Ðûáà÷åíêî Îëåã Ïàâëîâè÷ : äðóãèå ïðîèçâåäåíèÿ.

Ïåðåâîä - î÷åíü äàæå êðóòîé!

Ñàìèçäàò: [Ðåãèñòðàöèÿ] [Íàéòè] [Ðåéòèíãè] [Îáñóæäåíèÿ] [Íîâèíêè] [Îáçîðû] [Ïîìîùü|Òåõâîïðîñû]
Ññûëêè:


 Âàøà îöåíêà:

  LUFTA PARANDALUESE E STALINIT
  SHËNIM.
  Gulliver e gjen veten në një botë ku Stalini është i pari që nis një luftë kundër Gjermanisë së Hitlerit. Dhe si rezultat, BRSS është tashmë agresori, dhe Rajhu i Tretë është viktimë. Dhe Hitleri shfuqizon ligjet antisemite. Dhe tani SHBA, Britania dhe aleatët e tyre po ndihmojnë Rajhun e Tretë për të zmbrapsur agresionin e Stalinit të sulmuar pabesisht.
  . KAPITULLI Nr. 1
  . Dhe Gulliver u hodh në një botë paralele me ndihmën e një pasqyre magjike. Vajza Vikonteshë bëri më të mirën këtu. Në fakt, edhe një gomar mund ta kthejë një gur mulliri. Dhe kështu le të luftojë djali i përjetshëm, dhe ajo dhe miqtë e saj do të shikojnë.
  Edhe një herë, kjo është një histori alternative e Luftës së Dytë Botërore.
  Më 12 qershor 1941, Stalini dha goditjen e parë kundër Rajhut të Tretë dhe satelitëve të tij, duke nisur një luftë parandaluese. Vendimi nuk ishte i lehtë për liderin. Autoriteti i Rajhut të Tretë ushtarakisht ishte shumë i lartë. Por BRSS, jo veçanërisht. Por Stalini vendosi të parandalonte Hitlerin, pasi Ushtria e Kuqe nuk ishte gati për një luftë mbrojtëse.
  Dhe trupat sovjetike kaluan kufirin. Ai ishte i tillë, bëri një lëvizje të guximshme. Dhe një batalion i anëtarëve të Komsomol zbathur shkon në sulm. Vajzat janë gati të luftojnë për një të nesërme më të ndritshme. Epo, për komunizmin në shkallë globale me atë ndërkombëtar.
  Vajzat sulmojnë dhe këndojnë;
  Ne jemi krenarë vajzat e Komsomol,
  Lindur në atë vend të madh...
  Jemi mësuar të vrapojmë përgjithmonë me një armë,
  Dhe djali ynë është kaq i lezetshëm!
  
  Ne na pëlqen të vrapojmë zbathur në të ftohtë,
  E këndshme me një rrëshqitje dëbore me thembër të zhveshur...
  Vajzat lulëzojnë në mënyrë madhështore, si trëndafila,
  Duke i futur Krautët drejt e në varret e tyre!
  
  Nuk ka vajza më të bukura dhe më të bukura,
  Dhe nuk mund të gjesh një anëtar më të mirë të Komsomol ...
  Do të ketë paqe dhe lumturi në të gjithë planetin,
  Dhe ne dukemi jo më shumë se njëzet!
  
  Ne vajzat luftojmë tigrat,
  Imagjinoni një tigër me një buzëqeshje ...
  Në mënyrën tonë ne jemi thjesht djaj,
  Dhe fati do të godasë!
  
  Për Atdheun tonë të harlisur Rusinë,
  Ne do të japim me guxim shpirtin, zemrën tonë ...
  Dhe ne do ta bëjmë më të bukur vendin e të gjitha vendeve,
  Ne do të qëndrojmë dhe do të fitojmë përsëri!
  
  Atdheu do të bëhet i ri dhe i bukur,
  Shoku Stalin është thjesht një ideal...
  Dhe do të ketë male lumturie në univers,
  Në fund të fundit, besimi ynë është më i fortë se metali!
  
  Ne jemi miq shumë të ngushtë me Jezusin,
  Për ne, një Zot dhe idhull i madh...
  Dhe nuk është e mundur që ne të festojmë si frikacak,
  Sepse bota po shikon vajzat!
  
  Atdheu ynë po lulëzon,
  Në ngjyrën e gjerë të barit dhe livadhit...
  Fitorja do të vijë, besoj në maj të harlisur,
  Edhe pse ndonjëherë është një fat i ashpër!
  
  Ne do të bëjmë gjëra të mrekullueshme për Atdheun,
  Dhe do të ketë komunizëm në univers...
  Le të fitojmë, sinqerisht besoj në të,
  Ai fashizëm i furishëm është shkatërruar!
  
  Nazistët janë banditë shumë të fortë,
  Tanket e tyre janë si një monolit ferr...
  Por kundërshtarët do të munden fort,
  Atdheu është një shpatë dhe mburojë e mprehtë!
  
  Nuk do të gjesh gjë më të bukur për Atdheun,
  Pse të luftosh për të, duke bërë shaka me armikun...
  Do të ketë lumturi të madhe në univers,
  Dhe fëmija do të bëhet një hero!
  
  Nuk ka mëmëdhe, besoni se Atdheu është më i lartë,
  Ajo është Ati ynë dhe Nëna jonë...
  Edhe pse ulërimat e luftës dhe çatitë janë hedhur në erë,
  Hiri është derdhur nga Zoti!
  
  Rusia është atdheu i universit,
  Ju luftoni për të dhe mos kini frikë ...
  Forca e tij në beteja është e pandryshuar,
  Le të vërtetojmë se pishtari i Rusisë është universi!
  
  Për Atdheun tonë më të ndritshëm,
  Ne do t'i kushtojmë shpirtin, zemrën, himnet...
  Rusia do të jetojë nën komunizëm,
  Në fund të fundit, ne të gjithë e dimë këtë - Romën e Tretë!
  
  Një ushtar do të ketë një këngë të tillë,
  Dhe anëtarët e Komsomol vrapojnë zbathur ...
  Gjithçka në univers do të bëhet më interesante,
  Armët u ndezën, një salvo - fishekzjarre!
  
  Dhe prandaj ne jemi anëtarë të Komsomol së bashku,
  Le të bërtasim me zë të lartë - shpejt!
  Dhe nëse keni nevojë të dini se si të blini tokë,
  Të ngrihemi, edhe pse nuk është ende mëngjes!
  Vajzat kënduan me shumë emocion. Ata luftojnë me çizmet e tyre për t'i bërë këmbët e tyre të zbathura më të shkathëta. Dhe me të vërtetë funksionon. Dhe takat e zhveshura të vajzave shkëlqejnë si tehët e helikës.
  Natasha gjithashtu lufton dhe hedh granata me gishtat e saj të zhveshur,
  duke gumëzhuar:
  Unë do t'ju tregoj gjithçka që kam në mua
  Vajza është e kuqe, e ftohtë dhe zbathur!
  Zoya qeshi dhe vuri në dukje duke qeshur:
  - Dhe unë jam gjithashtu një vajzë e ashpër dhe do t'i vras të gjithë.
  Në ditët e para, trupat sovjetike ishin në gjendje të përparonin thellë në pozicionet gjermane. Por ata pësuan humbje të mëdha. Gjermanët nisën kundërsulme dhe treguan cilësinë më të mirë të trupave të tyre. Për më tepër, kjo ishte për shkak të faktit se Ushtria e Kuqe ishte dukshëm inferiore në numrin e këmbësorisë. Dhe këmbësoria e gjermanëve është më e lëvizshme.
  Epo, doli gjithashtu se tanket më të rinj sovjetikë: T-34 dhe KV-1, KV-2 nuk janë gati për përdorim luftarak. Nuk kanë as dokumentacion teknik. Dhe trupat sovjetike, siç doli, nuk mund të thyejnë gjithçka kaq lehtë. Arma e tyre kryesore ishte e mbyllur dhe jo gati për betejë. Kjo me të vërtetë doli të ishte rrethina.
  Ushtria sovjetike nuk u tregua se ishte në nivel. Dhe pastaj ka ...
  Japonia vendosi që ishte e nevojshme të pajtohej me dispozitat e Paktit Anti-Komintern dhe, pa shpallur luftë, i dha një goditje dërrmuese Vladivostok.
  Dhe filloi pushtimin. Gjeneralët japonezë dëshironin hakmarrje për Khalkhin Gol. Përveç kësaj, Britania i ofroi menjëherë një armëpushim Gjermanisë. Churchill foli në kuptimin se hitlerizmi nuk është shumë i mirë, por komunizmi dhe stalinizmi janë të këqija edhe më të mëdha. Dhe se, në çdo rast, nuk ia vlen të vrasim njëri-tjetrin në mënyrë që bolshevikët të mund të marrin Evropën.
  Kështu Gjermania dhe Britania e ndërprenë luftën menjëherë. Dhe si rezultat, forca të konsiderueshme gjermane u liruan. Divizionet nga Franca shkuan në betejë, dhe legjionet franceze gjithashtu.
  Betejat dolën shumë të përgjakshme. Kur kaluan Vistula, trupat gjermane filluan një kundërsulm dhe zmbrapsën regjimentet sovjetike. Jo gjithçka shkoi mirë për Ushtrinë e Kuqe dhe Rumaninë. Edhe pse ne fillimisht arritëm të depërtonim. Të gjithë satelitët gjermanë hynë në luftë kundër BRSS, përfshirë Bullgarinë, e cila në historinë reale mbeti neutrale. Epo, ajo që është edhe më e rrezikshme është se Turqia, Spanja dhe Portugalia hynë në luftë kundër BRSS.
  Trupat sovjetike sulmuan gjithashtu Helsinkin, por finlandezët luftuan heroikisht. Suedia gjithashtu i shpalli luftë BRSS. Dhe ajo transferoi trupat e saj.
  Si rezultat, Ushtria e Kuqe mori disa fronte shtesë.
  Dhe luftimet vazhduan me tërbim të madh. Edhe fëmijët pionierë dhe anëtarë të Komsomol ishin të etur për të luftuar dhe kënduan me shumë entuziazëm;
  Jemi fëmijë të lindur për Atdheun,
  Pionierët e guximshëm të Komsomol...
  Në fakt, ne jemi kalorës-shqiponjë,
  Dhe zërat e vajzave janë shumë kumbues!
  
  Ne kemi lindur për të mposhtur fashistët,
  Fytyrat e reja shkëlqejnë nga gëzimi...
  Është koha për të kaluar provimet me nota,
  Që i gjithë kryeqyteti të krenohet me ne!
  
  Për lavdinë e Atdheut tonë të shenjtë,
  Fëmijët po e mundin në mënyrë aktive fashizmin...
  Vladimir, ju jeni si një gjeni i artë,
  Lërini reliket të pushojnë në mauzole!
  
  Ne e duam shumë atdheun tonë,
  Rusia e madhe e pakufishme...
  Atdheu nuk do të vidhet për një rubla,
  Edhe pse fushat ishin të gjitha të ujitura me gjak!
  Në emër të Atdheut tonë, i madh,
  Të gjithë do të luftojmë me besim...
  Lëreni globin të rrotullohet më shpejt,
  Dhe ne thjesht fshehim granatat në çantën tonë të shpinës!
  
  Për nder të fitoreve të reja, të furishme,
  Le të shkëlqejnë kerubinët me ar...
  Atdheu nuk do të ketë më telashe,
  Në fund të fundit, rusët janë të pathyeshëm në beteja!
  
  Po, fashizmi i ftohtë është bërë shumë i fortë,
  Amerikanët kanë ndryshuar...
  Por ende ka komunizëm të madh,
  Dhe dije, këtu nuk ndodh ndryshe!
  
  Le të ngremë perandorinë time,
  Në fund të fundit, Atdheu nuk e njeh fjalën - unë jam një frikacak ...
  Unë e mbaj besimin te Stalini në zemrën time,
  Dhe Zoti nuk do ta thyejë kurrë atë!
  
  Unë e dua botën time të madhe ruse,
  Aty ku Jezusi është sundimtari më i rëndësishëm...
  Dhe Lenini është edhe mësues edhe idhull...
  Ai është një gjeni dhe një djalë, çuditërisht!
  
  Do ta bëjmë më të fortë Atdheun
  Dhe ne do t'u tregojmë njerëzve një përrallë të re ...
  Ti e godet më mirë në fytyrë fashistin,
  Që prej saj të binte mielli dhe bloza!
  
  Ju mund të arrini gjithçka, e dini
  Kur vizatoni në një tavolinë...
  Fitimtari do të vijë, e di majin së shpejti,
  Edhe pse sigurisht është më mirë të përfundoni në mars!
  
  Ne vajzat jemi të mira edhe në dashuri,
  Edhe pse djemtë nuk janë inferiorë ndaj nesh...
  Rusia nuk do ta shesë veten për qindarka,
  Ne do të gjejmë një vend për veten tonë në një parajsë të ndritshme!
  
  Impulsi më i bukur për Atdheun,
  Mbaje në gjoks flamurin e kuq, flamurin e fitores!
  Trupat sovjetike do të shkojnë në një përparim,
  Qofshin në lavdi gjyshërit tanë!
  
  Ne po sjellim një brez të ri,
  Bukuroshja, lastarët në ngjyrën e komunizmit...
  Dije se atdheun tënd do ta shpëtosh nga zjarret,
  Të shkelim zvarranikën e lig të fashizmit!
  
  Në emër të grave dhe fëmijëve rusë,
  Kalorësit do të luftojnë kundër nazizmit...
  Dhe vrisni Fuhrerin e mallkuar,
  Jo më inteligjent se një klloun patetik!
  
  Rroftë ëndrra e madhe
  Dielli shkëlqen më shumë në qiell ...
  Jo, Satani nuk do të vijë në tokë,
  Sepse ne nuk mund të jemi më të ftohtë!
  
  Pra, luftoni me guxim për Atdheun,
  Dhe i rrituri dhe fëmija do të jenë të lumtur ...
  Dhe në lavdi të përjetshme, komunizmi besnik,
  Ne do të ndërtojmë Edenin e universit!
  Kështu u zhvilluan betejat e ashpra. Vajzat luftuan. Dhe Gulliver përfundoi në territorin sovjetik. Ai ishte vetëm një djalë rreth dymbëdhjetë vjeç, i veshur me pantallona të shkurtra dhe ecte përreth duke rrahur këmbët zbathur.
  Thumbët e tij ishin bërë tashmë të ashpra nga skllavëria dhe ai ishte mjaft i lumtur duke bredhur rrugëve. Dhe madje e mrekullueshme në mënyrën e vet. Dhe me raste në fshat do të ushqehet fëmija flokëbardhë. Pra në përgjithësi i madh.
  Dhe ka beteja në fronte. Këtu Natasha dhe ekipi i saj janë në punë si gjithmonë.
  Vajzat e Komsomol shkojnë në betejë të veshur vetëm me bikini dhe qëllojnë me automatikë dhe pushkë. Ata janë kaq të guximshëm dhe agresivë.
  Gjërat nuk po shkojnë shumë mirë për Ushtrinë e Kuqe. Humbje të mëdha sidomos në tanke, dhe në Prusinë Lindore, ku ka fortifikime të fuqishme gjermane. Epo, doli gjithashtu që polakët nuk janë të kënaqur as me Ushtrinë e Kuqe. Hitleri formon shpejt një milici nga trupat e grupit etnik polak.
  Edhe gjermanët tani për tani janë gati të heqin dorë nga persekutimi i hebrenjve. Të gjithë ata që munden thirren në ushtri. Zyrtarisht, Fuhrer tashmë ka zbutur ligjet antisemite. Si përgjigje, Shtetet e Bashkuara dhe Britania zhbllokuan llogaritë gjermane. Dhe ata filluan të rivendosin tregtinë.
  Për shembull, Churchill shprehu dëshirën për të furnizuar gjermanët me tanke Matilda, të cilat janë më të blinduara se çdo automjet gjerman ose tridhjetë e katër sovjetikë.
  Trupat e Rommel u kthyen nga Afrika. Kjo nuk është shumë, vetëm dy divizione, por janë selektive dhe të forta. Dhe kundërsulmi i tyre në Rumani është shumë domethënës.
  Anëtarët e Komsomol, të udhëhequr nga Alena, morën goditjet e trupave gjermane dhe bullgare dhe filluan të këndojnë një këngë me pasion;
  Në një botë të parashikueshme është shumë e vështirë,
  Është jashtëzakonisht e pakëndshme për njerëzimin...
  Anëtari i Komsomol po mban një rrem të fuqishëm,
  Për ta bërë më të lehtë për Krauts, do t'jua jap dhe është e qartë!
  
  Një vajzë e bukur lufton në luftë,
  Një anëtar i Komsomol galopon këmbëzbathur në të ftohtë...
  Do të jetë një grusht i dyfishtë për Hitlerin e lig,
  Edhe të shkosh AWOL nuk do ta ndihmojë Fuhrer-in!
  
  Njerëz kaq të mirë - luftoni ashpër,
  Për të qenë një luftëtar duhet të lindësh...
  Kalorësi rus ngjitet lart si një skifter,
  Fytyrat e bekuara le t'i mbështesin kreshnikët!
  
  Pionierët e rinj janë të fortë si një gjigant,
  Fuqia e tyre është më e madhe, më e madhe se e gjithë universi...
  E di që do të shihni - një rreshtim të furishëm,
  Të mbulosh gjithçka me guxim, të pathyeshëm deri në fund!
  
  Stalini i Atdheut tonë është një udhëheqës i madh,
  Urtësia më e madhe, flamuri i komunizmit...
  Dhe ai do t'i bëjë armiqtë e Rusisë të dridhen,
  Shpërndarja e reve të fashizmit kërcënues!
  
  Pra, njerëz krenarë, besoni mbretit,
  Po, nëse duket se është shumë i rreptë...
  I jap Atdheut një këngë,
  Dhe vajzat janë të çmendura në dëborë me këmbë zbathur!
  
  Por forca jonë është shumë e madhe,
  Perandoria e Kuqe, fryma e fuqishme e Rusisë...
  Të mençurit do të sundojnë, e di për shekuj,
  Në atë fuqi të pafund pa asnjë kufi!
  
  Dhe mos lejoni asgjë të na ngadalësojë, rusë,
  Forca e herkulit nuk mund të matet me lazer...
  Jeta jonë nuk është e brishtë, si një fije mëndafshi,
  Njihni kalorësit e guximshëm deri në fund të tronditur!
  
  Ne jemi besnikë ndaj atdheut, zemrat tona janë si zjarri,
  Ne jemi të etur për të luftuar, të gëzuar dhe me inat të madh...
  Së shpejti do të hedhim një kunj në Hitlerin e mallkuar,
  Dhe pleqëria e keqe dhe e keqe do të zhduket!
  
  Atëherë, besoni Fuhrer-in, Berlini do të bjerë.
  Armiku po kapitullon dhe së shpejti do të palos putrat...
  Dhe mbi atdheun tonë ka kerubinë në krahë,
  Dhe goditi dragoin e keq në fytyrë me topuz!
  
  Atdheu i bukur do të lulëzojë shkëlqyeshëm,
  Dhe petale të mëdha jargavani ...
  Do të ketë lavdi dhe nder për kalorësit tanë,
  Do të marrim më shumë nga sa kishim tani!
  Vajzat e Komsomol luftojnë në mënyrë të dëshpëruar dhe tregojnë aerobatikën dhe klasin e tyre më të lartë.
  Këto janë vërtet femra. Por në përgjithësi betejat po shkojnë të vështira. Tanket gjermane nuk janë shumë të mira. Por "Matilda" është më e mirë. Edhe pse arma e saj nuk është shumë e fortë - kalibër 47 mm, jo më shumë se arma gjermane në T-3, por mbrojtja është serioze - 80 mm. Dhe provojeni këtë dhe provojeni.
  Dhe Matildat e para tashmë po mbërrijnë në portet gjermane dhe po transportohen në lindje me hekurudhë. Sigurisht që ka një përplasje mes Matildës dhe T-34, e cila rezulton e rëndë dhe shumë e përgjakshme. Dhe betejat e ekspozitës po zhvillohen. Tanket sovjetike, veçanërisht KV, nuk mund të depërtojnë në armët e automjeteve gjermane. Por ata marrin armë kundërajrore 88 mm dhe disa armë të kapura.
  Por BT-të me gjurmë me rrota digjen si qirinj. Dhe mitralozat e tyre gjermanë madje janë në gjendje t'i vënë flakën.
  Me pak fjalë, Blitzkrieg dështoi dhe ofensiva sovjetike u shua. Dhe shumë makina ruse po digjen figurativisht, fjala është pishtarë. Kjo doli të ishte jashtëzakonisht e pakëndshme për Ushtrinë e Kuqe.
  Por luftëtarët ende e këndojnë me entuziazëm. Kështu, një nga djemtë pionierë kompozoi në mënyrë aktive një këngë ylberi;
  Cili vend tjetër ka një këmbësorie krenare?
  Në Amerikë, sigurisht, burri është një kauboj.
  Por ne do të luftojmë nga toga në togë,
  Le të jetë çdo djalë i turbullt!
  
  Askush nuk mund ta kapërcejë fuqinë e këshillës,
  Edhe pse Wehrmacht është gjithashtu padyshim i lezetshëm...
  Por ne mund të shtypim një gorillë me një bajonetë,
  Armiqtë e Atdheut thjesht do të vdesin!
  
  Ne jemi të dashur dhe, natyrisht, të mallkuar,
  Në Rusi, çdo luftëtar është nga një grazhd...
  Ne do të fitojmë, këtë e di me siguri
  Ju zuzar hidhuni në Gehena!
  
  Ne pionierët mund të bëjmë shumë,
  Për ne, e dini, makina automatike nuk është problem...
  Le të shërbejmë si shembull për njerëzimin,
  Qoftë në lavdi secili nga djemtë!
  
  Të shtënat, të gërmojnë, dije se ky nuk është problem,
  Goditi fort fashistin me lopatë...
  Dije se ka ndryshime të mëdha përpara,
  Dhe çdo mësim do ta kalojmë me A+!
  
  Në Rusi, çdo i rritur dhe djalë,
  I aftë për të luftuar me shumë zell ...
  Ndonjëherë ne jemi edhe shumë agresivë
  Në dëshirën për të shkelur nazistët!
  
  Për një pionier, dobësia është e pamundur,
  Pothuajse që në djep djali është ngurtësuar...
  E dini, është jashtëzakonisht e vështirë të debatosh me ne,
  Dhe argumentet janë legjion!
  
  Unë nuk do të dorëzohem, më besoni djema
  Në dimër vrapoj zbathur në dëborë...
  Djajtë nuk do ta mposhtin pionierin,
  Do të fshij të gjithë fashistët me inat!
  
  Askush nuk do të na poshtërojë ne pionierët,
  Ne kemi lindur luftëtarë të fortë...
  Le të shërbejmë si shembull për njerëzimin,
  Shigjetari i tillë i shkëlqyeshëm!
  
  Kauboji është sigurisht gjithashtu një djalë rus,
  Si Londra ashtu edhe Teksasi janë vendas për ne...
  Ne shkatërrojmë gjithçka nëse rusët janë në zjarr,
  Le ta godasim armikun mu në sy!
  
  Edhe djali u kap,
  E kanë pjekur në raft me zjarr...
  Por ai vetëm qeshi në fytyrat e xhelatëve,
  Ai tha se së shpejti do të marrim edhe Berlinin!
  
  Hekuri është i nxehtë, deri në thembër,
  E shtypën pionierin, ai heshti...
  Djali e di që ishte me temperament sovjetik,
  Atdheu i tij është një mburojë e vërtetë!
  
  Ata thyen gishtat, armiqtë ndezën rrymën,
  Si përgjigje dëgjohet vetëm e qeshura...
  Pavarësisht se sa shumë Krauts e rrahën djalin,
  Por suksesi erdhi tek xhelatët!
  
  Tashmë këto bisha po e çojnë për ta varur,
  Djali ecën i gjithë i plagosur...
  Më në fund, thashë: Unë besoj në Rod,
  Dhe pastaj Stalini ynë do të vijë në Berlin!
  
  Kur u qetësua, shpirti nxitoi te Rod,
  Më priti me shumë dashamirësi...
  Ai tha, ju do të merrni lirinë e plotë,
  Dhe shpirti im u mishërua përsëri!
  
  Fillova të qëlloj mbi fashistët e tërbuar,
  Për lavdinë e Familjes, Krautët vranë të gjithë...
  Kauza e shenjtë, shkaku i komunizmit,
  Do t'i shtojë forcë pionierit!
  
  Ëndrra është realizuar, unë jam duke ecur nëpër Berlin,
  Mbi ne është një kerubin me krahë të artë...
  Ne sollëm dritë dhe lumturi në të gjithë botën,
  Populli i Rusisë - dije se ne nuk do të fitojmë!
  Edhe fëmijët këndojnë shumë mirë, por ende nuk po shkojnë në betejë. Dhe divizionet suedeze, së bashku me finlandezët, kanë nisur tashmë një kundërsulm. Dhe trupat sovjetike që depërtuan në Helsinki morën sulme të forta në krahë dhe anashkaluan pozicionet e armikut. Dhe kështu ata hyjnë në fuqi goditëse dhe ndërprenë komunikimet e Ushtrisë së Kuqe. Por Stalini e ndaloi tërheqjen dhe trupat suedeze-finlandeze depërtuan në Vyborg.
  Ka mobilizim të përgjithshëm në vendin e Suomit, njerëzit janë të lumtur të gatshëm të luftojnë Stalinin dhe tufën e tij.
  Në Suedi ata kujtuan gjithashtu Karlin e Dymbëdhjetë dhe fushatat e tij të lavdishme. Më saktësisht, se ai humbi, dhe tani është koha për hakmarrje. Dhe është shumë bukur kur një ushtri e tërë suedezësh mobilizohet për shfrytëzime të reja.
  Për më tepër, vetë BRSS sulmoi Rajhun e Tretë dhe pothuajse të gjithë Evropën. Dhe së bashku me gjermanët, nga Zvicra mbërritën edhe batalione vullnetare. Dhe Salazar dhe Franko hynë zyrtarisht në luftë me BRSS dhe shpallën mobilizim të përgjithshëm. Dhe kjo duhet thënë se është një akt i lezetshëm nga ana e tyre - që krijon probleme të mëdha për Ushtrinë e Kuqe.
  Gjithnjë e më shumë trupa po hyjnë në betejë. Sidomos nga Rumania, ku tanket sovjetike u prenë plotësisht.
  Situata u rëndua edhe nga shkëmbimi i të burgosurve - të gjithë për të gjithë nga Gjermania, Britania, Italia. Si rezultat, shumë pilotë të rrëzuar mbi Britaninë u kthyen në Luftwaffe. Por edhe më shumë italianë u kthyen - më shumë se gjysmë milioni ushtarë. Dhe Musolini hodhi gjithë forcën e tij në BRSS.
  Dhe Italia, pa llogaritur kolonitë, ka një popullsi prej pesëdhjetë milionë, që është shumë.
  Kështu që pozicioni i BRSS u bë jashtëzakonisht i vështirë. Edhe pse trupat sovjetike ishin ende në Evropë. Por ata u gjendën nën kërcënimin e krahut dhe rrethimit.
  Dhe në disa vende luftimet u zhvendosën në territorin rus. Sulmi në Vyborg tashmë ka filluar, i cili u sulmua nga finlandezët dhe suedezët.
  
  DUSHET E MAFIAVE RUSE - MBLEDHJE
  SHËNIM
  Mafia ruse ka përhapur tentakulat e saj pothuajse në të gjithë botën. Interpoli dhe FSB-ja dhe CIA po luftojnë kundër banditëve, si dhe lloje të ndryshme agjentësh, duke përfshirë Mosad-in e famshëm, dhe lufta është jetë a vdekje, me sukses të ndryshëm.
  Prologu
    
    
  Dimri nuk e trembi kurrë Mishën dhe miqtë e tij. Në fakt, atyre u pëlqente fakti që mund të ecnin zbathur në vende ku turistët as që guxonin të dilnin nga hollet e hoteleve. Ishte kënaqësi e madhe për Mishën të shikonte turistët, jo vetëm sepse e kënaqnin dobësia e tyre për luksin dhe klima e rehatshme, por edhe sepse paguanin. Ata paguanin mirë.
    
  Shumë prej tyre, në vapën e çastit, ngatërruan monedhat e tyre, qoftë dhe vetëm që ai t'i drejtonte në vendet më të mira për një sesion fotografik ose raportim të pakuptimtë mbi ngjarjet historike që dikur përhumbnin Bjellorusinë. Kjo ishte kur ata e paguanin tepër dhe miqtë e tij ishin shumë të lumtur për të ndarë plaçkën ndërsa u mblodhën në një stacion treni të shkretë pas perëndimit të diellit.
    
  Minsku ishte mjaft i madh për të pasur nëntokën e tij kriminale, si ndërkombëtare ashtu edhe të vogla. Nëntëmbëdhjetë vjeçari Misha nuk ishte një shembull i keq më vete, por ai bëri atë që duhej të bënte për t'u diplomuar në kolegj. Imazhi i tij i dobët dhe biond ishte tërheqës në kuptimin e Evropës Lindore, gjë që tërhoqi mjaft vëmendje nga vizitorët e huaj. Rrathët e errët poshtë syve të tij flisnin për netët e vona dhe kequshqyerjen, por sytë e tij të mrekullueshëm blu të çelët e bënë atë tërheqës.
    
  Sot ishte një ditë e veçantë. Ai do të qëndronte në hotelin Kozlova, një lokal jo shumë luksoz që kaloi për një akomodim të denjë duke pasur parasysh konkurrencën. Dielli i pasdites ishte i zbehtë në qiellin pa re të vjeshtës, por ai ndriçoi degët e pemëve që po vdisnin përgjatë shtigjeve në të gjithë parkun. Temperatura ishte e butë dhe e këndshme, një ditë ideale që Misha të fitonte ca para shtesë. Falë mjedisit të këndshëm, ai u detyrua të bindte amerikanët në hotel që të vizitonin të paktën dy vende të tjera për argëtim fotografik.
    
  "Fëmijë të rinj nga Teksasi," u tha Misha miqve të tij, duke thithur një cigare gjysmë të tymosur Fest ndërsa u mblodhën rreth zjarrit në stacionin e trenit.
    
  "Sa shume?" - pyeti shoku i tij Viktori.
    
  "Katër. Duhet të jetë e thjeshtë. Tre gra dhe një kauboj i shëndoshë, - qeshi Misha, me nënqeshjen e tij që i nxirrte tymi ritmike nëpër vrimat e hundës. "Dhe gjëja më e mirë është se një nga gratë është një vogëlushe e bukur."
    
  "E ngrënshme?" - pyeti me kureshtje Mikeli, një trap me flokë të errët, më i gjatë se të gjithë për të paktën një këmbë. Ai ishte një djalë i ri me pamje të çuditshme me lëkurë në ngjyrën e picës së vjetër.
    
  "Vajze e vogel. Qëndroni larg, - paralajmëroi Misha, - përveç nëse ajo ju thotë atë që dëshiron, ku askush nuk mund të shohë.
    
  Një grup adoleshentësh ulërinin si qen të egër në të ftohtin e ndërtesës së zymtë që kontrollonin. Atyre iu deshën dy vjet dhe disa vizita në spital para se të fitonin territor nga një grup tjetër kllounësh nga shkolla e tyre e mesme. Ndërsa planifikonin mashtrimin e tyre, xhamat e thyer fishkëllenin himnet e mjerimit dhe erërat e forta sfiduan muret gri të stacionit të vjetër të braktisur. Pranë platformës që shembet shtriheshin shina të heshtura, të ndryshkura dhe të tejmbushura.
    
  "Mikel, ti luan rolin e mjeshtrit të stacionit pa kokë, ndërsa Vic bilbil", udhëzoi Misha. "Unë do të sigurohem që makina të ndalojë përpara se të arrijmë në pistën anësore, në mënyrë që të na duhet të zbresim dhe të ngjitemi në platformë." Sytë e tij u ndezën me shikimin e shokut të tij të gjatë. "Dhe mos e prish si herën e kaluar. Më bënë të dukesha si një budalla, kur të panë duke u urinuar në kangjella."
    
  "Ti ke ardhur më herët! Duhej t'i sillje për dhjetë minuta, idiot!" Mikel u mbrojt me forcë.
    
  "Nuk ka rëndësi, idiot!" Misha fërshëlleu, duke hedhur mënjanë bishtin e cigares dhe duke bërë një hap përpara për të zhurmuar. "Duhet të jeni gati pavarësisht se çfarë!"
    
  "Hej, ju nuk po më jepni një prerje aq të madhe sa që unë t'jua largoj atë mut," gërrmoi Mikel.
    
  Victor u hodh dhe ndau dy majmunët me testosterone. "Dëgjo! Nuk kemi kohë për këtë! Nëse ju hyni në një grindje tani, ne nuk do të mund ta vazhdojmë këtë bujë, kupton? Ne kemi nevojë për çdo grup besimi që mund të tërheqim. Por nëse ju të dy dëshironi të ziheni tani, unë jam jashtë! "
    
  Dy të tjerët pushuan së luftuari dhe drejtuan rrobat. Mikel dukej i shqetësuar. Ai mërmëriti në heshtje: "Nuk kam asnjë pantallon për sonte. Ky është çifti im i fundit. Nëna ime do të më vrasë nëse e bëj këtë pis."
    
  "Për hir të Zotit, ndaloni së rrituri," gërhiti Victor, duke goditur me shaka mikun e tij monstruoz. "Së shpejti do të keni mundësi të vidhni rosat gjatë fluturimit."
    
  "Të paktën atëherë mund të hamë," qeshi Mikel, duke ndezur një cigare pas pëllëmbës së tij.
    
  "Ata nuk duhet të shohin këmbët tuaja," i tha Misha. "Vetëm qëndroni pas kornizës së dritares dhe lëvizni përgjatë platformës. Për sa kohë që ata shohin trupin tuaj."
    
  Mikel ra dakord se ky ishte një vendim i mirë. Ai tundi kokën, duke parë nga dritarja e thyer e xhamit ku dielli i ktheu skajet e mprehta në të kuqe të ndezur. Edhe eshtrat e pemëve të ngordhura shkëlqenin ngjyrë të kuqe dhe portokalli, dhe Mikel e imagjinonte parkun në zjarr. Me gjithë vetminë dhe bukurinë e tij të braktisur, parku ishte ende një vend i qetë.
    
  Në verë, gjethet dhe lëndinat ishin jeshile të errëta dhe lulet jashtëzakonisht të ndritshme - ky ishte një nga vendet e preferuara të Mikelit në Molodechno, ku ai lindi dhe u rrit. Për fat të keq, gjatë stinëve më të ftohta, pemët dukej se po lëshonin gjethet e tyre, duke u bërë gurë varresh pa ngjyrë me kthetra që shtrëngoheshin me njëra-tjetrën. Duke kërcitur, ata shtynin, duke kërkuar vëmendjen e sorrave, duke iu lutur që t'i ngrohnin. Të gjitha këto supozime kaluan në kokën e djalit të gjatë dhe të hollë ndërsa miqtë e tij diskutonin për shakanë, por ai ishte megjithatë i fokusuar. Pavarësisht ëndrrave të tij, ai e dinte se shakaja e sotme do të ishte diçka ndryshe. Pse, ai nuk mund të arsyetonte.
    
    
  1
  shaka e Mishës
    
    
  Hoteli me tre yje Kozlova ishte praktikisht i mbyllur, me përjashtim të një feste beqarie nga Minsku dhe disa mysafirëve të përkohshëm që shkonin në Shën Petersburg. Ishte një kohë e tmerrshme e vitit për biznes, vera kishte mbaruar dhe shumica e turistëve ishin shpenzues të moshës së mesme, ngurrues që kishin ardhur për të parë vendet historike. Pak pas orës 18:00, Misha u shfaq në hotelin dykatësh me Volkswagen Kombi të tij dhe linjat e tij u provuan mirë.
    
  Ai shikoi orën e tij në vijën e hijeve. Fasada e hotelit prej çimentoje dhe tullave u lëkund sipër në një qortim të qetë për metodat e tij kapriçioze. Kozlova ishte një nga ndërtesat origjinale të qytetit, siç dëshmohet nga arkitektura e saj e fundit të shekullit. Meqenëse Misha ishte një djalë i vogël, nëna e tij i tha të qëndronte larg vendit të vjetër, por ai kurrë nuk i dëgjoi mërmëritjet e saj të dehur. Në fakt, ai as nuk e dëgjoi kur ajo i tha se po vdiste, një keqardhje e vogël nga ana e tij. Që atëherë, i poshtër adoleshenti kishte mashtruar rrugën e tij përmes asaj që ai besonte se ishte përpjekja e tij e fundit për të shlyer ekzistencën e tij të mjerueshme - një kurs i shkurtër në fizikën bazë dhe gjeometrinë në kolegj.
    
  Ai e urrente këtë temë, por në Rusi, Ukrainë dhe Bjellorusi ishte rruga drejt një pune të respektueshme. Kjo ishte e vetmja këshillë që Misha mori nga nëna e tij e ndjerë, pasi ajo i tha se babai i tij i ndjerë ishte një fizikant nga Instituti i Fizikës dhe Teknologjisë Dolgoprudny. Sipas saj, ajo ishte në gjakun e Mishës, por në fillim ai e la mënjanë, duke e konsideruar si një trill prindëror. Është e mahnitshme se si një qëndrim i shkurtër në paraburgim për të mitur mund të ndryshojë nevojën e një të riu për udhëzim. Sidoqoftë, duke mos pasur as para, as punë, Misha duhej të përdorte zgjuarsinë dhe dinakërinë e rrugës. Meqenëse shumica e evropianolindorëve ishin të kushtëzuar për të parë budallallëqet, atij iu desh të ndryshonte objektivat e tij me të huajt e ulët dhe amerikanët ishin të preferuarit e tij.
    
  Sjelljet e tyre të natyrshme energjike dhe përgjithësisht qëndrimet liberale i bënë ata shumë të hapur ndaj historive të betejave të Botës së Tretë që Misha u tregoi atyre. Klientët e tij amerikanë, siç i quante ai, jepnin këshillat më të mira dhe u besonin me kënaqësi "shtesave" që ofronin turnet e tij me guidë. Për sa kohë që ai mund t'u shmangej autoriteteve që kërkonin leje dhe regjistrim udhëzues, ai ishte mirë. Kjo duhej të ishte një nga ato mbrëmjet ku Misha dhe shokët e tij mashtrues do të bënin disa para shtesë. Misha tashmë ka vënë vezë në një kauboj të shëndoshë, një farë z. Henry Brown III nga Fort Worth.
    
  "Oh, duke folur për djallin," buzëqeshi Misha ndërsa grupi i vogël doli nga dyert e përparme të Kozlovit. Nëpër xhamat e sapo lustruar të furgonit të tij, ai shikoi turistët. Dy zonja të moshuara, njëra prej të cilave ishte zonja Brown, po bisedonin të gjallëruara me zëra të lartë. Henry Brown kishte veshur xhinse dhe një këmishë me mëngë të gjata, pjesërisht të fshehur nga një jelek pa mëngë që i kujtonte Mishës Michael J. Fox nga Back to the Future - katër madhësi shumë të mëdha. Ndryshe nga sa pritej, amerikani i pasur zgjodhi një kapele bejsbolli në vend të një kapele dhjetë gallonësh.
    
  "Mirëmbrëma, bir!" - Z. Brown bërtiti me zë të lartë ndërsa iu afruan furgonit të vjetër. "Shpresoj të mos jemi vonë."
    
  "Jo, zotëri," buzëqeshi Misha, duke u hedhur nga makina e tij për të hapur derën rrëshqitëse për zonjat, ndërsa Henry Brown tundi sediljen e pushkës. "Grupi im i radhës është vetëm në orën nëntë." Misha, natyrisht, gënjeu. Kjo ishte një gënjeshtër e nevojshme për të shfrytëzuar hilenë se shërbimet e tij kërkoheshin nga shumë njerëz, duke rritur kështu shanset për të marrë një tarifë më të lartë kur gërmadhat u paraqitën në lug.
    
  "Atëherë do të ishte më mirë të nxitojmë," zonja e re simpatike, me sa duket vajza e Brown, rrotulloi sytë. Misha u përpoq të mos tregonte tërheqjen e tij ndaj adoleshentes bjonde të llastuar, por e gjeti atë pothuajse të papërmbajtshme. Atij i pëlqente ideja për të luajtur heroin sonte kur ajo pa dyshim do të tmerrohej nga ajo që ai dhe shokët e tij kishin planifikuar. Ndërsa udhëtonin drejt parkut dhe gurëve të tij përkujtimor të Luftës së Dytë Botërore, Misha filloi të përdorte sharmin e tij.
    
  "Është për të ardhur keq që nuk do ta shihni stacionin. Ajo gjithashtu ka një histori të pasur," vuri në dukje Misha ndërsa u kthyen në Park Lane. "Por unë besoj se reputacioni i saj largon shumë vizitorë. Dua të them, edhe grupi im i orës nëntë refuzoi një turne brenda natës."
    
  "Çfarë reputacioni?" - pyeti me nxitim Miss Brown i ri.
    
  "Është e lidhur," mendoi Misha.
    
  Ai ngriti supet, "Epo, ky vend ka një reputacion," ai ndaloi në mënyrë dramatike, "si i përhumbur".
    
  "Me çfarë përdorimi?" Zonja Brown nxiti, duke argëtuar babanë e saj të qeshur.
    
  "Dreqin, Carly, ai thjesht po ngatërrohet me ty, zemër," qeshi Henri, duke mos i hequr sytë nga dy gratë që bënin foto. Zhurmat e tyre të pandërprera u shuan ndërsa u larguan më shumë nga Henri dhe largësia ia qetësoi veshët.
    
  Misha buzëqeshi: "Kjo nuk është një rresht bosh, zotëri. Vendasit kanë raportuar për pamje prej vitesh, por ne e mbajmë atë kryesisht sekret. Shiko, mos u shqetëso, e kuptoj që shumica e njerëzve nuk kanë guxim të dalin natën në stacion. Është e natyrshme të kesh frikë."
    
  "Babi," nxiti zonjusha Brown me një pëshpëritje, duke tërhequr mëngën e babait të saj.
    
  "Eja, nuk do ta blesh vërtet këtë," buzëqeshi Henri.
    
  "Babi, gjithçka që kam parë që kur u larguam nga Polonia më ka mërzitur në ferr. A nuk mund ta bëjmë këtë vetëm për mua?" - këmbënguli ajo. "Të lutem?"
    
  Henri, një biznesmen me përvojë, i hodhi të riut një vështrim vezullues dhe mishngrënës. "Sa shume?"
    
  "Mos u ndjeni në siklet tani, zoti Brown," u përgjigj Misha, duke u përpjekur të mos i takonte sytë me zonjën e re që qëndronte pranë babait të tij. "Për shumicën e njerëzve, këto turne janë pak të pjerrëta për shkak të rrezikut të përfshirë."
    
  "O Zoti im, babi, duhet të na marrësh me vete!" ajo vajtoi e emocionuar. Zonja Brown iu drejtua Mishës. "Thjesht, më pëlqejnë gjërat e rrezikshme. Pyet babain tim. Unë jam një person kaq iniciativ..."
    
  "Vë bast që je," zëri i brendshëm i Mishës u pajtua me epsh ndërsa sytë e tij studionin lëkurën e lëmuar prej mermeri midis shallit të saj dhe shtresës së jakës së saj të hapur.
    
  "Carly, nuk ka gjë të tillë si një stacion treni i përhumbur. Është e gjitha pjesë e shfaqjes, apo jo, Misha?" Henri bërtiti i gëzuar. Ai u përkul përsëri nga Misha. "Sa shume?"
    
  "...vijë dhe fundosja!" bërtiti Misha brenda mendjes së tij intriguese.
    
  Karli nxitoi të thërriste nënën dhe tezen e saj përsëri në furgon ndërsa dielli puthi horizontin për lamtumirë. Flladi i butë u shndërrua shpejt në një frymë të ftohtë ndërsa errësira ra mbi park. Duke tundur kokën nga dobësia e tij ndaj lutjeve të së bijës, Henri u përpoq të fiksonte rripin e sigurimit në stomak, ndërsa Misha nisi Volkswagen Combi.
    
  "A do të marrë shumë kohë?" - pyeti tezja. Misha e urrente atë. Edhe shprehja e saj e qetë i kujtonte dikë që ndjente erë të kalbur.
    
  "A dëshironi që unë t'ju lëshoj në hotelin tuaj fillimisht, zonjë?" Misha lëvizi qëllimisht.
    
  "Jo, jo, a mund të shkojmë në stacion dhe të përfundojmë turneun?" Tha Henri, duke e maskuar vendimin e tij të vendosur si një kërkesë për t'u dukur me takt.
    
  Misha shpresonte që këtë herë miqtë e tij të ishin gati. Këtë herë nuk mund të kishte defekte, veçanërisht jo një fantazmë urinuese e kapur në shina. Ai u lehtësua kur gjeti stacionin e shkretë të frikshëm ashtu siç ishte planifikuar - i izoluar, i errët dhe i zymtë. Era shpërndau gjethet e vjeshtës përgjatë shtigjeve të mbipopulluara, duke përkulur kërcellet e barërave të këqija në natën e Minskut.
    
  "Pra, historia vazhdon që nëse qëndroni në platformën 6 të stacionit hekurudhor Dudko gjatë natës, do të dëgjoni bilbilin e lokomotivës së vjetër që transportonte të burgosur të dënuar të luftës në Stalag 342," rrëfeu Misha detajet e sajuara për klientët e tij. "Dhe pastaj ju shihni shefin e stacionit duke kërkuar kokën e tij pasi oficerët e NKVD ia prenë kokën gjatë marrjes në pyetje."
    
  "Çfarë është Stalag 342?" Pyeti Carly Brown. Në këtë kohë babai i saj dukej pak më pak i gëzuar pasi detajet dukeshin shumë realiste për të qenë një mashtrim dhe ai iu përgjigj asaj me një ton solemn.
    
  "Ishte një kamp burgu për ushtarët sovjetikë, hun," tha ai.
    
  Ata ecën afër, duke kapërcyer me ngurrim platformën 6. E vetmja dritë në ndërtesën e zymtë vinte nga trarët e një furgoni Volkswagen disa metra larg.
    
  "Kush është NK... çfarë përsëri?" pyeti Karli.
    
  "Policia sekrete sovjetike", mburrej Misha, për t'i dhënë më shumë besueshmëri historisë së tij.
    
  Ai gëzonte shumë kur shikonte gratë që dridheshin, me sytë e tyre si pjata teksa prisnin të shihnin formën shpirtërore të drejtuesit të stacionit.
    
  "Hajde, Viktor," u lut Misha që miqtë e tij të kalonin. Menjëherë, një bilbil treni i vetmuar erdhi nga diku në shina, i mbartur nga era e akullt veriperëndimore.
    
  "Oh, i dashur Zot!" - klithi gruaja e zotit Brown, por burri i saj ishte skeptik.
    
  "Jo e vërtetë, Polly," i kujtoi Henri asaj. "Ka ndoshta një grup njerëzish që punojnë me të."
    
  Misha nuk i kushtoi vëmendje Henrit. Ai e dinte se çfarë do të ndodhte. Një ulërimë tjetër më e fortë iu afrua atyre. Duke u përpjekur dëshpërimisht të buzëqeshte, Misha ishte më i impresionuar nga përpjekjet e bashkëpunëtorëve të tij kur një shkëlqim i dobët ciklopik u shfaq nga errësira në shina.
    
  "Shiko! Mut i shenjtë! Këtu është ai!" Carly pëshpëriti në panik, duke treguar nëpër shinat e zhytur në anën tjetër, ku dukej figura e hollë e Michael. Gjunjët e saj u shtrënguan, por gratë e tjera të frikësuara mezi e mbështetën atë në histerikën e tyre. Misha nuk buzëqeshi, duke vazhduar mashtrimin e tij. Ai shikoi Henrin, i cili thjesht shikonte lëvizjet drithëruese të Majkëllit të tmerrshëm si komandant stacioni pa kokë.
    
  "A e shihni këtë?" Gruaja e Henrit ankoi, por kauboji nuk tha asgjë. Papritur sytë e tij ranë në dritën e afërt të një lokomotivë që zhurmonte, duke u përqafuar si një dragua leviathan ndërsa nxitonte drejt stacionit. Fytyra e kaubojit të shëndoshë u gjakos kur një motor i lashtë me avull doli nga nata, duke rrëshqitur drejt tyre me bubullima pulsuese.
    
  Misha u vrenjos. Gjithçka ishte bërë paksa mirë. Nuk duhej të kishte një tren të vërtetë, por ai ishte në pamje, duke nxituar drejt tyre. Sado që të turbullonte trurin, sharlatani i ri tërheqës nuk i kuptonte dot ngjarjet që po ndodhnin.
    
  Mikel, me përshtypjen se Viktori ishte përgjegjës për bilbilin, u përplas nëpër shina për t'i kaluar ato dhe i trembi turistët. Këmbët e tij e ndjenin rrugën e tyre përgjatë shufrave të hekurt dhe gurëve të lirë. Nën mbulesën e palltos, fytyra e tij e fshehur qeshi nga gëzimi duke parë tmerrin e grave.
    
  "Mikel!" Misha bërtiti. "Jo! Jo! Kthehu!"
    
  Por Mikel doli mbi shina, duke u nisur drejt vendit ku dëgjoi psherëtima. Vizioni i tij u errësua nga pëlhura që i mbulonte kokën për t'i ngjanur në mënyrë efektive një njeriu pa kokë. Viktori doli nga bileta bosh dhe nxitoi drejt grupit. Në pamjen e një siluete tjetër, e gjithë familja nxitoi duke bërtitur për të shpëtuar Volkswagen. Në fakt, Victor u përpoq të paralajmëronte dy miqtë e tij se ai nuk ishte përgjegjës për atë që po ndodhte. Ai u hodh në shina për të shtyrë Mikelin e paditur në anën tjetër, por e vlerësoi gabim shpejtësinë e manifestimit anormal.
    
  Misha shikoi i tmerruar teksa lokomotiva shtypte miqtë e tij, duke i vrarë ata menjëherë dhe duke lënë pas asgjë tjetër veçse një rrëmujë të neveritshme të kuqe të ndezur kockash dhe mishi. Sytë e tij të mëdhenj blu ishin ngrirë në vend, ashtu si dhe nofulla e tij e plogët. I tronditur deri në thelb, ai pa trenin të zhdukej në ajër. Vetëm britmat e grave amerikane konkurruan me bilbilin e venitur të makinës vrasëse, ndërsa mendja e Mishës i largohej nga shqisat.
    
    
  2
  Shërbëtorja e Balmoralit
    
    
  "Tani dëgjo djalë, nuk të lë të kalosh nga kjo derë derisa të zbrazësh xhepat! Më ka ngopur me këta bastardë të rremë që sillen si Ualis të vërtetë dhe që ecin këtu duke e quajtur veten K-skuadra. Vetëm mbi trupin tim të pajetë!" paralajmëroi Sheamus. Fytyra e tij e kuqe dridhej teksa i dha ligjin burrit që përpiqej të largohej. "K-Skuadra nuk është për humbësit. Po?"
    
  Grupi i burrave trupmadh dhe të zemëruar që qëndronin pas Seamus-it, rënkonin dakordësinë e tyre.
    
  Po!
    
  Seamus ngushtoi njërin sy dhe bërtiti: "Tani! Tani, dreq!"
    
  Zeshkanja e bukur kryqëzoi krahët dhe psherëtiu me padurim, "Jeez, Sam, vetëm tregoju atyre tashmë mallrat."
    
  Sam u kthye dhe e pa me tmerr. "Përpara jush dhe zonjave të pranishme këtu? Nuk mendoj kështu, Nina."
    
  "E pashë," buzëqeshi ajo, megjithatë duke parë në drejtimin tjetër.
    
  Sam Cleave, elita e gazetarëve dhe një personazh i famshëm vendas, është bërë një nxënës shkolle i skuqur. Pavarësisht pamjes së tij të ashpër dhe qëndrimit të patrembur, në krahasim me skuadrën K të Balmoral-it, ai nuk ishte asgjë më shumë se një djalë altar parapubeshent me kompleks.
    
  "Zbrazni xhepat," buzëqeshi Seamus. Fytyra e tij e hollë ishte kurorëzuar me një kapele të thurur, të cilën e mbante në det gjatë peshkimit dhe fryma i vinte erë duhani dhe djathi, të cilat plotësoheshin nga birra e lëngshme.
    
  Sam kafshoi plumbin, përndryshe ai nuk do të ishte pranuar kurrë në Armët Balmoral. Ai ngriti fustanin e tij, duke treguar veshjet e tij të zhveshura para grupit të vrazhdëve që e quanin lokalin në shtëpi. Për një moment ata ngrinë në dënim
    
  Sam ankoi, "Është ftohtë, djema."
    
  "I rrudhur - kjo është ajo që është!" Seamus bërtiti me shaka, duke udhëhequr korin e klientëve në një brohoritje shurdhuese. Ata hapën derën e institucionit, duke lejuar Nina dhe zonjat e tjera të hynin fillimisht përpara se të nxirrnin Samun e bukur me një përkëdhelje pas shpine. Nina u tërhoq nga sikleti që ndjeu dhe i bëri syrin, "Gëzuar ditëlindjen, Sam."
    
  "Ta," psherëtiu ai dhe e pranoi me gëzim puthjen që ajo bëri në syrin e tij të djathtë. Kjo e fundit kishte qenë një ritual mes tyre edhe para se të bëheshin ish të dashuruar. Ai i mbajti sytë mbyllur për pak kohë pasi ajo u tërhoq, duke shijuar kujtimet.
    
  "Për hir të Zotit, jepini të pijë njeriu!" - bërtiti një nga klientët e pub-it, duke treguar Samin.
    
  "Unë e kuptoj se K-skuadra do të thotë të veshësh një fustan?" Nina mendoi, duke iu referuar turmës së skocezëve të lagur dhe tartanëve të tyre të ndryshëm.
    
  Sam piu një gllënjkë nga Guinness-i i tij i parë. Në fakt, 'K' do të thotë dorezë. Mos pyet."
    
  "Kjo nuk është e nevojshme," u përgjigj ajo, duke vënë qafën e një shishe birre te buzët e saj ngjyrë kafe.
    
  "Seamus është një shkollë e vjetër, siç mund ta thoni," shtoi Sam. "Ai është një tradicionalist. Asnjë të brendshme nën fustan."
    
  "Sigurisht," buzëqeshi ajo. "Pra, sa ftohtë është?"
    
  Sam qeshi dhe e injoroi ngacmimin e saj. Ai ishte fshehurazi i kënaqur që Nina ishte me të në ditëlindjen e tij. Sam nuk do ta pranonte kurrë, por ai ishte i emocionuar që ajo i kishte mbijetuar lëndimeve të tmerrshme që kishte pësuar gjatë ekspeditës së tyre të fundit në Zelandën e Re. Nëse jo për largpamësinë e Perdue, ajo do të kishte vdekur dhe Sam nuk e dinte nëse do ta kalonte ndonjëherë vdekjen e gruas tjetër që donte. Ajo ishte shumë e dashur për të, edhe si shoqe platonike. Të paktën ajo ende e lejoi atë të flirtonte me të, gjë që i mbajti gjallë shpresat për një rilindje të mundshme në të ardhmen e asaj që kishin dikur.
    
  "A keni dëgjuar ndonjë gjë nga Purdue?" pyeti ai befas, sikur të përpiqej të anashkalonte një pyetje të detyrueshme.
    
  "Ai është ende në spital," tha ajo.
    
  "Mendova se Dr. Lamar i dha një faturë të pastër," Sam u vrenjtur.
    
  "Po, ai ishte. Ai mori kohë për t'u rikuperuar nga trajtimi bazë mjekësor dhe tani po kalon në fazën tjetër, "tha ajo.
    
  "Faza tjetër?" Pyeti Sam.
    
  "Ata po e përgatisin atë për një lloj operacioni korrigjues," u përgjigj ajo. "Nuk mund ta fajësosh njeriun. Dua të them, ajo që i ndodhi atij la disa plagë të shëmtuara. Dhe meqë ka para..."
    
  "Jam dakord. Unë do të bëja të njëjtën gjë, "pohoi me kokë Sam. "Po ju them, ky njeri është prej çeliku."
    
  "Përse e thua këtë?" Ajo buzëqeshi.
    
  Sam ngriti supet dhe nxori frymën, duke menduar për qëndrueshmërinë e mikut të tyre të përbashkët. "Nuk e di. Unë besoj se plagët shërohen dhe operacioni plastik rikthen, por, Zot, çfarë ankthi mendor kishte atë ditë, Nina.
    
  "Ke shumë të drejtë, dashuria ime," u përgjigj ajo me të njëjtin shqetësim. "Ai nuk do ta pranonte kurrë, por mendoj se mendja e Perdue duhet të jetë duke përjetuar makthe të pakuptueshme për shkak të asaj që i ndodhi atij në qytetin e humbur. Jezusi."
    
  "Vdis fort, ai bastard," tundi kokën Sam në shenjë admirimi për Perdue. Ai ngriti shishen e tij dhe e pa Ninën në sy. "Perdue... dielli kurrë nuk e djeg dhe gjarpërinjtë e dinë zemërimin e tij."
    
  "Amen!" Nina bëri jehonë, duke kërcitur shishen e saj me atë të Semit. "Për Purdue!"
    
  Shumica e turmës së zhurmshme në Balmoral Arms nuk e dëgjuan dollinë e Sam dhe Ninës, por kishte disa që e dëgjuan - dhe e dinin kuptimin e frazave të zgjedhura. Pa e ditur dyshja festuese, një figurë e heshtur po i shikonte nga ana e largët e lokalit. Burri i ndërtuar rëndë që po i shikonte po pinte kafe, jo alkool. Sytë e tij të fshehur shikojnë fshehurazi dy personat që iu deshën disa javë për t'i gjetur. Sonte çdo gjë do të ndryshonte, mendoi ai teksa i shikonte të qeshin e të pinin.
    
  Gjithçka që ai duhej të bënte ishte të priste mjaftueshëm për libacionin e tyre për t'i bërë ata efektivisht më pak perceptues për të reaguar. Gjithçka që i nevojitej ishte pesë minuta vetëm me Sam Cleave. Përpara se të mund të pyeste se kur do të paraqitej një mundësi e tillë, Sam u ngrit me vështirësi nga karrigia e tij.
    
  Është për të qeshur fakti që gazetari i njohur investigativ kapi buzë banakut, duke tërhequr fustanin e tij, me frikën se të pasmet e tij do t'i kapeshin në objektivin e celularit të një prej vizitorëve. Për habinë e tij të plotë, kjo kishte ndodhur më parë kur ai u fotografua i veshur me të njëjtin set në një tavolinë të lëkundur plastike në Festivalin e Malësisë disa vite më parë. Një ecje e çrregullt dhe një lëkundje e pafat e fustanit të tij shpejt bëri që ai të votohej skocezi më seksi nga Korpusi Ndihmës i Grave në Edinburg në 2012.
    
  Ai u zvarrit me kujdes drejt dyerve të errësuar në anën e djathtë të lokalit të shënuara 'Pulat' dhe 'Geli', duke u drejtuar me hezitim drejt derës përkatëse ndërsa Nina e shikonte me dëfrim të madh, gati për t'i nxituar në ndihmë nëse ngatërronte dy gjinitë në një moment i semantikës së dehur. Në turmën e zhurmshme, volumi i ngritur i futbollit në ekranin e madh të sheshtë të montuar në mur dha një kolonë zanore të kulturës dhe traditës dhe Nina i mori të gjitha. Pas qëndrimit të saj në Zelandën e Re muajin e kaluar, ajo e gjeti veten nostalgjike për qytetin e vjetër dhe tartanet.
    
  Sam u zhduk në tualetin e duhur, duke e lënë Nina të fokusohej tek malti i saj i vetëm dhe tek burrat dhe gratë e gëzuara rreth saj. Pavarësisht nga të gjitha bërtitjet dhe shtytjet e tyre të furishme, ishte një turmë paqësore që vizitoi Balmoral sonte. Në konfuzionin e derdhjes së birrës dhe pengesave të pirës, lëvizjes së kundërshtarëve të shigjetave dhe zonjave që kërcenin, Nina vuri re shpejt një anomali - një figurë e ulur vetëm, pothuajse e palëvizshme dhe e qetë vetëm. Ishte mjaft intriguese se sa jashtë vendit dukej njeriu, por Nina vendosi që ai ndoshta nuk ishte aty për të festuar. Jo të gjithë pinin për të festuar. Ajo e dinte këtë shumë mirë. Sa herë që humbte dikë të afërt ose vajtonte ndonjë keqardhje nga e kaluara, ajo dehej. Ky i huaj dukej se ishte këtu për një arsye tjetër, për të pirë.
    
  Dukej se po priste diçka. Kaq ka mjaftuar që historianja seksi t"i mbajë sytë nga ai. Ajo e shikoi atë në pasqyrën pas lokalit teksa pinte uiski. Ishte pothuajse ogurzi, mënyra se si ai nuk lëvizte, përveç dorës së herëpashershme të ngritur për të pirë. Papritur ai u ngrit nga karrigia e tij dhe Nina u ngrit. Ajo pa lëvizjet e tij çuditërisht të shpejta dhe më pas zbuloi se ai nuk po pinte alkool, por kafe të ftohtë irlandeze.
    
  "Oh, unë shoh një fantazmë të kthjellët," mendoi ajo me vete, duke e ndjekur atë me vështrimin e saj. Ajo mori një pako Marlboros nga çantë e saj prej lëkure dhe nxori një cigare nga kutia e kartonit. Burri shikoi në drejtim të saj, por Nina vazhdoi të qëndronte në errësirë, duke ndezur një cigare. Nëpërmjet fryrjeve të qëllimshme të tymit, ajo mund ta shikonte atë. Ajo ishte në heshtje mirënjohëse që institucioni nuk zbatoi ligjin e duhanit, pasi ishte në tokë në pronësi të David Perdue, miliarderi rebel me të cilin po takohej.
    
  Ajo nuk e dinte se kjo e fundit ishte pikërisht arsyeja pse ky burrë kishte vendosur të vizitonte Balmoral Arms këtë mbrëmje. Duke mos pirë dhe me sa duket nuk pi duhan, i panjohuri nuk kishte pse të zgjidhte këtë pijetore, mendoi Nina. Kjo e bëri atë të dyshonte, por ajo e dinte se më parë kishte qenë tepër mbrojtëse, madje paranojake, kështu që e la të qetë për momentin dhe iu kthye detyrës që kishte në dorë.
    
  "Edhe një të lutem, Rowan!" ajo i shkeli syrin njërit prej banakierëve, i cili u pajtua menjëherë.
    
  "Ku është ai hagis që ishte këtu me ju?" - bëri shaka ai.
    
  "Në kënetë," buzëqeshi ajo, "Unë po bëj Zoti e di se çfarë."
    
  Ai qeshi ndërsa i derdhi një biberon tjetër qelibar. Nina u përkul përpara për të folur sa më qetë në një mjedis kaq të zhurmshëm. Ajo tërhoqi kokën e Rowanit drejt gojës së saj dhe nguli gishtin në vesh për t'u siguruar që ai mund t'i dëgjonte fjalët e saj. "A e keni vënë re burrin e ulur në atë cep atje?" - pyeti ajo duke tundur kokën drejt tavolinës së zbrazët me kafe akull gjysmë të dehur. "Dua të them, a e dini se kush është ai?"
    
  Rowan e dinte se për kë po fliste. Karaktere të tilla të urta ishin të lehta për t'u dalluar në Balmoral, por ai nuk e kishte idenë se cilët ishin klientët. Ai tundi kokën dhe vazhdoi bisedën në të njëjtën mënyrë. "Virgjëresha?" - ai bertiti.
    
  Nina u vrenjos nga epiteti. "Kam porositur pije të virgjëra gjatë gjithë natës. Pa alkool. Ai kishte qenë këtu për tre orë kur ju dhe Sam u shfaqët, por ai porositi vetëm një kafe të ftohtë dhe një sanduiç. Nuk kam folur kurrë për asgjë, e dini?"
    
  "Oh, në rregull," pranoi ajo informacionin e Rowan dhe ngriti gotën e saj për ta larguar atë me një buzëqeshje. "Ta."
    
  Kishte kaluar pak kohë që Semi kishte qenë në tualet dhe tani ajo kishte filluar të ndjente një shenjë shqetësimi. Për më tepër, i huaji e kishte ndjekur Semin në dhomën e burrave dhe ai gjithashtu mungonte nga dhoma kryesore. Kishte diçka që nuk i pëlqente. Ajo nuk mund ta ndihmonte, por ishte vetëm një nga ata njerëz që nuk mund të linte diçka të shkonte pasi e shqetësonte.
    
  "Ku po shkon, doktor Gould? E dini se çfarë gjen atje nuk mund të jetë e mirë, apo jo?" Ulëriti Seamus. Grupi i tij shpërtheu në të qeshura dhe duke bërtitur në kundërshtim, gjë që vetëm e bëri historianin të buzëqeshë. "Nuk e dija që ishe një mjek i tillë!" Mes britmave të tyre të qejfit, Nina trokiti në derën e dhomës së burrave dhe mbështeti kokën te dera për të dëgjuar më mirë ndonjë përgjigje.
    
  "Sam?" - bërtiti ajo. "Sam, a je mirë atje?"
    
  Brenda, ajo mund të dëgjonte zërat e burrave në biseda të animuara, por ishte e pamundur të dallohej nëse ndonjëri prej tyre i përkiste Semit. "Sam?" ajo vazhdoi të ngacmonte banorët duke trokitur. Debati u shndërrua në një përplasje të fortë në anën tjetër të derës, por ajo nuk guxoi të hynte.
    
  "Dreq," buzëqeshi ajo. "Mund të jetë kushdo, Nina, kështu që mos hyni dhe mashtroni veten!" Ndërsa ajo priste, çizmet e saj me taka të larta trokitnin me padurim në dysheme, por ende askush nuk doli nga dera e Gjelit. Menjëherë në tualet është dëgjuar një tjetër zhurmë e fuqishme, e cila dukej mjaft serioze. Ishte aq i zhurmshëm sa edhe turma e egër e vuri re, duke i mbytur disi bisedat e tyre.
    
  Kina u thye dhe diçka e madhe dhe e rëndë goditi pjesën e brendshme të derës, duke goditur fort kafkën në miniaturë të Ninës.
    
  "Zot i mire! Çfarë dreqin po ndodh atje? ajo bërtiti me inat, por gjithashtu u frikësua për Semin. Nuk kishte kaluar as një sekondë para se ai hapi derën me nxitim dhe vrapoi drejt e te Nina. Forca e rrëzoi atë nga këmbët, por Sam e kapi në kohë.
    
  "Le të shkojmë, Nina! Shpejt! Le të largohemi nga këtu! Pra, Nina! Tani!" gjëmoi ai, duke e tërhequr zvarrë për dore nëpër lokalin e mbushur me njerëz. Para se dikush të mund të pyeste, djali i ditëlindjes dhe shoku i tij u zhdukën në natën e ftohtë skoceze.
    
    
  3
  Lakërishtë dhe dhimbje
    
    
  Kur Perdue u përpoq të hapte sytë, ai u ndje si një pjesë e pajetë e kufomës së rrugës.
    
  "Mirëmëngjes, zoti Perdue," dëgjoi ai, por nuk mundi të gjente zërin miqësor femëror. "Si po ndiheni, zotëri?"
    
  "Ndihem pak i përzier, faleminderit. A mund të pi pak ujë të lutem?" - donte të thoshte, por ajo që Perdue u mërzit të dëgjonte nga buzët e tij ishte një kërkesë që më mirë lihej pas dyerve të bordellos. Infermierja u përpoq me dëshpërim të mos qeshte, por edhe ajo u befasua me një të qeshur që ia prishi menjëherë sjelljen profesionale dhe ajo u ul duke mbuluar gojën me të dyja duart.
    
  "O Zot, zoti Perdue, kërkoj falje!" murmuriti ajo, duke mbuluar fytyrën me duar, por pacientja e saj dukej qartë se kishte më shumë turp nga sjellja e tij se sa mundi. Sytë e tij blu të zbehtë e shikonin me tmerr. "Jo, të lutem," vlerësoi ai saktësinë e tingullit të fjalëve të tij të qëllimshme, "Më falni. Ju siguroj se ishte një transmetim i koduar." Më në fund, Perdue guxoi të buzëqeshte, megjithëse ishte më shumë si një grimas.
    
  "E di, zoti Perdue," pranoi bjondja e sjellshme me sy jeshile, duke e ndihmuar atë të ulet aq sa për të pirë një gllënjkë ujë. "A do të ndihmonte t'ju them t'ju bëja të ditur se kam dëgjuar shumë, shumë më keq dhe shumë më konfuze se kjo?"
    
  Perdue lagi fytin e tij me ujë të pastër e të freskët dhe u përgjigj: "A do të besoni se nuk do të më ngushëllonte ta dija këtë? Unë ende thashë atë që thashë, edhe pse edhe të tjerët bënë budallenj." Ai shpërtheu duke qeshur. "Kjo ishte shumë e turpshme, apo jo?"
    
  Infermierja Madison, me emrin e saj të shkruar në etiketën e emrit, qeshi me gjithë zemër. Ishte një qeshje e vërtetë kënaqësie, jo diçka që ajo falsifikoi për ta bërë atë të ndihej më mirë. "Po, zoti Perdue, kjo ishte një synim i shkëlqyeshëm."
    
  Dera e zyrës private të Purdue u hap dhe doktor Patel hodhi sytë jashtë.
    
  "Duket sikur je mirë, zoti Perdue," buzëqeshi ai, duke ngritur njërën vetull. "Kur u zgjove?"
    
  "Unë në fakt u zgjova pak më parë duke u ndjerë mjaft energjik," i buzëqeshi Perdue përsëri infermieres Madison për të përsëritur shakanë e tyre private. Ajo shtrëngoi buzët për të shtypur një qeshje dhe ia dorëzoi tabelën doktorit.
    
  "Do të kthehem menjëherë me mëngjes, zotëri," i informoi ajo të dy zotërinj përpara se të dilte nga dhoma.
    
  Perdue ngriti hundën dhe pëshpëriti: "Dr. Patel, më mirë të mos ha për momentin, nëse nuk të shqetëson. Mendoj se droga më bën të përzier për një kohë të gjatë."
    
  "Kam frikë se do të më duhet të insistoj, zoti Perdue," këmbënguli Dr. Patel. "Tashmë jeni qetësuar për më shumë se një ditë dhe trupi juaj ka nevojë për hidratim dhe ushqim përpara se të vazhdojmë me trajtimin e radhës."
    
  "Pse isha nën ndikim për kaq gjatë?" - pyeti Perdue menjëherë.
    
  "Në fakt," tha mjeku nën zë, duke u dukur shumë i shqetësuar, "nuk e kemi idenë. Shenjat tuaja jetësore ishin të kënaqshme, madje të mira, por ju dukej se vazhdonit të flinit, si të thuash. Zakonisht ky lloj operacioni nuk është shumë i rrezikshëm, shkalla e suksesit është 98%, dhe shumica e pacientëve zgjohen rreth tre orë pas."
    
  "Por m"u desh një ditë tjetër, jepja apo merrja, për të dalë nga gjendja ime e qetë?" Perdue u rrudh në fytyrë ndërsa u përpoq të ulej siç duhet në dyshekun e fortë që i përqafoi të pasmet në mënyrë të parehatshme. "Pse duhej të ndodhte kjo?"
    
  Dr. Patel ngriti supet. "Shikoni, të gjithë janë të ndryshëm. Mund të jetë çdo gjë. Mund të ishte asgjë. Ndoshta mendja jote është e lodhur dhe ka vendosur të marrësh pak kohë." Mjeku nga Bangladeshi psherëtiu, "Zoti e di, bazuar në raportin tuaj të incidentit, mendoj se trupi juaj ka vendosur që mjafton për sot - dhe për një arsye të mirë!"
    
  Perdue mori një moment për të shqyrtuar deklaratën e kirurgut plastik. Për herë të parë që nga sprova e tij dhe shtrimi i mëvonshëm në një spital privat në Hampshire, eksploruesi i pamatur dhe i pasur mendoi pak për vuajtjet e tij në Zelandën e Re. Në të vërtetë, ende nuk i ishte zhytur në mendje se sa e tmerrshme kishte qenë përvoja e tij atje. Natyrisht, mendja e Perdue po përballej me traumën e një ndjenje të vonuar të injorancës. Më vonë do të më vjen keq për veten.
    
  Duke ndryshuar temën, ai iu drejtua doktor Patelit. "A duhet të ha? A mund të kem një supë me ujë apo diçka tjetër?"
    
  "Ju duhet të jeni një lexues i mendjes, zoti Perdue," vuri në dukje motra Medison ndërsa futi një karrocë argjendi në dhomë. Mbi të ishte ulur një filxhan çaj, një gotë e gjatë me ujë dhe një pjatë supë me lakërishtë, e cila mbante erë të mrekullueshme në këtë mjedis steril. "Për supën, jo për lëngshmërinë," shtoi ajo.
    
  "Duket mjaft mirë," pranoi Perdue, "por sinqerisht, nuk mundem."
    
  "Kam frikë se këto janë urdhra të mjekut, zoti Perdue. Edhe ti ha vetëm disa lugë?" bindi ajo. "Përderisa keni diçka, ne do të ishim mirënjohës."
    
  "Pikërisht," buzëqeshi Dr. Patel. "Vetëm provojeni, zoti Perdue. Siç jam i sigurt se do ta vlerësonit, ne nuk mund të vazhdojmë t'ju trajtojmë me stomakun bosh. Ilaçi do të shkaktojë dëme në trupin tuaj."
    
  "Mirë," pranoi Perdue pa dëshirë. Pjata jeshile kremoze para tij mbante erë qielli, por gjithçka që trupi i kërkonte ishte uji. Ai, natyrisht, e kuptoi pse duhej të hante, dhe kështu mori lugën dhe bëri përpjekje. I shtrirë nën batanijen e ftohtë në shtratin e tij të spitalit, ai ndjeu mbushjen e trashë që i vendosej herë pas here në këmbë. Nën fashë ajo thumbonte si një qershi nga një cigare e ngecur në një mavijosje, por ai mbajti pozicionin e tij. Në fund të fundit, ai ishte një nga aksionerët kryesorë të kësaj klinike - Salisbury Private Health Care - dhe Perdue nuk donte të dukej si një i dobët përballë stafit që ai ishte përgjegjës për të punësuar.
    
  Duke mbyllur sytë kundër dhimbjes, ai ngriti lugën në buzë dhe shijoi aftësitë e kuzhinës të spitalit privat që do ta quante në shtëpi për disa kohë. Megjithatë, shija e shijshme e ushqimit nuk e largoi atë nga parandjenja e çuditshme që ndjente. Ai nuk mund të mos mendonte se si dukej pjesa e poshtme e trupit të tij nën veshjen e garzës dhe shiritit.
    
  Pas nënshkrimit të vlerësimit përfundimtar të shenjave vitale të Purdue pas operacionit, Dr. Patel shkroi recetat e infermieres Madison për javën e ardhshme. Ajo hapi perde në dhomën e Perdue, dhe ai më në fund kuptoi se ishte në katin e tretë nga kopshti i oborrit.
    
  "A nuk jam unë në katin e parë?" pyeti ai mjaft nervoz.
    
  "Jo," këndoi ajo, duke u dukur e habitur. "Pse? A ka rëndësi?
    
  "Unë mendoj se jo," u përgjigj ai, duke u dukur ende pak i hutuar.
    
  Toni i saj ishte disi i shqetësuar. "A keni frikë nga lartësitë, zoti Perdue?"
    
  "Jo, nuk kam fobi, si e tillë, i dashur," shpjegoi ai. "Në fakt, nuk mund të them saktësisht se për çfarë bëhet fjalë. Ndoshta u habita që nuk e pashë kopshtin kur ju tërhoqët blindat."
    
  "Nëse do ta dinim se kjo ishte e rëndësishme për ju, ju siguroj, do t'ju kishim vendosur në katin e parë, zotëri," tha ajo. "A duhet të pyes mjekun nëse mund t'ju lëvizim?"
    
  "Jo, jo, të lutem," protestoi Perdue butë. "Nuk do ta ndërlikoj shumë peizazhin. Gjithçka që dua të di është se çfarë do të ndodhë më pas. Meqë ra fjala, kur do të më ndërroni fashat në këmbë?"
    
  Fustani i gjelbër i hapur i infermieres Madison e shikonte pacientin e saj me dhembshuri. Ajo tha me zë të ulët: "Mos u shqetësoni për këtë, zoti Perdue. Shiko, ti ke pasur disa probleme të këqija me të tmerrshmen... - ndaloi ajo me respekt, duke u përpjekur me dëshpërim të zbuste goditjen -... përvojën që ke pasur. Por mos u shqetësoni, zoti Perdue, do të zbuloni se përvoja e Dr. Patel është e pashembullt. E dini, cilido qoftë vlerësimi juaj për këtë operacion korrigjues, zotëri, jam i sigurt se do të mbeteni të impresionuar."
    
  Ajo i dha Perdue një buzëqeshje të sinqertë që ia arriti qëllimit për ta qetësuar.
    
  "Faleminderit," tundi ai me kokë, një buzëqeshje e lehtë i preku buzët. "Dhe a do të jem në gjendje ta vlerësoj punën në të ardhmen e afërt?"
    
  Infermierja e vogël me kornizë me një zë të sjellshëm mblodhi enën dhe gotën e zbrazët të ujit dhe u drejtua drejt derës, për t'u kthyer së shpejti. Ndërsa hapi derën për të dalë, ajo e ktheu kokën nga ai dhe i tregoi supën. "Por vetëm pasi të keni bërë një goditje të mirë në këtë tas, zotëri."
    
  Perdue bëri të pamundurën për ta bërë të qeshurën që pasoi të kalonte pa dhimbje, megjithëse përpjekja ishte e kotë. Një qepje e hollë u shtri në lëkurën e tij të qepur me kujdes, ku u zëvendësua indi që mungonte. Perdue bëri përpjekje për të ngrënë sa më shumë nga supa, megjithëse në këtë kohë ajo ishte ftohur dhe ishte kthyer në një pjatë paste me një kore krokante - jo saktësisht lloji i kuzhinës me të cilën zakonisht kënaqen miliarderët. Nga ana tjetër, Perdue ishte shumë mirënjohës që kishte mbijetuar fare nga nofullat e banorëve monstruoz të qytetit të humbur dhe nuk do të ankohej për lëngun e ftohtë.
    
  "I bërë?" Ai dëgjoi.
    
  Infermierja Madison hyri, e armatosur me mjete për të pastruar plagët e pacientit të saj dhe një fashë të re për të mbuluar qepjet më pas. Perdue nuk dinte se çfarë të bënte për këtë zbulim. Ai nuk ndjeu asnjë shenjë frike apo ndrojtjeje, por mendimi se çfarë do t'i bënte bisha në labirintin e qytetit të humbur e bëri të ndihej i shqetësuar. Sigurisht, Perdue nuk guxoi të tregonte ndonjë shenjë të dikujt që ishte afër të kishte një atak paniku.
    
  "Kjo do të dhemb pak, por do të përpiqem ta bëj sa më pa dhimbje", i tha ajo pa e parë. Perdue ishte mirënjohës sepse imagjinonte se shprehja në fytyrën e tij tani nuk ishte e këndshme. "Do të ketë një thumbim," vazhdoi ajo, duke sterilizuar instrumentin e saj delikat për të liruar skajet e fashës, "por unë mund t'ju jap një pomadë për përdorim nëse ju duket shumë e bezdisshme."
    
  "Jo, faleminderit," qeshi paksa ai. "Thjesht shkoni për të dhe unë do t'i kapërcej vështirësitë."
    
  Ajo ngriti sytë për një çast dhe i buzëqeshi, sikur e miratoi guximin e tij. Nuk ishte një detyrë e vështirë, por ajo i kuptoi fshehurazi rreziqet e kujtimeve traumatike dhe ankthin që mund të shkaktonin. Edhe pse asnjë nga detajet e sulmit ndaj David Perdue nuk iu zbulua kurrë, infermierja Madison fatkeqësisht kishte hasur më parë në një tragjedi të këtij intensiteti. Ajo e dinte se si ishte të gjymtoheshit, edhe aty ku askush nuk mund të shihte. Kujtimi i sprovës nuk i la kurrë viktimat, ajo e dinte. Ndoshta kjo ishte arsyeja pse ajo ndjeu një simpati të tillë për studiuesin e pasur në nivel personal.
    
  Fryma e tij ngeci në fyt dhe ai shtrëngoi sytë e tij ndërsa ajo zhvishej shtresën e parë të trashë të suvasë. Bëri një tingull të pështirë që e bëri Perdue të dridhura, por ai nuk ishte ende gati të kënaqte kureshtjen e tij duke hapur sytë. Ajo ndaloi. "Kjo është mirë? Dëshironi që unë të ngas më ngadalë?"
    
  Ai u përkul: "Jo, jo, thjesht nxito. Thjesht bëjeni shpejt, por më jepni kohë të marr frymë në mes."
    
  Pa thënë asnjë fjalë si përgjigje, motra Medison e grisi papritmas fashën me një gjilpërë. Perdue bërtiti në agoni, duke u mbytur në fluturimin e menjëhershëm të frymës së tij.
    
  "Ji-zuss Charist!" bërtiti ai me sytë hapur nga tronditja. Gjoksi i tij ngrihej me shpejtësi ndërsa mendja e tij përpunonte ferrin torturues në një zonë të lokalizuar të lëkurës.
    
  "Më falni, zoti Perdue," kërkoi falje ajo sinqerisht. "Ti thatë se duhet të vazhdoj dhe ta mbaroj këtë."
    
  "Unë e di se çfarë thashë," mërmëriti ai, duke rifituar paksa aftësinë e tij për të marrë frymë. Ai kurrë nuk e priste që kjo të ishte si të torturohej gjatë një marrjeje në pyetje ose të shkuleshin thonjtë. "Ke te drejte. Unë me të vërtetë e thashë atë. O zot, gati sa më vrau."
    
  Por ajo që Perdue nuk priste kurrë ishte ajo që do të shihte kur të shikonte plagët e tij.
    
    
  4
  Fenomeni i relativitetit të vdekur
    
    
  Sam u përpoq me nxitim të hapte derën e makinës së tij, ndërsa Nina fishkëllinte egërsisht pranë tij. Në këtë kohë ajo e kuptoi se ishte e kotë të pyeste shokun e saj të vjetër për ndonjë gjë, ndërsa ai ishte i fokusuar në çështje serioze, kështu që ajo zgjodhi të merrte frymë dhe të mbante gjuhën. Nata ishte e ftohtë për këtë periudhë të vitit, dhe këmbët e tij, duke ndjerë të ftohtin therës të erës, u përkulën nën fustanin e tij dhe krahët i ishin mpirë gjithashtu. Nga ana e lokalit jashtë objektit, u dëgjuan zëra, të ngjashëm me klithmat e gjuetarëve të gatshëm të nxitonin në gjurmët e një dhelpre.
    
  "Për hir të qiellit!" Semi fërshëlleu në errësirë ndërsa maja e çelësit vazhdoi të gërvishtej në bravë, pa mundur të gjente një rrugëdalje. Nina shikoi përsëri figurat e errëta. Ata nuk u larguan nga ndërtesa, por ajo mundi të bënte një debat.
    
  "Sam," pëshpëriti ajo, duke marrë frymë shpejt, "a mund të të ndihmoj?"
    
  "Ai do te vije? A po vjen tashmë?" - pyeti ai me këmbëngulje.
    
  Ende e hutuar nga ikja e Semit, ajo u përgjigj: "Kush? Më duhet të di se për kë të kujdesem, por mund t'ju them se askush nuk po na shikon ende."
    
  "Th-ajo... ai fu..." belbëzoi ai, "djaloshi i ndyrë që më sulmoi."
    
  Sytë e saj të mëdhenj të errët skanuan zonën, por me aq sa Nina mundi të shihte, nuk kishte asnjë lëvizje midis përleshjes jashtë pijetores dhe rrënojave të Sam. Dera u hap me kërcitje përpara se Nina të kuptonte se kë donte të thoshte Sam dhe ajo ndjeu dorën e tij duke e kapur për krahun. Ai e hodhi në makinë me aq butësi sa mundi dhe e shtyu pas saj.
    
  "O Zoti im, Sam! Ndërrimi juaj manual i marsheve është ferr në këmbët e mia! "- u ankua ajo, duke u munduar të hipte në sediljen e pasagjerit. Normalisht, Sam do të kishte një lloj shakaje për dyshuesin që ajo tha, por ai nuk kishte kohë për humor tani. Nina fërkoi kofshët e saj, ende duke pyetur veten se për çfarë ishte gjithë bujë, kur Sam ndezi makinën. Kryerja e rutinës së mbylljes së derës erdhi pikërisht në kohë pasi, jo më parë, një goditje e fortë në dritare bëri që Nina të bërtiste me tmerr.
    
  "O Zot!" - bërtiti ajo me pamjen e një burri me sy në një mantel, i cili u shfaq papritur nga hiçi.
    
  - Bir kurve! Sam u tërbua, duke lëvizur fillimisht levën dhe duke përshpejtuar makinën.
    
  Burri jashtë derës së Ninës i bërtiti me tërbim, duke i dhënë goditje të shpejta dritares. Ndërsa Semi përgatitej të shpejtonte, koha u ngadalësua për Ninën. Ajo e pa me kujdes burrin, fytyra e të cilit ishte shtrembëruar nga tensioni dhe e njohu menjëherë.
    
  "Virgjëreshë," pëshpëriti ajo me habi.
    
  Ndërsa makina u tërhoq nga vendi i parkimit, burri u bërtiti atyre diçka përmes dritave të kuqe të frenave, por Nina ishte shumë e tronditur për t'i kushtuar vëmendje asaj që po thoshte. Ajo priste gojëhapur për shpjegimin e saktë që Sam mund të jepte, por mendja e saj ishte e ngatërruar. Në orën e vonë ata ndezën dy drita të kuqe përgjatë rrugës kryesore të Glenrothes, duke u nisur nga jugu drejt North Queensferry.
    
  "Cfare the?" - e pyeti Sam Ninën kur më në fund dolën në rrugën kryesore.
    
  "Përafërsisht?" pyeti ajo, aq e tronditur nga e gjithë kjo sa harroi shumicën e asaj që po fliste. "Oh, njeriu në derë? A është ky kili nga i cili po ikni?"
    
  "Po," u përgjigj Sam. "Si e quajtët atje?"
    
  "Oh, Virgjëresha e Shenjtë," tha ajo. "E pashë atë në pijetore ndërsa ti ishe në hu dhe vura re se ai nuk po pinte alkool. Kështu që të gjitha pijet e tij..."
    
  "Virgjëreshat," sugjeroi Sam. "E kuptoj. Unë e kuptoj." Fytyra e tij ishte skuqur dhe sytë e tij ishin ende të egër, por ai i mbante sytë nga rruga gjarpëruese me rrezet e tij të gjata. "Më duhet vërtet të blej një makinë me mbyllje qendrore."
    
  "Jo mut," pranoi ajo, duke i futur flokët nën një kapele të thurur. "Unë do të kisha menduar se kjo do të ishte bërë e qartë për ju tani, veçanërisht në biznesin ku jeni. Për ta ndjekur dhe ngacmuar gomarin tuaj kaq shpesh do të kërkonte transport më të mirë."
    
  "Më pëlqen makina ime," mërmëriti ai.
    
  "Ky duket si një gabim, Sam, dhe ti je mjaftueshëm i pasur për të përballuar diçka që i përshtatet nevojave të tua," predikoi ajo. "Si një tank."
    
  "A ju tha ndonjë gjë?" Sam e pyeti atë.
    
  "Jo, por e pashë të hynte në tualet pas teje. Unë thjesht nuk mendova asgjë për këtë. Pse? A ju tha diçka atje apo thjesht ju sulmoi?" Pyeti Nina, duke kaluar një çast për të larë flokët e zinj pas veshit për t'i hequr flokët nga fytyra. "O Zot, dukesh sikur ke parë një të afërm të vdekur apo diçka tjetër."
    
  Sam e shikoi atë. "Përse e thua këtë?"
    
  "Është vetëm një mënyrë për të shprehur veten," u mbrojt Nina. "Përveç nëse ai ishte i afërmi juaj i vdekur."
    
  "Mos u bëj budalla," qeshi Sam.
    
  Nina e kuptoi se shoqëruesi i saj nuk po zbatonte saktësisht rregullat e rrugës, duke qenë se ai kishte një milion litra uiski të pastër në venat e tij dhe një dozë tronditjeje sa më mirë. Ajo kaloi butësisht dorën nga flokët e tij në shpatullën e tij, në mënyrë që të mos e trembte. "A nuk mendoni se është më mirë për mua të drejtoj makinën?"
    
  "Ti nuk e njeh makinën time. Ka... hile në të," protestoi Sam.
    
  "Jo më shumë se sa keni, dhe unë mund t'ju marr shumë mirë," buzëqeshi ajo. "Le të bëjmë tani. Nëse policët të ndalojnë, do të jesh në mut dhe nuk kemi nevojë për një shije të thartë nga kjo mbrëmje, dëgjon?
    
  Bindja e saj ishte e suksesshme. Me një psherëtimë të qetë dorëzimi, ai doli nga rruga dhe ndërroi vendin me Ninën. Ende i tronditur nga ajo që kishte ndodhur, Sam krijoi rrugën e errët për shenja ndjekjeje, por u qetësua kur zbuloi se nuk kishte asnjë kërcënim. Edhe pse Semi ishte i dehur, nuk e zuri shumë gjumë gjatë rrugës për në shtëpi.
    
  "E di, zemra ime ende po rreh", i tha ai Ninës.
    
  "Po, edhe e imja. Nuk e keni idenë se kush ishte ai?" - ajo pyeti.
    
  "Ai dukej si dikush që e njihja dikur, por nuk mund të them saktësisht se kush", pranoi Sam. Fjalët e tij ishin po aq të ngatërruara sa edhe emocionet që e pushtonin. Ai kaloi gishtat nëpër flokët e tij dhe butësisht kaloi dorën mbi fytyrën e tij përpara se të shikonte përsëri Nina. "Mendova se do të më vriste. Ai nuk u hodh e as asgjë, por mërmëriti diçka dhe më shtyu, kështu që u zemërova. Bastardi nuk u mërzit të thoshte një "përshëndetje" të thjeshtë apo ndonjë gjë tjetër, kështu që e mora si inkurajim për të luftuar ose mendova se ndoshta ai po përpiqej të më shtynte në mut, e kupton? "
    
  "Ka kuptim," pranoi ajo, duke mbajtur një sy të ngushtë në rrugën para dhe pas tyre. "Çfarë mërmëriti ai gjithsesi? Kjo mund t'ju japë një të dhënë se kush ishte ai ose për çfarë ishte atje."
    
  Sam kujtoi një incident të paqartë, por asgjë specifike nuk erdhi në mendje.
    
  "Nuk e kam idenë," u përgjigj ai. "Përsëri, jam vite dritë larg çdo mendimi bindës tani. Ndoshta uiski më lau kujtesën apo diçka tjetër, sepse ajo që mbaj mend më duket si një pikturë e Dalit në jetën reale. Thjesht, gjithçka, - rrëqeu ai dhe bëri një gjest që pikonte me duar, - është lyer dhe përzier me shumë ngjyra.
    
  "Duket si shumica e ditëlindjeve tuaja," tha ajo, duke u përpjekur të mos buzëqeshte. "Mos u shqetëso, dashuri. Së shpejti do të mund të flini të gjitha. Nesër do ta kujtoni më mirë këtë gjë. Për më tepër, ka një shans të mirë që Rowan t'ju tregojë pak më shumë për ngacmuesin tuaj, pasi ai i ka shërbyer atij gjithë mbrëmjen."
    
  Koka e dehur e Semit u kthye për ta parë atë dhe u përkul anash me mosbesim. "Ngacmuesi im? Zot, jam i sigurt se ai ishte i dashur sepse nuk e mbaj mend të më godiste. Gjithashtu...kush dreqin është Rowan?"
    
  Nina rrotulloi sytë. "O Zot, Sam, ti je gazetar. Ju mund të supozoni se e dini se termi është përdorur me shekuj për t'iu referuar dikujt që shqetëson ose mërzit. Nuk është një emër i vështirë si përdhunues ose përdhunues. Dhe Rowan është një banakier në Balmoral."
    
  "Oh," këndoi Sam ndërsa qepallat e tij u ulën. "Po, atëherë, po, ai idiot llafazan po më bezdiste dreqin. Unë po ju them, nuk jam ndjerë i mërzitur kështu për një kohë të gjatë."
    
  "Mirë, mirë, lëre mënjanë sarkazmën. Ndaloni së qeni budalla dhe zgjohuni. Ne jemi pothuajse në shtëpinë tuaj, "udhëzoi ajo ndërsa kalonin me makinë nëpër fushën e golfit Turnhouse.
    
  "A po qëndroni natën?" ai pyeti.
    
  "Po, por ju do të shkoni direkt në shtrat, djalë ditëlindjen," tha ajo ashpër.
    
  "E di që jemi. Dhe nëse vini me ne, ne do t'ju tregojmë se çfarë jeton në Republikën e Tartanit, "i njoftoi ai, duke i buzëqeshur asaj nën dritën e dritave të verdha që kalonin përgjatë rrugës.
    
  Nina psherëtiu dhe rrotulloi sytë. "Flisni për të parë fantazmat e miqve të vjetër," mërmëriti ajo ndërsa ata u kthyen në rrugën ku jetonte Sam. Ai nuk tha asgjë. Mendja e mjegulluar e Semit ishte në autopilot ndërsa ai tundej në heshtje nëpër qoshet e makinës ndërsa mendimet e largëta vazhdonin të largonin nga kujtesa fytyrën e turbullt të të huajit në dhomën e burrave.
    
  Semi nuk ishte shumë i rëndë kur Nina vuri kokën në jastëkun me gëzof në dhomën e tij të gjumit. Ishte një ndryshim i mirëpritur nga protestat e tij të gjata, por ajo e dinte se ngjarja e thartë e mbrëmjes, së bashku me pirjen e alkoolit të irlandezit të hidhëruar, duhet të ketë pasur ndikim në sjelljen e shoqes së saj. Ai ishte i rraskapitur dhe sado i lodhur ishte trupi i tij, mendja e tij luftonte kundër pushimit. Ajo mund ta shihte atë në lëvizjen e syve të tij pas qepallave të mbyllura.
    
  "Fli mirë, djalë," pëshpëriti ajo. Duke e puthur Semin në faqe, ajo e tërhoqi batanijen lart dhe ia futi buzën e batanijes prej leshi nën supin e tij. Veshje të lehta drite ndriçuan perdet gjysmë të tërhequra ndërsa Nina fiku llambën e Semit pranë shtratit.
    
  Duke e lënë atë në eksitim të kënaqur, ajo u drejtua në dhomën e ndenjes, ku macja e tij e dashur ishte e shtrirë në buhinë.
    
  "Përshëndetje, Bruich," pëshpëriti ajo, duke u ndjerë plotësisht bosh. "Doni të më mbani ngrohtë sonte?" Macja nuk bëri asgjë më shumë se sa të shikonte nëpër të çarat e qepallave të tij për të studiuar qëllimet e saj përpara se të flinte paqësisht ndërsa bubullima u rrotullua mbi Edinburg. "Jo," ngriti supet ajo. "Unë mund ta kisha pranuar ofertën e mësuesit tuaj nëse do ta dija se do të më linit pas dore. Ju meshkuj të mallkuar jeni të gjithë njësoj."
    
  Nina u ul në divan dhe ndezi televizorin, jo aq për argëtim sa për shoqëri. Pjesët e incidenteve të natës i kaluan në mendje, por ajo ishte shumë e lodhur për të shqyrtuar shumë prej tyre. E vetmja gjë që dinte ishte se ishte e shqetësuar nga tingulli që bëri virgjëresha teksa goditi me grusht xhamin e makinës së saj përpara se Semi të largohej. Ishte si një hapje e ngadaltë e përsëritur në lëvizje të ngadaltë; një tingull i tmerrshëm, ngacmues që ajo nuk mund ta harronte.
    
  Diçka tërhoqi vëmendjen e saj në ekran. Ishte një nga parqet në qytetin e saj të lindjes, Oban, në veriperëndim të Skocisë. Jashtë, shiu ra për të larë ditëlindjen e Sam Cleave dhe për të shpallur agimin e një dite të re.
    
  Ora dy e mëngjesit.
    
  "Oh, ne jemi përsëri në lajme," tha ajo dhe ngriti volumin mbi zhurmën e shiut. "Edhe pse jo shumë emocionuese." Nuk kishte asgjë serioze në lajmet përveç se kryebashkiaku i sapozgjedhur i Obanit po shkonte në një takim kombëtar me prioritet të lartë dhe besim të madh. "Besim, dreqi," buzëqeshi Nina, duke ndezur një Marlboro. "Vetëm një emër i zbukuruar për një protokoll sekret të mbulimit të urgjencës, hej, bastardë?" Me cinizmin e saj karakteristik, Nina u përpoq të kuptonte se si një kryetar i thjeshtë bashkie mund të konsiderohej aq i rëndësishëm sa të ftohej në një takim kaq të lartë. Ishte e çuditshme, por sytë me rërë të Ninës nuk mund ta duronin më dritën blu të televizorit dhe ajo ra në gjumë nga zhurma e shiut dhe muhabetit jokoherent e të venitur të reporterit të Channel 8.
    
    
  5
  Një infermiere tjetër
    
    
  Në dritën e mëngjesit që doli nga dritarja e Perdue, plagët e tij dukeshin shumë më pak groteske sesa pasditen e mëparshme kur infermierja Madison i kishte pastruar. Ai e fshehu tronditjen e tij fillestare me pamjen e të çarave blu të zbehtë, por vështirë se mund të argumentonte se puna e mjekëve në klinikën Salisbury ishte e nivelit të lartë. Duke marrë parasysh dëmtimin shkatërrues të pjesës së poshtme të trupit të tij në thellësi të qytetit të humbur, operacioni korrigjues kishte ecur shkëlqyeshëm.
    
  "Duket më mirë nga sa mendoja," i tha ai infermieres ndërsa ajo hoqi fashën. "Nga ana tjetër, ndoshta po shërohem mirë?"
    
  Infermierja, një zonjë e re, mënyra e së cilës pranë shtratit ishte pak më pak personale, i buzëqeshi me hezitim. Perdue e kuptoi se ajo nuk ndante sensin e humorit të infermieres Madison, por të paktën ajo ishte miqësore. Ajo dukej mjaft e pakëndshme rreth tij, por ai nuk mund ta kuptonte pse. Duke qenë ai që ishte, miliarderi ekstrovert thjesht pyeti.
    
  "A jeni alergjik?" - bëri shaka ai.
    
  "Jo, zoti Perdue?" - u përgjigj ajo me kujdes. "Per cfare?"
    
  "Për mua," buzëqeshi ai.
    
  Për një moment të shkurtër, shprehja e vjetër e 'drerit të gjuajtur' u shfaq në fytyrën e saj, por buzëqeshja e tij shpejt e çliroi atë nga konfuzioni i saj. Ajo i buzëqeshi menjëherë . "Hmm, jo, nuk jam i tillë. Ata më testuan dhe zbuluan se unë jam imun ndaj jush."
    
  "Ha!" - bërtiti ai duke u përpjekur të shpërfillte ndjesinë e njohur të djegies nga tensioni i qepjeve në lëkurë. "Dukesh se ngurron të flasësh shumë, kështu që unë përfundova se duhet të ketë ndonjë arsye mjekësore për këtë."
    
  Infermierja mori një frymë thellë e të lodhur përpara se t'i përgjigjej. "Kjo është një çështje personale, zoti Perdue. Ju lutem, përpiquni të mos e merrni për zemër profesionalizmin tim të ngurtë. Është thjesht mënyra ime. Të gjithë pacientët janë të dashur për mua, por përpiqem të mos lidhem personalisht me ta."
    
  "Përvoja e keqe?" ai pyeti.
    
  "Haspice," u përgjigj ajo. "Të shihja pacientët që po mbaronin pasi u afrova me ta ishte thjesht e tepërt për mua."
    
  "Dreqin, shpresoj se nuk do të thuash që unë do të vdes," mërmëriti ai me sy të hapur.
    
  "Jo, sigurisht, kjo nuk është ajo që dua të them," ajo e mohoi shpejt deklaratën e saj. "Jam i sigurt se doli gabim. Disa prej nesh nuk janë thjesht njerëz shumë socialë. Unë u bëra infermiere për të ndihmuar njerëzit, jo për t'u bashkuar me një familje, nëse kjo nuk është shumë e keqe për të thënë."
    
  Perdue e merr atë. "E kuptoj. Njerëzit mendojnë se për shkak se unë jam i pasur dhe një personazh i famshëm shkencor dhe gjëra të tilla, më pëlqen të bashkohem me organizata dhe të takoj njerëz të rëndësishëm." Ai tundi kokën. "Gjatë gjithë kësaj kohe dua vetëm të punoj në shpikjet e mia dhe të gjej pararojë të heshtur nga historia që ndihmojnë në sqarimin e disa fenomeneve të përsëritura në epokat tona, e dini? Vetëm për shkak se ne jemi atje jashtë, duke arritur fitore të mëdha në ato gjëra të kësaj bote që kanë vërtet rëndësi, njerëzit automatikisht mendojnë se po e bëjmë atë për lavdi."
    
  Ajo tundi kokën, duke u tërhequr ndërsa hoqi fashën e fundit që e bëri Perdue të gulçonte. "Shumë e vërtetë, zotëri."
    
  "Të lutem, më quaj David," rënkoi ai ndërsa lëngu i ftohtë lëpiu prerjen e qepur në muskulin e tij të djathtë katërkëndor. Dora e tij instinktivisht e kapi krahun, por ai ndaloi lëvizjen e saj në ajër. "Zot, kjo është një ndjenjë e tmerrshme. Ujë i ftohtë mbi mishin e vdekur, e dini?
    
  "E di, më kujtohet kur bëra operacion në manshetën rrotulluese," simpatizoi ajo. "Mos u shqetësoni, ne jemi pothuajse të mbaruar."
    
  Një trokitje e shpejtë në derë njoftoi vizitën e doktor Patelit. Ai dukej i lodhur, por me humor të lartë. "Mirëmëngjes, njerëz të gëzuar. Si jemi të gjithë ne sot?"
    
  Infermierja thjesht buzëqeshi, duke u përqendruar në punën e saj. Perdue duhej të priste që t'i kthehej frymëmarrja përpara se të mund të përpiqej të përgjigjej, por doktori vazhdoi të studionte tabelën pa hezitim. Pacienti i tij studioi fytyrën e tij ndërsa lexonte rezultatet e fundit, duke lexuar një opinion bosh.
    
  "Çfarë është puna, doktor?" Perdue vrenjti vetullat. "Unë mendoj se plagët e mia duken më mirë tashmë, apo jo?"
    
  "Mos mbivlerëso gjithçka, David," qeshi Dr. Patel. "Je mirë dhe gjithçka duket mirë. Sapo bëra një operacion të gjatë brenda natës që më hoqi pothuajse gjithçka nga unë."
    
  "A e arriti pacienti?" Perdue bëri shaka, duke shpresuar se ai nuk ishte shumë i pandjeshëm.
    
  Dr. Patel i hodhi një vështrim tallës, plot argëtim. "Jo, në fakt, ajo vdiq nga një nevojë urgjente për të pasur cica më të mëdha se zonja e burrit të saj." Para se Perdue të mund ta përpunonte, mjeku psherëtiu. "Silikoni ka depërtuar në inde sepse disa nga pacientët e mi," e shikoi Perdue me paralajmërim, "mos e ndjekin kursin e trajtimit dhe përfundojnë duke u veshur më keq."
    
  "Delikate," tha Perdue. "Por unë nuk bëra asgjë për të rrezikuar punën tuaj."
    
  "Një njeri i mirë," tha Dr. Patel. "Kështu që sot ne do të fillojmë trajtimin me lazer vetëm për të liruar shumë nga indet e forta rreth prerjeve dhe për të lehtësuar tensionin në nerva."
    
  Infermierja u largua nga dhoma për një moment për të lejuar doktorin të fliste me Perdue.
    
  "Ne përdorim IR425," u mburr Dr. Patel, dhe me të drejtë. Perdue ishte një shpikës i teknologjisë elementare dhe prodhoi linjën e parë të instrumenteve terapeutike. Tani ishte koha që krijuesi të përfitonte nga puna e tij dhe Perdue ishte i kënaqur që e pa efektivitetin e saj nga dora e parë. Dr. Patel buzëqeshi me krenari. "Prototipi i fundit i tejkaloi pritjet tona, David. Ndoshta duhet të përdorni trurin tuaj për ta çuar Britaninë përpara në industrinë e pajisjeve mjekësore.
    
  Perdue qeshi. "Sikur të kisha kohë, miku im i dashur, do ta pranoja sfidën me dinjitet. Fatkeqësisht, ka shumë gjëra për të shpaketuar."
    
  Dr. Patel papritmas dukej më serioz dhe i shqetësuar. "Ashtu si konstriktorët helmues boa të krijuar nga nazistët?"
    
  Ai donte të bënte përshtypje me këtë deklaratë dhe duke gjykuar nga reagimi i Perdue, ia doli. Pacienti i tij kokëfortë u zbeh pak në kujtimin e gjarprit monstruoz që e kishte gëlltitur përgjysmë përpara se Sam Cleave ta shpëtonte. Dr. Patel ndaloi për të lejuar Perdue të kujtonte kujtimet e tmerrshme, për t'u siguruar që ai të kuptonte akoma se sa me fat ishte që mund të merrte frymë.
    
  "Mos merrni asgjë si të mirëqenë, kjo është gjithçka që duhet të them," këshilloi mjeku butësisht. "Shiko, unë e kuptoj shpirtin tënd të lirë dhe dëshirën e lindur për të eksploruar, David. Thjesht përpiquni t'i mbani gjërat në perspektivë. Unë kam disa kohë që punoj me dhe për ju, dhe më duhet të them se ndjenja juaj e pamatur e aventurës... ose njohurive... është e admirueshme. Gjithçka që unë kërkoj është që të shikoni vdekshmërinë tuaj. Gjenitë si tuajat janë mjaft të rrallë në këtë botë. Njerëz si ju janë pionierë, pararendës të përparimit. Të lutem mos vdis".
    
  Perdue nuk mund të mos buzëqeshte me këtë. "Armët janë po aq të rëndësishme sa mjetet që shërojnë dëmet, Harun. Disave në botën e mjekësisë mund të mos i duket kështu, por ne nuk mund të shkojmë të paarmatosur kundër armikut."
    
  "Epo, nëse nuk do të kishte armë në botë, nuk do të kishim kurrë vdekje në fillim dhe nuk do të kishim armiq që të përpiqeshin të na vrisnin," ia ktheu Dr. Patel disi indiferent.
    
  "Ky debat do të ndikojë brenda pak minutash dhe ju e dini këtë," premtoi Perdue. "Pa shkatërrim dhe gjymtim, nuk do të kishe punë, gjel plak."
    
  "Mjekët marrin një gamë të gjerë rolesh; jo vetëm shërimin e plagëve dhe heqjen e plumbave, David. Gjithmonë do të ketë lindje, infarkt, apendiks e kështu me radhë, të cilat do të na lejojnë të punojmë, edhe pa luftëra dhe arsenale sekrete në botë", ia ktheu doktori, por Perdue e mbështeti argumentin e tij me një përgjigje të thjeshtë. "Dhe gjithmonë do të ketë kërcënime për të pafajshmit, edhe pa luftëra dhe arsenale sekrete. Është më mirë të kesh aftësi ushtarake në kohë paqeje sesa të përballesh me skllavërinë dhe zhdukjen për shkak të fisnikërisë sate, Harun".
    
  Doktori nxori frymën dhe i vuri duart në ijë. "E kuptoj, po. Është arritur një bllokim."
    
  Perdue nuk donte të vazhdonte me atë notë të zymtë gjithsesi, kështu që e ndryshoi temën në atë që donte t'i kërkonte kirurgut plastik. "Më thuaj, Harun, atëherë çfarë bën kjo infermiere?"
    
  "Cfare ke ne mendje?" Pyeti doktor Patel, duke ekzaminuar me kujdes plagët e Perdue.
    
  "Ajo është shumë e pakëndshme rreth meje, por nuk besoj se është thjesht një introverte," shpjegoi Perdue me kureshtje. "Ka diçka më shumë në ndërveprimet e saj."
    
  "E di," pëshpëriti doktor Patel, duke ngritur këmbën e Perdue për të ekzaminuar plagën e kundërt, e cila shkonte mbi gju në pjesën e brendshme të viçit të tij. "O zot, kjo është prerja më e keqe ndonjëherë. E dini, kalova orë të tëra duke e futur këtë."
    
  "Shume mire. Puna është e mahnitshme. Pra, çfarë do të thotë "ti e di"? A tha ajo diçka? e pyeti doktorin. "Kush eshte ajo?"
    
  Dr. Patel dukej pak i mërzitur nga ndërprerja e vazhdueshme. Megjithatë, ai vendosi t'i tregonte Perdue-së atë që donte të dinte, qoftë edhe vetëm për ta penguar studiuesin të sillej si një nxënës dashnor i shkollës që kishte nevojë për ngushëllim për t'u braktisur.
    
  "Lilith Hearst. Ajo është në dashuri me ty, David, por jo në mënyrën se si ti mendon. Kjo është e gjitha. Por ju lutem, në emër të gjithçkaje që është e shenjtë, mos u turpëroni një gruaje gjysmë të moshës suaj, edhe nëse është në modë," këshilloi ai. "Në fakt nuk është aq e lezetshme sa duket. Më duket mjaft e trishtuar."
    
  "Unë kurrë nuk thashë se do të shkoja pas saj, plak," gulçoi Perdue. "Sjelljet e saj ishin thjesht të pazakonta për mua."
    
  "Ajo me sa duket ishte një shkencëtare e vërtetë, por ajo u përfshi me kolegun e saj dhe ata përfunduan duke u martuar. Nga sa më tha infermierja Madison, çifti gjithmonë krahasohej me shaka me Madame Curie dhe bashkëshortin e saj", shpjegoi Dr. Patel.
    
  "Pra, çfarë lidhje ka kjo me mua?" - pyeti Perdue.
    
  "Burri i saj u sëmur me sklerozë të shumëfishtë tre vjet pas martesës së tyre dhe gjendja e tij u përkeqësua shpejt, duke e lënë atë të paaftë për të vazhduar studimet. Asaj iu desh të hiqte dorë nga programi dhe kërkimet e saj për të kaluar më shumë kohë me të derisa ai vdiq në vitin 2015", tha Dr. Patel. "Dhe ju keni qenë gjithmonë frymëzimi kryesor i burrit të saj, si në shkencë ashtu edhe në teknologji. Le të themi se ky person ishte një ndjekës i madh i punës suaj dhe gjithmonë donte të të takonte."
    
  "Atëherë pse nuk më kontaktuan për ta takuar? Do të isha i lumtur ta takoja, qoftë edhe për ta gëzuar pak njeriun," u ankua Perdue.
    
  Sytë e errët të Patelit e shpuan Purdue ndërsa ai u përgjigj: "Ne u përpoqëm të kontaktonim me ju, por në atë kohë ju po ndiqnit ndonjë relike greke. Philip Hearst vdiq pak para se të ktheheshit në botën moderne."
    
  "O Zot, më vjen shumë keq që e dëgjoj këtë," tha Perdue. "Nuk është çudi që ajo është pak e ftohtë ndaj meje."
    
  Mjeku mund të shihte keqardhjen e sinqertë të pacientit të tij dhe disa shenja të fajit të shfaqur ndaj një të huaji, të cilin ai mund ta njihte; sjelljen e të cilit ai mund ta përmirësonte. Nga ana tjetër, doktor Patel i erdhi keq për Perdue dhe vendosi të korrigjonte shqetësimet e tij me fjalë ngushëlluese. "Nuk ka rëndësi, David. Filipi e dinte që ti ishe një njeri i zënë. Përveç kësaj, ai as nuk e dinte që gruaja e tij po përpiqej të kontaktonte me ju. Nuk ka rëndësi, është e gjitha ujë nën urë. Ai nuk mund të zhgënjehej nga ajo që nuk dinte.
    
  Kjo ndihmoi. Perdue pohoi me kokë, "Unë mendoj se ke të drejtë, plak. Megjithatë, duhet të jem më i afrueshëm. Kam frikë se pas udhëtimit në Zelandën e Re do të jem pak i shqetësuar, si mendërisht ashtu edhe fizikisht."
    
  "Uau," tha Dr. Patel, "Më vjen mirë që ju dëgjoj ta thoni këtë. Duke pasur parasysh suksesin tuaj në karrierë dhe këmbënguljen tuaj, kisha frikë t'u sugjeroja që të dy të kalonin një kohë jashtë. Tani e bëre për mua. Të lutem, David, merr pak kohë. Ju mund të mos mendoni kështu, por nën pamjen tuaj të jashtme të ashpër keni ende një shpirt shumë njerëzor. Shpirtrat njerëzorë priren të plasariten, të përkulen apo edhe të thyhen nëse kanë përshtypjen e duhur për diçka të tmerrshme. Psikika juaj ka nevojë për të njëjtën pushim si mishi juaj."
    
  "E di," pranoi Perdue. As doktori i tij nuk dyshoi se këmbëngulja e Perdue-it tashmë e kishte ndihmuar atë të fshihte me mjeshtëri atë që po e përndiqte. Pas buzëqeshjes së miliarderit ishte një brishtësi e tmerrshme që shfaqej sa herë që ai binte në gjumë.
    
    
  6
  Apostat
    
    
    
  Takimi i Akademisë së Fizikës, Bruges, Belgjikë
    
    
  Në orën 22:30 mbyllet mbledhja e shkencëtarëve.
    
  "Natën e mirë, Kasper," bërtiti rektorja femër nga Roterdami, duke na vizituar në emër të Universitetit Hollandez të Besnikërisë. Ajo i bëri me dorë burrit të trullosur që iu drejtua përpara se të hipte në taksi. Ai u dorëzua me modesti, mirënjohës që ajo nuk i ishte drejtuar për disertacionin e tij - Raportin e Ajnshtajnit - të cilin ai e kishte paraqitur një muaj më parë. Ai nuk ishte një njeri që gëzonte vëmendjen nëse nuk vinte nga ata që mund ta ndriçonin atë në fushën e tij të dijes. Dhe padyshim që ata ishin të paktë dhe shumë larg.
    
  Për ca kohë Dr. Casper Jacobs drejtoi Shoqatën Belgjike për Kërkime Fizike, një degë sekrete e Urdhrit të Diellit të Zi në Bruges. Departamenti Akademik nën Ministrinë e Politikave të Shkencës punoi ngushtë me një organizatë sekrete që depërtoi në institucionet më të fuqishme financiare dhe mjekësore në të gjithë Evropën dhe Azinë. Kërkimet dhe eksperimentet e tyre u financuan nga shumë institucione kryesore botërore, ndërsa anëtarët e lartë të bordit gëzonin liri të plotë veprimi dhe shumë përfitime që shkonin përtej llojit tregtar.
    
  Mbrojtja ishte parësore, siç ishte besimi, midis lojtarëve kryesorë të Rendit dhe politikanëve dhe financuesve të Evropës. Kishte disa organizata qeveritare dhe institucione private të pasura mjaftueshëm për të bashkëpunuar me dredhitë, por që refuzuan ofertën e anëtarësimit. Kështu, këto organizata ishin lojë e ndershme në terrenet e gjuetisë për një monopol mbarëbotëror në zhvillimin shkencor dhe aneksimin monetar.
    
  Kështu, Urdhri i Diellit të Zi përjetësoi ndjekjen e tij të pamëshirshme për dominimin e botës. Duke kërkuar ndihmën dhe besnikërinë e atyre që ishin aq të pangopur për të hequr dorë nga pushteti dhe integriteti në emër të përfitimit egoist, ata siguruan pozicione në strukturat e pushtetit. Korrupsioni ishte i përhapur në një masë të tillë, saqë edhe armët e ndershëm nuk e kuptonin se nuk po shërbenin më marrëveshje të pandershme.
    
  Nga ana tjetër, disa gjuajtës të shtrembër donin shumë të gjuanin drejt. Casper shtypi një buton në pajisjen e tij të kyçjes në telekomandë dhe dëgjoi bipin. Për një moment i ndezën dritat e vogla të makinës duke e çuar drejt lirisë. Pas fërkimit të shpatullave me kriminelët e shkëlqyeshëm dhe Prodigies që nuk dyshonin nga bota e shkencës, fizikani ishte i dëshpëruar të kthehej në shtëpi dhe të punonte për problemin më të rëndësishëm të mbrëmjes.
    
  "Performanca juaj ishte e mrekullueshme, si gjithmonë, Casper," dëgjoi ai nga dy makina në parking. Brenda dëgjimit të dukshëm, do të ishte shumë e çuditshme të pretendonit se injoroni një zë të lartë. Casper psherëtiu. Ai duhej të kishte reaguar, kështu që u kthye me një sharadë të plotë përzemërsie dhe buzëqeshi. Ai u trondit kur pa se ishte Clifton Taft, një manjat jashtëzakonisht i pasur i shoqërisë së lartë në Çikago.
    
  "Faleminderit, Cliff," u përgjigj Casper me mirësjellje. Ai kurrë nuk mendoi se do të duhej të merrej përsëri me Taft pas përfundimit të turpshëm të kontratës së Casper-it nën projektin e Unified Field të Taft. Pra, ishte pak turbulluese të shihje sërish sipërmarrësin arrogant, pasi ai e quajti Taft një babunë me një unazë ari përpara se të dilte nga laboratori i kimisë Taft në Uashington, DC, dy vjet më parë.
    
  Casper ishte një burrë i turpshëm, por ai nuk ishte aspak i vetëdijshëm për vlerën e tij. Ai ishte i neveritur nga shfrytëzuesit si manjati, duke përdorur pasurinë e tyre për të blerë mrekulli të dëshpëruara për njohje nën një slogan premtues, vetëm për të marrë meritat për gjenialitetin e tyre. Për sa i përket Dr. Jacobs, njerëzit si Taft nuk kishin asgjë më të mirë për të bërë në shkencë apo teknologji sesa të përdornin atë që krijuan shkencëtarët e vërtetë. Sipas Casper, Clifton Taft ishte një majmun parash pa talent të tijën.
    
  Taft i shtrëngoi dorën dhe buzëqeshi si një prift i çoroditur. "Është fantastike të shohësh se je akoma duke u përmirësuar çdo vit. Kam lexuar disa nga hipotezat tuaja të fundit rreth portaleve ndërdimensionale dhe ekuacioneve të mundshme që mund ta vërtetojnë teorinë një herë e përgjithmonë."
    
  "Oh, a keni bërë?" Pyeti Kasper, duke hapur derën e makinës së tij për të treguar nxitimin e tij. "E dini, kjo është mbledhur nga Zelda Bessler, kështu që nëse doni një pjesë të saj, do të duhet ta bindni atë ta ndajë." Në zërin e Kasperit kishte një hidhërim të justifikuar. Zelda Bessler ishte kryefizikante e degës së Urdhrit në Bruges, dhe megjithëse ishte pothuajse po aq e zgjuar sa Jacobs, ajo rrallë mund të bënte kërkimin e saj. Loja e saj ishte të linte mënjanë shkencëtarët e tjerë dhe t'i frikësonte ata që të besonin se puna ishte e saj, thjesht sepse ajo kishte më shumë ndikim midis goditjeve të mëdha.
    
  "Dëgjova, por mendova se do të kishe luftuar më shumë për të mbajtur patentën, shok," u tërhoq Klifi me theksin e tij të bezdisshëm, duke u siguruar që përbuzja e tij të dëgjohej nga të gjithë rreth tyre në parking. "Mënyrë për të lënë një grua të mallkuar të marrë kërkimin tuaj. Dua të them, Zot, ku janë topat e tu?"
    
  Casper i pa të tjerët duke parë njëri-tjetrin ose duke shtyrë njëri-tjetrin ndërsa të gjithë u drejtuan drejt makinave, limuzinave dhe taksive të tyre. Ai fantazoi të linte trurin mënjanë për një moment dhe të përdorte trupin e tij për të shkelur jetën nga Tafti dhe për të rrëzuar dhëmbët e tij të mëdhenj. "Topat e mi janë në gjendje të përsosur, Cliff," u përgjigj ai me qetësi. "Disa kërkime kërkojnë inteligjencë të vërtetë shkencore për t'u zbatuar. Leximi i frazave fantastike dhe shkrimi i konstanteve në rend me variabla nuk mjafton për ta kthyer teorinë në praktikë. Por jam i sigurt se një shkencëtare e fortë si Zelda Bessler e di këtë."
    
  Casper gëzonte një ndjenjë që nuk e njihte. Me sa duket quhej schadenfreude dhe ai rrallë arrinte të gjuante topat proverbiale të një ngacmuesi siç kishte bërë sapo. Ai shikoi orën e tij, duke shijuar shikimet e habitura që po i jepte manjatit idiot dhe kërkoi falje me të njëjtin ton të sigurt. "Tani nëse më falni, Clifton, kam një takim."
    
  Sigurisht, ai ishte shtrirë nëpër dhëmbë. Nga ana tjetër, ai nuk tregoi se me kë dhe as me çfarë ishte në një takim.
    
    
  * * *
    
    
  Pasi Casper i tha hov mburravec me flokët e këqij, ai përshkoi rrugën me gunga lindore të parkingut. Ai thjesht donte të shmangte vargun e limuzinave luksoze dhe Bentley-ve që dilnin nga salla, por pas komentit të tij të suksesshëm përpara se t'i thoshte lamtumirë Taftit, sigurisht që dukej edhe arrogante. Dr. Casper Jacobs ishte një fizikant i pjekur dhe novator, përveç roleve të tjera, por ai ishte gjithmonë shumë modest në punën dhe përkushtimin e tij.
    
  Urdhri i Diellit të Zi e kishte respekt të lartë. Gjatë viteve të punës në projektet e tyre speciale, ai kuptoi se anëtarët e organizatës ishin gjithmonë të gatshëm të ofronin një favor dhe mbulim për veten e tyre. Përkushtimi i tyre, si ai i vetë Urdhrit, ishte i pashoq; Kjo është diçka që Casper Jacobs e ka admiruar gjithmonë. Kur piu dhe filloi të filozofonte, mendoi shumë dhe arriti në një përfundim. Nëse vetëm njerëzit do të mund të kujdeseshin aq shumë për qëllimet e përgjithshme të shkollave të tyre, të mirëqenies sociale dhe sistemeve të kujdesit shëndetësor, bota do të përparonte.
    
  Ai e pa se ishte zbavitëse që një grup ideologësh nazistë mund të ishte një model i mirësjelljes dhe përparimit në paradigmën sociale sot. Jacobs ishte i qartë për gjendjen e keqinformimit dhe propagandës botërore të mirësjelljes që skllavëronte moralin dhe mbyste konsideratën individuale.
    
  Dritat e autostradës që vezullonin me ritëm në xhamin e tij të përparmë i zhytën mendimet e tij në dogmat e revolucionit. Sipas Kasper, Urdhri do të ishte lehtësisht në gjendje të përmbyste regjimet nëse vetëm civilët nuk do t'i shihnin përfaqësuesit si objekte të pushtetit, duke e hedhur fatin e tyre në humnerën e gënjeshtarëve, sharlatanëve dhe monstrave kapitaliste. Monarkët, presidentët dhe kryeministrat mbanin në dorë fatet e njerëzve, kur një gjë e tillë duhet të ishte e neveritshme, besonte Kasper. Fatkeqësisht, nuk kishte asnjë mënyrë tjetër për të qeverisur me sukses, përveçse të mashtroje dhe të mbjellë frikë në popullin e vet. Ai shprehu keqardhjen që popullsia e botës nuk do të jetë kurrë e lirë. Edhe të mendosh për alternativa për të vetmin ent që dominonte botën po bëhej qesharake.
    
  Duke mbyllur kanalin Ghent-Bruges, ai shpejt më pas kaloi varrezat e Assebroek ku ishin varrosur të dy prindërit e tij. Në radio, një prezantuese femër televizive njoftoi se tashmë ishte ora 23:00 dhe Casper ndjeu një lehtësim që nuk e kishte ndjerë për një kohë të gjatë. Ai e krahasoi ndjenjën me gëzimin e zgjimit vonë për në shkollë dhe kuptoi se ishte e shtunë - dhe ishte.
    
  "Faleminderit Zotit, unë mund të fle pak më vonë nesër," buzëqeshi ai.
    
  Jeta kishte qenë e ndezur që kur ai mori përsipër një projekt të ri të udhëhequr nga ai ekuivalenti akademik i qyqes, Dr. Zelda Bessler. Ajo drejtoi një program top-sekret për të cilin vetëm disa anëtarë të Urdhrit dinin, duke përjashtuar vetë autorin e formulave origjinale, Dr. Casper Jacobs.
    
  Duke qenë një gjeni pacifist, ai fshinte gjithmonë faktin që ajo mori të gjitha meritat për punën e tij nën maskën e bashkëpunimit dhe punës në grup 'për të mirën e Rendit', siç thoshte ajo. Por kohët e fundit ai kishte filluar të ndihej gjithnjë e më i indinjuar ndaj kolegëve të tij për përjashtimin nga radhët e tyre, aq më tepër që teoritë e prekshme që ai kishte paraqitur do të kishin kushtuar shumë para në çdo institucion tjetër. Para që ai mund t'i kishte plotësisht në dispozicion. Në vend të kësaj, ai duhej të kënaqej vetëm me një pjesë të kostos, ndërsa ofertuesit më të lartë të Urdhrit u favorizuan në departamentin e listës së pagave. Dhe të gjithë jetuan rehat nga hipotezat e tij dhe nga puna e tij e palodhur.
    
  Teksa doli përpara banesës së tij në një komunitet të mbyllur në një rrugë të rrugës, Casper u ndje i përzier. Për kaq shumë kohë ai kishte shmangur antipatinë e brendshme në emër të kërkimit të tij, por rinjohja e sotme me Taftin e kishte intensifikuar përsëri armiqësinë. Ishte një temë kaq e pakëndshme që e njolloi mendjen e tij, por nuk pranoi të shtypej gjatë gjithë kohës.
    
