ƒodo si le nɔnɔme nyui me la dzi, si na wòko alɔgbɔnu. Mete ŋu tsɔ eƒe ta ɖo eƒe akɔta o le aŋea ta, eyata etsɔ eƒe asi bla eƒe ata eye wòtsɔ eƒe asi ƒo ɖe eƒe akɔta suea te. Eʋẽna abe roses ene eye wòsena le eɖokui me abe satin ene. Ese le eɖokui me be Nina ƒe asi si le ablɔɖe me la le eƒe taɖa ɣi ɣia dzi esi wòlée ɖe afima eye wòdze nuƒoƒo gɔme.
  
  Sam nɔ to ɖom Nina nɔ nu ƒom tso nusianu si dzɔ ŋu aɖabaƒoƒo blaeve kple edzivɔ, eye nya ɖeka pɛ hã meto eŋu o. Esi wògblɔ afimatɔa kple gbe wɔnuku si Sam tsɔ gblɔa nyawo le gbe si gɔme womate ŋu ase o me ŋu nya nɛ la, ese le eɖokui me be eƒe asibidɛwo nɔ ʋuʋum le yeƒe ŋutigbalẽ ŋu. Ne menye nenema o la, Sam wɔ dɔ nyuie ŋutɔ le eƒe nɔnɔme dziŋɔa gbɔgblɔ me, gake wo dometɔ aɖeke medɔ alɔ̃ o vaseɖe esime ɣea do.
  
  
  Ta 9 lia
  
  
  Gbedoxɔa ƒoƒo madzudzɔmadzudzɔe na Detlef Holtzer ƒe mɔkpɔkpɔ bu ɖee eye wòdo dziku. Ŋkeke etɔ̃e nye esia tso esime wowu srɔ̃a, gake to vovo na nusi wòkpɔ mɔ na la, ɖeko eƒe seselelãmewo gagblẽ ɖe edzi. Ɣesiaɣi si nyadzɔdzɔŋlɔla bubu ƒo ʋɔ nɛ la, eʋuʋuna. Eƒe ɖevime ƒe vɔvɔliwo do le eƒe ŋkuɖodzinyawo me; gbegblẽɣi doviviti mawo siwo na ame aɖe ƒe ʋɔ ƒoƒo ƒe ɖiɖi nyɔ ŋu nɛ.
  
  "Gblẽm ɖi!" - edo ɣli, metsɔ ɖeke le ame si yɔe la me o.
  
  "Aƒetɔ Holzer, Hein Müller si tso kuteƒeae nye esia. Srɔ̃wò ƒe nugblẽfexeha do ka kplim be makɔ nya aɖewo ŋu kpli wò hafi woayi edzi..."
  
  "Ðe nènye tokunɔa? Megblɔ be do go!" - spat ahosi dzɔgbevɔ̃etɔ la. Eƒe gbe nɔ ʋuʋum le aha sesẽa ta. Enɔ gbagbãƒe keŋkeŋ. "Medi be woado ame kukua kpɔ! Wowui! Mele egblɔm na mi be, wowui! Nyemaɖii o vaseɖe esime woaku nu me!"
  
  Ameka kee va eƒe ʋɔtru nu o, Detlef gbe be woagage ɖe eme o. Le aƒea me la, woɖe ŋutsu si ɖe eɖokui ɖe aga la dzi kpɔtɔ wòzu naneke kloe le mɔ si womate ŋu aɖe o nu. Edzudzɔ nuɖuɖu eye ƒã hafi wòʋuʋu tso sofa la dzi, afisi Gaby ƒe afɔkpawo na wòlé ɖe eƒe anyinɔnɔ ŋu le.
  
  "Make ɖe eŋu, Gabi. Mègatsi dzi o, lɔlɔ̃tɔ. Makpɔe atsɔ eƒe kukua aƒu gbe tso agakpe dzi," eƒo nu kpoo, eye wònɔ ʋuʋum eye eƒe ŋku xɔ dzo ɖe teƒea. Detlef megate ŋu nɔ te ɖe nuxaxa nu o. Etso hezɔ ƒo xlã aƒea, eye wòɖo ta fesre siwo do viviti la gbɔ. Etsɔ eƒe asibidɛ si fiaa nu la vuvu gbeɖuɖɔkotoku siwo wòtsɔ ka bla ɖe glass la ŋu la ƒe dzogoe. Ʋu eve nɔ tsitre ɖe gota le eƒe aƒea ŋgɔ, gake wonɔ ƒuƒlu.
  
  "Afi kae nèle?" - edzi ha kpoo. Fifia do ɖe eƒe ŋgonu eye wòsi yi eƒe ŋku siwo le bibim la me, eye alɔ̃madɔmadɔ biã. Eƒe ŋutilã gã la dzi ɖe kpɔtɔ kilogram ʋɛ aɖewo tso esime wòdzudzɔ nuɖuɖu, gake egakpɔtɔ nye ŋutsua tututu. Enɔ afɔ ƒuƒlu, eye wòdo afɔkpa eye wòdo awu ʋlaya si ƒe abɔ legbe si le ʋuʋu ɖi si le ƒoƒom ɖe eƒe alidziblanu ŋu la, etsi tre nɔ lalam be ame aɖe nado ɖe ʋuawo gbɔ. "Menya be èle afisia. Menya be èle nye ʋɔtru nu, sisiblisi suewo," eʋuʋu mo esime wònɔ nya siawo dzim. "Mouse, sisiblisi! Ðe nèle agbagba dzem be yeage ɖe nye aƒea mea?"
  
  Elala, gake ame aɖeke meƒo eƒe ʋɔ o, si na gbɔdzɔe gã aɖe, togbɔ be meka ɖe tomefafaa dzi kokoko o hã. Enɔ vɔvɔ̃m na ƒoƒo sia, si ɖi na eƒe to abe agbo si le ƒoƒom ene. Esi wònye ƒewuivi la, fofoa, si nye tsatsadala ahatsunola, gblẽe ɖi le aƒeme esime wònɔ sisim le gadodo ƒe ƒumelãwo kple agbalẽŋlɔlawo nu. Ðekakpui Detlef ɣla eɖokui ɖe eme, eye wòdo xɔmetsovɔawo esime amegãxiawo nɔ ʋɔtrua nu. Ʋɔƒoƒoa sɔ kple ŋutsuvi sue la dzi dzedze bliboe, eye eƒe dzi nɔ ƒoƒom le ememe, eye vɔvɔ̃ ɖoe be nusi adzɔ ne woge ɖe eme.
  
  Tsɔ kpe ɖe ƒoƒo ŋu la, ŋutsu siwo do dziku la do ɣli do ŋɔdzi nɛ heƒo fi dee.
  
  Menya be èle afima, wò gbeɖuɖɔ sue! Ʋu ʋɔa, ne menye nenema o la, matɔ dzo wò aƒea!" wodo ɣli. Ame aɖe nɔ anyikpewo ƒom ɖe fesrewo nu, esime ƒewuivia nɔ anyi ƒo ƒu ɖe eƒe xɔdɔme ƒe dzogoe dzi, nɔ eƒe towo tsyɔm. Esi fofoa trɔ gbɔ va aƒeme tsi megbe ŋutɔ la, eya kpɔe be ye viŋutsua nɔ avi fam, gake ɖeko wòko nu heyɔ ŋutsuvia be gbɔdzɔgbɔdzɔ.
  
  Vaseɖe egbea la, Detlef se le eɖokui me be yeƒe dzi le ƒoƒom esime ame aɖe ƒo yeƒe ʋɔ, togbɔ be enya be ame siwo ƒo ka na yewo mewɔa nuvevi ame o eye susu vɔ̃ aɖeke mele wo si o hã. Gake fifia ya? Fifia woganɔ eƒe ʋɔ ƒom ake. Wodi eyama. Wonɔ abe ŋutsu siwo do dziku le gota le eƒe ƒewuiwo me ene, eye wote tɔ ɖe edzi be wòado go. Detlef se le eɖokui me be yetsi mɔ̃ me. Ese le eɖokui me be wodo ŋɔdzi na ye. Nusita wova la mehiã o. Nya lae nye be wodze agbagba be yewoazi edzi ado le eƒe bebeƒe, eye esia nye aʋawɔwɔ ɖe ahosia ƒe seselelãme sesẽwo ŋu.
  
  Le susu aɖeke si me mekɔ o ta la, eyi nuɖaƒea eye wòɖe hɛ si wotsɔna ɖea lãe le agbatsɔkekea me. Enya nu si wɔm wònɔ nyuie, gake megate ŋu ɖu eɖokui dzi o. Aɖatsi yɔ eƒe ŋkuwo dzi esi wòɖi akplɔa ɖe eƒe ŋutigbalẽ me, megoglo akpa o, ke boŋ goglo ale gbegbe. Menya nusi ʋãe wòwɔ esia o, gake enya be ele be yeawɔe. Le ɖoɖo aɖe nu tso gbe vivi si nɔ eƒe ta me gbɔ la, Detlef tsɔ akplɔa ʋuʋu sentimeta geɖe tso eƒe abɔta ƒe akpa ɖeka yi akpa kemɛ. Eɖua nu abe pepa gã aɖe si wotso ene, gake woate ŋu ado dzi. Esi wònɔ hɛa kɔm la, enɔ ʋu si nɔ dodom kpoo tso fli si wòɖe la kpɔm. Esi fli dzĩ suea nɔ vɔvɔm va zu tsidzadza le eƒe ŋutigbalẽ ɣia dzi la, egbɔ ya sesĩe.
  
  Zi gbãtɔ tso esime Gabi ku la, Detlef se le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme. Eƒe dzi nɔ blewu va ɖo ɣeyiɣi si me fa miamiamia eye eƒe dzimaɖitsitsiwo megate ŋu ɖo o-fifia. Alesi woɖe asi le eŋu le dziɖeɖi me la wɔ nuku nɛ, si na wòda akpe ɖe hɛa ta. Elé ŋku ɖe nusi wòwɔ ŋu vie, gake togbɔ be eƒe agbenyuinɔnɔ ƒe kɔmpasi tsi tre ɖe eŋu hã la, mese fɔɖiɖi aɖeke le eŋu o. Le nyateƒe me la, ese le eɖokui me be yewɔ dɔ nyuie.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Melɔ̃ wò, Gabi." "Melɔ̃ wò. Esia nye ʋu ƒe atamkaka na wò, vinye."
  
  Etsɔ avɔ bla eƒe asi heklɔ hɛa, gake le esi teƒe be wòagbugbɔe ada la, etsɔe de eƒe kotoku me.
  
  Egblɔ na hɛa le ɣlidodo me be: "Ðeko nènɔa afisi nèle." "Nɔ afima ne mehiã wò. Èle dedie. Mesena le ɖokuinye me be mele dedie le gbɔwò." Alɔgbɔnukoko manyatalenu aɖe nɔ fefem le Detlef ƒe mo esime wònɔ vivi sem na tomefafa si va edzi zi ɖeka. Ðeko wònɔ abe ɖe eɖokui lãɖeɖe ƒe nuwɔnaa na eƒe susu me kɔ ene, ale gbegbe be kakaɖedzi le eŋu ale gbegbe be wòdze agbagba aɖe be yeake ɖe srɔ̃a wula ŋu to numekuku ƒomevi aɖe si wòwɔ do ŋgɔ me.
  
  Detlef zɔ to nudzraɖoƒea ƒe ahuhɔ̃e gbagbãa dzi, eye metsɔ ɖeke le eme be woaɖe fu na ye o. Vevesesea nye vevesese bubu si woƒo ƒu ɖe nusi me tom wònɔ xoxo la dzi, si na wòdze abe nu maɖinu aɖe le mɔ aɖe nu ene.
  
  Esi wònye ɖeko wòva nya be mehiã be yeatso ye ɖokui hafi yeƒe dzi nadze eme o ta la, enya hã be ele be yeadi ye srɔ̃ si megali o ƒe nuŋlɔɖigbalẽ. Gabi nye ame xoxo le go sia me. Exɔ nuŋlɔɖi ŋutɔŋutɔwo kple ɣletigbalẽwo dzi se. Togbɔ be ezã eƒe telefon tsɔ ɖo ŋku ɣeyiɣi siwo woɖo ɖi nɛ dzi hã la, eŋlɔ nusianu hã ɖe agbalẽ me, si nye numame si woxɔna nyuie wu fifia si ate ŋu akpe ɖe eŋu wòafia asi amesiwo ate ŋu awui.
  
  Esi wònɔ eƒe agbalẽdzraɖoƒewo me dzrom la, enya nusi tututu dim wònɔ.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me esi wòyi edzi nɔ didim vevie be: "Oo Mawu, mele mɔ kpɔm be menɔ wò gakotoku me o, vinye." "Elabena wò gakotoku le wo si eye womagbugbɔe nam o vaseɖe esime mado go le ʋɔtru ma nu aƒo nu kpli wo, ènyaa?" Eyi edzi nɔ nu ƒom na Gaby abe ɖe wòle to ɖom ene, enye mɔnukpɔkpɔ na amesiwo tsi akogo be woagawɔ tagbɔsesẽ o, nane si wòsrɔ̃ tso alesi wòkpɔe be wowɔ ŋlɔmi le dadaa ŋu esime wònɔ dzi dom le dzomavɔ si me wòto esime wòɖe srɔ̃ me.
  
  Detlef ƒo nu kple ɣli be: "Gabi, mehiã wò kpekpeɖeŋu, vinye." Ebɔbɔ nɔ zikpui aɖe dzi le xɔ sue si Gaby zãna abe eƒe ɔfis ene la me. Meléa ŋku ɖe agbalẽ siwo kaka ɖe afisiafi kple eƒe sigaretɖaka xoxo si le atikpo si wòzãna tsɔ wɔa eƒe faɛlwo ƒe agbalẽdzraɖoƒe evelia ŋu. Detlef gbɔ ya sesĩe eye wòhe eɖokui ɖekae. "Afikae nàda wò asitsatsa ŋuti nuŋlɔɖigbalẽ ɖo?" ebia kple gbe bɔbɔe esi eƒe susu nɔ du dzi to nusiwo katã ate ŋu adzɔ la me.
  
  Eʋuʋu mo, eye wòbu tame vevie be: "Anye be teƒe aɖe nanɔ anyi si nàte ŋu age ɖo bɔbɔe." Etso hewɔ abe eƒe ɔfis ene. "Afikae wòanɔ bɔbɔe wu?" Enɔ anyi ɖe eƒe kplɔ̃ ŋu, eye wòdze ŋgɔ eƒe kɔmpiutadzikpɔmɔ̃. Ɣletigbalẽ aɖe nɔ eƒe kplɔ̃ dzi, gake enɔ ƒuƒlu. Ede dzesii esi wònɔ nu siwo le kplɔ̃a dzi la tsatsam be: "Mesusu be màŋlɔ nya sia ɖe afisia o elabena menye ame sia ame nakpɔe o."
  
  Elé nuŋlɔtiwo kple lɛtaʋuʋu ɖe asi le anyikpe kplu aɖe si dzi woŋlɔ eƒe tɔdziʋukula xoxoa ƒe dzesi ɖo me. Flash drive kple nu suesuesue geɖewo abe ɖaƒoƒo, marble kple asigɛ eve siwo medona kpɔ o elabena wololo akpa ta la nɔ agba si le gbadzaa wu la me. Le miame, le eƒe kplɔ̃dzikaɖi ƒe afɔ xa la, wotsɔ ŋɔti me atike siwo woʋu ɖi la mlɔ anyi. Ŋkekegbalẽ aɖeke meli o.
  
  Detlef se le eɖokui me be nuxaxa gaɖu ye dzi ake, eye eƒe dzi gbã le esi yemeke ɖe lãgbalẽgbalẽ yibɔa ŋu o ta. Gabi ƒe saŋku nɔ tsitre ɖe xɔa ƒe ɖusime ʋĩ, gake haƒoƒo siwo woŋlɔ ɖe afima koe nɔ agbalẽ siwo le afima la me. Ese tsidzadza le gota, si sɔ kple eƒe seselelãme.
  
  "Gabi, ɖe mate ŋu akpe ɖe ŋuwò le nane mea?" - eɖe hũ. Telefon si le Gabi ƒe agbalẽdzraɖoƒea la ɖi eye wòdo vɔvɔ̃ nɛ afã kple afã wòku. Enyae nyuie wu be wòatsɔe ade asi me. Woawoe. Amesiawo nye adelawo, nutsolawo. Ame siawo ke nye amesiwo kpɔ srɔ̃a be enye gbɔdzɔgbɔdzɔtɔ aɖe si di be yeawu ye ɖokui. "Ao!" - edo ɣli, eye wònɔ ʋuʋum le dziku ta. Detlef lé agbalẽdzraɖoƒe aɖe si wotsɔ gayibɔ wɔe le agbalẽdzraɖoƒea hetsɔe ƒu gbe ɖe telefon la dzi. Agbalẽdzraɖoƒe kpekpea tsɔ ŋusẽ gã aɖe ƒo telefon la le kabinet la me, si na wògbã ɖe anyigba. Eƒe ŋku dzĩ siwo me tsi le la nɔ ŋku lém ɖe mɔ̃ si gbã la ŋu dzodzrotɔe, eye emegbe wòʋu yi kabinet si wòtsɔ agbalẽdzraɖoƒe kpekpe aɖe gblẽ la gbɔ.
  
  Detlef ko alɔgbɔnu.
  
  Le nudzraɖoƒea la, ekpɔ Gabi ƒe ŋkekenyuigbalẽ yibɔa. Ɣeyiɣi siawo katã la, emlɔ telefon la te, eye wòɣla eɖokui ɖe ŋku siwo nɔ ŋku lém ɖe eŋu la si. Eyi ɖaxɔ agbalẽa, eye wònɔ nu kom aɖaʋatɔe. "Vinye, wòe nye nyuitɔ kekeake! Wòe nye ema? A? "eƒo nu vividoɖeameŋutɔe, eye wòʋu agbalẽa. "Ðe nèƒo ka nam koa? Èdi be makpɔ agbalẽa? Menya be èwɔe."
  
  Eʋu eme dzimagbɔɖitɔe, henɔ ɣeyiɣi siwo wòŋlɔ ɖi na ŋkeke si dzi wòku ŋkeke eve enye sia la dim.
  
  "Amekae nèkpɔ? Amekae kpɔ wò zi mamlɛtɔ negbe Britaintɔ bometsila ma ko? Mina míalé ŋku ɖe eŋu".
  
  Esi ʋu ƒuƒu nɔ eƒe asibidɛ te la, etsɔ eƒe asibidɛ si fiaa nu la ƒu du tso etame yi anyime, eye wònɔ ŋku lém ɖe nya ɖesiaɖe si wòŋlɔ ŋu nyuie.
  
  "Ðeko wòle be makpɔ amesi gbɔ nènɔ do ŋgɔ na wò..." Emi nu sesĩe. "Wogblɔna be èku ŋdi sia."
  
  
  8.00 - Kpekpe kple nyatakakaxɔlawo teƒenɔlawo
  
  9.30 - Margot Seƒoƒowo, ChD Ŋutinya
  
  10.00 - David Perdue Ben Carrington ƒe dɔwɔƒe si ku ɖe Milla ƒe yameʋuɖoɖo ŋu
  
  11.00 - Aɖaŋuɖotakpekpea ɖo ŋku Kirill dzi
  
  12.00 - Wɔ ɖoɖo kple aɖudɔdala Detlef
  
  
  Detlef ƒe asi yi eƒe nu me. "Aɖuvea nu yi, ènya, Gabi?" Eƒe aɖatsiwo na nya siwo wònɔ agbagba dzem be yeaxlẽ la me mekɔ o, eye wòtu agbalẽa, lée ɖe akɔta sesĩe, eye wòdze anyi ɖe nuxaxa ƒe ƒuƒoƒo aɖe me, henɔ avi fam le eƒe dzi me. Ete ŋu kpɔa dzikedzo ƒe keklẽ to fesre siwo do viviti la me. Gaby ƒe ɔfis sue la do viviti keŋkeŋ kloe azɔ. Ðeko wònɔ anyi ɖe afima nɔ avi fam vaseɖe esime eƒe ŋkuwo ƒu. Blanuilélea nu sẽ ŋutɔ, gake eva hiã be wòahe eɖokui.
  
  Carrington ƒe ɔfis, esusui. Teƒe mamlɛtɔ si wòyi enye Carrington ƒe dɔwɔƒe. Egblɔ na nyadzɔdzɔgblɔlawo be yenɔ afima esime wòku be: "Nane ƒoe ɖe enu. Nu bubu aɖe hã ganɔ nuƒoƒo sia si wolé ɖe mɔ̃ dzi ŋu. Eʋu agbalẽa kaba eye wòʋu kplɔ̃a ƒe akaɖi ƒe ʋuƒoa ale be wòate ŋu akpɔ nu nyuie wu. Detlef ƒo nu kple gbɔgbɔ be: "Amekae nye Milla?" ebu tame sesĩe. "Amekae nye David Perdue?"
  
  Eƒe asibidɛwo mete ŋu nɔ ʋuʋum kabakaba o esi wòtrɔ yi eƒe kadodo ƒe xexlẽdzesiwo gbɔ, eye woŋlɔe ɖe eƒe agbalẽa ƒe akpa sesẽ si le eme la dzi madzemadzee. Naneke menɔ anyi na 'Milla' o, gake le axaa ƒe gɔme la, nyatakakadzraɖoƒe ƒe adrɛs aɖe nɔ Perdue ƒe dɔwɔƒewo dometɔ ɖeka.Detlef yi internet dzi enumake be yeakpɔ amesi nye Perdue ŋutsu sia.Esi Detlef xlẽ akpa si nye About vɔ la, ezi Contact tab la dzi eye wòko alɔgbɔnu.
  
  "Gotcha!"
  
  
  Ta 10 lia
  
  
  Perdue miã ŋku. Esi wòtsi tre ɖe didi be yeakpɔ nusi screen-awo le ɖeɖem fia ŋu ta la, etsi ŋku eye wòŋe aɖaba ƒu ɣlidodo siwo nɔ dodom tso nuƒomɔ̃ ene siwo le dzogoeawo dzi la dzi. Nusi dzi mete ŋu ŋe aɖaba ƒui o enye dzoxɔxɔ si nɔ dzidzim ɖe edzi vivivi. Eƒe ŋutilã nɔ fifiam le dzoxɔxɔ ƒe amedzidzedzea ta, gake edze agbagba ɖesiaɖe be yeawɔ ɖe dadaa ƒe se si nye be megatsi dzodzodzoe o dzi. Egblɔna ɣesiaɣi be Zen ye nye ŋuɖoɖoa.
  
  Zi ale si nètsi dzodzodzoe la, woawo tɔe nènye. Ne ènya tsi dzodzodzoe ko la, wò susu axɔe ase eye nuwɔna kpatawo katã awɔ dɔ. "Nɔ anyi kpoo alo woaƒo wò," egblɔ na eɖokui zi gbɔ zi geɖe, tsi tre maʋãmaʋãe. Ne míagblɔe bubui la, Perdue nɔ ayemɔ xoxo aɖe zãm ɖe eɖokui ŋu si wòkpɔ mɔ be yeƒe ahɔhɔ̃ adze anyi ɖo. Enɔ vɔvɔ̃m be ʋuʋu gɔ̃ hã adzi eƒe dzoxɔxɔ ɖe dzi ɖe edzi.eƒe ŋutilã, gake mehiãe o.
  
  Gbeɖiɖi si ƒo xlãe la ble eƒe susu wòxɔe se be wo katã nye nu ŋutɔŋutɔwo. Ne Perdue na be wòagalé ŋku ɖe screenwo ŋu o ko hafi wòate ŋu axe mɔ na eƒe ahɔhɔ̃ be wòagaƒo nukpɔsusuwo nu ƒu ahatrɔ wo woazu nu ŋutɔŋutɔ o. Le eƒe nusɔsrɔ̃ tso NLP ƒe gɔmedzenufiafiawo ŋu le ƒe 2007 ƒe dzomeŋɔli me la, esrɔ̃ susu ƒe ayemɔ sue aɖewo siwo dzi wòato akpɔ ŋusẽ ɖe gɔmesese kple tamebubu dzi. Mesusui kpɔ be yeƒe agbe anɔ te ɖe edzi o.
  
  Le gaƒoƒo geɖe me la, wose gbeɖiɖi aɖe si na tome tsi tso goawo katã me. Ðevi siwo ŋu wowɔ ŋlɔmi le ƒe ɣlidodowo va xɔ ɖe tudada ƒe haƒoƒo me hafi trɔ zu gakpo siwo le gakpo dzi ƒe ƒoƒo si me ɣeyiɣi ƒe didime le ɣesiaɣi. Vivivi la, akplɔ si le aŋea dzi ƒe ɖiɖi trɔ zu gbɔdɔdɔ ƒe ɣlidodo si me ɣeyiɣi ƒe didime le hafi nutrenu vidzĩ siwo woƒo vaseɖe ku me ƒe ɣlidodo nyrɔe. Woƒo haƒoƒo siwo wolé ɖe mɔ̃ dzi la le mɔ si nuwuwu meli na o nu ɣeyiɣi didi ale gbegbe be Perdue te ŋu gblɔ gbeɖiɖi si akplɔ esi li fifia ɖo ɖi.
  
  Edzi ŋɔ nɛ ŋutɔ be eteƒe medidi o gatɔ biliɔnla la va kpɔe be gbeɖiɖi dziŋɔawo mega nyɔa ŋu ye o. Ke boŋ ekpɔe be kpukpui aɖewo doa dzidzɔ na ye, evɔ bubuwo ya doa dziku na yeƒe fuléle. Esi wògbe be yemanɔ anyi o ta la, eƒe afɔwo te veve eye eƒe akɔta nɔ ewum, gake anyigba hã te dzoxɔxɔ. Esi Perdue ɖo ŋku kplɔ̃ si ate ŋu anye sitsoƒe dzi la, eʋu ŋku be yeadi, gake esi wònɔ ŋku lém ɖe eŋu la, woɖee ɖa, si wɔe be mɔ aɖeke megali si dzi wòato o.
  
  "Èle agbagba dzem be yeawum xoxoa?" - edo ɣli, eye wòti kpo tso afɔ ɖeka dzi yi evelia dzi be yeana yeƒe afɔwo nagbɔ ɖe eme tso anyigba ƒe dzoxɔxɔ si le bibim la gbɔ. "Nuka dim nèle tso gbɔnye?"
  
  Gake ame aɖeke meɖo eŋu nɛ o. Le gaƒoƒo ade megbe la, ɖeɖi te Perdue ŋu. Anyigba megaxɔ dzo ɖe edzi o, gake esɔ gbɔ be wòatɔ dzo eƒe afɔwo ne etsɔ dzideƒo ɖiɖi wo ɖe anyi wu sɛkɛnd ɖeka le ɣeyiɣi ɖeka me. Nusi gblẽ wu dzoxɔxɔa kple alesi wòhiã be woaʋuʋu ɣesiaɣie nye be odio-klip la nɔa ɖiɖim madzudzɔmadzudzɔe. Ɣeaɖewoɣi la, mete ŋu nɔa te ɖe enu o, ke boŋ eʋua ŋku be yeakpɔ nusi trɔ le ɣeyiɣi si do ŋgɔ me. Esi kplɔ̃a bu vɔ la, naneke megatrɔ o. Le eya gome la, nyateƒenya sia ɖe fu nɛ wu esi to vovo na ema.
  
  Perdue ƒe afɔwo te ʋu nɔ dodom esime ʋuʋudedi siwo le eƒe afɔkpodziwo dzi la gbã, gake mete ŋu ɖe mɔ nɛ wòtɔ vie gɔ̃ hã o.
  
  "Oo Yesu! Taflatse midzudzɔ esia! Taflatsɛ! Mawɔ nu si nèdi!" - edo ɣli. Agbagbadzedze be wòagabu o meganye tiatia o. Ne menye nenema o la, anye ne woƒle susu si nye be ekpe fu ale gbegbe be wòaxɔ woƒe dɔdasi ƒe dzidzedzekpɔkpɔ dzi ase gbeɖe o. "Klaus! Klaus, le Mawu ta, meɖe kuku gblɔ na wo be woadzudzɔ!"
  
  Gake Klaus meɖo eŋu o eye medzudzɔ funyafunyawɔwɔa o. Odio nyɔŋua nɔ ɖiɖim le loop si nuwuwu meli na o dzi vaseɖe esime Perdue do ɣli ɖe edzi. Eya ŋutɔ ƒe nyawo ƒe ɖiɖi ko gɔ̃ hã he gbɔdzɔe aɖe vɛ ne wotsɔe sɔ kple gbeɖiɖi siwo wogbugbɔ gblɔna. Mexɔ ɣeyiɣi didi hafi eƒe gbe do kpo nu o.
  
  "Èwɔe nyuie, bometsila!" eƒo nu le ɣlidodo si me kɔ o me. "Fifia màte ŋu ayɔ kpekpeɖeŋu o eye gbe gɔ̃ hã mele asiwò be nàna ta o." Eƒe afɔwo ƒo ɖe eƒe kpekpeme te, gake enɔ vɔvɔ̃m be yeadze anyigba. Eteƒe madidi o, magate ŋu aɖe afɔ bubu o. Esi Perdue nɔ avi fam abe vidzĩ ene la, eɖe kuku. "Nublanuikpɔkpɔ. Taflatsɛ."
  
  Kasia xɔmenuwo do viviti, si na Purdue gadze viviti gã aɖe me ake. Gbeɖiɖia tɔ enumake, si na eƒe towo nɔ ɖiɖim le ɖoɖoezizi kpata me. Anyigba la gakpɔtɔ nɔ dzo dam, gake le sɛkɛnd ʋɛ aɖewo megbe la, efa, si na wòte ŋu bɔbɔ nɔ anyi mlɔeba. Eƒe afɔwo nɔ ƒoƒom le vevesese sesẽ aɖe ta, eye eƒe ŋutilã ƒe lãmeka ɖesiaɖe nɔ ʋuʋum henɔ ʋuʋum.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Oo, akpe na Mawu," eye wòda akpe be funyafunyawɔwɔa wu enu. Etsɔ eƒe asi megbe tutu eƒe aɖatsiwo eye mede dzesii gɔ̃ hã be fifiaa nɔ fiãm eƒe ŋkuwo o. Ðoɖoezizi la nye gã ŋutɔ. Ete ŋu se eƒe dzi ƒe tsotso mlɔeba, si nɔ du dzi le masɔmasɔa ta. Perdue gbɔ gbɔdzɔe ƒe gbɔgbɔ sesẽ aɖe, eye wòse vivi na yayra si nye ŋkuɖoɖo edzi.
  
  Gake Klaus mefia be woaŋlɔe be na Purdue o.
  
  Le aɖabaƒoƒo atɔ̃ pɛpɛpɛ megbe la, screen-awo gaʋu eye ɣlidodo gbãtɔ tso nuƒomɔ̃awo gbɔ. Perdue se le eɖokui me be yeƒe luʋɔ gbã gudugudu. Eʋuʋu ta le dzimaxɔse me, ese le eɖokui me be anyigba gaxɔ dzo eye mɔkpɔkpɔbuɖeame yɔ yeƒe ŋkuwo me fũ.
  
  "Nu ka ta?" - e li liʋiliʋi, henɔ to hem na eƒe ŋɔti kple agbagbadzedze be yeado ɣli. "Amegãxi ka ƒomevie nènye? Wò gbolo vi, nukata màɖe wò mo afia o!" Eƒe nyawo - ne ɖe wose wo gɔ̃ hã - anye ne adze to tokunɔwo dzi elabena Klaus menɔ afima o. Le nyateƒe me la, ame aɖeke menɔ afima o. Woda fuwɔamemɔ̃a ɖe ɣeyiɣidzidzenu dzi be wòatsi ɣeyiɣi didi aɖe ko ale be Perdue nate ŋu akpɔ mɔkpɔkpɔ, si nye Nazitɔwo ƒe ɣeyiɣia me mɔnu nyui aɖe si wotsɔ doa susu me funyafunyawɔwɔ amewo ɖe ŋgɔe.
  
  Mègaka ɖe mɔkpɔkpɔ dzi gbeɖe o. Enɔa anyi ɣeyiɣi kpui aɖe ko abe alesi wònye ŋutasẽnuwɔwɔ ene.
  
  Esi Perdue nyɔ la, egatrɔ yi fiasãa ƒe xɔ dzeani si me amitatawo kple fesre siwo wotsɔ ahuhɔ̃e wɔe ɖo la me. Esusui hena ɣeyiɣi kpui aɖe be drɔ̃e baɖa aɖe koe wònye, gake emegbe ese vevesese sesẽ si nye ʋuʋudedi si le gbagbãm. Mete ŋu kpɔa nu nyuie o elabena wotsɔ eƒe ŋkumeɖobolo kpe ɖe eƒe awuwo ŋu, gake eƒe nukpɔkpɔ nyo ale gbegbe be wòte ŋu kpɔ dzisasrãa ƒe akpa suesuesuewo-menye nutataawo o, ke boŋ xɔtunuawoe.
  
  Eƒe ŋkuwo ƒu le aɖatsi mɔkpɔkpɔbuɖeame si wòkɔ ta, gake ema menye naneke ne wotsɔe sɔ kple taɖuame si me mã si nɔ fu ɖem nɛ le gbeɖiɖi ƒe agba si gbɔ eme ta. Esi wònɔ agbagba dzem be yeaʋuʋu yeƒe abɔwo kple afɔwo la, ekpɔe be yeƒe lãmekawo lé ɖe te nyuie wu alesi yesusui. Mlɔeba la, Perdue ɖiɖi ŋku ɖe eƒe afɔwo ŋu, eye wònɔ vɔvɔ̃m na nusi wòate ŋu akpɔ. Abe alesi wokpɔ mɔe ene la, ʋuʋudedi siwo gbã kple ʋu ƒuƒu xɔ eƒe afɔbidɛwo kple axawo dzi.
  
  "Mègatsi dzi ɖe eŋu o, Herr Perdue. Medo ŋugbe be womazi dziwò be nàtsi tre ɖe wo dzi ŋkeke bubu ya teti o," fewuɖugbe aɖe do to yame tso ʋɔtrua nu. "Èdɔ alɔ̃ abe ame kukuwo ene, gake ɣeyiɣia de be nànyɔ. Gaƒoƒo etɔ̃ ƒe alɔ̃dɔdɔ sɔ gbɔ."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Klaus."
  
  Ŋutsu tsɛ aɖe zɔ blewuu ɖo ta kplɔ̃ si dzi Perdue bɔbɔ nɔ la gbɔ eye wòlé kɔfi kplu eve ɖe asi. Esi Perdue te kpɔ be yeatsɔe aƒu gbe ɖe Germanytɔ la ƒe sisiblisi ƒe kplu me ta la, eɖoe be yeatsi tre ɖe didi be yeatsi yeƒe tsikɔwuame dziŋɔa nu. Enɔ anyi hexɔ kplu la le eƒe fuwɔametɔ si, gake eva kpɔe be ƒuƒlu. Esi Perdue do dziku ta la, etsɔ kplua ƒu gbe ɖe anyigba, afisi wògbã le.
  
  Klaus ɖo aɖaŋu kple eƒe gbe si me dzidzɔ le, si ɖi fewuɖunya wu be wòawɔ nuku na wò be: "Ele be nàlé ŋku ɖe wò dziku ŋu vavã, Herr Perdue."
  
  "Emae nye nusi wodi, Dave. Wodi be nàwɔ nu abe lã ene," Perdue gblɔ le eɖokui me. "Mègana woaɖu dzi o."
  
  "Nukae nèle mɔ kpɔm na tso gbɔnye, Klaus?" Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe, eye wòdo dzidzɔ na Germanytɔ la ƒe akpa si nye amenyenye. "Nukae nàwɔ ne nyee nènye? Gblᴐe nam. Meka ɖe edzi na wò be àwɔ nenema ke."
  
  "O! Nukae dzɔ ɖe wò gbe dzi? Àdi be yeakpɔ tsi aɖea?" Klaus bia nya sia vividoɖeameŋutɔe.
  
  "Ekema àte ŋu agbem akea?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Ɖewohĩ. Gake ɖewohĩ menye nenemae o. Nukata màte ekpɔ o? eɖo eŋu be.
  
  "Susu ƒe Fefewo" Purdue nya fefea ƒe sewo nyuie ŋutɔ.ƒã tɔtɔ eye nàgblẽ wò futɔa ɖi wòanɔ eŋu bum nenye be yeakpɔ mɔ na tohehe alo teƒeɖoɖo.
  
  Pardue dze agbagba be: "Taflatse ɖe mate ŋu akpɔ tsi aɖea?" Le nyateƒe me la, naneke menɔ esi wòabu o.
  
  "Wasser!" Klaus do ɣli be. Ena Perdue ko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe si ƒe nyateƒenyenye le abe ame kuku si nuyi mele o ene esime nyɔnua tsɔ tsi dzadzɛ kple tsi dzadzɛ ƒe nugo sesẽ aɖe vɛ. Ne ɖe Perdue te ŋu tsi tre la, anye ne eƒu du yi ɖado goe le mɔa ƒe afã me, gake ele nɛ be wòalalae. Klaus tsɔ kplu ƒuƒlu si wòlé ɖe asi la da ɖe Perdue xa eye wòkɔ tsi aɖe ɖe eme.
  
  Perdue gblɔ kple gbe blewu be: "Enyo be èƒle kplu eve."
  
  "Susu eve tae metsɔ kplu eve vɛ. Metsɔe be èle wo dometɔ ɖeka gbã ge. Eyata, menya be àhiã evelia be nàno tsi si nàbia," eɖe eme esi Perdue lé aŋetu la be yeaɖo tsia gbɔ.
  
  Gbã la, esi metsɔ ɖeke le kplua me o ta la, etsɔ aŋetu la ƒe kɔ te ɖe eƒe nuyiwo dome ale gbegbe be nugo kpekpea va ƒo eƒe aɖuwo. Gake Klaus xɔe eye wòtsɔ kplu la na Perdue. Esi wòno kplu eve vɔ megbe hafi Perdue gbɔgbɔ.
  
  "Ame bubu aɖee? Taflatse," eɖe kuku na Klaus.
  
  Egblɔ na eƒe aboyomea be: "Ðeka bubu, gake emegbe míaƒo nu," eye wògade eƒe kplua me ake.
  
  Perdue gbɔ ya, eye wònoe vaseɖe esime wònoe vaseɖe eƒe tsi mamlɛtɔ dzi be: "Klaus." "Taflatse àte ŋu agblɔ nusi dim nèle tso gbɔnye ko nam? Nu ka tae nèkplɔm va afisia?"
  
  Klaus ƒo nu kple hũɖeɖe eye wòmli ŋku. "Míeto nusia me kpɔ. Mele be nàbia nya o." Etrɔ aŋetu la na nyɔnua eye wòdo go le xɔa me.
  
  "Aleke nyemawɔe o? Ne mede ɖeke o la, na manya nusita wole funyafunya wɔm nam," Perdue ɖe kuku.
  
  Klaus te tɔ ɖe edzi be: "Menye ɖe wole fu wɔm wò o. "Wo le mia gbugbɔm ɖo. Esi nèdo ka kple Ðoɖowɔha la zi gbãtɔ la, enye be nàtsɔ wò Akplɔ Kɔkɔe si mia kple xɔ̃wòwo miekpɔ la ate mí kpɔ, èɖo ŋku edzia? Èkpe Black Sun me tɔ kɔkɔwo katã va kpekpe aɖe si wowɔ le adzame le Deep Sea One dzi be woatsɔ wò ŋkuɖodzinu aɖe afia, alo?"
  
  Perdue ʋuʋu ta. Nyateƒee wònye. Ezã ŋkuɖodzinu la abe mɔ̃ ene tsɔ do dzidzɔ na eɖokui le Sededea me hena asitsatsa si ate ŋu adzɔ.
  
  "Esi miefe kpli mí ɣemaɣi la, míaƒe hameviwo nɔ nɔnɔme si me afɔku le ŋutɔ me. Gake meka ɖe edzi be tameɖoɖo nyuiwo nɔ asiwò, le esi nèzɔ dzo kple ŋkuɖodzinu la abe vɔvɔ̃nɔtɔ ene gɔ̃ hã, eye nègblẽ wo ɖi na woƒe dzɔgbese esime tsia ge ɖe eme," Klaus ƒo nuƒo dzonɔamemetɔe. "Míedi be nàgazu ame ma ake; be miawɔ dɔ kpli mí be míakpɔ nusiwo míehiã ale be mí katã míate ŋu akpɔ dzidzedze. Le wò nunya kple kesinɔnuwo ta la, ànye ame si sɔ nyuie, eyata míele... trɔ wò susu."
  
  Pardue tsɔe na be: "Ne èdi Dzɔgbese ƒe Akplɔ la, adzɔ dzi nam ŋutɔ be matsɔe ana wò ɖe nye ablɔɖe ta," eye wòfia nya ɖesiaɖe.
  
  "Gott im Himmel ye nye ema! David, ɖe mèle to ɖom oa?" Klaus do ɣli kple sɔhɛmenɔɣi ƒe dziɖeleameƒo. "Nusianu si míedi ate ŋu asu mía si! Míedi be nàtrɔ ava mía gbɔ, gake èle nubabla aɖe nam eye nèdi be yeawɔ ɖoɖo. Esia menye asitsatsa ƒe asitsatsa o. Esia nye mɔfiafia ƒe nusɔsrɔ̃ eye ne míaƒe dzi dze eme be èle klalo ko hafi woaɖe mɔ na wò be nàdo le xɔ sia me."
  
  Klaus lé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu. Etsi tre be yeadzo, gake Perdue dze agbagba be yeatsɔ nya ƒaƒã aɖe axe mɔ nɛ.
  
  "Um, ɖe mate ŋu akpɔ tsi bubu aɖe taflatsea?" - egblɔ kple hũɖeɖe.
  
  Klaus metɔ alo trɔ kpɔ megbe o, edo ɣli be: "Wasser!"
  
  Esi wòdo ʋɔa ɖe megbe la, tsilindo gã aɖe si ƒe didime sɔ kple xɔa kloe la ɖi tso dzisasrãa dzi.
  
  "Oo Mawu, nuka azɔ?" Perdue do ɣli kple vɔvɔ̃ blibo esi wòƒo anyigba. Titinadzisasrãa ƒe akpa si le titina la ƒu du yi axadzi eye wòdze tsi ƒe sisi aɖe dodo ɖe tsilindoa me gɔme, si na Perdue ƒe ŋutilã si le veve sem, si le amama la ƒo tsi eye wòtsi eƒe ɣlidodowo nu.
  
  Nusi do vɔvɔ̃ nɛ wu vɔvɔ̃ be yeanyrɔ ye nye ekpɔkpɔ dze sii be womeɖoe be yewoawu ame o.
  
  
  Ta 11 lia
  
  
  Nina wu eƒe agbawo ƒoƒo nu esime Sam nɔ tsi mamlɛtɔ. Ele be woaɖo yameʋudzeƒea le gaƒoƒo ɖeka megbe, eye woaɖo ta Edinburgh.
  
  "Èwu enu haɖea, Sam?" Nina bia nya sia sesĩe, eye wòdo le tsileƒea.
  
  "Ẽ, ɖeko wogaƒo foam ɖe nye kposɔ ŋu ake. Mado go azɔ!" - eɖo eŋu be.
  
  Nina ko nu eye wòʋuʋu ta. Telefon si le eƒe gakotoku me la ɖi. Eɖo eŋu be mekpɔ screen la o.
  
  "Hello".
  
  "Mido gbe na wò, uh, Ðɔkta Gould?" bia ŋutsua le telefon dzi.
  
  "Eyae nye ema." Amekae mele nu ƒom na? eƒe mo ʋuʋu. Wotsɔ eƒe dzesideŋkɔ si fia be enye asitsala alo nugblẽfexeha aɖe ƒomevi yɔe.
  
  Ŋutsua tsɔ Germanygbe sesẽ aɖe ɖe eɖokui fia be: "Nye ŋkɔe nye Detlef." "Aƒetɔ David Perdue ƒe kpeɖeŋutɔwo dometɔ ɖeka tsɔ wò xexlẽdzesi nam. Le nyateƒe me la, mele agbagba dzem be maɖo egbɔ."
  
  "Ekema nukatae metsɔ eƒe xexlẽdzesi wò o?" Nina bia nya sia dzimagbɔɖitɔe.
  
  Eɖo eŋu blewuu, vɔvɔ̃ kloe be: "Elabena menya afisi wòle o, Ðɔkta Gould." "Egblɔ nam be ɖewohĩ ènya?"
  
  Nina tɔtɔ. Susu aɖeke menɔ eme o. Perdue medzo le eƒe kpeɖeŋutɔa ŋkume gbeɖe o. Ðewohĩ eƒe dɔwɔla bubuawoe, gake menye eƒe kpeɖeŋutɔe wònye gbeɖe o. Nu vevitɔ, vevietɔ le eƒe nuwɔwɔ kpata kple afɔkudzidela ta, enye be eƒe amewo dometɔ ɖeka nya afisi wòyina ɣesiaɣi ne nane gblẽ.
  
  "Se, Det-Detlef, ɖe? Nyui?" Nina bia nya sia.
  
  Egblɔ be: "Ẽ, aƒenɔ."
  
  "Na miniti ʋɛ aɖewom be madi eyama eye maƒo ka na wò enumake, enyoa? Taflatse tsɔ wò xexlẽdzesi nam."
  
  Nina meka ɖe ame si ƒo ka na amea dzi o. Perdue mate ŋu abu nenema ko o, eyata ebu eŋu be asitsala vɔvɔli aɖee le agbagba dzem be yeaxɔ Perdue ŋutɔ ƒe xexlẽdzesi to ye blewu me. Etsɔ eƒe xexlẽdzesi nɛ eye wòtso kaƒoƒoa. Esi wòƒo ka na Perdue ƒe xɔgã la, eƒe kpeɖeŋutɔa ɖo eŋu.
  
  Nyɔnua do gbe nɛ be: "Oo, hi, Nina," esi wòse ŋutinyaŋlɔla dzetugbe si Perdue nɔa ha dem kplii ɣesiaɣi la ƒe gbe nyanyɛ.
  
  "Se, ɖeko amedzro aɖe ƒo ka na wò be yeaƒo nu kple Davea?" Nina bia nya sia. Ŋuɖoɖoa wɔ nuku nɛ ŋutɔ.
  
  "Ẽ, eƒo ka aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewoe nye esi va yi, hebia Aƒetɔ Perdu. Gake ne magblɔe tututu la, nyemese nya aɖeke tso egbɔ egbea o. Ðewohĩ eyi ɖawɔ kwasiɖanuwuwua? esusui be.
  
  "Mebia wò be ɖe yeyina afi aɖe hã oa?" Nina ƒoe ɖe enu. Esia ɖe fu nɛ.
  
  "Mekpɔe zi mamlɛtɔ le Las Vegas hena ɣeyiɣi aɖe, gake le Braɖagbe la, eyi Copenhagen. Amedzrodzeƒe dzeani aɖe nɔ anyi si wòdi be yeayi, gake ema koe menya," egblɔ. "Ðe wòle be míatsi dzia?"
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe vevie. "Nyemedi be mahe vɔvɔ̃ vɛ o, gake be maka ɖe edzi ko, ènyaa?"
  
  "Ɛ̃".
  
  "Ðe eya ŋutɔ ƒe yameʋu mee wòzɔ mɔa?" Nina di be yeanya. Esia ana mɔnukpɔkpɔe be wòadze eƒe didia gɔme. Esi Nina xɔ kpeɖodzi tso eƒe kpeɖeŋutɔ gbɔ vɔ la, eda akpe nɛ eye wòwu kaƒoƒoa nu be yeate kpɔ aƒo ka na Perdue le yeƒe asitelefon dzi. Naneke o. Eƒu du yi tsileƒea ƒe ʋɔtru nu eye wòge ɖe eme, eye wòkpɔ be ɖeko Sam tsɔ afɔkpa bla eƒe akɔta.
  
  "Hee! Ne èdi be yeafe la, ke ɖe wòle be nàgblɔe hafi makɔ ɖokuinye ŋu hafi," eko alɔgbɔnu.
  
  Esi Nina ŋe aɖaba ƒu eƒe fefea dzi la, eƒo nu le ɣlidodo me be, "Mesusu be ɖewohĩ Perdue ɖo xaxa me. Nyemeka ɖe edzi nenye be Hangover 2 ƒomevi ƒe kuxie nye esia alo kuxi ŋutɔŋutɔ o, gake nane gblẽ."
  
  "Aleke wòle nenema?" - Sam bia, eye wòdze eyome yi xɔa me be yeado awu. Egblɔ nya ɣaɣla si ƒo ka nɛ kple nyateƒe si wònye be Perdue ƒe kpeɖeŋutɔ mese nya aɖeke tso eŋu o la nɛ.
  
  "Metsɔe be èƒo ka na eƒe asitelefona?" Sam do susua ɖa.
  
  "Metsia eƒe telefon la gbeɖe o. Ènyaa, gbeɖiɖimɔ̃ aɖe si doa dzidzɔ na ame si xɔa gbedasiwo kple dzɔdzɔmeŋusẽŋununya ƒe fefenyawo alo esiwo ŋu wòɖona, gake meku ko gbeɖe o, alo? " - egblɔ be. "Esi meƒo ka nɛ la, naneke menɔ anyi o."
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Ewɔ nuku ŋutɔ. "Gake mina míayi aƒeme gbã, eye emegbe míate ŋu anya nusianu. Amedzrodzeƒe sia si wòyi le Norway..."
  
  Eɖɔe ɖo be: "Denmark."
  
  "Mehiã o." Ðewohĩ ɖeko wòle dzidzɔ kpɔm ŋutɔŋutɔ. Esia nye ŋutsua ƒe "ame dzɔdzɔewo" ƒe mɔkeke gbãtɔ le - nyuie, tegbee - mienya, ƒomevi si me amewo mele agbagba dzem be yewoawui kple nu mawo tɔgbe o," eɖe abɔta.
  
  "Edze abe nane mesɔ o ene. Ðeko maƒo ka na eƒe yameʋukulaa eye maɖo eƒe gɔmedzedze," eɖe gbeƒãe.
  
  "Wᴐ nuku. Gake míate ŋu ato mía ŋutɔwo ƒe yameʋuɖoɖo ŋu o, eyata ƒo wò nuwo nu ƒu na míayi," egblɔ esi wònɔ asi ƒom ɖe eƒe abɔta.
  
  Nina ŋlɔ ŋutsu si fia asi Perdue ƒe bu la be, vevietɔ le esi wònɔ agbagba dzem be yeanya afisi yeƒe lɔlɔ̃tɔ tsãtɔ ate ŋu anɔ ta. Esi woɖo yameʋua la, wo ame evea siaa tsi woƒe telefonwo.
  
  Esi Detlef gadze agbagba be yeado ka kple Nina ake la, edo go mɔ bubu si dzi ame aɖeke mele o, si do dziku nɛ eye wòsusu enumake be wole ye ƒom. Detlef susui be ne Perdue ƒe nyɔnu zɔhɛ di be yeakpɔ eta to sisi le nyɔnu si Perdue wu la ƒe ahosi nu me la, ahiã be yeato nusi yele agbagba dzem be yeaƒo asa na la dzi.
  
  Ese gbeɖiɖi aɖe si nɔ ɣli dom tso Gabi ƒe ɔfis suea ƒe teƒe aɖe. Gbã la, Detlef ŋe aɖaba ƒu edzi be enye toɣliɖeɖe si gbɔ eme, gake le ema megbe kpuie la, etrɔ zu gbeɖiɖi si meʋãna o. Ahosia ɖo to be yeanya afisi gbeɖiɖia tso. Eɖi abe ame aɖe le radio dzi television dzi wɔnawo trɔm ene, eye ɣeaɖewoɣi la, wosea gbe aɖe si le ɣli dom, si nɔa ɣli dom le mɔ si gɔme womate ŋu ase o nu, gake ha aɖeke menɔa eŋu o. Detlef ʋu kpoo ɖo ta teƒe si toɣliɖeɖe ɣia nɔ sesẽm ɖe edzi le.
  
  Mlɔeba la, eɖiɖi ŋku ɖe yadoƒe si le xɔa ƒe anyigba tame tututu. Vɔvɔliawo ɣlae afã kple afã, gake ɖikeke aɖeke menɔ eme be afimae gbeɖiɖia tso o. Esi Detlef se le eɖokui me be ehiã be yeakpɔ nya ɣaɣla la gbɔ ta la, eyi ɖaxɔ yeƒe dɔwɔnuɖaka.
  
  
  Ta 12 lia
  
  
  Esi Sam trɔ yina Edinburgh la, esesẽ nɛ be wòana Nina ƒe dzi nadze eme. Etsi dzi ɖe Perdue ŋu, vevietɔ esi wònye be mete ŋu zãa eƒe telefon le yameʋuɖoɖo didia me o ta. Esi mete ŋu yɔ eƒe ʋua me dɔwɔlawo tsɔ ɖo kpe afi si wòle dzi o ta la, eƒe dzi meɖe le eme kura o le yameʋua ƒe akpa gãtɔ me.
  
  Sam gblɔ be: "Naneke meli míate ŋu awɔ fifia o, Nina." "Ðeko nàdɔ alɔ̃ alo nane vaseɖe esime míaɖi. Ɣeyiɣi dzona ne èdɔ alɔ̃," eʋuʋu ŋku.
  
  Etsɔ eƒe dzedzeme ɖeka nɛ, dzedzeme mawo dometɔ ɖeka si wònae esime ɖasefowo sɔ gbɔ akpa na naneke si wu ŋutilã me tɔ.
  
  "Se, míaƒo ka na yameʋukulaa ne míenya ɖo afima ko. Hafi ɣemaɣi naɖo la, àte ŋu aɖi ɖe eme," edo susua ɖa. Nina nya be eƒe nyaa le eteƒe, gake ɖeko mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ese le eɖokui me be nane gblẽ.
  
  "Ènya be nyemate ŋu adɔ alɔ̃ gbeɖe o. Ne metsi dzi la, nyemate ŋu awɔ dɔ nyuie o vaseɖe esime mewu enu," eye wòli li liʋiliʋi, etsɔ eƒe abɔwo ƒo ƒu, bɔbɔ ɖe megbe, eye wòmiã ŋku ale be magahiã be wòawɔ nu kple Sam o. Le eƒe akpa dzi la, enɔ eƒe agba siwo wòtsɔ ɖe asi la me dzrom henɔ nane dim be yeawɔ.
  
  "Nutsetsewo! Shh, don"t tell the flight attendants," egblɔe na Nina le ɣlidodo me, gake eŋe aɖaba ƒu eƒe nukokoedoname ƒe agbagbadzedzewo dzi, tsɔ atikutsetse kotoku sue aɖe fia eye wòʋuʋui. Esi wòmiã ŋku la, etso nya me be anyo wu be yeagblẽe ɖi. "Ẽ, ɖewohĩ ele be nàgbɔ ɖe eme vie."
  
  Megblɔ nya aɖeke o. Le xexe si wotu ƒe viviti me la, Nina nɔ eɖokui biam be ɖe yeƒe lɔlɔ̃tɔ kple xɔlɔ̃ tsãtɔ ŋlɔ be yeate ɖe yeƒe kpeɖeŋutɔ ŋu abe alesi Sam doe ɖa ene hã. Ne ɖe wòle alea la, anye ne nu geɖe anɔ anyi si ŋu woaƒo nu tsoe kple Purdue le mɔa dzi godoo. Melɔ̃a dzimaɖitsitsi ɖe nusiwo ate ŋu ava zu nu tsɛwo ŋu o, vevietɔ le eƒe didi be yeadzro nu me fũu akpa ta. Ɣeaɖewoɣi la, yameʋua ƒe zitɔtɔa vuvui le eƒe alɔ̃dɔdɔ fafɛa me. Nina menya ɣeyiɣi didi si wòdɔ alɔ̃ henɔa alɔ̃ dɔm o. Edze abe aɖabaƒoƒo aɖewo va yi ene, gake ekeke ta wu gaƒoƒo ɖeka.
  
  Sam tsɔ eƒe asi ƒo eƒe alɔnu le afisi eƒe asibidɛwo nɔ le abɔtaɖonua ƒe go kemɛ dzi. Esi Nina do dziku enumake la, eʋu ŋku be yeako alɔgbɔnu na yeƒe zɔhɛa, gake fifia ya menye bometsitsie wònye o. Azɔ hã, dzidziƒoame aɖeke menɔ anyi si ate ŋu ado vɔvɔ̃ nɛ o. Gake emegbe Nina ƒe mo wɔ yaa esi wòkpɔ Sam wòtsi dzodzodzoe, abe alesi wòxɔ alɔ̃dɔdɔ si wòkpɔ le kɔƒea me ŋkeke ʋɛ aɖewoe nye sia ene.
  
  "Mawu! Sam!" - Egblɔ le eƒe gbɔgbɔ te, henɔ agbagba dzem be yemahe amewo ƒe susu fifia o. Etsɔ eƒe asi evelia lé eƒe asibidɛ, henɔ agbagba dzem be yeaɖe asi le eŋu, gake ŋusẽ nɔ eŋu akpa. "Sam!" - eƒoe ɖe enu do goe. "Sam, nyɔ!" Edze agbagba be yeaƒo nu kpoo, gake eƒe ʋuʋudedi te amewo ƒe susu hehe.
  
  "Nukae le fu ɖem nɛ?" - bia nyɔnu dami aɖe si tso ƒukpoa ƒe akpa kemɛ.
  
  Nina gblɔ xɔlɔ̃wɔwɔtɔe alesi wòate ŋui be: "Taflatse, na aɖabaƒoƒo ɖeka ko na mí." Eƒe ŋkuwo ʋuʋu, woƒe ŋkuwo ʋuʋu eye womeganɔ anyi o. "Oo Mawu, ao!" Efa avi sesĩe vie zi sia esime mɔkpɔkpɔbuɖeame nɔ edzi, esi wònɔ vɔvɔ̃m na nusi ate ŋu adzɔ. Nina ɖo ŋku nusi dzɔ ɖe amesi ŋu wòka asi le eƒe alɔ̃dɔdɔ mamlɛtɔ me dzi.
  
  Yameʋudɔwɔla la tɔ te Nina ƒe ʋiʋlia be: "Taflatse, aƒenɔ." "Ðe nane gblẽa?" Gake esi wòbia la, yameʋudɔwɔla la kpɔ Sam ƒe ŋku dziŋɔ siwo nɔ ŋku lém ɖe dzisasrãa ŋu. "Oh shit," eƒo nu le ɣlidodo me hafi yi intercom la gbɔ be yeabia be ɖɔkta aɖe le mɔzɔlawo dome hã. Le afisiafi la, amewo trɔna be yewoakpɔ nusi ŋu zitɔtɔa ku ɖo; ame aɖewo do ɣli eye bubuwo xe woƒe dzeɖoɖowo nu.
  
  Esi Nina nɔ ekpɔm la, Sam ƒe nu ʋu eye wòtu le ɣeyiɣi ƒe didime nu. "Oo nye Mawu! Mègaƒo nu o. Taflatse mègaƒo nu o," eɖe kuku henɔ ekpɔm. "Sam! Ele be nànyɔ!"
  
  Sam te ŋu se eƒe gbe si nɔ kuku ɖem tso teƒe didi aɖe to eƒe susu ƒe alilikpowo me. Egazɔ ɖe egbɔ ake yi vudoa gbɔ, gake fifia ya xexeame biã. Dziŋgɔli ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi eye anyigba ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi viviti, abe anyikpe ƒe ke si le eƒe afɔ te ene. Mete ŋu kpɔ Nina o, togbɔ be le eƒe ŋutega me la, enya be ele afima hã.
  
  Esi Sam ɖo vudoa gbɔ la, mebia kplu o, gake kplu ƒuƒlu aɖe nɔ gli si nɔ gbagbãm la dzi. Egabɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeakpɔ vudoa me. Ekpɔ ememe goglo aɖe si le abe ʋuƒo ene le eŋgɔ, gake fifia ya tsia megoglo le ete o, le vɔvɔliawo me. Vudo aɖe si me tsi dzadzɛ yɔ fũu la nɔ ete.
  
  "Taflatse, kpe ɖe ŋuwò! Eƒe gbɔgbɔtsixe tsia ƒo!" Sam se Nina ƒe ɣlidodo tso teƒe didi aɖe.
  
  Le vudoa me la, Sam kpɔ Perdue wòdo asi ɖa.
  
  "Miti yome?" Sam blu ɖe eta. "Nuka wɔm nèle le vudoa me?"
  
  Perdue ƒo ya sesĩe esi eƒe mo mekɔ tututu o. Ete ɖe Sam ŋu esi tsia nɔ dzi yim ɖe edzi, eye wòdze abe vɔvɔ̃ ɖoe ene. Esi dzo eye mɔkpɔkpɔ bu ɖee ta la, eƒe mo tro eye eƒe asiwo lé ɖe vudoa ƒe gliwo ŋu. Perdue ƒe nuyiwo nɔ blɔ eye fli viviwo nɔ eƒe ŋkuwo te. Sam te ŋu kpɔe be ye xɔlɔ̃a le amama le tsi si nɔ sisim la me, gake esi wòdo asi ɖa be yeaɖe Perdue la, tsia ɖiɖi ŋutɔ.
  
  "Edze abe mete ŋu le gbɔgbɔm o ene. Ðe asrãdɔ le eŋua? ŋutsu ƒe gbe bubu aɖe tso teƒe si Nina tɔ le.
  
  Sam tsa ŋku, gake eya ɖeka koe nɔ gbedadaƒo dzĩ la dzi. Le adzɔge ɖaa la, ete ŋu kpɔ xɔ xoxo aɖe si gbã, si ɖi elektrikŋusẽdɔwɔƒe. Vɔvɔli yibɔwo nɔa dzisasrã ene alo atɔ̃ siwo nye fesre ƒuƒluwo megbe. Dzudzɔ aɖeke medo tso xɔ kɔkɔawo me o, eye gbe gãwo do tso gliawo me to gbagbãƒewo kple do siwo ƒe geɖe wogblẽ ɖi la me. Ete ŋu sea ɣlidodo madzudzɔmadzudzɔe tso teƒe didi aɖe, tso eƒe amenyenye ƒe gogloƒe. Gbeɖiɖia nu sẽ ɖe edzi, vie ko, vaseɖe esime wòde dzesii be enye elektrikŋusẽnamɔ̃ ƒomevi aɖe.
  
  "Ele be míaʋu eƒe yaƒoƒomɔ̃a! He eƒe ta ɖe megbe nam!" egase ŋutsua ƒe gbe ake, gake Sam dze agbagba be yeaɖe gbeɖiɖi bubu, si nye gbeɖiɖi aɖe si nɔ tetem ɖe eŋu si nɔ sesẽm ɖe edzi, si xɔ gbedadaƒo bliboa vaseɖe esime anyigba te ʋuʋu.
  
  "Miti yome!" - edo ɣli, henɔ agbagba dzem ake be yeaɖe ye xɔlɔ̃a. Esi wògakpɔ vudoa me ake la, enɔ ƒuƒlu negbe dzesi aɖe si wota ɖe anyigba xɔdzo si ƒo ɖi le ete la ko. Enya esia nyuie akpa. Kplɔ̃ yibɔ aɖe si ƒe keklẽ me kɔ, si ɖi dzikedzo ƒe fliwo, mlɔ tsilindoa gɔme kpoo, abe akpɔkplɔ si le bebem ene. Sam ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo".
  
  "Sam! Sam, àte ŋu ase nye nyawoa? - Nina te tɔ ɖe edzi, eƒe gbe nɔ tetem ɖe eŋu tso teƒe si ame aɖeke mele o ƒe ya si me ke le la me. Dɔwɔƒewo ƒe ɣlidodoa dzi ɖe edzi va ɖo tome, eye emegbe dzodzro ma ke si wòkpɔ le alɔ̃dɔdɔ te la to yame. Fifia ya ame bubu aɖeke meganɔ afima si atɔ dzoe o. Sam do ɣli esi ƒutsotsoe siwo nɔ ʋuʋum la te ɖe eŋu, si zi ya dzodzoe si nɔ bibim dzi wòge ɖe eƒe ŋɔti kple nu me. Esi wòva do goe la, wolée dzoe le ɣeyiɣi kpui aɖe me.
  
  "Eyae nye esi!" - ŋutsu ƒe gbe aɖe si da asi ɖe edzi la ɖi esi Sam nyɔ le anyigba le mɔ si dzi wodae ɖo be woagbɔ agbee kpata la me. Eƒe mo fa miamiamia eye wòtsi le Nina ƒe asi fafɛa te, eye Indiatɔ aɖe si xɔ ƒe titina nɔ tsitre ɖe etame, henɔ alɔgbɔnu kom.
  
  "Akpe na wò ŋutɔ, ɖɔkta!" Nina ko alɔgbɔnu na Indiatɔ la. Eɖiɖi ŋku ɖe Sam ŋu. "Lɔlɔ̃tɔ, aleke nèle sesem le ɖokuiwò me?"
  
  Sam te ŋu do ɣli be: "Ele abe ɖe mele tsi ƒum ene," eye wòse le eɖokui me be dzoxɔxɔa dzo le yeƒe ŋkume. "Nukae dzɔ?"
  
  "Mègatsi dzi ɖe eŋu fifia o, enyo?" - eka ɖe edzi nɛ, edze abe edzɔ dzi nɛ ŋutɔ eye dzi dzɔe be yekpɔe ene. Etso be yeanɔ anyi, nyasela siwo nɔ ŋku lém ɖe eŋu la do dziku nɛ, gake mete ŋu ƒo nu tsi tre ɖe wo ŋu le esi wolé to ɖe nukpɔkpɔ sia tɔgbe ŋu ta o, alo?
  
  Esi Nina kpe ɖe eŋu wòbɔbɔ nɔ anyi la, egblɔ kple ɣli be: "Oo nye Mawu, mese le ɖokuinye me abe ɖe memi tsi galɔn ɖeka le zikpui ɖeka me ene."
  
  Nina lɔ̃ ɖe edzi be: "Ðewohĩ nye vodadae, Sam." "Me ƒomevi... megatsɔ tsi ƒu gbe ɖe mo na wò ake. Edze abe ekpena ɖe ŋuwò nènyɔ ene."
  
  Sam tutu mo, eye wònɔ ekpɔm dũu. "Menye ne enyrɔm o!"
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Mete ɖe wò nuyiwo ŋu gɔ̃ hã o." "Nyemenye bometsitsi o."
  
  Sam gbɔ ya sesĩe eye wòtso nya me be yemaʋli nya fifia o. Nina ƒe ŋku gã ɣiawo medzo le etɔ me gbeɖe o, abe ɖe wòle agbagba dzem be yease nusi ŋu bum wònɔ la gɔme ene. Eye le nyateƒe me la, ema tututue wònɔ eŋu bum, gake ena miniti ʋɛ aɖewoe be wòahaya tso amedzidzedzea me. Nusi mɔzɔla bubuawo se eƒe ɣlidodo nye ŋutsu aɖe si le alɔ̃dɔdɔ ƒe fukpekpe me ƒe nya siwo me mekɔ o ko le wo gome, gake Nina se nyawo gɔme nyuie ŋutɔ. Eɖe dzi ɖi ŋutɔŋutɔ, gake ele nɛ be wòana aɖabaƒoƒo ɖeka Sam hafi wòadze biabia gɔme be eɖo ŋku nusi wòkpɔ esime wònɔ tsi te gɔ̃ hã dzi hã.
  
  "Èɖo ŋku nusi nèkpɔ dzia?" - ebia le eɖokui si, eye wòzu eya ŋutɔ ƒe dzimagbɔɖi ƒe futɔ. Sam lé ŋku ɖe eŋu, eye wòdze abe ɖe wòwɔ nuku nɛ ene le gɔmedzedzea me. Esi wòbu eŋu vie vɔ la, eʋu nu be yeaƒo nu, gake enɔ anyi mumu vaseɖe esime wòte ŋu wɔ atikewo. Le nyateƒe me la, eɖo ŋku ɖeɖefia la ƒe akpa ɖesiaɖe dzi nyuie wu ɣeyiɣi sia wu esime Ðɔkta Helberg tsɔ alɔ̃dɔdɔ ƒoe. Esi medi be yeana Nina natsi dzimaɖi geɖe wu o ta la, ena eƒe ŋuɖoɖoa fa vie.
  
  "Megakpɔ esia nyuie ake. Eye fifia ya dziŋgɔli kple anyigba menɔ ɣie o, ke boŋ biã. Oo, eye fifia ya amewo hã meƒo xlãm o," egblɔ kple gbe si metsɔ ɖeke le eme o wu.
  
  "Esia koe nye ema?" Ebia, esi wònya be ele eƒe akpa gãtɔ gblẽm ɖi ta.
  
  Eɖo eŋu be: "Le gɔmeɖose nu la, ẽ." Esi wòtɔ vie la, egblɔ na Nina le vo me be, "Mesusu be ele be míawɔ ɖe wò akɔntabubu le Purdue ŋu dzi."
  
  "Nu ka ta?" - eye wòbia. Nina nya be Sam kpɔ nane elabena egblɔ Perdue ƒe ŋkɔ esime wòtsi dzodzodzoe, gake fifia ele fefem abe mumu ene.
  
  "Ðeko mesusu be susu nyui aɖe le asiwò si ta nànya afisi wòle. Esiawo katã ʋẽna abe kuxi ene nam," egblɔ.
  
  "Enyo. Edzɔ dzi nam be èse alesi wòhiã kpatae gɔme mlɔeba. Ðewohĩ fifia àdzudzɔ agbagbadzedze be yeaƒoe ɖe nunye be maɖe dzi ɖi," eƒo eƒe nyanyui mawunya kpui si nye "Megblɔe-wò-alea." Nina trɔ ɖe eƒe zikpui dzi esime gbeƒãɖeɖea va to yameʋua ƒe kaƒomɔ̃ dzi be yewole anyigba dzi ge la teti. Enye yameʋuɖoɖo si mevivina o eye wòdidi, eye Sam nɔ mɔ kpɔm be Perdue gakpɔtɔ le agbe.
  
  Esi wodzo le yameʋudzeƒexɔa me vɔ la, woɖoe be yewoaɖu fiẽnu kaba hafi atrɔ ayi Sam ƒe xɔ si le South Side me.
  
  "Ele be maƒo ka na Purdue yameʋukulaa. Ðeko nàna aɖabaƒoƒo ɖeka nam hafi nàɖo taksi, enyoa?" Nina gblɔe na Sam. Eʋuʋu ta eye wòyi edzi, eye wòlé sigaret eve ɖe eƒe nuyiwo dome be yeatsɔ atɔ dzoe. Sam wɔ dɔ nyuie ŋutɔ esi wòɣla eƒe dzimaɖitsitsiwo ɖe Nina. Ezɔ ƒo xlãe le goawo katã me, nɔ nu ƒom kple yameʋukulaa, eye wòtsɔ sigaretawo dometɔ ɖeka nɛ le vo me esi wòto eŋgɔ.
  
  Esi Sam nɔ sigaret nom henɔ ewɔm abe ɖe wòle ɣe si le to ɖom kpɔm le Edinburgh ƒe yamenutome tame tututu ene la, eƒu du to nudzɔdzɔ siwo me wòkpɔ le ŋutega me la me, henɔ kpeɖodziwo dim le afisi woate ŋu alé Perdue le ŋu. Le megbe la, ete Nina ƒe gbe nɔ ʋuʋum le seselelãme ta le nyatakaka ɖesiaɖe si wòxɔ le telefon dzi ta. Le nusi wosrɔ̃ tso Perdue ƒe yameʋukulaa gbɔ nu la, Sam ɖoe be yeadze egɔme tso teƒe si tututu wokpɔ Perdue le zi mamlɛtɔ.
  
  Esesẽna nam be magano atama ake le gaƒoƒo ʋɛ aɖewo ƒe atamanono megbe. Tsi me nɔnɔ dziŋɔ si me wòto va yi gɔ̃ hã mesɔ gbɔ be wòagagbɔ aɖi si wotsɔ daa dɔe la o. Nina tsɔ telefon la de eƒe akplo me, eye wòlé sigaret ɖe eƒe nuyiwo dome. Edze abe dzi dzɔe keŋkeŋ ene esi wònɔ zɔzɔm kabakaba ɖo ta egbɔ.
  
  Egblɔ be: "Ƒo ka na mí be taksi. "Ele be míaɖo Germanytɔwo ƒe alɔdzedɔwɔƒea hafi woatu."
  
  
  Ta 13 lia
  
  
  Lãmetsiwo ƒe ʋuʋu na Perdue mete ŋu zã eƒe abɔwo tsɔ nɔ tsia dzi o, si do ŋɔdzi nɛ be yeanyrɔe ɖe tsia te. Eƒu tsi gaƒoƒo geɖe le tsi fafɛ si le tsigoe si le abe ʋuƒo ene me, eye alɔ̃madɔmadɔ sesẽ kple eƒe susu ƒe dɔwɔwɔ blewu nɔ fu ɖem nɛ.
  
  "Nazitɔwo ƒe funyafunyawɔwɔ vɔ̃ɖi bubua?" esusui be. "Taflatse Mawu, ɖeko nàna maku kaba. Nyemate ŋu ayi edzi azɔ o.
  
  Menye ɖe wogblɔ susu siawo wògbɔ eme alo wodzi wo le nublanuikpɔkpɔ na wo ɖokui ta o, ke boŋ wonye wo ɖokui me dzodzro siwo sɔ pɛpɛpɛ. Dɔ wu eƒe ŋutilã, nunyiamewo katã megale eŋu o eye wozi edzi wòkpɔ eɖokui ta. Nu ɖeka koe trɔ tso esime wodo akaɖi ɖe xɔa me gaƒoƒo eve enye sia. Tsia ƒe amadede trɔ zu ɣie si nyɔa ŋu, si Perdue ƒe sidzenu siwo te ɖe edzi akpa la bu be enye aɖuɖɔ.
  
  "Miɖem do goe!" - edo ɣli zi geɖe le ɣeyiɣi siwo me wòfa keŋkeŋ me. Eƒe gbe nɔ ɖiɖim eye wògbɔdzɔ, eye wònɔ ʋuʋum le vuvɔ si na wòfa vaseɖe ƒu me ta. Togbɔ be tsia dzudzɔ sisi ɣeyiɣi aɖee nye sia hã la, eganɔ afɔku me be wòanyrɔ ne edzudzɔ afɔƒoƒo. Ne mede ɖeke o la, tsilindo si me tsi yɔ afɔ 15 ya teti nɔ eƒe afɔ siwo me ʋuʋudedi le te. Mate ŋu anɔ tsitre ne ɖeɖi te eƒe abɔwo kple afɔwo ŋu akpa o. Ðeko tiatia aɖeke meganɔ esi wu be wòayi edzi, ne menye nenema o la, aku ku dziŋɔ aɖe godoo.
  
  To tsia me la, Perdue de dzesii be ʋuʋudedi aɖe nɔ ƒoƒom le aɖabaƒoƒo ɖesiaɖe me. Esi esia dzɔ la, eƒe ŋutilã ʋuʋu, gake mewɔ nuvevii o, si na wòƒo nya ta be enye tsi si mebɔ o si woɖo be wòana yeƒe lãkusiwo nawɔ dɔ. Le eƒe tagbɔdɔléle ƒe nɔnɔme gɔ̃ hã me la, ekpɔe be esia mebɔ kura o. Ne wodi be yewoatsɔ elektrikŋusẽ aƒoe la, anye ne woate ŋu awɔe xoxo xoxo hafi. Esusu be ɖewohĩ wodi be yewoawɔ funyafunya ye to elektrikŋusẽ aɖe to tsia me me, gake wobu elektrikŋusẽa ŋu vodadatɔe.
  
  Ŋutega totrowo ge ɖe eƒe susu si ŋu ɖeɖi te la me. Eƒe ahɔhɔ̃ mete ŋu doa alɔ eƒe abɔwo ƒe ʋuʋu kura o, eye ɖeɖi te eŋu le alɔ̃madɔmadɔ kple nunyiame ƒe anyimanɔmanɔ ta.
  
  "Mègadzudzɔ tsiƒuƒu o," enɔ gbɔgblɔm na eƒe ahɔhɔ̃ ɣesiaɣi, eye meka ɖe edzi nenye be ele nu ƒom sesĩe alo gbe si sem wòle la tso eƒe susu me o. Esi wòɖiɖi ŋkume la, evɔ̃ ŋutɔ esi wòkpɔ nuwɔwɔ siwo le abe squid ene siwo le tsatsam ƒe atɔ le tsi si le ete la me. Esi wònɔ ɣli dom le vɔvɔ̃ na woƒe nuɖuɖudzroame ta la, edze agbagba be yeahe ye ɖokui ɖe ta la ƒe ahuhɔ̃e si le glidzaglidza la dzi, gake naneke si wòalé ɖe asi manɔmee la, sitsoƒe aɖeke meli o.
  
  Aɖuɖɔtoe ɖeka do asi ɖe egbɔ, si na be alɔmeɖeɖe ƒe ƒutsotsoe aɖe va le ame biliɔnla la me. Ese le eɖokui me be rababa si wotsɔ kpe ɖe eŋu la xatsa ɖe yeƒe afɔ ŋu hafi he ye yi tsigoe si le abe ʋuƒo ene la ƒe gogloƒe. Tsi yɔ eƒe lãkusiwo me eye eƒe akɔta nɔ bibim esi wòlé ŋku ɖe gota zi mamlɛtɔ. Ðeko ŋkuléle ɖe nusi nɔ lalam nɛ ŋu doa vɔvɔ̃ na ame akpa.
  
  "Le ku siwo katã mesusu na ɖokuinye dome la, nyemasusui gbeɖe be mava wu enu alea o! Abe alpha rune si trɔna zua aŋɔ ene," eƒe susu si tɔtɔ la nɔ agbagba dzem be yeabu tame nyuie. Esi Perdue bu eye vɔvɔ̃ ɖoe wòku ta la, eɖe asi le tamebubu, ɖoɖowɔwɔ, kple tɔdziʋukuku gɔ̃ hã ŋu. Eƒe ŋutilã kpekpe si le ƒuƒlu la nyrɔ ɖe aʋawɔʋua gɔme, evɔ eƒe ŋku siwo le ʋuʋu la mekpɔ naneke o negbe tsi ɣi ko esime ʋu ƒe sisi nɔ tutum to eme ake.
  
  
  * * * .
  
  
  Klaus gblɔ kple dzidzɔ be: "Ema gogo." Esi Perdue ʋu ŋku la, emlɔ aba dzi le afisi anya nye dɔnɔdzikpɔƒea. Nusianu, tso gliawo dzi va ɖo aklala dzi, ƒe amadede sɔ kple dzomavɔ tsi si me wònyrɔ ɖe eme teti koe nye ema.
  
  "Gake ne menyrɔ..." edze agbagba be gɔmesese nanɔ nudzɔdzɔ wɔnukuawo ŋu.
  
  "Ekema, ɖe nèsusu be yele klalo be yeawɔ yeƒe dɔdeasi na Ðoɖoa, Herr Perdue?" Klaus bia nya sia. Ebɔbɔ nɔ anyi wòdo awu ʋlaya si ƒe akɔta le eve si le keklẽm, si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, si wotsɔ amber ka kpe ɖe eŋu la nyuie vevesesetɔe.
  
  Le Mawu ta la, ɖeko nàfe le ɣeyiɣi sia me! Ðeko nàfe kplim, David. Bullshit aɖeke meli fifia o. Na nusi wòdi lae. Àte ŋu anye badass emegbe ne èvo," egblɔ na eɖokui sesĩe.
  
  "Menye. Mele klalo na mɔfiame ɖesiaɖe," Perdue ƒo nu kple gbe blewu. Ŋku ƒe ʋuʋudedi siwo nɔ gegem ɖe anyigba la ɣla eƒe xɔ si me wònɔ la me dzodzro esime wònɔ teƒea ƒom kple ŋku be yeanya afisi wòle.
  
  Klaus gblɔ kple kuɖiɖi be: "Mèɖina be kakaɖedzi le ŋuwò tututu o." Eƒe asiwo nɔ eƒe ata dome, abe ɖe wòle dzo dam alo le nu ƒom kple nyɔnuvi si le sekɛndrisuku ƒe ŋutilã ƒe gbe ene. Perdue lé fu eya kple eƒe Germanygbe nyɔŋu si wògblɔna kple nuƒoƒo ƒe ŋutete si nye ame gbãtɔ si ƒoa nu, gake ele nɛ be wòawɔ etɔ sinua be yemado dziku na ŋutsua o.
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me, henɔ gbɔgbɔm sesĩe be: "Na sededem eye àkpɔ alesi gbegbe metsɔ ɖeke le emee." "Èdi be yeaxɔ Amber Xɔa. Makplɔe tso eƒe gbɔɖemeƒe mamlɛtɔ eye nye ŋutɔ matrɔe ava afisia."
  
  Klaus ko alɔgbɔnu be: "Mènya afisi esia le gɔ̃ hã o, xɔ̃nye." "Gake mesusu be èle agbagba dzem be yeanya afisi míele."
  
  "Aleke wòagawɔ...?" Perdue dze egɔme, gake eƒe susu ƒe dɔwɔwɔ ɖo ŋku edzi nɛ kaba be mele be wòabia nya o. "Ele be manya afisi matsɔ nya sia ade."
  
  "Woagblɔ afisi nàkplɔe ayi na wò ne ènya kɔe ko. Esia anye wò nunana na Ɣe Yibɔ la," Klaus ɖe eme. "Èse egɔme ya be, le dzɔdzɔme nu la, màgate ŋu anye Renat azɔ o le wò alakpadada ta."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Gɔmesese le nya ma ŋu."
  
  "Gake nu geɖe gali le wò dɔa me, nye lɔlɔ̃tɔ Herr Perdue. Wole mɔ kpɔm be nàɖe wò dɔwɔhati tsãtɔ Sam Cleave kple Ðɔkta Gould ma si nye amemabumabu vividoɖeameŋutɔe ɖa hafi aƒo nu na Europa Dukɔwo ƒe Ðekawɔha ƒe Sewɔtakpekpea," Klaus de se.
  
  Perdue ƒe mo nɔ dzɔdzɔe eye wòʋuʋu ta.
  
  Klaus yi edzi be: "Mía teƒenɔla siwo le EU awɔ ɖoɖo ɖe Europa Dukɔwo ƒe Habɔbɔ ƒe Aɖaŋudeha ƒe kpekpe kpata aɖe ŋu le Brussels eye woakpe dukɔwo dome nyadzɔdzɔgblɔlawo, eye le ɣeyiɣi ma me la, miaɖe gbeƒã kpui aɖe ɖe mía teƒe."
  
  Perdue gblɔ be: "Mebu eŋu be maxɔ nyatakakaawo ne ɣeyiɣia de," eye Klaus ʋuʋu ta. "Nyui. Mahe ka siwo hiã be madze didia gɔme le Königsberg fifia."
  
  "Kpe Gould kple Cleve be woava kpe ɖe ŋuwò, enyoa?" Klaus ƒo nu kple ɣli. "Xevi eve, abe alesi wogblɔnɛ ene."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Ðeviwo ƒe fefe," eye wògakpɔtɔ nɔ atike siwo naa susu nɔa nu ŋu siwo wòmi le tsia me le zã si wòtsɔ nɔ dzoxɔxɔ me megbe la ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te. "Nam... ɣleti eve."
  
  Klaus tsɔ eƒe ta ƒu gbe ɖe megbe eye wòko alɔgbɔnu abe nyɔnu tsitsi ene, henɔ avi fam le dzidzɔ ta. Eʋuʋu nɔ yiyim nɔ gbɔgbɔm vaseɖe esime wògagbɔ ya ake. "Nye lɔlɔ̃tɔ, àwɔe le kwasiɖa eve megbe."
  
  "Esia manya wɔ o!" - Perdue do ɣli, henɔ agbagba dzem be yemaɖi futɔ o. "Ðoɖowɔwɔ ɖe didi sia tɔgbe ŋu ko xɔa ɖoɖowɔwɔ kwasiɖa geɖe."
  
  "Nyateƒee nye esia." Menya. Gake ɖoɖowɔɖi aɖe le mía si si me wosẽ ɖe edzi ŋutɔ le megbedede siwo katã míekpɔ le miaƒe nɔnɔme si medzea ame ŋu o ta," Germanytɔ amedzidzela la ƒo nu kple hũɖeɖe. "Eye ɖikeke mele eme o be míaƒe tsitretsiɖeŋulawo akpɔ míaƒe fefea ƒe ɖoɖoa le ŋgɔyiyi ɖesiaɖe si míawɔ ɖe woƒe kesinɔnu ɣaɣla la ŋu me."
  
  Perdue di vevie be yeanya amesi le megbe na dzre sia, gake dzi menɔ eƒo be yeabia nya sia o. Enɔ vɔvɔ̃m be esia ate ŋu ado dziku na amesi lé ye la wòagawɔ funyafunya ame ŋutasesẽtɔe ake.
  
  "Azɔ na afɔ siawo nahaya gbã eye míakpɔ egbɔ be èyi aƒeme le ŋkeke ade megbe. Viɖe aɖeke mele eme be woaɖo wò ɖe dɔ aɖe dzi abe...?" Klaus ko alɔgbɔnu be, "Nukae nèyɔa Eŋlisigbe? Le nuwɔametɔ?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu tsɔ ɖe asi le dɔ ŋu, eye wòdo dziku ŋutɔŋutɔ be ele be yeanɔ anyi gaƒoƒo ɖeka gɔ̃ hã, kwasiɖa ɖeka ya megagblɔe o. Kaka fifia naɖo la, esrɔ̃e be yeaxɔe ko ale be yemagado dziku na Klaus be wòagatsɔe aƒu gbe ɖe octopus-doa me ake o. Germanytɔa tsi tre hedo go le xɔa me henɔ ɣli dom be: "Se vivi na wò pudding!"
  
  Perdue lé ŋku ɖe custard ɣi vivi si wotsɔ nɛ esime wònɔ eƒe kɔdzi aba dzi, gake ewɔ nam abe brik ɖuɖu ene. Esi Perdue ƒe kpekpeme ɖiɖi kilogram geɖe le dɔwuame ƒe ŋkeke geɖe le funyafunyawɔƒea megbe ta la, esesẽ nɛ be wòagaɖu nu o.
  
  Menya o, gake eƒe xɔ nye etɔ̃ siwo le woƒe atikewɔƒe si nye ame ŋutɔ tɔ la dometɔ ɖeka.
  
  Esi Klaus dzo vɔ la, Perdue tsa ŋku, henɔ agbagba dzem be yeadi nane si ƒe amadede mele ɣie alo amber o. Esesẽ nɛ be wòanya ne tsi ɣi nyɔŋu si me wònyrɔ kloe le ye na eƒe ŋkuwo le nusianu kpɔm le gbeɖiɖi siwo nye amber me. Eya koe nye numeɖeɖe si nɔ esi le nusita wònɔ amadede wɔnuku siawo kpɔm le afisiafi ŋu.
  
  Klaus zɔ to xɔdɔme didi si wotsɔ aɖakaʋu wɔe la me yi afisi eƒe dedienɔnɔdzikpɔlawo nɔ mɔfiamewo lalam le amesi woakplɔ adzoe ŋu. Esiae nye eƒe ɖoɖo gã eye ele be woawɔe wòade blibo. Klaus Kemper nye dzidzime etɔ̃lia ƒe Freemasontɔ si tso Hesse-Kassel, amesi wonyi le Black Sun habɔbɔa ƒe nukpɔsusu nu. Tɔgbuia nye Hauptsturmführer Karl Kemper, si nye Kleist Panzer Ƒuƒoƒoa ƒe amegã le Prague ƒe Amedzidzedzea me le ƒe 1945 me.
  
  Tso eƒe ɖevime ke la, fofoa fia Klaus be wòanye kplɔla eye wòabi ɖe nusianu si wòwɔna me. Vodada aɖeke menɔ Kemper-ƒomea me o, eye zi geɖe la, fofoa zãa mɔnu nublanuimakpɔmakpɔtɔe tsɔ zi eƒe nufiafiawo dzi. Klaus zã fofoa ƒe kpɔɖeŋu tsɔ kpɔe enumake be charisma ate ŋu anye afɔku abe Molotov cocktail ene. Zi geɖe la, ekpɔ fofoa kple tɔgbuia wodo vɔvɔ̃ na ame siwo le wo ɖokui si eye ŋusẽ le wo ŋu ale gbegbe be woɖe asi le wo ŋu to asiwɔwɔ ɖe nya dzi kple gbe aɖewo tsɔtsɔ ƒo nu na wo ko me.
  
  Gbeɖeka la, Klaus di vevie be ŋusẽ ma tɔgbe nasu ye si, elabena eƒe ŋutilã tsɛ la mana wòanye hoʋlila nyui le aɖaŋudɔ siwo me ŋutsuwo le wu me gbeɖe o. Esi wònye be kamedefefe alo ŋusẽ hã menɔ esi o ta la, esɔ le dzɔdzɔme nu be wòanyrɔ eɖokui ɖe xexeame ŋuti sidzedze gbogbo aɖe kple nuƒoƒo ƒe ŋutete me. Esi ŋutete sia si dze abe ɖe wòle sue ene la, ɖekakpui Klaus te ŋu dzi eƒe ɖoƒe ɖe edzi le Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔa me tso ɣeyiɣi yi ɣeyiɣi le ƒe 1946 megbe vaseɖe esime wòxɔ ɖoƒe bubu si nye habɔbɔa ƒe ɖɔɖɔɖowɔla gãtɔ. Menye ɖeko Klaus Kemper xɔ kpekpeɖeŋu gã aɖe na habɔbɔa le agbalẽnyalawo, dunyahehe kple ganyawo me ko o, ke kaka ƒe 2013 naɖo la, eɖo eɖokui anyi abe Black Sun ƒe adzamedɔ geɖewo ƒe ɖoɖowɔla vevitɔwo dometɔ ɖeka ene.
  
  Dɔ tɔxɛ si wɔm wòle fifia, eye wòhe eƒe dɔwɔhati xɔŋkɔ geɖe vɛ le ɣleti siwo va yi nyitsɔ laa me la anye eƒe dzidzedzekpɔkpɔ gãtɔ kekeake. Le nyateƒe me la, ne ɖe nusianu yi edzi abe alesi woɖoe ene la, anye ne Klaus axɔ nɔƒe kɔkɔtɔ kekeake le Habɔbɔa me-Renatus tɔ-na eya ŋutɔ. Le esia megbe la, ava zu xexeame dzi ɖuɖu ƒe xɔtuɖaŋunyala, gake hafi wo katã nava eme la, ehiã kesinɔnu si ɖo atsyɔ̃ na Tsar Peter Gãtɔ ƒe fiasã tsã la ƒe atsyɔ̃ɖoɖo si nye baroque.
  
  Esi Klaus ŋe aɖaba ƒu eƒe dɔwɔhatiwo ƒe tɔtɔ le kesinɔnu si wòdi be yeake ŋu dzi ta la, enya be anyigbayeyedila nyuitɔ kekeake le xexeame koe ate ŋu axɔe na ye. Nusiwo katã Kemper hiã be wòake ɖe blemanu si womenya tututu o ŋu la nɔ David Perdue-si nye nutovɛla bibi, afɔkudzidela biliɔnla, kple dɔmenyola agbalẽnyalagã aɖe. Ðeko wònye ŋukpe ale gbegbe be mete ŋu wɔ anyra le Scotlandtɔa ŋu dzidzedzetɔe be wòabɔbɔ eɖokui o, ne Perdue susui be woate ŋu aflu Kemper to eƒe sedziwɔwɔ kpata me gɔ̃ hã.
  
  Le xɔdɔme si me woxɔa amewo le me la, eƒe dɔlawo do gbe nɛ bubutɔe esime wònɔ dzodzom. Klaus ʋuʋu ta le dziɖeleameƒo ta esi wònɔ zɔzɔm to wo ŋu.
  
  Egblɔ na wo be: "Matrɔ ava etsɔ."
  
  "Ðoɖowɔɖi na David Perdue, aƒetɔ?" - bia tatɔa.
  
  Klaus do go yi gbedadaƒo si ƒo xlã woƒe nɔƒe le Kazakhstan ƒe dzigbe eye wòɖo eŋu tẽe be: "Miwui."
  
  
  Ta 14 lia
  
  
  Le Germany ƒe alɔdzedɔwɔƒea la, Sam kple Nina do ka kple Britaintɔwo ƒe dudɔnunɔla ƒe dɔwɔƒe si le Berlin. Wokpɔe be Perdue wɔ ɖoɖo kple Ben Carrington kple Gaby Holzer si megali o ŋkeke ʋɛ aɖewo do ŋgɔ, gake ema koe wonya.
  
  Ele be woayi aƒeme elabena egbe ƒe nuwuwu ƒe ɣeyiɣia de, gake ne mede ɖeke o la, nu geɖe nɔ wo si woawɔ be woayi edzi. Esiae nye Sam Cleave ƒe ŋusẽ. Esi wònye nyadzɔdzɔŋlɔla si dzroa nu me si xɔ Pulitzer Nunana ta la, enya alesi tututu wòawɔ akpɔ nyatakaka siwo wòhiã evɔ matsɔ kpe aƒu gbe ɖe ta si me tsi mele o la me o.
  
  Nina de dzesii esi wòtsɔ kukiwo yɔ eƒe nu me be: "Mebia ɖokuinye be nukatae wòhiã be wòado go nyɔnu sia si nye Gabi hã." Eyina wo ɖu ge kple tsokolet dzodzoe, gake dɔ nɔ ewum eye ɖeko tsifagoa nɔ xɔm ɣeyiɣi didi akpa be wòaxɔ dzo.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Makpɔe ɖa ne meʋu nye kɔmpiuta ko," eye wòtsɔ eƒe akploa ƒu gbe ɖe aba dzi hafi tsɔ eƒe agbawo yi nudzadzraƒea. "Meɖe kuku, wɔ tsokolet dzodzoe aɖe nam hã!"
  
  Eko alɔgbɔnu eye wòtutu abolo ƒuƒu siwo le eƒe nu me be: "Nyateƒee." Le nuɖaƒea ƒe ameɖekɛgaxɔ si nɔ anyi ɣeyiɣi kpui aɖe me la, Nina mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ɖo ŋku nudzɔdzɔ dziŋɔ si dzɔ le yameʋua me esime wònɔ dzodzom yina aƒeme dzi. Ne ate ŋu akpɔ mɔ aɖe si dzi wòato akpɔ Sam ƒe alɔ̃madɔmadɔ do ŋgɔ la, anye kpekpeɖeŋu gã aɖe, si aɖe afɔku si ate ŋu adzɔ ɣebubuɣi si ɖewohĩ womakpɔ dzɔgbenyuie nenema gbegbe be ɖɔkta nanɔ wo gbɔ o la dzi akpɔtɔ. Ke ne edzɔ esime woawo ɖeɖe ya ɖe?
  
  "Ke ne esia dzɔ le gbɔdɔdɔ me ya ɖe?" Nina bu eŋu, eye wòbu nusiwo ate ŋu adzɔ dziŋɔ gake wodoa dzidzɔ na ame la ŋu. "Bu nusi wòate ŋu awɔ ne etsɔ ŋusẽ ma to nane si menye eƒe asibidɛ o me ɖaa?" Edze alɔgbɔnukoko gɔme le nɔnɔmetata dodzidzɔname siwo le susu me nɛ ta. "Ema asɔ be woado ɣli be "Oo nye Mawu!" alo?" Esi Nina nɔ du dzi to nɔnɔme fewuɖunya ƒomevi ɖesiaɖe me le eƒe ta me la, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko nu. Enya be menye nukokoe kura o, gake ɖeko wòna ŋutinyaŋlɔla la susu aɖewo siwo mesɔ ɖe kɔnyinyi nu o eye wòkpɔ gbɔdzɔe aɖe si nye nukokoedonamela le eme.
  
  "Nukae nye nukokoe alea gbegbe?" Sam ko alɔgbɔnu esi wòge ɖe dzodoƒea be yeaxɔ ambrosia kplu ɖeka.
  
  Nina ʋuʋu ta be yeaɖee ɖa, gake enɔ ʋuʋum le nukoko ta, henɔ hũ ɖem le alɔgbɔnukoko ƒe ɣeyiɣiwo dome.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Naneke meli o." "Nutata aɖe koe le nye ta me ku ɖe dzikedzo aɖe ŋu. Ŋlɔe be".
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Enyo." Edzɔa dzi nɛ ne Nina ko nu. Menye ɖeko hadzidzi ƒe nukoko si amewo kpɔ be exɔa ame koe nɔ esi ko o, ke zi geɖe la, eƒe dzi sẽ vie eye wòdoa dziku hã. Nublanuitɔe la, eva zu ƒã be woakpɔe wòako nu ŋutɔŋutɔ alea.
  
  Sam ɖo eƒe kɔmpiutadziɖoɖoa ɖe teƒe si wòate ŋu atsɔe aƒo ka na eƒe kɔmpiutadziɖoɖomɔ̃a be wòawɔ broadband ƒe duƒuƒu kabakaba wu eƒe kaƒomɔ̃a.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Mlɔeba la, eva hiã be mana Perdue nawɔ woƒe kaƒomɔ̃ siwo me ka mele o dometɔ ɖeka nam." "Nu siawo gblɔa etsɔme ɖi."
  
  "Ðe kuki bubu aɖewo le asiwòa?" eyɔe tso nuɖaƒe esime wònɔ sesem wònɔ kabinet ƒe ʋɔtruwo ʋum hele wo tutum le afisiafi le eƒe didi me.
  
  "Ao, gake nye aƒelika ɖa oatmeal tsokolet-kuki aɖewo nam. Kpɔ wo ɖa, gake meka ɖe edzi be woganyo kokoko. Kpɔ nugoe si le fridzia dzi la ɖa," eye wòfia mɔe.
  
  "Elé wo! Ta!"
  
  Sam ʋu mɔ be yeadi Gabi Holtzer eye enumake eke ɖe nane ŋu si na wòke ɖi ŋutɔ.
  
  "Nina! You won"t believe this," edo ɣli esi wònɔ nyadzɔdzɔwo kple nyati manyaxlẽ siwo ku ɖe Germany subɔsubɔha la ƒe nyanuɖela ƒe ku ŋu la me dzrom. "Nyɔnu sia wɔ dɔ na Germany dziɖuɖua ɣeyiɣi aɖee nye sia, eye wòwɔ amewuwu siawo. Èɖo ŋku amewuwu mawo siwo dzɔ le Berlin kple Hamburg kpakple teƒe ʋɛ bubuwo do ŋgɔ teti na mɔkeke yiyi dzia?"
  
  "Ẽ, le mɔ si me mekɔ o nu. Ekema ya ɖe?" Nina bia esi wòbɔbɔ nɔ sofa la ƒe abɔtaɖonu dzi kple eƒe kplu kple kukiwo.
  
  Ete gbe ɖe nya eve mamlɛawo dzi le eƒe tɔtɔ me be: "Edo go Perdue le Britaintɔwo ƒe Dɔdzikpɔƒe Kɔkɔtɔ le Berlin, eye wòxɔ esia: gbesigbe wogblɔ be ewu eɖokui." "Gbe ma ke dzie Perdue do go Carrington ŋutsu sia."
  
  Nina de dzesii be: "Emae nye zi mamlɛtɔ si ame aɖe kpɔe. "Eyata Perdue bu gbesigbe wòdo go nyɔnu aɖe si wu eɖokui le ema megbe kpuie. Esia ɖi nugbeɖoɖo, alo?
  
  Sam gblɔ kpee be: "Edze abe ame ɖeka kolia si le kpekpea me si meku alo bu o ye nye Ben Carrington ene." Elé ŋku ɖe Britain ŋutsua ƒe foto si le screen la dzi ŋu be yeaɖo ŋku yeƒe mo dzi. "Madi be maƒo nu kpli wò, vinye."
  
  Nina do susua ɖa be: "Abe alesi mese egɔmee ene la, etsɔ míeyina dzigbe gome."
  
  Sam gblɔ be: "Ẽ, si fia be ne míeyi ɖasrã Reichtisusis kpɔ ko." "Mavee be makpɔ egbɔ be megbɔ va aƒeme haɖe o."
  
  "Meƒo ka na eƒe asitelefon zi gbɔ zi geɖe. It"s off, gbeɖiɖika aɖeke meli o, naneke meli o," egbugbɔ gblɔ.
  
  "Aleke nyɔnu kuku sia do ƒome kple Purdue?" Sam bia nya sia.
  
  "Yameʋukulaa gblɔ be Perdue di be yeanya nusita wogbe be yemage ɖe yeƒe yameʋu si yi Copenhagen o. Esi wònye Germany dziɖuɖua teƒenɔlae wònye ta la, wokpee va Britaintɔwo ƒe dudɔnunɔla ƒe dɔwɔƒea be woadzro nusitae nusia dzɔ me," Nina ka nya ta. "Gake ema koe nye nusi tɔdziʋukulaa nya. Esiae nye woƒe kadodo mamlɛtɔ, eyata yameʋua me dɔwɔlawo gakpɔtɔ le Berlin."
  
  "Yesu." Ele be malɔ̃ ɖe edzi be, mele seselelãme gbegblẽ aɖe xɔm ŋutɔŋutɔ le esia ŋu," Sam lɔ̃ ɖe edzi.
  
  Eɖo eŋu be: "Èle lɔlɔ̃m ɖe edzi mlɔeba." "ȃo nu tso nane ŋu esime wòxɔ alɔ̃madɔmadɔ ma, Sam. Eye be nane fia shit storm material godoo."
  
  "Nu ka?" - ebiae.
  
  Egaɖu kuki la ake. "Ɣe Yeye".
  
  Moveviɖoɖo aɖe dze le Sam ƒe mo esime eƒe ŋkuwo nɔ anyigba kpɔm dũu. Egblɔ kpoo be: "Damn it, meŋlɔ akpa ma be." "Fifia meɖo ŋku edzi."
  
  "Afikae nèkpɔ esia le?" Ebia nya sia tẽ, eye wònya alesi dzesia dzi ŋɔe kple ŋutete si le esi be wòatrɔ dzeɖoɖowo woazu ŋkuɖodzinya nyɔŋuwo.
  
  Egblɔ be: "Le vudoa gɔme." "Menɔ eŋu bum. Ðewohĩ ele be maƒo nu kple Ðɔkta Helberg tso ŋutega sia ŋu. Anya ale si wòaɖe egɔme."
  
  "Esi nèle edzi la, bia eƒe atikewɔƒe ƒe nukpɔsusu tso ŋkudɔ si nukpɔkpɔ hena vɛ ŋu. Meda akɔ be esia nye nudzɔdzɔ yeye aɖe si mate ŋu aɖe eme o," egblɔ sesĩe.
  
  "Mèxɔ susuŋutinunya dzi se o ɖe?" Sam ƒo nu kple hũɖeɖe.
  
  "Ao, Sam, nyemenya o. Mate ŋu anye be nuwɔna aɖewo ƒe hatsotso aɖe nasɔ gbɔ be woatsɔ ade dzesi ame vovovowo le mɔ ɖeka nu o," eʋli nya. "Enya nu boo aɖeke tso susuŋutinunya ŋu wu wò o. Eƒe sidzedzea nɔ te ɖe numekuku kple nufiafia siwo ku ɖe aɖuɖɔtoe xoxo bubu aɖewo ŋu dzi, eye èyi edzi le kakam ɖe agbagba siwo wòdze be yeato ye ŋutɔ yeƒe nufiafiawo vɛ, siwo medze edzi boo o la dzi."
  
  "Aleke mawɔ anya nu geɖe wu eyama?" etsɔ ɣlidodo trɔ ɖe eŋu.
  
  "Elabena ènɔa agbe ɖe eta, bometsitsi! Ètoa nudzɔdzɔ siawo me, evɔ nususugblɔ koe wòate ŋu agblɔ. Vaseɖe esime wòase le eɖokui me, asee ahakpɔe abe alesi nèkpɔnɛ ene la, mɔ aɖeke meli le dzomavɔ me si dzi wòato adze nusi míele nu wɔm kplii gɔme gɔ̃ hã gɔme o!" Nina ƒo nu kple ɣli. Dzi ɖe le eƒo ale gbegbe be eya kple eƒe kaka ɖe Ðɔkta Helberg dzi le mɔ gbegblẽ nu.
  
  "Eye le wò nukpɔsusu si dze nu la, nukae míele nu wɔm kplii, lɔlɔ̃tɔ?" ebia nya sia fewuɖutɔe. "Ðe esia nye nane si tso miaƒe blema ŋutinyagbalẽwo dometɔ ɖeka mea? Oo, ẽ, mawu. Fifia meɖo ŋku edzi! Àte ŋu axɔe ase."
  
  "Helberg nye tagbɔdɔdala! Nusi wònya koe nye nusi susumedɔlélawo ƒe ha aɖe ɖe fia le numekuku aɖe si wotu ɖe nɔnɔme siwo me gogo alesi gbegbe wò, nye lɔlɔ̃tɔ, to vovo kura o dzi! Nyɔ, fiƒode! Nusianu si gblẽ le ŋuwò la menye susumedɔléle dzro aɖe ko o. Nane si le gota le wò ŋutegawo dzi ɖum. Nane si me nunya le le asi trɔm le wò ahɔhɔ̃meka ŋu," eɖe eƒe nukpɔsusu me.
  
  "Elabena eƒoa nu to dzinyea?" eko alɔgbɔnu fewuɖutɔe. "Taflatse de dzesii be nusianu si wogblɔ le afisia tsi tre ɖi na nusi menya xoxo, nusi le nye susu te xoxo."
  
  Eɖo eŋu kaba be: "Ekema ɖe dzoxɔxɔ ƒe masɔmasɔa me," eye wòtsɔ afɔ ƒo Sam ɣeyiɣi kpui aɖe.
  
  "Edze abe nye ahɔhɔ̃ hã kpɔa nye ŋutilã ƒe dzoxɔxɔ dzi ene. Etsi tre ɖe eŋu be: "Nu ma ke," eye meɖe eƒe kakaɖedzimanɔamesi fia o.
  
  Nina ko nu fewuɖutɔe. "Wò ŋutilã ƒe dzoxɔxɔ-nyemetsɔ ɖeke le alesi gbegbe nèsusu be yexɔ dzoe me o, Playboy-mate ŋu aɖo dzoxɔxɔ si le dzikedzo ŋu gbɔ o. Eye esia tututue ɖɔktaa fɔ le Bali, èɖo ŋku edzia? Wò ŋkuwo ɖea mɔ na elektrikŋusẽ si woƒo ƒu ale gbegbe be "wò ta le wowó ge," èɖo ŋku edzia?"
  
  Sam meɖo eŋu o.
  
  Eyi edzi le eƒe aʋadziɖuɖu si wògblɔ kple nu me be: "Eye nu ɖeka gali enye be, wogblɔ be alɔ̃dɔdɔ nana elektrikŋusẽ si le ʋuʋum la dzina ɖe edzi le ahɔhɔ̃meka aɖewo me le ahɔhɔ̃a me, nunyala!" Nusianu si le alɔ̃ dɔm na wò la le elektrikŋusẽ gbogbo aɖe si mexɔ se o ɖom to dziwò, Sam. Ðe mèkpɔe be nusi le dzɔdzɔm ɖe dziwò la gbɔ susuŋutinunya bɔbɔe ƒe ŋutete ŋu kura oa?"
  
  "Ekema nukae nèle aɖaŋu ɖom?" - edo ɣli. "Shaman? Elektrikŋusẽ ƒe dɔdamɔnua? Paintball ƒe bɔlƒoƒoa? Dɔgbomekpɔkpɔ ƒe dɔa?
  
  "Oo nye Mawu!" Eʋuʋu ŋku. "Ame aɖeke meƒoa nu kpli wò o. Ènya? Wò ŋutɔ kpɔ gbeɖuɖɔ sia gbɔ. Yi ɖakpɔ adzodala ma eye nàna wòagafɔ wò ahɔhɔ̃ vie vaseɖe esime nàzu manyamanya abe eya ene. Mele be esia nanye mɔzɔzɔ didi na wò o!"
  
  Esi wògblɔ nya siawo la, eƒu du do go le xɔa me heƒo ʋɔa. Ne ɖe ʋu le esi le afima la, anye ne eyi aƒeme tẽ le Oban, gake etsi zã bliboa. Sam nya nyuie wu be wòawɔ tɔtɔ kple Nina ne edo dziku, eyata enɔ aba dzi zã bliboa.
  
  Eƒe telefon ƒe ɖiɖi si doa dziku na Nina nyɔ le ŋufɔke. Enyɔ tso alɔ̃dɔdɔ deto si me drɔ̃e aɖeke mele o si nɔ kpuie akpa la me, eye wòfɔ ɖe aba dzi. Telefon la nɔ ɖiɖim le eƒe gakotokua me le afi aɖe, gake mete ŋu ke ɖe eŋu le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi be yeaɖo eŋu o.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me to eƒe susu si nyɔ la ƒe kotoku me be: "Enyo, enyo, fiƒode." Esi wònɔ eƒe atsyɔ̃ɖomi, safuiwo, kple atike si ɖea ʋeʋẽ lilili zãm kple dzitsitsi la, eɖe eƒe asitelefon la do goe mlɔeba, gake kaƒoƒoa wu enu xoxo.
  
  Nina blu ɖe eta esi wònɔ eƒe gaƒoɖokui kpɔm. Ɣetrɔ ga 11:30 ye nye ema xoxo eye Sam ɖe mɔ nɛ wòmlɔ anyi.
  
  "Nyo ŋutɔ. Èle dziku dom nam xoxo egbea," eƒo fi de Sam le eƒe anyimanɔmanɔ me. "Anyo wu ne wò ŋutɔe dɔ alɔ̃." Esi wòdo go le xɔa me la, ekpɔe be Sam megali o. Esi wònɔ zɔzɔm ɖo ta tsizea gbɔ la, ekpɔ eƒe telefon ƒe screen. Eƒe ŋkuwo mete ŋu nɔa te ɖe nu dzi kura o, gake egaka ɖe edzi kokoko be yemenya xexlẽdzesia o. Ezi redial dzi.
  
  Agbalẽŋlɔla la ɖo eŋu be: "Ðɔkta Helberg ƒe dɔwɔƒe.
  
  Nina susui be: "Oo nye Mawu." "Eyi afima." Gake ena eƒe dzi fa nenye be ewɔ vodada. "Mido gbe nam, Ðɔkta Gould ye nye esia. Ðeko mexɔ kaƒoƒo tso xexlẽdzesi sia dzia?"
  
  "Ðɔkta Gould?" aƒenɔa gbugbɔ gblɔe kple dzidzɔ. "Ɛ̃! Ẽ, míedze agbagba be míate ɖe ŋuwò. Esia ku ɖe Aƒetɔ Cleve ŋu. Ðe wòanya wɔ...?"
  
  "Ele nyuiea?" Nina do ɣli be.
  
  "Taflatse àva míaƒe ɔfiswo...?"
  
  "Mebia nya aɖe wò!" Nina mete ŋu nɔ te ɖe enu o. "Meɖe kuku, gblɔe nam ko ne eƒe lãme sẽ gbã!"
  
  "Mí... míenya o, Ðɔkta Gould," aƒenɔa ɖo eŋu kple dzitsitsi.
  
  "Nukae nya ma fia?" Nina nɔ dzo dam, eye dzitsitsi ɖe Sam ƒe nɔnɔmea ŋu na eƒe dziku nu sẽ. Ese toɣliɖeɖe aɖe le megbe.
  
  "Enyo, ma"am, edze abe e... um... levitate ene."
  
  
  Ta 15 lia
  
  
  Detlef ɖe anyigbaxɔdzo siwo le afisi yadoƒea le la ɖa, gake esi wòtsɔ gavi aɖe ƒe ta de gavi ƒe do evelia me la, xɔ bliboa ge ɖe gli si me wodae ɖo la me. Gbeɖiɖi sesẽ aɖe na eƒe mo wɔ yaa eye wòdze anyi ɖe megbe, eye wòtsɔ eƒe afɔwo ƒo eɖokui tso gli la dzi. Esi wònɔ anyi nɔ ekpɔm la, gli la te ʋuʋu yi axadzi, abe ʋɔtru si ʋuʋuna ene.
  
  "Nukae nye...?" ekeke ŋku ɖe enu, eye wòbɔbɔ ɖe eƒe abɔwo dzi le afisi wògakpɔtɔ nɔ vɔvɔ̃m le le anyigba. Ʋɔtrua kplɔa ame yia afisi wòsusu be enye yewoƒe xɔ si te ɖe wo nɔewo ŋu me, gake xɔ doviviti la va zu xɔ ɣaɣla aɖe si te ɖe Gabi ƒe ɔfis ŋu boŋ hena taɖodzinu aɖe si ŋu wòava ke ɖo kpuie. Etso ɖe eƒe afɔwo dzi, nɔ ke ƒom le eƒe afɔkpa kple eƒe awudziwui ŋu. Esi ʋɔtru si do viviti la nɔ lalam la, medi be yeage ɖe eme ko o, elabena hehe si wòxɔ la fiae be megaƒu du yi teƒe siwo menya o ŋumaɖɔɖotɔe o-ne mede ɖeke o la, menye aʋawɔnu manɔmee o.
  
  Detlef yi ɖaxɔ eƒe Glock kple akaɖi, nenye be xɔ si womenya o la nye esi woɖo alo ɣlidodo aɖe le eŋu. Esiae nye nusi wònya nyuie wu - dedienɔnɔ ƒe sedzidada kple ɖoɖo si tsi tre ɖe amewuwu ŋu. Etsɔ nusi sɔ pɛpɛpɛ ɖo taɖodzinu na ʋuƒoa yi viviti me, eye wòna eƒe dzi ƒe tsotso nɔa te ale be wòate ŋu ada tu dzadzɛ ne ehiã. Gake ʋu ƒe sisi si nɔa anyi ɖaa mete ŋu xea mɔ na adrenaline ƒe dzidzɔkpɔkpɔ alo eƒe duƒuƒu o. Detlef gase le eɖokui me abe blema ene esi wòge ɖe xɔa me, nɔ xɔa ƒe akpa si ƒo xlãe la me dzrom henɔ eme dzrom nyuie be dzesi alo mɔ̃ aɖeke mele eme o.
  
  Gake nusi te ɖe edzi ŋutɔe nye be xɔ aɖe koe wònye, togbɔ be nusi le eme la medzɔa dzi nɛ kura o hã.
  
  Eƒo fi de eɖokui be: "Bometsila," esi wòkpɔ akaɖi ƒe ʋuƒo si wozãna ɖaa le ʋɔtrua ƒe akpa si le eme la xa. Eʋui be wòate ŋu akpɔ xɔa bliboe. Gaby ƒe radioxɔa me klẽna to akaɖi ɖeka si wotsɔ ƒo xlã dzisasrãa dzi. Enya be ye tɔe elabena eƒe nuyiɖaɖa si nye blackcurrant la tsi tre ɖe eƒe sigaret kotoku ɖeka xa le ŋku lém ɖe eŋu. Eƒe cardigan ɖeka gakpɔtɔ nɔ ɔfiszikpui suea ƒe megbe, eye egava hiã be Detlef nagaɖu blanuiléle si wòsena le srɔ̃a ƒe nuwo kpɔkpɔ me dzi.
  
  Efɔ cashmere-cardigan falɛfalɛa eye wògbɔ eƒe ʋeʋẽa vevie hafi gatsɔe da ɖe edzi be yealé ŋku ɖe dɔwɔnuawo ŋu. Wotsɔ kplɔ̃ ene ɖo xɔa me. Ðeka le afisi eƒe zikpui nɔ, eve bubuwo le eƒe akpa eveawo, eye bubu le ʋɔtrua nu afisi wòdzraa nuŋlɔɖi gbogbo aɖewo ɖo le nusiwo le abe agbalẽdzraɖoƒe ene me - mete ŋu de dzesii enumake o. Le akaɖia ƒe keklẽ si me vɔvɔ̃ le me la, Detlef se le eɖokui me abe ɖe wògbugbɔ ɖe megbe le ɣeyiɣia me ene. Ʋeʋẽ lilili aɖe si ɖo ŋku blemanudzraɖoƒe aɖe dzi nɛ la yɔ xɔa me fũ kple siminti gli siwo womede amae o.
  
  Esi wònɔ radioxɔa me kpɔm la, egblɔ na srɔ̃a be: "Wow, lɔlɔ̃tɔ, anye ne mesusu be wò le amewo katã dome la, àtsɔ gli aɖewo kple ahuhɔ̃e eve aɖewo ahe ɖe ati ŋu." "Esiae nye nusi nèwɔna ɣesiaɣi; ɖo atsyɔ̃ na nusianu."
  
  Teƒea ɖo ŋku gaxɔ alo gbebiamexɔ aɖe si le ŋkutsala ƒe sinima xoxo aɖe me dzi nɛ. Contraption aɖe si ɖi CB radio nɔ eƒe kplɔ̃ dzi, gake eto vovo le mɔ aɖe nu. Esi Detlef nye ame manyanu kura le radio dzi kadodo sia ƒomevi si do xoxo me ta la, edi tɔtrɔa. Gakpo aɖe si do ɖe gota la nɔ ɖusime ƒe dzogoe si le ete la ŋu, eyata etee kpɔ. Kasia, gage sue eve klẽ, woƒe aŋewo nɔ dzi yim henɔ gegem esime static nɔ ɣli dom to nuƒomɔ̃a me.
  
  Detlef lé ŋku ɖe mɔ̃ bubuawo ŋu. Ede dzesii be: "Wodzena nusiwo gɔme sese sesẽ akpa be woate ŋu anya wo ne womenye tukpeŋutinunyala o." "Nukae esia katã fia, Gabi?" - ebia, eye wòde dzesi kork-gbadzɛ gã aɖe si woda ɖe kplɔ̃a tame afisi pepa gbogbo aɖewo mlɔ ɖo. Esi wotsɔe bla ɖe board la ŋu ta la, ekpɔ nyati geɖe siwo ku ɖe amewuwu siwo ŋu Gabi nɔ numekuku wɔm le le eƒe amegãwo menya o ŋu. Etsɔ dzesi dzĩ aɖe ŋlɔ "MILLA" ɖe axadzi.
  
  "Amekae nye Milla, vinye?" egblɔ le ɣlidodo me. Eɖo ŋku nya aɖe si Milla aɖe ŋlɔ ɖe eƒe ŋkekenyuigbalẽ me le ɣeyiɣi ma ke me kple ŋutsu eve siwo nɔ eƒe kuɣi la dzi. "Ele be manya." Ele vevie".
  
  Gake nusi wòse koe nye frequency siwo va le ƒutsotsoewo me to radio dzi ƒe ɣlidodo. Eƒe ŋkuwo nɔ tsaglãla tsam le ʋuƒoa dzi yi ŋgɔe, afisi nane si le keklẽm hele keklẽm he eƒe susu le. Foto eve siwo le amadede blibo me ɖe fiasãa ƒe xɔa fia le atsyɔ̃ɖoɖo si wotsɔ sika wɔ me. Detlef ƒo nu le ɣlidodo me be: "Wow," eye dɔ si wowɔ tsitotsito kple dɔ si me kɔ nyuie si ɖo atsyɔ̃ na xɔ dzeani la ƒe gliwo la wɔ nuku nɛ ŋutɔ. Stucco si wotsɔ amber kple sika wɔe la wɔ dzesi kple nɔnɔme dzeaniwo, eye kerubiwo kple mawunɔwo ƒe nɔnɔmetata suewo le dzogoeawo dzi.
  
  "Eƒe asixɔxɔ nye dɔlar miliɔn 143a? Mawu, Gabi, ènya nusi nye esia?" eƒo nu le ɣlidodo me esi wònɔ aɖaŋudɔ si bu si woyɔna be Amber Room la ŋuti nyatakakawo xlẽm tsitotsito. "Nukae do ƒome kple xɔ sia? Anɔ eme be nane nɔ asiwò le eŋu; ne menye nenema o la, esiawo dometɔ aɖeke manɔ afisia o ɖe?"
  
  Nuŋlɔɖi aɖewo nɔ amewuwu ŋuti nyatiawo katã me siwo fia be ate ŋu adzɔ be nane do ƒome kple Amber Xɔa. Le nya "MILLA" te la, Detlef ke ɖe Russia kple eƒe liƒo siwo le Belarus, Ukraine, Kazakhstan kple Lithuania dome ƒe anyigbatata ŋu.Le Kazakhstan gbedadaƒo nuto kple Kharkov, Ukraine, tame la, woŋlɔ xexlẽdzesiwo kple nuŋlɔti dzĩ, gake xexlẽdzesi aɖeke menɔ wo si o aɖaŋuwɔwɔ, abe telefon xexlẽdzesi alo kɔordinatewo ene: Edze abe ɖe wòdzɔ le vo me ene la, Gaby ŋlɔ xexlẽdzesi eve siawo ɖe anyigbatata siwo wòtsɔ bla ɖe gli ŋu la dzi.
  
  Nusi he eƒe susue nye ŋkuɖodzinu aɖe si dze ƒã be exɔ asi si le xɔxlɔ̃m le kork-kpea ƒe dzogoe dzi. Wotsɔ medalẽ aɖe si dzi woŋlɔ nu ɖo le Russiagbe me kpe ɖe lãgbalẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si ŋu fli blɔ viviti aɖe le ŋu. Detlef ɖee ɖa nyuie eye wòtsɔe bla ɖe eƒe vest ŋu le eƒe awudziwui te.
  
  "Nukae nye dzomavɔ mee nège ɖo, lɔlɔ̃tɔ?" - eƒo nu na srɔ̃a le ɣlidodo me. Etsɔ eƒe asitelefon fotoɖemɔ̃ ɖe foto geɖe eye wòwɔ video kpui aɖe si me woɖe xɔa kple emenuwo le. Eka atam be: "Makpɔ nusi esia do ƒome kpli wò kple Perdue ma si nènɔ zɔzɔm kplii, Gabi." "Eye emegbe makpɔ exɔlɔ̃ siwo agblɔ afi si wòle nam, ne menye nenema o la, woaku."
  
  Kasia, static ƒe gbeɖiɖi aɖe do tso radio si wowɔ hena ɣeyiɣi kpui aɖe si le Gabi ƒe kplɔ̃ dzi la me, si na Detlef do vɔvɔ̃ afã vaseɖe ku me. Ebɔbɔ ɖe megbe ɖe kplɔ̃ si dzi pepawo kaka ɖo la ŋu, henɔ etutu sesĩe ale gbegbe be agbalẽdzraɖoƒeawo dometɔ aɖewo ƒu kplakplakpla eye wokaka ɖe anyigba katã le zitɔtɔ me.
  
  "Mawu! Nye dzi si le fu ɖem nam!" - edo ɣli, eye wòlé eƒe akɔta. Gauge ƒe aŋe dzĩawo nɔ ti kpom le miame kple ɖusime kabakaba. Esia na Detlef ɖo ŋku hi-fi-mɔ̃ xoxowo dzi, siwo ato esia me aɖe nyadzɔdzɔgblɔmɔ̃ siwo woƒona ɖe wo dzi ƒe gbeɖiɖi alo eme kɔ nyuie afia. Le nudede nyaa me ta la, ese gbe aɖe do eye wòbu. Esi wòlé ŋku ɖe eŋu nyuie la, ekpɔe be menye nyadzɔdzɔwo kakae o, ke boŋ kaƒoƒoe. Detlef bɔbɔ nɔ srɔ̃a si megali o ƒe zikpui dzi heɖo to nyuie. Enye nyɔnu aɖe ƒe gbe si nɔ nya ɖeka gblɔm. Eʋuʋu mo eye wòbɔbɔ ɖe anyi. Eƒe ŋkuwo ʋu enumake. Nya aɖe si to vovo nɔ afima si wòde dzesii.
  
  "Gabi!"
  
  Enɔ anyi kple ŋuɖɔɖɔɖo, eye menya nusi wòawɔ o. Nyɔnua yi edzi nɔ ka ƒom na srɔ̃a le Russiagbe me; ate ŋu agblɔe, gake medoa gbea o. Esi Detlef ɖoe kplikpaa be yeaƒo nu kplii ta la, ewɔ kaba ʋu eƒe telefon ƒe web-browser be yealé ŋku ɖe radio xoxowo kple alesi wokpɔa wo dzii ŋu. Le eƒe tagbɔsesẽ me la, eƒe asibidɛwo gena ɖe didia me ɣesiaɣi kple vodadawo, si na wòge ɖe mɔkpɔkpɔbuɖeame si womate ŋu aɖɔ o me.
  
  "Nu maɖinu! Menye "kadodo kple hamevi aɖe" o! " eto nyatoƒoe esime amamaɖeɖenuwɔnawo me tsonu geɖe dze le eƒe telefon ƒe screen dzi. Fifia nɔ keklẽm le eƒe mo esi wònɔ du dzi nɔ kpekpeɖeŋu dim le kadodomɔ̃ xoxoa zazã me. "Lala! Lala!" edo ɣli yi radio dzi esime nyɔnu aɖe ƒe gbe yɔ Gabi be wòaɖo eŋu. "Lala nam! Ugh, fiƒode!"
  
  Esi Detlef do dziku ɖe eƒe Google numekukua me tsonu siwo medze ame ŋu o ta la, elé agbalẽ ɣi aɖe si me ke le tsɔ ƒu gbe ɖe radioa dzi. Gakotokua ɖe asi vie, eye mɔ̃a ge tso kplɔ̃a dzi, eye wònɔ ka la ŋu. "Fuck wò!" - edo ɣli, mɔkpɔkpɔbuɖeame yɔe fũ le esi mete ŋu ɖu mɔ̃a dzi o ta.
  
  Gbeɖiɖi aɖe nɔ ɖiɖim le radioa dzi eye ŋutsu ƒe gbe si me Russiagbe sesẽ aɖe le la do tso nuƒomɔ̃a me. "Fuck wò hã, nɔviŋutsu."
  
  Ewɔ nuku na Detlef ŋutɔ. Etso hezɔ yi afisi wòda mɔ̃a ɖo. Elé nuƒomɔ̃ si le ʋuʋum si dzi wòdze teti koe nye ema kple agbalẽa eye wòkɔe ɖe dzi manyamanyatɔe. Abɔta aɖeke menɔ mɔ̃a dzi be wòaʋu nyadzɔdzɔgblɔmɔ̃a o, eyata ɖeko Detlef dze nuƒoƒo gɔme.
  
  "Hello? Hee! Hello?" eyɔ, eye eƒe ŋkuwo nɔ tsatsam kple mɔkpɔkpɔ vevie be ame aɖe aɖo eŋu nɛ. Eƒe asi kemɛa nɔ anyi blewuu ɖe gbeɖiɖimɔ̃a dzi. Ɣeyiɣi aɖe la, toɣliɖeɖe si meʋãna o koe xɔ aƒe ɖe eme. Emegbe mɔ̃ siwo wotsɔ trɔa asi le nu vovovowo ŋu ƒe ɖiɖi yɔ xɔ sue dziŋɔ la me esime ame ɖeka kolia si nɔ eme nɔ lalam kple mɔkpɔkpɔ.
  
  Mlɔeba la, eva hiã be Detlef nalɔ̃ ɖe edzi be yeɖu dzi. Esi wòtɔtɔ ta la, eʋuʋu ta. "Meɖe kuku, ƒo nu?" - eƒo nu le Eŋlisigbe me, esi wòkpɔe be Russiatɔ si le fli la ƒe nuwuwu kemɛ la anya medoa Germanygbe o. "Taflatsɛ? Nyemenya alesi mawɔ dɔ kple nu sia o. Ele be mana nànya be srɔ̃nyee nye Gabi."
  
  Nyɔnu aɖe ƒe gbe nɔ ɖiɖim tso nuƒomɔ̃a dzi. Detlef ƒe dzi gbã. "Milla ye nye esia? Milla ye nènyea?
  
  Nyɔnua tsɔ dzitsitsi blewuu ɖo eŋu be, "Afikae Gabi le?"
  
  Eɖo eŋu be: "Eku," emegbe wòbia eɖokui sesĩe tso ɖoɖowɔɖia ŋu. "Ðe wòle be magblɔ be "nuwuwua"?"
  
  Eka ɖe edzi nɛ le Eŋlisigbe si me gblẽ me be: "Ao, enye L-band ƒe gbeƒãɖeɖe ɣaɣla si zãa amplitude modulation abe carrier wave ene," togbɔ be enya eƒe asitsatsa ƒe nyagbɔgblɔwo nyuie hã.
  
  "Nu ka?" Detlef do ɣli le tɔtɔ kura me le nyati aɖe si mebi ɖe kura me o ta.
  
  Eɖe hũ. "Dzeɖoɖo sia le abe dzeɖoɖo le telefon dzi ene. Ègblɔ be. Meƒoa nu. Mehiã be woagblɔ be "wowu enu o."
  
  Detlef ƒe dzi dze eme esi wòse nya sia. "Sehr ƒe dɔgbo!"
  
  "Ƒo nu sesĩe wu." Nyemete ŋu sea wò nyawo kura o. Afikae Gabi le? " egbugbɔ gblɔ, elabena mese eƒe ŋuɖoɖo si wòɖo va yi la nyuie o.
  
  Esesẽ na Detlef be wòagbugbɔ nyadzɔdzɔa agblɔ. "Srɔ̃nye... Gabi ku."
  
  Ɣeyiɣi didi aɖe la, ŋuɖoɖo aɖeke menɔ anyi o, ke boŋ nusi nɔ anyi didi ƒe ʋuʋu koe nɔ anyi. Emegbe ŋutsua gadze ake. "Èle alakpa dam".
  
  "Ao ao." Ao! Menye alakpa dam mele o. Wowu srɔ̃nye ŋkeke ene enye sia," eʋli eɖokui ta ŋuɖɔɖɔɖotɔe. "Kpɔ Internet dzi kpɔ! Kpɔ CNN ɖa!"
  
  Ŋutsua gblɔ be: "Wò ŋkɔ. "Menye wò ŋkɔ ŋutɔŋutɔe nye ema o. Nane si dea dzesi wò. Mia kple Milla dome koe."
  
  Detlef mebu eŋu gɔ̃ hã o. "Ahosi".
  
  Kplɔ̃ɖoɖo.
  
  Nyo ŋutᴐ.
  
  Detlef lé fu toɣliɖeɖe ɣiwo kple ya kukua ƒe ɖiɖi si me mekɔ o. Ese le eɖokui me be yele ƒuƒlu ale gbegbe, yetsi akogo ale gbegbe eye nyatakaka ƒe gbɔdzɔgbɔdzɔ gblẽ nu le eŋu - le mɔ aɖe nu si ɖee fia.
  
  "Ahosi." Trɔ gbeɖiɖimɔ̃a ɖe 1549 MHz dzi. Lala Metallica ƒe ɣeyiɣia. Di xexlẽdzesiawo ɖa. Zã wò GPS eye nàyi le Yawoɖagbe," ŋutsua fia mɔe.
  
  Zi edzi
  
  Gbeɖiɖia ɖi le Detlef ƒe to me abe tudada ene, si na eƒe dzi gbã eye wòtɔtɔ. Esi wòtɔ le tɔtɔ ta la, etsi tsikpe me eye wòdo eƒe abɔwo ɖe dzi. "Nukae nye ema?"
  
  Mɔfiame siwo wòdi be yeaŋlɔ be la ʋãe zi ɖeka.
  
  "Trɔ va! Hello?" - edo ɣli ɖe nuƒomɔ̃a me, gake Russiatɔwo dzo. Etsɔ eƒe asiwo ƒu gbe ɖe yame, henɔ ɣli dom le dziɖeleameƒo ta. Egblɔ be: "Wuiatɔ̃ blaene vɔ enyi." "Wuiatɔ̃ blaene vɔ enyi. Ðo ŋku esia dzi!" Etsɔ dzitsitsi di xexlẽdzesi si le kaƒoƒo ƒe dzesi dzi ƒe asixɔxɔ si gogo. Esi wòtrɔ asikea blewuu la, eke ɖe teƒe si woɖe fia la ŋu.
  
  "Ekema nukae azɔ?" - egblɔ kple ɣlidodo. Nuŋlɔti kple pepa nɔ esi wòdzra ɖo ɖe xexlẽdzesiawo ŋu, gake menya alesi wòle be wòalala Metallica o. "Ke nenye be enye kɔda si nyemate ŋu aɖe gɔme o ɖe? Ke ne nyemese gbedasia gɔme o ɖe?" - eƒe mo wɔ yaa.
  
  Kasia dɔwɔƒea te hadzidziwo kaka. Ekpɔ Metallica dze sii, gake menya hadzidzia o. Gbeɖiɖia nu va nɔ vɔvɔm vivivi esi nyɔnu aɖe ƒe gbe te dijitaal kɔpiwo xexlẽ, eye Detlef ŋlɔ wo ɖi. Esi haƒoƒoa gadze egɔme ake la, eƒo nya ta be gbeƒãɖeɖea wu enu. Esi wòbɔbɔ ɖe megbe le eƒe zikpui dzi la, eɖe asi le gbɔdzɔe ƒe hũɖeɖe didi aɖe ŋu. Edzɔ dzi nɛ, gake hehe si wòxɔ hã xlɔ̃ nui be yemate ŋu aka ɖe ame aɖeke si yemenya o dzi o.
  
  Nenye be ame siwo ŋu wòƒo nu tsoe ye wu srɔ̃a la, anye ne Milla kple eƒe zɔhɛae. Vaseɖe esime wònyae kple kakaɖedzi la, mate ŋu awɔ ɖe woƒe sededewo dzi ko o.
  
  Ele nɛ be wòadi vɔsalã aɖe.
  
  
  Ta 16 lia
  
  
  Nina ge ɖe Ðɔkta Helberg ƒe ɔfis. Xɔ si me wolalana le la tsi ƒuƒlu negbe agbalẽŋlɔla si dze abe aŋɔ ene koe mele eme o. Abe ɖe wònya Nina ene la, efia asi ʋɔtru siwo wotu la enumake. Le wo megbe la, ete ŋu sea ŋutsu aɖe ƒe gbe wònɔ nu ƒom le eɖokui si ŋutɔ eye wònɔ nu ƒom le dziɖeɖi me ŋutɔ.
  
  "Taflatsɛ. Ðeko nàge ɖe eme," agbalẽŋlɔla la fia asi Nina, amesi wotsɔ vɔvɔ̃ te ɖe gli ŋu.
  
  "Afika dzɔla la le?" Nina bia nya sia kpoo.
  
  Egblɔ be: "Edzo esime Aƒetɔ Cleave dze dzodzo gɔme." "Amesiame ƒu du do go le afisia. Le go bubu me la, le nuxaxa siwo katã esia he vɛ ta la, nu geɖe anɔ mía si míawɔ le etsɔme," eɖe abɔta.
  
  Nina ge ɖe xɔ si me ɖɔktaa ƒe nuƒoƒo koe wòse le la me. Eda akpe be yemese "Sam bubu" la nɔ nu ƒom esime wònɔ ʋɔtrua ƒe nutrenu tem o. Etso agbo la nyuie yi xɔa me, eye ŋdɔkutsu dzatsɛ ƒe keklẽ si mebɔ o si nɔ ʋuʋum to ʋuƒo siwo wotu me koe klẽna ɖo. Susuŋutinunyala la kpɔe, gake eyi edzi nɔ nu ƒom esime eƒe dɔnɔa nɔ tsia dzi le tsitrenu, sentimeta geɖe tso anyigba. Enye nukpɔkpɔ dziŋɔ aɖe, gake ele be Nina nazi ɖoɖoe ahada kuxia kpɔ le mɔ si me susu le nu.
  
  Ðɔkta Helberg ƒoe ɖe Sam nu be wòatrɔ tso kpekpea me, gake esi wòtso eƒe asibidɛwo be yeanyɔ Sam la, naneke medzɔ o. Eʋuʋu ta ɖe Nina ŋu, tsɔ ɖe eƒe tɔtɔ fia. Ekpɔ Sam, amesi ƒe ta wotsɔ ƒu gbe ɖe megbe eye eƒe ŋku ɣi siwo le abe notsi ene la ʋu.
  
  Egblɔ na Nina le ɣlidodo me be: "Medze agbagba be maɖee le afima gaƒoƒo afã kloe." "Egblɔ nam be yekpɔ ye le nɔnɔme sia me zi eve xoxo. Ènya nusi le edzi yima?
  
  Eʋuʋu ta blewuu, gake eɖoe be yeawɔ mɔnukpɔkpɔ sia ŋudɔ. Nina ɖe eƒe asitelefon le eƒe jaketi kotoku me eye wòzi nuŋlɔɖi ƒe dzesi dzi be yealé nusi nɔ dzɔdzɔm ɖe video dzi. Ekɔe ɖe dzi nyuie ale be Sam ƒe ŋutilã bliboa nanɔ nɔnɔme nyui me hafi ƒo nu.
  
  Esi Nina ƒo eƒe dzideƒo nu ƒu la, egbɔ ya sesĩe hegblɔ be: "Kalihasa."
  
  Ðɔkta Helberg blu ɖe eta eye wòɖe abɔta. "Nu kae nye esia?" - ebiae kple eƒe nuyiwo ɖeɖeko.
  
  Edo asi ɖa be yeabia tso esi be wòazi ɖoɖoe hafi agblɔe sesĩe wu. "Kalihasa!"
  
  Sam ƒe nu ʋu, eye wòxɔ gbe si Nina vɔ̃na na ale gbegbe. Nyaawo do tso Sam gbɔ, gake menye eƒe gbe alo eƒe nuyiwoe nɔ wo gblɔm o. Susuŋutinunyala kple ŋutinyaŋlɔla la tsɔ ŋɔdzi lé ŋku ɖe nudzɔdzɔ dziŋɔa ŋu.
  
  "Kalihasa!" - gbe aɖe gblɔ le hadzidzi si me ŋutsu alo nyɔnu nyenye si womeɖo ɖi o me. "Tɔdziʋua nye blematɔ. Ƒã hafi nugoa nɔa anyi."
  
  Nina alo Ðɔkta Helberg menya nusi ŋu nya la ku ɖo o negbe Sam ŋu nya ko, gake susuŋutinunyala la na wòka ɖe edzi be wòayi edzi be yeanya nu tso Sam ƒe nɔnɔmea ŋu. Eɖe abɔta, henɔ ɖɔktaa kpɔm, eye menya nya si wòagblɔ o. Mɔnukpɔkpɔ sue aɖe nɔ anyi be woate ŋu aƒo nu tso nya sia ŋu alo ade ŋugble le eŋu.
  
  Nina ƒo nu kple ɣlidodo vɔvɔ̃tɔe be: "Kalihasa." "Ame kae nenye?"
  
  Eɖo eŋu be: "Le susu me."
  
  "Nuwɔwɔ ka ƒomevie nènye?" ebia, eye wògblɔ nya bubu siwo wòsusu be enye nugɔmemasemase le gbea ƒe akpa dzi.
  
  Eɖo eŋu be: "Sidzedze." "Wò susu gblẽ."
  
  Ðɔkta Helberg tsɔ dzidzɔ ƒo nu esi wòke ɖe nuwɔwɔa ƒe ŋutete be wòaɖo dze ŋu. Nina dze agbagba be yematsɔe nye ame ŋutɔ tɔ o.
  
  "Nu ka dim nèle?" Nina bia nya sia kple dzideƒo vie wu.
  
  Egblɔ be: "Nɔ anyi."
  
  Le eƒe miame la, tagbɔdɔdala dzetugbe aɖe si ƒe lãme sẽ la ƒe mo wɔ yaa, eye nusi nɔ edzi yim la do dzidzɔ nɛ keŋkeŋ.
  
  "Kple amewo?" - eye wòbia.
  
  Esi wògakpɔtɔ nɔ nu ƒom la, egblɔ kpee be: "Dzu kluvi."
  
  "Be woatsɔ nugoa awɔ kluvii?" Nina bia, esi wòsrɔ̃ alesi wòawɔ eƒe nyabiasewoe.
  
  "Nugoa nye blematɔ."
  
  "Mawue nènyea?" - egblɔe susu aɖeke manɔmee.
  
  "Mawue nènyea?" egadzɔ ake.
  
  Nina ƒo nu kple dziku. Ðɔktaa wɔ asi nɛ be wòayi edzi, gake dzi ɖe le eƒo. Eʋuʋu mo henɔ eƒe nuyiwo ƒom hegblɔ na ɖɔktaa be: "Nya si megblɔ la gbugbɔgagblɔ koe nye esia."
  
  "Esia menye ŋuɖoɖo o." Gbea ɖo eŋu be: "Ele biabiam," si wɔ nuku nɛ ŋutɔ.
  
  Eɖo eŋu ɖokuibɔbɔtɔe be: "Menye Mawue menye o."
  
  Eɖo eŋu kaba be: "Esia tae meli ɖo."
  
  Kasia, Ðɔkta Helberg dze anyi ɖe anyigba eye wòte ʋuʋu abe nutoa me tɔ aɖe si le kɔƒea me ene. Nina tsi dzodzodzoe, gake eyi edzi nɔ ŋutsu eveawo siaa lém ɖe mɔ̃ dzi.
  
  "Ao!" - edo ɣli. "Tᴐ! Dzudzɔe fifia!"
  
  "Mawue nènyea?" - ebia.
  
  "Ao!" - edo ɣli. "Dzudzɔ ewuwu! Fifi laa!"
  
  "Mawue nènyea?" - wogabiae ake, esime susuŋutinunyala dahe la nɔ ʋuʋum le vevesese ta.
  
  Eyɔe sesĩe be enye mɔnu mamlɛtɔ hafi gadze tsizea didi gɔme ake. "Ɛ̃! Nyee nye Mawu!"
  
  Le ɣeyiɣi kpui aɖe me la, Sam dze anyigba eye Ðɔkta Helberg dzudzɔ ɣlidodo. Nina ƒu du yi ɖalé ŋku ɖe wo ame evea siaa ƒe nɔnɔme ŋu.
  
  "Babaa!" - eyɔ agbalẽŋlɔla le amedzrodzeƒea. "Taflatse àte ŋu ava afisia akpe ɖe ŋunyea?"
  
  Ame aɖeke meva o. Esi Nina tsɔe be nyɔnua dzo abe ame mamlɛawo ene la, eʋu ʋɔtrua yi xɔ si me wolalana le la me. Agbalẽŋlɔla la nɔ anyi ɖe sofa dzi le xɔ si me wolalana le la dzi eye dzɔla la ƒe tu ɖe asi. Dedienɔnɔdzikpɔla aɖe si wowu, si woda tu ɖe ta megbe la mlɔ eƒe afɔnu. Nina trɔ megbe vie, eye medi be yeatsɔ dzɔgbevɔ̃e ma ke ade afɔku me o. Ekpe ɖe Ðɔkta Helberg ŋu kaba wòfɔ tso eƒe ʋuʋudedi si nɔ veve sem la me, henɔ ɣli dom nɛ be wòagawɔ gbeɖiɖi aɖeke o. Esi eƒe susu gaɖo eŋu la, ete ɖe Sam ŋu be yeada eƒe nɔnɔmea kpɔ.
  
  "Sam, àte ŋu ase nye nyawoa?" - egblɔ le ɣlidodo me.
  
  Eƒo nu kple hũɖeɖe be: "Ẽ, gake mesena le ɖokuinye me be mewɔ nuku ŋutɔ. Ðe esia nye aɖaʋadzedze bubua? Fifia ya menya afã kple afã, ènyaa?"
  
  "Nukae le susu me na wò?" - eye wòbia.
  
  "Menɔ ŋudzɔ le nu blibo sia katã me eye wònɔ abe ɖe mele ŋusẽ kpɔm ɖe tsi si nɔ sisim to menye dzi ene. Nyaʋiʋli ma kple wò fifia ko. Nina, nyee nye ema. Esiawoe nye nye susu siwo do to vovo vie eye woɖi abe ɖe woɖe wo tso sinima dziŋɔ aɖe ƒe nuŋɔŋlɔ me ene! Eye bu eŋu kpɔ be nukae? "eƒo nu le ɣlidodo me kple teteɖeanyi gã aɖe.
  
  "Nu ka?"
  
  Elɔ̃ ɖe edzi esi wòlé eƒe abɔta be: "Mete ŋu senɛ le ɖokuinye me kokoko be ele zɔzɔm to menye." "Ðɔkta?" Sam ƒo nu kple gbe blewu esi wòkpɔ nusi eƒe tagbɔsesẽŋusẽwo wɔ ɖe ɖɔktaa dzi.
  
  Nina ka ɖe edzi nɛ eye wòfia asi ʋɔtrua be: "Shh." "Se, Sam. Mehiã be nàte nane kpɔ nam. Àte ŋu adze agbagba azã ema...afã bubu...atsɔ atrɔ asi le ame aɖe ƒe tameɖoɖo ŋua?"
  
  Eɖo aɖaŋu be: "Ao, nyemesusui nenema o." "Nu ka ta?"
  
  Ete tɔ ɖe edzi be: "Se, Sam, ɖeko nèɖu Ðɔkta Helberg ƒe ahɔhɔ̃ ƒe wɔwɔmewo dzi be wòana wòaxɔ alɔ̃." "Èwɔ esia ɖe eŋu. Èwɔ esia to asitɔtrɔ le elektrikŋusẽ si le eƒe ahɔhɔ̃ me ŋu, eyata ele be nàte ŋu awɔ esia kple amedzrodzeƒedzikpɔla. Nina xlɔ̃ nu be ne mèwɔ esia o la, awu mí katã le aɖabaƒoƒo ɖeka me."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi eye wòkli nu tso eƒe afɔwo dzi be: "Nyemenya nusi ŋu nèle nu ƒom tsoe o, gake enyo, madze agbagba." Etsa ŋku le dzogoea dzi eye wòkpɔ nyɔnu aɖe wòbɔbɔ nɔ aba dzi nɔ sigaret nom, eye wòlé dedienɔnɔdzikpɔla aɖe ƒe tu ɖe asi evelia me. Sam trɔ kpɔ Ðɔkta Helberg be, "Eŋkɔ kae?"
  
  Ðɔktaa ɖo eŋu be: "Elma."
  
  "Elma?" Esi Sam ƒo ka tso dzogoea dzi la, nane dzɔ si menya kpɔ o. Esi wòse eƒe ŋkɔ la, eƒe ahɔhɔ̃ ƒe dɔwɔwɔ dzi ɖe edzi, si na kadodo va nɔ woa kple Sam dome enumake. Elektrikŋusẽ fafɛ aɖe to eme abe ƒutsotsoe ene, gake mevee o. Le susu me la, ese le eɖokui me abe ɖe ka makpɔmakpɔ aɖewoe lé Sam ɖe ye ŋu ene. Meka ɖe edzi nenye be ele be yeaƒo nu kplii sesĩe agblɔ nɛ be wòatsɔ tu la aƒu gbe loo alo nenye be ele be wòabu eŋu ko o.
  
  Sam ɖoe be yeazã mɔnu ma ke si dzi wòɖo ŋkui be yezã esime wònɔ ŋusẽ wɔnuku la ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te do ŋgɔ. Esi wònɔ Elma ŋu bum ko la, eɖo sedede aɖe ɖee, eye wòse le eɖokui me be ele ɖiɖim le ka si wosusu be ele susu me nɛ la dzi. Esi wònɔ kadodo me kplii la, Sam se le eɖokui me be yeƒe susuwo va tsaka kple ye tɔ.
  
  "Nukae le dzɔdzɔm?" - Ðɔkta Helberg bia Nina, gake eɖee le Sam gbɔ eye wòƒo nu le ɣlidodo me be wòanɔ anyi kpoo ahalala. Wo ame evea siaa nɔ adzɔge ʋĩ nɔ ekpɔm esime Sam ƒe ŋkuwo trɔ yi eƒe ta me.
  
  "Oo, Aƒetɔ lɔlɔ̃tɔ, ao! Meganye azɔ o!" - Ðɔkta Helberg ƒo nu le eƒe gbɔgbɔ te.
  
  "Zi ɖoɖoe! Mesusu be Sam ye le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi zi sia," esusui, kple mɔkpɔkpɔ na eƒe dzɔgbenyui ɣletiviwo be yeƒe susu sɔ.
  
  Ðɔkta Helberg gblɔ nɛ be: "Ðewohĩ esia tae nyemete ŋu ɖee le eme o." "Le nyateƒe me la, menye alɔ̃dɔdɔ ƒe nɔnɔmee wònye o. Eya ŋutɔ ƒe susue wònye, ɖeko wòkeke ɖe enu!"
  
  Ele be Nina nalɔ̃ ɖe edzi be nyataƒoƒo dodzidzɔname aɖe si me susu le ye nye esia tso tagbɔdɔdala aɖe si mede bubu boo aɖeke ŋu na dɔnyala tsã o gbɔ.
  
  Elma tsi tre hetsɔ aʋawɔnua ƒu gbe ɖe xɔ si me wolalana le la titina. Emegbe etsɔ sigaret ɖe asi yi ɖɔktaa ƒe dɔwɔƒea. Nina kple Ðɔkta Helberg ɖiɖi esi wokpɔe, gake nusi wòwɔ koe nye be wòko alɔgbɔnu na Sam hetsɔ eƒe sigaret nɛ.
  
  "Ðe mate ŋu atsɔ nya ma ke ana wò hã, Ðɔkta Gould?" eko alɔgbɔnu. "Eve bubu susɔ ɖe nye akplo me."
  
  Nina ɖo eŋu be: "Uh, ao, akpe."
  
  Nina ƒe mo wɔ yaa ŋutɔ. Ðe nyɔnu si wu ŋutsu aɖe le ʋu fafɛ me teti koe nye ema la tsɔ sigaret nɛ nyateƒea? Sam tsɔ adegbeƒoƒo ƒe alɔgbɔnukoko kpɔ Nina, eye ɖeko wòʋuʋu ta heɖe hũ. Elma yi ŋgɔgbexɔa gbɔ eye wòyɔ kpovitɔwo.
  
  "Mido gbe nam, medi be magblɔ amewuwu aɖe si dzɔ le Ðɔkta Helberg ƒe dɔwɔƒe le Du Xoxoa me..." egblɔ eƒe nuwɔnaa.
  
  "Ame kɔkɔe, Sam!" - Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ.
  
  "Menya, alo?" eko alɔgbɔnu, gake edze abe ɖe wòtsi dzodzodzoe vie le nusi ŋu wòke ɖo ta ene. "Ðɔkta, ahiã be nàto ŋutinya aɖe vɛ be gɔmesese nanɔ eŋu na kpovitɔwo. Nyemekpɔ ŋusẽ aɖeke ɖe nya ƒaƒã siwo wòwɔna le xɔ si me wolalana le la dometɔ aɖeke dzi o."
  
  Ðɔkta Helberg ʋuʋu ta be: "Menya, Sam." "Ègakpɔtɔ nɔ gbɔgbɔyɔyɔ me esime nusia dzɔ. Gake mí ame evea míenya be menye eyae kpɔ ŋusẽ ɖe eƒe susu dzi o, eye esia ɖea fu nam. Aleke mawɔ ana wòanɔ gaxɔ me le eƒe agbemeŋkekewo katã me ɖe nuvlowɔwɔ si mewɔ le mɔ̃ɖaŋununya nu o ta?"
  
  Nina do susua ɖa be: "Meka ɖe edzi be àte ŋu aɖo kpe eƒe susu ƒe liƒo dzi eye ɖewohĩ àto numeɖeɖe aɖe vɛ si aɖo kpe edzi be enɔ alɔ̃dɔdɔ alo nane me." Eƒe telefon ɖi eye wòyi fesre nu be yeaxɔ kaƒoƒoa esime Sam kple Ðɔkta Helberg nɔ Elma ƒe nuwɔnawo kpɔm be yewoakpɔ egbɔ be mesi o.
  
  Ðɔkta Helberg xlɔ̃ nu be: "Nyateƒeae nye be, ame sia ame si nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe dziwò, Sam, di be yeawu wò, eɖanye nye kpeɖeŋutɔ alo nyee o." "Fifia esi wòle dedie be nàsusui be ŋusẽ sia nye wò ŋutɔ wò susu la, mele kuku ɖem na wò be nàɖɔ ŋu ɖo ŋutɔ le wò tameɖoɖo alo nɔnɔme ŋu, ne menye nenema o la, àte ŋu awu amesi nèlɔ̃ mlɔeba."
  
  Kasia Nina ƒe gbɔgbɔ bu, ale gbegbe be ŋutsu evea siaa kpɔe. Edze abe eƒe mo wɔ yaa ene. "Purdue ye!"
  
  
  Ta 17 lia
  
  
  Sam kple Nina dzo le Ðɔkta Helberg ƒe dɔwɔƒea hafi kpovitɔwo va. Womenya nusi susuŋutinunyala la le gbɔgblɔ ge na dziɖuɖumegãwo o, gake nu vevi bubuwo gali woabu fifia.
  
  "Ðe wògblɔ afisi wòlea?" Sam bia esi wonɔ mɔ dzi yina Sam ƒe ʋua gbɔ.
  
  "Wolée ɖe asaɖa aɖe si dzi...bu eŋu kpɔ be amekae?" eko alɔgbɔnu.
  
  "Ɣe Yibɔ, le vomea?" Sam hã ƒo fefe kplii.
  
  "Bingo! Eye wòna xexlẽdzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖom be matsɔ age ɖe eƒe mɔ̃wo dometɔ ɖeka me le Reichtisusis. Mɔ̃ aɖe si me nunya le ƒomevi aɖe, si ɖi Enigma mɔ̃a," egblɔ nɛ.
  
  "Ènya ale si esia lea?" ebia esi wonɔ ʋu kum yina Perdue ƒe anyigba dzi.
  
  "Ɛ̃. Nazitɔwo zãe geɖe le Xexemeʋa II me hena kadodo. Le nyateƒe me la, esia nye elektrikŋusẽ ƒe mɔ̃ si wotsɔna ɣlaa nya ɣaɣlawoe si trɔna," Nina ɖe eme.
  
  "Eye ènya alesi woawɔ dɔ le nu sia ŋua?" Sam di be yeanya elabena wonya be agbɔ eme ne ele agbagba dzem be yeakpɔ kɔpi sesẽwo. Edze agbagba ɣeaɖeɣi be yeaŋlɔ kɔpi na kɔmpiutadziɖoɖo aɖe ƒe nusɔsrɔ̃ eye wòva to ɖoɖowɔɖi aɖe vɛ si mewɔ naneke wu umlauts kple bubbles siwo nɔa teƒe ɖeka ko.
  
  Eɖo eŋu be: "Perdue na xexlẽdzesi aɖewom be matsɔ ade kɔmpiutaa me, egblɔ be ana míakpɔ afi si wòle," eye wòlé ŋku ɖe ɖoɖo si wòŋlɔ ɖe ɖoɖo si dze abe susu mele eme o ene ŋu.
  
  Esi wogogo togbɛ si dzi Perdue-nyigba gã la kpɔa mɔ si le tsatsam la le la, Sam gblɔ be: "Mebiaa ɖokuinye be aleke wòwɔ va ɖo telefon la gbɔ hã." "Mele mɔ kpɔm be womake ɖe eŋu esime wòle lalam be míaɖo ye gbɔ o."
  
  "Ao, zi alesi wòle dedie ko. Egblɔ nam be wode se na dzɔlawo be woawu ye, gake ete ŋu si le xɔ si me wodzrae ɖo la me. Edze abe eɣla eɖokui ɖe kɔmpiutaxɔa me fifia eye wòge ɖe woƒe kadodomɔnuwo me ale be wòate ŋu aƒo ka na mí," eɖe eme.
  
  "Ha! Suku xoxo aɖe! Enyo, koklo tsitsi!" Sam ko alɔgbɔnu le Perdue ƒe aɖaŋudzedze ta.
  
  Wohe wo yi Perdue ƒe aƒea ƒe ʋuɖoƒe. Dzɔlawo nya woƒe dɔtɔ xɔlɔ̃ veviwo eye woʋuʋu asi na wo vividoɖeameŋutɔe esime wonɔ agbo gã si nye ameyibɔ la ʋum. Perdue ƒe kpeɖeŋutɔ do go wo le ʋɔtrua nu.
  
  "Èke ɖe Aƒetɔ Perdue ŋua?" - eye wòbia. "Oo, akpe na Mawu!"
  
  "Ẽ, ehiã be míaɖo eƒe elektrɔnikmɔ̃wo ƒe xɔ me taflatse. Esia hiã kpata ŋutɔ," Sam bia, eye wowɔ kaba yi xɔdɔme si Perdue trɔ wòzu eƒe sɔlemexɔ kɔkɔe siwo wòto vɛ la dometɔ ɖeka me. Edzra nusianu si ŋu wògakpɔtɔ le dɔ wɔm le la ɖo ɖe akpa ɖeka, eye le akpa kemɛ la, nusianu si wòwu enu gake mexɔ eƒe gomenɔamesi haɖe o. Le amesiame si menɔa agbe hegbɔa ya le mɔ̃ɖaŋununya me o alo melɔ̃a mɔ̃ɖaŋununya boo o gome la, enye ka kple dɔwɔnuwo, ŋkuléleɖenuŋu kple dɔwɔnuwo ƒe ʋuʋudedi si womate ŋu age ɖo o.
  
  "Damn, kpɔ gbeɖuɖɔ siawo katã ɖa! Aleke wòle be míake ɖe nu sia ŋu le afisia?" Sam tsi dzi. Eƒe asiwo ƒu du yi eƒe ta ƒe axawo dzi esime wònɔ nutoa me dzrom be yeakpɔ nusi Nina ɖɔ be enye agbalẽŋlɔmɔ̃ aɖe. "Nyemekpɔ naneke ma tɔgbe le afisia o."
  
  Eɖe hũ be: "Nye hã." "Ðeko nàkpe ɖe ŋunye hã makpɔ nuɖazeawo me, taflatse, Sam."
  
  Egblɔ nɛ esi wònɔ nudzraɖoƒe gbãtɔ ƒe ʋɔtruwo ʋum be: "Mele mɔ kpɔm be ènya alesi nàkpɔ nu sia gbɔe, ne menye nenema o la, Perdue anye ŋutinya," eye wòŋe aɖaba ƒu fefenya ɖesiaɖe si wòate ŋu agblɔ tso eƒe nyagbɔgblɔa ƒe nyagbɔgblɔ ŋu dzi.
  
  Nina gblɔ esi wònɔ kabinet geɖe siwo tsi tre ɖe fli me ɖe ɣedzeƒegli ŋu la me dzrom be: "Le numekuku siwo katã mewɔ ɖe nye sukunuwuwu ƒe agbalẽwo dometɔ ɖeka ŋu le ƒe 2004 me ta la, ele be mate ŋu akpɔe ɖa, mègatsi dzi o."
  
  Egblɔ le vo me be: "Mesusu be meke ɖe eŋu." Sam ɖe agbalẽŋlɔmɔ̃ si woƒo la do goe tso asrafowo ƒe nudzraɖoƒe xoxo dama aɖe eye wòlée ɖe dzi abe kplu ene. "Esiae nye ema?"
  
  "Ẽ, eyae nye ema!" - edo ɣli. "Enyo, tsɔ esia da ɖe afisia."
  
  Nina kɔ kplɔ̃ suea me eye wòhe zikpui aɖe tso kplɔ̃ bubu dzi be yeanɔ eŋgɔ. Eɖe xexlẽdzesi siwo Perdue tsɔ nɛ la do goe eye wòdze dɔ gɔme. Esi Nina ƒe susu nɔ ʋɔnudɔdrɔ̃a ŋu la, Sam nɔ nudzɔdzɔ siwo dzɔ nyitsɔ laa ŋu bum, henɔ agbagba dzem be gɔmesese nanɔ wo ŋu. Ne ate ŋu ana amewo nawɔ ɖe eƒe sededewo dzi ŋutɔŋutɔ la, atrɔ eƒe agbenɔnɔ kura, gake nane le eƒe ŋutete yeye si sɔ ŋue nye akaɖi dzĩ gbogbo aɖewo le eƒe ta me.
  
  Perdue ƒe aƒemedɔwɔlawo dometɔ ɖeka yɔ tso ʋɔtrua nu be: "Taflatse, Ðɔkta Gould." "Aƒetɔ aɖe le afisia si di be yeakpɔ wò. Egblɔ be yeƒo nu kpli wò le telefon dzi ŋkeke ʋɛ aɖewoe nye esi va yi tso Aƒetɔ Perdue ŋu."
  
  "Oo gbeɖuɖɔ!" Nina nɔ avi fam. "Meŋlɔ ŋutsu sia be keŋkeŋ! Sam, ŋutsu si xlɔ̃ nu mí be Perdue bu la? Ele be eyae. Damn, eƒe dzi ado dziku."
  
  Dɔwɔla la de nu nyaa me be: "Aleke kee wòɖale o, edze abe eƒe nu nyoa ame ŋu ŋutɔŋutɔ ene."
  
  "Mayi aɖaƒo nu kplii. Nukae nye eƒe ŋkɔ?" Sam biae be.
  
  Eɖo eŋu be: "Holzer." "Detlef Holzer ƒe ŋkɔ."
  
  "Nina, Holzer ye nye nyɔnu si ku le alɔdzedɔwɔƒea ƒe ŋkɔ mamlɛtɔ, alo?" ebia nya sia. Eʋuʋu ta eye kasia eɖo ŋku ŋutsua ƒe ŋkɔ dzi tso telefon dzi dzeɖoɖoa me, fifia si Sam yɔe.
  
  Sam gblẽ Nina ɖi be wòawɔ eƒe dɔwɔnyawo eye wòtsi tre be yeaƒo nu kple amedzroa. Esi wòge ɖe xɔdɔme si me woxɔa amewo le la, ewɔ nuku nɛ be wòkpɔ ŋutsu aɖe si ƒe ŋutilã le sẽŋu la nɔ tii nom kple aɖaŋu alea.
  
  "Aƒetɔ Holzer?" Sam ko alɔgbɔnu, eye wòdo eƒe asi ɖa. "Sam Cleave ƒe nyawo. Ðɔkta Gould kple Aƒetɔ Perdue xɔlɔ̃e menye. Aleke mate ŋu akpe ɖe ŋuwòe?"
  
  Detlef ko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe eye wòkpla asi kɔ na Sam. "Edzɔ dzi nam be medo go wò, Aƒetɔ Cleave. Hmm, afi kae Ðɔkta Gould le? Edze abe amesiame si medzea agbagba be maƒo nu kplii la buna eye ame bubu va xɔ ɖe wo teƒe ene."
  
  "Ðeko wòƒo eɖokui ɖe dɔa me fifia, gake ele afisia. Oo, eye etena ɖe edzi be megaƒo ka na wò haɖe o, gake edze abe ète ŋu ke ɖe Aƒetɔ Perdue ƒe anyigba ŋu bɔbɔe ŋutɔ ene," Sam de dzesii esi wòbɔbɔ nɔ anyi.
  
  "Èke ɖe eŋu haɖea? Ele be maƒo nu kplii tso srɔ̃nye ŋu ŋutɔŋutɔ," Detlef gblɔ esi wònɔ kaƒoƒo siwo woʋu ɖi ƒom kple Sam. Sam lé ŋku ɖe eŋu, eye eƒe nu lé dzi nɛ.
  
  "Ðe mate ŋu abia nusi Aƒetɔ Perdue wɔ kple srɔ̃wòa?" Ðe wonye asitsahabɔbɔwoa?" Sam nya nyuie be yewodo go le Carrington ƒe ɔfis be yewoaƒo nu tso mɔxexe ɖe anyidzedze nu ŋu, gake gbã la, edi be yeado go amedzroa.
  
  "Ao, le nyateƒe me la, medi be mabia nya ʋɛ aɖewoe tso nɔnɔme siwo me srɔ̃nye ku le ŋu. Èkpɔa, Aƒetɔ Cleave, menya be mewu eɖokui o. Aƒetɔ Perdue nɔ afima esime wowui. Èse afi si meyina kple esia gɔmea?" - ebia Sam kple gbe si me kɔ wu.
  
  Sam ɖo kpe edzi be: "Èsusu be Perdue ye wu srɔ̃wò."
  
  Detlef ɖo eŋu be: "Mexɔe se."
  
  "Eye nèva afisia be yeabia hlɔ̃a?" Sam bia nya sia.
  
  "Ðe wòanye nusi gbɔ didi nenema gbegbe nyateƒea?" - tsi tre ɖe Germanytɔ gã la ŋu. "Eyae nye ame mamlɛtɔ si kpɔ Gabi agbagbee. Nu bubu ka tae mava afisia ɖo?"
  
  Yame ƒe nɔnɔme va nɔ wo dome enumake, gake Sam dze agbagba be yeazã susu nyui ahawɔ nu ameŋububutɔe.
  
  "Aƒetɔ Holzer, menya Dave Perdue. Menye amewulae wònye kura o. Ŋutsu sia nye nutovɛla kple anyigbayeyedila si tsɔ ɖe le ŋutinya me ŋkuɖodzinuwo me ko. Aleke nèsusu be srɔ̃wò ƒe ku aɖe vi nɛ?" Sam bia nya tso eƒe nyadzɔdzɔŋlɔlawo ƒe aɖaŋu ŋu.
  
  "Menya be enɔ agbagba dzem be yeaklo nu le amesiwo le megbe na amewuwu siawo le Germany, eye be edo ƒome kple Amber Room si womate ŋu akpɔ o, si bu le Xexemeʋa II me. Emegbe eyi ɖado go David Perdue eye wòku. Ðe mèsusu be ɖikeke le nya ma ŋu vie oa? - ebia Sam kple dzrewɔwɔ.
  
  "Mate ŋu ase alesi nèwɔ va ƒo nya ta sia gɔme, Aƒetɔ Holzer, gake le Gaby ƒe ku megbe teti la, Perdue bu..."
  
  "Nya lae nye ema. Ðe amewula madze agbagba be yeabu be yemalé ye oa?" Detlef tso nya me nɛ. Ele be Sam nalɔ̃ ɖe edzi be susu nyui aɖe le ŋutsua si si ta wòsusu be Perdue ye wu srɔ̃a.
  
  "Enyo, magblɔ nusi," Sam tsɔe na le dutadɔnunɔlawo me, "ne míenya ke ɖe eŋu ko..."
  
  "Sam! Nyemate ŋu akpɔ nu fiƒode la be wòagblɔ nyawo katã nam o. Perdue ƒe nyagbe eve mamlɛawo gblɔ nya aɖe tso Amber Room kple Red Army ŋu!" Nina do ɣli, eye wòƒu du yi atrakpuiawo dzi yi Mezzanine la gbɔ.
  
  "Ðɔkta Gould ye nye esia, alo?" Detlef bia nya Sam. "Medea dzesi eƒe gbe le telefon dzi. Gblɔe nam, Aƒetɔ Cleave, nukae le eya kple David Perdue dome?"
  
  "Dɔwɔhati kple xɔlɔ̃e menye. Meɖoa aɖaŋu nɛ le ŋutinya me nyawo ŋu le eƒe mɔzɔzɔwo me, Aƒetɔ Holzer," eɖo eƒe nyabiasea ŋu sesĩe.
  
  Detlef ko alɔgbɔnu fafɛ be: "Edzɔ dzi nam ŋutɔ be medo go wò ŋkume kple ŋkume, Ðɔkta Gould." "Azɔ gblɔe nam, Aƒetɔ Cleave, aleke wòdzɔe be srɔ̃nye nɔ nane si ɖi nya mawo ke siwo ŋu Ðɔkta Gould nɔ nu ƒom tsoe ko la me kum?" Eye edzɔ be wo ame evea siaa nya David Perdue, eyata nukata màgblɔ nya ma nam o ɖe wòle be mabu tame?"
  
  Nina kple Sam woɖɔli woƒe mo. Edze abe woƒe amedzroa bu kakɛwo le woawo ŋutɔ ƒe aɖaŋunu me ene.
  
  "Aƒetɔ Holzer, nu kawo ŋue nèle nu ƒom tsoe?" Sam bia nya sia. "Ne àte ŋu akpe ɖe mía ŋu míade dzesi esia la, ɖewohĩ míate ŋu ake ɖe Perdue ŋu, eye emegbe, medo ŋugbe be, àte ŋu abiae nusianu si nèdi."
  
  Nina gblɔ kpee be: "Mawui manɔmee ya," eye wòwɔ ɖeka kple ŋutsu eveawo le velvet zikpui siwo le xɔdɔme me la dzi.
  
  "Srɔ̃nye ku nu me tso gadzikpɔlawo kple dunyahelawo wuwu ŋu le Berlin. Gake le eƒe ku megbe la, mekpɔ xɔ aɖe - radioxɔ aɖe, mesusui - eye afimae mekpɔ nyati siwo ku ɖe amewuwuawo ŋu kple nuŋlɔɖi geɖe siwo ku ɖe Amber Xɔ si Fia Frederick William I si tso Prussia, 1999 tsɔ na Tsar Peter Gãtɔ la ŋu le. " Detlef gblɔe alea. "Gabi nya be kadodo aɖe le wo dome, gake ehiã be maƒo nu kple David Perdue be manya nusi wònye."
  
  Nina tsɔ abɔta ƒoe be: "Enyo, mɔ aɖe li si dzi nàto aƒo nu kplii, Aƒetɔ Holzer." "Mesusu be nyatakaka siwo nèhiã la ate ŋu anɔ kadodo si wòɖo na mí nyitsɔ laa me."
  
  "Eyata ènya afi si wòle!" - egblɔ kple ɣlidodo.
  
  Nina ɖe eme na amedzro si tsi dzodzodzoe la be: "Ao, gbedasi sia koe míexɔ, eye ele be míaɖe nyawo katã gɔme hafi míayi aɖaɖee tso ame siwo lée dzoe la si me." "Ne míete ŋu se eƒe gbedasia gɔme o la, nyemenya alesi mawɔ adie o."
  
  "Le mɔa nu la, nukae nɔ gbedasi susɔe si nète ŋu ɖe gɔme?" Sam biae kple didi be yeanya.
  
  Eɖe hũ, eye nya siwo me susu mele o la gakpɔtɔ tɔtɔe. "Eƒo nu tso "Aʋakɔ" kple "Steppe", ɖewohĩ tonyigba aɖe ŋua? Emegbe woŋlɔ ɖe edzi be "di Amber Room alo ku" eye nu bubu si mekpɔ koe nye nuŋɔŋlɔmedzesiwo kple ɣletividzesiwo ƒe hatsotso aɖe.Nyemeka ɖe edzi be eƒe ʋua le nyuie o."
  
  Detlef bu nyatakaka sia ŋu. Kasia etsɔ asi de eƒe jaketi kotoku me be: "Kpɔ esia ɖa." Sam tsɔ eɖokui ʋli eɖokui ta, gake ɖeko amedzroa ɖe eƒe asitelefon do goe. Eʋu fotoawo eye wòtsɔ xɔ ɣaɣla la me nuwo fia wo. "Nye nyatakakatsoƒewo dometɔ ɖeka na nɔnɔmetata siwo dzi mate ŋu akpɔ ame siwo Gabi nɔ ŋɔdzi dom na be yeaɖe ɖe go le lam. Èkpɔ xexlẽme siawoa? De wo wò ʋu me ne nàkpɔ nu si wòwɔna ɖa."
  
  Wotrɔ yi xɔ si le xɔ xoxo si me Nina nɔ dɔ wɔm le kple Enigma mɔ̃a ƒe anyigbaxɔdzo me la me. Detlef ƒe fotowo me kɔ eye wote ɖe wo nɔewo ŋu ale gbegbe be woate ŋu ade vovototo wo dometɔ ɖesiaɖe si wotsɔ ƒo ƒui dome. Le gaƒoƒo eve siwo kplɔe ɖo me la, Nina ŋlɔ xexlẽdzesiawo ɖekaɖeka. Mlɔeba la, ena wòta nya siwo sɔ kple kɔdaawo.
  
  "Azɔ menye Purdue ƒe gbedasie nye esia o; gbedasi sia nɔ te ɖe xexlẽdzesi siwo tso Gabi ƒe agbalẽviwo dzi dzi," Nina ɖe eme hafi xlẽ emetsonua. "Gbã la, woŋlɔ ɖe edzi be "Ameyibɔ kple Dzĩ le Kazakhstan Gbedadaƒo", emegbe "kekeli ƒe atɔ" eye woŋlɔ eve mamlɛawo ƒokpli be "Susu Dzi Ðuɖu" kple "Blema Orgasm"."
  
  Sam kɔ ŋkume ɖe dzi. "Blema gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro?"
  
  "Ugh! Meƒo nu vodadatɔe. Enye 'blema nugbagbe,'" egblɔ kple gbe blewu, si do dzidzɔ na Detlef kple Sam ŋutɔ. "Eyata, Gabi kple Perdue siaa ƒo nu tso 'The Steppe' ŋu, eye ema koe nye kpeɖodzi si dzɔ be enye teƒea."
  
  Sam lé ŋku ɖe Detlef ŋu. "Eyata ètso Germany va be yeadi Gabi wula. Ke mɔzɔzɔ yi Kazakhstan gbedadaƒo ya ɖe?"
  
  
  Ta 18 lia
  
  
  Perdue ƒe afɔwo gakpɔtɔ le veve sem vevie. Afɔ ɖesiaɖe si wòɖe la nɔ abe alesi wòle zɔzɔm le ɖa siwo ɖo eƒe afɔkpodzi dzi ene. Esia wɔe be manya wɔ kloe be wòado afɔkpa o, gake enya be ele be yeado ne yedi be yeasi le yeƒe gaxɔa me. Esi Klaus dzo le dɔnɔdzikpɔƒea vɔ la, Perdue ɖe IV la le eƒe alɔnu enumake eye wòdze ekpɔkpɔ gɔme be yeƒe afɔwo sesẽ ale gbegbe be woate ŋu atsɔ eƒe kpekpeme akpe ɖe eŋu hã. Mexɔe se kura be yewoɖoe be yewoadze ahiã ye le ŋkeke ʋɛ siwo kplɔe ɖo me o. Enɔ mɔ kpɔm na funyafunyawɔame yeye siwo ana yeƒe ŋutilã kple susu nazu nuwɔametɔ.
  
  Esi Perdue lɔ̃a mɔ̃ɖaŋununya ta la, enya be yeate ŋu atrɔ asi le woƒe kadodomɔnuwo ŋu, eye yeate ŋu atrɔ asi le woƒe kadodomɔnu ɖesiaɖe ŋu, eye yeatrɔ asi le mɔɖeɖe ɖe ame ŋu kple dedienɔnɔ ƒe ɖoɖo ɖesiaɖe si yewozãna ŋu. Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa nye habɔbɔ si ɖua eɖokui dzi si zãa nu nyuitɔwo ko tsɔ kpɔa eƒe viɖewo ta, gake Dave Perdue nye nunyala si wovɔ̃na na ko. Ete ŋu na eƒe mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo ƒe nutovɛ ɖesiaɖe nyo ɖe edzi agbagbadzedze boo aɖeke manɔmee.
  
  Enɔ anyi ɖe aba dzi eye emegbe wòɖiɖi ɖe axadzi nyuie be yeatsɔ aƒo eƒe afɔkpodzi siwo le veve sem la nu ƒu vivivi. Perdue ƒe mo ʋuʋu la, edze agbagba be yeaŋe aɖaba aƒu vevesese sesẽ si wòse le eƒe dzobibi si le dzidzenu evelia me la dzi. Medi be woake ɖe ye ŋu esime yemete ŋu zɔna alo ƒua du kokoko o, ne menye nenema o la, awu enu.
  
  Esi Klaus nɔ nya kpui aɖe gblɔm na eƒe amewo hafi dzo la, woƒe aboyomea nɔ ʋuʋum to xɔdɔme gã la me xoxo, eye wònɔ anyigbatata si le susu me wɔm be yeatsɔ awɔ ɖoɖo ɖe eƒe sisi ŋu. Le dzisasrã etɔ̃lia dzi, afisi wotue ɖo la, eƒu du to dziehegli la dzi be yeake ɖe xɔdɔme la ƒe nuwuwu ŋu, elabena esusu be atrakpui aɖe anya nɔ afima. Mewɔ nuku nɛ akpa be wòkpɔe be mɔ̃ sesẽ bliboa le goglo ŋutɔŋutɔ eye be gayibɔ kple xɔtunu siwo wotsɔ gakpo gã siwo wotsɔ ga blae do ŋusẽe la wɔ gotagliawo o.
  
  Egblɔ le eɖokui me be: "Esia le abe yamenutomeyimɔ̃ si woƒo fi de ene," esi wònɔ Kazakhstantɔwo ƒe Ɣe Yibɔ ƒe mɔ̃ sesẽa ƒe xɔtuɖaŋu kpɔm. Le titina la, xɔa nɔ ƒuƒlu, si nye teƒe gã aɖe si woate ŋu adzra ʋu alo yameʋu gãwo ɖo alo awɔ. Le goawo katã me la, gakpoxɔa na dzisasrã ewo nye ɔfiswo, server stations, gbebiamexɔwo, nuɖuƒewo kple nɔƒewo, boardrooms kple nudokpɔƒewo. Elektrikŋusẽ si le xɔa me kple dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe xɔtuɖoɖowo do dzidzɔ na Perdue ŋutɔ, gake ehiã be wòayi edzi anɔ ʋuʋum.
  
  Eto dzodoƒe siwo me nuwɔametɔwo le kple dɔwɔƒe siwo me ke le ƒe mɔ dovivitiwo dzi, henɔ mɔ si dzi wòato ado le eme alo kadodomɔ̃ aɖe si le dɔ wɔm ya teti si wòate ŋu azã atsɔ ayɔ kpekpeɖeŋu dim. Eƒe dzi dze eme esi wòke ɖe yameʋuɖoɖo ƒe xɔ xoxo aɖe si dze abe ɖe womegazãe o ƒe bla nanewoe nye sia ene ŋu.
  
  Etsɔ modzaka blu ɖe dɔwɔnu siwo le xɔ si le dzogoe ene me la me dzrom be: "Ðewohĩ Aʋa Vɔ̃ɖi la ƒe ɣeyiɣia me tu aɖewo ƒe akpa aɖe." Esi eƒe ŋku nɔ ahuhɔ̃e xoxo si wòɖe le dodokpɔxɔ si me ame aɖeke mele o la ŋu la, eyi edzi tsɔ mɔ̃ ɖeka kolia si wòde dzesii la do ka kplii. Eɖo aɖaŋu be: "Edze abe Morse-kɔdamɔ̃ ƒe elektrɔnikmɔ̃ ene ," eye wòbɔbɔ nɔ anyi be yeadi ka aɖe si yeatsɔ ade gli ƒe ʋuƒoa me. Xexlẽdzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo koe wowɔ mɔ̃a be wòaɖe gbeƒãe, eyata ele nɛ be wòadze agbagba aɖo ŋku hehe si wòxɔ ɣeyiɣi didi aɖe do ŋgɔ na eƒe ɣeyiɣi si wònɔ Wolfenstein ƒe geɖe enye sia la dzi.
  
  Esi Perdue tsɔ mɔ̃a de dɔwɔwɔ me eye wòfia asi eƒe antennawo ɖe afisi wòsusu be dziehe le la, eke ɖe mɔ̃ aɖe si tsɔa nyatakakawo ɖona ɖe amewo ŋu si wɔa dɔ abe telegrafmɔ̃ ene gake ate ŋu aƒo ka kple telefonkadodo ƒe yamenutomeyimɔ̃ siwo le anyigba dzi kple kɔda siwo sɔ. Ate ŋu azã mɔ̃ sia atsɔ atrɔ nyagbewo woazu woƒe xexlẽdzesi siwo sɔ kple wo nɔewo eye wòazã Atbash ƒe nya ɣaɣla la tsɔ kpe ɖe akɔntabubu ƒe nuŋɔŋlɔ ƒe ɖoɖo aɖe ŋu. Egblɔ be: "Binary awɔ kabakaba wu sã," esime mɔ̃ si do xoxo la yi edzi nɔ emetsonuwo bum le elektrikŋusẽ ƒe nutsotso kpui siwo nɔa anyi ɣeaɖewoɣi le elektrikŋusẽ ƒe tɔtrɔ le elektrikkawo me ta.
  
  Esi Perdue na kpeɖodzi siwo hiã na Nina mlɔeba hena egbɔkpɔnua le eƒe aƒeme Enigma mɔ̃a dzi la, ege ɖe ɖoɖo xoxoa me be yeaɖo kadodo aɖe kple telefonkadodomɔnua. Menɔ bɔbɔe be wòadze agbagba aƒo ka na telefonxexlẽdzesi ma tɔgbe o, gake ele nɛ be wòate kpɔ. Esia koe nye mɔ si dzi wòato atsɔ xexlẽdzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la aɖo ɖe Nina kple sekɛnd blaeve ƒe fesre si dzi wòaɖo ɖe dɔwɔƒea, gake nukutɔe la, ekpɔ dzidzedze.
  
  Eteƒe medidi hafi wòse Kemper ƒe amewo wonɔ du dzi ƒo xlã gakpo kple kɔkrit mɔ̃ sesẽa, nɔ edim o. Eƒe lãmekawo nɔ sesẽm, togbɔ be ete ŋu ƒo ka kpata hã. Enya be le nyateƒe me la, axɔ ŋkeke geɖe hafi woake ɖe ye ŋu, eyata gaƒoƒo sesẽwo nɔ ye ŋgɔ. Perdue nɔ vɔvɔ̃m be ne yewoke ɖe ye ŋu la, tohehea anye esi me yemahaya tso gbeɖe o.
  
  Eƒe ŋutilã gakpɔtɔ nɔ veve sem, ebe ɖe tsita aɖe si wogblẽ ɖi si le anyigba te la me le gayibɔ ʋɔtru siwo wotu siwo ŋu ʋetsuviwo ƒe kawo tsyɔ eye gbeɖuɖɔ xɔ wo la megbe. Edze ƒã be ame aɖeke menɔ afima ƒe geɖe o, si wɔe be wònye bebeƒe nyui aɖe na sisila si xɔ abi.
  
  Woɣla Perdue nyuie ale gbegbe, henɔ xɔname lalam ale gbegbe be mede dzesii gɔ̃ hã be wodze mɔ̃ sesẽa dzi le ŋkeke eve megbe o. Nina do ka kple Chaim kple Todd, siwo nye Purdue ƒe kɔmpiutaŋutinunyalawo, be woatsi elektrikŋusẽnamɔ̃ si le nutoa me. Etsɔ kɔordinate siwo Detlef xɔ tso Milla gbɔ esi wòɖo to xexlẽdzesiwo ƒe dɔwɔƒea vɔ megbe la wo. Scotlandtɔ eveawo zã nyatakaka siawo tsɔ gblẽ nu le dɔwɔƒe gã la ƒe elektrikŋusẽnamɔ̃ kple kadodomɔnu vevitɔ ŋu eye wohe kplamatse mɔ̃wo katã abe kɔmpiutadziɖoɖowo kple asitelefonwo ene le kilometa eve ƒe didime si ƒo xlã Black Sun Fortress la me.
  
  Sam kple Detlef to mɔ gã la dzi le adzame eye womede dzesii o, eye wozã aɖaŋu aɖe si wodzra ɖo hafi tsɔ helikɔpta ɖo yameʋu yi Kazakhstan gbedadaƒo ƒe anyigba si dzi ame aɖeke mele o la dzi. Wobia kpekpeɖeŋu tso Purdue ƒe Poland dɔwɔƒe si nye PoleTech Air & Transit Services gbɔ. Esi ŋutsuawo nɔ akpataa dzi dzem la, Nina nɔ lalam le melia me kple yameʋukula aɖe si xɔ hehe le asrafo me, eye wotsɔ nɔnɔmetata siwo wotsɔa ya si woyɔna be infrared nɔ nuto siwo ƒo xlãe la me dzrom be yeakpɔ ʋuʋu siwo me futɔwo le hã.
  
  Detlef tsɔ eƒe Glock, adedada hɛ eve kple eƒe atikplɔ eve siwo woate ŋu akeke ɖe enu la dometɔ ɖeka ɖe asi. Etsɔ evelia na Sam. Nyadzɔdzɔŋlɔla la hã tsɔ eya ŋutɔ ƒe Makarov kple dzudzɔ bɔmb ene ɖe asi. Woto mɔ gã la nu henɔ mɔ kpɔm na tu ƒe tsikpe le viviti me, gake wokli ame kuku geɖe siwo kaka ɖe anyigba le xɔdɔme me boŋ.
  
  "Nukae le dzɔdzɔm?" Sam ƒo nu le ɣlidodo me. "Ame siawo wɔa dɔ le afisia. Amekae ate ŋu awu wo hafi?
  
  Detlef ɖo eŋu kpoo, eye wòfia asi ame kuku siwo le anyigba la be: "Le nusi mese nu la, Germanytɔ siawo wua woawo ŋutɔ tɔ hena dodoɖeŋgɔ." "Wo dometɔ siwo ade blaeve. Ɖo to!"
  
  Sam tɔ heɖo to. Wote ŋu se zitɔtɔ si elektrikŋusẽ ƒe nutsotso he vɛ le xɔa ƒe dzisasrã bubuwo dzi. Wozɔ atrakpui gbãtɔ dzi nyuie. Afɔku nɔ eme akpa be woamae ɖe akpa vovovowo me le xɔ gã aɖe si lolo abe esia ene me evɔ womenya nu tso aʋawɔnuwo alo amesiwo le eme ƒe xexlẽme ŋu o. Wozɔ nyuie le faɛl ɖeka me, eye aʋawɔnuwo nɔ klalo, eye wotsɔ woƒe akaɖiwo klẽ mɔa.
  
  Sam gblɔ be: "Mina míakpɔ mɔ be womakpɔ mí adze sii enumake be míenye amedzidzelawo o."
  
  Detlef ko alɔgbɔnu. "Nyui. Mina míayi edzi anɔ ʋuʋum ko."
  
  Sam gblɔ be: "Ẽ. Wonɔ ekpɔm esime mɔzɔla aɖewo ƒe akaɖi siwo nɔ keklẽm nɔ du dzi ɖo ta xɔ si me woɖea elektrikŋusẽ le la gbɔ. "Oo, gbegblẽ! Detlef, wole generator la ʋu ge!"
  
  "Ɖe zᴐ! Ɖe zᴐ!" Detlef ɖe gbe na eƒe kpeɖeŋutɔ eye wòlé eƒe awudziwui. Ehe Sam kpe ɖe eŋu be wòaxe mɔ na dedienɔnɔdzikpɔlawo hafi woate ŋu aɖo mɔ̃memixɔa me. Esi Sam kple Detlef kplɔ orb siwo le keklẽm ɖo la, wokɔ woƒe aʋawɔnuwo, henɔ dzadzram ɖo ɖe nusi womate ŋu aƒo asa na o ŋu. Esi wonɔ du dzi la, Detlef bia Sam be, "Èwu ame aɖe kpɔa?"
  
  Sam ɖo eŋu be: "Ẽ, gake meɖoe koŋ gbeɖe o."
  
  "Enyo, fifia ele be nàwɔe-kple nazãbubu si gbɔ eme!" - Germanytɔ kɔkɔ la gblɔ. "Nublanuikpɔkpɔ aɖeke meli o." Alo míado le afima agbagbee gbeɖe o."
  
  "Mexɔ wò!" Sam do ŋugbe esi wova do go ŋutsu ene gbãtɔ siwo didi tso ʋɔtrua gbɔ wu afɔ etɔ̃. Ŋutsuawo menya be ame eve siwo nɔ tetem ɖe eŋu tso go kemɛ dzi la nye amedzidzelawo o vaseɖe esime tu gbãtɔ gbã ŋutsu gbãtɔ ƒe tagbɔ.
  
  Sam blu ɖe eta esi wòse le eɖokui me be ahɔhɔ̃menuwo kple ʋu ƒe sisi dzodzoe la ka mo nɛ, gake eɖo ta ŋutsu evelia si nɔ fli me, amesi, meʋuʋu o, he akplɔa, si wui. Ame kukua dze anyi ɖe Sam ƒe afɔ nu ƒuƒlu esime wòbɔbɔ nɔ anyi be yeafɔ yeƒe tu. Eɖo ta ŋutsu siwo nɔ tetem ɖe wo ŋu, eye wodze tudada wo gɔme, eye wòde abi ame eve bubuwo ŋu. Detlef ɖe ŋutsu ade siwo si tu siwo de blibo le titina la do goe hafi yi eƒe amedzidzedzea dzi ɖe Sam ƒe taɖodzinu eveawo dzi, eye wòtsɔ tu to woƒe tagbɔ ɖesiaɖe me.
  
  Germanytɔa ko alɔgbɔnu be: "Dɔ gã aɖee nèwɔ, Sam." "Ènoa atama, alo?"
  
  "Mexɔe se, nukatae?" - Sam bia, eye wòtutu ʋuʋudedi si le eƒe mo kple to me. Eƒe zɔhɛa gblɔ tso ʋɔtrua nu be: "Tsɔ wò akaɖi nam." Etsɔ eƒe Zippo la ƒu gbe na Detlef hafi woge ɖe mɔ̃memixɔa me eye wotɔ dzo amiɖakaawo. Esi wotrɔ yina la, wotsɔ tu geɖe siwo woɖo nyuie la na mɔ̃awo mewɔa dɔ o.
  
  Perdue se aɖaʋawɔwɔa tso eƒe bebeƒe suea eye wòɖo ta mɔ gã la gbɔ, gake le esi wònye mɔ si dzi wòato ado le eme ɖeka kolia si wònya ta koe. Esi Perdue nɔ afɔ ƒom vevie, eye wòzã asi ɖeka ɖe gli ŋu tsɔ fia mɔe le viviti me la, elia atrakpui si dzi wokpɔa nudzɔdzɔ kpatawo le la blewuu yi dzisasrã gbãtɔ ƒe xɔdɔme me.
  
  Ʋɔtruawo ʋu nyuie, eye le kekeli sue si ge ɖe xɔa me me la, eɖe afɔ ɖe ame kukuawo dzi ŋuɖɔɖɔɖo vaseɖe esime wòɖo dzogbenyigba si le gota ƒe ya dzodzoe ƒuƒui ƒe gbɔgbɔ si xɔa ame nyuie gbɔ. Esi Perdue nɔ avi fam le akpedada kple vɔvɔ̃ ta la, eƒu du yi helikɔpta la gbɔ, henɔ eƒe abɔwo ʋuʋum, nɔ gbe dom ɖa na Mawu be menye futɔa tɔ o.
  
  Nina ti kpo tso ʋua me heƒu du va egbɔ. "Miti yome! Purdue! Èle nyuiea? Va afi!" - edo ɣli, eye wòte ɖe eŋu. Perdue fɔ mo dzi kpɔ ŋutinyaŋlɔla dzetugbe la. Edo ɣli ge ɖe eƒe gbeɖiɖimɔ̃a me, eye wògblɔ na Sam kple Detlef be Perdue le ye si. Esi Perdue ge ɖe eƒe akɔnu la, edze anyi, eye wòhe eyama ɖe kea dzi.
  
  Egbɔ ya be: "Nyemete ŋu nɔ lalam be magase wò asikaka eŋu ake o, Nina." "Èto eme kpɔ."
  
  Eko alɔgbɔnu eye wòlé exɔlɔ̃ si ŋu ɖeɖi te la ɖe eƒe akɔnu vaseɖe esime ame mamlɛawo va ɖo be: "Mewɔa esia ɣesiaɣi." Woɖo helikɔpta hedzo yi ɣetoɖoƒe, afisi xɔ dedie nɔ wo si le Aral-ƒua to.
  
  
  Ta 19 lia
  
  
  "Ele be míadi Amber Room la, ne menye nenema o la, Order la ake ɖe eŋu. Ele vevie ŋutɔ be míake ɖe eŋu hafi woake ɖe eŋu, elabena fifia ya woamu xexeame ƒe dziɖuɖuwo eye woade ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe dzi ƒo le ameƒomevi aɖewo tsɔtsrɔ̃ ɖa nu," Perdue te tɔ ɖe edzi.
  
  Woƒo wo ɖokui ɖe dzo si le bibim le aƒe si Sam haya le Araltɔwo ƒe nuto me la ƒe megbexɔ me. Enye aƒe si me xɔdɔme etɔ̃ le si me xɔmenuwo le afã kple afã si me nuzazã siwo ƒuƒoƒoa zãna le Xexeme Gbãtɔ ƒe dukɔwo me ƒe afã menɔ o. Gake eƒe nu medzena gaglãa o eye wòwɔa nu manyatalenu, eye woate ŋu aɖi ɖe eme le afima, vaseɖe esime Perdue ƒe lãme nasẽ ya teti. Le ɣeyiɣi sia me la, ele be Sam nalé ŋku ɖe Detlef ŋu nyuie be wòakpɔ egbɔ be ahosia meƒo nu tsi tre ɖe gatɔ gã la ŋu hewui hafi akpɔ Gabi ƒe ku gbɔ o.
  
  Sam gblɔ be: "Míaɖo egbɔ ne ènya se le ɖokuiwò me be yeƒe lãme sẽ ko, Perdue." "Fifia la, ɖeko míele mlɔm ɖe anyi hele ɖiɖim ɖe eme."
  
  Nina ƒe taɖa si wobla la do tso eƒe kposɔ si wotsɔ lãfu wɔe la te esime wònɔ sigaret bubu si. Purdue ƒe nuxlɔ̃ame si woɖo be wòanye dzesi la medze abe kuxi gã aɖeke nɛ o ene le alesi wònɔ sesem le eɖokui me ɖe xexeame ŋu nyitsɔ laa ta. Menye nyagbɔgblɔ si wogblɔna kple nusi le abe mawu ene si le Sam ƒe luʋɔ me ye na wòbu tame le ɖekematsɔlemetɔe o. Ðeko wònya ameƒomea ƒe vodada siwo wòwɔna enuenu kple alesi wòdo kpo dadasɔ si bɔ ɖe xexeame katã la nyuie wu.
  
  Aral nye tɔƒodeƒe kple melidzeƒedu hafi Aral-ƒu sesẽ la ƒu keŋkeŋ kloe, eye dzogbe ƒuƒlu aɖe koe susɔ abe domenyinu ene. Ete ɖe Nina dzi be tsi dzeani gbogbo aɖewo ƒu hebu le amegbetɔ ƒe ɖiƒoƒo ta. Ɣeaɖewoɣi ne ese le eɖokui me be yemetsɔ ɖeke le eme o etɔxɛe la, ebiaa eɖokui be ɖe xexeame mazu teƒe nyuitɔ o nenye be ameƒomea mewu nusianu si le eme o, eye eya ŋutɔ hã le eme hã.
  
  Amewo ɖo ŋku vidzĩ siwo wogblẽ ɖe anyidiwo ƒe dzikpɔkpɔ te dzi nɛ. Ðeko nunya alo ɖokuibɔbɔ menɔ wo si be woakpɔe adze sii be yewonye xexeame ƒe akpa aɖe eye menye eya gbɔe wòtso o. Le dada kple agbanɔamedzimatsɔmatsɔ me la, wodzi ɖe edzi abe koklozi ene, eye womesusui be le esi teƒe be yewoawu ɣletinyigba la atsɔ akpɔ yewoƒe xexlẽme kple nuhiahiãwo gbɔ la, ɖe wòle be yewoaxe mɔ ɖe yewo ŋutɔ yewoƒe amewo ƒe dzidziɖedzi nu hafi o. Ete ɖe Nina dzi be amewo, abe ƒuƒoƒo ene, gbe be yewomakpɔe be ameha sue aɖe si si nunya ƒe ŋutete deŋgɔ le wɔwɔ ana xexe si wɔa dɔ nyuie wu sã nava evɔ womagblẽ atsyɔ̃ɖoɖowo katã dome le woƒe ŋukeklẽ kple anyinɔnɔ ŋumaɖɔɖotɔe ta o.
  
  Esi Nina bu tame, eye wòno sigaret le dzodoƒea gbɔ. Tamesusuwo kple nukpɔsusu siwo mele be wòaɖe modzaka hafi o la ge ɖe eƒe susu me, afisi wòle dedie le be woaɣla nyati siwo ŋu wode se ɖo. Ede ŋugble le Nazitɔwo ƒe taɖodzinuwo ŋu eye wòkpɔe be le nyateƒe me la, nukpɔsusu siawo siwo dze abe ŋutasẽnuwɔwɔ ene la dometɔ aɖewo nye kuxi geɖe siwo na xexeame dze klo le fifi ɣeyiɣia me la gbɔ kpɔnu ŋutɔŋutɔwo.
  
  Le dzɔdzɔme nu la, enyɔ ŋu ameƒomevi aɖewo tsɔtsrɔ̃ ɖa, ŋutasẽnuwɔwɔ kple ameteteɖeanyi. Gake mlɔeba la, elɔ̃ ɖe edzi be, vaseɖe afi aɖe la, domenyiŋusẽfianu ƒe wɔwɔme si gbɔdzɔ ɖeɖeɖa kple vidzidzi nutsitsi to vidzidzi me toto vɛ le vi eve dzidzi le ƒome aɖe me megbe menye nu dziŋɔ nenema gbegbe o. Esia aɖe amegbetɔwo ƒe agbɔsɔsɔ dzi akpɔtɔ, eyata woakpɔ avewo kple agbledenyigbawo ta tsɔ wu be woatso avewo ɣesiaɣi be woatu amegbetɔwo ƒe nɔƒe geɖe wu.
  
  Esi wònɔ anyigba si le ete la kpɔm esime wonɔ dzodzom yi Aral Ƒua dzi la, Nina fa konyi le susu me le nu siawo katã me. Anyigba dzeani siwo yɔ fũ kple agbe tsã la vuvu heƒu le amegbetɔwo ƒe afɔ te.
  
  Ao, meda asi ɖe Third Reich ƒe nuwɔnawo dzi o, gake womate ŋu agbe eƒe aɖaŋu kple ɖoɖowɔwɔ ɖe eŋu o. Eɖe hũ esi wòwu eƒe sigaret mamlɛtɔ nu be: "Ne ɖe egbea ame aɖewo li siwo si amehehe sesẽ kple ʋukuku tɔxɛ alea le siwo di be yewoatrɔ xexeame wòanyo wu la." "Bu xexe aɖe si me ame sia tɔgbe mete amewo ɖe anyi o, ke boŋ etɔ te adzɔha siwo me nublanuikpɔkpɔ mele o ŋu kpɔ. Le esi me, le esi teƒe be woagblẽ dekɔnuwo dome la, woagblẽ nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe ahɔhɔ̃mekawo me eye mía katã ƒe nɔnɔme anyo wu. Eye fifia ta fucking aɖe anɔ afisia be wòana nuɖuɖu ameawo."
  
  Etsɔ sigaret-goa ƒo ɖe dzoa me. Eƒe ŋkuwo lé Perdue ƒe ŋkume, gake ewɔ abe ɖe eƒe susu meɖe fu nɛ o ene. Ðewohĩ vɔvɔli siwo nɔ ɣe ɖum tso dzoa me ye na eƒe mo si le ƒuƒlu la dze abe ŋɔdzidoname ene, gake medzɔ dzi nɛ o.
  
  "Aleke nàwɔ anya afi si nàdze didi gɔme le?" - Bia Detlef be. "Mexlẽ be wogbã Amber Xɔa le aʋawɔɣia. Ðe ame siawo le mɔ kpɔm be nàto akunyawɔwɔ me ana nane si megali o la nagadze akea?"
  
  Edze abe seselelãme ƒe nu lé dzi na Perdue ene, gake ame mamlɛawo tsɔe be nuteƒekpɔkpɔ wɔnublanui si wòto le Klaus Kemper si me tae. "Wogblɔna be egakpɔtɔ li. Eye ne míedo ŋgɔ na wo le esia me o la, ɖikeke mele eme o be woaɖu mía dzi tegbee."
  
  "Nu ka ta?" Nina bia nya sia. "Nukae ŋusẽ le Amber Xɔa ŋu alea gbegbe-ne egakpɔtɔ li gɔ̃ hã?"
  
  "Nyemenya o, Nina. Womeyi edzi tsitotsito o, gake wona eme kɔ be ŋusẽ si ŋu womate ŋu ake ɖi le o le esi," Perdue ƒo nu ƒuƒlu. "Nusi le esi alo nusi wòwɔna la, nyemenya naneke tso eŋu o. Ðeko menya be afɔku le eme ŋutɔ - abe alesi wòdzɔna zi geɖe le nusiwo ƒe tugbedzedze deblibo gome ene."
  
  Sam te ŋu kpɔe be Nina ŋue nyagbɔgblɔa ku ɖo, gake Perdue ƒe gbe meɖi lɔlɔ̃ alo seselelãme o. Ne mewɔ vodada o la, eɖi fuléle kloe. Sam bia eɖokui be aleke Perdue se le eɖokui me ŋutɔŋutɔ le Nina ƒe ɣeyiɣi geɖe zazã ɖe ye ŋu ta, eye edze abe enye nusi vea ame biliɔnla si ƒoa nu zi geɖe la ene.
  
  "Afikae wònɔ zi mamlɛtɔ?" Detlef bia nya Nina be. "Ŋutinyaŋlɔlae nènye. Ènya afi si Nazitɔwo ate ŋu akplɔe ayi ne ɖe wometsrɔ̃e oa?"
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Nu siwo woŋlɔ ɖe ŋutinyagbalẽwo me koe menya, Detlef, gake ɣeaɖewoɣi la, nyateƒenya aɖewo ɣla ɖe nyawo me tsitotsito siwo naa kpeɖodziwo mí."
  
  "Eye nya kae miaƒe ŋutinyagbalẽwo gblɔ?" - ebia xɔlɔ̃wɔwɔtɔe, hewɔ abe ɖe wòtsɔ ɖe le Nina ƒe yɔyɔ me ŋutɔ ene.
  
  Eɖe hũ eye wòɖe abɔta, eye wòɖo ŋku Amber Xɔa ŋuti xotutu si woŋlɔ ɖe eƒe nusrɔ̃gbalẽwo me dzi. "Wowɔ Amber Xɔa le Prussia le ƒe 1700 ƒeawo ƒe gɔmedzedze, Detlef. Wotsɔa aŋɔkawo kple sika siwo wotsɔ aŋgbawo kple nutata siwo ŋu ahuhɔ̃ewo le megbe la wɔe be wòagadze nu wɔnuku geɖe wu ne kekeli va dze edzi."
  
  "Ameka tɔe wònye?" ebia esi wònɔ abolo si woɖa le aƒeme ƒe ƒuƒu ƒuƒu aɖe ɖum.
  
  "Fia si nɔ anyi ɣemaɣie nye Frederick William I, gake etsɔ Amber Xɔa na Russiatɔwo ƒe Tsar Peter Gãtɔ wònye nunana. Gake emae nye nusi fa miamiamia," egblɔ. "Togbɔ be fia tɔe wònye hã la, le nyateƒe me la, wokekee ɖe enu zi gbɔ zi geɖe! Bu asixɔxɔ si le eŋu ɣemaɣi gɔ̃ hã ŋu kpɔ!"
  
  "Tso fia gbɔa?" Sam biae be.
  
  "Ɛ̃. Wogblɔ be esi wòkeke xɔa ɖe enu vɔ la, aŋɔ tɔn ade nɔ eme. Eyata abe alesi wònɔna ɖaa ene la, Russiatɔwo xɔ ŋkɔ le alesi wolɔ̃a lolome ta." eko nu. "Gake emegbe Nazitɔwo ƒe aʋawɔha aɖe da adzoe le Xexemeʋa II me."
  
  Detlef to nyatoƒoe be: "Nyateƒee."
  
  "Eye afikae wodzrae ɖo?" Sam di be yeanya. Nina ʋuʋu ta.
  
  "Wotsɔ nusi susɔ la yi Königsberg be woagbugbɔ aɖɔe ɖo, eye emegbe wotsɔe da ɖe dutoƒo le afima. Gake... menye ema koe o," Nina yi edzi, eye wòxɔ wein dzĩ kplu ɖeka tso Sam gbɔ. "Woxɔe se be afimae Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe yameʋuwo tsɔ tsrɔ̃e zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu esime woda bɔmb ɖe fiasãa me le ƒe 1944 me. Nuŋlɔɖi aɖewo ɖee fia be esime Dziɖuɖu Etɔ̃lia mu le ƒe 1945 me eye Asrafoha Dzĩ la xɔ Königsberg la, Nazitɔwo tsɔ Amber Xɔa ƒe akpa susɔeawo xoxo hetsɔ wo de mɔzɔʋu aɖe me le adzame le Gdynia be woatsɔe ado goe le Königsberg."
  
  "Afikae wòyi?" - Mebiae be. - Perdu bia kple ɖetsɔleme vevie. Enya nusi Nina gblɔ la ƒe akpa gãtɔ xoxo, gake vaseɖe akpa si Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe yameʋuwo tsrɔ̃ Amber Xɔa le ko.
  
  Nina tsɔ abɔta ƒoe. "Ame aɖeke menya o." Nyatakakatsoƒe aɖewo gblɔ be Soviettɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋu aɖe da tu melia eye Amber Room la bu le ƒua dzi. Gake nyateƒeae nye be ame aɖeke menyae ŋutɔŋutɔ o."
  
  Sam tsɔ nya ɖe eŋu vividoɖeameŋutɔe be: "Ne ele be nàsusui la, wotu esia ɖe nusi nènya tso nɔnɔme si nɔ anyi le aʋawɔɣia katã ŋu dzi." Nukae nèsusu be edzɔ?"
  
  Nuŋlɔɖiawo ɖee fia be eya ŋutɔ ƒe nufiafia nɔ Nina si ku ɖe nusi wòwɔ kple nusi mexɔ se o ŋu. "Le nyateƒe me la, nyemenya o, Sam. Ðeko nyemexɔ torpedo ŋutinyaa dzi se o. Esia ɖi nya si woŋlɔ ɖe akpa dzi akpa be wòaxe mɔ na amesiame be wòagadi o. Gake le afisia hã la," eɖe hũ, "Nyemenya nusi ate ŋu adzɔ hafi o." Mato nyateƒe; Mexɔe se be Russiatɔwo xe mɔ na Nazitɔwo, gake menye alea o." Eko alɔgbɔnu ŋukpetɔe eye wògaɖe abɔta ake.
  
  Perdue ƒe ŋku blɔ si me kɔ la nɔ dzo si le eŋgɔ la kpɔm dũu. Ebu nusiwo ate ŋu ado tso Nina ƒe ŋutinyaa me, kpakple nusiwo wòsrɔ̃ tso nusi dzɔ le Gdansk Bay le ɣeyiɣi ma ke me ŋu. Edo tso eƒe nɔnɔme si me tsikpe nɔ la me.
  
  Eɖe gbeƒãe be: "Mesusu be ele be míatsɔe ɖe xɔse dzi." "Meɖo aɖaŋu be nàdze egɔme tso afisi wosusu be melia nyrɔ ɖo, be teƒe aɖe nanɔ asiwò ko. Amekae nya, ɖewohĩ míakpɔ kpeɖodzinya aɖewo gɔ̃ hã le afima."
  
  "Èdi be yeaƒu tsi?" Detlef do ɣli be.
  
  Perdue ɖo kpe edzi be: "Esɔ."
  
  Detlef ʋuʋu ta be: "Nyemeƒua tsi o. Ao akpe na wò!"
  
  "Va, ame tsitsi!" Sam ko alɔgbɔnu, eye wòƒo Detlef ƒe akɔta vie. "Àte ŋu akli dzo gbagbe, gake màte ŋu aƒu tsi kpli mí oa?"
  
  Germanytɔa lɔ̃ ɖe edzi be: "Melé fu tsi. "Mate ŋu aƒu tsi." Ðeko nyemenya o. Tsi la nana nye dzi dzea eme ŋutɔ."
  
  "Nu ka ta? Ðe nuteƒekpɔkpɔ gbegblẽ aɖe dzɔ ɖe dziwòa?" Nina bia nya sia.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Le alesi menyae nu la, ao, gake ɖewohĩ mezi ɖokuinye dzi be maŋlɔ nusi na medo vlo tsiƒuƒu be."
  
  Perdue de nu nyaa me be: "Mehiã o." "Àdi be yeƒe ŋku nanɔ mía ŋu elabena míete ŋu xɔa mɔɖegbalẽ siwo hiã be míaƒu tsi le afima o. Ðe míate ŋu aɖo ŋu ɖe ŋuwò le esia ta?"
  
  Detlef tsɔ ŋkumekpɔkpɔ sesẽ aɖe na Perdue ɣeyiɣi didi aɖe si na Sam kple Nina dze abe ɖe wotsi dzodzodzoe eye wole klalo be yewoade nu nyaa me ene, gake ɖeko wòɖo eŋu be, "Mate ŋu awɔ ema."
  
  Do ŋgɔ teti na zãtitina. Wolala be lã kple tɔmelã si woɖa la nasɔ, eye dzoa ƒe ɖiɖi si fa akɔ na wo la na wodɔ alɔ̃, si na wogbɔ ɖe eme tso woƒe kuxiwo me.
  
  Kasia Detlef te tɔ ɖe edzi be: "David, gblɔ asitsatsa si nèwɔ kple Gaby Holzer ŋu nya nam," eye wòva wɔ nusi womate ŋu aƒo asa na o mlɔeba.
  
  Perdue blu ɖe eta, eye amedzro aɖe si wòsusu be enye ame ŋutɔ ƒe dedienɔnɔ ŋuti aɖaŋuɖola ƒe biabia wɔnukua tɔtɔ. "Egᴐme ɖe?" ebia Germanytɔ la be.
  
  Sam xlɔ̃ nu blewuu be: "Detlef," eye wòɖo aɖaŋu na ahosia be wòana eƒe dzi nafa. "Èɖo ŋku nubabla la dzi, alo?"
  
  Nina ƒe dzi ti kpo. Enɔ esia lalam dzitsitsitɔe zã bliboa katã. Detlef na eƒe fafa nɔ anyi alesi woate ŋu akpɔe, gake egbugbɔ eƒe nyabiasea gblɔ kple gbe fafɛ.
  
  Egblɔ kple gbe fafɛ si ɖe fu na ame vevie be: "Medi be nàgblɔ wò kple Gaby Holzer dome ƒomedodo le Britaintɔwo ƒe alɔdzedɔwɔƒe si le Berlin le eƒe kugbe la nam."
  
  "Nu ka ta?" - Perdue bia, eye wòdo dziku na Detlef le eƒe sisi si dze ƒã ta.
  
  Sam gblɔ be: "Dave, Detlef Holzer ye nye esia," kple mɔkpɔkpɔ be ŋgɔdonyaa aɖe Germanytɔ la ƒe teteɖeanyia me. "Eya - ao, enye - Gabi Holzer srɔ̃, eye wònɔ wò dim ale be nàte ŋu agblɔ nusi dzɔ gbemagbe nɛ." Sam ɖoe koŋ gblɔ eƒe nyawo le mɔ aɖe nu be wòaɖo ŋku edzi na Detlef be Perdue dze be woabui be meɖi fɔ o.
  
  "Ete ɖe dzinye ŋutɔ le wò nubuname ta!" Perdue ɖo eŋu enumake kloe. "Oo nye Mawu, esia dzi ŋɔ ŋutɔ!" Edze ƒã be menye aʋatsokakae Perdue nɔ ewɔm o. Eƒe ŋkuwo yɔ fũ kple aɖatsi esi wònɔ ɣeyiɣi mamlɛ mawo siwo do ŋgɔ na wo lée dzoe la me tom.
  
  Detlef gblɔ be: "Nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo gblɔ be ewu eɖokui." "Menya nye Gabi. Mawɔe gbeɖe o..."
  
  Perdue tsɔ ŋku gã aɖe nɔ ŋku lém ɖe ahosia ŋu. "Mewu eɖokui o, Detlef. Wowui le nye ŋkume tututu!"
  
  "Amekae wɔe?" Detlef do ɣli sesĩe. Seselelãme nɔ esi eye meda sɔ o, eye wòte ɖe ɖeɖefia si dim wònɔ ɣeyiɣi sia katã ŋu ale gbegbe. "Amekae wui?"
  
  Perdue bu tame vie eye wòlé ŋku ɖe ŋutsu si tɔtɔ la ŋu. "N-nyemate ŋu aɖo ŋku edzi o."
  
  
  Ta 20 lia
  
  
  Esi ƒuƒoƒoa haya ŋkeke eve le aƒe sue aɖe me vɔ la, wodze mɔ yi Poland ƒuta. Edze abe womekpɔ nya si nɔ Perdue kple Detlef dome gbɔ o ene, gake wo dome nɔ nyuie vie. Perdue nyi fe le Detlef ŋu wu esi wòva ke ɖe eŋu be menye eya ŋutɔ ƒe vodadae Gabi ƒe ku nye o, vevietɔ esi Detlef gakpɔtɔ susui be Perdue ƒe ŋkuɖoɖonudzi megale eŋu o ta. Sam kple Nina gɔ̃ hã nɔ wo ɖokui biam be ɖe wòanya wɔ be Perdue gbɔe dutadɔnunɔla la ƒe ku tso le manyamanya me hã, gake womate ŋu adrɔ̃ ʋɔnu nane si ŋu yewomenya naneke tsoe o.
  
  Le kpɔɖeŋu me, Sam dze agbagba be yeakpɔ nu nyuie wu to ŋutete yeye si le esi be wòage ɖe ame bubuwo ƒe susu me la dzi, gake mete ŋu wɔe o. Enɔ mɔ kpɔm le adzame be nunana si yemelɔ̃ o si wona ye la bu.
  
  Wotso nya me be yewoawɔ ɖe yewoƒe ɖoɖoa dzi. Menye ɖeko Amber Xɔa ʋuʋu agblẽ Ɣeyibɔ vɔ̃ɖi la ƒe agbagbadzedzewo me ko o, ke ahe ga viɖe gãwo hã vɛ. Gake alesi wòhiã kpata be woadi xɔ gã aɖe la nye nya ɣaɣla na wo katã. Ele be nu geɖe nanɔ Amber Xɔa me wu kesinɔnuwo alo ŋkɔ nyui xɔxɔ. Le esia dome la, Ɣe Yibɔ la ŋutɔ ƒe nu sɔ gbɔ.
  
  Dɔwɔhati aɖe nɔ Nina si le yunivɛsiti tsã, eye wòɖe asitsala kesinɔtɔ aɖe si le Warsaw fifia.
  
  Eƒo adegbe na ŋutsu etɔ̃awo be: "To telefon kaƒoƒo ɖeka dzi, ŋutsuwo." "Ɖeka! Mekpɔ mɔ na mí be míanɔ Gdynia ŋkeke ene femaxee, eye metsɔ tɔƒodetɔdziʋu si sɔ na míaƒe numekuku sue si menye setɔwo tɔ bliboe o la kpe ɖe eŋu."
  
  Sam tsɔ eƒe taɖa ʋuʋu fefetɔe. "Lã wɔnuku aɖee nènye, Ðɔkta Gould! Ðe whisky le wo sia?
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Malɔ̃ ɖe edzi be mate ŋu awu ame ɖe bourbon aɖe ta fifia." "Nukae nèle aɖi dem ɖokuiwò me, Aƒetɔ Holzer?"
  
  Detlef tsɔ abɔta ƒoe be: "Nusianu si woate ŋu azã le amekoko me."
  
  "Ŋutsu nyui! Sam, ele be míaxɔ esiawo dometɔ aɖewo, xɔlɔ̃. Àte ŋu ana esia nava emea?" - Perdue bia dzimagbɔɖitɔe. "Mana nye kpeɖeŋutɔ natsɔ ga aɖe ayi teƒe bubu le miniti ʋɛ aɖewo megbe ale be míate ŋu akpɔ nusi míehiã. Tɔdziʋua-ɖe xɔ̃wò tɔe wònyea?" ebia Nina be.
  
  Eɖo eŋu be: "Ŋutsu tsitsi si gbɔ míenɔ la tɔe."
  
  "Ðe wòake ɖi le nusi míawɔ le afima ŋua?" Sam tsi dzi.
  
  "Ao. Egblɔ be enye tsi me nɔnɔ, tɔƒodela kple tudala tsitsi aɖe si ʋu yi Gdynia le Xexemeʋa II megbe teti tso Novosibirsk. Edze abe mexɔ sikaɣletivi ɖeka pɛ hã kpɔ le nuwɔna nyui ta ene," Nina ko nu.
  
  "Enyo! Ekema asɔ ɖe eme tututu," Perdue ko alɔgbɔnu.
  
  Esi ƒuƒoƒoa ƒle nuɖuɖu aɖewo kple aha geɖe tsɔ na woƒe amedzroxɔla amedzro la, woyi teƒe si Nina xɔ tso eƒe dɔwɔhati tsãtɔ gbɔ. Detlef yi xɔtunudzraƒe aɖe si le nutoa me eye wòƒle radio sue aɖe kple batri aɖewo hã nɛ. Esesẽna be woakpɔ radio sue bɔbɔe mawo le egbegbe dugãwo me, gake ekpɔ ɖeka le tɔmelãwo ƒe mɔ̃dzraƒe aɖe gbɔ le ablɔ mamlɛtɔ dzi hafi va ɖo woƒe aƒe si me wonɔ ɣeyiɣi kpui aɖe la me.
  
  Wotsɔ ka si wotsɔ lãgbalẽ bla akpataa ɖe atikpo siwo le ʋuʋu ɖi ŋu la ƒo xlã akpataa le vo me. Gbe kɔkɔwo kple numiemie gã siwo woŋe aɖaba ƒu edzie nɔ akpata si le ʋɔtrua megbe la ƒe akpa gãtɔ. Tso gayibɔgbo si le ɣli dom dzi va ɖo atrakpui siwo yi ʋua ƒe akpata dzi la, weintsetsewo xɔ mɔ xaxɛ si kplɔa ame yia atixɔ sue dziŋɔa gbɔ. Amegãɖeɖia nɔ wo lalam le akpataa me, eye eƒe dzedzeme sɔ pɛpɛpɛ kloe abe alesi Nina susui ene. Ŋku gã ɣiwo to vovo na ɖa ɣi kple ɖa ɣi siwo vuvu. Ƒodo gã aɖe nɔ esi eye abi siwo na wòdze abe ɖe wòvɔ̃ɖi ene la yɔ mo nɛ, gake ewɔa nu xɔlɔ̃wɔwɔtɔe.
  
  "Hello!" - eyɔ esi woto agbo la nu.
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me be: "Mawu, mele mɔ kpɔm be edoa Eŋlisigbe."
  
  Detlef lɔ̃ ɖe edzi be: "Alo Germanygbe."
  
  "Hello! Míetsɔ nane vɛ na wò," Nina ko alɔgbɔnu, tsɔ vodka ƒe aŋetu aɖe nɛ, eye amegãɖeɖia ƒo asikpe kple dzidzɔ.
  
  "Mekpɔe be míanɔ anyi nyuie ŋutɔ!" - edo ɣli kple dzidzɔ.
  
  "Aƒetɔ Marinesco ye nènyea?" - eye wòbia.
  
  "Kirill! Taflatse yɔm be Kirill. Eye taflatse ge ɖe eme. Aƒe gã alo nuɖuɖu nyuitɔ mele asinye o, gake dzoxɔxɔ kple fafa le afisia," eɖe kuku. Esi woɖe wo ɖokui fia vɔ la, etsɔ amagbewo ƒe mɔli si wònɔ ɖam ŋkeke bliboa katã la na wo.
  
  "Le fiẽnuɖuɖu vɔ megbe la, makplɔ wò aɖakpɔ tɔdziʋua, enyo?" Kirill do susua ɖa.
  
  "Wɔ nuku!" Perdue ɖo eŋu nɛ. "Madi be makpɔ nusi le asiwò le tɔdziʋuxɔ sia me."
  
  Etsɔ abolo si woɖa yeyee, si va zu nuɖuɖu si Sam lɔ̃na wu enumake la ɖa mɔli la. Ekpena ɖe eɖokui ŋu wòtsoa lãgbalẽ ɖesiaɖe. "Ðe srɔ̃wò ɖa esia?" - ebiae.
  
  "Ao, mewɔe. Abolomela nyui aɖee menye, alo?" Kirill ko nu. "Srɔ̃nyee fia num. Fifia eku."
  
  Detlef ƒo nu le ɣlidodo me be: "Nye hã." "Nyitsɔ laa koe wòdzɔ."
  
  Kirill se veve ɖe enu be: "Evem be mese nya sia." "Mesusu be mía srɔ̃wo megblẽa mí ɖi gbeɖe o. Woléna ɖe wo nɔewo ŋu be yewoana míasesẽ ne míewɔ nu gbegblẽ."
  
  Nina ƒe dzi dze eme esi wòkpɔ alesi Detlef ko alɔgbɔnu na Kirill be: "Nye hã mesusui nenema!"
  
  "Ðe nàhiã nye tɔdziʋua hafi ate ŋu aƒu tsia?" bia woƒe amedzroxɔla, eye wòtrɔ nyatia ɖe eƒe amedzroa ta. Enya vevesese si ame ate ŋu ado dzi ne nublanuinya sia tɔgbe dzɔ, eye mate ŋu aƒo nu tso esia hã ŋu ɣeyiɣi didi o.
  
  Perdue gblɔ nɛ be: "Ẽ, míedi be míayi tsi me nɔnɔ, gake mele be wòaxɔ wu ŋkeke ɖeka alo eve o."
  
  "Le Gdansk-ƒuta? Agble ka mee?" Wonɔ nya biam Kirill. Eƒe tɔdziʋuae eye wònɔ wo dem, eyata womete ŋu gbe akpaawo nɛ o.
  
  Perdue gblɔ be: "Le nuto si me Wilhelm Gustloff nyrɔ le le ƒe 1945 me la."
  
  Nina kple Sam trɔ ŋkume kple ŋkume kple mɔkpɔkpɔ be ame tsitsia masusu naneke o. Detlef metsɔ ɖeke le amesi nya me o. Nusi dim wònɔ koe nye be yeanya akpa si Amber Room wɔ le srɔ̃a ƒe ku me kple nusi le vevie na Nazitɔ wɔnuku siawo. Ðoɖoezizi kpui aɖe si me dziɖeleameƒo nɔ le fiẽnuɖukplɔ̃a ŋu.
  
  Kirill lé ŋku ɖe wo katã ŋu ɖekaɖeka. Eƒe ŋkuwo to woƒe ametakpɔnuwo kple tameɖoɖowo me esime wònɔ wo srɔ̃m kple alɔgbɔnukoko si ate ŋu afia nusianu. Ekɔ eƒe ŋɔti me.
  
  "Nu ka ta?"
  
  Nyabiase si ku ɖe nya ɖeka ŋu la na wo katã ƒe dzi gbã. Wokpɔ mɔ be woadze agbagba tsitotsito be yewoaxe mɔ na yewo alo yewoaka mo na yewo le nutoa me, gake manya wɔ kloe be woase alesi wòle bɔbɔe la gɔme o. Nina lé ŋku ɖe Perdue ŋu eye wòɖe abɔta be, "Gblɔe nɛ."
  
  Perdue gblɔ na Cyril be: "Míele blemanu aɖe si nɔ melia me ƒe susɔeawo dim," eye wòzã numeɖeɖe si keke ta alesi míate ŋui.
  
  "Amber Xɔa?" - Eko nu, eye wòlé gaku la ɖe asi si le ʋuʋum la me tẽ. "Wo hã?"
  
  "Egᴐme ɖe?" Sam bia nya sia.
  
  "Oo vinyeŋutsuvi! Ame geɖe le nu ƒoɖi sia dim ƒe geɖe, gake wo katã wotrɔna gbɔna kple dziɖeleameƒo!" - eɖo nukomo.
  
  "Ekema èle gbɔgblɔm be meli oa?" Sam bia nya sia.
  
  Kirill ko alɔgbɔnu be: "Gblɔe nam, Aƒetɔ Perdue, Aƒetɔ Cleave kple xɔ̃nye bubu siwo le afisia, nukae nèdi tso Amber Xɔa me, alo? Ga? Ŋutikɔkɔe? Yi aƒeme. Ðeko nu dzeani aɖewo meɖi fiƒode o."
  
  Perdue kple Nina lé ŋku ɖe wo nɔewo ŋu, eye nya siwo ɖi wo nɔewo le ame tsitsia ƒe nuxlɔ̃amea kple Perdue ƒe seselelãme dome la wɔ nuku na wo ŋutɔ.
  
  "Fiƒode aɖee?" Nina bia nya sia.
  
  "Nukatae nèle esia dim?" egabia ake. "Nukae nèle wɔwɔm?"
  
  Kasia Detlef de nu nyaa me be: "Esia tae wowu srɔ̃nye ɖo." "Ne amesiame si nɔ kesinɔnu sia yome lɔ̃ be yeawui ɖe eta la, medi be nye ŋutɔ makpɔe." Eƒe ŋkuwo tsɔ Perdue ƒo ɖe teƒea.
  
  Kirill blu ɖe eta. "Nu kae srɔ̃wò do ƒome kple esia?"
  
  "Eku nu me tso amewuwu siwo dzɔ le Berlin ŋu elabena susu nɔ esi si ta wòxɔe se be adzamehabɔbɔ aɖe si nɔ Amber Xɔa dim ye wu amewuwuawo. Gake wowui hafi wòwu eƒe numekukua nu," ahosia gblɔ na Kirill.
  
  Esi wo tɔ nɔ eƒe asiwo ƒom la, egbɔ ya sesĩe. "Eyata mèdi esia ɖe ga alo ŋkɔxɔxɔ ta o. Enyo. Ekema magblɔ afisi Wilhelm Gustloff nyrɔ ɖo eye wò ŋutɔ nàte ŋu akpɔe, gake mele mɔ kpɔm be ekema àdzudzɔ nya dzodzro sia."
  
  Nya bubu aɖeke alo numeɖeɖe aɖeke manɔmee la, etso hedo go le xɔa me.
  
  "Nukae nye ema?" Sam ku nu me. "Enya nu geɖe wu alesi wòdi be yealɔ̃ ɖe edzi. Ele nane ɣlam."
  
  "Aleke nèwɔ nya ema?" - Perdu bia nya sia.
  
  Sam dze abe ŋu kpee vie ene. "Ðeko dɔgbo ƒe seselelãme aɖe le menye." Eɖe ŋku ɖe Nina ŋu hafi tsi tre tso eƒe zikpui dzi be yeatsɔ mɔli ƒe agbaa ayi nuɖaƒea. Enya nusi eƒe dzedzeme fia. Anɔ eme be ekpɔ nane le ame tsitsia ƒe tamesusuwo me.
  
  Egblɔ na Perdu kple Detlef be: "Miɖe kuku," eye wòdze Sam yome. Etsi tre ɖe ʋɔtru si kplɔa ame yia abɔa me, henɔ Kirill kpɔm wònɔ dodom yi tɔdziʋudzeƒea be yeaɖakpɔ amia ɖa. Nina tsɔ eƒe asi ɖo eƒe abɔta. "Sam?"
  
  "Ɛ̃".
  
  "Nukae nèkpɔ?" - eɖe lã do goe kple didi be yeanya nu.
  
  "Naneke o. Enya nu vevi aɖe ŋutɔ, gake nyadzɔdzɔŋlɔlawo ƒe dzɔdzɔmeŋutete koe wònye. Meka atam be esia meku ɖe nu yeyea ŋu o," egblɔ nɛ kpoo. "Medi be mabia tẽ, gake nyemedi be maƒoe ɖe enu o, ènyaa?"
  
  "Menya. Esia tae mabiae ɖo," egblɔ kple kakaɖedzi.
  
  "Ao! Nina! Trɔ va afisia," edo ɣli, gake nyɔnua ɖoe kplikpaa. Esi Sam nya Nina ta la, enya nyuie be yemate ŋu axe mɔ nɛ fifia o. Ke boŋ eɖoe be yeatrɔ ayi eme be yeaxe mɔ na Detlef be wòagawu Perdue o. Sam ƒe dzi gbã esi wògogo fiẽnuɖukplɔ̃a, gake ekpɔ Perdue wònɔ fotoawo kpɔm le Detlef ƒe telefon dzi.
  
  Detlef ɖe eme be: "Wonye dijitaal kɔpiwo. "Azɔ kpɔ esia ɖa."
  
  Ŋutsu eveawo siaa ƒe ŋku biã esi Detlef nɔ foto si wòɖe le ŋkekenyuigbalẽ ƒe axa si dzi wòkpɔ Perdue ƒe ŋkɔ le la dzim ɖe edzi. "Nye Mawu!" Perdue gblɔe kple movidzɔdzɔ. "Sam, va kpɔ esia ɖa."
  
  Le Perdue kple Carrington ƒe kpekpea me la, wowɔ nya aɖe si wolé ɖe mɔ̃ dzi si ƒo nu tso "Kirill" ŋu.
  
  "Ðeko mele gbɔgbɔwo dim le afisiafi loo alo ɖe esia katã ate ŋu anye nugbeɖoɖo ƒe nyatakakadzraɖoƒe gã ɖekaa?" Detlef bia nya Sam.
  
  Sam gblɔ eƒe ɖikekewo na wo be: "Nyemate ŋu agblɔe na wò kple kakaɖedzi o, Detlef, gake seselelãme aɖe hã le menye be enya nu tso Amber Room la ŋu." "Nu siwo mele be míanya o."
  
  "Afikae Nina le?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Mele dze ɖom kple ame tsitsi aɖe. Xɔlɔ̃dzedze ko nenye be ehiã be míanya nu geɖe," Sam ka ɖe edzi nɛ. "Ne eƒe ŋkɔ le Gabi ƒe ŋkekenyuigbalẽa me la, ele be míanya nusitae."
  
  Detlef lɔ̃ ɖe edzi be: "Melɔ̃ ɖe edzi."
  
  Nina kple Kirill ge ɖe dzodoƒea, henɔ nu kom le bometsinya aɖe si wònɔ gbɔgblɔm nɛ ta. Eƒe dɔwɔhati etɔ̃awo do dziku be yewoakpɔe ɖa be nyatakaka bubu aɖe gasu esi hã, gake ete ɖe wo dzi esi Nina ʋuʋu ta le adzame.
  
  Sam ɖe gbeƒãe be: "Emae nye ema." "Mana wòamu aha. Mina míakpɔ alesi gbegbe wòɣlaa eɖokui ne eɖe eƒe nowo ɖa."
  
  Detlef ko alɔgbɔnu be: "Ne èna Russiatɔwo ƒe vodkae la, mamu aha o, Sam." "Ðeko wòana wòakpɔ dzidzɔ ahawɔ toɣliɖeɖe. Ɣekaɣie nye fifia?"
  
  "Zã ga 9 kloe. Nuka, gbeɖoɖoɖi aɖe le asiwòa?" Sam ɖu fewu le eŋu.
  
  Eɖo eŋu dadatɔe be: "Le nyateƒe me la, mewɔe." "Eŋkɔe nye Milla."
  
  Esi Detlef ƒe ŋuɖoɖoa do dzidzɔ na Sam ta la, ebia be, "Èdi be mí ame etɔ̃a míawɔ esiaa?"
  
  "Milla?" Kasia Kirill do ɣli, eye eƒe mo biã. "Aleke nèwɔ nya Milla?"
  
  
  Ta 21 lia
  
  
  "Ènya Milla hãa?" Detlef ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Srɔ̃nye ƒoa nu kplii gbesiagbe kloe, eye esi srɔ̃nye ku la, mekpɔ eƒe radioxɔ. Afimae Milla ƒo nu kplim le eye wògblɔ ale si mawɔ ake ɖe eŋu to radio si me woɖea ƒutsotsoe kpuiwo le zazã me nam."
  
  Nina, Perdue kple Sam nɔ anyi nɔ to ɖom nusiawo katã, eye womenya nusi nɔ edzi yim le Kirill kple Detlef dome o. Esi wonɔ to ɖom la, wokɔ wein kple vodka ɖe anyi henɔ lalam.
  
  "Amekae nye srɔ̃wò?" Kirill bia nya sia dzimagbɔɖitɔe.
  
  Detlef ɖo eŋu be: "Gabi Holzer," eƒe gbe gakpɔtɔ nɔ ʋuʋum esi wònɔ eƒe ŋkɔ gblɔm.
  
  "Gabi! Gabi nye xɔ̃nye si tso Berlin!" - ame tsitsia do ɣli. "Ele dɔ wɔm kpli mí tso esime tɔgbuia gblẽ nuŋlɔɖi siwo ku ɖe Operation Hannibal ŋu ɖi! Oo Mawu, aleke gbegbe wòdzi ŋɔe nye si! Ewɔ nublanui ale gbegbe, nu gbegblẽ ale gbegbe." Russiatɔa kɔ eƒe aŋetu ɖe dzi hedo ɣli be: "Na Gabi! Germany vinyɔnu kple ablɔɖe taʋlila!"
  
  Wo katã wowɔ ɖeka eye wono aha na kalẽtɔ si dze anyi la, gake ƒã hafi Detlef mete ŋu ɖe nyawo do goe o. Eƒe ŋkuwo yɔ fũ kple aɖatsi, eye eƒe akɔta nɔ veve sem le nuxaxa ta le srɔ̃a ta. Nyawo mete ŋu ɖɔ alesi gbegbe wòsusui o, gake eƒe ŋgonu xɔdzoawo gblɔ nya sia katã. Kirill gɔ̃ hã ƒe ŋkuwo nɔ ʋuʋum esime wònɔ bubu dem eƒe kpeɖeŋutɔ si dze anyi ŋu. Esi Russiatɔa no vodka kple Purdue bourbon aɖewo zi geɖe tsiã ɖe enu vɔ la, ese le eɖokui me be hloloetsotso le ye ŋu esi wònɔ alesi srɔ̃a kple Russiatɔ tsitsia do goe gblɔm na ahosi Gabi.
  
  Nina se veve ɖe ŋutsu eveawo nu vevie esi wònɔ wo kpɔm wonɔ ŋutinya viviwo gblɔm tso nyɔnu tɔxɛ si wo ame evea siaa wonya eye wosubɔna la ŋu. Ena wòbia eɖokui be ɖe Perdue kple Sam ade bubu eƒe ŋkuɖodzinyawo ŋu lɔlɔ̃tɔe nenema gbegbe le eƒe anyimanɔmanɔ megbe hã.
  
  Kirill do ɣli le blanuiléle kple ahamumu ta be: "Xɔ̃nyewo, eye wòtsɔ eƒe zikpui la ƒu gbe esi wòtsi tre hetsɔ eƒe asiwo ƒo ɖe kplɔ̃a dzi sesĩe, henɔ Detlef ƒe mɔli ƒe akpa susɔeawo kɔm ɖe anyi, "Magblɔ nusi wòle be nànya na mi. Egblɔ kple ɣlidodo be, mienye hadɔwɔlawo le ablɔɖe ƒe dzoa me. Míate ŋu aɖe mɔ woazã nudzodzoe sia atsɔ ate mía viwo alo mía ɖokuiwo ɖe anyi o!" Eƒo nya wɔnuku sia ta kple Russiatɔwo ƒe aʋawɔɣlidodo siwo gɔme womate ŋu ase o siwo ɖi dzikutɔe.
  
  Perdue do eƒe kplu ɖe dzi be: "Gblɔe na mí." "Gblɔ alesi Amber Xɔa nye afɔku na míaƒe ablɔɖee na mí. Ðe wòle be míatsrɔ̃e loo alo ɖeko míaɖe amesiwo di be yeaxɔe le taɖodzinu nyɔŋuwo ta la ɖa?"
  
  "Gblẽe ɖe afi si wòle!" Kirill do ɣli sesĩe. "Ame tsɛwo mate ŋu aɖo afima o! Panel mawo-míenya alesi gbegbe wovɔ̃ɖii. Mía fofowo gblɔe na mí! Oo, ẽ! Le gɔmedzedzea me ke la, wogblɔ alesi tugbedzedze vɔ̃ɖi sia na wowu wo nɔviwo, wo xɔlɔ̃woe la na mí. Wogblɔ alesi Dada Russia bɔbɔ eɖokui ɖe Nazi avuwo ƒe lɔlɔ̃nu te kloe, eye míeka atam be míaɖe mɔ woake ɖe eŋu gbeɖe o!"
  
  Sam te dzimaɖitsitsi ɖe Russiatɔ la ƒe susu ŋu esi wòdze abe ŋutinya geɖe ƒo ƒu zu ɖeka ene. Eƒe susu nɔ ŋusẽ si nɔ sisim to eƒe ahɔhɔ̃ me ŋu, eye wònɔ yɔyɔm blewuu, kple mɔkpɔkpɔ be maxɔ ŋusẽtɔe abe tsã ene o. Eɖoe koŋ do ka kple ame tsitsia ƒe susu eye wòwɔ susu ƒe ka aɖe esime ame mamlɛawo nɔ ekpɔm.
  
  Kasia Sam gblɔ be: "Kirill, gblɔ Operation Hannibal ŋu nya na mí."
  
  Nina, Perdue kple Detlef trɔ hekpɔ Sam kple movidzɔdzɔ. Sam ƒe biabiaa na Russiatɔa zi ɖoɖoe enumake. Esi wòdzudzɔ nuƒoƒo aɖabaƒoƒo ɖeka gɔ̃ hã megbe la, ebɔbɔ nɔ anyi hekpla asi. Amegãɖeɖia ko alɔgbɔnu be: "Aʋawɔha si nye Hannibal ku ɖe Germany-srafowo ɖeɖe le ƒua dzi ŋu be woasi le Asrafoha Dzĩ si ava nɔ afima kpuie aƒo woƒe Nazi kposɔwo gbɔ." "Woɖo Wilhelm Gustloff tɔdziʋu si le Gdynia afisia tututu eye woɖo ta Kiel. Wogblɔ na wo be woatsɔ agbawo tso xɔ ma si me wotsɔ aŋɔ wɔe si woƒo fi de la hã me. Enyo, nukae susɔ ɖe eŋu. Gake!", edo ɣli, eƒe akɔta nɔ ʋuʋum vie esi wòyi edzi be, "Gake wotsɔe de Gustloff ƒe kplɔlawo ƒe tɔdziʋu si nye Löwe si nye torpedo tɔdziʋua me le adzame." Ènya nusitae?"
  
  Ƒuƒoƒoa bɔbɔ nɔ anyi le afakaka me, eye ne wobia nyae ko hafi wowɔa nu ɖe eŋu. "Ao, nukatae?"
  
  Kirill ko nu dzidzɔtɔe. "Elabena "Germanytɔ" siwo nɔ Gdynia melidzeƒea dometɔ aɖewo nye Russiatɔwo, eye wonye torpedo tɔdziʋu si kplɔa amewo ɖo la me tɔwo hã! Wotrɔ wo ɖokui abe Nazi-srafowo ene eye woxe mɔ na Amber Xɔa. Gake eganyona ɖe edzi!" Edze abe dzi dzɔe ɖe nya ɖesiaɖe si wògblɔ nɛ ŋu tsitotsito ene, evɔ Sam ya lée ɖe ahɔhɔ̃meka sia ŋu ɣeyiɣi didi si wòate ŋui. "Ènya be Wilhelm Gustloff-ʋua xɔ radio dzi gbedasi esime woƒe ʋumefia bometsila kplɔ wo do goe yi tsi gbadzawo mea?"
  
  "Nukae woŋlɔ ɖe afima?" Nina bia nya sia.
  
  Egblɔ be: "Esia na woxlɔ̃ nu wo be Germanytɔwo ƒe ʋuɖoha bubu aɖe gbɔna, eyata Gustloff-ʋua ƒe amegã tsi melia ƒe mɔfiakaɖiwo be wòaƒo asa na ʋua ƒe gododo ɖesiaɖe."
  
  Detlef ƒo nya ta be: "Eye esia ana futɔwo ƒe meliwo nakpɔ wo."
  
  Ame tsitsia fia asi Germanytɔ la eye wòko alɔgbɔnu. "Nyui! Soviettɔwo ƒe ƒugɔmeʋawɔʋu S-13 da tu melia eye wònyrɔe - Amber Room manɔmee."
  
  "Aleke nèwɔ nya ema? Mètsi ale gbegbe be nànɔ afima o, Kirill. Ðewohĩ èxlẽ ŋutinya wɔdɔɖeamedzi aɖe si ame aɖe ŋlɔ," Perdue gbe. Nina blu ɖe eta, eye wòka mo na Perdue si womegblɔ o le esi wòbu amegãxi la wògbɔ eme ta.
  
  Kirill ƒo adegbe be: "Menya nusiawo katã, Aƒetɔ Perdue, elabena S-13-ʋua ƒe amegãe nye Kapitan Alexander Marinesko." "Fofonye!"
  
  Nina ƒe aɖuwo ɖiɖi.
  
  Alɔgbɔnukoko aɖe dze le mo nɛ elabena ŋutsu aɖe si nya afisi Amber Xɔa le ƒe nya ɣaɣlawo ŋutɔŋutɔ la ŋkume. Enye ɣeyiɣi tɔxɛ aɖe nɛ be wòanɔ ŋutinya ƒe ha me. Gake Kirill mewu enu haɖe o. "Anye ne makpɔ melia bɔbɔe nenema o ne menye radio dzi gbedasi ma si womate ŋu aɖe o si gblɔ na ʋumefia la be Germanytɔwo ƒe ʋuɖoha aɖe gbɔna, alo?"
  
  "Gake amekae ɖo gbedasi sia ɖa? Ðe wova nya kpɔ?" - Bia Detlef be.
  
  "Ame aɖeke meva nyae kpɔ o. Ame siwo nyae koe nye ame siwo kpɔ gome le ɖoɖo ɣaɣla la me," Kirill gblɔ. "Ŋutsuwo lɔ̃a fofonye. Radio dzi gbedasi sia tso exɔlɔ̃wo, Aƒetɔ Holzer, kple mía xɔlɔ̃wo gbɔ. Milla ye ɖo radio dzi gbedasi sia ɖa."
  
  "Esia manya wɔ o!" Detlef gbe ɖeɖefiaa, si na wo katã ƒe mo wɔ yaa. "Menɔ nu ƒom na Milla le radio dzi le zã si me mekpɔ srɔ̃nye ƒe radioxɔ me. Mɔ aɖeke meli si dzi ame aɖe si nɔ dɔ dzi vevie le Xexemeʋa II me la gakpɔtɔ le agbe, tsɔ kpe ɖe xexlẽdzesiwo ƒe radiodɔwɔƒe sia kaka ŋu o."
  
  Kirill te tɔ ɖe edzi be: "Èto nyateƒe, Detlef, ne ɖe Milla nye ame." Fifia eyi edzi nɔ eƒe nya ɣaɣlawo ɖem ɖe go, si do dzidzɔ na Nina kple eƒe dɔwɔhatiwo ŋutɔ. Gake Sam meganɔ ŋusẽ kpɔm ɖe Russiatɔa dzi o, eye ɖeɖi te eŋu le susu me agbagbadzedze gã la ta.
  
  "Ekema amekae nye Milla?" Nina bia kaba, esi wòkpɔe be Sam le ame tsitsia dzi ɖu ge, gake Kirill ƒe mo wɔ yaa hafi wòte ŋu gblɔ nya bubuwo, eye ne Sam metsɔ eƒe ahɔhɔ̃a nɔ eƒe afakaka te o la, naneke mate ŋu ana ame tsitsi si mu aha la naƒo nu o. Nina ƒo nu kple dziɖeleameƒo, gake ame tsitsia ƒe nyawo meʋã Detlef o. Eɖoe be yease nyadzɔdzɔa emegbe eye wònɔ mɔ kpɔm be ana kekeli aɖe naklẽ ɖe afɔku si le bebem le Amber Xɔa me dzi.
  
  Sam gbɔ ya ʋɛ aɖewo be yeƒe susu nanɔ nu ŋu eye ŋusẽ nagaɖo eŋu, gake Perdue do go eƒe ŋkumekpɔkpɔ le kplɔ̃a ƒe go kemɛ dzi. Enye kakaɖedzimanɔamesi si dze ƒã ƒe dzedzeme si na Sam mevo kura o. Medi be Perdue nanya be yeate ŋu atrɔ asi le amewo ƒe susu ŋu o. Ana wòake ɖi geɖe wu, eye medi nenema o.
  
  "Ðe ɖeɖi te ŋuwò, Sam?" Perdu bia nya sia fuléle alo ɖikeke aɖeke manɔmee.
  
  Eɖo eŋu be: "Ðeɖi te ŋunye ŋutɔ." "Eye vodka hã mekpena ɖe ame ŋu o."
  
  Detlef ɖe gbeƒãe be: "Nye hã mamlɔ anyi." "Metsɔe be tsi me nɔnɔ aɖeke manɔ anyi le nyateƒe me oa? Anyo ŋutɔ!"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Ne míete ŋu nyɔ míaƒe aƒetɔ la, míate ŋu anya nusi dzɔ ɖe tɔdziʋu si kplɔa amewo ɖo la dzi." "Gake mesusu be ewu enu, le zã bliboa me ya teti."
  
  Detlef tsɔ eɖokui de eƒe xɔ si le xɔdɔme la ƒe nuwuwu lɔƒo la me. Enye suetɔ kekeake le wo katã dome, si te ɖe xɔdɔme si wodzra ɖo ɖi na Nina ŋu. Ele be Perdue kple Sam nanɔ xɔdɔme bubu me le xɔdɔme la xa, eyata Detlef menɔ fu ɖem na wo o.
  
  Eʋu transistor radioa eye wòdze dial la tɔtrɔ gɔme blewu, henɔ frequency xexlẽdzesi si le aŋutrɔ si le ʋuʋum la te kpɔm. Ete ŋu wɔa FM, AM kple shortwave, gake Detlef nya afisi wòawɔ tune le. Tso esime woke ɖe srɔ̃a ƒe kadododzikpɔƒe si le adzame ŋu la, elɔ̃a radio ƒe ƒutsotsoe ƒuƒluwo ƒe ɣlidodo ƒe ɖiɖi. Le mɔ aɖe nu la, nusiwo ate ŋu adzɔ le eŋgɔ na eƒe dzi dze eme. Le eƒe manyamanya me la, esia na wòka ɖe edzi be menye ye ɖeka koe o; be agbe gbogbo aɖe kple hadɔwɔla geɖewo ɣla ɖe yamenutome si le etame ƒe ether gã la me. Ena wòte ŋu dzɔ be nusianu si woate ŋu asusu la nanɔ anyi ne ame ɖeka koe di be yeanɔ anyi.
  
  Ʋɔƒoƒoa na wòti kpo. "Scheisse!" Etsi radioa kple dzitsitsi be yeaʋu ʋɔa. Nina ye.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Sam kple Perdue le aha nom eye nyemete ŋu le alɔ̃ dɔm o." "Ðe mate ŋu ase Milla ƒe wɔnaa kpli wòa? Metsɔ nuŋlɔti kple pepa vɛ."
  
  Detlef ƒe dzi dze eme ŋutɔ. "Nyateƒee, ge ɖe eme. Ðeko menɔ agbagba dzem be madi ʋudzeƒe si sɔ. Ha geɖe ŋutɔ li siwo ƒe ɖiɖi sɔ kple wo nɔewo kloe, gake mekpɔa haƒoƒoa dzea sii."
  
  "Ðe hadzidzi le afisia?" - eye wòbia. "Ðe wole ha ƒoma?"
  
  Eʋuʋu ta. "Ðeka koe, le gɔmedzedzea me. Ele be wòanye dzesidenu aɖe ƒomevi," edo susua ɖa. "Mesusu be wozãa televisiondɔwɔƒea na taɖodzinu vovovowo, eye ne eɖe gbeƒã na amewo abe Gabi ene la, ha tɔxɛ aɖe nɔa anyi si naa míenya be xexlẽdzesiawo nye mía tɔ."
  
  "Mawu! Dzɔdzɔmeŋutinunya blibo aɖe," Nina ƒe nu lé dzi nɛ. "Nu geɖe le edzi yim le afima si ŋu xexeame menya nu tsoe gɔ̃ hã o! Ele abe xexeame katã ƒe akpa sue aɖe si yɔ fũ kple dɔwɔwɔ ɣaɣlawo kple susu ɣaɣlawo ene."
  
  Etsɔ ŋku ɣiwo kpɔe, gake eƒe gbe fa miamiamia. "Edzi ŋɔ, alo?"
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ." "Eye akogotsitsi."
  
  Detlef gbugbɔ gblɔ eƒe seselelãmewo gblɔ be: "Atsi akogo, ẽ." Etsɔ didi vevie kple ŋudzedzekpɔkpɔ lé ŋku ɖe ŋutinyaŋlɔla dzetugbe la ŋu. Menɔ abe Gabi ene kura o. Meɖi Gabi kura o, gake edze abe enyae nyuie le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu ene. Ðewohĩ esi woƒe nukpɔsusu sɔ le xexeame ŋu tae, alo ɖewohĩ esi woƒe luʋɔwo ɖeɖe koe li tae. Nina ƒe dzi medzɔ vie le eƒe dzedzeme si me dzidzɔ mele o ta, gake nuƒomɔ̃a ƒe gbagbã kpata, si na wòti kpo la xɔ nɛ.
  
  "Se, Nina!" - egblɔ le ɣlidodo me. "Edzea egɔme".
  
  Hadzidzi dze ƒoƒo gɔme, woɣlae ɖe teƒe aɖe si didi ʋĩ, le gota ƒe ƒuƒlu, si ƒe ʋuʋudedi si nɔa teƒe ɖeka kple esi le ɖiɖim la nyrɔe. Nina ko alɔgbɔnu, eye hadzidzi si wòde dzesii la do dzidzɔ nɛ.
  
  "Metallica? Nyateƒea?" eʋuʋu ta.
  
  Edzɔ dzi na Detlef be yese be yenya esia. "Ɛ̃! Gake nukae esia do ƒome kple xexlẽdzesiwo? Menɔ nye ahɔhɔ̃ ʋuʋum be makpɔ nusita wotia ha sia ɖo."
  
  Nina ko alɔgbɔnu. "Woyɔa hadzidzia be "Sweet Amber," Detlef."
  
  "O!" - edo ɣli. "Fifia susu le eme!"
  
  Esi wogakpɔtɔ nɔ nu kom le hadzidzia ta la, Milla ƒe nyadzɔdzɔwo kaka dze egɔme.
  
  "Asixɔxɔ le mama dedie nu 85-45-98-12-74-55-68-16..."
  
  Nina ŋlɔ nusianu ɖi.
  
  "Geneva 48-66-27-99-67-39..." Ƒe 1999 ƒe ɣleti gbãtɔ me.
  
  "Yehowa 30-59-69-21-23..."
  
  "Ahosi..."
  
  "Ahosi! Nyee nye ema! Esia nye nye tɔ!" - eƒo nu sesĩe le dzidzɔ me.
  
  Nina ŋlɔ xexlẽdzesi siwo gbɔna la ɖi. "87-46-88-37-68..."
  
  Esi aɖabaƒoƒo 20 ƒe nyadzɔdzɔ gbãtɔ wu enu eye hadzidzia wu akpaa nu la, Nina tsɔ xexlẽdzesi siwo wòŋlɔ ɖi la na Detlef. "Ðe susu aɖewo le asiwò le nusi nàwɔ tso esia ŋua?"
  
  "Nyemenya nusi wonye alo alesi wowɔa dɔe o. Ðeko meŋlɔa wo ɖi hedzraa wo ɖo. Míezã wo tsɔ di afisi asaɖa si me wolé Perdue le, èɖo ŋku edzia? Gake nyemenya nusi wo katã fia haɖe o," eto nyatoƒoe.
  
  "Ele be míazã Purdue mɔ̃a. Metsɔ esia vɛ. Enɔ nye mɔzɔkplo me," Nina gblɔ. "Ne gbedasi sia nye na wò koŋ la, ele be míaɖe egɔme fifia."
  
  
  Ta 22 lia
  
  
  "Esia nye fucking nusi mexɔ se o!" Nusi ŋu Nina ke ɖo la do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Ŋutsuawo ɖo tɔdziʋu kple Kirill, eye wòtsi aƒea me be yeawɔ numekuku aɖewo abe alesi wògblɔe na wo ene. Le nyateƒe me la, Nina nɔ vovom nɔ xexlẽdzesi siwo Detlef xɔ tso Milla gbɔ le zã si va yi me la gɔme ɖem. Ŋutinyaŋlɔla la ƒe dɔgbo nɔ sesem le eɖokui me be Milla nya afisi Detlef le nyuie ale gbegbe be wòna nyatakaka vevi siwo sɔ lae, gake fifia ya la, esubɔ wo nyuie.
  
  Ŋkeke afã va yi hafi ŋutsuawo trɔ gbɔ kple tɔƒodede ŋuti ŋutinya dodzidzɔnamewo, gake wo katã wodi vevie be yewoayi yewoƒe mɔzɔzɔa dzi ne nane su yewo si yewoawɔ ko. Sam mete ŋu ɖo kadodo bubu aɖe anyi kple ame tsitsia ƒe susu o, gake megblɔ na Nina be ŋutete wɔnuku aɖe te dzodzo le ye gbɔ nyitsɔ laa o.
  
  "Nukae nèkpɔ?" - Sam bia, eye wòɖe eƒe awudziwui kple eƒe kposɔ si ƒo tsi le tsidzadza me. Detlef kple Perdue dze eyome ge ɖe eme, eye wòdze abe ɖeɖi te wo ŋu ene. Egbea Kirill na wokpɔa woƒe agbe to kpekpeɖeŋu nanae le networkwo kple mɔ̃wo dzadzraɖo me, gake wokpɔ dzidzɔ le eƒe ŋutinya dodzidzɔnamewo sese me. Nublanuitɔe la, ŋutinya me nya ɣaɣla aɖeke menɔ ŋutinya siawo dometɔ aɖeke me o. Egblɔ na wo be woayi aƒeme esime yetsɔ yeƒe lãwo yi asi aɖe si le nutoa me si didi kilometa ʋɛ aɖewo tso melidzeƒeawo gbɔ.
  
  "Màxɔ nya sia dzi ase o!" - eko alɔgbɔnu, eye wònɔ dzodzom le eƒe kɔmpiuta dzi. "Numbers dɔwɔƒea ƒe wɔna si mía kple Detlef míese la na nu tɔxɛ aɖe mí. Nyemenya alesi wowɔa esia o eye nyemetsɔ ɖeke le eme o," eyi edzi esi woƒo ƒu ɖe eŋu, "gake wote ŋu trɔ odio-mɔ̃a wòzu dijitaal-kɔda!"
  
  "Egᴐme ɖe?" Perdue bia, eye wòwɔ dɔ ɖe edzi be etsɔ eƒe Enigma kɔmpiuta ɖe asi nenye be wohiãe. "Enye dzimetɔtrɔ bɔbɔe aɖe. Ðe nya ɣaɣlawo zazã dzɔa dzi na wòa? Abe nyatakaka siwo tso mp3 faɛl me ene la, Nina," eko alɔgbɔnu. "Nu yeye aɖeke mele nyatakakawo zazã atsɔ aɖe encoding gɔme ɖe odio me o."
  
  "Gake xexlẽmeawo ya? Xexlẽdzesi siwo sɔ, naneke megali wu ema o. Coding alo gibberish aɖeke meli abe alesi nèwɔna ne èle kɔmpiutadziɖoɖowo ŋlɔm ene o," eɖo eŋu. "Kpɔ ɖa, nyemenya naneke kura le mɔ̃ɖaŋununya gome o, gake nyemese xexlẽdzesi eve siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo wɔa gbeɖiɖi ƒe akpa aɖe kpɔ o."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Nye hã. "Gake le afisia hã la, nye hã menye geek tututu o."
  
  Detlef do susua ɖa be: "Ema katã nyo ŋutɔ, gake mesusu be akpa vevitɔ kekeake le afisiae nye nusi odioa gblɔ."
  
  "Esia nye radio dzi nyatakaka aɖe si woɖo ɖe amewo to Russiatɔwo ƒe radio ƒutsotsoewo dzi; Mebui. Le clip la me la, àse TV dzi wɔnawo dzikpɔla aɖe le gbe biam ŋutsu aɖe, gake nyemedoa Russiagbe o..." She frowned. "Afikae Kirill le?"
  
  Perdue gblɔ fafatɔe be: "Le míaƒe mɔ dzi." "Mexɔe se be míahiãe hena gbegɔmeɖeɖe."
  
  Egblɔ be: "Ẽ, gbebiamea yia edzi aɖabaƒoƒo 15 kloe hafi toɣliɖeɖe sia si le ɣli dom si na nye tomekawo gbã kloe la doa kplamatsee." "Detlef, Milla di be nàse nya sia le susu aɖewo ta. Ele be míaɖo ŋku esia dzi. Esia ate ŋu anye nu vevi aɖe le afisi woanya Amber Room la le."
  
  Kirill ƒo nu le ɣlidodo me zi ɖeka esi wònɔ zɔzɔm to ŋgɔgbe ʋɔtrua nu kple akplo eve kple aha sesẽ ƒe aɖaka aɖe si wotsɔ ɣla ɖe eƒe alɔnu be: "Ɣlidodo sesẽ ma, "that"s military intervention."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be yeakpe ɖe Russiatɔ tsitsia ŋu kple eƒe akplowo be: "Ŋutsu si míedi be míakpɔ la koe." "Radio dzi wɔna aɖe le Nina si le Russiagbe me. Ðe nànyo dɔme ale gbegbe be nàɖe nya sia gɔme na mía?"
  
  "Godoo! Nyateƒee," Kirill ko alɔgbɔnu. "Na maɖo to. Oo, eye nàkɔ nane ɖem ɖe afi ma, meɖe kuku."
  
  Esi Perdue wɔ ɖe edzi la, Nina ƒo odio aɖe le eƒe kɔmpiuta dzi. Le nuƒoƒo ƒe nyonyome madeamedzi ta la, eɖi fefe xoxoa ŋutɔ. Ete ŋu dea vovototo ŋutsu ƒe gbe eve me. Ðeka bia nya aɖewo, eye evelia ɖo eŋu didi. Kplɔ̃ɖoɖo gakpɔtɔ nɔ nuƒomɔ̃a dzi, eye ŋutsu eveawo ƒe gbe nu yina ɣeaɖewoɣi, gake emegbe wogatrɔna sesĩe wu tsã.
  
  Kirill gblɔ na ƒuƒoƒoa le toɖoɖo ƒe aɖabaƒoƒo gbãtɔ me be: "Xɔ̃nyewo, menye gbebiamee nye esia o." "Èle gbe biam".
  
  Nina ƒe dzi ƒo tititi. "Ðe esiae nye gbãtɔa?"
  
  Sam wɔ dzesi tso Kirill megbe eye wòbia tso Nina si be megagblɔ nya aɖeke o, ke boŋ be wòalala. Ame tsitsia ɖo to nya sia nya nyuie, eƒe mo va zu nublanuitɔ. Ɣeaɖewoɣi la, eʋuʋua ta blewu ŋutɔ, henɔa ŋugble dem le nya siwo wòse ŋu kple movidzɔdzɔ. Perdue, Nina kple Sam nɔ kukum be yewoanya nusi ŋu ŋutsuawo nɔ nu ƒom tsoe.
  
  Kirill lala be wòawu toɖoɖo nu na wo katã wonɔ tenterhooks dzi, gake ele be woazi ɖoɖoe ale be wòate ŋu ase nuƒoƒo si wolé ɖe mɔ̃ dzi ƒe ɣlidodo.
  
  Nina xlɔ̃ nu esi wòkpɔ ɣeyiɣidzidzenu la wòva ɖo videoa ƒe nuwuwu be: "Ŋutsuwo, mikpɔ nyuie le ɣlidodoa ŋu." Wo katã wodzra ɖo ɖe esia ŋu, eye wowɔ nu nyuitɔ. Esia ma yame kple ɣlidodo sesĩe si nɔ anyi sɛkɛnd geɖe. Kirill ƒe ŋutilã ʋuʋu le gbeɖiɖia ta. Etrɔ be yealé ŋku ɖe ƒuƒoƒoa ŋu.
  
  "Wosea tu aɖe le afima. Èse nya ma? "ebiae le vo me.
  
  "Ao. Ɣe ka ɣi?" Nina bia nya sia.
  
  "Le toɣliɖeɖe dziŋɔ sia me la, wosea ŋutsu aɖe ƒe ŋkɔ kple tudada. Nyemenya nenye be woɖo ɣlidodoa be woatsɔ aɣla tudadaa alo nenye be ɖeko wònye nusi dzɔ le vome o, gake tu aɖe mee tudadaa tso godoo," egblɔ.
  
  Perdue gblɔ be: "Wow, to gãwo." "Mía dometɔ aɖeke mesee gɔ̃ hã o."
  
  "Menye nya nyui aɖekee o, Aƒetɔ Perdue. Tosese si wona hehee. Wona hehe nye towo be woase gbeɖiɖi kple gbedasi ɣaɣlawo, le ƒe geɖe ƒe dɔwɔwɔ le radio dzi ta," Kirill ƒo adegbe, eye wòko alɔgbɔnu hefia asi eƒe to.
  
  Perdue do susua ɖa be: "Gake tudadaa anya sesẽ ale gbegbe be to siwo mexɔ hehe o gɔ̃ hã ate ŋu asee." "Le afisia hã la, enɔ te ɖe nusi ŋu dzeɖoɖoa ku ɖo dzi. Ele be ema nana míanya nenye be esia sɔ gɔ̃ hã."
  
  Sam ɖe kuku be: "Ẽ, taflatse gblɔ nya si wogblɔ na mí, Kirill."
  
  Kirill ɖe tsi le eƒe glass me eye wòkɔ eƒe ŋɔti me. "Esia nye gbebiame si wowɔ le Red Army ƒe amegã aɖe kple Gulag gamenɔla aɖe dome, eyata anɔ eme be wolée ɖe mɔ̃ dzi le Third Reich ƒe anyidzedze megbe teti. Mesena wole ɣli dom ŋutsu aɖe ƒe ŋkɔ le gota hafi woda tu."
  
  "Gulag?" - Bia Detlef be.
  
  "Aʋawɔwɔ ƒe gamenɔlawo." Stalin de se na Soviet-srafo siwo Wehrmacht-ʋua lé la be woawu wo ɖokui ne wolé wo. Amesiwo mewu wo ɖokui o - abe amesi wobia gbee le wò video me ene - la, Red Army bu wo be wonye alakpatɔwo," eɖe eme.
  
  "Eyata wu ɖokuiwò loo alo wò ŋutɔ wò aʋakɔa awɔe?" Sam na eme kɔ. "Ŋutsu siawo mate ŋu alé mawuvɔvɔ̃ ƒe ɖiɖiɖeme o."
  
  Kirill lɔ̃ ɖe edzi be: "Nenema tututue." "Ame aɖeke metsɔ eɖokui na o. Ŋutsu sia, si nye numekula, nye aʋafia, eye Gulag, abe alesi wogblɔnɛ ene la, tso Ukrainetɔwo ƒe Aʋawɔha 4 lia me. Eyata, le dzeɖoɖo sia me la, Ukraine-srafo la nye ŋutsu etɔ̃ siwo tsi agbe la dometɔ ɖeka..., - Kirill menya nya la o, gake ekeke eƒe asiwo ɖe enu, -... tsinyenye si womeɖe o le Latvia ƒuta. Egblɔ be woxe mɔ na kesinɔnu siwo wòle be Nazi Kriegsmarinetɔwo naxɔ."
  
  "Kesinɔnu. Panelawo tso Amber Room, mexɔe se," Perdue gblɔ kpee.
  
  "Ale be wòanɔ nenema. Egblɔ be agbawo kple ʋuƒoawo gbã?" Kirill doa Eŋlisigbe sesẽ.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Ele bɔbɔe." "Meɖo ŋku edzi be wogblɔ be ʋuƒo gbãtɔawo va nɔ gbagbãm le tsitsi ta kaka ƒe 1944 naɖo, esime wòva hiã be Germanytɔwo ƒe Nord ƒuƒoƒoa nagbã wo."
  
  Kirill tsɔ ŋkubiãnyawo gblɔ be: "Ẽ." "Eƒo nu tso alesi woble Wilhelm Gustloff-ʋua me dɔwɔlawo hefi amber-ʋua ƒe ʋuƒoawo be woakpɔ egbɔ be Germanytɔwo metsɔ ʋuƒoawo ɖe asi o ŋu. Gake egblɔ be nane gblẽ le mɔzɔzɔ yi Latvia me, afisi asitelefon dɔwɔƒewo nɔ lalam be yewoaxɔ wo le. Aŋɔ si nɔ gbagbãm la ɖe asi le nusi ge ɖe woƒe ta me ŋu-ao, ʋumefia ƒe ta."
  
  "Medze agᴐ?" Perdue ƒe dzi gbã. "Nukae va eƒe ta me? Egblɔ be?"
  
  "Ðewohĩ susu manɔ eme na wò o, gake egblɔ be nane nɔ amber la me, si wotu ɖe afima ƒe alafa geɖe kple ƒe alafa geɖe wu. Mesusu be nudzodzoe aɖe ŋue wòle nu ƒom tsoe. Esia ɖi le ʋumefia la ƒe to me. Wo dometɔ aɖeke megate ŋu kpɔe ake o, elabena enɔ sue ŋutɔ, le sue ŋutɔ, abe lãkle ene," Kirill gblɔ asrafoa ƒe ŋutinya.
  
  Sam ƒo nu le ɣlidodo me be: "Yesu."
  
  "Ŋutsu sia gblɔ bena, esi aʋafia la trɔ ŋku ɖe eŋu la, ŋutsuawo katã wɔ nu dziŋɔwo?"
  
  Kirill blu ɖe eta, esi wòbu eƒe nyawo ŋu. Emegbe eʋuʋu ta, eye eƒe dzi dze eme be yeƒe nuŋlɔɖi si ku ɖe asrafoa ƒe nya wɔnukuwo ŋu la sɔ. Nina lé ŋku ɖe Sam ŋu. Edze abe eƒe mo wɔ yaa ene gake megblɔ nya aɖeke o.
  
  "Egblɔ be nukae wowɔ?" Nina bia nya sia.
  
  "Wo katã wodze tamebubu gɔme abe ame ɖeka ene. Egblɔ be ahɔhɔ̃ ɖeka koe nɔ wo si. Esi tɔdziʋukulaa gblɔ na wo be woanyrɔ wo ɖokui la, wo katã wodo go yi melia ƒe akpata eye edze abe ɖe meɖe fu nɛ o ene la, woti kpo ge ɖe tsia me henyrɔ wo ɖe ƒuta gogo," Russiatɔ tsitsi aɖe gblɔ.
  
  Sam ɖo kpe edzi be: "Susu dzi ɖuɖu." "Esia tae Hitler di be woatrɔ Amber Xɔa ayi Germany le Operation Hannibal wɔɣi ɖo. Ne eɖu susu dzi alea la, ate ŋu abɔbɔ xexeame katã ɖe anyi agbagbadzedze boo aɖeke manɔmee!"
  
  "Gake aleke wòwɔ va nya?" Detlef di be yeanya.
  
  "Aleke nèsusu be Fiaɖuƒe Etɔ̃lia te ŋu trɔ Germany ŋutsu kple nyɔnu akpe ewo siwo sɔ, siwo ƒe agbenyuinɔnɔ nyuie, wozu Nazi-srafo siwo ƒe susu sɔ?" Nina tsɔ nya ɖe eŋu. "Ðe nèbia ɖokuiwò kpɔ be nukatae asrafo siawo nye ame vɔ̃ɖiwo kple ŋutasẽla siwo ŋu womate ŋu ake ɖi le o tso dzɔdzɔme esime wodo awu mawo?" Eƒe nyawo ɖi le eƒe zɔhɛwo ƒe ŋugbledede le ɖoɖoezizi me. "Bu ŋutasẽnu siwo wowɔ ɖe ɖevi suewo gɔ̃ hã ŋu ŋu kpɔ, Detlef. Nazitɔ akpe geɖe kple akpe geɖe ƒe nukpɔsusu sɔ, ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe seƒe ma ke nɔ wo si, wowɔa woƒe sedede nyɔŋuwo dzi ɖikekemanɔmee, abe zombie siwo woklɔ ahɔhɔ̃ me ene. Meda akɔ be Hitler kple Himmler ke ɖe blema nugbagbe sia ŋu le Himmler ƒe dodokpɔwo dometɔ ɖeka me."
  
  Ŋutsuawo lɔ̃ ɖe edzi, eye edze abe nu yeye si dzɔ la wɔ nuku na wo ene.
  
  Detlef nɔ asi ƒom henɔ Nazi-srafowo ƒe agbenyuinɔnɔ ƒe gbegblẽ ŋu bum gblɔ be: "Susu le nya ma me ŋutɔ."
  
  Kirill gblɔ na eƒe amedzroawo be: "Míesusuna ɣesiaɣi be nyatakaka siwo wogblɔna tsɔ klɔa woƒe ahɔhɔ̃e, gake amehehe si gbɔ eme nɔ afima akpa. Ðekawɔwɔ ƒe seƒe sia mele dzɔdzɔme nu o. Nukatae nèsusu be meyɔ Amber Xɔa be fiƒode le zã si va yi me?"
  
  Nina blu ɖe eta be: "Lala, ènya nu tso nya sia ŋua?"
  
  Kirill tsɔ moveviɖoɖo ƒe ŋkumekpɔkpɔ ɖo eŋu. "Ɛ̃! Nukae nèsusu be míele wɔwɔm ƒe siawo katã kple míaƒe dijitaal dɔwɔƒewo? Míeɖoa kɔdawo ɖe xexeame godoo be míaxlɔ̃ nu míaƒe hadɔwɔlawo, be míagblɔ nyatakakawo tso amesiame si ate kpɔ be yeazã wo ɖe amewo ŋu la ŋu. Míenya nu tso nudzodzoe siwo wotu ɖe amber me ŋu elabena Nazitɔwo ƒe amegã bubu zãe ɖe fofonye kple eƒe dɔwɔƒea ŋu le ƒe ɖeka le Gustloff ƒe afɔkua megbe."
  
  Perdue gblɔ be: "Esia tae nèdi be yeaɖe dzi le mía ƒo be míagadi esia ɖo." "Mese egɔme fifia".
  
  "Ekema, nya ma koe asrafoa gblɔ na numekulaa?" Sam bia ame tsitsia.
  
  Kirill ɖe eme be: "Wobiae be aleke wòdzɔe be wòtsi agbe le ʋumefia ƒe sededea nu, eye emegbe eɖoa eŋu be ʋumefia la mete ŋu te ɖe ye ŋu o, eyata mese sededea kpɔ o."
  
  "Nukatae mete ŋu va egbɔ o?" Perdue biae, eye wòŋlɔ nyateƒenyawo ɖe nuŋlɔɖigbalẽ sue aɖe me.
  
  "Meƒoa nu o." Ðeko wònye be ʋumefia la mate ŋu anɔ xɔ ɖeka me kplii o. Ðewohĩ esia tae wodaa tue hafi kpekpea wu enu, ɖewohĩ le amea ƒe ŋkɔ si wodona ɣli ta. Wosusu be ele nyatakakawo ɣlam, eyata wowui," Kirill tsɔ abɔta ƒoe. "Mesusu be ɖewohĩ keklẽŋusẽe."
  
  "Nuka ƒe keklẽŋusẽ? Le menya nu la, nukliadɔ aɖeke menɔ Russia ɣemaɣi o," Nina gblɔ esi wòkɔ vodka geɖe ɖe Kirill eye wòkɔ wein na eɖokui. "Ðe mate ŋu ano atama le afisia?"
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Nyateƒee." Emegbe eɖo eƒe nyabiasea ŋu. "Dzikedzo gbãtɔ. Èkpɔa, woda atɔmik bɔmb gbãtɔ ɖe Kazakhstan gbedadaƒo le ƒe 1949 me, gake nusi ame aɖeke magblɔ na wò o enye be nukliaʋawɔnuwo dodokpɔwo le edzi yim tso ƒe 1930 ƒeawo ƒe nuwuwu lɔƒo. Mesusu be Ukraine-srafo sia nɔ Kazakhstan hafi woxɔe ɖe Asrafoha Dzĩa me, gake," eɖe abɔta ɖekematsɔlemetɔe, "mate ŋu awɔ vodada."
  
  "Ŋkɔ kae wole ɣli dom le megbe hafi wowu asrafoa?" - Perdue bia tso afi aɖeke o. Ðeko wòva susu me nɛ be ame si da tu la gakpɔtɔ nye nya ɣaɣla.
  
  "KU ƉE!" - Kirill ko alɔgbɔnu. "Ẽ, àte ŋu ase ame aɖe ƒe ɣlidodo, abe ɖe wole agbagba dzem be yewoaxe mɔ nɛ ene." Esrɔ̃ ɣlidodo aɖe blewuu. "Asaɖamegaxɔmenɔla!"
  
  
  Ta 23 lia
  
  
  Perdue se le eɖokui me be ŋɔdzi lé yeƒe dɔme le ŋkɔ ma ƒe ɖiɖi ta. Naneke meli wòate ŋu awɔ tso eŋu o. Eɖe kuku eye wòƒu du yi nugododeƒea be: "Meɖe kuku." Esi Perdue dze klo la, eɖe nusiwo le eƒe dɔgbo me la ƒo. Esia tɔtɔe. Mese le eɖokui me kura be yedze dɔ hafi Kirill yɔ ŋkɔ nyanyɛa o, gake fifia eƒe ŋutilã bliboa nɔ ʋuʋum le gbeɖiɖi si do ŋɔdzi nɛ ta.
  
  Togbɔ be ame bubuwo nɔ fewu ɖum le Perdue ƒe ŋutete be wòalé eƒe ahanono ɖe te ŋu hã la, dɔgbo ƒe ʋuʋu dziŋɔ aɖe ɖe fu nɛ ale gbegbe be wòge ɖe blanuiléle yeye aɖe me. Esi fifia kple dzoxɔxɔ nɔ eŋu ta la, elé nugododeƒea hena dzadzɛnyenye si kplɔe ɖo si womate ŋu aƒo asa na o.
  
  "Krill, àte ŋu agblɔ nya sia nam?" - Bia Detlef be. "Mekpɔ esia le Gabi ƒe kadodoxɔ me kple eƒe nyatakaka siwo katã ku ɖe Amber Xɔa ŋu." Etsi tre heɖe eƒe awudziwui ƒe abɔta, si na medalẽ si wotsɔ bla eƒe awudziwui la dze. Eɖee hetsɔe de asi na Kirill, eye wòdze abe eƒe nu wɔ dɔ ɖe edzi ene.
  
  "Nukae nye esia?" Nina ko alɔgbɔnu.
  
  Kirill gblɔ kple hloloetsotso be: "Esia nye medalẽ tɔxɛ aɖe si wona asrafo siwo kpɔ gome le Prague ƒe ablɔɖenana me, xɔ̃nye." "Èxɔ esia le Gabi ƒe nuwo mea? Edze abe enya nu geɖe tso Amber Room kple Prague Amedzidzedzea ŋu ene. Esia nye nusi dzɔ le vome wɔnuku aɖe, alo?"
  
  "Nukae dzɔ?"
  
  Eɖe eme kple dzidzɔ be: "Asrafo si woda tu le odio klipi sia me la kpɔ gome le Prague ƒe Amedzidzedzea me, afisi medalẽ sia tso." "Elabena aʋawɔha si me wòsubɔ le, si nye Ukrainetɔwo ƒe Aʋawɔha 4 lia, kpɔ gome le dɔ si wowɔ be woaɖe Prague tso Nazitɔwo ƒe anyigbadziɖuɖu me la me."
  
  Sam do susua ɖa be: "Le nusiwo katã míenya nu la, ate ŋu atso asrafo ma ke gbɔ hafi."
  
  Detlef lɔ̃ ɖe edzi kple alɔgbɔnukoko dzidzɔtɔe be: "Anye nusi me dziɖeleameƒo le eye wòawɔ nuku le ɣeyiɣi ma ke me." "Ŋkɔ aɖeke mele eŋu o, alo ɖe?"
  
  Wo tɔ gblɔ be: "Ao, taflatse." "Togbɔ be adzɔ dzi na mí ne ɖe Gabi xɔ medalẽ tso asrafo sia ƒe dzidzimevi aɖe gbɔ esime wònɔ numekuku wɔm tso Amber Xɔa ƒe bu ŋu hã." Eko alɔgbɔnu nublanuitɔe, eye wòɖo ŋku edzi vividoɖeameŋutɔe.
  
  Nina de dzesii le susumanɔmee, eye wòtsɔ eƒe ta ɖo eƒe asibidɛ dzi be: "Èyɔe be ablɔɖetaʋlila." "Esia nye ame aɖe si le agbagba dzem be yeaklo nu le habɔbɔ aɖe si le agbagba dzem be yeaxɔ xexeame katã la ɖe go nyuie."
  
  Eɖo eŋu be: "Esɔ pɛpɛpɛ, Nina."
  
  Sam yi ɖakpɔ nusi gblẽ le Perdue ŋu.
  
  "Hey, koklozi tsitsi. Èle nyuiea?" ebia esi wònɔ ŋku lém ɖe Perdue ƒe ŋutilã si dze klo la ŋu. Ŋuɖoɖo aɖeke menɔ anyi o, eye womese ʋuʋudedi ƒe gbeɖiɖi aɖeke tso ŋutsu si bɔbɔ ɖe nugododeƒea dzi o. "Miti yome?" Sam ɖe afɔ yi ŋgɔ eye wòhe Perdue ɖe megbe le eƒe abɔta, gake ekpɔe be eƒe lãme sẽ eye meɖoa nya ŋu o. Gbã la, Sam susui be ye xɔlɔ̃a ku, gake esi Sam lé ŋku ɖe eƒe dzesi veviwo ŋu la, ekpɔe be Perdue ƒe mo wɔ yaa ŋutɔ.
  
  Esi Sam nɔ agbagba dzem be yeanyɔe la, eyi edzi nɔ eƒe ŋkɔ yɔm, gake Perdue meɖo eŋu le eƒe akɔnu o. Sam yɔe sesĩe kple gbe sesẽ be: "Purdue," eye wòse le eɖokui me be ʋuʋudedi aɖe le yeƒe susu ƒe megbe. Kasia ŋusẽa sina eye wòse le eɖokui me be ŋusẽ le ye ŋu. Sam de se be: "Perdue, nyɔ," eye wòɖo kadodo aɖe anyi kple Perdue ƒe susu, gake mete ŋu nyɔe o. Ete esia kpɔ zi etɔ̃, eye ɣesiaɣi la, edzi eƒe susu kple tameɖoɖo ɖe edzi, gake medze edzi o. "Nyemese esia gɔme o." Ele be wòawɔ dɔ ne èse le ɖokuiwò me alea!"
  
  "Detlef!" Sam yɔe. "Taflatse àte ŋu akpe ɖe ŋunye le afisia?"
  
  Germanytɔ kɔkɔ la ƒu du to xɔdɔme la me yi afisi wòse Sam ƒe ɣlidodo le.
  
  Sam tsɔ hũɖeɖe henɔ agbagba dzem be yeakɔ Perdue ɖe dzi be: "Kpe ɖe ŋunye makɔe ayi aba dzi." Le Detlef ƒe kpekpeɖeŋu me la, wotsɔ Perdue mlɔ aba dzi eye wodze mɔ be yewoakpɔ nusi gblẽ le eŋu.
  
  Nina gblɔ be: "Esia wɔ nuku ŋutɔ. "Menye aha muamee wònye o. Medze abe ɖe wòdze dɔ alo naneke ene o. Nu kae dzᴐ?
  
  Sam tsɔ abɔta ƒoe be: "Ðeko wòɖe aɖuɖɔ." Egblɔ na Nina be: "Gake nyemete ŋu nyɔe kura o," eye wòɖee fia be yezã yeƒe ŋutete yeyea gɔ̃ hã, eɖanye nuka kee mete kpɔ o."
  
  Eɖo kpe eƒe gbedasia dzi be: "Esia nye nusi ŋu wòle be woatsi dzi ɖo."
  
  "Eya katã le dzo dam. Edze abe nuɖuɖu me aɖi le ene," Detlef do susua ɖa, gake woƒe aƒetɔ kpɔ wo ŋkume vɔ̃ɖitɔe. "Meɖe kuku, Kirill. Menye ɖe meɖoe be mado vlo wò nuɖaɖa o. Gake eƒe dzesiwo dze abe esia ene."
  
  Perdue me léle kpɔ gaƒoƒo ɖesiaɖe kple agbagbadzedze be yeanyɔe mekpɔ ŋusẽ aɖeke ɖe edzi o. Asrã kple ʋuʋudedi ƒe amedzidzedze kpata sia si nɔ fu ɖem nɛ la tɔtɔ wo.
  
  Nina ƒo nu na Sam le ɣlidodo me esi wonɔ anyi ɖe Perdue ƒe aba dzi be: "Mesusu be ate ŋu anye kuxi siwo do mo ɖa le megbe si nane si dzɔ ɖe edzi le da ƒe do ma si me wowɔ funyafunyae le me hena vɛ." "Míenya nusi wowɔ kplii o. Ke ne wodo aɖi ƒomevi aɖe nɛ alo, Mawu negbe dɔlékui aɖe si wua ame ɖe eme ya ɖe?"
  
  Sam ɖo eŋu be: "Womenya be yeasi o. "Nukatae woatsɔe ade dɔnɔdzikpɔƒea ne wodi be wòadze dɔ?"
  
  "Ðewohĩ be wòaxɔ dɔlékuia na mí ne míeɖee?" - Eƒo nu kpata, eƒe ŋku gã ɣiawo yɔ fũ kple vɔvɔ̃. "Enye dɔwɔnu ayetɔe ƒe hatsotso aɖe, Sam. Ðe wòawɔ nuku na wòa?
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi. Naneke meli si wòana wòato ame siawo ƒe to me o. Ŋutete si seɖoƒe meli na o kloe nɔ Ɣe Yibɔa si be wòagblẽ nu kple nunya vɔ̃ɖi si hiã be wòate ŋu awɔe.
  
  Detlef nɔ eƒe xɔ me nɔ nyatakakawo xɔm tso Milla ƒe telefondɔwɔƒea. Nyɔnu aɖe ƒe gbe xlẽ xexlẽdzesiawo le mɔ ɖeka nu, eye amedzro nyui si woxɔ le Detlef ƒe xɔdɔme ƒe ʋɔtru godo le akpataa me tso Sam kple Nina gbɔ ta. Ele be Kirill nado eƒe nudzraɖoƒea ahaku eƒe ʋu hafi adze fiẽnuɖuɖu gɔme. Ele be eƒe amedzrowo nadzo etsɔ, gake egahiã kokoko be wòana woaƒoe ɖe enu be woagayi edzi anɔ Amber Xɔa dim o. Mlɔeba la, naneke meli wòate ŋu awɔ ne woawo hã, abe ame bubu geɖe ene, te tɔ ɖe edzi be yewoadi nukunu si wua ame la ƒe kukuawo o.
  
  Esi Nina tsɔ avɔ si me tsi le tutu Perdue ƒe ŋgonu be wòaɖe eƒe dzoxɔxɔ si gakpɔtɔ nɔ dzi yim la dzi akpɔtɔ vɔ la, eyi ɖakpɔ Detlef esime Sam nɔ tsi ƒum. Eƒo ʋɔa blewuu.
  
  Detlef ɖo eŋu be: "Ge ɖe eme, Nina."
  
  "Aleke nèwɔ nya be nyee?" ebia kple alɔgbɔnukoko dzidzɔtɔe.
  
  Egblɔ be: "Ame aɖeke mekpɔe be esia doa dzidzɔ na ame abe wò ene o, negbe nye ko, nyateƒee." "Fiẽ sia mexɔ gbedasi tso ame aɖe gbɔ le ʋudzeƒea. Egblɔ nam be míaku ne míeyi edzi le Amber Room la dim, Nina."
  
  "Èka ɖe edzi be yeŋlɔ xexlẽdzesiawo nyuiea?" - eye wòbia.
  
  "Ao, menye xexlẽdzesiwoe o. Kpᴐ." Etsɔ eƒe asitelefon fiae. Woɖo gbedasi aɖe tso xexlẽdzesi aɖe si womate ŋu akpɔ o si me kadodo aɖe le yi dɔwɔƒea gbɔ. "Meɖo radio la ɖe dɔwɔƒe sia eye wògblɔ nam be madzudzɔ-le Eŋlisigbe si me kɔ me."
  
  "Ðe wòdo ŋɔdzi na wòa?" Eʋuʋu mo. "Èka ɖe edzi be menye ame bubue le anyra wɔm le ŋuwò oa?"
  
  "Aleke wòaɖo gbedasi aɖe ɖem kple ʋudzeƒea ƒe zi gbɔ zi geɖe eye emegbe wòaƒo nu kplim le afima?" etsi tre ɖe eŋu.
  
  "Ao, menye emae nye nya si megblɔ o. Aleke nèwɔ nya be Milla gbɔe wòtso? Dɔwɔƒe mawo tɔgbe geɖe kaka ɖe xexeame godoo, Detlef. Kpɔ nyuie le amesiwo nèwɔa nu kplii ŋu," exlɔ̃ nu.
  
  "Èto nyateƒe." Nyemebu eŋu gɔ̃ hã o," elɔ̃ ɖe edzi. "Medi vevie be malé nusi Gabi lɔ̃na, nusi me wòtsɔ dzo ɖo vevie la ɖe asi, ènyaa? Ena mezu ŋkuagbãtɔ le afɔku ŋu, eye ɣeaɖewoɣi la...nyemetsɔ ɖeke le eme o."
  
  "Enyo, ele be nàtsɔ ɖe le eme, ahosi. Xexeame nɔ te ɖe dziwò," Nina blu ɖe eta, eye wòtsɔ asi ƒoe dzideƒotɔe.
  
  Detlef se le eɖokui me be tameɖoɖo aɖe le yeƒe nyawo ŋu. Eko alɔgbɔnu be: "Edzɔa dzi nam."
  
  "Nu ka?" Nina bia nya sia.
  
  "Ŋkɔ sia nye ahosi. Eɖi kalẽtɔ gã aɖe, mèsusui oa?" enɔ adegbe ƒom.
  
  "Mesusu be efa ŋutɔ, le nyateƒe me, togbɔ be nya la fia nɔnɔme wɔnublanui aɖe hã. Efia nane si gbãa dzi na ame," egblɔ.
  
  Eʋuʋu ta be: "Nyateƒee, gake amesi menye fifiae nye ema, ènyaa? Ahosi nyenye fia be megakpɔtɔ nye Gabi srɔ̃, ènyaa?"
  
  Alesi Detlef léa ŋku ɖe nuwo ŋui la dze Nina ŋu. Esi wòto dzomavɔ si me wòbu la me ta la, egate ŋu tsɔ eƒe megbeŋkɔ wɔnublanui la hetrɔe wòzu ode. "Esia fa miamiamia ŋutɔ, ahosi."
  
  Ede dzesii be: "Oo, le mɔa nu la, xexlẽdzesi siwo tso teƒe ŋutɔŋutɔ aɖee nye esiawo, tso Milla egbea," eye wòtsɔ pepa aɖe de asi na Nina. "Àse nya sia gɔme. Mevɔ̃ɖi ŋutɔ le nusianu si me nusi aʋã ame aɖeke mele o me."
  
  Nina ɖo aɖaŋu be: "Enyo, gake mesusu be ele be nàɖe wò telefon la ɖa." "Ne wò xexlẽdzesi le wo si la, woate ŋu akplɔ mí ɖo, eye seselelãme gbegblẽ aɖe ŋutɔ le menye tso gbedasi ma si nèxɔ la me. Migana míafia asi wo o, enyoa? Nyemedi be manyɔ kuku o."
  
  "Ènya be ame siawo tɔgbe ate ŋu ake ɖe mía ŋu evɔ womalé ŋku ɖe míaƒe telefonwo ŋu o, alo?" eɖo eŋu nɛ, eye ŋutinyaŋlɔla dzetugbe la ƒe ŋkume dze eŋu sesĩe. "Enyo. Matsɔe aƒu gbe."
  
  "Ekema fifia ame aɖe le ŋɔdzi dom na mí to asitelefon dzi?" Perdue gblɔ esi wòbɔbɔ nɔ ʋɔtrua nu le vo me.
  
  "Miti yome!" Nina do ɣli eye wòƒu du yi ŋgɔ be yeakpla asi kɔ nɛ dzidzɔtɔe. "Edzɔ dzi nam ŋutɔ be ènyɔ. Nu kae dzᴐ?
  
  "Ele be nàɖe wò telefon la ɖa vavã, Detlef. Ame siwo wu srɔ̃wò ate ŋu anye amesiwo do ka kpli wò," egblɔ na ahosia. Nina se le eɖokui me be yeƒe moveviɖoɖoa gblẽe ɖi vie. Edzo kaba. "Wɔ alesi nèdi."
  
  "Le mɔa nu la, amekawoe nye ame siawo?" Detlef ko alɔgbɔnu. Menye exɔlɔ̃e Perdue nye o. Melɔ̃a ame aɖe si wòsusu be ewu srɔ̃a ƒe gbeɖeɖe na ye o. Ŋuɖoɖo ŋutɔŋutɔ aɖeke menɔ esi kokoko na amesi wu srɔ̃a o, eyata le eya gome la, Nina kple Sam ƒe nyonyo ta koe wonɔ anyi ɖekae-fifia.
  
  "Afikae Sam le?" Nina bia, eye wòtso koklozi siwo nɔ aha nom la me.
  
  Perdue ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe be: "Le tsilele me." Nina melɔ̃ eƒe nɔnɔmea o, gake ezu numame nɛ be wòanɔ aɖuɖɔtoe ƒe hoʋiʋli siwo me wotsɔa testosterone doa ŋusẽe la titina, togbɔ be ema mefia be edzɔa dzi nɛ o hã. Eko alɔgbɔnu be: "Esia anya nye tsilele diditɔ kekeake si wòɖe kpɔ," eye wòtutu to Perdue ŋu be yeado go ayi xɔdɔme me. Eyi nuɖaƒe be yeaɖa kɔfi aɖe be wòana yame ƒe nɔnɔme si me viviti do la nakɔ. "Èklɔ nu haɖea, Sam?" Eɖu fewu le eŋu esi wònɔ zɔzɔm to tsileƒea, afisi wòse tsi nɔ ƒoƒom le tileawo ŋu le. "Esia ana amegãɖeɖi la nabu eƒe tsi dzodzoe la katã." Nina ɖoe be yeaɖe kɔpi yeyetɔwo gɔme esime wònɔ kɔfi si dzroe vevie gaƒoƒo ɖeka kple edzivɔe nye sia la ɖum.
  
  "Yesu Kristo!" - kasia wòdo ɣli. Egbugbɔ kli gli la eye wòtsyɔ nu nu le nukpɔkpɔa ta. Eƒe klowo ƒo eye wòdze anyi vivivi. Eƒe ŋkuwo xɔ dzo, ɖeko wòlé ŋku ɖe Russiatɔ tsitsi si bɔbɔ nɔ zikpui si wòlɔ̃na wu la dzi. Eƒe vodka kplu si yɔ fũu la nɔ tsitre ɖe kplɔ̃ si le eŋgɔ la dzi, nɔ lalam le aʋalawo me, eye eƒe asi si me ʋu le la nɔ egbɔ, eye wògalé ahuhɔ̃e gbagbã si wòtsɔ lã eƒe ŋɔti la ƒe kakɛa ɖe asi.
  
  Perdue kple Detlef ƒu du do go, eye wonɔ klalo be yewoawɔ avu. Wodze ŋgɔ nukpɔkpɔ dziŋɔ aɖe eye wotsi tre kple movidzɔdzɔ vaseɖe esime Sam va kpe ɖe wo ŋu tso tsileƒe.
  
  Esi dzidziƒoamea nɔ sesẽm la, Nina te ʋuʋu sesĩe, henɔ avi fam le nudzɔdzɔ nyɔŋu si anya dzɔ esime wònɔ Detlef ƒe xɔ me ta. Sam, si do afɔkpa ko la, te ɖe amegãɖeɖia ŋu kple didi be yeanya. Esrɔ̃ nu tso Kirill ƒe asi ƒe nɔnɔme kple afisi abi goglo si le eƒe ŋɔti tame la le ŋu nyuie. Nɔnɔmeawo sɔ kple ameɖokuiwuwu; ele nɛ be wòaxɔe . Elé ŋku ɖe ŋutsu eve mamlɛawo ŋu. Ðikeke aɖeke menɔ eƒe ŋkume o, gake nuxlɔ̃ame doviviti aɖe nɔ afima si na Nina he eƒe susu ɖa.
  
  "Sam, ne ènya do awu ko la, àte ŋu akpe ɖe ŋunye madzrae ɖoa?" - ebia, eye wònɔ ʋeʋẽm esi wòtso ɖe eƒe afɔwo dzi.
  
  "Ɛ̃".
  
  
  Ta 24 lia
  
  
  Esi wokpɔ Kirill ƒe kukua dzi hetsɔ agbawo xatsae ɖe eƒe aba dzi vɔ la, masɔmasɔ kple nuxaxa yɔ aƒea me fũ. Nina nɔ anyi ɖe kplɔ̃a ŋu, eye wòganɔ avi fam ɣeaɖewoɣi le Russiatɔ tsitsi lɔlɔ̃a ƒe ku ta. Perdue ƒe ʋu kple eƒe kɔmpiuta si dzi wònɔna, si dzi wònɔ Detlef ƒe xexlẽdzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la gɔme ɖem blewuu kple dzi afã la nɔ eŋgɔ. Eƒe kɔfi fa eye womeka asi eƒe sigaret kotoku gɔ̃ hã ŋu o.
  
  Perdue zɔ va egbɔ eye wòhee blewuu wòkpla asi kɔ nɛ veveseseɖeamenutɔe. "Evem ŋutɔ, lɔlɔ̃. Menya be ède ta agu na ame tsitsi la." Nina megblɔ nya aɖeke o. Perdue te eƒe ŋgonu ɖe etɔ ŋu blewuu, eye nusi ŋu wòate ŋu abu koe nye alesi eƒe dzoxɔxɔ trɔ gbɔ kabakabae. Le eƒe taɖa ƒe nutsyɔnu te la, egblɔ le ɣlidodo me be: "Taflatse, nye lɔlɔ̃tɔ, kpɔ nyuie le Germanytɔ sia ŋu. Edze abe fefewɔla nyui aɖee wònye ene, gake Germanytɔe wònye. Èkpɔ afi si meyina kple esiaa?"
  
  Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ. Eƒe ŋkuwo do go Perdue tɔ esi wònɔ mo ʋuʋum henɔ numeɖeɖe dim le ɖoɖoezizi me. Eɖe hũ eye wòtsa ŋku be yeakpɔ egbɔ be yewo ɖeɖe koe li.
  
  "Eɖoe kplikpaa be yealé yeƒe asitelefon ɖe asi. Mènya naneke tso eŋu o negbe eƒe gomekpɔkpɔ le Berlin amewuwu ŋuti numekukua me ko. Le nusiwo katã míenya nu la, ɖewohĩ eyae nye ame vevitɔ. Ate ŋu anye amesi wu srɔ̃a esi wòkpɔe be ele fefem le futɔwo ƒe akpa dzi," etsɔ eƒe gɔmeɖeɖea ɖo anyi blewuu.
  
  "Èkpɔe wòwuia?" Le dutadɔnunɔla ƒe dɔwɔƒea?Èle to ɖom ɖokuiwò gɔ̃ hãa?" ebia kple gbe si yɔ fũ kple dziku be, "Ekpe asi ɖe ŋuwò xɔ na wò, Perdue. Ne menye eya tae o la, anye ne mía kple Sam míenya gbeɖe be èbu o. Ne menye Detlef tae o la, anye ne míenya afi si wòle gbeɖe o." be woake ɖe Kazakhstantɔwo ƒe Ɣe Yibɔ ƒe Do ŋu." be woaɖe wò."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu. Eƒe mo ƒe dzedzeme ɖe eƒe aʋadziɖuɖu fia. "Nya tututue medi be magblɔ, lɔlɔ̃tɔ. Mɔ̃e wònye. Mègawɔ ɖe eƒe mɔfiamewo katã dzi ko o. Aleke nèwɔ nya be mekplɔ wò kple Sam va gbɔnye o? Ðewohĩ ɖe wòle be nàke ɖe ŋunye hafi; ele be wòaɖem ado goe. Ðe esia katã nye ɖoɖo gã aɖe ƒe akpa aɖea?"
  
  Nina medi be yeaxɔe ase o. Le afisia la, enɔ dzi dem ƒo na Detlef be wòagagbã ŋku ɖe afɔku ŋu le hloloetsotso ta o, gake nu ma tututue wònɔ wɔwɔm! Ðikeke mele eme o be Perdue ƒe nya sɔ, gake mete ŋu se alakpadada si ate ŋu adzɔ la gɔme haɖe o.
  
  Perdue yi edzi nɔ gbɔgblɔm le ɣlidodo me esi wònɔ xɔdɔme la me dzrom be: "Germanytɔwo koŋue nye Black Sun." "Woƒe amewo le wo si le afisiafi. Eye amekae wodi be yewoatutu le ɣletinyigba la ƒe mo wu? Nye, wò kple Sam. Mɔ nyui kae gali si dzi míato aƒo mí katã nu ƒu ɖekae le kesinɔnu si womate ŋu akpɔ o yome titi me wu be woatsɔ Black Sun dɔwɔla si nye dɔwɔla eve aƒu gbe wòanye amesi ŋu wowɔ nuvevii? Ame si ŋu wowɔ nuvevii si si ŋuɖoɖoawo katã le la le abe...ame vɔ̃ɖi ene wu."
  
  "Ète ŋu ɖe nyatakakaawo gɔme, Nina?" - Detlef bia, esi wòge ɖe eme tso ablɔdzi eye wòʋuʋu eƒe awudziwui.
  
  Perdue nɔ ekpɔm dũu, nɔ asi lilim eƒe taɖa zi mamlɛtɔ hafi yi nuɖaƒe be yeaɖano aha. Ele be Nina nana eƒe dzi nafa eye wòafe kplii vaseɖe esime wòate ŋu ato mɔ aɖe dzi anya nenye be Detlef le fefem na ƒuƒoƒo si mesɔ o. Egblɔ nɛ be: "Esu te kloe," eye wòɣla ɖikeke ɖesiaɖe si le eme. "Ðeko mele mɔ kpɔm be míakpɔ nyatakaka si sɔ be míake ɖe nane si ŋu viɖe le ŋu. Ke ne menye afisi Amber Xɔa le ŋue gbedasi sia ku ɖo o ɖe?
  
  "Mega tsi dzi o. Ne nenemae la, míadze Sededea dzi ŋkume kple ŋkume. Fuck the Amber Room," egblɔ. Eɖoe kplikpaa be yeanɔ adzɔge tso Perdue gbɔ, eye ne mede ɖeke o la, yeƒo asa na eya ɖeka nɔnɔ kplii. Wo ame evea megawɔ ɖeka o. Sam nɔ adzɔge eye eya ɖeka koe zãa eƒe ɣeyiɣi akpa gãtɔ le eƒe xɔ me, si na Nina se le eɖokui me be yetsi akogo keŋkeŋ.
  
  Nina do susua ɖa sesĩe be amesiame nase be: "Ele be míadzo kpuie." "Maɖe mɔ̃ sia gɔme, eye emegbe ahiã be míadze mɔa dzi hafi ame aɖe nake ɖe mía ŋu. Míaƒo ka na nutoa me dziɖuɖumegãwo ku ɖe Kirill ƒe kukua ŋu ne míenya didi tso afisia gbɔ ko."
  
  Perdue esi wònɔ tsitre ɖe ʋɔtrua nu tso afisi wònɔ ɣe ƒe toɖoɖo kpɔm le la gblɔ be: "Melɔ̃ ɖe edzi." "Zi alesi míeɖo Amber Xɔa me kaba la, zi nenemae wòanyo wu."
  
  Nina gblɔ kpee be: "Zi alesi míexɔ nyatakaka nyuitɔ ko la," eye wòŋlɔ fli si kplɔe ɖo.
  
  "Afikae Sam le?" Perdue bia nya sia.
  
  Detlef ɖo eŋu be: "Eyi eƒe xɔ me esi míekɔ Kirill ƒe gbeɖuɖɔwo ŋu vɔ."
  
  Perdue di be yeaƒo nu kple Sam tso eƒe ɖikekewo ŋu. Zi alesi Nina ate ŋu ana Detlef nanɔ dɔ dzi ko la, ate ŋu axlɔ̃ nu Sam hã. Eƒo ʋɔa, gake ŋuɖoɖo aɖeke menɔ eŋu o. Perdue ƒo ʋɔa sesĩe wu be yeanyɔ Sam nenye be ele alɔ̃ dɔm. "Aƒetɔ Cleve! Menye fifiae nye ɣeyiɣi si wòle be míahe ɖe megbe o. Ele be míadzra ɖo kaba!"
  
  Nina do ɣli be: "Mexɔe." Detlef va kpe ɖe eŋu le kplɔ̃a ŋu, eye wòdi vevie be yeakpɔ nya si Milla agblɔ.
  
  "Nukae wògblɔ?" - ebia esi wòbɔbɔ nɔ zikpui aɖe dzi le Nina xa.
  
  "Ðewohĩ esia adze abe kɔordinatewo enea? Èkpɔea? "edo susua ɖa, eye wòtsɔ pepa aɖe nɛ. Esi wònɔ esia kpɔm la, Nina nɔ nusi yeawɔ ne ede dzesii be eŋlɔ alakpa gbedasi aɖe, be yeakpɔe ɖa ko be yenya afɔɖeɖe ɖesiaɖe xoxo hã. Eto gbedasi la dzi, henɔ mɔ kpɔm be ake ɖi yeƒe dɔa. Emegbe anya nenye be eyae le ŋgɔ na ƒuƒoƒoa kple eƒe xexlẽdzesiwo ƒe ɖoɖo.
  
  "Sam megali o!" Perdue do ɣli sesĩe.
  
  "Mate ŋu anye o!" Nina do ɣli ɖo eŋu, henɔ Detlef ƒe ŋuɖoɖo lalam.
  
  Perdue do ɣli esi wòdzro aƒe bliboa me vɔ be: "Ao, edzo ŋutɔŋutɔ." "Melé ŋku ɖe afisiafi ŋu. Mekpɔa ɖa le gota gɔ̃ hã. Sam dzo."
  
  Detlef ƒe asitelefon ɖi.
  
  Perdue te tɔ ɖe edzi be: "Tsɔe de nuƒomɔ̃ dzi, ʋiʋlidziɖula." Detlef tsɔ alɔgbɔnukoko hlɔ̃biabia wɔ ɖe edzi.
  
  Eɖo eŋu be: "Holzer."
  
  Wote ŋu sea telefon aɖe si wotsɔ ɖo ame aɖe gbɔ esime ŋutsuawo nɔ nu ƒom le megbe. Ete ɖe Nina dzi be yemete ŋu wu yeƒe Germany dodokpɔ suea nu o.
  
  Menye xexlẽdzesiwo alo nɔnɔmetatawo koe nɔ gbedasi vavãtɔ si tso Milla gbɔ, si gɔme wòse la me o. Esia ɖe fu na ame wu sã. Esi wònɔ to ɖom telefon kaƒoƒoa la, eɣla pepa si dzi gbedasi gbãtɔa le la ɖe eƒe asibidɛ tsɛawo me. Gbã la, egblɔ be "Tajfel ist Gekommen", emegbe "facility"refuge" kple "kadodo hiã". Ðeko akpa mamlɛtɔ gblɔ be "Pripyat, 1955".
  
  Wose gbe nyanyɛ aɖe to telefon ƒe nuƒomɔ̃a dzi, si ɖo kpe woƒe vɔvɔ̃ vɔ̃ɖitɔ kekeake dzi.
  
  "Nina, mègalé to ɖe nya si wogblɔna ŋu o! Mate ŋu atsi agbe le esia me!"
  
  "Sam!" - egblɔ kple ɣli.
  
  Wose dzre aɖe esime Sam ƒe amelélawo nɔ to hem nɛ ŋutɔŋutɔ le eƒe amemabumabu ta. Le megbe la, ŋutsu aɖe bia tso Sam si be wòagblɔ nya si wogblɔ nɛ.
  
  Sam ƒo nu kple ɣli be: "Amber Xɔa le amekukudzraɖoƒea," eye wònɔ ʋu ƒom tso ƒoƒo si wòƒo teti koe nye ema la me. "Gaƒoƒo 48 le asiwò be nàgbugbɔe axɔ ne menye nenema o la, woawu Germany ƒe Dukplɔlagã la. Eye... eye," egblɔ kple gbɔgbɔ, "axɔ EU dzi ɖuɖu."
  
  "Ame ka? Sam, ame kae?" Detlef bia nya sia kaba.
  
  Nina gblɔ nɛ tẽ be: "Menye nya ɣaɣlae wònye o, xɔ̃nye."
  
  "Amekae míele esia tsɔ ge na?" Perdue de nu nyaa me. "Afikae kple ɣekaɣie?"
  
  Ŋutsua gblɔ be: "Miaxɔ mɔfiamewo emegbe." "Germanytɔ la nya afisi wòaɖo toe le."
  
  Kaƒoƒoa wu enu kpata. Nina tsɔ ɣlidodo to eƒe asiwo me, eye wòtsɔ eƒe asiwo tsyɔ mo nɛ be: "Oo nye Mawu." "Èto nyateƒe, Perdue. Milla ye le megbe na nusiawo katã."
  
  Wolé ŋku ɖe Detlef ŋu.
  
  "Èsusu be nye gbɔe esia tsoa?" - eʋli eɖokui ta. "Ðe wò tagbɔ gblẽa?"
  
  "Wòe nye amesi na mɔfiameawo katã mí vaseɖe fifia, Aƒetɔ Holzer - menye esi mede nenema o, le Milla ƒe nyatakakaɖoɖoɖawo nu. "Black Sun" le míaƒe mɔfiamewo ɖom ɖa to mɔnu ma ke dzi. Wɔ akɔntabubu fucking la!" - Nina do ɣli, Perdue xe mɔ nɛ ale be wòagadze Germanytɔ gã la dzi o.
  
  "Nyemenya naneke tso esia ŋu o! Meka atam be! Menɔ Purdue dim be maxɔ numeɖeɖe tso alesi srɔ̃nye ku ŋu, le Mawu ta! Nye dɔdasi koe nye be madi srɔ̃nyewula, ke menye esia o! Eye wòle tsitre ɖe afima tututu, Lɔlɔ̃tɔ, afima tututu kpli wò. Ègale nutsyɔtsyɔm nɛ, le ɣeyiɣi sia katã megbe, eye ɣeyiɣi sia katã la, ènya be eyae wu Gabi," Detlef do ɣli kple dziku. Eƒe mo biã eye eƒe nuyiwo ʋuʋu le dziku ta esi wòtsɔ eƒe Glock fia wo, henɔ tu dam.
  
  Perdue lé Nina eye wòhee ɖe anyigba kplii. "Na tsileƒe, Nina! Ŋgᴐgbe! Ŋgᴐgbe!"
  
  "Ne ègblɔ be nyee gblɔ nya sia na wò la, meka atam be mawu wò!" - edo ɣli ɖe eta esi wònɔ etum ɖe ŋgɔ, eye ƒã hafi wòƒo asa na tu siwo woɖo nyuie.
  
  "Nyemawɔe o, medo ŋugbe. Ðeko nàʋu! Eɖo mía gbɔ tututu!" - Perdue ɖe kuku esi wotso tsileƒea ƒe agbo nu. Detlef ƒe vɔvɔli si lolo ŋutɔ le xɔdɔme ƒe gli ƒe megbe la ʋu yi wo gbɔ kabakaba. Woƒo tsileƒea ƒe ʋɔtrua hedoe esime tu bubu aɖe ɖi, eye wòva dze gakpo ʋɔtrua ƒe ʋuƒoa dzi.
  
  Nina ƒo nu kple ɣli be: "Oo nye Mawu, ewu mí," eye wònɔ kpekpeɖeŋunanu gbãtɔa me dzrom be nu ɖaɖɛ aɖe si wòate ŋu azã hã le esi Detlef to ʋɔtrua nu godoo. Ekpɔ gakpo ƒe lãgbalẽŋudɔwɔnu aɖe eye wòtsɔe de eƒe megbekotoku me.
  
  Perdue do susua ɖa esi wòtutu eƒe mo be: "Te fesrea kpɔ."
  
  "Nukae gblẽ?" - eye wòbia. Perdue gadze abe ɖe wòdze dɔ ene, fifia nɔ eƒom fũ eye wòlé tsileƒea ƒe asiléƒe ɖe asi. "Oo Mawu, menye azɔ o."
  
  "Gbe ma, Nina. Ŋutsu si le telefon dzi. Mesusu be mekpɔe dze sii. Eŋkɔe nye Kemper. Esi wogblɔ ŋkɔa le miaƒe nuŋlɔɖi me la, nye hã mese le ɖokuinye me abe alesi mese le ɖokuinye me fifia ene. Eye esi mese ŋutsu ma ƒe gbe le Sam ƒe telefon dzi la, ʋuʋudedi dziŋɔ ma gadze dzinye ake," elɔ̃ ɖe edzi, eye wònɔ gbɔgbɔm sesĩe.
  
  "Èsusu be ame aɖe ƒe gbe gbɔe afakaka siawo tsoa?" ebia kabakaba, eye wòmiã eƒe ŋgonu ɖe anyigba be yeakpɔ ʋɔtrua te.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Nyemeka ɖe edzi o, gake mesusui nenema," eye wònɔ avu wɔm kple ŋkuɖoɖonudzi ƒe asiléle si gbɔ eme.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Ame aɖe le tsitre ɖe ʋɔtrua ŋgɔ." "Purdue, ele be nànɔ dzidzɔ kpɔm. Ele ʋɔtrua nu. Ele be míato fesre nu. Èsusu be yeate ŋu akpɔ egbɔa?"
  
  Eʋuʋu ta. Egblɔ kple hũɖeɖe be: "Ðeɖi te ŋunye akpa." "Ele be g-do go... uh, tso afisia..."
  
  Perdue ƒo nu masɔmasɔ, eye wòkli nu yi nugododeƒea eye wòdo eƒe abɔwo ɖe dzi.
  
  "Nyemagblẽ wò ɖi le afisia o!" - eƒe tsitretsiɖeŋu. Perdue ƒo aɖuɖɔ vaseɖe esime wògbɔdzɔ akpa be wòanɔ anyi. Enɔ anyi kpoo le ʋɔtrua ŋgɔ ɖikekemanɔmee. Nina tsɔe be Germanytɔ si ƒe tagbɔ gblẽ la alala dzigbɔɖitɔe be woado ale be yeate ŋu ada tu wo. Egakpɔtɔ nɔ ʋɔtrua ŋgɔ, eyata eʋu tsileƒea ƒe pɔmpiwo be yeaɣla yeƒe ʋuʋu. Etrɔ pɔmpiawo le mɔa katã dzi eye emegbe wòʋu fesrea nyuie. Nina dzigbɔɖitɔe tsɔ lãgbalẽŋudɔwɔnu ƒe asike ɖe gaviawo, ɖekaɖeka, vaseɖe esime wòte ŋu ɖe mɔ̃a ɖa. Esia sesẽ ŋutɔ. Nina ƒo nu kple hũɖeɖe, eye wòtrɔ eƒe akɔta be yeaɖiɖii, gake ekpɔe be Perdue ƒe abɔwo kɔ ɖe dzi be yeakpe ɖe ye ŋu. Eɖiɖi gaviawo ɖe anyi, eye wògava nɔ abe eƒe ame xoxoa ene ake. Afakaka wɔnuku siawo wɔ nuku nɛ kura, si na wòse le eɖokui me be yedze dɔ dziŋɔ aɖe, gake eteƒe medidi o woɖe asi le eŋu.
  
  "Ðe wò lãme sẽa?" ebia nya sia. Eʋuʋu ta kple gbɔdzɔe, gake Nina te ŋu kpɔe be asrã kple ʋuʋudedi si nɔa ye ŋu ɣesiaɣi la nɔ tsi vɔm le ye ŋu kabakaba. Eƒe ŋkuwo dze abe ɖeɖi te wo ŋu ene eye eƒe mo biã, gake ewɔ nu heƒo nu abe alesi wònɔna ɖaa ene. Perdue kpe ɖe Nina ŋu wòdo to fesre nu eye wòti kpo ɖe gbe si le gota la dzi. Eƒe ŋutilã kɔkɔ la ƒo xlãe le mɔ si le gbadzaa vie la dzi le mɔ si le gbadzaa vie nu hafi ti kpo yi anyigba le egbɔ.
  
  Kasia, Detlef ƒe vɔvɔli va dze wo dzi.
  
  Esi Nina lé ŋku ɖe ŋɔdzinu gã la ŋu la, eƒe dzi tɔ kloe. Eti kpo hetsɔ lãgbalẽŋudɔwɔnu ƒoe ɖe eƒe akɔta, eye mebu eŋu o. Perdue ƒo Glock la le esi eye wòxɔe, gake gavi la xa, si fia be magazine ƒuƒlu aɖe li. Ŋutsu gã la lé Nina ɖe eƒe akɔnu, henɔ nu kom le Perdue ƒe agbagbadzedze be yeada tue si medze edzi o ta. Nina ɖe lãgbalẽŋudɔwɔnua do goe eye wògaƒoe ake. Detlef ƒe ŋku ʋuʋu esi wòtsɔ akplɔ siwo wotu la ƒo ɖe eƒe ʋuƒoa me.
  
  "Na míayi, Nina!" Perdue do ɣli, eye wòtsɔ aʋawɔnu si ŋu viɖe aɖeke mele o la ƒu gbe. "Hafi wòafɔ. Egale ʋuʋum kokoko!"
  
  "Ɛ̃?" - eɖo nukomo. "Mate ŋu atrɔ esia!"
  
  Gake Perdue hee dzoe eye wosi yi dua me, eye wogblẽ woƒe nuwo ɖi.
  
  
  Ta 25 lia
  
  
  Sam kli nu le ŋutasẽla si ƒe nɔnɔme le abe ƒu ene la megbe. Tso ʋuʋudedi aɖe si le eƒe ɖusime ŋkume teti me la, ʋu sina to eƒe mo eye wòƒo ɖi eƒe awudziwui. Adzodalaawo lé eƒe asiwo, eye wohee yi tɔdziʋu gã aɖe si nɔ ʋuʋum le Gdynia-ƒuta ƒe tsi dzi la gbɔ.
  
  Ame si lée la gblɔ nɛ be: "Aƒetɔ Cleave, mele mɔ kpɔm be nàwɔ ɖe míaƒe sededewo katã dzi, ne menye nenema o la, woabu fɔ xɔ̃wòwo ɖe Germany ƒe Dukplɔla ƒe ku ta."
  
  "Naneke mele asiwò nàhe ɖe wo ŋu o!" Sam ʋli nya. "Gakpe ɖe eŋu la, ne wofe ɖe wò asiwo me la, mí katã míaku mlɔeba le mɔ sia mɔ nu. Míenya alesi Sededea ƒe taɖodzinuwo nyɔ ŋui."
  
  "Eye le afisia la, mesusu be ènya alesi gbegbe Habɔbɔa ƒe nunya kple ŋutetewo le. Aleke gbegbe nye bometsitsie nye si. Taflatse mègana mazã wò dɔwɔhatiwo abe kpɔɖeŋu ene atsɔ afia alesi míetsɔ ɖe le eme na wòe o," Klaus ƒo nu kple fewuɖutɔe. Etrɔ ɖe eƒe amewo ŋu. "Na wòaɖo ʋua. Ele be míayi ".
  
  Sam ɖoe be yeakpɔ mɔ na yeƒe ɣeyiɣi hafi ate kpɔ be yeazã yeƒe aɖaŋu yeyea. Edi be yeaɖi ɖe eme vie gbã be yeakpɔ egbɔ be magado kpo nu le ye ŋu ake o. Wohee to melidzeƒea dzi madzemadzee hetue ɖe meli si nɔ ʋuʋum la me.
  
  "Mikplɔe vɛ!" - ŋutsuawo dometɔ ɖeka de se.
  
  Klaus gblɔ kple nɔnɔme nyui be: "Míakpɔ wò ne míeɖo afisi míeyina, Aƒetɔ Cleve."
  
  "Oo Mawu, kpɔ ɖa, megava le Nazitɔwo ƒe meli si me futɔwo le me!" Sam fa konyi le eƒe dzɔgbese ŋu, gake eƒe seselelãme meɖe asi le eŋu kura o: "Fifia la, mavuvu woƒe ahɔhɔ̃wo eye mana woawu wo nɔewo." Nukutɔe la, ese le eɖokui me be yeƒe ŋutetewo sẽ ŋu wu ne yeƒe seselelãmewo menyo o . Zi alesi eƒe susuwo do viviti ɖe edzii va zu, zi nenemae ʋuʋudedi si le eƒe ahɔhɔ̃ me la nu sẽnae. "Egakpɔtɔ li," eko alɔgbɔnu.
  
  Ezu numame nɛ be wòase le eɖokui me be yenye dɔlékui aɖe. Nyanya be menye naneke wu nudzodzoe aɖe si tso anyigba dzi ƒe ɖekakpui me o ta la, mewɔ vovototo aɖeke na Sam o. Esia na wòkpɔ ŋusẽ gã aɖe le susu me, ɖewohĩ ewɔ ŋutete aɖewo siwo woŋlɔ be ɣeyiɣi didi aɖee nye sia alo esiwo womegatu ɖo le etsɔme didi o la ŋudɔ. Esusu be ɖewohĩ enye nugbagbe aɖe si wotrɔ asi le etɔxɛe be wòawu ame, abe lã lénu ƒe dzɔdzɔmeŋutetewo ene. Esia ate ŋu ahe ŋusẽ ɖa le egbegbe ahɔhɔ̃a ƒe akpa aɖewo ŋu, eye wòtrɔe yi susu me dzɔdzɔmeŋutete gbãtɔwo gbɔ; eye esi wònye be dzɔdzɔmeŋutete siawo subɔa agbetsitsi ta la, menye funyafunyawɔwɔe ƒe taɖodzinue wònye o, ke boŋ be woabɔbɔ wo ɖe anyi ahawu wo.
  
  Hafi woatutu nyadzɔdzɔŋlɔla si woƒo la ayi xɔ si wodzra ɖo ɖi na woƒe gamenɔla la me la, ŋutsu eve siwo lé Sam ɖe asi la ɖe eƒe awuwo le eŋu. To vovo na Dave Perdue la, Sam metsi tre ɖe eŋu o. Ke boŋ ezã ɣeyiɣi si le eƒe susu me tsɔ xe mɔ ɖe nusianu si wowɔna nu. Germanytɔwo ƒe gorilla eve siwo nɔ eƒe awuwo ɖem la wɔ nuku, eye le Germanytɔ sue si gɔme wòse nu la, wonɔ tsatsa dam le ɣeyiɣi didi si wòaxɔ hafi Scotlandtɔwo ƒe runt la nagbã ŋu.
  
  Ŋutsu si ƒe taɖa le ɖaa la ko alɔgbɔnu esi wònɔ Sam ƒe kɔdalawo hem va ɖo eƒe afɔkpodzi be: "Zi geɖe la, ɖoɖoezizi nyea ɖiɖi ƒe akpa gbegblẽ."
  
  Ame si ƒe ŋutilã le ƒuƒlu la de dzesii be: "Nye ahiãvi wɔa esia hafi wòtsɔa dziku ƒua gbe." "Euro 100, be kaka etsɔ naɖo la, afa avi abe nyɔnuvi ene."
  
  Adzodala si ƒe ta ƒo wɔ la tsɔ ŋkubiãnyawo kpɔ Sam, eye wòtsi tre ɖe egbɔ le mɔ si mevo o nu. "Èle eme. Megblɔ be ele agbagba dzem be yeasi hafi míava ɖo Latvia."
  
  Ŋutsu eveawo ko alɔgbɔnu esi wogblẽ woƒe aboyomea ɖi amama, wovuvu eye wònɔ dzo dam le nutsyɔnu si me wometsɔ ɖeke le eme o la megbe. Esi wotu ʋɔa la, Sam nɔ ʋuʋum hena ɣeyiɣi aɖe. Menya nusitae o. Ðeko medi be yeaʋuʋu o, togbɔ be eƒe tamebubu menɔ zitɔtɔ me kura o hã. Le ememe la, ese le eɖokui me be ŋusẽ le ye ŋu, ŋutete le ye ŋu eye ŋusẽ le ye ŋu, gake etsi tre ɖe afima tututu be yeada nɔnɔmea kpɔ ko. Ʋuʋu gbãtɔ koe nye eƒe ŋku siwo nɔ xɔ si me wogblẽe ɖi la me dzrom.
  
  Xɔ si ƒo xlãe la mefa kura o, abe alesi wònɔ mɔ kpɔm na aƒetɔ siwo fa miamiamia eye wobua akɔntae ene. Ga gli siwo ƒe amadede nye krem siwo do ƒome kple dzogoe ene siwo wotsɔ gaviwo bla ɖe anyigba fafɛ si le ƒuƒlu si le afɔ te la ŋu. Abati aɖeke menɔ anyi o, nugododeƒe aɖeke menɔ anyi o, eye fesre aɖeke menɔ afima o. Ʋɔtru aɖe ko, si wotu ɖe eƒe goawo dzi abe alesi wotu gliawo ene. Akaɖi ɖeka koe nɔ anyi, si me klẽna vie le xɔ si me ƒu kplakplakpla la me, si wɔnɛ be seselelãme ƒe ʋuʋu boo aɖeke meganɔa eŋu o.
  
  Sam meɖe fu na Sam be eɖoe koŋ mehe susu ɖa o, elabena nusi wosusu be enye funyafunyawɔwɔmɔnu si Kemper ƒe mɔɖeɖee nye mɔnukpɔkpɔ si woxɔ nyuie na eƒe ame si woɖe aboyoe be wòatsɔ eƒe susu aɖo eƒe susu ƒe ŋutetewo ŋu bliboe. Ga la fa miamiamia, eye ele be Sam natsi tre zã bliboa katã alo atsɔ eƒe akɔta aƒu gbe ɖe tsikpe me. Ebɔbɔ nɔ anyi, mebu eƒe nɔnɔme sesẽa ŋu boo o, eye vuvɔ si do kpata la mewɔ dɔ ɖe edzi kura o.
  
  Egblɔ na eɖokui be: "Ya dzomavɔ me kple nusianu." "Scotlandtɔe menye, mi bometsilawo. Nukae nèsusu be míedona le míaƒe kilts te le ŋkeke si sɔ dzi?" Vuvɔ si nɔ eƒe vidzinuwo te la mevivina o godoo, gake woate ŋu ado dzi atsɔe, eye emae hiã le afisia. Sam di vevie be ʋuƒo aɖe nanɔ ye tame be yeatsi akaɖiawo. Kekelia tɔtɔ eƒe ŋugbledede. Esi tɔdziʋua nɔ ʋuʋum le ete la, emiã ŋku, henɔ agbagba dzem be yeaɖe taɖuame si nɔ ƒoƒom kple dzobibi si nɔ yeƒe abɔta le afisi ŋutigbalẽa vuvu le esime wònɔ avu wɔm kple amesiwo lée la ɖa.
  
  Vivivi la, Sam nɔ ɖiɖim ɖe vevesese suesuesuewo abe vevesese kple vuvɔ ene dzi, eye wònɔ tsatsam vivivi yi tamebubu ƒe tsatsam siwo nu sẽ wu me vaseɖe esime wòse le eɖokui me be tsi si le yeƒe tagbɔ me la nu sẽ, abe nudzodzoe si meɖea dzi ɖi o si nyɔ le eƒe tagbɔ ƒe titina ene. Ƒutsotsoe nyanyɛ aɖe to eƒe ahɔhɔ̃ me, eye eƒe ɖewo ge ɖe eƒe aklã me abe adrenaline ƒe sisi ene. Ese le eɖokui me be yeƒe ŋkuwo le dzo dam esime dzikedzo manyatalenu aɖe yɔ yeƒe ta me fũ. Sam ko alɔgbɔnu.
  
  Ka aɖe va nɔ eƒe susu me esi wònɔ agbagba dzem be yeƒe susu nanɔ Klaus Kemper ŋu. Mehiã be wòake ɖe eŋu le melia me o zi alesi wògblɔ eƒe ŋkɔ ko. Le nusi dze abe gaƒoƒo ɖeka ene megbe la, mete ŋu ɖu ŋutasẽla si te ɖe eŋu dzi kokoko o, si na Sam gbɔdzɔ eye fifia nɔ eŋu. Dziɖeleameƒo do ŋɔdzi na eƒe ɖokuidziɖuɖu kpakple eƒe mɔkpɔkpɔ be yeate kpɔ, gake eyi edzi nɔ agbagba dzem. Mlɔeba la, eƒe susu te ɖe edzi ale gbegbe be eƒe susu megava o.
  
  Esi Sam va la, xɔa me do viviti, si wɔe be meka ɖe eƒe nɔnɔmea dzi o. Aleke kee wòɖate eƒe ŋkuwoe o, mete ŋu kpɔ naneke le viviti si do goglo la me o. Mlɔeba la, Sam te ɖikeke le eƒe susuŋudɔwɔwɔ ŋu.
  
  Esi wòdo eƒe asi ɖe ŋgɔ, eye eƒe asibidɛwo meɖi ƒo o la, ebia eɖokui be: "Ðe mele drɔ̃e kum?", "Ðe nu dziŋɔ sia ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te fifiaa?" Gake mate ŋu anɔ nenema o. Le nyateƒe me la, ne ame kemɛa xɔ ŋusẽ la, zi geɖe la, Sam nɔa ŋku lém ɖe nu ŋu to nusi dze abe nutsyɔnu tsɛ aɖe ene me.Egadze agbagba siwo wòdze va yi gɔme la, ekeke eƒe susu ɖe enu abe asike si le didim ene yi viviti me be yeake ɖe Klaus ŋu: Asitɔtrɔ, eyae eva dze be, nye nuwɔna si womate ŋu akpɔ o, eye naneke metso eme o negbe numedzodzro sesẽ aɖe ƒe gbe siwo le didiƒe kple ame bubuwo ƒe nukoko sesẽwo koe.
  
  Kasia, abe dzikedzo ƒe ƒoƒo ene la, eƒe nukpɔsusu le nusiwo ƒo xlãe ŋu bu, eye wòva xɔ ɖe ŋkuɖodzinya vevi aɖe si ŋu menya vaseɖe fifia o dzi. Sam blu ɖe eta, esi wòɖo ŋku alesi wòmlɔ kplɔ̃a dzi le akaɖi ƒoɖi siwo klẽna nublanuitɔe le dɔwɔƒea te dzi. Eɖo ŋku dzoxɔxɔ sesẽ si wòdo goe le dɔwɔƒe sue si yɔ fũ kple dɔwɔnuwo kple nugoewo me dzi. Hafi wòate ŋu akpɔ nu geɖe la, eƒe ŋkuɖoɖonudzia he seselelãme bubu aɖe vɛ si eƒe susu tiae be yeaŋlɔ be.
  
  Vevesese sesẽ aɖe yɔ eƒe to ememetɔ me esime wòmlɔ teƒe doviviti si me dzoxɔxɔ le la. Ati ƒe tsi aɖe do tso ʋuƒo aɖe si le etame me, eye wòto eƒe mo vie. Dzo gã aɖe nɔ ʋuʋum le eƒe ŋkuɖodzinyawo ƒe ŋutega siwo nɔ ʋuʋum la me le ʋuƒoa te. Enye dzoxɔxɔ sesẽ tsoƒe. Le eƒe to me la, ʋuʋudedi ɖaɖɛ aɖe na wòdo ɣli le vevesese ta esime tsi ɣi aɖe nɔ dodom ɖe kplɔ̃ si te ɖe eƒe ta ŋu dzi.
  
  Sam ƒe gbɔgbɔ lé eƒe ŋɔti esime nukpɔkpɔ dze sii va nɔ eƒe susu me ƒu du. "Amber! Nu gbagbe la xaxa ɖe amber, si amegãxi tsitsi ma tsɔ ƒu gbe la me! Godoo! Esi wòfa la, nuwɔwɔ si me ʋu le la te ŋu si faa. Togbɔ be, le ƒe siawo katã megbe la, ele be wòaku hã. Mebe, blemati aɖe ƒe tsi meɖina kura o!" Sam ʋli nya kple eƒe susuŋudɔwɔwɔ. Esia dzɔ esime eƒe susu nɔ afã kple afã le avɔ aɖe te le dɔwɔƒe - Kalihasa ƒe anyigba - esime wògakpɔtɔ nɔ hayahayam tso eƒe fukpekpe me le meli si woƒo fi de DKM Geheimnis me le esi wòtsɔe ƒu gbe vɔ megbe.
  
  Tso afima, kple tɔtɔ kple vevesese katã la, nuwo do viviti. Gake Sam ɖo ŋku ame tsitsi si ƒu du ge ɖe eme be yeaxe mɔ na tsi ɣia be wòagakɔ o la dzi. Eɖo ŋku edzi hã be ame tsitsia biae be ɖe wonya ye do goe le Dzomavɔ me hã eye ameka tɔe wònye hã. Sam ɖo "Purdue" ŋu enumake na ame tsitsia ƒe nyabiasea, si nye subconscious reflex wu ɖekawɔwɔ ŋutɔŋutɔ, eye le ŋkeke eve megbe la, ekpɔ eɖokui le mɔ dzi yina adzame dɔwɔƒe aɖe si le didiƒe ʋĩ.
  
  Afimae Sam wɔ eƒe hayahaya vivivi eye wòsesẽ le Purdue ƒe ɖɔktawo ƒe ƒuƒoƒo si wotsɔ asi tia ƒe beléle kple atikewɔwɔ ŋuti dzɔdzɔmeŋutinunya te vaseɖe esime wòsu te be yeawɔ ɖeka kple Purdue le Reichtisusis. Edzɔ dzi nɛ ŋutɔ be afimae wògawɔ ɖeka kple Nina, si nye eƒe lɔlɔ̃tɔ eye wònye nusi ŋu wònɔa avu wɔm kple Perdue ɣesiaɣi le ƒeawo me.
  
  Ŋutega bliboa xɔ sɛkɛnd blaeve pɛ ko, gake Sam se le eɖokui me abe ɖe wòle nu sia nu kpɔm tsitotsito le ɣeyiɣi ŋutɔŋutɔ me ene - nenye be ɣeyiɣi ƒe nukpɔsusua li gɔ̃ hã le anyinɔnɔ ƒe seselelãme sia si tro me. Ne míebu eƒe ŋkuɖodzinya siwo nɔ vɔvɔm ŋu la, Sam ƒe nuŋububu trɔ gbɔ va nɔ abe alesi wònɔ tsã ene kloe. Le xexe eve siwo nye susu me tsaglãla tsaglãla kple ŋutilã me nu ŋutɔŋutɔ dome la, eƒe sidzenuwo trɔna abe lever siwo trɔna ɖe elektrikŋusẽ siwo trɔna ŋu ene.
  
  Etrɔ va xɔa me, eye akaɖi ƒuƒlu aɖe ƒe keklẽ fafɛ nɔ eƒe ŋku siwo sea veve eye dzoxɔxɔ le wo ŋu la dze edzi. Sam mlɔ eƒe akɔta, eye wònɔ ʋuʋum le anyigba fafɛ si le ete la ta. Tso abɔta va ɖo nyiviwo dzi la, nye ŋutigbalẽ nɔ ƒoƒom le gakpoa ƒe dzoxɔxɔ si nu metsina o ta. Afɔɖeɖewo te ɖe xɔ si me wònɔ la ŋu, gake Sam ɖoe be yeaƒo possum, eye eƒe dzi gbã ake le esi mete ŋu yɔ entomo mawu si do dziku la abe alesi wòyɔe ene o ta.
  
  "Aƒetɔ Cleave, hehe si sɔ nam be manya ne ame aɖe le aʋatsokaka wɔm. Mienye nuwɔametɔ wu nye o," Klaus ƒo nu le ɣlidodo me ɖekematsɔlemetɔe. "Ke hã, menya nu si nènɔ agbagba dzem be yeawɔ hã, eye ele nam be magblɔ be, wò dzideƒo dzɔa dzi nam ŋutɔ."
  
  Sam di vevie be yeanya nu tso eŋu. Meʋuʋu o, ebia be: "Oo, gblɔe nam, amegãɖeɖi." Klaus medo dzidzɔ na Klaus le snide imitation si Sam Cleave zã tsɔ ɖu fewu le eƒe nuƒoƒo ƒe ŋutete si ŋu wokɔ, si nye nyɔnu tɔ kloe la ŋu o. Eƒe asibidɛwo ƒo ɖe nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe amemabumabu ta kloe, gake enye ɖokuidziɖuɖu ŋuti nunyala bibi eye wòna wònɔ nɔnɔme nyui me. "Èdze agbagba be yeafia mɔ nye tamesusuwo. Eɖanye ema, alo ɖeko nèɖoe kplikpaa be yeanɔ nye tamesusuwo me abe ŋkuɖodzinya si medzea ame ŋu o le ahiãvi tsãtɔ aɖe ŋu ene."
  
  Sam ƒo nu kple dzidzɔ be: "Abe ɖe nènya nusi nyɔnuvi nye ene." Enɔ mɔ kpɔm be woaƒoe ɖe akɔta alo afɔkpodzi na ta, gake naneke medzɔ o.
  
  Esi Klaus gbe agbagba siwo Sam dze be yeado ŋusẽ yeƒe hlɔ̃biabia la, eɖe eme be, "Menya be Kalihasa le asiwò, Aƒetɔ Cleve. Edzɔa dzi nam be miebuam be menye ŋɔdzinu gã aɖe ale gbegbe be miate ŋu azã esia ɖe ŋunye, gake ele be maɖe kuku na mi be miawɔ nuwɔna siwo naa ame ƒe dzi dzea eme wu." Hafi Klaus nadzo teti la, ko alɔgbɔnu na Sam be: "Taflatse dzra wò nunana tɔxɛa ɖo na... atɔa."
  
  
  Ta 26 lia
  
  
  "Èkpɔe dze sii be Pripyat didi tso afima gbɔ abe gaƒoƒo wuiene ene, alo?" Nina na Perdue nya esi wònɔ adzame yim ɖo ta Kirill ƒe ʋudzraɖoƒe. "Ne míagblɔ nyateƒe si wònye be ɖewohĩ Detlef gakpɔtɔ le afisia, abe alesi nàte ŋu asusui le nyateƒe si wònye be eƒe kukua mele teƒe si tututu meƒoe mamlɛtɔ le o, alo?"
  
  Perdue gblɔ nɛ kpoo be: "Nina, lɔlɔ̃tɔ, afikae wò xɔse le? Eye esi nyo wue nye be afikae afakala sassy ma si nètrɔna zu zi geɖe ne yiyia sesẽ la le? Ka ɖe dzinye. Menya alesi mawɔe. Aleke míagawɔ axɔ na Sam?"
  
  "Sam tae? Èka ɖe edzi be menye Amber Room la tae oa?" - eyɔe nɛ. Perdue medze na ŋuɖoɖo na eƒe nutsotsoa o.
  
  Eƒo nu liʋiliʋi be: "Esia medze ŋunye o," eye wòbɔbɔ nɔ Perdue xa, henɔ aƒea kple akpata si me wosi le kpuie si me mede gaƒoƒo eve o do ŋgɔ la ƒe golɔgoewo me dzrom. "Sese le ɖokuinye me be egakpɔtɔ le afima."
  
  Perdue ge ɖe Cyril ƒe ʋudzraɖoƒe ƒe ʋɔtrua ŋu, eye gayibɔ gbadzɛ eve siwo gblẽ eye ka kple hingewo melé wo ɖe teƒe ɖeka kura o. Wotsɔa gaƒoɖokui si le kɔsɔkɔsɔ ɣi aɖe si xɔ dzo dzi doa ka kple ʋɔtruawo, eye dometsotso si nye sentimeta geɖe tso ɖusimeʋɔtrua ƒe nɔnɔme si le tsia dzi vie gbɔ. Viviti do le do si le aƒea me la megbe. Perdue dze agbagba be yeakpɔe ɖa be yeate ŋu agbã gaƒoɖokui la hã, gake gbeɖiɖi dziŋɔa na wòɖe asi le agbagba si dzem wònɔ be yeaƒo asa na ahosi amewula aɖe ƒe fuɖename ŋu.
  
  Nina te tɔ ɖe edzi be: "Esia nye susu gbegblẽ," eye vivivi la, megagbɔa dzi ɖi na Perdue o.
  
  Egblɔ kple susu be: "De dzesii." Esi wòbu tame vevie la, etsɔ eƒe asi ɖo eƒe ata dzi be wòahe eƒe susu. "Nina, nyɔnu sue aɖe ŋutɔe nènye."
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Akpe na wò be nède dzesii."
  
  "Èsusu be yeate ŋu atsɔ yeƒe ŋutilã aɖo ʋɔtruawo domea?" ebiae tso dzi me. Esi wòkɔ ŋkume ɖeka ɖe dzi, eye wòlé ŋku ɖe eŋu dũu, eye megblɔ nya aɖeke o. Le nyateƒe me la, enɔ eŋu bum, ne míebu eŋu be ɣeyiɣia nɔ vɔvɔm eye didiƒe ʋĩ aɖe le wo si woazɔ hafi aɖo woƒe taɖodzinu si kplɔe ɖo. Mlɔeba la, egbɔ ya, eye wòmiã ŋku eye wòxɔ vevesese si wòsusu do ŋgɔ ɖe nusi wòle wɔwɔ ge ta ƒe ya si sɔ.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Menya be mate ŋu aɖo ŋu ɖe ŋuwò."
  
  "Zi ɖoɖoe!" - eƒo nu ɖe eŋu, nɔ eƒe nuyiwo ƒom le dziku me eye wòtsɔ susu ɖo nu ŋu bliboe. Nina zɔ mɔ yi ŋgɔ to gbe kɔkɔwo kple gbe siwo ŋu ŋu le, siwo ƒe ŋùwo to eƒe jeans ƒe avɔ ɣia me. Eʋuʋu, ƒo fi de, eye wònɔ ɣli dom to ʋɔtru eve ƒe ʋuƒoa me vaseɖe esime wòɖo mɔxenu si nɔ eya kple Kirill ƒe Volvo si woƒo la dome la gɔme. Nina tsɔ eƒe ŋkuwo dzidze dometsotso doviviti si le ʋɔtruawo dome ƒe kekeme, eye wònɔ ta ʋuʋum ɖo ta Perdue ƒe mɔ dzi.
  
  "Ŋgᴐgbe! You"ll come," egblɔ kple nu nɛ, eye wònɔ ŋku lém ɖe gbeawo megbe be yeakpɔ Detlef. Ne ekpɔ aƒea nyuie eye vevietɔ fesre si le tsileƒea. Ke hã, viɖe si le eme hã nye fiƒode, elabena efia be ame aɖeke mate ŋu anɔ wo kpɔm tso aƒeme o. Detlef te ŋu kpɔ wo bɔbɔe abe alesi woate ŋu akpɔe ene, eye ema tae wòhiã kpata ɖo.
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Oo Mawu," eye wòtu eƒe abɔwo kple abɔta ɖe ʋɔtruawo dome, eye wònɔ ʋuʋum ɖe ʋɔtru si wotsɔ ƒo xlãe si nɔ eƒe akɔta esime wònɔ to ɖom la ƒe go si le gbadzaa la ŋu. Egblɔ le ɣlidodo me kpoo be: "Aƒetɔ, enyo be nyemeyi mɔ bubu dzi o." "Tuna-go ma ana woaɖe ŋutigbalẽ le ŋunye le fucking dziŋɔ aɖe ŋu!" Eʋuʋu mo geɖe wu esi eƒe ata nɔ hehem to kpe suesuesue siwo me ʋuʋudedi le dzi, eye eƒe asibidɛ siwo hã gblẽ nenema ke la kplɔe ɖo.
  
  Perdue ƒe ŋkubiãnyawo gakpɔtɔ nɔ aƒea ŋu, gake mese alo kpɔ naneke si axlɔ̃ nui o-haɖe o. Eƒe dzi nɔ ƒoƒom le tudala aɖe si wua ame aɖe si do tso aƒea ƒe megbeʋɔtru nu ŋu bubu ta, gake eka ɖe Nina dzi be wòaɖe wo tso nɔnɔme sesẽ si me wokpɔ wo ɖokui le la me. Le go bubu me la, enɔ vɔvɔ̃m be ate ŋu adzɔ be Kirill ƒe ʋua ƒe safuiwo manɔ dzodoƒea o. Esi wòse kɔsɔkɔsɔa ƒe ɖiɖi la, ekpɔ Nina ƒe akɔta kple klowo ge ɖe doa me, eye emegbe eƒe afɔkpawo bu ɖe viviti me. Nublanuitɔe la, menye eya ɖeka koe se toɣliɖeɖea o.
  
  Eko alɔgbɔnu gblɔ le ɣlidodo me be: "Dɔ gã aɖee, lɔlɔ̃."
  
  Esi Nina ge ɖe eme la, eƒe dzi dze eme be ʋu ƒe ʋɔtru si wòdze agbagba be yeaʋu la ʋu, gake eteƒe medidi o eƒe dzi gbã vevie esi wòkpɔe be safuiawo mele teƒe siwo tudala gbogbo siwo wòkpɔ la do susua ɖa la dometɔ aɖeke o.
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Damn," eye wònɔ tɔƒodenuwo, biyagowo, kple nu bubu geɖe siwo ƒe taɖodzinu medi be yeabu gɔ̃ hã ŋu o la me dzrom . "Afikae wò safuiwo le, Kirill? Afikae Russia-srafo tsitsi siwo ƒe tagbɔ gblẽ la dzraa woƒe ʋu ƒe safui fiƒodewo ɖo negbe ɖe woƒe kotokuwo me ko?"
  
  Le gota la, Perdue se nuɖaƒea ƒe ʋɔtrua nɔ ʋuʋum. Abe alesi wòvɔ̃e ene la, Detlef do le dzogoea dzi. Perdue blu ɖe gbea dzi kple mɔkpɔkpɔ be Detlef do go yi gota hena nu maɖinu aɖe. Gake Germanytɔ gã la yi edzi nɔ zɔzɔm ɖo ta ʋudzraɖoƒea, afisi edze abe Nina kpɔ kuxi le le eƒe ʋu ƒe safuiwo didi me ene. Wotsɔ avɔ aɖe si me ʋu le ƒomevi aɖe xatsa eƒe ta, eye wòtsyɔ eƒe ŋku, si Nina tsɔ lãgbalẽŋudɔwɔnu to. Esi Perdue nya be Detlef tsi tre ɖe ye ŋu ta la, eɖoe be yeahe yeƒe susu ɖa le Nina ŋu.
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me esi wòti kpo va dze ŋkume eye wòɖo ta tɔdziʋuxɔ si didi tso afima gbɔ ŋutɔ la be: "Mele mɔ kpɔm be tu fiƒode ma mele eŋu o." Ema megbe kpuie la, ese tu ƒe ɖiɖi, ese ʋuʋudedi dzodzoe aɖe le eƒe abɔta eye bubu aɖe ƒo to eƒe to ŋu. "Nu maɖinu!" - edo ɣli esi wòkli nu, gake etso eye wòyi azɔlizɔzɔ dzi.
  
  Nina se tudada. Esi wòdze agbagba ɖesiaɖe be yemavɔ̃ o la, elé hɛ sue aɖe si wotsɔ kpae si mlɔ anyigba le mɔzɔlawo ƒe zikpui megbe, afisi woƒo tɔƒodenuwo ɖo.
  
  "Mele mɔ kpɔm be tu siawo dometɔ aɖeke mewu nye ahiãvi tsãtɔ Detlef o, alo matsɔ pick sue sia awɔ wò kposɔ ƒe ŋutigbalẽ," eye wòko alɔgbɔnu, eye wòsi ʋua tame akaɖiwo eye wòbɔbɔ be yeaɖo ka si le ʋua ƒe ʋukuku te la gbɔ. Meɖoe be yeagade dzo yeƒe lɔlɔ̃ si nɔ ye kple Dave Perdue dome tsã la me o, gake enye exɔlɔ̃ vevi eveawo dometɔ ɖeka eye wòsubɔnɛ, togbɔ be enaa wògena ɖe nɔnɔme siwo dea eƒe agbe afɔku me ɣesiaɣi hã.
  
  Hafi Perdue naɖo tɔdziʋudzeƒea la, ekpɔe be dzo le yeƒe asi me. Ʋu ƒe sisi dzodzoe aɖe nɔ sisim to eƒe abɔta kple asi dzi esime wònɔ du dzi yina xɔa ƒe bebeƒe, gake esi wòte ŋu trɔ kpɔ megbe mlɔeba la, nu bubu aɖe si wɔ nuku nɛ vɔ̃ɖi la nɔ elalam. Detlef meti eyome kura o. Esi Detlef megabua eɖokui be yenye afɔkudzidela o ta la, etsɔ eƒe Glock de gakotoku me eye wòɖo ta ʋudzraɖoƒe si me ʋuʋudedi le la gbɔ.
  
  "Oo, ao!" Perdue ƒo nu kple gbɔgbɔ. Gake enya be Detlef mate ŋu ato dometsotso sue si le ʋɔtru siwo wotsɔ kɔsɔkɔsɔ tu dome la me aɖo Nina gbɔ o. Eƒe lolome wɔdɔɖeamedzia ƒe kuxiwo nɔ eŋu, eye wònye agbeɖela na Nina sue kple feisty, amesi nɔ eme, eye wòtsɔ asi siwo fifia ƒo ka na ʋua eye kekeli aɖeke menɔ eŋu kloe o.
  
  Esi Perdue ƒe dzi gbã eye wòse veve ta la, enɔ ekpɔm wɔnamanɔŋui esime Detlef nɔ gaƒoɖokui kple kɔsɔkɔsɔa me dzrom be yeakpɔe ɖa be ame aɖe ate ŋu agbãe hã. "Anye be esusu be nye ɖeka koe le afisia. Mawu, mele mɔ kpɔm nenema, Perdue susui.Esi Germanytɔa nɔ dɔ wɔm le ʋudzraɖoƒea ƒe ʋɔtru ŋu la, Perdue ge ɖe aƒea me be yeatsɔ woƒe nu geɖe alesi yeate ŋui.Nina ƒe asitelefon dzi akploa hã me eƒe mɔzɔgbalẽ nɔ, eye wòkpɔ Sam ƒe mɔzɔgbalẽ le eme xɔa me nyadzɔdzɔŋlɔla si nɔ zikpui aɖe si le abatia xa dzi.Perdue tsɔ ga kple sika AMEX gaxɔgbalẽvi tso Germanytɔa ƒe gakotoku me.
  
  Ne Detlef xɔe se be Perdue gblẽ Nina ɖe dua me eye wòatrɔ ava wu aʋa la nu kplii la, ekema anyo ŋutɔ; biliɔnla la nɔ mɔ kpɔm esi wònɔ Germanytɔa kpɔm wònɔ ŋugble dem le nɔnɔmea ŋu tso nuɖaƒe ƒe fesre nu. Perdue se le eɖokui me be yeƒe alɔnu vuvu va ɖo yeƒe asibidɛwo dzi eye ʋu si bu la na yeƒe ta ƒo, eyata ezã ŋusẽ si susɔ nɛ tsɔ trɔ yi tɔdziʋuxɔa me le adzame.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Wɔ kaba, Nina," eye wòɖe eƒe ŋkumeɖoboloa be yeaklɔ wo ŋu eye wòatsɔ eƒe awudziwui atutu fifia si le mo nɛ. Perdue ƒe dzi dze eme esi Germanytɔa ɖoe be yemadze agbagba dzodzro be yeage ɖe ʋudzraɖoƒea o, vevietɔ le esi gaxɔa ƒe safui menɔ esi o ta. Esi wònɔ eƒe ŋkumeɖobolo dom la, ekpɔ Detlef wòɖo ta egbɔ. "Ava be yeakpɔ egbɔ be meku!"
  
  Tso ahosi gã la megbe la, dzodoƒe ƒe ɖiɖi nɔ ɖiɖim le fiẽ bliboa me. Detlef trɔ hewɔ kaba trɔ yi ʋudzraɖoƒea, eye wòhe eƒe tu. Perdu ɖoe kplikpaa be yeana Detlef nate ɖa le Nina ŋu, ne esia ana wòabu eƒe agbe gɔ̃ hã. Egado le gbea me eye wòdo ɣli, gake Detlef ŋe aɖaba ƒu edzi esi ʋua nɔ agbagba dzem be yeagadze egɔme ake.
  
  "Mèganyrɔe o, Nina!" koe nye nusi Perdue te ŋu do ɣli esi Detlef ƒe asi gãawo tu ƒo xlã kɔsɔkɔsɔa eye wodze ʋɔtruawo tutu gɔme. Nyematsɔ kɔsɔkɔsɔa ana o. Efa eye wòlolo, kakaɖedzi le eŋu wu gayibɔ ʋɔtru siwo mebɔbɔ o. Le ʋɔtruawo godo la, mɔ̃a gade ɣli ake, gake eku le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe. Fifia gbeɖiɖi ɖeka kolia si le ŋdɔ me ya me koe nye ʋɔtru siwo le ƒoƒom le Germanytɔwo ƒe gaƒoɖokui ƒe ŋusẽ si me dziku le te. Ga aɖatsi la do ɣli esi Detlef nɔ xɔtunu bliboa gbãm, eye wòvu ʋɔtruawo le woƒe ʋuƒo siwo mebɔbɔ o la ŋu.
  
  "Oo nye Mawu!" Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe, henɔ agbagba dzem vevie be yeaɖe yeƒe lɔlɔ̃a Nina, gake ŋusẽ menɔ eŋu be wòaƒu du o. Enɔ ʋɔtruawo kpɔm wonɔ dzodzom le wo nɔewo dome abe aŋgba siwo le gegem tso ati dzi ene esime mɔ̃a ganɔ ɣli dom be wòagbɔ agbe ake. Esi Volvo la nɔ ŋusẽ kpɔm ɖe edzi la, edo ɣli le Nina ƒe afɔ te eye wòƒu du yi ŋgɔ esi Detlef tsɔ ʋɔtru evelia ƒu gbe ɖe vovo.
  
  "Akpe na wò xɔlɔ̃!" Nina gblɔ esi wònɔ gasɔa tem heɖe asi le clutch la ŋu.
  
  Ðeko Perdue kpɔ Detlef ƒe ʋuƒoa wòmu esime ʋu xoxoa va dze edzi le duƒuƒu blibo me, eye wòtsɔ eƒe ŋutilã ƒu gbe ɖe axadzi afɔ geɖe le eƒe duƒuƒu ƒe ŋusẽ te. Sedan aɖe si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si ƒe amadede nye aɖaka, si nyɔŋu la ƒu du to gbe si me ʋuʋudedi le la dzi, eye wòɖo ta afisi Perdue xe mɔ nɛ ɖo. Nina ʋu mɔzɔlawo ƒe ʋɔtrua esime ʋua tɔ kloe, ɣeyiɣi didi aɖe ko ale gbegbe be Perdue tsɔ eɖokui ƒu gbe ɖe zikpui la dzi hafi do go yi ablɔdzi.
  
  "Èle nyuiea? Purdue! Èle nyuiea? Afikae wòƒo wò le?" - eyi edzi nɔ ɣli dom, nɔ ɣli dom le mɔ̃ si le du dzi la dzi.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu vɔvɔ̃tɔe, eye wòmiã asi be: "Manɔ nyuie, lɔlɔ̃tɔ." "Enye dzɔgbenyuie ŋutɔ be tu evelia meƒo nye tagbɔ o."
  
  "Enye yayra be mesrɔ̃ alesi madze ʋu gɔme be mawɔ dɔ ɖe ʋunyaʋunyawɔla dzodzoe aɖe si tso Glasgow dzi esime mexɔ ƒe wuiadre!" - egblɔ kpee dadatɔe. "Miti yome!"
  
  Eɖo eŋu be: "Ðeko yi edzi nàku ʋua, Nina." "Ðeko nàna míatso liƒoa ayi Ukraine kaba ale si nàte ŋui."
  
  Eɖe hũ be: "Ne míetsɔe be Kirill ƒe jalopy xoxoa ate ŋu akpɔ mɔzɔzɔa gbɔ," eye wònɔ amidzidzenu si nɔ ŋɔdzi dom be yeagbɔ ami ƒe dzesi ŋu la me dzrom. Perdue tsɔ Detlef ƒe gaxɔgbalẽvi fia eye wòko alɔgbɔnu to vevesesea me esime Nina nɔ nu kom aʋadziɖuɖutɔe.
  
  "Na ema nam!" eko alɔgbɔnu. "Eye nàgbɔ ɖe eme vie. Maƒle aŋekotoku na wò ne míenya ɖo du si kplɔe ɖo me ko. Tso afima la, míatɔ o vaseɖe esime míeɖo Abosam ƒe Kplu la gbɔ eye Sam natrɔ gbɔ."
  
  Perdue mese akpa mamlɛ ma gɔme o. Edɔ alɔ̃ xoxo.
  
  
  Ta 27 lia
  
  
  Le Riga, Latvia la, Klaus kple eƒe ʋua me dɔwɔla sueawo va tɔ ɖe tɔdziʋudzeƒea hena woƒe mɔzɔzɔa ƒe akpa si kplɔe ɖo. Ɣeyiɣi boo aɖeke menɔ anyi woatsɔ adzra nusianu ɖo ɖe xɔtunuawo xɔxɔ kple wo tsɔtsɔ tso Amber Xɔa me ŋu o. Ɣeyiɣi boo aɖeke menɔ anyi si woabu o, eye Kemper nye ŋutsu si megbɔa dzi ɖi kura o. Edo ɣli ɖe sededewo na ʋua ƒe ʋuƒoa esime Sam nɔ to ɖom tso eƒe gaxɔ si wotsɔ gakpo wɔe me. Kemper ƒe nya tiatia la ɖe fu na Sam nuwuwu manɔmee-atɔ-susua na wòʋuʋu, gake egaʋuʋu wu elabena menya nusi Kemper le wɔwɔm o, eye emae nye susu si sɔ na seselelãme ƒe tɔtɔ.
  
  Ele be Sam nana ta; vɔvɔ̃ ɖoe. Nusi le gbadzaa eye wòle bɔbɔe, ne míeɖe nɔnɔmetata kple bubudede eɖokui ŋu ɖa la, vɔvɔ̃ ɖoe ɖe nusi gbɔna ta. Enɔ te ɖe nyatakaka sue siwo wonae dzi se le eɖokui me xoxo be woɖoe be woaɖe ye le ɣeyiɣi sia me. Zi geɖe hafi wòte ŋu si le nusi wòvɔ̃na be enye ku si ŋu kakaɖedzi le, gake fifia ya la, eto vovo.
  
  "Màte ŋu ana ta o, Cleve," eƒo fi de eɖokui, esi wòdo tso blanuiléle kple mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe doa me. "Menye ame siwo le abe wò ene tɔe nye defeatist crap sia o. Nukae ate ŋu agblẽ nu le dzomavɔ ŋu le meli ma si me nètsia nu le didiƒe la me? Ðe nusi me nèto esime wònɔ eƒe dzomavɔmɔzɔzɔ to ŋutilã me mɔ̃ mawo ke me zi gbɔ zi geɖe la ƒe susu suetɔ kekeake le wo sia?" Gake esi Sam de ŋugble le eya ŋutɔ ƒe hehexɔxɔ ŋu vie la, eteƒe medidi o ekpɔe be yemate ŋu aɖo ŋku nusi dzɔ ɖe DKM Geheimnis dzi le eƒe gaxɔ me le afima dzi o. Nusi dzi wòɖo ŋkui enye mɔkpɔkpɔbuɖeame deto si wòhe vɛ le eƒe luʋɔ me, si nye nya bliboa ƒe susɔe ɖeka kolia si wòte ŋu se le eɖokui me le nyanya me.
  
  Le etame la, ese ŋutsuwo nɔ dɔwɔnu kpekpewo ɖem le ʋu gã aɖe si anya nye ʋu gã aɖe si tsɔa nu kpekpewo la dzi. Ne Sam menya nyuie wu o la, anye ne asusui be aʋawɔʋu aɖee. Afɔɖeɖe kabakaba te ɖe eƒe xɔa ƒe ʋɔtru ŋu.
  
  Egblɔ na eɖokui be: "It"s now or never," eye wòƒo dzideƒo nu ƒu be yeate kpɔ be yeasi. Ne ate ŋu atrɔ asi le amesiwo va ɖe eta ŋu la, ate ŋu agblẽ tɔdziʋua ɖi ame aɖeke makpɔe o. Gaƒoɖokuiawo nɔ ʋuʋum tso gota. Eƒe dzi te ƒoƒo sesĩe esi wònɔ dzadzram ɖo be yeati kpo. Esi ʋɔa ʋu la, Klaus Kemper ŋutɔ tsi tre ɖe afima nɔ alɔgbɔnu kom. Sam ƒu du yi ŋgɔ be yealé ameléla nyɔŋu la. Klaus gblɔ be: "24-58-68-91."
  
  Sam ƒe amedzidzedzea tɔ enumake eye wòdze anyigba le eƒe taɖodzinua ƒe afɔ nu. Ŋukpe kple dziku va nɔ Sam ƒe ŋgonu, gake aleke kee wòɖadze agbagbae o, mete ŋu ʋãa lãmeka ɖeka pɛ hã o. Nusi wòte ŋu se le eƒe ŋutilã si le amama eye wòxɔ abi la tame koe nye ŋutsu aɖe si me afɔku le ŋutɔ si lé nyatakaka siwo wua ame ɖe asi ƒe aʋadziɖuɖu ƒe alɔgbɔnukoko.
  
  Kemper gblɔ kple gbe si do dziku na ame be: "Magblɔ nusi, Aƒetɔ Cleave." "Esi nèɖe tameɖoɖo kplikpaa geɖe fia ta la, magblɔ nusi dzɔ ɖe dziwò teti koe nye ema la na wò. Gake!" edoa alɔe abe amesi ava nye nufiala si le nublanui kpɔm na sukuvi si ɖi fɔ ene. "Gake... ele be nàlɔ̃ be yemagana susu bubu aɖekem be matsi dzi ɖe wò agbagbadzedze madzudzɔmadzudzɔe kple fewuɖutɔe be yeasi le nye dɔwɔƒea ŋu o. Mina míayɔe ko be... dɔnyala ƒe ameŋububu. Àdzudzɔ wò ɖevime nuwɔna eye nye hã mabia gbe wò hena ƒeawo."
  
  "Medze agᴐ. Nyemebiaa gbe hawo o," Sam ɖo eŋu nɛ. "Amewo abe wò ene maxɔ dutoƒonya aɖeke tso gbɔnye gbeɖe o, eyata fuck off."
  
  Klaus gbugbɔ gblɔ kple hũɖeɖe be: "Le afisia hã la, nyee nye esi, hele mɔnukpɔkpɔ bubu nam wò be nàgbugbɔ abu wò nuwɔna si tsi tre ɖe eŋu ŋu." "Ne míagblɔe bɔbɔe la, maɖɔli wò lɔlɔ̃nu faa nyatakaka siwo nye tɔnye ɖeɖeko. Ðe mi nyadzɔdzɔŋlɔlawo medzroa mi oa... nukae miegblɔna? Seselelãme ƒe seselelãme? " .
  
  Sam lé eƒe aɖe ɖe asi; menye esi wònye dzimesesẽ tae o, ke boŋ esi wòbu aɖaŋuɖoɖo sia ŋu vie tae. "Nukae wòate ŋu agblẽ be wòana bometsila ma naxɔe ase be yele ame ɖɔʋu wɔm?" Egale ɖoɖo wɔm be yeawu wò. Àte ŋu anya nu geɖe tso nya ɣaɣla si gbɔ nèle kukum be yeakpɔ gbɔ hã ŋu, etso nya me.Gakpe ɖe eŋu la, enyo wu be nàtsɔ wò bagpipewo anɔ tsa ɖim be amesiame nakpɔe esime wò futɔ le wò ƒom. Xɔe. Ðeko nàtsɔ esia fifia ."
  
  "Ne megaxɔ nye awuwo la, nubabla aɖe le asiwò. Togbɔ be mesusu be edze be woahe to na wò le esi nèlé ŋku ɖe nane si dze ƒã be mesɔ gbɔ o ŋu ta hã la, melɔ̃a pantalon dodo le vuvɔ sia me ŋutɔŋutɔ," Sam srɔ̃e.
  
  Nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe vlododo ɣesiaɣi zu numame na Klaus, eyata megadoa dziku nɛ bɔbɔe nenema gbegbe o. Esi wònya de dzesii be anyrawɔwɔ le nya me nye Sam Cleve ƒe ametakpɔnu ko la, enɔa bɔbɔe be wòana wòaɖiɖi, ne menye ɖe wòaɖo eteƒe nɛ o hã. "Godoo. I"ll let you blame it on the cold," eɖo eŋu, eye wòfia asi Sam ƒe vidzinu siwo dze ƒã be ŋu kpea ŋu.
  
  Esi Kemper mekpɔ ŋudzedze ɖe ŋusẽ si eƒe hlɔ̃biabia ƒe amedzidzedzea kpɔ ŋu o ta la, etrɔ hebia be woatrɔ Sam ƒe awuwo ana ye. Woɖe mɔ nɛ be wòadzra nu ɖo, ado awu eye wòawɔ ɖeka kple Kemper le eƒe SUV-ʋua me. Wotso Riga la, woatso liƒo eve aɖo ta Ukraine, eye asrafowo ƒe aɖaŋuʋu gã aɖe si tsɔ nugoe si wowɔ etɔxɛe be wòatsɔ Amber Xɔa ƒe akpa xɔasi susɔeawo, siwo wòle be Sam ƒe kpeɖeŋutɔwo naxɔ la, akplɔe ɖo.
  
  Sam gblɔ na Kemper esi wònɔ ɖeka wɔm kple Black Sun ƒe aʋafia le tɔdziʋudzeƒe si le nutoa me be: "Ewɔ dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ." Kemper nɔ ŋku lém ɖe ale si wotsɔ plexiglass-go gã aɖe si dzi hadrolik-mɔ̃ eve kpɔ ŋusẽ ɖo la tso Polandtɔwo ƒe tɔdziʋu aɖe si zɔa atsiaƒu dzi ƒe akpa si le ŋgɔgbe la yina agbatsɔʋu gã aɖe me. "Ʋu ka ƒomevie nye esia?" - ebia esi wònɔ ŋku lém ɖe agbatsɔʋu gã si me wotsɔa ʋu vovovowo tsakanae la ŋu, henɔ zɔzɔm le eƒe axadzi.
  
  Kemper ƒo adegbe esi wòkplɔ Sam ɖo be: "Esiae nye Enric Hübsch, si nye mɔ̃ɖaŋudɔwɔla bibi aɖe si tso míaƒe ha me ƒe kpɔɖeŋu." "Míewɔe abe Ford XM656 agbatsɔʋu aɖe si Amerikatɔwo wɔ le ƒe 1960 ƒeawo ƒe nuwuwu lɔƒo ene. Gake le Germanytɔwo ƒe atsyã vavãtɔ nu la, míena wònyo ɖe edzi ŋutɔ to alesi míekeke aɖaŋu gbãtɔa ɖe enu kple nuƒolanɔƒea ƒe lolome si dzi ɖe edzi meta 10 kple gakpo si ŋu wodo ŋusẽe si wotsɔ ga ƒo ɖe axadzinuwo ŋu, ènyaa?"
  
  Asaɖamegaxɔmenɔla la tsɔ dada fia asi xɔ si le taya siwo me lã le la tame, siwo woɖo ɖe ɖoɖo nu eveveve le ʋua ƒe didime katã me. "Wobu akɔnta le tasiaɖamfɔawo ƒe dometsotso ŋu aɖaŋutɔe be wòate ŋu alé nugoe la ƒe kpekpeme si sɔ pɛpɛpɛ ɖe te, eye wowɔ eƒe nɔnɔme siwo aƒo asa na dzodzo si womate ŋu aƒo asa na o si tsigoe si le ʋuʋum hena vɛ, si wɔnɛ be agbatsɔʋua li ke ne ele ʋu kum."
  
  "Nuka tututu tae lãwo ƒe lãkpɔ gã aɖe ɖo?" - Sam bia esi wonɔ tsi ƒe aɖaka gã aɖe si wole kɔm ɖe asrafowo ƒe agbatsɔʋu gã aɖe ƒe megbe kpɔm. Wotsɔ akɔbli gbadzɛ siwo woƒo ɖe gota la ƒo ƒu ɖe plexiglass si le ɣie si me tu mate ŋu age ɖo o la ŋu le dzogoe eneawo dometɔ ɖesiaɖe dzi. Tsi sina toa xɔ xaxɛ wuieve, siwo hã wotsɔ akɔbli ƒo xlãe la me faa.
  
  Wodzra do siwo ƒe kekeme le kubit la me ɖo ale be woate ŋu atsɔ aŋɔka ɖeka ade wo dometɔ ɖesiaɖe me eye woadzrae ɖo ɖe vovo tso esi kplɔe ɖo gbɔ. Esi Kemper nɔ mɔ̃a kple taɖodzinu si tae la me ɖem la, Sam mete ŋu nɔ eɖokui bum ɣeyiɣi didi aɖe le nudzɔdzɔ si dzɔ le eƒe xɔdɔme si le melia me ƒe ʋɔtru nu gaƒoƒo ɖeka enye sia la ŋu o. Edi vevie be yeaɖo ŋku edzi na Kemper be wòaɖe nusi ƒe ŋugbe yedo la afia, gake fifia ya la, ena woƒe ƒomedodo si me zitɔtɔ le la fa to fefe kpli wo me.
  
  "Ðe atike ƒomevi aɖe le tsia mea?" ebia Kemper be.
  
  Germany-ʋafia la ɖo eŋu tẽ be: "Ao, tsi koe."
  
  Sam tsɔ abɔta gblɔ be: "Ekema nuka tae tsi bɔbɔe sia nye? Nukae esia wɔna ɖe Amber Xɔa ƒe akpatawo ŋu?"
  
  Kemper ko alɔgbɔnu. "Bu eŋu be enye mɔxenu."
  
  Sam do go eƒe ŋkume eye wòbiae le vo me be, "Be woaxe, ne míagblɔe la, lãha aɖe si tso atɔ ƒomevi aɖe me?"
  
  Kemper ɖo eŋu be: "Aleke gbegbe wòwɔ nukui enye si," eye wòtso eƒe abɔwo kple kakaɖedzi esime ŋutsuawo tsɔ ka kple avɔ bla nugoe la nyuie. "Gake menye wòe da vo keŋkeŋ o, Aƒetɔ Cleave. Esia nye afɔɖeɖe aɖe ko. Nyemetsɔa ɖokuinye dea afɔku me o negbe ɖe mɔnu vevi aɖewo le asinye ɖe eteƒe hafi."
  
  Sam ʋuʋu ta vividoɖeameŋutɔe be: "De dzesii."
  
  Wonɔ ekpɔm ɖekae esime Kemper ƒe amewo nɔ agbatsɔtsɔ wu enu, wo dometɔ aɖeke meƒo wo ɖokui ɖe dzeɖoɖo me o. Le Sam ƒe dzime la, edi be yeage ɖe Kemper ƒe susu me, gake menye ɖeko mete ŋu xlẽa susuwo o, ke Nazitɔwo ƒe PR-ŋutsua nya Sam ƒe nya ɣaɣla xoxo-eye edze abe nu bubu aɖee wòle be yeatsɔ afɔkpae ene. Mahiã be woaɖe ŋku ɖe nu ŋu le adzame o. Nane si mebɔ o wɔ nuku na Sam le alesi ƒuƒoƒo suea wɔa dɔe ŋu. Aƒetɔ aɖe koŋ menɔ anyi o, gake ame ɖesiaɖe ʋãna abe ɖe sedede aɖewo koŋ fia mɔe ene be yeakpɔ egbɔ be wowɔ yewoƒe dɔwo nyuie eye wowu wo nu le ɣeyiɣi ɖeka me. Enye nusi me susu mele o alesi woʋãna kabakaba, wɔa dɔ nyuie eye womegblɔa nya aɖeke o.
  
  Kemper te tɔ ɖe edzi be: "Va, Aƒetɔ Cleve." "Ɣeyiɣia de be míayi." Ele be míatso dukɔ eve kple ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo ko. Esi agba tsɛ sia tɔgbe le mía si ta la, míate ŋu atso Latvia kple Belarus ƒe anyigba ƒe nɔnɔmewo le gaƒoƒo si mede gaƒoƒo 16 o me o."
  
  "Gbe kɔkɔe! Aleke gbegbe wòate ɖe mía dzii?" - Sam do ɣli, mɔkpɔkpɔa ti kɔ nɛ xoxo. "Magazine gɔ̃ hã mele asinye o. Gawu la, le mɔzɔzɔ didi sia tɔgbe me la, ɖewohĩ mate ŋu axlẽ Biblia bliboa!"
  
  Kemper ko nu, eye wòƒo asikpe dzidzɔtɔe esime wonɔ SUV-ʋu si ƒe amadede nye beige la liam. "Nya sia xexlẽ fifia anye ɣeyiɣi gbegblẽ gã aɖe. Anɔ abe egbegbe nyakpakpawo xexlẽ be míanya Mayawo ƒe dekɔnuwo ƒe ŋutinya!"
  
  Woʋu yi ʋua ƒe megbe, si nɔ lalam le agbatsɔʋua ŋgɔ be yeafia mɔe to mɔ evelia dzi ayi Latvia kple Belarus ƒe liƒo dzi. Esi wodze mɔ abe ʋetsuvi ene la, ya fafɛ te yɔyɔ ɖe ʋua ƒe eme si me atsyɔ̃ɖoɖo le be wòaɖe ŋdɔkutsu dzatsɛ ƒe dzoxɔxɔ dzi akpɔtɔ, eye blemaha fafɛwo kpe ɖe eŋu.
  
  Kemper gblɔ le ameŋububu ta ko be: "Mele mɔ kpɔm be Mozart maɖe fu na wò o."
  
  Sam lɔ̃ ɖe ɖoɖowɔɖia dzi be: "Menye nenema kura o." "Togbɔ be nye ŋutɔ nye ABBA ƒe akpadzinɔla wu hã la."
  
  Le afisia hã la, Sam ƒe ɖekematsɔleme si doa dzidzɔ na ame la do dzidzɔ na Kemper ŋutɔ. "Nyateƒea? Wòe ƒoa fefe!"
  
  Sam te tɔ ɖe edzi be: "Nyemenya o. "Ènyaa, nane li si ŋu womate ŋu axe mɔ ɖo o le Swedentɔwo ƒe retro pop si me ku si gbɔna la le nuɖuɖuawo me."
  
  Kemper tsɔ abɔta ƒoe be: "Ne ègblɔe nenema." Exɔ aɖaŋuɖoɖoa, gake mewɔ kaba be yeaɖi kɔ na Sam Cleave ƒe didi be yeanya nu tso nya si ŋu nya ku ɖo ŋu o. Enya nyuie be nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe mo wɔ yaa le alesi yeƒe ŋutilã wɔ nui le amedzidzedzea me le manyamanya me ta. Nyateƒenya bubu si wòɣla ɖe Sam enye nyatakaka siwo ku ɖe Calihas kple dzɔgbevɔ̃e si nɔ lalam nɛ ŋu.
  
  Esi ŋutsu eveawo nɔ mɔ zɔm to Latvia ƒe akpa mamlɛa la, ƒã hafi woƒo nu. Kemper ʋu eƒe kɔmpiutadziɖoɖoa, eye wòwɔ anyigbatata ɖe teƒe veviwo ŋu na taɖodzinu siwo womenya o siwo Sam mate ŋu akpɔ tso eƒe nɔƒe o. Gake enya be ele be wòanye nu gbegblẽ - eye ele be wòalɔ akpa si wòwɔ le aʋafia vɔ̃ɖi la ƒe ɖoɖo vɔ̃ɖiwo me ɖe eme. Le Sam gome la, eƒo asa na nyabiase kpata siwo xɔ eƒe susu me, eye wòtso nya me be yeazã ɣeyiɣia atsɔ aɖe dzi ɖi. Le nyateƒe me la, eka ɖe edzi tututu be mɔnukpɔkpɔ magasu ye si be yeagawɔe ake kpuie o.
  
  Esi míetso liƒo kple Belarus vɔ la, nusianu trɔ. Kemper tsɔ aha gbãtɔ na Sam tso esime wodzo le Riga, eye wòdo nyadzɔdzɔŋlɔla si le numekuku wɔm si ŋu wodea bubui ŋutɔ le United Kingdom la ƒe ŋutilã kple lɔlɔ̃nu kpɔ. Sam lɔ̃ ɖe edzi enumake, eye wòxɔ Coca-Cola ƒe gaze si wotu nu ɖo. Kemper hã no ɖeka, si na kakaɖedzi Sam be woble ye wòno aha si me wode sukli kpee.
  
  "Prost!" Sam gblɔ hafi tsɔ gazea ƒe akpa enelia da ɖe anyi le nu gã ɖeka me, eye wònɔ vivi sem na aha la ƒe vivi si me wodea amii. Nyateƒee, Kemper noa etɔ ɣesiaɣi, eye wòléa eƒe dziɖeɖi nyuitɔ me ɖe asi ɣesiaɣi. Kasia Sam trɔ ɖe amesi lée la ŋu be: "Klaus." Fifia esi eƒe tsikɔwuame nu tsi la, eƒo eƒe dzideƒo katã nu ƒu. "Xexlẽmeawo blea ame, ne èlɔ̃."
  
  Kemper nya be ele be yeaɖe eme na Sam. Le nyateƒe me la, Scotland nyadzɔdzɔŋlɔla la manɔ agbe akpɔe le ŋufɔke o le mɔ sia mɔ nu, eye wòɖea mɔ ɖe eŋu ŋutɔ. Enye ŋukpe be wòado go eƒe nuwuwu to ameɖokuiwuwu me.
  
  
  Ta 28 lia
  
  
  Esi Nina nɔ mɔ dzi yina Pripyat la, eku ʋua gaƒoƒo geɖe esi wòkɔ Volvo ƒe tsigoe me le Wloclawek vɔ megbe. Ezã Detlef ƒe gaxɔgbalẽvi tsɔ ƒle kpekpeɖeŋunanu gbãtɔ na Perdue tsɔ da abi aɖe si le eƒe alɔnu. Atikedzraƒe didi le du si womenya o me nye egbɔkpɔnu, gake ehiã.
  
  Togbɔ be Sam ƒe amelélawo fia mɔ eya kple Perdue yi amekukuɖaka si le Chernobyl - si nye Reactor 4 si ƒe dzɔgbevɔ̃e dzɔ la ƒe ameɖibɔ me hã la, eɖo ŋku radio dzi gbedasi si tso Milla gbɔ dzi. Eƒo nu tso Pripyat 1955, si nye nya si mebɔbɔ o tso esime wòŋlɔe ɖi ko. Le mɔ aɖe nu la, eto vovo le nyagbe bubuawo dome, abe ɖe wòklẽ kple ŋugbedodo ene. Ele be woaɖee afia, eye eyata Nina zã gaƒoƒo ʋɛ mamlɛawo tsɔ nɔ agbagba dzem be yeaɖe gɔmesese si le eŋu la me.
  
  Menya nu vevi aɖeke tso ƒe 1955 ƒe gbɔgbɔdu si nɔ Exclusion Zone eye woɖee le reactor ƒe afɔkua megbe ŋu o. Le nyateƒe me la, eke ɖi be Pripyat kpɔ gome le nu vevi aɖe me kpɔ hafi woɖe amewo le teƒe si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi la le ƒe 1986 me. Nya mawo ɖe fu na ŋutinyaŋlɔla la vaseɖe esime wòlé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu be yeanya ɣeyiɣi didi si wòku ʋu eye wòkpɔe be ƒe 1955 ate ŋu afia ɣeyiɣi aɖe tsɔ wu be wòafia gbeɖoɖoɖi.
  
  Gbã la, esusu be ɖewohĩ emae nye seɖoƒe si wòate ŋu aɖo, gake eya koe nye nusi le esi. Ne eɖo Pripyat le zã ga 8 me la, anɔ eme be ɣeyiɣi manɔ esi wòadɔ alɔ̃ nyuie o, si nye mɔkpɔkpɔ si me afɔku le ŋutɔ le ɖeɖiteameŋu si me tom wònɔ xoxo ta.
  
  Edzi ŋɔ eye wòtsi akogo le mɔ doviviti si to Belarus dzi esime Perdue nɔ hũ ɖem le alɔ̃dɔdɔ si me atike muamewo hena vɛ me le mɔzɔlawo ƒe zikpui si te ɖe eŋu me. Nusi na wòyi edzi nɔ dɔ wɔm enye mɔkpɔkpɔ be yeate ŋu aɖe Sam kokoko ne yemegbɔdzɔ fifia o. Digitál gaƒoɖokui sue si le Kirill ƒe ʋu xoxoa ƒe dashboard dzi la ɖe ɣeyiɣia fia le amadede dama dziŋɔ aɖe me.
  
  02:14 ƒe ɣeyiɣia
  
  Eƒe ŋutilã nɔ veve sem eye ɖeɖi te eŋu, gake etsɔ sigaret de nu me, si dzoe, eye wògbɔ ya sesĩe ʋɛ aɖewo be yeatsɔ ku blewuu ayɔ yeƒe lãkusiwo me fũ. Enye seselelãme siwo wòlɔ̃na wu la dometɔ ɖeka. Fesrea dzi ʋuʋu nye susu nyui aɖe. Zã me ya fafɛ si nɔ ƒoƒom sesĩe la gagbɔ agbee vie, togbɔ be edi vevie be caffeine sesẽ ƒe kplu ɖeka nanɔ ye si be wòanɔ nɔnɔme nyui me hã.
  
  Ete ŋu sea anyigba ƒe ʋeʋẽ tso anyigba si ƒo xlãe, si ɣla eɖokui ɖe viviti me le mɔ si dzi ame aɖeke mele o ƒe go eveawo dzi. Le kɔkrit ɣi si le da dam ɖo ta Poland kple Ukraine ƒe liƒo dzi la, ʋua tsɔ eƒe rababa-taya siwo vuvu la nɔ ɣli dom nublanuitɔe.
  
  Eto nyatoƒoe be: "Mawu, esia se le eɖokui me abe ŋutiklɔdzo ene," eye wòtsɔ eƒe sigaret-kplu si wòzã la ƒu gbe ɖe ŋkuɖodzinu si kpea ame si le gota la me. "Mele mɔ kpɔm be wò radio awɔ dɔ, Kirill."
  
  Le Nina ƒe sedede nu la, nuƒomɔ̃a trɔ kple asiƒoƒo, eye akaɖi sue aɖe ɖe gbeƒãe be agbe le radioa me. "Hell ẽ!" eko alɔgbɔnu, eye eƒe ŋku siwo ŋu ɖeɖi te la nɔ mɔa dzi esime eƒe asi trɔ gaƒoɖokui bubu, henɔ teƒe si sɔ dim be yease. FM-dɔwɔƒe aɖe nɔ anyi si woɖena fiana to nuƒomɔ̃ ɖeka kolia si le ʋua me, si nye esi woda ɖe eƒe ʋua ƒe ʋɔtru nu dzi. Gake Nina mewɔ tiatia le zã sia me o. Ehiã hadede vevie , dɔwɔƒe ɖesiaɖe, be wòafa eƒe seselelãme si nɔ dzidzim ɖe edzi kabakaba la dzi.
  
  Zi geɖe la, Perdue meganyaa naneke o eye ele nɛ be wòawɔ nyametsotsowo. Wonɔ mɔ dzi yina Chelm, si nye du aɖe si didi tso Ukraine ƒe liƒo gbɔ kilometa 25, eye womlɔ aƒe aɖe me vie. Zi alesi woɖo liƒoa dzi le ga 14:00 me ko la, Nina ka ɖe edzi be yewoaɖo Pripyat hafi ɣeyiɣi si woɖo ɖi naɖo. Nusi ŋu wòtsi dzi ɖo koe nye alesi wòawɔ ayi gbɔgbɔdu si me wokpɔa dzɔlawo ƒe dzɔlawo le le afisiafi le Ameɖekaɖeka ƒe Anyigbamama si ƒo xlã Chernobyl la me, gake menya be xɔlɔ̃wo le Milla si le amesiwo woŋlɔ be ƒe asaɖa sesẽtɔwo kekeake gɔ̃ hã me o.
  
  
  * * * .
  
  
  Esi wodɔ alɔ̃ gaƒoƒo ʋɛ aɖewo le ƒomea ƒe motle dzeani aɖe me le Chelm vɔ la, Nina si ƒe gbɔdzɔe kple Perdue si le dzidzɔ kpɔm la va dze mɔ si to liƒoa dzi tso Poland, ɖo ta Ukraine. Le ŋdɔ ga 1:00 megbe teti hafi wova ɖo Kovel, si didi tso afisi woɖo tae gbɔ abe gaƒoƒo 5 ene.
  
  "Kpɔ ɖa, menya be nyemenye nye ŋutɔ le mɔzɔzɔa ƒe akpa gãtɔ me o, gake èka ɖe edzi be mele be míayi Aɖakaʋuƒe sia ko tsɔ wu be míati mía ŋutɔwo ƒe asikewo yome le Pripyat oa?" Perdu bia nya Nina be.
  
  "Mese wò dzimaɖitsitsi gɔme, gake seselelãme sẽŋu aɖe le menye be gbedasi sia nɔ vevie. Eɖo eŋu be: "Mègabia tso asinye be maɖe eme alo gɔmesese nanɔ eŋu o, gake ele be míase nusita Milla yɔe gɔme."
  
  Perdue ƒe mo wɔ yaa. "Èse egɔme be Milla ƒe nyatakakawo tso Order la gbɔ tẽ, alo?" Mexɔe se be Nina ɖoe be yeafe ɖe futɔa si me o. Togbɔ be eka ɖe edzi hã la, mete ŋu se eƒe susuŋudɔwɔwɔ gɔme le agbagbadzedze sia me o.
  
  Elé ŋku ɖe eŋu vevie. "Megblɔ na wò be nyemate ŋu aɖe eme o. Ðeko..." ehe ɖe megbe, eye wòke ɖi eya ŋutɔ ƒe akɔntabubu, "... ka ɖe dzinye. Ne kuxiwo do mo ɖa la, nyee nye ame gbãtɔ si alɔ̃ ɖe edzi be mewɔ nu gbegblẽ, gake nane le ɣeyiɣi si me woaɖe gbeƒã nya sia ŋu la se le eɖokui me be eto vovo."
  
  "Nyɔnuwo ƒe nukpɔsusu, alo?" eko alɔgbɔnu. "Ðewohĩ anyo be mana Detlef nada tu nye ta le afima le Gdynia hafi."
  
  "Jeez, Perdue, ɖe nàte ŋu akpe asi ɖe eŋu vie wua?" eƒe mo ʋuʋu. "Mègaŋlɔ alesi míewɔ ge ɖe nusia me le gɔmedzedzea me be o. Eva hiã be mía kple Sam míagava kpe ɖe ŋuwò ake esi nèva ɖo xaxa me kple ame manyanu mawo zi alafa ɖeka!"
  
  "Nyemewɔ naneke le esia ŋu o, nye lɔlɔ̃tɔ!" - eɖu fewu le eŋu. "Amegãxi sia kple eƒe kɔmpiutadzidzelawo va dze dzinye esime menɔ nye ŋutɔ nye dɔwo dzi kpɔm, henɔ agbagba dzem be maxɔ mɔkeke le Copenhagen, le Mawu ta!"
  
  Nina mete ŋu xɔ eƒe towo dzi se o. Perdue ƒe mo wɔ yaa, enɔ nu wɔm abe amedzro si tsi dzodzodzoe si medo goe kpɔ o ene. Kakaɖedzitɔe la, dɔwɔla siwo mekpɔ ŋusẽ ɖe edzi o ye hee yi ɖe Amber Room ƒe kotokua me, gake meda dzo nenema kpɔ o. Esi ɖoɖoezizi si nu sẽ la nyɔ ŋu na Nina ta la, eʋu radioa eye wòɖe gbeɖiɖia dzi kpɔtɔ be wòaɖe mɔ na ʋua me zi etɔ̃lia si me dzidzɔ le wu. Megblɔ nya aɖeke le ema megbe o, si na Perdue nɔ dziku dom esi wònɔ agbagba dzem be gɔmesese nanɔ ye ŋutɔ yeƒe nyametsotso si nye fewuɖunya la ŋu.
  
  Ðeko woto du sue si nye Sarny me teti koe nye ema esime haƒoƒo si nɔ radio dzi la te ɖiɖi ɖe eme henɔ dodom. Perdue ŋe aɖaba ƒu tɔtrɔ kpata la dzi, eye wònɔ ŋku lém ɖe anyigba si meɖe dzesi o la ŋu to fesre nu. Zi geɖe la, nudede nyawo me alea ado dziku na Nina, gake dzi menɔ eƒo wòtsi radioa henyrɔ eɖokui ɖe Perdue ƒe ɖoɖoezizi me o. Esi wòyi edzi la, enɔ sesẽm ɖe edzi vaseɖe esime womate ŋu aŋe aɖaba aƒu edzi o. Haƒoƒo nyanyɛ aɖe si wose zi mamlɛtɔ le ƒutsotsoe kpui aɖe si woɖe ɖe go le Gdynia me la tso nuƒomɔ̃ si woƒo si le egbɔ la gbɔ, si de dzesi nyadzɔdzɔ aɖe si gbɔna.
  
  "Milla?" Nina ƒo nu le ɣlidodo me, vɔvɔ̃ ɖo eƒe afã, dzi dzɔ eƒe afã.
  
  Perdue ƒe mo si le abe kpe ene gɔ̃ hã va nɔ dzo dam esi wònɔ to ɖom hadzidzi si nɔ vɔvɔm vivivi la kple movidzɔdzɔ kple vɔvɔ̃. Woɖɔli ŋkuléle ɖe wo nɔewo ŋu ɖikeketɔe esime static yɔ yaƒoƒoawo me fũ. Nina lé ŋku ɖe eŋu zi gbɔ zi geɖe. Egblɔ be: "Menye le eƒe zi gbɔ zi geɖe me o."
  
  "Egᴐme ɖe?" ebia, eye wòɖi abe eya ŋutɔ ene wu tsã. "Ðe menye afisiae nèɖonɛ zi geɖe oa?" ebia, eye wòfia asi aŋutrɔ aɖe si le adzɔge ʋĩ tso afisi Detlef ɖonɛ zi geɖe be wòaɖo xexlẽdzesiwo ƒe dɔwɔƒea gbɔ. Nina ʋuʋu ta, si na Perdue gakpɔ dzidzɔ ɖe eŋu wu.
  
  "Nukatae wòle be woato vovo...?" edi be yeabia, gake numeɖeɖea va egbɔ esi Perdue ɖo eŋu be, "Elabena wole bebem."
  
  "Ẽ, nu ma ŋue mele tame bum le. Gake nukatae?" - eƒe susu tɔtɔ.
  
  Etsɔ dzidzɔ do ɣli be: "Se."
  
  Nyɔnua ƒe gbe ɖi gbeteteɖedzi, gake gɔ̃ hã. "Ahosi".
  
  "Detlef ye nye esia!" Nina gblɔe na Perdue. "Wotsɔe de asi na Detlef."
  
  Le ɖiɖiɖeme kpui aɖe megbe la, gbe si me mekɔ o la yi edzi be: "Ati, enyi blaetɔ̃." Nuƒomɔ̃a ɖi sesĩe eye le esi teƒe be woatsɔ gbeɖiɖi si wowu enu la, toɣliɖeɖe ɣi kple static koe nɔ anyi. Esi Nina kple Perdue ƒe mo wɔ yaa ta la, wode ŋugble le nusi dzɔ teti koe nye ema le afɔku aɖe si dze abe ɖe wòdzɔ ene me esime radio ƒe ƒutsotsoewo nɔ ɣli dom to nutoa me dɔwɔƒea ƒe nyadzɔdzɔ si kaka fifia me.
  
  "Nukae nye Atiglinyi? Mexɔe se be wodi be míanɔ afima le ga enyi kple afã me," Perdu do susua ɖa.
  
  "Ẽ, gbedasi si woatsɔ azɔ mɔ ayi Pripyat la nye ga adre blaatɔ̃ vɔ atɔ̃, eyata woʋu teƒea eye wotrɔ asi le ɣeyiɣi si woatsɔ aɖo afima ŋu. Fifia metsi megbe boo wu tsã o, eyata, abe alesi mese egɔmee ene la, Woodpecker medidi tso Pripyat gbɔ o," Nina tsɔ eɖokui de afɔku me.
  
  "Mawu, aleke gbegbee medi be telefon nanɔ asinye enye si! Wò ŋutɔ wò telefon le asiwòa?" ebia nya sia.
  
  Eɖo eŋu be: "Mate ŋui-ne egakpɔtɔ le nye kɔmpiuta dzi akplo me la, ke èfie le Kirill ƒe aƒeme," eye wòtrɔ kpɔ nuɖaze si ŋu zip le si le megbezikpui dzi . Perdue do asi ɖe megbe henɔ eƒe akploa ƒe ŋgɔgbe kotoku me dzrom, nɔ eƒe nuŋlɔɖigbalẽ, nuŋlɔti, kple ŋkumeɖobolowo dome dzrom.
  
  "Se egɔme!" - eɖo nukomo. "Fifia mele mɔ kpɔm be wotsɔ nya ɖe eŋu."
  
  Eɖe ŋku ɖe eme be yealé ŋku ɖe eŋu la, egblɔ be: "Aleae wòle be wòanɔ." "Ele be esia nasɔ gbɔ na gaƒoƒo eve siwo gbɔna ya teti. Yi edzi. Di míaƒe Atiglinyi, amegãɖeɖi."
  
  Eɖo eŋu be: "Le edzi," eye wònɔ Internet dzi dzrom be yeakpɔ nusianu si ƒe megbeŋkɔ ma tɔgbe le egbɔ. Wonɔ tetem ɖe Pripyat ŋu kabakaba esime ŋdɔ me ɣea nɔ keklẽm ɖe anyigba gbadza si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si me kɔ la dzi, eye wòtrɔe wòzu dzɔlawo ƒe sɔtiwo ƒe ameyibɔ gã dziŋɔwo.
  
  Nina de dzesii esi eƒe ŋkuwo nɔ anyigbaa kpɔm be: "Esia nye seselelãme gbegblẽ ale gbegbe." "Kpɔ ɖa, Purdue, Soviettɔwo ƒe dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe ameɖibɔe nye esia. Àte ŋu ase keklẽ si bu le yame kloe."
  
  Egblɔ fefetɔe be: "Emae nye keklẽŋusẽ ƒe nuƒoƒo, Nina," eye wòhe nukoko tso ŋutinyaŋlɔla la gbɔ, amesi kpɔ dzidzɔ be Perdue tsitsia trɔ gbɔ. "Mexɔe".
  
  "Afikae míeyina?" ebia nya sia.
  
  Eɖee fia le vo me be: "Le Pripyat ƒe dzigbe gome, ɖo ta Chernobyl." Nina kɔ ŋkume ɖe dzi, si ɖee fia be yemedi be yeayi Ukraine-nyigba ƒe akpa si gblẽa nu eye afɔku le eme alea o. Gake mlɔeba la, enya be ele be woayi. Le nyateƒe me la, wonɔ afima xoxo - woƒo ɖi wo to nusiwo me keklẽŋusẽ le ƒe susɔe siwo wogblẽ ɖe afima le ƒe 1986 megbe la me. Perdue lé ŋku ɖe anyigbatataa ŋu le eƒe telefon dzi. "Yi edzi tẽ tso Pripyat. Eka nya ta be amesi woyɔna be "Russiatɔwo ƒe Atiglinyi" le ave si ƒo xlãe me," eye wòbɔbɔ ɖe ŋgɔ le eƒe zikpui dzi be yeafɔ mo dzi. "Zã ava kpuie, nye lɔlɔ̃tɔ. Eya hã anye vuvɔ."
  
  "Nukae nye Russiatɔwo ƒe atiglinyi? Ðe mava nɔ xe gã aɖe si le dowo yɔm le nutoa me mɔwo dzi alo nane dim?" eko alɔgbɔnu.
  
  "Le nyateƒe me la, enye Aʋa Vɔ̃ɖi la ƒe ŋkuɖodzinu. Ŋkɔnya la tso...àkpɔ ŋudzedze ɖe esia ŋu...radio ƒe nudede nya ɣaɣlawo me si gblẽ nyadzɔdzɔwo kaka me le Europa katã le ƒe 80-awo me," ema.
  
  Eʋuʋu ta hede dzesii be: "Radio dzi nyagbɔgblɔwo gadzena ake." "Ena mebiaa ɖokuinye be ɖe wole ɖoɖo wɔm ɖe mía ŋu gbesiagbe kple frequency ɣaɣlawo, siwo yɔ fũ kple nukpɔsusuwo kple nyatakaka gbegblẽwo hã, ènyaa? Nukpɔsusu si nye be woate ŋu atrɔ asi le míaƒe nukpɔsusuwo ŋu to gbedasi siwo le susu me dzi manɔmee la..."
  
  "Afi sia!" - edo ɣli zi ɖeka. "Asrafowo ƒe nɔƒe aɖe si le adzame si Soviet-srafowo ɖea gbeƒã tsoe abe ƒe 30 enye sia ene. Woyɔe be Duga-3, si nye radar-dzesi deŋgɔ aɖe si wozãna tsɔ dea dzesi tu siwo ate ŋu adze ame dzi."
  
  Ŋutega dziŋɔ aɖe, si nye afakaka kple nusi mewɔ nuku o, dze ƒã tso Pripyat. Esi wofɔ ɖe ave siwo me keklẽŋusẽ le siwo ɣe ƒe toɖoɖo klẽ ɖo ƒe atiwo tame kpoo ta la, gakpoxɔ kɔkɔ siwo sɔ kple wo nɔewo ƒe fli aɖe nɔ asrafowo ƒe nɔƒe aɖe si wogblẽ ɖi. "Ðewohĩ èto nyateƒe, Nina. Kpɔ eƒe lolome gã la ɖa. Nyatakakamɔ̃ siwo le afisia ate ŋu atrɔ asi le radio ƒe ƒutsotsoewo ŋu bɔbɔe be woatrɔ alesi amewo bua tamee," esusui, eye wòvɔ̃na na gakpowo ƒe gli dziŋɔ la.
  
  Nina lé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui si le dijitaal dzi la ŋu. "Ɣeyiɣia de vɔ."
  
  
  Ta 29 lia
  
  
  Le Ave Dzĩa katã me la, pine-tiwo ƒe akpa gãtɔ nɔ tsitsim tso anyigba si tsyɔ ave si nɔ anyi tsã ƒe yɔdowo dzi tututu. Le Chernobyl ƒe afɔkua ta la, wogbã numiemie siwo nɔ anyi tsã la heɖi wo. Pine-ti ƒe ƒunukpeƒe siwo le abe tawny-red ene le anyigba ƒuƒui aɖe te dzi dzidzime yeye aɖe si dziɖuɖumegãwo do. Volvo ƒe akaɖi ɖeka, si ƒe keklẽ kɔkɔ le ɖusime, klẽ ɖe Ave Dzĩa ƒe ati siwo le ɖiɖim sesĩe la dzi esime Nina nɔ hehem yi gakpo ƒe agbo gbagbã si le xɔ gã si wogblẽ ɖi la ƒe mɔnu. Wota agbo eveawo ɖe amadede dzẽ me eye wotsɔ Soviettɔwo ƒe ɣletiviwo ɖo atsyɔ̃ na wo, eye atiglinyi ƒe gli si le gbagbãm la melé wo ɖe te kura o.
  
  "Oo nye Mawu, esia tea ɖeɖi ame ŋu!" Nina de dzesii, eye wòziɔ ɖe ʋua ƒe ʋukukumɔ̃a ŋu be yeakpɔ nusiwo ƒo xlãe si womekpɔna tututu o la nyuie wu.
  
  Perdue nɔ agbe ƒe dzesiwo dim be: "Mebiaa ɖokuinye be afikae wòle be míayi hã." Gake agbe ƒe dzesi ɖeka kolia koe nye gbemelã siwo sɔ gbɔ nukutɔe, abe gbetedzi kple beaver ene, siwo Perdue kpɔ le mɔ si yi mɔa dzi yi mɔa dzi.
  
  "Mina míage ɖe eme ko alala. Menaa wo miniti 30 si sɔ gbɔ wu, emegbe míeɖea dzomavɔ la tso ku ƒe mɔ̃ sia me," Nina gblɔ. Ʋua nɔ zɔzɔm blewu ŋutɔ, eye wònɔ tsatsam le gli gbagbã siwo dzi Soviettɔwo ƒe ɣeyiɣia me nyatakaka siwo nɔ vɔvɔm la to vovo tso kpe gbadzɛ siwo le gbagbãm la gbɔ. Le zã si me agbe menɔ o le Duga-3 asrafowo ƒe nɔƒea me la, tayawo ƒe ɖiɖi koe wose.
  
  Perdue gblɔ kpoo be: "Nina."
  
  "Ɛ̃?" eɖo eŋu, eye Willys Jeep si wogblẽ ɖi la do dzidzɔ nɛ ŋutɔ.
  
  "Nina!" - egblɔ sesĩe wu, hele ŋgɔ kpɔm. Etsɔ brek la ƒoe.
  
  "Aɖaka kɔkɔe!" edo ɣli esime ʋua ƒe ʋuƒoa tɔ ɖe Balkantɔwo ƒe tugbedzedze kɔkɔ tsɛ aɖe si do afɔkpa kple awu ɣi gbɔ sentimeta geɖe. "Nuka wɔm wòle le mɔa titina?" Nyɔnua ƒe ŋku blɔ siwo me kɔ la to Nina ƒe ŋkume doviviti la me to ʋu ƒe akaɖiwo ƒe keklẽ me. Etsɔ asi ʋuʋu vie wɔ dzesi na wo, eye wòtrɔ be yeafia mɔ wo.
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Nyemeka ɖe edzi o.
  
  "Nina, míeva afisia. Wole mía lalam. Míele tsi goglo me xoxo. Let"s not keep the lady waiting," eko alɔgbɔnu esi wòkpɔ alesi ŋutinyaŋlɔla dzetugbe la nɔ pouting. "Va." Wò susue wònye." Eɖe ŋku ɖe eŋu dzideƒotɔe eye wòɖi le ʋua me. Nina tsɔ eƒe akplo si le kɔmpiuta dzi la ƒo ɖe eƒe abɔta eye wòdze Perdue yome. Ðekakpui si ƒe mo biã la megblɔ nya aɖeke esi wonɔ eyome o, eye wònɔ ŋku lém ɖe wo nɔewo ŋu ɣeaɖewoɣi be yewoado alɔ yewo. Mlɔeba la, Nina na ta hebia be, "Wòe nye Millaa?"
  
  Nyɔnua ɖo eŋu le vo me be: "Ao," eye metrɔ o. Woto atrakpui eve dzi yi nusi dze abe nuɖuɖudzraƒe si tso ɣeyiɣi aɖe si va yi me ene, eye kekeli ɣi aɖe si gbã ŋku na ame nɔ keklẽm to ʋɔtrua nu. Eʋu ʋɔa eye wòlée na Nina kple Perdue, amesiwo ge ɖe eme kple dzitsitsi, eye woƒe ŋku nɔ eŋu.
  
  Egblɔ na Scotlandtɔ amedzroawo be: "Milla ye nye esia," eye wòɖe afɔ ɖe vovo be yeaɖe ŋutsu atɔ̃ kple nyɔnu eve siwo bɔbɔ nɔ gota kple kɔmpiutadziɖoɖowo afia. "Esia tsi tre ɖi na Leonid Leopoldt Alpha Asrafowo ƒe Nuŋlɔɖi.
  
  Wo dometɔ ɖesiaɖe kple eƒe atsyã kple taɖodzinu, eye woɖɔlia wo nɔewo xɔa woƒe nyadzɔdzɔwo dzikpɔƒe ɖeka kolia. "Nyee nye Elena. Amesiawoe nye nye zɔhɛwo," eɖe eme kple Serbiagbe sesẽ aɖe. "Ahosie nènyea?"
  
  Nina ɖo eŋu hafi Perdue te ŋu wɔe be: "Ẽ, eyae nye ema." "Nyee nye eƒe dɔwɔhati, Ðɔkta Gould. Àte ŋu ayɔm be Nina, eye amesiae nye Dave."
  
  "Míenɔ mɔ kpɔm be àva. Nane li si ŋu nàxlɔ̃ nu wò le," ŋutsu siwo tso nutome suea me dometɔ ɖeka gblɔ.
  
  "Nuka ŋue?" Nina gblɔ le eƒe gbɔgbɔ te.
  
  Nyɔnuawo dometɔ ɖeka nɔ anyi ɖe agbadɔ aɖe si sa ɖe aga le mɔ̃dzikpɔƒea eye mete ŋu se woƒe dzeɖoɖoa o. "Ao, míado kplamatse eƒe kaka o. Mègatsi dzi o," Elena ko alɔgbɔnu. "Yuri ye nye esia. Kyiv ye wòtso."
  
  Yuri do asi ɖe dzi tsɔ do gbe nɛ, gake eyi eƒe dɔa dzi. Wo katã womexɔ ƒe 35 haɖe o, gake nuŋɔŋlɔ ɖekae le wo katã ŋu - ɣletivi si Nina kple Perdue kpɔ le agbo la godo, eye woŋlɔ Russiagbe ɖe ete.
  
  Nina gblɔ kple ŋudzedzekpɔkpɔ be: "Ink fafɛ," eye wòfia asi esiwo nɔ Elena ƒe kɔ ŋu. "Nukae esia gblɔ?"
  
  "Oo, woŋlɔ ɖe edzi be Red Army 1985...um, 'Red Army' kple dzigbezã. Mí katã míaƒe dzigbe ƒe le míaƒe ɣletiviwo xa," eko alɔgbɔnu ŋukpetɔe. Eƒe gbe nɔ abe seda ene, te gbe ɖe eƒe nyawo ƒe nyagbɔgblɔ dzi be... na wòdze tugbe wu eƒe ŋutilã ƒe tugbedzedze ko.
  
  Nina bia be: "Ŋkɔ sia le Milla ƒe kpukpui me, amekae nye Leonid...?"
  
  Elena ɖo eŋu kaba. "Leonid Leopoldt nye Ukrainetɔ dɔwɔla si wodzi le Germany le Xexemeʋa II me si tsi agbe le ame gbogbo aɖewo wuwu me esi wònyrɔ le Latvia ƒuta. Leonid wu ʋumefia la eye wòdo ka kple ƒugɔmeʋawɔʋua ƒe amegã Alexander Marinesko to radio dzi."
  
  Perdue ƒoe ɖe Nina nu be: "Marinesco nye Kirill fofo, èɖo ŋku edzia?"
  
  Nina ʋuʋu ta, esi wòdi be yease nu geɖe tso Elena gbɔ.
  
  "Marinesko ƒe amewo tsɔ xɔ si me wotsɔ aŋɔ wɔe ƒe kakɛwo heɣla wo esime wonɔ Leonid ɖom ɖe Gulag. Esime wònɔ Red Army ƒe gbebiamexɔa me la, SS-ha Karl Kemper da tue hewui. Mele be Nazitɔwo ƒe gbeɖuɖɔ sia nanɔ Asrafoha Dzĩwo ƒe dɔwɔƒe hafi o!" Elena ƒu du le eƒe bubume, eye wòdze abe ɖe wòdo dziku ene.
  
  "Oo nye Mawu, Purdue!" Nina ƒo nu le ɣlidodo me. "Leonid nye asrafo le nuƒomɔ̃a dzi! Medalẽ aɖe le Detlef ƒe akɔta."
  
  "Ekema mèdo ƒome kple Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa oa?" - Perdu bia tso dzime. Le ŋkuléle ɖe eŋu vevie me la, ƒuƒoƒo bliboa ka mo nɛ heƒo fi dee. Medoa gbegbɔgblɔ bubuwo o, gake edze ƒã be woƒe nuwɔna menyo o.
  
  Nina tsɔe de eme be: "Ahosi nyenye mefia be wòado dziku o." "Hmm, dɔwɔla aɖe si womenya o na wònya be wò radio dzi nyatakakawo tso Black Sun ƒe aʋafiagã gbɔ. Gake ame geɖe da alakpa na mí, eyata míenya nusi tututu le edzi yim o. Èkpɔa, míenya amesi subɔa nuka o."
  
  Milla ƒuƒoƒoa tsɔ ta ʋuʋu si da asi ɖe edzi la do go Nina ƒe nyawo. Woxɔ eƒe numeɖeɖea enumake, eyata etsɔ dzideƒo bia nya vevi la. "Gake ɖe menye Red Army la kaka le ƒe blaasiekeawo ƒe gɔmedzedze oa? Alo ɖe wònye be nàɖe wò nuteƒewɔwɔ afia ko?"
  
  Ŋutsu aɖe si xɔ abe ƒe blaetɔ̃ vɔ atɔ̃ ene si wɔa dɔmedzoe la ɖo Nina ƒe nyabiasea ŋu. "Ðe Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa megbã le esi Hitler si nye kposɔ ma wu eɖokui vɔ megbe oa?"
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Ao, eyomedzela ƒe dzidzime siwo gbɔna la gakpɔtɔ le dɔ dzi."
  
  Ŋutsua gblɔ be: "Eyae nye ema." "Aʋakɔ Dzĩ la gakpɔtɔ le avu wɔm kple Nazitɔwo; amesiawo koe nye dzidzime yeye ƒe dɔwɔla siwo le aʋa xoxo aɖe wɔm. Dzĩ kple Ameyibɔ."
  
  Elena de nu nyaa me le ameŋububu ta na amedzrowo be: "Misha ye nye esia."
  
  Misha ɖe gbeƒã be: "Mí katã míexɔ asrafo hehe, abe mía fofowo kple wo fofowo ene, gake míele avu wɔm kple xexe yeyea ƒe aʋawɔnu si me afɔku le wu - nyatakakamɔnu ƒe kpekpeɖeŋu." Edze ƒã be kplɔlae wònye. "Milla ye nye Tsar Bomba yeyea, vinye!"
  
  Aʋadziɖuɖu ƒe ɣlidodowo ɖi tso ƒuƒoƒoa me. Perdue ƒe mo wɔ yaa eye wòtɔtɔ, eye wòlé ŋku ɖe Nina si nɔ alɔgbɔnu kom la ŋu hegblɔ le ɣlidodo me be, "Nukae nye Tsar Bomba, ɖe mate ŋu abia?"
  
  Eʋuʋu ŋku be: "Le ameƒomea ƒe ŋutinya katã me la, nukliaʋawɔnu sesẽtɔwo kekeake koe wó." "H-bɔmb; Mexɔe se be wodoe kpɔ le ƒe blaadeawo me ɣeaɖeɣi."
  
  Perdue gblɔ fefetɔe be: "Amesiawo nye ŋutsu nyuiwo," eye wòkpɔ egbɔ be yeƒe gbe ɖiɖi. Nina ko alɔgbɔnu eye wòʋuʋu ta. "Ðeko wòdzɔ dzi nam be míele futɔwo ƒe fliwo megbe le afisia o."
  
  Esi ƒuƒoƒoa ƒe dzi dze eme vɔ la, Elena tsɔ kɔfi yibɔ na Perdue kple Nina, eye wo ame evea siaa xɔe akpedadatɔe. Mɔzɔzɔ didi tɔxɛ aɖee wònye tsã, eye míagagblɔ seselelãme ƒe fuɖename si le nusi wogakpɔtɔ nɔ nu wɔm kplii ŋu o.
  
  Perdue bia nya bubutɔe be: "Elena, nyabiase aɖewo le mía si ku ɖe Milla kple kadodo si le esi kple Amber Room ƒe ŋkuɖodzinu ŋu." "Ele be míadi aɖaŋudɔa, alo nusi susɔ tso eme, hafi etsɔ zã nava."
  
  "Ao! Oo, ao, ao!" Misha tsi tre ɖe eŋu gaglãa. Ede se na Elena be wòaʋu ayi axadzi le sofa la dzi eye wòanɔ anyi ɖe amedzro siwo xɔ nyatakaka totro la ŋkume. "Ame aɖeke maxɔ Amber Xɔa le eƒe yɔdo me o! Gbɛɖɛ! Ne miedi be yewoawɔ esia la, ahiã be míawɔ afɔɖeɖe sesẽwo ɖe mia ŋu."
  
  Elena dze agbagba be yeana eƒe dzi nadze eme esi ame mamlɛawo tsi tre heƒo xlã teƒe sue si Misha kple amedzroawo bɔbɔ nɔ la. Nina lé Perdue ƒe asi esi wo katã wonɔ woƒe aʋawɔnuwo ɖem. Akplɔ siwo wole hehem ɖa ƒe ƒoƒo dziŋɔwo ɖo kpe alesi gbegbe Milla tsɔ ɖe le eme vevie dzi.
  
  "Enyo, ɖe dzi ɖi. Mina míadzro mɔnu bubu si woate ŋu azã ɖe eteƒe me, eɖanye nuka kee dzɔ o," Perdue do susua ɖa.
  
  Elena ƒe gbe fafɛe nye gbãtɔ si ɖo eŋu. "Kpɔ ɖa, zi mamlɛtɔ si ame aɖe fi aɖaŋudɔ sia ƒe akpa aɖe la, esusɔ vie ko Dziɖuɖu Etɔ̃lia tsrɔ̃ amewo katã ƒe ablɔɖe."
  
  "Alekee?" - Perdu bia nya sia. Nyateƒee, susu aɖe nɔ esi ya, gake mete ŋu kpɔ ŋɔdzinu vavã si ɣla ɖe eme la dze sii haɖe o. Nusi Nina di koe nye be yeatsɔ tu gãawo ade akɔta ale be yeaɖe dzi ɖi, gake Milla me tɔwo meʋuʋu o.
  
  Hafi Misha nadze nya ƒaƒã bubu gɔme la, Elena ɖe kuku nɛ be wòalala kple eƒe asi ƒe ƒutsotsoe mawo siwo wɔa dɔ ɖe ame dzi la dometɔ ɖeka. Eɖe hũ eye wòyi edzi be, "Amber si wozã tsɔ wɔ xɔ gbãtɔ si wotsɔ aŋɔ wɔe la tso Balkan nutoa me."
  
  Nina tso nya me blewuu be: "Míenya nu tso blema nugbagbe aɖe ŋu - Calihas - si nɔ amber la me."
  
  "Eye ènya nusi wòwɔnaa?" Misha mete ŋu nɔ te ɖe enu o.
  
  Nina ɖo kpe edzi be: "Ẽ.
  
  "Ekema nukatae nèdi be yeatsɔe ana wo? Ðe wò tagbɔ gblẽa? Mi tagbɔsesẽtɔwo! Wò, Ɣetoɖoƒe, kple wò ŋukeklẽ! Ga gbolowo, mi katã!" Misha ƒo nu kple Nina kple Perdue le dziku si dzi womate ŋu aɖu o me. Egblɔ na eƒe ƒuƒoƒoa be: "Mida tu wo."
  
  Nina tsɔ eƒe asiwo ƒu gbe ɖe dzi le vɔvɔ̃ ta. "Ao! Taflatse miɖo to! Míedi be míatsrɔ̃ amber-kpeawo zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu, gake ɖeko míenya alesi míawɔe o. Se, Misha," etrɔ ɖe eŋu kple kukuɖeɖe be wòalé ŋku ɖe eŋu, "míaƒe dɔwɔhati... mía xɔlɔ̃... le Sededea si, eye woawui ne míetsɔ Amber Xɔa yi hafi etsɔ o . Eyata, mía kple Ahosi míele gbeɖuɖɔ goglo, goglo aɖe me! Èse egɔmea?"
  
  Perdue ƒe mo wɔ yaa le Nina ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ si nye dzesi na Misha si do dziku vevie la ta.
  
  Perdue gblɔ esi wòhe Nina ƒe awudziwui blewuu be: "Nina, ɖe maɖo ŋku edzi na wò be ŋutsu si nèle ɣli dom na la ƒe asi me kloe."
  
  "Ao, Purdue!" Etsi tre ɖe eŋu, eye wòtsɔ eƒe asi ƒu gbe ɖe vovo. "Afisiae míele titina. Menye Aʋakɔ Dzĩ la alo Ɣe Yibɔ lae míenye o, gake wodoa ŋɔdzi na mí tso akpa evea siaa gbɔ, eye wozi mía dzi be míanye woƒe nyɔnuviwo, awɔ dɔ ƒoɖiawo ahadze agbagba be míagawu mí o!"
  
  Elena nɔ anyi kpoo nɔ ta ʋuʋum tsɔ lɔ̃ ɖe edzi, henɔ lalam be Misha nakpɔ amedzroawo ƒe nɔnɔme sesẽa adze sii. Nyɔnu si nɔ nyadzɔdzɔwo kakam ɣeyiɣi bliboa katã do go le agbadɔa me henɔ amedzro siwo bɔbɔ nɔ nuɖuɖudzraƒea kple eƒe ƒuƒoƒoa me tɔ mamlɛawo kpɔm dũu, eye wòlé eƒe aʋawɔnua ɖe asi le dzadzraɖoɖi. Esi Ukrainetɔ si ƒe taɖa biã la kɔkɔ wu afɔ ade sentimeta etɔ̃ ta la, edze abe ɖe wòdoa vɔvɔ̃ na ame ene. Eƒe dreadlocks kɔ ɖe eƒe abɔta esi wònɔ afɔ ɖem ɖe wo gbɔ le atsyã me. Elena ɖee fia Nina kple Perdu le vo me be: "Amesiae nye míaƒe bɔmb ŋuti nunyala, Natasha. Enye asrafo si nɔ asrafoha tɔxɛwo me tsã eye wònye Leonid Leopold ƒe dzidzimevi tẽ."
  
  "Ame kae nye esia?" - Natasha bia nya sia sesĩe.
  
  Misha ɖo eŋu be: "Ahosi," eye wònɔ zɔzɔm nɔ yiyim nɔ gbɔgbɔm, henɔ ŋugble dem le nya si Nina gblɔ nyitsɔ laa ŋu.
  
  "Ao, ahosi. Gabi nye mía xɔlɔ̃," eɖo eŋu esi wònɔ ta ʋuʋum. "Eƒe ku bu na xexeame ƒe ablɔɖe gã aɖe."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, enɔ nenema," eye mete ŋu ɖe eƒe ŋku ɖa le ame yeye si va la ŋu o. Elena gblɔ nɔnɔme sesẽ si me amedzroawo kpɔ wo ɖokui le la na Natasha, eye nyɔnu si ɖi Amazon la ɖo eŋu nɛ be: "Misha, ele be míakpe ɖe wo ŋu."
  
  Misha ɖo ŋku edzi nɛ be: "Míele aʋa wɔm kple nyatakakawo, kple nyatakakawo, ke menye kple dzo ƒe ŋusẽ o."
  
  "Ðe nyatakaka kple nyatakakawoe xe mɔ na Amerikatɔwo ƒe nyatakakaxɔla ma si dze agbagba be yeakpe ɖe Black Sun ŋu wòaxɔ Amber Xɔa le Aʋa Vɔ̃ɖi la ƒe ɣeyiɣi mamlɛtɔ mea?" - ebiae be. "Ao, Soviettɔwo ƒe dzotsiŋusẽ xe mɔ nɛ le Ɣetoɖoƒe Germany."
  
  "Míenye kɔmpiutadzidzelawo, ke menye ŋɔdzinuwɔlawo o!" - eɖe tsitretsiɖeŋunyawo gblɔ.
  
  "Ðe amesiawoe nye kɔmpiutadzidzelawo siwo tsrɔ̃ Chernobyl Calihas ƒe ŋɔdzidonamea le ƒe 1986 mea? Ao, Misha, ŋɔdzinuwɔlawoe wonye!" - etsi tre ɖe eŋu. "Fifia kuxi sia gadze mía dzi ake, eye wòanɔ mía ŋu zi alesi Amber Xɔa li ko. Nukae nàwɔ ne Black Sun kpɔ dzidzedze? Ðe nèle xexlẽdzesiwo ɖom ɖe wo nɔewo yome be nàɖe ɖoɖowɔɖia ɖa le ame ʋɛ siwo agase radio le woƒe agbemeŋkekewo katã me esime Nazitɔ fucking xɔ xexeame to amehawo ƒe gbɔgbɔyɔyɔ kple susu dzi ɖuɖu mea?"
  
  "Menye afɔku aɖee Chernobyl ƒe afɔkua dzɔ oa?" Perdue bia nya sia le vo me, gake Milla hamea me tɔwo ƒe nuxlɔ̃ame ŋkumeʋuʋu ɖaɖɛwo na wòzi ɖoɖoe. Nina gɔ̃ hã mete ŋu xɔ eƒe nyabiase si mesɔ o la dzi se o. Edze abe ɖeko Nina kple Perdue ʋuʋu atɔ si wua ame wu le ŋutinya me teti koe nye ema ene, eye Black Sun nɔ nusitae dzĩ nye ʋu ƒe amadede dim.
  
  
  Ta 30 lia
  
  
  Sam bu Nina ŋu esime wònɔ lalam be Kemper natrɔ ayi ʋua me. Dzɔla si nɔ wo kum la tsi ʋua megbe, eye wògblẽ mɔ̃a ɖi wònɔ dɔ wɔm. Ne Sam te ŋu si le gorilla si do awu yibɔa nu gɔ̃ hã la , le nyateƒe me la, afi aɖeke meli si wòaƒu du le o. Le goawo katã me tso wo gbɔ, eye wòkeke va ɖo afisi ŋku ate ŋu akpɔe la, anyigba ƒe nɔnɔme ɖi nukpɔkpɔ nyanyɛ aɖe ŋutɔ. Le nyateƒe me la, ŋutega nyanyɛ aɖee wònye wu.
  
  Nusi ɖi Sam ƒe susumesusu si wòkpɔna le alɔ̃dɔdɔ me le eƒe kpekpewo kple Ðɔkta Helberg me le mɔ wɔnuku aɖe nu la, anyigba gbadza si me nɔnɔme aɖeke mele o si dzi gbedadaƒo siwo me amadede mele o le la ɖea fu nɛ. Enye nu nyui aɖe be Kemper gblẽe ɖi hena ɣeyiɣi aɖe ale be wòate ŋu awɔ dɔ tso nudzɔdzɔ si gbɔ eme la ŋu vaseɖe esime megado vɔvɔ̃ nɛ o. Gake zi alesi wònɔ ŋku lém ɖe anyigba ƒe nɔnɔme ŋu, xɔe ɖe eme, eye wòxɔe ɖe eme be wòatrɔ ɖe eŋu la, zi nenemae Sam kpɔe be edo vɔvɔ̃ na ye nenema ke.
  
  Esi wònɔ ʋuʋum le eƒe zikpui dzi le dziɖeleameƒo me la, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eɖo ŋku vudo kple anyigba si me tsi mele o ƒe drɔ̃e si wòku hafi tsɔtsrɔ̃ ƒe dzodzro aɖe si klẽ ɖe yame eye wòtsrɔ̃ dukɔwo la dzi o. Gɔmesese si le nusi menye naneke wu tɔtɔ si wokpɔ le susu me ƒe ɖeɖefia le susu me tsã ŋu o la va zu nyagblɔɖi, si wɔ nuku ŋutɔ na Sam.
  
  Nyagblɔɖia? Nye?" ebia eɖokui le susua ƒe bometsitsi ŋu. Gake emegbe ŋkuɖodzinya bubu aɖe ge ɖe eƒe susu me, abe aɖaŋunu bubu aɖe ene. Eƒe susu ɖe nya siwo wòŋlɔ ɖi esime wònɔ eƒe lãmesẽ ƒe asi me, trɔ yi eme la fia kɔƒe si le ƒukpoa dzi;nya , siwo Nina ƒe amedzidzela la do ɣli ɖe eta.
  
  "Miɖe wò nyagblɔɖila vɔ̃ɖi la ɖa le afisia!"
  
  "Miɖe wò nyagblɔɖila vɔ̃ɖi la ɖa le afisia!"
  
  "Miɖe wò nyagblɔɖila vɔ̃ɖi la ɖa le afisia!"
  
  Vɔvɔ̃ ɖo Sam.
  
  "Nya ƒaƒã kɔkɔe! Aleke wɔ nyemate ŋu ase nya sia ɣemaɣi o?" eʋuʋu eƒe ahɔhɔ̃, eye wòŋlɔ be be yeabu eŋu be aleae susua ƒe nɔnɔme ŋutɔŋutɔ kple eƒe ŋutete wɔnukuwo katã le: "Eyɔm be nyagblɔɖila?" Eƒe mo biã, emi sesĩe esi wo katã va ƒo ƒu - teƒe si tututu wòle kple duɖimekeke blibo aɖe ƒe tsɔtsrɔ̃ le yame si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi te ƒe ŋutega.Gake nusi ɖe fu nɛ wue nye ʋuʋudedi si wòkpɔ le eƒe ŋutega me, abe nuklia ƒe wowó ene.
  
  Kemper na Sam ƒe mo wɔ yaa esi wòʋu ʋɔa be yeatrɔ ava. Titina gaƒoɖokui ƒe ʋuʋu kpata ma, si kplɔe ɖo kple asiléƒea ƒe ƒoƒo sesĩe la va esime Sam ɖo ŋku dzodzro sesẽ ma si nɔ ʋuʋum le dukɔa me godoo dzi.
  
  Kemper ɖe kuku be: "Entschuldigung, Herr Cleve," esime Sam nɔ ʋuʋum le vɔvɔ̃ ta, eye wòlé eƒe akɔta. Gake esia na ŋutasẽla la ko alɔgbɔnu. "Nukatae nètsi dzodzodzoe alea gbegbe ɖo?"
  
  Sam tsɔ abɔta ƒoe be: "Ðeko metsi dzodzodzoe ɖe xɔ̃nyewo ŋu."
  
  Klaus dze agbagba be yeawɔ nu vividoɖeameŋutɔe be: "Meka ɖe edzi be womaɖi gbɔ wò o."
  
  "Ðe kuxi aɖe le agbaa ŋua?" Sam bia nya sia.
  
  Kemper ɖo eŋu vevie be: "Kuxi sue aɖe koe le gas-sensor la ŋu, gake woɖɔe ɖo fifia." "Eyata, èdi be yeanya alesi xexlẽdzesiwo ƒe ɖoɖo si nu nèle la xe mɔ na wò amedzidzedze ɖe ŋunye, alo?"
  
  "Ɛ̃. Ewɔ nuku ŋutɔ, gake nusi gawɔ dɔ ɖe ame dzi wue nye nyateƒe si wònye be ɖeko wòkpɔ ŋusẽ ɖe dzinye. Ŋutsu siwo nɔ gbɔwò meɖe dzesi aɖeke fia be wole ameflunyawo gblɔm o," Sam kpɔ dzidzɔ ɖe eŋu, eye wòtsɔ eɖokui de Klaus ƒe ɖokuidodoɖedzi me abe ɖe wònye eƒe alɔdzedɔwɔƒe gã aɖe ene. Esia nye ayemɔ si Sam Cleave zã zi geɖe do ŋgɔ le eƒe numekukuwo me tsɔ klo nu le nuvlowɔlawo dzi.
  
  Klaus ko alɔgbɔnu ɖokuidodoɖedzitɔe, eye wònɔ asiwo ƒom blewuu eye ɖokuidodoɖedzi yɔ fũu be: "Nya ɣaɣla lae nye esi." "Menye xexlẽdzesiawo ŋue wòku ɖo boo o, ke boŋ xexlẽdzesiwo ƒe ƒuƒoƒo ŋue wòku ɖo. Akɔntabubu, abe alesi nènyae ene, nye Nuwɔwɔwo ŋutɔ ƒe gbegbɔgblɔ. Xexlẽdzesiwoe kpɔa nusianu si li dzi, eɖanye le lãmenugbagbeviwo ƒe ɖoɖo nu, le geometri nu, le dzɔdzɔmeŋusẽŋununya me, le atikewo ƒe ƒuƒoƒo me alo le teƒe bubu ɖesiaɖe o. Emae nye nu vevitɔ si ana nàtrɔ nyatakakaawo katã-abe kɔmpiuta si le wò ahɔhɔ̃ ƒe akpa aɖe koŋ me ene, ènyaa?"
  
  Sam ʋuʋu ta. Ebu tame vie eye wòɖo eŋu be: "Eyata, esia nye nane si le abe nya ɣaɣla na nugbagbewo ƒe nya ɣaɣlawo ƒe mɔ̃ ene."
  
  Kemper ƒo asikpe. Le nyagbᴐgblᴐa nu. "Esia nye nɔnɔmetata si sɔ pɛpɛpɛ ŋutɔ, Aƒetɔ Cleave! Nye ŋutɔ nyemate ŋu aɖe eme nyuie wu hafi o. Alea tututue wòwɔa dɔe. To kɔsɔkɔsɔ siwo me wotsɔ nu tɔxɛ aɖewo ƒo ƒui zazã me la, anya wɔ ŋutɔ be woakeke ŋusẽkpɔɖeamedzi ƒe akpaa ɖe enu, eye le nyateƒe me la, woana ahɔhɔ̃a ƒe nuxɔlawo nawɔ kpuie. Fifia, ne ètsɔ elektrikŋusẽ kpe ɖe nuwɔna sia ŋu," Kemper kpɔ dzidzɔ ɖe eƒe gãnyenye ŋu la, "adzi tamesusu ƒe nɔnɔme ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ɖe edzi zi gbɔ zi ewo."
  
  "Eyata ne èzã elektrikŋusẽ la, àte ŋu adzi nyatakaka siwo nèɖuna ɖe edzi ŋutɔŋutɔa? Alo ɖe wònye be wòana ame si trɔa asi le ame ŋu ƒe ŋutete nadzi ɖe edzi be wòaɖu ame siwo wu ɖeka dzi le ɣeyiɣi ɖeka mea?" Sam bia nya sia.
  
  "Yi edzi nànɔ nu ƒom, dobber," Sam susu le eƒe charade si wòƒo aɖaŋutɔe la megbe. 'Eye kafukafua yi na... Samson Cleave ɖe eƒe nuwɔna abe nyadzɔdzɔŋlɔla si ƒe nu lé dzi na ame si dze aɖaŋu ene ta!' Sam, si meto vovo kura le eƒe fefewɔwɔ me o, ŋlɔ nya ɖesiaɖe si Germanytɔ ɖokuitɔdila la gblɔ tsitotsito la ɖi.
  
  "Nukae nèsusu be enye nu gbãtɔ si Adolf Hitler wɔ esime wòxɔ ŋusẽ ɖe Wehrmacht dɔwɔla siwo mewɔa naneke o dzi le ƒe 1935 me?" - ebia Sam kple nyagbɔgblɔ. "Eto amehawo ƒe amehehe, aʋawɔwɔ nyuie kple nuteƒewɔwɔ madzudzɔmadzudzɔe vɛ be yeatsɔ azi SStɔwo ƒe nukpɔsusu dzi to ɖoɖowɔɖi siwo wowɔna le susu me zazã me."
  
  Sam tsɔ vivisese gã aɖe bia nya si do ɖe eƒe ta me le Kemper ƒe nya la megbe teti kloe. "Ðe Kalihas nɔ Hitler sia?"
  
  "Esi Amber Xɔa va nɔ Berlin Dugã ƒe Fiasã me vɔ la, Germanytɔ aƒetɔ aɖe si tso Bavaria..." Kemper ko alɔgbɔnu, henɔ agbagba dzem be yeaɖo ŋku ŋutsua ƒe ŋkɔ dzi. "Uh, ao, nyemeɖo ŋku edzi o-wokpee be wòava wɔ ɖeka kple Russiatɔwo ƒe aɖaŋudɔwɔlawo be woagbugbɔ asinudɔwɔwɔa aɖo anyi le esi wotsɔe na Petro Gãtɔ vɔ megbe, ènyaa?"
  
  Sam ɖo eŋu enumake be: "Ẽ."
  
  "Le xotutu nu la, esi wònɔ dɔ wɔm tso xɔ si wogbugbɔ tu le Catherine Fiasã me ƒe nɔnɔme yeye aɖe ŋu la, "ebia" amber etɔ̃, ènya, le eƒe kuxiwo ta," Kemper tsɔ ŋku ɖe Sam ŋu.
  
  Sam gblɔ be: "Màte ŋu abu fɔe ŋutɔŋutɔ o."
  
  "Ao, aleke ame aɖe ate ŋu abu fɔe ɖe ema ta? Melɔ̃ ɖe edzi. Aleke kee wòɖale o, edzra nu ɖeka. Wonɔ vɔvɔ̃m be srɔ̃a ble ame eve mamlɛawo eye wodzra wo hã. Gake edze abe nya sia menye nyateƒe o ene, eye srɔ̃nyɔnu si ŋu nya ku ɖo la va zu ʋuƒomevi gbãtɔ si do go Hitler si wɔ dɔ ɖe ame dzi le ƒe alafa geɖe megbe."
  
  Edze ƒã be Kemper nɔ vivi sem na eya ŋutɔ ƒe ŋutinyagbɔgblɔ, eye wònɔ ɣeyiɣi wum esime wònɔ mɔ dzi yina Sam wuwu dzi, gake ke hã nyadzɔdzɔŋlɔla la lé to ɖe eŋu geɖe wu esime ŋutinyaa nɔ edzi yim. "Etsɔ amber kakɛ eve susɔeawo tso Amber Xɔ gbãtɔa me na eƒe dzidzimeviwo, eye wova yi na ame bubu aɖeke wu Johann Dietrich Eckart o mlɔeba! Aleke esia ate ŋu anye afɔku?"
  
  Sam ɖe kuku ŋukpetɔe be: "Taflatse, Klaus, gake nye sidzedze le Germanygbea ƒe ŋutinya ŋu nye ŋukpe. Esia tae meléa Nina ɖe asi ɖo."
  
  "Ha! Ŋutinya me nyatakakawo ta ko?" Klaus ɖu fewu le eŋu. "Meke ɖi le eŋu." Gake mina maɖe eme. Eckart, si nye agbalẽnyala si gbɔ eme kple nukpɔsusu ŋuti hakpanyaŋlɔla, ye na Hitler ƒe nu lé dzi na vivimenuwɔwɔ tẽ. Míesusu be Eckart ye ke ɖe Kalihasa ƒe ŋusẽ ŋu, eye emegbe wòzã nudzɔdzɔ sia esime wòƒo Black Sun me tɔ gbãtɔwo nu ƒu. Eye le nyateƒe me la, gomekpɔla ɖedzesitɔ kekeake si te ŋu zã mɔnukpɔkpɔ si ŋu womate ŋu ake ɖi le o la vevie tsɔ trɔ amewo ƒe xexemenukpɔsusu..."
  
  "...nye Adolf Hitler. Fifia mese egɔme," Sam yɔ teƒe ƒuƒluawo, eye wòwɔ abe ɖe wòdze adze ene be yeable yeƒe ameléla. "Kalihasa na ŋutete Hitler be wòatrɔ amewo woazu, nyuie, yameʋu siwo me ame aɖeke mele o. Esia ɖe nusita ameha siwo nɔ Nazi Germany ƒe akpa gãtɔ ƒe nukpɔsusu sɔ la me... habɔbɔ siwo wɔ ɖeka kple ŋutasẽnuwɔwɔ sia si nye dzɔdzɔmeŋutete nyɔŋu, si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o."
  
  Klaus ko alɔgbɔnu dɔmenyotɔe na Sam. "Dzɔdzɔmeŋutete si medze o...edzɔa dzi nam."
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Mesusu be àte ŋui." "Esia katã doa dzidzɔ na ame le mɔ nyuitɔ nu, ènyaa? Gake aleke nèwɔ nya nu tso nusiawo katã ŋu?"
  
  Kemper ɖo eŋu nyateƒetɔe be: "Fofonye." Etsɔ eƒe ŋukpe si wòwɔ abe ɖe wòkpena ene la ƒo Sam be enye ame xɔŋkɔ si ate ŋu anye ame xɔŋkɔ. "Karl Kemper ƒe ŋkɔ."
  
  Sam ɖo ŋku edzi be: "Kemper ye nye ŋkɔ si do le Nina ƒe odio klipi me." "Eya gbɔe wòtso be Red Army asrafo aɖe ku le gbebiamexɔ aɖe me. Fifia aɖaŋunu la va ƒo ƒu. Elé ŋku ɖe lã wɔadã si le tsitre ɖe eŋgɔ le xɔ sue aɖe me la ƒe ŋkume nyuie. Nyemate ŋu alala be makpɔ wò nànɔ ʋuʋum o, Sam bu eŋu esi wònɔ ŋku lém ɖe Ɣeyibɔ ƒe aʋafia la ŋu abe alesi wòdi vevie ene. "Nyemeka ɖe edzi be mele aha nom kple ameƒomevi aɖewo tsɔtsrɔ̃ ɖa o. Aleke gbegbe medi be maɖu ɣe ɖe wò afi dzi, wò Nazitɔwo ƒe gbeɖuɖɔ!" Susu siwo va eme le Sam ƒe luʋɔ me la dze abe amedzrowo eye wogbe wo nɔewo tso eya ŋutɔ ƒe amenyenye gbɔ ene, eye wòvɔ̃ɖi nɛ. Kalihasa si le eƒe ahɔhɔ̃ me gaxɔ nɔƒea ake, eye wòtsɔ nu gbegblẽwo yɔ eƒe susuwo me fũ kple ŋutasẽnuwɔwɔ gbãtɔ , gake ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be nu dziŋɔ siwo ŋu wònɔ tame bum le la megbɔ eme keŋkeŋ o.
  
  "Gblɔe nam, Klaus, taɖodzinu kae nɔ megbe na amewuwu le Berlin?" Sam keke nusi woyɔna be gbebiame tɔxɛa ɖe enu ɖe whisky nyui aɖe nono dzi. "Vᴐvɔ̃? Dutoƒo dzimaɖitsitsia? Mesusuna ɣesiaɣi be esiae nye wò mɔ si dzi nàto adzra amehawo ɖo ɖe ɖoɖo yeye kple amehehe ƒe ɖoɖo yeye si gbɔna la dodo ɖe ŋgɔ ŋu ko. Aleke gbegbe mete ɖe mía nɔewo ŋui enye si! Ele be míada tsatsa."
  
  Kemper medze abe ɣletivi ene o esi wòse mɔ yeye si dzi nyadzɔdzɔŋlɔla si le numekuku wɔm la nɔ to ɖom la, gake naneke mebu nɛ to eƒe susuwo ɖeɖefia ame kuku siwo le zɔzɔm la me o.
  
  Eɖo eŋu be: "Le nyateƒe me la, ɖoɖowɔɖi bɔbɔe aɖe ŋutɔe wònye." "Esi Germany ƒe dziɖuɖumegã le míaƒe ŋusẽ te ta la, ŋusẽ le mía si. Dukɔmevi siwo le ɖoƒe kɔkɔwo, siwo koŋ gbɔ dukɔa ƒe dunyahehe kple ganyawo ƒe nyonyo gbɔe wòtso la wuwu ɖo kpe edzi be míenyae eye le nyateƒe me la, míehena ɖe megbe le míaƒe ŋɔdzidonamewo wɔwɔ me o."
  
  "Ekema ènɔ te ɖe woƒe ame ŋkutawo ƒe ɖoƒe dzi tia woa?" Ðeko Sam bia nya sia.
  
  "Ema hã, Aƒetɔ Cleave. Gake míaƒe taɖodzinu ɖesiaɖe ƒe gadede míaƒe xexeame de to wu ga kple ŋusẽ ɖeɖeko," Kemper gblɔ, togbɔ be edze abe medi vevie akpa be yeagblɔ nusi tututu gadede mawo nye o hã. Esi Sam wɔ abe ɖe megatsɔ ɖeke le eme o ene to ta ʋuʋu ko me eye wòdze ŋkuléle ɖe anyigba si le ʋuʋum le gota ŋu to fesre nu hafi Kemper se le eɖokui me be ele be yeagblɔe nɛ. "Le nyateƒe me la, Germanytɔ siawo siwo dze abe ɖe wodze le vome ene la dometɔ ɖesiaɖe nye amesiwo nɔ kpekpem ɖe míaƒe egbegbe Asrafoha Dzĩ ƒe zɔhɛwo ŋu le teƒea ɣla kple Amber Xɔa ƒe anyinɔnɔ ɣla me, si nye mɔxenu ɖeka kolia si wɔa dɔ wu le Black Sun ƒe didi be yeakpɔ aɖaŋudɔ gbãtɔa me. Fofonye ŋutɔ srɔ̃e tso Leopold - Russiatɔ alakpatɔ la gbɔ - be Red Army la xe mɔ na ŋkuɖodzinu la eye meɖiɖi kple Wilhelm Gustloff, amesi nye Milla, abe alesi xotutu gblɔe ene o. Tso ɣemaɣi la, Black Sun me tɔ aɖewo, siwo trɔ woƒe susu le xexeame dzi ɖuɖu ŋu la, dzo le míaƒe ha me. Àte ŋu axɔe asea? Aryatɔwo ƒe dzidzimevi siwo si ŋusẽ le eye woƒe nunya de ŋgɔ wu la ɖoe be yewoaɖe asi le Habɔbɔa ŋu. Gake alakpadada gãtɔ kekeakee nye be wokpe ɖe Soviettɔwo ƒe amegãxiwo ŋu be woaɣla Amber Room la, eye wodzɔ ga gɔ̃ hã na aʋawɔwɔ le adzame le ƒe 1986 me be woatsrɔ̃ amber-kpe ewo siwo susɔ siwo me Kalihasa le la dometɔ ade!"
  
  Sam ƒe dzi gbã. "Lala lala." Nuka ŋue nèle nu ƒom tsoe le ƒe 1986 me? Ðe wotsrɔ̃ Amber Xɔa ƒe afãa?"
  
  Kemper ko alɔgbɔnu, eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo ƒo ɖe eŋu be: "Ẽ, akpe na míaƒe hadomegbenɔnɔ me tɔ ŋkuta siwo ku nyitsɔ laa siwo na ga Milla hena Operation Homeland ta la, Chernobyl va zu ŋkuɖodzinu wɔnuku aɖe ƒe afã ƒe yɔdo fifia." "Gake fifia ya míele wo tsrɔ̃ ge - míana woabu kpe ɖe wo detɔwo kple amesiame si biaa nya mí ŋu."
  
  "Alekee?" Sam bia nya sia.
  
  Kemper ko nu, ewɔ nuku nɛ be ame aɖe si si nugɔmesese le abe Sam Cleave ene mese nusi tututu nɔ edzi yim gɔme o. "Enyo, wò le mía si, Aƒetɔ Cleave. Wòe nye Ɣe Yibɔ ƒe Hitler yeyea... kple nuwɔwɔ tɔxɛ sia si ɖua wò ahɔhɔ̃."
  
  "Medze agᴐ?" Sam ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Aleke nèsusu be mawɔ wò tameɖoɖoa dzi?"
  
  "Ŋutete le wò susu ŋu be wòatrɔ asi le amehawo ŋu, xɔ̃nye. Abe Führer ene la, àte ŋu abɔbɔ Milla kple dɔwɔƒe bubu siwo katã le abe woawo ene - dziɖuɖuwo gɔ̃ hã ɖe anyi. Woawo ŋutɔwo awɔ susɔea," Kemper ko alɔgbɔnu.
  
  "Ke xɔ̃nyewo ya ɖe?" - Sam bia, eye mɔkpɔkpɔ siwo le ʋuʋu ɖi la tsi dzodzodzoe.
  
  "Maɖe fu o. Kaka nàgblɔ ŋusẽ si le Kalihasa ŋu ɖe xexeame dzi la, ŋutilãa axɔ wò ahɔhɔ̃ ƒe akpa gãtɔ," Kemper gblɔ esi Sam nɔ ekpɔm dũu kple vɔvɔ̃ tẽ. "Ema alo elektrikŋusẽ ƒe dzidziɖedzi si mesɔ o ana wò ahɔhɔ̃ naɖa. Aleke kee wòɖale o, àge ɖe ŋutinya me abe Habɔbɔa ƒe kalẽtɔ ene."
  
  
  Ta 31 lia
  
  
  "Na sika fucking la wo. Eteƒe madidi o sika magazu nusi ŋu viɖe aɖeke mele o negbe ɖe wote ŋu di mɔ aɖe si dzi woato atrɔ toflokonyenye kple nu gbogbowo wòazu agbetsitsi ƒe kpɔɖeŋu ŋutɔŋutɔwo ko hafi," Natasha ɖu fewu le eƒe dɔwɔhatiwo ŋu. Milla ƒe amedzrowo nɔ anyi ƒo xlã kplɔ̃ gã aɖe kple kɔmpiutadzidzelawo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si Perdue va ke ɖe eŋu azɔ be wonye amesiwo le megbe na Gabi ƒe kadodo ɣaɣla si wòwɔ kple yameʋuɖoɖodzikpɔlawo. Marco, si nye Milla me tɔ siwo nɔ anyi kpoo wu dometɔ ɖeka, to Copenhagen ƒe yameʋuɖoɖo dzi hegblɔ na Purdue yameʋukulawo be woatrɔ mɔ ayi Berlin, gake Purdue menɔ eƒe Detlef ƒe megbeŋkɔ si nye "Ahosi" ƒe nutsyɔnu ƒom be yeaɖe amesi tututu wònye afia o nye-menye .
  
  Nina Perdue ƒo nu le ɣlidodo me le nyaʋiʋli aɖe si nɔ wo kple Russiatɔwo dome la dome be: "Nyemenya nusi sika do ƒome kple ɖoɖoa o."
  
  Elena ɖe eme be: "Amber-gbadzɛ siwo gakpɔtɔ li la ƒe akpa gãtɔ gakpɔtɔ le sika ƒe nutrenuwo kple xɔtunuwo ŋu, Ðɔkta Gould," si na Nina se le eɖokui me be yezu bometsitsi le esi wòto nyatoƒoe sesĩe akpa le eŋu ta.
  
  "Ɛ̃!" - Misha de nu nyaa me. "Sika sia xɔ asi ŋutɔ na ame siwo sɔ."
  
  "Ðe nènye kapitalist-ha fifiaa?" Yuri bia nya sia. "Viɖe aɖeke mele ga ŋu o. De asixɔxɔ nyatakakawo, sidzedze kple nusiwo ŋudɔ woate ŋu awɔ ko ŋu. Míetsɔa sika la naa wo. Amekae tsɔ ɖe le eme? Míehiã sika be míable wo woaxɔe ase be Gabi xɔlɔ̃wo mele nane dzi o."
  
  Elena do susua ɖa be: "Enyo wue nye be míezãa sikakpawo tsɔ dea isotope la me. Nusi míehiã koe nye nusi naa nu ʋãna kple elektrikŋusẽ si asu be wòado dzo na zea."
  
  "Isotope yea? Elena, dzɔdzɔmeŋutinunyalae nènyea?" Perdue ƒe nu lé dzi nɛ ŋutɔ.
  
  Natasha tsɔ alɔgbɔnukoko ƒo adegbe le exɔlɔ̃ vivi la ŋu be: "Nuklia ƒe dzɔdzɔmeŋusẽŋununyala, ƒe 2014 ƒe klass."
  
  "Nu maɖinu!" Dzi dzɔ Nina ŋutɔ, eye nunya si ɣla ɖe nyɔnu dzetugbe la wɔ dɔ ɖe edzi. Elé ŋku ɖe Perdue ŋu eye wòƒoe ɖe enu. "Teƒe sia nye sapiosexual ƒe Valhalla, hey?"
  
  Perdue kɔ eƒe ŋkume ɖe dzi kple dziku le Nina ƒe akɔntabubu tututu ta. Kasia, ʋunyaʋunyawɔwɔ sesẽ aɖe si na wo katã tsikpe le mɔkpɔkpɔ me la do kplamatse numedzodzro sesẽ si nɔ Red Army ƒe kɔmpiutadzidzelawo dome. Wolala, nɔ to ɖom nyuie. Tso nyadzɔdzɔdɔwɔƒea ƒe nuƒomɔ̃ siwo wotu ɖe gli ŋu dzi la, dzesi aɖe si gbɔna ƒe ɣlidodo ɖe gbeƒã nya vɔ̃ɖi aɖe.
  
  "Guten Tag, nyee nye Kameraden."
  
  Natasha ƒo nu kple ɣli be: "Oo Mawu, Kemper ye ake."
  
  Perdue se le eɖokui me be yeƒe dɔgbo le dɔ lém. Ŋutsua ƒe gbe ƒe ɖiɖi na eƒe ta ʋuʋu, gake elée ɖe eme ɖe ƒuƒoƒoa ƒe nyonyo ta.
  
  Kemper gblɔ be: "Míava ɖo Chernobyl le gaƒoƒo eve megbe." "Esiae nye miaƒe nuxlɔ̃ame gbãtɔ kple ɖeka kolia be míele mɔ kpɔm be míaƒe ETA naɖe Amber Xɔa ɖa le amekukuɖaka la me. Ne womewɔ ɖe edzi o la, ana..." eko alɔgbɔnu le eɖokui me eye wòɖoe be yeaɖe asi le ɖoɖowɔɖiawo ŋu, "... nyuie, ahe Germany ƒe Dukplɔlagã kple Sam Cleave ƒe ku vɛ, le ema megbe la, míaɖe asi le lãmeka ƒe gas la ŋu ayi eme Moscow, London kple Seoul le ɣeyiɣi ɖeka me. David Perdue akpɔ gome le míaƒe dunyahehe me nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe habɔbɔ gã la me, eyata mègadze agbagba be yeatsɔ nya ɖe mía ŋu o. Zwei Stunden ƒe ŋkɔ. Wiedersehen."
  
  Klik aɖe si tso teƒe si meʋãna o eye ɖoɖoezizi la ge ɖe nuɖuɖudzraƒea dzi abe dziɖuɖu ƒe avɔ ene.
  
  "Esia tae wòva hiã be míatrɔ teƒe si míele ɖo. Wole míaƒe nyadzɔdzɔwo kaka ƒe frequencywo zãm ɣleti ɖeka enye sia. To xexlẽdzesi siwo to vovo na mía tɔ ɖoɖo ɖe wo nɔewo yome la, wozia amewo dzi be woawu wo ɖokui kple ame bubuwo to aɖaŋuɖoɖo siwo le susu me dzi. Fifia ahiã be míabɔbɔ nɔ Duga-3 ƒe gbɔgbɔwo ƒe teƒea," Natasha ko alɔgbɔnu.
  
  Perdue mi nu sesĩe esi eƒe dzoxɔxɔ nɔ dzi yim. Esi wònɔ agbagba dzem be yematso kpekpea me o ta la, etsɔ eƒe asi fafɛ siwo le ƒoƒom la da zikpui si le eƒe axa eveawo dzi. Enumake Nina kpɔe be nane gblẽ.
  
  "Miti yome?" - eye wòbia. "Ègadze dɔ akea?"
  
  Eko alɔgbɔnu gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe eye wòtsɔ ta ʋuʋu ɖae.
  
  Misha de dzesii be: "Eƒe dzedzeme menyo o. "Dɔdzedze? Ɣeyiɣi didi kae nèle afisia? Ewu ŋkeke ɖeka?"
  
  Nina ɖo eŋu be: "Ao. "Gaƒoƒo ʋɛ aɖewo ko. Gake edze dɔ ŋkeke eve sɔŋ."
  
  Perdue gblɔ kple gbe blewu be: "Migatsi dzi o, amewo," eye wògakpɔtɔ lé dzidzɔ ƒe mo. "Edzona le emegbe."
  
  "Ɣe ma ɣi?" Elena bia nya sia.
  
  Perdue tsi tre, eƒe mo biã esi wònɔ agbagba dzem be yeahe ye ɖokui ɖekae, gake etutu eƒe ŋutilã si le ƒuƒlu la ɖo ta ʋɔtrua nu, henɔ du ƒum kple didi vevie si nɔ eme be yeaɖe aɖuɖɔ.
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Le esia megbe."
  
  Marco gblɔ le vo me be: "Ŋutsuwo ƒe xɔ le anyigba le ete," eye wònɔ eƒe amedzroa kpɔm wònɔ du dzi nɔ atrakpuiawo dzi yim. "Nono alo lãmekawo?" ebia Nina be.
  
  "Wo ame eve la. Black Sun wɔ funyafunyae ŋkeke geɖe hafi mía xɔlɔ̃ Sam yi ɖaɖee do goe. Mesusu be abi si wòxɔ la gakpɔtɔ le ŋusẽ kpɔm ɖe edzi," eɖe eme. "Wotsɔe de woƒe mɔ̃ sesẽ si le Kazakhstan gbedadaƒo me hewɔ funyafunyae ɖiɖiɖeme manɔmee."
  
  Nyɔnuawo dze abe ɖe wometsɔ ɖeke le eme o ene abe ŋutsuawo ene. Edze abe funyafunyawɔwɔ ƒo ke ɖe to ɖe woƒe dekɔnuwo ƒe aʋawɔwɔ kple nublanuinya siwo dzɔ va yi me ale gbegbe be enye nusi wowɔna le dzeɖoɖo me ene. Enumake dzedzeme ƒuƒlu si le Misha ƒe mo la klẽ eye wòna eƒe dzedzeme gadze agbe. "Ðɔkta Gould, ɖe teƒe sia ƒe nɔnɔmetatawo le asiwòa? Esia... mɔ̃ sesẽ si le Kazakhstan?"
  
  Nina ɖo eŋu be: "Ẽ. "Aleae míeke ɖe eŋu le gɔmedzedzea me."
  
  Ŋutsu si doa dziku la do eƒe asi ɖe eŋu, eye Nina tsɔ kaba di akplo si ƒe zip le ŋgɔgbe la me di pepa si dzi wòwɔ nɔnɔmetata ɖo le Ðɔkta Helberg ƒe ɔfis gbemagbe. Etsɔ xexlẽdzesi kple nyatakaka siwo woŋlɔ ɖi la na Misha.
  
  Eyata, gbedasi gbãtɔ siwo Detlef tsɔ vɛ na mí va Edinburgh la menye Milla ye ɖo wo ɖa o. Ne menye nenema o la, woanya nu tso afisi xɔ gã la le ŋu, "Nina susui, gake edzrae ɖo ɖe eɖokui si. Le go bubu me la, Milla yɔe be 'Ahosi'. Woawo hã, de dzesi ŋutsu sia enumake be enye Gabi srɔ̃. 'Eƒe asiwo." gbɔ ɖe eme le eƒe ɖa viviti si le ʋuʋum la me esi wòtsɔ eƒe ta ɖo dzi eye wòtsɔ eƒe abɔtawo ɖo kplɔ̃a dzi abe sukuvi nyɔnuvi si kuvia ene, eva susu me nɛ be Gabi - eye le esia ta Detlef - hã flu le Ðoɖoa ƒe nudede nyadzɔdzɔwo me ta, abe alesi wòle ene ame siwo dzi xexlẽdzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo la gblẽ nu le Maleficent ŋu. 'Oo nye Mawu, ele nam be maɖe kuku na Detlef. Meka ɖe edzi be etsi agbe le nudzɔdzɔ sue si dzɔ le Volvo la me. Mele mɔ kpɔm be nenemae?'
  
  Perdue nɔ anyi ɣeyiɣi didi aɖe, gake ele vevie wu be woawɔ ɖoɖo aɖe hafi woƒe ɣeyiɣia nawu enu. Enɔ Russiatɔ nunyala bibiawo kpɔm wonɔ nane me dzrom vevie le woawo ŋutɔwo degbe me, gake meɖe fu nɛ o. Eɖi nyuie nɛ, eye le woƒe gbeɖiɖi nu la, esusui be Misha ƒe susua sɔ.
  
  Esi wògadze dzimaɖitsitsi gɔme ɖe Sam ƒe dzɔgbese ŋu ko la, Misha kple Elena do go kplii be yewoaɖe ɖoɖoa me nɛ. Gomenɔla mamlɛawo kplɔ Natasha yome do go le xɔa me, eye Nina se woƒe dziɖegbe le gayibɔ ƒe atrakpuiawo dzi, abe le dzodoƒe ƒe hehexɔxɔ me ene.
  
  "Mexɔe se be ɖoɖo aɖe le asiwò. Taflatse gblɔ nam be ɖoɖo aɖe le ye si. Míaƒe ɣeyiɣia wu enu kloe eye nyemesusu be magate ŋu axɔe o. Ne wowu Sam la, meka atam na Mawu be matsɔ nye agbe ana be magblẽ wo katã dome," efa avi le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta.
  
  Elena ko alɔgbɔnu be: "Esia nye seselelãme dzĩ.
  
  "Eye ẽ, ɖoɖo aɖe le mía si. Ðoɖo nyui aɖe," Misha gblɔ. Edze abe dzi dzɔe kloe ene.
  
  "Wɔ nuku!" Nina ko alɔgbɔnu, togbɔ be egadze abe ɖe wòtsi dzodzodzoe ene hã. "Nukae nye ɖoɖoa?"
  
  Misha gblɔ dzideƒotɔe be: "Míele Amber Xɔa nam wo."
  
  Nina ƒe alɔgbɔnukoko nu yi.
  
  "Gbugbɔ va?" eɖe ŋku ɖa kabakaba, eƒe afã do dziku, eye eƒe afã di be yease eƒe numeɖeɖea. "Ðe wòle be makpɔ mɔ na geɖe wu, si bla ɖe wò nyataƒoƒoa ŋua? Elabena ne wò ɖoɖoe nye ema la, ke nyemegaxɔ nye ŋudzedzekpɔkpɔ ɖe Soviettɔwo ƒe aɖaŋudzedze ŋu si le ɖeɖem kpɔtɔ la dzi se o."
  
  Woko nu le susumanɔmee. Edze ƒã be wometsɔ ɖeke le Ɣetoɖoƒetɔ la ƒe nukpɔsusu me o; mesɔ gbɔ gɔ̃ hã be wòawɔ kaba atsɔ aɖe eƒe ɖikekewo ɖa o. Nina tsɔ eƒe abɔwo ƒo ɖe eƒe akɔta. Ðeko Perdue ƒe dɔléle ɣesiaɣi kple Sam ƒe ɖokuibɔbɔ kple eƒe anyimanɔmanɔ ɣesiaɣi ŋu bubu gado dziku na ŋutinyaŋlɔla si ƒe nya me mekɔ o. Elena de dzesi eƒe dziɖeleameƒo eye wòlé eƒe asi dzideƒotɔe.
  
  "Mímado kplamatse Black Sun ƒe nya ŋutɔŋutɔ siwo, um, le Amber Room alo nuƒoƒoƒua ŋu o, gake míana nusianu si nèhiã be nàtsɔ awɔ avu kpli wo la wò. Enyo?" - egblɔ na Nina.
  
  "Ðe mèle kpekpem ɖe mía ŋu míagbugbɔ Sam axɔ oa?" Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ. Edi be yeafa avi. Le esiawo katã megbe la, hadɔwɔla ɖeka kolia siwo wòsusu be wole yewo si ɖe Kemper ŋu la gbee . Ðewohĩ ŋusẽ menɔ Asrafoha Dzĩa ŋu abe alesi woƒe ŋkɔxɔxɔ gblɔe ene o, esusui kple dziɖeleameƒo vevie le eƒe dzi me. "Ekema nuka tututue nèle kpekpem ɖe eŋu?" - eƒe ʋeʋẽ lilili.
  
  Misha ƒe ŋkuwo do viviti le mɔmaɖemaɖeɖenuŋu ta. "Se, mehiã be míakpe ɖe ŋuwò o. Míeɖea gbeƒã nyatakakawo, ke menye miaƒe aʋawɔwɔwo o."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Edze ƒã." "Ekema nukae dzɔna fifia?"
  
  "Ele be mia kple Ahosia miatsɔ Amber Xɔa ƒe akpa susɔeawo. Yuri ahaya ŋutsu aɖe si si tasiaɖam kpekpe kple xɔtunuwo le na wò," Elena dze agbagba be yeaɖi ame si doa ŋgɔ wu. "Natasha kple Marco le Medvedka ƒe sublevel ƒe reactor ƒe akpa dzi fifia. Mava kpe ɖe Marco ŋu le aɖia me kpuie."
  
  "NYE?" Nina ƒe mo ʋuʋu.
  
  Misha fia asi Elena. "Emae woyɔna be atike siwo wotsɔ dea bɔmb me. Mesusu be wole agbagba dzem be yewoanye nukokoedonamelawo. Le kpɔɖeŋu me, ne wotsɔ wein de aɖi ŋutilãa me la, wotsɔa atike alo nu bubu aɖe dea aɖi nuwo me."
  
  Elena gbugbɔ nu nɛ eye wòdo taflatse be yeawɔ ɖeka kple ame mamlɛawo le fast breeder reactor, si nye asrafowo ƒe nɔƒe gã si wozãna tsã tsɔ dzraa dɔwɔnuwo ɖo ƒe akpa aɖe, ƒe anyigbaxɔdzo si le adzame la me. Arc-3 nye teƒe etɔ̃ siwo Milla ʋuna yia ɣeaɖewoɣi ƒe sia ƒe be woagalé wo alo ade dzesii o la dometɔ ɖeka, eye ƒuƒoƒoa trɔa woƒe teƒe ɖesiaɖe le adzame wòzua dɔwɔƒe siwo wɔa dɔ bliboe.
  
  Misha ɖe eme be: "Ne aɖia sɔ gbe la, míatsɔ nuwo ana wò, gake ele be nàdzra wò ŋutɔ wò aʋawɔnuwo ɖo le Vault dɔwɔƒea."
  
  "Amekukudzraɖoƒee esia nyea?" - eye wòbia.
  
  "Ɛ̃."
  
  Nina tsi tre ɖe eŋu be: "Gake keklẽŋusẽ si le afima awum."
  
  "Mànɔ Vault dɔwɔƒea o. Le ƒe 1996 me la, fonye kple tɔgbuinye tsɔ agbalẽviawo tso Amber Room la yi vudo xoxo aɖe si te ɖe Vault dɔwɔƒea ŋu me, gake afisi vudoa le la, anyigba, anyigba geɖe li. Metsɔe do ƒome kple reactor 4 kura o, eyata ele be nànɔ nyuie," eɖe eme.
  
  Eƒo nu le ɣlidodo me be: "Mawu, esia avuvu ŋutigbalẽa le ŋunye," eye wòbu eŋu vevie be yeagblẽ dɔwɔƒe bliboa ɖi eye yeagblẽ Perdue kple Sam ɖe woƒe dzɔgbese me. Misha ko nu le Ɣetoɖoƒe nyɔnu aɖe si gblẽ la ƒe susumanɔme eye wòʋuʋu ta. "Ameka ate ŋu afia alesi woɖaa esia lam?" - Nina bia mlɔeba, eye wòtso nya me be yemedi be Russiatɔwo nabu Scotlandtɔwo be wogbɔdzɔ o.
  
  "Natasha nye bɔmb ŋuti nunyala bibi aɖe. Elena nye atikewo ƒe afɔkuwo ŋuti nunyala bibi. Woagblɔ alesi nàtrɔ Amber Xɔa wòazu aɖaka na wò," Misha ko alɔgbɔnu. Eyi edzi kple gbe si me ɖoɖoezizi le, si meɖe dzesi le eƒe ŋusẽtɔnyenye ŋu o be: "Nu ɖekae, Ðɔkta Gould." "Taflatse tsɔ ametakpɔnu tsɔ ga wɔ dɔe eye nàdze agbagba be màgagbɔ ya ne mètsyɔ nu nu dzi o. Eye ne ètsɔ ŋkuɖodzinu la na wo vɔ la, te ɖa. Adzɔge ʋĩ, enyoa?"
  
  Nina ɖo eŋu be: "Enyo," eye wòda akpe ɖe eƒe dzitsitsi ta. Esia nye eƒe akpa aɖe si mekpɔ dzidzɔ kpɔ be yeakpɔ vaseɖe fifia o. Ŋutsu tsitsi aɖee wònye. "Misha?"
  
  "Ɛ̃?"
  
  Le veviedodonu katã me la, eɖe kuku be yeanya. "Aʋawɔnu ka ƒomevie mele wɔwɔm le afisia?"
  
  Meɖo eŋu o, eyata egaku nu me vie.
  
  "Aleke gbegbee wòle be manɔ adzɔge ne metsɔ Amber Xɔa na Kemper vɔ megbe?" - edi be yeatso nya me.
  
  Misha blu ɖe ŋku zi geɖe, eye wòlé ŋku ɖe nyɔnu dzetugbe la ƒe ŋku ɣiawo ŋu vevie. Ekɔ eƒe ŋɔti me heɖo aɖaŋu be: "Midzo le dukɔa me."
  
  
  Ta 32 lia
  
  
  Esi Perdue nyɔ le nugododeƒea ƒe anyigba la, ʋumenugbagbeviɣi kple aɖuɖɔ ƒo ɖi eƒe awudziwui. Esi ŋu kpee ta la, ewɔ etɔ sinua tsɔ asidzadza kple tsi fafɛ si le tsiléƒea klɔe. Esi wòkɔ avɔa ŋu vie vɔ la, elé ŋku ɖe avɔa ƒe nɔnɔme ŋu le ahuhɔ̃ea me. Eko alɔgbɔnu eye wòkpɔ dzidzɔ ɖe eƒe agbagbadzedzewo ŋu be: "Ele abe ɖe medzɔ kpɔ o ene."
  
  Esi wòge ɖe nuɖuɖudzraƒea la, ekpɔe be Elena kple Misha ye do awu na Nina.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Wò ɣeyiɣi." "Mekpɔe be ègadze dɔ ake."
  
  Egblɔ be: "Menye naneke wu ŋutasẽnuwɔwɔ o. "Nukae le dzɔdzɔm?"
  
  Elena na wònya be: "Míatsɔ nusiwo me keklẽŋusẽ mate ŋu age ɖo o ayɔ Ðɔkta Gould ƒe awuwo me ne mi ame evea mieɖiɖi yi Amber Xɔa me."
  
  Eto nyatoƒoe be: "Esia nye nukokoe, Nina." "Megbea esiawo katã dodo. Abe ɖe ɣeyiɣi mamlɛa mexe mɔ na míaƒe dɔa xoxo o ene la, fifia ele be miawɔ afɔɖeɖe siwo me susu mele o eye woaxɔ ɣeyiɣi geɖe atsɔ ahe mí ɖe megbe wu?"
  
  Nina blu ɖe eta. Edze abe Perdue trɔ trɔ zu nyɔnuvi si le ɣli dom si wòwɔ avu kplii le ʋua me ene, eye mele mɔ dzi le eƒe ɖevimenɔɣi ƒe dzodzrowo nu o. "Àdi be yeƒe bɔlwo nadze anyi hafi etsɔ naɖoa?" - egblɔ fewuɖutɔe tsɔ ɖo eŋu nɛ. "Ne menye nenema o la, anyo be nàtsɔ kplu ɖeka; nɔ ŋgɔ."
  
  Eɖo eŋu be: "Tsi, Ðɔkta Gould."
  
  "Kekeli ƒe agbɔsɔsɔme gogo amewuwu na mɔzɔzɔ sue sia, Dave. Mele mɔ kpɔm be baseball-wu gbogbo aɖewo le asiwò na ɖa ƒe gege si womate ŋu aƒo asa na o si nàto le kwasiɖa ʋɛ aɖewo megbe."
  
  Soviettɔwo ko nu kpoo le Nina ƒe nya ƒaƒã siwo wògblɔna tsɔ doa alɔe esime wonɔ eƒe mɔ̃ mamlɛtɔ si ŋu wotsɔ lifi do ŋusẽe ɖom. Elena tsɔ atikewɔwu aɖee be wòatsɔ atsyɔ nu nu ne ele vudoa me yim, eye wòna gakuku si dzi wòato ali ne edzɔ be wòadzɔ.
  
  Esi Perdue kpɔ anyigba vie vɔ la, eɖe mɔ na wo be woado awu nɛ nenema hafi kplɔ Nina ɖo yi afisi Natasha nɔ klalo be yeatsɔ aʋawɔnuwo aɖo wo hena aʋawɔwɔ. Marco ƒo lãtsodɔwɔnu aɖewo siwo lolo abe pɛnsil-kplo ene siwo le dzadzɛ la nu ƒu na wo, tsɔ kpe ɖe mɔfiame siwo ku ɖe alesi woatsɔ aŋɔ atsyɔ amber ŋu le ahuhɔ̃e tsɛ aɖe si wòwɔ na wɔna ma tɔgbe tututu me.
  
  "Amewo, ɖe mieka ɖe edzi be míate ŋu awɔ dɔwɔƒe sia si me wowɔa dɔ tɔxɛ le ŋutɔ le ɣeyiɣi kpui ma mea?" - Perdu bia nya sia.
  
  Marco ɖo eŋu be: "Ðɔkta Gould gblɔ be nutovɛlae nènye." "Abe alesi ko dɔwɔwɔ kple elektrɔnikmɔ̃wo ene. Zã dɔwɔnu siwo nàtsɔ age ɖe eme ahawɔ asitɔtrɔ le wo ŋu. Da ga kakɛawo ɖe amber gbadzɛ aɖe dzi be woaɣla wo abe sika si wotsɔ ƒoe ene eye nàtsɔ nutsyɔnu atsyɔ edzi. Zã clip siwo le dzogoeawo dzi eye BOOM! Xɔ si me Amber, si ku tsɔ do ŋusẽe ale be woate ŋu atsɔe ayi aƒemee."
  
  Nina to nyatoƒoe be: "Nyemese nusi wo katã fia gɔme tututu haɖe o." "Nukatae míele esia wɔm? Misha de dzesim be ele be míanɔ adzɔge ʋĩ, si fia be bɔmb ye, alo?"
  
  Natasha ɖo kpe edzi be: "Ele nenema."
  
  "Gake klosalo ga ƒoɖiwo ƒe xɔtunuwo kple asigɛwo ƒe ƒuƒoƒo koe wònye. Edze abe nane si tɔgbuinye mɔ̃ɖaŋudɔwɔla dzra ɖo ɖe gbeɖuɖɔdzraƒe ene," etsɔ hũɖeɖe. Perdue ɖe ɖetsɔleme aɖe fia ɖe woƒe mawunyadɔgbededɔa ŋu zi gbãtɔ esi wòkpɔ gbeɖuɖɔ siwo le abe gakpo alo klosalo si ŋu ɖiƒoƒo le ene.
  
  "Maria, Mawu Dada! Nina!" - egbɔ ya kple bubu, eye wòɖe ŋku ɖe Natasha si yɔ fũ kple fɔbubu kple movidzɔdzɔ. "Mi amewo ƒe tagbɔ gblẽ!"
  
  "Nu ka? Nu kae nye esia?" - eye wòbia. Wo katã wotrɔ eƒe ŋkume, eye eƒe ʋɔnudɔdrɔ̃ si me vɔvɔ̃ ɖo la meɖe fu na wo o. Perdue ƒe nu gakpɔtɔ nɔ ʋuʋu ɖi le dzimaxɔse ta esi wòtrɔ ɖe Nina ŋu kple nu ɖeka le esi. "Esia nye plutonium si woate ŋu atsɔ awɔ aʋawɔnuwoe. Wole mí dɔm be míatrɔ Amber Xɔa wòazu nukliabɔmb!"
  
  Womegbe eƒe nya o eye womedze abe vɔvɔ̃ ɖo wo ene o. Nina ƒe nu megate ŋu ƒoa nu o.
  
  "Nyateƒee nye esia?" - eye wòbia. Elena tsɔ ŋku ɖe anyi eye Natasha ʋuʋu ta dadatɔe.
  
  Natasha ɖe eme tufafatɔe be: "Mate ŋu awó ne èlée ɖe asi o, Nina." "Ðeko nàna wòadze abe aɖaŋudɔ aɖe ene eye nàtsɔ Marco ƒe ahuhɔ̃e atsyɔ xɔa ƒe akpatawo dzi. Emegbe tsɔe na Kemper."
  
  Pardue ƒo nu ƒuƒlu be: "Plutonium dzona ne edo ka kple ya alo tsi si xɔ dzo," esi wònɔ nusiwo katã le nusi le eme ŋu bum. "Ne nusi wotsɔ blae la vuvu alo wòdze ɖe go la, emetsonu dziŋɔwo ate ŋu ado tso eme."
  
  Natasha ƒo nu kple dzidzɔ be: "Eyata mègagblẽe o." "Azɔ mina míayi, mede gaƒoƒo eve o be nàtsɔ nusi ŋu nèke ɖo la afia míaƒe amedzrowo."
  
  
  * * * .
  
  
  Le aɖabaƒoƒo blaeve kple edzivɔ megbe vie la, woɖiɖi Perdue kple Nina ɖe kpe vudo aɖe si woɣla me, si me gbe kple gbe siwo me keklẽŋusẽ le yɔ fũ ƒe bla nanewo. Kpeawo mu abe Gaxɔ si nɔ anyi tsã ene, si nye mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ kple nu yeyewo dodo ɖe ŋgɔ ƒe ɣeyiɣi aɖe si va yi ƒe ɖaseɖiɖi, si wogblẽ ɖi hegblẽe ɖi be wòagblẽ le Chernobyl megbe.
  
  Elena ɖo ŋku edzi na Nina be: "Èle adzɔge ʋĩ tso Sitsoƒesaɖaa gbɔ. Gake gbɔgbɔ to wò ŋɔti me. Yuri kple tɔɖiayɔvi anɔ lalam le afisia esime nèle ŋkuɖodzinu la ɖem do goe."
  
  "Aleke míawɔ ana esia naɖo vudoa ƒe mɔnu? Akpa ɖesiaɖe ƒe kpekpeme lolo wu wò ʋu!" Perdue gblɔe alea.
  
  Misha do ɣli yi do viviti la me be: "Ketekemɔ aɖe le afisia." "Mɔawo kplɔa ame yia Amber Xɔa ƒe akpata me, afisi tɔgbuinye kple fonye tsɔ kakɛawo yi teƒe ɣaɣla aɖe. Ðeko nàte ŋu atsɔ ka aɖiɖi wo ɖe tomenukukeke aɖe dzi eye nàmli wo ɖe afisia, afisi Yuri akɔ wo le."
  
  Nina tsɔ asibidɛ na wo esi wònɔ eƒe walkie-talkie la me dzrom be zi nenie Misha na ye be wòate ɖe wo dometɔ aɖe ŋu ne nya aɖe le esi esime wònɔ Chernobyl elektrikŋusẽdɔwɔƒe si wovɔ̃na na la te hã.
  
  "Nyui! Mina míawu esia nu, Nina," Perdue ƒoe ɖe enu.
  
  Wodze mɔ yi viviti fafɛa me kple akaɖi siwo wotsɔ bla ɖe woƒe gakukuwo ŋu. Ameyibɔ si le viviti me la va zu tomenukumɔ̃ si ŋu Misha ƒo nu tsoe, eye wozã dɔwɔnuwo tsɔ kɔ Marco ƒe agbalẽwo ɖe edzi, henɔ mɔ̃a tutum esi wònɔ yiyim.
  
  Perdue de dzesii be: "Mewɔ nu aduadu vie o." "Gake nye hã manɔ nenema ne ɖe mexɔ dzo le viviti me ƒe blaeve kple edzivɔe nye sia."
  
  Woƒe kekeli ƒe keklẽwo nu yi meta ʋɛ aɖewo ko le wo ŋgɔ, eye viviti ɣi aɖe xɔ wo me. Nu suesuesue gbogbo aɖewo nɔ tsia dzi le yame henɔ ɣe ɖum le keklẽawo ŋgɔ le anyigba te tɔdzisasrã si woŋlɔ be le ɖoɖoezizi me la me.
  
  "Ke ne míetrɔ gbɔ eye wotu vudoa ɖe?" Kasia Nina gblɔ be.
  
  "Míadi mɔ aɖe. Míeto nɔnɔme siwo vɔ̃ɖi wu esia me va yi," eka ɖe edzi.
  
  Eyi edzi le eƒe seselelãme doviviti la me be: "Ele ɖoɖoezizi dziŋɔ ŋutɔ le afisia." "Ɣeaɖeɣi va yi la, tsi nɔ anyigba le afisia. Mebiaa ɖokuinye be ame nenie nyrɔ ɖe vudo sia me alo ku le keklẽŋusẽ ta esime wonɔ sitsoƒe dim le anyime afisia hã."
  
  "Nina," koe nye nya si wògblɔ tsɔ ʋuʋui tso eƒe ŋumaɖɔɖo me.
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Meɖe kuku." "Mele vɔvɔ̃m abe dzomavɔ ene."
  
  Perdue gblɔ le yame ƒe nɔnɔme si me amewo sɔ gbɔ ɖo si na eƒe gbe megaɖina o me be: "Ema mele abe wò ene o." "Ðeko nèvɔ̃na na dɔlékuiwo xɔxɔ alo nusiwo dona tso keklẽŋusẽ ƒe aɖi me, si hea ku blewu vɛ. Esia tae nèkpɔe be teƒe sia dzi ŋɔ ɖo."
  
  Nina lé ŋku ɖe eŋu vevie le eƒe akaɖia ƒe keklẽ si me mekɔ o me. "Akpe na wò, David."
  
  Le afɔɖeɖe ʋɛ aɖewo megbe la, eƒe mo trɔ. Enɔ nane kpɔm le eƒe ɖusime, gake Nina te tɔ ɖe edzi be yemedi be yeanya nusi wònye o. Esi Perdue tɔ la, nɔnɔme dziŋɔ ƒomevi ɖesiaɖe xɔ Nina me.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Kpɔ ɖa," eye wòlé eƒe asi be yeatrɔe atsɔ adze ŋgɔ kesinɔnu wɔnuku si ɣla ɖe ke kple gbeɖuɖɔ ƒe geɖe te. "Eƒe gãnyenye mede ŋkeke siwo me Prussia Fia tɔe wònye o."
  
  Esi Nina nɔ keklẽm ɖe kpe ɣiawo dzi la, sika kple amber va va zu ahuhɔ̃e dzeani siwo ɖe atsyɔ̃ɖoɖo si bu le ƒe alafa siwo va yi me. Nutata siwo gɔme sese sesẽ siwo ɖo atsyɔ̃ na ahuhɔ̃ea ƒe xɔmenuwo kple eƒe kakɛwo te gbe ɖe alesi amber la le dzadzɛe dzi.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Be woasusu be mawu vɔ̃ɖi aɖe le alɔ̃ dɔm le afisia tututu."
  
  Perdue he susu yi edzi be: "Nusi dze abe nusiwo wotsɔ de eme ene ƒe akpa aɖe, Nina, kpɔ ɖa." "Nukpɔsusua, si le sue ale gbegbe be womate ŋu akpɔe o kloe la, va le Purdue ƒe ŋkumeɖobolowo ƒe ŋkuléle ɖe eŋu te, eye wòdzii ɖe edzi.
  
  Egblɔ be: "Mawu lɔlɔ̃a, ɖe menye ame manyanu sue aɖee nènye oa?" "Edze abe kpakpaluʋui alo ʋetsuvi ene, gake eƒe mo le abe amegbetɔ ene."
  
  Nina ʋuʋu le susua ta be: "Oo, Mawu, nya ma ɖi ŋunyɔnu."
  
  Perdue kpee esi wònɔ dzadzram ɖo ɖe alesi wòawɔ nui ŋu be: "Va kpɔe ɖa." Etsɔ eƒe ŋkumeɖoboloa ƒe miamedzidzenu si lolona la da ɖe teƒe ƒoɖi bubu le amber si wotsɔ sika wɔe si womeka asi o la dzi. Nina bɔbɔ be yealé ŋku ɖe eŋu.
  
  "Nukae le Jupiter ƒe lãkusiwo ƒe ŋkɔ me le nu sia?" egbɔ ya le vɔvɔ̃ ta kple mo si tɔtɔ. "Meka atam be mada tu ɖokuinye ne nu dziŋɔ sia ge ɖe nye ahɔhɔ̃ me. Nye Mawu, àte ŋu akpɔe le susu me ne Sam nya alesi eƒe Kalihassa le?"
  
  "Ne meƒo nu tso Sam ŋu la, mesusu be ele be míawɔ kaba atsɔ kesinɔnu sia ade asi na Nazitɔwo. Nya kae nègblɔ? Perdue te tɔ ɖe edzi.
  
  "Ɛ̃".
  
  Esi wotsɔ ga do ŋusẽ kpe gbadzɛawo veviedodotɔe eye wotre wo nu nyuie le ametakpɔnu megbe abe alesi wogblɔe ene vɔ la, Perdue kple Nina ƒo ʋuƒoawo ɖekaɖeka va ɖo vudoa ƒe nu gɔme.
  
  "Kpɔ ɖa, èkpɔea? Wo katã wodzo. Ame aɖeke mele dziƒo afima o," eto nyatoƒoe.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ne mede ɖeke o la, womexe mɔa ƒe mɔnu o. "Míate ŋu akpɔ mɔ be woanɔ afima ŋkeke bliboa o, alo?"
  
  Eɖe hũ be: "Mesusu be menye nenemae o." "Ðeko wòdzɔ dzi nam be míeɖo vudoa gbɔ. Ka ɖe dzinye be, agado siawo siwo mebɔ o la sɔ gbɔ nam."
  
  Wote ŋu sea mɔ̃a ƒe toɣliɖeɖe sesẽ tso adzɔge. Ʋu siwo nɔ tsatsam blewuu le mɔ aɖe si te ɖe afima ŋu dzi nɔ tetem ɖe vudoa ƒe teƒea ŋu. Yuri kple tɔɖiayɔvi dze kpe gbadzɛawo kɔklɔ gɔme. Togbɔ be agbatsɔɖɔ si sɔ le melia me hã la, egaxɔa ɣeyiɣi kokoko. Russiatɔ eve kple nutoa me tɔ ene kpe ɖe Perdue ŋu wòkeke ɖɔa ɖe kpe gbadzɛawo dometɔ ɖesiaɖe dzi, si wòkpɔ mɔ be woabu be wòakɔ kilogram 400 kple edzivɔ le ɣeyiɣi ɖeka me.
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Womate ŋu axɔe ase o." Etsi tre ɖe adzɔge si le dedie, le mɔa ƒe gogloƒe. Eƒe xɔmetsovɔvɔ̃a nɔ gegem ɖe edzi, gake medi be yeado kplamatsee o. Esi ŋutsuawo nɔ ɣli dom be yewoaɖo aɖaŋu na yewo henɔ ɣeyiɣia xlẽm ɖe anyi la, eƒe radio si zɔa mɔ eve dzi la xɔ gbeɖiɖia.
  
  "Nina, ge ɖe eme. It"s over," Elena gblɔ to gbeɖiɖi si le ɖiɖim bɔbɔe si Nina va zu numame na la me.
  
  "Nina ƒe amedzrodzeƒexɔe nye esia. Wowu enu," eɖo eŋu.
  
  "Nina, míadzo ne woɖe Amber Xɔa do goe, enyoa?" Elena xlɔ̃ nu. "Mehiã be màgatsi dzi ahasusu be ɖeko míesi o, gake ehiã be míadzo hafi woaɖo Arc 3."
  
  "Ao!" Nina do ɣli be. "Nu ka ta?"
  
  "Anye ʋukɔkɔɖi ne míedo go le anyigba ɖeka dzi. Mienyae". Misha ɖo eŋu nɛ. "Azɔ mègatsi dzi o. Míanɔ kadodo me kpli mí. Kpɔ nyuie eye nàzɔ mɔ nyuie."
  
  Nina ƒe dzi gbã gudugudu. "Taflatse, mègayi o". Mese nyagbɔgblɔ aɖeke si tsi akogo wu esia le eƒe agbe me kpɔ o.
  
  "Agaɖewo kple edzivɔ".
  
  Ese gbeɖiɖi aɖe si nɔ ʋuʋum esime Perdue nɔ ke ƒom le eƒe awuwo ŋu eye wònɔ eƒe asiwo ƒom to eƒe pantalon dzi be yeatutu ɖiawo ɖa. Etsa ŋku le Nina dim, eye esi eƒe ŋkuwo ke ɖe etɔ ŋu la, eko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe kple dzidzeme.
  
  "Ewu enu, Ðɔkta Gould!" dzi dzɔe ŋutɔ.
  
  Kasia, tudadawo ɖi le wo tame, si zi Perdue dzi be wòanyrɔ ɖe viviti me. Nina do ɣli be yeanɔ dedie, gake egaƒu du yi mɔa ƒe akpa si tsi tre ɖe eŋu, si na eƒe dzi dze eme be yeƒe lãme sẽ.
  
  "Wowu Yuri kple eƒe kpeɖeŋutɔwo!" - wose Kemper ƒe gbe le vudoa gbɔ.
  
  "Afikae Sam le?" Nina do ɣli esi kekelia ge ɖe mɔ̃a ƒe anyigba abe dziƒo dzomavɔ ene.
  
  "Aƒetɔ Cleave no aha vie akpa... gake... akpe geɖe na wò ɖe wò nuwɔwɔ aduadu ta, David! Oo, kple Ðɔkta Gould, taflatse xɔ nye babadonamenyawo elabena esiawo anye wò vevesese mamlɛawo le anyigba sia dzi. Gbedoname!"
  
  "Fuck wò!" Nina do ɣli be. "Míagado go kpuie, ame manyanu! Madidi o!"
  
  Esi wònɔ eƒe dzikunyawo gblɔm ɖe Germanytɔ si nɔ alɔgbɔnu kom ŋu la, eƒe amewo te kɔkrit-gbadzɛ aɖe tsyɔ vudoa ƒe nu dzi, si na mɔa do viviti vivivi. Nina te ŋu se Klaus Kemper wònɔ xexlẽdzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo yɔm le dziɖeɖi me kple gbe bɔbɔe, si sɔ kple esi wòɖina le radio dzi nyadzɔdzɔwo kaka me kloe.
  
  Esi vɔvɔlia nɔ kakam vivivi la, ekpɔ Perdue, eye wòwɔ nuku nɛ ŋutɔ be eƒe ŋku siwo xɔ dzo la nɔ Kemper kpɔm le aboyo me si dze ƒã. Le kekeli si nɔ vɔvɔm ƒe keklẽ mamlɛawo me la, Nina kpɔ Perdue ƒe mo wòtrɔ zu dzodzro kple vɔ̃ɖinyenye ƒe alɔgbɔnukoko esi wònɔ ekpɔm tẽ.
  
  
  Ta 33 lia
  
  
  Esi Kemper nya xɔ eƒe kesinɔnu si le tsatsam ko la, eɖe gbe na eƒe amewo be woayi Kazakhstan. Wonɔ tɔtrɔm yi Black Sun ƒe anyigbamama me kple woƒe xexeame dzi ɖuɖu ƒe mɔkpɔkpɔ ŋutɔŋutɔ gbãtɔ, eye woƒe ɖoɖoa wu enu kloe.
  
  "Mi ame adeawo katã miele tsia mea?" ebia eƒe dɔwɔlawo.
  
  "Ẽ, aƒetɔ".
  
  "Esia nye blema aŋɔ si wotsɔ aŋɔ wɔe. Egbãna ale gbegbe be ne egbã la, kpɔɖeŋu siwo xaxa ɖe eme la asi, eye emegbe míaɖo kuxi gã aɖe me. Ele be woanɔ tsi te va se ɖe esime míaɖo afisi sesẽ la gbɔ, aƒetɔwo!" Kemper do ɣli hafi zɔ yi eƒe ʋu dzeani la gbɔ.
  
  "Nukata tsi, aʋafia?" - bia eƒe amewo dometɔ ɖeka.
  
  "Elabena wolé fu tsi. Afimae womate ŋu akpɔ ŋusẽ aɖeke ɖe ame dzi le o eye wolé fui, si trɔa teƒe sia wòzua gaxɔ nyui aɖe si me woate ŋu alé wo ɖo vɔvɔ̃ aɖeke manɔmee," eɖe eme. Esi wògblɔ nya siawo la, ege ɖe ʋua me, eye ʋu eveawo dzo blewuu, si na Chernobyl zu aƒedo wu alesi wònɔ xoxo.
  
  
  * * * .
  
  
  Sam gakpɔtɔ nɔ atikekui la ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te, si gblẽ nu ɣi aɖe ɖe eƒe whisky-kplu ƒuƒlu la te. Kemper metsɔ ɖeke le eme nɛ kura o. Le eƒe ɖoƒe dodzidzɔname yeye si nye menye xexeame ƒe nukunu tsãtɔ aɖe tɔ ko o, ke boŋ le xexe yeye si gbɔna dzi ɖuɖu ƒe agbo nu hã me la, mede dzesi nyadzɔdzɔŋlɔla la kura o. Nina ƒe ɣlidodowo gakpɔtɔ nɔ ɖiɖim le eƒe susuwo me, abe ha viviwo ene na eƒe dzi gbegblẽa.
  
  Edze abe Perdue zazã abe mɔ̃ ene ɖe vi mlɔeba ene. Kemper meka ɖe edzi hena ɣeyiɣi aɖe be ahɔhɔ̃mekawo kpɔ dzidzedze o, gake esi Perdue zã kadodomɔ̃ siwo Kemper gblẽ ɖi nɛ be wòadi la dzidzedzetɔe la, enya be eteƒe madidi o woalé Cleve kple Gould ɖe ɖɔa me. Alakpadada si nye be meɖe mɔ na Cleve wòyi Nina gbɔ le eƒe dɔ sesẽ wɔwɔwo katã megbe o la do dzidzɔ na Kemper le mɔ nyuitɔ nu. Fifia ebla nugbɔ siwo le gbadzaa siwo Black Sun ƒe aʋafia bubu aɖeke mete ŋu ɖo o.
  
  Fifia wogblẽ Dave Perdue, si nye Renatus ƒe alakpatɔ la ɖi wògblẽ le Chernobyl si woƒo fi de la ƒe anyigba si mawu gblẽ ɖi la te, eye eteƒe medidi o ewu nyɔnuvi sue dodzidzɔname si ʋã Perdue ɣesiaɣi be wòatsrɔ̃ Habɔbɔa. Eye Sam Cleave hã...
  
  Kemper lé ŋku ɖe Cleve ŋu. Eya ŋutɔ nɔ mɔ dzi yina tsi gbɔ. Eye ne Kemper nya dzrae ɖo ko la, awɔ akpa vevi aɖe abe Ðoɖoa ƒe nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe kadodo nyuitɔ ene. Le nyateƒe me la, aleke xexeame ate ŋu akpɔ vodada le nusianu si nyadzɔdzɔŋlɔla si nye numekula si xɔ Pulitzer Nunana si ɖeka ɖe tu ƒe asigɛwo ɖe go eye wòmu nuvlowɔhawo ɖe anyi la tsɔ vɛ ŋu? Esi Sam nye eƒe nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo ƒe fefewɔvi ta la, Kemper ate ŋu aɖe gbeƒã nusianu si wòdi na xexeame esime wònɔ eya ŋutɔ ƒe Kalihasa tsitsim le ɣeyiɣi ma ke me be wòakpɔ ŋusẽ ɖe anyigbagã blibowo dzi le agbɔsɔsɔ gã me. Eye ne mawu sue sia ƒe ŋusẽ vɔ la, adɔ ame bubu geɖewo ɖe dedienɔƒe be woaxɔ ɖe eteƒe.
  
  Nuwo nɔ ŋgɔ yim na Kemper kple eƒe Order. Mlɔeba la, woɖe Scotlandtɔwo ƒe mɔxenuwo ɖa eye eƒe mɔ me kɔ be wòawɔ tɔtrɔ siwo hiã siwo me Himmler do kpo nu le. Le esiawo katã me la, Kemper mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ enɔ alesi nuwo le edzi yim le ŋutinyaŋlɔla sue si ƒe nu lé dzi na ame kple eƒe lɔlɔ̃tɔ tsãtɔ dome ŋu.
  
  
  * * * .
  
  
  Nina te ŋu sea eƒe dzi ƒe tsotso, eye mesesẽ o, ne míebu alesi wònɔ ʋuʋum le eƒe ŋutilã me esime eƒe towo nɔ tetem ɖe toɣliɖeɖe suetɔ kekeake gɔ̃ hã ta. Perdue nɔ anyi kpoo eye menya afisi wòate ŋu anɔ o, gake eʋuʋu kabakaba alesi wòate ŋui le mɔ si to vovo na ema nu, eye wòna akaɖiawo nɔ keklẽm ale be wòagate ŋu akpɔe o. Ewɔ nenema ke.
  
  "Oo Yesu vivi, afi kae wòle?" esusui esi wòbɔbɔ nɔ afisi Amber Xɔa nɔ tsã la xa. Eƒe nu ƒu eye wòdi vevie be yeakpɔ gbɔdzɔe, gake fifia menye ɣeyiɣi si wòadi akɔfafa alo nuɖuɖu o. Esi wòdidi tso afima afɔ ʋɛ aɖewo la, ese kpe sue geɖe ƒe ƒoƒo, eye wòna wònɔ gbɔgbɔm sesĩe. "Nu maɖinu!" Nina di be yeaxe mɔ nɛ, gake ne míebu eƒe ŋku siwo le abe ahuhɔ̃e ene ŋu la, eke ɖi be nya sia nya si yeagblɔ la ato eme. "Eɖo ta gbɔnye. Mesea gbeɖiɖiawo le tetem ɖe wo nɔewo ŋu ɣesiaɣi!"
  
  Wonɔ anyigba te le Reactor 4 ƒe nuto me gaƒoƒo etɔ̃ kple edzivɔe nye sia, eye wòva nɔ eƒe ŋusẽkpɔɖeamedziwo sem. Eva nɔ ʋuʋum, evɔ taɖuamea ya na eƒe susu tsɔtsɔ ɖo nu ŋu ƒe ŋutete le esi kloe. Gake afɔku va ɖo ŋutinyaŋlɔla la dzi nyitsɔ laa le mɔ geɖe nu. Fifia susu si woklɔ ahɔhɔ̃ me, si susu si le dɔ lém wu gɔ̃ hã wɔ ɖoɖo ɖe eŋu be wòawui la ƒe taɖodzinue wònye . Wò ŋutɔ xɔ̃wò ƒe amewuwu agblẽ wu sisi le amedzro aɖe si ƒe tagbɔ gblẽ alo asrafo si woxɔ ɖe dɔ me si le dɔdasi aɖe wɔm nu. Dave ye! Dave Perdue, si nye exɔlɔ̃ ɣeyiɣi didi aɖe eye wònye eƒe lɔlɔ̃tɔ tsã.
  