  Ai kapërceu shkallët për në pllakën e granitit që të çonte në derën e përparme të banesës së tij private. Në shtëpinë kryesore ishte ndezur një dritë , por ajo lëvizte gjithmonë në heshtje për të mos shqetësuar pronarin e shtëpisë. Krahasuar me kolegët e tij, Casper Jacobs bëri një jetë çuditërisht të vetmuar dhe modeste. Me përjashtim të atyre që i vodhën punën dhe përfitonin, edhe partnerët e tij më pak obsesivë bënin një jetë mjaft të mirë. Sipas standardeve mesatare, Dr. Jacobs ishte rehat, por aspak i pasur.
    
  Dera u hap me kërcitje dhe era e kanellës i mbushi hundët, duke e ndalur në gjysmë të rrugës në errësirë. Casper buzëqeshi dhe ndezi dritën, duke konfirmuar dërgimin e fshehtë nga nëna e pronarit të tij.
    
  "Karen, po më prish si dreqin," i tha ai kuzhinës së zbrazët, duke u nisur drejt një tabakaje plot me simite rrushi. Ai kapi shpejt dy bukë të buta dhe i futi në gojë sa më shpejt që mundi t'i përtypte. U ul para kompjuterit dhe u fut duke gëlltitur copa buke të shijshme rrushi.
    
  Casper kontrolloi emailin e tij dhe më pas vazhdoi të shikonte lajmet më të fundit në Nerd Porn, një uebsajt shkencor i fshehtë, anëtar i së cilës ai ishte. Casper papritur u ndje më mirë pas një mbrëmjeje të ndyrë kur pa një logo të njohur duke përdorur simbole nga ekuacionet kimike për të shqiptuar emrin e një faqe interneti.
    
  Diçka i ra në sy në skedën "Të fundit". Ai u përkul përpara për t'u siguruar që po lexonte saktë. "Ti je një budalla i ndyrë," pëshpëriti ai, duke parë një foto të David Perdue me temën:
    
  "Dave Perdue ka gjetur gjarprin e frikshëm!"
    
  "Ti je një idiot i ndyrë," gulçoi Casper. "Nëse ai e vë në praktikë këtë ekuacion, ne të gjithë jemi të dëshpëruar."
    
    
  7
  Të nesërmen
    
    
  Kur Sam u zgjua, ai do të donte të kishte një tru fare. I mësuar me hangover, ai i dinte pasojat e pirjes në ditëlindjen e tij , por ky ishte një lloj ferri i veçantë që digjej brenda kafkës së tij. Ai doli me pengesa në korridor dhe çdo hap i kumbonte në grykat e syve nga brenda.
    
  "Oh, Zot, vetëm më vrit", mërmëriti ai, duke fshirë sytë me dhimbje, i veshur vetëm me një mantel. Nën shputat e këmbëve të tij, dyshemeja ndihej si një shesh hokej, ndërsa fryma e ftohtë e erës jashtë derës së tij paralajmëroi për një ditë tjetër të ftohtë në anën tjetër. Televizori ishte ende i ndezur, por Nina nuk ishte aty, dhe macja e tij, Bruichladdich, zgjodhi këtë moment të vështirë për të filluar të ankonte për ushqim.
    
  "Mallkuar kokën time," u ankua Sam, duke mbajtur ballin e tij. Ai u hodh në kuzhinë për të pirë kafe të zezë të fortë dhe dy të shtëna Anadin, siç ishte zakon në ato ditë kur ai ishte një gazetar i guximshëm. Fakti që ishte fundjavë nuk kishte rëndësi për Semin. Qoftë puna e tij si reporter investigativ, puna e tij si autor, apo duke shkuar në ekskursione me Dave Perdue, Sam nuk pati kurrë fundjavë, pushime apo ditë pushimi. Çdo ditë për të ishte njësoj si dita e mëparshme dhe ditët i numëronte me afate dhe detyrime në ditar.
    
  Pasi ushqeu macen e madhe të kuqe me një kanaçe qull peshku, Sam u përpoq të mos mbytej. Era e tmerrshme e peshkut të ngordhur nuk ishte aroma më e mirë për të vuajtur nga gjendja e tij. Ia lehtësoi shpejt dhimbjet me kafe të nxehtë në sallon. Nina la një shënim:
    
    
  Shpresoj të keni një shpëlarje goje dhe një stomak të fortë. Ju tregova diçka interesante për trenin fantazmë në lajmet globale këtë mëngjes. Shumë mirë për të humbur. Më duhet të kthehem në Oban për një leksion në kolegj. Shpresoj t'i mbijetoni gripit irlandez këtë mëngjes. Paç fat!
    
  - Nina
    
    
  "Ha-ha, shumë qesharake," rënkoi ai, duke larë ëmbëlsirat e Anadinës me një kafkë kafe. I kënaqur, Bruich u shfaq në kuzhinë. Ai zuri vendin e tij në një karrige të zbrazët dhe filloi të rregullohej i lumtur. Sam e nxehte lumturinë e shkujdesur të maces së tij, për të mos përmendur mungesën e plotë të shqetësimit që gëzonte Bruich. "Oh, dreq," tha Sam.
    
  Ai ishte kurioz për të dhënat e lajmeve të Ninës, por nuk mendoi se paralajmërimi i saj për një stomak të keq ishte i mirëpritur. Jo me këtë hangover. Në një tërheqje të shpejtë të luftës, kurioziteti i tij e mposhti sëmundjen dhe ai luajti regjistrimin të cilit ajo i referohej. Jashtë, era solli më shumë shi, kështu që Semit iu desh të rriste volumin në televizor.
    
  Në fragment, gazetari raportoi për vdekjen misterioze të dy të rinjve në qytetin Molodechno, afër Minskut, në Bjellorusi. Një grua, e veshur me një pallto të trashë, qëndronte në platformën e rrënuar të asaj që dukej si një stacion i vjetër treni. Ajo paralajmëroi shikuesit për skenat grafike përpara se kamera të prerë në mbetjet e njollosura në shinat e vjetra të ndryshkur.
    
  "Çfarë dreqin?" Sam foli, i vrenjtur, duke u përpjekur të kuptonte se çfarë kishte ndodhur.
    
  "Të rinjtë dukej se po kalonin shinat e hekurudhës këtu," tregoi reporteri një rrëmujë e kuqe e mbuluar me plastikë pak poshtë skajit të platformës. "Sipas deklaratës së të vetmit pjesëmarrës të mbijetuar, identiteti i të cilit ende fshihet nga autoritetet, dy nga miqtë e tij u goditën nga një tren fantazmë."
    
  "Unë do të kisha menduar kështu," mërmëriti Semi, duke zgjatur për çantën me patatina që Nina kishte harruar ta përfundonte. Ai nuk besonte shumë në bestytnitë dhe fantazmat, por ajo që e shtyu të merrte këtë kthesë të frazës ishte se shtigjet ishin qartazi të pafuqishme. Duke injoruar gjakun dhe tragjedinë e dukshme, siç ishte stërvitur të bënte, Sam vuri re se disa pjesë të pistës mungonin. Imazhet e tjera të kamerës treguan korrozioni të rëndë në shina që do ta kishte bërë të pamundur lëvizjen e çdo treni mbi to.
    
  Sam e ndaloi shkrepjen për të parë më nga afër sfondin. Përveç rritjes intensive të gjetheve dhe shkurreve në shina, shenja djegieje u gjetën në sipërfaqen e murit të palosshëm, i cili ishte ngjitur me hekurudhën. Dukej e freskët, por ai nuk mund të ishte i sigurt. Jo shumë shkencëtar apo fizikan, Sam kishte një ndjenjë të zorrëve se shenja e zezë e djegies ishte lënë nga diçka që përdori nxehtësi të fortë për të krijuar një forcë të aftë për t'i kthyer dy njerëz në tul.
    
  Sam e kaloi raportin disa herë, duke shqyrtuar çdo mundësi. I shpërtheu mendjen deri në atë masë sa harroi migrenën e tmerrshme me të cilën e kishin bekuar perënditë e alkoolit. Në fakt, ai ishte mësuar të përjetonte dhimbje koke të forta ndërsa punonte për krime të ndërlikuara dhe mistere të ngjashme, kështu që zgjodhi të besonte se varja e tij ishte thjesht rezultat i punës së fortë të trurit të tij duke u përpjekur të zbulonte rrethanat dhe arsyet e këtij incidenti emocionues.
    
  "Perdue, shpresoj se je ngritur dhe do të vazhdosh të përmirësohesh, miku im," buzëqeshi Sam ndërsa zmadhonte njollën që kishte djegur gjysmën e murit në një shtresë të zezë mat. "Sepse kam diçka për ty, mik."
    
  Perdue do të kishte qenë personi i përsosur për të pyetur diçka të tillë, por Sam u zotua të mos e shqetësonte miliarderin e shkëlqyer derisa të shërohej plotësisht nga operacionet e tij dhe të ndihej gati për t'u shoqëruar përsëri. Nga ana tjetër, Sam e ndjeu të nevojshme t'i bënte një vizitë Perdue për të parë se si po shkonte. Ai ka qenë në kujdesin intensiv në Wellington dhe dy objekte të tjera mjekësore që kur u kthye në Skoci dy javë më vonë.
    
  Është koha që Sam të shkojë të përshëndesë, qoftë edhe vetëm për të ngazëllyer Perdue. Që një person kaq aktiv të jetë i shtrirë në shtrat për një kohë kaq të gjatë duhet të ketë qenë disi dëshpërues. Perdue ishte mendja dhe trupi më aktiv që Sam kishte hasur ndonjëherë, dhe ai nuk mund ta imagjinonte zhgënjimin e miliarderit që duhej të kalonte çdo ditë në spitale, duke marrë urdhra dhe duke u mbyllur.
    
    
  * * *
    
    
  Sam kontaktoi Jane, asistente personale e Perdue, për të mësuar adresën e klinikës private ku ai po qëndronte. Ai shkarraviu me nxitim udhëzimet në letrën e bardhë të Edinburgh Post që sapo kishte blerë para udhëtimit dhe e falënderoi për ndihmën e saj. Sam i shmangu shiut që vinte nga dritarja e makinës së tij para se të fillonte të pyeste veten se si Nina arriti në shtëpi.
    
  Do të mjaftonte një telefonatë e shpejtë, mendoi Sam dhe thirri Ninën. Telefonata vazhdonte të përsëritej pa përgjigje, kështu që ai u përpoq të dërgonte një mesazh, duke shpresuar se ajo do të përgjigjej sapo të ndizte telefonin e saj. Ndërsa pinte kafe nga një restorant buzë rrugës, Sam vuri re diçka të pazakontë në faqen e parë të Postës. Nuk ishte një titull, por një titull i ngjitur në këndin e poshtëm me shkronja të vogla që mjaftonte për të zënë faqen e parë pa qenë shumë imponues.
    
  Samiti botëror në një vend të panjohur?
    
  Artikulli nuk dha shumë detaje, por ngriti pyetje në lidhje me marrëveshjen e papritur nga këshillat skocezë dhe përfaqësuesit e tyre për të marrë pjesë në një takim në një vend të pazbuluar. Semit nuk i dukej shumë, përveç faktit që kryebashkiaku i ri i Obanit, Hon. Përfaqësues u emërua edhe Lance McFadden.
    
  "Grusht pak mbi peshën tënde, Mac Fadden?" - ngacmoi Sam nën zë, duke pirë pjesën tjetër të pijes së tij të ftohtë. "Duhet të jesh kaq i rëndësishëm. Nëse doje, - buzëqeshi ai, duke hedhur gazetën mënjanë.
    
  Ai e njihte McFadden nga fushata e tij e palodhshme gjatë muajve të fundit. Sipas shumicës së njerëzve në Oban, McFadden ishte një fashist i maskuar si një guvernator modern me mendje liberale - një lloj "kryebashkiaku popullor" nëse dëshironi. Nina e quajti atë një ngacmues dhe Perdue e njihte atë nga një sipërmarrje e përbashkët në Uashington, D.C., rreth vitit 1996, kur ata bashkëpunuan në një eksperiment të dështuar mbi transformimin intra-dimensional dhe teorinë e përshpejtimit të grimcave themelore. As Perdue dhe as Nina nuk e prisnin kurrë që ai bastard arrogant të fitonte zgjedhjet për kryetar bashkie, por në fund, të gjithë e dinin se ishte sepse ai kishte më shumë para se kandidati rival i tij.
    
  Nina përmendi se po pyeste se nga vinte kjo shumë e madhe, pasi McFadden nuk kishte qenë kurrë një burrë i pasur. Madje, ai iu drejtua vetë Perdue disa kohë më parë për ndihmë financiare, por sigurisht që Perdue e refuzoi. Ai duhet të ketë gjetur ndonjë idiot që nuk mund ta shikonte mirë për të mbështetur fushatën e tij, përndryshe ai nuk do të kishte hyrë kurrë në këtë qytet të këndshëm dhe të pavëmendshëm.
    
  Në fund të fjalisë së fundit, Sam vuri në dukje se artikulli ishte shkruar nga Aidan Glaston, gazetar i lartë në tavolinën politike.
    
  "Në asnjë mënyrë, qen plak," qeshi Sam. "A po shkruani akoma për gjithë këtë marrëzi pas gjithë këtyre viteve, mik?" Sam kujtoi se kishte punuar në dy ekspozita me Aidan disa vjet përpara asaj ekspedite të parë fatale me Purdue që e largoi atë nga gazetaria e gazetave. Ai ishte i habitur që gazetari pesëdhjetë e ca nuk ishte tërhequr për diçka më shpërblyese, ndoshta një konsulent politik në një emision televiziv apo diçka të tillë.
    
  Një mesazh mbërriti në telefonin e Semit.
    
  "Nina!" - bërtiti ai dhe kapi Nokia e tij të vjetër për të lexuar mesazhin e saj. Sytë e tij studionin titullin në ekran. "Jo Nina."
    
  Ishte në të vërtetë një mesazh nga Perdue, dhe iu lut Sam të sillte pamjet video të ekspeditës së qytetit të humbur në Reichtisoussis, rezidenca historike e Perdue. Sam u vrenjos kur pa mesazhin e çuditshëm. Si mund t'i kërkonte Perdue të takoheshin në Reichtisusis nëse ai ishte ende në spital? Në fund të fundit, a nuk kishte kontaktuar Sam më pak se një orë më parë me Xhejnin për të mësuar adresën e një klinike private në Salisbury?
    
  Ai vendosi të telefononte Perdue për t'u siguruar që ai e kishte në të vërtetë telefonin e tij celular dhe se ai e kishte kryer në të vërtetë thirrjen. Perdue u përgjigj pothuajse menjëherë.
    
  "Sam, a e more mesazhin tim?" ai filloi bisedën.
    
  "Po, por mendova se ishe në spital," shpjegoi Sam.
    
  "Po," u përgjigj Perdue, "por unë jam duke u liruar këtë pasdite." Pra, a mund të bëni atë që ju kërkova?"
    
  Duke supozuar se ishte dikush në dhomë me Perdue, Sam pranoi menjëherë atë që Perdue i kërkoi të bënte. "Më lejoni të shkoj në shtëpi dhe ta marr këtë dhe do t'ju takoj në shtëpinë tuaj më vonë këtë mbrëmje, mirë?"
    
  "E përkryer," u përgjigj Perdue dhe e mbylli pa cermoni. Sam mori një moment për të përpunuar mbylljen e papritur përpara se të niste makinën për t'u kthyer në shtëpi për të marrë pamjet video të ekspeditës. Ai kujtoi Perdue që i kërkoi të fotografonte, në veçanti, një vizatim masiv në murin e madh nën shtëpinë e një shkencëtari nazist në Neckenhall, një copë toke ogurzi në Zelandën e Re.
    
  Ata mësuan se njihej si Gjarpri i frikshëm, por për sa i përket kuptimit të saktë, Perdue, Sam dhe Nina me të vërtetë nuk e kishin idenë. Sa për Purdue, ishte një ekuacion i fuqishëm për të cilin nuk kishte asnjë shpjegim... ende.
    
  Kjo ishte ajo që e pengoi atë të kalonte kohë në spital duke u shëruar dhe pushuar - ai në thelb ishte i përhumbur ditë e natë nga misteri i origjinës së Gjarprit të Tmerrshëm. Ai kishte nevojë për Sam për të marrë një imazh të detajuar në mënyrë që ai të mund ta kopjonte atë në program dhe të analizonte natyrën e së keqes së tij matematikore.
    
  Sam nuk po nxitonte. Atij i kishin mbetur edhe disa orë para drekës, kështu që vendosi të merrte ushqim kinez dhe të pinte një birrë ndërsa priste në shtëpi. Kjo do t'i jepte atij kohë për të shqyrtuar pamjet dhe për të parë nëse kishte ndonjë gjë specifike që mund të interesonte Purdue. Ndërsa Sam tërhoqi makinën e tij në rrugë, ai vuri re dikë që i errësonte pragun e derës. Duke mos dashur të sillet si një skocez i vërtetë dhe thjesht të përballet me të huajin, ai fiku motorin dhe priti atë që donte djali i dyshimtë.
    
  Burri u hodh me dorezën e derës në fillim, por më pas u kthye dhe shikoi drejt Samit.
    
  "Jezus Krishti!" Sam bërtiti në makinën e tij. "Është një virgjëreshë e mallkuar!"
    
    
  8
  Fytyrë nën një kapelë të ndjerë
    
    
  Dora e Semit ra në anën e tij, ku ai fshehu Berettën e tij. Në të njëjtin moment, i panjohuri filloi të bërtasë përsëri çmendurisht, duke zbritur shkallët drejt makinës së Sam. Sam ndezi makinën dhe ndërroi marshin në mbrapa përpara se burri të mund të shkonte drejt tij. Gomat e tij lëpinin njolla të zeza të nxehta në asfalt, ndërsa ai nxitoi mbrapa, jashtë mundësive të të çmendurit me hundë të thyer.
    
  Në pasqyrën e pasme, Sam pa të huajin që nuk humbiste kohë duke u hedhur në makinën e tij, një Dem blu e errët që dukej shumë më i civilizuar dhe më i ashpër se pronari i tij.
    
  "A je dreqin serioz? Për hir të qiellit! A do të më përndjesh vërtet?" Sam bërtiti, duke mos u besuar veshëve të tij. Ai kishte të drejtë dhe vuri këmbën. Do të ishte gabim të shkoje në rrugën e hapur, pasi rrëmuja e tij e vogël nuk do të ishte kurrë në gjendje të largonte çift rrotullues një Demi me gjashtë cilindra, kështu që ai u drejtua drejt e në vendin e vjetër të braktisur të shkollës së mesme disa blloqe larg banesës së tij.
    
  Nuk kaloi as një moment kur pa një makinë blu që rrotullohej në pasqyrën anësore. Sam ishte i shqetësuar për këmbësorët. Do të kalonte pak kohë para se rruga të bëhej më pak e populluar me njerëz dhe ai ishte i shqetësuar se dikush mund të dilte para makinës së tij që po karikonte. Adrenalina i ushqeu zemrën, ndjesia më e pakëndshme i mbeti në stomak, por iu desh të shpëtonte me çdo kusht nga ndjekësi manjak. Ai e njihte atë nga diku, megjithëse nuk mund të mbante mend se çfarë, dhe duke pasur parasysh karrierën e Semit, kishte shumë të ngjarë që armiqtë e tij të shumtë të ishin asgjë më shumë se fytyra të paqarta të njohura deri më tani.
    
  Për shkak të lojës së paqëndrueshme të reve, Semit iu desh të ndizte fshirëset e xhamit të xhamit në xhamin e përparmë më të fortë për t'u siguruar që mund të shihte njerëzit nën çadra dhe ata të pamatur për të vrapuar nëpër rrugë në shiun e rrëmbyeshëm. Shumë njerëz nuk ishin në gjendje t'i shihnin dy makinat me shpejtësi që po shkonin drejt tyre, me pamjen e tyre të errësuar nga kapuçët e palltove të tyre, ndërsa të tjerë thjesht menduan se automjetet do të ndalonin në kryqëzime. Ata bënë një gabim dhe për pak u kushtoi shtrenjtë.
    
  Dy gratë bërtitën ndërsa drita e përparme e majtë e Semit për pak i goditi ato ndërsa kalonin rrugën. Duke garuar përgjatë rrugës së gazuar me asfalt dhe beton, Sam ndezi vazhdimisht fenerët e tij dhe i binte borisë. Demi blu nuk e bëri një gjë të tillë. Ndjekësi ishte i interesuar vetëm për një gjë - Sam Cleave. Në një kthesë të fortë në Stanton Road, Sam përplasi frenat e dorës dhe makina rrëshqiti në qoshe. Ishte një mashtrim që ai e dinte nga njohja e tij me zonën që virgjëresha nuk e dinte. Gomat ulërinin ndërsa Demi devijohej, duke ecur egërsisht nga trotuari në trotuar. Nga vizioni i tij periferik, Sam mund të shihte shkëndija të shndritshme ndërsa trotuari i çimentos përplasej me kapakët e aluminit, por Demi mbeti i qëndrueshëm sapo të merrte nën kontroll devijimin.
    
  "Drap! Katrahurë! Mut!" Sam qeshi, duke djersitur shumë nën pulovrën e tij të trashë. Nuk kishte rrugë tjetër për të hequr qafe të çmendurin që e ndiqte me taka. Të shtënat nuk ishin një opsion. Sipas tij, shumë këmbësorë dhe automjete të tjera po përdornin rrugën për të fluturuar plumbat.
    
  Më në fund, oborri i vjetër i shkollës u shfaq në të majtë të tij. Sam u kthye për të thyer atë që kishte mbetur nga gardhi me rrjetë diamanti. Do të ishte e lehtë. Gardhi i ndryshkur dhe i grisur mezi ishte ngjitur në shtyllën e qoshes, duke lënë një pikë të dobët që shumë trapa e kishin zbuluar shumë kohë përpara Semit. "Po, kjo është më shumë si ajo!" - bërtiti ai dhe nxitoi drejt e në trotuar. "Kjo duhet të jetë diçka që të shqetëson, hej bastard?"
    
  Duke qeshur sfidues, Sam u kthye fort në të majtë, duke u përgatitur të godiste trotuarin në parakolpin e përparmë të makinës së tij të varfër. Pavarësisht se sa i përgatitur mendonte se ishte Sam, takimi ishte dhjetë herë më i keq. Qafa e tij u hodh përpara së bashku me kërcitjen e krahut të tij. Në të njëjtën kohë, brinja e tij e shkurtër u fut brutalisht në kockën e legenit, ose kështu i dukej para se të vazhdonte të luftonte. Fordi i vjetër i Semit u gërvisht tmerrësisht në skajin e ndryshkur të gardhit, duke gërmuar në bojë si kthetra tigri.
    
  Me kokën ulur, me sytë që shikonin poshtë majës së timonit, Sam e drejtoi makinën drejt sipërfaqes së plasaritur të asaj që dikur kishte qenë fusha tenisi. Tani zona e sheshtë ka vetëm mbetje demarkacioni dhe dizajni, me vetëm tufa bari dhe bimë të egra që kalojnë nëpër të. Demi vrumbulloi drejt tij pikërisht kur Sam doli nga sipërfaqja për të vazhduar. Përpara makinës së tij me shpejtësi dhe të lakuar kishte vetëm një mur të ulët çimentoje.
    
  "O mut!" - bërtiti ai duke shtrënguar dhëmbët.
    
  Një mur i vogël i thyer çoi në një rënie të pjerrët në anën tjetër. Përtej kësaj, u shfaqën klasat e vjetra S3, të bëra me tulla të kuqe me majë. Një ndalesë e menjëhershme që me siguri do t'i jepte fund jetës së Semit. Nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të godiste sërish frenin e dorës, edhe pse tashmë ishte pak vonë. Demi u hodh drejt makinës së Sam-it sikur të kishte një milje pistë për të luajtur. Me forcë të madhe, Ford u rrotullua pothuajse në dy rrota.
    
  Shiu e përkeqësoi shikimin e Semit. Marifeti i tij i fluturimit mbi një gardh i çaktivizoi fshirëset e xhamit të tij, duke lënë të funksiononte vetëm tehu i majtë i fshirësit të xhamit - i padobishëm për shoferin e një makine me timon të djathtë. Megjithatë, ai shpresonte që kthesa e tij e pakontrolluar do ta ngadalësonte automjetin e tij mjaftueshëm për të shmangur përplasjen në ndërtesën e klasës. Ky ishte shqetësimi i tij i menjëhershëm, duke pasur parasysh synimet e pasagjerit Demi si ndihmësi i tij më i afërt. Forca centrifugale ishte një gjendje e tmerrshme. Edhe pse lëvizja e bëri Sam të vjella, efekti i saj ishte po aq efektiv për t'i mbajtur të gjitha të përmbajtura.
    
  Tringëllima e metalit e ndjekur nga një ndalesë e papritur me nxitim bëri që Semi të hidhej nga vendi i tij. Për fat të tij, trupi i tij nuk kaloi në xhamin e përparmë, por u ul në ndërruesin e marsheve dhe në pjesën më të madhe të sediljes së pasagjerit pasi rrotullimi ndaloi.
    
  Të vetmit tinguj në veshët e Semit ishin zhurma e shiut dhe kërcitjet e vogla të një motori ftohës. I dhembin si dreq brinjët dhe qafa, por ai ishte mirë. Sam lëshoi frymë thellë pasi kuptoi se nuk ishte lënduar aq keq në fund të fundit. Por befas iu kujtua se përse ishte përfshirë në këtë fatkeqësi në radhë të parë. Duke ulur kokën për t'u shtirur si i vdekur për ndjekësin e tij, Sam ndjeu një rrjedhje të ngrohtë gjaku që i rrjedh nga dora. Lëkura ishte shqyer pak poshtë bërrylit ku dora e tij kishte goditur kapakun e hapur të tavëllit midis sediljeve.
    
  Ai mund të dëgjonte hapa të ngathët që spërkasin nëpër pellgje me çimento të lagur. Ai kishte frikë nga mërmëritjet e të huajit, por britmat e neveritshme të burrit i dhanë turp. Për fat të mirë, ai vetëm po mërmërinte tani pasi objektivi i tij nuk ishte duke ikur prej tij. Sam arriti në përfundimin se ulërima e tmerrshme e burrit u dëgjua vetëm kur dikush po ikte prej tij. Ishte rrëqethëse për të thënë të paktën, dhe Sam nuk lëvizi për të mashtruar ndjekësin e tij të çuditshëm.
    
  "Afrohu pak, bastard," mendoi Sam ndërsa zemra i rrihte në veshët e tij, duke imituar zhurmën e bubullimës sipër. Gishtat e tij u shtrënguan në dorezën e armës. Aq sa shpresonte se vdekja e tij e shtirur do ta mbante të huajin të mos e shqetësonte apo ta lëndonte, njeriu thjesht ia hapi derën Semit. "Vetëm pak më shumë," zëri i brendshëm i viktimës së tij e udhëzoi Semin, "kështu që unë të mund të fryj trurin tuaj të ndyrë." Askush nuk do ta dëgjojë atë këtu në shi."
    
  "Bëni shtirë," tha burri në derë, duke mohuar pa dashje dëshirën e Semit për të mbyllur distancën mes tyre. "Sh-sham."
    
  Ose i çmenduri kishte një çrregullim të të folurit ose ishte i prapambetur mendor, gjë që mund të shpjegonte sjelljen e tij të çrregullt. Shkurtimisht, një raport i fundit në Channel 8 shkëlqeu në kokën e Sam. Atij iu kujtua se kishte dëgjuar për një pacient që ishte arratisur nga azili i të çmendurve në Broadmoor dhe pyeti veten nëse mund të ishte i njëjti person. Megjithatë, pas kësaj kërkese, lindi një pyetje nëse ai e njihte emrin Sam.
    
  Në distancë, Sam mund të dëgjonte sirenat e policisë. Një biznesmen vendas duhet të ketë telefonuar autoritetet kur në bllokun e tyre shpërtheu një ndjekje me makinë. Ai u ndje i lehtësuar. Kjo, pa dyshim, do të vendoste për fatin e stalkerit dhe ai do të shpëtonte një herë e përgjithmonë nga kërcënimi. Në fillim Sam mendoi se ishte vetëm një keqkuptim i vetëm, si ato që ndodhin shpesh në pube të shtunave në mbrëmje. Megjithatë, këmbëngulja e këtij njeriu rrëqethës e bëri atë më shumë sesa thjesht një rastësi në jetën e Sam.
    
  Ata tingëllonin gjithnjë e më shumë, por prania e një personi ishte ende e pamohueshme. Për habinë dhe neverinë e Sam, burri u hodh me shigjetë nën çatinë e makinës dhe e kapi gazetarin e palëvizshëm, duke e ngritur pa mundim. Papritur Sam e hodhi tutje sharada e tij, por ai nuk mundi ta arrinte armën e tij në kohë dhe e hodhi gjithashtu.
    
  "Çfarë po bën në emër të gjithë asaj që është e shenjtë, kopil pa tru?" Sam bërtiti me inat, duke u përpjekur t'i largonte duart burrit. Ishte në një dhomë të ngushtë si kjo që më në fund pa fytyrën e maniakut në mes të ditës. Poshtë kapelës së tij të ndjerë kishte një fytyrë që do t'i bënte demonët të tërhiqeshin, ngjashëm me tmerrin e fjalës së tij shqetësuese, por nga afër ai dukej krejtësisht normal. Para së gjithash, forca e tmerrshme e të huajit e bindi Sam të mos rezistonte këtë herë.
    
  Ai e hodhi Sam në sediljen e pasagjerit të makinës së tij. Natyrisht, Sam u përpoq të hapte derën nga ana tjetër për të shpëtuar, por i gjithë bllokimi dhe paneli i dorezës mungonin. Në kohën kur Sam u kthye në përpjekje për të dalë nga sedilja e shoferit, rrëmbyesi i tij tashmë kishte ndezur motorin.
    
  "Mbahu fort", është ajo që Sam e interpretoi si urdhër të burrit. Goja e tij ishte vetëm një e çarë në lëkurën e djegur të fytyrës së tij. Pikërisht atëherë Sam e kuptoi se rrëmbyesi i tij nuk ishte as i çmendur dhe as po zvarritej nga ndonjë lagune e zezë. Ai u gjymtua, duke e bërë atë praktikisht të paaftë për të folur dhe duke e detyruar të vishte një mushama dhe fedora.
    
  "O Zot, ai më kujton Darkmanin," mendoi Sam ndërsa shikonte burrin duke punuar me mjeshtëri me makinën e çift rrotullimit Blu. Kishin kaluar vite që kur Sam kishte lexuar një roman grafik apo diçka të tillë, por ai e kujtoi personazhin gjallërisht. Teksa u larguan nga skena, Sam vajtoi humbjen e automjetit të tij, edhe nëse ishte një mut nga kohët e vjetra. Për më tepër, përpara se Perdue të merrte në dorë telefonin e tij celular, ai gjithashtu ishte një antike nga Nokia BC dhe nuk mund të bënte asgjë tjetër veçse të dërgonte mesazhe me tekst dhe të bënte telefonata të shpejta.
    
  "O dreq! Purdue!" - bërtiti aksidentalisht, duke kujtuar se duhej të merrte pamjet dhe të takohej me miliarderin më vonë në mbrëmje. Rrëmbyesi i tij thjesht e shikoi atë në mes të lëvizjeve evazive për të dalë nga zonat me popullsi të dendur të Edinburgut. "Dëgjo, burrë, nëse do të më vrasësh, bëje. Përndryshe, më lër të dal. Unë kam një takim shumë urgjent dhe nuk më intereson vërtet se çfarë lloj pasioni keni për mua."
    
  "Mos i bëj lajka vetes," buzëqeshi burri i djegur, duke vozitur si një marifet i stërvitur mirë i Hollivudit. Fjalët e tij ishin shumë të paqarta dhe të tijat më së shumti tingëllonin si 'sh', por Sam zbuloi se pak kohë në shoqërinë e tij lejoi që veshi i tij të mësohej me diktimin e qartë.
    
  Demi u hodh mbi tabelat e ngritura rrugore që ishin të lyera me të verdhë përgjatë rrugës ku ata dolën nga një rampë në autostradë. Deri më tani, nuk kishte pasur makina policie në rrugën e tyre. Ata nuk kishin mbërritur ende kur burri e largoi Semin nga vendi dhe nuk dinin se ku ta fillonin ndjekjen.
    
  "Ku po shkojme?" Pyeti Sam, paniku i tij fillestar ngadalë u shndërrua në zhgënjim.
    
  "Një vend për të folur," u përgjigj burri.
    
  "O Zot, dukesh kaq e njohur," mërmëriti Sam.
    
  "Si do ta dinit?" - e pyeti me sarkazëm rrëmbyesi. Ishte e qartë se handikapi i tij nuk ndikoi në qëndrimin e tij dhe e bëri atë një nga ata tipa - tipi që nuk i intereson kufizimet. Një aleat efektiv. Armiku vdekjeprurës.
    
    
  9
  Duke ardhur në shtëpi me Purdue
    
    
  "Unë do ta shkruaj këtë në procesverbal si një ide shumë e keqe," rënkon Dr. Patel ndërsa ai me ngurrim e shkarkoi pacientin e tij të pabindur. "Unë nuk kam një justifikim specifik për të të mbajtur të mbyllur në këtë pikë, David, por nuk jam i sigurt që je ende në ndonjë gjendje për të shkuar në shtëpi."
    
  "Vihet re," buzëqeshi Perdue, duke u mbështetur në bastunin e tij të ri. "Sidoqoftë, plak, do të përpiqem të mos i përkeqësoj prerjet dhe qepjet e mia. Përveç kësaj, kam rregulluar kujdesin në shtëpi dy herë në javë deri në kontrollin tonë të radhës."
    
  "Ju e bëtë? Kjo më bën të ndihem paksa lehtësim," pranoi Dr. Patel. "Çfarë lloj kujdesi mjekësor përdorni?"
    
  Buzëqeshja djallëzore e Perdue ngjalli pak ankth te kirurgu. "Kam përdorur shërbimet e infermieres Hurst me një tarifë private jashtë orarit të saj të punës këtu në klinikë, kështu që nuk duhet të ndërhyjë fare me punën e saj. Dy here ne jave. Një orë për vlerësim dhe trajtim. Çfarë thoni ju?
    
  Dr. Patel heshti, i shtangur. "Dreqin, David, vërtet nuk mund të lejosh që asnjë sekret të të kalojë, apo jo?"
    
  "Shiko, ndihem e tmerrshme që nuk isha aty kur burri i saj mund të kishte përfituar nga frymëzimi im, qoftë edhe vetëm nga pikëpamja morale. Më e pakta që mund të bëj është të përpiqem të kompensoj disi mungesën time atëherë."
    
  Kirurgu psherëtiu dhe vendosi një dorë mbi shpatullën e Perdue, duke u përkulur për t'i kujtuar butësisht: "Kjo nuk do të shpëtojë asgjë, ju e dini. Burri ka vdekur dhe nuk ekziston më. Asgjë e mirë që ju përpiqeni të bëni tani nuk do ta kthejë atë ose do t'i kënaqë ëndrrat e tij."
    
  "E di, e di, kjo nuk ka shumë kuptim, por sido që të jetë, Harun, më lër ta bëj këtë. Nëse ka ndonjë gjë, takimi me infermieren Hurst do të më lehtësojë pak ndërgjegjen. Ju lutem ma jepni," u përgjërua Perdue. Dr. Patel nuk mund të argumentonte se ishte e realizueshme nga pikëpamja psikologjike. Atij iu desh të pranonte se çdo pjesë e paqes mendore që mund të siguronte Purdue mund ta ndihmonte atë të rikuperohej nga sprova e tij e fundit. Nuk kishte dyshim se plagët e tij do të shëroheshin pothuajse po aq mirë sa para sulmit, por Perdue duhej ta mbante psikikën e tij të pushtuar me çdo kusht.
    
  "Mos u shqetëso, David," u përgjigj Dr. Patel. "Besojeni apo jo, e kuptoj plotësisht atë që po përpiqeni të bëni. Dhe unë jam me ju, miku im. Bëni atë që ju e konsideroni shpenguese dhe korrigjuese. Kjo mund të jetë vetëm mirë për ju."
    
  "Faleminderit," buzëqeshi Perdue, sinqerisht i kënaqur me marrëveshjen e mjekut të tij. Një moment i shkurtër heshtjeje të sikletshme kaloi midis fundit të bisedës dhe mbërritjes së infermieres Hurst nga dhoma e zhveshjes.
    
  "Më falni që m'u desh kaq shumë, zoti Perdue," nxori ajo me nxitim. "Kam pasur një problem të vogël me çorapet e mia, nëse duhet ta dini."
    
  Dr. Patel bërtiti dhe e mbylli zbavitjen e tij me deklaratën e saj, por Perdue, gjithnjë zotëriu i sjellshëm, e ndryshoi menjëherë temën për ta shpëtuar nga turpi i mëtejshëm. "Atëherë ndoshta duhet të shkojmë? Unë pres dikë së shpejti."
    
  "A po largoheni së bashku?" Dr. Patel pyeti shpejt, duke u dukur i zënë në sy.
    
  "Po doktor," shpjegoi infermierja. "Unë i ofrova zotit Perdue një udhëtim në rrugën për në shtëpi. Mendova se kjo do të ishte një mundësi për të gjetur rrugën më të mirë për në pasurinë e tij. Unë kurrë nuk jam ngjitur në këtë mënyrë, kështu që tani mund ta kujtoj rrugën."
    
  "Ah, e kuptoj," u përgjigj Harun Patel, megjithëse kishte dyshime në fytyrën e tij. Ai ishte ende i mendimit se David Perdue kishte nevojë për më shumë se ekspertiza mjekësore e Lilith, por mjerisht, kjo nuk ishte punë e tij.
    
  Perdue mbërriti në Reichtisusis më vonë se sa priste. Lilith Hearst këmbënguli që të ndalonin fillimisht për të mbushur rezervuarin e makinës së saj, gjë që i vonoi pak, por gjithsesi kaluan mirë. Brenda, Perdue u ndje si një fëmijë në mëngjesin e ditëlindjes së tij. Ai mezi priste të kthehej në shtëpi, duke pritur që Semi ta priste me çmimin që kishte dëshiruar që kur humbën në labirintin djallëzor të Qytetit të Humbur.
    
  "Zoti i mirë, zoti Perdue, çfarë vendi keni këtu!" Bërtiti Lilith. Goja e saj ishte e hapur ndërsa ajo u përkul përpara në timonin e saj për të hyrë në portat madhështore të Reichtishusis. "Eshte e mrekullueshme! Zot, nuk mund ta imagjinoj se si është fatura jote e energjisë elektrike."
    
  Perdue qeshi me zemër me sinqeritetin e saj. Mënyra e jetesës së saj në dukje modeste ishte një ndryshim i mirëpritur nga shoqëria e pronarëve të pasur të tokave, manjatëve dhe politikanëve me të cilat ai ishte mësuar.
    
  "Kjo është shumë e bukur," luajti ai së bashku.
    
  Lilith rrotulloi sytë drejt tij. "Sigurisht. Sikur dikush si ju do ta dinte se çfarë është cool. Vë bast se nuk është kurrë shumë e shtrenjtë për portofolin tuaj." Ajo e kuptoi menjëherë se çfarë po aludonte dhe gulçoi: "O Zot. Zoti Perdue, kërkoj falje! Unë jam në depresion. Unë jam i prirur të them atë që mendoj..."
    
  "Është në rregull, Lilith," qeshi ai. "Ju lutemi mos kërkoni falje për këtë. Më duket freskuese. Jam mësuar që njerëzit të më puthin bythën gjatë gjithë ditës, kështu që është mirë të dëgjosh dikë të thotë atë që mendon."
    
  Ajo tundi kokën ngadalë ndërsa kaluan kabinën e sigurisë dhe u ngjitën nga pjerrësia e lehtë drejt ndërtesës së vjetër mbresëlënëse që Perdue e quajti shtëpi. Ndërsa makina iu afrua rezidencës, Perdue praktikisht mund të hidhej nga ajo për të parë Sam dhe videokasetën që do ta shoqëronte. Ai donte që infermierja ta drejtonte makinën pak më shpejt, por nuk guxoi të bënte një kërkesë të tillë.
    
  "Kopshti juaj është i bukur," tha ajo. "Shikoni të gjitha këto struktura të mahnitshme guri. A ishte kjo një kështjellë më parë?"
    
  "Jo një kështjellë, i dashur, por afër. Ky është një vend historik, kështu që jam i sigurt se dikur ndaloi pushtimin dhe mbronte shumë njerëz nga dëmtimi. Kur vizituam për herë të parë pronën, zbuluam mbetjet e stallave të mëdha dhe lagjeve të shërbëtorëve. Ka edhe rrënojat e një kisheje të vjetër në lindjen e largët të pasurisë, " përshkroi ai me mallkim, duke ndjerë jo pak krenari në rezidencën e tij në Edinburg. Sigurisht, ai kishte disa shtëpi në mbarë botën, por ai e konsideronte shtëpinë kryesore në Skocinë e tij të lindjes si vendndodhjen kryesore të pasurisë Purdue.
    
  Sapo makina ndaloi para dyerve kryesore, Perdue hapi derën e tij.
    
  "Kini kujdes, zoti Perdue!" - bërtiti ajo. E shqetësuar, ajo fiku motorin dhe nxitoi drejt tij, pikërisht kur Çarlsi, kupëmbajtësi i tij, hapi derën.
    
  "Mirë se erdhe përsëri, zotëri," tha Charles i ashpër në mënyrën e tij të thatë. "Ne ju prisnim për vetëm dy ditë." Ai zbriti shkallët për të marrë çantat e Perdue ndërsa miliarderi me flokë të argjendtë nxitoi drejt shkallëve sa më shpejt që mundi. "Mirëdita, zonjë," e përshëndeti Charles infermieren, e cila nga ana e tij tundi kokën në shenjë mirënjohjeje se nuk e kishte idenë se kush ishte, por nëse ajo vinte me Perdue, ai e konsideronte atë një person të rëndësishëm.
    
  "Z. Perdue, ju nuk mund të bëni ende kaq shumë presion mbi këmbën tuaj," ankoi ajo pas tij, duke u përpjekur të vazhdonte me hapat e tij të gjatë. "Zoti Perdue..."
    
  "Vetëm më ndihmo të ngjit shkallët, në rregull?" - pyeti ai me mirësjellje, megjithëse ajo zbuloi nota të thellë shqetësimi në zërin e tij. "Charles?"
    
  "Po zoteri".
    
  "A ka mbërritur akoma zoti Cleave?" - pyeti Perdue, duke ecur përpara me padurim hap pas hapi.
    
  "Jo, zotëri," u përgjigj Charles rastësisht. Përgjigja ishte modeste, por shprehja e Perdue në përgjigje ishte një tmerr i plotë. Për një moment ai qëndroi i palëvizur, duke mbajtur për dore infermieren dhe duke parë me epsh kupëmbajtësi i tij.
    
  "Jo?" - gërhiti në panik.
    
  Pikërisht atëherë, në derë u shfaqën Lillian dhe Jane, kujdestarja e shtëpisë dhe asistentja e tij personale.
    
  "Jo zoteri. Ai ishte zhdukur gjithë ditën. E prisnit atë?" - pyeti Charles.
    
  "A isha unë... a prisja... Zot, Çarls, a do ta kisha pyetur nëse ishte këtu nëse nuk e prisja?" Perdue u përfol në mënyrë jo karakteristike. Ishte një tronditje të dëgjoje një britmë nga punëdhënësi i tyre zakonisht i qetë dhe gratë shkëmbyen shikime të hutuara me Charles, i cili mbeti memec.
    
  "Ai telefonoi?" Perdue e pyeti Xhejnin.
    
  "Mirëmbrëma për ju, zoti Perdue," u përgjigj ajo ashpër. Ndryshe nga Lillian dhe Charles, Xhejn nuk e urrenin të qortonte shefin e saj kur ai dilte nga linja ose kur diçka nuk shkonte. Ajo ishte zakonisht busulla e tij morale dhe vendimmarrësja e djathtë e tij kur ai kishte nevojë për një mendim. Ai e pa atë të kryqëzonte krahët dhe kuptoi se ishte një hov.
    
  "Më fal," psherëtiu ai. "Unë jam duke pritur për Sam urgjentisht. Gëzohem që ju shoh të gjithëve. Vërtet."
    
  "Ne dëgjuam se çfarë ju ndodhi në Zelandën e Re, zotëri. Jam shumë e lumtur që jeni ende duke shkelmuar dhe duke u rikuperuar, - bërtiti Lillian, punonjësja e nënës me një buzëqeshje të ëmbël dhe nocione naive.
    
  "Faleminderit, Lili," mori frymë ai, pa frymë nga përpjekja që u desh për të arritur te dera. "Pata ime ishte pothuajse gati, po, por unë kisha dorën e sipërme." Ata mund të shihnin se Perdue ishte jashtëzakonisht i mërzitur, por ai u përpoq të qëndronte i përzemërt. "Të gjithë, kjo është infermierja Hurst nga klinika e Salisbury. Ajo do të trajtojë plagët e mia dy herë në javë."
    
  Pas një shkëmbimi të shkurtër kënaqësish, të gjithë heshtën dhe u larguan për ta lënë Perdue në holl. Më në fund e shikoi sërish Xhejnin. Me një ton shumë më pak tallës, ai pyeti përsëri: "A telefonoi fare Semi, Xhejn?"
    
  "Jo," u përgjigj ajo butësisht. "A doni që unë ta telefonoj atë ndërsa jeni të qetë për një kohë kaq të gjatë?"
    
  Ai donte të kundërshtonte, por e dinte se supozimi i saj do të ishte në rregull. Infermierja Hurst me siguri do të kishte këmbëngulur për të vlerësuar gjendjen e tij përpara se të largohej, dhe Lillian do të kishte këmbëngulur ta ushqente shumë përpara se ai ta linte të shkonte për mbrëmjen. Ai tundi kokën i lodhur. "Ju lutemi telefononi atë dhe zbuloni se çfarë është vonesa, Jane."
    
  "Sigurisht," buzëqeshi ajo dhe filloi të ngjiste shkallët në katin e parë për në zyrë. Ajo e thirri atë përsëri. "Dhe ju lutem pushoni pak. Jam i sigurt se Sam do të jetë atje edhe nëse nuk mund ta kontaktoj."
    
  "Po, po," ai tundi dorën ndaj saj në mënyrë miqësore dhe vazhdoi të ngjiste shkallët me vështirësi. Lilith vizitoi rezidencën e mrekullueshme ndërsa kujdesej për pacientin e saj. Ajo kurrë nuk kishte parë një luks të tillë në shtëpinë e dikujt që nuk ishte me status mbretëror. Personalisht, ajo nuk kishte qenë kurrë në një shtëpi kaq të pasur. Duke jetuar në Edinburg për disa vite, ajo njihte eksploruesin e famshëm që ndërtoi një perandori me IQ-në e tij superiore. Perdue ishte një qytetar i shquar i Edinburgut, fama dhe turpi i të cilit u përhap në të gjithë botën.
    
  Shumica e njerëzve të famshëm në botën e financave, politikës dhe shkencës e njihnin David Perdue. Megjithatë, shumë prej tyre filluan ta urrenin ekzistencën e tij. Edhe ajo këtë e dinte mirë. Megjithatë, gjenialiteti i tij nuk mund të mohohej as nga armiqtë e tij. Si një ish studente e fizikës dhe kimisë teorike, Lilith ishte magjepsur nga njohuritë e ndryshme që Purdue kishte demonstruar gjatë viteve. Tani ajo dëshmoi produktin e shpikjeve të tij dhe historinë e gjuetisë së relikteve.
    
  Tavanet e larta të hollit të hotelit Wrichtishousis arritën në tre kate përpara se të gëlltiten nga muret mbajtëse të njësive dhe niveleve individuale, siç ishin dyshemetë. Dyshemetë e mermerit dhe gëlqerorëve të lashtë dekoronin shtëpinë e Leviathanit dhe, duke gjykuar nga pamja e vendit, kishte pak dekorime më herët se shekulli i 16-të.
    
  "Ju keni një shtëpi të bukur, zoti Perdue," tha ajo.
    
  "Faleminderit," buzëqeshi ai. "Ti ke qenë shkencëtar me profesion, apo jo?"
    
  "Isha," u përgjigj ajo me një vështrim paksa serioz.
    
  "Kur të ktheheni javën tjetër, ndoshta mund t'ju bëj një vizitë të shkurtër në laboratorët e mi," sugjeroi ai.
    
  Lilith dukej më pak entuziaste nga sa mendonte. "Në fakt, unë isha në laboratorë. Në fakt, tre degë të ndryshme drejtohen nga kompania juaj, Scorpio Majorus", u mburr ajo për t'i bërë përshtypje. Sytë e Perdue shkëlqenin nga ligësia. Ai tundi kokën.
    
  "Jo, e dashura ime, e kam fjalën për laboratorët e testimit në shtëpi," tha ai, duke ndjerë efektet e ilaçit kundër dhimbjeve dhe zhgënjimin e tij të kohëve të fundit me Samin duke e bërë atë të përgjumur.
    
  "Këtu?" ajo gëlltiti, më në fund duke reaguar ashtu siç kishte shpresuar.
    
  "Po zonje. Pikërisht atje poshtë, nën nivelin e hollit. Unë do t'ju tregoj herën tjetër, "mburrej ai. Atij i pëlqente mënyra se si infermierja e re u skuq me propozimin e tij. Buzëqeshja e saj e bëri të ndihej mirë dhe për një moment ai besoi se ndoshta mund ta kompensonte sakrificën që duhej të bënte për shkak të sëmundjes së të shoqit. Ky ishte qëllimi i tij, por ajo nënkuptonte më shumë se një shpengim të vogël për David Perdue.
    
    
  10
  Mashtrim në Oban
    
    
  Nina mori me qira një makinë për t'u kthyer në Oban nga shtëpia e Sam. Ishte e mrekullueshme të kthehesha në shtëpi në shtëpinë time të vjetër me pamje nga ujërat temperamentale të Gjirit Oban. E vetmja gjë që ajo urrente për të ardhur në shtëpi pasi ishte larg ishte pastrimi i shtëpisë. Shtëpia e saj nuk ishte aspak e vogël dhe ajo ishte banorja e vetme e saj.
    
  Ajo punësonte pastrues të cilët vinin një herë në javë dhe e ndihmonin me mirëmbajtjen e pronës së trashëgimisë që ajo bleu shumë vite më parë. Përfundimisht ajo u lodh duke ua dhënë antike zonjave të pastrimit që kërkonin para shtesë nga çdo koleksionist sylesh antike. Duke lënë mënjanë gishtat e ngjitur, Nina ka humbur më shumë se mjaftueshëm nga gjërat e saj të preferuara për punonjësit e pakujdesshëm të shtëpisë, duke thyer trashëgiminë e çmuar që fitoi duke rrezikuar jetën e saj në ekspeditat e Purdue, kryesisht. Të qenit historiane nuk ishte një thirrje për Dr. Nina Gould, por një obsesion shumë specifik me të cilin ajo ndjehej më afër sesa komoditetet moderne të epokës së saj. Kjo ishte jeta e saj. E kaluara ishte thesari i saj i njohurive, pusi i saj i pafund i tregimeve magjepsëse dhe artefakteve të bukura të krijuara nga pena dhe balta e qytetërimeve më të guximshme e më të forta.
    
  Sam nuk e kishte telefonuar ende, por ajo e njohu atë si një burrë me tru të shpërndarë dhe gjithmonë të zënë me një gjë të re apo një tjetër. Ashtu si një gjaqtar, atij i nevojitej vetëm aroma e aventurës ose mundësia e shqyrtimit për t'u fokusuar në diçka. Ajo pyeti veten se çfarë mendonte ai për raportin e lajmeve që ajo e la të shikonte, por ajo nuk ishte aq e zellshme për rishikimin.
    
  Dita ishte me re, kështu që nuk kishte asnjë arsye për të bërë një shëtitje përgjatë bregut ose për të shkuar në një kafene për të provuar në mënyrë mëkatare qumështor me luleshtrydhe - në frigorifer, jo të pjekur. Edhe një mrekulli kaq e shijshme si qumështorja nuk mund ta bënte Ninën të dilte jashtë në një ditë gri dhe me shi, gjë që tregonte siklet në rrugë. Përmes njërës prej dritareve të saj, Nina pa udhëtimin e dhimbshëm të atyre që vendosën të dilnin edhe sot, dhe falenderoi sërish veten.
    
  "Oh, dhe çfarë jeni duke bërë?" - pëshpëriti ajo, duke e shtypur fytyrën tek palosja e perdes së dantellës dhe duke shikuar jo shumë diskret. Nën shtëpinë e saj, poshtë shpatit të pjerrët të lëndinës, Nina vuri re z. Hemming plak që po ecte ngadalë përgjatë rrugës në motin e tmerrshëm, duke thirrur qenin e tij.
    
  Z. Hemming ishte një nga banorët më të vjetër të rrugës Dunoiran, një i ve me një prejardhje të shquar. Ajo e dinte këtë sepse pas disa pije uiski asgjë nuk mund ta ndalonte të tregonte histori të rinisë së tij. Qoftë në një festë apo në një pijetore, inxhinieri i vjetër mjeshtër nuk humbi kurrë një mundësi për të zhurmuar deri në orët e para të mëngjesit për këdo që të kujtohej mjaft i matur. Teksa filloi të kalonte rrugën, Nina vuri re një makinë të zezë që po kalonte me shpejtësi disa shtëpi larg tij. Meqenëse dritarja e saj ishte kaq e lartë mbi rrugën poshtë, ajo ishte e vetmja që mund ta kishte parashikuar këtë.
    
  "Oh, Zot," gulçoi ajo dhe nxitoi shpejt te dera. Zbathur, e veshur vetëm me xhinse dhe sytjena, Nina vrapoi me vrap nga shkallët drejt shtegut të saj të plasaritur. Ajo bërtiti emrin e tij ndërsa vraponte, por shiu dhe bubullima e penguan atë të dëgjonte paralajmërimin e saj.
    
  "Zoti Hemming! Kujdes nga makina!" Nina bërtiti, këmbët e saj mezi e ndjenin të ftohtin nga pellgjet e lagura dhe bari nëpër të cilin kalonte. Era e akullt ia dogji lëkurën e zhveshur. Koka e saj u kthye djathtas për të matur distancën nga makina që po afrohej me shpejtësi ndërsa ajo spërkati nëpër kanalin e mbushur me njerëz. "Zoti Hemming!"
    
  Në momentin që Nina arriti te porta në gardhin e saj, zoti Hemming tashmë kishte kaluar me këmbë në gjysmë të rrugës, duke thirrur qenin e tij. Si gjithmonë, në nxitimin e saj, gishtat e saj të lagur rrëshqitën dhe u përplasën me shulën e bravës, duke mos mundur ta hiqnin kunjat aq shpejt sa duhet. Kur ajo u përpoq të hapte bravën, ajo ende po bërtiste emrin e tij. Meqenëse nuk kishte shëtitës të tjerë aq të çmendur sa të dilnin jashtë në këtë mot, ajo ishte shpresa e tij e vetme, paralajmëruesi i tij i vetëm.
    
  "O zot!" bërtiti ajo e dëshpëruar kur gjilpëra u lirua. Në fakt, ishte betimi i saj që më në fund tërhoqi vëmendjen e zotit Hemming. Ai u vrenjos dhe u kthye ngadalë për të parë se nga vinte sharja, por ai po kthehej kundër. në drejtim të akrepave të orës, duke e penguar atë të shihte makinën që po afrohej. Kur pa historianin e pashëm, të veshur paksa, plaku ndjeu një dhimbje të çuditshme nostalgjie për ditët e tij të vjetra.
    
  "Përshëndetje, doktor Gould," përshëndeti ai. Një nënqeshje e vogël iu shfaq në fytyrë kur e pa në sytjena, duke menduar se ishte ose e dehur ose e çmendur, po moti i ftohtë dhe gjithçka.
    
  "Zoti Hemming!" ajo ende po bërtiste ndërsa vrapoi drejt tij. Buzëqeshja e tij u shua kur filloi të dyshonte në qëllimet e gruas së çmendur ndaj tij. Por ai ishte shumë i vjetër për të ikur prej saj, ndaj priti goditjen dhe shpresonte se ajo nuk do ta dëmtonte. Kishte një spërkatje shurdhuese uji në të majtë të tij dhe më në fund ktheu kokën për të parë një Mercedes monstruoz të zi që rrëshqiste drejt tij. Krahët e bardhë të shkumëzuar ngriheshin nga të dy anët e rrugës ndërsa gomat e kalonin ujin.
    
  "Dreqin...!" - gulçoi ai, sytë e tij u zgjeruan nga tmerri, por Nina i kapi parakrahun. Ajo e tërhoqi aq fort sa ai u ndal në trotuar, por shpejtësia e veprimeve të saj e shpëtoi atë nga parafango e Mercedesit. Të goditur nga vala e ujit të ngritur nga makina, Nina dhe z. Hemming plaku u grumbulluan pas makinës së parkuar derisa kaloi tronditja në Merc.
    
  Nina u hodh menjëherë.
    
  "Do të kapesh për këtë, budalla! Do të të gjuaj dhe do të të godas bythën, gomar!". ajo mirëpriti ofendimet e saj ndaj idiotit në makinën luksoze. Flokët e saj të errëta mbulonin fytyrën dhe qafën e saj, duke u mbështjellë mbi tumat e gjoksit ndërsa ajo gërrmonte në rrugë. Mercedesi u kthye në një kthesë të rrugës dhe u zhduk gradualisht pas një ure guri. Nina ishte e zemëruar dhe e ftohtë. Ajo i zgjati dorën të moshuares së shtangur duke u dridhur nga i ftohti.
    
  "Hajde, zoti Hemming, le t'ju fusim brenda para se të kapni vdekjen tuaj," sugjeroi Nina me vendosmëri. Gishtat e tij të dredhur u mbyllën rreth krahut të saj dhe ajo e ngriti me kujdes burrin e dobët në këmbë.
    
  "Qeni im, Betsy," mërmëriti ai, ende i tronditur nga frika e kërcënimit, "ajo iku kur filloi bubullima".
    
  "Mos u shqetëso, zoti Hemming, ne do ta gjejmë atë për ju, mirë? Thjesht fshihu nga shiu. "O Zot, unë po e ndjek këtë gomar," e siguroi ajo, duke marrë frymë të shkurtër.
    
  "Nuk mund të bësh asgjë për ta, doktor Gould," mërmëriti ai ndërsa ajo e çonte atë përtej rrugës. "Ata më mirë do të të vrasin se sa të shpenzojnë një minutë duke justifikuar veprimet e tyre, të poshtër."
    
  "OBSH?" - ajo pyeti.
    
  Ai tundi kokën drejt urës ku makina ishte zhdukur. "Ata! Një mbetje e hedhur poshtë e asaj që dikur ishte një komunë e mirë kur Obani qeverisej nga një këshill i drejtë me njerëz të denjë."
    
  Ajo u vrenjos, dukej e hutuar. "W- çfarë? A thua se e di se kush e ka këtë makinë?"
    
  "Sigurisht!" - u përgjigj ai kur ajo hapi portën e kopshtit për të. "Ato shkaba të mallkuara në bashkinë. McFadden! Ja një derr! Ai do t'i japë fund këtij qyteti, por të rinjve nuk u intereson më kush është në krye për sa kohë që ata mund të vazhdojnë të femojnë dhe të festojnë. Këta janë ata që duhet të kishin votuar. Ata votuan për ta hequr, duhet ta kishin, por nuk e bënë. Paratë e fituara. Unë votova kundër këtij bastard. Unë e bëra. Dhe ai e di atë. Ai njeh të gjithë ata që votuan kundër tij."
    
  Nina u kujtua se e kishte parë McFadden në lajme disa kohë më parë, ku ai po merrte pjesë në një takim sekret shumë të rëndësishëm, natyrën e të cilit kanalet e lajmeve nuk arritën ta zbulonin. Shumica e njerëzve në Oban e pëlqenin z. Hemming, por shumica menduan se pikëpamjet e tij politike ishin shumë të modës së vjetër, se ai ishte një nga ata kundërshtarë me përvojë që refuzonte të lejonte përparimin.
    
  "Si mund ta dijë ai se kush votoi kundër tij? Dhe çfarë mund të bënte? ajo sfidoi zuzarin, por zoti Hemming ishte i bindur që ajo të kishte kujdes. Ajo e çoi me durim në shpatin e pjerrët të shtegut të saj, duke e ditur se zemra e tij nuk mund t'i rezistonte marshimit të mundimshëm në mal.
    
  "Dëgjo, Nina, ai e di. Nuk e kuptoj teknologjinë moderne, por ka zëra se ai përdor pajisje për të monitoruar qytetarët dhe se kishte kamera të fshehta të vendosura mbi kabinat e votimit," vazhdoi të fliste plaku, siç bënte gjithmonë. Vetëm këtë herë llafaza e tij nuk ishte një përrallë e gjatë apo një kujtim i këndshëm i ditëve të shkuara, jo; erdhi në formën e akuzave të rënda.
    
  "Si mund t'i përballojë të gjitha këto gjëra, zoti Hemming?" ajo pyeti. "Ju e dini se do të kushtojë një pasuri."
    
  Sytë e mëdhenj e shikuan anash Ninën nga poshtë vetullat e lagura e të çrregullta. "Oh, ai ka miq, Dr. Gould. Ai ka miq me para të mëdha që mbështesin fushatat e tij dhe paguajnë për të gjitha udhëtimet dhe takimet e tij."
    
  E uli përballë vatrës së saj të ngrohtë, ku zjarri lëpinte grykën e oxhakut. Ajo mori një batanije lesh kashmiri nga divani i saj dhe e mbështolli rreth tij, duke ia fërkuar krahët mbi batanije për ta mbajtur atë të ngrohtë. Ai e shikoi me sinqeritet brutal. "Përse mendoni se ata u përpoqën të më vrasin? Unë kam qenë kundërshtari kryesor i propozimeve të tyre gjatë mitingut. Unë dhe Anton Leving, ju kujtohet? Ne e kundërshtuam fushatën e McFadden".
    
  Nina pohoi me kokë. "Po, më kujtohet vërtet. Unë isha në Spanjë në atë kohë, por i ndoqa të gjitha në rrjetet sociale. Ke te drejte. Të gjithë ishin të bindur se Leving do të fitonte një vend tjetër në dhomat e këshillit të qytetit, por ne të gjithë u shkatërruam kur McFadden fitoi papritur. A do të kundërshtojë Leving apo do të propozojë një votim tjetër në këshill?"
    
  Plaku buzëqeshi me hidhërim, duke ngulur sytë në zjarr, goja e tij u shtri në një buzëqeshje të zymtë.
    
  "Ai është i vdekur".
    
  "OBSH? Të jetosh?" - pyeti ajo me mosbesim.
    
  "Po, Lewing ka vdekur. Javën e kaluar ai, - e pa z. Hemming me një shprehje sarkastike në fytyrën e tij, - pati një aksident, thanë ata.
    
  "Çfarë?" ajo u vrenjos. Nina u mahnit plotësisht nga ngjarjet ogurzeza që po ndodhin në qytetin e saj. "Cfare ndodhi?"
    
  "Me sa duket ai ra nga shkallët e shtëpisë së tij viktoriane ndërsa ishte i dehur," tha plaku, por fytyra e tij luajti një kartë tjetër. "E dini, unë e njihja Living për tridhjetë e dy vjet dhe ai kurrë nuk pinte më shumë se një gotë sheri në një hënë blu." Si mund të ishte i dehur? Si mund të dehej aq shumë sa nuk mund të ecte shkallët e mallkuara që kishte ngjitur për njëzet e pesë vjet në të njëjtën shtëpi, doktor Gould? Ai qeshi, duke kujtuar përvojën e tij pothuajse tragjike. "Dhe duket sikur sot ishte radha ime në trekëmbësh."
    
  "Do të jetë ajo ditë," qeshi ajo, duke menduar mbi informacionin ndërsa veshi mantelin e saj dhe e lidhi atë.
    
  "Tani ju jeni përfshirë, doktor Gould," paralajmëroi ai. "Ju shkatërruat mundësinë e tyre për të më vrarë mua. Ju jeni në mes të një stuhie mut tani."
    
  "Mirë," tha Nina me një vështrim të çeliktë. "Këtu jam më i miri."
    
    
  njëmbëdhjetë
  Thelbi i pyetjes
    
    
  Rrëmbyesi i Sam u largua nga rruga në lindje përgjatë A68, duke u nisur drejt së panjohurës.
    
  "Ku po më çoni?" - pyeti Sam, duke e mbajtur zërin të qetë dhe miqësor.
    
  "Lundni", u përgjigj burri.
    
  "Vogri Country Park?" Sam u përgjigj pa u menduar.
    
  "Po, Sam," u përgjigj burri.
    
  Sam mendoi për përgjigjen e Swift-it për një moment, duke vlerësuar nivelin e kërcënimit të lidhur me vendin. Ishte në fakt një vend mjaft i këndshëm, jo një vend ku ai domosdoshmërisht do të shkatërrohej ose varej nga një pemë. Në fakt, parku vizitohej vazhdimisht sepse ishte një zonë e pyllëzuar ku njerëzit vinin për të luajtur golf, për të ecur në shëtitje ose për të argëtuar fëmijët e tyre në këndin e lojërave të banorëve. Ai u ndje menjëherë më mirë. Një gjë e shtyu të pyeste sërish. "Meqë ra fjala, si e ke emrin, shok? Dukesh shumë e njohur, por dyshoj se të njoh vërtet."
    
  "Emri im është George Masters, Sam. Ju më njihni nga fotografitë e shëmtuara bardh e zi, me mirësjellje të mikut tonë të përbashkët Aidan nga Edinburgh Post", shpjegoi ai.
    
  "Duke folur për Aidanin si mik, po tregohesh sarkastik apo ai është vërtet miku yt?" Pyeti Sam.
    
  "Jo, ne jemi miq në kuptimin e vjetër të fjalës," u përgjigj Xhorxhi, pa i hequr sytë nga rruga. "Do të të çoj në Vogri që të flasim dhe pastaj do të të lë të shkosh." Ai ktheu ngadalë kokën për të bekuar Semin me shprehjen e tij dhe shtoi: "Nuk doja të të përndiqja, por ti ke një prirje të reagoni me paragjykim ekstrem para se të kuptoni se çfarë po ndodh. Mënyra se si e kontrolloni veten gjatë operacioneve të thumbimit është përtej mua."
    
  "Isha i dehur kur më fute në qoshe në dhomën e burrave, Xhorxh," u përpoq të shpjegonte Sam, por kjo nuk pati asnjë efekt korrigjues. "Çfarë duhej të mendoja?"
    
  George Masters qeshi. "Mendoj se nuk e prisnit të shihnit dikë aq të pashëm sa unë në këtë lokal. Unë mund t'i bëj gjërat më mirë ... ose ju mund të kaloni më shumë kohë esëll."
    
  "Hej, ishte ditëlindja ime e ndyrë," mbrojti Sam. "Unë kisha të drejtë të zemërohem."
    
  "Ndoshta po, por nuk ka rëndësi tani," kundërshtoi Xhorxhi. "Ti ikësh atëherë dhe ika përsëri pa më dhënë mundësinë të shpjegoj se çfarë dua prej teje."
    
  "Unë mendoj se keni të drejtë," psherëtiu Sam ndërsa u kthyen në rrugën që të çon në zonën e bukur të Vogrit. Shtëpia viktoriane nga e cila mori emrin parku u shfaq nëpër pemë ndërsa makina u ngadalësua ndjeshëm.
    
  "Lumi do të errësojë diskutimin tonë," tha Xhorxhi, "në rast se ata po shikojnë ose përgjojnë."
    
  "Ata? Semi u vrenjos, i magjepsur nga paranoja e rrëmbyesve të tij, i njëjti njeri që pak çaste më parë kishte kritikuar reagimet paranojake të vetë Semit. "Do të thuash, kushdo që nuk e ka parë karnavalin e shpejtësisë që po bënim në vendin fqinj?"
    
  "Ti e di kush janë ata, Sam. Ata ishin jashtëzakonisht të durueshëm, duke parë ty dhe historianin e pashëm... duke parë David Perdue...", tha ai ndërsa ecnin në brigjet e lumit Tyne, i cili rridhte nëpër pasuri.
    
  "Prit, a e njeh Nina dhe Perdue?" Sam gulçoi. "Çfarë lidhje kanë ata me pse po më ndjek?"
    
  Gjergji psherëtiu. Është koha për të hyrë në thelbin e çështjes. Ai ndaloi pa thënë asnjë fjalë tjetër, duke krehur horizontin me sytë e fshehur nën vetullat e shpërfytyruara. Uji i dha Sam një ndjenjë paqeje, Evës nën shiun e reve gri. Flokët i rridhnin nëpër fytyrë teksa priste që Xhorxhi të sqaronte qëllimin e tij.
    
  "Unë do ta mbaj shkurt, Sam," tha George. "Nuk mund ta shpjegoj tani se si i di të gjitha këto, por vetëm më besoni se e di." Duke vënë në dukje se gazetari thjesht e shikonte pa shprehje, ai vazhdoi. "A e ke ende videon "Gjarpri i tmerrshëm", Sam? Videon që keni regjistruar kur ishit të gjithë në qytetin e humbur, e keni me vete?"
    
  Sam mendoi shpejt. Ai vendosi t'i mbante përgjigjet e tij të paqarta derisa të ishte i sigurt për qëllimet e George Masters. "Jo, i lashë një shënim Dr. Gould, por ajo është jashtë vendit."
    
  "Vërtet?" Gjergji u përgjigj pa shaka. "Duhet të lexoni gazetat, zoti gazetar i famshëm. Ajo i shpëtoi jetën një anëtari të shquar të vendlindjes së saj dje, kështu që ose po më gënjen ose ajo është e aftë për bilokacion."
    
  "Shiko, më thuaj çfarë ke për të më thënë, për hir të Zotit. Për shkak të qëndrimit tuaj të ndyrë, unë e shkrova makinën time dhe ende duhet të përballem me atë gjë të keqe kur të përfundoni së luajturi lojëra në parkun e lojërave, "tha Sam.
    
  "A keni një video të "Gjarprit të tmerrshëm" me vete?" Gjergji përsëriti me metodën e tij të frikësimit. Çdo fjalë ishte si një çekiç që godiste një kudhër në veshët e Semit. Nuk kishte rrugëdalje nga biseda dhe nuk kishte rrugëdalje nga parku pa Gjergjin.
    
  "Gjarpri i tmerrshëm?" Sam këmbënguli. Ai nuk dinte shumë për gjërat që Perdue i kërkonte të filmonte në thellësi të një mali në Zelandën e Re dhe e preferoi në këtë mënyrë. Kurioziteti i tij zakonisht kufizohej në atë që i interesonte, dhe fizika dhe numrat nuk ishin pika e tij e fortë.
    
  "Jezus Krishti!" Xhorxhi u tërbua në fjalimin e tij të ngadaltë e të paqartë. "Gjarpri i tmerrshëm, një piktogram i përbërë nga një sekuencë variablash dhe simbolesh, Splinter! Gjithashtu i njohur si ekuacion! Ku është ky regjistrim?
    
  Sam ngriti duart në shenjë dorëzimi. Njerëzit nën çadra vunë re zërat e ngritur të dy burrave që shikonin nga vendet e tyre të fshehura dhe turistët u kthyen për të parë se për çfarë rrëmujë ishte. "Mirë, Zot! Relaksohuni, - pëshpëriti ashpër Sam. "Nuk i kam filmimet me vete, George. Jo këtu dhe tani. Pse?"
    
  "Këto foto nuk duhet të bien kurrë në duart e David Perdue, a kupton?" - paralajmëroi Xhorxhi me një dridhje të ngjirur. "Kurrë! Nuk më intereson se çfarë do t'i thuash, Sam. Thjesht fshijeni atë. Korruptoni dosjet, çfarëdo qoftë."
    
  "Kjo është gjithçka që i intereson, shok," e informoi Sam. "Unë do të shkoja aq larg sa të thosha se ai është i fiksuar pas kësaj."
    
  "Unë jam i vetëdijshëm për këtë, mik," i tha Xhorxhit përsëri Semit. "Ky është problemi i mallkuar. Ai po përdoret nga një kukullar shumë, shumë më i madh se ai.
    
  "Ata?" Pyeti Sam me sarkazëm, duke iu referuar teorisë paranojake të Xhorxhit.
    
  Burri me lëkurë të zbehur ishte mjaftuar me veprimet rinore të Sam Cleave dhe nxitoi përpara, duke e kapur Semin nga jaka dhe duke e tundur me forcë të tmerrshme. Për një çast, Semi u ndje si një fëmijë i vogël që po përzihej nga një Shën Bernardi, duke e bërë të kujtonte se forca fizike e Xhorxhit ishte pothuajse çnjerëzore.
    
  "Tani dëgjo dhe dëgjo me kujdes, shok," fërshëlleu ai në fytyrën e Semit, me frymën e tij të nuhatur duhan dhe nenexhik. "Nëse David Perdue merr këtë ekuacion, Urdhri i Diellit të Zi do të triumfojë!"
    
  Sam u përpoq më kot t'i lëshonte duart të djegurit, duke e zemëruar edhe më shumë me Evën. Xhorxhi e tundi përsëri dhe më pas e lëshoi aq befas sa u pengua prapa. Ndërsa Sam u përpoq të gjente këmbët e tij, George u afrua më shumë. "A e kuptoni se çfarë po shkaktoni? Perdue nuk duhet të punojë me Gjarprin e frikshëm. Ai është gjeniu që ata kanë pritur për të zgjidhur këtë problem të mallkuar matematikor që kur djali i tyre i mëparshëm i artë e zhvilloi atë. Për fat të keq, tha djali i artë kishte një ndërgjegje dhe shkatërroi punën e tij, por jo përpara se shërbëtorja ta kopjonte atë ndërsa pastronte dhomën e tij. Eshtë e panevojshme t'ju them se ajo ishte një operative, punonte për Gestapon.
    
  "Atëherë kush ishte djali i tyre i artë?" Pyeti Sam.
    
  Xhorxhi e shikoi Semin, i befasuar. "Ti nuk e di? Keni dëgjuar ndonjëherë për një djalë të quajtur Ajnshtajn, miku im? Ajnshtajni, njeriu i 'Teorisë së Relativitetit', po punonte për diçka pak më shkatërruese se bomba atomike, por me karakteristika të ngjashme. Shiko, unë jam shkencëtar, por nuk jam gjeni. Falë Zotit, askush nuk mund ta plotësonte këtë ekuacion, prandaj i ndjeri Dr. Kenneth Wilhelm e shkroi atë në Qytetin e Humbur. Askush nuk duhej të mbijetonte në këtë gropë të ndyrë gjarpërinjsh."
    
  Sam iu kujtua Dr. Wilhelm, i cili zotëronte një fermë në Zelandën e Re ku ndodhej Qyteti i Humbur. Ai ishte një shkencëtar nazist, i panjohur për shumicën, i cili u quajt Williams për shumë vite.
    
  "Mirë mirë. Supozoni se i bleva të gjitha këto," iu lut Sam, duke ngritur përsëri duart. "Cilat janë pasojat e këtij ekuacioni? Do të më duhet një justifikim vërtet konkret për t'ia raportuar këtë Perdue, i cili, meqë ra fjala, duhet të planifikojë vdekjen time tani. Dëshira jote e çmendur më kushtoi takimin me të. Zot, ai duhet të jetë i zemëruar."
    
  Xhorxhi ngriti supet. "Nuk duhej të kishe ikur."
    
  Sam e dinte që kishte të drejtë. Nëse Sam thjesht do të ishte përballur me Xhorxhin në derën e tij të përparme dhe do ta kishte pyetur, do t'i kishte shpëtuar shumë telashe. Para së gjithash, ai do të kishte ende një makinë. Nga ana tjetër, zija për mut që tashmë kishte dalë në dritë nuk po i bënte mirë Semit.
    
  "Nuk jam i qartë për detajet më të imta, Sam, por mes meje dhe Aidan Glaston, konsensusi i përgjithshëm është se ky ekuacion do të kontribuojë në një ndryshim monumental në paradigmën aktuale të fizikës," pranoi George. "Nga ajo që Aidan ka mundur të mbledhë nga burimet e tij, kjo llogaritje do të shkaktojë kaos në shkallë globale. Kjo do të lejojë që objekti të thyejë velin midis dimensioneve, duke bërë që fizika jonë të përplaset me atë që është në anën tjetër. Nazistët eksperimentuan me të, ngjashëm me pretendimet e Teorisë së Fushës së Unifikuar, e cila nuk mund të provohej".
    
  "Dhe si do të përfitojë Black Sun nga kjo, Masters?" - pyeti Sam, duke përdorur talentin e tij gazetaresk për të kuptuar mut. "Ata jetojnë në të njëjtën kohë dhe hapësirë si pjesa tjetër e botës. Është qesharake të mendosh se ata do të eksperimentonin me katrahura që do t'i shkatërronin ata së bashku me gjithçka tjetër."
    
  "Ndoshta po, por a e kuptove gjysmën e katrahurave të çuditshme dhe të shtrembëruara që bënë në të vërtetë gjatë Luftës së Dytë Botërore?" Gjergji kundërshtoi. "Shumica e asaj që ata u përpoqën të bënin ishte absolutisht e padobishme, dhe megjithatë ata vazhduan të kryenin eksperimente monstruoze vetëm për të kapërcyer këtë pengesë, duke besuar se kjo do të avanconte njohuritë e tyre për funksionimin e shkencave të tjera - ato shkenca që ne nuk mundemi. ende të kuptuar. Kush mund të thotë se kjo nuk është thjesht një përpjekje tjetër qesharake për të përjetësuar çmendurinë dhe kontrollin e tyre?"
    
  "E kuptoj çfarë po thua, George, por sinqerisht nuk mendoj se edhe ata janë aq të çmendur. Në çdo rast, ata duhet të kenë ndonjë arsye të prekshme për të dëshiruar ta arrijnë këtë, por cila mund të jetë ajo? Sam argumentoi. Ai donte të besonte George Masters, por kishte shumë vrima në teoritë e tij. Nga ana tjetër, duke gjykuar nga dëshpërimi i këtij njeriu, historia e tij ia vlente të paktën të kontrollohej.
    
  "Shiko, Sam, pavarësisht nëse më beson apo jo, më bëj një nder dhe shiko këtë përpara se të lejosh që David Perdue të marrë në dorë këtë ekuacion," u përgjërua George.
    
  Sam tundi kokën në shenjë dakordësie. "Ai është një njeri i mirë. Nëse do të kishte ndonjë seriozitet në këto akuza, ai do ta kishte shkatërruar vetë, më besoni."
    
  "E di që është filantrop. E di se si e qiti Black Sun gjashtë mënyra deri të dielën kur kuptoi se çfarë po planifikonin për botën, Sam, "shpjegoi me padurim shkencëtari i turbullt. "Por ajo që nuk mund t'ju kuptoj është se Purdue nuk është në dijeni të rolit të saj në shkatërrim. Ai nuk është në dijeni të lumturisë se ata po përdorin gjenialitetin dhe kuriozitetin e tij të lindur për ta udhëhequr drejt e në humnerë. Nuk është çështja nëse ai është dakord apo jo. Më mirë të mos e ketë idenë se ku është ekuacioni, përndryshe do ta vrasin... dhe ti dhe zonja nga Obani."
    
  Më në fund, Sam e mori aludimin. Ai vendosi të priste kohën e tij përpara se t'ia dorëzonte filmimin Perdue, qoftë edhe për t'i dhënë George Masters përfitimin e dyshimit. Do të ishte e vështirë të sqarohej dyshimi pa kaluar informacione të rëndësishme në burime të rastësishme. Përveç Perdue, ishin të paktë ata që mund ta këshillonin për rrezikun që fshihej në këtë përllogaritje, madje edhe ata që mundën... ai nuk do ta dinte kurrë nëse mund t'u besohej.
    
  "Më çoni në shtëpi, ju lutem," e pyeti Sam robëruesin e tij. "Do ta shqyrtoj këtë përpara se të bëj ndonjë gjë, mirë?"
    
  "Unë të besoj, Sam," tha George. Dukej më shumë si një ultimatum sesa një premtim besimi. "Nëse nuk e shkatërroni këtë regjistrim, do të pendoheni për një periudhë të shkurtër të asaj që ka mbetur nga jeta juaj."
    
    
  12
  Olga
    
    
  Në fund të shakasë së tij, Casper Jacobs kaloi gishtat nëpër flokët e tij me rërë, duke i lënë ato të mprehta në kokën e tij si një yll i popit të viteve '88. Sytë e tij ishin gjakosur nga leximi gjatë gjithë natës, e kundërta e asaj që ai kishte shpresuar gjatë natës - të pushonte dhe të flinte pak. Në vend të kësaj, lajmi për zbulimin e Gjarprit të tmerrshëm e zemëroi atë. Ai shpresonte dëshpërimisht që Zelda Bessler ose qentë e saj të ishin ende të pavëmendshëm ndaj lajmeve.
    
  Dikush jashtë po bënte një zhurmë të tmerrshme, të cilën ai u përpoq ta shpërfillte në fillim, por mes frikës së tij për botën e keqe që po afrohej dhe mungesës së gjumit, kishte shumë që ai nuk mund të duronte sot. Tingëlloi si një pjatë përplasjeje dhe disa përplasje të mëpasshme para derës së tij, e ndjekur nga tingëllimi i një alarmi makine.
    
  "Oh, për hir të Zotit, çfarë tani?" - bërtiti me zë të lartë. Ai nxitoi te dera e përparme, gati për të hequr zhgënjimin e tij mbi këdo që e kishte shqetësuar. Duke e shtyrë derën mënjanë, Kasperi bërtiti: "Çfarë po ndodh këtu në emër të gjithë asaj që është e shenjtë?" Ajo që pa në këmbët e shkallëve që të çonin në rrugën e tij e çarmatosi menjëherë. Biondja më mahnitëse ishte ulur pranë makinës së tij, dukej e dëshpëruar. Në trotuar përballë saj ishte një rrëmujë me tortë dhe topa kremi që më parë i përkisnin një torte të madhe dasme.
    
  Kur ajo e shikoi Casperin me përgjërim, sytë e saj të pastër jeshilë e mahnitën atë. "Ju lutem zotëri, ju lutem mos u zemëroni! Mund t'i fshij të gjitha menjëherë. Shikoni, njolla në makinën tuaj është vetëm krem."
    
  "Jo, jo," protestoi ai, duke zgjatur duart me falje, "ju lutem mos u shqetësoni për makinën time. Ja, më lejoni t'ju ndihmoj." Dy klithma dhe një shtypje e butonit të telekomandës në grupin e çelësave të tij e shuanin alarmin e vajtimit. Kasperi nxitoi për të ndihmuar bukuroshen e qarë të merrte tortën e prishur. "Te lutem mos qaj. Hej, unë do t'ju them se çfarë. Pasi ta rregullojmë këtë, unë do t'ju çoj në furrën e shtëpisë tuaj lokale dhe do ta zëvendësoj tortën. Mbi mua."
    
  "Faleminderit, por ju nuk mund ta bëni këtë," gërhiti ajo, duke mbledhur grushta me brumë dhe dekorime marzipan. "E shihni, këtë tortë e kam pjekur vetë. M'u deshën dy ditë dhe kjo pasi bëra të gjitha dekorimet me dorë. E shihni, ishte një tortë martese. Ne nuk mund të blejmë një tortë dasme nga çdo dyqan kudo."
    
  Sytë e saj të përgjakur, të mbushur me lot, i thyen zemrën Kasperit. Ai pa dëshirë vendosi dorën në parakrahin e saj dhe e fërkoi butësisht për të shprehur simpatinë e tij. I mahnitur plotësisht prej saj, ai ndjeu një dhimbje në gjoks, atë dhimbje të njohur zhgënjimi që vjen kur përballet me një realitet të ashpër. Casper ndjeu një dhimbje brenda. Ai nuk donte të dëgjonte përgjigjen, por me dëshpërim donte të bënte pyetjen. "A është... unë-është torta f-për... dasmën tuaj?" dëgjoi që buzët e tij ta tradhtonin.
    
  'Ju lutemi thoni jo! Të lutem bëhu shoqëruese e nuses apo diçka tjetër. Për dashurinë e Zotit, të lutem, mos u bëj nuse!" zemra e tij dukej sikur po ulërinte. Ai nuk kishte qenë kurrë i dashuruar më parë, përveç teknologjisë dhe shkencës, domethënë. Biondja e brishtë e shikoi përmes lotëve. tingull i vogël i mbytur i shpëtoi asaj ndërsa një buzëqeshje e hidhur u shfaq në fytyrën e saj të bukur.
    
  "O Zot, jo," tundi kokën ajo, duke nuhatur dhe duke qeshur marrëzisht. "A ju dukem vërtet budallaqe?"
    
  "Faleminderit, Jezus!" Fizikani i ngazëllyer dëgjoi zërin e tij të brendshëm duke u gëzuar. Ai papritmas i buzëqeshi gjerësisht, duke u ndjerë jashtëzakonisht i lehtësuar që ajo nuk ishte vetëm beqare, por kishte edhe një sens humori. "Ha! Nuk mund të pajtohesha më shumë! Bachelor këtu! - mërmëriti ai në siklet. Duke kuptuar se sa marrëzi dukej, Casper mendoi se mund të thoshte diçka më të sigurt. "Meqë ra fjala, emri im është Casper," tha ai, duke zgjatur një dorë të gërvishtur. "Dr. Casper Jacobs." Ai u sigurua që ajo të vuri re emrin e saj.
    
  E entuziazmuar, gruaja e bukur ia kapi dorën me gishtat e saj të ngjitur në brymë dhe qeshi, "Ti thjesht dukesh si James Bond. Unë quhem Olga Mitra, bukëpjekës.
    
  "Olga, bukëpjekësja," buzëqeshi ai. "Më pëlqen".
    
  "Dëgjo," tha ajo seriozisht, duke fshirë faqen me mëngë, "Kam nevojë për këtë tortë në dasmë për më pak se një orë. Keni ndonjë ide?"
    
  Kasper u mendua për një moment. Ai ishte larg nga lënia e një vajze të tillë shkëlqimi në rrezik. Ky ishte shansi i tij i vetëm për të lënë një përshtypje të qëndrueshme, dhe një e mirë për këtë. Ai këputi menjëherë gishtat dhe një ide i lindi në kokë, duke bërë që copat e tortës të ndaheshin. "Ndoshta kam një ide, zonjusha Mithra. Prit ketu."
    
  Me një entuziazëm të ri, Casper zakonisht i nënshtruar vrapoi shkallët për në shtëpinë e pronarit të tij dhe iu lut Karen për ndihmë. Në fund të fundit, ajo gjithmonë piqte, duke lënë gjithmonë simite dhe bagels të ëmbël në papafingo. Për kënaqësinë e tij, nëna e pronarit pranoi të ndihmonte të dashurën e re të Casperit për të shpëtuar reputacionin e saj. Ata kishin gati një tjetër tortë dasme në kohë rekord pasi Karen bëri disa telefonata të saj.
    
    
  * * *
    
    
  Pasi u përpoqën me kohën për të bërë tortën e re të dasmës, e cila për fat të mirë për Olgën dhe Karen ishte modeste në fillim, ata vunë secila nga një gotë sheri për të thënë suksesin e tyre.
    
  "Jo vetëm që kam gjetur partnerin e përsosur në krim në kuzhinë," përshëndeti Karen e këndshme, duke ngritur gotën e saj, "por kam bërë edhe një mik të ri!" Ja për bashkëpunim dhe miq të rinj!"
    
  "Unë e mbështes këtë," buzëqeshi me dinakëri Casper, duke kërcitur gotat me dy zonja të lumtura. Ai nuk mund t'i hiqte sytë nga Olga. Tani që ishte përsëri e relaksuar dhe e lumtur, ajo shkëlqente si shampanjë.
    
  "Faleminderit një milion herë, Karen," shkroi Olga. "Çfarë do të kisha bërë nëse nuk do të më kishit shpëtuar?"
    
  "Epo, mendoj se ishte kalorësi yt atje që i vendosi të gjitha, e dashur," tha Karen gjashtëdhjetë e pesë vjeçare flokëkuqe, duke drejtuar gotën e saj nga Kasper.
    
  "Kjo është e vërtetë," pranoi Olga. Ajo u kthye nga Kasper dhe e pa thellë në sy. "Ai jo vetëm që më fali për ngathtësinë dhe rrëmujën në makinën e tij, por më shpëtoi edhe gomarin... Dhe ata thonë se kalorësia ka vdekur."
    
  Zemra e Kasperit kërceu. Pas buzëqeshjes dhe pamjes së tij të patrazuar qëndronte skuqja e një nxënësi shkolle në dhomën e zhveshjes së vajzave. "Dikush duhet ta shpëtojë princeshën që të mos shkelë në baltë. Mund të jem edhe unë, - i bëri syri, i befasuar nga sharmi i tij. Casper nuk ishte aspak tërheqës, por pasioni i tij për karrierën e bëri atë një person më pak të shoqërueshëm. Në fakt, ai nuk mund ta besonte fatin e tij për të gjetur Olgën. Jo vetëm që dukej se kishte vëmendjen e saj, por ajo praktikisht u shfaq në pragun e tij. Dorëzimi personal, mirësjellja e fatit, mendoi ai.
    
  "A do të vish me mua për të ofruar tortën?" - pyeti ajo Casper. "Karen, unë do të kthehem menjëherë për t'ju ndihmuar të pastroni."
    
  "Marrëzi", bërtiti Karen me humor. "Ju të dy, shkoni dhe rregulloni dërgimin e tortës. Më sillni një gjysmë shishe raki, e dini, për hallin, - i bëri syrin ajo.
    
  E gëzuar, Olga e puthi Karen në faqe. Karen dhe Casper shkëmbyen shikime fitimtare në shfaqjen e papritur të një rreze dielli në këmbë në jetën e tyre. Sikur Karen mund të dëgjonte mendimet e qiramarrësit të saj, ajo pyeti: "Nga erdhe, zemër? A është makina juaj e parkuar afër?"
    
  Casper rrotulloi sytë nga ajo. Ai donte të qëndronte injorant në lidhje me pyetjen që i kaloi gjithashtu në mendje, por tani Karen e hapur e shprehu atë. Olga uli kokën dhe iu përgjigj pa rezerva. "Oh po, makina ime është e parkuar në rrugë. Po përpiqesha ta çoja tortën nga banesa ime në makinë, kur humba ekuilibrin për shkak të rrugës së vështirë."
    
  "Banesa juaj?" Pyeti Kasper. "Këtu?"
    
  "Po, ngjitur, përmes gardhit. "Unë jam fqinji juaj, budallaqe," qeshi ajo. "A nuk e dëgjuat zhurmën kur vozita të mërkurën? Lëvizësit bënë një zhurmë të tillë sa mendova se isha në një qortim të ashpër, por për fat të mirë askush nuk u shfaq."
    
  Casper e pa Karen me një buzëqeshje të befasuar, por të kënaqur. "A e dëgjon këtë, Karen? Ajo është fqinja jonë e re".
    
  "E dëgjoj, Romeo," ngacmoi Karen. "Tani filloni. Po më mbarojnë libacionet."
    
  "Oh dreqin, po," bërtiti Olga.
    
  Ai e ndihmoi me kujdes të ngrinte bazën e tortës, një panel druri të fortë në formë monedhe, të mbuluar me fletë metalike të shtypur për t'u ekspozuar. Byreku nuk ishte shumë i ndërlikuar, kështu që ishte e lehtë të gjeje një ekuilibër mes të dyjave. Ashtu si Kasper, Olga ishte e gjatë. Me mollëzat e saj të larta, lëkurën dhe flokët e saj të hapur, dhe një fizik të hollë në çizme, ajo ishte stereotipi tipik i Evropës Lindore për bukurinë dhe gjatësinë. Ata e çuan tortën tek Lexus-i i saj dhe arritën ta fusnin në sediljen e pasme.
    
  "Ti drejton," tha ajo, duke i hedhur atij çelësat. "Unë do të ulem prapa me tortën."
    
  Ndërsa po udhëtonin me makinë, Casper kishte një mijë pyetje që donte t'i bënte gruas mahnitëse, por ai vendosi ta luante mirë. Ai mori udhëzime prej saj.
    
  "Më duhet të them, kjo thjesht tregon se unë mund të ngas çdo makinë pa mundim," mburrej ai ndërsa arritën në pjesën e pasme të sallës së pritjes.
    
  "Ose makina ime është thjesht e lehtë për t'u përdorur. E dini, nuk duhet të jeni shkencëtar raketash për ta fluturuar atë", tha ajo me shaka. Në një moment dëshpërimi, Kasperit iu kujtua zbulimi i Gjarprit të tmerrshëm dhe se ai ende duhej të sigurohej që David Perdue nuk e kishte studiuar atë. Duhet të jetë shfaqur në fytyrën e tij teksa e ndihmoi Olgën të çonte tortën në kuzhinë në korridor.
    
  "Kasper?" ajo shtypi. "Casper, a është diçka që nuk shkon?"
    
  "Jo, sigurisht jo," buzëqeshi ai. "Vetëm duke menduar për gjërat e punës."
    
  Ai mezi mund t'i thoshte asaj se ardhja e saj dhe pamja e saj e mrekullueshme i kishin fshirë të gjitha prioritetet nga mendja, por e vërteta ishte se kështu kishte. Vetëm tani ai kujtoi se me sa këmbëngulje ishte përpjekur të kontaktonte Perdue pa dhënë asnjë tregues se po e bënte këtë. Në fund të fundit, ai ishte një anëtar i Urdhrit dhe nëse do të zbulonin se ai ishte në një përplasje me David Perdue, ata me siguri do ta përfundonin atë.
    
  Ishte një rastësi fatkeqe që vetë fusha e fizikës që drejtoi Kasper do të bëhej subjekt i Gjarprit të tmerrshëm. Ai kishte frikë se çfarë mund të çonte kjo nëse përdorej siç duhet, por prezantimi i zgjuar i ekuacionit nga Dr. Wilhelm e qetësoi Kasperin... deri tani.
    
    
  13
  Pengu i Purdue
    
    
  Perdue u tërbua. Gjeniu zakonisht i niveluar kishte vepruar si një maniak që kur Sam humbi takimin e tij. Në pamundësi për të gjetur Semin përmes postës elektronike, telefonit ose gjurmimit satelitor në makinën e tij, Perdue ishte i ndarë mes ndjenjave të tradhtisë dhe tmerrit. Ai i besoi një gazetari investigativ informacionin më të rëndësishëm që nazistët kishin fshehur ndonjëherë dhe tani e gjeti veten të varur nga një fije e hollë e mendjes.
    
  "Nëse Sam është i humbur ose i sëmurë, nuk më intereson!" - i leh Xhejnit. "Gjithçka që dua janë pamjet e mallkuara të murit të humbur të qytetit, për hir të Zotit! Unë dua që ju të shkoni përsëri në shtëpinë e tij sot, Xhejn, dhe dua që ju të thyeni derën nëse është e nevojshme."
    
  Jane dhe Charles, kupëmbajtësi, e shikuan njëri-tjetrin me shumë shqetësim. Ajo kurrë nuk do të përdorte ndonjë veprim kriminal për asnjë arsye, dhe Perdue e dinte këtë, por ai sinqerisht e priste atë prej saj. Charles, si gjithmonë, qëndroi në heshtje të tensionuar pranë tryezës së darkës Perdue, por sytë e tij tregonin se sa i shqetësuar ishte për zhvillimet e reja.
    
  Në hyrje të kuzhinës së madhe në Reichtisusis, Lilian, shërbyesja e shtëpisë, qëndronte dhe dëgjonte. Ndërsa fshinte takëm pasi prishte mëngjesin që kishte përgatitur, sjellja e saj e zakonshme e gëzuar kishte kaluar në një pikë të ulët dhe ishte zhytur në një nivel të vrenjtur.
    
  "Çfarë po ndodh me kështjellën tonë?" - mërmëriti ajo duke tundur kokën. "Çfarë e shqetësoi aq shumë pronarin e pasurisë që ai u shndërrua në një përbindësh të tillë?"
    
  Ajo vajtoi ditët kur Perdue ishte vetë - i qetë dhe i mbledhur, i guximshëm dhe ndonjëherë edhe me humor. Tani nuk kishte më muzikë që luhej nga laboratori i tij dhe nuk kishte futboll në televizor ndërsa ai i bërtiste arbitrit. Z. Cleave dhe Dr. Gould ishin larg, dhe Jane të varfër dhe Charles duhej të duronin shefin dhe obsesionin e tij të ri, një ekuacion të keq që ata zbuluan në ekspeditën e tyre të fundit.
    
  Dukej se as drita nuk depërtonte në dritaret e larta të pallatit. Sytë e saj enden mbi tavanet e larta dhe dekorimet ekstravagante, reliket dhe pikturat madhështore. Asnjë nga këto nuk ishte më e bukur. Lilian ndjeu sikur vetë ngjyrat ishin zhdukur nga brendësia e rezidencës së qetë. "Si një sarkofag," psherëtiu ajo, duke u kthyer. Një figurë qëndroi në rrugën e saj, e fortë dhe imponuese, dhe Lillian eci drejt e në të. Një klithmë me zë të lartë i shpëtoi Lillianit të frikësuar.
    
  "O Zot, Lili, jam vetëm unë," qeshi infermierja, duke ngushëlluar me një përqafim shërbëtoren e zbehtë. "Atëherë çfarë ju ka emocionuar kaq shumë?"
    
  Lilian u ndje e lehtësuar kur u shfaq infermierja. Ajo e ndezi fytyrën me një peshqir kuzhine, duke u përpjekur të kompozohej pasi filloi. "Faleminderit Zotit që je këtu, Lilith," kërciti ajo. "Z. Perdue po çmendet, ju betohem. A mund t'i jepni një qetësues për disa orë? Stafi është i rraskapitur nga kërkesat e tij të çmendura."
    
  "Unë supozoj se nuk e keni gjetur ende zotin Cleave?" - sugjeroi motra Hurst me një vështrim të pashpresë.
    
  "Jo, dhe Jane ka arsye të besojë se diçka i ka ndodhur zotit Cleave, por ajo nuk ka zemër t'i tregojë zotit Perdue... ende. Jo derisa ai të bëhet pak më i vogël, ju e dini," Lillian bëri një gjest të vrenjtur për të përcjellë tërbimin e Perdue.
    
  "Pse Xhejni mendon se diçka i ka ndodhur Semit?" - e pyeti infermierja kuzhinieren e lodhur.
    
  Lillian u përkul dhe pëshpëriti: "Me sa duket ata e gjetën makinën e tij të përplasur në një gardh në oborrin e shkollës në Old Stanton Road, një shlyerje totale."
    
  "Çfarë?" Motra Hearst gulçoi qetësisht. "O Zot, shpresoj që ai të jetë mirë?"
    
  "Ne nuk dimë asgjë. Gjithçka që Xhejni mundi të zbulonte ishte se makina e zotit Cleave u gjet nga policia pasi disa banorë lokalë dhe pronarë biznesi thirrën për të raportuar një ndjekje me shpejtësi të madhe, "i tha asaj kujdestarja e shtëpisë.
    
  "Oh Zoti im, nuk është çudi që Davidi është kaq i shqetësuar," u vreros ajo. "Duhet t'i tregosh menjëherë."
    
  "Me gjithë respektin e duhur, zonjusha Hearst, a nuk është ai ende mjaft i çmendur? Ky lajm do ta shtyjë atë në skaj. Ai nuk ka ngrënë asgjë, siç mund ta shihni, - tregoi Lillian mëngjesin e hedhur, - dhe nuk fle fare, përveç kur i jepni një dozë.
    
  "Unë mendoj se ai duhet të tregojë. Në këtë pikë, ai ndoshta mendon se zoti Cleave e ka tradhtuar ose thjesht po e injoron atë pa asnjë arsye. Nëse ai e di se dikush e ka ndjekur mikun e tij, ai mund të ndihet më pak hakmarrës. A keni menduar ndonjëherë për këtë?" Sugjeroi Motra Hurst. "Unë do të flas me të".
    
  Lillian pohoi me kokë. Ndoshta infermierja kishte të drejtë. "Epo, do të ishe personi më i mirë për t'i thënë atij. Në fund të fundit, ai ju mori në një turne në laboratorët e tij dhe ndau disa biseda shkencore me ju. Ai ju beson".
    
  "Ke të drejtë, Lili," pranoi infermierja. "Më lejoni të flas me të ndërsa kontrolloj përparimin e tij. Unë do ta ndihmoj atë me këtë".
    
  "Faleminderit, Lilith. Ju jeni një dhuratë nga Zoti. Ky vend është bërë burg për të gjithë ne që kur u kthye shefi", u ankua Lillian për situatën.
    
  "Mos u shqetëso, e dashur," u përgjigj Motra Hearst duke shkelur syrin qetësues. "Ne do ta kthejmë atë në formë të shkëlqyer."
    
  "Mirëmëngjes, zoti Perdue," buzëqeshi infermierja ndërsa hyri në kafene.
    
  "Mirëmëngjes, Lilith," përshëndeti ai i lodhur.
    
  "Është e pazakontë. A keni ngrënë ndonjë gjë? Ajo tha. "Duhet të hani në mënyrë që unë t'ju trajtoj.
    
  "Për hir të Zotit, hëngra një copë dolli," tha Perdue me padurim. "Me sa di unë, kjo do të jetë e mjaftueshme."
    
  Ajo nuk mund të debatonte me këtë. Motra Hearst mund ta ndjente tensionin në dhomë. Jane priti me ankth nënshkrimin e Perdue në dokument, por ai refuzoi të firmoste përpara se ajo të shkonte në shtëpinë e Sam për të hetuar.
    
  "A mund të presë?" - e pyeti me qetësi infermierja Xhejin. Sytë e Xhejnit u drejtuan nga Perdue, por ai e shtyu karrigen e tij dhe u pengua në këmbë me njëfarë mbështetjeje nga Charles. Ajo i bëri me kokë infermieres dhe mblodhi dokumentet, duke marrë menjëherë sugjerimin e infermieres Hurst.
    
  "Shko Jane, merr pamjet e mia nga Sam!" Perdue bërtiti pas saj ndërsa ajo doli nga dhoma e madhe dhe u ngjit në zyrën e saj. "A më dëgjoi ajo?"
    
  "Ajo ju dëgjoi," konfirmoi Motra Hearst. "Jam i sigurt se ajo do të largohet së shpejti."
    
  "Faleminderit, Charles, unë mund ta përballoj këtë," i leh Perdue shërbyesit të tij, duke e larguar atë.
    
  "Po, zotëri," u përgjigj Charles dhe u largua. Zakonisht shprehja e gurtë e shërbëtorit ishte e mbushur me zhgënjim dhe një aluzion trishtimi, por ai duhej t'ua delegonte punën kopshtarëve dhe pastruesve.
    
  "Ju jeni të bezdisshëm, zoti Perdue," pëshpëriti infermierja Hurst, duke e çuar Perdue në dhomën e ndenjes, ku ajo zakonisht vlerësonte përparimin e tij.
    
  "David, i dashur im, David ose Dave," e korrigjoi ai.
    
  "Dakord, mos u trego kaq i vrazhdë me stafin tënd," udhëzoi ajo, duke u përpjekur të mbante zërin e saj edhe për të mos e bërë atë armiqësor. "Nuk është faji i tyre."
    
  "Sam ishte ende i zhdukur. E dini?" Perdue fërshëlleu ndërsa ajo tërhoqi për mëngën e tij.
    
  "Kam dëgjuar," u përgjigj ajo. "Nëse mund të pyes, çfarë ka kaq të veçantë ky filmim? Nuk është se po xhironi një dokumentar në një afat të ngushtë ose diçka të tillë."
    
  Perdue e pa Infermierin Hearst si një aleat të rrallë, dikë që e kuptonte pasionin e tij për shkencën. Ai nuk e kishte problem t'i besonte asaj. Me Ninën larg dhe Xhejnin si vartëse, infermierja e tij ishte e vetmja grua me të cilën ndihej afër këto ditë.
    
  "Sipas hulumtimeve, besohet se kjo ishte një nga teoritë e Ajnshtajnit, por mendimi se mund të funksiononte në praktikë ishte aq i tmerrshëm sa ai e shkatërroi atë. E vetmja gjë është se është kopjuar para se të shkatërrohej, e dini, "tha Perdue, me sytë e tij blu të errët të errët nga përqendrimi. Sytë e David Perdue kishin një ngjyrë tjetër. Diçka u turbullua, diçka shkonte përtej personalitetit të tij. Por infermierja Hurst nuk e njihte personalitetin e Perdue si të tjerët, kështu që ajo nuk mund të shihte se sa tmerrësisht të gabuara ishin gjërat me pacientin e saj."
    
  "Dhe Sam e ka këtë ekuacion?" ajo pyeti.
    
  "Ai bën. Dhe unë duhet të filloj të punoj për këtë, "shpjegoi Perdue. Tani zëri i tij dukej pothuajse i shëndoshë. "Duhet të di se çfarë është, çfarë bën. Më duhet të di pse Urdhri i Diellit të Zi e mbajti këtë për kaq gjatë, pse Dr. Ken Williams ndjeu nevojën ta varroste aty ku askush nuk mund ta arrinte. Ose, - pëshpëriti ai, - ... pse prisnin.
    
  "Urdhri për çfarë?" Ajo u vrenjos.
    
  Papritur, Perdue u duk se ai nuk po fliste me Ninën, as me Semin, as me Xhejnin, as me dikë që e njihte jetën e tij sekrete. "Hmm, vetëm një organizatë me të cilën kam pasur përplasje më parë. Asgje speciale."
    
  "E di, ky stres nuk është i favorshëm për shërimin tënd, David," këshilloi ajo. "Si mund t'ju ndihmoj të merrni këtë ekuacion? Nëse do ta kishit këtë, mund të qëndroni të zënë në vend që të terrorizoni stafin tuaj dhe mua me gjithë këto zemërime. Presioni juaj i gjakut është i lartë dhe temperamenti juaj i dobët po e përkeqëson shëndetin tuaj dhe nuk mund ta lejoj këtë të ndodhë".
    
  "E di që është e vërtetë, por derisa të kem një video të Semit, nuk mund të pushoj," ngriti supet Perdue.
    
  "Dr. Patel pret që unë të mbaj standardet e tij jashtë institucionit, e kuptoni? Nëse vazhdoj t'i shkaktoj probleme kërcënuese për jetën, ai do të më pushojë nga puna sepse nuk mund ta bëj punën time, "ankoi ajo qëllimisht për ta bërë të ndjejë keqardhje.
    
  Perdue nuk e kishte njohur Lilith Hearst për një kohë të gjatë, por përtej fajit të tij të natyrshëm për atë që i kishte ndodhur burrit të saj, ai kishte diçka si një lidhje farefisnore e orientuar drejt shkencës me të. Ai gjithashtu mendoi se ajo mund të ishte shumë mirë bashkëpunëtorja e tij e vetme në përpjekjen e tij për të marrë pamjet e Sam, kryesisht sepse ajo nuk kishte asnjë pengesë për këtë. Injoranca e saj ishte me të vërtetë lumturia e tij. Ajo që ajo nuk e dinte do ta lejonte ta ndihmonte atë me të vetmin qëllim që ta ndihmonte pa asnjë kritikë apo mendim - ashtu siç i pëlqente Perdue.
    
  Ai e minimizoi dëshirën e tij të furishme që informacioni të dukej i dëgjueshëm dhe i arsyeshëm. "Nëse mund ta gjenit Samin dhe t"i kërkoni atij pamjet, kjo do të ishte një ndihmë e madhe."
    
  "Mirë, më lër të shoh çfarë mund të bëj," e ngushëlloi ajo, "por duhet të më premtosh se do të më japësh disa ditë. Le të biem dakord që duhet ta marr javën tjetër kur të kemi takimin tonë të radhës. Si kjo?"
    
  Perdue pohoi me kokë. "Kjo tingëllon e arsyeshme."
    
  "Dakord, tani mos flasim më për matematikën dhe kornizat që mungojnë. Ju duhet të pushoni për një ndryshim. Lily më tha se nuk fle kurrë dhe sinqerisht, shenjat e tua jetësore bërtasin se është e vërtetë, David, - urdhëroi ajo me një ton çuditërisht të përzemërt që konfirmoi talentin e saj për diplomaci.
    
  "Çfarë është kjo?" - pyeti ai ndërsa ajo tërhoqi një shishe të vogël me tretësirë ujore në shiringë.
    
  "Vetëm pak Valium IV për t'ju ndihmuar të flini disa orë më shumë," tha ajo, duke matur sasinë me sy. Nëpërmjet tubit të injektimit, drita luante me substancën brenda, duke i dhënë asaj një shkëlqim të shenjtë që ajo e konsideronte tërheqëse. Sikur Lillian ta shihte atë, mendoi ajo, për t'u siguruar që kishte mbetur ende një dritë e bukur në Reichtisusis. Errësira në sytë e Perdue ia la vendin një gjumi të qetë, ndërsa ilaçi hyri në fuqi.
    
  Ai u tërhoq ndërsa ndjesia djallëzore e djegies së acidit në venat e tij e mundonte, por kjo zgjati vetëm disa sekonda para se të arrinte në zemrën e tij. I kënaqur që infermierja Hurst kishte rënë dakord t'i jepte formulën nga videoja e Sam, Perdue lejoi që errësira prej kadifeje ta pushtonte. Zërat jehonin në distancë para se të flinte plotësisht. Lillian solli një batanije dhe jastëk, duke e mbuluar me një batanije leshi. "Vetëm mbulojeni këtu," këshilloi Motra Hearst. "Lëreni të flejë këtu në divan tani për tani. Gje e gjore. Ai është i rraskapitur".
    
  "Po," pranoi Lillian, duke ndihmuar infermieren Hearst të fshihte pronarin e pasurisë, siç e quajti Lillian. "Dhe falë jush, ne të gjithë mund të kemi një pushim gjithashtu."
    
  "Ju mirëpritur," qeshi Motra Hearst. Fytyra e saj u zhyt në një melankoli të lehtë. "Unë e di se si është të përballesh me një burrë të vështirë në shtëpi. Ata mund të mendojnë se janë në krye, por kur janë të sëmurë ose të lënduar, mund të jenë një dhimbje e vërtetë në bythë."
    
  "Amen," u përgjigj Lillian.
    
  "Lillian," shau me butësi Çarlsi, megjithëse ishte plotësisht dakord me kujdestaren e shtëpisë. "Faleminderit, motër Hurst. Do të qëndroni për drekë?"
    
  "Oh, jo, faleminderit, Charles," buzëqeshi infermierja, duke paketuar kutinë e saj mjekësore dhe duke hedhur tutje fashat e vjetra. "Më duhet të kryej disa detyra përpara turnit tim të natës në klinikë këtë mbrëmje."
    
    
  14
  Vendim i rëndësishëm
    
    
  Semi nuk mundi të gjente asnjë provë bindëse se Gjarpri i tmerrshëm ishte i aftë për mizoritë dhe shkatërrimin që George Masters u përpoq ta bindte atë. Kudo që kthehej ai u ndesh me mosbesim ose injorancë, gjë që vetëm konfirmoi besimin e tij se Masters ishte një lloj i çmendur paranojak. Megjithatë, ai dukej aq i sinqertë sa Sam mbajti një profil të ulët nga Perdue derisa ai kishte prova të mjaftueshme, të cilat ai nuk mund t'i merrte nga burimet e tij të zakonshme.
    
  Para se t'i dorëzonte pamjet Purdue, Sam vendosi të bënte një udhëtim të fundit në një burim shumë të besueshëm frymëzimi dhe ruajtës të mençurisë sekrete - i vetmi Aidan Glaston. Meqenëse Sam e kishte parë artikullin e Glastonit të botuar në një numër të fundit gazete, ai vendosi që irlandezi do të ishte personi më i mirë për të pyetur për Gjarprin e tmerrshëm dhe mitet e tij.
    
  Pa një palë rrota, Sam thirri një taksi. Ishte më mirë sesa të përpiqej të shpëtonte rrënojat që ai e quajti makinën e tij, e cila do ta ekspozonte. Ajo që nuk i duhej ishte hetimi i policisë për ndjekjen me shpejtësi të madhe dhe arrestimi i mundshëm më pas për rrezikim të jetës së qytetarëve dhe drejtim të pakujdesshëm. Ndërsa autoritetet lokale e konsideruan atë të zhdukur, ai pati kohë të zgjidhte faktet kur më në fund u shfaq.
    
  Kur mbërriti në Edinburgh Post, atij iu tha se Aidan Glaston ishte në detyrë. Redaktori i ri nuk e njihte personalisht Samin, por ajo e lejoi atë të kalonte disa minuta në zyrën e saj.
    
  "Janice Noble," buzëqeshi ajo. "Është kënaqësi të takoj një përfaqësues kaq të respektuar të profesionit tonë. Ju lutem uluni."
    
  "Faleminderit, zonjusha Noble," u përgjigj Sam, i lehtësuar që zyrat ishin kryesisht bosh nga personeli sot. Ai nuk kishte humor të shihte pleqtë e vjetër që e kishin shkelur kur ishte fillestar, madje as të fërkonte hundët në famën dhe suksesin e tij. "Do ta bëj shpejt," tha ai. "Më duhet vetëm të di se ku mund të kontaktoj Aidan. E di që ky është informacion konfidencial, por duhet ta kontaktoj atë për hetimin tim tani."
    
  Ajo u përkul përpara në bërryla dhe shtrëngoi butësisht duart. Të dy kyçet e saj ishin zbukuruar me unaza prej ari të trashë dhe byzylykët bënin një tingull të tmerrshëm kur goditnin sipërfaqen e lëmuar të tryezës. "Zoti Cleave, do të doja t'ju ndihmoja, por siç thashë më herët, Aidan po punon i fshehtë në një mision politikisht të ndjeshëm dhe ne nuk mund të përballojmë t'i shpërthejmë mbulesën e tij. E kuptoni si është. As që duhej të më kishe pyetur këtë."
    
  "Jam i vetëdijshëm," u përgjigj Sam, "por ajo në të cilën jam përfshirë është shumë më e rëndësishme sesa jeta e fshehtë personale e ndonjë politikani apo goditjet tipike të shpinës për të cilat tabloidët duan të shkruajnë."
    
  Redaktori dukej i dekurajuar menjëherë. Ajo mori një ton më të ashpër me Semin. "Ju lutemi mos mendoni se sepse keni fituar famë dhe pasuri përmes përfshirjes suaj jo aq të këndshme, mund të futeni këtu dhe të supozoni se e dini se për çfarë po punojnë njerëzit e mi."
    
  "Më dëgjoni, zonjë. Unë kam nevojë për informacione të një natyre shumë të ndjeshme dhe përfshin shkatërrimin e vendeve të tëra, "u përgjigj me vendosmëri Sam. "Gjithçka që më duhet është një numër telefoni."
    
  Ajo u vrenjos. "Për kë po punoni në këtë rast?"
    
  "Freelance," u përgjigj ai shpejt. "Kjo është diçka që e kam mësuar nga një i njohur dhe kam arsye të besoj se është e vlefshme. Vetëm Aidan mund ta konfirmojë këtë për mua. Ju lutem, zonjusha Noble. Ju lutem."
    
  "Më duhet të them, jam e intriguar," pranoi ajo, duke shkruar një numër të huaj fiks. "Kjo është një linjë e sigurt, por telefononi vetëm një herë, zoti Cleave. Unë po e shikoj këtë linjë për të parë nëse po ndërhyni me njeriun tonë kur ai është duke punuar."
    
  "Nuk ka problem. Më duhet vetëm një telefonatë, "tha Sam me padurim. "Faleminderit Faleminderit!"
    
  Ajo lëpiu buzët ndërsa shkruante, qartë e shqetësuar për atë që kishte thënë Sam. Duke e shtyrë letrën drejt tij, ajo tha: "Shiko, z. Cleave, ndoshta ne mund të bashkëpunojmë për atë që keni?"
    
  "Më lejoni fillimisht të konfirmoj nëse kjo ia vlen të ndiqet, zonjushë Noble. Nëse ka diçka për këtë, ne mund të flasim, "i bëri ai syrin. Ajo dukej e kënaqur. Sharmi dhe tiparet e bukura të Semit mund ta fusin atë në Portat Perly ndërsa ai ishte në një rrotull.
    
  Në taksinë rrugës për në shtëpi, lajmet e radios raportonin se samiti i fundit që do të mblidhej do të ishte për energjinë e rinovueshme. Në takim do të marrin pjesë disa liderë botërorë, si dhe disa delegatë nga komuniteti shkencor belg.
    
  "Pse Belgjika, nga të gjitha vendet?" Sam e gjeti veten duke pyetur me zë të lartë. Ai nuk e kuptoi se shoferi, një zonjë e këndshme në moshë mesatare, po dëgjonte.
    
  "Ndoshta një nga ato fiaskotë e fshehura," vuri në dukje ajo.
    
  "Cfare ke ne mendje?" Pyeti Sam, mjaft i befasuar nga interesimi i papritur.
    
  "Epo, Belgjika, për shembull, është shtëpia e NATO-s dhe Bashkimit Evropian, kështu që mund ta imagjinoj se ata ndoshta do të organizonin diçka të tillë," tha ajo.
    
  "Diçka si... çfarë? " pyeti Sam. Që kur filloi e gjithë kjo punë e Purdue/Masters, ai kishte qenë plotësisht i pavëmendshëm ndaj çështjeve aktuale, por zonja dukej se ishte e informuar mirë, kështu që ai i pëlqeu bisedës së saj. Ajo rrotulloi sytë.
    
  "Oh, supozimi juaj është po aq i mirë sa i imi, djali im," qeshi ajo. "Më quani paranojak, por gjithmonë kam besuar se këto takime të vogla nuk ishin gjë tjetër veçse një shaka për të diskutuar plane të liga për të minuar më tej qeveritë..."
    
  Sytë e saj u zgjeruan dhe ajo mbuloi gojën me dorë. "O Zot, më fal që të betova," kërkoi falje ajo, për kënaqësinë e Semit.
    
  "Mos i kushtoni vëmendje, zonjë," qeshi ai. "Unë kam një mik historian që mund t'i bëjë marinarët të skuqen."
    
  "Oh, në rregull," psherëtiu ajo. "Unë zakonisht nuk debatoj kurrë me pasagjerët e mi."
    
  "Pra ju mendoni se kjo është mënyra se si ata korruptojnë qeveritë?" buzëqeshi, duke shijuar akoma humorin e fjalëve të gruas.
    
  "Po, e di. Por, e shihni, nuk mund ta shpjegoj vërtet. Është një nga ato gjëra që unë thjesht ndjej, e dini? Për shembull, pse u duhet një takim i shtatë liderëve botërorë? Po pjesa tjetër e vendeve? Më tepër ndihem sikur është si një oborr shkolle ku një grup gjigandësh po mblidhen në pushim dhe fëmijët e tjerë thonë: 'Hej, çfarë do të thotë kjo?' ... E dini?" - mërmëriti ajo në mënyrë jo koherente.
    
  "Po, e kuptoj se çfarë po arrini," pranoi ai. "Pra, ata nuk dolën dhe thanë se për çfarë ishte samiti?"
    
  Ajo tundi kokën. "Ata po e diskutojnë. Mashtrim i mallkuar. Unë po ju them, media është një kukull e këtyre huliganëve."
    
  Sam duhej të buzëqeshte. Ajo fliste shumë si Nina, dhe Nina zakonisht ishte precize në pritjet e saj. "Të dëgjoj. Epo, jini të sigurt se disa prej nesh në media po përpiqen të përcjellin të vërtetën, pa marrë parasysh koston."
    
  Koka e saj u kthye në gjysmë të rrugës, aq sa ajo pothuajse e shikoi atë, por rruga e detyroi të mos e bënte. "Oh Zoti im! Po e vendos përsëri këmbën time të mallkuar në gojën time të mallkuar!". - u ankua ajo. "A jeni anëtar i shtypit?"
    
  "Unë jam një gazetar investigativ," i bëri syri Sam, me të njëjtën joshje që përdorte për gratë e VIP-ave që intervistoi. Ndonjëherë ai mund t'i detyronte ata të zbulonin të vërtetën e tmerrshme për burrat e tyre.
    
  "Çfarë po hulumtoni?" pyeti ajo në mënyrën e saj të lezetshme laik. Sam mund të thoshte se asaj i mungonin terminologjia dhe njohuritë e duhura, por sensi i saj i shëndoshë dhe artikulimi i opinioneve të saj ishin të qarta dhe logjike.
    
  "Unë jam duke konsideruar një komplot të mundshëm për të ndaluar një njeri të pasur që të bëjë ndarje të gjatë dhe të shkatërrojë botën në proces," tha Sam me shaka.
    
  Duke ngulur sytë nga pasqyra e pasme, shoferja e taksisë qeshi dhe më pas ngriti supet, "Mirë atëherë. Mos me trego ".
    
  Pasagjeri i saj me flokë të errët ishte ende i befasuar dhe në heshtje shikoi nga dritarja në rrugën e kthimit për në kompleksin e tij të apartamenteve. Ai dukej se u emocionua teksa kalonin oborrin e vjetër të shkollës, por ajo nuk e pyeti pse. Kur ajo ndoqi drejtimin e shikimit të tij, ajo pa vetëm mbeturinat e asaj që dukej si xhami e thyer nga një aksident automobilistik, por asaj i ishte e çuditshme që në një vend të tillë kishte ndodhur një përplasje automjeti.
    
  "A mund të më presësh të lutem?" - e pyeti Semi teksa iu afruan shtëpisë së tij.
    
  "Sigurisht!" - bërtiti ajo.
    
  "Faleminderit, do ta kaloj këtë shpejt," premtoi ai, duke zbritur nga makina.
    
  "Merr kohën, e dashur," buzëqeshi ajo. "Matësi po funksionon."
    
  Ndërsa Sam hyri në kompleks, ai klikoi bllokimin elektronik, duke u siguruar që porta të ishte mbyllur mirë pas tij përpara se të ngjitej shkallët për në derën e tij të përparme. Ai e telefonoi Aidan në numrin që i kishte dhënë redaktori i Post. Për habinë e Sam, kolegu i tij i vjetër u përgjigj pothuajse menjëherë.
    
  Sam dhe Aidan kishin pak kohë të lirë, kështu që bisedën e mbajtën të shkurtër.
    
  "Pra, ku ta dërguan bythën tënde të rrahur këtë herë, shoku?" Sam buzëqeshi, mori një sode gjysmë të dehur nga frigoriferi dhe e piu me një gllënjkë. Kishte kaluar pak kohë që nuk kishte ngrënë apo pirë asgjë, por tani po nxitonte shumë.
    
  "Unë nuk mund ta zbuloj atë informacion, Sammo," u përgjigj Aidan me gëzim, duke e ngacmuar gjithmonë Samin që nuk e merrte me vete në misione kur ata ishin ende duke punuar në gazetë.
    
  "Hajde," tha Sam, duke gromësirë të qetë nga pija që kishte derdhur. "Dëgjo, a keni dëgjuar ndonjëherë për një mit të quajtur Gjarpri i frikshëm?"
    
  Nuk mund të të them se çfarë kam, bir, - u përgjigj Aidan shpejt. "Çfarë është kjo? Të bashkangjitur sërish me ndonjë relike naziste?"
    
  "Po. Nr. Une nuk e di. Besohet se ky ekuacion u zhvillua nga vetë Albert Ajnshtajni pak kohë pas botimit të punimit të vitit 1905, nga sa më kanë thënë mua," sqaroi Sam. "Ata thonë se kur përdoret siç duhet, ai mban çelësin e një rezultati të tmerrshëm. A dini diçka të tillë?"
    
  Aidan gumëzhiti i menduar dhe më në fund pranoi: "Jo. Jo, Sammo. Unë kurrë nuk kam dëgjuar për diçka të tillë. Ose burimi yt po të lejon të hysh në diçka kaq të madhe sa që vetëm gradat më të larta e dinë për të... Ose po të luajnë, shok."
    
  Sam psherëtiu. "Atëherë, është në rregull. Unë thjesht doja ta diskutoja këtë me ju. Shiko, Ade, çfarëdo që të bësh, vetëm ki kujdes, dëgjon?"
    
  "Oh, nuk e dija që të interesonte, Sammo," ngacmoi Aidan. "Unë premtoj se do të lahem pas veshëve çdo natë, mirë?"
    
  "Po, mirë, qij edhe ty," buzëqeshi Sam. Ai dëgjoi Aidan të qeshte me zërin e tij të ngjirur të vjetër para se të përfundonte telefonatën. Meqenëse ish-kolegu i tij nuk ishte në dijeni të njoftimit të Masters, Sam ishte pothuajse i sigurt se zhurma e madhe ishte mbivlerësuar. Në fund të fundit, ishte e sigurt t'i jepej Perdue videokaseta e ekuacionit të Ajnshtajnit. Megjithatë, para se të largohej, kishte një gjë të fundit për t'u kujdesur.
    
  "Lacey!" - bërtiti ai në korridorin që të çon në banesën në cep të katit të tij. "Lacey!"
    
  Vajza adoleshente doli jashtë, duke rregulluar shiritin në flokët e saj.
    
  "Hej, Sam," thirri ajo, duke vrapuar përsëri në shtëpinë e tij. "Jam duke ardhur. Jam duke ardhur."
    
  "Ju lutem kujdesuni për Bruich për mua vetëm për një natë, në rregull?" - iu lut ai me nxitim, duke ngritur macen e vjetër të pakënaqur nga divani në të cilin ishte ulur.
    
  "Ti je me fat që mamaja ime është e dashuruar me ty, Sam," predikoi Lacy ndërsa Sam fuste ushqim për mace në xhepat e saj. "Ajo i urren macet."
    
  "E di, më vjen keq," kërkoi falje, "por duhet të shkoj në shtëpinë e mikut tim me disa gjëra të rëndësishme."
    
  "Gjërat spiune?" ajo gulçoi e emocionuar.
    
  Semi ngriti supet, "Po, mut top sekret."
    
  "E mahnitshme," buzëqeshi ajo, duke e përkëdhelur butësisht Bruich. "Mirë, eja, Bruich, le të shkojmë! Mirupafshim, Sam!" Dhe me kaq, ajo u largua, duke u kthyer brenda nga korridori i ftohtë dhe i lagur me çimento.
    
  Semit iu deshën më pak se katër minuta për të paketuar çantën e tij të udhëtimit dhe për të futur pamjet shumë të lakmuara në kutinë e kamerës së tij. Ai shpejt ishte gati të largohej për të qetësuar Perdue.
    
  "Zot, ai do të më lërë lëkurën," mendoi Sam. "Ai duhet të jetë kaq i zemëruar."
    
    
  15
  Minjtë në elb
    
    
  Aidan Glaston elastik ishte një gazetar veteran. Ai ishte në shumë misione gjatë Luftës së Ftohtë, gjatë sundimit të disa politikanëve të shtrembër dhe gjithmonë e merrte historinë e tij. Ai zgjodhi një rrugë më pasive të karrierës pasi u vra gati në Belfast. Njerëzit që ai po hetonte në atë kohë e paralajmëruan vazhdimisht, por ai duhej ta dinte këtë para kujtdo tjetër në Skoci. Menjëherë pas kësaj, karma bëri të dhënat e saj dhe Aidan ishte një nga shumë të plagosur nga copëzat në bombardimet e IRA-s. Ai mori aludimin dhe aplikoi për një punë si shkrimtar administrativ.
    
  Tani ai ishte kthyer në fushë. Nuk po i kalonte të gjashtëdhjetat aq mirë sa kishte menduar, dhe gazetari i qetë zbuloi shpejt se mërzia do ta vriste shumë përpara se ta vrisnin cigaret apo kolesteroli. Pas muajsh lypjeje dhe ofrimit të përfitimeve më të mira se gazetarët e tjerë, Aidan e bindi Miss Noble-in e zhurmshëm se ai ishte njeriu për këtë punë. Në fund të fundit, ishte ai që shkroi historinë e faqes së parë për McFadden dhe takimin më të pazakontë të kryebashkiakëve të zgjedhur në Skoci. Vetëm ajo fjalë, i zgjedhuri, e mbushi me mosbesim dikë si Aidan.
    
  Në dritën e verdhë të dhomës së tij të konviktit të marrë me qira në Castlemilk, ai thithi një cigare të lirë dhe shkroi një draft raport në kompjuterin e tij për ta formuluar më vonë. Aidan ishte i vetëdijshëm për humbjen e shënimeve të vlefshme më parë, kështu që ai kishte një mbrojtje të fortë - pasi mbaronte çdo draft, ai ia dërgonte me email vetes. Në këtë mënyrë ai kishte gjithmonë kopje rezervë.
    
  Pyesja veten pse ishin të përfshirë vetëm disa administratorë komunalë në Skoci dhe këtë e mësova kur mashtrova në një takim lokal në Glasgow. U bë e qartë se rrjedhja në të cilën kisha përgjuar nuk ishte e qëllimshme sepse burimi im u zhduk më pas nga radari. Në një takim të guvernatorëve komunalë skocezë, mësova se emëruesi i përbashkët nuk ishte profesioni i tyre. A nuk është kjo interesante?
    
  E përbashkëta e të gjithëve është fakti se i përkasin një organizate më të madhe globale, ose më mirë një konglomerati biznesesh dhe shoqatash të fuqishme. McFadden, për të cilin më interesonte më shumë, doli të ishte shqetësimi ynë më i vogël. Ndërsa mendoja se ishte një mbledhje kryebashkiakësh, të gjithë rezultuan se ishin anëtarë të kësaj partie anonime, ku përfshihen politikanë, financierë dhe ushtarakë. Ky takim nuk ishte për ligje të vogla apo rregullore të këshillit bashkiak, por për diçka shumë më të madhe; samiti në Belgjikë, për të cilin të gjithë kemi dëgjuar në lajme. Dhe Belgjika është vendi ku unë do të marr pjesë në samitin e ardhshëm sekret. Më duhet të di nëse kjo do të jetë gjëja e fundit që bëj.
    
  Një trokitje në derë e ndërpreu raportin e tij, por ai shtoi shpejt orën dhe datën si zakonisht përpara se të fikte cigaren. Trokitja u bë këmbëngulëse, madje këmbëngulëse.
    
  "Hej, mbani pantallonat tuaja, unë jam në rrugën time!" - leh ai me padurim. Ai tërhoqi pantallonat dhe, për të mërzitur telefonuesin, vendosi të bashkëngjitte draftin e tij në email dhe ta dërgonte para se të hapte derën. Trokitja u bë më e fortë dhe më e shpeshtë, por kur shikoi nga vrima e syrit, ai njohu Benny Dee, burimin e tij kryesor. Benny ishte një asistent personal në degën e Edinburgut të një korporate financiare private.
    
  "Jezus, Beni, çfarë dreqin po bën këtu? Mendova se u zhduke nga faqja e planetit, - mërmëriti Aidan ndërsa hapi derën. Duke qëndruar para tij në korridorin e zymtë të konviktit ishte Benny D, i cili dukej i zbehtë dhe i sëmurë.
    
  "Më vjen shumë keq që nuk të thirra përsëri, Aidan," kërkoi falje Benny. "Kisha frikë se do të më kuptonin, e dini ..."
    
  "E di, Benny. Unë e di se si funksionon kjo lojë, bir. Hyni brenda," e ftoi Aidan. "Thjesht mbyllni bravat pas jush kur të hyni."
    
  "Mirë," nxorri Snitch duke u dridhur me nervozizëm.
    
  "Doni pak uiski?" Duket sikur mund të përdorni pak," sugjeroi gazetari i moshuar. Përpara se fjalët e tij të kishin kohë të ftoheshin, pas tij u dëgjua një goditje e shurdhër. As një çast, Aidan ndjeu një spërkatje gjaku të freskët. në qafën e tij të zhveshur dhe në pjesën e sipërme të shpinës. Ai u kthye i tronditur dhe sytë e tij u zgjeruan me shikimin e kafkës së grimcuar të Benit ku ai ra në gjunjë. Trupi i tij i çaluar u rrëzua dhe Aidan u strukua nga era e bakrit e kafkës së porsa shtypur të burimit të tij kryesor.
    
  Pas Benit qëndronin dy figura. Njëri po mbyllte derën dhe tjetri, një bandit i madh me kostum, po pastronte grykën e silenciatorit të tij. Burri në derë doli nga hijet dhe u zbulua.
    
  "Beni nuk do të pijë uiski, zoti Glaston, por Wolf dhe unë nuk do ta kishim problem një ose dy pije," buzëqeshi biznesmeni me fytyrë çakalli.
    
  "McFadden," qeshi Aidan. "Unë nuk do ta harxhoja urinën time për ty, e lëre më një malt të mirë."
    
  Ujku gërmonte si kafsha që ishte, i mërzitur që duhej ta linte të gjallë gazetarin e vjetër derisa t'i thuhej ndryshe. Aidan e takoi shikimin e tij me përbuzje. "Çfarë është kjo? A mund të përballoni një truproje që mund të shqiptojë fjalët e duhura? Unë mendoj se ju merrni atë që mund të përballoni, hej?"
    
  Buzëqeshja e McFadden-it u zbeh në dritën e llambës, hijet që thelluan çdo rresht të tipareve të tij si dhelpra. "Lehtë, Ujk," bërtiti ai, duke shqiptuar emrin e banditit në mënyrën gjermane. Aidan mori parasysh emrin dhe shqiptimin dhe nxori përfundimin se ky ndoshta mund të ishte emri i vërtetë i truprojës. "Unë mund të përballoj më shumë nga sa mendoni ju, hak i plotë," u tall McFadden, duke ecur ngadalë rreth gazetarit. Aidan i mbajti sytë nga Wulf derisa kryebashkiaku i Oban eci rreth tij dhe u ndal te laptopi i tij. "Kam disa miq me shumë ndikim."
    
  "Natyrisht," qeshi Aidan. "Çfarë gjërash të mrekullueshme duhej të bënit ndërsa ishit në gjunjë përpara këtyre miqve, i nderuari Lance McFadden?"
    
  Ujku ndërhyri dhe e goditi Aidan aq fort sa ai u pengua dhe ra në dysheme. Ai pështyu sasinë e vogël të gjakut që ishte grumbulluar në buzën e tij dhe buzëqeshi. McFadden u ul në shtratin e Aidan me laptopin e tij dhe shikoi dokumentet e tij të hapura, duke përfshirë atë që Aidan po shkruante përpara se ta ndërprisnin. Një LED blu ndriçoi fytyrën e tij të neveritshme ndërsa sytë e tij hidheshin në heshtje nga njëra anë në tjetrën. Ujku qëndronte i palëvizur, me duar të shtrënguara para tij me silenciatorin e pistoletës që i dilte nga gishtat, thjesht duke pritur komandën.
    
  McFadden psherëtiu, "Pra, ju zbuluat se takimi i kryetarëve të bashkive nuk ishte ashtu siç duhej të ishte, apo jo?"
    
  "Po, miqtë e tu të rinj janë shumë më të fuqishëm se sa do të jesh ndonjëherë," gërhiti gazetari. "Thjesht dëshmon se je thjesht një peng. Kari e di se për çfarë kanë nevojë për ty. Oban vështirë se mund të quhet një qytet i rëndësishëm... pothuajse në çdo çështje."
    
  "Do të habiteshit, shok, sa i vlefshëm do të jetë Oban kur të fillojë samiti belg 2017," mburrej McFadden. "Unë jam në krye të lojës sime për t'u siguruar që qyteti ynë i vogël komod të ketë paqe kur të vijë koha."
    
  "Per cfare? Kur do të vijë koha për çfarë?" Pyeti Aidan, por u prit vetëm me një nënqeshje të bezdisshme nga zuzari me fytyrë dhelpra. McFadden iu afrua më shumë Aidanit, i cili ishte ende i gjunjëzuar në tapetin përpara shtratit ku e kishte dërguar Ujku. "Ti nuk do ta dish kurrë, armiku im i vogël me hundë. Ti nuk do ta dish kurre. Ky duhet të jetë ferr për ju djema, hej? Sepse thjesht duhet të dish gjithçka, apo jo?"
    
  "Do ta zbuloj," këmbënguli Aidan, duke u dukur sfidues, por ai ishte i tmerruar. "Mos harroni, unë kam zbuluar se ju dhe kolegët tuaj administratorë jeni në një aleancë me vëllain dhe motrën tuaj më të madhe dhe se ju po ecni përpara duke frikësuar ata që shohin drejt jush."
    
  Aidan as nuk e pa urdhrin të kalonte nga sytë e McFadden te qeni i tij. Çizma e Ujkut me një goditje të fortë shtypi anën e majtë të gjoksit të gazetarit. Aidan bërtiti nga dhimbja ndërsa busti i tij mori flakë nga përplasja e çizmeve të përforcuara me çelik që kishte veshur sulmuesi i tij. Ai u dyfishua në dysheme, duke shijuar më shumë gjakun e tij të ngrohtë në gojë.
    
  "Tani më thuaj, Aidan, a ke jetuar ndonjëherë në një fermë?" Pyeti McFadden.
    
  Aidan nuk mund të përgjigjej. Mushkëritë e tij ishin në zjarr dhe nuk pranuan të mbushnin aq sa të fliste. Prej tij vinin vetëm fërshëllima. "Aidan," këndoi McFadden për ta inkurajuar atë. Për të shmangur ndëshkimin e mëtejshëm, gazetari pohoi fuqishëm me kokë për të dhënë një lloj përgjigjeje. Për fat të tij, për momentin ishte e kënaqshme. Duke nuhatur pluhurin nga dyshemeja e ndotur, Aidan thithi sa më shumë ajër që mundi, ndërsa brinjët i shtypnin organet.
    
  "Kam jetuar në një fermë kur isha adoleshente. Babai im kultivonte grurë. Ferma jonë prodhonte elb pranvere çdo vit, por për disa vite, para se t'i dërgonim thasët në treg, i ruanim gjatë korrjes, - tha ngadalë kryebashkiaku i Obanit. "Ndonjëherë na duhej të punonim super shpejt sepse, e shihni, kishim një problem me ruajtje. E pyeta babanë pse duhej të punonim kaq shpejt dhe ai më shpjegoi se kishim problem me parazitët. Më kujtohet një verë kur na u desh të shkatërronim fole të tëra të groposura nën elb, duke helmuar çdo mi që gjenim. Kishte gjithmonë më shumë kur i linit gjallë, e kuptoni?"
    
  Aidan mund të shihte se ku do të çonte kjo, por dhimbja e mbante mendimin e tij në fund të mendjes së tij. Në dritën e llambës, ai mund të shihte hijen masive të banditit duke lëvizur ndërsa ai përpiqej të ngrinte sytë, por nuk mund ta kthente qafën aq larg sa të shihte se çfarë po bënte. McFadden i dha laptopin Aidan Wolfe. "Kujdes për gjithë këtë... informacion, mirë? Vielen Dank." Ai ia ktheu vëmendjen gazetares në këmbët e tij. "Tani, jam i sigurt që po ndjek shembullin tim në këtë krahasim, Aidan, por në rast se gjaku tashmë po ju mbush veshët, më lejoni të shpjegoj."
    
  'Tashmë? Çfarë do të thotë ai me tashmë?' mendoi Aidan. Tingulli i një laptopi duke u copëtuar në copa të prera në veshët e tij. Për disa arsye, gjithçka që ai ishte i interesuar ishte se si redaktori i tij do të ankohej për humbjen e teknologjisë së kompanisë.
    
  "E shihni, ju jeni një nga ata minjtë," vazhdoi me qetësi McFadden. "Ju gërmoni në tokë derisa të zhdukeni në kaos, dhe pastaj," psherëtiu ai në mënyrë dramatike, "bëhet gjithnjë e më e vështirë të të gjesh. Gjatë gjithë kohës ju po bëni kërdi dhe po shkatërroni nga brenda gjithë punën dhe kujdesin që ka shkuar në korrje."
    
  Aidan mezi merrte frymë. Fiziku i tij i hollë nuk ishte i përshtatshëm për ndëshkim fizik. Pjesa më e madhe e fuqisë së tij erdhi nga zgjuarsia, sensi i shëndoshë dhe aftësitë e tij deduktive. Trupi i tij, megjithatë, ishte tmerrësisht i brishtë në krahasim. Ndërsa McFadden foli për shfarosjen e minjve, gazetarit veteran u bë e qartë se kryebashkiaku i Obanit dhe orangutani i tij i përkëdhelur nuk do ta linin gjallë.
    
  Në vijën e tij të shikimit, ai mund të shihte buzëqeshjen e kuqe në kafkën e Benit, duke shtrembëruar formën e syve të tij të fryrë dhe të vdekur. Ai e dinte se do të ishte së shpejti, por kur Wolfe u ul pranë tij dhe e mbështjellë kordonin e laptopit rreth qafës, Aidan e dinte se nuk kishte asnjë kurs të shpejtë për të. Ai tashmë e kishte të vështirë të merrte frymë dhe e vetmja ankesë që vinte nga kjo ishte se ai nuk do të thoshte asnjë fjalë të fundit sfiduese për vrasësit e tij.
    
  "Më duhet të them, kjo është një mbrëmje mjaft fitimprurëse për Wolfe dhe unë," i mbushi McFadden momentet e fundit të Aidan me zërin e tij të mprehtë. "Dy minj në një natë dhe shumë informacione të rrezikshme u eliminuan."
    
  Gazetari i vjetër ndjeu forcën e pamatshme të banditit gjerman të shtypur në fyt. Duart e tij ishin shumë të dobëta për të shqyer telin nga fyti, ndaj vendosi të vdiste sa më shpejt që të ishte e mundur pa e lodhur veten me një luftë të kotë. Gjithçka që ai mund të mendonte ndërsa koka e tij filloi t'i digjej pas syve ishte se Sam Cleave ishte ndoshta në të njëjtën faqe me këta mashtrues të rangut të lartë. Pastaj Aidan kujtoi një kthesë tjetër ironike. Jo më larg se pesëmbëdhjetë minuta më parë, në draftin e raportit të tij, ai shkruante se do t'i ekspozonte këta persona, edhe sikur të ishte gjëja e fundit që kishte bërë. Email-i i tij do të bëhej viral. Ujku nuk mund të fshinte atë që ishte tashmë në hapësirën kibernetike.
    
  Ndërsa errësira e përfshiu Aidan Glaston, ai arriti të buzëqeshë.
    
    
  16
  Dr. Jacobs dhe ekuacioni i Ajnshtajnit
    
    
  Casper kërceu me flakën e tij të re, Olga Mitra mahnitëse, por e ngathët. Ai u kënaq, veçanërisht kur familja i ftoi të qëndronin dhe të shijonin pritjen e dasmës, së cilës Olga i solli një tortë.
    
  "Sigurisht që ka qenë një ditë e mrekullueshme," qeshi ajo ndërsa ai e rrotulloi me lojëra dhe u përpoq ta zhyste. Kasperit nuk mund të ngopej nga buzëqeshja e lartë dhe e butë e Olgës, e mbushur me kënaqësi.
    
  "Jam dakord me këtë," buzëqeshi ai.
    
  "Kur ajo tortë filloi të kthehej", pranoi ajo, "Betohem, u ndjeva sikur e gjithë jeta ime po shkatërrohej. Kjo ishte puna ime e parë këtu dhe reputacioni im ishte në linjë... e dini si shkon."
    
  "E di," simpatizoi ai. "Tani që e mendoj, dita ime ishte e kotë derisa ndodhe ti."
    
  Ai nuk mendoi për atë që po thoshte. Ndershmëria e zbrazët i la buzët, masën e së cilës e kuptoi vetëm një moment më vonë, kur e gjeti të shtangur, duke i ngulur sytë në sy.
    
  "Uau," tha ajo. "Casper, kjo është gjëja më e mahnitshme që dikush më ka thënë ndonjëherë."
    
  Ai thjesht buzëqeshi ndërsa fishekzjarrët shpërthyen brenda tij. "Po, dita ime mund të kishte përfunduar një mijë herë më keq, veçanërisht siç filloi." Papritur, qartësia e goditi Casperin. E goditi pikërisht mes syve me një forcë të tillë sa gati humbi ndjenjat. Në një çast, të gjitha ngjarjet e ngrohta dhe të mira të ditës fluturuan nga koka e tij, vetëm për t'u zëvendësuar nga ajo që i kishte torturuar trurin gjatë gjithë natës përpara se të dëgjonte të qarat fatale të Olgës jashtë derës së tij.
    
  Mendimet për David Perdue dhe Gjarprin e tmerrshëm u shfaqën menjëherë, duke depërtuar në çdo centimetër të trurit të tij. "O Zot," u vreros ai.
    
  "Çfarë nuk shkon?" - ajo pyeti.
    
  "Kam harruar diçka shumë të rëndësishme," pranoi ai, duke ndjerë se toka i zhdukej nën këmbët e tij. "A të shqetëson nëse ikim?"
    
  "Tashmë?" - ankoi ajo. "Por ne kemi qenë këtu vetëm tridhjetë minuta."
    
  Casper nuk ishte një person me temperament nga natyra, por ai ngriti zërin për të përcjellë urgjencën e situatës, për të përcjellë seriozitetin e gjendjes së vështirë. "Të lutem, a mund të shkojmë? Erdhëm me makinën tuaj, përndryshe mund të kishit qëndruar më gjatë."
    
  "Zot, pse duhet të dua të qëndroj më gjatë?" ajo e sulmoi atë.
    
  Një fillim i shkëlqyeshëm për atë që mund të jetë një marrëdhënie e shkëlqyer. Kjo apo kjo është dashuria e vërtetë, mendoi ai. Por agresioni i saj ishte në të vërtetë i ëmbël. Qëndrova kaq gjatë vetëm për të kërcyer me ty? Pse do të doja të qëndroja nëse nuk do të ishe këtu me mua?"
    
  Ai nuk mund të zemërohej për këtë. Emocionet e Casperit u pushtuan nga gruaja e bukur dhe shkatërrimi i afërt i botës në një konfrontim brutal. Më në fund, ai uli nivelin e histerisë duke u lutur: "A mund të largohemi të lutem? Më duhet të kontaktoj dikë për diçka shumë të rëndësishme, Olga. Ju lutem?"
    
  "Sigurisht," tha ajo. "Ne mund të shkojmë." Ajo mori dorën e tij dhe u largua me nxitim nga turma, duke qeshur dhe duke shkelur syrin. Përveç kësaj, ata tashmë më kanë paguar."
    
  "Oh, mirë," u përgjigj ai, "por u ndjeva keq."
    
  Ata u hodhën jashtë dhe Olga u kthye me makinë në shtëpinë e Casperit, por dikush tjetër po e priste tashmë atje, ulur në verandë.
    
  "Oh dreqin jo," mërmëriti ai ndërsa Olga parkoi makinën e saj në rrugë.
    
  "Kush është ky?" - ajo pyeti. "Ti nuk dukesh sikur je i lumtur t'i shohësh."
    
  "Unë nuk jam i tillë," konfirmoi ai. "Është dikush nga puna, Olga, kështu që nëse nuk të shqetëson, unë me të vërtetë nuk dua që ai të të takojë."
    
  "Pse?" - ajo pyeti.
    
  "Vetëm të lutem," u zemërua pak ai përsëri, "më beso. Unë nuk dua që ju t'i njihni këta njerëz. Më lejoni të ndaj një sekret me ju. Unë me të vërtetë më pëlqen shumë."
    
  Ajo buzëqeshi ngrohtësisht. "Ndihem në të njëjtën mënyrë."
    
  Normalisht, Casper do të ishte skuqur nga kënaqësia për këtë, por urgjenca e problemit me të cilin po trajtonte peshonte më shumë se gjërat e këndshme. "Kështu që atëherë do të kuptoni se nuk dua të ngatërroj dikë që më bën të buzëqesh me dikë që e urrej."
    
  Për habinë e tij, ajo e kuptoi plotësisht gjendjen e tij të vështirë. "Sigurisht. Unë do të shkoj në dyqan pasi të largoheni. Më duhet ende pak vaj ulliri për ciabattën time."
    
  "Faleminderit për mirëkuptimin, Olga. Do të vij të të shoh kur të zgjidh të gjitha këto, mirë?" i premtoi ai duke ia shtrënguar dorën butësisht. Olga u përkul dhe e puthi në faqe, por nuk tha asgjë. Casper doli nga makina dhe e dëgjoi atë duke u larguar pas tij. Kareni nuk shihej askund dhe ai shpresonte që Olga të mbante mend gjysmën e xhakut që ajo kishte kërkuar si shpërblim për pjekjen gjatë gjithë mëngjesit.
    
  Casper u përpoq të dukej i pahijshëm ndërsa ecte nëpër rrugë, por fakti që iu desh të lundronte rreth makinës së madhe të parkuar në pjesën e tij, e gërvishti qetësinë e tij si letër zmerile. I ulur në karrigen e Kasperit në verandë, sikur vendi t'i përkiste atij, ishte Clifton Taft i qortueshëm. Në dorë mbante një tufë rrushi grek, duke i grisur një nga një dhe duke i futur në dhëmbët e tij po aq të mëdhenj.
    
  "A nuk duhet të jeni kthyer në Shtetet e Bashkuara deri tani?" Casper qeshi, duke mbajtur tonin mes talljes dhe humorit të papërshtatshëm.
    
  Clifton qeshi, duke e besuar këtë të fundit. "Më vjen keq që ndërhyj në biznesin tuaj si ky, Casper, por besoj se ju dhe unë duhet t'i diskutojmë gjërat."
    
  "Kjo është e pasur, vjen nga ju," u përgjigj Casper, duke hapur derën e tij. Ai synonte të shkonte te laptopi i tij përpara se Taft të shihte se po përpiqej të gjente David Perdue.
    
  "Tani. Nuk ka asnjë libër rregullash që thotë se ne nuk mund ta ringjallim partneritetin tonë të vjetër, apo jo?" Bunch u largua nga takat e tij, thjesht duke supozuar se ai ishte ftuar të hynte.
    
  Casper e rrotulloi shpejt dritaren dhe mbylli kapakun e laptopit të tij. "Partneritet?" Kasper buzëqeshi duke qeshur. "Partneriteti juaj me Zelda Bessler nuk solli rezultatet që shpresonit? Unë mendoj se isha thjesht një zëvendësues, një frymëzim budalla për ju të dy. Per Cfarë bëhet fjalë? A nuk di të zbatojë matematikën komplekse, apo i kanë mbaruar idetë e kontraktimit?"
    
  Clifton Taft pohoi me kokë me një buzëqeshje të hidhur. "Merr të gjitha goditjet e ulëta që dëshiron, miku im. Unë nuk do të argumentoj se ju e meritoni këtë indinjatë. Në fund të fundit, keni të drejtë në të gjitha këto supozime. Ajo nuk e ka idenë se çfarë të bëjë."
    
  "Vazhdo?" Kasper u vrenjos. "Në çfarë?"
    
  "Puna juaj e mëparshme, sigurisht. A nuk është kjo puna që besonit se ajo ju vodhi për përfitimin e saj?" Pyeti Taft.
    
  "Epo, po," konfirmoi fizikani, por ai ende dukej pak i shtangur. "Unë thjesht... mendova... mendova se e anulove atë dështim."
    
  Clifton Taft buzëqeshi dhe vuri duart në ijet e tij. Ai u përpoq të gëlltiste me hijeshi krenarinë e tij, por kjo nuk do të thoshte asgjë, thjesht dukej e sikletshme. "Nuk ishte një dështim, jo i plotë. Epo, ne kurrë nuk ju thamë këtë pasi u larguat nga projekti, Dr.
    
  "Çfarë? A jeni çmendur të gjithë?" Kasperi po ziente. "A jeni të vetëdijshëm për pasojat e eksperimentit?"
    
  "Ne bejme!" Taft e siguroi sinqerisht.
    
  "Vërtet?" Kasper thirri bllofin e tij. "Edhe pas asaj që ndodhi me George Masters, a besoni ende se mund të përfshini komponentë biologjikë në një eksperiment? Je sa i çmendur aq edhe budalla."
    
  "Hej, tani," paralajmëroi Taft, por Casper Jacobs ishte shumë i zhytur në predikimin e tij për t'u kujdesur se çfarë thoshte dhe kë ishte fyese.
    
  "Jo. "Dëgjomë mua," murmuriti fizikani zakonisht i rezervuar dhe modest. "Pranoje. Ju jeni këtu vetëm për para. Cliff, ti nuk e di dallimin midis një variabli dhe sisës së lopës, por ne të gjithë e dimë! Pra, ju lutem mos supozoni se e kuptoni se çfarë po financoni në të vërtetë këtu!"
    
  "A e kupton se sa para mund të fitonim nëse ky projekt do të ishte i suksesshëm, Casper?" Taft këmbënguli. "Kjo do t'i bëjë të vjetruara të gjitha armët bërthamore, të gjitha burimet e energjisë bërthamore. Kjo do të eliminojë të gjitha lëndët djegëse fosile ekzistuese dhe nxjerrjen e tyre. Ne do ta pastrojmë tokën nga shpimet dhe thyerjet e mëtejshme. A nuk kupton? Nëse ky projekt do të jetë i suksesshëm, nuk do të ketë luftëra për naftë apo burime. Ne do të jemi furnizuesi i vetëm i energjisë së pashtershme."
    
  "Dhe kush do ta blejë këtë nga ne? Ajo që do të thuash është se ju dhe oborri juaj i fisnikëve do të përfitoni nga e gjithë kjo dhe ata prej nesh që e bëmë këtë të ndodhë do të vazhdojnë të menaxhojnë prodhimin e kësaj energjie, "i shpjegoi Casper miliarderit amerikan. Taft nuk mund të mohonte asgjë nga këto si marrëzi, kështu që ai thjesht ngriti supet.
    
  "Ne kemi nevojë që ju ta bëni këtë të ndodhë, pavarësisht nga Mjeshtrit. Ajo që ndodhi atje ishte gabim njerëzor," e bindi Taft gjeniun ngurrues.
    
  "Po ishte!" Kasper gulçoi. "E juaja! Ti dhe qentë e tu të lartë e të fuqishëm me pallto të bardha. Ishte gabimi juaj që për pak e vrau atë shkencëtar. Çfarë bëtë pasi u largova? E pagove?"
    
  "Harroje atë. Ai ka gjithçka që i nevojitet për të jetuar jetën e tij", tha Taft për Casper. "Unë do të katërfishoj pagën tuaj nëse ktheheni në sit edhe një herë për të parë nëse mund të korrigjoni ekuacionin e Ajnshtajnit për ne. Unë do t'ju emëroj si kryefizikan. Ju do të keni kontroll të plotë mbi projektin, me kusht që të mund ta integroni atë në projektin aktual deri më 25 tetor."
    
  Casper hodhi kokën prapa dhe qeshi. "Po tallesh me mua, apo jo?"
    
  "Jo," u përgjigj Taft. "Ti do ta bësh këtë të ndodhë, Dr.
    
  Kasper thithi fjalët e manjatit të harruar dhe u përpoq të kuptonte se si një njeri kaq elokuent mund të kishte kaq vështirësi për të kuptuar katastrofën. Ai e ndjeu të nevojshme të adoptonte një ton më të thjeshtë e më të qetë për ta provuar për herë të fundit.
    
  "Cliff, ne e dimë se cili do të jetë rezultati i një projekti të suksesshëm, apo jo? Tani më thuaj, çfarë ndodh nëse ky eksperiment shkon përsëri keq? Një gjë tjetër që duhet të di paraprakisht është se kë po planifikoni të përdorni si derr gini këtë herë?" Pyeti Kasper. Ai u sigurua që ideja e tij të tingëllonte bindëse në mënyrë që të zbulonte detajet e neveritshme të planit që Taft hartoi me Urdhrin.
    
  "Mos u shqetëso. Ju thjesht zbatoni ekuacionin, "tha Taft në mënyrë misterioze.
    
  "Atëherë fat të mirë," buzëqeshi Casper. "Unë nuk jam pjesë e asnjë projekti nëse nuk i di faktet e zhveshura rreth të cilave duhet të kontribuoj në kaos."
    
  "Oh të lutem," qeshi Taft. "Kaos. Je kaq dramatike".
    
  "Herën e fundit që u përpoqëm të përdornim ekuacionin e Ajnshtajnit, lënda jonë u skuq. Kjo dëshmon se ne nuk mund ta nisim me sukses këtë projekt pa humbje jetësh. Ajo funksionon në teori, Cliff, "shpjegoi Casper. "Por në praktikë, gjenerimi i energjisë brenda një dimensioni do të shkaktojë një kthim prapa në dimensionin tonë, duke skuqur çdo person në këtë planet. Çdo paradigmë që përfshin një komponent biologjik në këtë eksperiment do të çojë në zhdukje. Të gjitha paratë në botë nuk mund ta paguanin atë shpërblim, mik."
    
  "Përsëri, ky negativitet nuk ka qenë kurrë baza e përparimit dhe përparimit, Casper. Jezus Krishti! A mendoni se Ajnshtajni mendonte se kjo ishte e pamundur? Taft u përpoq të bindte doktor Jacobs.
    
  "Jo, ai e dinte se ishte e mundur," kundërshtoi Kasper, "dhe ishte për këtë arsye që ai u përpoq të shkatërronte Gjarprin e tmerrshëm. Idiot i ndyrë!"
    
  "Kujdes fjalët tuaja, Jacobs! Do të duroj shumë, por kjo mut nuk do të më qëndrojë për një kohë të gjatë, "tha Taft. Fytyra e tij u skuq dhe jargja i mbuloi cepat e gojës. "Ne gjithmonë mund t'i kërkojmë dikujt tjetër të plotësojë ekuacionin e Ajnshtajnit, Gjarprin e Tmerrshëm, për ne. Mos mendo se nuk mund të shpenzohesh, mik."
    
  Dr. Taft nuk e përmendi Perdue, që do të thoshte se ai nuk kishte mësuar ende se Perdue kishte zbuluar tashmë Gjarprin e tmerrshëm. Sapo Taft dhe Urdhri i Diellit të Zi mësonin për këtë, Jacobs do të bëhej i harxhueshëm dhe ai nuk mund të rrezikonte të pushohej përgjithmonë.
    
  "Mirë," psherëtiu ai, duke parë kënaqësinë e pështirë të Taft. "Do t'i rikthehem projektit, por këtë herë nuk dua asnjë objekt njerëzor. Kjo është shumë e rëndë për ndërgjegjen time dhe nuk më intereson se çfarë mendoni ju apo Urdhri. Unë kam moral."
    
    
  17
  Dhe kapësja është e fiksuar
    
    
  "O Zoti im, Sam, mendova se u vrave në betejë. Ku ke qenë në emër të gjithçkaje të shenjtë?" Perdue u tërbua kur pa gazetarin e gjatë dhe të ashpër që qëndronte në pragun e tij. Perdue ishte ende nën ndikimin e qetësuesit të tij të fundit, por ai ishte mjaft bindës. Ai u ul në shtrat. "A i keni sjellë pamjet nga Qyteti i Humbur? Më duhet të filloj të punoj për ekuacionin."
    
  "Zot, qetësohu, mirë?" Sam u vrenjos. "Kam kaluar nëpër ferr dhe mbrapa për këtë ekuacion të ndyrë tuajin, kështu që një "përshëndetje" e sjellshme është më e pakta që mund të bëni."
    
  Nëse Charles do të kishte një personalitet më të ndritshëm, ai tashmë do të kishte rrotulluar sytë. Në vend të kësaj, ai qëndroi i ngurtë dhe i disiplinuar, ndërsa në të njëjtën kohë i magjepsur nga dy burrat zakonisht të gëzuar. Ata të dy shkuan keq në mënyrë magjike! Perdue ka qenë një maniak i çmendur që kur u kthye në shtëpi, dhe Sam Cleave është bërë një hov pompoz. Charles llogariti saktë se të dy burrat kishin pësuar trauma të rënda emocionale dhe asnjëri nuk tregoi shenja të shëndetit të mirë ose gjumit.
    
  "A keni nevojë për ndonjë gjë tjetër, zotëri?" Ai guxoi të pyeste punëdhënësin e tij, por, çuditërisht, Perdue ishte i qetë.
    
  "Jo, faleminderit, Charles. A mund ta mbyllësh derën pas teje, të lutem?" Pyeti Perdue me mirësjellje.
    
  "Sigurisht, zotëri," u përgjigj Charles.
    
  Pasi dera u mbyll, Perdue dhe Sam ia ngulën sytë njëri-tjetrit intensivisht. Gjithçka që dëgjuan në intimitetin e dhomës së gjumit të Perdue ishte këndimi i finches që ishin ulur në pishën e madhe jashtë dhe Charles duke diskutuar për çarçafët e freskët me Lillian disa dyer poshtë korridorit.
    
  "Ani, si ia kaloni?" - pyeti Perdue, duke kryer shfaqjen e parë të detyrueshme të mirësjelljes. Sam qeshi. Ai hapi kutinë e kamerës dhe nxori një hard disk të jashtëm nga pas Canon-it të tij. Ai e hodhi atë në prehrin e Perdue dhe tha: "Le të mos e gënjejmë veten me të bukura. Kjo është gjithçka që dëshironi nga unë, dhe sinqerisht, jam shumë i lumtur që shpëtoj njëherë e përgjithmonë nga videokaseta e përgjakshme."
    
  Perdue buzëqeshi, duke tundur kokën. "Faleminderit, Sam," i buzëqeshi ai mikut të tij. "Me gjithë seriozitetin, sidoqoftë, pse je kaq i lumtur që e heqësh qafe këtë? Më kujtohet që thatë se do ta redaktonit në një dokumentar për Shoqërinë e Kafshëve të Egra apo diçka tjetër."
    
  "Ky ishte plani në fillim," pranoi Sam, "por thjesht jam i lodhur nga të gjitha. Më rrëmbeu një i çmendur, u përplas me makinën time dhe përfundova duke humbur një koleg të vjetër të shtrenjtë, të gjitha në harkun e tre ditëve, mik. Sipas postimit të tij të fundit, unë hakoja emailin e tij," shpjegoi Sam, "sipas kësaj, ai ishte në diçka të madhe".
    
  "E madhe?" Pyeti Perdue ndërsa vishej ngadalë pas ekranit të tij antik prej palisandër.
    
  "Është një fund i madh i botës," pranoi Sam.
    
  Perdue vështroi mbi gdhendjen e zbukuruar. Ai dukej si një merkat i sofistikuar që qëndronte në vëmendje. "DHE? Cfare tha ai? Dhe çfarë është kjo histori me të çmendurin?"
    
  "Oh, kjo është një histori e gjatë," psherëtiu Sam, ende duke u lëkundur nga sprova. "Policët do të më kërkojnë sepse e kam fshirë makinën time në mes të ditës... në një ndjekje me makinë nëpër Qytetin e Vjetër, duke i vënë njerëzit në rrezik dhe gjëra të tilla."
    
  "O Zot, Sam, cili është problemi i tij? A ia dhe lapsusin?" - pyeti Perdue duke rënkuar teksa tërhiqte rrobat.
    
  "Siç thashë, është një histori e gjatë, por së pari duhet të përfundoj një detyrë për të cilën po punonte ish kolegu im në The Post," tha Sam. Sytë e tij u lagën, por ai vazhdoi të fliste. "A keni dëgjuar ndonjëherë për Aidan Glaston?"
    
  Perdue tundi kokën. Ai ndoshta e ka parë këtë emër diku, por për të nuk do të thoshte asgjë. Sam ngriti supet: "Ata e vranë. Dy ditë më parë ai u gjet në dhomën ku redaktori i tij e kishte dërguar të regjistrohej për një operacion thumbimi në Castlemilk. Me të ishte një djalë që ndoshta e njihte, në stilin e ekzekutimit me armë zjarri. Aidan u shtrëngua si një derr i ndyrë, Perdue.
    
  "O Zoti im, Sam. Më vjen shumë keq që e dëgjoj këtë," simpatizoi Perdue. "A po e zëni vendin e tij në mision?"
    
  Siç kishte shpresuar Sam, Perdue ishte aq i fiksuar për të punuar në ekuacion sa më shpejt që të ishte e mundur, sa harroi të pyeste për të çmendurin që po përndiqte Samin. Do të kishte qenë shumë e vështirë për t'u shpjeguar në një kohë kaq të shkurtër dhe rrezikonte të tjetërsonte Purdue. Ai nuk do të donte të dinte se puna që po vdiste të fillonte konsiderohej një instrument shkatërrimi. Natyrisht, ai do ta kishte bërë atë me paranojë apo ndërhyrje të qëllimshme të Sam-it, ndaj gazetari e la ashtu siç është.
    
  "Kam biseduar me redaktorin e tij dhe ajo po më dërgon në Belgjikë për këtë samit sekret të maskuar si një bisedë për energjinë e rinovueshme. Aidan mendoi se ishte një mbulesë për diçka të keqe dhe kryetari i Obanit është një prej tyre," shpjegoi shkurt Sam. Ai e dinte gjithsesi se Perdue nuk po i kushtonte shumë vëmendje. Sam u ngrit në këmbë dhe mbylli kutinë e kamerës, duke parë diskun që kishte lënë për në Perdue. Barku i tij u rrëmbye ndërsa e shikoi të shtrirë atje, duke kërcënuar në heshtje, por ndjenja e tij e brendshme nuk kishte integritet pa fakte që ta mbështesnin atë. Gjithçka që mund të bënte ishte të shpresonte se George Masters kishte gabuar dhe se ai, Sam, nuk e kishte dorëzuar zhdukjen e njerëzimit në duart e një magjistari të fizikës.
    
    
  * * *
    
    
  Sam u lehtësua që u largua nga Reichtisousis. Ishte e çuditshme sepse ishte si shtëpia e tij e dytë. Diçka në lidhje me ekuacionin në videokasetën që i dha Perdue e bëri të ndihej i përzier. Ai e kishte përjetuar këtë vetëm disa herë në jetën e tij, dhe zakonisht ndodhte pasi kishte kryer vepra të këqija ose kur kishte gënjyer të fejuarën e tij të ndjerë é Patricia. Këtë herë gjërat dukeshin më të errëta, më përfundimtare, por ai ia bëri të ditur ndërgjegjes së tij fajtore.
    
  Perdue ishte mjaft i sjellshëm për t'i huazuar Sam-it 4x4 derisa ai të mund të merrte një grup të ri rrotash. Makina e tij e vjetër ishte e pasiguruar sepse Sam preferoi të qëndronte i fshehur nga të dhënat publike dhe serverët me siguri të ulët nga frika se Black Sun mund të interesohej. Në fund të fundit, policia ndoshta do ta largonte nëse do ta gjurmonte. Ishte një zbulim se makina e tij, e trashëguar nga një shok i ndjerë i shkollës, nuk ishte e regjistruar në emrin e tij.
    
  Ishte mbrëmje vonë. Sam eci me krenari drejt Nissan-it të madh dhe, duke fishkëllyer si ujk, shtypi butonin e imobilizatorit. Drita u ndez dy herë dhe u fiku përpara se të dëgjonte klikim të kyçjes qendrore. Një grua e bukur doli nga pemët, duke u drejtuar drejt derës së përparme të pallatit. Ajo kishte një çantë mjekësore, por kishte veshur rroba të rregullta. Ndërsa kalonte pranë, ajo i buzëqeshi: "A ishte ky një bilbil për mua?"
    
  Sam nuk e kishte idenë se si të reagonte. Nëse ai do të kishte thënë po, ajo mund ta kishte goditur me shuplakë dhe ai do të kishte gënjyer. Nëse ai do ta mohonte këtë, ai do të ishte një i çuditshëm, i pjekur në një makinë. Sam ishte një mendimtar i shpejtë, ai qëndronte atje si një budalla me dorën e tij të ngritur.
    
  "A je Sam Cleave?" - ajo pyeti.
    
  Bingo!
    
  "Po, duhet të jem unë," shkroi ai. "Dhe kush je ti?"
    
  Gruaja e re shkoi te Sam dhe fshiu buzëqeshjen nga fytyra e saj. "A ia sollët regjistrimin që ai kërkoi, zoti Cleave? Dhe ti? Shpresoj se po, sepse shëndeti i tij po përkeqësohej me shpejtësi, ndërsa ju morët kohën e mallkuar për t'ia çuar atë."
    
  Sipas tij, keqdashja e saj e papritur shkoi përtej asaj që ishte e lejuar. Zakonisht i shihte femrat e guximshme si një sfidë argëtuese, por së fundmi sfidat e kishin bërë atë pak më pak të bindur.
    
  "Më fal, kukull, por kush je ti që të më tregosh?" Sam ia ktheu favorin. "Nga ajo që po shoh këtu me çantën tuaj të vogël, ju jeni një punonjëse e kujdesit në shtëpi, një infermiere në rastin më të mirë dhe sigurisht jo një nga të njohurit prej kohësh të Purdue." Ai hapi derën e shoferit. "Tani, pse nuk e anashkaloni këtë dhe bëni atë për të cilën jeni paguar, hej? Apo vishni një veshje infermiere për ato thirrje speciale?"
    
  "Si guxon?" - pëshpëriti ajo, por Semi nuk e dëgjoi vazhdimin. Komoditeti luksoz i kabinës 4x4 ishte veçanërisht i mirë në izolimin e zërit, duke e reduktuar zhurmën e saj në një zhurmë të mbytur. Ai ndezi motorin e makinës dhe shijoi luksin përpara se të afrohej rrezikshëm pranë një të huaji të dëshpëruar me një çantë mjekësore.
    
  Duke qeshur si një fëmijë i keq, Sam u bëri dorë rojeve në portë, duke lënë pas vetes Reichtishusis. Teksa ecte në rrugën gjarpëruese drejt Edinburgut, i ra telefoni. Ishte Janice Noble, redaktore e Edinburgh Post, duke i treguar atij për një pikë takimi në Belgjikë ku ai do të takonte korrespondentin e saj lokal. Që andej e çuan në një nga kutitë private në galerinë La Monnaie, në mënyrë që të mblidhte sa më shumë informacion.
    
  "Ju lutemi, kini kujdes, zoti Cleave," tha ajo në fund. "Bileta juaj e fluturimit ju është dërguar me email."
    
  "Faleminderit, Miss Noble," u përgjigj Sam. "Do të jem atje brenda ditës së nesërme. Ne do të arrijmë deri në fund të kësaj."
    
  Sapo Sam e mbylli telefonin, Nina e thirri. Për herë të parë pas disa ditësh, ai u gëzua kur dëgjoi dikë ta thoshte këtë. "Pershendetje bukuroshe!" - përshëndeti ai.
    
  "Sam, je akoma i dehur?" - ishte përgjigja e saj e parë.
    
  "Um, jo," u përgjigj ai me entuziazëm të heshtur. "Thjesht jam i lumtur të dëgjoj nga ju. Kjo është e gjitha."
    
  "Oh, në rregull," tha ajo. "Dëgjo, më duhet të flas me ty. Ndoshta mund të më takoni diku?"
    
  "Në Oban? Unë në fakt po largohem nga vendi," shpjegoi Sam.
    
  "Jo, u largova nga Oban mbrëmë. Në fakt, pikërisht për këtë dua të flas me ju. Unë jam në Radisson Blu në Royal Mile, "tha ajo, duke tingëlluar paksa e trullosur. Sipas standardeve të Nina Gould, "knackered" nënkuptonte se diçka e madhe kishte ndodhur. Nuk ishte e lehtë ta zemërosh atë.
    
  "Mirë, kontrollojeni. Do të të marr dhe pastaj mund të flasim në shtëpinë time ndërsa unë të paketoj gjërat e mia. Si tingëllon kjo?" Ai sugjeroi.
    
  "Koha e parashikuar e arritjes?" - ajo pyeti. Semi e dinte se diçka duhet ta kishte përndjekur Ninën nëse ajo nuk do të mundohej ta pyeste për detajet më të vogla. Nëse ajo e pyeti drejtpërdrejt për kohën e parashikuar të mbërritjes së tij, ajo tashmë kishte vendosur të pranonte ofertën e tij.
    
  "Unë do të jem atje për rreth tridhjetë minuta për shkak të trafikut," konfirmoi ai, duke kontrolluar orën dixhitale në pult.
    
  "Faleminderit, Sam," tha ajo me një ton të dobët që e alarmoi atë. Pastaj ajo u largua. Gjatë gjithë rrugës për në hotelin e tij, Sam ndjeu sikur e kishin vënë nën një zgjedhë kolosale. Fati i tmerrshëm i Poor Aidan-it, së bashku me teoritë e tij për McFadden, gjendjen shpirtërore të Perdue dhe qëndrimin e shqetësuar të George Masters ndaj Semit, vetëm sa e rritën shqetësimin që ai ndjente tani për Ninën. Ai ishte aq i shqetësuar për mirëqenien e saj, saqë mezi e vuri re teksa kalonte rrugët e ngarkuara të Edinburgut. Pak minuta më vonë ai mbërriti në hotelin e Ninës.
    
  Ai e njohu menjëherë. Çizmet dhe xhinset e bënin atë të dukej më shumë si një yll rock se sa një historiane, por një xhaketë kamoshi dhe një shall pashmina e zbutën pak pamjen, aq sa për ta bërë atë të dukej aq e sofistikuar sa ishte në të vërtetë. Pavarësisht se sa me stil ishte veshur, ajo nuk e shpengoi fytyrën e saj të lodhur. Zakonisht të bukur edhe sipas standardeve natyrore, sytë e mëdhenj e të errët të historianit kishin humbur shkëlqimin.
    
  Ajo kishte shumë për t'i thënë Semit dhe kishte shumë pak kohë për ta bërë atë. Ajo nuk humbi kohë për t'u futur në kamion dhe për t'u nisur drejt biznesit. "Përshëndetje Sam. A mund ta kaloj natën në shtëpinë tuaj, ndërsa ju Zoti e di ku?"
    
  "Sigurisht," u përgjigj ai. "Më vjen mirë që ju shoh gjithashtu."
    
  Ishte e çuditshme se si, brenda një dite, Sam u ribashkua me të dy miqtë e tij më të mirë dhe të dy e përshëndetën me indiferencë dhe të lodhur nga vuajtjet.
    
    
  18
  Far në një natë të frikshme
    
    
  Në mënyrë jo karakteristike, Nina nuk tha pothuajse asgjë gjatë rrugës për në banesën e Sam. Ajo thjesht u ul atje, duke parë nga dritarja e makinës, pa asgjë të veçantë. Për të krijuar atmosferë, Sam ndezi radiostacionin lokal për të kapërcyer heshtjen e vështirë. Atij i mundohej të pyeste Ninën pse kishte ikur nga Obani, qoftë edhe për disa ditë, sepse e dinte se ajo kishte një kontratë për të mbajtur leksione në kolegjin lokal atje për të paktën gjashtë muaj të tjerë. Megjithatë, nga mënyra se si ajo veproi, ai e dinte se ishte më mirë të mos merrej me biznesin e dikujt tjetër-për momentin.
    
  Kur arritën në apartamentin e Sam, Nina u fut me vrap brenda dhe u ul në divanin e preferuar të Sam, të cilin zakonisht e zinte Bruich. Ai nuk ishte i nxituar, në vetvete, por Sam filloi të mblidhte gjithçka që mund t'i nevojitej për një mbledhje kaq të gjatë të inteligjencës. Duke shpresuar se Nina do t'i shpjegonte hallin e saj, ai nuk e shtyu atë. Ai e dinte se ajo ishte e vetëdijshme se ai së shpejti do të largohej në detyrë, dhe për këtë arsye, nëse ajo kishte diçka për të thënë, ajo duhej ta thoshte atë.
    
  "Unë do të bëj një dush," tha ai ndërsa kaloi pranë saj. "Nëse keni nevojë të flisni, thjesht hyni."
    
  Ai mezi i kishte ulur pantallonat për t'u zvarritur nën ujin e ngrohtë kur vuri re hijen e Ninës që rrëshqiste para pasqyrës së tij. Ajo u ul në kapakun e tualetit, duke e lënë atë të bënte punët e tij të lavanderisë, pa thënë asnjë fjalë me shaka apo tallje, siç e kishte zakon.
    
  "Ata vranë zotin e vjetër Hemming, Sam," tha ajo thjesht. Ai mund ta shihte atë të shtrirë në tualet, me duart e saj të mbledhura midis gjunjëve, me kokën ulur në dëshpërim. Sam teorizoi se personazhi i Hemming ishte dikush nga fëmijëria e Ninës.
    
  "Shoku yt?" pyeti ai me një ton të ngritur, duke sfiduar shiun e vrullshëm.
    
  "Po, si të thuash. Qytetar i shquar i Obanit që nga viti 400 p.e.s., a e dini? "- u përgjigj ajo thjesht.
    
  "Më falni, dashuri," tha Sam. "Duhet ta kesh dashur shumë atë që ta kesh marrë kaq shumë." Pastaj Semit e mori vesh se ajo kishte përmendur se dikush e kishte vrarë plakun.
    
  "Jo, ai ishte thjesht një i njohur, por ne folëm disa herë," shpjegoi ajo.
    
  "Prit, kush e vrau? Dhe nga e dini se ai u vra? Pyeti Sam me padurim. Tingëlloi në mënyrë ogurzi si fati i Aidanit. Rastësi?
    
  "Rottweiler-i i ndyrë i McFadden-it e vrau atë, Sam. "Ai vrau një të moshuar të brishtë mu para meje," belbëzoi ajo. Sam ndjeu gjoksin e tij duke marrë një goditje të padukshme. Shoku kaloi nëpër të.
    
  "Perballe teje? A do të thotë...?" - filloi ai kur Nina hyri në dush me të. Ishte një surprizë e mrekullueshme dhe ndikim i përgjithshëm shkatërrues kur ai pa trupin e saj të zhveshur. Kishte kohë që e kishte parë kështu, por këtë herë nuk ishte aspak seksi. Në fakt, zemra e Semit u thye kur pa plagët në ijet dhe brinjët e saj. Më pas ai vuri re gërvishtje në gjoks dhe shpinë të saj dhe plagë të qepura me thikë në brendësi të kockës së saj të majtë dhe nën krahun e majtë, të shkaktuara nga një infermiere në pension, e cila kishte premtuar se nuk do t'i tregonte askujt.
    
  "Jezus Krishti!" - bërtiti ai. Zemra i rrihte fort dhe gjithçka që mendonte ishte ta kapte dhe ta përqafonte fort. Ajo nuk qau dhe kjo e tmerroi atë. "A ishte kjo puna e Rottweiler-it të tij?" - e pyeti ai në flokët e saj të lagur, duke vazhduar të puthte në majë të kokës.
    
  "Emri i tij, meqë ra fjala, është Ujk, si Wolfgang," mërmëriti ajo nëpër rrjedhat e ujit të ngrohtë që rrjedhin poshtë gjoksit të tij muskuloz. "Ata sapo erdhën brenda dhe sulmuan zotin Hemming, por dëgjova një zhurmë nga lart ku po i sillja një batanije tjetër. Në momentin që zbrita poshtë, - gulçoi ajo, - ata e kishin tërhequr nga karrigia dhe e kishin hedhur me kokën e parë në zjarrin e oxhakut. Zot! Ai nuk kishte asnjë shans!"
    
  "Pastaj ata ju sulmuan?" - ai pyeti.
    
  "Po, ata u përpoqën ta bënin të dukej si një aksident. Wolfe më hodhi poshtë shkallëve, por kur u ngrita, ai përdori shiritin tim të ngrohur të peshqirëve ndërsa unë u përpoqa të ikja, "tha ajo duke gulçuar. "Në fund, ai vetëm më goditi me thikë dhe më la të rrjedh gjak."
    
  Sam nuk kishte fjalë për t'i bërë gjërat më mirë. Ai kishte një milion pyetje për policinë, për trupin e plakut, se si ajo arriti në Edinburg, por gjithçka do të duhej të priste. Tani ai kishte nevojë ta qetësonte dhe t'i kujtonte se ajo ishte e sigurt, dhe ai synonte ta mbante në atë mënyrë.
    
  McFadden, thjesht u ngatërrove me njerëzit e gabuar, mendoi ai. Tani ai kishte prova se McFadden ishte me të vërtetë pas vrasjes së Aidan. Ai gjithashtu konfirmoi se McFadden ishte, në fund të fundit, një anëtar i Urdhrit të Diellit të Zi. Koha e udhëtimit të tij në Belgjikë po i afrohej fundit. Ai ia fshiu lotët dhe tha: "Thahuni, por mos u visheni akoma. Unë do të bëj fotografi të lëndimeve tuaja dhe më pas do të vini me mua në Belgjikë. Nuk do të të humbas nga sytë për asnjë minutë derisa ta bëj vetë lëkurën këtë bastard të pabesë."
    
  Këtë herë Nina nuk ka protestuar. Ajo e la Semin të merrte kontrollin. Nuk kishte asnjë dyshim në mendjen e saj se ai ishte hakmarrësi i saj. Në kokën e saj, ndërsa Kanuni i Semit shkëlqente mbi sekretet e saj, ajo mund të dëgjonte ende zotin Hemming duke e paralajmëruar se ishte e shënuar. Prapëseprapë, ajo do ta shpëtonte përsëri, madje duke e ditur se me çfarë lloj derri kishte të bënte.
    
  Pasi ai kishte prova të mjaftueshme dhe ata ishin të veshur të dy, ai i përgatiti asaj një filxhan Horlicks për ta mbajtur atë të ngrohtë përpara se të largoheshin.
    
  "A keni pasaportë?" e pyeti ai.
    
  "Po," tha ajo, "a keni ndonjë ilaç kundër dhimbjeve?"
    
  "Unë jam një mik i Dave Perdue," u përgjigj ai me mirësjellje, "sigurisht që kam qetësues kundër dhimbjeve."
    
  Nina nuk mundi të mos qeshte dhe ishte një bekim për veshët e Semit të dëgjonte humorin e saj të lehtësohej.
    
    
  * * *
    
    
  Gjatë fluturimit për në Bruksel, ata shkëmbyen informacione të rëndësishme të mbledhura veçmas gjatë javës së kaluar. Semit iu desh të nxirrte në pah faktet përse ndihej i detyruar të merrte detyrën e Aidan Glaston, në mënyrë që Nina të kuptonte se çfarë duhej bërë. Ai ndau me të kalvarin e tij me George Masters dhe dyshimet që kishte për zotërimin e Perdue të Gjarprit të Tmerrshëm.
    
  "Oh Zoti im, nuk është çudi që dukesh sikur vdekja u ngroh," tha ajo më në fund. "Pa ofendim. Jam i sigurt që edhe unë dukem si budalla. Sigurisht që ndihem si budalla."
    
  Ai ngatërroi kaçurrelat e saj të trasha të errëta dhe i puthi në tempull. "Pa ofendim, dashuria ime. Por po, ju dukeni vërtet si budalla."
    
  Ajo e shtyu butësisht me bërryl, siç bënte gjithmonë kur ai thoshte diçka mizore si shaka, por, natyrisht, nuk mund ta godiste me forcë. Semi qeshi dhe e kapi dorën. "Na kanë mbetur pak më pak se dy orë para mbërritjes në Belgjikë. Relaksohuni dhe bëni një pushim, mirë? Ato pilula që ju dhashë janë të mahnitshme, do ta shihni."
    
  "Duhet të dini se cila mënyrë më e mirë për të tërhequr një vajzë," ngacmoi ajo, duke e hedhur kokën prapa në mbështetësen e kokës së karriges.
    
  "Nuk kam nevojë për drogë. Zogjve u pëlqejnë shumë kaçurrelat e gjata dhe mjekra me fije," mburrej ai, duke i drejtuar ngadalë gishtat përgjatë faqes dhe nofullës së tij. "Je me fat që kam një vend të butë për ty. Kjo është arsyeja e vetme pse mbetem ende beqare, duke pritur që ju të vini në vete."
    
  Sam nuk i dëgjoi komentet sarkastike. Kur ai pa Nina, ajo ishte në gjumë të thellë, e rraskapitur nga ferri që duhej të kalonte. Ishte mirë të shihja se ajo pushoi pak, mendoi ai.
    
  "Rreshtat e mia më të mira bien gjithmonë në vesh të shurdhër," tha ai dhe u përkul për të kapur disa sy.
    
    
  19
  Pandora hapet
    
    
  Gjërat kanë ndryshuar në Reichtisusis, por jo domosdoshmërisht për mirë. Megjithëse Perdue ishte më pak i turpshëm dhe më i sjellshëm me punonjësit e tij, një plagë tjetër e shtriu qafën. Prania e interferencës në një palë plane.
    
  "Ku është Davidi?" Motra Hearst pyeti ashpër ndërsa Çarlsi hapi derën.
    
  Kupëmbajtësi i Perdue ishte fotografia e vetëkontrollit, madje ai duhej të kafshonte buzën.
    
  "Ai është në laborator, zonjë, por nuk ju pret," u përgjigj ai.
    
  "Ai do të jetë i emocionuar për të parë mua," tha ajo ftohtë. "Nëse ai ka dyshime për mua, le të ma thotë vetë."
    
  Charles, megjithatë, ndoqi infermieren arrogante në dhomën e kompjuterit Purdue. Dera e dhomës ishte paksa e hapur, që do të thoshte se Perdue ishte i zënë, por jo i mbyllur për publikun. Serverët e zinj dhe të kromit ngriheshin nga muri në mur, dritat vezulluese që dridheshin si rrahje të vogla zemre në kutitë e tyre të lëmuara prej pleksiglasi dhe plastike.
    
  "Zotëri, Motra Hearst u shfaq pa paralajmërim. Ajo këmbëngul që ju dëshironi ta shihni atë?" Charles shprehu armiqësinë e tij të përmbajtur me një zë të ngritur.
    
  "Faleminderit, Charles," bërtiti punëdhënësi i tij mbi zhurmën e madhe të makinerive. Perdue u ul në cepin e largët të dhomës, me kufje për të parandaluar zhurmën e dhomës. Ai ishte ulur në një tavolinë të madhe. Kishte katër laptopë në të, të lidhur dhe të lidhur me një kuti tjetër të madhe. Kurora e bardhë e Perdue me flokë të trashë dhe me onde u ngrit nga pas kapakut të kompjuterit. Ishte e shtunë dhe Jane nuk ishte aty. Ashtu si Lillian dhe Charles, edhe Jane filloi të irritohej pak nga prania e vazhdueshme e infermieres.
    
  Tre punonjës besonin se ajo ishte më shumë se thjesht një kujdestare e Purdue, megjithëse ata nuk ishin në dijeni të interesit të saj për shkencën. Dukej shumë më tepër si interesimi i një burri të pasur për ta çliruar atë nga vejuria, në mënyrë që ajo të mos kishte nevojë të pastronte mbeturinat e njerëzve të tjerë gjatë gjithë ditës dhe të përballej me vdekjen. Sigurisht, duke qenë profesionistët që ishin, nuk e akuzuan kurrë para Perdue.
    
  "Si je, David?" E pyeti Motra Hurst.
    
  "Shumë mirë, Lilith, faleminderit," buzëqeshi ai. "Ejani dhe shikoni."
    
  Ajo u hodh në anën e tij të tavolinës dhe gjeti atë për të cilën ai kishte kaluar kohën së fundmi. Në çdo ekran, infermierja vuri re një sërë sekuencash numrash që ajo njohu.
    
  "Ekuacioni? Por pse vazhdon të ndryshojë? Për ç'farë është kjo?" - pyeti ajo, duke u mbështetur qëllimisht pranë miliarderit që ai të nuhaste. Perdue ishte i zhytur në programet e tij, por ai kurrë nuk ka lënë pas dore joshjen e grave.
    
  "Nuk jam ende i sigurt derisa të më thotë ky program," u mburr ai.
    
  "Ky është një shpjegim mjaft i paqartë. A e dini se çfarë përfshin?" pyeti ajo, duke u përpjekur të kuptonte sekuencat e ndryshimit në ekrane.
    
  "Besohet se është shkruar nga Albert Ajnshtajni diku gjatë Luftës së Parë Botërore, kur ai jetonte në Gjermani, e dini," shpjegoi Perdue me gëzim. "Mendohej se ishte shkatërruar dhe mirë," psherëtiu ai, "që atëherë është bërë diçka si një mit në qarqet shkencore."
    
  "Oh, dhe ti e zbulove," tundi ajo me kokë, duke u dukur shumë e interesuar. "Dhe çfarë është kjo?" Ajo tregoi një kompjuter tjetër, një makinë më të madhe të vjetër në të cilën Perdue po punonte. Ajo ishte e lidhur me laptopë dhe një server të vetëm, por e vetmja pajisje që ai po shtypte në mënyrë aktive.
    
  "Këtu jam i zënë duke shkruar një program për ta deshifruar atë," shpjegoi ai. "Duhet të rishkruhet vazhdimisht sipas të dhënave që vijnë nga burimi i hyrjes. Algoritmi i kësaj pajisjeje përfundimisht do të më ndihmojë të vendos natyrën e ekuacionit, por tani për tani duket si një teori tjetër e mekanikës kuantike.
    
  E vrenjtur thellë, Lilith Hearst studioi ekranin e tretë për një kohë. Ajo shikoi Perdue. "Kjo llogaritje duket se përfaqëson energjinë atomike. E vure re?"
    
  "O Zoti im, ti je e çmuar," buzëqeshi Perdue, me sytë e tij që shkëlqenin me njohuritë e saj. "Ke shume te drejte. Vazhdon të nxjerr informacione që më kthejnë në një lloj përplasjeje që do të prodhojë energji të pastër atomike."
    
  "Tingëllon e rrezikshme," vuri në dukje ajo. "Më kujton superpërplasësit CERN dhe atë që ata po përpiqen të arrijnë me përshpejtimin e grimcave."
    
  "Unë mendoj se kjo ishte kryesisht ajo që zbuloi Ajnshtajni, por, si në dokumentin e vitit 1905, ai e konsideroi një njohuri të tillë shumë shkatërruese për budallenjtë me uniformë dhe kostume. Kjo është arsyeja pse ai e konsideroi shumë të rrezikshme për të botuar, "tha Perdue.
    
  Ajo i vuri doren mbi supin e tij. "Por ti nuk ke veshur uniformë apo kostum tani, apo jo, David?" ajo i shkeli syrin.
    
  "Sigurisht që nuk e di," u përgjigj ai, duke u zhytur përsëri në karrigen e tij me një rënkim të kënaqur.
    
  Bie zilja e telefonit në holl. Telefonit fiks të rezidencës zakonisht i përgjigjeshin Jane ose Charles, por ajo ishte jashtë detyrës dhe ai ishte jashtë me një shpërndarës ushqimesh. U instaluan disa telefona në të gjithë pasurinë , numri i zakonshëm i të cilëve mund të përgjigjej kudo në shtëpi. Zgjatja e Xhejnit po zhurmonte gjithashtu, por zyra e saj ishte shumë larg.
    
  "Do ta marr," ofroi Lilith.
    
  "Ti je një mysafire, e di," ia kujtoi Perdue përzemërsisht.
    
  "Ende? Zot, David, kam qenë kaq shumë këtu kohët e fundit sa jam i habitur që nuk më ke ofruar ende një dhomë," la të kuptohet ajo, duke ecur me shpejtësi nëpër portën e derës dhe duke u ngjitur me nxitim shkallët për në katin e parë. Perdue nuk mund të dëgjonte asgjë nga zhurma shurdhuese.
    
  "Përshëndetje?" - u përgjigj ajo duke u kujdesur që të mos identifikohej.
    
  U përgjigj një zë mashkullor, që dukej i huaj. Ai kishte një theks të fortë holandez, por ajo mund ta kuptonte atë. "A mund të flas me David Perdue, të lutem? Është mjaft urgjente".
    
  "Ai nuk është në dispozicion për momentin. Në fakt, në një takim. A mund t'i jap një mesazh që të mund t'ju telefonojë kur të ketë mbaruar? " pyeti ajo, duke rrëmbyer një stilolaps nga sirtari i tavolinës së saj për të shkruar në një bllok të vogël mesazhesh.
    
  "Ky është Dr. Casper Jacobs," u prezantua burri. "Ju lutemi kërkoni zotit Perdue të më telefonojë urgjentisht."
    
  Ai i dha numrin e tij dhe përsëriti thirrjen e urgjencës.
    
  "Vetëm thuaji atij se ka të bëjë me Gjarprin e frikshëm. E di që nuk ka kuptim, por ai do të kuptojë se për çfarë po flas," këmbënguli Jacobs.
    
  "Belgjika? Prefiksi i numrit tuaj," pyeti ajo.
    
  "Kjo është e vërtetë," konfirmoi ai. "Faleminderit shumë".
    
  "Nuk ka problem," tha ajo. "Mirupafshim".
    
  Ajo grisi fletën e sipërme dhe u kthye në Perdue.
    
  "Kush ishte ai?" ai pyeti.
    
  "Numër i gabuar," ngriti supet ajo. "Më është dashur të shpjegoj tre herë se kjo nuk është Studio e Jogës së Trejsit dhe se ne jemi të mbyllur," qeshi ajo, duke e futur letrën në xhep.
    
  "Kjo është e para," qeshi Perdue. "Ne nuk jemi as në listë. Preferoj të mbaj një profil të ulët."
    
  "Kjo eshte mire. Gjithmonë them që njerëzit që nuk e dinë emrin tim kur i përgjigjem telefonit fiks as nuk duhet të përpiqen të më mashtrojnë," qeshi ajo. "Tani kthehu te programimi yt dhe unë do të na jap diçka për të pirë."
    
  Pasi Dr. Casper Jacobs nuk arriti të arrinte David Perdue për ta paralajmëruar për ekuacionin, ai duhej të pranonte se edhe përpjekja e bëri të ndihej më mirë. Për fat të keq, përmirësimi i lehtë në sjellje nuk zgjati shumë.
    
  "Me kë po flisnit? E di që telefonat nuk lejohen në këtë zonë, apo jo, Jacobs? "- diktoi Zelda Bessler i neveritshëm nga pas Casper. Ai iu drejtua asaj me një replikë të vetëkënaqur. "Ky është Dr. Jacobs për ty, Bessler. Këtë herë unë jam në krye të këtij projekti."
    
  Ajo nuk mund ta mohonte. Clifton Taft përshkroi në mënyrë specifike një kontratë për një dizajn të rishikuar që do të vendoste Dr. Casper Jacobs përgjegjës për ndërtimin e anijes së nevojshme për eksperimentin. Vetëm ai i kuptoi teoritë rreth asaj që Urdhri po përpiqej të arrinte bazuar në parimin e Ajnshtajnit, kështu që atij iu besua edhe pjesa inxhinierike. Brenda një periudhe të shkurtër kohore anija duhej të përfundonte. Shumë më i rëndë dhe më i shpejtë, objekti i ri do të duhej të ishte dukshëm më i madh se ai i mëparshmi, gjë që rezultoi në lëndimin e shkencëtarit dhe bëri që Jacobs të distancohej nga projekti.
    
  "Si po shkojnë gjërat këtu në fabrikë, Dr. Jacobs?" - erdhi zëri kërcitës i Clifton Taft, të cilin Casper e urrente aq shumë. "Shpresoj që të jemi në orar."
    
  Zelda Bessler mbajti duart në xhepat e palltos së saj të bardhë laboratorike dhe e lëkundi pak figurën e saj nga e majta në të djathtë dhe përsëri prapa. Ajo dukej si një nxënëse e vogël budallaqe që përpiqej të bënte përshtypje një zemërthyese dhe kjo e bëri Jacobs të ndihej i sëmurë. Ajo i buzëqeshi Taftit. "Nëse ai nuk do të shpenzonte aq shumë kohë në telefon, ndoshta do të kishte bërë shumë më tepër."
    
  "Unë di mjaftueshëm për komponentët e këtij eksperimenti për të bërë telefonata herë pas here," tha Casper. "Unë kam një jetë jashtë këtij rezervuari sekret ku jetoni, Bessler."
    
  "Oh," e imitoi ajo. "Unë preferoj të mbështes..." Ajo e shikoi me joshëse manjatin amerikan, "një kompani me fuqi më të larta".
    
  Dhëmbët e mëdhenj të Taftit i dolën nga poshtë buzëve, por ai nuk reagoi ndaj përfundimit të saj. "Seriozisht, Dr.
    
  "E di, Cliff, e urrej që ti e quan kështu," pranoi Casper.
    
  "Por kështu është. Në mënyrë që ne të përforcojmë efektet e eksperimentit të fundit, do të na duhet diçka që udhëton me shpejtësinë e një plumbi, me një përhapje të barabartë të peshës dhe shpejtësisë për të përmbushur detyrën, "i kujtoi Taft ndërsa dy burrat u larguan nga. Bessler i frustruar. Vendi i ndërtimit ndodhej në Meerdalwood, një zonë pyjore në lindje të Brukselit. Fabrika, e vendosur në mënyrë modeste në një fermë në pronësi të Tuft, përmbante një sistem tuneli nëntokësor që përfundoi disa vite më parë. Pak nga shkencëtarët e sjellë nga qeveria legjitime dhe akademia universitare e panë ndonjëherë nëntokën, por ajo ishte atje.
    
  "Unë kam mbaruar pothuajse, Cliff," tha Casper. "Gjithçka që mbetet për t'u llogaritur është pesha totale që më duhet nga ju. Mos harroni, që eksperimenti të jetë i suksesshëm, duhet të më jepni peshën e saktë të anijes, ose 'plumbin' siç thoni ju. Dhe, Cliff, duhet të jetë e saktë në gramë, përndryshe asnjë ekuacion gjenial nuk do të më ndihmojë ta zgjidh atë."
    
  Clifton Taft buzëqeshi me hidhërim. Ashtu si një njeri që do t'i jepte një lajm shumë të keq një miku të mirë, ai pastroi fytin e tij përmes buzëqeshjes së sikletshme në fytyrën e tij të shëmtuar.
    
  "Çfarë? Mund të ma jepni apo çfarë?" Kasper i shtypur.
    
  "Unë do t'ju jap këto detaje menjëherë pas samitit të nesërm në Bruksel," tha Taft.
    
  "E keni parasysh samitin ndërkombëtar për lajmet?" Pyeti Kasper. "Nuk më intereson politika".
    
  "Kështu duhet të jetë, shok," murmuriti Taft si një plak i ndyrë. "Nga të gjithë njerëzit, ju jeni pjesëmarrësi kryesor në lehtësimin e këtij eksperimenti. Nesër Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike do të takohet me një veto ndërkombëtare mbi NPT-në.
    
  "NPT?" Kasper u vrenjos. Ai kishte përshtypjen se pjesëmarrja e tij në projekt ishte thjesht eksperimentale, por NPT ishte një çështje politike.
    
  "Traktati i Mospërhapjes, mik. Geez, ju vërtet nuk shqetësoheni të hulumtoni se ku do të shkojë puna juaj pasi të publikoni rezultatet tuaja, apo jo? Amerikani qeshi, duke e goditur me shaka Casperin në shpinë. "Të gjithë pjesëmarrësit aktivë në këtë projekt do të përfaqësojnë Urdhrin nesër në mbrëmje, por ne kemi nevojë për ju këtu për të mbikëqyrur fazat përfundimtare."
    
  "A dinë këta liderë botërorë për Urdhrin?" - pyeti Casper hipotetikisht.
    
  "Urdhri i Diellit të Zi është kudo, miku im. Është forca më e fuqishme globale që nga Perandoria Romake, por vetëm elita e di këtë. Ne kemi njerëz në pozita të larta komanduese në secilin prej vendeve të NPT-së. Nënkryetarët, anëtarët e familjes mbretërore, këshilltarët presidencialë dhe vendimmarrësit, "tha Taft me ëndërrim. "Edhe kryetarët që na ndihmojnë të zbatojmë në nivel komunal. Perfshihesh. Si organizator i lëvizjes sonë të radhës të pushtetit, ju keni të drejtën të shijoni plaçkën, Casper.
    
  Koka e Casper u rrotullua nga ky zbulim. Zemra i gjëmonte nën pallton e laboratorit, por ai mbajti pozicionin e tij dhe tundi kokën në shenjë dakordësie. "Shikoni me entuziazëm!" ai e bindi veten. "Uau, jam i kënaqur. Duket sikur më në fund po marr njohjen që meritoj," mburrej ai në sharadën e tij dhe Taft i besonte çdo fjalë.
    
  "Çfarë shpirti! Tani bëni gjithçka gati në mënyrë që vetëm numrat që duhet të fillojmë të mund të futen në llogaritje, mirë?" Taft ulërinte me gëzim. Ai e la Casperin për t'u bashkuar me Besslerin në korridor, duke e lënë Casperin të tronditur dhe të hutuar, por për një gjë ai ishte i sigurt. Ai duhej të kontaktonte David Perdue ose do të duhej të sabotonte punën e tij.
    
    
  20
  Lidhjet familjare
    
    
  Casper vrapoi në shtëpinë e tij dhe mbylli derën pas tij. Pas një ndërrimi të dyfishtë ai ishte plotësisht i rraskapitur, por nuk kishte kohë për lodhje. Koha po i afrohej dhe ai ende nuk mund të fliste me Perdue. Studiuesi i shkëlqyer kishte një sistem të besueshëm sigurie dhe shumicën e kohës ai fshihej në mënyrë të sigurt nga sytë kureshtarë. Shumica e komunikimit të tij u trajtua nga asistentja e tij personale, por kjo ishte gruaja me të cilën Casper mendoi se po fliste kur foli me Lilith Hearst.
    
  Trokitja në derë bëri që zemra i ndaloi për një moment.
    
  "Jam une!" - dëgjoi ai nga ana tjetër e derës, një zë që pikonte pak parajsë në kovën e mutit ku ndodhej.
    
  "Olga!" - nxori frymën, hapi me shpejtësi derën dhe e tërhoqi brenda.
    
  "Uau, për çfarë po flisni tani?" - pyeti ajo duke e puthur plot pasion. "Mendova se do të vini të më shihni në mbrëmje, por nuk i jeni përgjigjur asnjë prej thirrjeve të mia gjatë gjithë ditës."
    
  Me mënyrën e saj të butë dhe zërin e butë, Olga bukuroshe vazhdoi të fliste për injorimin dhe për të gjitha ato marrëzi të tjera për të cilat i dashuri i saj i ri me të vërtetë nuk mund të përballonte të vuante ose të merrte fajin. E kapi fort dhe e uli ne nje karrige. Sa për efekt, Casper i kujtoi asaj se sa shumë e donte me një puthje të vërtetë, por pas kësaj ishte koha për t'i shpjeguar gjithçka asaj. Ajo ishte gjithmonë e shpejtë për të kuptuar atë që ai po përpiqej të thoshte, kështu që ai e dinte se mund t'i besonte asaj për këtë çështje jashtëzakonisht serioze.
    
  "A mund të të besoj informacion shumë konfidencial, zemër?" i pëshpëriti ashpër në vesh.
    
  "Sigurisht. Diçka po të çmend dhe dua të më tregosh për këtë, e di? " - ajo tha. "Unë nuk dua të ketë sekrete mes nesh."
    
  "E mrekullueshme!" - bërtiti ai. "Fantastike. Shiko, unë të dua çmendurisht, por puna ime po bëhet gjithëpërfshirëse." Ajo tundi kokën me qetësi ndërsa ai vazhdoi. "Do ta mbaj të thjeshtë. Unë isha duke punuar në një eksperiment top-sekret, duke krijuar një dhomë në formë plumbi për testim, apo jo? Është pothuajse e plotë, dhe unë sapo mësova sot, - gëlltiti ai me zor, - se ajo për të cilën kam punuar do të përdoret për qëllime shumë të liga. Më duhet të largohem nga ky vend dhe të zhdukem, e kupton?"
    
  "Çfarë?" - bërtiti ajo.
    
  "E mbani mend gomarin që u ul në verandën time atë ditë pasi u kthyem nga dasma? Ai po drejton një operacion të keq dhe, dhe unë mendoj... Unë mendoj se ata po planifikojnë të vrasin një grup liderësh botërorë gjatë një takimi," shpjegoi ai shpejt. "Është marrë përsipër nga i vetmi person që mund të deshifrojë ekuacionin e saktë. Olga, ai po punon për të tani në shtëpinë e tij në Skoci, ai do të kuptojë variablat së shpejti! Sapo të ndodhë kjo, budallai për të cilin punoj (tani kodi i Olga dhe Casper për Tuft) do ta zbatojë atë ekuacion në pajisjen që i kam ndërtuar. Kasper tundi kokën, duke pyetur veten pse duhej t'ia linte të gjitha këto bukëpjekësit të bukur, por ai e kishte njohur Olgën vetëm për një kohë të shkurtër. Ajo vetë kishte disa sekrete.
    
  "Defekt," tha ajo troç.
    
  "Çfarë?" Ai u vrenjos.
    
  "Tradhti ndaj vendit tim. Ata nuk mund t'ju prekin atje, "përsëriti ajo. "Unë jam me origjinë nga Bjellorusia. Vëllai im është një fizikant i Institutit Fiziko-Teknik, që punon në të njëjtat fusha si ju. Ndoshta ai mund t'ju ndihmojë?"
    
  Casper u ndje i çuditshëm. Paniku i dha vendin lehtësimit, por më pas qartësia e lau atë. Ai ndaloi për një minutë apo më shumë, duke u përpjekur të përpunonte të gjitha detajet së bashku me informacionin befasues për familjen e të dashurit të tij të ri. Ajo heshti për ta lënë të mendonte, duke i përkëdhelur krahët me majat e gishtave. Ishte një ide e mirë, mendoi ai, nëse mund të shpëtonte para se Taft ta kuptonte. Si mundet që kryefizikani i projektit thjesht të ikë pa e vënë re askush?
    
  "Si?" - shprehu dyshimet e tij. "Si mund të braktis?"
    
  "A do të shkosh në punë. Ju shkatërroni të gjitha kopjet e punës suaj dhe merrni me vete të gjitha shënimet e tyre të dizajnit. Unë e di këtë sepse xhaxhai im e ka bërë shumë vite më parë", tha ajo.
    
  "A është edhe ai atje?" Pyeti Kasper.
    
  "OBSH?"
    
  "Xhaxhai juaj," u përgjigj ai.
    
  Ajo tundi kokën në mënyrë të pahijshme. "Jo. Ai është i vdekur. Ata e vranë kur morën vesh se ai sabotoi trenin fantazmë".
    
  "Çfarë? "Bërtiti ai, duke e kthyer shpejt vëmendjen përsëri nga çështja e xhaxhait të tij të vdekur. Në fund të fundit, nga ajo që tha ajo, xhaxhai i saj vdiq për shkak të asaj që Casper do të provonte.
    
  "Eksperimenti i trenit fantazmë," ngriti supet ajo. "Xhaxhai im bëri pothuajse të njëjtën gjë si ju. Ai ishte anëtar i Shoqërisë Fizike Sekrete Ruse. Ata bënë këtë eksperiment të dërgimit të një treni përmes barrierës së zërit, ose pengesës së shpejtësisë, ose çfarëdo tjetër. Olga qeshi me paaftësinë e saj. Ajo nuk dinte asgjë për shkencën, kështu që e kishte të vështirë të përcillte me saktësi atë që kishin bërë xhaxhai dhe kolegët e tij.
    
  "Dhe pastaj?" Kasper i shtypur. "Çfarë bëri treni?"
    
  "Thonë se ishte dashur të teleportonte ose të shkonte në një dimension tjetër... Casper, vërtet nuk di asgjë për këto gjëra. Po më bën të ndihem shumë budalla këtu, - e ndërpreu ajo shpjegimin e saj me një justifikim, por Casper e kuptoi.
    
  "Nuk dukesh budalla, zemër. Nuk më intereson si e thua ti, përderisa kam një ide, - e nguliti duke buzëqeshur për herë të parë. Ajo me të vërtetë nuk ishte budallaqe. Olga mund të shihte tensionin në buzëqeshjen e të dashurit të saj.
    
  "Xhaxhai im tha se treni ishte shumë i fuqishëm, se do të prishte fushat e energjisë këtu dhe do të shkaktonte një shpërthim apo diçka tjetër. Atëherë të gjithë njerëzit në tokë... ...do të vdisnin?" ajo u drodh duke kërkuar miratimin e tij. "Ata thonë se kolegët e tij janë ende duke u përpjekur ta bëjnë atë të funksionojë duke përdorur shina treni të braktisur." Ajo nuk ishte e sigurt se si ta përfundonte lidhjen e saj, por Casper ishte i kënaqur.
    
  Casper i mbështolli krahët rreth saj dhe e tërhoqi lart, duke e mbajtur në ajër nga toka, ndërsa i dha një mori puthjesh të vogla në të gjithë fytyrën e saj. Olga nuk ndihej më budallaqe.
    
  "O Zot, nuk kam qenë kurrë kaq i lumtur të dëgjoj për zhdukjen e njerëzve," tha ai me shaka. "Zemër, më ke përshkruar pothuajse saktësisht atë me të cilën po luftoj këtu. Ashtu është, duhet të shkoj në fabrikë. Më pas më duhet t'u drejtohem gazetarëve. Jo! Më duhet të kontaktoj gazetarët në Edinburg. Po!" - vazhdoi ai duke kthyer në mendje mijëra prioritete. "Shiko, nëse marr gazetat e Edinburgut që ta publikojnë këtë, jo vetëm që do të ekspozojë Rendin dhe Eksperimentin, por David Perdue do të dëgjojë për të dhe do të ndalojë punën e tij në ekuacionin e Ajnshtajnit!"
    
  Ndërsa Casper ishte i tmerruar nga ajo që do të bëhej ende, ai ndjeu gjithashtu një ndjenjë lirie. Më në fund, ai mund të ishte me Olgën pa pasur nevojë të mbulonte shpinën nga ndjekësit e poshtër. Puna e tij nuk do të shtrembërohej dhe emri i tij nuk do të lidhej me mizoritë globale.
    
  Ndërsa Olga i bënte çaj, Casper rrëmbeu laptopin e tij dhe kërkoi "Raporterët më të mirë investigativë të Edinburgut". Nga të gjitha lidhjet e paraqitura, dhe kishte shumë, një emër u dallua në veçanti, dhe ky person ishte çuditërisht i lehtë për t'u kontaktuar.
    
  "Sam Cleave," i lexoi Casper me zë të lartë Olgës. "Ai është një gazetar investigativ i vlerësuar me çmime, zemër. Ai jetonte në Edinburg dhe është një profesionist i pavarur, por ka punuar për disa gazeta lokale... më parë..."
    
  "Deri çfarë? Ti më bën kurioz. Fol!" thirri ajo nga kuzhina e hapur.
    
  Casper buzëqeshi. "Ndihem si një grua shtatzënë, Olga."
    
  Ajo shpërtheu duke qeshur. "Është sikur ju e dini se si është. Patjetër që ke vepruar si njëri prej tyre. Kjo është e sigurt. Pse e thua këtë, dashuria ime?"
    
  "Shumë emocione njëherësh. Dua të qesh, të qaj dhe të bërtas, - buzëqeshi ai, duke u dukur shumë më mirë se një minutë më parë. "Sam Cleave, djali që dua t'i tregoj këtë histori? Gjeje çfarë? Ai është një autor dhe eksplorues i njohur që ka marrë pjesë në disa ekspedita të udhëhequra nga i vetmi David fucking Perdue!"
    
  "Kush eshte ai?" - ajo pyeti.
    
  "Një burrë me një ekuacion të rrezikshëm që nuk mund ta arrij," shpjegoi Casper. "Nëse më duhet t'i tregoj një gazetari për një plan dredharak, kush më mirë se dikush që e njeh personalisht personin që ka ekuacionin e Ajnshtajnit?"
    
  "E përkryer!" - bërtiti ajo. Kur Casper thirri numrin e Sam, diçka ndryshoi tek ai. Nuk i interesonte se sa i rrezikshëm do të ishte dezertimi. Ai ishte gati të mbronte pozicionin e tij.
    
    
  21
  Duke peshuar
    
    
  Ka ardhur koha që në Bruksel të mblidhen aktorët kryesorë në qeverisjen globale të energjisë bërthamore. I nderuar. Ngjarja u drejtua nga Lance McFadden teksa ai ishte i përfshirë në zyrën e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike në Mbretërinë e Bashkuar pak para fushatës së tij për kryetar bashkie të Obanit.
    
  "Njëqind për qind pjesëmarrja, zotëri," i raportoi Wolfe McFadden-it teksa shikonin delegatët të zinin vendet e tyre në shkëlqimin e Teatrit të Operas La Monnaie. "Thjesht po presim që të shfaqet Clifton Taft, zotëri. Pasi ai të jetë këtu, ne mund të fillojmë procedurën e zëvendësimit," ndaloi ai në mënyrë dramatike.
    
  McFadden ishte veshur më së miri të dielën. Që nga shoqërimi me Taftin dhe Urdhrin, ai ishte njohur me pasurinë, megjithëse kjo nuk i sillte klasë. Ai ktheu kokën në heshtje dhe pëshpëriti: "Kalibrimi ishte i suksesshëm? Më duhet t'ia marr këtë informacion njeriut tonë, Jacobs, deri nesër. Nëse ai nuk ka peshën e saktë të të gjithë pasagjerëve, eksperimenti nuk do të funksionojë kurrë".
    
  "Çdo karrige e destinuar për përfaqësuesin ishte e pajisur me sensorë që do të përcaktonin peshën e saktë të trupit të tij në përputhje me rrethanat," e informoi Wolf. "Sensorët janë projektuar për të peshuar edhe materialet më të holla me saktësi vdekjeprurëse duke përdorur teknologji të re shkencore të fundit." Banditi i neveritshëm buzëqeshi. "Dhe do t'ju pëlqejë, zotëri. Kjo teknologji u shpik dhe u prodhua nga i vetmi David Perdue."
    
  McFadden u gulçua kur dëgjoi emrin e studiuesit të shkëlqyer. "O Zot! Vërtet? Ke shumë të drejtë, Ujk. Më pëlqen ironia në këtë. Pyes veten se si po kalon pas atij aksidenti që pati në Zelandën e Re."
    
  "Me sa duket ai ka zbuluar Gjarprin e Frikshëm, zotëri. Deri më tani thashethemet nuk janë konfirmuar, por duke e njohur Perdue, ai ndoshta e ka gjetur atë," sugjeroi Wolf. Për McFadden, ishte një zbulim i mirë dhe i tmerrshëm.
    
  "Jezus Krisht, Ujk, këtë duhet ta marrim prej tij! Nëse e deshifrojmë gjarprin e frikshëm, mund ta zbatojmë atë në eksperiment pa pasur nevojë të kalojmë gjithë këtë katrahurë," tha McFadden, duke u mahnitur pozitivisht nga ky fakt. "A e plotësoi ekuacionin? Mendova se ishte një mit."
    
  "Shumë njerëz menduan kështu derisa ai thirri dy nga ndihmësit e tij për ta ndihmuar ta gjente atë. Nga sa më kanë thënë, ai po punon shumë për të zgjidhur problemin e pjesëve që mungojnë, por ende nuk e ka zgjidhur atë", tha Wolf. "Me sa duket ai ishte aq i fiksuar pas tij, saqë nuk fle më kurrë."
    
  "A mund ta marrim? Ai me siguri nuk do të na japë, dhe meqenëse i përfunduat gjërat me të dashurën e tij të vogël, Dr. Gould, ne kemi një të dashurën e tij më pak për të shantazhuar për këtë. Sam Cleave është i padepërtueshëm. Ai është personi i fundit tek i cili do të mbështetesha për të tradhtuar Perdue, "pëshpëriti McFadden ndërsa delegatët e qeverisë bisedonin në heshtje në sfond. Përpara se Wolf të përgjigjej, një oficere femër sigurie e Këshillit të BE-së që mbikëqyrte procedurat e ndërpreu atë.
    
  "Më falni, zotëri," i tha ajo McFadden, "është saktësisht ora tetë."
    
  "Faleminderit, faleminderit," buzëqeshja e rreme e McFadden e mashtroi atë. "Do të ishte mirësi nga ju të më njoftoni."
    
  Ai shikoi mbrapsht tek Wolf ndërsa po ecte nga skena në podium për t'iu drejtuar pjesëmarrësve të samitit. Çdo vend i zënë nga një anëtar aktiv i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike, si dhe vendet palë në NPT, transmetonin të dhëna në kompjuterin Black Sun në Meerdalwood.
    
  Ndërsa Dr. Casper Jacobs po bënte së bashku punën e tij të rëndësishme, duke fshirë të dhënat e tij sa më mirë që mundej, informacioni mbërriti në server. Ai u ankua se kishte përfunduar anijen për eksperimentin. Të paktën ai vetë mund të shtrembëronte ekuacionin që krijoi, ngjashëm me ekuacionin e Ajnshtajnit, por me më pak konsum të energjisë.
    
  Ashtu si Ajnshtajni, ai duhej të vendoste nëse do të lejonte që gjenia e tij të përdorej për akte të liga apo nuk do të lejonte masakrimin e veprës së tij. Ai zgjodhi këtë të fundit dhe duke i mbajtur sytë nga kamerat e vendosura të sigurisë, bëri sikur punon. Në fakt, fizikani i shkëlqyer po falsifikonte llogaritjet e tij për të sabotuar eksperimentin. Casper u ndje aq fajtor sa kishte ndërtuar tashmë një anije gjigande cilindrike. Aftësitë e tij nuk do ta lejonin më t'i shërbente Taftit dhe kultit të tij jo të shenjtë.
    
  Casper donte të buzëqeshte pasi rreshtat e fundit të ekuacionit të tij u ndryshuan mjaftueshëm për t'u pranuar, por jo funksionale. Ai pa numrat që transmetoheshin nga Teatri i Operas, por e injoroi. Në kohën kur Taft, McFadden dhe të tjerët të vijnë për të aktivizuar eksperimentin, ai do të jetë zhdukur prej kohësh.
    
  Por një person i dëshpëruar që ai nuk e kishte përfshirë në llogaritjet e tij të arratisjes ishte Zelda Bessler. Ajo e shikoi atë nga një kabinë e izoluar brenda zonës së madhe ku priste anija gjigante. Si një mace, ajo e la kohën e saj, duke e lënë atë të bënte gjithçka që ai mendonte se mund të ikte. Zelda buzëqeshi. Në prehrin e saj ishte një tabletë e lidhur me një platformë komunikimi midis operativëve të Urdhrit të Diellit të Zi. Pa zë për të treguar praninë e saj, ajo shtypi "Bëni Olgën dhe vendoseni në Valkyrie" dhe u dërgoi një mesazh vartësve të Wolf në Bruges.
    
  Dr. Casper Jacobs pretendoi të ishte duke punuar shumë në një paradigmë eksperimentale, duke mos pasur asnjë ide se e dashura e tij do të prezantohej në botën e tij. I ra zilja e telefonit. Duke u dukur mjaft i tronditur nga ankthi i papritur, ai u ngrit shpejt në këmbë dhe shkoi në dhomën e burrave. Kjo ishte thirrja që ai kishte pritur.
    
  "Sam?" - pëshpëriti ai duke u siguruar që të gjitha tezgat në tualet të ishin të lira. Ai i tha Sam Cleave për eksperimentin e ardhshëm, por as Sam nuk mundi ta merrte Perdue në telefon për të ndryshuar mendjen e tij për ekuacionin. Ndërsa Casper kontrollonte koshin e plehrave për pajisje dëgjimi, ai vazhdoi. "A je ketu?"
    
  "Po," pëshpëriti Sam në anën tjetër të linjës. "Unë jam në një kabinë në Teatrin e Operës që të mund të përgjoj siç duhet, por deri më tani nuk mund të zbuloj ndonjë gjë të keqe për të raportuar. Samiti sapo ka filluar, por..."
    
  "Çfarë? Cfare po ndodh?" Pyeti Kasper.
    
  "Prit," tha Sam ashpër. "A dini ndonjë gjë rreth udhëtimit me tren për në Siberi?"
    
  Kasper u vreros në konfuzion të plotë. "Çfarë? Jo, asgjë si kjo. Pse?"
    
  "Një zyrtar rus i sigurisë tha diçka për një fluturim për në Moskë sot," tregoi Sam, por Kasper nuk kishte dëgjuar asgjë të tillë as nga Taft, as nga Bessler. Sam shtoi: "Unë kam një program që kam vjedhur nga regjistri. Me sa kuptoj unë, ky është një samit treditor. Sot ata kanë një simpozium këtu, pastaj nesër në mëngjes do të fluturojnë privatisht në Moskë për të hipur në një tren luksoz të quajtur Valkyrie. Nuk dini asgjë për këtë?"
    
  "Epo, Sam, definitivisht nuk kam shumë autoritet këtu, e di?" Kasper bërtiti aq qetë sa mundi. Një nga teknikët hyri për të marrë një rrjedhje, gjë që e bëri të pamundur këtë lloj bisede. "Duhet të iki, zemër. Lasagna do të jetë e mrekullueshme. "Të dua," tha ai dhe e mbylli telefonin. Tekniku thjesht buzëqeshi i mërzitur ndërsa urinonte, pa e ditur se çfarë po diskutonte në të vërtetë menaxheri i projektit. Casper doli nga tualeti dhe u ndje i shqetësuar për pyetjen e Sam Cleave në lidhje me udhëtimin me tren për në Siberi.
    
  "Edhe unë të dua, zemër," tha Sam nga ana e tij, por fizikani tashmë e kishte mbyllur telefonin. Ai u përpoq të telefononte numrin satelitor të Perdue, bazuar në llogarinë personale të miliarderit, por edhe atje askush nuk u përgjigj. Sado që u përpoq, Perdue dukej se u zhduk nga faqja e dheut dhe kjo e shqetësoi Samin më shumë sesa paniku. Megjithatë, nuk kishte asnjë mënyrë që ai të kthehej në Edinburg tani dhe me Nina që e shoqëronte, ai padyshim nuk mund ta dërgonte për të kontrolluar as Perdue.
    
  Për një moment të shkurtër, Sam madje mendoi të dërgonte Masters, por duke qenë se ai ende e kishte mohuar sinqeritetin e njeriut duke ia dorëzuar ekuacionin Perdue, ai dyshoi se Masters do të ishte i gatshëm ta ndihmonte atë. I ulur në kutinë që kontakti i zonjushës Noble kishte rregulluar për të, Sam mendoi për të gjithë misionin. Ai thuajse e pa se ishte më urgjente të ndalonte Purdue nga plotësimi i Ekuacionit të Ajnshtajnit sesa të ndiqte fatkeqësinë e afërt të orkestruar nga Black Sun dhe ndjekësit e tij të profilit të lartë.
    
  Sam ishte i ndarë mes përgjegjësive të tij, ishte shumë i shpërndarë dhe u dorëzua nën presion. Ai duhej të mbronte Ninën. Ai duhej të ndalonte një tragjedi të mundshme botërore. Ai duhej ta ndalonte Purdue-n të përfundonte matematikën e tij. Gazetari nuk binte shpesh në dëshpërim, por këtë herë nuk kishte zgjidhje tjetër. Ai do të duhej të pyeste Mjeshtrit. Burri i gjymtuar ishte shpresa e tij e vetme për të ndaluar Purdue.
    
  Ai pyeti veten nëse Dr. Jacobs i kishte bërë të gjitha përgatitjet e tij për t'u transferuar në Bjellorusi, por kjo ishte një pyetje që Sam mund ta arrinte akoma kur takoi Jacobs për darkë. Pikërisht tani atij i duhej të zbulonte detajet e fluturimit për në Moskë, nga ku përfaqësuesit e samitit do të hipnin në tren. Nga diskutimet pas takimit zyrtar, Sam kuptoi se dy ditët e ardhshme do të kalonin duke vizituar impiante të ndryshme reaktorësh në Rusi që ende prodhonin energji bërthamore.
    
  "Pra, vendet e NPT dhe Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike po shkojnë në një udhëtim për të vlerësuar termocentralet?" Sam mërmëriti në regjistruesin e tij. "Unë ende nuk e kuptoj se ku mund të kthehet kërcënimi në një tragjedi. Nëse marr Masters të ndalojë Perdue, nuk do të ketë rëndësi se ku i fsheh armët Black Sun. Pa ekuacionin e Ajnshtajnit, e gjithë kjo do të kishte qenë gjithsesi e kotë."
    
  Ai rrëshqiti në heshtje, duke ecur përgjatë rreshtit të karrigeve deri ku ishin fikur dritat. Askush nuk mund ta shihte as nga pjesa e ndriçuar me shkëlqim poshtë, ku kishte shumë rrëmujë. Semit iu desh të merrte Ninën, të thërriste Masters, të takohej me Jacobs dhe më pas të sigurohej që ai ishte në atë tren. Nga inteligjenca e tij, Sam mësoi për një aeroport sekret elitar të quajtur Koschey Strip, i vendosur disa milje larg Moskës, ku delegacioni ishte planifikuar të zbarkonte të nesërmen pasdite. Nga atje ata do të dërgohen në Valkyrie, super treni trans-siberian, për një udhëtim luksoz në Novosibirsk.
    
  Sam kishte një milion gjëra në mendjen e tij, por gjëja e parë që duhej të bënte ishte të kthehej te Nina për të parë nëse ajo ishte mirë. Ai dinte të mos nënvlerësonte ndikimin e njerëzve si Wolfe dhe McFadden, veçanërisht pasi ata zbuluan se gruaja që kishin lënë për të vdekur ishte shumë e gjallë dhe mund t'i implikonte ata.
    
  Pasi Sam rrëshqiti nga dera e Skenës 3, përmes dollapit mbështetës në pjesën e pasme, ai u prit nga një natë e ftohtë, plot pasiguri dhe kërcënim në ajër. Ai e tërhoqi xhupin më fort përpara, duke e vendosur mbi shall. Duke fshehur identitetin e tij, ai shpejt kaloi parkingun e pasmë ku zakonisht vinin garderoba dhe kamionë dërgesash. Në një natë me hënë, Sam dukej si një hije, por ndihej si një fantazmë. Ishte i lodhur, por nuk e lanë të pushonte. Kishte aq shumë për të bërë për t'u siguruar që ai të hipte në atë tren nesër pasdite, saqë nuk do të kishte kurrë kohë apo mendje të shëndoshë për të fjetur.
    
  Në kujtimet e tij, ai pa trupin e rrahur të Ninës, skena u përsërit disa herë. Gjaku i tij vloi nga padrejtësia dhe ai shpresonte dëshpërimisht që Wulf të ishte në atë tren.
    
    
  22
  Jericho Falls
    
    
  Si një maniak, Perdue rregullonte vazhdimisht algoritmin e programit të tij për t'iu përshtatur të dhënave hyrëse. Deri më tani kishte qenë disi i suksesshëm, por kishte disa variabla që nuk mund t'i zgjidhte, duke e lënë atë të qëndronte roje pranë makinës së tij të vjetër. Praktikisht duke fjetur para kompjuterit të vjetër, ai bëhej gjithnjë e më i tërhequr. Vetëm Lilith Hearst u lejua të 'shqetësonte' Perdue. Për shkak se ajo mund të komunikonte rezultatet, ai kënaqej me vizitat e saj, ndërsa stafit të tij i mungonte qartë kuptimi i fushës së nevojshme për të paraqitur zgjidhje bindëse siç bëri ajo.
    
  "Do të filloj të përgatis darkën së shpejti, zotëri," ia kujtoi Lillian. Zakonisht, kur ajo e ushqente atë me këtë linjë, shefi i saj me flokë të argjendtë dhe gazmor i ofronte asaj një shumëllojshmëri pjatash për të zgjedhur. Tani dukej se gjithçka që donte të shikonte ishte hyrja tjetër në kompjuterin e tij.
    
  "Faleminderit, Lily," tha Perdue në mungesë.
    
  Ajo kërkoi me hezitim sqarime. "Dhe çfarë duhet të përgatis, zotëri?"
    
  Perdue e injoroi atë për disa sekonda, duke studiuar me vëmendje ekranin. Ajo shikoi numrat e kërcimit të pasqyruara në syzet e tij, duke pritur një përgjigje. Më në fund, ai psherëtiu dhe e shikoi atë.
    
  "Um, një tenxhere e nxehtë do të ishte perfekte, Lily. Ndoshta në një tenxhere të nxehtë Lancashire, me kusht që të ketë pak qengj në të. Lilith e do qengjin. Ajo më tha: "Ai buzëqeshi, por nuk i hiqte sytë nga ekrani.
    
  "A doni që unë të gatuaj pjatën e saj të preferuar për darkën tuaj, zotëri?" Pyeti Lillian, duke ndjerë se nuk do t'i pëlqente përgjigjja. Ajo nuk e kishte gabim. Perdue e shikoi përsëri, duke i vështruar syzet e tij.
    
  "Po Lili. Ajo do të bashkohet me mua për darkë sonte dhe unë do të doja që ju të bëni një tenxhere të nxehtë Lancashire. Faleminderit, - përsëriti ai i irrituar.
    
  "Sigurisht, zotëri," u tërhoq Lillian me respekt. Zakonisht kujdestarja e shtëpisë kishte të drejtën e mendimit të saj, por që kur infermierja ishte shtrydhur në Reichtisusis, Perdue nuk kishte dëgjuar këshillat e askujt përveç saj. "Pra, darka është në shtatë?"
    
  "Po, faleminderit, Lili. Tani të lutem, a mund të më lejosh të kthehem në punë?" iu lut ai. Lillian nuk u përgjigj. Ajo thjesht tundi kokën dhe u largua nga dhoma e serverit, duke u përpjekur të mos shkonte në një tangjente. Lilian, ashtu si Nina, ishte një vajzë tipike skoceze e shkollës së vjetër të vajzave. Këto zonja nuk ishin mësuar të trajtoheshin si qytetare të klasit të dytë, dhe duke qenë se Lillian ishte matriarkja e stafit të Reichtisusi, ajo ishte shumë e mërzitur nga sjellja e fundit e Perdue. Zilja e dyerve kryesore ra. Duke kaluar Charles teksa ai kalonte hollin për të hapur derën, ajo tha në heshtje: "Është një kurvë."
    
  Çuditërisht, shërbëtori i ngjashëm me android-in u përgjigj rastësisht: "E di".
    
  Kësaj radhe ai u përmbajt të mos e qortonte Lillian se fliste lirshëm për të ftuarit. Kjo ishte një shenjë e sigurt e telasheve. Nëse shërbëtori i ashpër dhe tepër i sjellshëm pajtohej me kurvërinë e Lilith Hearst, kishte arsye për panik. Ai hapi derën dhe Lilian, duke dëgjuar përbuzjen e zakonshme të ndërhyrësit, dëshironte që ajo të mund të fuste helm në barkën me lëng mishi në Lancashire. Megjithatë, ajo e donte shumë punëdhënësin e saj për të marrë një rrezik të tillë.
    
  Ndërsa Lillian përgatiti darkën në kuzhinë, Lilith zbriti në dhomën e serverit të Perdue sikur vendi i përkiste asaj. Ajo zbriti me hijeshi shkallët, e veshur me një fustan koktej dhe shall provokues. Ajo ishte e grimuar dhe i tërhoqi flokët në një topuz për të nxjerrë në pah vathët mahnitës të kostumit që lëkunden nën llapët e veshëve të saj ndërsa ecte.
    
  Perdue shkëlqeu kur pa infermieren e re të hynte në dhomë. Sonte ajo dukej ndryshe nga zakonisht. Në vend të xhinseve dhe këpucëve të baletit, ajo kishte veshur çorape dhe taka.
    
  "O Zot, dukesh e mrekullueshme, e dashura ime," buzëqeshi ai.
    
  "Faleminderit," i bëri syrin ajo. "Isha e ftuar në një event me kravata të zeza për kolegjin tim. Kam frikë se nuk pata kohë të ndryshoj sepse erdha këtu direkt nga ky rast. Shpresoj të mos e keni problem që kam ndryshuar pak për darkë."
    
  "Në asnjë rast!" - bërtiti ai duke i krehur flokët mbrapa shkurt për t'u rregulluar pak. Ai kishte veshur një triko të rremë dhe pantallonat e djeshme, të cilat nuk i shkonin mirë me mokasin për rehati. "Më duket sikur duhet të kërkoj falje për atë se sa tmerrësisht i rraskapitur dukem . Kam frikë se kam humbur ndjenjën e kohës, siç mund ta imagjinoni.
    
  "E di. A keni bërë përparim? - ajo pyeti.
    
  "Une kam. Në mënyrë domethënëse," u mburr ai. "Deri nesër, ose ndoshta edhe sonte vonë, unë duhet të jem në gjendje ta zgjidh këtë ekuacion."
    
  "Dhe pastaj?" - pyeti ajo duke u ulur me kuptim përballë tij. Perdue u mahnit për një çast nga rinia dhe bukuria e saj. Për të nuk kishte njeri më të mirë se Nina në miniaturë, me shkëlqimin e saj të egër dhe ferrin në sytë e saj. Megjithatë, infermierja kishte një çehre të përsosur dhe një trup të hollë që mund të ruhet vetëm në një moshë të butë, dhe duke gjykuar nga gjuha e trupit të saj sonte, ajo do të përfitonte nga kjo.
    
  Arsyetimi i saj për veshjen e saj ishte një gënjeshtër, sigurisht, por ajo nuk mund ta shpjegonte atë me të vërtetën. Lilith vështirë se mund t'i thoshte Perdue se ajo doli rastësisht për ta joshur atë pa pranuar se ajo ishte në kërkim të një dashnor të pasur. Aq më pak ajo mund të pranonte se donte të ndikonte në të aq gjatë sa të vidhte kryeveprën e tij, të numëronte meritat e saj dhe të luftonte për t'u kthyer në komunitetin shkencor.
    
    
  * * *
    
    
  Në orën nëntë Lillian njoftoi se darka ishte gati.
    
  "Siç kërkuat, zotëri, darka shërbehet në dhomën kryesore të ngrënies," njoftoi ajo, pa i hedhur as një sy në drejtim të infermieres që po fshinte buzët.
    
  "Faleminderit, Lily," u përgjigj ai, duke tingëlluar pak si Perdue e vjetër. Rikthimi i tij selektiv ndaj sjelljeve të tij të vjetra e të këndshme vetëm në prani të Lilith Hearst-it e neveriti të zotin e shtëpisë.
    
  Ishte e qartë për Lilith se objekti i synimeve të saj nuk kishte qartësinë karakteristike të njerëzve të tij në vlerësimin e qëllimeve të saj. Indiferenca e tij ndaj pranisë së saj ndërhyrëse ishte befasuese edhe për të. Lilith vërtetoi me sukses se gjenialiteti dhe zbatimi i sensit të përbashkët janë dy lloje krejtësisht të ndryshme të inteligjencës. Megjithatë, kjo ishte shqetësimi më i vogël i saj tani. Perdue hëngri nga dora e saj dhe u përpoq të merrte atë që do të përdorte për të pasur sukses në karrierën e saj.
    
  Ndërsa Perdue ishte i dehur nga bukuria, dinakëria dhe përparimet seksuale të Lilith-it, ai nuk e kuptoi se ishte futur një lloj tjetër dehjeje për të siguruar që ai të pajtohej. Nën katin e parë të Reichtisusis, u përfundua plotësisht Ekuacioni i Ajnshtajnit, i cili ishte edhe një herë rezultat i tmerrshëm i gabimit të trurit. Në këtë rast, si Ajnshtajni ashtu edhe Perdue u manipuluan nga gra, nivelet e inteligjencës së të cilave ishin shumë më poshtë, duke krijuar përshtypjen se edhe burrat më të zgjuar u reduktuan në përmasa idiote duke u besuar grave të gabuara. Të paktën kjo ishte e vërtetë në dritën e dokumenteve të rrezikshme të mbledhura nga gratë të cilat ato i konsideronin të padëmshme.
    
  Lillian u pushua nga puna për mbrëmjen, duke lënë vetëm Charles për të pastruar pasi Perdue dhe i ftuari i tij kishin përfunduar darkën. Kupëmbajtësi i disiplinuar veproi sikur asgjë të mos kishte ndodhur, edhe kur Perdue dhe infermierja hynë në një përplasje të dhunshme pasioni në gjysmë të rrugës për në dhomën kryesore të gjumit. Charles mori frymë thellë. Ai injoroi përfundimin e aleancës së tmerrshme që e dinte se së shpejti do të shkatërronte shefin e tij, por megjithatë nuk guxoi të ndërhynte.
    
  Ky ishte një siklet për shërbëtorin besnik që kishte punuar për Perdue për kaq shumë vite. Perdue nuk donte të dëgjonte asgjë në lidhje me kundërshtimet e Lilith Hearst dhe stafit të shtëpisë duhej ta shikonin ndërsa ajo ngadalë e verbonte atë çdo ditë e më shumë. Tani marrëdhënia ka kaluar në një nivel tjetër, duke i lënë Charles, Lillian, Jane dhe të gjithë të tjerët në punën e Perdue të frikësuar për të ardhmen e tyre. Sam Cleave dhe Nina Gould nuk erdhën më kurrë në vete. Ata ishin drita dhe gjallërimi i jetës shoqërore më private të Purdue, dhe njerëzit e miliarderit i adhuronin.
    
  Ndërsa mendja e Charles ishte e turbullt nga dyshimet dhe frika, ndërsa Perdue ishte skllavëruar nga kënaqësia, Gjarpri i tmerrshëm erdhi në jetë në dhomën e serverit. Në heshtje, që askush të mos shihte e të dëgjonte, shpalli fundin e saj.
    
  Në këtë mëngjes të thellë e të errët, dritat në pallat u zbehën, ato që mbetën të ndezura. E gjithë shtëpia e madhe ishte e heshtur, përveç ulërimës së erës jashtë mureve antike. Një trokitje e lehtë u dëgjua në shkallët kryesore. Këmbët e holla të Lilith-it nuk lanë gjë tjetër veçse një psherëtimë në tapetin e trashë, ndërsa ajo zbriste rastësisht në katin e parë. Hija e saj lëvizi me shpejtësi përgjatë mureve të larta të korridorit kryesor dhe poshtë në nivelin e poshtëm, ku serverët gumëzhinin vazhdimisht.
    
  Ajo nuk e ndezi dritën, por përdori ekranin e celularit për të ndriçuar rrugën e saj drejt tavolinës ku ishte parkuar makina e Perdue. Lilith ndihej si një fëmijë në mëngjesin e Krishtlindjeve, e etur për të zbuluar nëse dëshira e saj ishte realizuar tashmë dhe ajo nuk u zhgënjye. Ajo e mbajti flash drive-in mes gishtave të saj dhe e futi në portën USB të kompjuterit të saj të vjetër, por shpejt kuptoi se David Perdue nuk ishte budalla.
    
  Një alarm ra dhe në ekran rreshti i parë i ekuacionit filloi të fshihej vetë.
    
  "Oh Jezus, jo!" - ankoi ajo në errësirë. Ajo duhej të mendonte shpejt. Lilith e mësoi përmendësh rreshtin e dytë ndërsa klikoi në kamerën e telefonit të saj dhe bëri një pamje të seksionit të parë përpara se të mund të fshihej më tej. Më pas ajo hakoi në një server dytësor që Perdue po përdorte si rezervë dhe mori ekuacionin e plotë përpara se ta transferonte në pajisjen e saj. Me gjithë aftësitë e saj teknologjike, Lilith nuk dinte se ku ta çaktivizonte alarmin dhe shikonte ndërsa ekuacioni fshihej ngadalë.
    
  "Më falni, David," psherëtiu ajo.
    
  Duke e ditur se ai nuk do të zgjohej deri në mëngjesin e ardhshëm, ajo falsifikoi një qark të shkurtër në lidhjen e kabllove midis Serverit Omega dhe Serverit Kappa. Kjo shkaktoi një zjarr të vogël elektrik, i mjaftueshëm për të shkrirë telat dhe për të çaktivizuar makineritë e përfshira, përpara se ajo të shuante flakët me një jastëk nga karrigia e Purdue. Lilith e kuptoi se sigurimi në portë do të merrte së shpejti një sinjal nga alarmi i brendshëm i shtëpisë përmes zyrës së tyre qendrore. Në skajin më të largët të katit të parë, ajo mund të dëgjonte rojet që përpiqeshin të zgjonin Çarlsin duke goditur derën.
    
  Fatkeqësisht, Charles flinte në anën tjetër të shtëpisë në banesën e tij pranë kuzhinës së vogël të pronës. Ai nuk mund të dëgjonte alarmin e dhomës së serverit të shkaktuar nga sensori i portës USB. Lilith mbylli derën pas saj dhe eci në korridorin e pasëm që të çonte në një dhomë të madhe depoje. Zemra e saj filloi t'i rrahë egërsisht ndërsa dëgjoi njerëzit e sigurimit të Divizionit të Parë që zgjonin Charles dhe drejtoheshin në dhomën e Perdue. Pajisja e dytë shkoi direkt te burimi i alarmit.
    
  "E gjetëm arsyen!" ajo i dëgjoi ata të bërtisnin ndërsa Charles dhe të tjerët nxituan poshtë në nivelin më të ulët për t'u bashkuar me ta.
    
  "E përkryer," mori frymë ajo. Të hutuar nga vendndodhja e zjarrit elektrik, burrat që bërtisnin nuk ishin në gjendje të shihnin ndërsa Lilith nxitoi të kthehej në dhomën e gjumit të Perdue. Duke e gjetur veten përsëri në shtrat me gjeniun e pavetëdijshëm, Lilith hyri në pajisjen e saj të transmetimit të telefonit dhe thirri shpejt kodin e lidhjes. "Shpejt," pëshpëriti ajo me nxitim ndërsa telefoni hapi ekranin. "Më shpejt se kaq, për hir të mirësisë."
    
  Zëri i Charles ishte i qartë kur ai iu afrua dhomës së gjumit të Perdue me disa burra. Lilith kafshoi buzën ndërsa priste që transmetimi i Ekuacionit të Ajnshtajnit të përfundonte ngarkimi në faqen e internetit Meerdaalwoud.
    
  "Zotëri!" Charles papritmas vrumbulloi, duke përplasur derën. "A je zgjuar?"
    
  Perdue ishte pa ndjenja dhe nuk u përgjigj, duke nxitur shumë oferta spekulative në korridor. Lilith mund të shihte hijet e këmbëve të tyre nën derë, por shkarkimi nuk kishte përfunduar ende. Përsëri kupëmbajtësi përplasi derën. Lilith rrëshqiti telefonin nën komodinën për të vazhduar transmetimin ndërsa mbështillte çarçafin e satenit rreth trupit të saj.
    
  Duke shkuar drejt derës, ajo bërtiti: "Mbaje, duro, dreqin!"
    
  Ajo hapi derën, dukej e tërbuar. "Çfarë në emër të gjithçkaje të shenjtë është problemi juaj?" - pëshpëriti ajo. "Hesht! Davidi është duke fjetur."
    
  "Si mund të flejë gjatë gjithë kësaj?" Pyeti me ashpërsi Charles. Meqenëse Perdue ishte pa ndjenja, ai nuk duhej të kishte treguar respekt ndaj gruas së bezdisshme. "Çfarë bëre me të?" - i leh duke e shtyrë mënjanë për të konstatuar gjendjen e punëdhënësit të tij.
    
  "Më vjen keq?" bërtiti ajo, duke lënë pas dore qëllimisht një pjesë të çarçafit për të shpërqendruar rojet me një ndezje të thithave dhe kofshëve të saj. Për zhgënjimin e saj, ata ishin shumë të zënë me punën e tyre dhe e mbajtën në qoshe derisa kupëmbajtësi u dha një përgjigje.
    
  "Ai është gjallë," tha ai, duke parë me dinakëri Lilith. "I droguar rëndë, kjo është më shumë."
    
  "Ne kemi pirë shumë," u mbrojt ajo me tërbim. "A nuk mund të argëtohet pak, Charles?"
    
  "Ju, zonjë, nuk jeni këtu për të argëtuar zotin Perdue," u përgjigj Charles. "Ju i keni shërbyer qëllimit tuaj këtu, ndaj na bëni të gjithëve një nder dhe kthehuni në rektumin që ju dëboi."
    
  Nën komodinën, shiriti i ngarkimit shfaqi përfundimin 100%. Urdhri i Diellit të Zi fitoi Gjarprin e Tmerrshëm në gjithë lavdinë e tij.
    
    
  23
  Trepalësh
    
    
  Kur Sam thirri Masters, nuk pati përgjigje. Nina flinte në krevatin dopio në dhomën e tyre të hotelit, e cila humbi mendjen falë një qetësuesi të fortë. Ajo kishte me vete disa qetësues kundër dhimbjeve nga mavijosjet dhe qepjet, të cilat i dha me dashamirësi infermierja anonime në pension, e cila e kishte ndihmuar të bënte qepjet në Oban. Sam ishte i rraskapitur, por nivelet e tij të adrenalinës refuzuan të bien. Në dritën e dobët të llambës nga ana e Ninës, ai u ul i përkulur, duke mbajtur telefonin mes gjunjëve me pëllëmbët e tij dhe mendoi. Ai shtypi riformulimin, duke shpresuar se Masters do ta merrte.
    
  "O Zot, duket sikur të gjithë hipën në një raketë të ndyrë dhe po shkojnë në Hënë," tha ai me aq qetësi sa mundi. I mërzitur në mënyrë të papërshkrueshme që nuk kishte arritur në Perdue apo Masters, Sam vendosi të telefononte Dr. Jacobs me shpresën se ai mund ta kishte gjetur tashmë Perdue. Për të lehtësuar ankthin e tij, Sam e rriti pak volumin e televizorit. Nina e la të ndezur për të fjetur në sfond, por kaloi nga kanali i filmit në Channel 8 për buletinin ndërkombëtar.
    
  Lajmet ishin plot me raporte të vogla për gjëra që nuk ishin të dobishme për gjendjen e vështirë të Semit ndërsa ai ecte në dhomë, duke formuar një numër pas tjetrit. Ai u rregullua me Miss Noble në Postë për të blerë bileta që ai dhe Nina të udhëtonin në Moskë në mëngjes, duke e emëruar Ninën si këshilltaren e tij të historisë në detyrë. Zonja Noble e njihte mirë reputacionin yjor të doktoreshës Nina Gould, si dhe reputacionin e emrit të saj në rrethet akademike. Ajo do të kishte qenë një autoritet në raportin e Sam Cleave.
    
  Telefoni i Semit ra, duke e bërë atë të tensionohej për një sekondë. Në atë moment, aq shumë mendime erdhën dhe shkuan se kush mund të ishte dhe si mund të ishte gjendja e punëve. Emri i Dr. Jacobs shkëlqeu në ekranin e telefonit të tij.
    
  "Dr. Jacobs? A mund ta zhvendosim darkën në një hotel këtu në vend të shtëpisë tuaj?" Tha Sam menjëherë.
    
  "A jeni psikik, zoti Cleave?" Pyeti Casper Jacobs.
    
  "W-pse? Çfarë?" Sam u vrenjos.
    
  "Do t'ju këshilloja ju dhe doktor Gould që të mos vini në shtëpinë time sonte sepse besoj se më kanë dëbuar. Takimi me mua në këtë vend do të ishte i dëmshëm, kështu që unë do të shkoj menjëherë në hotelin tuaj, "e informoi fizikani Sam, duke i thënë fjalët aq shpejt sa Semi mezi mund të vazhdonte me faktet.
    
  "Po, Dr. Gould është pak i çmendur, por ju duhet vetëm të përmbledh detajet për artikullin tim," e siguroi Sam. Ajo që e shqetësonte më shumë Semin ishte toni i zërit të Casper. Ai dukej i tronditur. Fjalët e tij dridheshin, të ndërprera nga frymëmarrja e rrëmbyer.
    
  "Unë po shkoj tani dhe Sam, të lutem sigurohu që askush të mos të ndjekë. Ata mund të shikojnë dhomën tuaj të hotelit. Shihemi për pesëmbëdhjetë minuta, "tha Kasper. Telefonata përfundoi, duke e lënë Sam të hutuar.
    
  Sam bëri një dush të shpejtë. Kur mbaroi, u ul në krevat për të lidhur çizmet. Ai pa diçka të njohur në ekranin e televizorit.
    
  "Delegatët nga Kina, Franca, Rusia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara largohen nga shtëpia e operës La Monnaie në Bruksel për të shtyrë deri nesër", thuhet në mesazh. "Samiti i Energjisë Atomike do të vazhdojë në trenin luksoz që do të presë pjesën tjetër të simpoziumit, rrugës për në reaktorin kryesor bërthamor në Novosibirsk, Rusi."
    
  "Mirë," mërmëriti Sam. "Sa më pak informacion të jetë e mundur për vendndodhjen e platformës nga ku hipni të gjithë, hej McFadden? Por unë do të të gjej dhe do të jemi në atë tren. Dhe unë do të gjej Ujkun për pak zemër në zemër."
    
  Kur Sam mbaroi, ai rrëmbeu telefonin e tij dhe u nis. Ai kontrolloi Ninën për herë të fundit përpara se të mbyllte derën pas tij. Nga e majta në të djathtë, korridori ishte bosh. Sam kontrolloi që askush nuk ishte larguar nga asnjëra dhomë ndërsa ai ecte drejt ashensorit. Ai do të priste doktor Jacobs në holl, gati për të shkruar të gjitha detajet e ndyra se përse kishte ikur në Bjellorusi me nxitim.
    
  Ndërsa pinte një cigare pikërisht jashtë hyrjes kryesore të hotelit, Sam pa një burrë me një pallto që i afrohej me një pamje serioze vdekjeprurëse. Ai dukej i rrezikshëm, flokët e tij të krehura si një spiun i një thrilleri të viteve shtatëdhjetë.
    
  Nga të gjitha gjërat, duke qenë i papërgatitur, Sam mendoi teksa takoi shikimin e njeriut të egër. Shenim per veten. Merrni armë zjarri të reja.
    
  Nga xhepi i palltonit u shfaq dora e një burri. Sam e hoqi cigaren mënjanë dhe u përgatit t'i shmangej plumbit. Por në dorën e tij burri po shtrëngonte diçka të ngjashme me një hard disk të jashtëm. Ai u afrua dhe e kapi gazetaren për kollare. Sytë e tij ishin të gjerë dhe të lagur.
    
  "Sam?" - fishkëlliu ai. "Sam, ata morën Olgën time!"
    
  Sam ngriti duart lart dhe gulçoi, "Dr. Jacobs?"
    
  "Po, jam unë, Sam. Të kërkova në Google për të parë se si dukeshe për të të njohur sonte. Zot, ma morën Olgën dhe nuk e di ku është! Ata do ta vrasin nëse nuk kthehem në kompleksin ku kam ndërtuar anijen!".
    
  "Prisni," Sam ndaloi menjëherë zemërimin e Kasperit, "dhe më dëgjoni. Duhet të qetësoheni, e dini? Nuk ndihmon". Sam shikoi përreth, duke vlerësuar rrethinën e tij. "Sidomos kur mund të tërhiqni vëmendjen e padëshiruar."
    
  Lart e poshtë rrugëve të lagura, duke u dridhur nën llambat e zbehta të rrugës, ai shikonte çdo lëvizje për të parë se kush po shikonte. Pak njerëz i kushtuan vëmendje burrit të turpshëm pranë Semit, por disa këmbësorë, kryesisht çifte shëtitëse, hodhën shikime të shpejta në drejtim të tyre përpara se të vazhdonin bisedat e tyre.
    
  "Hajde, Dr. "Ose, në rastin tuaj, disa."
    
  Ata u ulën në barin e restorantit të hotelit. Fenerët e vegjël të instaluar në tavan krijojnë një atmosferë në ambient dhe muzika e butë e pianos mbush restorantin. Një murmuritje e qetë shoqëroi zhurmën e takëmeve ndërsa Semi regjistroi seancën e tij me Dr. Jacobs. Kasper i tregoi të gjitha për Gjarprin Keq dhe fizikën e saktë të përfshirë në këto mundësi të tmerrshme, të cilat Ajnshtajni mendoi më mirë t'i largonte. Më në fund, pasi kishte zbuluar të gjitha sekretet e themelimit të Clifton Taft, ku mbaheshin krijesat e neveritshme të Urdhrit, ai filloi të qante. I shqetësuar, Casper Jacobs nuk mund ta kontrollonte më veten.
    
  "Dhe kështu, kur u ktheva në shtëpi, Olga nuk ishte më atje," nuhati ai, duke fshirë sytë me anën e pasme të dorës, duke u përpjekur të mos binte në sy. Gazetari i ashpër e ndaloi me dhembshuri regjistrimin në kompjuterin e tij laptop dhe e përkëdheli dy herë shpinën e burrit që qante. Sam imagjinoi se si do të ishte të ishe partneri i Ninës, siç kishte bërë shumë herë më parë, dhe imagjinoi të kthehej në shtëpi për të zbuluar se Dielli i Zi e kishte marrë atë.
    