  Nuxlɔ̃ame aɖeke manɔmee la, eƒe ŋutilã ʋuʋu eye wòdze klo ɖe anyigba fafɛ si sesẽ la dzi eye wòɖe aɖuɖɔ. Le ʋuʋu ɖesiaɖe me la, eva nɔ sesẽm ɖe edzi vaseɖe esime wòdze avifafa gɔme. Mɔ aɖeke menɔ Nina si dzi wòato awɔ esia kpoo o, eye eka ɖe edzi be Perdue ate ŋu adze ye yome bɔbɔe to toɣliɖeɖe si wònɔ wɔwɔm la dzi. Fifia fifia nɔ eŋu, eye akaɖi ƒe ka si wobla ɖe ta la nɔ ƒoƒom si doa dziku nɛ, eyata ehee le eƒe taɖa me. Le vɔvɔ̃ ta la, eɖo akaɖia ɖe anyi sentimeta ʋɛ aɖewo tso anyigba eye wòsie. Beam la kaka ɖe anyigba le didime sue aɖe me eye wòlé ŋku ɖe nusiwo ƒo xlãe ŋu.
  
  Perdue menɔ afi aɖeke o. Kasia, gakpo gã aɖe tso viviti si nɔ eŋgɔ la me ƒu du yi eƒe mo. Eƒoe ɖe abɔta, si na wòdo ɣli le vevesese ta. "Miti yome! Tᴐ! Yesu Kristo! Ðe nèle wuyem le Nazitɔwo ƒe bometsila sia ta? Nyɔ, vidada!"
  
  Nina tsi akaɖia, eye wònɔ gbɔgbɔm abe adela si ŋu ɖeɖi te ene. Esi wòdze klo la, edze agbagba be yeaŋe aɖaba aƒu taɖuame si nɔ ƒoƒom si nɔ eƒe tagbɔ ƒom esime wònɔ aɖuɖɔɖɔɖɔ bubu tem ɖe to. Perdue ƒe afɔtoƒewo te ɖe eŋu le viviti me, eye metsɔ ɖeke le eƒe avifafa kpoo me o. Nina ƒe asibidɛ siwo le ʋuʋum la nɔ radio si dzi mɔ eve le si wotsɔ blae la ƒom.
  
  Gblẽe ɖe afisia. Trɔe sesĩe eye emegbe nàƒu du ayi mɔ bubu dzi," edo susua ɖa na eɖokui, gake gbe bubu aɖe si le ememe tsi tre ɖe eŋu. "Bometsila, màte ŋu aɖe asi le wò mɔnukpɔkpɔ mamlɛtɔ ŋu na gotagome kadodo o. Di nane si woate ŋu azã abe aʋawɔnuwo ene , afisi gbeɖuɖɔwo nɔ.
  
  Mlɔetɔa nye susu si ate ŋu adzɔ wu. Elé kpe ʋɛ aɖewo eye wòlala be woakpɔ afisi wòle ƒe dzesi aɖe. Viviti la ƒo xlãe abe avɔ ɣi aɖe ene, gake nusi do dziku nɛ enye ke si fiãa eƒe ŋɔti ne ele gbɔgbɔm. Le viviti me ʋĩ la, ese nane nɔ ʋuʋum. Nina da kpe asiʋlo aɖewo ɖe eŋgɔ be yeatsɔe aƒu gbe hafi ƒu du yi miame, eye wòge ɖe kpe aɖe si do ɖe gota si ƒo ɖe eŋu abe agbatsɔʋu ene la me tẽ. Etsɔ hũɖeɖe si wotu nu kplii la, edze anyi ɖe anyigba ƒuƒlu.
  
  Esi eƒe susu ƒe nɔnɔme nɔ eƒe agbe ɖom afɔku me la, ŋusẽ sesẽ aɖe le eŋu eye wòtsɔ eƒe klowo kple abɔta nɔ tsatsam le anyigba. Abe dzamezã vɔ̃ɖi ene la, keklẽŋusẽa te ŋusẽkpɔkpɔ ɖe eƒe ŋutilã dzi. Goosebumps ƒu du to eƒe ŋutigbalẽ dzi, eƒe ta se le eɖokui me be elolo abe lifi ene. Eƒe ŋgonu nɔ veve sem le alesi wòƒoe ta esi wònɔ agbagba dzem be yeagada asɔ.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Hey, Nina," sentimeta geɖe tso eƒe ŋutilã si nɔ ʋuʋum la gbɔ, si na eƒe dzi ti kpo le vɔvɔ̃ ta. Perdue ƒe kekeli si nɔ keklẽm la gbã ŋku nɛ vie esi wòɖoe ɖe eƒe mo. "Mekpɔ wò".
  
  
  Gaƒoƒo 30 megbe - Shalkar, Kazakhstan
  
  
  Sam do dziku vevie, gake dzi menɔ ƒo nɛ be wòahe kuxiwo vɛ o vaseɖe esime wowɔ eƒe sisi ƒe ɖoɖoa. Esi wònyɔ eye wòkpɔe be yegakpɔtɔ le Kemper kple Order la ƒe asi me la, ʋu si nɔ wo ŋgɔ la nɔ tsatsam madzudzɔmadzudzɔe le mɔ wɔnublanui aɖe si dzi ame aɖeke mele o dzi. Kaka ɣemaɣi naɖo la, woto Saratov xoxo eye wotso liƒoa yi Kazakhstan. Etsi megbe akpa be wòado go. Wozɔ mɔ gaƒoƒo 24 kloe tso afisi Nina kple Perdue nɔ, si wɔe be manya wɔ be wòati kpo ado go ko aƒu du atrɔ ayi Chernobyl alo Pripyat o.
  
  Kemper do susua ɖa be: "Ŋdi nuɖuɖu, Aƒetɔ Cleve." "Ele be míalé wò ŋusẽ me ɖe asi."
  
  Sam gblɔ kple gbe sesẽ be: "Ao, akpe." "Mewɔ nye atike vɔ̃ɖiwo ƒe agbɔsɔsɔme le kwasiɖa sia me."
  
  "Oo, va!" Kemper ɖo eŋu nɛ tufafatɔe. "Èle abe ƒewuivi si le hũ ɖem si le dziku ƒom ene. Eye mesusu be PMS nye nyɔnuwo ƒe kuxi. Ele be mazã atike vɔ̃ɖi na wò, ne menye nenema o la, anye ne èsi kple xɔ̃wòwo eye woawu wò. Ele be nàda akpe be yele agbe." Etsɔ abolomegba si woxatsa si wòƒle le fiase aɖe me le du siwo me woto la dometɔ ɖeka me la ɖe asi.
  
  "Èwu woa?" Sam bia nya sia.
  
  Ʋukulaa ɖe gbeƒãe be: "Aƒetɔ, ehiã be míade ami agbatsɔʋua me le Shalkar kpuie."
  
  "Enyo ŋutɔ, Dirk. Ɣeyiɣi didi kae?" ebia ʋukulaa.
  
  Egblɔ na Kemper be: "Aɖabaƒoƒo ewo vaseɖe esime míaɖo afima."
  
  "Enyo". Ekpɔ Sam eye alɔgbɔnukoko vɔ̃ɖi aɖe dze le mo nɛ. "Ðe wòle be nànɔ afima hafi!" Kemper ko nu dzidzɔtɔe. "Oo, menya be ènɔ afima, gake mebe, ɖe wòle be nàkpɔe hafi!"
  
  Sam nɔ dziku dom ŋutɔ le nya ɖesiaɖe si Germanytɔ lãvi la nɔ ta ƒom la ta. Kemper ƒe mo ƒe lãmeka ɖesiaɖe do ŋusẽ Sam ƒe fuléle, eye asiwɔwɔ ɖe nya dzi ɖesiaɖe na nyadzɔdzɔŋlɔla la do dziku vavã. 'Lala. Ðeko nàlala vie.
  
  "Miaƒe Nina le gbegblẽm fifia le radioactive reactor-4 ground zero si me keklẽŋusẽ le ŋutɔ la te." Kemper ƒo nu kple dzidzɔ gã aɖe. "Eƒe kposɔ sue si nyɔa gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ɖe ame me la le ʋuʋum eye wòle gbegblẽm esi míele nu ƒom. Amekae nya nusi Perdue wɔ ɖe eŋu! Gake ne wonɔ agbe didi wu wo nɔewo hã la, dɔwuame kple keklẽŋusẽdɔ ana wo nu."
  
  Lala! Mehiã o. Haɖe o.
  
  Sam nya be Kemper ate ŋu akpɔ yeƒe tamesusuwo ta tso Sam ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi me, eye be menye ɖeko agbagbadzedze be yeaɖu ye dzi agblẽ yeƒe ŋusẽ ko o, ke anye dzodzro kura. Wova ɖo Shalkar, si nye du sue aɖe si te ɖe ta aɖe ŋu le dzogbe gbadza aɖe titina. Mɔ̃memidzraƒe aɖe si le mɔ gã la ƒe axadzi la tsɔa ʋuwo dana ɖe afima.
  
  - Fifia.
  
  Sam nya be togbɔ be yemate ŋu atrɔ asi le Kemper ƒe susu ŋu o hã la, anɔ bɔbɔe be woabɔbɔ aʋafia si ƒe ŋutilã le ƒuƒlu la ɖe anyi le ŋutilã me. Sam ƒe ŋku ɣiawo lé ŋku ɖe ŋgɔgbezikpuiwo ƒe megbekpawo, afɔdzideƒea, kple nusiwo mlɔ zikpui si gbɔ Camper-ʋua ate ŋu aɖo la dzi kabakaba. Sam ƒe ŋɔdzidoname ɖeka koe nye Taser si le Kemper xa, gake Highland Ferry Boxing Club fia ƒewuivi Sam Cleave be nusi wɔ nuku eye wòƒua du wu ametakpɔkpɔ.
  
  Egbɔ ya sesĩe eye wòdze ʋukulaa ƒe susuwo ƒoƒo gɔme. Ŋutilãmeŋutete nɔ gorilla gã la si, gake eƒe susu nɔ abe kotoklobo ene ne wotsɔe sɔ kple batri si Sam tsɔ de eƒe tagbɔ. Aɖabaƒoƒo ɖeka gɔ̃ hã meva yi hafi Sam va kpɔ ŋusẽ ɖe Dirk ƒe ahɔhɔ̃ dzi bliboe eye wòtso nya me be yeadze aglã o. Adzodala si do awua ɖi le ʋua me.
  
  "Afikae f...?" Kemper dze egɔme, gake eƒe mo si nye nyɔnu tɔ la tsrɔ̃ to ƒoƒo sesẽ aɖe si tso asibidɛ si wona hehee nyuie si ƒe taɖodzinue nye ablɔɖe gbɔ me. Hafi wòate ŋu abu tu si nana ame ƒe mo wɔ yaa la léle gɔ̃ hã ŋu la, wogatsɔ akplɔ ƒo Klaus Kemper ake - kple bubu geɖe - vaseɖe esime eƒe mo zu abi siwo vuvu kple ʋu ƒe tɔtɔ.
  
  Le Sam ƒe sedede nu la, ʋukulaa ɖe tu aɖe do goe eye wòdze tudada dɔwɔla siwo le agbatsɔʋu gã la me gɔme. Sam tsɔ Kemper ƒe telefon eye wòƒu du do go le megbezikpui dzi, eye wòɖo ta teƒe aɖe si ame aɖeke mele o si te ɖe ta si me woto esime wonɔ mɔ dzi yina dua me la gbɔ. Le zitɔtɔ si kplɔe ɖo me la, nutoa me kpovitɔwo va ɖo kaba be yewoalé tudala la. Esi wokpɔ ŋutsu aɖe si woƒo le megbezikpui dzi la, wotsɔe be Dirk ye wɔe. Esi wonɔ agbagba dzem be yewoalé Dirk la, eda tu mamlɛtɔ - yi yame.
  
  Sam ʋu ŋutasẽla la ƒe kadodowo ƒe xexlẽdzesiwo me, eye wòɖoe kplikpaa be yeaƒo ka kaba hafi atsɔ yeƒe asitelefon aƒu gbe be woagakplɔ ye ɖo o. Ŋkɔ si dim wònɔ la dze le ŋkɔawo me, eye mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ezã eƒe yaƒoƒo tsɔ wɔe. Eƒo xexlẽdzesia eye wòlala dzitsitsitɔe, nɔ sigaret si, esime woɖo kaƒoƒoa ŋu.
  
  "Detlef ƒe nya! Sam ye nye esia."
  
  
  Ta 34 lia
  
  
  Nina mekpɔ Perdue tso esime wòtsɔ eƒe radio si zɔa mɔ eve dzi ƒoe le gbedoxɔa me ŋkeke si do ŋgɔ o. Gake menya ɣeyiɣi didi si va yi tso ɣemaɣi o, gake le eƒe nɔnɔme si gagblẽ ɖe edzi ta la, enya be ɣeyiɣi aɖe va yi. Ʋuʋudedi suesuesuewo va do ɖe eƒe ŋutigbalẽ ŋu, eye eƒe lãmeka siwo le dzo dam la na be mete ŋu ka asi naneke ŋu o. Le ŋkeke si va yi me la, edze agbagba be yeaƒo ka na Milla zi geɖe, gake bometsila Perdue tsɔ kaƒomɔ̃a tsaka eye wògblẽ mɔ̃ aɖe si te ŋu wɔa toɣliɖeɖe ɣiwo ko ɖi nɛ.
  
  "Ðeka koe! Ðeko nàna mɔ̃ ɖekam, wò gbeɖuɖɔ kakɛ," efa avi kpoo le dziɖeleameƒo ta esi wònɔ nuƒoƒo ƒe dzesi la tem atraɖii. Toɣliɖeɖe ɣiwo ƒe ɣlidodo koe yi edzi. Egblɔ le ɣlidodo me be: "Nye batriwo ava vɔ kpuie." "Milla, ge ɖe eme. Taflatsɛ. Ame sia ame? Taflatse, taflatse ge ɖe eme!" Eƒe ŋɔti biã eye eƒe aɖe vuvu, gake elé eme ɖe asi. "Oo nye Mawu, ame siwo ko mate ŋu ado ka kple toɣliɖeɖe ɣiwo koe nye gbɔgbɔwo!" - edo ɣli le mɔkpɔkpɔbuɖeame me, eye wòvuvu eƒe ŋɔti. Gake Nina megatsɔ ɖeke le eme o.
  
  Amonia, dzoka xɔxɔ kple ku ƒe ʋeʋẽ ɖo ŋku edzi nɛ be dzomavɔ te ɖe eŋu wu eƒe gbɔgbɔ mamlɛtɔ. "Mina míawɔe! Ame kukuwo! Ku... fucking Ukrainetɔwo... ame kukuwo le Russia! Red Dead, ge ɖe eme! Nuwuwu!"
  
  Esi wòbu mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee le Chernobyl ƒe gogloƒe ta la, eƒe ɣlidodo si me dziku le la ɖi to nuɖoanyi aɖe si le anyigba te si xexeame ŋlɔ be ƒe bla nanewoe nye sia la me. Gɔmesese aɖeke menɔ nusianu ŋu le eƒe ta me o. Ŋkuɖodzinyawo nɔ keklẽm henɔ vɔvɔm kpe ɖe etsɔme ɖoɖowo ŋu, eye wotrɔ zu drɔ̃e baɖa siwo me kɔ. Nina ƒe susu nɔ bubum kabakaba wu alesi wònɔ eƒe agbe bumee, eyata ɖeko wònɔ nu kom.
  
  "Ðe nyemewu wò haɖe oa?" - Ese ŋɔdzidoname nyanyɛ aɖe le viviti gã la me.
  
  "Miti yome?" eƒo nu kple hũɖeɖe.
  
  "Ɛ̃".
  
  Ete ŋu senɛ wònɔa ʋuʋum, gake seselelãme aɖeke meganɔa eƒe afɔwo ŋu o. Ʋuʋu alo sisi meganye tiatia o, eyata Nina miã ŋku eye wòkpɔ dzidzɔ ɖe eƒe vevesesea ƒe nuwuwu ŋu. Gakpoa ɖiɖi ɖe eƒe ta dzi, gake eƒe taɖuame na eƒe tagbɔ ʋuʋu, eyata ɖeko ʋu dzodzoe la nɔ eƒe mo ʋuʋum. Wonɔ mɔ kpɔm na ƒoƒo bubu, gake meva gbeɖe o. Nina ƒe ŋkume ʋuʋu, gake hena ɣeyiɣi kpui aɖe la, ekpɔ akaɖiwo ƒe ʋuʋu aɖaʋatɔe eye wòse ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe ɖiɖiwo.
  
  Emlɔ afima nɔ lalam be yeaku, gake ese Perdue wònɔ du dzi yi viviti me abe koklozi ene be yeasi le ŋutsu si tsi tre ɖe afisi eƒe kekeli mate ŋu aɖo o la gbɔ. Ebɔbɔ ɖe Nina dzi, eye wòkɔe ɖe eƒe akɔnu blewuu. Eƒe asikaka eŋu ve eƒe ŋutigbalẽ si me ʋuʋudedi le la, gake metsɔ ɖeke le eme o. Nina si nyɔ afã, agbe mele esi o afã la, ese le eɖokui me be ele ye tsɔm ɖo ta kekeli si le keklẽm si le yeƒe ta tame la gbɔ. Eɖo ŋku ame siwo nɔ kukum siwo kpɔ kekeli ɣi tso dziƒo ƒe ŋutinyawo dzi nɛ, gake le ŋkeke ƒe keklẽ ɣi sesẽ si nɔ vudoa ƒe nu godo me la, Nina de dzesi eƒe xɔnametɔ.
  
  Egblɔ kple hũɖeɖe be: "Ahosi."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Hi, lɔlɔ̃tɔ." Eƒe asi si vuvu la ƒo eƒe ŋkumeƒu ƒuƒlu si wòda tue le, eye wòte avifafa. Egblɔ be: "Mègatsi dzi o. "Lɔlɔ̃ si nɔ asinye le nye agbe me la bu. Ŋku menye naneke ne wotsɔe sɔ kple esia o."
  
  Esi wònɔ tsi nyui nam le gota la, eɖe eme be Sam yɔm, eye menya kura be yemegale ye kple Perdue gbɔ o. Sam nɔ dedie, gake ebia tso Detlef si be wòadi ye kple Perdue. Detlef zã eƒe dedienɔnɔ kple ŋkuléle ɖe nu ŋu ƒe hehexɔxɔ tsɔ wɔ radio ƒe dzesi siwo tso Nina ƒe asitelefon si le Volvo me la ƒe dzogoe etɔ̃ vaseɖe esime wòte ŋu nya afisi wòle le Chernobyl.
  
  Egblɔ nɛ esi wònɔ eƒe akɔnu lém be: "Milla gava Internet dzi ake, eye mezã Kirill ƒe BW tsɔ na wonya be Sam le dedie le adzɔge tso Kemper kple eƒe dɔwɔƒea gbɔ." Nina ko alɔgbɔnu to nuyi siwo gbã me, eƒe mo si me ke le la xɔ abi, ʋuʋudedi kple aɖatsiwo.
  
  Etsɔ eƒe aɖe si vuvu la keke nya la ɖe enu be: "Ahosi."
  
  "Ɛ̃?"
  
  Nina nɔ klalo be yeatsi dzodzodzoe, gake ezi eɖokui dzi be yeaɖe kuku. "Evem ŋutɔ be mezã miaƒe gaxɔgbalẽviwo."
  
  
  Kazakhstan gbedadaƒo - gaƒoƒo 24 megbe
  
  
  Kemper gakpɔtɔ dea asixɔxɔ eƒe mo si ƒe nɔnɔme gblẽ ŋu, gake ƒã hafi wòfa avi le eŋu. Amber Xɔ, si wotrɔ nyuie wòzu lãwo ƒe lãkpɔ si me wotsɔ sika kpa atsyɔ̃ɖonuwo kple amber ɣi si klẽna nukutɔe le atiawo tame. Enye lãwo ƒe lãkpɔ wɔdɔɖeamedzi aɖe si le eƒe dzogbe mɔ̃ sesẽa titina tututu, si ƒe didime anɔ abe meta 50 ene eye wòkɔ meta 70, ne wotsɔe sɔ kple lãwo ƒe lãkpɔ si me Perdue nɔ le eƒe afima nɔnɔ me. Esi lã wɔadã deŋgɔ sia do awu nyuie abe alesi wònɔna ɖaa ene la, enɔ champagne nom esi wònɔ lalam be yeƒe numekuku kpeɖeŋutɔwo naɖe nugbagbevi gbãtɔ si woatsɔ ade yeƒe ahɔhɔ̃ me la ɖe vovo.
  
  Le ŋkeke evelia me la, ahom aɖe tu ɖe Ɣe Yibɔa ƒe nɔƒea dzi. Enye dziɖegbe wɔnuku aɖe, si mebɔ le ƒea ƒe ɣeyiɣi sia me o, gake dzikedzo si ƒona ɣeaɖewoɣi la lolo ŋutɔ eye ŋusẽ nɔ eŋu. Kemper kɔ eƒe ŋku dzi ɖe yame eye wòko alɔgbɔnu. "Azɔ nyee nye Mawu."
  
  Le adzɔge ʋĩ la, Misha Svechin ƒe agbatsɔyameʋu si nye Il 76-MD la do to alilikpo siwo nɔ dzo dam la me. Yameʋu si ƒe kpekpeme nye tɔn 93 la nɔ ʋuʋum to tɔtɔ kple ƒutsotsoe siwo nɔ tɔtrɔm me. Sam Cleave kple Marco Strenski nɔ ʋua me be yewoana Misha nawɔ ɖeka kplii. Sodium-ga si wotsɔ ami tsyɔ edzi be wòagaka ya alo tsi o la ɣla ɖe yameʋua ƒe dɔgbowo me helé ɖe eŋu nyuie-fifia. Nu eve siwo medzea ame ŋu o nɔ nusi me dzoxɔxɔ le ŋutɔ, si wozãna le dzoxɔxɔnamɔ̃wo me abe dzoxɔxɔnamɔ̃ kple fafanu ene la ŋu. Edea dzo ne edo go ya. Ewó esi wòdo ka kple tsi.
  
  "Afi sia! Afimae le ete. You can"t miss this," Sam gblɔ na Misha esime Black Sun complex la do. "Ne eƒe lãwo ƒe lãkpɔƒe mele afisi womate ŋu akpɔ o hã la, tsidzadza sia awɔ nusianu na mí."
  
  "Enyo, zɔhɛ!" Marco ko nu. "Nyemekpɔe wowɔ esia le agbɔsɔsɔ gã me kpɔ o. Le nudokpɔƒe si me sodium sue aɖe si lolo abe pea ene le nugoe me koe le. Woaɖee afia le YouTube." Marco ɖea foto nusianu si dze eŋu ɣesiaɣi. Le nyateƒe me la, video klipi gbogbo aɖewo siwo ŋu ɖikeke le nɔ eƒe hard drive dzi siwo wolé ɖe mɔ̃ dzi le eƒe xɔdɔme me.
  
  Wozɔ ƒo xlã mɔ̃ sesẽa. Sam nɔa ʋuʋum le dzikedzo ƒe keklẽ ɖesiaɖe me, kple mɔkpɔkpɔ be madze yameʋua dzi o, gake edze abe Soviettɔ siwo ƒe tagbɔ gblẽ la mevɔ̃na o eye wokpɔa dzidzɔ ene. "Ðe kpẽawo ato gakpoxɔ sia mea?" ebia Marco, gake ɖeko Misha ʋuʋu ŋku.
  
  Le tɔtrɔ si kplɔe ɖo me la, Sam kple Marco ɖea kpẽawo ɖa ɖekaɖeka, eye wotutua wo doa goe le yameʋua me kabakaba be woadze anyi sesĩe ahato xɔa tame kabakaba. Ga si me dzoxɔxɔ le la axɔ sɛkɛnd geɖe ne edo ka kple tsi hafi wòatɔ eye wòawó, si agblẽ nusi wotsɔ bla ɖe Amber Room ƒe agbalẽawo tame eye wòana plutonium la nate ŋu akpɔ dzoxɔxɔ si le wowóa me.
  
  Esi woda tu ewo gbãtɔawo ko la, xɔtaxɔ si le mɔ̃ sesẽ si ƒe nɔnɔme le abe UFO ene la titina la mu, si na aʋawɔʋu aɖe dze le gotagome la titina.
  
  "Abe esia ene! Na mí ame mamlɛawo naɖo aʋawɔʋua me, eye emegbe ele be míaɖe dzomavɔ la ɖa le afisia kaba!" Misha do ɣli sesĩe. Eɖiɖi ŋku ɖe ŋutsu siwo nɔ sisim la ŋu eye wòse Sam gblɔ be, "Ne ɖe makpɔ Kemper ƒe mo zi mamlɛtɔ hafi."
  
  Marco nɔ nu kom la, eɖiɖi ŋkume esime sodium si le ʋeʋẽm la te ƒoƒo ƒu. "Esia nye Yuri tɔ, wò Nazi nyɔnuvi!"
  
  Misha kplɔ gakpo lã wɔadã gã la yi afisi wòate ŋui le ɣeyiɣi kpui si nɔ wo si me ale be woate ŋu adze anyi kilometa alafa geɖe le afisi wòdze anyi le ƒe dziehe gome. Medi be yeanɔ yame ne bɔmb la wó o. Woɖi le aɖabaƒoƒo 20 kple edzivɔ megbe vie le Kazaly. Wotso Kazakhstan-nyigba sesẽa dzi nɔ ŋku lém ɖe yame kple biya le woƒe asiwo me.
  
  Sam nɔ mɔ kpɔm be Nina gakpɔtɔ le agbe. Enɔ mɔ kpɔm be Detlef te ŋu ke ɖe eŋu eye be yeƒo asa na Perdue wuwu esi Sam ɖe eme be Carrington da tu Gabi esime wònɔ alɔ̃dɔdɔ ƒe nɔnɔme me le Kemper ƒe susu ƒe ŋusẽ te vɔ megbe.
  
  Dziŋgɔli si le Kazakhstan-nyigbaa tame la ɣie esi Sam nɔ anyigba si dzi tsi mele o, si ya sesẽwo xɔ aƒe ɖo la kpɔm, abe alesi wònɔ le eƒe ŋutega me ene. Mesusui kura be vudo si me yekpɔ Perdue le la ɖe dzesi o, ɖeko menye na Sam ƒe nuteƒekpɔkpɔa ƒe akpa si nye Kazakhstan o. Mlɔeba la, nyagblɔɖi mamlɛtɔ va eme.
  
  Dzikedzo ƒo tsi si le Amber Room ƒe tsigoea me, eye wòde dzo nusianu si le eme la me. Ŋusẽ si nɔ nukliaŋusẽ si wowó ŋu la tsrɔ̃ nusianu si le eƒe didime me, si na Calihas ƒe kukua tsrɔ̃-tegbee. Esi keklẽ si nɔ keklẽm la trɔ zu ʋuʋudedi si ʋuʋu yame la, Misha, Sam kple Marco nɔ ekpɔm esime lãmi ƒe alilikpoa nɔ xexeame ƒe mawuwo gbɔ ɖom le atsyɔ̃ɖoɖo dziŋɔ aɖe me.
  
  Sam kɔ eƒe biya ɖe dzi. "Wotsɔe na Nina."
  
  
  NUWUWU
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Preston W. Ðevi
  Fia Salomo ƒe Diamondwo
  
  
  Preston William Child hãe ŋlɔe
  
  
  Wolfenstein Tsikpeƒe
  
  atsiaƒu goglo
  
  Ɣe yibɔ la dona
  
  Valhalla didi
  
  Nazitɔwo ƒe sika
  
  Black Sun ƒe Nugbeɖoɖo
  
  Atlantis ƒe Agbalẽxatsaxatsawo
  
  Agbalẽ Siwo Wode Se Ðe Edzi ƒe Agbalẽdzraɖoƒe
  
  Odin ƒe Yɔdo
  
  Tesla ƒe dodokpɔ
  
  Nya ɣaɣla adrelia
  
  Medusa Kpe
  
  Amber Xɔa me
  
  Babilontɔwo ƒe ametakpɔnu
  
  Sɔhɛmenɔɣi ƒe Tsivudo
  
  Hercules ƒe Nudzraɖoƒe
  
  Kesinɔnu Si Bu la Didi
  
  
  Hakpanya
  
  
  
  "Klẽ, keklẽ, ɣletivi sue, .
  
  Medi vevie be manya amesi nènye!
  
  Ale gbegbe wòkɔ wu xexeame
  
  Abe daimɔnd si le yame ene.
  
  
  Ne ɣe si le bibim la ɖo to la, .
  
  Ne naneke meklẽ ɖe edzi o la, .
  
  Emegbe èɖea wò keklẽ suea fiana
  
  Wonɔa ʋuʋum henɔa flitete zã bliboa katã.
  
  
  Emegbe mɔzɔla la le viviti me
  
  Akpe na wò ɖe wò dzobibi sue la ta, .
  
  Aleke wòawɔ akpɔ afisi wòayi, .
  
  Ne ɖe mèle fli me alea oa?
  
  
  Le dziŋgɔli blɔ viviti si nèlé ɖe asi me la, .
  
  Woɖea ŋku ɖe nye xɔmetsovɔwo me zi geɖe, .
  
  Le gowòme la, mègami ŋku gbeɖe o, .
  
  Vaseɖe esime ɣe nado le yame.
  
  
  Abe wò dzobibi si le keklẽm eye wòle sue ŋutɔ ene
  
  Klẽna ɖe mɔzɔla dzi le viviti me, .
  
  Togbɔ be nyemenya amesi nènye o hã
  
  Klẽ, keklẽ, ɣletivi sue."
  
  
  - Jane Taylor (Ɣletivi aɖeke meli o, ƒe 1806)
  
  
  1. 1.
  Bu na akaɖiti la
  
  
  Reichtisusis klẽ wu alesi Dave Perdue te ŋu ɖo ŋku edzi gɔ̃ hã. Xɔ gã si me wònɔ ƒe blaeve kple edzivɔ, siwo ƒe xexlẽme nye etɔ̃, ƒe xɔ kɔkɔ gãwo keke ɖe enu ɖo ta Edinburgh ƒe dziŋgɔli si mele anyigba dzi o la gbɔ, abe ɖe wotsɔ domenyinu la do ƒome kple dziƒo ene. Perdue ƒe taɖa ɣia nɔ ʋuʋum le fiẽa ƒe gbɔgbɔ kpoo me esi wòdo ʋua ƒe ʋɔtru eye wònɔ ʋuɖoƒea ƒe akpa mamlɛa zɔm blewuu yi eƒe ŋgɔgbe ʋɔtrua nu.
  
  Esi metsɔ ɖeke le dɔwɔƒe si wòle dzram ɖo alo eƒe agbawo tsɔtsɔ me o ta la, eƒe ŋkuwo xɔ eƒe nɔƒe yeyee. Ɣleti geɖe akpa va yi tso esime wozi edzi wòdo le eƒe dzɔla me. Woƒe dedienɔnɔ.
  
  "Hmm, mèɖe nye atikplɔ hã ɖa o, alo, Patrick?" ebiae tso dzi me.
  
  Le eƒe axadzi la, Dɔwɔla Tɔxɛ Patrick Smith, si nye Perdue ƒe adela tsã eye wògawɔ ɖeka kplii yeyee tso Britaintɔwo ƒe Adzamekpovitɔwo gbɔ, ƒo nu kple hũɖeɖe hewɔ dzesi na eƒe amewo be woatu domenyinu ƒe agbowo hena zã la. "Míedzra wo ɖo ɖe mía ɖokui, David. Mègatsi dzi o," eɖo eŋu kple gbe fafɛ si me goglo. "Gake wogbe be yewomenya nu aɖeke alo yewomakpɔ gome le miaƒe dɔwɔnawo me o. Mele mɔ kpɔm be womede nu míaƒe amegã ƒe numekuku si ku ɖe mawusubɔsubɔ ƒe ŋkuɖodzinu xɔasiwo dzadzraɖo ɖe miaƒe anyigbamama me ŋu o."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi sesĩe be: "Nenema tututue." "Ame siawo nye nye aƒedzikpɔlawo, ke menye dɔwɔhatiwo o. Womeɖea mɔ na wo gɔ̃ hã be woanya nusi ŋu mele dɔ wɔm le, afisi nye mɔɖegbalẽ siwo le mɔ kpɔm na la le, alo afisi mezɔa mɔ le ne mele adzɔge le dɔwɔnyawo ta o."
  
  "Ẽ, ẽ, míeka ɖe esia dzi. Se, David, esi menɔ wò ʋuʋu yome eye metsɔ amewo ɖo wò mɔ dzi..." edze egɔme, gake Perdue tsɔ ŋkubiãnya aɖe kpɔe.
  
  "Tso esime nètrɔ Sam ɖe ŋunyea?" edze Patrick dzi.
  
  Patrick ƒe gbɔgbɔ tsi eƒe ŋɔti me, eye mete ŋu wɔ kukuɖeɖe ƒe ŋuɖoɖo si dze na nusi dzɔ le wo ame evea dome o. "Mele vɔvɔ̃m be ede asixɔxɔ míaƒe xɔlɔ̃wɔwɔa ŋu wu alesi mekpɔe dze sii. Nyemedi gbeɖe be nuwo nagbã le mia kple Sam dome le esia ta o. Ele be nàxɔ dzinye ase," Patrick ɖe eme.
  
  Enye eƒe nyametsotso be yeaɖe ye ɖokui ɖa tso yeƒe ɖevimexɔlɔ̃ Sam Cleave gbɔ le yeƒe ƒomea ƒe dedienɔnɔ ta. Kaklãa nye vevesese eye wòhiã na Patrick, amesi Sam yɔ lɔlɔ̃tɔe be Paddy, gake kadodo si le Sam kple Dave Perdue dome la he MI6 dɔwɔla ƒe ƒomea ɣesiaɣi yi xexe si me afɔku le si me woadi nusiwo wokpɔ tso Third Reich me kple ŋɔdzidoname ŋutɔŋutɔwo ŋutɔ la me. Emegbe wozi Sam dzi be wòaɖe asi le eƒe ŋudzedzekpɔkpɔ ɖe Perdue ƒe dɔwɔƒea ŋu ɖe Patrick ƒe nubabla ta ake, si na Sam wòzu mole si tre Perdue ƒe dzɔgbese nu le woƒe tsaɖiɖi be yewoadi Hercules ƒe Nudzraɖoƒea. Gake Sam ɖo kpe eƒe nuteƒewɔwɔ na Perdue dzi mlɔeba esi wòkpe ɖe gatɔ biliɔnla la ŋu wòwɔ aʋatso be ye ŋutɔ yeku be yeaxe mɔ ɖe Patrick kple MI6 ƒe ameléle nu, eye wòlé Patrick ƒe numame si nye be yeakpe asi ɖe Perdue didi ŋu la me ɖe asi.
  
  Esi Perdue ɖe eƒe ɖoƒe fia Patrick Smith ɖe xɔname tso Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔa si me vɔ la, elɔ̃ be yeadrɔ̃ ʋɔnui ɖe blematomenukulawo ƒe nuvlowɔwɔ siwo ŋu Ethiopia dziɖuɖua tsɔ nya ɖo le esi wòfi Nubablaɖaka la ƒe kɔpi aɖe le Axum ta. Nusi MI6 di le Perdue ƒe nunɔamesiwo ŋu la gbɔ Patrick Smith gɔ̃ hã ƒe gɔmesese ŋu, elabena dziɖuɖudɔwɔƒea xɔ Reichtisousis dzi le esi wòdze abe eƒe aƒetɔ ku ene megbe kpuie.
  
  Le nyadɔdrɔ̃ gbãtɔ kpui aɖe si wowɔ tsɔ dzra ɖo ɖe ʋɔnudrɔ̃ƒea ƒe nyadɔdrɔ̃ vevitɔ ŋu me koe Perdue te ŋu ƒo nufitifitiwɔwɔ ƒe ɖi siwo wògblɔ na Patrick le adzame le ɣeyiɣi si tututu me wòdze ŋgɔ nyateƒe nyɔŋua la nu ƒu.
  
  "Èka ɖe edzi be Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoae kpɔa ŋusẽ ɖe MI6 dzia, David?" - Patrick bia kple gbe bɔbɔe, eye wòkpɔ egbɔ be yeƒe amewo mese nya o.
  
  Perdue ɖo eŋu nenema ke be: "Meda nye ŋkɔ, nye kesinɔnuwo kple nye agbe ɖe edzi, Patrick." "Meka atam na Mawu, miaƒe dɔwɔƒea le aɖaʋatɔ aɖe ƒe ŋkuléle ɖe eŋu te."
  
  Esi wonɔ Perdue-xɔa ƒe ŋgɔgbe atrakpuiwo dzi yim la, ŋgɔgbe ʋɔtrua ʋu. Purdue aƒea me dɔwɔlawo nɔ tsitre ɖe agbo nu kple mo vivi veve, nɔ woƒe aƒetɔ ƒe tɔtrɔgbɔ do dzaa nam. Woŋe aɖaba ƒu Perdue ƒe dzedzeme ƒe gbegblẽ dziŋɔ dzi dɔmenyotɔe le dɔwuame kwasiɖa ɖeka le Black Sun matriarch ƒe funyafunyawɔƒea megbe, eye woɣla woƒe nukunua, eye woɣlae ɖe woƒe ŋutigbalẽ te dedie.
  
  "Míedze nudzraɖoƒea dzi, aƒetɔ. Eye woda adzo miaƒe ahadzraƒea esime míenɔ aha nom wònyo na wò," Johnny, si nye Purdue ƒe anyigbadzikpɔlawo dometɔ ɖeka eye wònye Irelandtɔ vaseɖe eƒe dzime la gblɔ.
  
  "Nyemadi be mawɔe le mɔ bubu aɖeke nu o, Johnny." Perdue ko alɔgbɔnu esi wònɔ gegem ɖe eme le eƒe amewo ƒe dzikudodo dzonɔamemetɔe dome. "Mina míakpɔ mɔ be mate ŋu agbugbɔ nu mawo aɖo enumake."
  
  Ɣeyiɣi kpui aɖe koe gbedoname na eƒe atikplɔa xɔ elabena woƒe xexlẽme mesɔ gbɔ o, gake woƒe ɖokuitsɔtsɔna nɔ abe vivi si ƒona ɖe ame me si dona tso jasmine seƒoƒowo me ene. Ame ʋɛ siwo nɔ eƒe subɔsubɔdɔa me la nɔ abe ƒometɔwo ene, wo katã woƒe susu sɔ, eye woƒe nu lé dzi na Perdue le dzinɔameƒo kple sidzedze yometiti ɣesiaɣi ta. Gake ame si wòdi vevie be yeakpɔ la menɔ afima o.
  
  "Oo, Lily, afi kae Charles le?" Perdue bia Lillian, eƒe nuɖala kple ememe nyatoƒoetola. "Taflatse mègagblɔ nam be eɖe asi le dɔ ŋu o."
  
  Perdue mate ŋu aɖee afia Patrick gbeɖe be yeƒe butler Charles ye nye ŋutsu si ƒe agbanɔamedzie wònye be wòaxlɔ̃ nu Perdue le mɔ si mele tẽ o nu be MI6 do go be yealée o. Esia ana dzixɔse si nye be Wrichtisousis dɔwɔla aɖeke mekpɔ gome le Purdue ƒe asitsatsa me o la nazu dzodzro eme kɔ ƒã. Hardy Butler hã ƒe dɔe nye be wòawɔ ɖoɖo ɖe asiɖeɖe le ŋutsu aɖe si Sicily Mafiatɔwo lé aboyoe le Hercules Mɔzɔzɔa me ŋu, si ɖe Charles ƒe ŋutete fia be wòawɔ nusi yi ŋgɔ wu dɔ si wòyɔ. Eɖo kpe edzi na Perdue, Sam, kple Ðɔkta Nina Gould be yeɖea vi le nu geɖe me wu awudziwuiwo ƒe gayibɔ kple asrafowo ƒe nuwɔna pɛpɛpɛ kple ɣeyiɣi ɖesiaɖe si woɖo ɖi le Purdue ƒe ɣletigbalẽ dzi léle ɖe susu me gbesiagbe ko.
  
  Lily ɖe eme kple mo si me nuxaxa le be: "Ŋkeke ʋɛ aɖewoe nye esia megali o, aƒetɔ."
  
  "Ðe wòyɔ kpovitɔwoa?" - Perdu bia vevie. "Megblɔ nɛ be wòava nɔ anyigbaa dzi. Afikae wòle?"
  
  Patrick ɖo ŋku edzi nɛ be: "Màte ŋu ado go o, David." "Ðo ŋku edzi be wogakpɔtɔ le aƒeme gaxɔ me vaseɖe esime míaƒe kpekpe le Memleɖagbe. Makpɔe ɖa be mate ŋu atɔ ɖe eƒe teƒe le mɔ dzi yina aƒeme hã, enyo?"
  
  Perdue ʋuʋu ta be: "Akpe na wò, Patrick." "Lillian atsɔ eƒe adrɛs ana wò. Meka ɖe edzi be ate ŋu agblɔ nusianu si wòle be nànya na wò, va ɖo eƒe afɔkpa ƒe lolome dzi ke," egblɔ esi wònɔ ŋku lém ɖe Lily ŋu. "Zã nyui na amesiame." Mesusu be maxɔ dzudzɔ le dɔme kaba. Nye ŋutɔ nye aba to ŋunye."
  
  Aƒetɔ Raichtisusis kɔkɔ si ƒe lãme gbɔdzɔ la lia dzisasrã etɔ̃lia. Meɖe dzesi aɖeke fia be yetsi dzodzodzoe be yeatrɔ ava yeƒe aƒeme o, gake MI6 ŋutsuawo kple eƒe dɔwɔlawo tsɔe da ɖe ɖeɖiteameŋu dzi le ɣleti sesẽ aɖe ŋutɔ si wòtsɔ nɔ eƒe ŋutilã kple susu ŋu megbe. Gake esi Perdue do eƒe xɔdɔme ƒe ʋɔtru henɔ zɔzɔm ɖo ta balkon ƒe ʋɔtru siwo le abaa ƒe akpa kemɛ la, eƒe klowo ƒo. Esi mete ŋu kpɔ nu to aɖatsi siwo ƒo ɖi eƒe ŋgonu me o ta la, edo asi ɖe asiléƒeawo gbɔ, esi sɔ - mɔxenu si xɔ dzo si wòle be wòatrɔ ɣesiaɣi.
  
  Perdue tsɔ ʋɔtruawo ƒu gbe eye wògbɔ ya le Scotlandtɔwo ƒe ya fafɛ si na agbe, agbe ŋutɔŋutɔ, yɔe fũu la ta; agbe si tɔgbuiawo ƒe anyigba koe ate ŋu ana. Esi Perdue kpɔ abɔ gã si me gbe deblibowo le, blema xɔ siwo le gota kple atsiaƒu si le didiƒe ʋĩ la, edo ɣli ɖe oak, spruce kple pine-ti siwo dzɔ eƒe akpata si te ɖe eŋu ŋu la ŋu. Eƒe avifafa kpoo kple gbɔgbɔ si me ʋuʋudedi le la bu le woƒe ta ƒe ɣlidodo me esime ya nɔ wo ʋuʋum.
  
  Edze klo, eye wòɖe mɔ dzomavɔ si le eƒe dzi me, dzomavɔ ƒe funyafunyawɔwɔ si me wòto nyitsɔ laa la ɖui. Esi wònɔ ʋuʋum la, etsɔ eƒe asiwo te ɖe eƒe akɔta esime nuawo katã nɔ sisim, eye ɖeko wòzi eƒe nu me ale be wòagahe amewo ƒe susu o. Mebu naneke ŋu o, mebu Nina gɔ̃ hã ŋu o. Megblɔe alo bu tame alo wɔ ɖoɖo alo bu eŋu o. Le anyigba gã xoxoa ƒe xɔtaxɔ si keke ta te la, etɔ ʋuʋu hefa avi gaƒoƒo nyui aɖe, ɖeko wòse le eɖokui me. Perdue gbe susu ƒe nyaʋiʋliwo katã eye seselelãmewo koe wòtia. Nusianu yi abe alesi wònɔna ɖaa ene, eye wòtutu kwasiɖa ʋɛ mamlɛawo ɖa le eƒe agbe me.
  
  Eƒe ŋku blɔ si me kɔ la ʋu mlɔeba kple sesẽ tso nutsyɔnu siwo vuvu te, eɖe eƒe ŋkumeɖoboloa ɣeyiɣi didi aɖee nye sia. Gbɔdzɔgbɔdzɔ vivi ma si tso ŋutiklɔdzo si nɔ ʋuʋum la gbɔ la nɔ asi lilim eŋu esime eƒe avifafa dzi ɖe kpɔtɔ eye wònɔ ɖiɖim ɖe edzi. Alilikpo siwo le etame la tsɔ keklẽ ƒe keklẽ ʋɛ aɖewo siwo nɔ anyi kpoo la ke. Gake tsi si nɔ eƒe ŋkuwo me esi wònɔ yame kpɔm le zã me la trɔ ɣletivi ɖesiaɖe wòzu keklẽ si gbãa ŋku, woƒe keklẽ didiawo do go le teƒe siwo aɖatsi siwo nɔ eƒe ŋkuwo me la keke wo ɖo le mɔ si mele dzɔdzɔme nu o nu.
  
  Ɣletivi aɖe si nɔ tu dam la he eƒe susu. Woʋuʋu to dziƒoxɔa me le zitɔtɔ si me ɖoɖoezizi le me, nɔ gegem ɖe mɔ si womenya o nu, gake woŋlɔ wo be tegbee. Nukpɔkpɔa wɔ nuku na Perdue ŋutɔ. Togbɔ be ekpɔe zi geɖe do ŋgɔ hã la, esiae nye zi gbãtɔ si wòde dzesi mɔ wɔnuku si dzi ɣletivia ku la ŋutɔŋutɔ. Gake menye ɣletivi aɖee wònye kokoko o ɖe? Ekpɔe le susu me be dziku kple dzo ƒe gege nye Lusifa ƒe dzɔgbese - alesi wòfiã hedo ɣli esime wònɔ ɖiɖim, gblẽ nu, menye nuwɔwɔ o eye mlɔeba eya ɖeka koe kuna, afisi amesiwo kpɔ anyidzedzea kple ɖekematsɔlemetɔe bui be enye ku bubu si me womeƒoa nu le o.
  
  Eƒe ŋkuwo dze eyome esime wònɔ mɔ dzi yina ɖe xɔ aɖe si me nɔnɔme mele o me le Dzieheƒua me vaseɖe esime eƒe asike gblẽ dziŋgɔlia ɖi amadede aɖeke o, eye wòtrɔ yi eƒe nɔnɔme si sɔ, si me wònɔa teƒe ɖeka o. Esi Perdue se le eɖokui me be yelé blanui vevie ta la, enya nusi mawuawo nɔ gbɔgblɔm nɛ. Eya hã ge tso kalẽtɔwo ƒe taƒoƒo me, eye wòtrɔ zu ke esi wòxɔe se vodadatɔe be yeƒe dzidzɔkpɔkpɔ li tegbee vɔ megbe. Menye ŋutsu si wòva zu kpɔ o, ŋutsu si meɖi Dave Perdue si wònya la kura o. Enye amedzro le eya ŋutɔ ƒe ŋutilã me, enye ɣletivi si klẽna tsã gake etrɔ zu teƒe si fa miamiamia si megadea dzesii o. Nusi wòate ŋu akpɔ mɔ na koe nye bubudede ame ʋɛ mawo siwo ɖoe be yewoafɔ mo dzi akpɔe wòadze anyi, be yewoatsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe ko le yewoƒe agbe me atsɔ ado dzidzɔ na eƒe anyidzedze.
  
  Egblɔ blewuu, le eɖokui si, eye wòmiã ŋku be: "Mebia ɖokuinye be amekae nènye hã."
  
  
  2. 2.
  Afɔɖeɖe ɖe dawo dzi
  
  
  Abdul Raya gblɔ na eƒe adzɔnu ƒe dzesi be: "Mate ŋu awɔe, gake mahiã nusi le tẽ ŋutɔ eye mebɔ kura o." "Eye mahiã wo le ŋkeke ene siwo gbɔna me; ne menye nenema o la, ahiã be matso míaƒe nubabla la me. Èkpɔa, aƒenɔ, asisi bubuwo hã le lalayem."
  
  "Ðe wole fe siwo te ɖe tɔnye ŋu nama?" aƒenɔa bia Abdul be. "Elabena nu gbogbo sia ƒomevi ƒoƒo alo eƒe asi mele bɔbɔe o ta la, ènya."
  
  Adzodala si ƒe ŋutigbalẽ biã la ko alɔgbɔnu be: "Ne èɖe mɔ nam be matsɔ dzideƒo alea gbegbe, aƒenɔ, ne wotsɔe sɔ kple esia la, woabu wò fetu be enye teƒeɖoɖo."
  
  Nyɔnua ƒoe ɖe enu, si na eƒe dzi dze eme wu be woazi ye dzi wòawɔ ɖe edzi. Enya be eƒe sedzidada nye dzesi nyui aɖe eye ana eƒe ɖokuidodoɖedzi nagbã ale gbegbe be wòate ŋu akpɔ nusi dim wòle esime wòblee be wòaxɔe ase be asisi siwo ƒe fetu lolo wu le ye si siwo le yeƒe vava lalam le Belgium. Gake womeble Abdul keŋkeŋ le eƒe ŋutetewo ŋu to adegbeƒoƒo le wo ŋu me o, elabena ŋutete siwo wòɣla ɖe eƒe dzesiwo la nye nukpɔsusu si gblẽa nu wu sã be woase egɔme. Esia alé ɖe eƒe akɔta, le eƒe dzi megbe, vaseɖe esime ɣeyiɣia naɖo be wòaʋu.
  
  Medzo le eƒe ɣlidodo le eƒe aƒe dzeani la ƒe xɔdɔme si do viviti me megbe o, ke boŋ enɔ anyi abe ɖe naneke medzɔ o ene, eye wòtsɔ eƒe abɔta ɖo xɔtaxɔe dzi le nɔnɔme dzĩ doviviti aɖe me, si amitata siwo wotsɔ sika wɔe kple blemanu kɔkɔ eve siwo wokpa koe gbã kplɔ̃ siwo dzi wotsɔ oak kple pine-tiwo ɖo le xɔa ƒe mɔnu. Dzo si nɔ eƒe awu ʋlaya te la nɔ ʋuʋum le dzonɔameme ta, gake Abdul metsɔ ɖeke le dzoxɔxɔ si womate ŋu ado dzi atsɔ o si fiã eƒe afɔ la me o.
  
  "Ekema wo dometɔ kawoe nèhiã?" nyɔnua ko alɔgbɔnu esi wòtrɔ gbɔ le dodo le xɔa me megbe kpuie, eye dziku nɔ bibim. Elé nuŋlɔɖigbalẽ aɖe si woɖo atsyɔ̃ na la ɖe eƒe asi si me wotsɔ kpe xɔasiwo ɖo la me, eye wònɔ klalo be yeaŋlɔ atikewɔla la ƒe didiwo ɖi. Enye ame eve siwo ko wòte ɖe eŋu dzidzedzetɔe la dometɔ ɖeka. Nublanuitɔe na Abdul la, Europatɔ deŋgɔ akpa gãtɔ bi ɖe ame ƒe nɔnɔme me dzodzro me eye woɖoe ɖe mɔ dzi kaba. Le go bubu me la, amewo abe Madame Chantal ene nye nusiwo woate ŋu alé bɔbɔe le nɔnɔme ɖeka si amewo abe eya ene hiã le amesiwo ŋu wowɔ nuvevii me ta - nɔnɔme si le amesiwo kpɔa wo ɖokui le ke gbagbe ƒe go kemɛ dzi ɣesiaɣi me: mɔkpɔkpɔbuɖeame.
  
  Le eya gome la, ga xɔasiwo ƒe aɖaŋuwɔla bibi aɖe koe wònye, sika kple klosalo kakɛ dzeani siwo le etɔxɛ, woƒe kpe xɔasi siwo wotsɔ gaŋutiɖoɖo nyui wɔe la nana. Madame Chantal menya kura be yenye aʋatsokaka ƒe nunyala bibi hã o, gake atsyɔ̃ɖoɖo kple nusiwo gbɔ eme ƒe vivisese si meɖia kɔ nɛ o na wògbã ŋku nɛ be wòagakpɔ ɖeɖefia ɖesiaɖe si wòanya ɖe mɔ le vo me be wòado to eƒe ametakpɔnu me o.
  
  Etsɔ aɖaŋu ŋutɔ trɔ ɖe miame, eye wòŋlɔ kpe xɔasi siwo wòhiã be wòatsɔ awu dɔ si wòxɔ ɖe dɔ me la nu. Etsɔa nuŋlɔla ƒe asi ŋlɔa nu, gake eƒe ŋɔŋlɔdzesiwo dzi ŋɔ ŋutɔ. Gake le didi vevie si le esi be yeaƒo ye hatiwo ta ta la, Madame Chantal awɔ nusianu si hiã be yeaɖo nusi nɔ yeƒe ŋkɔ me gbɔ. Esi wòwu enu la, nyɔnua lé ŋku ɖe xexlẽdzesiawo ŋu. Esi Madame Chantal blu ɖe eta wu le dzodoƒea ƒe vɔvɔli siwo dzena la me, eye wògbɔ ya sesĩe eye wòlé ŋku ɖe ŋutsu kɔkɔ si ɖo ŋku yogi alo subɔsubɔha aɖe si nye adzame nufiala aɖe dzi nɛ la ŋu.
  
  "Ɣekaɣie nèhiã esia hafi?" - ebia nya sia vevie. "Eye mele be srɔ̃nye hã nanya o. Ele be míagado go le afisia ake elabena medi be yeaɖiɖi ava anyigbaa ƒe akpa sia o."
  
  "Ele be mava Belgium le esi mede kwasiɖa ɖeka o megbe, aƒenɔ, eye kaka ɣemaɣi naɖo la, ele be mawɔ ɖe wò sededea dzi. Ɣeyiɣi boo aɖeke mele mía si o, si fia be mahiã diamond siawo ne ènya tsɔ wo de wò gakotoku me ko," eko alɔgbɔnu blewuu. Eƒe ŋku ƒuƒluwo nɔ eŋu esime eƒe nuyiwo nɔ ɣli dom vividoɖeameŋutɔe. Madame Chantal mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ etsɔe do ƒome kple gbedadaƒo, eye wònɔ eƒe aɖe ƒom esime eƒe mo gakpɔtɔ nye kpe.
  
  Repulsion-dzizizi. Aleae woyɔe. Elé fu aƒetɔ sia si mebɔ o, amesi hã gblɔ be yenye afakala bibi aɖe, gake le susu aɖewo ta la, mete ŋu tsi tre ɖe eŋu o. Franseawo ƒe aƒetɔ la mete ŋu ɖe eƒe ŋku ɖa le Abdul ŋu esime menɔ ŋku lém ɖe eŋu o, togbɔ be enyɔ ŋui le go sia go me hã. Le mɔ aɖe nu la, eƒe nɔnɔme nyɔŋu, lãwo ƒe ɣlidodo kple asibidɛ siwo le abe asike ene siwo mele dzɔdzɔme nu o la ƒe nu lé dzi nɛ ale gbegbe be wòtsia dzi ɖe eŋu.
  
  Etsi tre ɖe dzoa ƒe keklẽ me, eye wòtsɔ vɔvɔli wɔnuku aɖe si medidi tso eya ŋutɔ ƒe nɔnɔmetata gbɔ o la ƒu gbe ɖe gli ŋu. Eƒe ŋɔti si le ƒoƒom le eƒe mo si me ƒu le la na wòdze abe xevi ene-ɖewohĩ akpɔkplɔ sue aɖe. Abdul ƒe ŋku ɣi siwo le kpuie la ɣla ɖe ŋkumeɖobolo siwo me fu mele o kloe te, le blanuiléle goglo siwo ɖeko wòna eƒe ŋgonu dzena nyuie wu la me. Esi wònye be eƒe ɖa yibɔa le ƒuƒuie eye ami le eŋu ta la, wogbugbɔe hezu sɔdola ƒe asike, eye togɛ sue ɖeka si wotsɔ hoop wɔe la ɖo atsyɔ̃ na eƒe miame to.
  
  Eʋẽ lilili kple nu ʋeʋĩwo, eye ne ele nu ƒom alo ko alɔgbɔnu la, aɖu siwo de blibo dziŋɔ la gbãa eƒe nuyi ɣiawo ƒe fli. Madame Chantal kpɔe be eƒe ʋeʋẽ lilili wu; mete ŋu nya nenye be Farao alo Phantasm ye o. Nu ɖeka aɖe dzie wòka ɖe edzi: afakala kple atikewɔla la nɔ anyi si mexɔ se o, evɔ mekɔ eƒe gbe ɖe dzi alo ɖee fia be ele eƒe asi ʋuʋum gɔ̃ hã o. Esia do vɔvɔ̃ nɛ eye wòna ŋunyɔnu wɔnuku si wòse le eɖokui me ɖe eŋu la dzi ɖe edzi.
  
  "Celeste?" eɖe hũ esi wòxlẽ ŋkɔ nyanyɛ si le pepa si wòtsɔ nɛ dzi. Eƒe mo ɖe dzimaɖitsitsi si wòse le kpe xɔasi la xɔxɔ ŋu fia. Esi Madame Chantal nɔ keklẽm abe emerald wɔnukuwo ene le dzo ƒe keklẽ me la, ekpɔ Abdul ƒe ŋkume. "Aƒetɔ Raya, nyemate ŋui o. Srɔ̃nye lɔ̃ be yeatsɔ "Celeste" ana Louvre. Esi wònɔ agbagba dzem be yeaɖɔ yeƒe vodadaa ɖo, eye wòdo susu ɖa gɔ̃ hã be ate ŋu ana nusi dim wòle nɛ la, eɖiɖi mo anyi hegblɔ be, "Mate ŋu akpɔ eve mamlɛawo gbɔ godoo, gake menye esiawo ya o."
  
  Abdul meɖe dzesi aɖeke fia be yetsi dzi ɖe kuxia ŋu o. Esi wòtsɔ eƒe asi ƒu du blewuu ɖe mo nɛ, eye wòko alɔgbɔnu tomefafa me. "Mele mɔ kpɔm vevie be àtrɔ wò susu, aƒenɔ. Mɔnukpɔkpɔe wònye na nyɔnu siwo le abe wò ene be woalé ame ŋkutawo ƒe nuwɔnawo ɖe asibidɛ me." Esi eƒe asibidɛ siwo ƒo xlãe nyuie la nɔ vɔvɔm ɖe eƒe ŋutigbalẽ ɣia dzi la, aƒetɔ la se le eɖokui me be nyaƒoɖeamenu ƒe duƒuƒu si le abe tsikpe ene la to eƒe mo. Esi wòtutu eƒe mo si fa miamiamia kabakaba la, ekɔ eƒe ŋɔti me eye wòhe eɖokui ɖekae. Ne edze anyi fifia la, abui le amedzrowo ƒe atsiaƒu me.
  
  "Trɔ va le ŋkeke eve megbe. Do go le afisia le xɔdɔme me. Nye kpeɖeŋutɔ nya wò eye wòalala wò," eɖe gbe, eye seselelãme dziŋɔ si nɔ keklẽm ɖe eƒe mo hena ɣeyiɣi kpui aɖe la gakpɔtɔ nɔ ʋuʋum. "Maxɔ Celeste, Aƒetɔ Raya, gake anyo be nàdze nye kuxia."
  
  Abdul megagblɔ nya aɖeke wu ema o. Mehiãe o.
  
  
  3. 3.
  Dɔmetɔtrɔ ƒe asikaka ame ŋu
  
  
  Esi Perdue nyɔ le ŋufɔke la, ese le eɖokui me abe nya ƒaƒã ene, si me kɔ eye wòle bɔbɔe. Le nyateƒe me la, mete ŋu ɖo ŋku zi mamlɛtɔ si wòfa avi ŋutɔŋutɔ dzi o, eye togbɔ be ese le eɖokui me be yeƒe lãme fa le kɔklɔ megbe hã la, eƒe ŋkuwo vuvu henɔ bibim. Be Perdue nakpɔ egbɔ be ame aɖeke menya nusi gbɔ eƒe nɔnɔmea tso o la, eno Southern Moonshine ƒe aŋetu ɖeka ƒe akpa etɔ̃ le ene me si wòdzra ɖo ɖe eƒe agbalẽ dziŋɔwo dome le agbalẽdzraɖoƒe aɖe si te ɖe fesrea ŋu dzi.
  
  Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe esi wònɔ eƒe dzedzeme kpɔm le tsileƒe ƒe ahuhɔ̃e me be: "Oo nye Mawu, ame tsitsi, èdze abe afɔzɔla ene." "Aleke nusiawo katã dzɔ? Mègagblɔe nam o, mègagblɔe o," eɖe hũ. Esi wònɔ dzodzom le ahuhɔ̃ea gbɔ be yeaʋu tsileƒe ƒe pɔmpiwo la, eyi edzi nɔ ɣli dom abe amegãɖeɖi si ƒe lãme gblẽ ene. Esɔ abe alesi wòdze abe eƒe ŋutilã tsi ƒe alafa ɖeka le zã ɖeka me ene. "Menya. Menya alesi wòdzɔe. Èɖu nuɖuɖu siwo mesɔ o, kple mɔkpɔkpɔ be yeƒe dɔgbo ate ŋu azu numame na aɖia, gake aɖi wue wò."
  
  Eƒe awuwo ge tso edzi abe ɖe womenya eƒe ŋutilã o ene, ekpla asi kɔ na eƒe afɔwo hafi do le avɔ gbogbo si eƒe awudzraɖoƒe va zu tso esime wòɖe kpekpeme ma katã le "Dada" ƒe aƒea ƒe gaxɔ me la me. Le tsi fafɛ ƒe tɔsisi te la, Perdue do gbe ɖa mawusubɔsubɔ manɔmee, kple akpedada xɔse manɔmee eye wòsea veve ɖe amesiwo katã menya xɔme pɔmpiwo ƒe atsyɔ̃ɖoɖo o la ta. Esi wòxɔ nyɔnyrɔ le tsileƒe ta la, ekɔ eƒe susu me be yeanya agba siwo ɖo ŋku edzi nɛ be yeƒe fukpekpe le Joseph Karsten si me la mewu enu haɖe o, ne eƒo eƒe lãgbalẽwo blewuu henɔ ŋudzɔ gɔ̃ hã. Le eƒe nukpɔsusu nu la, womebua Oblivion nu tsɛe elabena enye sitsoƒe gã aɖe ale gbegbe le xaxaɣiwo, eye wòdi be yease le ye ɖokui me be ŋkuɖoɖonudzi ma le gegem ɖe ye dzi.
  
  Gake abe alesi wòdzɔ dzi na Perdue nyitsɔ laa ene la, mese vivi nɛ ɣeyiɣi didi aɖeke hafi ʋɔƒoƒo aɖe na eƒe atikewɔwɔ si nɔ tsitsim la do kplamatse o.
  
  "Nu kae nye esia?" eyɔ tsia ƒe ɣlidodo.
  
  Ese tso ʋɔtrua ƒe akpa kemɛ be: "Wò ŋdi nuɖuɖu, aƒetɔ." Perdue do dziku eye wòɖe asi le eƒe dziku si wòdo ɖe amesi ƒo ka nɛ ŋu le ɖoɖoezizi me la ŋu.
  
  "Charles?" ebia nya sia.
  
  "Ẽ, aƒetɔ?" Charles ɖo eŋu be.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu, edzɔ dzi nɛ be yegase yeƒe ahadzrala ƒe gbe nyanyɛ la ake, gbe si to eŋu vevie esime wònɔ ŋugble dem le eƒe ku gaƒoƒo ŋu le gaxɔa me; gbe aɖe si wòsusu be yemagase gbeɖe o. Gatɔ biliɔnla si lé blanui la mebu eŋu zi eve o, etso le eƒe tsileƒe godo eye wòʋuʋu ʋɔa. Butler si tɔtɔ keŋkeŋ la tsi tre kple mo si ƒe mo wɔ yaa esime eƒe dɔtɔ si le amama la kpla asi kɔ nɛ.
  
  "Oo nye Mawu, ame tsitsi, mesusu be èbu!" Perdue ko alɔgbɔnu, eye wòɖe asi le ŋutsua ŋu be wòakpla asi kɔ nɛ. Dzɔgbenyuietɔe la, Charles nye dɔnyala si me vevesese le, eŋe aɖaba ƒu Purdue ƒe akplowo dzi eye wòlé nɔnɔme ma si me nya dzodzro aɖeke mele o si ŋu Britaintɔwo ƒoa adegbe le ɣesiaɣi la me ɖe asi.
  
  "Ðeko wòdo le eme vie, aƒetɔ. Nusianu nyo fifia, akpe na wò," Charles Perdue ka ɖe edzi. Eʋuʋu mo vie be: "Àdi be yeaɖu nu le wò xɔ me alo le anyigba kple ame siwo nye MI6?"
  
  "Kakaɖedzitɔe la, le afisia tame. Akpe na wò, Charles," Perdue ɖo eŋu, esi wòkpɔe be yegakpɔtɔ le asi kpem ɖe ŋutsu si tsɔ fiakuku ƒe kpe xɔasiwo ɖe fia la ŋu.
  
  Charles ʋuʋu ta. "Enyo ŋutɔ, aƒetɔ."
  
  Esi Perdue trɔ yi tsileƒea be yealũ ta ahaɖe akplo nyɔŋu siwo le eƒe ŋkuwo te la ɖa la, ahadzrala la do tso xɔdɔme gã la me, eye wònɔ alɔgbɔnu kom le adzame esi wòɖo ŋku eƒe dɔtɔ si nɔ amama si me dzidzɔ le la dzi. Esusu be edzɔa dzi na ame ɣesiaɣi be woato ye ŋu, vaseɖe afisia gɔ̃ hã.
  
  "Nukae wògblɔ?" - Lily bia esi Charles ge ɖe nuɖaƒea. Teƒea ʋẽna lilili abe abolo si woɖa yeyee kple azi tutu ene, eye kɔfi si wofli ƒe ʋeʋẽ ɖu wo dzi vie. Tatɔ nuɖala dzetugbe si di be yeanya nu tso eŋu la tsɔ eƒe asiwo ƒo ɖe nuɖazea te eye wòlé ŋku ɖe ahadzrala la ŋu dzimagbɔɖitɔe henɔ ŋuɖoɖo lalam.
  
  Eƒo nu liʋiliʋi le gɔmedzedzea me be: "Lillian," eye eƒe didi be yeanya nu do dziku nɛ abe alesi wònɔna ɖaa ene. Gake emegbe ekpɔe be eya hã susu aƒea tɔ eye be gome le esi be wòabia eɖokui be nukae nye nya gbãtɔ siwo ŋutsua gblɔ na Charles hã. Totoɖeme sia si wowɔ kabakaba le eƒe ta me la na eƒe ŋkume fa.
  
  Charles ɖo eŋu le se nu be: "Edzɔ dzi nɛ ŋutɔ be yegava afisia ake."
  
  "Nenemae wògblɔa?" - ebiae vividoɖeameŋutɔe.
  
  Charles wɔ ɣeyiɣia ŋudɔ. "Menye nya geɖe o, togbɔ be eƒe asiwɔwɔ ɖe nya dzi kple eƒe ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ ɖe eƒe dzidzɔkpɔkpɔ fia nyuie hã." Edze agbagba vevie be yemako nu le ye ŋutɔ yeƒe nya siwo woŋlɔ nyuie be woatsɔ aɖe nyateƒe kple nusiwo me susu mele o siaa afia la ta o.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Oo, esia nyo ŋutɔ," eye wòɖo ta nuɖuɖudzraƒea be yeaɖaxɔ agba na Perdue. "Azi kple sosetiwo ekema?"
  
  Le nusi mebɔ na ahadzrala la o la, eko nu sesĩe, si nye tɔtrɔ nyui aɖe tso eƒe nɔnɔme sesẽ si wòwɔna ɖaa gbɔ. Esi wòtɔtɔ vie, gake eko alɔgbɔnu le eƒe nuwɔna si mebɔ o ta la, etsi tre nɔ lalam be woaɖo kpe ŋdi me nuɖuɖu dzi esime ahadzrala la ko nu.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Mabu ema be enye ẽ." "Nye Mawu, vinye, nukokoedonamenya aɖe anya dzɔ na wò be nàgblẽ wò sesẽme ɖi." Eɖe agba aɖe do goe hetsɔe da ɖe kplɔ̃a dzi. "Kpɔ wò ɖa! Ðeko nèɖea mɔ wo katã nɔa tsatsam."
  
  Charles tsɔ nukoko ƒo zi gbɔ zi eve, eye wòziɔ ɖe xɔdɔme si wotsɔ tile wɔe si le gayibɔ ƒe dzodoƒe si wotsɔ ɖo atsyɔ̃ na megbeʋɔtrua ƒe dzogoe dzi la ŋu. "Evem ŋutɔ, Lillian, gake nyemate ŋu aƒo nu tso nusi dzɔ ŋu o. Anye nusi medze o ko, èse egɔme."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Menya," eye wòɖo soseti kple azi tutu ɖe Purdue ƒe toast falɛfalɛa xa. "Nyateƒee, mele kukum be manya nusi dzɔ, gake fifia ya, ɖeko makpɔ dzidzɔ be makpɔ wò nànɔ nu kom. Ema sɔ gbɔ be wòawɔ nye ŋkekea."
  
  Esi Charles se le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme be fifia ya nyɔnu tsitsia ɖe asi le ye tete ɖe ye ŋu be yeaxɔ nyatakaka ta la, etsɔ asi ƒoe ɖe abɔta eye wòhe eɖokui ɖekae. Etsɔ agba aɖe vɛ eye wòtsɔ nuɖuɖua da ɖe edzi, kpe ɖe eŋu le kɔfi nono me, eye mlɔeba wòfɔ nyadzɔdzɔgbalẽa be yeakplɔ Perdue ayi dziƒoxɔa dzi. Esi Lily di vevie be yeadidi Charles ƒe amegbetɔ ƒe nɔnɔme si mesɔ o la ɖe edzi ta la, eva hiã be wòaƒo asa na nusi tsɔ nya ɖe eŋu alea gbegbe esi wònɔ dzodzom le dzodoƒea la yɔyɔ ake. Enɔ vɔvɔ̃m be atsɔ agbaa aƒu gbe, eye wòto nyateƒe. Esi nukpɔkpɔ ma gakpɔtɔ le susu me nɛ ta la, anye ne Charles agblẽ anyigba wòazu tɔtɔ ne ɖe wòɖo ŋku edzi nɛ.
  
  Le aƒea ƒe dzisasrã gbãtɔ katã dzi la, Adzamekpovitɔwo ƒe asiwo yɔ Reichtisousis me fũ kple woƒe anyinɔnɔ. Naneke menɔ Charles si tsi tre ɖe ame siwo wɔa dɔ na nyatakakaxɔdɔwɔƒea le goawo katã me o, gake nyateƒe si wònye be wonɔ afima na womewɔ naneke wu nuvlowɔla manɔsenu siwo alakpafiaɖuƒea na gae o. Gome aɖeke menɔ wo si be woanɔ afima o, eye togbɔ be sededewo dzi koe dɔwɔlawo nɔ wɔwɔm hã la, dɔwɔlawo mete ŋu do dzi le woƒe ŋusẽfefe suesuesue siwo wowɔna ɣeaɖewoɣi la me esime woɖo wo ɖe teƒe be yewoalé ŋku ɖe numekula biliɔnla aɖe ŋu, henɔ nu wɔm abe ɖe wonye fiafitɔ bɔbɔewo ene o .
  
  Nyemete ŋu se alesi asrafowo ƒe nyatakakaxɔlawo ate ŋu axɔ aƒe sia esime dukɔwo dome asrafowo ƒe ŋɔdzidoname aɖeke mele afisia o gɔme haɖe o, Charles susui esi wònɔ agbaa tsɔm yina Perdue ƒe xɔ me. Eye ke hã enya be hafi dziɖuɖua nada asi ɖe esiawo katã dzi la, ele be susu vɔ̃ɖi aɖe nanɔ anyi - nukpɔsusu si doa vɔvɔ̃ na ame wu. Ele be nane nanɔ anyi wu, eye wòaɖo eƒe gɔmedzedze, ne egahiã be wòagaxɔ nyatakaka tso lɔ̃xoa gbɔ ake. Charles xɔ Perdue zi mamlɛtɔ si wòxɔ eƒe toyɔvi ɖe eƒe nya nu. Edo susua ɖa be ye lɔ̃xoyɔvi ate ŋu ana nu ʋɛ bubuwo ahadzrala la nenye be ebia be yeanya nusi wo katã fia.
  
  "Hey Charlie, ɖe wòfɔ haɖea?" - dɔwɔlawo dometɔ ɖeka bia kple dzidzɔ.
  
  Charles ŋe aɖaba ƒu edzi. Ne ele be wòaɖo nya ŋu na ame aɖe la, ke menye ame bubu aɖekee o negbe Dɔwɔla Tɔxɛ Smith ko. Kaka ɣemaɣi naɖo la, eka ɖe edzi be yeƒe dɔtɔ ɖo ye ŋutɔ yeƒe kadodo sẽŋu aɖe kple dɔwɔla si kpɔa edzi la dome. Esi wòɖo Perdue ƒe ʋɔtru nu la, modzakaɖeɖewo katã dzo le eme eye wòtrɔ yi eƒe amenyenye sesẽ kple toɖola si wòzãna ɖaa la gbɔ.
  
  Egblɔ le ʋɔtrua nu be: "Wò ŋdi nuɖuɖu, aƒetɔ."
  
  Perdue ʋu ʋɔa le nɔnɔme bubu kura me. Esi wòdo chinos, Moschino loafers kple awu ɣi si ƒe abɔta wobla ɖe abɔta bliboe la, eʋu ʋɔa na eƒe butler. Esi Charles ge ɖe eme la, ese be Perdue do ʋɔa kabakaba.
  
  Ete tɔ ɖe edzi kple gbe bɔbɔe be: "Ele be maƒo nu kpli wò, Charles." "Ðe ame aɖe dze yowòme le afisia?"
  
  Charles ɖo eŋu anukwaretɔe be: "Ao, aƒetɔ, le alesi menyae nu la, ao," eye wòtsɔ agbaa da ɖe Perdue oak-ti ƒe kplɔ̃ si dzi wòɖua brandy le ɣeaɖewoɣi le fiẽwo me la dzi. Eɖɔ eƒe awudziwui ɖo eye wòklo eƒe asiwo ɖe eŋgɔ. "Nukae mate ŋu awɔ na wò, aƒetɔ?"
  
  Perdue ƒe ŋkume dze abe ɖe wònye gbemelã ene, togbɔ be eƒe ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ fia be eɖea eɖokui ɖe aga eye wòƒonɛ ɖe ame nu hã. Aleke kee wòɖadze agbagba be yeadze ame ɖɔʋu kple kakaɖedzinɔamesi o, mate ŋu aflu eƒe ahadzrala o. Charles nya Purdue tso gbaɖegbe ke. Ekpɔe le mɔ geɖe nu le ƒeawo me, tso dziku si nu sẽ ɖe dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe mɔxenuwo ta dzi va ɖo dzidzɔkpɔkpɔ kple dziɖeleameƒo le nyɔnu kesinɔtɔ geɖe ƒe akɔnu dzi. Ete ŋu kpɔe be nane le fu ɖem na Perdue, nane si de ŋgɔ wu nyasese si gbɔna la ko.
  
  Egblɔ kpata le ɣlidodo sesẽ me be: "Menya be wòe gblɔ na Ðɔkta Gould be Adzamekpovitɔwo le ge lé ge, eye meda akpe na wò tso dzi blibo me be nèxlɔ̃ nui, gake ele be manya, Charles," . " Ele be manya alesi nèva nya nu tso esia ŋu elabena nu geɖe le eme wu ema. Nu geɖe le eme wu ema, eye ele be manya nusianu kple nusianu si MI6 ɖo be yeawɔ emegbe."
  
  Charles se dzonɔameme si le eƒe dɔtɔ ƒe biabiaa me gɔme, gake le ɣeyiɣi ma ke me la, ese le eɖokui me be yemebi ɖe biabiaa me o ŋutɔ. Egblɔ kple ŋukpe si ɖe dzesi be: "Mekpɔe." "Enyo, ɖeko mese eŋu nya le vome. Esi menɔ Vivian srãm kpɔ la, nɔvinyenyɔnu, srɔ̃a ɖeko ƒomevi... lɔ̃ ɖe edzi. Enya be Reichtisusis ƒe subɔsubɔdɔ mee mele, gake edze abe ese eƒe dɔwɔhati aɖe si le Britain dziɖuɖua ƒe alɔdzedɔwɔƒewo dometɔ ɖeka gblɔ be wona mɔɖeɖe blibo MI6 be wòati wò yome ene, aƒetɔ. Le nyateƒe me la, mesusu be mebu eŋu boo ɣemaɣi gɔ̃ hã o."
  
  "Nyateƒee, mewɔe o. Esia nye fucking fewuɖunya. Me le fu ɖem Scotlandtɔ le dukɔmevinyenye nu. Ne meƒo ɖokuinye ɖe asrafowo ƒe nyawo me gɔ̃ hã la, MI5 anɔ kaawo hem. Dukɔwo dome kadodowo nye agba le esia ŋu wòsɔ, mele egblɔm na mi, eye ema ɖea fu nam," Perdue de ŋugble. "Charles, mehiã be nàƒo ka na lɔ̃xowò ɖe tanye."
  
  Charles ɖo eŋu kaba be: "Aƒetɔ, kple bubu si dze, ne meɖe fu na wò o la, anyo nam wu be nyematsɔ nye ƒomea ade esia me o. Nyametsotsoa te ɖe dzinye, aƒetɔ, gake ne magblɔe tututu la, mele vɔvɔ̃m na nɔvinyenyɔnu. Mele dzi tsim be eɖe ŋutsu aɖe si do ƒome kple Adzamekpovitɔwo eye dɔdzikpɔla koe wònye. Dragging them into an international fiasco like this..." Eɖe abɔta fɔɖiɖitɔe, eye wòse le eɖokui me be yevɔ̃ɖi ŋutɔ le ye ŋutɔ yeƒe anukwareɖiɖi ta. Enɔ mɔ kpɔm be Perdue akpɔ ŋudzedze ɖe yeƒe ŋutetewo abe ahadzrala ene ŋu kokoko eye maɖe ye le dɔ me le tomaɖomaɖo ƒomevi aɖe si nye lãmetutudɔ ta o.
  
  Perdue ɖo eŋu gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe be: "Mese egɔme," eye wòɖe eɖokui ɖa tso Charles gbɔ be yeato balkon ƒe ʋɔtruwo nu akpɔ Edinburgh ŋdi ƒe tomefafa dzeani la.
  
  Charles gblɔ be: "Meɖe kuku, Aƒetɔ Perdue."
  
  "Ao, Charles, mese egɔme ŋutɔŋutɔ. Mexɔe se, xɔ dzinye se. Nu dziŋɔ nenie dzɔ ɖe xɔ̃nye veviwo dzi le esi wokpɔ gome le nye dɔwɔnawo me ta? Mese nusiwo dona tso dɔwɔwɔ nam gɔme bliboe," Perdue ɖe eme, eye wòɖi mɔkpɔkpɔbuɖeame kura evɔ meɖoe be yeahe nublanui vɛ o. Ese fɔɖiɖi ƒe agbaa le eɖokui me vavã. Esi Perdue nɔ agbagba dzem be yeanye vividoɖeameŋutɔe ne wogbe bubutɔe la, etrɔ heko alɔgbɔnu. "Nyateƒee, Charles. Mese egɔme ŋutɔŋutɔ. Taflatse na manya ɣekaɣie Dɔwɔla Tɔxɛ Smith ava?"
  
  Charles tsɔ eƒe asike ɖiɖi sesĩe ɖo eŋu be: "Nyateƒee, aƒetɔ." Edo go le xɔa me kple seselelãme abe alakpatɔ ene, eye ne míebu kpovitɔ kple amedɔdɔ siwo le xɔdɔme si me woxɔa amewo le ƒe dzedzeme nu la, wobui be enye ame ɖeka.
  
  
  4. 4.
  Ðɔkta le
  
  
  Dɔwɔla Tɔxɛ Patrick Smith yi Purdue emegbe gbemagbe hena nusi Smith gblɔ na eƒe amegãwo be enye ɖɔkta ƒe kpekpe. Esi ʋɔnudrɔ̃ƒea bu nusiwo me wòto le Nazitɔwo ƒe vinyɔnu si woyɔna be Dada ƒe aƒeme ŋu la, ʋɔnudrɔ̃ƒea ɖe mɔ na Perdue be wòaxɔ atikewɔwɔ esime wònɔ Adzame Nyatakaka Dɔwɔƒe ƒe dzikpɔkpɔ te hena ɣeyiɣi aɖe.
  
  Ŋutsu etɔ̃ nɔ dɔ wɔm le ɣeyiɣi si trɔna me, ne womexlẽ ame eve siwo nɔ gota le agbo nu o, eye Charles nɔ vovom ɖe aƒemedɔwo ŋu, nɔ eƒe dziku ɖum kpli wo. Ke hã, eɖea dzi ɖi wu le eƒe ameŋububu na Smith me le kpekpeɖeŋu si wòna Purdue ta. Charles ʋu ʋɔa na ɖɔktaa esime ʋɔtrua ƒe kaƒoƒo ɖi.
  
  Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe esi wòtsi tre ɖe atrakpuiawo tame eye wòbɔbɔ ɖe ʋuƒoa ŋu vevie be yeakpe ɖe eŋu be: "Ele be woadi ɖɔkta dahe gɔ̃ hã."
  
  "Ŋutsu la dze abe ɖe wògbɔdzɔ ene, alo?" - ŋutsuawo dometɔ ɖeka ƒo nu le ɣlidodo me na evelia. "Kpɔ alesi eƒe ŋkuwo vuvu ɖa!"
  
  Ame bubu nɔ ta ʋuʋum gblɔ kpee be: "Eye dzĩ." "Mesusu be eƒe lãme asẽ o."
  
  Dɔwɔla Tɔxɛ Smith gblɔ sesĩe, eye wòɖo ŋku woƒe dɔa dzi na wo be: "Ŋutsuwo, taflatse miwɔ kaba." "Gaƒoƒo ɖeka koe le ɖɔktaa si kple Aƒetɔ Perdu, eyata yi ŋgɔ."
  
  Wodo ɣli ɖeka be: "Ẽ, aƒetɔ," esi wowu atikewɔlawo didi nu.
  
  Esi wowu enu kple ɖɔkta la, Patrick kplɔe yi dziƒoxɔa dzi afisi Perdue kple eƒe ahadzrala nɔ lalam le. Afimae Patrick tsɔ dzɔlawo ƒe nɔƒe aɖe le atrakpuiawo tame.
  
  "Ðe nu bubu aɖe gali, aƒetɔ?" - Charles bia esi ɖɔkta ʋu Perdu ƒe xɔ ƒe ʋɔtru nɛ.
  
  "Ao, akpe na wò, Charles. Àte ŋu ayi," Perdue ɖo eŋu sesĩe hafi Charles do ʋɔa. Charles gakpɔtɔ se le eɖokui me be yeɖi fɔ vevie le esi wòɖe yeƒe dɔtɔ ɖa ta, gake edze abe Perdue tso anukwareɖiɖi me le eƒe nugɔmesese me ene.
  
  Le Perdue ƒe dɔwɔƒe si menye ame ŋutɔ tɔ o la, eya kple ɖɔktaa wolala, womeƒo nu alo ʋuʋu o, hena ɣeyiɣi kpui aɖe, nɔ to ɖom tɔtɔ ɖesiaɖe le ʋɔtrua godo. Zitɔtɔ ƒe ɖiɖi aɖeke menɔ anyi o, eye to do ɣaɣla siwo me wokpɔa nu le siwo le Purdue ƒe gli ŋu la dometɔ ɖeka me la, wokpɔe be ame aɖeke mele to ɖom o.
  
  "Mesusu be ele be maƒo asa na ɖevimenyawo gbɔgblɔ tso atikewɔwɔ me nyakpakpawo ŋu be wòana wò nukokoedoname nanyo ɖe edzi, amegãɖeɖi, ne ɖeko nànɔ nɔnɔme me ko. Mina woanya, esia nye nu dziŋɔ aɖe si do kplamatse nye ŋutete wɔnukuwo," ɖɔkta la gblɔ esi wòtsɔ eƒe atikedzraɖoƒea da ɖe anyigba. "Ènya alesi mewɔ avu be Ðɔkta Beach nado eƒe mɔzɔkplo xoxoa nam?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu dzidzɔtɔe esime nyadzɔdzɔŋlɔla la nɔ ŋku lém ɖe ŋkumeɖobolo siwo ƒe xɔme le yibɔ siwo menye etɔ o megbe be: "Mimie, Sam." "Enye wò susu be nàtrɔ ɖokuiwò abe Ðɔkta Beach ene. Le mɔa nu la, aleke nye xɔnametɔ le?"
  
  Ame eve siwo nya eƒe lɔlɔ̃tɔ Ðɔkta Nina Gould, si nye Katoliko nunɔla kple atikewɔla si tso Oban, Scotland, ye nɔ Purdue ƒe xɔnameha la me. Ame eveawo tsɔe ɖo wo ɖokui dzi be yewoaɖe Perdue tso ku ŋutasesẽtɔe le Yvette Wolf vɔ̃ɖi, si nye Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔ si woyɔna be Dada na srɔ̃a fasitɔwo ƒe ɖoƒe gbãtɔ me tɔ la ƒe anyigbaxɔdzo me.
  
  "Ele edzi dzem nyuie, togbɔ be eƒe dzi gbã vie le eƒe fukpekpe si wòto kpli wò kple Fada Harper le dzomavɔxɔ ma me megbe hã. Meka ɖe edzi be nusi na wòto mɔ sia ana wòanye nyadzɔdzɔgblɔla si gbɔ eme, gake egbe be yemaklẽ ɖe edzi o," Sam tsɔ abɔta ƒoe. "Dzi le subɔsubɔhakplɔla la hã dzɔm ɖe eŋu, eye ɖeko wònana nye bɔlwo ʋuʋuna, ènya."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu. "Meka ɖe edzi be ele nenema. Xɔ dzinye se, Sam, nusi míegblẽ ɖe aƒe xoxo ɣaɣla ma me la nyo wu be míagblẽe ɖi womake ɖe eŋu o. Aleke Nina le?"
  
  "Ele Alexandria hele kpekpem ɖe blemanudzraɖoƒea ŋu be woaŋlɔ kesinɔnu siwo ŋu míeke ɖo dometɔ aɖewo ƒe ŋkɔwo ɖi. Wodi be yewoatsɔ Alexander Gãtɔ ƒe ŋkɔ na ɖeɖefia sia koŋ - nane abe Gould/Earle Find ene, atsɔ ade bubu Nina kple Joanna ƒe dɔ sesẽ wɔwɔ le Olympias ƒe Lɛta kple esiawo tɔgbe didi me ŋu. Nyateƒee, womeyɔ wò ŋkɔ si ŋu wodea bubui la o. Atike siwo wodona ɖe lãme na ame."
  
  Perdue gblɔ be: "Mekpɔe be ɖoɖo gãwo le mía nyɔnuvia si," eye wòko alɔgbɔnu blewuu eye wòdzɔ dzi nɛ be yese be ŋutinyaŋlɔla si ƒe nu lé dzi na ame, si dze aɖaŋu eye wòdze tugbe la va le bubu si wòdze na la xɔm mlɔeba tso agbalẽnyalawo gbɔ.
  
  "Ee, eye wògale biabiam kokoko be aleke míawɔ aɖe wò tso nɔnɔme sesẽ sia me zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu, si dzi wòle be matrɔ nya la zi geɖe elabena... nyuie, le nyateƒe me la, nyemenya alesi gbegbe wòkeke tae o," Sam gblɔ.tsɔ dzeɖoɖoa yi mɔ si me nu veviwo le wu dzi.
  
  Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Enyo, esia tae nèva afisia ɖo, ame tsitsi." "Eye ɣeyiɣi boo aɖeke mele asinye matsɔ ayɔ wò fũ o, eyata nɔ anyi nàno whisky."
  
  Sam ƒo nu kple gbɔgbɔ be, "Gake aƒetɔ, ɖɔkta si le dɔ wɔm lae menye. Aleke nèwɔ dzideƒo?" Etsɔ eƒe kplu la de asi na Perdue ale be wòate ŋu atsɔ grouse awɔ amadede nɛ. "Mègawɔ ŋuklẽ o, fifia."
  
  Enyo ŋutɔ be Sam Cleave ƒe nukokoedoname gawɔ funyafunyae ake, eye wòna dzi dzɔ Perdue ŋutɔ be wògakpe fu ake le nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe sɔhɛmenɔɣi ƒe bometsitsi ta. Enya nyuie be yeate ŋu aka ɖe Cleve dzi le yeƒe agbe me eye be ne ehiã wu la, ye xɔlɔ̃a ate ŋu axɔ dɔwɔhati bibi ƒe dɔ enumake le mɔ wɔnuku aɖe nu. Sam ate ŋu atrɔ enumake tso Scotlandtɔ bometsila dzi ava zu sedziwɔla si doa ŋusẽ ame - nɔnɔme si ŋu asixɔxɔ gã aɖe le le vivimenuwo ƒe ŋkuɖodzinuwo kple dzɔdzɔmeŋutinunya me nunyalawo ƒe xexe si me afɔku le me.
  
  Ŋutsu eveawo nɔ anyi ɖe balkon la ƒe ʋɔtruwo ƒe agbo nu, le eme tututu ale be xɔmetsovɔ ɣi ɣi siwo wotsɔ lace wɔe la nate ŋu aɣla woƒe dzeɖoɖoa be ŋku siwo le gbedadaƒo kpɔm la nagakpɔ wo o. Woƒo nu kple gbe bɔbɔe.
  
  Perdue gblɔ be: "Kpuie ko la, nyɔnuvi aɖe si wɔ ɖoɖo ɖe nye ameléle sesẽe ŋu, kple Nina ƒe ameléle sesẽe ŋu le nya ma ta la ƒe viŋutsue nye Black Sun me tɔ aɖe si ŋkɔe nye Joseph Karsten."
  
  Sam ŋlɔ ŋkɔa ɖe nuŋlɔɖigbalẽ si vuvu si wòtsɔ de eƒe jaketi kotoku me la me. "Eku xoxoa?" Sam biae abe ɖe naneke medzɔ o ene. Le nyateƒe me la, eƒe gbeɖiɖia nye nyateƒe ale gbegbe be Perdue menya nenye be ele be wòatsi dzi alo akpɔ dzidzɔ ɖe ŋuɖoɖoa ŋu o.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Ao, ele agbe ŋutɔ."
  
  Sam fɔ mo dzi kpɔ exɔlɔ̃ si ƒe taɖa le abe klosalo ene. "Gake míedi be wòaku, alo?"
  
  "Sam, ele be esia nanye afɔɖeɖe si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o. Amewuwu nye ŋutsu kpuiwo tɔ," Perdue gblɔ nɛ.
  
  "Nyateƒea? Gblɔ nya ma na nyɔnuvi tsitsi si ƒe mo wɔ yaa si wɔ nusia ɖe ŋuwò la," Sam ƒo nu kple ɣli, eye wòfia asi Perdue ƒe kukua. "Ðe wòle be Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa naku kple Nazi Germany, xɔ̃nye hafi, eye makpɔ egbɔ be wodzo hafi mlɔ nye aɖaka me."
  
  Perdue fa akɔ nɛ be: "Menya, eye mekpɔa ŋudzedze ɖe dzonɔameme si metsɔ ɖe nye nyahelawo ƒe nuŋlɔɖiwo ɖa ŋu. Medi vevie. Gake lala vaseɖe esime nànya ŋutinya bliboa. Ekema gblɔ nam be nu si meɖo la menye nudzodzoeviwutike nyuitɔ o."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Enyo," eye wòɖe didi si le eme be yeaɖe kuxi si dze abe ɖe wònɔa anyi tegbee ene si amesiwo gakpɔtɔ lé SS-ha la ƒe agbegbegblẽnɔnɔ me ɖe asi la he vɛ la dzi kpɔtɔ vie. "Yi edzi nàgblɔ susɔea nam."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Àlɔ̃ tɔtrɔ sia, abe alesi wòɖe dzi le ƒonye ene." "Joseph Karsten menye ame bubu aɖeke wu Joe Carter, si nye Adzame Nyatakaka Dɔwɔƒe ƒe tatɔ fifia."
  
  "Yesu!" - Sam do ɣli kple movidzɔdzɔ. "Màte ŋu anye moveviɖoɖo o! Ŋutsua nye Britaintɔ abe ŋdɔ me tii kple Austin Powers ene."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Akpa si tɔtɔame nye esia, Sam." "Èse nusi me tom mele le afisia gɔmea?"
  
  Sam ɖo eŋu blewuu esi eƒe susu kple ŋku si le tsaglãla tsam la nɔ du dzi to kadodo siwo katã ate ŋu anɔ wo dome la me be: "MI6 le wò nunɔamesiwo zãm le mɔ gbegblẽ nu." "Ameyibɔ Ɣe ƒe habɔbɔa me tɔ aɖee le Britaintɔwo ƒe Adzamekpovitɔwo dzi kpɔm, eye ame aɖeke menya naneke o, le senyawo ƒe ametafatafa sia megbe gɔ̃ hã." Eƒe ŋku ɣiawo nɔ ʋuʋum kabakaba esime eƒe tasiaɖamfɔwo nɔ tɔtrɔm be yewoatsyɔ nyatia ƒe akpa sia akpa. "Perdu, nukatae wòhiã wò aƒe?"
  
  Perdue nɔ fu ɖem na Sam. Edze abe ɖe metsɔ ɖeke le eme o kloe ene, abe ɖe wòtsi dzodzodzoe le gbɔdzɔe si wòkpɔ le eƒe sidzedze mamã me ta ene. Etsɔ gbe fafɛ si ɖeɖi te eŋu la, eɖe abɔta hetsɔ asibidɛ ʋuʋu fia asi be: "Le nusi mesusu be mese le abosam ƒe nuɖuxɔ ma me nu la, wosusu be ŋkuɖodzinu siwo katã dim Himmler kple Hitler nɔ la le Reichtisusis."
  
  Sam de dzesii be: "Menye nyateƒenya kura o," eye wònɔ nuŋlɔɖiwo wɔm be ye ŋutɔ yeatsɔ aƒo nu tso eŋu.
  
  "Ẽ, gake Sam, nusi wosusu be meɣla ɖe afisia la nye nusi wobu wògbɔ eme. Menye esia ɖeɖeko o. Mele be nusi le asinye le afisia nadze Joseph Karsten si me gbeɖe o," eye wòmiã Sam ƒe abɔta sesĩe! Menye abe Asrafowo ƒe Nyatakaka 6 alo Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo ene o. Ŋutsu sia ate ŋu amu dziɖuɖuwo kple gomenɔamesi ƒe agbalẽvi siwo wodzra ɖo ɖe nye nudokpɔƒewo ƒe afã ko!" Perdue ƒe ŋkuwo xɔ dzo, eƒe asi xoxo si le Sam ƒe ŋutigbalẽ dzi nɔ ʋuʋum esi wònɔ kuku ɖem na eƒe asi ɖeka kolia si dzi wòka ɖo.
  
  Sam gblɔ kple mɔkpɔkpɔ be yeaɖe Perdue ƒe mo ƒe alɔ̃madɔmadɔa dzi akpɔtɔ be: "Enyo, koklozi tsitsi."
  
  Ame biliɔnla la yi edzi be: "Se, Sam, ame aɖeke menya nusi mewɔna o." "Ame aɖeke mele míaƒe akpa dzi le fli me menya be Nazitɔ fucking aɖee kpɔa Britain ƒe dedienɔnɔ dzi o. Mehiã wò, nyadzɔdzɔŋlɔla gã si dzroa nu me, Pulitzer ƒe Nunana xɔla, nyadzɔdzɔŋlɔla xɔŋkɔ... be nàɖe zip na ame manyanu sia ƒe parachute, enyo?"
  
  Sam xɔ gbedasia, sesĩe eye eme kɔ. Ete ŋu kpɔe be Dave Perdue si ƒe nu nyoa ame ŋu ɣesiaɣi eye wòƒoa ƒu la ƒe gbagbãƒewo le eƒe mɔ̃ sesẽa me. Edze ƒã be ŋgɔyiyi yeye sia tsɔ akplɔ si le ɖaɖɛ wu sã lãe wògoglo wu sã, eye wònɔ eƒe mɔ lãm le Perdue ƒe aɖu ŋu. Sam nya be ele be yeakpɔ nya sia gbɔ hafi Karsten ƒe hɛa nahe ɣletivimefakaka dzĩ aɖe ƒo xlã Perdue ƒe ŋɔti eye wòawu enu tegbee. Exɔlɔ̃a ɖo xaxa gã aɖe me eye eƒe agbe ɖo afɔku me si dze ƒã, wu tsã.
  
  "Amekae ganya amesi tututu wònye? Ðe Paddy nyaa?" - Sam bia, eye wòna amesiwo kpɔ gome le eme la me kɔ ale be wòate ŋu atso nya me le afisi wòadze egɔme tsoe ŋu. Ne Patrick Smith nya be Carter ye nye Joseph Karsten la, ate ŋu agaɖo afɔku me ake.
  
  "Ao, le nyadɔdrɔ̃a me la, ekpɔe be nane le fu ɖem nam, gake meɖoe be matsɔ nu gã sia tɔgbe aɖo nye akɔta ŋutɔ. Ele viviti me le ema ŋu le ɣeyiɣi sia me," Perdue ɖo kpe edzi.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Mesusu be enyo wu le mɔ sia nu." "Mina míakpɔ alesi gbegbe míate ŋu axe mɔ ɖe emetsonu sesẽwo nu esime míele alesi míatsɔ afɔ aƒo adzodala sia ɖe akpɔkplɔ ƒe nu me ŋu bum."
  
  Esi Perdue gakpɔtɔ ɖoe kplikpaa be yeawɔ ɖe aɖaŋuɖoɖo si Joan Earl ɖo le woƒe dzeɖoɖo me le Newfoundland ƒe tsikpe si me ʋuʋudedi le me le Alexander Gãtɔ ƒe ʋuʋu me dzi ta la, etrɔ ɖe Sam ŋu. "Ðeko meɖe kuku, Sam, na míawɔe le nye mɔ nu. Susu aɖe le asinye na nusiawo katã."
  
  "Medo ŋugbe be, míate ŋu awɔe le wò mɔ nu, gake ne nuwo do le asiwò, Perdue, mayɔ aglãdzeha la be woava kpe ɖe mía ŋu. Ŋusẽ aɖe le Karsten sia si si míawo ɖeɖe míate ŋu awɔ avu kplii o. Zi geɖe la, akpoxɔnu aɖe si me womate ŋu age ɖo o nɔa asrafowo ƒe nyatakakaxɔƒe kɔkɔwo me, ne ènya nusi megblɔ," Sam xlɔ̃ nu. "Ŋusẽ le ame siawo ŋu abe fianyɔnua ƒe nya si nye Perdue ene. Ame manyanu sia ate ŋu awɔ nu nyɔŋuwo na mí keŋkeŋ eye wòatsyɔ nu edzi abe avu si tsɔ aɖuɖɔ ƒo ɖe gbeɖuɖɔɖaka me ene. Ame aɖeke manya gbeɖe o. Eye woate ŋu anya ame sia ame si agblɔ nya aɖe la ɖa kaba."
  
  "Ẽ, menyae." Xɔ dzinye se be menya nusiwo wòate ŋu agblẽ la nyuie," Perdue lɔ̃ ɖe edzi. "Gake nyemedi be wòaku ne tiatia bubu aɖeke mele asinye o. Fifia la, mazã Patrick kple nye senyalawo ƒe ƒuƒoƒoa atsɔ ana Karsten nanɔ adzɔge ɣeyiɣi didi si mate ŋui."
  
  "Enyo, na malé ŋku ɖe ŋutinya aɖewo, anyigba ƒe agbalẽwo, adzɔxexe ŋuti nuŋlɔɖiwo kple esiawo katã ŋu. Zi alesi míele nu srɔ̃m tso ame manyanu sia ŋu la, zi nenemae wòahiã be míatre mɔ̃ nɛ." Fifia Sam ƒe nuŋlɔɖiwo katã le ɖoɖo nu, eye fifia esi wònya alesi gbegbe kuxi si me Perdue le la, eɖoe kplikpaa be yeazã yeƒe ayedzedze atsɔ atsi enu.
  
  Perdue gbɔ ya be: "Ame nyui," eƒe dzi dze eme esi wòle nya sia gblɔm na ame aɖe abe Sam ene, amesi dzi wòate ŋu aɖo ŋu ɖo be wòade nu nyaa me pɛpɛpɛ eŋutinunyalawo. "Azɔ, mesusu be ehiã be akpɔkplɔ siwo le ʋɔtru sia megbe nakpɔ wò kple Patrick woawu nye atikewɔwɔ dodokpɔa nu."
  
  Esi Sam do eƒe Ðɔkta Beach ƒe nɔnɔme eye Patrick Smith zã ayemɔa ta la, Perdue do gbe na eƒe xɔdɔme ƒe ʋɔtru. Sam trɔ kpɔ megbe. "Aƒetɔ Perdue, gblɔ be: "Aƒetɔ Perdue, ʋusisidɔ bɔ ɖe gbɔdɔdɔ ƒe nuwɔna sia ƒomevi me. Mekpɔ esia zi geɖe kple dunyahelawo kple...nyatakakadɔwɔlawo...gake menye naneke si ŋu matsi dzi ɖo o. Nɔ lãmesẽ me eye makpɔ wò kpuie."
  
  Perdue bu ɖe eƒe xɔ me be yeako nu, evɔ Sam ya nye amesi ŋu wotsɔ ŋkubiãnyawo kpɔ zi geɖe kple dziku le mɔ si yi ŋgɔgbe ʋɔtruawo nu. Eʋuʋu ta bubutɔe, eye wòdo go le anyigbaa dzi kple eƒe ɖevimexɔlɔ̃a. Patrick zu numame na Sam ƒe dzikudodo, gake le ŋkeke sia dzi la, enɔ sesẽm nɛ ŋutɔ be wòalé eƒe dɔnyala ƒe nɔnɔme si me kɔ la me ɖe asi, ne mede ɖeke o la, vaseɖe esime woge ɖe eƒe Volvo me eye wodzo le domenyinu la me - le ʋuʋudedi me.
  
  
  5. 5.
  Nuxaxa le Villa d"Chantal ƒe gliwo me
  
  
  
  Entrevo - ŋkeke eve megbe
  
  
  Fiẽsi si me dzoxɔxɔ nɔ la mexɔ dzo boo aɖeke na Madame Chantal ƒe afɔwo o esi wòhe afɔkpa bubu ɖe eƒe seda-wu dzi. Dzomeŋɔli mee, gake le eya gome la, dzomeŋɔli ƒe vuvɔ nɔ afisiafi si wòyi xoxo.
  
  Srɔ̃a do susua ɖa be: "Mele vɔvɔ̃m be nane gblẽ le ŋuwò, lɔlɔ̃tɔ," esi wòɖɔ eƒe ka ɖo zi alafalia. "Èka ɖe edzi be màte ŋu akpe fu na wò vuvɔ le zã sia me ko ava kplim oa? Ènyaa, ne amewo yi edzi le ekpɔm be nye ɖeka meva kplɔ̃ɖoƒewo la, woate ŋu adze ɖikeke gɔme be nane mele edzi yim nyuie le mía dome o."
  
  Etsɔ dzitsitsi kpɔe. "Mehiã be woanya be míedze gaxɔ me kloe o, ènyaa? Wò anyimanɔmanɔ le afima kplim ate ŋu ado dziku na amewo eye wòahe amewo ƒe susu ava mía dzi. Ðewohĩ ame gbegblẽawo le míaƒe nɔnɔmea me kum be yewoatsɔ aɖi kɔ na yewoƒe didi be yewoanya nu ko. Mienya be metsi dzi vevie eye be ele be malé Dziɖuɖumegã la kple eƒe gomenɔlawo ƒe lɔlɔ̃nu nyui me ɖe asi, ne menye nenema o la, míewu enu."
  
  "Ẽ, le nyateƒe me la, medi." Ðeko nàka ɖe dzinye ne megblɔ be eteƒe madidi o, míagatsi dzi ɖe anyigbaa dzi kpɔkpɔ ŋu o," eka ɖe edzi nɛ kple gbe si gbɔdzɔ.
  
  "Nukae wòfia? Megblɔ na mi be, nyemedzraa daimɔnd o. Esia koe nye míaƒe ɖoƒe ƒe kpeɖodzi si susɔ!" Egblɔe kple tameɖoɖo kplikpaa, togbɔ be dzimaɖitsitsi tae eƒe nyawo tso wu dziku hã. "Va kplim fiẽ sia eye nàdo nane si gbɔ eme, be wòakpe ɖe ŋunye madze abe ɖe medze na akpa si wòle be mawɔ abe asitsala kpɔdzidzedze ŋutɔŋutɔ ene ko."
  
  "Henri, medo ŋugbe be makplɔ wò ɖo le esi kplɔe ɖo me. Ðeko nyemesena le ɖokuinye me be nyemate ŋu ana dzidzɔ ƒe dzedzeme nanɔ nye mo ɣeyiɣi didi ma esime mele avu wɔm kple dzoxɔxɔ kple vevesese o." Chantal te ɖe srɔ̃a ŋu kple azɔlizɔzɔ si me dziɖeɖi le, eye wònɔ alɔgbɔnu kom. Eɖɔ eƒe ka ɖo eye wògbugbɔ nu nɛ le ŋgonu. Etsɔ eƒe asi ƒe megbe da ɖe eƒe ŋgonu be yealé ŋku ɖe eƒe dzoxɔxɔ ŋu, emegbe wòhe eɖokui ɖa wòdze ƒã.
  
  "Nu ka?" - eye wòbia.
  
  "Oo nye Mawu, Chantal. Nyemenya dzoxɔxɔ si ƒomevi le ŋuwò o, gake edze abe nusi to vovo na emae le dzɔdzɔm ene. Èfa abe... ame kuku ene," eƒo nu nyɔŋu aɖe si wotsɔ sɔ kple wo nɔewo la do goe mlɔeba.
  
  Eɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe be: "Megblɔ na wò be, nyemele dedie ale gbegbe be mate ŋu aɖo atsyɔ̃ na wò axadzi abe alesi wòle be baron srɔ̃ nawɔe ene o." Azɔ wɔ kaba, ɖewohĩ àtsi megbe, eye esia nye nusi dzi womate ŋu alɔ̃ ɖo kura o."
  
  Henri ko alɔgbɔnu be: "Ẽ, aƒenɔnye," gake eƒe dzi gakpɔtɔ nɔ ʋuʋum le esi wòse srɔ̃a ƒe ŋutigbalẽ, amesi ƒe dzoxɔxɔ le sue ale gbegbe be mete ŋu se nusita eƒe ŋgonu kple nuyiwo gakpɔtɔ le dzo dam gɔme o ta. Baron la nya alesi wòaɣla eƒe seselelãmewo nyuie. Esia nye eƒe dzesideŋkɔ ƒe nudidi kple asitsatsa ƒe mɔnu. Edzo le afima megbe kpuie, eye mɔkpɔkpɔ bu ɖee be yeatrɔ akpɔ srɔ̃a wònɔ asi ʋuʋum tso woƒe Belle Époque-fiasãa ƒe ŋgɔgbe ʋɔtru si le ʋuʋu ɖi la dzi, gake eɖoe be yeayi edzi anɔ yewo dom.
  
  Le April ƒe fiẽ si me yame fa miamiamia te la, Baron de Martin dzo le eƒe aƒeme kple dzitsitsi, gake ɖeko srɔ̃a kpɔ dzidzɔ ɖe adzamenyawo ŋu. Ke hã, womewɔ esia be yewo ɖeɖe yeanɔ anyi o. Edzra ɖo kabakaba be yeaxɔ yeƒe amedzroa, elabena exɔ daimɔnd etɔ̃ le srɔ̃a ƒe gaxɔ me gbã. Celeste wɔ nuku ŋutɔ, ewɔ nuku ale gbegbe be medi be yeaklã tso egbɔ o, gake nusi dim wòle tso atikewɔla la gbɔ la le vevie wu sã.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Fiẽ sia maɖe mí, nye lɔlɔ̃tɔ Henri," eye wòtsɔ daimɔnd-awo mlɔ velvet-kplu dama si wotso tso awu si wòdona zi geɖe yi kplɔ̃ɖoƒewo abe esi srɔ̃a gblẽ ɖi teti koe nye ema ene dzi. Esi Chantal nɔ eƒe asi fafɛawo tutum dɔmenyotɔe la, edo wo ɖe dzo si le dzodoƒea gbɔ be wòado dzo na wo. Mantel gaƒoɖokui ƒe ƒoƒo ɖekae nɔ zɔzɔm le aƒe si me tomefafa le la me, eye wòto mɔ dzi yi kaƒomɔ̃a ƒe afã evelia gbɔ. Aɖabaƒoƒo blaetɔ̃ susɔ nɛ hafi wòva ɖo. Eƒe aƒedzikpɔla nya eƒe mo xoxo, abe alesi eƒe kpeɖeŋutɔ hã nyae ene, gake womeɖe gbeƒã eƒe vava haɖe o.
  
  Eŋlɔ ŋkekea ƒe nya aɖe le eƒe ŋkekenyuigbalẽ me, eye wòƒo nu tso eƒe nɔnɔmea ŋu. Chantal nye nuŋlɔɖidzikpɔla, fotoɖela kple agbalẽŋlɔla veviedonula. Eŋlɔa hakpanyawo na wɔna ɖesiaɖe, le modzakaɖeɖe ƒe ɣeyiɣi bɔbɔetɔwo kekeake gɔ̃ hã me la, eŋlɔa hakpanyawo tsɔ ɖoa ŋku edzi. Woto ŋkeke ɖesiaɖe ƒe ƒezãɖuɖu ƒe ŋkuɖodzinyawo me le magazine siwo va yi me be woatsɔ aɖi kɔ na eƒe hloloetsotso. Chantal si lɔ̃a ame ŋutɔ ƒe nyawo gbɔ kpɔkpɔ kple blemanuwo ŋutɔ, eye wòdzraa eƒe ŋkekenyuigbalẽwo ɖo ɖe agbalẽ siwo wobla xɔasiwo me eye wòkpɔa dzidzɔ ŋutɔŋutɔ le eƒe susuwo ŋɔŋlɔ me.
  
  
  Dzove 14, 2016 - Eƒe dukɔ nye [Entrevaux].
  
  Mesusu be mele dɔ lém. Nye ŋutilã fa miamiamia ŋutɔ, togbɔ be le gota la, eƒe dzoxɔxɔ mede dzidzenu 19 kura o hã. Dzo si le axanye gɔ̃ hã dze abe nye ŋkuwo ƒe alakpanuwɔwɔ koe wònye ene; Mekpɔa dzobibiawo evɔ nyemesea dzoxɔxɔa o. Ne menye nye nya kpatawo tae o la, anye ne mate fli ɖe egbe ƒe kpekpea me. Gake nyemate ŋui o. Ðeko wòle be matsɔ awu dzodzoewo kple wein adze ŋunye be nyemawɔ tagbɔsesẽ le vuvɔ ta o.
  
  Míedzra nusianu si míate ŋui be asitsatsa la nayi edzi eye mele vɔvɔ̃m na nye lɔlɔ̃tɔ Henry ƒe lãmesẽ. Medɔa alɔ̃ o eye zi geɖe la, enɔa adzɔge ʋĩ le seselelãme gome. Ɣeyiɣi boo aɖeke mele asinye maŋlɔ nu geɖe o, gake menya be nusi mawɔ ana míado le ganyawo ƒe do si me míele la me.
  
  Aƒetɔ Raya, si nye Egiptetɔ atikeŋutinunyala si xɔ ŋkɔ si ŋu fɔɖiɖi aɖeke mele o le eƒe asisiwo dome la le sasrã ge nam fiẽ sia. To eƒe kpekpeɖeŋu me la, míadzi kpe xɔasi ʋɛ siwo susɔ nam ƒe asixɔxɔ ɖe edzi, si ƒe asi asɔ gbɔ wu sã ne medzra wo. Abe teƒeɖoɖo ene la, menaa Celeste, nuwɔna dziŋɔ aɖee, vevietɔ ɖe nye lɔlɔ̃tɔ Henri, amesi ƒe ƒomea bua kpea be enye nu kɔkɔe eye wònye etɔ tso blema ke la ŋu. Gake esia nye ga sue aɖe si woate ŋu aɖe asi le ɖe diamond bubuwo dzadzraɖo kple woƒe asixɔxɔ dzi ɖeɖe kpɔtɔ ta, si ana míaƒe ganyawo nagaɖo anyi eye wòakpe ɖe srɔ̃nye ŋu wòalé eƒe barony kple eƒe anyigba ɖe asi.
  
  Mía, Anna, Louise míawɔ afɔɖeɖe aɖe si agbã xɔa hafi Henry natrɔ ava ale be míate ŋu aɖe Celeste ƒe bu la me. Nye dzi le veve sem na Henri be mele ɖi ƒom eƒe domenyinu alea, gake mese le ɖokuinye me be esia koe nye mɔ si dzi míato agbugbɔ míaƒe ɖoƒe aɖo anyi hafi míanyrɔ ɖe viviti me eye míawu enu kple ŋukpe. Gake srɔ̃nye aɖe vi eye ema koe le vevie nam. Nyemate ŋu agblɔ nya sia nɛ gbeɖe o, gake ne ehaya eye wòse le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme le yeƒe ɖoƒea me ko la, agadɔ alɔ̃ nyuie, aɖu nu nyuie eye wòakpɔ dzidzɔ. Eƒe asixɔxɔ de ŋgɔ sasasã wu kpe xɔasi ɖesiaɖe si le keklẽm.
  
  - Chantal ƒe hadzidzi
  
  
  Esi Chantal de asi eƒe ŋkɔ te vɔ la, egakpɔ gaƒoɖokui si le eƒe xɔdɔme me ake. Eŋlɔ nu hena ɣeyiɣi aɖe. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, etsɔ ŋkekenyuigbalẽa da ɖe teƒe si le Henri tɔgbuitɔgbui ƒe nɔnɔmetata la megbe eye wònɔ eɖokui biam be nukae ate ŋu ana yeƒe ɖoɖoa nado kpo nu hafi hã. Le afi aɖe le eƒe tamesusuwo ƒe afu me, esime wònɔ nu ŋlɔm la, ese gaƒoɖokui la nɔ gaƒoƒoa ƒom, gake melé to ɖe eŋu o, ale be wòagaŋlɔ nusi wòdi be yeaŋlɔ ɖe ŋkekenyuigbalẽ ƒe axa dzi na ŋkeke ma be o. Fifia ewɔ nuku nɛ be wòkpɔ be asi legbe si woɖo atsyɔ̃ na la ɖiɖi tso wuieve va ɖo atɔ̃.
  
  "Ètsi megbe aɖabaƒoƒo blaeve vɔ atɔ̃ xoxoa?" - eƒo nu le ɣlidodo me, eye wòtsɔ awudziwui bubu ƒu gbe ɖe eƒe abɔta siwo nɔ ʋuʋum la dzi. "Anna!" - eyɔ eƒe aƒedzikpɔla esi wòtsɔ poker la be yeatsɔ atɔ dzoe. Esi wòƒo ati bubu aɖe ƒe ɣli la, eɖe dzobibi siwo nɔ dzudzɔ tum la ɖe dzodoƒea ƒe nu me, gake ɣeyiɣi menɔ esi wòatsɔ asi aƒo dzoa ahana wòasẽ ɖe edzi o. Esi eƒe gododo kple Raya tsi megbe ta la, ɣeyiɣi si Chantal si be wòawu woƒe asitsatsa ƒe ƒomedodoa nu hafi srɔ̃a trɔ gbɔ la mesɔ gbɔ o. Esia na aƒea tɔ tsi dzodzodzoe vie. Enumake esi wòtrɔ yi dzodoƒea ŋgɔ vɔ la, eva hiã be wòabia eƒe dɔwɔlawo nenye be yeƒe amedzroa ƒo ka be yeaɖe nusita wòtsi megbe me nɛ hã. "Anna! Afikae nèle, le Mawu ta? "egado ɣli ake, eye mese dzoxɔxɔ si tso dzo si nɔ eƒe asibidɛwo ƒom kloe la me o.
  
  Chantal mese ŋuɖoɖo aɖeke tso eƒe dɔlanyɔnu, eƒe aƒedzikpɔla, alo eƒe kpeɖeŋutɔ gbɔ o. Esi wònɔ du dzi tom le xɔdɔme si le aƒe gã la ƒe ɣedzeƒe gome la, egblɔ le eɖokui me be: "Mègagblɔ nam be yewoŋlɔ be be yewowɔ dɔ gaƒoƒo geɖe le zã sia me o." "Anna! Bridget!" Eƒo ka sesĩe wu azɔ esi wònɔ nuɖaƒea ƒe ʋɔtrua ƒo xlãe, eye viviti koe nɔ eƒe go kemɛ dzi. Esi Chantal nɔ tsia dzi le viviti me la, ete ŋu kpɔa kɔfiwɔƒea ƒe akaɖi si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, gli ƒe soketwo ƒe akaɖi siwo le amadede vovovowo me kple eƒe dɔwɔnu aɖewo; Aleae wònɔna ɣesiaɣi ne nyɔnuawo dzo yi ŋkekea dzi. Eƒo nu le ɣlidodo me sesĩe esi vuvɔa lé eƒe dɔme abe tsikpe ƒe ɖuɖu le ŋutigbalẽ xɔdzo dzi ene be: "Nye Mawu, woŋlɔ be."
  
  Aƒe gã la tɔ ʋu kabakaba to xɔdɔmeawo me, eye wòkpɔe be ye ɖeka koe le aƒeme. Eto nyatoƒoe be: "Gã ŋutɔ, fifia ele be mawɔ esia ŋudɔ nyuie wu." Egblɔ na ʋɔtru si wotu si megbe eƒe kpeɖeŋutɔ kpɔa Chantal ƒe adzɔxexe, dɔmenyonunanadɔwo, kple nyadzɔdzɔŋlɔlawo gbɔ zi geɖe la be: "Louise, gblɔ nam ya teti be ègakpɔtɔ le dɔ dzi." Wotu ati ʋɔ si do viviti la, eye ŋuɖoɖo aɖeke metso eme o. Dzi ɖe le Chantal ƒo.
  
  Ne eƒe amedzroa gakpɔtɔ va gɔ̃ hã la, ɣeyiɣi manɔ esi wòatsɔ nya siwo wòatsɔ atso gbagbã kple gege ɖe eme dzi si wòazi srɔ̃a dzi be wòatsɔ la ana o. Esi aƒetɔa nɔ liʋiliʋi lim le eɖokui me esi wònɔ zɔzɔm la, eyi edzi nɔ eƒe awudziwuiwo hem ɖe eƒe akɔta eye wòtsyɔ eƒe kɔ megbe, eye wòna eƒe taɖa ɖiɖi be wòawɔ nusi axe mɔ ɖe enu ƒomevi aɖe. Zã ga 9 lɔƒoe wòge ɖe xɔdɔme me.
  
  Nɔnɔmea ƒe tɔtɔ na eƒe gbɔgbɔtsixe tsi ƒo kloe. Egblɔ na eƒe dɔwɔlawo le nya siwo ŋu kakaɖedzi mele o me be woakpɔ mɔ na Aƒetɔ Rye, gake nusi tɔtɔe wue nye be menye yeƒe kpeɖeŋutɔ kple aƒedzikpɔla koe ƒo asa na ɖoɖoa o, ke eƒe amedzroa hã ƒo asa na ɖoɖoa . Ðe srɔ̃a se eƒe ɖoɖowo gɔme eye wòna mɔkeke eƒe amewo be wòaxe mɔ nɛ be wòagado go Aƒetɔ Raya oa? Eye nusi gaɖe fu wue nye be ɖe Henry to mɔ aɖe nu ɖe Raya ɖaa?
  
  Esi wòtrɔ yi afisi wòda velvet-kplu si me daimɔnd etɔ̃ le la, Chantal se le eɖokui me be yeƒe mo wɔ yaa wu be ye ɖeka yeanɔ aƒeme ko. Gbɔgbɔtsixe aɖe si nɔ ʋuʋum la si le esi esi wòtsɔ eƒe asiwo tsyɔ nu nu esi wòkpɔ avɔ ƒuƒlu la. Aɖatsi ge le mo nɛ, nɔ dodom sesĩe tso eƒe dɔgbo ƒe gogloƒe eye wòto eƒe dzi me. Wofi kpeawo, gake nusi gadzi ŋɔ nɛ wue nye nyateƒe si wònye be ame aɖe te ŋu xɔ wo esime wònɔ aƒea me. Womeda le dedienɔnɔ ƒe ɖoɖo aɖeke dzi o, si na Madame Chantal vɔ̃ ŋutɔ le numeɖeɖe gbogbo siwo woate ŋu ana ta.
  
  
  6. 6.
  Ga home gã aɖe
  
  
  'Enyo be ŋkɔ nyui nanɔ ame si wu kesinɔnuwo'.
  
  -Fia Salomo
  
  
  Ya te ƒoƒo, gake ke hã mete ŋu gblẽ ɖoɖoezizi si nɔ aƒe gã la me o, afisi Chantal tsi tre ɖo kple aɖatsi le eƒe bu ta. Menye eƒe daimɔnd siwo bu kple Celeste ƒe asixɔxɔ si womate ŋu adzidze o koe o, ke boŋ nu bubu ɖesiaɖe si bu le fififi ta.
  
  "Wò bometsila, ahɔhɔ̃manɔsitɔ! Kpɔ nyuie le nusi dim nèle ŋu, wò bometsila!" efa avi to eƒe asibidɛwo ƒe aboyo me, henɔ konyi fam le eƒe ɖoɖo gbãtɔa me tsonu totro ŋu. "Fifia mehiã be nàda alakpa na Anri o. Wofi wo vavã!"
  
  Nane nɔ ʋuʋum le xɔdɔme si me woxɔa amewo le la me, eye afɔtoƒewo nɔ ɖiɖim le atiwo ƒe anyigba. Eɖiɖi tso xɔmetsovɔ siwo kpɔ ŋgɔgbe gbea megbe be yeakpɔe ɖa be ame aɖe le afima hã, gake ƒuƒlu. Wose gbeɖiɖi dziŋɔ aɖe si ɖi ɣlidodo le atrakpui afã si ɖiɖi tso xɔdɔme me, gake Chantal mete ŋu yɔ kpovitɔwo alo dedienɔnɔdɔwɔƒea be woadi ye o. Woakli nu le nuvlowɔwɔ ŋutɔŋutɔ aɖe si woto vɛ tsã la dzi, eye wòaɖo xaxa gã aɖe me.
  
  Alo ɖe wòawɔe?
  
  Nusiwo ado tso kaƒoƒo sia tɔgbe me ŋu bubu nɔ fu ɖem nɛ. Ðe wòtsyɔ eƒe gɔmeɖoanyiwo katã dzi ne wova? Le nya ma ta la, anyo nɛ wu be wòado dziku na srɔ̃a eye wòatsɔ dziku ade afɔku me ɣleti geɖe tsɔ wu be amedzidzela aɖe si dze aɖaŋu ale gbegbe be wòato eƒe aƒea ƒe dedienɔnɔ ƒe ɖoɖoa ŋu nawui.
  
  Anyo be nàtso nya me, nyɔnu. Ɣeyiɣi le vɔvɔm. Ne fiafitɔ aɖe le wuwu ge la, ke èle wò ɣeyiɣi gblẽm be yeaɖe mɔ nɛ be wòato wò aƒea me.Eƒe dzi ƒo ɖe eƒe akɔta le vɔvɔ̃ ta. Le go bubu me la, ne èƒo ka na kpovitɔwo eye wò ɖoɖoa va dze la, Henry ate ŋu agbe wò le esi nèbu Celeste ta; elabena dzideƒo gɔ̃ hã be yesusu be gome le ye si be yeatsɔe ana!
  
  Chantal fa miamiamia ale gbegbe be eƒe ŋutigbalẽ nɔ bibim abe ɖe vuvɔ xɔe le awu ƒokpli ɣiawo te ene. Eƒo eƒe afɔkpawo ɖe modzakaɖebɔa dzi be tsi nayi eƒe afɔwo dzi geɖe wu, gake wogakpɔtɔ fa miamiamia eye wole veve sem le afɔkpaawo me.
  
  Esi wògbɔ ya sesĩe vɔ la, etso nya me. Chantal tso le eƒe zikpui dzi eye wòxɔ poker la le dzodoƒea. Ya la nu nɔ sesẽm ɖe edzi, eya koe nye dzo si me ŋusẽ mele o ƒe ɖiɖi si tsi akogo la ƒe serenade, gake Chantal na eƒe sidzenuwo nɔ ŋudzɔ esi wòdo go yi xɔdɔme me be yeadi afisi gbeɖiɖia tso. Le srɔ̃a tɔgbui kuku siwo woɖe fia le nutata siwo le gliawo ŋu me ƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu dziɖeleameƒotɔe te la, eka atam be yeawɔ nusi yeate ŋui atsi tre ɖe nukpɔsusu sia si medzɔ dzi na ame o ŋu.
  
  Poker le asi me, eye wòɖiɖi atrakpuiawo zi gbãtɔ tso esime wòʋuʋu asi tsɔ do gbe na Henri. Chantal ƒe nu ƒu, eƒe aɖe se le eɖokui me be yeƒe aɖe le ɣie eye megale teƒe si wòle o, eye eƒe ŋɔti hã le ƒuƒlu abe sandpaper ene. Esi Chantal nɔ Henri ƒe ƒomea me nyɔnuwo ƒe nutatawo kpɔm la, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ese fɔɖiɖi ƒe vevesese esi wòkpɔ daimɔnd-kɔgɛ wɔnuku siwo wotsɔ ɖo atsyɔ̃ na woƒe kɔwo. Eɖiɖi eƒe ŋkume ɖe anyi tsɔ wu be wòaɖe mɔ ɖe woƒe dada ƒe dzedzeme ŋu esime wonɔ fi ƒom nɛ.
  
  Esi Chantal nɔ ʋuʋum to aƒea me la, etɔ akaɖi ɖesiaɖe; edi be yeakpɔ egbɔ be teƒe aɖeke meli na ame aɖeke si womexɔ nyuie o be wòaɣla eɖokui o. Le eŋgɔ la, atrakpui siwo le dziehe gome la keke va ɖo dzisasrã gbãtɔ dzi, afisi woate ŋu ase ɣlidodoa tsoe. Eƒe asibidɛwo nɔ veve sem le vevesese ta esi wòlé poker la sesĩe.
  
  Esi Chantal ɖo anyidzeƒe si le anyime la, etrɔ be yeazɔ mɔ didia ato anyigba si wotsɔ kpe xɔasi si nye marble wɔe la dzi be yeatrɔ switch si le xɔdɔme si me woxɔa amewo le la, gake eƒe dzi tɔ ɖe nusi viviti afã la ɖe fia la ŋu. Efa avi blewuu le ŋutega dziŋɔ si le eŋgɔ ta. Woɖe toɣliɖeɖe si nɔ ɣli dom la me sesĩe le gli si le axa ʋĩ ƒe ʋuƒoa gbɔ. Esi nyɔnu aɖe tsɔ ka ƒo ɖe dzisasrã aɖe ŋu ta la, eƒe ŋutilã nɔ ʋuʋum tso axa ɖeka yi axa ke le ya si nɔ ƒoƒom tso fesre si le ʋuʋu ɖi me.
  
  Chantal ƒe klowo ƒo eye wòva hiã be wòaxe mɔ ɖe ɣlidodo gbãtɔ si nɔ kuku ɖem be woadzi ye la nu. Brigid, si nye eƒe aƒedzikpɔlae. Ƒe blaetɔ̃ vɔ enyi vi si ƒe mo le blɔ, si ƒe mo le blɔ, si nye eƒe dzedzeme si nya kpɔ tsã la ƒe nɔnɔme nyɔŋu aɖe si tro dziŋɔ aɖe. Eƒe afɔkpawo ge dze anyigba, eye mewu meta ɖeka tso eƒe afɔwo ƒe nugbɔ o. Yame si nɔ anyime le xɔdɔme si me woxɔa amewo le la dze abe arctic ene na Chantal, si dzi womate ŋu ado dzi atsɔ o kloe, eye mete ŋu lala ɣeyiɣi didi hafi wòvɔ̃ be woaxɔ yeƒe afɔwo le ye si o. Eƒe lãmekawo biã eye wosẽ le vuvɔa ta, eye wòse le eɖokui me be lãkusi siwo le yeƒe ŋutilã me la le sesẽm.
  
  Ele be mayi dziƒoxɔa dzi!edo ɣli le susu me. Ele be maɖo dzodoƒea ne menye nenema o la, matsi tsikpe me aku. Ðeko matu ɖokuinye eye mayɔ kpovitɔwo." Esi wòƒo eƒe ŋusẽ katã nu ƒu la, eʋuʋu atrakpuiawo, nɔ wo xɔm ɖekaɖeka, esime Bridget ƒe ŋkumekpɔkpɔ, si ku la, nɔ ekpɔm tso axadzi. Mègakpɔe o, Chantal! Mègalé ŋku ɖe eŋu o.
  
  Le adzɔge ʋĩ la, ete ŋu kpɔ xɔdɔme aɖe si me fa miamiamia si me dzo le, si nye nusi nye nu vevitɔ si ana wòatsi agbe fifia. Ne ɖeko wòate ŋu aɖo dzodoƒea la, ɖeko wòle be wòadzɔ xɔ ɖeka ŋu tsɔ wu be wòadze agbagba adzro eƒe aƒe gã la ƒe ʋuʋudedi gã si me afɔku le la me. Esi wonya tue ɖe xɔdɔme me ko la, Chantal bu eŋu be yeate ŋu aƒo ka na dziɖuɖumegãwo ahadze agbagba awɔ abe ɖe yemenya nu tso daimɔnd siwo bu ŋu o ene vaseɖe esime srɔ̃a va nya. Fifia la, eva hiã be wòalɔ̃ ɖe eƒe aƒedzikpɔla lɔlɔ̃a kple amewula aɖe si ɖewohĩ gakpɔtɔ le aƒea me ƒe ku dzi. Gbã la, ele be wòanɔ agbe, eye emegbe woahe to nɛ ɖe nyametsotso gbegblẽwo ta. Ka la ƒe tete dziŋɔa ɖi abe gbɔgbɔ si le ʋuʋum ene esi wònɔ mɔa tom. Eƒe lãme nɔ ʋuʋum eye eƒe aɖuwo nɔ ƒoƒom le vuvɔ ta.
  
  hũɖeɖe dziŋɔ aɖe tso Louise ƒe ɔfis sue si nye xɔ siwo me womezãa nu le o siwo le anyigbaxɔdzoa dzi la dometɔ ɖeka me. Ya sesẽ aɖe si le abe tsikpe ene si tso ʋɔtrua te eye wòƒu du to Chantal ƒe afɔkpawo dzi hedo ɖe eƒe afɔwo dzi. Ao, mègaʋu ʋɔa o, eƒe nyaʋiʋliwo na wòka ɖe edzi. Ènya nusi le edzi yim. Ɣeyiɣi mele mía si be míadi kpeɖodzi le nusi nènya xoxo ŋu o, Chantal. Tso. Ènya. Míate ŋu ase egɔme. Abe drɔ̃e baɖa dziŋɔ aɖe si ŋu afɔ le ene la, ènya nusi le lalawòm. Yi dzoa gbɔ ko.
  
  Esi Chantal tsi tre ɖe didi be yeaʋu Louise ƒe ʋɔtru ŋu ta la, eɖe asi le asiléƒea ŋu eye wòtrɔ be nusi nɔ hũ ɖem le ememe la natsi ye ɖokui. Eƒo nu le ɣlidodo me to aɖu siwo wobla me be: "Akpe na Mawu be akaɖiawo katã le keklẽm," eye wòtsɔ eƒe abɔwo bla eɖokui esi wònɔ zɔzɔm ɖo ta ʋɔtru si xɔa ame nyuie si kplɔa dzodoƒea ƒe keklẽ wɔnuku si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la gbɔ.
  
  Chantal ƒe ŋkuwo ʋuʋu esi wònɔ ŋgɔ kpɔm. Gbã la, meka ɖe edzi nenye be ekpɔ ʋɔtrua wònɔ ʋuʋum ŋutɔŋutɔ o, gake esi wògogo xɔa la, ede dzesii be edze ƒã be eƒe tutu nɔ blewu. Esi wònɔ agbagba dzem be yeawɔ kaba ta la, ena poker la nɔ klalo na amesiame si le ʋɔa tum, gake ehiã be wòage ɖe eme.
  
  Ke ne amewula siwo wu ɖeka le aƒea me ya ɖe? Ke ne amesi le xɔdɔme me le wò susu hem ɖa le esi le Louise ƒe xɔ me ŋu ya ɖe?, esusui, henɔ agbagba dzem be yeakpɔ vɔvɔli alo nɔnɔmetata aɖe si ate ŋu akpe ɖe ye ŋu yease nudzɔdzɔa ƒe nɔnɔme gɔme. Menye ɣeyiɣi nyui aɖekee wònye be woatsɔ nya sia avae o, gbe ememetɔ bubu gblɔ.
  
  Chantal ƒe mo nɔ abe tsikpe ene, eƒe nuyiwo mekɔ o, eye eƒe ŋutilã nɔ ʋuʋum ŋɔdzitɔe esi wògogo ʋɔtrua. Gake etɔ sesĩe esi wòte asiléƒea kpɔ ko, eye wòtsɔe ƒu gbe ɖe megbe tso ŋusẽa gbɔ. Anyigba nɔ abe tsikpedzifefewɔƒe ene eye wògawɔ kaba trɔ tso eƒe afɔwo dzi, nɔ avi fam le dziɖuɖu ta esime ɣlidodo ƒe gbeɖiɖi dziŋɔwo nɔ dodom tso Louise ƒe ʋɔtru godo. Esi vɔvɔ̃ ɖo Chantal ta la, edze agbagba be yeatu xɔdɔme ƒe ʋɔtrua, gake vuvɔa gbɔdzɔ akpa.
  
  Edze anyigba, eye wònɔ ŋku lém ɖe ʋɔtrua te be yeakpɔ dzodoƒea ƒe kekeli ko gɔ̃ hã. Ðewohĩ esia gɔ̃ hã ana wòafa akɔ vie ne ɖe wòkpɔ dzoxɔxɔa le susu me, gake modzakaɖebɔ si le ɣie la na wòsesẽ nɛ be wòakpɔe. Edze agbagba be yeagafɔ ake, gake vuvɔ nɔ wɔwɔm nɛ ale gbegbe be ɖeko wòƒo eɖokui ɖe dzogoe si le ʋɔtru si wotu la xa la dzi.
  
  Yi xɔ bubuawo dometɔ ɖeka me nàxɔ avɔ aɖewo, wò bometsila, esusui. Va, do dzo bubu, Chantal. Dzodoƒe wuiene le aƒe gã la me, eye nèle klalo be yeaku le ɖeka ta?Esi wònɔ ʋuʋum la, edi be yeako alɔgbɔnu le nyametsotsoa ƒe gbɔdzɔe ta. Madame Chantal ʋli vevie tso eƒe afɔwo dzi be yeaɖo amedzrodzeƒe si te ɖe eŋu wu si me dzodoƒe le. Ʋɔtru ene koe ɖiɖi eye afɔ ʋɛ aɖewo koe yi dzi.
  
  hũɖeɖe sesẽ siwo tso ʋɔtru evelia megbe la gblẽ nu le eƒe susu kple lãmekawo ŋu, gake aƒea ƒe aƒenɔ nya be ne yemeɖo xɔ enelia me o la, aku le dzoxɔxɔ si nu sẽ ta. Agbalẽdzraɖoƒe aɖe si me wotsɔa dzotsinuwo kple akaɖiwo sɔ gbɔ ɖo la nɔ eme, eye butane si sɔ gbɔ ɖe dzodoƒea ƒe ŋgonu ƒe ʋuƒoa me be wòawó. Eƒe asitelefon nɔ xɔdɔme me eye eƒe kɔmpiutawo nɔ xɔ vovovowo me le anyigbaxɔdzoa dzi - teƒe si wòvɔ̃na be yeayi, teƒe si fesre le ʋuʋu ɖi eye eƒe aƒedzikpɔla si megali o la léa ɣeyiɣi ɖo abe gaƒoɖokui si le mantelpiece dzi ene.
  
  "Taflatse, taflatse, na atiwo nanɔ xɔa me," eye wòʋuʋu, eye wòtutu eƒe asiwo henɔ eƒe awudziwui ƒe nugbɔ hem ɖe mo nɛ be yeadze agbagba axɔ yeƒe gbɔgbɔ dzodzoe aɖewo. Esi wòlé poker la ɖe eƒe alɔnu sesĩe la, ekpɔe be xɔa ʋu. Chantal ƒe vɔvɔ̃a nɔ amewulaa kple vuvɔa dome, eye wònɔa eɖokui biam ɣesiaɣi be kae awu ye kabakaba wu. Edze agbagba vevie be yeaƒo atiwo nu ƒu ɖe dzodoƒe si le xɔdɔme me, esime ɣlidodo si me gbɔgbɔ vɔ̃wo nɔ tso xɔ kemɛa me la va nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm ɖe edzi.
  
  Eƒe asiwo dze agbagba ŋukpetɔe be yewoalé ati la, gake ƒã hafi wògate ŋu zãa eƒe asibidɛwo. Esusu be nane si le eƒe nɔnɔmea ŋu wɔ nuku ŋutɔ. Nyateƒe si wònye be dzoxɔxɔ le eƒe aƒea me nyuie eye mete ŋu kpɔ dzoxɔxɔ si tso eƒe gbɔgbɔ me o la gbe eƒe susu tẽ be yame ƒe nɔnɔme fa miamiamia le Nice le ƒea ƒe ɣeyiɣi ma me.
  
  Etsɔ eƒe tameɖoɖo gbegblẽwo nɔ dzo dam henɔ agbagba dzem be yeasi gas la ɖe atiawo te be: "Esiawo katã, be yeaxɔ dzo esime vuvɔ gɔ̃ hã mede haɖe o!" Nukae le dzɔdzɔm? Mele tsikpe xɔm le ku me tso ememe!"
  
  Dzoa nɔ ɣli dom wògbɔ agbe, butane-ya si nɔ bibim la na xɔa ƒe akpa si le ɣie la de ama enumake. "O! Dze tugbe!" - edo ɣli. Eɖiɖi poker la be yeatsɔ ado dzo na yeƒe asibidɛwo le dzo si me dziku le la me, si gagbɔ agbe, aɖe nɔ ʋuʋum eye wònɔ dzobibi siwo ne wotutu wo vie hafi la, wokaka. Enɔ wo kpɔm wonɔ dzodzom henɔ bubum esime wònɔ eƒe asiwo ƒom ɖe dzodoƒea. Nane nɔ ɣli dom le megbe nɛ, eye Chantal trɔ be yeatsɔ ŋku yibɔ siwo nyrɔ la akpɔ Abdul Raya ƒe mo si ƒu kplakplakpla la.
  
  "Aƒetɔ Paradiso!" - egblɔ le eɖokui si. "Ètsɔ nye daimɔndwo!"
  
  Egblɔ tufafatɔe be: "Mewɔe, aƒenɔ." "Gake aleke kee wòɖale o, nyemagblɔ nusi nèwɔ le eƒe megbe na srɔ̃wò o."
  
  "Wò viŋutsuvi!" Etsi eƒe dziku nu, gake eƒe ŋutilã gbe be yeana wòate ŋu aʋuʋu ablaɖeɖe o.
  
  "Enyo wu be nànɔ dzoa gbɔ tututu, aƒenɔ. Be míanɔ agbe la, míehiã vividoɖeameŋu. Gake diamond mate ŋu ana nàgbɔ ya o," egblɔ eƒe nunya.
  
  "Èse nusi mate ŋu awɔ na wò gɔmea? Menya ame bibiwo ŋutɔ, eye ga le asinye maxɔ adela nyuitɔwo ne mietsɔ nye daimɔndwo nam o!"
  
  Exlɔ̃ nu vividoɖeameŋutɔe be: "Dzudzɔ wò ŋɔdzidonamewo, Madame Chantal." "Mí ame evea siaa míenya nusita nèhiã atikeŋutinunyala be wòawɔ wò kpe xɔasi mamlɛawo ƒe tɔtrɔ le akunyawɔwɔ me. Ðe nèhiã gaa. Clack-clack," eye wòƒo nuƒo. "Mienye kesinɔtɔ ŋukpetɔe, ne miekpɔa kesinɔnuwo ne miekpɔa atsyɔ̃ɖoɖo kple tameɖoɖo o. Miedze na nusi le mia si o, eyata metsɔe ɖo ɖokuinye dzi be maɖe mi tso agba dziŋɔ sia me."
  
  "Aleke nèwɔ d-dzideƒo?" eʋuʋu mo, eye ƒã hafi eƒe mo si tro la meganɔ eƒe amadede blɔa me o le dzobibi si nɔ ɣli dom ƒe keklẽ ta.
  
  "Meɖe dzi le ƒonye. Mi aƒetɔwo mienɔa anyi ɖe anyigba dzi nunana wɔnukutɔwo kekeake dzi eye miegblɔna be yewo tɔe wonye. Miate ŋu aƒle mawuwo ƒe ŋusẽ o, ŋutsuwo kple nyɔnuwo ƒe luʋɔ gbegblẽwo koe. Èɖo kpe edzi. Ɣletivi siawo siwo dze anyi la menye tɔwò o. Mí katã tɔe wonye, afakala kple aɖaŋudɔwɔla siwo zãa wo tsɔ wɔa nusiwo gbɔdzɔ, ɖoa atsyɔ̃ na wo hedoa ŋusẽ wo," egblɔ kple dzonɔameme.
  
  "Wò? Adzetɔ? " eko nu ƒuƒlu. "Nutala-anyigbaŋutinunyalae nènye. Naneke meli si woyɔna be akunyawɔwɔ o, bometsila!"
  
  "Ðe womele afima oa?" - ebia kple alɔgbɔnukoko, henɔ fefem kple Celeste le eƒe asibidɛwo dome. "Ekema gblɔ nam, aƒenɔ, aleke mewɔ na wòsusu be dzoxɔxɔ si nu sẽ le fu ɖem na wò?"
  
  Chantal megate ŋu ƒoa nu o, edo dziku eye wòvɔ̃ ŋutɔ. Togbɔ be enya be ye ŋutɔ tɔ koe nɔnɔme wɔnuku sia nye hã la, mete ŋu va lɔ̃ ɖe edzi be yeka asi yeƒe asi ŋu vuvɔtɔe zi mamlɛtɔ si wodo go o. To vovo na dzɔdzɔmesewo la, vuvɔ la wui ke hã. Dziŋɔ aɖe nɔ eƒe ŋkume esi wònɔ ekpɔm wònɔ dzodzom.
  
  "Mido gbe na wò, Madame Chantal. Taflatse mixɔ dzo."
  
  Esi wònɔ dzodzom le dɔlanyɔnu si nɔ ʋuʋum la te la, Abdul Raya se ɣlidodo aɖe si nɔ ʋu ƒom tso amedzrodzeƒea... abe alesi wòkpɔ mɔe ene. Etsɔ daimɔnd-awo de eƒe kotoku me, esime le dziƒoxɔa dzi la, Madame Chantal lia dzodoƒea be yeaɖe yeƒe vuvɔ dzi akpɔtɔ alesi yeate ŋui. Esi wònye be eƒe ŋutilã nɔ dɔ wɔm le dzoxɔxɔ si le dedie si nye 37.5 ў C me ɣeyiɣi sia katã ta la, eku le ema megbe kpuie, eye dzo xɔe.
  
  
  7. 7.
  Alakpatɔ aɖeke mele Nyaɖeɖefia ƒe Doa me o
  
  
  Perdue se nane si menya tsã o - fuléle si gbɔ eme na ame bubu. Togbɔ be enɔ hayahayam vivivi le ŋutilã kple susu me tso fukpekpe si wòto le du sue si nye Fallin, Scotland, me hã la, ekpɔe be nusi ko gblẽ nu le yeƒe dzidzɔkpɔkpɔ, dzimaɖitsitsi ƒe nɔnɔmea ƒe tɔtrɔgbɔ ŋue nye nyateƒe si wònye be Joe Carter, alo Joseph Carsten, gakpɔtɔ le etɔ lém gbɔgbɔ. Egblẽa nu vivi aɖe si mebɔ o ɖe eƒe nu me ɣesiaɣi si wòdzro ʋɔnudɔdrɔ̃ si gbɔna me kple eƒe senyalawo, siwo ƒe Dɔwɔla Tɔxɛ Patrick Smith nɔ ŋgɔ na.
  
  Harry Webster, si nye Purdue ƒe senyawo gbɔ kpɔlagã ɖe gbeƒãe be: "Ðeko mexɔ nuŋlɔɖi sia teti koe nye ema, David." "Nyemenya ne nya nyui aɖee nye esia na wò loo alo nya vɔ̃e o."
  
  Webster ƒe zɔhɛ eveawo kple Patrick wɔ ɖeka kple Perdue kple eƒe senyala le fiẽnuɖukplɔ̃ ŋu le Wrichtishousis Amedzrodzeƒea ƒe nuɖuxɔ si ƒe dzisasrã kɔkɔ la dzi. Wotsɔ scones kple tii na wo, eye amedɔdɔawo xɔe kple dzidzɔ hafi ɖo ta nusi wokpɔ mɔ be anye nyadɔdrɔ̃ kabakaba kple tufafa la gbɔ.
  
  "Nu kae nye esia?" Perdu bia esi wòse le eɖokui me be yeƒe dzi le titim. Mehiã be wòavɔ̃ naneke kpɔ o. Eƒe kesinɔnuwo, nunɔamesiwo kple eteƒenɔlawo ate ŋu akpɔ eƒe kuxi ɖesiaɖe gbɔ ɣesiaɣi. Ke hã, le ɣleti ʋɛ siwo va yi me la, ekpɔe be kesinɔnu vavãtɔ si le agbe me koe nye ablɔɖe, eye wòsusɔ vie wòabu. Gɔmesese dziŋɔ ŋutɔŋutɔ.
  
  Harry blu ɖe eta esi wònɔ e-mail si wòxɔ tso Senyawo Gbɔkpɔƒe si le Adzame Nyatakaka Dɔwɔƒe ƒe dɔwɔƒegã gbɔ la ƒe nuŋɔŋlɔ nyuiwo me dzrom. "Oo, aleke kee wòɖale o, ɖewohĩ mele vevie na mí boo o, gake MI6 ƒe tatɔ manɔ afima o. Woɖoe be woatsɔ e-mail sia ana ame siwo katã ŋu nya ku ɖo la nanya ahaɖe kuku na wo le eƒe anyimanɔmanɔ ta, gake nya vevi aɖewo nɔ esi siwo ŋu wòhiã be wòakpɔ."
  
  "Afi ka?" - Mebiae be. - Perdue do ɣli dzimagbɔɖitɔe.
  
  Esi wòtsɔ eƒe nuwɔna wɔ nuku na adaŋudeha la vɔ la, etsɔ abɔta ʋuʋu kple alɔgbɔnukoko ɖee ɖe anyi enumake: "Ðeko wòdi be manya nusita ŋutsu si de se be woaɖe to ɖe nye domenyinu la meɖe fu nam be yeade nye kuteƒe o."
  
  Webster fa akɔ na Harry kple eƒe senyala ƒe gbe be: "Ame aɖeke mele eɖi ge o, David." "Gake megblɔ afi si wòle o, ɖeko wòle be wòayi tɔgbuiawo denyigba dzi. Mesusu be ele be wòanɔ England saɖeaga ƒe dzogoe aɖe dzi."
  
  Ao, ele be wòanɔ Germany alo Switzerland ƒe teƒe aɖe, alo Nazitɔwo ƒe atɔ fafɛ mawo dometɔ ɖeka, Perdue ko alɔgbɔnu le eƒe susu me, henɔ didim be yeaɖe nusi nyateƒea ku ɖe kplɔla alakpanuwɔla la ŋu afia sesĩe ko. Eƒe dzi dze eme le adzame esi wònya be mahiã be yealé ŋku ɖe yeƒe futɔ ƒe mo nyɔŋua ŋu esime wole nu wɔm ɖe ye ŋu le dutoƒo abe nuvlowɔla ene, hele ame tsɛa kpɔm wònɔ dzidzɔ kpɔm le yeƒe nɔnɔme sesẽa me o.
  
  Sam Cleave ƒo ka le zã si do ŋgɔ me be yeagblɔ na Perdue be Channel 8 kple World Broadcast Today, si ɖewohĩ CNN hã, anɔ anyi atsɔ akaka nusianu si nyadzɔdzɔŋlɔla si le numekuku wɔm la ƒo ƒu be yeatsɔ aɖe MI6 ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ ɖesiaɖe ɖe go le xexeame ƒe fefewɔƒe kple Britain dziɖuɖua. Gake vaseɖe esime kpeɖodzi si sɔ nasu wo si be woabu fɔ Karsten la, ele be Sam kple Perdue naɣla sidzedzewo katã. Kuxiae nye be Karsten nyae. Enya be Perdue nya, eye enye ŋɔdzidoname tẽ, nane si wòle be Perdue nakpɔ be wòava hafi. Nusi ɖe fu nɛ enye alesi Karsten atso nya me be yeawu yeƒe agbe nu, elabena Perdue anɔ vɔvɔli me tegbee ne wodee gaxɔ me gɔ̃ hã.
  
  "Ðe mate ŋu azã nye asitelefon, Patrick?" ebia kple gbe si nye mawudɔla, abe ɖe mate ŋu aɖo Sam gbɔ ne edi o ene.
  
  "Hm, ẽ, nyateƒee. Gake ele be manya amesi nàƒo ka na," Patrick gblɔ esi wòʋu gaxɔ si me wòdzra nusiwo katã Perdue mate ŋu akpɔ mɔɖeɖe manɔ o ɖo.
  
  Perdue gblɔ ɖekematsɔlemetɔe be: "Sam Cleave," eye Patrick da asi ɖe edzi enumake gake Webster xɔ numekuku wɔnuku aɖe nɛ.
  
  "Nu ka ta?" ebia Perdue be. "Ʋɔnudɔdrɔ̃a le gaƒoƒo si mede gaƒoƒo etɔ̃ o me, David. Meɖo aɖaŋu be nàzã ɣeyiɣi le nunya me."
  
  "Nusiae mewɔna. Akpe na wò ɖe wò nukpɔsusu ta, Harry, gake ema ku ɖe Sam ŋu ŋutɔ, ne meɖe fu na wò o," Perdue ɖo eŋu kple gbe si ɖo ŋku edzi na Harry Webster be menye yee le dɔa dzi kpɔm o. Etsɔ nya siawo ƒo xexlẽdzesia eye wòŋlɔ ɖe edzi be "Carsten bu." Austriatɔwo ƒe atɔa ƒe akɔntabubu."
  
  Woɖo gbedasi kpui aɖe si wotsɔ nya ɣaɣlawo ɣla ɖe amewo enumake to satelait kadodo aɖe si womate ŋu akpɔ ɣeaɖewoɣi o dzi, le Perdue ƒe mɔ̃ɖaŋununya ƒe mɔ̃ yeye siwo wòde exɔlɔ̃wo kple eƒe ahadzrala, ame siwo ko wòse le eɖokui me be wodze na mɔnukpɔkpɔ kple vevienyenye ma tɔgbe, ƒe telefonwo dzi la dometɔ ɖeka ta. Esi wonya ɖo gbedasia ɖe amewo ko la, Perdue trɔ telefon la na Patrick. "Ta."
  
  Patrick aɖe si ƒe nu wɔ dɔ ɖe edzi la de dzesii be: "Ewɔ dɔ kabakaba ŋutɔ."
  
  "Mɔ̃ɖaŋununya, xɔ̃nye. Mele vɔvɔ̃m be eteƒe madidi o nyawo akaka ɖe kɔdawo me, eye míatrɔ ɖe nuŋɔŋlɔ siwo wotsɔa nuŋɔŋlɔwo ŋlɔna ŋu," Perdue ko alɔgbɔnu dadatɔe. "Gake mato dɔwɔnu aɖe vɛ godoo si azi ezãla dzi be wòayɔ Edgar Allan Poe alo Shakespeare ƒe nyawo hafi wòate ŋu age ɖe eme."
  
  Patrick mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko alɔgbɔnu. Esiae nye zi gbãtɔ si wòzã ɣeyiɣi kple anyigbayeyedila biliɔnla, dzɔdzɔmeŋutinunyala, dɔmenyola David Perdue ŋutɔŋutɔ. Vaseɖe nyitsɔ laa la, ebu ŋutsua be enye ɖevi kesinɔtɔ dadala aɖe si le mɔnukpɔkpɔ si su esi be nusianu si wòdi be yeaxɔ la ɖem fia. Patrick kpɔ Perdue be menye aʋadziɖula alo blema ŋkuɖodzinu siwo menye ye tɔ o ko o, ke ekpɔe be enye xɔlɔ̃-fila bɔbɔe.
  
  Do ŋgɔ la, vlododo koe ŋkɔ Perdue nyɔ, si sɔ kple Sam Cleave ƒe nu vlo wɔwɔ kple afɔku siwo do ƒome kple ŋkuɖodzinu adela si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi. Gake fifia Patrick va te alesi ŋutsu si metsia dzimaɖi o eye wònye ame si ƒe nu léa dzi na ame, si le nyateƒe me la, enye ame si bɔbɔa eɖokui eye wòwɔa nuteƒe. Esi gɔmesese aɖeke mele eŋu o ta la, eva lɔ̃ Perdue ƒe dɔwɔƒea kple eƒe nunya.
  
  Harry Webster do susua ɖa be: "Mina míawu nya sia nu, ŋutsuviwo," eye ŋutsuawo bɔbɔ nɔ anyi be yewoawu nuƒo siwo woaƒo la nu.
  
  
  8. 8.
  Ŋkuagbãtɔwo ƒe Ʋɔnudrɔ̃ƒe
  
  
  
  Glasgow - le gaƒoƒo etɔ̃ megbe
  
  
  Le teƒe si tomefafa le, si me kekeli mekɔ tututu o la, dziɖuɖumegãwo, blematomenukulawo ƒe habɔbɔ me tɔwo kple senyalawo ƒe ƒuƒoƒo sue aɖe ƒo ƒu hena ʋɔnudɔdrɔ̃ David Perdue le esi wogblɔ be ekpɔ gome le dukɔwo dome ŋkutsaladɔ kple dekɔnuwo ƒe nunɔamesiwo fifi me ta. Perdue ƒe ŋku blɔ siwo me kɔ la nɔ ŋku lém ɖe boardroom la ŋu henɔ Karsten ƒe mo nyɔŋu la dim abe ɖe wònye dzɔdzɔme evelia ene. Ebia eɖokui be nukae Austriatɔa le vi ɖem le afisiafi si wòle, evɔ wònya afisi tututu wòake ɖe Perdue le hã. Le go bubu me la, ɖewohĩ Karsten susui be Perdue vɔ̃na akpa na emetsonu siwo do ƒome kple alesi wòfia asi amegã gã ma ƒe kadodo kple Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔ me tɔ aɖe, eye ɖewohĩ etso nya me be yeagblẽ avu siwo le alɔ̃ dɔm la ɖi.
  
  Nu gbãtɔ si ɖee fia be wobu mamlɛtɔae nye nyateƒe si wònye be womedrɔ̃ Perdue ƒe nyaa le Dukɔwo Dome Nuvlowɔha ƒe Ʋɔnudrɔ̃ƒe si le The Hague, si wozãna zi geɖe tsɔ drɔ̃a nya mawo tɔgbe o. Perdue kple eƒe senyalawo ƒe ha lɔ̃ ɖe edzi be nyateƒe si wònye be Joe Carter ƒoe ɖe Ethiopia dziɖuɖua nu be wòatsɔ nya ɖe ye ŋu le nyadɔdrɔ̃ si womewɔ le vome o me le Glasgow la ɖee fia be edi be yeaɣla nyaa. Ʋɔnudrɔ̃ƒenya siwo mebɔ o alea, togbɔ be wokpe ɖe eŋu be wokpɔ amesiwo ŋu wotsɔ nya ɖo gbɔ nyuie hã la, anɔ eme be mawɔ nu boo aɖeke atsɔ aʋuʋu dukɔwo dome se siwo ku ɖe ŋkutsaladɔ ŋu ƒe gɔmeɖoanyiwo o, eɖanye nuka kee dzɔ o.
  
  Harry Webster gblɔ na Perdue le ʋɔnudrɔ̃ƒea godo be: "Esiae nye míaƒe ametakpɔkpɔ sesẽ." "Edi be woatsɔ nya ɖe ŋuwò ahadrɔ̃ ʋɔnu wò, gake medi be yeahe amewo ƒe susu o. Esia nyo".
  
  Kpekpea bɔbɔ nɔ anyi henɔ lalam be woadze nyaa gɔme.
  
  Amenutsola la ɖe gbeƒãe be: "Esiae nye ʋɔnudɔdrɔ̃ si wotsɔ ɖe David Connor Perdue ŋu le blematomenukulawo ƒe nuvlowɔwɔ siwo ku ɖe dekɔnu ƒe nɔnɔmetata vovovowo kple subɔsubɔhawo ƒe ŋkuɖodzinuwo fifi ŋu." "Kpeɖodzi siwo woaɖe afia le ʋɔnudɔdrɔ̃ sia me la asɔ kple ŋkutsaladɔ ƒe nutsotso si wowɔ le blematomenukulawo ƒe numekuku ta."
  
  Ne gbeƒãɖeɖewo kple ɖoɖowɔɖiawo katã wu enu la, Senyalagã si le MI6 teƒe, Adv. Ron Watts tsɔ tsitretsiɖeŋula siwo le Ethiopia Dukɔa ƒe Demokrasi Dukɔa kple Blemanuwo Ŋuti Nuvlowɔwɔ Ŋuti Dɔwɔƒea teƒe la ɖe go. Wo dometɔ aɖewoe nye prof. Imru si le Dukɔa ƒe Domenyinu Habɔbɔ me kple Aʋafiagã Basil Yimenu, si nye asrafomegã xoxo aɖe kple Addis Ababa Ŋutinya Takpɔha ƒe blemafofo.
  
  "Aƒetɔ Perdue, le March 2016 me la, wogblɔ be mɔzɔzɔ aɖe si nèkplɔ eye nèna gae la fi mawusubɔsubɔ ƒe ŋkuɖodzinu aɖe si woyɔna be Nubablaɖaka la le gbedoxɔ aɖe me le Axum, Ethiopia. Meto nyateƒea?" senyala la gblɔ esi wònɔ hũ ɖem le ŋɔti me kple ɖokuibɔbɔ ƒe agbɔsɔsɔ si sɔ.
  
  Perdue nye eƒe ame si nɔa anyi kpoo eye wòdoa alɔe. "Èda vo, aƒetɔ."
  
  Amesiwo nɔ eteƒe la ƒe ŋudzedzemakpɔmakpɔ ƒe ɣlidodo nɔ ɖiɖim, eye Harry Webster tsɔ asi ƒo Perdue ƒe alɔnu bɔbɔe tsɔ ɖo ŋku ɖokuidziɖuɖu dzi nɛ, gake Perdue yi edzi vividoɖeameŋutɔe be: "Le nyateƒe me la, Nubablaɖaka la ƒe kpɔɖeŋue wònye, eye míekpɔe le eme togbɛ si le kɔƒea godo. Menye Aɖaka Kɔkɔe xɔŋkɔ si me Mawu ƒe ŋusẽ le lae o, aƒetɔ."
  
  Senyala la gblɔ fewuɖutɔe be: "Èkpɔa, esia wɔ nuku ŋutɔ, elabena mesusu be dzɔdzɔmeŋutinunyala bubume siawo ate ŋu ade vovototo Aɖaka ŋutɔŋutɔ kple aʋatsotɔ dome."
  
  Perdue ɖo eŋu kaba be: "Melɔ̃ ɖe edzi." "Àsusu be woate ŋu ade dzesi vovototoa. Le go bubu me la, esi wònye be nususugblɔ koe afi si Aɖakaa ŋutɔŋutɔ le eye womeɖo kpe edzi keŋkeŋ o ta la, asesẽ be míanya nusiwo woatsɔ asɔ kple wo nɔewo siwo woadi."
  
  Prof. Imru tsi tre, edze abe ɖe wòdo dziku ene, gake senyala la wɔ dzesi nɛ be wòanɔ anyi hafi wòate ŋu agblɔ nya ɖeka.
  
  "Nukae nèdi be yeagblɔ le nya ma me?" - bia senyala la.
  
  "Metsi tre ɖe eŋu, aƒenɔ," Prof. Imru fa avi esi wònɔ nu ƒom na ʋɔnudrɔ̃la Helen Ostrin si bɔbɔ nɔ anyi. "Ŋutsu sia le fewu ɖum le míaƒe domenyinu ŋu hele vlo dom míaƒe ŋutete be míade dzesi mía ŋutɔwo ƒe blemanuwo!"
  
  "Bɔ anyi, Nufialagã. Imru," ʋɔnudrɔ̃la la de se. "Nyemese nutsotso sia tɔgbe aɖeke tso amesi ŋu wotsɔ nya ɖo gbɔ o. Taflatse lala wò ɣeyiɣi." Elé ŋku ɖe Perdue ŋu. "Nukae nèdi be yeagblɔ, Aƒetɔ Perdue?"
  
  "Menye ŋutinyaŋlɔla alo mawunyaŋununyala bibi aɖekee menye o, gake menya nu ɖeka alo eve tso Fia Salomo, Seba Fianyɔnu, kple Nubablaɖaka la ŋu. Le alesi woɖɔe le nuŋlɔɖiawo katã me nu la, meka ɖe edzi vie be womegblɔ kpɔ be nɔnɔmetatawo le nutsyɔnu la ŋu tso Xexemeʋa II me ke o," Perdue gblɔe le vo me.
  
  Senyala la tsi tre ɖe eŋu be: "Nukae nèdi be yeagblɔ, Aƒetɔ Perdue?"
  
  Perdue gblɔ kple dzidzɔ be: "Gbã la, mele be woaŋlɔ swastika ɖe edzi o," eye wòse vivi na alesi habɔbɔa me nyaselawo wɔ nui kple movidzɔdzɔ. Gatɔ biliɔnla si ƒe taɖa le abe klosalo ene la yɔ nyateƒenya tiatia aɖewo ale be wòate ŋu aʋli eɖokui ta evɔ maɖe tsiẽƒe si le ete, afisi sea ado kplamatse nu le ko la ɖe go o. Etia nya si wòate ŋu agblɔ na wo nyuie ale be wòagatsɔ eƒe nuwɔnawo xlɔ̃ nu Karsten o eye wòakpɔ egbɔ be aʋa si wòwɔ kple Ɣe Yibɔ la nanɔ radar te ɣeyiɣi didi aɖe ale be wòazã mɔnu ɖesiaɖe si hiã atsɔ ade asi ta sia te.
  
  "Èle tagbɔ gblẽm?" Col. Yimenu do ɣli, gake Ethiopiatɔwo ƒe amedɔdɔawo va kpe ɖe eŋu enumake le woƒe tsitretsiɖeŋunyawo me.
  
  "Aʋafiagã, taflatse ɖu ɖokuiwò dzi ne menye nenema o la, matsɔ nya ɖe ŋuwò be èdo vlo ʋɔnudrɔ̃ƒe. Ðo ŋku edzi be nyadɔdrɔ̃e nye esia kokoko, ke menye nyaʋiʋli o!" - ʋɔnudrɔ̃la la tsɔ eƒe gbe sesẽ la ƒo nu. "Ametsonyawo ate ŋu ayi edzi."
  
  "Èle gbɔgblɔm be woŋlɔ swastika ɖe sikaa dzia?" senyala la ko alɔgbɔnu le nya si me susu mele o la ta. "Ðe foto aɖewo le asiwò si ɖo kpe esia dzi, Aƒetɔ Perdue?"
  
  Perdue ɖo eŋu kple vevesese be: "Nyemenya o."
  
  Dzi dzɔ senyala la ŋutɔ. "Ekema nya siwo wose dzie wotu wò taʋiʋli ɖoa?"
  
  Perdue ɖe eme be: "Wogblẽ nye nuŋlɔɖiwo dome esime wotim yome si wum kloe."
  
  Watts ko alɔgbɔnu be: "Eyata dziɖuɖumegãwo ti wò yome." "Ðewohĩ le esi nènɔ ŋutinya xɔasi aɖe fim tae. Aƒetɔ Perdue, se si dzi woanɔ te ɖo atsɔ nya ɖe ŋkuɖodzinuwo tsɔtsrɔ̃ ta la tso ƒe 1954 ƒe takpekpe si wowɔ tsɔ ɖo tsɔtsrɔ̃ si va le Xexemeʋa II megbe la gbɔ. Susu aɖe tae woda tu wò ɖo."
  
  "Gake mɔzɔzɔ ƒe ƒuƒoƒo bubu aɖe si nye senyala Watts, si nufialagã aɖe nɔ ŋgɔ na la da tu mí. Rita Medley eye Cosa Nostra ye na gae."
  
  Le afisia hã la, eƒe nyagbɔgblɔa na amewo do dziku ale gbegbe be eva hiã be ʋɔnudrɔ̃la la nayɔ wo be woawɔ ɖoɖo. MI6 ƒe amegãwo lé ŋku ɖe wo nɔewo ŋu, eye womenya be Sicily Mafia-ha la kpɔ gome le eme o.
  
  "Ekema afikae mɔzɔzɔ bubu sia kple nufialagã si xɔ ŋgɔ le?" - bia senyala la.
  
  Perdue gblɔ tẽ be: "Woku, aƒetɔ."
  
  Watts ko alɔgbɔnu be: "Eyata nusi gblɔm nèle nam enye be wogblẽ nyatakaka kple foto siwo katã ɖo kpe nusi ŋu nèke ɖo dzi, eye ame siwo ate ŋu aɖo kpe wò nyaa dzi la katã ku." "Esɔ ŋutɔ."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Esi na mebiaa ɖokuinye be amekae tso nya me be medzo kple Aɖaka la le gɔmedzedzea me hã."
  
  Ʋɔnudrɔ̃la la xlɔ̃ nu be: "Aƒetɔ Perdue, ne woƒo nu kpli wò ko hafi nàƒo nu." "Gake esia nye nya si sɔ si dzi medi be mahe setɔwo ƒe susu ayi edzi. Ðe wokpɔ Aɖaka la gɔ̃ hã le Aƒetɔ Perdue, Dɔwɔla Tɔxɛ Smith si mea?"
  
  Patrick Smith tso bubutɔe heɖo eŋu be, "Ao, aƒenɔnye."
  
  "Ekema nukatae womete fli ɖe Secret Intelligence Service ƒe sededea me haɖe o?" - bia ʋɔnudrɔ̃la la. "Ne kpeɖodzi aɖeke meli si ta woatsɔ nya ɖe Aƒetɔ Perdue ŋu o la, ke nukatae womena nyanya ʋɔnudrɔ̃ƒea tso nudzɔdzɔ sia ŋu o?"
  
  Patrick kɔ eƒe ŋɔti me. "Elabena míaƒe amegã metsɔ sededea na haɖe o, aƒenɔ."
  
  "Eye afi kae wò dɔtɔ le?" Eʋuʋu mo, gake nutsotsoa na wòɖo ŋku ŋkuɖodzinya si dziɖuɖua ŋlɔ si me Joe Carter bia taflatsedodo le eya ŋutɔ ƒe susuwo ta dzi nɛ. Ʋɔnudrɔ̃la la tsɔ mokaname sesẽ lé ŋku ɖe ʋɔnudrɔ̃ƒea me tɔwo ŋu. "Mekpɔe be ɖoɖowɔwɔ ƒe anyimanɔmanɔ sia nye nusi dzi ŋɔ ŋutɔ, aƒetɔwo, vevietɔ ne mietso nya me be yewoatsɔ nya ɖe ame aɖe ŋu evɔ kpeɖodzi sesẽ aɖeke mele esi be nusi wofi le esi ŋutɔŋutɔ o."
  
  "Milady, ne mate ŋui?" - Aɖaŋuɖola vɔ̃ɖi Watts groveled. "Wonya Aƒetɔ Perdue nyuie eye woŋlɔe ɖi be eke ɖe kesinɔnu vovovowo ŋu le eƒe mɔzɔzɔwo me, siwo dometɔ aɖewoe nye Dzɔgbese ƒe Akplɔ xɔŋkɔ si Nazitɔwo fi le Xexemeʋa II me. Etsɔ ŋkuɖodzinu geɖe siwo ŋu asixɔxɔ le le mawusubɔsubɔ kple dekɔnuwo gome la na blemanudzraɖoƒewo le xexeame godoo, eye Alexander Gãtɔ ƒe nusi ŋu woke ɖo nyitsɔ laa hã le eme. Ne asrafowo ƒe nyatakakaxɔlawo mete ŋu ke ɖe blemanu siawo ŋu le eƒe anyigbawo dzi o la, ekema ɖeko esia ɖo kpe edzi be ezã mɔzɔzɔ siawo tsɔ tsa ŋku le dukɔ bubuwo me."
  
  Oo gbeɖuɖɔ, Patrick Smith susui.
  
  "Meɖe kuku, aƒenɔ, ɖe mate ŋu agblɔ nya aɖea?" Col. Ebia Yimena, eye ʋɔnudrɔ̃la la tsɔ asiwɔwɔ ɖe nya dzi ɖe mɔ nɛ. "Ne menye ŋutsu sia fi míaƒe Aɖaka la o, abe alesi dɔwɔlawo ƒe ƒuƒoƒo blibo aɖe si tso Aksum ka atam ene la, aleke wòate ŋu abu le esi?"
  
  "Aƒetɔ Perdue yea? Àdi be yeaɖe nya sia me tsitotsitoa? "- bia ʋɔnudrɔ̃la la.
  
  "Abe alesi megblɔe va yi ene la, mɔzɔzɔ bubu aɖe nɔ mía yome tim. Aƒenɔ, ƒã hafi mesi kple nye agbe, gake emegbe Potpourri tsaɖilawo ƒe ƒuƒoƒoa va xɔ Aɖaka la, si menye Nubabla ƒe Aɖaka ŋutɔŋutɔ o," Perdue ɖe eme.
  
  "Eye wo katã woku. Eyata afikae blemanu la le?" - bia nufialagã dovevienu la. Imru, si dze abe ɖe wòtsi dzimaɖi le nusi bu ta ene. Ʋɔnudrɔ̃la la ɖe mɔ na ŋutsuawo be woaƒo nu faa zi alesi wole ɖoɖo nu abe alesi nyɔnua de se na wo ene ko.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Wokpɔe zi mamlɛtɔ le woƒe aƒe gã si le Djibouti, Nufialagã, hafi woyi mɔzɔzɔ aɖe dzi kple mía kple nye dɔwɔhatiwo be míalé ŋku ɖe agbalẽ xatsaxatsa aɖewo siwo tso Greece ŋu. Wozi mí dzi be míafia mɔ wo, eye afimae wònɔ..."
  
  Amenutsola la tso nya me vevie be: "Afikae nèwɔ wò ŋutɔ wò ku le." "Mehiã be magblɔ nya aɖeke wu ema o, aƒenɔ. Woyɔ MI6 va teƒea be woalé Aƒetɔ Perdue, gake wokpɔe be "eku" eye be Italytɔ siwo nɔ mɔzɔzɔa me la ku. Ðe meto nyateƒe, Dɔwɔla Tɔxɛ Smith?"
  
  Patrick dze agbagba be yemalé ŋku ɖe Perdue ŋu o. Eɖo eŋu kpoo be: "Ẽ."
  
  "Nukatae awɔ aʋatso eƒe ku be woagalée o ne naneke mele esi wòaɣla o?" - senyala la yi edzi. Perdue di vevie be yeaɖe yeƒe nuwɔnawo me, gake yiyi ɖe Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo ƒe dramawo katã me eye wòɖo kpe edzi be woawo hã gakpɔtɔ li la me kɔ akpa be wòahe susu ɖa le eŋu.
  
  "Milady, ɖe mate ŋui?" Harry Webster tso tso eƒe zikpui dzi mlɔeba.
  
  Egblɔ kple ŋudzedzekpɔkpɔtɔe be: "Yi ŋgɔ," elabena senyala si ʋlia eta la megblɔ nya aɖeke haɖe o.
  
  "Maɖo aɖaŋu be míawɔ ɖeka le mɔ aɖe nu na nye asisi, elabena edze ƒã be do geɖe le nya sia me. Kpeɖodzi ŋutɔŋutɔ aɖeke meli si tsi tre ɖe nye asisi ŋu le esi wòɣla ŋkuɖodzinu siwo wofi ta o. Gawu la, ame aɖeke mele afima si ate ŋu aɖi ɖase be egblɔ nyatakaka ɖesiaɖe si ku ɖe ŋkutsaladɔ ŋu na yewo ŋutɔŋutɔ o." Etɔ vie be yeatsɔ yeƒe ŋkume ana Asrafowo ƒe Nyatakaka Dɔwɔƒe me tɔ ɖesiaɖe si nɔ afima 6 Emegbe ekpɔ Perdue.
  
  Eyi edzi be: "Aƒetɔwo, aƒenɔ, ne nye asisi ɖe mɔ nam la, madi be mawɔ aʋatsokaka ƒe nubabla."
  
  Perdue ƒe mo nɔ dzɔdzɔe, gake eƒe dzi nɔ ƒoƒom. Edzro emetsonu sia me tsitotsito kple Harry ŋdi ma, eyata enya be yeate ŋu aka ɖe yeƒe senyala si xɔ ŋgɔ dzi be wòawɔ nyametsotso nyuitɔwo. Ke hã, eva nɔ nye lãmekawo dzim. Togbɔ be ele alea hã la, Perdue lɔ̃ ɖe edzi be ɖeko wòle be yewoagblẽ wo katã ɖi kple dzomavɔ sue aɖe alesi yewoate ŋui. Mevɔ̃na be woaƒo ye ɖe yeƒe nu gbegblẽ wɔwɔwo ta o, gake mɔkpɔkpɔ si nye be yeanɔ gaxɔ me ƒe geɖe mɔnukpɔkpɔ manɔmee be yeato nu yeyewo vɛ, awɔ numekuku, eye vevietɔ wu la, yeatsɔ Joseph Karsten ade teƒe si ye wòle la mevivina le mɔ aɖeke nu o.
  
  Ʋɔnudrɔ̃la la tsɔ eƒe asiwo ƒo ɖe kplɔ̃a dzi gblɔ be: "Enyo." "Nɔnɔme kawoe le amesi ŋu wotsɔ nya ɖo ƒe nɔnɔmewo me?"
  
  
  9. 9.
  Amedzro
  
  
  "Aleke nyadɔdrɔ̃a nɔ?" Nina bia nya Sam to Skype dzi. Le megbe nɛ la, ete ŋu kpɔa agbalẽdzraɖoƒe siwo dze abe ɖe nuwuwu meli na o ene siwo dzi blemanuwo kple ŋutsu siwo do awu ɣiwo nɔ nu vovovowo ƒe ŋkɔwo ŋlɔm ɖo.
  
  Sam gblɔ esi wògbɔ gbɔdzɔe vie be: "Nyemese nya aɖeke tso Paddy alo Perdue gbɔ haɖe o, gake maka ɖe edzi be magblɔ nya yeye na mi ne Paddy yɔm ŋdɔ sia ko." "Ðeko wòdzɔ dzi nam be Paddy le afima kplii."
  
  "Nu ka ta?" eƒe mo ʋuʋu. Emegbe eko alɔgbɔnu kple dzidzɔ. "Zi geɖe la, Perdue xaa amewo ɖe eƒe asibidɛ suea ŋu evɔ medzea agbagba gɔ̃ hã o. Mehiã be nàvɔ̃ ɖe eta o, Sam. Meda akɔ be azɔ azɔli faa evɔ mahiã be wòazã ami si wotsɔna tsia ami si wotsɔna tsia gaxɔ me le nutoa me gbeɖe o."
  
  Sam ko nu kplii, eye eƒe dzixɔse ɖe Purdue ƒe ŋutetewo ŋu kple eƒe fefe le Scotlandtɔwo ƒe gaxɔwo ŋu siaa do dzidzɔ nɛ. Esusui, gake malɔ̃ ɖe edzi sesĩe gbeɖe o, tsɔ kpe ɖe eŋu be wòagblɔe nɛ tẽ. Gake edi be yeawɔe.
  
  "Ɣekaɣie nètrɔ gbɔna ale be mate ŋu aƒle malt ɖeka na wò?" - ebiae.
  
  Nina ko alɔgbɔnu eye wòbɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeagbugbɔ nu na screen la. "Oo, ɖe nèsusum, Aƒetɔ Cleave?"
  
  Eko alɔgbɔnu henɔ ŋku lém ɖe eŋu ŋukpetɔe be: "Mègaƒo nu na ɖokuiwò o." Gake elɔ̃a ŋkuléle ɖe ŋutinyaŋlɔla dzetugbe la ƒe ŋku ɣiwo ŋu ake. Edzɔ dzi nɛ wu be eganɔ alɔgbɔnu kom ake. "Afikae Joanna le?"
  
  Nina trɔ ŋku ɖe megbe kabakaba, eƒe ta ƒe ʋuʋu nɔ agbe gbɔgbɔm ɖe eƒe ɖa doviviti didiawo me esime wonɔ dzodzom yi dzi kple eƒe ʋuʋu. "Enɔ afisia...lala...Joe!" - edo ɣli le afi aɖe le screen la dzi. "Va do gbe na wò lɔlɔ̃tɔ."
  
  Sam ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ eƒe ŋgonu ɖo eƒe asi dzi, "Ðe wògakpɔtɔ le nye kposɔ dzeani wɔnuku la yomea?"
  
  Nina tsɔ fefenyawo gblɔ be: "Ẽ, egasusuna kokoko be avu ƒe kposɔe nènye, xɔasi." "Gake elɔ̃ eƒe ƒudzisrafomegã wu. Babaa." Nina blu ɖe eta esi wònɔ exɔlɔ̃ Joan Earl, si nye ŋutinyafiala si kpe ɖe wo ŋu wokpɔ Alexander Gãtɔ ƒe kesinɔnua, si nɔ tetem ɖe eŋu la kpɔm.
  
  "Hi Sam!" Canadatɔ dzidzɔtɔa ʋuʋu asi nɛ.
  
  "Hey Joe, èle nyuiea?"
  
  Egblɔ be: "Mele ewɔm nyuie ŋutɔ, lɔlɔ̃tɔ." "Ènyaa, le gonyeme la, esia nye drɔ̃e si va eme. Mlɔeba mate ŋu akpɔ dzidzɔ ahazɔ mɔ, esime mele ŋutinya fiam!"
  
  "Ne míagblɔ fe si woxena ɖe nusi nèkpɔ ta o, alo?" eɖe ŋku ɖa.
  
  Eƒe alɔgbɔnukoko nu fa, eye ŋukeklẽ ƒe dzedzeme va xɔ ɖe eteƒe esi wònɔ ta ʋuʋum henɔ gbɔgblɔm le ɣlidodo me be, "Menya, alo? Mate ŋu akpɔ nye agbe to esia wɔwɔ me! Eye abe fetu ene la, mexɔ kayak xoxo aɖe si nyɔa gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ɖe ame me na nye tɔƒodede ƒe hayahaya ƒe dɔwɔƒea. Ɣeaɖewoɣi la, míedoa go ɖe tsia dzi be míakpɔ ɣe ƒe toɖoɖo ko, ènya, evɔ mekpea mí akpa be míaɖee afia o."
  
  Eko alɔgbɔnu henɔ gbe dom ɖa le ɖoɖoezizi me be Nina nagaxɔ dɔa ake be: "Eɖi nunya ŋutɔ." Edea ta agu na Joan, gake ate ŋu aflu ŋutsu. Abe ɖe wòle eƒe susuwo xlẽm ene la, eɖe abɔta heko alɔgbɔnu be, "Enyo, Sam, makplɔ wò atrɔ ayi Ðɔkta Gould gbɔ. Azɔ mido gbe na mi!"
  
  Ekɔ ŋkume ɖe dzi gblɔ be: "Bye-bye, Joe." Mawu nayra.
  
  "Se, Sam. Matrɔ ava Edinburgh le ŋkeke eve megbe. Mele aboyonu si míefi le kesinɔnua tsɔtsɔ na Alexandria ta la tsɔm vɛ, eyata susu aɖe anɔ mía si si ta míaɖu azã ɖo. Ðeko mele mɔ kpɔm be Purdue ƒe senyalawo ƒe ƒuƒoƒoa awɔ woƒe ŋutete katã ale be míate ŋu aɖu azã ɖekae. Negbe ɖe nèle dutanyanyuigbɔgblɔdɔ aɖe dzi ko hafi."
  
  Sam mete ŋu gblɔ dɔ si menye dziɖuɖua tɔ o si Perdue de nɛ be wòanya nu geɖe tso Karsten ƒe asitsatsa ƒe kadodowo ŋu alesi wòate ŋui o. Fifia la, ele be wòanɔ nya ɣaɣla me le ŋutsu eveawo ɖeɖeko dome. Eɖe abɔta be: "Ao, numekuku aɖewo ko le afisia kple afima." "Gake naneke mele vevie si ana nyemaxɔ pint ɖeka o."
  
  Egblɔ be: "Lɔlɔ̃e ŋutɔ."
  
  "Ekema ɖe nètrɔ yina Oban tẽa?" - Sam bia be.
  
  Eƒo eƒe ŋɔti. "Mènya o." Mele esia ŋu bum tso esime Reichtisusis megali fifia o."
  
  Eɖo ŋku edzi nɛ be: "Ènya be xɔ gã aɖe si me atsyɔ̃ɖoɖo le vie hã le tɔwò si le Edinburgh vavã." "Menye ŋutinya me mɔ̃ sesẽ si me gliwo kple xotutuwo le o, gake Jacuzzi fafɛ ŋutɔŋutɔ kple fridzi si me aha fafɛwo yɔ fũu le eme."
  
  Nina ko alɔgbɔnu esi wòdze agbagba abe ŋutsuvi ene be yeahee ava ye gbɔ. "Enyo, enyo, èna meka ɖe edzi. Ðeko nàkɔm tso yameʋudzeƒea eye nàkpɔ egbɔ be wò ʋua ƒe agbatsɔkeke ƒuƒlu. Fifia agba manyatalenuwo le asinye, togbɔ be menye agbatsɔla bɔbɔe hã."
  
  "Ẽ, mawɔe, nyɔnuvi. Ele nam be mayi, gake ɖe nàŋlɔ wò vavaɣia nam to asitelefon dzia?"
  
  Egblɔ be: "Mawɔe." "Ŋusẽ ɖe dziwò!"
  
  Hafi Sam nate ŋu atsɔ nya aɖe si do susu ɖa be yeatsɔ agbe Nina ƒe fefenya si wòwɔ le wo dome le adzame la, ewu dzeɖoɖoa nu. "Nu maɖinu!" - eƒo nu kple hũɖeɖe. "Ele be mawɔ kaba wu esia."
  
  Etso heɖo ta dzodoƒea be yeano biya. P.m. ga 9 kloe nye ema, gake etsi tre ɖe didi be yeaɖe fu na Paddy ŋu, henɔ kuku ɖem be woana nyatakaka yeye tso Perdue ƒe ʋɔnudɔdrɔ̃a ŋu. Etsi dzodzodzoe ŋutɔ le nya bliboa ŋu eye wòna wòhe ɖe megbe vie be yeaƒo ka na Paddy. Sam menɔ nɔnɔme aɖeke me be wòaxɔ nya vɔ̃ le zã sia me o, gake elé fu eƒe didi be yeakpɔ nɔnɔme gbegblẽ aɖe si ado tso eme.
  
  "Ewɔ nuku ŋutɔ be dzideƒo yɔa ŋutsu me ne elé biya ɖe asi, mèsusui oa?" ebia Breichladditch, amesi nɔ zikpui aɖe si le akpataa me le nuɖaƒea godo tututu dzi kuviatɔe. "Mesusu be maƒo ka na Paddy. Nukae nèsusu?"
  
  Avũ dzĩ gã la kpɔe ɖekematsɔlemetɔe eye wòti kpo yi gli la ƒe akpa si do ɖe gota le atrakpuiawo xa la dzi. Eƒu du blewuu yi awua ƒe nuwuwu kemɛ eye wògamlɔ anyi ake - le Nina, Sam kple Perdue ƒe foto ŋgɔ tututu le fukpekpe si me wodo le Medusa Kpe la didi vɔ megbe. Sam ƒo eƒe nuyiwo eye wòʋuʋu ta be, "Mesusu be àgblɔ nya ma." Ele be nàzu senyala, Bruich. Èka ɖe edzi ŋutɔ."
  
  Exɔ telefon la le ʋɔa ƒoƒo me teti. Kplɔ̃ aɖe si ƒo kpata la na wòɖiɖi eƒe biya kloe, eye wòɖe ŋku ɖe Bruich ŋu le vo me. "Ènya be esia ava emea?" - ebia kple gbe bɔbɔe, eye wònɔ ŋku lém ɖe ŋkumekpɔmɔ̃a me. Elé ŋku ɖe Bruich ŋu. "Èda ƒu. Menye Paddy ye nye esia o."
  
  "Aƒetɔ Chop?" ŋutsu si nɔ gota la ɖe kuku. "Taflatse mate ŋu agblɔ nya ʋɛ aɖewoa?"
  
  Sam ʋuʋu ta. Nɔnɔme aɖeke menɔ esi be wòaxɔ amedzrowo o. Gakpe ɖe eŋu la, amedzrowo ƒe adzamenyawo kple nusiwo wobia tso esi la doa dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Ŋutsua gaƒo ʋɔa ake, gake Sam tsɔ asibidɛ aɖe ɖo nu me, eye wòwɔ asi na eƒe avu be wòazi ɖoɖoe. Le esia ta la, ɖeko avu la trɔ heƒo eɖokui ɖe eme be yeadɔ alɔ̃.
  
  "Aƒetɔ Cleave, nye ŋkɔe nye Liam Johnson. Ŋutsua ɖe eme be: "Nye dɔwɔhatia do ƒome kple Aƒetɔ Perdue ƒe ahadzrala, Charles, eye nyatakaka aɖewo le asinye siwo ate ŋu adzɔ dzi na wò." Aʋa aɖe nɔ edzi yim le Sam ƒe ememe le eƒe akɔfafa kple eƒe didi be yeanya nu dome. Jeans kple soxwo koe wòdo ta la, menɔ nɔnɔme si nye be yeadze ame ɖɔʋu me o, gake ele nɛ be wòanya nya si Liam ŋutsu sia nɔ agbagba dzem be yeagblɔ.
  
  Sam do ɣli le eɖokui si be: "Lé ɖe asi." Enyo, mesusu be nye didi be manya nu la ɖu dzinye. Etsɔ mɔkpɔkpɔ ƒe hũɖeɖe ʋu ʋɔa. "Mido gbe na Liam."
  
  Ŋutsua ko alɔgbɔnu kple vɔvɔ̃ be: "Aƒetɔ Cleave, edzɔ dzi nam be medo go wò." "Taflatse mate ŋu age ɖe eme hafi ame aɖe nakpɔm le afisia?"
  
  Sam ɖo eŋu be: "Nyateƒee, esi mekpɔ dzesidegbalẽvi aɖewo vɔ la." Nyɔnu tsitsi eve siwo nye nyatoƒoetola to eƒe ŋgɔgbegbo ŋu, eye wòdze abe nyadzɔdzɔŋlɔla dzetugbe si ƒe mo kɔ, si me awu mele o la tɔtɔ ene esime wonɔ wo nɔewo ƒom. Edze agbagba be yemako nu o, ke boŋ eɖe ŋku ɖe wo ŋu.
  
  Liam ko alɔgbɔnu esi wònɔ wo kpɔm wole du dzi, eye wòtsɔ eƒe ID de asi na Sam be wòalé ŋku ɖe eŋu be: "Ena woʋuʋu kabakaba wu godoo." Esi alesi Liam ɖe eƒe gakotokua do goe kabakabae wɔ nuku na Sam ta la, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ewɔ dɔ ɖe edzi.
  
  Sam ƒo nu le ɣlidodo me, henɔ nuŋɔŋlɔ nyuiawo xlẽm, henɔ ŋku lém ɖe nyateƒenya sue siwo Paddy fiae be wòadi ŋu be: "Dzɔla/Dɔwɔla Liam Johnson, Dɔwɔƒe 2 lia, Britaintɔwo ƒe Nyatakaka Dɔwɔƒe, kple esiawo katã." "Enyo, xɔlɔ̃. Va ge ɖe eme."
  
  Liam gblɔ be: "Akpe na wò, Aƒetɔ Cleave," eye wòzɔ yi eme kabakaba, eye wònɔ ʋuʋum esi wònɔ ʋuʋum vie be yeaʋuʋu tsidzadza siwo mete ŋu ge ɖe eƒe peacoat me o la ɖa. "Mate ŋu atsɔ nye brolly la aɖo anyigbaa?"
  
  Sam tsɔe na eye wòtsɔe ƒo ɖe awudziwui tɔxɛ aɖe dzi ale be wòate ŋu atso ɖe eƒe rababa-ba dzi be: "Ao, matsɔ esia." "Àdi be yeano biya?"
  
  Liam ɖo eŋu kple dzidzɔ be: "Akpe geɖe na wò."
  
  "Nyateƒea? Sam ko alɔgbɔnu esi wòɖe ze aɖe do goe le fridzi me be: "Nyemenɔ mɔ kpɔm na esia o."
  
  "Nu ka ta? Irelandtɔ afãe menye, ènya," Liam tsɔ fefenyawo gblɔe. "Matsɔ dzideƒo agblɔ be míate ŋu ano aha wu Scotlandtɔwo gbesiagbe."
  
  Sam ƒo fefe kplii be: "Wolɔ̃ ɖe kuxi dzi, xɔ̃nye." Ekpe eƒe amedzroa be wòanɔ anyi ɖe lɔlɔ̃zikpui si wòdzra ɖo ɖi na amedzrowo la dzi. Ne wotsɔe sɔ kple zikpui etɔ̃ tɔ, si me Sam nɔa zã geɖe wu le eƒe aba dzi la, zikpui eve tɔa sesẽ wu sã eye mesena le eɖokui me be amewo le eme abe esi do ŋgɔ ene o.
  
  "Ekema, nukae nèva afisia be yeagblɔ nam?"
  
  Esi Liam kɔ eƒe ŋɔti me la, kasia wòva nɔ vevie dom nu keŋkeŋ. Esi wòdze abe ɖe wòtsi dzi ŋutɔ ene la, eɖo eŋu na Sam kple gbe si fa wu. "Wò numekukua va ɖo mía ŋkume, Aƒetɔ Cleave. Dzɔgbenyuietɔe la, melée enumake elabena mewɔa nu kpata ne meʋuʋu."
  
  Sam ƒo nu le ɣlidodo me be: "No shit," eye wòno tsi didi ʋɛ aɖewo be yeatsɔ aɖe dzimaɖitsitsi si nɔ eme be yeke ɖe ye ŋu bɔbɔe nenema la dzi akpɔtɔ. "Mekpɔ esia esime nènɔ tsitre ɖe nye aƒea ƒe agbo nu. Ènye amesi léa ŋku ɖe nu ŋu vevie eye nèwɔa nu ɖe esia ŋu kaba. Meto nyateƒea?"
  
  Liam ɖo eŋu be: "Ẽ. "Esia tae mede dzesii enumake be dedienɔnɔ ƒe sedzidada aɖe le míaƒe kplɔla gãwo dometɔ ɖeka, Joe Carter, si nye MI6 ƒe tatɔ ƒe nyatakaka siwo dziɖuɖua da asi ɖo me ɖo."
  
  "Eye nèva afisia be yeana nya mamlɛtɔ be yeaxɔ fetu, ne menye nenema o la, àɖe amesi nuvlowɔla la nye afia avu siwo xɔa nyatakaka ɣaɣlawo, alo?" Sam ƒo nu kple hũɖeɖe. "Mɔnu aɖeke mele asinye be maxe fe na amedzidzelawo o, Aƒetɔ Johnson, eye nyemelɔ̃a ame siwo medoa go va gblɔa nya si wodi ko o. Ekema nukae nèdi be mawɔ, be maɣlae?"
  
  Liam tsɔ ɣlidodo sesĩe be: "Èse egɔme vodadatɔe, Sam," eye eƒe nuwɔna ɖee fia Sam enumake be yemefa tu abe alesi wòdze ene o. Eƒe ŋku damawo nɔ keklẽm, eye dziku nɔ bibim le esi wotsɔ nya ɖe eŋu be ewɔ nu maɖinu mawo ta. "Eye ema koe nye susu si ta maɖe mɔ vlododo sia nato eme. Katolikotɔe menye eye míate ŋu atsɔ nya ɖe amesiwo doa vlo mí le fɔmaɖimaɖi kple manyamanya ta o. Mienyam o, gake mele egblɔm na mi fifia be nyemeva afisia be maʋuʋu mi o. Yesu Kristo, meƒo esia ta!"
  
  Sam megblɔ be alesi Liam wɔ nui la do vɔvɔ̃ na ye ŋutɔŋutɔ o, gake le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, ekpɔe be yeƒe susua, togbɔ be womate ŋu ase egɔme o hã la, mesɔ o hafi ɖe mɔ na ŋutsua be wòagblɔ eƒe nyaa nyuie. Egblɔ na eƒe amedzroa be: "Meɖe kuku, Liam." "Esɔ be nèdo dziku ɖe ŋunye."
  
  "Ðeko ɖeɖi te ŋunye ale gbegbe be amewo tsɔa nuwo tso ŋunye. Mexɔe se be etsɔa gbea kpena ɖe eŋu. Gake mina míaɖe ema ɖa eye magblɔ nusi le edzi yim na wò. Esi woɖe Aƒetɔ Perdue tso nyɔnua ƒe aƒeme vɔ la, Britaintɔwo ƒe Nyatakaka Dɔwɔƒegã de se be woawɔ dedienɔnɔ ƒe ɖoɖo sesẽwo. Mesusu be Joe Carter gbɔe wòtso," eɖe eme. "Gbã la, nyemete ŋu se nusi ate ŋu ana Carter nawɔ nu alea gɔme o, mele kuku ɖem na wò be nàtsɔe ake, na dukɔmevi tsɛ aɖe si ɖeko wòdzɔ be enye kesinɔtɔ. Enyo, menye dzodzroe mewɔa dɔ na nyatakakaxɔƒe o, Aƒetɔ Cleave. Mete ŋu kpɔa nuwɔna siwo ŋu ɖikeke le le kilometa ɖeka ƒe adzɔge, eye alesi ŋutsu ŋusẽtɔ aɖe abe Carter ene wɔ nui ɖe nyateƒe si wònye be Aƒetɔ Perdue le agbe eye wònyo ŋu la ƒo nu nam le mɔ gbegblẽ nu, ènyaa? " .
  
  "Mese nusi nèdi be yeagblɔ gɔme. Nublanuitɔe la, nanewo li nyemate ŋu aɖe afia tso numekuku si wɔm mele le afisia ŋu o, Liam, gake mate ŋu aka ɖe edzi na wò be kakaɖedzi le ŋuwò bliboe ɖe seselelãme ɖikeke ma si le mewò la ŋu."
  
  "Kpɔ ɖa, Aƒetɔ Cleave, menye be maɖe nyatakakawo ɖa le ŋuwò o, gake ne nusi nènya, nusi mèle gbɔgblɔm nam o do ƒome kple dɔwɔƒe si mewɔa dɔ na ƒe fɔmaɖimaɖi la, ke ele be manya," Liam te tɔ ɖe edzi. "To hell with Carter ƒe ɖoɖowo, mele nyateƒea dim."
  
  
  10. 10.
  Cairo
  
  
  Le Cairo ƒe dziŋgɔli si me dzo le te la, luʋɔwo nɔ ʋuʋum, menye le hakpanya ƒe gɔmesese nu o, ke boŋ le mawuvɔvɔ̃ ƒe seselelãme si nye be nane vɔ̃ɖi aɖe le zɔzɔm to xexeame katã, hele dzadzram ɖo be yeatɔ dzo xexeame, abe asi si lé ahuhɔ̃e si lolo wu ene dzogoe nyuitɔ kple didime si sɔ be wòatɔ dzo ameƒomea. Gake ame kɔkɔewo kple wo yomedzela wɔnuteƒewo ƒe takpekpe siawo siwo yia edzi ɣeaɖewoɣi la lé tɔtrɔ wɔnuku aɖe me ɖe asi le woƒe ɣletivimefakalawo ƒe axial precession me. Blema ʋuƒomevi siwo wokpɔ ta na dedie le adzamehabɔbɔwo me la lé woƒe ɖoƒe me ɖe asi le woawo ŋutɔ tɔ dome to wo tɔgbuiwo ƒe kɔnuwo ta kpɔkpɔ me.
  
  Gbã la, elektrikŋusẽ ƒe nutsotso kpata la kpe fu le Lebanon nɔlawo ŋu, gake esime mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo nɔ agbagba dzem be yewoake ɖe nusi gbɔ wòtso ŋu la, nyadzɔdzɔwo va tso du bubuwo me le dukɔ bubuwo me be elektrikŋusẽ hã do le afima, si na zitɔtɔ tso Beirut va ɖo Mecca. Le ŋkeke ɖeka me la, nyatakakawo do tso Turkey, Iraq kple Iran ƒe akpa aɖewo be elektrikŋusẽ ƒe nutsotso si womeɖe o la le gbegblẽ hem vɛ. Fifia viviti do le Cairo kple Alexandria, siwo nye Egipte ƒe akpa aɖewo hã, si zi ŋutsu eve siwo tso ɣletivimefakalawo ƒe towo me dzi be woadi teƒe bubu si menye elektrikŋusẽdɔwɔƒea ƒe kadodoa o.
  
  "Èka ɖe edzi be Xexlẽdzesi Adrea dzo le ɣletinyigba dzia?" Penekal bia eƒe dɔwɔhati Ofa be.
  
  Ofa ɖo eŋu be: "Meka ɖe edzi alafa ɖeka le alafa me, Penekal." "Wò ŋutɔ kpɔe ɖa." Esia nye tɔtrɔ gã aɖe si axɔ ŋkeke ʋɛ aɖewo ko!"
  
  "Ŋkekewo? Ðe wò tagbɔ gblẽa? Esia manya wɔ o!" Penekal ɖo eŋu, eye wògbe eƒe dɔwɔhati ƒe nufiafiaa keŋkeŋ. Ofa kɔ asi fafɛ aɖe ɖe dzi eye wòʋuʋui le dziɖeɖi me. "Va nɔvinye. Ènya be naneke mate ŋu adzɔ na dzɔdzɔmeŋutinunya alo Mawu o. Ame ɖeka tɔe nye evelia ƒe nukunu."
  
  Esi Penekal trɔ dzime ɖe eƒe dzikudodo ta la, eɖe hũ eye wòwɔ dzesi na Ofa be wòatsɔe akee. "Menya. Menya. Ðeko wòle nenema..." egbɔ ya dzimagbɔɖitɔe. "Womegblɔ kpɔ be nudzɔdzɔ sia tɔgbe dzɔ kpɔ o. Ðewohĩ mele vɔvɔ̃m be nya sia nye nyateƒe, elabena dziƒonu ɖeka ƒe tɔtrɔ le eƒe tsatsam evɔ mado kplamatse ehatiwo ƒe susu o la dzi ŋɔ kura."
  
  Ofa ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Menya, menya." Ŋutsu eveawo siaa xɔ ƒe blaade kple edzivɔ, gake woƒe ŋutilã gakpɔtɔ le lãmesẽ me ŋutɔ eye tsitsi ƒe dzesi ʋɛ aɖewo koe nɔ woƒe mo. Wo ame evea siaa nye ɣletiviŋutinunyalawo eye Theon si tso Alexandria ƒe nufiafiawo koŋue wosrɔ̃, gake woxɔ egbegbe nufiafiawo kple nufiafiawo hã nyuie, eye wonɔa tsatsam kple ɣletiviŋutinunya yeyewo kple nyadzɔdzɔ siwo katã tso dzɔdzɔmeŋutinunyalawo gbɔ le xexeame godoo. Gake le woƒe egbegbe sidzedze si woƒo ƒu godo la, amegãɖeɖi eveawo lé blema toawo ƒe kɔnyinyiwo me ɖe asi, eye esi wonɔ dziƒowo srɔ̃m le dzitsinya me la, wobu dzɔdzɔmeŋutinunya kple gliwo siaa ŋu. Zi geɖe la, ŋkuléle ɖe nyati eveawo ŋu le mɔ si wotsaka nu naa titinanya nyui aɖe sua wo si be woatsɔ nukunuwɔwɔ kple susuŋudɔwɔwɔ aƒo ƒui, si kpena ɖe wo ŋu wotrɔa asi le woƒe nukpɔsusuwo ŋu. Kokooko.
  
  Penecal tsɔ asi si nɔ ʋuʋum le ŋkumekpɔmɔ̃a ƒe mɔ̃a dzi la he blewuu ɖa le ŋkumekpɔmɔ̃ sue si me wònɔ ŋku lém ɖo la ŋu, eye eƒe ŋkuwo gakpɔtɔ nɔ ŋgɔ yim le movidzɔdzɔ ta. Mlɔeba la, etrɔ dze ŋgɔ Ofa, eƒe nu ƒu eye eƒe dzi nɔ ƒoƒom. "Meka atam na mawuwo. Esia dzɔna le míaƒe agbenɔɣi. Nye hã nyemate ŋu ake ɖe ɣletivi la ŋu o, xɔ̃nye, afi ka kee meɖadi o."
  
  Ofa fa konyi esi wòɖiɖi ŋku ɖe anyi nublanuitɔe be: "Ɣletivi ɖeka ge." "Míele xaxa me."
  
  "Diamond ka ƒomevie nye esia le Salomo ƒe Se nu?" - Bia Penekal be.
  
  "Melé ŋku ɖe eŋu xoxo. Esiae nye Rhabdos," Ofa gblɔ kple ŋgɔdonya, "akaɖi si klẽna."
  
  Penekal aɖe si tɔtɔ la kli nu yi woƒe ŋkuléleɖenuŋuxɔ si le Hathor Xɔ si le Giza ƒe dzisasrã 20 lia dzi ƒe fesre nu. Woate ŋu akpɔ Cairo dugã gã la tso dziƒo, eye le wo te la, Nil-tɔsisi si le da dam abe tsi blɔ ene to dua me. Eƒe ŋku ɣi xoxoawo lé ŋku ɖe du si le ete la ŋu eye emegbe wòke ɖe yamenutome si me kɔ si keke ta le fli si ma xexeame kple dziƒo dome la ŋu. "Míenya ɣeyiɣi si me wodze anyia?"
  
  "Menye nyateƒee o." Le nuŋlɔɖi siwo meŋlɔ nu la, esia anya dzɔ le Kuɖagbe kple egbe dome. Esia fia be Rhabdos dze anyi le gaƒoƒo blaetɔ̃ vɔ eve siwo va yi me," Ofa de dzesii. "Ðe wòle be míagblɔ nya aɖe na dua me hamemegãwoa?"
  
  Penekal ƒe gbegbe kaba va gblɔ be: "Ao." "Haɖe o. Ne míegblɔ nya aɖe si na kekeli klẽ ɖe nusi tututu míele dɔwɔnu sia zãm na dzi la, woate ŋu akaka mí bɔbɔe, atsɔ ƒe akpe geɖe ƒe ŋkuléleɖenuŋu ɖe asi."
  
  Ofa gblɔ be: "Mekpɔe." "Mexɔ ŋgɔ na Osiris ɣletivihatsotsowo xɔxɔ ƒe ɖoɖoa tso yamenutomekpɔƒe sia kple yamenutomekpɔƒe sue aɖe si le Yemen. Ame si le Yemen la akpɔ ɣletivi siwo le tu dam ne míate ŋu awɔ ema le afisia o, ale be míate ŋu anɔ ŋku lém ɖe eŋu."
  
  Ofa ƒe telefon la ɖi. Edo taflatse hedo go le xɔa me, eye Penekal bɔbɔ nɔ eƒe kplɔ̃ ŋu nɔ nɔnɔmetata si le eƒe screensaver dzi kpɔm wònɔ zɔzɔm to yamenutome, si na wòdze abe ɖe wòle dzodzom le ɣletivi siwo wòlɔ̃ vevie la dome ene. Esia nana eƒe nuwɔna fa ɣesiaɣi, eye ɣletiviwo ƒe yiyi gbugbɔgagblɔ le alɔ̃dɔdɔ me na ŋugbledede ƒe nɔnɔme aɖe nɔ esi. Gake ɖikeke mele eme o be ɣletivi adrelia ƒe bu le ɣletivihatsotso si nye Leo ƒe golɔgoewo me na wòdɔ alɔ̃ o. Ese Ofa ƒe afɔɖeɖewo ge ɖe xɔa me kabakaba wu alesi wodo le xɔa me.
  
  "Penecal!" - eɖe hũ, mete ŋu nɔ te ɖe nyaƒoɖeamenua nu o.
  
  "Nu kae nye esia?"
  
  "Ðeko mexɔ gbedasi aɖe tso míaƒe ame siwo le Marseille, le yamenutomekpɔƒe si le Mont Faron tame, si te ɖe Toulon ŋu la gbɔ teti koe nye ema." Ofa nɔ gbɔgbɔm sesĩe ale gbegbe be ŋutete meganɔ eŋu be wòayi edzi o hena ɣeyiɣi kpui aɖe. Ele be exɔlɔ̃a naƒo asi nɛ vie be wòagbɔ ya gbã. Esi ame tsitsi si wɔ kaba la nya gbɔgbɔ ko la, eyi edzi. "Wogblɔna be gaƒoƒo ʋɛ aɖewoe nye esi va yi la, wokpɔ nyɔnu aɖe wòhe ɖe ati ŋu le Franseawo ƒe aƒe gã aɖe me le Nice."
  
  Penekal ɖo eŋu be: "Esia dzi ŋɔ ŋutɔ, Ofa." "Nyateƒee, gake nukae do ƒome kpli wò si wòva hiã be nàƒo ka tso eŋu?"
  
  Efa avi be: "Enɔ ʋuʋum le ka si wotsɔ hemp wɔ dzi." Egbɔ ya sesĩe be: "Eye kpeɖodzie nye si be esia nye nusi ŋu míetsi dzi ɖo vevie." "Aƒea nye bubume aɖe si ŋkɔe nye Baron Henri de Martin, si xɔ ŋkɔ le eƒe daimɔnd nuƒoƒoƒu ta."
  
  Penekal lé nu nyanyɛ aɖewo, gake mete ŋu tsɔ eve kple eve ƒo ƒui o vaseɖe esime Ofa wu eƒe ŋutinyaa nu. "Penecal, Baron Henri de Martin ye nye Celeste tɔ!"
  
  Esi Egiptetɔ tsitsi tsɛ la ɖe asi le didi be yeayɔ ŋkɔ kɔkɔe ʋɛ aɖewo ŋu kaba le dzidziƒoame ta la, etsɔ asi tsyɔ nu nu. Nyateƒenya siawo siwo dze abe ɖe wodzɔ le vome ene la kpɔ ŋusẽ gã aɖe ɖe nusiwo wonya kple nusiwo wodze dzi. Ne míagblɔe tututu la, esiawo nye nuxlɔ̃amedzesi siwo fia be ɖeɖefia ƒe nudzɔdzɔ aɖe le aƒe tum. Womeŋlɔe kura o alo xɔe se kura be enye nyagblɔɖi o, gake enye Fia Salomo ƒe kpekpewo ƒe akpa aɖe, si fia nyanu la ŋutɔ ŋlɔ ɖe agbalẽ ɣaɣla aɖe si me amesiwo le Ofar kple Penekal ƒe kɔnyinyiwo me koe nya la me.
  
  Agbalẽxatsaxatsa sia ƒo nu tso dziƒonudzɔdzɔwo ŋuti nyagblɔɖila vevi siwo gɔme woɖe le apokrifa me ŋu. Naneke megblɔ le codex la me kpɔ be nusia ava eme o, gake ne míetsɔ nya siwo Salomo ŋlɔ le nya sia me kpɔ la, ɣletivi si le gegem kple afɔku siwo kplɔe ɖo la menye nusi dzɔ le vome ko o. Wokpɔ mɔ be amesiwo wɔ ɖe kɔnyinyia dzi eye woate ŋu akpɔ dzesiawo la axɔ na ameƒomea ne wokpɔ dzesi si nye dzesi.
  
  "Ðo ŋku edzi nam be, wo dometɔ kae ku ɖe ka siwo wotsɔ ƒo ƒu tso hemp me ŋu?" - ebia Ofa tsitsi nuteƒewɔla, si nɔ nuŋlɔɖiawo ʋuʋum xoxo be yeadi ŋkɔa. Esi wòŋlɔ ŋkɔa ɖe ɣletivi si ge va yi la te vɔ la, efɔ mo dzi ʋui. "Onoskelis" ƒe ŋkɔ.
  
  Penekal ʋuʋu ta le dzimaxɔse ta gblɔ be: "Mewɔ mo yaa keŋkeŋ, xɔ̃nye xoxo." "Esia fia be Masontɔwo ke ɖe atikeŋutinunyala aɖe ŋu, alo nɔnɔme si vɔ̃ɖi wu - Adzetɔ aɖe le mía si!"
  
  
  wuiɖɛkɛ
  Lãgbalẽ si wotsɔ lãgbalẽ wɔe
  
  
  
  Amiens, si le France
  
  
  Abdul Raya dɔ alɔ̃ nyuie, gake drɔ̃e aɖeke menɔ esi o. Mese egɔme kpɔ o, gake menya alesi wòle be woazɔ mɔ ayi teƒe siwo womenya o alo akpɔ nusiwo mele dzɔdzɔme nu o siwo do ƒome kple drɔ̃ewulawo ƒe nugbeɖoɖo ƒe kawo o. Drɔ̃e baɖawo meva srãe kpɔ gbeɖe o. Mete ŋu xɔ alɔ̃dɔdɔ le zã me ŋutinya dziŋɔ siwo ame bubuwo gblɔna dzi se le eƒe agbe me kpɔ o. Menyɔ fifia kple vɔvɔ̃, ʋuʋu le vɔvɔ̃ ta, alo gakpɔtɔ nɔ ʋuʋum le dzomavɔ ƒe xexe si le eƒe ŋkume megbe ƒe vɔvɔ̃ nyɔŋua ta gbeɖe o.
  
  Gbeɖiɖi ɖeka kolia si nɔ eƒe fesre godoe nye eƒe aƒelika siwo le anyigbaxɔdzoa dzi ƒe dzeɖoɖo si me mekɔ o esime wonɔ anyi ɖe gota nɔ wein nom le aɖabaƒoƒo gbãtɔ siwo kplɔ zãtitina ɖo me. Woxlẽ nu tso nukpɔkpɔ dziŋɔ si wòle be Franseawo ƒe baron dahe la nado dzi esime wòtrɔ gbɔ va aƒeme le fiẽ si do ŋgɔ me va ke ɖe srɔ̃a ƒe kuku si biã la ŋu le woƒe xɔ gã si le Entrevaux le Var Tɔsisi to la ƒe dzodoƒe ŋu. Ne ɖe wonya be nuwɔwɔ nyɔŋu si gbɔ esia tso la hã gbɔ ya ma ke.
  
  Le eƒe fesre te la, eƒe aƒelika ameŋubulawo ƒo nu kpoo, gake le mɔ aɖe nu la, Raya te ŋu se woƒe nya ɖesiaɖe, esime wònɔ alɔ̃ dɔm gɔ̃ hã. Esi wònɔ to ɖom, nɔ nya siwo wogblɔ la ŋlɔm ɖi, nɔ tɔdzisasrã si le tsia dzi si te ɖe xɔxɔnua ŋu ƒe ɖiɖi ŋu la, eƒe susu dzra wo katã ɖo ɖe susu me. Emegbe ne ehiãe la, Abdul Raya ate ŋu aɖo ŋku nyatakakaawo dzi ne ehiãe. Nusita mefɔ le woƒe dzeɖoɖoa megbe o enye be enya nyateƒenyawo katã xoxo, evɔ megblɔ woƒe tɔtɔ alo Europa ƒe akpa mamlɛa ƒe tɔtɔ, amesiwo se nu tso daimɔnd fifi le baron ƒe gaxɔ me kple aƒedzikpɔla wuwu dziŋɔ la ŋu o .
  
  Gbeƒãɖelawo le television dɔwɔƒe gãwo katã ka nya ta tso atsyɔ̃ɖonu "nuƒoƒoƒu gã" si wofi le baron ƒe nudzraɖoƒewo ŋu, eye be gaxɔ si me wofi Celeste le la nye eneawo dometɔ ɖeka ko, siwo katã woɖe kpe xɔasi kple daimɔnd siwo yɔ fũ kple... home of an aristocrat.Le dzɔdzɔme nu la, nyateƒe si wònye be nusiawo dometɔ aɖeke menye nyateƒe o la nye nusi ame aɖeke menya o negbe Baron Henri de Martin ko, amesi wɔ srɔ̃a ƒe ku kple adzodada si gbɔ womekpɔ haɖe o ŋudɔ tsɔ bia ga home si le ɖoɖo nu tso nugblẽfexehawo si eye wòxɔ ga si woxe ɖe eta srɔ̃a ƒe ɖoɖo Wometsɔ nya aɖeke ɖe Baron la ŋu o, elabena alibi si wotsɔ gayibɔ wɔe nɔ esi na Madame Chantal ƒe kuɣi, si na wòkpɔ egbɔ be yenyi kesinɔnu aɖe ƒe dome. Mlɔetɔae nye ga home si ana wòado le fe me. Eyata, le essence, Madame Chantal nye nusianu - ɖikeke mele eme o be, ekpe ɖe srɔ̃a ŋu wòƒo asa na gaxɔmenɔnɔ.
  
  Wo katã wonye nukokoedonamenya vivi aɖe si gɔme Baron la mase gbeɖe o. Gake le nudzɔdzɔa ƒe dzidziƒoame kple ŋɔdzinuwɔwɔ megbe la, enɔ nɔnɔme siwo ƒo xlã nudzɔdzɔa ŋu bum. Menya be srɔ̃a xɔ Celeste kple kpe sue eve bubuwo le yeƒe gaxɔ me o, eye wònɔ eƒe ahɔhɔ̃ ʋuʋum henɔ agbagba dzem be gɔmesese nanɔ eƒe ku si mebɔ o ŋu. Mewu eɖokui le mɔ aɖeke nu o, eye ne ɖe wòwu eɖokui le didiƒe gɔ̃ hã la, anye ne Chantal atɔ dzo eɖokui gbeɖe o, le amewo katã dome!
  
  Esi wòkpɔ Louise, si nye Chantal ƒe kpeɖeŋutɔ, si ƒe aɖe lã eye wògbã ŋku ko hafi wòkpɔe be menye ameɖokuiwuwue ye srɔ̃ ƒe ku nye o. Kpovitɔwo lɔ̃ ɖe edzi, gake womenya afisi woadze amewuwu nyɔŋu sia tɔgbe ŋuti numekuku gɔme tsoe o. Tso ɣemaɣi la, woxɔ Louise ɖe tagbɔdɔlélawo ƒe dɔwɔƒe le Paris Susuŋutinunyalawo ƒe Dɔwɔƒe, afisi wòle be wòanɔ be woadoe kpɔ, gake ɖɔkta siwo katã do goe la ka ɖe edzi be eƒe tagbɔ gblẽ, be ɖewohĩ eya gbɔe amewuwuawo tso eye... amedzidzedze siwo kplɔe ɖo.lã eɖokui ƒe ŋutilã.
  
  Exɔ nyadzɔdzɔwo ƒe tanyawo le Europa katã, eye television dɔwɔƒe sue aɖewo siwo le xexeame ƒe akpa bubuwo hã ɖe nudzɔdzɔ wɔnuku sia fia. Le ɣeyiɣi sia me la, Baron la gbe gbebiame aɖeke, eye wòyɔ eƒe nuteƒekpɔkpɔ dziŋɔ la be eya tae wòhiã be wòanɔ adzɔge tso amewo ƒe ŋkume.
  
  Aƒelikaawo se le wo ɖokui me mlɔeba be zã me ya fafɛa le ŋusẽ kpɔm ɖe yewoƒe akɔfafa dzi akpa eye wotrɔ yi woƒe xɔ me. Nusi susɔ koe nye tɔsisi aɖe si le du dzi ƒe ɖiɖi kple avu si le didiƒe ʋĩ ƒe ɣlidodo ɣeaɖewoɣi. Ɣeaɖewoɣi la, ʋu aɖe nɔa mɔ xaxɛ si le xɔa ƒe akpa kemɛ la dzi nɔa ʋuʋum toa afima hafi gblẽa ɖoɖoezizi ɖi.
  
  Kasia Abdul nyɔ kple susu si me kɔ. Menye gɔmedzedzee o, gake didi enumake be yeanyɔ na wòʋu ŋku. Elala heɖo to, gake naneke meli si ate ŋu anyɔe o negbe sidzenu adelia ƒomevi aɖe ko. Egiptetɔ adzodala la amama eye ɖeɖi te eŋu la, ezɔ yi eƒe xɔdɔme ƒe fesre nu. Esi wòkpɔ dziŋgɔli si me ɣletiviwo le zi ɖeka la, ese nusita wobia tso esi be wòadzo le eƒe drɔ̃ea me la gɔme.
  
  Eƒo nu le ɣlidodo me be: "Ame bubu le gegem," esime eƒe ŋku siwo le dodom la nɔ ɣletivi si le tu dam la ƒe gege kabakaba la yome, eye le susu me nɔ dzesi dem ɣletivi siwo ƒo xlãe ƒe nɔƒe si gogo. Abdul ko alɔgbɔnu. "Nu sue aɖe koe susɔ, eye xexeame ana wò didiwo katã nava eme. Woado ɣli ahaɖe kuku na ku."
  
  Etrɔ le fesrea nu esi fli ɣia bu ɖe adzɔge ko. Le eƒe xɔdɔme ƒe viviti me la, ezɔ yi atiɖaka xoxo si wòtsɔna yia afisiafi, si wotsɔ lãgbalẽ ka gã eve siwo do ƒome le ŋgɔgbe la blae la gbɔ. Akpa sue aɖe si le akpata me, si wotu ɖe titina le ʋɔtru si le eƒe fesre tame la dzi koe na kekeli ge ɖe eƒe xɔa me. Woklẽ ɖe eƒe ŋutilã tsɛ la dzi, eye kekeli si le eƒe ŋutigbalẽ ƒuƒlu dzi la ɖe eƒe lãmeka siwo me ka le la fia. Raya ɖi aɖaŋudɔwɔla ƒomevi aɖe si tso cirque-haƒoƒo aɖe me, si nye aɖaŋudɔwɔla si metsɔ ɖeke le modzakaɖeɖe na ame aɖeke me o negbe eya ŋutɔ ko, ke boŋ ezãa eƒe ŋutete tsɔ naa ame bubuwo doa modzaka nɛ la ƒe vivime tɔ.
  
  Xɔa ɖi etɔ ŋutɔ-enɔ bɔbɔe, dɔlékui mele eme o, eye wòwɔa dɔ nyuie. Klɔƒe kple aba, awudzraɖoƒe kple kplɔ̃ si dzi zikpui kple akaɖi le nɔ afima. Ema koe nye ema. Ɣeyiɣi kpui aɖe koe nu bubu ɖesiaɖe nɔ afima ale be wòate ŋu alé ŋku ɖe ɣletivi siwo le Belgium kple France ƒe yame ŋu vaseɖe esime daimɔnd siwo dim wònɔ la nasu esi. Ɣletivihatsotso ƒe anyigbatata manyaxlẽ siwo tso xexeame ƒe dzogoe ɖesiaɖe dzi la nɔ eƒe xɔa ƒe gli eneawo ŋu, eye wotsɔ fli siwo do ƒome kple wo nɔewo siwo do go le ley fli aɖewo me de dzesi wo katã, eye wotsɔ dzĩ de dzesi bubuwo le woƒe nuwɔna si womenya o ta le anyigbatatawo ƒe anyimanɔmanɔ ta. Ʋu ƒe ɖi nɔ agbalẽvi gã siwo wotsɔ ga bla ɖe wo ŋu la dometɔ aɖewo ŋu, ɖi siwo le abe gbeɖuɖɔ ene siwo fia alesi wokpɔ woe le ɖoɖoezizi me. Bubuwo nye yeyewo wu, elabena ƒe ʋɛ aɖewo koe nye esia wota wo, si to vovo kura na esiwo ŋu woke ɖo ƒe alafa geɖe enye sia.
  
  Ɣeyiɣia de kloe be wòagblẽ nu le Titina Ɣedzeƒe, eye wòkpɔ dzidzɔ le afisi wòle be wòayi kplɔe ɖo ŋu bubu me: dukɔ si ƒe bometsitsi le bɔbɔe wu Ɣetoɖoƒetɔ bometsila ŋuklẽla siwo le Europa. Abdul nya be le Titina Ɣedzeƒe la, amewo adze eƒe ameflunyawo dzi bɔbɔe wu le woƒe kɔnyinyi wɔnukuwo kple aʋatsodzixɔsewo ta. Ate ŋu ana woazu tagbɔsesẽ bɔbɔe ale gbegbe alo ana woawu wo nɔewo le gbedadaƒo afi si Fia Salomo zɔ le ɣeaɖeɣi. Eɖe Yerusalem ɖe agbe mamlɛtɔ, le esi Ɣletivi siwo le gegem ƒe Ðoɖoa na wòzu nenema ta ko.
  
  Raya ʋu aɖakaa eye wònɔ agbalẽxatsaxatsaawo dim, eye wòdi wo le avɔa kple alidziblanu siwo wotsɔ sika wɔe dome. Lãgbalẽ kakɛ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si dze abe ami ene si le aɖakaa ƒe axadzi tututu lae nye nusi dim wònɔ. Etsɔ dzonɔameme ƒe ŋkume ʋu hetsɔe da ɖe kplɔ̃a dzi, eye wòtsɔ agbalẽ eve blae ɖe eƒe nuwuwu ɖesiaɖe. Emegbe, tso akɔta ma ke me la, ewɔ athame. Akplɔ si le tsatsam, si woƒo blema pɛpɛpɛ la, nɔ keklẽm le kekeli si me mekɔ o me esime wònɔ eƒe nugbɔ ɖaɖɛa tem ɖe eƒe miasibidɛ ŋu. Yi la ƒe nugbɔ ge ɖe eƒe ŋutigbalẽ me agbagbadzedze aɖeke manɔmee le nuheŋusẽ bɔbɔe ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi te. Mehiã be wòate tɔ ɖe edzi gɔ̃ hã o.
  
  Ʋu ƒo ƒu ɖe hɛa ƒe nugbɔ suea ŋu, eye wòwɔ dzonu dzĩ deblibo aɖe si tsi vivivi vaseɖe esime wòhe hɛa do goe. Etsɔ eƒe ʋu de dzesi ɣletivi si ge teti koe nye ema la ƒe nɔƒe. Le ɣeyiɣi ma ke me la, lãgbalẽ doviviti la ʋuʋu vie wòwɔ nuku ŋutɔ. Edzɔ dzi na Abdul ŋutɔ be yeakpɔ alesi blemanu si wotsɔ afakaka wɔe, si nye Sol Amun ƒe Sewo ƒe Ðoɖo, si ŋu wòke ɖo esime wònye ɖekakpui esime wònɔ gbɔ̃wo kplɔm le Egipte togbɛ siwo ŋkɔ mele o ƒe vɔvɔli ƒuƒuiwo dzi la wɔ nui.
  
  Esi eƒe ʋu nya nyrɔ ɖe ɣletivi ƒe anyigbatata si le agbalẽ xatsaxatsa si wotsɔ afakaka wɔe dzi ko la, Abdul xatsae nyuie eye wòbla lãkusi siwo lé agbalẽxatsaxatsaa ɖe ƒoƒo me. Ɣletivi la ge mlɔeba. Fifia ɣeyiɣia de be míadzo le France. Fifia si Celeste le esi la, ate ŋu ayi teƒe vevi siwo wòate ŋu awɔ eƒe akunya le ahakpɔ xexeame ƒe gege, si Fia Salomo ƒe daimɔndwo ƒe kplɔlanyenye tsrɔ̃.
  
  
  12. 12
  Ge ɖe Ðɔkta Nina Gould me
  
  
  "Èle nu wɔm nukutɔe, Sam. Mebe, ewɔ nuku wu wò dzɔdzɔme nu manyatalenu lɔlɔ̃a," Nina de dzesii esi wòkɔ wein dzĩ aɖe ɖe wo me vɔ. Bruich, si gakpɔtɔ ɖo ŋku nyɔnu sue si na noe le Sam ƒe anyimanɔmanɔ mamlɛtɔ me le Edinburgh dzi la, se le eɖokui me be yele aƒeme le yeƒe akɔnu. Le eɖokui si la, Nina te asilili eŋu abe ɖe wònye dzɔdzɔme nudzɔdzɔwo ene.
  
  Eva ɖo Edinburgh Yameʋudzeƒe gaƒoƒo ɖeka do ŋgɔ, afisi Sam kɔe le le tsidzadza si nɔ dzadzam me eye wògbugbɔe va eƒe dugã me xɔ si le Dean Village me abe alesi wolɔ̃ ɖe edzi ene.
  
  "Ðeɖi te ŋunye ko, Nina." Eɖe abɔta, xɔ kplu la le esi eye wòkɔe ɖe dzi le toast me. "Neva eme be míasi le kɔsɔkɔsɔawo nu eye míaƒe kposɔwo nafia ta dzigbe gome ƒe geɖe!"
  
  Nina ko nu, togbɔ be ese didi si xɔ aƒe ɖe toast sia si nye nukokoedonamela me gɔme hã. "Ɛ̃!" - edo ɣli eye wòƒo eƒe glass la kple etɔ, henɔ ta ʋuʋum dzidzɔtɔe. Etsa ŋku le Sam ƒe bachelor pad la ŋu. Gliawo nɔ ƒuƒlu negbe Sam ƒe foto ʋɛ aɖewo kple dunyahela xɔŋkɔ aɖewo kple ame xɔŋkɔ aɖewo siwo nɔ anyi le hadome, siwo dome eƒe foto ʋɛ aɖewo nɔ kple Nina kple Perdue, eye le nyateƒe me la, Bruich hã nɔ wo dome. Eɖoe be yeaɖe nya si yeɣla ɖe ye ɖokui ɣeyiɣi didi aɖe la ɖa.
  
  "Nukatae mèƒlea aƒe o?" - eye wòbia.
  
  Eɖo eŋu le vo me be: "Melé fu abɔdzikpɔkpɔ."
  
  "Haya anyigbadzikpɔla alo abɔdzikpɔla."
  
  "Melé fu ʋunyaʋunyawɔwɔ."
  
  "Èse egɔmea? Anye ne mesusui be, ne menɔ amewo gbɔ le goawo katã me la, zitɔtɔ geɖe anɔ anyi hafi."
  
  "Wonye dzudzɔxɔxɔledɔme xɔlawo." Ɣetrɔ ga 10 kple 11 dome koe woate ŋu axɔ wo." Sam bɔbɔ ɖe ŋgɔ eye wòtsɔ eƒe ta ƒo ɖe axadzi kple ɖetsɔleme ɖeɖefia. "Nina, wò mɔ si dzi nèto bia tso asinye be maʋu ava nɔ gbɔwòa?"
  
  Eʋuʋu mo be: "Zi ɖoɖoe." "Mègawɔ bometsinu o. Ðeko mesusu be le ga siwo katã nànya kpɔ, abe alesi mí katã míekpɔe tso esime mɔzɔzɔ mawo he dzɔgbenyui vɛ ene la, àzãe atsɔ akpɔ adzame vie na ɖokuiwò eye ɖewohĩ ʋu yeye gɔ̃ hã?"
  
  "Nu ka ta? Datsun la wɔa dɔ nyuie ŋutɔ," eye wòʋli eƒe didi vevie be yeawɔ dɔ wu flash ta.
  
  Nina metsɔ ɖeke le eme haɖe o, gake Sam, si yɔ ɖeɖiteameŋu, metso wo o. Edze ƒã be enɔ adzɔge ʋĩ, abe ɖe wònɔ susu me mama didi aɖe wɔm esime wònɔ nu ƒom tso aboyonu si Alexander ke ɖe nu ŋu ŋu kplii ene.
  
  "Eyata wotsɔ wò kple Joe ƒe ŋkɔ na ɖeɖefiaa?" Eko alɔgbɔnu. "Ema nye nu ʋeʋĩ ŋutɔ, Ðɔkta Gould. Fifia èle ŋgɔ yim le agbalẽsɔsrɔ̃ ƒe xexeame. Ŋkeke siwo me Matlock gakpɔtɔ nɔa wò dzimaɖitsitsi me la nu va yi xoxo. Èɖee fiae godoo!"
  
  Eɖe hũ hafi do sigaret be: "Akposɔ." Eƒe ŋku siwo ƒe vɔvɔli do vevie la nɔ ŋku lém ɖe Sam ŋu. "Ðe nàdi be yeano sigaret?"
  
  Etsɔ hũɖeɖe henɔ anyi ɖe tsitre be: "Ẽ." "Anyo ŋutɔ." Akpe na wò."
  
  Etsɔ Marlboro la nɛ eye wòmi tsi si wotsɔna ƒoa tsii la. Sam nɔ ekpɔm dũu vie hafi wòtsɔ dzideƒo biae. "Èsusu be esia nye susu nyui aɖea? Ɣeyiɣi kpui aɖe koe nye sia si nètu Ku Ku le bɔlwo me kloe. Nyematrɔ nudzodzoe sia kaba nenema o, Nina."
  
  Etsɔ eƒe sigaret ƒo nu le ɣlidodo me be: "Zi ɖoɖoe," eye wòɖiɖi Bruich ɖe Persiatɔwo ƒe modzakaɖebɔa dzi. Togbɔ be Nina kpɔ ŋudzedze ɖe eƒe lɔlɔ̃tɔ Sam ƒe belélename ŋu hã la, ese le eɖokui me be ye ɖokui tsɔtsrɔ̃ nye ame sia ame ƒe gomenɔamesi, eye ne esusu be yeƒe ŋutilã ate ŋu anɔ te ɖe dzomavɔ sia nu la, gome le esi be wòado nufiafiaa kpɔ. "Nukae le ɖum, Sam?" - egabia ake.
  
  Eɖo eŋu be: "Mègatrɔ nyatia o."
  
  Eʋuʋu mo be: "Menye nyatiae mele tɔtrɔm o," eye dzo ƒe nɔnɔme ma nɔ keklẽm le eƒe ŋku siwo le dzo dam la me. "Wò le esi menoa atama ta, eye nye hã le esi wòdze abe ɖe nètsia dzi ɖe ame bubuwo ŋu ene."
  
  Exɔ ɣeyiɣi didi aɖe hafi Sam gakpɔe ake eye wòƒoe ɖe enu geɖe be wòva srã ye kpɔ le aƒeme, eyata menɔ klalo be yeabu nusianu to dzikudodo Nina me o. Etsɔ hũɖeɖe sesẽ kplɔe ɖo yi akpataa ƒe ʋɔtrua nu, si wòʋu be yeaʋu Jacuzzi la. Eɖe eƒe awudziwui, eye wòɖe eƒe akɔta si vuvu le eƒe bikini dzĩ si wobla la te. Nina ƒe akɔta siwo nyɔa gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ɖe ame me la nɔ ʋuʋum tso axa ɖeka yi axa ke esi eya hã ɖe eƒe jeans, si na Sam tsikpe ɖe teƒea be yeakpɔ nu dzeani la.
  
  Vuvɔ si nɔ Edinburgh meɖe fu na wo boo o. Dzomeŋɔli va yi, togbɔ be kele ƒe dzesi aɖeke menɔ anyi haɖe o hã, eye ame akpa gãtɔ galɔ̃na kokoko be yewoanɔ eme. Gake tsi dzodzoe nɔ Sam ƒe dziƒota si me dzo le la me, eye esi aha si dona blewuu le ahanonoa me na woƒe ʋu xɔ dzo ta la, wo ame evea siaa lɔ̃ be yewoaɖe yewoƒe awuwo.
  
  Esi Sam bɔbɔ nɔ Nina ŋgɔ le tsi si fa miamiamia me la, ete ŋu kpɔe be eɖoe kplikpaa be yeagblɔe nɛ. Edze nuƒoƒo gɔme mlɔeba. "Nyemese nya aɖeke tso Perdue alo Paddy gbɔ haɖe o, gake nanewo li siwo wòɖe kuku nam be nyemaƒo nu tso wo ŋu o eye madi be manɔ nenema. Èse egɔme, alo?"
  
  "Nye ŋue wòku ɖoa?" - Ebiae le dziɖeɖi me, eye meɖe eƒe ŋku ɖa le Sam ŋu kokoko o.
  
  Eʋuʋu mo be: "Ao," ne míetsɔ eƒe gbe drɔ̃ ʋɔnui, eye eƒe susua tɔtɔ.
  
  "Ekema nukatae nyemate ŋu anya nu tso eŋu o?" - ebia enumake, eye wòwɔ nuku nɛ.
  
  Eɖe eme be: "Kpɔ ɖa, ne ɖe nye nya la, anye ne magblɔe na wò le sɛkɛnd ɖeka me. Gake Perdue bia tso asinye be matsɔ esia ade mía dome ko fifia. Meka atam, nye lɔlɔ̃tɔ, anye ne nyemeɣlae ɖe wò o ne ɖe mebia tso asinye le nya siwo ŋu kakaɖedzi mele o me be matsɔ zip aƒu gbe o."
  
  "Ekema amekae nya?" - Nina bia, eye wòde dzesii bɔbɔe be yeƒe ŋku ɖiɖina ɖe yeƒe akɔta le ɣeyiɣi ʋee aɖewo ɖesiaɖe me.
  
  "Ame aɖeke o. Mía kple Purdue koe míenya. Paddy gɔ̃ hã menya naneke tso eŋu o. Perdue bia be míatsɔe ade viviti me ale be naneke si wòawɔ nado kplamatse nusi mía kple Perdue míele agbagba dzem be míawɔ o, ènyaa?" eɖe eme aɖaŋutɔe alesi wòate ŋui, eye nuŋɔŋlɔ yeye si woŋlɔ ɖe eƒe ŋutigbalẽ falɛfalɛ si le eƒe miame no tame tututu la gakpɔtɔ le dzidzɔ kpɔm.
  
  "Eyata esusu be mava do kplamatse?" Eʋuʋu mo, eye wònɔ eƒe asibidɛ tsɛawo ƒom ɖe Jacuzzi la ƒe go kemɛ dzi esime wònɔ eƒe susuwo nu ƒom ƒu tso nya la ŋu.
  
  "Ao! Ao, Nina, megblɔ nya aɖeke tso ŋuwò kpɔ o. Menye ame aɖewo ɖeɖeɖa ƒe nyae wònye o. Enye amesiame ɖeɖeɖa vaseɖe esime mana nyatakaka siwo wòhiã lae. Emegbe aɖe nusi wòɖo be yeawɔ la afia. Nusi mate ŋu agblɔ na mi fifia koe nye be Purdue nye amesi ŋu ŋusẽ le si nye nya ɣaɣla la ƒe taɖodzinu. Ŋutsu sia le xexe eve me, xexe eve siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu, eye wòxɔ nɔƒe kɔkɔ ŋutɔ le wo ame evea siaa me."
  
  Eƒo eta be: "Eyata nufitifitiwɔwɔ ŋue míele nu ƒom tsoe."
  
  Sam ɖe kuku kple mɔkpɔkpɔ be ase egɔme be: "Ẽ, gake nyemate ŋu agblɔ nyatakakaawo tsitotsito wò haɖe o le nuteƒewɔwɔ na Perdue ta." "Enyo wue nye be ne míenya se nya tso Paddy gbɔ ko la, wò ŋutɔ àte ŋu abia Perdue. Ekema nyemase le ɖokuinye me be viɖe aɖeke mele ŋunye le nye atamkaka dzi dada ta o."
  
  Nina gblɔ dzimagbɔɖitɔe be: "Ènyaa, Sam, togbɔ be menya be mí ame etɔ̃a míenya mía nɔewo zi geɖe tso ŋkuɖodzinuwo didi alo mɔzɔzɔ ɣeaɖewoɣi be míadi blemanu xɔasi aɖewo me hã la, mesusu be wò, nye kple Perdue míenye ƒuƒoƒo aɖe. " . Mebua mí ɣesiaɣi be míenye nu vevi etɔ̃awo, siwo nɔa ŋutinya me pudding siwo wotsɔ na agbalẽnyalawo ƒe ʋɛ siwo va yi la me ɣesiaɣi." Nuvevi Nina esi woɖee le eme, gake edze agbagba be yemaɖee afia o.
  
  Sam gblɔ kple gbe sesẽ be: "Nina," gake mena teƒee o.
  
  "Zi geɖe ne mí ame eve míewɔ ɖeka la, etɔ̃lia dea nu eme ɣesiaɣi le mɔa dzi, eye ne ɖeka ge ɖe kuxi me la, ame eve mamlɛawo ƒoa wo ɖokui ɖe eme ɣesiaɣi le mɔ aɖe nu. Nyemenya ne ède dzesi esia o. Ède dzesii gɔ̃ hãa?" Eƒe gbe nɔ ʋuʋum esi wònɔ agbagba dzem be yeaɖo Sam gbɔ, eye togbɔ be mete ŋu ɖee fia o hã la, vɔvɔ̃ ɖoe be yeaɖo yeƒe nyabiasea ŋu ɖekematsɔlemetɔe alo atutui ɖa. Ðewohĩ ezu numame nɛ akpa be wòanye ŋutsu eve siwo kpɔ dzidzedze, togbɔ be woto vovo kura hã, ƒe nu lédzinamewo. Le eya gome la, xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe kadodo sẽŋu aɖe nɔ wo dome eye woƒe agbemeŋutinya deto, ku ŋu kplikplikpli, ɖokuitsɔtsɔsavɔ kple nuteƒewɔwɔ le wo dome, si metsɔ ɖeke le eme be yeake ɖi o.
  
  Sam ko alɔgbɔnu na eƒe dzi dze eme. Eƒe ŋku siwo le etɔ me kpɔm vavã seselelãme ƒe didime aɖeke manɔmee - le eƒe ŋkume - kpɔkpɔ na wòkpɔ dzidzɔ gã aɖe, aleke kee wòɖakpɔtɔ nye kpe ƒe mo o.
  
  Eɖe eme be: "Èle esia bum nu vevii akpa, lɔlɔ̃." "Ènya be míaʋu wò ne míenya nya nusi wɔm míele ko, elabena nye lɔlɔ̃tɔ Nina, fucking clue aɖeke mele mía si le nusi wɔm míele fifia o."
  
  "Eye nyemate ŋu awɔ naneke o?" - eye wòbia.
  
  Egblɔ kple gbe si me kakaɖedzi le be: "Mele vɔvɔ̃m be menye nenemae o." "Gake, ke hã, eteƒe madidi o míahe mía ɖokui ɖekae. Ènyaa, meka ɖe edzi be Perdue mahe ɖe megbe le wo mamã na wò ne avu tsitsia nya tso nya me be yeayɔ mí ko, si nye."
  
  "Ẽ, esia va le fu ɖem nam hã. Anɔ eme be ʋɔnudɔdrɔ̃a wu enu gaƒoƒo aɖewoe nye esi va yi. Eɖanye be vovo mele eŋu o le azãɖuɖu me akpa alo kuxi geɖe le eŋu wu alesi míesusui," edo susua ɖa. "Sam!"
  
  Esi Nina bu nu eve siwo ate ŋu adzɔ ŋu la, ede dzesii be Sam ƒe ŋkume nɔ tsaglãla tsam le tamebubu me eye wòtɔ ɖe Nina ƒe akɔta le vo me. "Sam! Dzudzɔ ema. Màte ŋu ana matrɔ nyatia o."
  
  Sam ko nu esi wòkpɔe dze sii. Ðewohĩ ese le eɖokui me gɔ̃ hã be yeƒe mo biã esi woke ɖe ye ŋu, gake eda akpe na eƒe dzɔgbenyui ɣletiviwo be etsɔe nu tsɛe. "Aleke kee wòɖale o, menye abe ɖe mèkpɔ wo kpɔ o ene o."
  
  "Ðewohĩ esia aʋã wò be nàgaɖo ŋku edzi nam ake tso..." edze agbagba.
  
  Nina de se be: "Sam, zi ɖoɖoe nàkɔ aha bubu nam."
  
  Egblɔ be: "Ẽ, aƒenɔ," eye wòhe eƒe ŋutilã si ƒo tsi eye abi le eŋu la do goe le tsia me. Eƒe ɣeyiɣia de be wòakpɔ dzidzɔ ɖe eƒe ŋutsunyenye ŋu esi wòto eŋu, eye ŋukpe aɖeke menɔ eŋu esi wòɖo ŋku zi ʋɛ siwo wòkpɔ dzɔgbenyuie be yese vivi na ŋutsunyenye ma ƒe viɖewo dzi o. Togbɔ be ɣeyiɣi mawo menɔ yeye kura o hã la, Nina dzra wo ɖo ɖe ŋkuɖodzinu tɔxɛ aɖe si ƒe nɔnɔme deŋgɔ me le eƒe susu me.
  
  Bruich dzɔdzɔe le ʋɔtrua nu, eye wògbe be yematso agbo si me dzoxɔxɔ ƒe alilikpowo do ŋɔdzi nɛ le o. Eƒe ŋku nɔ Nina ŋu, gbãtɔ kple evelia siaa mebɔ na avu gã tsitsi, kuviatɔ o. Zi geɖe la, etsia megbe, tsi megbe le klass ɖesiaɖe me, eye ƒã hafi eƒe susu nɔa nu bubu aɖeke ŋu tsɔ wu ƒodo dzodzoe bubu si wòate ŋu awɔ eƒe aƒe na zã la ko.
  
  "Nukae le fu ɖem na, Bruich?" Nina bia kple gbe sesẽ, eye wòƒo nu nɛ lɔlɔ̃tɔe abe alesi wòwɔna ɣesiaɣi ene. "Va afi. Va."
  
  Meʋuʋu o. "Ugh, nyateƒee, avu damn la mava gbɔwò o, wò bometsila," ehe to na eɖokui le gaƒoƒo si tsi megbe ƒe ɖoɖoezizi kple atsyɔ̃ɖoɖo si me wònɔ vivi sem le ƒe ɣlidodo fafɛ me. Esi eƒe bometsitsi ƒe susu si wòtsɔ ɖe avuwo kple tsi ŋu do dziku nɛ eye ɖeɖi te eŋu be wòalala Sam natrɔ gbɔ ta la, etsɔ eƒe asiwo de futukpɔ si le keklẽm le gota la me, si na ginger-avũa ƒe mo wɔ yaa wòzu ŋɔdzinu. Esi wòkpɔe wònɔ ti kpo ge ɖe eme hebu le chaise longue la te la, ekpɔ dzidzɔ geɖe wu dzimetɔtrɔ.
  
  Bitch, eƒe gbe ememetɔ ɖo kpe edzi le lã dahe la teƒe, gake Nina gakpɔe kokoko be enye nukokoe. "Meɖe kuku, Bruich!" - edo ɣli ɖe eyome, eye wògale nu kom kokoko. "Nyemate ŋu awɔ naneke tso eŋu o. Mègatsi dzi o, xɔlɔ̃. Maxɔ karma godoo... kple tsi, le esia wɔwɔ na wò ta, lɔlɔ̃tɔ."
  
  Sam ƒu du do go le xɔdɔme me yi akpataa me, eye wòdze abe dzi dzɔe ŋutɔ ene. Esi wògakpɔtɔ tsi afã, mekɔ ahanonoawo ɖe anyi haɖe o, togbɔ be eƒe abɔwo keke abe ɖe wolé wein kpluwo ɖe asi ene hã.
  
  "Nya nyui aɖe ŋutɔ! Paddy yɔe. Woɖe Perdue le nɔnɔme ɖeka me," edo ɣli, si na dziku ƒe hadzidzi "shut the fuck up, Cleve" tso eƒe aƒelikawo gbɔ.
  
  Nina ƒe mo klẽ. "Nɔnɔme ka mee?" ebia, eye wòŋe aɖaba ƒu ɖoɖoezizi si yi edzi tso amesiame si le xɔ gã la me dzi vevie.
  
  "Nyemenya o, gake edze abe ŋutinya me nya aɖe ŋue wòku ɖo ene. Eyata, èkpɔe, Ðɔkta Gould, míahiã míaƒe etɔ̃lia," Sam gblɔe. "Gakpe ɖe eŋu la, ŋutinyaŋlɔla bubuwo mexɔ asi abe wò ene o."
  