  "Jezus, Casper, më vjen keq, shok," pëshpëriti ai, duke i bërë me dorë banakierit të mbushte gotat me Jack Daniels. "Do ta gjejmë sa më shpejt që të mundemi, mirë? Të premtoj se nuk do t'i bëjnë asgjë derisa të të gjejnë. Ju prishni planet e tyre dhe dikush e di. Dikush me autoritet. E morën për t'ju hakmarrë, për t'ju bërë të vuani. Kjo është ajo që ata bëjnë."
    
  "Unë as nuk e di se ku mund të jetë ajo," vajtoi Kasper, duke e varrosur fytyrën në krahët e tij. "Unë jam i sigurt se ata tashmë e kanë vrarë atë."
    
  "Mos e thuaj këtë, a dëgjon?" Sam e ndaloi me bindje. "Sapo të thashë. Ne të dy e dimë se si është Rendi. Ata janë një bandë e humbësve të lënduar, Casper, dhe mënyrat e tyre janë të papjekur në natyrë. Ata janë ngacmues dhe ju, nga të gjithë njerëzit, duhet ta dini këtë."
    
  Kasper tundi kokën pa shpresë, lëvizjet e tij u ngadalësuan nga trishtimi, ndërsa Sam ia futi gotën në dorë dhe tha: "Pi këtë". Duhet të qetësoni nervat. Dëgjo, sa shpejt mund të shkosh në Rusi?"
    
  "W- çfarë?" Pyeti Kasper. "Duhet të gjej të dashurën time. Në dreq me trenin dhe delegatët. Nuk më intereson, të gjithë mund të vdesin për sa kohë që unë mund ta gjej Olgën.
    
  Sam psherëtiu. Nëse Casper do të kishte qenë në privatësinë e shtëpisë së tij, Sam do ta kishte goditur atë si një djalosh kokëfortë. "Më shiko mua, Dr. Jacobs," qeshi ai, tepër i lodhur për të përkëdhelur më fizikanin. Kasper e shikoi Semin me sy të përgjakur. "Ku mendoni se e kanë çuar? Ku mendoni se duan t'ju çojnë? Mendoni! Mendo pak, për hir të Zotit!"
    
  "E dini përgjigjen, apo jo?" Casper e mori me mend. "Unë e di se çfarë po mendoni. Unë jam shumë i zgjuar dhe nuk mund ta kuptoj, por Sam, nuk mund të mendoj për momentin. Për momentin më duhet vetëm dikush që të mendojë për mua, në mënyrë që të marr një drejtim."
    
  Sam e dinte se si ishte. Ai kishte qenë në një gjendje të tillë emocionale më parë, kur askush nuk i dha asnjë përgjigje. Ky ishte shansi i tij për të ndihmuar Casper Jacobs të gjente rrugën e tij. "Unë jam pothuajse njëqind për qind i sigurt se ata po e marrin atë në trenin siberian me delegatët, Kasper."
    
  "Pse do ta bënin këtë? Ata duhet të përqendrohen në eksperiment", u përgjigj Kasper.
    
  "A nuk kupton?" - shpjegoi Sam. "Të gjithë në këtë tren janë një kërcënim. Këta pasagjerë elitë marrin vendime në fushën e kërkimit dhe zgjerimit të energjisë bërthamore. Vendet që kanë vetëm të drejtën e vetos, e keni vënë re? Zyrtarët e Agjencisë së Energjisë Atomike janë gjithashtu një pengesë për Black Sun sepse ata rregullojnë menaxhimin e furnizuesve të energjisë bërthamore.
    
  "Kjo është shumë biseda politike, Sam," rënkoi Casper ndërsa zbrazi Jackpot-in e tij. "Thjesht më trego gjërat themelore sepse tashmë jam i dehur."
    
  "Olga do të jetë në Valkyrie sepse duan që ju të vini dhe ta kërkoni. Nëse nuk e shpëton, Casper, - pëshpëriti Sam, por toni i tij ishte ogurzi, - ajo do të vdesë së bashku me të gjithë delegatët në atë tren të mallkuar! Nga sa di unë për Urdhrin, ata tashmë kanë njerëz për të zëvendësuar zyrtarët e vdekur, duke transferuar kontrollin e shteteve autoritare te Urdhri i Diellit të Zi nën maskën e ndryshimit të monopolit politik. Dhe e gjithë kjo do të jetë e ligjshme!".
    
  Kasperi po gulçonte si një qen në shkretëtirë. Sado pije që pinte, mbeti bosh dhe i etur. Pa dashje, ai u bë një lojtar kyç në një lojë ku nuk kishte ndërmend të merrte kurrë pjesë.
    
  "Unë mund të hip në një aeroplan sonte," i tha ai Sam. I impresionuar, Sam e përkëdheli Casperin pas shpine.
    
  "Njeri i mirë!" - tha ai. "Tani do ta dërgoj këtë te Purdue përmes emailit të sigurt. T'i kërkoni atij të ndalojë së punuari në ekuacion mund të jetë pak optimiste, por të paktën me leximet tuaja dhe të dhënat në atë hard disk, ai mund të shohë vetë se çfarë po ndodh në të vërtetë. Shpresoj që ai të kuptojë se ai është një kukull e armiqve të tij.
    
  "Po sikur të përgjohet?" Kasper mendoi. "Kur u përpoqa ta telefonoja, thirrjes sime iu përgjigj një grua që me sa duket nuk i dha kurrë një mesazh."
    
  "Jane?" Pyeti Sam. "A ishte kjo gjatë orarit të punës?"
    
  "Jo, pas orëve," pranoi Casper. "Pse?"
    
  "Qyj mua," mori frymë Sam, duke kujtuar infermieren kurvë dhe problemin e qëndrimit të saj, veçanërisht pasi Sam i dha Pardue ekuacionin. "Ndoshta ke të drejtë, Casper. Zoti im, mund të jesh plotësisht i sigurt për këtë, nëse mendon për këtë."
    
  Pikërisht atje, Sam vendosi të dërgonte gjithashtu informacionin e Miss Noble në Edinburgh Post, në rast se serveri i emailit të Purdue ishte hakuar.
    
  "Unë nuk do të shkoj në shtëpi, Sam," vuri në dukje Casper.
    
  "Po, nuk mund të ktheheni. Ndoshta ata po shikojnë ose po kërkojnë kohën e tyre," u pajtua Sam. "Regjistrohu këtu dhe nesër të tre do të shkojmë në një mision për të shpëtuar Olgën. Kush e di, në të njëjtën kohë ne mund t'i fajësojmë Taft dhe McFadden para gjithë botës dhe t'i fshijmë nga faqja vetëm për talljen me ne."
    
    
  24
  Raichtishow janë lot
    
    
  Perdue u zgjua, duke rijetuar pjesërisht agoninë e operacionit. Gryka e tij ndihej si letër zmerile dhe koka e tij peshonte një ton. Një rreze drite e kaloi nëpër perde dhe e goditi mes syve. Duke u hedhur lakuriq nga shtrati, ai papritur iu kujtua turbull nata pasionante me Lilith Hearst, por e shtyu mënjanë për t'u fokusuar në dritën patetike të ditës që i duhej për të hequr qafe sytë e tij të varfër.
    
  Teksa mbulonte dritën me perde, u kthye për të gjetur bukuroshen e re ende duke fjetur në anën tjetër të shtratit të tij. Para se të mund ta shihte atje, Çarlsi trokiti butësisht. Perdue hapi derën.
    
  "Mirëdita, zotëri," tha ai.
    
  "Mirëmëngjes, Charles," gërhiti Perdue duke mbajtur kokën. Ai ndjeu një tërheqje dhe vetëm atëherë e kuptoi se kishte frikë nga ndihma. Por tani ishte tepër vonë për të bërë një punë të madhe për këtë, kështu që ai pretendoi se nuk kishte asnjë siklet mes tij dhe Charles. Edhe shërbëtori i tij, gjithnjë profesionist, e injoroi këtë fakt.
    
  "A mund të them një fjalë me ju, zotëri?" - pyeti Charles. "Sigurisht, sapo të jeni gati."
    
  Perdue tundi kokën, por u befasua kur pa Lillian në sfond, e cila gjithashtu dukej mjaft e shqetësuar. Duart e Perdue-s u hodhën shpejt drejt bigës së tij. Charles dukej se shikoi në dhomë në dhomën e Lilith-it të fjetur dhe i pëshpëriti zotërisë së tij: "Zotëri, ju lutem mos i tregoni zonjës Hearst se ju dhe unë kemi diçka për të diskutuar."
    
  "Pse? Cfare po ndodh?" - pëshpëriti Perdue. Këtë mëngjes ai ndjeu se diçka nuk shkonte në shtëpinë e tij dhe misteri i saj po lutej të zbulohej.
    
  "David," një rënkim sensual erdhi nga errësira e butë e dhomës së tij të gjumit. "Kthehu në shtrat."
    
  "Zotëri, ju lutem," u përpoq të përsëriste Charles shpejt, por Perdue ia mbylli derën në fytyrë. I zymtë dhe pak i zemëruar, Charles ia nguli sytë Lillian, e cila ndau emocionet e tij. Ajo nuk tha asgjë, por ai e dinte se ajo ndjente të njëjtën gjë. Pa fjalë, kupëmbajtësi dhe punonjësja e shtëpisë zbritën shkallët për në kuzhinë, ku do të diskutonin hapin tjetër në punën e tyre nën drejtimin e David Perdue.
    
  Sjellja e sigurisë ishte një justifikim i qartë i pretendimit të tyre, por derisa Perdue mundi të largohej nga joshëseja keqdashëse, ata nuk mund të argumentonin. Natën kur ra alarmi, Charles u caktua si ndërlidhësi i shtëpisë derisa Perdue erdhi përsëri në vete. Kompania e sigurimit ishte vetëm duke pritur për të dëgjuar nga ai dhe ata duhej të telefononin për t'i treguar Perdue videon e tentativës për sabotim. Nëse ishte thjesht instalime elektrike e keqe ishte shumë e pamundur duke pasur parasysh mirëmbajtjen e ngushtë të teknologjisë së saj nga Purdue, dhe Charles synonte ta bënte këtë të qartë.
    
  Në katin e sipërm, Perdue u rrotullua përsëri në bar me lodrën e tij të re.
    
  "A duhet ta sabotojmë këtë?" Lilian bëri shaka.
    
  "Do të doja shumë, Lillian, por fatkeqësisht më pëlqen shumë puna ime," psherëtiu Charles. "A mund t'ju bëj një filxhan çaj?"
    
  "Do të ishte e mrekullueshme, e dashura ime," ankoi ajo, duke u ulur në tryezën e vogël, modeste të kuzhinës. "Çfarë do të bëjmë nëse ai martohet me të?"
    
  Charles gati sa i lëshoi gotat e tij prej porcelani në këtë mendim. Buzët i dridheshin në heshtje. Lillian nuk e kishte parë kurrë më parë kështu. Mishërimi i gjakftohtësisë dhe vetëkontrollit befas u bë alarmues. Charles shikoi nga dritarja, sytë e tij gjenin ngushëllim në gjelbërimin e harlisur të kopshteve të mrekullueshme të Reichtisousis.
    
  "Ne nuk mund ta lejojmë këtë," u përgjigj ai sinqerisht.
    
  "Ndoshta duhet ta ftojmë Dr. Gould të vijë dhe t'i kujtojë se çfarë kërkon në të vërtetë," sugjeroi Lillian. "Përveç kësaj, Nina do ta shkelmojë Lilithin..."
    
  "Pra, doje të më shihje?" Fjalët e Perdue papritmas ngrinë gjakun e Lillian. Ajo u kthye ashpër dhe pa shefin e saj duke qëndruar në prag të derës. Ai dukej i tmerrshëm, por ishte bindës.
    
  "O Zoti im, zotëri," tha ajo, "A mund t'ju jap disa qetësues?"
    
  "Jo," u përgjigj ai, "por unë do të vlerësoja vërtet një copë dolli të thatë dhe një kafe të zezë të ëmbël." Ky është hangoveri më i keq që kam pasur ndonjëherë".
    
  "Ju nuk keni hangover, zotëri," tha Charles. "Me sa di unë, sasia e vogël e alkoolit që keni pirë nuk është në gjendje t'ju bëjë të pavetëdijshëm në atë mënyrë që të mos jeni në gjendje të rifitoni vetëdijen edhe gjatë një sulmi alarmi gjatë natës."
    
  "Më vjen keq?" Perdue i vrenjti vetullat kupëmbajtësit.
    
  "Ku eshte ajo?" - pyeti Charles drejtpërdrejt. Toni i tij ishte i ashpër, pothuajse sfidues dhe për Perdue ishte një shenjë e sigurt se kishte telashe.
    
  "Në dush. Pse?" Perdue u përgjigj. "I thashë se do të hidhesha në tualetin e poshtëm sepse ndjeva të përziera."
    
  "Ju falje, zotëri," e uroi Lilian shefin e saj ndërsa ndezi dollinë.
    
  Perdue e shikoi si budallaqe. "Në fakt u hodha sepse ndihem vërtet i përzier, Lily. Çfarë po mendonit? A menduat se do ta gënjej vetëm për të mbështetur këtë komplot tuajin kundër saj?"
    
  Charles gërhiti me zë të lartë i tronditur nga neglizhenca e vazhdueshme e Purdue. Lillian ishte po aq e mërzitur për këtë, por ajo duhej të qëndronte e qetë përpara se Perdue të vendoste të pushonte punonjësit e tij në një sulm mosbesimi. "Sigurisht që jo," i tha ajo Perdue. "Unë thjesht bëja shaka".
    
  "Mos mendoni se nuk mbaj një sy në atë që po ndodh në shtëpinë time," paralajmëroi Perdue. "Të gjithë e keni bërë të qartë disa herë se nuk e miratoni që Lilith të jetë këtu, por po harroni një gjë. Unë jam pronari i kësaj shtëpie dhe di gjithçka që ndodh mes këtyre mureve."
    
  "Me përjashtim të rasteve kur humbisni nga Rohypnol ndërsa rojet dhe stafi i mirëmbajtjes duhet të mbajnë nën kontroll kërcënimin e zjarrit në shtëpinë tuaj," tha Charles. Lilian e përkëdheli në krah për këtë vërejtje, por ishte tepër vonë. Portat e përmbytjes së qetësisë së shërbëtorit besnik ishin thyer. Fytyra e Perdue u kthye në hi, edhe më shumë se çehrja e tij tashmë e zbehtë. "Kërkoj falje që jam kaq i prerë, zotëri, por nuk do të qëndroj duarkryq, ndërkohë që ndonjë person i dorës së dytë depërton në vendin tim të punës dhe në shtëpinë time për të minuar punëdhënësin tim." Charles ishte po aq i befasuar nga shpërthimi i tij sa edhe punonjësja e shtëpisë dhe Perdue. Kupëmbajtësi shikoi shprehjen e habitur të Lillian dhe ngriti supet: "Për një qindarkë, për një paund, Lily."
    
  "Nuk mundem," u ankua ajo. "Unë kam nevojë për këtë punë."
    
  Perdue u shtang aq shumë nga fyerjet e Charles, saqë ai fjalë për fjalë mbeti pa fjalë. Butleri i hodhi Perdue një vështrim indiferent dhe shtoi: "Më vjen keq që e them këtë, zotëri, por nuk mund ta lejoj që kjo grua të vazhdojë të vërë jetën tuaj në rrezik."
    
  Perdue u ngrit në këmbë, duke ndjerë sikur e kishte goditur një vare, por kishte diçka për të thënë. "Si guxon? Ju nuk jeni në gjendje të bëni akuza të tilla!". - gjëmonte ai te kupëmbajtësi.
    
  "Ai shqetësohet vetëm për mirëqenien tuaj, zotëri," u përpoq Lillian, duke shtrënguar duart me respekt.
    
  "Hesht, Lillian", i lehin të dy burrat në të njëjtën kohë, duke e çuar në një furi. Punonjësja e shtëpisë me sjellje të ëmbël doli me vrap nga dera e pasme pa u munduar as të përmbushte porosinë e mëngjesit të punëdhënësit të saj.
    
  "Shiko se çfarë e ke futur veten, Charles," qeshi Perdue.
    
  "Nuk ishte puna ime, zotëri. Shkaku i gjithë kësaj polemike është menjëherë pas jush, "i tha ai Perdue. Perdue shikoi prapa. Lilith qëndronte aty, duke u dukur si një qenush që e kishin shkelmuar. Manipulimi i saj nënndërgjegjeshëm i ndjenjave të Perdue nuk njihte kufij. Ajo dukej thellësisht e lënduar dhe tmerrësisht e dobët, duke tundur kokën.
    
  "Më vjen shumë keq, David. U përpoqa t'i kënaqja, por duket se ata thjesht nuk duan të të shohin të lumtur. Do të iki për tridhjetë minuta. Më lër të marr gjërat e mia," tha ajo, duke u kthyer të largohej.
    
  "Mos lëviz, Lilith!" Perdue urdhëroi. Ai e vështroi Charlesin, me sytë e tij blu që e përshkonin shërbëtorin me zhgënjim dhe të lënduar. Charles kishte arritur kufirin e tij. "Ajo... ose ne... zotëri."
    
    
  25
  Unë po kërkoj një nder
    
    
  Nina u ndje si një grua krejtësisht e re pasi fjeti për shtatëmbëdhjetë orë në dhomën e hotelit të Sam. Sam, nga ana tjetër, ishte i rraskapitur pasi mezi flinte një sy. Pasi u zbuluan sekretet e Dr. Jacobs, ai besonte se bota po shkonte drejt katastrofës, pavarësisht se sa njerëzit e mirë u përpoqën të parandalonin mizoritë e idiotëve egoistë si Taft dhe McFadden. Ai shpresonte se nuk kishte gabuar me Olgën. Iu deshën orë të tëra për të bindur Casper Jacobs se kishte shpresë dhe Semit i trembej momentit hipotetik kur ata do të zbulonin trupin e Olgës.
    
  Ata u bashkuan me Casper në korridorin e katit të tij.
    
  "Si fjetët, Dr. Jacobs?" pyeti Nina. "Më duhet të kërkoj falje që nuk u ul mbrëmë."
    
  "Jo, të lutem mos u shqetëso, doktor Gould," buzëqeshi ai. "Sam u kujdes për mua me mikpritjen shekullore skoceze, kur unë duhej t'ju kisha bërë juve mirëpritjen belge. Pas kaq shumë uiski ishte e lehtë të binte në gjumë, edhe pse deti i gjumit ishte plot me përbindësha."
    
  "Unë mund ta kuptoj," mërmëriti Sam.
    
  "Mos u shqetëso, Sam, unë do të të ndihmoj deri në fund," e ngushëlloi ajo, duke kaluar me dorën e saj nëpër flokët e tij të errët dhe të çrregullt. "Ju nuk u rruat këtë mëngjes."
    
  "Mendova se Siberia do t'i përshtatej një pamje më të ashpër," ngriti supet ai ndërsa hynë në ashensor. "Plus, do ta bëjë fytyrën time më të ngrohtë... dhe më pak të dallueshme."
    
  "Ide e mirë," pranoi Casper me zemër të lehtë.
    
  "Çfarë ndodh kur shkojmë në Moskë, Sam?" pyeti Nina në heshtjen e tensionuar të ashensorit.
    
  "Do t'ju them në aeroplan. Ka vetëm tre orë për në Rusi," u përgjigj ai. Sytë e tij të errët shkrepën te kamera e sigurisë së ashensorit. "Nuk mund të rrezikoj të lexoj buzët."
    
  Ajo ndoqi shikimin e tij dhe pohoi me kokë. "Po".
    
  Kasper admironte ritmin natyral të dy kolegëve të tij skocezë, por ai i kujtoi vetëm Olgën dhe fatin e tmerrshëm që ajo mund ta ketë pasur tashmë. Ai mezi priste të shkelte në tokën ruse, edhe nëse ajo do të çohej në vendin e gabuar, siç kishte supozuar Sam Cleave. Për aq kohë sa mundi të merrej me Taftin, i cili ishte pjesë e pandashme e samitit përmes Siberisë.
    
  "Cilën fushë ajrore po përdorin?" pyeti Nina. "Nuk mund ta imagjinoj që ata do ta përdorin Domodedovo për njerëz kaq të rëndësishëm."
    
  "Kjo eshte e gabuar. Ata përdorin një pistë ajrore private në veriperëndim të quajtur Koschey," shpjegoi Sam. "Këtë e kam dëgjuar në teatrin e operës kur hyra brenda, të kujtohet? Është në pronësi private të një prej anëtarëve rus të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike".
    
  "Kjo ka erë të dyshimtë," buzëqeshi Nina.
    
  "Kjo është e vërtetë," konfirmoi Casper. "Shumë anëtarë të agjencisë, si me Kombet e Bashkuara dhe Bashkimin Evropian, delegatët e Bilderberg... të gjithë ata janë besnikë ndaj Urdhrit të Diellit të Zi. Njerëzit i referohen Rendit të Ri Botëror, por askush nuk e kupton se një organizatë shumë më e keqe është në punë. Ashtu si një demon, ai pushton këto organizata më të njohura globale dhe i përdor ato si koka turku përpara se të hipin në anijet e tyre pas faktit.
    
  "Një analogji interesante," vuri në dukje Nina.
    
  "Në fakt, kjo është e sigurt," ra dakord Sam. "Ka diçka në thelb të errët te Black Sun, diçka përtej dominimit global dhe sundimit të elitës. Është pothuajse ezoterike në natyrë, duke përdorur shkencën për të përparuar."
    
  "Të bën të pyesësh veten," shtoi Casper ndërsa hapeshin dyert e ashensorit, "që një organizatë kaq e rrënjosur dhe fitimprurëse është pothuajse e pamundur të shkatërrohet."
    
  "Po, por ne do të vazhdojmë të rritemi në organet e tyre gjenitale si një virus këmbëngulës për sa kohë që kemi aftësinë t'i bëjmë ato të kruhen dhe të digjen," buzëqeshi Sam dhe bëri syrin, duke i lënë dy të tjerët në qepje.
    
  "Faleminderit për këtë, Sam," qeshi Nina, duke u përpjekur të kompozohej. "Duke folur për analogji interesante!"
    
  Ata morën një taksi për në aeroport dhe shpresonin se mund të arrinin në aeroportin privat në kohë për të kapur trenin. Sam u përpoq të telefononte Perdue për herë të fundit, por kur një grua u përgjigj, ai e dinte se Dr. Jacobs kishte të drejtë. Ai e shikoi Casper Jacobs me një shprehje shqetësimi.
    
  "Çfarë nuk shkon?" Pyeti Kasper.
    
  Sytë e Semit u ngushtuan. "Nuk ishte Jane. E njoh shumë mirë zërin e asistentit personal të Perdue. Nuk e di se çfarë dreqin po ndodh, por kam frikë se Perdue po mbahet peng. Nuk ka rëndësi nëse ai e di apo jo. Unë po thërras përsëri Masters. Dikush duhet të shkojë dhe të shohë se çfarë po ndodh në Reichtisusis." Ndërsa ata prisnin në sallën e linjës ajrore, Sam thirri përsëri numrin e George Masters. Ai e vuri telefonin në altoparlant në mënyrë që Nina të dëgjonte ndërsa Casper shkoi të merrte kafe nga makina shitëse. Për habinë e Semit, Xhorxhi iu përgjigj thirrjes me një zë të përgjumur.
    
  "Mjeshtra?" Bërtiti Sam. "Dreqin! Ky është Sam Cleave. Ku ke qene?"
    
  "Duke kërkuar për ju," u përgjigj Masters ashpër, papritmas duke u bërë pak më bindës. "Ju i dha Purdue një ekuacion f--ing pasi unë ju thashë në mënyrë të pasigurt që të mos e bëni."
    
  Nina dëgjoi me vëmendje me sytë hapur. Vetëm me buzët e saj ajo tha: "Duket sikur është shumë i zemëruar!"
    
  "Shiko, e di," filloi Sam justifikimin e tij, "por kërkimi që bëra për këtë nuk përmendi asgjë aq kërcënuese sa ajo që më the".
    
  "Kërkimi juaj është i padobishëm, mik," këputi Xhorxhi. "A mendonit vërtet se ky nivel shkatërrimi ishte lehtësisht i arritshëm për këdo? Çfarë, menduat se do ta gjenit këtë në Wikipedia? A? Vetëm ata prej nesh që dinë, ne e dimë se çfarë mund të bëjë. Tani ke shkuar dhe ke shkatërruar gjithçka, djalë i zgjuar!"
    
  "Shikoni, mjeshtër, unë kam një mënyrë për ta parandaluar përdorimin e tij," sugjeroi Sam. "Ju mund të shkoni në shtëpinë e Perdue si emisar im dhe t'ia shpjegoni këtë. Më mirë akoma, nëse mund ta nxirrnit nga atje."
    
  "Pse më duhet?" Masters luajti fort.
    
  "Sepse doni ta ndaloni, apo jo?" Sam u përpoq të arsyetonte me burrin e gjymtuar. "Hej, më përplase makinën dhe më more peng. Unë do të thoja që më keni borxh një".
    
  "Bëj punën tënde të pistë, Sam. Unë u përpoqa t'ju paralajmëroj, dhe ju hodhët poshtë njohuritë e mia. Dëshironi ta ndaloni atë të përdorë ekuacionin e Ajnshtajnit? Bëje vetë, nëse je kaq miqësor me të, "griti Masters.
    
  "Unë jam jashtë vendit, përndryshe do ta kisha bërë këtë," shpjegoi Sam. "Ju lutem zotërinj. Vetëm kontrollojeni atë."
    
  "Ku jeni?" Pyeti Mjeshtri, duke injoruar lutjet e Semit.
    
  "Belgjikë, pse?" u përgjigj Sam.
    
  "Unë thjesht dua të di ku je që të të gjej," i tha ai Semit me një ton kërcënues. Nga këto fjalë, sytë e Ninës u zgjeruan edhe më shumë. Sytë e saj ngjyrë kafe të errët shkëlqenin nën vetullat e saj. Ajo shikoi Kasperin, i cili po qëndronte pranë makinës, me një shprehje të shqetësuar në fytyrën e tij.
    
  "Mjeshtra, ju mund ta rrëzoni erën nga unë sapo kjo të përfundojë," Sam u përpoq të negocionte me shkencëtarin e zemëruar. "Do të hedh edhe disa grushta për ta bërë të duket sikur është e dyanshme, por për dashurinë e Zotit, ju lutemi shkoni në Reichtisousis dhe thuaji sigurimit në portë që ta çojë vajzën tuaj në Inverness. "
    
  "Më vjen keq?" Mjeshtrit gjëmuan, duke qeshur me zemër. Sam buzëqeshi në heshtje ndërsa Nina tregoi konfuzionin e saj me shprehjen e saj më budallaqe, më komike.
    
  "Vetëm thuaju atyre këtë," përsëriti Sam. "Ata do të të pranojnë dhe do t'i thonë Perdue që je miku im."
    
  "Po pastaj?" - u tall ankuesi i padurueshëm.
    
  "Çfarëdo që duhet të bëni për t'i dhënë atij elementin e rrezikshëm të Gjarprit të Tmerrshëm," ngriti supet Sam. "Dhe mbani në mend këtë. Ai ka një grua me vete që mendon se ajo e kontrollon atë. Emri i saj është Lilith Hearst, një infermiere me një kompleks të Zotit.
    
  Mjeshtrit mbetën të heshtur vdekjeprurës.
    
  "Hej, a më dëgjon? Mos lejoni që ajo të ndikojë në bisedën tuaj me Perdue..." vazhdoi Sam. Ai u ndërpre nga përgjigja e papritur e butë e Masters. "Lilith Hearst? A thua Lilith Hearst?"
    
  "Po, ajo ishte një infermiere Purdue, por me sa duket ai gjen një shpirt të afërt tek ajo, sepse ata ndajnë një dashuri për shkencën," e informoi Sam. Nina njohu tingullin që mjeshtrit po krijonin në anën tjetër të linjës. Ishte zhurma e një burri të shqetësuar që kujtonte një ndarje të keqe. Ishte zhurma e trazirave emocionale, ende kaustike.
    
  "Mjeshtra, kjo është Nina, kolegia e Semit," tha papritmas ajo, duke kapur dorën e Semit për ta shtrënguar telefonin. "A e njihni atë?"
    
  Sam dukej i hutuar, por vetëm sepse nuk kishte intuitën femërore të Ninës për këtë çështje. Mjeshtrat morën frymë rëndë dhe më pas nxorën ngadalë. "Unë e njoh atë. Ajo ishte e përfshirë në një eksperiment që më bëri të dukesha si Freddy Krueger, Dr. Gould".
    
  Sam ndjeu tmerrin që i goditi në gjoks. Ai nuk e kishte idenë se Lilith Hearst ishte në të vërtetë një shkencëtare pas mureve të laboratorit të spitalit. Ai e kuptoi menjëherë se ajo ishte një kërcënim shumë më i madh sesa ai e kishte kuptuar ndonjëherë.
    
  "Mirë atëherë, bir," e ndërpreu Sam, duke goditur ndërsa hekuri ishte i nxehtë, "aq më tepër arsyeja që ju të bëni një vizitë dhe t'i tregoni Perdue se çfarë mund të bëjë e dashura e tij e re."
    
    
  26
  Të gjithë në bord!
    
    
    
  Aerodromi Koschey, Moskë - 7 orë më vonë
    
    
  Kur delegacioni i samitit mbërriti në pistën ajrore të Koschey jashtë Moskës, mbrëmja nuk ishte shumë e keqe për shumicën e standardeve, por u errësua herët. Të gjithë kanë qenë në Rusi më parë, por kurrë më parë nuk janë paraqitur raporte dhe propozime të palodhura në një tren luksoz në lëvizje, ku me para mund të blihej vetëm ushqimi dhe akomodimi më i mirë. Duke dalë nga avionët privatë, të ftuarit hynë në një platformë të lëmuar çimentoje që të çonte në një ndërtesë të thjeshtë por luksoze - stacionin hekurudhor Koschey.
    
  "Zonja dhe zotërinj," buzëqeshi Clifton Taft, duke zënë vendin e tij përpara hyrjes, "Unë do të doja t'ju uroj mirëseardhjen në Rusi në emër të partnerit tim dhe pronarit të Valkyrie Trans-Siberian, zotit Wolf Kretchoff!"
    
  Duartrokitjet shurdhuese nga grupi i shquar treguan vlerësimin e tyre për idenë origjinale. Shumë përfaqësues paraprakisht kishin shprehur dëshirën që këto simpoziume të mbahen në një ambient më interesant dhe kjo më në fund të realizohet. Ujku doli në zonën e vogël në hyrje ku të gjithë prisnin të shpjegonin.
    
  "Miqtë e mi dhe kolegët e mi të mrekullueshëm," predikoi ai me theksin e tij të trashë, "është nderi dhe privilegji im i madh që kompania ime, Kretchoff Security Conglomerate, pret takimin e këtij viti në trenin tonë. Kompania ime, së bashku me Tuft Industries, ka punuar në këtë projekt për katër vitet e fundit dhe më në fund pistat e reja do të jenë në përdorim."
    
  Të pushtuar nga entuziazmi dhe elokuenca e biznesmenit fizikisht imponues, delegatët shpërthyen sërish në duartrokitje. Të fshehura në një kënd të largët të kthinës së ndërtesës, tre figura të strukura në errësirë, duke dëgjuar. Nina u shtrëngua në tingullin e zërit të Wolfe, duke kujtuar ende goditjet e tij të urryera. As ajo dhe as Sam nuk mund të besonin se një bandit i zakonshëm ishte një qytetar i pasur. Për ta, ai ishte thjesht qeni sulmues i McFadden.
    
  "Rripi Koschei ka qenë brezi im privat i uljes për disa vite që kur bleva tokën, dhe sot kam kënaqësinë të zbuloj stacionin tonë luksoz të trenit," vazhdoi ai. "Të lutem më ndiqni." Me këto fjalë ai kaloi nëpër dyer, i ndjekur nga Taft dhe McFadden, i ndjekur nga delegatët që ushqeheshin me fjalë nderuese në gjuhët e tyre përkatëse. Ata shëtisnin rreth stacionit të vogël, por luksoz, duke admiruar arkitekturën e ashpër në frymën e oborrit të Krutitsky. Tre harqet që të çojnë në dalje në platformë janë ndërtuar në stilin barok me një shije të fortë të arkitekturës mesjetare të përshtatur me kushtet e vështira klimatike.
    
  "Thjesht fenomenale," tha McFadden, i dëshpëruar për t'u dëgjuar. Ujku thjesht buzëqeshi ndërsa drejtonte grupin drejt dyerve të jashtme në platformë, por përpara se të largohej, ai u kthye përsëri për të mbajtur një fjalim.
    
  "Dhe tani, më në fund, zonja dhe zotërinj të Samitit të Energjisë së Rinovueshme Bërthamore," bërtiti ai, "Unë dua t'ju prezantoj me një kënaqësi të fundit. Pas meje është një tjetër rrethanë e forcës madhore në kërkimin tonë të pafund për përsosmërinë. Ju lutemi ejani bashkohuni me mua në udhëtimin e saj të parë."
    
  Rusi i madh i çoi në platformë.
    
  "Unë e di që ai nuk flet anglisht," i tha përfaqësuesi i Mbretërisë së Bashkuar një kolegu, "por pyes veten nëse ai donte ta quante këtë tren "forcë madhore" apo ndoshta ai e keqkuptoi frazën që do të thotë diçka e fuqishme?"
    
  "Unë mendoj se ai e kishte fjalën për këtë të fundit," sugjeroi një tjetër me mirësjellje. "Jam mirënjohës që ai flet fare anglisht. A nuk të mërzit kur ka 'binjakë të bashkuar' që rrinë kudo për t'u përkthyer?"
    
  "Shumë e vërtetë," pranoi delegati i parë.
    
  Treni po priste nën një pëlhurë gome të trashë. Askush nuk e dinte se si do të dukej, por duke gjykuar nga madhësia e tij, nuk kishte dyshim se do të duhej një inxhinier brilant për ta projektuar.
    
  "Tani donim të ruanim pak nostalgji, kështu që e projektuam këtë makinë të mrekullueshme në të njëjtën mënyrë si modeli i vjetër TE, duke përdorur energjinë bërthamore me bazë toriumi për të fuqizuar motorin në vend të avullit," buzëqeshi ai me krenari. "Cila mënyrë më e mirë për të ushqyer lokomotivat e së ardhmes gjatë një simpoziumi mbi alternativat e reja të energjisë të përballueshme?"
    
  Sam, Nina dhe Casper u fshehën menjëherë pas rreshtit të fundit të përfaqësuesve. Me përmendjen e natyrës së karburantit të trenit, disa shkencëtarë dukeshin pak të turpëruar, por nuk guxuan të kundërshtonin. Kasperi ende gulçohej.
    
  "Çfarë?" pyeti Nina me zë të ulët. "Çfarë nuk shkon?"
    
  "Fuqia bërthamore e bazuar në torium," u përgjigj Casper, duke u dukur absolutisht i tmerruar. "Kjo mut është niveli tjetër, miqtë e mi. Për sa i përket burimeve globale të energjisë, një alternativë ndaj toriumit është ende në shqyrtim. Me sa di unë, një lëndë djegëse e tillë ende nuk është zhvilluar për një përdorim të tillë," shpjegoi ai me zë të ulët.
    
  "A do të shpërthejë?" - ajo pyeti.
    
  "Jo, mirë... e shihni, nuk është aq i paqëndrueshëm sa, të themi, plutoniumi, por meqenëse ka potencialin të jetë një burim jashtëzakonisht i fuqishëm energjie, unë jam pak i shqetësuar për përshpejtimin që po shohim këtu." shpjegoi ai.
    
  "Pse?" - pëshpëriti Sam, me fytyrën e fshehur nga kapuç. "Trenat supozohet të ecin shpejt, apo jo?"
    
  Kasper u përpoq t'u shpjegonte atyre, por ai e dinte se vetëm fizikantët dhe të ngjashëm do ta kuptonin me të vërtetë atë që po e shqetësonte. "Shiko, nëse është një lokomotivë... është... është një motor me avull. Është si të vendosësh një motor Ferrari në një karrocë fëmijësh".
    
  "Oh mut," vuri në dukje Sam. "Atëherë pse fizikanët e tyre nuk e panë këtë kur ndërtuan gjënë e mallkuar?"
    
  "Ti e di se si është Dielli i Zi, Sam," kujtoi Casper mikun e tij të ri. "Ata nuk i japin asnjë mallkim sigurisë për sa kohë që kanë një kar më të madh."
    
  "Po, ju mund të mbështeteni në këtë," ra dakord Sam.
    
  "Më dreq mua!" Nina papritmas gulçoi me një pëshpëritje të ngjirur.
    
  Sam i hodhi asaj një vështrim të gjatë. "Tani? Tani më jep një zgjedhje?"
    
  Kasper buzëqeshi, duke buzëqeshur për herë të parë që kur humbi Olgën e tij, por Nina ishte jashtëzakonisht serioze. Ajo mori frymë thellë dhe mbylli sytë, siç bënte gjithmonë kur kontrollonte faktet në kokën e saj.
    
  "Ju thatë se motori është një motor me avull model TE?" e pyeti ajo Kasperin. Ai tundi me kokë në mënyrë pozitive. "A e dini se çfarë është TE në të vërtetë?" - pyeti ajo burrat. Ata shkëmbyen shikime për një moment dhe tundën kokën. Nina do t'u jepte atyre një mësim të shpejtë historie që do të shpjegonte shumë. "Ata u emëruan TE pasi u bënë pronë ruse pas Luftës së Dytë Botërore," tha ajo. "Gjatë Luftës së Dytë Botërore ato u prodhuan si Kriegslokomotiven, 'lokomotiva luftarake'. Ata bënë një grup prej tyre, duke i konvertuar modelet DRG 50 në DRB 52, por pas luftës ato u asimiluan në pronësi private në vende si Rusia, Rumania dhe Norvegjia.
    
  "Psiko naziste," psherëtiu Sam. "Dhe mendova se kishim probleme më parë. Tani duhet të gjejmë Olgën duke u shqetësuar për energjinë bërthamore nën gomarin tonë. Dreqin".
    
  "Si kohët e vjetra, hej Sam?" Nina buzëqeshi. "Kur ishit një gazetar investigativ i pamatur."
    
  "Po," qeshi ai, "para se të bëhesha një eksplorues i pamatur me Purdue."
    
  "O Zot," rënkoi Casper në tingullin e emrit të Perdue. "Shpresoj që ai t'i besojë raportit tuaj për Gjarprin e Frikshëm, Sam."
    
  "Ai do ta bëjë ose nuk do ta bëjë," ngriti supet Sam. "Ne bëmë gjithçka që mundëm nga ana jonë. Tani duhet të marrim këtë tren dhe të gjejmë Olgën. Kjo duhet të jetë gjithçka që na intereson derisa ajo të jetë e sigurt."
    
  Në platformë, delegatët e impresionuar brohoritën për zbulimin e lokomotivës krejt të re, me pamje të vjetër. Sigurisht që ishte një makinë madhështore, megjithëse bronzi dhe çeliku i ri i dhanë një ndjesi groteske, steampunk që i huazoi shpirtin.
    
  "Si arrite të na futësh kaq lehtë në këtë zonë, Sam?" - pyeti Casper. "Duke qenë pjesë e një divizioni të njohur sigurie të organizatës më të ndyrë në botë të zuzarëve, do të mendonit se do të ishte më e vështirë të arrish këtu."
    
  Sam buzëqeshi. Nina e dinte atë vështrim. "O Zot, çfarë ke bërë?"
    
  "Djemtë na tërhoqën," u përgjigj Sam i kënaqur.
    
  "Çfarë?" Kasper pëshpëriti me kureshtje.
    
  Nina shikoi Kasperin. "Mafia e ndyrë ruse, Dr. Jacobs." Ajo foli si një nënë e zemëruar që kishte zbuluar edhe një herë se djali i saj kishte përsëritur krimin. Shumë herë më parë, Sam luajti me djemtë e këqij në bllok për të pasur akses në gjëra të paligjshme, dhe Nina nuk pushoi kurrë së foluri për këtë. Sytë e saj të errët e shpuan atë me një dënim të heshtur, por ai buzëqeshi djaloshare.
    
  "Hej, ju duhet një aleat i tillë kundër këtyre idiotëve nazistë," i kujtoi ai asaj. "Djemtë e djemve të forcave dhe bandave të sigurimit GULAG. Në botën ku jetojmë, do të kisha menduar se do ta kishit vlerësuar deri tani që palosja e asit më të zi fiton gjithmonë lojën. Kur bëhet fjalë për perandoritë e liga, nuk ka gjë të tillë si lojë e ndershme. Ekziston vetëm e keqja dhe e keqja më e keqe. Ia vlen të kesh një atu në mëngë."
    
  "Mirë, në rregull," tha ajo. "Ju nuk keni pse të shtyni të gjithë Martin Luther King mbi mua. Thjesht mendoj se të jesh në borxh ndaj Bratva-s është një ide e keqe."
    
  "Si e dini që nuk i kam paguar akoma?" ngacmoi ai.
    
  Nina rrotulloi sytë. "Oh, hajde. Çfarë u premtuat atyre?"
    
  Casper dukej se donte të dëgjonte gjithashtu përgjigjen. Ai dhe Nina u përkulën mbi tavolinë dhe prisnin përgjigjen e Semit. Duke hezituar për shkak të imoralitetit të përgjigjes së tij, Sam e dinte se duhej të pajtohej me shokët e tij. "Ua premtova atë që donin. Kreu i konkurrencës së tyre."
    
  "Më lejoni të hamendësoj," tha Casper. "Kundërshtari i tyre është ai djalë Ujku, apo jo?"
    
  Ninës iu errësua fytyra nga përmendja e banditit, por ajo kafshoi gjuhën.
    
  "Po, ata kanë nevojë për një udhëheqës për konkurrencën e tyre, dhe pas asaj që ai i bëri Ninës, unë do të bëj gjithçka që duhet për të arritur rrugën time," pranoi Sam. Nina u ndje ngrohtë në përkushtimin e tij, por diçka në lidhje me zgjedhjen e fjalëve të tij e goditi atë.
    
  "Prit një minutë," pëshpëriti ajo. "A do të thotë se ata duan kokën e tij të vërtetë?"
    
  Sam qeshi ndërsa Casper u përkul në anën tjetër të Ninës. "Po, ata duan që ai të shkatërrohet dhe të duket sikur një nga bashkëpunëtorët e tij e bëri këtë. "Unë e di që jam thjesht një gazetar i përulur," buzëqeshi ai me marrëzi, "por kam kaluar mjaft kohë rreth njerëzve të tillë për të ditur se si të krijoj dikë."
    
  "Oh Zoti im, Sam," psherëtiu Nina. "Ti bëhesh më shumë si ata sesa mendon."
    
  "Unë jam dakord me të, Nina," tha Kasper. "Në këtë linjë pune, ne nuk mund të përballojmë të luajmë sipas rregullave. Ne nuk mund të përballojmë as të ruajmë vlerat tona në këtë pikë. Njerëz si ky që synojnë të dëmtojnë njerëzit e pafajshëm për përfitimet e tyre nuk e meritojnë bekimin e arsyes së shëndoshë. Njerëz të tillë janë një virus për botën dhe ata meritojnë të njëjtin trajtim si një njollë myku në mur."
    
  "Po! Kjo është pikërisht ajo që dua të them, "tha Sam.
    
  "Unë nuk jam aspak dakord," kundërshtoi Nina. "Gjithçka që po them është se ne duhet të sigurohemi që të mos lidhemi me njerëz si Bratva vetëm sepse kemi një armik të përbashkët."
    
  "Kjo është e vërtetë, por ne nuk do ta bëjmë kurrë," e siguroi ai. "Ju e dini që ne gjithmonë e dimë se ku jemi në skemën e gjërave. Personalisht, më pëlqen koncepti 'nuk po tallesh me mua, nuk po tallej me ty'. Dhe unë do të qëndroj me të për aq kohë sa të mundem."
    
  "Hej!" Kasper i paralajmëroi ata. "Duket sikur janë ulur. Cfare duhet te bejme?"
    
  "Prit," e ndaloi Sam fizikanin e paduruar. "Një nga drejtuesit e platformave është Bratva. Ai do të na japë një sinjal."
    
  U desh pak kohë që personalitetet të hipnin në trenin luksoz me hijeshinë e tij të botës së vjetër. Nga motori, ashtu si nga një lokomotivë e zakonshme me avull, u shfaqën re të bardha avulli, të nxjerra nga një tub prej gize. Nina mori një moment për të shijuar bukurinë e saj përpara se të akordohej me sinjalin. Pasi të gjithë ishin në bord, Taft dhe Ujku shkëmbyen një pëshpëritje të shkurtër që përfundoi me të qeshura. Pastaj ata kontrolluan orët e tyre dhe kaluan nëpër derën e fundit të karrocës së dytë.
    
  Një burrë trupmadh me uniformë u përkul për të lidhur këpucën.
    
  "Kjo eshte e gjitha!" Sam i bindi shokët e tij. "Ky është sinjali ynë. Duhet të kalojmë nga dera ku ai është duke lidhur këpucën. Le të!"
    
  Nën kupolën e errët të natës, të tre u nisën për të shpëtuar Olgën dhe për të prishur çdo gjë që Black Sun ka planifikuar për përfaqësuesit globalë që sapo kapën me dëshirë.
    
    
  27
  Mallkimi i Lilithit
    
    
  Xhorxh Masters u mahnit nga struktura e jashtëzakonshme që u shfaq mbi rrugë, ndërsa ndaloi makinën e tij dhe parkoi aty ku i thanë rojet e Reichtishousis. Nata ishte e butë ndërsa hëna e plotë vështronte nëpër retë që kalonin. Përgjatë gjithë perimetrit të hyrjes kryesore të pronës, pemët e larta shushurinin nga era, sikur të thërrisnin botën në heshtje. Masters ndjeu një ndjenjë të çuditshme paqeje të përzier me frikën e tij në rritje.
    
  Njohja se Lilith Hearst ishte brenda vetëm nxiti dëshirën e tij për të pushtuar. Në këtë kohë, sigurimi kishte njoftuar Perdue se Masters ishte tashmë duke u ngjitur. Duke drejtuar shkallët e përafërt prej mermeri të fasadës kryesore, Masters u fokusua në detyrën në fjalë. Ai nuk kishte qenë kurrë një negociator i mirë, por kjo do të ishte një provë e vërtetë e diplomacisë së tij. Pa dyshim që Lilith do të reagonte me histerikë, mendoi ai, pasi kishte përshtypjen se ai kishte vdekur.
    
  Duke hapur derën, Masters u mahnit kur pa miliarderin më të gjatë e të hollë. Kurora e tij e bardhë ishte e njohur, por në gjendjen e tij aktuale nuk kishte asgjë tjetër që ngjante me fotot në tabloidet dhe festat zyrtare të bamirësisë. Perdue kishte një fytyrë guri, ndërsa ai njihej për mënyrën e tij të gëzuar dhe të sjellshme të ndërveprimit me njerëzit. Nëse Masters nuk do ta dinte se si dukej Perdue, ai mund të kishte menduar se njeriu përballë tij ishte një doppelgänger nga ana e errët. Mjeshtrit i dukej e çuditshme që pronari i pronës do ta hapte derën e tij dhe Perdue ishte gjithmonë mjaft perceptues për të lexuar shprehjen e tij.
    
  "Unë jam mes shërbëtorëve," tha Perdue me padurim.
    
  "Z. Perdue, unë quhem George Masters," u prezantua Masters. "Sam Cleave më dërgoi për t'ju dhënë një mesazh."
    
  "Çfarë është kjo? Mesazhi, cili është ai?" - pyeti ashpër Perdue. "Për momentin jam shumë i zënë me rindërtimin e teorisë dhe kam pak kohë për ta përfunduar, nëse nuk e keni problem."
    
  "Në fakt, kjo është ajo për të cilën jam këtu për të folur," u përgjigj Masters me gatishmëri. "Unë duhet t'ju jap një pasqyrë të... mirë,... Gjarprin e Tmerrshëm."
    
  Papritur Perdue u zgjua nga hutimi i tij dhe vështrimi i tij ra drejtpërdrejt mbi një vizitor me një kapelë me buzë të gjerë dhe një pallto të gjatë. "Si dini për Gjarprin e Frikshëm?"
    
  "Më lejoni të shpjegoj," u përgjërua Masters. "Brenda".
    
  Me ngurrim, Perdue hodhi një vështrim rreth hollit për t'u siguruar që ata ishin vetëm. Ai nxitonte të shpëtonte atë që kishte mbetur nga ekuacioni gjysmë i hequr, por gjithashtu duhej të dinte sa më shumë për të. Ai u largua mënjanë. "Ejani, zoti Masters." Perdue tregoi majtas, ku dukej korniza e lartë e derës së dhomës luksoze të ngrënies. Brenda kishte shkëlqimin e ngrohtë të zjarrit në vatër. Zhurma e tij kërcitëse ishte i vetmi zë në shtëpi, duke i dhënë vendit një ajër të pagabueshëm melankolie.
    
  "Raki?" Pyeti Perdue mysafirin e tij.
    
  "Faleminderit, po," u përgjigj Mjeshtri. Perdue donte që ai të hiqte kapelën, por ai nuk dinte si t'i kërkonte ta bënte. Ai derdhi pijen dhe i bëri shenjë Mjeshtrit të ulej. Sikur Masters mund të ndiente papërshtatshmëri, ai vendosi të kërkonte falje për veshjen e tij.
    
  "Unë thjesht do të doja t'ju kërkoja të më falni sjelljet e mia, zoti Perdue, por unë duhet ta mbaj këtë kapele gjatë gjithë kohës," shpjegoi ai. "Të paktën në publik."
    
  "A mund të pyes pse?" Pyeti Perdue.
    
  "Më lejoni të them vetëm se pata një aksident disa vite më parë që më bëri pak tërheqës," tha Masters. "Por nëse është ndonjë ngushëllim, unë kam një personalitet të mrekullueshëm."
    
  Perdue qeshi. Ishte e papritur dhe e mrekullueshme. Mjeshtrat, natyrisht, nuk mund të buzëqeshnin.
    
  "Unë do të shkoj direkt te pika, zoti Perdue," tha Masters. "Zbulimi juaj i Gjarprit të tmerrshëm nuk është sekret në komunitetin shkencor dhe me keqardhje ju informoj se lajmi ka arritur në anën më të mbrapshtë të elitës së nëndheshme."
    
  Perdue vrenjti vetullat. "Si? Vetëm Sam dhe unë kemi materialin."
    
  "Kam frikë se jo, zoti Perdue," u ankua Masters. Siç kishte kërkuar Sam, njeriu i djegur frenoi temperamentin dhe padurimin e tij të përgjithshëm për të ruajtur ekuilibrin me David Perdue. "Që kur jeni kthyer nga Qyteti i Humbur, dikush ka nxjerrë lajmet në disa faqe sekrete dhe biznesmenë të rangut të lartë."
    
  "Kjo është qesharake," qeshi Perdue. "Unë nuk kam folur në gjumë që nga operacioni dhe Sam nuk ka nevojë për vëmendje."
    
  "Jo, jam dakord. Por ka pasur të tjerë të pranishëm kur ju u shtruat në spital, a kam të drejtë?" Mjeshtrit lanë të kuptohet.
    
  "Vetëm personeli mjekësor," u përgjigj Perdue. "Dr. Patel nuk e ka idenë se çfarë do të thotë ekuacioni i Ajnshtajnit. Burri merret ekskluzivisht me kirurgjinë rindërtuese dhe biologjinë njerëzore."
    
  "Po infermieret?" Pyeti me qëllim Mjeshtri, duke luajtur memec dhe duke pirë raki. Ai mund të shihte sytë e Perdue-së duke u ngurtësuar ndërsa e konsideronte këtë. Perdue ngadalë tundi kokën nga njëra anë në tjetrën ndërsa problemet e stafit të tij me të dashurin e tij të ri shfaqeshin brenda tij.
    
  "Jo, kjo nuk mund të jetë," mendoi ai. "Lilith është në anën time." Por në arsyetimin e tij doli në pah një zë tjetër. I kujtoi atij me zemër alarmin që nuk kishte mundur ta dëgjonte një natë më parë, se si shtabi i sigurisë kishte supozuar se një grua ishte parë në errësirë në regjistrimin e tyre dhe faktin se ai ishte droguar. Nuk kishte asnjë tjetër në rezidencë përveç Charles dhe Lillian, dhe ata nuk mësuan asgjë nga të dhënat në ekuacion.
    
  Ndërsa rrinte ulur duke menduar, një gjë tjetër e shqetësonte gjithashtu, kryesisht për shkak të qartësisë së saj tani që kishte dyshime për Lilithin e tij të dashur. Zemra e tij iu lut që të shpërfillte provat, por logjika e tij i mbizotëroi emocionet e tij aq sa për të mbajtur një mendje të hapur.
    
  "Ndoshta një infermiere," mërmëriti ai.
    
  Zëri i saj përshkoi heshtjen e dhomës. "Ti nuk beson seriozisht në këtë marrëzi, David," gulçoi Lilith, duke luajtur përsëri viktimën.
    
  "Nuk thashë se e besova, zemër," e korrigjoi ai.
    
  "Por ti menduat për këtë," tha ajo, duke u tingëlluar e ofenduar. Sytë e saj iu drejtuan të panjohurit në divan, duke fshehur identitetin e tij nën një kapele dhe pallto. "Dhe kush është?"
    
  "Të lutem, Lilith, po përpiqem të flas vetëm me mysafirin tim," i tha Perdue pak më fort.
    
  "Mirë, nëse doni të lejoni të huajt në shtëpinë tuaj, të cilët mund të jenë fare mirë spiunë të organizatës nga e cila po fshiheni, ky është problemi juaj," shkriu ajo e papjekur.
    
  "Epo, kjo është ajo që bëj unë," u përgjigj shpejt Perdue. "Në fund të fundit, a nuk është kjo ajo që ju solli në shtëpinë time?"
    
  Mjeshtrit dëshironin që ai të buzëqeshte. Pas asaj që Hearst dhe kolegët e tyre i bënë atij në fabrikën kimike të Taftit, ajo meritonte të varrosej e gjallë, për të mos thënë të rrahur nga idhulli i të shoqit.
    
  "Nuk mund ta besoj që sapo e the këtë, David," pëshpëriti ajo. "Unë nuk do ta pranoj këtë nga ndonjë mashtrues me pallto që vjen këtu dhe ju korrupton. A i ke thënë se ke punë për të bërë?"
    
  Perdue e shikoi Lilithin me mosbesim. "Ai është miku i Sam, i dashur im, dhe unë jam ende i zoti i kësaj shtëpie, nëse mund t'ju kujtoj?"
    
  "Pronari i kësaj shtëpie? Është qesharake sepse vetë punonjësit tuaj nuk mund ta duronin më sjelljen tuaj të paparashikueshme!" - tha ajo me sarkazëm. Lilith u përkul për të parë Perdue burrin me kapelë, të cilin ajo e urrente për ndërhyrjen e tij. "Nuk e di kush jeni, zotëri, por më mirë largohuni. Po e frustron punën e Davidit".
    
  "Pse ankohesh që unë e mbarova punën time, i dashur?" - e pyeti Perdue me qetësi. Një buzëqeshje e zbehtë kërcënoi të shfaqej në fytyrën e tij. "Kur e dini mirë se ekuacioni u përfundua tre netë më parë."
    
  "Unë nuk di asgjë të tillë," kundërshtoi ajo. Lilith u zemërua me akuzat, kryesisht sepse ato ishin të vërteta dhe ajo kishte frikë se do të humbiste kontrollin mbi dashuritë e David Perdue. "Nga i merrni gjithë këto gënjeshtra?"
    
  "Kamera e sigurisë nuk gënjejnë," pohoi ai, duke mbajtur ende një ton të qetë.
    
  "Ata nuk tregojnë asgjë përveç një hije lëvizëse dhe ju e dini këtë!" - u mbrojt nxehtësisht ajo. Kurvëria e saj i dha vendin lotëve, duke shpresuar të luante kartën e keqardhjes, por pa dobi. "Personeli juaj i sigurisë është në një me stafin tuaj të shtëpisë! Nuk mund ta shihni? Sigurisht që ata do të lënë të kuptohet se isha unë."
    
  Perdue u ngrit në këmbë dhe derdhi më shumë raki për vete dhe mysafirin e tij. "A do ta doje edhe këtë, e dashura ime?" e pyeti Lilithin. Ajo bërtiti nga acarimi.
    
  Perdue shtoi: "Si do ta dinin ndryshe kaq shumë shkencëtarë dhe biznesmenë të rrezikshëm që unë zbulova ekuacionin e Ajnshtajnit në Qytetin e Humbur? Pse ishe kaq këmbëngulës që unë ta plotësoja? Ju keni ndarë të dhëna jo të plota me kolegët tuaj dhe për këtë arsye po më shtyni t'i plotësoj sërish. Pa zgjidhje është praktikisht e padobishme. Ju duhet të dërgoni ato pjesët e fundit që ajo të funksionojë."
    
  "Ashtu është," foli Masters për herë të parë.
    
  "Ti! Mbylle gojën!" - bërtiti ajo.
    
  Perdue zakonisht nuk lejonte askënd t'u bërtiste mysafirëve të tij, por ai e dinte se armiqësia e saj ishte një shenjë se ajo ishte pranuar. Mjeshtri u ngrit nga karrigia e tij. Ai hoqi me kujdes kapelën në dritën elektrike të llambave, ndërsa shkëlqimi i oxhakut i jepte një nuancë tipareve të tij groteske. Sytë e Perdue u ngrinë nga tmerri kur panë njeriun e gjymtuar. Fjalimi i tij tashmë tregonte se ai ishte i deformuar, por dukej shumë më keq nga sa pritej.
    
  Lilith Hearst u tërhoq, por tiparet e fytyrës së burrit ishin aq të shtrembëruara sa ajo nuk e njohu atë. Perdue e lejoi burrin të shfrytëzonte momentin sepse ishte jashtëzakonisht kurioz.
    
  "Mos harroni, Lilith, fabrikën kimike Taft në Uashington, DC," tha Masters.
    
  Ajo tundi kokën me frikë, duke shpresuar se mohimi do ta bënte të pavërtetë. Kujtimet e saj dhe Phillip-it që instaluan anijen u kthyen si thikë në ballin e saj. Ajo ra në gjunjë dhe e kapi kokën, duke i mbajtur sytë mbyllur fort.
    
  "Çfarë po ndodh, George?" Pyeti Perdue Mjeshtrit.
    
  "O Zot, jo, kjo nuk mund të jetë!" Lilith qau duke mbuluar fytyrën me duar. "George Masters! George Masters ka vdekur!"
    
  "Pse e menduat këtë nëse nuk keni planifikuar që unë të piqem? Ti dhe Clifton Taft, Phillip dhe bastardë të tjerë të sëmurë përdorët këtë teori të fizikanit belg me shpresën se mund të merrni meritat për veten tuaj, kurvë! Mjeshtrit u tërhoqën ndërsa iu afrua Lilith-it histerik.
    
  "Nuk e dinim! Nuk duhej të digjej kështu!" ajo u përpoq të kundërshtonte, por ai tundi kokën.
    
  "Jo, edhe një mësues i shkencave të shkollës fillore e di se një përshpejtim i tillë do të bëjë që anija të ndizet me një shpejtësi kaq të madhe," i bërtiti Masters. "Pastaj ju keni provuar atë që do të provoni tani, vetëm këtë herë po e bëni atë në një shkallë djallëzore, apo jo?"
    
  "Prit," Perdue e ndaloi zbulesën. "Sa e madhe është shkalla? Çfarë bënë ata?"
    
  Masters pa Perdue, me sytë e tij të thellë që shkëlqenin nën ballin e tij të derdhur. Një e qeshur e ngjirur iku nga boshllëku që i kishte mbetur nga goja.
    
  "Lilith dhe Philip Hearst u financuan nga Clifton Taft për të aplikuar një ekuacion të bazuar afërsisht në Gjarprin e tmerrshëm famëkeq në eksperiment. Kam punuar me një gjeni si ju, një njeri me emrin Casper Jacobs, - tha ai ngadalë. "Ata zbuluan se Dr. Jacobs kishte zgjidhur ekuacionin e Ajnshtajnit, jo një i famshëm, por një mundësi ogurzi në fizikë."
    
  "Gjarpër i tmerrshëm," mërmëriti Perdue.
    
  "Kjo," ai hezitoi nëse do ta quante atë siç donte, "gruaja dhe kolegët e saj ia hoqën autoritetin Jacobs. Më përdorën si subjekt testues, duke e ditur se eksperimenti do të më vriste. Shpejtësia e kalimit përmes barrierës shkatërroi fushën e energjisë në objekt, duke shkaktuar një shpërthim të madh, duke më lënë një rrëmujë të shkrirë tymi dhe mishi!"
    
  Ai e kapi Lilithin nga flokët. "Me shiko mua tani!"
    
  Ajo nxori një Glock nga xhepi i xhaketës dhe e qëlloi Masters me pikë në kokë përpara se të synonte drejtpërdrejt Perdue.
    
    
  28
  Treni i Terrorit
    
    
  Delegatët u ndjenë si në shtëpinë e tyre në trenin trans-siberian me shpejtësi të lartë. Udhëtimi dyditor premtoi luks të barabartë me çdo hotel luksoz në botë, me përjashtim të privilegjeve të pishinës, të cilat askush nuk do t'i vlerësonte gjithsesi në vjeshtën ruse. Çdo ndarje e madhe ishte e pajisur me një krevat queen size, minibar, banjo private dhe ngrohës.
    
  U njoftua se për shkak të projektimit të trenit, nuk do të kishte lidhje celulare ose interneti me qytetin e Tyumen.
    
  "Më duhet të them, Taft me të vërtetë bëri përpjekjet e tij më të mira në ambientet e brendshme," qeshi McFadden me xhelozi. Ai shtrëngoi gotën e tij me shampanjë dhe studioi brendësinë e trenit, Ujku pranë tij. Taft së shpejti iu bashkua atyre. Ai dukej i përqendruar, por i qetë.
    
  "A keni dëgjuar ende ndonjë gjë nga Zelda Bessler?" e pyeti Ujkun.
    
  "Jo," u përgjigj Ujku, duke tundur kokën. "Por ajo thotë se Jacobs iku nga Brukseli pasi ne morëm Olgën. Frikacaku i mallkuar ndoshta mendoi se ai ishte i radhës...duhej të dilte jashtë. Pjesa më e mirë është se ai mendon se largimi me punën e tij na lë bosh."
    
  "Po, e di," buzëqeshi amerikani i neveritshëm. "Ndoshta ai po përpiqet të jetë një hero dhe po vjen për ta shpëtuar atë." Ata e mbajtën të qeshurën e tyre për t'iu përshtatur imazhit të tyre si anëtarë të këshillit ndërkombëtar, McFadden e pyeti Wolfe-n, "Meqë ra fjala, ku është ajo?"
    
  "Ku mendoni?" Ujku qeshi. "Ai nuk është budalla. Ai do të dijë se ku të kërkojë."
    
  Taft nuk i pëlqeu shanset. Dr. Jacobs ishte një njeri shumë mendjemprehtë, edhe pse ai ishte jashtëzakonisht naiv. Ai nuk kishte asnjë dyshim se një shkencëtar i bindjes së tij të paktën do të përpiqej të ndiqte të dashurën e tij.
    
  "Sapo të zbarkojmë në Tyumen, projekti do të jetë në lëvizje të plotë," u tha Taft dy burrave të tjerë. "Duhet të kemi Casper Jacobs në këtë tren deri atëherë, në mënyrë që ai të mund të vdesë së bashku me pjesën tjetër të delegatëve. Dimensionet që ai krijoi për anijen bazoheshin në peshën e këtij treni, minus peshën totale të juve, meje dhe Bessler-it.
    
  "Ku eshte ajo?" McFadden e pyeti ndërsa shikoi përreth vetëm për të gjetur se ajo mungonte në festën e madhe të nivelit të lartë.
    
  "Ajo është në dhomën e kontrollit të trenit, duke pritur për të dhënat që na ka borxh Hearst," tha Taft aq qetë sa mundi. "Sapo të marrim pjesën tjetër të ekuacionit, projekti mbyllet. Ne largohemi gjatë një ndalese në Tyumen, ndërsa delegatët vizitojnë reaktorin e energjisë së qytetit dhe dëgjojnë leksionin e tyre të pakuptimtë të raportit." Wolf anketoi të ftuarit në tren ndërsa Taft shtroi një plan për McFadden-in gjithnjë injorant. "Në kohën kur treni vazhdon për në qytetin tjetër, ata duhet të vërejnë se ne jemi larguar... dhe do të ishte tepër vonë."
    
  "Dhe ju dëshironi që Jacobs të jetë në tren me pjesëmarrësit e simpoziumit," tha McFadden.
    
  "Kjo është e vërtetë," konfirmoi Taft. "Ai di gjithçka dhe do të dezertojë. Zoti e di se çfarë do të kishte ndodhur me punën tonë të palodhur nëse ai do të kishte bërë publike atë që ne po punonim."
    
  "Pikërisht," u pajtua McFadden. Ai i ktheu pak shpinën Uolfit për të folur me Taftin me zë të ulët. Ujku u shfajësua për të kontrolluar sigurinë e makinës së ngrënies së delegatit. McFadden e tërhoqi Taftin mënjanë.
    
  "E di që tani mund të mos jetë koha e duhur, por kur do ta marr..." ai e pastroi fytin në mënyrë të sikletshme, "Granti i fazës së dytë?" Unë kam pastruar opozitën për ju në Oban që të mund të mbështes propozimin për të instaluar një atje nga reaktorët tuaj."
    
  "A keni nevojë për më shumë para tashmë?" Taft u vrenjos. "Unë tashmë e kam mbështetur zgjedhjen tuaj dhe i kam transferuar tetë milionë eurot e para në llogarinë tuaj offshore".
    
  McFadden ngriti supet, duke u dukur tmerrësisht i turpëruar. "Unë thjesht dua të konsolidoj interesat e mia në Singapor dhe Norvegji, e dini, për çdo rast."
    
  "Vetëm në rast çfarë?" Pyeti Taft me padurim.
    
  "Kjo është një klimë e pasigurt politike. Më duhet vetëm një sigurim. Rrjetë sigurie," tha McFadden.
    
  "McFadden, do të marrësh para kur të përfundojë ky projekt. Vetëm pasi vendimmarrësit globalë në vendet e NPT dhe njerëzit e IAEA të kenë një fund tragjik në Novosibirsk, kabinetet e tyre përkatëse nuk do të kenë zgjidhje tjetër veçse të emërojnë pasardhësit e tyre, "shpjegoi Taft. "Të gjithë nënkryetarët aktualë dhe kandidatët për ministra janë anëtarë të Black Sun. Pasi të bëjnë betimin, ne do të kemi monopol dhe vetëm atëherë do të merrni këstin e dytë si përfaqësuesi sekret i Urdhrit."
    
  "Pra, a do ta dilni nga shinat këtë tren?" McFadden u mor në pyetje. Ai donte të thoshte kaq pak për Taftin dhe fotografinë e tij të madhe, saqë nuk ia vlente të flitej për të. Megjithatë, sa më shumë dinte McFadden, aq më shumë duhej të humbiste dhe kjo e shtrëngoi kontrollin e Taftit në topat e tij. Taft përqafoi gjyqtarin dhe kryebashkiakun e parëndësishëm.
    
  "Jashtë Novosibirskut, në anën tjetër të tij, në fund të kësaj linje hekurudhore, ka një strukturë masive malore të ndërtuar nga partnerët e Wolf," shpjegoi Taft në mënyrën më patronuese, pasi kryetari i Obanit ishte një laik i plotë. "Është bërë prej guri dhe akulli, por brenda saj është një kapsulë e madhe që do të përdorë dhe do të përmbajë energjinë e pamatshme atomike të krijuar nga këputja në barrierë. Ky kondensator do të mbajë energjinë e gjeneruar."
    
  "Si një reaktor," sugjeroi McFadden.
    
  Taft psherëtiu. "Po ajo eshte. Ne kemi krijuar module të ngjashme në disa vende të botës. Gjithçka që na nevojitet është një objekt jashtëzakonisht i rëndë që udhëton me shpejtësi të mahnitshme për të shkatërruar këtë pengesë. Pasi të shohim se çfarë lloj energjie bërthamore po shkakton ky mbytje treni, do të dimë se ku dhe si të rregullojmë flotën e ardhshme të anijeve në përputhje me rrethanat për efikasitet optimal."
    
  "A do të kenë edhe ata pasagjerë?" Pyeti McFadden me kureshtje.
    
  Ujku erdhi pas tij dhe buzëqeshi: "Jo, vetëm kjo."
    
    
  * * *
    
    
  Në pjesën e prapme të karrocës së dytë, tre turistët pritën derisa të mbaronte darka për të filluar kërkimin e tyre për Olgën. Tashmë ishte shumë vonë, por të ftuarit e llastuar kaluan kohë shtesë duke pirë pas darkës.
    
  "Unë jam i ngrirë," u ankua Nina me një pëshpëritje të dridhur. "A mendoni se mund të kemi diçka të ngrohtë?"
    
  Casper shikonte nga pas derës çdo disa minuta. Ai ishte aq i përqendruar në gjetjen e Olgës, sa nuk ndjeu as të ftohtë, as uri, por mund të kuptonte që historiani i pashëm ndjente të ftohtë. Sam fërkoi duart. "Duhet të gjej Dimën, djalin tonë nga Bratva. Jam i sigurt se ai mund të na japë diçka."
    
  "Unë do të shkoj ta marr atë," sugjeroi Casper.
    
  "Jo!" Bërtiti Sam, duke i zgjatur dorën. "Ata të njohin me shikim, Casper. A je i cmendur? Unë do të shkoj".
    
  Sam u largua për të gjetur Dimën, konduktorin e rremë që kishte hipur në tren me ta. E gjeti në galerinë e dytë, duke e futur gishtin në stroganofin e viçit pas kuzhinierit. I gjithë stafi nuk ishte në dijeni të asaj që ishte planifikuar për trenin. Ata supozuan se Sam ishte një mysafir shumë i veshur.
    
  "Hej shoku, a mund të marrim një kafe?" Sam e pyeti Dimën.
    
  Këmbësori Bratva buzëqeshi. "Është Rusia. Vodka del më e ngrohtë se kafeja."
    
  Shpërthimi i të qeshurave mes kuzhinierëve dhe kamarierëve e bëri Sam të buzëqeshë. "Po, por kafeja të ndihmon të flesh."
    
  "Kjo është arsyeja pse ekziston një grua," i bëri syri Dima. Edhe një herë stafi bërtiti me të qeshura dhe dakord. Nga hiçi, Wolf Kretchoff u shfaq në derën përballë, duke i heshtur të gjithëve ndërsa ktheheshin në detyrat e tyre rreth shtëpisë. Ishte shumë shpejt që Sam të arratisej në anën tjetër dhe ai vuri re se Wolfe e kishte pikasur atë. Në të gjitha vitet e tij si gazetar investigativ, ai kishte mësuar të mos kishte panik para se të fluturonte plumbi i parë. Sam shikoi si një bandit monstruoz me një iriq dhe sytë e akullt iu afruan atij.
    
  "Kush je ti?" - pyeti ai Semin.
    
  "Shtyp," u përgjigj Sam shpejt.
    
  "Ku është leja juaj?" Ujku donte ta dinte.
    
  "Në dhomën e delegatit tonë," u përgjigj Sam, duke pretenduar se Wolfe duhet ta ketë ditur protokollin.
    
  "Në cilin vend?"
    
  "Mbretëria e Bashkuar," tha Sam i sigurt ndërsa sytë e tij depërtuan në brutalitetin që mezi priste të takohej i vetëm diku në tren. Zemra i kërceu ndërsa ai dhe Wulf shikonin njëri-tjetrin, por Sam nuk ndjeu frikë, por vetëm urrejtje. "Pse nuk është e pajisur galeria juaj për të servirur kafe shpejt, zoti Kretchoff? Supozohet të jetë një tren luksoz."
    
  "A punoni në media apo në një revistë për femra, shërbim vlerësimi?" Ujku u tall me Semin, ndërsa gjithçka që u dëgjua rreth dy burrave ishte kërcitja e thikave dhe tenxhereve.
    
  "Nëse do ta bëja këtë, nuk do të merrje një vlerësim të mirë," tha troç Sam.
    
  Dima qëndroi në sobë, duke kryqëzuar krahët mbi gjoks, duke parë zhvillimin e ngjarjeve. Ai u urdhërua të udhëhiqte Samin dhe miqtë e tij të sigurt nëpër peizazhin siberian, por jo të ndërhynte ose t'i frynte mbulesës së tij. Megjithatë, ai e përçmoi Wolf Kretchoff-in, ashtu si të gjithë ata në kapitullin e tij. Më në fund, Ujku thjesht u kthye dhe shkoi drejt derës ku po qëndronte Dima. Sapo ai u largua dhe të gjithë u qetësuan, Dima shikoi Samun, duke nxjerrë frymë me lehtësim të madh. "Tani do të dëshironit pak vodka?"
    
    
  * * *
    
    
  Pasi u larguan të gjithë, treni u ndriçua vetëm nga dritat e korridorit të ngushtë. Casper po bëhej gati të hidhej dhe Sam po lidhte një nga të preferuarat e tij të reja, një jakë gome me një kamerë të integruar që e përdorte për zhytje, por Perdue e kishte përsosur atë për të. Ai do të transmetonte të gjitha pamjet e regjistruara në një server të pavarur që Perdue krijoi posaçërisht për këtë qëllim. Në të njëjtën kohë, ai e ruajti materialin e regjistruar në një kartë të vogël memorie. Kjo e pengoi Samin të kapej duke filmuar aty ku nuk duhej.
    
  Nina kishte për detyrë të ruante folenë dhe komunikoi me Sam përmes një tableti të lidhur me orën e tij. Kasper shikoi të gjithë sinkronizimin dhe koordinimin, rregullimin dhe përgatitjen, ndërsa treni gumëzhiste i qetë. Ai tundi kokën. "Dreq, ju të dy dukeni si diçka jashtë MI6."
    
  Sam dhe Nina buzëqeshën dhe shikuan njëri-tjetrin me dëfrim të djallëzuar. Nina pëshpëriti: "Kjo vërejtje është më e frikshme nga sa mendoni, Casper."
    
  "Mirë, unë do të kërkoj dhomën e motorit dhe pjesën e përparme, dhe ju kujdesuni për makinat dhe galerat, Casper," udhëzoi Sam. Kasperit nuk i interesonte se nga cila anë e trenit filloi të kërkonte, për sa kohë që gjetën Olgën. Ndërsa Nina ruante bazën e tyre të improvizuar, Sam dhe Casper shkuan përpara derisa arritën në karrocën e parë, nga ku u ndanë.
    
  Semi kaloi kapakun mes zhurmës së trenit rrëshqitës. Atij nuk i pëlqente ideja që gjurmët të mos përplaseshin në të njëjtin ritëm hipnotik që bënin në kohët e vjetra, kur rrotat e çelikut kapnin ende nyjet në shina. Kur arriti në dhomën e ngrënies, vuri re se një dritë e zbehtë po vinte nga dyert e dyfishta dy pjesë më lart.
    
  'Dhoma e motorit. A mund të jetë ajo atje?" pyeti ai ndërsa vazhdoi. Lëkura e tij ishte e akullt edhe nën rroba, gjë që ishte e çuditshme pasi i gjithë treni ishte i kontrolluar nga klima. Ndoshta për shkak të mungesës së gjumit ose ndoshta për shkak të perspektivës për të gjetur Olgën të vdekur e bëri Samin zvarritje e lëkurës.
    
  Me shumë kujdes, Sam hapi dhe kaloi nëpër derën e parë, duke hyrë në seksionin e vetëm për personelin drejtpërdrejt përpara motorit. Ajo fryhej si një avullore e vjetër dhe Sam e gjeti atë çuditërisht qetësuese. Ai dëgjoi zëra në dhomën e motorit, të cilat zgjuan instinktin e tij natyror për të eksploruar.
    
  "Të lutem, Zelda, nuk mund të jesh kaq negativ," i tha Taft gruas në dhomën e kontrollit. Sam e vendosi kamerën e tij në një cilësim tjetër fotografimi për të optimizuar dukshmërinë dhe zërin.
    
  "Ajo merr shumë kohë," u ankua Bessler. "Hurst supozohet të jetë një nga më të mirat tona, dhe ja ku jemi në bord, dhe ajo ende duhet të dërgojë numrat e fundit."
    
  "Mos harroni, ajo na tha se Purdue po e përfundon atë ndërsa ne flasim," tha Taft. "Ne jemi pothuajse në Tyumen. Pastaj mund të dalim dhe të vëzhgojmë nga një distancë. Për sa kohë që e vendosni përshpejtimin në hipersonik pasi grupi të kthehet në detyrë, ne mund ta menaxhojmë pjesën tjetër."
    
  "Jo, nuk mundemi, Clifton!" - pëshpëriti ajo. "Në fakt, çështja. Derisa Hurst të më dërgojë një zgjidhje me variablin e fundit, nuk mund ta programoj shpejtësinë. Çfarë ndodh nëse nuk mund të vendosim përshpejtimin përpara se të gjithë të ndizen përsëri në seksionin e keq? Ndoshta ne mund t'u bëjmë atyre një udhëtim të këndshëm me tren për në Novosibirsk? Mos u bëj një idiot i ndyrë."
    
  Semit iu zu fryma në errësirë. 'Përshpejtimi në shpejtësinë hipersonike? Jezus Krisht, kjo do t'i vrasë të gjithë, për të mos përmendur natyrën e goditjes, kur na mbarojnë shinat!" - paralajmëroi zëri i tij i brendshëm. Mbi të gjitha, Masters kishte të drejtë, mendoi Sam. Ai u kthye me nxitim në fund të trenit, duke folur "Nina. Casper," pëshpëriti ai. "Duhet të gjejmë Olgën tani! Nëse jemi ende në këtë tren pas Tyumenit, ne jemi të dehur."
    
    
  29
  Kalbje
    
    
  Gotat dhe shishet shpërthyen mbi kokën e Perdue ndërsa Lilith hapi zjarr. Atij iu desh të rrinte pas shufrës së oxhakut për një kohë të gjatë, sepse ishte shumë larg Lilith-it për ta nënshtruar para se ajo të tërhiqte këmbëzën. Tani ai u kthye në një qoshe. Ai rrëmbeu një shishe tequila dhe tundi shishen e hapur në mënyrë që përmbajtja të shpërndahej në të gjithë banak. Nxori nga xhepi një çakmak me të cilin ndezi zjarr në oxhak dhe ndezi alkoolin për të shpërqendruar Lilithin.
    
  Në momentin që flakët u ndezën përgjatë banakut, ai u hodh dhe u hodh mbi të. Purdue nuk ishte aq i shpejtë si kurrë më parë, për shkak të përkeqësimit të shkaktuar nga shkurtimet e tij mjaft të reja të funksionimit. Për fat të tij, ajo ishte një e shtënë e dobët kur kafkat ishin vetëm centimetra larg saj dhe ai dëgjoi që ajo të qëllonte tre të tjera. Tymi dilte nga banaku ndërsa Perdue sulmoi Lilithin, duke u përpjekur t'i rrëmbejë armën asaj.
    
  "Dhe unë po përpiqesha t'ju ndihmoja të rifitoni njëfarë interesi për shkencën!" - ulëriti nën presionin e luftës. "Tani sapo keni vërtetuar se jeni një vrasës gjakftohtë, ashtu siç tha ky njeri!"
    
  Ajo e bëri me bërryl Perdue. Gjaku rrodhi nëpër sinuset e tij dhe nga hunda, duke u përzier me gjakun e Mjeshtrit në dysheme. Ajo fërshëlliti: "Gjithçka që duhej të bësh ishte të plotësoje sërish ekuacionin, por duhej të më tradhtoje për besimin e një të huaji! Ju jeni aq i keq sa tha Filipi kur vdiq! Ai e dinte se ti ishe thjesht një bastard egoist që i kushtonte më shumë rëndësi relikteve dhe zhvatjes së thesareve të vendeve të tjera sesa kujdesit për njerëzit që të admirojnë."
    
  Perdue vendosi të mos ndihej më fajtor për këtë.
    
  "Shiko ku më ka sjellë kujdesi për njerëzit, Lilith!" - kundërshtoi ai duke e hedhur në tokë. Gjaku i Mjeshtrit u ngjit në rrobat dhe këmbët e saj si të pushtuar nga vrasësi i tij, dhe ajo bërtiti në këtë mendim. "Ti je një infermiere," gërhiti Perdue, duke u përpjekur të hedhë dorën e saj me armë në dysheme. "Është vetëm gjak, apo jo? Merr ilaçin tënd të mallkuar!"
    
  Lilith nuk luajti drejt. Me gjithë forcën e saj, ajo shtypi plagët e freskëta të Perdue, duke e bërë atë të bërtiste në agoni. Në derë, ajo dëgjoi sigurinë duke u përpjekur ta hapte atë, duke bërtitur emrin e Perdue ndërsa alarmi i zjarrit ra. Lilith braktisi idenë e vrasjes së Perdue, duke zgjedhur të arratisej. Por jo përpara se ajo të zbriste me nxitim shkallët në dhomën e serverit për të rimarrë edhe një herë pjesën e fundit të të dhënave që ishte statike në makinën e vjetër. Ajo i shkroi ato në stilolapsin e Perdue dhe nxitoi lart në dhomën e tij të gjumit për të kapur çantën e saj dhe pajisjet e komunikimit.
    
  Në katin e poshtëm, sigurimi i përplasi derën, por Perdue donte ta kapte ndërsa ajo ishte atje. Nëse do t'ua hapte derën, Lilith do të kishte kohë për të shpëtuar. I gjithë trupi i dhimbte dhe digjej nga sulmi i saj, ai shpejtoi shkallët për ta përgjuar.
    
  Perdue u përplas me të në hyrje të një korridori të errët. Dukej sikur ishte përleshur me një makinë kositëse, Lilith e drejtoi Glock-in drejt tij. "Është tepër vonë, David. Sapo ua kam përcjellë kolegëve të mi në Rusi pjesën e fundit të ekuacionit të Ajnshtajnit."
    
  Gishti i saj filloi t'i shtrëngohej, këtë herë duke mos i dhënë rrugë shpëtimi. Ai numëroi plumbat e saj dhe asaj i kishte mbetur edhe një gjysmë kapëse. Perdue nuk donte të kalonte momentet e tij të fundit duke e ndëshkuar veten për dobësitë e tij të tmerrshme. Ai nuk kishte ku të ikte, pasi të dy muret e korridorit e rrethuan nga të dyja anët dhe njerëzit e sigurimit po hynin ende në dyert. Një dritare u thye në katin e poshtëm dhe ata dëgjuan se pajisja më në fund shpërtheu në shtëpi.
    
  "Duket se është koha që unë të largohem," buzëqeshi ajo përmes dhëmbëve të thyer.
    
  Një figurë e gjatë u shfaq nga pas saj në hije, goditja e tij u ul drejt në bazën e kafkës së saj. Lilith u rrëzua menjëherë, duke zbuluar se Perdue ishte sulmuesi i saj. "Po, zonjë, guxoj të them se është koha që ju ta bëni këtë", tha shërbëtori i ashpër.
    
  Perdue klithi me kënaqësi dhe lehtësim. Gjunjët e tij u shtrënguan, por Charles e kapi atë në kohën e duhur. "Charles, ti je një pamje për t'u parë," mërmëriti Perdue ndërsa shërbëtori i tij ndezi dritën për ta ndihmuar në shtrat. "Cfare po ben ketu?"
    
  Ai u ul Perdue dhe e shikoi atë si të ishte i çmendur. "Epo, zotëri, unë jetoj këtu."
    
  Perdue ishte i rraskapitur dhe me dhimbje, shtëpia e tij mbante erë furre dhe dyshemeja e dhomës së ngrënies ishte zbukuruar me një njeri të vdekur, e megjithatë ai qeshte nga gëzimi.
    
  "Ne dëgjuam të shtëna," shpjegoi Charles. "Erdha për të marrë gjërat nga banesa ime. Meqenëse sigurimi nuk mundi të hynte brenda, hyra nga kuzhina, si gjithmonë. E kam ende çelësin tim, e shikon?"
    
  Perdue ishte jashtëzakonisht i lumtur, por i duhej të merrte pajisjen e transmetimit të Lilith-it para se të shuhej. "Charles, a mund ta marrësh çantën e saj dhe ta sillësh këtu?" Unë nuk dua që policia t'ia kthejë atë sapo të arrijë këtu."
    
  "Sigurisht, zotëri," u përgjigj kupëmbajtësi, sikur të mos ishte larguar kurrë.
    
    
  tridhjetë
  Kaosi, Pjesa I
    
    
  Ftohja e mëngjesit siberian ishte një lloj ferri i veçantë. Nuk kishte ngrohje aty ku ishin fshehur Nina, Sam dhe Casper. Ishte më shumë si një dollap i vogël për veglat dhe liri shtesë, megjithëse Valkyrie po i afrohej katastrofës dhe vështirë se kishte nevojë për ruajtje për sendet e rehatisë. Nina dridhej fort, duke fërkuar duart me doreza. Duke shpresuar se kishin gjetur Olgën, ajo priti që Sam dhe Casper të ktheheshin. Nga ana tjetër, ajo e dinte se nëse do ta zbulonin, do të shkaktonte bujë.
    
  Informacioni që përcolli Sam e frikësoi Ninën për vdekje. Pas të gjitha rreziqeve me të cilat ishte përballur në ekspeditat e Purdue, ajo nuk donte të mendonte për përfundimin e saj në një shpërthim bërthamor në Rusi. Ai ishte duke u kthyer, duke kërkuar makinën e ngrënies dhe galerat. Kasper kontrolloi ndarjet bosh, por kishte një dyshim të fortë se Olga po mbahej nga një nga zuzaret kryesore në tren.
    
  Në fund të karrocës së parë ai u ndal përpara ndarjes së Taftit. Sam raportoi se kishte parë Taftin me Besslerin në dhomën e motorit, gjë që dukej si një kohë ideale për Casper për të inspektuar ambientet e zbrazëta të Taft. Duke vënë veshin te dera, ai dëgjoi. Nuk kishte zëra përveç kërcitjeve të trenit dhe ngrohësve. Sigurisht, ndarja ishte e kyçur kur ai u përpoq të hapte derën. Casper ekzaminoi panelet pranë derës për të gjetur hyrjen në dhomë. Ai tërhoqi një fletë çeliku nga buza e portës, por ishte shumë e fortë.
    
  Diçka tërhoqi vëmendjen e tij nën gjethen e prerë, diçka që i shkaktoi një të dridhur në shtyllën kurrizore. Casper gulçoi teksa njohu panelin e poshtëm të titanit dhe dizajnin e tij. Diçka trokiti brenda dhomës, duke e detyruar atë të gjente një mënyrë për të hyrë.
    
  Mendoni me kokën tuaj. Ti je inxhinier", i tha vetes.
    
  Nëse do të ishte ajo që mendonte, atëherë ai dinte të hapte derën. Ai shpejt u fut përsëri në dhomën e pasme ku ndodhej Nina, me shpresën për të gjetur atë që i nevojitej mes mjeteve.
    
  "Oh, Casper, do të më bësh një atak në zemër!" Pëshpëriti Nina ndërsa ai u shfaq nga pas derës. "Ku është Sam?"
    
  "Nuk e di," u përgjigj ai shpejt, duke u dukur plotësisht i shqetësuar. "Nina, të lutem më gjej diçka si magnet. Më shpejt të lutem".
    
  Nga këmbëngulja e tij, ajo kuptoi se nuk kishte kohë për pyetje, kështu që filloi të gërmonte nëpër kutitë e paneleve dhe në raftet në kërkim të një magneti. "A jeni i sigurt se kishte magnet në tren?" - e pyeti ajo.
    
  Frymëmarrja iu shpejtua ndërsa kërkonte. "Ky tren lëviz në një fushë magnetike të emetuar nga binarët. Këtu duhet të ketë copa të lira kobalti ose hekuri."
    
  "Si duket?" ajo donte të dinte ndërsa mbante diçka në dorë.
    
  "Jo, është vetëm një goditje me kënd," vuri në dukje ai. "Kërkoni diçka më të mërzitshme. Ju e dini se si duket një magnet. Këto lloj gjërash, por thjesht më të mëdha."
    
  "Ashtu si kjo?" - pyeti ajo duke provokuar padurimin e tij, por ajo vetëm po përpiqej të ndihmonte. Duke psherëtirë, Casper u pajtua me të dhe shikoi atë që kishte. Ajo mbante një disk gri në duar.
    
  "Nina!" - bërtiti ai. "Po! Është e përsosur!"
    
  Një puthje në faqe e shpërbleu Ninën që gjeti rrugën për në dhomën e Taftit dhe para se ajo ta kuptonte, Casper ishte jashtë derës. Ai u përplas drejt e me Sam në errësirë, të dy burrat duke bërtitur në fillimin e papritur.
    
  "Çfarë po bën?" Pyeti Sam me një ton urgjent.
    
  "Unë do ta përdor këtë për të hyrë në dhomën e Taft, Sam. Jam shumë i sigurt se ai kishte Olgën atje," nxitoi Casper, duke u përpjekur të kalonte Semin, por Sam ia bllokoi rrugën.
    
  "Nuk mund të shkosh atje tani. Ai sapo është kthyer në ndarjen e tij, Casper. Kjo është ajo që më bëri të kthehem këtu. Kthehuni brenda me Ninën, - urdhëroi ai, duke kontrolluar korridorin pas tyre. Një figurë tjetër po afrohej, një figurë e madhe dhe imponuese.
    
  "Sam, duhet ta marr atë," rënkoi Casper.
    
  "Po, dhe do ta bësh, por mendo me kokën tënde, shok," u përgjigj Sam, duke e shtyrë në mënyrë të pazakonshme Kasperin në dhomën e magazinimit. "Nuk mund të arrish atje ndërsa ai është atje."
    
  "Une mundem. Unë thjesht do ta vras atë dhe do ta marr atë, - ankonte fizikani i shqetësuar, duke kapur mundësitë e pamatura.
    
  "Vetëm rri duarkryq dhe relaksohu. Ajo nuk do të shkojë askund deri nesër. Të paktën ne e kemi një ide se ku është ajo, por tani duhet ta mbyllim gojën. Ujku po vjen, - tha Sam me ashpërsi. Edhe një herë përmendja e emrit të tij e bëri Ninën të ndihej i sëmurë. Të tre u grumbulluan dhe u ulën të palëvizshëm në errësirë, duke dëgjuar Ujkun që po kalonte, duke kontrolluar korridorin. Ai u ndal në një ndalesë para derës së tyre. Sam, Casper dhe Nina mbajtën frymën. Wolff u përplas me dorezën e derës në vendin e tyre të fshehur dhe ata u përgatitën për zbulim, por në vend të kësaj ai e mbylli derën fort dhe u largua.
    
  "Si do të dalim?" Nina fishkëllinte. "Kjo nuk është një ndarje që mund të hapet nga brenda! Ai nuk ka asnjë bllokim!"
    
  "Mos u shqetëso", tha Casper. "Ne mund ta hapim këtë derë sikur unë do të hapja derën e Taftit."
    
  "Me ndihmën e një magneti," u përgjigj Nina.
    
  Sam ishte i hutuar. "Tregoni".
    
  "Unë mendoj se keni të drejtë që ne duhet të zbresim nga ky tren sa më shpejt të jetë e mundur, Sam," tha Casper. "E shihni, në të vërtetë nuk është një tren. E njoh dizajnin e saj sepse... e kam ndërtuar. Kjo është anija në të cilën kam punuar për Komisionin! Kjo është një anije eksperimentale që ata planifikonin ta përdornin për të thyer barrierën duke përdorur shpejtësinë, peshën dhe nxitimin. Kur u përpoqa të futesha në dhomën e Taft, gjeta panelet e poshtme, fletët magnetike, që i kisha vendosur në një anije në kantierin e ndërtimit Meerdalwood. Ky është vëllai i madh i një eksperimenti që shkoi tmerrësisht keq disa vite më parë, arsyeja pse e braktisa projektin dhe punësova Taft-in".
    
  "Oh Zoti im!" Nina gulçoi. "A është ky një eksperiment?"
    
  "Po," u pajtua Sam. Tani gjithçka ka kuptim. "Mjeshtrat shpjeguan se do të përdornin ekuacionin e Ajnshtajnit, të gjetur nga Purdue në Qytetin e Humbur, për të përshpejtuar këtë tren - këtë anije - në shpejtësinë hipersonike për të mundësuar ndryshimin e dimensioneve?"
    
  Kasperi psherëtiu me zemër të rënduar. "Dhe e ndërtova. Ata kanë një modul që do të kapë energjinë atomike të shkatërruar në pikën e goditjes dhe do ta përdorë atë si një kondensator. Ka shumë prej tyre në disa vende, duke përfshirë vendlindjen tuaj, Nina."
    
  "Kjo është arsyeja pse ata përdorën McFadden," kuptoi ajo. "Më dreq mua."
    
  "Duhet të presim deri në mëngjes," ngriti supet Sam. "Taft dhe banditë e tij zbarkojnë në Tyumen, ku një delegacion do të inspektojë termocentralin Tyumen. Kapja është se ata nuk kthehen në delegacion. Pas Tyumenit, ky tren shkon drejt e në malet përtej Novosibirskut, duke u përshpejtuar me çdo sekondë.
    
    
  * * *
    
    
  Të nesërmen, pas një nate të ftohtë me pak gjumë, tre udhëtarë dëgjuan Valkyrie të hynte në stacion në Tyumen. Gjatë telefonit, Bessler njoftoi: "Zonja dhe zotërinj, mirë se vini në inspektimin tonë të parë, qyteti i Tyumenit."
    
  Sam e përqafoi fort Ninën, duke u përpjekur ta mbante ngrohtë. E inkurajoi veten me frymëmarrje të shkurtra dhe shikoi shokët. "Momenti i së vërtetës o njerëz. Sapo të gjithë të zbresin nga treni, secili prej nesh do të marrë ndarjen e tij dhe do të kërkojë Olgën."
    
  "E theva magnetin në tre pjesë që të arrijmë atje ku duhej të shkonim", tha Kasper.
    
  "Vetëm silluni me qetësi nëse hasni kamerierë ose staf tjetër. Ata nuk e dinë që ne nuk jemi në një grup," këshilloi Sam. "Shko. Kemi maksimum një orë."
    
  Të tre ndahen, duke lëvizur hap pas hapi përmes trenit të palëvizshëm për të gjetur Olgën. Sam pyeti veten se si Masters e kishte përmbushur misionin e tij dhe nëse ai kishte arritur ta bindte Perdue që të mos përfundonte ekuacionin. Ndërsa po rrëmonte nëpër dollapët, poshtë krevateve dhe tavolinave, dëgjoi një zhurmë në galerë ndërsa po përgatiteshin të largoheshin. Në këtë tren përfundoi turni i tyre.
    
  Casper vazhdoi me planin e tij për të hyrë në dhomën e Taft, dhe plani i tij i dytë ishte të parandalonte delegacionin të hipte përsëri në tren. Duke përdorur manipulimin magnetik, ai fitoi hyrjen në dhomë. Kur Casper hyri në dhomë, lëshoi një britmë paniku që Sam dhe Nina e dëgjuan. Në shtrat ai pa Olgën, të prangosur dhe mizore. Akoma më keq, ai pa Ujkun të ulur në shtrat me të.
    
  "Hej Jacobs," buzëqeshi Ujku në mënyrën e tij djallëzore. "Unë isha vetëm duke pritur për ju."
    
  Casper nuk e kishte idenë se çfarë të bënte. Ai mendoi se Ujku i shoqëronte të tjerët dhe ta shihte të ulur pranë Olgës ishte një makth. Me një nënqeshje të keqe, Ujku nxitoi përpara dhe e kapi Kasperin. Britmat e Olgës ishin të mbytura, por ajo luftoi aq fort kundër kufizimeve të saj, saqë lëkura e saj u gris disa vende. Goditjet e Kasperit ishin të kota kundër bustit të çelikut të banditit. Sam dhe Nina nxituan nga korridori për ta ndihmuar.
    
  Kur Ujku pa Ninën, sytë e tij ngrinë mbi të. "Ti! Unë të vrava".
    
  "Të dreq, o i frikshëm!" Nina e sfidoi duke mbajtur distancën. Ajo e shpërqendroi atë për aq kohë sa Sam të vepronte. Me gjithë forcën, Sam e goditi gjurin e Wolfe-it, duke e thyer atë në kapakun e gjurit. Me një ulërimë dhimbjeje dhe zemërimi, Ujku u fundos, duke e lënë fytyrën e tij të hapur që Semi të hidhte shi mbi grushtat. Banditi ishte mësuar të luftonte dhe qëlloi Samin disa herë.
    
  "Lirojeni dhe dilni nga ky tren i mallkuar! Tani!" Nina i bërtiti Casperit.
    
  "Më duhet ta ndihmoj Samin," protestoi ai, por historiani i paturpshëm e kapi për dore dhe e shtyu drejt Olgës.
    
  "Nëse ju të dy nuk zbrisni nga ky tren, gjithçka do të jetë kot, Dr. Jacobs!" Nina bërtiti. Casper e dinte që ajo kishte të drejtë. Nuk kishte kohë për të diskutuar apo menduar për alternativa. Ai zgjidhi të dashurën e tij, ndërsa Ujku i vuri një gju të fortë në stomak Semit. Nina u përpoq të gjente diçka për ta rrëzuar, por për fat të mirë, Dima, kontakti i Bratva-s, iu bashkua. Duke ditur shumë për luftimin e ngushtë, Dima vrau shpejt Ujkun, duke e shpëtuar Samin nga një goditje tjetër në fytyrë.
    
  Kasper mori Olgën e plagosur rëndë dhe shikoi përsëri Nina përpara se të zbriste nga Valkyrie. Historiani u dha atyre një puthje dhe u bëri shenjë që të largoheshin përpara se ajo të zhdukej përsëri në dhomë. Ai duhej ta çonte Olgën në spital, duke pyetur kalimtarët se ku ishte objekti mjekësor më i afërt. Ata i kanë dhënë menjëherë ndihmë çiftit të plagosur, por në distancë delegacioni po kthehej.
    
  Zelda Bessler mori transmisionin që dërgoi Lilith Hearst para se të pushtohej nga shërbëtori në Reichtisusis dhe kohëmatësi në motor ishte vendosur të fillonte. Dritat e kuqe ndezëse nën panel treguan aktivizimin e pajisjes së telekomandës së mbajtur nga Clifton Taft. Ajo dëgjoi grupin duke u kthyer në bord dhe u nis në pjesën e pasme të trenit për të lënë anijen. Duke dëgjuar zhurmë në dhomën e Taftit, ajo u përpoq të kalonte, por Dima e ndaloi.
    
  "Ti do të qëndrosh!" - ai bertiti. "Kthehuni në dhomën e kontrollit dhe fikeni!"
    
  Zelda Bessler u shtang për një çast, por ajo që ushtari i Bratva nuk dinte ishte se ajo ishte e armatosur, njësoj si ai. Ajo hapi zjarr ndaj tij, duke e grisur barkun e tij në shirita mishi të kuq. Nina heshti për të mos tërhequr vëmendjen. Sam ishte i pavetëdijshëm në dysheme, ashtu si edhe Wolf, por Bessler duhej të kapte ashensorin dhe mendoi se ata kishin vdekur.
    
  Nina u përpoq të sillte Semin në vete. Ajo ishte e fortë, por nuk kishte si ta arrinte atë. Për tmerrin e saj, ajo ndjeu se treni filloi të lëvizte dhe një njoftim i regjistruar erdhi nga altoparlantët. "Zonja dhe zotërinj, mirë se vini përsëri në Valkyrie." Inspektimi ynë i radhës do të bëhet në qytetin e Novosibirsk."
    
    
  31
  Masat korrigjuese
    
    
  Pasi policia u largua nga terreni i Reichtisussis me George Masters në një çantë trupi dhe Lilith Hearst me pranga, Perdue u fut me vrap nëpër mjedisin e zymtë të hollit të tij dhe dhomave të ndenjes dhe ngrënies ngjitur. Ai vlerësoi dëmtimin e vendit nga vrimat e plumbave në panelet e murit dhe mobiljet e tij prej palisandër. Ai i nguli sytë njollat e gjakut në sixhadet dhe qilimat e tij të shtrenjta persiane. Riparimi i shufrës së djegur dhe dëmtimi i tavanit pritej të kërkonte pak kohë.
    
  "Çaj, zotëri?" Pyeti Charles, por Perdue dukej si ferr në këmbë. Perdue eci në heshtje drejt dhomës së tij të serverit. "Unë do të doja pak çaj, faleminderit, Charles." Vështrimi i Perdue u tërhoq nga figura e Lillian-it që qëndronte në derën e kuzhinës, duke i buzëqeshur. "Përshëndetje Lili."
    
  "Përshëndetje, zoti Perdue," shkrepi ajo, e lumtur kur e kuptoi se ai ishte mirë.
    
  Perdue hyri në vetminë e errët të një dhome të ngrohtë dhe kumbuese të mbushur me pajisje elektronike, ku ndihej si në shtëpinë e tij. Ai ekzaminoi shenjat treguese të sabotimit të qëllimshëm të instalimeve elektrike të tij dhe tundi kokën. "Dhe ata pyesin pse qëndroj beqar."
    
  Ai vendosi të shikonte mesazhet përmes serverëve të tij privatë dhe u trondit kur gjeti disa lajme të errëta dhe ogurzi nga Sam, megjithëse ishte pak vonë. Sytë e Perdue skanuan fjalët e George Masters, informacionin nga Dr. Casper Jacobs dhe intervistën e plotë që Sam kishte bërë me të për planin sekret për të vrarë delegatët. Perdue kujtoi se Sam po shkonte për në Belgjikë, por që atëherë asgjë nuk është dëgjuar prej tij.
    
  Charles solli çajin e tij. Aroma e Earl Grey në aromën e nxehtë të fansave të kompjuterit ishte parajsë për Perdue. "Nuk mund të kërkoj mjaft falje, Charles," i tha ai shërbyesit që i shpëtoi jetën. "Më vjen turp se sa lehtë ndikohem dhe si kam vepruar, të gjitha për shkak të një gruaje të mallkuar."
    
  "Dhe për një dobësi seksuale për ndarje të gjatë," tha Charles me shaka në mënyrën e tij të thatë. Perdue duhej të qeshte ndërsa trupi i dhembte. "Gjithçka është në rregull, zotëri. Për sa kohë që gjithçka përfundon mirë."
    
  "Kështu do të jetë," buzëqeshi Perdue, duke shtrënguar dorën me doreza të Charles. "A e dini se kur erdhi, apo zoti Cleave telefonoi?"
    
  "Fatkeqësisht, jo, zotëri," u përgjigj kupëmbajtësi.
    
  "Dr. Gould?" ai pyeti.
    
  "Jo, zotëri," u përgjigj Charles. "Asnjë fjalë. Jane do të kthehet nesër nëse kjo ndihmon."
    
  Perdue shikoi pajisjen e tij satelitore, emailin dhe celularin personal dhe zbuloi se të gjitha ishin të mbushura me telefonata të humbura nga Sam Cleave. Kur Charles doli nga dhoma, Perdue po dridhej. Sasia e kaosit të shkaktuar nga obsesioni i tij me ekuacionin e Ajnshtajnit ishte i dënueshëm dhe ai duhej të fillonte të pastronte shtëpinë, si të thuash.
    
  Në tavolinën e tij ishte përmbajtja e çantës së Lilith-it. Ai ka dorëzuar në polici çantën e saj tashmë të kontrolluar. Mes teknologjisë që ajo mbante, ai gjeti transmetuesin e saj. Kur pa që ekuacioni i përfunduar ishte dërguar në Rusi, zemra e Perdue u ndal.
    
  "Dut i shenjtë!" - nxori frymën.
    
  Perdue u hodh menjëherë lart. Ai piu një gllënjkë të shpejtë nga çaji i tij dhe nxitoi te një server tjetër që mund të mbështeste transmetimin satelitor. I dridheshin duart ndërsa nxitonte. Pasi u vendos lidhja, Perdue filloi të shkruante kodin si i çmendur, duke trekëndëshuar kanalin e dukshëm për të gjurmuar pozicionin e marrësit. Në të njëjtën kohë, ai gjurmoi pajisjen në distancë që kontrollonte objektin tek i cili u dërgua ekuacioni.
    
  "A doni të luani një lojë lufte?" ai pyeti. "Më lejoni t'ju kujtoj se me kë keni të bëni."
    
    
  * * *
    
    
  Ndërsa Clifton Taft dhe lakejtë e tij pinin me padurim martini dhe prisnin me entuziazëm rezultatet e dështimit të tyre fitimprurës, limuzina e tyre u nis në verilindje drejt Tomskut. Zelda kishte një transmetues që monitoronte bravat e Valkyrie dhe të dhënat e takimit.
    
  "Si po shkojnë gjërat?" Pyeti Taft.
    
  "Përshpejtimi është aktualisht në objektiv. Ata duhet t'i afrohen 1 Mach për rreth njëzet minuta, "tha Zelda me vetëkënaqësi. "Duket sikur Hearst e bëri punën e saj në fund të fundit. Ujku mori autokolonën e tij?
    
  "Nuk ka ide," tha McFadden. "Unë u përpoqa ta telefonoja, por celulari i ishte fikur. Të them të drejtën, më vjen mirë që nuk më duhet të merrem më me të. Duhet të kishit parë se çfarë i bëri Dr. Gould. Pothuajse më erdhi keq për të."
    
  "Ai bëri pjesën e tij. Ai ndoshta shkoi në shtëpi për të qitur vëzhguesin e tij, "griti Taft me një të qeshur të çoroditur. "Meqë ra fjala, pashë Jacobs në tren mbrëmë, duke u përplasur me derën e dhomës sime."
    
  "Mirë, atëherë edhe ai kujdeset," buzëqeshi Bessler, i lumtur që do të zinte vendin e tij si menaxher projekti.
    
    
  * * *
    
    
  Ndërkohë, në bordin e Valkyrie, Nina po përpiqej dëshpërimisht të zgjonte Samin. Ajo mund të ndjente trenin duke u shpejtuar herë pas here. Trupi i saj nuk gënjeu, duke ndjerë efektet e forcës G të trenit me shpejtësi. Jashtë në korridor, ajo mund të dëgjonte pëshpëritjet e hutuara të delegacionit ndërkombëtar. Edhe ata ndjenë tronditjen e trenit dhe, duke mos pasur as një galeri, as një lokal në dorë, filluan të dyshonin për manjatin amerikan dhe bashkëpunëtorët e tij.
    
  "Ata nuk janë këtu. Kontrollova", dëgjoi ajo që përfaqësuesi i Shteteve të Bashkuara t'u thoshte të tjerëve.
    
  "Ndoshta ata do të qëndrojnë prapa?" sugjeroi delegati kinez.
    
  "Pse harruan të hipnin në trenin e tyre?" - sugjeroi dikush tjetër. Diku në karrocën tjetër, dikush filloi të vjellë. Nina nuk donte të krijonte panik duke sqaruar situatën, por do të ishte më mirë sesa t'i linte të gjithë të spekulonin dhe të çmendeshin.
    
  Duke parë nga dera, Nina i bëri shenjë kreut të Agjencisë së Energjisë Atomike që t'i afrohej. Ajo e mbylli atë pas saj në mënyrë që burri të mos shihte trupin e pavetëdijshëm të Wolf Kretchoff.
    
  "Zotëri, emri im është Dr. Gould nga Skocia. Mund t'ju them se çfarë po ndodh, por më duhet të qëndroni të qetë, kuptoni? "- filloi ajo.
    
  "Për çfarë bëhet fjalë?" - pyeti ashpër.
    
  "Dëgjoni me kujdes. Unë nuk jam armiku juaj, por e di se çfarë po ndodh dhe kam nevojë që t'i drejtoheni delegacionit me një shpjegim, ndërsa unë të përpiqem ta zgjidh problemin", tha ajo. Ngadalë dhe qetë, ajo ia përcolli informacionin burrit. Ajo mund ta shihte atë duke u frikësuar gjithnjë e më shumë, por ajo e mbajti tonin e saj sa më të qetë dhe të kontrolluar. Fytyra e tij u gri, por ai ruante qetësinë. Duke i tundur me kokë Ninës, ai u largua për të folur me të tjerët.
    
  Ajo u kthye me nxitim në dhomë dhe u përpoq të zgjonte Samin.
    
  "Sam! Zgjohu, për hir të Krishtit! Kam nevojë për ty!" ankoi ajo, duke i rënë me shuplakë faqes Semit, duke u përpjekur të mos dëshpërohej aq shumë sa mund ta godiste. "Sam! Ne do të vdesim. Dua shoqëri!"
    
  "Unë do t'ju bëj shoqëri," tha Ujku me sarkazëm. Ai u zgjua nga goditja dërrmuese që i dha Dima dhe u gëzua kur pa një ushtar mafioz të vdekur në këmbët e krevatit, ku Nina po përkulej mbi Sam.
    
  "Zot, Sam, nëse ka ndonjëherë një kohë të mirë për t'u zgjuar, është tani," mërmëriti ajo, duke e goditur me shuplakë në fytyrë. E qeshura e Ujkut shkaktoi tmerr të vërtetë tek Nina, duke e bërë atë të kujtonte mizorinë e tij ndaj saj. U zvarrit nëpër shtrat, me fytyrë të përgjakur dhe të shthurur.
    
  "Dua më shumë?" ai buzëqeshi, gjaku iu shfaq në dhëmbë. "Po ju bëj të bërtisni më fort këtë herë, apo jo?" Ai qeshi i egër.
    
  Ishte e qartë se Sam nuk po reagonte ndaj saj. Nina në heshtje zgjati hanxhalin dhjetë inç të Dimës, një kamë e mrekullueshme dhe vdekjeprurëse e mprehtë në një këllëf nën krahun e saj. Sapo ishte në fuqinë e saj, ajo u ndje më e sigurt dhe Nina nuk kishte frikë të pranonte me vete se e vlerësonte mundësinë për t'u hakmarrë ndaj tij.
    
  "Faleminderit, Dima," mërmëriti ajo ndërsa sytë i ranë te grabitqari.
    
  Ajo që ajo nuk e priste ishte sulmi i tij i papritur ndaj saj. Trupi i tij i madh u mbështet në skajin e krevatit për ta shtypur, por Nina reagoi shpejt. Duke u larguar, ajo shmangu sulmin e tij dhe priti momentin kur ai ra në dysheme. Nina nxori një thikë, duke ia drejtuar direkt në fyt, duke goditur me thikë banditin rus me një kostum të shtrenjtë. Tehu i hyri në fyt dhe kaloi drejt e përmes tij. Ajo ndjeu se maja e çelikut zhvendosi rruazat në qafën e tij, duke prerë palcën kurrizore.
    
  Histerike, Nina nuk duroi dot më. Valkyrie shpejtoi pak më shumë, duke e shtyrë bile jashtë saj dhe në fyt. "Sam!" ajo bërtiti derisa zëri i saj u thye. Nuk kishte rëndësi, pasi delegatët në makinën e ngrënies ishin po aq të mërzitur. Sam u zgjua, sytë e tij kërcenin në gropat e tyre. "Zgjohu, ndyrë nënë!" - bërtiti ajo.
    
  "Unë zgjohem!" ai dridhej duke rënkuar.
    
  "Sam, ne duhet të shkojmë në dhomën e motorit tani!" - nuhati ajo, duke qarë e shokuar pas testit të saj të ri me Wulfin. Sam u ul për ta përqafuar dhe pa gjak që rridhte nga qafa e përbindëshit.
    
  "Unë e mora atë, Sam," bërtiti ajo.
    
  Ai buzëqeshi: "Nuk mund të kisha bërë një punë më të mirë."
    
  Duke nuhatur, Nina u ngrit në këmbë dhe drejtoi rrobat e saj. "Dhoma e motorit!" tha Sam. "Ky është i vetmi vend që ka pritje, jam i sigurt." Ata shpejt lanë dhe thanë duart në legen dhe nxituan në pjesën e përparme të Valkyrie. Ndërsa Nina po kalonte pranë delegatëve, u përpoq t'i qetësonte, megjithëse ishte e bindur se të gjithë po shkonin drejt Ferrit.
    
  Pasi arritën në dhomën e motorit, ata ekzaminuan me kujdes dritat që vezullonin dhe kontrollet.
    
  "Asnjë nga këto nuk ka të bëjë me drejtimin e këtij treni," bërtiti Sam i zhgënjyer. Ai nxori telefonin nga xhepi. "Zot, nuk mund ta besoj se kjo po funksionon akoma," tha ai, duke u përpjekur të gjente një sinjal. Treni shpejtoi një shkallë tjetër dhe ulërimat mbushën vagonët.
    
  "Nuk mund të bërtasësh, Sam," u vreros ajo. "Ti e di".
    
  "Unë nuk po telefonoj," u kollit ai nga forca e shpejtësisë. "Së shpejti nuk do të mund të lëvizim. Atëherë kockat tona do të fillojnë të kërcasin."
    
  Ajo e shikoi anash. "Nuk kam nevojë ta dëgjoj këtë."
    
  Ai futi një kod në telefonin e tij, një kod që i kishte dhënë Perdue, për t'u lidhur me sistemin e gjurmimit satelitor, i cili nuk kërkonte mirëmbajtje për të funksionuar. "Të lutem, Zot, lejo që Purdue ta shohë këtë."
    
  "Nuk ka gjasa," tha Nina.
    
  Ai e shikoi me bindje. "Shansi ynë i vetëm."
    
    
  32
  Kaos, Pjesa II
    
    
    
  Spitali klinik i hekurudhave - Novosibirsk
    
    
  Olga ishte ende në gjendje të rëndë, por u lirua nga njësia e kujdesit intensiv, duke u rikuperuar në një dhomë private të paguar nga Casper Jacobs, i cili qëndroi pranë shtratit të saj. Herë pas here ajo vinte vetëdijen dhe fliste pak, për të fjetur përsëri.
    
  Ai u tërbua nga fakti që Sam dhe Nina duhej të paguanin për atë që kishte çuar shërbimi i tij ndaj Diellit të Zi. Kjo jo vetëm që e mërziti atë, por edhe e bëri të zemëruar që slugu amerikan Taft arriti t'i mbijetonte tragjedisë së afërt dhe ta festonte atë me Zelda Bessler dhe atë humbësin skocez McFadden. Por ajo që e shtyu atë në avantazh ishte njohuria se Wolf Kretchoff do të shpëtonte me atë që i bëri Olgës dhe Ninës.
    
  Duke menduar çmendurisht, shkencëtari i shqetësuar u përpoq të gjente një mënyrë për të bërë diçka. Nga ana pozitive, ai vendosi që nuk kishte humbur gjithçka. Ai e thirri Perdue, ashtu si herën e parë, kur vazhdoi të përpiqej ta arrinte, vetëm këtë herë Perdue u përgjigj.
    
  "O Zot! Nuk mund ta besoj se kam arritur tek ju, "tha Casper.
    
  "Kam frikë se jam shpërqendruar pak," u përgjigj Perdue. "A është ky Dr. Jacobs?"
    
  "Nga e di ti?" Pyeti Kasper.
    
  "Unë shoh numrin tuaj në gjurmuesin tim satelitor. Je me Sam? pyeti Perdue.
    
  "Jo, por është për shkak të tij që po telefonoj," u përgjigj Casper. Ai i shpjegoi gjithçka Perdue, deri aty ku ai dhe Olga duhej të zbrisnin nga treni, dhe nuk e dinte se ku po shkonin Tafti dhe pasardhësit e tij. "Megjithatë, unë besoj se Zelda Bessler ka një telekomandë për panelet e kontrollit Valkyrie," tha Casper Perdue.
    
  Miliarderi buzëqeshi me dridhjet e ekranit të kompjuterit të tij. "Pra, a është kjo ajo që është?"
    
  "A keni një pozicion?" - bërtiti Casper i emocionuar. "Zoti Perdue, a mund ta kem këtë kod gjurmimi ju lutem?"
    
  Purdue mësoi nga leximi i teorive të Dr. Jacobs se njeriu ishte një gjeni më vete. "A keni një stilolaps?" Perdue buzëqeshi, duke u ndjerë përsëri si vetja e tij e vjetër e trullosur. Manipuloi sërish situatën, i paprekshëm me teknologjinë dhe inteligjencën e tij, si në kohët e vjetra. Ai kontrolloi sinjalin nga pajisja në distancë e Bessler dhe i dha Casper Jacobs kodin e gjurmimit. "Çfarë do të bësh?" - pyeti Kasperin.
    
  "Unë do të përdor një eksperiment të dështuar për të siguruar një zhdukje të suksesshme," u përgjigj Casper ftohtë. "Para se te shkoj. Ju lutemi, nxitoni nëse mund të bëni diçka për të dobësuar magnetizmin e Valkyrie, zoti Perdue. Miqtë tuaj së shpejti do të hyjnë në një fazë të rrezikshme nga e cila nuk do të kthehen më."
    
  "Paç fat, plak," i tha lamtumirë të njohurit të tij Perdue. Ai u lidh menjëherë me sinjalin e anijes në lëvizje, ndërsa në të njëjtën kohë hakoi sistemin hekurudhor nëpër të cilin po udhëtonte. Ai po shkonte në një kryqëzim në qytetin e Polskaya, ku, sipas llogaritjeve, supozohej të përshpejtonte në 3 Mach.
    
  "Përshëndetje?" - dëgjoi ai nga folësi i lidhur me sistemin e tij të komunikimit.
    
  "Sam!" - Bërtiti Perdue.
    
  "Purdue! Na ndihmoni!" - bërtiti ai përmes folësit. "Nina humbi vetëdijen. Shumica e njerëzve në tren kanë një të tillë. Po e humb shpejt shikimin dhe më duket si një furrë e mallkuar këtu!"
    
  "Dëgjo, Sam!" - bërtiti Perdue mbi zërin e tij. "Unë po rifokusoj mekanikën e pistës ndërsa flasim. Prisni edhe tre minuta. Sapo Valkyrie të ndryshojë trajektoren, do të humbasë gjenerimin e saj magnetik dhe do të ngadalësohet!
    
  "Jezus Krishti! Tre minuta? Deri atëherë do të kemi dolli!" Sam bërtiti.
    
  "Tre minuta, Sam! Prit!" Perdue bërtiti. Në derën e dhomës së serverit, Charles dhe Lillian erdhën për të parë se çfarë po shkaktonte zhurma. Ata dinin më mirë sesa të pyesnin apo ndërhynin, por dramën e dëgjonin nga larg, duke u dukur tmerrësisht të shqetësuar. "Sigurisht, ndryshimi i binarëve mbart rrezikun e një përplasjeje kokë më kokë, por për momentin nuk shoh asnjë tren tjetër", u tha ai dy punonjësve të tij. Lilian u lut. Charles gëlltiti me zor.
    
  Në tren, Sam gulçoi për ajër, duke mos gjetur ngushëllim në peizazhin e akullt që u shkri ndërsa Valkyrie kalonte pranë. Ai e mori Ninën për ta ringjallur, por trupi i tij ishte i rëndë sa një 16-rrota dhe ai nuk mund të lëvizte më tej. "3 Mach në pak sekonda. Të gjithë kemi vdekur".
    
  Një shenjë për Polskaya u shfaq para trenit dhe i kaloi sa hap e mbyll sytë. Sam mbajti frymën, duke ndjerë rritjen e shpejtë të peshës së trupit të tij. Ai nuk mund të shihte më asgjë, kur papritmas dëgjoi zhurmën e një çelësi hekurudhor. Valkyrie dukej se doli nga shinat për shkak të thyerjes së papritur të fushës magnetike në pistën normale, por Sam u mbajt pas Ninës. Turbulenca ishte e madhe dhe trupat e Sam dhe Ninës u hodhën në pajisjet e dhomës.
    
  Ndërsa Sam u frikësua, pasi eci një kilometër tjetër, Valkyrie filloi të dilte nga shinat. Ajo thjesht po ecte shumë shpejt për të qëndruar në shina, por deri në këtë pikë ajo kishte ngadalësuar mjaftueshëm sa të përshpejtonte nën shpejtësinë normale. Ai mori guximin dhe e përqafoi trupin e pavetëdijshëm të Ninës me vete, duke i mbuluar kokën me duar. Pasoi një çarje madhështore, e ndjekur nga përmbysja e anijes së pushtuar nga djalli me një shpejtësi ende mbresëlënëse. Një përplasje shurdhuese e palosi makinën në gjysmë, duke hedhur pllakat nën sipërfaqen e jashtme.
    
  Kur Sam u zgjua në anë të shinave, mendimi i tij i parë ishte të largonte të gjithë nga atje përpara se karburanti të digjej. Në fund të fundit, ishte karburant bërthamor, mendoi ai. Sam nuk ishte një ekspert se cilat minerale ishin më të paqëndrueshme, por ai nuk donte të rrezikonte me toriumin. Megjithatë, ai zbuloi se trupi i tij e kishte dështuar plotësisht dhe ai nuk mund të lëvizte asnjë centimetër. I ulur atje në akullin e Siberisë, ai kuptoi se sa i pavend ndihej. Trupi i tij peshonte ende një ton dhe një moment më parë ishte pjekur i gjallë, por tani ishte i ftohtë.
    
  Disa anëtarë të delegacionit të mbijetuar u zvarritën gradualisht mbi dëborën e ngrirë. Semi pa teksa Nina erdhi ngadalë në vete dhe guxoi të buzëqeshte. Sytë e saj të errët fluturuan ndërsa ajo e shikoi atë. "Sam?"
    
  "Po, dashuria ime," u kollit ai dhe buzëqeshi. "Në fund të fundit, ekziston një Zot."
    
  Ajo buzëqeshi dhe shikoi qiellin gri mbi kokën e saj, duke nxjerrë frymë me lehtësim dhe dhimbje. Mirënjohëse, ajo tha: "Faleminderit, Perdue".
    
    
  33
  Shëlbimi
    
    
    
  Edinburg - tre javë më vonë
    
    
  Nina u trajtua në një institucion të duhur mjekësor pasi ajo dhe të mbijetuarit e tjerë u transportuan me ajër me të gjitha plagët e saj. Ajo dhe Sam iu deshën tre javë për t'u kthyer në Edinburg, ku ndalesa e tyre e parë ishte Reichtisousis. Purdue, në një përpjekje për t'u rilidhur me miqtë e tij, organizoi që një kompani e madhe kateringu të organizonte një darkë në mënyrë që ai të mund të kënaqej me mysafirët e tij.
    
  I njohur për ekscentricitetin e tij, Perdue krijoi një precedent kur ftoi të zotin e shtëpisë dhe shërbëtorin e tij në një darkë private. Sam dhe Nina ishin ende zi dhe blu, por ata ishin të sigurt.
    
  "Unë supozoj se një dolli është në rregull," tha ai, duke ngritur gotën e tij të kristaltë të shampanjës. "Për skllevërit e mi punëtorë dhe gjithmonë besnikë, Lily dhe Charles."
    
  Lily qeshi ndërsa Charles e mbajti fytyrën e drejtë. Ajo e shtyu në brinjë. "Buzëqeshje".
    
  "Dikur kupëmbajtësi, gjithmonë kupëmbajtësi, e dashur Lillian", u përgjigj ai me ironi, duke shkaktuar të qeshura nga të tjerët.
    
  "Dhe shoku im David," ndërhyri Sam. "Lëreni të marrë trajtim vetëm në spital dhe të heqë dorë nga kujdesi në shtëpi përgjithmonë!"
    
  "Amen," pranoi Perdue me sy hapur.
    
  "Meqë ra fjala, a na ka munguar ndonjë gjë gjatë kohës që po shëroheshim në Novosibirsk?" - pyeti Nina me një gojë plot havjar dhe biskotë të kripur.
    
  "Nuk më intereson," ngriti supet Sam dhe gëlltiti shampanjën për të mbushur uiski.
    
  "Ju mund ta gjeni këtë interesante," i siguroi Perdue me një vezullim në sy. "Ishte në lajme pas raportimeve për vdekje dhe plagosje në tragjedinë e trenit. E shkrova këtë një ditë pasi u shtruat në spital atje. Ejani ta shihni."
    
  Ata iu drejtuan ekranit të laptopit që Perdue kishte në banakun ende të djegur. Nina gulçoi dhe e shtyu Semin me shikimin e të njëjtit reporter që po raportonte për trenin fantazmë që ajo kishte regjistruar më pas për Semin. Kishte një nëntitull.
    
  "Pas pretendimeve se një tren fantazmë vrau dy adoleshentë në shinat e trenit të shkretë disa javë më parë, ky reporter ju sjell edhe një herë të pamendueshmen".
    
  Pas gruas, në sfond, ishte një qytet rus i quajtur Tomsk.
    
  Trupat e shkatërruara të manjatit amerikan Clifton Taft, shkencëtares belge Dr. Zelda Bessler dhe kandidatit skocez për kryetar bashkie, Hon. Dje Lance McFadden u gjet në shinat e trenit. Vendasit raportuan se kishin parë një lokomotivë që dukej nga askund, ndërsa tre klientë thuhet se po ecnin përgjatë shinave pasi limuzina e tyre u prish.
    
  "Pulset elektromagnetike e bëjnë këtë," buzëqeshi Perdue nga vendi i tij në banak.
    
  Kryebashkiaku i Tomskut, Vladimir Nelidov, e dënoi tragjedinë, por shpjegoi se shfaqja e të ashtuquajturit treni fantazmë ishte thjesht rezultat i trenit që kalonte përmes reshjeve të mëdha të borës që ra dje. Ai këmbënguli se nuk kishte asgjë të çuditshme në incidentin e tmerrshëm dhe se ishte thjesht një aksident fatkeq për shkak të shikueshmërisë së dobët.
    
  Perdue e fiku dhe tundi kokën duke buzëqeshur.
    
  "Duket se Dr. Jacobs ka kërkuar ndihmën e kolegëve të xhaxhait të ndjerë të Olgës në Shoqërinë Fizike Sekrete Ruse," qeshi Perdue, duke kujtuar se Kasper kishte përmendur një eksperiment të dështuar fizik në intervistën e Sam.
    
  Nina piu sherin e saj. "Do të doja të mund të them se më vjen keq, por nuk jam. A më bën kjo një person i keq?"
    
  "Jo," u përgjigj Sam. "Ju jeni një shenjtor, një shenjtor që merr dhurata nga banda ruse për vrasjen e armikut të tyre kryesor me një kamë të ndyrë." Deklarata e tij shkaktoi më shumë të qeshura nga sa mendonte ajo.
    
  "Por në përgjithësi, jam i kënaqur që Dr. Jacobs është tani në Bjellorusi, larg shkabave të elitës naziste," psherëtiu Perdue. Ai shikoi Samin dhe Ninën. "Perëndia e di se ai i kompensoi veprimet e tij një mijë herë kur më thirri, përndryshe nuk do ta dija kurrë që ishe në rrezik."
    
  "Mos e përjashto veten, Perdue," i kujtoi Nina. "Është një gjë që ai ju paralajmëroi, por ju prapë morët vendimin vendimtar për të shlyer fajin tuaj."
    
  Ajo i shkeli syrin: "Ju përgjigjët."
    
    
  FUND
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
  Preston W. Child
  Maska babilonase
    
    
  Ku është kuptimi në ndjenja kur nuk ka fytyrë?
    
  Ku endet i verbëri kur ka vetëm errësirë, vrima dhe zbrazëti përreth?
    
  Ku flet Zemra pa e lëshuar gjuhën nga buzët për të thënë lamtumirë?
    
  Ku është aroma e ëmbël e trëndafilave dhe fryma e një dashnor kur mungon aroma e gënjeshtrës?
    
  Si do t'ju them?
    
  Si do t'ju them?
    
  Çfarë fshehin pas maskave të tyre?
    
  Kur fytyrat e tyre janë të fshehura dhe zërat e tyre janë të detyruar?
    
  A e mbajnë ata Parajsën?
    
  Apo ata zotërojnë Ferrin?
    
    - Masque de Babel (rreth 1682 - Versajë)
    
    
    Kapitulli 1 - Njeriu i djegur
    
    
  Nina i mbylli sytë gjerësisht.
    
  Sytë e saj dëgjuan sinapset e saj ndërsa gjumi i saj rrëshqiste në gjumin REM, duke e lënë atë në kthetrat mizore të nënndërgjegjeshëm të saj. Dritat ishin ndezur në repartin privat të Spitalit Universitar të Heidelberg në fund të natës, ku Dr. Nina Gould u shtrua në spital për të eliminuar, nëse ishte e mundur, efektet e tmerrshme të sëmundjes nga rrezatimi. Deri më tani ka qenë e vështirë të përcaktohej se sa kritik ishte realisht rasti i saj, pasi burri që e shoqëronte nuk e përcillte me saktësi nivelin e ekspozimit të saj. Më e mira që ai mund të thoshte ishte se ai e gjeti atë duke u endur nëpër tunelet nëntokësore të Çernobilit për orë të tëra më shumë se çdo krijesë e gjallë mund të rikuperonte ndonjëherë.
    
  "Ai nuk na tha gjithçka," i konfirmoi infermierja Barken grupit të saj të vogël të vartësve, "por unë kisha një dyshim të qartë se nuk ishte as gjysma e asaj që Dr. Gould duhej të kalonte atje poshtë përpara se të pretendonte se kishte. e gjeti atë." . Ajo ngriti supet dhe psherëtiu. "Fatkeqësisht, pa e arrestuar për një krim për të cilin nuk kemi prova, u desh ta linim të shkonte dhe të merreshim me atë pak informacion që kishim."
    
  Simpatia e detyrueshme luante në fytyrat e praktikantëve, por ata vetëm po maskonin mërzinë e natës nën maskat profesionale. Gjaku i tyre i ri këndoi për lirinë e lokalit ku grupi mblidhej zakonisht pas turnit së bashku, ose për përqafimin e të dashuruarve në këtë kohë të natës. Motra Barken kishte pak durim për paqartësinë e tyre dhe i mungonte shoqëria e bashkëmoshatarëve të saj, ku mund të shkëmbente vendime faktike, bindëse me ata po aq të kualifikuar dhe të apasionuar pas mjekësisë.
    
  Qelbësit e saj të fryrë të syrit i kërkuan një nga një teksa fliste për gjendjen e doktor Gould. Qoshet e pjerrëta të buzëve të saj të holla u kthyen poshtë, duke shprehur pakënaqësinë që ajo reflektonte shpesh në tonin e saj të ashpër dhe të ulët kur fliste. Përveçse ishte një veterane e ashpër e praktikës mjekësore gjermane të ndjekur në Universitetin e Heidelberg, ajo njihej edhe si një diagnostikuese mjaft e shkëlqyer. Ishte një surprizë për kolegët e saj që ajo kurrë nuk u mërzit për të çuar përpara karrierën e saj duke u bërë mjeke apo edhe konsulente me kohë të plotë.
    
  "Cila është natyra e rrethanave të saj, motër Barken?" - pyeti infermierja e re, duke tronditur motrën e saj me shfaqjen e saj të interesit të vërtetë. Shefi i shëndoshë, pesëdhjetë vjeçar mori një minutë për t'u përgjigjur, duke u dukur pothuajse i lumtur që i bëhej pyetja në vend që të ngulte sytë në vështrimin komatoz të vrapimeve të titulluara gjatë gjithë natës.
    
  "Epo, kjo është gjithçka që mund të zbulonim nga zotëria gjerman që e solli këtu, infermierja Marks. Nuk mundëm të gjenim asnjë provë për shkakun e sëmundjes së saj përveç asaj që na tha burri." Ajo psherëtiu, e frustruar nga mungesa e informacionit për gjendjen e doktor Gould. "Gjithçka që mund të them është se ajo duket se është shpëtuar në kohë për të marrë trajtim. Edhe pse ajo i ka të gjitha shenjat e helmimit akut, trupi i saj duket se është në gjendje ta përballojë atë në mënyrë të kënaqshme... tani për tani."
    
  Motra Marks pohoi me kokë, duke injoruar reagimet tallëse të kolegëve të saj. Kjo e intrigoi atë. Në fund të fundit, ajo kishte dëgjuar shumë për këtë Nina Gould nga nëna e saj. Në fillim, nga mënyra se si fliste për të, ajo mendoi se nëna e saj e njihte vërtet historianin e vogël skocez. Megjithatë, studentes së mjekësisë Marlene Marks nuk iu desh shumë kohë për të mësuar se nëna e saj ishte thjesht një lexuese e zjarrtë e revistave dhe dy librave të botuar nga Gould. Kështu, Nina Gould ishte diçka si një personazh i famshëm në shtëpinë e saj.
    
  A ishte ky një tjetër nga ekskursionet sekrete të ndërmarra nga historiania, si ato që ajo i preku lehtë në librat e saj? Marlene shpesh pyeste veten pse Dr. Gould nuk shkroi më shumë për aventurat e saj me eksploruesin dhe shpikësin e famshëm të Edinburgut, David Perdue, por përkundrazi aludoi për udhëtime të shumta. Më pas ishte lidhja e njohur me gazetarin investigativ me famë botërore Sam Cleave, për të cilin shkroi Dr Gould. Mami Marlene jo vetëm që foli për Ninën si mike e familjes, por foli edhe për jetën e saj sikur historiania e çuditshme të ishte një telenovelë në këmbë.
    
  Ishte vetëm një çështje kohe para se nëna e Marlene të fillonte të lexonte libra për Sam Cleave ose ato të botuara nga ai, qoftë edhe për të mësuar më shumë për dhomat e tjera në rezidencën e madhe Gould. Ishte për shkak të gjithë kësaj manie që infermierja e mbajti të fshehtë qëndrimin e Gould në Heidelberg, nga frika se nëna e saj do të organizonte një marshim me një grua në krahun perëndimor të institucionit mjekësor të shekullit të 14-të për të protestuar ndaj burgosjes së saj ose diçka të tillë. Kjo e bëri Marlenin të buzëqeshte me vete, por duke rrezikuar të pësonte zemërimin e shmangur me kujdes të motrës Barken, ajo fshehu argëtimin e saj.
    
  Grupi i studentëve të mjekësisë nuk ishte në dijeni të kolonës zvarritëse të viktimave që po i afroheshin dhomës së urgjencës në katin e poshtëm. Nën këmbët e tyre, një ekip kujdestarësh dhe infermierësh natën rrethuan një të ri që ulërinte, i cili nuk pranoi të lidhej me rrip në një gurë.
    
  "Ju lutem zotëri, ju duhet të ndaloni së bërtituri!" - iu lut burrit infermierja e lartë në detyrë, duke ia bllokuar rrugën e furishme të shkatërrimit me trupin e saj mjaft të madh. Sytë e saj u drejtuan drejt një prej punonjësve, të armatosur me një injeksion succinylkoline, duke iu afruar fshehurazi viktimës së djegur. Pamja e tmerrshme e burrit që qante i bëri dy punonjësit e rinj të mbyten, duke u mbajtur mezi teksa prisnin që kryeinfermierja të thërriste porosinë e saj të radhës. Megjithatë, për shumicën prej tyre, ishte një skenar tipik paniku, megjithëse çdo rrethanë ishte e ndryshme. Ata, për shembull, nuk kishin pasur kurrë më parë një viktimë të djegur të vraponte në dhomën e urgjencës, e lëre më të kishte ende tym që dilte prej tij ndërsa ai rrëshqiste, duke humbur copa mishi nga gjoksi dhe barku i tij gjatë rrugës.
    
  Tridhjetë e pesë sekonda u duken si dy orë për punonjësit e mjekësisë gjermane të hutuar. Menjëherë pasi gruaja e madhe e futi në qoshe viktimën e saj me kokën dhe gjoksin e nxirë, britmat u ndalën papritmas, të zëvendësuara nga gulçime asfiksie.
    
  "Ënjtje e rrugëve të frymëmarrjes!" ajo gjëmonte me një zë të fuqishëm që mund të dëgjohej në të gjithë dhomën e urgjencës. "Intubacion, menjëherë!"
    
  Infermierja mashkull e përkulur nxitoi përpara, duke e zhytur gjilpërën në lëkurën kërcitëse të burrit që gulçonte për ajër, duke shtypur pistonin pa hezitim. Ai u përkul ndërsa shiringa u përplas në epidermën e pacientit të varfër, por duhej bërë.
    
  "Zot! Kjo erë është e neveritshme! "- njëra nga infermieret gërhiti nën zë duke iu kthyer koleges së saj, e cila pohoi me kokë në shenjë dakordësie. Ata mbuluan fytyrat me duar për një moment për të marrë frymë, ndërsa era e keqe e mishit të gatuar sulmoi shqisat e tyre. Nuk ishte shumë profesionale, por në fund të fundit ata ishin vetëm njerëz.
    
  "Çoje te OSE B!" - gjëmonte zonja e fortë para stafit të saj. "Schnell! Ai po shkon në arrest kardiak, njerëz! Lëviz!" Ata vendosën një maskë oksigjeni mbi pacientin e konvulsionuar pasi koherenca e tij u dobësua. Askush nuk vuri re një plak të gjatë me një pallto të zezë duke ndjekur gjurmët e tij. Hija e tij e gjatë dhe e zgjatur errësoi xhamin e paprekur të derës ku ai qëndronte, duke parë kufomën e tymosur që po hiqej. Sytë e tij të gjelbër shkëlqenin nga poshtë buzës së kapelës së tij të ndjerë dhe buzët e tij të thata buzëqeshën në humbje.
    
  Me gjithë kaosin në dhomën e urgjencës, ai e dinte se nuk do të shihej dhe rrëshqiti nëpër dyer për të vizituar dhomën e zhveshjes në katin e parë, pak metra larg dhomës së pritjes. Pasi në dhomat e zhveshjes, ai shmangu zbulimin duke shmangur shkëlqimin e dritave të vogla të tavanit mbi stola. Meqenëse ishte mesi i turnit të natës, me siguri nuk do të kishte asnjë staf mjekësor në dhomën e zhveshjes, kështu që ai kapi disa pastrime dhe u drejtua për në dush. Në një nga kabinat e errësuara, një plak hoqi rrobat.
    
  Nën dritat e vogla të rrumbullakëta sipër tij, figura e tij kockore, pluhur u shfaq në reflektimin në pleksiglas. Grotesk dhe i dobët, gjymtyrët e tij të zgjatura hodhën kostumin dhe veshi uniformën e tij prej pambuku. Frymëmarrja e tij e rënduar dilte me gulçim ndërsa lëvizte, duke imituar një robot të veshur me lëkurë android që pomponte lëng hidraulik nëpër kyçet e tij gjatë çdo ndërrimi. Kur hoqi fedorën e tij për ta zëvendësuar me një kapak, kafka e tij e paformuar e tallte atë në imazhin e pasqyrës me pleksiglas. Këndi i dritës theksoi çdo gërvishtje dhe zgjatje të kafkës së tij, por ai e mbajti kokën të anuar sa më shumë që mundi teksa provonte kapakun. Ai nuk donte të përballej me të metën e tij më të madhe, shëmtinë e tij më të fuqishme - pafytyrësinë e tij.
    
  Në fytyrën e tij njerëzore dukeshin vetëm sytë, me formë ideale, por të vetmuar në normalitetin e tyre. Plaku nuk e duroi dot poshtërimin e talljes së reflektimit të tij, kur mollëzat e tij mbulonin fytyrën e tij pa shprehje. Midis buzëve të tij pothuajse të munguara dhe sipër gojës së tij të varfër nuk kishte pothuajse asnjë hapje dhe vetëm dy të çara të vogla shërbenin si vrimat e hundës. Elementi i fundit i maskimit të tij të zgjuar do të ishte një maskë kirurgjikale, e cila do të kompletonte në mënyrë elegante mashtrimin e tij.
    
  Duke e mbushur kostumin e tij në dollapin më të largët përballë murit lindor dhe thjesht duke mbyllur derën e ngushtë, ai korrigjoi qëndrimin e tij.
    
  "Ik," mërmëriti ai.
    
  Ai tundi kokën. Jo, dialekti i tij ishte i gabuar. Pastroi fytin dhe ndaloi për të mbledhur mendimet e tij. "Abend." Nr. Përsëri. "Ah, i përkulur," tha ai më qartë dhe dëgjoi zërin e tij të ngjirur. Theksi ishte pothuajse aty; kishin mbetur një ose dy përpjekje të tjera.
    
  "Ik," tha ai qartë dhe me zë të lartë ndërsa dera e dhomës së zhveshjes u hap. Shumë vonë. Mbajti frymën për të thënë fjalën.
    
  "Abend, zotëri doktor," hyri i rregullti me një buzëqeshje, duke u drejtuar në dhomën tjetër për të përdorur urinën. "Wie geht's?"
    
  "Gibles, giblets," u përgjigj me nxitim plaku, i kënaqur nga harresa e infermieres. Pastroi fytin dhe u nis drejt derës. Ishte vonë dhe ai kishte ende punë të papërfunduar me ardhjen e re të nxehtë.
    
  Duke u ndjerë pothuajse i turpëruar për metodën shtazarake që kishte përdorur për të gjurmuar të riun që kishte ndjekur në urgjencë, ai mbështeti kokën pas dhe nuhati ajrin. Kjo aromë e njohur e bëri atë ta ndiqte si një peshkaqen që ndjek gjakun e pamëshirshëm nëpër kilometra ujë. Ai i kushtoi pak vëmendje përshëndetjeve të sjellshme të stafit, pastruesve dhe mjekëve të natës. Këmbët e tij të veshura lëviznin në heshtje hap pas hapi ndërsa i bindej erës së mprehtë të mishit të djegur dhe dezinfektuesit që i përshkonte më fort vrimat e hundës.
    
  "Zimmer 4", mërmëriti ai ndërsa hunda e çoi majtas drejt një kryqëzimi T korridoresh. Ai do të buzëqeshte - po të mundej. Trupi i tij i hollë u zvarrit përgjatë korridorit të njësisë së djegieve deri ku po trajtohej i riu. Nga pjesa e pasme e dhomës, ai mund të dëgjonte zërat e mjekut dhe infermierëve që shpallnin shanset e pacientit për të mbijetuar.
    
  "Ai do të jetojë, megjithatë," psherëtiu me dhembshuri mjeku mashkull, "Unë nuk mendoj se ai do të jetë në gjendje të ruajë funksionet e tij të fytyrës - veçoritë, po, por shqisa e nuhatjes dhe shijes do të dëmtohen përgjithmonë dhe seriozisht."
    
  "A ka ende një fytyrë nën të gjitha, doktor?" - pyeti me qetësi infermierja.
    
  "Po, por nuk ka gjasa, pasi dëmtimi i lëkurës do të bëjë që tiparet e tij... mirë... të zhduken edhe më shumë në fytyrën e tij. Hunda e tij nuk do të bie në sy dhe buzët e tij, - hezitoi ai, duke ndjerë keqardhje të sinqertë për të riun tërheqës me një patentë shoferi të ruajtur mezi në një portofol të djegur, - u zhdukën. Fëmijë i varfër. Ai ishte mezi njëzet e shtatë vjeç dhe kjo i ndodh atij."
    
  Mjeku tundi kokën pothuajse në mënyrë të padukshme. "Të lutem, Sabina, administro disa analgjezikë në mënyrë intravenoze dhe fillo zëvendësimin e menjëhershëm të lëngjeve."
    
  "Po doktor." Ajo psherëtiu dhe e ndihmoi kolegun e saj të mblidhte fashën. "Ai do të duhet të mbajë një maskë për pjesën tjetër të jetës së tij," tha ajo, duke mos iu drejtuar askujt në veçanti. Ajo e tërhoqi karrocën më afër, duke mbajtur fasha sterile dhe tretësirë të kripur. Ata nuk e vunë re praninë e huaj të ndërhyrësit që shikonte nga korridori dhe zbulonte objektivin e tij përmes çarjes së derës që mbyllej ngadalë. Vetëm një fjalë i shpëtoi në heshtje.
    
  "Maska".
    
    
  Kapitulli 2 - Rrëmbimi i Perdue
    
    
  Duke u ndjerë paksa i shqetësuar, Sam shëtiti rastësisht nëpër kopshtet e gjera të një institucioni privat pranë Dundee nën qiellin e zhurmshëm skocez. Në fund të fundit, a kishte ndonjë specie tjetër? Megjithatë, ai ndihej mirë brenda vetes. Bosh. Aq shumë i kishte ndodhur së fundmi atij dhe miqve të tij, sa ishte e habitshme të mos mendohej për asgjë për një ndryshim. Sam u kthye nga Kazakistani një javë më parë dhe nuk e ka parë Nina ose Perdue që nga kthimi në Edinburg.
    
  Ai u informua se Nina kishte pësuar lëndime të rënda si pasojë e ekspozimit ndaj rrezatimit dhe ishte shtruar në një spital në Gjermani. Pasi dërgoi të njohurin e ri Detlef Holzer për ta gjetur, ai qëndroi në Kazakistan për disa ditë dhe nuk mundi të merrte asnjë lajm për gjendjen e Ninës. Me sa duket Dave Perdue u zbulua gjithashtu në të njëjtin vend si Nina, vetëm për t'u nënshtruar nga Detlef për sjelljen e tij çuditërisht agresive. Por deri më tani kjo ishte gjithashtu një supozim në rastin më të mirë.
    
  Vetë Perdue kontaktoi Sam një ditë më parë për ta njoftuar për burgosjen e tij në Qendrën Kërkimore Mjekësore Sinclair. Qendra Kërkimore Mjekësore Sinclair, e financuar dhe operuar nga Brigada Renegade, ishte aleati sekret i Perdue në betejën e mëparshme kundër Urdhrit të Diellit të Zi. Kështu ndodhi që shoqata përbëhej nga ish anëtarë të Diellit të Zi; apostatët, si të thuash, nga besimi i të cilëve edhe Sam ishte bërë anëtar disa vite më parë. Operacionet e tij për ta ishin të pakta, pasi nevoja e tyre për inteligjencë ishte vetëm sporadike. Si një gazetar investigativ i zgjuar dhe efektiv, Sam Cleave ishte i paçmuar për Brigadën në këtë drejtim.
    
  Përveç këtij të fundit, ai ishte i lirë të vepronte si të donte dhe të bënte punën e tij të pavarur kur të donte. I lodhur duke bërë diçka aq të mundimshme sa misioni i tij i fundit së shpejti, Sam vendosi të gjente kohë për të vizituar Perdue në atë azil të çmendurve që studiuesi ekscentrik kishte vizituar këtë herë.
    
  Kishte shumë pak informacion për themelimin e Sinclair, por Sam kishte një hundë për erën e mishit nën kapak. Teksa iu afrua vendit të ngjarjes, vuri re se kishte hekura në dritare në të gjithë katin e tretë të katër kateve me të cilat mburrej ndërtesa.
    
  "Vë bast se jeni në një nga këto dhoma, hej Perdue?" Semi qeshi me vete ndërsa ecte drejt hyrjes kryesore të ndërtesës rrëqethëse me muret e saj tepër të bardha. Një e dridhur përshkoi trupin e Semit ndërsa ai hyri në holl. "O Zot, Hoteli Kaliforni po imiton Stanley Much?"
    
  "Mirëmëngjes," e përshëndeti Semin recepsionistja bionde e imët. Buzëqeshja e saj ishte e sinqertë. Pamja e tij e ashpër dhe e errët e intrigoi menjëherë, edhe nëse ai ishte mjaft i vjetër për të qenë vëllai i saj shumë më i madh ose xhaxhai pothuajse shumë i vjetër.
    
  "Po, është e drejtë, zonjë e re," ra dakord me pasion Sam. "Unë jam këtu për të parë David Perdue."
    
  Ajo u vreros: "Atëherë për kë është kjo buqetë, zotëri?"
    
  Sam thjesht shkeli syrin dhe uli dorën e djathtë poshtë për të fshehur kompozimin e luleve nën banak. "Shh, mos i thuaj. Ai i urren karafilat."
    
  "Hum," belbëzoi ajo në pasiguri ekstreme, "ai është në dhomën 3, dy kate më lart, dhomën 309."
    
  "Tha," buzëqeshi Sam dhe fishkëlleu ndërsa ecte drejt shkallëve të shënuara me ngjyrë të bardhë dhe jeshile, "Reparti 2, Reparti 3, Reparti 4", duke tundur me dembelizëm buqetën e tij ndërsa po ngjitej. Në pasqyrë ai u argëtua shumë nga vështrimi i lëvizshëm i gruas së re të hutuar që ende po përpiqej të kuptonte se për çfarë shërbenin lulet.
    
  "Po, ashtu siç mendova," mërmëriti Sam ndërsa gjeti korridorin në të djathtë të uljes, ku e njëjta shenjë uniforme jeshile dhe e bardhë thoshte "Reparti 3". "Është një kat i çmendur me bare dhe Perdue është kryebashkiaku."
    
  Në fakt, ky vend në asnjë mënyrë nuk i ngjante një spitali. Dukej më shumë si një konglomerat zyrash dhe praktikash mjekësore në një qendër të madhe tregtare, por Sam duhej të pranonte se mungesa e çmendurisë së pritur i dukej pak shqetësuese. Askund nuk pa njerëz me fustane të bardha spitali apo karrige me rrota që transportonin gjysmë të vdekur dhe të rrezikshëm. Edhe personeli mjekësor, të cilin ai mund ta njihte vetëm nga palltot e bardha, dukej çuditërisht i qetë dhe i rastësishëm.
    
  Ata tundën kokën dhe e përshëndetën përzemërsisht teksa i kalonte, pa bërë asnjë pyetje për lulet që mbante në dorë. Ky rrëfim thjesht ia hoqi humorin Semit dhe ai e hodhi buqetën në koshin më të afërt të plehrave pak para se të arrinte në dhomën e caktuar. Dera, natyrisht, ishte e mbyllur, pasi ishte në një dysheme me hekura, por Sam mbeti i shtangur kur zbuloi se ishte e hapur. Edhe më mahnitëse ishte brendësia e dhomës.
    
  Përveç një dritareje me perde të mirë dhe dy kolltuqe luksoze prej pelushi, këtu nuk kishte asgjë tjetër përveç tapetit. Sytë e tij të errët skanuan dhomën e çuditshme. I mungonte një shtrat dhe privatësia e një tualeti. Perdue u ul me shpinën nga Sam, duke parë nga dritarja.
    
  "Shumë i lumtur që erdhët, plak," tha ai me të njëjtin ton të gëzuar, më të pasur se Zoti, me të cilin zakonisht u drejtohej mysafirëve në pallatin e tij.
    
  "Kënaqësia ime," u përgjigj Sam, duke u përpjekur ende të zgjidhte enigmën e mobiljeve. Perdue u kthye drejt tij, duke u dukur i shëndetshëm dhe i relaksuar.
    
  "Uluni", e ftoi ai gazetarin e habitur, i cili, duke gjykuar nga shprehja e fytyrës, po kontrollonte dhomën për insekte apo lëndë plasëse të fshehura. Sam u ul. "Pra," filloi Perdue, "ku janë lulet e mia?"
    
  Sam rrotulloi sytë nga Perdue. "Mendova se kisha kontrollin e mendjes?"
    
  Perdue dukej i shqetësuar nga deklarata e Sam, diçka që ata të dy e dinin, por asnjëri nuk e mbështeti. "Jo, të pashë duke ecur nëpër rrugicë me të në dorë, pa dyshim e blerë vetëm për të më vënë në siklet në një mënyrë apo tjetër."
    
  "Zot, po më njeh shumë mirë," psherëtiu Sam. "Por si mund të shihni ndonjë gjë pas hekurave të sigurisë maksimale këtu? Vura re se qelitë e të burgosurve ishin lënë të hapura. Çfarë kuptimi ka të të mbyllin nëse të mbajnë dyert hapur?"
    
  Perdue buzëqeshi, u argëtua dhe tundi kokën. "Oh, nuk është për të na penguar të arratisemi, Sam. Kjo është që ne të mos kërcejmë." Për herë të parë, zëri i Perdue dukej i hidhur dhe keqdashës. Semi e ndjeu ankthin e mikut të tij që vinte në pah ndërsa vetëkontrolli i tij zbehej dhe rridhte. Doli se qetësia e dukshme e Perdue ishte vetëm një maskë pas kësaj pakënaqësie jo karakteristike.
    
  "A je i prirur për këtë lloj gjëje?" - pyeti Sam.
    
  Perdue ngriti supet. "Nuk e di, mjeshtër Cleve. Një minutë gjithçka është në rregull, dhe në minutën tjetër do të kthehem në këtë rezervuar të mallkuar të peshkut, duke uruar që të mbytem më shpejt se sa mund ta gëlltisë trurin tim ai peshk bojë."
    
  Shprehja e Perdue ndryshoi menjëherë nga marrëzi e gëzueshme në një depresion të zbehtë alarmante të mbushur me faj dhe shqetësim. Sam guxoi t'i vinte dorën Perdue në shpatull, pa e ditur se si do të reagonte miliarderi. Por Perdue nuk bëri asgjë pasi dora e Sam ia qetësoi konfuzionin.
    
  "Kjo është ajo që po bën këtu? A po përpiqeni të ndryshoni shpëlarjen e trurit që ju bëri nazisti i ndyrë?" Sam e pyeti me paturpësi. "Por kjo është mirë, Purdue. Si po shkon trajtimi? Në shumë mënyra ju dukeni si vetvetja."
    
  "Vërtet?" Perdue qeshi. "Sam, a e di se si është të mos e dish? Është më keq se të dish, mund t'ju siguroj. Por kam zbuluar se dija lind një demon tjetër sesa harrimi i veprimeve të dikujt."
    
  "Çfarë do të thuash?" Sam u vrenjos. "Siç e kuptoj, janë kthyer disa kujtime të vërteta; diçka që nuk e mbanit mend më parë?"
    
  Sytë blu të zbehtë të Perdue-s shikuan drejt e përpara në hapësirë përmes thjerrëzave të qarta të syzeve të tij ndërsa ai shqyrtonte mendimin e Sam përpara se të shpjegonte. Ai dukej pothuajse maniak në dritën e errët të motit me re që rridhte nëpër dritare. Gishtat e tij të gjatë e të hollë i preknin gdhendjet në krahun prej druri të karriges, ndërsa ai ishte i trullosur. Sam mendoi se ishte më mirë të ndryshonte temën tani për tani.
    
  "Pra, pse dreqin nuk ka një shtrat?" - bërtiti ai duke parë përreth dhomës pothuajse të zbrazët.
    
  "Unë kurrë nuk fle".
    
  Kjo ishte e gjitha.
    
  Kjo ishte gjithçka që Perdue kishte për të thënë për këtë çështje. Mungesa e elaborimit të tij e nervozoi Samin sepse ishte saktësisht e kundërta e sjelljes së nënshkrimit të burrit. Zakonisht ai do të flakte tej çdo përshtatshmëri ose frenim dhe nxirrte një histori madhështore të mbushur me çfarë, pse dhe kush. Tani ai ishte i kënaqur vetëm me faktin, kështu që Sam kërkoi jo vetëm që ta kërkonte Perdue të shpjegonte, por sepse ai vërtet donte ta dinte. "Ju e dini se kjo është biologjikisht e pamundur, përveç nëse doni të vdisni në një krizë psikoze."
    
  Pamja që i dha Perdue i dridhura në shtyllën kurrizore të Semit. Ishte diçka mes çmendurisë dhe lumturisë së përsosur; pamja e një kafshe të egër që po ushqehet, nëse Sam duhet ta merrte me mend. Flokët e tij bionde me kripë dhe piper ishin të rregullt si gjithmonë me dhimbje, të krehura në fije të gjata duke i ndarë nga bordet e tij gri. Sam e përfytyroi Perdue me flokët e tij të përthyer në dushet e përbashkëta, ato shikime shpuese blu të zbehtë nga rojet kur e gjetën duke përtypur veshin e dikujt. Ajo që e shqetësonte më shumë ishte se sa i papërsëritshëm u duk papritur një skenar i tillë për gjendjen në të cilën ishte miku i tij. Fjalët e Perdue e nxorrën Samun nga mendimet e tij të neveritshme.
    
  "Dhe çfarë mendoni se është ai gjeli i vjetër që është ulur këtu përballë jush?" Perdue qeshi, duke u dukur i turpëruar nga gjendja e tij nën buzëqeshjen e varur me të cilën po përpiqej të mbante humorin. "Kjo është ajo se si duket psikoza, jo budallallëqet hollivudiane që njerëzit e teprojnë, ku njerëzit shqyejnë flokët dhe shkruajnë emrat e tyre me katrahura në mure. Është një gjë e heshtur, një kancer i heshtur zvarritës që të bën të mos kujdesesh më për atë që duhet të bësh për të qëndruar gjallë. Mbetesh vetëm me mendimet dhe punët e tua, pa menduar për ushqimin..." Ai shikoi mbrapsht copën e zhveshur të tapetit ku duhej të ishte shtrati, "...duke fjetur. Në fillim trupi im u përkul nën presionin e paqes. Sam, duhet të më kishe parë. I shqetësuar dhe i rraskapitur, humba mendjen në dysheme." Ai u afrua me Sam. Gazetari u alarmua duke nuhatur parfum mjekësor dhe cigare të vjetra në frymën e Perdue.
    
  "Purdue..."
    
  "Jo, jo, pyete ti. Tani po dëgjon, mirë?" Perdue këmbënguli me një pëshpëritje. "Unë nuk kam fjetur për më shumë se katër ditë rresht, dhe e dini çfarë? Ndihem mirë! Domethënë, më shiko mua. A nuk dukem si fotografia e shëndetit?"
    
  "Kjo është ajo që më shqetëson, shok," u përkul Semi, duke gërvishtur pjesën e pasme të kokës. Perdue qeshi. Nuk ishte aspak një nënqeshje e çmendur, por një nënqeshje e civilizuar dhe e butë. Perdue gëlltiti zbavitjen e tij për të pëshpëritur: "E dini çfarë mendoj unë?"
    
  "Që nuk jam vërtet këtu?" Sam e mori me mend. "Zoti e di, ky vend i butë dhe i mërzitshëm do të më bënte të dyshoja seriozisht në realitet."
    
  "Jo. Nr. Mendoj se kur Black Sun më lau trurin, ata disi më hoqën nevojën për gjumë. Ata duhet të kenë riprogramuar trurin tim... të zhbllokuar... atë fuqi primitive që përdorën te super ushtarët në Luftën e Dytë Botërore për t'i kthyer njerëzit në kafshë. Ata nuk ranë kur u qëlluan, Sam. Ata vazhduan të ecnin, gjithnjë e më tej e më tej..."
    
  "Video këtë. Unë po të largoj nga këtu," vendosi Sam.
    
  "Unë nuk jam i vjetëruar ende, Sam. Më lejoni të qëndroj dhe t'i fshijnë të gjitha këto sjellje monstruoze," këmbënguli Perdue, duke u përpjekur të dukej i arsyeshëm dhe i shëndetshëm mendërisht, megjithëse gjithçka që donte të bënte ishte të dilte nga institucioni dhe të ikte në shtëpinë e tij në Reichtisusis.
    
  "Ti thua këtë," e tundi Sam me një ton të zgjuar, "por nuk është kjo ajo që do të thuash".
    
  Ai e tërhoqi Perdue nga karrigia e tij. Miliarderi i buzëqeshi shpëtimtarit të tij, duke u dukur dukshëm i gëzuar. "Ju patjetër keni ende aftësinë për të kontrolluar mendjen tuaj."
    
    
  Kapitulli 3 - Figura me fjalë të këqija
    
    
  Nina u zgjua, duke u ndjerë keq, por duke e perceptuar qartë mjedisin e saj. Ishte hera e parë që ajo zgjohej pa u zgjuar nga tingulli i zërit të një infermiereje ose nga tundimi i një mjeku për të dhënë një dozë në orën e paperëndishme të mëngjesit. Ajo ishte gjithmonë e magjepsur nga mënyra sesi infermieret zgjonin gjithmonë pacientët për t'u dhënë atyre 'diçka për të fjetur' në orët qesharake, shpesh midis dy dhe pesë të mëngjesit. Logjika e praktikave të tilla i shpëtoi plotësisht dhe ajo nuk e fshehu acarimin e saj për një idiotësi të tillë, pavarësisht shpjegimeve që jepeshin për të. Trupi i dhembte nën peshën sadiste të helmimit nga rrezatimi, por ajo u përpoq ta duronte atë për aq kohë sa mundi.
    
  Për lehtësimin e saj, ajo mësoi nga mjeku kujdestar se djegiet e herëpashershme në lëkurën e saj do të shëroheshin me kalimin e kohës dhe se ekspozimi që kishte pësuar nën tokë zero në Çernobil ishte çuditërisht i vogël për një zonë kaq të rrezikshme. Të përzierat e mundonin atë çdo ditë, të paktën derisa antibiotikët mbaruan, por statusi i saj i gjakderdhjes mbeti një shqetësim i madh.
    
  Nina e kuptoi shqetësimin e tij për dëmtimin e sistemit të saj autoimun, por kishte plagë më të këqija për të, si emocionale ashtu edhe fizike. Ajo nuk ka qenë në gjendje të përqendrohet mirë që kur u lirua nga tunelet. Ishte e paqartë nëse kjo ishte shkaktuar nga mungesa afatgjatë e shikimit për shkak të orëve të kaluara në errësirë pothuajse totale, apo nëse ishte gjithashtu rezultat i ekspozimit ndaj përqendrimeve të larta të valëve të vjetra bërthamore. Pavarësisht kësaj, trauma e saj emocionale ishte më e keqe se dhimbja fizike dhe flluska e lëkurës së saj.
    
  Ajo kishte ankthe rreth Perdue duke e gjuajtur atë në errësirë. Duke rijetuar copa të vogla kujtese, ëndrrat e saj i kujtuan asaj rënkimet që ai do të bënte pasi të qeshte keq diku në errësirën djallëzore të botës së krimit ukrainas në të cilën ata ishin bllokuar së bashku. Nëpërmjet një linje tjetër IV, qetësuesit e mbanin mendjen e saj të mbyllur në ëndrra, duke e penguar atë të zgjohej plotësisht për t'i shpëtuar. Ishte një mundim nënndërgjegjeshëm për të cilin ajo nuk mund të fliste me njerëz me mendje shkencore, të cilët ishin të shqetësuar vetëm për të lehtësuar sëmundjet e saj fizike. Ata nuk kishin kohë për të humbur në çmendurinë e saj të afërt.
    
  Jashtë dritares, kërcënimi i zbehtë i agimit shkëlqeu, megjithëse e gjithë bota rreth saj ishte ende duke fjetur. Ajo dëgjoi në mënyrë të turbullt tone të ulëta dhe pëshpëritje të shkëmbyera mes personelit mjekësor, të shoqëruara nga zhurma e çuditshme e filxhanëve të çajit dhe e sobave të kafesë. Ninës i kujtoi mëngjeset e hershme gjatë pushimeve të shkollës kur ishte një vajzë e vogël në Oban. Prindërit e saj dhe babai i nënës së saj pëshpëritën në të njëjtën mënyrë ndërsa paketuan pajisjet e tyre të kampingut për një udhëtim në Hebride. Ata ishin të kujdesshëm që të mos e zgjonin Nina-n e vogël ndërsa mbushnin makinat dhe vetëm në fund babai i saj hynte fshehurazi në dhomën e saj, e mbështillte me batanije si një rrotull për hot dog dhe e çonte në ajrin e ftohtë të mëngjesit për ta shtrirë. në sediljen e pasme.
    
  Ishte një kujtim i këndshëm që ajo tani u kthye shkurtimisht në të njëjtën mënyrë. Dy infermiere hynë në dhomën e saj për të kontrolluar IV dhe për të ndërruar çarçafët në shtratin bosh përballë saj. Edhe pse flisnin me zë të heshtur, Nina mundi të përdorte njohuritë e saj të gjermanishtes për të përgjuar, ashtu si ato mëngjese kur familja e saj mendonte se ishte në gjumë të thellë. Duke qëndruar e palëvizur dhe duke marrë frymë thellë përmes hundës, Nina arriti të mashtrojë infermieren në detyrë që të besonte se ishte në gjumë të thellë.
    
  "Si është ajo?" - e pyeti infermierja shefin e saj teksa mbështillte përafërsisht çarçafin e vjetër që kishte marrë nga dysheku bosh.
    
  "Shenjat e saj jetësore janë të mira," u përgjigj motra e madhe në heshtje.
    
  "Qëllimi im ishte që ata duhet të kishin vënë më shumë Flamazine në lëkurën e tij përpara se t'i vendosnin maskën. Mendoj se kam të drejtë ta sugjeroj këtë. Dr. Hilt nuk kishte asnjë arsye për të më kafshuar kokën," u ankua infermierja për incidentin, për të cilin Nina beson se ata e diskutuan përpara se të vinin për ta kontrolluar.
    
  "Ju e dini që jam dakord me ju në këtë drejtim, por duhet të mbani mend se nuk mund të vini në dyshim trajtimin ose dozën e përshkruar - ose të administruar - nga mjekët shumë të kualifikuar, Marlene. Thjesht mbajeni diagnozën tuaj për vete derisa të merrni një pozicion më të fortë në zinxhirin ushqimor këtu, mirë? "- e këshilloi motra e shëndoshë vartësen e saj.
    
  "A do ta zërë ai këtë shtrat kur të dalë nga ICU, infermiere Barken?" pyeti ajo me kureshtje. "Këtu? Me doktor Gould?
    
  "Po. Pse jo? Ky nuk është kampi i mesjetës apo i shkollës fillore, i dashur. E dini, ne kemi reparte për burra me kushte të veçanta. Infermierja Barken buzëqeshi lehtë ndërsa qortoi infermieren e goditur nga yjet, të cilën e dinte se e adhuronte doktoreshën Nina Gould. Kush? Nina mendoi për këtë. Kush dreqin po planifikojnë të vendosin me mua që meriton një vëmendje kaq të mallkuar?
    
  "Shiko, Dr. Gould është vrenjtur," vuri në dukje infermierja Barken, duke mos e ditur se kjo ishte për shkak të pakënaqësisë së Ninës që së shpejti kishte një shok dhomë shumë të padëshiruar. Mendimet e heshtura dhe zgjuese kontrollonin shprehjen e saj. "Duhet të jenë dhimbje koke ndarëse që lidhen me rrezatimin. E gjora." Po! mendoi Nina. Meqë ra fjala, dhimbjet e kokës më vrasin. Ilaçet tuaja kundër dhimbjeve janë të shkëlqyera për një festë, por nuk bëjnë asgjë për një sulm të rrahur të lobit frontal, e dini?
    
  Dora e saj e fortë dhe e ftohtë e shtrëngoi befas kyçin e Ninës, duke dërguar një tronditje në trupin e ethshëm të historianit, i cili tashmë ishte i ndjeshëm ndaj temperaturës. Padashur, sytë e mëdhenj të errët të Ninës u hapën.
    
  "Jezus Krisht, grua! A dëshiron të më shkulësh lëkurën nga muskujt e mi me atë thua të akullt?" ajo bërtiti. Shkëlqimet e dhimbjes shpuan sistemin nervor të Ninës dhe përgjigja e saj shurdhuese i zhyti të dy infermieret në hutim.
    
  "Dr. Gould!" Motra Barken bërtiti e habitur në anglisht të përsosur. "Më vjen shumë keq! Ju pritet të qetësoheni". Në anën tjetër të sallës, një infermiere e re po buzëqeshte vesh më vesh.
    
  Duke kuptuar se ajo sapo kishte tradhtuar në mënyrën më të vrazhdë, Nina vendosi të luante viktimën për të fshehur sikletin e saj. Ajo e kapi menjëherë kokën, duke rënkuar pak. "Qëtësues? Dhimbja i kalon të gjithë qetësuesit. Të kërkoj falje që të frikësova, por...është lëkura ime në zjarr", këndoi Nina. një tjetër infermiere iu afrua me padurim shtratit të saj, ende duke buzëqeshur si një tifoz që kishte marrë një kalim skene.
    
  "Infermiere Marks, a do të ishe kaq i sjellshëm sa t'i sillje Dr. Gould diçka për dhimbjen e kokës së saj?" - pyeti motra Barken. "Kafsh," tha ajo pak më fort për të larguar vëmendjen e re Marlene Marks nga fiksimi i saj budalla.
    
  "Um, po, sigurisht, motër," u përgjigj ajo, duke pranuar me ngurrim detyrën e saj përpara se të largohej praktikisht nga dhoma.
    
  "Vajzë e ëmbël," tha Nina.
    
  "Më falni. Ajo është në të vërtetë nëna e saj - ata janë fansat e tu të mëdhenj. Ata dinë gjithçka për udhëtimet tuaja dhe disa nga gjërat që keni shkruar për Infermierin Marks e magjepsën plotësisht. Kështu që ju lutemi shpërfillni shikimin e saj," shpjegoi me miqësi Motra Barken.
    
  Nina shkoi drejt e në pikë derisa ata u shqetësuan nga një qenush me uniformë mjekësore, i cili do të kthehej së shpejti. "Kush do të flejë atje atëherë? Dikë që njoh?"
    
  Motra Barken tundi kokën. "Unë nuk mendoj se ai as duhet ta dijë se kush është në të vërtetë," pëshpëriti ajo. "Profesionalisht, nuk kam të drejtë të ndaj, por meqenëse ju do të ndani dhomën me një pacient të ri..."
    
  "Guten Morgen, motër," tha burri nga dera. Fjalët e tij u mbytën nga maska kirurgjikale, por Nina mund të thoshte se theksi i tij nuk ishte vërtet gjerman.
    
  "Më falni, doktor Gould," tha infermierja Barken ndërsa shkoi për të folur me figurën e gjatë. Nina dëgjoi me vëmendje. Në këtë orë të përgjumur, dhoma ishte ende relativisht e qetë, gjë që e bënte më të lehtë dëgjimin, veçanërisht kur Nina mbyllte sytë.
    
  Mjeku e pyeti infermieren Barken për të riun që ishte sjellë një natë më parë dhe pse pacienti nuk ishte më në atë që Nina e quajti 'Reparti 4'. Barku i saj u përdredh në nyje kur motra e saj kërkoi identifikimin e mjekut dhe ai u përgjigj me një kërcënim.
    
  "Motër, nëse nuk më jep informacionin që kam nevojë, dikush do të vdesë para se të telefonosh sigurinë. Unë mund t'ju siguroj për këtë."
    
  Ninës iu zu fryma. Çfarë do të bënte? Edhe me sytë hapur, ajo e kishte të vështirë të shihte siç duhet, kështu që përpjekja për të mësuar përmendësh tiparet e tij ishte pothuajse e kotë. Gjëja më e mirë për të bërë ishte thjesht të pretendonte se ajo nuk kuptonte gjermanisht dhe se gjithsesi ishte shumë e gëzuar për të dëgjuar ndonjë gjë.
    
  "Jo. A mendoni se kjo është hera e parë që një shaka përpiqet të më frikësojë në njëzet e shtatë vitet e mia si profesionist mjekësor? Dil jashtë, përndryshe do të të rrah vetë", kërcënoi Motra Barken. Pas kësaj, motra nuk tha asgjë, por Nina dalloi një bujë të furishme, pas së cilës pati një heshtje alarmante. Ajo guxoi të kthente kokën. Në hyrje të derës, muri i gruas qëndroi i fortë, por i huaji u zhduk.
    
  "Ishte shumë e lehtë," tha Nina nën zë, por luajti memece për hir të të gjithëve. "A është ky doktori im?"
    
  "Jo, e dashura ime," u përgjigj Motra Barken. "Dhe ju lutem, nëse e shihni përsëri, më njoftoni mua ose ndonjë anëtar tjetër të stafit menjëherë." Ajo dukej shumë e mërzitur, por nuk shfaqi frikë teksa u bashkua me Ninën pranë shtratit të saj. "Ata duhet të dorëzojnë një pacient të ri brenda ditës tjetër. Ata e kanë stabilizuar gjendjen e tij tani për tani. Por mos u shqetësoni, ai është shumë i qetësuar. Ai nuk do të jetë pengesë për ju."
    
  "Sa kohë do të jem i burgosur këtu?" pyeti Nina. "Dhe mos fol derisa të përmirësohem. "
    
  Infermierja Barken qeshi. "Më thuaj, doktor Gould. Ju i keni mahnitur të gjithë me aftësinë tuaj për të luftuar infeksionin dhe keni demonstruar aftësi shëruese të mbinatyrshme kufitare. Jeni një lloj vampiri?
    
  Humori i infermieres ishte i duhuri. Nina u kënaq kur mësoi se kishte ende njerëz që ndiheshin pak të befasuar. Por ajo që ajo nuk mund t'u thoshte as njerëzve më mendjehapur ishte se aftësia e saj e mbinatyrshme shëruese ishte rezultat i një transfuzioni gjaku që kishte marrë shumë vite më parë. Në portat e vdekjes, Nina u shpëtua nga gjaku i një armiku veçanërisht të lig, mbetja aktuale e eksperimenteve të Himmlerit për të krijuar një mbinjeri, një armë mrekullie. Emri i saj ishte Lyta dhe ishte një përbindësh me gjak vërtet të fuqishëm.
    
  "Ndoshta dëmi nuk ishte aq i madh sa mjekët menduan fillimisht," u përgjigj Nina. "Përveç kësaj, nëse shërohem kaq mirë, pse po verboj?"
    
  Motra Barken vendosi me kujdes dorën në ballin e Ninës. "Kjo mund të jetë vetëm një simptomë e çekuilibrit tuaj të elektrolitit ose niveleve të insulinës, e dashura ime. Unë jam i sigurt se vizioni juaj do të qartësohet së shpejti. Mos u shqetësoni. Nëse vazhdoni kështu siç jeni tani, do të largoheni së shpejti nga këtu."
    
  Nina shpresonte që supozimi i zonjës ishte i saktë, sepse ajo duhej të gjente Sam dhe të pyeste për Perdue. Ajo gjithashtu kishte nevojë për një telefon të ri. Deri atëherë, ajo thjesht kontrollonte lajmet për ndonjë gjë rreth Perdue, pasi ai mund të kishte qenë mjaft i famshëm për të bërë lajmet në Gjermani. Edhe pse ai u përpoq ta vriste, ajo shpresonte se ai ishte mirë - kudo që të ishte.
    
  "Njeriu që më solli këtu... a tha se do të kthehej?" Nina pyeti për Detlef Holzer, një të njohur të cilin e kishte lënduar përpara se ai ta shpëtonte nga Purdue dhe venat djallëzore nën reaktorin famëkeq 4 në Çernobil.
    
  "Jo, ne nuk kemi dëgjuar për të që atëherë," pranoi Motra Barken. "Ai nuk ishte i dashuri im në asnjë cilësi, apo jo?"
    
  Nina buzëqeshi, duke kujtuar truprojën e ëmbël dhe mendjemprehtë që e kishte ndihmuar atë, Sam dhe Perdue të gjenin dhomën e famshme Amber përpara se gjithçka të shkatërrohej në Ukrainë. "Jo një djalë," buzëqeshi ajo me imazhin e turbullt të motrës së saj pleqsh. "I ve".
    
    
  Kapitulli 4 - Sharmi
    
    
  "Si është Nina?" - e pyeti Perdue Semin teksa dilnin nga dhoma pa një krevat me pallton e Perdue dhe një valixhe të vogël si bagazh.
    
  "Detlef Holzer e pranoi atë në një spital në Heidelberg. Kam në plan ta kontrolloj brenda një jave apo më shumë, - pëshpëriti Sam, duke kontrolluar korridorin. "Është mirë që Detlef di të falë, përndryshe gomari juaj tashmë do të endej nëpër Pripyat."
    
  Duke parë majtas e djathtas fillimisht, Sam i bëri shenjë shokut të tij që ta ndiqte në të djathtë, ku ai po shkonte drejt shkallëve. Ata dëgjuan zëra në diskutim duke u ngjitur në ulje. Pasi hezitoi për një moment, Sam u ndal dhe u shtir se ishte i thellë në bisedë në telefon.
    
  "Ata nuk janë agjentë të Satanit, Sam. Hajde, - qeshi Perdue, duke e tërhequr Semin nga mëngët pranë dy portierëve që po bisedonin për çështje të parëndësishme. "Ata as nuk e dinë që unë jam pacient. Me sa dinë ata, ti je pacienti im."
    
  "Zoti Perdue!" një grua bërtiti nga pas, duke ndërprerë në mënyrë strategjike deklaratën e Perdue.
    
  "Vazhdo të ecësh," mërmëriti Perdue.
    
  "Pse?" Sam ngacmoi me zë të lartë. "Ata mendojnë se unë jam pacienti juaj, të kujtohet?"
    
  "Sam! Për hir të Zotit, vazhdo," këmbënguli Perdue, vetëm pak i argëtuar nga thirrja fëminore e Semit.
    
  "Zoti Perdue, të lutem ndalo këtu. Më duhet të shkëmbej disa fjalë me ju, - përsëriti gruaja. Ai ndaloi me një psherëtimë disfate dhe u kthye të përballet me zonjën tërheqëse. Sam pastroi fytin e tij. "Ju lutem më tregoni se ky është mjeku juaj, Perdue. Sepse...epo, ajo mund të më lajë trurin çdo ditë."
    
  "Duket se ajo tashmë e ka bërë atë," mërmëriti Perdue, duke i hedhur një vështrim të mprehtë partneres së tij.
    
  "Nuk pata kënaqësi," buzëqeshi ajo, duke takuar shikimin e Semit.
    
  "A do të dëshironit?" - pyeti Sam, duke marrë një bërryl të fuqishëm nga Perdue.
    
  "Më fal?" - pyeti ajo duke u bashkuar me ta.
    
  "Ai është pak i turpshëm," gënjeu Perdue. "Kam frikë se ai duhet të mësojë të flasë më shumë. Ai duhet të duket kaq i vrazhdë, Melissa. Më vjen keq."
    
  "Melissa Argyle." Ajo buzëqeshi teksa i prezantohej Semit.
    
  "Sam Cleave," tha ai thjesht, duke monitoruar sinjalet sekrete të Perdue në pajisjen e tij periferike. "Çfarë je, thertore e trurit të zotit Perdue..."?
    
  "... psikolog mjekues?" Pyeti Sam, duke i mbyllur mendimet e tij të sigurt.
    
  Ajo buzëqeshi me turp dhe argëtuese. "Jo! Oh jo. Do të doja të kisha atë lloj pushteti. Unë jam thjesht shefi i stafit këtu në Sinclair që kur Ella shkoi në pushimin e lehonisë."
    
  "Pra ju do të largoheni pas tre muajsh?" Sam u shtir keq.
    
  "Kam frikë se po," u përgjigj ajo. "Por gjithçka do të jetë mirë. Unë kam një pozicion ndihmës në Universitetin e Edinburgut si asistent ose këshilltar i Dekanit të Psikologjisë."
    
  "A mund ta dëgjosh këtë, Perdue?" Sam e admiroi shumë. "Ajo është në Fort Edinburgh! Është një botë e vogël. Edhe unë e vizitoj këtë vend, por kryesisht për informacion kur studioj detyrat e mia."
    
  "Oh po," buzëqeshi Perdue. "Unë e di se ku është ajo - ajo është në detyrë."
    
  "Kush mendoni se ma dha këtë pozicion?" ajo u drodh dhe e shikoi Perdue me adhurim të pamasë. Sam nuk mund ta humbiste mundësinë për të keqen.
    
  "Oh, ai bëri? Ti plak i poshtër, Dave! Të ndihmosh shkencëtarët e talentuar dhe të karrierës së hershme për të marrë pozicione, edhe nëse nuk merrni ndonjë publicitet për të apo diçka të tillë. A nuk është ai më i miri, Melissa?" Sam lavdëroi mikun e tij pa e mashtruar fare Perdue, por Melissa ishte e bindur për sinqeritetin e tij.
    
  "I kam shumë borxh zotit Perdue," cicëriu ajo. "Unë vetëm shpresoj se ai e di se sa shumë e vlerësoj. Në fakt, ai ma dha këtë stilolaps." Ajo kaloi pjesën e pasme të stilolapsit të saj nga e majta në të djathtë mbi buzëkuqin e saj rozë të errët ndërsa flirtonte në mënyrë të pandërgjegjshme, me bravat e verdha që mezi ia mbulonin thithkat e forta që shfaqeshin përmes xhaketës së saj ngjyrë bezhë.
    
  "Unë jam i sigurt se Pen vlerëson përpjekjet tuaja gjithashtu," tha Sam troç.
    
  Perdue u bë gri, duke i bërtitur mendërisht Semit që ta mbyllte gojën. Biondja ndaloi menjëherë thithjen e pullës së saj pasi kuptoi se çfarë po bënte. "Çfarë do të thoni, zoti Cleave?" - pyeti ajo ashpër. Sam ishte i patrazuar.
    
  "Dua të them, Pen do të vlerësonte që ta kontrollonit zotin Perdue brenda pak minutash," buzëqeshi Sam i sigurt. Perdue nuk mund ta besonte. Semi ishte i zënë duke përdorur talentin e tij të çuditshëm te Melissa për ta bërë atë të bënte atë që donte, ai e dinte menjëherë. Duke u përpjekur të mos buzëqeshte me guximin e gazetarit, ai ruante një shprehje të këndshme në fytyrë.
    
  "Absolutisht," shkroi ajo. "Vetëm më lër të marr letrat e shkarkimit dhe do t'ju takoj të dyve në holl për dhjetë minuta."
    
  "Faleminderit shumë, Melissa," thirri Sam pas saj ndërsa ajo po zbriste shkallët.
    
  Ngadalë u kthye koka për të parë shprehjen e çuditshme të Perdue.
    
  "Ti je i pandreqshëm, Sam Cleave," qortoi ai.
    
  Sam ngriti supet.
    
  "Më kujto që të të blej një Ferrari për Krishtlindje," buzëqeshi ai. "Por së pari do të pimë deri në Hogmanay dhe më tej!"
    
  "Festivali Rocktober ishte javën e kaluar, nuk e dinit?" Sam tha në mënyrë të vërtetë ndërsa të dy zbritën në dhomën e pritjes në katin e parë.
    
  "Po".
    
  Pas tavolinës së recepsionit, vajza e turbulluar që Semi kishte ngatërruar e shikoi përsëri. Perdue nuk kishte nevojë të pyeste. Ai vetëm mund të imagjinonte se çfarë lloj lojërash mendore duhet të ketë luajtur Sam me vajzën e varfër. "Ti e di se kur i përdor fuqitë e tua për të keqen, perënditë do t'ju heqin ato, apo jo?" e pyeti Samin.
    
  "Por unë nuk i përdor për keq. Po largoj mikun tim të vjetër nga këtu," u mbrojt Sam.
    
  "Jo unë, Sam. Gratë," Perdue korrigjoi atë që Sam tashmë e dinte se donte të thoshte. "Shikoni fytyrat e tyre. Ke bërë diçka."
    
  "Për asgjë nuk do të pendohen, për fat të keq. Ndoshta duhet t'i lejoj vetes një vëmendje femërore me ndihmën e perëndive, apo jo? Sam u përpoq të merrte simpatinë e Perdue, por nuk mori gjë tjetër veçse një buzëqeshje nervoze.
    
  "Le të ikim së pari nga këtu pa skocez, plak," i kujtoi ai Semit.
    
  "Ha, zgjedhje e mirë e fjalëve, zotëri. Oh shiko, tani është Melissa," ai i bëri Perdue një buzëqeshje djallëzore. "Si e fitoi ajo këtë Caran d'Ache? Me ato buzët rozë?"
    
  "Ajo i përket një prej programeve të mia përfituese, Sam, si dhe disa të reja të tjera... dhe burra, le të dihet," u mbrojt i pashpresë Perdue, duke e ditur fare mirë se Sam po e luante atë.
    
  "Hej, preferencat tuaja nuk kanë të bëjnë fare me mua," imitoi Sam.
    
  Pasi Melissa nënshkroi letrat e lirimit të Perdue, ai nuk humbi kohë duke shkuar te makina e Sam në anën tjetër të kopshtit të madh botanik që rrethonte ndërtesën. Ashtu si dy djem që kalojnë klasën, ata u larguan me vrap nga institucioni.
    
  "Ti ke topa, Sam Cleave. Unë ju jap kredi," qeshi Perdue ndërsa kalonin pranë sigurimit me letra të nënshkruara lirimi.
    
  "Unë besoj. Le ta vërtetojmë gjithsesi, "tha Sam me shaka ndërsa hipën në makinë. Shprehja tallëse e Perdue bëri që ai të jepte vendin e fshehtë të festës që kishte në mendje. "Në perëndim të Berwick-ut të Veriut ne shkojmë...në një qytet me tendë birre...Dhe do të jemi me fustanerë!"
    
    
  Kapitulli 5 - Marduk i fshehur
    
    
  Pa dritare dhe i lagësht, bodrumi qëndronte në heshtje duke pritur hijen zvarritëse që hapi rrugën përgjatë murit, duke rrëshqitur poshtë shkallëve. Ashtu si një hije e vërtetë, njeriu që e kishte hedhur atë lëvizi në heshtje, duke iu drejtuar fshehtas drejt të vetmit vend të shkretë që mund të gjente për t'u fshehur aq gjatë para se të ndryshonte turni i tij. Gjiganti i rraskapitur planifikoi me kujdes lëvizjen e tij të radhës në mendjen e tij, por ai nuk ishte aspak i pavëmendshëm ndaj realitetit - do t'i duhej të qëndronte ulur për të paktën dy ditë të tjera.
    
  Vendimi i fundit është marrë pas një shqyrtimi të kujdesshëm të listës së personelit në katin e dytë, ku administratori kishte ngjitur orarin javor të punës në tabelën e njoftimeve në dhomën e personelit. Në një dokument shumëngjyrësh Excel, ai vuri re emrin e infermieres këmbëngulëse dhe detajet e turnit. Ai nuk donte t'i takonte më, dhe asaj i kishin mbetur edhe dy ditë detyrë, duke mos i lënë zgjidhje tjetër veçse të ulej në vetminë e betonit të një kazani me ndriçim të dobët, me vetëm ujin e rrjedhshëm për ta argëtuar.
    
  Çfarë dështimi, mendoi ai. Por në fund, arritja te piloti Olaf Lanhagen, i cili deri vonë shërbente në një njësi të Luftwaffe në bazën ajrore B-man, ia vlente pritja. Plaku që përgjonte nuk mund ta lejonte me çdo kusht piloti i plagosur rëndë të mbetej gjallë. Ajo që i riu mund të kishte bërë nëse nuk do të ishte ndaluar, ishte thjesht shumë e rrezikshme. Pritja e gjatë fillon për gjahtarin e gjymtuar, mishërimin e durimit, i cili tani fshihet në zorrët e një institucioni mjekësor në Heidelberg.
    
  Në duar mbante maskën kirurgjikale që sapo kishte hequr, duke menduar se si do të ishte të ecte mes njerëzve pa asnjë mbulesë në fytyrë. Por pas një reflektimi të tillë erdhi një përbuzje e pamohueshme për dëshirën. Ai duhej të pranonte me vete se do të ishte shumë e pakëndshme të ecte në dritën e ditës pa maskë, nëse vetëm për shkak të shqetësimit që do t'i shkaktonte.
    
  Nudo.
    
  Ai do të ndihej i zhveshur, shterpë, sado pa shprehje të ishte fytyra e tij tani, nëse do t'i duhej t'i tregonte botës të metën e tij. Dhe ai pyeti veten se si do të ishte të dukesh normal sipas definicionit ndërsa ishte ulur në errësirën e qetë të këndit lindor të bodrumit. Edhe sikur të mos vuante nga një paaftësi zhvillimore dhe të kishte një fytyrë të pranueshme, do të ndihej i pasigurt dhe tmerrësisht i dukshëm. Në fakt, e vetmja dëshirë që mund të shpëtonte nga ky koncept ishte privilegji i fjalës së saktë. Jo, ai ndryshoi mendje. Aftësia për të folur nuk do të ishte e vetmja gjë që do t'i jepte kënaqësi; gëzimi i një buzëqeshje në vetvete do të ishte si kapja e një ëndrre të pakapshme.
    
  Ai përfundoi i mbështjellë nën një batanije të ashpër me çarçafë të vjedhur me mirësjellje të shërbimit të lavanderisë. Ai i mbështilli çarçafët e përgjakur, si pëlhurë gomuar që gjeti në një nga shportat e kanavacës për të vepruar si izolim midis trupit të tij pa yndyrë dhe dyshemesë së fortë. Në fund të fundit, kockat e tij të zgjatura lanë mavijosje në lëkurën e tij edhe në dyshekun më të butë, por gjëndra e tij tiroide e pengoi atë të merrte ndonjë nga indet e buta lipidike që mund t'i siguronin mburrje të rehatshme.
    
  Sëmundja e tij në fëmijëri vetëm sa e përkeqësoi defektin e tij të lindjes, duke e kthyer atë në një përbindësh në dhimbje. Por ishte mallkimi i tij që të barazohej me bekimin e të qenit ai që ishte, siguroi ai veten. Peter Marduk e kishte të vështirë ta pranonte këtë fillimisht, por sapo gjeti vendin e tij në botë, qëllimi i tij u bë i qartë. Gjymtimi, fizik apo shpirtëror, duhej t'i linte vendin rolit të tij të dhënë nga Krijuesi mizor që e krijoi atë.
    
  Kaloi një ditë tjetër dhe ai mbeti pa u vënë re, që ishte aftësia e tij kryesore në të gjitha përpjekjet e tij. Peter Marduk, në moshën shtatëdhjetë e tetë vjeç, vuri kokën në çarçafin e qelbur për të fjetur pak, ndërsa priste që të kalonte një ditë tjetër mbi të. Era nuk e shqetësonte. Ndjenjat e tij ishin selektive deri në ekstrem; një nga ato begatitë me të cilat u mallkua kur nuk i zuri hunda. Kur donte të gjurmonte një aromë, nuhatja e tij ishte si ajo e një peshkaqeni. Nga ana tjetër, ai kishte aftësinë të përdorte të kundërtën. Kjo ishte ajo që ai bëri tani.
    
  Duke e fikur shqisën e nuhatjes, ai ngulfati veshët, duke dëgjuar ndonjë tingull normalisht të padëgjueshëm ndërsa flinte. Për fat të mirë, pas më shumë se dy ditësh të plota zgjimi, plaku mbylli sytë - sytë e tij jashtëzakonisht normalë. Nga larg, ai mund të dëgjonte rrotat e karrocave që kërcasin nën peshën e darkës në Lagjen B pak para fillimit të orarit të vizitës. Humbja e vetëdijes e la atë të verbër dhe të qetësuar, duke shpresuar për një gjumë pa ëndërr derisa detyra e tij e shtyu atë të ngrihej dhe të performonte përsëri.
    
    
  * * *
    
    
  "Jam shumë e lodhur," i tha Nina motrës Marksit. Infermierja e re ishte në detyrë natën. Meqenëse ishte takuar me Dr. Nina Gould gjatë dy ditëve të fundit, ajo kishte hequr dorë pak nga sjelljet e saj të dashura dhe kishte treguar një përzemërsi më profesionale ndaj historianit të sëmurë.
    
  "Lodhja është pjesë e sëmundjes, doktor Gould," i tha ajo me dhembshuri Ninës, duke rregulluar jastëkët e saj.
    
  "E di, por nuk jam ndjerë kaq e lodhur që kur jam pranuar. A më dhanë qetësues?"
    
  "Më lejoni të shoh," sugjeroi Motra Marks. Ajo nxori kartelën mjekësore të Ninës nga foleja në fund të krevatit dhe i shfletoi ngadalë faqet. Sytë e saj blu skanuan barnat e administruara gjatë dymbëdhjetë orëve të fundit dhe më pas ajo tundi ngadalë kokën. "Jo, doktor Gould. Unë nuk shoh asgjë këtu përveç ilaçeve aktuale në IV tuaj. Sigurisht, pa qetësues. Jeni të përgjumur?"
    
  Marlene Marks mori butësisht dorën e Ninës dhe kontrolloi shenjat e saj jetësore. "Pulsi juaj është mjaft i dobët. Më lejoni të shikoj presionin tuaj të gjakut."
    
  "O Zot, më duket se nuk mund t'i ngre duart, motër Marks," psherëtiu rëndë Nina. "Ndjehet sikur..." Ajo nuk kishte një mënyrë të mirë për të pyetur, por në dritën e simptomave, ajo ndjeu sikur duhej. "A keni qenë ndonjëherë Roofie'd?"
    
  Duke u dukur pak e shqetësuar se Nina e dinte se si ishte të jesh nën ndikimin e Rohypnol, infermierja tundi kokën përsëri. "Jo, por unë e kam një ide të mirë se çfarë i bën një ilaç si ky sistemit nervor qendror. A është kjo ajo që ndjen?"
    
  Nina pohoi me kokë, tani mezi hapi sytë. Infermierja Marks u alarmua kur pa se presioni i gjakut i Ninës ishte jashtëzakonisht i ulët, duke rënë në një mënyrë që ishte krejtësisht në kundërshtim me prognozën e saj të mëparshme. "Trupi im është si një kudhër, Marlene," mërmëriti Nina qetësisht.
    
  "Prit, doktor Gould," tha infermierja urgjentisht, duke u përpjekur të fliste ashpër dhe me zë të lartë për të zgjuar mendjen e Ninës ndërsa ajo vraponte për të thirrur kolegët e saj. Midis tyre ishte Dr. Eduard Fritz, mjeku që trajtoi një të ri të pranuar dy netë më vonë me djegie të shkallës së dytë.
    
  "Dr. Fritz!" Infermierja Marks thirri me një ton që nuk do të alarmonte pacientët e tjerë, por do t'i përcillte një nivel urgjence stafit mjekësor". Presioni i gjakut i Dr. Gould po bie shpejt dhe unë po përpiqem ta mbaj të vetëdijshëm!"
    
  Ekipi nxitoi te Nina dhe mbylli perdet. Shikuesit u habitën nga reagimi i stafit ndaj gruas së imët që zinte e vetme dhomën dyshe. Nuk kishte një veprim të tillë gjatë orëve të vizitave për një kohë të gjatë , dhe shumë vizitorë dhe pacientë prisnin për t'u siguruar që pacienti ishte mirë.
    
  "Kjo duket si diçka jashtë Anatomisë së Greit," Motra Marks dëgjoi një vizitore t'i thoshte burrit të saj ndërsa ajo po kalonte me medikamentet që kishte kërkuar Dr. Fritz. Por gjithçka që Marks i interesonte ishte kthimi i doktoreshës Gould para se të shpërthehej plotësisht. Njëzet minuta më vonë ata ndanë përsëri perdet, duke folur me pëshpëritje të qeshur. Nga shprehja në fytyrat e tyre, kalimtarët e dinin se gjendja e pacientit ishte stabilizuar dhe ai ishte kthyer në atmosferën e gjallë që zakonisht shoqërohet me këtë kohë të natës në spital.
    
  "Faleminderit Zotit që mundëm ta shpëtonim," mori frymë motra Marks, duke u mbështetur në tavolinën e pritjes për të pirë një gllënjkë kafe. Pak nga pak, vizitorët filluan të largoheshin nga reparti, duke u përshëndetur deri nesër me të dashurit e tyre të burgosur. Gradualisht korridoret u bënë më të qeta ndërsa hapat dhe tonet e mbytura u zbehën në asgjë. Për shumicën e stafit ishte një lehtësim që kishte pak pushim para raundeve të fundit të mbrëmjes.
    
  "Punë e shkëlqyer, motër Marks," buzëqeshi Dr. Fritz. Burri buzëqeshte rrallë, edhe në momentet më të mira. Si rezultat, ajo e dinte se fjalët e tij do të kënaqeshin.
    
  "Faleminderit doktor," u përgjigj ajo me modesti.
    
  "Në të vërtetë, nëse nuk do të kishit përgjigjur menjëherë, ne mund të kishim humbur Dr. Gould sonte. Kam frikë se gjendja e saj është më e rëndë sesa tregon biologjia e saj. Duhet të pranoj se u hutova nga kjo. A thua se vizioni i saj ishte i dëmtuar?"
    
  "Po doktor. Ajo u ankua se shikimi i saj ishte i turbullt deri mbrëmë kur përdori drejtpërdrejt fjalët 'shko verbër'. Por nuk isha në gjendje t'i jepja ndonjë këshillë, pasi nuk e kam idenë se çfarë mund ta shkaktonte këtë, përveç mungesës së imunitetit të dukshëm," sugjeroi Motra Marks.
    
  "Kjo është ajo që më pëlqen te ti, Marlene," tha ai. Ai nuk po buzëqeshte, por gjithsesi deklarata e tij ishte respektuese. "Ju e dini vendin tuaj. Ju nuk pretendoni të jeni mjek dhe nuk e lejoni veten t'u tregoni pacientëve atë që mendoni se po i shqetëson. Ju ua lini profesionistëve dhe kjo është një gjë e mirë. Me një qëndrim të tillë, ju do të shkoni shumë nën vëzhgimin tim."
    
  Duke shpresuar se doktoresha Hilt nuk e kishte përcjellë sjelljen e saj të mëparshme, Marlene vetëm buzëqeshi, por zemra e saj filloi të rrihte egërsisht nga krenaria për miratimin e Dr. Fritz. Ai ishte një nga ekspertët kryesorë në fushën e diagnostikimit me spektër të gjerë, duke mbuluar fusha të ndryshme mjekësore, por në të njëjtën kohë mbeti një mjek dhe konsulent modest. Duke marrë parasysh arritjet e tij në karrierë, Dr. Fritz ishte relativisht i ri. Në të dyzetat e hershme, ai ishte tashmë autor i disa artikujve të vlerësuar me çmime dhe ligjëroi në mbarë botën gjatë pushimeve të tij. Mendimi i tij u vlerësua shumë nga shumica e shkencëtarëve të mjekësisë, veçanërisht nga infermieret e zakonshme si Marlene Marks, e cila sapo kishte përfunduar stazhin e saj.
    
  Ishte e vërtetë. Marlene e dinte vendin e saj pranë tij. Pavarësisht se sa shoviniste apo seksiste dukej deklarata e Dr. Fritz, ajo e dinte se çfarë donte të thoshte. Megjithatë, kishte shumë punonjëse të tjera që nuk do ta kuptonin aq mirë kuptimin e saj. Për ta, fuqia e tij ishte egoiste, pavarësisht nëse ai e meritonte fronin apo jo. Ata e shihnin atë si një mizogjen si në vendin e punës ashtu edhe në shoqëri, duke diskutuar shpesh për seksualitetin e tij. Por ai nuk u kushtoi vëmendje atyre. Ai thjesht po thoshte të dukshmen. Ai e dinte më mirë dhe ata nuk ishin të kualifikuar për të bërë një diagnozë menjëherë. Prandaj, ata nuk kishin të drejtë të shprehnin mendimet e tyre, më së paku kur ai ishte i detyruar ta bënte atë siç duhet.
    
  "Shiko më i gjallë, Marks," tha një nga punonjësit, duke kaluar.
    
  "Pse? Cfare po ndodh?" pyeti ajo me sy hapur. Normalisht ajo lutej për disa aktivitete gjatë turnit të natës, por Marlene tashmë kishte vuajtur mjaftueshëm stres për një natë.
    
  "Ne do ta transferojmë Freddy Krueger te zonja e Çernobilit," u përgjigj ai, duke i bërë shenjë që të fillonte të përgatiste shtratin për lëvizjen.
    
  "Hej, tregoji pak respekt djaloshit të varfër, idiot", i tha ajo të rregulltit, i cili vetëm qeshi me sharjet e saj. "Ai është djali i dikujt, e dini!"
    
  Ajo hapi krevatin për banuesin e ri ndaj dritës së zbehtë dhe të vetmuar mbi shtrat. Duke tërhequr batanijet dhe çarçafin e sipërm, që të formonin një trekëndësh të pastër, qoftë edhe për një moment, Marlene u çudit për fatin e të riut të varfër që kishte humbur shumicën e tipareve të tij, për të mos përmendur aftësitë e tij për shkak të dëmtimit të rëndë nervor. Dr. Gould u zhvendos në një pjesë të errët të dhomës disa metra larg, duke u shtirur se ishte i pushuar mirë për një ndryshim.
    
  Ata e dërguan pacientin e ri me ndërprerje minimale dhe e transferuan në një shtrat të ri, mirënjohës që ai nuk u zgjua nga ajo që padyshim do të kishte qenë dhimbje e padurueshme gjatë trajtimit të tij. Ata u larguan në heshtje sapo ai u vendos, ndërsa në bodrum po flinin po aq të qetë, duke paraqitur një kërcënim të afërt.
    
    
  Kapitulli 6 - Dilema në Luftwaffe
    
    
  "O Zoti im, Schmidt! Unë jam komandanti, inspektori i komandës Luftwaffe! Harold Meyer bërtiti në një moment të rrallë të humbjes së kontrollit. "Këta gazetarë do të duan të dinë pse piloti i zhdukur përdori një nga avionët tanë luftarak pa leje nga zyra ime ose Komanda e Përbashkët e Operacioneve të Bundeswehr-it! Dhe tani po mësoj se trupi i avionit u zbulua nga njerëzit tanë - dhe u fsheh?"
    
  Gerhard Schmidt, i dyti më i moshuari, ngriti supet dhe shikoi fytyrën e skuqur të shefit të tij. Gjeneral-lejtnant Harold Mayer nuk ishte nga ata që humbën kontrollin e emocioneve të tij. Skena që u shpalos para Schmidt ishte shumë e pazakontë, por ai e kuptoi plotësisht pse Meyer reagoi në atë mënyrë. Kjo ishte një çështje shumë serioze dhe nuk do të kalonte shumë kohë para se një gazetar i zhurmshëm të zbulonte të vërtetën për pilotin e arratisur, njeriun që u arratis i vetëm me një nga avionët e tyre miliona euro.
    
  "A është gjetur ende piloti Lö Venhagen?" ai i kërkoi Schmidt, një oficer i pafat për t'u emëruar, t'i tregonte atij lajmin tronditës.
    
  "Jo. Asnjë trup nuk u gjet në vendngjarje, gjë që na bën të besojmë se ai është ende gjallë," u përgjigj Schmidt i menduar. "Por duhet të keni parasysh edhe se ai fare mirë mund të kishte vdekur në aksident. Shpërthimi mund ta kishte shkatërruar trupin e tij, Harold."
    
  E gjithë kjo bisedë për 'mund' dhe 'mund të duhet' është ajo që më shqetëson më shumë. Ajo që më shqetëson është paqartësia se çfarë pasoi e gjithë kjo çështje, për të mos përmendur faktin se në disa prej skuadroneve tona ka njerëz në Pushim i shkurtër. Për herë të parë në karrierën time, ndihem në ankth," pranoi Mayer, më në fund u ul për një moment për të menduar pak. Ai papritmas ngriti kokën, duke i ngulur sytë në sytë e Schmidt me shikimin e tij të çeliktë, por ai shikoi më tej. se sa fytyra e vartësit të tij Kaloi një moment para se Meyer të merrte vendimin e tij përfundimtar. "Schmidt..."
    
  "Po zoteri?" Schmidt u përgjigj shpejt, duke dashur të dinte se si komandanti do t'i shpëtonte të gjithë nga turpi.
    
  "Merrni tre burra që keni besim. Kam nevoje per njerez te zgjuar me tru dhe trup, miku im. Burrat si ju. Ata duhet të kuptojnë telashet në të cilat jemi. Ky është një makth PR që pret të ndodhë. Unë - dhe ndoshta edhe ju - me shumë gjasa do të pushohemi nga puna nëse na del jashtë ajo që ky budalla i vogël arriti të bënte nën hundë, "tha Meyer, duke u larguar përsëri nga tema.
    
  "Dhe keni nevojë që ne ta gjejmë atë?" - pyeti Schmidt.
    
  "Po. Dhe ju e dini se çfarë të bëni nëse e gjeni. Përdorni diskrecionin tuaj. Nëse dëshiron, merre në pyetje për të zbuluar se çfarë çmendurie e shtyu drejt këtij guximi të trashë - ti e di se cilat ishin qëllimet e tij," sugjeroi Mayer. Ai u përkul përpara, duke mbështetur mjekrën e tij në duart e tij të palosur. "Por Schmidt, nëse ai edhe merr frymë gabimisht, hidheni jashtë. Në fund të fundit, ne jemi ushtarë, jo dado apo psikologë. Mirëqenia kolektive e Luftwaffe është shumë më e rëndësishme se një idiot maniakal me diçka për të provuar, e dini?"
    
  "Plotësisht," u pajtua Schmidt. Ai nuk po i pëlqente vetëm shefit të tij, ai ishte sinqerisht i të njëjtit mendim. Ata të dy kishin kaluar vite të tëra testimesh dhe stërvitjesh në Korpusin Ajror Gjerman, për të mos u shkatërruar nga ndonjë pilot i poshtër. Si rezultat, Schmidt ishte fshehurazi i emocionuar për misionin që i ishte caktuar. Ai goditi duart në kofshë dhe u ngrit në këmbë. "Gati. Më jepni tre ditë për të mbledhur treshen time dhe pas kësaj ne do t'ju raportojmë çdo ditë."
    
  Meyer tundi kokën, papritmas ndjeu një lehtësim nga bashkëpunimi me një person me të njëjtin mendim. Schmidt veshi kapelën e tij dhe përshëndeti ceremonialisht, duke buzëqeshur. "Kjo do të thotë, nëse na duhet kaq shumë kohë për të zgjidhur këtë dilemë."
    
  "Le të shpresojmë që mesazhi i parë do të jetë i fundit," u përgjigj Meyer.
    
  "Ne do të mbajmë kontakte," premtoi Schmidt ndërsa doli nga zyra, duke e lënë Meyer të ndjehet shumë i lehtësuar.
    
    
  * * *
    
    
  Pasi Schmidt zgjodhi tre burrat e tij, ai i informoi ata nën maskën e një operacioni sekret. Ata duhet të fshehin informacionin për këtë mision nga të gjithë të tjerët, duke përfshirë familjet dhe kolegët e tyre. Në një mënyrë shumë takt, oficeri u sigurua që njerëzit e tij të kuptonin se njëanshmëria ekstreme ishte mënyra e misionit. Ai zgjodhi tre burra të butë, inteligjentë të gradave të ndryshme nga njësi të ndryshme luftarake. Kjo ishte gjithçka që i duhej. Ai nuk u mërzit me detaje.
    
  "Pra, zotërinj, a pranoni apo refuzoni?" më në fund pyeti nga podiumi i tij i improvizuar i vendosur mbi një mur çimentoje në gjirin e riparimit në bazë. Shprehja e ashpër në fytyrën e tij dhe heshtja e mëvonshme përcillnin natyrën e rëndë të detyrës. "Ejani djema, ky nuk është një propozim martese! Po ose Jo! Është një mision i thjeshtë - gjeni dhe shkatërroni miun në koshin tonë të grurit, djema."
    
  "Une jam ne".
    
  "Ah, danke Himmelfarb! E dija që zgjodha njeriun e duhur kur të zgjodha ty", tha Schmidt, duke përdorur psikologjinë e kundërt për të shtyrë dy të tjerët. Falë mbizotërimit të presionit të bashkëmoshatarëve, ai përfundimisht arriti sukses. Menjëherë pas kësaj, djaloshi me flokë të kuqe i quajtur Kol klikoi takat e tij në mënyrën e tij tipike për t'u dukur. Natyrisht, njeriu i fundit, Werner, duhej të dorëzohej. Ai hezitoi, por vetëm sepse kishte planifikuar të luante pak në Dillenburg gjatë tre ditëve të ardhshme, dhe ekskursioni i vogël i Schmidt-it ia kishte ndërprerë planet.
    
  "Le të shkojmë të marrim këtë mut të vogël," tha ai indiferent. "Unë e munda atë dy herë në blackjack muajin e kaluar dhe ai ende më detyrohet 137 ˆ."
    
  Dy kolegët e tij qeshën. Schmidt ishte i kënaqur.
    
  "Faleminderit për kohën dhe përvojën tuaj vullnetare, djema. Më lejoni të marr informacionin sonte dhe do t'i kem gati porositë tuaja të para deri të martën. I pushuar."
    
    
  Kapitulli 7 - Takimi me vrasësin
    
    
  Vështrimi i ftohtë dhe i zi i syve të palëvizshëm me rruaza e takoi Ninën ndërsa ajo dilte gradualisht nga gjumi i saj i lumtur. Këtë herë ajo nuk u torturua nga makthet, por, megjithatë, ajo u zgjua nga kjo pamje e tmerrshme. Ajo gulçoi ndërsa bebëzat e errëta në sytë e saj të përgjakur u bënë realitet që ajo mendonte se kishte humbur në ëndrrën e saj.
    
  O Zot, ajo foli me shikimin e tij.
    
  Ai u përgjigj me atë që mund të kishte qenë një buzëqeshje nëse do të kishte mbetur ndonjë nga muskujt e fytyrës së tij, por gjithçka që ajo mund të shihte ishte kërcitja e syve të tij në shenjë mirënjohjeje miqësore. Ai tundi kokën me mirësjellje.
    
  "Përshëndetje," Nina e detyroi veten të thoshte, megjithëse nuk ishte në disponim për të folur. Ajo e urrente veten që në heshtje shpresonte se pacienti ishte pa fjalë, vetëm që të mbetej vetëm. Në fund të fundit, ajo thjesht po e përshëndeti me njëfarë dekori. Për tmerrin e saj, ai u përgjigj me një pëshpëritje të ngjirur. "Përshëndetje. Me fal qe te tremba. Thjesht mendova se nuk do të zgjohesha më kurrë."
    
  Këtë herë Nina buzëqeshi pa detyrim moral. "Unë jam Nina."
    
  "Gëzohem që të njoh, Nina. Më vjen keq...është e vështirë të flas," kërkoi falje ai.
    
  "Mos u shqetëso. Mos fol nëse të dhemb".
    
  "Uroj të dhemb. Por fytyra ime thjesht u mpi. Ndihet sikur..."
    
  Ai mori frymë thellë dhe Nina pa një trishtim të madh në sytë e tij të errët. Papritur i dhembi zemra nga keqardhja për burrin me lëkurë të shkrirë, por nuk guxoi të fliste tani. Ajo donte ta linte të përfundonte atë që donte të thoshte.
    
  "Më duket sikur kam veshur fytyrën e dikujt tjetër." Ai luftoi me fjalët e tij, emocionet e tij në trazira. "Vetëm kjo lëkurë e vdekur. Është vetëm kjo mpirje, si kur prekni fytyrën e dikujt tjetër, e dini? Është si një maskë".
    
  Kur ai foli, Nina imagjinoi vuajtjen e tij dhe kjo e bëri atë të braktiste shthurjen e dikurshme kur dëshironte që ai të heshte për ngushëllimin e saj. Ajo imagjinoi gjithçka që ai i kishte thënë dhe e vendosi veten në vendin e tij. Sa e tmerrshme duhet të jetë! Por pavarësisht nga realiteti i vuajtjeve dhe mangësive të tij të pashmangshme, ajo donte të mbante një ton pozitiv.
    
  "Jam e sigurt që do të përmirësohet, veçanërisht me ilaçet që na japin," psherëtiu ajo. "Jam i befasuar që mund të ndjej prapanicën time në sediljen e tualetit."
    
  Sytë e tij u ngushtuan dhe u rrudhosën përsëri, dhe një fishkëllimë ritmike i doli nga ezofagu, që ajo e dinte tani ishte e qeshura, megjithëse nuk kishte asnjë shenjë të saj në pjesën tjetër të fytyrës së tij. "Si kur të zë gjumi në dorë", shtoi ai.
    
  Nina e drejtoi me dorë me lëshim vendimtar. "E drejta".
    
  Reparti i spitalit ishte i zhurmshëm rreth dy të njohurve të rinj, duke bërë xhiro në mëngjes dhe duke shpërndarë tabaka për mëngjes. Nina pyeti veten se ku ishte infermierja Barken, por nuk tha asgjë kur Dr. Fritz hyri në dhomë, e ndjekur nga dy të panjohur me veshje profesionale dhe infermiere Marks afër tyre. Të panjohurit rezultuan se ishin administratorë spitali, një burrë dhe një grua.
    
  "Mirëmëngjes, Dr. Gould," buzëqeshi Dr. Fritz, por ai e drejtoi ekipin e tij te një pacient tjetër. Motra Marks i buzëqeshi shpejt Ninës para se të kthehej në punën e saj. Ata tërhoqën perdet e gjelbra të trasha dhe ajo mund të dëgjonte stafin duke folur me pacientin e ri me zëra relativisht të heshtur, ndoshta për hir të saj.
    
  Nina u vreros me bezdi nga pyetjet e tyre të pandërprera. I gjori mezi i shqiptoi fjalët saktë! Megjithatë, ajo ishte në gjendje të dëgjonte mjaftueshëm sa të dinte se pacienti nuk e mbante mend emrin e tij dhe se e vetmja gjë që mbante mend para se të merrte flakë ishte fluturimi.
    
  "Por ju erdhët duke vrapuar këtu ende në zjarr!" - e informoi doktor Fritz.
    
  "Nuk e mbaj mend këtë," u përgjigj burri.
    
  Nina mbylli sytë e saj të dobësuar për të mprehur dëgjimin e saj. Ajo dëgjoi doktorin të thoshte: "Infermierja ime të mori portofolin ndërsa po të qetësohej. Nga sa mund të deshifrojmë nga mbetjet e djegura, ju jeni njëzet e shtatë vjeç dhe jeni nga Dillenburg. Fatkeqësisht, emri yt në kartelë është shkatërruar, kështu që nuk mund të përcaktojmë se kush je apo me kë duhet të kontaktojmë për trajtimin tënd dhe të ngjashme.Oh, Zot! Mezi ia shpëtuan jetën, dhe biseda e parë që kanë me të është për imtësitë financiare! Në mënyrë tipike!
    
  "Nuk e kam idenë se si quhem, doktor. Unë di edhe më pak për atë që më ndodhi." Pati një pauzë të gjatë dhe Nina nuk dëgjoi asgjë derisa perdet u ndanë përsëri dhe dolën dy burokratët. Teksa kalonin pranë, Nina u trondit kur dëgjoi njërin t'i thoshte tjetrit: "Nuk mund ta publikojmë as skeçin në lajme. Ai nuk ka një fytyrë të përgjakur që të njihet."
    
  Ajo nuk mund të mos e mbronte. "Hej!"
    
  Si sykofantë të mirë, ata u ndalën dhe i buzëqeshën ëmbël shkencëtares së famshme, por ajo që tha ajo ua fshiu buzëqeshjet false nga fytyrat. "Të paktën ky njeri ka një fytyrë, jo dy. I zgjuar?"
    
  Pa thënë asnjë fjalë, dy shitësit e stilolapsit të turpëruar u larguan, ndërsa Nina i shikoi me shikim me një vetull të ngritur. Ajo bërtiti me krenari, në heshtje duke shtuar: "Dhe në gjermanisht të përsosur, kurva."
    
  "Më duhet të pranoj se ishte mbresëlënëse gjermane, veçanërisht për një skocez." Dr. Fritz buzëqeshi ndërsa bënte një hyrje në dosjen e personelit të të riut. Si pacienti i djegur, ashtu edhe infermierja Marks pranuan kalorësinë e historianit të guximshëm me gishtin e madh lart, gjë që e bëri Ninën të ndihej sërish si e vjetra.
    
  Nina e thirri më afër motrën Marks, duke u siguruar që e reja e dinte se kishte diçka delikate për të ndarë. Dr. Fritz i hodhi një vështrim dy grave, duke dyshuar se kishte ndonjë çështje për të cilën ai duhej të informohej.
    
  "Zonja, nuk do të zgjatem shumë. Më lejoni ta bëj pacientin tonë më të rehatshëm." Duke iu kthyer pacientit të djegur, ai i tha: "Miku im, do të duhet të të tregojmë emrin ndërkohë, a nuk mendon kështu?"
    
  "Po Sam?" - sugjeroi pacienti.
    
  Barku i Ninës u shtrëngua. Unë ende duhet të kontaktoj Sam. Ose edhe vetëm Detlef.
    
  "Çfarë është puna, doktor Gould?" - pyeti Marlene.
    
  "Hmm, nuk e di kujt tjetër t'i them ose nëse kjo është e përshtatshme, por," psherëtiu ajo sinqerisht, "Mendoj se po humbas shikimin!"
    
  "Jam i sigurt se është vetëm një nënprodukt i rrezes..." Marlene u përpoq, por Nina e kapi fort dorën në shenjë proteste.
    
  "Dëgjo! Nëse një punonjës tjetër në këtë spital përdor rrezatimin si justifikim në vend që të bëjë diçka për sytë e mi, unë do të bëj një trazirë. E kupton?" Ajo buzëqeshi me padurim. "Të lutem. JU LUTEM. Bëj diçka për sytë e mi. Inspektimi. Çdo gjë. Unë po ju them, po verboj, ndërsa motra Barken më siguroi se po bëhesha më mirë!"
    
  Dr. Fritz dëgjoi ankesën e Ninës. Ai e futi stilolapsin në xhep dhe, me një syrin inkurajues ndaj pacientit që tani e quajti Sam, e la atë.
    
  "Dr. Gould, a e sheh fytyrën time apo thjesht skicën e kokës time?"
    
  "Të dyja, por unë nuk mund ta përcaktoj ngjyrën e syve tuaj, për shembull. Më parë gjithçka ishte e turbullt, por tani po bëhet e pamundur të shohësh diçka më larg se sa larg krahut", u përgjigj Nina. "Dikur mund të shihja..." Ajo nuk donte ta thërriste pacientin e ri me emrin e tij të zgjedhur, por duhej: "...Sytë e Semit, madje edhe ngjyra rozë e të bardhëve të syve të tij, Doktor. Kjo ishte fjalë për fjalë një orë më parë. Tani nuk mund të dalloj asgjë."
    
  "Infermierja Barken ju tha të vërtetën," tha ai, duke nxjerrë një stilolaps të lehtë dhe duke i ndarë qepallat e Ninës me dorën e majtë me doreza. "Ju shëroheni shumë shpejt, pothuajse në mënyrë të panatyrshme." Ai uli fytyrën e tij pothuajse shterpë pranë fytyrës së saj për të provuar reagimin e bebëzave të saj kur ajo gulçonte.
    
  "Te shoh!" - bërtiti ajo. "Të shoh të qartë si dita. Çdo të metë. Edhe kashtë në fytyrën tuaj që duket nga poret tuaja."
    
  I hutuar, ai shikoi infermieren në anën tjetër të shtratit të Ninës. Fytyra e saj ishte plot shqetësim. "Ne do të bëjmë disa analiza gjaku më vonë sot. Motra Marks, përgatit rezultatet për mua nesër."
    
  "Ku është Motra Barken?" pyeti Nina.
    
  "Ajo nuk është në detyrë deri të premten, por jam i sigurt se një infermiere premtuese si Miss Marks mund të kujdeset për të, apo jo?" Infermierja e re tundi kokën me zell.
    
    
  * * *
    
    
  Pasi mbaruan orët e vizitave të mbrëmjes, shumica e stafit ishin të zënë me përgatitjen e pacientëve për shtrat, por Dr. Fritz i kishte dhënë më parë Dr. Nina Gould një qetësues për t'u siguruar që ajo të bënte një gjumë të mirë. Ajo kishte qenë mjaft e mërzitur gjatë gjithë ditës, duke vepruar ndryshe nga zakonisht për shkak të shikimit të përkeqësuar. Në mënyrë jo karakteristike, ajo ishte e rezervuar dhe pak e zymtë, siç pritej. Kur drita u shua, ajo ishte në gjumë të thellë.
    
  Nga ora 3:20 e mëngjesit, edhe bisedat e mbytura midis infermiereve të stafit të natës kishin pushuar, të gjithë ata po luftonin me periudha të ndryshme mërzie dhe fuqinë qetësuese të heshtjes. Infermierja Marks punoi një turn shtesë, duke e kaluar kohën e lirë në rrjetet sociale. Është për të ardhur keq që asaj iu ndaluan profesionalisht të publikonte rrëfimin e heroinës së saj, doktor Gould. Ajo ishte e sigurt se do t'i bënte xhelozë adhuruesit e historisë dhe fanatikët e Luftës së Dytë Botërore mes miqve të saj në internet, por mjerisht, asaj iu desh ta mbante për vete lajmet mahnitëse.
    
  Zhurma e lehtë rrëqethëse e hapave galopante jehoi në korridor përpara se Marlene të ngrinte sytë për të parë një nga infermieret e katit të parë që nxitonte drejt stacionit të infermierëve. Pas tij vrapoi portieri pa vlerë. Të dy burrat kishin fytyra të shokuar, duke u thirrur furishëm që infermieret të mbyllnin gojën para se të arrinin tek ata.
    
  Pa frymë, dy burrat ndaluan te dera e zyrës, ku Marlene dhe një infermiere tjetër prisnin një shpjegim për sjelljen e tyre të çuditshme.
    
  "Ja atje," filloi portieri i pari, "është një ndërhyrës në katin e parë dhe ai po ngjitet në kabinën e zjarrit ndërsa ne po flasim."
    
  "Pra, thirrni sigurinë," pëshpëriti Marlene, e habitur nga paaftësia e tyre për t'u marrë me kërcënimin e sigurisë. "Nëse dyshoni se dikush përbën një kërcënim për stafin dhe pacientët, dijeni se ju..."
    
  "Dëgjo, zemër!" Ordinari u përkul drejt e të resë, duke i pëshpëritur në vesh me aq qetësi sa mundi. "Të dy oficerët e sigurisë kanë vdekur!"
    
  Portierja pohoi me kokë të egër. "Kjo eshte e vertetë! Thirrni policinë. Tani! Para se të arrijë këtu!"
    
  "Po stafi në katin e dytë?" pyeti ajo, duke u përpjekur të çmendur të gjente linjën nga recepsionistja. Dy burrat ngritën supet. Marlene u alarmua kur gjeti çelësin që bip vazhdimisht. Kjo do të thoshte se ose kishte shumë telefonata për t'u trajtuar ose sistemi ishte i gabuar.
    
  "Unë nuk mund të kap linjat kryesore!" - pëshpëriti ajo me këmbëngulje. "O Zot! Askush nuk e di se ka probleme. Ne duhet t'i paralajmërojmë ata!" Marlene përdori celularin e saj për të telefonuar doktor Hilt në telefonin e tij personal. "Doktor Handle?" tha ajo, me sytë e saj të zmadhuar ndërsa burrat e shqetësuar kontrollonin vazhdimisht figurën që kishin parë teksa po dilte nga zjarri.
    
  "Ai do të zemërohet që ju e thirrët në celular," paralajmëroi urdhëruesi.
    
  "Kujt i intereson? Derisa ajo të arrijë tek ai, Viktor! ", u ankua një infermiere tjetër. Ajo ndoqi shembullin, duke përdorur telefonin e saj celular për të thirrur policinë lokale, ndërsa Marlene thirri përsëri numrin e Dr. Hilt.
    
  "Ai nuk po përgjigjet," mori frymë ajo. "Ai telefonon, por nuk ka as postë zanore."
    
  "E mrekullueshme! Dhe telefonat tanë janë në dollapët tanë të ndyrë!" i rregullti, Viktori, nxehej pa shpresë, duke kaluar gishtat e frustruar nëpër flokët e tij. Në sfond, ata dëgjuan një tjetër infermiere duke folur me policinë. Ajo i preu telefonin në gjoks të rregulltares.
    
  "Këtu!" - këmbënguli ajo. "Thuaju atyre detajet. Ata po dërgojnë dy makina."
    
  Viktori i shpjegoi situatën operatorit të urgjencës, i cili dërgoi makina patrullimi. Më pas ai qëndroi në linjë ndërsa ajo vazhdoi të merrte më shumë informacion prej tij dhe ua dërgoi me radio makinave të patrullës ndërsa ata nxituan për në Spitalin e Heidelberg.
    
    
  Kapitulli 8 - Gjithçka është argëtim dhe lojëra deri në...
    
    
  "Zigzag! Më duhet një sfidë! ", bërtiti me zë të lartë një grua me mbipeshë ndërsa Sam filloi të ikte nga tavolina. Perdue ishte shumë i dehur për t'u kujdesur ndërsa shikonte Semin duke u përpjekur të fitonte një bast se një vajzë e ashpër me thikë nuk mund ta godiste atë. Rreth tyre, pijanecët aty pranë formuan një turmë të vogël huliganësh brohoritës dhe bastesh, të gjithë të njohur me talentin e Big Morag me tehët. Ata të gjithë vajtonin dhe dëshironin të përfitonin nga guximi i gabuar i këtij idioti nga Edinburgu.
    
  Çadrat u ndezën me dritën e fenerit festiv, duke hedhur hijet e të dehurve të lëkundur që këndonin zemrat e tyre nën meloditë e një bande popullore. Nuk ishte ende plotësisht errësirë, por qielli i rëndë dhe me re reflektonte dritat e fushës së gjerë poshtë. Përgjatë lumit gjarpërues që rridhte përgjatë staneve, disa njerëz vozisnin varkat, duke shijuar valët e buta të ujit vezullues rreth tyre. Fëmijët po luanin poshtë pemëve pranë parkingut.
    
  Semi dëgjoi kamën e parë që lëvizte përpara supit të tij.
    
  "Oh!" - bërtiti aksidentalisht. "Pothuajse derdha ale time atje!"
    
  Ai dëgjoi gra dhe burra që ulërinin duke e shtyrë me vezë mbi zhurmën e fansave të Morag që brohoritnin emrin e saj. Diku në çmenduri, Sam dëgjoi një grup të vogël njerëzish duke brohoritur "Vrite bastardin! Therni vampin!"
    
  Nuk pati asnjë mbështetje nga Perdue, edhe kur Sam u kthye për një moment për të parë se ku Maura e kishte ndryshuar qëllimin e saj. I veshur me tartanin e familjes së tij mbi fustanin e tij, Perdue u lëkund nëpër parkingun e furishëm drejt klubit në vend.
    
  "Tradhtar," tha Semi duke u turbulluar. Ai piu një gllënjkë tjetër nga alja e tij, pikërisht kur Mora ngriti dorën e saj të dobët për të rrafshuar të fundit nga tre kamat. "O mut!" - bërtiti Sam dhe, duke hedhur turin mënjanë, vrapoi drejt kodrës afër lumit.
    
  Siç kishte frikë, dehja e tij shërbeu për dy qëllime - duke shkaktuar poshtërim, dhe më pas aftësinë pasuese për të mos ekspozuar gomarin e miut. Çorientimi i tij në kthesë e bëri atë të humbiste ekuilibrin dhe vetëm pas një kërcimi përpara, këmba e tij goditi pjesën e pasme të kyçit të këmbës tjetër, duke e rrëzuar nga këmbët mbi barin e lagur, të lirshëm dhe papastërtitë me një zhurmë. Kafka e Semit goditi një gur të fshehur në tufa të gjata gjelbërimi dhe një blic i ndritshëm e shpoi me dhimbje trurin e tij. Sytë e tij u kthyen përsëri në grykë, por ai fitoi menjëherë vetëdijen.
    
  Shpejtësia e rënies së tij bëri që fustani i tij i rëndë të fluturonte përpara ndërsa trupi i tij ndaloi papritur. Në pjesën e poshtme të shpinës ai ndjente konfirmimin e tmerrshëm të veshjes së tij të përmbysur. Nëse kjo nuk do të mjaftonte për të konfirmuar makthin që pasoi, ajri i pastër në të pasmet e tij ia doli mbanë.
    
  "Oh Zoti im! Jo më," rënkoi ai nga era e dheut dhe plehut organik ndërsa të qeshurat e zhurmshme të turmës e qortonin. "Nga ana tjetër," tha me vete ndërsa u ul, "Nuk do ta mbaj mend këtë në mëngjes. E drejtë! Nuk do të ketë rëndësi."
    
  Por ai ishte një gazetar i tmerrshëm, duke harruar të kujtonte se dritat vezulluese që herë pas here e verbonin nga një distancë e shkurtër nënkuptonin se edhe kur ai harronte sprovën, fotografitë do të dominonin. Për një moment, Sam vetëm u ul atje, duke dashur të kishte qenë kaq shumë tradicional; me vjen keq që nuk kam veshur brekë apo të paktën një tanga! Goja pa dhëmbë e Morag ishte e hapur nga e qeshura ndërsa ajo u afrua më shumë për ta pretenduar.
    
  "Mos u shqetëso, zemër!" ajo buzëqeshi. "Këto nuk janë ato që pamë për herë të parë!"
    
  Me një lëvizje të shpejtë, vajza e fortë e ngriti në këmbë. Sam ishte shumë i dehur dhe i përzier për ta luftuar atë, ndërsa ajo ia hoqi fustanin e tij dhe e përqafoi ndërsa ajo performonte komedi në kurriz të tij.
    
  "Hej! Eh, zonjë..." u pengua nga fjalët e tij. Krahët e tij rrahën si një flamingo i droguar teksa përpiqej të rifitonte qetësinë. "Kujdes duart tuaja atje!"
    
  "Sam! Sam!" - dëgjoi nga diku brenda flluskës tallje mizore dhe fishkëllima që vinin nga një tendë e madhe gri.
    
  "Purdue?" - thirri ai, duke kërkuar turin e tij në lëndinën e trashë dhe të pistë.
    
  "Sam! Le të shkojmë, duhet të shkojmë! Sam! Mos u mashtroni me vajzën e trashë!" Perdue u lëkund përpara, duke mërmëritur në mënyrë jokoherente ndërsa po afrohej.
    
  "Cfare shikon?" Morag bërtiti në përgjigje të fyerjes. E vrenjtur, ajo u largua nga Sam për t'i kushtuar vëmendjen e plotë Perdue.
    
    
  * * *
    
    
  "Pak akull për këtë, shok?" e pyeti banakieri Perdue.
    
  Sam dhe Perdue hynë në klub me këmbë të paqëndrueshme pasi shumica e njerëzve kishin liruar tashmë vendet e tyre, duke vendosur të dilnin jashtë dhe të shikonin ngrënësit e flakës gjatë shfaqjes së daulleve.
    
  "Po! Akull për ne të dy", bërtiti Sam, duke mbajtur kokën aty ku preku shkëmbi. Perdue u përkul pranë tij, duke ngritur dorën për të porositur dy maja ndërsa ata kujdeseshin për plagët e tyre.
    
  "Zoti im, kjo grua godet si Mike Tyson," vuri në dukje Perdue, duke shtypur një pako akulli në vetullën e saj të djathtë, vendi ku gjuajtja e parë e Morag tregoi pakënaqësinë e saj me deklaratën e tij. Goditja e dytë u ul pak poshtë mollëzës së tij të majtë dhe Perdue nuk mund të mos i bënte pak përshtypje kombinimi.
    
  "Epo, ajo hedh thikat si një amator," futi Sam, duke kapur gotën në dorë.
    
  "Ti e di se ajo nuk donte të të godiste, apo jo?" - ia kujtoi Samit banakieri. Ai u mendua për një moment dhe kundërshtoi: "Por atëherë ajo është budallaqe të bëjë një bast të tillë. I kam kthyer paratë dyfish."
    
  "Po, por ajo vuri bast për veten me katër herë më shumë gjasa, djalë!" Baristi qeshi me gjithë zemër. "Ajo nuk e fitoi këtë reputacion duke qenë budallaqe, apo jo?"
    
  "Ha!" - bërtiti Perdue, me sytë e tij të mbërthyer në ekranin e televizorit pas lokalit. Kjo ishte pikërisht arsyeja që ai kishte ardhur të kërkonte Sam në radhë të parë. Ajo që ai kishte parë në lajme më parë dukej shkak për shqetësim dhe ai donte të ulej atje derisa episodi të përsëritej që të mund t'i tregonte Semit.
    
  Gjatë orës së ardhshme, në ekran u shfaq pikërisht ajo që ai kishte pritur. Ai u përkul përpara, duke trokitur disa gota në banak. "Shiko!" - bërtiti ai. "Shiko, Sam! A nuk është Nina jonë e dashur në këtë spital tani?"
    
  Sam e pa teksa gazetari fliste për dramën që kishte ndodhur në spitalin e famshëm vetëm pak orë më parë. Kjo e alarmoi menjëherë. Dy burrat shkëmbyen shikime të shqetësuara.
    
  "Duhet të shkojmë dhe ta marrim atë, Sam," këmbënguli Perdue.
    
  "Po të isha i matur, do të shkoja tani, por nuk mund të shkojmë në Gjermani në këtë gjendje," u ankua Sam.
    
  "Nuk është problem, miku im," buzëqeshi Perdue në mënyrën e tij të zakonshme djallëzore. Ai ngriti gotën dhe piu alkoolin e fundit prej saj. "Unë kam një avion privat dhe një ekuipazh që mund të na çojë atje ndërsa ne flemë. Aq sa do të doja të fluturoja përsëri në shkretëtirë në Detlef, ne po flasim për Ninën."
    
  "Po," u pajtua Sam. "Unë nuk dua që ajo të qëndrojë atje një natë tjetër. Jo nëse mund ta ndihmoj."
    
  Perdue dhe Sam u larguan nga festa me fytyrat e tyre krejtësisht të ndyra dhe disi të rraskapitur nga prerjet dhe gërvishtjet, të vendosur për të pastruar kokën dhe për t'i ardhur në ndihmë të tretës tjetër të aleancës së tyre shoqërore.
    
  Teksa binte nata në bregun skocez, ata lanë pas vetes një gjurmë të gëzuar, duke dëgjuar tingujt e gajdeve që shuheshin. Ky ishte një pararojë e ngjarjeve më të rënda, kur pamaturia dhe argëtimi i tyre momental do t'i linin vendin shpëtimit urgjent të doktoreshës Nina Gould, e cila ndante hapësirën me një vrasës të shfrenuar.
    
    
  Kapitulli 9 - Britma e njeriut pa fytyrë
    
    
  Nina ishte e tmerruar. Ajo flinte pjesën më të madhe të mëngjesit dhe herët pasdite, por Dr. Fritz e çoi në dhomën e provimit për një ekzaminim të syve, sapo policia i lejoi ata të lëviznin. Kati përdhes ruhej shumë nga policia dhe një kompani lokale e sigurisë, e cila sakrifikoi dy nga njerëzit e saj gjatë natës. Kati i dytë ishte i mbyllur për këdo që nuk ishte i burgosur atje ose për personelin mjekësor.
    
  "Ti je me fat që ke mundur të flesh gjatë gjithë kësaj çmendurie, doktor Gould," i tha infermierja Marks Ninës kur ajo erdhi ta kontrollonte atë mbrëmje.
    
  "Unë as nuk e di se çfarë ka ndodhur, me të vërtetë. A kishte njerëz të sigurisë të vrarë nga një ndërhyrës?" Nina u vrenjos. "Kjo është ajo që unë mund të kuptoja nga pjesët dhe pjesët e asaj që u diskutua. Askush nuk mund të më thoshte se çfarë dreqin po ndodhte në të vërtetë."
    
  Marlene shikoi përreth për t'u siguruar që askush nuk e kishte parë t'i tregonte detajet Ninës.
    
  "Ne nuk duhet t'i trembim pacientët me shumë informacione, doktor Gould," tha ajo nën zë, duke pretenduar se kontrollonte shenjat vitale të Ninës. "Por mbrëmë një nga pastruesit tanë pa dikë të vrasë një nga oficerët e sigurisë. Sigurisht që ai nuk qëndroi për të parë se kush ishte."
    
  "A e kapën ata ndërhyrës?" - pyeti Nina seriozisht.
    
  Infermierja tundi kokën. "Kjo është arsyeja pse ky vend është në karantinë. Ata po kërkojnë në spital për këdo që nuk lejohet të jetë këtu, por nuk ka pasur fat deri më tani."
    
  "Si është e mundur kjo? Ai duhet të ketë rrëshqitur para se të mbërrinin policët," sugjeroi Nina.
    
  "Edhe ne kështu mendojmë. Thjesht nuk e kuptoj se çfarë po kërkonte që i kushtoi jetën dy burrave, "tha Marlene. Ajo mori frymë thellë dhe vendosi të ndryshojë temën. "Si është vizioni juaj sot? Më mirë?"
    
  "E njëjta gjë," u përgjigj Nina indiferente. Është e qartë se ajo kishte gjëra të tjera në mendjen e saj.
    
  "Duke pasur parasysh ndërhyrjen aktuale, rezultatet tuaja do të zgjasin pak më shumë. Por sapo ta dimë, mund të fillojmë trajtimin."
    
  "Unë e urrej këtë ndjenjë. Ndihem i përgjumur gjatë gjithë kohës dhe tani vështirë se mund të shoh më shumë se një imazh të paqartë të njerëzve që takoj," ankoi Nina. "E dini, më duhet të kontaktoj miqtë dhe familjen time për t'i bërë të ditur se jam mirë. Nuk mund të qëndroj këtu përgjithmonë".
    
  "E kuptoj, doktor Gould," simpatizoi Marlene, duke parë përsëri pacientin e saj përballë Ninës, e cila po përzihej në shtratin e tij. "Më lër të shkoj të kontrolloj Semin."
    
  Teksa infermierja Marks iu afrua viktimës së djegur, Nina e pa teksa ai hapi sytë dhe ngriti sytë nga tavani, sikur mund të shihte diçka që ata nuk mund ta shihnin. Pastaj e pushtoi një nostalgji e trishtuar dhe ajo pëshpëriti me vete.
    
  "Sam".
    
  Vështrimi i venitur i Ninës e kënaqi kureshtjen e saj teksa pa pacientin Sam të ngrinte dorën dhe të shtrëngonte kyçin e infermieres Marks, por ajo nuk mund ta shihte shprehjen e tij. Lëkura e skuqur e Ninës, e dëmtuar nga ajri toksik i Çernobilit, u shërua pothuajse plotësisht. Por ajo ende ndihej sikur po vdiste. Të përzierat dhe marramendjet ishin të përhapura, ndërsa shenjat e saj jetësore shfaqnin vetëm përmirësim. Për një person kaq iniciativ dhe të zjarrtë si historianja skoceze, dobësi të tilla të supozuara ishin të papranueshme dhe i shkaktuan asaj zhgënjim të konsiderueshëm.
    
  Ajo mund të dëgjonte pëshpëritje përpara se motra Marks të tundte kokën, duke mohuar gjithçka që ai kërkonte. Më pas infermierja u shkëput nga pacienti dhe u largua shpejt pa e parë Ninën. Pacienti, megjithatë, shikoi Nina. Kjo është gjithçka që ajo mund të shihte. Por ajo nuk e kishte idenë pse. Duke thënë, ajo u ngrit përballë tij.
    
  "Çfarë është puna, Sam?"
    
  Ai nuk e hodhi sytë, por qëndroi i qetë, sikur shpresonte që ajo të harronte që i ishte drejtuar. Duke u përpjekur të ulet, ai rënkoi nga dhimbja dhe ra përsëri në jastëk. Ai psherëtiu i lodhur. Nina vendosi ta linte të qetë, por më pas fjalët e tij të ngjirura thyen heshtjen mes tyre, duke kërkuar vëmendjen e saj.
    
  "Po e di... e di... personin që po kërkojnë?" - belbëzoi ai. "E dini? Mysafir i paftuar?"
    
  "Po," u përgjigj ajo.
    
  "Ai është pas m-me. Ai po më kërkon mua, Nina. A-dhe sonte... do të vijë të më vrasë, - tha ai me një gjëmim të dridhur të përbërë nga fjalë të shqiptuara gabimisht. Ajo që tha ai e bëri gjakun e ftohtë të Ninës, sepse ajo nuk e priste që krimineli do të kërkonte diçka pranë saj. "Nina?" ai këmbënguli për një përgjigje.
    
  "Je i sigurte?" ajo pyeti.
    
  "Unë jam," konfirmoi ai, për tmerrin e saj.
    
  "Dëgjo, nga e di se kush është? A e keni parë këtu? E keni parë me sytë tuaj? Sepse nëse nuk e keni bërë, shanset janë që jeni thjesht paranojak, miku im," tha ajo, duke shpresuar që ta ndihmojë atë të mendojë për vlerësimin e tij dhe t'i sjellë pak qartësi. Ajo gjithashtu shpresonte se ai kishte gabuar, pasi ajo nuk ishte në gjendje të fshihej nga një vrasës. Ajo pa rrotat e tij duke u rrotulluar ndërsa ai i konsideronte fjalët e saj. "Dhe një gjë tjetër," shtoi ajo, "nëse nuk mund të mbani mend se kush jeni apo çfarë ju ka ndodhur, si e dini se një armik pa fytyrë po ju gjuan?"
    
  Nina nuk e dinte, por zgjedhja e fjalëve të saj përmbysi të gjitha pasojat që i riu kishte pësuar - kujtimet tani u vërshuan përsëri. Sytë e tij u zgjeruan nga tmerri teksa fliste, duke e shpuar me shikimin e saj të zi aq intensivisht sa mund ta shihte edhe me shikimin e saj të dobësuar.
    
  "Sam?" - ajo pyeti. "Çfarë është kjo?"
    
  "Mein Gott, Nina!" - fishkëlliu ai. Në fakt ishte një ulërimë, por dëmtimi i kordave të zërit e mbyti atë në një pëshpëritje të thjeshtë histerike. "Pa fytyrë, thoni ju! Fytyrë e mallkuar - pa fytyrë! Ai ishte... Nina, njeriu që më vuri flakën...!".
    
  "Po? Po ai? - këmbënguli ajo, megjithëse e dinte se çfarë donte të thoshte. Ajo thjesht donte më shumë detaje nëse mund t'i merrte ato.
    
  "Njeriu që u përpoq të më vriste... ai nuk kishte... asnjë fytyrë!" - bërtiti pacienti i frikësuar. Nëse do të mund të qante, do të kishte qarë në kujtimin e njeriut monstruoz që e kishte përndjekur pas ndeshjes atë natë. "Më kapi dhe më vuri flakën!"
    
  "Infermiere!" Nina bërtiti. "Infermierja! Dikush! Ju lutem ndihmë!"
    
  Dy infermiere erdhën me vrap me shprehje të hutuara në fytyrat e tyre. Nina tregoi me gisht pacientin e mërzitur dhe bërtiti: "Ai vetëm e kujtoi sulmin e tij. Ju lutemi jepini atij diçka për tronditjen!"
    
  I turrën në ndihmë dhe mbyllën perdet, duke i dhënë një qetësues për ta qetësuar. Nina u ndje e kërcënuar nga letargjia e saj, por ajo u përpoq ta zgjidhte vetë enigmën e çuditshme. Ishte serioz? A ishte ai mjaft koherent për të nxjerrë një përfundim kaq të saktë, apo i shpiku të gjitha? Ajo dyshonte se ai ishte i pasinqertë. Në fund të fundit, burri mezi lëvizte vetë ose fliste një fjali pa u munduar. Ai me siguri nuk do të ishte kaq i çmendur nëse nuk do të ishte i bindur se gjendja e tij e paaftë do t'i kushtonte jetën.
    
  "Zot, do të doja që Semi të ishte këtu për të më ndihmuar të mendoj," mërmëriti ajo ndërsa mendja i lutej për gjumë. "Edhe Perdue do të vinte nëse do të përmbahej nga përpjekjet për të më vrarë këtë herë." Ishte gati koha e darkës dhe meqë asnjëri prej tyre nuk priste vizitorë, Nina ishte e lirë të flinte nëse donte. Ose kështu mendoi ajo.
    
  Dr. Fritz buzëqeshi ndërsa hyri. "Dr. Gould, sapo erdha të të jap diçka për problemet e tua me sy."
    
  "Dreq", mërmëriti ajo. "Përshëndetje doktor. Çfarë po më jep?
    
  "Vetëm një ilaç për të reduktuar shtrëngimin e kapilarëve në sytë tuaj. Unë kam arsye të besoj se shikimi juaj po përkeqësohet për shkak të qarkullimit të reduktuar të gjakut në zonën e syve. Nëse keni ndonjë problem gjatë natës, thjesht mund të kontaktoni Dr. Hilt. Ai do të jetë sërish në detyrë sonte dhe unë do t'ju kontaktoj në mëngjes, mirë?"
    
  "Mirë, doktor," pranoi ajo, duke parë sesi ai i injektoi një substancë të panjohur në krahun e saj. "A i keni ende rezultatet e testit?"
    
  Dr. Fritz në fillim bëri sikur nuk e dëgjoi, por Nina përsëriti pyetjen e saj. Ai nuk e shikoi atë, duke u përqendruar dukshëm në atë që po bënte. "Ne do ta diskutojmë këtë nesër, Dr. Gould. Unë duhet të kem rezultate nga laboratori deri atëherë." Më në fund ai e shikoi me besim të dështuar, por ajo nuk ishte në disponim për të vazhduar bisedën. Në këtë kohë, shoku i saj i dhomës ishte qetësuar dhe ishte i qetë. "Natën e mirë, e dashur Nina." Buzëqeshi me dashamirësi dhe i shtrëngoi dorën Ninës para se ta mbyllte dosjen dhe ta vendoste përsëri në këmbët e krevatit.
    
  "Natën e mirë," bërtiti ajo ndërsa droga funksiononte, duke e qetësuar mendjen.
    
    
  Kapitulli 10 - Shpëtuar nga siguria
    
    
  Një gisht kockor theu krahun e Ninës, duke e çuar atë në një zgjim të tmerrshëm. Në mënyrë refleksive, ajo shtypi dorën e saj në zonën e prekur, papritmas duke kapur dorën nën pëllëmbën e saj, gjë që e trembi gjysmën e saj për vdekje. Sytë e saj të papërshtatshëm u hapën gjerësisht për të parë se kush po i fliste, por përveç njollave të errëta depërtuese nën vetullat e maskës plastike, ajo nuk mund të shihte një fytyrë.
    
  "Nina! Shh, - iu lut fytyra bosh me një kërcitje të butë. Ishte shoku i saj i dhomës, që qëndronte pranë shtratit të saj me një fustan të bardhë spitali. Tubat iu hoqën nga duart, duke lënë gjurmë të kuqe të ndezur të fshirë rastësisht në lëkurën e bardhë të zhveshur përreth tyre.
    
  "W- çfarë dreqin?" ajo u vrenjos. "Seriozisht?"
    
  "Dëgjo, Nina. Thjesht hesht dhe më dëgjo, - pëshpëriti ai, duke u ulur pak, në mënyrë që trupi i tij të ishte fshehur nga hyrja e dhomës pranë shtratit të Ninës. Vetëm koka e tij ishte ngritur në mënyrë që ai të mund të fliste në veshin e saj. "Njeriu për të cilin të thashë po vjen për mua. Më duhet të gjej një vend të izoluar derisa ai të largohet."
    
  Por ai ishte i pafat. Nina ishte e droguar deri në deliri dhe nuk u interesua shumë për fatin e tij. Ajo thjesht tundi kokën derisa sytë e saj që fluturonin lirshëm u fshehën përsëri nga kapakët e rëndë. Ai psherëtiu i dëshpëruar dhe shikoi përreth, duke i bërë frymëmarrje më të shpejta nga çasti. Po, prania e policisë mbronte pacientët, por sinqerisht, rojet e armatosura nuk i shpëtuan as njerëzit që punësuan, e lëre më ata që ishin të paarmatosur!
    
  Do të ishte më mirë, mendoi pacienti Sam, nëse do të fshihej në vend që të rrezikonte arratisjen. Nëse ai do të ishte zbuluar, ai mund të kishte vepruar me sulmuesin e tij në përputhje me rrethanat, dhe shpresojmë se Dr. Gould nuk do të kishte pësuar ndonjë dhunë të mëvonshme. Dëgjimi i Ninës është përmirësuar ndjeshëm që kur ajo filloi të humbiste shikimin; kjo e lejoi atë të dëgjonte këmbët e përziera të shokut të saj paranojak. Një nga një hapat e tij u larguan prej saj, por jo drejt shtratit të tij. Ajo vazhdoi të binte dhe të dilte nga gjumi, por sytë e saj mbetën të mbyllur.
    
  Menjëherë pas kësaj, një dhimbje mahnitëse lulëzoi thellë pas gropave të syrit të Ninës, duke u përhapur si një lule dhimbjeje në trurin e saj. Lidhjet nervore i familjarizuan shpejt receptorët e saj me ndarjen e migrenës që shkaktoi dhe Nina bërtiti me zë të lartë në gjumë. Një dhimbje koke e papritur, duke u përkeqësuar gradualisht, mbushi kokën e saj dhe e bëri ballin të ndihej i nxehtë.
    
  "Oh Zoti im!" - bërtiti ajo. "Koka ime! Koka po më vret!"
    
  Britmat e saj jehonë në heshtjen virtuale të natës së vonë në dhomë, duke tërhequr shpejt vëmendjen e stafit mjekësor. Gishtat e dridhur të Ninës më në fund gjetën butonin e urgjencës dhe ajo e shtypi disa herë, duke thirrur infermieren e natës për ndihmë të paligjshme. Një infermiere e re hyri, e sapo ardhur nga akademia.
    
  "Dr. Gould? Doktor Gould, a jeni mirë? Çfarë është puna, e dashur? "ajo pyeti.
    
  "M-Zot..." belbëzoi Nina, pavarësisht çorientimit të shkaktuar nga droga, "koka po më çahet nga dhimbja!" Tani ajo është ulur para syve të mi dhe po më vret. O Zot! Më duket sikur kafka ime po çahet."
    
  "Do të shkoj shpejt të marr Dr. Hilt. Sapo doli nga salla e operacionit. Thjesht relaksohuni. Ai do të jetë aty, doktor Gould. Infermierja u kthye dhe nxitoi për ndihmë.
    
  "Faleminderit," psherëtiu Nina, e munduar nga dhimbja e tmerrshme, pa dyshim për shkak të syve të saj. Ajo ngriti sytë për një moment për të kontrolluar Samin, pacientin, por ai ishte zhdukur. Nina u vrenjos. Mund të isha betuar se ai më foli ndërsa isha duke fjetur. Ajo mendoi për të më tej. Nr. Duhet ta kem ëndërruar.
    
  "Dr. Gould?"
    
  "Po? Më falni, vështirë se mund të shoh", kërkoi falje ajo.
    
  "Doktor Efesi është me mua." Duke u kthyer nga doktori, ajo tha: "Më falni, thjesht duhet të vrapoj në dhomën tjetër për një minutë për të ndihmuar Frau Mittag me linjat e saj të krevatit."
    
  "Sigurisht, motër. Ju lutemi merrni kohën tuaj, - u përgjigj mjeku. Nina dëgjoi zhurmën e lehtë të këmbëve të infermieres. Ajo shikoi doktor Hilt dhe i tha atij ankesën e saj specifike. Ndryshe nga doktor Fritz, i cili ishte shumë aktiv dhe i pëlqente të bënte diagnoza të shpejta, Dr. Hilt ishte një dëgjues më i mirë. Ai priti që Nina t'i shpjegonte saktësisht se si dhimbja e kokës i kishte rënë pas syve përpara se të përgjigjej.
    
  "Dr. Gould? A mund të paktën të më shikoni mirë?" ai pyeti. "Dhimbjet e kokës zakonisht lidhen drejtpërdrejt me verbërinë e afërt, e dini?"
    
  "Aspak," tha ajo e zymtë. "Kjo verbëri duket se po përkeqësohet çdo ditë dhe Dr. Fritz nuk ka bërë asgjë konstruktive për këtë. Mund të më jepni diçka për dhimbjen? Është pothuajse e padurueshme".
    
  Ai hoqi maskën e tij kirurgjikale që të mund të fliste qartë. "Sigurisht e dashur."
    
  Ajo e pa atë duke anuar kokën, duke parë shtratin e Semit. "Ku është pacienti tjetër?"
    
  "Nuk e di," ngriti supet ajo. "Ndoshta ka shkuar në tualet. Mbaj mend që i tha infermieres Marks se nuk kishte ndërmend të përdorte tiganin."
    
  "Pse nuk e përdor tualetin këtu?" e pyeti doktori, por Sinqerisht, Nina po mërzitej shumë nga raportet për shokun e saj të dhomës kur ajo kishte nevojë për ndihmë për të lehtësuar dhimbjen e kokës së saj.
    
  "Une nuk e di!" - i preu ajo. "Dëgjo, të lutem, a mund të më japësh diçka për dhimbjen?"
    