  Nina nɔ gbɔgbɔm, eye wòƒu du yi ŋgɔ, nɔ ɣli dom kple fewuɖuɖu ƒe vlododo, ti kpo ɖe Sam dzi hegbugbɔ nu nɛ abe ɖe megbugbɔ nu nɛ tso esime agbalẽdzraɖoƒe mawo siwo me kɔ nyuie le eƒe ŋkuɖodzinyawo me o ene. Edzɔ dzi nɛ ale gbegbe be wogatsɔe de eme ale gbegbe be mede dzesi ŋutsu si le tsitre ɖe xɔxɔnu si le sue la ƒe go doviviti la henɔ Sam kpɔm veviedodotɔe wònɔ eƒe bikini ƒe ka hem o.
  
  
  13. 13
  Ɣe ƒe xɔxlɔ̃
  
  
  
  Salzkammergut Nutome, Austria
  
  
  Joseph Karsten ƒe xɔ gã la tsi tre ɖe ɖoɖoezizi me, eye wòkpɔ abɔ gã siwo me xevi aɖeke medzia ha le o la ƒe ƒuƒlu. Eƒe seƒoƒowo kple brɔswo nɔa abɔa me le ameɖekɛga kple ɖoɖoezizi me, eye ne ya di ko hafi woʋãna. Womede asixɔxɔ naneke ŋu le afisia wu anyinɔnɔ dzro ko o, eye nenemae Karsten ƒe ŋusẽkpɔkpɔ ɖe nusiwo le esi dzi ƒe nɔnɔme nɔ.
  
  Srɔ̃a kple vianyɔnuvi eve tiae be yewoanɔ London, eye wotiae be yewoaɖe asi le Carsten ŋutɔ ƒe aƒe ƒe atsyɔ̃ɖoɖo wɔdɔɖeamedzia ŋu. Gake edzɔ dzi nɛ ŋutɔ le nyateƒe si wònye be ate ŋu axɔ dzudzɔ le dɔme, ewɔ nugbe kple eƒe ta si nye Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo eye wòkplɔe kple tasɔsɔ. Zi alesi wòwɔ nu le Britain dziɖuɖua ƒe sedede te eye wòfia mɔ asrafowo ƒe nyatakakaxɔlawo le dukɔwo dome ko la, ate ŋu alé eƒe nɔƒe me ɖe asi le MI6 me eye wòazã eƒe nunɔamesi xɔasiwo atsɔ alé ŋku ɖe dukɔwo dome kadodo siwo ate ŋu akpe ɖe Black Sun ƒe gadede kple ɖoɖowɔwɔ ŋu alo axe mɔ na wo ŋu nyuie.
  
  Habɔbɔa mebu eƒe ŋusẽ vɔ̃ɖi la kura le Xexemeʋa II megbe o, esime wozi edzi wòge ɖe gliwo kple xotutuwo ƒe tsiẽƒe, eye wòva zu ŋkuɖodzinu veve aɖe ko na amesiwo ŋlɔa nu be eye wònye ŋɔdzi ŋutɔŋutɔ na amesiwo nya nu bubui. Amewo abe David Perdue kple eƒe zɔhɛwo ene.
  
  Esi Karsten nɔ kuku ɖem na Purdue ʋɔnudrɔ̃ƒea, esi wònɔ vɔvɔ̃m be amesi si la afia asi ye ta la, edzra ɣeyiɣi aɖe ɖo be yeawu nusi yedze egɔme le yeƒe todzi atɔ ƒe kɔkɔeƒe la nu. Enye ŋkeke nyɔŋu aɖe le gota, gake menye le gɔmesese si bɔ nu o. Ɣe si me mekɔ o la klẽ ɖe Salzkammergut Towo ƒe gbedadaƒo si nya kpɔna zi geɖe la dzi, eye wòna atiwo tame ƒe modzakaɖebɔ gã la zu amadede dzẽ si to vovo na ave siwo wotsɔ xɔtaxɔe ƒe emerald goglo la. Ete ɖe Karsten nyɔnuwo dzi be yewogblẽ Austriatɔwo ƒe nukpɔkpɔ dzeaniawo ɖi, gake teƒea ƒe dzɔdzɔmenuwo ƒe atsyɔ̃ meganɔa keklẽm le afisiafi si Joseph kple eƒe zɔhɛwo yi o, si zi wo dzi be woaɖi tsa ayi Salzkammergut dzeani la gbɔ.
  
  Karsten gblɔ tso eƒe gbedzizikpui dzi esi wòlé eƒe kplɔ̃dzitelefon ɖe asi be: "Nye ŋutɔ mawɔe nenye be nyemele dutoƒo ɖoƒe o." "Gake ele be matrɔ ayi London le ŋkeke eve megbe aɖaka nya ta tso Hebrides ƒe yameʋuɖoɖo kple eƒe ɖoɖowɔwɔ ŋu, Clive. Nyemagatrɔ ayi Austria o hena ɣeyiɣi didi aɖe. Mehiã ame siwo ate ŋu awɔ nusianu dzikpɔkpɔ manɔmee, ènyaa?"
  
  Eɖo to amesi yɔ amea ƒe ŋuɖoɖo eye wòʋuʋu ta. "Nyui. Àte ŋu aƒo ka na mí ne wò amewo wu mawunyadɔgbededɔa nu. Akpe na wò, Clive."
  
  Ekpɔ kplɔ̃a ƒe go kemɛ dzi ɣeyiɣi didi aɖe, henɔ nu srɔ̃m tso nuto si me dzɔgbenyuie nɔ eŋu le esime mehiã be wòaɖi tsa ayi London ƒoɖi alo Glasgow si me amewo sɔ gbɔ ɖo o la ŋu.
  
  "Nyemabu wo katã le wò ta o, Perdue. Èɖatiae be yeazi ɖoɖoe le nye amenyenye ŋu alo mètiae o, makpɔ nublanui na wò o. Agbae nènye eye ele be nàwu enu. Ele be mi katã miwu enu," eƒo nu le ɣlidodo me esime eƒe ŋkuwo nɔ kpe gã siwo ƒe ta le ɣie siwo ƒo xlã eƒe aƒea la kpɔm. Kpe gbadzɛ kple avea ƒe viviti si nuwuwu meli na o la na eƒe ŋkuwo fa, evɔ hlɔ̃biabia ƒe nuyiwo nɔ ʋuʋum. "Mia dometɔ ɖesiaɖe si nya nye ŋkɔ, amesi nya nye mo, amesi wu danye eye wònya afisi eƒe bebeƒe le adzame le... amesiame si ate ŋu atsɔ nya ɖe ŋunye be mekpɔ gome le eme... ehiã be mi katã miawu enu!"
  
  Karsten tsɔ eƒe nuyiwo ƒo ɖe eŋu, eye wòɖo ŋku zã si me wòsi, abe vɔvɔ̃nɔtɔ si wònye ene, tso dadaa ƒe aƒeme esime ŋutsu siwo tso Oban dze be yewoaxɔ David Perdue le eƒe asi me la dzi. Susu si nye be yeƒe aboyonu xɔasiwo ayi na dumevi dzrowo do dziku nɛ ŋutɔ, si na eƒe dada gblẽ eye wòna mekpɔ ŋusẽ madzemadze ɖe eƒe nyawo dzi o. Ðe wòle be woawu nusianu nu vaseɖe fifia hafi. Ke boŋ nudzɔdzɔ siawo na eƒe kuxiwo gadzi ɖe edzi zi gbɔ zi eve.
  
  Eƒe kpeɖeŋutɔ Nigel Lime ɖe gbeƒãe tso akpataa ƒe ʋɔtru nu be: "Aƒetɔ, David Perdue ŋuti nyadzɔdzɔ." Ele be Karsten natrɔ alé ŋku ɖe ŋutsua ŋu akpɔ egbɔ be nyati si sɔ nukutɔe lae wogblɔ ŋutɔŋutɔ ke menye eƒe susuwo ƒe susu o.
  
  Eɖo eŋu be: "Ewɔ nuku ŋutɔ." "Ðeko menɔ eŋu bum, Nigel."
  
  Esi wòwɔ dɔ ɖe Nigel dzi ŋutɔ la, eɖiɖi to atrakpuiawo dzi yi akpata si le xɔmetsovɔ si wotsɔ lãgbalẽ wɔe si me Karsten nɔ tii nom le la te. Eko alɔgbɔnu eye wòlé agbalẽdzraɖoƒea ɖe eƒe alɔnu be: "Enyo, ɖewohĩ gbɔgbɔyɔlae nènye, aƒetɔ." "Ʋɔnudrɔ̃kɔmitia bia tso asiwò be nànɔ Glasgow aɖade asi agbalẽ te be yeɖi fɔ ale be Ethiopia Dziɖuɖua kple Blemanuwo Ŋuti Nuvlowɔwɔ Ŋuti Dɔwɔƒe nate ŋu ayi edzi aɖe Aƒetɔ Perdue ƒe tohehea dzi akpɔtɔ."
  
  Carsten di vevie be yeahe to na Perdue, togbɔ be alɔ̃ be ye ŋutɔ yeawɔe hafi hã. Gake ɖewohĩ eƒe mɔkpɔkpɔwo sesẽ akpa le hlɔ̃biabia ƒe mɔkpɔkpɔ xoxoa me, elabena dzi ɖe le eƒo enumake esi wòse tohehe si wòdi vevie be yeanya.
  
  "Ekema nukae nye eƒe tohehe?" ebia Nigel be. "Nukae wòle be woadzɔ?"
  
  "Mate ŋu anɔ anyia?" - Nigel bia, tsɔ ɖo Karsten ƒe asiwɔwɔ ɖe nya dzi be yeda asi ɖe edzi la ŋu. Etsɔ dossier la da ɖe kplɔ̃a dzi. "David Perdue xɔ kukuɖeɖe ƒe nubabla. Kpuie ko la, le eƒe ablɔɖea teƒe..."
  
  "Ablɔɖe?" Karsten do ɣli, eƒe dzi nɔ ƒoƒom le dziku yeye si wòkpɔ ta. "Nu ka? Ðe wometso afia nɛ be wòanɔ gaxɔ me kura oa?"
  
  Nigel tsɔ dziɖeɖi gblɔ be: "Ao, aƒetɔ, gake na magblɔ nusiwo ŋu woke ɖo la ŋuti nyatakakawo na wò kpuie."
  
  "Mina míaɖo to nya sia. Na wòanɔ kpuie eye wòanɔ bɔbɔe. Ðeko medi be manya gɔmedzenuawo," Karsten ƒo nu kple ɣlidodo, eƒe asiwo nɔ ʋuʋum esi wòkɔ kplua ɖe nu me.
  
  Nigel ɖo eŋu be: "Nyateƒee, aƒetɔ," eye wòɣla eƒe dzikudodo ɖe eƒe dɔtɔ ŋu ɖe eƒe dziɖeɖi ƒe nɔnɔmea megbe. Egblɔ le dziɖeɖi me be: "Kpuie ko la, Aƒetɔ Perdue lɔ̃ be yeaxe nusiwo dome gblẽ le Ethiopiatɔwo ƒe nya la ta eye yeatrɔ woƒe ŋkuɖodzinu la ayi afisi wòtsɔe tsoe, eye le nyateƒe me la, woaxe mɔ nɛ be wòagage ɖe Ethiopia gbeɖe o ake."
  
  "Lala, ema koe nye ema?" Karsten blu ɖe eta, eye vivivi la, eƒe mo va nɔ ɣie. "Ðe woaɖe mɔ nɛ wòazɔ koa?"
  
  Karsten ƒe ŋku gbã le dziɖeleameƒo kple dziɖuɖu ta ale gbegbe be mede dzesi fewuɖunya si nɔ eƒe kpeɖeŋutɔa ƒe mo o. "Ne mate ŋui la, aƒetɔ, edze abe èle esia bum be enye ame ŋutɔ tɔ ene."
  
  "Màte ŋui o!" Carsten do ɣli, eye wòkɔ eƒe ŋɔti me. "Enye alakpatɔ kesinɔtɔ, si xea fe ɖe nusianu ta, edzea ame ŋkutawo ŋu ale be wotsia ŋku ɖe eƒe nuvlowɔwɔdɔwo ŋu. Nyateƒee, etena ɖe dzinye kura ne ame mawo ɖi kple nuxlɔ̃ame bɔbɔe aɖe kple fetu aɖe. Ŋutsu sia nye biliɔnla, Lime! Ele be woafiae be eƒe ga mate ŋu axɔ nɛ ɣesiaɣi o. Afisiae mɔnukpɔkpɔ gã aɖe su mía si be míafiae - kple yɔdodalawo ƒe xexeame abe eya ene... be woatsɔ wo ava ʋɔnui, woahe to na wo! Eye nukae wotsoa nya me le? Enɔ dzodzom le dziku ta. "Na wòagaxe fe ɖe eƒe mɔ fiƒode si wòto be yeasi le eme ta! Yesu Kristo! Mewɔ nuku o be se kple ɖoɖo megafia naneke o!"
  
  Ðeko Nigel Lime nɔ lalam be nya ƒaƒãwo nawu enu. Viɖe aɖeke menɔ MI6 ƒe ŋgɔnɔla si do dziku vevie la ƒe nyawo ɖeɖeɖa me o. Esi wòka ɖe edzi be Karsten, alo Aƒetɔ Carter abe alesi eƒe tevi siwo meɖɔa ŋu ɖo o yɔnae ene, wu eƒe nya ƒaƒãwo gbɔgblɔ nu la, dzi nɔ Nigel ƒo be yeaɖe nyatakaka siwo melɔ̃ o wu gɔ̃ hã ɖe eƒe dɔtɔ dzi. Etutu dossier la nyuie to kplɔ̃a dzi. "Eye mehiã be nàde asi esia te enumake, aƒetɔ. Egahiã kokoko be woaɖo wo ɖe kɔmitia to amedɔdɔ dzi egbea kple wò asidede agbalẽ te."
  
  "Nu kae nye esia?" Karsten ƒe mo si aɖatsi yɔ la ʋuʋu esi wògakpɔ kuxi bubu le agbagba siwo wòdze ku ɖe David Perdue ŋu me.
  
  Nigel ɖe eme be: "Susu siwo ta wòva hiã be ʋɔnudrɔ̃ƒea nana ta le Perdue ƒe biabiaa me dometɔ ɖekae nye eƒe nunɔamesi si woxɔ le Edinburgh le se nu, aƒetɔ," eye wòse vivi na seselelãme ƒe lãmetutudɔ si wòse esime wònɔ dzadzram ɖo ɖe Carsten ƒe dzikudodo bubu ŋu.
  
  "Susu aɖe tae woxɔ nunɔamesi sia le! Nukae le nu kɔkɔewo katã ƒe ŋkɔ me le edzi yim le dziɖuɖumegãwo ŋu le ŋkeke siawo me? Mele se nu o? Eyata woyɔ ame aɖe si me MI6 tsɔ ɖe le le dukɔwo dome asrafonyawo me esime womewɔ numekuku aɖeke le nusiwo le eƒe nunɔamesiwo me ŋu oa?" edo ɣli, eye wògbã eƒe anyikpe kplu esi wònɔ eƒom ɖe gayibɔ si wotsɔ wɔ kplɔ̃a dzi.
  
  "Aƒetɔ, MI6 agbledelawo tsɔ lãgbalẽa ƒo ƒu henɔ nusianu si woatsɔ atso nya me na ame dim eye womekpɔ naneke si fia be asrafowo ƒe ŋkutsala alo ŋutinya me nu aɖeke xɔxɔ le se nu, mawusubɔsubɔ alo bubu aɖeke o. Eyata Raichtishousi ƒe tafea gbugbɔgaxɔ nye nusi me susu mele o eye wobui be enye sedzidada elabena kpeɖodzi aɖeke meli si ɖo kpe míaƒe nyaa dzi o," Nigel ɖe eme tẽ, eye meɖe mɔ Karsten ŋutasẽla la ƒe mo damia ʋuʋui esime wònɔ nɔnɔmea me ɖem o. "Esia nye ablɔɖegbalẽ si dzi wòle be nàde asi ete be nàtrɔ Wrichtishousis la ana etɔ eye nàte fli ɖe sedede siwo katã to vovo na ema me, le Lord Harrington kple eteƒenɔla siwo le Sewɔtakpekpea me ƒe nya nu."
  
  Karsten do dziku ale gbegbe be eƒe ŋuɖoɖowo fa, eye wofa tu le mɔ si blea ame nu. "Ðe wole aɖaba ŋem ƒum le nye ŋusẽ mea?"
  
  Nigel ɖo kpe edzi be: "Ẽ, aƒetɔ." "Mele vɔvɔ̃m nenema."
  
  Karsten do dziku vevie be wogblẽ yeƒe ɖoɖowo me, gake elɔ̃ be yeawɔ abe ɖe yenye dɔnyala le wo katã me ene. Nigel nye ame si dze aɖaŋu, eye ne ɖe wònya nu tso alesi Karsten ŋutɔ wɔ nui le nyaa ŋu la, anye ne ana kekeli naklẽ ɖe kadodo si le woa kple David Perdue dome dzi akpa.
  
  Egbe be yemaɖe ahom si nɔ tutum le ye me ƒe dzesi aɖeke afia o be: "Ekema na nuŋlɔtim." Esi Carsten de asi sededea te be woatrɔ Raichtisusis na eƒe futɔ la, eƒe ɖokuitɔdidi la gbã gudugudu le eƒe ɖoɖo siwo wòwɔ nyuie ƒe ƒoƒo sesẽ aɖe ta, si xɔ euro akpe geɖe, si na wòzu habɔbɔ aɖe si si ŋusẽ sẽŋu aɖeke mele o ƒe tatɔ si ŋu ŋusẽ mele o.
  
  Nigel xɔ nuŋlɔti la tso Karsten ƒe asi si nɔ ʋuʋum la gbɔ gblɔ be: "Akpe na wò, aƒetɔ." "Maɖo esia ɖa egbea ale be woate ŋu atu faɛl la le míaƒe nuwuwu. Míaƒe senyalawo ana míanya nu tso nusiwo le edzi yim le Ethiopia ŋu vaseɖe esime woagbugbɔ woƒe ŋkuɖodzinu la aɖo eƒe nɔƒe si sɔ."
  
  Karsten ʋuʋu ta, gake mese Nigel ƒe nyawo boo o. Nusi ko wòte ŋu bu enye mɔkpɔkpɔ be yeagadze nusianu gɔme ake. Esi wònɔ agbagba dzem be yeakɔ ta ŋu la, edze agbagba be yeanya afisi Perdue dzra ŋkuɖodzinu siwo katã ye, Karsten, nɔ mɔ kpɔm be yeakpɔ le Edinburgh ƒe anyigba dzi la ɖo. Nublanuitɔe la, mete ŋu wɔ sededea dzi be woadi Purdue ƒe nunɔamesiwo katã o elabena anye ne wotu esia ɖe nyatakaka siwo Order of the Black Sun, si nye habɔbɔ si mele be wòanɔ hafi o, eye, le nenema kura la, mele be woakpɔ edzi o, ƒo ƒu dzi hafi si Asrafowo ƒe Dɔwɔƒe si Kpɔa Eŋlisiawo ƒe nyatakakaxɔƒe ƒe amegã kɔkɔtɔ kekeake wɔ.
  
  Ele be wòalé nusi wònya be enye nyateƒe na eɖokui la me ɖe asi. Womete ŋu lé Perdue le esi wòfi Nazitɔwo ƒe kesinɔnuwo kple blemanu xɔasiwo ta o elabena ne woɖee fia la, ana Black Sun nagblẽ nu le eŋu. Karsten ƒe ahɔhɔ̃ nɔ dɔ wɔm le eƒe ŋutete blibo me, nɔ agbagba dzem be yeaƒo asa na wo katã, gake ŋuɖoɖo ɖeka ma ke va le goawo katã me - ele be Perdue naku.
  
  
  14. 14.
  A82
  
  
  Le ƒutadu si nye Oban, Scotland, me la, Nina ƒe aƒe tsi ƒuƒlu esime wònɔ adzɔge be yeade tsaɖiɖi yeye aɖe si Perdue ɖo be yeawɔ le senya siwo do mo ɖa nyitsɔ laa megbe. Agbenɔnɔ yi edzi le Oban eya manɔmee, gake afima nɔla geɖe susui vevie. Le ameléle sesẽe ƒe nudzɔdzɔ nyɔŋu aɖe si va zu nutoa me nyadzɔdzɔwo ƒe tanyawo ɣleti ʋɛ aɖewoe nye esi va yi megbe la, dɔwɔƒea gatrɔ yi eƒe agbe si me tomefafa le si me dzidzɔ le la me.
  
  Ðɔkta Lance Beach kple srɔ̃a nɔ dzadzram ɖo ɖe atikewɔlawo ƒe takpekpe aɖe ŋu le Glasgow, si nye kpekpe mawo dometɔ ɖeka si me amekae nya amesi kple amesi doa nusi le vevie wu atikewɔwɔ ŋuti numekuku ŋutɔŋutɔ alo gakpekpeɖeŋu nana atike siwo wodo kpɔ siwo le vevie ŋutɔ be woawɔ ŋgɔyiyi le dɔa me.
  
  Sylvia Beach ɖo ŋku edzi na srɔ̃a be: "Ènya ale si gbegbe medoa vlo nusiawo."
  
  Eɖo eŋu be: "Menya, lɔlɔ̃tɔ," eye wòʋuʋu mo kple agbagbadzedze be yeado yeƒe afɔkpa yeyea ɖe yeƒe soxle ɣi siwo wotsɔ alẽfu wɔe dzi. "Gake ne wonya be meli ko hafi wobua ŋunye ɖe nɔnɔme tɔxɛwo kple nusiwo wotsɔ de eme etɔxɛe ta, eye be woanya be meli la, ele be maɖe nye mo afia le nya siawo siwo woɖo ɖe teƒe ɖeka dzi."
  
  Etsɔ hũɖeɖe to nuyi siwo mã me, nɔ nu ƒom kple eƒe nu ʋuʋu eye wòtsɔ rose zãmu ƒe nuyiɖaɖa ƒo ɖe eŋu be: "Ẽ, menya." "Ðeko mègawɔ nusi nèwɔ zi mamlɛtɔ o, nàgblẽm ɖe koklozixɔ sia gbɔ esime nèle dzodzom. Eye nyemedi be manɔ anyi eteƒe nadidi o."
  
  "Mexɔe de eme". Ðɔkta Lance Beach wɔ aʋatso be eko alɔgbɔnu esime eƒe afɔwo nɔ ɣli dom le eƒe lãgbalẽfɔkpa yeye sesẽawo me. Tsã la, magbɔ dzi ɖi aɖo to srɔ̃a ƒe ɣlidodo o, gake le vɔvɔ̃ si nɔ esi be yeabu le ameléle sesẽe me megbe la, esrɔ̃ alesi wòade asixɔxɔ eƒe anyinɔnɔ ŋu wu nu bubu ɖesiaɖe. Lance medi be yease le ye ɖokui me alea azɔ o, elabena enɔ vɔvɔ̃m be yemagakpɔ ye srɔ̃ akpɔ gbeɖe o, eyata etsɔ dzidzɔ ƒo nu vie. "Míanɔ anyi eteƒe nadidi o. Medo ŋugbe be".
  
  Egblɔ be: "Nyɔnuviawo atrɔ ava le Kwasiɖagbe, eyata ne míetrɔ gbɔ kaba vie la, míakpɔ zã blibo kple ŋkeke afã na mía ɖokui," eye wòɖe ŋku ɖe alesi wòwɔ nui le ahuhɔ̃e me kaba. Le megbe nɛ, le aba dzi la, ete ŋu kpɔe wònɔ alɔgbɔnu kom ɖe eƒe nyawo ŋu kple susu be, "Hmm, nyateƒee, Aƒenɔ Beach."
  
  Sylvia ko alɔgbɔnu esi wòtsɔ togɛa de eƒe ɖusime eye wòkpɔ eɖokui kaba be yeakpɔ alesi wòle kple yeƒe fiẽsiwua. Eʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe eya ŋutɔ ƒe tugbedzedze dzi, gake melé ŋku ɖe eƒe ŋugbledede ŋu ɣeyiɣi didi akpa o. Esia ɖo ŋku nusita lã wɔadã sia lée dzoe le gɔmedzedzea me dzi nɛ - eƒe ɖiɖi kple Ðɔkta Nina Gould. Eƒe ŋutilã si le sue nenema ke kple eƒe ɖa ɣiwo aflu amesiame si menya nyɔnu eveawo o hafi, eye tsɔ kpe ɖe eŋu la, Sylvia ƒe ŋkuwo nɔ abe Nina tɔ ene kloe, negbe ɖeko woƒe nɔnɔme le kpuie wu eye woƒe amadede nye amber wu Nina ƒe tsokolet tɔ.
  
  "Dzra ɖo, lɔlɔ̃a?" Lance biae, kple mɔkpɔkpɔ be yeaɖe susu gbegblẽ siwo ɖikeke mele eme o be nɔ fu wɔm ye srɔ̃ esime wònɔ ye ŋutɔ yeƒe ŋugbledede kpɔm ɣeyiɣi didi akpa la ɖa. Ekpɔ dzidzedze. Etsɔ hũɖeɖe sue aɖe tɔ ŋkumekpɔkpɔ ƒe hoʋiʋlia eye wòƒo eƒe gakotoku kple eƒe awudziwui nu ƒu kaba.
  
  Eɖo kpe edzi vevie be: "Ele klalo be yeayi," kple mɔkpɔkpɔ be yeaɖe ɖikeke ɖesiaɖe si anɔ ye me le yeƒe seselelãme ƒe nyonyo ŋu ɖa. Eye hafi wòagagblɔ nya bubu la, edzo le xɔa me le amenuveve me eye wòɖiɖi to xɔdɔme la me ɖo ta xɔdɔme si le ŋgɔgbe ʋɔtrua nu la gbɔ.
  
  Zã la nyɔ ŋu ŋutɔ. Alilikpo siwo le wo tame nyrɔ yame ƒe nɔnɔme ŋuti nunyalagãwo ƒe ɣlidodo eye wotsɔ blɔ static tsyɔ elektrikŋusẽ ƒe fliawo dzi. Tsi dza eye wòtrɔ woƒe mɔ wòzu tɔsisi. Sylvia ti kpo to tsia me abe ɖe ema ana eƒe afɔkpawo naƒu kura ene, eye ɖeko Lance zɔ megbe nɛ be yealé akɔtakpoxɔnu gã la ɖe ta . "Lala, Silla, lala!" - edo ɣli esi wòdo go kabakaba tso brolly ƒe nutsyɔnu te.
  
  "Wɔ kaba, ƒo blewuu!" - eɖu fewu le eŋu eye wòdo asi ɖa ɖe ʋua ƒe ʋɔtru ŋu, gake srɔ̃a meɖe mɔ nɛ be wòaɖu fewu le eƒe azɔlizɔzɔ blewu ŋu o. Ezi ʋua ƒe mɔ̃ si xea mɔ na ʋua dzi, eye wòdo ʋɔtruawo katã hafi nyɔnua te ŋu ʋu wo.
  
  Etsɔ nukoko ƒo adegbe be: "Mehiã be ame aɖeke si si adzɔgedzikpɔmɔ̃ le naƒu du o."
  
  "Ʋu ʋɔa!" - ete tɔ ɖe edzi, henɔ agbagba dzem be yemako nu kplii o. Exlɔ̃ nu be: "Nye ɖa azu tɔtɔ." "Eye woasusu be srɔ̃ŋutsu si metsɔ ɖeke le eme o ye nènye eye le esia ta ɖɔkta gbegblẽe nènye, ènyaa?"
  
  Ʋɔtruawo ʋuʋu esime wòdze dzimaɖitsitsi gɔme ŋutɔŋutɔ be yeagblẽ yeƒe ɖa kple atsyɔ̃ɖonuwo dome, eye Sylvia ti kpo ge ɖe ʋua me kple gbɔdzɔe ƒe ɣlidodo. Ema megbe kpuie la, Lance va nɔ ʋua megbe eye wòdze ʋua gɔme.
  
  Ede dzesii be: "Ne míedzo fifia o la, míatsi megbe ŋutɔŋutɔ," eye wònɔ ŋku lém ɖe alilikpo doviviti siwo metsɔa ke o la to fesrewo nu.
  
  "Míawɔ esia kaba ŋutɔ, lɔlɔ̃tɔ. Fiẽ ga 8 koe nye esia," Sylvia gblɔ.
  
  "Ẽ, gake le yame ƒe nɔnɔme sia ta la, anye damn slow going. Mele egblɔm na mi be, nuwo mele edzi yim nyuie o. Ne míegblɔ ʋuwo ƒe zɔzɔ le Glasgow ne míenya ɖo dekɔnuwo gbɔ ko o."
  
  Eɖe hũ be: "Enyo," eye wòɖiɖi mɔzɔla ƒe zikpui ƒe ahuhɔ̃ea be yeaka asi mascara aɖewo siwo nɔ dodom ŋu. "Ðeko mègaku ʋu sesĩe akpa o. Womele vevie ale gbegbe be míate ŋu aku le ʋufɔku alo nu sia tɔgbi me o."
  
  Akaɖi siwo le megbe la dze abe ɣletivi siwo le keklẽm le tsidzadza gã la me ene esime Lance nɔ woƒe BMW kplɔm tso ablɔ suea dzi yi mɔ gã la dzi be yeadze gaƒoƒo eve ƒe mɔzɔzɔa gɔme ayi kɔklɔ ƒe kplɔ̃ɖoƒe vevi aɖe le Glasgow, si Scotland ƒe Atikewɔlawo ƒe Habɔbɔ Xɔŋkɔa wɔ. Mlɔeba esi Sylvia wɔ dɔ nyuie le ʋua ƒe tɔtrɔ kple brek ƒe ʋuʋu ɣesiaɣi megbe la, ete ŋu kɔ eƒe mo ƒoɖi la ŋu eye wògadze tugbe ake.
  
  Togbɔ be Lance medi be yeato A82, si ma mɔ eve siwo li la dome o hã la, ɖeko mete ŋu zɔ mɔ didi wu o elabena ana wòatsi megbe. Ele nɛ be wòatrɔ ɖe mɔ gã dziŋɔ si to Paisley ŋu, afisi amelélawo dzra srɔ̃a ɖo hafi wotsɔe yi Glasgow, le teƒe ɖesiaɖe. Evee, gake medi be yeahe nyaa vɛ o. Sylvia mezɔ mɔ sia dzi tso esime wòkpɔ eɖokui le ame vɔ̃ɖi siwo na wòxɔe se be yemagakpɔ yeƒe ƒomea akpɔ gbeɖe o la ƒe ha me o.
  
  Ðewohĩ mabu naneke ŋu o negbe ɖe meɖe nusita metia mɔ sia me. Ðewohĩ ase egɔme, Lance gblɔ le eɖokui me esi wonɔ ʋu kum ɖo ta Trossachs Dukɔa ƒe Tsaɖibɔa gbɔ. Gake eƒe asiwo lé ʋua ƒe ʋukukua sesĩe ale gbegbe be eƒe asibidɛwo vuvu.
  
  "Nukae gblẽ, lɔlɔ̃?" - ebia zi ɖeka.
  
  Egblɔ le vo me be: "Naneke meli o." "Nu ka ta?"
  
  "Èdze abe ɖe nètsi dzodzodzoe ene. Ètsi dzi be magakpɔ nye mɔzɔzɔa kple nyɔnuvi sia? Le nyateƒe me la, mɔ ɖeka ma ke nye esia," Sylvia biae. Eƒo nu ɖekematsɔlemetɔe ale gbegbe be Lance ƒe dzi dze eme kloe, gake ele be wòasesẽ nɛ, eye esia na wòtsi dzi.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Ne mato nyateƒe la, metsi dzi ɖe eŋu ŋutɔ," eye wòbɔbɔ eƒe asibidɛwo vie.
  
  "Enyo, mègawɔe o, enyo?" Egblɔ esi wònɔ asi lilim eƒe ata be yeƒe dzi nadze eme. "Mefɔ̃. Mɔ sia anɔ afisia ɣesiaɣi. Nyemate ŋu aƒo asa na esia le nye agbemeŋkekewo katã me o, ènyaa? Nusi mate ŋu awɔ koe nye be magblɔ na ɖokuinye be wòe le esia ƒum, ke menye eyae o."
  
  "Ekema mɔ sia megavɔ̃na oa?" ebia nya sia.
  
  "Ao. Fifia mɔ aɖe koe wònye eye mele nye hubby gbɔ eye menye psycho bitch aɖewo o. Enye nya si nye be mahe vɔvɔ̃ ayi nane si tae wòle be mavɔ̃ ɖo gbɔ," edo susua ɖa kple nuxaxa. "Nyemate ŋu avɔ̃ mɔa o. Mɔa mewɔ nuvevim o, dɔ mewum o, eye meƒo fi dem o, alo?"
  
  Lance ƒe mo wɔ yaa, eye wòlé ŋku ɖe srɔ̃a ŋu dũu kple dzidzɔ. "Ènyaa, Cilla, ema nye mɔ fafɛ aɖe ŋutɔŋutɔ si dzi woato alé ŋku ɖe eŋu. Eye susu le eme bliboe."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Enyo, akpe na wò, ɖɔkta." "Mawu, nye taɖa ƒe susu le eɖokui si. Ègblẽ ʋɔtruawo ɖi wotu ɣeyiɣi didi akpa. Mesusu be tsia gblẽ nye atsyã me."
  
  Elɔ̃ ɖe edzi kple dzi fa be: "Ẽ." "Tsie wònye. Godoo."
  
  Eŋe aɖaba ƒu eƒe aɖaŋuɖoɖoa dzi eye wògaɖe ahuhɔ̃e sue la do goe ake, henɔ agbagba dzem vevie be yeabla ɖa eve siwo wògblẽ ɖi be yeatsɔ awɔ yeƒe mo la ɖe megbe. "Ame kɔkɔewo...!" - Edo ɣli kple dziku eye wòtrɔ ɖe eƒe zikpui dzi be yeakpɔ megbe. "Àte ŋu axɔ bometsila sia si si eƒe akaɖiwo le la dzi asea? Nyemate ŋu akpɔ nu fiƒode aɖeke le ahuhɔ̃e me o."
  
  Lance tsɔ ŋku ɖe megbehuhɔ̃ea me. Ʋu si nɔ ʋu kum le wo megbe ƒe akaɖi siwo ƒoa nu la klẽ ɖe eƒe ŋkuwo dzi eye wògbã ŋku nɛ ɣeyiɣi kpui aɖe. "Mawu nyui! Nukae wòkuna? Akaɖiti si le tasiaɖamfɔwo dzia?
  
  Eɖo aɖaŋu be: "Ðe blewu, lɔlɔ̃tɔ, na wòato eŋu."
  
  Etsi tre ɖe eŋu be: "Mele ʋu kum blewu akpa xoxo be mate ŋu ayi kplɔ̃ɖoƒea ɖe game dzi, lɔlɔ̃tɔ." "Nyemaɖe mɔ kposɔ ma natsi megbe o. Ðeko mana eya ŋutɔ ƒe atike aɖewoe."
  
  Lance trɔ asi le eƒe ahuhɔ̃ea ŋu ale be ʋu si le megbe nɛ ƒe keklẽwo nadze ɖe eŋu tẽ. "Nusi tututu ɖɔkta la de se, bometsila!" Lance ko alɔgbɔnu. Ʋua ƒe duƒuƒu dzi ɖe kpɔtɔ esi edze abe ʋukulaa ƒe ŋkuwo me kɔ nyuie eye emegbe wòtsi megbe dedie ene vɔ megbe.
  
  Sylvia tsɔ fefenyawo gblɔ be: "Ðewohĩ Welshtɔ. "Anye be menya be yeƒe beam kɔkɔwo le ye ŋu o."
  
  "Mawu, aleke wòate ŋu ade dzesii be akaɖi fiƒode mawo le nye ʋua ƒe amadede fiãm o?" Lance ƒo nu kple gbɔgbɔ, si na srɔ̃a ko nu sesĩe.
  
  Ðeko Oldlochley ɖe asi le wo ŋu esi wonɔ sɔ dom yi dzigbe le ɖoɖoezizi me teti koe nye ema.
  
  Lance de dzesii esi wonɔ du dzi to A82 mɔa dzi be: "Magblɔ be ʋuwo ƒe agbɔsɔsɔ si mebɔ o fiẽ sia wɔ nuku nam vividoɖeameŋutɔe, le Yawoɖagbe gɔ̃ hã."
  
  "Se, lɔlɔ̃tɔ, ɖe nàte ŋu aɖe blewu viea?" - Sylvia ɖe kuku, trɔ eƒe fukpela ƒe mo ɖe eŋu. "Mekpɔa vɔvɔ̃".
  
  Lance ko alɔgbɔnu be: "Enyo, lɔlɔ̃."
  
  "Ao, le nyateƒe me. Tsi le dzadzam sesĩe wu le afisia, eye mesusu be ʋuwo ƒe anyimanɔmanɔ ya teti naa ɣeyiɣi mí be míaɖe míaƒe duƒuƒu dzi akpɔtɔ, alo mèsusui oa? " .
  
  Lance mete ŋu ʋli nya o. Eƒe nya sɔ. Ðeko ʋu si le megbe na wo ƒe ŋku gbã la ana nuwo nagagblẽ ɖe edzi le mɔ si dzi tsi le la dzi ne Lance lé eƒe duƒuƒu si nye manic la me ɖe asi. Ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be Sylvia ƒe biabiaa menye nusi me susu mele o. Eɖe eƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ ŋutɔ.
  
  "Ɖi ƒo?" ebiae be.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ẽ, akpe na wò." "Enyo wu sã le nye lãmekawo dzi."
  
  Eko nu be: "Eye edze abe wò ɖa hã haya ene."
  
  "Lance!" - edo ɣli kasia esi makeup ahuhɔ̃ea ɖe ʋu si nɔ woƒe asike dzi, si nɔ du dzi le tagbɔsesẽtɔe yi ŋgɔ la ƒe ŋɔdzidoname fia. Le ɣeyiɣi kpui aɖe si me kɔ nyuie me la, etsɔe be ʋua mekpɔ Lance wòƒo brek o eye mete ŋu ɖe eƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ le ɣeyiɣi nyuitɔ dzi le mɔ si dzi tsi le la dzi o.
  
  "Yesu!" Lance ko alɔgbɔnu esi wònɔ akaɖiawo kpɔm wònɔ lolom ɖe edzi, eye wònɔ tetem ɖe wo ŋu kabakaba akpa be wòaƒo asa na wo. Nusi woate ŋu awɔ koe nye be woaƒo woƒe ŋusẽ nu ƒu. Le dzɔdzɔme nu la, Lance tsɔ eƒe asi ɖo srɔ̃a ŋkume be yeakpɔ eta tso ƒoƒoa me. Abe dzikedzo si nɔ anyi didi ene la, akaɖi siwo ƒo ɖe wo megbe la ƒu du yi axadzi. Ʋu si nɔ wo megbe la trɔ vie, gake etsɔ akaɖi nyuitɔ ƒo wo, si na BMW la nɔ tsatsam le aŋɔ si le glidzaglidza la dzi mawɔmawɔe.
  
  Sylvia ƒe ɣlidodo si menɔ mɔ kpɔm na o la nyrɔ ɖe ga gbagbã kple ahuhɔ̃e gbagbã ƒe gbeɖiɖi aɖe me. Lance kple Sylvia siaa se woƒe ʋu si dzi womete ŋu ɖu o la ƒe tsatsam si nyɔa ŋu, esi wonya be naneke meli yewoate ŋu awɔ atsɔ axe mɔ ɖe nublanuinya la nu o ta. Gake woda ƒu. Wotɔ ɖe teƒe aɖe si mele mɔa dzi o, le ati gbemelãwo kple gbewo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si le A82 ʋumɔa kple Loch Lomond ƒe tsi yibɔ fafɛa dome la dome.
  
  "Èle nyuie, lɔlɔ̃tɔ?" - Lance bia kple mɔkpɔkpɔbuɖeame.
  
  Eɖo eŋu to ɣlidodo si tso eƒe ŋɔti si gbã me be: "Mele agbe, gake nye kɔ le wuyem."
  
  Wonɔ anyi ɣeyiɣi aɖe maʋãmaʋãe le glikpo siwo wotro la me, nɔ to ɖom tsidzadza si nɔ dzadzam sesĩe ɖe ga la dzi. Wo ame evea siaa kpɔe be yewoƒe yaƒoƒo ƒe agbawo kpɔ yewo ta sesĩe, henɔ agbagba dzem be yewoanya yewoƒe ŋutilã ƒe akpa siwo gakpɔtɔ le dɔ wɔm. Ðɔkta Lance Beach kple srɔ̃a Sylvia mekpɔ mɔ gbeɖe be ʋu si le yewo megbe la aƒu du ato viviti la me, aɖo ta yewo gbɔ tẽ o.
  
  Lance dze agbagba be yealé Sylvia ƒe asi esime abosam ƒe akaɖiawo gbã ŋku na wo zi mamlɛtɔ eye woƒo wo sesĩe. Duƒuƒua vuvu Lance ƒe alɔnu eye wòtso woƒe akɔta eveawo, si na woƒe ʋua yi ta la ƒe gogloƒe afisi wòazu woƒe aɖaka le.
  
  
  15. Ƒe 1999 me
  Nusiwo sɔ kple wo nɔewo
  
  
  Le Reichtisusis la, seselelãmea nu sẽ zi gbãtɔ le ƒe ɖeka kple edzivɔ me. Perdue trɔ gbɔ va aƒeme, eye wòdo gbe na ŋutsu kple nyɔnu siwo nɔ eƒe aƒea me esime wònɔ MI6 kple eƒe ŋgɔnɔla veveseɖeamenutɔ, Joe Carter si nye alakpatɔ la ƒe nublanuikpɔkpɔ te. Abe alesi Purdue lɔ̃a kplɔ̃ɖoƒe gãwo tsɔtsɔ ƒu gbe na sukunufialagãwo, asitsalagãwo, nudzraɖoƒedzikpɔlawo kple dukɔwo dome nunala siwo naa eƒe kpekpeɖeŋunana ene la, fifia ya wobia nane si mebɔ o wu.
  
  Tso ŋkeke siwo dzi woɖua kplɔ̃ɖoƒe gãwo le ŋutinya me xɔ gã aɖe tame la, Perdue va kpɔe be aɖaŋudzedze hiã. Ɣemaɣi la, medo go amesiwo le abe Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔ alo eƒe alɔdzewo ene haɖe o, togbɔ be ne etrɔ kpɔ megbe la, enya eƒe hamevi geɖe nyuie evɔ menya o hã. Gake afɔɖeɖe gbegblẽ ɖeka na wòbu viviti si me wònɔ ƒe mawo katã esime wònye fefewɔla si lɔ̃a ŋutinya me nu xɔasiwo ko.
  
  Agbagba si wòdze be yeafa akɔ na Nazi habɔbɔ aɖe si me afɔku le, vevietɔ be yeatsɔ aƒo yeƒe ɖokuitɔdidi la, va wu enu nublanuitɔe le Deep Sea One, si nye eƒe amidzraƒe si le ƒuta le Dzieheƒua dzi. Afimae wòfi Dzɔgbese ƒe Akplɔ eye wòkpe asi ɖe lã ƒomevi si de ŋgɔ wu amegbetɔ tɔ la dzidzi ŋu la, eɖe afɔ ɖe woƒe afɔbidɛwo dzi gbã. Ðeko nuwo va gblẽ ɖe edzi tso afima vaseɖe esime Perdue tso hadɔwɔla nyenye me va zu fuɖename vaseɖe esime wòva zu ŋù gãtɔ kekeake le Black Sun ƒe axadzi mlɔeba.
  
  Womegatrɔ yi megbe fifia o. Womegbugbɔe ɖo te o. Trɔtrɔ ɖe megbe aɖeke meli o. Fifia nusi Perdue ate ŋu awɔe nye be wòaɖe habɔbɔ vɔ̃ɖi la me tɔwo katã ɖa le ɖoɖo nu vaseɖe esime wòagate ŋu ado le dutoƒo dedie vɔvɔ̃ manɔmee be yeawu ye xɔlɔ̃wo kple dɔwɔlawo. Eye ele be woatsɔ ŋuɖɔɖɔɖo, si menya kpɔna dzea sii bɔbɔe o eye woawɔe ɖe mɔnu sia nu tsɔtsrɔ̃ ɖa vivivi. Mɔ aɖeke meli si dzi wòato atsrɔ̃ wo alo naneke si le abe ema ene o, gake Perdue nye kesinɔtɔ eye wòdze aɖaŋu ale gbegbe be wòte ŋu lã wo ɖekaɖeka to aʋawɔnu siwo wua ame siwo nɔ anyi ɣemaɣi zazã me - mɔ̃ɖaŋununya, nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo, sedede kple nyateƒee, Mammon sẽŋu la.
  
  Perdue tsɔ fefenyawo gblɔ esi Sam kple Nina ɖi le ʋua me be: "Míexɔ wò nyuie, Ðɔkta." Dzesi siwo ɖee fia be woɖe to ɖe dua nyitsɔ laa la gakpɔtɔ nɔ dzedzem esime Purdue ƒe dɔwɔlawo kple dɔwɔlawo dometɔ aɖewo nɔ tsitre ɖe afima nɔ lalam be MI6 nadzo le woƒe dɔwɔƒewo eye woaɖe woƒe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe nyatakakaxɔmɔ̃wo kple ʋuwo ɖa. Alesi Perdue te ɖe Sam ŋui la tɔtɔ Nina vie, gake enya tso woƒe nukoko ɖɔliɖɔli me be ɖewohĩ esia nye nu bubu si nyo wu be woagblẽ ɖe ŋutsu eveawo dome.
  
  Egblɔ be: "Miva, ŋutsuwo, dɔ le wuyem."
  
  Perdue gblɔ tufafatɔe be: "Oo, nyateƒee, nye lɔlɔ̃tɔ Nina," eye wòdo asi ɖa be yeakpla asi kɔ nɛ. Nina megblɔ nya aɖeke o, gake eƒe dzedzeme si ŋu ɖeɖi te la ɖe fu nɛ. Togbɔ be eƒe kpekpeme dzi ɖe edzi ŋutɔ tso esime Fallin nudzɔdzɔa dzɔ hã la, mexɔe se be nunyala kɔkɔ si ƒe ɖa le ɣie la ate ŋu adze abe ɖe wòle tsɛ eye ɖeɖi te eŋu nenema gbegbe ene o. Ŋdi ma si me kɔ nyuie la, Perdue kple Nina nɔ woƒe akɔnu hena ɣeyiɣi aɖe, eye ɖeko wonɔ vivi sem na wo nɔewo ƒe anyinɔnɔ hena ɣeyiɣi kpui aɖe.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Edzɔ dzi nam ŋutɔ be èle nyuie, Dave." Perdue ƒe dzi ƒo tititi. Ƒã hafi Nina yɔa eƒe ŋkɔ nɛ, ne eyɔe kpɔ hã. Esia fia be edi be yeaɖo egbɔ le ye ŋutɔ yeƒe ɖoƒe ŋutɔ, si nɔ abe dziƒo ƒe ʋuʋu ene nɛ.
  
  Eɖo eŋu blewuu ɖe eƒe taɖa me be: "Akpe na wò, lɔlɔ̃," eye wògbugbɔ nu na eƒe ta tame hafi ɖe asi le eŋu wòdzo. Edo ɣli dzidzɔtɔe henɔ asi ƒom henɔ wo ƒom be: "Azɔ, ɖe míaɖu azã vi aɖe hafi magblɔ nusi ava dzɔ emegbe na mia?"
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Ẽ, gake nyemeka ɖe edzi be mate ŋu alala be mase nusi ava dzɔ emegbe o. Le ƒe geɖe siwo metsɔ nɔ miaƒe dɔwɔƒea megbe la, nyemegalɔ̃a nu wɔnukuwo kura o."
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Mese egɔme," eye wònɔ lalam be wòanye ame gbãtɔ si age ɖe anyigbaa ƒe ŋgɔgbe ʋɔtruwo nu. "Gake meka ɖe edzi na mi be ele dedie, le Ethiopia dziɖuɖua kple ACU ƒe ŋkuléle ɖe eŋu te, eye wòle se nu keŋkeŋ."
  
  Sam ɖu fewu le eŋu be: "Fifia."
  
  "Aleke nèwɔ dzideƒo, aƒetɔ?" Perdue ɖu fefe kple Sam, eye wòhe nyadzɔdzɔŋlɔla la yi xɔdɔme si me woxɔa amewo le la me le eƒe kɔme.
  
  "Mido gbe na Charles." Nina ko alɔgbɔnu na ahadzrala si wɔa nuteƒe ɣesiaɣi, si nɔ kplɔ̃a ɖom xoxo le xɔdɔme me na woƒe kpekpe le wo ɖokui si.
  
  Charles ʋuʋu ta bubutɔe be: "Aƒenɔ." "Aƒetɔ Crack."
  
  Sam do gbe nɛ vividoɖeameŋutɔe be: "Medo gbe na wò, lɔlɔ̃tɔ." "Amegã tɔxɛ Smith dzo haɖea?"
  
  "Ao, aƒetɔ. Le nyateƒe me la, ɖeko wòyi nugododeƒe eye wòava kpe ɖe ŋuwò kpuie," Charles gblɔ hafi do le xɔa me kaba.
  
  Perdue ɖe eme be: "Ðeɖi te eŋu vie, ŋutsu dahe, elabena eva hiã be wòasubɔ amedzro siwo womekpe o ƒe ameha sia ɣeyiɣi didi nenema gbegbe. Mena mɔkekee etsɔ kple Kuɖagbe. Le nyateƒe me la, dɔ ʋɛ aɖewo koe anɔ anyi nɛ ne nyemenɔ anyi o negbe gbesiagbe nyadzɔdzɔgbalẽwo ko, ènyaa?"
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ. "Gake mele mɔ kpɔm be Lillian anɔ dɔ dzi vaseɖe esime míatrɔ ava. Meka ɖe edzi xoxo be wòawɔ apricot pudding strudel nam ne míetrɔ gbɔ."
  
  "Afi ka?" - Mebiae be. Nina bia, eye wòse le eɖokui me be wogagblẽe ɖi ŋɔdzitɔe.
  
  "Enyo, ema hã nye susu bubu si ta mebia tso mi ame evea si be miava, Nina. Taflatse, zikpui nanɔ asiwò eye makɔ bourbon aɖe ɖe wò," Perdue gblɔ. Edzɔ dzi na Sam be yegakpɔe wògakpɔ dzidzɔ alea gbegbe, eye wòfa tu eye kakaɖedzi le eŋu abe tsã ene kloe. Le go bubu me la, Sam do susua ɖa be ne woɖe mɔ na ame be wòanɔ gaxɔ me la, ana ame nase vivi na nudzɔdzɔ suetɔ kekeake. Nina bɔbɔ nɔ anyi, eye wòtsɔ eƒe asi de brandy-kplu si me Perdue kɔ Southern Comfort ɖe eme la te.
  
  Nyateƒe si wònye be ŋdi ye metrɔ xɔ doviviti la ƒe nɔnɔme le mɔ aɖeke nu o. Vɔvɔli dama dzeaniwo nɔ fesre kɔkɔawo ŋu siwo dzea modzakaɖebɔ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la, eye gbeɖiɖiawo na xɔ si me kesinɔnuwo le la se le eɖokui me abe anyigba ene. To dometsotso sue siwo wotsɔ ka bla xɔmetsovɔ siwo mã dome la, ŋdi ƒe keklẽa dze agbagba be yeaklẽ ɖe xɔmenuwo me, gake mete ŋu klẽ ɖe naneke me o negbe modzakaɖebɔ si mlɔ egbɔ ko. Le gota la, alilikpoawo nɔa kpekpem eye wodoa viviti, eye wofiaa ɣe ɖesiaɖe si ate ŋu ana ŋkeke ƒe dzedzeme nyuie hafi la ƒe ŋusẽ.
  
  "Nukae esia le fefem?" Sam meƒo nu na ame aɖeke koŋ o esime hadzidzi nyanyɛ aɖe nɔ tsatsam le aƒea me, eye wòtso dzodoƒea ƒe teƒe aɖe.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Lillian, le dɔ dzi alesi nèdi." "Mena wòƒoa ha esime wòle nu ɖam, gake nyemenya nusi wònye o, le nyateƒe me. Zi alesi dɔwɔla mamlɛawo mede nu nyaa me fũ o ko la, yame ƒe nɔnɔme aɖe si anɔ aƒea ƒe ŋgɔgbe meɖea fu nam o."
  
  "Dze tugbe. Edzɔa dzi nam," Nina de dzesii, eye wòtsɔ kristalo la ƒe nugbɔ va eƒe nuyi si le ete la gbɔ nyuie, henɔ agbagba dzem be yematsɔ nuyiɖaɖa aƒo ɖii o. "Ekema ɣekaɣie mase míaƒe mawunyadɔgbededɔ yeyea ŋuti nya?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu, eye wòna ta le Nina ƒe didi be yeanya nu kple nusi Sam hã menya haɖe o la me. Etsɔ eƒe kplu la da ɖe anyi eye wòtutu eƒe asibidɛwo ɖekae. "Ele bɔbɔe ŋutɔ, eye aɖe nye nuvɔ̃wo katã ɖa le dziɖuɖu siwo ŋu nyaa ku ɖo ŋkume, evɔ wòana ablɔɖem tso ŋkuɖodzinu si he kuxi siawo katã vɛ nam la me."
  
  "Aʋatsoɖaka?" Nina bia nya sia.
  
  Perdue ɖo kpe edzi be: "Esɔ." "Esia nye nubabla si mewɔ kple Blemanuwo Ŋuti Nuvlowɔwɔ Ŋuti Dɔwɔƒe kple Ethiopia ƒe Dɔdzikpɔlagã, si nye ŋutinya lɔ̃la aɖe si ŋkɔe nye Aʋafiagã la ƒe akpa aɖe. Basil Yeaman be woatrɔ woƒe mawusubɔsubɔ ƒe ŋkuɖodzinu..."
  
  Nina ʋu eƒe nu be yeatsɔ aɖo kpe edzi be yeƒe mo wɔ yaa, gake Perdue nya nya si wòagblɔ eye eteƒe medidi o eyɔ nya aɖe si tɔtɔe. "...Aleke kee woɖanye alakpa o, yi woƒe nɔƒe si dze le to si le kɔƒea godo, yi teƒe si meɖe wo ɖa le."
  
  "Ðe wokpɔa blemanu aɖe ta ale gbegbe be wonya be menye Nubablaɖaka vavã lae oa?" - Sam bia, eye wòtsɔ gbe ɖo Nina ƒe nyabiasea tututu.
  
  "Ẽ, Sam. Le woawo gome la, egakpɔtɔ nye blema ŋkuɖodzinu si ŋu asixɔxɔ gã aɖe le, eɖanye Mawu ƒe ŋusẽ le eme alo mele eme o. Mese nya ma gɔme, eyata megaxɔe." Eɖe abɔta. "Míehiã esia o. Míexɔ nusi míedi tso egbɔ esime míenɔ Hercules ƒe Nudzraɖoƒe dim, alo? Mebe, nu nyui geɖe megale aɖaka sia me si ɖea vi na mí o. Eƒo nu tso dodokpɔ vɔ̃ɖi siwo SS-srafowo wɔ ɖe ɖeviwo ŋu le Xexemeʋa Evelia me ŋu na mí, gake megaɖi naneke kura be woagalée ɖe te o."
  
  "Nukae wosusu be enye? Ðe wogaka ɖe edzi kokoko be aɖaka kɔkɔe aɖee nye esiaa?" Nina bia nya sia.
  
  "Amegã Tɔxɛ!" Sam ɖe gbeƒã Patrick ƒe gege ɖe xɔa me.
  
  Patrick ko alɔgbɔnu ŋukpetɔe. "Zi ɖoɖoe, Sam." Exɔ nɔƒe le Perdu xa eye wòxɔ aha aɖe tso eƒe amedzroxɔla si woɖe asi le nyitsɔ laa gbɔ. "Akpe na wò, David."
  
  Nukutɔe la, Perdue alo Sam meɖɔli woƒe ŋkume le nyateƒe si wònye be ame eve mamlɛawo menya naneke tso amesi tututu MI6 ƒe Joe Carter nye ŋu o. Aleae woɖɔ ŋu ɖo le woƒe nya ɣaɣlawo ɣla ɖe wo ɖokui ŋui. Nina ƒe nyɔnunyenye ƒe nukpɔsusu koe tsia tre ɖe asitsatsa ɣaɣla sia ŋu ɣeaɖewoɣi, gake mete ŋu se nusi nye nyaa gɔme o.
  
  Perdue gadze egɔme ake be: "Enyo, Patrick, kpakple nye senyalawo ƒe ƒuƒoƒoa, dzra senyawo ŋuti nuŋlɔɖiwo ɖo be wòana mɔzɔzɔ yi Ethiopia be woaxɔ woƒe aɖaka kɔkɔe la nanɔ bɔbɔe esime wole MI6 ƒe ŋku lém ɖe wo ŋu. Mienya, be makpɔ egbɔ ko be nyemele nyatakakawo nu ƒom ƒu na dukɔ bubu alo naneke si le abe ema ene o."
  
  Ele be Sam kple Nina nako alɔgbɔnu le Perdue ƒe fewuɖuɖu le nyaa ŋu ta, gake ɖeɖi te Patrick ŋu eye ɖeko wòdi be yeawu enu ale be yeate ŋu atrɔ ayi Scotland. Eɖo ŋku edzi na Perdue be: "Woka ɖe edzi nam be esia maxɔ wu kwasiɖa ɖeka o."
  
  "Èle vava ge kpli mía?" Sam tsɔ gbɔgbɔtsixe ƒo nu tso eŋu vavã.
  
  Patrick ƒe mo wɔ yaa eye wòtɔtɔ vie. "Ẽ, Sam. Nu ka ta? Ðe nèle ɖoɖo wɔm be yeawɔ nu gbegblẽ ale gbegbe be vidzĩdzikpɔla aɖeke mate ŋu awɔe oa? Alo ɖe mèka ɖe edzi be xɔ̃wò vevitɔ mada tu wò ɖe kposɔ me oa?"
  
  Nina ko alɔgbɔnu be yeaɖe seselelãmea dzi akpɔtɔ, gake edze ƒã be masɔmasɔ geɖe nɔ xɔa me akpa. Elé ŋku ɖe Perdue ŋu, amesi hã nɔ mawudɔla ƒe fɔmaɖimaɖi si wu ɖesiaɖe si ame vɔ̃ɖi la ate ŋu aƒo ƒu la ɖem fia. Eƒe ŋkuwo medo go etɔ o, gake enya nyuie be nyɔnua le ye kpɔm.
  
  Nukae Purdue le ɣlam ɖem? Nukae wòle ɣlam ɖem, nuka ŋue wòle gbɔgblɔm na Sam ake?Esusui.
  
  "Ao ao." Naneke mele nenema o," Sam gbe. "Ðeko nyemedi be nàɖo afɔku me o, Paddy. Susu si tututu ta gbeɖuɖɔ siawo katã dzɔ le mía dome le gɔmedzedzea mee nye be nusi wɔm mía kple Perdue, Nina míenɔ la de wò kple wò ƒomea afɔku me."
  
  Wow, mexɔ edzi se kloe.Le dzime la, Nina ɖe ɖeklemi Sam ƒe numeɖeɖea, eye wòka ɖe edzi be tameɖoɖo bubuwo le Sam si be yeaɖe Paddy ɖa. Gake edze abe ɖe wòtsɔ ɖe le eme vevie ene, eye ke hã Perdue ƒe mo ƒe mo nɔ dzɔdzɔe, si meɖea modzaka o esi wònɔ anyi nɔ eƒe kplu nom.
  
  Patrick lɔ̃ ɖe edzi kple hũɖeɖe sesẽ be: "Mekpɔ ŋudzedze ɖe eŋu, Sam, gake èkpɔe, nyemele yiyim o elabena nyemeka ɖe dziwò ŋutɔŋutɔ o." "Nyemele wò kplɔ̃ɖoƒea gblẽ ge alo atsa ŋku ɖe ŋuwò gɔ̃ hã o. Nyateƒea enye be... Ehiã be mayi. Nye sededewo me kɔ eye ele be mawɔ ɖe wo dzi ne nyemedi be nye dɔ ge le asinye o."
  
  "Lala, eyata wode se na wò be nàva eɖanye nuka kee dzɔ o?" Nina bia nya sia.
  
  Patrick ʋuʋu ta.
  
  Sam ʋuʋu ta gblɔ be: "Yesu." "Afɔku kae na nèyi, Paddy?"
  
  "Nukae nèsusu, amegãɖeɖi?" Patrick biae ɖekematsɔlemetɔe, eye wòɖe asi le eƒe dzɔgbese ŋu.
  
  Perdue gblɔ sesĩe be: "Joe Carter," eƒe ŋkuwo nɔ yamenutome kpɔm, eye ƒã hafi eƒe nuyiwo nɔ ʋuʋum be yeayɔ Karsten ƒe Eŋlisigbe me ŋkɔ dziŋɔa.
  
  Sam se le eɖokui me be yeƒe afɔwo vuvu le yeƒe jeans me. Mete ŋu tso nya me nenye be etsi dzi alo do dziku ɖe nyametsotso si wowɔ be woaɖo Patrick ɖe mɔzɔzɔa me ŋu o. Eƒe ŋku ɣiawo nɔ keklẽm esi wòbia be, "Mɔzɔzɔ yi gbedadaƒo be woagbugbɔ nu aɖe ade keɖaka si me woɖee tsoe la me menye dɔ kura na asrafomegã si le ɖoƒe kɔkɔ aɖe si nya nu tso eŋu o, alo?"
  
  Patrick kpɔe abe alesi wòlé ŋku ɖe Sam ŋu esime wonɔ tsitre ɖe wo nɔewo xa le sukutatɔ ƒe ɔfis henɔ tohehe ƒomevi aɖe lalam ene. "Nusi tututu ŋu bum menɔ, Sam. Metsɔ dzideƒo gblɔ be nye dede mawunyadɔgbededɔ sia me nye... eɖoe koŋ kloe."
  
  
  16. 16
  Gbɔgbɔ vɔ̃wo mekuna o
  
  
  Charles menɔ anyi o esime ƒuƒoƒoa nɔ ŋdi nu ɖum, henɔ nu ƒom tso alesi mɔzɔzɔ kabakaba anɔ be wòakpe ɖe Perdue ŋu mlɔeba wòawu eƒe dzimetɔtrɔ si sɔ nu eye wòaɖe Perdue ɖa le Ethiopia mlɔeba.
  
  Perdue gblɔ na Patrick be: "Oo, ele be nàtee kpɔ hafi akpɔ ŋudzedze ɖe ƒomevi sia koŋ ŋu," gake etsɔ Sam kple Nina de dzeɖoɖoa me. Woɖɔli nyatakaka siwo ku ɖe wein nyuiwo kple brandy ŋu be woatsɔ atsa ɣeyiɣia esime wonɔ vivi sem na fiẽnuɖuɖu vivi si me mekɔ o si Lillian dzra ɖo na wo. Edzɔ dzi nɛ ŋutɔ esi wòkpɔ eƒe dɔtɔ wònɔ nu kom henɔ fewu ɖum le eŋu ake, eye wònye eƒe hadɔwɔla siwo dzi wòka ɖo wu dometɔ ɖeka eye wògakpɔtɔ nye eƒe amenyenye si me dzo le ma ke.
  
  "Charles ƒe nyawo!" eyɔ. Le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, egaƒo ka eye wòzi gaƒoɖokui la dzi, gake Charles meɖo eŋu o. Eɖo aɖaŋu eye wòtso be yeayi weindzraɖoƒea be: "Lala, mayi aɖaxɔ aŋetu." Nina mete ŋu se alesi wòdze abe ɖe wòle tsɛ eye wòƒu kplakplakpla fifia ene o. Tsã la, enye ame kɔkɔ kple ame tsɛ, gake eƒe lolo si dzi ɖe kpɔtɔ nyitsɔ laa le Fallin ƒe dodokpɔa me na wòdze abe ɖe wòkɔ wu eye wògbɔdzɔ wu sã.
  
  Patrick gblɔ nɛ be: "Mayi kpli wò, David." "Melɔ̃ be Charles meɖo eŋu o, ne ènya nusi megblɔna."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Mèganye bometsitsi o, Patrick." "Woate ŋu aka ɖe Reichtisusis dzi ale gbegbe be woate ŋu aƒo asa na amedzro siwo womedi o. Azɔ hã, le esi teƒe be mazã dedienɔnɔdɔwɔƒe aɖe la, meɖoe be mahaya ame ŋutɔ ƒe dedienɔnɔdzikpɔlawo le nye agbo nu. Womeɖoa fetu bubu aɖeke ŋu o negbe esiwo de asi na mia tɔ vavã."
  
  Sam da asi ɖe edzi be: "Susu nyui aɖee wònye."
  
  Perdue ƒo adegbe kple susu aɖe be: "Eye matrɔ ava kpuie be matsɔ tsi gãnyenye ƒe aŋetu xɔasi nyɔŋu sia afia."
  
  "Eye woaɖe mɔ na mí be míaʋui?" Nina ɖu fewu le eŋu. "Esi viɖe aɖeke mele adegbeƒoƒo le nusiwo ŋu womate ŋu aɖo kpee o ŋu o ta la, èse egɔme."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu dadatɔe be, "Oo, Ðɔkta Gould, mele mɔ kpɔm vevie be maƒo fefe kpli wò tso ŋutinya me ŋkuɖodzinuwo ŋu esime mele wò susu si mu aha la kpɔm wònɔ tsatsam." Eye esi wògblɔ nya siawo la, ewɔ kaba do go le xɔa me eye wòɖiɖi yi xɔa gɔme to eƒe nudokpɔƒewo ŋu. Medi be yealɔ̃ ɖe edzi kaba nenema gbegbe le eƒe anyigbamama xɔxɔ vɔ megbe o, gake Perdue tsi dzi ɖe eƒe ahadzrala ƒe anyimanɔmanɔ hã ŋu. Koŋ la, ezãa brandy la tsɔ doa taflatse tsɔ gblẽa nu le ame mamlɛawo ŋu henɔa susu si ta Charles gblẽ wo ɖi dim.
  
  "Lily, èkpɔ Charles kpɔa?" ebia eƒe aƒedzikpɔla kple nuɖala.
  
  Etrɔ le fridzia gbɔ be yeakpɔ eƒe mo si ɖeɖi te eŋu. Esi wònɔ asiwo ƒom ɖe dzodoƒewu si zãm wònɔ te la, eko alɔgbɔnu kple dzitsitsi. "Ẽ, aƒetɔ." Dɔwɔla Tɔxɛ Smith bia tso Charles si be wòaxɔ wò amedzro bubu tso yameʋudzeƒea."
  
  "Nye amedzro bubua?" Perdue gblɔ le eƒe megbe. Enɔ mɔ kpɔm be yemeŋlɔ kpekpe vevi la be o.
  
  Eɖo kpe edzi be: "Ẽ, Aƒetɔ Perdue." "Ðe Charles kple Aƒetɔ Smith lɔ̃ be wòava kpe ɖe ŋuwòa?" Lily dze abe ɖe wòtsi dzi vie ene, vevietɔ le esi meka ɖe nusi Perdue nya tso amedzroa ŋu dzi o ta. Le Perdue gome la, ɖeko wònɔ abe ɖe wònɔ ɖi kem eƒe susu le esi wòŋlɔ nane si menya le gɔmedzedzea me o be ta ene.
  
  Perdue bu tame vie, eye wònɔ eƒe asibidɛwo ƒom ɖe ʋɔtrua ƒe ʋuƒoa ŋu be wòanɔ ɖoɖo nu. Le eƒe nukpɔsusu nu la, anyo wu be nàfe kple Lily si ƒe mo dze tugbe, si ƒe nukpɔsusu de ŋgɔ wu le eŋu la gaglãa. "Um, Lily, ɖe meyɔ amedzro sia? Ðe nye ta le bublum?
  
  Kasia nusianu me kɔ na Lily eye wòko nu vividoɖeameŋutɔe. "Ao! Mawu, ao, Aƒetɔ Perdue, mènya nu tso eŋu kura o. Mègatsi dzi o, mèle tagbɔ gblẽm haɖe o."
  
  Esi Perdue se le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme ta la, eɖe hũ be, "Akpe na Mawu!" - eye wòko nu kplii. "Ame kae nye esia?"
  
  "Nyemenya eƒe ŋkɔ o, aƒetɔ, gake edze abe egblɔ be yeakpe ɖe ŋuwò le wò mɔzɔzɔ si kplɔe ɖo me ene." egblɔe vɔvɔ̃tɔe.
  
  "Femaxeea?" egblɔ fefenya.
  
  Lily ko alɔgbɔnu be, "Mele mɔ kpɔm nenema godoo, aƒetɔ."
  
  Egblɔ be: "Akpe na wò, Lily," eye wòbu hafi wòte ŋu ɖo eŋu. Lily ko alɔgbɔnu esi ŋdɔ me ya si nɔ ƒoƒom to fesre si le ʋuʋu ɖi si le fridzi kple nufamɔ̃ siwo me wòblaa nuɖuɖuwo ɖo la xa. Egblɔ kpoo be: "Enyo ŋutɔ be ètrɔ gbɔ, lɔlɔ̃tɔ."
  
  Esi Perdue nɔ zɔzɔm to eƒe nudokpɔƒewo ŋu la, ese le eɖokui me be hloloetsotso le ye ŋu, gake mɔkpɔkpɔ hã nɔ esi. Esi wòɖi le eƒe xɔdɔme gã la ƒe dzisasrã gbãtɔ te la, edzo le kɔkrit atrakpuiawo dzi. Ekplɔa ame yia anyigbaxɔdzo si me nudokpɔƒewo le, viviti do eye tomefafa le afima. Perdue se dziku si mesɔ o le Joseph Carsten ƒe dzideƒo be yeava yeƒe aƒeme be yeada le yeƒe adzamenyawo dzi, awɔ yeƒe mɔ̃ɖaŋununya si ŋu woɖe mɔ ɖo kple yeƒe ʋɔnudrɔ̃ƒe ŋuti numekuku ŋudɔ, abe ɖe wo katã le afima ko be yealé ŋku ɖe eŋu ene.
  
  Meɖe fu nɛ le dzisasrã ƒe akaɖi gã sesẽwo ŋu o, akaɖi gã si le xɔdɔme suea ƒe mɔnu koe wòdona. Esi wònɔ zɔzɔm to dodokpɔxɔa ƒe ahuhɔ̃eʋɔtru ƒe dzogoe dovivitiwo ŋu la, eɖo ŋku sikaŋkeke siwo do ŋgɔ hafi nuwo va nyɔŋu eye dunyahehe kple afɔku nɔ wo me dzi. Le ememe la, egate ŋu kpɔnɛ le susu me kokoko be yease yeƒe amegbetɔŋutinunyala, dzɔdzɔmeŋutinunyalawo, kple dɔsrɔ̃vi siwo le wo ɖokui si la nɔ nu ƒom, nɔ nya hem le kadodo kple nufiafiawo ŋu kple serverwo kple intercooler siwo le du dzi ƒe gbeɖiɖiwo. Ena wòko alɔgbɔnu, togbɔ be eƒe dzi nɔ veve sem le ŋkeke mawo ƒe tɔtrɔ gbɔ hã. Fifia esi ame akpa gãtɔ bunɛ be enye nuvlowɔla eye ŋkɔ nyui si le eŋu megasɔ be woazã le dɔbiagbalẽvi me o ta la, ese le eɖokui me be dzɔdzɔmeŋutinunyala bibiwo xɔxɔ nye agbagbadzedze dzodzro.
  
  Egblɔ na eɖokui be: "Axɔ ɣeyiɣi, ame tsitsi." "Ðeko nàgbɔ dzi ɖi, le Mawu ta."
  
  Eƒe ame kɔkɔ la ƒu du yi miame ƒe xɔdɔme la gbɔ, eye kɔkrit-mɔ si nɔ nyɔnyrɔm la se le eɖokui me be yeli ke le yeƒe afɔwo te. Enye kɔkrit si kpememewɔlawo kɔ ɖe anyi ƒe alafa geɖe enye sia. Aƒee wònye, eye wòna wòse le eɖokui me be yenye ye tɔ ŋutɔ, wu tsã.
  
  Esi wòto nudzraɖoƒea ƒe ʋɔtru si womekpɔna o la ŋu la, eƒe dzi ƒe tsotso nu sẽ eye ʋuʋudedi aɖe nɔ ɖiɖim le eƒe akɔta va ɖo eƒe afɔwo dzi. Perdue ko alɔgbɔnu esi wòto gayibɔ ʋɔtru xoxo aɖe si ƒe amadede kple nɔnɔme sɔ kple gli la ŋu, eye wòƒoe zi eve le mɔa dzi. Mlɔeba la, xɔdɔme si nyrɔ la ƒe ʋeʋẽ lilili yɔ eƒe ŋɔti me fũ. Edzɔ dzi na Perdue ŋutɔ be ye ɖeka yegava nɔ anyi ake, gake ewɔ kaba yi ɖaxɔ Crimeatɔwo ƒe wein si woɖe le ƒe 1930-awo me ƒe aɖa ɖeka be yeama kple yeƒe dɔwɔƒea.
  
  Charles na xɔa me nɔ dzadzɛ vie, woɖe ke le aŋetuawo me hetrɔ wo, gake ne menye nenema o la, Perdue de se na ahadzrala dovevienu la be wòadzo le xɔa me ƒe akpa mamlɛa abe alesi wòle ene. Le nyateƒe me la, manye weindzraɖoƒe nyui aɖeke o ne medze abe ɖe wòƒu du vie heƒu du yi anyime o ene. Le eƒe ŋkuɖoɖo nu viviwo dzi kpuie ta la, eva hiã be Perdue naxe fe le Xexeame katã ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe sewo nu, eye eteƒe medidi o eƒe susuwo te tsatsa yi mɔ bubu dzi.
  
  Gli siwo le anyigbaxɔdzoa te ɖo ŋku gaxɔ si me nyɔnuvi ŋutasẽla si tso Black Sun me lée hafi eya ŋutɔ do go eƒe nuwuwu si sɔ la dzi. Aleke kee wòɖaɖo ŋku edzi na eɖokui be wotu yeƒe agbe ƒe ta dziŋɔ sia o, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ese le eɖokui me be gliawo le ƒoƒom ɖe ye ŋu.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Ao, ao, esia menye nu ŋutɔŋutɔ o." "Ðeko wò susu dea dzesi wò nuteƒekpɔkpɔ dziŋɔ siwo le vɔvɔ̃ ƒe nɔnɔme me."
  
  Ke hã, Perdue se le eɖokui me be yemate ŋu aʋuʋu o elabena eƒe ŋkuwo nɔ alakpa dam nɛ. Esi aŋetu la le esi eye ʋɔtru si le ʋuʋu ɖi la mlɔ eŋgɔ tututu la, ese le eɖokui me be mɔkpɔkpɔbuɖeame xɔ yeƒe luʋɔ. Esi wotsɔ kɔsɔkɔsɔ bla Perdue ɖe teƒea ta la, mete ŋu ɖe afɔ ɖeka pɛ hã o, eye eƒe dzi nɔ ƒoƒom sesĩe wu le aʋa si wòwɔ kple eƒe susu me. "Oo nye Mawu, nukae nye esia?" - edo ɣli, tsɔ eƒe asi si le ablɔɖe me la te eƒe ŋgonu.
  
  Nusianu ƒo xlãe, aleke kee wòɖawɔ avu kple nɔnɔmetataawo kple eƒe nu ŋutɔŋutɔ kple susuŋutinunya ƒe seselelãme si me kɔ o. Esi wònɔ hũ ɖem la, emiã ŋku le agbagbadzedze vevie be yeana yeƒe susu naxɔe ase be yemetrɔ yi gaxɔa me o. Kasia asi aɖe lée sesĩe hehe eƒe alɔnu, si na Perdue do vɔvɔ̃ na wòzu ŋɔdzinu si me susu mele o. Eƒe ŋkuwo ʋu enumake eye eƒe susu me kɔ.
  
  Nina gakpɔtɔ lé eƒe asibidɛ ɖe asi gblɔ be: "Yesu, Perdue, míesusu be agbo aɖe alo nane mi wò."
  
  "Oo nye Mawu, Nina!" - edo ɣli, eye wòʋu eƒe ŋku blɔ siwo me kɔ la nyuie be yeakpɔ egbɔ be yekpɔtɔ le nu ŋutɔŋutɔ me. "Nyemenya nusi dzɔ ɖe dzinye teti koe nye ema o. Me... Me-me s-kpɔ gaxɔa... Oo nye Mawu! Me le tagbɔ gblẽm!"
  
  Edze anyi ɖe Nina tame eye wòxatsa eƒe abɔwo ɖe eŋu esi wònɔ gbɔgbɔm le dziku me. Exɔ aŋetu la le esi eye wòtsɔe da ɖe kplɔ̃ si le megbe nɛ dzi, eye meʋuʋu sentimeta ɖeka pɛ hã tso afisi wòtsɔ Perdue ƒe ŋutilã si le ƒuƒlu eye woƒo la ƒoe la gbɔ o. Egblɔ le ɣlidodo me be: "Menyo o, Perdue." "Menya seselelãme sia nyuie ŋutɔ. Zi geɖe la, nuteƒekpɔkpɔ dziŋɔ ɖeka aɖe mee wodzia vɔvɔ̃ ɖo. Ema koe nye nusi míehiã be míawɔ tagbɔsesẽ, ka ɖe dzinye. Ðeko nànya be esiae nye wò dodokpɔa ƒe nuxaxa, ke menye wò susu ƒe gbagbã o. Zi alesi nèɖo ŋku esia dzi ko la, ànɔ nyuie."
  
  "Ðe aleae nèsena le ɖokuiwò me ɣesiaɣi si míezi dziwò be nàge ɖe teƒe si xaxa hena mía ŋutɔwo míaƒe viɖekpɔkpɔa?" - ebia kpoo, eye wònɔ ya ƒom le Nina ƒe to xa.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ. "Gake mègana wòaɖi ŋutasẽnuwɔwɔ nenema gbegbe o. Do ŋgɔ na Deep Sea One kple ƒugɔmeʋawɔʋua la, nye dzi meganɔa anyi kura ɣesiaɣi si wozi dzinye be mage ɖe teƒe si xaxa o. Esi wònye be mewɔ dɔ kpli wò kple Sam ta la," eko alɔgbɔnu eye wòtutui ɖa vie ale be wòate ŋu akpɔe le ŋkume, "Eva hiã be madze ŋgɔ nye xɔmeʋuʋu ƒe vɔvɔ̃ zi geɖe, ele be madze ŋgɔe, ne menye nenema o la, amesiame akpɔe wowu, be, le nyateƒe me la, mi ame eve siwo ƒe tagbɔ gblẽ la, miekpe ɖe ŋunye mekpɔ nusia gbɔ nyuie wu."
  
  Perdue tsa ŋku eye wòse le eɖokui me be vɔvɔ̃a nu fa. Egbɔ ya sesĩe eye wòtsɔ ŋuɖɔɖɔɖo tsɔ eƒe asi ƒu du ɖe Nina ƒe ta dzi, nɔ eƒe ɖa ƒo xlã eƒe asibidɛwo. "Nukae mawɔ ne menye wòe o, Ðɔkta Gould?"
  
  Eƒoe ɖe enu be: "Enyo, gbã la, àdzo le wò mɔzɔzɔ ƒe ƒuƒoƒoa me le mɔkpɔkpɔ vevi aɖe me tegbee." "Eyata, mina míana amesiame nanɔ lalam o."
  
  "Katã?" - ebiae kple didi be yeanya.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Ẽ, wò amedzroa va ɖo aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewoe nye esi va yi kple Charles."
  
  "Ðe tu le esia?" eɖu fewu le eŋu.
  
  Nina ƒo fefe kplii be: "Nyemeka ɖe edzi o." "Ate ŋui ko. Ne mede ɖeke o la, ekema míaƒe dzadzraɖowo maɖe fu na mí o."
  
  Sam yɔ wo tso dodokpɔxɔawo ƒe mɔ dzi. Nina tsɔ ŋkubiãnyawo gblɔ be: "Va, mina míatrɔ ayi afima hafi woasusu be míele nu ƒoɖi aɖe gbɔ."
  
  "Èka ɖe edzi be ema anye nu gbegblẽa?" Perdue tsɔ eƒe ahiãmoɖoɖo.
  
  "Hee!" Sam yɔ tso xɔdɔme gbãtɔ me. "Ðe wòle be makpɔ mɔ be woatu afɔ weintsetsewo ɖe afima?"
  
  "Ka ɖe Sam dzi, ena nya siwo ŋu woƒoa nu tsoe zi geɖe la ɖi nya ƒaƒãwo." Perdue ƒo nu kple dzidzɔ eye Nina ko alɔgbɔnu. Perdue do ɣli be: "Àtrɔ wò gbe, amegãxi." "Ne ènya te nye Ayu-Dag Cahors kpɔ ko la, àdi geɖe wu."
  
  Nina kɔ ŋkume ɖe dzi eye wòtsɔ ɖikeke ƒe ŋkumekpɔkpɔ na Perdue. "Enyo, ègblẽ nusianu dome ɣemaɣi."
  
  Perdue tsɔ dada kpɔ ŋgɔ esi wònɔ mɔ dzi yina xɔdɔme gbãtɔa gbɔ. "Menya".
  
  Esi wo ame etɔ̃a gawɔ ɖeka kple Sam la, wotrɔ yi atrakpui siwo le xɔdɔme me be yewoaɖiɖi ayi dzisasrã gbãtɔ dzi. Perdue lé fui be yewo ame evea siaa ɣlaa yewoƒe amedzroa alea gbegbe. Eya ŋutɔ ƒe ahadzrala gɔ̃ hã ɣlae ɖe enu, si na wòse le eɖokui me abe ɖevi si mebɔbɔ o ene. Mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ ese le eɖokui me be yedoa vivi ɖe ye ŋu vie, gake esi wònya Sam kple Nina ta la, enya be ɖeko wodi be yewoawɔ nuku na ye. Eye Purdue, abe alesi wònɔna ɖaa ene la, nɔ eƒe ŋutete katã me.
  
  Wokpɔ Charles kple Patrick wonɔ nya ʋɛ aɖewo ɖɔlim le xɔdɔme ƒe ʋɔtru godo tututu. Le wo megbe la, Perdue de dzesi lãgbalẽkotokuwo ƒe ƒuƒoƒo kple aɖaka xoxo aɖe si vuvu. Esi Patrick kpɔ Perdue, Sam, kple Nina wonɔ atrakpuiawo dzi yim ɖo ta dzisasrã gbãtɔ dzi la, eko alɔgbɔnu hewɔ dzesi na Perdue be wòatrɔ ava kpekpea. "Ðe nètsɔ wain si ŋu nèƒo adegbe le la vɛa?" Patrick bia nya sia fewuɖutɔe. "Alo nye dɔwɔlawoe fi woa?"
  
  Perdue ƒo nu fefetɔe esi wòto Patrick ŋu be: "Mawu, mawɔ nuku nam o."
  
  Esi wòge ɖe xɔa me la, Perdue ƒo nu kple gbɔgbɔ. Menya nenye be ŋutega si le eŋgɔ la awɔ dɔ ɖe edzi loo alo adzi ŋɔ nɛ o. Ŋutsu si nɔ tsitre ɖe dzoa to ko alɔgbɔnu vividoɖeameŋutɔe, eƒe asiwo ƒo ɖe eŋgɔ toɖoɖotɔe. "Aleke nèle, Perdue Efendi?"
  
  
  17. 17
  Ŋgɔdonya
  
  
  "Nyemexɔ nye ŋkuwo dzi se o!" - Perdue do ɣli, eye menye fefem wònɔ o. "Ðeko nyemate ŋui o! Hello! Xɔ̃nye, èva afisia vavãa?"
  
  Ajo Kira ɖo eŋu be: "Nye, Efendi," eye wòse le eɖokui me be dzidzɔ si gatɔ biliɔnla la kpɔ esi wòkpɔe la do dzidzɔ nɛ vie. "Edze abe ewɔ nuku na wò ŋutɔ ene."
  
  Perdue gblɔ tso dzime be: "Mesusu be èku." "Le ledge ma si me woda tu mí le megbe la... Meka ɖe edzi be wowu wò."
  
  Egiptetɔa to nyatoƒoe be: "Nublanuitɔe la, wowu nɔvinye Efendi." "Gake menye wòe nye esia o. Woda tue esime wònɔ jeep kum be yeaɖe mí."
  
  "Mele mɔ kpɔm be woɖi ŋutsu sia nyuie. Ka ɖe dzinye, Ajo, maɖɔ wò ƒomea ɖo ɖe nusianu si nèwɔ tsɔ kpe ɖe ŋunye mesi le Ethiopiatɔwo kple Cosa Nostra lã wɔadã mawo siwo woƒo fi de la siaa ƒe asi me.
  
  Nina tso nya me bubutɔe be: "Taflatse." "Ðe mate ŋu abia be ameka tututue nènye, aƒetɔ? Ele be malɔ̃ ɖe edzi be mebu vie le afisia."
  
  Ŋutsuawo ko alɔgbɔnu. Perdue ko alɔgbɔnu be: "Nyateƒee, nyateƒee." "Meŋlɔ be be mènɔ gbɔnye esime me... xɔ," etsɔ ŋkubiãnya vɔ̃ɖi aɖe kpɔ Ajo, "Aʋatso Nubablaɖaka si tso Axum le Ethiopia."
  
  "Ðe wogale asiwò kokoko, Aƒetɔ Perdue?" - Bia Ajo be. "Alo ɖe wogakpɔtɔ le aƒe mavɔ̃mawu ma me le Djibouti afisi wowɔ funyafunyam lea?"
  
  "Oo nye Mawu, ɖe wowɔ funyafunya wò hã?" Nina bia nya sia.
  
  "Ẽ, Ðɔkta Gould. Prof. Medley srɔ̃ kple eƒe trolls ye wobu fɔe. Ele be malɔ̃ ɖe edzi be togbɔ be enɔ afima hã la, mete ŋu kpɔe be meda asi ɖe edzi o. Ðe wòku fifiaa?" - Ajo bia nya sia kple nuƒoƒo nyuie.
  
  Nina ɖo kpe edzi be: "Ẽ, nublanuitɔe la, eku le Hercules ƒe mɔzɔzɔa me." "Gake aleke nèwɔ va ƒo ɖokuiwò ɖe tsaɖiɖi sia me? Purdue, nukatae míenya nu tso Aƒetɔ Cyrus ŋu o?"
  
  Perdue ɖe eme be: "Medley ƒe amewo lée be yewoanya afisi mele kple ŋkuɖodzinu si wobiãa ŋu na vevie, Nina." "Aƒetɔ siae nye Egiptetɔ mɔ̃ɖaŋudɔwɔla si kpe ɖe ŋunye metsɔ Aɖaka Kɔkɔe la si hafi metsɔe va afisia-hafi wova ke ɖe Hercules ƒe Nudzraɖoƒea ŋu."
  
  Sam gblɔ kpee be: "Eye èsusu be eku."
  
  Perdue ɖo kpe edzi be: "Esɔ." "Esia tae nye mo wɔ yaa esi mekpɔ xɔ̃nye "si ku" wòtsi tre agbagbee le nye xɔdɔme me fifia. Gblɔe nam, Ajo lɔlɔ̃tɔ, nukatae nèva afisia ne menye ɖeko nàgawɔ ɖeka kplikplikpli dzro ko o?"
  
  Ajo dze abe ɖe wòtɔtɔ vie ene, menya alesi wòaɖe eme o, gake Patrick tsɔ eɖokui na be yeatsɔ nya la akpe ɖe amesiame ŋu. "Le nyateƒe me la, Aƒetɔ Kira le afisia be yeakpe ɖe ŋuwò nàtrɔ blemanu la ayi teƒe si sɔ si nèfi le, David." Eɖe ŋku ɖe Egiptetɔ la ŋu kaba tsɔ do vloe hafi yi edzi ɖe eme ale be amesiame nate ŋu atso du dzi. "Le nyateƒe me la, Egiptetɔwo ƒe sedziwɔwɔ zi edzi wòwɔ esia le Blemanuwo Ŋuti Nuvlowɔwɔ Dɔwɔƒe ƒe nyaƒoɖeamenu ta. Mɔnu bubue nye be woade ame gaxɔ me le esi wòkpe ɖe sisila aɖe ŋu eye wòkpe asi ɖe ŋutinyamenu xɔasi aɖe fifi ŋu le Ethiopiatɔwo si ta."
  
  Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Eyata wò tohehe sɔ kple tɔnye."
  
  Ajo ɖe eme be: "Negbe ɖeko nyemate ŋu axe fe sia o, Effendi."
  
  Patrick lɔ̃ ɖe edzi be: "Mesusu be menye nenemae o." "Gake womakpɔ mɔ na esia hã tso gbɔwò o, elabena ènye kpeɖeŋutɔ eye menye nuvlowɔla vevitɔe nènye o."
  
  "Ekema esia tae wole wò ɖom ɖa, Paddy?" - Sam bia be. Edze ƒã be eƒe dzi meɖe le eƒo kokoko le Patrick ƒe gomekpɔkpɔ le mɔzɔzɔa me ta.
  
  "Ẽ, mesusu be. Togbɔ be David ye xea gazazãwo katã abe eƒe tohehea ƒe akpa aɖe ene hã la, ele kokoko be makplɔ mi katã ɖo akpɔ egbɔ be shenanigans bubu aɖeke maganɔ anyi si ate ŋu ahe nuvlowɔwɔ si lolo wu vɛ o," eɖe eme kple anukwareɖiɖi vɔ̃ɖitɔe.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Gake woate ŋu aɖo gbeadzidɔwɔla gã ɖesiaɖe ɖa hafi."
  
  "Ẽ, woate ŋu awɔ ema, Sammo. Gake woawoe tiam, eyata mina míawɔ nu nyuitɔ kekeake si míate ŋui ko akpɔ gbeɖuɖɔ sia ɖa, alo?" Patrick do susua ɖa, eye wòtsɔ asi ƒo Sam ƒe abɔta. "Ana mɔnukpɔkpɔ mí hã be míaɖo ɣeyiɣi si míebu le ƒe si va yi alo esi wu nenema me la teƒe. David, ɖewohĩ míate ŋu ano aha esime nèle ale si mɔzɔzɔ si gbɔna la le ŋgɔ yim la me ɖem?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu eye wòkɔ aŋetu la ɖe dzi be wòanye fetu be: "Alesi nèbua tamee la dze ŋunye, Dɔwɔla Tɔxɛ Smith." "Azɔ mina míanɔ anyi aŋlɔ mɔɖegbalẽvi kple mɔɖegbalẽ tɔxɛ siwo hiã siwo ahiã be míato dukɔmeviwo ƒe adzɔxenyawo gbɔ kpɔkpɔ me la ɖi gbã. Le ema megbe la, míate ŋu awɔ dɔ tso mɔ nyuitɔ ŋu to nye ame si awɔ ɖeka kple Kira le afisia ƒe kpekpeɖeŋu si dze me, eye míadze ʋuɖoɖo si wohaya gɔme."
  
  Le ŋkekea ƒe akpa mamlɛa kple vaseɖe fiẽsi me la, ƒuƒoƒoa wɔ ɖoɖo ɖe tɔtrɔ yi dukɔa me ŋu, afisi woadze ŋgɔ nutoa me tɔwo ƒe vlododo kple mɔfialawo ƒe nya sesẽwo le vaseɖe esime woƒe dɔdasi nawu enu. Ewɔ nuku ŋutɔ be Perdue, Nina kple Sam gava nɔ anyi ɖekae le Perdue ƒe xɔ gã si nye ŋutinya me tɔ la me, eye míagblɔe bubui be yewonɔ xɔlɔ̃ eve ɖesiaɖe ƒe ha me, si na nusianu le etɔxɛ vie zi sia.
  
  Kaka ŋu nake la, wowɔ ɖoɖo ɖe nusianu ŋu eye wotsɔ dɔ si nye be woaƒo woƒe dɔwɔnuwo nu ƒu na mɔzɔzɔa, kpakple woƒe mɔzɔgbalẽwo kple mɔzɔzɔ ŋuti nuŋlɔɖiwo ƒe nyateƒenyenye me léle kpɔ le Britain dziɖuɖua, asrafowo ƒe nyatakakaxɔlawo kple Ethiopiatɔwo ƒe amedɔdɔwo, Nufialagã ƒe sedede nu J. Imru kple Aʋafiagã. Yimen.
  
  Ƒuƒoƒoa ƒo ƒu ɣeyiɣi kpui aɖe hena ŋdi nuɖuɖu le Perdue ƒe ahadzrala ƒe ŋku sesẽ te, nenye be wohiã nane tso egbɔ. Fifia la, Nina mede dzesi dzeɖoɖo si nɔ Sam kple Perdue dome kpoo esime woƒe ŋkuwo do go le rose-ti kplɔ̃ gã la dzi esime Lily ƒe rock-haƒoƒo xɔŋkɔ siwo me dzidzɔ le nɔ ɖiɖim le didiƒe ʋĩ le nuɖaƒea o.
  
  Esi ame mamlɛawo mlɔ anyi le zã si do ŋgɔ me vɔ la, Sam kple Perdue ɖeɖe zã gaƒoƒo ʋɛ aɖewo, nɔ susuwo ɖɔlim le alesi woawɔ atsɔ Joe Carter ade dutoƒo ŋkume ŋu, esime wonɔ Ðoɖoa ƒe akpa gãtɔ vuvu hena dzidzenu nyui aɖe. Wolɔ̃ ɖe edzi be dɔa sesẽ eye axɔ ɣeyiɣi aɖe hafi woadzra ɖo, gake wonya be ele be yewoaɖo mɔ̃ aɖe ƒomevi na Carter. Ŋutsu sia menye bometsitsi o. Enɔ akɔnta bum hewɔ nu vɔ̃ɖi le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu, eyata wo ame evea di ɣeyiɣi de ŋugble le woƒe ɖoɖowo ŋu. Womete ŋu gblẽ kadodo aɖeke ɖi womaɖo kpe edzi o. Sam megblɔ MI6 dɔwɔla Liam Johnson ƒe sasrãkpɔ alo nusi wòɖe fia amedzroa le zã ma me esi wòxlɔ̃ nu Sam tso eƒe ŋkutsala si dze abe ɖe wòdze ene ŋu na Perdue o.
  
  Ɣeyiɣi boo aɖeke megasusɔ be woawɔ ɖoɖo ɖe Carsten ƒe anyidzedze ŋu o, gake Perdue te tɔ ɖe edzi be yewomate ŋu awɔ nuwo kabakaba o. Gake ele be Perdue nalé fɔ ɖe eŋu azɔ be woaɖe asi le nyaa ŋu le ʋɔnudrɔ̃ƒe ale be eƒe agbenɔnɔ natrɔ ava nɔ abe alesi wònɔ tsã ene zi gbãtɔ le ɣleti geɖe megbe.
  
  Gbã la, ele be woawɔ ɖoɖo be woatsɔ ŋkuɖodzinuawo ade nugoe si wotu me, eye dukɔmeviwo ƒe adzɔxenyawo gbɔ kpɔlawo nadzɔ le Dɔwɔla Tɔxɛ Patrick Smith ƒe ŋkuléle ɖe eŋu me. Etsɔa Carter ƒe ŋusẽ dea eƒe gakotoku me kloe le afɔɖeɖe ɖesiaɖe si wòɖe le mɔzɔzɔ sia me me, si nye nusi dzi MI6 ƒe Aʋafiagã la mada asi ɖo o. Le nyateƒe me la, susu ɖeka si ta wòdɔ Smith ɖe mɔzɔzɔa me be wòava lé ŋku ɖe Aksum mɔzɔzɔa ŋue nye be yeaɖe amedɔdɔa ɖa. Enya be Smith te ɖe Purdue ŋu akpa be wòato ye ŋu le Black Sun ƒe crosshairs me. Gake Patrick menya esia ya o.
  
  "Nukae wɔm nèle, David?" - Patrick bia esi wòge ɖe Perdue, amesi nɔ dɔ dzi vevie le eƒe kɔmpiutadɔwɔƒe. Perdue nya be kɔmpiutadziɖoɖowɔla bibitɔwo kekeake kple amesiwo si kɔmpiutaŋutinunya ŋuti sidzedze geɖe le koe ate ŋu anya nusi wɔm wòle. Patrick medi be yeawɔ esia o, eyata ƒã hafi gatɔ biliɔnla la ʋuʋu ŋku esi wòkpɔ dɔwɔla la wòge ɖe nudokpɔƒea.
  
  Perdue ɖe eme dzidzɔtɔe be: "Ðeko meƒo nane si ŋu menɔ dɔ wɔm le hafi medzo le dodokpɔxɔwo gbɔ la nu ƒu, Paddy." "Mɔ̃ɖaŋunu geɖewo gakpɔtɔ li siwo ŋu wòle be mawɔ dɔ le, aɖɔ kuxiwo kple nu mawo tɔgbe ɖo, ènya. Gake mesusu be esi wònye be ele be nye mɔzɔha la nalala dziɖuɖua ƒe mɔɖeɖe hafi míayi ta la, ɖewohĩ mawɔ dɔ aɖewo hã."
  
  Patrick ge ɖe eme abe ɖe naneke medzɔ o ene, fifia enya alesi Dave Perdue nye nunyala vavãtɔ wu tsã. Mɔ̃ siwo womate ŋu aɖe o siwo wòate ŋu asusu be woƒe wɔwɔme sesẽ ŋutɔ la yɔ eƒe ŋkuwo fũ. Ede dzesii be : " Enyo ŋutɔ," esi wònɔ tsitre ɖe server box ɖeka si kɔkɔ etɔxɛe ŋgɔ henɔ akaɖi sue siwo le keklẽm kple mɔ̃a ƒe ɖiɖi si le eme la kpɔm. "Wò kutrikuku le nu siawo ŋu dzɔa dzi nam ŋutɔ, David, gake màlém le motherboard kple memory card kple nu siawo katã ŋu gbeɖe o."
  
  "Ha!" Perdue ko alɔgbɔnu, eye mefɔ mo dzi tso eƒe dɔa me o. "Ekema nuka me nèbi ɖe eme tsɔ kpe ɖe dzoa ƒoƒo tso bosomikaɖi dzi le didiƒe wɔnuku aɖe ŋu?"
  
  Patrick ko alɔgbɔnu. "Oo, èse nya sia?"
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Mewɔe nenema." "Ne Sam Cleave mu aha la, zi geɖe la, wòe nyea eƒe ɖevime ŋutinya siwo me kɔ nyuie la ƒe tanya, amegãɖeɖi."
  
  Patrick se le eɖokui me be nu sia si ŋu woke ɖo la do dzidzɔ na ye. Eʋuʋu ta ɖokuibɔbɔtɔe, eye wòtsi tre, nɔ anyigba kpɔm be yeakpɔ nyadzɔdzɔŋlɔla si ƒe tagbɔ gblẽ la le susu me. Enya alesi tututu exɔlɔ̃ vevitɔ le ne edo dziku, eye wònye kplɔ̃ɖoƒe gã aɖe si me modzakaɖeɖe geɖe le ɣesiaɣi. Perdue ƒe gbe gasẽ ɖe edzi le nusiwo dzɔ va yi kple ŋkuɖodzinya dodzidzɔname siwo do ɖe Patrick ƒe ta me teti koe nye ema ta.
  
  "Ekema nukae doa dzidzɔ na wò wu ne mèle dɔ wɔm o, Patrick?"
  
  "KU ƉE!" - agent la do le eƒe ŋkuɖodzinyawo me. "Hmm, nyuie, kaawo dzɔa dzi nam ŋutɔ."
  
  Perdue fɔ mo dzi tso eƒe ɖoɖowɔɖiwo ƒe screen dzi zi gbãtɔ, henɔ agbagba dzem be yeaɖe nya ɣaɣla la me. Esi wòtrɔ ɖe Patrick ŋu la, ewɔ abe ɖe wòtɔtɔ be yeanya nu tso eŋu ene eye wòbia ko be, "Kaƒoƒo?"
  
  Patrick ko nu.
  
  "Tolialae menye. Melɔ̃a ka kple ka siwo wotsɔ blaa nu be manɔ nɔnɔme nyui me. Abe alesi Sam ate ŋu agblɔe na wò do ŋgɔ alo megblɔe na wò kpɔ o ene la, nyemenye tamebula alo susuŋutinunyala boo o. Anyo nam wu be mawɔ kamedede le kpelili, tsi me nɔnɔ alo aʋawɔɖaŋu me," Patrick gblɔe tsitotsito, "tsɔ wu be, nublanuitɔe la, masrɔ̃ nu geɖe tso nyati aɖe si me mekɔ o ŋu alo ase dzɔdzɔmeŋusẽŋununya alo mawunyaŋununya ƒe nyatakakadzraɖoƒe gɔme."
  
  "Nukatae "Nublanuitɔe?" - Perdu bia nya sia. "Nyateƒee, ne xexemenunyalawo koe le xexeame la, anye ne míate ŋu atu, adzro nu me, alo le nyateƒe me la, míawɔ mɔ̃ɖaŋudɔwɔla bibiwo o. Esia anɔ pepa dzi ahabu eŋu nyuie ne menye ameawoe le ŋkutsaladɔa wɔm ŋutɔŋutɔ o, ɖe mèlɔ̃ ɖe edzi oa? " .
  
  Patrick tsɔ abɔta ƒoe be, "Mesusu be. Nyemebu eŋu kpɔ o."
  
  Ɣemaɣie wòkpɔe be ɖeko yeƒo nu tso nya aɖe si tsi tre ɖe eɖokui ŋu le susu me ŋu teti koe nye ema, eye wòna wòko alɔgbɔnu ŋukpetɔe. Ke hã, Patrick mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ Purdue ƒe nɔnɔmetatawo kple kɔpiwo do dzidzɔ nɛ. Eƒoe ɖe enu be: "Va, Perdue, fia nane ame tsɛ aɖe tso mɔ̃ɖaŋununya ŋu," eye wòhe zikpui aɖe yi dzi. "Gblɔ nusi tututu wɔm nèle le afisia nam."
  
  Perdue bu tame vie hafi ɖo eŋu kple kakaɖedzi si ŋu gɔmeɖoanyi nyui le si wònɔna ɖaa. "Mele dedienɔnɔ ƒe mɔ̃ aɖe wɔm, Patrick."
  
  Patrick ko alɔgbɔnu vɔ̃ɖitɔe. "Mese egᴐme. Be MI6 nagage ɖe etsɔme oa?"
  
  Perdue trɔ Patrick ƒe alɔgbɔnukoko vɔ̃ɖi la eye wòƒo adegbe vividoɖeameŋutɔe be, "Ẽ."
  
  Èto nyateƒe kloe, koklo tsitsi, Perdue gblɔ na eɖokui, esi wònya be Patrick ƒe aɖaŋuɖoɖoa te ɖe nyateƒea ŋu afɔkutɔe, kple tɔtrɔ aɖe, nyateƒee. Ðe madzɔ dzi na wò be yeabu esia ŋu ne ɖeko nènya be wowɔ nye mɔ̃a koŋ be wòami MI6 oa?
  
  "Ðe mele alea?" Patrick ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Ekema gblɔ alesi wònɔ nam... Oo, lala," egblɔ kple dzidzɔ, "Meŋlɔ be, menye habɔbɔ dziŋɔ si nèle avu wɔm kplii le afisia la ƒe akpa aɖe." Perdue ko nu kple Patrick, gake ŋutsu evea siaa ƒe didi siwo womeɖe fia o siwo womate ŋu aɖe afia wo nɔewo o la nɔ wo dome.
  
  
  18. 18.
  To dziŋgɔli me
  
  
  Ŋkeke etɔ̃ megbe la, ƒuƒoƒoa ɖo Super Hercules, si Perdue haya, kple ŋutsu tiatia aɖewo le Aʋafiagã J. ƒe kpɔkplɔ te.
  
  "Àva kpli mí, Aʋafiagã?" - Perdue bia veviedonula tsitsi si nye dzikutɔ gake dzonɔamemetɔ la.
  
  "Le mɔzɔzɔ aɖe mea?" - Nu kae nye esia? ebia Perdue vevie, togbɔ be ekpɔ ŋudzedze ɖe anyigbayeyedila kesinɔtɔa ƒe vividoɖeameŋu ŋu hã. "Ao, ao, menye nenema kura o. Agba la le dziwò, vinye. Ele be wò ɖeka nàɖɔ nuwo ɖo. Le afɔku me be maɖi amemabumabutɔe la, anyo nam wu be nyemaƒo ɖokuinye ɖe nuƒoƒo suesuesuewo me kpli wò ne meɖe fu na wò o."
  
  Perdue ɖo eŋu bubutɔe be: "Enyo, Aʋafiagã." "Mese egɔme bliboe".
  
  Veviedonula la yi edzi be: "Gakpe ɖe eŋu la, nyemadi be mato zitɔtɔ kple ʋunyaʋunyawɔwɔ si wòle be nàdo goe ne ètrɔ yi Axum la me o. Miedze na fuléle si miadze ŋgɔe, eye ne magblɔe tututu la, ne nane dzɔ ɖe dziwò le Aɖaka Kɔkɔe la tsɔtsɔ yi na mi me la, nyemayɔe godoo be ŋutasẽnuwɔwɔ o."
  
  Nina de dzesii be: "Wow," esi wòbɔbɔ nɔ mɔ si le ʋuʋu ɖi dzi henɔ atama nom. "Mègahe ɖe megbe o."
  
  Aʋafiagã la tsɔ ŋku ɖe Nina ŋu le axadzi. "Gblɔ na nyɔnuwò be eya hã ƒe susu nanɔ eya ŋutɔ ƒe nyawo ŋu. Womeɖe mɔ ɖe nyɔnuwo ƒe aglãdzedze ŋu le nye anyigba dzi o."
  
  Sam ʋu fotoɖemɔ̃a eye wòlala.
  
  Perdue gblɔ hafi wòwɔ nu ɖe eŋu be: "Nina," kple mɔkpɔkpɔ be yeaɖe asi le dzomavɔ si woyɔ ye be wòaɖe asi le aʋawɔla veviedola si melɔ̃ ɖe edzi o la ŋu. Eƒe ŋku nɔ asrafomegã la ŋu, gake eƒe ŋkuwo gbã esi wòse wòtsi tre hete ɖe eŋu. Sam, si tso eƒe ŋudzɔnɔnɔ le Hercules ƒe ƒodo me yeyee la, ko alɔgbɔnu esi wònɔ eƒe ŋkumeɖonua ɖom.
  
  Asrafomegã la nɔ ekpɔm kple alɔgbɔnukoko esime abosam sue la nɔ mɔ dzi yina egbɔ, eye wònɔ eƒe sigaret ƒe akɔta ƒom kple eƒe asibidɛ esime wònɔ zɔzɔm. Eƒe ɖa ɣiawo nɔ sisim le eƒe abɔta sesĩe, eye ya fafɛ aɖe kplɔ ka siwo le eƒe akɔta le eƒe ŋku ɣi siwo ƒo ɖe eŋu la tame.
  
  Ebiam blewu boŋ be: "Gblɔe nam, Aʋafiagã, srɔ̃ le asiwòa?"
  
  Eɖo eŋu sesĩe be: "Nyateƒee, mewɔe," eye meɖe eƒe ŋku ɖa le Perdue ŋu o.
  
  "Ðe wòhiã be nàlée dzoe loo alo ɖeko nèɖe gbe na wò asrafomegãwo be woalã eƒe vidzinuwo ale be wòaganya be wò nuwɔna nyɔŋu abe wò hadomegbenɔnɔ ƒe agbenyuinɔnɔ ene oa?" - ebiae tẽ.
  
  "Nina!" Perdue ƒo nu, eye wòtrɔ kpɔe kple movidzɔdzɔ esime aʋawɔla veviedola la nɔ ɣli dom be, "Aleke nèwɔ dzideƒoe!" le megbe nɛ.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Meɖe kuku." Eɖe eƒe sigaret le vo me eye wòku dzudzɔ ɖe asrafomegã la ŋu. Yimenu ƒe mo. "Nye kukuɖeɖewo." Míakpɔ wò le Ethiopia, Aʋafiagã." Etrɔ ɖo ta Hercules-tɔsisia gbɔ, gake etrɔ le mɔa ƒe afã me be yeawu nya si wòdi be yeagblɔ la nu. "Oo, eye le yameʋuɖoɖo le afima me la, malé be na wò Abraham ƒe ŋunyɔnu la nyuie ŋutɔŋutɔ le afisia. Mega tsi dzi o." Efia asi nusi woyɔna be Aɖaka Kɔkɔe la eye wòɖe ŋku ɖe Aʋafiagã la hafi bu ɖe yameʋua ƒe agbatsɔƒe gã la ƒe viviti me.
  
  Sam tɔ nuƒoƒo si wolé ɖe mɔ̃ dzi la eye wòdze agbagba be yeƒe mo nanɔ dzɔdzɔe. Eɖu fewu le eŋu be: "Ènya be woawu wò le afima ɖe nusi nèwɔ fifia ta."
  
  "Ɛ̃, gake nyemewɔe le afima o ɖe, Sam?" - ebia fewuɖutɔe. "Mewɔe le Scotland-nyigba dzi afisia tututu, eye mezã nye trɔ̃subɔlawo ƒe tsitretsitsi ɖe dekɔnu ɖesiaɖe si medea bubu nye ŋutsu alo nyɔnu nyenye ŋu o ŋu."
  
  Eko alɔgbɔnu eye wòtsɔ eƒe fotoɖemɔ̃a da ɖe adzɔge. "Melé wò akpa nyui la, nenye be ema nye akɔfafa aɖe."
  
  "Wò ame manyanu! Èŋlɔ nya sia ɖia?" - edo ɣli, eye wòlé Sam ɖe asi. Gake Sam lolo wu sã, eƒua du eye ŋusẽ nɔ eŋu wu. Ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe eƒe nya dzi be yematsɔ wo afia Paddy o, ne menye nenema o la, atutui ɖa le tsaɖiɖia me le vɔvɔ̃ be Aʋafiagã la ƒe amewo ava ti ye yome ne enya ɖo Axum ko ta.
  
  Perdue ɖe kuku ɖe Nina ƒe nyawo ta, togbɔ be mate ŋu aɖiɖi ƒoƒo bɔbɔe si nyo wu ema o hã. Veviedonulaa ƒo nu kple ɣli be: "Ðeko nànɔ eŋu dzɔm nyuie, vinye." "Ele sue ale gbegbe be woate ŋu awɔ yɔdo si me goglo o le gbedadaƒo, afisi eƒe gbe azi ɖoɖoe le tegbee. Eye menye blematomenukulawo dometɔ nyuitɔ kekeakee ate ŋu adzro eƒe ƒuwo me le ɣleti ɖeka megbe gɔ̃ hã o." Esi wògblɔ nya sia la, ezɔ yi eƒe jeep si nɔ lalam le Lossiemouth yameʋudzeƒea ƒe akpa gã si le gbadzaa la ƒe akpa si tsi tre ɖe eŋu la gbɔ, gake hafi wòate ŋu aɖo didiƒe la, Perdue tsi tre ɖe eŋgɔ.
  
  "Aʋafiagã Yimenu, ɖewohĩ menyi fe le wò dukɔa ƒe fetu ŋu, gake mègasusu sɛkɛnd ɖeka pɛ hã be yeate ŋu ado ŋɔdzi na xɔ̃nyewo ahadzo o. Nyemaɖe mɔ ɖe ku ƒe ŋɔdzidoname ɖe nye amewo ŋu o-alo nye ŋutɔ, le nya ma ta-eyata aɖaŋuɖoɖo ɖeka taflatse," Perdue tsɔ gbe fafɛ si fia dziku si nɔ bibim blewu la ƒoe. Eƒe asibidɛ didi si wotsɔ fiaa nu la kɔ eye wònɔ tsia dzi le eƒe mo kple Yimenu ƒe mo dome. "Mègaɖe afɔ ɖe nye anyigbamama si le gbadzaa la dzi o. Àkpɔe be yele bɔbɔe ale gbegbe be yeate ŋu asi le ŋù siwo le ete la nu."
  
  Kasia Patrick do ɣli be: "Enyo, eyae nye ema! Dzra ɖo ɖe yameʋua ƒe dzodzo ŋu! Medi be woakɔ nye amewo katã ŋu ahabu akɔnta na wo hafi míawu nya sia nu, Colin!" Enɔa ɣli dom sededewo madzudzɔmadzudzɔe, ale gbegbe be Yimenu se le eɖokui me be yedo dziku akpa be yeayi yeƒe ŋɔdzidonamewo dzi ɖe Perdue ŋu. Ema megbe kpuie la, ewɔ kaba ɖo ta eƒe ʋua gbɔ le Scotlandtɔwo ƒe yamenutome si me alilikpowo le te, eye wòtsɔ eƒe jaketi ƒo xlãe be yeawɔ avu kple vuvɔa.
  
  Le ƒuƒoƒoa ƒe afã me la, Patrick dzudzɔ ɣlidodo eye wòlé ŋku ɖe Perdue ŋu.
  
  "Mese nya ma, ènyaa?" - egblɔ be. "Wòe nye nyɔnuvi si wua eɖokui, David, èle nu ƒom na fia la hafi wotsɔ wò de eƒe dzata ƒe nuŋlɔti me." Eɖe afɔ te ɖe Perdue ŋu wu. "Gake enye fuɖeɖe fafɛtɔ kekeake si mekpɔ kpɔ, srɔ̃tɔ."
  
  Esi Patrick nɔ asi ƒom gatɔ biliɔnla la ƒe megbe la, eyi edzi nɔ biabiam tso eƒe dɔwɔlawo dometɔ ɖeka si be wòade asi agbalẽ aɖe si wotsɔ kpe ɖe ŋutsua ƒe tablɛt ŋu te. Perdue di be yeako alɔgbɔnu, abɔbɔ vie esi wòge ɖe yameʋua me, gake nu ŋutɔŋutɔ kple Yeaman ƒe ŋɔdzidoname na Nina ƒe mɔ gbegblẽ nɔ susu me nɛ. Enye nu ɖeka si wògahiã be wòalé ŋku ɖe eŋu esime wòle Karsten ƒe MI6 nyawo kpɔm, na Patrick nanɔ viviti me le eƒe dɔtɔ ŋu eye wòana wo katã anɔ agbe esime wole Aɖaka Kɔkɔe la ɖɔlim.
  
  "Nusianu nyoa?" - Sam bia Perdue esi wòbɔbɔ nɔ anyi.
  
  Perdue ɖo eŋu le eƒe nɔnɔme bɔbɔe me be: "Ede blibo." "Womeda tu mí haɖe o." Elé ŋku ɖe Nina si ƒe mo wɔ yaa vie fifia esi eƒe dzi dze eme la ŋu.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Ebiae."
  
  Yameʋu si kplɔe ɖo ƒe akpa gãtɔ dzɔ le dzeɖoɖo ƒe toɣliɖeɖe ɣiwo me. Sam kple Perdue dzro nuto siwo me woyi va yi le mawunyadɔgbedelawo kple asaɖawo me yiyi me me, esime Nina tsɔ eƒe afɔwo kɔ dzi be yeadɔ alɔ̃.
  
  Patrick dzro mɔa me eye wòde dzesi ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe blematomenukulawo ƒe kɔƒe si me Perdue si le zi mamlɛtɔ le eƒe agbe ta la ƒe nɔnɔmetatawo. Togbɔ be Patrick xɔ hehe le asrafodɔ me eye wònya xexeame ƒe sewo katã hã la, enɔ vɔvɔ̃m le eƒe manyamanya me le woƒe afima vava ta. Le nyateƒe me la, mɔzɔzɔa ƒe ƒuƒoƒoa ƒe dedienɔnɔ nye eƒe agbanɔamedzi.
  
  Esi Patrick nɔ Perdue kple Sam ƒe asitɔtrɔ si dze abe dzidzɔ ene la kpɔm le ɖoɖoezizi me la, mete ŋu nɔ te ɖe ɖoɖo si wòlé Perdue le dɔ wɔm esime wòge ɖe Reichtisousis ƒe nudokpɔƒe gã si le anyigbaxɔdzoa te la ŋu bum o. Menya nusitae wòtsi dzodzodzoe gɔ̃ hã le esia ŋu o elabena Perdue ɖe eme nɛ be wowɔ ɖoɖoa be wòatsɔ adzɔgedzikpɔmɔ̃ alo nane si le abe ema ene ama yeƒe dɔwɔƒea ƒe akpa aɖewo dome o. Menye amesi zãa mɔ̃ɖaŋununya ƒe nyagbɔgblɔwo gbeɖe o le mɔ sia mɔ nu, eyata etsɔe be Perdue le asi trɔm le eƒe aƒea ƒe dedienɔnɔ ƒe ɖoɖoa ŋu be wòana dɔwɔla siwo srɔ̃ dedienɔnɔ ŋuti sewo kple ɖoɖowo esime xɔ gã la nɔ MI6 ƒe vovototodedeameme te la me. Esusui le nyataƒoƒo me be esɔ, eye eƒe dzi medzɔ vie ɖe eya ŋutɔ ƒe numekukua ŋu o.
  
  Le gaƒoƒo ʋɛ siwo kplɔe ɖo me la, Hercules-ʋu sesẽ la nɔ ɣli dom to Germany kple Austria, eye wòyi eƒe mɔzɔzɔ si me ɖeɖi te la dzi yi Hela kple Mediterranea-ƒua dzi.
  
  "Ðe nu sia ɖina ɖe anyigba gbeɖe be yeade ami mea?" Nina bia nya sia.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu hedo ɣli be, "Lockheed ƒomevi sia ate ŋu ayi edzi anɔ edzi yim. Esia tae melɔ̃a ʋu gã siawo ɖo!"
  
  Egblɔ na eɖokui be: "Ẽ, ema ɖo nye biabia si menye dɔnyala o la ŋu keŋkeŋ, Perdue," eye wòʋuʋu ta ko.
  
  Sam dze agbagba be yeana susu nyuitɔ nɛ be: "Ele be míaɖo Afrika ƒuta le gaƒoƒo si mede wuiatɔ̃ o me, Nina."
  
  "Sam, taflatse mègazã seƒoƒo nyagbɔgblɔ ma si nye "aɖiɖi" fifia o. Ta," etsɔ hũɖeɖe, si do dzidzɔ nɛ.
  
  Patrick ko alɔgbɔnu hetsɔ asi ƒo Nina ƒe ata be yeatsɔ aka ɖe edzi be: "Nu sia nye nusi dzi woate ŋu aka ɖo abe aƒeme ene," gake menya afisi wòda asi ɖo o vaseɖe esime wòwɔe. Eɖe eƒe asi ɖa kaba, edze abe ɖe wòdo dziku ene, gake ɖeko Nina ko nu. Ke boŋ etsɔ eƒe asi ɖo eƒe ata dzi kple moveviɖoɖo si nye fewuɖunya be: "Menyo o, Paddy. Nye jeans axe mɔ ɖe nu gbegblẽ ɖesiaɖe nu."
  
  Esi wòse le eɖokui me be yeƒe dzi dze eme ta la, eko nu tso dzi me kpe ɖe Nina ŋu. Togbɔ be Patrick sɔ na nyɔnu bɔbɔɖeanyi kple ɖokuibɔbɔla wu hã la, ete ŋu se alesi Sam kple Perdue ƒe nu lé dzi na ŋutinyaŋlɔla feisty la vevie kple eƒe mɔnu tẽ, vɔvɔ̃manɔmee la gɔme.
  
  Ɣe ɖo to ɖe nutoa me ƒe ɣeyiɣi ƒe didime akpa gãtɔ dzi le woƒe dzodzo megbe teti, eyata kaka woaɖo Greece la, wonɔ dzodzom le yame le zã me. Sam lé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu eye wòkpɔe be ye ɖeka koe gakpɔtɔ le ŋudzɔ. Le kuviawɔwɔ ta, alo esi wole nusi gbɔna dzɔdzɔ ge la lém ta la, kplɔ̃ɖoƒea me tɔ mamlɛawo mlɔ woƒe zikpuiwo dzi xoxo kaka ɣeyiɣi sia naɖo. Yameʋukulaa koe gblɔ nya aɖe, eye wòdo ɣli kple vɔvɔ̃ na kpeɖeŋutɔ yameʋukulaa be: "Èkpɔ esia, Roger?"
  
  "Oo, eyae nye ema?" bia yameʋukulawo ƒe kpeɖeŋutɔa eye wòfia asi wo ŋkume. "Ẽ, mekpɔe!"
  
  Sam ƒe didi be yeanya nu la nye nusi wòɖena fiana kabakaba eye wòkpɔ ŋgɔ kaba yi afisi ŋutsua nɔ asi fiam wòle. Eƒe mo klẽ le eƒe atsyɔ̃ ta eye wònɔ ekpɔm nyuie vaseɖe esime wòbu ɖe viviti me. Egabɔbɔ nɔ anyi le ɣlidodo me be: "Mawu, ne ɖe Nina nakpɔ esia la, anye ne enyo ŋutɔ."
  
  "Nu ka?" Nina bia, eye wògakpɔtɔ nɔ alɔ̃ dɔm afã kple afã esi wòse eƒe ŋkɔ. "Nu ka? Èkpɔ nukaea?
  
  Sam ɖo eŋu be: "Oo, naneke boo o, mesusu be." "Ŋutega dzeani aɖe koe wònye."
  
  "Nu ka?" - ebia, eye wòbɔbɔ nɔ anyi hetutu eƒe ŋkuwo.
  
  Sam ko alɔgbɔnu, eye wòdi be yeazã yeƒe ŋkuwo atsɔ agblɔ nya mawo tɔgbe nɛ. "Ɣletivi si le tu dam si klẽna ŋkuagbãtɔ, nye lɔlɔ̃tɔ. Ɣletivi si le tu dam si klẽna ŋutɔ ko."
  
  
  19. 19
  Ʋɔ driba la yometiti
  
  
  "Ɣletivi bubu ge, Ofa!" Penekal do ɣli, eye wòfɔ mo dzi tso nuxlɔ̃ame aɖe si woƒe amewo dometɔ ɖeka ɖo ɖe eƒe telefon dzi le Yemen.
  
  Amegãɖeɖi si ŋu ɖeɖi te la ɖo eŋu be: "Mekpɔe." "Be míadze Adzetɔ la yome la, ahiã be míalala akpɔ dɔléle si ava ameƒomea dzi emegbe. Mele vɔvɔ̃m be esia nye dodokpɔ si me ŋuɖɔɖɔɖo le ŋutɔ eye wòxɔ asi ŋutɔ."
  
  "Nukatae nègblɔe nenema?" - Bia Penekal be.
  
  Ofa tsɔ abɔta ƒoe. "Enyo, elabena esi xexeame ƒe nɔnɔme le fifia-si nye zitɔtɔ, tagbɔsesẽ, amegbetɔ ƒe agbenyuinɔnɔ veviwo dzi kpɔkpɔ le mɔ gbegblẽ nu fewuɖutɔe-la, esesẽ ŋutɔ be woanya dzɔgbevɔ̃e siwo ava ameƒomea dzi wu vɔ̃ɖinyenye si li xoxo, alo?"
  
  Penekal lɔ̃ ɖe edzi, gake ele be woawɔ nane atsɔ axe mɔ na Adzetɔ la be wòagaƒo dziƒoŋusẽ si lolo wu nu ƒu o. "Maƒo ka na Freemasontɔwo le Sudan. Ele be woanya nenye be yewoƒe amewo dometɔ ɖekae. Mègatsi dzi o," etso Ofa ƒe tsitretsiɖeŋu si gbɔna ɖe susua ŋu be, "Mabia aɖaŋutɔe."
  
  "Màte ŋu ana woanya be míenya be nane le edzi yim o, Penekal. Ne woʋẽ nu gɔ̃ hã..." Ofa xlɔ̃ nu.
  
  Penekal ɖo eŋu sesĩe be: "Womawɔe o, xɔ̃nye." Wonɔ ŋudzɔ le woƒe yamenutomeyimɔ̃a me ŋkeke eve kple edzivɔe nye sia, ɖeɖi te wo ŋu, woɖɔlia wo nɔewo nɔ alɔ̃ dɔm henɔ yame kpɔm be ɣletivihatsotsoawo meto mɔ bubu aɖeke si mebɔ o hã. "Matrɔ ava do ŋgɔ na ŋdɔ ga wuieve, mɔkpɔkpɔ li be kple ŋuɖoɖo aɖewo."
  
  "Kpɔ kaba, Penekal. Fia Salomo ƒe Agbalẽxatsaxatsawo gblɔe ɖi be kwasiɖa ʋɛ aɖewo koe axɔ hafi akunyawɔwɔ ƒe Ŋusẽ nazu nusi dzi womate ŋu aɖu o. Ne ate ŋu agbugbɔ ame siwo dze anyi la ava anyigba dzi la, ke bu nusi wòate ŋu awɔ le dziƒo ŋu kpɔ. Ɣletivi siwo le tɔtrɔm ate ŋu agblẽ nu le míaƒe anyinɔnɔ ŋutɔŋutɔ ŋu," Ofa ɖo ŋku edzi, eye wòtɔ vie be yeagbɔ ya. "Ne Celeste le esi la, womate ŋu aɖɔ vodadaawo dometɔ aɖeke ɖo o."
  
  Penekal gblɔ esi wònɔ ɣletiviwo ƒe nɔnɔmetatawo nu ƒom ƒu hena eƒe sasrãkpɔ le Masonictɔwo ƒe Ʋɔnudrɔ̃ƒe ƒe Aƒetɔ si le nutoa me gbɔ be: "Menya, Ofa." "Nu si woate ŋu azã ɖe eteƒe koe nye be woaƒo Fia Salomo ƒe daimɔndwo katã nu ƒu eye woakaka ɖe anyigba dzi. Esia ɖi dɔ si dzi womate ŋu aɖu o nam."
  
  Ofa fa akɔ na exɔlɔ̃a be: "Wo dometɔ akpa gãtɔ gakpɔtɔ le gbedadaƒo afisia." "Wofi ame ʋɛ aɖewo ŋutɔ. Wo dometɔ geɖe meli míaƒo ƒu o, eyata ɖewohĩ mɔnukpɔkpɔ asu mía si be míatsi tre ɖe Adzetɔ la ŋu alea."
  
  "Èle tagbɔ gblẽm?" Penekal do ɣli sesĩe. "Fifia míate ŋu abia diamond siawo tso wo tɔ gbɔ gbeɖe o!" Esi ɖeɖi te Penekal ŋu eye mɔkpɔkpɔ aɖeke megale eŋu kura o ta la, enyrɔ ɖe zikpui si dzi wòmlɔ le zã si do ŋgɔ me. "Womaɖe asi le woƒe kesinɔnu xɔasiawo ŋu gbeɖe be yewoaɖe ɣletinyigba la o. Nye Mawu, ɖe mèlé to ɖe amewo ƒe ŋukeklẽ si gblẽ nu le ɣletinyigba si tututu lé woƒe agbe ŋu la ŋu oa?"
  
  "Le asinye! Le asinye!" Ofa ƒo nu kple ɣlidodo ɖe megbe. "Nyateƒee, mewɔe."
  
  "Ekema aleke nàte ŋu akpɔ mɔ be woatsɔ woƒe kpe xɔasiwo ana bometsila tsitsi eve abia tso wo si be woawɔ esia atsɔ axe mɔ na ame vɔ̃ɖi aɖe si si ŋusẽ siwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu le be wòagatrɔ ɣletiviwo ƒe ɖoɖo eye wòagaɖo Biblia me afɔkuwo ɖe egbegbe xexeame ake o?"
  
  Ofa va nɔ eɖokui ta ʋlim, eye fifia ya edo ŋɔdzi na ye be yeƒe dzi nadze eme o. "Èsusu be nyemese alesi wòɖina gɔme o, Penekal?" eƒo nu kple ɣli. "Menye bometsitsie menye o! Nusi ko mele aɖaŋu ɖom enye be nàbu kpekpeɖeŋu biabia ŋu be yeaƒo nusiwo susɔ nu ƒu ale be Adzetɔ la nagate ŋu awɔ eƒe susu siwo dze dɔ la dzi eye wòana mí katã míabu o. Afikae wò xɔse le, nɔvi? Afikae wò ŋugbedodo be yeaxe mɔ na nyagblɔɖi ɣaɣla sia mevava o? Ele be míawɔ nusianu si le mía si be míadze agbagba ya teti... adze agbagba... awɔ avu kple nusi le dzɔdzɔm."
  
  Penekal kpɔ Ofa ƒe nuyiwo nɔ ʋuʋum, eye ʋuʋudedi dziŋɔ aɖe ƒu du to eƒe asi siwo me ƒu le la me. "Ðe dzi ɖi, xɔ̃nye xoxo. Taflatse miɖe dzi ɖi. Wò dzi mate ŋu atsɔ wò dziku ƒe adzɔ o."
  
  Ebɔbɔ nɔ exɔlɔ̃a xa, eye wòlé agbalẽviwo ɖe asi. Penekal ƒe gbe ƒe sesẽme ɖiɖi ŋutɔ, ne ɖeko wòana Ofa tsitsia nate ɖa tso seselelãme ŋutasẽnu siwo wònɔ sesem le eɖokui me gbɔ ko. "Kpɔ ɖa, nya si gblɔm mele koe nye be ne míegbugbɔ diamond susɔeawo ƒle tso wo tɔ gbɔ o la, míate ŋu axɔ wo katã hafi Adzetɔ la naxɔe o. Ele bɔbɔe nɛ be wòawu ame ɖe wo ta ko eye wòabia kpeawo. Le mía, ame nyuiwo gome la, le nyateƒe me la, dɔ si nye be míaƒo nu mawo ke nu ƒu la sesẽ wu."
  
  "Ekema mina míaƒo míaƒe kesinɔnuwo katã nu ƒu. Te ɖe míaƒe dzɔlawo katã nɔviwo ŋu, amesiwo le Ɣedzeƒe gɔ̃ hã, eye nàɖe mɔ na mí be diamond susɔeawo nasu mía si," Ofa ɖe kuku to hũɖeɖe si me kɔ eye ɖeɖi te eŋu me. Penekal mete ŋu kpɔ susu sia ƒe bometsitsi dze sii o, elabena enya amewo ƒe nɔnɔme, vevietɔ kesinɔtɔ siwo le egbegbe xexeame, amesiwo gakpɔtɔ xɔe se be kpewo na wozu fiawo kple fianyɔnuwo, evɔ woƒe etsɔme ya nye kuvia le dzɔgbevɔ̃e, dɔwuame kple gbɔgbɔtsixetsixe ta. Gake be wòagagado dziku na exɔlɔ̃ si nɔ anyi le eƒe agbemeŋkekewo katã me o la, eʋuʋu ta heɖu eƒe aɖe tsɔ fia be etsɔ eɖokui na. "Míakpɔe ɖa, enyoa? Ne medo go kple aƒetɔ la ko eye ne míenya nya ne Freemasontɔwoe le megbe na esia ko la, míate ŋu akpɔ tiatia bubu siwo li," Penekal gblɔ kakaɖedzitɔe. "Gake le ɣeyiɣi sia me la, migbɔ ɖe eme vie, eye mawɔ kaba agblɔ nya nyui aɖe na mi, mele mɔ kpɔm be."
  
  Ofa ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Mava afisia." "Malé ka la ɖe asi."
  
  
  * * * .
  
  
  Le dua ƒe anyime la, Penekal kafu taksi aɖe be wòakplɔe ayi nutoa me Freemasontɔwo ƒe tatɔ ƒe aƒeme. Eɖoe le susua nu be ehiã be yeanya ne Freemasontɔwo nya nu tso kɔnu si wɔm wole ŋu to ɣletiviwo ƒe nɔnɔmetata sia koŋ zazã me hã. Esia menye nutsyɔnu si blea ame keŋkeŋ o, gake eƒe sasrãkpɔa nɔ te ɖe alesi Masonic xexeame kpɔ gome le dziƒo tsɔtsrɔ̃ si dzɔ nyitsɔ laa me dzi wu.
  
  Ʋuwo sɔ gbɔ ŋutɔ le Cairo, si to vovo kura na eƒe dekɔnuwo ƒe blema nɔnɔme. Esi dziƒoxɔ kɔkɔawo nɔ dzi yim henɔ kekem ɖe enu ɖo ta yame la, yamenutome blɔ kple aŋutiɖiɖi si le ta dzi la gbɔ ɖoɖoezizi kple tomefafa vevi aɖe. Penekal fɔ mo dzi kpɔ dziŋgɔli to ʋua ƒe fesre nu, henɔ ŋugble dem le ameƒomea si bɔbɔ nɔ afisia tututu le fiazikpui si ƒe atsyɔ̃ɖoɖo kple ŋutifafa ƒe fiazikpui siwo dze abe dɔmenyotɔwo ene dzi la ƒe dzɔgbese ŋu.
  
  Esusui be abe amegbetɔ ƒe nɔnɔme ene. Abe nu akpa gãtɔ le nuwɔwɔwo me ene. Ðoɖo tso zitɔtɔ me. Tɔtɔ, si ɖea ɖoɖo ɖesiaɖe ɖa le ɣeyiɣi ƒe kɔkɔƒe. Mawu nekpe ɖe mí katã ŋu le agbe sia me, nenye be esiae nye Adzetɔ si ŋu wòle nu ƒom tsoe.
  
  "Yame ƒe nɔnɔme wɔnuku aɖe, alo?" - ʋukulaa de dzesii kasia. Penekal ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi, ewɔ nuku nɛ be ŋutsua alé to ɖe nu ma tɔgbe ŋu esime Penekal nɔ ŋugble dem le nudzɔdzɔ siwo gbɔna ŋu.
  
  Penekal ɖo eŋu le ameŋububu ta be: "Ẽ, nyateƒee." Ŋutsu portly si le ʋua megbe la ƒe dzi dze eme le Penekal ƒe ŋuɖoɖoa ŋu, fifia ya teti. Le sɛkɛnd ʋɛ aɖewo megbe la, egblɔ be: "Tsidzadza do viviti ŋutɔ eye womate ŋu agblɔe ɖi o hã. Ðeko wòle abe ɖe nane le yame le alilikpowo trɔm eye atsiaƒua ƒe tagbɔ gblẽ ene."
  
  "Nukatae nègblɔe nenema?" - Bia Penekal be.
  
  "Ðe mèxlẽ nyadzɔdzɔgbalẽwo ŋdi sia oa?" ʋukulaa ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Alexandria ƒuta dzi ɖe kpɔtɔ 58% le ŋkeke ene siwo va yi me eye yame ƒe nɔnɔme ƒe tɔtrɔ ƒe dzesi aɖeke meli si ado alɔ wɔna sia o."
  
  "Ekema nukae wosusu be eyae he nudzɔdzɔ sia vɛ?" Penekal bia, henɔ agbagba dzem be yeaɣla yeƒe vɔvɔ̃ ɖe nyabiasea megbe kple gbe gbadzaa. Togbɔ be eƒe dɔwo katã le edzi abe dzɔla ene hã la, menya be atsiaƒua ƒe kɔkɔme dzi ɖe edzi o.
  
  Ŋutsua tsɔ abɔta gblɔ be: "Nyemenyae ŋutɔŋutɔ o. Mebe, dzinu koe ate ŋu aɖu ƒutsotsoeawo dzi nenema, alo?"
  
  "Mexɔe se." Gake wogblɔ be ɣletia gbɔe wòtsoa? Ðe ema," ese le eɖokui me be enye bometsitsi le esi wòfia ema gɔ̃ hã ta, "trɔ le mɔ aɖe nu le ɣletinyigba dzia?"
  
  Ʋukulaa tsɔ fewuɖunya kpɔ Penekal to megbehuhɔ̃ea me. "Èle fefem, alo, aƒetɔ? Esia nye nusi me susu mele o! Meka ɖe edzi be ne dzinua trɔ la, anye ne xexeame katã anya nu tso eŋu."
  
  "Ẽ, ẽ, èto nyateƒe. Ðeko menɔ eŋu bum," Penekal ɖo eŋu kaba be yeatɔ te ʋukulaa ƒe fewuɖuɖu.
  
  Ʋukulaa ko nu be: "Ekema le afisia hã la, miaƒe nufiafiaa meganye tagbɔsesẽ abe ɖewo siwo mese tso esime woka nya ta le eŋu zi gbãtɔ ene o." "Mese nya dzodzro aɖewo siwo nye fewuɖunya kura tso ame aɖewo gbɔ le du sia me!"
  
  Penekal trɔ le eƒe zikpui dzi, eye wòbɔbɔ ɖe ŋgɔ. "KU ƉE? Abe nuka ene?"
  
  Ŋutsua ko alɔgbɔnu, eye wòɖea ŋku ɖe ahuhɔ̃ea me ɣeaɖewoɣi be yeaƒo nu kple yeƒe mɔzɔla la gblɔ be: "Mesena le ɖokuinye me be bometsilae mele nu ƒom tso nya sia ŋu gɔ̃ hã." "Ame tsitsi aɖewo li siwo le ta ƒom, le avi fam hele avi fam, hele gbɔgblɔm be gbɔgbɔ vɔ̃ aɖe ƒe dɔwɔwɔe nye esia. Ha! Àte ŋu axɔ gbeɖuɖɔ sia dzi asea? Tsi gbɔgbɔ vɔ̃ aɖe le ablɔɖe me le Egipte, xɔ̃nye." Eɖu fewu le susua ŋu kple nukoko sesĩe.
  
  Gake eƒe mɔzɔla meko nu kplii o. Penekal ƒe mo le abe kpe ene eye wòbu tame vevie, eye wòdo asi ɖa blewuu lé nuŋlɔti si le eƒe jaketi kotoku me, ɖee do goe heŋlɔ ɖe eƒe asibidɛ dzi be: "Tsi Abosam."
  
  Ʋukulaa ko nu dzidzɔtɔe ale gbegbe be Penekal ɖoe be yemagbã kuɖɔa o eye yemadzi aɖaʋawɔlawo ƒe xexlẽme ɖe edzi le Cairo o, eye wògblɔ be le mɔ aɖe nu la, nufiafia fewuɖunya siawo nye nyateƒe kura. Togbɔ be dzimaɖitsitsi yeye siwo katã nɔ eŋu hã la, amegãɖeɖia ko alɔgbɔnu ŋukpetɔe be yeado dzidzɔ na ʋukulaa.
  
  Ʋukulaa he ɖe megbe vie be: "Aƒetɔ, nyemate ŋu awɔ naneke wu be made dzesii be adrɛs si dzi nèbia tso asinye be makplɔ wò ayi la nye teƒe si nye nya ɣaɣla gã aɖe na ame tsɛ."
  
  "KU ƉE?" Penekal bia nya sia fɔmaɖimaɖitɔe.
  
  Ʋukula dovevienu la ɖo kpe edzi be: "Ẽ." "Masonictɔwo ƒe gbedoxɔe nye esia, togbɔ be ame ʋɛ aɖewo koe nya nu tso eŋu hã. Ðeko wosusuna be enye Cairo ƒe blemanudzraɖoƒe alo ŋkuɖodzinu gãwo dometɔ bubu."
  
  Penekal gblɔ kaba be: "Menya nusi wònye, xɔ̃nye," eye ɖeɖi te eŋu be yeado dzi le ŋutsua ƒe aɖe si nɔ ɣli dom esime wònɔ agbagba dzem be yeaɖe nusi gbɔ afɔku si kplɔe ɖo le dziƒo tso la me.
  
  Ʋukulaa ɖo eŋu be: "Oo, mekpɔe," eye wòdze abe ɖe wòbɔbɔ eɖokui vie wu le eƒe mɔzɔla ƒe dzikudodo ta. Edze abe gbedasi si nye be yenya afisi yeyina la nye blema akunyawɔkɔnuwo kple xexemedziɖula siwo si hamevi kɔkɔwo le ƒe teƒe ene la do vɔvɔ̃ na ŋutsua vie. Gake ne edo vɔvɔ̃ nɛ ale gbegbe be wòzi ɖoɖoe la, ekema enyo, Penekal susui. Nu geɖe nɔ esi xoxo si ŋu wòatsi dzi ɖo.
  
  Woʋu yi dua ƒe akpa si sa ɖe aga wu, si nye amewo ƒe nɔƒe si ƒuƒoƒe, sɔlemexɔ kple gbedoxɔ geɖe le le suku etɔ̃ siwo te ɖe afima ŋu dome. Ðeviwo ƒe anyinɔnɔ le ablɔdzi dzi ɖe kpɔtɔ vivivi, eye Penekal se le eɖokui me be yame trɔ. Aƒeawo va nɔ dzedzem nyuie wu, eye woƒe ʋɔtruwo va nɔ dedie wu le abɔ dzeani siwo me ablɔa nɔ tsatsam le la ƒe titrime te. Le mɔa ƒe nuwuwu la, ʋua trɔ to mɔ sue aɖe si le axadzi si kplɔa ame yia xɔ gã aɖe si me dedienɔnɔ ƒe agbo sesẽ aɖe le la me.
  
  Ʋukulaa ɖe gbeƒãe be: "Mina míayi, aƒetɔ," eye wòtɔ ʋua le meta ʋɛ aɖewo tso agbo la gbɔ, abe ɖe wònɔ vɔvɔ̃m be yeanɔ gbedoxɔa ƒe didime aɖe me ene.
  
  Penekal gblɔ be: "Akpe na wò. "Maƒo ka na wò ne mewu enu."
  
  Ʋukulaa ɖo eŋu be: "Taflatse, aƒetɔ." "Afi sia". Etsɔ eƒe dɔwɔhati ƒe dɔwɔgbalẽvi de asi na Penekal. "Àte ŋu aƒo ka na nye dɔwɔhati be wòava xɔ wò. Anyo nam wu be nyemagava afisia azɔ o, ne meɖe fu na wò o."
  
  Nya bubu aɖeke magblɔmagblɔe la, etsɔ Penekal ƒe ga eye wòku ʋua dzo, eye wòƒu du sesĩe hafi va ɖo T-ƒoƒea gɔ̃ hã yi ablɔ bubu dzi. Ɣletiviŋutinunyala tsitsia nɔ taksi la ƒe brek ƒe akaɖiwo kpɔm wònɔ bubum le dzogoea dzi hafi gbɔ ya sesĩe eye wòtrɔ dze ŋgɔ agbo kɔkɔa. Masonic Gbedoxɔa nɔ tsitre ɖe megbe nɛ, enɔ tame bum hezi ɖoɖoe, abe ɖe wòle elalam ene.
  
  
  20. 20.
  Nye futɔ ƒe futɔ
  
  
  "Aƒetɔ Penekal!" - ese tso didiƒe le ʋɔtrua ƒe akpa kemɛ. Ŋutsu ma ke si wòva kpɔ, si nye amedzrodzeƒea ƒe aƒetɔ si le nutoa me lae. "Èɖo kaba vie. Lala, mava ʋui na wò. Mele mɔ kpɔm be maɖe fu na wò be nànɔ anyi ɖe gota o. Elektrikŋusẽa gatsi ake."
  
  Penekal ko alɔgbɔnu be: "Akpe na wò." "Kuxi aɖeke mele ŋunye be maxɔ ya nyui o, aƒetɔ."
  
  Medo go Prof. kpɔ o. Imru, si nye Cairo kple Giza ƒe Kpememewɔlawo ƒe tatɔ. Nusi Penekal nya tso eŋu koe nye be enye amegbetɔŋutinunyala kple Amewo ƒe Habɔbɔ si Kpɔa Domenyinuwo Ta ƒe dɔdzikpɔlagã, amesi kpɔ gome le xexeame ƒe ʋɔnudrɔ̃ƒe si drɔ̃a blematomenukulawo ƒe nuvlowɔwɔ le Dziehe Afrika nyitsɔ laa. Togbɔ be nufialagã la nye kesinɔtɔ si kpɔ ŋusẽ ɖe amewo dzi hã la, eƒe amenyenye va do dzidzɔ na ame ŋutɔ, eye Penekal se le eɖokui me enumake be yele yeƒe aƒeme.
  
  "Àdi be yeano aha?" Prof. Mebia Imra be.
  
  "Akpe na wò. Nusi le asiwò la asu asinye," Penekal ɖo eŋu, eye wòse le eɖokui me be yenye bometsitsi vie kple lãgbalẽ xatsaxatsa xoxowo le eƒe alɔnu te le afisia, si ɖe eɖokui ɖe aga tso dzɔdzɔmenu dzeani si le xɔa godo gbɔ. Esi meka ɖe ɖoɖowɔɖia dzi o ta la, eyi edzi nɔ alɔgbɔnu kom vividoɖeameŋutɔe eye wòdzra eƒe nyawo ɖo ɖi na ŋuɖoɖowo tsɔ wu be wòagblɔ nya aɖewo.
  
  Nufialagã gblɔ be: "Eyata." Imru dze egɔme esi wòbɔbɔ nɔ anyi kple tii si wotsɔ tsikpe wɔe, eye wòtsɔ bubu na eƒe amedzroa, "Ègblɔ be nya aɖe le ye si ku ɖe atikewɔla la ŋua?"
  
  Penekal lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, aƒetɔ." "Menye fefewɔlae menye o elabena ɖeko metsi akpa be magblẽ ɣeyiɣi ɖe ayemɔwo ŋu."
  
  Imru ko alɔgbɔnu be: "Mate ŋu akpɔ ŋudzedze ɖe ema ŋu."
  
  Esi Penekal kɔ eƒe ŋɔti me la, eƒu du yi fefea me tẽ. "Ðeko mele eŋu bum nenye be ate ŋu adzɔ be Freemasontɔwo le atikewɔmɔnu siwo lɔ... uh... ɖe eme la me fifia hã," ewɔ avu kple eƒe nyabiasea ƒe nyawo.
  
  Imru gblɔ kple mɔkpɔkpɔ be yeana yeƒe amedzroa ƒe dzi nadze eme be: "Bia ko, Aƒetɔ Penekal."
  
  "Ðewohĩ kɔnu siwo ate ŋu akpɔ ŋusẽ ɖe ɣletivihatsotsoawo dzi la wɔm nèlea?" Penekal bia, eye wòmiã ŋku eye wòʋuʋu mo le vevesese ta. "Menya alesi wòɖinae, gake..."
  
  "Aleke esia ɖi?" - Imru bia kple didi be yeanya.
  
  Ɣletiviŋutinunyala xoxoa lɔ̃ ɖe edzi be: "Ewɔ nuku ŋutɔ."
  
  "Èle nu ƒom na kɔnu gãwo kple blema nya ɣaɣlawo ƒe nudzrala aɖe, xɔ̃nye. Mina maka ɖe edzi na mi be, nu ʋɛ aɖewo koe le Xexeame katã sia me siwo dze nam be womate ŋu axɔe ase o, eye nu ʋɛ aɖewo koe li siwo mate ŋu adzɔ o," nufialagã la gblɔ. Imru ɖee fia kple dada.
  
  "Èkpɔa, nye nɔviwo ƒe habɔbɔ hã nye habɔbɔ si womenya tututu o. Woɖoe ɣeyiɣi didi aɖee nye sia ale gbegbe be nuŋlɔɖi aɖeke kloe meli ku ɖe míaƒe gɔmeɖolawo ŋu o," Penekal ɖe eme.
  
  "Menya. Ètso Hermopolis Ʋɔ driba Dzɔlawo ƒe ƒuƒoƒoa me. Menya," Nufialagã. Imru ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi. "Le nyateƒe me la, amegbetɔŋutinunya ƒe nufialagãe menye, nye nyuitɔ. Eye abe Masonictɔ si xɔ ŋkɔ ene la, menya dɔ si miaƒe ɖoɖoa le wɔwɔm ƒe alafa siawo katã la nyuie. Le nyateƒe me la, ewɔ ɖeka kple mía ŋutɔwo ƒe kɔnu kple gɔmeɖoanyi geɖe. Menya be tɔgbuiwòwo dze Thoth yome, gake nukae nèsusu be ele edzi yim le afisia?"
  
  Esi Penekal nɔ ti kpom kple dzonɔameme kloe la, etsɔ eƒe agbalẽxatsaxatsawo da ɖe kplɔ̃a dzi, eye wòʋu agbalẽviawo na nufialagã la. Mele nu srɔ̃ ge nyuie. "Kpɔ?" - egbɔ ya kple dzidzɔ. "Esiawoe nye ɣletivi siwo ge tso woƒe nɔƒewo le kwasiɖa ɖeka kple afã mamlɛa me, aƒetɔ. Ède dzesi woa?
  
  Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia si Prof. Imru lé ŋku ɖe ɣletivi siwo wode dzesii le anyigbatataa dzi la ŋu kpoo, henɔ agbagba dzem be gɔmesese nanɔ wo ŋu. Mlɔeba la, efɔ mo dzi. "Menye ɣletiviŋutinunyala nyui aɖekee menye o, Aƒetɔ Penekal. Menya be diamond sia le vevie ŋutɔ le akunyawɔwɔ ƒe ƒuƒoƒowo me, ele Salomo ƒe Sededea hã me."
  
  Efia asi ɣletivi gbãtɔ si Penekal kple Ofa de dzesii. Nufialagã la gblɔ be : "Esia nye nu vevi aɖe le ƒe alafa 18 lia ƒe domedome France ƒe atikewɔmɔnuwo me, gake ele be maʋu eme be, le alesi menyae nu la, atikewɔla ɖeka pɛ hã mele mía si le dɔ wɔm le afisia fifia o." Imru na Penekal nya. "Nu kae wɔa akpa aɖe le afisia? Sika?"
  
  Penekal ɖo eŋu kple mo dziŋɔ be: "Diamonds."
  
  Emegbe eɖee fia Prof. Mele nyadzɔdzɔwo ƒe kadodo siwo ku ɖe amewuwu siwo te ɖe Nice, France, ŋu la kpɔm. Etsɔ gbe si me ɖoɖoezizi le, si nɔ ʋuʋum le dzimagbɔɖi ta la, eɖe Madame Chantal kple eƒe aƒedzikpɔla wuwu ŋuti nyatakakawo ɖe go tsitotsito. Egblɔ kple hũɖeɖe be: "Diamond si xɔ ŋkɔ wu si wofi le nudzɔdzɔ sia me, Nufialagã, enye Celeste."
  
  "Mese nu tso eŋu. Mese be kpe wɔnuku aɖewo ƒe nyonyome de ŋgɔ wu Cullinan. Gake nukae ema le vevie le afisia?" Prof. Mebia Imra be.
  
  Nufialagã la de dzesii be edze abe Penekal ƒe dzi gbã vevie ene, eƒe nuwɔna do viviti wòdze ƒã tso esime amedzro xoxoa va nya be menye Freemasontɔwoe nye nusiwo dzɔ nyitsɔ laa ƒe xɔtuɖaŋuwɔlawo o. Penekal ɖe eme kaba ale gbegbe be eƒe gbɔgbɔ lé eƒe ŋɔti be: "Celestee nye kpe bibi si ate ŋu aɖu Salomo ƒe daimɔnd blaadre vɔ eve ƒe nuƒoƒoƒu dzi ne wozãe ɖe Akunyawɔla, nunyala gã aɖe si si tameɖoɖo dziŋɔwo kple ŋusẽ le ŋu."
  
  "Taflatse, Aƒetɔ Penekal, nɔ anyi ɖe afisia. Èle agbagba dzem akpa le dzoxɔxɔ sia me. Dzudzɔ vie. Manɔ afisia kokoko be maɖo to, xɔ̃nye," nufialagã la gblɔ. Imru gblɔ hafi wòge ɖe ŋugbledede deto ƒe nɔnɔme me kasia.
  
  "N-nukae... nukae nye nya la, aƒetɔ?" - Bia Penekal be.
  
  Nufialagã la ɖe kuku be: "Meɖe kuku, na aɖabaƒoƒo ɖekam," eye wòʋuʋu mo esime ŋkuɖodzinyawo nɔ bibim le eme. Le akasia-ti siwo xɔ Masonictɔwo ƒe xɔ xoxoa ƒe vɔvɔli me la, nufialagã la zɔ tsa ɖi kple susu. Esi Penekal nɔ eƒe tii si me tsikpe le nom be yeana yeƒe ŋutilã nafa eye yeaɖe yeƒe dzimaɖitsitsi ɖa la, enɔ ekpɔm esime nufialagã la nɔ nu ƒom le eɖokui me kpoo. Edze abe aƒea tɔ ƒe susu va dze eŋu enumake eye wòtrɔ ɖe Penekal ŋu kple dzimaxɔse ƒe dzedzeme wɔnuku aɖe le mo nɛ ene. "Aƒetɔ Penekal, èse nunyala Anania ŋkɔ kpɔa?"
  
  "Ðeke mele asinye o, aƒetɔ. Eɖi Biblia tɔ," Penekal gblɔ kple abɔta.
  
  "Adzetɔ si nèɖɔ nam, eƒe ŋutetewo kple nusi wòzãna tsɔ wɔa dzomavɔ," edze agbagba be yeaɖe eme, gake eya ŋutɔ ƒe nyawo do kpo nu nɛ, "eya... nyemate ŋu abu eŋu gɔ̃ hã o, gake míebu eŋu xoxo kpɔ, alesi gbegbe nya siwo me susu mele o va zu nyateƒe tsã," eʋuʋu ta. "Ŋutsu sia ɖi nya ɣaɣla si Fransetɔ aɖe si xɔ hehe do goe le ƒe 1782 me, gake edze ƒã be mate ŋu anye ame ɖeka ma ke o." Eƒe nya mamlɛawo ɖi nya siwo mebɔbɔ o eye kakaɖedzi mele wo ŋu o, gake susu le wo me. Esia nye nusi gɔme Penekal se nyuie ŋutɔ. Enɔ anyi nɔ ŋku lém ɖe kplɔla dzeaɖaŋu kple dzɔdzɔetɔ la ŋu, kple mɔkpɔkpɔ be eɖo nuteƒewɔwɔ ƒomevi aɖe anyi, kple mɔkpɔkpɔ be nufialagã la anya nusi wòawɔ.
  
  "Eye ele Fia Salomo ƒe daimɔndwo nu ƒom ƒu be yeakpɔ egbɔ be womate ŋu azã wo atsɔ agblẽ yeƒe dɔa me oa?" Prof. Imru bia nya kple dzonɔameme ma ke si Penekal tsɔ ƒo nu tso nɔnɔme sesẽa ŋu zi gbãtɔ.
  
  "Enyo, aƒetɔ. Ele be míaƒe asi nasu diamond susɔeawo dzi, siwo katã le blaade vɔ enyi. Abe alesi xɔ̃nye dahe Ofa doe ɖa le eƒe mɔkpɔkpɔ nyui si nuwuwu meli na o eye wònye bometsitsi me ene la," Penekal ko alɔgbɔnu vevie. "Negbe kpe siwo le ame xɔŋkɔ kple kesinɔtɔwo si le xexeame katã ƒeƒle ko la, míate ŋu akpɔ wo hafi Adzetɔ la nakpɔ wo o."
  
  Prof. Imru dzudzɔ azɔlizɔzɔ eye wòlé ŋku ɖe ɣletiviŋutinunyala xoxoa ŋu dũu. Egblɔ kple mo si nye modzakaɖeɖe kple ɖetsɔleme yeye ƒe tsakatsaka be: "Xɔ̃nye, mègabu mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe taɖodzinu fewuɖulawo nu tsɛe gbeɖe o." "Aɖaŋuɖoɖo aɖewo nyea fefenya ale gbegbe be zi geɖe la, wova wɔa dɔ mlɔeba."
  
  "Aƒetɔ, kple bubu si dze la, mèle ŋugble dem vevie be yeate ŋu aƒle diamond xɔŋkɔ siwo wu blaatɔ̃ tso kesinɔtɔ gãtɔ kekeake siwo le xexeame gbɔ oa? Axɔ...uh...ga gbogbo aɖe!" Penekal wɔ avu kple nukpɔsusua. "Ate ŋu ade miliɔn geɖe, eye amekae anye tagbɔsesẽtɔ ale gbegbe be wòazã ga gbogbo ma ɖe aʋadziɖuɖu wɔnuku sia ŋu?"
  
  "David Perdue", Nufialagã. Imru ƒe mo kɔ. "Aƒetɔ Penekal, meɖe kuku, àte ŋu atrɔ ava afisia le gaƒoƒo blaeve vɔ ene megbea?" - eɖe kuku. "Ðewohĩ ɖeko menya alesi míate ŋu akpe ɖe miaƒe nudɔdɔa ŋu wòawɔ avu kple Mage sia."
  
  "Èse egɔmea?" Penekal ƒo nu kple dzidzɔ.
  
  Prof. Imru ko nu. "Nyemate ŋu ado naneke ƒe ŋugbe o, gake menya gatɔ gã aɖe si da se dzi, si medea bubu ŋusẽtɔwo ŋu o eye wòlɔ̃a fuɖeɖe na ŋusẽtɔwo kple ame vɔ̃ɖiwo. Eye abe alesi dzɔgbenyui anɔ ene la, enyi fe le ŋunye eye abe alesi míele nu ƒom ene la, ele mɔ dzi yina Afrika-nyigbagã dzi."
  
  
  21. Ƒe 1999 me
  Nukpɔsusua
  
  
  Le Oban ƒe yame doviviti te la, mɔdododzifɔku aɖe si me ɖɔkta aɖe si le nutoa me kple srɔ̃a ku le la kaka abe dzobibi ene. Nutoa me fiasetɔ, nufialawo kple tɔƒodela siwo ƒe mo wɔ yaa la gblɔ woƒe konyifafa na Ðɔkta Lance Beach kple srɔ̃a Sylvia. Wogblẽ wo viwo ɖe wo nyruiyɔvi ƒe dzikpɔkpɔ te hena ɣeyiɣi aɖe, eye wogakpɔtɔ nɔ ʋuʋum le nublanuinya la ta. Amesiame ƒe nu lé dzi na GP la kple srɔ̃a nyuie eye woƒe ku dziŋɔ si le A82 mɔ dzi la nye afɔku dziŋɔ aɖe na nutoa me tɔwo.
  
  Nya siwo me mekɔ o nɔ kakam le fiase gãwo kple nuɖuɖudzraƒewo tso nublanuinya si me susu mele o si dzɔ ɖe ƒome dahe aɖe dzi esi wòsusɔ vie ɖɔkta aɖe bu srɔ̃a le atsu kple asi vɔ̃ɖi aɖe si lée dzoe la ta. Ɣemaɣi gɔ̃ hã la, ewɔ nuku na dua me tɔwo be Beaches-ƒomea ɣla nudzɔdzɔ siwo ku ɖe Aƒenɔ Beach ƒe ameléle sesẽe kple eƒe xɔname emegbe ŋu alea gbegbe. Gake ɖeko ame akpa gãtɔ tsɔe be Beaches di be yeayi ŋgɔ tso xaxa dziŋɔa me eye medi be yeaƒo nu tso eŋu o.
  
  Womenya be wozi Ðɔkta Beach kple Katoliko nunɔla Fada Harper si le nutoa me dzi be woatso agbenyuinɔnɔ ƒe sewo atsɔ aɖe Aƒenɔ Beach kple Aƒetɔ Perdue to woƒe Nazitɔ nyɔŋu siwo lé wo lém la nana woawo ŋutɔ ƒe atikewo ƒe vivi nana wo me o. Edze ƒã be ɖeko ame akpa gãtɔ mase egɔme be ɣeaɖewoɣi la, hlɔ̃biabia nyuitɔ kekeake ɖe ame vɔ̃ɖi ŋue nye-hlɔ̃biabia-Nubabla Xoxoa me dziku nyui si nɔ anyi le blema.
  
  Ŋutsuvi ƒewuivi aɖe si ŋkɔe nye George Hamish nɔ du dzi sesĩe to tsaɖibɔa me. Esi wonyae ɖe eƒe kamedefefe ƒe ŋutete ta abe eƒe sekɛndrisuku ƒe bɔlƒoha ƒe ŋgɔnɔla ene ta la, ame aɖeke mekpɔe be eƒe duɖimekeke si me wòtsia dzi ɖo la wɔ nuku o. Edo eƒe tracksuit kple Nike-sneakers. Eƒe ɖa ɣia tsaka kple eƒe mo kple kɔ si xɔ dzo esime wònɔ du dzi sesĩe to tsaɖibɔa ƒe gbe dama siwo le ʋuʋum la dzi. Ŋutsuvi si nɔ du dzi la menya ati ƒe alɔ siwo ƒoe heƒoe esime wònɔ du dzi to wo ŋu henɔ wo te ɖo ta St. Columbanus Sɔlemexɔ si le mɔ xaxɛ si tso tsaɖibɔa gbɔ la dzi o.
  
  Esi wòsi le ʋu aɖe si gbɔna la nu vie esi wònɔ du dzi to asfalt la dzi la, eƒu du yi atrakpuiawo dzi eye wòge ɖe viviti me to sɔlemexɔa ƒe ʋɔtru siwo le ʋuʋu ɖi la godo.
  
  "Fofo Harper!" - edo ɣli, gbɔgbɔtsixe tsi ƒo.
  
  Sɔlemeha me tɔ geɖe siwo nɔ eme la trɔ woƒe zikpuiwo eye woƒo nu tsi tre ɖe ŋutsuvi bometsila la ŋu le bubumademade eŋu ta, gake metsɔ ɖeke le eme o.
  
  "Afikae fofo le?" Ebia, eye wònɔ kuku ɖem be woana nyatakaka ye medze edzi o esi wòdze abe ɖe woƒe dzi gbã ɖe eŋu wu ene. Aƒenɔ tsitsi si te ɖe eŋu la maɖe mɔ ɖe sɔhɛawo ƒe bubumademade wo ŋu o.
  
  "Èle sɔlemexɔ me! Amewo le gbe dom ɖa, wò amemabumabutɔ," eƒo fi de, gake George ŋe aɖaba ƒu eƒe aɖe ɖaɖɛa dzi eye wòƒu du to ƒukpoa dzi yi nuƒolanɔƒe gã la.
  
  Egblɔ le yameʋua titina be: "Amewo ƒe agbe ɖo afɔku me, aƒenɔ." "Dzra wò gbedodoɖawo ɖo ɖe wo ta."
  
  "Scott gã, George, nukae nye ema...?" Fada Harper blu ɖe eta esi wòkpɔ ŋutsuvia wònɔ du dzi ɖo ta eƒe ɔfis si te ɖe akpata gã la ŋu tututu. Emi nya siwo wòtia esime eƒe hamea nɔ mo ʋuʋum le eƒe nyawo ta eye wòhe ƒewuivi si ŋu ɖeɖi te la yi ɔfis.
  
  Esi wòdo ʋɔa ɖe wo megbe la, eʋuʋu mo na ŋutsuvia. "Nukae gblẽ le ŋuwò, Georgie?"
  
  George xlɔ̃ nu esi wònɔ agbagba dzem be yeagbɔ ya be: "Fofo Harper, ele be nàdzo le Oban."
  
  "Medze agᴐ?" - Fofo la gblɔ. "Nukae le susu me na wò?"
  
  George ɖe kuku nɛ be: "Ele be nàsi eye mègagblɔ afi si yim nèle na ame aɖeke o, Fofo." "Mese ŋutsu aɖe nɔ nya biam tso ŋuwò le Daisy ƒe blemanudzraƒe esime menɔ zɔzɔm kple h...uh...esi menɔ megbemɔ aɖe dzi," George ɖɔ eƒe ŋutinya ɖo.
  
  "Ŋutsu kae? Nukae wòbia?" Fofo Harper ƒe ŋkɔ.
  
  George ɖo eŋu be: "Kpɔ ɖa, Fofo, nyemenya gɔ̃ hã nenye be ŋutsu sia sɔ le ta me na nusi wògblɔna o, gake ènya, ɖeko mesusu be maxlɔ̃ nu wò le mɔ sia mɔ nu." "Egblɔ be menye nunɔlae nènye ɣesiaɣi o."
  
  Harper fofo ɖo kpe edzi be: "Ẽ." Le nyateƒe me la, ezã ɣeyiɣi geɖe tsɔ gblɔ nyateƒenya ma ke na Ðɔkta Beach si megali o, ɣesiaɣi si nunɔla la wɔ nane si ŋu mele be ame siwo le cassocks me nanya nu tsoe o. "Nyateƒee nye esia." Womedzi ame aɖeke nunɔla o, Georgie."
  
  "Ẽ mesusui." Nyemebu eŋu nenema kpɔ o, mesusu be," ŋutsuvia ƒo nu le ɣlidodo me, eye gbɔgbɔ gakpɔtɔ le esi le dzidziƒoame kple duƒuƒu ta.
  
  "Nya kae tututu ŋutsu sia gblɔ? Àte ŋu aɖe nusi na nèsusu be ewɔ nuvevim la me nyuie wua? "- nunɔla la bia esi wòkɔ tsi kplu ɖeka ɖe ƒewuivia me.
  
  "Nu geɖewo." Eɖi abe ɖe wònɔ agbagba dzem be yeadɔ wò ŋkɔ gbɔ sesẽe ene, ènyaa?"
  
  "Nye ŋkɔxɔxɔ tsɔtsɔ ƒu gbea?" Fada Harper bia, gake eteƒe medidi o ekpɔ gɔmesesea dze sii eye wòɖo eya ŋutɔ ƒe nyabiasea ŋu. "Ah, nye ŋkɔ gblẽ. Mehiã o."
  
  "Ẽ, fofo. Eye enɔ gbɔgblɔm na ame aɖewo le fiasea me be èkpɔ gome le nyɔnu tsitsi aɖe wuwu me. Emegbe egblɔ be èlé nyɔnu aɖe dzoe hewui tso Glasgow ɣleti ʋee aɖewoe nye esi va yi esime ɖɔkta la srɔ̃ bu... ɖeko wòyi edzi. Gakpe ɖe eŋu la, egblɔ alakpanuwɔla ka gbegbee nye si nènye, si ɣla ɖokuiwò ɖe wò kɔla megbe be nyɔnuwo naka ɖe dziwò hafi woabu la na amesiame." George ƒe ŋutinyaa si tso eƒe ŋkuɖodzinyawo kple eƒe nuyi siwo nɔ ʋuʋum la me.
  
  Fada Harper bɔbɔ nɔ eƒe zikpui si ƒe megbe kɔkɔ la dzi, nɔ to ɖom ko. Ewɔ nuku na George be nunɔla la meɖe dziku ƒe dzesi sue aɖeke fia o, aleke kee eƒe ŋutinya nyɔŋu o, gake etsɔ chalk ŋlɔe wòsɔ ɖe osɔfowo ƒe nunya nu.
  
  Nunɔla kɔkɔ aɖe si ƒe ŋutilã sesẽ la bɔbɔ nɔ anyi nɔ George dahe la kpɔm dũu, eye wòbɔbɔ ɖe miame vie. Eƒe abɔ siwo wobla la na wòdze abe ɖe wòle kpekpem eye ŋusẽ le eŋu ene, eye eƒe ɖusibɔ ƒe asibidɛ si wotsɔ fiaa nui la nɔ eƒe nuyi si le ete la yome blewuu esime wònɔ ŋugble dem le ŋutsuvia ƒe nyawo ŋu.
  
  Esi George tsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe kɔ eƒe tsi kplua me la, Fada Harper trɔ eƒe nɔƒe le eƒe zikpui dzi mlɔeba eye wòtsɔ eƒe abɔtawo da ɖe kplɔ̃ si le wo dome la dzi. Etsɔ hũɖeɖe deto biae be, "Georgie, àte ŋu aɖo ŋku alesi ŋutsu sia nɔ dzia?"
  
  Ŋutsuvia gaɖo eŋu be: "Nyɔŋu," eye wògakpɔtɔ nɔ nu mimim.
  
  Fada Harper ko alɔgbɔnu be: "Nyateƒee, evɔ̃ɖi ŋutɔ. Womenya Scotland ŋutsu akpa gãtɔ ɖe woƒe nɔnɔme nyuiwo ta o."
  
  George ɖe eme be: "Ao, menye nenemae megblɔ o, Fofo." Etsɔ tsidzadza ƒe kplu la da ɖe nunɔla la ƒe ahuhɔ̃ekplɔ̃ dzi eye wògadze agbagba ake. "Mebe, evɔ̃ɖi, abe sinima dziŋɔ aɖe ƒe lã wɔadã ene, ènyaa?"
  
  "KU ƉE?" - Bia Fada Harper, eye wòtsɔ ɖe le eme.
  
  "Ẽ, eye menye Scotlandtɔ hãe wònye kura o. Eŋlisigbe me gbeɖiɖi aɖe nɔ esi kple nu bubu aɖe," George ɖɔe.
  
  "Nu bubu aɖe si le abe nuka ene?" nunɔla la bia nya bubuwo.
  
  Ŋutsuvia blu ɖe eta be: "Enyo, Germanygbe me tɔ le eƒe Eŋlisigbe me. Menya be anya ɖi bometsitsi, gake ele abe Germanytɔe wònye eye London tsi le ene. Nane si le abe ema ene".
  
  Ete ɖe George dzi le esi mete ŋu ɖɔe nyuie o ta, gake nunɔla la ʋuʋu ta le dziɖeɖi me. "Ao, mese egɔme keŋkeŋ, Georgie. Mègatsi dzi o. Gblɔe nam, meyɔ ŋkɔ alo ɖe eɖokui fia o?"
  
  "Ao, aƒetɔ. Gake edze abe ɖe wòdo dziku ŋutɔŋutɔ eye wògblẽ nu ene..." George tɔ kpata le eƒe atamkaka si metsɔ ɖeke le eme o ta. "Meɖe kuku, fofo."
  
  Gake Fada Harper tsɔ ɖe le nyatakakawo me wu hadomegbenɔnɔ ƒe agbenyuinɔnɔ me léle ɖe asi. Ewɔ nuku na George ŋutɔ esi nunɔla la wɔ nu abe ɖe meka atam kura o ene. "Alekee?"
  
  "Taflatse, fofo?" George bia nya sia kple tɔtɔ.
  
  "Aleke...aleke wòwɔ...wɔ screw up?" Fada Harper bia nya sia le vo me.
  
  "Tᴐ?" ŋutsuvi si ƒe mo wɔ yaa la ƒo nu kple gbɔgbɔ, gake ɖeko nunɔla si ƒe dzedzeme nye vɔ̃ɖitɔ la lala dzigbɔɖitɔe be wòaɖo eŋu, eye eƒe mo dze le tomefafa me ale gbegbe be wòdzi ŋɔ ŋutɔ. "Hmm, mebe, etɔ dzo alo ɖewohĩ etso eɖokui." George bu tame vie, eye kasia edo ɣli dzonɔamemetɔe be: "Edze abe ɖe wotsɔ ka bla eƒe ta ene, eye ame aɖe he eƒe afɔwo do goe. Gbagbã, èse egɔmea?
  
  Fada Harper ɖo eŋu be: "Mekpɔe," eye wòtrɔ yi eƒe ŋugbledede ƒe nɔnɔme si nɔ esi tsã la gbɔ. "Enyo, eyata eyae nye ema?"
  
  George ɖo eŋu be: "Ẽ, fofo." "Taflatse, dzo ko hafi wòake ɖe ŋuwò elabena enya afisi Saint Columbanus le fifia."
  
  "Georgie, ate ŋu ake ɖe eŋu le anyigbatata ɖesiaɖe dzi hafi. Nusi doa dziku nam enye be edze agbagba be yeaƒo ɖi nye ŋkɔ le nye ŋutɔ nye du me," Harper fofo ɖe eme. "Mega tsi dzi o. Mawu medɔa alɔ̃ o."
  
  Ŋutsuvia ɖo ta ʋɔtrua nu kple nunɔla la gblɔ be: "Enyo, nye hã nyemawɔe o, fofo." "Ŋutsu sia mewɔa nu nyui aɖeke o, eye le nyateƒe me, le nyateƒe me la, nyemedi be mase wò ŋkɔ le etsɔ ƒe nyadzɔdzɔwo me o. Ele be nàƒo ka na kpovitɔwo. Na woanɔ tsatsam le afisia eye woatsɔ nuawo."
  
  Fada Harper ka ɖe edzi tso dzi me be: "Akpe na wò, Georgie, ɖe wò ɖetsɔleme ta." "Eye akpe na wò ŋutɔ be nèxlɔ̃ num. Medo ŋugbe be, matsɔ wò nuxlɔ̃amea ade dzime eye maɖɔ ŋu ɖo ŋutɔ vaseɖe esime Satana nagbugbɔ ɖe megbe, enyoa? Nusianu nyoa?" Ele be wòagbugbɔe agblɔ be ƒewuivia ƒe dzi nadze eme alesi dze.
  
  Ekplɔ ŋutsuvi si wòde mawutsi ta na ƒe geɖe enye sia la do goe le sɔlemexɔa me, eye wòzɔ nunyatɔe eye ŋusẽ nɔ eƒe axadzi vaseɖe esime wodo ɖe ŋkeke me. Nunɔla la tso atrakpuiawo tame ʋuʋu ŋku heʋuʋu asi na George esi wònɔ du dzi trɔ yina eƒe aƒea gbɔ. Alilikpo fafɛ siwo gbã ƒe tsidzadza aɖe ɖiɖi ɖe tsaɖibɔa dzi eye wòdo viviti ɖe mɔa ƒe asfalt la dzi esime ŋutsuvia bu ɖe gbɔgbɔ ƒe ahomya aɖe me.
  
  Fada Harper ʋuʋu ta vividoɖeameŋutɔe na ame geɖe siwo va yina hafi trɔ yi sɔlemexɔa ƒe xɔdɔme me. Esi nunɔla kɔkɔ la ŋe aɖaba ƒu ame siwo gakpɔtɔ ƒe mo wɔ yaa le zikpuiawo dzi la, ewɔ kaba trɔ yi eƒe ɔfis. Etsɔ ŋutsuvia ƒe nuxlɔ̃amea de dzi me tso dzi me. Le nyateƒe me la, enɔ mɔ kpɔm na esia tso gbaɖegbe ke. Ðikeke aɖeke menɔ eme gbeɖe be hlɔ̃biabia ava ɖe nusi eya kple Ðɔkta Beach wɔ le Fallin esime woɖe David Perdue tso egbegbe Nazi subɔsubɔha aɖe me ta o.
  
  Ege ɖe eƒe ɔfis ƒe xɔdɔme sue si me do viviti la me kaba, eye wòdo ʋɔa sesĩe akpa. Edoe eye wòhe xɔmetsovɔawo. Eƒe kɔmpiuta si dzi wotsɔa nu ƒoa nui koe nye kekelitsoƒe le ɔfis, eƒe screen nɔ lalam dzigbɔɖitɔe be nunɔla la nazãe. Fada Harper bɔbɔ nɔ anyi heŋlɔ nya vevi ʋee aɖewo hafi nusi dim wònɔ la dze le LED screen la dzi - Clive Mueller, si nye dɔdzikpɔla ɣeyiɣi didi aɖe eye wònye Aʋa Vɔ̃ɖi la ƒe dɔwɔla eve si wonya nyuie la ƒe foto.
  
  Fada Harper ƒo nu le ɣlidodo me le eƒe ɔfis ƒe ameɖekɛgaxɔ si me ke le me be: "Menya be ele be wòe." Fuɖenamenuwo kple agbalẽwo, akaɖiwo kple numiemie siwo ƒo xlãe la va zu vɔvɔli kple nɔnɔmetatawo ko, gake yame ƒe nɔnɔme trɔ tso eƒe yame ƒe nɔnɔme si nɔa teƒe ɖeka eye wòfa tu va zu nuto si me nya manyomanyo siwo le manyamanya me ƒe teƒe si me teteɖeanyi le. Le blema la, aʋatsodzixɔselawo ate ŋu ayɔe be anyinɔnɔ, gake Fada Harper nya be enye dzrewɔwɔ si gbɔna kpuie ƒe dzesi do ŋgɔ. Gake numeɖeɖe mamlɛtɔa meɖe nusi gbɔna dzɔdzɔ ge ƒe vevienyenye dzi kpɔtɔ ne etsɔ dzideƒo ɖe asi le eƒe dzɔlawo ŋu o.
  
  Ŋutsu si le foto si me Harper fofo yɔ la dze abe lã wɔadã aɖe si ƒe dzedzeme mewɔ nuku o ene. Clive Muller va zu nyadzɔdzɔ le ƒe 1986 me le esi wòwu Russia dudɔnunɔla le 10 Downing Street ŋgɔ ta, gake le se ƒe do aɖewo ta la, wonyae yi Austria eye wòsi yi ɖalala be woadrɔ̃ ʋɔnui.
  
  Harper fofo gblɔ esi wònɔ nyatakaka ʋɛ siwo ku ɖe amewula la ŋu siwo le Internet dzi la me dzrom be: "Edze abe èle ʋɔtrua ƒe akpa si mesɔ o ene, Clive." "Míeɖea mía ɖokui ɖe aga le ɣeyiɣi sia katã me, alo? Eye fifia èle dumevi dzrowo wum ɖe fiẽnuɖuɖu ƒe ga ta? Ema anya sesẽ na ɖokuitɔdidi."
  
  Le gota la, yame ƒe nɔnɔme nɔ ƒoƒom ɖe edzi eye tsi nɔ dzadzam ɖe ɔfis ƒe fesre si le xɔmetsovɔ siwo wohe la ƒe akpa kemɛ esime nunɔla la tu didia nu eye wòtsi eƒe kɔmpiutadziɖoɖoa. "Menya be èle afisia xoxo. Ðe nèle vɔvɔ̃m akpa be yeaɖe ye ɖokui afia Mawu ƒe ame ɖokuibɔbɔla?"
  
  Esi kɔmpiutadziɖoɖoa tsi la, xɔa do viviti keŋkeŋ kloe, eye esi screen la ƒe fli mamlɛtɔ nɔ ɖiɖim la, Harper fofo kpɔ ameyibɔ gã aɖe do go tso eƒe agbalẽdzraɖoƒea megbe. Le esi teƒe be woadze Fada Harper dzi abe alesi wònɔ mɔ kpɔm na ene la, wotsɔ nya ɖe eŋu. "Wò? Mawu ƒe amea? Ŋutsua ko alɔgbɔnu.
  
  Eƒe gbe sesẽa tsyɔ eƒe gbeɖiɖi dzi le gɔmedzedzea me, gake womate ŋu agbe be gbeɖiɖi sesẽ siwo le dɔgboa me, ne eƒo nu le Britaintɔwo ƒe mɔ sesẽ nu - Germany kple Eŋlisigbe ƒe dadasɔ blibo - la de eƒe amenyenye asi o.
  
  
  22. 22.
  Trɔ mɔ si dzi nèto
  
  
  "Nukae wògblɔ?" Nina blu ɖe eta, henɔ agbagba dzem vevie be yeanya nusita wole mɔ trɔm le yameʋua ƒe titina. Eƒo Sam, amesi nɔ agbagba dzem be yease nya si Patrick nɔ gbɔgblɔm na yameʋukulaa.
  
  Sam gblɔ nɛ be: "Lala, na wòawu enu," eye wònɔ agbagba dzem be yeanya nusitae wòtrɔ ɖoɖoa kpata ɖo. Esi Sam nye nyadzɔdzɔŋlɔla bibi si dzroa nu me ta la, esrɔ̃ alesi wòaka ɖe tɔtrɔ kabakaba mawo tɔgbe dzi le mɔwo dzi o eye le esia ta ese nusiwo ŋu Nina tsi dzi ɖo gɔme.
  
  Patrick trɔ kli nu yi yameʋua ƒe ƒodo me, eye wònɔ Sam, Nina, Ajo kple Perdue siwo nɔ lalam kpoo, henɔ eƒe numeɖeɖe lalam. Patrick fa akɔ na wo be: "Naneke megatsi dzi ɖe eŋu o, amewo."
  
  "Ðe Aʋafiagã la ɖe gbe be woatrɔ mɔ si dzi míato aɖiɖi mí ɖe gbedadaƒo le Nina ƒe amemabumabu ta?" - Sam bia be. Nina kpɔe fewuɖutɔe eye wòƒoe sesĩe ɖe eƒe alɔnu. "Le nyateƒe me la, Paddy. Nukatae míele tɔtrɔm? Nyemelɔ̃e o ".
  
  Perdue do ɣli gblɔ be: "Nye hã, xɔ̃nye."
  
  "Le nyateƒe me la, ŋutsuwo, mevɔ̃ɖi nenema gbegbe o. Ðeko mexɔ patch aɖe tso mɔzɔzɔa ƒe ɖoɖowɔlawo dometɔ ɖeka, si nye nufialagã aɖe gbɔ teti koe nye ema. Imru," Patrick gblɔe alea.
  
  Perdue de dzesii be: "Enɔ ʋɔnudrɔ̃ƒe. "Nuka dim wòle?"
  
  "Le nyateƒe me la, ebia be míate ŋu akpe ɖe ye ŋu le ... ame ŋutɔ ƒe nya aɖe me hafi míakpɔ nusiwo wotsɔ ɖo nɔƒe gbãtɔ le se nu gbɔ hã. Edze abe edo ka kple Aʋafiagã J. Yimenu eye wòna wònya be míava ɖo ŋkeke ɖeka megbe wu alesi míeɖoe ene, eyata wokpɔ akpa ma gbɔ," Patrick gblɔ.
  
  "Nukae nye dzomavɔ si wòate ŋu adi tso gbɔnye le eya ŋutɔ ƒe akpa dzi?" Perdue bu tame sesĩe. Edze abe gatɔ biliɔnla la meka ɖe nudzɔdzɔ yeye sia dzi fũu o ene, eye eƒe dzimaɖitsitsia dze le eƒe mɔzɔzɔa me tɔwo ƒe mo hã nenema ke.
  
  "Ðe míate ŋu agbea?" Nina bia nya sia.
  
  Patrick ɖo eŋu be: "Àte ŋui." "Eye Sam ate ŋui, gake Aƒetɔ Kira kple David le blematomenukulawo ƒe nuvlowɔlawo ƒe asi me kloe, eye Prof. Imru nye habɔbɔa ƒe ŋgɔnɔlawo dometɔ ɖeka."
  
  "Eyata tiatia aɖeke megali míawɔ wu be míakpe ɖe eŋu o," Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe, eye wòdze abe ɖeɖi te eŋu le mɔ si medze o nu le ɖoɖoa ƒe tɔtrɔ ta ene. Patrick bɔbɔ nɔ anyi ɖe Perdue kple Nina ŋgɔ, eye Sam kple Ajo nɔ egbɔ.
  
  "Mina maɖe eme. Esia nye azɔlizɔzɔ si womewɔ le ɖoɖo nu o, ŋutsuwo. Le nusi wogblɔ nam nu la, mate ŋu aka ɖe edzi na wò ŋutɔ be adzɔ dzi na wò."
  
  Sam ɖu fewu le eŋu be: "Ewɔ abe ɖe nèdi be míaɖu míaƒe amagbewo katã ene, Dada," togbɔ be eƒe nyawo tso dzime ŋutɔ hã.
  
  Patrick gblɔ kple gbe sesẽ be: "Kpɔ ɖa, menye ɖe mele agbagba dzem be matsɔ sukli atsyɔ ku ƒe fefe sia si me fuɖename le la dzi o, Sam." "Mègasusu be ɖeko mele sededewo dzi wɔm ŋkumaʋumaʋui alo be mesusu be ènye bometsitsi ale gbegbe be ahiã be mable wò be nàwɔ nu aduadu kple Blemanuwo Ŋuti Nuvlowɔwɔ Ŋuti Dɔwɔƒea o." Esi MI6 dɔwɔla la ɖo kpe eɖokui dzi vɔ la, ekpɔ ɣeyiɣi tsɔ fa akɔ. "Edze ƒã be esia meku ɖe Aɖaka Kɔkɔe la alo David ƒe kukuɖeɖe ƒe nubabla ŋu o. Naneke o. Prof. Imru biae be yeate ŋu akpe ɖe ye ŋu le nya ɣaɣla aɖe ŋutɔ si ate ŋu agblẽ nu le xexeame katã ŋu me hã."
  
  Perdue ɖoe be yeaɖe ɖikeke ɖesiaɖe ɖa fifia. Esusu be ɖewohĩ ɖeko wòdi vevie akpa be yemawɔe o. "Eye wògblɔ be, nukae nye nya, adzame asitsatsa sia?"
  
  Patrick tsɔ abɔta ƒoe. "Naneke meli koŋ si menya alesi maɖe eme o. Ebia be míate ŋu aɖi ɖe Cairo ado go ye le Masonic Gbedoxɔ si le Giza me hã. Afimae wòaɖe nusi wòyɔ be "biabia si me susu mele o" me be yeakpɔe ɖa be èlɔ̃ be yeakpe ɖe ŋuwò hã."
  
  "Mesusu be nukae "ele be wòakpe ɖe ame ŋu" fia?" Perdue ɖɔ nyagbe siwo Patrick lɔ̃ nyuie alea ɖo la ɖo.
  
  Patrick lɔ̃ ɖe edzi be: "Mesusu be." "Gake le nyateƒe me la, mesusu be etso anukwareɖiɖi me le eŋu. Mebe, matrɔ mawusubɔsubɔ ƒe ŋkuɖodzinu vevi sia tsɔtsɔ yi na amewo be amewo ƒe susu nanɔ eŋu ko o, alo? " .
  
  "Patrick, èka ɖe edzi be menye amedzidzedze ƒomevi aɖee nye esia oa?" Nina bia nya sia kpoo. Sam kple Perdue dze abe ɖe wotsi dzi abe eya ke ene. "Nyematsɔ naneke ade dzi wu Black Sun alo Afrika dutadɔnunɔla siawo o, ènyaa? Edze abe ŋkuɖodzinu sia fifi le wo si na ŋutsu siawo xɔ ʋusisi gã ŋutɔŋutɔ aɖewo ene. Aleke míewɔ nya be womaɖi mí ɖe Cairo ko awu mí katã ahawɔ abe ɖe míeyi Ethiopia alo nane kpɔ o ene o?"
  
  "Mesusu be dɔwɔla tɔxɛ aɖee menye, Ðɔkta Gould. Kakaɖedzinyawo le asiwò wu sisiblisi si le da ƒe do me," Patrick de dzesii.
  
  Perdue tsɔ ɣli gblɔ be: "Ka ɖe dzinye, susuwo le esi." Abe mí ame mamlɛawo ene. Patrick, míeka ɖe dziwò be àkpɔ esia ɖa nenye be esia nye amedzidzedze ƒomevi aɖe. Míele yiyim to mɔ sia mɔ nu, alo? Ðeko nànyae be mí ame mamlɛawo hiã wò be nàse dzudzɔa ƒe ʋeʋẽ hafi míava tsi aƒe si le bibim me, enyo?"
  
  Patrick ɖo eŋu be: "Mexɔe se." "Eye esia tae mewɔ ɖoɖo kple ame aɖewo siwo menya tso Yemen be woakplɔ mí ɖo ayi Cairo ɖo. Woanɔ adzame eye woanɔ ŋku lém ɖe mía ŋu, bena míaka ɖe edzi ko."
  
  Ajo ƒo nu kple gbɔdzɔe be: "Esia ɖi nyuie wu."
  
  Sam gblɔ be: "Melɔ̃ ɖe edzi. "Zi alesi míenya be gotagome dɔwɔƒewo nya afisi míele ko la, anɔ bɔbɔe na mí be míakpɔ esia gbɔ."
  
  Patrick ko alɔgbɔnu be: "Va, Sammo." "Mèsusu be ɖeko madze anyi ɖe sededeawo dzi ne megbeʋɔtru si le ʋuʋu ɖi mele asinye o?"
  
  "Gake ɖe míanɔ anyi eteƒe nadidia?" - Perdu bia nya sia. "Malɔ̃ ɖe edzi be nyemedi ŋutɔŋutɔ be maƒo nu tso Aɖaka Kɔkɔe sia ŋu ɣeyiɣi didi akpa o. Esia nye ta si madi be mawu enu eye magatrɔ ayi nye agbe me, ènyaa?"
  
  Patrick gblɔ be: "Mese egɔme. "Metsɔa mɔzɔzɔ sia ƒe dedienɔnɔ ƒe agbanɔamedzi bliboa. Míagatrɔ ayi dɔme ne míedo go kple nufialagã la ko. Imru."
  
  
  * * * .
  
  
  Viviti do esime woɖi ɖe Cairo. Menye zã koe do viviti o, ke boŋ le du siwo katã te ɖe afima ŋu hã me, si wɔe be esesẽ ŋutɔ na Super Hercules-ʋua be wòaɖi ɖe yameʋudzeƒea dzidzedzetɔe, si dzogoewo klẽna ɖo. Esi Nina nɔ ŋku lém ɖe nu ŋu to fesre suea nu la, ese le eɖokui me be asi vɔ̃ɖi aɖe mlɔ ye dzi, si ɖi alesi wòvɔ̃na na xɔmenuwo ƒe amedzidzedze esime wòkpɔ ye ɖokui le teƒe si woxe. Seselelãme aɖe si naa gbɔgbɔtsixe tsia ame ƒo, si dzi ŋɔ ŋutɔ la va dze edzi.
  
  Egblɔ na Sam be: "Mesena le ɖokuinye me abe ɖe wotum ɖe aɖaka me ene.
  
  Nusiwo wodo goe le Cairo dzi wɔ nuku nɛ abe eya ke ene, gake Sam dze agbagba be yematsi dzodzodzoe o. "Mègatsi dzi o, lɔlɔ̃. Ame siwo vɔ̃na na kɔkɔme koe wòle be woase veve fifia. Anɔ eme be elektrikŋusẽdɔwɔƒe aɖe alo nane gbɔe elektrikŋusẽ ƒe nutsotso tso."
  
  Yameʋukulaa trɔ kpɔ wo. "Taflatse, tsɔ kɔ eye na nye susu nanɔ nu ŋu. Akpe na wò!"
  
  Nina se le eɖokui me be yeƒe afɔwo ɖe mɔ. Le wo te kilometa alafa ɖeka la, kekelitsoƒe ɖeka kolia koe nye Hercules ƒe mɔ̃ si dzi wokpɔna le yameʋua ƒe xɔ me.Egipte katã do viviti ŋutɔ, eye wònye dukɔ geɖe siwo me elektrikŋusẽ ƒe nutsotso si womate ŋu aɖe o si ame aɖeke mate ŋu ake ɖo o la dometɔ ɖeka.Abe alesi wòlé fui ene show Togbɔ be eƒe mo wɔ yaa hã la, mete ŋu ʋuʋu seselelãme si nye be vɔvɔ̃ aɖe le ye xɔm o. Menye ɖeko wònɔ mɔlize xoxo aɖe si dzona si me mɔ̃wo le me ko o, ke eva kpɔe azɔ be kekeli ƒe anyimanɔmanɔ la srɔ̃ teƒe si wotu keŋkeŋ.
  
  Perdue bɔbɔ nɔ egbɔ, eye wòde dzesi alesi eƒe asike kple asiwo nɔ ʋuʋum. Ekpla asi kɔ nɛ eye megblɔ nya aɖeke o, si Nina kpɔ be eɖe dzi ɖi le mɔ si mebɔ o nu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, Kira kple Sam dzra ɖo ɖe anyidzedze ŋu, woƒo woƒe dɔwɔnuwo kple nuxexlẽnuwo katã nu ƒu hafi bla wo ɖokui ɖe eme.
  
  "Malɔ̃ ɖe edzi be, Effendi, medi vevie be manya biabia sia, Nufialagã. Imru di vevie be yeadzro eme kpli wò," Ajo do ɣli le mɔ̃awo ƒe toɣliɖeɖe si na tome tsi la ta. Perdue ko alɔgbɔnu, eye wònya dzidzɔ si eƒe mɔfiala tsãtɔ kpɔ la nyuie.
  
  "Ènya nane si míenya o, Ajo lɔlɔ̃tɔa?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Ao, prof. ma koe. Wonya Imru be enye nunyala ŋutɔ eye wònye eƒe nutoa me fia. Elɔ̃ blemaŋutinya kple, le nyateƒe me, blematomenukulawo, gake nyateƒe si wònye be edi be yeakpɔ wò la nye bubu gã aɖe nam. Ðeko mele mɔ kpɔm be kpekpe sia ku ɖe nusiwo wonya nɛ ŋu. Enye ŋusẽtɔ gã aɖe si ƒe asi sẽ le ŋutinya me."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Ede dzesii." "Ekema mina míakpɔ mɔ na nu nyuitɔ kekeake."
  
  Nina gblɔ be: "Masonictɔwo ƒe Gbedoxɔ." "Ðe wònye Masontɔa?"
  
  Ajo ɖo kpe edzi be: "Ẽ, aƒenɔ." "Isis ƒe Aƒenɔƒe si le Giza ƒe Aƒetɔ Gãtɔ."
  
  Perdue ƒe ŋkuwo nɔ keklẽm. "Kpememewɔlawo? Eye wole nye kpekpeɖeŋu dim?" Elé ŋku ɖe Patrick ŋu. "Fifia metsɔ ɖe le eme nam."
  
  Patrick ko alɔgbɔnu, eƒe dzi dze eme be mahiã be yeatsɔ mɔzɔzɔ aɖe si Perdue metsɔ ɖeke le eme o ƒe agbanɔamedzi o. Nina hã bɔbɔ ɖe megbe le eƒe zikpui dzi, eye wòse le eɖokui me be kpekpea ƒe mɔnukpɔkpɔwo ble ye wu. Togbɔ be tso blema ke la, womeɖea mɔ na nyɔnuwo be woade Freemasontɔwo ƒe kpekpewo o hã la, enya ŋutsu gã geɖe le ŋutinya me siwo nye blema habɔbɔ si ŋu ŋusẽ le, si ƒe gɔmedzedze dzɔa dzi nɛ ɣesiaɣi la me tɔwo. Esi wònye ŋutinyaŋlɔla ta la, ese egɔme be woƒe blemakɔnu kple nya ɣaɣla geɖewoe nye ŋutinya kple ŋusẽ si wòkpɔna ɖe xexeame ƒe nudzɔdzɔwo dzi ƒe nu vevitɔ.
  
  
  23. Ƒe 1999 me
  Abe daimɔnd si le yame ene
  
  
  Prof. Imru do gbe na Perdue xɔlɔ̃wɔwɔtɔe esi wòʋu agbo kɔkɔa na ƒuƒoƒoa. "Edzɔ dzi nam be megakpɔ wò ake, Aƒetɔ Perdu. Mele mɔ kpɔm be nusianu nyo na wò?"
  
  Perdue ɖo eŋu kple alɔgbɔnukoko be: "Enyo, medo dziku vie le nye alɔ̃ me, eye nuɖuɖua medze ŋunye haɖe o, gake nye lãme le nyonyom ɖe edzi, akpe, Nufialagã." "Le nyateƒe me la, nyateƒe si wònye be gamenɔlawo ƒe amedzrowɔwɔ medzɔa dzi nam o la sɔ gbɔ be wòana dzi nadzɔm gbesiagbe."
  
  Nufialagã la lɔ̃ ɖe edzi kple veveseseɖeamenu be: "Masusui nenema." "Le mía ŋutɔwo gome la, gaxɔmenɔnɔ menye míaƒe taɖodzinu le gɔmedzedzea me o. Gawu la, edze abe MI6 tɔwo ƒe taɖodzinue nye be yewoade wò gaxɔ me agbemeŋkekewo katã, ke menye Etiopiatɔwo ƒe amedɔdɔawo o ene." Nufialagã la ƒe nuvɔ̃meʋuʋua na kekeli aɖe klẽ ɖe Karsten ƒe hlɔ̃biabia ƒe didiwo dzi, eye wòna kakaɖedzi geɖe wu le nyateƒe si wònye be edo go be yeaxɔ Purdue ŋu, gake ema nye nane na ɣeyiɣi bubu.
  
  Esi ƒuƒoƒoa va kpe ɖe kpememewɔla bibi la ŋu le vɔvɔli fafɛ dzeani si le Gbedoxɔa ŋgɔ me vɔ la, wodze numedzodzro vevie gɔme. Penekal mete ŋu dzudzɔ ŋkuléle ɖe Nina ŋu o, gake exɔ eƒe ŋudzedzekpɔkpɔ kpoo kple amenuveve. Perdue kple Sam kpɔe be eƒe lɔlɔ̃ si dze ƒã be yelɔ̃e la doa dzidzɔ na wo, gake wotsɔa ŋkumeʋuʋu kple ƒoƒo ɖe woƒe modzakaɖeɖea dzi kpɔtɔna vaseɖe esime dzeɖoɖoa va xɔ ya si me kɔ eye wònye moveviɖoɖo.
  
  "Aƒetɔ Penekal xɔe se be nusi woyɔna le nya ɣaɣlawo me be Akunyawɔwɔ le fu ɖem na mí. Eyata, mele be nàsusui gbeɖe be nɔnɔme sia nye ayetɔ kple ayetɔ le egbegbe dzidzenuwo nu o," nufialagã la gblɔ. Imru dze egɔme.
  
  Penekal gblɔ kpee kpoo be: "Le kpɔɖeŋu me, eya gbɔe elektrikŋusẽ ƒe nutsotso siawo tso."
  
  Nufialagã la gblɔ be: "Ne àte ŋui la, Aƒetɔ Penekal, taflatse ƒo asa na ɖokuiwò dodo hafi maɖe alesi míaƒe kuxi sesẽa nye nya ɣaɣlae la me." Imru bia ɣletiviŋutinunyala xoxoa. "Nyateƒe geɖe le Penekal ƒe nyaa me, gake ne meɖe gɔmedzenuawo me ko la, àse egɔme nyuie wu. Mese egɔme be ɣeyiɣi aɖe koe le asiwò nàtsɔ atrɔ Aɖaka Kɔkɔe la ana, eyata míadze agbagba awɔe kaba ale si míate ŋui."
  
  Perdue gblɔ be: "Akpe na wò." "Medi be mawɔ esia kaba ale si mate ŋui."
  
  "Nyateƒee," Prof. Imru ʋuʋu ta eye emegbe wòyi edzi nɔ nusiwo eya kple ɣletiviŋutinunyala la ƒo ƒu vaseɖe fifia la fiam ƒuƒoƒoa. Esi wonɔ nu fiam Nina, Perdue, Sam kple Ajo tso ƒomedodo si le ɣletivi siwo le tu dam kple nunyala si le tsaglãla tsam ƒe adzodada siwo wua ame dome ŋu la, ame aɖe nɔ fefem le agbo la ŋu.
  
  Penekal ɖe kuku be: "Meɖe kuku, taflatse." "Menya amesi wònye. Meɖe kuku ɖe eƒe megbetsitsi ta."
  
  "To ʋuʋudedi kple tsɛ me." Safuiawoe nye esi, Aƒetɔ Penekal," nufialagã la gblɔ esi wòtsɔ agbo la ƒe safui de asi na Penekal be wòana Ofatɔ si ƒe dzi gbã la nage ɖe eme esime wòyi edzi nɔ kpekpem ɖe Scotlandtɔwo ƒe mɔzɔzɔa ŋu be woava lé wo. Edze abe ɖeɖi te Ofa ŋu ene, eƒe ŋkuwo ʋuʋu le vɔvɔ̃ kple nyagblɔɖiwo ta esime exɔlɔ̃a ʋu agbo la. "Ðe wobu eŋu haɖea?" enɔ gbɔgbɔm sesĩe.
  
  Penekal Ofara ka ɖe edzi be: "Míele nyanya nam wo fifia, xɔ̃nye."
  
  Ofa ɖe kuku be: "Miwɔ kaba." "Ɣletivi bubu aɖe ge mewu aɖabaƒoƒo blaeve o!"
  
  "Nu ka?" Penekal ƒe tagbɔ gblẽ. "Wo dometɔ kae?"
  
  "Nɔvinyɔnu adre dometɔ gbãtɔ!" Ofa ʋu eme, eƒe nyawo le abe ɖa siwo le aɖaka me ene. "Ele be míawɔ kaba, Penekal! Ele be míawɔ avu ɖe eta fifia, ne menye nenema o la, wo katã abu!" Eƒe nuyiwo ʋuʋu abe ame si le kukum ene. "Ele be míatɔ te Adzetɔ la, Penekal, ne menye nenema o la, mía viwo manɔ agbe vaseɖe tsitsime o!"
  
  Penekal ka ɖe edzi na Ofara be: "Menya esia nyuie, xɔ̃nye xoxoa," eye wòtsɔ asi sesẽ aɖe nɔ megbe nɛ esi wogogo dzodoƒe si me dzo le eye wòfa le abɔa me. Dzobibiawo xɔ ame nyuie, eye wotsɔ gbeƒãɖeɖe wɔnuku aɖe klẽ ɖe gbedoxɔ xoxo gã la ƒe ŋgɔgbe, afisi woɖe gomekpɔla siwo nɔ afima ƒe vɔvɔli fia le gliawo dzi eye wodoa agbe woƒe ʋuʋu ɖesiaɖe.
  
  "Míexɔ wò nyuie, Aƒetɔ Ofa", prof. Imru gblɔ esi ame tsitsia bɔbɔ nɔ anyi nɔ ta ʋuʋum na hamea me tɔ bubuawo. "Fifia mena Aƒetɔ Perdue kple eƒe dɔwɔhatiwo nya nu tso míaƒe nususugblɔwo ŋu kabakaba. Wonya be Adzetɔ la le vovom ŋutɔŋutɔ le nyagblɔɖi dziŋɔ aɖe lãm me," nufialagã la ɖe gbeƒãe. "Megblẽe ɖe Hermopolis ƒe Ʋɔ driba Dzɔlawo ƒe ɣletiviŋutinunyalawo si me, ŋutsu siwo dzɔ tso Thoth nunɔlawo ƒe ʋu me, be woagblɔ nusi amewula sia ate ŋu anɔ agbagba dzem be yeawɔ na mi."
  
  Penekal tso tso eƒe zikpui dzi, eye wònɔ agbalẽ xatsaxatsaawo ʋum le akaɖi ƒe keklẽ si nɔ dodom tso nugoe siwo wotsɔ ƒo atiawo ƒe alɔwo ŋu la me. Enumake Perdue kple exɔlɔ̃wo ƒo ƒu ɖe wo nɔewo ŋu kplikplikpli be yewoasrɔ̃ codex la kple nɔnɔmetataawo nyuie.
  
  Penekal ɖe eme be: "Esia nye blemaɣletiviwo ƒe anyigbatata, si xɔ yame tẽ le Egipte, Tunisia ... le goawo katã me la, Titina Ɣedzeƒe bliboa abe alesi míenyae ene." "Le kwasiɖa eve siwo va yi me la, mía kple nye dɔwɔhati Ofa míede dzesi dziƒonudzɔdzɔ siwo ɖea fu na ame geɖe."
  
  "Abe?" - Sam bia, eye wòsrɔ̃ nu tso lãgbalẽ xoxo si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi kple eƒe nyatakaka wɔnuku siwo woŋlɔ ɖe xexlẽdzesiwo kple nuŋɔŋlɔ si womenya o me ŋu nyuie.
  
  "Abe ɣletivi siwo le tu dam ene," etsɔ asibidɛ ʋuʋu si ŋu taɖodzinu le tɔ te Sam hafi nyadzɔdzɔŋlɔla la te ŋu ƒo nu, "gake... menye esiwo míate ŋu adze anyi o. Matsɔ dzideƒo agblɔ be menye ya siwo ɖua wo ɖokui koe dziƒonu siawo nye o, ke boŋ ɣletinyigbawo, siwo le sue le adzɔge ʋĩi. Ne ɣletivi siawo ƒomevi ge la, efia be woɖe wo ɖa le woƒe tsatsam." Edze abe Efa ƒe mo wɔ yaa keŋkeŋ le eya ŋutɔ ƒe nyawo ta ene. "Esia fia be woƒe ku ate ŋu ahe kɔsɔkɔsɔ ƒe dɔwɔwɔ vɛ le ɣletivihatsotso siwo ƒo xlã wo me."
  
  Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Eɖi abe kuxi ene."
  
  Ofa lɔ̃ ɖe edzi be: "Aƒenɔa ƒe nya sɔ. "Eye ŋutilã tɔxɛ siawo katã le vevie, le vevie ale gbegbe be ŋkɔ siwo wotsɔ dea dzesi wo le wo si."
  
  Penekal na nyaselawo nya le kplɔ̃a ŋu be: "Menye xexlẽdzesi siwo kplɔ dzɔdzɔmeŋutinunyala dzrowo ƒe ŋkɔwo ɖo o, abe egbegbe ɣletivi ɖedzesi geɖe ene." "Woƒe ŋkɔwo le vevie, abe alesi woƒe nɔƒe le dziƒo le dziƒo le anyigba dzi ene, ale gbegbe be Mawu ƒe dukɔ gɔ̃ hã nya wo."
  
  Ewɔ dɔ ɖe Sam dzi ŋutɔ. Togbɔ be ezã eƒe agbe tsɔ nɔ nu wɔm kple nuvlowɔhawo kple ame vɔ̃ɖi siwo le adzame hã la, ele nɛ be wòana ta le nu lédziname si ŋkɔ ɣaɣla si le dziŋgɔli si me ɣletiviwo yɔ fũu ŋu la na wòte ŋu. "Aleke wòdzɔe, Aƒetɔ Ofa?" Sam biae kple ɖetsɔleme vavãtɔ, eye wòŋlɔ nu ʋɛ aɖewo na eɖokui be yeaɖo ŋku nyagbɔgblɔ kple ɖoƒe siwo le nɔnɔmetata la dzi ƒe ŋkɔwo dzi.
  
  Ofa gblɔ be: "Le Salomo, Biblia-fia nyanu la ƒe Nubabla me la, wogblɔna abe hamemegã tsitsi ene la, wogblɔ be Fia Salomo bla gbɔgbɔ vɔ̃ blaadre vɔ eve, eye wòzi wo dzi be woatu Yerusalem Gbedoxɔa."
  
  Le dzɔdzɔme nu la, ƒuƒoƒoa tsɔ ɖeklemiɖeɖe si wotsɔ ɣla abe ŋugbledede le ɖoɖoezizi me ene do gbe na eƒe nya la. Ajo koe bɔbɔ nɔ anyi ʋuʋumanɔmee nɔ ɣletivi siwo le eƒe ta tame kpɔm. Esi wotso elektrikŋusẽa le dukɔ si ƒo xlãe katã kple nuto bubu siwo mele abe Egipte ene o me la, ɣletiviwo ƒe keklẽ ƒo yamenutome ƒe viviti si nɔ dodom ɖe nusianu dzi ɣesiaɣi la ta.
  
  Penekal ɖe eme be: "Menya alesi wòle be wòaɖi, gake ele be nàbu tame le dɔlélewo kple seselelãme gbegblẽwo gome, ke menye le gbɔgbɔ vɔ̃ siwo ŋu dzo le nu o, be nàwɔ dɔ ɖe "gbɔgbɔ vɔ̃wo" ƒe nɔnɔme dzi. Esia aɖi bometsinya le gɔmedzedzea me vaseɖe esime míagblɔ nusi míede dzesii, nusi dzɔ na mi. Ema ko hafi nàdze dzimaxɔse nu tsotso gɔme atsɔ ado alɔ nuxlɔ̃ame."
  
  Nufialagã la gblɔ be: "Meka ɖe edzi na Aƒetɔ Ofar kple Penekal be ame ʋɛ aɖewo ŋutɔ siwo si nunya le ale gbegbe be woate ŋu ase ta ɣaɣla sia gɔme la akpɔ mɔnu awɔ naneke tso eŋu ŋutɔŋutɔ." Imru gblɔe na amedzro siwo tso Scotland. "Eye esia tae mebu wò, Aƒetɔ Perdue, kple xɔ̃wòwo be mienye ame siwo sɔ be woate ɖe ŋuwò le go sia me ɖo. Mexlẽ wò dɔ geɖe hã, Aƒetɔ Cleave," egblɔ na Sam. "Mesrɔ̃ nu geɖe tso miaƒe dodokpɔ kple mɔzɔzɔ siwo mebɔ o ɣeaɖewoɣi kple Ðɔkta Gould kple Aƒetɔ Perdue ŋu. Esia na meka ɖe edzi be menye miawoe nye amesiwo tsɔa ŋkuagbãtɔe tsɔa nya wɔnuku kple tɔtɔame siwo míedoa goe le afisia gbesiagbe le míaƒe Sededewo me la ƒua gbe o."
  
  Dɔ gã aɖee wònye, nufialagã, Nina susui. Enyo be nàtsɔ kɔkɔenyenye ŋuti nuŋlɔɖi dodzidzɔname sia, nenye be edoa dzidzɔ na mí hã, aƒo mía ɖokui ɖe eme. Ðewohĩ eƒe nyɔnunyenye ƒe ŋusẽe na Nina se kafukafu ƒe susuŋutinunya si me nuƒoƒo le gɔme, gake menye ɖe wònɔ egblɔ ge sesĩe o. Ehe masɔmasɔ vɛ le Perdue kple asrafomegã la dome xoxo. Yimen, si nye eƒe tsitretsiɖeŋula siwo le se nu dometɔ ɖeka ko. Mahiã be woagbugbɔ nuwɔna si tsi tre ɖe eŋu la awɔ kple Prof. Matrɔ eye magblẽ Perdue ƒe ŋkɔ tegbee be matsɔ aɖo kpe eƒe nukpɔsusu le Aƒetɔ Mason ŋu dzi ko.
  
  Eye ale Ðɔkta Gould lé eƒe aɖe esi wònɔ to ɖom ɣletiviŋutinunyala la ƒe ŋutinya dzeani la, eƒe gbe fa akɔ na ame abe afakala xoxo aɖe si woɖe tso dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpa sinima aɖe me ene.
  
  
  24. 24.
  Nublabla
  
  
  Le esia megbe kpuie la, Prof. Aƒedzikpɔlawo Imru. Baladi abolo kple ta"meyi (falafel) ƒe agbawo kplɔ Hawushi si me wodea nu ʋeʋĩiwoe ƒe agba eve bubuwo ɖo. Nyilã si wofli kple nu ʋeʋĩwo yɔ woƒe ŋɔti me fũ kple ʋeʋẽ lilili siwo mua ame. Wotsɔ agbaawo da ɖe kplɔ̃ gã la dzi, eye nufialagã la ƒe amewo dzo zi ɖeka kpoo abe alesi wodze ene.
  
  Amedzroawo xɔ Masontɔwo ƒe nuɖuɖua kple didi vevie eye wotsɔ ɣlidodo si da asi ɖe edzi la tsɔe na wo, eye edzɔ dzi na aƒetɔa ŋutɔ. Esi wo katã wokpɔ gbɔdzɔe vie la, ɣeyiɣia de be woana nyatakaka bubuwo, elabena vovoɣi boo aɖeke menɔ Perdue kplɔ̃ɖoƒea si o.
  
  "Taflatse, Aƒetɔ Ofa, yi edzi," Prof. Imru kpe ame.
  
  "Mí, nye sedede, lãgbalẽwo ƒe hatsotso aɖe si ƒe tanyae nye 'Salomo ƒe Se,'" Ofa ɖe eme. "Ŋɔŋlɔ siawo gblɔ be Fia Salomo kple eƒe afakalawo - nusi míate ŋu akpɔ be wonye atikewɔlawo egbea - to mɔ aɖe nu dzra wo dometɔ ɖesiaɖe ɖo bla gbɔgbɔ vɔ̃wo ɖe kpe si le nu kpɔm la me - daimɔndawo." Eƒe ŋku ɣiawo nɔ keklẽm kple nya ɣaɣla esi wòɖiɖi eƒe gbe ɖe anyi, nɔ nu ƒom na nyaselawo dometɔ ɖesiaɖe. "Eye wona nyɔnyrɔ ɣletivi aɖe le daimɔnd ɖesiaɖe ta be woatsɔ ade dzesi gbɔgbɔ siwo dze anyi la."
  
  Perdue de dzesii be: "Ɣletivi ƒe anyigbatata," eye wòfia asi dziƒonuŋɔŋlɔ si me dziɖeleameƒo le le lãgbalẽ gbadzɛ ɖeka dzi. Ofar kple Penekal siaa ʋuʋu ta le mɔ ɣaɣla aɖe nu, eye ŋutsu evea siaa dze abe ɖe woƒe dzi dze eme wu le woƒe nɔnɔme sesẽa hehe va egbegbe towo me ene.
  
  "Azɔ, abe alesi Nufialagã gblɔe ene. Ðewohĩ Imru ɖe eme na wò le míaƒe anyimanɔmanɔ me be susu le mía si si ta míaxɔe ase be nunyala la gazɔ le mía dome ake," Ofa gblɔ. "Eye ɣletivi ɖesiaɖe si ge va se ɖe fifia la ɖe dzesi le Salomo ƒe anyigbatata dzi."
  
  Penekal gblɔ kpee be, "Eye aleae wo dometɔ ɖesiaɖe ƒe ŋusẽ tɔxɛa ɖe eɖokui fia le mɔ aɖe nu si amesiwo nya nusi woadi koe ade dzesii, ènyaa?"
  
  "Madame Chantal si megali o ƒe aƒedzikpɔla, he ɖe hemp ka ŋu le xɔ gã aɖe me le Nice ŋkeke ʋɛ aɖewoe nye sia?" Ofa ɖe gbeƒãe, henɔ lalam be yeƒe dɔwɔhati nakpe teƒe siwo le ƒuƒlu la ɖo.
  
  Penekal gblɔ be: "Kɔdex la gblɔ be gbɔgbɔ vɔ̃ si nye Onoskelis tsɔ hemp lɔ̃ ka siwo wozã le Yerusalem Gbedoxɔa tutu me."
  
  Ofa yi edzi be: "Ɣletivi adrelia si le ɣletivihatsotso si nye Leo me, si woyɔna be Rhabdos, hã mu."
  
  Penekal ɖe eme le wo nɔewo yome be: "Akaɖiwo ƒe akaɖi le gbedoxɔa me le etutuɣi." Ekɔ eƒe asibidɛ siwo le ʋuʋu ɖi la ɖe dzi eye wòtsa ŋku le viviti si ƒo xlã dua me. "Akaɖiawo tsi le anyigba siwo ƒo xlãe ƒe afisiafi. Dzo koe ate ŋu ana kekeli nado, abe alesi nèkpɔe ene. Akaɖi alo elektrikkaɖi aɖeke manɔ anyi o."
  
  Nina kple Sam tsɔ vɔvɔ̃ gake mɔkpɔkpɔ ƒe ŋkumekpɔkpɔwo ɖɔ li wo nɔewo. Perdu kple Ajo ɖe ɖetsɔleme kple dzidzɔ vi aɖe fia ɖe asitsatsa wɔnukuawo ŋu. Perdue ʋuʋu ta blewuu, eye wònɔ kpɔɖeŋu siwo eteƒekpɔlawo tsɔ ɖo ŋkume la xɔm. "Aƒetɔ Penekal kple Ofa, nuka tututue miedi be míawɔ? Mese nusi nègblɔ be ele dzɔdzɔm la gɔme. Ke hã, mehiã numekɔkɔ aɖewo le nusi tututu woyɔ mía kple nye dɔwɔhatiwo ta."
  
  "Mese nya aɖe si ɖe fu nam tso ɣletivi mamlɛtɔ si ge la ŋu, aƒetɔ, le taksi me le mɔ dzi yina afisia do ŋgɔ. Edze abe atsiaƒuwo le dzi yim ene, gake etsi tre ɖe dzɔdzɔmenu ɖesiaɖe ŋu. Le ɣletivi si le anyigbatataa dzi si xɔ̃nyea fia asi dzinye zi mamlɛtɔ ƒe nya nu la, dzɔgbevɔ̃e dziŋɔ aɖee nye esia," Penekal fa konyi. "Aƒetɔ Perdue, míehiã wò kpekpeɖeŋu le Fia Salomo Diamonds susɔeawo xɔxɔ me. Adzetɔ la ƒo wo nu ƒu, eye esi wòle esia wɔm la, ɣletivi bubu ge; dɔvɔ̃ bubu gbɔna."
  
  "Enyo, afikae daimɔnd siawo le ɣemaɣi? Meka ɖe edzi be mate ŋu adze agbagba akpe ɖe ŋuwò nàku wo le Adzetɔ la ŋkume..." egblɔ.
  
  Ofa ƒe gbe ʋuʋu be: "Afakalae, aƒetɔ."
  
  "Babaa. Adzetɔ la," Purdue ɖɔ eƒe vodadaa ɖo kaba, "ke ɖe wo ŋu."
  
  Prof. Imru tsi tre, eye wòwɔ asi na eƒe hadɔwɔla siwo nɔ ɣletiviwo kpɔm la be woaxɔ ɣeyiɣi kpui aɖe. "Èkpɔa, Aƒetɔ Perdue, kuxiae nye ema. Fia Salomo ƒe daimɔnd geɖe kaka ɖe kesinɔtɔwo dome le ƒe alafa siwo va yi me-fiawo, dukɔwo ƒe tatɔwo, kple kpe xɔasi siwo mebɔ o nudzɔlawo-eye ale Akunyawɔla la to ametafatafa kple amewuwu dzi be yeaxɔ wo ɖekaɖeka."
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Oo nye Mawu." "Ele abe aŋe si le gbe me ene. Aleke míawɔ ake ɖe wo katã ŋu? Ðe daimɔnd siwo dim míele la ŋuti nuŋlɔɖiwo le asiwòa?"
  
  "Nublanuitɔe la, ao, Ðɔkta Gould," Prof. Imru fa konyi. Eɖe asi le nukoko bometsitsi aɖe ŋu, eye wòse le eɖokui me be yezu bometsitsi le esi wòhee vɛ gɔ̃ hã ta. "Le nyateƒe me la, mía kple eteƒekpɔlawo míetsɔ fefenyawo gblɔ be kesinɔtɔ le Aƒetɔ Perdue si ate ŋu agbugbɔ diamond siwo ŋu nya ku ɖo la aƒle, be wòaɖe fuɖename kple ɣeyiɣi manɔmee na mí ko."
  
  Amesiame ko nu le nukokoedonamenya siwo me susu mele o ta, gake Nina lé ŋku ɖe kpememewɔla bibi la ƒe agbenɔnɔ ŋu, esi wònya nyuie be ele aɖaŋuɖoɖoa tsɔm vɛ mɔkpɔkpɔ aɖeke manɔmee negbe Perdue ƒe dzɔdzɔmeʋuʋu si gbɔ eme, si me afɔku le la ko. Le afisia hã la, egatsɔ asitɔtrɔ gãtɔ kekeake la ɣla ɖe eɖokui eye wòko alɔgbɔnu. Elé ŋku ɖe Perdue ŋu, henɔ agbagba dzem be yeatsɔ nuxlɔ̃ame ŋkume nɛ, gake Nina te ŋu kpɔe be ele nu kom vie akpa.
  
  Mɔ aɖeke meli le xexeame o, esusui. Ele eŋu bum ŋutɔŋutɔ!
  
  Egblɔ kple dzidzɔ be: "Sam."
  
  "Ẽ, menyae." Axɔ mɔ̃a eye míate ŋu axe mɔ nɛ o," Sam ɖo eŋu ŋkume makpɔmakpɔe, eye wòganɔ nu kom le agbagbadzedze be yeadze abe yeƒe susu ɖa ene.
  
  Egbugbɔ gblɔ be: "Sam," eye mete ŋu to ŋuɖoɖo aɖe vɛ o.
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Ate ŋu aƒlee."
  
  Gake Nina megate ŋu ɣlae ɖe eɖokui o. Esi wòdo ŋugbe na eɖokui be yeagblɔ yeƒe nukpɔsusu le xɔlɔ̃wɔwɔ kple bubudede ame ŋu me la, etso le eƒe zikpui dzi. Eƒe nɔnɔme sue la tsɔ nya ɖe nufialagã la ƒe vɔvɔli gã la ŋu. Mele tsitre ɖe Masonictɔwo ƒe gbedoxɔa ƒe gli ƒe megbe le dzo si le wo dome ƒe keklẽ me.
  
  Eɖo eŋu be: "Le bubu si sɔ me, Nufialagã, mesusu be menye nenemae o." "Manyo be woato ganyawo ŋuti asitsatsa dzrowo me ne asixɔxɔ ma le nuawo ŋu nenema o. Metsɔ dzideƒo gblɔ be bometsinyae wònye be makpɔ nu ma tɔgbe le susu me. Eye mate ŋu aka ɖe edzi na mi kloe, le nye ŋutɔ nye nuteƒekpɔkpɔ me, be ame manyalawo, kesinɔtɔwo alo menye kesinɔtɔwo o, meɖea asi le woƒe kesinɔnuwo ŋu bɔbɔe o. Eye kakaɖedzitɔe la, ɣeyiɣi mele mía si be míake ɖe wo katã ŋu ahaƒo mía ɖokui ɖe asitɔtrɔ teɖeɖiameŋuwo me hafi wò Adzetɔ nake ɖe wo ŋu o."
  
  Nina dze agbagba be yealé gbeɖiɖi wɔdɔɖeamedzi aɖe me ɖe asi, eƒe gbe si me kɔ la fia be ɖeko wòle mɔnu si zɔna kabakaba wu ƒe susu dom ɖa, evɔ le nyateƒe me la, etsi tre ɖe susua ŋu kura. Egipte ŋutsuawo, siwo mezu numame na be yewoalɔ̃ ɖe nyɔnu aɖe ƒe anyinɔnɔ gɔ̃ hã dzi o, tsɔ kpe ɖe mɔɖeɖe nɛ be wòakpɔ gome le numedzodzro aɖe me ŋu la, nɔ anyi kpoo ɣeyiɣi didi aɖe esime Perdue kple Sam lé woƒe gbɔgbɔ.
  
  Ewɔ nuku nɛ ŋutɔ be Prof. Imru ɖo eŋu be: "Melɔ̃ ɖe edzi ŋutɔŋutɔ, Ðɔkta Gould. Bometsinya ŋutɔ be woakpɔ mɔ na esia, tsɔ kpe ɖe eŋu be woatsɔe ayi ɖe game dzi."
  
  Perdue dze egɔme tso hoʋiʋlia ŋu be: "Kpɔ ɖa," eye wòbɔbɔ nɔ eƒe zikpui ƒe go kemɛ dzi bɔbɔe, "Mekpɔ ŋudzedze ɖe wò dzimaɖitsitsi ŋu, nye lɔlɔ̃tɔ Nina, eye melɔ̃ ɖe edzi be edze abe nu ma tɔgbe wɔwɔ nye nusi gbɔ eme ene. Ke hã, nu ɖeka si dzi mate ŋu aɖo kpee enye be womelãa naneke alo ƒua gbe gbeɖe o. Míate ŋu azã mɔnu vovovowo atsɔ aɖo nusi míedi gbɔ. Le nɔnɔme ma me la, meka ɖe edzi be mate ŋu ate ɖe aƒetɔ aɖewo ŋu atsɔ ana wo."
  
  Sam do ɣli tso kplɔ̃a ƒe akpa kemɛ le vo me be: "Èle fefem kplim." "Nukae nye nusi wolé? Ele be ɖeka nanɔ anyi, ne menye nenema o la, wò tagbɔ gblẽ keŋkeŋ, amegãɖeɖi."
  
  Perdue ka ɖe edzi nɛ be: "Ao, Sam, mele anukwareɖiɖi blibo gblɔm." "Amewo, miɖo tom." Ame biliɔnla la trɔ be yeadze ŋgɔ yeƒe aƒetɔ. "Ne wò, Nufialagã, àte ŋu aƒo nyatakakawo nu ƒu tso ame ʋɛ siwo si kpe siwo míehiã la le ŋu la, mate ŋu ana nye asitsalawo kple dɔwɔƒe siwo le se nu naƒle daimɔnd siawo le asi si sɔ nu evɔ nyemagblẽm o. Woana anyigba ƒe agbalẽviawo ne eŋutinunyala si woɖo la ɖo kpe woƒe nyateƒenyenye dzi vɔ." Ena nufialagã la ƒe mo dze abe gayibɔ ene si na kakaɖedzi si Sam kple Nina mekpɔ le wo xɔlɔ̃a ŋu ɣeyiɣi didi aɖe o la klẽna. "Emae nye rub la, nufialagã."
  
  Nina ko alɔgbɔnu le eƒe dzogoe sue si me vɔvɔli kple dzo le la dzi, eye wòtsɔ scone ɖui esime Perdue nɔ nubabla wɔm kple eƒe futɔ tsãtɔ. "Nusi lée nye be esi míegblẽ Akunyawɔla ƒe dɔdasi me vɔ la, Fia Salomo ƒe daimɔndwo nye tɔnye le se nu."
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Ŋutsuvinyee nye esia.
  
  Esi eƒe mo wɔ yaa le gɔmedzedzea me la, Prof. Vivivi la, Imru va kpɔe be esia nye nusi sɔ. Le nyateƒe me la, mese daimɔnd ŋkɔ gɔ̃ hã kpɔ hafi ɣletivimefakalawo va ke ɖe nunyala la ƒe ayemɔa ŋu o. Enya nyuie be sika kple klosalo le Fia Salomo si le agbɔsɔsɔ gã aɖe me, gake menya be daimɔnd, ŋutɔ, le fia la si o. Tsɔ kpe ɖe daimɔnd-tomenukuƒe siwo ŋu woke ɖo le Tanis, le Nil-tɔsisia ƒe dzieheɣedzeƒe nuto me, kple nyatakaka aɖewo siwo ku ɖe teƒe bubu siwo ɖewohĩ fia la aɖo nya ŋu na ŋu la, Prof. Ele be Imr nalɔ̃ ɖe edzi be esia nye nu yeye na ye.
  
  "Ðe míelɔ̃ ɖe edzia, nufialagã?" - Perdue te tɔ ɖe edzi, eye wònɔ eƒe gaƒoɖokui kpɔm be yeakpɔ ŋuɖoɖo.
  
  Nunyatɔe la, nufialagã la lɔ̃ ɖe edzi. Ke hã, eya ŋutɔ ƒe nɔnɔmewo nɔ esi. Egblɔ be: "Mesusu be esia nye nunya ŋutɔ, Aƒetɔ Perdu, eye wòkpena ɖe ame ŋu hã." "Gake nusi tsi tre ɖe eŋu ƒomevi aɖe le asinye. Le nyateƒe me la, ɖeko nye hã mele kpekpem ɖe Ʋɔ driba Dzɔlawo ŋu le woƒe didi be yewoaxe mɔ ɖe dziƒofɔku dziŋɔ aɖe nu me."
  
  "Mese egᴐme. Nukae nèdo ɖa?" - Perdu bia nya sia.
  
  Nufialagã la te tɔ ɖe edzi be: "Diamond susɔe siwo mele ƒome kesinɔtɔwo si le Europa kple Asia katã o la ava zu Egiptetɔwo ƒe Tomenukulawo ƒe Habɔbɔa tɔ." "Wò asitsalawo te ŋu xea mɔ na wo la nye tɔwò. Nya kae nègblɔ?
  
  Sam blu ɖe eta, eye wòte kpɔ be yealé yeƒe nuŋlɔɖigbalẽa. "Dukɔ ka mee míakpɔ daimɔnd bubu siawo le?"
  
  Nufialagã dadala la ko alɔgbɔnu na Sam, eye wòtso eƒe abɔwo kple dzidzɔ. "Le mɔa nu la, Aƒetɔ Cleave, míexɔe se be woɖi wo ɖe ameɖibɔ aɖe si medidi tso afisi wò kple wò dɔwɔhatiwo miawɔ dziɖuɖudɔ dziŋɔ sia le gbɔ o la me."
  
  "Le Etiopia?" Ajo ƒo nu zi gbãtɔ tso esime wòdze nuɖuɖu vivi siwo le eŋgɔ la tsɔtsɔ de nu me gɔme. "Womele Axum o, aƒetɔ. Mate ŋu aka ɖe edzi na wò. Mezã ƒe geɖe tsɔ wɔ dɔ tso tomenukuku ŋu kple dukɔwo dome blematomenukulawo ƒe ƒuƒoƒo vovovo siwo le nutoa me."
  
  "Menya, Aƒetɔ Kira," Nufialagã. Imru gblɔe sesĩe.
  
  Penekal ɖe gbeƒãe bubutɔe be: "Le míaƒe blema nuŋlɔɖiwo nu la, wogblɔ be woɖi daimɔnd siwo dim míele la ɖe saɖagaxɔ aɖe me le ƒukpo kɔkɔe aɖe dzi le Tana Ta la dzi."
  
  "Le Etiopia?" - Sam bia be. Le movidzɔdzɔ vevie siwo wòxɔ ta la, eɖe abɔta heɖe eme be: "Scotlandtɔe menye. Nyemenya naneke tso Afrika ŋu si mele Tarzan ƒe sinima me o."
  
  Nina ko alɔgbɔnu. Eɖe eme be: "Wogblɔna be ƒukpo aɖe le Tana Ta la dzi afisi wogblɔ be Ðetugbi Nɔaƒe Maria ɖi ɖe eme le esime wònɔ mɔ dzi tso Egipte, Sam." "Woxɔe se hã be wodzra Nubablaɖaka ŋutɔŋutɔ ɖo le afisia hafi wotsɔe va Axum le ƒe 400 M.Ŋ.
  
  "Wò ŋutinya me sidzedze wɔ dɔ ɖe dzinye ŋutɔ, Aƒetɔ Perdue. Ðewohĩ Ðɔkta Gould ate ŋu awɔ dɔ kple Dukɔa ƒe Domenyinu Habɔbɔa gbeɖekaa? Prof. Imru ko alɔgbɔnu. "Alo na Egipte Blemanuwo Ŋuti Habɔbɔ gɔ̃ hã alo ɖewohĩ na Cairo Yunivɛsitia?"
  
  Egbe tufafatɔe be: "Ðewohĩ abe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe aɖaŋuɖola ene la, Nufialagã." "Gake melɔ̃ egbegbe ŋutinya, vevietɔ Germanytɔwo ƒe Xexemeʋa II ƒe ŋutinya."
  
  Eɖo eŋu be: "Ah." "Ewɔ nublanui ŋutɔ." Esia nye ɣeyiɣi doviviti, ŋutasẽnuwɔwɔ ale gbegbe be ele be nàtsɔ wò dzi anae. Dzi le ƒonye mabia nusi esia ɖe fia le wò dzi me?"
  
  Nina kɔ ŋkume ɖe dzi, eye wòɖo eŋu kaba. "Ðeko esia fia be mele vɔvɔ̃m na ŋutinya me nudzɔdzɔwo gbugbɔgagblɔ le afisiwo wòtsi dzi ɖo."
  
  Nufialagã kɔkɔ si ƒe ŋutigbalẽ biã la tsɔ ŋku ɖe ɖɔkta sue si ƒe ŋutigbalẽ le abe kpe xɔasi si nye marble ene si to vovo la ŋu, eye eƒe ŋkuwo yɔ fũ kple ŋudzedzekpɔkpɔ kple vividoɖeameŋu vavãtɔ. Perdue nɔ vɔvɔ̃m na dekɔnu ƒe ŋukpenanu bubu si tso eƒe lɔlɔ̃tɔ Nina gbɔ, eyata etso nuteƒekpɔkpɔ sue si su esi be wòaɖo kadodo aɖe anyi le eya kple nufialagã la dome la me. Imru.
  
  Perdue ƒo asikpe eye wòko alɔgbɔnu be: "Enyo ekema." "Mina míadze egɔme gbã le ŋdi me."
  
  Nina lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ. "Ðeɖi te ŋunye abe avu ene, eye yameʋua ƒe heheɖemegbe hã meɖe vi aɖeke nam o."
  
  Nuƒolaa lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, yame ƒe nɔnɔme ƒe tɔtrɔ sesẽ ŋutɔ le mia de Scotland."
  
  Wodzo le kpekpea me kple dzidzɔ, si na ɣletiviŋutinunyala xoxoawo se le wo ɖokui me be gbɔdzɔe yewo le yewoƒe kpekpeɖeŋu ta, eye Prof. Dzi le dzɔyem ɖe kesinɔnu didi si gbɔna ŋu. Ajo ɖe afɔ ɖe vovo be yeana Nina nage ɖe taksi la me esime Sam va lé Perdue.
  
  "Èlé nusiawo katã ɖe kasɛt dzia?" - Perdu bia nya sia.
  
  Sam ɖo kpe edzi be: "Ẽ, nubabla bliboa." "Ekema fifia míegale fi fim le Etiopia akea?" - ebiae fɔmaɖimaɖitɔe, eye wòkpɔe be wo katã nye nukokoedoname kple nukokoe.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu ayetɔe be: "Ẽ," eƒe ŋuɖoɖoa tɔtɔ amesiame si le eƒe dɔwɔƒea. "Gake fifia ya míele fi fim na Black Sun."
  
  
  25. Ƒe 1999 me
  Mawuwo ƒe Alchemy
  
  
  
  Antwerp, le Belgium, ƒe agbalẽa me
  
  
  Abdul Raya nɔ zɔzɔm le ablɔ aɖe si dzi amewo sɔ gbɔ ɖo le Berchem, si nye nuto dzeani aɖe si le Flemish nuto si nye Antwerp me. Enɔ mɔ dzi yina blemanuwo ŋuti nunyala aɖe si ŋkɔe nye Hannes Vetter, si nye Flemishtɔ si nya nu tso kpe xɔasiwo ŋu vevie la ƒe aƒeme dɔwɔƒe. Blema nu vovovo siwo tso Egipte, Mesopotamia, India kple Russia, siwo katã wotsɔ rubi, emerald, diamond kple sapphire wɔe la nɔ eƒe nudzraɖoƒewo. Gake Raya metsɔ ɖeke le ƒe si Vetter ƒe nudzraɖoƒea xɔ alo esi mebɔ o me o. Nu ɖeka koe do dzidzɔ nɛ, eye le nu sia me la, atɔ̃lia koe wòhiã.
  
  Wetter ƒo nu kple Raya le telefon dzi ŋkeke etɔ̃ do ŋgɔ, hafi tsiɖɔɖɔa dze egɔme vevie. Woda ga home si me susu mele o ɖe Indiatɔwo ƒe nɔnɔmetata vɔ̃ɖi aɖe si nɔ Wetter ƒe nudzraɖoƒea ta. Togbɔ be ete tɔ ɖe edzi be menye nu sia koŋ ye wodzra o hã la, mate ŋu agbe Rai ƒe nu wɔnuku si wòtsɔ nɛ o. Nuƒlela la ke ɖe Wetter ŋu le eBay, gake le nusi Wetter srɔ̃ tso nuƒoƒo kple Raya me la, Egiptetɔ la nya nu geɖe tso blema aɖaŋudɔwo ŋu eye menya naneke tso mɔ̃ɖaŋununya ŋu o.
  
  Tsiɖɔɖɔ ŋuti nuxlɔ̃amewo dzi ɖe edzi le Antwerp kple Belgium katã le ŋkeke ʋɛ siwo va yi me. Le ƒuta katã, tso Le Havre kple Dieppe le France va ɖo Terneuzen le Netherlands la, woɖe aƒewo le aƒewo me esime atsiaƒu ƒe kɔkɔme yi edzi nɔ dzi yim le mɔ si dzi womate ŋu aɖu o nu. Esi Antwerp nɔ titina ta la, Saftinge Anyigba si nyrɔ la ƒe anyigba si nyrɔ xoxo la bu xoxo le ƒutsotsoeawo ta. Du bubuwo abe Goes, Vlissingen kple Middelburg ene hã xɔ tsi le ƒutsotsoeawo me, vaseɖe The Hague.
  
  Raya ko alɔgbɔnu, esi wònya be yee nye yame ƒe nɔnɔme ƒe mɔnu ɣaɣla siwo dziɖuɖumegãwo mete ŋu de dzesii o la bibi ta. Le ablɔwo dzi la, eyi edzi do go ame siwo nɔ nu ƒom dzonɔamemetɔe, nɔ nu ƒom tso nu ŋu, eye atsiaƒu ƒe kɔkɔme si yi edzi le dzidzim ɖe edzi si axɔ Alkmaar kple Dziehe Holland ƒe akpa mamlɛa eteƒe madidi o le ŋufɔke me la vɔvɔ̃ ɖo wo.
  
  Ese nyɔnu aɖe si xɔ ƒe titina nɔ gbɔgblɔm na srɔ̃a le kɔfidzraƒea godo be: "Mawu le to hem na mí." "Esia tae nusia dzɔna ɖo. Esiae nye Mawu ƒe dziku."
  
  Srɔ̃a ƒe mo wɔ yaa abe eya ke ene, gake edze agbagba be yeakpɔ akɔfafa le tamebubu me. "Matilda, wò dzi dze eme. Ðewohĩ dzɔdzɔmenudzɔdzɔ aɖe koe wònye be yame ƒe nɔnɔme me tɔwo mete ŋu tsɔ radar siawo xɔe o," eɖe kuku.
  
  "Gake nukatae?" - ete tɔ ɖe edzi. "Mawu ƒe lɔlɔ̃nu gbɔe dzɔdzɔmenudzɔdzɔwo tsona, Martin. Esia nye Mawu ƒe tohehe."
  
  Srɔ̃a nɔ ɣli dom be: "Alo mawume vɔ̃ɖinyenye," si wɔ nuku na srɔ̃a mawusubɔla.
  
  "Aleke nàwɔ agblɔ nya ma?" - edo ɣli, esime Raya va to afima ko. "Susu ka tae Mawu aɖo vɔ̃ ɖe mía dzi ɖo?"
  
  Abdul Raya do ɣli sesĩe be: "Oo, nyemate ŋu atsi tre ɖe esia ŋu o." Etrɔ be yeawɔ ɖeka kple nyɔnua kple srɔ̃a. Eƒe dzedzeme si mebɔ o, eƒe asi siwo le abe asike ene, eƒe mo ɖaɖɛ si me ƒu le kple ŋku siwo nyrɔ la na woƒe mo wɔ yaa. "Aƒenɔ, vɔ̃ɖinyenye ƒe atsyɔ̃ enye be, to vovo na nyui la, vɔ̃ɖinyenye mehiã susu aɖeke si ta wòahe tsɔtsrɔ̃ vɛ o. Vɔ̃ɖinyenye ƒe nu vevitɔ ŋutɔŋutɔe nye eɖoɖo koŋ tsɔtsrɔ̃ hena vivisese dzadzɛ si le esia wɔwɔ me. Ŋdᴐ." Esi wònɔ dzodzom la, ŋutsua kple srɔ̃a tsi tre ɖe tsikpe me le dzidziƒoame ta, akpa gãtɔ le eƒe ɖeɖefia ta, gake kakaɖedzitɔe la, le eƒe dzedzeme hã ta.
  
  Woɖo nuxlɔ̃amewo ɖe television dɔwɔƒewo le afisiafi, esime tsiɖɔɖɔ ƒe ku ŋuti nyatakakawo kpe ɖe nyatakaka bubu siwo tso Mediterranea-ƒua ƒe golɔgoewo, Australia, South Africa kple South America ku ɖe tsiɖɔɖɔ ƒe ŋɔdzidoname ŋu. Japan bu eƒe amewo ƒe afã esime ƒukpo gbogbo aɖewo nyrɔ ɖe tsi te.
  
  "Oo, lala, nye lɔlɔ̃tɔwo," Raya dzi ha kple dzidzɔ, esi wògogo Hannes Vetter ƒe aƒea, "tsia ƒe fiƒodee nye esia. Tsi le afisiafi, menye atsiaƒu me ɖeɖeko o. Lala, Kunospaston si dze anyi la nye tsi ƒe gbɔgbɔ vɔ̃. Àte ŋu anyrɔ ɖe wò ŋutɔ wò tsileƒe!"
  
  Esiae nye ɣletivi aɖe ƒe gege mamlɛtɔ si Ofa kpɔ esi Penekal se atsiaƒu ƒe kɔkɔme si le dzi yim le Egipte vɔ megbe. Gake Raya nya nusi gbɔna dzɔdzɔ ge, elabena eyae nye zitɔtɔ sia ƒe xɔtuɖaŋunyala. Ðeko Adzetɔ si ŋu ɖeɖi te la di be yeaɖo ŋku ameƒomea dzi le woƒe vevienyenye le Xexeame katã ƒe ŋkume, ŋku manyaxlẽ siwo nɔa keklẽm ɖe wo ŋu zã sia zã la dzi. Eye nusi ƒo wo katã ta la, ese vivi na tsɔtsrɔ̃ ƒe ŋusẽ si dzi wòɖu kple sɔhɛmenɔɣi ƒe dzidzɔkpɔkpɔ be eya ɖeka koe nya nusitae.
  
  Nyateƒee, eƒe nukpɔsusu le nyawo ŋu koe mamlɛtɔa nye. Zi mamlɛtɔ si wògblɔ sidzedze na ameƒomea la, ehe Dɔwɔƒewo ƒe Tɔtrɔ Kpata vɛ. Le ema megbe la, mehiã be wòawɔ nu geɖe o. Amegbetɔwo ke ɖe dzɔdzɔmeŋutinunya ŋu le mɔ yeye aɖe nu, mɔ̃wo va xɔ ɖe ʋu akpa gãtɔ teƒe, eye mɔ̃ɖaŋununya bia be Anyigba ƒe ʋu nayi edzi anɔ ho ʋlim nyuie le duɖimekeke si wowɔ be yeatsrɔ̃ dukɔ bubuwo le ŋusẽ, ga, kple nɔnɔmetɔtrɔ ƒe hoʋiʋli me. Abe alesi wòkpɔ mɔe ene la, amegbetɔwo zã sidzedze tsɔ gblẽ nu-si nye ŋkubiãnya vivi aɖe na vɔ̃ɖinyenye si zu ŋutilã. Gake aʋawɔwɔ siwo yia edzi enuenu kple ŋukeklẽ si mewɔa nu ɖekae o ti kɔ na Raya, eyata eɖoe be yeawɔ nane si lolo wu... nane si ŋu kakaɖedzi le... be yeaɖu xexeame dzi.
  
  "Aƒetɔ Raya, edzɔ dzi nam ŋutɔ be mekpɔ wò. Hannes Wetter, le miaƒe subɔsubɔdɔ me." Blemanuwo dzrala la ko alɔgbɔnu esime ame wɔnuku la nɔ atrakpuiawo dzi yim ɖo ta eƒe ŋgɔgbe ʋɔtrua nu.
  
  Raya do gbe na ŋutsua tufafatɔe be: "Ŋdɔ nyui na wò, Aƒetɔ Vetter." "Mele mɔ kpɔm vevie be maxɔ nye fetua."
  
  "Godoo. Va ge ɖe eme," Hannes ɖo eŋu tufafatɔe, eye wòko alɔgbɔnu tso to me yi to me. "Nye fiasea le xɔa gɔme. Wòe nye esi. " Ewɔ dzesi na Raya be wòakplɔ ame ayi atrakpui dzeani aɖe ŋutɔ, si wotsɔ atsyɔ̃ɖonu dzeani siwo xɔ asi ŋutɔ ɖo atsyɔ̃ na le tsitrenu siwo ɖiɖina to atrakpui la dzi la dzi. Le wo tame, le fesre sue si Hannes tsɔna naa nuwo fa miamiamia ƒe ya fafɛ te la, nu aɖewo siwo wolɔ̃ la nɔ keklẽm.
  
  "Teƒe sue dodzidzɔname aɖee nye esia. Afikae wò asisiwo le? Raya bia nya sia. Nyabiasea tɔtɔ Hannes vie, gake etsɔe be ɖeko Egiptetɔ la dina be yeawɔ nuwo le mɔ xoxoa nu wu.
  
  Hannes ɖe eme be: "Zi geɖe la, nye asisiwo biaa nu le Internet dzi eye míeɖoa nuawo ɖe wo."
  
  "Ðe woka ɖe dziwòa?" - Adzetɔ tsɛ la dze egɔme kple nukunu anukwaretɔe. "Aleke woxea fe na wò? Eye aleke wowɔ nya be àlé wò nya dzi?"
  
  Nudzrala la ko nu wòtɔtɔ. "To mɔ sia dzi la, Aƒetɔ Raya. Le nye ɔfis. Meɖoe be magblẽ atsyɔ̃ɖoɖo si nèbia la ɖe afima. Woƒe dzɔtsoƒe le wo si, eyata woka ɖe edzi na wò be nusi nèƒle la nye nyateƒe," Hannes ɖo eŋu bubutɔe. "Nye kɔmpiuta si dzi wotsɔa nu ƒoa nuie nye esi."
  
  "Wò tɔ nuka?" - vivime akunyawɔla bubutɔe la bia kple vuvɔ.
  
  "Nye kɔmpiutadziɖoɖoa?" Hannes gbugbɔ gblɔe ake, eye wòfia asi kɔmpiutaa. "Afikae nàte ŋu atsɔ ga tso wò gakɔnta me atsɔ axe adzɔnuwo?"
  
  "KU ƉE!" Raya se egɔme. "Nyateƒee, ẽ." Medze agᴐ. Mekpɔ zã didi aɖe."
  
  "Nyɔnu loo alo wein?" Hannes si le dzidzɔ kpɔm la ko alɔgbɔnu.
  
  "Mele vɔvɔ̃m be mele zɔzɔm. Èkpɔa, fifia si metsi la, ɖeɖi tea ŋunye wu," Raya de dzesii.
  