  Atij nuk i bëri aspak përshtypje toni i saj, por mori frymë thellë dhe psherëtiu. "Dr. Gould, po e fsheh shokun tënd të dhomës?"
    
  Pyetja ishte edhe absurde edhe joprofesionale. Nina u acarua jashtëzakonisht nga pyetja e tij qesharake. "Po. Ai është diku në dhomë. Njëzet pikë nëse mund të më merrni një qetësues para se ta gjeni!"
    
  "Duhet të më tregosh se ku është, doktor Gould, ose do të vdesësh sonte," tha ai troç.
    
  "A jeni plotësisht i çmendur?" - bërtiti ajo. "A po më kërcënon seriozisht?" Nina ndjeu se diçka nuk shkonte shumë, por nuk mund të bërtiste. Ajo e shikonte me sy që vezullonin, gishtat e saj kërkonin fshehurazi butonin e kuq që ishte ende në krevatin pranë saj, ndërsa ajo i mbante sytë në fytyrën e tij të zbrazët. Hija e tij e turbullt ngriti butonin e thirrjes që ajo ta shihte. "A po kërkoni për këtë?"
    
  "O Zot," Nina filloi menjëherë të qajë, duke mbuluar hundën dhe gojën me duar kur kuptoi se tani po e kujtonte atë zë. Koka i rrihte fort dhe lëkura i digjej, por ajo nuk guxonte të lëvizte.
    
  "Ku eshte ai?" pëshpëriti në mënyrë të barabartë. "Më thuaj ose do të vdesësh."
    
  "Nuk e di, mirë?" zëri i saj dridhej butë nën duar. "Vërtet nuk e di. Unë kam qenë në gjumë gjatë gjithë kësaj kohe. Zoti im, a jam unë vërtet rojtari i tij?"
    
  Burri i gjatë u përgjigj: "Po e citon Kainin drejtpërdrejt nga Bibla. Më thuaj, doktor Gould, a je fetar?"
    
  "Të dreqin!" - bërtiti ajo.
    
  "Ah, një ateist," vërejti ai me mendime. "Nuk ka ateistë në vrimat e dhelprave. Ky është një citim tjetër - ndoshta ai që është më i përshtatshëm për ju në këtë moment të restaurimit përfundimtar, kur takoni vdekjen tuaj në duart e atij për të cilin dëshironi të kishit një zot."
    
  "Ti nuk je doktor Hilt," tha infermierja pas tij. Fjalët e saj dukeshin si një pyetje, të mbushura me mosbesim dhe realizim. Pastaj ai e fshiu atë nga këmbët me një shpejtësi kaq elegante sa Nina nuk pati kohë as të vlerësonte shkurtësinë e veprimit të tij. Ndërsa infermierja u rrëzua, duart e saj lëshuan pantallona të shtratit. Ajo rrëshqiti mbi dyshemenë e lëmuar me një përplasje shurdhuese që tërhoqi menjëherë vëmendjen e stafit të natës në stacionin e infermierëve.
    
  Nga hiçi, policia filloi të bërtiste në korridor. Nina priste që ata ta kapnin mashtruesin në dhomën e saj, por në vend të kësaj ata vrapuan drejt derës së saj.
    
  "Shko! Përpara! Përpara! Ai është në katin e dytë! Këndojeni atë në farmaci! Shpejt!" - bërtiti komandanti.
    
  "Çfarë?" Nina u vrenjos. Ajo nuk mund ta besonte. E vetmja gjë që mundi të dallonte ishte figura e sharlatanit që i afrohej me shpejtësi dhe ashtu si fati i infermierit të varfër, ai i dha një goditje të fortë në kokë. Për një moment ajo ndjeu dhimbje të padurueshme para se të zhdukej në lumin e zi të harresës.Nina erdhi në vete vetëm pak çaste më vonë, ende e përdredhur në shtratin e saj. Dhimbja e saj e kokës tani kishte shoqëri. Goditja në tempullin e saj i mësoi asaj një nivel të ri dhimbjeje. Tani ajo ishte aq e fryrë sa syri i saj i djathtë dukej më i vogël. Infermierja e natës ishte ende e shtrirë në dysheme pranë saj, por Nina nuk kishte kohë. Ajo duhej të largohej nga këtu përpara se i huaji rrëqethës të kthehej tek ajo, veçanërisht tani që ai e njihte më mirë.
    
  Ajo kapi sërish butonin e varur të thirrjes, por koka e pajisjes iu pre. "Dreqin," ankoi ajo, duke ulur me kujdes këmbët nga shtrati. Gjithçka që ajo mund të shihte ishin skica të thjeshta të objekteve dhe njerëzve. Nuk kishte asnjë shenjë identiteti apo qëllimi kur ajo nuk mund të shihte fytyrat e tyre.
    
  "Drap! Ku janë Sam dhe Perdue kur kam nevojë për ta? Si mund të përfundoj gjithmonë në këtë mut?" ajo ankoi gjysmë e zhgënjyer dhe e frikësuar ndërsa ecte, duke ndjerë një mënyrë për t'u çliruar nga tubat në duar dhe duke kaluar nëpër grumbullin e grave pranë këmbëve të saj të paqëndrueshme. Aksioni i policisë tërhoqi vëmendjen e shumicës së stafit të natës dhe Nina vuri re se kati i tretë ishte jashtëzakonisht i qetë, me përjashtim të jehonës së largët të një parashikimi të motit televiziv dhe dy pacientëve që pëshpërisnin në dhomën ngjitur. Kjo e shtyu atë të gjente rrobat e saj dhe të vishej sa më mirë në errësirën në rritje për shkak të shikimit të përkeqësuar që së shpejti do ta linte. Pasi u vesh, duke mbajtur këpucët në duar për të mos ngjallur dyshime kur doli jashtë, ajo u kthye fshehurazi te komodina e Semit dhe hapi sirtarin e tij. Portofoli i tij i djegur ishte ende brenda. Ajo futi kartën e licencës brenda, duke e futur në xhepin e pasmë të xhinseve të saj.
    
  Ajo kishte filluar të shqetësohej për vendndodhjen e shokut të dhomës, gjendjen e tij dhe mbi të gjitha nëse kërkesa e tij e dëshpëruar ishte e vërtetë. Deri më tani, ajo e kishte menduar vetëm si një ëndërr, por tani që ai mungonte, ajo kishte filluar të mendonte dy herë për vizitën e tij më herët atë natë. Në çdo rast, tani ajo kishte nevojë për të shpëtuar nga mashtruesi. Policia nuk mund të ofronte asnjë mbrojtje kundër kërcënimit pa fytyrë. Ata tashmë ishin në ndjekje të të dyshuarve dhe asnjëri prej tyre nuk e kishte parë realisht personin përgjegjës. E vetmja mënyrë që Nina e dinte se kush ishte përgjegjës ishte nëpërmjet sjelljes së tij të qortueshme ndaj saj dhe motrës Barken.
    
  "O mut!" - tha ajo duke u ndalur e vdekur në gjurmët e saj, pothuajse në fund të korridorit të bardhë. "Motra Barken. Më duhet ta paralajmëroj." Por Nina e dinte se kërkimi i infermieres së trashë do të lajmëronte stafin se ajo po ikte. Nuk kishte dyshim se ata nuk do ta lejonin këtë. Mendo, mendo, mendo! Nina e bindi veten, duke qëndruar pa lëvizur dhe duke hezituar. Ajo e dinte se çfarë duhej të bënte. Ishte e pakëndshme, por ishte e vetmja rrugëdalje.
    
  Duke u kthyer në dhomën e saj të errët, duke përdorur vetëm dritën nga korridori që shkëlqente në dyshemenë vezulluese, Nina filloi të zhveshte infermieren e natës. Fatmirësisht për historianen e vogël, infermierja ishte dy madhësi shumë e madhe për të.
    
  "Më vjen shumë keq. Në fakt, kjo është ajo që jam, - pëshpëriti Nina, duke hequr uniformën mjekësore të gruas dhe duke e veshur mbi rrobat e saj. Duke u ndjerë shumë e tmerrshme për atë që po i bënte gruas së varfër, morali i ngathët i Ninës e bëri atë të hidhte mbulesat e saj mbi infermieren. Në fund të fundit, zonja ishte me të brendshme në dyshemenë e ftohtë. Jepi asaj një simite, Nina, mendoi ajo në shikim të dytë. Jo, kjo është marrëzi. Thjesht ik dreqin nga këtu! Por trupi i palëvizshëm i infermieres dukej se po i thërriste. Ndoshta keqardhja e Ninës bëri që gjaku t'i rridhte nga hunda, gjak që formoi një pellg ngjitës dhe të errët në dyshemenë poshtë fytyrës së saj. Nuk kemi kohë!Argumentet bindëse e shtynë të mendojë. "Në dreq me këtë," vendosi Nina me zë të lartë dhe e ktheu një herë zonjën pa ndjenja, në mënyrë që shtrati të mbështillej rreth trupit të saj dhe ta mbronte nga ngurtësia e dyshemesë.
    
  Si infermiere, Nina mund t'i kishte penguar policët dhe të dilte përpara se ata të vinin re se ajo kishte vështirësi në gjetjen e shkallëve dhe dorezat e derës. Kur më në fund zbriti në katin e parë, ajo dëgjoi dy oficerë policie duke folur për një viktimë të vrasjes.
    
  "Do të doja të isha këtu," tha njëri. "Unë do ta kisha kapur atë bir kurve."
    
  "Sigurisht, të gjitha veprimet zhvillohen para turnit tonë. Tani jemi të detyruar të kujdesemi për atë që ka mbetur", u ankua një tjetër.
    
  "Këtë herë viktima ishte mjek në detyrën e natës", pëshpëriti i pari. Ndoshta Dr. Hilt?-mendoi ajo, duke u nisur drejt daljes.
    
  "Ata e gjetën këtë doktor me një copë lëkure të shkëputur nga fytyra e tij, ashtu si ajo roje një natë më parë," e dëgjoi atë të shtonte.
    
  "Të zhvendoset herët?" - e pyeti një nga oficerët Ninën teksa kalonte. Ajo mori frymë dhe formuloi sa më mirë gjermanishten e saj.
    
  "Po, nervat e mia nuk mund ta duronin vrasjen. "Unë humba vetëdijen dhe godita fytyrën time," mërmëriti ajo shpejt, duke u përpjekur të ndjente dorezën e derës.
    
  "Më lejoni ta marr këtë për ju," tha dikush dhe hapi derën për shprehjet e tyre të simpatisë.
    
  "Natën e mirë, motër," i tha polici Ninës.
    
  "Danke sh ön," buzëqeshi ajo, duke ndjerë ajrin e ftohtë të natës në fytyrën e saj, duke luftuar një dhimbje koke dhe duke u përpjekur të mos rrëzohej nga shkallët.
    
  "Natën e mirë edhe për ju, doktor... Efes, apo jo?" - pyeti polici pas Ninës në derë. Gjaku i ngriu në vena, por ajo qëndroi besnike.
    
  "Është e drejtë. "Natën e mirë, zotërinj," tha burri i gëzuar. "Ji i sigurt!"
    
    
  Kapitulli 11 - Këlyshi i Margaretës
    
    
  "Sam Cleave është vetëm njeriu për këtë, zotëri. Unë do ta kontaktoj atë."
    
  "Ne nuk mund ta përballojmë Sam Cleve," u përgjigj shpejt Duncan Gradwell. Ai po vdiste për të pirë një cigare, por kur lajmi për rrëzimin e një avioni luftarak në Gjermani u shfaq në ekranin e kompjuterit të tij, kërkoi vëmendje të menjëhershme dhe urgjente.
    
  "Ai është një miku im i vjetër. "Do t'ia kthej krahun," dëgjoi ai të thoshte Margaret. "Siç thashë, do ta kontaktoj. Ne kemi punuar së bashku shumë vite më parë, kur unë po ndihmoja të fejuarën e tij Patricia në punën e saj të parë si profesioniste."
    
  "A është kjo vajza që u qëllua para tij nga ajo unazë armësh, operacionin e së cilës ata zbuluan?" Pyeti Gradwell me një ton mjaft pa emocion. Margaret uli kokën dhe u përgjigj me një dremitje të ngadaltë. "Nuk është çudi që ai u bë kaq i varur nga shishja në vitet e mëvonshme," psherëtiu Gradwell.
    
  Margaret nuk mund të mos qeshte me këtë. "Epo, zotëri, Sam Cleave nuk kishte nevojë për shumë dëshirë për ta bërë atë të thithte qafën e shishes. As para Patricias, as pas... incidentit.
    
  "Oh! Pra, më thuaj, a është ai shumë i paqëndrueshëm për të na treguar këtë histori?" - pyeti Gradwell.
    
  "Po, zoti Gradwell. Sam Cleave jo vetëm që është i pamatur, ai është i famshëm për një mendje paksa të shtrembëruar, "tha ajo me një buzëqeshje të butë. "Gazetari është pikërisht kalibri që dëshironi të zbuloni operacionet e fshehta të komandës gjermane Luftwaffe. Jam i sigurt se kancelarja e tyre do të jetë e emocionuar të dëgjojë për këtë, veçanërisht tani".
    
  "Jam dakord," konfirmoi Margaret, duke shtrënguar duart përpara saj, ndërsa qëndronte në vëmendje përpara tavolinës së redaktorit të saj. "Unë do ta kontaktoj menjëherë dhe do të shoh nëse ai do të ishte i gatshëm të ulë pak tarifën e tij për një mik të vjetër."
    
  "Unë duhet të shpresoj kështu!" Mjekra e dyfishtë e Gradwell u drodh ndërsa zëri i tij u ngrit. "Ky njeri është tani një shkrimtar i famshëm, kështu që jam i sigurt se këto ekskursione të çmendura që ai vazhdon me këtë idiot të pasur nuk janë një akt domosdoshmërie."
    
  "Idioti i pasur" që Gradwell e quanin me kaq dashuri ishte David Perdue. Gradwell ka kultivuar mosrespektim në rritje për Perdue vitet e fundit për shkak të përbuzjes së miliarderit për mikun personal të Gradwell. Miku në fjalë, profesori Frank Matlock i Universitetit të Edinburgut, u detyrua të jepte dorëheqjen si drejtues i departamentit në çështjen e profilit të lartë Brixton Tower pasi Purdue ndaloi donacionet e tij bujare për departamentin. Natyrisht, pati tërbim për pasionimin e mëvonshëm romantik të Perdue me lodrën e preferuar të Matlock, objekt i urdhrave dhe rezervave të tij mizogjene, Dr. Nina Gould.
    
  Fakti që kjo ishte e gjithë historia e lashtë, e denjë për një dekadë e gjysmë "ujë nën urë", nuk bëri asnjë ndryshim për Gradwellin e hidhëruar. Tani ai drejtoi Edinburgh Post, një pozicion që e kishte arritur me punë të palodhur dhe lojë të ndershme, vite pasi Sam Cleave kishte lënë sallat e pluhurosura të gazetës.
    
  "Po, zoti Gradwell," u përgjigj Margaret me mirësjellje. "Do ta arrij, por çka nëse nuk mund ta bëj të rrotullohet?"
    
  "Për dy javë, historia botërore do të bëhet, Margaret," buzëqeshi Gradwell si një përdhunues në Halloween. "Në pak më shumë se një javë, bota do të shikojë drejtpërdrejt nga Haga ndërsa Lindja e Mesme dhe Evropa nënshkruajnë një traktat paqeje që garanton fundin e të gjitha armiqësive midis dy botëve. Kërcënimi i qartë për këtë ndodhi është fluturimi i fundit vetëvrasës i pilotit holandez Ben Griesman, mbani mend?
    
  "Po zoteri". Ajo kafshoi buzën, duke e ditur mirë se ku po shkonte me këtë, por nuk pranoi ta zemëronte duke e ndërprerë. "Ai hyri në një bazë ajrore irakiane dhe rrëmbeu një aeroplan".
    
  "Është e drejtë! Dhe u përplas në selinë e CIA-s, duke krijuar gjënë e ndyrë që po shpaloset tani. Siç e dini, Lindja e Mesme me sa duket dërgoi dikë për t'u hakmarrë duke shkatërruar bazën ajrore gjermane!". - bërtiti ai. "Tani më trego përsëri pse Sam Cleave i pamatur dhe mendjemprehtë nuk do të ketë mundësinë të hyjë në këtë histori."
    
  "Ka marrë pikën," buzëqeshi ajo me ndrojtje, duke u ndjerë jashtëzakonisht e sikletshme që duhej të shihte shefin e saj të jargëzonin ndërsa ai fliste me pasion për situatën në zhvillim. "Me duhet te shkoj. Kush e di ku është tani? Më duhet të filloj t'i telefonoj të gjithë menjëherë."
    
  "Është e drejtë!" Gradwell u mërzit pas saj ndërsa ajo u drejtua drejt e në zyrën e saj të vogël. "Nxitoni dhe nxirreni Cleve të na tregojë për këtë përpara se një idiot tjetër kundër paqes të shkaktojë vetëvrasje dhe Luftën e Tretë Botërore!"
    
  Margaret as nuk i hodhi një sy kolegëve të saj teksa vrapoi pranë tyre, por e dinte që ata të gjithë qeshën mirë me gjërat e këndshme që tha Duncan Gradwell. Fjalët e tij të zgjedhura ishin një shaka e brendshme. Margaret zakonisht qeshte me zë të lartë kur redaktori veteran i gjashtë shërbimeve të mëparshme të shtypit filloi të shqetësohej për lajmet, por tani ajo nuk guxoi. Po sikur ta shihte atë duke qeshur në atë që ai e konsideronte një detyrë të vlefshme për lajme? Imagjinoni tërbimin e tij nëse do ta shihte buzëqeshjen e saj të pasqyruar në panelet e mëdha xhami të zyrës së saj?
    
  Margaret mezi priste të fliste përsëri me Samin e ri. Nga ana tjetër, ai nuk kishte qenë Sam i ri për një kohë të gjatë. Por për të, ai do të jetë gjithmonë një reporter lajmesh mendjemprehtë dhe tepër i zellshëm që ekspozon padrejtësinë kudo që të mundet. Ai kishte qenë studiuesi i Margaret në epokën e mëparshme të Edinburgh Post, kur bota ishte ende në kaosin e liberalizmit dhe konservatorët donin të kufizonin vetë lirinë e çdo personi. Situata ka ndryshuar në mënyrë dramatike që kur Organizata e Unitetit Botëror mori kontrollin politik të disa ish vendeve të BE-së dhe disa territore të Amerikës së Jugut u shkëputën nga ato që dikur ishin qeveritë e Botës së Tretë.
    
  Margaret nuk ishte feministe në asnjë mënyrë, por Organizata e Unitetit Botëror, e udhëhequr kryesisht nga gratë, tregoi dallime domethënëse në mënyrën se si ata menaxhonin dhe zgjidhnin tensionet politike. Warfare nuk gëzonte më favorin që merrte dikur nga qeveritë e dominuara nga meshkujt. Përparimet në zgjidhjen e problemeve, shpikjen dhe optimizimin e burimeve janë arritur përmes donacioneve ndërkombëtare dhe strategjive të investimeve.
    
  Banka Botërore udhëhiqej nga kryetarja e atij që u krijua si Këshilli për Tolerancën Ndërkombëtare, Profesoresha Martha Sloan. Ajo ishte ish-ambasadorja polake në Angli, e cila fitoi zgjedhjet e fundit për të qeverisur bashkimin e ri të kombeve. Qëllimi kryesor i Këshillit ishte eliminimi i kërcënimeve ushtarake duke lidhur traktate të kompromisit të ndërsjellë në vend të terrorizmit dhe ndërhyrjes ushtarake. Tregtia ishte më e rëndësishme se armiqësia politike, profesor. Sloan ndante gjithmonë në fjalimet e saj. Në fakt, është bërë një parim që lidhet me të në të gjitha mediat.
    
  "Pse duhet t'i humbim bijtë tanë me mijëra për të kënaqur lakminë e një grushti pleqsh në pushtet kur lufta nuk do t'i prekë kurrë?" ajo u dëgjua duke shpallur vetëm disa ditë përpara se të zgjidhej me një fitore dërrmuese. "Pse duhet të gjymtojmë ekonominë dhe të shkatërrojmë punën e palodhur të arkitektëve dhe muratorëve? Apo të shkatërrojë ndërtesa dhe të vrasë njerëz të pafajshëm, ndërkohë që kryekomandantët modernë të luftës përfitojnë nga mjerimi ynë dhe ndërprerja e gjakut tonë? Rinia e sakrifikuar për t'i shërbyer një cikli të pafund shkatërrimi është një çmenduri e përjetësuar nga udhëheqësit mendjemprehtë që kontrollojnë të ardhmen tuaj. Prindërit që humbasin fëmijët e tyre, bashkëshortët, vëllezërit dhe motrat e humbura të shkëputur nga ne për shkak të paaftësisë së njerëzve të moshuar dhe të hidhur për të zgjidhur konfliktet?"
    
  Me flokët e saj të errët të gërshetuara dhe gjerdanin e saj prej kadifeje që përputhej me çdo kostum që ajo vishte, liderja e imët dhe karizmatike tronditi botën me kurat e saj në dukje të thjeshta për praktikat shkatërruese të sistemeve fetare dhe politike. Në fakt, ajo u tall dikur nga opozita e saj zyrtare për deklarimin se fryma e Lojërave Olimpike nuk ishte bërë asgjë më shumë se një gjenerator tjetër financiar i arratisur.
    
  Ajo këmbënguli se duhet të përdoret për të njëjtat arsye që u krijua - një garë paqësore në të cilën fituesi përcaktohet pa sakrifica. "Pse nuk mund të fillojmë një luftë në fushën e shahut apo në fushën e tenisit? Edhe një ndeshje mundje krahu mes dy vendeve mund të përcaktojë se kush do t'i dalë, për hir të qiellit! Është e njëjta ide, vetëm pa miliardat e shpenzuara për materialet e luftës apo jetët e panumërta të shkatërruara nga viktimat mes këmbësorëve që nuk kanë të bëjnë fare me shkakun e menjëhershëm. Këta njerëz vrasin njëri-tjetrin pa pasur asnjë arsye tjetër për këtë përveç një urdhëri! Nëse ju, miqtë e mi, nuk mund t'i afroheni dikujt në rrugë dhe t'i qëlloni në kokë pa keqardhje apo traumë psikologjike, pyeti ajo nga platforma e saj në Minsk disa kohë më parë, "pse i detyroni fëmijët, vëllezërit, motrat dhe bashkëshortët e bëjnë këtë duke votuar për këta tiranas të modës së vjetër që përjetësojnë këtë mizori? Pse?"
    
  Margaret nuk i interesonte nëse sindikatat e reja u kritikuan për atë që fushatat e opozitës e quajtën një ngritje feministe në pushtet ose një grusht shteti tinëzar nga agjentët e Antikrishtit. Ajo do të mbështeste çdo sundimtar që do të qëndronte kundër vrasjes masive të pakuptimtë të racës sonë njerëzore në emër të pushtetit, lakmisë dhe korrupsionit. Në thelb, Margaret Crosby mbështeti Sloane sepse bota është bërë një vend më pak i vështirë që kur ajo mori pushtetin. Vellot e errëta që kishin fshehur shekuj armiqësie tani u hoqën drejtpërdrejt, duke hapur një kanal komunikimi midis vendeve të pakënaqur. skllavëria do të shfuqizohej. Individualizmi luan një rol kyç në këtë botë të re. Uniformiteti është për veshjen zyrtare. Rregullat bazohen në parime shkencore. Liria ka të bëjë me personalitetin, respektin dhe disiplinën personale. Kjo do të pasurojë secilin prej nesh në mendje dhe trup dhe do të na lejojë të jemi më produktivë, të jemi më të mirë në atë që bëjmë. Dhe ndërsa bëhemi më të mirë në atë që bëjmë, do të mësojmë përulësinë. Nga përulësia vjen miqësia.
    
  Fjalimi i Martha Sloan u luajt në kompjuterin e zyrës së Margaret, ndërsa ajo kërkonte numrin e fundit që kishte thirrur për Sam Cleve. Ajo ishte e emocionuar të fliste përsëri me të pas gjithë kësaj kohe dhe nuk mundi të mos qeshte pak ndërsa thirri numrin e tij. Kur u dëgjua zilja e parë, Margaret u hutua nga figura e lëkundur e një kolegu mashkull jashtë dritares së saj. Muri. Ai tundi krahët në mënyrë të egër për të tërhequr vëmendjen e saj, duke treguar orën e tij dhe ekranin e sheshtë të kompjuterit të saj.
    
  "Për çfarë dreqin po flisni?" pyeti ajo, duke shpresuar se aftësitë e tij për të lexuar buzët i kishin tejkaluar aftësitë e tij të gjesteve. "Unë jam në telefon!"
    
  Telefoni i Sam Cleave shkoi te posta zanore, kështu që Margaret ndërpreu telefonatën për të hapur derën dhe për të dëgjuar se çfarë po thoshte nëpunësi. Duke hapur derën me një gëlltitje djallëzore, ajo leh: "Çfarë është kaq e rëndësishme në emër të Zotit, Gary? Po përpiqem të kontaktoj Sam Cleave."
    
  "Në fakt është çështja!" - Bërtiti Geri. "Shikoni lajmet. Ai është në lajme, tashmë në Gjermani, në spitalin e Heidelberg, ku sipas reporterit ishte djali që rrëzoi avionin gjerman!
    
    
  Kapitulli 12 - Vetë-emërimi
    
    
  Margaret vrapoi përsëri në zyrën e saj dhe ndryshoi kanalin në SKY International. Pa hequr sytë nga peizazhi i ekranit, ajo bëri rrugën mes të panjohurve në sfond për të parë nëse mund ta njihte kolegun e saj të vjetër. Vëmendja e saj ishte aq e përqendruar në këtë detyrë, saqë mezi e vuri re komentin e gazetarit. Aty-këtu një fjalë hynte përmes përzierjes së fakteve, duke e goditur trurin e saj në vendin e duhur për të kujtuar historinë e përgjithshme.
    
  "Autoritetet ende nuk e kanë kapur vrasësin e pakapshëm përgjegjës për vdekjen e dy oficerëve të sigurisë tre ditë më parë dhe një tjetër vdekje natën e kaluar. Identiteti i të ndjerit do të bëhet publik sapo të përfundojë hetimi i kryer nga Departamenti i Hetimeve Kriminale të Wiesloch të Drejtorisë së Heidelbergut." Margaret papritmas vuri re Semin mes spektatorëve pas tabelave dhe barrierave të kordonit. "O Zot, djalë, si je ndryshuar..." vuri syzet dhe u përkul për ta parë më mirë. Ajo tha në mënyrë miratuese: "Shumë një rreckë e lezetshme tani që je burrë, apo jo?" Çfarë metamorfoze që ka pësuar! Flokët e tij të errët tani i rriteshin pak poshtë shpatullave, majat i ngjiteshin në një mënyrë të egër, të çrregullt që i jepte një atmosferë sofistikimi të pabindur.
    
  Ai kishte veshur një pallto të zezë lëkure dhe çizme. I mbështjellë afërsisht rreth jakës së tij ishte një shall i gjelbër kashmiri që zbukuronte tiparet e tij të errëta dhe veshjet po aq të errëta. Në mëngjesin e mjegullt gri gjerman, ai bëri rrugën e tij nëpër turmë për të parë më mirë. Margaret e vuri re duke folur me oficerin e policisë, i cili tundi kokën për atë që Sam po sugjeronte.
    
  "Ndoshta po përpiqesh të futesh brenda, ah, zemër?" Margaret falsifikoi një buzëqeshje të lehtë. "Epo, ju nuk keni ndryshuar aq shumë, apo jo?"
    
  Pas tij, ajo njohu një burrë tjetër, atë që e kishte parë shpesh në konferenca për shtyp dhe pamjet e ndezura të festave universitare të dërguara nga redaktori argëtues në kabinën e redaksisë për klipet e lajmeve. Burri i gjatë me flokë të bardhë u përkul përpara për të parë më nga afër skenën pranë Sam Cleave. Ai ishte gjithashtu i veshur në mënyrë të përsosur. Syzet e tij ishin futur në xhepin e përparmë të palltos. Duart e tij mbetën të fshehura në xhepat e pantallonave teksa ecte përreth. Ajo vuri re xhaketën e tij kafe të prerë italiane, e cila mbulonte atë që ajo supozoi se duhet të ishte një armë e fshehur.
    
  "David Perdue", deklaroi ajo në heshtje ndërsa skena luhej në dy versione më të vogla pas syzeve të saj. Sytë e saj u larguan nga ekrani për një moment për të hedhur një vështrim rreth zyrës me plan të hapur për t'u siguruar që Gradwell ishte e palëvizur. Këtë herë ai ishte i qetë teksa shikonte artikullin që sapo i kishin sjellë. Margaret buzëqeshi dhe e ktheu shikimin nga ekrani i sheshtë me një buzëqeshje. "Natyrisht që nuk e keni parë që Cleve është ende mik me Dave Perdue, apo jo?" ajo buzëqeshi.
    
  "Dy pacientë janë raportuar të zhdukur që nga mëngjesi i sotëm dhe një zëdhënës i policisë..."
    
  "Çfarë?" Margaret u vrenjos. Ajo tashmë e kishte dëgjuar këtë. Pikërisht këtu ajo vendosi të ngrejë veshët dhe t'i kushtojë vëmendje raportit.
    
  "... policia nuk e ka idenë se si dy pacientë mund të dalin nga një ndërtesë që ka vetëm një dalje, një dalje e ruajtur nga oficerët njëzet e katër orë në ditë. Kjo bëri që autoritetet dhe administratorët e spitalit të besojnë se dy pacientë, Nina Gould dhe një viktimë e djegur e njohur vetëm si "Sam", mund të jenë ende të lirë brenda ndërtesës. Arsyeja e fluturimit të tyre, megjithatë, mbetet një mister."
    
  "Por Sam është jashtë ndërtesës, idiotë," Margaret u vreros, plotësisht e hutuar nga mesazhi. Ajo ishte e njohur me marrëdhënien e Sam Cleave me Nina Gould, të cilën e kishte takuar dikur për pak kohë pas një leksioni mbi strategjitë e para Luftës së Dytë Botërore të dukshme në politikën moderne, "E gjora Nina. Çfarë ndodhi që i solli në njësinë e djegies? O Zot. Por Sam është..."
    
  Margaret tundi kokën dhe lëpiu buzët me majën e gjuhës, siç bënte gjithmonë kur përpiqej të zgjidhte një enigmë. Asgjë këtu nuk kishte kuptim; as zhdukja e pacientëve përmes barrierave policore, as vdekja misterioze e tre punonjësve, askush nuk e pa të dyshuarin, dhe më e çuditshmja nga të gjitha - për konfuzionin e shkaktuar nga fakti se pacienti tjetër i Ninës ishte "Sam", ndërsa Sam ishte në këmbë. jashtë mes shikuesve...në shikim të parë.
    
  Arsyetimi i mprehtë deduktiv i koleges së vjetër të Semit filloi dhe ajo u ul në karrigen e saj, duke parë Semin të zhdukej jashtë ekranit me pjesën tjetër të turmës. Ajo shtrëngoi gishtat së bashku dhe shikoi bosh përpara, duke mos i kushtuar vëmendje raporteve të ndryshimit të lajmeve.
    
  "Në pamje të qartë," përsëriti ajo vazhdimisht, duke i përkthyer formulat e saj në mundësi të ndryshme. "Para të gjithëve..."
    
  Margaret u hodh përpjetë, duke përplasur fatmirësisht një filxhan çaji bosh dhe një nga çmimet e saj të shtypit që shtriheshin në buzë të tavolinës së saj. Ajo gulçoi në epifaninë e saj të papritur, edhe më e frymëzuar për të folur me Semin. Ajo donte ta kuptonte gjithë këtë çështje në detaje. Nga konfuzioni që ndjeu, ajo kuptoi se duhet të ketë pasur disa pjesë të enigmës që ajo nuk i kishte, pjesë që vetëm Sam Cleave mund t'i sakrifikonte për kërkimin e saj të ri për të vërtetën. Pse jo? Ai do të ishte i lumtur vetëm nëse dikush me mendjen e saj logjike do ta ndihmonte të zgjidhte misterin e zhdukjes së Ninës.
    
  Do të ishte turp nëse historiania e vogël e bukur do të kapej ende në ndërtesë me ndonjë rrëmbyes apo të çmendur. Një gjë e tillë ishte pothuajse një garanci e lajmeve të këqija dhe ajo nuk donte që të arrinte deri aty, nëse mund ta ndihmonte.
    
  "Zoti Gradwell, po lë mënjanë një javë për një artikull në Gjermani. Ju lutem rregulloni kohën e mungesës sime, - tha ajo e irrituar, duke hapur derën e Gradwell, duke veshur ende me nxitim pallton.
    
  "Për çfarë po flet në emër të gjithë asaj që është e shenjtë, Margaret?" - bërtiti Gradwell. Ai u kthye në karrigen e tij.
    
  "Sam Cleave është në Gjermani, zoti Gradwell," njoftoi ajo e emocionuar.
    
  "Mirë! Pastaj mund ta prezantosh atë me historinë për të cilën është tashmë këtu," bërtiti ai.
    
  "Jo, nuk e kupton. Kjo nuk është e gjitha, zoti Gradwell, ka shumë më tepër! Duket se edhe doktoresha Nina Gould është atje," i tha ajo, duke u skuqur ndërsa nxitoi për të lidhur rripin. "Dhe tani autoritetet po e raportojnë atë të zhdukur."
    
  Margaret mori një moment për të marrë frymë dhe për të parë se çfarë po mendonte shefi i saj. Ai e shikoi me mosbesim për një sekondë. Më pas ai bërtiti: "Çfarë dreqin po bën akoma këtu? Shko dhe merr Cleve. Le të ekspozojmë Krautët përpara se dikush tjetër të hidhet në makinën e përgjakshme të vetëvrasjes!"
    
    
  Kapitulli 13 - Tre të huaj dhe një historian i zhdukur
    
    
  "Çfarë po thonë ata, Sam?" - pyeti Perdue në heshtje ndërsa Sam iu bashkua.
    
  "Ata thonë se dy pacientë janë zhdukur që herët këtë mëngjes," u përgjigj Sam po aq i përmbajtur kur të dy u larguan nga turma për të diskutuar planet e tyre.
    
  "Duhet ta nxjerrim Ninën përpara se ajo të bëhet një objektiv tjetër për këtë kafshë," këmbënguli Perdue, me miniaturën e tij të kapur shtrembër midis dhëmbëve të përparmë teksa ai e mendonte.
    
  "Shumë vonë, Perdue," njoftoi Sam me një shprehje të mërzitur. Ai u ndal dhe shikoi qiellin mbi kokën e tij, sikur të kërkonte ndihmë nga ndonjë fuqi më e lartë. Sytë blu të çelët të Perdue-s e vështronin me pyetje, por Sam ndjeu sikur një gur i kishte ngulur në bark. Më në fund ai mori frymë thellë dhe tha: "Nina mungon".
    
  Perdue nuk e kuptoi menjëherë këtë, ndoshta sepse ishte gjëja e fundit që donte të dëgjonte... Pas lajmit për vdekjen e saj, sigurisht. Menjëherë duke u larguar nga mburrja e tij, Perdue ia nguli sytë Semit me një shprehje përqendrimi ekstrem. "Përdorni kontrollin e mendjes për të na marrë disa informacione. Hajde, e përdore për të më nxjerrë nga Sinclair." ai e bindi Semin, por shoku i tij vetëm tundi kokën. "Sam? Kjo është për zonjën që jemi të dy", përdori me ngurrim fjalën që kishte në mendje dhe me takt e zëvendësoi me "adhuroj".
    
  "Nuk mundem," u ankua Sam. Ai dukej i shqetësuar nga pranimi, por nuk kishte asnjë pikë për të përjetësuar mashtrimin. Nuk do të ishte mirë për egon e tij dhe nuk do të ishte mirë për askënd rreth tij. "Unë e humba... këtë... aftësi," u përpoq ai.
    
  Ishte hera e parë që Sam e thoshte me zë të lartë që nga pushimet skoceze, dhe kjo ishte e neveritshme. "E humba, Perdue. Kur u godita mbi këmbët e mia të gjakosura duke ikur nga gjigante Greta, ose sido që të ishte emri i saj, koka ime goditi një gur dhe, mirë, - ngriti supet dhe i dha Perdue një vështrim faji të tmerrshëm. "Më vjen keq, burrë. Por humba atë që mund të bëja. Zot, kur e pata, mendova se ishte një mallkim i keq - diçka që po ma bënte jetën të mjerë. Tani që nuk e kam... Tani që kam shumë nevojë për të, uroj që të mos ikën."
    
  "Shkëlqyeshëm," ankoi Perdue, duke i rrëshqitur dorën mbi ballin e tij dhe poshtë vijës së flokëve për t'u zhytur në të bardhën e trashë të flokëve. "Mirë, le të mendojmë për këtë. Mendoni për këtë. Ne kemi mbijetuar shumë më keq se kjo pa ndihmën e ndonjë mashtrimi psikik, apo jo?
    
  "Po," u pajtua Sam, duke u ndjerë ende sikur kishte lënë anën e tij poshtë.
    
  "Kështu që do të na duhet të përdorim gjurmimin e modës së vjetër për të gjetur Ninën," sugjeroi Perdue, duke bërë çmos për të vendosur qëndrimin e tij të zakonshëm "kurrë mos thuaj se po vdes".
    
  "Po sikur ajo të jetë ende atje?" Sam shkatërroi të gjitha iluzionet. "Ata thonë se nuk ka asnjë mënyrë që ajo të ketë dalë nga këtu, kështu që ata mendojnë se ajo mund të jetë ende brenda ndërtesës."
    
  Polici me të cilin po fliste nuk i tha Sam se një infermiere ishte ankuar se ishte sulmuar një natë më parë - një infermiere të cilës ia hoqën uniformën mjekësore para se të zgjohej në dyshemenë e dhomës, e mbështjellë me batanije.
    
  "Atëherë duhet të hyjmë. Nuk ka kuptim të kërkojmë në të gjithë Gjermaninë për të nëse nuk e kemi vëzhguar siç duhet territorin origjinal dhe rrethinat e tij," reflektoi Perdue. Sytë e tij vunë re afërsinë e oficerëve të vendosur dhe njerëzve të sigurimit me rroba civile. Duke përdorur tabletin e tij, ai regjistroi fshehurazi skenën e incidentit, hyrjen në dysheme jashtë ndërtesës kafe dhe strukturën bazë të hyrjeve dhe daljeve të saj.
    
  "Mirë," tha Sam, duke mbajtur një fytyrë të drejtë dhe duke u shtirur i pafajshëm. Ai nxori një paketë cigare për ta ndihmuar të mendonte më mirë. Ndezja e maskës së tij të parë ishte si shtrëngimi i duarve me një mik të vjetër. Sam thithi tymin dhe menjëherë ndjeu një ndjenjë paqeje, një fokus, sikur të ishte larguar nga e gjithë kjo për të parë pamjen e madhe. Rastësisht, ai pa gjithashtu një furgon të SKY International News dhe tre burra me pamje të dyshimtë të varur pranë tij. Për disa arsye ata dukeshin të pavend, por ai nuk mund ta kuptonte se çfarë.
    
  Duke hedhur një vështrim nga Perdue, Sam vuri re shpikësin flokëbardhë që po lëvizte me tabletin e tij, duke e lëvizur ngadalë nga e djathta në të majtë për të kapur panoramën.
    
  "Purdue," tha Sam përmes buzëve të shtrënguara, "shkoni shpejt shumë në të majtë. Në furgon. Janë tre bastardë të dyshimtë në furgon. A i shihni ato?
    
  Perdue bëri siç sugjeroi Sam dhe rrëzoi tre burra në fillim të të tridhjetave, me aq sa mund të thoshte. Sam kishte të drejtë. Ishte e qartë se ata nuk ishin aty për të parë se për çfarë po bëhej fjalë. Në vend të kësaj, të gjithë shikuan orët e tyre menjëherë, duke vendosur duart e tyre mbi butona. Ndërsa po prisnin, njëri prej tyre foli.
    
  "Ata po sinkronizojnë orët e tyre," vuri re Perdue, duke lëvizur mezi buzët.
    
  "Po," u pajtua Sam përmes rrjedhës së gjatë të tymit që e ndihmoi të vëzhgonte pa u dukur qartë. "Çfarë mendoni, bombë?"
    
  "Nuk ka gjasa", tha Perdue, me zërin e tij të plasaritur si një pedagog i shpërqendruar teksa mbante mbi burrat kornizën e kujtesës. "Ata nuk do të qëndronin në një afërsi kaq të ngushtë."
    
  "Në qoftë se ata janë vetëvrasës," u përgjigj Sam. Perdue hodhi një vështrim mbi syzet e tij me buzë ari, duke mbajtur ende në vend tabelën e fragmenteve.
    
  "Atëherë ata nuk do të duhej të sinkronizonin orët e tyre, apo jo?" - tha ai me padurim. Sam duhej të dorëzohej. Perdue kishte të drejtë. Ata duhej të ishin atje si vëzhgues, por për çfarë? Nxori një cigare tjetër pa e mbaruar as të parën.
    
  "Grykësia është një mëkat i vdekshëm, ju e kuptoni," ngacmoi Perdue, por Sam e injoroi atë. Ai e mbylli cigaren e tij të harxhuar dhe eci drejt tre burrave përpara se Perdue të mund të reagonte.Ai rastësisht eci nëpër rrafshinën e rrafshët të tokës së papërpunuar që të mos trembte objektivat e tij. Gjermanishtja e tij ishte e tmerrshme, kështu që këtë herë ai vendosi të luante vetë. Ndoshta nëse ata mendonin se ai ishte një turist budalla, ata do të ishin më pak të gatshëm për të ndarë.
    
  "Përshëndetje, zotërinj," përshëndeti Sam i gëzuar, duke mbajtur një cigare midis buzëve. "Unë supozoj se nuk keni një dritë?"
    
  Ata nuk e prisnin këtë. Ata shikuan të shtangur në të panjohurin që qëndronte aty, duke buzëqeshur dhe duke u dukur budalla me cigaren e tij të pandezur.
    
  "Gruaja ime doli për drekë me gratë e tjera në turne dhe mori çakmakun tim me vete." Sam doli me një justifikim duke u fokusuar në tiparet dhe veshjet e tyre. Në fund të fundit, ishte prerogativë e gazetarit.
    
  Mokacieri me flokë të kuq u foli miqve të tij në gjermanisht. "Jepini atij një dritë, për hir të Zotit. Shikoni sa patetik duket ." Dy të tjerët buzëqeshën në shenjë dakordësie dhe njëri doli përpara, duke i hedhur zjarr Samit. Semi tani e kuptoi se shpërqendrimi i tij kishte qenë i paefektshëm, sepse të tre ata ende po ruanin nga afër spitalin. "Po, Werner!" - bërtiti papritmas njëri prej tyre.
    
  Një infermiere e vogël doli nga dalja e ruajtur nga policia dhe i bëri shenjë njërit prej tyre të vinte pranë. Ajo shkëmbeu disa fjalë me dy rojet e derës dhe ata tundën kokën të kënaqur.
    
  "Kol", floku i zi i goditi me pjesën e pasme të dorës flokëkuqes.
    
  "Warum nicht Himmelfarb?" Kohl protestoi dhe pasoi një përleshje e shpejtë, e cila u zgjidh shpejt mes të treve.
    
  "Kohl! Sofort! - përsëriti me këmbëngulje burri dominues me flokë të errët.
    
  Në kokën e Semit, fjalët përpiqeshin të hynin në fjalorin e tij, por ai mendoi se fjala e parë ishte mbiemri i djalit. Fjala tjetër që mori me mend ishte diçka si ta bëje shpejt, por nuk ishte i sigurt.
    
  "Oh, gruaja e tij jep gjithashtu urdhër," Sam luajti memec, duke pirë duhan me dembelizëm. "Imja nuk është aq e ëmbël..."
    
  Franz Himmelfarb, me një dremitje nga kolegu i tij, Dieter Werner, e ndërpreu menjëherë Samin. "Dëgjo, mik, a ke problem? Ne jemi oficerë të detyrës që përpiqemi të bashkohemi me turmën dhe ju po na i vështirësoni gjërat. Detyra jonë është të sigurohemi që vrasësi në spital të mos ikë pa u zbuluar, dhe për ta bërë këtë, mirë, nuk kemi nevojë të shqetësohemi gjatë kryerjes së detyrës sonë."
    
  "E kuptoj. Më vjen keq. Mendova se ishe thjesht një tufë idiotësh që prisnin të vidhnin gaz nga furgoni i lajmeve. Ti dukesh si tip, - u përgjigj Sam me një qëndrim disi të qëllimshëm. Ai u kthye dhe u largua, duke injoruar tingujt e njërit që mbante tjetrin. Sam shikoi mbrapa dhe i pa ata duke i ngulur sytë, gjë që e shtyu atë të shkonte pak më shpejt drejt shtëpisë së Perdue. Megjithatë, ai nuk u bashkua me mikun e tij dhe u shmang shoqërive vizuale me të në rast se tre hienat kërkonin një dele të zezë për ta veçuar. Perdue e dinte se çfarë po bënte Sam. Sytë e errët të Semit u zgjeruan pak ndërsa shikimet e tyre u ndeshën përmes mjegullës së mëngjesit dhe ai fshehurazi i bëri shenjë Perdue që të mos e përfshinte në bisedë.
    
  Perdue vendosi të kthehej në makinën me qira me disa të tjerë, të cilët u larguan nga skena për t'u kthyer në ditën e tyre, ndërsa Sam mbeti pas. Nga ana tjetër, ai iu bashkua një grupi banorësh të zonës, të cilët dolën vullnetarë për të ndihmuar policinë për të mbajtur nën vëzhgim çdo aktivitet të dyshimtë. Ishte vetëm kopertina e tij për t'i mbajtur një sy tre skautëve dinak me këmisha fanellë dhe xhamat e erës. Sam e thirri Perdue nga këndvështrimi i tij.
    
  "Po?" Zëri i Perdue-s erdhi qartë nga telefoni.
    
  "Ora të stilit ushtarak, të gjitha të të njëjtit vintage. Këta djem janë nga ushtria, "tha ai ndërsa sytë e tij bredhin nëpër dhomë për të mos rënë në sy. "Dhe edhe një gjë, emrat. Kohl, Werner dhe... uh..." nuk e mbante mend të tretën.
    
  "Po?" Perdue shtypi një buton, duke futur emra në një dosje të personelit ushtarak gjerman në Arkivin e Departamentit të Mbrojtjes të SHBA.
    
  "Dreqin," u vrenjos Sam, duke u tërhequr nga aftësia e tij e dobët për të kujtuar detajet. "Është një mbiemër më i gjatë."
    
  "Kjo, miku im, nuk do të më ndihmojë," imitoi Perdue.
    
  "E di! E di, për hir të Zotit!" Semi po nxehej. Ai ndihej jashtëzakonisht i pafuqishëm tani që aftësitë e tij dikur të jashtëzakonshme u sfiduan dhe u gjetën të munguara. Arsyeja e urrejtjes së tij të sapogjetur nuk ishte humbja e aftësive të tij psikike, por zhgënjimi i tij për të mos qenë në gjendje të konkurronte në turne si dikur kur ishte më i ri. "Parajse. Mendoj se ka të bëjë me parajsën. Zot, më duhet të punoj me gjermanishten dhe kujtesën time të mallkuar."
    
  "Ndoshta Engel?" Perdue u përpoq të ndihmonte.
    
  "Jo, shumë e shkurtër," kundërshtoi Sam. Vështrimi i tij rrëshqiti nëpër ndërtesë, deri në qiell dhe poshtë në zonën ku ndodheshin tre ushtarë gjermanë. Sam gulçoi. Ata u zhdukën.
    
  "Himmelfarb?" Perdue e kuptoi.
    
  "Po, ky është i njëjti! Ky është emri! Sam bërtiti i lehtësuar, por tani ai ishte i shqetësuar. "Ata janë zhdukur. Ata janë larguar, Perdue. Katrahurë! Unë thjesht e humb atë kudo, apo jo? Dikur isha në gjendje të ndiqja një pordhë në një stuhi!"
    
  Perdue heshti, duke parë informacionin që kishte marrë duke hakuar dosjet sekrete të mbyllura nga komoditeti i makinës së tij, ndërsa Sam qëndronte në ajrin e ftohtë të mëngjesit, duke pritur për diçka që as nuk e kuptonte.
    
  "Këta djem duken si merimangat," rënkoi Sam, duke skanuar njerëzit me sytë e tij të fshehur nën goditjet e tij të rëna. "Ata bëjnë kërcënime ndërkohë që ti i shikon, por është shumë më keq kur nuk e di se ku kanë shkuar."
    
  "Sam," foli papritmas Perdue, duke mbyllur gazetarin, i cili ishte i bindur se po ndiqej, duke përgatitur një pritë. "Ata janë të gjithë pilotë të njësisë gjermane Luftwaffe, Leo 2."
    
  "Dhe çfarë do të thotë? A janë pilotë? - pyeti Sam. Ai ishte pothuajse i zhgënjyer.
    
  "Jo ne te vertete. Ata janë pak më të specializuar," shpjegoi Perdue. "Kthehuni në makinë. Ju do të dëshironi ta dëgjoni këtë me një rum dhe akull të dyfishtë."
    
    
  Kapitulli 14 - Trazirat në Mannheim
    
    
  Nina u zgjua në divan, duke u ndjerë sikur dikush i kishte futur një gur në kafkë dhe thjesht e shtyu trurin e saj mënjanë për ta lënduar. Ajo hapi sytë pa dëshirë. Do të ishte shumë e vështirë për të që të zbulonte se ishte plotësisht e verbër, por do të ishte shumë e panatyrshme të mos . Ajo lejoi me kujdes qepallat e saj të valëviteshin dhe të ndaheshin. Asgjë nuk kishte ndryshuar që nga dita e djeshme, për të cilën ajo ishte jashtëzakonisht mirënjohëse.
    
  Dolli dhe kafeja vareshin në dhomën e ndenjes ku ajo u relaksua pas një shëtitjeje shumë të gjatë me partnerin e saj në spital 'Sam'.Ai ende nuk ia mbante mend emrin dhe ajo ende nuk mund të mësohej ta quante Sam. Por ajo duhej ta pranonte se, përveç të gjitha mospërputhjeve në qëndrimin e tij, deri tani ai e ka ndihmuar atë të mbetet e pazbuluar nga autoritetet, autoritete të cilët me kënaqësi do ta kthenin në spitalin ku i çmenduri kishte ardhur tashmë për t'i përshëndetur.
    
  Ata e kishin kaluar gjithë ditën e mëparshme në këmbë, duke u përpjekur të arrinin në Manheim para se të errësohej. Asnjëri prej tyre nuk kishte asnjë dokument apo para, kështu që Nina duhej të luante kartën e keqardhjes për t'u dhënë atyre të dy një ashensor falas nga Mannheim në Dillenburg në veri të atjeshëm. Fatkeqësisht, zonja Nina gjashtëdhjetë e dy vjeçare po përpiqej të bindte mendimin se do të ishte më mirë që dy turistët të hanin, të bënin një dush të ngrohtë dhe të bënin një gjumë të mirë. Dhe kjo është arsyeja pse ajo e kaloi natën në divan, duke pritur dy mace të mëdha dhe një jastëk të qëndisur që mbante erë kanelle bajate. Zot, më duhet të kontaktoj me Samin. Semi im, i kujtoi vetes ndërsa u ul. Pjesa e poshtme e shpinës së saj hyri në ring së bashku me ijet dhe Nina u ndje si një grua e moshuar, plot dhimbje. Shikimi i saj nuk ishte përkeqësuar, por ishte ende një sfidë për të që të vepronte normalisht kur mezi shihte. Për më tepër, ajo dhe shoqja e saj e re duhej të fshiheshin që të mos njiheshin si dy pacientë që u zhdukën nga një institucion mjekësor në Heidelberg. Kjo ishte veçanërisht e vështirë për Ninën, pasi në shumicën e rasteve ajo duhej të pretendonte se lëkura e saj nuk i dhembte dhe se nuk kishte temperaturë.
    
  "Miremengjes!" - tha zonjë e sjellshme nga dera. Me një shpatull në njërën dorë, ajo pyeti në një tërheqje të shqetësuar në gjermanisht: "Dëshiron disa vezë në tostin tënd, Schatz?"
    
  Nina pohoi kokën me një buzëqeshje budallaqe, duke pyetur veten nëse dukej gjysmë aq keq sa ndihej. Para se të pyeste se ku ishte banja, zonja ishte zhdukur përsëri në kuzhinën ngjyrë gëlqereje, ku aroma e margarinës bashkohej me aromat e shumta që përhapeshin në hundën e mprehtë të Ninës. Papritur ajo u gdhi. Ku është Sam tjetër?
    
  Iu kujtua sesi e zonja e shtëpisë mbrëmë i kishte dhënë secilit nga një divan për të fjetur, por divani i tij ishte bosh. Nuk ishte se ajo nuk u qetësua që ishte vetëm për pak kohë, por ai e njihte zonën më mirë se ajo dhe ende shërbente si sytë e saj. Nina ende kishte veshur xhinset dhe këmishën e saj nga spitali, pasi kishte hedhur uniformën e saj mjekësore jashtë klinikës së Heidelberg, sapo shumica e syve i kishin lënë ato.
    
  Gjatë gjithë kohës që ajo ndau me Samin tjetër, Nina nuk mund të mos pyeste veten se si ai mund të kalonte për Dr. Hilt përpara se të largohej nga spitali pas saj. Natyrisht, oficerët në roje duhet ta kenë ditur se njeriu me fytyrën e djegur nuk mund të ishte mjeku i ndjerë, pavarësisht maskimit të përpunuar dhe etiketës së emrit. Natyrisht, ajo nuk kishte si t'i dallonte tiparet e tij në gjendjen në të cilën ishte vizioni i saj.
    
  Nina tërhoqi mëngët mbi parakrahët e saj të skuqur, duke ndjerë të përziera që e kapi trupin.
    
  "Tualet?" ajo arriti të bërtasë nga pas derës së kuzhinës para se të vraponte në korridorin e shkurtër drejt të cilit kishte treguar zonja me shpatullën. Sapo arriti te dera, valët e konvulsioneve u rrokullisën mbi Ninën, dhe ajo përplasi shpejt derën për t'u pastruar. Nuk ishte sekret se sindroma akute e rrezatimit ishte shkaku i sëmundjes së saj gastrointestinale, por mungesa e trajtimit për këtë dhe simptoma të tjera vetëm sa e përkeqësoi situatën e saj.
    
  Teksa vjellte edhe më shumë, Nina doli e trembur nga banja dhe u drejtua drejt divanit ku kishte fjetur. Një sfidë tjetër ishte mbajtja e ekuilibrit pa u mbajtur pas murit ndërsa ecte. Në të gjithë shtëpinë e vogël, Nina kuptoi se të gjitha dhomat ishin bosh, a mund të më linte këtu? Bastard! Ajo u rrudh në fytyrë, e pushtuar nga një ethe në rritje që nuk mund ta luftonte më. Me çorientimin e shtuar të syve të saj të dëmtuar, ajo u sforco për të arritur objektin e prishur, për të cilin shpresonte se ishte një divan i madh. Këmbët e zbathura të Ninës u tërhoqën zvarrë përgjatë tapetit ndërsa gruaja ktheu nga këndi për të sjellë mëngjesin e saj.
    
  "RRETH! Mein Gott!" - bërtiti ajo në panik kur pa trupin e brishtë të të ftuarit të saj duke u fikët. E zonja e shtëpisë vuri shpejt tabakanë në tavolinë dhe nxitoi në ndihmë të Ninës. "E dashura ime, a je mirë?"
    
  Nina nuk mund t'i thoshte se ishte në spital. Në fakt, ajo vështirë se mund t'i thoshte asgjë. Duke u rrotulluar në kafkën e saj, truri i saj fërshëlleu dhe frymëmarrja e saj dukej si një derë e hapur furre. Sytë e saj u rrotulluan përsëri në kokën e saj ndërsa ajo u çalua në krahët e zonjës. Menjëherë pas kësaj, Nina erdhi përsëri në vete, me fytyrën e saj të akullt nën rrjedhat e djersës. Ajo kishte një leckë larëse në ballë dhe ndjeu një lëvizje të sikletshme në ijet e saj që e alarmoi dhe e detyroi të ulej shpejt drejt. Macja indiferente takoi vështrimin e saj teksa dora e saj e kapi trupin me gëzof dhe e lëshoi menjëherë pas kësaj. "Oh," ishte gjithçka që Nina mundi të shtrydhte jashtë dhe ajo u shtri përsëri.
    
  "Si ndihesh?" pyeti zonja.
    
  "Duhet të sëmurem nga i ftohti këtu në një vend të panjohur", mërmëriti Nina në heshtje për të mbështetur mashtrimin e saj. Po, pikërisht, zëri i saj i brendshëm imitoi. Një skocez tërhiqet nga vjeshta gjermane. Ide e mirë!
    
  Pastaj pronari i saj foli fjalët e arta. "Liebchen, a ka dikë që duhet të telefonoj që të vijë të të marrë? Burri? Familja?" Fytyra e lagur dhe e zbehtë e Ninës u ndez nga shpresa. "Po të lutem!"
    
  "Shoku juaj këtu nuk tha as lamtumirë këtë mëngjes. Kur u ngrita për t'ju çuar në qytet, ai thjesht nuk ishte aty. A jeni grindur ju të dy?"
    
  "Jo, ai tha se ishte me nxitim për të shkuar në shtëpinë e vëllait të tij. Ndoshta ai mendoi se unë do ta mbështesja atë të sëmurej, - u përgjigj Nina dhe kuptoi se hipoteza e saj ishte ndoshta absolutisht e saktë. Kur të dy e kaluan ditën duke ecur përgjatë një rruge fshati jashtë Heidelberg, ata nuk u afruan saktësisht. Por ai i tha asaj gjithçka që mbante mend për identitetin e tij. Në atë kohë, Nina e gjeti kujtesën e Sam-it tjetër çuditërisht selektive, por ajo nuk donte të tundte varkën ndërsa ishte kaq e varur nga udhëzimi dhe toleranca e tij.
    
  Asaj iu kujtua se ai me të vërtetë kishte veshur një mantel të gjatë të bardhë, por përveç kësaj ishte pothuajse e pamundur të shihej fytyra e tij edhe nëse ai e kishte ende atë. Ajo që e acaronte pak ishte mungesa e tronditjes që shfaqej kur e shihnin sa herë që kërkonin udhëzime apo ndërvepronin me të tjerët. Me siguri, nëse ata do të shihnin një burrë, fytyra dhe busti i të cilit ishin shndërruar në ngjyrë gështenjë, njerëzit do të bënin ndonjë tingull ose do të thërrisnin ndonjë fjalë simpatike? Por ata reaguan në mënyrë të parëndësishme, duke mos treguar asnjë shenjë shqetësimi për plagët dukshëm të freskëta të burrit.
    
  "Çfarë ndodhi me celularin tuaj?" - e pyeti zonja - një pyetje krejt normale, së cilës Nina iu përgjigj pa mundim me gënjeshtrën më të dukshme.
    
  "Më kanë grabitur. Çanta ime me telefonin tim, paratë, gjithçka. U zhduk. Mendoj se ata e dinin që unë isha turist dhe më kishin vënë në shënjestër," shpjegoi Nina, duke marrë telefonin e gruas dhe duke tundur kokën në shenjë mirënjohjeje. Ajo thirri numrin që mbante mend aq mirë. Kur ra zilja e telefonit në anën tjetër të linjës, i dha Ninës një shpërthim energjie dhe pak ngrohtësi në stomak.
    
  "Ndahu." Zoti im, sa fjalë e bukur, mendoi Nina, e cila befas u ndje më e sigurt se sa ishte ndjerë për një kohë të gjatë. Sa kohë kishte që ajo kishte dëgjuar zërin e mikut të saj të vjetër, të dashurit të rastësishëm dhe kolegut të rastit? Zemra e saj kërceu. Nina nuk e ka parë Samun që kur ai u rrëmbye nga Urdhri i Diellit të Zi, ndërsa ata ishin në një ekskursion në kërkim të dhomës së famshme Amber të shekullit të 18-të në Poloni pothuajse dy muaj më parë.
    
  "S-Sam?" - pyeti ajo gati duke qeshur.
    
  "Nina?" ai bërtiti. "Nina? je ti?"
    
  "Po. Si po ja kalon?" ajo buzëqeshi dobët. I dhimbte i gjithë trupi dhe mezi ulej.
    
  "Jezus Krisht, Nina! ku jeni ju? Jeni në rrezik? pyeti ai i dëshpëruar mbi zhurmën e rëndë të një makine në lëvizje.
    
  "Unë jam gjallë, Sam. Megjithatë, vështirë se. Por unë jam i sigurt. Me një zonjë në Manheim, këtu në Gjermani. Sam? Mund të vini të më merrni?" zëri i saj u plas. Kërkesa e goditi Sam në zemër. Një grua kaq e guximshme, inteligjente dhe e pavarur vështirë se do të lutej për shpëtim si një fëmijë i vogël.
    
  "Sigurisht që do të vij për ty! Mannheim është një makinë e shkurtër nga vendi ku jam unë. Më jep adresën dhe ne do të vijmë t'ju marrim, "thirri Sam i emocionuar. "O Zot, ti nuk e ke idenë se sa të lumtur jemi që gjithçka është në rregull me ty!"
    
  "Çfarë nënkuptojmë të gjithë?" - ajo pyeti. "Dhe pse jeni në Gjermani?"
    
  "Të çoj në shtëpi në spital, natyrisht. Ne pamë në lajme se atje ku ju la Detlef, ishte ferr i pastër. Dhe kur arritëm këtu, ju nuk ishit atje! Nuk mund ta besoj," rrëmbeu ai me të qeshurën plot lehtësim.
    
  "Do të të jap te zonja e dashur që më dha adresën. Shihemi së shpejti, mirë?" Nina u përgjigj me frymëmarrje të rënduar dhe i dha telefonin pronarit të saj para se të binte në një gjumë të thellë.
    
  Kur Sam tha 'ne', ajo kishte një ndjenjë të keqe që do të thoshte se ai e kishte shpëtuar Perdue nga kafazi dinjitoz ku ishte burgosur pasi Detlef e kishte qëlluar me gjakftohtësi në Çernobil. Por, me sëmundjen që po përhapej në sistemin e saj si ndëshkim nga perëndia e morfinës që la pas pas saj, asaj nuk i interesonte për momentin. Gjithçka që donte ishte të zhdukej në krahët e asaj që e priste.
    
  Ajo mund të dëgjonte ende zonjën duke shpjeguar se si ishte shtëpia kur ajo la menaxhmentin dhe ra në një gjumë të ethshëm.
    
    
  Kapitulli 15 - Mjekësia e keqe
    
    
  Motra Barken u ul në lëkurën e trashë të një karrige zyre të vjetër, me bërryla të mbështetur mbi gjunjë. Nën zhurmën monotone të dritës fluoreshente, duart e saj u mbështetën në anët e kokës ndërsa dëgjonte rrëfimin e recepsionistit për vdekjen e Dr. Hilt. Një infermiere me mbipeshë vajtoi një mjek që e njihte prej vetëm shtatë muajsh. Ajo kishte një marrëdhënie të vështirë me të, por ishte një grua e dhembshur që i vinte vërtet keqardhje për vdekjen e burrit.
    
  "Varrimi është nesër," tha recepsionistja para se të largohej nga zyra.
    
  "E pashë në lajme, e dini, për vrasjet. Dr. Fritz më tha të mos vij nëse nuk është e nevojshme. Ai nuk donte që unë të isha në rrezik", i tha ajo vartëses së saj, infermieres Marks. "Marlene, duhet të kërkosh një transferim. Nuk mund të shqetësohem më për ty sa herë që nuk jam në detyrë."
    
  "Mos u shqetëso për mua, motër Barken," buzëqeshi Marlene Marks, duke i dhënë asaj një nga gotat me supë të çastit që kishte përgatitur. "Mendoj se kushdo që e bëri këtë duhet të ketë pasur një arsye të veçantë, e dini? Si një objektiv që ishte tashmë këtu."
    
  "Nuk mendon...?" Sytë e infermieres Barken u zgjeruan nga infermierja Marks.
    
  "Dr. Gould," konfirmoi motra Marks frikën e motrës së saj. "Mendoj se ishte dikush që donte ta rrëmbente dhe tani që e kanë marrë," ngriti supet ajo, "rreziku për stafin dhe pacientët ka mbaruar. Dua të them, vë bast që njerëzit e varfër që vdiqën e takuan fundin e tyre vetëm sepse dolën në rrugën e vrasësit, e kuptoni? Ata ndoshta u përpoqën ta ndalonin."
    
  "Unë e kuptoj këtë teori, zemër, por pse atëherë mungon edhe pacienti "Sam"?" - pyeti motra Barken. Ajo mund të shihte nga shprehja e Marlene se infermierja e re nuk e kishte menduar ende për këtë. Ajo piu në heshtje supën e saj.
    
  "Është shumë e trishtueshme që ai e mori doktor Gould," u ankua Marlene. "Ajo ishte shumë e sëmurë dhe sytë e saj po përkeqësoheshin, grua e gjorë. Nga ana tjetër, nëna ime u tërbua kur dëgjoi për rrëmbimin e doktor Gould. Ajo ishte e zemëruar që ishte këtu në kujdesin tim gjatë gjithë kësaj kohe pa ia thënë unë."
    
  "Oh Zoti im," e simpatizoi motra Barken. "Ajo duhet të të ketë dhënë ferrin. E kam parë këtë grua të mërzitur dhe ajo më frikëson edhe mua."
    
  Të dy guxuan të qeshnin në këtë situatë të errët. Dr. Fritz hyri në zyrën e infermieres në katin e tretë me një dosje nën krah. Fytyra e tij ishte serioze, duke i dhënë fund menjëherë gëzimit të tyre të pakët. Diçka e ngjashme me trishtimin ose zhgënjimin u shfaq në sytë e tij ndërsa i bënte vetes një filxhan kafe.
    
  "Guten Morgen, doktor Fritz," tha infermierja e re për të thyer heshtjen e sikletshme.
    
  Ai nuk iu përgjigj asaj. Motra Barken u befasua nga vrazhdësia e tij dhe përdori zërin e saj autoritar për ta detyruar burrin të mbante pamjen e jashtme, duke thënë të njëjtën përshëndetje, vetëm disa decibel më të lartë. Dr. Fritz u hodh lart, i nxjerrë nga gjendja e tij komatike e reflektimit.
    
  "Oh, më vjen keq, zonja," gulçoi ai. "Miremengjes. "Mirëmëngjes," i bëri me kokë secilit, duke fshirë pëllëmbën e djersitur në pallton përpara se të trazonte kafenë.
    
  Ishte shumë ndryshe nga Dr. Fritz të vepronte në këtë mënyrë. Për shumicën e grave që e takuan, ai ishte përgjigja e industrisë mjekësore gjermane ndaj George Clooney. Bukuria e tij e sigurt ishte forca e tij, e tejkaluar vetëm nga aftësia e tij si mjek. E megjithatë këtu ai qëndronte, në zyrën modeste në katin e tretë, me pëllëmbët e djersitura dhe një vështrim falje që i hutoi të dyja zonjat.
    
  Motra Barken dhe motra Marks shkëmbyen vetulla të qeta para se veterani trupmadh të ngrihej për të larë filxhanin e saj." Dr. Fritz, çfarë ju shqetëson? Infermierja Marks dhe unë po dalim vullnetarë për të gjetur këdo që po ju shqetëson dhe do t'i trajtojmë me një klizmë falas me barium të lidhur me çajin tim të veçantë Chai... direkt nga çajniku!"
    
  Infermierja Marks nuk mundi të mos e mbyste supën nga e qeshura e papritur, megjithëse nuk ishte e sigurt se si do të reagonte doktori. Sytë e saj të gjerë ia ngulnin sytë shefit të saj me qortim delikate dhe nofulla i ra nga habia. Motra Barken ishte e patrazuar. Ajo ishte shumë e rehatshme duke përdorur humorin për të marrë informacione, madje edhe ato personale dhe shumë emocionale.
    
  Dr. Fritz buzëqeshi dhe tundi kokën. Atij i pëlqente kjo qasje, megjithëse ajo që fshihte nuk ia vlente aspak për shaka.
    
  "Aq sa e vlerësoj gjestin tuaj të guximshëm, motër Barken, shkaku i pikëllimit tim nuk është aq një person sesa fati i një personi", tha ai me tonin e tij më të qytetëruar.
    
  "A mund të pyes kush?" Po pyeste motra Barken.
    
  "Në fakt, unë insistoj," u përgjigj ai. "Ju të dy e trajtuat doktor Gould, kështu që do të ishte më se e përshtatshme nëse do t'i dinit rezultatet e testit të Ninës."
    
  Të dyja duart e Marlene u ngritën në heshtje në fytyrën e saj, duke i mbuluar gojën dhe hundën në një gjest pritjeje. Motra Barken e kuptoi reagimin e motrës Marks, pasi ajo vetë nuk e priti shumë mirë lajmin. Përveç kësaj, nëse Dr. Fritz ishte në një flluskë injorance të qetë ndaj botës, kjo duhet të ishte e mrekullueshme.
    
  "Është për të ardhur keq, veçanërisht pasi u shërua kaq shpejt në fillim," filloi ai, duke e kapur më fort dosjen. "Testet tregojnë një përkeqësim të ndjeshëm në numërimin e saj të gjakut. Dëmtimi i qelizave ishte shumë i rëndë për kohën që iu desh asaj për t'u trajtuar."
    
  "Oh, Jezus i ëmbël," pëshpëriti Marlene në krahët e saj. Lotët i mbushën sytë, por fytyra e motrës Barken ruante shprehjen që ishte mësuar të pranonte lajmet e këqija.
    
  Bosh.
    
  "Në cilin nivel po shikojmë?" - pyeti motra Barken.
    
  "Epo, zorrët dhe mushkëritë e saj duket se po mbajnë peshën kryesore të kancerit në zhvillim, por ka gjithashtu indikacione të qarta se ajo ka pësuar disa dëmtime të vogla neurologjike, që ka të ngjarë të jetë shkaku i përkeqësimit të shikimit të saj, Infermierja Barken. Ajo është testuar vetëm, kështu që nuk do të jem në gjendje të bëj një diagnozë të saktë derisa ta ekzaminoj përsëri."
    
  Në sfond, infermierja Marks bërtiti në heshtje kur dëgjoi lajmin, por ajo u përpoq të bënte më të mirën që të mblidhej dhe të mos lejonte që pacienti ta ndikojë aq personalisht. Ajo e dinte se ishte joprofesionale të qaje për një pacient, por ky nuk ishte vetëm çdo pacient. Ishte doktoresha Nina Gould, frymëzimi dhe njohja e saj për të cilën ajo kishte një vend të butë.
    
  "Unë thjesht shpresoj se mund ta gjejmë atë së shpejti në mënyrë që ta kthejmë përpara se gjërat të përkeqësohen nga ç'duhet. Thjesht nuk mund të heqim dorë nga shpresa kështu, megjithëse," tha ai, duke parë nga poshtë infermieren e re dhe duke qarë, "është disi e vështirë të qëndrosh pozitiv."
    
  "Dr. Fritz, komandanti i Forcave Ajrore Gjermane po dërgon një njeri që të flasë me ju dikur sot," njoftoi ndihmësi i Dr. Fritz nga dera. Ajo nuk kishte kohë të pyeste pse motra Marks ishte në lot, pasi nxitonte të kthehej në zyrën e vogël të doktor Fritz-it, për të cilën ishte përgjegjëse.
    
  "OBSH?" - pyeti ai duke i kthyer besimin.
    
  "Ai thotë se emri i tij është Werner. Dieter Werner nga Forcat Ajrore Gjermane. Bëhet fjalë për një viktimë të djegur që është zhdukur nga spitali. Kontrollova - ai ka leje ushtarake për të qenë këtu në emër të gjeneral-lejtnant Harold Mayer." Ajo praktikisht i thotë të gjitha me një frymë.
    
  "Unë nuk di çfarë t'u them më këtyre njerëzve," u ankua Dr. Fritz. "Ata nuk mund t'i vendosin gjërat në rregull vetë, dhe tani vijnë dhe më humbasin kohën..." dhe ai u largua duke mërmëritur i tërbuar. Ndihmësi i tij i hodhi një vështrim dy infermiereve edhe një herë përpara se të nxitonte pas shefit të saj.
    
  "Çfarë do të thotë?" Motra Barken psherëtiu. "Më vjen mirë që nuk jam në vendin e mjekut të varfër. Hajde motër Marks. Koha për raundet tona." Ajo u kthye në formën e saj të zakonshme të rreptë të komandës, vetëm për të treguar se orari i punës kishte filluar. Dhe me acarimin e saj të zakonshëm të ashpër, ajo shtoi: "Dhe thaji sytë, për hir të Zotit, Marlene, para se pacientët të mendojnë se je aq lart sa ata!"
    
    
  * * *
    
    
  Disa orë më vonë, Motra Marks bëri një pushim. Ajo sapo kishte dalë nga materniteti, ku punonte çdo ditë turnin e saj dyorësh. Dy infermiere me kohë të plotë nga materniteti kishin marrë leje të dhembshur pas vrasjeve të fundit, kështu që njësia ishte pak me staf të shkurtër. Në zyrën e infermieres, ajo hoqi peshën nga këmbët e saj që i dhimbnin dhe dëgjoi zhurmën premtuese të kazanit.
    
  Ndërsa ajo priste, disa boshte drite të praruar ndriçuan tavolinën dhe karriget përpara frigoriferit të vogël dhe e bënë atë të shikonte linjat e pastra të mobiljeve. Në gjendjen e saj të lodhur, ajo i kujtoi asaj lajmin e hidhur nga më parë. Pikërisht aty, në sipërfaqen e lëmuar të tavolinës së bardhë, ajo ende mund të shihte dosjen e doktoreshës Nina Gould, të shtrirë aty si çdo kartë tjetër që mund të lexonte. Vetëm ky kishte erën e vet. Ajo lëshoi një erë të neveritshme kalbjeje që e mbyti infermieren Marks derisa u zgjua nga një ëndërr e tmerrshme me një tundje të papritur të dorës. Ajo pothuajse hodhi filxhanin e saj me çaj në dyshemenë e fortë, por e kapi atë me kohë, duke përdorur ato reflekset e fillimit të kërcimit të nxitur nga adrenalina.
    
  "Oh Zoti im!" - pëshpëriti ajo në një gjendje paniku, duke shtrënguar fort kupën prej porcelani. Vështrimi i saj ra në sipërfaqen e zbrazët të tavolinës, ku nuk dukej asnjë dosje. Për lehtësimin e saj, ishte thjesht një mirazh i shëmtuar i tronditjes së saj të fundit, por ajo me të vërtetë donte që të ishte e njëjta gjë me lajmet e vërteta që përmbante. Pse kjo mund të jetë gjithashtu më shumë se thjesht një ëndërr e keqe? E gjora Nina!
    
  Marlene Marks ndjeu përsëri sytë e saj të lotuar, por këtë herë nuk ishte për shkak të gjendjes së Ninës. Kjo sepse ajo nuk e kishte idenë nëse historiania e bukur me flokë të zeza ishte gjallë, e lëre më se ku e kishte çuar ky horr zemërgur.
    
    
  Kapitulli 16 - Takimi argëtues / pjesë jo argëtuese
    
    
  "Kolegja ime e vjetër në Edinburgh Post, Margaret Crosby, sapo thirri," tha Sam, duke shikuar ende me nostalgji në telefonin e tij menjëherë pasi hipi në makinën me qira me Perdue. "Ajo po vjen këtu për të më ftuar të bëhem bashkautor i një hetimi në lidhje me përfshirjen e Forcave Ajrore Gjermane në ndonjë skandal".
    
  "Duket si një histori e mirë. Duhet ta bësh, plak. Ndjej një komplot ndërkombëtar këtu, por nuk jam person i lajmeve," tha Perdue teksa po shkonin drejt strehës së përkohshme të Ninës.
    
  Kur Sam dhe Perdue ndaluan para shtëpisë ku u drejtuan, vendi dukej rrëqethës. Edhe pse shtëpia modeste ishte lyer kohët e fundit, kopshti ishte i egër. Kontrasti mes tyre e bënte shtëpinë të binte në sy. Shkurre me gjemba rrethonin muret e jashtme ngjyrë bezhë nën çatinë e zezë. Patate të skuqura në bojën rozë të zbehtë në oxhak tregonin se ai ishte përkeqësuar përpara se të lyhej. Prej tij dilte tymi si një dragua gri dembel, duke u bashkuar me retë e ftohta njëngjyrëshe të një dite me re.
    
  Shtëpia qëndronte në fund të një rruge të vogël pranë një liqeni, i cili vetëm sa shtonte vetminë e shurdhër të vendit. Ndërsa dy burrat dolën nga makina, Sam vuri re se perdet në njërin prej xhamave dridheshin.
    
  "Ne jemi zbuluar," i tha Sam shokut të tij. Perdue pohoi me kokë, ndërsa trupi i tij i gjatë ngrihej mbi kornizën e derës së makinës. Flokët e tij biondë fluturonin nga era e moderuar teksa shikonte derën e përparme të hapur paksa. Një fytyrë e trashë dhe e sjellshme dukej nga pas derës.
    
  "Frau Bauer?" Pyeti Perdue nga ana tjetër e makinës.
    
  "Zotëri Cleve?" Ajo buzëqeshi.
    
  Perdue i tregoi Sam dhe buzëqeshi.
    
  "Shko, Sam. Nuk mendoj se Nina duhet të takohet me mua menjëherë, e kupton?" Sam e kuptoi. Shoku i tij kishte të drejtë. Në fund, ai dhe Nina nuk u ndanë në kushtet më të mira, po me Perdue që e përndiqte në errësirë dhe e kërcënonte se do ta vriste dhe të gjitha këto.
    
  Ndërsa Semi kapërceu shkallët e verandës deri në vendin ku zonja po e mbante derën hapur, ai nuk mund të mos dëshironte të qëndronte pak. Brenda shtëpisë vinte erë hyjnore, një aromë e përzier lulesh, kafeje dhe kujtimi i dobët i asaj që mund të kishte qenë dolli franceze disa orë më parë.
    
  "Faleminderit," i tha ai Frau Bauer.
    
  "Ajo është këtu në anën tjetër. Ajo ka fjetur që kur ne folëm në telefon," informoi ajo Semin, duke parë paturpësisht pamjen e tij të ashpër. Kjo i dha atij ndjenjën e pakëndshme të përdhunimit në burg, por Sam e përqendroi vëmendjen te Nina. Figura e saj e vogël ishte mbështjellë nën një grumbull batanijesh, disa prej të cilave u kthyen në mace kur ai i tërhoqi për të zbuluar fytyrën e Ninës.
    
  Sam nuk e tregoi atë, por ai u trondit kur pa se sa keq dukej ajo. Buzët e saj ishin blu kundër fytyrës së saj të zbehtë, flokët e saj të mbërthyer në tëmthët e saj ndërsa ajo merrte frymë me zë të lartë.
    
  "A është ajo duhanpirëse?" - pyeti Frau Bauer. "Mushkëritë e saj tingëllojnë tmerrësisht. Ajo nuk më linte të telefonoja spitalin para se ta shihje. A duhet t'i telefonoj tani?"
    
  "Jo akoma," tha Sam shpejt. Në telefon, Frau Bauer i tregoi atij për njeriun që shoqëronte Nina dhe Sam supozoi se ishte një person tjetër i zhdukur nga spitali. "Nina," tha ai qetësisht, duke kaluar majat e gishtave përgjatë majës së kokës dhe duke përsëritur emrin e saj pak më fort çdo herë. Më në fund sytë e saj u hapën dhe ajo buzëqeshi, "Sam." Jezus! Çfarë nuk shkon me sytë e saj, mendoi i tmerruar për velin e lehtë të kataraktave që i kishte mbuluar të gjithë sytë si rrjetë.
    
  "Përshëndetje, bukuroshe," u përgjigj ai, duke e puthur ballin e saj. "Si e dije se isha unë?"
    
  "Po tallesh me mua?" - tha ajo ngadalë. "Zëri yt është ngulitur në mendjen time... ashtu si aroma jote."
    
  "Era ime?" ai pyeti.
    
  "Marlboro dhe qëndrimi", tha ajo me shaka. "Zot, unë do të vrisja për një cigare tani."
    
  Frau Bauer u mbyt nga çaji i saj. Sam qeshi. Nina u kollit.
    
  "Ne ishim jashtëzakonisht të shqetësuar, dashuri," tha Sam. "Le të të çojmë në spital. Ju lutem."
    
  Sytë e dëmtuar të Ninës u hapën. "Jo".
    
  "Aty tani gjithçka është qetësuar." Ai u përpoq ta mashtronte, por Nina nuk kishte asgjë.
    
  "Unë nuk jam budalla, Sam. I ndoqa lajmet nga këtu. Nuk e kanë kapur akoma atë djalin e kurvës dhe herën e fundit që folëm, ai e bëri të qartë se po luaja në anën e gabuar të gardhit, - bërtiti ajo me nxitim.
    
  "Mirë mirë. Qetësohu pak dhe më thuaj saktësisht se çfarë do të thotë kjo, sepse mua më tingëllon sikur ke pasur kontakt të drejtpërdrejtë me vrasësin, "u përgjigj Sam, duke u përpjekur të mbante zërin e tij të lirë nga tmerri i vërtetë që ndjente për atë që ajo po aludonte.
    
  "Çaj apo kafe, zotëri Cleve?" - pyeti shpejt zonja e sjellshme.
    
  "Doro bën çaj të mrekullueshëm me kanellë, Sam. Provojeni, - sugjeroi Nina e lodhur.
    
  Semi tundi kokën miqësisht, duke e dërguar gjermanen e paduruar në kuzhinë. Ai ishte i shqetësuar se Perdue ishte ulur në makinë gjatë kohës që do të duhej për të arritur në fund të situatës aktuale të Ninës. Nina ra përsëri në gjumë, e përgjumur nga lufta e Bundesligës në televizion. E shqetësuar për jetën e saj në mes të një zemërimi adoleshent, Sam i dërgoi një mesazh Perdue.
    
  Ajo është aq kokëfortë sa menduam.
    
  I sëmurë për vdekje. Ndonje ide?
    
  Ai psherëtiu, duke pritur për ndonjë ide se si ta çonte Ninën në spital përpara se kokëfortësia e saj ta çonte në vdekje. Natyrisht, shtrëngimi pa dhunë ishte mënyra e vetme për t'u marrë me një njeri që ishte deliran dhe i zemëruar me botën, por ai kishte frikë se kjo do ta largonte Ninën më tej, veçanërisht nga Perdue. Toni i telefonit të tij theu monotoninë e komentatorit televiziv, duke e zgjuar Ninën. Semi shikoi nga poshtë ku e kishte fshehur telefonin.
    
  Sugjeroni një spital tjetër?
    
  Përndryshe, trokasni atë me një sheri të ngarkuar.
    
  Në të fundit, Sam e kuptoi që Perdue po bënte shaka. E para, megjithatë, ishte një ide e mrekullueshme. Menjëherë pas mesazhit të parë erdhi dhe ai i radhës.
    
  Universitätsklinikum Mannheim.
    
  Theresienkrankenhaus.
    
  Një vrull i thellë u shfaq në ballin e njomë të Ninës. "Çfarë dreqin është kjo zhurmë e vazhdueshme?" - mërmëriti ajo nëpër dhomën e argëtimit që rrotullohej në ethet e saj. "Ndalo këtë! O Zot..."
    
  Sam fiku telefonin e tij për të qetësuar gruan e frustruar që po përpiqej të shpëtonte. Frau Bauer hyri me një tabaka. "Më falni, Frau Bauer," kërkoi falje Sam në heshtje. "Ne do t'ju heqim qafe flokët brenda pak minutash."
    
  "Mos u çmend", bërtiti ajo me theksin e saj të trashë. "Mos nxito. Vetëm sigurohuni që Nina të shkojë së shpejti në spital. Mendoj se ajo duket keq."
    
  "Danke," u përgjigj Sam. Piu një gllënjkë çaji, duke u përpjekur të mos i digjte gojën. Nina kishte të drejtë. Pija e nxehtë ishte aq afër ambrozisë sa mund ta imagjinonte.
    
  "Nina?" Sam guxoi përsëri. "Duhet të ikim nga këtu. Shoku yt nga spitali të ka braktisur, ndaj nuk i besoj plotësisht. Nëse ai kthehet me disa miq, do të jemi në telashe."
    
  Nina hapi sytë. Sam ndjeu një valë trishtimi që kaloi përmes tij ndërsa ajo shikoi përtej fytyrës së tij në hapësirën pas tij. "Unë nuk do të kthehem."
    
  "Jo, jo, nuk duhet," siguroi ai. "Do të të çojmë në spitalin lokal këtu në Mannheim, dashuri."
    
  "Jo, Sam!" - iu lut ajo. Gjoksi i saj i ngrihej me ankth teksa duart përpiqeshin të ndjenin qimet e fytyrës që po e shqetësonin. Gishtat e hollë të Ninës u përkulën në pjesën e pasme të kokës së saj, ndërsa ajo vazhdimisht përpiqej të hiqte kaçurrelat e mbërthyera, duke u acaruar më shumë sa herë që dështonte. Sam e bëri këtë për të ndërsa ajo shikonte atë që mendonte se ishte fytyra e tij. "Pse nuk mund të shkoj në shtëpi? Pse nuk mund të trajtohem në një spital në Edinburg?"
    
  Nina papritmas gulçoi dhe mbajti frymën, me hundët që i dridheshin lehtë. Frau Bauer qëndroi në hyrje me të ftuarin që kishte ndjekur.
    
  "Ti mundesh".
    
  "Purdue!" Nina u mbyt, duke u përpjekur të gëlltiste me fytin e saj të tharë.
    
  "Ju mund të çoheni në një institucion mjekësor sipas zgjedhjes suaj në Edinburg, Nina. Thjesht na lejoni t'ju çojmë në spitalin më të afërt të urgjencës për të stabilizuar gjendjen tuaj. Pasi ta bëjnë, unë dhe Sam do t'ju dërgojmë menjëherë në shtëpi. Të premtoj, - i tha Perdue.
    
  Ai u përpoq të fliste me një zë të butë dhe të barabartë për të mos i shqetësuar nervat e saj. Fjalët e tij ishin të mbushura me tone pozitive vendosmërie. Perdue e dinte se duhej t'i jepte asaj atë që donte pa folur për Heidelberg në përgjithësi.
    
  "Çfarë thua, dashuri?" Sam buzëqeshi, duke i përkëdhelur flokët. "Ju nuk dëshironi të vdisni në Gjermani, apo jo?" Ai ngriti sytë me falje drejt zonjës gjermane, por ajo vetëm buzëqeshi dhe e la me dorë.
    
  "Ti u përpoq të më vrisje!" Nina rënkoi diku rreth saj. Ajo mund të dëgjonte se ku qëndronte ai në fillim, por zëri i Perdue u lëkund kur ai foli, kështu që ajo u hodh gjithsesi.
    
  "Ai ishte programuar, Nina, të ndiqte urdhrat e atij idioti nga Black Sun. Eja, ti e di që Perdue nuk do të të lëndonte kurrë me qëllim," u përpoq Sam, por ajo po gulçonte egërsisht. Ata nuk mund të dallonin nëse Nina ishte e tërbuar apo e tmerruar, por duart e saj u vërsulën çmendurisht derisa gjeti dorën e Semit. Ajo u mbërthye pas tij, me sytë e saj të bardhë qumështor që hidheshin nga njëra anë në tjetrën.
    
  "Të lutem, Zot, mos lejo që të jetë Purdue," tha ajo.
    
  Sam tundi kokën me zhgënjim ndërsa Perdue u largua nga shtëpia. Nuk kishte dyshim se vërejtja e Ninës këtë herë e lëndoi shumë. Frau Bauer shikonte me simpati teksa largohej burri i gjatë dhe flokëbardhë. Më në fund, Sam vendosi ta zgjonte Ninën.
    
  "Le të shkojmë," tha ai, duke prekur butësisht trupin e saj të brishtë.
    
  "Lëri batanijet. Mund të thur më shumë," buzëqeshi Frau Bauer.
    
  "Faleminderit shumë. Ishe shumë, shumë ndihmues, - i tha Sam kamerieres, duke e marrë Ninën dhe duke e çuar në makinë. Fytyra e Perdue ishte e thjeshtë dhe pa shprehje ndërsa Sam ngarkoi Nina-n e fjetur në makinë.
    
  "Ashtu është, ajo është brenda," tha Sam me zemër të lehtë, duke u përpjekur të ngushëllonte Perdue pa u përlotur. "Unë mendoj se do të duhet të kthehemi në Heidelberg për të marrë dosjen e saj nga mjeku i saj i mëparshëm pasi ajo të jetë pranuar në Mannheim."
    
  "Ju mund të shkoni. Unë do të kthehem në Edinburg sapo të jemi marrë me Ninën." Fjalët e Perdue lanë një vrimë në Sam.
    
  Semi u vrenjos, i shtangur. "Por ju thatë se do ta dërgonit në spital atje." Ai e kuptoi zhgënjimin e Perdue, por nuk duhej të luante me jetën e Ninës.
    
  "E di se çfarë thashë, Sam," tha ai ashpër. U kthye vështrimi bosh; të njëjtin vështrim që ai i hodhi Sinclair-it kur i tha Semit se nuk i ndihmonte dot. Perdue ndezi makinën. "E di gjithashtu se çfarë tha ajo."
    
    
  Kapitulli 17 - mashtrim i dyfishtë
    
    
  Në një zyrë të sipërme në katin e pestë, Dr. Fritz u takua me përfaqësuesin e respektuar të bazës taktike të Forcave Ajrore 34 Büchel në emër të Komandantit Suprem të Luftwaffe, i cili aktualisht po ndiqej nga shtypi dhe familja e pilotit të zhdukur.
    
  "Faleminderit që më patë pa paralajmërim, doktor Fritz," tha Werner përzemërsisht, duke çarmatosur specialistin mjekësor me karizmën e tij. "Gjeneral-lejtnant më kërkoi të vija sepse ai aktualisht është i mbushur me vizita dhe kërcënime ligjore, të cilat jam i sigurt se mund t'i vlerësoni."
    
  "Po. Ju lutem uluni, zoti Werner," tha Dr. Fritz ashpër. "Siç jam i sigurt që mund ta vlerësoni, unë gjithashtu kam një orar të ngjeshur pasi më duhet të kujdesem për pacientët kritikë dhe terminalë pa ndërprerje të panevojshme në punën time të përditshme."
    
  Duke buzëqeshur, Werner u ul, i hutuar jo vetëm nga pamja e mjekut, por edhe nga ngurrimi i tij për ta parë atë. Megjithatë, kur bëhej fjalë për misionet, gjëra të tilla nuk e shqetësonin aspak Wernerin. Ai ishte atje për të marrë sa më shumë informacion që të ishte e mundur për pilotin Lö Venhagen dhe shkallën e lëndimeve të tij. Dr. Fritz nuk do të kishte zgjidhje tjetër veçse ta ndihmonte të gjente viktimën e djegur, veçanërisht me pretekstin se donin të qetësonin familjen e tij. Sigurisht, në realitet, ai ishte një lojë e ndershme.
    
  Ajo që Werner gjithashtu nuk theksoi ishte fakti se komandanti nuk i besonte institucionit mjekësor sa për të pranuar thjesht informacionin. Ai fshehu me kujdes faktin se ndërsa studionte me doktor Fritz në katin e pestë, dy kolegë të tij po fshinin ndërtesën me një krehër me dhëmbë të imët të përgatitur mirë për praninë e mundshme të një dëmtuesi. Secili eksploroi zonën veç e veç, duke u ngjitur në një fluturim zjarri dhe në tjetrin. Ata e dinin se kishin vetëm një kohë të caktuar për të përfunduar kërkimin përpara se Werner të përfundonte marrjen në pyetje të mjekut kryesor. Pasi u siguruan se Lö Venhagen nuk ishte në spital, ata mund të zgjeronin kërkimin e tyre në vende të tjera të mundshme.
    
  Pikërisht pas mëngjesit, doktor Fritz i bëri Wernerit një pyetje më të ngutshme.
    
  "Toger Werner, nëse më lejohet," fjalët e tij u shtrembëruan me sarkazëm. "Si ndodh që komandanti juaj i skuadriljes nuk është këtu për të folur me mua për këtë? Mendoj se duhet të ndalojmë së foluri marrëzi, ti dhe unë. Ne të dy e dimë pse Schmidt është pas pilotit të ri, por çfarë lidhje ka kjo me ju?"
    
  "Urdhërat. Unë jam vetëm një përfaqësues, Dr. Fritz. Por raporti im do të pasqyrojë me saktësi se sa shpejt na ndihmuat, "u përgjigj Werner me vendosmëri. Por, në të vërtetë, ai nuk e kishte idenë pse komandanti i tij, kapiteni Gerhard Schmidt, po e dërgonte atë dhe ndihmësit e tij pas pilotit. Të tre sugjeruan se synonin të shkatërronin pilotin thjesht sepse ai e kishte vënë në siklet Luftwaffe-n kur rrëzoi një nga avionët e tyre të çmuar Tornado. "Sapo të marrim atë që duam," tha ai bllof, "ne të gjithë do të marrim një shpërblim për të."
    
  "Maska nuk i përket atij," tha Dr. Fritz me sfidë. "Shko dhe thuaji Schmidt-it, djali i porositur."
    
  Fytyra e Werner u kthye në gri. Ai u mbush me inat, por nuk ishte aty për të çmontuar punonjësin mjekësor. Tallja e hapur nënçmuese e mjekut ishte një thirrje e pamohueshme për luftë, të cilën Werner e shkroi mendërisht në listën e tij të detyrave për më vonë. Por tani ai ishte i përqendruar në këtë pjesë të lëngshme të informacionit që kapiteni Schmidt nuk kishte llogaritur.
    
  "Unë do t'i them atij pikërisht këtë, zotëri." Sytë e qartë dhe të ngushtuar të Werner-it depërtuan drejt Dr. Fritz. Një nënqeshje u shfaq në fytyrën e pilotit të avionit luftarak teksa kërcitja e enëve dhe muhabeti i stafit të spitalit mbytën fjalët e tyre për duelin e fshehtë. "Sapo të gjendet maska, do t'ju ftoj patjetër në ceremoni." Edhe një herë Werner hodhi sytë, duke u përpjekur të fuste fjalë kyçe për të cilat ishte e pamundur të gjurmohej një kuptim specifik.
    
  Dr. Fritz qeshi me zë të lartë. Ai përplasi tryezën me gëzim. "Ceremoni?"
    
  Werner u frikësua për momentin se ai e kishte prishur performancën, por kjo shpejt i bëri dobi kureshtjes së tij. "A ju tha këtë? Ha! A ju tha se ju duhet një ceremoni për të marrë formën e viktimës? O djali im!" Dr. Fritz nuhati, duke fshirë lotët e gëzimit nga cepat e syve.
    
  Verneri u kënaq nga arroganca e mjekut, ndaj përfitoi nga kjo duke lënë mënjanë egon e tij dhe me sa duket duke pranuar se e kishin mashtruar. Duke u dukur jashtëzakonisht i zhgënjyer, ai vazhdoi të përgjigjet: "A më gënjeu?" Zëri i tij ishte i mbytur, mezi mbi një pëshpëritje.
    
  "Pikërisht, toger. Maska babilonase nuk është ceremoniale. Schmidt po ju mashtron për t'ju penguar të përfitoni nga kjo. Le ta pranojmë, ky është një artikull jashtëzakonisht i vlefshëm për ofertuesin më të lartë," tha me gatishmëri Dr. Fritz.
    
  "Nëse është kaq e vlefshme, pse e ktheve në Lövenhagen?" Werner shikoi më thellë.
    
  Dr. Fritz e vështroi plotësisht i hutuar.
    
  "Löwenhagen. Kush është LöVenhagen?
    
    
  * * *
    
    
  Ndërsa infermierja Marks po pastronte mbetjet mjekësore të mbetura nga raundet e saj, zhurma e dobët e një zileje telefoni në stacionin e infermierëve tërhoqi vëmendjen e saj. Me një rënkim të tendosur, ajo vrapoi për ta hapur, pasi asnjë nga kolegët e saj nuk kishte mbaruar ende me pacientët. Ky ishte ambienti i pritjes në katin e parë.
    
  "Marlene, dikush këtu dëshiron të shohë Dr. Fritz, por askush nuk po përgjigjet në zyrën e tij," tha sekretari. "Ai thotë se është shumë urgjente dhe jetët varen prej saj. A mund të më lidhni me mjekun?"
    
  "Hmm, ai nuk është aty pranë. Do të më duhej të shkoja dhe ta kërkoja. Për çfarë po flet ajo?"
    
  Recepsionisti u përgjigj me një zë të heshtur: "Ai këmbëngul që nëse nuk e sheh doktor Fritz, Nina Gould do të vdesë."
    
  "Oh Zoti im!" Motra Marks gulçoi. "A ka ai Nina?"
    
  "Une nuk e di. "Ai thjesht tha se emri i tij ishte...Sam," pëshpëriti recepsionisti, një mik i ngushtë i infermieres Marks, i cili dinte për emrin e rremë të viktimës së djegur.
    
  Trupi i infermieres Marks u mpi. Adrenalina e shtyu përpara dhe ajo tundi dorën për të tërhequr vëmendjen e rojes në katin e tretë. Ai erdhi me vrap nga ana e largët e korridorit, me dorën në këllëf, duke kaluar pranë klientëve dhe stafit në dyshemenë e pastër që pasqyronte reflektimin e tij.
    
  "Mirë, thuaji se do të vij ta marr dhe ta çoj te doktor Fritz," tha motra Marks. Pasi e mbylli telefonin, ajo i tha oficerit të sigurimit: "Është një burrë poshtë, një nga dy pacientët e zhdukur. Ai thotë se duhet të shohë doktor Fritz ose pacienti tjetër i humbur do të vdesë. Kam nevojë që të vish me mua për ta kapur."
    
  Roja hapi rripin e këllëfit me një klikim dhe tundi kokën. "Kuptuar. Por ti qëndroni pas meje." Ai dërgoi me radio njësinë e tij për të thënë se do të arrestonte një të dyshuar të mundshëm dhe ndoqi infermieren Marks në dhomën e pritjes. Marlene ndjeu rrahjen e zemrës së saj, e frikësuar por e emocionuar nga zhvillimet. Nëse ajo do të kishte qenë e përfshirë në arrestimin e të dyshuarit që rrëmbeu doktor Gould, ajo do të ishte një hero.
    
  Të rrethuar nga dy oficerë të tjerë, infermierja Marks dhe një oficer sigurie zbritën shkallët në katin e parë. Ndërsa arritën në ulje dhe ktheheshin në qoshe, infermierja Marks shikoi me padurim pranë oficerit të madh për të parë pacientin me djegie që e njihte aq mirë. Por ai nuk u pa askund.
    
  "Infermiere, kush është ky njeri?" oficeri pyeti ndërsa dy të tjerë përgatiteshin të evakuonin zonën. Motra Marks vetëm tundi kokën. "Unë nuk ... Unë nuk e shoh atë." Sytë e saj skanuan çdo burrë në holl, por nuk kishte asnjë me djegie në fytyrë apo gjoks. "Kjo nuk mund të jetë e vërtetë," tha ajo. "Prisni, unë do t'ju them emrin e tij." Duke qëndruar mes të gjithë njerëzve në hollin dhe zonën e pritjes, infermierja Marks ndaloi dhe thirri: "Sam! A mund të vish me mua për të parë doktor Fritz, të lutem?"
    
  Recepsionistja ngriti supet, duke parë Marlenen dhe tha: "Çfarë dreqin po bën? Ai është këtu!" Ajo po tregonte një burrë të pashëm, flokë të errët me një pallto të zgjuar, duke pritur në banak. Menjëherë iu afrua duke buzëqeshur. Oficerët nxorrën armët e tyre, duke e ndaluar Semin në gjurmët e tij. Në të njëjtën kohë, audiencës mori frymën; disa u zhdukën nëpër qoshe.
    
  "Cfare po ndodh?" - pyeti Sam.
    
  "Ti nuk je Sam," u vreros motra Marks.
    
  "Motra, a është rrëmbyese apo jo?" - pyeti me padurim njëri nga policët.
    
  "Çfarë?" Bërtiti Sam, i vrenjtur. "Unë jam Sam Cleave, duke kërkuar për Dr. Fritz."
    
  "A keni doktoreshë Nina Gould?" pyeti oficeri.
    
  Mes diskutimit të tyre, infermierja gulçoi. Sam Cleave, pikërisht këtu përballë saj.
    
  "Po," filloi Sam, por para se të thoshte një fjalë tjetër, ata ngritën pistoletat e tyre, duke synuar drejt tij. "Por unë nuk e rrëmbeva! Jezus! Lërini armët, o idiotë!".
    
  "Kjo nuk është mënyra e duhur për të folur me një ligjvënës, bir," një tjetër oficer i kujtoi Semit.
    
  "Më vjen keq," tha Sam shpejt. "Mirë? Më vjen keq, por ju duhet të më dëgjoni. Nina është shoqja ime dhe aktualisht po trajtohet në Manheim në spitalin Theresien. Ata duan dosjen ose dosjen e saj, çfarëdo qoftë, dhe ajo më dërgoi te mjeku i saj i kujdesit parësor për të marrë atë informacion. Kjo eshte e gjitha! Kjo është gjithçka për të cilën jam këtu, e dini?"
    
  "ID", kërkoi roja. "Ngadalë".
    
  Sam nuk u tall me veprimet e oficerit në filmat e FBI-së, vetëm në rast se ato ishin të suksesshme. Ai hapi me kujdes kapakun e palltos dhe nxori pasaportën.
    
  "Si kjo. Sam Cleave. A e shikon? Infermierja Marks doli nga mbrapa oficerit, duke i zgjatur dorën Semit duke kërkuar falje.
    
  "Më vjen shumë keq për keqkuptimin," i tha ajo Semit dhe ua përsëriti të njëjtën gjë oficerëve. "E shihni, pacienti tjetër që u zhduk me Dr. Gould quhej gjithashtu Sam. Natyrisht, menjëherë mendova se ky ishte Sam që donte të shihte mjekun. Dhe kur tha se doktor Gould mund të vdiste..."
    
  "Po, po, e kuptojmë foton, motër Marks," psherëtiu roja, duke mbajtur pistoletën në këllëf. Dy të tjerët ishin po aq të zhgënjyer, por nuk kishin zgjidhje tjetër veçse të ndiqnin shembullin.
    
    
  Kapitulli 18 - I demaskuar
    
    
  "Po ashtu edhe ti," bëri shaka Sam kur iu kthyen letrat kredenciale. Infermierja e re e skuqur ngriti pëllëmbën e saj të hapur në shenjë mirënjohjeje ndërsa ata u larguan, duke u ndjerë tmerrësisht e vetëdijshme.
    
  "Zoti Cleave, jam një nder që ju njoh." Ajo buzëqeshi, duke i shtrënguar dorën Semit.
    
  "Më quaj Sam," flirtoi ai, duke e parë qëllimisht në sytë e saj. Për më tepër, një aleat mund të ndihmonte misionin e tij; jo vetëm për marrjen e dosjes së Ninës, por edhe për t'u çuar në fund të incidenteve të fundit në spital dhe ndoshta edhe në bazën ajrore në Büchel.
    
  "Më vjen shumë keq që e ngatërrova ashtu. Pacienti tjetër me të cilin ajo u zhduk quhej gjithashtu Sam," shpjegoi ajo.
    
  "Po, e dashur, e kam kapur një herë tjetër. Nuk keni nevojë të kërkoni falje. Ishte një gabim i sinqertë." Ata hipën me ashensor në katin e pestë. Një gabim që gati më kushtoi jetën time të mallkuar!
    
  Në ashensorin me dy teknikë me rreze x dhe një infermiere entuziaste Marks, Sam e nxori nga mendja ngathtësinë. Ata e panë në heshtje. Për një pjesë të sekondës, Sam donte të trembte zonjat gjermane me një vërejtje se si dikur pa një film porno suedez të fillonte në të njëjtën mënyrë. Dyert në katin e dytë u hapën dhe Sam pa një shenjë të bardhë në murin e korridorit që thoshte "Rrezet X 1 dhe 2" me shkronja të kuqe. Dy teknikët e rrezeve X nxorrën frymën për herë të parë vetëm pasi dolën nga ashensori. Sam dëgjoi qeshjen e tyre të shuhej ndërsa dyert e argjendta u mbyllën përsëri.
    
  Infermierja Marks kishte një buzëqeshje në fytyrën e saj dhe sytë e saj mbetën të ngjitur në dysheme, duke e shtyrë gazetarin ta nxirrte nga konfuzioni i saj. Ai nxori frymën rëndë, duke parë dritën sipër tyre. "Pra, motër Marks, Dr. Fritz është specialiste e radiologjisë?"
    
  Qëndrimi i saj u drejtua menjëherë, si ai i një ushtari besnik. Nga njohuritë e Semit për gjuhën e trupit, ai e dinte se infermierja kishte një nderim ose dëshirë të pashtershme për mjekun në fjalë. "Jo, por ai është një mjek veteran që ligjëron në konferenca mjekësore globale për disa tema shkencore. Më lejoni t'ju them - ai di pak për secilën sëmundje, ndërsa mjekët e tjerë janë të specializuar vetëm për një dhe nuk dinë asgjë për pjesën tjetër. Ai u kujdes shumë mirë për doktor Gould. Mund të jeni të sigurt. Në fakt ishte i vetmi që e kapi..."
    
  Motra Marks i gëlltiti menjëherë fjalët e saj, pothuajse duke dhënë lajmin e tmerrshëm që e kishte habitur atë mëngjes.
    
  "Çfarë?" - pyeti ai me dashamirësi.
    
  "Gjithçka që doja të them është se çdo gjë që po e mundon Dr. Gould, Dr. Fritz do të kujdeset për të," tha ajo, duke shtrënguar buzët. "Oh! Shko!" ajo buzëqeshi, e kënaqur me mbërritjen e tyre në kohë në Katin e Pestë.
    
  Ajo e çoi Semin në krahun e administratës së katit të pestë, pranë zyrës së regjistrimeve dhe dhomës së çajit të stafit. Ndërsa ata po ecnin, Sam admironte periodikisht pamjet nga dritaret identike katrore të vendosura përgjatë sallës së bardhë borë. Sa herë që muri i hapte vendin një dritareje me perde, dielli shkëlqente dhe ngrohte fytyrën e Sam-it, duke i dhënë atij një pamje nga sytë e shpendëve të zonës përreth. Ai pyeti veten se ku ishte Purdue. Ai la makinën Sam dhe mori një taksi për në aeroport pa shumë shpjegime. Një tjetër gjë është se Sam mbarti gjëra të pazgjidhura thellë në shpirtin e tij derisa kishte kohë të merrej me të.
    
  "Dr. Fritz duhet ta ketë mbaruar intervistën e tij," i tha infermierja Marks Semit ndërsa iu afruan derës së mbyllur. Ajo përshkroi shkurtimisht se si komandanti i Forcave Ajrore kishte dërguar një emisar për të folur me Dr. Fritz për një pacient që ndante të njëjtën dhomë me Ninën. Sam mendoi për të. Sa i përshtatshëm është kjo? Të gjithë njerëzit që duhet të shoh janë të gjithë nën një çati. Është si një qendër kompakte informacioni për hetime kriminale. Mirësevini në qendrën e korrupsionit!
    
  Sipas raportit, motra Marks trokiti tre herë dhe hapi derën. Togeri Werner sapo ishte gati të largohej dhe nuk u duk aspak i befasuar kur pa infermieren, por ai e njohu Semin nga furgoni i lajmeve. Një pyetje shkëlqeu në ballin e Wernerit, por motra Marks ndaloi dhe e gjithë ngjyra u largua nga fytyra e saj.
    
  "Marlene?" Pyeti Werner me një vështrim kureshtar. "Çfarë është puna, fëmijë?"
    
  Ajo qëndroi pa lëvizur, e mahnitur, ndërsa një valë tmerri e pushtoi ngadalë. Sytë e saj lexuan etiketën e emrit në pallton e bardhë të Dr. Fritz, por ajo tundi kokën, e shtangur. Werner iu afrua asaj dhe i mbuloi fytyrën ndërsa ajo përgatitej të bërtiste. Sam e dinte se diçka po ndodhte, por duke qenë se nuk njihte asnjë nga këta njerëz, në rastin më të mirë ishte e paqartë.
    
  "Marlene!" Werner bërtiti për ta sjellë në vete. Marlene Marks lejoi që zëri i saj të kthehej dhe ajo u ulërima ndaj burrit me pallto. "Ju nuk jeni doktor Fritz! Ju nuk jeni doktor Fritz!".
    
  Përpara se Werner të kuptonte plotësisht se çfarë po ndodhte, mashtruesi u hodh përpara dhe rrëmbeu pistoletën e Wernerit nga këllëfi i shpatullave. Por Sam reagoi më shpejt dhe nxitoi përpara për ta shtyrë Wernerin nga rruga, duke ndaluar përpjekjen e sulmuesit të shëmtuar për t'u armatosur. Infermierja Marks doli me vrap nga zyra, duke kërkuar në mënyrë histerike ndihmë nga rojet.
    
  Duke ngulur sytë nga dritarja e xhamit të pllakës në dyert dyshe të dhomës, një nga oficerët që ishte thirrur më parë nga infermierja Marks u përpoq të dallonte një figurë që vraponte drejt tij dhe kolegut të tij.
    
  "Kujdes, Klaus," i buzëqeshi ai kolegut të tij, "Polly Paranoid është kthyer."
    
  "Mirë Zot, por ajo me të vërtetë lëviz, apo jo?" - vuri në dukje një oficer tjetër.
    
  "Ajo po qan sërish ujk. Shikoni, nuk është se ne kemi shumë për të bërë në këtë turn apo ndonjë gjë tjetër, por të dështosh nuk është diçka që unë mendoj të bëj, e dini? "- u përgjigj oficeri i parë.
    
  "Motra Marks!" - bërtiti oficeri i dytë. "Kë mund të kërcënojmë për ju tani?"
    
  Marlene u zhyt shpejt, duke u ulur në krahët e tij, duke u kapur pas tij me kthetrat e saj.
    
  "Zyra e doktor Fritz! Përpara! Largohu, për hir të Zotit!" ajo bërtiti ndërsa njerëzit filluan të shikonin.
    
  Kur infermierja Marks filloi të tërhiqte burrin nga mëngët, duke e tërhequr zvarrë drejt zyrës së Dr. Fritz, oficerët e kuptuan se këtë herë nuk ishte një parandjenjë. Edhe një herë ata vrapuan drejt korridorit të pasmë, larg syve, ndërsa infermierja u bërtiste atyre për të kapur atë që ajo e quante vazhdimisht një përbindësh. Edhe pse ishin të hutuar, ata ndoqën zhurmën e një debati përpara dhe shpejt e kuptuan pse infermierja e re e shqetësuar thirri mashtruesi një përbindësh.
    
  Sam Cleave ishte i zënë me shkëmbimin e goditjeve me plakun, duke i penguar sa herë që shkonte drejt derës. Werner u ul në dysheme, i trullosur dhe i rrethuar nga copa xhami dhe disa enë veshkash që ishin copëtuar pasi mashtruesi e kishte rrëzuar pa ndjenja me një tabaka dhe rrëzoi kabinetin e vogël ku Dr. Fritz mbante enët Petri dhe sende të tjera të thyeshme.
    
  "Nënë e Zotit, shiko këtë gjë!" - i bërtiti një oficer partnerit të tij ndërsa ata vendosën të rrëzonin kriminelin në dukje të pamposhtur duke u mbështetur tek ai me trupat e tyre. Sam mezi doli nga rruga ndërsa dy policë nënshtruan kriminelin me një pallto të bardhë. Balli i Semit ishte i stolisur me shirita të kuqërremtë që i përshtatnin në mënyrë elegante tiparet e mollëzave të tij. Pranë tij, Werner mbajti pjesën e pasme të kokës ku anija i kishte kullotur me dhimbje kafkën.
    
  "Unë mendoj se do të më duhen qepje," i tha Werner infermieres Marks ndërsa ajo u fut me kujdes nga dera në zyrë. Në flokët e tij të errët kishte gunga të përgjakshme ku kishte një plagë të thellë. Sam pa ndërsa oficerët e frenuan burrin me pamje të çuditshme, duke kërcënuar se do të përdorte forcë vdekjeprurëse, derisa ai më në fund u dorëzua. U shfaqën edhe dy budallenj të tjerë që Sam kishte parë me Wernerin pranë furgonit të lajmeve.
    
  "Hej, çfarë bën një turist këtu?" - pyeti Kol kur pa Semin.
    
  "Ai nuk është një turist," u mbrojt motra Marks, duke mbajtur kokën e Werner. "Ky është një gazetar me famë botërore!"
    
  "Vërtet?" Kol e pyeti sinqerisht. "E dashur". Dhe ai zgjati dorën për të tërhequr Semin në këmbë. Himmelfarb vetëm tundi kokën, duke u kthyer prapa për t'i dhënë hapësirë të gjithëve për të lëvizur. Oficerët e prangosën burrin, por u këshilluan se zyrtarët e Forcave Ajrore kishin juridiksion në këtë rast.
    
  "Unë mendoj se ne duhet ta dorëzojmë atë tek ju," pranoi oficeri Werner-it dhe njerëzve të tij. "Thjesht le të bëjmë dokumentet tona në mënyrë që ai të mund të dorëzohet zyrtarisht në paraburgim ushtarak."
    
  "Faleminderit, oficer. Vetëm merreni me të gjitha këtu në zyrë. Ne nuk kemi nevojë që publiku dhe pacientët të alarmohen përsëri," këshilloi Werner.
    
  Policia dhe rojet e morën mënjanë burrin, ndërsa infermierja Marks kryente detyrat e saj, madje edhe kundër dëshirës së saj, duke i fashuar prerjet dhe gërvishtjet e plakut. Ajo ishte e sigurt se fytyra e frikshme mund të përndjekte lehtësisht ëndrrat e burrave më të sprovuar. Nuk ishte se ai ishte i shëmtuar në vetvete, por mungesa e tipareve e bënte të shëmtuar. Në thellësi të shpirtit të saj, ajo ndjeu një ndjenjë të çuditshme keqardhjeje të përzier me neveri, ndërsa fshiu gërvishtjet e tij mezi të gjakosura me një shtupë alkooli.
    
  Sytë e tij ishin në formë të përsosur, nëse jo tërheqës në natyrën e tyre ekzotike. Megjithatë, dukej sikur pjesa tjetër e fytyrës së tij ishte sakrifikuar për cilësinë e tyre. Kafka e tij ishte e pabarabartë dhe hunda dukej se nuk ekzistonte pothuajse. Por ishte goja e tij që e goditi Marlenen.
    
  "Ti vuani nga mikrostomia," i tha ajo.
    
  "Skleroza e vogël sistemike, po, shkakton fenomenin e gojës së vogël", u përgjigj ai rastësisht, sikur të ishte aty për të bërë një analizë gjaku. Megjithatë, fjalët e tij ishin shprehur mirë dhe theksi i tij gjerman ishte praktikisht i patëmetë deri tani.
    
  "Ndonjë trajtim paraprak?" - ajo pyeti. Ishte një pyetje budallaqe, por nëse ajo nuk do ta kishte marrë me muhabet për mjekësinë, ai do ta kishte larguar shumë më tepër. Të flasësh me të ishte pothuajse si të flisje me pacientin Sam kur ai ishte atje - një bisedë intelektuale me një përbindësh bindës.
    
  "Jo," ishte gjithçka që ai u përgjigj, duke humbur aftësinë e tij për të qenë sarkastik vetëm sepse ajo shqetësohej të pyeste. Toni i tij ishte i pafajshëm, sikur po e pranonte plotësisht ekzaminimin e saj mjekësor, ndërsa burrat bisedonin në sfond.
    
  "Si e ke emrin, shok?" - e pyeti një nga oficerët me zë të lartë.
    
  "Marduk. Peter Marduk, - u përgjigj ai.
    
  "A nuk jeni gjerman?" - pyeti Werner. "Zot, më mashtrove."
    
  Marduk do të kishte dashur të buzëqeshte me komplimentin e papërshtatshëm për gjermanishten e tij, por indi i trashë rreth gojës ia mohoi atë privilegj.
    
  "Dokumentet e identifikimit," leh oficeri, duke fërkuar ende buzën e tij të fryrë nga një goditje aksidentale gjatë arrestimit. Marduk ngadalë futi në xhepin e xhaketës nën pallton e bardhë të Dr. Fritz. "Më duhet të regjistroj deklaratën e tij për të dhënat tona, toger."
    
  Werner pohoi me kokë në shenjë miratimi. Ata kishin për detyrë të gjurmonin dhe të vrisnin LöVenhagen, dhe të mos ndalonin plakun që po paraqitej si mjek. Megjithatë, tani që Werner-it i është thënë pse Schmidt ishte në të vërtetë pas Lö Venhagen, ata mund të përfitonin shumë nga më shumë informacion nga Marduk.
    
  "Pra, edhe doktor Fritz ka vdekur?" Motra Marks e pyeti qetësisht ndërsa u përkul për të mbuluar një prerje veçanërisht të thellë nga hallkat e çelikut të orës së Sam Klivit.
    
  "Jo".
    
  Zemra e saj kërceu. "Çfarë do të thuash? Nëse je shtirur se je ai në zyrën e tij, duhet ta kishe vrarë së pari".
    
  "Kjo nuk është një përrallë për një vajzë të vogël të bezdisshme me një shall të kuq dhe gjyshen e saj, e dashura ime," psherëtiu plaku. "Përveç nëse ky është versioni ku gjyshja është ende gjallë në barkun e ujkut."
    
    
  Kapitulli 19 - Ekspozita Babilonase
    
    
  "E gjetëm! Ai është në rregull. Thjesht u rrëzua dhe u gozhdua!" - njoftoi një nga policët kur gjetën doktor Fritz. Ai ishte pikërisht aty ku Marduk u tha të shikonin. Ata nuk mund ta kapnin Mardukun pa prova konkrete që ai kreu vrasjet e Netëve të Çmuara, kështu që Marduk hoqi dorë nga vendndodhja e tij.
    
  Mashtruesi këmbënguli se ai vetëm e mposhti mjekun dhe mori formën e tij për ta lejuar atë të largohej nga spitali pa dyshim. Por emërimi i Werner-it e çoi në befasi, duke e detyruar të luante rolin edhe pak më gjatë, "...derisa infermierja Marks më prishi planet", u ankua ai, duke ngritur supet nga disfata.
    
  Pak minuta pasi u shfaq kapiteni i policisë në krye të Departamentit të Policisë Karlsruhe, deklarata e shkurtër e Marduk u plotësua. Ata mund ta akuzonin atë vetëm për vepra të vogla, si sulm i lehtë.
    
  "Toger, pasi të ketë mbaruar policia, më duhet ta liroj mjekësisht të arrestuarin përpara se ta largoni", i tha infermierja Marks Wernerit në prani të oficerëve. "Ky është protokoll spitalor. Përndryshe, Luftwaffe mund të vuajë pasoja ligjore."
    
  Sapo ajo e kishte hapur këtë temë, ajo u bë e rëndësishme në mish. Një grua hyri në zyrë me një çantë lëkure elegante në dorë, e veshur me veshje korporate. "Mirëdita", iu drejtua ajo policisë me një ton të vendosur, por të përzemërt. "Miriam Inkley, Përfaqësuese Ligjore e Mbretërisë së Bashkuar, Banka Botërore në Gjermani. E kuptoj që kjo çështje e ndjeshme është sjellë në vëmendjen tuaj, kapiten?
    
  Shefi i policisë ra dakord me avokatin. "Po, është, zonjë. Megjithatë, ne jemi ende të ulur me një çështje të hapur vrasjeje dhe ushtria po pretendon të dyshuarin tonë të vetëm. Kjo krijon një problem."
    
  "Mos u shqetëso, kapiten. Ejani, le të diskutojmë operacionet e përbashkëta të Njësisë së Hetimit Kriminal të Forcave Ajrore dhe Departamentit të Policisë Karlsruhe në dhomën tjetër," sugjeroi gruaja e pjekur britanike. "Ju mund të konfirmoni detajet nëse ato kënaqin hetimin tuaj me WUO. Nëse jo, ne mund të organizojmë një takim të ardhshëm për të adresuar më mirë ankesat tuaja."
    
  "Jo, ju lutem më lejoni të shoh se çfarë do të thotë W.U.O." Derisa të nxjerrim fajtorin para drejtësisë. Nuk më intereson mbulimi mediatik, vetëm drejtësia për familjet e këtyre tre viktimave", u dëgjua të thoshte kapiteni i policisë ndërsa të dy dolën në korridor. Oficerët i thanë lamtumirë dhe e ndoqën me dokumente në duar.
    
  "Pra, VVO madje e di se piloti ishte i përfshirë në një lloj marifete të fshehur PR?" Infermierja Marks ishte e shqetësuar. "Kjo është mjaft serioze. Shpresoj që kjo të mos ndërhyjë në marrëveshjen e madhe që ata do të nënshkruajnë së shpejti."
    
  "Jo, WUO nuk di asgjë për këtë," tha Sam. Ai i lidhi nyjet e tij të gjakosura me një fashë sterile. "Në fakt, ne jemi të vetmit që kemi dijeni për pilotin e arratisur dhe, shpresojmë së shpejti, arsyet e ndjekjes së tij." Semi shikoi Mardukun, i cili pohoi me kokë në shenjë dakordësie.
    
  "Por..." Marlene Marks u përpoq të protestonte, duke treguar derën tashmë bosh pas së cilës avokati britanik sapo u kishte thënë ndryshe.
    
  "Emri i saj është Margaret. Ajo thjesht ju shpëtoi nga një sërë procedurash ligjore që mund të kishin vonuar gjuetinë tuaj të vogël, "tha Sam. "Ajo është një reportere për një gazetë skoceze."
    
  "Pra, miku juaj," sugjeroi Werner.
    
  "Po," konfirmoi Sam. Kol dukej i hutuar, si gjithmonë.
    
  "E pabesueshme!" Motra Marks shtrëngoi duart. "A ka ndonjë që ata thonë se janë? Z. Marduk luan Dr. Fritz. Dhe zoti Cleave luan një turist. Kjo gazetare e zonja luan një avokate për Bankën Botërore. Askush nuk tregon se kush janë ata në të vërtetë! Është njësoj si ajo histori në Bibël ku askush nuk mund të fliste gjuhët e njëri-tjetrit dhe kishte gjithë këtë konfuzion".
    
  "Babiloni", erdhën përgjigjet kolektive të burrave.
    
  "Po!" - këputi gishtat. "Ju të gjithë flisni gjuhë të ndryshme dhe kjo zyrë është Kulla e Babelit."
    
  "Mos harro se po pretendon se nuk je i lidhur romantikisht me togerin këtu," e ndaloi Sam, duke ngritur gishtin tregues me qortim.
    
  "Nga e di ti?" - ajo pyeti.
    
  Sam thjesht uli kokën, duke refuzuar as të tërheqë vëmendjen e saj për intimitetin dhe përkëdheljet mes tyre. Motra Marks u skuq kur Werner i bëri syrin asaj.
    
  "Pastaj është një grup prej jush që pretendoni se jeni oficerë të fshehtë, kur në fakt ju jeni pilotë të shquar luftarakë të forcës operative gjermane Luftwaffe, ashtu si gjahu që po gjuani, Zoti e di se për çfarë arsye," Sam e hodhi poshtë mashtrimin e tyre.
    
  "Unë ju thashë se ai ishte një gazetar i shkëlqyer investigativ," i pëshpëriti Marlene Werner.
    
  "Dhe ti," tha Sam, duke e kthyer në cep Dr. Fritz-in ende të habitur. "Ku përshtatesh?"
    
  "Betohem se nuk e kisha idenë!" - pranoi doktor Fritz. "Ai thjesht më kërkoi që ta mbaja për të. Kështu që i thashë ku e vendosa në rast se nuk isha në detyrë kur ai do të lirohej! Por betohem se kurrë nuk e dija që kjo gjë mund ta bënte këtë! Zoti im, pothuajse u çmenda duke parë këtë... këtë... transformim të panatyrshëm!"
    
  Werner dhe njerëzit e tij, së bashku me Sam dhe infermiere Marks, qëndruan të hutuar nga llafeja jokoherente e mjekut. Vetëm Marduk dukej se e dinte se çfarë po ndodhte, por ai qëndroi i qetë teksa shikonte çmendurinë që shpalosej në zyrën e mjekut.
    
  "Epo, jam plotësisht i hutuar. Po ju djema?" Tha Sam, duke shtypur dorën e tij të fashuar në anën e tij. Të gjithë tundën kokën në një kor shurdhues pëshpëritjeje mosmiratuese.
    
  "Unë mendoj se është koha për një ekspozitë që do të na ndihmojë të gjithëve të ekspozojmë qëllimet e vërteta të njëri-tjetrit," sugjeroi Werner. "Përfundimisht, ne madje mund ta ndihmojmë njëri-tjetrin në aktivitetet tona të ndryshme në vend që të përpiqemi të luftojmë njëri-tjetrin."
    
  "Njeri i mençur," ndërhyri Marduk.
    
  "Më duhet të bëj raundin tim të fundit," psherëtiu Marlene. "Nëse nuk paraqitem, infermierja Barken do ta dijë se diçka po ndodh. Do të më plotësosh nesër, e dashur?"
    
  "Unë do ta bëj këtë," gënjeu Werner. Më pas ai e puthi lamtumirë para se ajo të hapte derën. Ajo shikoi prapa në anomalinë simpatike që ishte Peter Marduk dhe i dha plakut një buzëqeshje të mirë.
    
  Kur dera u mbyll, një atmosferë e trashë testosteroni dhe mosbesimi i mbuloi banorët e zyrës së Dr. Fritz. Nuk ishte vetëm një Alfa, por secili person dinte diçka për të cilën tjetrit nuk dinte. Më në fund Sam filloi.
    