  "Menya. Menya esia nyuie akpa," Hannes gblɔ. "Meƒua du sesĩe esime menye ɖevi, eye fifia meʋlina vevie be mato atrakpuiwo dzi evɔ nyematɔ be magbɔ ya o. Afikae nènɔ zɔzɔm le?"
  
  "Ghent. Nyemete ŋu dɔ alɔ̃ o, eyata mezɔ afɔ be mava srã wò kpɔ," Raya ɖe eme le nyateƒe me, eye wòkpɔ ɔfis la kple movidzɔdzɔ.
  
  "Medze agᴐ?" Hannes ƒo nu kple gbɔgbɔ. "Ðe nèzɔ afɔ tso Ghent yi Antwerp? Kilometa blaatɔ̃ vɔ?"
  
  "Ɛ̃".
  
  Ewɔ nuku na Hannes Vetter, gake ede dzesii be asisi la ƒe dzedzeme dze abe ɖe wòto vovo kura ene, amesi dze abe nu akpa gãtɔ metsia dzimaɖi o ene.
  
  "Ewɔa dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ. Àdi be yeano tii aɖea?
  
  Raya gblɔ sesĩe be: "Madi be makpɔ nɔnɔmetata la."
  
  Hannes gblɔ be: "Oo, nyateƒee," eye wòzɔ yi gli dedie la gbɔ be yeaɖe nɔnɔmetata si ƒe didime nye sentimeta wuieve. Esi wòtrɔ gbɔ la, Raya ƒe ŋku yibɔwo de dzesi daimɔnd ade siwo sɔ pɛpɛpɛ siwo woɣla ɖe kpe xɔasi siwo wɔ nɔnɔmetata la ƒe gota gome ƒe atsiaƒu me enumake. Enye gbɔgbɔ vɔ̃ aɖe si ƒe dzedzeme nyɔŋu, si ƒe aɖuwo le ƒuƒlu eye taɖa yibɔ legbewo le eƒe ta. Wotsɔ nyitsu yibɔ kpa nu sia, eye wòƒo adegbe le axa eve ŋu le mo vevitɔa ƒe akpa ɖesiaɖe, togbɔ be ŋutilã ɖeka koe nɔ eŋu hã. Wotsɔ daimɔnd ɖo akpa ɖesiaɖe ƒe ŋgonu.
  
  Raya tsɔ alɔgbɔnukoko si le dɔ lém gblɔ be: "Abe nye ene la, abosam sue sia nyɔŋu wu le agbe ŋutɔŋutɔ me," eye wòxɔ nɔnɔmetata la le Hannes si le nu kom la si. Nudzrala la meɖoe be yeatsɔ nya ɖe yeƒe nuƒlela ƒe nukpɔsusu ŋu o elabena nyateƒee wònye le akpa gãtɔ me. Gake Rai ƒe didi be yeanya nu tso ŋukpe si wòse le eɖokui me be yesɔ la xɔ na. "Nukatae axa atɔ̃ le esi? Ema ɖeɖe asɔ gbɔ be wòaxe mɔ na amedzidzelawo."
  
  Hannes si di vevie be yeaɖɔ afisi wòdzɔ tso la gblɔ be: "Oo, ema." "Ne míebu eƒe dzɔtsoƒe ŋu la, etɔ eve koe nɔ esi tsã. Fia aɖe si tso Sudan tɔe wo tɔe le ƒe alafa evelia me, gake egblɔ be woƒo fi de wo, eyata etsɔ wo na sɔlemexɔ aɖe le Spain le aʋawɔwɔ aɖe me le Alboran Ƒua, si te ɖe Gibraltar ŋu."
  
  Raya tsɔ mo si tɔtɔ kpɔ ŋutsua. "Ekema esia tae eƒe axa atɔ̃ le?"
  
  Hannes ko nu be: "Ao, ao, ao." "Megale afima ɖom kokoko. Wowɔ atsyɔ̃ɖoɖo sia ɖe Indiatɔwo ƒe mawu vɔ̃ɖi Ravana ƒe kpɔɖeŋu nu, gake ta ewo nɔ Ravana si, eyata anɔ eme be enye mawu-fia la ƒe kafukafunya si mesɔ o."
  
  "Alo menye mawu-fia lae o," Raya ko alɔgbɔnu, eye wòxlẽ daimɔnd susɔeawo be wonye Nɔvinyɔnu Adreawo dometɔ ade, gbɔgbɔ vɔ̃ siwo tso Fia Salomo ƒe Nubabla me.
  
  "Egᴐme ɖe?" - Hannes bia nya sia.
  
  Raya tso ɖe eƒe afɔwo dzi, eye wògakpɔtɔ nɔ alɔgbɔnu kom. Egblɔ le gbe fafɛ si nye nufiame me be, "Kpɔ ɖa."
  
  Togbɔ be blemanuwo ŋuti nunyala la tsi tre ɖe eŋu vevie hã la, Raya tsɔ eƒe kotoku me hɛ ɖe daimɔnd ɖesiaɖe ɖa vaseɖe esime ade va nɔ eƒe asibidɛ me. Hannes menya nusitae o, gake amedzroa do vɔvɔ̃ nɛ akpa be wòawɔ naneke atsɔ axe mɔ nɛ o. Vɔvɔ̃ aɖe si nɔ tsatsam la lée, abe ɖe abosam ŋutɔ le tsitre ɖe eƒe ŋkume ene, eye mete ŋu wɔ naneke wu ekpɔkpɔ o, abe alesi eƒe amedzroa te tɔ ɖe edzi ene. Egiptetɔ kɔkɔ la ƒo daimɔnd-awo nu ƒu ɖe eƒe asibidɛ me. Abe afakala si le xɔdɔme me le kplɔ̃ɖoƒe si mexɔ asi o ene la, etsɔ kpeawo fia Hannes. "Èkpɔ esiaa?"
  
  Hannes ɖo kpe edzi be: "Ẽ-ɛ̃," eye fifia xɔ eƒe ŋgonu.
  
  Raya gblɔ kple nyatakaka siwo le abe fefewɔla ene be: "Asiawo nye nɔvinyɔnu adreawo dometɔ ade, gbɔgbɔ vɔ̃ siwo Fia Salomo bla be woatu eƒe gbedoxɔa." "Woawoe nye Yerusalem Gbedoxɔa ƒe gɔmeɖoanyiwo kuku."
  
  Hannes ƒo nu sesĩe be: "Edoa dzidzɔ na ame," henɔ agbagba dzem be yeaƒo nu sɔsɔe eye yematsi dzodzodzoe o. Nusi eƒe asisi gblɔ nɛ la nye nusi me susu mele o eye wòdoa vɔvɔ̃ na ame, si le Hannes ƒe ŋkume na eƒe tagbɔ gblẽ. Esia na wòsusu be Raya ate ŋu anye afɔku, eyata eƒo fefe kplii fifia. Ekpɔe be ɖewohĩ womaxe fe na ye ɖe asinudɔwɔwɔa ta o.
  
  "Ẽ, edzɔa dzi nam ŋutɔ, Aƒetɔ Vetter, gake ènya nusi doa dzidzɔ na ame ŋutɔŋutɔa?" - Raya bia esime Hannes nɔ ŋku lém ɖe eŋu ƒuƒlu. Raya tsɔ eƒe asi evelia he Celeste do goe le eƒe kotoku me. Eƒe abɔ didiawo ƒe ʋuʋu blewu si le tsatsam la nya kpɔ ŋutɔ be woakpɔ, abe ballet ɣeɖula tɔ ene. Gake Rai ƒe ŋkuwo do viviti esi wòtsɔ eƒe asi eveawo ƒo ƒui. "Fifia àkpɔ nane si doa dzidzɔ na ame ŋutɔŋutɔ. Yɔe be alchemy; Aɖaŋu Gã la ƒe alchemy, mawuwo ƒe tɔtrɔ!" Raya fa avi le gbeɖeɖe si kplɔe ɖo si tso goawo katã me la ta. Le eƒe asikewo me, le asibidɛ tsɛawo kple eƒe asibidɛwo dome la, keklẽ aɖe si biã la nɔ keklẽm. Ekɔ eƒe asiwo ɖe dzi, tsɔ dada ɖe ŋusẽ si le eƒe atikewɔmɔnu wɔnukua ŋu fia Hannes, amesi lé eƒe akɔta kple vɔvɔ̃.
  
  Raya bia kple dzidzɔ be: "He dzidɔ sia ɖe megbe, Aƒetɔ Vetter, vaseɖe esime nàkpɔ wò ŋutɔ wò gbedoxɔa ƒe gɔmeɖoanyi." "Kpᴐ!"
  
  Sedede dziŋɔ sia si wòle be wòakpɔ la sɔ gbɔ akpa na Hannes Vetter, eye wònyrɔ ɖe anyigba, eye wòlé eƒe akɔta si nɔ ʋuʋum la ɖe asi. Le etame la, Adzetɔ vɔ̃ɖi la kpɔ dzidzɔ ɖe keklẽ dzĩ si nɔ eƒe asiwo me ŋu esime Celeste do go nɔvinyɔnu daimɔnd adeawo, si na wodze wo dzi. Anyigba te ʋuʋu le wo te, eye ʋuʋudedia trɔ xɔ si me Hannes nɔ ƒe sɔti siwo léa wo ɖe te. Ese ahuhɔ̃ewo ƒe gbagbã esime anyigbaʋuʋua nɔ dzidzim ɖe edzi, eye kɔkrit kple gakpo kakɛ gãwo nɔ ŋeŋem ɖe anyigba.
  
  Le gota la, anyigbaʋuʋua dzi ɖe edzi zi gbɔ zi ade, eye wòʋuʋu Antwerp bliboa abe anyigbaʋuʋua ƒe titina ene, eye emegbe wòtso anyigba ƒe goawo katã me. Eteƒe madidi o ele be woava ɖo Germany kple Netherlands eye woaƒo ɖi Dzieheƒua ƒe atsiaƒu gɔme. Raya xɔ nusi wòhiã tso Hannes gbɔ, eye wògblẽ ŋutsu si nɔ kukum la ɖe eƒe aƒea ƒe glikpowo te. Ele be afakala la naƒu du ayi Austria aɖado go ŋutsu aɖe si le Salzkammergut nutoa me si gblɔ be ye si kpe si wodina wu le Celeste megbe.
  
  "Míado go kpuie, Aƒetɔ Karsten."
  
  
  26. 26
  Míeɖea asi le dziɖegbe si le Da la dzi
  
  
  Nina tsɔ eƒe biya mamlɛtɔ ɖiɖi hafi Hercules-ʋua dze tsatsam le anyidzeƒe aɖe si wowɔ hena ɣeyiɣi kpui aɖe si te ɖe Dansha ƒe atikewɔƒe si le Tigray nutoa me ŋu. Abe alesi woɖoe ene la, fiẽsi do ŋgɔ. Le eƒe dɔdzikpɔlawo ƒe kpeɖeŋutɔwo ƒe kpekpeɖeŋu me la, Perdue xɔ mɔɖeɖe nyitsɔ laa be yeazã yameʋudzeƒe si wogblẽ ɖi la esi eya kple Patrick wodzro aɖaŋuɖoɖo me vɔ megbe. Patrick tsɔe ɖo eɖokui dzi be yeana asrafomegã la nanya. Yimen, alesi wònye agbanɔamedzi nɛ be wòawɔ nu le ɖekawɔwɔ me kple nubabla si Perdue ƒe ʋɔnudrɔ̃ha la wɔ kple Ethiopia dziɖuɖua kple eteƒenɔlawo.
  
  Egblɔ be: "Minoe, ŋutsuwo." "Míele futɔwo ƒe fliwo megbe fifia..." eɖe ŋku ɖe Perdue ŋu, "... ake." Ebɔbɔ nɔ anyi esi wo katã woʋu woƒe biya fafɛ mamlɛtɔ hafi trɔ Aɖaka Kɔkɔe la yi Axum. "Eyata, be eme nakɔ ko. Paddy, nukatae míaɖi ɖe yameʋudzeƒe gã si le Axum o?"
  
  Sam tsɔ ŋkubiãnyawo gblɔ be: "Elabena emae wokpɔ mɔ na wo, ameka kee woɖanye o." "Naneke meli si sɔ kple ɖoɖowo tɔtrɔ kpata be woana futɔa nanɔ eƒe afɔbidɛwo dzi o."
  
  Eɖo eŋu be: "Gake ègblɔe na Yimen."
  
  "Ẽ, Nina. Gake womana nyanya dumevi dzrowo kple blematomenukulawo ƒe akpa gãtɔ siwo do dziku ɖe mía ŋu kaba be woava afisia vaseɖe afisia o," Patrick ɖe eme. "Kaka woaɖo afisia to nuƒoƒo tso nu me dzi la, míanɔ mɔ dzi yina Yeha To dzi, afisi Perdue ke ɖe Aɖaka Kɔkɔe la ŋu le. Míanɔ agbatsɔʋu si womede dzesii o si nye "Two and Half Piece" si me amadede alo dzesi aɖeke si woate ŋu akpɔ o me azɔ mɔ, si ana Ethiopia dukɔmeviwo mate ŋu akpɔ mí o kloe." Eɖɔli alɔgbɔnukoko kple Perdue.
  
  Eɖo eŋu be: "Enyo ŋutɔ." "Gake nukatae le afisia ne ele vevie be nàbia?"
  
  Patrick fia asi anyigbatata si le akaɖi dzẽ si wotu ɖe melia tame te be: "Enyo, àkpɔe be Dansha le titina lɔƒo, le Axum dome ƒe afã, le afisia," efia asi dua ƒe ŋkɔ eye tsɔ eƒe asibidɛ si fiaa nu la ƒe nugbɔ ƒu du to pepaa dzi le miame kple anyime. "Eye wò taɖodzinue nye Tana Ta, le afisia tututu, le Axum ƒe dzigbeɣetoɖoƒe."
  
  "Ekema, míeɖiɖi zi gbɔ zi eve ne míenya da aɖaka la ko?" - Sam bia, hafi Nina nakpɔ ɣeyiɣi ake ɖi be Patrick zã nya "wò" ɖe "míaƒe" teƒe.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Ao, Sam, míaƒe lɔlɔ̃tɔ Nina awɔ ɖeka kpli wò le mɔzɔzɔ aɖe me ayi Tana Kirkos, si nye ƒukpo si dzi daimɔnd-awo le. Le ɣeyiɣi sia me la, mía kple Patrick, Ajo míayi Axum kple Aɖaka Kɔkɔe la, eye míayi edzi anɔ Ethiopia Dziɖuɖua kple Yimenutɔwo ŋkume."
  
  "Lala, nuka?" Nina ƒo nu, eye wòlé Sam ƒe ata esi wòbɔbɔ ɖe ŋgɔ, eye wònɔ mo ʋuʋum. "Mía kple Sam ɖeɖe míele yiyim be míafi diamond fiƒodeawoa?"
  
  Sam ko alɔgbɔnu. "Edzɔ dzi nam".
  
  Etsɔ hũɖeɖe gblɔ be: "Oo, fuck off," eye wòbɔbɔ ɖe megbe ɖe yameʋua ƒe ƒodo ŋu esi wònɔ ɣli dom zu agbalẽ xatsaxatsa, henɔ dzadzram ɖo be yeaɖi.
  
  "Va, Ðɔkta Gould. Menye ɖeko esia ana míaɖe ɣeyiɣi si míatsɔ atsɔ kpeawo ayi na Egiptetɔ ɣletivimefakalawo ko o, ke anye nutsyɔnu nyuitɔ hã," Perdue ƒoe ɖe enu.
  
  "Eye nusi kplɔe ɖo si nènyae nye be, woalém eye magazu Oban nɔla si xɔ ŋkɔ wu ake," eye wòtsɔ eƒe nuyi siwo yɔ fũu la te ɖe aŋetu la ƒe kɔ ŋu.
  
  "Oban ye nètsoa?" - yameʋukulaa bia Nina, evɔ metrɔ esime wònɔ mɔ̃ siwo dzi wokpɔna le eŋgɔ la me dzrom o.
  
  Eɖo eŋu be: "Ẽ.
  
  "Ŋɔdzinuwɔwɔ le ame mawo siwo tso miaƒe du me ŋu, hey? Ŋukpe ka gbegbee nye si," yameʋukulaa gblɔ.
  
  Perdue kple Sam hã doa dzidzɔ na Nina, eye wo ame evea siaa ƒe susu nɔ abe eya ke ene. "Ame kawoe?" - eye wòbia. "Nukae dzɔ?"
  
  Yameʋukulaa gblɔ be: "Oo, mekpɔ esia le nyadzɔdzɔgbalẽ me le Edinburgh abe ŋkeke etɔ̃ enye sia ene, ɖewohĩ edidi wu ema." "Ðɔkta la kple srɔ̃a ku le ʋufɔku aɖe me. Wonyrɔ wo ɖe Loch Lomond le esi woƒe ʋu ge ɖe tsia me alo nane si le abe ema ene me vɔ megbe."
  
  "Oo nye Mawu!" - edo ɣli, eye wòdze abe vɔvɔ̃ ɖoe ene. "Ède dzesi ŋkɔa?"
  
  Edo ɣli le mɔ̃awo ƒe ɣlidodo ta be: "Ẽ, na mabu eŋu." "Míegagblɔna kokoko be eƒe ŋkɔ do ƒome kple tsi, ènyaa? Nusi nye nukokoe enye be wonyrɔna, ènyaa? Uh...."
  
  "Ƒuta?" - eƒoe ɖe enu, eye wòdi vevie be yeanya, gake enɔ vɔvɔ̃m na kpeɖodzi aɖeke.
  
  "Ema koe nye ema! Ẽ, Ƒuta, ema koe nye ema. Ðɔkta Beach kple srɔ̃a," eɖe eƒe asibidɛ gã kple asigɛ hafi kpɔ nusi vɔ̃ɖi wu dze sii. "Oo nye Mawu, mele mɔ kpɔm be menye xɔ̃wòwoe wonye o."
  
  Nina fa avi ɖe eƒe asiwo me be: "Oo, Yesu."
  
  Yameʋukulaa ɖe kuku esi wòtrɔ be yeadzra ɖo be yeaɖi ɖe viviti si xɔ aƒe ɖe Dziehe Afrika katã nyitsɔ laa la me be: "Evem ŋutɔ, Ðɔkta Gould." "Nyemenya kura be mèsee o."
  
  Egbɔ ya eye wòlé blanui be: "Menyo o." "Nyateƒee, mɔ aɖeke menɔ asiwò si dzi nàto anya be menya nu tso wo ŋu o. Nusianu nyo. Nusianu nyo".
  
  Nina mefa avi o, gake eƒe asiwo nɔ ʋuʋum, eye blanuiléle xɔ dzo le eƒe ŋkuwo me. Perdue kpla asi kɔ nɛ kple alɔ ɖeka. Egblɔ le ɣlidodo me be: "Ènyaa, womaku fifia ne ɖe nyemeyi Canada eye mehe amenyenye ƒe tɔtɔ sia katã vɛ si na wolée dzoe o," eye wòtsɔ eƒe aɖuwo ƒo ɖe fɔɖiɖi si nɔ fu wɔm eƒe dzi ta.
  
  Sam tsi tre ɖe eŋu blewuu be: "Bullshit, Nina." "Ènya be nyakpakpae esia nye, alo? Nazitɔ manyatalenu ma awu amesiame si le eƒe mɔ dzi be..." Sam dzudzɔ nya si dze ƒã dziŋɔ la gbɔgblɔ kpuie, gake Perdue wu fɔbubua nu. Patrick zi ɖoɖoe eye wòɖoe be yeanɔ nenema fifia.
  
  Perdue ƒo nu kple vɔvɔ̃ le eƒe nuvɔ̃meʋuʋu me be: "Ele mɔ dzi yina tsrɔ̃ ge." "Menye wò vodadae o, nye lɔlɔ̃tɔ Nina. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, wò nuwɔwɔ aduadu kplim na nèzu amesi ŋu fɔɖiɖi aɖeke mele o, eye Ðɔkta Beach ƒe gomekpɔkpɔ le nye xɔname me he eƒe ƒomea ƒe susu. Yesu Kristo! Ku ƒe dzesi si zɔna koe menye, alo? "egblɔe, kple eɖokui me dzodzro wu eɖokui nublanuikpɔkpɔ.
  
  Eɖe asi le Nina ƒe ŋutilã si nɔ ʋuʋum la ŋu, eye wòdi be yeahee ɖe megbe hena ɣeyiɣi kpui aɖe, gake egblẽe ɖe eƒe susu me. Sam te ŋu se egɔme nyuie be esia xea adzɔ na ye xɔlɔ̃ evea siaa le esia nu. Elé ŋku ɖe Ajo, si bɔbɔ nɔ egbɔ, esime yameʋua ƒe tasiaɖamfɔwo nɔ ʋuʋum ɖe yameʋudzeƒe xoxoa ƒe aŋɔ si me gbagbã, si tsi vie la me kple Hercules ƒe ŋusẽ. Egiptetɔa blu ɖe blewu ŋutɔ, eye wòwɔ dzesi na Sam be wòaɖe dzi ɖi eye wòagawɔ nu kaba nenema o.
  
  Sam ʋuʋu ta kpoo eye wòdzra ɖo le susu me ɖe mɔzɔzɔ si gbɔna yi Tana Ta la me ŋu. Eteƒe medidi o, Super Hercules tɔ vivivi, eye Sam kpɔ Perdue wònɔ Aɖaka Kɔkɔe ƒe ŋkuɖodzinu la kpɔm dũu. Anyigbayeyedila biliɔnla si ƒe taɖa le abe klosalo ene la meganɔ dzidzɔ kpɔm abe tsã ene o, ke boŋ enɔ anyi nɔ konyi fam le eƒe ŋutinya me blemanuwo ƒe didi vevie ŋu, eye eƒe asi siwo wobla ɖe wo nɔewo ŋu la nɔ ƒoƒom ɖe eƒe ata dome. Sam gbɔ ya sesĩe. Esiae nye ɣeyiɣi vɔ̃ɖitɔ kekeake si me wòbiaa nya dzrowo, gake enye nyatakaka vevi aɖe ŋutɔ hã si wòhiã. Esi Sam tia ɣeyiɣi si wòatsɔ aɖaŋudzedze wu ɖesiaɖe si wòate ŋui la, eɖe ŋku ɖe Patrick si nɔ anyi kpoo la ŋu hafi bia Perdue be, "Ʋu le mía kple Nina si míatsɔ ayi Tana Ta la gbɔ, Perdue?"
  
  "Èse egɔme." Esia nye Volkswagen sue aɖe si womekpɔna o. Mele mɔ kpɔm be meɖe fu na wò o," Perdue gblɔ gbɔdzɔgbɔdzɔtɔe. Nina ƒe ŋku ƒoɖiawo trɔ yi megbe eye wònɔ ʋuʋum esi wònɔ agbagba dzem be yeatɔ te yeƒe aɖatsiwo hafi ado le yameʋu gã la me. Elé Perdue ƒe asi eye wòmiãe. Eƒe gbe nɔ ʋuʋum esi wònɔ nu ƒom nɛ le ɣlidodo me, gake eƒe nyawo medo dziku nɛ kura o. "Nusi míate ŋu awɔ fifia koe nye be míakpɔ egbɔ be ame si ƒe mo le eve la xɔ nusi wòdze na, Perdue. Amewo wɔa nu kpli wò elabena wò, elabena dzo le mewò ɖe anyinɔnɔ ŋu eye nètsɔ ɖe le nu dzeaniwo me. Èʋua mɔ na agbenɔnɔ ƒe dzidzenu nyuitɔ kple wò nunya, kple wò nutovɛwo."
  
  Le eƒe gbe si léa dzi na ame ƒe megbe la, Perdue te ŋu kpɔ megbekpa ƒe ʋuʋu ƒe ɖiɖi kple ame bubuwo ƒe dzadzraɖo madzudzɔmadzudzɔe be yewoaɖe Aɖaka Kɔkɔe la ɖa le Yeha Toa ƒe gogloƒe la dze sii nyuie o. Ete ŋu sea Sam kple Ajo wonɔ nu ƒom tso ŋkuɖodzinu la ƒe kpekpeme ŋu, gake nusi wòse ŋutɔŋutɔ koe nye Nina ƒe nyagbe mamlɛawo.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi be: "Mí katã míeɖoe be míawɔ dɔ kpli wò ɣeyiɣi didi aɖe hafi gaxɔgbalẽviawo nakɔ, vinye." "Eye Ðɔkta Beach ɖoe be yeaɖe wò elabena enya alesi gbegbe nèle vevie na xexeame. Nye Mawu, Perdue, ènye ɣletivi si le dziƒo ko na ame siwo nya wò. Wòe nye ɣe si nana mí katã míeda sɔ, si nana míexɔa dzo eye wònana míekpɔa dzidzedze le ɣletinyigba dzi. Amewo dzroa wò magnet-anyinɔnɔ, eye ne ele nam be maku ɖe mɔnukpɔkpɔ ma ta la, ekema nenɔ nenema."
  
  Patrick medi be yeatso nya me o, gake ɖoɖowɔɖi aɖe nɔ esi si dzi wòle be wòalé ɖe asi, eye wòte ɖe wo ŋu blewuu tsɔ ɖee fia be ɣeyiɣia de be yeadzo. Perdue menya alesi wòawɔ nui ɖe Nina ƒe ɖokuitsɔtsɔna ƒe nyawo ŋu o, gake ete ŋu kpɔ Sam wòtsi tre ɖe afima le eƒe ŋutikɔkɔe si me kɔ la katã me, eƒe abɔwo ƒo xlãe eye wònɔ alɔgbɔnu kom abe ɖe wòle asi kpem ɖe Nina ƒe seselelãmewo ŋu ene. Sam gblɔ kple didi vevie be: "Mina míawɔe, Perdue." "Mina míagbugbɔ woƒe aɖaka fiƒode la axɔ eye míaɖo Adzetɔ la gbɔ."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi vevie be: "Ele be malɔ̃ ɖe edzi, medi Karsten geɖe wu." Sam zɔ va egbɔ eye wòtsɔ asi sesẽ aɖe da ɖe eƒe abɔta. Esi Nina dze Patrick yome yi Egiptetɔ la gbɔ la, Sam gblɔ akɔfafa tɔxɛ aɖe na Perdue le adzame.
  
  Sam gblɔ be: "Menɔ nya sia dzram ɖo ɖe wò dzigbezã ŋu, gake nyatakaka aɖewo le asinye siwo ate ŋu afa dzi na wò hlɔ̃biabia ƒe akpaa fifia."
  
  "Nu ka?" - Perdue bia, eye wòtsɔ ɖe le eme xoxo.
  
  "Ðo ŋku edzi be èbia tso asinye be maŋlɔ asitsatsa siwo katã wowɔ la ɖi, alo? Meŋlɔ nyatakaka siwo katã míeƒo ƒu tso tsaɖiɖi blibo sia ŋu kpakple Akunyawɔla la hã ɖi. Èɖo ŋku edzi be yebia tso asinye be malé ŋku ɖe daimɔnd siwo wò amewo xɔ kple bubuawo ŋu," Sam yi edzi, henɔ agbagba dzem be yeaɖe yeƒe gbe dzi akpɔtɔ etɔxɛe, "elabena èdi be yeado wo ɖe Karsten ƒe xɔgã me atsɔ awɔ Ameyibɔa me tɔ vevitɔa ƒe nɔnɔmetata Ɣe, alo?"
  
  "Ɛ̃? Ẽ, ẽ, ya ɖe? Ele kokoko be míadi mɔ aɖe si dzi míato awɔ esia ne míewu ɣeɖuɖu nu ɖe Ethiopia dziɖuɖumegãwo ƒe kpẽkuku nu ko, Sam," Perdue ƒo nu kple gbe si ɖe nuteɖeamedzi si me wònɔ tsi nyrɔm le la fia.
  
  Sam ɖe eme be: "Meɖo ŋku edzi be ègblɔ be yedi be yeatsɔ yeƒe futɔ ƒe asi alo nane alé da." "Eyata, metsɔ ablɔɖe ƒo bɔl sia na wò."
  
  Perdue ƒe ŋgonu biã le nyaʋiʋli ta. "Alekee?" - eƒo nu sesĩe.
  
  Sam gblɔe kple abla hafi Nina te ŋu dze didi gɔme be: "Xɔ̃nye aɖe nɔ asinye-mègabia o-wòdi afisi Akunyawɔla la ƒe fukpelawo xɔ eƒe subɔsubɔdɔwo le." "Eye abe alesi xɔ̃nye yeye si si nuteƒekpɔkpɔ le te ŋu ge ɖe Austriatɔa ƒe kɔmpiutadziɖoɖowo me ene la, edzɔ ale gbegbe be edze abe mía xɔlɔ̃ vevi si tso Black Sun kpe atikewɔla si míenya o la va eƒe aƒeme be wòava wɔ ga geɖe ene."
  
  Perdue ƒe mo klẽ eye alɔgbɔnukoko ƒe dzedzeme aɖe dze le edzi.
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Nusi wòle be míawɔ fifia koe nye be míatsɔ daimɔnd si wodo bobloe la ayi Karsten ƒe anyigba dzi hafi Braɖagbe naɖo, eye emegbe míakpɔ da la wòaɖu dziɖegbe vaseɖe esime aɖi maganɔ míaƒe ʋukawo me o."
  
  Perdue de dzesii be: "Aƒetɔ Cleave, nunyalae nènye," eye wòƒã nugbugbɔ sesẽ aɖe ɖe Sam ƒe ŋgonu. Nina tɔ ɖe eƒe mɔwo dzi kuku esi wòge ɖe eme eye wòtsɔ eƒe abɔwo tso eƒe akɔta. Esi wòkɔ ŋkume ɖe dzi la, nususugblɔ koe wòte ŋu bu. "Scotlandtɔwo. Abe ɖe awudziwui dodo mesɔ gbɔ be woatsɔ ado woƒe ŋutsunyenye kpɔ o ene."
  
  
  27. Ƒe 1999 me
  Dzogbe si xɔ dzo
  
  
  Esi Sam kple Nina nɔ woƒe jeep dzram ɖo hena mɔzɔzɔ yi Tana Kirkos la, Perdue ƒo nu kple Ajo tso Ethiopiatɔ siwo le nutoa me siwo akplɔ wo ɖo ayi blematomenukuƒe si le Yeha Toa megbe la ŋu. Eteƒe medidi o Patrick va kpe ɖe wo ŋu be yewoadzro woƒe agbalẽa tsɔtsɔ yi na wo me tsitotsito kple zitɔtɔ suetɔ kekeake.
  
  "Maƒo ka na asrafomegã la. Yeemen be míana wòanya ne míeva ɖo. Ðeko wòle be wòakpɔ dzidzɔ ɖe eŋu," Patrick gblɔ. "Zi alesi wòle afima ne wotrɔ Aɖaka Kɔkɔe la vɛ ko la, nyemekpɔ nusita wòle be míagblɔ akpa si míele nɛ o."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Nyateƒe akpa, Paddy." "Ðeko nàɖo ŋku edzi be ŋkɔ ka kee ɖale Perdu kple Ajo ŋu o, èle United Kingdom teƒe le ʋɔnudrɔ̃ƒea ƒe kpɔkplɔ te. Womeɖe mɔ na ame aɖeke be wòaɖe fu na ame aɖeke alo adze ame aɖeke dzi le afima be wòatrɔ ŋkuɖodzinu la vɛ o."
  
  Patrick lɔ̃ ɖe edzi be: "Enyo." "Fifia la, dukɔwo dome vovototo aɖe le mía si zi alesi míewɔ ɖe nubabla la ƒe sewo dzi ko, eye ele be Yimenu gɔ̃ hã nawɔ ɖe esia dzi."
  
  Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe esi wònɔ kpekpem ɖe Ajo kple Patrick ƒe ame etɔ̃awo ŋu wokɔ aʋatsoɖaka la yi asrafowo ƒe agbatsɔʋu si wodzra ɖo be woatsɔe la me be: "Akɔɖu sia ƒe vivi dzɔa dzi nam ŋutɔ." "Aʋawɔʋuwo dzrala bibi sia gbãa dzi nam ɣesiaɣi si mekpɔe."
  
  "O!" - Nina do ɣli, eye wòtrɔ eƒe ŋɔti ɖe dzi esi wòkpɔ Perdue. "Mese egɔme fifia." Èle dɔm ɖa le Aksum ale be nye kple Yimenu míagado kplamatse mía nɔewo o, hey? Eye èdɔ Sam be wòakpɔ egbɔ be nyemeɖi le ka la dzi o."
  
  Sam kple Perdue tsi tre ɖe wo nɔewo xa, eye wotiae be yewoazi ɖoɖoe, gake Ajo ko alɔgbɔnu eye Patrick tsɔ afɔ ɖe eya kple ŋutsuawo dome be yeaɖe ɣeyiɣia. "Le nyateƒe me la, esiae nye nyuitɔ kekeake, Nina, mèsusui oa? Mebe, ehiã ŋutɔŋutɔ be míatsɔ daimɔnd susɔeawo ayi na Egipte Ʋɔ driba Dukɔa..."
  
  Sam blu ɖe eta, henɔ agbagba dzem be yemako nu na Patrick si yɔ Ɣletivimefakalawo ƒe Ðoɖoa vodadatɔe be "ame dahe" o, gake Perdue ko alɔgbɔnu gaglãa. Patrick trɔ kpɔ ŋutsuawo vlodoametɔe hafi trɔ eƒe susu ɖe ŋutinyaŋlɔla sue dziŋɔ la ŋu. "Wohiã kpeawo kpata, eye esi wotsɔ asinudɔwɔwɔa vɛ..." eyi edzi, henɔ agbagba dzem be yeana eƒe dzi nadze eme. Gake ɖeko Nina do asi ɖe dzi heʋuʋu ta. "Gblẽe ɖi, Patrick. Mehiã o. Mayi aɖafi nu bubu aɖe le dukɔ dahe sia me le Britain ƒe ŋkɔ me, be maƒo asa na dutadɔnunɔlawo ƒe drɔ̃e baɖa si ava susu me nam godoo ne megakpɔ bometsila ma si tsia tre ɖe nyɔnuwo ŋu ake."
  
  Ajo Perdue gblɔ be: "Ele be míayi, Efendi," eye akpe be etsɔ eƒe nya si bua tame la ɖe masɔmasɔ si gbɔna la dzi kpɔtɔ. "Ne míehe ɖe megbe la, míaɖo afima ɖe game dzi o."
  
  "Ɛ̃! Anyo wu be amesiame nawɔ kaba," Perdu do susua ɖa. "Nina, wò kple Sam miado go mí le afisia le gaƒoƒo blaeve vɔ ene pɛpɛpɛ megbe kple daimɔnd siwo tso ƒukpoa ƒe saɖagaxɔa me. Ekema ele be míatrɔ ayi Cairo le ɣeyiɣi si woŋlɔ ɖi me."
  
  Nina blu ɖe eta be: "Miyɔm be nitpicker, gake ɖe nane to ŋunyea? Mesusu be ɖe wòle be diamond siawo nazu nufialagã la tɔ hafi. Egiptetɔwo ƒe Tomenukulawo ƒe Habɔbɔ Imru."
  
  "Ẽ, emae nye nubabla la, gake nye asitsalawo xɔ kpewo ƒe ŋkɔwo tso nufialagã la gbɔ. Imru ƒe amewo nɔ nutoa me, esime mía kple Sam míenɔ kadodo me kple Aƒetɔ Penekal tẽ," Perdue ɖe eme.
  
  Egblɔ be: "Oo Mawu, mese le ɖokuinye me be fefe eve aɖe le ŋunye," gake Sam lé eƒe alɔnu blewuu hehee ɖa le Perdue gbɔ kple dzime, "Do gbe na wò, amegãɖeɖi!" Mina míayi, Ðɔkta Gould. Ehiã be míawɔ nu vlo eye ɣeyiɣi sue aɖe koe le mía si míatsɔ awɔe."
  
  Esi Perdue nɔ asi ʋuʋum nɛ be: "Mawu, nye agbe me akɔɖu gbegblẽawo."
  
  "Mègaŋlɔ be be yeakpɔ dziŋgɔli o!" Perdue tsɔ fefenya hafi ʋu agbatsɔʋu xoxo si nɔ dɔ wɔm la ƒe mɔzɔlawo ƒe ʋɔtru. Le megbezikpui dzi la, Patrick kple eƒe amewo nɔ ŋku lém ɖe ŋkuɖodzinua ŋu esime Perdue nɔ tu dom eye Ajo nɔ tasiaɖamfɔa dzi. Egiptetɔ mɔ̃ɖaŋudɔwɔla la gakpɔtɔ nye mɔfiala nyuitɔ kekeake le nutoa me, eye Perdue susui be ne ɖe ye ŋutɔ yeku ʋua la, anye ne mahiã be yeagblɔ mɔfiamewo o.
  
  Le viviti ƒe nutsyɔnu te la, ŋutsuwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe tsɔ Aɖaka Kɔkɔe la yi teƒe si woɖe tome le le Yeha To dzi be yewoatrɔe kaba ale si yewoate ŋui eye Etiopiatɔ siwo do dziku la maɖe fu boo aɖeke o. Lɔri gã aɖe si ƒe amadede nye ƒoɖi la nɔ ɣli dom henɔ ɣli dom le mɔ aɖe si me do le la dzi, eye wòɖo ta ɣedzeƒe gome ɖo ta Axum xɔŋkɔ si woxɔ se be eyae nye Biblia me Nubablaɖaka la ƒe gbɔɖemeƒe.
  
  Esi Sam kple Nina ɖo ta dzigbeɣetoɖoƒe gome la, woƒu du yi Tana Ta la gbɔ, si axɔ gaƒoƒo adre ya teti le jeep si wona wo me hafi.
  
  "Ðe míele nu nyuitɔ wɔm, Sam?" - ebia, eye wòɖe tsokolet-ti la me. "Alo ɖeko míele Purdue ƒe vɔvɔli yome tim?"
  
  Sam ɖo eŋu be: "Mese nya si nègblɔ nɛ le Hercules me, nye lɔlɔ̃tɔ." "Míewɔa esia elabena ehiã." Elé ŋku ɖe eŋu. "Nu si nègblɔ nɛ lae nèdi be yeagblɔ ŋutɔŋutɔ, alo? Alo ɖeko nèdi be yeana wòase le eɖokui me be yemawɔ nu gbegblẽ oa?"
  
  Nina ɖo eŋu kple dzitsitsi, eye wòzã nuɖuɖu ɖuɖu abe mɔ si dzi wòato atɔ te ɣeyiɣi aɖe ene.
  
  Sam gblɔ be: "Nu ɖeka si menya koe nye be Black Sun wɔ funyafunya Perdue eye wògblẽe ɖi wòku... eye ema ɖeɖekoe le nuɖoanyiwo katã hem yi ʋukɔkɔɖi me."
  
  Esi Nina mi akpɔnɔa vɔ la, ekpɔ ɣletivi siwo wodzina ɖe wo nɔewo yome le yamenutome si womenya o si gbɔ woɖo tae la tame, henɔ wo dometɔ nenie ate ŋu anye abosamwo la ŋu bum. "Susu le vidzidzi ƒe hadzidzia me wu fifia, ènyaa? Twinkle, twinkle, ɣletivi sue aɖe. Aleke gbegbe mebiaa ɖokuinye be amekae nènye."
  
  "Nyemebu eŋu nenema tututu kpɔ o, gake nya ɣaɣla aɖe le eme. Èto nyateƒe. Eye nàwɔ didi aɖe hã ɖe ɣletivi si le tu dam ŋu," egblɔ kpee, eye wòlé ŋku ɖe Nina dzetugbe la ŋu, nɔ eƒe asibidɛwo nom be yeaɖɔ tsokolet la kpɔ. "Ena nèbiaa ɖokuiwò be nukatae ɣletivi si le tu dam ate ŋu awɔ wò didiwo dzi abe gbɔgbɔ vɔ̃ ene hã."
  
  "Eye ènya alesi gbegbe ame vɔ̃ɖi siawo vɔ̃ɖie ŋutɔŋutɔ, alo? Ne ètu wò didiwo ɖe nusiwo gbɔ dzɔdzɔmetɔ ŋu dzi la, mesusu be àna woaƒo wò kposɔ godoo. Mele be nàzã mawudɔla siwo dze anyi, alo gbɔgbɔ vɔ̃wo, aleke kee woɖayɔ wo o, atsɔ ado dzo ɖe wò ŋukeklẽ ŋu o. Esia tae amesiame si zãa..." She trailed off. "Sam, se siae mia kple Perdue miewɔna na nufialagã la. Imr loo alo Karsten?
  
  "Nukae nye sea? Se aɖeke meli o," eʋli eta bubutɔe, eye eƒe ŋkuwo lé ɖe mɔ sesẽa ŋu le viviti si nɔ ƒoƒom ɖe eme la me.
  
  "Ðe wòate ŋu adzɔ be Karsten ƒe ŋukeklẽ nahe eƒe tsɔtsrɔ̃ vɛ, eye wòazã Adzetɔ la kple Fia Salomo ƒe daimɔndwo atsɔ aɖee ɖa le xexeamea?" edo susua ɖa, eye wòɖi abe kakaɖedzi le eɖokui ŋu dziŋɔ aɖe ene. Ɣeyiɣia de be Sam naʋu eme. Ŋutinyaŋlɔla si ƒe nu lé dzi na ame la menye bometsitsi o, eye hekpe ɖe eŋu la, enɔ woƒe ƒuƒoƒoa me, eyata edze be wòanya nusi nɔ edzi yim le Perdue kple Sam dome kple nusi wole mɔ kpɔm be yewoawɔ.
  
  Nina dɔ alɔ̃ abe gaƒoƒo etɔ̃ ene tẽ. Sam menɔ nyatoƒoe tom o, togbɔ be ɖeɖi te eŋu keŋkeŋ eye wònɔ avu wɔm be yeanɔ ŋudzɔ le mɔ si dzi ame ɖeka koe nɔna, si ne enyo wu la, eɖi do si me aklãdɔ sesẽwo le la dzi hã. Kaka ga wuiɖekɛ naƒo la, ɣletiviwo nɔ keklẽm nyuie le dziŋgɔli si ŋu ɖiƒoƒo aɖeke mele o la ŋu, gake vovo menɔ Sam ŋu o akpa nɔ tsidzaƒe siwo le anyigbamɔ si dzi woto yi ta la gbɔ la kpɔm.
  
  "Nina?" egblɔ, eye wònyɔe blewuu alesi wòate ŋui.
  
  "Míele afima xoxoa?" - Eƒo nu le ɣlidodo me.
  
  Eɖo eŋu be: "Ede kloe, gake mehiã be nàkpɔ nane."
  
  Eʋuʋu mo, eye wògakpɔtɔ nɔ ɣli dom abe ame kuku si wogagbɔ agbe ene be: "Sam, nyemele wò ɖevime ƒe gbɔdɔdɔ ƒe ŋgɔyiyiwo ƒe nɔnɔme me fifia o."
  
  Ete tɔ ɖe edzi be: "Ao, metsɔa ɖeke le eme." "Kpᴐ. Kpɔ wò fesre nu ko nàgblɔ nam ne èkpɔ nusi mekpɔ."
  
  Eɖo toe sesẽe. "Mekpɔa viviti. Zã titinae wònye."
  
  "Ɣletia yɔ fũ, eyata medo viviti keŋkeŋ o. Gblɔ nusi nède dzesii le anyigba sia dzi nam," ete tɔ ɖe edzi. Edze abe Sam tɔtɔ eye wòdo dziku le ɣeyiɣi ma ke me ene, nane si to vovo kura na eƒe nɔnɔme, eyata Nina nya be ele be wòanɔ vevie. Elé ŋku ɖe eŋu nyuie wu, henɔ agbagba dzem be yease nusi wòdi be yeagblɔ gɔme. Esi wòɖo ŋku edzi be Ethiopia nye anyigba si ƒe akpa gãtɔ nye anyigba si dzi kuɖiɖi le eye dzogbenyigba le ko hafi wòva kpɔ nusi wòdi be yeagblɔ.
  
  "Ðe míele mɔ zɔm le tsi dzia?" ebia nya sia nyuie. Emegbe nu wɔnukua ƒe ƒoƒo blibo la dze edzi eye wòdo ɣli be, "Sam, nukatae míele ʋu kum le tsi dzi?"
  
  Jeep la ƒe tayawo xɔ dzo, togbɔ be tsi meyɔ mɔa dzi o hã. Le kpetomɔa ƒe akpa eveawo la, dzinua klẽ ɖe ke siwo le tsatsam siwo nɔ ʋuʋum le ya fafɛa me la dzi. Esi wokɔ mɔa ɖe dzi vie wu anyigba ƒuƒui si ƒo xlãe ta la, menyrɔ ɖe tsi me haɖe abe nuto mamlɛawo ene o.
  
  Sam tsɔ abɔta ɖo eŋu be: "Mehiã be míanɔ nenema o." "Le alesi menyae nu la, dukɔ sia xɔ ŋkɔ le kuɖiɖi ta, eye ele be anyigba ƒe nɔnɔme naƒu keŋkeŋ."
  
  Egblɔ be: "Lala," eye wòsi xɔta ƒe akaɖia be yealé ŋku ɖe anyigbatata si Ajo tsɔ na wo ŋu. "Na mabu eŋu, afi kae míele fifia?"
  
  Eɖo eŋu be: "Ðeko míeto Gondar ŋu abe miniti wuiatɔ̃ enye sia ene." "Ele be míate ɖe Addis Zemen ŋu fifia, si didi tso Wereta, si nye afisi míeyina gbɔ abe aɖabaƒoƒo wuiatɔ̃ ene, hafi míaɖo tɔdziʋua atso ta la."
  
  "Sam, mɔ sia didi tso ta la gbɔ abe kilometa wuiadre ene!" - egbɔ fũu, eye wòdzidze didime si le mɔa kple tsi si te ɖe eŋu wu dome. "Mate ŋu anye ta me tsi o. Ðe wòate ŋuia?"
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ao." "Gake nusi wɔ nuku nam enye be le numekuku gbãtɔ si Ajo kple Perdue wɔ le ŋkeke eve ƒe gbeɖuɖɔwo nuƒoƒoƒu sia me nu la, tsi medza le nuto sia me o ɣleti eve kple edzivɔe nye sia! Eyata, madi be manya afisi dzomavɔ me ta la kpɔ tsi si sɔ gbɔ wu be wòatsɔ atsyɔ mɔ fiƒode sia dzi le."
  
  Eʋuʋu ta be: "Esia mete ŋu se egɔme o, "menye... dzɔdzɔme nu o."
  
  "Èse nusi esia fia gɔme nyateƒe, alo?" Sam ƒo nu kple hũɖeɖe. "Ahiã be míato tsi ɖeɖeko dzi ayi saɖagaxɔa me."
  
  Edze abe Nina mekpɔ dzidzɔ ɖe nu yeye siwo le edzi yim ŋu akpa o ene: "Mesusu be enye nu nyui aɖe. Viɖewo le ʋuʋu le tsia me bliboe ŋu - maɖe dzesi boo o wu tsaɖilawo ƒe nuwo wɔwɔ."
  
  "Egᴐme ɖe?"
  
  Eɖo aɖaŋu be: "Meɖo aɖaŋu be míaxɔ tɔdziʋu tso Veret eye míazɔ mɔ bliboa tso afima." "Ʋuɖoɖo ƒe tɔtrɔ aɖeke meli o. Mehiã be nàdo go nutoa me tɔwo hã ɖe esia ta o, ènyaa? Míetsɔa tɔdziʋu, doa awu aɖewo hegblɔa nya sia na mía nɔvi daimɔnd dzikpɔlawo."
  
  Sam ko alɔgbɔnu le kekeli si me kɔ si nɔ gegem tso xɔa tame la me.
  
  "Nu ka?" - ebia, eye mewɔ nuku nɛ nenema o.
  
  "Oo, naneke meli o. Ðeko melɔ̃ wò nuvlowɔlawo ƒe anukwareɖiɖi yeye si ŋu nèke ɖo, Ðɔkta Gould. Ele be míakpɔ nyuie be míagabu wò keŋkeŋ ɖe Viviti ƒe Akpa la me o." Eko alɔgbɔnu.
  
  Eko alɔgbɔnu gblɔ be: "Oo, fuck off." "Meva afisia be mawɔ dɔa. Gakpe ɖe eŋu la, ènya ale si gbegbe melé fu mawusubɔsubɔ. Aleke kee wòɖale o, nukatae saɖagaxɔmenɔla siawo le daimɔnd ɣlam le mɔ sia mɔ nu?"
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Nya nyui aɖee wònye." "Nyemate ŋu alala be maxɔ kesinɔnu mamlɛtɔ si le wo si le woƒe xexea me la le ame ɖokuibɔbɔlawo kple ameŋubulawo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si o." Abe alesi wònɔ vɔvɔ̃m nɛ ene la, eƒe fewuɖunya medze Nina ŋu o eye wòɖo eŋu kple gbe si sɔ be: "Ẽ."
  
  "Le mɔa nu la, amekae ana tɔdziʋu mí le ŋdi ga ɖeka me, Ðɔkta Gould?" - Sam bia be.
  
  "Mesusu be ame aɖeke meli o. Ðeko wòle be míado ɖeka. Axɔ gaƒoƒo atɔ̃ nyui aɖe hafi woanyɔ ahade dzesii be yewobu. Kaka ɣemaɣi naɖo la, míanɔ saɖagaxɔmenɔlawo tiam xoxo, alo? " etsɔ eɖokui de afɔku me.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Mawumavɔ̃la," eye wòtrɔ jeep la ɖe gear si bɔbɔ me be yeawɔ ɖoɖo ɖe do siwo me ayedzedze le siwo tsi ƒe sisi wɔnuku la ɣla ŋu. "Mienye mawumavɔ̃la kura."
  
  
  28. 28.
  Yɔdo me Adzodada 101
  
  
  Kaka woaɖo Vereta la, jeep la nɔ ŋɔdzi dom be yeanyrɔ ɖe tsi si ƒe didime nye afɔ etɔ̃ me. Mɔa bu kilometa geɖe enye sia, gake woyi edzi nɔ zɔzɔm ɖo ta ta la ƒe go kemɛ dzi. Zã me nutsyɔnu hiã hafi woƒe gege ɖe Tana Kirkos me dzidzedzetɔe hafi ame geɖe va do kplamatse wo.
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe be: "Ele be míadzudzɔ, Nina." "Nusi ɖea fu nam enye alesi míatrɔ ayi kpekpewɔƒea ne jeep la nyrɔ."
  
  Eɖo eŋu be: "Ɣeyiɣi bubu tɔe dzimaɖitsitsiwo nye," eye wòtsɔ eƒe asi ɖo Sam ƒe ŋgonu. "Fifia ele be míawu dɔa nu. Wɔ aʋadziɖuɖu ɖeka ko le ɣeyiɣi ɖeka me, ne menye nenema o la, míatsɔe ake nya siwo wogblɔna la, míanyrɔ ɖe dzimaɖitsitsi me eye míado kpo dɔdasi la."
  
  Sam mete ŋu ʋli nya kple ema o. Eƒe nya sɔ, eye susu le eƒe aɖaŋuɖoɖo be woagatsi dzimaɖi hafi egbɔkpɔnu nava o. Etɔ ʋua le dua ƒe mɔnu le ŋdi kanya. Ahiã be woadi tɔdziʋu aɖe tso afima hafi aɖo ƒukpoa dzi kaba ale si woate ŋui. Mɔ didi aɖee wònye hafi woate ŋu aɖo ta la to gɔ̃ hã, tsɔ kpe ɖe tɔdziʋukuku yi ƒukpoa dzi ŋu.
  
  Zitɔtɔ nɔ dua me. Aƒewo nɔ bubum le tsia ƒe nyaƒoɖeamenu ta, eye wo dometɔ akpa gãtɔ nɔ ɣli dom be "adzewɔwɔ" le esi tsi medza o ta, si na tsi ɖɔ ɖo. Sam bia nutoa me tɔwo dometɔ ɖeka si bɔbɔ nɔ dua ƒe xɔgã ƒe atrakpuiwo dzi be afisi wòate ŋu akpɔ tɔdziʋu le hã. Ŋutsua gbe be yemaƒo nu kple tsaɖilaawo o vaseɖe esime Sam ɖe Ethiopiatɔwo ƒe birra babla aɖe do goe be yeaxee.
  
  Sam gblɔ na Nina be: "Egblɔ nam be elektrikŋusẽ nu tso le ŋkeke siwo do ŋgɔ na tsiɖɔɖɔa me." "Be woatsɔ akpe ɖe eŋu la, elektrikkawo katã tsi gaƒoƒo ɖeka enye sia. Ame siawo dze ʋuʋu le teƒea gɔme le gaƒoƒo geɖe me do ŋgɔ, eyata wonya be nuwo ava gblẽ."
  
  "Nu dahewo. Sam, ele be míadzudzɔ esia. Nenye be atikeŋutinunyala si si aɖaŋu tɔxɛ le ye wɔ nusiawo katã ŋutɔŋutɔ la, eganye nusi gbɔ eme vie, gake ele be míawɔ nusianu si míate ŋui atsɔ atɔ te ame manyanua hafi xexeame katã natsrɔ̃," Nina gblɔ. "Ne edzɔ be ŋutete le esi le mɔ aɖe nu be wòazã transmutation atsɔ ahe dzɔdzɔmefɔkuwo vɛ."
  
  Wotsɔ akplo suewo ɖo woƒe akɔta, eye wodze lɔlɔ̃nu faa dɔwɔla ɖeka kolia la yome kilometa ʋɛ aɖewo yi Agbledenyawo ƒe Kɔledzi, eye wo ame etɔ̃a katã nɔ tsi si goglo vaseɖe klo me. Le wo ŋu la, kɔƒea me tɔwo gakpɔtɔ nɔ tsaglãla tsam, nɔ ɣli dom nɔ nuxlɔ̃ame kple aɖaŋuɖoɖowo ɖom na wo nɔewo esime ame aɖewo nɔ agbagba dzem be yewoaɖe yewoƒe aƒewo esime ame bubuwo di be yewoasi ayi togbɛ si kɔkɔ wu dzi. Ðekakpui si kplɔ Sam kple Nina vɛ la va tɔ ɖe nudzraɖoƒe gã aɖe ŋgɔ le sukuxɔa me mlɔeba eye wòfia asi dɔwɔƒe aɖe.
  
  "Le afisia la, esia nye ga wɔwɔ ƒe dɔwɔƒe si míefiaa nu le agbledenuwo tutu kple wo ƒoƒo ƒu ƒe klasswo le. Ðewohĩ àte ŋu ake ɖe tankwa siwo nugbagbeŋutinunyalawo dzrana ɖo ɖe aƒea me la dometɔ ɖeka ŋu, aƒetɔ. Wozãnɛ tsɔ xɔa kpɔɖeŋuwo le ta la dzi."
  
  "A tan-?" Sam dze agbagba be yeagagblɔe ake.
  
  Ðekakpuia ko alɔgbɔnu be: "Tankva." "Tɔdziʋu si míetsɔa uh, pa-p... papyrus wɔa? Wotsina le ta la me eye míetsɔa wo wɔa tɔdziʋuwo tso mía tɔgbuiwo ƒe ɣeyiɣia me ke," eɖe eme.
  
  "Kple wò? Nu ka tae nèle nusiawo katã wɔm?" Nina biae be.
  
  Eɖo eŋu be: "Mele nɔvinyenyɔnu kple srɔ̃a lalam, aƒenɔ." "Mí katã míezɔna yia ɣedzeƒe gome yia ƒomea ƒe agblea dzi, kple mɔkpɔkpɔ be míadzo le tsia gbɔ."
  
  "Enyo, kpɔ nyuie, enyoa?" Nina gblɔ be.
  
  Ðekakpuia trɔ yi dudzikpɔƒe si wokpɔe le la ƒe atrakpuiwo dzi kabakaba, eye wògblɔ be: "Wò hã." "Dzᴐgbe nyuie!"
  
  Esi woge ɖe nudzraɖoƒe suea me aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo siwo me dziɖeleameƒo le megbe la, wova ke ɖe nane si sɔ na kuxia ŋu mlɔeba. Sam he Nina to tsia me ɣeyiɣi didi aɖe, eye wòtsɔ eƒe akaɖi klẽ mɔa.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Ènyaa, nunana tso Mawu gbɔe wònye be tsi medzana o."
  
  "Nya ma ke ŋu bum menɔ. Àte ŋu akpɔ mɔzɔzɔ sia le tsi dzi si me dzikedzo kple tsidzadza gã ƒe afɔku siwo agblẽ nu le míaƒe ŋkumekpɔkpɔ ŋu le la le susu mea?" elɔ̃ ɖe edzi. "Afi sia! Le dziƒo afima. Edze abe tɔdziʋu ene."
  
  Eto nyatoƒoe le nukpɔkpɔ sia ŋu be: "Ẽ, gake wole sue ŋutɔ." Tɔdziʋu si wotsɔ asi wɔ la melolo kura na Sam ɖeɖeko o, wo ame evea siaa ya mele eme o. Esi womekpɔ naneke bubu si ŋu viɖe le le didiƒe gɔ̃ hã o ta la, nyametsotso aɖe si womate ŋu aƒo asa na o dze ŋgɔ wo ame evea.
  
  "Ele be wò ɖeka nàyi, Nina. Ðeko ɣeyiɣi mele mía si na nya dzodzrowo o. Ɣetrɔ ava le gaƒoƒo si mede gaƒoƒo ene o megbe, eye nèle bɔbɔe eye nèle sue ŋutɔ. Wò ɖeka azɔ mɔ kabakaba wu sã," Sam ɖe eme, eye wònɔ vɔvɔ̃m be ye ɖeka yeaɖoe ɖe teƒe aɖe si yemenya o.
  
  Le gota la, nyɔnu geɖe do ɣli esime aƒea tame mu, si na Nina xɔ daimɔndawo eye wòdzudzɔ ame maɖifɔwo ƒe fukpekpewo. Elɔ̃ ɖe edzi be: "Le nyateƒe me la, nyemedi be mawɔe o. "Tamesusu sia doa vɔvɔ̃ nam, gake mayi. Mebe, nukae saɖagaxɔmenɔla siwo lɔ̃a ŋutifafa, siwo nye trewo ƒe ha aɖe adi tso aglãdzela si ƒe mo biã abe nye ene gbɔ?"
  
  "Ne menye ɖe wotɔ dzo wò ɖe ati ŋu oa?" Sam gblɔe ŋu bubu aɖeke manɔmee, henɔ agbagba dzem be yeanye nukokoedonamela.
  
  Alɔnu ƒoƒo ɖe Nina ƒe tɔtɔ le eƒe susu si wòtsɔ kpata ta fia, hafi wòwɔ dzesi nɛ be wòaɖiɖi tɔdziʋua. Le aɖabaƒoƒo blaene vɔ atɔ̃ siwo kplɔe ɖo me la, wohee to tsia dzi vaseɖe esime wokpɔ teƒe si le ʋuʋu ɖi si me xɔ alo gli aɖeke mele be wòaxe mɔ nɛ o.
  
  "Ɣletia aklẽ ɖe wò mɔ dzi, eye akaɖi siwo le saɖagaxɔa ƒe gliwo ŋu afia wò taɖodzinu, lɔlɔ̃tɔ. Kpɔ nyuie, enyoa?" Etsɔ eƒe Beretta si me wotsɔa nu yeye aɖe ƒoa nui la ƒua gbe ɖe eƒe asi me. Sam fɔe eye wòlée sesĩe ɖe eƒe akɔnu gblɔ be: "Mikpɔ nyuie le atiglinyiawo ŋu." Le nyateƒe me la, etsi dzi vevie ɖe eƒe agbagbadzedze si me wòtsi akogo le ŋu, gake dzi menɔ eƒo wòtsɔ nyateƒea na eƒe vɔvɔ̃a gasẽ ɖe edzi o.
  
  Esi Nina nɔ avɔgbadɔa blam ɖe eƒe ŋutilã sue la dzi la, Sam se le eɖokui me be ƒu aɖe le yeƒe ŋɔti me le afɔku siwo wòle be eya ɖeka nadze ŋgɔe ta. "Mava afisia tututu anɔ lalawòm le dua ƒe xɔgã me."
  
  Metrɔ kpɔ megbe esi wòdze tɔdziʋukuku gɔme o, eye megblɔ nya ɖeka pɛ hã o. Sam bu esia be enye dzesi be yeƒe susu katã le yeƒe dɔa ŋu, evɔ le nyateƒe me la, enɔ avi fam. Mate ŋu anya alesi gbegbe vɔvɔ̃ ɖoe gbeɖe be ye ɖeka yeazɔ mɔ ayi blema saɖagaxɔ aɖe me, eye menya nusi le lalam nɛ le afima o, evɔ wòle adzɔge akpa be wòaɖee ne nane dzɔ. Menye teƒe si womenya o koe do vɔvɔ̃ na Nina o. Nusi le ta la ƒe tsi siwo le dzi yim te-ta si me Blue Nile-tɔsisia do tsoe-te ŋu bubu na vɔvɔ̃ ɖoe be eƒe susu meganɔ anyi o. Gake dzɔgbenyuietɔe la, susu ma ke nɔ dua me tɔ geɖe si abe eya ene, eye menye eya ɖeka koe nɔ tsi gã si ɣla ta ŋutɔŋutɔ fifia la me o. Menya afisi Tana-ta ŋutɔŋutɔ dze egɔme tsoe o, gake abe alesi Sam gblɔe ene la, nusi wòle be wòawɔ koe nye be wòadi dzodoƒe siwo le saɖagaxɔ si le Tana Kirkos ƒe gliwo ŋu ƒe dzobibi.
  
  Enye nu dziŋɔ ŋutɔ be wòanɔ tsia dzi le tɔdziʋu gbogbo siwo le abe tɔdziʋu ene dome, be woase ame siwo ƒo xlãe woanɔ gbe siwo gɔme mese o la dom. Egblɔ na eɖokui kple dzidzɔ esi wònɔ tɔdziʋu kum sesĩe be yeaɖo afisi yim yele be: "Mesusu be aleae Styx Tɔsisia tsotso le." "Gbewo katã; ame geɖe ƒe ɣlidodowo katã. Ŋutsuwo kple nyɔnuwo kpakple gbetagbe vovovowo, wo katã wole tɔdziʋu kum le viviti me le tsi yibɔwo dzi le mawuwo ƒe amenuveve ta."
  
  Ŋutinyaŋlɔla la lé ŋku ɖe dziŋgɔli si me kɔ eye ɣletiviwo yɔ fũu la ŋu. Eƒe ɖa ɣia nɔ ʋuʋum le ya fafɛ si nɔ ƒoƒom le tsia dzi me, eye wònɔ ŋku lém ɖe eŋu tso eƒe ʋuƒoa te. Egblɔ le ɣlidodo me be: "Klẽ, fli, Ɣletivi Sue," eye wòlé eƒe tu ƒe asiléƒe esime aɖatsi nɔ dodom le eƒe ŋgonu kpoo. "Fucking evil nye amesi nènye."
  
  ɣlidodo siwo nɔ ɖiɖim le tsia dzi koe ɖo ŋku edzi nɛ be menye ye ɖeka koe le veve sem o, eye le adzɔge ʋĩ la, ede dzesi dzo siwo ŋu Sam ƒo nu tsoe la ƒe keklẽ fafɛ. Le afi aɖe le adzɔge ʋĩi la, sɔlemexɔ ƒe gaƒoɖokui aɖe nɔ ɖiɖim, eye le gɔmedzedzea me la, edze abe ɖe wòdo vɔvɔ̃ na ame siwo nɔ tɔdziʋuawo me ene. Gake emegbe wodze hadzidzi gɔme. Gbã la, haƒoƒo kple gbeɖiɖi vovovo geɖewo nɔ anyi, gake vivivi la, Amhara nutoa me tɔwo te hadzidzi ɖeka.
  
  "Woƒe dukɔa ƒe hadzidzie nye esia?" Nina bia eɖokui sesĩe, gake dzi menɔ eƒo wòbia o le vɔvɔ̃ be yeatsɔ yeƒe amenyenye ana ta. "Ao, lala." Esia nye... hadzidzi."
  
  Le adzɔge ʋĩ la, gaƒoɖokui viviti aɖe ƒe ɖiɖi nɔ ɖiɖim le tsia dzi esime ƒutsotsoe yeyewo nɔ dodom, eye wòdze abe ɖe wotso afi aɖeke o ene. Ese ame aɖewo tɔ woƒe hadzidzi be yewoado ɣli kple ŋɔdzi, eye bubuwo ya dzi ha sesĩe wu. Nina miã ŋku esime tsia nɔ ʋuʋum sesĩe, si na ɖikeke aɖeke menɔ eŋu be ate ŋu anye atiglinyi alo tɔmelã hafi o.
  
  "Oo nye Mawu!" - edo ɣli esi eƒe aʋawɔʋua nɔ ʋuʋum. Esi Nina lé tɔdziʋua ɖe asi kple eƒe ŋusẽ katã la, eƒu du sesĩe wu, kple mɔkpɔkpɔ be lã wɔadã ɖesiaɖe si le anyigba afima la atia tɔdziʋu bubu eye wòana yeaganɔ agbe ŋkeke ʋɛ aɖewo. Eƒe dzi te ƒoƒo sesĩe esi wòse amewo ƒe ɣlidodo le megbe nɛ le afi aɖe tsɔ kpe ɖe tsi si nɔ dzadzam ƒe ɖiɖi sesẽ si wu enu kple konyifafa ƒe ɣlidodo ŋu.
  
  Nuwɔwɔ aɖe lé tɔdziʋu aɖe si me amewo yɔ fũ, eye Nina ƒe dzi gbã ŋutɔ esi wòsusu be le ta si lolo alea me la, nɔviŋutsu kple nɔvinyɔnuwo le nu gbagbe ɖesiaɖe si. Amedzidzedze geɖe ganɔ anyi be woava le dzinu si metsɔ ɖeke le eme o si me lã yeyewo do le zã sia me la te. Vɔvɔ̃ ƒe nu lé dzi na egblɔ be: "Mesusu be atiglinyiwo ŋue nèle fefem le, Sam." Le manyamanya me la, esusui be lã wɔadã si ɖi fɔ la nye amesi tututu wònye. Egblɔ kple ɣli be: "Tsi me gbɔgbɔ vɔ̃wo, wo katã," esime eƒe akɔta kple abɔwo nɔ bibim le agbagbadzedze be yeaƒu tsi to Tana-ta ƒe tsi siwo me alakpa le me ta.
  
  Kaka ŋdi ga ene naƒo la, Nina ƒe tankva kplɔe yi Tana Kirkos ƒukpoa ƒe ƒuta, afisi woɣla Fia Salomo ƒe daimɔnd susɔeawo ɖe ameɖibɔa me le. Enya teƒea, gake kokoko la, Nina menya afisi tututu woatsɔ kpeawo adzra ɖo o. Le nya aɖe me la? Le akplo mea? Le aɖaka me la, Mawu negbe ɖe? Esi wògogo mɔ̃ sesẽ si wotu le blema la, nu ɖeka si medze ŋutinyaŋlɔla la ƒe dzi dze eme o: eva dze be tsi si le dzi yim la akplɔe ayi saɖagaxɔa ƒe gli ŋu tẽ, eye mahiã be wòato anyigba siwo dzi afɔku le dzi o dzɔla alo lã siwo womenya o le wo me.
  
  Nina zã eƒe kɔmpasi tsɔ de dzesi afi si gli si wòle be wòato la le, eye wòzã ka si wotsɔ lia toa tsɔ bla eƒe tɔdziʋua ɖe nusi do ɖe gota la ŋu. Saɖagaxɔmenɔlawo nɔ vovom vevie nɔ amewo xɔxɔ le agbo gã la nu, eye wonɔ woƒe nuɖuɖuwo ʋuʋum yi xɔ kɔkɔwo hã me. Tɔtɔ siawo katã ɖe vi na Nina ƒe dɔdasi. Menye ɖeko saɖagaxɔmenɔlawo nɔ vovom akpa be woalé to ɖe amedzidzelawo ŋu ko o, ke sɔlemexɔa ƒe gaƒoɖokui ƒe ɖiɖi hã na be gbeɖiɖi aɖeke mete ŋu de dzesi eƒe anyinɔnɔ gbeɖe o. Le go vevi me la, mehiã be wòaɣla eɖokui alo azi ɖoɖoe esime wòle mɔ dzi yina ameɖibɔa me o.
  
  Esi wònɔ zɔzɔm ƒo xlã gli evelia la, edzɔ dzi nɛ be yekpɔ ameɖibɔa abe alesi tututu Perdue ɖɔe ene. To vovo na anyigbatata si me kɔ si wonae le nuto si me wòle be wòake ɖo ŋu la, ameɖibɔa ŋutɔ ƒe lolome le sue wu kura. Le nyateƒe me la, ekpɔe bɔbɔe le ŋkuléle ɖe eŋu zi gbãtɔ me.
  
  Esia le bɔbɔe akpa, esusui, eye wòse le eɖokui me be yeƒe dzi gbã vie. Ðewohĩ ɖeko wòzu numame na wò be nàku gbeɖuɖɔ ale gbegbe be màte ŋu akpɔ ŋudzedze ɖe nusi woyɔna be "dzidzɔ ƒe afɔku" ŋu o.
  
  Ðewohĩ eƒe dzɔgbenyui anɔ eŋu ɣeyiɣi didi aɖe ale gbegbe be saɖaganunɔla si kpɔ eƒe dzidada la nalée.
  
  
  29. Ƒe 1999
  Bruichladdich ƒe Karma
  
  
  Esi Nina tsia dzi ɖe kamedede kple ŋusẽdodo ƒe hehexɔxɔ ŋu nyitsɔ laa ta la, mete ŋu ʋlia nya le viɖe siwo le eme ŋu o, fifia esi wòva hiã be wòazã eƒe nɔnɔmewɔwɔ ƒe mɔ̃a be wòagalée o. Wowɔ ŋutilãme agbagbadzedzea ƒe akpa gãtɔ le dziɖeɖi me ŋutɔ esi wònɔ gli si le eme ƒe mɔxenu la dom be yeakpɔ mɔ ayi akpa si le anyime si te ɖe akpataa ŋu la me. Le adzame la, Nina te ŋu ge ɖe yɔdo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo le abe do gbadzawo ene me. Eɖo ŋku ketekemɔ dziŋɔ siwo ƒe fli le anyigba dzi wu ameɖibɔa ƒe akpa mamlɛa dzi nɛ.
  
  Nusi mebɔ o enye be yɔdo etɔ̃lia si wode dzesii le anyigbatataa dzi la nye kpe xɔasi yeye si wɔ nuku ŋutɔ, vevietɔ ne wotsɔe sɔ kple bubu siwo katã le fli me ƒe nutsyɔnu siwo vuvu eye woƒo ɖi wòdze ƒã. Esusu be enye nusi fia be woate ŋu age ɖe eme. Esi wònɔ tetem ɖe eŋu la, Nina de dzesii be woŋlɔ nya siwo nye "Ephippas Abizitibod" ɖe kpe gã la dzi.
  
  "Eureka!" - egblɔ na eɖokui, edzɔ dzi nɛ be nusi ŋu woke ɖo la le afisi tututu wòle be wòanɔ hafi. Nina nye ŋutinyaŋlɔla nyuitɔwo kekeake dometɔ ɖeka le xexeame. Togbɔ be enye Xexemeʋa II ŋuti nunyala xɔŋkɔ aɖe hã la, blemaŋutinya, apokrifa, kple gliwo hã dzɔa dzi nɛ ŋutɔ. Nya eve siwo wokpa ɖe blema kpe xɔasiwo me la metsi tre ɖi na saɖagaxɔmenɔla alo dɔmenyotɔ aɖe si wobu be enye ame kɔkɔe ƒe ŋkɔ o.
  
  Nina dze klo ɖe kpe xɔasi si woyɔna be marble la dzi eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo ƒu du to ŋkɔawo dzi. Edzi ha kple dzidzɔ be: "Menya amesi nènye," esi saɖagaxɔa te tsi ɖeɖe tso gotagliawo ƒe gbagbãƒewo me. Egblɔ le ɣlidodo me be: "Efipa, wòe nye gbɔgbɔ vɔ̃ si Fia Salomo haya be wòakɔ eƒe gbedoxɔa ƒe dzogoedzikpe kpekpe, si nye kpe gã aɖe si le abe esia ene," eye wòlé ŋku ɖe yɔdokpea ŋu nyuie be mɔ̃ alo mɔ̃ aɖe le eme be yeaʋui hã. "Eye Abizifibod," eɖe gbeƒãe dadatɔe, eye wòtsɔ eƒe asibidɛ tu ke le eƒe ŋkɔ me, "wòe nye ame manyanu ma si kpe ɖe Egiptetɔwo ƒe afakalawo ŋu ɖe Mose ŋu..."
  
  Kasia kpe gbadzɛa te ʋuʋu le eƒe klowo te. "Aɖaka kɔkɔe!" - Nina do ɣli, eɖe afɔ ɖe megbe eye wòlé ŋku ɖe kpe ƒe atitsoga gã si woda ɖe sɔlemexɔ gã la tame la ŋu tẽ. "Babaa".
  
  De dzesii na ɖokuiwò, esusu be, yɔ Fada Harper ne esia katã wu enu.
  
  Togbɔ be alilikpo aɖeke menɔ yame o hã la, tsia yi edzi nɔ dzi yim. Esi Nina nɔ kuku ɖem na atitsoga la, ɣletivi bubu si nɔ tu dam la lé eƒe ŋku. "Oo nye Mawu!" - eɖe hũ, nɔ tsatsam to anyigbaʋuʋua me be yeado le kpe xɔasi si me agbe le ɖekawɔwɔ me la ƒe mɔ dzi. Woƒe kekeme lolo ale gbegbe be wogbãa eƒe afɔwo enumake.
  
  To vovo na yɔdokpe bubuawo la, gbɔgbɔ vɔ̃ siwo Fia Salomo bla la ƒe ŋkɔwo nɔ esia dzi, eye wògblɔ ɖikekemanɔmee be afisiae saɖagaxɔmenɔlawo dzraa daimɔnd siwo bu la ɖo. Esi kpe gbadzɛa nɔ gegem ɖe granite-kpea me kple gbeɖiɖi si le ŋeŋem la, Nina ƒe mo ʋuʋu, henɔ nusi wòakpɔ ŋu bum. Abe alesi wònɔ vɔvɔ̃m ene la, edo go ƒunukpeƒe aɖe si mlɔ aba si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si nye seda tsã la dzi. Sikafiakuku aɖe si ŋu wotsɔ kpe xɔasiwo kple safir-tiwo ɖo la nɔ keklẽm ɖe taɖua dzi. Sika ɣi ŋutɔŋutɔe wònye, gake Ðɔkta Nina Gould metsɔ ɖeke le fiakukua me o.
  
  "Afikae daimɔnd-awo le?" eƒe mo ʋuʋu. "Oo Mawu, mègagblɔ nam be wofi diamond-awo o. Ao ao". Le bubu si katã wòate ŋui ɣemaɣi kple le nɔnɔme mawo me ta la, edze yɔdoa me dzodzro gɔme. Esi wònɔ ƒuawo fɔm ɖekaɖeka henɔ ɣli dom madzudzɔmadzudzɔe la, mede dzesi alesi tsia yɔ tɔdzisasrã xaxɛa kple yɔdowo, afisi wònɔ vovom nɔ didim le o. Yɔdo gbãtɔ yɔ fũ kple tsi esime gli si wotsɔ ƒo xlãe la mu le ta la ƒe kɔkɔme si nɔ dzidzim ɖe edzi ƒe kpekpeme ta. Wose gbedodoɖawo kple konyifafawo tso ame siwo le mɔ̃ sesẽa ƒe akpa si kɔkɔ wu la gbɔ, gake Nina ɖoe kplikpaa be yeaxɔ daimɔndawo hafi nusianu nabu.
  
  Esi wonya yɔ yɔdo gbãtɔa ko la, anyigba si le gbadzaa si wotsɔ tsyɔ edzi la trɔ zu ɖi. Aɖaka la kple yɔdokpea nyrɔ ɖe tsia te, si na be tsi si sina la te ŋu ɖo yɔdo evelia gbɔ faa, le Nina megbe tututu.
  
  "Afikae nèdzraa wò daimɔnd ɖo, le Mawu ta?" - edo ɣli ɖe sɔlemexɔa ƒe gaƒoɖokui ƒe ɖiɖi si na ame ƒe tagbɔ gblẽ la nu.
  
  "Le dziƒo ta?" - ame aɖe gblɔ le etame. "Alo na Mamon?"
  
  Nina medi be yeafɔ mo dzi o, gake tu ƒe nugbɔ si fa miamiamia la zi edzi wòɖo to. Ðekakpui saɖagaxɔmenɔla kɔkɔ aɖe nɔ edzi, eye wòdze abe ɖe wòdo dziku nyuie ene. "Le zã siwo katã me nàte ŋu aƒo ɖi yɔdo le kesinɔnu dim dome la, ɖe nètia esia? Mawu nekpɔ nublanui na wò le wò abosam ƒe ŋukeklẽ ta, nyɔnu!"
  
  Saɖaganunɔla la dɔe esime saɖagaxɔmenɔla ƒe tatɔ nɔ eƒe agbagbadzedzewo ƒom ɖe luʋɔwo ɖeɖe kple dɔdede asi na amewo be woaɖe wo ɖa ŋu.
  
  "Ao Taflatse! Mate ŋu aɖe nusianu me! Nye ŋkɔe nye Ðɔkta Nina Gould!" - Nina do ɣli, tsɔ eƒe asiwo ƒu gbe ɖe dzi tsɔ tsɔ eɖokui na, eye menya kura be Sam ƒe Beretta, si wotsɔ ɣla ɖe eƒe alidziblanu me la, le dzedzem nyuie o. Eʋuʋu ta. Saɖagaxɔmenɔla la ƒe asibidɛ nɔ fefem le M16 si wòlé ɖe asi ƒe ʋuƒoa ŋu, gake eƒe ŋkuwo ʋu eye wòtsi eƒe ŋutilã ŋu. Ɣemaɣie wòɖo ŋku tu la dzi. "Miɖo to, miɖo to!" - eɖe kuku. "Mate ŋu aɖe eme."
  
  Yɔdo evelia nyrɔ ɖe ke gbagbe si me mekɔ o me, si ta me tsi si me ʋuʋudedi le ƒe sisi vɔ̃ɖi si nɔ tetem ɖe yɔdo etɔ̃lia ŋu la wɔ, gake Nina alo saɖagaxɔmenɔla la menya esia o.
  
  Edze ƒã be meda sɔ o, eye wòdo ɣli be: "Mèɖea naneke me o." "Zi ɖoɖoe! Na mabu eŋu!" Menya o, enɔ ŋku lém ɖe eƒe akɔta, afisi eƒe awudziwui si ŋu abɔta le la ma eye wòɖe nuŋɔŋlɔ aɖe si hã ƒe nu lé dzi na Sam la fia.
  
  Nina metsɔ dzideƒo ka asi tu si wòtsɔ la ŋu o, gake enɔ didim vevie be yeake ɖe daimɔnd-awo ŋu. Ehiã na susuhenuwo. "Mikpɔ nyuie le tsia ŋu!" - edo ɣli, wòwɔ abe ɖe wòtsi dzodzodzoe ene eye wòkpɔ to saɖagaxɔmenɔla la ŋu be yeablee. Esi wòtrɔ be yeakpɔe la, Nina tsi tre eye wòtsɔ eƒe Beretta ƒe akɔta ƒo akplɔa fafɛ, eye wòƒoe ɖe eƒe tagbɔ ƒe gɔme. Saɖagaxɔmenɔla la dze anyigba kple gbeɖiɖi sesẽ aɖe, eye wòtsɔ dzitsitsi nɔ ƒunukpeƒea ƒe ƒuwo me dzrom, eye wòvuvu satin avɔa gɔ̃ hã, gake naneke medo tso eme o.
  
  Efa avi dzikutɔe le dziɖuɖu ta, eye wònɔ aɖabɛ dzĩ la ʋuʋum le eƒe dziku ta. Ʋuʋua ma taɖua kple akɔta kple gbagbãƒe wɔnuku aɖe si tro taƒua. Kpe sue eve siwo womeka asi o la ge tso ŋkumeɖoboloa me va dze avɔa dzi.
  
  "Mɔ aɖeke meli le dzomavɔ me o!" Nina ƒo nu kple ɣli kple dzidzɔ. "Èɖe mɔ wo katã va ɖo ta me na wò, alo?"
  
  Tsia klɔ ɖekakpui saɖagaxɔmenɔla la ƒe ŋutilã si le ƒuƒlu la dzoe eye wòtsɔ eƒe amedzidzetu, hee yi yɔdo si me ʋuʋudedi le si le ete la me, esime Nina ƒo daimɔnd-awo nu ƒu, gatsɔ wo de eƒe tagbɔ me, eye wòtsɔ avɔ dzĩ xatsa eƒe ta. Esi tsia nɔ sisim ɖe yɔdo etɔ̃lia dzi la, etsɔ fetua de eƒe akplo me eye wògatsɔe ƒu gbe ɖe eƒe akɔta.
  
  Saɖagaxɔmenɔla aɖe si nɔ tsi ƒum si didi tso mía gbɔ meta ʋɛ aɖewo la gbɔ ɣlidodo wɔnublanui aɖe tso. Etsi dzimaɖi le ahom sesẽ aɖe si le abe funnel ene si me tsi doviviti si nɔ sisim le anyigbaxɔdzoa me la me, gake tsidzɔƒea ƒe ʋuƒoa xe mɔ nɛ be meto eme o. Eyata wogblẽe ɖi be wòanyrɔ, eye wòlée le nu mimi ƒe ʋuʋudedi si le ɖiɖim la me. Ele be Nina nadzo. Ŋdi do kloe, eye tsia yɔ ƒukpo kɔkɔe bliboa katã tsɔ kpe ɖe luʋɔ dzɔgbevɔ̃etɔ siwo di sitsoƒe le afima ŋu.
  
  Eƒe tɔdziʋua ƒu du sesĩe ɖe xɔ kɔkɔ evelia ƒe gli ŋu. Ne mewɔ kaba o la, eɖina kple anyigba la eye wòmlɔa anyi kuku le ta la ƒe dziku doviviti la te, abe ame kuku susɔe siwo wobla ɖe ameɖibɔa ŋu ene. Gake ɣlidodo siwo nɔ ɣli dom tso tsi si nɔ dzo dam le xɔa gɔme tame ɣeaɖewoɣi la do ɣli tsɔ na Nina ƒe dɔmetɔtrɔ.
  
  Enɔ tu dam wò. Fuck eyama, eƒe ememe bitch ƒoe ɖe enu. Ne èɖe fu na wò be yeakpe ɖe eŋu la, nu ma ke adzɔ ɖe dziwò. Gakpe ɖe eŋu la, ɖewohĩ ɖeko wòdi be yealé wò ahalé wò le esi nètsɔ atikplɔ ƒoe ɣemaɣi tututu ta. Menya nusi mawɔ. Karma ƒe dɔwɔwɔ.
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Karma," eye wòkpɔ nane le eƒe zã si wòtsɔ nɔ tsi dzodzoe me kple Sam megbe. "Bruich, megblɔ na wò be Karma atsɔ tsi aƒom. Ele be maɖɔ nuwo ɖo."
  
  Esi wònɔ fi ƒom eɖokui ɖe eƒe aʋatsodzixɔse tsɛ ta la, ewɔ kaba to tsi sesẽa me be yeaɖo ŋutsu si nɔ tsi nyrɔm la gbɔ. Eƒe abɔwo nɔ ʋuʋum sesĩe esi eƒe mo nɔ tsia te esime ŋutinyaŋlɔla la nɔ du dzi gbɔna egbɔ. Le go vevi me la, kuxi si dze ŋgɔ Nina wue nye eƒe xɔmenuwo suesuesuewo. Ðeko eƒe kpekpeme mesɔ gbɔ be wòaɖe ŋutsu tsitsi aɖe o, eye tsia ƒoe le eƒe afɔwo dzi esi wòɖe afɔ ɖe ahomya si nɔ ʋuʋum, si me ta la me tsi geɖe sina yina la me ko.
  
  "Do dzi!" - edo ɣli, henɔ agbagba dzem be yealé gayibɔ siwo xe mɔ na fesre gbadza siwo yi xɔa gɔme la dometɔ ɖeka. Tsia do dziku vevie, eye wònyrɔe ɖe ete eye wòvuvu eƒe nuɖuɖutome kple lãkusi me tsitretsiɖeŋu aɖeke manɔmee, gake ewɔ etɔ sinua be yemaɖe asi le eƒe asiléƒea ŋu esi wòdo asi ɖa ɖo saɖagaxɔmenɔla la ƒe abɔta o. "Lé nye asi! Madze agbagba aɖe wò ado goe!" - edo ɣli esi tsi ge ɖe eƒe nu me. Egblɔ na ame aɖeke koŋ be: "Menyi fe le avu si woƒo fi de la ŋu," esi wòse le eɖokui me be eƒe asi le eƒe abɔta ƒo xlãe, hele eƒe abɔ si le ete la mimim.
  
  Etsɔ eƒe ŋusẽ katã hee ɖe dzi, be yeakpe ɖe eŋu wòagbɔ ya ko gɔ̃ hã, gake Nina ƒe ŋutilã si ŋu ɖeɖi te la te kpododonu nɛ. Eye egadze agbagba ake gake medze edzi o, henɔ ekpɔm esime anyigbaxɔdzoa ƒe gliwo nɔ gbagbãm le tsia ƒe kpekpeme ta, eye eteƒe medidi o wòmu dze wo ame evea dzi kple ku si womate ŋu aƒo asa na o.
  
  "Mina míawɔe!" edo ɣli, eye wòtso nya me fifia be yeazi yeƒe afɔkpa ƒe afɔbidɛ ɖe gli ŋu eye yeazã yeƒe ŋutilã abe mɔ̃ si woatsɔ awɔ mɔ̃a ene. Ŋusẽa sɔ gbɔ akpa na Nina ƒe ŋutilãmeŋutete, eye wòse le eɖokui me be yeƒe abɔta vuvu esime saɖagaxɔmenɔla la ƒe kpekpeme kple dzidziƒoamea vuvui do goe le eƒe rotator cuff me. "Yesu Kristo!" - edo ɣli le vevesese me hafi anyigbaʋuʋu kple tsi ƒe tsiɖɔɖɔa mie.
  
  Abe atsiaƒu ƒe ƒutsotsoe si le gbagbãm ƒe aɖaʋa si le tsi si le dzo dam ene la, Nina ƒe ŋutilã ʋuʋu sesĩe eye wotsɔe ƒu gbe ɖe gli si le mumu la gɔme, gake egase le eɖokui me kokoko be saɖagaxɔmenɔla la ƒe asi lé ye sesĩe. Esi eƒe kukua ƒo gli la zi evelia la, Nina tsɔ eƒe asi nyui la lé kplɔ̃a. Eƒe gbe ememetɔ na wòka ɖe edzi be: "Abe alesi wò asike kɔ wu ene." "Ðeko nàwɔ abe ɖe wònye ƒoƒo sesẽ ŋutɔŋutɔ ene, elabena ne mèwɔe o la, màgakpɔ Scotland azɔ o."
  
  Nina tsɔ ɣlidodo mamlɛtɔ ɖe eɖokui ɖa le tsia tame, eye wòɖe eɖokui tso ŋusẽ si lé saɖagaxɔmenɔla la si me, eye wòƒu du yi dzi abe ʋuƒo ene. Eƒe susu bu vie, gake esi wòse Nina ƒe gbe la, eƒe ŋkuwo ʋu. "Èle gbɔnyea?" - edo ɣli. "Taflatse lé nane ɖe asi elabena nyemegate ŋu léa wò kpekpeme ɖe te o! Nye alɔnu gblẽ vevie!"
  
  Ewɔ abe alesi nyɔnua bia ene, eye wòlé eɖokui ɖe eƒe afɔwo dzi to asiléle ɖe fesre si te ɖe eŋu ƒe ʋuƒoawo dometɔ ɖeka ŋu me. Ðeɖi te Nina ŋu ale gbegbe be eƒe susu megava o, gake daimɔnd-awo nɔ esi eye wòdi be yeake ɖe Sam ŋu. Edi be yeanɔ Sam gbɔ. Ese le eɖokui me be yele dedie le egbɔ, eye fifia la, ehiã ema wu nusianu.
  
  Esi wònɔ saɖagaxɔmenɔla si xɔ abi la kplɔm la, elia gli si wotsɔ ƒo xlãe la tame be yeadze eyome ayi afɔti si dzi eƒe tɔdziʋua nɔ lalam le la gbɔ. Saɖagaxɔmenɔla la meti eyome o, gake eti kpo ge ɖe tɔdziʋu sue aɖe me eye wòku tsi tagbɔsesẽtɔe to Tana-ta la dzi. Esi Nina nɔ ŋku lém ɖe nu ŋu vevie le afɔɖeɖe ʋɛ ɖesiaɖe me la, eƒu du trɔ yi Sam gbɔ, kple mɔkpɔkpɔ be yemenyrɔ kple Wereta susɔeawo haɖe o. Le ŋdi kanya si me mekɔ o me, eye gbedodoɖawo ɖe lã lénuwo ŋu nɔ sisim le eƒe nuyiwo nu la, Nina ɖo tɔdziʋu dzo le ƒukpo si dzi ɖe kpɔtɔ si fifia menye naneke wu akaɖi si tsi akogo le adzɔge o la dzi.
  
  
  blaetɔ̃
  Yuda, Bruto kple Cassius
  
  
  Le ɣeyiɣi ma ke me esime Nina kple Sam nɔ avu wɔm kple woƒe nɔnɔme sesẽwo la, wode dɔ asi na Patrick Smith be wòawɔ ɖoɖo ɖe Aɖaka Kɔkɔe la tsɔtsɔ yi eƒe gbɔɖemeƒe le Yeha To dzi, si te ɖe Axum ŋu. Enɔ agbalẽ siwo wòle be asrafomegã la nade asi la dzram ɖo. Yeaman kple Aƒetɔ Carter be woatsɔe ayi MI6 ƒe dɔwɔƒegã. Emegbe Aƒetɔ Carter ƒe dziɖuɖua, abe MI6 ƒe tatɔ ene, atsɔ agbalẽwo ayi Purdue ʋɔnudrɔ̃ƒea be woagbe nyaa.
  
  Joe Carter va ɖo Axum yameʋudzeƒea gaƒoƒo geɖe do ŋgɔ be yeado go kple Aʋafiagã J. Yimenu kple Ethiopia dziɖuɖua teƒenɔla siwo le se nu. Woakpɔ eɖoɖo dzi, gake Carter nɔ ŋudzɔ be yeagava nɔ David Perdue ƒe ha me o, elabena enɔ vɔvɔ̃m be Scotlandtɔ gatɔ gã la adze agbagba be yeaɖe amesi tututu Carter nye la afia be Joseph Karsten, si nye Ɣe Yibɔwo ƒe Habɔbɔ vɔ̃ɖi la me tɔ le ɖoƒe gbãtɔ.
  
  Le mɔzɔzɔ yi agbadɔdu si le toa gɔme me la, Karsten ƒe susu nɔ du dzi. Purdue nɔ agbanɔamedzi gã aɖe zum menye na eya ɖeɖeko o, ke boŋ na Black Sun bliboa hã. Woƒe asiɖeɖe le Adzetɔ ŋu be wòatsɔ ɣletinyigba la aƒu gbe ɖe afɔku ƒe do dziŋɔ aɖe me nɔ edzi yim abe gaƒoɖokui ene. Ne woɖe Karsten ƒe agbe eve nɔnɔ ɖe go eye habɔbɔa klo nu le woƒe ɖoɖoa dzi ko hafi woƒe ɖoɖoa ate ŋu ado kpo nu, eye nu ɖeka koe he kuxi siawo vɛ - David Perdue.
  
  "Èse tsiɖɔɖɔ si le Dziehe Europa si le Scandinavia xɔm fifia ŋu nya kpɔa?" Aʋafiagã. Yimenu bia Karsten be. "Aƒetɔ Carter, meɖe kuku ɖe elektrikŋusẽ ƒe nutsotso si le fuɖename sia tɔgbe hem vɛ ta, gake dukɔ siwo le Dziehe Afrika, kpakple Saudi Arabia, Yemen, vaseɖe Syria, ƒe akpa gãtɔ le fu kpem le viviti me."
  
  "Ẽ, nya mae mese. Gbã la, ele be wòanye agba dziŋɔ aɖe na ganyawo," Karsten gblɔ, eye wòwɔ manyamanya ƒe akpaa bliboe esime wònye xexeame katã ƒe kuxi sesẽ si li fifia ƒe xɔtuɖaŋunyala. "Meka ɖe edzi be ne mí katã míetsɔ míaƒe susu kple ga si míedzra ɖo la ƒo ƒu la, míate ŋu adzra míaƒe dukɔwo ƒe nusiwo susɔ ɖo."
  
  Le nyateƒe me la, emae nye Black Sun ƒe taɖodzinu. Ne dzɔdzɔmefɔkuwo, asitsanyawo ƒe kpododonu, kple dedienɔnɔ ƒe ŋɔdzidoname siwo hea adzodada kple tsɔtsrɔ̃ gãwo vɛ na xexeame ko la, agblẽ nu le habɔbɔa ŋu ale gbegbe be wòate ŋu amu ŋusẽ gãwo katã. Le woƒe nunɔamesi siwo seɖoƒe meli na o, dɔnyala bibiwo kple kesinɔnu siwo le ƒuƒoƒo me ta la, Habɔbɔa ate ŋu axɔ xexeame le fasitɔwo ƒe dziɖuɖu yeyea te.
  
  "Nyemenya nusi dziɖuɖua awɔ ne viviti sia kple fifia tsiɖɔɖɔa gblẽ nu geɖe wu o, Aƒetɔ Carter. Ðeko nyemenya o," Yimenu fa konyi le sɔdola si me ʋuʋudedi le ƒe ɖiɖi ta. "Metsɔe be afɔɖeɖe kpata aɖe le Eŋlisiawo mea?"
  
  Karsten ɖo eŋu be: "Ele be woawɔe," eye wòtsɔ mɔkpɔkpɔ nɔ Yimena kpɔm, eƒe ŋkuwo meɖe eƒe vlododo amesiwo wòbu be wonye lã ƒomevi siwo bɔbɔ ɖe anyi wu la fia o. "Le asrafowo gome la, mexɔe se be míazã míaƒe nunɔamesiwo alesi míate ŋui ɖe Mawu ƒe nuwɔnawo ŋu." Eɖe abɔta, eye wòdze abe ɖe wòsea veve ɖe ame nu ene.
  
  Yimenu ɖo eŋu be: "Nyateƒee." "Esiawo nye Mawu ƒe nuwɔnawo; mawu ŋutasẽla kple dzikutɔ. Amekae nya, ɖewohĩ míele tsɔtsrɔ̃ ƒe agbo nu."
  
  Ele be Karsten natsi alɔgbɔnukoko nu, eye wòase le eɖokui me abe Noa ene, anɔ amesiwo ŋu mɔnukpɔkpɔ mesu o la kpɔm wole woƒe dzɔgbevɔ̃e do go le mawu aɖe si womesubɔna wòde edeƒe o la si me. Esi wònɔ agbagba dzem be yemaƒo ye ɖokui ɖe ɣeyiɣi ma me o la, egblɔ be, "Meka ɖe edzi be mía dometɔ nyuitɔwo atsi agbe le ɖeɖefia sia me."
  
  Ʋukulaa gblɔ na asrafomegã la be: "Aƒetɔ, míeva ɖo." Yimen. "Edze abe Perdue ƒe ƒuƒoƒoa va ɖo xoxo eye wotsɔ Aɖaka Kɔkɔe la yi eme ene."
  
  "Ame aɖeke mele afisia o?" Col. Yimenu ƒo nu kple ɣli.
  
  "Ẽ, aƒetɔ." Mekpɔ Dɔwɔla Tɔxɛ Smith wòle mía lalam le agbatsɔʋua gbɔ," ʋukulaa ɖo kpe edzi.
  
  "Oo, enyo," Aʋafiagã. Yimenu ƒo nu kple hũɖeɖe. "Ŋutsu sia tso ɖe wɔnaa ŋu. Ele be mado dzidzɔ na wò ɖe Dɔwɔla Tɔxɛ Smith, Aƒetɔ Carter ta. Edoa ŋgɔ afɔɖeɖe ɖeka ɣesiaɣi, eye wòkpɔa egbɔ be wowu nudɔdɔwo katã nu."
  
  Karsten blu ɖe Yemenu Smith ƒe kafukafu ta, eye wòwɔ aʋatso be enye alɔgbɔnukoko. "Oo, ẽ." Esia tae mete tɔ ɖe edzi be Dɔwɔla Tɔxɛ Smith nakplɔ Aƒetɔ Perdue ɖo le mɔzɔzɔ sia me ɖo. Menya be eya ɖeka koe asɔ na dɔa."
  
  Woɖi le ʋua me hedo go Patrick, amesi na wonya be yame ƒe nɔnɔme ƒe tɔtrɔ gbɔe Perdue ƒuƒoƒoa ƒe vava kaba tso, si zi wo dzi be woato mɔ bubu.
  
  Carsten de dzesii be: "Ewɔ nuku nam be miaƒe Hercules menɔ Axum yameʋudzeƒea o," eye wòɣla alesi wòdo dziku vevie be wogblẽ amewula si woɖo la ɖi taɖodzinu aɖeke manɔmee le yameʋudzeƒe si woɖo ɖi la. "Afikae nèɖi ɖo?"
  
  Patrick melɔ̃ eƒe dɔtɔ ƒe gbeɖiɖi o, gake esi wònye be menya amesi tututu eƒe dɔtɔ nye o ta la, menya nusita Joe Carter si ŋu wodea bubui la tea tɔ ɖe ɖoɖo siwo mehiã o dzi nenema gbegbe o. "Enyo, aƒetɔ, yameʋukulaa ɖiɖi mí ɖe Dunsha eye wòyi yameʋudzeƒe bubu dzi be yeakpɔ alesi wodzra nusiwo gblẽ le anyidzedzea ŋu dzi."
  
  Karsten metsi tre ɖe esia ŋu o. Esia ɖi nya si me susu le bliboe, vevietɔ esi wònye be womate ŋu aka ɖe mɔ akpa gãtɔ dzi le Ethiopia o, eye womete ŋu lé be na wo le tsiɖɔɖɔ si me tsi medza o si va anyigbagã siwo ƒo xlã Mediterranea-ƒua dzi nyitsɔ laa la me o ta. Elɔ̃ ɖe Patrick ƒe alakpanya siwo wògblɔ le aɖaŋu me na asrafomegã la dzi nɔnɔme aɖeke manɔmee. Yeeman eye wòdo susua ɖa be woayi towo dzi akpɔ egbɔ be Perdue mekpɔ gome le ametafatafa ƒomevi aɖeke me o.
  
  Col. Emegbe woƒo ka na Yimenu le eƒe satelait-telefon dzi eye wòdo taflatse, eye wòwɔ asi na MI6 vavalawo be woayi woƒe teƒea me toto dzi le ɣeyiɣi sia me. Esi woge ɖe eme la, Patrick kple Carsten, kpakple ame eve siwo Patrick tia la, dze Perdue ƒe gbe ƒe ɖiɖi yome be yewoadi mɔ.
  
  "To mɔ sia dzi, aƒetɔ. Le Aƒetɔ Ajo Kira ƒe ameŋububu ta la, wote ŋu kpɔ nuto si ƒo xlãe ta be woakpɔ egbɔ be wogbugbɔ Aɖaka Kɔkɔe la yi teƒe xoxoa vɔvɔ̃ manɔmee be yeadze anyi," Patrick na eƒe amegã nya.
  
  "Ðe Aƒetɔ Kira nya alesi wòaxe mɔ ɖe anyigbaʋuʋu nua?" Karsten bia nya sia. Etsɔ ɖokuibɔbɔ gã aɖe gblɔ kpee be: "Mesusu be tsaɖilawo ƒe mɔfiala koe wònye."
  
  Patrick ɖe eme be: "Ele, aƒetɔ." "Gake enye xɔtuɖaŋunyala bibi hã."
  
  Mɔ xaxɛ aɖe si le tsatsam la kplɔ wo yi akpata si me Perdue do go nutoa me tɔwo le zi gbãtɔ la me, hafi wòfi Aɖaka Kɔkɔe si wobu vodadatɔe be enye Nubablaɖaka la.
  
  Karsten do gbe nɛ be: "Fiẽ nyui, aƒetɔwo," eƒe gbe nɔ ɖiɖim abe ha dziŋɔ aɖe ene le Perdue ƒe to me, eye wòvuvu eƒe luʋɔ kple fuléle kple ŋɔdzidoname. Enɔa ŋku ɖom edzi na eɖokui ɣesiaɣi be yemeganye gamenɔla o, be yele Patrick Smith kple eƒe amewo ƒe habɔbɔ si le dedie me.
  
  Perdue do gbe nɛ dzidzɔtɔe be: "Oo, hi," eye wòtsɔ eƒe ŋku blɔ siwo le abe tsikpe ene la ƒo Karsten. Le fewuɖuɖu me la, ete gbe ɖe adzodala la ƒe ŋkɔ dzi. "Edzɔ dzi nam ŋutɔ be mekpɔ wò... Aƒetɔ Carter, alo?"
  
  Patrick blu ɖe eta. Esusu be Perdue nya yeƒe dɔtɔ ƒe ŋkɔ, gake esi Patrick nye ŋutsu dzeaɖaŋu ŋutɔ ta la, ekpɔe enumake be nane le edzi yim le Perdue kple Carter dome.
  
  Karsten de dzesii be: "Mekpɔe be èdze egɔme mí manɔmee."
  
  Patrick Perdue gblɔ be: "Meɖe nusita míeva kaba la me na Aƒetɔ Carter." "Gake fifia nusi ŋu wòle be míatsi dzi ɖo koe nye be míagbugbɔ ŋkuɖodzinu sia aɖo afisi wòle ale be mí katã míate ŋu ayi aƒeme, hey?"
  
  Togbɔ be Patrick lé xɔlɔ̃wɔwɔ ƒe gbe me ɖe asi hã la, ete ŋu senɛ le eɖokui me be masɔmasɔa le sesẽm ɖe yewo ŋu abe ka si wotsɔ bla yeƒe kɔ ene. Le eƒe nya nu la, seselelãme ƒe ʋuʋu si mesɔ o koe wònye le vivi gbegblẽ si ŋkuɖodzinua fifi gblẽ ɖe amesiame ƒe nu me ta. Karsten de dzesii be woda Aɖaka Kɔkɔe la ɖe teƒe nyuitɔ, eye esi wòtrɔ be yeakpɔ megbe la, ekpɔe be dzɔgbenyuietɔe la, Aʋafiagã J. Yimenu metrɔ gbɔ haɖe o.
  
  "Dɔwɔla Tɔxɛ Smith, taflatse àwɔ ɖeka kple Aƒetɔ Perdue le Aɖaka Kɔkɔe la mea, taflatse?" - efia mɔ Patrick.
  
  "Nu ka ta?" Patrick blu ɖe eta.
  
  Enumake Patrick va nya nyateƒe si ku ɖe eƒe dɔtɔ ƒe tameɖoɖowo ŋu. "Elabena fucking megblɔe na wò nenema, Smith!" - edo ɣli kple dziku, heɖe tu aɖe do goe. "Ðe asi le wò aʋawɔnu ŋu, Smith!"
  
  Perdue tsikpe ɖe teƒea, eye wòkɔ eƒe asiwo ɖe dzi tsɔ tsɔ eɖokui na. Patrick ƒe mo wɔ yaa, gake ke hã eɖo to eƒe dɔtɔ. Eƒe tevi eve siwo nɔ ete la nɔ ʋuʋum, kakaɖedzi menɔ wo ŋu o, gake eteƒe medidi o woƒe dzi dze eme, eye wotso nya me be yewomatsɔ yewoƒe aʋawɔnuwo ade akɔta alo aʋuʋu o.
  
  "Mlɔeba, wò amadede vavãwo ɖeɖefia, Karsten?" Perdue ɖu fewu le eŋu. Patrick blu ɖe eta le tɔtɔ ta. "Èkpɔa, Paddy, ŋutsu sia si nènya be Joe Carter la nye Joseph Karsten ŋutɔŋutɔ, si nye Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔ ƒe alɔdzedɔwɔƒe si le Austria ƒe tatɔ."
  
  Patrick ƒo nu le ɣlidodo me be: "Oo nye Mawu." "Nukatae mègblɔe nam o?"
  
  Perdue ɖe eme be: "Míedi be nàƒo ɖokuiwò ɖe naneke me o, Patrick, eyata míena nènɔ viviti me."
  
  Patrick ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Dɔ gã aɖee nèwɔ, David." "Mate ŋu aƒo asa na esia hafi."
  
  "Ao, màte ŋu awɔ ema o!" - Karsten do ɣli, eƒe mo dzĩ dami la nɔ ʋuʋum le fewuɖuɖu ta. "Susu aɖe li si tae nyee nye Britaintɔwo ƒe asrafowo ƒe nyatakakaxɔƒe ƒe tatɔ eye wò ya menye nenemae o, ŋutsuvi. Mewɔa ɖoɖo do ŋgɔ hewɔa nye sukudɔdasiwo."
  
  "Ŋutsuvi?" Perdue ko alɔgbɔnu. "Dzudzɔ ewɔwɔ abe ɖe nèdze na Scotlandtɔwo ene, Carsten."
  
  "Karsten?" - Patrick bia, eye wòʋuʋu ŋku ɖe Perdue ŋu.
  
  "Joseph Karsten, si nye Patrick, kple ame bubuwo. Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo, Klass Gbãtɔ, kple alakpatɔ aɖe si Iskariot ŋutɔ mate ŋu atsɔ asɔ kplii o."
  
  Carsten tsɔ eƒe subɔsubɔtu la fia Perdue tẽ, eye eƒe asi nɔ ʋuʋum sesĩe. "Ðe wòle be mawu wò nu le dawò ƒeme hafi, wò termite kple mɔnukpɔkpɔ siwo gbɔ eme!" - eƒo ɣli to eƒe ŋgonu ɣi siwo le maroon la me.
  
  Perdue gblɔe tufafatɔe be: "Gake vovo menɔ ŋuwò akpa be nàsi dawò o, alo menye wòe o, wò vɔvɔ̃nɔtɔ vlodoame."
  
  "Do wò nu, alakpatɔ! Wòe nye Renatus, Ɣe Yibɔ ƒe ŋgɔnɔla...!- edo ɣli sesĩe.
  
  Perdue ɖɔe ɖo ɖe Patrick ta be: "Le gɔmedzedzea me, menye le tiatia me o."
  
  "...eye nèɖoe be yeaɖe asi le ŋusẽ sia katã ŋu be yeawɔe wò agbemedɔ boŋ be yeatsrɔ̃ mí. Mí! Aryatɔwo ƒe ʋu ƒe dzidzime gã, si mawu siwo wotia be woaɖu xexeame dzi la nyi! Wòe nye alakpatɔ!" Karsten do ɣli sesĩe.
  
  "Ekema, nuka wɔm nèle, Karsten?" - Perdue bia esi Austriatɔ aɖaʋatɔa nɔ Patrick ƒom ɖe axadzi. "Èle tu damm le wò ŋutɔ wò dɔwɔlawo ŋkumea?"
  
  Karsten ko alɔgbɔnu be: "Ao, le nyateƒe me la, menye nenemae o." Etrɔ kabakaba eye wòtsɔ tu eve de Patrick ƒe MI6 ƒe kpekpeɖeŋunalawo dometɔ ɖesiaɖe me. "Ðasefo aɖeke maganɔ anyi o. Vɔ̃ɖinyenye sia wu enu le afisia tututu, tegbee."
  
  Patrick se le eɖokui me be yedze dɔ. Esi wòkpɔ eƒe amewo womlɔ anyi ku ɖe agado aɖe me le dzronyigba dzi la, edo dziku nɛ ŋutɔ. Eyae nye amesiame ƒe agbanɔamedzi! Ele be wòanya amesi nye futɔa. Gake eteƒe medidi o Patrick va kpɔe be ame siwo le yeƒe ɖoƒea mate ŋu anya alesi nuwo ava yii kple kakaɖedzi gbeɖe o. Nu ɖeka si wònya kple kakaɖedzi koe nye be enyo abe ame kuku ene fifia.
  
  Carsten ɖe gbeƒãe be: "Yimenu atrɔ ava kpuie." "Eye matrɔ ayi United Kingdom aɖabia wò nunɔamesiwo. Le nyateƒe me la, womabu wò be èku zi sia o."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Ðeko nàɖo ŋku nu ɖeka dzi, Karsten, nane le asiwò nàbu. Nye menya o. Domenyinu hã le mia si."
  
  Karsten he eƒe aʋawɔnua ƒe akplɔa ɖe megbe. "Nukae nèƒona?"
  
  Perdue tsɔ abɔta ƒoe. Fifia ya megavɔ̃na na nya si gblɔ ge wòle la me tsonuwo o, elabena elɔ̃ ɖe dzɔgbevɔ̃e ɖesiaɖe si wodzra ɖo ɖi nɛ dzi. Perdue ko alɔgbɔnu be: "Srɔ̃ kple vinyɔnuwo le asiwò. Ðe womava ɖo aƒeme le Salzkammergut le, oo," Perdue dzi ha, eye wòɖe ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu, "anɔ abe ga ene ene oa?"
  
  Karsten ƒe ŋkuwo ʋuʋu, eƒe ŋɔtiwo nɔ dzo dam, eye wòɖe asi le ɣlidodo si wotsɔ ƒoe si nye dziku si gbɔ eme ŋu. Nublanuitɔe la, mete ŋu da tu Perdue o elabena ele be wòadze abe afɔku ene hafi woate ŋu aɖe asi le Karsten ŋu ale be Yimen kple nutoa me tɔwo naxɔ edzi ase. Ɣemaɣi koe Karsten te ŋu wɔ amesi ŋu nɔnɔmewo gblẽ nu le ƒe akpa aɖe be yeatsɔ ahe amewo ƒe susu ɖa le ye ɖokui ŋu.
  
  Karsten ƒe dzedzeme dziŋɔ si wɔ nuku ŋutɔ la dze Perdue ŋu ŋutɔ, gake ete ŋu se Patrick wònɔ gbɔgbɔm sesĩe le egbɔ. Ese veve ɖe exɔlɔ̃ vevitɔ Sam, amesi gaɖo ku ƒe agbo nu ake le eƒe gomekpɔkpɔ le Perdue me ta.
  
  "Ne nane dzɔ ɖe nye ƒomea dzi la, madɔ Clive be wòatsɔ wò ahiãvi, Gould bitch ma, ana ɣeyiɣi nyuitɔ kekeake le eƒe agbe me... hafi wòaxɔe!" Karsten xlɔ̃ nu, eye wòɖe ta to eƒe nuyi ɣiwo me esime eƒe ŋkuwo nɔ bibim le fuléle kple dziɖuɖu ta. "Va, Ajo."
  
  
  31. Ƒe 1999 me
  Yameʋuɖoɖo tso Vereta
  
  
  Karsten ɖo ta toa ƒe dodoƒe, si na Perdue kple Patrick ƒe mo wɔ yaa keŋkeŋ. Ajo dze Carsten yome, gake etɔ ɖe mɔ̃a ƒe mɔnu be yeatre Purdue ƒe dzɔgbese nu.
  
  "Nukae nye dzomavɔ!" Patrick ƒo nu kple ɣli esime eƒe hadede kple alakpatɔawo katã va wu enu. "Wò? Nukatae wò, Ajo? Alekee? Míeɖe wò tso Ɣe Yibɔ fiƒode la me eye fifia wòe nye woƒe lɔlɔ̃tɔa?"
  
  Ajo xlɔ̃ nu be: "Mègatsɔe nye ame ŋutɔ tɔ o, Smit-Efendi," eƒe asi tsɛ si do viviti la nɔ kpe safui aɖe si lolo abe eƒe asibidɛ ene te tututu. "Wò, Perdue Effendi, àte ŋu abu esia nu vevii ŋutɔ. Le mia ta la, wowu nɔvinye Donkor. Wowum kloe be makpe ɖe ŋuwò nàfi ŋkuɖodzinu sia, eye emegbe?" edo ɣli kple dziku, eye eƒe akɔta nɔ ʋuʋum le dziku ta. "Emegbe ègblẽm ɖi be meku hafi wò zɔhɛwo lém dzoe hewɔ funyafunyam be yewoanya afi si nèle! Medo dzi le nusiawo katã me ɖe tawò, Efendi, esime nènɔ nusi nèkpɔ le Aɖaka Kɔkɔe sia me yome tim dzidzɔtɔe! Susu geɖe le asiwò be nàtsɔ nye alakpadadaa ade dzi me, eye mele mɔ kpɔm be zã sia me la, àku vivivi le kpe kpekpe aɖe te." Etsa ŋku le gaxɔa me. "Afi siae woƒo fi dem le be mado go wò, eye afi siae meƒo fi de wò be woaɖi wò le."
  
  Patrick nɔ ɣli dom le egbɔ be: "Mawu, ènya xɔlɔ̃dzedze godoo, David."
  
  "Wòe tu mɔ̃ sia nɛ, alo?" Perdue bu akɔnta, eye Ajo ʋuʋu ta, tsɔ ɖo kpe eƒe vɔvɔ̃ dzi.
  
  Le gota la, wose Karsten ƒe ɣlidodo na asrafomegã la. Ele be Yimenu ƒe amewo nayi bebeƒe. Esiae nye Ajo ƒe dzesi, eye wòzi ʋuƒoa dzi le eƒe asi te, si na gbeɖiɖi dziŋɔ aɖe do le kpe siwo le wo tame la me. Gɔmeɖoanyikpe siwo Ajo tu nyuie le ŋkeke siwo do ŋgɔ na Edinburgh kpekpea me la mu. Ebu ɖe mɔ̃a me, eye wòƒu du to mɔa ƒe gli siwo le gbagbãm la ŋu. Ekli nu le zã ƒe ya me, eye gbeɖuɖɔ kple ke aɖewo siwo tso gbagbãƒea xɔ edzi xoxo.
  
  "Wogale eme kokoko!" - edo ɣli. "Ame bubuwo agbã gudugudu! Ele be nàkpe ɖe wo ŋu!" Ajo lé asrafomegã la ƒe awudziwui, eye wòwɔ abe ɖe wòƒoe ɖe enu vevie ene. Gake Aʋafiagã. Yimenu ƒoe ɖe enu wòdzo, eye wòƒoe ɖe anyigba. "Nye dukɔa le tsi te, le vinyewo ƒe agbe dem afɔku me eye wòva le gbegblẽm ɖe edzi esi míele nu ƒom, eye mielém ɖe afisia le esi memu ta?" Yimen ka mo na Ajo kple Karsten, kasia eƒe dutadɔnunɔlawo ƒe susu meganɔ eŋu o.
  
  Karsten gblɔ kple kuɖiɖi be: "Mese egɔme, aƒetɔ." "Mina míabu afɔku sia be enye ŋkuɖodzinu ƒe gbagbã ƒe nuwuwu fifia. Le nyateƒe me la, abe alesi nègblɔe ene la, ehiã be nàkpɔ ɖeviawo dzi. Mese alesi wòhiã kpata be maɖe nye ƒomea gɔme bliboe."
  
  Karsten kple Ajo gblɔ nya siawo tsɔ nɔ ŋku lém ɖe asrafomegã la ŋu. Yimenu kple eƒe ʋukulaa trɔ yi megbe le ŋdi kanya si le pink si le yame la me. Ɣeyiɣi si me wòle be woatrɔ Aɖaka Kɔkɔe la vɛ le gɔmedzedzea me kloe. Eteƒe medidina hafi nutoa me xɔtudɔwɔlawo ƒe dzi dzea eme esime wonɔ nusi wosusu be enye Perdue ƒe vava lalam, eye woɖoe be yewoaƒo amedzidzela si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si ha yewoƒe dukɔa ƒe kesinɔnuwo nyuie la nyuie.
  
  Karsten de se be: "Yi ɖakpɔe ɖa be wodze anyi nyuie hã, Ajo." "Miwɔ kaba, ele be míayi."
  
  Ajo Kira wɔ kaba yi afisi nye Yeha Toa ƒe mɔnu be yeakpɔ egbɔ be eƒe mumu la sɔ gbɔ eye wònye mamlɛtɔ. Mekpɔ Karsten wògbugbɔ le eƒe afɔɖeɖewo yome o, eye nublanuitɔe la, ebɔbɔ be yeada yeƒe dɔa ƒe dzidzedzekpɔkpɔ kpɔ la, ebu eƒe agbe. Karsten kɔ kpe kpekpeawo dometɔ ɖeka ɖe eƒe ta dzi eye wòɖiɖie ɖe Ajo ƒe ta megbe, eye wògbãe enumake.
  
  Karsten ƒo nu le ɣlidodo me be: "Ðasefo aɖeke meli o," eye wòɖe ke le eƒe asiwo ŋu heɖo ta Perdue ƒe agbatsɔʋua gbɔ. Le megbe nɛ la, Ajo Kira ƒe kukua tsyɔ kpe gbadzɛ kple glikpo siwo le mɔ si gbã la ŋgɔ. Esi eƒe taɖu si wogbã la gblẽ dzesi wɔnuku aɖe ɖi le dzogbe ƒe kea me ta la, ɖikeke aɖeke menɔ eme be adze abe kpe bubu si ge dze anyi ene o. Karsten trɔ le Purdue ƒe asrafowo ƒe agbatsɔʋu si nye Two and Half me be yeaƒu du atrɔ ayi yeƒe aƒeme le Austria hafi Ethiopia ƒe tsi siwo nɔ dzi yim la nate ŋu alée.
  
  Le dzigbe gome ʋĩ la, dzɔgbenyui menɔ Nina kple Sam ŋu nenema gbegbe o. Nuto bliboa si ƒo xlã Tana-ta la nɔ tsi te. Amewo tsi dzodzodzoe, menye tsiɖɔɖɔa ta koe wotsi dzodzodzoe o, ke le mɔ si womate ŋu aɖe o si dzi tsiawo va ta hã. Tɔsisiwo kple vudowo nɔ sisim ƒutsotsoe aɖeke manɔmee tso afisi tsi sina tona la gbɔ. Tsi menɔ dzadzam o, gake tsidzɔƒewo do tso tɔsisi ƒuƒuawo me tso afi aɖeke o.
  
  Le xexeame godoo la, elektrikŋusẽ ƒe nutsotso, anyigbaʋuʋu kple tsiɖɔɖɔ siwo gblẽ xɔ veviwo dome la kpe fu le dugãwo me. Wotsrɔ̃ Dukɔ Ƒoƒuawo ƒe dɔwɔƒegã, Pentagon, Xexeame ƒe Ʋɔnudrɔ̃ƒe si le The Hague kple dɔwɔƒe bubu geɖe siwo kpɔa ɖoɖowɔwɔ kple ŋgɔyiyi dzi. Kaka fifia naɖo la, wonɔ vɔvɔ̃m be ɖewohĩ yameʋudzeƒe si le Dunsha la agblẽ, gake mɔkpɔkpɔ nɔ Sam si elabena nutoa me tɔwo didi ale gbegbe be Tana Ta la makpɔ ŋusẽ ɖe edzi tẽ o. Edidi tso anyigba me hã ale gbegbe be axɔ ɣeyiɣi aɖe hafi atsiaƒua naɖo afima.
  
  Le gbɔgbɔ ƒe ahomya si nɔ dodom le ŋdi kanya me la, Sam kpɔ zãa ƒe tsɔtsrɔ̃ le eƒe nu ŋutɔŋutɔ dziŋɔawo katã me. Eɖea nublanuinya bliboa ƒe susɔeawo ɖe video dzi zi alesi wòate ŋui, eye wòkpɔa egbɔ be batri ƒe ŋusẽ si le eƒe videoɖemɔ̃ suea me nanɔ anyi esime wònɔ lalam dzitsitsitɔe be Nina natrɔ ava ye gbɔ. Le didiƒe aɖe la, eyi edzi nɔ gbeɖiɖi wɔnuku aɖe si nɔ ɖiɖim si mete ŋu de dzesii o sem, gake etsɔ chalk ƒoe wòzu nusese ƒe susumesusu ƒomevi aɖe. Enɔ ŋudzɔ gaƒoƒo blaeve vɔ ene kple edzivɔ eye wòte ŋu sea ɖeɖiteameŋu ƒe ŋusẽkpɔɖeamedziwo gɔme, gake ele nɛ be wòanɔ ŋudzɔ hafi Nina nake ɖe eŋu. Gakpe ɖe eŋu la, enɔ dɔ sesẽ wɔm eye wònyi fe le eŋu be wòanɔ afima ne etrɔ gbɔ, ke menye ne etrɔ gbɔ o. Eɖe asi le susu gbegblẽ siwo nɔ fu ɖem nɛ le eƒe dedienɔnɔ ŋu le ta si me nuwɔwɔ alakpatɔ yɔ fũu la ŋu.
  
  Eto eƒe ŋkumekpɔnu dzi se veve ɖe Ethiopia dukɔmevi siwo wòle be woadzo le woƒe aƒewo kple woƒe agbe me fifia hafi ate ŋu anɔ agbe la nu. Ame aɖewo fa avi vevie tso woƒe aƒewo tame, bubuwo bla woƒe abiwo. Ɣeaɖewoɣi la, Sam doa go ame kuku siwo nɔa tsia dzi.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Yesu Kristo, enye xexeame ƒe nuwuwu vavã."
  
  Enɔ tsi gã aɖe si keke ta si dze abe ɖe wòkeke nuwuwu manɔmee le eƒe ŋkume ene la ɖem. Esi ɣedzeƒe yame nɔ yame ƒe nɔnɔme dem pink kple ɣie la, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ mede dzesi alesi megbe si dzi wowɔ fefe dziŋɔ sia ɖo la nya kpɔe o. Tsi gbadzaa dzudzɔ ʋuʋu kple yɔyɔ ɖe ta la me hena ɣeyiɣi kpui aɖe, eye wòɖo atsyɔ̃ na anyigba la, xeviwo ƒe agbenɔnɔ nɔ ahuhɔ̃e si me tsi le la me. Ame geɖe gakpɔtɔ nɔ woƒe aʋawɔʋuwo dzi, nɔ lã ɖem be yewoakpɔ nuɖuɖu alo nɔ tsi ƒum ko. Gake le wo dome la, tɔdziʋu sue ɖeka koe nɔ ʋuʋum-enɔ ʋuʋum ŋutɔŋutɔ. Edze abe eya koe nye meli si ɖo ta afi aɖe ene, si do dzidzɔ na nukpɔla siwo tso meli bubuwo me.
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Nina." "Ðeko menya be wòe, vinye!"
  
  Gbeɖiɖi aɖe si womenya o ƒe ɣlidodo si doa dziku na ame kpe ɖe eŋu la, etsɔ tɔdziʋu si nɔ dzodzom kabakaba la dzi ɖe edzi, gake esi ŋkumeɖonua trɔ ɖe eŋu be wòate ŋu akpɔ nu nyuie wu la, Sam ƒe alɔgbɔnukokoa bu. "Oo nye Mawu, Nina, nukae nèwɔ?"
  
  Tɔdziʋu atɔ̃ siwo nɔ du dzi nenema ke la kplɔe ɖo, eye Nina ƒe taƒoƒo ta koe wonɔ zɔzɔm blewu. Eƒe mo ƒo nu le eɖokui si. Vɔvɔ̃ kple agbagbadzedze vevesesetɔe trɔ eƒe mo dzeani la esi wònɔ tɔdziʋu kum dzo le saɖagaxɔmenɔla siwo nɔ eyome tim la gbɔ. Sam ti kpo tso eƒe zikpui dzi le dua ƒe xɔgã me eye wòke ɖe gbeɖiɖi wɔnuku si nɔ tɔtɔm la tsoƒe ŋu.
  
  Asrafowo ƒe helikɔptawo tso dziehe va be yewoaxɔ dumeviwo ahatsɔ wo ayi anyigba le dzigbeɣedzeƒe gome wu. Sam xlẽ helikɔpta siwo ade adre siwo ɖiɖina ɣeaɖewoɣi be yewoaxɔ amewo tso woƒe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe nɔƒewo. Ðeka, si nye CH-47F Chinook, nɔ anyi ɖe afisi didi tso afima gbɔ kilometa ʋɛ aɖewo esime yameʋukulaa nɔ ame geɖe nu ƒom ƒu hena yameʋuɖoɖo.
  
  Nina ɖo dua godo kloe, eƒe mo biã eye wòtsi le ɖeɖiteameŋu kple abi siwo wòxɔ ta. Sam zɔ tsi sesẽwo dzi be yeaɖo egbɔ hafi saɖagaxɔmenɔla siwo le eƒe mɔa dzi nate ŋu. Eɖe eƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ ŋutɔ esi eƒe asi te kpododonu le eŋu. Sam tsɔ eƒe ŋusẽ katã zã eƒe abɔwo tsɔ ʋãna kabakaba wu eye wòtoa dowo, nu ɖaɖɛwo, kple mɔxenu bubu siwo le tsi te siwo mete ŋu kpɔna o la me.
  
  "Nina!" - edo ɣli.
  
  "Kpe ɖe ŋunye, Sam! Meɖe nye abɔta!" - etsɔ hũɖeɖe ƒo nu. "Naneke megale menye o. Pl-please, he"s just..." egblɔ kple gbe blewu. Esi wòɖo Sam gbɔ la, ekɔe ɖe eƒe akɔnu eye wòtrɔ, eye wòge ɖe xɔwo ƒe ƒuƒoƒo si le dua ƒe akpata ƒe dzigbe gome be yeadi teƒe aɖe si yeaɣla ye ɖokui ɖo. Le wo megbe la, saɖagaxɔmenɔlawo nɔ ɣli dom be amewo nakpe ɖe yewo ŋu yewoalé fiafitɔawo.
  
  Egblɔ kple hũɖeɖe be: "Oo, gbeɖuɖɔ, míele gbeɖuɖɔ goglo me fifia." "Ðe nàte ŋu aƒu du kokoko, Nina?"
  
  Eƒe ŋku ɣiawo nɔ ʋuʋum eye wònɔ hũ ɖem, lé eƒe asi. "Ne àte ŋu agbugbɔ esia ade socket la me la, mate ŋu adze agbagba ŋutɔŋutɔ."
  
  Le ƒe siwo katã Sam tsɔ wɔ dɔ le gbeadzi, sinimaɖeɖe kple nyatakakawo nana le aʋawɔƒewo me la, esrɔ̃ aɖaŋu veviwo tso EMT siwo wòwɔ dɔ kplii gbɔ. Exlɔ̃ nu be: "Nyemele alakpa dam o, lɔlɔ̃." "Esia le veve sem abe dzomavɔ ene."
  
  Esi dumevi siwo lɔ̃ faa nɔ zɔzɔm to mɔ xaxɛawo dzi be yewoake ɖe Nina kple Sam ŋu la, ele be woazi ɖoɖoe esime wole Nina ƒe abɔta ɖɔliɖɔli wɔm. Sam tsɔ eƒe akploa nɛ ale be wòate ŋu aɖu ka la, eye esime wo yomedzelawo nɔ ɣli dom le tsi si le ete la me la, Sam tsɔ afɔ ɖeka ɖo eƒe akɔta, eye wòtsɔ evea siaa lé eƒe asi si nɔ ʋuʋum la.
  
  "Le ŋudzᴐ?" - eƒo nu le ɣlidodo me, gake ɖeko Nina miã ŋku eye wòʋuʋu ta. Sam he eƒe alɔnu sesĩe, eye wònɔ eɖem ɖa blewuu tso eƒe ŋutilã gbɔ. Nina do ɣli le vevesese ta le avɔa te, eye aɖatsi nɔ gegem tso eƒe ŋkume te.
  
  "Mete ŋu sea wo!" - ame aɖe do ɣli le wo degbe me. Mehiã be Sam kple Nina nanya gbea hafi ase nya si wogblɔ la gɔme o, eye wòtrɔ eƒe alɔnu blewuu vaseɖe esime wòsɔ kple rotator cuff la hafi ɖe asi le eŋu. Nina ƒe ɣlidodo si me mekɔ o la mesesẽ ale gbegbe be saɖagaxɔmenɔla siwo nɔ wo dim la nase o, gake ŋutsu eve nɔ atrakpui si do ɖe tsia tame la liam xoxo be yewoake ɖe wo ŋu.
  
  Wo dometɔ ɖeka tsɔ akplɔ kpui aɖe, eye wòɖo ta Nina ƒe ŋutilã si gbɔdzɔ la gbɔ tẽ, eye wòɖo aʋawɔnua ɖe eƒe akɔta, gake Sam xe mɔ na atikplɔa. Eƒoe ɖe mo nɛ dzogoe ene me, eye wòna wòtsi dzodzodzoe hena ɣeyiɣi aɖe esime amedzidzela kemɛa ti kpo tso fesrea nu. Sam ʋuʋu eƒe akplɔ abe baseball kalẽtɔ ene, eye wògbã ŋutsua ƒe ŋgonu ne eƒoe. Ame si wòƒo la va eƒe susu me. Exɔ akplɔa le Sam si eye wòƒoe ɖe axadzi.
  
  "Sam!" - Nina do ɣli. "Ta ɖe dzi!" Edze agbagba be yeafɔ, gake gbɔdzɔ akpa, eyata etsɔ eƒe Beretta la ƒu gbe ɖe eŋu. Nyadzɔdzɔŋlɔla la lé tu la eye wòtsɔ ʋuʋu ɖeka nyrɔ amedzidzela la ƒe ta ɖe tsia te, eye wòtsɔ tu de kɔ megbe.
  
  Egblɔ nɛ be: "Woanya se tudadaa." Ŋukpenya aɖe do mo ɖa le ablɔ siwo dzi tsi yɔ fũu la dzi le asrafowo ƒe helikɔpta siwo nɔ to ɖom la dome. Sam do go tso anyigba kɔkɔa dzi eye wòkpɔ be helikɔpta la gakpɔtɔ le tsitre.
  
  "Nina, àte ŋu ayi?" - egabia ake.
  
  Ebɔbɔ nɔ anyi kple kuxi sesẽ. "Mate ŋu azɔ azɔli. Nukae nye ɖoɖoa?
  
  "Ne mebu wò ŋukpe ŋu la, mebui be ète ŋu xɔ Fia Salomo ƒe daimɔndwo?"
  
  Eɖo eŋu be: "Ẽ, le taɖu si le nye akplo me la me."
  
  Ɣeyiɣi menɔ Sam si wòbia nya tso taɖu si ŋu woƒo nu tsoe ŋu o, gake edzɔ dzi nɛ be exɔ fetua. Woʋu yi xɔ aɖe si te ɖe wo ŋu me eye wolala yameʋukulaa be wòatrɔ ayi Chinook-ʋua me hafi ƒu du yi egbɔ kpoo esime ame siwo woɖe la nɔ anyi. Le woƒe mɔa dzi la, saɖagaxɔmenɔla siwo mede wuiatɔ̃ o tso ƒukpoa dzi kple ŋutsu ade siwo tso Vetera ti wo yome to tsi siwo nɔ ʋuʋum la me. Esi yameʋukulaa ƒe kpeɖeŋutɔ nɔ dzadzram ɖo be yeado ʋɔa la, Sam te eƒe tu ƒe nuyi ɖe ta.
  
  "Le nyateƒe me la, nyemedi be mawɔ esia o, xɔ̃nye, gake ele be míayi dziehe, eye ele be míawɔe fifia!" Sam ko alɔgbɔnu, eye wòlé Nina ƒe asi eye wòlée ɖe megbe.
  
  "Ao! Màte ŋu awɔ esia o!" - co-pilot la tsi tre ɖe eŋu vevie. Saɖagaxɔmenɔla siwo do dziku la ƒe ɣlidodo nɔ tetem ɖe wo nɔewo ŋu. "Wogblẽ wò ɖi!"
  
  Sam mete ŋu ɖe mɔ naneke naxe mɔ na wo be woagaɖo helikɔpta la o, eye ele nɛ be wòaɖo kpe edzi be yetsɔ ɖe le eme. Nina trɔ kpɔ ameha si do dziku la nɔ kpe dam ɖe wo ŋu esime wonɔ tetem ɖe wo nɔewo ŋu. Kpea ƒo Nina le gbedoxɔa me, gake medze anyi o.
  
  "Yesu!" - edo ɣli, ekpɔ ʋu le eƒe asibidɛwo dzi le afisi wòka asi ta ŋu le. "Mia kpe nyɔnuwo mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe si miakpɔ, mi fucking primitive..."
  
  Tudadaa na wòzi ɖoɖoe. Sam da tu yameʋukulawo ƒe kpeɖeŋutɔ ƒe afɔ, si wɔ nuku na mɔzɔlawo. Eɖo taɖodzinu ɖe saɖagaxɔmenɔlawo ŋu, eye wòtɔ te wo le mɔa titina. Nina mete ŋu kpɔ saɖagaxɔmenɔla si wòɖe ɖe agbe le wo dome o, gake esi wònɔ eƒe mo dim la, Sam lée hehee yi helikɔpta si me mɔzɔla siwo vɔvɔ̃ ɖo yɔ fũu me. Yameʋukulawo ƒe kpeɖeŋutɔ mlɔ anyigba le egbɔ nɔ hũ ɖem, eye wòɖe alidziblanua ɖa be yeatsɔ abla eƒe afɔ. Le yameʋukuƒea la, Sam do ɣli de se na yameʋukulaa kple tu, eye wòde se nɛ be wòaɖo ta dziehe gome ayi Dansha, si nye teƒe si wodoa go le.
  
  
  32. Ƒe 1999 me
  Yameʋuɖoɖo tso Axum
  
  
  Le Yeha Toa gɔme la, nutoa me tɔ geɖe ƒo ƒu, eye woƒe mo wɔ yaa ŋutɔ esi wokpɔ Egiptetɔ mɔfiala kuku, amesi wo katã wonya tso tomenukuku teƒeawo. Nu bubu si wɔ nuku na woe nye agakpe gã si ge ɖe toa ƒe dɔgbowo me. Esi tomenukulawo, blematomenukulawo ƒe kpeɖeŋutɔwo kple nutoa me tɔ siwo di hlɔ̃biabia ƒe ƒuƒoƒo aɖe meka ɖe nusi woawɔ dzi o ta la, wosrɔ̃ nu tso nudzɔdzɔ si womenɔ mɔ kpɔm na o la ŋu, eye wonɔ nu ƒom le wo nɔewo dome be yewoadze agbagba anya nusi tututu dzɔ.
  
  Dɔwɔla aɖe do susua ɖa be: "Taya ƒe mɔ goglowo le afisia, si fia be wotɔ agbatsɔʋu gã aɖe ɖe afisia," eye wòfia asi agbalẽ siwo wota ɖe anyigba. "Ʋu eve, ɖewohĩ etɔ̃e nɔ afisia."
  
  Ame bubu do susua ɖa be: "Ðewohĩ Land Rover si Ðɔkta Hessian zãna ŋkeke ʋɛ aɖewo ɖesiaɖe koe wònye."
  
  "Ao, afimae wòle, afima tututu, afisi tututu wògblẽe ɖo hafi yi ɖaxɔ dɔwɔnu yeyewo le Mekele etsɔ," dɔwɔla gbãtɔ tsi tre ɖe eŋu, eye wòfia asi blematomenukulawo ƒe Land Rover si va srãe kpɔ, si wotɔ ɖe agbadɔ aɖe ƒe xɔtaxɔ si wotsɔ avɔ wɔe te ʋee aɖewo metawo didi tso egbɔ.Tso egbɔ.
  
  "Ekema aleke míawɔ anya ne wotrɔ aɖaka la vɛ? Ame siae nye Ajo Kira. Ku. Perdue wui eye wòtsɔ aɖaka la!" - ŋutsu ɖeka do ɣli. "Esia tae wogblẽ fotoɖemɔ̃a dome ɖo!"
  
  Eƒe ga si woɖe le eme dzikutɔe la he zitɔtɔ gã aɖe vɛ le nutoa me tɔwo dome le kɔƒe siwo te ɖe wo ŋu me kple agbadɔ siwo te ɖe tomenukuƒea ŋu. Ŋutsuawo dometɔ aɖewo dze agbagba be yewoade ŋugble le susu me, gake wo dometɔ akpa gãtɔ medi naneke wu hlɔ̃biabia dzadzɛ o.
  
  "Àte ŋu ase nya ma?" Perdue bia Patrick be afikae wodze le tso toa ƒe ɣedzeƒekpa dzi hã. "Wodi be yewoaɖe ŋutigbalẽ le mía ŋu agbagbee, amegãɖeɖi. Àte ŋu aƒu du le afɔ sia dzia?"
  
  Patrick tsɔ moveviɖoɖo gblɔ be: "Ame aɖeke meli o." "Nye afɔkpodzi gbã. Kpᴐ."
  
  Ajo ƒe anyidzedze mewu ŋutsu eveawo o elabena Perdue ɖo ŋku Ajo ƒe aɖaŋuwo katã ƒe akpa vevi aɖe dzi - posuɖaka ƒe dodoƒe si woɣla ɖe alakpa gli aɖe te. Dzɔgbenyuietɔe la, Egiptetɔa gblɔ mɔ̃ xoxo siwo wozãna le Egipte, vevietɔ le yɔdo xoxowo kple piramidwo me la na Perdue. Aleae Perdue, Ajo, kple Ajo nɔviŋutsu, Donkor, si kple Aɖaka Kɔkɔe la le gɔmedzedzea me.
  
  Esi ʋuʋudedi, dowo kple ke xɔ Perdue kple Patrick, eye woɖɔ ŋu ɖo be yewomade dzesi wo o la, wotso kpe gã geɖe siwo le toa gɔme la megbe. Patrick ʋuʋu esime vevesese sesẽ aɖe si nɔ eƒe ɖusifɔkpodzi nɔ tutum to eme le eƒe ʋuʋu ɖesiaɖe si nɔ hehem yi ŋgɔe me.
  
  "Ðe...c-ɖe míate ŋu agbɔ ɖe eme vie koa?" ebia Perdue be. Numekula si ƒe ɖa le ɣie la trɔ kpɔe.
  
  "Kpɔ ɖa, xɔlɔ̃, menya be evea ame abe dzomavɔ ene, gake ne míewɔ kaba o la, woake ɖe mía ŋu. Mehiã be magblɔ aʋawɔnu ka ƒomevie ame siawo le ʋuʋum na wò o, alo? Shovels, spikes, hammers...", Perdue ɖo ŋku edzi na eƒe zɔhɛa.
  
  "Menya. Landy sia didi akpa nam. Woava lém hafi maɖe afɔ evelia," elɔ̃ ɖe edzi. "Nye afɔ nye gbeɖuɖɔ. Zɔ yi ŋgɔ, he woƒe susu, alo do go nàyɔ kpekpeɖeŋu."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Nya totro." "Míaɖo Landy sia gbɔ ɖekae eye míaɖe dzomavɔ la ɖa le afisia."
  
  "Aleke nèdo susua ɖa be míawɔ esia?" Patrick ƒo nu kple gbɔgbɔ.
  
  Perdue fia asi tomenukumɔ̃ siwo te ɖe afima ŋu eye wòko alɔgbɔnu. Patrick tsɔ eƒe ŋkuwo zɔ ɖe mɔfiamea dzi. Anye ne eko nu kple Perdue ne ɖe eƒe agbe menɔ te ɖe emetsonua dzi o.
  
  "Mɔ aɖeke meli le dzomavɔ me o, David. Ao! Ðe wò tagbɔ gblẽa?" - Eƒo nu sesĩe, eye wòƒo Perdue ƒe alɔnu.
  
  "Àte ŋu akpɔ bunɔkeke si nyo wu le afisia le kpe gbadzɛwo dzi le susu mea?" Perdue ko alɔgbɔnu. "Nɔ dzadzraɖoɖi." Ne metrɔ gbɔ la, míayi Landy gbɔ."
  
  "Eye metsɔe be ɣeyiɣi asu asiwò nàtsɔe ade elektrikŋusẽ me ɣemaɣia?" - Patrick bia nya sia.
  
  Perdue ɖe eƒe tablɛt sue si dzi wòka ɖo si nye mɔ̃ geɖe le ɖeka me la do goe.
  
  Eko alɔgbɔnu na Patrick be: "Oo, wò xɔse suetɔ."
  
  Zi geɖe la, Purdue wɔ eƒe infrared kple radar ŋutetewo ŋudɔ alo zãe abe kadodomɔnu ene. Gake ewɔa mɔ̃a wònyona ɖe edzi ɣesiaɣi, etsɔa nu yeye siwo woto vɛ kpena ɖe eŋu eye wòna eƒe mɔ̃ɖaŋununya nyona ɖe edzi. Etsɔ abɔta sue aɖe si le mɔ̃a ƒe axadzi la fia Patrick. "Elektrikŋusẽ ƒe dzidziɖedzi. Gbɔgbɔyɔla aɖe le mía si, si ŋkɔe nye Paddy."
  
  "Nuka wɔm wòle?" Patrick blu ɖe eta, eye eƒe ŋkuwo nɔa tsatsam to Perdue ŋu ɣeaɖewoɣi be yeanɔ ŋudzɔ.
  
  Perdue gblɔ be: "Enaa ʋuawo zɔna." Hafi Patrick nabu ŋuɖoɖo aɖe ŋu la, Perdue tsi tre heƒu du yi dɔwɔnudzraɖoƒea gbɔ. Eʋuʋu le adzame, eye wòtsɔ eƒe ŋutilã si le ƒuƒlu la ƒo ɖe ŋgɔ ale be wòagado go o.
  
  Patrick ƒo nu le ɣlidodo me esi wònɔ Perdue kpɔm wònɔ ʋua xɔm be: "Va se ɖe fifia la, enyo ŋutɔ, wò tagbɔsesẽtɔ." "Gake ènya be nu sia ahe zitɔtɔ vɛ, alo?"
  
  Esi Perdue nɔ dzadzram ɖo ɖe amedzidzedze si nɔ ŋgɔ ŋu la, egbɔ ya sesĩe eye wòbu alesi gbegbe ameha la didi tso eya kple Patrick gbɔe ŋu. Egblɔ be: "Mina míayi," eye wòzi abɔta dzi be yeadze Land Rover la gɔme. Akaɖi bubu aɖeke menɔ eŋu o negbe esiwo le ʋua ƒe ʋuƒoa dzi ko, gake ame aɖewo siwo te ɖe toa ƒe mɔnu ŋu te ŋu sea mɔ̃a ƒe toɣliɖeɖe ne ele dɔ wɔm. Perdue tso nya me be ele be yeazã woƒe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe tɔtɔa wòaɖe vi na ye, eye wòƒu du yi Patrick gbɔ kple ʋu aɖe si nɔ ɣli dom.
  
  "Dzokpo! Kabakaba wu!" - edo ɣli na Patrick esi wòsusɔ vie wòaɖo egbɔ. MI6 dɔwɔla la tsɔ ʋuʋudedi ƒo ʋua, eye wòtsɔ eƒe duƒuƒu ƒoe kloe, gake Perdue ƒe adrenaline na wònɔ teƒea.
  
  "Woawoe nye esi! Miwu ame manyanu siawo! "- ŋutsua do ɣli, eye wòfia asi ŋutsu eve siwo nɔ du dzi ɖo ta Land Rover aɖe gbɔ kple tasiaɖam.
  
  "Mawu, mele mɔ kpɔm be eƒe aʋawɔʋua yɔ fũ!" - Patrick do ɣli, eye wòku gayibɔ si le ʋuʋu ɖi la yi 4x4 la ƒe mɔzɔlawo ƒe ʋɔtru nu tẽ. "Nye akɔta! Nye ƒuwo le nye kposɔ me, Purdue. Mawu, èle wuyem le afisia!" nye nya si ameha la te ŋu se esime wonɔ du dzi yina ŋutsu siwo nɔ sisim la gbɔ.
  
  Esi woɖo mɔzɔlawo ƒe ʋɔtrua nu la, Perdue tsɔ kpe gbã fesrea eye wòʋu ʋɔa. Patrick dze agbagba vevie be yeado le ʋua me, gake aɖaʋatɔ siwo nɔ tetem ɖe eŋu la na wòka ɖe edzi be yeazã yeƒe ŋusẽ si wòdzra ɖo ɖi, eye wòtsɔ eƒe kukua ƒu gbe ɖe ʋua me. Wodze mɔ, wonɔ woƒe tasiaɖamfɔwo ƒom, nɔ kpe dam ɖe amesiame si le ameha la dome si te ɖe eŋu akpa la ŋu. Emegbe Perdue va ɖo afɔ afɔti la dzi mlɔeba eye wòtsɔ didiƒe aɖe de wo kple nutoa me tɔwo ƒe ʋukɔkɔɖilawo ƒe ha la dome.
  
  "Ɣeyiɣi nenie wòle be míaɖo hafi aɖo Dunsha?" Perdu bia Patrick be.
  
  Patrick na wònya be: "Anɔ abe gaƒoƒo etɔ̃ ene hafi wòle be Sam kple Nina nado go mí le afima." Eɖe ŋku ɖe gasdzidzenu la ŋu. "Nye Mawu! makplɔ mí ayi ŋgɔ wu kilometa 200 o."
  
  Perdue gakpɔtɔ nɔ ŋku lém ɖe megbehuhɔ̃ea me gblɔ be: "Nusianu nyo zi alesi míedzo le Satana ƒe anyiwo ƒe atɔ gbɔ le míaƒe mɔ dzi ko." "Ele be míaƒo ka na Sam ahanya afisi wole. Ðewohĩ woate ŋu ana Hercules-ƒomea nate ɖe mía ŋu be woaxɔ mí. Mawu, mele mɔ kpɔm be wogale agbe."
  
  Patrick nɔa hũ ɖem ɣesiaɣi si Land Rover la to do aɖe me alo ʋuʋu ne ele gear trɔm. Eƒe afɔkpodzi nɔ ewum, gake enɔ agbe eye ema koe nye nu vevitɔ.
  
  "Ènya nu tso Carter ŋu tso ɣemaɣi ke. Nukata mègblɔe nam o?" - Patrick bia nya sia.
  
  "Megblɔ na wò be, míedi be nànye kpeɖeŋutɔ o. Ne mènya o la, anye ne màte ŋu akpɔ gome le eme o."
  
  "Eye asitsatsa sia kple eƒe ƒomea? Ðe nèdɔ ame aɖe be wòakpɔ woawo hã dzia?" - Patrick bia nya sia.
  
  "Oo nye Mawu, Patrick! Menye ŋɔdzinuwɔlae menye o. Menɔ bluff wɔm," Perdue ka ɖe edzi nɛ. "Ehiã be maʋuʋu eƒe atɔ, eye akpe na Sam ƒe numekuku kple mole si le Karsten ƒe... Carter ƒe ɔfis ta la, míexɔ nyatakaka be srɔ̃a kple vianyɔnuwo le mɔ dzi yina eƒe aƒeme le Austria."
  
  Patrick ɖo eŋu be: "Manya wɔ be woaxɔe ase be fucking o." "Ele be mia kple Sam miade asi agbalẽ te be yewoanye Aƒetɔ ƒe amedɔdɔwo, èse egɔmea? Mienye tagbɔsesẽtɔ, ŋumaɖɔɖo kple adzametɔwo ale gbegbe be miewɔa hysteria, mi ame evea. Eye Ðɔkta Gould metsi megbe boo o."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Enyo, akpe na wò, Patrick." "Gake míaƒe ablɔɖe si le mía si be, ènya, míawɔ dɔ ƒoɖiawo evɔ womakpɔ mí o la dzɔa dzi na mí."
  
  Patrick ƒo nu kple hũɖeɖe be: "No shit." "Ameka zãm Sam nɔ abe ʋuʋudedi ene?"
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Nyemenya o."
  
  "David, amekae nye fucking mole sia? Nyemaƒo ŋutsua o, ka ɖe dzinye," Patrick ƒo nu kple ɣli.
  
  Perdue te tɔ ɖe edzi be: "Ao, le nyateƒe me la, nyemenya o." "Ete ɖe Sam ŋu esi wòva ke ɖe alesi Sam tsɔ Karsten ŋutɔ ƒe faɛlwo ge ɖe Internet dzi le mɔ gbegblẽ nu ŋu ko. Le esi teƒe be wòaɖoe la, egblɔ be yeana nyatakaka siwo míehiã la mí nenye be Sam naklo nu le Karsten ŋu le nusi wònye ta."
  
  Patrick trɔ nyatakakaawo ɖe eƒe ta me. Susu le eme, gake le dɔdasi sia megbe la, megaka ɖe amesi dzi wòate ŋu aka ɖo dzi o. "Mole" la na Karsten ƒe nyatakakawo wò, siwo dometɔ aɖewoe nye afisi eƒe anyigba le kple esiawo tɔgbe?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu gblɔ be: "Le eƒe ʋu ƒe hatsotso dzi."
  
  "Gake aleke Sam ɖoe be yeaklo nu le Karsten dzi? Ate ŋu anye anyigbaa tɔ le se nu, eye meka ɖe edzi be asrafowo ƒe nyatakakaxɔlawo ƒe tatɔ nya alesi wòatsɔ dɔwɔƒegãwo ƒe agbalẽ dzĩwo atsyɔ eƒe mɔwo dzi," Patrick do susua ɖa.
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Oo, nyateƒee." "Gake etia da siwo mesɔ o be yeafe kple Sam, Nina kple mía. Sam kple eƒe "mole" ge ɖe serverawo ƒe kadodomɔnu siwo Karsten zãna hena eya ŋutɔ ƒe taɖodzinuwo. Esi míele nu ƒom la, alchemist si gbɔ daimɔnd wuwu kple xexeame katã ƒe afɔkuwo tso la le mɔ dzi yina Karsten ƒe aƒe gã si le Salzkammergut."
  
  "Nuka tae?" - Patrick bia nya sia.
  
  Perdue tsɔ abɔta ƒoe be: "Carsten ɖe gbeƒãe be diamond aɖe le ye si yeadzra." "Kpe vevi aɖe si mebɔ kura o si woyɔna be Sudanese Eye. Abe Celeste kple Farao ƒe kpe siwo le ŋgɔ wu ene la, Sudantɔwo ƒe Ŋku ate ŋu awɔ nu kple daimɔnd sue siwo Fia Salomo wɔ esi wòwu eƒe Gbedoxɔa nu vɔ la dometɔ ɖesiaɖe. Wohiã xexlẽdzesi gbãtɔwo be woaɖe dɔvɔ̃ ɖesiaɖe si Fia Salomo ƒe blaadre vɔ eve bla la ɖa."
  
  "Nyakpɔ ŋutɔ. Eye fifia nusiwo míekpɔna le afisia na míegabua míaƒe ɖeklemiɖeɖe ŋu ake," Patrick de dzesii. "Xexlẽdzesi gbãtɔwo manɔmee la, Akunyawɔla mate ŋu awɔ eƒe abosam ƒe atikewɔmɔnua oa?"
  
  Perdue ʋuʋu ta. Egblɔ be: "Mía xɔlɔ̃ Egiptetɔ siwo le Ʋɔ driba Dzɔlawo ƒe Habɔbɔa me gblɔ na mí be le woƒe agbalẽxatsaxatsawo nu la, Fia Salomo ƒe afakalawo blaa kpe ɖesiaɖe ɖe dziƒonu aɖe koŋ ŋu." "Kakaɖedzitɔe la, nuŋlɔɖi si do ŋgɔ na Ŋɔŋlɔawo ƒe nuŋlɔɖi nyanyɛwo gblɔ be mawudɔla siwo dze anyi la ƒe xexlẽme nye alafa eve, eye Salomo ye yɔ wo dometɔ blaadre vɔ eve. Afi siae ɣletivimefakaka siwo dzi daimɔnd ɖesiaɖe le la va wɔa dɔ le."
  
  "Ðe Sudantɔwo ƒe ŋku le Karsten ŋua?" - Patrick bia nya sia.
  
  "Ao, mexɔ . Esia nye diamond eve siwo nye asitsalawo te ŋu xɔ tso Hungarytɔ baroness aɖe si le gaxɔmenɔnɔ ƒe agbo nu, kple tso Italytɔ ahosi aɖe si di be yeadze agbe yeye gɔme le adzɔge tso yeƒe mafia ƒometɔwo gbɔ la dometɔ ɖeka, àte ŋu akpɔe le susu mea? Xexlẽdzesi vevi eve le asinye le etɔ̃ me. Bubu, "Celeste," le Adzetɔ la si."
  
  "Eye Karsten tsɔ wo dzra?" Patrick blu ɖe eta, henɔ agbagba dzem be gɔmesese nanɔ wo katã ŋu.
  
  Perdue ɖe eme be: "Sam zã Karsten ŋutɔ ƒe e-mail tsɔ wɔ esia." "Karsten menya kura be Adzetɔ, Aƒetɔ Raya, gbɔna be yeaƒle yeƒe daimɔnd nyuitɔ kekeake si kplɔe ɖo le ye gbɔ o."
  
  "Oo, enyo ŋutɔ!" Patrick ko alɔgbɔnu, eye wòƒo asikpe. "Zi alesi míete ŋu tsɔ daimɔnd susɔeawo yi na Aƒetɔ Penekal kple Ofa ko la, Raya mate ŋu ahe nu bubu aɖeke si awɔ nuku na mí vɛ o. Medoa gbe ɖa na Mawu be Nina kple Sam nate ŋu axɔ wo."
  
  "Aleke míawɔ aƒo ka na Sam kple Nina? Nye mɔ̃wo bu le afima le ɣeɖuƒea," Patrick biae.
  
  Perdue gblɔ be: "Afi siae." "Ðeko nàɖiɖi yi Sam ƒe ŋkɔ gbɔ akpɔe ɖa be satelait-awo ate ŋu aƒo ka na mí hã."
  
  Patrick wɔ abe alesi Perdue bia ene. Nuƒomɔ̃ suea klikli le vome. Kasia Sam ƒe gbe nɔ ɖiɖim vie le nuƒomɔ̃a dzi be, "Afikae nènɔ? Míele agbagba dzem be míado ka gaƒoƒo geɖe!"
  
  Patrick gblɔ be: "Sam, míetso Axum, míele mɔ zɔm ƒuƒlu. Ne èɖo afima la, ɖe nàte ŋu axɔ mí ne míeɖo kɔordinatwo ɖe wòa?"
  
  Sam gblɔ be: "Kpɔ ɖa, míele gbeɖuɖɔ goglo aɖe me le afisia." Eɖe hũ be: "Nye, le mɔ aɖe nu... ble yameʋukulaa eye mexɔ asrafowo ƒe xɔnamehelikɔpta aɖe le amewo si. Ŋutinya didi aɖe."
  
  "Nye Mawu!" Patrick do ɣli, eye wòtsɔ eƒe abɔwo ƒu gbe ɖe yame.
  
  "Ðeko woɖi ɖe afisia le Dansha yameʋudzeƒea, abe alesi mezi wo dzi be woawɔe ene, gake wole mía lé ge. Asrafowo le afisiafi, eyata nyemesusu be míate ŋu akpe ɖe ŋuwò o," Sam to nyatoƒoe.
  
  Le megbe la, Perdue te ŋu se helikɔpta ƒe rotor ƒe ɖiɖi kple amewo ƒe ɣlidodo. Eɖi aʋawɔƒe aɖe nɛ. "Sam, ɖe nèxɔ daimɔndawoa?"
  
  Sam gblɔ be: "Nina xɔ wo, gake fifia ɖewohĩ woaxɔ wo le wo si," eye wòɖi nublanuitɔe keŋkeŋ eye wòdo dziku. "Aleke kee wòɖale o, lé ŋku ɖe wò kɔordinatewo ŋu."
  
  Perdue ƒe mo trɔ ɖe susu me, abe alesi wònɔna ɣesiaɣi ne ele nɛ be wòato ɖoɖo aɖe vɛ be yeado le nɔnɔme sesẽ aɖe me ene. Patrick gbɔ ya sesĩe ŋutɔ. "Nu yeye tso nuɖazea me."
  
  
  33. Ƒe 1999 me
  Nyaɖeɖefia le Salzkammergut dzi
  
  
  Le tsidzadza si nɔ dzadzam la, Karsten ƒe abɔ gã damaawo dze le atsyɔ̃ɖoɖo si ŋu ɖiƒoƒo aɖeke mele o me. Le tsidzadza ƒe xɔmetsovɔ ɣia me la, edze abe seƒoƒoawo ƒe amadedewo klẽna kloe ene, eye atiawo tsi tre gã aɖe le yɔyɔ me. Gake le susu aɖewo ta la, dzɔdzɔmenu dzeaniwo katã mete ŋu lé nusiwo bu ƒe seselelãme kpekpe, tsɔtsrɔ̃ si nɔ yame la nu o.
  
  Liam Johnson de dzesii be: "Nye Mawu, paradiso wɔnublanui ka gbegbee nye si me nèle, Yosef," Liam Johnson de dzesii esi wòtɔ eƒe ʋu ɖe klosalo birch kple spruce-ti damawo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si ƒe vɔvɔli le togbɛ si le anyigbaa tame la te. "Abe fofowò, Satana ene."
  
  Akplo aɖe si me zirconia kubik geɖe kple kpe gã aɖe si lolo vie, si Perdue ƒe kpeɖeŋutɔ tsɔ nɛ le eƒe dɔtɔ ƒe biabia nu la le esi. Le Sam ƒe mɔfiafia te la, Liam yi Reichtisousis ŋkeke eve do ŋgɔ be yeafɔ kpewo tso Purdue ƒe nudzraɖoƒe si ame ŋutɔ ƒo ƒu ɖo. Aƒenɔ nyui aɖe si xɔ ƒe blaene kple edzivɔ si kpɔa Purdue ƒe ganyawo dzi la nyo dɔme na Liam be wòxlɔ̃ nu Liam tso daimɔnd siwo ŋu woɖo kpee ƒe bu ŋu.
  
  "Fi esia eye matsɔ ɖaƒoƒomɔ̃ si me mekɔ o atso wò bɔlwo, enyoa?" - Scotland nyɔnu dzetugbe la gblɔ na Liam, esi wòtsɔ akplo si wòle be wòatsɔ aƒu gbe ɖe Karsten ƒe xɔgã me la de asi na. Enye ŋkuɖodzinya nyui aɖe ŋutɔŋutɔ elabena edze abe ƒomevi aɖe hã ene - abe... Aƒenɔ Moneypenny do go Amerikatɔ Mary ene.
  
  Esi Liam nya ge ɖe kɔƒenutome anyigba si dzi woate ŋu age ɖo bɔbɔe la me la, eɖo ŋku edzi be yesrɔ̃ aƒea ƒe nɔnɔmetatawo nyuie be yeakpɔ mɔ ayi ɔfis si Karsten wɔa eƒe adzamedɔwo katã le. Le gota la, woate ŋu ase dedienɔnɔdzikpɔla siwo le titina la wonɔ dze ɖom kple aƒedzikpɔla la. Karsten srɔ̃ kple vianyɔnuwo va ɖo gaƒoƒo eve do ŋgɔ, eye wo ame etɔ̃a xɔ dzudzɔ le dɔme yi woƒe xɔdɔmewo me be yewoadɔ alɔ̃ vie.
  
  Liam ge ɖe xɔdɔme sue si le dzisasrã gbãtɔa ƒe ɣedzeƒe aʋala ƒe nuwuwu la me. Efɔ ɔfis la ƒe gaƒoɖokui bɔbɔe eye wòna ŋkutsala bubu eƒe amehawo hafi ge ɖe eme.
  
  "Aɖaka kɔkɔe!" - Eƒo nu le ɣlidodo me, ewɔ eƒe mɔ yi eme, eye wòŋlɔ fotoɖemɔ̃awo kpɔkpɔ be kloe. Liam se le eɖokui me be yeƒe dɔgbo le ʋuʋum esi wòdo ʋɔa ɖe megbe. "Nazitɔwo ƒe Disneyland!" - egbɔ ya le eƒe gbɔgbɔ te. "Oo nye Mawu, menya be èle nane wɔm, Carter, gake esia? Gbeɖuɖɔ siae nye ɖoƒe si kplɔe ɖo!"
  
  Wotsɔ Nazitɔwo ƒe dzesiwo, Himmler kple Göring ƒe nutatawo kpakple SS-ʋawɔla kɔkɔ bubuwo ƒe nɔnɔmetata geɖe ɖo atsyɔ̃ na ɔfis bliboa. Aflaga aɖe nɔ gli ŋu le eƒe zikpui megbe. "Gbɛɖɛ! Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo," Liam ɖo kpe edzi, eye wòte ɖe dzesi dziŋɔ si wotsɔ seda ka yibɔ bla ɖe satin avɔ dzĩ dzi la ŋu. Nusi ɖe fu na Liam wue nye video klipi siwo woɖena enuenu le Nazi Dunyaheha la ƒe ƒe 1944 ƒe kafukafuwɔnawo me siwo nɔa ɖiɖim ɣesiaɣi le screen flat la dzi. Le manyamanya me la, etrɔ zu nutata bubu, si ɖe Yvette Wolf, si nye Karl Wolf, SS-Obergruppenführer vinyɔnu ƒe mo nyɔŋu la fia. Liam ƒo nu le ɣlidodo me kpoo be: "Eyae, Dada."
  
  Na wò nuwɔna la naƒo ƒu, ŋutsuvi, Liam ƒe gbe ememetɔ ƒoe ɖe enu. Mèdi be yeazã yeƒe ɣeyiɣi mamlɛtɔ le do ma me o, alo?
  
  Le adzame nuwɔna ŋuti nunyala bibi kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe ŋkutsala ŋuti nunyala abe Liam Johnson ene gome la, Karsten ƒe dedienɔƒe gbagbã nye ɖeviwo ƒe fefe. Le gaxɔa me la, Liam kpɔ nuŋlɔɖi bubu si dzi Black Sun ƒe dzesi le, si nye ŋkuɖodzinya si dziɖuɖua ŋlɔ na hameviwo katã be Habɔbɔa ti Egiptetɔ Freemason Abdul Raya si woɖe aboyoe la yome. Carsten kple eƒe dɔwɔhati tsitsiwo wɔ ɖoɖo be woaɖe asi le Rai ŋu le sitsoƒesaɖa aɖe me le Turkey esi numekuku na wova nya dɔ si wòwɔ le Xexemeʋa II me vɔ megbe.
  
  Ƒe si wòxɔ ɖeɖe dzaa, nyateƒe si wònye be egakpɔtɔ le agbe eye wònɔ lãmesẽ me la nye nɔnɔme siwo gɔme womate ŋu ase o siwo na Black Sun ƒe nu lé dzi na wo. Le xɔa ƒe dzogoe si tsi tre ɖe eŋu la, Liam de CCTV-mɔ̃ si dzi gbeɖiɖi le, si sɔ kple Karsten ŋutɔ ƒe fotoɖemɔ̃wo hã eme. Vovototo si le wo dome koe nye be esia ɖoa gbedasiwo ɖe Aƒetɔ Joe Carter ƒe dedienɔnɔdɔwɔƒe, afisi Interpol kple dziɖuɖudɔwɔƒe bubuwo ate ŋu axe mɔ na wo le bɔbɔe.
  
  Liam ƒe dɔdasi nye dɔ si me wowɔa nu geɖe le be wòaɖe MI6 ƒe ŋgɔnɔla si tsɔa yi ƒoa akɔta la ɖe go eye wòaɖe eƒe nya ɣaɣla si ŋu wòdzɔna nyuie la afia le television dzi ne Perdue nya wɔ dɔ nɛ ko. Tsɔ kpe ɖe nyatakaka siwo Sam Cleave xɔ hena eƒe nyatakaka tɔxɛa ŋu la, Joe Carter ƒe ŋkɔ nyui nɔ afɔku gã aɖe me.
  
  "Afikae wole?" Karsten ƒe gbe sesẽa ɖi le aƒea me, si na MI6 ƒe amedzidzela si nɔ adzame la ƒe mo wɔ yaa. Liam tsɔ daimɔnd kotokua da ɖe gaxɔa me kaba eye wòtue kaba ale si wòate ŋui.
  
  "Ame kae, aƒetɔ?" - bia dedienɔnɔdzikpɔla la.
  
  "Srɔ̃nye! M-m-vinyenyɔnuwo, mienye bometsilawo!" - eƒo nu, eƒe gbe tsɔ to ɔfis ʋɔtruwo ŋu eye wònɔ hũ ɖem vaseɖe atrakpuiawo dzi. Liam te ŋu sea intercom la ƒe ɖiɖi le looping recording si le monitor la dzi le ɔfis la xa.
  
  "Herr Karsten, ŋutsu aɖe va gbɔwò si di be yeakpɔ wò, aƒetɔ. Eŋkɔe nye Abdul Rayaa?" - gbe aɖe si woɖe gbeƒãe to intercom siwo katã le aƒea me dzi.
  
  "Nu ka?" Karsten ƒe ɣlidodoa tso dziƒo. Ðeko Liam te ŋu ko nu le eƒe xɔtuɖaŋudɔ si kpɔ dzidzedze la ta. "Nyemewɔ ɖoɖo aɖeke kplii o! Wobui be ele Bruges, eye wòle nu gblẽm!"
  
  Liam ƒu du yi ɔfis ƒe ʋɔtru nu, nɔ to ɖom Karsten ƒe tsitretsiɖeŋunyawo. To mɔ sia dzi la, ate ŋu akpɔ afisi alakpatɔa le. MI6 dɔwɔla la do go le dzisasrã evelia ƒe nugododeƒe ƒe fesre nu be yeaƒo asa na nuto vevi siwo me dedienɔnɔdzikpɔla siwo ƒe susu mewɔ dɔ o le fifia. Esi wònɔ nu kom la, eƒu du dzo le paradiso dziŋɔ si me dzre dziŋɔ aɖe le dzɔdzɔ ge le la ƒe gli vɔ̃ɖiawo gbɔ.
  
  "Èle tagbɔ gblẽm, Raya? Tso ɣekaɣie daimɔnd le asinye madzra?" Karsten ƒo nu kple ɣli, eye wònɔ tsitre ɖe eƒe ɔfis ƒe ʋɔtru nu.
  
  Raya ɖo eŋu tufafatɔe be: "Aƒetɔ Karsten, èdo ka kplim hegblɔ be yeadzra Sudantɔwo ƒe ŋkumekpea," eye eƒe ŋku yibɔawo nɔ keklẽm.
  
  "Sudantɔwo ƒe ŋku? Nuka ŋue nèle nu ƒom tsoe le nu kɔkɔewo katã ƒe ŋkɔ me?" Karsten ƒo nu kple ɣlidodo. "Míeɖe asi le ŋuwò ɖe esia ta o, Raya! Míena ablɔɖe wò be nàwɔ míaƒe biabiaa dzi, be nàna xexeame nadze klo! Fifia èva tsɔ nya ƒaƒã sia si me susu mele o la ɖe fu nam?"
  
  Rai ƒe nuyiwo ƒo ƒu, eye aɖu nyɔŋuwo dze esime wònɔ zɔzɔm yi ha dami si nɔ nu ƒom nɛ la gbɔ. "Kpɔ nyuie ŋutɔ le amesi nèwɔa nu ɖe eŋu abe avu ene, Aƒetɔ Karsten. Mesusu be mia kple miaƒe habɔbɔa mieŋlɔ amesi menye be!" Raya nɔ dzodzom le dziku ta. "Nyee nye nunyala gã la, afakala si gbɔ ʋetsuviwo ƒe dɔvɔ̃ si dzɔ le Dziehe Afrika le ƒe 1943 me, si nye dɔmenyonyo si mewɔ na Nazi-srafowo ɖe Dukɔ Siwo Bla Nu ƒe asrafoha siwo nɔ anyigba manyatalenu si mawuwo gblẽ ɖi si dzi wokɔ ʋu ɖi le la dzi!"
  
  Karsten bɔbɔ ɖe megbe le eƒe zikpui dzi, eye fifia nɔ eŋu wum. "Nye...daimɔnd aɖeke mele asinye o, Aƒetɔ Raya, meka atam!"
  
  "Ðo kpe edzi!" Raya ƒo nu kple gbe blewu. "Fia wò gaxɔwo kple aɖakawom. Ne nyemeke ɖe naneke ŋu o eye nègblẽ nye ɣeyiɣi xɔasi la, matrɔ wò tso ememe esime nèle agbe."
  
  "Oo nye Mawu!" Karsten do ɣli, eye wònɔ ʋuʋum ɖo ta dedienɔƒea. Eƒe ŋkuwo dze dadaa ƒe nɔnɔmetata dzi, eye wònɔ ekpɔm vevie. Eɖo ŋku nya siwo Perdue gblɔ tso eƒe dzodzo si me akɔta mele o ŋu esime wògblẽ nyɔnu tsitsia ɖi esime wodze eƒe aƒe dzi be yewoaɖe Perdue. Mlɔeba esi eƒe ku ŋuti nyatakaka va ɖo Order la gbɔ la, wofɔ nyabiasewo ɖe te xoxo tso nɔnɔmeawo ŋu tso esime Karsten nɔ egbɔ le zã ma me. Aleke wòdzɔe be wòsi eye nyɔnua mesi o? Black Sun nye habɔbɔ vɔ̃ɖi aɖe, gake wo me tɔwo katã nye ŋutsu kple nyɔnu siwo si nunya sẽŋuwo kple ŋusẽ sẽŋuwo le.
  
  Esi Karsten ʋu eƒe gaxɔa le dedie vie la, ekpɔ ŋutega dziŋɔ aɖe. Diamond geɖe nɔ keklẽm tso akplo aɖe si wogblẽ ɖi me le glidzigaxɔ aɖe ƒe viviti me. Egblɔ be: "Manya wɔ o." "Esia manya wɔ o! Menye tɔnyee nye ema o!"
  
  Raya tu bometsila si nɔ ʋuʋum la ɖe vovo eye wòƒo daimɔnd-awo nu ƒu ɖe eƒe asibidɛ me. Emegbe etrɔ ɖe Karsten ŋu kple movidzɔdzɔ. Eƒe mo si le ƒuƒlu kple eƒe ɖa yibɔ la na wòdze abe ku ƒe nyagblɔɖila ƒomevi aɖe ene, ɖewohĩ Nuŋela la ŋutɔ. Karsten yɔ eƒe dedienɔnɔdzikpɔlawo, gake ame aɖeke meɖo eŋu o.
  
  
  34. Ƒe 1999 me
  Top alafa ɖeka ƒe pounde
  
  
  Esi Chinook-ʋua ɖi ɖe yameʋudzeƒe aɖe si wogblẽ ɖi le Dunshae godo la, asrafowo ƒe ʋu etɔ̃ nɔ Hercules yameʋu si Perdue haya hena tsaɖiɖi le Ethiopia la ŋgɔ.
  
  Nina nɔ ɣli dom be: "Míewu enu," eye wògakpɔtɔ lé yameʋukula si xɔ abi la ƒe afɔ kple eƒe asi siwo me ʋu le. Eƒe lãmesẽ menɔ afɔku aɖeke me o esi Sam nɔ taɖodzinu ɖom ɖe akɔta gotatɔ ŋu, si wɔe be naneke megblẽ wu abi sue aɖe o. Axadziʋɔtrua ʋu eye woɖe asi le dumeviawo ŋu do go hafi asrafowo va kplɔ Nina dzoe. Woɖe aʋawɔnuwo le Sam ŋu xoxo eye wotsɔe ƒu gbe ɖe jeep-ʋuawo dometɔ ɖeka ƒe megbezikpui dzi.
  
  Woxɔ akplo eve siwo Sam kple Nina tsɔ la le wo si eye wobla asi na wo.
  
  "Èsusu be yeate ŋu ava nye dukɔ me ava fi fi?" - Kapitan la do ɣli na wo. "Èsusu be yeate ŋu azã míaƒe yameʋu me dzɔlawo abe wò ŋutɔ wò taksi enea? Hee?"
  
  "Miɖo to, anye nublanuinya ne míeɖo Egipte kaba o!" Sam dze agbagba be yeaɖe eme, gake ema na woƒoe ɖe dɔgboa me.
  
  "Meɖe kuku, ɖo to!" - Nina ɖe kuku. "Ele be míaɖo Cairo be míatɔ te tsiɖɔɖɔa kple elektrikŋusẽ ƒe nutsotso hafi xexeame katã namu!"
  
  "Nukata màtɔ te anyigbaʋuʋuawo le ɣeyiɣi ɖeka me o, alo?" Kapita la ɖu fewu le eŋu, eye wòtsɔ eƒe asi si me kɔ la ƒo Nina ƒe aɖu dzeani la.
  
  "Kapitan Ifili, ɖe wò asiwo le nyɔnua ŋu!" - ŋutsu ƒe gbe aɖe ɖe gbe, si na ʋumefia la ɖo to enumake. "Na wòadzo." Eye ŋutsua hã."
  
  Esi ʋumefia la medzo le Nina ƒe axadzi o, egblɔ be: "Le bubu si dze me, aƒetɔ, eda adzo saɖagaxɔa, eye emegbe ame madakpe sia," eƒo nu kple afɔkpodzi nɔ Sam ƒom, "dzi ɖe le eƒo be wòaxɔ míaƒe xɔnamehelikɔpta la adzoe."
  
  "Menya nusi wòwɔ nyuie ŋutɔ, kapitan, gake ne mètsɔ wo de asi fifia o la, madrɔ̃ ʋɔnu wò le asrafowo ƒe tomaɖomaɖo ta. Ðewohĩ mexɔ dzudzɔ le dɔme, gake nyee gakpɔtɔ nye ame vevitɔ si naa ga Ethiopia-srafowo," ŋutsua do ɣli.
  
  Kapita la ɖo eŋu be: "Ẽ, aƒetɔ," eye wòwɔ dzesi na ŋutsuawo be woaɖe asi le Sam kple Nina ŋu. Esi wòɖe afɔ ɖe vovo la, Nina mete ŋu xɔ amesi nye eƒe xɔnametɔ dzi se o. "Aʋafiagã. Yimen?
  
  Eya ŋutɔ ƒe ameha siwo katã nye ame ene la nɔ lalam le egbɔ. Yimenu gblɔ na Nina be: "Wò yameʋukulaa na menya taɖodzinu si ta nèva srã Tana Kirkos kpɔ, Ðɔkta Gould." "Eye esi wònye be menyi fe le ŋuwò ta la, naneke megali mawɔ wu be maʋu mɔ na wò ayi Cairo o. Magblẽ nye ŋutsu eve kple dedienɔnɔ ƒe mɔɖegbalẽwo ɖi na mi tso Ethiopia to Eritrea kple Sudan yi Egipte."
  
  Nina kple Sam woɖɔli woƒe ŋkume yɔ fũ kple tɔtɔ kple kakaɖedzimanɔamesi. Egblɔ nyuie be: "Um, akpe na wò, Aʋafiagã." "Gake ɖe mate ŋu abia nusita nèle kpekpem ɖe mía ŋua? Menye ɣaɣlaƒee wònye be mía kple wò míeɖi le afɔ gbegblẽ dzi o."
  
  "Togbɔ be èdrɔ̃ ʋɔnu nye dekɔnuwo dziŋɔ aɖe, Ðɔkta Gould, eye nèdze nye ŋutɔ nye agbe dzi vɔ̃ɖitɔe hã la, èɖe vinyea ƒe agbe. Le esia ta la, nyemate ŋu awɔ naneke wu be maɖe asi le mia ŋu tso hlɔ̃biabia ɖesiaɖe si ɖewohĩ mewɔ ɖe mia ŋu la me o," Col. Yimenu na ta.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Oo nye Mawu, mese le ɖokuinye me abe nya ƒaƒã ene fifia."
  
  "Medze agᴐ?" ebia nya sia.
  
  Nina ko alɔgbɔnu eye wòdo eƒe asi ɖe enu. "Megblɔ be, medi be maɖe kuku na mi ɖe nye susuwo kple nye nya sesẽwo ta."
  
  "Èɖe ame aɖe ɖe agbea?" - Sam bia, eye wògakpɔtɔ le hayahayam tso ƒoƒo si wòƒo ɖe dɔgboa dzi la me.
  
  Col. Yimenu lé ŋku ɖe nyadzɔdzɔŋlɔla la ŋu, eye wòɖe mɔ nɛ be wòaɖe asi le eƒe nyaa ŋu. "Eɖe vinyea tso tsi si nɔ nyrɔm kpuie esime tsi yɔ saɖagaxɔa me. Ame geɖe ku nyitsɔ zã, eye nye Cantu hã anɔ wo dome ne ɖe Ðɔkta Gould mehee do goe le tsia me o. Eyɔm le ɣeyiɣi si tututu me wòsusɔ vie mawɔ ɖeka kple Aƒetɔ Perdue kple ame bubuwo le toa me aɖakpɔ Aɖaka Kɔkɔe la ƒe tɔtrɔgbɔ teƒe, eye wòyɔe be Salomo ƒe mawudɔla. Egblɔ eƒe ŋkɔ nam eye be eyae fi taɖua. Magblɔ be esia menye nuvlowɔwɔ si dze na kufiatsotso kura o."
  
  Sam lé ŋku ɖe Nina ŋu to eƒe videoɖemɔ̃ suea ƒe nukpɔmɔ̃ dzi eye wòɖe ŋku ɖe edzi. Anyo wu ne ame aɖeke menya nusi le taɖua me o. Ema megbe kpuie la, Sam yi kple Yimenu ƒe amewo dometɔ ɖeka be yewoakplɔ Perdue kple Patrick ayi afisi woƒe Land Rover si wofi la ƒe mɔ̃memi vɔ le. Wote ŋu ku ʋua wu afã hafi tɔ, eyata mexɔ ɣeyiɣi didi hafi Sam ƒe ʋua ke ɖe wo ŋu o.
  
  
  Ŋkeke etɔ̃ megbe
  
  
  Le Yimenu ƒe mɔɖeɖe ta la, eteƒe medidi o ƒuƒoƒoa va ɖo Cairo, afisi Hercules-ʋua va ɖi go le mlɔeba le Yunivɛsitia gbɔ. "Salomo ƒe dɔla, alo?" Sam ɖu fewu le eŋu. "Nukatae, do gbe ɖa gblɔe?"
  
  Nina ko alɔgbɔnu esi woge ɖe Ʋɔ driba Dzɔlawo ƒe Kɔkɔeƒe ƒe blemagliwo me be: "Nyemenya naneke o."
  
  "Èkpɔ nyadzɔdzɔa?" - Perdu bia nya sia. "Wokpɔe be wogblẽ Karsten ƒe xɔ gã la ɖi keŋkeŋ, negbe dzo aɖe si gblẽ ɖi le gliawo ŋu ƒe dzesiwo koe susɔ. Woŋlɔe le se nu be ebu kpe ɖe eƒe ƒomea ŋu."
  
  "Eye mí... eya... tsɔ daimɔnd siawo de gaxɔa mea?" - Sam bia be.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Medzo." "Adzetɔ la xɔ wo evɔ menya enumake be aʋatsoe yewonye o, alo Ɣe Yibɔ la xɔ wo esi wova xɔ woƒe alakpatɔ la le wo si be yeatsɔ aɖo nya ŋu na nyateƒe si wònye be dadaa gblẽe ɖi."
  
  Nina tsɔ dzitsitsi gblɔ be: "Nɔnɔme ka kee Adzetɔ la gblẽe ɖi o." "Èse nusi wòwɔ na Madame Chantal, eƒe kpeɖeŋutɔ kple aƒedzikpɔla le zã ma me. Mawu nya nusi le susu me nɛ na Karsten."
  
  Perdue gblɔ be: "Nuka kee ɖadzɔ ɖe Nazi-ha ma dzi o, dzi dzɔam ɖe eŋu eye nyemesena le ɖokuinye me kura o." Wolia atrakpui mamlɛtɔ, eye wogakpɔtɔ nɔ woƒe mɔzɔzɔ si me vevesese le la ƒe ŋusẽkpɔɖeamedziwo sem.
  
  Le mɔzɔzɔ teɖeɖiameŋu aɖe si wòtrɔ yi Cairo megbe la, woxɔ Patrick ɖe atikewɔƒe aɖe si le nutoa me be woawɔ eƒe afɔkpodzi eye wòtsi amedzrodzeƒea esime Perdue, Sam kple Nina nɔ atrakpuiawo dzi zɔm yina ɖe yamenutomekpɔƒe si Aƒetɔ Penekal kple Ofa nɔ lalam le.
  
  "Woezɔ̃!" Ofa ƒo ka, eye wòtsɔ eƒe asiwo ƒo ƒu. "Mese be ɖewohĩ nya nyui aɖe le asiwò na mí?"
  
  "Mele mɔ kpɔm be nenemae, ne menye nenema o la, kaka etsɔ naɖo la, míakpɔ mía ɖokui le gbedadaƒo te eye atsiaƒu le mía tame," Penekal ƒe liʋiliʋilili si nye ɖeklemiɖeɖea tso to kɔkɔ siwo wònɔ ŋku lém ɖe nu ŋu le to didiƒekpɔmɔ̃a dzi la me.
  
  Ofa de dzesii be: "Edze abe mi ŋutsuwo mietsi agbe le xexemeʋa bubu me ene." "Mele mɔ kpɔm be mèxɔ abi vevie o."
  
  Nina gblɔ be: "Woagblẽ abi ɖi, Aƒetɔ Ofa, gake míegakpɔtɔ le agbe eye míele lãmesẽ me."
  
  Wotsɔ blema anyigbatatawo, avɔlɔ̃mɔ̃wo kple ɣletiviŋutinunyadɔwɔnu xoxowo ɖo atsyɔ̃ na yamenutomekpɔƒe bliboa. Nina bɔbɔ nɔ sofa si le Ofa xa dzi, ʋu eƒe akploa, eye ŋdɔ me dziŋgɔli ɣia ƒe dzɔdzɔmekekeli na xɔ bliboa xɔ sika, si na akunyawɔwɔ ƒe nɔnɔme aɖe va nɔ eme. Esi wòtsɔ kpeawo fia la, ɣletiviŋutinunyala eveawo da asi ɖe edzi enumake.
  
  "Esiawo nye nu ŋutɔŋutɔwo. Fia Salomo ƒe daimɔndwo," Penekal ko alɔgbɔnu. "Akpe na mi katã ɖe miaƒe kpekpeɖeŋu ta."
  
  Ofa lé ŋku ɖe Perdue ŋu. "Gake ɖe menye ɖe wodo ŋugbe na Prof. Imru?"
  
  "Ðe nàte ŋu atsɔ mɔnukpɔkpɔ sia agblẽ wo ɖe esi tsɔ kpe ɖe atikewɔmɔnu siwo wònya ŋua?" Perdu bia nya Ofa be.
  
  Ofa gblɔ be: "Menye nenema kura o, gake mesusu be wò nubablae."
  
  "Nufialagã. Imru va kpɔe be Joseph Karsten fi wo le mía si esime wòdi be yeawu mí le Yeha To dzi, eyata míate ŋu agbugbɔ wo axɔ o, èse egɔme?" Perdue ɖe eme kple modzakaɖeɖe gã aɖe.
  
  "Eyata míate ŋu adzra wo ɖo ɖe míaƒe nudzraɖoƒewo le afisia be míatsɔ axe mɔ ɖe atike vɔ̃ɖi bubu ɖesiaɖe nua?" - Bia Ofa be.
  
  Perdue ɖo kpe edzi be: "Ẽ, aƒetɔ." "Meƒle daimɔnd gbadza etɔ̃awo dometɔ eve to ame ŋutɔ ƒe nudzadzrawo me le Europa, eye abe alesi nubabla la gblɔe ene la, abe alesi mienyae ene la, nusi meƒle gakpɔtɔ nye tɔnye."
  
  Penekal gblɔ be: "Esɔ ŋutɔ." "Anyo nam wu be nàlé wo ɖe asi. To mɔ sia dzi la, woaɖe xexlẽdzesi gbãtɔawo ɖe vovo tso..." etsɔ daimɔnd-awo kpɔ kaba, "... Fia Salomo ƒe daimɔnd blaade vɔ eve bubuawo.
  
  "Ekema Adzetɔ la zã wo dometɔ ewo tsɔ he dɔvɔ̃a vɛ vaseɖe fifia?" - Sam bia be.
  
  Ofa ɖo kpe edzi be: "Ẽ." "Xexlẽdzesi gbãtɔ ɖeka zazã, "Celeste." Gake woɖe asi le wo ŋu xoxo, eyata magate ŋu awɔ nuvevi aɖeke o vaseɖe esime wòate ŋu axɔ emawo kple Aƒetɔ Perdue ƒe prime eve."
  
  Sam gblɔ be: "Eɖefia nyui aɖe." "Eye azɔ miaƒe atikewɔla atsrɔ̃ dɔvɔ̃woa?"
  
  Penekal ɖo eŋu be: "Menye be míaɖee ɖa o, ke boŋ be míatɔ te nusiwo gblẽ fifia, negbe ɖe Adzetɔ la da asi ɖe wo dzi hafi míaƒe atikewɔla trɔ woƒe wɔwɔme be ŋusẽ maganɔ wo ŋu o."
  
  Ofa di be yeatrɔ nyati si me vevesese le la. "Mese be èɖe nu blibo aɖe ɖe go &# 233; MI6 ƒe nufitifitiwɔwɔ ƒe kpododonu, Aƒetɔ Cleave."
  
  Sam gblɔ dadatɔe be: "Ẽ, woaɖee ɖe go le Memleɖagbe." "Eva hiã be matrɔ asi le wo katã ŋu ahagbugbɔ agblɔ wo katã le ŋkeke eve me esime abi aɖe si wotsɔ hɛ wɔe la nɔ fu ɖem nam."
  
  Penekal ko alɔgbɔnu be: "Dɔ gã aɖee wònye." "Vevietɔ ne míeƒo nu tso asrafonyawo ŋu la, mele be woagblẽ dukɔa ɖe viviti me o... ne míagblɔe la." Elé ŋku ɖe Cairo ŋu, eye ŋusẽ megale eŋu kokoko o. "Gake fifia si woaɖe MI6 ƒe ta si bu la afia le dukɔwo dome television dzi la, amekae axɔ ɖe eteƒe?"
  
  Sam ko alɔgbɔnu be, "Edze abe Dɔwɔla Tɔxɛ Patrick Smith le klalo be yeadoe ɖe ŋgɔ le eƒe kalẽwɔwɔ ɖedzesi si wòwɔ le Joe Carter hehe yi ʋɔnui me ta. Eye nàxlẽe. Yimenu hã do alɔ eƒe aʋadziɖuɖu siwo ŋu fɔɖiɖi aɖeke mele o le fotoɖemɔ̃a ŋkume."
  
  Ofa kpɔ dzidzɔ be: "Esia lolo ŋutɔ." Eɖe hũ henɔ tame bum be: "Mele mɔ kpɔm be míaƒe atikewɔla awɔ kaba." "Sese le ɖokuinye me gbegblẽ aɖe nɔa menye ne etsi megbe."
  
  Penekal gblɔ be: "Sese le ɖokuiwò me vɔ̃ ɣesiaɣi ne amewo tsi megbe, xɔ̃nye xoxo." "Ètsia dzimaɖi akpa. Ðo ŋku edzi be agbea nye nusi womate ŋu agblɔ ɖi o."
  
  Gbe aɖe si do dziku tso atrakpuiawo tame la ɖi be: "Esia nye na amesiwo medzra ɖo o godoo." Wo katã wotrɔ, eye wose le wo ɖokui me be ya fa miamiamia le lɔlɔ̃nu faa ta.
  
  "Oo nye Mawu!" - Perdue do ɣli.
  
  "Ame kae nye esia?" - Sam bia be.
  
  "Esia... nunyala sia...!" Ofa ɖo eŋu, eye wònɔ ʋuʋum eye wòlé eƒe akɔta. Penekal tsi tre ɖe exɔlɔ̃a ŋkume esime Sam nɔ tsitre ɖe Nina ŋgɔ. Perdue tsi tre ɖe amesiame ŋkume.
  
  "Ðe nànye nye tsitretsiɖeŋula, ŋutsu kɔkɔ?" - Akunyawɔla la bia bubutɔe.
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Ẽ."
  
  "Perdue, nuka wɔm nèsusu be yele wɔwɔm?" Nina ƒo nu kple ɣlidodo le vɔvɔ̃ ta.
  
  Sam Perdue tsɔ asi sesẽ aɖe ɖo eƒe abɔta gblɔ be: "Mègawɔ esia o." "Màte ŋu anye xɔsetakukula le fɔɖiɖi ta o. Amewo dina be yewoawɔ gbegblẽ na wò, ɖo ŋku edzi. Míetiae!"
  
  Raya ƒo nu kple ɣli be: "Megbɔ dzi ɖi eye nye mɔzɔzɔa tsi megbe ale gbegbe le esi ha ma bu zi eve le Austria ta." "Azɔ tsɔ Salomo ƒe kpewo de asi na mi, ne menye nenema o la, maɖe ŋutigbalẽ le mi katã ŋu agbagbee."
  
  Nina lé daimɔnd-awo ɖe megbe, eye menya be nuwɔwɔ si mele dzɔdzɔme nu o la ƒe nu léa dzi na wo o. Etsɔ ŋusẽ si mexɔ se o tsɔ Perdue kple Sam ƒu gbe ɖe vovo eye wòdo asi ɖa ɖe Nina ŋu.
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Magbã ƒu ɖesiaɖe si le wò ŋutilã sue la me, Izebel," eye wòɖe aɖu vɔ̃ɖi mawo ɖe go le Nina ƒe mo. Mete ŋu ʋli eɖokui ta o esi eƒe asiwo lé daimɔndawo sesĩe.
  
  Etsɔ ŋusẽ dziŋɔ lé Nina hetrɔe ɖe eŋu. Ezi eƒe akɔta ɖe eƒe dɔgbo ŋu, eye wòhee te ɖe eŋu be yeaɖe asi le eƒe asiwo ŋu.
  
  "Nina! Mègatsɔ wo nɛ o!" - Sam ƒo nu, eye wòtso ɖe eƒe afɔwo dzi. Perdue nɔ tsatsam ɖe wo dzi tso akpa kemɛ. Nina fa avi le ŋɔdzi me, eƒe ŋutilã nɔ ʋuʋum le Mage la ƒe asikplakɔname dziŋɔa me esime eƒe asike nɔ eƒe miame no mimi vevesesetɔe.
  
  ɣlidodo wɔnuku aɖe si le enu, eye wòtsi va zu vevesese dziŋɔ ƒe ɣlidodo. Ofar kple Penekal trɔ megbe, eye Perdue dzudzɔ ʋuʋu be yeanya nusi nɔ dzɔdzɔm. Nina mete ŋu si le enu o, gake eƒe asiléle ɖe eŋu la nu yi kabakaba eye eƒe ɣlidodoa nu sẽ ɖe edzi.
  
  Sam blu ɖe eta le tɔtɔ ta, eye menya nusi nɔ edzi yim o. "Nina! Nina, nukae le edzi yim?"
  
  Ðeko wòʋuʋu ta hegblɔ kple eƒe nuyiwo be, "Nyemenya o."
  
  Ɣemaɣie dzi ƒo Penekal be wòazɔ atsa be yeanya nusi le dzɔdzɔm ɖe Adzetɔ si nɔ ɣli dom la dzi. Eƒe ŋkuwo ʋu esi wòkpɔ nunyala kɔkɔ tsɛ la ƒe nuyiwo wogbã kpe ɖe eƒe ŋkumeʋuʋu ŋu. Eƒe asi mlɔ Nina ƒe akɔta, eye wònɔ ŋutigbalẽa kɔm ɖi abe ɖe elektrikŋusẽ aɖe le ʋuʋum nɛ ene. Lã bibi ƒe ʋeʋẽ yɔ xɔa me fũ.
  
  Ofa do ɣli hefia asi Nina ƒe akɔta be: "Esia nye dzesi le eƒe ŋutigbalẽ ŋu!"
  
  "Nu ka?" Penekal bia, eye wòlé ŋku ɖe eŋu nyuie. Ede dzesi nusi ŋu exɔlɔ̃a nɔ nu ƒom tsoe eye eƒe mo klẽ. "Ðɔkta Mark Gould tsrɔ̃ Nunyala la! Kpᴐ! Kpɔ ɖa," eko alɔgbɔnu, "esiae nye Salomo ƒe Nutrenu!"
  
  "Nu ka?" - Mebiae be. - Perdue bia esi wòdo eƒe asiwo ɖe Nina ŋu.
  
  "Salomo ƒe Nutrenu!" Penekal gbugbɔ gblɔe ake. "Gbɔgbɔ vɔ̃wo ƒe mɔ̃, aʋawɔnu ɖe gbɔgbɔ vɔ̃wo ŋu, si wogblɔna be Mawue tsɔe na Salomo."
  
  Mlɔeba la, atikewɔla dzɔgbevɔ̃etɔ la dze klo, eku eye wòƒu. Eƒe kukua mu dze anyigba, si wɔe be Nina mewɔ nuvevii o. Ŋutsuawo katã tsikpe ɣeyiɣi kpui aɖe le ɖoɖoezizi si wɔ nuku ŋutɔ me.
  
  Nina gblɔ kple gbe si meɖe dzesi o be: "Pound alafa nyuitɔ kekeake si mezã kpɔ," eye wònɔ asi lilim eƒe nuŋɔŋlɔa ŋu, sɛkɛnd ʋɛ aɖewo hafi wòtsi dzodzodzoe.
  
  Sam fa konyi be: "Ɣeyiɣi nyuitɔ kekeake si nyemeɖe sinima kpɔ o."
  
  Esi wo katã wodze hayahaya gɔme tso aɖaʋawɔwɔ wɔnuku si wokpɔ teti koe nye ema la me ko la, atikewɔla si Penekal tia la zɔ atrakpuiawo dzi kuviatɔe. Eɖe gbeƒãe le gbe si metsɔ ɖeke le eme kura o me be: "Taflatse, metsi megbe. Gbugbɔgaɖɔɖo le Talinki ƒe Fish & Chips na metsi megbe le fiẽnuɖuɖu me. Gake fifia nye ƒodo yɔ eye mele klalo be maɖe xexeame."
  
  
  ***NUWUWU***
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Preston W. Ðevi
  Atlantis ƒe Agbalẽxatsaxatsawo
  
  
  Ŋgɔdonya
  
  
  
  Serapeum, gbedoxɔ - ƒe 391 M.Ŋ. e.
  
  
  Ya vɔ̃ɖi aɖe do tso Mediterranea-ƒua me, eye wògblẽ ɖoɖoezizi si nɔ Alexandria-du si me ŋutifafa nɔ la dzi la me. Le zã titina la, amikaɖiwo kple dzo ƒe keklẽ koe nɔ dzedzem le ablɔwo dzi esime ame atɔ̃ siwo do awu abe saɖagaxɔmenɔlawo ene nɔ ʋuʋum kabakaba to dua me. Ŋutsuvi aɖe si mexɔ ƒewuiwo haɖe o la nɔ wo kpɔm tso kpe fesre kɔkɔ aɖe dzi esime wonɔ zɔzɔm, mumu, abe alesi wonya saɖagaxɔmenɔlawo ene. Ehe dadaa va egbɔ hefia asi wo.
  
  Eko alɔgbɔnu heka ɖe edzi nɛ be woɖo ta zãtitina misa le dua ƒe sɔlemexɔwo dometɔ ɖeka me. Ŋutsuvia ƒe ŋku gã siwo le blɔ la nɔ ŋku lém ɖe ʋuʋudedi suesuesue siwo le ete ŋu kple dzidzɔ, eye wotsɔ eƒe ŋkume nɔ woƒe vɔvɔliwo yome tim esime nɔnɔme yibɔ didiawo nɔ didim ɣesiaɣi si woto dzoa ŋu. Vevietɔ la, ete ŋu lé ŋku ɖe ame ɖeka si nɔ nane ɣlam ɖe eƒe awu te, si nye nu ɖedzesi aɖe, si ƒe nɔnɔme mete ŋu de dzesii o la ŋu nyuie.
  
  Dzomeŋɔli ƒe nuwuwu zã si me fa miamiamiae wònye, ame geɖewo nɔ gota eye akaɖi siwo me dzo nɔ la ɖe modzakaɖeɖea fia. Le wo tame la, ɣletiviwo nɔ keklẽm le yame si me kɔ la me, evɔ le wo te la, asitsameli gãwo nɔ dodom abe ame dzɔtsu siwo le gbɔgbɔm ene le atsiaƒu si nɔ ʋuʋum ƒe ƒutsotsoe siwo nɔ dzi yim hele gegem la dzi. Ɣeaɖewoɣi la, nukoko alo weinze si gbã ƒe ɖiɖi ɖea fu na dzimaɖitsitsi ƒe nɔnɔmea, gake ezu numame na ŋutsuvia. Ya nɔ ƒoƒom le eƒe taɖa ɣia me esi wòbɔbɔ nɔ fesre nu be yeakpɔ ŋutsu kɔkɔewo ƒe ƒuƒoƒo ɣaɣla si ƒe nu lé dzi nɛ alea la nyuie wu.
  
  Esi wova ɖo mɔdodo si kplɔe ɖo dzi la, ekpɔ wo wosi dzo le mɔ vovovowo nu, togbɔ be woƒe duƒuƒu sɔ hã. Ŋutsuvia blu ɖe eta henɔ eɖokui biam be ɖe wo dometɔ ɖesiaɖe dea kɔnu vovovowo le dua ƒe akpa vovovowo hã. Dadaa nɔ nu ƒom na eƒe amedzrowo eye wògblɔ nɛ be wòamlɔ anyi. Esi ŋutsu kɔkɔeawo ƒe ʋuʋu wɔnuku la kpɔ dzidzɔ ɖe ŋutsuvia ŋu ta la, edo eya ŋutɔ ƒe awu ʋlaya eye wòtso to eƒe ƒomea kple woƒe amedzrowo ŋu yi xɔ gã la me. Ezɔ afɔ ƒuƒlu to kpe gbadza ƒe atrakpui siwo le gli ŋu la dzi va ɖo ablɔ si le ete la gbɔ.
  
  Eɖoe kplikpaa be yeadze ame siawo dometɔ ɖeka yome akpɔ nusi wɔwɔme wɔnuku sia nye. Wonya saɖagaxɔmenɔlawo be woʋuna le ƒuƒoƒo me eye wodea misa ɖekae. Ŋutsuvia tsɔ dzi si me didi be yeanya nu si me mekɔ o yɔ fũ eye tsikɔwuame si me susu mele o nɔ esi be wòawɔ nusiwo me afɔku le la, edze saɖagaxɔmenɔlaawo dometɔ ɖeka yome. Ame si do awu ʋlaya la to sɔlemexɔ si me ŋutsuvia kple eƒe ƒomea dea ta agu le zi geɖe abe Kristotɔwo ene la ŋu. Ewɔ nuku nɛ ŋutɔ esi ŋutsuvia de dzesii be mɔ si dzi saɖagaxɔmenɔla la to la kplɔ wo yi trɔ̃subɔlawo ƒe gbedoxɔ aɖe si nye Serapis Gbedoxɔ me. Vɔvɔ̃ ƒo eƒe dzi abe akplɔ ene esi wòbu eŋu be yeatsɔ afɔ aɖo anyigba ɖeka dzi kple trɔ̃subɔlawo ƒe tadeaguƒe gɔ̃ hã, gake ɖeko eƒe didi be yeanya nu geɖe gasẽ ɖe edzi. Ele be wòanya nusitae.
  
  Le mɔdodo si dzi tomefafa le la ƒe kekeme katã la, gbedoxɔ gã la dze le dzedzeme bliboe. Esi ŋutsuvia gakpɔtɔ nɔ dzo dam le saɖagaxɔmenɔla fiafitɔa ƒe afɔkpodzi ta la, etsɔ veviedodo ti eƒe vɔvɔli yome, kple mɔkpɔkpɔ be yeanɔ Mawu ƒe ame la ŋu kplikplikpli le ɣeyiɣi sia tɔgbe me. Eƒe dzi gbã le vɔvɔ̃ ta le gbedoxɔa ŋu, afisi wòse edzilawo nɔ nu ƒom tso Kristotɔ xɔsetakukula siwo trɔ̃subɔlawo dzra ɖo ɖe afima be woatsɔ aƒã woƒe hoʋiʋli ɖe papa kple fia la me ŋu. Ŋutsuvia nɔ agbe le ɣeyiɣi si me zitɔtɔ gã aɖe nɔ anyi, esime tɔtrɔ tso trɔ̃subɔsubɔ me yi Kristotɔnyenye me dze le anyigbagã la katã dzi. Le Alexandria la, dzimetɔtrɔa trɔ zu ʋu eye wònɔ vɔvɔ̃m be yeate ɖe dzesi sẽŋu sia tɔgbe, si nye trɔ̃subɔlawo ƒe mawu Serapis ƒe aƒe ŋutɔŋutɔ ŋu gɔ̃ hã.
  
  Ete ŋu kpɔa saɖagaxɔmenɔla eve bubuwo le axadzimɔwo dzi, gake ɖeko wonɔ ŋudzɔ. Edze ame si do awu ʋlaya la yome yi xɔ sesẽa ƒe ŋgɔgbe gbadzaa si le dzogoe ene me, eye eƒe ŋku bu kloe. Ŋutsuvia meƒua du abe saɖagaxɔmenɔla ene o, gake le viviti me la, ete ŋu dzea eƒe afɔɖeɖewo yome. Xɔxɔnu gã aɖe nɔ eŋgɔ, eye xɔ kɔkɔ aɖe si le sɔti gãwo dzi, si tsi tre ɖi na gbedoxɔa ƒe atsyɔ̃ɖoɖo katã la nɔ tsitre ɖe eƒe go kemɛ dzi. Esi ŋutsuvia dzudzɔ movidzɔdzɔ la, ekpɔe be ye ɖeka koe susɔ eye ame kɔkɔe si kplɔ ye va afisia la bu.
  
  Gake kokoko, esi mɔxexe ɖe enu wɔnuku si me wòkpe fu le, dzidzɔ si ame siwo ŋu wode se ɖo koe ate ŋu ana ta la, ekpɔtɔ nɔ anyi. Gbeawo va te ɖe afima ŋu, afisi trɔ̃subɔla eve, siwo dometɔ ɖeka nye Serapis ƒe nunɔla, nɔ mɔ dzi ɖo ta sɔti gãwo tutu gbɔ. Ŋutsuvia te ɖe wo ŋu eye wòte toɖoɖo wo.
  
  "Nyemabɔbɔ ɖokuinye ɖe alakpanuwɔwɔ sia te o, Salodio! Nyemaɖe mɔ na subɔsubɔha yeye sia be wòaxɔ mía tɔgbuiwo, míaƒe mawuwo ƒe ŋutikɔkɔe o!" - ŋutsu aɖe si le abe nunɔla ene la ƒo nu le ɣlidodo me. Etsɔ agbalẽxatsaxatsa gbogbo aɖewo ɖe asi, eye eƒe zɔhɛa tsɔ sika ƒe nɔnɔmetata si nye ame afã, si nye lã ƒomevi afã la ɖe eƒe alɔnu. Elé papyrus gbogbo aɖewo ɖe asi esime wonɔ zɔzɔm ɖo ta agbo si le xɔxɔnua ƒe ɖusime. Le nu si wòse nu la, ame aɖe si ŋkɔe nye Salodio ƒe xɔwoe nye esiawo.
  
  "Ènya be mawɔ nusianu si mate ŋui atsɔ akpɔ míaƒe nya ɣaɣlawo ta, Wò Amenuveve. Ènya be matsɔ nye agbe ana," Salodio gblɔ.
  
  "Mele vɔvɔ̃m be eteƒe madidi o Kristotɔwo ƒe ameha la ado atamkaka sia kpɔ, xɔ̃nye. Woadze agbagba be yewoatsrɔ̃ míaƒe anyinɔnɔ ƒe susɔe ɖesiaɖe le woƒe aglãdzedze ƒe kɔklɔ si wotsɔ ɣla mawuvɔvɔ̃e me," nunɔla la ko alɔgbɔnu vevie. "Susu sia tae nyematrɔ ɖe woƒe xɔse ŋu gbeɖe o. Alakpanuwɔwɔ kae ate ŋu akɔ wu alakpanuwɔwɔ ne èwɔ ɖokuiwò mawu ɖe amewo dzi, evɔ nègblɔ be yesubɔa amewo ƒe mawu?"
  
  Nuƒoƒo siawo katã tso Kristotɔwo ƒe ŋusẽkpɔkpɔ le Ŋusẽkatãtɔ la ƒe aflaga te ŋu na ŋutsuvia ƒe dzi dze eme ŋutɔ, gake eva hiã be wòalé eƒe aɖe ɖe asi le vɔvɔ̃ be ame nyɔŋu mawo siwo tsɔ dzideƒo ƒo busunya le yeƒe du gã la ƒe anyigba dzi la ake ɖe ye ŋu ta. Le Salodius ƒe nɔƒea godo la, yameʋuti eve nɔ anyi siwo me ŋutsuvia tiae be yeanɔ esime ŋutsuawo le gegem ɖe eme. Akaɖi aɖe si me mekɔ o klẽna ɖe ʋɔtrua nu tso eme, gake esi wotu ʋɔa la, mete ŋu kpɔ nusi wɔm wole o.
  
  Esi eƒe ɖetsɔleme si nɔ dzidzim ɖe edzi ɖe woƒe nyawo ŋu ʋãe ta la, eɖoe be yeage ɖe eme le adzame akpɔ nusita ŋutsu eveawo zi ɖoɖoe, abe ɖe wonye nudzɔdzɔ aɖe si dzɔ va yi ƒe gbɔgbɔ susɔewo ko ene. Gake ŋutsuvia se dzre kpui aɖe tso afisi wòɣla eɖokui ɖo eye wòtsi tsikpe me ɖe eteƒe ale be woagake ɖe eŋu o. Ewɔ nuku nɛ ŋutɔ esi wòkpɔ saɖagaxɔmenɔla la kple ŋutsu eve bubu siwo do awu ʋlaya la wonɔ ʋuʋum kabakaba to eŋu, eye woge ɖe xɔa me ɖe wo nɔewo yome kabakaba. Le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe la, ŋutsuvi si ƒe mo wɔ yaa la nɔ ekpɔm esime wodo go, ʋu nɔ sisim ɖe avɔ ɣi si wodo tsɔ ɣla woƒe awuwo dzi.
  
  Menye saɖagaxɔmenɔlawoe wonye o! Esiae nye Coptic Papa Theophilus ƒe Papa ƒe Dzɔla!Edo ɣli le susu me, si na eƒe dzi nɔ ƒoƒom kabakaba le ŋɔdzi kple vɔvɔ̃ ta. Esi vɔvɔ̃ ɖoe akpa be yeate ŋu aʋuʋu ta la, elala va se ɖe esime wodzo be yeadi trɔ̃subɔla bubuwo. Eƒu du yi xɔ si me tomefafa le la gbɔ kple afɔ siwo wobɔbɔ, eye wònɔ ʋuʋum le nɔnɔme si me wòbɔbɔ nɔ be yeakpɔ egbɔ be yeƒe anyinɔnɔ le teƒe dziŋɔ sia si trɔ̃subɔlawo kɔ eŋu la me le mɔ si womede dzesii o nu. Ege ɖe xɔa me evɔ ame aɖeke mede dzesii o eye wòdo ʋɔa ɖe megbe ale be wòase ne ame aɖe ge ɖe eme.
  
  Ŋutsuvia do ɣli le eɖokui si esi wòkpɔ ame kuku eve, gbe siwo me wòɖe nunya tsoe aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewoe nye sia la tututu zi ɖoɖoe.
  
  Eyata enye nyateƒe. Ŋutsuvia susui be Kristotɔ dzɔlawo nye ʋukɔkɔɖilawo abe aglãdzela siwo woƒe xɔse bua fɔe ene. Nyaɖeɖefia sia si dea ŋugble le eŋu la gbã dzi nɛ. Nunɔla la ƒe nya sɔ. Papa Teofilo kple Mawu subɔlawo wɔa esia le ŋusẽ si le wo si ɖe amewo dzi ta ko, eye menye be woado wo fofo ɖe dzi o. Ðe ema mena wovɔ̃ɖi abe trɔ̃subɔlawo ene oa?
  
  Le ŋutsuvia ƒe ƒexɔxɔ me la, mete ŋu va lɔ̃ ɖe ŋutasẽnuwɔwɔ si dona tso amesiwo gblɔna be yewosubɔa lɔlɔ̃ ƒe nufiafiaa dzi o. Eʋuʋu le vɔvɔ̃ ta esi wòkpɔ woƒe ŋɔti siwo vuvu la eye ʋeʋẽ aɖe si ɖo ŋku alẽ siwo fofoa wu dzi nɛ, si nye akɔbli ƒe ʋeʋẽ lilili si le abe akɔbli ene si eƒe susu zi edzi wòlɔ̃ ɖe edzi be amegbetɔe yenye la ƒoe.
  
  Lɔlɔ̃ kple tsɔtsɔke ƒe Mawua? Aleae papa la kple eƒe hamea lɔ̃a wo havi amewo eye wotsɔa nuvɔ̃wo keaea?Eʋli vevie le ta me, gake zi alesi wònɔ eŋu bum la, zi nenemae wòsea veve ɖe ame siwo wowu le anyigba la nu. Emegbe eɖo ŋku papyrus si wotsɔ ɖe asi dzi eye wòte nusianu me dzrom kpoo alesi wòate ŋui.
  
  Le gota, le akpataa me la, ŋutsuvia se toɣliɖeɖe geɖe wu, abe ɖe ame siwo le wo yome tim la ɖe asi le woƒe adzamenyawo ŋu azɔ ene. Ɣeaɖewoɣi la, esena ame aɖe nɔa ɣli dom le vevesese ta, eye zi geɖe la, gakpowo ƒe ƒoƒo ɖe gakpowo dzi kplɔe ɖo. Nane nɔ dzɔdzɔm ɖe eƒe dua dzi le zã ma me. Enyae. Ese le eɖokui me le atsiaƒu ƒe ya si nɔ ɣli dom si nyrɔ asitsameliwo ƒe ɣlidodo me, si nye dzesi vɔ̃ɖi aɖe be zã sia meɖi zã bubu aɖeke o.
  
  Esi wòʋu aɖakawo kple kabinet ƒe ʋɔtruwo dzikutɔe la, mete ŋu ke ɖe nuŋlɔɖi siwo wòkpɔ Salodius tsɔ va eƒe aƒeme ŋu o. Mlɔeba le mawusubɔsubɔ ƒe aʋawɔwɔ dzikutɔe le gbedoxɔa me ƒe toɣliɖeɖe si nɔ dzidzim ɖe edzi dome la, ŋutsuvia dze klo le ɖeɖiteameŋu ta. Le trɔ̃subɔla kukuawo xa la, efa avi vevie le alesi nyateƒea kple eƒe xɔse de asi na ame ƒe dzi gbã ta.
  
  "Nyemedi be maganye Kristotɔ o!" - edo ɣli, mevɔ̃ be yewoake ɖe ye ŋu fifia o. "Mazu trɔ̃subɔla eye maʋli mɔ xoxoawo ta! Megbe nu le nye xɔse gbɔ, eye metsɔe de xexe sia me dukɔ gbãtɔwo ƒe mɔ dzi!" - efa avi. "Na mazu wò ametakpɔla, Serapis!"
  
  Aʋawɔnuwo ƒe ɖiɖi kple amesiwo wowu ƒe ɣlidodo sesẽ ale gbegbe be woaɖe eƒe ɣlidodoa gɔme be enye amewuwu ƒe gbeɖiɖi bubu aɖe ko hafi. ɣlidodo dzikutɔe xlɔ̃ nui be nane si gblẽ nu wu kura dzɔ, eye wòƒu du yi fesre nu be yeakpɔ sɔti siwo le gbedoxɔ gã si le etame ƒe akpa si le etame la tsrɔ̃ ɖekaɖeka. Gake xɔ si tututu me wònɔ la gbɔe ŋɔdzinu ŋutɔŋutɔ tso. Dzoxɔxɔ sesẽ aɖe ka mo nɛ esi wònɔ ŋku lém ɖe fesre nu. Dzobibi siwo kɔkɔ abe ati kɔkɔwo ene nɔ xɔawo ƒom esime kpememewo nɔ gegem kple ŋusẽ sesẽ siwo ɖi ame dzɔtsuwo ƒe afɔti.
  
  Ŋutsuvi si vɔvɔ̃ ɖo la nɔ avi fam eye wònɔ avi fam, eye wòdi mɔ aɖe si dzi wòato ado le eme kpata, gake esi wònɔ ti kpom to Salodius ƒe kuku si me agbe mele o dzi la, eƒe afɔ ge ɖe ŋutsua ƒe alɔnu eye wòdze anyigba vevie. Esi ŋutsuvia haya tso ƒoƒoa me vɔ la, ekpɔ ʋuƒo aɖe le nudzraɖoƒe si dim wònɔ la te. Enye ati aɖe si wotsɔ ɣla ɖe kɔkrit anyigba. Esesẽ ŋutɔ, etutu atiɖaka la ɖe vovo eye wòkɔ nutsyɔnu la ɖe dzi. Le eme la, ekpɔ blema agbalẽ xatsaxatsawo kple anyigbatata gbogbo aɖewo siwo dim wònɔ.
  
  Elé ŋku ɖe ame kukua ŋu, amesi wòxɔ se be efia mɔ nyuitɔe, le nyateƒe kple gbɔgbɔ me. "Nye akpedada na wò, Salodius. Wò ku mazu dzodzro o," eko alɔgbɔnu, eye wòlé agbalẽxatsaxatsaawo ɖe eƒe akɔta. Esi wòzã eƒe ŋutilã suea wònye eƒe nunɔamesi, eye wòto tsido siwo nɔ gbedoxɔa te abe ahom ƒe tsidzɔƒe ene la dometɔ ɖeka me eye wòsi le eme ame aɖeke mekpɔe o.
  
  
  Ta 1 lia
  
  
  Bern nɔ ŋku lém ɖe keke blɔ gã si le etame si dze abe ɖe wòkeke ɖe enu tegbee ene, si fli blɔ dzẽ aɖe si le gbadzaƒe gbadzaa de dzesi yamenutome koe wògbã. Eƒe sigaret koe nye dzesi si fia be ya le ƒoƒom, eye wònɔ eƒe dzudzɔ ɣi si me mekɔ o la ƒom ɖe ɣedzeƒe gome esime eƒe ŋku blɔ siwo le abe gakpo ene la nɔ ƒoƒom ɖe gota. Ðeɖi te eŋu, gake dzi menɔ eƒo wòɖee fia o. Nya siwo me susu mele o mawo agblẽ eƒe ŋusẽ me. Esi wònye ʋumefia etɔ̃ siwo nɔ asaɖaa me dometɔ ɖeka ta la, ele nɛ be wòalé eƒe vuvɔ, ŋutasẽnuwɔwɔ si nu metsina o kple ŋutete si me amegbetɔ ƒe nɔnɔme mele o si nye be wòadɔ alɔ̃ gbeɖe o la me ɖe asi.
  
  Ŋutsuwo abe Bern ene koe ate ŋu ana futɔa naʋuʋu eye wòana eƒe aʋawɔha ƒe ŋkɔ nanɔ agbe le nutoa me tɔwo ƒe ɣlidodo si me kɔ o kple amesiwo le atsiaƒuawo ƒe go kemɛ dzi ƒe gbeɖiɖi si me ɖoɖoezizi le me . Wolũ eƒe taɖa kpuie, eƒe taɖa dze le gbe ɣi yibɔwo te, eye ya si nɔ ƒoƒom sesĩe la meʋuʋu o. Eƒe sigaret si woxatsa ɖe eŋu la wó le nuyi siwo woxatsa la me le ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe keklẽ si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi me hafi mi eƒe aɖi si me nɔnɔme mele o eye wòtsɔ akɔta ƒu gbe ɖe balkon la ƒe ʋuƒoa dzi. Le mɔxenu si wòtsi tre ɖo te la, tsidzadza gã aɖe si didi afɔ alafa geɖe ɖiɖi va toa gɔme.
  
  Enye teƒe nyui aɖe na amedzro siwo va ɖo, woxɔa wo nyuie kple bubuwo. Bern tsɔ eƒe asibidɛwo ƒu du to eƒe ɖa yibɔ kple ɣie kple ɖa me, eye wònɔ asi lilim wo zi geɖe vaseɖe esime wodzra wo ɖo nyuie eye aŋɔ aɖeke meganɔ wo ŋu o. Mehiã be wòado awu o-wo dometɔ aɖeke mehiãe o-gake woƒe amehehe sesẽa ɖe woƒe nɔnɔme kple hehe si woxɔ la fia. Eƒe amewo nye asrafohawo ƒe hatsotso gã aɖe eye wona hehe wo dometɔ ɖesiaɖe wòde blibo le dɔ vovovowo me, woƒe hamevinyenye nɔ te ɖe nusianu nyanya vi aɖe kple eƒe akpa gãtɔ bibi dzi. Nyateƒe si wònye be wonɔa wo ɖokui si eye wotsia nutsitsidɔ sesĩe mefia le mɔ aɖeke nu be saɖagaxɔmenɔlawo ƒe agbenyuinɔnɔ alo dzadzɛnyenye le wo si o.
  
  Le nyateƒe me la, Berntɔwo nye to vovovo me tɔwo ƒe ame tsɛ sesẽwo ƒe ha aɖe si lɔ̃a nusianu si ame vɔ̃ɖi akpa gãtɔ wɔna, gake wosrɔ̃ woƒe vivisesewo zazã. Esi ŋutsu ɖesiaɖe nɔ eƒe dɔa kple dɔdasiawo katã wɔm veviedodotɔe la, Bern kple eƒe zɔhɛ eveawo ɖe mɔ woƒe ha la be woanye avu siwo wonye.
  
  Esia na wotsyɔ nu nyuie ŋutɔ, wodze abe lã wɔadã dzrowo ene siwo wɔa asrafowo ƒe adzɔnuwo ƒe sededewo dzi eye woƒoa ɖi nusianu si dzideƒo atso woƒe ʋɔtrua ƒe agbo nu susu nyui aɖeke manɔmee alo be ga alo lã aɖeke nanɔ wo ŋu o. Ke hã, ŋutsu ɖesiaɖe si nɔ Bern ƒe kpɔkplɔ te la bi ɖe nu geɖe me eye wòde suku. Ŋutinyaŋlɔlawo, tuwɔlawo, atikewɔlawo, blematomenukulawo kple gbeŋutinunyalawo zɔ abɔta kple amewulawo, akɔntanyala kple senyalawo.
  
  Byrne xɔ ƒe 44 eye agbe aɖe nɔ esi va yi si adzodala siwo le xexeame godoo ʋãa ŋui.
  
  Bern nye Berlin-ha si woyɔna be New Spetsnaz (Adzame GRU) ƒe aʋawɔha me tɔ tsã, eye wòto susu ƒe fefe teɖeɖiameŋu geɖe me, dzimaɖitsitsi abe eƒe kamedede ƒe hehexɔxɔ ƒe ɖoɖoa ene, le ƒe siwo me Germanytɔa subɔ le Russiatɔwo ƒe asrafoha tɔxɛwo me. Esi wònɔ eƒe aʋala te ta la, vivivi la, eƒe aʋafia si te ɖe eŋu kplikplikpli la fia mɔe yi Germanytɔwo ƒe adzamehabɔbɔa ƒe adzamedɔdasiwo gbɔ. Esi Bern va zu Germanytɔ aƒetɔwo kple xexeame ƒe amegãwo ƒe ƒuƒoƒo ɣaɣla sia si si ɖoɖo vɔ̃ɖiwo le ƒe dɔwɔla si wɔa dɔ nyuie ŋutɔ vɔ la, wotsɔ dɔdasi aɖe si adze dɔ gɔme nɛ mlɔeba, si me wonae be wòanye hamevi atɔ̃lia ne ekpɔ dzidzedze.
  
  Esi wòva dze ƒã be ele be wòalé Britaintɔwo ƒe aɖaŋuɖoha me tɔ aɖe ƒe vidzĩ adzoe eye wòawu ɖevia ne edzilawo mewɔ ɖe habɔbɔa ƒe sewo dzi o la, Bern kpɔe be yesubɔ ʋu sẽŋu kple ŋunyɔnu ƒe ƒuƒoƒo aɖe eye wògbe. Gake esi wòtrɔ gbɔ va aƒeme eye wòkpɔe be wodɔ ye gbɔ sesẽe hewui eye via bu la, eka atam be yeato mɔ ɖesiaɖe si hiã dzi aɖe Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa ɖa. Etsɔ ŋusẽ nyui ɖo eŋu be hameviawo wɔa dɔ le dziɖuɖudɔwɔƒe vovovowo te, eye be woƒe asikewo ɖoa keke Ɣedzeƒe Europa gaxɔwo kple Hollywood dɔwɔƒewo, vaseɖe fiaɖuƒea ƒe gadzraɖoƒewo kple aƒewo kple anyigbawo le United Arab Emirates kple Singapore.
  
  Le nyateƒe me la, eteƒe medidi o Bern kpɔe dze sii be wonye abosam, vɔvɔli; nu siwo katã womekpɔna o gake wole afisiafi.
  
  Esi Bern kple eƒe dɔwɔhatiwo kplɔ aglãdzedze si me dɔwɔla siwo ƒe susu sɔ kple wo tɔ kple hamevi siwo le ɖoƒe evelia siwo si woawo ŋutɔ ƒe ŋusẽ gã aɖe le la, wogblẽ sededea ɖi eye wotso nya me be yewoatsɔe awɔ yewoƒe taɖodzinu ɖeka kolia be yewoatsrɔ̃ Black Sun ƒe aɖaŋuɖoha kɔkɔtɔ ɖesiaɖe si le ete kple ame ɖesiaɖe si le ete .
  
  Aleae wodzi Aglãdzelawo ƒe Asrafoha, aglãdzela siwo ƒe agbanɔamedzie tsitretsiɖeŋu si kpɔ dzidzedze wu ɖesiaɖe si Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔa do goe kpɔ, si nye futɔ ɖeka kolia si dzi ŋɔ ale gbegbe be wòhiã be woaxlɔ̃ nu le Habɔbɔa me.
  
  Fifia Aglãdzelawo ƒe Asrafoha la na wonya woƒe anyinɔnɔ le mɔnukpɔkpɔ ɖesiaɖe me be yewoaɖo ŋku edzi na Ɣe Yibɔ la be futɔ aɖe si si ŋutete dziŋɔ aɖe le yewo si, togbɔ be ŋusẽ mele yewo ŋu le nyatakakamɔnu kple ganyawo ƒe xexeame abe Ta la ene o hã, gake ekɔ wu le aɖaŋudɔwɔwɔ ƒe ŋutetewo me.kple nunya. Mlɔetɔawo nye aɖaŋu siwo ate ŋu aŋe dziɖuɖuwo ɖa ahatsrɔ̃ wo, kesinɔnu kple nunɔamesi siwo seɖoƒe meli na o ƒe kpekpeɖeŋu manɔmee gɔ̃ hã.
  
  Bern zɔ le aɖakaʋu aɖe te le anyigba si le abe bunker ene si le dzisasrã eve siwo le xɔdɔme gã la te la te, eye wòto agbo kɔkɔ eve siwo nye yibɔ, siwo wotsɔ gayibɔ wɔe siwo xɔa amesiwo wobu fɔe ɖe lã la ƒe ƒodo me, afisi wowu Ɣe Yibɔa ƒe viwo le nazãbubutɔe la me . Eye aleke kee wòɖale o, enɔ dɔ wɔm tso akpa alafa ɖeka, si ŋu wògblɔ be yemenya naneke tsoe o la ŋu. Alesi woƒe nuteƒewɔwɔ ɖeɖefia meɖe vi aɖeke na wo gbeɖe o la dzɔa dzi na Burn ɣesiaɣi, eye ke hã edze abe wosena le wo ɖokui me be agba le yewo dzi be yewoatsɔ yewo ɖokui asa vɔe ɖe habɔbɔ aɖe si tsɔ wo de ka me eye wòɖo kpe edzi zi gbɔ zi geɖe be egbe woƒe agbagbadzedzewo ta ene tsɔe be. Nuka tae?
  
  Ne nane li la, ke kluvi siawo ƒe susuŋutinunya ɖo kpe alesi tameɖoɖo vɔ̃ɖi ƒe ŋusẽ makpɔmakpɔ aɖe te ŋu trɔ ame akpe alafa geɖe siwo sɔ, siwo nye ame nyuiwo wozu asrafo gbogbo aɖewo siwo do awu siwo wotsɔa ga wɔe siwo le azɔli zɔm yina Nazitɔwo gbɔe. Nane si ku ɖe "Ɣe Yibɔ" ŋu la wɔ dɔ kple nunya si vɔvɔ̃ hena vɛ si ʋã ame ɖɔʋu siwo le Hitler ƒe sedede te be woatɔ dzo vidzĩ gbagbewo ahanɔ ɖeviwo kpɔm woanɔ gbɔgbɔm le gas ƒe dzudzɔ ta esime wole ɣli dom ɖe wo dadawo ta. Ɣesiaɣi si wòtsrɔ̃ wo dometɔ ɖeka la, eƒe dzi dzea eme; menye le gbɔdzɔe si wòkpɔ tso futɔ bubu ƒe anyinɔnɔ me ta ko o, ke boŋ le esi menɔ abe woawo ene o tae.
  
  
  Ta 2 lia
  
  
  Nina ƒo nu le eƒe hodgepodge la ta. Sam mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko alɔgbɔnu le eƒe nuƒoƒo kpata kple mo si wòwɔ nuku ta, eye wòtsɔ ŋkubiãnya si le kpuie si na wògatrɔ va eƒe nɔnɔme si sɔ kabakaba la drɔ̃ ʋɔnui.
  
  Egblɔ be: "Taflatse, Nina," eye wòdze agbagba dzodzro be yeaɣla yeƒe modzakaɖeɖea, gake ɖeko wògblɔ na wò be mɔli la xɔ dzo, eye ɖeko nèyi ɖatsɔ gaku ɖeka de eme. Nukae nèsusu be ava?"
  
  Nina ƒe aɖe nɔ ƒoƒom le mɔli si le bibim si wòɖɔ kaba akpa ta, gake ete ŋu ka atam kokoko.
  
  "Ðe wòhiã be maɖo ŋku alesi dɔ le wuyem vevie dzi na wòa?" eko alɔgbɔnu.
  
  Egblɔ kple eƒe ŋutsuvinyenye si doa dziku nɛ, si na wòlé gaku la ɖe eƒe asibidɛ me sesĩe le akaɖi si gbãa ŋkume le Katya Strenkova ƒe nuɖaƒe la te be: "Ẽ, zi wuiene bubu." Aŋɔ kple avɔ xoxo aɖe ʋẽna lilili, gake le susu aɖewo ta la, Nina kpɔe be efa ŋutɔ, abe ɖe wònye eƒe aƒe tso agbe bubu me ene. Nudzodzoe siwo Russiatɔwo ƒe dzomeŋɔli de dzi ƒo na koe ɖe fu nɛ le eƒe akɔfafa ƒe afisi wònɔ, gake ne menye nenema o la, Russia ƒomewo ƒe amedzrowɔwɔ vividoɖeameŋutɔe kple dɔwɔwɔ nyuie si me kɔ o la dzɔa dzi nɛ.
  
  Ŋkeke eve va yi tso esime Nina, Sam kple Alexander tsɔ keteke tso anyigbagã la eye wova ɖo Novosibirsk mlɔeba, afisi Alexander do wo katã le ʋu si wohaya si mesɔ na mɔdodo o me, si kplɔ wo yi Strenkov ƒe agble si le Argut Tɔsisi dzi , le dziehe gome liƒo si le Mongolia kple Russia dome.
  
  Esi wònye be Perdue dzo le woƒe dɔwɔƒe si le Belgium ta la, Sam kple Nina nɔ Alexander ƒe nuteƒekpɔkpɔ kple nuteƒewɔwɔ ƒe nublanuikpɔkpɔ te azɔ, amesi dzi woate ŋu aka ɖo wu le ame siwo katã dzi womate ŋu aka ɖo o siwo katã wowɔ nu kplii nyitsɔ laa dome. Zã si me Perdue bu kple Renata si woɖe aboyoe si le Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔ me la, Nina tsɔ eƒe nanite cocktail, si sɔ kple esi Perdue nae la na Sam, be yeatsɔ aɖe Ɣe Yibɔ ƒe ŋku si kpɔa nusianu la ɖa le wo ame evea siaa ŋu. Le alesi wòkpɔ mɔe nu la, esia ɖee fia alesi wòate ŋui, ne míebu eŋu be etia Sam Cleave ƒe lɔlɔ̃nyawo wu Dave Perdue ƒe kesinɔnuwo. To eƒe dzodzo me la, eka ɖe edzi nɛ be yemeɖe asi le yeƒe nya si yegblɔ be yeƒe dzi la ŋu kura o, togbɔ be menye ye tɔ o hã. Gake aleae fefewɔla miliɔnla ƒe mɔwo nɔ, eye ele nɛ be wòatsɔ kafukafua nɛ - enye nublanuimakpɔla le eƒe lɔlɔ̃ me abe alesi wònɔ le eƒe mɔzɔzɔwo me ene.
  
  Womlɔ anyi fifia le Russia esime wonɔ ɖoɖo wɔm ɖe woƒe ʋuʋu si kplɔe ɖo ŋu be yewoate ŋu age ɖe aglãdzelawo ƒe xɔ si me Black Sun ƒe hoʋlilawo lé woƒe mɔ̃ sesẽ ɖo la me. Esia anye dɔ si me afɔku le ŋutɔ eye wòate ɖeɖi ame ŋu, elabena woƒe trump card megale wo si o - etsɔme Renata si woɖe le zi dzi le Ɣe Yibɔ me. Gake kokoko la, Alexander, Sam kple Nina nya be amesiwo trɔ le wo ɖokui si ƒe to koe nye yewoƒe sitsoƒe tso sededea ƒe didi nublanuimakpɔmakpɔtɔe be yeadi yewo ahawu wo la me.
  
  Ne wote ŋu na aglãdzelawo ƒe ŋgɔnɔla la ka ɖe edzi be menye ŋkutsalae yewonye na Renata ƒe Ðoɖoa o hã la, womenya nusi nɔ susu me na Aglãdzeha la be woatsɔ aɖo kpe edzi o. Ema ŋutɔ nye susu dziŋɔ aɖe ne enyo wu.
  
  Ame siwo dzɔ woƒe mɔ̃ sesẽ si le Mönkh Saridag, si nye Sayan Towo ƒe to kɔkɔtɔ kekeake la ŋu la menye amesiwo woate ŋu awɔ fefe kplii o. Sam kple Nina nya woƒe ŋkɔ nyuie, abe alesi wova nyae le woƒe gaxɔmenɔnɔ le Black Sun ƒe dɔwɔƒegã le Bruges mede kwasiɖa eve do ŋgɔ o ene. Nusi ganɔ susu me na woe nye alesi Renata le Sam alo Nina ɖo ge ɖe dzɔgbevɔ̃edɔ aɖe me be wòage ɖe Aglãdzelawo ƒe Asrafoha la me aɖafi Longinus si wobiãa ŋu na, si nye aʋawɔnu si ŋu womeɖe nu geɖe tsoe o. Vaseɖe egbea la, womekpɔe dze sii haɖe be dɔdasi si woyɔna be Longinus ƒe dɔdasi nye dɔdasi si le se nu loo alo ayemɔ aɖe koe wònye be yeatsɔ aɖi kɔ na Renata ƒe nuɖuɖudzroame vɔ̃ɖi si nye be yeaɖo amesiwo yewɔ nuvevii ɖe avu kple sisiblisi ƒe fefewo me be yewoƒe ku nanye modzakaɖeɖe kple nusi de ŋgɔ wu na ye o eƒe modzakaɖeɖe.
  
  Alexander ɖeka yi ŋkutsaladɔ aɖe dzi be yeakpɔ dedienɔnɔ ka ƒomevie Aglãdzelawo ƒe Asrafoha la na woƒe anyigbamama. Le eƒe mɔ̃ɖaŋu ŋuti sidzedze kple agbetsitsi ƒe hehexɔxɔ ta la, mesɔ na amesiwo le abe aglãdzelawo ene kura o, gake eya kple eƒe zɔhɛ eveawo mete ŋu do do ɖe Katya ƒe agblea dzi tegbee o. Mlɔeba la, eva hiã be woado ka kple aglãdzelawo ƒe ƒuƒoƒo aɖe, ne menye nenema o la, womate ŋu atrɔ ayi woƒe agbenɔnɔ si sɔ me gbeɖe o.
  
  Eka ɖe edzi na Nina kple Sam be anyo wu ne ye ɖeka yeayi. Ne le mɔ aɖe nu la, Ðoɖoa gakpɔtɔ le wo ame etɔ̃awo yome tim la, ke kakaɖedzitɔe la, womanɔ agbledela ɖeka kolia si le LDV (ʋu si me wowɔa dɔ bɔbɔe) si woƒo me le Mongolia ƒe gbadzaƒewo alo le Russia-tɔsisi aɖe to la ƒe asi dim o. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, enya wo denyigba abe eƒe asi ƒe megbe ene, si wɔe be wòte ŋu zɔa mɔ kabakaba eye wònyaa gbea nyuie wu. Ne dziɖuɖumegãwo bia gbe eƒe dɔwɔhatiwo dometɔ ɖeka la, gbegbɔgblɔ ƒe ŋutete si mele wo si o ate ŋu ado kplamatse ɖoɖoa vevie negbe ɖe wolé wo alo da tu wo hafi.
  
  Eku ʋu to kpe gbadzɛmɔ sue aɖe si dzi ame aɖeke mele o si nɔ tsatsam ɖo ta togbɛ si de dzesi liƒoa gbɔ eye wòɖe gbeƒã Mongolia ƒe atsyɔ̃ɖoɖo kpoo. Ʋu suea nye nu xoxo aɖe si ƒe amadede nye blɔ si me kɔ si woƒo si nɔa ɣli dom le tasiaɖamfɔawo ƒe ʋuʋu ɖesiaɖe me, si wɔnɛ be rosary si le megbehuhɔ̃ea dzi la nɔa ʋuʋum abe pendulum kɔkɔe ene. Esi wònye Katya lɔlɔ̃a ƒe mɔzɔzɔ ta koe Alexander do dzi le dzonu siwo le ʋua ƒe ʋuƒoa dzi ƒe gbeɖiɖi si doa dziku na ame la me le ʋua ƒe ɖoɖoezizi me, ne menye nenema o la, anye ne avuvu ŋkuɖodzinu si le ahuhɔ̃ea me atsɔe aƒu gbe to fesre nu. Tsɔ kpe ɖe eŋu la, woŋlɔ nutoa be kura. Sisi aɖeke manɔ anyi na esia le rosary la me o.
  
  Eƒe taɖa nɔ ʋuʋum le ya fafɛ si nɔ ƒoƒom to fesre si le ʋuʋu ɖi la me, eye eƒe abɔta ƒe ŋutigbalẽ te dzobibi le vuvɔa ta. Eka atam ɖe asiléƒe si vuvu si mete ŋu kɔ ahuhɔ̃ea dzi o la ta be wòafa akɔ nɛ tso gbedadaƒo gbadza si dzi wònɔ tsom la ƒe gbɔgbɔ fafɛa me. Le eƒe ememe la, gbe sue aɖe ka mo nɛ be meda akpe o be egakpɔtɔ le agbe le nudzɔdzɔ dzigbãnya siwo dzɔ le Belgium afisi wowu eƒe lɔlɔ̃tɔ Axelle le eye wòsi le dzɔgbevɔ̃e ma ke nu kpuie la megbe.
  
  Ete ŋu kpɔ liƒodzikpɔƒea le ŋgɔ, afisi dzɔgbenyuietɔe la, Katya srɔ̃ wɔa dɔ le. Alexander tsɔ ŋku ɖe rosary si woŋlɔ ɖe ʋu si nɔ ʋuʋum la ƒe ʋuɖoƒe ŋu kaba, eye wònya be woawo hã woɖo ŋku yayra vivi sia dzi na ye.
  
  "Ɛ̃! Ɛ̃! Menya. Egblɔ kple ɣli be: "Menya, fiƒode," eye wòlé ŋku ɖe nusi nɔ ʋuʋum la ŋu.
  
  Liƒodzikpɔƒea menye naneke wu xɔ sue bubu si gbã gudugudu, si wotsɔ ka xoxo siwo wotsɔ lãgbalẽ wɔe siwo didi wògbɔ eme ƒo xlãe eye ŋutsu siwo tsɔ tu didiwo nɔ tsatsam hele afɔɖeɖe aɖe lalam ko. Wonɔ tsa ɖim kuviatɔe le afisia kple afima, wo dometɔ aɖewo nɔ sigaret si na wo xɔlɔ̃wo, eye bubuwo nɔ nya biam tsaɖila wɔnuku si nɔ agbagba dzem be yeato afima.
  
  Alexander kpɔ Sergei Strenkov, amesi woɖe fotoe kple Australia nyɔnu aɖe si ƒe gbe sesẽ si te tɔ ɖe edzi be yeasrɔ̃ alesi yeagblɔ "fuck you" le Russiagbe me la dometɔ ɖeka. Sergei nye mawusubɔla veviedonula , abe alesi eƒe avu gbemelã Katya hã nɔ ene, gake etsɔ eɖokui na aƒenɔa eye wòfiae be wòagblɔ be "Do gbe na Maria" boŋ, si na wòka ɖe edzi be nyagbɔgblɔ sia tututue wòbia. Ele be Alexander nako nu ahaʋuʋu ta esi wònɔ to ɖom dzeɖoɖoa esime wònɔ lalam be yeaƒo nu kple dzɔla la.
  
  "Oo, lala, Dima! Matsɔ amesia!" Sergei do ɣli ɖe eƒe dɔwɔhatia ta.
  
  Ewɔ abe ɖe wòle exɔlɔ̃a ƒe nuŋlɔɖiwo biam ene le eƒe gbɔgbɔ te be: "Alexander, ɖe wòle be nàva le zã me hafi." Alexander tsɔ eƒe agbalẽwo nɛ eye wòɖo eŋu be: "Mawɔe nenema, gake èwu enu do ŋgɔ na ema, eye nyemeka ɖe ame aɖeke dzi o negbe wò ko be manya nusi mawɔ le gli sia ƒe go kemɛ dzi, ènya?"
  
  Sergei ʋuʋu ta. Eƒe ɖa le ɣie eye eƒe ŋkume yibɔ si me ʋuʋudedi le, si na wògadze vɔvɔ̃ wu le eƒe awu me. Sibiryak, Sergei, kple Katya siaa nye Alexander si ƒe tagbɔ gblẽ la ƒe ɖevime xɔlɔ̃wo eye wonɔ gaxɔ me zã geɖe le eƒe susu siwo metsɔ ɖeke le eme o ta. Ɣemaɣi gɔ̃ hã la, ŋutsuvi si ƒe ŋutilã le ƒuƒlu, si ƒe ŋutilã le kpekpem la nye ŋɔdzi na amesiame si di be yeanɔ agbe si le ɖoɖo nu eye yeanɔ dedie, eye ƒewuivi eveawo kpɔe dze sii enumake be eteƒe madidi o Alexander ade kuxi sesẽwo me ne yewoyi edzi lɔ̃ be yewoawɔ ɖeka kplii le yeƒe sedzidada, . gayibɔwo ƒe mɔzɔzɔwo.
  
  Gake ame etɔ̃awo gakpɔtɔ nye xɔlɔ̃wo esi Alexander dzo yi ɖasubɔ le Gulf-ʋaa me abe tɔdziʋukula ene le Britaintɔwo ƒe aʋawɔhawo dometɔ ɖeka me gɔ̃ hã. Ƒe siwo wòtsɔ nye ŋkutsala kple agbetsitsi ŋuti nunyala kpe ɖe eŋu wòdo kabakaba to ɖoƒeawo me vaseɖe esime wòva zu kontraktɔ si le eɖokui si si habɔbɔ mawo katã siwo xɔe ɖe dɔ me la de bubu eŋu kabakaba. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Katya kple Sergei nɔ ŋgɔyiyi wɔm madzudzɔmadzudzɔe le woƒe sukugbenɔnɔ me, gake ga ƒe anyimanɔmanɔ kple dunyahehe me zitɔtɔ le Moscow kple Minsk, zi wo ame evea siaa dzi be woatrɔ ayi Siberia, afisi wogawɔ ɖeka le ake, le ƒe ewo kloe le esime wodzo yi nu vevitɔwo gbɔ nya siwo medzɔ kpɔ o.
  
  Katya nyi tɔgbuia kple mamaa ƒe agble dome esime edzilawo ku le bɔmb aɖe si wó le tudzraƒe si wowɔa dɔ le esime wònye kɔmpiutaŋutinunya ƒe ƒe evelia nusrɔ̃vi le Moscow Yunivɛsiti, eye wòva hiã be wòatrɔ ayi aɖabia agblea hafi woadzrae dziɖuɖua. Sergei va kpe ɖe eŋu, eye wo ame evea wova nɔ afima. Ƒe eve megbe esi wokpe Alexander si meli ke o va woƒe srɔ̃ɖeƒea la, ame etɔ̃awo gadze si wo nɔewo ake, eye wogblɔ woƒe mɔzɔzɔ siwo dzɔ le dzinu ƒe keklẽ ƒe aŋetu geɖe me vaseɖe esime woɖo ŋku gbemegbe mawo dzi abe ɖe wonɔ agbe le wo me ene.
  
  Katya kple Sergei kpɔe be kɔƒenutomegbenɔnɔ vivina eye wova zu dumevi siwo dea sɔleme mlɔeba, evɔ wo xɔlɔ̃ gbegblẽa ya tia agbe si me afɔku le eye eƒe nɔnɔme trɔna ɣesiaɣi. Fifia eyɔ woƒe kpekpeɖeŋu be woakpɔ ye kple ye xɔlɔ̃ eve siwo nye Scotlandtɔwo gbɔ vaseɖe esime wòate ŋu akpɔ nuwo gbɔ, eye wòɖe afɔku si me eya kple Sam kple Nina le ŋutɔŋutɔ la ɖa ya. Dɔmenyotɔ le dzi me eye wòdzɔa dzi na Strenkov ƒomea ɣesiaɣi be yewole hadede nyui me, eye wokpe xɔlɔ̃ etɔ̃ be woava nɔ yewo gbɔ hena ɣeyiɣi aɖe.
  
  Fifia ɣeyiɣia de be wòawɔ nusi ta wòva, eye Alexander do ŋugbe na exɔlɔ̃ siwo le eƒe ɖevime be eteƒe madidi o ye kple yeƒe zɔhɛwo yeado le afɔku me.
  
  "Mito miamegbo la nu; amesiwo le afima le gbagbãm. Aʋatso gaƒoɖokui la nye, Alex. Ðeko nàhe kɔsɔkɔsɔa eye àkpɔe. Emegbe yi aƒe si le tɔsisia to la me, afima-" mefia asi naneke koŋ o, "anɔ abe kilometa atɔ̃ ene. Wotsɔa ʋu aɖe li, si ŋkɔe nye Costa. Na aha aɖe alo nusianu si le go ma me lae. He"s sinfully easy to bribe," Sergei ko nu, "eye akplɔ wò ayi afisi wòhiã be nàyi."
  
  Sergei tsɔ eƒe asi de eƒe kotoku me goglo.
  
  Alexander tsɔ fefenyawo do ŋukpe exɔlɔ̃a kple movidzɔdzɔ si le lãmesẽ me kple nukoko bometsitsitɔe be: "Oo, mekpɔe nenema."
  
  "Ao, bometsitsie nènye. Le afisia," Sergei tsɔ rosary gbagbã la de asi na Alexander.
  
  Alexander ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Oo, Yesu, menye wo dometɔ bubu aɖeke o." Ekpɔ ŋkume sesẽ si Sergei tsɔ nɛ ɖe eƒe busunyagbɔgblɔ ta eye wòdo asi ɖe dzi kple kukuɖeɖe ƒe gbe.
  
  "Esia to vovo na esi le ahuhɔ̃ea dzi. Kpɔ ɖa, tsɔ esia na dzɔlawo dometɔ ɖeka le asaɖaa me eye wòakplɔ wò ayi aʋafiaawo dometɔ ɖeka gbɔ, enyo?" Sergei ɖe eme.
  
  "Nukatae rosary gbagbã la?" Alexander bia, eye wòdze abe ɖe wòtɔtɔ keŋkeŋ ene.
  
  "Esia nye xɔsegbela ƒe dzesi. Aglãdzeha la le esia zãm tsɔ le dzesi dem wo nɔewo," exɔlɔ̃a ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe.
  
  "Lala, aleke nèle-?"
  
  "Meɖe fu na wò gbeɖe o, xɔ̃nye. Nye hã nye asrafo, ènyaa? Sergei ƒo nu le ɣlidodo me be: "Menye bometsitsie menye o."
  
  "Nyemegblɔe kpɔ o, gake aleke gbegbee nèwɔ nya amesi míedi be míakpɔ?" - Alexander bia nya sia. Ebia eɖokui be ɖe Sergei nye Black Sun akpɔkplɔ ƒe afɔ bubu aɖe ko eye ɖe woate ŋu aka ɖe ye dzi gɔ̃ hã hã. Emegbe ebu Sam kple Nina ŋu, le ɖikekemanɔmee, le aƒe gã la me.
  
  "Se, èva nye aƒeme kple amedzro eve siwo ŋu naneke kloe mele o: ga aɖeke mele wo ŋu o, awu aɖeke mele wo ŋu o, aʋatso nuŋlɔɖi aɖeke meli o... Eye èsusu be nyemate ŋu akpɔ sitsoƒedila ne mekpɔ ɖeka oa? Gakpe ɖe eŋu la, wole kpli wò. Eye mèwɔa ha kple ame siwo le dedie o. Azɔ yi edzi. Eye dze agbagba nàtrɔ ayi agblea dzi hafi zãtitina naɖo," Sergei gblɔ. Eƒo gbeɖuɖɔgo si me tasiaɖamfɔwo le la tame eye wòƒo kpẽ na dzɔla si le agbo nu.
  
  Alexander ʋuʋu ta tsɔ da akpe, eye wòtsɔ eƒe rosary da ɖe eƒe akɔnu esime ʋua nɔ ʋu kum to agbo la nu.
  
  
  Ta 3 lia
  
  
  Perdue ƒe ŋkumeɖoboloa ɖe elektrɔnikmɔ̃ si le eŋgɔ la fia, si na viviti si me wòbɔbɔ nɔ la klẽna. Tomefafa nɔ afima, zã ku le eƒe xexeame ƒe akpa aɖe. Reichtishusis ƒe nu lé dzi nɛ, Edinburgh kple ŋkeke siwo wòzãna le eƒe xɔ gã me dzimaɖitsitsi manɔmee, tsɔa eƒe nutovɛwo kple nunya si ɖeke mesɔ kplii o wɔa nuku na amedzrowo kple asisiwo. Alesi amewo lé ŋku ɖe eŋu la meɖi fɔ o ale gbegbe, wònye nusi me viɖe aɖeke mele o le eƒe kesinɔnu si wònya xoxo eye wòwɔ dɔ ɖe ame dzi nyɔŋu la ta, gake eto eŋu. Ɣemaɣi, hafi wòage ɖe gbeɖuɖɔ deto me le ɖeɖefia siwo woɖe fia le Deep Sea One kple asitsahabɔbɔ siwo mewɔa dɔ nyuie o le Parashant dzogbea dzi la, agbea nye mɔzɔzɔ dodzidzɔname si yia edzi kple lɔlɔ̃ ƒe ametafatafa.
  
  Fifia eƒe kesinɔnuwo mete ŋu lé eƒe agbe ɖe te o, eye ame bubuwo ƒe dedienɔnɔ ƒe dzitsitsi va dze eƒe abɔta. Togbɔ be edze agbagba hã la, ekpɔe be nusianu léle ɖe te va zu nusi mate ŋu adzɔ o kloe. Nina, si nye eƒe lɔlɔ̃tɔ, si bu nyitsɔ laa, si wòlɔ̃ tsã, si wòɖo be yeagbugbɔ axɔ bliboe la, nɔ Asia ƒe teƒe aɖe kple ŋutsu si wòsusu be yelɔ̃. Sam, eƒe hoʋlila le Nina ƒe lɔlɔ̃ ta eye (míagagbe o) amesi ɖu dzi nyitsɔ laa le hoʋiʋli mawo tɔgbe me, nɔa afima ɣesiaɣi be yeakpe ɖe Perdue ŋu le eƒe agbagbadzedzewo me - ne mesɔ o gɔ̃ hã.
  
  Eya ŋutɔ ƒe dedienɔnɔ nɔ afɔku me, eɖanye eya ŋutɔ ƒe dedienɔnɔ ka kee ɖale o, vevietɔ fifia esi wòdzudzɔ Black Sun kplɔkplɔ hena ɣeyiɣi aɖe. Aɖaŋuɖoha si nɔ sededea ƒe kplɔlawo dzi kpɔm anya nɔ ŋku lém ɖe eŋu eye le susu aɖewo ta wònɔ eƒe ɖoƒewo me léle ɖe asi le ɣeyiɣi sia me, eye esia na Perdue tsi dzodzodzoe ŋutɔ - eye menye ame si tsi dzodzodzoe kura o. Nusi wòate ŋu awɔ koe nye be wòabɔbɔ ta vaseɖe esime wòava wɔ ɖoɖo be yeawɔ ɖeka kple Nina eye yeakplɔe ayi dedienɔƒe vaseɖe esime wòakpɔ nusi wòawɔ ne aɖaŋuɖoha la wɔ nane.
  
  Eƒe ta nɔ ƒoƒom le ʋu gã si nɔ dodom le eƒe ŋɔti me aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewoe nye esi va yi ta, gake fifia megate ŋu tɔ o. Nu geɖe nɔ afɔku me akpa.
  
  Dave Perdue trɔ asi le mɔ̃a ŋu zi gbɔ zi geɖe le eƒe holographic screen dzi, gake nane gblẽ si mete ŋu kpɔ o. Eƒe susu me mekɔ abe alesi wònɔna ɖaa ene o, togbɔ be ɖeko wònyɔ nyitsɔ laa tso gaƒoƒo enyi ƒe alɔ̃dɔdɔ madzudzɔmadzudzɔe me hã. Taɖui xoxo esi wònyɔ, gake mewɔ nuku o elabena eno Johnnie Walker dzĩ ƒe aŋetu blibo kloe esime eya ɖeka bɔbɔ nɔ dzodoƒea ŋgɔ.
  
  "Le dziƒo ta!" Perdue do ɣli kpoo, ale be wòaganyɔ eƒe aƒelika aɖeke o, eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo ƒo ɖe kplɔ̃a dzi. Enye nusi to vovo kura be eƒe fafa nabu, vevietɔ le dɔ sue aɖe abe elektrɔnik-nutomemɔ̃ bɔbɔe aɖe, si tɔgbe wòbi ɖe eme xoxo esime wòxɔ ƒe wuiene ene ta. Eƒe nɔnɔme doviviti kple dzimagbɔɖi la tso ŋkeke ʋɛ mamlɛawo me, eye enya be ele be yealɔ̃ ɖe edzi be Nina gblẽ ɖe Sam gbɔ va ɖo ye dzi le nyateƒe me.
  
  Zi geɖe la, eƒe ga kple eƒe adzewɔwɔ ate ŋu axɔ lã ɖesiaɖe bɔbɔe, eye nusi ƒo wo katã ta la, Nina nɔ esi ƒe eve kple edzivɔ, eye ke hã ebu eŋu nu tsɛe eye wòbu le radar dzi evɔ meɖe fu nɛ be yeana wòanya be yele agbe o. Nuwɔna sia zu numame nɛ, eye ame akpa gãtɔ xɔe se be enye eƒe nuwɔna si me susu mele o ƒe akpa aɖe, gake fifia enya be esiae nye nu vevi gbãtɔ si gblẽ woƒe ƒomedodoa me. Ðeko dzedzemea do dziku nɛ wu, vevietɔ le esi wònya ɣemaɣi be eɖoe koŋ tsɔe de viviti me eye emegbe, le ƒoƒo si wua ame me la, ehee yi eƒe dzre si do ŋɔdzi nɛ wu ɖesiaɖe kple "Ɣe Yibɔ" sẽŋu la me vaseɖe fifia.
  
  Perdue ɖe eƒe ŋkumeɖoboloa eye wòtsɔe da ɖe ahadzraƒe sue si le egbɔ la dzi. Esi wòmiã ŋku vie la, etsɔ eƒe asibidɛ kple asibidɛ ƒo eƒe ŋɔti ƒe tɔdzisasrãa vie eye wòdze agbagba be yeaɖe yeƒe susu siwo tɔtɔ la ɖa eye yeatrɔ yeƒe ahɔhɔ̃a ayi mɔ̃ɖaŋununya ƒe nɔnɔme me. Zã la fa miamiamia, gake ya la na ati kukuawo bɔbɔ ɖe fesrea nu henɔ ƒoƒom abe avu si le agbagba dzem be yeage ɖe eme ene. Nane nɔ bebem le zã me le xɔ sue si me Perdue nɔ tegbee la godo vaseɖe esime wòwɔ ɖoɖo ɖe eƒe ʋuʋu si kplɔe ɖo ŋu.
  
  Esesẽ be woade vovototo atiwo ƒe alɔwo ƒoƒo madzudzɔmadzudzɔe si ahom la he vɛ kple safui gã aɖe ƒe ʋuʋu alo dzobibi ƒe ƒoƒo ɖe fesre aɖe dzi dome. Perdue tɔ be yeaɖo to. Zi geɖe la, menye ame si bua nuwo ŋu nyuie kura o, gake fifia esi wòɖo to eya ŋutɔ ƒe dzɔdzɔmeŋutete si nɔ tsitsim la, edze ŋgɔ dzikudodo vevie.
  
  Enya nyuie wu ŋkuléle ɖe nu ŋu, eyata ezã eƒe mɔ̃awo dometɔ ɖeka, si womedo kpɔ haɖe o, hafi si le eƒe xɔ gã si le Edinburgh me le viviti me. Enye ŋkutsala ƒomevi aɖe, si wogbugbɔ trɔ asi le hena taɖodzinu vovovowo wu be woaɖe adzɔge ɖa ko be woalé ŋku ɖe amesiwo menya naneke o ƒe nuwɔnawo ŋu nyuie. Infrared dɔwɔwɔ si me laser-ya dzĩ si ɖi dɔdzikpɔha ƒe tu tɔ le bliboe le eme, ke hã laser sia ate ŋu atso anyigba akpa gãtɔ le meta alafa ɖeka me. Ne Perdue ƒo switch aɖe ɖe eƒe asibidɛ te la, ete ŋu ɖo didiƒekpɔmɔ̃a be wòaxɔ dzoxɔxɔ ƒe dzesiwo, eyata togbɔ be mete ŋu kpɔa nu to gliwo me o hã la, ete ŋu dea dzesi amegbetɔ ƒe ŋutilã ƒe dzoxɔxɔ ɖesiaɖe ne ele ʋuʋum le eƒe atigliwo godo.
  
  Elia atrakpui enyi siwo le atrakpui gbadza si wowɔ hena ɣeyiɣi kpui aɖe si yi aƒea ƒe dzisasrã evelia dzi kaba eye wòtsɔ afɔkpodzi yi anyigba ƒe go kemɛ tututu dzi afisi wòate ŋu akpɔ dometsotso sue si me wòdo ƒome kple xɔtaxɔ si wotsɔ gbe tu ɖo la me. Esi wòtsɔ eƒe ɖusiŋku ɖo ŋkumeɖonua ŋu la, elé ŋku ɖe teƒe si le xɔa godo tututu ŋu, eye wònɔ ʋuʋum blewuu tso dzogoe ɖeka dzi yi dzogoe bubu dzi.
  
  Dzoxɔxɔtsoƒe ɖeka kolia si wòte ŋu de dzesii enye eƒe jeep ƒe mɔ̃. Ne menye ema o la, naneke meɖee fia be ŋɔdzi aɖe li enumake o. Esi wòtɔtɔ la, enɔ anyi ɖe afima vie henɔ ŋugble dem le eƒe sidzenu adelia yeye si ŋu wòke ɖo ŋu. Meda vo le nusiawo ŋu gbeɖe o. Vevietɔ le eƒe gododo kple futɔ siwo kuna nyitsɔ laa megbe la, esrɔ̃ alesi wòade dzesi ŋɔdzinu aɖe si gbɔna.
  
  Esi Perdue gaɖiɖi va ʋua ƒe dzisasrã gbãtɔ dzi la, etu ʋɔtru si kplɔa ame yia xɔ si le etame la eye wòti kpo to atrakpui etɔ̃ mamlɛawo dzi. Eɖiɖi sesĩe ɖe eƒe afɔwo dzi. Esi wòfɔ mo dzi la, ame aɖe nɔ anyi ɖe eƒe zikpui dzi. Ekpɔ amesi wònye dze sii enumake eye eƒe dzi tɔ. Afikae wòtso?
  
  Eƒe ŋku gã blɔawo dze abe ɖe wole dzo dam ene le hologram si le amadede vovovowo me ƒe kekeli si klẽna me, gake eto nɔnɔmetata la me kpɔe tẽ. Eƒe ame mamlɛawo bu ɖe vɔvɔliawo me.
  
  Egblɔ be: "Nyemesusui kpɔ be magakpɔ wò ake o," eye mete ŋu ɣla alesi wòwɔ nuku nɛ tso dzi me o.
  
  "Nyateƒee, mèwɔe o, David. Meda akɔ be nu ma ke dim nèle boŋ tsɔ wu be nàbu eƒe sesẽ ŋutɔŋutɔ ŋu," egblɔ. Gbe nyanyɛ ma dze abe ɖe wòwɔ nuku na Perdue ƒe to ene le ɣeyiɣi sia katã megbe.
  
  Eʋu yi egbɔ, gake vɔvɔliawo ɖu dzi eye woɣlae ɖee. Eƒe ŋkume ʋuʋu yi anyime eye wòdze eƒe nutata ƒe fliwo yome.
  
  "Wò axa ene si le tsatsam la mele ɖoɖo nu le afisia o, ènyaa?" - egblɔ abe ɖe naneke medzɔ o ene. Eƒe ŋku nɔ Perdue ƒe vodadaa ŋu eye wòzi ɖoɖoe togbɔ be ebia nya geɖe le nyati bubuwo ŋu, abe eƒe anyinɔnɔ le afima vaseɖe esime wòva ɖɔ vodada si wòde dzesii ɖo ene.
  
  Agatha Perdue si bɔ koe wònye.
  
  Agatha ƒe amenyenye, si nye nunyala si si amenyenye ƒe nɔnɔme siwo tsia dzi ɖe nu ŋu le si na nɔviaŋutsu vevi la dze abe ame tsɛ kura ene la nye nusi wòxɔ. Ne ame aɖe menya be yeƒe IQ si wɔ nuku o la, ate ŋu ada vo ŋutɔ be eƒe tagbɔ gblẽ le mɔ aɖe nu. To vovo na nɔviaŋutsu ƒe nunya zazã bubutɔe la, Agatha nɔ ɖaseɖigbalẽ xɔxɔ ƒe agbo nu esime eƒe susu nɔ kuxi aɖe si hiã egbɔkpɔnu ŋu.
  
  Eye le esia me la, venɔviawo to vovo kura tso wo nɔewo gbɔ. Perdue zã eƒe ŋutete le dzɔdzɔmeŋutinunya kple mɔ̃ɖaŋununya me dzidzedzetɔe tsɔ xɔ blema fiawo ƒe kesinɔnuwo kple ŋkɔ nyui le ehati agbalẽnyalawo dome. Gake Agata ya mede nubiala nu o ne wotsɔe sɔ kple nɔviaŋutsu. Le eƒe ɖokuiŋudzedze si medzea ame ŋu o ta, vaseɖe esime wòtrɔ zu ame si ƒe mo wɔ yaa kple ŋkubiã la, ɖeko ŋutsuwo kpɔnɛ be ewɔ nuku eye wòdoa vɔvɔ̃ na ame. Eƒe asixɔxɔdede eɖokui ŋu koŋue nɔ te ɖe vodada siwo wòkpɔ le ame bubuwo ƒe dɔwɔwɔ me agbagbadzedze aɖeke manɔmee ɖɔɖɔɖo dzi, eye esiae nye nusi gblẽa nu le eƒe ŋutete ŋu vevie ɣesiaɣi si wòdze agbagba be yeawɔ dɔ le dzɔdzɔmeŋusẽŋununya alo dzɔdzɔmeŋutinunya ƒe hoʋiʋli ƒe akpawo me.
  
  Mlɔeba la, Agatha va zu agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla, gake menye agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla dzro aɖe ko o, si woŋlɔ be le agbalẽwo ƒe xɔ kɔkɔwo kple nudzraɖoƒexɔwo ƒe kekeli si do viviti la dome. Eɖe ɖoƒe kɔkɔ didi aɖe fia nyateƒe, eye wòdze agbagba be yeazu nane si de ŋgɔ wu alesi yeƒe susuŋutinunya si tsi tre ɖe hadomenuwɔnawo ŋu gblɔe. Agatha ƒe akpa aɖe nye aɖaŋuɖola na asisi vovovo siwo nye kesinɔtɔwo, eye wo dometɔ akpa gãtɔ dea ga agbalẽ ɣaɣlawo kple vivimenuwɔwɔ siwo womate ŋu aƒo asa na o siwo va kpe ɖe blema agbalẽwo ƒe atsyɔ̃ɖonu dziŋɔwo ŋu me.
  
  Le ame siwo le abe woawo ene gome la, mamlɛtɔa nye nu yeye, menye naneke wu fetu le aɖuɖɔtoe ƒe hoʋiʋli ɣaɣla aɖe me o. Eƒe asisiwo dometɔ aɖeke meɖe ŋudzedzekpɔkpɔ vavãtɔ fia ɖe Xexeme Xoxoa alo agbalẽŋlɔla siwo ŋlɔa nudzɔdzɔ siwo ŋku yeyewo makpɔ gbeɖe o la ɖi kpɔ o. Ena eƒe tagbɔ gblẽ, gake mete ŋu gbe fetu si nye xexlẽdzesi ade si wòxɔ le vome o. Ema anye bometsitsi ko, aleke kee wòɖatsɔ eɖokui na be yealé agbalẽawo kple teƒe siwo wòkplɔ wo yi faa ƒe ŋutinya me vevienyenye me ɖe asi o.
  
  Dave Perdue lé ŋku ɖe kuxi si nɔvianyɔnu si doa dziku nɛ la he susu yi edzi la ŋu.
  
  Aleke hell wɔe be esia to ŋunye? Eye nukatae wòhiã be wòanɔ afisia atsɔ afiam? esusui, eye wòɖo kpɔɖeŋu aɖe, henɔ eƒe nuwɔna dom kpɔ le adzame le mɔ bubu ɖesiaɖe si wòwɔ le hologram la dzi me. Eƒe mo nɔ ƒuƒlu eye eƒe ŋkuwo meʋuʋu kura esi wònɔ eƒe ƒoƒoawo nu wum. Esia nye dzesi nyui aɖe. Ne eɖe hũ, eɖe abɔta, alo blu ɖe eta gɔ̃ hã la, anya be nusi wɔm wòle la gbem-ne míagblɔe bubui la, afia be ado alɔe le kɔkɔenyenye me le eya ŋutɔ ƒe mɔ nu.
  
  "Dzidzɔ kpɔm?" etsɔ dzideƒo bia, ɖeko wònɔ mɔ kpɔm be ake ɖe vodada bubu ŋu, gake ɖeko wòʋuʋu ta. Eƒe ŋkuwo ʋu mlɔeba abe ame dzɔdzɔe tɔ ene, eye Perdue se le eɖokui me be masɔmasɔa dzi ɖe kpɔtɔ.
  
  "Ekema nuka gbɔe menyi fe le amedzidzedze sia ŋu?" ebia esi wòyi be yeaxɔ aha sesẽ bubu tso yeƒe mɔzɔkplo me.
  
  Eɖe hũ be: "Oo, ameŋububutɔe abe alesi wònɔna ɖaa ene." "Meka ɖe edzi na wò, Dawid, nye nudede nyawo me sɔ ŋutɔ."
  
  Ekɔ whisky kplu ɖeka ɖe eɖokui me eye wòtsɔ aŋetu la nɛ.
  
  "Ẽ akpe na wò." Eɖo eŋu be: "Maxɔ ɖewo," eye wòbɔbɔ ɖe ŋgɔ, tsɔ eƒe asibidɛwo ƒo ƒu hetsɔ wo ƒu gbe ɖe eƒe ata dome. "Mehiã miaƒe kpekpeɖeŋu le nane me."
  
  Eƒe nyawo nɔ ɖiɖim le eƒe to me abe ahuhɔ̃e kakɛwo ene. Le dzoa ƒe ɖiɖi me la, Perdue trɔ be yeadze ŋgɔ nɔvianyɔnu, si ƒe amadede nye aŋɔ le dzimaxɔse ta.
  
  Egblɔ dzimagbɔɖitɔe be: "Oo, va, kple melodrama la." "Ðe wònye nusi gɔme womate ŋu ase o ale gbegbe be ɖewohĩ mahiã miaƒe kpekpeɖeŋua?"
  
  Perdue ɖo eŋu nɛ be: "Ao, menye nenema kura o," eye wòkɔ tsi si me kuxiwo le kplu ɖeka ɖe edzi. "Enye nusi gɔme womate ŋu ase o be èɖoe kplikpaa be yeabia."
  
  
  Ta 4 lia
  
  
  Sam ɣla eƒe ŋkuɖodzinyawo ɖe Nina. Medi be wòanya ame ŋutɔ ƒe nya deto mawo tɔgbe tso ye ŋu o, togbɔ be menya nusitae o hã. Edze ƒã be enya nusianu kloe tso eƒe ŋugbetɔ ƒe ku dziŋɔ si le dukɔwo dome aʋawɔhabɔbɔ aɖe si ƒe tatɔe nye Nina srɔ̃ xoxoa xɔlɔ̃ vevitɔ si me ŋu. Zi geɖe do ŋgɔ la, Nina fa konyi le kadodo si le esi kple ŋutsu dzimaxɔsetɔ si tɔ te Sam ƒe drɔ̃ewo le woƒe ʋukɔkɔɖimɔ dzi esime wòwu eƒe agbeme lɔlɔ̃a ŋutasesẽtɔe la ŋu. Gake dziku aɖe si le eƒe manyamanya me nɔ eƒe nuŋlɔɖiawo me, medi be Nina nakpɔe ɖa be exlẽ wo hã o, eye eyata eɖoe be yeaɣla wo ɖee.
  
  Gake fifia esi wonɔ lalam be Alexander natrɔ ava kple gbedasi aɖe si ku ɖe alesi woawɔ awɔ ɖeka kple aglãdzelawo ƒe ha ŋu la, Sam kpɔe be kuviawɔwɔ ƒe ɣeyiɣi sia le Russia ƒe kɔƒenutowo me le liƒoa ƒe dziehe gome anye ɣeyiɣi nyuitɔ si yeayi yeƒe ŋkuɖodzinyawo dzi.
  
  Alexander yi dzideƒotɔe, ɖewohĩ bometsitsitɔe, be yeaƒo nu kpli wo. Atsɔ eƒe kpekpeɖeŋu ana, kpakple Sam Cleave kple Ðɔkta Nina Gould, be woadze ŋgɔ Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa eye mlɔeba la, woadi mɔ aɖe si dzi woato aɖiɖi habɔbɔa ɖe anyi zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu. Ne aglãdzelawo mexɔ nyatakaka haɖe be wohe ɖe megbe le Black Sun ƒe ŋgɔnɔla la ɖeɖe le aboyo me le se nu ŋu o la, Alexander ɖoe be yeawɔ gbɔdzɔgbɔdzɔ sia si nɔ anyi ɣeyiɣi kpui aɖe le sededea ƒe dɔwɔnawo me ŋudɔ atsɔ aƒoe nyuie.
  
  Nina kpe ɖe Katya ŋu le nuɖaƒe, eye wòsrɔ̃ dumplings ɖaɖa.
  
  Ɣeaɖewoɣi esi Sam nɔ eƒe susuwo kple ŋkuɖodzinya vevesesewo ŋlɔm ɖe eƒe nuŋlɔɖigbalẽ si vuvu la me la, esea nyɔnu eveawo nɔ nu kom sesĩe. Esia akplɔe ɖo be woalɔ̃ ɖe Nina ƒe ŋutetemanɔamesi aɖe dzi, evɔ Katya ya agbe eƒe vodada siwo nye ŋukpe la.
  
  "Ènyo ŋutɔ..." Katya do ɣli, eye wòge ɖe eƒe zikpui dzi kple nukoko tso dzime be: "Na Scotlandtɔ! Gake míagawɔ Russiatɔ tso asiwò kokoko!"
  
  "Meke ɖi le eŋu, Katya. Magblɔ be mafia Highland haggis wɔwɔ wò, gake ne mato nyateƒe la, nye hã nyemebi ɖe eme tututu o!" Nina do nukoko sesĩe.
  
  Sam susui be esia katã ɖi azãɖuɖu akpa vie, esi wòtu nuŋlɔɖigbalẽa ƒe nutsyɔnu eye wòtsɔe de eƒe akplo me dedie kpe ɖe eƒe nuŋlɔti ŋu. Etso tso eƒe ati ɖeka ƒe aba dzi le amedzrodzeƒexɔ si me wònɔ kple Alexander me eye wòzɔ to xɔdɔme gbadzaa me eye wòɖiɖi to atrakpui kpuiawo dzi ɖo ta nuɖaƒea, afisi nyɔnuawo nɔ toɣliɖeɖe hem le dzomavɔ me le.
  
  "Kpᴐ! Sam! Mewɔ... oo... mewɔ batch blibo... tso geɖe mea? Nu geɖewo...?" eʋuʋu mo eye wòwɔ dzesi na Katya be wòakpe ɖe ye ŋu.
  
  "Dumplings-wo!" Katya do ɣli kple dzidzɔ, eye wòtsɔ eƒe asiwo fia amɔwɔ kple lã siwo kaka ɖe ati siwo wotsɔ ɖa nuɖakplɔ̃ dzi ƒe tɔtɔ.
  
  "Ele ale gbegbe!" Nina ko alɔgbɔnu.
  
  "Ðe mi nyɔnuviwo mu aha le vomea?" ebiae, eye nyɔnu dzetugbe eve siwo ƒe dzɔgbenyui wòkpɔ be wotsi wo gbɔ le afi aɖeke titina la do dzidzɔ nɛ. Ne ɖe wònye sɔdola si ƒe nukpɔsusu vɔ̃ɖiwo wu la, anye ne susu ƒoɖi aɖe anɔ eme, gake esi wònye Sam ta la, ɖeko wòdze anyi ɖe zikpui dzi henɔ Nina kpɔm wònɔ agbagba dzem be yeatso amɔwɔa nyuie.
  
  "Míemu aha o, Aƒetɔ Cleave. We"re just tipsy," Katya ɖe eme, eye wòtsɔ glass jam-go bɔbɔe aɖe si me tsi si me kɔ vɔ̃ɖi aɖe yɔ afã yɔ fũu la te ɖe Sam ŋu.
  
  "O!" - edo ɣli, tsɔ eƒe asiwo ƒu du to eƒe ɖa ɣi ɣiawo me be, "Mekpɔ esia kpɔ, eye esiae nye nusi mí Cleavetɔwo míayɔ be mɔ kpui si yi Slocherville. Kaka vie nam, akpe."
  
  "Kaba?" Katya bia, eye wòtɔtɔ ŋutɔŋutɔ. "Sam, gaƒoƒo ɖeka susɔ vaseɖe zãtitina!"
  
  "Ɛ̃! Míedze ahanono gɔme le 7 p.m.
  
  "Mègazu bometsila o!" Ewɔ nuku na Sam esi wòƒu du yi fesre suea gbɔ eye wòkpɔ be dziŋgɔli me kɔ akpa na nusi yeƒe gaƒoɖokui ɖe fia. "Mesusu be do ŋgɔ ŋutɔ eye ɖeko menɔ kuviatɔ zuzu, si di be madze aba dzi."
  
  Elé ŋku ɖe nyɔnu eve siwo to vovo abe zã kple keli ene, gake wodze tugbe abe evelia ene.
  
  Katya ƒe dzedzeme sɔ pɛpɛpɛ abe alesi Sam susui zi gbãtɔ ene le eƒe ŋkɔ ƒe ɖiɖi me, hafi wova ɖo agblea dzi zi gbãtɔ. Esi ŋku gã blɔwo nyrɔ ɖe ƒu ƒe ʋuʋudedi me eye eƒe nu keke eye eƒe nuyiwo yɔ fũ ta la, edze abe Russiatɔ ene. Eƒe ŋgonu ƒe ƒuwo dze ale gbegbe be vɔvɔli do ɖe mo nɛ le kekeli sesẽ si nɔ gegem tso dziƒo la te, eye eƒe ɖa dzɔdzɔe si le ɣie la ge ɖe eƒe abɔta kple ŋgonu.
  
  Esi wònye be eƒe ŋutilã le tsɛ eye wòkɔ ta la, ekɔ ɖe Scotland nyɔnuvi si ƒe ŋkuwo biã si te ɖe eŋu la ƒe nɔnɔme sue la dzi. Nina gaɖo eya ŋutɔ ƒe ɖa ƒe amadede ŋu mlɔeba, si nye aŋutiɖiɖi vivi si me kesinɔnuwo le si wòlɔ̃a eƒe mo nyrɔ ɖe eme ne ebɔbɔ nɔ edzi le Belgium. Sam ƒe dzi dze eme esi wòkpɔe be yeƒe ŋutigbalẽ si le ɣie la nu yi eye wògate ŋu ɖe eƒe akɔtadzesi dzeaniwo kple eƒe ŋutigbalẽ si biã la fia ake. Ɣeyiɣi si wòtsɔ nɔ adzɔge tso Ɣe Yibɔa ƒe asi me la da gbe le eŋu vie.
  
  Ðewohĩ dukɔa ƒe ya si le didiƒe ʋĩ tso Bruges gbɔe na wo ame evea siaa ƒe dzi dze eme, gake wose le wo ɖokui me be ŋusẽ gaɖo yewo ŋu wu eye yewoɖe dzi ɖi le yewoƒe Russiatɔwo ƒe nuto si me tsi le la me. Le afisia la, nusianu nɔ bɔbɔe wu sã, eye ameawo nye ameŋubula gake woƒe nya me sẽ. Menye aɖaŋudzedze alo seselelãme ƒe anyigbae nye esia o, eye Sam hã lɔ̃e nenema.
  
  Esi Sam nɔ ŋku lém ɖe gbadzaƒe gbadza siwo trɔ zu aŋutiɖiɖi le kekeli si le vɔvɔm me henɔ to ɖom modzakaɖeɖe si nɔ edzi yim le aƒea me kplii la, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ enɔ alesi Alexander le ŋu bum.
  
  Nusi ko Sam kple Nina nɔ mɔ kpɔm na koe nye be aglãdzela siwo le toa dzi la naka ɖe Alexander dzi eye womabui vodadatɔe be enye ŋkutsala o.
  
  
  * * * .
  
  
  "Ŋkutsalae nènye!" - Italytɔ aglãdzela si ƒe ŋutilã le ƒuƒlu la do ɣli, eye wònɔ zɔzɔm le goawo katã me dzigbɔɖitɔe ƒo xlã Alexander ƒe ŋutilã si le gbadzaa la. Esia na taɖuame dziŋɔ aɖe na Russiatɔa, eye ɖeko eƒe nɔnɔme si wòtrɔ ɖe tsileƒea dzi gagblẽ ɖe edzi.
  
  "Miɖo tom!" Alexander ɖe kuku zi alafa ɖeka. Eƒe tagbɔ nɔ gbagbãm esime ʋu nɔ sisim yi eƒe ŋkume ƒe megbe, eye vivivi la, eƒe afɔkpodziwo nɔ ŋɔdzi dom be yewoaʋuʋu le eƒe ŋutilã si nɔ ka ƒuƒlu kple kɔsɔkɔsɔ siwo wotsɔ bla ɖe gaxɔa ƒe dzisasrã si wotsɔ kpe wɔe ŋu la ƒe kpekpeme ta. "Ne ŋkutsalae menye la, nukatae mava afisia tututu? Nukatae mava afisia kple nyatakaka siwo akpe ɖe wò nya ŋu, wò bometsila fucking noodle?"
  
  Italytɔa mekpɔ ŋudzedze ɖe Alexander ƒe ameƒomevinyenye ƒe vlododo ŋu o eye ɖeko wògatsɔ Russiatɔ la ƒe ta gbugbɔ de tsikpetsi ƒe tsilele me, ale be eƒe aɖu koe susɔ ɖe etame. Eƒe dɔwɔhatiwo ko alɔgbɔnu le alesi Russiatɔa wɔ nui esime wonɔ anyi nɔ nu nom le agbo si ŋu wotu ga ɖo la godo.
  
  "Enyo wu be nànya nya si nàgblɔ ne ètrɔ gbɔ, stronzo! Wò agbe nɔ te ɖe pasta-ŋutsu sia dzi, eye gbebiame sia le nye ɣeyiɣi xɔm xoxo ɖe ahanono ta. Maɖe fu na wò be nànyrɔ, mawɔe!" - edo ɣli, eye wòdze klo ɖe tsileƒea xa ale be Russiatɔ si nyrɔ ɖe tsia me nate ŋu ase eƒe gbe.
  
  "Carlo, nukae nye kuxia?" Bern ƒo ka tso xɔdɔme si me wònɔ tetem ɖe eŋu la me. Kapita la gblɔ tẽ be: "Edze abe ètsi dzodzodzoe le dzɔdzɔme nu ene." Eƒe gbe nɔ sesẽm ɖe edzi esi wògogo agbo si wotsɔ aɖaka wɔe la. Ŋutsu eve mamlɛawo ƒe susu ʋuʋu esi wokpɔ kplɔla la, gake eʋuʋu asi na wo kple ɖekematsɔlemetɔe be yewoaɖe dzi ɖi.
  
  "Kapitan, bometsila sia gblɔ be nyatakaka siwo ate ŋu akpe ɖe mía ŋu le ye si, gake Russiatɔwo ƒe nuŋlɔɖiwo koe le esi, siwo dze abe aʋatsotɔwo ene na mí," Italytɔ la gblɔ esi Bern ʋu ameyibɔ ƒe agbo sesẽa be yeage ɖe gbebiameƒea, alo ne míagblɔe tututu la - na funyafunyawɔwɔa xɔ me.
  
  "Afikae eƒe agbalẽwo le?" bia ʋumefia, eye Carlo fia asi zikpui si dzi wòbla Russiatɔa ɖo gbã. Bern tsɔ ŋku ɖe liƒodzimɔzɔgbalẽvi kple dzesidegbalẽvi si wowɔ nyuie la ŋu. Meɖe eƒe ŋku ɖa le Russiagbe me nuŋɔŋlɔa ŋu o, egblɔ tufafatɔe be: "Carlo."
  
  "Si, capitano?"
  
  "Russiatɔa le tsi ƒum, Carlo. Netso."
  
  "Oo nye Mawu!" Carlo ti kpo hefɔ Alexander si nɔ gbɔgbɔm la. Russiatɔ si ƒo tsi la ƒo ya vevie, eye wòkɔ akɔta sesĩe hafi tsɔ tsi si sɔ gbɔ ɖe eƒe lãmeka me la ƒu gbe.
  
  "Alexander Arichenkov ƒe nya. Wò ŋkɔ ŋutɔŋutɔe?" Byrne bia eƒe amedzroa, gake emegbe ekpɔe be amea ƒe ŋkɔ mele vevie na woƒe ʋuʋu o. "Mesusu be mehiã o. Àku hafi zãtitina naɖo."
  
  Alexander nya be ele be yeatsɔ yeƒe nyaa ayi na yeƒe amegãwo hafi woagblẽ ye ɖe yeƒe funyafunyawɔla si ƒe susu mewɔa dɔ nyuie o la ƒe nublanuikpɔkpɔ te. Tsi gakpɔtɔ nɔ ƒoƒom ɖe eƒe ŋɔti megbe eye wòfiãa eƒe ŋɔti me mɔwo, si wɔe be manya wɔ kloe be wòaƒo nu o, gake eƒe agbe nɔ te ɖe edzi.
  
  "Kapitan, menye ŋkutsalae menye o. Medi be mava ge ɖe miaƒe dɔwɔƒea me, ema koe nye ema," Russiatɔ si me ka le la ƒo nu.
  
  Bern trɔ ɖe eƒe afɔkpodzi. "Eye nukatae nèdi be yeawɔ esia?" Ewɔ dzesi na Carlo be wòatsɔ nyatia ade tsileƒea gɔme.
  
  "Woɖe Renata le zi dzi!" Alexander do ɣli be. "Menɔ nugbeɖoɖo aɖe si wowɔ be woaɖe Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔ ƒe kplɔlawo ɖa la ƒe akpa aɖe, eye míekpɔ dzidzedze... ƒomevi aɖe."
  
  Bern do asi ɖe dzi be yeaxe mɔ na Italytɔ la be wòagawɔ eƒe sedede mamlɛtɔ dzi o.
  
  "Mehiã be nàwɔ funyafunyam o, ʋumefia. Meva afisia be mana nyatakakawo mi faa!" - Russiatɔ la ɖe eme. Carlo tsɔ fuléle nɔ ekpɔm dũu, eƒe asi nɔ ʋuʋum le xɔtunu si kpɔ ŋusẽ ɖe Alexander ƒe dzɔgbese dzi la dzi.
  
  "Le nyatakaka sia xɔxɔ ta, ɖe nèdi...?" - Bern bia nya sia. "Èdi be yeawɔ ɖeka kpli mía?"
  
  "Ɛ̃! Ɛ̃! Mía kple xɔ̃nye eve siwo hã le sisim le Ɣe Yibɔa nu. Míenya alesi míake ɖe ame siwo le ɖoƒe kɔkɔtɔ kekeake ŋu, eye esia tae wole agbagba dzem be yewoawu mí ɖo, ʋumefia," egblɔ kple ɣlidodo, eye wòse vevesese si wònye be wòake ɖe nya siwo sɔ ŋu esime tsi si le eƒe ŋɔti me gakpɔtɔ nɔ gbɔgbɔ sesẽm.
  
  "Afikae xɔ̃wò eve siawo le? Ðe wole bebem, Aƒetɔ Arichenkov?" Bern bia nya sia fewuɖutɔe.
  
  "Nye ɖeka koe va, ʋumefia, be makpɔe ɖa be nya siwo wogblɔna tso miaƒe habɔbɔa ŋu nye nyateƒe hã; Ðe nègale fefem kokokoa," Alexander ƒo nu le ɣlidodo me kabakaba. Bern dze klo ɖe egbɔ henɔ ŋku lém ɖe eŋu yi dzi kple anyime. Russiatɔa xɔ ƒe titina, kpuie eye eƒe ŋutigbalẽ le ɣie. Abi si le eƒe mo ƒe miame na wòdze abe aʋawɔla ene. Kapita si le megbe la tsɔ eƒe asibidɛ si fiaa nu la ƒu du to abi si le aɖabɛ dzĩ me fifia le Russiatɔ la ƒe ŋutigbalẽ si le ɣie, si xɔ dzo, eye wòfa la dzi.
  
  "Mele mɔ kpɔm be menye ʋufɔku alo nane gbɔe wòtso oa?" ebia Alexander be. Ŋutsu tsidzadzaa ƒe ŋku blɔ ɣiawo nɔ ʋu ƒom le nyaƒoɖeamenua ta eye wòsusɔ vie wòanyrɔ esi wònɔ ŋku lém ɖe ʋumefia la ŋu henɔ ta ʋuʋum.
  
  "Abi geɖe le ŋunye, ʋumefia. Eye wo dometɔ aɖeke menye afɔku aɖe me tsonu o, meka ɖe edzi na mi be ema. Tu, tu kple nyɔnu siwo ƒe nɔnɔme le dzo dam ƒe akpa gãtɔ," Alexander ɖo eŋu kple nuyi blɔ siwo le ʋuʋum.
  
  "Nyɔnuwo. Oo, ẽ, edzɔa dzi nam. Èɖi abe nye ƒomevi ene, xɔ̃nye," Bern ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ ŋkubiãnya aɖe kpɔ Carlo kpoo gake wòsesẽ, si na Alexander ƒe dzi dze eme vie. "Enyo, Aƒetɔ Arichenkov, mana ɖikekea ƒe viɖe wò. Mebe, menye lãwoe míele fu ɖem na o! " edo ɣli tsɔ do dzidzɔ na ŋutsu siwo nɔ eteƒe eye wodo ɣli sesĩe tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  
  Eye Dada Russia do gbe na wò, Alexander, eƒe gbe ememetɔ nɔ ɖiɖim le eƒe ta me. Mele mɔ kpɔm be nyemafɔ kuku o.
  
  Esi gbɔdzɔe si wòkpɔ be yemeku o la nɔ Alexander dzi le lãhawo ƒe ɣlidodo kple dzidzɔɣlidodowo dome la, eƒe ŋutilã ƒu kplakplakpla eye wòŋlɔ be.
  
  
  Ta 5 lia
  
  
  Ɣeyiɣi kpui aɖe do ŋgɔ na ŋdi ga eve la, Katya tsɔ eƒe agbalẽvi mamlɛtɔ da ɖe kplɔ̃a dzi.
  
  "Mele ʋuʋum ɖe anyi."
  
  Nina ko alɔgbɔnu fefetɔe, eye wòmiã eƒe asi ale be Sam nagate ŋu axlẽ eƒe mo si ƒe mo mekɔ o la o.
  
  "Mina míawɔe." Xɔe, Sam!" - Nina ko nu esi Katya gbugbɔ nu nɛ le ŋgonu. Emegbe Russiatɔ dzetugbe la gbugbɔ nu na Sam ƒe ta tame eye wònɔ ɣli dom le mɔ si womate ŋu ase o nu be, "Mamlɔ anyi. Sergei atrɔ tso eƒe dɔme kpuie."
  
  Sam ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ eƒe asi ɖo kplɔ̃a dzi be: "Zã nyui na wò, Katya." "Atsu kple asi eve".
  
  "Ha!" Nina do ɣli be. "Aƒe bliboa katã. Fe, zɔhɛ."
  
  Sam ƒo nu le ɣlidodo me eye wòɖe eƒe miame sox la be: "Damn." Strip poker ɖi nyuie wu vaseɖe esime wòva nya be nyɔnuawo bi ɖe eme wu alesi wòsusui le gɔmedzedzea me esime wòlɔ̃ be yeaƒoe. Le eƒe pantalon kpui kple sox ɖeka me la, eʋuʋu le kplɔ̃a ŋu.
  
  "Ènya be ametafatafae esia nye eye esi nèmu aha ta koe míeɖe mɔ nɛ. Anye nu dziŋɔ na mí be míawɔ wò viɖe, alo?" eƒo nuƒo nɛ, eye ƒã hafi wòte ŋu lé eɖokui. Sam di be yeako nu, gake medi be yeagblẽ ɣeyiɣia me eye yeado yeƒe slouch nublanuitɔ nyuitɔ kekeake o.
  
  "Akpe na wò be nènyo dɔme alea gbegbe. Nyɔnu dzeameŋu ʋɛ aɖewo koe susɔ le ɣletinyigba sia dzi le ŋkeke siawo me," egblɔe kple modzakaɖeɖe si dze ƒã.
  
  Nina lɔ̃ ɖe edzi be: "Enyo," eye wòkɔ ɣletivimefakaka ƒe ze evelia ɖe eƒe kplu me. Gake tsi ʋee aɖewo ko, ɖeko wokɔ ɖe glass la gɔme le kɔnu manɔmee, eye woɖo kpe edzi, si wɔ nuku nɛ ŋutɔ, be zãa ƒe modzakaɖeɖe kple fefewo va wu enu vividoɖeameŋutɔe. "Eye esi melɔ̃ wò ta koe meɖe mɔ na wò be nàble."
  
  Mawu, medi be eƒe susu nanɔ nu ŋu esi wògblɔ nya ma, Sam di vevie esi Nina tsɔ eƒe mo kplu ɖe asiwo me. Eƒe ami ʋeʋĩ ƒe ʋeʋẽ fafɛa tsaka kple gbɔgbɔ siwo woɖe tso tsi me ƒe amedzidzedze si me aɖi le esime wònɔ nugbugbɔ vivi aɖe tem ɖe eƒe nuyiwo ŋu.
  
  Egblɔ be: "Va mlɔ anyi kplim," eye wòkplɔ Scotlandtɔ si ƒe nɔnɔme le abe Y ene si wɔ nuku la do goe le nuɖaƒea esime wònɔ eƒe awuwo ƒom ƒu kutrikukutɔe esime wònɔ dodom. Sam megblɔ nya aɖeke o. Esusu be yele Nina kplɔm yina eƒe xɔ me be yeakpɔ egbɔ be meɖiɖi gã aɖe le atrakpuiawo dzi o, gake esi woge ɖe eƒe xɔ sue si le dzogoe si dzi ame mamlɛawo gbɔ le la me la, edo ʋɔa ɖe wo megbe.
  
  "Nu ka wɔm nèle?" ebia esi wòkpɔ Sam wònɔ agbagba dzem be yeahe eƒe jeans, eye wotsɔ eƒe awudziwui ƒu gbe ɖe eƒe abɔta.
  
  "Mele fu ɖem na tsikpe, Nina. Ðeko nàna sɛkɛnd ɖeka nam," eɖo eŋu, eye wònɔ avu wɔm kple zip la vevie.
  
  Nina ƒe asibidɛ tsɛawo tu ɖe eƒe asi siwo nɔ ʋuʋum la dzi. Etsɔ eƒe asi de eƒe jeans me, eye wògahe akɔbli zip-aɖuawo ɖe wo nɔewo ŋu ake. Sam tsikpe, eye eƒe asikaka eŋu wɔ dɔ ɖe edzi. Emiã ŋku le eɖokui si eye wòse le eɖokui me be eƒe nuyi falɛfalɛ siwo me dzo le la te ɖe etɔ ŋu.
  
  Etutui ɖe eƒe aba dzi eye wòtsi akaɖia.
  
  "Nina, èmu aha, nyɔnuvi. Mègawɔ naneke si ave wò le ŋdi me o," exlɔ̃ nu, abe adzɔgbeɖeɖe ene. Le nyateƒe me la, edi vevie ale gbegbe be ate ŋu agbã.
  
  Egblɔ be: "Nusi ko wòate ɖe dzinyee nye be ele be mawɔ esia kpoo," eye eƒe gbe nɔ ɖiɖim nukutɔe le viviti me.
  
  Ete ŋu sea eƒe afɔkpawo ƒoƒo ɖe axadzi eye emegbe zikpui la nɔ ʋuʋum yi abatia ƒe miame. Sam se le eɖokui me be edze ye dzi, eye wòtsɔ eƒe kpekpeme gbã eƒe vidzinuwo le mɔ gbegblẽ nu.
  
  "Le dzigbɔɖi me!" - eƒo nu kple hũɖeɖe. "Mehiã wo!"
  
  Egbugbɔ nu nɛ dzonɔamemetɔe hafi wòte ŋu ɖo eŋu be: "Nye hã." Sam dze agbagba be yemaɖe dzi ɖi o esi Nina nɔ eƒe ŋutilã suea tem ɖe eŋu, henɔ gbɔgbɔm ɖe eƒe kɔ dzi. Egbɔ fũ esi eƒe ŋutigbalẽ si le dzo dam, si le amama la ka asi eŋu, eye vuvɔ gakpɔtɔ nɔ eŋu le poker si wòtsɔ awudziwui manɔmee gaƒoƒo eve ta.
  
  "Ènya be melɔ̃ wò, alo?" - egblɔ le ɣlidodo me. Sam ƒe ŋkuwo trɔ ɖe megbe le dzidzɔkpɔkpɔ si melɔ̃na o me esi wòse nya mawo, gake aha sesẽ si kpe ɖe gbeɖiɖi ɖesiaɖe ŋu gblẽ eƒe dzidzɔkpɔkpɔ me.
  
  Eka ɖe edzi nɛ be: "Ẽ, menyae."
  
  Sam ɖe mɔ nɛ ɖokuitɔdiditɔe be wòaɖu eƒe ŋutilã dzi faa. Enya be yease fɔɖiɖi le ye ɖokui me le esia ta emegbe, gake fifia ya la, egblɔ na eɖokui be yele nusi dim yele la nam; be dzɔgbenyuitɔ si xɔ eƒe didi vevie la koe wònye.
  
  Katya medɔ alɔ̃ o. Eƒe ʋɔtrua ʋu blewuu esi Nina dze hũɖeɖe gɔme, eye Sam dze agbagba be yeatsɔ nugbugbɔ deto ana Nina nazi ɖoɖoe, kple mɔkpɔkpɔ be womaɖe fu na yeƒe aƒenɔ o. Gake le esiawo katã dome la, maɖe asi le eŋu ne Katya zɔ yi xɔa me, si akaɖia eye wògblɔ be yeawɔ ɖeka kplii gɔ̃ hã o - zi alesi Nina ƒe susu le eya ŋutɔ ƒe nyawo ŋu ko. Eƒe asiwo nɔ asi lilim eƒe akɔta eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒu du to abi ɖeka alo eve siwo dometɔ ɖesiaɖe dzi wòte ŋu ɖo ŋku nusi gbɔ wòtso dzi.
  
  Enɔ afima. Tso esime wodo go la, woƒe agbe va nɔ tsatsam le afɔku ƒe vudo doviviti aɖe si nuwuwu meli na o me le mɔ si dzi womate ŋu aɖu o nu, eye Sam nɔ eɖokui biam be ɣekaɣie yewoaɖo anyigba sesẽ si me tsi mele o dzi. Gake metsɔ ɖeke le eme o, nu vevitɔe nye be wodze anyi ɖekae. Le mɔ aɖe nu, esi Nina nɔ eƒe axadzi ta la, Sam se le eɖokui me be yele dedie, le ku ƒe asi me gɔ̃ hã. Eye fifia esi wòva le eƒe akɔnu le afisia tututu la, eƒe susu nɔ eya kple eya ɖeɖeko ŋu ɣeyiɣi kpui aɖe; ese le eɖokui me be yemate ŋu aɖu ye dzi o, yemate ŋu aka asi ye ŋu o.
  
  Katya ƒe afɔtoƒewo tso nuɖaƒea, afisi wònɔ ʋɔa ʋum na Sergei le. Le ɖiɖiɖeme kpui aɖe megbe la, Sam se woƒe dzeɖoɖo si me mekɔ o, si gɔme mete ŋu se le mɔ aɖeke nu o. Eda akpe ɖe woƒe dzeɖoɖo le nuɖaƒea ta ale be wòate ŋu ase vivi na Nina ƒe dzidzɔɣlidodo si nu metsi o esime wònɔ eŋu tem ɖe gli si le fesrea te ŋu.
  
  Le aɖabaƒoƒo atɔ̃ megbe la, nuɖaƒea ƒe ʋɔtru tu. Sam ɖo to gbeɖiɖiawo ƒe mɔfiame. Afɔkpa kpekpewo kplɔ Katya ƒe afɔɖeɖe dzeani la ɖo yi xɔdɔme gã la me, gake ʋɔtrua meganɔ ɣli dom o. Sergei zi ɖoɖoe, gake Katya gblɔ nya aɖe eye emegbe wòƒo Nina ƒe ʋɔa nyuie, eye menya be Sam le ye gbɔ o.
  
  "Nina, ɖe mate ŋu age ɖe emea?" - ebiae kɔte tso ʋɔtrua ƒe akpa kemɛ.
  
  Sam bɔbɔ nɔ anyi, henɔ klalo be yealé yeƒe jeans, gake le viviti me la, menya afisi Nina tsɔe ƒu gbe ɖo o. Nina ƒe susu menɔ eŋu o. Eƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzodzroa ɖe ɖeɖiteameŋu si aha sesẽa he vɛ zã bliboa katã la ɖa, eye eƒe ŋutilã xɔdzo si le ƒuƒlu la te ɖe eŋu dzidzɔtɔe, eye meʋãna o abe ame kuku ene. Katya gaƒo ʋɔa ake be: "Nina, ehiã be maƒo nu kpli wò, taflatse? Taflatsɛ!"
  
  Sam blu ɖe eta.
  
  Nubiabia si nɔ ʋɔtrua ƒe akpa kemɛ la ɖi nya si te tɔ ɖe edzi akpa, eye wòvɔ̃ kloe.
  
  Oo, yi dzomavɔ me le nusianu me! Eyata meƒo Nina. Aleke kee wòɖale o, nukae wòaɖe vi? Ɣeyiɣi ʋɛ aɖewo koe su esi wòahe eƒe jeans esi ʋɔtrua ƒe nugbɔ trɔ.
  
  "Hey nukae le edzi yim?" Sam biae fɔmaɖimaɖitɔe esi wòdo to ʋɔtru si le ʋuʋu ɖi ƒe do viviti la me. Le Katya ƒe asi te la, ʋɔtrua tɔ zi ɖeka esi Sam te eƒe afɔ ɖe eŋu tso megbe.
  
  "KU ƉE!" eʋuʋu, eƒe mo wɔ yaa be yekpɔ mo si mesɔ o. "Mesusu be Nina le afisia."
  
  "Ele nenema. Eƒe susu bu. Nɔviŋutsu siawo katã siwo tsi le aƒeme la ƒo eƒe kposɔ," eɖo eŋu kple nukoko si ŋu kpe le, gake edze abe ɖe wòwɔ nuku na Katya ene o. Le nyateƒe me la, edze abe vɔvɔ̃ ɖoe ŋutɔ ene.
  
  "Sam, ɖeko nàdo awu. Nyɔ Ðɔkta Gould eye nàva kpli mí," Sergei gblɔe vɔ̃ɖitɔe.
  
  "Nukae dzɔ? Nina mu aha abe dzomavɔ ene eye edze abe mafɔ o vaseɖe ʋɔnudrɔ̃gbe ene," Sam gblɔ na Sergei vevie wu, gake eganɔ agbagba dzem kokoko be yeaƒoe.
  
  "Mawu, ɣeyiɣi mele mía si na nya ƒaƒã sia o!" - ŋutsua do ɣli tso srɔ̃tɔawo megbe. "Makarov" do ɖe Katya ƒe ta gbɔ, eye eƒe asibidɛ te ʋua ƒe ʋuƒoa.
  
  Zi edzi!
  
  Tudala la xlɔ̃ nu be: "Klik si kplɔe ɖo la anye lead, zɔhɛ."
  
  Sergei dze avifafa gɔme, eye wònɔ nu ƒom na ŋutsu siwo nɔ tsitre ɖe megbe nɛ henɔ kuku ɖem ɖe srɔ̃a ƒe agbe ta la tagbɔsesẽtɔe. Katya tsɔ eƒe asiwo tsyɔ mo eye wòdze klo le dzidziƒoame ta. Le nusiwo Sam ƒo ƒu nu la, menye Sergei ƒe dɔwɔhatiwoe wonye abe alesi wòsusui gbã ene o. Togbɔ be mese Russiagbe gɔme o hã la, eƒo nya ta tso woƒe gbeɖiɖi me be wotsɔa ɖe le eme vevie be yewoawu wo katã ne yenyɔ Nina heyi kpli wo o. Esi Sam kpɔe be nyaʋiʋlia le sesẽm ɖe edzi afɔkutɔe la, ekɔ eƒe asiwo ɖe dzi hedo go le xɔa me.
  
  "Nu nyui nyui aɖe." Míayi kpli wò. Ðeko nàgblɔ nusi le edzi yim nam eye manyɔ Ðɔkta Gould," eka ɖe edzi na gbevuvi ene siwo ƒe dzedzeme do dziku la.
  
  Sergei kpla asi kɔ na srɔ̃a si nɔ avi fam eye wòkpɔ eta.
  
  "Nye ŋkɔe nye Bodo. Ele be maxɔe ase be mia kple Ðɔkta Gould miekplɔ ŋutsu aɖe si ŋkɔe nye Alexander Arichenkov ɖo yi míaƒe anyigba dzeani la dzi," tudala la bia Sam.
  
  "Amekae di be yeanya?" Sam ƒo nu kple ɣli.
  
  Bodo tsɔ eƒe tu la ƒoe eye wòɖo ta atsu kple asi siwo nɔ vɔvɔ̃m la dzi.
  
  "Ɛ̃!" Sam do ɣli, eye wòdo asi ɖa ɖe Bodo ŋu. "Yesu, àte ŋu aɖe dzi ɖia? Nyemegale sisim o. Fia asi nu fiƒodea ɖe ŋunye ne ehiã be nàsrɔ̃ tudada le zãtitina!"
  
  Franseawo ƒe gbevuvi la ɖiɖi eƒe aʋawɔnua ɖe anyi esime eƒe zɔhɛwo lé wo tɔ ɖe asi le dzadzraɖoɖi. Sam mi nu sesĩe eye wòbu Nina, amesi menya nusi nɔ edzi yim o la ŋu. Ete ɖe edzi be yeɖo kpe eƒe anyinɔnɔ le afima dzi, gake ne ɖe amedzidzela siawo ke ɖe eŋu la, anye ne wowu Nina kple Strenkov ƒomea eye woatsɔ eƒe bɔlwo ahee ɖe gota be gbemelãwo navuvui.
  
  Bodo de se be: "Nyɔ nyɔnua, Aƒetɔ Cleave."
  
  "Enyo. Ðeko...ɖeko nàɖe dzi ɖi, enyo?" Sam ʋuʋu ta tsɔ tsɔ eɖokui na esi wòtrɔ yi xɔ doviviti la me blewuu.
  
  Bodo gblɔ sesĩe be: "Akaɖia le bibim, ʋɔtrua le ʋuʋu ɖi." Sam menɔ Nina dede afɔku me kple eƒe nunyanya o, eyata ɖeko wòlɔ̃ eye wòsi akaɖia, eye wòda akpe be yetsyɔ Nina dzi hafi ʋu ʋɔa na Katya. Medi be yeakpɔ nusi lã siawo awɔ na nyɔnu amama si menya naneke o ne ebɔbɔ ɖe aba dzi xoxo la le susu me o.
  
  Eƒe ame sue la mekɔ avɔ si dzi wòmlɔ ɖe eƒe akɔta la ɖe dzi kura o, eƒe nu ʋu le ahamumu ƒe alɔ̃dɔdɔ me. Sam lé fui be ele be yeagblẽ ŋkekenyui wɔnuku sia tɔgbe me, gake woƒe agbe nɔ te ɖe eƒe nyɔnyrɔ̃ dzi.
  
  Egblɔ sesĩe ŋutɔ esi wòbɔbɔ ɖe edzi be: "Nina," henɔ agbagba dzem be yeakpɔ eta tso nuwɔwɔ vɔ̃ɖi siwo nɔ xɔxlɔ̃m le ʋɔtrua nu esime wo dometɔ ɖeka lé aƒetɔwo ɖe asi la si me. "Nina, nyɔ."
  
  "Le Mawu ƒe lɔlɔ̃ ta la, tsi fucking light la. Nye ta le wuyem xoxo, Sam!" eƒo nu kple ɣli eye wòtrɔ ɖe eƒe axadzi. Eɖe ŋku ɖe ŋutsu siwo le ʋɔtrua nu la ŋu kaba, eye ɖeko wonɔ ŋku lém ɖe eŋu kple movidzɔdzɔ, henɔ agbagba dzem be yewoakpɔ nyɔnu si le alɔ̃ dɔm si ate ŋu ado ŋukpe ƒudzidela la.
  
  "Nina! Nina, ele be míafɔ ado awu fifia! Èse egɔmea?" Sam ƒoe ɖe enu, eye wòʋuʋui kple asi kpekpe aɖe, gake ɖeko wòblu mo hetutui ɖa. Bodo de nu nyaa me tso afi aɖeke eye wòƒo Nina ƒe mo sesĩe ale gbegbe be eƒe ƒoƒoea ʋu enumake.
  
  "Tso!" - edo ɣli. Eƒe gbe fafɛ ƒe ɣlidodo si na tome tsi kple vevesese sesẽ si wòse le eƒe atamkaka me la na Nina ƒe mo wɔ yaa, eye wòna eƒe susu dze akɔ anyi abe ahuhɔ̃e ene. Ebɔbɔ nɔ anyi, etɔtɔ eye wòdo dziku vevie. Esi wònɔ asi ʋuʋum ɖe Fransetɔa ŋu la, edo ɣli be: "Amekae nèsusu be yenye?"
  
  "Nina! Ao!" Sam do ɣli, esi wònɔ vɔvɔ̃m be ɖeko wòxɔ tu teti koe nye ema.
  
  Bodo lé eƒe asi eye wòtsɔ eƒe asi ƒe megbe ƒoe. Sam ƒu du yi ŋgɔ, eye wòbla Fransetɔ kɔkɔ la ɖe nudzraɖoƒe si le gli ŋu la ŋu. Etsɔ ɖusime kɔsɔkɔsɔ etɔ̃ da ɖe Bodo ƒe ŋgonu, eye wòse le eɖokui me be ye ŋutɔ yeƒe abɔta trɔna ɖe megbe le ƒoƒo ɖesiaɖe me.
  
  "Mègatsɔ dzideƒo aƒo nyɔnu le ŋkunyeme gbeɖe o, wò gbeɖuɖɔ kakɛ!" - edo ɣli, eye wònɔ dzo dam kple dziku.
  
  Elé Bodo ƒe towo eye wòtsɔ eƒe ta megbe ƒo ɖe anyigba sesĩe, gake hafi wòate ŋu aƒoe zi evelia la, Bodo lé Sam nenema ke.
  
  "Ðe Scotland dzroa wòa?" Bodo ko nu to aɖu siwo me ʋu le me eye wòhe Sam ƒe ta yi etɔ gbɔ, eye wògblɔ taƒoƒo si gbɔdzɔ si na Sam tsi dzodzodzoe enumake. "Woyɔe be Glasgow nugbugbɔ... ŋutsuvi!"
  
  Ŋutsuawo do ɣli kple nukoko esi Katya nɔ wo me ƒom be yeakpe ɖe Nina ŋu. Ʋu nɔ dodom le Nina ƒe ŋɔti me eye abi gã aɖe nɔ eƒe mo, gake edo dziku eye eƒe susu tɔtɔ ale gbegbe be eva hiã be Katya nalé ŋutinyaŋlɔla sue la. Esi Nina ɖe fiƒode ƒe tɔsisi aɖe kple ku si gbɔna kpuie ƒe ŋugbedodowo ɖe go le Bodo la, eƒo eƒe aɖuwo esime Katya tsɔ awu ʋlaya tsyɔ edzi eye wòkpla asi kɔ nɛ sesĩe be yeana yeƒe dzi nadze eme, hena wo katã ƒe viɖe.
  
  "Gblẽe ɖi, Nina. Na wòayi," Katya gblɔ le Nina ƒe to me, eye wòlée sesĩe ale gbegbe be ŋutsuawo mete ŋu se woƒe nyawo o.
  
  "Mawui fucking. Meka atam na Mawu, aku le ɣeyiɣi si me mɔnukpɔkpɔ su asinye," Nina ko alɔgbɔnu ɖe Katya ƒe kɔ me esime Russia nyɔnua lée ɖe te.
  
  "Mɔnukpɔkpɔ asu asiwò, gake gbã la, ele be nàtsi agbe le esia me, enyoa? Menya be èle ewu ge, lɔlɔ̃tɔ. Ðeko nànɔ agbe elabena..." Katya ka ɖe edzi nɛ. Eƒe ŋku siwo aɖatsi yɔ fũu la nɔ ŋku lém ɖe Bodo ŋu to Nina ƒe taɖa ƒe kawo me. "Nyɔnu kukuwo mate ŋu awu ame o."
  
  
  Ta 6 lia
  
  
  Hard drive sue aɖe nɔ Agatha si si wòzãna na nɔnɔme kpata ɖesiaɖe si wòahiã ne ele mɔ zɔm. Etsɔe do ka kple Purdue ƒe modem, eye le bɔbɔe bliboe me la, exɔ gaƒoƒo ade pɛ ko hafi wòte ŋu wɔ kɔmpiutadziɖoɖowo ƒe asitɔtrɔ ƒe mɔnu aɖe si dzi wòtsɔ ge ɖe Black Sun ƒe ganyawo ŋuti nyatakakadzraɖoƒe si womate ŋu akpɔ tsã o la me. Nɔviaŋutsu nɔ anyi ɖe egbɔ kpoo le ŋdi kanya si vuvɔ nɔ wɔwɔm la, eye wòlé kɔfi dzodzoe kplu ɖeka ɖe asi sesĩe. Ame ʋɛ aɖewo koe ate ŋu awɔ nuku na Perdue kokoko le woƒe mɔ̃ɖaŋununya me nunya ta, gake ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be nɔvianyɔnu gakpɔtɔ te ŋu gblẽe ɖi le vɔvɔ̃ me.
  
  Menye ɖe wònya nu geɖe wu eya o, gake le mɔ aɖe nu la, elɔ̃na faa wu be yeazã sidzedze si le wo ame evea siaa si, evɔ eya hã ŋea aɖaba ƒua eƒe mɔli siwo wòlé ɖe susu me dometɔ aɖewo dzi ɣesiaɣi, si zinɛ dzi be wòatsa ŋku le eƒe ahɔhɔ̃ ƒe ŋkuɖodzinyawo me zi geɖe, abe ɖe wòbu ene luʋɔ̃ Enye ɣeyiɣi mawo dometɔ ɖeka si na wòke ɖi etsɔ ƒe nugbeɖoɖoa, eye esia tae Agatha te ŋu ke ɖe ɖoɖo siwo bu ŋu bɔbɔe alea gbegbe ɖo.
  
  Fifia enɔ nu ŋlɔm le kekeli ƒe duƒuƒu nu. Ƒã hafi Perdue te ŋu xlẽa kɔpi siwo wòŋlɔ ɖe ɖoɖoa me.
  
  "Nuka wɔm le anyigba dzi?" ebia nya sia.
  
  "Gblɔ xɔ̃wò eve siawo ŋuti nyatakakawo nam ake. Mahiã ID xexlẽdzesiwo kple megbeŋkɔwo, fifia. Tso! Le afima. Ètsɔe da ɖe afima," enɔ tsa ɖim, eye wònɔ eƒe asibidɛ si fiaa nu la ƒom be yeafia asi abe ɖe wòle eƒe ŋkɔ ŋlɔm le yame ene. Nukunu ka gbegbee nye si wònye. Perdue ŋlɔ alesi eƒe agbenɔnɔ ate ŋu anye nukokoe be. Ezɔ yi awudzraɖoƒe si wòfia asi nu le eye wòhe agbalẽdzraɖoƒe eve siwo me wòdzra Sam kple Nina ƒe nuŋlɔɖiwo ɖo tso esime wòzã wo zi gbãtɔ tsɔ kpe ɖe eŋu le eƒe mɔzɔzɔ yi Antarctica be yeadi Wolfenstein Tsikpeƒe si ŋu nya wogblɔna le xotutu me la do goe.
  
  "Ðe nu siawo dometɔ aɖewo hã ate ŋu anɔ asinyea?" ebia, eye wòxɔ pepaawo le esi.
  
  "Nya ka ƒomevie?" ebia nya sia.
  
  "Enye... Dude, nu ma si nètsɔa sukli kple notsi wɔna..."
  
  "Kɔfi?" - Mebiae be. ebiae, eye eƒe mo wɔ yaa. "Agatha, ènya nusi kɔfi nye."
  
  "Menya fucking. Ðeko nya la do le nye ta me esime kɔpi siawo katã nɔ nye ahɔhɔ̃ ƒe dɔwɔwɔwo me tom. Abe ɖe glitches mele ŋuwò ɣeaɖewoɣi o ene," she snapped.
  
  "OK OK." Maɖa nusiawo dometɔ aɖewo na wò. Nuka wɔm nèle kple Nina kple Sam ƒe nyatakakawo, ɖe mate ŋu atsɔ dzideƒo abia?" Perdu yɔ tso cappuccino-mɔ̃ si le eƒe kplɔ̃a megbe la me.
  
  "Mele woƒe gadzraɖoƒewo ɖem le tsikpe me, David. Eko alɔgbɔnu henɔ licorice-ti aɖe ɖum be: "Mele Black Sun ƒe gadzraɖoƒea ge ɖe eme."
  
  Perdue ƒe alɔ̃dɔdɔ kloe. Eƒu du yi nɔvianyɔnu vevi la gbɔ be yeakpɔ nusi wɔm wòle le screen la dzi.
  
  "Ðe susu megale ŋuwò o, Agatha? Ðe dedienɔnɔ kple mɔ̃ɖaŋununya ƒe ɣlidodo ƒe mɔ̃ gbogbo siwo le ame siawo si le xexeame godoo la ŋuti susu aɖe le asiwòa?" eɖe ta le vɔvɔ̃ ta, si nye nuwɔna bubu si Dave Perdue maɖe afia gbeɖe o vaseɖe fifia.
  
  Agatha tsɔ dzitsitsi kpɔe. "Aleke nàwɔ nui ɖe wò bitchiness ƒe amedzidzedze ŋu... hmm," egblɔ tufafatɔe to akpɔnɔ yibɔ si le eƒe aɖuwo dome la me. "Gbã la, woƒe serverwo, ne nyemeda vo o la, wowɔ ɖoɖo ɖe wo ŋu eye wotsɔ dzodoƒe ɖo wo ŋu kple... wò... huh?"
  
  Perdue ʋuʋu ta kple tamebubu be: "Ẽ?"
  
  Egblɔ be: "Eye ame ɖeka koe nya alesi nàge ɖe wò dɔwɔɖoɖowo me, elabena ame ɖeka koe nya alesi nèwɔa kɔpi, nutome sue kple subserver siwo nèzãna."
  
  Eɖe hũ kple gbɔdzɔe aɖe be: "Wò," eye wòbɔbɔ nɔ anyi nyuie abe ʋukula si tsi dzodzodzoe le megbezikpui dzi ene.
  
  "Esɔ." Ewo fia asi Gryffindor," egblɔ fewuɖutɔe.
  
  Perdue ka mo nɛ be: "Mehiã be woawɔ melodrama o," gake eƒe nuyiwo ƒo tititi wòzu alɔgbɔnukoko esi wòyi ɖawu eƒe kɔfi nu.
  
  Agatha ɖu fewu le eŋu be: "Anyo be nàxɔ wò ŋutɔ wò aɖaŋuɖoɖo, amegãxi."
  
  "To mɔ sia dzi la, womade dzesi wò le server veviawo dzi o. Ele be nàna nudzodzoea nayi edzi," edo susua ɖa kple alɔgbɔnukoko vɔ̃ɖi abe Perdue xoxoa tɔ ene.
  
  "Ele be mawɔe!" Eko nu. "Gake gbã la, mina míatrɔ xɔ̃wòwo ayi woƒe nɔnɔme xoxoawo gbɔ. Esia nye nusiwo wogbugbɔ dzra ɖo la dometɔ ɖeka. Emegbe míagage ɖe wo me ake ne míetrɔ tso Russia eye míage ɖe woƒe gakɔntawo me. Togbɔ be woƒe kplɔlanyenye le agakpemɔ dzi hã la, ele be woƒe ganyawo ƒe ƒoƒo nana woakpɔ gaxɔ me fuck si wodze na nyuie. bɔbɔ ɖe anyi, Ɣe Yibɔ! Boner le Daɖia Agatha si!" edzi ha fefetɔe, eye wòlé licorice la ɖe eƒe aɖuwo dome abe ɖe wòle Metal Gear Solid ƒom ene.
  
  Perdue do ɣli kple nukoko kpe ɖe nɔvianyɔnu si nye ame manyanu ŋu. Enye amesi tea ɖeɖi ame ŋu kple nuɖuɖu godoo.
  
  Ewu eƒe amedzidzedzea nu. "Megblẽ scrambler aɖe ɖi be wòana woƒe dzoxɔxɔdzidzenuwo nawɔ dɔ o."
  
  "Enyo".
  
  Dave Perdue kpɔ nɔvianyɔnu zi mamlɛtɔ le ƒe 1996 ƒe dzomeŋɔli le Congo ƒe dzigbe tawo ƒe nuto me. Egakpea ŋu vie ɣemaɣi, eye kesinɔnu si le esi fifia ƒe akpa ewolia menɔ esi o.
  
  Agatha kple David Perdue kplɔ ƒometɔ aɖe si le didiƒe ʋĩ ɖo be yewoasrɔ̃ nu vi aɖe tso nusi ƒomea yɔ be "dekɔnu" la ŋu. Nublanuitɔe la, wo dometɔ aɖeke mewɔ ɖeka kple wo fofo tɔgbuiyɔvi ƒe didi vevie be yeade adelã o, gake togbɔ be wolé fu ame tsitsia kpɔkpɔ wòawu sɔwo ɖe eƒe nyiɖusitsatsa si mele se nu o ta hã la, mɔnu aɖeke menɔ wo si si dzi woato adzo le dukɔ si me afɔku le la me eƒe mɔfiamegbalẽwo manɔmee o.
  
  Dave doa dzidzɔ na afɔku siwo nye eƒe mɔzɔzɔ siwo wòwɔ le eƒe ƒe blaetɔ̃ kple blaene me ƒe vɔvɔli. Abe foa ene la, nɔvianyɔnu ƒe kukuɖeɖe madzudzɔmadzudzɔe be woadzudzɔ amewuwua va tea ɖeɖi wo ŋu eye eteƒe medidi o wodzudzɔ nuƒoƒo. Togbɔ be edi be yeadzo hã la, ebu fɔbubu foa kple nɔviaŋutsu be wole ade dam madzemadzee be yewoakpɔ ga-si nye taflatsedodo si medze o wu ɖesiaɖe na Purdue ŋutsuawo dometɔ ɖesiaɖe. Esi wòkpɔ be Fofonye Wiggins kple nɔviaŋutsu mekpɔ ŋusẽ ɖe eƒe kutrikukua dzi o la, egblɔ na wo be yeawɔ nusianu si yeate ŋui atsɔ ye tɔɖiayɔvi ƒe dɔwɔƒe suea ade asi na dziɖuɖumegãwo ne yetrɔ gbɔ va aƒeme.
  
  Ðeko amegãɖeɖia ko nu hegblɔ na David be megabu naneke ŋu be yeado vɔvɔ̃ na nyɔnua o eye be ɖeko wòdo dziku.
  
  Le mɔ aɖe nu la, Agatha ƒe kukuɖeɖe be wòadzo la wu enu kple nyaʋiʋli, eye Fofonye Wiggins do ŋugbe na Agatha le kɔnu manɔmee be yeagblẽe ɖe ave me afisia tututu ne yese nyatoƒoetoto bubu tso egbɔ. Ɣemaɣi la, menye ŋɔdzinu si ŋu wòalé ɖe asi o, gake esi ɣeyiɣiawo va nɔ yiyim la, ɖetugbuia va nɔ adã wɔm ɖe eƒe mɔnuwo ŋu, eye gbeɖeka ŋdi kanya la, Fofonye Wiggins kplɔ David kple eƒe adelaha la dzoe, eye wògblẽ Agatha ɖe asaɖa me kple nyɔnu siwo le nutoa me.
  
  Le adedada ŋkeke bubu kple zã si womenɔ mɔ kpɔm na o si wotsɔ ƒu asaɖa anyi ɖe ave me megbe la, Perdue ƒe ƒuƒoƒoa ɖo tɔdziʋua le ŋufɔke. - Dave Perdue bia vividoɖeameŋutɔe esime wonɔ Tanganyika Ta la tsom le tɔdziʋu me. Gake ɖeko tɔɖiayɔvi ka ɖe edzi nɛ be "wole be lém na Agatha nyuie" eye eteƒe madidi o woatsɔe aɖo yameʋu si wohaya, si wòhaya be wòaxɔe le yameʋudzeƒe aɖe si te ɖe afima ŋu, eye wòava kpe ɖe wo ŋu le melidzeƒe si le Zanzibar ƒe ŋkɔ.
  
  Kaka woaku ʋu tso Dodoma ayi Dar es Salaam la, Dave Perdue nya be nɔvianyɔnu bu le Afrika. Le nyateƒe me la, esusu be nyɔnua nye dɔsesẽwɔla ale gbegbe be yeate ŋu aɖo aƒeme le eɖokui si eye wòwɔ etɔ sinua be yeaɖe nyaa ɖa le yeƒe susu me. Esi ɣletiawo va nɔ yiyim la, Perdue dze agbagba be yeake ɖe Agatha ŋu nyateƒe, gake eƒe mɔa fa miamiamia le goawo katã me. Eƒe nyatakakatsoƒewo agblɔ be wokpɔe, be ele agbe eye wòle lãmesẽ me, eye be enye aʋawɔla le Dziehe Afrika, Mauritius kple Egipte esime wose eƒe nya zi mamlɛtɔ. Eye ale wòɖe asi le eŋu mlɔeba, eye wòtso nya me be nɔvianyɔnu vevi la kplɔ eƒe didi vevie be yeawɔ ɖɔɖɔɖo kple nu gbagbewo takpɔkpɔ ɖo, eye le esia ta megahiã be woadzra ga ɖo o, ne ɖe le esi gbeɖeka.
  
  Enye nusi wɔ nuku nɛ boŋ be wògakpɔe le ƒe bla nanewo ƒe kaklã megbe, gake eƒe hadede do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Eka ɖe edzi be ne wozi edzi vie la, ava ɖe nusita wòdo ɖe ŋgɔ fifia la afia mlɔeba.
  
  Perdue te tɔ ɖe edzi be: "Eyata, gblɔ nusita nèdi be makplɔ Sam kple Nina ado goe le Russia la nam." Edze agbagba be yease susu siwo ɣla akpa gãtɔ siwo ta wòdi eƒe kpekpeɖeŋu la gɔme, gake Agatha metsɔ nɔnɔmetata bliboa nɛ kura o eye alesi wònyae koe nye nusi wòate ŋu akpɔ vaseɖe esime wòtso nya me be menye nenemae o.
  
  "Ètsia dzi ɖe ga ŋu ɣesiaɣi, David. Meke ɖi be àtsɔ ɖe le nane si me viɖe aɖeke manɔ o me," eɖo eŋu tufafatɔe, nɔ eƒe kɔfi nom. "Mehiã Ðɔkta Gould be wòakpe ɖe ŋunye makpɔ nusi woxɔm be mawɔ. Abe alesi nènyae ene la, nye dɔwɔƒea nye agbalẽwo. Eye eƒe ŋutinya nye ŋutinya. Nyemehiã nu geɖe tso gbɔwò o negbe kaƒoƒo na aƒenɔa ale be mate ŋu azã eƒe nunya."
  
  "Ema koe nèhiã tso gbɔnyea?" ebia, eye wòko alɔgbɔnu.
  
  Eɖe hũ be: "Ẽ, David."
  
  "Ɣleti ʋɛ siwo va yi la, Ðɔkta Gould kple hamevi bubu siwo le abe nye ene la yi adzame be yewoaƒo asa na Black Sun habɔbɔa kple eƒe dɔwɔhawo ƒe yometiti. Mele be woabu ame siawo nu tsɛe o."
  
  Egblɔ tẽ be: "Ðikeke mele eme o be nane si nèwɔ do dziku na wo."
  
  Mete ŋu gbee o.
  
  "Aleke kee wòɖale o, mehiã be nàdie nam. Axɔ asi ŋutɔ na nye numekukua eye nye asisi aɖo eteƒe nɛ nyuie," Agatha gblɔ esi wònɔ tɔtrɔm tso afɔ yi afɔ dzi dzimagbɔɖitɔe. "Eye mehiã tegbee be maɖo afisia o, ènyaa?"
  
  "Ekema menye hadome sasrãkpɔe nye esia be míaƒo nu tso nusianu si wɔm míenɔ ŋu oa?" eko alɔgbɔnu fewuɖutɔe, henɔ fefem le nɔvianyɔnu ƒe mɔmaɖemaɖeɖenuŋu si wonya nyuie be yetsi megbe ŋu.
  
  "Oo, menya wò dɔwɔnawo, David, eye menya nu tso eŋu nyuie. Mèbɔbɔ ɖokuiwò ɖe anyi bliboe le wò nusiwo nète ŋu wɔ kple ŋkɔxɔxɔ ŋu o. Mehiã be nànye ʋukula hafi aku nusi me nèkpɔ gome le o. Afikae nèsusu be mese Nina Gould ŋkɔ le?" ebiae, eye eƒe gbe ɖi ɖevi si ƒoa adegbe le fefewɔƒe si amewo sɔ gbɔ ɖo la tɔ.
  
  "Enyo, mele vɔvɔ̃m be ahiã be míayi Russia aɖaxɔe. Esi wòle bebem la, meka ɖe edzi be telefon mele esi o eye mate ŋu atso liƒowo ko evɔ maxɔ aʋatso dzesideŋkɔ ƒomevi aɖeke o," eɖe eme.
  
  "Enyo. Yi ɖaxɔe. Malala le Edinburgh, le wò aƒe vivi la me," eʋuʋu ta fewuɖutɔe.
  
  "Ao, woakpɔ wò le afima. Meka ɖe edzi be aɖaŋuɖotakpekpe me ŋkutsalawo le nye anyigbawo katã dzi le Europa katã," exlɔ̃ nu. "Nukata mèva kplim o? To mɔ sia dzi la, mate ŋu alé ŋku ɖe ŋuwò ahakpɔ egbɔ be èle dedie."
  
  "Ha!" - esrɔ̃e kple nukoko si nye sardonic. "Wò? Màte ŋu akpɔ ɖokuiwò ta gɔ̃ hã o! Kpɔ wò ɖa, nèle bebem abe nudzodzoe si woɖe ɖe vovo ene le Elche ƒe dzogoewo kple eƒe gowo me. Xɔ̃nye siwo le Alicante la te wò yome bɔbɔe ale gbegbe be dzi ɖe le ƒonye kloe."
  
  Perdue melɔ̃a ƒoƒo bɔbɔea o, gake enya be eƒe nyaa le eteƒe. Nina gblɔ nya ma tɔgbe nɛ zi mamlɛtɔ si wòlé eƒe ŋɔti hã. Ele be wòalɔ̃ ɖe edzi le eɖokui me be yeƒe nunɔamesiwo kple kesinɔnuwo katã mesɔ gbɔ be yeatsɔ akpɔ amesiwo ŋu yetsɔ ɖe le o ta o, eye ema lɔ eya ŋutɔ ƒe dedienɔnɔ si me kakaɖedzi mele o hã ɖe eme, si dze ƒã azɔ ne woke ɖe eŋu bɔbɔe nenema gbegbe le Spain.
  
  Eyi edzi be: "Eye míagaŋlɔ be o, nɔvinye lɔlɔ̃a," eye wòɖe hlɔ̃biabia ƒe nuwɔna si wòkpɔ mɔ na le gɔmedzedzea me tso esi esime wòkpɔe le afima zi gbãtɔ la fia mlɔeba be zi mamlɛtɔ si meka ɖe dziwò le nye dedienɔnɔ ta le safari me la, mekpɔ ɖokuinye , ne míagblɔe tufafatɔe la, le nɔnɔme gbegblẽ me."
  
  "Agatha." Taflatsɛ?" - Perdu bia nya sia. "Edzɔ dzi nam ŋutɔ be nèva afisia, eye meka atam na Mawu, fifia si menya be èle agbe hele lãmesẽ me la, meɖoe be manɔ nenema."
  
  "Ugh!" ebɔbɔ ɖe megbe le eƒe zikpui dzi, eye wòtsɔ eƒe asi megbe de eƒe ŋgonu be yeate gbe ɖe eƒe nyagbɔgblɔ ƒe drama dzi be: "Taflatse, David, mèganye dramafianyɔnu ma tɔgbe o."
  
  Eko alɔgbɔnu fewuɖutɔe le eƒe anukwareɖiɖi ta eye wòbɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeado go eƒe ŋkume kple fuléle: "Mayi kpli wò, David lɔlɔ̃tɔ, ale be màgakpe dzɔgbevɔ̃e si Fofonye Wiggins tsɔ nam, amegãɖeɖi la o. Míadi be miaƒe Nazi ƒome vɔ̃ɖi la nava ke ɖe ŋuwò fifia o ɖe?"
  
  
  Ta 7 lia
  
  
  Bern nɔ ekpɔm esime ŋutinyaŋlɔla sue la nɔ ŋku lém ɖe eŋu tso eƒe zikpui dzi. Menye gbɔdɔdɔ ƒe mɔ suesuesuewo ko nue wòblenɛ o. Togbɔ be nyɔnu siwo ƒe nɔnɔme le abe Nordiktɔwo ene-siwo ƒe ŋku kɔkɔ, siwo le tsɛ, siwo ƒe ŋkuwo le blɔ, siwo ƒe ɖa le blɔ-lɔ̃nɛ hã la, esia ƒe nu lé dzi nɛ le mɔ si gɔme mate ŋu ase o nu.
  
  Egblɔ kple ŋusẽ fafɛ be: "Ðɔkta Gould, nyemate ŋu agblɔ alesi gbegbe nye dɔwɔhati wɔ nu ɖe ŋuwòe la wɔ nuku nam o, eye medo ŋugbe na wò be, makpɔ egbɔ be woahe to nɛ dzɔdzɔe ɖe esia ta." "Míenye ŋutsu sesẽwo ƒe ha aɖe, gake míeƒoa nyɔnuwo o. Eye míeda asi ɖe nyɔnu aboyomewo ƒe ŋlɔmiwɔwɔ dzi le mɔ aɖeke nu o! Ðe nusianu me kɔ, Monsieur Baudot? "ebia Fransetɔ kɔkɔ si ƒe ŋgonu gbã la. Bodo ʋuʋu ta le mɔ si mewɔa naneke o nu, si wɔ nuku na Nina.
  
  Woxɔe ɖe xɔ si sɔ si me nuzazã siwo katã hiã le me. Gake mese naneke tso Sam ŋu tso nusi wòƒo ƒu tso nuɖala siwo tsɔ nuɖuɖu vɛ nɛ ŋkeke si do ŋgɔ ƒe nuƒo sue si wòɖo to adzame esime wònɔ lalam be yeado go kplɔla si de se be woatsɔ wo ame evea ava afisia o.
  
  "Mese egɔme be ele be míaƒe mɔnuwo nawɔ nuku na wò..." edze egɔme ŋukpetɔe, gake ɖeɖi te Nina ŋu be wòase ɖokuidodoɖedzi ƒomevi siawo katã ƒe kukuɖeɖe dɔmenyotɔe. Le eya gome la, ŋɔdzinuwɔla siwo ƒe nɔnɔme nyo, gbevuvi siwo si gadzraɖoƒe gãwo le, eye le nyateƒe me la, dunyahehe me adzodalawo ko abe amegã gbegblẽ mamlɛawo ene.
  
  "Menye nyateƒee o." Ezu numame nam be ame siwo si tu gãwo le la wɔa nu ɖe ŋunye abe crap ene," she retorted sharply. Eƒe mo nɔ tɔtɔm, gake Bern te ŋu kpɔe be edze tugbe ŋutɔ. Ede dzesii be etsɔ dziku nɔ Fransetɔa kpɔm, gake eŋe aɖaba ƒu edzi. Le nyateƒe me la, susuwo nɔ esi si ta wòlé fu Bodo ɖo.
  
  "Wò ahiãvi le dɔnɔdzikpɔƒe. Eƒe lãme ʋuʋu vie, gake eƒe lãme asẽ," Byrne gblɔ, kple mɔkpɔkpɔ be nya nyuia ana yeakpɔ dzidzɔ. Gake menya Ðɔkta Nina Gould o.
  
  "Menye nye ahiãvie wònye o. Egblɔ kple vuvɔ be: "Ðeko mele fu ɖem kplii." "Aƒetɔ, mawu ame ɖe sigaret ta."
  
  Edze ƒã be eƒe nuwɔna wɔ nuku na tɔdziʋukulaa, gake edze agbagba be yeako alɔgbɔnu vie eye wòtsɔ eƒe sigaret ɖeka nɛ enumake. Esi Nina ɖo nya ŋu le adzame ta la, enɔ mɔ kpɔm be yeaɖe ye ɖokui ɖa tso Sam gbɔ ale be woagadze agbagba be yewoazã wo ɖe yewo nɔewo ŋu o. Ne ate ŋu ana woaka ɖe edzi be yemeku ɖe Sam ŋu le seselelãme gome le mɔ aɖeke nu o la, womate ŋu awɔ nuvevii be wòakpɔ ŋusẽ ɖe edzi nenye be emae nye woƒe taɖodzinu o.
  
  Bern esi wòsi Nina ƒe sigaret la gblɔ be: "Oo, enyo ekema." "Bodo, wu nyadzɔdzɔŋlɔla la."
  
  Bodo do ɣli be: "Ẽ," eye wòdo le ɔfis kaba.
  
  Nina ƒe dzi tɔ. Ðe wolé ŋku ɖe eŋua? Alo ɖeko wònɔ kafukafunya aɖe ŋlɔm na Sama? Ena eƒe dzi fa, eye wònɔa hehem didi aɖe le eƒe sigaret me.
  
  "Azɔ, ne meɖe fu na wò o, Ðɔkta, madi be manya nusita wò kple wò dɔwɔhatiwo mieva mɔ sia katã be yewoava kpɔ mí ne womedɔ wò o?" ebiae be. Eya ŋutɔ do sigaret eye wòlala eƒe ŋuɖoɖo le dziɖeɖi me. Nina mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ Sam ƒe dzɔgbese ŋu bum, gake mete ŋu ɖe mɔ na wo te ɖe wo nɔewo ŋu aleke kee wòɖale o.
  
  "Se, Kapitan Bern, sisilawoe míenye. Abe wò ene la, míewɔ duɖimekeke vɔ̃ɖi aɖe kple Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa, eye wògblẽ vivi aɖe si nye shitty ɖe míaƒe nu me le mɔ aɖe nu. Womeda asi ɖe míaƒe tiatia be míagawɔ ɖeka kpli yewo alo azu aƒemelãwo o. Le nyateƒe me la, nyitsɔ laa koe míete ɖe esia ŋu ŋutɔ, eye wozi mía dzi be míadi wò elabena wò koe nye mɔnu bubu si woatsɔ aɖɔli ku blewu," egblɔ kple ɣlidodo. Eƒe mo gakpɔtɔ vuvu, eye abi nyɔŋu si le eƒe ɖusime ŋgonu la nɔ ɣie ƒo xlã eƒe goawo. Nina ƒe ŋku ɣiawo nye ʋuka dzĩwo ƒe anyigbatata, eye akplo siwo le eƒe ŋku te nye kpeɖodzi be alɔ̃ medɔ o.
  
  Bern ʋuʋu ta kple tamebubu eye wòhe eƒe sigaret hafi gaƒo nu ake.
  
  "Aƒetɔ Arichenkov gblɔ na mí be èle Renata kplɔ ge vɛ na mí, gake... wò... bue?"
  
  "Ne míagblɔe la," Nina mete ŋu nɔ te ɖe enu o, eye wòko alɔgbɔnu, esi wònɔ alesi Perdue de woƒe kakaɖedzi asi eye wòtsɔ eƒe gome ƒu gbe ɖe aɖaŋuɖoha la me to Renata léle sesẽe le aɖabaƒoƒo mamlɛtɔ me ŋu bum.
  
  "Nukae nèdi be yeagblɔ, "ne míagblɔe la", Ðɔkta Gould?" bia kplɔla sesẽa kple gbe fafɛ, si me woate ŋu ase dziku vevie le. Enya be ele be yeana nane wo evɔ yemaɖe asi le yeƒe tete ɖe Sam alo Perdue ŋu o-si nye nusi me ayedzedze le ŋutɔ be wòazɔ mɔ, na nyɔnuvi dzeaɖaŋu abe ye ene gɔ̃ hã.
  
  "Hm, nyuie, míenɔ mɔ dzi - Aƒetɔ Arichenkov, Aƒetɔ Cleave kple nye..." egblɔ, eye wòɖoe koŋ ɖe Perdue ɖa, "be matsɔ Renata ana wò ɖe wò ta be nàva wɔ ɖeka kple míaƒe avuwɔwɔ be míamu Ɣe Yeye la zi ɖeka eye na amewo katã."
  
  "Azɔ trɔ yi teƒe si nèbu Renata le. Taflatse," Bern ƒoe ɖe enu, gake ese dzimagbɔɖi si me nuxaxa le le eƒe gbe fafɛa me, si ƒe tomefafa mate ŋu anɔ anyi eteƒe nadidi o.
  
  Egblɔe kple tamebubu be: "Le ehatiwo yometiti gbemelãwo me la, míeƒo mía ɖokui ɖe ʋufɔku aɖe me ya, Kapitan Byrne," kple mɔkpɔkpɔ be nudzɔdzɔa ƒe bɔbɔenyenye anye susu si ta woabu Renata ɖo.
  
  Ekɔ ŋkume ɖeka ɖe dzi, eye wòdze abe ewɔ nuku nɛ kloe ene.
  
  "Eye esi míaƒe susu va ɖo eŋu la, meganɔ afima o. Míetsɔe be eƒe amewo - amesiwo nɔ mía yome tim - kplɔe gbɔe," egblɔ kpee, esi wònɔ Sam ŋu bum kple nenye be wowui le ɣeyiɣi ma me.
  
  "Eye menye ɖeko wotsɔ tu de miaƒe ta ɖesiaɖe me be yewoaka ɖe edzi oa? Womekplɔ mi siwo gakpɔtɔ le agbe la gbɔe oa?" ebia kple ɖeklemiɖeɖe si asrafowo na hehee ƒe ƒomevi aɖe. Ebɔbɔ ɖe ŋgɔ le kplɔ̃a dzi heʋuʋu ta dzikutɔe be: "Nenema tututue mawɔ. Eye menɔ Ɣe Yibɔa ƒe akpa aɖe tsã. Menya alesi tututu wowɔa dɔe, Ðɔkta Gould, eye menya be womadze Renata dzi agblẽ wò ɖi be nàgbɔ ya o."
  
  Fifia ya, Nina ƒe nu megate ŋu ƒoa nu o. Eƒe ayedzedze gɔ̃ hã mate ŋu aɖee to mɔnu bubu si ŋu kakaɖedzi le si wòatsɔ aɖo ŋutinyaa teƒe o.
  
  Ðe Sam gakpɔtɔ le agbea?, esusui, eye wòdi vevie be yemayɔ ŋutsu gbegblẽa ƒe bluff o.
  
  "Ðɔkta Gould, taflatse mègado nye ameŋububu kpɔ o. Talentu le asinye be mayɔ nya ƒaƒãwo, eye wò hã èɖua nya ƒaƒãwo nam," egblɔ kple ameŋububu fafɛ si na Nina ƒe ŋutigbalẽ ƒu du le eƒe awudziwui si lolo akpa la te. "Azɔ, zi mamlɛtɔ, aleke wòdzɔe be mia kple xɔ̃wòwo miegale agbe?"
  
  Egblɔ kaba be: "Míexɔ kpekpeɖeŋu tso mía ŋutsua gbɔ," eye wòƒo nu tso Perdue ŋu, gake medzudzɔ ŋkɔ yɔyɔ o. Berne sia, le alesi wòate ŋu agblɔ amewo ŋu nya nu la, menye ŋutsu si mebua tame o, gake ete ŋu kpɔe tso eƒe ŋkume be enye "màte ŋu adɔ kple" ƒomevi si ƒomevi wònye o la me tɔ; ƒomevi aɖe si nye "ku gbegblẽ," eye bometsila koe aʋuʋu ŋù ma. Ewɔ nuku ŋutɔ be ewɔ kaba kple eƒe ŋuɖoɖo eye wònɔ mɔ kpɔm be yeate ŋu agblɔ nyagbe bubu siwo ŋu viɖe le tso bat la dzi enumake evɔ yemagblẽ nu le ye ɖokui ŋu ahawu ye ɖokui o. Le alesi wònya nu la, Alexander, eye fifia kple Sam ate ŋu aku xoxo, eyata anyo nɛ be wòaɖi anukware na hadɔwɔla ɖeka kolia siwo gakpɔtɔ le wo si.
  
  "Amegbetɔ le ememe?" - Bern bia nya sia. "Ame aɖe li si menya?"
  
  Eɖo eŋu be: "Míenya gɔ̃ hã o. Le mɔ̃ɖaŋununya gome la, nyemele alakpa dam o, vidzĩ Yesu. Vaseɖe ɣemaɣi la, míenya be ele ha dem kple aɖaŋuɖoha la o, edo gbe ɖa le susu me, kple mɔkpɔkpɔ be mawu si ate ŋu ase eƒe susuwo la aɖe ŋudzedzekpɔkpɔ afia ye. Nina mebu Kwasiɖagbe suku ŋu tso esime wòsi le sɔlemeha la ƒe amehawo nu esime wònye ƒewuivi o, gake vaseɖe fifia la, mese le eɖokui me be ehiã be yeado gbe ɖa ɖe yeƒe agbe ta o. Ete ŋu sea Sam wònɔ nu kom kloe le agbagba wɔnublanui siwo wòdze be yeadze mawu aɖe ŋu eye wònɔ fewu ɖum le eŋu vaseɖe aƒeme le esia ta.
  
  Kplɔla si ƒe ŋutilã le kpekpem la de ŋugble be: "Hmm," eye wònɔ eƒe ŋutinyaa ƒom to eƒe ahɔhɔ̃ ƒe nyateƒenyawo me dzodzro ƒe ɖoɖoa me. "Eye ŋutsu sia... si womenya o... he Renata dzoe, hekpɔ egbɔ be ame siwo yome tim wò la mete ɖe wò ʋua ŋu be yewoakpɔe ɖa be èku hã o?"
  
  Egblɔ be: "Ẽ," eye wògakpɔtɔ nɔ susu siwo katã le ta me la ŋu dɔ wɔm esime wònɔ ŋuɖoɖo nam.
  
  Eko alɔgbɔnu dzidzɔtɔe eye wòƒo adegbe nɛ be: "That"s a stretch, Dr. Gould. Woma wo tsɛ ŋutɔ, esiawo. Gake maƒlee... fifia."
  
  Nina gbɔ ya si me gbɔdzɔe le eme kɔ ƒã. Kasia, aʋafia gã la bɔbɔ ɖe kplɔ̃a dzi eye wòtsɔ eƒe asi ƒu du sesĩe ɖe Nina ƒe taɖa me, eye wòmiãe sesĩe hehee ɖe eŋu ŋutasesẽtɔe. Edo ɣli le vɔvɔ̃ ta eye wòte eƒe mo ɖe eƒe ŋgonu si nɔ veve sem la dzi vevesesetɔe.
  
  "Gake ne mekpɔe be èda alakpa nam la, matsɔ wò nuɖuɖu susɔeawo ana nye amewo le nye ŋutɔ fuɖeɖe wò ƒuƒu vɔ megbe. Ðe nusianu me kɔ na wò, Ðɔkta Gould?" Bern ƒo nu le mo nɛ. Nina se le eɖokui me be yeƒe dzi tɔ eye wòtsi dzodzodzoe kloe le vɔvɔ̃ ta. Nusi wòate ŋu awɔ koe nye be wòaʋuʋu ta.
  
  Mekpɔ mɔ gbeɖe be esia ava eme o. Fifia eka ɖe edzi be Sam ku. Ne ɖe Aglãdzeha la nye nuwɔwɔ siwo ƒe tagbɔ gblẽ alea la, anye ne womenya nublanuikpɔkpɔ alo ɖokuidziɖuɖu nyuie o godoo. Enɔ anyi ɖe afima hena ɣeyiɣi aɖe, eye eƒe mo wɔ yaa. Ema katã ku ɖe alesi wowɔa nu ɖe aboyomewo ŋu ŋutasesẽtɔe ŋu, esusui eye wòdo gbe ɖa na Mawu be yemagblɔ nya sia sesĩe le vo me o.
  
  "Gblɔ na Bodo be wòatsɔ eve mamlɛawo vɛ!" - edo ɣli na dzɔla si le agbo nu. Etsi tre ɖe xɔa ƒe nuwuwu lɔƒo, eye wògakpɔ yame ake. Woɖiɖi Nina ƒe ta ɖe anyi, gake eƒe ŋkuwo kɔ be yeakpɔe. Edze abe Bern ve enu esi wòtrɔ: "Nye... kukuɖeɖe mahiã o, mesusu be. Etsi megbe akpa be mate kpɔ be mawɔ nu nyui, gake... mesena le ɖokuinye me ŋutɔŋutɔ be nyemewɔa nu le nya sia ŋu o, eyata... meɖe kuku."
  
  Ete ŋu wɔe be: "Menyo o," eye eƒe nyawo mesesẽ o kloe.
  
  "Ao, le nyateƒe me. Nye... - esesẽ nɛ be wòaƒo nu, eɖi gbɔe le eya ŋutɔ ƒe nuwɔna ta, "Dziku ƒe kuxi aɖe le ŋunye. Medoa dziku ne amewo da alakpa nam. Nyateƒee, Ðɔkta Gould, zi geɖe la, nyemegblẽa nu le nyɔnuwo ŋu o. Esia nye nuvɔ̃ tɔxɛ aɖe si medzra ɖo ɖi na ame tɔxɛ aɖe."
  
  Nina di be yealé fui abe alesi yelé fu Bodo ene, gake ɖeko mete ŋui o. Le mɔ wɔnuku aɖe nu la, enya be anukwaretɔe wònye eye wòkpɔe boŋ be yese eƒe dziɖeleameƒoa gɔme nyuie ŋutɔ. Le nyateƒe me la, ema tututue nye eƒe nɔnɔme sesẽ si me wònɔ le Purdue. Aleke kee wòɖadi be yealɔ̃e o, aleke kee wòɖase egɔme be eƒe nu me kɔ eye wòlɔ̃a afɔku o, zi geɖe la, ɖeko wòdina be yeaƒoe ɖe bɔlwo me. Wonya hã be eƒe dziku sesẽ la ɖea eɖokui fiana susumanɔmee ne woda alakpa nɛ, eye Perdue ye nye amesi da bɔmb sia vodadamanɔmee.
  
  "Mese egᴐme. Le nyateƒe me la, medi be mawɔe," egblɔ kpuie, eye wòtsi dzodzodzoe le dzidziƒoame ta. Bern de dzesi ale si eƒe gbe trɔ. Fifia ya la, enye nu ƒuƒlu eye wònye nu ŋutɔŋutɔ. Esi wògblɔ be yese eƒe dziku gɔme la, enɔ anukwareɖiɖi gblɔm ŋutasesẽtɔe.
  
  "Azɔ, nu ma dzie mexɔ se, Ðɔkta Gould. Madze agbagba be mawɔ nu dzɔdzɔe alesi mate ŋui le nye ʋɔnudɔdrɔ̃wo me," eka ɖe edzi nɛ. Esi vɔvɔliawo nɔ hehem ɖe megbe tso ɣe si nɔ dodom la gbɔ la, eƒe nɔnɔme trɔ va zu aʋafia ameŋkumemakpɔmakpɔ si woɖe fiae la tɔ. Hafi Nina nase nusi wòdi be yeagblɔ kple "ʋɔnudrɔ̃ƒe" gɔme la, agbo la ʋu eye wòkpɔ Sam kple Alexander.
  
  Wovuvu vie, gake le wo katã me la, wodze nyuie. Alexander dze abe ɖeɖi te eŋu eye meli o ene. Sam gakpɔtɔ nɔ fu kpem le ƒoƒo si wòƒo ɖe ŋgonu ta, eye wobla eƒe ɖusibɔ. Ŋutsu eveawo siaa ƒe mo wɔ yaa vevie esi wokpɔ Nina ƒe abi siwo wòxɔ. Dziku nɔ megbe na asiɖeɖe le dɔa ŋu, gake enya be viɖe gãtɔ ta koe yewomedze gbevuvi si wɔ nuvevi ye dzi o.
  
  Bern wɔ dzesi na ŋutsu eveawo be woanɔ anyi. Wotsɔ aŋekotokuwo bla wo ame evea siaa le woƒe megbe, si to vovo na Nina, si nɔ ablɔɖe me.
  
  "Azɔ esi meƒo nu na mi ame etɔ̃a katã la, meɖoe be nyemawu mi o. Gake-"
  
  Alexander ƒo nu kple hũɖeɖe, eye melé ŋku ɖe Bern ŋu o be: "Nu ɖeka koe li." Eƒe ta nɔ xɔxlɔ̃m mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, eƒe ɖa ɣi si le ɣie la vuvu.
  
  Bern ɖo eŋu be: "Nyateƒee, lã lénu aɖe le afisia, Aƒetɔ Arichenkov," eye Alexander ƒe nya si wògblɔ si dze ƒã la wɔ nuku nɛ kloe. "Èdi bebeƒe. Medi Renata."
  
  Wo ame etɔ̃a katã tsɔ dzimaxɔse kpɔe.
  
  Alexander dze egɔme be: "Kapitan, mɔ aɖeke meli si dzi míato agalée ake o."
  
  Byrne gblɔ be: "Ne wò ame ememetɔ manɔmee la, ẽ, menya."
  
  Sam kple Alexander nɔ ŋku lém ɖe Nina ŋu dũu, gake eɖe abɔta heʋuʋu ta.
  
  Byrne gblɔ kpee be: "Esia tae mele ame aɖe gblẽm ɖe afisia abe kakaɖedzi ene ɖo." "Ame bubuwo, be woaɖo kpe woƒe nuteƒewɔwɔ dzi la, ahiã be woatsɔ Renata anam agbagbee. Be maɖe amedzroxɔla dɔmenyotɔ si menye la afia wò la, mana nàtia amesi anɔ Strenkov ƒomea gbɔ."
  
  Sam, Alexander kple Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ.
  
  "Oo, ɖe dzi ɖi!" Bern tsɔ eƒe ta ƒu gbe ɖe megbe nukutɔe, eye wònɔ zɔzɔm nɔ yiyim nɔ gbɔgbɔm. "Womenya be ame siwo woɖo taɖodzinu na yewoe o. Dedie le woƒe aƒea me! Nye ŋutsuwo le teƒea, wole klalo be yewoadze nye sededewo dzi. Ɣleti ɖeka pɛpɛpɛ le asiwò be nàtrɔ ava afisia kple nusi medi."
  
  Sam lé ŋku ɖe Nina ŋu. Etsɔ eƒe nuyiwo ko gblɔ be: "Míewu enu."
  
  Alexander ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  
  
  Ta 8 lia
  
  
  To vovo na gamenɔla dzɔgbevɔ̃etɔ siwo ƒe dzi medze asrafoha ƒe amegãwo ŋu o la, mɔnukpɔkpɔ su Sam, Nina kple Alexander si be woɖu nu kple hameviawo le zã ma me. Amesiame nɔ anyi nɔ dzo gã aɖe si le mɔ̃ sesẽa tame si wotsɔ kpe kpa la titina ƒo xlãe. Wotu dzɔlawo ƒe agbadɔ geɖe ɖe gliawo me be dzɔlawo nanɔ ŋku lém ɖe nutome si ƒo xlãe ŋu ɣesiaɣi, evɔ dzɔlawo ƒe xɔ siwo dze ƒã siwo nɔ tsitre ɖe dzogoe gã ɖesiaɖe dzi la nɔ ƒuƒlu.
  
  Alexander gblɔ be: "Aɖaŋudzela," esi wòlé ŋku ɖe aɖaŋudzedze ƒe ameflunya la ŋu.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ," eye wòɖu akɔta gã si wòlé ɖe asi abe agadomenɔla ene la me goŋgoŋ.
  
  "Mekpɔe be hafi nàte ŋu awɔ nu kple ame siawo - abe alesi wòle le ame bubu mawo gome ene la - ele be nàbu nusi nèkpɔ ŋu ɣesiaɣi, ne menye nenema o la, woalé wò le vome ɣesiaɣi," Nina de dzesii pɛpɛpɛ. Enɔ anyi ɖe Sam xa, lé abolo si woɖa yeyee ɖe asibidɛwo me eye wògbãe be yeanyrɔ ɖe mɔli la me.
  
  "Eyata èle afisia - èka ɖe edzia, Alexander?" Nina bia kple dzitsitsi vevie, togbɔ be madi be ame bubu aɖeke nayi Edinburgh kpli ye negbe Sam ko o hã. Ne ehiã be woadi Renata la, teƒe nyuitɔ si woadze egɔme tsoe anye Purdue. Enya be ava ne eyi Reichtisusis eye wòda le ɖoɖowɔɖia dzi.
  
  "Ele be mawɔe." Meva nɔ nye ɖevime xɔlɔ̃wo gbɔ. Ne woada tu wo la, matsɔ ame tsɛ siawo ƒe afã ya teti ɖe asi godoo," egblɔ eye wòkɔ eƒe nugoe si wofi nyitsɔ laa ɖe dzi le toast me.
  
  "Wò Russiatɔ si ƒe tagbɔ gblẽ!" Nina ko nu. "Ðe wòyɔ fũ esime nèƒleea?"
  
  Russiatɔ ahatsunola la ƒo adegbe be: "Enɔ nenema, gake fifia ya ƒuƒlu kloe!"
  
  "Ðe esia nye nu ma ke si Katya nyi mí?" - Sam bia, eye wòwɔ movidzɔdzɔ nyɔŋu aɖe esi wòɖo ŋku dzinu ƒe keklẽ nyɔŋu si wowɔ nɛ le poker fefea me dzi.
  
  "Ɛ̃! Wowɔe le nuto sia tututu me. Siberia koe nusianu yia edzi nyuie wu afisia, xɔ̃nyewo. Nukatae nèsusu be naneke metsina le Russia o? Gbewo katã kuna ne èkɔ wò dzinu ƒe keklẽ!" Eko nu abe dadala si ƒe tagbɔ gblẽ ene.
  
  Esi Nina tsi tre ɖe dzobibi kɔkɔawo ŋu la, ete ŋu kpɔ Bern. Ðeko wònɔ dzoa kpɔm dũu abe ɖe wòle ŋutinya kpɔm wònɔ fefem le eme ene. Eƒe ŋku blɔ siwo le abe tsikpe ene la te ŋu tsi dzo si nɔ eŋgɔ kloe, eye wòse veve ɖe aʋafia dzetugbe la nu vie. Fifia megale dɔ wɔm o, kplɔla bubuawo dometɔ ɖeka xɔ dɔa na zã la. Ame aɖeke meƒo nu kplii o, eye esia sɔ nɛ. Eƒe afɔkpawo nɔ eƒe agba ƒuƒlu eye wòlée hafi Ridgebacktɔwo dometɔ ɖeka va ɖo eƒe nuɖuɖu susɔeawo gbɔ teti. Ɣemaɣie eƒe ŋkuwo do go Nina tɔ.
  
  Edi be yeaɖe ŋku ɖa, gake mete ŋui o. Edi be yeatutu ŋɔdzidoname siwo yewɔ nɛ esime yeƒe fafa bu la ɖa, gake enya be yemate ŋu awɔ ema gbeɖe o. Bern menya be Nina kpɔe be ŋɔdzidoname si nye be yeawɔ "roughly fucked" to Germanytɔ sesẽ kple dzetugbe sia tɔgbe dzi la me nyɔa ŋu tututu o, gake mate ŋu aɖe mɔ nɛ gbeɖe be wòanya nu tso eŋu o.
  
  Le ɣlidodo kple ɣlidodo madzudzɔmadzudzɔe ta la, haƒoƒoa tɔ. Abe alesi Nina kpɔ mɔe ene la, zi geɖe la, haƒoƒoa nyea Russiatɔwo ƒe hadzidzi kple eƒe gbeɖiɖi si doa dzidzɔ na ame si na wòkpɔa Cossacktɔwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si le ti kpom tso afi aɖeke le fli me be yewoawɔ gotagome. Mete ŋu gbe be yame ƒe nɔnɔme si le afisia la wɔ nuku, dedie eye wònye modzakaɖeɖe o, togbɔ be kakaɖedzitɔe la, mate ŋu asusui gaƒoƒo ʋɛ aɖewoe nye esi va yi o hã. Esi Bern ƒo nu na wo le ɔfis gã la vɔ la, wodɔ ame etɔ̃awo be woaɖale tsi dzodzoe, wona awu dzadzɛwo (siwo sɔ ɖe nutoa me ƒe vivi nu wu), eye woɖe mɔ na wo be woaɖu nu aɖi ɖe eme zã ɖeka hafi adzo.
  
  Le ɣeyiɣi sia me la, woawɔ nu ɖe Alexander ŋu abe aglãdzeha la ƒe ɖoƒe vevitɔ me tɔ ene vaseɖe esime exɔlɔ̃wo nado dziku na kplɔlawo be woaxɔe ase be yewoƒe didia nye aʋatsokaka. Emegbe anye ne woawu eya kple Strenkov srɔ̃tɔawo kpuie hafi.
  
  Bern tsɔ blanuiléle wɔnuku aɖe nɔ Nina kpɔm dũu si na wòtsi dzimaɖi. Sam nɔ nu ƒom na Alexander le eƒe axadzi be yeaɖo nutoa me vaseɖe Novosibirsk be yeakpɔ egbɔ be yewole dukɔa me zɔm nyuie. Ese Sam ƒe gbe, gake aʋafia la ƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu wòwɔ nuku na eƒe ŋutilã dzo kple didi gã aɖe si mete ŋu ɖe o. Mlɔeba la, etso le eƒe zikpui dzi, eye wòlé agba ɖe asi, eye wòyi nusi ŋutsuawo yɔna lɔlɔ̃tɔe be tɔdziʋua gbɔ.
  
  Esi Nina se le eɖokui me be agba le ye dzi be ye ɖeka yeaƒo nu kplii ta la, edo taflatse hedze Bern yome. Eɖiɖi to atrakpuiawo dzi yi alɔdzedɔwɔƒea ƒe xɔdɔme kpui aɖe si me nuɖaƒea le, eye esi wòge ɖe eme la, enɔ dodom. Eƒe agbaa ƒo eƒe ŋutilã eye wògbã ɖe anyigba.
  
  "Oo nye Mawu, evem ŋutɔ!" - egblɔ eye wòƒo kakɛawo nu ƒu.
  
  "Kuxi aɖeke meli o, Ðɔkta Gould." Edze klo ɖe tugbedzedze sue la xa, nɔ kpekpem ɖe eŋu, gake eƒe ŋkuwo medzo le eƒe mo o. Ese eƒe ŋkumekpɔkpɔ eye wòse vividoɖeameŋu nyanyɛ aɖe si le du dzi to ye me. Esi woƒo kakɛ gãawo katã nu ƒu vɔ la, woyi tɔdziʋua me be yewoaɖe agba gbagbã la ɖa.
  
  Egblɔ kple ŋukpe si meɖe dzesi o be: "Ele be mabia."
  
  "Ɛ̃?" elala, eye wònɔ abolo si woɖa si sɔ gbɔ wu la ʋuʋum tso eƒe awudziwui me.
  
  Ŋu kpe Nina le tɔtɔa ta, gake ɖeko wòko alɔgbɔnu.
  
  Ehe ɖe megbe be: "Nane li si wòle be manya... nye ŋutɔ."
  
  "Blibo. Abe alesi nèdi ene," eɖo eŋu bubutɔe.
  
  "Nyateƒea?" egaɖe asi le eƒe susuwo ŋu le vo me. "Hmm, enyo. Ðewohĩ meda ƒu le esia ŋu, ʋumefia, gake ènɔ ŋku lém ɖe ŋunye le axadzi hã. Nye ɖeka koe wònyea?"
  
  Nina mete ŋu xɔ eƒe ŋkuwo dzi se o. Ŋutsua ƒe mo biã. Ena wòse le eɖokui me abe ame manyanu geɖe wu ene le esi wòtsɔe de nɔnɔme sesẽ aɖe me nenema ta.
  
  Gake le afisia hã la, egblɔ na wò le nya siwo ŋu kakaɖedzi mele o me be yeadɔ kpli wò abe tohehe ene, eyata mègatsi dzi ɖe eŋu fũu o, eƒe gbe ememetɔ gblɔ nɛ.
  
  "It"s just that... you..." Edze agbagba be yeaɖe afɔku ɖesiaɖe afia, si wɔe be manya wɔ kloe be woaƒo nu tso nusiwo ŋutinyaŋlɔla la bia tso esi be wòaƒo nu tsoe ŋu o. "Èɖo ŋku srɔ̃nye si megali o, Ðɔkta Gould dzi nam."
  
  Enyo, fifia àte ŋu ase le ɖokuiwò me abe kposɔ ŋutɔŋutɔ ene.
  
  Hafi wòagblɔ nya bubu aɖe la, eyi edzi be, "Eɖi wò pɛpɛpɛ kloe. Eƒe taɖa koe nɔ anyi va ɖo eƒe akɔta, eye eƒe ŋkumeɖobolowo medzra ɖo nyuie abe tɔwò ene o... eyata...," eɖe eme. "Ewɔ nu abe wò ene gɔ̃ hã."
  
  "Evem ŋutɔ, ʋumefia. Mesena le ɖokuinye me abe nya ƒaƒã ene le biabia ta."
  
  "Taflatse, yɔm be Ludwig, Nina. Nyemedi be manya wò o, gake míeyi ŋgɔ wu kɔnuwɔwɔwo, eye mexɔe se be ele be woatsɔ ŋkɔ ya teti ayɔ amesiwo do ŋɔdzi na wo nɔewo, ẽ?" eko alɔgbɔnu ɖokuibɔbɔtɔe.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Melɔ̃ ɖe edzi bliboe, Ludwig." "Ludwig ƒe nya. Emae nye ŋkɔ mamlɛtɔ si matsɔ ade ha kpli wò."
  
  "Nukae mate ŋu agblɔ? Danye ƒe nya fafɛ aɖe nɔ Beethoven ŋu. Akpe na Mawu be melɔ̃ Engelbert Humperdinck o!" eɖe abɔta esime wònɔ ahanonowo kɔm ɖe wo me.
  
  Nina do ɣli kple nukoko, eye wòkpɔ nuwɔwɔ vɔ̃ɖitɔwo kekeake ƒe aʋafia sesẽ aɖe si ŋkɔ le abe Engelbert ene le susu me.
  
  "Ele be mana ta! Ludwig nye nusi wonya nyuie eye wònye xotutu ya teti," eko alɔgbɔnu.
  
  "Va, na míatrɔ ayi megbe. Nyemedi be Aƒetɔ Cleave nasusu be mele yeƒe anyigbamama dzi dzem o," egblɔ na Nina eye wòtsɔ eƒe asi ɖo eƒe akɔta blewuu be yeakplɔe ado goe le dzodoƒea.
  
  
  Ta 9 lia
  
  
  Vuvɔ nɔ dzadzam le Altai Towo dzi. Dzɔlawo koe gakpɔtɔ nɔ nane ƒom le woƒe gbɔgbɔ te, nɔ akaɖiwo ɖɔlim henɔ nu ƒom tso nutoa me xotutu ƒomevi ɖesiaɖe, amedzro yeyewo kple woƒe ɖoɖowo ŋu, eye wo dometɔ aɖewo gɔ̃ hã nɔ tsatsa dam ɖe Alexander ƒe nya si wògblɔ tso Renata ŋu ƒe nyateƒenyenye ŋu.
  
  Gake wo dometɔ aɖeke meƒo nu tso alesi Berne ku ɖe ŋutinyaŋlɔla la ŋui ŋu o.
  
  Exɔlɔ̃ xoxo aɖewo, ŋutsu siwo dzo kplii ƒe geɖe enye sia, nya alesi srɔ̃a le, eye edze na wo be enye nusi me susu mele o kloe be Scotland nyɔnuvi sia ɖi Vera Burn. Le woƒe nukpɔsusu nu la, menyo be woƒe aʋafia nado go alesi wòɖi srɔ̃a si megali o, elabena eva zu blanuiléla geɖe wu. Ne amedzrowo kple gomekpɔla yeyewo mete ŋu de dzesii o gɔ̃ hã la, ame aɖewo te ŋu dea dzesi vovototoa kɔte.
  
  Gaƒoƒo adre pɛ do ŋgɔ la, wokplɔ Sam Cleave kple Nina Gould si wɔ nuku ŋutɔ la yi du si te ɖe wo ŋu wu me be woadze woƒe didi gɔme esime wonɔ gaƒoɖokui la trɔm be yewoanya Alexander Arichenkov, Katya kple Sergei Strenkov ƒe dzɔgbese.
  
  Esi womeganɔ anyi o ta la, Aglãdzelawo ƒe Asrafoha la nɔ mɔ kpɔm na ɣleti si kplɔe ɖo. Kakaɖedzitɔe la, Renata léle sesẽe anye aʋadziɖuɖu ɖedzesi aɖe, gake ne wonya wu enu ko la, mɔkpɔkpɔ geɖe anɔ ʋua me dɔwɔlawo si. Black Sun ƒe ŋgɔnɔla ƒe asiɖeɖe le eŋu anye ŋutinya me ɣeyiɣi na wo godoo. Le nyateƒe me la, esia anye ŋgɔyiyi gãtɔ kekeake si woƒe habɔbɔa wɔ kpɔ tso esime woɖo wo anyi. Eye esi wònɔ wo si ta la, ŋusẽ katã nɔ wo si be woanyrɔ Nazitɔwo ƒe ha siwo wodzi le xexeame godoo la mlɔeba.
  
  Ya la trɔ zu vɔ̃ɖitɔ do ŋgɔ teti na ŋdi ga 1 eye ŋutsuawo dometɔ akpa gãtɔ mlɔ anyi. Le tsidzadza si nɔ dzadzam si nɔ dzadzam la ƒe nutsyɔnu te la, amedzidzedze bubu nɔ asrafoha la ƒe mɔ̃ sesẽa lalam, gake ameawo menya nu tso ƒoƒo si gbɔna la ŋu kura o. Ʋuwo ƒe hatsotso aɖe te ɖe eŋu tso Ulangom ƒe mɔ dzi, eye wonɔ mɔ zɔm to afu gã si togbɛa ƒe kɔkɔme he vɛ la me madzudzɔmadzudzɔe, afisi alilikpowo ƒo ƒu ɖo be yewoanɔ anyi hafi ge ɖe eƒe go kemɛ dzi eye wofa avi ɖe anyigba.
  
  Mɔa gblẽ eye yame ƒe nɔnɔme gagblẽ ɖe edzi, gake ƒudziʋawɔʋuawo nɔ tetem ɖe togbɛa ŋu madzudzɔmadzudzɔe, eye woɖoe kplikpaa be yewoaɖu mɔzɔzɔ sesẽa dzi eye yewoanɔ afima vaseɖe esime yewoƒe dɔdasi nawu enu. Mɔzɔzɔa akplɔ ame ayi Mengu-Timur saɖagaxɔ me gbã, afisi amedɔdɔa ayi edzi atso ayi M"nkh Saridag aɖadi Brigade Renegade ƒe atɔ, le susu siwo dɔwɔƒea me tɔ mamlɛawo menya o ta.
  
  Esi dziɖegbe te dziŋgɔli ʋuʋu la, Ludwig Bern mlɔ eƒe aba dzi. Elé ŋku ɖe eƒe dɔwo ƒe xexlẽdzesiwo ŋu eye ŋkeke eve siwo kplɔe ɖo la avo tso eƒe dɔ si nye hameviwo ƒe tatɔ gbãtɔ me. Esi wòtsi akaɖiawo la, eɖo to tsidzadza ƒe ɖiɖi eye wòse le eɖokui me be akogotsitsi si mexɔ se o ɖu ye dzi. Enya be Nina Gould nye nya vɔ̃, gake menye eƒe vodadae o. Eƒe lɔlɔ̃tɔa ƒe ku meku ɖe eŋu kura o, eye ele nɛ be wòazɔ mɔ atsɔ aɖe asi le eŋu. Ke boŋ ebu via, si bu nɛ ƒe geɖe enye sia, gake medidi tso eƒe gbesiagbe tamesusuwo gbɔ gbeɖe o la ŋu. Bern susui be anyo na ye be yeabu ye viŋutsua ŋu wu ye srɔ̃. Enye lɔlɔ̃ si to vovo, ɖeka gbɔ kpɔkpɔ le bɔbɔe wu evelia. Ele nɛ be wòagblẽ nyɔnuawo ɖi elabena ɖeko wo ame evea siaa ƒe ŋkuɖoɖo nu dzi na wògaxa nu geɖe wu, eye míagagblɔ alesi wowɔe wòfa o. Ne eƒe nugbɔ bu la, ana ŋutete maganɔ esi be wòawɔ nyametsotso sesẽwo ahawɔ ŋlɔmi le eŋu ɣeaɖewoɣi o, eye esiawo tututue kpe ɖe eŋu wòtsi agbe hede se.
  
  Le viviti me la, ena alɔ̃dɔdɔ ƒe gbɔdzɔe vivia xɔ edzi ɣeyiɣi kpui aɖe ko hafi woɖee le eme ŋutasesẽtɔe. Ese ɣlidodo sesẽ aɖe tso eƒe ʋɔtru megbe - "Breaches!"
  
  "Nu ka?" - edo ɣli sesĩe, gake le siren la ƒe zitɔtɔ kple ame siwo le posu dzi nɔ ɣli dom sededewo me la, womeɖo eŋu o. Bern ti kpo he he eƒe pantalon kple afɔkpa, eye meɖe fu nɛ be yeado eƒe soxwo o.
  
  Ekpɔ mɔ be woada tu, woawó gɔ̃ hã, gake tɔtɔ kple ɖɔɖɔɖo ƒe gbeɖiɖiwo koe nɔ anyi. Edo go le eƒe xɔ me kple ahom, eye wòlé tu ɖe asi, eye wònɔ klalo be yeawɔ aʋa. Eʋu kabakaba tso dzigbexɔa me yi ɣedzeƒe gome si le anyime afisi fiaseawo le. Ðe tɔtɔ kpata sia do ƒome kple amedzro etɔ̃awoa? Naneke mege ɖe asrafoha la ƒe ɖoɖowo alo agbo la me kpɔ o vaseɖe esime Nina kple exɔlɔ̃wo va dukɔa ƒe akpa sia. Ðe wòate ŋu ado dziku na esia ahazã eƒe léle abe mɔ̃ ene hafia? Nyabiase akpe ɖeka nɔ du dzi to eƒe ta me esi wònɔ mɔ dzi yina Alexander ƒe xɔ me be yeanya.
  
  "Ferryman ƒe nya! Nukae le dzɔdzɔm?" - ebia klabu me tɔ ɖeka si va to eŋu.
  
  "Ame aɖe gblẽ dedienɔnɔ ƒe ɖoɖoa eye wòge ɖe teƒea, ʋumefia! Wogakpɔtɔ le xɔ gã la me."
  
  "Ɖeɖe ɖe aga! Meɖe gbeƒãe be woaɖe amewo ɖe aga!" Bern do ɣli abe mawu si do dziku ene.
  
  Mɔ̃ɖaŋudɔwɔla siwo nɔ dzɔla la ŋlɔ woƒe kɔdawo ɖekaɖeka, eye le sɛkɛnd ʋɛ aɖewo ko me la, wotu mɔ̃ sesẽ bliboa.
  
  Eɖe gbe be: "Fifia Squad 3 kple 8 ate ŋu ayi aɖadi avugbɔ̃e mawo," eye wòhaya keŋkeŋ tso dzrewɔwɔ ƒe duƒuƒu si nana dzi dzɔnɛ alea gbegbe ɣesiaɣi la me. Bern ge ɖe Alexander ƒe xɔdɔme me eye wòkpɔ Russiatɔa wònɔ eƒe fesre nu kpɔm. Elé Alexander hetsɔ ŋusẽ ƒoe ɖe gli ŋu ale gbegbe be ʋu aɖe te sisi tso eƒe ŋɔti me, eƒe ŋku blɔ ɣiawo keke eye wòtɔtɔ.
  
  "Wòe nye esia, Arichenkov?" Bern nɔ dzo dam.
  
  "Ao! Ao! Nyemenya nusi le edzi yim o, ʋumefia! Meka atam nɛ!" Alexander do ɣli sesĩe. "Eye mate ŋu ado ŋugbe na wò be esia hã meku ɖe xɔ̃nyewo ŋu kura o! Nukatae mawɔ nu ma tɔgbe esime mele afisia le wò nublanuikpɔkpɔ te? Bu eŋu kpɔ."
  
  "Ame siwo dze aɖaŋu wu la wɔ nu siwo menya o wu, Alexander. Nyemeka ɖe naneke dzi abe alesi wòle ene o!" Bern te tɔ ɖe edzi, eye wògakpɔtɔ nɔ Russiatɔa ƒom ɖe gli ŋu. Eƒe ŋkume lé ʋuʋu le gota. Esi wòɖe asi le Alexander ŋu vɔ la, eƒu du yi ɖadi ɖa. Alexander va kpe ɖe eŋu le fesre nu.
  
  Wo ame evea siaa kpɔ nɔnɔmetata eve siwo le sɔ dzi do tso atiwo ƒe ƒuƒoƒo aɖe si te ɖe wo ŋu ƒe nutsyɔnu me.
  
  "Mawu!" Bern do ɣli, eƒe dzi gbã eye wònɔ dzo dam. "Alexander, va kplim."
  
  Woɖo ta xɔ si me wokpɔa nutome suewo dzi le afisi mɔ̃ɖaŋudɔwɔlawo lé ŋku ɖe nutome sueawo ŋu le zi mamlɛtɔ, eye wotrɔ ɖe CCTV-kamera ɖesiaɖe ŋu be woalé ŋku ɖe wo ŋu. Aʋafiagã la kple eƒe zɔhɛ Russiatɔ la tsɔ dziɖegbe ge ɖe xɔa me, eye wotu mɔ̃ɖaŋudɔwɔla eve ɖe vovo be woaɖo kaƒomɔ̃a gbɔ.
  
  "Achtung! Daniels kple McKee, miɖo miaƒe sɔwo gbɔ! Amedzro siwo womekpe o la le sɔ dzi ʋum yina dzigbeɣedzeƒe! Megagblɔe ake be, Daniels kple McKee, ti wo yome le sɔ dzi! Tudalawo katã ka nya ta le dzigbegli la gbɔ, FIFIA!" - eƒo sededewo to ɖoɖo si woda ɖe mɔ̃ sesẽa katã me dzi.
  
  "Alexander, èdoa sɔa?" ebia nya sia.
  
  "Mexɔe se! Nyee nye tracker kple scout, captain. Afikae lãkpɔwo le? Alexander ƒo adegbe dzonɔamemetɔe. Nuwɔna sia ƒomevie nye nusi ta wowɔe ɖo. Eƒe sidzedze le agbetsitsi kple wo yometiti ŋu asubɔ wo katã nyuie le zã sia me, eye nusi wɔ nukue nye be, fifia ya metsɔ ɖeke le eme be asixɔxɔ aɖeke meli na eƒe subɔsubɔdɔwo o.
  
  Wotrɔ dzogoea yi anyigbaxɔdzoa dzi, si na Alexander ɖo ŋku ʋudzraɖoƒe gã aɖe dzi. Woléa sɔ ewo ɖe te ɣesiaɣi ne anyigba si dzi womate ŋu ato o le tsiɖɔɖɔ kple sno dzaɣi, esime ʋuwo mete ŋu toa mɔwo dzi o. Le towo ƒe baliwo ƒe tomefafa me la, wokplɔa lãawo yia lãnyiƒe siwo le agakpe si dzi asrafoha la ƒe agado le la ƒe dzigbe gome gbesiagbe. Tsidzadzaa nɔ dzadzam ŋutɔ, eye wotsɔ eƒe tsidzadzawo ƒu gbe ɖe ablɔa ƒe akpa si le ʋuʋu ɖi la dzi. Alexander gɔ̃ hã tiae be yeaɖe ye ɖokui ɖa le eŋu eye wòdi le ɖoɖoezizi me be yeagakpɔtɔ anɔ yeƒe aba si dzi dzoxɔxɔ le la dzi, gake emegbe dzoxɔxɔ si le wo yometiti me ado dzo nɛ be wòaxɔ dzo.
  
  Bern wɔ asi na ŋutsu eve siwo wodo goe le afima. Ame eve siawoe wòyɔ to kaƒomɔ̃a dzi be woado sɔ, eye woƒe sɔwo do sɔ xoxo.
  
  "Kapitan!" - wo ame evea siaa do gbe na wo.
  
  "Alexander ye nye esia. Akplɔ mí ɖo be míadi amedzidzelawo ƒe mɔ," Bern gblɔ na wo esime eya kple Alexander wonɔ woƒe sɔwo dzram ɖo.
  
  "Le yame ƒe nɔnɔme sia tɔgbe mea? Ele be nànye gã!" McKee blu ɖe Russiatɔa ŋkume.
  
  Byrne tsɔ eƒe ʋuƒoawo ƒo ɖe eŋu be: "Míava nyae kpuie."
  
  Ŋutsu ene do sɔ do go yi ahom sesẽ si nu fa miamiamia la me. Bern nɔ ŋgɔ na ame etɔ̃ mamlɛawo, eye wònɔ wo kplɔm to mɔ si dzi wòkpɔ amedzidzelawo nɔ sisim le la dzi. Toa te ɖiɖi tso gbenyigba siwo ƒo xlãe dzi yi dzieheɣedzeƒe gome, eye le viviti doviviti la me la, afɔku nɔ eme ŋutɔ na woƒe lãwo be woatso agakpenyigba la. Wo yometiti ƒe duƒuƒu blewu hiã be sɔawo nada asɔ. Esi Bern ka ɖe edzi be sɔdola siwo nɔ sisim la zɔ mɔ si me ŋuɖɔɖɔɖo le nenema ke ta la, egahiã kokoko be wòaɖo ɣeyiɣi si bu si woƒe viɖea na wo la teƒe.
  
  Wotso tɔsisi sue si le balia gɔme, eye wotsoe afɔ tsɔ fia mɔ woƒe sɔwo to kpe sesẽawo dzi, gake kaka fifia naɖo la, tɔsisi si fa miamiamia la meɖe fu na wo kura o. Esi dziŋgɔli ƒe tsidzadza nyrɔ ŋutsu eneawo ta la, wogaɖo woƒe sɔwo mlɔeba eye woyi dzigbe gome va to bali aɖe si na wote ŋu ɖo toa ƒe gɔmeɖoanyi ƒe akpa kemɛ la me. Le afisia la, Bern ɖe eƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ.
  
  Esia koe nye mɔ si dzi sɔdola bubuwo ate ŋu ato ado le nutoa me, eye Berne wɔ dzesi na eƒe amewo be woakplɔ woƒe sɔwo ado goe aɖadoe. Alexander ɖi le sɔa dzi heƒu du to eƒe sɔa xa, eye wòdo ŋgɔ vie na Bern be yealé ŋku ɖe afɔkpodzi ƒe nɔnɔmetatawo ƒe goglome ŋu. Eƒe asiwɔwɔ ɖe nya dzi ɖee fia be ʋuʋu aɖe nɔ kpe gbadzɛawo ƒe akpa kemɛ afisi wole woƒe lã lénuwo yome tim le. Wo katã woɖi le sɔa dzi, eye wogblẽ McKee ɖi be wòakplɔ sɔawo adzo le tomenukuƒea, eye wògbugbɔ ɖe megbe ale be womaɖe ƒuƒoƒoa ƒe anyinɔnɔ afia le afima o.
  
  Alexander, Bern kple Daniels ƒu du yi nugbɔ eye wokpɔ anyigba. Esi woda akpe ɖe tsidzadza ƒe ɖiɖi kple dziɖegbe ƒe asiƒoƒo ɣeaɖewoɣi ta la, wote ŋu ʋãna bɔbɔe evɔ womezi ɖoɖoe akpa ne ehiã o.
  
  Le mɔ si yina Kobdo dzi la, ame eveawo tɔ be yewoaɖi ɖe eme esime le kpe gã la ƒe akpa kemɛ tututu afisi wonɔ woƒe sɔdolawo ƒe kotokuwo ƒom ƒu ɖo la, asrafoha la ƒe adelawo ƒe ha la kpɔ amewo ƒe ƒuƒoƒo aɖe trɔ gbɔ tso Mengu Timur saɖagaxɔa me. Nɔnɔmetata eve ƒu du yi vɔvɔliawo me eye wotso agakpeawo.
  
  "Va!" Bern gblɔe na eƒe zɔhɛwo. "Wowɔa ɖeka kple kwasiɖa sia kwasiɖa ƒe ʋuɖolawo. Ne míebu wo ŋu la, woabu na mí eye woatsaka kple ame bubuwo."
  
  Bern nya nu tso ʋuɖolawo ŋu. Woɖoa wo kple nuɖuɖu kple atike ɖe saɖagaxɔa me kwasiɖa sia kwasiɖa, eye ɣeaɖewoɣi zi ɖeka le kwasiɖa eve ɖesiaɖe me.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Nunyala," eye wògbe be yemalɔ̃ ɖe edzi be yeɖu dzi o, gake wozi edzi wòlɔ̃ ɖe edzi be yewoƒe ameflunya aɖaŋutɔe na ŋusẽ megale ye ŋu o. Mɔ aɖeke meli si dzi woato aɖe wo ɖa tso ƒuƒoƒoa gbɔ o negbe ɖe Bern ate ŋu ato mɔ aɖe dzi alé wo katã ahazi wo dzi be woaɖe woƒe kotokuwo me be yewoakpɔe ɖa be nane si wonya nyuie aɖe li si woxɔ le asrafoha la si hã. Le nuŋlɔɖi ma dzi la, ebia eɖokui be nuka dim wole kple woƒe gege ɖe yeƒe aƒeme kabakaba kple dodo le eme hã.
  
  "Ðe míazu futɔwo, ʋumefia?" - Daniels bia nya sia.
  
  "Mexɔe se, Daniels. Ne míeɖe mɔ na wo be woasi le ameléle ƒe agbagbadzedze nyui aɖeke manɔmee la, woadze na aʋadziɖuɖu si míana wo," Burn gblɔ na eƒe zɔhɛwo. "Eye míate ŋu aɖe mɔ nenema nadzɔ o!"
  
  Ame etɔ̃awo ƒu du yi xɔa ƒe akpata eye esi wolé tu ɖe asi le dzadzraɖoɖi la, ƒo xlã mɔzɔlaawo. Ame siwo ade wuiɖekɛ koe nɔ ʋu atɔ̃ ƒe ʋuɖoɖoa me, eye wo dometɔ geɖe nye dutanyanyuigblɔlawo kple dɔnɔdzikpɔlawo. Byrne, Daniels, kple Alexander nɔ ŋku lém ɖe Mongolia kple Russia dukɔmeviwo ŋu ɖekaɖeka be alakpanuwɔwɔ ƒe dzesi aɖeke le wo ŋu hã, henɔ biabiam be yewoakpɔ woƒe dzesidegbalẽviwo.
  
  "Gome mele asiwò be nàwɔ esia o!" - ŋutsua tsi tre ɖe eŋu. "Menye liƒodzikpɔla alo kpovitɔwoe nènye o!"
  
  "Ðe nane le asiwò nàɣla?" Bern biae kple dziku ale gbegbe be ŋutsua gagbugbɔ yi fli me.
  
  "Ame eve le mia dome siwo menye alesi wodzenae o. Eye míedi be woatsɔ wo ana ame bubuwo. Ne wo le mía si ko la, míaɖe asi le ŋuwò nàyi wò dɔwɔnyawo dzi, eyata zi alesi nètsɔ wo yina kaba la, zi nenemae mí katã míate ŋu axɔ dzo ahaƒu kaba!" Bern ɖe gbeƒãe, eye wòƒu du to wo dometɔ ɖesiaɖe ŋu abe Nazitɔwo ƒe aʋafia si le fuwɔamegaxɔ aɖe ƒe sewo dem ene. "Kuxi aɖeke mele mía kple nye ŋutsuwo ŋu be míanɔ afisia kpli mi le vuvɔ kple tsidzadza me o vaseɖe esime miawɔ ɖe edzi! Zi alesi nèle bebeƒe na nuvlowɔla siawo ko la, àtsi afisia!"
  
  
  Ta 10 lia
  
  
  Sam tsɔ fefenyawo gblɔ be: "Nyemekafui na wò be nàzã esia o, lɔlɔ̃tɔ," gake le ɣeyiɣi ma ke me la, etso anukwareɖiɖi me keŋkeŋ.
  
  "Sam, mehiã jeans yeye. Kpɔe ɖa!" Nina ʋli nya, eye wòʋu eƒe awudziwui si lolo akpa be yeatsɔ afia Sam alesi eƒe jeans ƒoɖi si vuvu fifia la vuvu. Ludwig Bern, si ƒe nu lé dzi nɛ yeyetɔ si ƒe ʋu fa miamiamia, ye xɔ awudziwuia. Enye eƒe nuwo dometɔ ɖeka, si me dzɔdzɔmefuwo le le awu si wowɔ ƒuƒlu si ƒo xlã Nina ƒe ŋutilã sue la abe koklozi ene ƒe eme.
  
  "Mele be míazã míaƒe ga haɖe o. Mele egblɔm na mi. Ðe nane gblẽa? Kasia míaƒe gakɔntawo le tsikpe me eye míegakpɔa mɔ bliboe akea? Meda akɔ be mɔ̃e wònye ale be woate ŋu ake ɖe mía ŋu. "Black Sun" tsi míaƒe gadzraɖoƒe ƒe gakɔntawo nu; nukatae le anyigba dzi la, esia anyo zi ɖeka ale gbegbe be wòagbugbɔ míaƒe agbe ana mí?" ebia nya sia.
  
  "Ðewohĩ Perdue he ka aɖewo?" enɔ mɔ kpɔm be woaɖo eŋu, gake Sam ko alɔgbɔnu eye wòfɔ mo dzi kpɔ yameʋudzeƒexɔ si woɖo be woaɖo yameʋu ayi le gaƒoƒo si mede gaƒoƒo ɖeka o la ƒe dzisasrã kɔkɔa.
  
  "Oo nye Mawu, èxɔ edzi se ale gbegbe, alo?" eko alɔgbɔnu. "Zi nenie wòna míege ɖe nɔnɔme siwo ate ŋu ade míaƒe agbe afɔku me me? Miesusu be ɖewohĩ ehe "amegãxi si le avi fam" ƒe ayemɔa, na míezu numame na mí ɖe eƒe nublanuikpɔkpɔ kple lɔlɔ̃nu nyui ŋu be míaƒe kakaɖedzi nasu mía si, eye emegbe... emegbe kasia míekpɔe be ɣeyiɣi sia katã la, edi be yeazã mí abe mɔ̃ ene oa ? Alo vɔsalãwoe?
  
  "Ðe nàɖo to ɖokuiwòa?" ebia kple movidzɔdzɔ vavãtɔ si nɔ fefem le mo nɛ. "Eɖea mí le nu siwo me wòde mí ɖo me ɣesiaɣi, alo?"
  
  Sam menɔ nɔnɔme aɖeke me be yeahe nya le Perdue, si nye nuwɔwɔ si ƒe tagbɔ gblẽ wu ɖesiaɖe si wòdo goe kpɔ la ŋu o. Vuvɔ nɔ eŋu, ɖeɖi te eŋu, eye eƒe aƒeme nɔnɔ ti kɔ nɛ. Eƒe avu si ŋkɔe nye Bruichladditch susui vevie. Esusu be pint nono kple exɔlɔ̃ vevitɔ Patrick, eye fifia wo ame evea siaa zu amedzrowo kloe nɛ. Nusi dim wònɔ koe nye be yeatrɔ ayi yeƒe xɔdɔme me le Edinburgh, amlɔ sofa dzi eye Bruich anɔ ɣli dom le eƒe dɔme ahano single malt nyui aɖe, anɔ to ɖom Scotland xoxo nyui aɖe ƒe ablɔwo le eƒe fesre godo.
  
  Nu bubu si hiã dɔwɔwɔe nye eƒe ŋkuɖodzinya si ku ɖe tudada ƒe nudzɔdzɔ bliboa ŋu si wòkpe asi ɖe eŋu wògblẽ esime wowu Trish. Nuwuwua aɖe vi nɛ, eye nenema kee nye agbalẽ si do tso eme, si gbeƒãɖela vovovo eve siwo le London kple Berlin tsɔ na la tata hã. Menye nane si wòdi be yeawɔ ɖe nudzadzra tae wònye o, si edze ƒã be adzi ɖe edzi le eƒe Pulitzer ŋkɔxɔxɔ si kplɔe ɖo kple ŋutinya dodzidzɔname si le megbe na dɔwɔwɔ bliboa ta. Ehiã be wòagblɔ eƒe ŋugbetɔ si megali o kple akpa vevi si wòwɔ le aʋawɔnuwo ƒe nuwuwu ƒe dzidzedzekpɔkpɔ me na xexeame. Exe fe gãtɔ kekeake ɖe eƒe dzideƒo kple eƒe didi vevie be yeaxɔ ŋkɔ ta, eye edze be woanyae ɖe nusiwo wòwɔ esi wòɖe habɔbɔ sia si nye ayemɔ kple eƒe dɔlawo ɖa le xexeame ta. Ne wonya wɔ nusiawo katã vɔ la, ate ŋu atɔ te eƒe agbe ƒe ta sia keŋkeŋ eye wòaɖi ɖe eme vie le agbe vivi, si me agbe mele o me - negbe ɖe, le nyateƒe me la, ɖoɖo bubuwo nɔ Perdue si nɛ hafi. Ele nɛ be wòakpɔ dzidzɔ ɖe nunyala kɔkɔ la ŋu le eƒe tsikɔwuame si nu metsina o si wòtsɔ ɖe afɔkuwo ŋu ta, gake le Sam gome la, wo katã ti kɔ nɛ zi geɖe.
  
  Fifia etsi tre ɖe fiase aɖe godo le Moscow ƒe Domodedovo Dukɔwo Dome Yameʋudzeƒea ƒe yameʋudzeƒe gãwo, henɔ agbagba dzem be yeade ŋugble kple Nina Gould si nye dzimesesẽtɔ. Ete tɔ ɖe edzi be woatsɔ mɔnukpɔkpɔ aɖe azã woƒe ga ƒe akpa aɖe ɖe awu yeyewo ƒle ŋu.
  
  "Sam, meʋẽna abe yak ene. Mesena le ɖokuinye me abe tsikpe ƒe kpememe si ŋu taɖa le ene! Medze abe atikevɔ̃ɖizãla si gblẽ si na eƒe adzodala nya gbegblẽawo do goe ene!" - etsɔ hũɖeɖe, te ɖe Sam ŋu eye wòlée ɖe kɔla. "Mehiã jeans yeye kple kposɔ nyui aɖe si sɔ kplii si ŋu tomeka le, Sam. Ehiã be magase le ɖokuinye me be menye amegbetɔ."
  
  "Ẽ, nye hã. Gake ɖe míate ŋu alala vaseɖe esime míatrɔ ava Edinburgh be míagase le mía ɖokui me be míegase le mía ɖokui me be míenye amegbetɔwoa? Taflatsɛ? Nyemeka ɖe tɔtrɔ kpata sia si va míaƒe ganyawo me dzi o, Nina. Ne mede ɖeke o la, mina míatrɔ ayi mía ŋutɔwo ƒe anyigba dzi hafi míadze míaƒe dedienɔnɔ dede afɔku me geɖe wu gɔme," Sam gblɔ eƒe nyaa blewuu alesi wòate ŋui, nuƒo aɖeke manɔmee. Enya nyuie be Nina ƒe nuwɔna le dzɔdzɔme nu ne etsi tre ɖe nusianu si ɖi mokaname alo mawunyagbɔgblɔ ene ŋu.
  
  Esi wòhe eƒe ɖa trɔ yi sɔdola ƒe asike si le bɔbɔe eye wòle gbadzaa me la, edzro jeans blɔ viviti kple asrafowo ƒe awuwo me le blemanudzraƒe sue aɖe si hã dzraa Russiatɔwo ƒe awuwo na tsaɖila mawo siwo di be yewoatsaka kple Moscow ƒe dekɔnu ƒe atsyãwo. Ŋugbedodo aɖe nɔ eƒe ŋkume, gake esi wòlé ŋku ɖe Sam ŋu la, enya be eƒe nya sɔ. Wozãa woƒe gaxɔgbalẽviwo alo gaxɔgbalẽvi si le nutoa me tsɔ daa tsatsa gã aɖe. Le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta la, susu nyui gblẽe ɖi hena ɣeyiɣi kpui aɖe, gake egaxɔe enumake le eƒe lɔlɔ̃nu mawɔmawɔ me eye wòɖe asi le eƒe nyaʋiʋlia ŋu.
  
  Sam fa akɔ nɛ esi wòkpla asi kɔ nɛ be: "Va, Ninanovich, mina míagaɖe míaƒe nɔƒe afia míaƒe zɔhɛ siwo le Ɣe Yibɔa me o, alo?"
  
  "Ẽ, Klivenikov."
  
  Eko nu, eye wòhe eƒe asi esime gbeƒãɖeɖea va be woava ka nya ta le woƒe agbowo nu. Le numame na Nina ta la, eléa ŋku ɖe ame siwo katã ƒo ƒu ɖe wo ŋu la ŋu nyuie, henɔa woƒe mo ɖesiaɖe, woƒe asiwo kple woƒe agbawo me dzrom. Menye ɖe wònya nusi dim wònɔ o, gake ade dzesi ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ ɖesiaɖe si ŋu ɖikeke le kaba. Kaka ɣemaɣi naɖo la, exɔ hehe nyuie be wòaxlẽ amewo.
  
  Akɔbli ƒe vivi aɖe nɔ gegem ɖe eƒe kɔ megbe, eye taɖuame fafɛ aɖe kplɔe ɖo le eƒe ŋkuwo dome tututu, eye wònɔ ƒoƒom sesĩe le eƒe ŋkume. Akpa goglowo do ɖe eƒe ŋgonu le vevesese si nɔ dzidzim ɖe edzi ta.
  
  "Nukae dzɔ?" - Sam bia be.
  
  Eƒo nu le ɣlidodo me be: "Taɖuame fiƒode," eye wòte asi ɖe eƒe ŋgonu. Kasia ʋu dzodzoe aɖe te sisi tso eƒe miame ŋɔti me, eye Sam fɔ be yeatutu ta ɖe megbe hafi wòanya gɔ̃ hã.
  
  "Mefɔ̃. Nusianu nyo nam. Mina maƒoe ko ayi nugododeƒe," emi nu, eye wònɔ ŋku ʋuʋum kabakaba le vevesese si le eƒe tagbɔ ƒe ŋgɔgbe ta.
  
  Sam gblɔ be: "Ẽ, na míayi," eye wòkplɔe yi nyɔnuwo ƒe nugododeƒea ƒe ʋɔtru gbadzaa nu. "Ðeko nàwɔe kaba. Doe ɖe eme elabena nyemedi be yameʋu sia nato ŋunye o."
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Menya, Sam," eye wòzɔ yi nudzraɖoƒe fafɛ aɖe si me wotsɔ kpe xɔasiwo ƒe tsinyegoewo kple klosalonuwo ɖo la me. Enye nuto si me vuvɔ nɔ wɔwɔm ŋutɔ, si me amenyenye mele o eye wòle dzadzɛ ŋutɔ. Nina susui be esia anye amekokoxɔ nyuitɔ kekeake le atikewɔƒe dzeani aɖe, gake mesɔ kura na aɖuɖɔɖɔɖɔ alo aɖuɖɔtoesisi o.
  
  Nyɔnu eve nɔ nu ƒom le asiléƒea gbɔ, eye ɖeko evelia nɔ dzodzom le nudzraƒea. Nina ƒu du yi fiasea me be yealé nugododeƒegbalẽ asiʋlo ɖeka eye esi wòlée ɖe ŋɔti ŋu la, evuvu kakɛ aɖe tsɔ wɔ plug. Esi wòtsɔe de eƒe ŋɔti me la, etsɔ bubu heƒoe nyuie be wòatsɔe ade eƒe yak-wua ƒe kotoku me. Nyɔnu eveawo nɔ dze ɖom le gbetagbe si nya kpɔ ŋutɔ me esime Nina do go be yeaklɔ ʋu ƒe ɖi aɖe si le ƒuƒum le eƒe mo kple asike ŋu, afisi tsi siwo le dodom la si le Sam ƒe ŋuɖoɖo kabakaba nu.
  
  Le eƒe miame la, ede dzesii be nyɔnu aɖe si tsi akogo la do tso agbadɔ si le esi zãm wònɔ la xa. Nina medi be yeakpɔ yeƒe mɔ dzi o. Russia nyɔnuwo, ekpɔe le eƒe vava kple Sam kple Alexander megbe kpuie la, woƒoa nu nyuie ŋutɔ. Esi wònye be mete ŋu doa gbea o ta la, edi be yeaƒo asa na alɔgbɔnukoko, ŋkuléle ɖe ame ŋu, kple agbagbadzedze be yeadze dzeɖoɖo gɔme si mebɔ o. Nina kpɔ nyɔnu aɖe wònɔ ŋku lém ɖe ye ŋu le eƒe ŋku ƒe dzogoe dzi.
  
  Oo Mawu, ao. Mègana woanɔ afisia hã o.
  
  Esi Nina tutu mo kple nugododeƒegbalẽ si xɔ dzo la, ekpɔ eɖokui zi mamlɛtɔ le ahuhɔ̃e me, esime nyɔnu eve mamlɛawo dzo. Enya be yemedi be ye ɖeka yeanɔ afisia kple amedzro aɖe o, eyata ewɔ kaba yi gbeɖuɖɔgoa gbɔ be yeatsɔ lãkusiawo aƒu gbe eye wòɖo ta ʋɔtrua gbɔ, eye ʋɔtrua tu blewuu le ame eve mamlɛawo megbe.
  
  "Èle nyuiea?" - amedzroa ƒo nu kasia.
  
  Nu maɖinu.
  
  Nina mate ŋu awɔ nu amemabumabutɔe ne wole eyome tim gɔ̃ hã o. Eganɔ mɔ dzi yina ʋɔtrua nu, nɔ yɔyɔm na nyɔnua be, "Ẽ, akpe na wò. Mawɔ ok ". Nina tsɔ alɔgbɔnukoko si me vɔvɔ̃ ɖo la do go yi ɖakpɔ Sam wònɔ lalam le afima tututu.
  
  Egblɔ be: "Hey, na míayi," eye wòtu Sam ɖe ŋgɔ kloe. Wozɔ kabakaba to ʋudzeƒea, eye klosalo sɔti siwo doa vɔvɔ̃ na ame siwo zɔ xɔ kɔkɔa ƒe didime katã ƒo xlã wo. Esi wònɔ zɔzɔm le screen gbadza vovovo siwo dzi woƒe dijitaal boblododo dzĩ, ɣi kple amadede dzẽ siwo le keklẽm kpakple yameʋu ƒe xexlẽdzesiwo te la, dzi menɔ eƒo wòtrɔ kpɔ megbe o. Sam mede dzesii kura be vɔvɔ̃ ɖoe vie o.
  
  Sam de dzesii be: "Enyo be miaƒe ŋutsua na aʋatso nuŋlɔɖi nyuitɔwo kekeake na mí le CIA ƒe akpa sia," esi wònɔ ŋku lém ɖe aʋatsokaka deŋgɔ siwo Notary Byrne zi wo dzi be woawɔ be woatsɔ atrɔ ayi United Kingdom dedie la ŋu.
  
  Etsi tre ɖe eŋu be: "Menye nye ahiãvie wònye o," gake susua mevivi kura o. "Gakpe ɖe eŋu la, ɖeko wòdi be yeakpɔ egbɔ be míeɖo aƒeme kaba ale be míate ŋu axɔ nusi wòdi nɛ. Meka ɖe edzi na mi be, ameŋububu ƒe ounce ɖeka pɛ hã mele eƒe nuwɔnawo me o."
  
  Enɔ mɔ kpɔm be yeda ƒu le yeƒe ɖeklemiɖeɖe ƒe susua me, ezã geɖe wu tsɔ zi ɖoɖoe na Sam le ye kple Bern xɔlɔ̃wɔwɔ ŋu.
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe esi woto dedienɔnɔdzikpɔlawo ƒe dɔwɔƒea eye wofɔ woƒe agba siwo le bɔbɔe siwo wotsɔ ɖe asi la be: "Emae nye nya."
  
  "Ele be míadi Purdue. Ne megblɔ afisi Renata le na mí o la..."
  
  Sam de nu nyaa me be: "Nusi mawɔ o."
  
  Ewu enu kple dziku ƒe mo be: "Ekema ɖikeke mele eme o be akpe ɖe mía ŋu míana mɔnu bubu aɖe na Brigade la."
  
  "Aleke míawɔ ake ɖe Purdue ŋu? Eƒe xɔgã me yiyi anye bometsitsi," Sam gblɔ esi wòfɔ mo dzi kpɔ Boeing gã si le wo ŋgɔ.
  
  "Menya, gake nyemenya nu bubu si mawɔ o. Amesiame si míenya la ku alo woɖo kpe edzi be wonye futɔwo," Nina fa konyi. "Míele mɔ kpɔm be míate ŋu akpɔ míaƒe ʋuʋu si kplɔe ɖo le mɔ dzi yina aƒeme."
  
  "Menya be esia nye nu dziŋɔ aɖe si ŋu wòle be woabu gɔ̃ hã, Nina," kasia Sam gblɔ, esi wo ame evea siaa nɔ woƒe zikpuiwo dzi ko. "Gake ɖewohĩ míate ŋu abu ko. Alexander bi ɖe nu siwo wòwɔna me ŋutɔ."
  
  "Aleke nàte ŋui?" - eƒo nu le ɣlidodo me. "Eɖe mí le Bruges. Exɔlɔ̃wo xɔ mí ɖe aƒe me hekpɔ bebeƒe na mí ɖikeke aɖeke manɔmee, eye wova ɖu wo dzi mlɔeba ɖe eta-na míawo, Sam. Taflatse mègagblɔ nam be yebu yeƒe fɔmaɖimaɖi kpe ɖe yeƒe dedienɔnɔ ŋu o, elabena ekema, lɔlɔ̃tɔ, nye ɖeka manɔ xexe sia me godoo." Eƒe gbe sesẽ eye wòdo dziku ɖe eƒe susua ta, eye Sam susui be anyo wu be yeagblẽ nuwo ɖi abe alesi wole ene, vaseɖe esime yewoate ŋu azã ɣeyiɣi si le yameʋua me atsɔ atsa ŋku akpɔ egbɔkpɔnu ya teti.
  
  Yameʋua mevɔ̃ɖi akpa o, negbe Australiatɔ xɔŋkɔ aɖe si nɔ fefem kple gayibɔ gã aɖe si fi eƒe abɔtaɖonu, kple atsu kple asi aɖe siwo wɔa zitɔtɔ siwo dze abe wotsɔ woƒe ʋuʋudedi de yameʋua me eye womete ŋu lala be yewoava ɖo Heathrow hafi ayi xɔsetakua dzi o ene koe ƒe srɔ̃ɖeɖe si me wo ame evea siaa kpe fu le. Sam mlɔ eƒe fesrezikpui dzi nyuie esime Nina nɔ avu wɔm kple ʋuʋudedi si gbɔna, si nye dɔléle si nɔ fu ɖem nɛ tso esime wòdo le nyɔnuwo ƒe xɔ me le yameʋudzeƒea. Ɣeaɖewoɣi la, eƒua du yia nugododeƒe be yeaɖe aɖuɖɔ, gake ekpɔnɛ be naneke meli yeakɔ o. Eva nɔ te ɖeɖi eŋu ŋutɔ eye wòva nɔ dzi tsim ɖe seselelãme si nɔ sesẽm ɖe edzi si nɔ tetem ɖe eƒe dɔgbo ŋu la ŋu.
  
  Mate ŋu anye nuɖuɖu me aɖi o. Gbã la, gayibɔ ƒe dɔgbo nɔ esi, eye evelia, Sam ɖu nuɖuɖu siwo katã wòɖu, eye nuvevi mewɔe o. Esi wògadze agbagba bubu be yeaɖe yeƒe nɔnɔmea dzi akpɔtɔ gake medze edzi o la, ekpɔ ahuhɔ̃e me. Edze abe ɖe wòle lãmesẽ me le mɔ wɔnuku aɖe nu ene, meɖi ɣi alo gbɔdzɔ kura o. Mlɔeba la, Nina gblɔ be yeƒe lãmesẽ madeamedzi tso kɔkɔƒe alo nyaƒoɖeamenu si le ʋua me gbɔ eye wòɖoe be ye hã yeadɔ alɔ̃ vie. Amekae nya nusi nɔ wo lalam le Heathrow? Ehiã be wòagbɔ ɖe eme.
  
  
  Ta 11 lia
  
  
  Bern do dziku vevie.
  
  Esi wònɔ amedzidzelawo yome tim la, mete ŋu de dzesi wo le mɔzɔla siwo eya kple eƒe amewo lé de gaxɔ me le mɔ si le tsatsam si tso Mengu-Timur saɖagaxɔa me gbɔ o. Wodi ameawo ɖekaɖeka - saɖagaxɔmenɔlawo, mawunyadɔgbedelawo, dɔnɔdzikpɔlawo kple tsaɖila etɔ̃ siwo tso New Zealand - gake womekpɔ naneke le wo ŋu si le vevie na asrafoha la o.
  
  Mete ŋu se nusi dim adzodala eveawo nɔ le xɔ gã aɖe si me womege ɖo kpɔ o me gɔme o. Esi dutanyanyuigblɔlawo dometɔ ɖeka nɔ vɔvɔ̃m na eƒe agbe ta la, egblɔ na Daniels be ʋu ade ye nɔ ʋuɖoɖoa me gbã, gake le ʋutɔɖoƒe evelia la, ʋu ɖeka koe nɔ kpuie. Wo dometɔ aɖeke mebu naneke tso eŋu o elabena wogblɔ na wo be ʋuawo dometɔ ɖeka atsi atsɔ asubɔ Janste Khan ƒe amedzrodzeƒe si te ɖe afima ŋu. Gake esi Byrne te tɔ ɖe edzi be yeato mɔ si ʋukula si xɔ ŋgɔ na wo la me vɔ la, womeƒo nu tso ʋu ade ŋu o.
  
  Viɖe aɖeke menɔ funyafunya dumevi dzro maɖifɔwo ŋu le woƒe manyamanya ta o, naneke mate ŋu ado tso eme wu ema o. Ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be adzodalaawo si le yewo nu ŋutɔŋutɔ eye be nusi yewoate ŋu awɔ koe nye be yewoatrɔ ayi megbe aɖada nusiwo adzodadaa gblẽ la kpɔ.
  
  Alexander te ŋu kpɔ ɖikeke si nɔ eƒe aʋafia yeyea ƒe ŋkume esime woge ɖe lãkpɔa me, henɔ woƒe afɔwo hem ɖeɖiteameŋutɔe esime wonɔ sɔawo kplɔm be dɔwɔlawo nalé ŋku ɖe wo ŋu. Nya aɖeke metso ŋutsu eneawo dometɔ aɖeke gbɔ o, gake wo katã wonya nusi ŋu Bern nɔ tame bum le. Daniels kple McKee trɔ ŋkume, si fia be Alexander ƒe gomekpɔkpɔ le eme ƒe akpa gãtɔ nye nusi dzi amewo katã lɔ̃ ɖo.
  
  Bern gblɔ tufafatɔe eye wòdzo ko be: "Alexander, va kplim."
  
  Mackey ɖo aɖaŋu le eƒe Britaingbe me be: "Anyo be nàlé ŋku ɖe nya si nègblɔna ŋu, amegãxi." "Ŋutsu sia trɔa asi le nu ŋu."
  
  Alexander ɖo eŋu be: "Nyemewɔ naneke le esia ŋu o," gake ɖeko ŋutsu eve mamlɛawo lé ŋku ɖe wo nɔewo ŋu eye emegbe wokpɔ Russiatɔ la nublanuitɔe.
  
  "Ðeko mègazi edzi ne èdze taflatsɛdodo gɔme o. Ne èɖi gbɔ ɖokuiwò la, ɖeko nàna wòaka ɖe edzi be yeɖi fɔ," Daniels ɖo aɖaŋu nɛ.
  
  "Akpe na wò. Mawu ame hena ahanono fifia," Alexander tsɔ abɔta ƒoe.
  
  Daniels ko alɔgbɔnu be: "Mègatsi dzi o, àte ŋu akpɔ esiawo dometɔ ɖeka abe didi mamlɛtɔ ene," gake esi wòlé ŋku ɖe eƒe dɔwɔhatiwo ƒe mo ƒe dzedzeme veviwo ŋu la, ekpɔe be yeƒe nyagbɔgblɔa mekpe ɖe ame ŋu le mɔ aɖeke nu o, eye wòyi eƒe dɔwɔnyawo dzi be nàxɔ avɔ eve na wò sɔ.
  
  Alexander to xɔ xaxɛ siwo me gli akaɖiwo klẽ ɖo me la kplɔ eƒe aʋafia ɖo yi dzisasrã evelia dzi. Bern ƒu du ɖiɖi to atrakpuiawo dzi evɔ metsɔ ɖeke le Russiatɔ la me o, eye esi wòɖo dzisasrã evelia ƒe xɔdɔme me la, ebia tso eƒe amewo dometɔ ɖeka si be wòana kɔfi yibɔ sesẽ kplu ɖeka.
  
  Alexander gblɔ le megbe nɛ be: "Kapitan, meka ɖe edzi na wò be nye zɔhɛwo mewɔ naneke le esia me o."
  
  Bern ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Menya, Arichenkov."
  
  Alesi Bern wɔ nui la tɔtɔ Alexander, togbɔ be aʋafia la ƒe ŋuɖoɖoa na eƒe dzi dze eme hã.
  
  "Ekema nukatae nèbia tso asinye be makplɔ wò ɖo?" - ebiae.
  
  "Eteƒe madidi o, Arichenkov. Ðeko nàna mano kɔfi kple dzudzɔ gbã ale be mate ŋu aɖɔ nye numekuku le nudzɔdzɔa ŋu ɖo," aʋafia la ɖo eŋu. Eƒe gbe fa miamiamia dziŋɔ aɖe esime wònɔ sigaret si.
  
  "Nukata màyi aɖale tsi dzodzoe o? Míate ŋu agado go le afisia le, ne míagblɔe la, miniti blaeve megbe. Le ɣeyiɣi sia me la, ele be manya nusi wofi, ne nane li hã. Ènyaa, nyemesusu be woayi kuxi siawo katã me aɖafi nye gakotoku o," egblɔ eye wòku dzudzɔ blɔ ɣi didi aɖe ɖe fli dzɔdzɔe dzi le eŋgɔ.
  
  Alexander gblɔ be: "Ẽ, aƒetɔ," eye wòtrɔ ɖo ta eƒe xɔ me.
  
  Edze abe nane gblẽ ene. Ezɔ to gakpo ƒe atrakpuiawo dzi yi xɔdɔme didi si me ŋutsuawo dometɔ akpa gãtɔ nɔ la me. Xɔxɔnua me fa akpa, eye Alexander lé fu eƒe afɔkpawo ƒe ɖiɖi si tsi akogo le siminti-nyigba dzi, abe alesi woxlẽa megbe na nu dziŋɔ aɖe si gbɔna ene. Ete ŋu sea ŋutsuwo ƒe gbe kple nusi ɖi AM radio ƒe dzesi alo ɖewohĩ toɣliɖeɖe ɣi ƒe mɔ̃ ƒomevi aɖe tso adzɔge. Gbeɖiɖi si nɔ ɖiɖim la na wòɖo ŋku tsaɖiɖi aɖe si wòzɔ yi Wolfenstein Tsikpeƒea, si le ʋudzeƒea ƒe dɔgbo me goglo, afisi asrafowo wu wo nɔewo le le ʋua me dzoxɔxɔ kple tɔtɔ ta dzi nɛ.
  
  Esi wòtrɔ ɖe dzogoea dzi la, ekpɔ be yeƒe xɔa ƒe ʋɔtrua le ʋuʋu. Etɔ. Tomefafa nɔ eme eye wòdze abe ame aɖeke mele afima o ene, gake eƒe hehexɔxɔa fiae be megaxɔ naneke le eƒe asixɔxɔ nu o. Eʋu ʋɔa blewuu le mɔa katã dzi be yeakpɔ egbɔ be ame aɖeke meɣla eɖokui ɖe megbe o. Dzesi aɖe si dze ƒã nɔ eŋgɔ be alesi ʋua me dɔwɔlawo meka ɖe edzi boo o. Wotrɔ eƒe xɔ bliboa eye wovuvu eƒe abadzivɔwo hena didi. Teƒea katã tɔtɔ.
  
  Nyateƒee, nu ʋɛ aɖewo koe nɔ Alexander si, gake woda adzo nusianu si nɔ eƒe xɔ me keŋkeŋ.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Avu siwo le fu ɖem na," eye eƒe ŋku blɔ siwo me kɔ la nɔ ŋku lém ɖe gli ɖesiaɖe ŋu be yeakpɔ kpeɖodzi ɖikeke ɖesiaɖe si ate ŋu akpe ɖe eŋu wòaɖo nusi wosusu be yewoake ɖe eŋu. Hafi wòaɖo ta tsilele siwo me amewo sɔ gbɔ ɖo gbɔ la, eɖe ŋku ɖe ŋutsu siwo le megbexɔa me, afisi toɣliɖeɖe ɣia nu tso vie azɔ. Wonɔ anyi ɖe afima, wo ame eneawo koe nɔ ekpɔm dũu. Esi wòte kpɔ be yeaƒo fi ade wo ta la, eɖoe be yeaŋe aɖaba aƒu edzi eye ɖeko wòŋe aɖaba ƒu wo dzi, eye wòɖo ta mɔ si to vovo na ema dzi ɖo ta nugododeƒewo.
  
  Esi tsi si le sisim fafɛ fafɛa nɔ enyrɔm la, edo gbe ɖa be woagagblẽ nu le Katya kple Sergei ŋu esime yemeli o. Ne esiae nye alesi ʋua me dɔwɔlawo ka ɖe edzii la, ekema ele dedie be míasusui be ɖewohĩ woƒe agblea hã kpe fu vie le nyateƒea yometiti me. Abe lã si woɖe aboyoe si woɖe mɔ na be hlɔ̃biabia o ene la, Russiatɔ si nɔ nu xam la wɔ ɖoɖo ɖe eƒe ʋuʋu si kplɔe ɖo ŋu. Anye bometsitsi be woahe nya kple Bern, Bodo, alo amemabumabutɔ siwo le afisia dometɔ aɖe le woƒe ɖikekewo ŋu. Ʋuʋu alea ana nuwo nagblẽ ɖe edzi na eya kple exɔlɔ̃ evea siaa kaba. Eye ne esi eye wòdze agbagba be yeakplɔ Sergei kple srɔ̃a adzoe le afisia la, ɖeko wòaɖo kpe woƒe ɖikeke le eƒe gomekpɔkpɔ le eme ŋu dzi.
  
  Esi wòƒu eye wòdo awu la, etrɔ yi Bern ƒe ɔfis, afisi wòkpɔ aʋafia kɔkɔ la le tsitre ɖe fesre nu, nɔ yame kpɔm, abe alesi wòwɔna ɣesiaɣi ne ele nuwo ŋu bum nyuie ene.
  
  "Kapitan?" Alexander gblɔ tso eƒe ʋɔtru nu.
  
  "Va ge ɖe eme. Va ge ɖe eme," Byrne gblɔ. "Mele mɔ kpɔm be èse nusita wòva hiã be míadzro wò xɔwo me gɔme, Alexander. Ele vevie ŋutɔ be míanya wò nukpɔsusu le nya sia ŋu, elabena èva mía gbɔ le nɔnɔme siwo ŋu ɖikeke le ŋutɔ me kple nya sesẽ aɖe ŋutɔ."
  
  Russiatɔa lɔ̃ ɖe edzi be: "Mese egɔme." Enɔ kukum be yeano vodka kplu ʋɛ aɖewo, eye aƒeme biya ƒe aŋetu si Bern tsɔ da ɖe eƒe kplɔ̃ dzi la meɖe vi aɖeke nɛ o.
  
  Bern kpe asi ɖe aŋetu si wòde dzesii be Russiatɔa nɔ ŋku lém ɖe eŋu la ŋu eye wòkpee be: "Mino aha."
  
  Alexander ko alɔgbɔnu eye wòkɔ kplu ɖeka ɖe eɖokui me be: "Akpe na wò." Esi wòtsɔ dzotsia va eƒe nuyiwo gbɔ la, enɔ eɖokui biam be ɖe aɖi aɖe tsaka ɖe eme hã, gake menye amesi aɖɔ ŋu ɖoe wònye o. Alexander Arichenkov, Russiatɔ si ƒe tagbɔ gblẽ la, adi be yeaku vevesesetɔe le vodka nyui ɖuɖu vɔ megbe tsɔ wu be mɔnukpɔkpɔa nato ye ŋu tsɔ wu be yeatsri. Dzɔgbenyuietɔe la, aɖi koe aha la nɔ le alesi ewɔlawo ɖoe nu, eye mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ etsɔ dzidzɔ nɔ ɣli dom le dzobibi si wòse le eƒe akɔta esime wòmi wo katã ta.
  
  Esi wògbɔ ya vɔ la, egblɔ be: "Mabia, Kapitan, nukae gblẽ le xɔa me yiyi me?"
  
  "Naneke meli o," koe nye nya si Bern gblɔ. Elala vie wòtɔ vie wòwɔ nuku eye emegbe wòɖe nyateƒea ɖe go. "Naneke megblẽ o, gake wofi nu aɖewo le mía si. Nu xɔasi aɖe si me afɔku le ŋutɔ na xexeame. Nusi ɖea fu nam wue nye be Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖoa koe nya be wole mía si."
  
  "Nukae nye esia, ɖe mate ŋu abia?" - Alexander bia nya sia.
  
  Bern trɔ ɖe eŋu kple ŋkuléle ɖe nu ŋu si ge ɖe eme. Menye dziku alo dziɖeleameƒo le eƒe manyamanya tae wònye o, ke boŋ ɖetsɔleme vavãtɔ kple vɔvɔ̃ si ɖoe kplikpaa ƒe dzedzemee wònye.
  
  "Aʋawɔnu." Wofi aʋawɔnu siwo ate ŋu agblẽ nu ahagblẽ nu, siwo dzi se siwo dzi míeɖu gɔ̃ hã haɖe o ɖuna," eɖe gbeƒãe, eye wòdo asi ɖa tsɔ vodka eye wòkɔ kplu ɖeka ɖe wo dometɔ ɖesiaɖe ta. "Amedzro siwo womekpe o la xɔ mí tso ema me. Wofi Longinus."
  
  
  Ta 12 lia
  
  
  Heathrow yɔ fũ kple dɔwɔnawo le ŋdi ga etɔ̃ me gɔ̃ hã.
  
  Axɔ ɣeyiɣi aɖe hafi Nina kple Sam naɖo yameʋu si kplɔe ɖo ayi aƒeme, eye wonɔ amedzrodzeƒexɔ ƒe agbalẽŋɔŋlɔ ŋu bum ale be womagalala le yameʋudzeƒea ƒe akaɖi ɣi siwo gbã ŋku na ame o.
  
  "Mayi aɖadi ɣeyiɣi si wòahiã be míagatrɔ ava afisia ake. Míahiã nane si míaɖu na ɖeka. Sam gblɔ na Nina be: "Dɔ le wuyem ŋutɔ."
  
  Eɖo ŋku edzi nɛ be: "Èɖu nu le yameʋu me.
  
  Sam tsɔ sukuvi ƒe dzedzeme xoxo ma si nɔ fewu ɖum la nɛ be: "Èyɔa esia be nuɖuɖua? Mewɔ nuku o be èda kpekpeme ɖe naneke gbɔ o."
  
  Esi wògblɔ nya sia vɔ la, eɖo ta tikitidzraƒea, eye wògblẽe ɖi wòtsɔ eƒe yak-wu gã la ƒo ɖe eƒe abɔta eye wotsɔ woƒe mɔzɔkplo eveawo siaa ƒo ɖe eƒe abɔta. Nina ƒe ŋkuwo nɔ ɖiɖim eye eƒe nu nɔ ƒuƒum, gake eƒe lãme sẽ wu alesi wònɔ le kwasiɖa geɖe me.
  
  Egblɔ le eɖokui me be yeɖo aƒeme kloe, eye eƒe nuyiwo ƒo ƒu zu alɔgbɔnukoko si kpea ŋu. Eɖe mɔ eƒe alɔgbɔnukokoa seƒoƒo le dzitsitsi me, eɖanye nuka kee ɖasefowo kple ame siwo va yina ate ŋu abu o, elabena ese le eɖokui me be yekpɔ alɔgbɔnukoko ma, kpe fu ɖe eta. Eye ɖeko wòdo le ƒoƒo wuieve me kple Ku teti koe nye ema, eye wògakpɔtɔ nɔ tsitrenu. Eƒe ŋku gã siwo le dzo dam la nɔ tsa ɖim le Sam ƒe ŋutilã si wotu nyuie la dzi, eye abɔta gbadza mawo na eƒe azɔlizɔzɔa fa wu alesi wòɖee fia xoxo gɔ̃ hã. Eƒe alɔgbɔnukokoa nɔ eya hã dzi.
  
  Eke ɖi akpa si Sam wɔ le eƒe agbe me ɣeyiɣi didi nenema gbegbe, gake le Perdue ƒe aɖaŋunu yeyetɔ megbe la, eka ɖe edzi be ɖeɖi te ye ŋu be yeatsi aʋawɔla eve dome. Lɔlɔ̃ si wòʋu na Perdue kpe ɖe eŋu le mɔ geɖe nu wu alesi wòtsɔ ɖe le eme be yealɔ̃ ɖe edzi. Abe alesi wònɔ le eƒe ahiãvi yeye si le Russia kple Mongolia ƒe liƒo dzi ene la, ŋusẽ kple nunɔamesi siwo le Perdue si ɖe vi nɛ. Zi nenie woawui ne menye Perdue ƒe nunɔamesiwo kple ga alo Bern ƒe nublanuikpɔkpɔ tae o le esi wòɖi srɔ̃a si megali o ta o?
  
  Eƒe alɔgbɔnukokoa nu yi enumake.
  
  Nyɔnu aɖe do tso dukɔwo dome vavalawo ƒe nutoa me si dze abe ɖe wònyae nyuie ene. Nina do dzo eye wògbugbɔ yi dzogoe si kɔfidzraƒea ƒe akpata si do ɖe gota la wɔ la dzi, afisi wònɔ lalam le, eye wòɣla eƒe mo ɖe nyɔnu si nɔ tetem ɖe eŋu la. Esi Nina lé gbɔgbɔ kloe la, eɖe ŋku ɖe goa dzi be yeakpɔ afisi Sam le. Enɔ eƒe ŋkume eye mete ŋu xlɔ̃ nui tso nyɔnu si ɖo ta egbɔ tẽ ŋu o.
  
  Gake nyɔnua ƒe dzi dze eme esi wòge ɖe akpɔnɔdzraƒe si te ɖe gaxɔa ŋu, afisi Sam nɔ eƒe atsyɔ̃ɖonuwo ɖem fia le si do dzidzɔ na ɖetugbui siwo do woƒe awu deblibo la.
  
  "Mawu! Typical," Nina blu ɖe eta eye wòɖu eƒe nuyi le dziɖeleameƒo ta. Ezɔ kaba yi egbɔ, eƒe mo sesẽ eye eƒe afɔɖeɖea didi akpa vie esi wònɔ agbagba dzem be yeaʋuʋu kabakaba alesi yeate ŋui evɔ mehe susu yi ye ɖokui dzi o.
  
  Eto ahuhɔ̃e ʋɔtru eve siwo le ɔfis la me eye wòƒu du va do go Sam.
  
  "Èwu enua?" - ebia kple vɔ̃ɖinyenye ŋukpemanɔmee.
  
  Egblɔ fefetɔe be: "Enyo, kpɔ afisia ɖa, nyɔnu dzetugbe bubu." Eye menye nye dzigbezã gɔ̃ hã o!"
  
  Dɔdzikpɔƒea ƒe dɔwɔlawo ko alɔgbɔnu, gake Nina ya tsɔ ɖe le eme vevie ŋutɔ.
  
  "Nyɔnu aɖe le mía yome, Sam."
  
  "Èka ɖe edzia?" ebia tso dzime, eye eƒe ŋkuwo nɔ ame siwo le nuto si te ɖe afima ŋu me la kpɔm.
  
  Eɖo eŋu le eƒe gbɔgbɔ te, eye wòmimi eƒe asi sesĩe be: "Enyo." "Mekpɔe le Russia esime ʋu nɔ dodom le nye ŋɔti me. Fifia eva afisia."
  
  "Enyo, gake ame geɖe ɖoa yameʋu le Moscow kple London dome, Nina. Ate ŋu anye nusi dzɔ le vome hafi," eɖe eme.
  
  Ele be wòalɔ̃ ɖe edzi be gɔmesese le eƒe nyawo ŋu. Gake aleke wòawɔ ana wòaka ɖe edzi be nane le nyɔnu sia si ƒe dzedzeme wɔ nuku eye eƒe taɖa le ɣie eye eƒe ŋutigbalẽ le ɣie ŋu na yeƒe dzi dze eme? Adze fewuɖunya be woazã ame aɖe ƒe dzedzeme si mebɔ o atsɔ atso nya me, vevietɔ be woatsɔe afia be wotso adzamehabɔbɔ aɖe me eye wole ewu ge le susu xoxo si nye be "wonya nu geɖe" ta.
  
  Sam mekpɔ ame aɖeke o eye wòna Nina bɔbɔ nɔ aba dzi le lalaƒea.
  
  "Èle nyuiea?" Ebiae, eye wòɖe asi le eŋu le eƒe akplowo me eye wòtsɔ eƒe asiwo ɖo eƒe abɔta be wòafa akɔ nɛ.
  
  "Ẽ, ẽ, nye lãme sẽ. Mesusu be ɖeko metsi dzodzodzoe vie," esusui, gake le eƒe dzime godoo la, meka ɖe nyɔnu sia dzi kokoko o. Ke hã, togbɔ be susu aɖeke menɔ esi si ta wòavɔ̃e o hã la, Nina ɖoe be yeawɔ nu sɔsɔe.
  
  Eʋuʋu ŋku be: "Mègatsi dzi o, nyɔnuvi." "Míava aƒeme kpuie eye míate ŋu axɔ ŋkeke ɖeka alo eve hafi míahaya ko hafi míadze Purdue didi gɔme."
  
  "Miti yome!" Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ.
  
  "Ẽ, ele be míadi eyama, èɖo ŋku edzia?" Sam ʋuʋu ta.
  
  Nina gblɔ le vo me be: "Ao, Perdue le tsitre ɖe megbewò," eƒe gbe fa zi ɖeka eye wòwɔ nuku le ɣeyiɣi ma ke me. Sam trɔ ɖe megbe. Dave Perdue tsi tre ɖe megbe nɛ, edo yaƒoƒowu si me nunya le eye wòlé duffel kotoku gã aɖe ɖe asi. Eko alɔgbɔnu be, "Ewɔ nuku ŋutɔ be mekpɔ mi ame evea le afisia."
  
  Sam kple Nina ƒe mo wɔ yaa.
  
  Nukae wòle be woawɔ tso eƒe anyinɔnɔ le afisia ŋu? Ðe wònɔ ha dem kple Ɣe Yibɔa? Ðe wònɔ woƒe akpa dzia, alo amesiwo le etame la evea siaa. Abe alesi wònɔna ɖaa le Dave Perdue gome ene la, kakaɖedzi aɖeke menɔ eƒe ɖoƒe si nye ŋu o.
  
  Nyɔnu si Nina ɣla eɖokui ɖo la do tso megbe nɛ. Esi wònye ame tsɛ, kɔkɔ, si ƒe mo biã abe aŋɔ ene, eye eƒe ŋkuwo trɔna abe Perdue tɔ ene eye eƒe nɔnɔme le abe crane ene, eye wòtsi tre kpoo, nɔ nɔnɔmea me tom. Nina tɔtɔ, eye menya nenye be ele be wòadzra ɖo be yeasi alo awɔ avu o.
  
  "Miti yome!" - Sam do ɣli. "Mekpɔ be èle agbe eye nèle lãmesẽ me."
  
  "Ẽ, ènyam, mebi ɖe dodo le nɔnɔmewo me ɣesiaɣi," Perdue blu ɖe eta, eye wòde dzesi Nina ƒe dzedzeme gbegblẽ si to eŋu tututu. "KU ƉE!" - egblɔ esi wòhe nyɔnua yi ŋgɔe. "Agatha, nɔvinyenyɔnu vevi lae nye esia."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Akpe na Mawu be míenye venɔviwo le mía fofo ƒe akpa dzi." Eƒe nukokoedonamenya ƒuƒlu la ƒo ɖe Nina dzi le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe, esi eƒe susu va kpɔe be nyɔnua menye afɔku o vɔ megbe. Ɣemaɣie nyɔnua ƒe nɔnɔme ɖe Purdue ŋu va dze le ŋkunyeme.
  
  "Oo, meɖe kuku. Nina tsɔ eƒe taflatsɛdodo si nye lãmetututɔ ɖe ŋkuléle ɖe nu ŋu ɣeyiɣi didi akpa ta be: "Ðeɖi te ŋunye."
  
  "Èka ɖe esia dzia." Nu gbegblẽ ma nye ŋɔti me ʋu, alo?" Agatha lɔ̃ ɖe edzi.
  
  "Edzɔ dzi nam be medo go wò, Agatha. Nyee nye Sam," Sam ko alɔgbɔnu eye wòlé eƒe asi esi wòkɔe ɖe dzi vie ko be yeaʋuʋui. Eƒe nɔnɔme wɔnukuwo dze ƒã, gake Sam te ŋu kpɔe be naneke megblẽ le eŋu o.
  
  Agatha gblɔ kpuie be: "Sam Cleave," eye wòbɔbɔ ta ɖe axadzi. Ewɔ dɔ ɖe edzi alo edze abe elé Sam ƒe mo ɖe tame nyuie be wòate ŋu akpɔe le etsɔme ene. Eɖiɖi ŋkume ɖe ŋutinyaŋlɔla sue la ŋu kple dzonɔameme vɔ̃ɖi eye wògblɔ be, "Eye wò, Ðɔkta Gould, ye dim mele!"
  
  Nina lé ŋku ɖe Sam ŋu be: "Èkpɔa? Megblɔe na wò nenema."
  
  Sam kpɔe be nyɔnu siae Nina nɔ nu ƒom tsoe.
  
  "Ekema wò hã nènɔ Russia?" Sam ƒoa fefe mumu, gake Perdue nya nyuie be nyadzɔdzɔŋlɔla la tsɔ ɖe le woƒe kpekpe si menye le vome kura o me.
  
  Agatha gblɔ be: "Ẽ, le nyateƒe me la, menɔ wò dim." "Gake míagatrɔ ɖe ema ŋu ne míenya do wò awu nyuitɔ ko. Mawu lɔlɔ̃tɔ, awudziwui sia ʋẽna lilili."
  
  Nina ƒe mo wɔ yaa. Ðeko nyɔnu eveawo tsɔ movidzɔdzɔ ƒuƒlu kpɔ wo nɔewo.
  
  "Aƒenɔ Perdue, mesusui be?" Sam bia, henɔ agbagba dzem be yeaɖe masɔmasɔa dzi akpɔtɔ.
  
  "Ẽ, Agatha Perdue, egblɔ be: "Ẽ. Eɖo eŋu be: "Nyemeɖe srɔ̃ kpɔ o.
  
  Nina li liʋiliʋi be: "Mewɔ nuku o," eye wòbɔbɔ ta, gake Perdue se eƒe nya eye wòko alɔgbɔnu le eɖokui me. Enya be nɔvianyɔnu xɔ ɣeyiɣi aɖe tsɔ trɔ ɖe nɔnɔmeawo ŋu, eye ɖewohĩ Nina ye medzra ɖo boo be yeawɔ ɖe yeƒe nuwɔna siwo me susu mele o dzi.
  
  "Meɖe kuku, Ðɔkta Gould. Esia menye vlododo ame si woɖo koŋ wɔ o. Ele be nàlɔ̃ ɖe edzi be, nu fiƒode ma ʋẽna abe lã kuku si wònye ene," Agatha de dzesii ɖekematsɔlemetɔe. "Gake nye gbegbe be nyemaɖe srɔ̃ o nye nye tiatia, ne àte ŋu axɔe ase."
  
  Fifia Sam ko nu kple Perdue le Nina ƒe kuxi siwo nɔa eŋu ɣesiaɣi si eƒe amenyenye si nye dzrewɔwɔ hena vɛ ŋu.
  
  "Medi be..." edze agbagba be yeaɖɔe ɖo, gake Agatha ŋe aɖaba ƒu edzi eye wòfɔ eƒe akploa.
  
  "Va, lɔlɔ̃tɔ. Maƒle tanya yeye aɖewo na mi le mɔa dzi. Míatrɔ ava hafi woaɖo míaƒe yameʋua ƒe ɖoɖo," Agatha gblɔ esi wòtsɔ eƒe awudziwui ƒu gbe ɖe Sam ƒe alɔnu.
  
  "Ðe menye ame ŋutɔ ƒe yameʋu mee nèle mɔ zɔm oa?" Nina bia nya sia.
  
  "Ao, míenɔ yameʋu vovovowo me be míakpɔ egbɔ be míele bɔbɔe akpa be míakplɔ mí ɖo o. Yɔe be paranoia si wotu nyuie," Perdue ko alɔgbɔnu.
  
  "Alo nusi ŋu woke ɖo si gbɔna ŋuti sidzedze?" Agatha gadze ŋgɔ nɔviaŋutsu ƒe asiɖeɖe le nu ŋu ŋkume kple ŋkume. "Va, Ðɔkta Gould. Míele dzodzom!"
  
  Hafi Nina nate ŋu aɖe tsitretsiɖeŋu afia la, nyɔnu manyanua kplɔe do goe le ɔfis esime ŋutsuawo nɔ akplowo kple Nina ƒe lãgbalẽ ƒuƒu nunana dziŋɔ la nu ƒom ƒu.
  
  "Fifia esi estrogen ƒe malikenyenye mele mía si be wòado kplamatse míaƒe dzeɖoɖo o la, nukata màgblɔ nusita mia kple Nina miele Alexander gbɔ o nam o," Perdue bia esi wozɔ yi kɔfidzraƒe aɖe si te ɖe afima ŋu henɔ anyi nɔ aha dzodzoe nom. "Mawu, meɖe kuku gblɔ nam be naneke medzɔ ɖe Russiatɔ si ƒe tagbɔ gblẽ la dzi o!" Perdue tsɔ asi ɖeka ɖe kuku ɖe Sam ƒe abɔta.
  
  Sam dze egɔme be: "Ao, egakpɔtɔ le agbe," gake Perdue te ŋu kpɔe le eƒe gbe me be nu geɖe gali le nyadzɔdzɔa me. "Ele Aglãdzelawo ƒe Asrafoha la me."
  
  "Ekema ète ŋu na woka ɖe edzi be yele yewoƒe akpa dzia?" - Perdu bia nya sia. "Mekpɔ dzidzɔ ɖe ŋuwò." Gake fifia mi ame evea siaa miele afisia, eye Alexander... gakpɔtɔ le wo gbɔ. Sam, mègagblɔ nam be yesi o. Mèdi be ame siawo nasusu be womate ŋu aka ɖe ye dzi o."
  
  "Aleke wɔ? Edze abe mèvɔ̃ɖi wu le esi nèti kpo tso nuteƒewɔwɔ ɖeka me yi bubu me le ŋkuʋuʋu me o ene," Sam ka mo na Perdue le nya siwo ŋu kakaɖedzi mele o me.
  
  "Se, Sam. Ele be malé nye nɔnɔmea me ɖe asi be makpɔ egbɔ be nuvevi aɖeke nagava Nina dzi o. Ènyae nenema," Perdue ɖe eme.
  
  "Ke nye ya ɖe, Dave? Afikae nye zikpui le? Èheam kpena ɖe ŋuwò ɣesiaɣi."
  
  "Ao, mehe wò zi eve, le nye xexlẽme nu. Susu mamlɛa nye wò ŋutɔ wò ŋkɔ ko abe nye ƒuƒoƒoa me tɔ ɖeka si tsɔ wò de gbeɖuɖɔdoa me," Perdue tsɔ abɔta ƒoe. Eƒe nya sɔ.
  
  Zi geɖe la, nusi na wòge ɖe kuxi me koe nye nɔnɔme siwo do tso Sam ƒe gomekpɔkpɔ le agbagba si Trish dze be yeaɖe aʋawɔnuwo ƒe asigɛa ɖa kple eƒe gomekpɔkpɔ le Perdue ƒe tsaɖiɖi yi Antarctica me emegbe me. Zi ɖeka le esia megbe koe Perdue ŋlɔ Sam ƒe subɔsubɔdɔwo ɖe Deep Sea One me. Le ema godo la, nyateƒe si wònye be Sam Cleave le habɔbɔ vɔ̃ɖi aɖe si meɖe asi le eƒe yometiti ŋu o la ƒe crosshairs me sesĩe fifia koe wònye.
  
  Sam fa konyi esi wònɔ ŋku lém ɖe eƒe Earl Grey kplu si le dzo dam la ŋu be: "Ðeko medi be nye agbe nagatrɔ ava."
  
  Perdue ɖo ŋku edzi nɛ be: "Nenema ke mí katã míele, gake ele be nàse egɔme be gbã la, ele be míakpɔ nusi me míege ɖo la gbɔ."
  
  "Le nuŋlɔɖi ma me la, afikae míeɖo le xɔ̃wòwo ƒe lã ƒomevi siwo le afɔku me ƒe ŋkɔwo me?" Sam biae kple ɖetsɔleme vavãtɔ. Meka ɖe Perdue dzi vie wu tsã o, gake nenye be eya kple Nina woɖo xaxa me la, anye ne Perdue akplɔ wo ayi teƒe saɖeaga aɖe si le esi xoxo, afisi wòawu woƒe agbe nu le. Enyo, ɖewohĩ menye Nina o, gake kakaɖedzitɔe la, Sam. Nusi ko wòdi be yeanya koe nye nusi Perdue wɔ ɖe Renata ŋu, gake enya be asitsala gã si doa vevie nu la magblɔe nɛ alo abu Sam be ele vevie ale gbegbe be wòaɖe eƒe ɖoɖowo afia gbeɖe o.
  
  Perdue gblɔ be: "Èle dedie fifia, gake mesusu be mewu enu haɖe o." Nyatakaka sia si Dave Perdue na la nye dɔmenyonyo.
  
  Ne mede ɖeke o la, Sam nya tso teƒe si wòtso tẽ be mehiã be yeakpɔ yeƒe abɔta zi geɖe o, edze abe vaseɖe esime akpɔkplɔ ƒe kpẽ si kplɔe ɖo ɖi eye wòtrɔ gbɔ tso adedadaa ƒe nuwuwu si mesɔ o ene.
  
  
  Ta 13 lia
  
  
  Ŋkeke geɖe va yi tso esime Sam kple Nina ƒu du va do go Perdue kple nɔvianyɔnu le Heathrow Yameʋudzeƒe. Esi Perdue kple Agatha meƒo nu tso woƒe nɔnɔmewo kple esiawo tɔgbe ŋu tsitotsito o ta la, wotso nya me be yewomatrɔ ayi Reichtisousis, si nye Perdue ƒe aƒe gã si le Edinburgh la me o. Esia nye afɔku akpa elabena aƒea nye ŋutinya me dzesi nyanyɛ aɖe eye wonya be enye Purdue ƒe nɔƒe.
  
  Woɖo aɖaŋu na Nina kple Sam be woawɔ nenema ke, gake wotso nya me be menye nenemae o. Gake Agatha Perdue bia be yeado go kple Nina be yeatsɔ aŋlɔ yeƒe dɔwɔƒewo ɖe nane si dim Agatha ƒe asisi nɔ le Germany la didi me. Ŋkɔ si Ðɔkta Nina Gould xɔ abe Germanytɔwo ƒe ŋutinya ŋuti nunyala ene la axɔ asi ŋutɔ, eye nenema kee Sam Cleave ƒe aɖaŋu abe fotoɖela kple nyadzɔdzɔŋlɔla ene le nusianu si ŋu Aƒenɔ Perdue ate ŋu ake ɖo la ŋɔŋlɔ ɖi me hã axɔ asi ŋutɔ.
  
  "Nyateƒee, David hã zɔ mɔ le ŋkuɖodzinya ɣesiaɣi be yewɔ akpa vevi aɖe le wò afisi nèle kple kpekpe sia si kplɔe ɖo la ɖoɖo me. Maɖe mɔ nɛ wòatsɔ asi aƒo eƒe ego, ne ɖeko wòaƒo asa na eƒe kpɔɖeŋunyagbɔgblɔ siwo medzudzɔna o kple eƒe vevienyenye ŋuti nyagbɔgblɔwo. Le nyateƒe me la, eƒe gae míele mɔ zɔm, ke nukatae míagbe bometsila?" Agatha ɖe eme na Nina esime wonɔ anyi ƒo xlã kplɔ̃ goglo gã aɖe le wo nɔewo xɔlɔ̃ aɖe ƒe mɔkekexɔ ƒuƒlu aɖe me le Thurso, le Scotland ƒe dziehe gome.
  
  Teƒea nɔ ƒuƒlu negbe dzomeŋɔli koe, esime Agatha kple Dave xɔlɔ̃, Nufialagã What"s-His-name, nɔ afisia. Aƒe sue aɖe si le dziƒoxɔ eve dzi si te ɖe ʋu eve ƒe ʋudzraɖoƒe aɖe ŋu le ete la nɔ dua ƒe gbɔto, si te ɖe Dunnet Head ŋu. Le ŋdi aɖe si me kuɖiɖi nɔ la, ʋu siwo va to mɔa dzi la dze abe gbɔgbɔ siwo le tsatsam le xɔdɔme ƒe fesre si wodo ɖe dzi la godo ene, gake dzo si le eme na xɔa me fa ŋutɔ. Dzodoƒe gã si me wòate ŋu age ɖo bɔbɔe abe luʋɔ si tsɔtsrɔ̃ yi dzomavɔ me ene la ƒe nɔnɔme wɔ dɔ ɖe Nina dzi ŋutɔ. Le nyateƒe me la, nusi tututu wòsusu esi wòkpɔ nɔnɔmetata siwo gɔme sese sesẽ le xɔtunu yibɔa dzi kple nɔnɔmetata siwo ɖea fu na ame siwo le xɔ kɔkɔ si le aƒea ƒe kpegli xoxoa me la me.
  
  Tso amama ŋutilã siwo wotsɔ tsaka kple abosamwo kple lãwo le nɔnɔmetata la me la, edze ƒã be titinaɣeyiɣiwo me dzo kple dzokpe ƒe nɔnɔmetata siwo ɖe aʋatsodzixɔse, ŋutiklɔdzo, Mawu ƒe tohehe ɖe lãwo gbɔ dɔdɔ ta kple bubuawo wɔ dɔ ɖe aƒea tɔ dzi ŋutɔ. Ena Nina ƒe mo ʋuʋu, gake Sam do dzidzɔ na eɖokui esi wòtsɔ eƒe asiwo ƒu du to nyɔnu nuvɔ̃wɔlaawo ƒe gogloƒewo dzi, eye wòɖoe koŋ be yeado dziku na Nina.
  
  Nina ko alɔgbɔnu tufafatɔe be: "Mesusu be míate ŋu aku nu me le esia ŋu ɖekae," henɔ agbagba dzem be Sam ƒe sɔhɛmenɔɣi ƒe aʋadziɖuɖuwo nagaɖe modzaka nɛ o esi wònɔ lalam be Perdue natrɔ tso aƒea ƒe weindzraɖoƒe si mawuwo gblẽ ɖi la kple nane si sesẽ wu be yeano. Edze abe aƒea tɔ lɔ̃a vodka ƒle tso dukɔ ɖesiaɖe si me wòdea zi geɖe le eƒe mɔzɔzɔwo me eye wòdzraa akpa bubu siwo melɔ̃na faa o ɖo ene.
  
  Sam va nɔ eƒe nɔƒe le Nina xa esime Perdue ge ɖe xɔa me aʋadziɖuɖutɔe kple aŋetu eve siwo dzi womeŋlɔ ŋkɔ ɖo o, ɖeka le asi ɖesiaɖe me.
  
  Agatha ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Mesusu be kɔfi biabia mele nyanya me o."
  
  Dave Perdue ko alɔgbɔnu esi eya kple Sam nɔ ŋkumeɖobolo siwo sɔ kplii hem tso kabinet gã si le ʋɔtrua xa me be: "Menye nyateƒee o." "Edzɔ be kɔfiwɔƒe aɖe le afima, gake mele vɔvɔ̃m be mewɔ kaba akpa be mate ekpɔ."
  
  "Mega tsi dzi o. I"ll plunder it later," Agatha ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe. "Akpe na mawuwo be abolo kpui kple kuki viviwo le mía si.
  
  Agatha tsɔ kukiɖaka eve ƒu gbe ɖe fiẽnuɖugba eve dzi, eye metsɔ ɖeke le eme ne wogbã o. Edze na Nina be enye blematɔ abe dzodoƒea ene. Nɔnɔme si sɔ kple nɔnɔme si me woɖea modzaka le, afisi woɣla nukpɔsusu ɣaɣla kple vɔ̃ɖi aɖewo, siwo woɖe ɖe go ŋukpemanɔmee, ƒo xlã Agatha Perdue. Abe alesi nuwɔwɔ vɔ̃ɖi siawo nɔa gliwo kple xɔmenuwo ƒe nɔnɔmetatawo dzi faa ene la, nenema kee Agatha ƒe amenyenye hã nɔ - si me dzɔdzɔenyenye alo gɔmesese siwo le eƒe susu me mele o. Nya si wògblɔ la nye nusi wòsusu, eye ablɔɖe aɖe le eme, Nina susui.
  
  Edi be mɔnu aɖe nanɔ ye si si dzi yeato aɖe yeƒe susuwo agblɔ evɔ yemabu emetsonu siwo ado mo ɖa tso yeƒe nunya ƒe gãnyenye kple agbenyuinɔnɔ ƒe adzɔge tso mɔ siwo dzi hadomegbenɔnɔ bia tso amewo si be woaɖi anukware to nyateƒe afãwo gbɔgblɔ me kple susu be yewoalé wo me ɖe asi gbɔ ko ŋu o up dzedzemewo. Eɖea dzi ɖi ŋutɔ, ne edoa dzidzɔ nɛ ŋutɔ hã, gake ŋkeke ʋɛ aɖewo do ŋgɔ la, Perdue gblɔ nɛ be nɔvianyɔnu le nenema le amesiame gome eye be eke ɖi be enya eƒe amemabumabu si meɖoe o gɔ̃ hã.
  
  Agatha gbe aha si womenya o si ame etɔ̃ mamlɛawo nɔ vivi sem esime wònɔ nuŋlɔɖi aɖewo ɖem tso nusi ɖi sukukplo si nɔ Sam si le sekɛndrisuku ƒe gɔmedzedze , si nye lãgbalẽkotoku si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si wodo ale gbegbe be ele be wòanye blemanu. Le axadzi, le nuɖazea tame la, eƒe ʋuƒo aɖewo vuvu eye nutsyɔnu la le blewu be wòaʋu le eƒe vuvu kple tsitsi ta. Nunonoa ƒe ʋeʋẽ do dzidzɔ na Nina, eye wòdo asi ɖa nyuie be yease alesi yeƒe asibidɛ gã kple asibidɛ suea ƒe nɔnɔme le la gɔme.
  
  Agatha ƒo adegbe dadatɔe be: "Ƒe 1874 lɔƒo." "Gothenburg Yunivɛsiti ƒe tatɔ, si va zu Xexeame ƒe Dekɔnuwo Blemanudzraɖoƒea ƒe tatɔ emegbe ye tsɔe nam. Tɔgbuia tɔe wònye, hafi srɔ̃a nawu amegãxi tsitsia le ƒe 1923 me le esi wòdɔ kple ŋutsuvi aɖe le suku si me wòfia nu gbagbewo ŋuti nunya le ta la, mexɔe se."
  
  Perdue blu ɖe eta be: "Agatha," gake Sam xe mɔ ɖe nukoko si na Nina gɔ̃ hã ko alɔgbɔnu la nu.
  
  Nina ƒe nu lé dzi nɛ be: "Wow," eye wòɖe asi le nyaa ŋu ale be Agatha nate ŋu aɖɔlii.
  
  Agatha gblɔ esi wòfia asi agbalẽ sia be: "Fifia, nusi nye asisi bia tso asinye be mawɔe nye be madi agbalẽ sia, si nye ŋkekenyuigbalẽ si wogblɔ be Franseawo ƒe Duta Asrafoha ƒe asrafo aɖe tsɔ va Germany le ƒe blaetɔ̃ le Franse-Prussia-ʋaa ƒe nuwuwu le ƒe 1871 me megbe." na axawo ƒe agbalẽawo dometɔ ɖeka ƒe foto.
  
  Nina ƒo nu tso nuŋlɔɖia ŋu nyuie be: "Otto von Bismarck ƒe ɣeyiɣie nye esia." Eɖe ŋku ɖa, gake mete ŋu kpɔ nusi woŋlɔ ɖe nuŋlɔtsi ƒoɖi si le axaa dzi la dze sii kokoko o.
  
  "Esia xexlẽ sesẽ ŋutɔ, gake nye asisi te tɔ ɖe edzi be etso ŋkekenyuigbalẽ aɖe si asrafomegã aɖe si nɔ Abomi xɔ gbã le Franse-Dahome-ʋa Evelia me si nɔ Abomi do ŋgɔ teti na Fia Bé Khanzina le ƒe 1894 me," Agata yɔ nya tso eƒe nuŋlɔɖia me abe ŋutinyaŋlɔla bibi ene.
  
  Eƒe ŋutinyagbɔgblɔ ƒe ŋutete wɔ nuku ŋutɔ, eye esi eƒe nyayɔyɔ si sɔ pɛpɛpɛ kple gbeɖiɖi ƒe tɔtrɔ ta la, ehe nyasela etɔ̃ enumake be woaɖo to agbalẽ si dim wònɔ ƒe kpukpui dodzidzɔname aɖe nyuie. "Le xotutu nu la, gbɔgbɔtsixe tsi ame tsitsi si ŋlɔ nya sia la ku le kɔdzi aɖe si le gbeadzi le Algiers le ƒe 1900 ƒeawo ƒe gɔmedzedze ɣeaɖeɣi. Nyatakakaa gblɔ be, "etsɔ ɖaseɖigbalẽ xoxo bubu si tso gbeadzi atikewɔla aɖe gbɔ la de asi na wo - exɔ wu ƒe enyi ŋutɔ eye le gɔmedzedzea me la, enɔ agbe nɔm le eƒe ŋkekewo katã me."
  
  "Ekema asrafo tsitsi aɖe si metrɔ yi Europa gbeɖe o ye wònye?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Nyui. Le eƒe ŋkeke mamlɛawo me la, edze xɔlɔ̃ Germany Duta Asrafoha ƒe amegã aɖe si nɔ Abomey, amesi wòtsɔ ŋkekenyuigbalẽa na do ŋgɔ teti na eƒe ku," Agatha ɖo kpe edzi. Etsɔ eƒe asibidɛ ƒu du to ɖaseɖigbalẽa dzi esi wòyi edzi.
  
  "Le ŋkeke siwo me wonɔ anyi ɖekae me la, etsɔ eƒe aʋawɔwɔ ŋutinyawo katã, siwo katã woŋlɔ ɖe ŋkekenyuigbalẽ sia me, do modzaka na Germany-dukɔmevi la. Gake ŋutinya ɖeka koŋ ye kaka le asrafo tsitsi aɖe ƒe nya ƒaƒãwo gbɔgblɔ ta. Le eƒe subɔsubɔ me le Afrika, le ƒe 1845 me la, eƒe dɔwɔƒea nɔ Egiptetɔ anyigbatɔ aɖe si nyi agbledenyigba eve ƒe dome tso tɔgbuia gbɔ eye wòʋu tso Egipte yi Algeria le eƒe ɖekakpui me la ƒe anyigba sue aɖe dzi. Fifia, edze abe nusi asrafo tsitsia yɔ be "kesinɔnu si xexeame ŋlɔ be" la nɔ Egiptetɔ sia si ene, eye woŋlɔ afisi kesinɔnu si woyɔ la le ɖe hakpanya aɖe si wòŋlɔ emegbe me."
  
  Sam ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Esiae nye hakpanya si míate ŋu axlẽ o." Ebɔbɔ ɖe megbe le eƒe zikpui dzi eye wòlé vodka kplu ɖeka. Esi wònɔ ta ʋuʋum la, emi wo katã.
  
  "Ema nye nunya, Sam. Abe ɖe ŋutinya sia metɔtɔ alesi dze o ene la, ele be nàgado alilikpo ɖe wò ahɔhɔ̃ dzi ɖe edzi," Nina gblɔ, eye wòʋuʋu ta ɖe wo nɔewo yome. Perdue megblɔ nya aɖeke o. Gake edze eyome eye wòmi nu ɖeka. Ŋutsu eveawo siaa ƒo nu kple hũɖeɖe, eye woxe mɔ na wo ɖokui be woagatsɔ woƒe ŋkumeɖobolo dzeaniawo aƒo ɖe kplɔ̃dzivɔ si wolɔ̃ nyuie la dzi o.
  
  Nina bu eŋu sesĩe be: "Eyata, Germanytɔwo ƒe asrafomegã aɖe tsɔe va aƒeme va Germany, gake tso afima la, ŋkekenyuigbalẽa bu ɖe viviti me."
  
  Agatha lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ.
  
  "Ekema aleke wò asisi wɔ nya nu tso agbalẽ sia ŋu? Afikae wòkpɔ axaa ƒe foto le?" Sam bia, eye wòɖi abe nyadzɔdzɔŋlɔla ƒe ɖeklemiɖela xoxo si wònye tsã ene. Nina ko alɔgbɔnu ɖe eŋu. Edzɔ dzi nam ŋutɔ be megase eƒe gɔmesese deto ake.
  
  Agatha ʋuʋu ŋku.
  
  Eɖe eme be: "Kpɔ ɖa, edze ƒã be amesi si agbalẽŋlɔƒe si me xexeame ƒe kesinɔnu aɖe le le la aŋlɔe ɖe teƒe bubu na dzidzimeviwo ne ebu alo wofie alo, Mawu negbe, eku hafi wòte ŋu ke ɖe eŋu "." , si nɔ asi trɔm le eƒe dziɖeleameƒo ta. Agatha mete ŋu se alesi esia ate ŋu atɔtɔ Sam hafi gɔme kura o. "Nye asisi la ke ɖe nuŋlɔɖiwo kple lɛta siwo gblɔ ŋutinya sia ŋu le mamaa ƒe nunɔamesiwo dome esime wòku. Ðeko womenya afisi wòle o. Ènya be womedzudzɔ anyinɔnɔ keŋkeŋ o."
  
  Sam mu aha akpa be wòaɖe mo nɛ, eye esiae nye nusi wòdi be yeawɔ.
  
  Perdue ɖe eme be: "Kpɔ ɖa, esia ɖi tɔtɔ wu alesi wòle."
  
  "Ɛ̃!" Sam lɔ̃ ɖe edzi, eye wòɣla nyateƒe si wònye be yemenya naneke o la medze edzi o.
  
  Perdue gakɔ kplu bubu ɖe eme hegblɔ kpuie be Agatha nada asi ɖe edzi be: "Eyata, ehiã be míadi ŋkekenyuigbalẽ aɖe si tso Algeria le ƒe 1900 ƒeawo ƒe gɔmedzedze."
  
  "Mesusu be, ẽ." Afɔɖeɖe ɖesiaɖe," nɔvianyɔnu ɖo kpe edzi. "Ne ŋkekenyuigbalẽa nya su mía si ko la, míate ŋu aɖe hakpanya la gɔme ahakpɔ nusi kesinɔnu sia si ŋu wònɔ nu ƒom tsoe nye."
  
  "Ðe mele be wò asisi nawɔ esia oa?" Nina bia nya sia. "Le ŋkekea ƒe nuwuwu la, ele be nàxɔ ŋkekenyuigbalẽ aɖe na wò asisi. Wotsoe heƒui."
  
  Ame etɔ̃ mamlɛawo nɔ ŋku lém ɖe Nina ŋu dũu.
  
  "Nu ka?" - ebia, eye wòtsɔ abɔta ƒoe.
  
  "Ðe mèdi be yeanya nusi wònye o, Nina?" - Perdue bia kple movidzɔdzɔ.
  
  "Ènyaa, megbɔ ɖe eme vie tso afɔkuwo me nyitsɔ laa, ne mède dzesii o. Anyo be maxɔ aɖaŋuɖoɖo le esia ŋu ko eye manɔ adzɔge tso nu bubu ɖesiaɖe gbɔ. Mi katã miate ŋu ayi ŋgɔ ade adelã si ate ŋu anye bometsinya ŋutɔ, gake tititi nam sesẽwo yometiti," enɔ tsa ɖim.
  
  "Aleke esia ate ŋu anye nyakpakpa?" - Sam bia be. "Hakpanya ma le afima tututu."
  
  "Ẽ, Sam. Le alesi míenya nu la, kɔpi ɖeka kolia si li, eye wònye fucking indecipherable!" - etsɔ ɣlidodo, do eƒe gbe ɖe dzi le dziku me.
  
  Sam wɔ avu ɖe eta be: "Mawu, nyemate ŋu axɔ dziwò ase o." "Ŋutinyaŋlɔla fucking nènye, Nina. Ŋutinya. Èɖo ŋku esia dzia? Ðe menye ema tae nènɔa agbe ɖo oa?"
  
  Nina tsɔ eƒe ŋku si le dzo dam la ƒo Sam. Esi wòtɔ vie vɔ la, eƒe dzi dze eme eye wòɖo eŋu ko be: "Nyemenya nu bubu aɖeke o."
  
  Perdue lé eƒe gbɔgbɔ ɖe te. Sam ƒe aɖuwo ɖiɖi. Agatha ɖu kukiawo.
  
  "Agatha, makpe ɖe ŋuwò nàke ɖe agbalẽ sia ŋu elabena emae nye nusi me mebi ɖo... Eye nèɖe nye ganyawo ɖa hafi xe fe nam ɖe eta, eye le ema ta la, meda akpe tegbee. Nyateƒee," Nina gblɔe alea.
  
  "Èwɔea? Ètrɔ míaƒe gakɔntawo na mí. Agatha, ʋiʋlidziɖula vavãe nènye!" Sam do ɣli, eye menya le eƒe ahamumu si nɔ dzidzim ɖe edzi kabakaba me be yetso nya me na Nina o.
  
  Etsɔ vlodoame ŋkume nɛ eye wòyi edzi, eye wòtrɔ ɖe Agatha ŋu be: "Gake ema koe mawɔ fifia." Ekpɔ Perdue kple mo si dze ƒã be dɔmenyonyo mele eŋu o. "Ðeɖi te ŋunye be maƒu du axɔ nye agbe le esi amewo tsɔa ga ƒua gbe ɖe ŋunye ta."
  
  Wo dometɔ aɖeke metsɔ tsitretsiɖeŋu alo nyaʋiʋli aɖeke si dzi woda asi ɖo le nusita wòle be wòagbugbɔ abu eŋu o. Nina mete ŋu xɔe se be Sam di vevie nenema gbegbe be yeagadze Perdue yome ake o.
  
  "Èŋlɔ nusita míeva afisia be, Sam?" - ebiae tẽ. "Èŋlɔ be be míele abosam ƒe aɖuɖɔ nom le aƒe dzeani aɖe me le dzodoƒe si me dzo le ŋgɔ le esi Alexander gblɔ be yeanye míaƒe nugblẽfexeɖoɖo ta koa?" Dziku kpoo yɔ Nina ƒe gbe me fũ.
  
  Perdue kple Agatha tsɔ ŋku ɖe wo nɔewo ŋu kaba, henɔ nusi Nina nɔ agbagba dzem be yeagblɔ na Sam ŋu bum. Ðeko nyadzɔdzɔŋlɔla la lé eƒe aɖe, nɔ eƒe ahanono nom esime bubu aɖeke menɔ eƒe ŋkuwo ŋu be wòalé ŋku ɖe eŋu o.
  
  "Miele kesinɔnuwo didi dzi yim Mawu nya afi si wòle, gake mawɔ ɖe nye nya dzi. Kwasiɖa etɔ̃ susɔ na mí, ame tsitsi," egblɔ kple dziku. "Ne mede ɖeke o la, mawɔ nane tso eŋu."
  
  
  Ta 14 lia
  
  
  Agatha ƒo Nina ƒe ʋɔ le zãtitina megbe teti.
  
  Perdue kple nɔvianyɔnu na Nina kple Sam xɔe se be woanɔ Thurso ƒe aƒeme vaseɖe esime woakpɔ afisi woadze didi gɔme le. Sam kple Perdue gakpɔtɔ nɔ aha nom le tadeaguƒea, woƒe numedzodzro siwo ahanono hena vɛ la nɔ sesẽm ɖe edzi le hoʋiʋli ɖesiaɖe kple ahanono ɖesiaɖe me. Nyati siwo ŋu ŋutsu agbalẽnyala eveawo dzro la tso bɔlƒoƒo ƒe dzesiwo dzi va ɖo Germanytɔwo ƒe nuɖaɖawo dzi; tso dzogoe nyuitɔ dzi be woatsɔ ka aƒu gbe ne wole fly fishing yi Loch Ness Monster kple eƒe kadodo kple dowsing. Gake esi ŋutinyawo do tso Glasgow ƒe adzodala amamawo ŋu la, Agatha megate ŋu xɔe o eye wòyi afisi Nina si le kplɔ̃ɖoƒea me tɔ mamlɛawo le kpoo le eƒe nya sue si wòɖe kple Sam megbe.
  
  Ese ŋutinyaŋlɔla la ƒe gbe nɔ ɖiɖim tso atiglinyi ƒe ʋɔtru ɣia ƒe akpa kemɛ be: "Ge ɖe eme, Agatha." Agatha Perdue ʋu ʋɔa eye wòwɔ nuku nɛ ŋutɔ esi wòkpɔ Nina Gould wòmlɔ eƒe aba dzi, eƒe ŋkuwo biã le avifafa ta, henɔ dziku dom le nusi ŋutsu siwo nye ʋunyaʋunyawɔlawo nye ŋu. Abe alesi wòawɔe hã ene la, Agatha kpɔ Nina wònɔ tome kum le Internet dzi be yeaku nu me tso ŋutinyaa me eye wònɔ agbagba dzem be yeaɖo nusiwo ɖi wo nɔewo le nyaʋiʋliawo kple ŋutinya mawo tɔgbe ƒe ŋgɔyiyi ŋutɔŋutɔ le ɣeyiɣi ƒe ɖoɖo nu le ɣeyiɣi ma si wosusu me la dome.
  
  Esi Agatha kpɔ dzidzɔ ŋutɔ ɖe Nina ƒe veviedodonu le nya sia me ta la, eƒu du to xɔmetsovɔ siwo le ʋɔtrua nu ŋu eye wòdo ʋɔa ɖe megbe. Esi Nina fɔ mo dzi la, ekpɔe be Agatha tsɔ wein dzĩ kple sigaret aɖewo vɛ le adzame. Walkers ginger bisiklet babla aɖe nɔ esi wòtsɔ ɣla ɖe eƒe alɔnu ya. Ele be Nina nako alɔgbɔnu. Agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla si ƒe nuwɔna to vovo la ƒe ɣeyiɣiwo nɔ esi godoo esime medoa vlo ame aɖeke, ɖɔa ame aɖeke ɖo alo doa dziku nɛ o.
  
  Fifia wu tsã la, Nina te ŋu kpɔ nusiwo ɖi wo nɔewo le eya kple nɔviaŋutsu vevi la dome. Meƒo nu tso eŋu kpɔ le ɣeyiɣi bliboa si me eya kple Nina nɔ anyi ɖekae me o, gake esi wòxlẽ woƒe nya siwo wogblɔ na wo nɔewo ƒe fliwo dome vɔ la, ete ŋu se egɔme be yewoƒe kaklã mamlɛtɔ menye xɔlɔ̃wɔwɔ o - alo ɖewohĩ ɣeyiɣi mawo dometɔ ɖeka koe dzrea va gasẽ ɖe edzi vevie wu alesi wòle be wòanɔ le nɔnɔmeawo ta hafi.
  
  "Ðe dzidzɔ nane le gɔmedzedzea ŋua, lɔlɔ̃tɔa?" - bia blonde si se nu gɔme nyuie la, eye wòbɔbɔ nɔ aba dzi le Nina xa.
  
  "Haɖe o. Wò asisi la ƒe ŋkɔ mele míaƒe Germany-srafo si o? Ema ana nuwo nanɔ bɔbɔe ŋutɔ, elabena ekema míate ŋu akpɔ eƒe asrafodɔ eye míakpɔ afisi wòva nɔ, alé ŋku ɖe amexexlẽ ŋuti nuŋlɔɖiwo kple esiawo tɔgbe ŋu," Nina gblɔ kple tameɖoɖo kplikpaa esime kɔmpiutadziɖoɖoa ƒe screen nɔ dzedzem le eƒe ŋku ɣiawo me.
  
  "Ao, le alesi menyae nu la, ao. Menɔ mɔ kpɔm be míate ŋu atsɔ nuŋlɔɖia ayi na nɔnɔmetataŋutinunyala aɖe eye míana woaku eƒe asinuŋɔŋlɔ me. Ðewohĩ ne míete ŋu kɔ nyawo me la, ate ŋu ana míanya amesi ŋlɔ ŋkekenyuigbalẽa," Agatha do susua ɖa.
  
  "Ẽ, gake ema mefia amesiwo wòtsɔ wo na mí o. Ele be míaɖo amesi Germanytɔ si kplɔ wo va afisia le tɔtrɔgbɔ tso Afrika megbe la ƒe dzedzeme anyi. Amesi ŋlɔ nya sia nyanya makpe ɖe eŋu kura o," Nina ƒo nu kple hũɖeɖe, eye wòtsɔ eƒe nuŋlɔti ƒo ɖe eƒe nuyi si le ete ƒe gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro ƒe gogloƒe esime eƒe susu nɔ mɔnu bubuwo dim.
  
  "Ate ŋui. Agbalẽŋlɔla la ƒe amenyenye ate ŋu agblɔ alesi míawɔ anya ame siwo le agbledeƒe si wòku le la ƒe ŋkɔwo na mí, nye lɔlɔ̃tɔ Nina," Agata ɖe eme, eye wònɔ eƒe kukiwo ƒom le mɔ si me susu mele o nu. "Nye nyuiwɔwɔ, nyataƒoƒo si dze ƒã ŋutɔ si masusu be wò nunyala aɖe abu eŋu hafi."
  
  Nina ƒe ŋkuwo tsɔ nuxlɔ̃ame sesẽ aɖe ƒoe. "Ele adzɔge akpa, Agatha. Le nyateƒe me la, nuŋlɔɖi siwo li fifia yometiti le xexe ŋutɔŋutɔ me to vovo vie na susumenuwo kpɔkpɔ tso agbalẽdzraɖoƒe ƒe dedienɔnɔ gbɔ."
  
  Agatha dzudzɔ nuɖuɖu ɖuɖu. Etsɔ ŋkubiãnya kpɔ ŋutinyaŋlɔla bitchy la ale gbegbe be Nina ve eƒe ŋuɖoɖoa kaba. Agatha Perdue nɔ eƒe teƒe aɖabaƒoƒo afã kloe, eye menɔ agbe o. Ŋu kpe Nina ŋutɔ esi wòkpɔ nyɔnu sia, si ɖi anyikpe ƒe fefenu si le amegbetɔ ƒe nɔnɔme me xoxo, wònɔ anyi ɖe afima ko eye wògawɔ nu abe eya ene. Kasia, Agatha te nu ɖuɖu kple ʋuʋu, si na Nina do vɔvɔ̃ na Nina be dzidɔ adze ye dzi le taɖa ɖeka me.
  
  "Egblɔe nyuie, Ðɔkta Gould. Touch é," Agatha ƒo nu kple dzonɔameme, eye wòwu eƒe kuki la nu. "Nukae nèdo ɖa?"
  
  "Susua ɖeka si le asinye enye... ƒomevi aɖe... sedzidada," Nina blu ɖe eta, eye wòno wein ƒe aɖa ɖeka.
  
  Agatha ko alɔgbɔnu be: "Oo, gblɔe nam," eye eƒe nuwɔna na Nina ƒe mo wɔ yaa. Le nyateƒe me la, edze abe ɖe wòlɔ̃a kuxiwo abe nɔviaŋutsu ene.
  
  Nina gblɔ vevie be: "Ahiã be míakpɔ Home Office ƒe nuŋlɔɖiwo atsɔ aku nu me tso duta dukɔmeviwo ƒe ʋuʋu yi dukɔ bubu me ɣemaɣi ŋu, kpakple ŋutsu siwo ŋlɔ ŋkɔ ɖe Duta Asrafoha me ƒe nuŋlɔɖiwo hã, gake nyemenya alesi mawɔ ema o," eye wòxɔ cookies tso a pack.
  
  Agatha ko alɔgbɔnu be: "Ðeko maɖee, bometsitsi."
  
  "Ðeko hack yea? Le Germanytɔwo ƒe alɔdzedɔwɔƒea ƒe nudzraɖoƒewoa? Na Dukɔa ƒe Ememenyawo Gbɔkpɔha kple eƒe nudzraɖoƒe ŋuti nuŋlɔɖiwo katã?" Nina bia, eye wòɖoe koŋ gbugbɔ gblɔe be yeakpɔ egbɔ be yese Aƒenɔ Perdue ƒe tagbɔsesẽ ƒe seƒe gɔme bliboe. Oo Mawu, mate ŋu aɖɔ gaxɔmenuɖuɖu kpɔ le nye dɔgbo me xoxo le esi nye gaxɔ me nɔla si nye nyɔnuvi si nye nyɔnuvi la tso nya me be yeawɔ atuu na ye fũ akpa vɔ megbe, Nina susui. Aleke kee wòɖadze agbagba be yeaɖe ye ɖokui ɖa tso nuwɔna siwo mele se nu o gbɔ o, edze abe ɖeko wòto mɔ bubu dzi be yeaɖoe ene.
  
  Kasia Agatha gblɔ be: "Ẽ, tsɔ wò ʋu nam," eye eƒe alɔ legbe tsɛwo nɔ du dzi do go be yealé Nina ƒe kɔmpiuta si dzi wotsɔa nu ƒoa nui. Nina wɔ nu kaba, eye wòxɔ kɔmpiutaa le eƒe asisi dovevienu la si me.
  
  "Ao!" - edo ɣli. "Menye le nye kɔmpiuta dzi o. Ðe wò tagbɔ gblẽa?
  
  Le afisia hã la, tohehea na Agatha si dze ƒã be eƒe tagbɔ gblẽ vie la wɔ nu ɖe eŋu enumake le mɔ wɔnuku aɖe nu, gake fifia ya eƒe susu va ɖo eɖokui ŋu enumake kloe. Esi Nina ƒe nuwɔwɔ ɖe nusiwo ate ŋu atɔtɔ le eƒe didi nu ŋu wògbɔ eme ta la, eɖe asi le eƒe asiwo ŋu, henɔ hũ ɖem.
  
  Ŋutinyaŋlɔla la gblɔ kpee be: "Wɔe le wò ŋutɔ wò kɔmpiuta dzi."
  
  Agatha gblɔ na eɖokui sesĩe be: "Oo, eyata ɖeko nètsi dzi be woakplɔ ye ɖo, ke menye be mele be yeawɔe o." "Enyo, esia nyo wu. Mesusu be èbui be enye susu gbegblẽ."
  
  Nina ƒe ŋkuwo ʋu le nyɔnua ƒe ɖekematsɔleme ta esime wònɔ susu gbegblẽ si kplɔe ɖo lalam.
  
  "Matrɔ ava enumake, Ðɔkta Gould. Lala," egblɔ eye wòti kpo tso dzi. Esi wòʋu ʋɔa la, eɖe ŋku ɖe megbe kpuie be yeana Nina nanya be, "Eye megale esia afia nɔnɔmetataŋutinunyala aɖe kokoko, be maka ɖe edzi ko," etrɔ hedo go le ʋɔa me kple ahom abe ɖevi si le dzidzɔ kpɔm ene le Kristmas ŋdi.
  
  Nina gblɔ kpoo be: "No fucking way," eye wòlé kɔmpiutadziɖoɖoa ɖe eƒe akɔta abe ɖe wòle eta kpɔm ene. "Nyemeka ɖe edzi be gbeɖuɖɔ tsyɔ dzinye xoxo eye ɖeko mele lalam be fuawo nadzo o."
  
  Le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, Agatha trɔ gbɔ kple dzesi aɖe si le abe nane si do tso Buck Rogers ƒe nudzɔdzɔ xoxo aɖe me ene. Nua ƒe akpa gãtɔ me kɔ, wotsɔ fiberglass ƒomevi aɖe wɔe, si ƒe lolome anɔ abe nuŋɔŋlɔgbalẽ ene, eye touch screen aɖeke menɔ esi si dzi woate ŋu ato o. Agatha ɖe aɖaka yibɔ sue aɖe le eƒe kotoku me eye wòtsɔ eƒe asibidɛ si wotsɔ fiaa nu la ka asi klosalo ƒe abɔta suea ŋu. Nu suea bɔbɔ nɔ eƒe asibidɛ ƒe nugbɔ abe asibidɛ gbadzaa ene vaseɖe esime wòtsɔe bla ɖe dzesi wɔnuku la ƒe miame ƒe dzogoe si le etame.
  
  "Kpɔe ɖa." David wɔ esia mede kwasiɖa eve o," Agatha ƒo adegbe.
  
  Nina ko alɔgbɔnu heʋuʋu ta le mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ si wònya nyuie la ƒe dɔwɔwɔ ta be: "Nyateƒee." "Nuka wɔm wòle?"
  
  Agatha tsɔ dzedzeme mawo siwo doa alɔe la dometɔ ɖeka nɛ eye Nina dzra eɖokui ɖo ɖe mènya-naneke-si womate ŋu aƒo asa na o la ŋua? gbeɖiɖi ƒe ɖiɖi.
  
  Mlɔeba la, blonde la ɖo eŋu tẽ be: "Kɔmpiutae, Nina."
  
  Ẽ, enye si!eƒe gbe ememetɔ si do dziku la ɖe gbeƒãe. Ðeko nàɖe asi le eŋu wòadzo. Gblẽe ɖi, Nina.
  
  Esi Nina na ta vivivi le eya ŋutɔ ƒe ahamumu ta la, eɖoe be yeaɖe dzi ɖi eye yeaɖe dzi ɖi zi ɖeka ko. Egblɔ na Agatha be: "Ao, nu siae megblɔ."
  
  "Oo, modem ye. Womate ŋu akplɔe ɖo o. Mina míagblɔ ko be, nusi womekpɔna o kloe. Exɔa satelait ƒe elektrikŋusẽ ƒe tsɔtsɔme ŋutɔŋutɔ eye wòdoa ka kple ade gbãtɔ siwo wòate ŋu ade dzesii. Emegbe le sɛkɛnd etɔ̃ ƒe domedome la, etrɔna le mɔ̃ tiatia aɖewo dome le mɔ aɖe nu be wòadzo le teƒeteƒewo, eye wòƒoa nyatakaka siwo tso dɔwɔƒe vovovowo gbɔ nu ƒu. Eyata edze abe kadodo ƒe duƒuƒu ƒe ɖiɖi ene tsɔ wu be wòanye nuŋlɔɖi si le dɔ wɔm. Ele be matsɔ esia ana bometsila la. He"s pretty good at fucking the system," Agatha ko alɔgbɔnu le drɔ̃e me, henɔ adegbe ƒom le Perdue ŋu.
  
  Nina ko nu sesĩe. Menye wein lae na wòwɔe o, ke boŋ Agatha ƒe aɖe si sɔ ƒe gbeɖiɖi si le gbɔgblɔm be "fuck" femaxee aleae. Eƒe ŋutilã sue la tsɔ wein atukpa nɔ abatia ƒe ta ŋu esime wònɔ dzɔdzɔmeŋutinunya me nyakpakpa ƒe wɔna si wowɔ le eŋgɔ la kpɔm.
  
  "Nu ka?" Agatha biae fɔmaɖimaɖitɔe, eye wòtsɔ eƒe asibidɛ ƒu du to dzesia ƒe go si le etame la dzi.
  
  "Naneke meli o, aƒenɔ. Yi edzi," Nina ko alɔgbɔnu.
  
  Agatha gblɔ be: "Enyo, na míayi."
  
  Fiber optic system bliboa tsɔ amadede si nye pastel purple si na Nina ɖo ŋku lightsaber dzi, ɖeko menye vɔvɔli sesẽ aɖeke o. Eƒe ŋkuwo kpɔ faɛl eve siwo dze le esi Agatha ƒe asibidɛ siwo wona hehee la ŋlɔ kɔpi la ɖe screen si le dzogoe ene me la titina vɔ megbe.
  
  Agatha de se na Nina be: "Nuŋlɔti kple pepa," eye meɖe eƒe ŋku ɖa le screen la dzi o. Nina tsɔ nuŋlɔti kple axa ʋɛ aɖewo siwo vuvu le nuŋlɔɖigbalẽa me eye wòdze lala gɔme.
  
  Agatha xlẽ kadodo aɖe si yi kɔda siwo gɔme womate ŋu ase o siwo Nina ŋlɔ esime wònɔ nu ƒom la gbɔ. Wote ŋu sea ŋutsuawo ƒe atrakpuiawo dzi zɔzɔ, eye woganɔa fewu ɖum le nya dzodzrowo kura ŋu ne wowu enu kloe.
  
  "Nukae nèle wɔwɔm kple nye mɔ̃wo?" - Perdu bia nya sia. Nina susui be ele be wòaʋli eɖokui ta wu le eƒe gbe me hafi le nɔvianyɔnu ƒe nyagbɔgblɔ si me mekɔ o ta, gake edze abe ɖe wòtsɔ ɖe le nusi wɔm wòle me wu nusi wɔm wòle ene.
  
  "Ele be Nina nanya duta asrafomegã siwo va ɖo Germany le ƒe 1900 ƒeawo ƒe gɔmedzedze la ƒe ŋkɔwo. I"m just collecting this information for her," Agatha ɖe eme, eƒe ŋkuwo gakpɔtɔ le du dzi le kɔpi ƒe fli geɖe dzi, siwo dometɔ siwo wòtia la gblɔ esiwo sɔ na Nina.
  
  "Damn it," koe nye nusi Sam te ŋu ƒo ƒu esime wòzã eƒe ŋutilãmeŋusẽ akpa gãtɔ tsɔ nɔ agbagba dzem be yeanɔ yeƒe afɔwo dzi. Ame aɖeke menya nenye be vɔvɔ̃ si mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ ƒe dzesia hena vɛ, ŋkɔ agbɔsɔsɔme si woahe, alo nyateƒe si wònye be koŋ yewole dukɔa ƒe nuvlowɔwɔ wɔm le eŋgɔ o.
  
  "Nukae le asiwò fifia?" - Perdue bia, hã mewɔ ɖeka tututu o.
  
  "Míatsɔ ŋkɔawo kple ID xexlẽdzesiawo katã, ɖewohĩ adrɛs aɖewo, ade Internet dzi. Eye míatsɔe aɖo ŋkume le ŋdi me," Nina gblɔ na ŋutsuawo, henɔ agbagba dzem be yeana yeƒe gbe naɖi nyuie eye kakaɖedzi le ye ŋu. Gake woƒlee eye wolɔ̃ be yewoayi edzi anɔ alɔ̃ dɔm.
  
  Wozã aɖabaƒoƒo blaetɔ̃ siwo kplɔe ɖo tsɔ ɖe ŋutsu siwo katã woŋlɔ ŋkɔ na le Duta Asrafoha me ƒe ŋkɔ, ɖoƒe kple ɖoƒe siwo dze abe ɖe womate ŋu axlẽ o ene la ɖe kɔpi teɖeɖiameŋutɔe, gake nyɔnu eveawo ƒe susu nɔ wo ŋu alesi aha la aɖe mɔe. Nusi ko dzi ɖe le woƒe numekukua me enye afɔzɔlawo ƒe anyimanɔmanɔ.
  
  
  Ta 15 lia
  
  
  Esi Sam, Nina kple Perdue nɔ ahatsunono ƒe fu kpem ta la, woƒo nu kple gbe si me ɖoɖoezizi le be yewoaɖe taɖuame si lolo wu si nɔ ƒoƒom la me. Ɣetrɔnuɖuɖu si aƒedzikpɔla Maisie McFadden ɖa gɔ̃ hã mete ŋu ɖe woƒe vevesesea dzi kpɔtɔ o, togbɔ be womete ŋu ʋli nya le eƒe nuɖuɖu si nye tramezzine si wotɔ dzoe si me wotsɔ lãmi kple azi le ƒe nyonyome ŋu o hã.
  
  Le nuɖuɖua vɔ megbe la, wogaƒo ƒu ɖe xɔdɔme dziŋɔa me, afisi nɔnɔmetatawo dzena le tso zikpui ɖesiaɖe kple kpetata ɖesiaɖe dzi le. Nina ʋu eƒe nuŋlɔɖigbalẽa, afisi eƒe nuŋɔŋlɔ siwo womate ŋu axlẽ o la tsɔ nya ɖe eƒe ŋdi susu ŋu le. Elé ŋku ɖe ŋutsu siwo katã ŋlɔ ŋkɔ, siwo le agbe kple esiwo ku la ƒe ŋkɔwo ŋu tso xexlẽdzesiawo me. Perdue ŋlɔ woƒe ŋkɔwo ɖekaɖeka ɖe nyatakakadzraɖoƒe si nɔvianyɔnu dzra ɖo ɖi na wo hena ɣeyiɣi aɖe be woalé ŋku ɖe eŋu evɔ mekpɔ vovototo aɖeke le server la dzi o.
  
  Egblɔ be: "Ao," esi wòʋu ŋkɔ ɖesiaɖe ƒe nuŋɔŋlɔwo me sɛkɛnd ʋɛ aɖewo vɔ megbe, "menye Algeria o."
  
  Sam nɔ anyi ɖe kɔfi kplɔ̃a ŋu nɔ kɔfi ŋutɔŋutɔ nom tso kɔfiwɔƒe si Agatha ku drɔ̃e le ŋkeke si do ŋgɔ la me. Eʋu eƒe kɔmpiutadziɖoɖoa eye wòɖo e-mail ɖe nyatakakatsoƒe geɖe siwo kpe ɖe eŋu wòke ɖe asrafo tsitsi aɖe si ŋlɔ hakpanya aɖe tso xexeame ƒe kesinɔnu si bu ŋu si wògblɔ be yede dzesii le Egiptetɔwo ƒe ƒome aɖe gbɔ nɔnɔ me ƒe nunya dzɔtsoƒe ŋu.
  
  Eƒe nyatakakatsoƒewo dometɔ ɖeka, si nye Moroccotɔ nuŋlɔla tsitsi nyui aɖe si tso Tangier, ɖo eŋu le gaƒoƒo ɖeka me.
  
  Edze abe ewɔ nuku nɛ be ŋutinya sia ɖo egbegbe Europa nyadzɔdzɔŋlɔla abe Sam ene gbɔ ene.
  
  Nuŋlɔla la ɖo eŋu be: "Le alesi menyae nu la, ŋutinya sia nye glitoto aɖe si asrafomegãwo gblɔ le xexemeʋa eveawo me le Dziehe Afrika afisia be woatsɔ alé mɔkpɔkpɔ si nye be akunyawɔwɔ ƒomevi aɖe le xexeame ƒe akpa si nye gbemelã sia me ɖe asi. Womebui ŋutɔŋutɔ gbeɖe be lã aɖeke anɔ ƒu siawo dzi o. Gake ɖo nusi le asiwò la ɖem eye makpɔ alesi mate ŋu akpe asi ɖe akpa ma ŋu."
  
  "Ðe woate ŋu aka ɖe edzia?" Nina bia nya sia. "Aleke gbegbee nènyae nyuie?"
  
  "Medo goe zi eve, esime meƒo nu tso dzrehehe siwo dzɔ le Abidjan le ƒe 2007 me ŋu eye megaƒo nu tso eŋu le Xexeame ƒe Dɔlélenutsitsi Dɔwɔƒe ƒe kpekpe si wowɔ le Paris le ƒe etɔ̃ megbe. Enye nu sesẽ aɖe. Togbɔ be ɖikeke nɔ eŋu ŋutɔ hã la," Sam ɖo ŋku edzi.
  
  Perdue gblɔ eye wòtsɔ asi ƒo Sam ƒe akɔta be: "Nu nyui aɖee nye ema, Sam." "Ekema mabu dɔ sia be enye nu bubu aɖeke wu bometsila ƒe dɔdasi o. Anyo na mí wu. Madi be yeaxɔ nane si mexɔ se be ele o la ƒe akpa aɖe o, alo?" Perdue ko alɔgbɔnu. "Miɖo axaa ƒe ɖeka ɖee. Mina míakpɔ nusi wòate ŋu akpɔ tso esia me ɖa."
  
  Nina xlɔ̃ nu be: "Menye ɖeko maɖo axa sia ƒe kɔpi ɖe ame aɖeke ko o, Perdue." "Mèdi be woaɖe gbeƒãe be ŋutinya sia si ŋu nya wogblɔna le xotutu me ate ŋu anye ŋutinya me vevienyenye o."
  
  Perdue ka ɖe edzi nɛ be: "Wode dzesi wò dzimaɖitsitsiwo, Nina lɔlɔ̃a," eye kakaɖedzitɔe la, eƒe alɔgbɔnukokoa wɔ nublanui vie le eƒe lɔlɔ̃ si bu ta. "Gake ele be mía ŋutɔwo hã míanya esia. Agatha menya naneke tso eƒe asisi ŋu o, amesi ate ŋu anye ɖevi kesinɔtɔ aɖe si nyi ƒomea ƒe domenyinu dome eye wòdi be yeakpɔe ɖa be yeate ŋu akpɔ nane na ŋkekenyuigbalẽ sia le asi yibɔwo me hã."
  
  "Alo ate ŋu aɖu fewu le mía ŋu, ènyaa?" ete gbe ɖe eƒe nyawo dzi be yeakpɔ egbɔ be Sam kple Perdue siaa se egɔme be ɖewohĩ Black Sun Council ye nɔ megbe na esia tso ɣemaɣi ke.
  
  Perdue ɖo eŋu enumake be: "Meke ɖii." Exɔe se be enya nane si yemenya o, eye eyata eka ɖe edzi be yeaƒo dice la. Le go bubu me la, ɣekaɣie wònya nane si ame bubuwo menya o. Perdue doa afɔ ɖeka ɣesiaɣi eye wòɣlaa eƒe nuwɔwɔwo ɖe adzame ŋutɔ, eye meɖea dzi ɖi le Nina ƒe susua ŋu o. Gake Sam metsɔa ɖeke le eme abe Nina ene o. Ena Perdue kpɔ mɔ didi aɖe. Emegbe ehe ɖe megbe le e-mail la ɖoɖo ɖa hafi gblɔ be, "Edze abe èka ɖe edzi be míe... ƒoe ɖe enu o ene."
  
  "Melɔ̃ alesi mi ame etɔ̃a miele agbagba dzem be yewoaɖo dze, eye nyemese egɔme be nu geɖe gali le nya si gblɔm miele la me o. Gake menya nu tso habɔbɔa ŋu kple alesi wònye wò anyinɔnɔ ƒe gbegblẽ tso esime nèdɔ eƒe hamevi geɖe le manyamanya me. Oo nye Mawu, ɖeviwo, esia tae mexɔ mi ɖe dɔ me ɖo!" Eko nu. Fifia ya Agatha ɖi abe asisi si tsɔ eɖokui na ene eye menye afɔzɔla aɖe si ƒe tagbɔ gblẽ si zãa ɣeyiɣi geɖe akpa le ŋdɔ me o.
  
  "Le nyateƒe me la, eyae nye amesi ge ɖe Black Sun ƒe serverwo me be wòana miaƒe ganyawo nawɔ dɔ... ɖeviwo," Perdue ɖo ŋku edzi na wo kple ŋkubiã.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Enyo, mènya nu mawo katã o, Aƒenɔ Perdue."
  
  "Gake menyae." Mía kple nɔvinyeŋutsu míate ŋu anɔ ho ʋlim ɣesiaɣi le míaƒe dɔ siwo me míenya nu le me, gake nanewo le mía si siwo sɔ. Nyatakaka siwo ku ɖe Sam Cleave kple Nina Gould ƒe dɔdasi sesẽ si wowɔ na gbevuha si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi la ŋu menye nya ɣaɣla tututu o, menye ne èdo Russiagbe o," egblɔe.
  
  Sam kple Nina ƒe mo wɔ yaa ŋutɔ. Ðe Perdue anya ɣemaɣi be ele be yewoake ɖe Renata, si nye yeƒe nya ɣaɣla gãtɔ kekeake ŋua? Aleke woawɔ axɔe gɔ̃ hã fifia? Wolé ŋku ɖe wo nɔewo ŋu kple dzitsitsi vie wu alesi wodi.
  
  Perdue gblẽ ɖoɖoezizi la me be: "Mègatsi dzi o." "Mina míakpe ɖe Agatha ŋu wòaxɔ eƒe asisi ƒe asinudɔwɔwɔ, eye zi alesi míewɔe kaba la...amekae nya...Ðewohĩ míate ŋu ava wɔ ɖeka ƒomevi aɖe be míakpɔ egbɔ be èwɔ nuteƒe na ʋua me dɔwɔlawo," egblɔ, eye wòlé ŋku ɖe Nina ŋu.
  
  Mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eɖo ŋku zi mamlɛtɔ si woƒo nu hafi Perdue bu numeɖeɖe nyui aɖeke manɔmee dzi o. Edze abe eƒe "nubabla" fia nuteƒewɔwɔ yeye si ŋu ɖikeke aɖeke mele o nɛ ene. Le nyateƒe me la, le woƒe dzeɖoɖo mamlɛtɔ me la, eka ɖe edzi nɛ be yemena ta le agbagbadzedze be yeaxɔe le Sam ƒe akɔnu, tso Sam ƒe aba dzi la me o. Fifia enya nusita wòle be wòaɖu dzi le Renata/Renegade Brigade ƒe nya la hã me.
  