  "Le ta bëjmë këtë shpejt, mirë? Unë kam një punë shumë urgjente për t'u marrë pas kësaj. Dr. Fritz, kam nevojë që t'i dërgoni rezultatet e testit të doktoreshës Nina Gould në Mannheim përpara se të kuptojmë se çfarë keni bërë gabim," urdhëroi Sam doktorin.
    
  "Nina? A është gjallë Dr. Nina Gould?" pyeti ai me nderim, duke marrë një psherëtimë të lehtësuar dhe duke u kryqëzuar si katolik i mirë që ishte. "Ky është një lajm i mrekullueshëm!"
    
  "Grua e vogël? Flokë të errët dhe sy si zjarri i ferrit?" Marduk e pyeti Samin.
    
  "Po, do të ishte ajo, pa dyshim!" Sam buzëqeshi.
    
  "Kam frikë se edhe ajo e ka keqkuptuar praninë time këtu," tha Marduk, duke u dukur i penduar. Ai vendosi të mos flasë për faktin se i ka dhënë një shuplakë vajzës së gjorë kur ajo ka bërë diçka të keqe. Por kur ai i tha asaj se ajo do të vdiste, ai vetëm donte të thoshte se Löwenhagen ishte i lirë dhe i rrezikshëm, diçka që ai nuk kishte kohë ta shpjegonte tani.
    
  "Cdo gje eshte ne rregull. Ajo është si një majë piper djegës për pothuajse të gjithë," u përgjigj Sam ndërsa Dr. Fritz nxori një dosje të kopjeve të shtypura të Ninës dhe skanoi rezultatet e testit në kompjuterin e tij. Sapo dokumenti me materialin e tmerrshëm u skanua, ai i kërkoi Semit emailin e mjekut të Ninës në Manheim. Sam i dha atij një kartë me të gjitha detajet dhe vazhdoi të vendoste në mënyrë të ngathët një suva pëlhure në ballin e tij. Duke përkulur, ai i hodhi një vështrim Mardukut, burrit përgjegjës për prerjen, por plaku bëri sikur nuk shihte.
    
  "Atje," nxori thellë dhe rëndë Dr. Fritz, i lehtësuar që pacienti i tij ishte ende gjallë. "Jam i emocionuar që ajo është gjallë. Si doli nga këtu me një vizion kaq të dobët, nuk do ta di kurrë."
    
  "Shoku juaj e çoi deri në dalje, doktor," e ndriçoi Marduk. "E njeh bastardin e ri të cilit i bëre një maskë që të mund të vishte fytyrat e njerëzve që vrau në emër të lakmisë?"
    
  "Nuk e di!" - Dr. Fritz vloi, ende i zemëruar me plakun për dhimbjen pulsuese të kokës nga e cila vuante.
    
  "Hej hej!" Werner ndaloi debatin që pasoi. "Ne jemi këtu për ta zgjidhur këtë, jo për t'i përkeqësuar gjërat! Pra, së pari dua të di se çfarë është përfshirja juaj - ai vuri në dukje drejtpërdrejt Marduk-un - me Löwenhagen. Na dërguan për ta kapur dhe kjo është gjithçka që dimë. Pastaj, kur ju intervistova, doli e gjithë kjo maskë."
    
  "Siç ju thashë më parë, nuk e di kush është LöVenhagen," këmbënguli Marduk.
    
  "Piloti që rrëzoi aeroplanin quhet Olaf LöVenhagen," u përgjigj Himmelfarb. "Ai u dogj në përplasje, por disi mbijetoi dhe shkoi në spital."
    
  Pati një pauzë të gjatë. Të gjithë prisnin që Marduk të shpjegonte pse ai po ndiqte Lövenhagen në radhë të parë. Plaku e dinte se nëse do t'u thoshte pse po e ndiqte të riun, do të duhej të tregonte edhe pse i vuri zjarrin. Marduk mori frymë thellë dhe filloi të hedhë pak dritë mbi folenë e sorrës së keqkuptimit.
    
  "Kisha përshtypjen se njeriu që po ndiqja nga trupi i djegur i avionit luftarak Tornado ishte një pilot i quajtur Neumand," tha ai.
    
  "Neumand? Kjo nuk mund të jetë e vërtetë. Neumand është me pushime, ndoshta duke humbur monedhat e fundit të familjes në ndonjë rrugicë të pasme," qeshi Himmelfarb. Kohl dhe Werner tundën kokën në shenjë miratimi.
    
  "Epo, e kam ndjekur nga vendi i aksidentit. E ndoqa sepse kishte maskë. Kur pashë maskën, më duhej ta shkatërroja. Ai ishte një hajdut, një hajdut ordiner, ju them! Dhe ajo që ai vodhi ishte shumë e fuqishme për ta trajtuar një budallallëk si ai! Kështu që unë duhej ta ndaloja atë në të vetmen mënyrë që mund të ndalohej një Cloaking One, "tha Marduk i shqetësuar.
    
  "Kamuflazh?" - pyeti Kohl. "Njeri, kjo tingëllon si një horr filmi horror." Ai buzëqeshi, duke e përkëdhelur Himmelfarb në supe.
    
  "Rrituni," murmuriti Himmelfarb.
    
  "Një maskues është ai që merr pamjen e një tjetri duke përdorur maskën babilonase. Kjo është maska që hoqi miku juaj i keq me Dr. Gould, "shpjegoi Marduk, por të gjithë e panë se ai hezitonte të shtjellonte më tej.
    
  "Vazhdo," gërhiti Sam, duke shpresuar se supozimi i tij për pjesën tjetër të përshkrimit do të ishte i gabuar. "Si të vrasësh një maskaradhës?"
    
  "Me zjarr," u përgjigj Marduk, pothuajse shumë shpejt. Sam mund ta shihte se ai thjesht donte ta hiqte atë nga gjoksi i tij. "Dëgjo, për botën moderne këto janë të gjitha përralla të grave të vjetra. Nuk pres që askush nga ju ta kuptojë".
    
  "Mos i kushtoni vëmendje," e hoqi Werner shqetësimin. "Dua të di se si është e mundur të vendos një maskë dhe ta kthej fytyrën time në të dikujt tjetër. Sa nga kjo është edhe racionale?"
    
  "Më beso, toger. Unë kam parë gjëra për të cilat njerëzit lexojnë vetëm në mitologji, kështu që nuk do të nxitoja t'i konsideroja si të paarsyeshme, "tha Sam. "Shumica e absurditeteve që dikur i kam tallur, që atëherë i kam zbuluar se janë disi të besueshme shkencërisht, sapo të hiqni pluhurin nga zbukurimet e shtuara gjatë shekujve për ta bërë diçka praktike të duket e fabrikuar qesharake."
    
  Marduk pohoi me kokë, mirënjohës që dikush pati mundësinë të paktën ta dëgjonte. Vështrimi i tij i mprehtë u hodh midis burrave që po e dëgjonin ndërsa ai studionte shprehjet e tyre, duke pyetur veten nëse duhej të shqetësohej.
    
  Por atij iu desh të kacafytej sepse çmimi i tij i shpëtoi për sipërmarrjen më të neveritshme të viteve të fundit - duke ndezur Luftën e Tretë Botërore.
    
    
  Kapitulli 20 - E vërteta e pabesueshme
    
    
  Dr Fritz qëndroi i heshtur gjatë gjithë kësaj kohe, por në këtë moment ndjeu se duhej t'i shtonte diçka bisedës. Duke ulur sytë nga dora e shtrirë në prehrin e tij, ai dëshmoi për çuditshmërinë e maskës. "Kur ai pacient hyri, i pikëlluar, më kërkoi t'ia ruaj maskën. Nuk mendova asgjë në fillim, e dini? Mendova se ishte e çmuar për të dhe se ishte ndoshta e vetmja gjë që shpëtoi nga një zjarr në shtëpi apo diçka tjetër."
    
  Ai i shikoi i hutuar dhe i frikësuar. Më pas u përqendrua te Marduku, sikur ndjeu nevojën për ta bërë të moshuarin të kuptonte pse ai bëri sikur nuk shihte atë që pa vetë.
    
  "Në një moment, pasi e lashë këtë gjë, si të thuash, që të mund të kujdesesha për pacientin tim. Një pjesë e mishit të vdekur të shqyer nga supi i tij mbërtheu në dorezën time; Më duhej ta shkundja për të vazhduar punën." Tani ai merrte frymë në mënyrë të parregullt. "Por një pjesë e saj u fut brenda maskës dhe betohem në Zot..."
    
  Dr. Fritz tundi kokën, shumë i zënë ngushtë për të rrëfyer deklaratën makthore dhe qesharake.
    
  "Thuaju atyre! Thuaju atyre, në emër të shenjtorit! Ata duhet ta dinë se unë nuk jam i çmendur! - bërtiti plaku. Fjalët e tij ishin të trazuara dhe të ngadalta sepse forma e gojës e bënte të vështirë të fliste, por zëri i tij depërtoi në veshët e të gjithë të pranishmëve si një duartrokitje bubullimash.
    
  "Duhet të përfundoj punën time. Le të dihet, kam ende kohë", u përpoq të ndryshonte temën Dr. Fritz, por askush nuk lëvizi asnjë muskul për ta mbështetur. Dr. Fritz-it i dridheshin vetullat kur ndryshoi mendje.
    
  "Kur... kur mishi hyri në maskë," vazhdoi ai, "sipërfaqja e maskës... mori formë?" Dr. Fritz zbuloi se ai nuk mund t'i besonte fjalëve të tij, dhe megjithatë ai kujtoi se kjo ishte pikërisht ajo që ndodhi! Fytyrat e tre pilotëve mbetën të ngrira në mosbesim. Sidoqoftë, në fytyrat e Sam Cleave dhe Marduk nuk kishte asnjë shenjë dënimi apo habie. "Brendësia e maskës u bë... një fytyrë, thjesht," mori frymë thellë, "thjesht konkave. I thashë vetes se orët e gjata të punës dhe forma e maskës po më bënin shaka mizore, por sapo u fshi peceta e përgjakur, fytyra u zhduk".
    
  Askush nuk tha asgjë. Disa burra e kishin të vështirë ta besonin, ndërsa të tjerë u përpoqën të formulonin mënyrat e mundshme se si mund të kishte ndodhur. Marduk mendoi se tani do të ishte një kohë e mirë për t'i shtuar diçka të pabesueshme mahnitjes së Doktorit, por këtë herë ta paraqesë atë nga një këndvështrim më shkencor. "Kështu shkon. Maska e Babilonisë përdor një metodë mjaft rrëqethëse, duke përdorur indet e vdekura të njeriut për të thithur materialin gjenetik që përmban, dhe më pas duke formuar fytyrën e atij personi si maskë.
    
  "Jezus!" tha Werner. Ai pa teksa Himmelfarb vrapoi pranë tij, duke u nisur drejt tualetit të dhomës. "Po, nuk të fajësoj, nëntetar."
    
  "Zotërinj, mund t'ju kujtoj se kam një departament për të menaxhuar." Dr. Fritz përsëriti deklaratën e tij të mëparshme.
    
  "Ka... diçka më shumë," ndërhyri Marduk, duke ngritur ngadalë dorën kockore për të theksuar pikën e tij.
    
  "Oh, mirë," buzëqeshi Sam në mënyrë sarkastike, duke pastruar fytin e tij.
    
  Marduk e injoroi atë dhe parashtroi rregulla edhe më të pashkruara. "Pasi Maskeri merr tiparet e fytyrës së dhuruesit, maska mund të hiqet vetëm me zjarr. Vetëm zjarri mund ta heqë atë nga fytyra e maskuesit." Pastaj ai shtoi solemnisht, "dhe kjo është arsyeja pse unë duhej të bëja atë që bëra".
    
  Himmelfarb nuk mund të duronte më. "Për hir të Zotit, unë jam pilot. Ky mut mumbo-jumbo definitivisht nuk është për mua. E gjithë kjo më tingëllon shumë si Hannibal Lecter. Unë po largohem miq."
    
  "Ty të është dhënë një detyrë, Himmelfarb," tha Werner ashpër, por tetari nga baza ajrore Schleswig u tërhoq nga loja, pa marrë parasysh koston.
    
  "Unë jam i vetëdijshëm për këtë, toger!" - ai bertiti. "Dhe do të siguroj që pakënaqësinë time t'ia përcjell personalisht komandantit tonë të respektuar, në mënyrë që të mos merrni një qortim për sjelljen time." Ai psherëtiu, duke fshirë ballin e lagur e të zbehtë. "Më falni djema, por nuk mund ta përballoj këtë. Fat të mirë, me të vërtetë. Më telefononi kur keni nevojë për një pilot. Kjo është gjithçka që jam." Ai doli dhe mbylli derën pas tij.
    
  "Shëndeti yt, djalë," tha lamtumirë Sam. Më pas ai iu afrua Mardukut me një pyetje shqetësuese që e kishte përndjekur që kur u shpjegua për herë të parë fenomeni. "Marduk, kam probleme me diçka këtu. Më thuaj, çfarë do të ndodhë nëse një person thjesht vendos një maskë pa i bërë asgjë mishit të vdekur?"
    
  "Asgjë".
    
  Kishte një kor zhgënjimi mes të tjerëve. Ata kishin pritur rregulla më të sajuara të lojës, e kuptoi Marduk, por ai nuk kishte ndërmend të shpikte asgjë për argëtim. Ai thjesht ngriti supet.
    
  "Asgjë nuk ndodh?" Kohl ishte i habitur. "A nuk jeni duke vdekur me një vdekje të dhimbshme apo duke u mbytur deri në vdekje? Ju vendosni një maskë dhe asgjë nuk ndodh." Maska babilonase." Babilonia
    
  "Asgjë nuk po ndodh bir. Është thjesht një maskë. Kjo është arsyeja pse shumë pak njerëz e dinë për fuqinë e saj të keqe", u përgjigj Marduk.
    
  "Çfarë vrasësi", u ankua Kohl.
    
  "Mirë, kështu që nëse vendosni një maskë dhe fytyra juaj bëhet e dikujt tjetër - dhe nuk ju vihet zjarri nga një bastard i çmendur i vjetër si ju - a do ta keni përsëri fytyrën e dikujt tjetër përgjithmonë?" - pyeti Werner.
    
  "Ah mirë!" - Bërtiti Sam, i magjepsur nga e gjithë kjo. Nëse ai do të kishte qenë amator, ai do të kishte përtypur fundin e stilolapsit të tij dhe do të mbante shënime si i çmendur, por Sam ishte një gazetar veteran, i aftë të mësonte përmendësh fakte të panumërta ndërsa dëgjonte. Këtë, dhe ai e regjistroi fshehurazi të gjithë bisedën nga një magnetofon në xhep.
    
  "Do të verboheni," u përgjigj Marduk me butësi. "Atëherë bëhesh si një kafshë e tërbuar dhe vdes."
    
  Dhe përsëri një fërshëllim i habitur përshkoi radhët e tyre. Pasuan një ose dy të qeshura. Njëri ishte nga Dr. Fritz. Në këtë kohë ai e kuptoi se nuk kishte asnjë dobi të përpiqej ta hidhte tufën, dhe veç kësaj, tani kishte filluar të interesohej.
    
  "Uau, zoti Marduk, ju duket se keni një përgjigje të gatshme për gjithçka, apo jo?" Dr. Fritz tundi kokën me një buzëqeshje zbavitëse.
    
  "Po, kështu është, doktori im i dashur," u pajtua Marduk. "Unë jam gati tetëdhjetë vjeç dhe kam qenë përgjegjës për këtë dhe për relike të tjera që kur isha një djalë pesëmbëdhjetë vjeçar. Deri tani jo vetëm që jam njohur me rregullat, por fatkeqësisht i kam parë në veprim shumë herë."
    
  Dr. Fritz papritmas u ndje budalla për arrogancën e tij dhe kjo u shfaq në fytyrën e tij. "Më falni".
    
  "E kuptoj, doktor Fritz. Burrat janë gjithmonë të shpejtë për t'i hedhur poshtë gjërat që nuk mund t'i kontrollojnë si të çmendura. Por kur bëhet fjalë për praktikat e tyre absurde dhe mënyrat idiote të të bërit të gjërave, ata mund t'ju ofrojnë pothuajse çdo shpjegim për ta justifikuar atë, "tha plaku me vështirësi.
    
  Doktori mundi të shihte se indi i kufizuar muskulor rreth gojës së tij po e pengonte me të vërtetë burrin të vazhdonte të fliste.
    
  "Hmm, a ka ndonjë arsye pse njerëzit që mbajnë maskë verbohen dhe humbasin mendjen?" Kohl bëri pyetjen e tij të parë të sinqertë.
    
  "Kjo pjesë ka mbetur kryesisht legjenda dhe mite, bir," ngriti supet Marduk. "Unë e kam parë këtë të ndodhë vetëm disa herë gjatë viteve. Shumica e njerëzve që përdorën maskën për qëllime të liga nuk e kishin idenë se çfarë do të ndodhte me ta pasi të merrnin hak. Ashtu si çdo dëshirë apo dëshirë e keqe e arritur, ka një çmim për të paguar. Por njerëzimi nuk mëson kurrë. Fuqia është për perënditë. Përulësia është për burrat."
    
  Werner i llogariti të gjitha këto në kokën e tij. "Më lejoni të përmbledh," tha ai. "Nëse mbani një maskë thjesht si një maskim, ajo është e padëmshme dhe e padobishme."
    
  "Po," u përgjigj Marduk, duke ulur mjekrën e tij dhe duke vezulluar ngadalë.
    
  "Dhe nëse heq pak lëkurë nga ndonjë objektiv i vdekur dhe e vendos në brendësi të një maske, dhe pastaj e vendos në fytyrën tënde... Zot, vetëm duke dëgjuar ato fjalë më sëmur... Fytyra jote bëhet fytyra e atij personi, apo jo?"
    
  "Një tjetër tortë për ekipin Werner." Sam buzëqeshi dhe tregoi me gisht ndërsa Marduk pohoi me kokë.
    
  "Por atëherë do t'ju duhet ta digjni me zjarr ose ta vishni dhe të verboheni përpara se të çmendeni plotësisht," u vrenjos Werner, duke u përqendruar në marrjen e rosave të tij me radhë.
    
  "Kjo është e drejtë," konfirmoi Marduk.
    
  Dr. Fritz kishte edhe një pyetje. "A ka kuptuar ndonjëherë ndokush se si të shmanget njëri prej këtyre fateve, zoti Marduk? A ka lëshuar dikush ndonjëherë një maskë pa u verbëruar ose pa vdekur në zjarr?"
    
  "Si e bëri LöVenhagen? Ai në fakt e vuri përsëri për të marrë fytyrën e doktor Hiltit dhe për t'u larguar nga spitali! Si e bëri atë? - pyeti Sam.
    
  "Zjarri e mori për herë të parë, Sam. Ai ishte thjesht me fat që mbijetoi. Lëkura është e vetmja mënyrë për të shmangur fatin e Maskës së Babelit", tha Marduk, duke tingëlluar krejtësisht indiferent. Ishte bërë një pjesë integrale e ekzistencës së tij, saqë ishte lodhur duke përsëritur të njëjtat fakte të vjetra.
    
  "Kjo... lëkurë?" Sam u shtrëngua.
    
  "Kjo është pikërisht ajo që është. Në thelb, kjo është lëkura e maskës së Babelit. Duhet të aplikohet në fytyrën e Maskerit në kohë për të fshehur shkrirjen e fytyrës së Maskerit dhe maskës. Por viktima jonë e varfër, e zhgënjyer nuk e ka idenë për këtë. Ai së shpejti do ta kuptojë gabimin e tij, nëse nuk e ka bërë tashmë", u përgjigj Marduk. "Verbëria zakonisht nuk zgjat më shumë se tre ose katër ditë, kështu që kudo që të jetë, shpresoj që të mos jetë duke vozitur."
    
  "Kjo i shërben atij të drejtë. Bastard!" Kol bëri një grimasë.
    
  "Nuk mund të pajtohesha më shumë," tha Dr. Fritz. "Por zotërinj, unë me të vërtetë duhet t'ju kërkoj që të largoheni para se stafi administrativ të marrë frymën e mirësjelljes sonë të tepruar këtu."
    
  Për lehtësimin e doktor Fritz-it, këtë herë të gjithë ranë dakord. Ata kapën palltot e tyre dhe ngadalë u përgatitën të largoheshin nga zyra. Me tundje miratimi dhe fjalët e fundit të lamtumirës, pilotët e Forcave Ajrore u larguan, duke e lënë Mardukun në paraburgim për shfaqje. Ata vendosën të takohen me Sam pak më vonë. Me këtë kthesë të re të ngjarjeve dhe një zgjidhje shumë të nevojshme të fakteve konfuze, ata donin të rimendonin rolet e tyre në skemën e madhe të gjërave.
    
  Sam dhe Margaret u takuan në restorantin e saj të hotelit ndërsa Marduk dhe dy pilotët po shkonin në bazën ajrore për të raportuar te Schmidt. Tani Werner e dinte që Marduk e njihte komandantin e tij sipas intervistës së tyre të mëparshme, por ai nuk e dinte ende pse Schmidt i mbante informacionet për maskën ogurzezë për vete. Sigurisht, ishte një artefakt i paçmuar, por me pozicionin e tij në një organizatë kaq kyçe si Luftwaffe gjermane, Werner besonte se duhet të kishte një arsye më të motivuar politikisht pas gjuetisë së Schmidt-it për Maskën e Babelit.
    
  "Çfarë do t'i thoni komandantit tuaj për mua?" - pyeti Marduk dy të rinjtë që po shoqëronte teksa po ecnin drejt xhipit të Wernerit.
    
  "Nuk jam i sigurt që duhet t'i tregojmë atij për ty. Nga sa konkludoj këtu, do të ishte më mirë të na ndihmonit të gjenim L öVenhagen dhe ta ruani të fshehtë praninë tuaj, zoti Marduk. Sa më pak të dijë kapiteni Schmidt për ju dhe përfshirjen tuaj, aq më mirë, "tha Werner.
    
  "Shihemi në bazë!" - bërtiti Kohl nga katër makina larg nesh, duke zhbllokuar makinën e tij.
    
  Werner pohoi me kokë. "Mos harroni, Marduk nuk ekziston dhe ne nuk kemi qenë në gjendje të gjejmë ende Lövenhagen, apo jo?"
    
  "Kuptohet!" Kol e miratoi planin me një përshëndetje të lehtë dhe një buzëqeshje djaloshare. Ai hipi në makinën e tij dhe u largua ndërsa drita e pasdites vonë ndriçoi peizazhin e qytetit përpara tij. Ishte pothuajse perëndim i diellit dhe ata arritën në ditën e dytë të kërkimit të tyre, duke e mbyllur ende ditën pa sukses.
    
  "Unë mendoj se ne do të duhet të fillojmë të kërkojmë pilotë të verbër?" Pyeti Werner me sinqeritet të plotë, sado qesharake dukej kërkesa e tij. "Kjo është dita e tretë që kur Löwenhagen përdori maskën për të ikur nga spitali, kështu që ai tashmë duhet të ketë probleme me sytë."
    
  "Kjo është e vërtetë," u përgjigj Marduk. "Nëse trupi i tij është i fortë dhe kjo nuk është për shkak të banjës me zjarr që i bëra, mund t'i duhet më shumë kohë për të humbur shikimin. Prandaj Perëndimi nuk i kuptonte zakonet e vjetra të Mesopotamisë dhe Babilonisë dhe na konsideronte të gjithëve heretikë dhe kafshë gjakatare. Kur mbretërit dhe udhëheqësit e lashtë dogjën të verbërit gjatë ekzekutimeve të magjisë, kjo nuk ishte për shkak të mizorisë së një akuze të rreme. Shumica e këtyre rasteve ishin shkaku i drejtpërdrejtë i përdorimit të Maskës së Babelit për dredhinë e tyre."
    
  "Shumica e këtyre ekzemplarëve?" Pyeti Werner me një vetull të ngritur ndërsa ndezi ndezjen e Jeep-it, duke u dukur i dyshimtë për metodat e mësipërme.
    
  Marduk ngriti supet: "Epo, të gjithë bëjnë gabime, bir. Më mirë të jesh i sigurt sesa të vjen keq."
    
    
  Kapitulli 21 - Sekreti i Neumann dhe LöVenhagen
    
    
  I rraskapitur dhe i mbushur me një ndjenjë keqardhjeje në rritje të vazhdueshme, Olaf Lanhagen u ul në një pijetore pranë Darmstadt. Kishin kaluar dy ditë që ai kishte braktisur Ninën në shtëpinë e Frau Bauer-it, por nuk kishte mundësi të tërhiqte partneren me vete në një mision kaq të fshehtë, veçanërisht në atë që duhej të drejtohej si mushkë. Ai shpresonte të përdorte paratë e Dr. Hilt për të blerë ushqime. Ai gjithashtu mendoi të hiqte qafe telefonin e tij celular në rast se do të gjurmohej. Tashmë autoritetet duhet ta kenë kuptuar se ai ishte përgjegjës për vrasjet në spital, prandaj ai nuk urdhëroi makinën e Hilt për të shkuar te kapiteni Schmidt, i cili ishte në bazën ajrore të Schleswig në atë kohë.
    
  Ai vendosi të shfrytëzojë një shans duke përdorur telefonin celular të Hilt për të bërë një telefonatë. Kjo ndoshta do ta kishte vënë atë në një pozitë të vështirë me Schmidt, pasi telefonatat celulare mund të monitoroheshin, por ai nuk kishte zgjidhje tjetër. Me sigurinë e tij të rrezikuar dhe misionin e tij të gabuar tmerrësisht , atij iu desh të përdorte mjete më të rrezikshme komunikimi për të krijuar një lidhje me njeriun që e dërgoi në mision në radhë të parë.
    
  "Një tjetër Pilsner, zotëri?" - pyeti papritmas kamerieri, duke bërë që zemra e Löwenhagen të rrahë egërsisht. Ai e shikoi kamerierin mendjeshkurtër me një mërzi të thellë në zë.
    
  "Po faleminderit". Ai shpejt ndryshoi mendje. "Prit, jo. Unë do të doja disa schnapps, ju lutem. Dhe diçka për të ngrënë."
    
  "Duhet të merrni diçka nga menyja, zotëri. Të pëlqeu ndonjë gjë atje?" pyeti kamarieri indiferent.
    
  "Më sillni vetëm një pjatë me ushqim deti," psherëtiu Lövenhagen i bezdisur.
    
  Kamerieri qeshi: "Zotëri, siç e shihni, ne nuk ofrojmë ushqim deti. Ju lutemi porosisni një pjatë që ne vërtet ofrojmë."
    
  Nëse Löwenhagen nuk do të kishte pritur për një takim të rëndësishëm, ose nëse nuk do të ishte dobësuar nga uria, ai mund të kishte përfituar fare mirë nga privilegji i veshjes së fytyrës së Hiltit për të shtypur kafkën e idiotit sarkastik. "Atëherë më sill biftekin. O Zot! Thjesht, nuk e di, më befasoni!" - bërtiti i tërbuar piloti.
    
  "Po, zotëri," u përgjigj kamarieri i shtangur, duke mbledhur shpejt menunë dhe gotën e birrës.
    
  "Dhe mos harroni schnapps së pari!" - bërtiti ai pas idiotit me përparëse, i cili po bënte rrugën për në kuzhinë përmes tavolinave me vizitorët me sy hapur. Löwenhagen buzëqeshi me ta dhe lëshoi diçka që dukej si një ulërimë e ulët që vinte nga thellësia e ezofagut të tij. Të shqetësuar për njeriun e rrezikshëm, disa persona u larguan nga institucioni ndërsa të tjerë u përfshinë në biseda nervoze.
    
  Një kameriere e re tërheqëse guxoi t'i sillte një pije si nder koleges së saj të tmerruar. (Kamerieri po ngrihej në kuzhinë, duke u përgatitur të përballej me klientin e inatosur sapo ushqimi i tij të ishte gati.) Ajo buzëqeshi me frikë, e uli gotën dhe njoftoi: "Schnapps për ju, zotëri."
    
  "Faleminderit," ishte gjithçka që ai tha, për habinë e saj.
    
  Löwenhagen, njëzet e shtatë vjeç, u ul duke menduar për të ardhmen e tij në ndriçimin komod të lokalit, ndërsa dielli e linte ditën jashtë, duke i bërë dritaret të errëta. Muzika u bë pak më e fortë teksa turma e mbrëmjes hyri brenda si një tavan që rrjedh pa dëshirë. Ndërsa priste ushqimin, porositi edhe pesë pije të tjera të forta dhe ndërsa ferri qetësues i alkoolit i dogji mishin e plagosur, mendoi se si kishte arritur deri në këtë pikë.
    
  Asnjëherë në jetën e tij nuk kishte menduar se do të bëhej një vrasës gjakftohtë, një vrasës për përfitim, jo më pak, dhe në një moshë kaq të butë. Shumica e burrave degradojnë me kalimin e moshës, duke u kthyer në derra të pashpirt për premtimin e përfitimit monetar. Jo atë. Si pilot luftarak, ai e dinte se një ditë do t'i duhej të vriste shumë njerëz në betejë, por kjo do të ishte për hir të vendit të tij.
    
  Të mbronte Gjermaninë dhe synimet utopike të Bankës Botërore për një botë të re ishte detyra dhe dëshira e tij e parë dhe më kryesore. Marrja e jetës për këtë qëllim ishte praktikë e zakonshme, por tani ai ishte përfshirë në një aventurë të përgjakshme për të kënaqur dëshirat e komandantit të Luftwaffe, që nuk kishin të bënin me lirinë e Gjermanisë apo mirëqenien e botës. Në fakt, ai tani po bënte të kundërtën. Kjo e dëshpëroi pothuajse po aq sa shikimi i përkeqësuar dhe temperamenti gjithnjë e më sfidues.
    
  Ajo që e shqetësoi më shumë ishte mënyra se si Neumand bërtiti kur LöVenhagen i vuri flakën herën e parë. Kapiteni Schmidt punësoi LöVenhagen për atë që komandanti e përshkroi si një operacion jashtëzakonisht sekret. Kjo vjen pas vendosjes së fundit të skuadrës së tyre pranë qytetit të Mosulit, Irak.
    
  Nga ajo që komandanti i besoi LöVenhagen-it, duket se Flieger Neumann u dërgua nga Schmidt për të tërhequr një relike të lashtë të panjohur nga një koleksion privat ndërsa ata ishin në Irak gjatë raundit të fundit të sulmeve me bombardime që synonin Bankën Botërore dhe veçanërisht zyrën e CIA-s atje. Neumand, dikur një kriminel adoleshent, kishte aftësitë e nevojshme për të hyrë në shtëpinë e një koleksionisti të pasur dhe për të vjedhur maskën e Babelit.
    
  Atij iu dha një fotografi e një relike të hollë, si kafkë, dhe me ndihmën e saj ai mundi të vidhte sendin nga kutia prej bronzi në të cilën kishte fjetur. Menjëherë pas tërheqjes së tij të suksesshme, Neumand u kthye në Gjermani me plaçkën që kishte marrë për Schmidt, por Schmidt nuk llogariste në dobësitë e njerëzve që kishte zgjedhur për të bërë punën e tij të pistë. Neumand ishte një kumarxhi i etur. Në mbrëmjen e parë të kthimit, ai mori maskën me vete në një nga lokalet e tij të preferuara të lojërave të fatit, një darkë në një rrugicë të pasme në Dillenburg.
    
  Ai jo vetëm që kreu aktin më të pamatur duke mbajtur me vete kudo një objekt të çmuar, të vjedhur, por fitoi edhe zemërimin e kapitenit Schmidt duke mos e dorëzuar maskën me aq maturi dhe urgjencë sa ishte punësuar për të bërë. Pasi mësoi se skuadrilja ishte kthyer dhe zbuloi mungesën e Neumand-it, Schmidt kontaktoi menjëherë të dëbuarin e paqëndrueshëm nga kazermat e bazës së tij ajrore të mëparshme për të marrë reliken nga Neumand me çdo mjet të nevojshëm.
    
  Duke reflektuar atë natë, LöVenhagen ndjeu një urrejtje të zjarrtë për kapitenin Schmidt të përhapur në mendjen e tij. Ai shkaktoi viktima të panevojshme. Ai ishte shkaku i padrejtësisë së shkaktuar nga lakmia. Ai ishte arsyeja që Löwenhagen nuk do ta rifitonte kurrë pamjen e tij të bukur dhe ky ishte deri tani krimi më i pafalshëm që lakmia e komandantit kishte shkaktuar në jetën e Löwenhagen-it - çfarë kishte mbetur prej saj.
    
  Doreza ishte mjaft e bukur, por për LöVenhagen humbja e individualitetit të saj ishte më e thellë se çdo dëmtim fizik ndonjëherë. Për më tepër, sytë e tij filluan ta dështonin deri në atë pikë sa nuk mund të lexonte as menunë për të porositur ushqim. Poshtërimi ishte pothuajse më i keq se shqetësimi dhe paaftësia fizike. Ai piu një gllënjkë schnapps dhe këputi gishtat mbi kokën e tij, duke kërkuar më shumë.
    
  Në kokën e tij, ai mund të dëgjonte mijëra zëra që ia kalonin fajin të gjithë të tjerëve për zgjedhjet e tij të dobëta dhe vetë mendja e tij e brendshme mbeti e heshtur nga sa shpejt gjithçka kishte shkuar keq. Atij iu kujtua nata kur mori maskën dhe se si Neumand kishte refuzuar të dorëzonte plaçkën e tij të fituar me vështirësi. Ai ndoqi gjurmët e Neumand-it në një strofkë bixhozi nën shkallët e një klubi nate. Aty ka pritur momentin e duhur, duke u paraqitur si një tjetër feste që e ka vizituar shpesh këtë vend.
    
  Vetëm pas orës 1 të mëngjesit, Neumand kishte humbur gjithçka dhe tani po përballej me një sfidë të dyfishtë ose asgjë.
    
  "Unë do t'ju paguaj 1000 euro nëse më lejoni ta mbaj këtë maskë si garanci," ofroi Löwenhagen.
    
  "A po tallesh?" Neumand qeshi në gjendjen e tij të dehur. "Kjo gjë e mallkuar vlen një milion herë më shumë!" Ai e mbajti maskën që ta shihnin të gjithë, por për fat të mirë gjendja e tij e dehur bëri që shoqëria e dyshimtë me të cilën ishte të dyshonte në sinqeritetin e tij për këtë çështje. Löwenhagen nuk mund t'i linte të mendonin dy herë për këtë, kështu që ai veproi shpejt.
    
  "Tani për tani, do të të luaj për një maskë budallaqe. Të paktën unë mund ta kthej bythën tuaj në bazë." Ai e tha këtë veçanërisht me zë të lartë, duke shpresuar të bindte të tjerët se ai thjesht po përpiqej të merrte maskën për ta detyruar shokun e tij të kthehej në shtëpi. Është një gjë e mirë që e kaluara mashtruese e Lövenhagen ka përmirësuar aftësitë e tij dinak. Ai ishte jashtëzakonisht bindës kur drejtonte një mashtrim, një tipar që zakonisht funksiononte në avantazhin e tij. Deri tani, kur në fund përcaktoi të ardhmen e tij.
    
  Maska u ul në qendër të tryezës së rrumbullakët, e rrethuar nga tre burra. Lö Venhagen vështirë se mund të kundërshtonte kur një lojtar tjetër kërkohej të hynte në aksion. Burri ishte një motoçiklist lokal, një ushtar i thjeshtë këmbë në rendin e tij, por do të ishte e dyshimtë t'i mohohej aksesi në një lojë pokeri në një vrimë publike të njohur për llumrat vendas kudo.
    
  Edhe me aftësitë e tij si mashtrues, LöVenhagen zbuloi se ai nuk mund ta mashtronte maskën e të huajit që mbante emblemën bardhë e zi Gremium në qafën e lëkurës.
    
  "Rregullat e shtatë të zinjve, bastardë!" - ulëriti motoçiklisti i madh ndërsa LöVenhagen u palos dhe dora e Neumann-it tregoi një tre prikë të pafuqishëm . Neumand ishte shumë i dehur për t'u përpjekur të kthente maskën, megjithëse ishte qartë i shkatërruar nga humbja.
    
  "Oh Jezus! O Jezus i ëmbël, ai do të më vrasë! Ai do të më vrasë!" - kaq mund të thoshte Neumand, duke shtrënguar kokën e ulur në duar. Ai u ul dhe rënkoi derisa grupi tjetër që donte të merrte tavolinën i tha të qitej ose të përfundonte në një bankë. Neumann u largua, duke pëshpëritur diçka nën zë si një i çmendur, por përsëri ajo iu atribuua një hutimi të dehur, dhe ata që ai i hoqi nga supet e morën atë në atë mënyrë. Lövenhagen ndoqi Neumann, duke mos pasur asnjë ide për natyrën ezoterike të reliktit , të cilën motoçiklisti e tundte në dorë diku përpara. Bikeri ndaloi për pak, duke u mburrur para një grupi vajzash se maska e kafkës do të dukej e neveritshme nën përkrenaren e tij të stilit të ushtrisë gjermane. Ai e kuptoi shpejt se Neumand e kishte ndjekur në të vërtetë motoçiklistin në një gropë të errët betoni ku një varg motoçikletash shkëlqenin në trarët e zbehtë të fenerëve që nuk arrinin plotësisht te parkingu.
    
  Ai pa me qetësi teksa Neumand nxori një pistoletë, doli nga hijet dhe e qëlloi biçikletën në fytyrë. Të shtënat me armë zjarri nuk ishin të pazakonta në këto pjesë të qytetit, megjithëse disa njerëz paralajmëruan motoristë të tjerë. Menjëherë pas kësaj, siluetat e tyre u shfaqën në buzë të vrimës së parkimit, por ata ishin ende shumë larg për të parë se çfarë kishte ndodhur.
    
  I gulçuar nga ajo që pa, Lövenhagen dëshmoi ritualin e tmerrshëm të prerjes së një pjese të mishit të një njeriu të vdekur me thikën e tij. Neumand uli leckën e gjakosur në pjesën e poshtme të maskës dhe filloi të zhvesh viktimën e tij sa më shpejt që mundi me gishtat e tij të dehur. I tronditur dhe me sy të hapur, LöVenhagen mësoi menjëherë sekretin e maskës së Babelit. Tani ai e dinte pse Schmidt ishte kaq i etur për ta kapur atë në duart e tij.
    
  Në personazhin e tij të ri grotesk, Neumand e rrokullisi trupin në kosha plehrash disa metra larg makinës së fundit në errësirë, dhe më pas u ngjit rastësisht në motorin e burrit. Katër ditë më vonë, Neumand mori maskën dhe u fsheh. LöVenhagen e gjurmoi jashtë bazës në Schleswig, ku ai fshihej nga zemërimi i Schmidt. Neumand ende dukej si një motorist, me syze dielli dhe xhinse të pista, por ai kishte hequr dorë nga ngjyrat e klubit dhe biçikleta. Kreu i Mannheim në Gremium po kërkonte një mashtrues dhe nuk ia vlente rreziku. Kur Neumand u takua me Lövenhagen, ai qeshte si i çmendur, duke mërmëritur në mënyrë jo koherente në atë që dukej si një dialekt i lashtë arab.
    
  Më pas ai mori thikën dhe u përpoq të priste fytyrën e tij.
    
    
  Kapitulli 22 - Ngritja e Zotit të Verbër
    
    
  "Kështu që ju më në fund keni bërë kontakt." Një zë shpërtheu në trupin e Lövenhagen nga pas shpatullës së majtë. Ai përfytyroi në çast djallin dhe nuk ishte larg së vërtetës.
    
  "Kapiteni Schmidt," pranoi ai, por për arsye të dukshme nuk u ngrit dhe përshëndeti. "Duhet të më falni që nuk reagova siç duhet. E shihni, në fund të fundit, unë kam fytyrën e një personi tjetër".
    
  "Absolutisht. "Jack Daniels, të lutem," i tha Schmidt kamerierit para se ai të afrohej tavolinës me pjatat e Lövenhagen.
    
  "Lëre pjatën së pari, mik!" Lowenhagen bërtiti, duke e shtyrë njeriun e hutuar të pajtohej. Menaxheri i restorantit qëndroi aty pranë, duke pritur për një shkelje tjetër përpara se t'i kërkonte shkelësit të largohej.
    
  "Tani e shoh se e keni kuptuar se çfarë bën maska," mërmëriti Schmidt nën zë dhe uli kokën për të parë nëse dikush po përgjonte.
    
  "Pashë se çfarë bëri ajo natën kur kurva juaj e vogël Neumand e përdori atë për të vrarë veten. Lövenhagen tha qetësisht, mezi merrte frymë mes kafshimeve, ndërsa gëlltiti gjysmën e parë të mishit si një kafshë.
    
  "Pra, çfarë na sugjeroni të bëjmë tani? Më shantazhoni për para siç bëri Neumand?" - pyeti Schmidt, duke u përpjekur të fitonte kohë. Ai e dinte mirë se relikti u ishte marrë atyre që e përdornin.
    
  "Të shantazhoj?" Löwenhagen bërtiti me një kafshatë mishi rozë të shtrënguar mes dhëmbëve. "Po tallesh me mua? Dua ta heq, kapiten. Ju do të shihni një kirurg për ta hequr atë."
    
  "Pse? Kohët e fundit kam dëgjuar se jeni djegur shumë keq. Unë do të kisha menduar se ju do të dëshironit të ruani fytyrën e mjekut të guximshëm në vend të rrëmujës së mishit të shkrirë ku ishte fytyra juaj dikur, - u përgjigj me zemërim komandanti. Ai shikonte me habi ndërsa Löwenhagen përpiqej të priste biftekin e tij, duke lodhur sytë e tij të dobësuar për të gjetur skajet.
    
  "Të dreqin!" - u betua Lowenhagen. Ai nuk mund ta shihte mirë fytyrën e Schmidt-it, por ndjeu një dëshirë të madhe për të zhytur këllëfin e mishit në zonën e syve dhe të shpresonte për më të mirën. "Dua ta heq para se të shndërrohem në një shkop i çmendur... i çmendur... qij..."
    
  "A është kjo ajo që ndodhi me Neumand?" - e ndërpreu Schmidt, duke ndihmuar të riun që punonte me strukturën e dënimit. "Çfarë ndodhi saktësisht, Lövenhagen? Falë fetishit të kumarit të këtij idioti, mund ta kuptoj motivin e tij për të mbajtur atë që me të drejtë është e imja. Ajo që më shqetëson është se përse doje ta fshihje këtë nga unë për kaq shumë kohë përpara se të më kontaktoje."
    
  "Do ta jepja atë një ditë pasi e mora nga Neumand, por po atë natë e gjeta veten në zjarr, kapiteni im i dashur." Lövenhagen tani po fuste me dorë copa mishi në gojë. Të tmerruar, njerëzit përreth tyre filluan të vështronin dhe të pëshpërisnin.
    
  "Më falni, zotërinj," tha menaxheri me takt me një ton të heshtur.
    
  Por Lövenhagen ishte shumë intolerant për të dëgjuar. Ai hodhi një kartë të zezë American Express në tavolinë dhe tha: "Dëgjo, na sill një shishe tekila dhe unë do t'i trajtoj të gjithë këta idiotë të zhurmshëm nëse nuk do të më shikojnë kështu!"
    
  Disa nga mbështetësit e tij në tryezën e pishinës brohoritën. Pjesa tjetër e njerëzve u kthyen në punën e tyre.
    
  "Mos u shqetëso, ne do të ikim së shpejti. Thjesht merr të gjithëve pijet e tyre dhe lëre mikun tim të përfundojë, mirë?" Schmidt e justifikoi gjendjen e tyre aktuale në mënyrën e tij më të shenjtë se ti të qytetëruar. Kjo e mbajti menaxherin të interesuar për disa minuta të tjera.
    
  "Tani më trego se si ndodhi që përfundove me maskën time në një agjenci të mallkuar qeveritare, ku mund ta kishte marrë kushdo," pëshpëriti Schmidt. Ata sollën një shishe tequila dhe ai derdhi dy të shtëna.
    
  Löwenhagen gëlltiti me shumë vështirësi. Alkooli padyshim nuk kishte qenë efektiv në mpirjen e agonisë së lëndimeve të brendshme, por ai ishte i uritur. Ai i tha komandantit se çfarë ndodhi, kryesisht për të shpëtuar fytyrën dhe jo për të justifikuar. I gjithë skenari që e kishte tërbuar më herët u përsërit kur ai i tha Schmidt gjithçka, gjë që bëri që ai të zbulonte Neumand-in duke folur në gjuhët e tij nën maskën e një motoristi.
    
  "Arab? Është shqetësuese," pranoi Schmidt. "Ajo që dëgjuat ishte në të vërtetë në gjuhën akadiane? E mahnitshme!"
    
  "Kujt i intereson?" Lowenhagen leh.
    
  "Atëherë? Si e morët maskën prej tij?" - pyeti Schmidt, pothuajse duke buzëqeshur me faktet interesante të historisë.
    
  "Nuk e kisha idenë se si ta ktheja maskën. Dua të them, këtu ai ishte me një fytyrë plotësisht të zhvilluar dhe pa asnjë gjurmë të maskës që shtrihej poshtë. Zoti im, dëgjo çfarë të them! Është e gjitha makth dhe surreal!"
    
  "Vazhdo," këmbënguli Schmidt.
    
  "E pyeta drejtpërdrejt se si mund ta ndihmoja të hiqte maskën, e dini? Por ai... ai..." Lövenhagen qeshi si një i dehur i zhurmshëm me absurditetin e fjalëve të tij. "Kapiten, më kafshoi! Si një qen endacak i ndyrë, bastardi gërrmoi ndërsa unë u afrova dhe ndërsa unë ende po flisja, bastardi më kafshoi në shpatull. Ai grisi një copë të tërë! Zot! Çfarë duhej të mendoja? Sapo fillova ta rrihja me copën e parë të tubit metalik që gjeta aty pranë."
    
  "Pra, çfarë bëri ai? A fliste akoma akadisht?" - pyeti komandanti duke i derdhur një tjetër.
    
  "Ai filloi të vraponte, kështu që sigurisht që e ndoqa. Si rezultat, ne kaluam pjesën lindore të Schleswig, ku, si të arrijmë, vetëm ne e dimë? - i tha ai Schmidt, i cili, nga ana tjetër, tundi me kokë: "Po, e njoh këtë vend, pas hangarit të ndërtesës ndihmëse."
    
  "Është e drejtë. Ne vrapuam nëpër këtë, kapiten, si lakuriqët e natës nga ferri. Domethënë, isha gati ta vrisja. Kisha shumë dhimbje, më rridhte gjak, isha ngopur që ai të më ikte kaq gjatë. Të betohem, isha gati t'ia bëja kokën e ndyrë në copa për ta kthyer atë maskë, e di? Lowenhagen ulëriti qetësisht, duke u tingëlluar si psikotike e shijshme.
    
  "Po Po. Vazhdo." Schmidt këmbënguli që të dëgjonte fundin e tregimit përpara se vartësi i tij t'i nënshtrohej përfundimisht çmendurisë dërrmuese.
    
  Ndërsa pjata e tij bëhej më e ndotur dhe më e zbrazët, Lövenhagen foli më shpejt, bashkëtingëlloret e tij dukeshin më të dallueshme. "Nuk e dija se çfarë po përpiqej të bënte, por ndoshta ai dinte të hiqte maskën apo diçka të tillë. E ndoqa deri në hangar dhe pastaj ishim vetëm. Mund të dëgjoja rojet që bërtisnin jashtë hangarit. Dyshoj se ata e njohën Neumandin tani që ai kishte fytyrën e dikujt tjetër, apo jo?
    
  "A është kjo kur ai kapi luftëtarin?" - pyeti Schmidt. "A ishte kjo ajo që shkaktoi rrëzimin e avionit?"
    
  Sytë e Löwenhagen ishin pothuajse plotësisht të verbër në këtë kohë, por ai ende mund të dallonte midis hijeve dhe trupave të fortë. Një nuancë e verdhë i ngjyrosi iriset e tij, ngjyrën e syve të luanit, por ai vazhdoi të fliste, duke e mbërthyer Schmidt-in në vend me sytë e tij të verbër, ndërsa uli zërin dhe anoi pak kokën. "Zoti im, kapiten Schmidt, sa ju urrente."
    
  Narcizmi e pengoi Schmidt-in të mendonte për ndjenjat e përfshira në deklaratën e L &# 246; Venhagen, por sensi i shëndoshë e bëri të ndihej pak i njollosur - pikërisht aty ku duhej t'i rrihte shpirti. "Sigurisht që ai e bëri atë," i tha ai vartësit të tij të verbër. "Unë jam ai që e prezantova me maskën. Por ai kurrë nuk duhej ta dinte se çfarë po bënte ajo, e lëre më ta përdorte për vete. Budallai e solli këtë mbi vete. Ashtu siç bëtë ju."
    
  "Unë..." Löwenhagen nxitoi me inat përpara mes zhurmës së pjatave dhe gotave të përmbysura, "e përdori këtë vetëm për të marrë reliktin tuaj të çmuar të gjakut nga spitali dhe për t'jua dhënë, nëngrup mosmirënjohës!"
    
  Schmidt e dinte se Löwenhagen e kishte përfunduar detyrën e tij dhe mosbindja e tij nuk ishte më shkak për shumë shqetësime. Megjithatë, ai ishte gati të skadonte, kështu që Schmidt e lejoi atë të hidhte zemërim. "Ai ju urrente po aq sa edhe unë ju! Neumand u pendua që ndonjëherë mori pjesë në planin tuaj djallëzor për të dërguar një skuadër vetëvrasëse në Bagdad dhe Hagë."
    
  Schmidt ndjeu se zemra e tij kërceu në përmendjen e planit të tij të supozuar sekret, por fytyra e tij mbeti e pandjeshme, duke fshehur të gjithë shqetësimin pas një shprehjeje të çeliktë.
    
  "Pasi tha emrin tuaj, Schmidt, ai përshëndeti dhe tha se do t'ju vizitonte në misionin tuaj të vogël vetëvrasës." Zëri i LöVenhagen e shpërtheu buzëqeshjen e tij. "Ai qëndroi aty dhe qeshi si një kafshë e çmendur, duke bërtitur me lehtësim se kush ishte. Ende i veshur si një motorist i vdekur, ai u nis drejt avionit. Para se të arrija tek ai, rojet hynë brenda. Thjesht kam ikur për të mos u arrestuar. Pasi dola nga baza, hipa në kamionin tim dhe vrapova për në Büchel për t'ju paralajmëruar. Telefoni juaj celular është fikur."
    
  "Dhe kjo është kur ai rrëzoi avionin jo shumë larg bazës sonë," tha Schmidt me kokë. "Si duhet t'ia shpjegoj historinë e vërtetë gjeneral-lejtnant Meyer? Ai kishte përshtypjen se ky ishte një kundërsulm legjitim pas asaj që bëri ai idiot holandez në Irak."
    
  "Neumand ishte një pilot i klasit të parë. Pse ai e humbi objektivin - ju - është sa për të ardhur keq sa një mister, " griti Löwenhagen. Vetëm silueta e Schmidt-it tregonte ende praninë e tij pranë tij.
    
  "Ai humbi sepse, si ju, djali im, ai ishte i verbër," tha Schmidt, duke shijuar fitoren e tij ndaj atyre që mund ta ekspozonin. "Por ju nuk e dinit, apo jo? Meqenëse Neumand mbante syze dielli, ju nuk ishit në dijeni të shikimit të tij të dobët. Përndryshe, nuk do ta kishit përdorur kurrë maskën e Babelit, apo jo?"
    
  "Jo, nuk do ta bëja," u përgjak LöVenhagen, duke u ndjerë i mundur deri në pikën e vlimit. "Por duhet ta dija që do të dërgonit dikë që të më digjte dhe të kthente maskën. Pasi shkova me makinë në vendin e përplasjes, zbulova mbetjet e djegura të Neumand-it të shpërndara larg trupit të trupit. Maska ishte hequr nga kafka e tij e djegur, kështu që e mora për t'u kthyer te komandanti im i dashur, të cilit mendova se mund t'i besoja." Në këtë moment, sytë e tij të verdhë u verbëruan. "Por ju tashmë jeni kujdesur për këtë, apo jo?"
    
  "Për çfarë po flet?" dëgjoi të thoshte Schmidt pranë tij, por ai mbaroi me mashtrimin e komandantit.
    
  "Ti dërgove dikë pas meje. Ai më gjeti me maskën time në vendin e përplasjes dhe më ndoqi deri në Heidelberg derisa kamionit tim i mbaroi karburanti! "Lövenhagen rënkoi. "Por ai kishte mjaft gaz për ne të dy, Schmidt. Para se ta shihja duke ardhur, më lau me benzinë dhe më vuri flakën! Gjithçka që mund të bëja ishte të vrapoja drejt spitalit, që ndodhej dy hapa më tutje, ende duke shpresuar se zjarri nuk do të kapte dhe ndoshta edhe do të shuhej ndërsa vrapoja. Por jo, vetëm sa bëhej më e fortë dhe më e nxehtë, duke gëlltitur lëkurën, buzët dhe gjymtyrët e mia derisa m'u duk se po bërtisja përmes mishit tim! A e dini se si është të ndjesh të shpërthejë zemrën nga tronditja e erës së mishit tënd që digjet si biftek në skarë? TI?" - i bërtiti ai kapitenit me shprehjen e ligë të të vdekurit.
    
  Ndërsa menaxheri nxitoi drejt tryezës së tyre, Schmidt ngriti dorën me përbuzje.
    
  "Ne po ikim. Ne po ikim. Thjesht transferojeni të gjitha në këtë kartë krediti," urdhëroi Schmidt, duke ditur që Dr. Hilt së shpejti do të gjendej sërish i vdekur dhe deklarata e kartës së tij të kreditit do të tregonte se ai kishte jetuar disa ditë më shumë nga sa ishte raportuar fillimisht.
    
  "Hajde, LöVenhagen," tha Schmidt me këmbëngulje. "Unë e di se si mund ta heqim këtë maskë nga fytyra juaj. Edhe pse nuk e kam idenë se si ta kthej verbërinë."
    
  Ai e çoi shoqëruesin e tij në lokal, ku firmosi faturën. Ndërsa ata u larguan, Schmidt e futi kartën e kreditit përsëri në xhepin e Lövenhagen. I gjithë stafi dhe vizitorët morën një psherëtimë të lehtësuar. Kamarieri fatkeq, i cili nuk mori bakshish, klikoi gjuhën dhe tha: "Faleminderit Zot! Shpresoj që kjo të jetë hera e fundit që e shohim."
    
    
  Kapitulli 23 - Vrasja
    
    
  Marduk shikoi orën dhe drejtkëndëshin e vogël në fytyrën e saj me panelet e datave të pozicionuara për të treguar se ishte 28 tetori. Gishtat e tij trokitën në banak ndërsa priste recepsionisten në hotelin Swanwasser, ku po qëndronin edhe Sam Cleave dhe e dashura e tij misterioze.
    
  "Kjo është e gjitha, zotëri Marduk. Mirë se erdhe në Gjermani", buzëqeshi me dashamirësi administratori dhe ia ktheu pasaportën Marduk. Sytë e saj qëndruan në fytyrën e tij për një kohë të gjatë. Kjo e bëri të moshuarin të pyeste veten nëse ishte për shkak të fytyrës së tij të pazakontë apo për shkak se dokumentet e tij të identitetit e listonin Irakun si vendin e tij të origjinës.
    
  "Vielen Dank," u përgjigj ai. Ai do të buzëqeshte nëse do të mundej.
    
  Pasi hyri në dhomën e tij, ai zbriti në katin e poshtëm për të takuar Sam dhe Margaret në kopsht. Ata tashmë e prisnin kur ai doli në tarracë me pamje nga pishina. Një burrë i vogël, i veshur elegant, ndoqi Mardukun në distancë, por plaku ishte shumë mendjemprehtë për të mos ditur.
    
  Sam e pastroi fytin në mënyrë kuptimplote, por gjithçka që Marduk tha ishte: "Unë e shoh atë".
    
  "Sigurisht që ju e dini," tha Sam me vete, duke tundur kokën drejt Margaret. Ajo e shikoi të huajin dhe u tërhoq pak, por e fshehu atë nga shikimi i tij. Marduk u kthye për të parë njeriun që e ndiqte, aq sa për të vlerësuar situatën. Burri buzëqeshi duke kërkuar falje dhe u zhduk në korridor.
    
  "Ata shohin një pasaportë nga Iraku dhe humbasin trurin e tyre të mallkuar," leh ai i irrituar, duke u ulur.
    
  "Zoti Marduk, kjo është Margaret Crosby nga Edinburgh Post," i prezantoi Sam.
    
  "Gëzohem që ju njoha, zonjë," tha Marduk, duke përdorur përsëri tundjen e tij të sjellshme në vend të një buzëqeshjeje.
    
  "Dhe edhe ju, zoti Marduk," u përgjigj Margaret përzemërsisht. "Është fantastike të takosh më në fund dikë aq të informuar dhe të udhëtuar mirë sa ti." A po flirton vërtet ajo me Mardukun? Mendoi Sam i habitur teksa i shikonte duke shtrënguar duart.
    
  "Dhe si e dini këtë?" - pyeti Marduk me habi të shtirur.
    
  Sam mori pajisjen e tij të regjistrimit.
    
  "Ah, gjithçka që ndodhi në zyrën e mjekut është regjistruar tani." Ai i hodhi një vështrim të ashpër gazetarit investigativ.
    
  "Mos u shqetëso, Marduk," tha Sam, duke synuar të lërë mënjanë të gjitha shqetësimet. "Kjo është vetëm për mua dhe ata që do të na ndihmojnë të gjejmë Maskën e Babelit. Siç e dini, zonjusha Crosby, e cila është këtu, ka bërë tashmë pjesën e saj për të na çliruar nga shefi i policisë."
    
  "Po, disa gazetarë kanë sensin e mirë për të qenë selektivë në lidhje me atë që bota duhet të dijë dhe... mirë, atë që bota nuk do ta dinte kurrë. Maska e Babelit dhe aftësitë e saj bien në kategorinë e dytë. Ju jeni të sigurt në maturinë time, "i premtoi Margaret Marduk.
    
  Imazhi i tij e magjepsi atë. Spinsterja britanike ka pasur gjithmonë pasion për çdo gjë të pazakontë dhe unike. Ai nuk ishte aq monstruoz sa e përshkroi stafi i spitalit të Heidelberg. Po, ai ishte qartësisht i deformuar sipas standardeve normale, por fytyra e tij vetëm sa e shtoi personalitetin e tij intrigues.
    
  "Është një lehtësim ta dish, zonjë," psherëtiu ai.
    
  "Të lutem, më thirr Margaret," tha ajo shpejt.
    
  "Pra, te çështja aktuale," e ndërpreu Sam, duke kaluar në një bisedë më serioze. "Ku do të fillojmë ta kërkojmë këtë personazh të LöVenhagen?"
    
  "Mendoj se duhet ta heqim atë nga loja. Sipas toger Werner, njeriu pas blerjes së maskës së Babelit është kapiteni gjerman i Luftwaffe Schmidt. E udhëzova togerin Werner të shkonte nën pretekstin e një raporti dhe t'i vidhte maskën Schmidt nesër deri në mesditë. Nëse nuk marr vesh nga Werner deri atëherë, do të duhet të supozojmë më të keqen. Në këtë rast, unë vetë do të më duhet të futem fshehurazi në bazë dhe të shkëmbej disa fjalë me Schmidt. Ai është në origjinën e gjithë këtij operacioni të çmendur dhe ai do të dëshirojë të marrë në zotërim reliktin deri në momentin që të nënshkruhet traktati i madh i paqes."
    
  "Pra mendoni se ai do të paraqitet si një komisioner nënshkrimi meso-arab?" Margaret pyeti, duke përdorur mirë termin e ri për Lindjen e Mesme pas bashkimit të tokave të vogla përreth nën një qeveri të vetme.
    
  "Ka një milion mundësi, Mada... Margaret," shpjegoi Marduk. "Ai mund ta bëjë atë me zgjedhje, por ai nuk flet arabisht, kështu që njerëzit e Komisionerit do ta dinë se ai është një sharlatan. Nga të gjitha kohërat, duke mos qenë në gjendje të kontrollosh mendjet e masave. Imagjinoni sa lehtë mund t'i kisha parandaluar të gjitha këto nëse do të kisha ende këtë katrahurë mendore, u ankua Sam me vete.
    
  Toni i rastësishëm i Marduk vazhdoi. "Ai mund të merrte formën e një personi të panjohur dhe të vriste komisarin. Ai madje mund të dërgonte një pilot tjetër vetëvrasës në ndërtesë. Duket se është gjithë inati këto ditë."
    
  "A nuk kishte një skuadron nazist që e bëri këtë gjatë Luftës së Dytë Botërore?" Margaret pyeti, duke vendosur dorën e saj në parakrahun e Semit.
    
  "Uh, nuk e di. Pse?"
    
  "Nëse do ta dinim se si ata i bënë këta pilotë të dilnin vullnetarë për këtë mision, ne mund të ishim në gjendje të kuptonim se si Schmidt planifikoi të organizonte diçka të tillë. Unë mund të jem larg së vërtetës, por a nuk duhet të paktën ta eksplorojmë këtë mundësi? Ndoshta Dr. Gould madje mund të na ndihmojë."
    
  "Për momentin ajo është e mbyllur në një spital në Mannheim," tha Sam.
    
  "Si është ajo?" pyeti Marduk, duke u ndjerë ende fajtor që e goditi.
    
  "Nuk e kam parë që kur erdhi tek unë. Kjo është arsyeja pse unë erdha për të parë doktor Fritz në radhë të parë, "u përgjigj Sam. "Por ke të drejtë. Unë gjithashtu mund të shoh nëse ajo mund të na ndihmojë - nëse ajo është e ndërgjegjshme. Zot, shpresoj se ata mund ta ndihmojnë atë. Ajo ishte në gjendje të keqe herën e fundit që e pashë."
    
  "Atëherë do të thoja që një vizitë është e nevojshme për disa arsye. Po në lidhje me toger Werner dhe mikun e tij Kohl? - pyeti Marduk duke pirë një gllënjkë kafe.
    
  Telefoni i Margaretës ra. "Ky është ndihmësi im." Ajo buzëqeshi me krenari.
    
  "A keni një asistent?" Sam ngacmoi. "Që kur?" Ajo iu përgjigj Semit me një pëshpëritje pak para se të përgjigjej në telefon. "Unë kam një operativ të fshehtë me një prirje për radiot e policisë dhe linjat e qarkut të mbyllur, djali im." Duke shkelur syrin, ajo iu përgjigj telefonit dhe u largua nëpër lëndinën e zbukuruar në mënyrë të përsosur, të ndriçuar nga fenerët e kopshtit.
    
  "Pra, haker," mërmëriti Sam duke qeshur.
    
  "Pasi Schmidt të ketë maskën, njëri prej nesh do të duhet ta përgjojë atë, zoti Cleave," tha Marduk. "Unë votoj që ju të sulmoni murin ndërsa unë pres në pritë. Ju shpëtoni prej tij. Në fund të fundit, me këtë fytyrë nuk do të arrij dot kurrë në bazë."
    
  Sam piu maltin e tij të vetëm dhe mendoi për të. "Sikur ta dinim se çfarë planifikoi t'i bënte asaj. Natyrisht, ai vetë duhet të dijë për rreziqet e veshjes së tij. Unë supozoj se ai do të punësojë një lakej për të sabotuar nënshkrimin e kontratës."
    
  "Jam dakord," filloi Marduk, por Margaret doli nga kopshti romantik me një shprehje tmerri absolut në fytyrën e saj.
    
  "Oh Zoti im!" Ajo bërtiti aq qetë sa mundi. "O Zoti im, Sam! Nuk do ta besoni këtë! Këmbët e Margaretës u ndrydhën nga nxitimi i saj ndërsa kaloi lëndinë në tryezë.
    
  "Çfarë? Çfarë është kjo?" Sam u vrenjos, duke u hedhur nga karrigia e tij për ta kapur para se ajo të binte në oborrin e gurtë.
    
  Sytë e hapur nga mosbesimi, Margaret i nguli sytë dy shokët e saj meshkuj. Ajo mezi merrte frymë. Ndërsa ajo e mbante frymën e saj, ajo bërtiti: "Profesorja Martha Sloane sapo u vra!"
    
  "Jezus Krishti!" Sam qau me kokën në duar. "Tani jemi të ndyrë. E kuptoni se kjo është Lufta e Tretë Botërore!"
    
  "E di! Çfarë mund të bëjmë tani? Kjo marrëveshje nuk do të thotë asgjë tani", konfirmoi Margaret.
    
  "Ku i ke marrë informacionet, Margaret? A ka marrë ende dikush përgjegjësinë?" - pyeti Marduk me aq takt sa mundi.
    
  "Burimi im është një mik i familjes. Të gjitha informacionet e saj janë zakonisht të sakta. Ajo fshihet në një zonë private të sigurisë dhe kalon çdo moment të ditës duke kontrolluar..."
    
  "...vjedhje," korrigjoi Sam.
    
  Ajo e shikoi atë. "Ajo kontrollon vendet e sigurisë dhe organizatat sekrete. Zakonisht kështu i marr vesh lajmet përpara se policia të thirret në skenat e krimit apo incidentet," pranoi ajo. "Pak minuta më parë, pasi kaloi vijën e kuqe të sigurisë private Dunbar, ajo mori një denoncim. Ata nuk e kanë thirrur ende policinë lokale apo mjeken ligjore, por ajo do të na mbajë të informuar se si u vra Sloan".
    
  "Pra nuk është transmetuar akoma?" Bërtiti Sam urgjentisht.
    
  "Jo, por është gati të ndodhë, pa dyshim. Kompania e sigurisë dhe policia do të bëjnë raporte edhe para se të mbarojmë pijet tona." Teksa fliste kishte lot në sy. "Këtu vjen shansi ynë për një botë të re. O Zot, ata duhej të shkatërronin gjithçka, apo jo?"
    
  "Sigurisht, e dashur Margaret," tha Marduk, me qetësi si kurrë më parë. "Kjo është ajo që njerëzimi bën më së miri. Shkatërrimi i çdo gjëje të pakontrollueshme dhe krijuese. Por ne nuk kemi kohë për filozofi tani. Unë kam një ide, ndonëse shumë e largët."
    
  "Epo, ne nuk kemi asgjë," u ankua Margaret. "Pra, bëhu i ftuari ynë, Peter."
    
  "Po sikur të mund ta verbonim botën?" - pyeti Marduk.
    
  "A ju pëlqen kjo maskë e juaja?" - pyeti Sam.
    
  "Dëgjo!" - urdhëroi Marduk, duke treguar shenjat e para të emocionit dhe duke e detyruar Semin të fshihte përsëri gjuhën e tij të pafytyrë pas buzëve të ngjeshura. "Po sikur të mund të bënim atë që media bën çdo ditë, por në të kundërt? A ka ndonjë mënyrë për të ndaluar përhapjen e raportimit dhe për ta mbajtur botën në errësirë? Në këtë mënyrë do të kemi kohë për të gjetur një zgjidhje dhe për t'u siguruar që takimi në Hagë të zhvillohet. Me fat, ne mund të jemi në gjendje të shmangim katastrofën me të cilën padyshim po përballemi tani."
    
  "Nuk e di, Marduk," tha Sam, duke u ndjerë i dëshpëruar. "Çdo gazetar aspirant në botë do të donte të ishte ai që e raportonte këtë për radiostacionin e tyre në vendin e tyre. Ky është një lajm i madh. Vëllezërit tanë shkaba nuk do të hiqnin dorë kurrë nga një delikatesë e tillë për shkak të respektit për botën ose për disa standarde morale."
    
  Margaret gjithashtu tundi kokën, duke konfirmuar zbulimin e mallkuar të Sam. "Sikur të mund ta vendosnim këtë maskë dikujt që duket si Sloane... vetëm për të nënshkruar marrëveshjen."
    
  "Epo, nëse nuk mund ta ndalojmë flotën e anijeve të zbarkojë në breg, do të duhet të heqim oqeanin në të cilin po lundrojnë," prezantoi Marduk.
    
  Semi buzëqeshi, duke shijuar mendimin jo ortodoks të plakut. Ai e kuptoi, ndërsa Margaret ishte e hutuar dhe fytyra e saj konfirmoi konfuzionin e saj. "Do të thuash nëse raportet dalin gjithsesi, ne duhet të mbyllim mediat që ata përdorin për ta raportuar atë?"
    
  "E sakte," pohoi Marduk me kokë, si gjithmonë. "Aq larg mund të shkojmë."
    
  "Si në tokën e gjelbër të Zotit...?" Margaret pyeti.
    
  "Më pëlqen gjithashtu ideja e Margaret," tha Marduk. "Nëse mund të kapim maskën, mund ta mashtrojmë botën duke besuar se raportet për vrasjen e Prof. Sloane është një mashtrim. Dhe ne mund të dërgojmë mashtruesin tonë për të nënshkruar dokumentin."
    
  "Është një ndërmarrje e madhe, por mendoj se e di se kush do të ishte aq i çmendur sa ta bënte këtë", tha Sam. Ai kapi telefonin e tij dhe shtypi një letër në numrin e shpejtë. Ai priti një moment dhe më pas fytyra e tij mori përqendrim absolut.
    
  "Hej Purdue!"
    
    
  Kapitulli 24 - Një tjetër fytyrë e Schmidt
    
    
  "Je i liruar nga misioni në LöVenhagen, toger," tha Schmidt me vendosmëri.
    
  "Pra, a e gjetët njeriun që po kërkojmë, zotëri? Mirë! Si e gjete? - pyeti Werner.
    
  "Unë do t'ju them, toger Werner, vetëm sepse kam kaq shumë respekt për ju dhe sepse ju pranuat të më ndihmoni të gjeja këtë kriminel," u përgjigj Schmidt, duke i kujtuar Wernerit kufizimin e tij "nevoja për të ditur". "Ishte çuditërisht surreale, në fakt. Më thirri kolegu juaj për të më thënë se do të sillte Lövenhagen vetëm një orë më parë."
    
  "Kolegu im?" Werner u rrudh në fytyrë, por e luajti rolin e tij bindshëm.
    
  "Po. Kush do ta kishte menduar se Kohl do të kishte guximin të arrestonte dikë, hej? Por unë jua them këtë me dëshpërim të madh," shtiri Schmidt trishtimin e tij dhe veprimet e tij ishin të dukshme për vartësin e tij. "Ndërsa Kohl po sillte Lövenhagen, ata u përfshinë në një aksident të tmerrshëm që u mori jetën të dyve."
    
  "Çfarë?" - bërtiti Werner. "Ju lutem më tregoni se kjo nuk është e vërtetë!"
    
  Fytyra i zbehej nga lajmet, të cilat ai e dinte se ishin të mbushura me gënjeshtra tinëzare. Fakti që Kohl u largua nga parkingu i spitalit pothuajse disa minuta para tij ishte dëshmi e një fshehjeje. Kohl nuk mund t'i kishte arritur kurrë të gjitha këto në kohën e shkurtër që iu desh Wernerit për të arritur bazën. Por Werner mbajti gjithçka për vete. Arma e vetme e Werner ishte mbyllja e syve të Schmidt-it për faktin se ai dinte gjithçka për motivet e kapjes së L. öVenhagen, maskën dhe gënjeshtrën e ndyrë për vdekjen e Kohl-it. Në të vërtetë, inteligjenca ushtarake.
    
  Në të njëjtën kohë, Werner ishte vërtet i tronditur nga vdekja e Kohl. Sjellja e tij e shqetësuar dhe zhgënjimi ishin të vërteta ndërsa ai u ul përsëri në karrigen e tij në zyrën e Schmidt. Për të lyer kripë në plagët e tij, Schmidt luajti komandantin e penduar dhe i ofroi pak çaj të freskët për të zbutur tronditjen e lajmit të keq.
    
  "E dini, unë dridhem kur mendoj se çfarë duhet të ketë bërë Lö Venhagen për të shkaktuar atë fatkeqësi," i tha ai Wernerit, duke ecur rreth tavolinës së tij. "I gjori Kohl. A e dini sa shumë më dhemb të mendoj se një pilot kaq i mirë me një të ardhme kaq të ndritur humbi jetën për shkak të urdhrit tim për të kapur një vartës të pashpirt dhe të pabesë si Löwenhagen?"
    
  Nofulla e Wernerit u shtrëngua, por ai duhej të mbante maskën e tij derisa të vinte koha e duhur për të zbuluar atë që dinte. Me zërin që dridhej vendosi të luante viktimën për të zbuluar pak më shumë. "Zotëri, të lutem mos më thuaj se Himmelfarb ndau këtë fat?"
    
  "Jo jo. Mos u shqetësoni për Himmelfarb. Më kërkoi që ta hiqja nga detyra sepse nuk e duronte dot. Mendoj se jam mirënjohës që kam dikë si ty nën komandën time, toger, - u grimas Schmidt nga prapa sediljes së Werner. "Ti je i vetmi që nuk më ke zhgënjyer."
    
  Werner ishte i interesuar nëse Schmidt kishte arritur ta kapte maskën dhe nëse po, ku e mbante atë. Kjo, megjithatë, ishte një përgjigje që ai nuk mund ta kërkonte thjesht. Kjo ishte diçka për të cilën ai do të duhej të spiunonte.
    
  "Faleminderit, zotëri," u përgjigj Werner. "Nëse keni nevojë për mua për ndonjë gjë tjetër, thjesht pyesni."
    
  "Është ky lloj qëndrimi që bën heronj, toger!" - këndoi Schmidt përmes buzëve të tij të trasha ndërsa djersa i rridhte rruaza në faqet e tij të trasha. "Për hir të mirëqenies së vendit tuaj dhe të drejtës për të mbajtur armë, ndonjëherë ju duhet të sakrifikoni gjëra të mëdha. Ndonjëherë të japësh jetën për të shpëtuar mijëra njerëz që mbron është pjesë e të qenit një hero, një hero të cilin Gjermania mund ta kujtojë si mesinë e rrugëve të vjetra dhe njeriun që sakrifikoi veten për të ruajtur epërsinë dhe lirinë e vendit të tij."
    
  Werner nuk i pëlqente se ku po shkonte kjo, por ai nuk mund të vepronte në mënyrë impulsive pa rrezikuar zbulimin. "Nuk mund të pajtohesha më, kapiten Schmidt. Duhet ta dini. Jam i sigurt se asnjë burrë nuk arrin gradën që keni arritur si një burrë i vogël pa kurriz. Shpresoj të ndjek hapat e tu një ditë."
    
  "Jam i sigurt se mund ta përballosh, toger. Dhe ke te drejte. Kam sakrifikuar shumë. Gjyshi im u vra në aksion kundër britanikëve në Palestinë. Babai im vdiq duke mbrojtur kancelarin gjerman gjatë një atentati gjatë Luftës së Ftohtë," mbrojti ai. "Por unë do t'ju them një gjë, toger. Kur të lë një trashëgimi, djemtë dhe nipërit e mi do të më kujtojnë si më shumë se një histori e bukur për t'u treguar të huajve. Jo, do të mbahem mend për ndryshimin e rrjedhës së botës sonë, do të mbahem mend nga të gjithë gjermanët dhe për rrjedhojë nga kulturat dhe brezat botërorë." Hitleri shumë? Werner mendoi për këtë, por pranoi gënjeshtrat e Schmidt me mbështetje të rreme. "Me të drejtë, zotëri! Nuk mund të pajtohesha më shumë."
    
  Pastaj vuri re emblemën në unazën e Schmidt-it, e njëjta unazë që Werner e ngatërroi për një unazë fejese. Baza e sheshtë prej ari që kurorëzoi majën e gishtit të tij ishte gdhendur me simbolin e një organizate të supozuar të zhdukur, simbolin e Urdhrit të Diellit të Zi. Ai e kishte parë këtë më parë në shtëpinë e xhaxhait të tij, ditën kur ndihmoi stërhallën e tij të shiste të gjithë librat e burrit të saj të ndjerë në një shitje në oborr në fund të viteve '80. Simboli e intrigoi atë, por stërhalla e tij u trondit kur ai e pyeti nëse mund ta kishte librin.
    
  Ai nuk mendoi më për këtë derisa njohu simbolin në unazën e Schmidt. Çështja e të mbeturit injorant u bë e vështirë për Wernerin sepse ai dëshpërimisht donte të dinte se çfarë po bënte Schmidt duke veshur një simbol që stërhalla e tij patriotike nuk donte që ai ta dinte.
    
  "Kjo është intriguese, zotëri," tha Werner pa dashje, pa menduar as për pasojat e kërkesës së tij.
    
  "Çfarë?" - pyeti Schmidt, duke ndërprerë fjalimin e tij madhështor.
    
  "Unaza jote, kapiten. Duket si një thesar i lashtë ose një lloj hajmali sekrete me superfuqi, si në komike!" Tha Werner i emocionuar, duke guxuar mbi unazë sikur të ishte thjesht një punë e bukur. Në fakt, Werner ishte aq kurioz sa nuk ishte nervoz as të pyeste për stemën apo unazën. Ndoshta Schmidt besonte se togeri i tij ishte vërtet i magjepsur nga përkatësia e tij krenare, por ai zgjodhi ta mbante për vete përfshirjen e tij me Urdhrin.
    
  "Oh, babai im ma dha këtë kur isha trembëdhjetë vjeç," shpjegoi Schmidt me nostalgji, duke parë linjat e shkëlqyera dhe të përsosura në unazën që nuk e hoqi kurrë.
    
  "Stema familjare? Duket shumë elegante," e bindi Werner komandantin e tij, por ai nuk mundi ta bënte njeriun të hapej për këtë. Papritur ra zilja e celularit të Wernerit, duke thyer magjinë mes dy burrave dhe të vërtetës. "Kërkoj falje, kapiten."
    
  "Marrëzi", u përgjigj Schmidt, duke e hedhur poshtë me zemër. "Ti nuk je në detyrë tani."
    
  Werner pa ndërsa kapiteni doli jashtë për t'i dhënë atij pak privatësi.
    
  "Përshëndetje?"
    
  Ishte Marlene. "Dieter! Dieter, ata vranë doktor Fritz!". ajo bërtiti nga ajo që tingëllonte si një pishinë e zbrazët ose një dush.
    
  "Prit, ngadalë, e dashur! OBSH? Dhe kur?" Pyeti Werner të dashurën e tij.
    
  "Dy minuta më parë! J-y-ashtu si th-se...në qetësi, për hir të Zotit! Pikërisht përballë meje!" - bërtiti ajo në mënyrë histerike.
    
  Togeri Dieter Werner ndjeu se i shtrëngohej barku në zhurmën e të qarave të furishme të të dashurit të tij. Në një farë mënyre, ajo emblemë e keqe në unazën e Schmidt ishte një parathënie e asaj që do të vinte së shpejti. Werner-it iu duk se admirimi i unazës i kishte sjellë në një mënyrë të keqe fatkeqësi. Ai ishte çuditërisht afër të vërtetës.
    
  "Çfarë je ti... Marlene! Dëgjo!" ai u përpoq ta bënte atë që t'i jepte më shumë informacion.
    
  Schmidt dëgjoi zërin e Werner që ngrihej. I shqetësuar, ai hyri ngadalë në zyrë nga jashtë, duke i hedhur një vështrim pyetës togerit.
    
  "Ku jeni? Ku ndodhi? Në spital?" ai e nxiti atë, por ajo ishte krejtësisht jokoherente.
    
  "Jo! N-jo, Dieter! Himmelfarb sapo qëlloi në kokë Dr. Fritz. O Jezus! Unë do të vdes këtu!" ajo qau e dëshpëruar për vendin e frikshëm, duke i bërë jehonë vendndodhjes që ai nuk mund ta detyronte ta zbulonte.
    
  "Marlene, ku je?" - ai bertiti.
    
  Telefonata përfundoi me një klikim. Schmidt qëndronte ende i shtangur përballë Wernerit, duke pritur një përgjigje. Fytyra e Wernerit u zbeh ndërsa e futi telefonin përsëri në xhep.
    
  "Të kërkoj falje, zotëri. Me duhet te shkoj. Diçka e tmerrshme ndodhi në spital," i tha ai komandantit të tij ndërsa u kthye për t'u larguar.
    
  "Ajo nuk është në spital, toger," tha Schmidt thatë. Werner u ndal në gjurmët e tij, por nuk u kthye ende. Duke gjykuar nga zëri i komandantit, ai priste që gryka e pistoletës së oficerit t'i drejtohej në pjesën e pasme të kokës dhe i dha Schmidt-it nderin të ishte ballë për ballë me të ndërsa ai tërhiqte këmbëzën.
    
  "Himmelfarb sapo vrau doktor Fritz," tha Werner pa iu kthyer oficerit.
    
  "E di, Dieter," pranoi Schmidt. "I thashë. A e dini pse ai bën gjithçka që i them unë?"
    
  "Lidhja romantike?" Werner qeshi, duke lënë më në fund admirimin e tij të rremë.
    
  "Ha! Jo, romanca është për zemërbutët në shpirt. I vetmi pushtim për të cilin jam i interesuar është dominimi i mendjes së butë", tha Schmidt.
    
  "Himmelfarb është një frikacak i ndyrë. Të gjithë e dinim këtë që në fillim. Ai rrëmbehet vjedhurazi mbi gomarët e kujtdo që mund ta mbrojë ose ta ndihmojë, sepse ai është thjesht një qenush i paaftë dhe kërcitës, "tha Werner, duke e ofenduar tetarin me përbuzje të sinqertë që ai e fshihte gjithmonë nga mirësjellja.
    
  "Kjo është absolutisht e vërtetë, toger," u pajtua kapiteni. Fryma e tij e nxehtë preku pjesën e pasme të qafës së Werner-it ndërsa ai u përkul në mënyrë të pakëndshme pranë tij. "Kjo është arsyeja pse, ndryshe nga njerëzit si ju dhe të vdekurit e tjerë që së shpejti do t'u bashkoheni, ai bën atë që bën," Babilonia
    
  Mishi i Werner ishte i mbushur me zemërim dhe urrejtje, e gjithë qenia e tij ishte e mbushur me zhgënjim dhe shqetësim serioz për Marlenen e tij. "Dhe ç'farë? Gjuaj tashmë!" - tha ai me sfidë.
    
  Schmidt qeshi pas tij. "Ulu, toger."
    
  Me ngurrim, Werner u bind. Ai nuk kishte zgjidhje tjetër, gjë që tërboi një mendimtar të lirë si ai. Ai pa teksa oficeri arrogant u ul, duke ndezur qëllimisht unazën e tij që ta shihnin sytë e Vernerit. "Himmelfarb, siç thoni ju, ndjek urdhrat e mia, sepse ai nuk është në gjendje të mbledhë guximin për të dalë për atë që beson. Megjithatë, ai bën punën që unë e dërgoj për të bërë dhe nuk kam pse t'i lutem, ta monitoroj apo të kërcënoj të dashurit e tij për këtë. Sa për ju, nga ana tjetër, skrotumi juaj është shumë masiv për të mirën tuaj. Mos më keqkuptoni, unë e admiroj një njeri që mendon vetë, por kur hidheni në short me opozitën - armikun - bëheni tradhtar. Himmelfarb më tha gjithçka, toger, - pranoi Schmidt me një psherëtimë të thellë.
    
  "Ndoshta je shumë i verbër për të parë se çfarë tradhtari është ai," tha Werner.
    
  "Një tradhtar i së djathtës është, në thelb, një hero. Por le t'i lëmë mënjanë preferencat e mia tani për tani. Unë do t'ju jap një shans për të shpenguar veten, toger Werner. Duke udhëhequr një skuadron avionësh luftarakë, do të keni nderin të fluturoni Tornadon tuaj drejt e në sallën e këshillit të CIA-s në Irak për t'u siguruar që ata të dinë se si ndihet bota për ekzistencën e tyre."
    
  "Kjo është absurde!" Verner protestoi. "Ata qëndruan në anën e tyre të armëpushimit dhe ranë dakord të hynin në negociata tregtare...!"
    
  "Blah blah blah!" Schmidt qeshi dhe tundi kokën. "Ne të gjithë i njohim lëvozhgat e vezëve politike, miku im. Ky është një truk. Edhe nëse nuk do të ishte kështu, çfarë lloj bote do të ishte ndërsa Gjermania është vetëm një dem në stilolaps?" Unaza e tij shkëlqeu në dritën e llambës në tavolinën e tij kur ai vinte nga këndi. "Ne jemi udhëheqës, pionierë, të fuqishëm dhe krenarë, toger! WUO dhe CITE janë një tufë kurvash që duan të mashtrojnë Gjermaninë! Ata duan të na hedhin në një kafaz me kafshë të tjera thertore. Unë them "asnjë mënyrë e drequr!"
    
  "Është një bashkim, zotëri," u përpoq Werner, por ai vetëm zemëroi kapitenin.
    
  "Bashkimi? Oh, oh, a do të thotë "bashkim" Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike në ato kohë të largëta?" Ai u ul në tavolinën e tij drejtpërdrejt përballë Werner, duke ulur kokën në nivelin e togerit. "Nuk ka vend për rritje në një akuarium, miku im. Dhe Gjermania nuk mund të lulëzojë në një klub të vogël të çuditshëm thurjesh, ku të gjithë bisedojnë dhe japin dhurata mbi grupin e çajit. Zgjohu! Na kufizojnë në uniformitet dhe na presin topat, miku im! Ju do të na ndihmoni të zhbëjmë këtë mizori... shtypje."
    
  "Po sikur të refuzoj?" Pyeti Werner me marrëzi.
    
  "Himmelfarb do të ketë mundësinë të jetë vetëm me Marlene të dashur," buzëqeshi Schmidt. "Përveç kësaj, unë kam vendosur tashmë skenën për një goditje të mirë nga goja, siç thonë ata. Pjesa më e madhe e punës tashmë është bërë. Falë një prej dronëve të mi të besueshëm që e bëri detyrën e tij siç ishte urdhëruar, - i bërtiti Schmidt Werner-it, - ajo kurvë Sloane është jashtë loje përgjithmonë. Vetëm kjo duhet të ngrohë botën për një përballje, apo jo?
    
  "Çfarë? Profesor Sloan? Werner gulçoi.
    
  Schmidt e konfirmoi lajmin duke kaluar majën e gishtit të madh në fyt. Ai qeshi me krenari dhe u ul në tryezën e tij. "Pra, toger Werner, a mund të llogarisim te ju - ndoshta Marlene?
    
    
  Kapitulli 25 - Udhëtimi i Ninës në Babiloni
    
    
  Kur Nina u zgjua nga gjumi i saj i ethshëm dhe i dhimbshëm, ajo e gjeti veten në një spital shumë të ndryshëm. Shtrati i saj, megjithëse i rregullueshëm në të njëjtën mënyrë si shtretërit e spitalit, ishte komod dhe i mbuluar me tesha dimërore. Ajo përmbante disa nga motivet e saj të preferuara të dizajnit në çokollatë, kafe dhe ngjyrë kafe. Muret ishin zbukuruar me piktura të vjetra të stilit të Da Vinçit, dhe në dhomën e spitalit nuk kishte asnjë kujtim të IV-ve, shiringave, legenëve apo ndonjë nga mjetet e tjera poshtëruese që Nina urrente.
    
  Kishte një buton zile që ajo u detyrua ta shtypte sepse ishte shumë e thatë dhe nuk arrinte dot ujin pranë shtratit. Ndoshta ajo mundi, por lëkura e saj i dhimbte si ngrirja e trurit dhe rrufeja, duke e dekurajuar atë nga detyra. Vetëm një moment pasi ajo i ra ziles, një infermiere me pamje ekzotike me rroba të zakonshme kaloi nëpër derë.
    
  "Përshëndetje, doktor Gould," përshëndeti ajo e gëzuar me një zë të heshtur. "Si ndihesh?"
    
  "Ndihem tmerrësisht. Unë me të vërtetë dua, "shtydhi Nina jashtë. Ajo as nuk e kuptoi se mund të shihte përsëri mjaft mirë derisa piu një gjysmë gote ujë të fortifikuar me një gllënjkë. Pasi kishte pirë të ngopur, Nina u mbështet në shtratin e butë e të ngrohtë dhe shikoi nëpër dhomë, duke e ndalur më në fund shikimin te infermierja e qeshur.
    
  "Unë shoh përsëri pothuajse plotësisht saktë," mërmëriti Nina. Ajo do të kishte buzëqeshur nëse nuk do të ishte kaq e turpëruar. "Am, ku jam? Ju nuk flisni fare - as dukeni - gjermanisht."
    
  Infermierja qeshi. "Jo, doktor Gould. Unë jam nga Xhamajka, por jetoj këtu në Kirkwall si kujdestar me kohë të plotë. Unë jam punësuar për t'ju kujdesur për një të ardhme të parashikueshme, por është një mjek që po punon shumë me shokët e tij për t'ju shëruar."
    
  "Ata nuk munden. Thuaju të heqin dorë", tha Nina me një ton të frustruar. "Unë kam kancer. Ata më thanë në Mannheim kur spitali i Heidelberg dërgoi rezultatet e mia."
    
  "Epo, unë nuk jam mjek, kështu që nuk mund t'ju them asgjë që nuk e dini tashmë. Por ajo që mund t'ju them është se disa shkencëtarë nuk i shpallin zbulimet e tyre ose nuk i patentojnë barnat e tyre nga frika e bojkotit nga kompanitë farmaceutike. Kjo është gjithçka që do të them derisa të flisni me doktoreshën Kate", këshilloi infermierja.
    
  "Dr. Kate? A është ky spitali i tij?" pyeti Nina.
    
  "Jo, zonjë. Dr. Keith është një shkencëtar mjekësor që është punësuar për t'u fokusuar vetëm në sëmundjen tuaj. Dhe kjo është një klinikë e vogël në bregdetin Kirkwall. Ajo është në pronësi të Scorpio Majorus Holdings me bazë në Edinburg. Vetëm disa e dinë për këtë." ajo i buzëqeshi Ninës. "Tani më lejoni të marr shenjat tuaja jetësore dhe të shikoj nëse mund t'ju ndiejmë rehat, dhe më pas...a dëshironi diçka për të ngrënë? Apo të përzierat ende nuk po largohen?
    
  "Jo," u përgjigj Nina shpejt, por më pas nxori frymën dhe buzëqeshi me zbulimin e shumëpritur. "Jo, nuk ndihem i sëmurë në asnjë mënyrë. Në fakt, unë jam i uritur." Nina buzëqeshi me përçarje, për të mos rënduar dhimbjen pas diafragmës dhe mes mushkërive. "Më thuaj si arrita këtu?"
    
  "Z. David Perdue ju ka fluturuar këtu nga Gjermania, në mënyrë që të merrni trajtim të specializuar në një mjedis të sigurt," i tha infermierja Ninës ndërsa kontrollonte sytë e saj me një elektrik dore. Nina kapi lehtësisht kyçin e infermieres.
    
  "Prit, a është Purdue këtu?" pyeti ajo paksa e alarmuar.
    
  "Jo, zonjë. Ai më kërkoi që t'ju përcjell faljen e tij. Ndoshta sepse nuk isha këtu për ty," i tha infermierja Ninës. Po, ndoshta sepse ai u përpoq të më priste kokën e ndyrë në errësirë, mendoi Nina me vete.
    
  "Por ai duhej të bashkohej me z. Cleave në Gjermani për një lloj takimi konsorciumi, kështu që kam frikë se tani për tani po qëndroni vetëm me ne, ekipi juaj i vogël i profesionistëve mjekësorë," ndërhyri infermierja e hollë me lëkurë të errët. . Nina u mahnit nga çehrja e saj e bukur dhe theksi çuditërisht unik, në gjysmë të rrugës mes një aristokrati londinez dhe një rasta". Cleve me sa duket do të vijë për t'ju vizituar në tre ditët e ardhshme, kështu që të paktën ka një fytyrë të njohur për të pritur, apo jo? "
    
  "Po, kjo është e sigurt," tundi Nina, e kënaqur të paktën me këtë lajm.
    
    
  * * *
    
    
  Të nesërmen, Nina ndihej padyshim më mirë, megjithëse sytë e saj nuk kishin marrë ende forcën e një bufi. Praktikisht nuk kishte djegie apo dhimbje në lëkurën e saj dhe merrte frymë më lehtë. Ajo kishte vetëm një temperaturë një ditë më parë, por ajo u largua shpejt pasi asaj iu dha një lëng jeshil i hapur që Dr. Keith tha me shaka se ata e përdornin në Hulk përpara se ai të bëhej i famshëm. Nina shijoi plotësisht humorin dhe profesionalizmin e ekipit, i cili kombinoi në mënyrë të përsosur pozitivitetin dhe shkencën mjekësore për të maksimizuar mirëqenien e saj.
    
  "Pra, a është e vërtetë ajo që thonë për steroidet?" Semi buzëqeshi nga dera.
    
  "Po është e vërtetë. E gjithë kjo. Duhet ta kishit parë sesi topat e mi u kthyen në rrush të thatë!" - bëri shaka ajo me të njëjtën habi në fytyrë, gjë që e bëri Semin të qeshte me gjithë zemër.
    
  Duke mos dashur ta prekte apo ta lëndonte, ai thjesht ia puthi butësisht majën e kokës, duke ndjerë aromën e shampos së freskët në flokët e saj. "Është shumë mirë që të shoh, dashuria ime," pëshpëriti ai. "Dhe këto faqe po shkëlqejnë gjithashtu. Tani na mbetet vetëm të presim që hunda juaj të laget dhe ju do të jeni gati të shkoni."
    
  Nina e kishte të vështirë të qeshte, por buzëqeshja e saj mbeti. Sam i kapi dorën dhe shikoi nëpër dhomë. Kishte një buqetë të madhe me lulet e saj të preferuara të lidhura me një fjongo të madhe jeshile smeraldi. Sam e gjeti këtë mjaft të mahnitshme.
    
  "Ata më thonë se është vetëm pjesë e décor, ndryshimi i luleve çdo javë e kështu me radhë," vuri në dukje Nina, "por unë e di që janë nga Purdue."
    
  Sam nuk donte të tundte varkën midis Ninës dhe Perdue, veçanërisht ndërsa ajo kishte ende nevojë për trajtimin që mund t'i bënte vetëm Perdue. Nga ana tjetër, ai e dinte se Perdue nuk mund ta kontrollonte atë që u përpoq t'i bënte Ninës në ato tunele të zeza nën Çernobil. "Epo, unë u përpoqa t'ju sjell pak dritë hëne, por stafi juaj e konfiskoi atë," ngriti supet ai. "Dallmuar të dehurit, shumica prej tyre. Kujdes për infermieren seksi. Ajo dridhet kur pi."
    
  Nina qeshi së bashku me Sam, por supozoi se ai kishte dëgjuar për kancerin e saj dhe po përpiqej dëshpërimisht ta gëzonte atë me një mbidozë marrëzish të kota. Duke qenë se nuk donte të merrte pjesë në këto rrethana të dhimbshme, ajo ndryshoi temë.
    
  "Çfarë po ndodh në Gjermani?" - ajo pyeti.
    
  "Është qesharake që duhet ta pyesësh këtë, Nina," ai pastroi fytin dhe nxori regjistruesin e tij nga xhepi.
    
  "Oooh, audio pornografi?" ajo bëri shaka.
    
  Sam u ndje fajtor për motivet e tij, por ai u shfaq me një fytyrë të dhembshur dhe shpjegoi: "Ne në fakt kemi nevojë për ndihmë me pak informacion në lidhje me një skuadron vetëvrasës nazist që me sa duket shkatërroi disa ura..."
    
  "Po, 200 kg," ndërhyri ajo para se ai të mund të vazhdonte. "Sipas thashethemeve, ata shkatërruan shtatëmbëdhjetë ura për të parandaluar kalimin e trupave sovjetike. Por sipas burimeve të mia, ky është kryesisht spekulim. Unë di vetëm për KG 200 sepse në vitin e dytë të shkollës pasuniversitare shkrova një disertacion mbi ndikimin e patriotizmit psikologjik në misionet vetëvrasëse.
    
  "Çfarë është në të vërtetë 200 kg?" - pyeti Sam.
    
  "Kampfgeschwader 200," tha ajo pak me hezitim, duke treguar lëngun e frutave në tryezën pas Semit. Ai i dha gotën dhe ajo piu disa gllënjka të vogla nëpër kashtë. "Ata kishin për detyrë të përdornin një bombë..." u përpoq të mbante mend emrin, duke ngritur sytë nga tavani, "... thirri, h, mendoj... Reichenberg, siç e mbaj mend. Por më vonë ata u njohën si skuadrilja e Leonidës. Pse? Ata janë të gjithë të vdekur dhe të zhdukur."
    
  "Po, është e vërtetë, por ju e dini se si ne gjithmonë duket se hasim në gjëra që supozohet se kanë vdekur dhe janë zhdukur," i kujtoi ai Ninës. Ajo nuk mund të debatonte me këtë. Sido që të jetë, ajo e dinte po aq mirë sa Sam dhe Perdue se bota e vjetër dhe magjistarët e saj ishin të gjallë dhe të mirë në krijimin modern.
    
  "Të lutem, Sam, mos më thuaj se po përballemi me një skuadër vetëvrasëse të Luftës së Dytë Botërore që ende fluturon me Focke-Wulfs e tyre mbi Berlin," bërtiti ajo, duke thithur dhe mbyllur sytë nga frika e sajuar.
    
  "Hum, jo," filloi ta plotësonte ai me faktet e çmendura të ditëve të fundit, "por ju kujtohet ai pilot që u arratis nga spitali?"
    
  "Po," u përgjigj ajo me një ton të çuditshëm.
    
  "A e dini se si dukej ai kur ju të dy bëtë udhëtimin tuaj?" Sam e pyeti që të mund të kuptonte saktësisht se sa larg duhet të shkonte përpara se të fillonte ta plotësonte atë me gjithçka që po ndodhte.
    
  "Nuk mund ta shihja. Në fillim, kur policët e quajtën Dr. Hilt, mendova se ishte ai përbindëshi, e dini, ai që përndiqte fqinjin tim. Por kuptova se ishte thjesht një djalë i varfër që u dogj, ndoshta i maskuar si një mjek i vdekur," i shpjegoi ajo Semit.
    
  Mori frymë thellë dhe dëshironte të hiqte një zvarrë nga cigarja e tij para se t'i thoshte Ninës se ajo në të vërtetë po udhëtonte me një vrasës ujk, i cili i fali jetën vetëm sepse ajo ishte e verbër si lakuriq nate dhe nuk mund ta tregonte me gisht.
    
  "A tha ai ndonjë gjë për një maskë?" Sam donte të anashkalonte butësisht temën, duke shpresuar që ajo të paktën të dinte për maskën e Babelit. Por ai ishte absolutisht i sigurt se LöVenhagen nuk do ta ndante rastësisht një sekret të tillë.
    
  "Çfarë? Maskë? Si është maska e tij që i vendosën për të shmangur kontaminimin e indeve?" ajo pyeti.
    
  "Jo, dashuri," u përgjigj Sam, i gatshëm të derdhte gjithçka në të cilën ishin përfshirë. "Një relike e lashtë. Maska babilonase. A e përmendi edhe këtë?"
    
  "Jo, ai kurrë nuk përmendi asgjë për ndonjë maskë tjetër përveç asaj që i vendosën në fytyrë pas aplikimit të pomadës antibiotike," sqaroi Nina, por vrenjtja e saj u thellua. "Për hir të Krishtit! Do të më thuash për çfarë bëhet fjalë apo jo? Ndaloni së bërë pyetje dhe ndaloni së luajturi me atë gjë që keni në duar, në mënyrë që të dëgjoj se jemi përsëri në një mut të thellë."
    
  "Të dua, Nina," qeshi Sam. Ajo duhet të ketë qenë duke u shëruar. Kjo lloj zgjuarsie i përkiste historianit të shëndetshëm, seksi dhe të zemëruar që ai aq shumë e adhuronte. "Dakord, së pari, më lejoni t'ju tregoj vetëm emrat e njerëzve që zotërojnë këto zëra dhe cili është roli i tyre në këtë."
    
  "Mirë, shko," tha ajo, duke u dukur e përqendruar. "O Zot, kjo do të jetë një tru, kështu që thjesht pyet nëse ka ndonjë gjë që nuk kupton..."
    
  "Sam!" - bërtiti ajo.
    
  "Mirë. Behu gati. Mirë se vini në Babiloni".
    
    
  Kapitulli 26 - Galeria e Fytyrave
    
    
  Në dritë të dobët, me tenja të ngordhura në barkun e abazhurëve të trashë të qelqit, toger Diter Werner shoqëroi kapitenin Schmidt ku do të dëgjonte një rrëfim të ngjarjeve të dy ditëve të ardhshme. Dita e nënshkrimit të traktatit, 31 tetori, po afrohej dhe plani i Schmidt ishte gati të realizohej.
    
  Ai informoi skuadrën e tij për një pikë takimi për t'u përgatitur për një sulm, arkitekti i të cilit ishte ai - një bunker nëntokësor i përdorur dikur nga burrat SS në zonë për të strehuar familjet e tyre gjatë bastisjeve të bombardimeve aleate. Ai do t'i tregonte komandantit të tij të zgjedhur një pikë të nxehtë nga ku mund të lehtësonte një sulm.
    
  Werner nuk ka dëgjuar asnjë fjalë nga Marlene e tij e dashur që nga thirrja e saj histerike, e cila zbuloi fraksionet dhe pjesëmarrësit e tyre. Celulari i tij iu konfiskua për ta penguar atë të lajmëronte askënd dhe ai ishte nën mbikëqyrje të rreptë nga Schmidt gjatë gjithë kohës.
    
  "Nuk është larg," i tha Schmidt me padurim ndërsa u kthyen për të qindtën herë në një korridor të vogël që dukej njësoj si të gjithë të tjerët. Megjithatë, Werner u përpoq të gjente tipare dalluese aty ku mundi. Më në fund ata arritën te një derë e sigurt me një sistem sigurie me një tastierë numerike. Gishtat e Schmidt-it ishin shumë të shpejtë për Werner-in për të kujtuar kodin. Pak çaste më vonë, dera e trashë prej çeliku u hap dhe u hap me një tingëllimë shurdhuese.
    
  "Hyni, toger," ftoi Schmidt.
    
  Ndërsa dera u mbyll pas tyre, Schmidt ndezi dritën e bardhë të ndritshme lart duke përdorur një levë kundër murit. Dritat u ndezën shpejt disa herë përpara se të qëndronin ndezur dhe të ndriçonin pjesën e brendshme të bunkerit. Werner ishte i habitur.
    
  Pajisjet e komunikimit ishin vendosur në qoshet e dhomës. Numrat dixhitalë të kuq dhe jeshil ndezën në mënyrë monotone në panelet e vendosura midis dy ekraneve të sheshta kompjuteri me një tastierë të vetme midis tyre. Në ekranin e djathtë, Werner pa një imazh topografik të zonës së sulmit, selisë së CIA-s në Mosul, Irak. Në të majtë të këtij ekrani ishte një monitor satelitor identik.
    
  Por ishin të tjerët në dhomë ata që i thanë Wernerit se Schmidt ishte shumë serioz.
    
  "E dija që ju dinit për maskën babilonase dhe prodhimin e saj edhe para se të vini të më raportonit, kështu që kjo më kursen kohën që do të duhej për të shpjeguar dhe përshkruar të gjitha "fuqitë magjike" që ajo ka," - u mburr Schmidt. . "Falë disa përparimeve në shkencën qelizore, e di që maska nuk është vërtet magjike, por nuk më intereson se si funksionon, por vetëm çfarë bën."
    
  "Ku eshte ajo?" - pyeti Werner, duke u shtirur se ishte i emocionuar nga relikti. "Nuk e kam parë kurrë këtë? A do ta vesh?
    
  "Jo, miku im," buzëqeshi Schmidt. "Une do ta bej".
    
  "Si kush? Së bashku me Prof. Sloan ka vdekur, nuk do të ketë asnjë arsye që ju të merrni formën e dikujt që lidhet me traktatin."
    
  "Nuk është puna juaj se kush e portretizoj," u përgjigj Schmidt.
    
  "Por ju e dini se çfarë do të ndodhë," tha Werner, duke shpresuar të largonte Schmidt në mënyrë që ai të mund ta merrte vetë maskën dhe t'ia jepte Mardukut. Por Schmidt kishte plane të tjera.
    
  "Besoj, por ka diçka që mund ta heq maskën pa incidente. Quhet Skin. Fatkeqësisht, Neumand nuk u mërzit të merrte këtë aksesor shumë të rëndësishëm kur vodhi maskën, idiot! Kështu që, dërgova Himmelfarb-in të shkelte hapësirën ajrore dhe të ulet në një pistë sekrete njëmbëdhjetë klikimesh në veri të Ninevisë. Ai duhet të marrë lëkurën brenda dy ditëve të ardhshme që të mund ta heq maskën më parë..." ngriti supet ai, "e pashmangshme.
    
  "Po nëse ai dështon?" - pyeti Werner, i habitur nga rreziku që mori Schmidt.
    
  "Ai nuk do t'ju zhgënjejë. Ai ka koordinatat e vendit dhe..."
    
  "Më falni, kapiten, por a ju ka shkuar ndonjëherë në mendje që Himmelfarb mund të kthehet kundër jush? Ai e di vlerën e maskës babilonase. A nuk keni frikë se ai do t'ju vrasë për këtë?" - pyeti Werner.
    
  Schmidt ndezi dritën përballë anës së dhomës ku ata qëndronin. Në shkëlqimin e tij, Werner u përshëndet nga një mur plot me maska identike. Pasi e transformuan bunkerin në diçka të ngjashme me një katakombë, në mur u varën maska në formë kafkash.
    
  "Himmelfarb nuk e ka idenë se cila është e vërtetë, por unë e di. Ai e di se nuk mund ta marrë maskën nëse nuk e shfrytëzon mundësinë e tij duke më hequr lëkurën dhe për t'u siguruar që ajo të ketë sukses, unë do të mbaj një armë në kokën e djalit të tij deri në Berlin." Schmidt buzëqeshi, duke admiruar imazhet në mur.
    
  "Ju i keni bërë të gjitha këto për të ngatërruar këdo që do të përpiqej të vidhte maskën tuaj? E shkëlqyer!" Verneri vërejti sinqerisht. Duke kryqëzuar krahët mbi gjoks, ai eci ngadalë përgjatë murit, duke u përpjekur të gjente ndonjë mospërputhje mes tyre, por ishte pothuajse e pamundur.
    
  "Oh, nuk i bëra unë, Dieter." Schmidt braktisi për një moment narcizmin e tij. "Këto ishin përpjekje për kopje të bëra nga shkencëtarët dhe projektuesit e Urdhrit të Diellit të Zi diku në vitin 1943. Maska Babilonase u ble nga Renatus i Urdhrit kur ai u vendos në Lindjen e Mesme në fushatë.
    
  "Renatus?" - pyeti Werner, i cili nuk ishte i njohur me sistemin e gradave të organizatës sekrete, si shumë pak njerëz.
    
  "Udhëheqës," tha Schmidt. "Në çdo rast, pasi zbuloi se çfarë ishte në gjendje, Himmler urdhëroi menjëherë të bëheshin një duzinë maskash të ngjashme në një mënyrë të ngjashme dhe eksperimentoi me to në njësinë e Leonidas nga KG 200. Ata supozohej të sulmonin dy njësi specifike të Ushtrisë së Kuqe dhe të depërtonin radhët e tyre, duke e tradhtuar veten për ushtarët sovjetikë".
    
  "A janë këto të njëjtat maska?" Werner ishte i habitur.
    
  Schmidt pohoi me kokë. "Po, të dymbëdhjetët. Por doli të ishte një dështim. Shkencëtarët që riprodhuan maskën babilonase e llogaritën gabimisht ose, mirë, nuk i di detajet," ngriti supet ai. "Në vend të kësaj, pilotët u bënë psikopatë, vetëvrasës dhe përplasën makinat e tyre në kampet e njësive të ndryshme sovjetike në vend që të përfundonin misionin. Himmlerit dhe Hitlerit nuk u interesuan sepse ishte një operacion i dështuar. Pra, skuadra e Leonidas hyri në histori si e vetmja skuadrilje kamikaze naziste në histori".
    
  Werner e pranoi gjithçka, duke u përpjekur të formulonte një mënyrë për të shmangur të njëjtin fat, ndërkohë që mashtronte Schmidt-in që të linte rojet e tij për një moment. Por, me thënë të drejtën, kishin mbetur edhe dy ditë para zbatimit të planit dhe do të ishte pothuajse e pamundur të parandalohej një fatkeqësi tani. Ai njihte një pilot palestinez nga bërthama e fluturimit të Forcave Ajrore. Nëse ai mund ta kontaktonte atë, ajo mund ta pengonte Himmelfarb të largohej nga hapësira ajrore irakiane. Kjo do ta lejonte atë të përqendrohej në sabotimin e Schmidt në ditën e nënshkrimit.
    
  Radiot filluan të kërcasin dhe në hartën topografike u shfaq një njollë e madhe e kuqe.
    
  "Oh! Këtu jemi!" - bërtiti i gëzuar Schmidt.
    
  "OBSH?" - pyeti Werner me kureshtje. Schmidt e përkëdheli në shpinë dhe e çoi te ekranet.
    
  "Ne, miku im. Operacioni "Luani 2". E shihni këtë vend? Ky është monitorimi satelitor i zyrave të CIA-s në Bagdad. Konfirmimi për ata që po pres do të tregojë bllokimin për Hagën dhe Berlinin përkatësisht. Pasi t'i kemi të tre në vend, njësia juaj do të fluturojë drejt Bagdadit ndërsa dy njësitë e tjera të skuadronit tuaj sulmojnë njëkohësisht dy qytetet e tjera.
    
  "Oh Zoti im," mërmëriti Werner, duke parë butonin e kuq pulsues. "Pse këto tre qytete? Unë marr Hagën - samiti supozohet të zhvillohet atje. Dhe Bagdadi flet vetë, por pse Berlini? A po i përgatisni të dy vendet për kundërsulme të ndërsjella?"
    
  "Prandaj ju zgjodha si komandant, toger. Ju jeni një strateg nga natyra", tha Schmidt triumfalisht.
    
  Altoparlanti i telekomanduar i komandantit i montuar në mur klikoi dhe një tingull i mprehtë, dhimbshëm reagimesh jehoi në të gjithë bunkerin e mbyllur. Të dy burrat mbuluan instinktivisht veshët, duke u përkulur derisa zhurma u shua.
    
  "Kapiten Schmidt, ky është roja i bazës Kilo. Këtu është një grua që dëshiron të të shohë, së bashku me ndihmësin e saj. Dokumentet tregojnë se ajo është Miriam Inkley, përfaqësuesja ligjore britanike e Bankës Botërore në Gjermani, tha zëri i rojes në portë.
    
  "Tani? Pa një takim? Schmidt bërtiti. "Thuaji asaj që të humbasë. Jam i zënë!"
    
  "Oh, nuk do ta bëja këtë, zotëri," argumentoi Werner aq bindshëm sa Schmidt të besonte se ishte serioz. Me zë të ulët ai i tha kapitenit: "Kam dëgjuar se ajo punon për gjenerallejtënant Meyer. Ndoshta bëhet fjalë për vrasjet e kryera nga LöVenhagen dhe shtypi që përpiqet të na bëjë të dukemi keq."
    
  "Zoti e di, nuk kam kohë për këtë!" - ai u pergjigj. "Sillini në zyrën time!"
    
  "Të shoqëroj, zotëri? Apo do që unë të bëhem i padukshëm?" - pyeti Werner tinëzarisht.
    
  "Jo, sigurisht që duhet të vish me mua", tha Schmidt. Ai ishte i mërzitur nga ndërprerja, por Werner-it iu kujtua emri i gruas që i kishte ndihmuar të krijonin një shpërqendrim kur duhej të hiqnin qafe policinë. Pastaj Sam Cleave dhe Marduk duhet të jenë këtu. Duhet ta gjej Marlenen, por si? Ndërsa Werner shkonte me vrap në zyrë me komandantin e tij, ai ia vuri mendjen, duke u përpjekur të kuptonte se ku mund ta mbante Marlene dhe si mund të largohej nga Schmidt pa u vënë re.
    
  "Nxitoni, toger," urdhëroi Schmidt. Të gjitha shenjat e krenarisë së tij të mëparshme dhe pritjes së gëzueshme tani ishin zhdukur dhe ai ishte kthyer në gjendjen e plotë të tiranit. "Nuk kemi kohë për të humbur." Werner pyeti veten nëse ai thjesht duhej të mposhtte kapitenin dhe të sulmonte dhomën. Do të ishte kaq e lehtë tani. Ishin mes bunkerit dhe bazës, nën tokë, ku askush nuk dëgjonte thirrjen e kapitenit për ndihmë. Nga ana tjetër, në kohën kur ata arritën në bazë, ai e dinte se shoku i Sam Cleave ishte lart dhe se Marduk ndoshta e dinte tashmë që Werner ishte në telashe.
    
  Megjithatë, nëse ai e mposht liderin, të gjithë mund të ekspozohen. Ishte një vendim i vështirë. Në të kaluarën, Werner e kishte gjetur shpesh veten të pavendosur sepse kishte shumë pak opsione, por këtë herë kishte shumë, secila çoi në rezultate po aq të vështira. Të mos dish se cila pjesë ishte maska e vërtetë babilonase ishte gjithashtu një problem i vërtetë dhe koha po mbaronte - për të gjithë botën.
    
  Shumë shpejt, përpara se Werner të vendoste midis të mirat dhe të këqijave të situatës, të dy arritën në shkallët e një ndërtese të rrallë zyre. Werner ngjiti shkallët pranë Schmidt-it, me pilotë të rastësishëm ose punonjës të administratës që përshëndetën ose përshëndetën. Do të ishte marrëzi të bësh një grusht shteti tani. Ofroni kohën tuaj. Shihni se çfarë mundësish paraqiten së pari, tha Werner me vete. Por Marlene! Si do ta gjejmë atë?Emocionet e tij luftuan me arsyetimin e tij, ndërsa ai mbante një fytyrë pokeri përballë Schmidt.
    
  "Vetëm luaj me gjithçka që them, Werner," tha Schmidt përmes dhëmbëve të shtrënguar ndërsa iu afruan zyrës, ku Werner pa gazetaren dhe Mardukun duke pritur me maska. Për një pjesë të sekondës ai u ndje përsëri i lirë, sikur kishte shpresë për të bërtitur dhe për të nënshtruar kujdestarin e tij, por Werner e dinte se duhej të priste.
    
  Shkëmbimi i shikimeve midis Marduk, Margaret dhe Werner ishte një rrëfim i shpejtë, i fshehur larg ndjenjave të mprehta të kapitenit Schmidt. Margaret prezantoi veten dhe Marduk si dy juriste të aviacionit me përvojë të gjerë në shkencat politike.
    
  "Ju lutemi uluni," sugjeroi Schmidt, duke u shtirur si i sjellshëm. Ai u përpoq të mos i ngulte sytë plakut të çuditshëm që shoqëronte gruan e ashpër, ekstroverte.
    
  "Faleminderit," tha Margaret. "Ne në fakt donim të flisnim me komandantin e vërtetë të Luftwaffe, por rojet tuaja thanë se gjenerallejtënant Meyer ishte jashtë vendit."
    
  Ajo e bëri këtë goditje nervore fyese me elegancë dhe me qëllimin e qëllimshëm për të ngacmuar pak kapitenin. Werner qëndroi në mënyrë stoike në anë të tavolinës, duke u përpjekur të mos qeshte.
    
    
  Kapitulli 27 - Suza ose Lufta
    
    
  Sytë e Ninës u fiksuan te Sami teksa dëgjonte pjesën e fundit të regjistrimit. Në një moment, ai kishte frikë se ajo kishte pushuar së marrë frymë ndërsa dëgjonte, u mblodh në fytyrë, u përqendrua, gulçoi dhe përkuli kokën anash gjatë gjithë kolonës zanore. Kur mbaroi, ajo vazhdoi ta shikonte atë. Në sfond ishte një kanal lajmesh në televizorin e Ninës, por pa zë.
    
  "Dreqin!" - bërtiti papritmas ajo. Duart e saj ishin të mbuluara me gjilpëra dhe tuba nga procedura e ditës, përndryshe ajo do t'i kishte varrosur në flokët e saj me habi. "A po më thoni se djali që mendoja se ishte Jack Ripper ishte në të vërtetë Gandalf Grey dhe se shoku im që flinte në të njëjtën dhomë me mua dhe ecte kilometra të tëra me mua ishte një vrasës gjakftohtë?"
    
  "Po".
    
  "Atëherë pse nuk më vrau edhe mua?" Nina mendoi me zë të lartë.
    
  "Verbëria jote të shpëtoi jetën," i tha Sam. "Fakti që ti ishe i vetmi person që nuk mund të shihte se fytyra e tij i përkiste dikujt tjetër, duhet të ketë qenë hiri juaj shpëtues. Ti nuk ishe një kërcënim për të".
    
  "Nuk e kam menduar kurrë se do të isha i lumtur të isha i verbër. Jezus! Mund ta imagjinoni se çfarë mund të ndodhë me mua? Pra, ku janë ata të gjithë tani?"
    
  Semi pastroi fytin e tij, një tipar që Nina e kishte mësuar deri tani do të thoshte se ai nuk ndihej rehat me diçka që po përpiqej të artikulonte, diçka që përndryshe do të dukej e çmendur.
    
  "Oh zot," bërtiti ajo përsëri.
    
  "Dëgjo, e gjithë kjo është e rrezikshme. Perdue është i zënë duke mbledhur ekipe hakerash në çdo qytet të madh për të ndërhyrë në transmetimet satelitore dhe sinjalet e radios. Ai dëshiron të parandalojë që lajmet për vdekjen e Sloan të përhapen shumë shpejt," shpjegoi Sam, duke mos pasur shumë shpresë për planin e Perdue për të bllokuar mediat botërore. Megjithatë, ai shpresonte se kjo do të pengohej ndjeshëm, të paktën nga rrjeti i gjerë i spiunëve dhe teknikëve kibernetikë që Perdue kishte në dorë. "Margaret, zëri i gruas që dëgjuat, është ende në Gjermani tani. Werner duhej të njoftonte Mardukun kur arriti t'i kthente maskën Schmidt pa dijeninë e Schmidt, por deri në datën e specifikuar nuk u dëgjua asgjë prej tij.
    
  "Pra, ai ka vdekur," Nina ngriti supet.
    
  "Jo e nevojshme. Thjesht do të thotë se ai nuk arriti të merrte maskën, "tha Sam. "Unë nuk e di nëse Kohl mund ta ndihmojë atë ta arrijë atë, por mendoj se ai duket paksa. Por meqenëse Marduk nuk kishte dëgjuar asgjë nga Werner, ai shkoi me Margaret në bazën B üchel për të parë se çfarë po ndodhte.
    
  "Thuaji Perdue të përshpejtojë punën e tij në sistemet e transmetimit," i tha Nina Sam.
    
  "Jam i sigurt se ata po ecin sa më shpejt që të munden."
    
  "Jo mjaftueshëm shpejt," protestoi ajo, duke tundur kokën drejt televizorit. Sam u kthye për të gjetur se rrjeti i parë i madh kishte marrë raportin që njerëzit e Perdue po përpiqeshin të ndalonin.
    
  "Oh Zoti im!" - Bërtiti Sam.
    
  "Kjo nuk do të funksionojë, Sam," pranoi Nina. "Asnjë agjent lajmesh nuk do t'i interesonte nëse do të fillonin një luftë tjetër botërore duke përhapur lajmin për vdekjen e profesor Sloane. Ju e dini se si janë ata! Njerëz të pakujdesshëm, të pangopur. Në mënyrë tipike. Ata më mirë do të përpiqeshin të merrnin meritat për thashethemet sesa të mendonin për pasojat."
    
  "Do të doja që disa nga gazetat kryesore dhe posterat e mediave sociale ta quajnë këtë një mashtrim," tha Sam, i zhgënjyer. "Do të ishte 'ai tha, ajo tha' mjaftueshëm për të penguar thirrjet reale për luftë.
    
  Fotoja në televizor u zhduk papritur dhe u shfaqën disa video muzikore të viteve '80. Sam dhe Nina pyetën veten nëse kjo ishte puna e hakerëve, të cilët ndërkohë përdornin gjithçka që mund të merrnin në dorë për të vonuar më shumë raporte.
    
  "Sam," tha ajo menjëherë me një ton më të butë, më të sinqertë. "Ajo gjë që Marduk ju tha për lëkurën që mund të heqë maskën - a e ka ai atë?"
    
  Ai nuk kishte përgjigje. Në atë kohë nuk i kishte shkuar kurrë në mendje të pyeste Mardukun më shumë për këtë.
    
  "Nuk e kam idenë," u përgjigj Sam. "Por unë nuk mund të rrezikoj ta thërras atë në telefonin e Margaret për momentin. Kush e di se ku janë ata pas linjave të armikut, e dini? Do të ishte një veprim i çmendur që mund të kushtonte gjithçka."
    
  "E di. Unë thjesht po pyes veten", tha ajo.
    
  "Pse?" - duhej të pyeste.
    
  "Epo, ju thatë se Margaret kishte idenë që dikush të përdorte maskën për të marrë pamjen e profesor Sloan, qoftë edhe vetëm për të nënshkruar një traktat paqeje, apo jo?" Më tha Nina.
    
  "Po, ajo e bëri," konfirmoi ai.
    
  Nina psherëtiu rëndë, duke menduar se çfarë do të shërbente. Në fund të fundit, kjo do t'i shërbente një të mirë më të madhe sesa thjesht mirëqenies së saj.
    
  "A mund të na lidhë Margaret me zyrën e Sloane?" Nina e pyeti sikur po porosiste pica.
    
  "Purdue mund. Pse?"
    
  "Le të organizojmë një takim. Pasnesër është Halloween, Sam. Një nga ditët më të mëdha në historinë e kohëve të fundit, dhe ne nuk mund të lejojmë që të pengohet. Nëse zoti Marduk mund të na dorëzojë maskën, - shpjegoi ajo, por Sam filloi të tundte kokën fuqishëm.
    
  "Në asnjë rast! Nuk ka mundësi të të lë ta bësh këtë, Nina, - protestoi ai i tërbuar.
    
  "Më lër të përfundoj!" - bërtiti ajo aq fort sa mund të duronte trupi i saj i plagosur. "Do ta bëj, Sam! Ky është vendimi im dhe trupi im është fati im!"
    
  "Vërtet?" ai bërtiti. "Po njerëzit që do të lini pas nëse nuk arrijmë të heqim maskën para se ajo t'ju marrë nga ne?"
    
  "Po sikur të mos e bëj, Sam? A po zhytet i gjithë globi në Luftën e Tretë Botërore? Jeta e një njeriu... apo po sulmohen sërish nga ajri fëmijët e botës? Etërit dhe vëllezërit janë kthyer në vijën e parë dhe Zoti e di se çfarë tjetër do të përdorin teknologjinë për këtë kohë!" Mushkëritë e Ninës punuan jashtë orarit për të shtrydhur fjalët.
    
  Sam thjesht tundi kokën. Ai nuk donte të pranonte se ishte gjëja më e mirë që mund të bënte. Sikur të ishte ndonjë grua tjetër, por jo Nina.
    
  "Hajde, Cleve, ti e di se kjo është e vetmja rrugëdalje," tha ajo ndërsa infermierja vrapoi brenda.
    
  "Dr. Gould, nuk mund të jesh kaq i tensionuar. Ju lutemi largohuni, zoti Cleave, "kërkoi ajo. Nina nuk donte të tregohej e vrazhdë me stafin mjekësor, por nuk kishte si ta linte këtë çështje pa zgjidhje.
    
  "Hana, të lutem na lejo ta përfundojmë këtë diskutim," iu lut Nina.
    
  "Mezi mund të marrësh frymë, doktor Gould. Nuk të lejohet të nervozosh kështu dhe të bësh që rrahjet e zemrës të kalojnë nga çatia," qortoi Hannah.
    
  "E kuptoj," u përgjigj shpejt Nina, duke mbajtur tonin e saj të përzemërt. "Por ju lutemi jepni Semit dhe unë disa minuta të tjera."
    
  "Çfarë nuk shkon me televizorin?" Pyeti Hana, e habitur nga ndërprerjet e vazhdueshme në transmetim dhe imazhet e shtrembëruara. "Unë do t'i bëj njerëzit e riparimit të shikojnë antenën tonë." Me këtë ajo u largua nga dhoma, duke i hedhur një vështrim të fundit Ninës për t'i lënë përshtypje ato që tha. Nina pohoi me kokë si përgjigje.
    
  "Paç fat në rregullimin e antenës," buzëqeshi Sam.
    
  "Ku është Purdue?" pyeti Nina.
    
  "Unë ju thashë kështu. Ai është i zënë duke lidhur satelitët e operuar nga kompanitë e tij ombrellë me aksesin në distancë të bashkëpunëtorëve të tij të fshehtë."
    
  "Dua të them, ku është ai? A është ai në Edinburg? A është ai në Gjermani?
    
  "Pse?" - pyeti Sam.
    
  "Më përgjigje!" - kërkoi ajo duke u vrenjtur.
    
  "Ti nuk e deshe atë askund afër teje, kështu që tani ai qëndron larg." Tani ka dalë. Ai e tha këtë duke mbrojtur jashtëzakonisht Purdue për Nina. "Ai ka keqardhje serioze për atë që ndodhi në Çernobil dhe ju e trajtuat atë si budalla në Mannheim. Çfarë prisnit?
    
  "Prisni Çfarë?" - i leh ajo Semit. "Ai u përpoq të më vriste! A e kuptoni nivelin e mosbesimit që kultivon kjo?"
    
  "Po une besoj! Unë besoj. Dhe mbaje zërin para se të hyjë sërish motra Beti. E di se si është të zhytesh në dëshpërim kur jeta ime kërcënohet nga ata që kam besuar. Nuk mund të besosh se ai ka dashur të të lëndojë me dashje, Nina. Për hir të Krishtit, ai ju do!"
    
  Ai ndaloi, por ishte tepër vonë. Nina u çarmatos, pa marrë parasysh koston, por Sam tashmë u pendua për fjalët e tij. Gjëja e fundit që ai duhej t'i kujtonte asaj ishte ndjekja e pamëshirshme e Perdue për dashuritë e saj. Sipas mendimit të tij, Sam ishte tashmë inferior ndaj Perdue në shumë mënyra. Perdue ishte një gjeni me një hijeshi për t'u përshtatur, duke u bërë në mënyrë të pavarur i pasur, duke trashëguar prona, prona dhe patenta të avancuara teknologjikisht. Ai kishte një reputacion të shkëlqyer si eksplorues, filantrop dhe shpikës.
    