  "Anyo be nàwɔ ɖe wò nya dzi, Perdu. Mí...nye...le vɔvɔm le gakuwo vɔvɔm na gbeɖuɖɔ ɖuɖu, ne ènya nusi me mele wɔwɔm," Sam xlɔ̃ nu. "Ne nusianu meva yi nyuie o la, ke mele dzodzom tegbee. Bu. Womagakpɔ wo le Scotland akpɔ gbeɖe o. Susu ɖeka si ta meva ɖo afisiae nye Nina."
  
  Ɣeyiɣi si me dziɖeleameƒo nɔ la na wo katã zi ɖoɖoe sɛkɛnd ɖeka.
  
  "Enyo, fifia si mí katã míenya afisi míele kple afisi wòle be mí katã míazɔ mɔ ayi vaseɖe esime míaɖo míaƒe ʋudzeƒewo la, míate ŋu aɖo e-mail ɖe Morocco aƒetɔa eye míadze ŋkɔ siawo susɔeawo yometiti gɔme, alo David?" Agatha nɔ ŋgɔ na dɔwɔhati siwo nɔ ɣli dom ƒe ƒuƒoƒo aɖe.
  
  "Nina, àdi be yeava kplim le kpekpe aɖe me le dua mea? Alo ɖe nèdi be yeagawɔ ame etɔ̃ bubu kple ame eve siawoa?" Nɔvinyɔnu Perdue bia nya aɖe si me nyakpakpa le eye esi melala ŋuɖoɖo o la, etsɔ eƒe blema akploa hetsɔ agbalẽ vevi aɖe de eme. Nina lé ŋku ɖe Sam kple Perdue ŋu.
  
  "Ðe mi ame evea miawɔ nu esime Dada mele adzɔge oa?" - ewɔ fefe, gake eƒe gbe yɔ fũ kple fewuɖunya. Dzi ku Nina esi ŋutsu eveawo gblɔe fia be yewo tɔe wònye le mɔ aɖe nu. Ðeko wotsi tre ɖe afima, Agatha ƒe anukwareɖiɖi ŋutasesẽtɔe si wòwɔna ɖaa la na woƒe susu va nɔ dɔ si le wo si ŋu.
  
  
  Ta 16 lia
  
  
  "Afikae míeyina?" Nina bia esi Agatha xɔ ʋu si wòhaya.
  
  Esi wodze mɔ la, egblɔ na Nina be: "Halkirk." Ʋua ƒu du yi dzigbe gome, eye Agatha tsɔ alɔgbɔnukoko wɔnuku aɖe kpɔ Nina. "Menye ɖe mele wò lém dzoe o, Ðɔkta Gould. Míele go dom kple nɔnɔmetataŋutinunyala aɖe si nye asisi ɖom ɖe. Teƒe dzeani aɖe, Halkirk," egblɔ kpee be, "le Thurso Tɔsisia to tututu eye medidi wu aɖabaƒoƒo wuiatɔ̃ ƒe ʋukuku tso afisia o. Woɖo míaƒe kpekpea ɖe ame wuiɖekɛ, gake míaɖo afima do ŋgɔ."
  
  Nina mete ŋu ʋli nya o. Nukpɔkpɔa wɔ nuku ŋutɔ eye edi vevie be yeado le dua me zi geɖe aɖakpɔ ye dedu Scotland ƒe kɔƒenutowo. Edinburgh nya kpɔ ŋutɔ, ŋutinya kple agbe yɔ fũ, gake le dodokpɔ siwo kplɔ wo nɔewo ɖo le ƒe ʋɛ siwo va yi me megbe la, enɔ eŋu bum be yeava nɔ kɔƒe sue aɖe me le Togbɛwo dzi. Afi sia. Anyo ŋutɔ le afisia. Wotrɔ tso A9 mɔa dzi yi B874 dzi eye woɖo ta ɣetoɖoƒe gome ɖo ta du sue aɖe gbɔ.
  
  "George Mɔdodo dzi. Nina, di George Street," Agatha gblɔ na eƒe mɔzɔla. Nina ɖe eƒe telefon yeyea do goe eye wòtsɔ ɖevi ƒe alɔgbɔnukoko si do dzidzɔ na Agatha wòko alɔgbɔnu vevie la wɔ GPS la ŋudɔ. Esi nyɔnu eveawo ke ɖe adrɛs la ŋu la, wotsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe gbɔgbɔ. Agatha nɔ mɔ kpɔm be asinuŋɔŋlɔa me dzodzro ate ŋu ana kekeli naklẽ ɖe amesi agbalẽa ŋlɔla nye dzi le mɔ aɖe nu, alo esi nyo wue nye be, nusi woŋlɔ ɖe axa si me mekɔ o dzi. Agatha susui be amekae nya be ɖewohĩ dɔnyala aɖe si nɔ asinuŋɔŋlɔ srɔ̃m ŋkeke bliboa ate ŋu akpɔ nusi woŋlɔ ɖe afima. Enya be kekeɖenudɔe wònye, gake enyo be yeaku eme.
  
  Esi woɖi le ʋua me la, dziŋgɔli ɣia na tsidzadza vivi aɖe si nɔ dzadzam le Halkirk. Vuvɔ nɔ wɔwɔm, gake menye nusi mevivina akpa o, eye Agatha lé eƒe mɔzɔkplo xoxoa ɖe eƒe akɔta, tsɔ eƒe awudziwui tsyɔ edzi esime wonɔ siminti atrakpui didiawo dzi yim yina aƒe sue si le George Street ƒe nuwuwu la ƒe ŋgɔgbe ʋɔtru nu. Nina susui be enye fefenu sue aɖe si mebɔ o, abe nane si do tso House & Home ƒe Scotlandtɔwo ƒe tata aɖe me ene. Gbe si wodzra ɖo nyuie la nɔ abe velvet kakɛ aɖe si wotsɔ ƒu gbe ɖe aƒea ŋgɔ teti koe nye ema ene.
  
  "Oo, wɔ kaba. Mido le tsidzadzaa me, nyɔnuwo!" - nyɔnu ƒe gbe aɖe tso ŋgɔgbe ʋɔtrua ƒe gbagbãƒe. Nyɔnu aɖe si xɔ ƒe titina si ƒe kpekpeme lolo eye wòko alɔgbɔnu vivi aɖe la do go tso viviti si le megbe nɛ la me. Eʋu ʋɔa na wo eye wòwɔ dzesi na wo be woawɔ kaba.
  
  "Agatha Perdue ye nye esia?" - eye wòbia.
  
  Agatha ɖo eŋu be: "Ẽ, eye xɔ̃nye Nina ye nye esia." Eɖe Nina ƒe dzesideŋkɔa ɖa ale be wòana amedzroxɔla la nanya alesi gbegbe nuŋlɔɖia le vevie si ŋu wòle be wòaku nu me le o. Agatha ɖoe be yeawɔ abe ɖe axa xoxo aɖe si tso ƒometɔ aɖe si le didiƒe ʋĩ gbɔ si va le ye si ene. Ne esɔ na ga home si woxe nɛ be wòake ɖe eŋu la, ke menye nane si wòle be woado bobloe hafi o.
  
  "Mido gbe na wò, Nina. Rachel Clark ƒe ŋkɔe nye esia. Edzɔ dzi nam be medo go mi nyɔnuwo. Azɔ, ɖe wòle be míayi nye ɔfisa?" nɔnɔmetataŋutinunyala si kpɔ dzidzɔ la ko alɔgbɔnu.
  
  Wodzo le aƒea ƒe akpa si do viviti eye wòfa la me yi xɔ sue aɖe si me ŋkeke ƒe keklẽ klẽna nyuie si to ʋɔtru siwo woate ŋu aʋu ayi tsiƒuƒe sue aɖe me la me. Nina lé ŋku ɖe gotagome dzeani siwo nɔ ʋuʋum esime tsidzadza nɔ gegem ɖe ta la tame ŋu, eye wòkpɔ dzidzɔ ɖe fern kple aŋgba siwo wodo ƒo xlã ta la ŋu ale be nàte ŋu anyrɔ ɖokuiwò ɖe tsia me. Enye atsyɔ̃ɖoɖo si wɔ nuku ŋutɔ, eye wònye amadede dama si klẽna le yame ƒe nɔnɔme si me tsi dzana le la me.
  
  "Ðe wòdzɔa dzi na wò, Nina?" Rachel bia esi Agatha tsɔ agbalẽawo nɛ.
  
  Nina ɖo eŋu bubutɔe be: "Ẽ, ewɔ nuku ŋutɔ be edze abe gbemelã kple dzɔdzɔme tɔ ene."
  
  "Srɔ̃nye nye anyigbatatawɔla. Nudzodzoea ɖui esime wònɔ agbe nɔm to ave kple ave vovovowo me kum, eye wòdze abɔdzikpɔkpɔ gɔme be yeatsɔ aɖe lãmekawo ƒe dɔléle xoxo vɔ̃ɖi sia dzi akpɔtɔ. Ènyaa, nuteɖeamedzi nye nu dziŋɔ aɖe si edze abe ame aɖeke mede dzesii le ŋkeke siawo me o ene, abe ɖe wòle be míaʋuʋu le nuteɖeamedzi si gbɔ eme ta ene, alo?" - Rachel ƒo nu le ɣlidodo me le mɔ si mesɔ o nu, eye wòʋu nuŋlɔɖia le akaɖi si lolona te.
  
  Nina lɔ̃ ɖe edzi be: "Nyateƒee. "Nuteɖeamedzi wua ame geɖe wu alesi ame aɖeke menyae."
  
  "Ẽ, esia tae hubby tsɔ ame bubuwo ƒe abɔwo dzadzraɖo boŋ. Ele abe modzakaɖedɔ ƒomevi aɖe ene wu. Eɖi nye dɔa ŋutɔ. Enyo, Aƒenɔ Perdue, na míalé ŋku ɖe wò nuŋɔŋlɔ siawo ŋu," Rachel gblɔ esi wòdo dɔ ƒe mo.
  
  Nina ke ɖi le susu bliboa ŋu, gake edzɔa dzi nɛ ŋutɔ be yeado le aƒea me eye yeadzo le Perdu kple Sam gbɔ. Enɔ anyi ɖe aba sue si le ʋɔtru si woate ŋu aʋu la gbɔ, henɔ amadede vovovowo ƒe nɔnɔmetata siwo le aŋgbawo kple alɔawo dome la kpɔm. Fifia ya Rahel megblɔ nya aɖeke o. Agatha nɔ ekpɔm vevie, eye ɖoɖoe zi ale gbegbe be Nina kple Agatha woɖɔli nya ʋɛ aɖewo, eye wo ame evea siaa di vevie be yewoanya nusita Rachel nɔ axa ɖeka srɔ̃m ɣeyiɣi didi nenema gbegbe ɖo.
  
  Mlɔeba Rahel fɔ mo dzi, "Afi kae nèkpɔ ema tsoe, lɔlɔ̃tɔ?" Eƒe gbeɖiɖi nye nya vevi aɖe eye wòhe ɖe megbe vie.
  
  Agatha da alakpa aɖaŋutɔe be: "Oo, nu xoxo aɖewo nɔ danye si tso tɔgbuia gbɔ, eye wòbu fɔ wo katã ɖe dzinye." "Mekpɔ esia le gaxɔgbalẽvi aɖewo siwo nyemedi o dome eye mesusu be edoa dzidzɔ nam."
  
  Nina do dziku be: "Nukatae? Èkpɔ nusi wògblɔ le afima?"
  
  "Aƒenɔwo, menye ex o... nyuie, eŋutinunyalae menye," eko alɔgbɔnu ƒuƒui, eye wòɖe eƒe ŋkumeɖobolo, "gake ne nyemeda vo o la, tso foto sia me..."
  
  "Ɛ̃?" - Nina kple Agata do ɣli le ɣeyiɣi ɖeka me.
  
  "Edze abe woŋlɔe ɖe..." efɔ mo dzi, tɔtɔ keŋkeŋ, "papyrus?"
  
  Agatha tsɔ mo si menya naneke o wu la fia esime Nina nɔ gbɔgbɔm ko.
  
  "Esia nyoa?" Nina bia, eye wònɔ fefem abe mumu ene be yeaxɔ nyatakakawo.
  
  "Nukatae ẽ, nye lɔlɔ̃tɔ. Esia fia be agbalẽ sia xɔ asi ŋutɔ. Aƒenɔ Perdue, ɖe wòdzɔ be gbãtɔa le asiwòa?" Rahel bia nya sia. Etsɔ eƒe asi da ɖe Agatha tɔ dzi kple didi be yeanya nu geɖe.
  
  "Mele vɔvɔ̃m be nyemenya o, ao. Gake ɖeko medi be manya be malé ŋku ɖe fotoa ŋu. Míenya azɔ be agbalẽ dodzidzɔname aɖe si me woɖee tsoe anya nye. Mesusu be menyae tso gɔmedzedzea me ke," Agatha nɔ bometsinyawo gblɔm, "elabena esia tae nye susu katã be makpɔ nya si wògblɔ. Ðewohĩ àte ŋu akpe ɖe mía ŋu míakpɔ nya si wògblɔ?"
  
  "Mate ŋu ate kpɔ. Mebe, mekpɔa asinuŋɔŋlɔ ƒe kpɔɖeŋu geɖe eye ele nam be maƒo adegbe be ŋku si wona hehee le asinye ɖe eŋu," Rachel ko alɔgbɔnu.
  
  Agatha da ŋku ɖe Nina ŋu abe ɖe wòle gbɔgblɔm be "Megblɔe na wò ene," eye ele be Nina nako alɔgbɔnu esi wòtrɔ ta be yeakpɔ abɔa kple ta la, afisi tsi dze dzadza gɔme le fifia.
  
  "Na miniti ʋee aɖewom, na makpɔe ɖa be... mate ŋu..." Rachel ƒe nyawo nu yi esi wònɔ asi trɔm le akaɖi si lolona ŋu be wòakpɔ nu nyuie wu. "Mekpɔe be amesiame si ɖe foto sia la ŋutɔe ŋlɔ nu sue aɖe. Ink si le akpa sia dzi la nye yeye wu eye agbalẽŋlɔla la ƒe asinuŋɔŋlɔ to vovo kura. Do dzi."
  
  Edze abe mavɔmavɔ aɖe va yi ene, henɔ lalam be Rachel naŋlɔ nya ɖe nya nu esime wònɔ nusi wòŋlɔ la gɔme ɖem vivivi, eye wògblẽ fli si dzi woŋlɔ nu ɖo ɖe afisia kple afima le afisi mete ŋu de dzesii o. Agatha lé ŋku ɖe xɔa me godoo. Le afisiafi la, ete ŋu kpɔa fotowo ƒe kpɔɖeŋuwo, nɔnɔmetata siwo ƒe dzogoe kple nyaƒoɖeamenu vovovowo le, siwo ɖea susu ƒe nɔnɔmewo kple amenyenye ƒe nɔnɔmewo fiana. Le eƒe nukpɔsusu nu la, enye yɔyɔ dodzidzɔname aɖe. Ðewohĩ Agatha, abe agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla ene, lɔ̃ nyawo kple gɔmesese si le megbe na xɔtuɖoɖo kple esiawo tɔgbe.
  
  Rachel ƒo nu le ɣlidodo me be: "Ele abe hakpanya ƒomevi aɖe si woma ɖe asi eve dome ene. Meda akɔ be ame vovovo evee ŋlɔ hakpanya sia - ɖeka nye akpa gbãtɔ, eye evelia nye mamlɛtɔ. Fli gbãtɔwo le Fransegbe me, susɔeawo le Germanygbe me, ne nye ŋkuɖodzinyawo subɔam nyuie. Oo, eye le anyigba le afisia la, wode asi ete kple nusi dze... asidede agbalẽ te ƒe akpa gbãtɔ nye nusi me kɔ, gake akpa mamlɛa dze ƒã be edze abe "Venen" alo "Wener" ene. Ènya ame aɖe le miaƒe ƒomea me si si ŋkɔ ma le, Aƒenɔ Perdue?"
  
  Agatha ɖo eŋu kple vevesese vie be: "Ao, nublanuitɔe la, ao," eye wòwɔ eƒe akpaa nyuie ale gbegbe be Nina ko alɔgbɔnu heʋuʋu ta le adzame.
  
  "Agatha, ele be nàyi esia dzi, lɔlɔ̃tɔ. Matsɔ dzideƒo agblɔ gɔ̃ hã be nya siwo le papyrus si dzi woŋlɔ nya sia ɖo la nye... blematɔwo keŋkeŋ," Rachel blu ɖe eta.
  
  "Abe blema ƒe 1800-awo enea?" Nina bia nya sia.
  
  "Ao, nye lɔlɔ̃tɔ. Anɔ abe ƒe akpe ɖeka kple edzivɔ do ŋgɔ na ƒe 1800-awo - blema," Rachel gblɔ, eƒe ŋkuwo ʋuʋu le movidzɔdzɔ kple anukwareɖiɖi ta. "Àkpɔ papyrus abe esia ene le xexemeŋutinya blemanudzraɖoƒewo abe Cairo Blemanudzraɖoƒe ene!"
  
  Esi Rachel tɔtɔ le alesi Rachel tsɔ ɖe le nuŋlɔɖia me ta la, ehe eƒe susu ɖa.
  
  "Eye hakpanya si le edzi la nye blematɔ nenema ke?" - eye wòbia.
  
  "Ao, menye nenema kura o. Ink la mefa afã kple afã abe alesi wòanɔ ne ɖe woŋlɔe ɣeyiɣi didi aɖee nye sia ene o. Ame aɖe tsɔe heŋlɔe ɖe pepa dzi, si ƒe asixɔxɔ menya kura o, lɔlɔ̃tɔ. Afisi wokpɔ wo tsoe gakpɔtɔ nye nya ɣaɣla, elabena anɔ eme be wodzra papyrus ƒomevi siawo ɖo ɖe blemanudzraɖoƒewo alo... - eko nu le nya si gblɔ ge wòle ƒe bometsitsi ta - anɔ eme be wodzra wo ɖo ɖe afi aɖe tso Agbalẽdzraɖoƒea ƒe ɣeyiɣia me ke si tso Alexandria. Esi Rachel tsi tre ɖe didi be yeako nu sesĩe le nya si wogblɔ fewuɖutɔe ŋu ta la, ɖeko wòɖe abɔta.
  
  "Nya kawoe nèɖe le esia me?" Nina bia nya sia.
  
  "Mesusu be Fransegbe mee wòle. Eyata, nyemedoa Fransegbe o..."
  
  Agatha gblɔ kaba be: "Meɖe fu o, mexɔe se." Elé ŋku ɖe eƒe gaƒoɖokui ŋu. "Oo nye Mawu, kpɔ ɣeyiɣia ɖa. Nina, míetsi megbe le Daɖia Millie ƒe aƒeme yiyi ƒe fiẽnuɖuɖua me!"
  
  Nina menya nusi ŋu Agatha nɔ nu ƒom tsoe o, gake ebui be enye nyakpakpa be ele be yeafe kplii be yeaɖe numedzodzroa ƒe masɔmasɔ si nɔ dzidzim ɖe edzi la ɖa. Esusui nyuie.
  
  "Oo, fiƒode, èto nyateƒe! Eye egahiã kokoko be míaxɔ aboloa! Rachel, ènya abolomeƒe nyui aɖe si te ɖe afima ŋua?" Nina bia nya sia.
  
  Esi wonɔ ʋu kum to mɔ gã si trɔ yina Thurso dzi la, Agatha gblɔ be: "Míeɖo ku ƒe agbo nu."
  
  "Ame aɖeke meli o! Ele be malɔ̃ ɖe edzi be mewɔ vodada. Nɔnɔmetataŋutinunyala haya nye susu nyui aɖe ŋutɔ," Nina gblɔ. "Àte ŋu aɖe nusi wòŋlɔ la gɔme tso mawunyakpukpuia mea?"
  
  Agatha gblɔ be: "Ẽ. "Mèdoa Fransegbe oa?"
  
  "Nu sue aɖe ŋutɔ." Germanygbe ƒe alɔdzedɔwɔƒea ƒe ame vevi aɖee menye ɣesiaɣi," ŋutinyaŋlɔla la ko alɔgbɔnu. "Ŋutsuwo dzɔa dzi nam wu."
  
  "O nyateƒea? Ðe Germany ŋutsuwo lɔ̃a wò wua? Eye Scotlandtɔwo ƒe agbalẽ xatsaxatsawo le fu ɖem na wò?" Agatha de dzesii. Nina mete ŋu nya ne ŋɔdzidoname ounce ɖeka gɔ̃ hã le Agatha ƒe nyagbɔgblɔa me o, gake le eya gome la, ate ŋu anye nusianu.
  
  Egblɔ fefetɔe be: "Sam nye lã si ƒe kpɔɖeŋu dze tugbe ŋutɔ."
  
  "Menya. Metsɔ dzideƒo gblɔ be maɖe fu nam be maxɔ numetoto tso egbɔ o. Gake nukae nèkpɔ le Dawid ŋu? Ga la ŋue wòku ɖo, alo? Ele be ga nanɔ anyi," Agatha biae.
  
  "Ao, menye ga geɖe o ke boŋ kakaɖedzi. Eye eƒe didi vevie ɖe agbe ŋu, mesusui," Nina gblɔ. Melɔ̃nɛ be wozi ye dzi be wòaku nu me le nusi hea Purdue ŋu nyuie nenema gbegbe o. Le nyateƒe me la, anyo nɛ wu be wòaŋlɔ nusi wòkpɔ be edze eŋu le gɔmedzedzea me be. Menɔ dedie kura o ne eva hiã be wòaŋlɔ lɔlɔ̃ si le esi nɛ la ɖa, aleke kee wògbee vevie o.
  
  Eye Sam hã hã to vovo. Mena wònya ne yedi be yeanɔ egbɔ alo yemedi o. Eƒe nuŋlɔɖi siwo wòŋlɔ tso Trish kple eƒe agbenɔnɔ kplii ŋu didi ɖo kpe esia dzi, eye le afɔku me be dzi nagbã ne edze ŋgɔe tso eŋu la, etsɔe ɣla ɖe eɖokui. Gake le eƒe dzime goglo la, Nina mete ŋu gbe be yelɔ̃ Sam, lɔlɔ̃tɔ si womate ŋu akpɔ o si gbɔ yemate ŋu anɔ wu aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo le ɣeyiɣi ɖeka me gbeɖe o la o.
  
  Eƒe dzi nɔ veve sem ɣesiaɣi si wòbu ŋkuɖodzinya mawo siwo wòɖo le eƒe agbe me kple Trish ŋu, alesi wòlɔ̃e, eƒe nuwɔna suesuesue siwo mewɔ ɖeka kple wo nɔewo o kple alesi wote ɖe wo nɔewo ŋui-alesi wòsusui vevie. Nukatae wòaŋlɔ nu geɖe tso woƒe agbenɔnɔ ɖekae ŋu ne ɖe wòʋu yi ŋgɔ? Nukatae wòda alakpa nɛ le alesi gbegbe wòlɔ̃e ŋu ne enɔ odes ŋlɔm na amesi do ŋgɔ nɛ le adzame? Nyanya be yemadzidze nu kple Trish gbeɖe o nye ƒoƒo si mete ŋu nɔ te ɖo o.
  
  
  Ta 17 lia
  
  
  Perdue do dzoa esime Sam nɔ fiẽnuɖuɖu ɖam le Aƒenɔ Maisie ƒe dzikpɔkpɔ sesẽ te. Le nyateƒe me la, kpekpeɖeŋu koe wònɔ, gake nyɔnua na wòxɔe se be yee nye nuɖala la. Perdue zɔ yi dzodoƒea kple ŋutsuvi ƒe alɔgbɔnukoko esi wònɔ zitɔtɔ si Sam he vɛ le nusi ate ŋu anye kplɔ̃ɖoƒe hafi la dzadzraɖo me la kpɔm.
  
  "Ele fu ɖem na wò, alo?" Perdue bia nya Maisie be.
  
  Eɖe ŋku ɖe afisi Sam kɔ wɔ le esime wònɔ agbagba dzem be yeawɔ dumplings be: "Menye srɔ̃nye o, aƒetɔ."
  
  Perdue gblɔ be: "Sam," eye wòʋuʋu ta be Sam nava kpe ɖe ye ŋu le dzoa gbɔ.
  
  Sam ɖe gbeƒãe be: "Aƒenɔ Maisie, mele vɔvɔ̃m be ele be maɖe ɖokuinye le nuɖaƒedɔwo me."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Mègatsi dzi o, Aƒetɔ Cleave." Esi wònɔ dzodzom le dzodoƒea la, wosee wògblɔ be: "Akpe na Mawu."
  
  "Ðe nèxɔ agbalẽ sia ŋuti nyatakaka xoxoa?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Naneke o. Mesusu be wo katã wosusu be nye tagbɔ gblẽ le esi mewɔ ŋutinya aɖe tso glitoto ŋu ta, gake le go ɖeka me la, ema nye nu nyui aɖe. Zi alesi ame ʋɛ aɖewo koe nya nu tso esia ŋu la, zi nenemae wòanyo wui. Nenye be ŋkekenyuigbalẽa gakpɔtɔ le afi aɖe ko," Sam gblɔ.
  
  Perdue gblɔ esi wònɔ scotch aɖe kɔm ɖe wo me be: "Ẽ, medi vevie be manya nusi kesinɔnu sia si wosusu be enye."
  
  Sam ɖo eŋu kple movidzɔdzɔ aɖe be: "Nyateƒee, ele nenema."
  
  "Menye ga ŋue wòku ɖo o, Sam. Mawu nya, esia sɔ gbɔ nam. Mehiã be mati aƒeme ŋkuɖodzinuwo yome ɖe ga ta o," Perdue gblɔ nɛ. "Menyrɔ ɖokuinye ɖe ɣeyiɣi siwo va yi me ŋutɔŋutɔ, le nusiwo xexeame dzrana ɖo ɖe teƒe ɣaɣla siwo amewo menya nu o akpa be woatsɔ ɖe le eme na wo me. Mebe, míele anyigba si kpɔ nu wɔnukutɔwo kekeake, si nɔ agbe to ɣeyiɣi wɔnukutɔwo kekeake me dzi. Enye nu tɔxɛ aɖe vavã be míake ɖe Xexeme Xoxoa ƒe susɔewo ŋu ahaka asi nu siwo nya nu siwo míanya gbeɖe o ŋu."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Egoglo akpa na ŋkekea ƒe ɣeyiɣi sia, ŋutsu." Eno eƒe scotch ƒe kplu afã le tsi ɖeka me.
  
  Perdue ƒoe ɖe enu be: "Ele bɔbɔe nɛ." "Èdi be yeanɔ ŋudzɔ ahanɔ ŋudzɔ ne nyɔnu eveawo trɔ gbɔ."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Le nyateƒe me la, nyemeka ɖe ema dzi bliboe o." Ðeko Perdue ko alɔgbɔnu elabena ese le eɖokui me nenema kloe. Ke hã, ŋutsu eveawo ɖoe be yewomaƒo nu tso Nina alo nusi le esi ŋu na wo dometɔ aɖeke o. Nukutɔe la, ʋu gbegblẽ aɖeke menɔ Perdue kple Sam, siwo nye Nina ƒe dzi ƒe hoʋlila eveawo dome kpɔ o, elabena eƒe ŋutilã nɔ wo ame evea siaa si.
  
  Xɔa ƒe ʋɔtrua ʋu eye nyɔnu eve siwo tsi afã kple afã la ƒu du ge ɖe eme. Menye tsidzadzae ƒo wo ɖe ŋgɔ o, ke boŋ nyadzɔdzɔwoe. Esi wogblɔ nusi dzɔ le nɔnɔmetataŋutinunyala ƒe dɔwɔƒea ŋu nya kpui aɖe vɔ la, wotsi tre ɖe didi si nu womate ŋu axe mɔ na o si nɔ wo me be yewoaku hakpanya la me la ŋu, eye wodo dzidzɔ na Aƒenɔ Maisie esi woɖɔ eƒe nuɖuɖu vivi si nye nuɖuɖu nyuitɔwo kpɔ zi gbãtɔ. Nunya manɔ eme be nàdzro nya yeyewo me tsitotsito le eƒe ŋkume, alo le ame bubu aɖe ŋkume le nya ma ta, be nànɔ dedie ƒe akpa dzi ko.
  
  Le ŋdɔnuɖuɖu vɔ megbe la, wo ame eneawo nɔa anyi ƒo xlã kplɔ̃a be yewoakpe asi ɖe eŋu woakpɔe ɖa be nane le vevie le nuŋlɔɖiawo me hã.
  
  "David, nya aɖee nye ema? Mesusu be nye Fransegbe si kɔkɔ la mesɔ gbɔ o," Agatha gblɔ dzimagbɔɖitɔe.
  
  Elé ŋku ɖe Rachel ƒe asinuŋɔŋlɔ nyɔŋua ŋu, afisi wòsrɔ̃ hakpanya la ƒe akpa si nye Fransegbe le. "Oo, uh, ema fia trɔ̃subɔla, eye ɖeka ma..."
  
  Eko alɔgbɔnu eye wòxɔ axaa le esi be: "Mèganye bometsitsi o, menyae." Nina ko alɔgbɔnu le Perdue ƒe tohehea ta. Eko alɔgbɔnu nɛ ŋukpetɔe vie.
  
  Eva dzɔ be Agatha doa dziku zi gbɔ zi alafa ɖeka esime wònɔ dɔ wɔm wu alesi Nina kple Sam ate ŋu asusui.
  
  "Enyo, yɔm le Germanygbe ƒe akpaa dzi ne èhiã kpekpeɖeŋu, Agatha. Nina gblɔ le vo me be: "Mayi aɖaxɔ tii," kple mɔkpɔkpɔ be agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla si ƒe nuwɔna to vovo la matsɔe be enye nya ƒaƒã o. Gake Agatha metsɔ ɖeke le eme na ame aɖeke esime wòwu Fransegbe me akpaa gɔmeɖeɖe nu o. Ame mamlɛawo nɔ lalam dzigbɔɖitɔe, nɔ nuƒo suesuesuewo gblɔm esime wo katã wonɔ didim be yewoanya nu geɖe. Kasia Agatha kɔ eƒe ŋɔti me be: "Enyo, eyata egblɔ le afisia be: "Trɔ̃subɔlawo ƒe melidzeƒewo hafi woatrɔ atitsogawo la, agbalẽŋlɔla xoxoawo va bena woaɣla nya ɣaɣla la ɖe Mawu ƒe dawo si. Serapis nɔ ekpɔm esime wole eƒe dɔgbowo tsɔm yi gbedadaƒo, eye nuŋɔŋlɔ siwo wotsɔ ŋlɔa nu la nyrɔ ɖe Ahmed ƒe afɔ te."
  
  Etɔ. Wonɔ lalam. Agatha lé ŋku ɖe wo ŋu dzimaxɔsetɔe be: "Ekema nuka?"
  
  "Esia koe nye ema?" Sam bia, eye wòtsɔ nunyala dziŋɔa ƒe dzimaɖitsitsi de afɔku me.
  
  Egblɔ kple gbe sesẽ abe alesi wokpɔ mɔe ene be: "Ẽ, Sam, esiae nye esi." "Nu ka ta? Ðe nènɔ mɔ kpɔm na opera-ha aɖea?"
  
  "Ao, ɖeko... ènya... menɔ mɔ kpɔm na nane si didi wu tso esime nèxɔ ɣeyiɣi didi nenema gbegbe..." edze egɔme, gake Perdue trɔ megbe de nɔvianyɔnu be yeaxe mɔ na Sam le adzame be wòagayi aɖaŋuɖoɖoa dzi o.
  
  "Èdoa Fransegbea, Aƒetɔ Cleave?" - egblɔ fewuɖutɔe. Perdue miã ŋku, eye Sam kpɔe be edo dziku nɛ.
  
  "Ao. Ao nyemenya o. Axɔe tegbee hafi mate ŋu akpɔ naneke," Sam dze agbagba be yeaɖɔ ye ɖokui ɖo.
  
  "Nukae nye "Serapis?"" Nina va kpe ɖe eŋu.
  
  Wo katã woʋuʋu ta.
  
  Sam do susua ɖa be: "Kpɔe ɖa le Internet dzi," eye hafi eƒe nyawo nawu enu la, Nina ʋu eƒe kɔmpiutadziɖoɖo.
  
  Egblɔ be: "Mekpɔe," eye wònɔ nyatakakaawo me dzrom be yeaƒo nuƒo kpui aɖe. "Serapis nye trɔ̃subɔlawo ƒe mawu si wosubɔna le Egipte koŋ."
  
  "Godoo. Papyrus le mía si, eyata le dzɔdzɔme nu la, ele be Egipte nanɔ mía si le afi aɖe," Perdue tsɔ fefenyawo gblɔ.
  
  Nina yi edzi be: "Aleke kee wòɖale o, kpuie ko... Ɣeaɖeɣi le ƒe alafa enelia me le Alexandria la, Bisiɔp Theophilus xe mɔ ɖe trɔ̃subɔlawo ƒe mawuwo katã subɔsubɔ nu, eye le Dionysus ƒe Gbedoxɔ si wogblẽ ɖi te la, edze abe woƒo ɖi nusiwo le agadoawo ƒe nudzraɖoƒewo ene. .. ɖewohĩ trɔ̃subɔlawo ƒe ŋkuɖodzinuwo," edo susua ɖa, "eye ema na trɔ̃subɔla siwo nɔ Alexandria do dziku vevie."
  
  "Eyata wowu amegãxi la?" Sam ƒo ʋɔa, eye wòɖe modzaka na amesiame negbe Nina ko, amesi tsɔ gakpo ƒe ŋkume kɔ nɛ si na wòtrɔ yi eƒe dzogoe dzi.
  
  Eƒo nu kple hũɖeɖe be: "Ao, womewu amegãxi la o, Sam, gake wode dzo ʋunyaʋunyawɔwɔ me be yewoabia hlɔ̃ le ablɔwo dzi. Gake Kristotɔwo tsi tre ɖe eŋu eye wozi trɔ̃subɔla xɔsetɔawo dzi be woayi sitsoƒe le Serapeum, si nye Serapis ƒe gbedoxɔ, si edze abe xɔ gã aɖee wònye ene la me. Eyata woxe mɔ na wo ɖokui le afima, eye wolé Kristotɔ ʋɛ aɖewo aboyoe hena dzidzenu nyui aɖe."
  
  "Enyo, ema ɖe trɔ̃subɔlawo ƒe melidzeƒewo me. Alexandria nye melidzeƒe vevi aɖe ŋutɔ le blema xexeame. Trɔ̃subɔlawo ƒe melidzeƒewo va zu Kristotɔwo, alo?" Perdue ɖo kpe edzi.
  
  Nina ɖo eŋu be: "Le esia nu la, enye nyateƒe." "Gake blema agbalẽfialawo, siwo léa nya ɣaɣla la me ɖe asi..."
  
  Agatha de dzesii be: "Ele be agbalẽfiala xoxoawo nanye nunɔla siwo léa nuŋlɔɖiwo ɖi le Aleksandria." Alexandria ƒe Agbalẽdzraɖoƒe!"
  
  "Gake wotɔ dzo Alexandria ƒe Agbalẽdzraɖoƒea xoxo le Boomfack, British Columbia, alo?" - Sam bia be. Ele be Perdue nako nu le nyadzɔdzɔŋlɔla la ƒe nyawo tiatia ta.
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Wogblɔna be Kaisaro tɔ dzoe esime wòtɔ dzo eƒe meliwo, le alesi menyae nu."
  
  "Enyo, gake togbɔ be ele alea hã la, edze abe woŋlɔ nuŋlɔɖi sia ɖe papyrus, si nɔnɔmetataŋutinunyala la gblɔ na mí be enye blema la dzi ene. Ðewohĩ menye nusianue tsrɔ̃ o. Ðewohĩ esia fia be woɣlae ɖe Mawu ƒe dawo - Kristotɔwo ƒe dziɖuɖumegãwo!" Nina do ɣli be.
  
  "Nya siawo katã sɔ, Nina, gake nukae esia do ƒome kple asrafomegã aɖe si nɔ anyi le ƒe 1800-awo me? Aleke wòwɔ sɔ ɖe afisia?" Agatha de ŋugble le eŋu. "Tameɖoɖo ka tae wòŋlɔ nya sia ɖo?"
  
  "Gli aɖe gblɔ be asrafo tsitsi aɖe gblɔ gbesigbe wòtsɔ eya ŋutɔ ƒe ŋku kpɔ Xexeme Xoxoa ƒe kesinɔnu xɔasiawo, alo?" Sam tso nya me. "Míebua sika kple klosalo ŋu esime wòle be míanɔ agbalẽwo, nyatakakawo kple nuŋɔŋlɔ siwo woŋlɔ ɖe hakpanya me ŋu bum. Ele be Serapis ƒe dɔgbowo nanye gbedoxɔa ƒe dɔgbowo, alo?"
  
  "Sam, fuck geniuse nènye!" Nina do ɣli sesĩe. "Ema koe nye ema! Le dzɔdzɔme nu la, ekpɔkpɔ esime wole eƒe dɔgbowo hem to gbedadaƒo eye wonyrɔ wo... woɖi wo... le Ahmed ƒe afɔ te. Asrafo tsitsi aɖe ƒo nu tso agble aɖe si le Egiptetɔ aɖe si si me wòkpɔ kesinɔnu aɖe le ŋu. Woɖi gbeɖuɖɔ sia ɖe Egiptetɔ aɖe ƒe afɔ te le Algeria!"
  
  "De blibo! Eyata Franse-srafo tsitsia gblɔ nusi wònye kple afisi wòkpɔe le na mí. Ema megblɔ afisi eƒe ŋkekenyuigbalẽa le na mí o," Perdue ɖo ŋku edzi na amesiame. Woƒo wo ɖokui ɖe nya ɣaɣla la me ale gbegbe be womegakpɔ nuŋlɔɖi ŋutɔŋutɔ si dim wonɔ o.
  
  "Mega tsi dzi o. Esia nye Nina ƒe akpa si wòwɔna. Germanygbe me tɔ, si ɖekakpui asrafo aɖe si wòtsɔ ŋkekenyuigbalẽa na la ŋlɔ," Agatha gblɔ esi wògbugbɔ woƒe mɔkpɔkpɔa gbugbɔ gblɔ. "Ehiã be míanya nusi kesinɔnu sia nye-nuŋlɔɖi siwo le Alexandria ƒe Agbalẽdzraɖoƒea. Fifia ele be míanya alesi míawɔ ake ɖe wo ŋu, ne míeke ɖe ŋkekenyuigbalẽa ŋu na nye asisi vɔ la, nyateƒee."
  
  Nina zã eƒe ɣeyiɣi kple Fransegbe kple Germanygbe me hakpanya la ƒe akpa si didi wu.
  
  "Esesẽ ŋutɔ." Kɔdanya gbogbo aɖewo. Mesusu be kuxi geɖe anɔ esia ŋu wu gbãtɔa," ede dzesii, eye wòte gbe ɖe nya aɖewo dzi. "Nya geɖe bu le afisia."
  
  "Ẽ, mekpɔe. Edze abe foto sia tsi alo gblẽ le ƒeawo me ene elabena eƒe akpa gãtɔ vuvu. Mele mɔ kpɔm be axa gbãtɔa hã megblẽ nenema ke o. Gake ɖeko nàna nya siwo gakpɔtɔ li la mí, lɔlɔ̃tɔ," Agatha ʋãe.
  
  Nina gblɔ na eɖokui be: "Azɔ ɖo ŋku edzi ko be woŋlɔ esia emegbe kura wu esi do ŋgɔ," be yeatsɔ aɖo ŋku nya siwo ƒo xlãe si me wòle be wòaɖe egɔme le dzi nɛ. "Anɔ abe ƒe alafa la ƒe ƒe gbãtɔwo ene, eyata... anɔ abe wuiade ene nane. Ehiã be míayɔ ŋutsu siwo woxɔ ɖe asrafodɔ me ƒe ŋkɔ siawo, Agatha."
  
  Esi wòɖe Germanygbe me nyawo gɔme mlɔeba la, ebɔbɔ ɖe eƒe zikpui dzi, eye wòʋuʋu mo.
  
  Perdue gblɔ be: "Mina míasee."
  
  Nina xlẽ blewuu be: "Esia tɔtɔ ame ŋutɔ. Edze ƒã be medi be ame aɖeke nake ɖe eŋu esime yele agbe o. Le nye nukpɔsusu nu la, kaka ƒe 1900 ƒeawo nadze egɔme la, asrafomegã sueawo anya to titina ƒe ƒewo me. Ðeko metsɔa dometsotsoawo dea afisi nyawo bu le."
  
  
  Nu yeye na amewo
  
  Menye le anyigba me le 680 wuieve o
  
  Mawuɖekaetɔ̃ eve le Mawu ƒe xexlẽdzesi si gakpɔtɔ le dzidzim ɖe edzi la me
  
  Eye Mawudɔlawo ƒe asikpeƒoƒo ƒe nutsyɔnu... Erno
  
  ...na ame ŋutɔ......dzrae ɖo
  
  ...... nusi womekpɔna o... Heinrich I
  
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe, eye wòtsɔ eƒe nuŋlɔti ƒu gbe ɖe vovo le dziɖuɖu ta be: "Le ame susɔeawo gome la, fli blibo aɖe bu." "Akpa mamlɛtɔ nye ŋutsu aɖe si ŋkɔe nye 'Wehner,' ƒe asidede agbalẽ te," le Rachel Clarke ƒe nya nu."
  
  Sam nɔ bun vivi aɖe ɖum. Ebɔbɔ ɖe Nina ƒe abɔta hegblɔ kple nu si yɔ fũu be: "Menye "Venus" o. Esia nye "Werner", eme kɔ abe ŋkeke ene."
  
  Nina kɔ ta ɖe dzi eye wòmiã ŋku ɖe eƒe gbe si wòtsɔ doa alɔe ta, gake ɖeko Sam ko alɔgbɔnu, abe alesi wòko alɔgbɔnu esime wònya be yedze aɖaŋu si ŋu fɔɖiɖi aɖeke mele o ene: "Eye "Klaus" ye nye esia. Klaus Werner, ƒe 1935."
  
  Nina kple Agatha tsɔ movidzɔdzɔ blibo nɔ Sam kpɔm dũu.
  
  "Kpɔ?" - egblɔ esi wòfia asi fotoa ƒe gɔmedzedze tututu. "Ƒe 1935 me. Ðe mi nyɔnuwo miesusu be axa ƒe xexlẽdzesie nye esia? Elabena ne menye nenema o la , ŋutsu sia ƒe ŋkekenyuigbalẽa lolo wu Biblia, eye anɔ eme be enɔ agbe didi ŋutɔ eye nudzɔdzɔwo bɔ ɖo."
  
  Perdue megate ŋu lé eɖokui ɖe te azɔ o. Etso eƒe nɔƒe si le dzodoƒea gbɔ, afisi wòziɔ ɖe xɔa ŋu le kple wein kplu ɖeka la, enɔ ɣli dom le nukoko ta. Sam ko nu kplii tso dzi me, gake ne edzɔ be edzɔ la, eɖe eɖokui ɖa le Nina gbɔ kaba. Agatha gɔ̃ hã ko alɔgbɔnu gblɔ be: "Nye hã, eƒe dada ado dziku ne meɖe dɔ geɖe kpee na mí o, ɖe mèlɔ̃ ɖe edzi o, Ðɔkta Gould?"
  
  Nina ɖu fewu le Sam ŋu eye wòko alɔgbɔnu be: "Ẽ, megblẽe zi sia o."
  
  
  Ta 18 lia
  
  
  "Nu yeye na amewo, ke menye na anyigba o. Eyata teƒe yeyee nye esia esime Klaus Werner trɔ gbɔ va Germany le ƒe 1935 me, alo ɣesiaɣi si wòtrɔ gbɔ. Sam léa ŋku ɖe asrafomegãwo ƒe ŋkɔwo ŋu le ƒe 1900-1935 me," Nina Agate gblɔ.
  
  "Gake ɖe mɔ aɖe li si dzi nàto anya afi si wònɔa?" Agatha bia, eye wòbɔbɔ ɖe eƒe abɔta eye wòtsɔ eƒe asibidɛwo tsyɔ mo abe nyɔnuvi ƒe enyi vi ene.
  
  "Werner, si ge ɖe dukɔa me le ƒe 1914 me la le asinye!" - Sam do ɣli. "Eyae nye Werner si te ɖe mía ŋu wu le ŋkeke siawo gbɔ. Bubuawo dze egɔme tso ƒe 1901, 1905 kple 1948 me."
  
  "Ate ŋu anye esiwo do ŋgɔ dometɔ ɖeka kokoko, Sam. Kpɔ wo katã ɖa. Nukae ƒe 1914 ƒe agbalẽ xatsaxatsa sia gblɔ?" Perdue bia, eye wòbɔbɔ ɖe Sam ƒe zikpui dzi be yeasrɔ̃ nyatakaka siwo le kɔmpiuta dzi.
  
  "Teƒe geɖe nye yeyewo ɣemaɣi. Mawu, Eiffel Xɔ Kɔkɔa nye ɖekakpui ɣemaɣi. Esiae nye tɔtrɔ kpata si va le dɔwɔƒewo. Wotu nusianu nyitsɔ laa. Nukae nye 680 wuieve?" Nina ko alɔgbɔnu. "Taɖuame le ŋunye".
  
  Perdue do ɣli be: "Ele be wòaxɔ ƒe wuieve." "Mebe, efia nu yeye kple xoxo, eyata efia anyinɔnɔ ƒe ɣeyiɣi. Gake nukae nye ƒe 680?"
  
  "Ƒe si teƒe si ŋu wòle nu ƒom tsoe la xɔ ya," Agatha ƒo nu kple ɣli to aɖu siwo wobla me, eye wògbe be yemaɖe yeƒe aɖu ɖa le yeƒe asiwo ƒe akɔfafa me o.
  
  "Enyo, eyata teƒe sia xɔ ƒe 680. Ðe wògale tsitsim kokokoa? Mele nusi bu me. Mɔ aɖeke meli si dzi wòato anɔ agbe o," Nina ƒo nu sesĩe.
  
  "Ðewohĩ amewo ƒe xexlẽme le dzidzim ɖe edzia?" Sam do susua ɖa. "Kpɔ ɖa, woŋlɔ ɖe edzi be "Mawu ƒe dzesidenu" si me "mawuɖekaetɔ̃ eve" le, eye edze ƒã be sɔlemeha aɖee nye ema. Mesesẽ o."
  
  "Ènya sɔlemeha agbɔsɔsɔme si le Germany, Sam?" Nina ko alɔgbɔnu. Edze ƒã be ɖeɖi te eŋu ŋutɔ eye megbɔ dzi ɖi le wo katã ŋu kura o. Nyateƒe si wònye be nu bubu aɖe va nɔ agba dzi nɛ le ɣeyiɣi aɖe megbe, si nye exɔlɔ̃ Russiatɔwo ƒe ku si gbɔna la, va xɔe vivivi.
  
  "Èto nyateƒe, Sam. Mesesẽ be míasusui be míele sɔlemeha dim o, gake ŋuɖoɖo si ŋu ame aɖe le la, meka ɖe esia dzi, le "mawuɖekaetɔ̃ eveawo" me. Mawuɖekaetɔ̃ le sɔlemeha ɖesiaɖe me, gake ƒã hafi etɔ̃ bubu nɔa anyi," Agatha ɖo eŋu. Ele be wòalɔ̃ ɖe edzi be ye hã yebu hakpanya la ƒe akpa ɣaɣlawo ŋu bliboe.
  
  Kasia Pardue bɔbɔ ɖe Sam dzi hefia asi screen la, si nye nane si le Werner ƒe xexlẽdzesi 1914 te. "Elée!"
  
  "Afi ka?" Nina, Agatha kple Sam do ɣli kple gbe ɖeka, eye woda akpe ɖe ŋgɔyiyi si wowɔ ta.
  
  "Cologne, nyɔnuwo kple aƒetɔwo. Mía ŋutsua nɔ Cologne. Le afisia la, Sam," etsɔ eƒe nɔnɔmetata sue la te fli ɖe nyagbea te, "afisi wòŋlɔ le be: "Klaus Werner, dudzikpɔla le Konrad Adenauer, si nye Cologne dudzikpɔla (ƒe 1917-1933) ƒe dziɖuɖu te".
  
  Nina do dziku be: "Esia fia be esi woɖe Adenauer le dɔme vɔ megbee wòŋlɔ hakpanya sia." Edzɔ dzi nɛ ŋutɔ be mese nya nyanyɛ aɖe si wònya tso Germanytɔwo ƒe ŋutinya me. "Le ƒe 1933 me la, Nazi Dunyaheha la ɖu dzi le nutoa me tiatiawɔblɔɖe me le Cologne. Godoo! Ema megbe kpuie la, wotrɔ Gothtɔwo ƒe sɔlemexɔ si le afima wòzu Germany Fiaɖuƒe yeyea ƒe ŋkuɖodzikpe. Gake mesusu be Herr Werner da ƒu vie le eƒe akɔntabubu le ƒe si sɔlemeha la xɔ, na ƒe ʋɛ aɖewo alo xɔe ŋu me."
  
  "Amekae tsɔ ɖe le eme? Ne sɔlemexɔ nyuitɔe nye esia la, ekema míaƒe teƒe le mía si, amewo!" Sam te tɔ ɖe edzi.
  
  Nina gblɔ be: "Lala, na makpɔ egbɔ zi eve hafi míayi afima dzadzraɖo manɔmee." Eŋlɔ "Cologne Attractions" ɖe mɔ̃ si wotsɔ dia nyatakakawo me. Eƒe mo klẽ esi wòxlẽ numetoto siwo ku ɖe Kölner Dom, Cologne Sɔlemexɔgã, si nye dua ƒe ŋkuɖodzikpe vevitɔ kekeake ŋu.
  
  Eʋuʋu ta hegblɔ nya si ŋu womate ŋu ake ɖi le o be: "Ẽ, se, Cologne Sɔlemexɔgã lae nye afisi Fia Etɔ̃awo ƒe Kɔkɔeƒe le. Meda akɔ be esiae nye mawuɖekaetɔ̃ evelia si ŋu Werner ƒo nu tsoe!"
  
  Perdue tsi tre ɖe gbɔdzɔe ƒe hũɖeɖe ta: "Fifia míenya afisi míadze egɔme tsoe, akpe na Mawu. Agata, wɔ dzadzraɖoawo. Maƒo nusianu si míehiã la nu ƒu be míatsɔ axɔ ŋkekenyuigbalẽ sia le sɔlemexɔgã la me."
  
  Kaka ŋufɔke naɖo la, ƒuƒoƒoa nɔ klalo be yewoazɔ mɔ ayi Cologne aɖakpɔe ɖa be yewoƒe blema adzoa gbɔ kpɔnu akplɔ yewo ayi ŋkuɖodzinu si Agatha ƒe asisi la biã ŋu ɖo la gbɔ hã. Nina kple Sam kpɔ ʋu si wohaya dzi esime Perdue ƒomea nɔ woƒe mɔ̃ nyuitɔ kekeake siwo ŋu se meɖe mɔ ɖo o la dzram ɖo nenye be dedienɔnɔ ƒe ɖoɖo dodzidzɔname mawo siwo dugãwo wɔ tsɔ kpɔ woƒe ŋkuɖodzinuwo tae xe mɔ na wo xɔxɔ.
  
  Yameʋuɖoɖo yi Cologne medzɔ o eye wòwɔ kabakaba, le Purdue yameʋua me dɔwɔlawo ta. Ame ŋutɔ ƒe yameʋu si woɖo la menye eƒe nyuitɔwo dometɔ ɖeka o, gake menye atsyɔ̃ɖoɖo ƒe mɔzɔzɔe wònye o. Fifia ya Perdue zã eƒe yameʋua le susu ŋutɔŋutɔwo ta tsɔ wu be wòazã eƒe dzɔdzɔmeŋutete. Le anyidzeƒe sue aɖe si le Cologne-Bonn yameʋudzeƒea ƒe dzigbeɣedzeƒe gome la, Challenger 350 si ƒe kpekpeme le bɔbɔe la ƒo brek nyuie. Yame ƒe nɔnɔme dziŋɔ ŋutɔ, menye na yameʋuɖoɖo ɖeɖeko o, ke na mɔzɔzɔ bliboa hã. Mɔawo xɔ dzo le ahom aɖe si womenɔ mɔ kpɔm na o ƒe amedzidzedze ta. Esi Perdue, Nina, Sam kple Agatha nɔ mɔ dzi to ameha la dome la, wode dzesi mɔzɔlawo ƒe nuwɔna wɔnublanui la, henɔ konyi fam le dziku si wosusu be enye tsidzagbe si sɔ la ta. Edze abe nutoa me ƒe nyagblɔɖi megblɔ nya aɖeke tso alesi dɔvɔ̃a nu sẽe ŋu o ene.
  
  Nina de dzesii esi wotso yameʋudzeƒea henɔ mɔ dzi yina afisi woado le vavalawo ƒe xɔa me be: "Akpe na Mawu be metsɔ rababa-fɔkpawo vɛ." "Agblẽ nye afɔkpawo dome."
  
  "Gake yak-wu nyɔŋu ma awɔ dɔ nyuie fifia, ɖe mèsusui oa?" Agatha ko alɔgbɔnu esi wonɔ atrakpuiawo dzi ɖiɖim yi anyigbaxɔdzoa dzi yina ɖe keteke si nye S-13 si yi dua titina ƒe tikitidzraƒe.
  
  "Amekae tsɔ esia na wò? Agatha bia be: "Ègblɔ be nunanae. Nina te ŋu kpɔ Sam wòtsi dzodzodzoe le nyabiasea ta, gake mete ŋu se nusitae gɔme o elabena eƒe ŋkuɖoɖo Trish dzi ƒo eɖokui ɖe eme ale gbegbe.
  
  "Aglãdzelawo ƒe asrafoha ƒe amegã, Ludwig Bern. Enye etɔ ɖeka," Nina gblɔ kple dzidzɔ si dze ƒã. Eɖo ŋku sukuvi aɖe si ƒe mo tsi dzodzodzoe le eƒe ahiãvi yeyea ta dzi na Sam. Ðeko wòzɔ meta ʋɛ aɖewo, henɔ didim be yeasi sigaret fifia. Ewɔ ɖeka kple Perdue le tikitidzraƒea.
  
  "Eɖi nukutɔe. Mienya be wonya ame siawo be wonye ŋutasẽlawo ŋutɔ, woɖɔa ŋu ɖo ŋutɔ eye wowɔa dɔ sesẽ ŋutɔ, ŋutɔ," Agatha gblɔe le nyateƒe me. "Nyitsɔ laa koe mewɔ numekuku geɖe tso wo ŋu. Gblɔe nam, ɖe fuwɔamexɔwo le todzixɔ ma mea?"
  
  "Ẽ, gake dzɔgbenyuie nɔ ŋunye be nyemenye gamenɔla le afima o. Eva dze be meɖi Bern srɔ̃ si megali o. Mesusu be ameŋububu suesuesue mawo tɔgbe xɔ nye kposɔ esi wolé mí, elabena mekpɔ woƒe ŋkɔ nyui si le wo ŋu be wonye lãwo le nye gaxɔ me la teƒe ŋutɔŋutɔ," Nina gblɔ na Agata. Eƒe ŋku nɔ anyigba sesĩe esime wònɔ ŋutasẽnuwɔwɔa gblɔm.
  
  Agatha kpɔ alesi Sam wɔ nui, togbɔ be elé blanui hã, eye wòƒo nu le ɣlidodo me be, "Ɣemaɣie wowɔ nuvevi Sam nenema gbegbea?"
  
  "Ɛ̃".
  
  "Eye abi nyɔŋu ma le ŋuwòa?"
  
  "Ẽ, Agatha."
  
  "Cunts."
  
  "Ẽ, Agatha. Èse egɔme nyuie. Eyata, ewɔ nuku ŋutɔ be tɔtrɔ ma ƒe dɔdzikpɔla wɔ nu ɖe ŋunye ameŋububutɔe wu esime wonɔ gbe biam... nyateƒe... le esi wòdo ŋɔdzi nam be yeadɔ gbɔnye sesẽe... kple ku vɔ megbe," Nina gblɔ, eye wòɖe modzaka kloe le... nu bliboa.
  
  "Mina míayi." Ele be míaɖɔ míaƒe amedzrodzeƒea ɖo ale be míate ŋu aɖi ɖe eme vie," Perdue gblɔ.
  
  Amedzrodzeƒe si Perdue ƒo nu tsoe la menye nusi vaa susu me nɛ zi geɖe o. Woɖi le tram la me le Trimbornstrasse eye wozɔ kilometa kple afã si kplɔe ɖo yi xɔ xoxo aɖe si mebɔbɔ o la gbɔ. Nina fɔ mo dzi kpɔ xɔ kɔkɔ si nye dziƒoxɔ ene si wotsɔ anyikpe tu si le abe atitsoga si le Xexemeʋa II ƒe dɔwɔƒe aɖe kple xɔ kɔkɔ xoxo aɖe si wogbugbɔ tu nyuie dome ene. Xexeme xoxo aɖe ƒe nu lédziname kple amedzrowɔwɔ ƒe nɔnɔme nɔ teƒea, togbɔ be edze ƒã be ekpɔ ŋkeke siwo nyo wu hã.
  
  Wotsɔ atsyɔ̃ɖonuwo kple xɔmenuwo ɖo atsyɔ̃ na fesreawo, gake le ahuhɔ̃ea ƒe akpa kemɛ la, Nina te ŋu kpɔa ame aɖe wònɔa ŋku lém ɖe xɔmetsovɔ siwo le dzadzɛ ɖiƒoƒomanɔmee la megbe. Esi amedzroawo ge ɖe eme la, abolo kple kɔfi si woɖa yeyee ƒe ʋeʋẽ xɔ aƒe ɖe wo me le xɔdɔme sue si me do viviti eye ʋuʋudedi le la me.
  
  Ŋutsu aɖe si le dzadzɛ vevie si le eƒe ƒe blaetɔ̃awo ƒe gɔmedzedze gblɔ na Perdue be: "Wò xɔwo le dziƒoxɔa dzi, Herr Perdue."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu eye wòɖe afɔ ɖe vovo ale be nyɔnuawo nate ŋu ali atrakpuiawo ayi woƒe xɔwo me be: "Vielen dunk, Peter." "Mía kple Sam míele xɔ ɖeka me; Nina kple Agata le evelia me."
  
  "Akpe na Mawu be mehiã be manɔ David gbɔ o. Fifia gɔ̃ hã la, medzudzɔ eƒe nuƒoƒo doa dziku nɛ le eƒe alɔ̃ me o," Agatha tsɔ eƒe abɔta ƒo Nina.
  
  "Ha! Ðe wòwɔ esia ɣesiaɣia?" Nina ko alɔgbɔnu esi wotsɔ woƒe akplowo ɖo anyigba.
  
  "Tso esime wodzim la, mesusui be. Egblɔa nya ɣesiaɣi, evɔ nye ya mezi ɖoɖoe hefia nu vovovowoe," Agatha tsɔ fefenyawo gblɔe.
  
  "Enyo, mina míaɖi ɖe eme vie. Etsɔ ŋdɔ la míate ŋu ayi aɖakpɔ nusiwo sɔlemexɔgã la ate ŋu ana," Perdue ɖe gbeƒãe, eye wòkeke eɖokui henɔ hũ ɖem vevie.
  
  "Mesee!" Sam lɔ̃ ɖe edzi.
  
  Esi Sam kpɔ Nina zi mamlɛtɔ eye wòge ɖe xɔa me kple Perdue eye wòdo ʋɔa ɖe wo megbe.
  
  
  Ta 19 lia
  
  
  Agatha tsi megbe esime ame etɔ̃ mamlɛawo yi Cologne Sɔlemexɔgã me. Ele nɛ be wòatsɔ mɔ̃ siwo wotsɔ léa ŋku ɖe nu ŋu siwo wotsɔ do ka kple nɔviaŋutsu ƒe tablɛt la lé ŋku ɖe woƒe megbe ŋu, eye wòatsɔ asiƒomegaƒoɖokui etɔ̃ alé ŋku ɖe woƒe ŋkɔwo ŋu. Ezã eya ŋutɔ ƒe kɔmpiutadziɖoɖo si le eƒe aba dzi tsɔ ge ɖe kpovitɔwo ƒe kadodomɔnu si le nutoa me me be yealé ŋku ɖe nuxlɔ̃ame ɖesiaɖe si woana ku ɖe nɔviaŋutsu ƒe adzodalawo ƒe ha ŋu ŋu. Esi Agatha tsɔ kukiwo kple kɔfi yibɔ sesẽ ƒe kplu aɖe te ɖe eŋu la, enɔ ŋku lém ɖe xɔmetsovɔ siwo le eƒe xɔdɔme ƒe ʋɔtru si wotu la megbe ŋu.
  
  Le vɔvɔ̃ ta la, Nina kple Sam mete ŋu ɖe woƒe ŋku ɖa le ŋusẽ gã si le Gothtɔwo ƒe xɔ si le wo ŋgɔ ŋu o. Enye gã gã aɖe eye wònye blematɔ, eye eƒe togbɛwo didi tso eƒe gɔme gbɔ afɔ 500 le mamã dedie nu. Menye ɖeko xɔtuɖaŋua ɖi titinaɣeyiɣiwo me xɔ kɔkɔwo kple nusiwo woɖe ɖe go siwo le dzogoe ene me ko o, ke ne wokpɔe le adzɔge la, xɔ wɔnuku la ƒe nɔnɔme mesɔ o eye wòli ke ene. Nina susui be alesi wòsesẽe la gbɔ eme, si nye nusi wòle be woakpɔ le ame ŋutɔ ŋkume, elabena ekpɔ sɔlemexɔ xɔŋkɔa le agbalẽwo me kpɔ. Gake naneke mete ŋu dzrae ɖo ɖe ŋutega wɔdɔɖeamedzi si na wòʋuʋu le vɔvɔ̃ ta la ŋu o.
  
  "Elolo ŋutɔ, alo?" Perdue ko alɔgbɔnu kakaɖedzitɔe. "Edze tugbe wu zi mamlɛtɔ si meva afisia gɔ̃ hã!"
  
  Ŋutinya wɔ dɔ ɖe ame dzi ŋutɔ le blema dzidzenu siwo nɔ Helatɔwo ƒe gbedoxɔwo kple Italytɔwo ƒe ŋkuɖodzinuwo si gɔ̃ hã nu. Xɔ kɔkɔ eveawo tsi tre gã eye ɖoɖoezizi nɔ wo ŋu, eye wofia asi dzi abe ɖe wole nu ƒom na Mawu ene; eye le titina la, mɔnu aɖe si doa vɔvɔ̃ na ame la te ame akpe geɖe kpɔ be woage ɖe eme akpɔ xɔa me.
  
  "Edidi wu afɔ 400, ɖe nàte ŋu axɔe asea? Kpɔe ɖa! Menya be taɖodzinu bubuwo tae míeva afisia ɖo, gake mevea ame gbeɖe be míakpɔ ŋudzedze ɖe Germanytɔwo ƒe xɔtuɖaŋu ƒe gãnyenye ŋutɔŋutɔ ŋu o," Perdue gblɔ esi wòkpɔ dzidzɔ ɖe xɔtuɖaŋu kple xɔtaxɔwo ŋu.
  
  Nina do ɣli be: "Mele kukum be makpɔ nusi le eme."
  
  "Mègagbɔ dzi ɖi akpa o, Nina. Ànɔ afima gaƒoƒo geɖe," Sam ɖo ŋku edzi nɛ, etsɔ eƒe abɔwo tso eƒe akɔta eye wòko alɔgbɔnu fewuɖutɔe akpa. Etrɔ eƒe ŋɔti ɖe dzi ɖe eŋu eye wòko alɔgbɔnu esime wo ame etɔ̃a nɔ zɔzɔm yi ŋkuɖodzikpe gã la me.
  
  Esi womenya afisi ŋkekenyuigbalẽa ate ŋu anɔ o ta la, Perdue do susua ɖa be ye, Sam, kple Nina woama ale be woate ŋu atsa le sɔlemexɔgã la ƒe akpa vovovowo le ɣeyiɣi ɖeka me. Etsɔa laser-huhɔ̃e si lolo abe nuŋlɔti ene ɖe asi be yeatsɔ dzoxɔxɔ ƒe dzesi ɖesiaɖe si anɔ sɔlemexɔa ƒe gliwo godo, si me wòahiã be wòage ɖo le adzame la ɖe asi.
  
  Sam gblɔ sesĩe akpa vie esi eƒe ŋku siwo wɔ nuku la nɔ xɔ gã gã la me dzrom be: "Nya gbegblẽ kɔkɔe, esia axɔ ŋkeke geɖe na mí." Amewo nɔ ɣli dom le ŋunyɔnu ta le eƒe ɣlidodoa ta, le sɔlemexɔa me hã meɖi nenema o!
  
  "Ekema anyo wu be nàdze egɔme kplii. Ele be míabu nusianu si ate ŋu ana míanya afisi woate ŋu adzra wo ɖo ŋu. Mí katã míekpɔa nɔvia ƒe foto le míaƒe gaƒoɖokui dzi, eyata mègavuvu o. Ŋusẽ mele asinye be madi ŋkekenyuigbalẽ kple luʋɔ eve siwo bu o," Perdue ko alɔgbɔnu.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Oo, ɖeko wòle be nàtrɔe nenema." "Emegbe, ŋutsuviwo."
  
  Woma ɖe akpa etɔ̃ me, hewɔ abe ɖe ɖeko yewole afima be yewoakpɔ nukpɔkpɔawo ene, esime wonɔ ŋku lém ɖe kpeɖodzi ɖesiaɖe si ate ŋu afia afisi Franse-srafoa ƒe ŋkekenyuigbalẽa le ŋu nyuie. Gaƒoɖokui siwo wodona la nyea kadodomɔnu ale be woate ŋu aɖɔli nyatakakawo evɔ mahiã be woagaƒo ƒu ɣesiaɣi o.
  
  Sam tsa le nuɖuɖu ƒe sɔlemexɔa me, henɔ egblɔm na eɖokui be le nyateƒe me la, yele nane si le abe agbalẽ sue xoxo aɖe ene dim. Ele be wòanɔ nusi dim wòle la gblɔm na eɖokui ale be mawusubɔsubɔ me kesinɔnu siwo le dzogoe ɖesiaɖe dzi nagahe eƒe susu o. Menye mawusubɔla kpɔ o eye le nyateƒe me la, mese le eɖokui me be naneke le kɔkɔe nyitsɔ laa o, gake ele nɛ be wòaɖe asi le nɔnɔmetatawɔla kple kpememewɔla siwo wɔ nu wɔnuku siwo ƒo xlãe ƒe aɖaŋu te. Dada kple bubu si wotsɔ wɔ woe ʋã eƒe seselelãmewo, eye kpememe kple xɔ ɖesiaɖe kloe dze na eƒe foto. Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia si Sam menɔ teƒe si wòate ŋu azã eƒe fotoɖeɖe ƒe ŋutete ŋutɔŋutɔ le o.
  
  Nina ƒe gbe to tomeka si wotsɔ do ka kple woƒe asibidɛmɔ̃wo dzi.
  
  "Ðe wòle be magblɔ be "tsrɔ̃la, tsɔtsrɔ̃la" alo nane si le abe ema enea?" ebia to dzesi si nɔ ɖiɖim la dzi.
  
  Sam mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko alɔgbɔnu, eye eteƒe medidi o ese Perdue gblɔ be, "Ao, Nina. Mevɔ̃na be mabu nusi Sam awɔ ŋu, eyata ƒo nu ko."
  
  Egblɔ be: "Mesusu be epiphany aɖe dzɔ ɖe dzinye.
  
  Sam tsɔ fefenyawo gblɔ be: "Ðe wò luʋɔ ɖe wò ŋutɔ wò ɣeyiɣi dzi, Ðɔkta Gould," eye wòse eƒe hũɖeɖe le fli la ƒe nuwuwu kemɛ.
  
  "Nukae nye nyaa, Nina?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Mele gaƒoɖokui siwo le dzigbe togbɛa dzi kpɔm eye meva ke ɖe agbalẽ gbadza sia si ƒo nu tso gaƒoɖokui vovovoawo katã ŋu la ŋu. Gaƒoɖokui aɖe le togbɛa ƒe xɔ kɔkɔ si woyɔna be Angelus Bell," eɖo eŋu. "Menɔ ɖokuinye biam be ɖe esia do ƒome kple hakpanya la hã."
  
  "Afi ka? Mawudɔlawo ƒe asiƒoƒo?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Enyo, woŋlɔ "Mawudɔlawo" kple ŋɔŋlɔdzesi gã "A" eye mesusu be ema ate ŋu anye ŋkɔ eye menye mawudɔlawo dzro ko o, ènyaa?" Nina ƒo nu le ɣlidodo me.
  
  Sam tsɔ ɣlidodo gblɔ be: "Mesusu be èto nyateƒe le nya ma ŋu, Nina." "Se, wogblɔ be "mawudɔla siwo le asi kpem" le afisia. Woyɔa aɖe si le gaƒoɖokui titina la be ƒoƒo, alo? Ðe esia ate ŋu afia be Angelus Bell ƒe ametakpɔkpɔ te ŋkekenyuigbalẽa le?"
  
  Perdue tsɔ dzidzɔ ƒo nu le ɣlidodo me be: "Oo nye Mawu, èbu eŋu." Eƒe gbe mate ŋu aɖi nusi tɔtɔ wu le tsaɖila siwo ƒo zi ɖe Marien Sɔlemexɔa me, afisi Perdue kpɔ dzidzɔ ɖe Stefan Lochner ƒe nutata si ɖe Cologne ƒe ame kɔkɔe siwo kpɔa eta ŋu le eƒe Gothgbe me nutata me ŋu le o. "Mele St. Mary"s Chapel fifia, gake do gom le Ridge Turret ƒe dɔwɔƒea le, ne míagblɔe la, miniti 10 megbe?"
  
  Nina ɖo eŋu be: "Enyo, míado go le afima." "Sam?"
  
  "Ẽ, mava afima ne mate ŋu axɔ foto bubu le dzisasrã ma ŋu ko. Fiƒode le eŋu!" Egblɔ esime Nina kple Perdue te ŋu se ame siwo ƒo xlã Sam ƒe gbɔgbɔ ake le eƒe nyagbɔgblɔa ta.
  
  Esi wodo go le teƒe si wokpɔa nu le la, nusianu ge ɖe teƒea. Tso nuƒolanɔƒe si le togbɛa tame la, edze ƒã be gaƒoɖokui suetɔ ate ŋu aɣla ŋkekenyuigbalẽ aɖe ŋutɔ.
  
  "Aleke wòwɔ tsɔ nya ma ge ɖe afima?" - Sam bia be.
  
  "Ðo ŋku edzi be ŋutsu sia si ŋkɔe nye Werner nye dugã me ɖoɖowɔla. Anɔ eme be mɔnukpɔkpɔ su esi be wòate ŋu akpɔ dua ƒe xɔwo kple xɔtuɖaŋuwo ƒe dzogoe ƒomevi ɖesiaɖe. Meda akɔ be esia tae wòtia Angelus Bell ɖo. Ele sue wu, ebɔbɔ wu gaƒoɖokui gãwo, eye ame aɖeke masusu be yeakpɔ afisia o," Perdue de dzesii. "Enyo, eyata mía kple nɔvinyenyɔnu míava afisia fiẽ sia eye mi ame evea miate ŋu alé ŋku ɖe dɔwɔna si ƒo xlã mí ŋu."
  
  "Agatha? Lia dzi va afisia?" Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ.
  
  "Ẽ, enye dukɔa ƒe kamedefefewɔla le sekɛndrisuku. Ðe megblɔe na wò oa?" Perdue ʋuʋu ta.
  
  Nyatakaka sia wɔ nuku na Nina kura be: "Ao."
  
  Sam de dzesii be: "Ema aɖe eƒe ŋutilã si le ƒuƒlu la me."
  
  "Esɔ." Papa de dzesii le gɔmedzedzea me be eƒe ŋutilã le ƒuƒlu akpa be wòate ŋu anye kamedefefewɔla alo tenisƒola, eyata ena wònya kamedefefe kple aʋawɔɖaŋu be wòakpe ɖe eŋu wòatu eƒe aɖaŋuwo ɖo," Perdue gblɔ. "Enye toliala veviedonula hã, ne àte ŋu aɖee le nudzraɖoƒewo, nudzraɖoƒewo kple agbalẽdzraɖoƒewo." Dave Perdue ko nu le alesi eƒe dɔwɔhati eveawo wɔ nui ta. Wo ame evea siaa ɖo ŋku Agatha dzi kɔte le afɔkpa kple afɔkpa me.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ne ame aɖe ate ŋu ali xɔ gã sia la, anye tolia." "Edzɔ dzi nam ŋutɔ be wometiam ɖe tagbɔsesẽ sia ta o."
  
  "Nye hã, Sam, nye hã!" Nina ʋuʋu, eye wògakpɔ xɔ kɔkɔ sue si le sɔlemexɔ gã la tame si le togbɛ dzi la ake. "Mawu, tsitretsitsi ɖe afisia ŋu bubu na metsi dzimaɖi. Melé fu teƒe siwo woxe, gake esi míele nu ƒom la, nyemelɔ̃a kɔkɔƒewo o."
  
  Sam ɖe foto geɖe tso nuto siwo ƒo xlãe ŋu, eye ne mede ɖeke o alo wu nenema la, anyigba si ƒo xlãe hã nɔ eme, ale be woate ŋu awɔ ɖoɖo ɖe woƒe nu didi kple eɖeɖe ŋu. Perdue ɖe eƒe didiƒekpɔmɔ̃a do goe eye wòlé ŋku ɖe xɔ kɔkɔa ŋu.
  
  Nina tsɔ eƒe ŋkuwo lé ŋku ɖe mɔ̃a ŋu gblɔ be: "Enyo ŋutɔ." "Nukae le anyigba dzi esia wɔna?"
  
  Perdue gblɔ be: "Kpɔ ɖa," eye wòtsɔe nɛ. "MÈGAZI dzesi dzĩ la dzi o. Zi klosalo ƒe abɔta dzi."
  
  Sam bɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeakpɔ nusi wɔm wòle. Nina ƒe nu ʋu, eye emegbe eƒe nuyiwo ƒo blewuu wozu alɔgbɔnukoko.
  
  "Nu ka? Nukae nèkpɔ?" Sam te ɖe eŋu. Perdue ko alɔgbɔnu dadatɔe eye wòkɔ ŋkume ɖe nyadzɔdzɔŋlɔla si tsɔ ɖe le eme la ŋu.
  
  "Ele ŋku lém ɖe gli ŋu, Sam. Nina, ɖe nèkpɔ nane si mebɔ o le afima? Nane si le abe agbalẽ enea?" ebiae be.
  
  Eɖɔe be: "Abɔta aɖeke meli o, gake mate ŋu akpɔ nu si le dzogoe ene me si le etame tututu, le gaƒoɖokui ƒe dome la me," eye wònɔa nu la ʋuʋum yi dzi kple anyime le xɔtaxɔa kple gaƒoɖokui la dzi be yeakpɔ egbɔ be naneke meto ye ŋu o. "Afi sia".
  
  Etsɔ wo de asi na Sam, eye ewɔ nuku nɛ ŋutɔ.
  
  "Perdu, èsusu be yeate ŋu atsɔ mɔ̃ sia ade nye gaxɔ mea? Mete ŋu kpɔa nu to nusi meɖe fotoe la ƒe gota gome," Sam ɖu fewu le eŋu.
  
  Perdue ko nu be: "Ne èwɔ nu la, matu ɖeka na wò ne ɣeyiɣi su asinye."
  
  Nina ʋuʋu ta le woƒe fefenyawo ta.
  
  Ame aɖe to eŋu, eye wònɔ eƒe taɖa ʋuʋum le manyamanya me. Etrɔ eye wòkpɔ ŋutsu aɖe wòtsi tre ɖe eŋu akpa henɔ alɔgbɔnu kom. Eƒe aɖuwo ƒo ɖi eye eƒe dzedzeme dzi ŋɔ ŋutɔ. Etrɔ be yealé Sam ƒe alɔnu be yeana ŋutsua nanya be wole ye kplɔm. Esi wògatrɔ ake la, ebu ɖe ya ƒuƒui me le mɔ aɖe nu.
  
  Perdue gblɔ le eƒe kadodomɔ̃a dzi be: "Agatha, mele dzesi dem afisi nua le." Le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, efia asi eƒe ŋkutsala ƒe ahuhɔ̃ea ɖe Angelus Bell ƒe mɔ dzi eye gbeɖiɖi aɖe ɖi kabakaba esime laser la nɔ dzesi dem xɔ kɔkɔa ƒe xexeame katã ƒe nɔƒe le Agatha ƒe screen dzi be woalée ɖe mɔ̃ dzi.
  
  Seselelãme nyɔŋu aɖe nɔ Nina si ɖe ŋutsu nyɔŋu si dze ŋgɔe ɣeyiɣi kpui aɖee nye sia la ŋu. Ete ŋu sea eƒe awudziwui si me ʋuʋudedi le kple atama ɖuɖu ƒe ʋeʋẽ kokoko le eƒe gbɔgbɔ me. Ame ma tɔgbe aɖeke menɔ tsaɖilawo ƒe ƒuƒoƒo sue si ƒo xlãe la me o. Esi Nina susu be kpekpe gbegblẽe wònye eye naneke megali wu ema o ta la, eɖoe be yeatsɔ chalk awɔe wòazu nu vevi aɖeke o.
  
  
  Ta 20 lia
  
  
  Kaka zãtitina nawu enu la, Perdue kple Agatha do awu na wɔnaa. Zã dziŋɔ aɖee wònye eye ya sesẽwo nɔ ƒoƒom eye dziŋgɔli do viviti, gake dzɔgbenyuietɔe na wo la, tsi medza o-haɖe o. Tsidzadzaa agblẽ nu le woƒe ŋutete be woakeke xɔ gã la ŋu vevie, vevietɔ afisi xɔ kɔkɔa le, eye wòaƒo xɔtaxɔ ene siwo do ƒome kple wo nɔewo wòzu atitsoga la tame nyuie eye afɔku le eme. Esi wowɔ ɖoɖo nyuie hebu dedienɔnɔ ƒe afɔkuwo kple dɔwɔwɔ nyuie si me ɣeyiɣi mede o ŋu vɔ la, wotso nya me be yewoadzi xɔa ɖe edzi tso gota, ayi xɔ kɔkɔa dzi tẽ. Wolia to do aɖe si me dzigbe kple ɣedzeƒe gliwo do go le, eye wozãa afɔti siwo do ɖe ŋgɔ kple aɖakaʋuwo tsɔ lia tolia ƒe afɔtiwo.
  
  Nina nɔ dzimaɖitsitsi ƒe agbo nu.
  
  "Ke ne ya gasẽ ɖe edzi ɖe?" ebia Agatha esi wònɔ zɔzɔm ƒo xlã agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla si ƒe mo biã la esime wònɔ eƒe zikpuimeka dom ɖe eƒe awudziwui te.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Lɔlɔ̃tɔ, esia tae dedienɔnɔ ƒe kawo le mía si ɖo," eye wòbla eƒe awudziwui ƒe atsyã ɖe eƒe afɔkpawo ŋu ale be wòagalé ɖe naneke ŋu o. Sam nɔ xɔdɔme la ƒe akpa kemɛ kple Perdue nɔ woƒe kadodomɔ̃wo me dzrom.
  
  "Èka ɖe edzi be yenya alesi woalé ŋku ɖe gbedasiwo ŋua?" - Agatha bia Nina, amesi ƒe dɔe nye be wòaƒu du le aʋawɔƒea esime wòle be Sam naxɔ ŋkuléla ƒe nɔƒe tso mɔ si dze ŋgɔ sɔlemexɔ gã la ƒe ŋgɔgbekpa dzi.
  
  "Ẽ, Agatha. I"m not really tech savvy," Nina ƒo nu kple hũɖeɖe. Enya xoxo be mele be yeadze agbagba gɔ̃ hã be yeaʋli ye ɖokui ta tso Agatha ƒe vlododo siwo meɖoe o la me o.
  
  Agatha ko nu le eƒe nɔnɔme si de ŋgɔ wu nu be: "Enyo."
  
  Nyateƒee, Perdue venɔviawo nye xexeame katã ƒe kɔmpiutadziɖoɖowo kple dɔwɔnuwɔla siwo te ŋu trɔa asi le elektrɔnikmɔ̃wo kple dzɔdzɔmeŋutinunya ŋu abe alesi ame bubuwo blaa woƒe afɔkpawo ene, gake Nina ŋutɔ ya mehiã nunya o. Gbã la, esrɔ̃ alesi wòaɖu eƒe dziku gbegblẽ dzi vie; vi aɖe ko be wòatrɔ ɖe Agatha ƒe nuwɔna wɔnukuwo ŋu. Le ŋdi ga 2:30 me la, ƒuƒoƒoa nɔ mɔ kpɔm be dzɔlawo mawɔ dɔ o alo womanɔ tsatsam kura o, elabena Kuɖagbe zãe wònye eye ya sesẽwo ƒo sesĩe.
  
  Do ŋgɔ teti na ŋdi ga etɔ̃ la, Sam, Perdu kple Agatha ɖo ta ʋɔtrua nu, Nina dze wo yome be yeado ʋɔa ɖe wo megbe.
  
  Nina gaƒoe ɖe enu ake be: "Taflatse mikpɔ nyuie, ŋutsuwo."
  
  Perdue tsɔ ŋkubiãnyawo gblɔ be: "Hey, mègatsi dzi o, míenye kuxiwɔla bibiwo. Míanɔ nyuie."
  
  Egblɔ kpoo eye wòtsɔ eƒe asi si ŋu asigɛ le la de etɔ me le adzame be: "Sam, trɔ gbɔ kpuie."
  
  "Wò ŋku nenɔ mía ŋu, alo?" - Eƒo nu le ɣlidodo me, tsɔ eƒe ŋgonu te ɖe etɔ ŋu eye wòko alɔgbɔnu.
  
  Ðoɖoezizi kuku nɔ ablɔ siwo ƒo xlã sɔlemexɔgã la dzi. Ya ƒe ɣlidodo koe nɔ ɣli dom le xɔawo ƒe dzogoewo dzi henɔ mɔa ƒe dzesiwo ʋuʋum, esime nyadzɔdzɔgbalẽ aɖewo kple aŋgbawo nɔ ɣe ɖum le eƒe mɔfiafia te. Nɔnɔmetata etɔ̃ siwo do awu yibɔwo tso ati siwo le sɔlemexɔ gã la ƒe ɣedzeƒe gome la te ɖe wo ŋu. Le ɖoɖoezizi me la, woɖo woƒe kadodomɔ̃wo kple mɔ̃ siwo léa ŋku ɖe wo ŋu hafi toliala eveawo ɖe wo ɖokui ɖa le woƒe ŋudzɔnɔnɔ ŋu eye wodze ŋkuɖodzikpea ƒe dzigbeɣedzeƒe gome lialia gɔme.
  
  Nusianu yi edzi abe alesi woɖoe ene esime Perdue kple Agatha tsɔ ŋuɖɔɖɔɖo nɔ mɔ dzi yina togbɛa ƒe xɔ kɔkɔa gbɔ. Sam nɔ ekpɔm esime wonɔ ʋuʋum vivivi le aɖaka siwo le ɖaɖɛ la dzi esime ya nɔ woƒe kawo ƒom. Etsi tre ɖe atiwo ƒe vɔvɔli te, afisi ablɔdzikaɖi mete ŋu kpɔe le o. Le eƒe miame la, ese toɣliɖeɖe aɖe. Nyɔnuvi sue aɖe si xɔ abe ƒe wuieve ene nɔ du dzi to mɔa dzi ɖo ta ketekedzeƒea, nɔ avi fam le vɔvɔ̃ ta. Ðevi gbevuvi ene siwo do Nazitɔwo ƒe awu yeyewo nɔ eyome madzudzɔmadzudzɔe, eye wonɔ ɣli dom ɖe nya ƒaƒã ƒomevi ɖesiaɖe ɖe eŋu. Sam menya Germanygbe boo o, gake enya nu geɖe ale gbegbe be wònya be susu nyui aɖeke mele wo si o.
  
  "Nukae nyɔnuvi sue sia le wɔwɔm le afisia le zã ƒe ɣeyiɣi sia me?" egblɔ na eɖokui be.
  
  Didi be yeanya nu va ɖu edzi, gake eva hiã be wòanɔ anyi be yeakpɔ egbɔ be yele dedie.
  
  Nukae le vevie wu? Ðevi si le afɔku ŋutɔŋutɔ me ƒe nyonyo alo wò dɔwɔhati eve siwo ta nusianu le edzi yim nyuie vaseɖe fifia?Ewɔ avu kple eƒe dzitsinya. Screw it, makpɔ esia ɖa eye matrɔ ava hafi Purdue nakpɔ anyigba gɔ̃ hã.
  
  Sam nɔ anyrawɔlaawo kpɔm le adzame, henɔ agbagba dzem be yeate ɖa le kekelia ŋu. Ƒã hafi wòse wo le ahom la ƒe toɣliɖeɖe si na wòzu tagbɔsesẽ la ta, gake ete ŋu kpɔ woƒe vɔvɔliwo wonɔ gegem ɖe ketekedzeƒe si le sɔlemexɔgã la megbe. Eʋu yi ɣedzeƒe gome, si wɔe be eƒe ŋku meganɔ Perdue kple Agatha ƒe ʋuʋu abe vɔvɔli ene le afɔtiwo kple Gothtɔwo ƒe kpe aŋeawo dome o.
  
  Fifia mete ŋu se wo kura o, gake esi wònye be ʋudzeƒea ƒe xɔa kpɔ bebeƒe ta la, ɖoɖoezizi kuku aɖe nɔ eme ke hã. Sam zɔ kpoo alesi wòate ŋui, gake megate ŋu se nyɔnuvi suea o. Seselelãme nyɔŋu aɖe va nɔ eƒe dɔgbo me esi wònɔ ekpɔm le susu me be wole elém henɔ edzi zim be wòazi ɖoɖoe. Alo ɖewohĩ woate ŋu awui xoxo hafi. Sam ʋuʋu eƒe seselelãme si gbɔ eme si me susu mele o la ɖa le susu me eye wòyi edzi nɔ zɔzɔm le nuƒolanɔƒea.
  
  Afɔɖeɖe siwo nɔ tsatsam nɔ megbe nɛ, siwo le du dzi akpa be wòate ŋu aʋli eɖokui ta, eye wòse le eɖokui me be asi geɖe nɔ ye ƒom ɖe anyigba, nɔ asi katam henɔ eƒe gakotokua dim.
  
  Abe gbɔgbɔ vɔ̃ siwo lũ ta ene la, wotsɔ alɔgbɔnukoko dziŋɔwo kple Germanytɔwo ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ ƒe ɣlidodo yeyewo lé ɖe eŋu. Nyɔnuvi aɖe nɔ wo dome, le kpovitɔwo ƒe dɔwɔƒea ƒe xɔa ƒe akaɖi ɣi si nɔ keklẽm le megbe nɛ la ƒe megbe. Sam blu ɖe eta. Le nyateƒe me la, menye nyɔnuvi sue aɖee wònye o. Ðetugbui la nye wo dometɔ ɖeka, si wozãna tsɔ blea Samariatɔ siwo mebua naneke o la yia teƒe siwo ame aɖeke mele o, afisi eƒe ha la ada adzo wo le. Fifia si wòte ŋu kpɔ eƒe mo la, Sam de dzesii be exɔ ƒe wuiatɔ̃ ya teti. Eƒe ŋutilã sue si nye ɖekakpui la dee asi. Esi woƒoe zi geɖe ɖe akɔta la na megate ŋu ʋli eɖokui ta o, eye Sam se le eɖokui me be Bodo ƒe ŋkuɖodzinya nyanyɛa do le yeƒe susu me.
  
  "Sam! Sam? Èle nyuiea? Ƒo nu kplim!" Nina do ɣli ge ɖe eƒe tomeka me, gake eɖe ʋu ɖe nu me.
  
  Ese le eɖokui me be wole yeƒe gaƒoɖokui hem.
  
  "Ao ao! Esia menye gaƒoɖokui o! Màte ŋu akpɔe o! "edo ɣli, eye metsɔ ɖeke le eme nenye be eƒe tsitretsiɖeŋunyawo na woka ɖe edzi be yeƒe gaƒoɖokui xɔ asi ŋutɔ na ye o.
  
  "Zi ɖoɖoe, Scheiskopf!" nyɔnuvia ko alɔgbɔnu eye wòtsɔ eƒe afɔkpa ƒo Sam ɖe eƒe akɔta, si na gbɔgbɔtsixe tsi ƒo.
  
  Ete ŋu sea lãha la ƒe nukoko esime wonɔ dzodzom, nɔ nyatoƒoe tom le tsaɖila aɖe si si gakotoku mele o ŋu. Sam do dziku ale gbegbe be ɖeko wòdo ɣli le mɔkpɔkpɔbuɖeame ta. Aleke kee wòɖale o, ame aɖeke mete ŋu se naneke le ahom si nɔ ɣli dom le gota la ta o.
  
  "Mawu! Aleke gbegbe nènye bometsitsie, Cleve?" eko alɔgbɔnu, eye wòbla eƒe aɖuwo. Etsɔ eƒe asiƒome ƒo kɔkrit si le ete la, gake mete ŋu fɔ haɖe o. Vevesese ƒe akplɔ si le bibim si nɔ eƒe ƒodo ƒe akpa si le anyime la na megate ŋu ʋãna o, eye ɖeko wònɔ mɔ kpɔm be gbevuha la magatrɔ ava hafi wòatso ɖe eƒe afɔwo dzi o. Anɔ eme be ne wonya kpɔe be gaƒoɖokui si yewofi la mate ŋu agblɔ ɣeyiɣia o.
  
  Le ɣeyiɣi ma me la, Perdue kple Agatha nɔ xɔa ƒe afã dzi. Womete ŋu ƒoa nu le ya ƒe toɣliɖeɖe dzi o le vɔvɔ̃ be yewoake ɖe ye ŋu ta, gake Perdue te ŋu kpɔe be nɔvianyɔnu ƒe pantalonwo lé ɖe agakpe si dze ŋgɔ anyime la dzi. Mete ŋu yi edzi o, eye mɔ aɖeke meli si dzi wòato ana ka la be wòaɖɔ eƒe nɔnɔme ɖo eye wòaɖe eƒe afɔ tso mɔ̃ si mebɔbɔa eɖokui o la me o. Elé ŋku ɖe Perdue ŋu eye wòwɔ dzesi nɛ be wòatso ka la esi wòlé ʋuƒoawo ɖe asi sesĩe, henɔ tsitre ɖe ʋuƒo suea dzi. Eʋuʋu ta vevie le eƒe masɔmasɔ ta eye wòwɔ dzesi kple eƒe asibidɛ be yeabia tso esi be wòalala.
  
  Etsɔ eƒe afɔwo de xɔa ƒe gbagbãƒewo blewuu, esi wòɖɔ ŋu ɖo vevie le ya sesẽ si nɔ ŋɔdzi dom na wo be yeatutu wo le kpegliawo dzi ŋu. Eɖiɖi ɖekaɖeka, eye wòto mɔ si lolo wu si le ete la gbɔ ale be teƒe yeye si wòle la nate ŋu ana ablɔɖe Agatha le ka si wòhiã be wòaɖe eƒe pantalon le anyikpe ƒe dzogoe si dzi woblae ɖo la dzi.
  
  Esi wòɖe eɖokui la, eƒe kpekpeme wu seɖoƒe si ŋu woɖe mɔ ɖo eye wotsɔe ƒu gbe tso eƒe zikpui dzi. Ɣlidodo aɖe si le eƒe ŋutilã si dzi ŋɔ ŋutɔ la nu, gake ahom la mie kaba.
  
  "Nukae le dzɔdzɔm?" Wose Nina ƒe vɔvɔ̃ le toɖoɖomɔ̃a me. "Agatha?"
  
  Perdue lé kɔmewua sesĩe le afisi eƒe asibidɛwo do ŋɔdzi na be yeaɖe asi le yeƒe kpekpeme ŋu le, gake eyɔ ŋusẽ be yeana nɔvianyɔnu nagadze anyi wòaku o. Eɖiɖi ŋku ɖe eŋu. Eƒe mo xɔ dzo eye eƒe ŋkuwo ʋuʋu esi wòfɔ mo dzi heʋuʋu ta tsɔ da akpe. Gake Perdue tsɔ ŋku ɖe eŋu to eŋu. Esi wòxɔ tsikpe ɖe teƒea ta la, eƒe ŋkuwo nɔ ʋuʋum le nane si le ete la ŋu nyuie. Esi wònɔ fewu ɖum la, eƒe mo biã nyatakaka, gake eʋuʋu ta blewuu hebia tso esi be wòazi ɖoɖoe kple eƒe nuyiwo ɖeɖeko. Le kadodomɔ̃a dzi la, Nina te ŋu se Perdue wònɔ ɣli dom be, "Mègaʋuʋu o, Agatha. Mègawɔ gbeɖiɖi aɖeke o."
  
  "Oo nye Mawu!" Nina do ɣli tso aƒeme. "Nukae le dzɔdzɔm le afima?"
  
  "Nina, wò dzi dze eme. Taflatse," koe nye nya si wòse Perdue gblɔ le nuƒomɔ̃a dzi.
  
  Agatha ƒe lãmekawo nɔ sesẽm, menye le didiƒe si wònɔ xɔxlɔ̃m tso Cologne Sɔlemexɔgã ƒe dzigbe gome ta o, ke boŋ le esi menya nusi nɔviaŋutsu nɔ ŋku lém ɖe eŋu le megbe o ta.
  
  Afikae Sam yi? Ðe woawo hã léea?
  
  Le Agatha te, le ablɔdzi la, Perdue nɔ kpovitɔ etɔ̃ kpɔm wonɔ tsatsam. Le ya sesẽ si nɔ ƒoƒom ta la, mete ŋu se nya si gblɔm wonɔ o. Ðewohĩ woanɔ nu ƒom tso pizza siwo wotsɔ ɖoa edzi ŋu hã le nusiwo katã wònya ta, gake etsɔe be Sam ye do dziku na woƒe anyinɔnɔ, ne menye nenema o la, woafɔ mo dzi vaseɖe fifia. Ele nɛ be wòagblẽ nɔvianyɔnu ɖi wòanɔ ʋuʋum afɔkutɔe le ya sesẽa me esime wònɔ lalam be woatrɔ dzogoea, gake wogakpɔtɔ nɔ dzedzem.
  
  Perdue lé ŋku ɖe woƒe numedzodzroa ŋu nyuie.
  
  Kasia Sam kli nu do go le ʋudzeƒea, eye wòdze ƒã be emu aha. Kpovitɔawo ɖo ta egbɔ tẽ, gake hafi woate ŋu alée la, vɔvɔli yibɔ eve do kabakaba tso atiawo ƒe nutsyɔnu doviviti la me. Perdu ƒe gbɔgbɔ tsi eƒe ŋɔti me esi wòkpɔ Rottweiler eve siwo nɔ kpovitɔwo dzi dzem, henɔ ŋutsu siwo le woƒe ƒuƒoƒoa me la tum ɖe vovo.
  
  "Nukae nye...?" - egblɔ le ɣlidodo me na eɖokui. Nina kple Agata siaa, ɖeka nɔ ɣli dom eye evelia nɔ eƒe nuyiwo ʋuʋum, ɖo eŋu be: "NUKAE?"
  
  Sam bu ɖe vɔvɔliawo me le mɔa ƒe gogloƒe eye wòlala le afima. Avuwo ti eyome kpɔ, eye menye nusiwo dzi wòɖo ŋkui wu dometɔ ɖekae wònye o. Perdue kple Sam siaa nɔ woƒe dɔwɔƒewo nɔ ekpɔm esime kpovitɔwo nɔ woƒe tuawo ɖem henɔ tu dam ɖe yame be yewoatsɔ ado vɔvɔ̃ na lã yibɔ vɔ̃ɖiawo.
  
  Perdue kple Agatha siaa ʋuʋu, eye womiã ŋku le tu mawo siwo tra mɔ siwo woɖo ɖe wo ŋu tututu ƒe wowó ta. Dzɔgbenyuietɔe la, tu ɖeka pɛ hã medze kpea alo woƒe ŋutilã falɛfalɛa dzi o. Avũ eveawo siaa nɔ ɣli dom, gake womeʋu yi ŋgɔ o. Perdue susui be ɖeko wònɔ abe ɖe wole wo dzi ɖum ene. Kpovitɔawo trɔ yi woƒe ʋua gbɔ blewuu be yewoatsɔ ka la ade asi na Lãwo Dzikpɔƒe.
  
  Perdue he nɔvianyɔnu kaba yi gli ŋu ale be wòate ŋu akpɔ ʋuƒo si li ke, eye wòwɔ dzesi nɛ be wòazi ɖoɖoe to eƒe asibidɛ si wòtsɔ fiaa nui la dada ɖe eƒe nuyiwo ŋu me. Esi wònya ke ɖe eƒe afɔɖoƒe ŋu ko la, etsɔ dzideƒo kpɔ anyigba. Eƒe dzi te ƒoƒo sesĩe le eƒe kɔkɔƒe kple kpovitɔwo ƒe mɔa tsom kpɔkpɔ.
  
  "Mina míaʋu!" - Perdue ƒo nu le ɣlidodo me.
  
  Nina do dziku vevie.
  
  "Mese tudada! Ðe ame aɖe ate ŋu agblɔ nusi hell le edzi yim le afima nam ko?" - egblɔ kple ɣli.
  
  "Nina, míele nyuie. Kplamatsedonu sue aɖe ko. Azɔ taflatse mina míawɔ esia," Perdue ɖe eme.
  
  Enumake Sam kpɔe be lãawo bu evɔ womekpɔe o.
  
  Mete ŋu gblɔ na wo be woagaƒo nu le com la dzi nenye be ɖevi nuvlowɔlawo ƒe ha aɖe se wo o, eye mate ŋu aƒo nu kple Nina hã o. Asitelefon menɔ ame etɔ̃awo dometɔ aɖeke ŋu be wòaxe mɔ ɖe dzesiwo ƒe nutete nu o, eyata mete ŋu gblɔ na Nina be yeƒe lãme sẽ o.
  
  Eɖe hũ henɔ ekpɔm esime toliala eveawo ɖo xɔtaxɔ siwo te ɖe wo nɔewo ŋu ƒe ta gbɔ be: "Oo, fifia mege ɖe gbeɖuɖɔ me goglo."
  
  
  Ta 21 lia
  
  
  "Nu bubu aɖe li hafi mayi, Ðɔkta Gould?" bia zã me amedzroxɔla si tso ʋɔtrua ƒe akpa kemɛ. Eƒe gbe fafɛ to vovo kura na radio dzi wɔna dodzidzɔname si Nina nɔ to ɖom, eye wòna Nina ƒe susu to vovo.
  
  Edo ɣli ɖo eŋu be: "Ao, akpe na wò, ema koe."
  
  "Ne Aƒetɔ Perdue trɔ gbɔ la, taflatse gblɔ nɛ be Aƒenɔ Maisie gblẽ telefon dzi gbedasi aɖe ɖi. Dɔla dama la bia be: "Ebia tso asinye be magblɔ nɛ be yetsɔ nuɖuɖu na avu la."
  
  "Um... Ɛ̃, mawɔe. Dɔ agbe!" Nina wɔ abe ɖe wòle dzidzɔ kpɔm ene eye wòɖu eƒe ɖawo.
  
  Abe ɖe maɖe fu na ame aɖe si le nuɖuɖu nam avu la le nusi dzɔ le dua me teti koe nye ema megbe o ene. Bometsila, Nina ƒo nu kple ɣli le eƒe susu me.
  
  Mese nya aɖeke tso Sam gbɔ tso esime wòdo ɣli tso gaƒoɖokui ŋu o, gake dzi menɔ ƒo nɛ be wòatso nya me na ame eve mamlɛawo esime wonɔ woƒe sidzenuwo katã zãm xoxo be yewoagadze anyi o. Nina do dziku vevie be yemete ŋu xlɔ̃ nu wo tso kpovitɔwo ŋu o, gake menye yeƒe vodadae o. Radio dzi gbedasi aɖeke menɔ wo ɖom ɖe sɔlemexɔa o, eye woƒe dzedze le vo me le afima menye eƒe vodada o. Gake le nyateƒe me la, Agatha nɔ eƒe agbe me mawunya gblɔ ge tso eŋu.
  
  Nina tso nya me be: "To hell with this," eye wòzɔ yi zikpui la gbɔ be yealé yeƒe yaƒoƒomɔ̃a. Eɖe E-ƒomevi Jag si le ʋudzraɖoƒe si nye Peter, aƒetɔ si nɔ Perdue ƒe kplɔ̃ɖoƒea, tɔ la ƒe safuiwo tso kukize si le xɔdɔme me la me. Esi wòdzo le eƒe dɔ me la, edo aƒea eye wòyi sɔlemexɔgã la me be yeana kpekpeɖeŋu bubuwo.
  
  
  * * * .
  
  
  Le togbɛa tame la, Agatha lé xɔa tame ƒe axa siwo le gbadzaa, siwo wòtso kple afɔ eneawo katã. Perdue nɔ ŋgɔ nɛ vie, eye wòɖo ta xɔ kɔkɔ si me Angelus Bell kple exɔlɔ̃wo nɔ xɔxlɔ̃m le le ɖoɖoezizi me la gbɔ. Esi gaƒoɖokui la ƒe kpekpeme nye tɔn ɖeka kloe ta la, mete ŋu nɔ ʋuʋum kura o le ya sesẽ siwo nɔ ƒoƒom, siwo trɔna kabakaba le vome, eye sɔlemexɔ gã la ƒe xɔtuɖaŋu sesẽwo ƒo xlãe ta. Ðeɖi te wo ame evea siaa ŋu keŋkeŋ, togbɔ be woƒe nɔnɔme nyo hã, le tolialia ƒe kpododonu kple adrenaline ƒe ʋuʋu si nye be woke ɖe wo ŋu kloe... alo tu wo ta.
  
  Abe vɔvɔli siwo le tɔtrɔm ene la, wo ame evea siaa ge ɖe xɔ kɔkɔa me, eye woda akpe ɖe anyigba si le ete si li ke kple xɔ kɔkɔ suea ƒe dome kple sɔtiwo ƒe dedienɔnɔ ɣeyiɣi kpui aɖe ta.
  
  Perdue ɖe eƒe atawui ƒe afɔ ƒe zip eye wòɖe didiƒekpɔmɔ̃ aɖe do goe. Abɔta aɖe nɔ eŋu si tsɔa kɔordinate siwo wòlé ɖe mɔ̃ dzi va yi la doa ka kple GPS si le Nina ƒe screen dzi. Gake ele nɛ be wòawɔ GPS si le eƒe nugbɔ be wòakpɔ egbɔ be gaƒoɖokui la de dzesi teƒe si tututu agbalẽa ɣla ɖo.
  
  Perdue gblɔ le eƒe kadodomɔ̃ dzi be: "Nina, mele GPS-kɔordinatewo ɖom ɖa be matsɔ aƒo ka na wò." Ŋuɖoɖo aɖeke meli o. Egadze agbagba ake be yeaɖo kadodo me kple Nina, gake ŋuɖoɖo aɖeke menɔ anyi o.
  
  "Ekema nukae azɔ? Agatha li liʋiliʋi le eƒe gbɔgbɔ te esi wònɔ lalam be: "Megblɔ na wò be medze aɖaŋu na tsaɖiɖi sia ƒomevi o, David."
  
  "Mewɔa esia o. Menye bometsitsie wònye o, Agatha. Nane gblẽ, ne menye nenema o la, anye ne eɖo eŋu eye nènyae," Perdue te tɔ ɖe edzi, esime le ememe la, enɔ vɔvɔ̃m be nane dzɔ ɖe yeƒe Nina dzetugbe la dzi. Edze agbagba be yeazã didiƒekpɔmɔ̃ ƒe nukpɔkpɔ nyuie atsɔ akpɔ afisi nua le kple asi.
  
  "Ɣeyiɣi mele mía si míafa konyi le kuxi siwo míedoa goe ŋu o, eyata mina míayi edzi ko, enyo?" - egblɔ na Agatha.
  
  "Suku xoxoa?" - Agatha bia nya sia.
  
  "Suku xoxo," eko alɔgbɔnu eye wòʋu eƒe laser be wòaƒã nu le afisi eƒe scope ɖe texture differentiation anomaly fia le. "Mina míaɖe vidzĩ sia ɖa eye míaɖe dzomavɔ la ɖa le afisia."
  
  Hafi Perdue kple nɔvianyɔnu nadze mɔ la, Lãwo Dzikpɔƒe va kpe ɖe kpovitɔwo ŋu wodi avu siwo tra mɔ. Esi Perdue menya nu yeye sia o ta la, eɖe gayibɔ dedie si le dzogoe ene me la ɖa dzidzedzetɔe le nutsyɔnu ƒe akpa si wodae ɖo hafi wotsɔ ga la ƒu gbe.
  
  "Enye nukokoedonamenya ŋutɔ, alo?" Agatha de dzesii esi wòtsɔ eƒe ta ƒo ɖe axadzi esime wònɔ mɔ̃ɖaŋu ŋuti nyatakaka siwo anya zã le nu gbãtɔ si wotsɔ ƒu gbe me la ŋu dɔ wɔm. "Amesiame si xɔ ŋgɔ le dzonu sia wɔwɔ me la do ƒome kple Klaus Werner."
  
  Perdue gblɔ kpee be: "Alo Klaus Werner ye," eye wòtsɔ aɖaka si wotsɔ ga ƒoe la de eƒe akplo me.
  
  Egblɔ be: "Gaƒoɖokui la xɔ ƒe alafa geɖe, gake woɖɔlie zi geɖe le ƒe bla nane siwo va yi me," esi wòtsɔ asi ƒu du to gaƒoɖokui yeyea dzi. "Woate ŋu awɔ esia le Xexemeʋa Gbãtɔ megbe teti hafi, esime Adenauer nye dudzikpɔla."
  
  "David, ne èwu cooing le gaƒoɖokui dzi nu..." nɔvianyɔnu gblɔ le vo me eye wòfia asi mɔa. Le ete la, amegã geɖe nɔ tsatsam nɔ avuwo dim.
  
  Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Oo, ao." "Megate ŋu doa ka kple Nina o, eye Sam ƒe mɔ̃a do le Internet dzi esi míedze tolili gɔme kpuie. Mele mɔ kpɔm be meku ɖe nya ma ŋu le anyigba le afima o."
  
  Ele be Perdue kple Agatha nanɔ anyi ɖe gota vaseɖe esime ɣeɖuƒea naku. Wonɔ mɔ kpɔm be ava eme hafi ŋu nake, gake fifia ya la, wobɔbɔ nɔ anyi be yewoalala akpɔe ɖa.
  
  Nina nɔ mɔ dzi yina sɔlemexɔgã la gbɔ. Eku ʋua sesĩe alesi wòate ŋui evɔ mehe amewo ƒe susu yi eɖokui dzi o, gake eƒe dzi nɔ te ɖe enu vivivi le ɖetsɔtsɔ le eme na ame bubuwo dzro ko ta. Esi wòtrɔ tso Tunisstrasse ɖe miame la, eƒe ŋku nɔ to kɔkɔ siwo de dzesi afisi Goth-sɔlemexɔa le la ŋu eye wònɔ mɔ kpɔm be yeagakpɔ Sam, Perdue kple Agatha le afima kokoko. Le Domkloster, afisi sɔlemexɔgã la le la, eku ʋua blewu sã be wòana mɔ̃a naɖiɖi va zu ɣlidodo dzro aɖe ko. Ʋuʋu le sɔlemexɔgã la gɔme na eƒe mo wɔ yaa, eye wòtsɔ brek la ƒo kaba hetsi akaɖiawo. Agatha ƒe ʋu si wòhaya la menɔ afi aɖeke o, le dzɔdzɔme nu, elabena womete ŋu susui be yewole afima o. Agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla la tɔ ʋua kilometa ʋɛ aɖewo tso afisi wodze azɔlizɔzɔ gɔme ɖo ta sɔlemexɔgã la gbɔ.
  
  Nina nɔ amedzro siwo do awu ʋlayawo kpɔm wonɔ nutoa me kɔm henɔ nane alo ame aɖe dim.
  
  "Va, Sam. Afi kae nèle?" - ebia kpoo le ʋua ƒe ɖoɖoezizi me. Lãgbalẽ ŋutɔŋutɔ ƒe ʋeʋẽ yɔ ʋua me fũ, eye wònɔ eɖokui biam be ɖe ʋua tɔ akpɔ kilometa agbɔsɔsɔme si wòzɔ ne etrɔ gbɔ hã. Le dzigbɔɖi aɖabaƒoƒo wuiatɔ̃ megbe la, kpovitɔwo kple avulélawo ƒe ƒuƒoƒoa yɔe be zã , eye wònɔ ekpɔm esime ʋu ene kple ʋu sue aɖe nɔ ʋu kum ɖekaɖeka yina mɔ vovovowo dzi yina afisiafi si woƒe dɔtrɔɣi ɖo wo ɖo le zã ma me.
  
  Ɣetrɔ ga 5 kloe nye ema eye ɖeɖi te Nina ŋu. Ðeko wòte ŋu kpɔ alesi exɔlɔ̃wo le sesem le wo ɖokui me fifia le susu me. Nusi ate ŋu adzɔ ɖe wo dzi ŋu bubu ŋutɔ na vɔvɔ̃ ɖoe. Nuka wɔm kpovitɔwo nɔ le afisia? Nuka dim wonɔ? Enɔ vɔvɔ̃m na nɔnɔmetata vɔ̃ɖi siwo eƒe susu nɔ susu me nɛ-siwo nye Agatha alo Perdue ƒe gege ɖe anyi ku esime wònɔ nugododeƒea, le esi wogblɔ nɛ be wòazi ɖoɖoe vɔ megbe teti; alesi kpovitɔwo nɔ afima be yewoagbugbɔ ɖoɖo aɖo anyi ahalé Sam, kple bubuawo. Mɔnu ɖesiaɖe si woate ŋu azã ɖe eteƒe la vɔ̃ɖi wu esi do ŋgɔ.
  
  Ame aɖe ƒe asi ƒo fesrea, eye Nina ƒe dzi tɔ.
  
  "Yesu Kristo! Sam! Mawu wò fucking ne nyemese le ɖokuinye me be nyemekpɔ gbɔdzɔe nenema gbegbe esi mekpɔ wò agbagbee o!" - edo ɣli, eye wòlé eƒe akɔta.
  
  "Ðe wo katã bu?" ebia, eye wòʋuʋu vevie le vuvɔa ta.
  
  Egblɔ be: "Ẽ, nɔ anyi."
  
  "Perdu kple Agatha gakpɔtɔ le dziƒo afima, eye bometsila siwo le anyigba la gakpɔtɔ lé wo ɖe mɔ̃ me. Mawu, mele mɔ kpɔm be wometsi tsikpe me le afima haɖe o. Ɣeyiɣi didi aɖee nye sia," egblɔ.
  
  "Afikae wò kadodomɔ̃a le?" ebia nya sia. "Mese wò ɣlidodo le eŋu."
  
  Egblɔ tẽ be: "Wodze dzinye."
  
  "Ake? Ðe nènye ƒoƒo magnet alo nukae? "- ebia.
  
  "Enye ŋutinya didi aɖe." Wò hã àwɔe, eyata zi ɖoɖoe," egbɔ ya, eye wòtsɔ eƒe asiwo ƒo ƒu be dzoxɔxɔ nanɔ eŋu.
  
  "Aleke woawɔ anya be míeva afisia?" Nina bu tame sesĩe esi wònɔ ʋua trɔm blewuu ɖe miame henɔ dɔ aɖeke wɔm nyuie o ɖo ta ameyibɔwo ƒe sɔlemexɔgã si nɔ ʋuʋum la gbɔ.
  
  "Womawɔe o." Ðeko wòle be míalala vaseɖe esime míakpɔ wo," Sam do susua ɖa. Ebɔbɔ ɖe ŋgɔ be yeakpɔ to yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃ea me. "Yi dzigbeɣedzeƒe gome, Nina. Afi siae wolia yi le. Anɔ eme be..."
  
  Nina de nu nyaa me be: "Wole ɖiɖim," eye wòfɔ mo dzi hefia asi afisi ka siwo womekpɔna o tsɔ nɔnɔmetata eve ƒo ɖe wo nɔewo ŋu eye wonɔ ɖiɖim vivivi.
  
  Eɖe hũ eye wòtsɔ eƒe ta ƒu gbe ɖe megbe, eye wòmiã ŋku be: "Oo, akpe na Mawu, woƒe lãme sẽ." Sam do va wɔ dzesi na wo be woanɔ anyi.
  
  Perdue kple Agatha ti kpo yi megbezikpui dzi.
  
  "Togbɔ be nyemekpɔa ame ŋkume fũu akpa le nya ƒaƒãwo gbɔgblɔ me o hã la, ɖeko madi be mabia be nukae dzɔ le afima hã?" Agatha do ɣli be.
  
  "Kpɔ ɖa, menye míaƒe vodadae kpovitɔwo va o!" Sam do ɣli ɖo eŋu, eye wòtsɔ modzaka ɖe eŋu le megbehuhɔ̃ea me.
  
  "Purdue, afikae wotɔ ʋu si wohaya la ɖo?" Nina bia esi Sam kple Agatha dze dɔ gɔme.
  
  Perdue na mɔfiamee eye wòku ʋua blewuu to xɔtunuawo me esime dzrewɔwɔa nɔ edzi yim le ʋua me.
  
  "Melɔ̃ ɖe edzi, Sam, ègblẽ mí ɖe afima ŋutɔŋutɔ evɔ mèxlɔ̃ nu mí be èle nɔnɔmea me dzrom kple nyɔnuvia o. Ðeko nèdzo," Perdue tsi tre ɖe eŋu.
  
  "Germanytɔ atɔ̃ alo ade siwo nye fucking totrowoe xe mɔ nam, ne meɖe fu na wò o!" Sam do ɣli sesĩe.
  
  Nina te tɔ ɖe edzi be: "Sam, gblẽe ɖi. Màse eƒe nuwuwu gbeɖe o."
  
  "Nyateƒee, menye nenemae o, Ðɔkta Gould!" Agatha ƒo nu kple ɣli, eye fifia etsɔ eƒe dziku ɖo taɖodzinu si mesɔ o dzi. "Ðeko nèdzo le aʋawɔƒea eye kadodo meganɔ mía kpli mí dome o."
  
  "Oo, mesusu be womeɖe mɔ nam be malé ŋku ɖe ƒu ma ŋu zi ɖeka pɛ hã o, Agatha. Nuka, èdi be maɖo dzudzɔ ƒe dzesiwo ɖa? Gakpe ɖe eŋu la, naneke menɔ kpovitɔwo ƒe mɔ̃wo dzi tso nuto sia ŋu kura o, eyata dzra wò nutsotsowo ɖo na ame bubu! "- ŋutinyaŋlɔla si do dziku vevie la ɖo eŋu nɛ. "Ŋuɖoɖo ɖeka kolia si tso mi ame evea gbɔe nye be mazi ɖoɖoe. Eye ele be nànye nunyala, gake ema nye gɔmeɖoanyi susuŋudɔwɔwɔ, lɔlɔ̃tɔ!"
  
  Nina do dziku ale gbegbe be wòku ʋua to ʋu si wohaya si wòle be Perdue kple Agatha natrɔ ayi eme la ŋu kloe.
  
  Sam do susua ɖa be: "Matsɔ Jaguar la atrɔ ayi, Nina," eye woɖi le ʋua me be yewoatrɔ teƒe.
  
  Agatha gblɔ na Sam be: "Ðo ŋku edzi nam be nyemagaka ɖe dziwò le nye agbe me akpɔ gbeɖe o."
  
  "Ðe wòle be makpɔ gbevuha aɖe si wowu nyɔnuvi sue aɖe koa? Ðewohĩ ènye nyɔnu fatu, si metsɔa ɖeke le eme na ame o, gake medea nu nyaa me ne ame aɖe ɖo afɔku me, Agatha!" Sam ƒo nu kple ɣlidodo.
  
  "Ao, èwɔa nu ŋumaɖɔɖotɔe, Aƒetɔ Cleave! Ðikekemanɔmee la, wò ɖokuitɔdidi ƒe nublanuimakpɔmakpɔ wu wò ŋugbetɔ! " egblɔ kple ɣli.
  
  Enumake, ɖoɖoezizi va ɖo wo ame eneawo dzi. Agatha ƒe nya veamewo ƒo Sam abe akplɔ ene le eƒe dzi me, eye Perdue se le eɖokui me be yeƒe dzi le ƒoƒom. Sam ƒe mo wɔ yaa. Le ɣeyiɣi sia me la, naneke meganɔ anyi o negbe lãmetutudɔ ko, negbe le eƒe akɔta si me wònɔ veve sem le ŋutɔ. Agatha nya nusi wòwɔ, gake enya be etsi megbe akpa be yeaɖɔe ɖo. Hafi Nina nate kpɔ la, eƒo eƒe aɖu si gbã gudugudu, eye wòtsɔ eƒe ŋutilã kɔkɔ la ƒu gbe ɖe axadzi kple ŋusẽ ale gbegbe be wòdze klo.
  
  "Nina!" Sam dze avifafa gɔme eye wòyi ɖalée.
  
  Perdue kpe ɖe nɔvianyɔnu ŋu wòfɔ, gake meva nɔ eƒe akpa dzi o.
  
  "Va, na míatrɔ ayi aƒea me. Nu geɖe gali woawɔ etsɔ. Mina mí katã míafa eye míaɖi ɖe eme vie," egblɔ le dziɖeɖi me.
  
  Nina nɔ ʋuʋum tagbɔsesẽtɔe, aɖuɖɔ nɔ eƒe nu ƒe dzogoewo ƒom esime Sam lé eƒe asi si xɔ abi la ɖe etɔ me. Esi Perdue to Sam ŋu la, etsɔ asi ƒo eƒe alɔnu kakaɖedzitɔe. Nyadzɔdzɔŋlɔla si ƒe ʋee aɖewoe nye esi va yi la, ekpɔ woda tu eƒe agbemelɔlɔ̃ ɖe mo le eŋgɔ tututu la nublanui nɛ ŋutɔŋutɔ.
  
  "Sam..."
  
  "Ao, meɖe kuku, Nina. Mehiã o," egblɔ. Eƒe ŋku siwo le abe ahuhɔ̃e ene la nɔ ŋgɔ kpɔm kuviatɔe, gake mekpɔ mɔa o. Mlɔeba ame aɖe gblɔe. Nusi ŋu wòbu le ƒe siawo katã me, si nye fɔɖiɖi si amesiame xɔ le esi le nublanuikpɔkpɔ ta la nye alakpa. Mlɔeba la, eyae na Trish ku. Nusi wòhiã koe nye be ame aɖe nagblɔe.
  
  
  Ta 22 lia
  
  
  Le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo siwo me mevo kura o le woƒe tɔtrɔgbɔ va aƒea me kple woƒe mlɔƒe le ŋdi ga 6:30 dome megbe la, wotrɔ alɔ̃dɔdɔ ƒe ɖoɖoa vie. Nina mlɔ sofa dzi be yeaƒo asa na Agatha. Perdue kple Sam megblɔ nya ɖeka pɛ hã na wo nɔewo o esime akaɖiawo tsi.
  
  Zã sesẽ aɖe ŋutɔe wònye na wo katã kpɔ, gake wonya be ele be yewoagbugbɔ nu na yewo ahawɔ ɖɔɖɔɖo nenye be yewoawɔ dɔa le kesinɔnu si wosusu be yewole la didi me gbeɖeka.
  
  Le nyateƒe me la, esi Agatha nɔ mɔ dzi yina aƒeme le ʋu si wòhaya me la, edo susua ɖa be wòatsɔ gaxɔ si me ŋkekenyuigbalẽa le la atsɔe ayi na eƒe asisi. Le nyateƒe me la, esia tae wòxɔ Nina kple Sam be woakpe ɖe ye ŋu, eye esi wònye be nusi dim wònɔ la le esi fifia ta la, edi be yeaɖe asi le wo katã ŋu ahasi. Gake mlɔeba la, nɔviaŋutsu na wòka ɖe edzi be menye nenemae o eye wòdo susua ɖa be wòanɔ anyi vaseɖe ŋdi akpɔ alesi nuwo ava yi. Menye ŋutsu si ƒomevi Perdue naɖe asi le nya ɣaɣla aɖe yometiti ŋu o, eye ɖeko hakpanya si womewu enu haɖe o la nyɔ eƒe didi be yeanya nusi womate ŋu adzudzɔ o.
  
  Perdue dzra aɖakaa ɖo ɖe egbɔ ne edzɔ be wòadzɔ, eye wòtsɔe de eƒe gakpo mɔzɔkplo me-si nye gaxɔ si woate ŋu atsɔ ayi teƒe bubu koŋ-vaseɖe ŋdi. To mɔ sia dzi la, ate ŋu ana Agatha nanɔ afisia eye wòaxe mɔ na Nina alo Sam be woagasi kplii o. Eke ɖi be Sam atsɔ ɖe le eme. Tso esime Agatha gblɔ vlododo sesẽ ma na Trish la, Sam trɔ gbɔ va zu nublanuinya ƒomevi aɖe si me wògbe be yemaƒo nu na ame aɖeke o. Esi woɖo aƒeme la, eyi ɖale tsi eye emegbe wòmlɔ anyi tẽ, megblɔ be zã nanyo o, mekpɔ Perdue gɔ̃ hã esi wòge ɖe xɔa me o.
  
  Anyrawɔwɔ si me kɔ si Sam mete ŋu tsi tre ɖe eŋu zi geɖe o gɔ̃ hã mete ŋu ƒoe ɖe enu be wòawɔ nu o.
  
  Nina di be yeaƒo nu kple Sam. Enya be fifia ya gbɔdɔdɔ maɖɔ Trish ƒe gbagbã yeyetɔ ɖo o. Le nyateƒe me la, ɖeko eŋu bubu be egakpɔtɔ le Trish ŋu nenema ke na wòka ɖe edzi wu be mefia naneke ye ne wotsɔe sɔ kple eƒe ahiãvi si megali o. Ke hã, esia wɔ nuku ŋutɔ, elabena le ƒe ʋɛ siwo va yi me la, eƒe dzi dze eme le nya dziŋɔ sia katã ŋu. Eƒe atikewɔla kpɔ dzidzɔ ɖe eƒe ŋgɔyiyi ŋu, Sam ŋutɔ lɔ̃ ɖe edzi be yemegasea veve ne yebu Trish ŋu o, eye eme kɔ ƒã be yekpɔ nutsotso aɖe mlɔeba. Nina ka ɖe edzi be etsɔme anɔ yewo si ɖekae ne yewodi, to dzomavɔ siwo katã me yewoto asi le asi me gɔ̃ hã me.
  
  Gake fifia, le manyamanya me la, Sam nɔ nyatiwo ŋlɔm tsitotsito tso Trish kple eƒe agbenɔnɔ kplii ŋu. Axa ɖesiaɖe ƒo nu tso nɔnɔme kple nudzɔdzɔ siwo na wo ame evea wokpɔ gome le tudada ƒe dzɔgbevɔ̃e ma si atrɔ eƒe agbenɔnɔ tegbee la ƒe taƒoƒo ŋu. Nina mete ŋu kpɔ afisi nusiawo katã tso le susu me o, eye wònɔ eɖokui biam be nukae fɔ lãgbalẽ sia ɖe Sam ŋu hã.
  
  Esi Nina ƒe seselelãme tɔtɔ, vevesese aɖewo ɖe Agatha blewu ta, kple tɔtɔ geɖe wu si Perdue ƒe susu ƒe fefewo he vɛ ku ɖe eƒe lɔlɔ̃ na Sam ŋu ta la, ɖeko Nina tsɔ eɖokui na eƒe aɖaŋunu la mlɔeba eye wòna alɔ̃dɔdɔ ƒe vivisesea xɔe.
  
  Agatha tsi anyi emegbe wu ame bubu ɖesiaɖe, eye wònɔ eƒe aɖu si nɔ ƒoƒom kple ŋgonu si nɔ veve sem la tutum. Masusui gbeɖe be ame sue aɖe abe Ðɔkta Gould ene ate ŋu aƒoe nenema o, gake ele be wòalɔ̃ ɖe edzi be ŋutinyaŋlɔla sue la menye amesi woaƒoe ɖe enu wòawɔ ŋutilãmedɔ o. Agatha lɔ̃a aʋawɔɖaŋu aɖewo wɔwɔ le aʋawɔwɔ me hena modzakaɖeɖe ɣeaɖewoɣi, gake mekpɔe be ƒoƒo sia nɔ vavam kpɔ o. Ðeko esia ɖo kpe edzi be Sam Cleave le vevie ŋutɔ na Nina, aleke kee wòɖadze agbagba be yeaɖi gbɔe o. Blonde kɔkɔ la ɖiɖi yi dzodoƒea be yeaxɔ tsikpe geɖe na yeƒe mo si vuvu la.
  
  Esi wòge ɖe dzodoƒe doviviti la me la, ŋutsu aɖe si kɔkɔ wu la tsi tre ɖe fridzi ƒe akaɖi si me kɔ o la me, eye wòge ɖe eƒe ƒodo kple akɔta si wotsɔ lãgbalẽ wɔe la dzi le tsitrenu tso ʋɔtru si ʋu vie la dzi.
  
  Sam fɔ mo dzi kpɔ vɔvɔli si ge ɖe ʋɔtrua nu.
  
  Enumake wo ame evea siaa tsikpe le ɖoɖoezizi si mebɔ o me, ɖeko wonɔ wo nɔewo kpɔm dũu kple movidzɔdzɔ, gake wo dometɔ aɖeke mete ŋu ɖe woƒe ŋku ɖa le nɔvia ŋu o. Wo ame evea siaa nya be susu aɖe li si tae yewova teƒe ɖeka le ɣeyiɣi ɖeka me esime ame mamlɛawo mele adzɔge o. Ehiã be woawɔ ɖɔɖɔɖowo.
  
  Agatha dze egɔme be: "Se, Aƒetɔ Cleave, eƒe gbe mede ɣlidodo nu kura o, etena ɖe dzinye ŋutɔ be meƒo alidziblanua te." Eye menye ŋutilã ƒe tohehe si meto ɖe eta tae o."
  
  Eɖe hũ be: "Agatha," eye wòdo asi ɖe dzi be yeaxe mɔ nɛ.
  
  "Ao, le nyateƒe me. Nyemenya nusita megblɔ nya ma o! Nyemexɔe se kura be nya sia nye nyateƒe kura o!" - eɖe kuku.
  
  "Kpɔ ɖa, menya be mí ame evea siaa míedo dziku vevie. Èku kloe, Germany bometsilawo ƒe ha aɖe ƒo crap la le menye, wolé mí katã kloe... Mexɔe. Ðeko wotsɔ pɔmpi ƒo mí katã," eɖe eme. "Míaɖe nya ɣaɣla sia ɖe go ne míeklã o, èse egɔme?"
  
  "Èto nyateƒe." Ke hã, mesena le ɖokuinye me be enye nya ƒaƒã blibo le esi megblɔ nya sia na wò ta, le esi menya be esia nye teƒe si vena na wò ta ko. Medi be mawɔ nuvevi wò, Sam. Medi. Esia nye nusi womate ŋu atsɔ ake o," eto nyatoƒoe. Enye nusi mebɔ na Agatha Perdue be wòaɖe veveseseɖeamenu afia alo aɖe eƒe nuwɔna siwo mewɔ ɖeka o gɔ̃ hã me o. Le Sam gome la, enye dzesi be eɖi anukware, eye le afisia hã la, mete ŋu tsɔe ke eɖokui ɖe Trish ƒe ku ta o. Nukutɔe la, le ƒe etɔ̃ mamlɛawo me la, ekpɔ dzidzɔ-ekpɔ dzidzɔ ŋutɔŋutɔ. Le eƒe susu ƒe megbe la, esusu be yedo ʋɔ ma tegbee, gake ɖewohĩ esi vovo menɔ eŋu wònɔ eƒe ŋkuɖodzinyawo ŋlɔm na London ƒe gbeƒãɖela aɖe tae ŋusẽ gakpɔtɔ nɔ abi xoxoawo ŋu be woatsɔ ado agba nɛ.
  
  Agatha te ɖe Sam ŋu. Ede dzesi alesi wòdzea ame ŋu ŋutɔŋutɔ nenye be meɖi Perdue si mebɔ o alea o - le eya gome la, dick blocker nyuitɔ koe wònye. Etsɔ brɔs ƒo ɖe eŋu eye wòdzra eɖokui ɖo ɖe ƒomedodo kplikplikpli si melɔ̃ o ŋu esi wòdo asi ɖa to eŋu be yealé rum raisin ice cream ƒe tsigoe aɖe.
  
  Enyo be nyemewɔ bometsinu aɖeke o, esusui ŋukpetɔe.
  
  Agatha lé ŋku ɖe eŋu tẽ abe ɖe wònya nusi ŋu bum wònɔ ene eye wògbugbɔ ɖe megbe be yeazi nugoe si xɔ dzo la ɖe eƒe abi siwo vuvu la dzi. Sam ko alɔgbɔnu eye wòdo asi ɖa tsɔ biya fafɛ ƒe aɖa si le fridzi ƒe ʋɔtrua nu. Esi wònɔ ʋɔa tum, henɔ kekeli ƒe akpa si wotsɔ ƒo xlãe la tsim be yeatsɔ aƒo nuɖaƒea ɖe viviti me la, nɔnɔmetata aɖe do ɖe ʋɔtrua nu, si nye nɔnɔmetata aɖe si dzena ne woklẽ nuɖuxɔa me ko. Ewɔ nuku na Agatha kple Sam esi wokpɔ Nina wònɔ tsitre ɖe afima ɣemaɣi, henɔ agbagba dzem be yeakpɔ amesi le nuɖaƒea.
  
  "Sam?" - ebia yi viviti si le eŋgɔ la me.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Ẽ, nyɔnuvi," eye wògaʋu fridzia ake ale be wòate ŋu akpɔe wòanɔ anyi ɖe kplɔ̃a ŋu kple Agatha. Enɔ klalo be yeade nu kokloziwo ƒe avuwɔwɔ si gbɔna me, gake naneke ma tɔgbe medzɔ o. Ðeko Nina zɔ yi Agatha gbɔ, eye wòfia asi ice cream-goa, nya aɖeke magblɔmagblɔe. Agata tsɔ tsi fafɛ ƒe nugoe aɖe na Nina, eye Nina bɔbɔ nɔ anyi nɔ eƒe abɔta siwo ŋu ŋutigbalẽ le la tem ɖe tsikpego si naa ame ƒe dzi dzea eme vividoɖeameŋutɔe la ŋu.
  
  Efa ɣli be: "Ahh," eye eƒe ŋkuwo trɔ yi woƒe ʋuƒoawo me. Nina Gould meɖoe be yeaɖe kuku o, Agatha nyae nenema, eye esia nyo. Ekpɔ ŋusẽkpɔɖeamedzi sia tso Nina gbɔ, eye le mɔ wɔnuku aɖe nu la, eɖe vi na eƒe fɔɖiɖi wu Sam ƒe tsɔtsɔke amenuvevetɔe.
  
  Nina gblɔ be: "Ekema ɖe sigaret le ame aɖe sia?"
  
  
  Ta 23 lia
  
  
  "Purdue, meŋlɔ be be magblɔe na wò. Aƒedzikpɔla, Maisie, ƒo ka le zã si va yi me eye wòbia tso asinye be mana nànya be yena nuɖuɖu avu la," Nina Perdue gblɔ esi wonɔ gaxɔa ɖom ɖe gakpokplɔ̃ aɖe dzi le ʋudzraɖoƒea. "Ðe esia nye nane ƒe sededea? Elabena nyemekpɔe be viɖe aɖeke mele eme be maƒo ka na dukɔwo dome be magblɔ nya maɖinu aɖe alea gbegbe o."
  
  Ðeko Perdue ko alɔgbɔnu heʋuʋu ta.
  
  "Nusianu ƒe kɔdawo le esi. Nye Mawu, ele be nàse eƒe tiatiawɔblɔɖe tsɔtsɔ sɔ kple ŋkuɖodzinuwo ɖeɖe tso blematomenukuƒe aɖe le Dublin alo aɖi siwo le dɔ wɔm ƒe wɔwɔme tɔtrɔ..." Agatha ƒo nu sesĩe vaseɖe esime nɔviaŋutsu tso nya me.
  
  "Agatha, ɖe nàte ŋu aɣla nya sia ɖe ɖokuiwò taflatsea? Ne mede ɖeke o la, vaseɖe esime mate ŋu agbã kotoku sia si me womate ŋu age ɖo o evɔ nyemagblẽ nusi le eme o."
  
  "Nukatae mèzãa dzoka xɔxɔ o?" - Sam bia tso ʋɔtrua nu, eye wòge ɖe ʋudzraɖoƒea.
  
  Perdue gblɔ be: "Naneke mele Peter si o negbe dɔwɔnu vevitɔwo ko," eye wòlé ŋku ɖe gakpoɖaka la ŋu nyuie tso dzogoe ɖesiaɖe dzi be yeanya ne ayemɔ aɖe li, ɖewohĩ xɔ ɣaɣla aɖe alo mɔnu aɖe si wotsɔa nyaƒoɖeamenu ƒoa nui be woatsɔ aʋu gaxɔa me. Eƒe lolome anɔ abe agbalẽ gã si le ɣie ene, gake eƒe nutsyɔnu alo nutsyɔnu alo gaƒoɖokui si woate ŋu akpɔ la menɔ eŋu o; le nyateƒe me la, enye nya ɣaɣla be alesi magazinea va wu enu ɖe mɔ̃ ma tɔgbe me le gɔmedzedzea me. Perdue, amesi nya nudzraɖoƒe kple ʋuɖoɖo ƒe ɖoɖo deŋgɔwo gɔ̃ hã tɔtɔ le alesi wowɔ nu siae ta. Gake gakpo koe wònye, eye menye ga bubu aɖeke si me womate ŋu age ɖo o si dzɔdzɔmeŋutinunyalawo to vɛ o.
  
  "Sam, nye kamedefefewɔkotokua le afima... Taflatse tsɔ ŋkutsala la vɛ nam," Perdue bia.
  
  Esi wòwɔ IR-dɔa ŋudɔ la, ete ŋu lé ŋku ɖe xɔa ƒe eme ŋu. Dzogoe ene me sue aɖe si le eme ɖo kpe magazinea ƒe lolome dzi, eye Perdue zã mɔ̃ aɖe tsɔ de dzesi dzidzenu ɖesiaɖe le nukpɔkpɔmɔ̃a dzi be yeakpɔ egbɔ be laser la ƒe dɔwɔwɔ nɔ nɔnɔme mawo me ne ezãe tsɔ lã aɖaka la ƒe axadzi.
  
  Ne woɖoe ɖe dzodzro dzi la, laser la, si womate ŋu akpɔ o negbe teƒe dzĩ si le eƒe dzesi ŋutɔŋutɔ dzi ko la, lãa didime siwo wode dzesii la pɛpɛpɛ si ŋu fɔɖiɖi aɖeke mele o.
  
  Agatha xlɔ̃ nu tso megbe nɛ be: "Mègagblẽ agbalẽa o, David." Perdue tsɔ dziku ƒo eƒe aɖe le eƒe aɖaŋuɖoɖo si gbɔ eme ta.
  
  Le dzudzɔ ƒe sisi tsɛ aɖe me la, ka tsɛ aɖe si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi le gakpo si wotsɔ ƒoe me la ʋãna tso akpa ɖeka yia akpa kemɛ, emegbe wòɖiɖina, eye wògbugbɔa eƒe mɔa gbugbɔna vaseɖe esime wokpa dzogoe ene me dzogoe ene deblibo aɖe ɖe aɖaka la ƒe axa gbadzaa dzi.
  
  "Azɔ lala ko vaseɖe esime wòafa vie ale be míate ŋu akɔ akpa kemɛa," Perdue de dzesii esime ame mamlɛawo nɔ ƒu ƒom, eye wobɔbɔ ɖe kplɔ̃a dzi be yewoakpɔ nusi woaɖe ɖe go la nyuie wu.
  
  "Malɔ̃ ɖe edzi be agbalẽa lolo wu alesi mekpɔ mɔe. Mesusui be enye nu dzro aɖe abe nuŋlɔɖigbalẽ ene," Agatha gblɔ. "Gake mesusu be agbalẽ gã ŋutɔŋutɔe wònye."
  
  Nina gblɔ be: "Ðeko medi be makpɔ papyrus si dzi wòdze abe ɖe wòle ene." Esi wònye ŋutinyaŋlɔla ta la, ebu blemanu mawo be wonye nu kɔkɔe kloe.
  
  Sam na eƒe fotoɖemɔ̃a nɔa klalo be yealé agbalẽa ƒe lolome kple nɔnɔme, kpakple nuŋɔŋlɔ si le eme la ɖe mɔ̃ dzi. Perdue ʋu nutsyɔnu si wotso la eye wòkpɔ akplo aɖe si wotsɔ lãgbalẽ blae si wotsɔ lãgbalẽ wɔe ɖe agbalẽ teƒe.
  
  "Nukae nye esia?" - Sam bia be.
  
  Nina do ɣli be: "Esiae nye sededea."
  
  "Kɔda?" Agatha gbugbɔ gblɔe ake kple dzidzɔ. "Le agbalẽdzraɖoƒea ƒe nudzraɖoƒewo, afisi mewɔ dɔ le ƒe wuiɖekɛ la, mewɔa dɔ kpli wo ɣesiaɣi be maƒo nu tso agbalẽŋlɔla xoxowo ŋu. Amekae asusui be Germany-srafo aɖe azã codex atsɔ aŋlɔ eƒe gbesiagbedɔwo ɖi?"
  
  Nina gblɔ kple vɔvɔ̃ esi Agatha tsɔ asi siwo ŋu asigɛ le ɖee le yɔdoa me vividoɖeameŋutɔe be: "Esia ɖe dzesi ŋutɔ." Enya blema nuŋlɔɖiwo kple agbalẽwo ŋudɔwɔwɔ nyuie eye wònya alesi ƒomevi ɖesiaɖe te ŋu gblẽna bɔbɔe. Sam ɖe foto ŋkekenyuigbalẽa. Enye nusi mebɔ o abe alesi xotutua gblɔe ɖi ene.
  
  Wotsɔ kork oak wɔ ŋgɔgbe kple megbe nutsyɔnuawo, eye wotsɔ wax wɔ akpa gbadzaawo wòle blɔ eye wotsɔ wax ƒo woe. Wozã gayibɔti si le dzo dam alo dɔwɔnu ma tɔgbe tsɔ fiã ati la tsɔ ŋlɔ Claude Hernault ƒe ŋkɔ. Agbalẽŋlɔla sia koŋ, ɖewohĩ Erno ŋutɔ, mebi ɖe dzoka xɔxɔ me kura o, elabena le teƒe geɖe la, woate ŋu ade dzesi teƒe siwo dzobibi le le afisiwo wotsɔ nyaƒoɖeamenu alo dzoxɔxɔ geɖe ɖo.
  
  Le wo dome la, papyrus-gbadzɛwo ƒe ƒuƒoƒo aɖee nye nusiwo le codex la me, eye le miame la, akɔta menɔ eŋu abe egbegbe agbalẽwo ene o, ke boŋ ka siwo le fli me nɔ eŋu. Wotsɔa ka ƒoa ka ɖesiaɖe to do siwo woɖe le ati aɖe ƒe axadzi me eye wotoa papyrus, siwo ƒe akpa gãtɔ vuvu le esi woƒe vuvu kple tsitsi ta la me. Gake agbalẽa ƒe axawo gakpɔtɔ le teƒe akpa gãtɔ, eye aŋgba ʋɛ aɖewo koe wovuvu keŋkeŋ.
  
  "Ɣeyiɣi vevi aɖee nye esia," ewɔ nuku na Nina esi Agatha ɖe mɔ nɛ be wòatsɔ eƒe asibidɛ ƒuƒluwo aka asi nyatia ŋu be wòakpɔ ŋudzedze ɖe alesi wowɔe kple ƒe si wòxɔ ŋu bliboe. "Bu eŋu kpɔ ko, asi siwo nɔ anyi le Alexander Gãtɔ ƒe ɣeyiɣi ma ke me ye wotsɔ wɔ axa siawoe. Meda akɔ be wotsi agbe le Kaisaro ƒe toɖeɖe ɖe to le Alexandria hã me, eye megagblɔ agbalẽ xatsaxatsaawo tɔtrɔ wozu agbalẽwo o."
  
  Sam ɖu fewu le eŋu kuɖiɖitɔe be: "Ŋutinya me nunyala."
  
  Perdue gblɔ be: "Enyo, fifia si míekpɔ dzidzɔ ɖe esia ŋu eye wòse vivi na eƒe blema dzedzeme la, ɖewohĩ míate ŋu ayi hakpanya la kple kpeɖodzi susɔe siwo ku ɖe ga gbogbo la ŋu." "Agbalẽ sia ate ŋu anɔ te ɖe ɣeyiɣi ƒe dodokpɔ nu, gake meke ɖi be míanɔ te ɖe enu, eyata... ɣeyiɣi aɖeke meli abe fifia ene o."
  
  Le Sam kple Perdue ƒe xɔwo me la, wo ame eneawo ƒo ƒu be yewoadi axa si ƒe foto le Agatha si, ale be mɔkpɔkpɔ li be Nina nate ŋu aɖe nya siwo bu le hakpanya la ƒe fliwo me la gɔme. Ame aɖe si bi ɖe asinuŋɔŋlɔ me dziŋɔ ye ŋlɔ axa ɖesiaɖe ɖe Fransegbe me, gake ke hã Sam lé axa ɖesiaɖe hedzra wo katã ɖo ɖe eƒe ŋkuɖodzigbalẽvi dzi. Esi wova ke ɖe axaa ŋu mlɔeba, le gaƒoƒo eve kple edzivɔ megbe la, dzi dzɔ numekula eneawo esi wokpɔ be hakpanya bliboa gakpɔtɔ li. Esi Agata kple Nina di vevie be yewoaɖo dometsotsoawo gbɔ ta la, wodze wo katã ŋɔŋlɔ gɔme hafi dze agbagba be yewoaɖe gɔmeseseawo gɔme.
  
  "Eyata," Nina ko alɔgbɔnu kple dzidzeme, eye wòklo eƒe asiwo ɖe kplɔ̃a dzi, "Meɖe nya siwo bu la gɔme, eye fifia akpa bliboa va su mía si."
  
  
  "Nu yeye na amewo
  
  Menye le anyigba me le 680 wuieve o
  
  Mawuɖekaetɔ̃ eve le Mawu ƒe xexlẽdzesi si gakpɔtɔ le dzidzim ɖe edzi la me
  
  Eye Mawudɔla siwo le asi kpem la ɣlaa Erno ƒe Nya ɣaɣla la
  
  Eye na asi siwo tututu lée
  
  Ekpɔtɔ nye nusi womekpɔna na amesi tsɔ eƒe gbugbɔgadzɔ na Henry I gɔ̃ hã o
  
  Afisi mawuwo ɖoa dzo ɖa le, afisi wodoa gbe ɖa le
  
  
  ""Erno" ƒe nya ɣaɣla... hmm, Erno nye ŋkekenyuigbalẽŋlɔla, Franseawo ƒe agbalẽŋlɔla," Sam gblɔ.
  
  "Ẽ, asrafo tsitsia ŋutɔ. Fifia si ŋkɔ le esi ta la, megadze abe glitoto ene o, alo? Perdue gblɔ kpee, eye edze abe nusi metso nusi womate ŋu akpɔ kple ŋku o eye afɔku le eme tsã la me do dzidzɔ nɛ kura o ene.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Edze ƒã be eƒe nya ɣaɣlae nye kesinɔnu si ŋu wòƒo nu tsoe ɣeyiɣi didi aɖee nye sia."
  
  "Ekema, afisiafi si kesinɔnua le la, afimatɔwo menya nu tso eŋu o?" Sam bia, eye wònɔ ŋku lém ɖe eŋu kabakaba abe alesi wòwɔna ɣesiaɣi ene ne ele agbagba dzem be yeaɖe akpɔkplɔ ƒe atɔ si me nusiwo ate ŋu adzɔ le la ɖa.
  
  "Nyui. Eye nya sia ku ɖe Henry I. Nuka tae Henry I xɔ ŋkɔ le?" Agatha bu tame sesĩe, eye wòtsɔ eƒe nuŋlɔti nɔ eƒe asike ƒom.
  
  Nina gblɔ be: "Henry Gbãtɔ ye nye Germany-fia gbãtɔ le Titinaɣeyiɣiwo me. Eyata ɖewohĩ míele eƒe dzidziƒe dim? Alo ɖewohĩ eƒe ŋusẽnɔƒe?"
  
  "Ao, lala." Menye ema koe o," Perdue ƒo ɣli.
  
  "Abe nuka ene?" Nina bia nya sia.
  
  Eɖo eŋu enumake be: "Gɔmeseseŋutinunya," eye wòka asi ŋutigbalẽ si le eƒe ŋkumeɖoboloa ƒe akpa si le ete la te. "Fli sia ƒo nu tso "amesi tsɔ eƒe gbugbɔgadzi na Henry" ŋu, eyata meku ɖe fia ŋutɔŋutɔ ŋu o, ke boŋ ame aɖe si nye eƒe dzidzimevi alo tsɔ eɖokui sɔ kple Henry I le mɔ aɖe nu."
  
  "Oo nye Mawu, Purdue! Èto nyateƒe!" Nina do ɣli, eye wòtutu eƒe abɔta tsɔ da asi ɖe edzi. "Godoo! Eƒe dzidzimeviwo megali o ɣeyiɣi didi aɖee nye sia, negbe fli aɖe si ate ŋu anɔ didiƒe si meɖe dzesi kura le ɣeyiɣi si me Werner nɔ, si nye Xexemeʋa Gbãtɔ kple Evelia me koe susɔ. Ðo ŋku edzi be eyae nye dudzikpɔla le Cologne le Xexemeʋa II ƒe ɣeyiɣia me. Ele vevie".
  
  "Enyo. Si wɔ nuku. Nu ka ta?" Agatha ƒo eɖokui ɖe eme kple eƒe nyateƒetoto si me wòbua tame le si wòwɔna ɖaa.
  
  "Elabena nu ɖeka kolia si nɔ Henry I si sɔ kple Xexemeʋa II enye ŋutsu aɖe si xɔe se be yenye fia gbãtɔ - Heinrich Himmler ƒe gbugbɔgadzɔ!" Nina do ɣli kloe le eƒe dzidzɔkpɔkpɔ si dzi womeɖe mɔ ɖo o me.
  
  "Nazitɔwo ƒe kposɔ bubu aɖe do. Nu ka tae mewɔ nuku nam o?" Sam ƒo nu kple hũɖeɖe. "Himmler nye avu gã aɖe. Ele be esia gɔmesese nanɔ bɔbɔe. Menya be kesinɔnu sia le ye si o, togbɔ be ele ye si, alo nane si le abe ema ene hã."
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ, ema koŋue nye nusi mekpɔna tso gɔmeɖeɖe ma hã me."
  
  "Ekema afikae wòate ŋu adzra nane si menya be ele ye si o ɖo hafi?" Agatha blu ɖe eta. "Eƒe aƒee?"
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Ẽ." Esesẽ be woaŋe aɖaba aƒu eƒe dzidzɔkpɔkpɔ dzi. "Eye afikae Himmler nɔ le Klaus Werner, si nye dudzikpɔla le Cologne ƒe ɣeyiɣia me?"
  
  Sam kple Agatha tsɔ abɔta ƒoe.
  
  Nina ɖe gbeƒãe wòwɔ nuku be: "Aƒetɔ Herte Herren kple Aƒenɔ la," esi wònɔ mɔ kpɔm be yeƒe Germanygbe sɔ pɛpɛpɛ le nya sia me, "Wewelsburg Mɔ̃ sesẽ!"
  
  Sam ko alɔgbɔnu le eƒe nya si me kɔ nyuie la ta. Ðeko Agatha ʋuʋu ta hetsɔ kuki bubu esime Perdue nɔ asi ƒom ɖe wo nɔewo ŋu dzimagbɔɖitɔe henɔ wo ƒom ɖekae.
  
  "Mexɔe se be mègbe le nyateƒe me o, Ðɔkta Gould?" Agatha bia nya sia le susu me. Perdue kple Sam hã kpɔe kple didi be yewoanya eye wolala.
  
  Nina mate ŋu agbe be codex la kple nyatakaka siwo do ƒome kplii, si ʋãe wòyi edzi nɔ nane si ate ŋu goglo keŋkeŋ dim la, do dzidzɔ nɛ o. Tsã la, esusuna be yeawɔ nu si me nunya le la zi sia; maganɔ gbemelãwo yome tim o, gake fifia si wòkpɔ ŋutinya me nukunu bubu aɖe si dzɔ la, aleke wòawɔ madze eyome o? Ðe meɖe vi be nàde afɔku me be nànye nu gã aɖe ƒe akpa aɖe oa?
  
  Nina ko alɔgbɔnu, eye wòɖe ɖikeke siwo katã le eme la ɖa tsɔ da asi ɖe nusi sededea ate ŋu aɣla dzi. "Mele eme." Mawu nakpe ɖe ŋunye. Me le eme."
  
  
  Ta 24 lia
  
  
  Ŋkeke eve megbe la, Agatha lɔ̃ kple eƒe asisi be yeatsɔ codex la vɛ na ye, eye wòxɔe ɖe dɔa ta. Esesẽ na Nina be wòaklã tso blemaŋutinya xɔasi sia tɔgbe gbɔ. Togbɔ be ebi ɖe Germanytɔwo ƒe ŋutinya me, vevietɔ abe alesi wòku ɖe Xexemeʋa Evelia ŋu ene hã la, elɔ̃ ŋutinya katã vevie, vevietɔ ɣeyiɣi siwo do viviti eye wodidi tso Xexeme Xoxoa gbɔ ale gbegbe be ŋkuɖodzinu alo ŋutinya ŋutɔŋutɔ ʋɛ aɖewo koe susɔ.
  
  Nusiwo woŋlɔ tso blemaŋutinya vavãtɔ ŋu ƒe akpa gãtɔ tsrɔ̃ le ɣeyiɣi aɖe megbe, woƒo ɖi wo eye wogblẽ wo dome le didi si le ameƒomea me be yeaɖu anyigbagãwo kple dekɔnuwo katã dzi ta. Aʋawɔwɔ kple amewo ƒe ʋuʋu le woƒe aƒewo me na ŋutinya kple ŋkuɖodzinu xɔasiwo tso ɣeyiɣi siwo woŋlɔ be me va zu gliwo kple nyaʋiʋliwo. Nu aɖe si nɔ anyi ŋutɔŋutɔ le ɣeyiɣi si me wogblɔ be mawuwo kple lã wɔadãwo zɔna le anyigba dzi, esime fiawo gbɔa dzo eye kalẽtɔwo tsɔa Mawu ƒe nya ɖeka ɖua dukɔ blibowo dzi lae nye esi.
  
  Eƒe asi dzeani la tsɔ asi ƒo asinudɔwɔwɔ xɔasi la blewuu. Dzesi siwo le eƒe abɔta la te yɔyɔ, eye hloloetsotso wɔnuku aɖe nɔ eƒe nɔnɔmea me, abe ɖe kwasiɖa si va yi nye drɔ̃e si me mekɔ o si me mɔnukpɔkpɔ su esi be woɖe nusi nye nya ɣaɣla kple akunyawɔwɔ deto aɖe fiae ene. Tiwaz rune ƒe nuŋɔŋlɔ si le eƒe alɔnu la do ɖe eƒe abɔta vie, eye wòɖo ŋku nudzɔdzɔ ma tɔgbe bubu dzi, esime wònyrɔ eɖokui ɖe Norsetɔwo ƒe gliwo ƒe xexeame kple eƒe nu ŋutɔŋutɔ si nyɔa ŋu le míaƒe ŋkekeawo me la me kple ta. Tso ɣemaɣi la, mese le eɖokui me be xexeame ƒe nyateƒenya siwo woɖi, siwo dzi woɖe kpɔtɔ fifia va zu nufiafia si nye fefenya la, ƒe mo wɔ yaa alea gbegbe o.
  
  Eye ke hã afisiae wònɔ, nusi wokpɔna, si woate ŋu akpɔ kple ŋku eye wònye nu ŋutɔŋutɔ ŋutɔ. Amekae ate ŋu agblɔ be nya bubu siwo bu le glitoto me la nye esiwo dzi womate ŋu aka ɖo o? Togbɔ be Sam ɖe foto axa ɖesiaɖe eye wòtsɔ dɔnyala ƒe aɖaŋu lé agbalẽ xoxoa ƒe atsyɔ̃ hã la, efa konyi le eƒe bu si womate ŋu aƒo asa na o ta. Togbɔ be Perdue gblɔ be yeaɖe ŋkekenyuigbalẽ bliboa gɔme ɖe axa siwo kplɔ wo nɔewo ɖo me be wòaxlẽ hã la, mesɔ o. Nyawo mesɔ gbɔ o. Mete ŋu tsɔa nyawo ɖoa blema dekɔnuwo ƒe dzesiwo dzi o.
  
  "Oo nye Mawu, Nina, ɖe nu sia tsia dzi ɖe ŋuwòa?" - Sam tsɔ fefenyawo ge ɖe xɔa me kple Agatha le eƒe asike me. "Ðe mayɔ nunɔla tsitsi kple nunɔla ɖekakpuia?"
  
  "Oo, gblẽe ɖi, Aƒetɔ Cleave. Ame ʋɛ aɖewo koe susɔ le xexe sia me siwo kpɔa ŋudzedze ɖe ŋusẽ vavãtɔ si nɔ anyi va yi ŋu. Ðɔkta Gould, metsɔ wò fetu la yi teƒe bubu," Agatha Perdue na wònya. Lãgbalẽkotoku tɔxɛ aɖe nɔ esi be wòatsɔ agbalẽa; wotsɔ gavi si ɖi Nina ƒe sukukplo xoxoa esime wòxɔ ƒe wuiene la blae ɖe etame.
  
  Nina gblɔ xɔlɔ̃wɔwɔtɔe be: "Akpe na wò, Agata." "Mele mɔ kpɔm be wò asisi hã akpɔ ŋudzedze ɖe eŋu nenema ke."
  
  "Oo, meka ɖe edzi be ekpɔa ŋudzedze ɖe kuxi siwo katã me míeto be míagbugbɔ agbalẽa axɔ ŋu. Ke hã, taflatse miƒo asa na fotowo alo nyatakakawo dada ɖe Internet dzi," Agatha bia Sam kple Nina, "alo migblɔ na ame aɖe be mena mɔ mi be miakpɔ woƒe nyatakakawo." Woʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi. Le nyateƒe me la, ne ele be woaɖe nusi gbɔ woƒe agbalẽa le kplɔm ɖo la afia la, mahiã be woaɖe eƒe anyinɔnɔ afia o.
  
  "Afikae David le?" - ebia, eye wòƒo eƒe akplowo nu ƒu.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Esi Peter nɔ eƒe ɔfis le xɔ kemɛa me," eye wònɔ kpekpem ɖe Agatha ŋu wòtsɔ eƒe akplo si me wòtsɔ tolianuwo ɖo.
  
  "Enyo, gblɔ nɛ be medo gbe nɛ, enyo?" - egblɔ, meƒo nu na ame aɖeke koŋ o.
  
  Ƒome wɔnuku ka gbegbee nye si Nina gblɔ le eɖokui me esi wònɔ Agatha kple Sam kpɔm wonɔ bubum le atrakpuiawo dzi yi ŋgɔgbe ʋɔtrua nu. Ƒe geɖe enye sia si venɔviawo mekpɔ wo nɔewo kpɔ o, eye aleae wo dome gblẽna. Damn, mesusu be ƒometɔ fafɛ aɖee menye, gake ame eve siawo ko... anya ku ɖe ga la ŋu. Ga nana amewo zu bometsilawo kple ame vɔ̃ɖiwo.
  
  Nina yɔ tso balustrade si le Purdue tame esime eya kple Peter woɖo ta xɔdɔme si me woxɔa amewo le la me be: "Mesusu be Agatha gbɔna kpli mí."
  
  Perdue fɔ mo dzi. Peter ƒo asi nɛ eye wòʋuʋu asi tsɔ do gbe na Nina.
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Wiedersechen, Peter."
  
  "Metsɔe be nɔvinyenyɔnu megali oa?" Perdu bia, eye wòdzo le afɔɖeɖe ʋɛ gbãtɔ siwo wòɖe be yeawɔ ɖeka kplii la dzi.
  
  "Le nyateƒe me la, fifia koe. Mesusu be mi ame evea mie dome le kplikplikpli o," ede dzesii. "Mete ŋu nɔ lalam be nàva do gbe nɛ oa?"
  
  Egblɔ be: "Ènyae," eƒe gbe nɔ ɖiɖim vie eye vevesese xoxo aɖe ƒe dzesi aɖe dze ƒã. "Menye lɔlɔ̃tɔ boo aɖeke le ŋkeke nyui aɖe dzi gɔ̃ hã o." Elé ŋku ɖe Nina ŋu nyuie, eye eƒe ŋkuwo va fa. "Le go bubu me la, meku ɖe eŋu ŋutɔ, ne mebu to si me metso ŋu."
  
  Etsoe be: "Nyateƒee, ne menye ame manyanu si trɔa asi le ame ŋu aleae nènye o la," ke etsoe. Eƒe nyawo mesẽ akpa o, gake woɖe eƒe nukpɔsusu anukwaretɔe le eƒe lɔlɔ̃tɔ tsãtɔ ŋu fia. "Edze abe èwɔ ɖeka kple wò ƒomea nyuie ene, amegãxi."
  
  "Ðe míele klalo be míayia?" Sam ƒe gbe si tso ŋgɔgbe ʋɔtrua nu ɖe masɔmasɔa dzi kpɔtɔ.
  
  "Ɛ̃. Ẽ, míele klalo be míadze egɔme. Mebia tso Peter si be wòawɔ ɖoɖo ɖe ʋuɖoɖo ŋu ayi Buren, eye tso afima la, míaɖi tsa ayi fiasãa me akpɔe ɖa be gɔmesese aɖe le magazinea me nyawo ŋu hã," Perdue gblɔ. "Ele be míawɔ kaba, ɖeviwo. Vɔ̃ɖinyenye geɖe li woawɔ!"
  
  Sam kple Nina nɔ ekpɔm esime wòbu le axadzimɔ si yi ɔfis si me wògblẽ eƒe agbawo ɖo la dzi.
  
  "Ðe nàte ŋu axɔe ase be ɖeɖi mete eŋu kokoko le xexeame katã kuku be yeadi fetu ma si womate ŋu akpɔ o la oa?" Nina bia nya sia. "Mebiaa ɖokuinye be ɖe wònya nusi dim wòle le agbe me hã, elabena kesinɔnuwo didi ƒe susu katã le eŋu, evɔ mesɔ gbɔ gbeɖe o."
  
  Sam, si le megbe nɛ sentimeta ʋɛ aɖewo ko la, tsɔ asi ƒo eƒe taɖa blewuu, "Menya nusi dim wòle. Gake mele vɔvɔ̃m be teƒeɖoɖo sia si womate ŋu akpɔ o la anye eƒe ku kokoko."
  
  Nina trɔ be yeakpɔ Sam. Blanuiléle vivi yɔ eƒe mo esi wòhe eƒe asi ɖa le eŋu, gake Nina lée kaba eye wòlé eƒe asibidɛ sesĩe. Etsɔ eƒe asi de etɔ me eye wòɖe hũ.
  
  "Oo, Sam."
  
  "Ɛ̃?" ebia esi wònɔ fefem kple eƒe asibidɛwo.
  
  "Madi be wò hã nàɖe wò nuteɖeamedzia ɖa. Etsɔme aɖeke mele afima o. Ɣeaɖewoɣi la, aleke kee wòɖase vevee be nàlɔ̃ ɖe edzi be yebu o, ele be nàyi edzi," Nina ɖo aɖaŋu nɛ blewuu, kple mɔkpɔkpɔ be yeawɔ ɖe eƒe aɖaŋuɖoɖo le kɔsɔkɔsɔ siwo yetsɔ de Trish dzi ŋu.
  
  Edze abe ɖe wòtsi dzimaɖi ŋutɔŋutɔ ene, eye wòse veve nɛ be wòaƒo nu tso nusi wòvɔ̃ be yese le ye ɖokui me le ɣeyiɣi ma katã me ŋu. Enɔ adzɔge tso esime wòdze ƒã be eƒe nu lé dzi na Bern, eye esi Perdue trɔ gbɔ va teƒea la, adzɔge tso Sam gbɔ godoo. Edi vevie be yeazu tokunɔ ale be wòaɖe yeƒe nuvɔ̃meʋuʋu ƒe vevesese me. Gake nu mae wònya. Ebu Nina zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu.
  
  Etsɔ asi si le bɔbɔe la ƒo Sam ƒe ŋgonu, si nye asikaka eŋu si wòlɔ̃ vevie. Gake eƒe nyawo vee vevie.
  
  "Ele be nàɖe asi le eŋu wòadzo, ne menye nenema o la, wò drɔ̃e sia si menya kpɔna o la akplɔ wò ayi ku me."
  
  Ao! Màte ŋu awɔ esia o!Eƒe susu do ɣli, gake eƒe gbe ya zi ɖoɖoe. Sam se le eɖokui me be yebu le eƒe nuwuwu, yebu le seselelãme dziŋɔ si wòhe vɛ la me. Ele nɛ be wòagblɔ nya aɖe.
  
  "Nyui! Nusianu sɔ gbe!" Perdue gblẽ seselelãme si tsi tre ɖe eŋu ƒe ɣeyiɣia me. "Ɣeyiɣi boo aɖeke mele mía si be míaɖo fiasãa me hafi wòatu na ŋkekea o."
  
  Nina kple Sam tsɔ woƒe agbawo kplɔe ɖo nya bubu aɖeke magblɔmagblɔe. Mɔ si yi Wewelsburg la dze abe ɖe wònye mavɔmavɔ ene. Sam do taflatse eye wòbɔbɔ nɔ megbezikpui dzi, tsɔ eƒe toɖoɖomɔ̃a de eƒe telefon la me, nɔ ha sem henɔ abe ɖe wòle alɔ̃ dɔm ene. Gake le eƒe ta me la, nudzɔdzɔawo katã tsaka. Ebia eɖokui be aleke wòdzɔe be Nina ɖoe be yemanɔ ye gbɔ o, elabena le alesi wònya nu la, mewɔ naneke tsɔ ƒoe ɖe enu o. Mlɔeba la, edɔ alɔ̃ le haƒoƒoa ta nyateƒe eye wòɖe asi le dzimaɖitsitsi ɖe nusiwo dzi mate ŋu aɖu o ŋu dzidzɔtɔe.
  
  Wozɔ mɔa ƒe akpa gãtɔ to E331-mɔa dzi le duƒuƒu si me wofa tu me yi ɖasrã fiasãa kpɔ le ŋkeke me. Nina di ɣeyiɣi srɔ̃ hakpanya la ƒe akpa mamlɛa. Woɖo fli mamlɛtɔ gbɔ be: "Afisi mawuwo ɖoa dzo ɖa le, afisi wodoa gbe ɖa le."
  
  Nina blu ɖe eta, "Mexɔe se be teƒeae nye Wewelsburg, ele be fli mamlɛtɔ nagblɔ afisi míakpɔ le fiasãa me na mí."
  
  "Ɖewohĩ. Ele be malɔ̃ ɖe edzi be, nyemenya afi si madze egɔme tsoe o. Enye teƒe nyui aɖe... eye wòlolo ŋutɔ," Perdue ɖo eŋu. "Eye le Nazitɔwo ƒe ɣeyiɣia me nuŋlɔɖiwo gome la, mía kple wò siaa míenya alesi gbegbe woate ŋu aflu ame, eye mesusu be ema dzi ŋɔ vie. Le go bubu me la, ate ŋu ado vɔvɔ̃ na mí, alo míakpɔe be enye kuxi bubu. Le nyateƒe me la, míeɖu woƒe nyatakakadzraɖoƒe ɣaɣla aɖewo dzi xoxo do ŋgɔ, amekae agblɔ be míate ŋu awɔe zi sia o?"
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe hetsɔ eƒe asiwo to eƒe taɖa me be: "Ne ɖe maxɔ mía dzi ase abe wò ene la, anye ne mexɔe se, Perdue."
  
  Nyitsɔ laa la, ese le eɖokui me be yeayi dzi ko abiae be afikae Renata nɔ kple nusi wòwɔ kplii esi wosi le ʋufɔku si dzɔ le Belgium nu. Ehiã be wòanya - eye wòawɔ kaba. Ehiã be Nina naɖe Alexander kple exɔlɔ̃wo aleke kee wòɖale o, ne ebia be wòati kpo atrɔ ayi Perdue ƒe aba dzi - to mɔ ɖesiaɖe si hiã nu - be yeaxɔ nyatakaka gɔ̃ hã.
  
  Esi wonɔ nu ƒom la, Perdue ƒe ŋkuwo nɔ ʋuʋum ɖe megbehuhɔ̃ea ŋu, gake meɖe eƒe duƒuƒu dzi kpɔtɔ o. Le miniti ʋɛ aɖewo megbe la, woɖoe be yewoatɔ ɖe Soest aɖaɖu nane. Du dzeani la wɔ dzesi na wo tso mɔ gã la dzi kple eƒe sɔlemexɔ ƒe xɔtaxɔwo si kɔ ɖe aƒewo tame eye atiwo ƒe ƒuƒoƒo nɔ woƒe alɔ kpekpewo ɖiɖim ɖe ta kple tɔsisi siwo le ete la me. Woxɔa tomefafaa nyuie ɣesiaɣi eye adzɔ dzi na Sam ne enya be nuɖuɖu le afima hafi.
  
  Le fiẽnuɖuɖua katã me le kɔfidzraƒe dzeani la godo é le dua ƒe ablɔdzi la, edze abe Perdue le adzɔge ene, eƒe nuwɔna mesɔ vie gɔ̃ hã o, gake Nina tsɔ chalk ƒoe na nɔvianyɔnu wòdzo kpata alea.
  
  Sam te tɔ ɖe edzi be yeate nutoa me nane kpɔ, eye wòtia Pumpernickel kple Zwiebelbier, abe alesi tsaɖila siwo tso Greece ƒe ƒuƒoƒo aɖe si kpɔ dzidzɔ ŋutɔ siwo nɔ kuxi me tom be yewoazɔ mɔ dzɔdzɔe dzi le ŋkekea ƒe ɣeyiɣi gbãtɔ sia me doe ɖa ene.
  
  Eye emae na Sam ka ɖe edzi be yeƒe ahanonoe nye esia. Le blibo me la, dzeɖoɖoa me mekɔ o, akpa gãtɔ ku ɖe dua ƒe atsyɔ̃ ŋu kple ɖeklemiɖeɖe sue aɖe si le lãmesẽ me ɖe ame siwo va yina siwo do jeans siwo me kɔ akpa alo amesiwo mebu be ame ŋutɔ ƒe dzadzɛnyenye hiã o ŋu.
  
  "Mesusu be ɣeyiɣia de be míayi, amewo," Perdue tsi tre ɖe kplɔ̃a dzi, si dzi aŋekotoku siwo wozã kple agba ƒuƒluwo yɔ fũu fifia kple nusi nye kplɔ̃ɖoƒe wɔnuku aɖe ƒe susɔe siwo kaka ɖe teƒeteƒewo. "Sam, ɖewohĩ wò fotoɖemɔ̃ ma mele wò akplo me o ɖe?"
  
  "Ɛ̃".
  
  Perdue bia be: "Madi be maɖe Romatɔwo ƒe sɔlemexɔ ma ƒe foto le afima," eye wòfia asi xɔ xoxo aɖe si ƒe amadede nye krem si me Gothtɔwo ƒe nɔnɔme le si mewɔa dɔ ɖe ame dzi abe Cologne Sɔlemexɔgã ene ƒe afã o gake wògadze kokoko be woaɖe foto si me kɔ nyuie.
  
  Sam ko alɔgbɔnu be: "Nyateƒee, aƒetɔ." Edzi nɔnɔmetata la ɖe edzi be wòaxɔ sɔlemexɔa ƒe kɔkɔme bliboa, eye wòkpɔ egbɔ be akaɖiawo kple nusiwo woɖe tso eme la sɔ pɛpɛpɛ ale be woate ŋu ade dzesi xɔtuɖaŋu suesuesueawo katã.
  
  Perdue gblɔ eye wòtutu eƒe asiwo be: "Akpe na wò." "Azɔ, na míayi."
  
  Nina nɔ ekpɔm nyuie. Ŋutsu dadala ma ke wònye, gake nane nɔ eŋu si ŋu woɖɔ ŋu ɖo. Edze abe ɖe wòtsi dzodzodzoe vie ene, alo nane le fu ɖem nɛ si medi be yeama o.
  
  Purdue kple eƒe nya ɣaɣlawo. Ètsɔa anyigbatata ɖoa wò abɔta ɣesiaɣi, alo?" Nina bu eŋu esi wogogo woƒe ʋua.
  
  Nusi mede dzesii o enye sɔhɛ punktɔ eve siwo nɔ woƒe afɔtoƒewo yome le adzɔge ʋĩi, eye wowɔ abe ɖe wole tsa ɖim ene. Wonɔ Perdue, Sam kple Nina yome tso esime wodzo le Cologne gaƒoƒo eve kple afã kloe enye sia.
  
  
  Ta 25 lia
  
  
  Erasmusbrug keke eƒe swan kɔ ɖe dziŋgɔli si me kɔ si le etame esime Agatha ƒe ʋukulaa to tɔdzisasrãa dzi. Ƒã hafi wòte ŋu ɖo Rotterdam ɖe game dzi le yameʋuɖoɖo ƒe megbetsitsi le Bonn ta, gake fifia ele Erasmus Tɔdzisasrã si woyɔna lɔlɔ̃tɔe be De Zwaan le sɔti ɣi si le goglo si wotsɔ ka siwo lée ɖe te la ƒe nɔnɔme ta la tsom.
  
  Mate ŋu atsi megbe o ne menye nenema o la, anye eƒe aɖaŋuɖoɖodɔa ƒe nuwuwu. Nusi wògblẽ ɖi le eƒe dzeɖoɖo kple nɔviaŋutsu mee nye be yeƒe asisi nye Jost Bloom ɖeka, si nye blemanu siwo womenya o nuƒoƒoƒula xɔŋkɔ aɖe le xexeame katã. Menye nusi dzɔ le vome o be dzidzimevi aɖe ke ɖe wo ŋu le mamaa ƒe dziƒoxɔ dzi. Fotoa nɔ blemanuwo dzrala aɖe si ku nyitsɔ laa si nublanuitɔe la, enɔ Agatha ƒe asisi, si nye Netherlandstɔwo ƒe aɖaŋuɖoha teƒenɔla, ƒe akpa si mesɔ o la ƒe nuŋlɔɖiwo dome.
  
  Enya nyuie be yele dɔ wɔm na Black Sun habɔbɔa me tɔ kɔkɔwo ƒe aɖaŋuɖoha ŋutɔ si de nu nyaa me esime kuxiwo do mo ɖa le sededea me le eƒe dziɖuɖu ŋu le mɔ si mele tẽ o nu. Wonya amesiwo wòkpɔ gome le hã, gake le susu aɖewo ta la, akpa evea siaa ƒe akpaɖekedzimademade ƒe mɔnu nɔ anyi. Agatha Purdue ɖe eɖokui kple eƒe dɔwɔɖuia ɖa tso nɔviaŋutsu gbɔ eye wòka ɖe edzi na aɖaŋuɖoha la be womedo ƒome le mɔ aɖeke nu o negbe le ŋkɔ me ko, si nye nusi te ɖe edzi wu le eƒe ré ƒuƒoƒoé.
  
  Gake nusi womenya o enye be Agatha haya ame siwo tututu yome wonɔ le Bruges be woaxɔ nusi dim yewole. Le mɔ aɖe nu la, enye nunana si wòtsɔ na nɔviaŋutsu, be wòana eya kple eƒe dɔwɔhatiwo nadze egɔme hafi Bloom ƒe amewo naɖe mɔa gɔme eye woadze woƒe mɔa yome aɖadi nusi wolé ɖe Wewelsburg ƒe dɔgbo me. Ne menye nenema o la, eɖokui ŋu koe wòtsɔ ɖe le, eye wòwɔe nyuie ŋutɔŋutɔ.
  
  Eƒe ʋukulaa tsɔ Audi RS5 yi Piet Zwart Institute ƒe ʋutɔɖoƒe, afisi wòle be wòado go Aƒetɔ Bloom kple eƒe kpeɖeŋutɔwo le.
  
  Egblɔ kple dziku be: "Akpe na wò," eye wòtsɔ euro ʋɛ aɖewo de asi na ʋukulaa ɖe eƒe kuxia ta. Eƒe mɔzɔla la dze abe ɖe wòtsi dzodzodzoe ene, togbɔ be edo awu si ŋu fɔɖiɖi aɖeke mele o abe nudzraɖoƒedzikpɔla bibi kple aɖaŋuɖola bibi ene le agbalẽ siwo mebɔ o siwo me nyatakaka ɣaɣlawo kple ŋutinyagbalẽwo le le goawo katã me ŋu hã. Edzo esime Agatha ge ɖe Willem de Kooning Suku, si nye dua ƒe aɖaŋudɔsrɔ̃suku vevitɔ, be yeado go yeƒe asisi le ɔfisxɔ si me yeƒe asisi ƒe ɔfis le la me. Agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla kɔkɔ la he eƒe ɖa wòzu ɖa si le atsyã me eye wòtsɔ pɛnsil-wu kple afɔkpodzi zɔ to xɔdɔme gbadzaa me, si to vovo kura na alesi wònye ameɖekɛ si meɖea eɖokui ɖe aga o.
  
  Ese Bloom ƒe gbe tso ɔfis mamlɛtɔ si le miame, afisi wohe xɔmetsovɔ siwo le fesreawo ŋu le ale be kekelia mete ŋu gena ɖe eme tututu o.
  
  "Aƒenɔ Perdue. Le game dzi abe alesi wònɔna ɖaa ene," egblɔ vividoɖeameŋutɔe, eye wòdo asi eveawo ɖa be yeaʋuʋu etɔ. Aƒetɔ Bloom dze tugbe ŋutɔ, exɔ ƒe blaatɔ̃awo ƒe gɔmedzedze, eƒe ɖa le blɔ eye eƒe amadede biã vie si ge ɖe eƒe kɔme legbewo me. Ga zu numame na Agatha, etso ƒome si me kesinɔnuwo le fewuɖutɔe me, gake ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be Aƒetɔ Bloom ƒe awuwo nye atsyã ƒe kɔkɔƒe. Ne menye nyɔnuvi si lɔ̃a nyɔnue wònye o la, anye ne eblee nyuie. Edze abe eƒe susu ma ke ene elabena eƒe ŋku blɔ siwo me dzodzro vɔ̃wo le la nɔ eƒe gogloƒewo me dzrom gaglãa esime wònɔ gbe dom nɛ.
  
  Nu ɖeka si wònya tso Hollandtɔwo ŋue nye be womeɖea wo ɖi gbeɖe o.
  
  "Metsɔe be èxɔ míaƒe magazinea?" - ebia esi wobɔbɔ nɔ eƒe kplɔ̃a ƒe axa siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu.
  
  "Ẽ, Aƒetɔ Bloom. Le afisia tututu," eɖo eŋu. Etsɔ eƒe lãgbalẽkotokua da ɖe anyigba si wotsɔ blɔ la dzi nyuie eye wòʋui. Bloom ƒe kpeɖeŋutɔ, Wesley, tsɔ agbalẽkotoku ge ɖe ɔfis la me. Etsi wu eƒe dɔtɔ kura, gake edze tugbe nenema ke le awu siwo wòtia me. Agatha susui be enye nukpɔkpɔ si woxɔ nyuie le ƒe geɖe siwo wòtsɔ nɔ dukɔ madeŋgɔwo me afisi wobua ŋutsu si do soxwo be enye ame si ƒe nu nyoa ame ŋu le megbe.
  
  Bloom do ɣli be: "Wesley, tsɔ eƒe ga na aƒenɔa, meɖe kuku." Agatha bui be enye tiatia wɔnuku aɖe na aɖaŋuɖoha la, elabena wonye ŋutsu tsitsi siwo nye ame ŋkuta, siwo si Bloom ƒe amenyenye alo dramawɔwɔ ƒe ŋutete aɖeke kura mele kura o. Gake zikpui nɔ ŋutsu sia si le aɖaŋudɔsrɔ̃suku xɔŋkɔ aɖe ƒe dɔdzikpɔha me, eyata eva hiã be wòanɔ amadede vovovowo me vie. Exɔ agbalẽkotokua le ɖekakpui Wesley si eye wòlala esime Aƒetɔ Bloom nɔ eƒe nuƒle me dzrom.
  
  Egbɔ ya kple vɔvɔ̃ be: "Edzɔa dzi nam ŋutɔ," eye wòhe eƒe asigɛwo do goe le eƒe kotoku me be yeaka asi nusi wotsɔ wɔe ŋu. "Aƒenɔ Perdue, ɖe nèle wò ga me dzrom mahã?"
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Meka ɖe dziwò," gake eƒe ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ ɖe eƒe dzimaɖitsitsia fia. Enya be Ɣe Yibɔa me tɔ ɖesiaɖe, aleke kee wòɖate ɖe eŋu le dzɔdzɔme nu o, anye ame si me afɔku le. Ame aɖe si xɔ ŋkɔ le Bloom tɔ, amesi zɔna kple aɖaŋuɖoɖo, si ƒo ha la me tɔ bubuawo ta la anya nye ame vɔ̃ɖi kple ɖekematsɔlemetɔ dziŋɔ aɖe. Agatha meɖe mɔ nyateƒenya sia do le eƒe susu me zi ɖeka pɛ hã tsɔ xɔ ɖe viviseseawo katã teƒe o.
  
  "Èka ɖe dzinye!" edo ɣli le eƒe Hollandgbe me gbeɖiɖi ɣia me, eye wòdze ƒã be ewɔ nuku nɛ ŋutɔ. "Nyɔnuvi lɔlɔ̃a, nyee nye ame mamlɛtɔ si dzi wòle be nàka ɖo, vevietɔ le ganyawo gome."
  
  Wesley ko nu kpe ɖe Bloom ŋu esime wonɔ ŋku lém ɖe wo nɔewo ŋu le mɔ gbegblẽ nu. Wona Agatha se le eɖokui me abe bometsitsi blibo ene, eye wònye bometsitsi le ema me, gake dzi menɔ eƒo wòwɔ nu le eƒe ɖokuibɔbɔ ƒe mɔ nu o. Eƒe nya me sẽ ŋutɔ, eye fifia eva nɔ ame manyanu yeye aɖe si na eƒe vlododo ame bubuwo dze abe ɖe wògbɔdzɔ eye wònye ɖevi ene la ŋkume.
  
  "Ekema eyae nye ema, Aƒetɔ Bloom?" - ebia kple gbe si bɔbɔ eɖokui.
  
  Kasia egblɔ kple gbe deto si metsɔ ɖe le eme na ame be: "Kpɔ wò ga me, Agatha," esime eƒe ŋkuwo nɔ etɔ ŋu. Eɖo toe.
  
  Bloom ʋu codex la me nyuie, henɔ axa si dzi foto si wòtsɔ na Agatha le la dim. Wesley tsi tre ɖe megbe nɛ, nɔ ŋku lém ɖe eƒe abɔta, eye wòdze abe ɖe wòƒo eɖokui ɖe nuŋɔŋlɔa me abe eƒe nufiala ene. Agatha kpɔe ɖa be fe si dzi yewolɔ̃ ɖo la le dɔ wɔm hã. Bloom kpɔe kpoo, si na wòse le eɖokui me be yeƒe dzi gbã vevie.
  
  "Ema koe nye ema?" ebia nya sia.
  
  Eʋuʋu ta henɔ ekpɔm dũu abe bometsila si ɖe asi le dɔ ŋu ene be: "Ẽ, Aƒetɔ Bloom." Dzedzeme siae nana ŋutsuwo megatsɔa ɖeke le eme o ɣesiaɣi, gake mete ŋu wɔa naneke tso eŋu o. Eƒe ahɔhɔ̃ te ʋuʋu eye wònɔ ɣeyiɣi, ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ, kple gbɔgbɔ ƒe akɔnta bum. Vɔvɔ̃ ɖo Agatha ŋutɔ.
  
  "Lé ŋku ɖe nyaa ŋu ɣesiaɣi, lɔlɔ̃tɔ. Mènya amesi le agbagba dzem be yeaflu wò gbeɖe o, alo?" exlɔ̃ nu eye wòtrɔ eƒe susu ɖe codex la ŋu ake. "Azɔ gblɔe nam, hafi nàƒu du ayi avea me..." egblɔ esi mekpɔe ŋkume o, "aleke nèwɔ xɔ ŋkuɖodzinu sia?"Mebe, aleke nèwɔ te ŋu ke ɖe eŋu?"
  
  Eƒe nyawo na eƒe ʋu fa miamiamia.
  
  Mègagblẽe o, Agatha. Fe mumu. Fe mumu eye nusianu anyo, eʋli nya le eƒe ahɔhɔ̃ si le ʋuʋum eye wònɔ ʋuʋum la me. Ebɔbɔ ɖe ŋgɔ, eye wòbla eƒe asiwo ɖe eƒe akɔnu nyuie.
  
  Eko alɔgbɔnu henɔ agbagba dzem be yeaƒo nu alesi wòhiã ko be: "Mewɔ ɖe mɔfiame siwo le hakpanya la me dzi ya." Elala; emegbe eɖe abɔta be: "Nenema tututue?"
  
  Egblɔ kple kakaɖedzi si wɔ abe ɖe wòka ɖe edzi ŋutɔ ene be: "Ẽ, aƒetɔ." "Ðeko meva kpɔe be ele Angel Bell le Cologne Sɔlemexɔgã me. Nyateƒee, exɔ ɣeyiɣi didi aɖe hafi mete ŋu wɔ numekuku hebu eƒe akpa gãtɔ ŋu hafi meva de dzesii."
  
  "Nyateƒea?" eko alɔgbɔnu. "Ŋusẽ nyui le asinye be wò nunya ƒo susu gã akpa gãtɔ ta eye be ŋutete wɔnuku aɖe le asiwò be nàkpɔ nyabiasewo abe kɔdawo kple esiawo tɔgbe ene gbɔ."
  
  Egblɔ tẽ be: "Mele fefem." Esi menya nusi wònɔ fiafiam o ta la, eƒoe tẽ eye mede akpa aɖeke dzi o.
  
  "Èle fefem le afima. Ðe nètsɔ ɖe le nusi me nɔviwòa tsɔ ɖe le mea?" ebia, eye wòɖiɖi eƒe ŋku ɖe hakpanya si gɔme Nina ɖe nɛ ɖe Tursogbe me la tututu ŋu.
  
  Eɖo eŋu be: "Nyemeka ɖe edzi be mese egɔme o," eye eƒe dzi nɔ ƒoƒom sesĩe.
  
  "Nɔviwò, David. Anye ne nane si le abe ema ene adzɔ dzi nɛ hafi. Le nyateƒe me la, wonyae be etia nusiwo menye ye tɔ o yome," Bloom ko alɔgbɔnu fewuɖutɔe, eye wòtsɔ eƒe asibidɛ si me asigɛ le ƒe nugbɔ nɔ asi lilim hakpanya la ŋu.
  
  "Mese be enye anyigbayeyedila wu. Le go bubu me la, xɔme nɔnɔ doa dzidzɔ nam wu sã. Nyemewɔ ɖeka kple eƒe dzɔdzɔmenuwɔna be yeade ye ɖokui afɔku me o," eɖo eŋu. Nɔviaŋutsu ŋkɔ yɔyɔ na wòsusui xoxo be Bloom susui be ezãa eƒe nunɔamesiwo, gake ate ŋu anye be ele blukɔm.
  
  Eɖe gbeƒãe be: "Ekema wòe nye nɔviŋutsu alo nɔvinyɔnu si nya nu wu." "Gake gblɔe nam, Aƒenɔ Perdue, nukae na mègasrɔ̃ nu geɖe wu le hakpanya aɖe si gblɔ nya geɖe wu Werner tsitsi si zi eƒe Leica III xoxoa dzi hafi ɣla Erno ƒe ŋkekenyuigbalẽa o?"
  
  Enya Werner eye wònya Erno hã. Enya fotoɖemɔ̃ si Germanytɔa anya zã gɔ̃ hã, ɣeyiɣi kpui aɖe hafi wòɣla codex la le Adenauer kple Himmler ƒe ɣeyiɣia me. Eƒe nunya de ŋgɔ sasasã wu etɔ, gake ema mekpe ɖe eŋu le afisia o elabena eƒe sidzedze lolo wu. Zi gbãtɔ le eƒe agbe me la, Agatha kpɔe be yeƒo ye ɖokui ɖe nunya ƒe hoʋiʋli aɖe me elabena medzra ɖo ɖe yeƒe dzixɔse be yedze aɖaŋu wu ame akpa gãtɔ ŋu o. Ðewohĩ fefe mumu anye dzesi si ŋu kakaɖedzi le be ele nane ɣlam.
  
  "Mebe, nukae axe mɔ na wò be màgawɔ nu ma ke o?" ebia nya sia.
  
  Egblɔ kple gbe sesẽ si ɖo ŋku kakaɖedzi si nɔ esi ɖaa dzi be: "Ɣeyiɣi." Ne esusu be ewɔ alakpanuwɔwɔ la, nyɔnua xɔe se be ele be yealɔ̃ ɖe edzi be yewɔ nugbeɖoɖo. Esia ana wòaxɔe ase be eɖi anukware eye wòdaa akpe ɖe eƒe ŋutetewo ta, eye mevɔ̃na gɔ̃ hã le ame siwo le abe eya ene ŋkume o.
  
  Bloom kple Wesley nɔ ŋku lém ɖe ameflula si si kakaɖedzi le la ŋu hafi woko nu sesĩe. Amewo kple woƒe nuwɔna manyatalenuwo mezu numame na Agatha o. Menya nenye be wobua eŋu nu vevii alo ne woko nu nɛ le esi wòdze agbagba be yeadze abe vɔvɔ̃manɔmee ene o. Bloom bɔbɔ ɖe codex la dzi, eƒe abosam ƒe nu lédzinamea na wònye nusi megate ŋu wɔa naneke le eƒe afakakawo ŋkume o.
  
  "Aƒenɔ Perdue, wò nu dzɔa dzi nam. Vevietɔ la, ne menye Purdue ye nènye o la, anye ne mabu eŋu be maxɔ wò ɣeyiɣiawo katã," eko alɔgbɔnu. "Wòe nye kuki si me afɔku le ƒe dzomavɔ ɖeka, alo? Ahɔhɔ̃ sia tɔgbe si me agbegbegblẽnɔnɔ ma tɔgbe le... Nyemate ŋu awɔ naneke wu be makpɔ dzidzɔ ɖe ŋuwò le ema ta o."
  
  Agatha tiae be yemagblɔ nya aɖeke atsɔ aɖo eŋu o negbe ŋudzedzekpɔkpɔ ƒe ta ʋuʋu akpedada esime Wesley tsɔ codex la da ɖe Bloom ƒe nya la me nyuie.
  
  Bloom tsi tre heɖɔ eƒe awua ɖo. "Aƒenɔ Perdue, meda akpe na wò ɖe wò subɔsubɔdɔwo ta. Èxɔ asi na gaku ɖesiaɖe."
  
  Wodo asi ɖa eye Agatha zɔ yi ʋɔtru si Wesley lé nɛ la gbɔ, eye wòlé agbalẽkotoku ɖe asi.
  
  "Ele be magblɔ be wowɔ dɔa nyuie... eye le ɣeyiɣi si woŋlɔ ɖi me," Bloom ƒo nu kple ɣli le seselelãme nyui aɖe me.
  
  Togbɔ be ewu eƒe nyawo nu kple Bloom hã la, enɔ mɔ kpɔm be yewɔ yeƒe akpaa nyuie.
  
  Egblɔ sesĩe tso megbe nɛ be: "Gake mele vɔvɔ̃m be nyemeka ɖe dziwò o," eye Wesley do ʋɔa.
  
  
  Ta 26 lia
  
  
  Perdu megblɔ nya aɖeke tso ʋu si kplɔ wo ɖo ŋu o. Gbã la, ehiã be wòanya nenye be eƒe susu nɔa nu ŋu loo alo nenye be dumevi dzro eve koe wo ame evea nye siwo yina Wewelsburg Mɔ̃ sesẽa kpɔ ge. Menye fifiae nye ɣeyiɣi si woahe amewo ƒe susu ayi wo ame etɔ̃awo dzi o, vevietɔ esi wònye be wonɔ ŋkutsaladɔ wɔm koŋ be yewoaƒo yewo ɖokui ɖe nuwɔna aɖewo siwo ŋu se meɖe mɔ ɖo o me ahake ɖe nusi ŋu Werner nɔ nu ƒom tsoe le fiasãa me ŋu ta. Xɔ si ame etɔ̃awo yi va yi le woawo ŋutɔ ƒe wɔnawo me la lolo akpa be woate ŋu awɔ dzɔgbenyui alo akɔntabubu ƒe fefe.
  
  Nina bɔbɔ nɔ anyi nɔ hakpanya la kpɔm dũu eye kasia etrɔ ɖe Internet ŋu le eƒe asitelefon dzi henɔ nane si wòsusu be ate ŋu asɔ la dim. Gake le ɣeyiɣi kpui aɖe megbe la, eʋuʋu ta kple dziɖeleameƒo ƒe ɣlidodo.
  
  "Naneke o?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Ao. "Afisi mawuwo ɖoa dzo ɖa le, afisi wodoa gbe ɖa le" na mebua sɔlemeha la ŋu. Sɔlemexɔ aɖe le Wewelsburga?" eƒe mo ʋuʋu.
  
  "Ao, le alesi menyae nu, gake ɣemaɣi la, SS-ʋafiagãwo ƒe akpata me koe menɔ. Le nɔnɔme mawo me la, nyemekpɔ naneke si to vovo ŋutɔŋutɔ o," Sam gblɔ eƒe akpata siwo me afɔku le wu dometɔ ɖeka ƒe ʋɛ aɖewo do ŋgɔ na eƒe sasrãkpɔ mamlɛtɔ.
  
  "Sɔlemexɔ aɖeke meli o, ao. Ao, negbe ɖe wowɔ tɔtrɔwo nyitsɔ laa ko la, ekema afikae mawuwo aɖo dzo ɖa?" - Perdue bia, eye meɖe eƒe ŋku ɖa le ʋu si nɔ tetem ɖe wo megbe la ŋu haɖe o. Zi mamlɛtɔ si wònɔ ʋua me kple Nina kple Sam la, woku kloe le wo yometiti me, si nye nusi medi be yeagagblɔ ake o.
  
  "Nukae nye mawuwo ƒe dzo?" Sam bu eŋu sɛkɛnd ɖeka. Emegbe efɔ mo dzi gblɔ be, "Dzikedzo! Ðe wòate ŋu anye dzikedzoa? Nukae Wewelsburg do ƒome kple dzikedzo?"
  
  "Hell yeah, esia ate ŋu anye dzo si mawuwo ɖona ɖa nyuie ŋutɔ, Sam. Mawu ƒe nunanae nènye... ɣeaɖewoɣi," eko alɔgbɔnu nɛ. Eƒe dɔmetɔtrɔa na Sam ƒe mo wɔ yaa, gake exɔe nyuie. Nina wɔ numekuku tso dzikedzo siwo katã dzɔ va yi ŋu le kɔƒe si nye Wewelsburg gbɔ. Ƒe 1978 BMW si ƒe amadede nye beige la va te ɖe wo ŋu le mɔ si mevo o nu, si te ɖe wo ŋu ale gbegbe be Perdue te ŋu kpɔ mɔzɔlawo ƒe mo. Exɔe se be wonye ame wɔnuku siwo amesiame si axɔ dɔnyala bibiwo ate ŋu azã abe ŋkutsala alo amewula ene, gake ɖewohĩ woƒe nɔnɔmetata si dzi womate ŋu aka ɖo o la wɔ taɖodzinu ma tututu.
  
  Mohicantɔwo ƒe ɖa kpui aɖe kple ŋkumeɖonu kpekpe aɖe nɔ ʋukulaa ŋu, gake eƒe zɔhɛ ya lã Hitler ɖa si ŋu wotsɔ akɔtaɖonu yibɔwo ɖo eƒe abɔta. Perdue mede dzesi wo dometɔ aɖeke o, gake edze ƒã be wonɔ woƒe ƒe blaeveawo ƒe gɔmedzedze.
  
  "Nina." Sam. Mibla miaƒe zikpuimekawo," Perdue de se.
  
  "Nu ka ta?" - Sam bia eye le dzɔdzɔme nu la, ekpɔ to megbefesre nu. Ekpɔ Mauser ƒe ʋuƒo si megbe Fuhrer ƒe susumedɔlélawo ƒe ame eve nɔ nu kom la me tẽ.
  
  "Yesu Kristo, wole tu dam mí tso Rammstein! Nina, dze klo ɖe anyigba. Fifia!" Sam do ɣli esi tu ƒe ɖiɖi si me mekɔ o la va dze woƒe ʋua ƒe megbe. Nina ƒo eɖokui ɖe asigɛdzraɖoƒe si le eƒe afɔ te te eye wòbɔbɔ ta esime tu nɔ dzadzam ɖe wo dzi.
  
  "Sam! Xɔ̃wòwoa?" Perdue do ɣli, eye wònyrɔ ɖe eƒe zikpui me goglo wu eye wòtrɔ ʋua ƒe ʋuƒoa ɖe gear si kɔkɔ wu dzi.
  
  "Ao! Wole abe xɔ̃wòwo ene wu, Nazitɔwo ƒe ŋkuɖodzinuwo didi! Le Mawu ta la, ɖe womagblẽ mí ɖi ko gbeɖe oa?" Sam ƒo nu kple ɣli.
  
  Ðeko Nina miã ŋku henɔ mɔ kpɔm be yemaku esime yelé yeƒe telefon la ɖe asi o.
  
  "Sam, lé ŋkutsala la! Zi abɔta dzĩa dzi zi eve eye nàfia asi Iroquoistɔ si le tasiaɖamfɔa megbe," Perdue do ɣli, eye wòkeke nuŋlɔti didi aɖe ɖe zikpuiawo dome.
  
  "Hey, kpɔ nyuie le afisi nèfia asi nu fiƒode ma le!" Sam nɔ avi fam. Etsɔ eƒe asibidɛ da ɖe abɔta dzĩa dzi kaba eye wòlala be wòatɔ vie le tuawo ƒe ƒoƒo dome. Esi wòmlɔ anyi la, eʋu yi zikpui la ƒe go kemɛ dzi tẽ, si dze ŋgɔ ʋɔtrua, ale be womete ŋu kpɔ afisi wòle do ŋgɔ o. Enumake Sam kple didiƒekpɔmɔ̃a do le megbefesrea ƒe dzogoe dzi. Ezi abɔta dzĩ la dzi zi eve eye wònɔ ekpɔm esime keklẽ dzĩ la nɔ gegem le afisi wòfia asie tẽ - le ʋukulaa ƒe ŋgonu.
  
  Hitler gada tu ake, eye tu aɖe si woɖo nyuie la gbã ahuhɔ̃e si le Sam ƒe mo ŋgɔ, eye wòtsɔ aŋetuwo ƒo ɖe edzi. Gake eƒe laser la fia Mohican la xoxo ɣeyiɣi didi aɖe ale gbegbe be wòte ŋu ge ɖe eƒe tagbɔ me. Dzoxɔxɔ sesẽ si nɔ keklẽa me la fiã ʋukulaa ƒe ahɔhɔ̃ ɖe eƒe tagbɔ me, eye le megbehuhɔ̃ea me la, Perdue kpɔ eƒe mo wòwó wòzu ʋu si me ʋuʋudedi le kple ƒu kakɛ siwo le yaƒoƒo ƒe ahuhɔ̃ea ƒe ʋuʋudedi si le abe ʋuʋudedi ene.
  
  "Èwɔe nyuie, Sam!" - Perdue do ɣli esi BMW la trɔ sesĩe tso mɔa dzi eye wòbu le togbɛ aɖe si trɔ zu agakpe si dzi ʋuʋudedi le la tame. Nina trɔ esi wòse Sam ƒe dzidziƒoame ƒe gbɔgbɔtsixe trɔ zu ɣlidodo kple ɣlidodo.
  
  "Oo nye Mawu, Sam!" - egblɔ kple ɣli.
  
  "Nukae dzɔ?" - Perdu bia nya sia. Eƒe dzi dze eme esi wòkpɔ Sam le ahuhɔ̃e me, eye wòtsɔ asi siwo me ʋu le lé eƒe mo. "Oo nye Mawu!"
  
  "Nyemate ŋu akpɔ naneke o! Nye mo le dzo dam!" Sam do ɣli esi Nina nɔ ʋuʋum le zikpuiawo dome be yeakpɔe.
  
  "Na makpɔe ɖa." Na makpɔe ɖa!" - ete tɔ ɖe edzi, eye wòʋuʋu eƒe asiwo ɖa. Nina dze agbagba be yemado ɣli le vɔvɔ̃ ta le Sam ta o. Glass kakɛ suesuesue siwo dometɔ aɖewo gakpɔtɔ nɔ dodom tso eƒe ŋutigbalẽ me la lã eƒe mo. Nusi ko wòte ŋu kpɔ le eƒe ŋkume koe nye ʋu.
  
  "Àte ŋu aʋu ŋkua?"
  
  "Èle tagbɔ gblẽma? Oo nye Mawu, ahuhɔ̃e kakɛwo le nye ŋkume!" efa avi. Sam menye ame si ƒoa eɖokui ɖe nu me kura o, eye eƒe vevesese ƒe dzidzenu kɔkɔ ŋutɔ. Esi Nina kple Perdue se eƒe ɣlidodo kple hũɖeɖe abe ɖevi ene la, wotsi dzi vevie.
  
  "Kplɔe yi kɔdzi, Perdue!" - egblɔ be.
  
  "Nina, woadi be yewoanya nusi dzɔ, eye míate ŋu akpɔ ga be woaɖe mí ɖe go o. Mebe, ɖeko Sam wu ŋutsu aɖe," Perdue ɖe eme, gake Nina medi be yease wo dometɔ aɖeke o.
  
  "David Perdue, kplɔ mí yi atikewɔƒea ne míenya ɖo Wewelsburg ko, alo meka atam na Mawu...!" - eƒo ɣli.
  
  "Aɖu míaƒe tameɖoɖo si nye be míagblẽ ɣeyiɣi dzi ŋutɔ. Èkpɔe be wole mía yome tim xoxo. Mawu nya nudɔla geɖe wu, ɖikeke mele eme o be akpe na Sam ƒe e-mail si wòɖo ɖe exɔlɔ̃ Moroccotɔ," Perdue tsi tre ɖe eŋu.
  
  "Hey, fuck wò!" Sam do ɣli yi ɖe ƒuƒlu si le eŋgɔ la me. "Nyemeɖo foto ɖee kpɔ o. Nyemeɖo e-mail ma ŋu kpɔ o! Menye nye kadodowo gbɔe wòtso o, zɔhɛ!"
  
  Perdue ƒe mo wɔ yaa. Eka ɖe edzi be aleae wòanya do goe.
  
  "Ekema amekae, Sam? Amekae agate ŋu anya nu tso esia ŋu? - Perdue bia esime kɔƒe si nye Wewelsburg do kilometa ɖeka alo eve do ŋgɔ.
  
  Nina gblɔ be: "Agatha ƒe asisi. "Ale be wòanɔ nenema. Ame ɖeka kolia si nya..."
  
  Nina Perdue gbe nufiafiaa enumake be: "Ao, eƒe asisi menya be ame bubu aɖeke tsɔ wu nɔvinyenyɔnu koe wɔ dɔ sia o."
  
  Nina ɖe ahuhɔ̃e suesuesuewo ɖa le Sam ƒe mo nyuie esime wòtsɔ eƒe asi evelia ƒo eƒe mo. Eƒe asibidɛ ƒe dzoxɔxɔ koe nye akɔfafa si Sam ate ŋu ase le dzobibi gã si wòxɔ le abi gbogboawo me la ta, eye eƒe asi siwo ʋu yɔ fũu la nɔ eƒe klowo dzi.
  
  "Oo, nya dzodzro!" Kasia Nina ƒo ya sesĩe. "Nɔnɔmetatawo ŋuti nunyala! Nyɔnu si ɖe Agatha ƒe asinuŋɔŋlɔ gɔme! Mɔ fuɖeɖe aɖeke meli o! Egblɔ na mí be ye srɔ̃ nye anyigbatatawɔla elabena tsã la, ekua tome hena eƒe agbemenuhiahiãwo."
  
  "Eye nukae?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Amekae kua tome hena eƒe agbemenuhiahiãwo, Perdue? Tomenukulawo. Nyadzɔdzɔ si nye be woke ɖe xotutua ŋu ŋutɔŋutɔ aʋã ame ma tɔgbe ƒe ɖetsɔleme godoo, alo? "- etsɔ nukpɔsusu aɖe ɖo ŋgɔ.
  
  "Nyo ŋutɔ. Fefewɔla aɖe si míenya o. Nusi tututu míehiã," Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe, henɔ alesi gbegbe Sam ƒe abixɔxɔwo keke tae ŋu bum. Enya be mɔ aɖeke meli si dzi yeato ana nyadzɔdzɔŋlɔla si xɔ abi la nayi atikewɔƒe o, gake ele nɛ be wòate tɔ ɖe edzi alo mɔnukpɔkpɔ si asu esi be wòanya nusi Wewelsberg ɣla, ne míagblɔe bubui la, ame mamlɛawo aɖo wo ame etɔ̃a gbɔ. Le ɣeyiɣi si me susu nyui va xɔ adedadaa ƒe dzidzɔkpɔkpɔ me la, Perdue lé ŋku ɖe eŋu be atikewɔƒe aɖe si te ɖe afima ŋu le afima hã.
  
  Eku ʋua yi aƒe aɖe si te ɖe fiasã si me ɖɔkta aɖe si ŋkɔe nye Johann Kurtz wɔa dɔ le la ƒe ʋuɖoƒe goglo wu. Wotia ŋkɔa le vome, gake enye afɔku si me dzidzɔ le si na wova ɖo ɖɔkta ɖeka kolia si mekpɔ ɣeyiɣi aɖeke o vaseɖe ŋdɔ ga 3 me kple alakpa kabakaba. Nina gblɔ na ɖɔktaa be kpe aɖe si ge esime wonɔ ʋu kum to toawo dometɔ ɖeka dzi esime wonɔ mɔ dzi yina Wewelsburg hena tsaɖiɖi gbɔe Sam ƒe abi la tso. Eƒlee. Aleke wòate ŋui o? Edze ƒã be Nina ƒe tugbedzedze wɔ nuku na vifofo si xɔ ƒe titina si me vi etɔ̃ le si mewɔa nuvevi ame o si ƒua du tso aƒeme.
  
  Esi wonɔ Sam lalam la, Perdue kple Nina nɔ anyi ɖe ɣeyiɣi kpui aɖe ƒe xɔ si me wolalana le, si nye akpata si wogbugbɔ trɔ si wotsɔ fesre gã siwo le ʋuʋu ɖi siwo dzi wotsɔ xɔtunuwo kple yaƒoƒo ƒe ɖiɖiwo tsyɔ la me. Ya vivi aɖe ƒo to teƒe sia, si nye tomefafa si wohiã vevie na wo. Nina yi edzi nɔ nusi wòsusu le dzikedzo ƒe tsɔtsɔ sɔ kple wo nɔewo ŋu dom kpɔ.
  
  Perdue fɔ kpe sue si wòzãna zi geɖe tsɔ léa ŋku ɖe didiƒewo kple teƒewo ŋu, eye wòtsɔ asibidɛwo ʋuʋu vaseɖe esime wòɖe Wewelsburg Mɔ̃ sesẽa ƒe nɔnɔmetata fia. Etsi tre nɔ fiasãa kpɔm tso fesre nu, edze abe etsɔ eƒe mɔ̃a nɔ nu srɔ̃m tso xɔ si le axa etɔ̃ la ŋu ene, nɔ xɔ kɔkɔawo ƒe fliwo yome tim henɔ woƒe kɔkɔme sɔ kple wo nɔewo le akɔntabubu me, nenye be ehiã be woanya ko.
  
  Nina ƒo nu le ɣlidodo me be: "Perdue."
  
  Etsɔ ŋkuléle ɖe eŋu si gakpɔtɔ le didiƒe ʋĩ kpɔe. Ewɔ dzesi nɛ be wòanɔ ye xa.
  
  "Kpɔ afisia ɖa, le ƒe 1815 me la, wotɔ dzo fiasãa ƒe Dziehe Mɔ̃ kɔkɔa esime dzikedzo ƒoe, eye sɔlemehakplɔla aɖe nɔ afisia le dzigbe aʋala dzi vaseɖe ƒe 1934 me. Mesusu be esi wòƒo nu tso Dziehexɔa kple gbedodoɖa siwo wòdze abe wodoa gbe ɖa le dzigbe aʋala me ŋu ta la, ɖeka gblɔa teƒea na mí, eye evelia gblɔa afisi míayi. Dziehe Mɔ̃ kɔkɔ, dzi."
  
  "Nukae le Dziehe Mɔ̃ kɔkɔ la tame?" - Perdu bia nya sia.
  
  Nina ɖo ŋku edzi tso nusɔsrɔ̃ aɖe si wòŋlɔ ɣeaɖeɣi tso nya ɣaɣla si SS -ha la wɔna ŋu me be: "Menya be SS ɖoe be yewoatu akpata bubu abe SS-ʋafiagãwo ƒe akpata ene le etame, gake edze abe wometue kpɔ o ene," eye wòɖo ŋku edzi tso nusɔsrɔ̃ aɖe si wòŋlɔ ɣeaɖeɣi tso nya ɣaɣla siwo SS-ha la wɔna ŋu , kple ɖoɖo siwo dzi womeɖo kpee o be yewoazã... xɔ kɔkɔ si wotsɔ wɔa kɔnuwɔwɔwoe.
  
  Perdue de ŋugble le nya sia ŋu le eƒe ta me aɖabaƒoƒo ɖeka. Esi Sam dzo le ɖɔktaa ƒe dɔwɔƒea la, Perdu ʋuʋu ta. "Enyo, maxɔ nuɖuɖu aɖe. Esiae nye esi te ɖe egbɔkpɔnu ŋu wu. Dziehe Mɔ̃ kɔkɔ lae nye teƒea godoo."
  
  Sam dze abe asrafo si xɔ abi si trɔ gbɔ tso Beirut teti koe nye ema ene. Wobla eƒe ta be dɔlékuiwutikea nanɔ mo nɛ gaƒoƒo si kplɔe ɖo. Le nusiwo gblẽ le eƒe ŋkuwo ŋu ta la, ɖɔktaa na tsitetewoe, gake mate ŋu akpɔ nu nyuie le ŋufɔke alo esi wu nenema o.
  
  Egblɔ fefetɔe be: "Eyata nye ɣeyiɣie nye ema be maxɔ ŋgɔ." Egblɔ ɖeɖiteameŋutɔe le Germanygbe me gbeɖiɖi vɔ̃ɖitɔ kekeake si Germanytɔ sia kpɔ kpɔ me be: "Wielen dank, Herr Doktor." Nina ko alɔgbɔnu le eɖokui me, eye wòkpɔe be Sam ƒe nu lé dzi na ame ŋutɔ; nublanuitɔe ale gbegbe eye wòvuvu le eƒe aŋekotokuwo me. Adi be yeagbugbɔ nu nɛ, gake menye esime Trish ƒe nu lé dzi nɛ vevie o, ke edo ŋugbe na eɖokui. Edzo le GP si ƒe mo wɔ yaa la gbɔ kple gbedoname dɔmenyotɔe kple asiléle, eye ame etɔ̃awo ɖo ta ʋua gbɔ. Blemaxɔ aɖe nɔ wo lalam le teƒe si te ɖe wo ŋu, si wodzra ɖo nyuie eye nya ɣaɣla dziŋɔwo yɔ eme fũ.
  
  
  Ta 27 lia
  
  
  Perdue wɔ ɖoɖo ɖe amedzrodzeƒexɔwo ŋu na wo dometɔ ɖesiaɖe.
  
  Ewɔ nuku ŋutɔ be menɔ xɔme kple Sam abe alesi wònɔna zi geɖe ene o, elabena Nina xɔ eƒe mɔnukpɔkpɔwo katã le esi. Sam kpɔe be yedi be ye ɖeka yeanɔ anyi, gake biabia lae nye nusitae. Perdue nɔ nu wɔm vevie wu tso esime wodzo le aƒea me le Cologne, eye Sam mesusu be Agatha ƒe dzodzo kpata la do ƒome kplii o. Fifia mete ŋu dzro eme kple Nina bɔbɔe o elabena medi be wòatsi dzi ɖe nane si ɖewohĩ menye naneke o ŋu o.
  
  Le woƒe ŋdɔnuɖuɖu si tsi megbe teti la, Sam ɖe aŋekotokuawo ɖa. Egbe be yemazɔ atsa le fiasãa me abe ame kuku ene o eye yemanye amedzro siwo katã to blemanudzraɖoƒea kple xɔ siwo ƒo xlãe me la ƒe nukokoe o. Esi wòda akpe be yeƒe ɣe ƒe ŋkumewu le ye ŋu ta la, ete ŋu ɣla eƒe ŋkuwo ƒe nɔnɔme nyɔŋua ya teti. Yevu siwo ƒo xlã eƒe ŋkume ƒe amadede nye pink viviti, eye dɔdzẽa na eƒe ŋkume ƒe ʋuʋudediwo trɔ zu maroon. Nu suesuesue siwo wotso la dze le eƒe mo katã, gake Nina na wòka ɖe edzi be yeana yeatsɔ atsyɔ̃ɖomi vi aɖe asisi ɖe ʋuʋudediawo ŋu be woagade dzesii boo o.
  
  Ɣeyiɣi si sɔ koe susɔ be woaɖi tsa ayi fiasãa me akpɔe ɖa be woate ŋu ake ɖe nusi ŋu Werner nɔ nu ƒom tsoe ŋu hã. Perdue melɔ̃a akɔntabubu o, gake fifia ya la, tiatia aɖeke meganɔ esi o. Woƒo ƒu ɖe SS-ʋafiagãwo ƒe akpata me eye ele be woatso afima akpɔ nusi ɖe dzesi, ne nane si mebɔ o dze wo dzi kura gɔ̃ hã. Enye nu suetɔ kekeake si woate ŋu awɔ hafi wo yometilawo, amesiwo nɔ mɔ kpɔm be woɖe wo ɖokui dzi kpɔtɔ va ɖo Rammstein ƒe nɔnɔmetata eve siwo woɖe ɖa la dzi. Gake ame aɖee dɔ wo ɖa, eye be ame aɖe adɔ dɔla bubuwo ɖa be woaxɔ ɖe wo teƒe.
  
  Esi woge ɖe mɔ̃ sesẽ dzeani si ƒe nɔnɔme le dzogoe etɔ̃ me la, Nina ɖo ŋku kpetata siwo wotu zi geɖe esime wogbã xɔwo, gbugbɔ tu wo, tsɔ wo kpe ɖe wo ŋu hetsɔ xɔtaxɔewo ɖo wo ŋu le ɣeyiɣi siwo va yi katã me, tso ƒe alafa enyilia dzi la dzi. Ekpɔtɔ nye fiasã xɔŋkɔwo dometɔ ɖeka le Germany, eye eƒe ŋutinya koŋue wòlɔ̃. Ame etɔ̃awo ɖo ta Dziehexɔa gbɔ tẽ, kple mɔkpɔkpɔ be yewoakpɔe be kakaɖedzi le Nina ƒe nufiafiaa ŋu.
  
  Sam mete ŋu kpɔa nu nyuie kura o. Wotrɔ eƒe ŋkumekpɔkpɔ ale be wòate ŋu akpɔ nuwo ƒe nɔnɔmetata akpa gãtɔ, gake ne menye nenema o la, nusianu gakpɔtɔ nye blukɔ. Nina lé eƒe alɔnu hekplɔe, eye wòkpɔ egbɔ be mekli atrakpui manyaxlẽ siwo le xɔa me o.
  
  "Ðe mate ŋu ado wò fotoɖemɔ̃a, Sam?" Perdue bia nya sia. Eɖe modzaka nɛ be nyadzɔdzɔŋlɔla si mekpɔ nu aɖeke kloe o la tiae be yeawɔ abe ɖe yeate ŋu aɖe foto xɔa me kokoko ene.
  
  "Ne èdi la. Nyemate ŋu akpɔ nu ƒoɖi aɖeke o. Viɖe aɖeke mele eme be nàte kpɔ gɔ̃ hã o," Sam fa konyi.
  
  Esi woge ɖe SS Obergruppenführer ƒe Akpata, si nye SS Aʋafiagãwo ƒe Akpata me la, Nina ƒe mo wɔ yaa esi wòkpɔ aɖaŋu si wota ɖe anyigba si wotsɔ kpe xɔasi si nye marble ɣi la dzi.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Ne ɖe mate ŋu aƒo ta ɖe esia ŋu evɔ nyemahe amewo ƒe susu o."
  
  "Le nuka dzi?" - Sam bia be.
  
  Eɖo eŋu be: "Dzesi fiƒode ma si melé fui ŋutɔ," esi wotso ɣe ƒe tasiaɖamfɔ dama viviti si tsi tre ɖi na Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo ƒe dzesi la.
  
  Sam ɖo aɖaŋu kple kuɖiɖi be: "Mègaɖe ta o, Nina." Perdue xɔ ŋgɔ, eye wòganɔ ŋkeke me drɔ̃ekuku ƒe nɔnɔme me ake. Efɔ Sam ƒe fotoɖemɔ̃a, eye wòɣla didiƒekpɔmɔ̃a ɖe eƒe asi kple fotoɖemɔ̃a dome. Ezã ŋkutsala si woɖo ɖe IR dzi tsɔ lé ŋku ɖe gliawo ŋu be yeakpɔ nu ɖesiaɖe si woɣla ɖe eme hã. Le dzoxɔxɔ ƒe nɔnɔmetatawo ɖeɖe ƒe nɔnɔme me la, mekpɔ naneke o negbe dzoxɔxɔ ƒe tɔtrɔ le kpe xɔasiwo ƒe yiyi me ne elé ŋku ɖe dzoxɔxɔ ƒe dzesiwo ŋu.
  
  Togbɔ be amedzro akpa gãtɔ ɖe ɖetsɔleme fia ɖe Wewelsburg ƒe 1933-1945 ƒe ŋkuɖodzikpe si le SS dzɔlawo ƒe xɔ si nɔ anyi tsã le fiasãa ƒe xɔxɔnu me hã la, dɔwɔhati etɔ̃ nɔ nu tɔxɛ aɖe dim vevie. Womenya nusi wònye o, gake esi Nina nya nu, vevietɔ le Germanytɔwo ƒe ŋutinya me Nazitɔwo ƒe ɣeyiɣia me la, ete ŋu nya ne nane megale teƒe aɖeke le afisi wosusu be enye SS-ʋakɔa ƒe gbɔgbɔme titina o.
  
  Wo te la, nudzraɖoƒe si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi, alo gruft, si le abe yɔdo ene si nyrɔ ɖe xɔ kɔkɔa ƒe gɔmeɖoanyi me eye wòɖoa ŋku Mycenaetɔwo ƒe yɔdo siwo wotsɔ xɔtaxɔewo wɔe dzi. Gbã la, Nina susui be woate ŋu akpɔ nya ɣaɣla la gbɔ to do siwo me tsi sina tona si me wodi be yewoanya nu tsoe le gotagome si nyrɔ ɖe togbɛa te eye wotsɔ swastika ɖo dome la dzi, gake ehiã be wòayi dzi, le Werner ƒe nuŋlɔɖiwo nu.
  
  Egblɔ na Sam be: "Nyemate ŋu awɔ naneke wu be masusu be nane le viviti me o."
  
  "Kpɔ ɖa, mina míayi Dziehexɔa ƒe teƒe kɔkɔtɔ kekeake ko aɖakpɔe ɖa tso afima. Nusi dim míele la menye fiasãa me o, ke boŋ egodo," Sam do susua ɖa.
  
  "Nukatae nègblɔe nenema?" - eye wòbia.
  
  "Abe alesi Perdue gblɔe ene la... Gɔmeseseŋutinunya..." eɖe abɔta.
  
  Edze abe ɖe wòdo dzidzɔ na Perdue ene: "Gblɔe nam, lɔlɔ̃tɔ."
  
  Sam ƒe ŋkuwo nɔ bibim abe dzomavɔ ene le eƒe ŋkumeʋuʋu dome, gake mete ŋu lé ŋku ɖe Perdue ŋu esi wòƒo nu kplii o. Esi wòtsɔ eƒe asike ɖo eƒe akɔta, ɖu vevesesea dzi, eye wòyi edzi be: "Nusianu si le akpa mamlɛa me la ku ɖe gotagomenuwo, abe dzikedzo kple dziƒogbedodoɖawo ene ŋu. Mawunyaŋununya ƒe nɔnɔmetata alo nɔnɔmetata xoxo akpa gãtɔ ɖea gbedodoɖawo fiana abe dzudzɔ si le dodom tso gliawo ŋu ene. Mesusui ŋutɔŋutɔ be míele xɔ si le egodo alo agbledeƒe aɖe dim, nane si mele afisi mawuwo doa dzo le o," eɖe eme.
  
  "Enyo, nye mɔ̃wo mete ŋu de dzesi nu bubu aɖeke alo nusiwo to vovo le xɔ kɔkɔa me o. Meɖo aɖaŋu be nàlé Sam ƒe nufiafiaa me ɖe asi. Eye anyo be míawɔe kaba, elabena viviti gbɔna," Perdue ɖo kpe edzi, eye wòtsɔ fotoɖemɔ̃a de asi na Nina.
  
  Nina lɔ̃ ɖe edzi be: "Enyo, na míayi," eye wòhe Sam ƒe asi blewuu ale be wòate ŋu aʋuʋu kplii.
  
  "Menye ŋkuagbãtɔe menye o, ènyaa?" - eɖu fewu le eŋu.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Menya, gake esia nye taflatsedodo nyui aɖe be nàtrɔ wò ɖe ŋunye."
  
  Egakpɔe ɖa!Sam susui. Alɔgbɔnukoko, ahiãdzedze, kpekpeɖeŋu fafɛ. Nukawoe nye eƒe ɖoɖowo? Emegbe ete nusita wògblɔ nɛ be wòaɖe asi le eŋu, kple nusita wògblɔ nɛ be etsɔme aɖeke meli o la ŋu bum. Gake fifia menye ɣeyiɣi nyuitɔ kura be woabia gbee tso nya siwo mele vevie o le agbe si me sɛkɛnd ɖesiaɖe ate ŋu anye eƒe mamlɛtɔ ŋu o.
  
  Nina nɔ nuƒolanɔƒe si le Dziehe Mɔ̃ kɔkɔa tame la, ekpɔ atsyɔ̃ɖoɖo si me kɔ o ƒe kekeme si ƒo xlã Wewelsburg. To vovo na aƒe dzeani siwo le fli me siwo le fli me le ablɔwo dzi kple amagbe vovovo siwo ƒo xlã kɔƒea la, naneke megali si ŋu gɔmesese aɖeke le o. Sam bɔbɔ nɔ anyi kple eƒe akɔta ɖe gotagli la tame be yeakpɔ yeƒe ŋkuwo ta tso ya fafɛ si nɔ ƒoƒom tso mɔ̃ sesẽa tame la si me.
  
  Abe Nina ene la, Perdue mekpɔ naneke si mebɔ o.
  
  Elɔ̃ ɖe edzi mlɔeba be: "Mesusu be míeɖo mɔa ƒe nuwuwu le afisia, ŋutsuwo." "Míedze agbagba nyateƒe, gake esia ate ŋu anye aʋatsokaka aɖe si woatsɔ atɔtɔ amesiwo menya nusi Werner nya o."
  
  Nina tsɔ dziɖeleameƒo sue aɖeke nɔ balia si le ete la kpɔm be: "Ẽ, ele be malɔ̃ ɖe edzi." "Eye nyemedi gɔ̃ hã be mawɔe o. Gake fifia mese le ɖokuinye me be medo kpo nu."
  
  Sam ƒo fefe kplii be: "Oo, va, mí katã míenya be màte ŋu ase veve ɖe ɖokuiwò nu o, alo?"
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Zi ɖoɖoe, Sam," eye wòtso eƒe abɔwo ale be wòagate ŋu aɖo ŋu ɖe eŋu be wòafia mɔe o. Sam tsi tre eye wòzi eɖokui dzi be yease vivi na nukpɔkpɔa, vaseɖe esime wodzo ya teti. Esesẽ nɛ be wòazɔ mɔ va afisia, be yemadzo le afima nukpɔkpɔ nyui aɖeke manɔmee le esi eƒe ŋkuwo le veve sem ta ko o.
  
  "Ele kokoko be míakpɔ amesiwo nye bometsila mawo siwo da tu mí Perdue. Meda akɔ be nane le wo kple Rachel nyɔnu ma si le Halkirk dome," Nina te tɔ ɖe edzi.
  
  "Nina?" Sam yɔ tso wo megbe.
  
  "Va, Nina. Kpe ɖe ŋutsu dahe la ŋu hafi wòadze anyi wòaku," Pardue ko alɔgbɔnu le eƒe ɖekematsɔleme si dze ƒãa ta.
  
  "Nina!" Sam do ɣli be.
  
  "Oo Yesu, lé ŋku ɖe wò ʋu ƒe sisi ŋu, Sam. Eƒo nu kple ɣli eye wòmiã ŋku ɖe Perdue ŋu be: "Megbɔna."
  
  "Nina! Kpᴐ!" Sam yi edzi. Eɖe eƒe ɣe ƒe ŋkumewu, eye wòŋe aɖaba ƒu ya sesẽ si nɔ ƒoƒom kple ŋdɔ me kekeli sesẽ si nɔ eƒe ŋku siwo me ʋu le ƒoƒom la ƒe vevesese dzi. Woa kple Perdue wonɔ eƒe axadzi esime wònɔ ŋku lém ɖe megbenyigba ŋu, henɔ biabiam enuenu be, "Mèkpɔe oa? Ðe menye nenemae oa?"
  
  Wo ame evea siaa ɖo eŋu be: "Ao."
  
  Sam ko nu tagbɔsesẽtɔe eye wòtsɔ asi si li ke si nɔ ʋuʋum tso ɖusime yi miame, si te ɖe fiasãa ƒe gliwo ŋu wu, si tɔ ɖe miame ʋĩ la fia asi. "Aleke wɔ màte ŋu akpɔ esia o?"
  
  "Èkpɔ nuka ɖaa?" Nina bia, eye eƒe teteɖeanyi do dziku vie esime mete ŋu se nusi fiam wòle la gɔme kokoko o. Perdue blu ɖe eta eye wòɖe abɔta, henɔ ekpɔm.
  
  Sam gblɔ kple gbɔgbɔtsixetsixe le movidzɔdzɔ ta be: "Fli siwo kplɔ wo nɔewo ɖo le afisia katã." "Woate ŋu anye fli siwo le tsia dzi siwo tsi wu, alo ɖewohĩ kɔkrit ƒe tsidzadza xoxo siwo wowɔ be woana teƒe kɔkɔ aɖe si dzi woatu ɖo, gake woɖe liƒo gbadza siwo le dzogoe ene me ƒe ƒuƒoƒo gã aɖe fia kɔte. Eteƒe medidina hafi ɖewo wu enu le fiasãa ƒe gota o, eye bubuwo buna abe ɖe woɖe do ɖe gbea me yi ŋgɔe ene."
  
  Perdue gblɔ be: "Lala." Eɖo didiƒekpɔmɔ̃ aɖe ale be wòate ŋu akpɔ nutoa me ƒe anyigba ƒe nɔnɔme.
  
  "Wò x-ray-nukpɔkpɔa?" - Sam bia, eye wòɖe ŋku ɖe Perdue ƒe nɔnɔme ŋu kpuie kple eƒe ŋku si gblẽ, si na wòdze abe nusianu tro eye wòzu ɣie ene. "Hey, tsɔ nya sia fia Nina ƒe akɔta kaba!"
  
  Perdue ko nu sesĩe, eye wo ame evea siaa lé ŋku ɖe ŋutinyaŋlɔla si ƒe dzi medzɔ o la ƒe mo si nye pouty vie la ŋu.
  
  Eɖu fewu le eŋu kakaɖedzitɔe be: "Menye naneke si mi ame evea miekpɔ kpɔ o, eyata midzudzɔ bometsitsi," eye ŋutsu eveawo siaa ƒe nukomo vie. Menye abe ɖe wòwɔ nuku na wo be ɖeko Nina do va gblɔ nya mawo siwo mebɔ o zi geɖe ene o. Edɔ wo ame evea siaa gbɔ zi geɖe, eyata mete ŋu se nusitae masɔ o gɔme o.
  
  Perdue fɔ eƒe didiƒekpɔmɔ̃a eye wòdze egɔme tso afisi Sam dze eƒe liƒo si wòsusu gɔme le. Gbã la, edze abe naneke metrɔ o negbe tsiɖɔɖɔ ƒe pɔmpi ʋɛ aɖewo siwo le anyigba te siwo te ɖe ablɔ gbãtɔ si le liƒoa godo ŋu koe. Emegbe ekpɔe.
  
  "Oo nye Mawu!" - egbɔ ya. Emegbe edze nukoko gɔme abe sikadila si ke ɖe sika ŋu teti koe nye ema ene.
  
  "Nu ka! Nu ka!" Nina do ɣli kple dzidzɔ. Eƒu du yi Perdue gbɔ eye wòtsi tre ɖe eŋu be yeaxe mɔ na mɔ̃a, gake enyae nyuie wu eye wòna wònɔ eƒe abɔta esime wònɔ teƒe susɔe siwo anyigba te xɔtunuwo ƒe ƒuƒoƒoa ƒo ƒu ɖo hetrona la me dzrom.
  
  Egblɔ mlɔeba be: "Se, Nina, mate ŋu awɔ vodada, gake edze abe xɔ siwo le anyigba te le mía te tututu ene."
  
  Elé didiƒekpɔmɔ̃a, aleke kee wòɖale bɔbɔe o, eye wòtsɔe ɖo eƒe ŋkume. Abe hologram si me mekɔ o ene la, nusianu si le anyigba te nɔ keklẽm vie esime ultrasound si dona tso laser ƒe teƒea tsɔ nu makpɔmakpɔ aɖe wɔ sonogram. Nina ƒe ŋkuwo ʋu le vɔvɔ̃ ta.
  
  Pardue do dzidzɔ na Sam be eʋu kadodo wɔnuku aɖe be: "Dɔ gã aɖee wònye, Aƒetɔ Cleve." "Eye le ŋku dzro me la, meɖiɖi wu o!"
  
  "Ee, enyo ŋutɔ be woda tu dzinye eye wozu ŋkuagbãtɔ kloe, alo?" Sam ko nu, eye wòƒo Perdue ƒe alɔnu.
  
  Nina gblɔ tso eƒe teƒe nyuitɔ be: "Sam, esia menye nukokoe o," eye wògakpɔtɔ nɔ nusi dze abe leviathan ƒe amekukudzraɖoƒe si mlɔ Wewelsburg te alɔ̃ dɔm ene la ƒe didime kple kekeme me dzrom.
  
  "Nye vodadae. Ewɔa mo yaa ne megblɔe nenema," Sam ɖo eŋu, eye fifia ekpɔ dzidzɔ ɖe eɖokui ŋu le esi wòɖe ŋkekea ta.
  
  "Nina, àte ŋu akpɔ afisi wodzea egɔme tsoe, le didiƒe wu tso fiasãa gbɔ ya. Ele be míage ɖe eme le adzame tso teƒe si dedienɔnɔ ƒe fotoɖemɔ̃wo medzɔna o," Perdue biae.
  
  Eƒo nu le ɣlidodo me be: "Lala," eye wònɔ fli ɖeka si to network bliboa me la yome. "Etɔ ɖe tsidoa te le xɔxɔnu gbãtɔa ƒe eme tututu. Ele be ʋɔtru aɖe nanɔ afisia si me míate ŋu ato."
  
  "Enyo!" - Perdue do ɣli. "Afi siae míadze aɖuŋutinunya me numekuku gɔme le. Mina míayi adɔ alɔ̃ vie ale be míate ŋu aɖo afisia hafi ŋu nake. Ele be manya nusi Wewelsburg le ɣlam ɖe egbegbe xexeame."
  
  Nina ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi be, "Eye nukae na wòsɔ be woawui."
  
  
  Ta 28 lia
  
  
  Aƒenɔ Maisie wu fiẽnuɖuɖu si me wowɔa nu geɖe le si wònɔ dzadzram ɖo gaƒoƒo eve siwo va yi la nu. Dɔ si wòwɔ le domenyinu la ƒe akpa aɖee nye be wòazã eƒe dzesidewo abe nuɖala si xɔ ɖaseɖigbalẽ ene le nuɖuɖu ɖesiaɖe me. Fifia esi aƒenɔa megali o la, subɔviwo ƒe ha sue aɖe nɔ aƒea me, gake wogakpɔ mɔ be wòawɔ eƒe dɔwo bliboe abe aƒedzikpɔla ƒe tatɔ ene. Aƒe sue si te ɖe aƒe gã la ŋu me nɔla fifia ƒe nuwɔna do dziku na Maisie nuwuwu meli na o, gake ele nɛ be wòanɔ dɔnyala bibi dzi ɣesiaɣi alesi wòate ŋui. Elé fui be wòasubɔ adzetɔ madakpe si nɔ afima hena ɣeyiɣi aɖe, togbɔ be eƒe dɔtɔ gblɔe kɔte be yeƒe amedzroa anɔ anyi ɣeyiɣi mavɔ fifia hã.
  
  Amedzroa nye nyɔnu amemabumabu aɖe si ƒe kakaɖedzi sɔ gbɔ wu be wòate ŋu ayɔ fiawo ƒe tɔdziʋu me, eye eƒe nuɖuɖu ƒe nɔnɔmewo mebɔ o eye wòtiaa nu abe alesi wokpɔ mɔe ene. Esi wònye vegan ta la, egbe be yemaɖu nyilã ƒe nuɖuɖu alo pie siwo Maisie ɖa kutrikukutɔe o, eye wòlɔ̃a salad dama kple tofu boŋ. Le eƒe ƒe blaatɔ̃awo katã me la, nuɖala si xɔ ƒe blaatɔ̃ la medo go nusi bɔ eye wònye bometsitsi kura alea kpɔ o, eye meɣla eƒe ŋudzedzemakpɔmakpɔ o. Edzi ŋɔ nɛ ŋutɔ esi amedzro si wònɔ subɔsubɔm la ka nya ta be yemeɖo to yeƒe dɔtɔ o, eye Maisie xɔ mokaname aɖe kaba, togbɔ be enye xɔlɔ̃wɔwɔtɔe hã, tso aƒetɔa gbɔ.
  
  Esi wòva se vega nuɖaɖa ƒe ɣeyiɣia mlɔeba la, dzideƒo nɔ lout si wònɔ nu ɖam na la gblɔ nɛ be veganism meganye nusi dim yele o eye be yedi steak rare kple basmati bli. Maisie do dziku vevie le fuɖename si mehiã o si wònye be wòazã eƒe aƒeme gazazã ɖe veganu xɔasi siwo bɔbɔ nɔ anyi fifia le nudzraɖoƒe le esi nuƒlela si tiaa nu la va zu lã lénu ta. Wodrɔ̃ ʋɔnu nuɖuɖu viviwo gɔ̃ hã vevie, aleke kee woɖavivi o. Maisie nye Scotland ƒe abolomela xɔŋkɔwo dometɔ ɖeka eye wòta eya ŋutɔ ƒe nuɖagbalẽ etɔ̃ gɔ̃ hã tso nuɖuɖu viviwo kple nusiwo wodzra ɖo ŋu le eƒe ƒe blaeneawo me, eyata esi wòkpɔ eƒe amedzroa wògbe eƒe dɔ nyuitɔ kekeake la, ena wòte ŋu ɖo nu ʋeʋĩ ƒe aŋetu siwo me aɖi le wu le susu me .
  
  Eƒe amedzroa nye nyɔnu wɔdɔɖeamedzi aɖe, si nye aƒetɔa xɔlɔ̃, le nusi wogblɔ nɛ nu, gake wona mɔfiame tɔxɛe be wòagaɖe mɔ na Aƒenɔ Mirele be wòadzo le dzeƒe si wonae la me aleke kee wòɖale o. Maisie nya be nyɔnuvi si bɔbɔa eɖokui la menɔ afima le tiatia me o, eye be yekpɔ gome le xexeame katã ƒe dunyahehe me nya ɣaɣla aɖe me, si ƒe nya ɣaɣla si me mekɔ o hiã be woatsɔ axe mɔ na xexeame be wòagage ɖe afɔku aɖe ƒomevi si Xexemeʋa Evelia he vɛ zi mamlɛtɔ me o. Aƒedzikpɔla la do dzi le eƒe amedzroa ƒe nyagbɔgblɔwo kple sɔhɛmenɔɣi ƒe ŋutasẽnuwɔwɔ me be yeasubɔ yeƒe dɔtɔ ko, gake ne menye nenema o la, anye ne nyɔnu tagbɔsesẽtɔ si le eƒe dzikpɔkpɔ te la awɔ dɔ kpuie.
  
  Ɣleti etɔ̃ kloe va yi tso esime wokplɔe va Thurso.
  
  Ezu numame na Maisie be mebiaa nya eƒe dɔtɔ o elabena esubɔnɛ eye susu nyui aɖe nɔa esi ɣesiaɣi ɖe nu wɔnuku ɖesiaɖe si wòbia tso esi ta. Ewɔ dɔ na Dave Perdue ƒe blaeve mamlɛawo ƒe akpa gãtɔ, eye wònɔ ɖoƒe vovovowo le eƒe domenyinu etɔ̃awo me, vaseɖe esime wotsɔ agbanɔamedzi sia nɛ. Fiẽ sia fiẽ ne Aƒenɔ Mirela ƒo fiẽnuɖugbawo nu ƒu heɖo dedienɔnɔ ƒe nutomewo vɔ la, wogblɔna na Maisie be wòaƒo ka na eƒe dɔtɔ eye wòagblẽ gbedasi aɖe ɖi be wona nuɖuɖu avu la.
  
  Mebia nusitae gbeɖe o, eye womeʋã eƒe ɖetsɔleme ale gbegbe be wòate ŋu awɔe nenema hã o. Esi wònye robot kloe le eƒe ɖokuitsɔtsɔna me ta la, nusi wogblɔ nɛ koe Aƒenɔ Maisie wɔ ɖe asi si sɔ nu, eye Aƒetɔ Perdue xe fe nyuie ŋutɔ.
  
  Eƒe ŋkuwo nɔ dzodoƒe gaƒoɖokui si le gli si le megbeʋɔtru si yi amedzrodzeƒea tame tututu la ŋu. Woyɔa teƒe sia be amedzrodzeƒe le xɔlɔ̃wɔwɔ me ko, le dzedzeme dzi ɖeɖe kpɔtɔ ta. Le nyateƒe me la, menye naneke wu ɣletivi atɔ̃ ƒe xɔ si me woléa nu ɖo si me nuzazã siwo katã kloe ase vivi na amesi le eme ne ele ablɔɖe me o. Nyateƒee, womeɖe mɔ ɖe kadodomɔ̃ aɖeke ŋu o, eye wotsɔ satelait kple dzesiwo tsɔtsɔ ƒo ƒui siwo axɔ kwasiɖa geɖe hafi woate ŋu age ɖe xɔa me ne wozã dɔwɔnu deŋgɔtɔwo kekeake kple kɔmpiutadzidzemɔ̃wo ƒe ayemɔ siwo ɖeke mesɔ kplii o gɔ̃ hã la de xɔa me.
  
  Kplamatsedonu bubu si amedzroa do goe nye amedzrodzeƒea ƒe ŋutilã me gbɔdzɔgbɔdzɔ.
  
  Wotsɔ dzoxɔxɔdzidzenu siwo léa ŋku ɖe amegbetɔ ƒe ŋutilã ƒe dzoxɔxɔ si le eme ŋu ɣesiaɣi be woakpɔ egbɔ be woana nyanya enumake ne woda le se dzi la ɖo gli siwo womekpɔna o siwo me gbeɖiɖi mele o la ŋu.
  
  Le amedzrodzeƒe bliboa godo la, aɖaŋunu vevitɔ si wotu ɖe ahuhɔ̃e dzi la zã asinudɔwɔwɔ si nɔ anyi tso blema ke si alakpanuwɔlawo zãna le ɣeyiɣi siwo va yi me, si nye amebeble si le bɔbɔe eye wòsɔ nukutɔe. Esia na be womate ŋu akpɔ teƒea ne womelé ŋku ɖe eŋu nyuie alo ŋku si wona hehee o, eye míagagblɔ alesi wògblẽ nu le dziɖegbewo ŋu o. Wotrɔ asi le anyigbaa ƒe akpa gãtɔ ŋu be wòahe amewo ƒe susu si womedi o eye wòatsɔ nusiwo woɖo be woatsi mɔ̃ me la nanɔ eme.
  
  Do ŋgɔ teti na 8 p.m. la, Maisie ƒo fiẽnuɖuɖu nu ƒu na amedzro siwo woatsɔ avae.
  
  Zã la fa miamiamia eye ya nɔ ƒoƒom sesĩe esi wòto pine kɔkɔwo kple agakpe gã siwo le abɔ me fern siwo keke ɖe mɔa dzi abe ame dzɔtsu aɖe ƒe asibidɛwo ene te. Nusiwo katã ku ɖe anyigbaa ŋu Fiẽsi ƒe akaɖiwo klẽna ɖe mɔawo kple numiemiewo dzi abe anyigba dzi ɣletiviwo ƒe keklẽ ene, eye Maisie te ŋu kpɔ afisi yim wòle nyuie. Esi wòƒo gota ʋɔtrua ƒe kɔda gbãtɔ la, ege ɖe eme hedoe ɖe megbe. Amedzrodzeƒea, si ɖi ƒugɔmeʋawɔʋu ƒe ʋuƒo ŋutɔ la, to mɔ eve dzi: gota ʋɔtru kple kpeɖeŋutɔ si dzi woato age ɖe xɔa me.
  
  Esi Maisie ge ɖe xɔ evelia me la, ekpɔe be tomefafa le eme.
  
  Zi geɖe la, TV la nɔa dzo dam, wodoa ka kplii tso aƒe gã la me, eye akaɖi siwo katã wodona hetsina le aƒea ƒe elektrikŋusẽnamɔ̃ vevitɔ dzi la tsina. Fiẽsi dziŋɔ aɖe va dze xɔmenuwo dzi, eye ɖoɖoezizi nɔ xɔawo me, womese ya si nɔ ƒoƒom tso fesreawo me gɔ̃ hã o.
  
  Maisie gblɔe kɔte be: "Wò fiẽnuɖuɖu, aƒenɔ," abe ɖe womete ɖa tso nusi wowɔna ɖaa gbɔ o ene. Eɖɔ ŋu ɖo le nɔnɔme wɔnukuawo ŋu, gake mewɔ nuku nɛ kura o.
  
  Amedzroa do ŋɔdzi nɛ zi geɖe do ŋgɔ eye wòdo ŋugbe nɛ be yeawu vevesese si womate ŋu aƒo asa na o, gake aƒedzikpɔla la ƒe nɔnɔme ƒe akpa aɖee nye be wòana nuwo naɖiɖi eye wòaŋe aɖaba aƒu ŋɔdzidoname ƒuƒlu siwo tso ame ŋkuta siwo mekpɔ dzidzɔ o abe Aƒenɔ Mirela ene gbɔ dzi.
  
  Nyateƒee, Maisie menya kura be Mirela, si nye yeƒe amedzro si ƒe nɔnɔme mesɔ o la, nye habɔbɔ siwo wovɔ̃na na wu le xexeame dometɔ ɖeka ƒe ŋgɔnɔla ƒe blaeve enye sia eye ate ŋu awɔ nusianu si ƒe ŋugbe yedo na yeƒe futɔwo o. Maisie menya o la, Mirela nye Renata si le Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔ me, si nye Dave Perdue ƒe aboyome fifia, amesi woazã abe asitsaha ene ɖe aɖaŋuɖoha la ŋu ne ɣeyiɣia de. Perdue nya be Renata ɣla ɖe aɖaŋuɖoha la ana yeakpɔ ɣeyiɣi xɔasi aɖe be yeawɔ ɖeka kple Aglãdzelawo ƒe Asrafoha, siwo nye Ɣe Yibɔa ƒe futɔwo. Aɖaŋudeha la dze agbagba be yewoamue, gake esi menɔ adzɔge o la, Ɣe Yibɔa mete ŋu xɔ ɖe eteƒe o eye wòto esia me ɖe eƒe tameɖoɖowo gblɔ.
  
  Maisie ɖe gbeƒãe be: "Aƒenɔ, ekema magblẽ wò fiẽnuɖuɖu ɖe nuɖukplɔ̃a dzi," eye medi be amedzro siwo ƒo xlãe naɖe dzi ɖi o.
  
  Esi wòtrɔ be yeadzo la, aƒemenɔla aɖe si do vɔvɔ̃ nɛ la do gbe nɛ tso ʋɔtrua nu.
  
  "Mesusu be ele be míaɖu fiẽnu ɖekae le zã sia me, ɖe mèlɔ̃ ɖe edzi oa?" Mirela ƒe gbe si le abe gayibɔ ene la te tɔ ɖe edzi.
  
  Maisie de ŋugble le afɔku si Mirela ahe vɛ ŋu vie, eye esi menye amesi bua dzimaxɔsetɔ siwo wodzi tso dzɔdzɔme nu tsɛe o ta la, ɖeko wòlɔ̃ ɖe edzi be: "Nyateƒee, aƒenɔ. Gake ɖeka koe mekpɔna."
  
  Mirela ko alɔgbɔnu, eye wòwɔ asi ɖekematsɔlemetɔe esime eƒe ŋkuwo nɔ keklẽm abe akpɔkplɔ tɔ ene be: "Oo, naneke meli si ŋu nàtsi dzi ɖo o." "Àte ŋu aɖu nu. Mawɔ ɖeka kpli wò. Wòe tsɔ wain la vɛa?"
  
  "Nyateƒee, aƒenɔ. Wein vivi si mebɔ o si woatsɔ akpe ɖe Cornishtɔwo ƒe abolo siwo meɖa na wò koŋ ŋu," Maisie ɖo eŋu toɖoɖotɔe.
  
  Gake Mirela te ŋu kpɔe be alesi wòdze abe aƒedzikpɔla la metsɔ ɖeke le eme o ene la de liƒo kple ame ƒe alɔdodo; nusi doa dziku wu si he fuléle si me susu mele o tso Mirela gbɔ. Esi wònɔ Nazi aɖaʋatɔ ƒe subɔsubɔ dziŋɔtɔ kekeake ƒe tatɔ ƒe geɖe megbe la, maɖe mɔ ɖe tomaɖomaɖo ŋu gbeɖe o.
  
  "Nukae nye ʋɔtruawo ƒe kɔdawo?" - ebiae anukwaretɔe, eye wòɖe xɔmetsovɔ ƒe ketekemɔ didi aɖe, si wowɔ le akplɔ ƒomevi aɖe ƒe nɔnɔme me la do goe tso megbe.
  
  "Oo, ele be dɔwɔlawo kple subɔviwo koe nanya esia, aƒenɔ. Meka ɖe edzi be èse egɔme," Maisie ɖe eme. Gake vɔvɔ̃ aɖeke menɔ eƒe gbe me kura o, eye eƒe ŋkuwo do go Mirela tɔ tẽ. Mirela tsɔ nyaa de Maisie ƒe ŋɔti me, eye wònɔ mɔ kpɔm le adzame be aƒedzikpɔla la ana susu aɖe ye be yeatsɔe aƒo ɖe ŋgɔ. Nugbɔ ɖaɖɛa gblẽ do aɖe ɖe aƒedzikpɔla ƒe ŋutigbalẽ me eye wòtoe ale gbegbe be ʋu nyui aɖe nado ɖe edzi.
  
  Kasia Maisie ɖo aɖaŋu kple gbe si menye eya ŋutɔ tɔ kloe o be: "Nunya anɔ eme be nàtsɔ aʋawɔnu siawo aƒu gbe, aƒenɔ." Eƒe nyawo do kple gbeɖiɖi ɖaɖɛ aɖe le gbeɖiɖi si goglo wu eƒe ɣlidodo si me dzidzɔ le si wòwɔna ɖaa la me. Mirela mete ŋu xɔ eƒe amemabumabu dzi se o eye wòtsɔ eƒe ta ƒu gbe ɖe megbe henɔ nu kom. Edze ƒã be dɔlanyɔnu dzro la menya amesi wòle nu wɔm kplii o, eye nusi gagblẽ nyaa ɖe edzi wue nye be Mirela tsɔ aluminum-ti si te ŋu trɔna bɔbɔe ƒo Maisie ƒe mo. Esia gblẽ dzesi aɖe si le bibim ɖe aƒedzikpɔla la ƒe mo esime wònɔ hayahayam tso ƒoƒoa me.
  
  Mirela ɖu fewu esi wògatsɔ atam bubu ɖo Maisie ƒe klowo ŋu be: "Nunya anɔ eme be nàgblɔ nusi mebia tso asinye nam hafi maɖe asi le ŋuwò," si na dɔlanyɔnua do ɣli le vevesese ta. "Fifia!"
  
  Aƒedzikpɔla la nɔ avi fam, eye wòɖi mo ɖe eƒe klowo me.
  
  "Eye àte ŋu aƒo nu alesi nèdi!" Mirela ƒo nu kple ɣli, eye wòlé eƒe aʋawɔnua ɖe asi hele klalo be yeato nyɔnua ƒe tagbɔ. "Abe alesi nènyae ene la, gbeɖiɖi aɖeke meganɔa atɔ sue sia si me wofa tu o."
  
  Maisie fɔ mo dzi, eƒe ŋku gã blɔawo meɖe mɔɖeɖe ɖe nu ŋu alo toɖoɖo fia o. Eƒe nuyiwo ƒo ɖe megbe, si na eƒe aɖuwo dze, eye wòtsɔ gbeɖiɖi kɔkɔe aɖe si nɔ dodom tso eƒe ƒodo ƒe gogloƒe la ƒu du.
  
  Ɣeyiɣi aɖeke menɔ Mirela si wòaʋuʋu eƒe aʋawɔnua hafi Maisie gbã eƒe afɔkpodzi kple afɔkpodzi ƒoƒo sesẽ ɖeka ɖe Mirela ƒe afɔkpodzi o. Eda eƒe aʋawɔnua ɖe anyi esime wònɔ gegem esime eƒe afɔ nɔ ƒoƒom le vevesese sesẽ aɖe ta. Mirela ɖe asi le ŋɔdzidoname siwo me fuléle le ƒe tɔsisi aɖe ŋu to eƒe ɣlidodo sesẽwo me, vevesese kple dziku nɔ aʋa wɔm le eme.
  
  Nusi Mirela hã menya o enye be menye eƒe nuɖaɖa ƒe ŋutete tae woxɔ Maisie ɖe Thurso o, ke boŋ le eƒe aʋawɔwɔ nyuie ta. Ne ŋgɔyiyi aɖe dzɔ la, wode dɔ asi nɛ be wòatsɔ nazãbubu gãtɔ kekeake aƒoe eye wòawɔ hehe si wòxɔ abe Ireland Asrafowo ƒe Dzɔlawo ƒe Aʋala, alo Fian óglach, ƒe dɔwɔla ene la ŋudɔ bliboe. Tso esime Maisie McFadden ge ɖe dukɔmeviwo ƒe habɔbɔ me la, woate ŋu ahayae wòanye ame ŋutɔ ƒe dedienɔnɔdzikpɔla, eye afisiae Dave Perdue yɔ eƒe dɔwo le.
  
  Maisie ƒe gbe goglo la ɖi ɖe eƒe futɔ si nɔ ʋuʋum la dzi be: "Do ɣli alesi nèdi, Aƒenɔ Mirela, mekpɔe be efaa akɔ nam ŋutɔ. Eye le zã sia me la, nu sue aɖe koe màwɔ le ema me o, meka ɖe edzi na wò."
  
  
  Ta 29 lia
  
  
  Gaƒoƒo eve do ŋgɔ na ŋdi kanya la, Nina, Sam, kple Perdue zɔ xɔ etɔ̃ mamlɛawo to ablɔ aɖe si dzi amewo nɔna dzi ale be woagatsɔ woƒe anyinɔnɔ ade ame aɖeke asi o. Wotɔ woƒe ʋua ɖe adzɔge ʋĩ, le ʋu gbogbo aɖewo siwo wotɔ ɖe ablɔdzi zã bliboa dome, eyata enye aɖaŋudzedze ŋutɔ. Dɔwɔhati etɔ̃ zã awudziwui kple ka tsɔ lia aƒe mamlɛtɔ si le ablɔa dzi ƒe gli. Nina fɔ mo dzi tso afisi wòɖi ɖo eye wònɔ blema mɔ̃ sesẽ gã aɖe si le togbɛa dzi ƒe nɔnɔmetata dziŋɔ la kpɔm dũu.
  
  Wewelsburg ƒe agbalẽ.
  
  Ekplɔ kɔƒea kpoo, eye wòtsɔ ƒe alafa geɖe ƒe nunya lé ŋku ɖe emenɔlawo ƒe luʋɔwo ŋu. Ebia eɖokui be ɖe fiasãa nya be yewole afima hã, eye wòtsɔ susuŋudɔwɔwɔ vie bia eɖokui be ɖe fiasãa aɖe mɔ na yewo be yewoaƒo ɖi yeƒe nya ɣaɣla siwo le adzame hã.
  
  Ese Perdue nɔ ɣli dom be: "Va, Nina." Le Sam ƒe kpekpeɖeŋu me la, eʋu gayibɔ ƒe nutsyɔnu gã aɖe si le dzogoe ene me si nɔ akpataa ƒe dzogoe si le didiƒe ʋĩ. Wogogo aƒe aɖe si me tomefafa le eye wòdo viviti ŋutɔ eye wodze agbagba be yewoaʋuʋu le ɖoɖoezizi me. Dzɔgbenyuietɔe la, gbewo kple gbe kɔkɔwo yɔ nutsyɔnu la ƒe akpa gãtɔ, si wɔnɛ be wòte ŋu ƒua du toa nutsyɔnu si ƒo xlãe la me kpoo ne woʋui.
  
  Ame etɔ̃awo tsi tre ƒo xlã nu yibɔ aɖe si le ʋuʋu ɖi le gbea me, si viviti gaɣlae ɖe edzi. Ablɔdzikaɖi gɔ̃ hã meklẽna ɖe woƒe kpeɖeŋutɔ dzi o, eye afɔku nɔ eme be woage ɖe doa me evɔ womadze anyi ahawɔ nuvevi wo le ete o. Esi Perdue nya le goa te ko la, eʋu eƒe akaɖia be yealé ŋku ɖe do si me tsi tona tona kple pɔmpi si le ete ƒe nɔnɔme ŋu.
  
  "O. Mawu, nyemate ŋu axɔe ase be magawɔ esia ake o," Nina ƒo nu le eƒe gbɔgbɔ te, eƒe ŋutilã te ɖe edzi le xɔme ƒe vɔvɔ̃ ta. Le gododo teɖeɖiameŋu kple ƒugɔmeʋawɔʋuwo ƒe ʋuƒo kple teƒe bubu geɖe siwo womate ŋu aɖo o megbe la, eka atam be yemagabɔbɔ ye ɖokui ɖe naneke ma tɔgbe te akpɔ gbeɖe o - gake eyae nye esi.
  
  Sam ka ɖe edzi nɛ esi wònɔ asi ƒom nɛ be: "Mègatsi dzi o, mele megbewò tututu. Azɔ hã, le alesi mekpɔe nu la, mɔ si keke ŋutɔe wònye."
  
  Mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe gblɔ be: "Akpe na wò, Sam." "Nyemetsɔ ɖeke le alesi wòkekee me o. Egakpɔtɔ nye mɔ̃ aɖe si me woɖea mɔ le."
  
  Perdue ƒe mo do go tso do viviti la me, "Nina."
  
  Eɖe hũ be: "Enyo, enyo," eye esi wòlé ŋku ɖe fiasã gã la ŋu zi mamlɛtɔ la, eɖiɖi yi dzomavɔ si me ʋuʋu le si nɔ lalam la me. Viviti la nye ŋutilãmegli si me tsɔtsrɔ̃ fafɛ le ƒo xlã Nina, eye ebia dzideƒo ƒe ounce ɖesiaɖe be wòagagbã ake o. Nusi ko fa akɔ nɛ koe nye be ŋutsu eve siwo si ŋutete le ŋutɔ eye wotsɔa ɖe le eme na ame vevie, siwo awɔ nusianu atsɔ akpɔ eta la kpe ɖe eŋu.
  
  Le mɔa ƒe akpa kemɛ, si woɣla ɖe togbɛ aɖe si womedzra ɖo nyuie o ƒe brɔs ɣia kple eƒe aŋgba gbemelãwo megbe la, ŋku eve siwo me tsi le la nɔ ame etɔ̃awo kpɔm dũu esime wonɔ wo ɖokui ɖiɖim ɖe do aɖe si le aƒea ƒe gotagome tsidzɔƒea megbe la ƒe go kemɛ te.
  
  Esi woɖe afɔ vaseɖe afɔkpodzi yi tsidzɔƒe ƒe pɔmpia ƒe mu me la, wotsɔ ŋuɖɔɖɔɖo ƒu du yi gayibɔ ƒe ʋuƒo si xɔ dzo si ma pɔmpia kple tsiɖɔɖɔɖɔƒe siwo lolo wu la gbɔ. Nina ƒo nu kple ɣli madzemadzee esi wòto agbo si le glidzaglidza la me gbã, eye Sam kple Perdue siaa nɔ vɔvɔ̃m na woƒe tɔtrɔ. Esi wo ame etɔ̃a katã nya wu enu ko la, woɖɔlia mesh la. Perdue ʋu eƒe tablɛt sue si woate ŋu aʋu, eye esi wòtsɔ eƒe asibidɛ didiawo ƒoe la, mɔ̃a keke ta va ɖo numekugbalẽ ƒe lolome. Etsɔe yi mɔdodo ƒe mɔnu vovovo etɔ̃ dzi be wòawɔ ɖeka kple anyigba te xɔa ƒe nyatakaka siwo woŋlɔ va yi be yeate ŋu ake ɖe ʋuƒo nyuitɔ ŋu, si nye pɔmpi si ana woate ŋu age ɖe xɔ ɣaɣla la ƒe go kemɛ dzi.
  
  Le gota la, ya nɔ ɣli dom abe nuxlɔ̃ame vɔ̃ɖi aɖe ene, nɔ luʋɔ siwo bu siwo nɔ dodom to ʋuƒoa ƒe nutsyɔnu ƒe do xaxɛwo me ƒe hũɖeɖe srɔ̃m, eye ya si to mɔ vovovo siwo ƒo xlã wo me la na wogbɔ ya ƒoɖi. Vuvɔ nɔ wɔwɔm le mɔ̃a me wu esi wònɔ gota, eye ɖeko azɔlizɔzɔ to tsi ƒoɖi siwo me tsikpe le la me na seselelãmea gagblẽ ɖe edzi.
  
  Perdue ɖe gbeƒãe be: "Tɔdziʋu si le ɖusime ʋĩ," esime fli siwo le keklẽm le eƒe tablɛt dzi la sɔ kple dzidzenu siwo wòŋlɔ ɖi.
  
  Sam gblɔ kpee be: "Ekema míegena ɖe nusi míenya o me," eye Nina xɔ ta si meda akpe o. Gake medi be yeƒe nyawo naɖi viviti nenema gbegbe o eye ɖeko wòɖe abɔta le eƒe nuwɔna ta.
  
  Esi Sam zɔ meta ʋɛ aɖewo vɔ la, eɖe chalk kakɛ aɖe le eƒe kotoku me eye wòde dzesi gli si me woge ɖo la. Ʋuʋudedia na Perdue kple Nina ƒe mo wɔ yaa, eye wotrɔ.
  
  "Ne edzɔ be..." Sam dze egɔme nɔ eme.
  
  "Nuka ŋue?" Nina ƒo nu le ɣlidodo me.
  
  "Ne edzɔ be Purdue bu eƒe mɔ̃ɖaŋununya. Mènya gbeɖe o. Mekpɔa gome le suku xoxowo ƒe kɔnyinyiwo me ɣesiaɣi. Zi geɖe la, ate ŋu anɔ te ɖe elektrikŋusẽ ƒe keklẽ alo batri kukuwo nu," Sam gblɔ.
  
  Perdue ɖo ŋku edzi nɛ be: "Nye tablɛt la mewɔa dɔ le batri dzi o, Sam," eye wòyi edzi to mɔ si le kpuie si le eŋgɔ la dzi.
  
  Nina gblɔ be: "Nyemenya ne mate ŋu awɔ esia o," eye wòtɔ ɖe eƒe mɔwo dzi, esi wònɔ vɔvɔ̃m be mɔ sue aɖe si le ŋgɔ na ye.
  
  Sam gblɔ le ɣlidodo me be: "Nyateƒee, àte ŋui." "Va, lé nye asi."
  
  Perdue gblɔ na wo be: "Mele hehem ɖe megbe be mado dzo ɖe afisia o vaseɖe esime míaka ɖe edzi be míeto aƒe sia gbɔ."
  
  Sam ɖo eŋu be: "Menyo o, Nina le asinye."
  
  Le eƒe abɔwo te, esi wòte ɖe eƒe ŋutilã ŋu le afisi wòlé Nina ɖe eŋu kplikplikpli le la, ete ŋu se le eɖokui me be eƒe ŋutilã le ʋuʋum. Enya be menye vuvɔae do vɔvɔ̃ nɛ o. Nusi wòate ŋu awɔ koe nye be wòalée sesĩe eye wòatsɔ eƒe asibidɛ aƒo eƒe alɔnu be wòafa akɔ nɛ esime wole zɔzɔm to akpa si ƒe dzisasrã le anyime la me. Perdue ƒo eɖokui ɖe anyigbatatawo wɔwɔ kple ŋkuléle ɖe eƒe ʋuʋu ɖesiaɖe ŋu me, esime ele be Sam natsɔ Nina ƒe kuku si medi o la akpe ɖe etɔ ŋu ayi ɖɔ si womenya o si mi wo fifia la ƒe ŋɔti me. Le eƒe kɔ dzi la, Nina se anyigba te ya si le zɔzɔm ƒe asikaka eŋu abe tsikpe ene, eye wòte ŋu kpɔ tsi si nɔ dodom tso tsidzɔƒewo me le tsiɖɔɖɔɖɔƒe ƒe tsi si nɔ sisim la tame tso didiƒe.
  
  Perdue gblɔ kasia be: "Mina míayi." Ekpɔ nusi dze abe mɔ̃ aɖe ene le wo tame, si nye gayibɔgbo aɖe si wotsɔ siminti tu si wotsɔ atsyɔ̃ɖonuwo ƒo xlãe kple agbalẽ xatsaxatsawo. Kakaɖedzitɔe la, menye subɔsubɔƒe ƒe mɔnu abe ʋuƒoa kple tɔdzisasrãwo ene o. Edze abe le susu aɖewo ta enye atsyɔ̃ɖoɖo ƒe xɔ ene, ɖewohĩ efia be enye xɔ bubu si le anyigba te ƒe mɔnu tsɔ wu be wòanye xɔ bubu si wotsɔ ƒoa xɔe. Enye disk gbadza goglo aɖe si ƒe nɔnɔme le abe swastika si me kɔ ene, si wotsɔ gayibɔ yibɔ kple akɔbli wɔe. Woɣla dzesia ƒe alɔ siwo wotro kple agbo la ƒe goawo nyuie le ƒe alafa geɖe ƒe vuvu kple vuvu te. Ƒumegbe dama siwo da gbe le wo ŋu kple gbeɖuɖɔ si gblẽa nu la lé disk la ɖe dzisasrã si ƒo xlãe la ŋu sesĩe, si wɔe be manya wɔ kloe be woaʋui o. Le nyateƒe me la, wotsɔ asi blae sesĩe, maʋãmaʋãe.
  
  Nina dzi ha tso Perdue megbe be: "Menya be susu gbegblẽe wònye." "Menya be ele be masi le esi míeke ɖe ŋkekenyuigbalẽa ŋu vɔ megbe."
  
  Enɔ nu ƒom na eɖokui, gake Sam nya be vɔvɔ̃ si nu sẽ ɖe nuto si me yele ŋu tae wòtsi dzodzodzoe le afã kple afã me. Egblɔ le ɣlidodo me be, "Bu nusi míakpɔ ŋu kpɔ, Nina. Bu nusi me Werner to tsɔ ɣla nya sia ɖe Himmler kple eƒe lãwo ŋu kpɔ. Ele be wòanye nu tɔxɛ aɖe ŋutɔŋutɔ, èɖo ŋku edzia?" Edze na Sam be ele agbagba dzem be yeaƒoe ɖe vidzĩa nu be wòaɖu eƒe amagbewo, gake ʋãme aɖe nɔ eƒe nyawo me na ŋutinyaŋlɔla sue la, si ƒe mo wɔ yaa ale gbegbe be aɖatsi ge le eƒe akɔnu. Mlɔeba eɖoe be yeayi ŋgɔ wu kplii.
  
  Esi Perdue dze agbagba zi geɖe be yeaɖe gavi la ɖa le ƒoƒo si gbã la ŋu vɔ la, etrɔ kpɔ Sam eye wòbia tso esi be wòalé ŋku ɖe asiƒomevi si wòtsɔ de ziplock kotokua me ŋu. Nina lé ɖe Sam ŋu, esi wònɔ vɔvɔ̃m be viviti la aɖui ne yeɖe asi le eŋu. Kekelitsoƒe ɖeka kolia si woate ŋu azãe nye LED-kaɖi si me mekɔ o, eye le viviti si nuwuwu meli na o me la, ekɔ abe bosomikaɖi si le agado me ene.
  
  "Purdu, mesusu be ele be nàtɔ dzo ka la hã. Meke ɖi be aganɔ tsatsam le ƒe siawo katã megbe," Sam Perdue ɖo aɖaŋu, amesi ʋuʋu ta tsɔ lɔ̃ ɖe edzi esime wònɔ dzo dam gayibɔtsomɔ̃ suea. Nina yi edzi nɔ ŋku lém ɖe nu ŋu esime dzobibiwo nɔ keklẽm ɖe tɔdzisasrã gãawo ƒe kɔkrit gli xoxo ƒoɖiawo dzi eye keklẽ aɖe si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi si nɔ keklẽm ɖe edzi ɣeaɖewoɣi. Nusi wòate ŋu akpɔ le ɣeyiɣi nyui mawo dometɔ ɖeka me ŋu bubu do vɔvɔ̃ na Nina ƒe nya ƒaƒãwo. Amekae nya nusi woate ŋu aɣla ɖe teƒe si xɔ dzo eye wòdo viviti si keke ɖe enu agble geɖe le anyigba te?
  
  Ema megbe kpuie la, agbo la vuvu le eƒe ʋuƒo siwo me dzo le la ŋu eye wògbã le eƒe axawo dzi, si wɔe be ŋutsu evea siaa tsɔ eƒe kpekpeme ɖe anyigba. Wotsɔ ɣlidodo kple ɣlidodo geɖe ɖiɖi agbo la ɖe anyi nyuie be ɖoɖoezizi si ƒo xlãe la nanɔ anyi, nenye be toɣliɖeɖea ate ŋu ahe amesiame si gbɔ wòɖo le to gbɔ la ƒe susu.
  
  Wolia ɖekaɖeka yi teƒe doviviti si le etame, teƒe si ƒe seselelãme kple ʋeʋẽ to vovo enumake. Sam gade dzesi gli la ake esi wonɔ lalam be Perdue nakpɔ mɔ aɖe le eƒe tablɛt-mɔ̃ suea dzi. Fli sesẽ aɖewo dze le screen la dzi, si wɔe be esesẽ be woade vovototo mɔ siwo kɔ wu kple esiwo bɔbɔ vie dome. Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe. Menye amesi abu alo awɔ vodadae wònye o, menye zi geɖe o, gake ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be kakaɖedzi mele ye si le yeƒe afɔɖeɖe siwo kplɔe ɖo ŋu o.
  
  "Klẽ dzoa, Perdue. Taflatsɛ. Taflatse," Nina ƒo nu le ɣlidodo me le viviti kukua me. Gbeɖiɖi aɖeke menɔ anyi kura o - tsitete aɖeke menɔ anyi o, tsi aɖeke menɔ anyi o, ya aɖeke menɔ ʋuʋum be wòana teƒea nadze abe agbe aɖe ene o. Nina se le eɖokui me be yeƒe dzi le ƒoƒom ɖe yeƒe akɔta. Afisi wotsi tre ɖo fifia la, ka kple ke si le bibim ƒe ʋeʋẽ dziŋɔ aɖe nɔ ɖiɖim le nya ɖesiaɖe si wògblɔ me, si ƒo ƒu zu ɣlidodo si me kɔ o. Eɖo ŋku aɖaka aɖe dzi na Nina; aɖaka sue aɖe ŋutɔ si wotu ɖe xɔ me, si me teƒe aɖeke mele be woaʋuʋu alo agbɔ o. Vivivi la, vɔvɔ̃ aɖe va xɔ edzi.
  
  "Miti yome!" Sam te tɔ ɖe edzi. "Dzokekle. Nina menɔa te ɖe nɔnɔme sia nu nyuie o. Gakpe ɖe eŋu la, ehiã be míakpɔ afisi míele yiyim."
  
  "Oo nye Mawu, Nina. Godoo. I"m so sorry," Perdue ɖe kuku esi wòdo asi ɖa be yeaxɔ dzo aɖe.
  
  "Edze abe teƒe sia le sue ŋutɔ ene!" Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ, eye wòdze klo. "Mesena le ɖokuinye me be gliwo le nye ŋutilã ŋu! Oo Yesu vivi, mele kuku ge le anyigba le afisia. Sam, taflatse kpe ɖe ŋuwò!" Eƒe hũɖeɖewo trɔ zu gbɔgbɔ kabakaba le viviti gã la me.
  
  Eƒe dzi dze eme ŋutɔ esi keklẽa ƒe gbagbã na kekeli aɖe si gbã ŋku na ame, eye wòse le eɖokui me be yeƒe lãkusiwo keke ta kple gbɔgbɔ sesẽ si yegbɔ. Wo ame etɔ̃a katã tsɔ woƒe ŋkuwo ƒo ɖe kekeli si nɔ keklẽm kpata la ta, henɔ lalam be yewoƒe nukpɔkpɔ natrɔ. Hafi Nina nase vivi na teƒea ƒe lolome ƒe nukokoedoname la, ese Perdue gblɔ be, "Mawu Dada Kɔkɔe!"
  
  "Edze abe yamenutomeyimɔ̃ ene!" Sam ƒo ɣli ɖe eme, eƒe aɖuwo ʋuʋu le movidzɔdzɔ ta.
  
  Ne Nina susui be teƒe aɖe si woxe ƒo xlã ye ƒe susua meɖea dzi ɖi o la, ke susu aɖe li fifia si ta wòagbugbɔ abu eŋu. Nɔnɔme dziŋɔ aɖe nɔ leviathan-xɔ si me wokpɔ wo ɖokui le la ŋu, le teƒe aɖe si le tsiẽƒe si me ŋɔdzidoname le ɖoɖoezizi me kple nusiwo le bɔbɔe si wɔ nuku ŋutɔ dome. Aɖakaʋu gbadza siwo le ta dzi la do tso gli ɣi siwo le gbadzaa siwo sina yia anyigba le esi teƒe be woado ka kplii le tsitrenu.
  
  Perdue gblɔ kple dzidzɔ be: "Se," eye wòdo eƒe asibidɛ si fiaa nu ɖe dzi esime eƒe ŋkuwo nɔ xɔa tame kpɔm.
  
  Nina de dzesii be: "Naneke meli o.
  
  "Ao. Ðewohĩ naneke mele toɣliɖeɖe tɔxɛ aɖe ƒe gɔmesese nu o, gake se... gbeɖiɖi aɖe nɔa teƒe sia ɣesiaɣi," Perdue gblɔ.
  
  Sam ʋuʋu ta. Esee hã. Ðeko wònɔ abe ɖe mɔ̃a le agbe kple ʋuʋudedi aɖe si womate ŋu ade dzesii kloe o ene. Le akpa eveawo siaa la, akpata gã la ʋuʋu va zu viviti si womeklẽ haɖe o.
  
  Nina tsɔ eƒe asiwo te ɖe eƒe akɔta sesĩe gblɔ be: "Enaa nye lãme ƒuna."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Mí ame evee míele, ɖikeke mele eme o, eye ke hã míate ŋu awɔ naneke wu be wòakpɔ dzidzɔ ɖe eŋu o."
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ẽ," eye wòɖe eƒe fotoɖemɔ̃a do goe. Nu aɖeke meɖe dzesi le fotoa me o, gake alesi mɔ̃a ƒe lolome kple alesi wòle blɔe la ŋutɔ nye nukunu.
  
  "Aleke wowɔ tu teƒe sia?" Nina bu tame sesĩe.
  
  Edze ƒã be anɔ eme be wotu esia le Himmler ƒe Wewelsburg xɔɣi, gake womeƒo nu tso esia ŋu kpɔ o, eye kakaɖedzitɔe la, fiasãa ƒe nɔnɔmetata aɖeke meƒo nu tso xɔ mawo tɔgbe ƒe anyinɔnɔ ŋu kpɔ o. Eva dzɔ be eƒe lolome dzro ko bia be xɔtulawo nanya mɔ̃ɖaŋudɔ geɖe, evɔ edze abe dziƒoxexeame ya mede dzesi tomenu siwo le ete la kpɔ o ene.
  
  Sam de dzesii be: "Meda akɔ be wozã fuwɔamegaxɔ me gamenɔlawo tsɔ tu teƒe sia," eye wògada tu bubu, si me Nina hã nɔ le xɔa me be wòaɖe mɔ̃a ƒe lolome afia bliboe ne wotsɔe sɔ kple eyama. "Le nyateƒe me la, ɖeko wòle abe ɖe megate ŋu sea wo le afisia kokoko ene kloe."
  
  
  Ta 30 lia
  
  
  Perdue susui be ele be woazɔ ɖe fli siwo le eƒe dzesi si fia ɣedzeƒe fifia dzi, eye woazã mɔ̃ si me yewole la. Le xɔmetsovɔ suea dzi la, wotsɔ dzesi dzĩ aɖe de dzesi fiasãa, eye tso afima abe akpɔkplɔ gã aɖe ene la, mɔ gã aɖe ƒe alɔdzewo do ɖe akpa vevi etɔ̃ koŋ.
  
  Sam de dzesii esi wònɔ Perdue yome yi viviti me be: "Mekpɔe be eɖe dzesi ŋutɔ be le ɣeyiɣi sia katã megbe la, le nyateƒe me la, gbeɖuɖɔ alo tsiɖɔɖɔ aɖeke meganɔa tɔdzisasrã siawo me o."
  
  "Melɔ̃ ɖe edzi." Ena nye dzi dzea eme ŋutɔ be masusu be teƒe sia gakpɔtɔ le ƒuƒlu, eye ke hã nusi dzɔ le afisia le aʋawɔɣia ƒe dzesi aɖeke meli o," Nina lɔ̃ ɖe edzi, eƒe ŋku gã siwo le dzo dam la de dzesi gliawo ƒe akpa ɖesiaɖe kple woƒe gogloeƒe si ƒo ƒu kple anyigba.
  
  "Gbeɖiɖi kae nye ema?" Sam gabia ake, eye eƒe ɖiɖi atraɖii do dziku nɛ, eye wòtsi dzodzodzoe ale gbegbe be wòzu ɖoɖoezizi si nɔ mɔ doviviti la me ƒe akpa aɖe kloe.
  
  Perdue gblɔ be: "Eɖoa ŋku nane si le abe turbine ene dzi nam," eye wòblu ɖe nu wɔnuku si dze le eƒe nɔnɔmetata dzi meta ʋɛ aɖewo le ŋgɔ la ta. Etɔ.
  
  "Nu kae nye esia?" Nina bia kple vɔvɔ̃ ƒe dzesi aɖe le eƒe gbe me.
  
  Perdue yi edzi nɔ du dzi blewu, eye wònɔ ŋudzɔ ɖe nu si le dzogoe ene me si mate ŋu ade dzesii to eƒe nɔnɔme si le abe nɔnɔmetata ene dzi o ŋu.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me be: "Nɔ afisia."
  
  Nina gblɔ be: "No fucking way," eye wògalé Sam ƒe alɔnu ake. "Màgblẽm ɖi le viviti me o."
  
  Sam ko alɔgbɔnu. Edzɔ dzi nɛ be megase le eɖokui me be viɖe le ye ŋu na Nina alea gbegbe, eye eƒe asikaka eŋu ɣesiaɣi la doa dzidzɔ nɛ.
  
  "Tɔrbinewo?" Sam gbugbɔ gblɔe kple ta si ŋu wobu tame le. Susu anɔ esia me ne Nazitɔwo zã mɔ̃memimɔ̃ sia vavã. Esia anye elektrikŋusẽ wɔwɔ ƒe mɔnu si le adzame wu esime xexe si míeyɔ va yi la menya eƒe anyinɔnɔ o.
  
  Sam kple Nina se Perdue ƒe nyatakaka dzidzɔtɔe tso vɔvɔli siwo le ŋgɔ la me be: "Ah! Edze abe elektrikŋusẽnamɔ̃ ene!"
  
  Nina ƒo nu kple hũɖeɖe be: "Akpe na Mawu, nyemenya ɣeyiɣi didi si mate ŋu azɔ le viviti gã sia me o."
  
  "Tso ɣekaɣie nèvɔ̃na na viviti?" Sam biae be.
  
  "Nyemele nenema o." Gake be míanɔ anyigba te yameʋudzeƒe si womeʋu o, si dzi ŋɔ ŋutɔ, si me kekeli aɖeke mele be míakpɔ nusiwo ƒo xlã mí o la, ɖea fu na ame vie, alo mèsusui oa? "- eɖe eme.
  
  "Ẽ, mate ŋu ase nya ma gɔme."
  
  Klẽa tsi kabakaba akpa, eye viviti si nɔ dzidzim ɖe edzi vivivi la ƒo xlã wo abe awudziwui ene.
  
  Perdue gblɔ be: "Sam.
  
  Sam ɖo eŋu be: "Le edzi," eye wòbɔbɔ nɔ anyi be yeagaxɔ dzo bubu le yeƒe akplo me.
  
  Gbeɖiɖi aɖe nɔ ɖiɖim le viviti me esime Perdue nɔ mɔ̃ si me ke le la ƒom.
  
  "Menye wò elektrikŋusẽnamɔ̃ si wotsɔna ƒua du lae nye esia o. Meka ɖe edzi be enye contraption ƒomevi aɖe si wowɔ na dɔ vovovowo, gake wo dometɔ kawoe nyemenya o," Perdue gblɔ.
  
  Sam gasi dzo bubu gake mekpɔ ame aɖeke si le ʋuʋum le adzɔge ʋĩ si nɔ tetem ɖe mɔ̃ si le wo megbe la me o. Nina bɔbɔ nɔ Perdue xa be yealé ŋku ɖe ʋu si ŋu ʋetsuviwo ƒe lãgbalẽ tsyɔ la ŋu. Esi wotsɔe da ɖe ga si nɔa anyi didina me ta la, eɖo ŋku nufamɔ̃ xoxo aɖe dzi na Nina. Kplɔ̃ ɣiwo nɔ ŋgɔgbe, eye ɖoɖo ene nɔ wo dometɔ ɖesiaɖe ŋu, gake ŋɔŋlɔdzesiwo nu yi ale be mɔ aɖeke meli si dzi woato anya nusi wòle be woaɖo o.
  
  Perdue ƒe asibidɛ didi siwo wona hehee la nɔ ka aɖewo ƒom le megbe.
  
  Nina ƒoe ɖe enu be: "Kpɔ nyuie, Perdue."
  
  Eko alɔgbɔnu be: "Mègatsi dzi o, lɔlɔ̃tɔ." "Ke hã, miaƒe dzimaɖitsitsia wɔ dɔ ɖe dzinye ŋutɔ. Akpe na wò."
  
  "Mègaka ɖe edzi fũu akpa o. Nusiwo sɔ gbɔ nam wu be matsɔ akpɔ teƒe sia gbɔ fifia," egblɔ kple ɣlidodo, eye wòƒo eƒe alɔnu, si na wòko alɔgbɔnu.
  
  Sam mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eƒe dzi mefa o. Esi wònye nyadzɔdzɔŋlɔla si xɔ ŋkɔ le xexeame katã ta la, eyi teƒe siwo afɔku le wu dometɔ aɖewo kpɔ eye wòdo go ame kple teƒe vɔ̃ɖitɔwo kekeake le xexeame do ŋgɔ, gake ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be ɣeyiɣi didi aɖee nye sia si yese le ye ɖokui me be yeƒe dzi mefa o to yame ƒe nɔnɔme aɖe dzi. Ne aʋatsodzixɔselae Sam nye la, ke ɖewohĩ asusui be gbɔgbɔ vɔ̃wo le mɔ̃awo me.
  
  Ʋua ƒe gbagbã sesĩe kple dzobibi aɖe do tso ʋua me, eye le gɔmedzedzea me la, gbeɖiɖi sesẽ aɖe si mewɔ ɖeka o kplɔe ɖo. Nina kple Perdue ɖe afɔ ɖe megbe tso nu la ƒe agbenɔnɔ kpata me eye wose mɔ̃a nɔ du dzi vivivi, eye wòtrɔ zu tɔtrɔ madzudzɔmadzudzɔe.
  
  Nina de dzesii be: "Ewɔa dɔ abe trakt ene," eye meƒo nu na ame aɖeke koŋ o. Gbeɖiɖia ɖo ŋku eƒe ɖevime dzi nɛ, esime wòfɔna hafi ŋu ke ne ese tɔgbuia ƒe trakt si le ʋuʋum ƒe ɖiɖi. Enye ŋkuɖodzinu vivi aɖe ŋutɔ le afisia, le amedzrowo ƒe aƒe si wogblẽ ɖi si me gbɔgbɔwo kple Nazitɔwo ƒe ŋutinya le me.
  
  Glidzikaɖi sueawo va nɔ keklẽm ɖekaɖeka. Woƒe aŋetu sesẽawo lé nudzodzoe kukuwo kple ke ɖe te ƒe geɖe, si na akaɖi siwo le eme ƒe keklẽ dzi ɖe kpɔtɔ ŋutɔ. Ewɔ nuku ŋutɔ be ka tsɛawo gakpɔtɔ nɔ dɔ wɔm, gake abe alesi wokpɔ mɔe ene la, akaɖia gbɔdzɔ ne enyo wu.
  
  Nina gblɔ be: "Enyo, ne mede ɖeke o la, míate ŋu akpɔ afisi míeyina," eye wòtrɔ kpɔ mɔ si dze abe ɖe nuwuwu meli na o ene si trɔ ɖe miame vie si didi meta ʋɛ aɖewo le ŋgɔ. Le susu wɔnuku aɖe ta la, nudzɔdzɔ sia na Sam se le eɖokui me gbegblẽ, gake eɣlae ɖe eɖokui. Edze abe mete ŋu ʋuʋu nusiwo do ŋgɔ ƒe seselelãme sia ɖa o ene-eye susu nyui aɖe tae.
  
  Le wo megbe la, le tsiẽƒe ƒe mɔ si me kekeli mekɔ tututu o si me wokpɔ wo ɖokui le la, vɔvɔli sue atɔ̃ nɔ ʋuʋum le viviti me, abe alesi wònɔ tsã esime Nina mede dzesii o ene.
  
  Perdue do susua ɖa be: "Mina míayi aɖakpɔ nusi le akpa kemɛ ɖa," eye wònɔ zɔzɔm kple ziplock-kotoku aɖe si wotsɔ bla eƒe abɔta. Nina he Sam kpe ɖe eŋu, eye wozɔ le ɖoɖoezizi kple didi be yewoanya nu me, turbine la ƒe ɖiɖi bɔbɔe kple woƒe afɔɖeɖewo ƒe ɖiɖi si nɔ ɖiɖim le teƒe gã la koe woate ŋu ase.
  
  "Purdue, ele be míawɔ esia kaba. Abe alesi meɖo ŋku edzi na mi etsɔ ene la, ele be mía kple Sam míatrɔ ayi Mongolia kpuie," Nina te tɔ ɖe edzi. Eɖe asi le agbagbadzedze be yeanya afisi Renata le ŋu, gake enɔ mɔ kpɔm be yeatrɔ ayi Bern kple akɔfafa aɖe, nusianu si yeate ŋu awɔ atsɔ aka ɖe edzi nɛ be yewɔ nuteƒe nɛ. Sam tsɔ dɔ si nye Perdue be wòaku afisi Renata le la de asi na Nina elabena eƒe nyonyo wu Sam.
  
  "Menya, nye lɔlɔ̃tɔ Nina. Eye míabu esia ŋu ne míenya bu nusi Erno nya kple nusita wòdɔ mí ɖe Wewelsburg, le teƒewo katã. Medo ŋugbe be mate ŋu akpɔ esia gbɔ, gake fifia ya la, ɖeko kpe ɖe ŋunye makpɔ nya ɣaɣla sia si womate ŋu akpɔ o," Perdue ka ɖe edzi nɛ. Melé ŋku ɖe Sam ŋu gbeɖe esime wòdo ŋugbe be yeakpe ɖe ye ŋu o. "Menya nusi dim wole. Menya nusita wogbugbɔ wò ɖo ɖe afisia."
  
  Fifia la, ema sɔ gbɔ, Nina kpɔe dze sii, eye wòtso nya me be yemazi edzi ɖe edzi o.
  
  "Àte ŋu ase nya ma?" Sam bia zi ɖeka, eye eƒe towo nɔ ʋuʋum.
  
  "Ao, nuka?" Nina blu ɖe eta.
  
  "Ɖo to!" Sam xlɔ̃ nu kple moveviɖoɖo. Etɔ ɖe eƒe mɔwo dzi be yeade vovototo ƒoƒo kple ƒoƒo le wo megbe le viviti me nyuie wu. Fifia Perdue kple Nina hã see.
  
  "Nukae wònye?" Nina bia kple ʋuʋudedi si dze ƒã le eƒe gbe me.
  
  Perdue ƒo nu le ɣlidodo me be: "Nyemenya o," eye wòdo asibidɛ si le ʋuʋu ɖi be yeana kakaɖedzi ye kple Sam.
  
  Kekeli si tso gliawo me nɔ keklẽm ɖe edzi eye wònɔ ɖiɖim ɖe edzi esime elektrikŋusẽa nɔ dzi yim henɔ gegem to akɔbli ka xoxoawo me. Nina ƒo xlãe eye wògbɔ ya sesĩe ale gbegbe be eƒe ŋɔdzidonamea ɖi le ʋuʋudedi gã la katã me.
  
  "Oo Yesu!" - edo ɣli eye wòlé eƒe zɔhɛ eveawo ƒe asiwo kple ŋɔdzi si womate ŋu agblɔ o le eƒe mo.
  
  Le wo megbe la, avu yibɔ atɔ̃ do tso do viviti aɖe me le adzɔge ʋĩ.
  
  "Enyo, aleke gbegbee esia nye nusi me susu mele o? Ðe mele nu si mesusu be mele kpɔkpɔm la kpɔma?" - Sam bia, henɔ dzadzram ɖo be yeasi.
  
  Perdue ɖo ŋku lã siwo tso Cologne Sɔlemexɔgã si me eya kple nɔvianyɔnu xaxa ɖo la dzi. Wonye avu ƒomevi ɖeka kple amehehe blibo ƒe nɔnɔme ɖeka ma ke, eyata ele be woanye avu ɖeka ma ke. Gake fifia ɣeyiɣi meganɔ esi wòabu woƒe anyinɔnɔ alo afisi wodzɔ tso ŋu o. Tiatia aɖeke menɔ wo si wu...
  
  "Ƒu du!" Sam do ɣli eye wòsusɔ vie wòtsɔ eƒe duƒuƒu ƒe duƒuƒu ƒo Nina le eƒe afɔwo dzi. Perdue hã kplɔe ɖo esime lãawo nɔ du dzi dze wo yome le du dzi bliboe. Anyigbayeyedila etɔ̃awo ƒo xlã xɔ si womenya o la ƒe gogloƒe, kple mɔkpɔkpɔ be yewoakpɔ teƒe aɖe si yewoaɣla ye ɖokui ɖo alo asi le, gake mɔa yi edzi metrɔ esi avuawo va lé wo o.
  
  Sam trɔ hesi dzoa. "Ŋgᴐgbe! Ŋgᴐgbe!" - edo ɣli na eve mamlɛawo, esime eya ŋutɔ nɔ dɔ wɔm abe mɔxenu ene le lãawo kple Perdue kple Nina dome.
  
  "Sam!" - Nina do ɣli, gake Perdue hee yi ŋgɔe yi ɖe mɔ̃a ƒe kekeli si nɔ keklẽm la me.
  
  Sam do dzoti aɖe ɖe eŋgɔ, henɔ eʋuʋum na Rottweiler ƒomea. Wotɔ esi wokpɔ dzobibi si nɔ keklẽm la, eye Sam kpɔe be sɛkɛnd ʋɛ aɖewo koe susɔ be yeakpɔ mɔ aɖe si dzi yeato ado le eme.
  
  Ete ŋu se Perdue kple Nina ƒe afɔtoƒewo nɔ kpoo vivivi esime dometsotso si le eya kple wo dome nɔ dzidzim ɖe edzi. Eƒe ŋkuwo nɔ ʋuʋum kabakaba tso axa ɖeka yi axa ke, evɔ meɖe eƒe ŋkuwo ɖa le lãawo ƒe nɔƒe ŋu o. Wonɔ ɣli dom henɔ aɖuɖɔ ƒom, eye woƒo woƒe nuyiwo tsɔ do ŋɔdzi na ŋutsu si si dzoti la le dzikutɔe. Sam susui be kpẽ sesẽ aɖe to pɔmpi si le ɣie la me, eye wòwɔ dzesi enumake tso mɔ̃a ƒe nuwuwu lɔƒo.
  
  Avũ etɔ̃ trɔ enumake heƒu du trɔ gbɔ, evɔ eve mamlɛawo ya tsi afisi wole abe ɖe womese nya aɖeke o ene. Sam xɔe se be yewoƒe aƒetɔe le yewo trɔm; abe alesi alẽkplɔla ƒe kpẽkuku ate ŋu aɖu eƒe avu dzi kple gbeɖiɖi vovovo siwo kplɔ wo nɔewo ɖo ene. Aleae wòɖua woƒe ʋuʋu dzii.
  
  Sam susui be edze aɖaŋu ŋutɔ.
  
  Ame eve susɔ be woakpɔ edzi. Ede dzesii be yeƒe keklẽa nɔ gbɔdzɔgbɔdzɔm ɖe edzi.
  
  "Nina?" eyɔ. Naneke megatrɔ gbɔ o. Egblɔ na eɖokui be: "Eyae nye ema, Sam, wò ŋutɔe nèle, ɖevi."
  
  Esi keklẽawo wu enu la, Sam tsɔ eƒe fotoɖemɔ̃a eye wòʋu flash la. Ne mede ɖeke o la, flash la agbã ŋku na wo hena ɣeyiɣi aɖe hafi, gake eda ƒu. Busty nyɔnuvi eve siwo ƒe akɔta le ŋeŋe la ŋe aɖaba ƒu fotoɖemɔ̃a ƒe kekeli si klẽna dzi, gake womeyi ŋgɔ o. Kpẽa gaku eye wodze ɣlidodo gɔme ɖe Sam ŋu.
  
  Afikae avu bubuawo le? esusui, eye wòtsi tre ke ɖe teƒea.
  
  Ema megbe kpuie la, exɔ eƒe nyabiasea ƒe ŋuɖoɖo esi wòse Nina ƒe ɣlidodo. Sam metsɔ ɖeke le eme ne lãawo lée o. Ele be wòava kpe ɖe Nina ŋu. Esi nyadzɔdzɔŋlɔla la ɖe dzinɔameƒo fia wu susu nyui la, eƒu du yi Nina ƒe gbe gbɔ. Esi wònɔ eyome la, ete avuawo ƒe asikewo nɔ ƒoƒom ɖe siminti la dzi esime wonɔ eyome tim. Le ɣeyiɣi ɖesiaɖe me la, enɔa mɔ kpɔm be lã aɖe si le titim ƒe kuku kpekpe la adze ye dzi, eƒe asikewo anɔ eƒe ŋutigbalẽ me kum eye asikewo ato eƒe ŋɔti me. Le eƒe duɖimekekea me la, etrɔ kpɔ megbe eye wòkpɔe be womeɖo ye gbɔ o. Le nusi Sam te ŋu ƒo nya ta le nu la, edze abe avuawoe wozã tsɔ ƒoe ɖe dzogoe dzi, ke menye be wowui o ene. Ke hã, menye ɖoƒe nyui aɖekee wònye be woanɔ o.
  
  Esi wònɔ tsatsam le mɔa ƒe gogloƒe la, ede dzesi mɔ eve bubu siwo le alɔ ɖem tso mɔ sia dzi, eye wòdzra ɖo be yeaƒu du ayi eveawo ƒe tame. Ðeka ɖe evelia dzi la, anya ƒo Rottweiler-ʋua ƒe duƒuƒu esi wònɔ ti kpom ɖo ta mɔ si kɔkɔ wu la gbɔ.
  
  "Nina!" egayɔe ake, eye fifia ya ese eƒe gbe le didiƒe ʋĩ, le didiƒe akpa be wòanya afisi wòle.
  
  "Sam! Sam, ɣla ɖokuiwò!" - ese eƒe ɣlidodo.
  
  Etsɔ duƒuƒu geɖe wu ti kpo ɖo ta mɔ si kɔkɔ wu la gbɔ, si didi meta ʋɛ aɖewo do ŋgɔ na mɔ si dzi woato age ɖe mɔ bubu si le anyigba dzi. Etsɔ gbeɖiɖi sesẽ aɖe ƒo kɔkrit sesẽ si fa miamiamia si na wògbã eƒe akɔta kloe, gake Sam ƒu du to do si me ʋuʋu le, si kɔkɔ abe afɔ blaeve ene la me kabakaba. Edzi ŋɔ nɛ ŋutɔ be avu ɖeka dze eyome esime evelia nɔ ɣli dom le eƒe agbagbadzedze si medze edzi o ƒe ŋusẽkpɔɖeamedzi ta.
  
  Ele be Nina kple Perdue nawɔ nu kple ame bubuwo. Rottweilertɔwo trɔ gbɔ le mɔ aɖe nu be yewoadze wo dzi le mɔa ƒe akpa kemɛ.
  
  "Ènya be ema fia be mɔ̃ siawo katã do ƒome, alo?" Perdue yɔ esi wònɔ nyatakakawo ŋlɔm ɖe eƒe tablɛt dzi.
  
  "Ɣeyiɣi sia menye ɣeyiɣi si woawɔ anyigbatata na fucking maze la kura o, Perdue!" eƒe mo ʋuʋu.
  
  Eɖo eŋu be: "Oo, gake ɣeyiɣi nyui aɖee nye esia, Nina." "Zi alesi míexɔ nyatakaka geɖe tso teƒe siwo woate ŋu age ɖo ŋu la, zi nenemae wòanɔ bɔbɔe na mí be míasi."
  
  "Ekema nukae míawɔ kpli wo?" efia asi avu siwo nɔ du dzi ƒo xlã wo.
  
  Eɖo aɖaŋu be: "Ðeko nànɔ anyi kpoo eye nàna wò gbe nabɔbɔ." "Ne woƒe aƒetɔ di be míaku la, anye ne míezu avuwo ƒe nuɖuɖu xoxo."
  
  "Oo, enyo ŋutɔ." Fifia nye lãme sẽ ŋutɔ," Nina gblɔ esi eƒe ŋkuwo de dzesi amegbetɔ ƒe vɔvɔli kɔkɔ aɖe wòkeke ɖe gli gbadzaa dzi.
  
  
  Ta 31 lia
  
  
  Afika aɖeke menɔ Sam si wòayi o negbe be wòaƒu du taɖodzinu manɔmee ayi mɔ sue si me wònɔ la ƒe viviti me. Gake nu ɖeka si wɔ nukue nye be ete ŋu sea turbine la ƒe ɖiɖi sesĩe wu fifia esi wòdzo le mɔ gã la gbɔ. Togbɔ be ewɔ kaba vevie eye eƒe dzi nɔ ƒoƒom si ŋu womate ŋu axe mɔ ɖo o hã la, mete ŋu nɔ te ɖe avu si wodzra ɖo nyuie si ƒoe ɖe dzogoe aɖe dzi la ƒe tugbedzedze ŋu o. Eƒe ŋutigbalẽ yibɔa klẽna nyuie le akaɖi si mebɔ o gɔ̃ hã me, eye eƒe nu trɔ tso fewuɖuɖu dzi va zu alɔgbɔnukoko fafɛ esi wòdze ɖiɖiɖeme gɔme, ɖeko wònɔ tsitre ɖe eƒe mɔ dzi, nɔ gbɔgbɔm sesĩe.
  
  Sam tsɔ eƒe nɔnɔme bɔbɔe ɖo eŋu be: "Oo, ao, menya amewo abe wò ene nyuie ale gbegbe be xɔlɔ̃wɔwɔ ma nagaflum o, nyɔnuvi." Enyae nyuie wu. Sam ɖoe be yeage ɖe mɔa me goglo wu, gake le afɔɖeɖe si sɔ nu. Avũa mate ŋu ana titi ne ɖe Sam mena nanekee be wòati eyome o. Sam blewuu, esi wòŋe aɖaba ƒu eƒe ŋɔdzidoname dzi la, edze agbagba be yeawɔ nu abe alesi wòle ene eye wòzɔ to kɔkrit ƒe xɔdɔme doviviti la me. Gake eƒe agbagbadzedzewo do kplamatse esi eƒe ɣlidodo be meda asi ɖe edzi o, si nye nuxlɔ̃ame ƒe ɣlidodo si do ŋɔdzi na Sam be Sam mete ŋu nɔ to ɖo o.
  
  Egblɔ vividoɖeameŋutɔe esi adrenaline yɔ eƒe ʋukawo me be: "Míexɔ wò nyuie, àte ŋu ava kplim."
  
  Ameyibɔ nyɔnuvi la medi nusiawo dometɔ aɖeke o. Eko alɔgbɔnu vɔ̃ɖitɔe, eye wògbugbɔ gblɔ eƒe nɔnɔmea eye wòɖe afɔ ʋɛ aɖewo te ɖe eƒe taɖodzinua ŋu, be wòaƒoe ɖe enu geɖe wu. Anye bometsitsi na Sam be wòate kpɔ be yeasi, le lã ɖeka pɛ ko gɔ̃ hã gbɔ. Ðeko woƒua du wu eye wowua ame wu, ke menye tsitretsiɖeŋula si woatsɔ aʋli nyae o. Sam bɔbɔ nɔ anyigba henɔ lalam be yeakpɔ nusi wòawɔ. Gake nuwɔna ɖeka kolia si eƒe lã léla ɖe fiae nye be wòbɔbɔ nɔ eŋgɔ abe dzɔla ene. Eye ame ma tututue wònye.
  
  Sam medi be yeawɔ nuvevi avu la o. Enye lãlɔ̃la veviedonula, na amesiwo avuvui gɔ̃ hã. Gake ele nɛ be wòagblẽe ɖi nenye be Perdue kple Nina ɖo afɔku me. Ɣesiaɣi si wòʋuʋu la, eƒoa ɣli ɖe eta.
  
  Gbe aɖe ɖi tso agado doviviti si le mɔa ƒe megbe la me be: "Meɖe kuku, Aƒetɔ Cleve," si na Sam ƒe mo wɔ yaa. "Gake nyemate ŋu aɖe mɔ na wò be nàdzo o, ènyaa?" Gbea nye ŋutsu eye wòƒoa nu kple Hollandgbe me gbeɖiɖi sesẽ aɖe.
  
  "Ao, mègatsi dzi o. Nye ya nye ame si ƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ. Ame geɖe tea tɔ ɖe edzi be yewokpɔa dzidzɔ ɖe nye hadede ŋu," Sam ɖo eŋu le eƒe fewuɖunya si wonya nyuie si wòɖena le dɔme la me.
  
  Ŋutsua gblɔ be: "Edzɔ dzi nam be nukokoedonamenya le asiwò, Sam." "Mawu nya be ame siwo tsi dzimaɖi la sɔ gbɔ akpa le afima."
  
  Ŋutsu aɖe va ŋkume. Edo awu ʋlaya, abe Sam kple eƒe ƒuƒoƒoa ene. Enye ŋutsu si ƒe nu léa dzi na ame ŋutɔ eye edze abe eƒe agbenɔnɔ sɔ ene, gake Sam va nya be zi geɖe la, ŋutsu siwo de ŋgɔ wu eye wode suku wu lae nyea ame gbegblẽwo wu. Le nyateƒe me la, Aglãdzelawo ƒe Asrafoha me tɔwo katã nye ame siwo de suku nyuie eye woƒe nɔnɔme nyo, gake woate ŋu awɔ ŋutasẽnuwɔwɔ kple ŋutasẽnuwɔwɔ le ŋkuʋuʋu me. Nane si ku ɖe ŋutsu si dze ŋgɔe ŋu gblɔ na Sam be wòaɖe afɔ nyuie.
  
  "Ènya nusi dim nèle le anyigba le afisia?" ŋutsua bia nya sia.
  
  Sam zi ɖoɖoe. Le nyateƒe me la, menya nusi dim eya kple Nina kple Perdue nɔ o, gake meɖoe hã be yeaɖo amedzroa ƒe biabiawo ŋu o.
  
  "Aƒetɔ Cleave, mebia nya aɖe wò."
  
  Rottweiler la ƒo nu kple ɣli, eye wòte ɖe Sam ŋu. Ewɔ nuku eye wòdzi ŋɔ ŋutɔ be ete ŋu wɔ nu ɖe eŋu ɖoɖo aɖeke manɔmee.
  
  "Nye menya o. Ðeko míenɔ nɔnɔmetata aɖewo siwo ŋu míeke ɖo le Wewelsburg gbɔ la dzi wɔm," Sam ɖo eŋu, henɔ agbagba dzem be yeana yeƒe nyawo nanɔ bɔbɔe alesi yeate ŋui. "Eye amekae nènye?"
  
  "Bloem ƒe nyawo. Jost Bloom, aƒetɔ," ŋutsua gblɔ. Sam ʋuʋu ta. Azɔ ete ŋu de dzesi gbeɖiɖia, togbɔ be menya ŋkɔa o hã. "Mesusu be ele be míawɔ ɖeka kple Aƒetɔ Perdu kple Ðɔkta Gould."
  
  Sam tɔtɔ. Aleke ŋutsu sia wɔ nya woƒe ŋkɔwo? Eye aleke wòwɔ nya afisi wòakpɔ wo le? Bloom gblɔ be: "Gakpe ɖe eŋu la, màto mɔ̃ sia me ayi afi aɖeke o. Esia nye yaƒoƒo ɖeɖeko."
  
  Eva dze na Sam be Rottweiler-ƒomea mate ŋu age ɖe mɔ̃a ƒe mɔ̃a me abe alesi eya kple eƒe dɔwɔhatiwo ene o, eyata Hollandtɔa anya nya nu tso mɔ bubu si dzi woato age ɖe eme ŋu.
  
  Wodo tso mɔ evelia me trɔ yi akpata gã la me, afisi akaɖiawo gakpɔtɔ nɔ keklẽm le, si na xɔa me nɔ keklẽm. Sam bu alesi Bloom kple Face wɔ nu ɖe woƒe aƒemelã ŋu kple ʋu fafɛ ŋu, gake hafi wòate ŋu awɔ ɖoɖo aɖeke la, nɔnɔmetata etɔ̃ do le adzɔge ʋĩ. Avũ mamlɛawo kplɔe ɖo. Nina kple Perdue ye nɔ zɔzɔm kple ɖekakpui bubu. Nina ƒe mo klẽ esi wòkpɔ be Sam le dedie eye eƒe lãme sẽ.
  
  "Azɔ, aƒenɔwo kple aƒetɔwo, ɖe míayi edzia?" Yost Bloom ye do susua ɖa.
  
  "Afi ka?" - Mebiae be. - Perdu bia nya sia.
  
  "Oo, dzudzɔ, Aƒetɔ Perdu. Mègafe kplim o, amegãɖeɖi. Menya amesi mienye, amesiwo katã mienye, togbɔ be mienya amesi menye o hã, eye ele be, xɔ̃nyewo, nana miaɖɔ ŋu ɖo ŋutɔ le fefe kplim ŋu," Bloom ɖe eme, eye wòlé Nina ƒe asi blewuu hekplɔe dzoe le egbɔ Perdue kple Sam. "Vevietɔ ne nyɔnu siwo ate ŋu agblẽ nu le ame ŋu le wò agbe me."
  
  "Mègatsɔ dzideƒo ado ŋɔdzi nɛ o!" Sam ko alɔgbɔnu.
  
  Nina ɖe kuku be: "Sam, wò dzi dze eme." Nane si le Bloom gblɔ nɛ be mahe ɖe megbe le Sam ɖeɖeɖa me o, eye eƒe nya sɔ.
  
  Bloom srɔ̃e be: "Se Ðɔkta Gould... Sam."
  
  "Taflatse, gake ɖe wòle be míanya mía nɔewoa?" - Perdue bia esi wodze zɔzɔ gɔme to mɔ gã la dzi.
  
  Bloom ɖo eŋu vividoɖeameŋutɔe be: "Ele be wò le amewo katã dome, Aƒetɔ Perdue, gake baba, menye nenemae o."
  
  Perdue tsi dzi ɖe amedzroa ƒe nya sia ŋu le se nu, gake mete ŋu ɖo ŋku edzi be edo goe kpɔ o. Ŋutsua lé Nina ƒe asi sesĩe, abe lɔlɔ̃tɔ si kpɔa eta ene, eye meɖe fuléle aɖeke fia o, togbɔ be enya be yemaɖe mɔ nɛ wòasi veve ɖedzesi aɖeke manɔmee o hã.
  
  "Xɔ̃wò bubu, Perdue?" Sam bia nya sia kple gbe si me dziku le.
  
  Perdue do ɣli gblɔ be: "Ao, Sam," gake hafi wòate ŋu agbe Sam ƒe susua la, Bloom ƒo nu na nyadzɔdzɔŋlɔla la tẽ.
  
  "Menye exɔlɔ̃e menye o, Aƒetɔ Cleave. Gake nɔvianyɔnu nye ame nyanyɛ kplikplikpli...," Bloom ko alɔgbɔnu.
  
  Perdue ƒe mo trɔ zu aŋɔ le dzidziƒoame ta. Nina lé eƒe gbɔgbɔ ɖe te.
  
  "Eyata taflatse dze agbagba be nuwo nanɔ xɔlɔ̃wɔwɔ me le mía dome, ẽ?" Bloom ko alɔgbɔnu na Sam.
  
  "Ekema aleae nèke ɖe mía ŋui?" Nina bia nya sia.
  
  "Nyateƒee, menye nenemae o." Agatha menya afi si nèle o. Míeke ɖe ŋuwò to Aƒetɔ Cleave ƒe ameŋububu me," Bloom lɔ̃ ɖe edzi, esi wòse vivi na kakaɖedzimanɔamesi si nɔ dzidzim ɖe edzi le Perdue kple Neene me ɖe wo nyadzɔdzɔŋlɔla xɔlɔ̃ ŋu.
  
  "Nya ƒaƒãwo!" - Sam do ɣli. Edo dziku vevie esi wòkpɔ alesi eƒe dɔwɔhatiwo wɔ nui. "Nyemewɔ naneke le esia me o!"
  
  "Nyateƒea?" - Bloom bia kple abosam ƒe alɔgbɔnukoko. "Wesley, fia wo."
  
  Ðekakpui si nɔ zɔzɔm le megbe kple avuawo wɔ ɖe edzi. Eɖe mɔ̃ aɖe le eƒe kotoku me si le abe asitelefon si me abɔta mele o ene. Eɖe nutoa kple togbɛ siwo ƒo xlãe ƒe dzedzeme si le kpuie fia tsɔ tsi tre ɖi na anyigbaa kple mlɔeba xɔ siwo woto la ƒe ƒuƒoƒo. Teƒe dzĩ ɖeka koe nɔ ʋuʋum, eye wònɔ zɔzɔm blewuu le fliawo dometɔ ɖeka ƒe kɔordinatewo dzi.
  
  Bloom gblɔ be: "Kpɔ ɖa," eye Wesley tɔ te Sam le mɔa ƒe afã me. Dot dzĩ la tɔ ɖe screen la dzi.
  
  "Wò viŋutsuvi!" Nina ƒo nu kple ɣlidodo ɖe Sam ŋu, eye wòʋuʋu ta le dzimaxɔse ta.
  
  Egblɔ be: "Nyemewɔ naneke le eŋu o.
  
  Perdue gblɔ kple ɖokuibɔbɔ si do dziku na Sam be: "Ema wɔ nuku ŋutɔ, elabena èle woƒe ŋkuléleɖenuŋu ƒe ɖoɖoa dzi."
  
  "Wò kple nɔviwònyɔnu futɔ la anya do esia ɖe dzinye!" Sam do ɣli be.
  
  "Ekema aleke ŋutsu siawo awɔ akpɔ dzesia? Ele be wòanye woƒe trackers dometɔ ɖeka, Sam, hafi adze le woƒe screenwo dzi. Afikae woagaɖe wò afia le ne mènɔ wo gbɔ tsã o?" Perdue te tɔ ɖe edzi.
  
  "Nye menya o!" Sam tsi tre ɖe eŋu.
  
  Nina mete ŋu xɔ eƒe towo dzi se o. Esi wòtɔtɔ ta la, ekpɔ Sam, ŋutsu si dzi wòka ɖo le eƒe agbe me la kpoo. Nusi wòate ŋu awɔ koe nye be wòagbe vevie be yemekpɔ gome le eme o, gake enya be nu gblẽ le eŋu.
  
  "Le ema ɖeɖeko megbe la, mí katã míele afisia fifia. Enyo wu be nàwɔ nu aduadu ale be ame aɖeke nagawɔ nuvevi alo awu o," Bloom ko alɔgbɔnu.
  
  Alesi wòte ŋu xe mɔ na dometsotso si le eƒe zɔhɛwo dome bɔbɔe, eye wòlé kakaɖedzimanɔamesi vi aɖe me ɖe asi la do dzidzɔ nɛ. Atsi tre ɖe eƒe taɖodzinuwo ŋu ne eɖee fia be aɖaŋuɖoha la nɔ Sam yome tim to nanites siwo le eƒe ŋutilã me siwo sɔ kple esiwo le Nina ƒe kukua me le Belgium zazã me hafi Perdue tsɔ atikekui siwo me atike si woatsɔ aɖu nu le la na eya kple Sam.
  
  Sam meka ɖe Perdue ƒe tameɖoɖo dzi o eye wòna Nina xɔe se be ye hã yeno atike si woatsɔ axe mɔ ɖe enu. Gake esi Sam meno tsi si ate ŋu ana nanite siwo le eƒe ŋutilã me o ta la, eɖe mɔ na aɖaŋuɖoha la le manyamanya me be woake ɖe eŋu wòanɔ bɔbɔe eye woadze eyome ayi teƒe si wodzra Erno ƒe nya ɣaɣla la ɖo.
  
  Fifia woyɔe ŋutɔŋutɔ be alakpatɔ, eye kpeɖodzi aɖeke menɔ esi si tsi tre ɖe eŋu o.
  
  Wova ɖo mɔa ƒe tɔtrɔ kpata aɖe gbɔ eye wokpɔ wo ɖokui le ʋɔtru gã aɖe si wotu ɖe gli si me mɔ̃a wu enu ɖo la ŋgɔ. Enye ʋɔtru ɣi aɖe si fa eye gavi siwo xɔ dzo la lée ɖe axawo kple titina. Ƒuƒoƒoa tɔ vie be yewoalé ŋku ɖe ʋɔtru gã si le wo ŋgɔ la ŋu. Eƒe amadede nye kreme si ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi, si to vovo vie tso gliawo kple pɔmpiawo ƒe anyigba ƒe amadede gbɔ. Ne wolé ŋku ɖe wo ŋu nyuie la, woate ŋu akpɔ gakpo siwo wotsɔ blaa ʋɔtru kpekpea ɖe ʋɔtrua ƒe ʋuƒo si ƒo xlãe ŋu, siwo wotsɔ kɔkrit ɣi ɖo.
  
  Bloom gblɔ be: "Aƒetɔ Perdue, meka ɖe edzi be àte ŋu aʋu esia na mí."
  
  Perdue ɖo eŋu be: "Meke ɖii." "Nitroglycerin menɔ asinye o."
  
  "Gake kakaɖedzitɔe la, mɔ̃ɖaŋununya si me nunya le le wò akplo me, abe alesi nèwɔna ɣesiaɣi ene, be wòana wò mɔzɔzɔ kabakaba to teƒe siwo katã nèdea wò ŋɔti ɣesiaɣia?" Bloom te tɔ ɖe edzi, eye edze ƒã be eƒe gbeɖiɖi va nɔ fu ɖem ɖe edzi esime eƒe dzigbɔɖi nɔ ɖiɖim. "Wɔe hena ɣeyiɣi kpui aɖe..." egblɔ na Perdue, eye wòna eƒe ŋɔdzidoname si kplɔe ɖo la eme kɔ be: "Wɔe na nɔviwònyɔnu."
  
  Perdue susui be Agatha ate ŋu aku xoxo ŋutɔ, gake elé mo dzɔdzɔe.
  
  Enumake avu atɔ̃awo katã te edze abe ɖe wotsi dzodzodzoe ene, wole ɣli dom henɔ hũ ɖem esime wonɔ tɔtrɔm tso afɔ ɖeka dzi yi afɔ bubu dzi.
  
  "Nukae nye nyaa, nyɔnuviwo?" - Wesley bia lãawo, eye wòƒu du be yeana woƒe dzi nadze eme.
  
  Ƒuƒoƒoa tsa ŋku, gake womekpɔ afɔku aɖeke o. Wotɔtɔ la, wonɔ ekpɔm esime avuawo nɔ toɣli ɖem vevie, nɔ ɣli dom le woƒe lãkusiwo tame hafi dze ɣlidodo gɔme madzudzɔmadzudzɔe.
  
  "Nukatae wole esia wɔm?" Nina bia nya sia.
  
  Wesley ʋuʋu ta, "Wosea nusiwo míate ŋui o. Eye nu ka kee wòɖanye o, ele be wòasẽ!"
  
  Edze abe gbeɖiɖi siwo le gbeɖiɖi te siwo amegbetɔwo mete ŋu se o la do dziku na lãawo ŋutɔ ene, elabena wodze ɣlidodo gɔme mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe, henɔ tsatsam le wo nɔƒe aɖaʋatɔe. Avuawo dze megbedede gɔme ɖekaɖeka tso nudzraɖoƒea ƒe ʋɔtrua nu. Wesley ƒo kpẽ le vovototo manyaxlẽwo me, gake avuawo gbe toɖoɖo. Wotrɔ heƒu du, abe ɖe abosam le wo yome tim ene, eye wobu kaba ƒo xlã mɔ si le adzɔge ɖaa.
  
  Nina de dzesii be: "Miyɔm be ame si ƒe susu mewɔa dɔ o, gake esia nye dzesi si ŋu kakaɖedzi le be míele xaxa me," esime ame mamlɛawo nɔ ŋku lém ɖe nu ŋu kple dzitsitsi.
  
  Yost Bloom kple Wesley nuteƒewɔla siaa ɖe woƒe tuawo tso woƒe jaketiwo te.
  
  "Ðe nètsɔ aʋawɔnu aɖe vɛa?" Nina blu ɖe eta le movidzɔdzɔ ta. "Ekema nukatae nàtsi dzi ɖe avuwo ŋu?"
  
  "Elabena ne gbemelãwo vuvu wò la, ana wò ku nanye le vo me eye wòanye nublanuinya, nye lɔlɔ̃tɔ Ðɔkta Gould. Womate ŋu akplɔe ɖo o. Eye tudada ɖe gbeɖiɖi mawo tɔgbe ŋu anye bometsitsi ko," Bloom ɖe eme le vo me, eye wòhe tu la ɖe megbe.
  
  
  Ta 32 lia
  
  
  
  Ŋkeke eve do ŋgɔ - Monkh Saridag
  
  
  Hacker la gblɔ na Ludwig Bern be: "Woxe mɔ ɖe teƒe si wole nu."
  
  Wowɔ dɔ zã kple keli be yewoakpɔ mɔ aɖe si dzi yewoato ake ɖe aʋawɔnu siwo wofi siwo wofi le aglãdzeha la si kwasiɖa ɖeka kple edzivɔe nye sia la ŋu. Esi wònye Black Sun me tɔwo tsã ta la, ame ɖeka pɛ hã menɔ gbevuha la me si menye woƒe aɖaŋudɔa bibi o, eyata susu le eme be IT-ŋutinunyala geɖe anɔ afima be woakpe asi ɖe afisi afɔkutɔwo le ŋu Longinus ƒe ŋkɔ.
  
  "Tsi anyi!" Bern do ɣli, eye wòtrɔ ɖe ehati aʋafia eveawo ŋu be woada asi ɖe edzi.
  
  Wo dometɔ ɖekae nye Kent Bridges, si nye SAS ŋutsu tsã eye wònye Black Sun ƒe ɖoƒe etɔ̃lia me tɔ tsã si kpɔa tuwo dzi. Bubue nye Otto Schmidt, amesi hã nye Black Sun ƒe ɖoƒe etɔ̃lia me tɔ hafi va ge ɖe aglãdzeha la me, enye gbeŋutinunya si wozãna ƒe nufialagã eye wònye aʋawɔyameʋukula tsã tso Vienna, Austria.
  
  "Afikae wole fifia?" - Tɔdzisasrãwo bia.
  
  Hacker la kɔ ŋkume ɖe dzi be: "Le nyateƒe me la, teƒe si wɔ nuku wu. Le fiber optic indicators siwo míewɔ ɖeka kple Longinus hardware la nu la, fifia... le... Wewelsburg Castle me."
  
  Aʋafia etɔ̃awo tsɔ ŋkubiãnyawo ɖɔ li wo nɔewo.
  
  "Le zã ƒe ɣeyiɣi sia mea? Menye ŋdi gɔ̃ hã le afima haɖe o, alo, Otto?" - Bern bia nya sia.
  
  Otto ɖo eŋu be: "Ao, mesusu be anɔ abe ŋdi ga 5 ene."
  
  Bridges tsɔ fefenyawo gblɔ be: "Wewelsburg Mɔ̃ sesẽa gɔ̃ hã meʋu haɖe o, eye le nyateƒe me la, womeɖea mɔ na amedzro alo tsaɖila aɖeke be wòava afima hena ɣeyiɣi kpui aɖe le zã me o." "Aleke wòdzɔe be ema va ɖo afima? Ne menye nenema o la... fiafitɔ aɖe nɔ gegem ɖe Wewelsburg fifiaa?"
  
  Xɔa me zi ɖoɖoe esime amesiame si nɔ eme nɔ numeɖeɖe si me susu le ŋu bum.
  
  Kasia Bern ƒo nu be: "Mehiã o." "Nu vevitɔe nye be míanya afisi wòle. Metsɔ ɖokuinye na be mayi Germany aɖaxɔ wo. Makplɔ Alexander Arichenkov ɖe asi. Ŋutsu sia nye mɔzɔla kple mɔzɔla tɔxɛ aɖe."
  
  "Wɔe, Bern. Abe alesi wònɔna ɖaa ene la, va mía gbɔ gaƒoƒo 11 ɖesiaɖe. Eye ne kuxi aɖewo le ŋuwò la, na míanya ko. Míekpɔ hadɔwɔlawo xoxo le dukɔ ɖesiaɖe me le Ɣetoɖoƒe Europa ne èhiã ŋusẽdoame," Bridges ɖo kpe edzi.
  
  "Woawɔe".
  
  "Èka ɖe edzi be yeate ŋu aka ɖe Russiatɔ dzia?" Otto Schmidt bia nya sia kpoo.
  
  "Mexɔe se be mate ŋui, Otto. Ŋutsu sia mena susu aɖekem be maxɔe ase be menye nenemae o. Gakpe ɖe eŋu la, amewo gakpɔtɔ le mía si siwo le exɔlɔ̃wo ƒe aƒea kpɔm, gake meke ɖi be ava ɖo afima gbeɖeka. Ke hã, ŋutinyaŋlɔla kple nyadzɔdzɔŋlɔla ƒe ɣeyiɣi si wòtsɔ kplɔ Renata vɛ na mí la le vɔvɔm. Esia ɖea fu nam wu alesi melɔ̃na be malɔ̃ ɖe edzi, gake nu ɖeka le ɣeyiɣi ɖeka me," Bern ka ɖe edzi na Austriatɔ yameʋukulaa.
  
  "Lɔ̃ ɖe edzi. Bon voyage, Bern," Bridges gblɔ kpee.
  
  "Akpe na wò, Kent. Míele dzodzom le gaƒoƒo ɖeka megbe, Otto. Ànɔ dzadzraɖoɖia?" - Bern bia nya sia.
  
  "Blibo. Mina míagbugbɔ ŋɔdzidoname sia axɔ tso amesiame si nye bometsitsi ale gbegbe be wòxɔ woƒe afɔwo ɖe edzi la gbɔ. Nye Mawu, ne ɖe wonya nusi nu sia ate ŋu awɔ!" Otto tsɔ nya ɖe eŋu.
  
  "Esiae nye nusi mevɔ̃na na. Seselelãme aɖe le menye be wonya nusi tututu wòate ŋu awɔ."
  
  
  * * * .
  
  
  Nina, Sam kple Perdue menya ɣeyiɣi didi si wotsɔ nɔ mɔ̃awo me o. Ne wotsɔe be ŋdi kanya gɔ̃ hã la, mɔ aɖeke meli si dzi woato akpɔ ŋkeke ƒe keklẽ le anyigba le afisia o. Fifia esi wolé wo ɖe tu ŋu ta la, womenya nusi me wole wo ɖokuiwo ge ɖo esime wonɔ tsitre ɖe ʋɔtru gã si kpekpe ŋutɔ la ŋgɔ o.
  
  Yost Bloom tsɔ eƒe tu ƒo Perdue be wòatsɔ yaƒoƒomɔ̃ si wotsɔna ɖe asi, si wòzãna tsɔ lãa nutrenu si le tsiɖɔɖɔɖɔƒea, ʋua nudzraɖoƒea be: "Aƒetɔ Perdue, ne èdi."
  
  "Aƒetɔ Bloom, nyemenya wò o, gake meka ɖe edzi be wò nunya ƒe ŋutsu aɖe se egɔme be womate ŋu atsɔ dɔwɔnu wɔnublanui sia tɔgbe aʋu ʋɔtru abe esia ene o," Perdue tsi tre ɖe eŋu, togbɔ be elé eƒe gbe si me susu le me ɖe asi hã.
  
  Bloom ƒe mo fa miamiamia be: "Taflatse mègabɔbɔ ɖokuinye nam o, Dave, elabena nyemegblɔ wò haƒonu sue la o."
  
  Sam ƒo asa na fewuɖuɖu le nya tɔxɛ si wòtia ŋu, si zi geɖe nana wògblɔa nya aɖewo siwo me susu mele o. Nina ƒe ŋku gã ɣiawo nɔ Sam kpɔm. Ete ŋu kpɔe be eƒe alakpadada si dze abe ɖe wòde asi ene la do dziku nɛ ŋutɔ esi meno atikekui ƒe go si wòtsɔ nɛ o, gake eya ŋutɔ ƒe susuwo nɔ esi si ta meka ɖe Perdue dzi le nusi wòto wo me le Bruges megbe o.
  
  Perdue nya nusi ŋu Bloom nɔ nu ƒom tsoe. Etsɔ ŋkuléle ɖe nu ŋu vevie he ŋkutsala si le abe nuŋlɔti ene la do goe hewɔe dɔ, eye wòzã infrared tsɔ nya ʋɔtrua ƒe titrime. Emegbe etsɔ eƒe ŋku ɖo ahuhɔ̃e me ŋkuléleɖenuŋu ƒe do suea dzi esime ƒuƒoƒoa me tɔ mamlɛawo nɔ lalam kple mɔkpɔkpɔ, eye nɔnɔme dziŋɔ siwo na avuawo nɔ ɣli dom le adzɔge ʋĩ tso wo gbɔ abe tagbɔsesẽ ene la gakpɔtɔ nɔ fu ɖem na wo.
  
  Perdue tsɔ eƒe asibidɛ te abɔta evelia, eye meɖe eƒe ŋku ɖa le didiƒekpɔmɔ̃a dzi o, eye dzesi dzĩ aɖe si me kɔ o dze le ʋɔtrua ƒe gavi dzi.
  
  Wesley ko alɔgbɔnu be: "Laser-nutsomɔ̃." "Efa tu ŋutɔ".
  
  "Taflatse wɔ kaba, Aƒetɔ Perdu. Eye ne èwu enu la, maɖe dɔwɔnu wɔnuku sia ɖa le ŋuwò," Bloom gblɔ. "Mate ŋu azã kpɔɖeŋu ma tɔgbe atsɔ awɔ nutata siwo nye dɔwɔhatiwo awɔ."
  
  "Amekae ate ŋu anye wò dɔwɔhati, Aƒetɔ Bloom?" Perdue bia esi atikpoa nyrɔ ɖe gakpo sesẽa me kple keklẽ ɣi aɖe si na wògbɔdzɔ ne eƒoe.
  
  Bloom gblɔ be: "Ame mawo ke si gbɔ wò kple xɔ̃wòwo miedze agbagba be yewoasi le le Belgium le zã si me wòle be miatsɔ Renata adzi la me," eye gakpo si wotsɔ ƒo ƒu ƒe dzobibiwo nɔ keklẽm le eƒe ŋkume abe dzomavɔ ene.
  
  Nina lé eƒe gbɔgbɔ eye wòlé ŋku ɖe Sam ŋu. Le afisia la, wogava nɔ aɖaŋuɖoha la me ake, siwo nye Ɣe Yibɔ ƒe kplɔlawo ƒe ʋɔnudrɔ̃la siwo womenya tututu o, esi Alexander gblẽ woƒe ɖoɖo si wowɔ be yewoagblẽ kplɔla si ŋu ŋukpe le, Renata, si wole be woamu le zi dzi la me vɔ megbe.
  
  Ne míele chess-bɔlƒoƒea fifia la, anye ne woaƒo mí, Nina susui, kple mɔkpɔkpɔ be Perdue nya afisi Renata le. Fifia ahiã be wòatsɔe ayi aɖaŋuɖoha la gbɔ tsɔ wu be wòakpe ɖe Nina kple Sam ŋu woatsɔe ade asi na Aglãdzelawo. Aleke kee wòɖale o, Sam kple Nina kpɔe be yewole nɔnɔme si me yewoɖea asi le nu ŋu le me, si na be nu gblẽ le wo ŋu.
  
  Sam gblɔ be: "Èhaya Agatha be wòadi ŋkekenyuigbalẽa."
  
  "Ẽ, gake menye emae nye nusi me míetsɔ ɖe le kura o. Abe alesi nègblɔe ene la, mɔ̃ xoxo aɖee wònye. Menya be ne míexɔe ɖe dɔ me na dɔ sia tɔgbe la, ɖikeke mele eme o be ahiã nɔviaŋutsu ƒe kpekpeɖeŋu be wòake ɖe ŋkekenyuigbalẽa ŋu, evɔ le nyateƒe me la, Aƒetɔ Perdue ye nye ŋkuɖodzinu si dim míenɔ," Bloom ɖe eme na Sam.
  
  Wesley gblɔ kpee tso Sam megbe be: "Eye fifia si mí katã míele afisia la, ɖewohĩ míakpɔ nusi nènɔ ade dam le afisia si te ɖe Wewelsburg ŋu hafi míawu míaƒe dɔwɔƒea nu."
  
  Le adzɔge ʋĩ la, avuwo nɔ ɣli dom henɔ ɣli dom esime turbine la yi edzi nɔ ɣli dom. Esia na vɔvɔ̃ kple mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe seselelãme si nu sẽ si sɔ kple eƒe mɔkpɔkpɔbuɖeame ƒe nɔnɔme si sɔ pɛpɛpɛ. Elé ŋku ɖe Yost Bloom ŋu eye le mɔ si mesɔ o nu la, eɖu eƒe dziku dzi: "Ðe Agatha le nyuie, Aƒetɔ Bloom? Ðe wògakpɔtɔ le wò dzikpɔkpɔ tea?"
  
  Eɖo eŋu kple ŋkubiã kaba be yeana kakaɖedzie be: "Ẽ, ele míaƒe dzikpɔkpɔ te," gake eƒe ɖoɖoezizi le Agatha ƒe nyonyo ŋu nye dzesi vɔ̃ɖi aɖe. Nina lé ŋku ɖe Perdue ŋu. Eƒe nuyiwo nɔ ƒoƒom le susu si dze ƒã me, gake esi wònye eƒe ahiãvi tsãtɔ ta la, enya eƒe ŋutilã ƒe gbegbɔgblɔ-Perdue do dziku.
  
  Ʋɔtrua do ɣli si ɖi tomefafa si ɖi le ʋuʋudedi la ƒe gogloƒe ke, eye wògbã ɖoɖoezizi si nɔ dzi ɖum le yame doviviti sia me ƒe bla nanewo la zi gbãtɔ. Woɖe afɔ ɖe megbe esi Perdue, Wesley, kple Sam tsɔ ʋuʋudedi kpuiwo nɔ ʋɔtru kpekpe si me dedienɔnɔ mele o la ƒom. Mlɔeba la, ena ta eye wòmli kple afɔku yi akpa kemɛ, eye wòtsɔ afɔ ƒo ke kple pepa ɣi siwo kaka ƒe geɖe. Wo dometɔ aɖeke metsɔ dzideƒo ge ɖe eme gbã o, togbɔ be elektrik-kaɖi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo le mɔa me la klẽ ɖe xɔ si me ʋuʋudedi le la me hã.
  
  Sam te tɔ ɖe edzi be: "Mina míakpɔ nusi le eme ɖa," eye wòlé fotoɖemɔ̃a ɖe asi le dzadzraɖoɖi. Bloom ɖe asi le Nina ŋu eye wòɖe afɔ yi ŋgɔ kple Perdue tso eƒe ʋuƒoa ƒe nuwuwu si mesɔ o. Nina lala va se ɖe esime Sam va to eŋu hafi ƒo eƒe asi blewu, "Nuka wɔm nèle?" Ete ŋu kpɔe be edo dziku ɖe eŋu, gake nane le eƒe ŋkume gblɔ be egbe be yemaxɔe ase be Sam aɖoe koŋ akplɔ aɖaŋuɖoha la ava wo gbɔ o.
  
  "Meva afisia be maŋlɔ nusiwo ŋu míeke ɖo la ɖi, èɖo ŋku edzia?" - egblɔe sesĩe. Eʋuʋu fotoɖemɔ̃a ɖe eŋu, gake eƒe ŋkumekpɔkpɔ fia mɔe yi dijitaal-nukpɔmɔ̃a dzi, afisi wòte ŋu kpɔe le be ele wo lém ɖe video dzi. Ne ehiã be woawɔ nuvevi aɖaŋuɖoha la, alo fotoɖeɖefia hiã le nɔnɔme ɖesiaɖe me la, Sam ɖe ŋutsuawo kple woƒe dɔwɔnawo ƒe foto geɖe alesi wòate ŋui esime wòate ŋu awɔ abe ɖe wòbu kpekpe sia abe dɔ si sɔ ene.
  
  Nina ʋuʋu ta eye wòdze eyome yi xɔ si me xɔ si me tsi le la me.
  
  Wotsɔ tile ƒo anyigba kple gliawo, eye wotsɔ fluorescent-tube eve bla nanewo ɖo dzisasrãa dzi, eye kekeli ɣi aɖe si gbãa ŋku na ame si dzi ɖe kpɔtɔ fifia wòzu dzobibi siwo le keklẽm le woƒe aŋetu siwo gblẽ la me. Anyigbayeyedilaawo ŋlɔ amesiwo wonye be ɣeyiɣi kpui aɖe esime wo katã wonɔ nukpɔkpɔa wɔ nuku na wo kple akpa siwo sɔ kple wo nɔewo ƒe ŋudzedzekpɔkpɔ kple vɔvɔ̃.
  
  "Teƒe ka ƒomevie wònye?" Wesley bia esi wònɔ amekokodɔwɔnu siwo fa miamiamia siwo ŋu ɖiƒoƒo le la fɔm tso ayikugo xoxo aɖe me. Le etame, mumu eye wòku la, akaɖi aɖe si le dɔ wɔm, si me ɣeyiɣiwo ƒe nyatakakadzraɖoƒe si ƒo ƒu ɖe eƒe nugbɔmewɔwɔwo dome yɔ fũu la nɔ tsitre. Ðiƒoƒo dziŋɔwo nɔ anyigba si wotsɔ tile wɔe la ŋu, eye wo dometɔ aɖewo le abe ʋu ƒuƒu ene eye bubuwo ɖi atikegoe siwo ƒo ke ɖe to ɖe anyigba vie la ƒe susɔewo.
  
  Perdue, amesi kpɔ eya ŋutɔ ƒe akpa si le dɔwɔwɔ mawo tɔgbe me eye wòkpɔ wo dzi la ɖo eŋu be: "Ele abe numekukuwɔƒe aɖe ƒomevi ene."
  
  "Nu ka? Asrafo siwo de ŋgɔ wu? Dzesi geɖe li be wodo wo kpɔ le amewo ŋu," Nina de dzesii, eye eƒe mo ʋuʋu esi wòkpɔ fridzi ƒe ʋɔtru siwo le ʋuʋu vie le gli si le didiƒe ʋĩ la. "Esiawoe nye amekukudzraɖoƒea ƒe fridziwo, ame kukuwo ƒe kotoku geɖewo ƒo ƒu ɖe afima..."
  
  Yost de dzesii tso afisi wòtsi tre ɖo, eye wònɔ ŋku lém ɖe nusiwo le abe kusi siwo wotsɔ klɔa nu ene megbe be: "Kple awu siwo vuvu." "Oo Mawu, avɔa ʋẽna lilili abe gbeɖuɖɔ ene. Eye ʋu ƒe ta gãwo le afisi kɔlaawo le. Mesusu be Ðɔkta Gould ƒe nya sɔ - dodokpɔawo nɔ amegbetɔwo ŋu, gake meke ɖi be Nazi-srafowo dzie wowɔ wo ɖo. Awu siwo le afisia la le abe esiwo fuwɔamegaxɔ me gamenɔlawo koŋ dona ene."
  
  Nina ƒe ŋkuwo kɔ ɖe dzi kple tamebubu esi wònɔ agbagba dzem be yeaɖo ŋku nusi yenya tso fuwɔamegaxɔ siwo te ɖe Wewelsburg ŋu dzi. Egblɔ nusi wònya tso amesiwo anya do awu siwo vuvu, siwo me ʋu le dodom le ŋu le gbe fafɛ , seselelãme kple veveseseɖeamenu me.
  
  "Menya be wozã gamenɔlawo abe dɔwɔlawo ene le Wewelsburg tutu me. Woate ŋu anye ame siwo Sam gblɔ be yese le ye ɖokui me le anyigba le afisia ŋutɔ. Wokplɔ wo tso Niederhagen, bubu aɖewo tso Sachsenhausen, gake wo katãe nye dɔwɔlawo ƒe ŋusẽ si woatsɔ atu nusi wosusu be menye fiasã dzro aɖe ko o. Fifia si míeke ɖe nusiawo katã kple mɔ̃awo ŋu la, edze abe nya siwo wogblɔ la nye nyateƒe ene," egblɔ na eƒe zɔhɛ ŋutsuwo.
  
  Wesley kple Sam siaa dze abe ɖe womeɖe dzi ɖi kura le nuto siwo ƒo xlã wo me o ene. Wesley tso eƒe abɔwo eye wòtutu eƒe abɔta fafɛawo. Ðeko Sam zã eƒe fotoɖemɔ̃ tsɔ ɖe aŋɔ kple gbeɖuɖɔ si le amekukudzraɖoƒea ƒe fridziwo me ƒe foto bubu aɖewo teti koe nye ema.
  
  Perdue gblɔ be: "Edze abe menye nu kpekpewo kɔkpakpa koe wozã wo na o ene." Etutu dodokpɔxɔ ƒe awudziwui si nɔ gli ŋu la ɖe vovo eye wòkpɔ do gã aɖe si wotso ɖe gli la me goglo le megbe nɛ.
  
  Eɖe gbe be: "Klẽe," eye meƒo nu na ame aɖeke koŋ o.
  
  Wesley tsɔ akaɖi aɖe nɛ, eye esi Perdue klẽe ɖe doa me la, tsi si tsi tsitre ƒe ʋeʋẽ kple ƒu xoxo siwo gblẽ le eme ƒe gbegblẽ ƒoe.
  
  "Mawu! Kpɔ esia ɖa!" ekɔ akɔta eye woƒo ƒu ɖe doa ŋu be yewoadi nusi ɖi ame blaeve ƒe susɔeawo. Exlẽ taɖu blaeve, gake ate ŋu anɔ anyi wu nenema hafi.
  
  Nina do susua ɖa esi wòkpɔe be: "Nya aɖe dzɔ si me wogblɔ be wotsɔ Yudatɔ geɖe siwo tso Salzkotten de Wewelsburg gaxɔ aɖe me le ƒe 1930 ƒeawo ƒe nuwuwu lɔƒo." "Gake wogblɔ be wova wu enu ɖe Buchenwald asaɖaa me emegbe. Wogblɔ be. Míesusuna ɣesiaɣi be gaxɔ si ŋu nya ku ɖo lae nye nudzraɖoƒe si le Obergruppenführer Hersal te, gake ɖewohĩ teƒe siae!"
  
  Esi nusi ŋu woke ɖo la wɔ nuku na ƒuƒoƒoa hã la, womede dzesii be avuawo ƒe ɣlidodo madzudzɔmadzudzɔe nu tso enumake o.
  
  
  Ta 33 lia
  
  
  Esi Sam nɔ foto ɖem le nukpɔkpɔ dziŋɔa ŋu la, ʋɔtru bubu, si nye ati ƒomevi si wozãna ɖaa si ƒe fesre le etame si ƒo ɖi akpa fifia be woate ŋu akpɔe to eme la na Nina ƒe didi be yeanya nu tso eŋu. Le ʋɔtrua te la, ekpɔ kekeli aɖe si tso akaɖi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo siwo klẽna ɖe xɔ si me wonɔ la me.
  
  Jost ƒe nya siwo wògblɔ kpata le megbe nɛ la na eƒe mo wɔ yaa ale gbegbe be dzidɔ dze edzi kloe be: "Mègabu afima yiyi gɔ̃ hã ŋu o." Esi Nina lé eƒe asi ɖe eƒe akɔta le dzidziƒoame ta la, ena Jost Bloom ƒe dzedzeme si wòxɔna zi geɖe tso nyɔnuwo gbɔ - si nye dzikudodo kple asiɖeɖe le dɔ ŋu tɔ. Eko alɔgbɔnu be: "Menye nyee nye wò amedzikpɔla manɔmee o, si fia." Nina te ŋu kpɔe be Netherlandstɔ aɖaŋuɖola la nya be yeƒe nu léa dzi na ame, eye susu si tae wògbe eƒe ŋgɔyiyi suesuesueawo ɖo wu.
  
  Eɖu fewu le eŋu sesĩe eye wòhe ʋɔtrua ƒe asiléƒe be: "Mete ŋu ŋutɔ, akpe na wò, Aƒetɔ." Ebia dzideƒonamenya aɖewo, gake woʋu wo agbagbadzedze boo aɖeke manɔmee, kple gbeɖuɖɔ kple wo zazã manɔmee gɔ̃ hã.
  
  Gake xɔ sia ƒe dzedzeme to vovo kura tso esi do ŋgɔ gbɔ. Edze ame ŋu vie wu atikewɔwɔ me kuxɔ, gake Nazitɔwo ƒe nyagblɔɖi ƒe seselelãme gakpɔtɔ nɔ eme.
  
  Blemagbalẽ siwo ƒo nu tso nusianu ŋu tso blematomenukulawo dzi va ɖo vivimeŋusẽwo dzi, tso ku megbe nusrɔ̃gbalẽwo dzi va ɖo Marx-subɔsubɔ kple gliwo dzi yɔ xɔa me fũ, eye wòɖi agbalẽdzraɖoƒe alo ɔfis xoxo aɖe, ne wotsɔ kplɔ̃ gã kple zikpui si ƒe megbe kɔkɔ le dzogoe si dzi agbalẽdzraɖoƒe eve do go le la ta. Agbalẽwo kple agbalẽdzraɖoƒewo, pepa siwo kaka ɖe afisiafi gɔ̃ hã ƒe amadede sɔ le ke sesẽ ta.
  
  "Sam!" - eyɔ. "Sam! Ele be nàɖe foto esia!"
  
  "Eye nuka le anyigba dzi nèle wɔwɔ ge kple foto siawo, Aƒetɔ Cleave?" Jost Bloom bia Sam esi wònɔ wo dometɔ ɖeka ɖem le ʋɔtrua nu.
  
  Sam gblɔ kple dzidzɔ be: "Wɔ nusi nyadzɔdzɔŋlɔlawo wɔna, dzra wo na amesi aƒlee wu."
  
  Bloom ko alɔgbɔnu dziŋɔ aɖe si ɖee fia kɔte be eƒe susu mewɔ ɖeka kple Sam o. Eƒo asikpe ɖe Sam ƒe abɔta be: "Amekae gblɔ be yeado le afisia scot-free, ɖevi?"
  
  Sam ko alɔgbɔnu le ɖokuidodoɖedzi me be: "Enyo, menɔa agbe le ɣeyiɣia me, Aƒetɔ Bloom, eye medzea agbagba be nyemaɖe mɔ kposɔ siwo ŋusẽ ƒe dɔ le abe wò ene naŋlɔ nye dzɔgbese nam o." "Ðewohĩ makpɔ dɔlar ɖeka gɔ̃ hã tso wò kukua ƒe foto me."
  
  Bloom tsɔ atam sesẽ aɖe ƒo Sam ƒe mo nuxlɔ̃ame manɔmee, eye wòƒoe ɖe megbe eye wòƒoe ɖe anyigba. Esi Sam ge ɖe gakpoa dzi la, eƒe fotoɖemɔ̃a ge ɖe anyigba, eye wògbãna ne eƒoe.
  
  "Èle nu ƒom na ame aɖe si ŋu ŋusẽ le eye afɔku le eme si wòdzɔ be Scotlandtɔwo ƒe bɔl mawo lé ɖe asi sesĩe, ŋutsuvi. Mègatsɔ dzideƒo aŋlɔe be o!" Jost do dziɖegbe esi Nina ƒu du yi ɖakpe ɖe Sam ŋu.
  
  Egblɔ kpoo esi wòtutu eƒe ŋɔti si me ʋu le la be: "Nyemenya nusita mele kpekpem ɖe ŋuwò gɔ̃ hã o." "Ètsɔ mí de gbeɖuɖɔ sia me elabena mèka ɖe dzinye o. Àka ɖe Trish dzi, gake nyemenye Trish o, alo?"
  
  Nina ƒe nyawo na Sam ƒe mo wɔ yaa. "Lala, nukae? Nyemeka ɖe wò ahiãvi Nina dzi o. Le nusianu si me wòto megbe la, ègaxɔa nya si wògblɔna na wò dzi sena kokoko, gake nyemexɔe se o. Eye nukae le edzi yim le Trish ŋu zi ɖeka?"
  
  Nina gblɔ le to me be: "Meke ɖe ŋkuɖodzinya la ŋu, Sam," eye wòtrɔ ta ɖe megbe be ʋua natɔ te. "Menya be nyemanye eyama gbeɖe o, gake ele be nàɖe asi le eŋu."
  
  Sam ƒe aɖuwo ɖiɖi ŋutɔŋutɔ. Eyata nu mae wòdi be yeagblɔ le afima le aƒea me! Na Trish nadzo, ke menye eyae o!
  
  Perdue ge ɖe eme eye Wesley ƒe tu nɔ eƒe megbe ɣesiaɣi, eye ɖeko ɣeyiɣia bu.
  
  "Nina, nukae nènya tso ɔfis sia ŋu? Ðe wòle nuŋlɔɖiwo mea?" - Perdu bia nya sia.
  
  "Purdue, ame aɖeke menya nu tso teƒe sia gɔ̃ hã ŋu o. Aleke esia ate ŋu anɔ nuŋlɔɖi ɖesiaɖe me?" ebu eŋu.
  
  Jost nɔ pepa aɖewo siwo le kplɔ̃a dzi la me dzrom. "Apokrifagbalẽ aɖewo le afisia!" eɖe gbeƒãe, eye wòdze abe eƒe nu lé dzi nɛ ene. "Ŋɔŋlɔ vavãwo, siwo nye blematɔwo!"
  
  Nina ti kpo va kpe ɖe eŋu.
  
  "Ènyaa, le Wewelsburg ƒe ɣetoɖoƒexɔ kɔkɔa ƒe anyigbaxɔdzo me la, ame ŋutɔ ƒe gaxɔgbalẽvi aɖe nɔ anyi si Himmler de afima. Eya kple fiasãa ƒe amegã koe nya nu tso eŋu, gake le aʋaa megbe la, woxɔ emenyawo eye womekpɔ wo kpɔ o," Nina ƒo nuƒo, eye wònɔ nuŋlɔɖi ɣaɣla siwo ŋu wòse le xotutuwo kple blema ŋutinya me sewo me koe wòse la me. "Meda akɔ be woɖee yi afisia. Magblɔ gɔ̃ hã be..." etrɔ ɖe goawo katã me be yealé ŋku ɖe ƒe si agbalẽawo xɔ ŋu nyuie, "be esia ate ŋu anye nudzraɖoƒe hã nyuie ŋutɔ. Mebe, èkpɔ ʋɔtru si nu míeto ge ɖe eme la."
  
  Esi wòɖiɖi ŋku ɖe agbalẽdzraɖoƒe si le ʋuʋu ɖi la, ekpɔ agbalẽ xatsaxatsa ʋɛ aɖewo siwo nye blematɔwo ŋutɔ. Nina kpɔe be Jost menɔ to ɖom o, eye esi wòlé ŋku ɖe eŋu nyuie la, ekpɔe be papyrus ma ke si dzi woŋlɔ ŋkekenyuigbalẽa ɖo lae. Esi wòtsɔ eƒe asibidɛ dzeaniwo vuvu nuwuwu la, eʋui vie eye wòxlẽ nane le Latingbe me si xɔ gbɔgbɔ le esi - Alexandrina Bibliotes - Script from Atlantis
  
  Ðe esia ate ŋu anye nenema? Ekpɔ egbɔ be ame aɖeke mekpɔ ye o esime yetsɔ agbalẽxatsaxatsaawo de yeƒe akplo me nyuie alesi yeate ŋui.
  
  Esi wòxɔ agbalẽxatsaxatsaawo vɔ la, egblɔ be: "Aƒetɔ Bloom, àte ŋu agblɔ nu bubu siwo woŋlɔ ɖe ŋkekenyuigbalẽa me tso teƒe sia ŋua?" Ena eƒe gbeɖiɖi nɔa dze ɖom, gake edi be yeana wòanɔ dɔ dzi eye yeana kadodo si me vividodoɖeameŋu le wu nanɔ wo dome, ale be yemade yeƒe tameɖoɖowo asi nɛ o.
  
  "Nyateƒeae nye be nyemetsɔ ɖeke le codex la me boo o, Ðɔkta Gould. Nusi ŋu metsi dzi ɖo koe nye Agatha Perdue zazã atsɔ ake ɖe ŋutsu sia ŋu," eɖo eŋu, eye wòʋuʋu ta ɖe Perdue ŋu esime ŋutsu bubuawo nɔ nu ƒom tso ƒe si kasɛtaxɔ ɣaɣla la xɔ kple emenyawo ŋu. "Gake nusi do dzidzɔ na ame enye nusi wòŋlɔ le afi aɖe le hakpanya si kplɔ wò va afisia megbe, hafi wòva hiã be míato kuxi si le egbɔkpɔkpɔ me la me."
  
  "Nukae wògblɔ?" ebia kple abe ɖe wòtsɔ ɖe le eme ene. Gake nusi wògblɔ na Nina le manyamanya me la do dzidzɔ nɛ le ŋutinya me nyawo ɖeɖeko me.
  
  "Klaus Werner ye nye Cologne ƒe dugã ƒe ɖoɖowɔla, ènyaa?" - ebiae. Nina ʋuʋu ta. Eyi edzi be: "Eŋlɔ ɖe ŋkekenyuigbalẽa me be yetrɔ yi afisi yenɔ le Afrika eye wòtrɔ yi Egiptetɔwo ƒe ƒome si si anyigba si dzi wògblɔ be yekpɔ xexeame ƒe kesinɔnu wɔnuku sia le la gbɔ, ẽ?"
  
  Eɖo eŋu be: "Ẽ," eye wòɖe ŋku ɖe Sam, amesi nɔ no nam eƒe abiwo la ŋu.
  
  Yost ko alɔgbɔnu fewuɖutɔe be: "Edi be yeadzrae ɖo na ye ɖokui, abe wò ke ene." "Gake ehiã be eƒe dɔwɔhati aɖe, si nye blematomenukulawo dometɔ ɖeka si wɔa dɔ le Wewelsburg afisia, si nye ŋutsu aɖe si ŋkɔe nye Wilhelm Jordan, ƒe kpekpeɖeŋu. Ekplɔ Werner ɖo abe ŋutinyaŋlɔla ene be yeaxɔ kesinɔnu aɖe le Egiptetɔwo ƒe ga sue aɖe si le Algeria, abe wò ke ene," egblɔ eƒe vlododoa kple dzidzɔ. "Gake esi wotrɔ yi Germany la, exɔlɔ̃a, amesi nɔ tomenukukuwo dzi kpɔm le Wewelsburg ƒe nutowo me ɣemaɣi ɖe Himmler kple SS ƒe Dɔdzikpɔlagã teƒe la, na wòmu aha heda tue, eye wòxɔ aboyonu si míeyɔ ɖe etame, si Womeyɔ Werner ŋkɔ tẽ le eƒe nuŋlɔɖiwo me haɖe o. Mesusu be míanya nusi wonye gbeɖe o."
  
  Nina wɔ abe ɖe wòse veve ɖe enu ene esime eƒe dzi nɔ ƒoƒom sesĩe le eƒe akɔta be: "Ewɔ nublanui ŋutɔ."
  
  Enɔ mɔ kpɔm be yewoato mɔ aɖe dzi aɖe aƒetɔ siawo siwo melɔ̃na o la ɖa kaba tsɔ wu be yewoatsi megbe. Le ƒe ʋɛ siwo va yi me la, Nina ƒo adegbe be yetrɔ tso dzɔdzɔmeŋutinunyala si melɔ̃a nu le o, togbɔ be ŋutifafalɔ̃la hã gbɔ va zu kposɔ ƒoƒo bibi si ame siwo wòdo goe la trɔ asi le ye ŋu. Ɣeaɖeɣi la, abu eƒe gose be woɖae le nɔnɔme sia tɔgbe me hafi la, fifia ebu mɔ siwo dzi wòato aƒo asa na ameléle abe ɖe wònye nusi wona ene - eye nenemae wònɔ. Le agbe si me wòle fifia me la, ku ƒe ŋɔdzidoname nɔa eya kple eƒe dɔwɔhatiwo dzi ɣesiaɣi, eye wòva zu gomekpɔla le ŋusẽfefe siwo me aɖaʋa le kple eƒe ame siwo ƒe vɔvɔli le la ƒe aɖaʋawɔwɔ me le manyamanya me.
  
  Turbine ƒe ɖiɖi tso xɔdɔme la me - ɖoɖoezizi kpata si na tome tsi, si ya ƒe ɣlidodo bɔbɔe si nɔ tomemɔ sesẽawo me la xɔ ɖe eteƒe. Fifia ya amesiame de dzesii, eye wònɔ wo nɔewo kpɔm kple tɔtɔ.
  
  "Nukae dzɔ teti koe nye ema?" Wesley bia, eyae nye ame gbãtɔ si ƒo nu le ɖoɖoezizi kukua me.
  
  "Ewɔ nuku ŋutɔ be ne wotu toɣliɖeɖea vɔ ko hafi nèdea dzesii, alo?" - gbe aɖe si tso xɔ bubu me gblɔ.
  
  "Ɛ̃! Gake fifia mesea ɖokuinye le tame bum," ame bubu gblɔ.
  
  Nina kple Sam kpɔ gbea dze sii enumake eye woɖɔli wo nɔewo ƒe ŋkumekpɔkpɔ siwo ŋu wotsi dzi ɖo vevie.
  
  "Míaƒe ɣeyiɣia mewu enu haɖe o, alo?" Sam bia Nina kple ɣlidodo sesĩe. Le ame mamlɛawo ƒe mo si tɔtɔ la dome la, Nina ʋuʋu ta ɖe Sam ŋu tsɔ gbe. Wo ame evea siaa nya Ludwig Bern kple wo xɔlɔ̃ Alexander Arichenkov ƒe gbe. Perdue hã de dzesi Russiatɔ la ƒe gbe.
  
  "Nuka wɔm Alexander le le afisia?" ebia Sam, gake hafi wòaɖo eŋu la, ŋutsu eve to ʋɔtrua nu. Wesley tsɔ eƒe aʋawɔnua fia Alexander, eye Jost Bloom lé Nina sue la ƒe taɖa madzemadzee eye wòmi eƒe Makarov ƒe nuyi ɖe eƒe gbedoxɔ me.
  
  Egblɔ kple gbe blewu be: "Taflatse mègawɔe o." Bern ƒe ŋkume nɔ Hollandtɔa ŋu.
  
  Byrne xlɔ̃ nu heheɖemegbe manɔmee be: "Ne èwɔ nuvevi Ðɔkta Gould la, matsrɔ̃ wò ƒome bliboa, Yost." "Eye menya afi si wole."
  
  "Mienya mia nɔewo?" - Perdu bia nya sia.
  
  Alexander ɖo eŋu be: "Amesia nye kplɔla siwo tso Monkh Saridag dometɔ ɖeka, Aƒetɔ Perdue." Perdue ƒe dzedzeme ƒe mo biã eye mevo kura o. Enya nusita ʋua me dɔwɔlawo va afisia, gake menya alesi wowɔ ke ɖe eŋu o. Le nyateƒe me la, zi gbãtɔ le eƒe agbe me la, gatɔ biliɔnla si doa eɖokui ɖe dzi eye metsi dzimaɖi o la se le eɖokui me abe nudzodzoe si le kɔsɔkɔsɔ dzi ene; fair game le esi wòge ɖe teƒe siwo wòle be wòagblẽ ɖe afima hafi la me fũ akpa ta.
  
  Bern ko alɔgbɔnu be: "Ẽ, mía kple Jost míesubɔ aƒetɔ ɖeka vaseɖe esime nye susu va ɖo nye susu me eye medzudzɔ alɔdzedɔwɔƒe nyenye le bometsilawo abe Renata ene si me."
  
  Jost gbugbɔ gblɔ be: "Meka atam na Mawu, mawui," eye wòve Nina ale gbegbe be wòdo ɣli. Sam tsɔ amedzidzedze ƒe nɔnɔme, eye enumake Jost tsɔ dziku ɖɔli ŋkume kple nyadzɔdzɔŋlɔla la be: "Ðe nèdi be yeagaɣla ɖokuiwò ake, todzidela?"
  
  "Fuck wò, cheese dick! Gblẽ taɖa aɖe gɔ̃ hã le eƒe ta ŋu eye maɖe wò fucking ŋutigbalẽ ɖa kple scalpel ma si xɔ dzo le xɔ kemɛa me. Dom kpɔ!" Sam ƒo nu kple ɣli, eye wòdi be yeagblɔe.
  
  "Magblɔ be menye amewo ta koe nèle ame ʋɛawo dome o, ke boŋ dzɔgbevɔ̃e hã tae nèle, zɔhɛ," Alexander ko alɔgbɔnu, eye wòɖe ƒunukpeƒe aɖe le eƒe kotoku me hetsɔ dzoka xɔxɔ do dzoe. "Azɔ ŋutsuvi, da wò aʋawɔnu ɖe anyi alo ahiã be míatsɔ ka abla wò hã."
  
  Alexander gblɔ nya siawo tsɔ avu ƒe kɔla atɔ̃ ƒu gbe ɖe Wesley ƒe afɔ nu.
  
  "Nukae nèwɔ na nye avuwo?" edo ɣli sesĩe, ʋukawo do ɖe eƒe kɔ dzi, gake Bern kple Alexander metsɔ ɖeke le eme kura o. Wesley ɖe asi le dedienɔnɔ si le eƒe tu dzi ŋu. Eƒe ŋkuwo yɔ fũ kple aɖatsi eye eƒe nuyiwo nɔ ʋuʋum le mɔ si dzi womate ŋu aɖu o nu. Edze ƒã na amesiame si kpɔ eteƒe be meli ke o. Bern ɖiɖi eƒe ŋku ɖe Nina ŋu, eye wòbia tso esi le manyamanya me be wòaɖe afɔ gbãtɔ kple eƒe ta ʋuʋu si womede dzesii o. Eya ɖeka koe nɔ afɔku me tẽ, eyata ele nɛ be wòaƒo eƒe dzideƒo nu ƒu ahadze agbagba be yealé Bloom le movidzɔdzɔ me.
  
  Ŋutinyaŋlɔla dzetugbe sia tsɔ ɣeyiɣi kpui aɖe ɖo ŋku nusi exɔlɔ̃ Val si megali o fiae ɣeaɖeɣi esime wonɔ avu wɔm vie dzi. Esi adrenaline nɔ ʋuʋum sesĩe la, eƒe ŋutilã te ʋuʋu, eye wòtsɔ eƒe ŋusẽ katã he Bloom ƒe alɔnu yi dzi le abɔta, si zi eƒe tu dzi be wòafia asi anyi. Perdue kple Sam ƒu du yi Bloom gbɔ le ɣeyiɣi ɖeka me, eye wogbãe eye Nina gakpɔtɔ nɔ eƒe asi me.
  
  Tu aɖe si na tome gbã la ɖi le mɔ siwo le Wewelsburg Mɔ̃ sesẽa te la me.
  
  
  Ta 34 lia
  
  
  Agatha Perdue ƒu du to anyigbaxɔdzo si me wòfɔ le la ƒe anyigba ƒoɖi si wotsɔ siminti wɔe la dzi. Vevesese sesẽ si nɔ eƒe akɔta nye abi mamlɛtɔ si wòxɔ le Wesley Bernard kple Jost Bloom si me ƒe kpeɖodzi. Hafi woatsɔ tu eve ade eƒe akɔta la, Bloom wɔ ŋlɔmi le eŋu gaƒoƒo geɖe vaseɖe esime wòtsi dzodzodzoe le vevesese kple ʋu ƒe gege ta. Esi Agatha nɔ agbe ƒã ta la, ezã lɔlɔ̃nu faa agbagbadzedze aɖe tsɔ yi edzi nɔ ʋuʋum le eƒe klo siwo ŋu ŋutigbalẽ le dzi ɖo ta ati kple plastik ƒe dzogoe sue si wòate ŋu akpɔ to ʋu kple aɖatsi siwo le eƒe ŋkuwo me la gbɔ.
  
  Esi wònɔ avu wɔm be yeƒe lãkusiwo nakeke ta la, enɔ hũ ɖem le ŋgɔgbe ʋuʋu ɖesiaɖe si nɔ ƒoƒom la me. Switch kple elektrikŋusẽ ƒe dzogoe ene me si le gli ƒoɖia dzi la wɔ dzesi, gake mese le eɖokui me be yeate ŋu aɖo didiƒe nenema hafi ŋkuɖoɖo edzi nakplɔ ye o. Do siwo gatu siwo to eƒe akɔta kple eƒe akɔtaƒu ƒe lã si le bibim hele ʋuʋum, siwo meda gbe le wo ŋu o la gblẽ ɖi, eye wòse le eɖokui me abe eƒe lãkusiwo nye esiwo wotsɔ ƒo ƒu ɖe ketekemɔ ƒe asikewo ŋu ene.
  
  Xexe aɖe nɔ xɔa godo, si menya nu tso eƒe nɔnɔme sesẽa ŋu o, eye wònya be yemagakpɔ ɣea akpɔ gbeɖe o. Gake nu ɖeka si agbalẽdzraɖoƒedzikpɔla bibi la nyae nye be amedzidzelawo manɔ agbe didi wu ye o. Esi wòkplɔ nɔviaŋutsu ɖo yi mɔ̃ sesẽ aɖe si le to siwo dzi Mongolia kple Russia do go le dzi la, woka atam be yewoazã aʋawɔnu siwo wofi la ɖe aɖaŋuɖotakpekpea ŋu aleke kee wòɖale o. Le esi teƒe be David kple Agatha nade afɔku me be Black Sun Renata bubu nado le aɖaŋuɖoha la ƒe biabia nu ne womegbɔ dzi ɖi le woƒe Mirela didi me o la, wotso nya me be yewoaɖe aɖaŋuɖoha la hã ɖa.
  
  Ne ɖe woɖe ame siwo tiae be yewoaxɔ ŋgɔ na Ɣe Yibɔ ƒe Habɔbɔa ɖa la, anye ne ame aɖeke manɔ anyi atia kplɔla yeye esime wotsɔ Renata de asi na Aglãdzelawo ƒe Asrafoha o. Eye mɔ nyuitɔ si dzi woato awɔ esiae nye be woazã Longinus atsɔ atsrɔ̃ wo katã zi ɖeka. Gake fifia la, eya ŋutɔ ƒe ku dze ŋgɔe eye menya afisi nɔviaŋutsu le o, alo nenye be egakpɔtɔ le agbe gɔ̃ hã le Bloom kple eƒe lãwo ke ɖe eŋu vɔ megbe. Gake esi Agatha ɖoe kplikpaa be yeawɔ yeƒe akpa dzi ɖe nya ɖeka ta la, etsɔ eɖokui de afɔku me be yeawu ame maɖifɔwo, ne ɖeko yeabia hlɔ̃. Gakpe ɖe eŋu la, menye amesi ɖea mɔ eƒe agbenyuinɔnɔ alo seselelãmewo ɖua nusi wòle be wòawɔ dzi kpɔ o, eye ele esia dzi ɖo ge egbea hafi wòagbɔ ya mamlɛtɔ.
  
  Esi wotsɔe be eku ta la, wotsɔ awudziwui aɖe ƒu gbe ɖe eƒe kukua dzi be woatsɔe aƒu gbe ne wotrɔ gbɔ ko. Enya be yewoɖoe be yewoadi nɔviaŋutsu eye yewoazi edzi wòaɖe asi le Renata ŋu hafi awui eye emegbe yewoaɖe Renata ɖa be woatsɔ awɔ kplɔla yeye aɖe kabakaba.
  
  Elektrik-ɖaka la kpee be wòate ɖe eŋu.
  
  Ne ezã ka siwo le eme la, ate ŋu atrɔ elektrikŋusẽa ayi klosalo ƒe gbeɖiɖimɔ̃ sue si Dave tu na eƒe tablɛt be wòazã abe satellite modem ene le Thurso ke. Esi asibidɛ eve gbã eye ŋutigbalẽ akpa gãtɔ vuvu le eƒe abɔta ta la, eku ɖe eƒe awudziwui ƒe kotoku si wolɔ̃ me be yeahe didiƒekpɔmɔ̃ sue si eya kple nɔviaŋutsu wowɔ esi yetrɔ gbɔ tso Russia la ado goe. Wotrɔ asi le eŋu heƒoe nu ƒu ɖe Longinus ƒe didiwo nu koŋ eye wònye nusi wotsɔna daa bɔmb le didiƒe. Dave kple Agatha ɖoe be yewoazã esia atsɔ agblẽ aɖaŋuɖoha la ƒe dɔwɔƒegã si le Bruges, kple mɔkpɔkpɔ be yewoaɖe hameviawo ƒe akpa gãtɔ ɖa, ne menye wo katã o hã.
  
  Esi wòɖo elektrik-ɖaka la gbɔ la, eɖo ŋu ɖe xɔmenuwo xoxo gbagbã siwo hã wotsɔ ƒu gbe ɖe afima eye woŋlɔ be, abe Agatha Perdue ene. Ewɔ eƒe akunyawɔwɔa sesẽ ŋutɔ, vivivi kple ŋuɖɔɖɔɖo, henɔ gbe dom ɖa be yemaku hafi awu ɖoɖo si wowɔ be yeatu aʋawɔnu gã si dze abe ɖe mele vevie o ene si wòtsɔ aɖaŋutɔe de Wesley Bernard dzi esi wòdɔ egbɔ sesẽe zi evelia megbe teti la nu o.
  
  
  Ta 35 lia
  
  
  Sam tsɔ ƒoƒo ƒo Bloom esime Nina lé Perdue ɖe eƒe akɔnu. Esi Bloom ƒe tu la wó la, Alexander ƒu du yi Wesley gbɔ, eye wòtsɔ tu ɖe abɔta hafi Byrne ƒo ɖekakpuia ƒu anyi hetsɔe ƒu gbe. Bloom ƒe tu si wòfia ɖe anyi la da tu Perdue ƒe ata, gake eƒe susu nɔ eŋu. Nina bla avɔ kakɛ aɖe ɖe eƒe afɔ ŋu, eye wòvuvui wòzu kakɛwo be ʋua natɔ te fifia.
  
  Bern he Sam tso Jost Bloom ƒe ŋutilã si le ƒuƒlu la dzi gblɔ be: "Sam, àte ŋu adzudzɔ fifia." Sam bu eŋu be ese le eɖokui me be yeabia hlɔ̃, eye wògaƒo eɖokui ake hafi ɖe mɔ na Bern be wòakɔe tso anyigba.
  
  "Míawɔ nu kpli wò kpuie. Ne amesiame te ŋu fa ko," Nina Perdue gblɔ, gake eɖo eƒe nyawo ɖe Sam kple Bern ŋu. Alexander bɔbɔ nɔ gli si te ɖe ʋɔtrua ŋu la ŋu kple abɔta si ʋu nɔ dodom le eŋu, henɔ nugoe si me atike si wotsɔna tsia atikekuiwoe le le eƒe awudziwui ƒe kotoku me dim.
  
  "Nukae wòle be míawɔ kpli wo fifia?" - Sam bia Bern, eye wòtutu fifia le mo nɛ.
  
  "Gbã la, madi be matrɔ nusi wofi le mía si la ana. Emegbe míakplɔ wo ɖe asi ayi Russia abe ame siwo woɖe aboyoe ene. Woate ŋu ana nyatakaka gbogbo aɖewo mí tso Ɣe Yibɔ ƒe nuwɔnawo ŋu eye woana míanya dɔwɔƒe kple hamevi siwo katã ŋu míenya nu tsoe haɖe o," Bern ɖo eŋu esi wòbla Bloom tso atikewɔƒe si te ɖe mía ŋu.
  
  "Aleke nèwɔ va ɖo afisia?" Nina bia nya sia.
  
  "Yameʋu." Esi míele nu ƒom la, yameʋukula aɖe le lalayem le Hannover. Nu ka ta?" eƒe mo ʋuʋu.
  
  Egblɔ na Byrne kple dzitsitsi aɖe be: "Enyo, míete ŋu ke ɖe nu ma si nèɖo ɖe mí be míatrɔ ava gbɔwò ŋu o, eye menɔ nusi wɔm nèle le afisia ŋu bum; Aleke nèwɔ ke ɖe mía ŋu?
  
  Bern ʋuʋu ta, alɔgbɔnukoko fafɛ aɖe nɔ fefem le eƒe nuyiwo dzi le aɖaŋu si nyɔnu dzetugbe la ɖoe koŋ bia nyawoe ta. "Mexɔe se be ɣeyiɣi ɖeka me nɔnɔ aɖewo nɔ eme. Èkpɔa, mía kple Alexander míenɔ nane si wofi le Asrafoha la si esi mia kple Sam miedzo le miaƒe mɔzɔzɔa me teti la ƒe mɔ dzi."
  
  Ebɔbɔ nɔ egbɔ. Nina te ŋu kpɔe be yeke ɖi nane, gake lɔlɔ̃ si le esi nɛ na be megabu eƒe dziɖeɖi o.
  
  "Nusi ɖea fu nam enye be gbã la, míesusu be mia kple Sam miekpɔ gome le esia me. Gake Alexander le afisia na míeka ɖe edzi be menye nenemae o, eye míexɔ edzi se, míeganɔ dzesi si tso Longinus gbɔ, amesi wòle be míadi la dzi wɔm, gake ame siwo tututu, woka ɖe edzi na mí, meku ɖe eƒe fififi ŋu o," eko alɔgbɔnu.
  
  Nina se le eɖokui me be yeƒe dzi le titim le vɔvɔ̃ ta. Dɔmenyonyo si Ludwig sena le eɖokui me ɣesiaɣi la megali o, le eƒe gbe kple eƒe ŋku siwo nɔ ekpɔm kple vlododo la me. "Azɔ gblɔe nam, Ðɔkta Gould, nukae wòle be mabu?"
  
  "Ludwig, naneke mele mía si le fififi aɖeke me o!" - etsi tre ɖe eŋu, henɔ eƒe gbeɖiɖi kpɔm nyuie.
  
  Egblɔ enumake be: "Amegã Burn ye anyo wu, Ðɔkta Gould." "Eye taflatse mègadze agbagba be yeana madze abe bometsila ene zi evelia o."
  
  Nina lé ŋku ɖe Alexander ŋu be yeado alɔe, gake eƒe susu meganɔ dɔ wɔm o. Sam ʋuʋu ta, "Menye alakpa dam wòle na wò o, Kapitan. Míekpɔ gome aɖeke le esia me o godoo."
  
  "Ekema aleke wòdzɔe be Longinus va wu enu ɖe afisia?" Bern ƒo nu kple ɣli ɖe Sam ta. Etsi tre hetrɔ dze ŋgɔ Sam, eƒe kɔkɔme gã la le nɔnɔme si doa ŋɔdzi na ame me eye eƒe ŋku siwo le abe tsikpe ene. "Ema kplɔ mí va gbɔwò tututu!"
  
  Purdue megate ŋu xɔe o. Enya nyateƒea, eye fifia, le eya ta la, wogaɖa Sam kple Nina, woƒe agbe gaɖo afɔku me ake. Esi wònɔ kukum le vevesese ta la, ekɔ eƒe asi dzi be yeahe Bern ƒe susu: "Menye Sam alo Nina, Kapitan, ƒe dɔe nye esia o. Nyemenya alesi Longinus kplɔ wò va afisia o, elabena mele afisia o."
  
  "Aleke nèwɔ nya ema?" Bern bia nya sia vevie.
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Elabena nyee fie."
  
  "Oo Yesu!" - Nina do ɣli, tsɔ eƒe ta ƒu gbe ɖe megbe le dzimaxɔse me. "Màte ŋu awɔ nu vevi o."
  
  "Afikae wòle?" - Bern do ɣli, eye eƒe susu nɔ Perdue ŋu abe akpɔkplɔ si le eƒe ku ƒe ɖiɖi lalam ene.
  
  "Nya sia le nɔvinyenyɔnu gbɔ. Gake nyemenya afisi wòle fifia o. Le nyateƒe me la, efi wo le asinye gbesigbe wògblẽ mí ɖi le Cologne," egblɔ kpee, eye wòʋuʋu ta le eƒe bometsitsi ta.
  
  "Mawu nyui, Purdue! Nukae nègaɣla?" - Nina ƒo nu kple ɣli.
  
  Sam gblɔ na Nina tufafatɔe be: "Megblɔe na wò nenema."
  
  "Mègawɔe o, Sam! Ðeko mègawɔe o!" - Exlɔ̃ nui eye wòtsi tre tso Perdue te. "Àte ŋu akpe ɖe ɖokuiwò ŋu tso esia me, Purdue."
  
  Wesley do tso afi aɖeke o.
  
  Etsɔ akplɔ si xɔ dzo la de Bern ƒe dɔme goglo. Nina do ɣli be. Sam hee do goe le nuveviwɔame ƒe mɔ dzi esi Wesley nɔ ŋku lém ɖe Bern ƒe ŋkume tẽ kple movidzɔdzɔ si nye tagbɔsesẽ. Ehe gakpo si me ʋu le la do goe le Bern ƒe ŋutilã ƒe ya sesẽa me eye wògbugbɔe ƒu gbe zi evelia. Perdue dzo kabakaba alesi wòate ŋui le afɔ ɖeka dzi esime Sam lé Nina ɖe eŋu, eƒe mo ɖiɖi ɖe eƒe akɔta.
  
  Gake Bern va zu ŋusẽtɔ wu alesi Wesley kpɔ mɔe. Elé ɖekakpuia ƒe ŋɔti hetsɔ wo ame evea siaa ƒu gbe ɖe agbalẽdzraɖoƒeawo kple ƒoƒo sesẽ aɖe. Etsɔ ɣlidodo dzikutɔe gbã Wesley ƒe alɔnu abe alɔ ene, eye wo ame evea wowɔ aʋa dzikutɔe le anyigba. Toɣliɖeɖea na Bloom do le eƒe alɔ̃dɔdɔ me. Eƒe nukokoa nyrɔ vevesese kple aʋawɔwɔ si nɔ ŋutsu eve siwo nɔ anyigba la dome. Nina, Sam kple Perdue blu ɖe eta le eƒe nuwɔna ta, gake eŋe aɖaba ƒu wo dzi. Ðeko wòyi edzi nɔ nu kom, eye metsɔ ɖeke le eya ŋutɔ ƒe dzɔgbese me o.
  
  Bern megate ŋu nɔ gbɔgbɔm o, eƒe abiwo nɔ tsi yɔm le eƒe pantalon kple afɔkpawo me. Ese Nina ƒe avifafa, gake ɣeyiɣi menɔ esi wòakpɔ eƒe tugbedzedze zi mamlɛtɔ o - ele nɛ be wòawu ame.
  
  Etsɔ ƒoƒo sesẽ aɖe ƒo Wesley ƒe kɔ la, ena ɖekakpuia ƒe lãmekawo megaʋã o, eye wòwɔ nuku nɛ ɣeyiɣi kpui aɖe, ɣeyiɣi didi aɖe ko be wòagbã eƒe kɔ. Bern dze klo, eye wòse le eɖokui me be yeƒe agbe le ʋuʋum. Bloom ƒe nukoko si doa dziku na ame la he eƒe susu.
  
  Perdue gblɔ blewuu be: "Meɖe kuku, wu eya hã."
  
  "Ðeko nèwu nye kpeɖeŋutɔ, Wesley Bernard!" Bloom ko alɔgbɔnu. "Dzila siwo xɔe nyi le Black Sun ye nyii, ènya, Ludwig? Wonyo dɔme na wòlé eƒe ƒomeŋkɔ gbãtɔ si nye Bern ƒe akpa aɖe ɖe asi."
  
  Bloom ko nu sesĩe si do dziku na amesiame si nɔ to ɖom, esime Burn ƒe ŋku siwo nɔ kukum la nyrɔ ɖe aɖatsi siwo tɔtɔ me.
  
  Bloom ko alɔgbɔnu be: "Ðeko nèwu wò ŋutɔ viwòŋutsu, papa." Esia ƒe ŋɔdzidoname lolo akpa na Nina.
  
  "Evem ŋutɔ, Ludwig!" - efa avi eye wòlé eƒe asi, gake naneke megasusɔ le Bern o. Eƒe ŋutilã sesẽ la mete ŋu nɔ te ɖe eƒe didi be yeaku nu o, eye wòyra eɖokui kple Nina ƒe mo hafi kekelia dzo le eƒe ŋkuwo dzi mlɔeba.
  
  "Ðe medzɔ dzi na wò be Wesley ku oa, Aƒetɔ Perdue?" Bloom tsɔ eƒe aɖia ɖo Perdue gbɔ. "Ele be wòanɔ nenema, le nusiwo womate ŋu agblɔ o siwo wòwɔ ɖe nɔviwònyɔnu ŋu hafi wòwu nyɔnuvi ma nu megbe!" Eko nu.
  
  Sam lé agbalẽdzraɖoƒe aɖe si wotsɔ lãgbalẽ wɔe tso agbalẽdzraɖoƒe si le wo megbe la dzi. Ezɔ yi Bloom gbɔ eye wòɖiɖi nu kpekpea ɖe eƒe tagbɔ dzi heheɖemegbe alo vevesese aɖeke manɔmee. Ƒua gbã esi Bloom nɔ nu kom, eye ɣlidodo dziŋɔ aɖe si le eƒe nu me esime ahɔhɔ̃menuwo nɔ dodom ɖe eƒe abɔta.
  
  Nina ƒe ŋku siwo biã la tsɔ akpedada kpɔ Sam. Le Sam gome la, eƒe mo wɔ yaa le eya ŋutɔ ƒe nuwɔnawo ta, gake naneke meli wòate ŋu awɔ atsɔ aɖo kpe edzi o. Perdue trɔ le eɖokui me le dziɖeleameƒo me, henɔ agbagba dzem be yeana ɣeyiɣi Nina be wòafa konyi na Bern. Esi wòmi eya ŋutɔ ƒe nusi bu vɔ la, egblɔ mlɔeba be, "Ne Longinus le mía dome la, anyo be míadzo. Fifi laa. Eteƒe madidi o aɖaŋuɖoha la ade dzesii be yewoƒe alɔdzedɔwɔƒe siwo le Netherlands meŋlɔ ŋkɔ o eye woava di wo."
  
  Sam gblɔ be: "Ele nenema," eye woƒo nusianu si woate ŋu axɔ tso nuŋlɔɖi xoxoawo me nu ƒu. "Eye menye sɛkɛnd ɖeka pɛ hã kaba o, elabena turbine kuku sia nye mɔ̃ sue eve siwo nana elektrikŋusẽa nɔa sisim la dometɔ ɖeka. Akaɖiawo atsi kpuie eye míewu enu."
  
  Perdu bu tame kaba. Longinus nɔ Agatha si. Wesley wui. Agbalẽtaƒea kplɔ Longinus ɖo le afisia, eye eyae ɖo eƒe nyataƒoƒoa. Eyata tu la anya nɔ Wesley si eye bometsila sia menya kura be ele ye si oa?
  
  Esi Perdue fi aʋawɔnu si wòdi eye wòkpɔ egbɔ ta la, enya alesi wòle, eye nusi gavloe wue nye be enya alesi wòatsɔe dedie.
  
  Wona Alexander ƒe susu gaɖo eɖokui ŋu eye wotsɔ aŋenu geɖe siwo wotsɔ aŋe blae siwo woate ŋu akpɔ le atikewɔɖakawo me. Nublanuitɔe la, amekokodɔwɔnu akpa gãtɔ ƒo ɖi eye womate ŋu azã wo atsɔ ada Perdue kple Alexander ƒe abiwo o, gake ele vevie wu be woado le Wewelsburg ƒe dzomavɔ ƒe ʋuʋudedi me gbã.
  
  Nina kpɔ egbɔ be yeƒo agbalẽ xatsaxatsa siwo katã yeate ŋu akpɔ la nu ƒu, nenye be blema xexeame ƒe ŋkuɖodzinu xɔasi aɖewo gakpɔtɔ li siwo wòle be woaɖe. Togbɔ be ŋunyɔnu kple blanuiléle nɔ dɔ lém nɛ hã la, mete ŋu nɔ lalam be yeaku kesinɔnu ɣaɣla siwo ŋu wòke ɖo le Heinrich Himmler ƒe nudzraɖoƒe ɣaɣla la me o.
  
  
  Ta 36 lia
  
  
  Kaka zã naɖo la, wo katã wotso Wewelsburg eye wonɔ mɔ dzi yina yameʋudzeƒe si le Hannover. Alexander ɖoe be yeaɖe ŋku ɖa le yeƒe zɔhɛwo ŋu elabena wonyo dɔme nam ale gbegbe be wotsɔ eƒe amenyenye si menya o la de woƒe sisi tso mɔ siwo le anyigba te la me. Enyɔ hafi wodo go le agbo si Perdue ɖe esi wova ɖo la nu, eye wòse le eɖokui me be Sam ƒe abɔtawo le eƒe ŋutilã si le ƒuƒlu la lém ɖe te le Xexemeʋa II ƒe agado siwo me kekeli mekɔ tututu o la me.
  
  Nyateƒee, fe gã si Dave Perdue tsɔ nɛ hã mewɔ nuvevi eƒe nuteƒewɔwɔ ƒe seselelãme o, eye esusu be anyo wu be yeanɔ ʋua me dɔwɔlawo ƒe amenuveve nyuiwo me to dutoƒo yiyi me. Woɖoe be yewoado go Otto Schmidt le yameʋudzeƒea eye yewoate ɖe asrafoha ƒe amegã bubuawo ŋu hena mɔfiame bubuwo.
  
  Gake Perdue zi ɖoɖoe le eƒe aboyomenɔnɔ le Thurso ŋu, esime wòxɔ gbedasi yeye aɖe le esi wòbla avu la vɔ megbe gɔ̃ hã. Esia nye tagbɔsesẽ. Fifia si nɔvianyɔnu kple Longinus bu nɛ la, eƒe kaɖiwo nɔ vɔvɔm esime ŋusẽ siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu nɔ ƒu ƒom ɖe eya kple exɔlɔ̃wo ŋu.
  
  "Eyae nye esi!" Alexander fia asi Otto esi wova ɖo Hannover Yameʋudzeƒe le Langenhagen. Enɔ anyi ɖe nuɖuɖudzraƒe aɖe esime Alexander kple Nina ke ɖe eŋu.
  
  "Ðɔkta Gould!" edo ɣli kple dzidzɔ esi wòkpɔ Nina. "Edzɔ dzi nam be megakpɔ wò ake."
  
  Germanytɔ yameʋukulaa nye xɔlɔ̃wɔwɔtɔ ŋutɔ, eye wònye aʋawɔla siwo ʋli Nina kple Sam ta esime Bern tso wo nu be wofi Longinus-ʋua la dometɔ ɖeka. Wotsɔ sesẽ ŋutɔ gblɔ nya wɔnublanui la na Otto eye wogblɔ nusi dzɔ le numekukuwɔƒea nɛ kpuie.
  
  "Eye màte ŋu atsɔ eƒe kukua vɛ o?" ebiae mlɔeba.
  
  Nina de nu nyaa me be: "Ao, Herr Schmidt, ele be míado go hafi aʋawɔnua nawó." Míenya haɖe nenye be ewó o. Meɖo aɖaŋu be nàƒo asa na ame geɖe ɖoɖo ɖe afima be woaxɔ Bern ƒe kukua. Afɔku le eme akpa."
  
  Ewɔ ɖe Nina ƒe nuxlɔ̃amea dzi, gake ewɔ kaba do ka kple eƒe dɔwɔhati Bridges be yeana yeanya woƒe nɔnɔme kple Longinus ƒe bu. Nina kple Alexander lala dzitsitsitɔe kple mɔkpɔkpɔ be Sam kple Perdue ƒe dzigbɔɖi mawu enu eye woawɔ ɖeka kpli yewo hafi awɔ ɖoɖo aɖe si dzi yewoato awɔ dɔ to Otto Schmidt ƒe kpekpeɖeŋu me. Nina nya be Perdue agblɔ be yeaxe fe na Schmidt ɖe eƒe kuxiwo ta, gake ekpɔe be masɔ o esi Perdue lɔ̃ ɖe edzi be yefi Longinus le gɔmedzedzea me vɔ megbe. Alexander kple Nina wɔ ɖeka be yewoaɣla nyateƒenya sia ɖe yewo ɖokui si fifia.
  
  "Enyo, mebia be woana nɔnɔmea ŋuti nyatakaka. Abe aʋafia zɔhɛ ene la, woɖe mɔ nam be mawɔ afɔɖeɖe ɖesiaɖe si mekpɔ be ehiã," Otto gblɔ na wo esi wotrɔ tso xɔa me tso afisi wòƒo ka le le eɖokui si. "Medi be nànya be Longinus ƒe bu eye nyemate ŋu ate ɖe Renata léle ŋu kokoko o la menɔa anyi kplim nyuie o... mí. Gake esi meka ɖe dziwò, eye esi nègblɔ ɣeyiɣi si mate ŋu asi la nam ta la, meɖoe be makpe ɖe ŋuwò..."
  
  "Oo, akpe na wò!" Nina gbɔ ya kple gbɔdzɔe.
  
  "GAKE..." eyi edzi be, "Nyemele tɔtrɔm yi Mönkh Saridag asi ƒuƒlu o, ale be ema nagaɖe asi le ŋuwò o. Gaƒoɖokui si me ke kɔna kabakaba le la gakpɔtɔ le xɔ̃wò Alexander si. Ema metrɔ o. Ðe mena ɖokuinye eme kɔa?"
  
  Alexander ɖo eŋu be: "Ẽ, aƒetɔ," esime Nina ʋuʋu ta akpedadatɔe.
  
  Etrɔ ɖe eƒe zikpui dzi be yeaɖo to nyuie be: "Azɔ gblɔ tsaɖiɖi ma si nèyɔ la nam, Ðɔkta Gould."
  
  Edze egɔme be: "Susu le asinye si ta maxɔe ase be meke ɖe blemaŋɔŋlɔwo, siwo nye blematɔwo abe Ƒukukua ƒe Agbalẽxatsaxatsawo ene ŋu."
  
  "Ðe mate ŋu akpɔ wo?" - Otto bia nya sia.
  
  "Anyo nam wu be matsɔ wo afia wò le teƒe si... ame aɖeke mele o wu?" Nina ko alɔgbɔnu.
  
  "Wᴐ. Afikae míeyina?"
  
  
  * * * .
  
  
  Mede aɖabaƒoƒo blaetɔ̃ o la, Otto ƒe Jet Ranger si me mɔzɔla ene nɔ - Perdue, Alexander, Nina kple Sam - nɔ mɔ dzi yina Thurso. Woanɔ anyi didi le Perdue ƒe anyigba dzi, si nye teƒe si tututu Aƒenɔ Maisie naa no amedzroa tso eƒe drɔ̃e baɖawo me le ame aɖeke menya o negbe Perdue kple amesi woyɔna be aƒedzikpɔla ko. Perdue do susua ɖa be teƒe siae nye teƒe nyuitɔ elabena ana woakpɔ nudokpɔƒe si woawɔ hena ɣeyiɣi kpui aɖe le xɔa gɔme afisi Nina ate ŋu atsɔ carbon aŋlɔ agbalẽ xatsaxatsa siwo ŋu wòke ɖo la le, eye le dzɔdzɔmeŋutinunya me atsɔ ɣeyiɣi si lãgbalẽa ƒe gɔmeɖoanyi si me lãmenugbagbeviwo le la aɖo kpe edzi be enye nyateƒe.
  
  Le Otto gome la, ŋugbedodo aɖe nɔ anyi be yeaxɔ nane le Discovery si, togbɔ be Perdue ɖoe be yeaɖe nunɔamesi aɖe si xɔ asi ŋutɔ eye wòdoa dziku na ame la ɖa kaba tsɔ wu be yeatsi megbe hã. Nusi ko wòdi be yeawɔ le gɔmedzedzea mee nye be yeakpɔ alesi nusi ŋu Nina ke ɖo la ava yi.
  
  "Ekema èsusu be Ƒukukua ƒe Agbalẽxatsaxatsawo ƒe akpa aɖee nye esia?" Sam biae esi wònɔ dɔwɔnu siwo Perdue da ɖe esi la ɖom anyi, esime Perdue, Alexander kple Otto nɔ nutoa me ɖɔkta aɖe dim be yewoada yewoƒe tu ƒe abiwo nya geɖe mabia nya geɖe o.
  
  
  Ta 37 lia
  
  
  Aƒenɔ Maisie tsɔ agba aɖe ge ɖe xɔa gɔme.
  
  "Àdi be yeano tii kple kuki aɖewoa?" eko alɔgbɔnu na Nina kple Sam.
  
  "Akpe na wò, Aƒenɔ Maisie. Eye taflatse, ne èhiã kpekpeɖeŋu le nuɖaƒe la, I"m at your service," Sam tsɔ eƒe asidede ŋutsuvi ƒe atsyɔ̃ɖoɖoa na. Nina ko alɔgbɔnu esi wònɔ scanner la ɖom anyi.
  
  Maisie ka ɖe edzi nɛ be: "Oo, akpe na wò, Aƒetɔ Cleave, gake mate ŋu akpɔ egbɔ le ɖokuinye si," eye wòna Nina ƒe dzedzeme si nye fefenya dziŋɔ si ƒo xlã eƒe mo, eye wòɖo ŋku nuɖaƒe ƒe afɔku siwo Sam he vɛ zi mamlɛtɔ si wòkpe ɖe eŋu wòwɔ ŋdi nuɖuɖu dzi . Nina bɔbɔ mo ɖe anyi be yeako alɔgbɔnu.
  
  Nina Gould tsɔ asi siwo wotsɔ asigɛ blae la fɔ papyrus ƒe agbalẽ xatsaxatsa gbãtɔa kple vevesese gã aɖe.
  
  "Ekema èsusu be agbalẽxatsaxatsa siwo ŋu míexlẽa nu tsoe ɣesiaɣi la kee nye esiawo?" - Sam bia be.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Ẽ," eƒe mo nɔ keklẽm le dzidzɔ ta, "eye le nye Latingbe si xɔ dzo me la, menyae be ame etɔ̃ siawo koŋ ye nye Atlantis ƒe Agbalẽxatsaxatsa siwo womate ŋu akpɔ o!"
  
  "Atlantis, abe anyigbagã si nyrɔ ene dzia?" ebia, eye wòɖe ŋku ɖe ʋua megbe be yealé ŋku ɖe blema nuŋlɔɖi siwo le gbegbɔgblɔ si menya o me, siwo woŋlɔ kple nuŋlɔtsi yibɔ si fa.
  
  Eɖo eŋu be: "Ele nenema," eye wòtsɔ eƒe susu ɖo lãgbalẽ si mebɔbɔ o la dzadzraɖo si sɔ pɛpɛpɛ na dodokpɔa ŋu.
  
  Sam gblɔ esi wòbɔbɔ ɖe kplɔ̃a ŋu nɔ eƒe asi bibiwo kpɔm wònɔ dɔ wɔm be: "Gake ènya be esia ƒe akpa gãtɔ nye nususugblɔ, eƒe anyinɔnɔ ŋutɔ gɔ̃ hã, ne míagblɔ afisi wòle hã o."
  
  "Nu siwo dzɔ le vome la sɔ gbɔ akpa, Sam. Dekɔnu vovovo siwo me nufiafia ɖeka ma ke le, xotutu ɖeka ma ke, eye míagagblɔ dukɔ siwo woxɔ se be woƒo xlã Atlantis-nyigbagã la ƒe xɔtuɖaŋu kple lãwo ŋuti nunya ɖeka o," egblɔ. "Meɖe kuku, tsi akaɖi ma le afima."
  
  Ezɔ yi akaɖi ƒe ʋuƒo gã si le yame gbɔ eye wòtsɔ kekeli si me mekɔ o si tso akaɖi eve siwo le xɔa ƒe akpa siwo tsi tre ɖe wo nɔewo ŋu gbɔ klɔ xɔa gɔme. Sam nɔ eƒe dɔwɔwɔ kpɔm eye mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eƒe nu lé dzi nɛ si nuwuwu meli na o. Menye ɖeko wòte ŋu nɔ te ɖe afɔku siwo katã me Perdue kple eƒe kpeɖeŋutɔwo do goe nu ko o, ke elé eƒe dɔwɔwɔ nyuie hã me ɖe asi, eye wòwɔ nu abe ŋutinya me kesinɔnuwo katã takpɔla ene. Mebu eŋu kpɔ be yeaxɔ ŋkuɖodzinu siwo ŋu yekpɔna la le ye si alo yeaxɔ kafukafu ɖe nusiwo ŋu yeke ɖo ta, atsɔ yeƒe agbe ade afɔku me atsɔ aɖe ɣeyiɣi si va yi si womenya o ƒe atsyɔ̃ afia o.
  
  Ebia alesi wòsena le eɖokui me ne ekpɔe fifia, eye wògakpɔtɔ le elɔ̃m kple ekpɔkpɔ be enye alakpatɔ ƒomevi aɖe dome hã. Mlɔetɔa meto ame aɖeke ŋu o. Sam kpɔe be Nina bua ye be kakaɖedzi mele ye ŋu abe Perdue ene o, eye ke hã ete ɖe ŋutsu eveawo siaa ŋu ale gbegbe be yemate ŋu adzo ŋutɔŋutɔ gbeɖe o.
  
  Eƒe gbe ƒoe tso eƒe ŋugbledede kpoo me be: "Sam, meɖe kuku, àte ŋu agbugbɔ esia ade lãgbalẽ xatsaxatsaa mea? Eyae nye be ne èdo wò asigɛwo vɔ!" Eku nu me le eƒe akploa me eye wòkpɔ amekoko ƒe asigɛwo ƒe aɖaka aɖe. Etsɔ eve do wo le kɔnu nu, eye wòko alɔgbɔnu nɛ. Etsɔ agbalẽ xatsaxatsa la nɛ. Eko alɔgbɔnu be: "Yi wò nuƒoƒo didi dzi ne èɖo aƒeme." Sam ko alɔgbɔnu esi wòtsɔ agbalẽxatsaxatsaa de lãgbalẽ xatsaxatsaa me nyuie heblae ɖe eme nyuie.
  
  "Èsusu be míate ŋu ayi aƒeme gbeɖeka evɔ mahiã be míalé ŋku ɖe míaƒe megbe ŋu oa?" ebiae le nya aɖe si me nyawo le vevie wu me.
  
  "Mebui nenema. Ènyaa, ne metrɔ kpɔ megbe la, nyemate ŋu axɔe ase be nye ŋɔdzidoname gãtɔe nye Matlock kple eƒe gbɔdɔdɔ ƒe agbegbegblẽnɔnɔ le yunivɛsiti ɣeaɖeɣi o," eɖo ŋku eƒe sukudede dzi le gbolo aɖe si wɔa eɖokui abe ɖe wòtsɔa ɖe le eme na ame ene si tsɔa eƒe dzidzedzekpɔkpɔwo katã ƒe kafukafu be wonye yewo tɔ ƒe mɔfiafia te hena dutoƒonuƒoƒo ƒe taɖodzinuwo esime eya kple Sam wodo go zi gbãtɔ.
  
  Sam tsɔ ɣlidodo gblɔ be: "Bruich dzrom vevie, eye wòfa konyi le eƒe avu lɔlɔ̃a ƒe anyimanɔmanɔ ta, kple biya pint ɖeka nono kple Paddy le Dzoɖa zã ɖesiaɖe me. Mawu, ewɔna nam abe agbemeŋkekewo katã ƒe adzɔge tso ŋkeke mawo gbɔ ene, alo?"
  
  "Ɛ̃. Ðeko wòle abe ɖe míele agbe eve nɔm le ɖeka me ene kloe, ɖe mèsusui oa? Gake le go bubu me la, míanya nusiwo le mía si ƒe afã o, eye míakpɔ nu wɔnuku siwo le mía si ƒe ounce ɖeka gɔ̃ hã o, ne wometsɔ mí ƒu gbe ɖe agbe sia me o, alo?" efa akɔ nɛ, togbɔ be le nyateƒe me la, atrɔ eƒe nufiafiagbenɔnɔ si tea ɖeɖi ame ŋu la ava nɔ agbe si me dzidzeme le, si me dedienɔnɔ le le dzi ƒe tsotso me hafi hã.
  
  Sam ʋuʋu ta, eye wòlɔ̃ ɖe esia dzi 100 le alafa me. To vovo na Nina la, exɔe se be le yeƒe agbe si va yi me la, woahe ye ɖe ka si wotsɔ ƒo tsileƒea ƒe pɔmpiwo ŋu xoxo. Eƒe agbenɔnɔ si de blibo kloe kple eƒe ahiãvi si megali o, si ku fifia, ƒe susuwo ana fɔɖiɖi anɔ eŋu gbesiagbe ne egakpɔtɔ le dɔ wɔm abe nyadzɔdzɔŋlɔla si le eɖokui si na agbalẽ vovovowo le Eŋlisiawo me, abe alesi wòɖoe tsã be yeawɔe le eƒe atikewɔla ƒe aɖaŋuɖoɖo nu ene .
  
  Ðikeke mele eme o be eƒe xɔdɔme, eƒe ahamumu ƒe fefenya siwo wòwɔna enuenu kple eƒe tsãgbenɔnɔ axɔe vaseɖe fifia, evɔ fifia ya la, ɣeyiɣi megale esi wòabu nusiwo dzɔ va yi ŋu o. Fifia ele nɛ be wòalé ŋku ɖe eƒe afɔɖeɖe ŋu, asrɔ̃ alesi wòadrɔ̃ ʋɔnu amewo kaba ahanɔ agbe aleke kee wòɖale o. Elé fui be yealɔ̃ ɖe edzi, gake Sam lɔ̃ be yeanɔ afɔku ƒe akɔnu tsɔ wu be yeamlɔ ye ɖokui nublanuikpɔkpɔ ƒe dzowo me.
  
  "Míahiã gbeŋutinunyala, gbegɔmeɖela. Oo nye Mawu, ele be míatia amedzro siwo dzi míagate ŋu aka ɖo ake," eɖe hũ, eye wòtsɔ asi ƒu du to eƒe taɖa me. Esia na Sam ɖo ŋku Trish dzi kasia; alesi wòtrɔa asibidɛ si tra mɔ zi geɖe, si wɔnɛ be wògadzena ɖe teƒea ne ehee sesĩe vɔ.
  
  "Eye èka ɖe edzi be ele be agbalẽxatsaxatsa siawo nafia afisi Atlantis lea?" eƒe mo ʋuʋu. Nukpɔsusua to vovo akpa be Sam nase egɔme. Menye nugbeɖoɖo ŋuti nufiafiawo dzixɔsela sesẽe wònye gbeɖe o, ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe masɔmasɔ geɖe siwo dzi mexɔ se o dzi vaseɖe esime wòkpɔ wo teƒe ŋutɔŋutɔ. Gake Atlantis ya? Le Sam ƒe nya nu la, enye ŋutinya me du aɖe ƒomevi si me tsi yɔ.
  
  "Menye teƒea ɖeɖeko o, ke wogblɔ be Atlantis ƒe Agbalẽxatsaxatsawo ŋlɔ dekɔnu deŋgɔ aɖe si yi ŋgɔ ale gbegbe le eƒe ɣeyiɣia me ƒe nya ɣaɣlawo ɖi ale gbegbe be amesiwo gliwo doa susu ɖa egbea be wonye mawuwo kple mawunɔwoe nɔ eme. Wogblɔ be nunya kple mɔnu si de ŋgɔ wu nɔ Atlantistɔwo si ale gbegbe be wogblɔ be woawoe tu piramidwo le Giza, Sam," etsɔ tsatsam. Ete ŋu kpɔe be Nina zã ɣeyiɣi geɖe ɖe Atlantis ƒe xotutua ŋu.
  
  "Ekema afikae wòle be wòanɔ?" ebia nya sia. "Nukae Nazitɔwo awɔ kple anyigba si nyrɔ ɖe tsi me? Ðe womekpɔ dzidzɔ xoxo to dekɔnu siwo katã le tsi tame la bɔbɔ ɖe anyi me oa?"
  
  Nina tsɔ eƒe ta ƒo ɖe axadzi eye wòɖe hũ ɖe eƒe ɖeklemiɖeɖea ta, gake ena wòko alɔgbɔnu.
  
  "Ao, Sam. Mesusu be woŋlɔ nusi yome wonɔ la ɖe agbalẽ xatsaxatsa mawo ƒe teƒe aɖe. anyigbayeyedila kple xexemenunyala geɖe ƒo nu tso ƒukpoa ƒe nɔƒe ŋu, eye wo dometɔ akpa gãtɔ lɔ̃ ɖe edzi be ele Afrika ƒe dziehe kple Amerika-nyigbawo ƒe gododo dome," eƒo nuƒo.
  
  Esi wònɔ Atlantik-ƒua ƒe akpa gã si anyigba ɖeka xɔ la ŋu bum la, ede dzesii be: "Elolo ŋutɔŋutɔ."
  
  "Enye. Le Plato ƒe nuŋlɔɖiwo nu, eye emegbe nufiafia bubu siwo sɔ ɖe egbegbe nu wu nu la, Atlantis ye nye nusita anyigbagã vovovo geɖewo ƒe xɔtuɖaŋu kple lãwo sɔ. Esiawo katã tso Atlantiktɔwo ƒe dekɔnu, si do ƒome kple anyigbagã bubuawo, ne míagblɔe la," eɖe eme.
  
  Sam bu tame vie. "Ekema nukae nèsusu be Himmler adi?"
  
  "Sidzedze. Sidzedze deŋgɔ. Menye ɖeko Hitler kple eƒe avuwo susui be ameƒomevi si de ŋgɔ wu la nye xexe bubu me tɔ aɖe ƒe dzidzimevi o. Ðewohĩ wosusu be amesi tututu Atlantiktɔwo nye, eye be nya ɣaɣla siwo ku ɖe mɔ̃ɖaŋununya deŋgɔ kple esiawo tɔgbe ŋu anɔ yewo si," esusui.
  
  Sam lɔ̃ ɖe edzi be: "Ema anye nufiafia si woate ŋu akpɔ kple ŋku."
  
  Ðoɖoezizi didi aɖe kplɔe ɖo, eye ʋua koe gblẽ ɖoɖoezizi la me. Wowɔ ŋkume kple ŋkume. Enye ɣeyiɣi si mebɔ o le wo ɖeɖeko me, esime womedo ŋɔdzi na wo o eye wonɔ hadede vovovowo me. Nina te ŋu kpɔe be nane le fu ɖem na Sam. Togbɔ be edi be yeaɖe nuteƒekpɔkpɔ dziŋɔ si me woto nyitsɔ laa ɖa hã la, mete ŋu lé eƒe didi be yeanya nu o.
  
  "Nukae nye nyaa, Sam?" - ebia le eɖokui si kloe.
  
  "Èsusu be Trish ƒe nu lé dzi nam akea?" - ebiae.
  
  Nina ɖiɖi eƒe ŋkuwo ɖe anyigba, eye wòtsɔ eƒe asiwo bla ɖe eŋgɔ be: "Mewɔe nenema." "Mekpɔ nuŋlɔɖi kple ŋkuɖodzinya viviwo ƒe ƒuƒoƒo siawo eye me... mesusu be..."
  
  Sam zɔ va egbɔ le anyigbaxɔdzoa ƒe kekeli fafɛa me eye wòhee ɖe eƒe akɔnu. Eɖe mɔ nɛ. Le ɣeyiɣi sia me la, metsɔ ɖeke le nusi me wòkpɔ gome le alo afisi wòle be wòaxɔe ase be eɖoe koŋ le mɔ aɖe nu kplɔ aɖaŋuɖoha la yi wo gbɔ le Wewelsburg o. Fifia, le afisia la, Sam koe wònye-eƒe Sam.
  
  Egblɔ le ɣlidodo me esi eƒe asibidɛwo nɔ fefem le eƒe taɖa me, eye wònɔ eƒe ta megbe esime eƒe alɔ kemɛa xatsa ɖe eƒe akɔta tsɛ la ŋu sesĩe be: "Nya siwo woŋlɔ tso mía ŋu-mía kple Trish-menye nusi nèsusu o." Nina medi be yeagblẽ ɣeyiɣia me to ŋuɖoɖo me o. Edi be wòayi edzi. Edi be yeanya nusi ŋu wòku ɖo. Eye edi be yeasee tso Sam gbɔ tẽ. Ðeko Nina zi ɖoɖoe eye wòna wòƒo nu, henɔ vivi sem na ɣeyiɣi xɔasi ɖesiaɖe si eya ɖeka kplii; eƒe cologne ƒe ʋeʋẽ fafɛ kple eƒe awudziwui ƒe avɔ fafɛ, eƒe ŋutilã ƒe dzoxɔxɔ si le egbɔ kple eƒe dzi ƒe ʋuʋu le didiƒe ʋĩ si le eme la gbɔm.
  
  Egblɔ nɛ be: "Agbalẽ aɖe koe wònye," eye wòte ŋu se eƒe alɔgbɔnukoko.
  
  "Egᴐme ɖe?" ebiae, eye wòʋuʋu mo nɛ.
  
  "Mele agbalẽ aɖe ŋlɔm na London gbeƒãɖela aɖe tso nusianu si dzɔ ŋu, tso esime medo go Patricia vaseɖe... nyuie, ènya," eɖe eme. Eƒe ŋku siwo ƒe amadede nye aŋutiɖiɖi la dze yibɔ fifia, eye teƒe ɣi ɖeka kolia si le eŋue nye kekeli ƒe keklẽ sue aɖe si na wòdze abe ɖe wòle agbe ene nɛ-ele agbe eye wònye ame ŋutɔŋutɔ.
  
  Efa avi eye wòmiã eƒe ŋgonu sesĩe ɖe eƒe akɔta ƒe do si me lãmekawo le la me be: "Oo Mawu, mesena le ɖokuinye me be bometsitsitɔe ŋutɔ." "Ete ɖe dzinye ŋutɔ. Mesusu be...oh damn, Sam, meɖe kuku," eƒo nu kple ɣlidodo le tɔtɔ me. Eko alɔgbɔnu ɖe eƒe ŋuɖoɖoa ta eye wòkɔ eƒe mo ɖe etɔ dzi, eye wòƒã nugbugbɔ deto si me gbɔdɔdɔ ƒe dzodzro le ɖe eƒe nuyiwo dzi. Nina se le eɖokui me be yeƒe dzi nɔ ƒoƒom kabakaba, eye wòna wòfa avi vie.
  
  Perdue kɔ eƒe ŋɔti me. Etsi tre ɖe atrakpuiawo tame, eye wòbɔbɔ ɖe atikplɔ aɖe dzi be yeatsɔ yeƒe kpekpeme akpa gãtɔ ade yeƒe afɔ si xɔ abi la dzi.
  
  Eɖe gbeƒãe kple dziɖuɖu vie esi wòkpɔ woƒe lɔlɔ̃ɣia be: "Míetrɔ gbɔ eye míeɖɔ nusianu ɖo."
  
  "Miti yome!" - Sam do ɣli. "Ati sia nana wò dzedzeme deŋgɔ le mɔ aɖe nu, abe James Bond ƒe ame vɔ̃ɖi ene."
  
  "Akpe na wò, Sam. Susu sia tae metiae ɖo. Cutlass aɖe ɣla ɖe eme, si maɖe afia wò emegbe," Perdue ʋuʋu ŋku nukokoedoname geɖe manɔmee.
  
  Alexander kple Otto te ɖe eŋu tso megbe.
  
  "Eye ɖe nuŋlɔɖiawo nye nyateƒea, Ðɔkta Gould?" Otto bia nya Nina be.
  
  "Hmm, nyemenya haɖe o. Dodokpɔawo axɔ gaƒoƒo geɖe hafi míava nya mlɔeba nenye be wonye apokrifa kple Alexandriatɔwo ƒe nuŋlɔɖi ŋutɔŋutɔwo," Nina ɖe eme. "Eyata ele be míate ŋu atso agbalẽxatsaxatsa ɖeka dzi anya ƒe si bubu siwo katã woŋlɔ kple nuŋlɔtsi kple asinuŋɔŋlɔ ɖeka la xɔ."
  
  "Esi míele lalam la, mate ŋu ana ame mamlɛawo naxlẽ nu, alo?" Otto do susua ɖa dzimagbɔɖitɔe.
  
  Nina lé ŋku ɖe Alexander ŋu. Menya Otto Schmidt nyuie ale gbegbe be wòaka ɖe edzi le nusi ŋu wòke ɖo me o, gake le go bubu me la, enye Aglãdzelawo ƒe Asrafoha ƒe tatɔwo dometɔ ɖeka eye le esia ta ate ŋu atso nya me enumake le wo katã ƒe dzɔgbese ŋu. Ne womelɔ̃ wo o la, Nina vɔ̃na be yeaɖe gbe be woawu Katya kple Sergei esime yele aŋutrɔ ƒom kple Perdue kplɔ̃ɖoƒea abe ɖe wòle pizza biam ene.
  
  Alexander ʋuʋu ta tsɔ da asi ɖe edzi.
  
  
  Ta 38 lia
  
  
  Otto Schmidt si xɔ ƒe blaade si ƒe ŋutilã le kpekpem la bɔbɔ nɔ blemanuwo ƒe dɔwɔƒe si le dziƒoxɔa dzi be yeasrɔ̃ nu tso nuŋɔŋlɔ siwo le agbalẽxatsaxatsaawo dzi ŋu. Sam kple Perdue ƒoa aŋutrɔ, eye wotsɔa nya ɖe Alexander ŋu be wòatsɔ eƒe ɖusi aƒu gbe, elabena Russiatɔ miametɔa xɔ abi le eƒe miame abɔta. Esi Russiatɔ si ƒe tagbɔ gblẽ la lɔ̃na ɣesiaɣi be yeatsɔ ye ɖokui ade afɔku me ta la, eɖe wo fia nyuie ŋutɔŋutɔ, eye wòdze agbagba gɔ̃ hã be yeatsɔ asi gbegblẽ aƒo goa.
  
  Nina va kpe ɖe Otto ŋu le aɖabaƒoƒo ʋɛ aɖewo megbe. Ale si wòte ŋu xlẽa gbegbɔgblɔ etɔ̃ siwo ŋu woke ɖo le agbalẽxatsaxatsaawo me la dometɔ eve do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Egblɔ eƒe nusɔsrɔ̃ kple eƒe didi vevie ɖe gbegbɔgblɔwo kple dekɔnuwo ŋu nɛ kpuie, si hã do dzidzɔ na Nina hafi tia ŋutinya be wòanye yeƒe nusɔsrɔ̃ vevitɔ. Togbɔ be ebi ɖe Latingbe me hã la, Austriatɔ la te ŋu xlẽa Hebrigbe kple Helagbe hã, si nye mawu ƒe nunana. Nu mamlɛtɔ si Nina di be yeawɔe nye be yeagade woƒe agbe afɔku me ake to amedzro aɖe zazã atsɔ akpɔ yeƒe ŋkuɖodzinuwo gbɔe me. Eka ɖe edzi kokoko be nɔnɔmetataŋutinunyala Rachel Clark ye dɔ Nazitɔ yeye siwo dze agbagba be yewoawu yewo le mɔ dzi yina Wewelsburg, eye wòda akpe be ame aɖe le yewoƒe dɔwɔƒea si ate ŋu akpe asi ɖe gbegbɔgblɔ siwo gɔme womate ŋu ase o ƒe akpa siwo woate ŋu axlẽ ŋu.
  
  Rachel Clark ŋu bubu na Nina ƒe dzi dze eme. Ne ɖe eyae nye amesi nɔ megbe na ʋukuku si me ʋu yɔ fũu gbemagbe la, anye ne enya xoxo be wowu yeƒe dɔlaawo. Susu si nye be ɖewohĩ ava wu enu ɖe du si te ɖe eŋu me la na Nina gaɖe dzi ɖi wu. Ne ele nɛ be wòakpɔ afisi wole, le Halkirk ƒe dziehe gome la, ke woadze kuxi geɖe me wu alesi wohiã.
  
  Otto fia asi Nina be: "Le Hebrigbe ƒe akpa siwo le afisia ƒe nya nu la, eye le afisia la, egblɔ be Atlantis... menye... enye anyigba gã aɖe si dzi fia ewo ɖu." Esi sigaret eye wògbɔ dzudzɔ si nɔ dodom tso tsiléƒea hafi yi edzi. "Ne míebu ɣeyiɣi si me woŋlɔ wo ŋu la, anye ne woŋlɔe le ɣeyiɣi si me woxɔe se be Atlantis nɔ anyi la me hafi. Eƒo nu tso afisi anyigbagã aɖe le si le egbegbe anyigbatatawo dzi ana eƒe ƒutawo nato, uh, mina míakpɔe ɖa... tso Mexico kple Amazon Tɔsisi si le Anyiehe Amerika," he hũɖeɖe to gbɔgbɔ bubu me, eƒe ŋkuwo nɔ Hebri Ŋɔŋlɔawo ŋu, . "le Europa ƒe ɣetoɖoƒeƒuta katã kple dziehe Afrika." Ekɔ ŋkume ɖe dzi, eye wòdze abe ɖe wòwɔ dɔ ɖe edzi ene.
  
  Nina ƒe mo hã nɔ nenema. "Mexɔe se be afisiae Atlantik-ƒua xɔ ŋkɔ le. Mawu, esia lolo ale gbegbe, aleke ame sia ame ate ŋu ato esia ŋu le ɣeyiɣi sia katã me?" enɔ fefem, gake eƒe susuwo nye anukwareɖiɖi.
  
  Otto lɔ̃ ɖe edzi be: "Edze abe ɖe wòle nenema ene." "Gake, nye lɔlɔ̃tɔ Ðɔkta Gould, ele be nàɖo ŋku edzi be menye eƒe goglome alo eƒe lolome ŋue wòku ɖo o, ke boŋ gogloƒe si anyigba sia le le anyigba te ŋue."
  
  "Mexɔe se." Gake àsusu be ne wozã mɔ̃ɖaŋununya si le yewo si be yewoage ɖe yamenutome la, yewoate ŋu awɔ mɔ̃ɖaŋununya atsɔ aƒu tsi ayi gogloƒe gã aɖe," eko alɔgbɔnu.
  
  Otto ko alɔgbɔnu be: "Mele gbeƒã ɖem na hadziha la, aƒenɔ." "Ƒe geɖee nye esia mele egblɔm nenema."
  
  "Nuŋɔŋlɔ ka ƒomevie nye esia?" - Ebiae, eye wòʋu agbalẽ xatsaxatsa bubu nyuie, si me nya geɖe siwo ƒo nu tso Atlantis alo esi woɖe tso eme ŋu le.
  
  "Helagbee wònye. Mina makpɔe," egblɔ, eye wòtsɔ eƒe susu ɖo nya ɖesiaɖe si eƒe asibidɛ si le scanning me la do ŋu. "Typical of why the damn Nazis di be yewoake ɖe Atlantis ŋu..."
  
  "Nu ka ta?"
  
  "Ŋɔŋlɔ sia ƒo nu tso Ɣe, si nye Atlantiktɔwo ƒe subɔsubɔ ŋu. Ɣe subɔsubɔ...eɖi nya si nènya nyuie?"
  
  Eɖe hũ be: "Oo Mawu, ẽ."
  
  "Anye be Atenetɔ aɖee ŋlɔe. Wonɔ aʋa wɔm kple Atlantiktɔwo, eye wogbe be yewomatsɔ yewoƒe anyigba ana Atlantiktɔwo ƒe aʋadziɖuɖuwo o, eye Atenetɔwo ƒo woƒe kposɔwo. Le afisia, le akpa sia me la, wode dzesii be anyigbagã la mlɔ "Hercules ƒe Sɔtiwo ƒe ɣetoɖoƒe gome," egblɔ kpee, eye wògbã sigaret-go si le aŋɔka me.
  
  "Eye esia ate ŋu anye?" Nina bia nya sia. "Lala, Hercules ƒe Sɔtiwo nye Gibraltar. Gibraltar ƒe Ƒukɔme!"
  
  "Oo, enyo." Mesusu be anɔ eme be Mediterranea-ƒua ƒe teƒe aɖe. Doe," eɖo eŋu, eye wònɔ asi lilim lãgbalẽ ɣia ŋu eye wòʋuʋu ta kple tamebubu. Blemanuwo, siwo me bubu le nɛ be wòsrɔ̃ nu tsoe la do dzidzɔ nɛ ŋutɔ. Otto gblɔ na Nina kple gbe si ɖi drɔ̃e, abe tɔgbui tsitsi aɖe si le ŋutinya aɖe gblɔm na ɖevi ene be: "Egiptetɔwo ƒe papyrus ye nye esia, abe alesi ɖewohĩ ènyae ene." Nina se vivi na eƒe nunya kple bubudede ŋutinya ŋu. "Egipte ye woɖo dekɔnu si nɔ anyi blematɔ kekeake, si dzɔ tso Atlantiktɔ siwo de ŋgɔ ŋutɔ me tẽ. Fifia, ne luʋɔ si nye hadzidzi kple lɔlɔ̃ ƒe nuwɔnae menye la," eɖe ŋku ɖe Nina ŋu la, "Madi be mabui be Atlantis ƒe dzidzimevi ŋutɔŋutɔe ŋlɔ agbalẽ xatsaxatsa sia tututu."
  
  Eƒe mo si le ƒuƒlu la yɔ fũ kple movidzɔdzɔ, eye Nina hã mekpɔ dzidzɔ ɖe susua ŋu boo o. Ame eveawo kpɔ dzidzɔ ɣeyiɣi kpui aɖe le ɖoɖoezizi me le susua ta hafi wo ame evea siaa woko nu.
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Fifia nusi wòle be míawɔ koe nye be míawɔ anyigba ƒe nɔnɔmetata ahakpɔe ɖa be míate ŋu awɔ ŋutinya hã." Etsi tre nɔ wo kpɔm kple single malt whisky kplu ɖeka ɖe asi, nɔ to ɖom nyatakaka sẽŋu siwo tso Atlantis ƒe Agbalẽxatsaxatsawo me be Himmler ɖe gbe mlɔeba be woaku Werner le ƒe 1946 me.
  
  Le amedzroawo ƒe biabia nu la, Maisie ɖa fiẽnuɖuɖu si me mekɔ o. Esi amesiame nɔ anyi nɔ fiẽnuɖuɖu vivi aɖe ɖum le dzoa to la, Perdue bu hena ɣeyiɣi aɖe. Sam nɔ nusi Perdue ɣla zi sia ŋu bum, eye wòdzo enumake kloe esi aƒedzikpɔla la bu le megbeʋɔtrua nu vɔ megbe.
  
  Edze abe ame bubu aɖeke mede dzesii o ene. Alexander gblɔ ŋutinya dziŋɔwo na Nina kple Otto tso eƒe ƒe blaetɔ̃awo ƒe nuwuwu le Siberia ŋu, eye edze abe eƒe ŋutinyawo do dzidzɔ na wo keŋkeŋ ene.
  
  Esi Sam wu eƒe whisky mamlɛtɔ nu vɔ la, eɖe eɖokui do go le ɔfis be yeadze Perdue ƒe afɔtoƒewo yome akpɔ nusi wɔm wòle. Perdue ƒe nya ɣaɣlawo ti Sam, gake nusi wòkpɔ esi wòkplɔ eya kple Maisie ɖo yi amedzrodzeƒea na wòɖa eƒe ʋu. Ɣeyiɣia de be Sam nadzudzɔ Perdue ƒe tsatsadada ŋumaɖɔɖotɔe, eye wòazã Nina kple Sam abe adzɔnuwo ene ɣesiaɣi. Sam ɖe eƒe asitelefon le eƒe kotoku me eye wòdze nusi wòwɔ nyuie wu la wɔwɔ gɔme: fotoɖeɖe le asitsatsa me.
  
  Esi kpeɖodzi geɖe su esi la, eƒu du trɔ yi aƒea me. Fifia nya ɣaɣla geɖe nɔ Sam si le eya ŋutɔ si, eye esi ɖeɖi te eŋu be woahee ayi dzrewɔwɔ me kple ƒuƒoƒo vɔ̃ɖi mawo ke ta la, etso nya me be ɣeyiɣia de be yeatrɔ akpa aɖewo.
  
  
  Ta 39 lia
  
  
  Otto Schmidt zã zãa ƒe akpa gãtɔ tsɔ bu akɔnta le teƒe nyuitɔ kekeake si ƒuƒoƒoa adi anyigbagã si bu la tsoe ŋu nyuie. Le teƒe gbogbo aɖewo siwo woate ŋu age ɖo siwo dzi woate ŋu adze tsi me nɔnɔ ƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu gɔme tsoe megbe la, eva kpɔe mlɔeba be anyigba ƒe didime kple didime nyuitɔ kekeakee nye Madeira Ƒukpohatsotso si le Portugal ƒuta ƒe dzigbeɣetoɖoƒe.
  
  Togbɔ be tiatia si amewo lɔ̃na wu le tsaɖiɖi akpa gãtɔ me ɣesiaɣie nye Gibraltar-ƒuta, alo Mediterranea-ƒua ƒe nugbɔ hã la, etso nya me le Madeira ŋu le esi wòte ɖe nusi ŋu woke ɖo va yi si ŋu woƒo nu tsoe le Ɣe Yibɔ ƒe nuŋlɔɖi xoxoawo dometɔ ɖeka me ta. Eɖo ŋku nusi ŋu woke ɖo si ŋu woƒo nu tsoe le nya ɣaɣlawo ƒe nyatakakawo me esime wònɔ numekuku wɔm tso afisi Nazitɔwo ƒe vivimenuwo le hafi dɔ numekulawo ƒe ƒuƒoƒo siwo sɔ ɖe xexeame godoo be woaɖadi nu siawo dzi.
  
  Eɖo ŋku edzi be woke ɖe kakɛ siwo dim wonɔ le ŋkeke mawo me la dometɔ ʋɛ aɖewo ŋutɔ ŋu. Gake agbalẽ xatsaxatsa gã ŋutɔŋutɔ geɖe, siwo nye xotutuwo kple gliwo ƒe avɔ siwo ŋu SStɔwo ƒe susu ɣaɣlawo gɔ̃ hã ate ŋu akpɔ la, si le wo katã nu. Mlɔeba la, womezu naneke wu bometsila ƒe dɔdasi na amesiwo nɔ wo yome tim o, abe Atlantis-nyigbagã si bu kple eƒe akpa si xɔ asi ŋutɔ, si amesiwo nyae di vevie la ene.
  
  Fifia mɔnukpɔkpɔ su esi be wòagblɔ be kafukafu aɖe ya teti le esi wòke ɖe esiwo ŋu womate ŋu akpɔ o wu dometɔ ɖeka ŋu ta - Solon ƒe Nɔƒe, si wogblɔ be eyae nye teƒe si Aryantɔ gbãtɔwo dzɔ tso. Le Nazitɔwo ƒe agbalẽwo nu la, enye azigolo ƒe ŋkuɖodzinu si me ameƒomevi aɖe si de ŋgɔ wu amegbetɔwo ƒe DNA le. Esi Otto ke ɖe eŋu alea ta la, mete ŋu bu ŋusẽ si ƒomevi anɔ asrafoha la si ɖe Ɣe Yibɔa dzi gɔ̃ hã o, tsɔ kpe ɖe dzɔdzɔmeŋutinunya xexeame ŋu.
  
  Nyateƒee, ne eya ŋutɔ gbɔe wòtso la, maɖe mɔ gbeɖe be xexeame nakpɔ nu xɔasi sia tɔgbe si ŋu woke ɖo o. Nusi dzi Aglãdzeha la lɔ̃ ɖoe nye be ele be woaɣla nusiwo ŋu afɔku le eye woakpɔ wo ŋu nyuie ale be amesiwo tsi nyuie le ŋukeklẽ kple ŋusẽ me nagate ŋu awɔ wo ŋudɔ le mɔ gbegblẽ nu o. Eye nu ma tututue wòawɔ hafi - axɔe eye wòtue ɖe Russia togbɛwo ƒe kpe siwo gbɔ womate ŋu aɖo o la me.
  
  Eya koe nya nu tso Solon ƒe Afisiwo Le ŋu, eye eyata etia Madeira be wòaxɔ anyigba si dzi tsi ɖɔ ɖo la ƒe akpa susɔeawo. Nyateƒee, ele vevie be woake ɖe Atlantis ƒe akpa aɖe ya teti ŋu, gake Otto nɔ nane si ŋu ŋusẽ le wu, si xɔ asi wu akɔntabubu ɖesiaɖe si ate ŋu anɔ anyi la dim - nane si mele be xexeame nanya nu tsoe gbeɖe o.
  
  Enye mɔzɔzɔ didi aɖe ŋutɔ tso Scotland yi dzigbe gome va ɖo Portugal ƒuta, gake ƒuƒoƒo vevitɔ si nye Nina, Sam kple Otto tsɔ woƒe ɣeyiɣi ɖo tɔtrɔwo tsɔ de ami helikɔpta la me eye woɖu ŋdɔnu le Porto Santo ƒukpo dzi. Le ɣeyiɣi ma ke me la, Perdue ƒle tɔdziʋu aɖe na wo eye wòtsɔ scuba gear kple sonar scanning dɔwɔnuwo ɖo eŋu, si ana ŋukpe dɔwɔƒe ɖesiaɖe si kpuie wu Xexeame ƒe Ƒudzinuwo Ŋuti Numekuƒe. Tɔdziʋu sue aɖe nɔ esi kple tɔdziʋu siwo tsɔa lãwo ɖea lã le xexeame godoo, gake ede dɔ asi na eƒe alɔdzedɔwɔƒe siwo le France be woawɔ dɔ kpata aɖewo be woadi tɔdziʋu yeye aɖe si ate ŋu atsɔ nusianu si wòhiã eye wòanɔ sue ale gbegbe be wòaƒu tsi kpekpeɖeŋu manɔmee la nɛ.
  
  Atlantis si ŋu woke ɖo anye nu gãtɔ kekeake si ŋu Purdue ke ɖo kpɔ. Ðikekemanɔmee la, esia aƒo ŋkɔ si wòxɔ be enye nutovɛla kple anyigbayeyedila tɔxɛ aɖe ta eye wòatsɔe ade ŋutinyagbalẽwo me tẽ be enye ŋutsu si gake ɖe anyigbagã aɖe si bu ŋu. To vovo na ɖokuitɔdidi alo ga ɖesiaɖe la, esia ado eƒe ɖoƒe ɖe dzi wòaɖo ɖoƒe si womate ŋu aʋuʋu o, si ƒe mamlɛtɔ ana wòanɔ dedie ahakpɔ ŋusẽ le habɔbɔ ɖesiaɖe si wòatia me, si me Ɣe Yibɔ ƒe Ðoɖo alo Aglãdzelawo ƒe Aʋawɔha, alo habɔbɔ sẽŋu bubu ɖesiaɖe hã le eyae tiae.
  
  Ele eme baa be Alexander hã nɔ kplii ya. Ŋutsu eveawo siaa kpɔ woƒe abiwo gbɔ nyuie eye esi wonye afɔkudzidela gãtɔwo ta la, wo dometɔ aɖeke meɖe mɔ woƒe abiawo xe mɔ na yewo le numekuku sia me o. Alexander da akpe be Otto ka nya ta tso Bern ƒe ku ŋu na asrafoha la eye wòna Bridges nya be ye kple Alexander yewoakpe asi ɖe afisia ŋkeke ʋɛ aɖewo hafi atrɔ ayi Russia. Esia ana womawu Sergei kple Katya fifia o, gake ŋɔdzidoname ma gakpɔtɔ kpɔ ŋusẽ ɖe edzi abe gaƒoɖokui ene, eye enye nusi kpɔ ŋusẽ gã aɖe ɖe Russiatɔ la ƒe nɔnɔme si me mekɔna o eye wòtsia dzimaɖi zi geɖe la dzi vevie.
  
  Edo dziku nɛ be Perdue nya afisi Renata le gake egakpɔtɔ metsɔ ɖeke le nyaa me o. Nublanuitɔe la, le ga home si Purdue xe nɛ ta la, megblɔ nya aɖeke tso nya sia ŋu o eye wònɔ mɔ kpɔm be yeate ŋu awɔ nane hafi yeƒe ɣeyiɣia nawu enu. Ebia eɖokui be ɖe woagaxɔ Sam kple Nina ɖe Asrafoha la me kokoko hã, gake habɔbɔa teƒenɔla le se nu anɔ Otto si wòaƒo nu ɖe wo nu.
  
  "Ekema xɔ̃nye xoxo, ɖe míaɖo tɔdziʋua?" - Perdue do ɣli tso mɔ̃ɖaŋuxɔ ƒe ʋuƒo si me wòdo tso la me.
  
  Russiatɔa do ɣli tso ʋua ƒe ʋuƒoa dzi be: "Ẽ, ẽ, ʋumefia."
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Ele be míakpɔ dzidzɔ, Alexander," eye wòtsɔ asi ƒo Russiatɔa ƒe akɔta esi wònɔ vivi sem na yaƒoƒoa.
  
  Alexander tsɔ gbe si metsɔ ɖeke le eme o si mebɔ o ƒo nu tso eŋu be: "Ẽ, ɣeyiɣi boo aɖeke megale mía dometɔ aɖewo si o."
  
  Ŋdɔ ga wuievee eye atsiaƒua fa bliboe, nɔ gbɔgbɔm kpoo le ʋua ƒe ʋuƒo te esime ŋdɔkutsu dzatsɛa nɔ keklẽm tso klosalo ƒe fliwo kple tsia ƒe gowo dzi.
  
  Esi Alexander nye tɔdziʋukula si si mɔɖegbalẽ le abe Perdue ene ta la, etsɔ woƒe kɔordinatewo de mɔ̃ si dzi wokpɔna me eye ŋutsu eveawo dze mɔ tso Lorient ɖo ta Madeira, afisi woado go kple ame mamlɛawo le. Esi ƒuƒoƒoa nya ɖo atsiaƒu gbadzɛa dzi ko la, ele be woazɔ mɔ le nyatakaka siwo wona le agbalẽ xatsaxatsa siwo gɔme Austriatɔ yameʋukulaa ɖe na wo la nu.
  
  
  * * * .
  
  
  Nina kple Sam gblɔ woƒe aʋawɔwɔ ŋutinya xoxo aɖewo tso woƒe gododo kple Ɣe Yibɔa ŋu emegbe le fiẽ ma me esime wodo go kple Otto hena ahanono ɖekae esime wonɔ Perdue kple Alexander ƒe vava lalam le ŋufɔke ne nuwo katã yi edzi abe alesi woɖoe ene. Ƒukpoa wɔ nuku ŋutɔ eye yame ƒe nɔnɔme fa miamiamia. Nina kple Sam ʋu yi xɔ vovovowo me le ameŋububu ta, gake Otto mesusu be yeaƒo nu tso eŋu tẽ o.
  
  "Nukatae nèɣlaa miaƒe ƒomedodoa nyuie nenema gbegbe ɖo?" - yameʋukula xoxoa bia wo le ɖiɖiɖemeɣi le ŋutinyawo dome.
  
  "Egᴐme ɖe?" Sam bia nya maɖimaɖitɔe, eye wòɖe ŋku ɖe Nina ŋu kabakaba.
  
  "Edze ƒã ŋutɔ be mi ame evea mie dome le kplikplikpli. Oo nye mawu, dude, edze ƒã be lɔlɔ̃tɔwoe mienye, eyata dzudzɔ nuwɔwɔ abe ƒewuivi eve siwo le fu ɖem na wo dzilawo ƒe xɔ godo ene eye miakpɔ gome le eme ɖekae! "edo ɣli sesĩe vie wu alesi wòɖoe.
  
  "Otto!" Nina ƒo nu kple gbɔgbɔ.
  
  "Tsɔe kem be mewɔ nu amemabumabutɔe alea gbegbe, nye lɔlɔ̃tɔ Nina, gake moveviɖoɖotɔe. Mí katã míenye ame tsitsiwo. Alo esi susu aɖe le asiwò si ta nàɣla wò nya la tae? " eƒe gbe si le ʋuʋum la ka ʋuʋudedi aɖe si wo ame evea siaa nɔ asa ƒom na. Gake hafi ame aɖeke naɖo eŋu la, nane klẽ ɖe Otto dzi eye wògbɔ ya sesĩe be: "Ah! Edze ƒã!" eye wògabɔbɔ nɔ eƒe zikpui dzi eye amber biya si me ʋuʋudedi le ɖe asi. "Fefewɔla etɔ̃lia aɖe li. Mesusu be menya amesi wònye hã. Ame biliɔnla, nyateƒee! Nyɔnu dzetugbe kae makpɔ gome le eƒe lɔlɔ̃ na ame si si kesinɔnuwo le alea gbegbe o, ne eƒe dzi di vevie be yeakpɔ ŋutsu si le sue wu... si si ga le wu gɔ̃ hã?"
  
  "Mina woanya be nya sia doa dziku nam!" Nina ʋuʋu, eƒe dziku si xɔ ŋkɔ vɔ̃ɖi la nu sẽ.
  
  Sam ƒoe ɖe enu, eye wòko alɔgbɔnu na Otto be: "Nina, mègaʋli ɖokuiwò ta o."
  
  Eko alɔgbɔnu eye wòdo go Otto ƒe ŋkumekpɔkpɔ ɖekematsɔlemetɔe be: "Ne mèle ta kpɔm o, Sam, taflatse zi ɖoɖoe." Etsɔ gbe sesẽ aɖe ka mo na yameʋukulaa be: "Herr Schmidt, nyemesusu be èle nɔnɔme si me nàte ŋu aƒo nu tso nye seselelãmewo ŋu le mɔ gbadza nu ahawɔ susuwo le nye seselelãmewo ŋu na amewo evɔ mènya naneke kura tso ŋunye o," eye wòka mo na yameʋukulaa kple gbe sesẽ si wòte ŋu zi ɖoɖoe alesi wòate ŋui , ne míebu alesi wòdo dzikui ŋu. "Ðewohĩ nyɔnu siwo le ɖoƒe si nèdoa goe la ƒe mɔkpɔkpɔ buna ale gbegbe eye wowɔa nu gotagometɔwo, gake nyemele nenema o. Meléa be na ɖokuinye."
  
  Ekpɔe sesĩe ɣeyiɣi didi aɖe, dɔmenyonyo si le eƒe ŋkume la trɔ zu hlɔ̃biabia ƒe tohehe. Sam se le eɖokui me be yeƒe dɔgbo le ʋuʋum le Otto ƒe ŋkuléle ɖe eŋu kpoo si nɔ alɔgbɔnu kom la ta. Esia tae wòdze agbagba be yeaxe mɔ na Nina be wòagado dziku o. Edze abe eŋlɔ be be Sam kple yeƒe dzɔgbese siaa nɔ te ɖe Otto ƒe amenuveve dzi ene, ne menye nenema o la, anye ne Aglãdzelawo ƒe Asrafoha la awɔ dɔ kpui aɖe na wo ame evea siaa, ne míagblɔ wo xɔlɔ̃ Russiatɔwo ya o.
  
  "Ne ele alea, Ðɔkta Gould, be ehiã be nàlé be na ɖokuiwò la, ke mesea veve ɖe ŋuwò. Ne esiae nye tɔtɔ si me nèle ɖokuiwò dem la, mele vɔvɔ̃m be àdi be yeanye tokunɔ aɖe ƒe ahiãvi wu kesinɔtɔ bometsila sia ƒe akɔtavi," Otto ɖo eŋu kple ɖokuibɔbɔ si nye husky kple ŋɔdzidoname si ana nyɔnunyenye ƒe futɔ ɖesiaɖe natsi tre ɖe susu ŋu asikpeƒoƒo. Esi wòŋe aɖaba ƒu eƒe nya dzi la, etso blewuu tso eƒe zikpui dzi be: "Ehiã be maxɔ tsi si le dodom. Sam, wɔ ame bubu ɖesiaɖe na mí."
  
  "Èle tagbɔ gblẽm, wò gboloa?" Sam ƒo ɣli ɖe eta.
  
  "Nu ka? Èse nusi ŋu wònɔ nu ƒom tsoea? Ènye akɔtaƒumanɔsitɔ akpa be nàʋli nye bubu ta, eyata nukae nèkpɔ mɔ be ema ava?" egblɔ kple ɣlidodo ɖe megbe.
  
  "Ènya be enye aʋafia eve siwo susɔ tso ame siwo si mí katã le bɔlwo gbɔ la dometɔ ɖeka; ame siwo na Ɣe Yeye la dze klo vaseɖe fifia, alo? Do dziku nɛ eye mí katã míate ŋu awɔ kunu le ƒua dzi le dziɖeɖi me!" Sam ɖo ŋku edzi nɛ vevie.
  
  "Ðe mele be nàkpe wò ahiãvi yeyea ava ahadzraƒea oa?" egblɔ fewuɖutɔe, eye wòdo dziku ɖe alesi mete ŋu doa vlo ŋutsu siwo le eƒe ƒuƒoƒoa me bɔbɔe abe alesi wòwɔna zi geɖe ene o ta. "Koŋ la, eyɔm be gbolo si lɔ̃na faa be yeanɔ amesiame si le dzi ɖum la ƒe akpa dzi."
  
  Sam, si mebu tame o, egblɔ kple gbe blewu be, "Enyo, le nye kple Perdue kpakple Bern dome la, esesẽ be nànya afisi nèdi be yeatsɔ yeƒe aba ɖo, Nina. Ðewohĩ nukpɔsusu aɖe le esi si ŋu nèdi be yeabu."
  
  Nina ƒe ŋku ɣiawo ʋu, gake vevesese tsyɔ eƒe dziku dzi. Ðeko wòse Sam gblɔ nya mawoa, alo ɖe abosam ahatsunola aɖe si nɔ asi trɔm le eŋua? Eƒe dzi nɔ veve sem eye ƒunukpeƒetetedɔ aɖe tsi ɖe eƒe kɔ me, gake eƒe dziku gakpɔtɔ nɔ anyi, eye eƒe alakpadadaa do ŋusẽe. Le eƒe susu me la, edze agbagba be yease nusita Otto yɔ Perdue be amesi ƒe susu gbɔdzɔ la gɔme. Ðe wònye be wòawɔ nuvevii loo alo be wòahee ado goea? Alo ɖe wònya Purdue nyuie wu woa?
  
  Ðeko Sam tsikpe eye wòtsi tre ɖe afima nɔ lalam be wòagbã ye, gake ewɔ nuku nɛ ŋutɔ be aɖatsi ge le mo nɛ eye ɖeko wòtso hedzo. Mese veve boo o wu alesi wòsusui, elabena ese veve ŋutɔŋutɔ.
  
  Gake aleke kee nyateƒea nyoe o, egasena le eɖokui me kokoko abe ame manyanu ene le nya si wògblɔ ta.
  
  Ebɔbɔ nɔ anyi be yease vivi na zãa ƒe akpa mamlɛa kple yameʋukula xoxoa kpakple eƒe ŋutinya dodzidzɔnamewo kple aɖaŋuɖoɖowo. Le kplɔ̃ si kplɔe ɖo dzi la, edze abe ŋutsu eve nɔ nudzɔdzɔ bliboa si wokpɔ teti koe nye ema la me dzrom ene. Tsaɖilaawo doa Hollandgbe alo Flemishgbe, gake meɖe fu na wo be Sam nakpɔ wo woaƒo nu tso ye kple nyɔnua ŋu o.
  
  Sam ko alɔgbɔnu eye wòkɔ eƒe biya kplu ɖe dzi be: "Nyɔnuwo." Ŋutsuawo ko nu tsɔ lɔ̃ ɖe edzi eye wodo woƒe ŋkumeɖobolowo ɖe dzi tsɔ lɔ̃ ɖe edzi.
  
  Nina da akpe be xɔ vovovowo le wo si, ne menye nenema o la, ɖewohĩ ewu Sam le eƒe alɔ̃ me le dziku gã aɖe ta. Menye nyateƒe si wònye be enɔ Otto ƒe akpa dzi le alesi wòwɔ nu ɖe ŋutsuwo ŋu sɔdolae ta ko o, ke boŋ etso nyateƒe si wònye be ele nɛ be wòalɔ̃ ɖe edzi be nyateƒe geɖe le eƒe nyaa me gbɔe wòtso. Bern nye eƒe akɔta xɔlɔ̃ esime wonye gamenɔlawo le Mönx Saridag, vevietɔ le esi wòɖoe koŋ zã eƒe afakaka tsɔ fa woƒe dzɔgbese dzi esi wòse be srɔ̃a ƒe kɔpi tututue wònye ta.
  
  Perdue ƒe ŋgɔyiyiwoe wòlɔ̃na wu ne edo dziku ɖe Sam ŋu tsɔ wu be wòakpɔ nuwo gbɔ kplii ko. Eye nukae wòawɔ ne menye Perdue mexɔ gakpekpeɖeŋu esime wònɔ adzɔge o? Meɖe fu nɛ gbeɖe be yeadie vevie o, ke boŋ edze eƒe numekukua gɔme, eye lɔlɔ̃ si le esi nɛ lae xe ga nɛ.
  
  Esi wòdo ʋɔa hedze anyi ɖe aba dzi vɔ megbe la, edo ɣli kpoo alesi wòate ŋui be, "Oo nye Mawu be, "Woto nyateƒe! Ðeko menye nyɔnuvi sue si dze si zãa nye charisma kple ɖoƒe be manɔ agbe. Nyee nye fia ɖesiaɖe si le dzi ɖum ƒe fiasã me gbolo!"
  
  
  Ta 40 lia
  
  
  Perdu kple Alexander lé ŋku ɖe atsiaƒu gɔme xoxo le ƒudzi kilometa geɖe tso afisi woɖo tae gbɔ. Wodi be yewoanya nenye be nusiwo to vovo alo tɔtrɔ siwo mele dzɔdzɔme nu o le togbɛ siwo le wo te ƒe anyigba ƒe nɔnɔme me si ate ŋu afia amegbetɔwo ƒe xɔtunuwo alo to siwo sɔ siwo ate ŋu atsi tre ɖi na blema xɔtuɖaŋu ƒe susɔewo. Anyigba ƒe nɔnɔme ƒe masɔmasɔ ɖesiaɖe si le anyigba ƒe nɔnɔmewo me ate ŋu afia be nusiwo nyrɔ ɖe tsia me la to vovo na tsikpe siwo le teƒea eye anyo be woaku nu me le eŋu.
  
  Alexander de dzesii be: "Nyemenya kpɔ be ele be Atlantis nalolo nenema gbegbe o," esi wònɔ ŋku lém ɖe gotagome si wotu ɖe sonar scanner gogloa dzi ŋu. Otto Schmidt gblɔ be ekeke ta ɖo Atlantik-ƒua ƒe go kemɛ dzi, le Mediterranea Ƒua kple Dziehe kple Anyiehe Amerika dome. Le xɔmetsovɔa ƒe ɣetoɖoƒekpa dzi la, ekeke ta ɖo keke Bahamas kple Mexico, si me susu le le nufiafia si nye be esia tae Egipte kple Anyiehe Amerika ƒe xɔtuɖaŋu kple subɔsubɔhawo me piramidwo kple xɔtunu mawo tɔgbe nɔ abe ŋusẽkpɔɖeamedzi si bɔ ene me.
  
  Perdue ɖe eme be: "Oo, ẽ, wogblɔ be elolo wu Dziehe Afrika kple Asia Sue ne wotsɔe ƒo ƒui."
  
  Alexander gblɔ na eɖokui be: "Gake le nyateƒe me la, elolo akpa be woake ɖe eŋu, elabena anyigba gbogbo aɖewo le gota siawo ŋu," eye wògblɔ na eɖokui wu amesiwo nɔ afima.
  
  "Oo, gake meka ɖe edzi be anyigba siawo nye agbalẽvi si le ete ƒe akpa aɖe - abe togbɛ aɖe ƒe ta siwo ɣla toa ƒe akpa mamlɛa ene," Perdue gblɔ. "Mawu, Alexander, bu eŋu kpɔ ne ɖe míeke ɖe anyigbagã sia ŋu la, ŋutikɔkɔe ka gbegbee nye si míaɖo!"
  
  Alexander metsɔ ɖeke le ŋkɔxɔxɔ me o. Nusi ŋu wòtsi dzi ɖo koe nye be yeanya afisi Renata le ale be yeate ŋu aɖe Katya kple Sergei le ʋua me hafi woƒe ɣeyiɣia nawu enu. Ede dzesii be Sam kple Nina le xɔlɔ̃wɔwɔ me kple Hati Schmidt xoxo, si nyo na wo, gake le nubabla la gome la, tɔtrɔ aɖeke meva le nyawo me o eye wòna wònɔ ŋu zã bliboa katã. Edoa asi ɖa ɣesiaɣi be yeatsɔ ana yeƒe dzi nadze eme, vevietɔ esime Portugaltɔwo ƒe yame ƒe nɔnɔme te eƒe Russiatɔwo ƒe seselelãmewo do dziku. Dukɔa nya kpɔ ale gbegbe, gake eƒe aƒe to eŋu. Vuvɔ si ƒoa nu, sno, dzinu ƒe keklẽ si le bibim kple nyɔnu dzodzoewo to eŋu.
  
  Esi woɖo ƒukpo siwo ƒo xlã Madeira dzi la, Perdue nɔ mɔ kpɔm vevie be yeado go Sam kple Nina, togbɔ be eɖɔ ŋu ɖo le Otto Schmidt ŋu hã. Ðewohĩ Perdue ƒe Black Sun ƒe habɔbɔa gakpɔtɔ nye yeye akpa, alo ɖewohĩ Otto melɔ̃ be edze ƒã be Perdue metia akpa aɖeke o, gake Austria yameʋukulaa menɔ Perdue ƒe kɔkɔeƒe ememetɔ o, kakaɖedzi le nu geɖe ŋu.
  
  Gake amegãxi la wɔ akpa vevi aɖe eye wògakpɔtɔ kpe ɖe wo ŋu ŋutɔ le lãgbalẽawo gɔmeɖeɖe ɖe gbegbɔgblɔ siwo me mekɔ o me kple teƒe si anya dim wole la didi me, eyata eva hiã be Perdue nalɔ̃ ɖe edzi eye wòalɔ̃ ɖe edzi be wole afima ƒe ŋutsu sia le wo dome.
  
  Esi wodo go la, Sam ƒo nu tso alesi tɔdziʋu si Purdue ƒle la wɔ dɔ ɖe edzii ŋu. Otto kple Alexander ɖe afɔ ɖe vovo eye wokpɔ afisi wosusu be anyigbaa ƒe goglome le kple afisi wosusu be eƒe goglome le. Nina tsi tre ɖe axadzi, nɔ atsiaƒu ƒe ya nyui la gbɔm eye wòse le eɖokui me be yemele teƒe aɖeke o vie le koral-tu gbogboawo kple ponchi-kplu manyaxlẽ siwo wòƒle tso esime wòtrɔ yi ahadzraƒea ta. Esi wòlé blanui eye wòdo dziku le Otto ƒe vlododoa megbe ta la, efa avi le eƒe aba dzi gaƒoƒo ɖeka kloe, henɔ lalam be Sam kple Otto nadzo ale be yeagayi ahadzraƒea ake. Eye ewɔe abe alesi wokpɔ mɔe ene.
  
  Perdue ƒo nu le egbɔ be: "Hi, lɔlɔ̃tɔ." Eƒe mo biã le ɣe kple dze si nɔ ŋkeke si va yi me alo esi wu nenema ta, gake edze abe ɖe wògbɔ ɖe eme nyuie ene, si to vovo na Nina. "Nukae nye nyaa? Ðe ŋutsuviawo wɔ anyra le ŋuwòa?"
  
  Nina dze abe ɖe wòdo dziku keŋkeŋ ene, eye eteƒe medidi o Perdue va kpɔe be nane gblẽ ŋutɔŋutɔ. Etsɔ eƒe alɔnu bla eƒe abɔta blewuu, eye wòse vivi na eƒe ŋutilã sue si wòte ɖe etɔ ŋu zi gbãtɔ le ƒe geɖe megbe la ƒe seselelãme. Menye Nina Gould ƒe nɔnɔme kura be wòagagblɔ nya aɖeke kura o, eye esia nye kpeɖodzi si sɔ gbɔ be ese le eɖokui me be yemele teƒe aɖeke o.
  
  "Ekema, afikae míeyina gbã?" - ebia tso blema.
  
  "Le kilometa ʋɛ aɖewo tso afisia ƒe ɣetoɖoƒe gome la, mía kple Alexander míeke ɖe xɔtunu geɖe siwo mewɔ ɖeka o ŋu le gogloƒe si ƒe goglome nye afɔ alafa geɖe. Mele egɔme dzem kple esia. Kakaɖedzitɔe la, meɖi tsi te ƒe togbɛ alo meli ƒomevi aɖeke si gbã o. Ekeke abe kilometa 200 ene. Esia lolo ŋutɔ! "- eyi edzi le mɔ si mewɔ ɖeka o nu, edze ƒã be dzi dzɔe wu nyagbɔgblɔ.
  
  Otto do ɣli esi wònɔ tetem ɖe ame eveawo ŋu be: "Aƒetɔ Perdue, ɖe madzo le mia dzi akpɔ miaƒe tsi me nɔnɔ tso yamea?"
  
  Perdue ko alɔgbɔnu be: "Ẽ, aƒetɔ," eye wòtsɔ asi ƒo yameʋukulaa ƒe abɔta tso dzi me. "Maƒo ka na wò ne míenya ɖo tsi me nɔnɔ ƒe teƒe gbãtɔ ko."
  
  "Nyui!" - Otto do ɣli eye wòtsɔ asibidɛ na Sam. Nusi tae wònye la, Perdue alo Nina mete ŋu se egɔme o. "Ekema malala le afisia. Ènya be mele be yameʋukulawo nano aha o, alo?" Otto ko nu tso dzi me eye wòkpla asi kɔ na Perdue. "Dzɔgbenyuie na wò, Aƒetɔ Perdue. Eye Ðɔkta Gould, ènye fia ƒe tafe le aƒetɔ ɖesiaɖe ƒe dzidzenu nu, lɔlɔ̃tɔ," kasia egblɔ na Nina.
  
  Esi wòtsi dzodzodzoe ta la, ebu ŋuɖoɖo aɖe ŋu, gake abe alesi wònɔna ɖaa ene la, Otto metsɔ ɖeke le eme o eye ɖeko wòtrɔ ɖe eƒe afɔkpodzi be yeaɖo ta kɔfidzraƒe aɖe si kpɔa tɔdzisasrãwo kple agakpewo le si te ɖe tɔƒodeƒea ŋu.
  
  "Ewɔ nuku ŋutɔ. Ewɔ nuku, gake nukutɔe la, edzroa ame," Nina ƒo nu le ɣlidodo me.
  
  Sam nɔ eƒe crap list me eye wòƒo asa nɛ le mɔzɔzɔa ƒe akpa gãtɔ me, negbe nuŋlɔɖi siwo hiã wɔwɔ le afisia kple afima le dive gear kple bearings ŋu ko.
  
  "Kpɔ? Meda akɔ be anyigbayeyedila geɖe wu," Perdue gblɔ na Alexander kple nukokoedonametɔe, eye wòfia asi tɔƒodetɔdziʋu aɖe si gbã gudugudu ŋutɔ si nɔ ʋuʋum le adzɔge ʋĩi. Wote ŋu sea Portugaltɔwo wonɔa nya hem atraɖii le afisi ya le ƒoƒom ɖo ŋu, tso nusi woate ŋu ase tso woƒe asiwɔwɔ ɖe nya dzi me. Alexander ko nu. Eɖo ŋku zã si me eya kple asrafo ade bubuwo nɔ Caspian-ƒua dzi, womu aha akpa be woate ŋu azɔ mɔ eye wobu mɔkpɔkpɔbuɖeametɔe la dzi nɛ.
  
  Gaƒoƒo eve ƒe ɖiɖiɖeme si mebɔ o yra Atlantis mɔzɔzɔa me dɔwɔlawo esime Alexander tsɔ tɔdziʋua va ɖo afisi sextant si wòbia gbee la ŋlɔ ɖi. Togbɔ be vovo menɔ wo ŋu o kple nuƒoƒo suewo kple amewo ƒe ŋutinya siwo ku ɖe Portugaltɔ anyigbayeyedila xoxowo, lɔlɔ̃tɔ siwo si dzo kple tsinyenye, kple nuŋlɔɖi bubu siwo ŋu woke ɖo le Atlantis ƒe Agbalẽxatsaxatsawo me ƒe nyateƒenyenye ŋu hã la, wo katã wodi vevie le adzame be yewoakpɔe ɖa be anyigbagã la mlɔ yewo te ŋutɔŋutɔ le eƒe katã me hã ŋutikɔkɔe. Wo dometɔ aɖeke mete ŋu lé dzidzɔ si nɔ wo me ɖe tsi me nɔnɔ ŋu nu o.
  
  Sam ƒo adegbe esime Alexander tsɔ zip ƒo eƒe awudziwui hena eƒe tsi me nɔnɔ zi gbãtɔ be: "Dzɔgbenyuietɔe la, meva nɔ tsi me nɔnɔ ƒe suku aɖe si dzi PADI da asi ɖo me ƒe ɖeka teti enye sia, be mawɔ nu bubu aɖe ko be maɖe dzi ɖi."
  
  "Nu nyui aɖee nye ema, Sam. Le gogloƒe siawo la, ele be nànya nusi wɔm nèle. Nina, ɖe esia to ŋuwòa?" - Perdu bia nya sia.
  
  Eɖe abɔta be: "Ẽ." "Ahanono aɖe le ŋunye si ate ŋu awu nyitsu, eye ènya alesi wòyia edzi nyuie le nyaƒoɖeamenu me."
  
  Alexander ʋuʋu ta, eye wònɔ ƒunukpeƒe bubu nom esime ya nɔ eƒe taɖa ʋuʋum be: "Oo, ẽ, ɖewohĩ menye nenemae o." "Mègatsi dzi o, manɔ hadede nyui me esime ame eve siawo le fewu ɖum le ƒumelã klitsuwo ŋu hele ƒumelã siwo ɖua ŋutsuwo blem."
  
  Nina ko nu. Sam kple Perdue ƒe nɔnɔmetata si woɖe le Pisces nyɔnuwo ƒe nublanuikpɔkpɔ te la nye nukokoe. Gake le nyateƒe me la, ƒumelã klitsuwo ƒe susua ɖe fu nɛ.
  
  Sam gblɔ nɛ hafi wòɖu eƒe sigaret-nulénu dzi teti ko be: "Mègatsi dzi ɖe ƒumelã klitsuwo ŋu o, Nina, womelɔ̃a ahatsunono ƒe ʋu o. Mawɔ ok ".
  
  Eko alɔgbɔnu kple eƒe gbe nyuitɔ kekeake si nye bitchy eye wòxɔ ƒunukpeƒea tso Alexander gbɔ be: "Menye wòe ŋue metsi dzi ɖo o, Sam."
  
  Perdue wɔ abe ɖe mese naneke o ene, gake Sam nya nusi tututu ŋu wole nu ƒom tsoe. Nya si wògblɔ le zã si va yi me, si nye eƒe ŋkuléle ɖe nu ŋu anukwaretɔe la, na woƒe kadodoa me gbɔdzɔ ale gbegbe be wòva zu hlɔ̃biala. Gake menye ɖe wònɔ kuku ɖem ɖe eta o. Ehiã be woanyɔe ɖe eƒe nuwɔna ŋu eye woazi edzi wòawɔ tiatia zi ɖeka ɖe ɣeyiɣiawo katã nu tsɔ wu be wòafe kple Perdue, Sam, alo ame bubu ɖesiaɖe si wòtia be yeaɖe modzaka na la ƒe seselelãmewo zi alesi wòna eƒe dzi dze eme ko.
  
  Nina tsɔ ɖe le eme na Perdue hafi ge ɖe Portugaltɔwo ƒe Atlantik-ƒua ƒe blɔ goglo si me do viviti la me. Eɖoe be yeatsɔ dziku ƒe mo awɔ Sam, gake esi wòtrɔ be yeakpɔe la, nusi susɔ nɛ koe nye seƒoƒo si le seƒoƒo si nye foam kple kuɖɔ siwo le tsia dzi.
  
  Ewɔ nublanui ŋutɔ, esusui eye wòtsɔ asibidɛ goglo aɖe ƒu du to pepa si woxatsa la dzi. Mele mɔ kpɔm be ƒumelã si woyɔna be mermaid la avuvu wò bɔlwo, Sammo.
  
  
  Ta 41 lia
  
  
  Xɔdɔme me dzadzraɖo nyea nu mamlɛtɔ le Aƒenɔ Maisie kple eƒe nyɔnu eve siwo dzraa xɔa me dzadzraɖo ƒe ŋkɔwo me ɣesiaɣi, gake enye xɔ si wolɔ̃na wu le dzodoƒe gã la kple nɔnɔmetata dziŋɔawo ta. Eƒe tevi eve nye ɖetugbui siwo tso kɔledzi si le nutoa me siwo wòxɔ ɖe fetu dzeani aɖe ta, kple nɔnɔme si nye be womaƒo nu tso domenyinu la alo eƒe dedienɔnɔ ƒe ɖoɖowo ŋu gbeɖe o. Dzɔgbenyuietɔe la, nyɔnuvi eveawo nye sukuvi siwo kpea ŋu siwo lɔ̃a dzɔdzɔmeŋutinunya me nuƒoƒo kple Skyrim duɖimekeke, eye menye ƒomevi siwo gblẽ eye womeɖɔa wo ɖo o siwo Maisie do goe le Ireland esime wòwɔ dɔ le afima le ame ŋutɔ ƒe dedienɔnɔ me tso ƒe 1999 va ɖo ƒe 2005 me o.
  
  Eƒe nyɔnuviawo nye klass gbãtɔ me sukuvi siwo tsɔa dada wɔa woƒe aƒemedɔwo, eye wòxea ga na wo edziedzi ɖe woƒe ɖokuitsɔtsɔna kple dɔ si wowɔ nyuie ta. Ƒomedodo nyui aɖee wònye. Teƒe geɖewo nɔ Thurso ƒe anyigba la me siwo Aƒenɔ Maisie tia be yeakɔ ye ɖokui ŋu le, eye eƒe nyɔnuviwo dze agbagba be yewoate ɖa tso wo gbɔ - amedzrodzeƒea kple anyigbaxɔdzoa.
  
  Egbe fa miamiamia vevietɔ le dziɖegbe aɖe si radio ɖe gbeƒãe ŋkeke si do ŋgɔ, si wokpɔ mɔ be agblẽ nu le Scotland ƒe dziehe ŋu le ŋkeke etɔ̃ siwo kplɔe ɖo ya teti ta. Dzoa nɔ ƒoƒom le dzodoƒe gã la me, afisi dzobibi nɔ xɔtunu si wotsɔ anyikpe tu si nɔ dzodoƒe kɔkɔa dzi la ƒe gli siwo biã la ƒom le.
  
  "Wowu enu kloe, nyɔnuviwo?" Maisie bia tso ʋɔtrua nu be afisi wòtsi tre ɖo kple agbaa.
  
  Linda si ƒe mo biã si ƒe ŋutigbalẽ le ɣie la do gbe na exɔlɔ̃ Lizzie si ƒe taɖa biã la ƒe akɔta si le ƒoƒom la kple fuwɔnu si le ƒoƒom la be: "Ẽ, mewu enu." Egblɔ fefetɔe be: "Gake ginger gakpɔtɔ le megbe."
  
  "Nukae wònye?" - Lizzie bia esi wòkpɔ dzigbezãbolo dzeani la.
  
  Maisie ɖe gbeƒãe kple ɣlidodo be: "Suklidɔ aɖeke mele eŋu vie o."
  
  "Nudzɔdzɔ ka tae?" Linda bia, eye wòhe exɔlɔ̃a yi kplɔ̃a ŋu kplii.
  
  Maisie si bosomikaɖi ɖeka le titina, "Egbea nyɔnuwo nye nye dzigbezã eye miawoe nye ame dzɔgbevɔ̃etɔ siwo ŋu mewɔ nuvevii le nye nuvivi si nye sedziwɔwɔ me."
  
  "Oo Mawu." Ðeko wòɖi nu dziŋɔ aɖe, alo, Ginger?" Linda tsɔ fefenya esime exɔlɔ̃a bɔbɔ be yeatsɔ yeƒe asibidɛ aƒu du ato tsikpea dzi be yeaɖɔe kpɔ. Maisie ƒo eƒe alɔnu fefetɔe eye wòkɔ lãtsoƒea ɖe dzi le fewuɖuɖu ƒe ŋɔdzidoname me, si na nyɔnuviawo do ɣli le dzidzɔ ta.
  
  "Dzigbezã nyui na wò Aƒenɔ Maisie!" - wo ame evea wodo ɣli, dzi dzɔ wo be yewoakpɔ aƒedzikpɔlagã la wòaƒo eɖokui ɖe Halloween ƒe nukokoedonamenyawo me. Maisie tsɔ mo, miã ŋku, nɔ mɔ kpɔm be lãgbalẽgolowo kple tsikpewo ƒe amedzidzedze, eye wòɖiɖi hɛa ɖe aboloa dzi.
  
  Abe alesi wokpɔ mɔe ene la, ŋusẽkpɔɖeamedzia ma aboloa ɖe akpa eve eye nyɔnuviawo do ɣli kple dzidzɔ.
  
  Maisie gblɔ be: "Va, va, ku nu me yi ŋgɔe." Nyemeɖu nu ŋkeke bliboa o."
  
  Lizzie ƒo nu kple ɣli be: "Nye hã," esime Linda nɔ nu ɖam na wo katã aɖaŋutɔe.
  
  Ʋɔtrua ƒe kaƒoƒo ɖi.
  
  "Amedzro bubu aɖewo gali?" Linda bia nya sia kple eƒe nu.
  
  Maisie ko alɔgbɔnu, eye wòʋuʋu ŋku be: "Oo, ènya be xɔlɔ̃ aɖeke mele asinye o." Ðeko wòɖu eƒe nuɖuɖu gbãtɔ teti koe nye ema eye fifia ele nɛ be wòamie kaba be wòadze abe ɖe wòdze tugbe ene, si nye aʋadziɖuɖu si tea ɖeɖi ame ŋu wu, le ɣeyiɣi si tututu wòsusu be yeate ŋu aɖe dzi ɖi. Aƒenɔ Maisie ʋu ʋɔa eye aƒetɔ eve siwo do jeans kple jaketi do gbe nɛ eye woɖo ŋku adelawo alo atitsolawo dzi nɛ. Tsi nɔ dzadzam ɖe wo dzi xoxo, eye ya fafɛ aɖe nɔ ƒoƒom to akpataa me, gake ŋutsuawo dometɔ aɖeke meʋuʋu alo te kpɔ be yeakɔ yewoƒe kɔmewuwo ɖe dzi gɔ̃ hã o. Edze ƒã be vuvɔa medo vɔvɔ̃ na wo o.
  
  "Mate ŋu akpe ɖe ŋuwòa?" - eye wòbia.
  
  "Ŋdɔ nyui na wò, aƒenɔ. Míele mɔ kpɔm be àte ŋu akpe ɖe mía ŋu," ŋutsu xɔlɔ̃wɔwɔtɔ eve siwo doa Germanygbe la dometɔ si kɔkɔ wu la gblɔ.
  
  "Kple nukae?"
  
  Ame bubu ɖo eŋu ɖekematsɔlemetɔe be: "Mehe nukpɔkpɔ aɖe vɛ alo gblẽ míaƒe mawunyadɔgbededɔa me le afisia o." Eƒe gbeɖiɖi fa, deŋgɔ ŋutɔ, eye Maisie te ŋu kpɔe be gbeɖiɖi aɖe le ye si tso Ukraine ƒe teƒe aɖe. Eƒe nyawo agblẽ nu le nyɔnu akpa gãtɔ ŋu hafi, gake Maisie bi ɖe amewo ƒoƒo ƒu ɖekae kple wo dometɔ akpa gãtɔ ɖeɖeɖa me. Exɔe se be wonye adelawo vavã, amedzro siwo wodɔ ɖe dɔdasi aɖe si me wode se na wo be woawɔ nu sesĩe abe alesi wodo dziku na wo ene, eyatae woƒe dzi dzea eme eye wobiaa wo faa.
  
  "Nukae nye wò dɔdasi? Nyemate ŋu ado nuwɔwɔ aduadu ƒe ŋugbe ne ede nye ŋutɔ tɔ afɔku me o," egblɔe sesĩe, eye wòɖe mɔ na wo be woaɖee afia be eyae nye amesi nya agbe. "Ameka gbɔe nèle?"
  
  "Míate ŋu agblɔe o, aƒenɔ. Taflatse àte ŋu aɖe afɔ ɖe vovoa?"
  
  Ŋutsu si kɔkɔ wu la bia be: "Eye bia xɔ̃wò ɖekakpuiwo be woagado ɣli o."
  
  "Dumevi dzro maɖifɔwoe wonye, aƒetɔwo. Mègana woaƒo wo ɖokui ɖe esia me o," Maisie gblɔe sesĩe wu eye wòzɔ yi ʋɔtrua titina. "Susu aɖeke meli si ta woado ɣli o."
  
  Ukrainetɔa ɖo eŋu kple gbe si nyo dɔme ale gbegbe be edze abe ɖe wòdo dziku ene be: "Enyo, elabena ne wowɔ esia la, míana susu aɖe wo."
  
  "Aƒenɔ Maisie! Nusianu nyoa?" Lizzie ƒo ka tso xɔdɔme me.
  
  "Dandy, fefenuvi! Ðu wò abolo!" Maisie do ɣli ɖo eŋu nɛ.
  
  "Nukae wodɔ wò ɖe afisia be nàwɔ? Nye ɖeka koe nye nye dɔtɔ ƒe domenyinu nɔla le kwasiɖa ʋɛ siwo gbɔna me, eyata nusianu si dim nèle o, ɣeyiɣi si mesɔ o dzie nèva. I"m just a housekeeper," egblɔe na wo le se nu eye wòʋuʋu ta bubutɔe hafi he ʋɔa blewuu be yeadoe.
  
  Womewɔ nu ɖe eŋu kura o, eye, nusi wɔ nuku ŋutɔ la, esiae na Maisie McFadden tsi dzodzodzoe. Edo ŋgɔgbe ʋɔtrua eye wògbɔ ya sesĩe, eye wòda akpe be yewoxɔ yeƒe aʋatsokaka.
  
  Plɛti aɖe gbã le xɔdɔme me.
  
  Aƒenɔ Maisie ƒu du yi ɖakpɔ nusi nɔ dzɔdzɔm eye wòkpɔ eƒe nyɔnuvi eveawo le ŋutsu eve bubu siwo edze abe woƒo wo ɖokui ɖe eƒe amedzro eveawo dome ene la ƒe asikpakpla kɔ na wo vevie. Etɔ ɖe eƒe mɔwo dzi kuku.
  
  "Afikae Renata le?" - bia ŋutsuawo dometɔ ɖeka.
  
  Maisie ƒo nu kple gbe blewu, eye wònɔ eƒe asiwo ƒom ɖe eŋgɔ be: "Nye-nye-menya amesi wònye o."
  
  Ŋutsua ɖe Makarov aɖe do goe eye wòƒo Lizzie ƒe afɔ goglo aɖe. Nyɔnuvia do ɣli kple dziku, eye exɔlɔ̃a hã do ɣli.
  
  Egblɔ kple ɣli be: "Gblɔ na wo be woazi ɖoɖoe alo míatsɔ tu si kplɔe ɖo azi ɖoɖoe na wo." Maisie wɔ abe alesi wogblɔ nɛ ene, eye wògblɔ na nyɔnuviawo be woaɖe dzi ɖi ale be amedzroawo nagawu wo o. Linda tsi dzodzodzoe, eye amedzidzedzea ƒe dzidziƒoamea nu sẽ akpa. Ðeko ŋutsu si lée la tsɔe ƒu gbe ɖe anyigba hegblɔ be, "Meɖi sinimawo o ɖe, alo?"
  
  "Renata! Afikae wòle?" - edo ɣli, lé Lizzie si nɔ ʋuʋum hele vɔvɔ̃m la ƒe taɖa eye wòtsɔ eƒe aʋawɔnua fia eƒe abɔta. Maisie kpɔe azɔ be wench madakpe si dzi wòle be yeakpɔ vaseɖe esime Aƒetɔ Perdue natrɔ gbɔ lae wofia. Togbɔ be elé fu nyɔnuvi dzodzroa hã la, woxe fe na Maisie be wòakpɔ eta ahana nuɖuɖui. Mete ŋu tsɔ nunɔamesiawo na wo le eƒe dɔtɔ ƒe sedede nu o.
  
  Egblɔ tso dzi me be: "Na makplɔ wò ava egbɔ, gake taflatse gblẽ nyɔnuvi siwo le dzadzɛnyenyedɔ wɔm la ɖi."
  
  "Bɔ wo eye nàɣla wo ɖe nudzraɖoƒea. Ne wodo ɣli la, míaƒu du ato wo me abe Paris ƒe gbolowo ene," tudala adãtɔ la ko alɔgbɔnu, eye wòtsɔ ŋku bla Lizzie abe nuxlɔ̃ame ene.
  
  "Na maɖe Linda le anyigba ko. Le Mawu ta la, màte ŋu aɖe mɔ vidzĩa namlɔ anyigba le vuvɔ me o," Maisie gblɔ na ŋutsuawo vɔvɔ̃ manɔmee le eƒe gbe me.
  
  Woɖe mɔ nɛ wòkplɔ Linda yi zikpui aɖe si te ɖe kplɔ̃a ŋu dzi. Le eƒe asi siwo me aɖaŋu le ƒe ʋuʋu kabakaba ta la, womede dzesi hɛ si wotsɔ kpae si Aƒenɔ Maisie ɖe tso kekea te hetsɔe de eƒe apron kotoku me o. Etsɔ hũɖeɖe tsɔ eƒe asiwo ƒu du to eƒe akɔta be yeaɖe ƒuƒu kple tsikpe siwo léna ɖe wo nɔewo ŋu ɖa eye wògblɔ be, "Va."
  
  Ŋutsuawo dze eyome to nuɖuxɔ gã si me blemanuwo katã le la me, eye woge ɖe nuɖaƒe si woate ŋu ase abolo yeye si woɖa ƒe ʋeʋẽ le kokoko. Gake le esi teƒe be wòakplɔ wo ayi amedzrodzeƒea la, ekplɔ wo yi anyigbaxɔdzoa me. Ŋutsuawo menya nu tso amebeblea ŋu o, elabena zi geɖe la, anyigbaxɔdzoa nyea afisi ame siwo woɖe aboyoe le eye wodzraa nya ɣaɣlawo ɖo. Xɔa me do viviti ŋɔdzitɔe eye sulfur ʋẽna lilili.
  
  "Ðe kekeli aɖe le anyigba le afisia?" - bia ŋutsuawo dometɔ ɖeka.
  
  "Tɔtrɔ aɖe le anyigbaxɔdzoa dzi. menyo na vɔvɔ̃nɔtɔ abe nye ene si doa vlo xɔ dovivitiwo o, ènya. Damn dziŋɔ sinimawo xɔa wò ɣesiaɣi," egblɔ nya ƒaƒãwo kple dziɖeleameƒo.
  
  Esi woɖiɖi atrakpuiawo ƒe afã la, kasia Maisie ɖiɖi eɖokui hebɔbɔ nɔ anyi. Ŋutsu si nɔ eyome kplikplikpli la kli nu le eƒe ŋutilã si vuvu la dzi eye wòdze anyi sesĩe le atrakpuiawo dzi esime Maisie tsɔ eƒe aŋekotokua ʋuʋu kabakaba be yeaƒo ŋutsu evelia si nɔ megbe nɛ. Akplɔ kpekpe aɖe si le kpekpem la nyrɔ ɖe eƒe klo me, eye wòma eƒe klo kple eƒe afɔkpodzi esime ŋutsu gbãtɔ ƒe ƒuwo nɔ ƒoƒom le viviti me le afisi wòɖi ɖo, si na wòzi ɖoɖoe enumake.
  
  Esi wònɔ ɣli dom le vevesese dziŋɔ me la, ese ƒoƒo sesẽ aɖe le mo nɛ, si na wòdzudzɔ ɣeyiɣi kpui aɖe, si na wòtsi dzodzodzoe. Esi ahomya doviviti la nɔ kɔm la, Maisie kpɔ ŋutsu eve siwo tso ŋgɔgbe ʋɔtrua nu la do ɖe anyidzeƒe si le etame la dzi. Abe alesi eƒe hehexɔxɔa gblɔe ene la, le eƒe alɔ̃dɔdɔ gɔ̃ hã me la, eléa ŋku ɖe woƒe kadodo ŋu.
  
  "Renata mele afisia o, bometsilawo! Foto siwo Cleve ɖo ɖe mí la ɖee fia le amedzrodzeƒea! Ema le gota. Mikplɔ aƒedzikpɔla la vɛ!"
  
  Maisie nya be yeate ŋu awɔ nu kple wo dometɔ etɔ̃ hafi ne ɖe womeɖe ye le cleaver la me o. Ete ŋu sea klonu si ge ɖe wo me la ƒe ɣlidodo le megbe esime wonɔ dodom yi akpataa me afisi tsidzadza si xɔ dzo le xɔxlɔ̃m le.
  
  "Kɔdasiwo. Ŋlɔ kɔdaawo ɖe eme. Míenya nu tso dedienɔnɔ ƒe ɖoɖoa ƒe nɔnɔmewo ŋu, lɔlɔ̃tɔ, eyata mègabu fewuɖuɖu le mía ŋu gɔ̃ hã ŋu o," ŋutsu si doa Russiagbe doa ɣli ɖe eta.
  
  "Èva be yeaɖe asi le eŋua? Ðe nèwɔa dɔ nɛa?" - Maisie bia, eye wòzi xexlẽdzesi siwo kplɔ wo nɔewo ɖo le keyboard gbãtɔ dzi.
  
  Ukrainetɔa ɖo eŋu tso ŋgɔgbe ʋɔtrua nu kple gbe si me dɔmenyonyo boo o be: "Menye wò nyae o." Maisie trɔ, eƒe ŋkuwo nɔ ʋuʋum le tsi si nɔ sisim la ƒe tsitretsitsi ta.
  
  Eɖo eŋu be: "Nye nyae nye ema kloe." "Nyee ƒe agbanɔamedzie wònye."
  
  "Èbua wò dɔa nu vevii ŋutɔŋutɔ. Esia wɔ nuku ŋutɔ," Germanytɔ xɔlɔ̃wɔwɔtɔ si nɔ ŋgɔgbe ʋɔtrua nu la ƒo nu nɛ tsɔ do alɔe. Etsɔ eƒe adedada hɛa te ɖe eƒe kɔmeƒu ŋu sesĩe. "Azɔ ʋu fucking ʋɔtrua."
  
  Maisie ʋu ʋɔtru gbãtɔa. Wo dometɔ etɔ̃ ge ɖe ʋɔtru eveawo dome kplii. Ne ate ŋu ana woto eme kple Renata eye wòado ʋɔa la, ate ŋu atsɔ woƒe aboyonuawo axe mɔ na wo eye wòate ɖe Aƒetɔ Perdue ŋu be wòado ŋusẽ wo.
  
  Germanytɔa ɖe gbe be: "Ʋu ʋɔtru si kplɔe ɖo." Enya nusi ŋu wòle ɖoɖo wɔm ɖo eye wòkpɔ egbɔ be ede nu nyaa me gbã ale be wòagate ŋu axe mɔ na wo o. Ewɔ dzesi na Ukrainetɔa be wòaxɔ teƒe aɖe le gota ʋɔtrua nu. Maisie ʋu ʋɔtru si kplɔe ɖo kple mɔkpɔkpɔ be Mirela akpe ɖe ye ŋu yeaɖe amedzidzelawo ɖa, gake menya afisi Mirela ƒe ɖokuitɔdidi ƒe ŋusẽfefewo keke ta ɖo o. Nukatae wòakpe ɖe elélawo ŋu woawɔ avu kple amedzidzelawo nenye be akpa evea siaa ƒe lɔlɔ̃nu nyui aɖeke mele eŋu o? Mirela tsi tre ɖe tsitrenu, eye wòziɔ ɖe gli si le ʋɔtrua godo ŋu, eye wòlé nugododeƒea ƒe nutsyɔnu kpekpe si wotsɔ anyikpe wɔe la ɖe asi. Esi wòkpɔ Maisie wòto ʋɔtrua nu gbɔna la, mete ŋu nɔ te ɖe enu o, ke boŋ eko alɔgbɔnu. Eƒe hlɔ̃biabia nɔ sue, gake esɔ gbɔ fifia. Mirela tsɔ eƒe ŋusẽ katã trɔ nutsyɔnu la hetsɔe ƒo ɖe Maisie ƒe mo, eye wògbã eƒe ŋɔti kple aɖu zi ɖeka. Aƒedzikpɔla ƒe kukua ge ɖe ŋutsu eveawo tame, gake esi Mirela di be yeado ʋɔa la, woƒu du akpa eye ŋusẽ nɔ wo ŋu akpa.
  
  Esi Maisie nɔ anyigba la, eɖe kadodomɔ̃ si wòzã tsɔ ɖo eƒe nyatakakawo ɖe Perdue la do goe eye wòŋlɔ eƒe gbedasi la ɖe mɔ̃ dzi. Emegbe etsɔe de eƒe akɔtaɖonu me eye meʋuʋu o esime wòse adzodala eveawo nɔ aboyomea bɔbɔm henɔ ewɔm ŋutasesẽtɔe. Maisie mete ŋu kpɔ nusi wɔm wole o, gake ete ŋu se Mirela ƒe ɣlidodo si me mekɔ o le eƒe amedzidzelawo ƒe ɣlidodo ta. Aƒedzikpɔla la ʋuʋu ɖe eƒe ƒodo dzi be yeakpɔ sofa la te, gake mekpɔ naneke le eŋgɔ tututu o. Amesiame zi ɖoɖoe, eye emegbe ese Germanytɔwo ƒe sedede aɖe be: "Mitɔ dzo amedzrodzeƒea ne míenya do le radius la me ko. Do bɔmbwo."
  
  Maisie gbɔdzɔ akpa be wòate ŋu aʋuʋu, gake edze agbagba be yeaƒu du ayi ʋɔtrua nu to mɔ sia mɔ nu.
  
  Ukrainetɔa gblɔ be: "Kpɔ ɖa, amesia gakpɔtɔ le agbe." Ŋutsu bubuawo nɔ nya aɖe ƒom le Russiagbe me esime wonɔ bɔmbdadamɔ̃awo ɖom. Ukrainetɔa lé ŋku ɖe Maisie ŋu eye wòʋuʋu ta be: "Mègatsi dzi o, lɔlɔ̃tɔ. Míaɖe mɔ na wò be nàku dziŋɔ le dzo me o."
  
  Eko alɔgbɔnu tso eƒe nuyi ƒe keklẽŋusẽa megbe esime tudadaa nɔ ɖiɖim le tsidzadza gã la me.
  
  
  Ta 42 lia
  
  
  Atlantik-ƒua ƒe atsyɔ̃ɖoɖo blɔ gogloa xɔ tsi me nɔla eveawo esime wonɔ ɖiɖim vivivi ɖo ta anyigba ƒe nɔnɔme si mesɔ o si le tsi te si Perdue kpɔ le eƒe scanner dzi la ƒe to siwo dzi ƒutsotsoewo xɔ la gbɔ. Eyi goglo alesi wòate ŋui dedie eye wòlé nusiwo wotsɔ wɔe la ɖi, eye wòtsɔ tsi vovovoawo dometɔ aɖewo da ɖe mɔ̃ sue siwo wotsɔ wɔ kpɔɖeŋui me. To mɔ sia dzi la, Perdue te ŋu nya esiwo nye ke siwo le nutoa me kple esiwo nye dutanuwo abe kpe xɔasi alo akɔbli ene. Woate ŋu aɖe tsikpe siwo me tomenu siwo to vovo na esiwo wokpɔna le ƒumelã siwo le nutoa me me gɔme be ɖewohĩ dutatɔwoe wonye, ɖewohĩ amegbetɔwoe wɔ wo.
  
  Perdue susui be yekpɔ ƒumelã klitsuwo ƒe vɔvɔli siwo le ŋɔdzi dom na amewo tso atsiaƒu gɔme si le didiƒe ʋĩ ƒe viviti goglo la me. Edo vɔvɔ̃ nɛ, gake mete ŋu xlɔ̃ nu Sam, amesi ƒe akɔta nɔ eŋu meta ʋɛ aɖewo tso egbɔ o. Perdue ɣla eɖokui ɖe ƒuta aɖe megbe helala, eye wòtsi dzi be yeƒe kuɖɔwo ana yeƒe anyinɔnɔ nava. Mlɔeba la, etsɔ dzideƒo lé ŋku ɖe nutoa me ŋu nyuie eye wòkpɔe be tsi me nɔnɔ ɖeka kolia si le ƒumelãwo ƒe foto ɖem le ƒumelãwo dzi koe vɔvɔli la nye. Ete ŋu kpɔe tso tsi me ƒuƒula la ƒe ŋutilã ƒe nɔnɔmetata me be nyɔnue, eye hena ɣeyiɣi kpui aɖe la, esusu be ɖewohĩ Nina ye, gake mesusɔ vie wòaƒu tsi ava egbɔ awɔ bometsitsi o.
  
  Perdue ke ɖe nusiwo ƒe amadede trɔ wu siwo ŋu gɔmesese ate ŋu anɔ ŋu eye wòƒo wo nu ƒu alesi wòate ŋui. Ekpɔe be Sam le zɔzɔm ɖe mɔ bubu kura dzi fifia, eye menya Perdue ƒe nɔnɔme o. Ele be Sam naɖe woƒe tsi me nɔnɔ ƒe foto kple video ale be woate ŋu ada nyadzɔdzɔgblɔmɔnuwo kpɔ ne wotrɔ yi tɔdziʋua gbɔ, gake ebu kaba ɖe ƒutsotsoea ƒe viviti me. Esi Perdue wu kpɔɖeŋu gbãtɔwo nuƒoƒoƒu nu vɔ la, edze Sam yome be yeakpɔ nusi wɔm wòle. Esi Perdue nɔ tsa ɖim le kpe yibɔwo ƒe ƒuƒoƒo gã aɖe si lolo ŋutɔ la, ekpɔ Sam wòge ɖe agado aɖe me le kpe ma tɔgbe bubu te. Sam do ɖe eme be yeaɖe video le agado si me tsi yɔ fũu la ƒe gliwo kple anyigba ŋu. Perdue tsɔ du sesĩe be yeaɖo wo gbɔ, eye kakaɖedzi nɔ esi be eteƒe madidi o oxygen ava vɔ le wo si.
  
  Ehe Sam ƒe asike, si na vɔvɔ̃ ɖo ŋutsua wòku kloe. Perdue wɔ dzesi na wo be woatrɔ ayi dziƒoxɔa dzi eye wòtsɔ nugoe siwo wòtsɔ nuwo yɔ fũu la fia Sam. Sam ʋuʋu ta eye wofɔ yi ɣe ƒe keklẽ sesẽ si ge ɖe anyigba si le wo tame si te ɖe wo ŋu kabakaba la gbɔ.
  
  
  * * * .
  
  
  Esi wokpɔe be naneke mebɔ le atikeawo ƒe agbɔsɔsɔ me o vɔ la, dzi ɖe le ƒuƒoƒoa ƒo vie.
  
  Nina ɖo ŋku edzi na wo be: "Kpɔ ɖa, menye Europa kple Afrika ƒe ɣetoɖoƒeƒuta koe anyigba sia le o." "Esi naneke mele mía te tututu si ŋu kakaɖedzi le o ta la, mefia be menye kilometa ʋɛ aɖewo tso Amerika ƒuta gɔ̃ hã ƒe ɣetoɖoƒe alo dzigbeɣetoɖoƒe gome o. Tawo yi dzi!"
  
  Perdue ƒo nu kple hũɖeɖe, eye wòtsɔ eƒe ta ƒu gbe ɖe megbe le ɖeɖiteameŋu ta be: "Ðeko meka ɖe edzi ŋutɔ be nane le afisia."
  
  Sam ka ɖe edzi nɛ be: "Míagaɖiɖi kpuie," eye wòtsɔ asi ƒoe ɖe abɔta kakaɖedzitɔe. "Meka ɖe edzi be míeɖo nane dzi, gake mesusu be ɖeko míede to haɖe o."
  
  Alexander ʋuʋu ta henɔ aha nom ake be: "Melɔ̃ ɖe Sam ƒe nya dzi." "Skanner la ɖee fia be dowo kple xɔtunu wɔnukuwo le anyigba vie."
  
  Perdue gblɔ esi wònɔ eƒe asike ƒom be: "Ne ɖe tsinyegoe aɖe le asinye fifia si gbɔ woate ŋu aɖo bɔbɔe."
  
  Nina do susua ɖa be: "Numekula ma si le didiƒe ʋĩ la le mía si. "Ẽ, gake mate ŋu aƒo naneke nu ƒu o, Nina. Anyigba si míenya xoxo la koe wòate ŋu afia mí."
  
  Sam gblɔ be: "Enyo, míate ŋu adze agbagba akpɔ nusi míekpɔ le tsi me nɔnɔ bubu me, zi alesi wòawɔ kaba la, zi nenemae wòatsi megbe." Elé eƒe fotoɖemɔ̃ si le tsi te la ɖe asi, eye wònɔ nɔnɔmetata vovovowo me tom be yeatia dzogoe nyuitɔ kekeake siwo yeatsɔ ade eme emegbe.
  
  Perdue lɔ̃ ɖe edzi be: "Nenema tututue." "Mina míagadze agbagba ake hafi ŋkekea nawu enu. Zi sia koe míele yiyim ɖe ɣetoɖoƒe gome geɖe wu. Sam, wòe ŋlɔa nu sia nu si míekpɔna la ɖi."
  
  Nina blu ɖe Perdue ŋkume esi wònɔ dzadzram ɖo be yeado awua be: "Ẽ, eye fifia ya megbɔna kpli wò."
  
  Le woƒe tsi me nɔnɔ zi evelia me la, woƒo blemanu geɖe nu ƒu. Edze abe tsinyenye ƒe ŋutinya geɖe wu nɔ teƒea ƒe ɣetoɖoƒe gome ene, evɔ xɔtuɖaŋu gbogbo aɖewo hã nɔ tsi te siwo woɖi ɖe atsiaƒu gɔme. Perdue dze abe ɖe wòtsi dzi ene, gake Nina te ŋu kpɔe be nuawo metsi be woanye Atlantis ƒe ɣeyiɣi xɔŋkɔa me tɔwo o, eye wòʋuʋu ta veveseseɖeamenutɔe ɣesiaɣi si Perdue susu be Atlantis ƒe safui le ye si.
  
  Mlɔeba la, woku teƒe si woɖo be yewoaɖi tsa ayi la ƒe akpa gãtɔ, gake womekpɔ anyigbagã si ŋu woƒo nu tsoe le gliwo me la ƒe dzesi aɖeke kokoko o. Ðewohĩ wo goglo akpa vavã be womate ŋu ake ɖe wo ŋu ne womewɔ numekukudɔwɔʋu siwo sɔ o, eye kuxi aɖeke manɔ Perdue ŋu be wòaxɔ wo ne enya trɔ gbɔ va Scotland ko o.
  
  
  * * * .
  
  
  Esi Otto Schmidt trɔ gbɔ va ahadzraƒe si le Funchal la, enɔ eƒe mɔzɔzɔa me tsonu mamlɛawo gblɔm kpuie. Eŋutinunyala siwo tso M önkh Saridag de dzesii azɔ be woʋu Longinus. Wona Otto nya be megale Wewelsburg o, togbɔ be egakpɔtɔ le dɔ dzi hã. Le nyateƒe me la, womete ŋu lé ŋku ɖe afisi wòle fifia ŋu kura o, si fia be wole elém ɖe elektrikŋusẽ ƒe nɔnɔme aɖe me.
  
  Exɔ nya nyui aɖe hã tso eƒe dukɔ si le Thurso gbɔ.
  
  Eƒo ka na Aglãdzelawo ƒe Asrafoha do ŋgɔ teti na 5 p.m.
  
  Egblɔ le eƒe gbɔgbɔ te be: "Bridges, Schmidt ye nye esia," esi wònɔ anyi ɖe kplɔ̃ aɖe ŋu le ahadzraƒe si wònɔ lalam be woaƒo ka na ye tso Purdue ƒe tɔdziʋua gbɔ. "Renata le mía si. Te fli ɖe ŋudzɔnɔnɔa me na Strenkov ƒomea. Mía kple Arichenkov míatrɔ ava le ŋkeke etɔ̃ megbe."
  
  Enɔ Flemish tsaɖilaawo kpɔm wonɔ tsitre ɖe gota henɔ wo xɔlɔ̃ siwo le tɔƒodeʋu me lalam be woava ɖo tɔdziʋudzeƒea le ŋkeke ɖeka ƒe ƒua dzi nɔnɔ megbe. Eƒe ŋkuwo ʋuʋu.
  
  "Mègatsi dzi ɖe Purdue ŋu o. Mɔ̃ siwo wotsɔ kplɔa amewo ɖo le Sam Cleave ƒe ɖoɖoa me la kplɔ aɖaŋuɖoha la va egbɔ tẽ. Wosusu be Renata gakpɔtɔ le esi eyata woakpɔ edzi. Wole eyome tso Wewelsburg, eye fifia mekpɔe be wole Madeira afisia be yewoaxɔ wo," egblɔ na Bridges.
  
  Megblɔ nya aɖeke tso Solon ƒe Teƒe ŋu o, si nye eya ŋutɔ ƒe taɖodzinu ne wonya tsɔ Renata de asi eye Longinus ke ɖe eŋu ko. Gake exɔlɔ̃ Sam Cleave, si nye Aglãdzelawo ƒe Asrafoha ƒe ame mamlɛtɔ si xɔ ŋkɔ la, tsɔ eɖokui de agado aɖe me, si le afisi tututu agbalẽxatsaxatsaawo tso woƒe mɔ dzi le. Abe nuteƒewɔwɔ na asrafoha la ƒe dzesi ene la, nyadzɔdzɔŋlɔla la ɖo nusi wòxɔ se be enye Solon ƒe Teƒe ƒe nɔnɔmetatawo ɖe Otto, eye wòzã GPS-mɔ̃ si woda ɖe eƒe fotoɖemɔ̃a me tsɔ de dzesi wo.
  
  Esi Perdue, Nina, kple Sam do la, ɣea te nyrɔ ɖe yame, togbɔ be ŋkeke ƒe keklẽ vivi si fa miamiamia la gakpɔtɔ nɔ anyi gaƒoƒo ɖeka alo eve bubu hã. Wotsɔ ɖeɖiteameŋu lia tɔdziʋua, henɔ kpekpem ɖe wo nɔewo ŋu ɖekaɖeka be woaɖe tsiƒuƒu ƒe dɔwɔnuwo kple numekuku ƒe agbaa.
  
  Perdue do dziku be: "Afikae Alexander le le dzomavɔ me?"
  
  Nina blu ɖe eta, eye wòtrɔ eƒe ŋutilã be yealé ŋku ɖe ʋua ƒe akpata ŋu nyuie: "Ðewohĩ sub-level?"
  
  Sam ɖiɖi yi mɔ̃ɖaŋuxɔa me esime Perdue nɔ ʋua ƒe akpa si le ʋua me, eƒe akplɔa kple ʋua ƒe ʋuƒoa me dzrom.
  
  Perdue tsɔ abɔta ƒoe be: "Naneke meli o." Edze abe eƒe mo wɔ yaa ene, abe alesi Nina hã wɔe ene.
  
  Sam dzo le mɔ̃ɖaŋudɔwɔƒea.
  
  Egbɔ ya eye wòtsɔ eƒe asiwo ɖo eƒe akɔta be: "Nyemekpɔe le afi aɖeke o."
  
  Perdue de ŋugble sesĩe be: "Mebiaa ɖokuinye be ɖe bometsila si ƒe tagbɔ gblẽ la ge ɖe ƒua me esi wòno vodka fũu akpa hã."
  
  Perdue ƒe kadodomɔ̃a ɖi kpẽ. Egblɔ be: "Oo, taflatse, sɛkɛnd ɖeka koe," eye wòlé ŋku ɖe gbedasi la ŋu. Maisie McFadden gbɔe wòtso. Wogblɔ be
  
  "Avulélawo! Kplɔ ɖokuiwò."
  
  Perdue ƒe mo dze anyi eye wòzu blukɔ. Exɔ ɣeyiɣi aɖe hafi eƒe dzi ƒe tsotso nali ke eye wòɖoe be yealé eƒe dzi ƒe tsotso si sɔ me ɖe asi. Nuxaxa ƒe dzesi aɖeke manɔmee la, ekɔ eƒe ŋɔti me eye wòtrɔ yi eve mamlɛawo gbɔ.
  
  "Aleke kee wòɖale o, ele be míatrɔ ayi Funchal hafi viviti nado. Míatrɔ ayi Madeira ƒe atsiaƒuwo me ne dɔwɔnu siwo sɔ le asinye na gogloƒe nyɔŋu siawo ko," eɖe gbeƒãe.
  
  Nina ko alɔgbɔnu be: "Ẽ, seselelãme nyui aɖe le menye ɖe nusi le mía te ŋu."
  
  Sam nya be menye nenemae o, gake eʋu biya na wo dometɔ ɖesiaɖe eye wònɔ mɔ kpɔm na nusi anɔ wo lalam ne wotrɔ yi Madeira. Menye ɖeko ɣea nɔ to ɖom ɖe Portugal dzi fiẽ sia o.
  
  
  NUWUWU
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"