  Gjithçka që kishte Sam ishte një çmim Pulitzer dhe disa çmime dhe vlerësime të tjera. Përveç tre librave dhe një sasie të vogël parash nga gjuetia e thesarit të Purdue, Sam kishte një apartament nën çati dhe një mace.
    
  "Përgjigjuni pyetjes sime," tha ajo thjesht, duke vënë re thumbimin në sytë e Semit për mundësinë e humbjes së saj. "Unë premtoj të sillem mirë nëse Perdue më ndihmon të kontaktoj selinë e WUO."
    
  "Ne as nuk e dimë nëse Marduk ka një maskë," Sam po kapte nga kashtë për të ndaluar përparimin e Ninës.
    
  "Kjo eshte e mrekullueshme. Ndërsa ne nuk e dimë me siguri, ne gjithashtu mund të organizojmë përfaqësimin tim në WUO në nënshkrim, në mënyrë që Prof. Njerëzit e Sloan mund të organizojnë logjistikën dhe sigurinë në përputhje me rrethanat. "Në fund të fundit," psherëtiu ajo, "kur një brune e imët shfaqet me ose pa fytyrën e Sloane, do të ishte më e lehtë t'i quash raportet një mashtrim, apo jo?"
    
  "Purdue është në Reichtisusis ndërsa ne flasim," pranoi Sam. "Unë do ta kontaktoj atë dhe do t'i tregoj për propozimin tuaj."
    
  "Faleminderit," u përgjigj ajo me zë të ulët ndërsa ekrani i televizorit kalonte automatikisht nga kanali në kanal, duke ndaluar shkurtimisht në tonet e provës. Papritmas u ndal në stacionin global të lajmeve, i cili ende nuk e kishte humbur fuqinë. Sytë e Ninës ishin ngjitur pas ekranit. Ajo e injoroi heshtjen e mërzitshme të Semit për momentin.
    
  "Sam, shiko!" - bërtiti ajo dhe ngriti dorën me vështirësi për të treguar televizorin. Sam u kthye. Gazetarja u shfaq me mikrofonin e saj në zyrën e CIA-s në Hagë pas saj.
    
  "Ngrini volumin!" Sam bërtiti ndërsa rrëmbeu telekomandën dhe shtypi një sërë butonash të gabuar përpara se të rriste volumin në formën e shiritave jeshilë në rritje në ekranin me definicion të lartë. Në kohën kur ata mund të dëgjonin se çfarë po thoshte, ajo kishte folur vetëm tre fjali në fjalimin e saj.
    
  "...këtu në Hagë pas raportimeve për vrasjen e supozuar të profesoreshës Martha Sloane dje në rezidencën e saj pushimi në Cardiff. Mediat nuk ishin në gjendje t'i konfirmonin këto raporte pasi përfaqësuesi i profesorit nuk ishte i disponueshëm për koment."
    
  "Epo, të paktën ata ende nuk janë të sigurt për faktet," vuri në dukje Nina. Vazhdimi i reportazhit nga studio, ku spikerja e lajmeve shtoi më shumë informacion për një tjetër zhvillim.
    
  Megjithatë, në dritën e samitit të ardhshëm të traktatit të paqes midis shteteve meso-arabe dhe Bankës Botërore, zyra e udhëheqësit të Meso-Arabisë, Sulltan Yunus ibn Mekkan, njoftoi një ndryshim në plan.
    
  "Po, tani fillon. Luftë e ndyrë," gërrmoi Sam, i ulur dhe duke dëgjuar në pritje.
    
  "Dhoma e Përfaqësuesve Meso-Arabe ndryshoi marrëveshjen që do të nënshkruhet në qytetin e Suzës, Meso-Arabia, pas kërcënimeve për jetën e Sulltanit nga shoqata".
    
  Nina mori frymë thellë. "Pra, tani është Susa ose lufta. Tani a mendoni akoma se veshja ime e maskës së Babelit nuk është vendimtare për të ardhmen e botës në tërësi?"
    
    
  Kapitulli 28 - Tradhtia e Marduk
    
    
  Werner e dinte se nuk lejohej të dilte nga zyra ndërsa Schmidt po fliste me vizitorët, por duhej të zbulonte se ku po mbahej Marlene. Nëse ai mund të kontaktonte Sam, gazetari mund të përdorte kontaktet e tij për të gjurmuar thirrjen që ajo bëri në celularin e Werner. Atij i bëri veçanërisht përshtypje zhargoni ligjor që derdhej me mjeshtëri nga goja e gazetares britanike, ndërkohë që ajo e mashtroi Schmidt-in duke u dukur si një avokate nga selia e WUO.
    
  Papritur Marduk e ndërpreu bisedën. "Kërkoj falje, kapiten Schmidt, por a mund të përdor dhomën tuaj të burrave? Ne ishim kaq të nxituar për të mbërritur në bazën tuaj për shkak të të gjitha këtyre ngjarjeve që po zhvillohen me shpejtësi, saqë unë rrëfej se kam lënë pas dore fshikëzën time.
    
  Schmidt ishte shumë i dobishëm. Ai nuk donte ta bënte veten të dukej keq para ZR-së, pasi ata aktualisht kontrollonin bazën e tij dhe eprorët e tij. Derisa të merrte pushtetin e tyre të zjarrtë, ai duhej të bindej dhe të puthte bythën aq sa ishte e nevojshme për të mbajtur pamjen.
    
  "Sigurisht! Sigurisht, - u përgjigj Schmidt. "Toger Werner, a mund ta shoqërosh të ftuarin tonë në dhomën e burrave? Dhe mos harroni të pyesni... Marlene... për pranimin në Bllokun B, mirë?
    
  "Po, zotëri," u përgjigj Werner. "Ju lutem ejani me mua, zotëri."
    
  "Faleminderit, toger. E dini, kur të arrini moshën time, vizitat e vazhdueshme në tualet do të bëhen të detyrueshme dhe të zgjatura. Kujdesuni për rininë tuaj".
    
  Schmidt dhe Margaret qeshën me vërejtjen e Marduk, ndërsa Werner ndoqi gjurmët e Marduk. Ai vuri në dukje paralajmërimin delikate dhe të koduar të Schmidt-it se jeta e Marlene do të ishte në rrezik nëse Werner do të provonte ndonjë gjë jashtë shikimit të tij. Ata u larguan nga zyra me një ritëm të ngadaltë për të theksuar dredhinë për të blerë më shumë kohë. Pasi ata ishin jashtë dëgjimit, Werner e tërhoqi Mardukun mënjanë.
    
  "Z. Marduk, ju lutem, ju duhet të më ndihmoni," pëshpëriti ai.
    
  "Kjo është arsyeja pse unë jam këtu. Dështimi yt për të kontaktuar me mua dhe ky paralajmërim i fshehur jo shumë efektiv nga eprori yt e la këtë, "u përgjigj Marduk. Verneri e shikoi plakun me admirim. Ishte e pabesueshme se sa mendjemprehtë ishte Marduk, veçanërisht për një burrë në moshën e tij.
    
  "Zoti im, unë i dua njerëzit mendjemprehtë," tha më në fund Werner.
    
  "Edhe unë, bir. Edhe mua. Dhe në këtë shënim, a keni marrë të paktën se ku e mban maskën e Babelit? " - ai pyeti. Werner pohoi me kokë.
    
  "Por së pari ne duhet të sigurojmë mungesën tonë," tha Marduk. "Ku është infermieria juaj?"
    
  Werner nuk e kishte idenë se çfarë po bënte plaku, por tashmë ai kishte mësuar t'i mbante pyetjet e tij për vete dhe të shikonte ngjarjet. "Këtu".
    
  Dhjetë minuta më vonë, të dy burrat qëndruan përpara tastierës dixhitale të qelisë ku Schmidt mbante ëndrrat e tij të shtrembëruara naziste dhe kujtimet. Marduk shikoi derën dhe tastierën. Pas një inspektimi më të afërt, ai kuptoi se hyrja brenda do të ishte më e vështirë nga sa kishte menduar fillimisht.
    
  "Ka një qark rezervë që e sinjalizon nëse dikush ngatërron elektronikën," i tha Marduk togerit. "Do të duhet të shkosh dhe ta shpërqendrosh atë."
    
  "Çfarë? Unë nuk mund ta bëjë këtë!" Werner pëshpëriti dhe bërtiti në të njëjtën kohë.
    
  Marduk e mashtroi me qetësinë e tij të pandërprerë. "Pse jo?"
    
  Werner nuk tha asgjë. Ai mund ta shpërqendronte shumë lehtë Schmidt-in, veçanërisht në prani të një zonje. Schmidt vështirë se do të bënte bujë për të në shoqërinë e tyre. Werner duhej të pranonte se kjo ishte mënyra e vetme për të marrë maskën.
    
  "Si e dini se cila maskë është?" më në fund e pyeti Mardukun.
    
  Plaku as që u mundua të përgjigjej. Ishte aq e qartë sa, si mbajtës i maskës, ai do ta kishte njohur atë kudo. Gjithçka që duhej të bënte ishte të kthente kokën dhe të shikonte togerin e ri. "Tsok-tsok-tsok."
    
  "Mirë, mirë," pranoi Werner se ishte një pyetje marrëzi. "A mund ta përdor telefonin tuaj? Më duhet t'i kërkoj Sam Cleave të gjurmojë numrin tim."
    
  "RRETH! Më fal, bir. Unë nuk kam një. Kur të ngjiteni lart, përdorni telefonin e Margaretës për të kontaktuar Samin. Pastaj krijoni një emergjencë të vërtetë. Thuaj "zjarr".
    
  "Sigurisht. zjarr. Gjëja juaj," vuri në dukje Werner.
    
  Duke shpërfillur vërejtjen e të riut, Marduk shpjegoi pjesën tjetër të planit. "Sapo dëgjoj alarmin, zhbllokoj tastierën. Kapiteni juaj nuk do të ketë zgjidhje tjetër veçse të evakuojë ndërtesën. Ai nuk do të ketë kohë të zbresë këtu. Do të të takoj ty dhe Margaretën jashtë bazës, ndaj sigurohu që të qëndrosh pranë saj gjatë gjithë kohës."
    
  "E kuptova," tha Werner. "A e ka Margaret numrin e Semit?"
    
  "Ata janë, siç thonë ata, 'trauchle binjakë' ose diçka e tillë," u vreros Marduk, "por gjithsesi, po, ajo ka numrin e tij. Tani shkoni dhe bëni gjënë tuaj. Do të pres sinjalin e kaosit." Kishte një nuancë humori në tonin e tij, por fytyra e Werner ishte e mbushur me përqendrim maksimal në atë që do të bënte.
    
  Edhe pse Marduk dhe Werner i kishin siguruar vetes një alibi në infermieri për mungesën e tyre për kaq gjatë, zbulimi i qarkut rezervë kërkonte një plan të ri. Megjithatë, Werner e përdori atë për të krijuar një histori të besueshme në rast se ai mbërriti në zyrë për të zbuluar se Schmidt kishte paralajmëruar tashmë sigurinë.
    
  Në drejtim të kundërt nga këndi ku shënohej hyrja në infermierinë e bazës, Werner rrëshqiti në dhomën e arkivave të administratës. Sabotimi i suksesshëm ishte i nevojshëm jo vetëm për të shpëtuar Marlene, por edhe për të shpëtuar praktikisht botën nga një luftë e re.
    
    
  * * *
    
    
  Në korridorin e vogël jashtë bunkerit, Marduk priti që të binte alarmi. I shqetësuar, ai u tundua të provonte të përleshej me tastierën, por nuk e bëri këtë për të shmangur kapjen e parakohshme të Werner. Marduk nuk e mendoi kurrë se vjedhja e maskës së Babelit do të provokonte një armiqësi kaq të hapur. Zakonisht ai ishte në gjendje të eliminonte shpejt dhe fshehurazi hajdutët e maskës, duke u kthyer në Mosul me relike pa shumë pengesa.
    
  Tani që skena politike ishte kaq e brishtë dhe motivi pas vjedhjes së fundit ishte dominimi botëror, Marduk besonte se situata në mënyrë të pashmangshme do të dilte jashtë kontrollit. Asnjëherë më parë nuk i është dashur të hyjë në shtëpitë e të tjerëve, të mashtrojë njerëzit, madje as të tregojë fytyrën e tij! Tani ai ndihej si një agjent qeveritar - me një ekip, jo më pak. Ai duhej të pranonte se për herë të parë në jetën e tij ishte i kënaqur që pranohej në skuadër, por thjesht nuk ishte tipi - apo mosha - për gjëra të tilla.Sinjali që kishte pritur pa paralajmërim. Dritat e kuqe mbi bunker filluan të ndezin si një alarm vizual dhe i heshtur. Marduk përdori njohuritë e tij teknologjike për të anashkaluar patch-in që njohu, por ai e dinte se kjo do t'i dërgonte një paralajmërim Schmidt-it pa një fjalëkalim alternativ. Dera u hap, duke i zbuluar atij një bunker të mbushur me objekte të vjetra naziste dhe pajisje komunikimi. Por Marduk nuk ishte aty për asgjë tjetër përveç maskës, relikes më shkatërruese nga të gjitha.
    
  Siç i kishte thënë Werner, ai zbuloi se muri ishte varur me trembëdhjetë maska, secila prej të cilave ngjante me një maskë babilonase me saktësi të mahnitshme. Marduk injoroi thirrjet e mëvonshme të interfonit për evakuim ndërsa kontrollonte çdo relike. Një nga një ai i shqyrtoi me vështrimin e tij mbresëlënës, i prirur për të shqyrtuar detajet me intensitetin e një grabitqari. Çdo maskë ishte e ngjashme me tjetrën: një mbulesë e hollë në formë kafke me një brendshme të kuqe të errët të mbushur me një material të përbërë të zhvilluar nga magjistarët e shkencës nga një epokë e ftohtë dhe mizore që nuk mund të lejohej të përsëritej.
    
  Marduk njohu shenjën e mallkuar të këtyre shkencëtarëve, e cila zbukuronte murin pas kontrolleve të teknologjisë elektronike dhe satelitit të komunikimit.
    
  Ai buzëqeshi me tallje: "Urdhëri i Diellit të Zi. Është koha që ju të shkoni përtej horizontit tonë".
    
  Marduk mori maskën e vërtetë dhe e futi nën pallton, duke mbyllur xhepin e madh të brendshëm. Ai duhej të nxitonte për t'u bashkuar me Margaret dhe, me shpresë, me Werner, nëse djali nuk do të ishte qëlluar tashmë. Përpara se të dilte në shkëlqimin e kuqërremtë të çimentos gri të korridorit të nëndheshëm, Marduk ndaloi për të ekzaminuar edhe një herë dhomën e neveritshme.
    
  "Epo, tani jam këtu," psherëtiu ai rëndë, duke shtrydhur tubin e çelikut nga dollapi me të dyja pëllëmbët. Në vetëm gjashtë sulme, Peter Marduk shkatërroi rrjetet elektrike të bunkerit së bashku me kompjuterët që Schmidt përdori për të caktuar zonat për sulm. Ndërprerja e energjisë, megjithatë, nuk ishte e kufizuar vetëm në bunker, por në fakt ishte e lidhur me ndërtesën e administratës së bazës ajrore. Pasoi një ndërprerje e plotë në të gjithë bazën ajrore Büchel, duke e çuar personelin në furi.
    
  Pasi bota pa një raport televiziv të vendimit të Sulltan Junus ibn Mekkan për të ndryshuar vendin ku u nënshkrua traktati i paqes, konsensusi i përgjithshëm ishte se lufta botërore po afrohej. Ndërsa vrasja e dyshuar e Prof. Martha Sloan ishte ende e paqartë, ishte ende një shkak shqetësimi për të gjithë qytetarët dhe personelin ushtarak në mbarë botën. Për herë të parë, dy fraksione përjetësisht ndërluftuese ishin gati të vendosnin paqen dhe vetë ngjarja shkaktoi, në rastin më të mirë, frikë tek shumica e shikuesve në mbarë botën.
    
  Një ankth dhe paranojë e tillë ishte rend i ditës kudo, kështu që një ndërprerje e energjisë në bazën ajrore ku një pilot i panjohur kishte rrëzuar një avion luftarak pak ditë më parë shkaktoi panik. Mardukut i pëlqente gjithmonë kaosi i shkaktuar nga stampimi i njerëzve. Konfuzioni gjithmonë i jepte situatës njëfarë ajri të paligjshmërisë dhe shpërfilljes së protokollit, dhe kjo i shërbeu mirë në dëshirën e tij për të lëvizur pa u vënë re.
    
  Ai rrëshqiti shkallët për në dalje që të çonte në oborr ku bashkoheshin kazermat dhe ndërtesat administrative. Dritat elektrik dore dhe ushtarët me gjeneratorë ndriçuan zonën përreth me një dritë të verdhë që depërtoi në çdo cep të aksesueshëm të bazës ajrore. Vetëm pjesët e sallës së ngrënies ishin të errëta, duke krijuar një shteg ideal që Marduk të kalonte përmes portës dytësore.
    
  Duke u kthyer në një çalë bindëse të ngadaltë, Marduk më në fund bëri rrugën e tij përmes personelit ushtarak të nxituar, ku Schmidt bërtiti urdhra që pilotët të ishin gati dhe personeli i sigurisë të mbyllte bazën. Marduk shpejt arriti rojën në portë, i cili ishte i pari që njoftoi mbërritjen e tij dhe të Margaretës. Duke u dukur qartësisht i dhimbshëm, plaku e pyeti rojen e shqetësuar: "Çfarë po ndodh? Kam humbur rrugën! Mund të ndihmoni? Kolegu im u largua nga unë dhe..."
    
  "Po, po, po, të kujtoj. Ju lutem prisni pranë makinës tuaj, zotëri, "tha roja.
    
  Marduk pohoi me kokë në shenjë dakordësie. Ai shikoi përsëri përreth. "Pra, e patë që ajo kaloi këtu?"
    
  "Jo zoteri! Ju lutemi prisni vetëm në makinën tuaj! "- bërtiti roja, duke dëgjuar urdhrat në alarmet e ndezura dhe prozhektorët.
    
  "NE RREGULL. Shihemi atëherë, - u përgjigj Marduk, duke u drejtuar drejt makinës së Margaret, duke shpresuar ta gjente atë atje. Maska u shtyp në gjoksin e tij të dukshëm ndërsa shpejtoi hapin drejt makinës. Marduk u ndje i realizuar, madje i qetë, teksa hipi në makinën me qira të Margaretës me çelësat që i kishte marrë.
    
  Teksa po largohej me makinë, duke parë rrëmujën në pasqyrën e pasme, Marduk ndjeu një peshë të ngritur nga shpirti i tij, një lehtësim i madh që ai tani mund të kthehej në atdheun e tij me maskën që kishte gjetur. Ajo që bota bëri me kontrollet e saj vazhdimisht të shkatërruara dhe lojërat e pushtetit nuk kishte më rëndësi për të. Për sa i përket atij, nëse raca njerëzore do të ishte bërë aq arrogante dhe e mbushur me një epsh për pushtet, saqë edhe perspektiva e harmonisë ishte kthyer në pashpirt, ndoshta zhdukja ishte shumë e vonuar.
    
    
  Kapitulli 29 - Hapet skeda Purdue
    
    
  Perdue hezitoi të fliste personalisht me Nina, kështu që ai qëndroi në rezidencën e tij në Reichtisoussis. Prej aty, ai vazhdoi të orkestronte ndërprerjen mediatike që Sam kishte kërkuar. Por studiuesi në asnjë mënyrë nuk do të bëhej një ankues i vetmuar në këmbë vetëm sepse ish-dashnorja dhe shoqja e tij Nina e shmangu atë. Në fakt, Perdue kishte disa plane të tijat për telashet e afërta që nisën të shfaqeshin në horizont në Halloween.
    
  Pasi rrjeti i tij i hakerëve, ekspertëve të transmetimit dhe aktivistëve gjysmëkriminalë u lidh me bllokun e medias, ai ishte i lirë të niste planet e tij. Puna e tij u pengua nga problemet personale, por ai mësoi të mos lejonte që emocionet e tij të ndërhynin në detyra më të prekshme. Ndërsa hulumtonte historinë e dytë, i rrethuar nga lista kontrolli dhe dokumente udhëtimi, ai mori një alarm Skype. Ishte Sam.
    
  "Si po shkojnë gjërat në Casa Purdue këtë mëngjes?" - pyeti Sam. Në zërin e tij kishte dëfrim, por fytyra e tij ishte vdekjeprurëse. Nëse do të kishte qenë një telefonatë e thjeshtë, Perdue do të kishte menduar se Sam ishte mishërimi i gëzimit.
    
  "Great Scott, Sam," u detyrua të bërtiste Perdue kur pa sytë dhe bagazhin e përgjakur të gazetarit. "Mendova se isha ai që nuk flija më. Ju dukeni të lodhur në një mënyrë shumë alarmante. A është kjo Nina?
    
  "Oh, është gjithmonë Nina, miku im," u përgjigj Sam, duke psherëtirë, "por jo vetëm në mënyrën se si ajo zakonisht më çmend. Këtë herë ajo e çoi në nivelin tjetër."
    
  "Oh Zoti im," mërmëriti Perdue, duke u përgatitur për lajmin, duke pirë një gllënjkë kafe të zezë që kishte shkuar tmerrësisht keq, sepse i kishte mbaruar nxehtësia. Ai u tërhoq nga shija e rërës, por ishte më i shqetësuar për thirrjen e Semit.
    
  "E di që nuk dëshiron të merresh me asgjë në lidhje me të tani, por më duhet të të lutem që të paktën të më ndihmosh të mendoj rreth propozimit të saj", tha Sam.
    
  "A jeni në Kirkwall tani?" pyeti Perdue.
    
  "Po, por jo për shumë kohë. E dëgjuat regjistrimin që ju dërgova?" Pyeti Sam i lodhur.
    
  "Unë e bëra. Është absolutisht magjepsëse. A do ta publikoni këtë për Edinburgh Post? Besoj se Margaret Crosby ju ngacmoi pasi u largova nga Gjermania". Perdue qeshi, pa dashje duke e torturuar veten me një gllënjkë tjetër kafeinë të thartë. "Bllof!"
    
  "Mendova për këtë," u përgjigj Sam. "Nëse do të bëhej fjalë vetëm për vrasjet në spitalin e Heidelberg ose korrupsionin në komandën e lartë të Luftwaffe, po. Ky do të ishte një hap i mirë drejt ruajtjes së reputacionit tim. Por tani kjo është e një rëndësie dytësore. Arsyeja pse ju pyes nëse i keni mësuar sekretet e maskës është sepse Nina dëshiron ta mbajë atë."
    
  Sytë e Perdue-s u dridhën në shkëlqimin e ekranit, duke u kthyer në një gri të lagësht ndërsa shikonte imazhin e Sam-it. "Më vjen keq?" tha ai pa u dridhur.
    
  "E di. Ajo kërkoi që ju të kontaktoni WUO-në dhe t'u kërkoni njerëzve të Sloane të bëjnë... një lloj marrëveshjeje, "shpjegoi Sam me një ton të shkatërruar. "Tani e di që je i zemëruar me të dhe me gjithçka..."
    
  "Unë nuk jam i zemëruar me të, Sam. Thjesht më duhet të distancohem prej saj për hir të të dyve - të saj dhe timin. Por unë nuk i drejtohem heshtjes fëminore vetëm sepse dua të pushoj nga dikush. Unë ende e konsideroj Ninën shoqen time. Dhe ju, për këtë çështje. Pra, çfarëdo që ju të dy të keni nevojë për mua, më e pakta që mund të bëj është të dëgjoj, "i tha Perdue mikut të tij. "Unë gjithmonë mund të them jo nëse mendoj se është një ide e keqe."
    
  "Faleminderit, Perdue," Sam mori frymë i lehtësuar. "Oh, faleminderit Zotit, ju keni arsye më të mira se ajo."
    
  "Pra, ajo do që unë të përdor lidhjen time me profesorin. Administrata financiare e Sloan është duke tërhequr disa tela, apo jo? "- pyeti miliarderi.
    
  "E drejtë," pohoi me kokë Sam.
    
  "Dhe pastaj? A e di ajo që Sulltani ka kërkuar të ndryshojë vendndodhjen?" - pyeti Perdue, duke marrë filxhanin e tij, por duke kuptuar me kohë se nuk donte atë që kishte në të.
    
  "Ajo e di. Por ajo është e bindur për të marrë fytyrën e Sloane për të nënshkruar traktatin, madje pikërisht në mes të Babilonisë së lashtë. Problemi është marrja e lëkurës në mënyrë që të mund ta hiqni atë, "tha Sam.
    
  "Vetëm pyesni atë djalë Marduk në kasetë, Sam. Kisha përshtypjen se ju të dy po mbanin kontakte?"
    
  Sam dukej i mërzitur. "Ai ka ikur, Purdue. Ai planifikoi të depërtonte në bazën ajrore Buechel me Margaret Crosby për të marrë maskën nga kapiteni Schmidt. Lejtnant Werner duhej ta bënte edhe atë, por ai nuk ia doli..." Semi ndaloi për një kohë të gjatë, sikur duhej të shtrydhte fjalët e radhës. "Kështu që ne nuk kemi asnjë ide se si ta gjejmë Mardukun për të marrë hua maskën për të nënshkruar traktatin."
    
  "O Zoti im," bërtiti Perdue. Pas një heshtjeje të shkurtër ai pyeti: "Si u largua Marduk nga baza?"
    
  "Ai mori me qira makinën e Margaretës. Togeri Werner duhej të ikte nga baza me Mardukun dhe Margaretin pasi morën maskën, por ai thjesht i la aty dhe e mori me...ah!" Sam e kuptoi menjëherë. "Ti je një gjeni! Do t'ju dërgoj të dhënat e saj që të gjeni gjurmë edhe në makinë."
    
  "Gjithmonë i azhurnuar me teknologjinë, gjel i vjetër," u mburr Perdue. "Teknologjia është sistemi nervor i Zotit."
    
  "Është shumë e mundur," ra dakord Sam. "Këto janë faqe njohurish... Dhe tani i di të gjitha këto sepse Werner më telefonoi më pak se 20 minuta më parë, duke kërkuar gjithashtu ndihmën tuaj." Pasi tha të gjitha këto, Sam nuk mund ta tundte fajin që ndjeu për vendosjen e kaq shumë te Perdue pasi përpjekjet e tij ishin dënuar në mënyrë kaq të paarsyeshme nga Nina Gould.
    
  Perdue u befasua, nëse asgjë. "Prit një sekondë, Sam. Më lejoni të marr shënimet dhe stilolapsin tim."
    
  "A po mbani rezultatin?" - pyeti Sam. "Nëse jo, mendoj se duhet. Ndihem keq, burrë."
    
  "E di. Dhe dukesh ashtu siç tingëllon. Asnjë ofendim," tha Perdue.
    
  "Dave, ti mund të më quash mut tani dhe nuk do të më interesonte. Vetëm të lutem më thuaj se mund të na ndihmosh me këtë," iu lut Sam. Sytë e tij të mëdhenj të errët dukeshin të përulur dhe flokët e tij ishin të shprishur.
    
  "Pra, çfarë duhet të bëj për togerin?" - pyeti Perdue.
    
  "Kur u kthye në bazë, mësoi se Schmidt kishte dërguar Himmelfarb, një nga njerëzit në filmin "Defector", për të kapur dhe mbajtur të dashurën e tij. Dhe ne duhet të kujdesemi për të sepse ajo ishte infermierja e Ninës në Heidelberg," shpjegoi Sam.
    
  "Mirë, pikë për të dashurën e togerit, si quhet?" Pyeti Perdue me stilolaps në dorë.
    
  "Marlene. Marlene Marks. Ata e detyruan atë të thërriste Wernerin pasi vranë doktorin që ajo po ndihmonte. E vetmja mënyrë për ta gjetur është të gjurmojmë thirrjen e saj në celularin e tij."
    
  "Kuptuar. Do t'ia përcjellë informacionin atij. Më dërgo numrin e tij."
    
  Në ekran Sam tashmë po tundte kokën. "Jo, Schmidt ka numrin e tij të telefonit. Unë po ju dërgoj numrin e tij të ndjekjes, por nuk mund ta arrini atje, Perdue.
    
  "Oh dreqin, sigurisht. Atëherë do t'ju përcjell. Kur të thërret, mund t'ia jepni. Në rregull, atëherë më lër të merrem me këto detyra dhe do të kthehem tek ju me rezultatet së shpejti."
    
  "Faleminderit shumë, Perdue," tha Sam, duke u dukur i rraskapitur, por mirënjohës.
    
  "Nuk ka problem, Sam. Puth Fury për mua dhe përpiqu të mos i gërvisht sytë." Perdue buzëqeshi ndërsa Sam ia ktheu me qeshje tallëse përpara se të zhdukej sa hap e mbyll sytë në errësirë. Perdue ishte ende duke buzëqeshur pasi ekrani u errësua.
    
    
  Kapitulli 30 - Masat e Dëshpëruara
    
    
  Edhe pse satelitët e transmetimit të mediave ishin kryesisht në rënie, ende kishte disa sinjale radioje dhe faqe interneti që arritën të infektonin botën me një murtajë pasigurie dhe ekzagjerimi. Në profilet e mbetura të mediave sociale që ende nuk ishin bllokuar, njerëzit raportuan panik të shkaktuar nga klima aktuale politike, së bashku me mesazhet për vrasje dhe kërcënime të Luftës së Tretë Botërore.
    
  Për shkak të dëmtimit të serverëve në qendrat kryesore të planetit, njerëzit kudo dolën natyrshëm në përfundimet më të këqija. Sipas disa raporteve, Interneti është nën sulm nga një grup i fuqishëm i çdo gjëje, nga alienët që do të pushtojnë Tokën deri te Ardhja e Dytë. Disa nga më mendjengushtët menduan se FBI-ja ishte përgjegjëse, duke besuar disi se ishte më e dobishme për inteligjencën kombëtare të 'shkaktonte rrëzimin e internetit'. Dhe kështu qytetarët e çdo vendi dolën drejt asaj që kishte mbetur për të shprehur pakënaqësinë e tyre - rrugëve.
    
  Qytetet e mëdha ishin në trazira dhe bashkitë duhej të llogarisnin për një embargo të komunikimit, gjë që nuk mundën. Në krye të Kullës së Bankës Botërore në Londër, një Lisa e shqetësuar shikonte me përbuzje një qytet plot zhurmë plot me grindje. Lisa Gordon ishte e dyta në komandë pas një organizate që kishte humbur kohët e fundit udhëheqësin e saj.
    
  "O Zot, shiko këtë," i tha ajo asistentit të saj personal ndërsa u mbështet pas dritares së xhamit të zyrës së saj në katin e 22-të. "Qeniet njerëzore janë më të këqija se kafshët e egra pasi nuk kanë as udhëheqës, as mësues dhe as ndonjë përfaqësues të autorizuar. E vure re?"
    
  Ajo e pa grabitjen nga një distancë e sigurt, por prapë donte që të mund të fliste pak për të gjitha. "Sapo rregulli dhe lidershipi në vende të lëkunden qoftë edhe pak, qytetarët do të mendojnë se shkatërrimi është alternativa e vetme. Unë kurrë nuk kam mundur ta kuptoj këtë. Ka shumë ideologji të ndryshme, të lindura nga budallenjtë dhe tiranët." Ajo tundi kokën. "Ne të gjithë flasim gjuhë të ndryshme dhe në të njëjtën kohë përpiqemi të jetojmë së bashku. Zoti na bekoftë. Kjo është Babilonia e vërtetë".
    
  "Dr.Gordon, konsullata e Mesoarabisë është në linjën e 4-të. Ata kanë nevojë për konfirmim për pritjen e profesor Sloane nesër në pallatin e Sulltanit në Susa", tha asistentja personale. "A duhet ende të justifikoj se ajo është e sëmurë?"
    
  Lisa u kthye drejt ndihmësit të saj. "Tani e di pse Marta ankohej se duhej të merrte të gjitha vendimet. Thuaju që ajo do të jetë atje. Nuk do ta gjuaj akoma në këmbë këtë përpjekje të fituar me vështirësi. Edhe nëse unë vetë duhet të shkoj atje dhe të lutem për paqe, nuk do ta lë të kalojë për shkak të terrorizmit."
    
  "Dr. Gordon, është një zotëri në linjën tuaj kryesore. Ai ka një propozim shumë të rëndësishëm për ne në lidhje me një traktat paqeje, "tha sekretari, duke parë nga pas derës.
    
  "Haley, ti e di që ne nuk marrim telefonata nga publiku këtu," qortoi Lisa.
    
  "Ai thotë se emri i tij është David Perdue," shtoi sekretari pa dëshirë.
    
  Lisa u kthye ashpër. "Lidhe atë me tavolinën time menjëherë, të lutem."
    
  Pasi dëgjuan sugjerimin e Purdue se ata përdorin një mashtrues për të zënë vendin e Prof. Sloane, Lisa ishte më shumë se pak në mëdyshje. Sigurisht, ai nuk përfshiu përdorimin qesharak të një maske për të marrë fytyrën e një gruaje. Kjo do të ishte paksa shumë e frikshme. Sidoqoftë, sugjerimi për një zëvendësim tronditi ndjenjat e Lisa Gordon.
    
  "Zoti Perdue, sado që ne në WUO Britani e vlerësojmë bujarinë tuaj të vazhdueshme ndaj organizatës sonë, ju duhet të kuptoni se një veprim i tillë do të ishte mashtrues dhe joetik. Dhe, siç jam i sigurt që e kuptoni, këto janë pikërisht metodat që ne kundërshtojmë. Kjo do të na bënte hipokritë."
    
  "Sigurisht që po," u përgjigj Perdue. "Por mendo për këtë, Dr. Gordon. Deri kur jeni të gatshëm të përkulni rregullat për të arritur paqen? Këtu është një grua e sëmurë - dhe a nuk e përdore sëmundjen si kok turku për të parandaluar konfirmimin e vdekjes së Martës? Dhe kjo zonjë, e cila ka një ngjashmëri të çuditshme me Martën, propozon të mashtrojë njerëzit e duhur vetëm për një moment në histori për të krijuar organizatën tuaj në degët e saj."
    
  "Unë-duhet... të mendoj për këtë, zoti Perdue," belbëzoi ajo, ende e paaftë për të vendosur.
    
  "Më mirë nxito, doktor Gordon," i kujtoi Perdue asaj. "Nënshkrimi do të bëhet nesër, në një vend tjetër dhe koha po mbaron".
    
  "Unë do t'ju kontaktoj sapo të kem folur me këshilltarët tanë," i tha ajo Perdue. Lisa e dinte nga brenda se kjo ishte zgjidhja më e mirë; jo, kjo është e vetmja gjë. Alternativa do të ishte shumë e shtrenjtë dhe asaj do t'i duhej të peshonte me vendosmëri moralin e saj kundër të mirës së përbashkët. Nuk ishte vërtet një garë. Në të njëjtën kohë, Lisa e dinte se nëse zbulohej se po komplotonte një mashtrim të tillë, ajo do të ndiqej penalisht dhe ka të ngjarë të akuzohej për tradhti. Një falsifikim është një gjë, por për të qenë një bashkëpunëtore e ditur në një travesti të tillë politike, ajo do të gjykohej për asgjë më pak se një ekzekutim publik.
    
  "A jeni akoma këtu, zoti Perdue?" Bërtiti ajo papritmas, duke parë sistemin telefonik në tavolinën e saj, sikur fytyra e tij të shfaqej aty.
    
  "Unë jam. A duhet të bëj përgatitje?" pyeti ai përzemërsisht.
    
  "Po," konfirmoi ajo me vendosmëri. "Dhe kjo nuk duhet të dalë kurrë në sipërfaqe, e kuptoni?"
    
  "I dashur doktor Gordon. Mendova se më njihje më mirë se kaq," u përgjigj Perdue. "Do të dërgoj Dr. Nina Gould dhe një truproje në Susa me avionin tim privat. Pilotët e mi do të përdorin lejen e WUO me kusht që pasagjeri të jetë në të vërtetë një profesor. Sloan."
    
  Pasi përfunduan bisedën, Lisa e gjeti sjelljen e saj diku mes lehtësimit dhe tmerrit. Ajo eci nëpër zyrën e saj, me shpatulla të rrahura dhe me krahë të palosur fort në gjoks, duke menduar për atë që sapo kishte rënë dakord. Mendërisht ajo kontrolloi të gjitha arsyet e saj, duke u siguruar që secila prej tyre ishte e mbuluar me një justifikim të besueshëm në rast se sharada zbulohej. Për herë të parë, ajo u gëzua për vonesat e mediave dhe ndërprerjet e vazhdueshme të energjisë elektrike, duke mos e ditur se ishte në përplasje me personat përgjegjës.
    
    
  Kapitulli 31 - Fytyrën e kujt do të vishnit?
    
    
  Toger Dieter Werner ishte i lehtësuar, i frikësuar, por megjithatë në humor të lartë. Ai kontaktoi Sam Cleve nga një telefon me parapagesë që e bleu ndërsa ikte nga baza ajrore, e shënuar si dezertor nga Schmidt. Semi i kishte dhënë atij koordinatat për telefonatën e fundit të Marlenit dhe ai shpresonte që ajo të ishte ende aty.
    
  "Berlin? Faleminderit shumë, Sam!" - tha Werner, duke qëndruar në një natë të ftohtë në Mannheim, larg njerëzve në pikën e karburantit ku po mbushte makinën e vëllait të tij. Ai i kërkoi të vëllait t'i jepte hua makinën e tij, pasi policia ushtarake do të kërkonte xhipin e tij që kur i shpëtoi kthetrave të Schmidt.
    
  "Më telefononi sapo ta gjeni, Dieter," tha Sam. "Shpresoj që ajo të jetë gjallë dhe mirë."
    
  "Do, të premtoj. Dhe thuaj Perdue një milion faleminderit që e gjete," i tha ai Sam përpara se ta mbyllte telefonin.
    
  Megjithatë, Werner nuk mund ta besonte mashtrimin e Marduk. Ai ishte i pakënaqur me veten e tij edhe pse mendoi se mund t'i besonte pikërisht njeriut që e kishte mashtruar kur e intervistoi në spital.
    
  Por tani atij iu desh të voziste sa më shumë që të mundej për të arritur në një fabrikë të quajtur Kleinschaft Inc. në periferi të Berlinit, ku mbahej Marlene e tij. Me çdo milje që bënte, ai lutej që ajo të ishte e padëmtuar, ose të paktën e gjallë. Mbështetur në ijë ishte arma e tij personale e zjarrit, një Makarov, të cilën e kishte marrë si dhuratë nga vëllai i tij për ditëlindjen e tij të njëzet e pestë. Ai ishte gati për Himmelfarb nëse frikacaku kishte ende nerva të ngrihej dhe të luftonte kur të përballej me një ushtar të vërtetë.
    
    
  * * *
    
    
  Ndërkohë, Sam e ndihmoi Ninën të përgatitej për udhëtimin e saj në Susa, Irak. Ata ishin planifikuar të mbërrinin atje të nesërmen dhe Perdue kishte rregulluar tashmë fluturimin pasi mori një dritë jeshile shumë të kujdesshme nga zëvendëskomandanti i Forcave Ajrore, Dr. Lisa Gordon.
    
  "A jeni nervoz?" Pyeti Sam ndërsa Nina doli nga dhoma, e veshur bukur dhe e kuruar, ashtu si profesori i ndjerë. Sloane. "O Zot, ti ngjan kaq shumë me të... Sikur të mos të njoha."
    
  "Jam shumë nervoz, por vazhdoj t'i them vetes dy gjëra. Është për të mirën e botës dhe do të duhen vetëm pesëmbëdhjetë minuta para se të mbaroj," pranoi ajo. "Kam dëgjuar se ata kanë luajtur kartën e sëmundjes në mungesë të saj. Epo, ata kanë një këndvështrim."
    
  "Ti e di që nuk duhet ta bësh këtë, dashuri," i tha për herë të fundit.
    
  "Oh, Sam," psherëtiu ajo. "Ju jeni të pamëshirshëm, edhe kur humbni."
    
  "Unë shoh që ju nuk jeni aspak të shqetësuar nga brezi juaj konkurrues, madje edhe nga një këndvështrim i arsyeshëm," tha ai, duke i hequr çantën asaj. "Hajde, makina po pret të na çojë në aeroport. Për pak orë do të futeni në histori".
    
  "A do të takojmë njerëzit e saj në Londër apo në Irak?" - ajo pyeti.
    
  "Perdue tha se do të na takonin në takimin e CIA-s në Susa. Atje do të kaloni pak kohë me pasuesin aktual të frerëve të WUO, Dr. Lisa Gordon. Tani kujto, Nina, Lisa Gordon është e vetmja që e di kush je dhe çfarë bëjmë ne, mirë? Mos u pengoni, - tha ai ndërsa dolën ngadalë në mjegullën e bardhë që notonte në ajrin e ftohtë.
    
  "Kuptuar. Ju shqetësoheni shumë, - gërhiti ajo, duke rregulluar shallin e saj. "Meqë ra fjala, ku është arkitekti i madh?"
    
  Sam u vrenjos.
    
  "Perdue, Sam, ku është Perdue?" - përsëriti ajo kur u nisën.
    
  "Herën e fundit që fola me të, ai ishte në shtëpi, por ai është Purdue, gjithmonë duke menduar për diçka." Ai buzëqeshi dhe ngriti supet. "Si ndihesh?"
    
  "Sytë e mi janë shëruar pothuajse plotësisht. E dini, kur dëgjova kasetën dhe zoti Marduk tha se njerëzit që mbajnë maska po verbohen, pyesja veten nëse këtë duhet të ketë menduar ai natën që më vizitoi në shtratin tim në spital. Ndoshta ai mendoi se unë isha Sa...Lövenhagen... duke u shtirur si një zogth."
    
  Nuk ishte aq e marrë sa dukej, mendoi Sam. Në fakt, ky mund të jetë pikërisht rasti. Nina i tha atij se Marduk e pyeti nëse po fshihte shokun e saj të dhomës, kështu që kjo mund të ishte shumë mirë një supozim i vërtetë nga ana e Peter Marduk. Nina mbështeti kokën mbi shpatullën e Semit dhe ai në mënyrë të sikletshme u përkul anash që ajo të mund ta arrinte atë mjaftueshëm ulët.
    
  "Çfarë do të bëni?" - pyeti papritmas ajo nën zhurmën e mbytur të makinës. "Çfarë do të bënit nëse do të mund të vishnit fytyrën e dikujt?"
    
  "Unë as që e kam menduar këtë," pranoi ai. "Unë mendoj se varet."
    
  "Të veshësh atë?"
    
  "Varet se sa kohë mund ta mbaj fytyrën e këtij njeriu," ngacmoi Sam.
    
  "Vetëm për një ditë, por nuk keni pse t'i vrisni ose të vdisni në fund të javës. Thjesht merr fytyrën e tyre për një ditë, dhe pas njëzet e katër orësh ajo hiqet dhe ti ke përsëri tënden, - pëshpëriti ajo qetësisht.
    
  "Unë mendoj se duhet të them se do të merrja maskën e një personi të rëndësishëm dhe se do të bëja mirë," filloi Sam, duke pyetur veten se sa i sinqertë duhet të ishte. "Unë duhet të jem Purdue, mendoj."
    
  "Pse dreqin dëshiron të jesh Purdue?" Pyeti Nina duke u ulur. Tani e ke bërë, mendoi Sam. Ai mendoi për arsyet e vërteta pse zgjodhi Purdue, por të gjitha ishin arsyet që ai nuk donte t'ia zbulonte Ninës.
    
  "Sam! Pse Purdue? ", këmbënguli ajo.
    
  "Ai ka gjithçka," u përgjigj ai në fillim, por ajo heshti dhe i kushtoi vëmendje, kështu që Sam e sqaroi. "Purdue mund të bëjë gjithçka. Ai është shumë i njohur për të qenë një shenjtor dashamirës, por shumë ambicioz për të qenë askushi. Ai është mjaft i zgjuar për të shpikur makina dhe pajisje të mrekullueshme që mund të ndryshojnë shkencën dhe teknologjinë mjekësore, por ai është shumë i përulur për t'i patentuar ato dhe kështu të bëjë një fitim. Duke përdorur inteligjencën, reputacionin e tij, lidhjet dhe paratë e tij, ai mund të arrijë fjalë për fjalë çdo gjë. Do ta përdorja fytyrën e tij për të shtyrë veten drejt qëllimeve më të larta që mendja ime më e thjeshtë, financat e pakta dhe parëndësia mund të arrinin."
    
  Ai priste një rishikim të ashpër të prioriteteve të tij të shtrembëruara dhe qëllimeve të gabuara, por në vend të kësaj Nina u përkul dhe e puthi thellë. Zemra e Semit u drodh nga gjesti i paparashikueshëm, por fjalë për fjalë u egërsua nga fjalët e saj.
    
  "Ruaje fytyrën, Sam. Ju keni të vetmen gjë që kërkon Perdue, të vetmen gjë për të cilën e gjithë gjenia, paratë dhe ndikimi i tij nuk do t'i sjellë asgjë."
    
    
  Kapitulli 32 - Propozimi i hijes
    
    
  Peter Marduk nuk u interesua për ngjarjet që ndodhnin rreth tij. Ai ishte mësuar me njerëzit që silleshin si maniakë, që nxitonin si lokomotiva të dalë nga shinat sa herë që diçka përtej kontrollit të tyre u kujtonte se sa pak fuqi kishin. Me duart në xhepat e palltos dhe me një vështrim të kujdesshëm nën fedorën e tij, ai ecte nëpër të panjohurit në panik në aeroport. Shumë prej tyre po shkonin drejt shtëpive të tyre në rast të një mbylljeje mbarëkombëtare të të gjitha shërbimeve dhe transportit. Pasi kishte jetuar për shumë shekuj, Marduk i kishte parë të gjitha më parë. Ai i mbijetoi tre luftërave. Në fund, gjithçka rregullohej gjithmonë dhe rrodhi në një pjesë tjetër të botës. Ai e dinte se lufta nuk do të përfundonte kurrë. Kjo do të çonte vetëm në zhvendosje në një zonë tjetër. Sipas tij, bota ishte një iluzion i krijuar nga ata që ishin lodhur duke luftuar për atë që kishin ose duke mbajtur turne për të fituar argumente. Harmonia ishte thjesht një mit, i krijuar nga frikacakë dhe fanatikë fetarë, të cilët shpresonin se duke rrënjosur besimin do të fitonin titullin e heronjve.
    
  "Fluturimi juaj është vonuar, zoti Marduk," i tha nëpunësi i kontrollit. "Presim që të gjitha fluturimet të vonohen për shkak të situatës së fundit. Fluturimet do të jenë të disponueshme vetëm nesër në mëngjes"
    
  "Nuk ka problem. Unë mund të pres, "tha ai, duke injoruar shqyrtimin e saj për tiparet e tij të çuditshme të fytyrës, ose më mirë mungesën e tyre. Peter Marduk ndërkohë vendosi të pushonte në dhomën e tij të hotelit. Ai ishte shumë i vjetër dhe trupi i tij tepër kockor për të qëndruar ulur për periudha të gjata kohore. Kjo do të mjaftonte për fluturimin e kthimit në shtëpi. Ai u vendos në hotelin e Këlnit në Bon dhe porositi darkën përmes shërbimit në dhomë. Pritja e një gjumi të merituar të natës pa u shqetësuar për një maskë ose pa pasur nevojë të përkulem në katin e bodrumit duke pritur për një hajdut vrasës ishte një ndryshim i këndshëm i peizazhit për kockat e tij të vjetra të lodhura.
    
  Ndërsa dera elektronike u mbyll pas tij, sytë e fuqishëm të Marduk panë një siluetë të ulur në një karrige. Ai nuk kishte nevojë për shumë dritë, por dora e tij e djathtë ia futi ngadalë fytyrën e kafkës nën pallton. Nuk ishte e vështirë të merrej me mend se sulmuesi kishte ardhur për reliktin.
    
  "Ti do të duhet të më vrasësh më parë," tha Marduk me qetësi dhe ai donte të thoshte çdo fjalë.
    
  "Kjo dëshirë është e arritshme, zoti Marduk. Unë jam i prirur ta plotësoj këtë dëshirë menjëherë nëse nuk jeni dakord me kërkesat e mia", tha figura.
    
  "Për hir të Zotit, më lër të dëgjoj kërkesat tuaja që të fle pak. Nuk kam pasur qetësi që kur një racë tjetër tradhtare e vodhi atë nga shtëpia ime," u ankua Marduk.
    
  "Ulu te lutem. Pushoni. Mund të largohem nga këtu pa incidente dhe t'ju lë të flini, ose mund t'jua lehtësoj barrën përgjithmonë dhe prapë të largohem nga këtu me atë që kam ardhur, "tha ndërhyrësi.
    
  "Oh, ju mendoni kështu?" Plaku buzëqeshi.
    
  "Unë e siguroj këtë," i tha tjetri kategorikisht.
    
  "Miku im, ti njeh po aq sa të gjithë të tjerët që vijnë për maskën e Babelit. Dhe kjo nuk është asgjë. Jeni kaq të verbuar nga lakmia juaj, dëshirat tuaja, hakmarrja juaj... çfarëdo tjetër që dëshironi duke përdorur fytyrën e dikujt tjetër. I verbër! Te gjithe ju!" Ai psherëtiu, duke u ulur rehat në shtrat në errësirë.
    
  "Pra, kjo është arsyeja pse maska verbon të maskuarin?" - vijoi pyetja e të panjohurit.
    
  "Po, unë besoj se krijuesi i saj ka vënë një formë mesazhi metaforik në të," u përgjigj Marduk, duke nisur këpucët.
    
  "Po çmenduria?" - pyeti sërish i ftuari i paftuar.
    
  "Bir, mund të kërkosh sa të duash informacion për këtë relike para se të më vrasësh dhe ta marrësh, por nuk do të arrish gjë me të. Do të të vrasë ty ose këdo që të mashtrosh ta veshësh, por fati i Maskerit nuk mund të ndryshohet," këshilloi Marduk.
    
  "Kjo do të thotë, jo pa lëkurë," shpjegoi sulmuesi.
    
  "Jo pa lëkurë," pranoi Marduk me fjalë të ngadalta që kufizoheshin me vdekjen. "Është e drejtë. Dhe nëse unë vdes, ju kurrë nuk do të dini se ku ta gjeni Lëkurën. Veç kësaj, nuk funksionon më vete, ndaj hiq dorë, bir. Shkoni në rrugën tuaj dhe lëreni maskën frikacakëve dhe sharlatanëve."
    
  "A do ta shisnit këtë?"
    
  Marduk nuk mund ta besonte atë që po dëgjonte. Ai shpërtheu në një të qeshur të këndshme që e mbushi dhomën si klithmat e dhimbshme të një viktime torture. Silueta nuk lëvizi, gjithashtu nuk bëri asnjë veprim dhe nuk pranoi humbjen. Ai ishte vetëm duke pritur.
    
  Iraku i vjetër u ul dhe ndezi llambat pranë shtratit. Në karrige ishte ulur një burrë i gjatë, i dobët me flokë të bardhë dhe sy blu të çelur. Ai mbajti fort një Magnum 0,44 në dorën e majtë, me gisht drejt zemrës së plakut.
    
  "Ne të gjithë e dimë tani se përdorimi i lëkurës nga fytyra e një donatori ndryshon fytyrën e maskuesit," tha Perdue. "Por unë e di..." Ai u përkul përpara për të folur me një ton më të butë, më frikësues, "se çmimi i vërtetë është gjysma tjetër e monedhës. Mund të të qëlloj në zemër dhe të të marr maskën, por ajo që më nevojitet më shumë është lëkura jote."
    
  I gulçuar i habitur, Peter Marduk ia nguli sytë të vetmit njeri që kishte zbuluar ndonjëherë sekretin e Maskës së Babelit. I ngrirë në vend, ai ia nguli sytë evropianit me pistoletën e madhe, i ulur me durim të qetë.
    
  "Cili është çmimi?" - pyeti Perdue.
    
  "Ju nuk mund të blini një maskë dhe sigurisht që nuk mund të blini lëkurën time!" Marduk bërtiti me tmerr.
    
  "Mos blej. "Me qira," e korrigjoi Perdue, duke e ngatërruar siç duhet plakun.
    
  "A jeni jashtë mendjes tuaj?" Marduk u vrenjtur. Ishte një pyetje e sinqertë për një njeri motivet e të cilit ai vërtet nuk mund t'i kuptonte.
    
  "Për përdorimin e maskës suaj për një javë dhe më pas heqjen e lëkurës nga fytyra juaj për ta hequr atë brenda ditës së parë, unë do të paguaj për një transplant të plotë të lëkurës dhe rindërtimin e fytyrës," ofroi Perdue.
    
  Marduk ishte në mëdyshje. mbeta pa fjalë. Ai donte të qeshte me absurditetin e plotë të fjalisë dhe të tallej me parimet idiote të burrit, por sa më shumë që e kthente fjalinë në mendje, aq më shumë kuptim i jepte.
    
  "Pse një javë?" ai pyeti.
    
  "Unë dua të studioj vetitë e tij shkencore," u përgjigj Perdue.
    
  "Nazistët u përpoqën ta bënin edhe këtë. Ata dështuan keq!" - u tall plaku.
    
  Perdue tundi kokën. "Motivi im është kurioziteti i pastër. Si mbledhës relike dhe studiues, dua vetëm të di... si. Më pëlqen fytyra ime ashtu siç është dhe kam një dëshirë të çuditshme që të mos vdes nga çmenduria."
    
  "Po ditën e parë?" - pyeti plaku, më i habitur.
    
  "Nesër një mik shumë i dashur duhet të marrë një pamje të rëndësishme. Fakti që ajo është e gatshme ta rrezikojë këtë ka një rëndësi historike në vendosjen e një paqeje të përkohshme midis dy armiqve prej kohësh, "shpjegoi Perdue, duke ulur tytën e armës së tij.
    
  "Dr. Nina Gould," e kuptoi Marduk, duke folur emrin e saj me nderim të butë.
    
  Perdue, i kënaqur që Marduk e dinte, vazhdoi: "Nëse bota e di se Prof. Sloane me të vërtetë u vra, ata kurrë nuk do ta besojnë të vërtetën: se ajo u vra me urdhër të një oficeri të lartë gjerman për të inkuadruar Meso-Arabinë. Ju e dini atë. Ata do të mbeten të verbër ndaj së vërtetës. Ata shohin vetëm atë që lejojnë maskat e tyre - imazhe të vogla dylbi të pamjes më të madhe. Zoti Marduk, jam absolutisht serioz në propozimin tim."
    
  Pasi u mendua pak, plaku psherëtiu. "Por unë do të shkoj me ju."
    
  "Unë nuk do të doja në ndonjë mënyrë tjetër," buzëqeshi Perdue. "Këtu".
    
  Ai hodhi një marrëveshje me shkrim në tryezë, duke përcaktuar kushtet dhe kornizën kohore për "artikullin" që nuk u përmend kurrë, në mënyrë që të sigurohej që askush nuk do të mësonte kurrë për maskën në këtë mënyrë.
    
  "Kontrata?" Bërtiti Marduk. "Seriozisht, bir?"
    
  "Unë mund të mos jem një vrasës, por unë jam një biznesmen," buzëqeshi Perdue. "Nënshkruani këtë marrëveshje tonën që të mund të pushojmë pak. Të paktën tani për tani.
    
    
  Kapitulli 33 - Ribashkimi i Judës
    
    
  Sam dhe Nina u ulën në një dhomë të ruajtur shumë, vetëm një orë para takimit të tyre me Sulltanin. Ajo dukej shumë keq, por Semi nuk ishte kurioz. Megjithatë, sipas stafit në Mannheim, ekspozimi ndaj rrezatimit të Ninës nuk ishte shkaku i gjendjes së saj fatale. Fryma e saj fërshëlleu ndërsa u përpoq të merrte frymë, dhe sytë i mbetën pak qumësht, por lëkura e saj ishte shëruar plotësisht tani. Sam nuk ishte mjek, por ai mund të shihte se diçka nuk shkonte, si në shëndetin e Ninës, ashtu edhe në kontinencën e saj.
    
  "Ju ndoshta nuk mund të përballoni mua të marr frymë pranë jush, hej?" ai luajti.
    
  "Pse pyet?" ajo u rrudh në fytyrë ndërsa rregulloi gjerdanin e saj prej kadifeje që të përputhej me fotot e Sloan të siguruara nga Lisa Gordon. Përfshirë me to ishte një mostër groteske për të cilën Gordon nuk donte ta dinte, edhe kur drejtori i funeralit të Sloane u urdhërua ta prodhonte atë përmes një urdhri të dyshimtë gjykate nga Scorpio Majorus Holdings.
    
  "Ti nuk pi më duhan, kështu që fryma ime e duhanit duhet të të çmendë," pyeti ai.
    
  "Jo," u përgjigj ajo, "thjesht fjalë të bezdisshme që dalin me një frymë të tillë."
    
  "Profesor Sloane?" thirri një zë femëror me theks të fortë nga ana tjetër e derës. Sam e goditi me bërryl Ninën me dhimbje, duke harruar sa e brishtë ishte. Ai zgjati duart duke kërkuar falje. "Më vjen shumë keq!"
    
  "Po?" pyeti Nina.
    
  "Akomodimi juaj duhet të jetë këtu në më pak se një orë," tha gruaja.
    
  "Oh, um, faleminderit," u përgjigj Nina. Ajo i pëshpëriti Semit. "Shoqëria ime. Këta duhet të jenë përfaqësuesit e Sloan".
    
  "Po".
    
  "Gjithashtu, këtu janë dy zotërinj që thonë se janë pjesë e sigurisë suaj personale së bashku me zotin Cleve," tha gruaja. "A po prisni z. Marduk dhe z. Kilt?"
    
  Sam qeshi, por u përmbajt, duke mbuluar gojën me dorë: "Kilt, Nina. Duhet të jetë Purdue, për arsye që refuzoj t'i ndaj."
    
  "Unë dridhem nga ky mendim," u përgjigj ajo dhe u kthye nga gruaja: "Kjo është e drejtë, Yasmin. Unë i prisja. Në fakt..."
    
  Të dy hynë në dhomë, duke shtyrë mënjanë rojet trupmadh arabë për të hyrë brenda.
    
  "... u vonuan!"
    
  Dera u mbyll pas tyre. Nuk kishte formalitete, pasi Nina nuk e kishte harruar goditjen që mori në spitalin e Heidelberg dhe Sam nuk kishte harruar që Marduk e kishte tradhtuar besimin e tyre. Perdue e mori dhe e preu menjëherë.
    
  "Ejani, fëmijë. Mund të formojmë një grup pasi të ndryshojmë historinë dhe të arrijmë të shmangim arrestimin, mirë?"
    
  Ata ranë dakord pa dëshirë. Nina i shmangu sytë nga Perdue, duke mos i dhënë atij mundësinë për të rregulluar gjithçka.
    
  "Ku është Margaret, Peter?" Sam e pyeti Mardukun. Plaku u zhvendos në mënyrë të pakëndshme. Nuk e duronte veten të thoshte të vërtetën, edhe pse e meritonin ta urrenin për këtë.
    
  "Ne," psherëtiu ai, "ishim të ndarë. Nuk munda ta gjeja as togerin, ndaj vendosa të braktis të gjithë misionin. Unë gabova që u largova, por ju duhet ta kuptoni. Jam lodhur duke e ruajtur këtë maskë të mallkuar, duke vrapuar pas atyre që e marrin. Askush nuk duhej të dinte për këtë, por një studiues nazist që studionte Talmudin babilonas hasi në tekste më të vjetra nga Mesopotamia dhe Maska u bë e njohur." Marduk nxori maskën e tij dhe e mbajti në dritë mes tyre. "Do të doja të mund të shpëtoja një herë e përgjithmonë prej saj."
    
  Një shprehje simpatike u shfaq në fytyrën e Ninës, duke e rënduar pamjen e saj tashmë të lodhur. Ishte e lehtë të thuhej se ajo ishte larg shërimit, por ata u përpoqën t'i mbanin shqetësimet e tyre për vete.
    
  "E thirra në hotel. Ajo nuk u kthye ose nuk u largua, "tha Sam. "Nëse asaj i ndodh diçka, Marduk, betohem në Krishtin, unë personalisht..."
    
  "Ne duhet ta bëjmë këtë. Tani!" Nina i nxori nga përfytyrimi i tyre me një deklaratë të ashpër: "Para se të humbas qetësinë".
    
  "Ajo duhet të transformohet përpara Dr. Gordon dhe pjesës tjetër të profesorëve. Njerëzit e Sloan po mbërrijnë, kështu që si ta bëjmë këtë?" Sam e pyeti plakun. Si përgjigje, Marduk thjesht i dha Ninës maskën. Ajo mezi priste ta prekte, ndaj ia mori. Gjithçka që kujtonte ishte se duhej ta bënte këtë për të shpëtuar traktatin e paqes. Ajo gjithsesi po vdiste, kështu që nëse heqja nuk do të funksiononte, data e saj e mbarimit thjesht do të rritej me disa muaj.
    
  Duke parë pjesën e brendshme të maskës, Nina u hodh nga lotët që i turbulluan sytë.
    
  "Kam frikë," pëshpëriti ajo.
    
  "Ne e dimë, dashuri," tha Sam qetësues, "por nuk do të të lëmë të vdesësh kështu."... si kjo...
    
  Nina e kishte kuptuar tashmë se ata nuk dinin për kancerin, por zgjedhja e fjalëve të Sam ishte pa dashje ndërhyrëse. Me një shprehje të qetë dhe të vendosur në fytyrën e saj, Nina mori enën me fotografitë e Sloan dhe përdori piskatore për të hequr përmbajtjen groteske nga brenda. Të gjithë e lanë detyrën para tyre të eklipsonte veprimin e neveritshëm, ndërsa panë sesi një pjesë e indit të lëkurës nga trupi i Martha Sloan ra brenda maskës.
    
  Të intriguar deri në ekstrem, Sam dhe Perdue u shtrënguan kundër njëri-tjetrit për të parë se çfarë do të ndodhte. Marduk thjesht shikoi orën në mur. Brenda maskës, mostra e indeve u shpërbë menjëherë dhe mbi sipërfaqen e saj normalisht me ngjyrë kocke, maska mori një nuancë të kuqe të errët që dukej se vinte në jetë. Grumbullime të vogla rrodhën nëpër sipërfaqe.
    
  "Mos humbni kohë, përndryshe do të skadojë," paralajmëroi Marduk.
    
  Ninës iu zu fryma. "Gëzuar Halloween," tha ajo dhe fshehu fytyrën e saj pas maskës së saj me një grimasë të dhimbshme.
    
  Perdue dhe Sam prisnin me ankth të shihnin shtrembërimin djallëzor të muskujve të fytyrës, zgjatjen e dhunshme të gjëndrave dhe palosjen e lëkurës, por ata ishin të zhgënjyer në pritjet e tyre. Nina bërtiti paksa ndërsa duart e saj lëshuan maskën, duke e lënë atë në fytyrën e saj. Nuk ndodhi asgjë tjetër përveç reagimit të saj.
    
  "O Zot, kjo është e frikshme! Kjo më çmend!" ajo e zuri paniku, por Marduk erdhi dhe u ul pranë saj për një mbështetje emocionale.
    
  "Relaksohuni. Ajo që ndjen është një shkrirje qelizash, Nina. Besoj se do të digjet pak nga stimulimi i mbaresave nervore, por duhet ta lini të marrë formë," u gëzua ai.
    
  Ndërsa Sam dhe Perdue shikonin, maska e hollë thjesht ngatërroi përbërjen e saj për t'u përzier me fytyrën e Ninës derisa u zhyt me hijeshi nën lëkurën e saj. Tiparet mezi të dallueshme të Ninës u shndërruan në të Martës derisa gruaja përballë tyre u bë një kopje e saktë e asaj në fotografi.
    
  "Nuk ka asnjë mënyrë të ndyrë," u mrekullua Sam, duke parë. Mendja e Perdue u pushtua nga struktura molekulare e të gjithë transformimit në një nivel kimik dhe biologjik.
    
  "Është më mirë se fantashkencë," mërmëriti Perdue, duke u përkulur për të parë më nga afër fytyrën e Ninës. "Është magjepsëse."
    
  "Edhe e pasjellshme edhe rrëqethëse. Mos harroni këtë, - tha Nina me kujdes, e pasigurt për aftësinë e saj për të folur, duke veshur fytyrën e gruas tjetër.
    
  "Është Halloween në fund të fundit, dashuri," buzëqeshi Sam. "Thjesht pretendoni se jeni vërtet, shumë i mirë në një veshje Martha Sloan." Perdue tundi kokën me një buzëqeshje të lehtë, por ai ishte shumë i zhytur në mrekullinë shkencore që po dëshmonte për të bërë diçka tjetër.
    
  "Ku është lëkura?" - pyeti ajo me buzët e Martës. "Të lutem më thuaj se e ke këtu."
    
  Perdue duhet t'i përgjigjej asaj, pavarësisht nëse ata respektuan heshtjen e radios publike apo jo.
    
  "Unë kam lëkurë, Nina. Mos u bëni merak për këtë. Pasi të nënshkruhet kontrata..." ai ndaloi duke e lejuar atë të plotësonte boshllëqet.
    
  Menjëherë pas kësaj prof. Njerëzit e Sloane kanë mbërritur. Dr. Lisa Gordon ishte në telash, por e fshehu mirë nën sjelljen e saj profesionale. Ajo informoi familjen e ngushtë të Sloan se ajo ishte e sëmurë dhe ndau të njëjtin lajm me stafin e saj. Për shkak të një gjendjeje që prek mushkëritë dhe fytin e saj, ajo nuk do të jetë në gjendje të mbajë fjalimin e saj, por do të jetë ende e pranishme për të nënshkruar marrëveshjen me Mesoarabinë.
    
  Duke udhëhequr një grup të vogël agjentësh të shtypit, avokatë dhe truproje, ajo u drejtua drejt e në seksionin e shënuar "Dinjitorët në Vizitë Private" me një nyjë në stomak. Kishin mbetur vetëm pak minuta para fillimit të simpoziumit historik dhe asaj i duhej të sigurohej që gjithçka të shkonte sipas planit. Duke hyrë në dhomën ku Nina po priste me shokët e saj, Lisa mbajti shprehjen e saj lozonjare.
    
  "Oh Marta, jam shumë nervoze!" - bërtiti ajo kur pa një grua që kishte një ngjashmëri të jashtëzakonshme me Sloane. Nina thjesht buzëqeshi. Siç kërkoi Lisa, ajo nuk u lejua të fliste; asaj iu desh të përballej me sharada përpara njerëzve të Sloane.
    
  "Na lër vetëm për një minutë, mirë?" Lisa i tha ekipit të saj. Sapo mbyllën derën, i ndryshoi gjithë disponimi. I ra nofulla kur pa fytyra e gruas që mund të ishte betuar se ishte shoqja dhe kolegja e saj. "Dreqin, zoti Perdue, nuk po tallesh!"
    
  Perdue buzëqeshi me zemër. "Është gjithmonë kënaqësi të të shoh, doktor Gordon."
    
  Lisa e përcolli Nina-n në bazat e asaj që nevojitej, si të pranonte reklamat, e kështu me radhë. Më pas erdhi pjesa që e shqetësoi më shumë Lizën.
    
  "Dr. Gould, e kuptoj që ju keni praktikuar falsifikimin e nënshkrimit të saj?" Pyeti Lisa me shumë qetësi.
    
  "Une kam. Mendoj se ia kam dalë, por për shkak të sëmundjes duart e mia janë pak më të qëndrueshme se zakonisht", u përgjigj Nina.
    
  "Kjo eshte e mrekullueshme. Ne u siguruam që të gjithë ta dinin që Marta ishte shumë e sëmurë dhe se ajo kishte dridhje të lehta gjatë trajtimit, "u përgjigj Lisa. "Kjo do të ndihmonte në shpjegimin e çdo devijim në nënshkrim, në mënyrë që, me ndihmën e Zotit, ne të mund ta bënim këtë pa incidente."
    
  Përfaqësues nga zyrat e shtypit të të gjithë transmetuesve kryesorë ishin të pranishëm në sallën e mediave në Suzë, veçanërisht pasi të gjitha sistemet dhe stacionet satelitore ishin restauruar mrekullisht që nga ora 2:15 e mëngjesit të asaj dite.
    
  Kur Prof. Sloane doli nga korridori për të hyrë në sallën e takimit me Sulltanin, kamerat u kthyen njëkohësisht drejt saj. Blicet e kamerave me përqendrim të lartë me fokus të gjatë krijuan ndezje drite të ndritshme në fytyrat dhe veshjet e drejtuesve të shoqëruar. Të tensionuar, tre personat përgjegjës për mirëqenien e Ninës qëndruan në këmbë duke parë gjithçka që ndodhte në monitor në dhomën e zhveshjes.
    
  "Ajo do të jetë mirë," tha Sam. "Ajo madje praktikoi theksin e Sloane në rast se duhej t'i përgjigjej ndonjë pyetjeje." Ai shikoi Mardukun. "Dhe sapo kjo të përfundojë, ju dhe unë do të shkojmë në kërkim të Margaret Crosby. Nuk më intereson çfarë duhet të bësh apo ku duhet të shkosh."
    
  "Kujdes tonin tënd, bir," u përgjigj Marduk. "Kini parasysh se pa mua, e dashur Nina nuk do të jetë në gjendje të rivendosë imazhin e saj ose të shpëtojë jetën e saj për një kohë të gjatë."
    
  Perdue e shtyu Semin të përsëriste thirrjen për miqësi. Telefoni i Semit ra, duke shqetësuar atmosferën në dhomë.
    
  "Kjo është Margaret," njoftoi Sam, duke parë me sy Marduk.
    
  "Shiko? Ajo është mirë, - u përgjigj Marduk indiferent.
    
  Kur Sam u përgjigj, nuk ishte zëri i Margaret në linjë.
    
  "Sam Cleave, supozoj?" Schmidt fërshëlleu duke ulur zërin. Sam e vuri menjëherë thirrjen në altoparlant në mënyrë që të tjerët të mund ta dëgjonin.
    
  "Po, ku është Margaret?" Pyeti Sam, duke mos humbur kohë për natyrën e dukshme të telefonatës.
    
  "Ky nuk është shqetësimi juaj tani. Ju jeni të shqetësuar se ku do të jetë ajo nëse nuk respektoni, "tha Schmidt. "Thuaji asaj kurve mashtruese me Sulltanin të heqë dorë nga detyra e saj, përndryshe nesër mund të lopatësh një tjetër kurvë mashtruese."
    
  Marduk dukej i tronditur. Ai kurrë nuk e kishte imagjinuar se veprimet e tij do të çonin në vdekjen e një zonje të bukur, por tani është bërë realitet. Dora e tij mbuloi gjysmën e poshtme të fytyrës ndërsa dëgjonte Margaret të bërtiste në sfond.
    
  "A po shikoni nga një distancë e sigurt?" Sam provokoi Schmidt. "Sepse nëse arrini diku brenda mundësive të mia, nuk do t'ju jap kënaqësinë të fusni një plumb nëpër kafkën tuaj të trashë naziste."
    
  Schmidt qeshi me entuziazëm arrogant. "Çfarë do të bësh, djalë letre? Shkruani një artikull që shpreh pakënaqësinë tuaj, duke shpifur Luftwaffe-n."
    
  "Afër," u përgjigj Sam. Sytë e tij të errët u ndeshën me sytë e Perdue. Miliarderi e kuptoi pa asnjë fjalë. Duke mbajtur tabletin në dorë, ai futi në heshtje kodin e sigurisë dhe vazhdoi të kontrollonte sistemin e pozicionimit global të telefonit të Margaret, ndërsa Sam luftonte me komandantin. "Do të bëj atë që bëj më së miri. Unë do t'ju ekspozoj. Më shumë se kushdo tjetër, ju do të zhvisheni nga maska e të shthururit, të eturit për pushtet që jeni. Nuk do të jesh kurrë një Meyer, mik. Gjeneral-lejtnant është lideri i Luftwaffe dhe reputacioni i tij do të sigurojë që bota të ketë një opinion të lartë për forcat e armatosura gjermane, dhe jo për ndonjë të pafuqishëm që mendon se mund të manipulojë botën".
    
  Perdue buzëqeshi. Sam e dinte se kishte gjetur një komandant të pashpirt.
    
  "Sloane po nënshkruan këtë kontratë ndërsa ne flasim, kështu që përpjekjet tuaja janë të kota. Edhe sikur të vrisje të gjithë ata që mbani, kjo nuk do të ndryshonte dekretin që do të hynte në fuqi para se të ngrinit armën," Sam e mërziti Schmidt-in, duke iu lutur fshehurazi Zotit që Margaret të mos paguante për paturpësinë e tij.
    
    
  Kapitulli 34 - Ndjesia e rrezikshme e Margaretës
    
    
  Margaret pa e tmerruar teksa shoku i saj Sam Cleave tërbonte robëruesin e saj. Ajo ishte e lidhur në një karrige dhe ende e trullosur nga droga që ai kishte përdorur për ta nënshtruar. Margaret nuk e kishte idenë se ku ishte, por nga sa pak gjermanisht kuptoi, ajo nuk ishte e vetmja peng që mbahej këtu. Pranë saj ishte një grumbull pajisjesh teknologjike që Schmidt ua kishte konfiskuar pengjeve të tij të tjerë. Ndërsa komandanti i korruptuar u përqesh dhe debatonte, Margaret iu drejtua mashtrimeve të saj fëminore.
    
  Kur ishte një vajzë e vogël në Glasgow, ajo i trembte fëmijët e tjerë duke zhvendosur gishtat dhe shpatullat për t'u argëtuar. Që atëherë, sigurisht, ajo kishte vuajtur pak nga artriti në kyçet e saj kryesore, por ishte shumë e sigurt se mund t'i përdorte akoma nyjet e saj. Pak minuta para se të telefononte Sam Cleave, Schmidt dërgoi Himmelfarb për të kontrolluar valixhen që kishin sjellë me vete. Ata e morën atë nga bunkeri i bazës ajrore, i cili pothuajse u shkatërrua nga sulmuesit. Ai nuk e pa dorën e majtë të Margaretës që i rrëshqiti nga pranga dhe zgjati për celularin që i përkiste Werner-it ndërsa ishte i burgosur në bazën ajrore Büchel.
    
  Duke kërcyer qafën për të parë më mirë, ajo zgjati dorën për të marrë telefonin, por ai ishte thjesht i paarritshëm. Duke u përpjekur të mos humbiste mundësinë e saj të vetme për të komunikuar, Margaret e shtynte karrigen e saj sa herë që Schmidt qeshte. Shumë shpejt ajo u afrua aq shumë sa majat e gishtave të saj pothuajse po preknin plastikën dhe gomën e kapakut të telefonit.
    
  Schmidt kishte mbaruar dorëzimin e ultimatumit të tij për Sam, dhe tani gjithçka që ai duhej të bënte ishte të shikonte shfaqjet aktuale përpara se të nënshkruante kontratën. Ai shikoi orën e tij, dukej se nuk i interesonte Margaret tani që ajo u paraqit si levë.
    
  "Himmelfarb!" - bërtiti Schmidt. "Sillni njerëz. Kemi pak kohë".
    
  Gjashtë pilotët, të veshur dhe gati për të shkuar, hynë në dhomë të heshtur. Monitorët e Schmidt-it shfaqnin të njëjtat harta topografike si më parë, por meqenëse shkatërrimi e la Mardukun në bunker, Schmidt-it iu desh të mjaftohej me gjërat e nevojshme.
    
  "Zoti!" Himmelfarb dhe pilotët e tjerë bërtitën ndërsa kalonin midis Schmidt dhe Margaret.
    
  "Ne praktikisht nuk kemi kohë për të hedhur në erë bazat ajrore gjermane të shënuara këtu," tha Schmidt. "Nënshkrimi i traktatit duket i pashmangshëm, por ne do të shohim se për sa kohë ata do t'i përmbahen marrëveshjes së tyre kur skuadrilja jonë, si pjesë e Operacionit Leo 2, të hedhë në erë njëkohësisht selinë e Forcave Ajrore në Bagdad dhe pallatin në Susa.
    
  Ai i bëri me kokë Himmelfarb, i cili nxori nga gjoksi maskat e dëmtuara të Luftës së Dytë Botërore. Një nga një, ai i dha secilit prej burrave një maskë.
    
  "Pra, këtu, në këtë tabaka, ne kemi indet e ruajtura të pilotit të dështuar Olaf LöVenhagen. Vendosni një mostër për person brenda secilës maskë, "urdhëroi ai. Ashtu si makinat, pilotët e veshur në mënyrë identike bënë siç tha ai. Schmidt kontrolloi se si secili njeri i kryente detyrat e tij përpara se të jepte urdhrin tjetër. "Tani mbani mend se shokët tuaj pilotët nga Bü chel ka filluar tashmë misionin e saj në Irak, kështu që faza e parë e Operacionit Leo 2 ka përfunduar. Detyra juaj është të përfundoni fazën e dytë."
    
  Ai ka shfletuar ekranet duke sjellë transmetimin e drejtpërdrejtë të nënshkrimit të marrëveshjes në Suzë. "Pra, bijtë e Gjermanisë, vishni maskat dhe prisni porosinë time. Në momentin që kjo të ndodhë drejtpërdrejt në ekranin tim këtu, do ta di se djemtë tanë kanë bombarduar objektivat tona në Susa dhe Bagdad. Atëherë do t'ju jap urdhrin dhe do të aktivizoj fazën 2 - shkatërrimin e bazave ajrore Büchel, Norvenich dhe Schleswig. Ju të gjithë i dini qëllimet tuaja të synuara."
    
  "Po zoteri!" - iu përgjigjën njëzëri.
    
  "Mirë mirë. Herën tjetër që do të vendos të vras një leshues të vetëdrejtë si Sloane, do të më duhet ta bëj vetë. Të ashtuquajturit snajperë të sotëm janë një turp," u ankua Schmidt teksa shikonte pilotët të dilnin nga dhoma. Ata po shkonin në një hangar të improvizuar ku po fshihnin avionët e dekompozuar nga bazat e ndryshme ajrore që drejtonte Schmidt.
    
    
  * * *
    
    
  Jashtë hangarit, një figurë grumbullohet nën çatitë me hije të një parkingu që ndodhet jashtë një oborri gjigant, të zhdukur të fabrikës në periferi të Berlinit. Ai u zhvendos shpejt nga një ndërtesë në tjetrën, duke u zhdukur në secilën prej tyre për të parë nëse ishte dikush atje. Ai kishte arritur në nivelet e parafundit të punës të fabrikës së rrënuar të çelikut kur pa disa pilotë që po shkonin drejt një strukture të vetme që binte në sy përballë çelikut të ndryshkur dhe mureve të vjetra me tulla të kuqe-kafe. Dukej e çuditshme dhe e pavend falë shkëlqimit të argjendtë të materialit të ri të çelikut nga i cili ishte bërë.
    
  Togeri Werner mbajti frymën teksa shikonte gjysmë duzine ushtarësh të Lövenhagen-it duke diskutuar për misionin që do të fillonte pas pak minutash. Ai e dinte që Schmidt e kishte zgjedhur atë për këtë mision, një mision vetëvrasës në frymën e skuadronit të Leonidas të Luftës së Dytë Botërore. Kur përmendën të tjerët që marshonin në Bagdad, zemra e Wernerit ndaloi. Ai nxitoi atje ku shpresonte se askush nuk mund ta dëgjonte dhe thirri, gjatë gjithë kohës duke kontrolluar rrethinën e tij.
    
  "Përshëndetje, Sam?"
    
    
  * * *
    
    
  Në zyrë, Margaret bëri sikur po flinte, duke u përpjekur të zbulonte nëse kontrata ishte nënshkruar tashmë. Ajo duhej ta bënte sepse, sipas arratisjeve të mëparshme të ngushta dhe përvojave me ushtrinë gjatë karrierës së saj, kishte mësuar se sapo bëhej një marrëveshje diku, njerëzit filluan të vdisnin. Nuk quhej kot 'përfundimi' dhe ajo e dinte këtë. Margaret pyeti veten se si mund të mbrohej kundër një ushtari profesionist dhe udhëheqësi ushtarak me dorën e lidhur pas shpine - fjalë për fjalë.
    
  Schmidt vlonte nga zemërimi, duke trokitur vazhdimisht këpucën e tij, duke pritur me ankth që të ndodhte shpërthimi i tij. Ai mori sërish orën e tij. Në numërimin e tij të fundit, edhe dhjetë minuta të tjera. Ai mendoi se sa shkëlqyeshëm do të ishte nëse ai mund të shihte pallatin të shpërthejë përpara Komisionerit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut dhe Sulltanit të Mesoarabisë, pak para se të dërgonte demonët e tij vendas për të kryer bombardimin e supozuar të armikut të bazave ajrore Luftwaffe në shenjë hakmarrjeje. Kapiteni shikonte se çfarë po ndodhte, duke marrë frymë rëndë dhe duke shprehur përbuzjen e tij çdo moment që kalonte.
    
  "Shiko këtë kurvë!" ai qeshi ndërsa Sloan u shfaq duke tërhequr fjalimin e saj ndërsa i njëjti mesazh u ndez nga e djathta në të majtë në ekranin e CNN. "Dua maskën time! Në momentin që do ta kthej, do të bëhem ti, Meyer!" Margaret kërkoi inspektorin e 16-të ose komandantin e forcave ajrore gjermane, por ai mungonte - të paktën jo në zyrën ku ajo mbahej.
    
  Ajo menjëherë vuri re lëvizje në korridorin jashtë derës. Sytë e saj u zgjeruan papritmas kur ajo njohu togerin. Ai i bëri shenjë që të mbyllte gojën dhe të vazhdonte të luante possum. Schmidt kishte diçka për të thënë për çdo imazh që shihte në burimin e drejtpërdrejtë të lajmeve.
    
  "Gëzoni momentet tuaja të fundit. Sapo Meyer të marrë përgjegjësinë për bombardimet në Irak, unë do ta heq ngjashmërinë e tij. Atëherë le të shohim se çfarë mund të bësh me këtë ëndërr tënde me bojë të lagur!" ai qeshi. Ndërsa ai po rrënqethte, ai ishte i pavëmendshëm ndaj togerit që po hynte fshehurazi brenda për ta mposhtur. Werner u zvarrit përgjatë murit, ku kishte ende një hije, por atij iu desh të ecte gjashtë metra në dritën e bardhë fluoreshente përpara se të arrinte në Schmidt.
    
  Margaret vendosi të japë një dorë ndihme. Duke e shtyrë veten fort anash, ajo papritmas u përmbys dhe goditi fort krahun dhe kofshën e saj. Ajo lëshoi një britmë të tmerrshme që bëri që Schmidt të dridhej rëndë.
    
  "Jezus! Çfarë po bën?" i bërtiti Margaretës, gati t'i vinte çizmet në gjoks. Por ai nuk ishte aq i shpejtë sa t'i shmangej trupit që fluturonte drejt tij dhe u përplas në tryezën pas tij. Werner u hodh mbi kapitenin, duke përplasur në çast grushtin e tij në mollën e Adamit të Schmidt. Komandanti i keq u përpoq të qëndronte i qëndrueshëm, por Werner nuk donte të rrezikonte duke pasur parasysh se sa i ashpër ishte oficeri veteran.
    
  Një tjetër goditje e shpejtë në tëmth me prapanicën e pistoletës e përfundoi punën dhe kapiteni u rrëzua i dobët në dysheme. Në kohën kur Werner çarmatosi komandantin, Margaret ishte tashmë në këmbë, duke u përpjekur të hiqte këmbën e karriges nga poshtë trupit dhe krahut të saj. Ai nxitoi në ndihmë të saj.
    
  "Faleminderit Zotit që jeni këtu, toger!" - Shfryti fort kur ai e liroi. "Marlene është në dhomën e burrave, e lidhur me radiatorin. E mbushën plot me kloroform, në mënyrë që ajo të mos mund të shpëtojë me ne."
    
  "Vërtet?" iu ndriçua fytyra. "A është ajo gjallë dhe mirë?"
    
  Margaret pohoi me kokë.
    
  Werner shikoi përreth. "Pasi ta lidhim këtë derr, më duhet të vish me mua sa më shpejt të jetë e mundur," i tha ai.
    
  "Për të marrë Marlene?" ajo pyeti.
    
  "Jo, për të sabotuar hangarin në mënyrë që Schmidt të mos mund t'i dërgojë më grerëzat e tij të pickojnë," u përgjigj ai. "Ata janë vetëm duke pritur për urdhra. Por pa luftëtarë ata mund të bëjnë absolutisht mut, apo jo?
    
  Margaret buzëqeshi. "Nëse e kalojmë këtë, a mund t'ju citoj për Edinburgh Post?"
    
  "Nëse më ndihmoni, do të merrni një intervistë ekskluzive për të gjithë këtë fiasko," buzëqeshi ai.
    
    
  Kapitulli 35 - Mashtrim
    
    
  Ndërsa Nina vendosi dorën e lagur mbi dekret, i shkoi mendja se çfarë përshtypje do të bënin shkarravitjet e saj në këtë copë letre modeste. Zemra e saj ra një rrahje teksa i hodhi një vështrim të fundit Sulltanit përpara se të firmoste autografin e saj në linjë. Në një pjesë të sekondës, duke takuar sytë e tij të zinj, ajo ndjeu miqësinë e tij të vërtetë dhe mirësinë e sinqertë.
    
  "Vazhdo, profesor," e inkurajoi ai, duke i pulsuar ngadalë si një shenjë besimi.
    
  Nina duhej të pretendonte se po praktikonte përsëri nënshkrimin, përndryshe do të ishte shumë nervoze për ta bërë atë siç duhet. Ndërsa stilolapsi rrëshqiste nën drejtimin e saj, Nina ndjeu se zemra i rrihte më shpejt. Ata e prisnin vetëm atë. E gjithë bota mbajti frymën, duke pritur që ajo të përfundojë nënshkrimin. Ajo nuk do të kishte qenë kurrë më e nderuar në botë, edhe nëse ky moment do të kishte lindur nga mashtrimi.
    
  Në momentin që vendosi me hijeshi majën e stilolapsit në pikën e fundit të autografit të saj, bota duartrokiti. Të pranishmit duartrokitën dhe u ngritën në këmbë. Në të njëjtën kohë, miliona njerëz që shikonin transmetimin e drejtpërdrejtë u lutën që asgjë e keqe të mos ndodhte. Nina ngriti sytë nga Sulltani gjashtëdhjetë e tre vjeçar. Ai i shtrëngoi butësisht dorën, duke e parë thellë në sy.
    
  "Kushdo që të jeni," tha ai, "faleminderit që e keni bërë këtë."
    
  "Çfarë do të thuash? "Ti e di kush jam unë," pyeti Nina me një buzëqeshje të hollë, megjithëse në fakt ajo ishte e tmerruar nga ekspozimi. "Unë jam profesor Sloan."
    
  "Jo, ti nuk je i tillë. Profesor Sloan kishte sy blu shumë të errët. Por ti ke sy të bukur arabë, si oniksi në unazën time mbretërore. Është sikur dikush të kapi një palë sy tigri dhe t'i vendosi në fytyrën tuaj." Rrudhat u krijuan rreth syve dhe mjekra nuk mund ta fshihte buzëqeshjen.
    
  "Të lutem, hiri juaj..." iu lut ajo, duke ruajtur pozën e saj për hir të publikut.
    
  "Kushdo që të jeni," foli ai mbi të, "maska që mbani nuk ka rëndësi për mua." Ne nuk përcaktohemi nga maskat tona, por nga ajo që bëjmë me to. Ajo që bëre këtu është e rëndësishme për mua, e di?"
    
  Nina gëlltiti me zor. Ajo donte të qante, por kjo do të prishte imazhin e Sloane. Sulltani e çoi në podium dhe i pëshpëriti në vesh: "Mos harroni, e dashura ime, ajo që ka më shumë rëndësi është ajo që përfaqësojmë, jo si dukemi."
    
  Gjatë ovacioneve, të cilat zgjatën më shumë se dhjetë minuta, Nina luftoi për të qëndruar në këmbë, duke u kapur fort nga dora e Sulltanit. Ajo iu afrua mikrofonit ku më parë kishte refuzuar të fliste dhe gradualisht gjithçka u shua në brohoritje sporadike ose duartrokitje. Derisa ajo filloi të fliste. Nina u përpoq ta mbante zërin e saj mjaft të mprehtë për të mbetur misterioze, por ajo kishte një njoftim për të bërë. Asaj i shkoi mendja se kishte vetëm disa orë për të veshur fytyrën e dikujt tjetër dhe për të bërë diçka të dobishme me të. Nuk kishte asgjë për të thënë, por ajo buzëqeshi dhe tha: "Zonja dhe zotërinj, të ftuar të nderuar dhe të gjithë miqtë tanë në mbarë botën. Sëmundja ime e bën të vështirë për mua të flas dhe të flas, kështu që do ta bëj këtë shpejt. Për shkak të përkeqësimit të problemeve shëndetësore, do të doja të jepja dorëheqjen publike..."
    
  Në sallën e improvizuar në pallatin e Suzës, u bë bujë e madhe nga spektatorët e habitur, por të gjithë e respektuan vendimin e liderit. Ajo e udhëhoqi organizatën e saj dhe pjesën më të madhe të botës moderne në një epokë të teknologjisë së përmirësuar, efikasitetit dhe disiplinës pa hequr individualitetin apo sensin e përbashkët. Ajo u nderua për këtë, pavarësisht se çfarë vendosi të bënte me karrierën e saj.
    
  "...por kam besim se të gjitha përpjekjet e mia do të çohen përpara pa të meta nga pasardhësja ime dhe Komisionerja e re e Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Dr. Lisa Gordon. Ishte kënaqësi t'i shërbeja njerëzve..." Nina vazhdoi të përfundonte njoftimin ndërsa Marduk e priste në dhomat e zhveshjes.
    
  "Zoti im, Dr. Gould, ti vetë je një diplomat i vërtetë," tha ai, duke e parë atë. Sam dhe Perdue u larguan me nxitim pasi morën një telefonatë të furishme nga Werner.
    
    
  * * *
    
    
  Werner i dërgoi Sam një mesazh me detaje të kërcënimit në hyrje. Me Perdue në prag të tyre, ata nxituan te garda mbretërore dhe treguan identifikimin e tyre për të folur me komandantin e krahut meso-arab, toger Jenebel Abdi.
    
  "Zonjë, ne kemi informacion urgjent nga miku juaj, toger Dieter Werner," i tha Sam gruas greviste në fund të të tridhjetave.
    
  "Oh, Ditty," tundi ajo me përtesë, duke mos u dukur shumë e impresionuar nga dy skocezët e çmendur.
    
  "Ai më kërkoi t'ju jap këtë kod. Dislokimi i paautorizuar i luftëtarëve gjermanë bazohet afërsisht njëzet kilometra nga qyteti i Suzës dhe pesëdhjetë kilometra nga Bagdadi!". Sam e turbulloi atë si një nxënës i paduruar me një mesazh urgjent për drejtorin. "Ata janë në një mision vetëvrasës për të shkatërruar selinë e CIA-s dhe këtë pallat nën komandën e kapitenit Gerhard Schmidt."
    
  Toger Abdi u dha menjëherë urdhra njerëzve të saj dhe urdhëroi krahët e saj që të bashkoheshin me të në një kompleks të fshehur në shkretëtirë për t'u përgatitur për sulmin ajror. Ajo kontrolloi kodin e dërguar nga Werner dhe tundi kokën në shenjë mirënjohjeje për paralajmërimin e tij. "Schmidt, apo jo?" - buzëqeshi ajo. "E urrej këtë Kraut të ndyrë. Shpresoj që Werner të heqë topat e tij." Ajo shtrëngoi duart me Perdue dhe Sam, "Duhet të vesh kostumet e mia. Faleminderit që na paralajmëruat."
    
  "Prisni," Perdue u vrenjos, "a jeni përfshirë vetë në luftime me qeni?"
    
  Togeri buzëqeshi dhe i shkeli syrin. "Sigurisht! Nëse e shihni përsëri Diterin e vjetër, pyesni atë pse më quanin 'Jenny Xhihad' në akademinë e fluturimit."
    
  "Ha!" Sam buzëqeshi ndërsa ajo vrapoi me ekipin e saj për t'u armatosur dhe për të kapur çdo kërcënim që afrohej me paragjykim ekstrem. Kodi i dhënë nga Werner i drejtoi ata në dy fole përkatëse nga të cilat do të fluturonin skuadriljet e Leo 2.
    
  "Na mungoi nënshkrimi i Ninës", u ankua Sam.
    
  "Cdo gje eshte ne rregull. Së shpejti do të jetë në çdo kanal lajmesh të mallkuar që mund ta imagjinoni," siguroi Perdue, duke e përkëdhelur Semin pas shpine. "Nuk dua të tingëlloj paranojak, por duhet t'i çoj Nina dhe Marduk në Reichtisusis brenda," ai hodhi një vështrim në orën e tij dhe llogariti shpejt orët, kohën e udhëtimit dhe kohën e kaluar, "të gjashtë orëve të ardhshme".
    
  "Mirë, le të shkojmë përpara se ai bastard i vjetër të zhduket përsëri," murmuriti Sam. "Meqë ra fjala, çfarë i ke shkruar Werner-it ndërsa unë po flisja me xhihadisten Jenny?"
    
    
  Kapitulli 36 - Konfrontimi
    
    
  Pasi e liruan Marlenen e pavetëdijshme dhe e çuan me shpejtësi dhe në heshtje mbi gardhin e thyer në makinë, Margaret u ndje e shqetësuar teksa përndiqte nëpër hangar me toger Werner. Në distancë, ata mund të dëgjonin se pilotët filluan të shqetësoheshin ndërsa prisnin komandat nga Schmidt.
    
  "Si duhet të nxjerrim gjashtë zogj luftarakë të ngjashëm me F-16 në më pak se dhjetë minuta, toger?" Margaret pëshpëriti ndërsa ata rrëshqitën nën panelin e lirshëm.
    
  Werner qeshi. "Schatz, ti ke luajtur shumë videolojëra amerikane." Ajo ngriti supet me turp ndërsa ai i dha asaj një vegël të madhe çeliku.
    
  "Ata nuk do të jenë në gjendje të ngrihen pa goma, Frau Crosby," këshilloi Werner. "Ju lutemi dëmtoni gomat aq sa për të shkaktuar një fryrje të mirë sapo të kalojnë atë vijë atje. Unë kam një plan rezervë, në distancë të gjatë."
    
  Në zyrë, kapiteni Schmidt u zgjua nga një ndërprerje e shkaktuar nga forca e hapur. Ai ishte i lidhur në të njëjtën karrige Margaret u ul dhe dera ishte e mbyllur, duke e mbajtur atë në vendin e tij të kontrollit. Monitorët u lanë për të parë, gjë që e çmendi atë në pikën e çmendurisë. Sytë e egër të Schmidt-it vetëm e tradhtuan dështimin e tij, ndërsa lajmet në ekranin e tij transmetonin prova se traktati ishte nënshkruar me sukses dhe se sulmi ajror i fundit në përpjekje ishte penguar nga veprimet e shpejta të Forcave Ajrore Mesorabiane.
    
  "Jezus Krishti! Jo! Nuk mund ta dinit! Si mund ta dinin? ai pëshpëriti si një fëmijë, duke përdredhur praktikisht gjunjët duke u përpjekur të shkelmonte karrigen me një inat të verbër. Sytë e tij të gjakosur ishin ngrirë nëpër ballin e tij të njollosur me gjak. "Werner!"
    
    
  * * *
    
    
  Në hangar, Werner përdori celularin e tij si një pajisje treguese satelitore GPS për të gjetur vendndodhjen e hangarit. Margaret bëri çmos për të shpuar gomat e avionit.
    
  "Ndihem vërtet budallaqe duke bërë këto gjëra të shkollës së vjetër, toger," pëshpëriti ajo.
    
  "Atëherë duhet të ndalosh së bërëi këtë," i tha Schmidt nga hyrja e hangarit, duke i drejtuar një armë. Ai nuk mund ta shihte Wernerin të strukur përpara njërit prej Typhoons, duke shtypur diçka në telefonin e tij. Margaret ngriti duart në shenjë dorëzimi, por Schmidt qëlloi dy plumba drejt saj dhe ajo ra në tokë.
    
  Duke bërtitur urdhrat e tyre, Schmidt më në fund filloi fazën e dytë të planit të tij të sulmit, qoftë edhe vetëm për hir të hakmarrjes. Të veshur me maska joefektive, njerëzit e tij hipën në avionët e tyre. Werner u shfaq para njërës prej makinave, duke mbajtur celularin në dorë. Schmidt qëndroi pas aeroplanit, duke lëvizur ngadalë ndërsa ai qëlloi drejt Wernerit të paarmatosur. Por ai nuk mori parasysh pozicionin e Werner-it, as se ku po e drejtonte Schmidt-in. Plumbat dolën nga shasia. Kur piloti ndezi motorin e avionit, ndezësi që ai aktivizoi dërgoi një gjuhë djallëzore flakë drejt në fytyrën e kapitenit Schmidt.
    
  Duke parë atë që kishte mbetur nga mishi dhe dhëmbët e zbuluar në fytyrën e Schmidt-it, Werner e pështyu mbi të. "Tani nuk ke as fytyrë për maskën tënde të vdekjes, derr."
    
  Werner shtypi butonin jeshil në telefonin e tij dhe e vuri poshtë. Ai e ngriti me shpejtësi mbi supe gazetaren e plagosur dhe e çoi në makinë. Nga Iraku, Purdue mori sinjalin dhe gjuajti një rreze satelitore për të synuar pajisjen e synimit, duke rritur shpejt temperaturën brenda hangarit. Rezultatet ishin të shpejta dhe të nxehta.
    
    
  * * *
    
    
  Në mbrëmjen e Halloween-it, bota festoi pa e ditur se sa e përshtatshme ishte veshja e tyre dhe mbajtja e maskave. Avioni privat i Perdue fluturoi nga Susa me leje speciale dhe një eskortë ushtarake jashtë hapësirës së tyre ajrore për të garantuar sigurinë e tyre. Në bord, Nina, Sam, Marduk dhe Perdue hëngrën darkën ndërsa u nisën për në Edinburg. Aty priste një ekip i vogël i specializuar për t'i pastruar sa më shpejt Ninës.
    
  Një televizor me ekran të sheshtë i mbajti ata të përditësuar ndërsa shpaloseshin lajmet.
    
  "Një aksident i frikshëm në një fabrikë çeliku të braktisur pranë Berlinit mori jetën e disa pilotëve të Forcave Ajrore Gjermane, duke përfshirë Zëvendëskomandantin Kapiten Gerhard Schmidt dhe Komandantin e Përgjithshëm të Luftwaffe-së gjermane, gjenerallejtënant Harold Meyer. Nuk dihet ende se cilat ishin rrethanat e dyshimta..."
    
  Sam, Nina dhe Marduk pyesnin veten se ku ishte Werner dhe nëse ai arriti të dilte me Marlene dhe Margaret në kohë.
    
  "Thirrja e Wernerit do të ishte e kotë. Ky njeri kalon përmes telefonave celularë sikur kalon nëpër të brendshme," vuri në dukje Sam. "Do të duhet të presim për të parë nëse ai do të na kontaktojë, apo jo, Perdue?"
    
  Por Perdue nuk e dëgjoi. Ai u shtri në shpinë në karrigen e shtrirë, me kokën e anuar anash, tabletën e tij të besueshme në bark dhe duart e palosur mbi të.
    
  Sam buzëqeshi, "Shikoni këtë. Njeriu që nuk fle kurrë më në fund pushon."
    
  Në tabletë, Sam mund të shihte se Perdue po komunikonte me Werner, duke iu përgjigjur pyetjes së Sam më herët atë mbrëmje. Ai tundi kokën. "Gjeniu".
    
    
  Kapitulli 37
    
    
  Dy ditë më vonë, Nina e ktheu fytyrën dhe po rikuperohej në të njëjtin institucion komod Kirkwall ku kishte qenë më parë. Derma nga fytyra e Mardukut duhej hequr dhe aplikuar në imazhin e profesorit. Sloan, duke tretur grimcat e shkrirjes derisa Maska e Babelit u bë përsëri (shumë) e vjetër. Pavarësisht se sa e tmerrshme ishte procedura, Nina ishte e lumtur që kishte fytyrën e saj të kthyer. Ende e qetësuar rëndë nga sekreti i kancerit që kishte ndarë me stafin mjekësor, ajo ra në gjumë kur Sam u largua për të marrë një kafe.
    
  Edhe plaku u shërua mirë, duke zënë një shtrat në të njëjtin korridor me Nina. Në këtë spital ai nuk kishte për të fjetur në çarçafë dhe tarpa të përgjakur, për të cilat i ishte përjetësisht mirënjohës.
    
  "Ti dukesh mirë, Peter," buzëqeshi Perdue, duke parë përparimin e Marduk. "Do të jeni në gjendje të shkoni në shtëpi së shpejti."
    
  "Me maskën time," i kujtoi Marduk.
    
  Perdue qeshi: "Sigurisht. Me maskën tuaj."
    
  Sam erdhi për të përshëndetur. "Unë isha vetëm me Ninën. Ajo është ende duke u rikuperuar nga moti, por është shumë e lumtur që është sërish vetvetja. Të bën të mendosh, apo jo? Ndonjëherë, për të arritur më të mirën, fytyra më e mirë për t'u veshur është e jotja."
    
  "Shumë filozofike," ngacmoi Marduk. "Por unë jam arrogant tani që mund të buzëqesh dhe të përqesh me një gamë të plotë lëvizjesh."
    
  E qeshura e tyre mbushi pjesën e vogël të praktikës ekskluzive mjekësore.
    
  "Pra gjatë gjithë kësaj kohe ju ishit një koleksionist i vërtetë të cilit iu vodh maska babilonase?" Pyeti Sam, i magjepsur nga kuptoi se Peter Marduk ishte një koleksionist milioner reliktesh nga i cili Neumand vodhi maskën e Babelit.
    
  "Kjo është kaq e çuditshme?" e pyeti Samin.
    
  "Pak. Në mënyrë tipike, koleksionistët e pasur dërgojnë hetues privatë dhe ekipe specialistësh të restaurimit për të rimarrë sendet e tyre.
    
  "Por atëherë më shumë njerëz do të dinin se çfarë bën në të vërtetë ky artefakt i mallkuar. Nuk mund ta marr atë rrezik. E patë se çfarë ndodhi kur vetëm dy burra morën vesh për aftësitë e saj. Imagjinoni çfarë do të ndodhte nëse bota do ta dinte të vërtetën për këto objekte të lashta. Disa gjëra mbahen më së miri sekrete... me maska, nëse doni."
    
  "Nuk mund të pajtohesha më shumë," pranoi Perdue. Kjo lidhej me ndjenjat e tij të fshehta për largimin e Ninës, por ai vendosi ta fshihte larg botës së jashtme.
    
  "Më vjen mirë të dëgjoj se e dashur Margaret u mbijetoi plagëve të saj me armë zjarri," tha Marduk.
    
  Sam dukej shumë krenar me përmendjen e saj. "A do të besoni se ajo është e gatshme për një çmim Pulitzer për raportimin investigativ?"
    
  "Ti duhet ta vendosësh përsëri maskën, djali im," tha Perdue me sinqeritet të plotë.
    
  "Jo, jo këtë herë. Ajo i regjistroi të gjitha në celularin e konfiskuar të Werner! Nga pjesa ku Schmidt u shpjegoi urdhrat njerëzve të tij, tek pjesa ku ai pranon se kishte planifikuar atentatin ndaj Sloane, megjithëse në atë kohë ai nuk ishte i sigurt nëse ajo vdiq vërtet. Margaret tani njihet për rreziqet që mori për të zbuluar komplotin dhe vrasjen e Meyer, e kështu me radhë. Sigurisht, ajo e rrotulloi me kujdes, në mënyrë që asnjë përmendje e një relike të ndyrë apo pilotëve të kthyer në të çmendur vetëvrasës të mos shqetësonte ujin, e dini? "
    
  "Jam mirënjohës që ajo vendosi ta mbajë sekret pasi e lashë atje. Zoti im, çfarë po mendoja? Marduk rënkoi.
    
  "Jam i sigurt se të qenit një gazetar i madh do ta kompensojë atë, Piter," e ngushëlloi Sam. "Në fund të fundit, nëse nuk do ta kishit lënë atje, ajo kurrë nuk do të kishte marrë të gjitha fotot që e kanë bërë të famshme tani."
    
  "Megjithatë, unë i detyrohem asaj dhe togerit një kompensim," u përgjigj Marduk. "Next All Hallows Eve, për të përkujtuar aventurën tonë, do të organizoj një ngjarje madhështore dhe ata do të jenë të ftuar nderi. Por duhet mbajtur larg koleksionit tim... për çdo rast."
    
  "E mrekullueshme!" - Bërtiti Perdue. "Ne mund ta marrim atë në pasurinë time. Cila do të jetë tema?"
    
  Marduk u mendua për një moment dhe më pas buzëqeshi me gojën e tij të re.
    
  "Epo, një top maskaradë, sigurisht."
    
    
  FUND
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
  Preston W. Child
  Misteri i dhomës qelibar
    
    
  PROLOG
    
    
    
  Ishujt Åland, Deti Baltik - Shkurt
    
    
  Teemu Koivusaari kishte duart plot me mallrat e paligjshme që po përpiqej të kontrabandonte, por sapo arriti të gjente një blerës, ia vlente përpjekja. Kishin kaluar gjashtë muaj që kur ai ishte larguar nga Helsinki për t'u bashkuar me dy kolegë në Ishujt Åland, ku ata drejtonin një biznes fitimprurës me gurë të çmuar të falsifikuar. Ata kaluan çdo gjë nga zirkoni kub deri te xhami i kaltër si diamante dhe tanzanite, ndonjëherë duke kaluar - me mjaft mjeshtëri - metalet bazë si argjend dhe platin tek amatorë që nuk dyshojnë.
    
  "Çfarë do të thotë se ka më shumë për të ardhur?" Teemu pyeti ndihmësin e tij, një argjendari të korruptuar afrikan të quajtur Mula.
    
  "Më duhet edhe një kilogram për të përmbushur urdhrin e Minskut, Teemu. "Unë ju thashë për këtë dje," u ankua Mula. "Ti e di, unë duhet të merrem me klientët kur të dështosh. Pres edhe një kilogram deri të premten, përndryshe mund të ktheheni në Suedi."
    
  "Finlanda".
    
  "Çfarë?" Mula u vrenjos.
    
  "Unë jam nga Finlanda, jo nga Suedia," korrigjoi Teemu partnerin e tij.
    
  Duke u përkulur, Mula u ngrit nga tavolina, duke mbajtur ende syzet e tij të trasha dhe prerëse. "Kujt i intereson se nga jeni?" Syzet ia zmadhuan sytë në një formë groteske si sy peshku, me pendë që gërryente nga e qeshura. "Të dëshpëro, mik. Më sill më shumë qelibar, kam nevojë për më shumë lëndë të para për smerald. Ky blerës do të jetë këtu deri në fundjavë, kështu që lëvizni bythën tuaj!"
    
  Duke qeshur me zë të lartë, Teemu i dobët doli nga fabrika e fshehur e improvizuar që ata drejtonin.
    
  "Hej! Tomi! Ne duhet të shkojmë në bregdet për një kapje më shumë, shoku, "i tha ai kolegut të tyre të tretë, i cili ishte i zënë duke folur me dy vajza letoneze me pushime.
    
  "Tani?" Tomi qau. "Jo tani!"
    
  "Ku po shkon?" pyeti vajza më ekstroverte.
    
  "Uh, ne duhet," hezitoi ai, duke parë mikun e tij me një shprehje të mëshirshme. "Diçka duhet bërë."
    
  "Vërtet? Çfarë lloj pune bëni?" - pyeti ajo duke lëpirë me kuptim kola e derdhur nga gishti. Tomi e shikoi Teemu-n me sytë e mbështjellë nga epshi, duke iu lutur fshehurazi që të linte punën tani për tani në mënyrë që të dy të shënonin. Teemu u buzëqeshi vajzave.
    
  "Ne jemi bizhuteritë," mburrej ai. Vajzat u intriguan menjëherë dhe filluan të flisnin të emocionuara në gjuhën e tyre amtare. Kanë mbajtur duart. Me ngacmim, ata iu lutën dy të rinjve që t'i merrnin me vete. Teemu tundi kokën me trishtim dhe i pëshpëriti Tomit: "Nuk ka mundësi t'i marrim!"
    
  "Le të! Ata nuk mund të jenë më të vjetër se shtatëmbëdhjetë. Tregojuni atyre disa nga diamantet tona dhe ata do të na japin çfarë të duam!" Tomy gërrmoi në veshin e shokut të tij.
    
  Teemu shikoi kotelet e vogla të mrekullueshme dhe iu deshën vetëm dy sekonda për t'u përgjigjur: "Mirë, le të shkojmë".
    
  Me brohoritje, Tomi dhe vajzat rrëshqitën në sediljen e pasme të Fiat-it të vjetër dhe të dy vozitën rreth ishullit për të mbetur të pazbuluar, ndërsa transportonin gurë të çmuar, qelibar dhe kimikate të vjedhura për të prodhuar thesaret e tyre të rreme. Në portin lokal kishte një biznes të vogël që furnizonte, ndër të tjera, nitrat argjendi dhe pluhur ari të importuar.
    
  Pronari i shtrembër, një marinar i vjetër obsesive nga Estonia, i ndihmonte tre mashtruesit të arrinin kuotat e tyre dhe t'i prezantonte me klientët e mundshëm për një pjesë bujare të fitimeve. Teksa u hodhën nga makina e vogël, e panë atë duke u vërsulur pranë tyre, duke bërtitur me padurim: "Shkoni, djema! Eshte ketu! Është këtu dhe tani!"
    
  "O Zot, ai është sërish në një nga disponimet e tij të çmendura sot," psherëtiu Tomi.
    
  "Çfarë është këtu?" pyeti vajza më e qetë.
    
  Plaku shikoi shpejt përreth: "Anije fantazmë!"
    
  "O Zot, jo më këtë!" Teemu rënkoi. "Dëgjo! Duhet të diskutojmë disa çështje me ju!"
    
  "Biznesi është këtu për të qëndruar!" - bërtiti plaku duke u nisur drejt skajit të dokeve. "Por anija do të zhduket."
    
  Ata vrapuan pas tij, të habitur nga lëvizjet e tij të shpejta. Kur e kapën, të gjithë u ndalën për të marrë frymë. Ishte një ditë me re dhe flladi i akullt i oqeanit i ftohte deri në kockë ndërsa stuhia po afrohej. Herë pas here, vetëtima shkëlqente në qiell, duke shoqëruar bubullima të largëta. Sa herë që rrufeja kalonte nëpër re, të rinjtë tërhiqeshin pak, por kurioziteti i tyre i mposhte.
    
  "Dëgjo tani. Shiko, - tha plaku me gëzim, duke treguar cekëtinën e gjirit në të majtë.
    
  "Çfarë? Shiko çfarë?" Tha Teemu duke tundur kokën.
    
  "Askush nuk di për këtë anije fantazmë përveç meje," u tha marinarit në pension të rejave me hijeshinë e botës së vjetër dhe një vezullim në sy. Ata dukeshin të interesuar, ndaj ai u tregoi atyre pamjen e jashtme. "E shoh në radarin tim, por ndonjëherë zhduket, thjesht," tha ai me një zë misterioz, "thjesht zhduket!"
    
  "Unë nuk shoh asgjë," tha Tomi. "Hajde, le të kthehemi."
    
  Plaku shikoi orën e tij. "Së shpejti! Së shpejti! Mos shko. Vetem prit."
    
  Bubullima gjëmonte duke bërë që vajzat të dridheshin dhe të gjendeshin në krahët e dy të rinjve, gjë që e ktheu menjëherë në një stuhi shumë të mirëpritur. Vajzat, të përqafuara me njëra-tjetrën, panë me habi se si një ngarkesë magnetike e nxehtë u shfaq papritur mbi valë. Nga ajo doli harku i një anijeje të fundosur, mezi i dukshëm mbi sipërfaqen e ujit.
    
  "Shiko?" - bërtiti plaku. "Shiko? Është baticë, kështu që këtë herë më në fund do të mund ta shihni këtë anije të braktisur nga perëndia!"
    
  Të rinjtë pas tij qëndruan me frikë nga ajo që panë. Tomy nxori telefonin e tij për të bërë një foto të fenomenit, por një rrufe veçanërisht e fortë goditi nga retë, duke i bërë të gjithë të struken. Ai jo vetëm që nuk e kapi skenën, por as nuk e panë përplasjen e rrufesë me fushën elektromagnetike rreth anijes, e cila shkaktoi një raketë djallëzore që për pak sa nuk i plasi daullet e veshit.
    
  "Jezus Krishti! E dëgjuat këtë? Teemu bërtiti nga era e ftohtë. "Le të ikim nga këtu para se të vritemi!"
    
  "Çfarë është kjo?" - thirri vajza ekstroverte dhe tregoi me gisht ujin.
    
  Plaku u afrua më pranë skajit të skelës për të hetuar. "Ky është një burrë! Ejani, më ndihmoni ta nxjerr jashtë, djema!"
    
  "Ai duket i vdekur," tha Tomi me një pamje të frikësuar në fytyrën e saj.
    
  "Marrëzi", nuk u pajtua plaku. "Ai është duke lundruar me fytyrë lart dhe faqet e tij janë të kuqe. Më ndihmoni, ju përtac!"
    
  Të rinjtë e ndihmuan të tërhiqte trupin e çaluar të burrit nga dallgët që përplaseshin për ta parandaluar që të përplasej në skelë ose të mbytej. E çuan përsëri në punishten e plakut dhe e vendosën në tavolinën e punës në pjesën e pasme ku plaku po shkrinte pak qelibar për t'i dhënë formë. Pasi u bindën se i panjohuri ishte vërtet gjallë, plaku e mbuloi me një batanije dhe e la derisa mbaroi punë me dy të rinjtë. Dhoma e pasme ishte jashtëzakonisht e ngrohtë pas procesit të shkrirjes. Më në fund, ata shkuan në banesën e tyre të vogël me dy shokë dhe lanë të moshuarin të vendoste për fatin e të panjohurit.
    
    
  Kapitulli 1
    
    
    
  Edinburg, Skoci - gusht
    
    
  Qielli mbi kunjat u zbeh dhe dielli i dobët lau gjithçka përreth me një shkëlqim të verdhë. Si një skenë nga një pararojë e një oguri të keq, kafshët dukeshin të shqetësuara dhe fëmijët heshtën. Semi endej pa qëllim mes mbulesave prej mëndafshi dhe pambuku që vareshin nga një vend ku ai nuk mund t'i vendoste. Edhe kur ngriti sytë dhe ngriti sytë, nuk mund të shihte asnjë pikë lidhëse për rrobën e kamxhikut, as kangjella, as fije, as mbështetëse druri. Ata dukej sikur vareshin në një grep të padukshëm në ajër, të lëkundur nga një erë që vetëm ai mund ta ndjente.
    
  Askush tjetër që e kaloi në rrugë nuk dukej se ishte i ekspozuar ndaj shpërthimeve të pluhurit që mbante rërën e shkretëtirës. Fustanet e tyre dhe skajet e fundeve të tyre të gjata valëviteshin vetëm nga lëvizja e këmbëve ndërsa ecnin, dhe jo nga era, e cila herë pas here ia mbyste frymëmarrjen dhe i hidhte në fytyrë flokët e errët të shprishur. Gryka i ishte tharë dhe stomaku i digjej nga ditët pa ushqim. Ai po shkonte drejt pusit në qendër të sheshit të qytetit, ku mblidheshin të gjithë banorët e qytetit në ditët e tregut dhe për të mësuar të rejat e javës së kaluar.
    
  "Zot, i urrej të dielat këtu," mërmëriti Sam pa dashje. "I urrej këto turma. Duhet të kisha ardhur dy ditë më parë kur të ishte më qetë."
    
  "Pse nuk e bëre?" - dëgjoi pyetjen e Ninës nga pas shpatullës së majtë.
    
  "Sepse nuk kisha etje atëherë, Nina. Nuk ka kuptim të vish këtu për të pirë nëse nuk ke etje", shpjegoi ai. "Njerëzit nuk do të gjejnë ujë në një pus derisa të kenë nevojë, a nuk e dini?"
    
  "Nuk e bëra. Na vjen keq. Por është e çuditshme, a nuk mendoni?" - vërejti ajo.
    
  "Çfarë?" ai u vrenjos ndërsa kokrrat e rërës që binin i thumbuan sytë dhe ia thanin kanalet e lotit.
    
  "Që të gjithë të tjerët të mund të pinë nga pusi përveç teje," u përgjigj ajo.
    
  "Si keshtu? Përse e thua këtë?" Sam u përplas në mbrojtje. "Askush nuk mund të pijë derisa të thahet. Këtu nuk ka ujë."
    
  "Këtu nuk ka ujë për ju. Për të tjerët, kjo është mjaft," qeshi ajo.
    
  Sam u tërbua që Nina ishte kaq indiferente ndaj vuajtjeve të tij. Për t'ia shtuar dëmtimin, ajo vazhdoi të provokonte zemërimin e tij. "Ndoshta është sepse nuk i përket këtu, Sam. Gjithmonë ndërhyni në gjithçka dhe përfundoni duke nxjerrë kashtën më të shkurtër, gjë që do të ishte mirë nëse nuk do të ishit një ankues kaq i padurueshëm."
    
  "Dëgjo! A keni...", filloi ai përgjigjen e tij, vetëm për të zbuluar se Nina e kishte lënë atë. "Nina! Nina! Zhdukja nuk do t'ju ndihmojë të fitoni këtë argument!"
    
  Në këtë kohë, Sam kishte arritur te pusi i lodhur nga kripa, i shtyrë nga njerëzit e mbledhur atje. Askush tjetër nuk kishte etje, por të gjithë qëndronin si një mur, duke bllokuar vrimën e hapur përmes së cilës Semi mund të dëgjonte spërkatjen e ujit në errësirën poshtë.
    
  "Të kërkoj falje," mërmëriti ai, duke i shtyrë një nga një të shikonin nga skaji. Thellë brenda pusit, uji ishte blu i errët, edhe përkundër errësirës së thellësive. Drita nga lart u thye në yje të bardhë të shkëlqyeshëm në sipërfaqen e valëzuar ndërsa Sam donte të kafshonte.
    
  "Ju lutem, a mund të më jepni një pije?" ai nuk iu drejtua askujt në veçanti. "Të lutem! Unë jam shumë i etur! Uji është pikërisht këtu, por unë nuk mund ta arrij atë."
    
  Semi e zgjati krahun aq sa mundi, por me çdo centimetër që krahu i lëvizte përpara, uji dukej se po tërhiqej më thellë, duke ruajtur distancën e tij, duke përfunduar përfundimisht më poshtë se më parë.
    
  "O Zot i madh!" - bërtiti i tërbuar. "Po tallesh me mua?" Ai rifilloi qëndrimin e tij dhe shikoi përreth të huajt, të cilët ishin ende të patrazuar nga stuhia e pandërprerë e rërës dhe sulmi i saj i thatë. "Më duhet një litar. A ka dikush një litar?
    
  Qielli po bëhej më i lehtë. Semi ngriti sytë nga ndezja e dritës që vinte nga dielli, duke thyer mezi rrumbullakësinë e përsosur të yllit.
    
  "Një flakë në diell," mërmëriti ai i habitur. "Nuk është çudi që jam kaq i nxehtë dhe i etur. Si mund të mos ndjeni vapë të padurueshme?"
    
  Gryka e tij ishte tharë aq shumë sa dy fjalët e fundit nuk u dhanë dhe tingëllonin si një gërmim i pakuptueshëm. Sam shpresonte se dielli flakërues nuk do ta thante pusin, të paktën jo derisa të pinte një pije. Në errësirën e dëshpërimit, ai iu drejtua dhunës. Nëse askush nuk do t'i kushtonte vëmendje një personi të sjellshëm, ndoshta do t'i kushtonin vëmendje gjendjes së tij nëse ai do të sillej në mënyrë të papërshtatshme.
    
  Duke hedhur egërsisht urna dhe duke thyer qeramikë ndërsa shkonte, Sam bërtiti duke kërkuar një filxhan dhe një litar; çdo gjë që mund ta ndihmojë atë të marrë ujë. Mungesa e lëngjeve në stomak ndihej si acid. Semi ndjeu një dhimbje të zjarrtë që pushtoi gjithë trupin e tij, sikur çdo organ në trupin e tij të ishte fshikëz nga dielli. Ai ra në gjunjë, duke bërtitur si një banshee në agoni, duke shtrënguar rërën e verdhë të lirshme me gishtat e gërvishtur ndërsa acidi i rridhte në fyt.
    
  Ai i kapi kyçet e këmbëve, por ata vetëm rastësisht e goditën krahun, duke mos i kushtuar shumë vëmendje. Sam bërtiti nga dhimbja. Përmes syve të ngushtuar, për ndonjë arsye ende të mbushur me rërë, ai shikoi qiellin. Nuk kishte diell dhe re. Gjithçka që ai mund të shihte ishte një kube xhami nga horizonti në horizont. Të gjithë njerëzit që ishin me të qëndruan me frikë nga kupola, të ngrirë nga admirimi, përpara se një zhurmë e fortë t'i verbonte të gjithë - të gjithë përveç Sam.
    
  Një valë vdekjeje e padukshme pulsoi nga qielli poshtë kubesë dhe bëri hi të gjithë qytetarët e tjerë.
    
  "Zot, jo!" Sam qau në pamjen e vdekjes së tyre të tmerrshme. Ai donte t'i hiqte duart nga sytë, por ato nuk lëviznin. "Lëri duart e mia! Më lër të jem i verbër! Më lër të jem i verbër!"
    
  "Tre..."
    
  "Dy..."
    
  "Një".
    
  Një zhurmë tjetër, si një puls shkatërrimi, jehoi në veshët e Semit ndërsa sytë i hapeshin. Zemra e tij po rrihte në mënyrë të pakontrolluar ndërsa vëzhgonte rrethinën e tij me sy të zmadhuar të mbushur me tmerr. Kishte një jastëk të hollë poshtë kokës dhe duart i kishte të lidhura butësisht, duke provuar forcën e litarit të lehtë.
    
  "Shkëlqyeshëm, tani kam litar," vuri në dukje Sam ndërsa shikoi kyçet e dorës.
    
  "Unë besoj se thirrja në litar ishte sepse nënvetëdijes suaj iu kujtuan kufizimet," sugjeroi doktori.
    
  "Jo, më duhej litari për të marrë ujë nga pusi," kundërshtoi Sam teorinë kur psikologu i liroi duart.
    
  "E di. Më tregove gjithçka gjatë rrugës, zoti Cleave.
    
  Dr. Simon Helberg ishte një veteran dyzetvjeçar i shkencës me një prirje të veçantë për mendjen dhe truket e saj. Parapsikologjia, psikiatria, neurobiologjia dhe, çuditërisht, aftësitë e veçanta për perceptim jashtëshqisor drejtonin varkën e plakut. Dr. Helberg, i konsideruar nga shumica si një sharlatan dhe një turp për komunitetin shkencor, nuk lejoi që reputacioni i tij i njollosur të ndikonte në punën e tij në asnjë mënyrë. Një shkencëtar antisocial dhe teoricien i izoluar, Helberg lulëzoi vetëm në informacionin dhe praktikën e teorive që përgjithësisht konsideroheshin si mit.
    
  "Sam, pse mendon se nuk ke vdekur në "puls" ndërsa të gjithë të tjerët kanë vdekur? Çfarë ju bëri të ndryshëm nga të tjerët?" - pyeti Semin, i ulur në tavolinën e kafesë përballë divanit, ku gazetari ishte ende i shtrirë.
    
  Sam i dha një tallje pothuajse fëminore. "Epo, është shumë e qartë, apo jo? Ata ishin të gjithë të racës, kulturës dhe vendit të ngjashëm. Unë isha një i huaj i plotë."
    
  "Po, Sam, por kjo nuk duhet të të justifikojë që të vuash nga një katastrofë atmosferike, apo jo?" - arsyetoi doktor Helberg. Si një buf plak i mençur, burri i shëndoshë e tullac e nguli sytë Semin me sytë e tij të mëdhenj blu të çelur. Syzet e tij u ulën aq poshtë në urën e hundës, sa Sam ndjeu nevojën t'i shtynte përsëri përpara se t'i binin nga maja e hundës së mjekut. Por ai i frenoi impulset e tij për të marrë parasysh pikat që kishte thënë i moshuari.
    
  "Po, e di," pranoi ai. Sytë e mëdhenj të errët të Semit skanuan dyshemenë ndërsa mendja e tij kërkonte një përgjigje të besueshme. "Unë mendoj se ishte sepse ishte vizioni im dhe ata njerëz ishin thjesht shtesa në skenë. Ata ishin pjesë e historisë që po shikoja," u vrenjos ai, i pasigurt për teorinë e tij.
    
  "Mendoj se kjo ka kuptim. Megjithatë, ata ishin atje për një arsye. Përndryshe nuk do të shihje askënd tjetër atje. Ndoshta ju duheshin për të kuptuar pasojat e impulsit të vdekjes," sugjeroi doktori.
    
  Sam u ul dhe kaloi një dorë nëpër flokët e tij. Ai psherëtiu, "Doktor, çfarë rëndësie ka? Dua të them, me të vërtetë, cili është ndryshimi midis shikimit të njerëzve që shpërbëhen dhe thjesht shikimit të një shpërthimi?"
    
  "E thjeshtë," u përgjigj doktori. "Dallimi është elementi njerëzor. Nëse nuk do të kisha parë brutalitetin e vdekjes së tyre, nuk do të kishte qenë gjë tjetër veçse një shpërthim. Nuk do të ishte asgjë më shumë se një ngjarje. Megjithatë, prania dhe humbja eventuale e jetës njerëzore synon të ngulitë tek ju elementin emocional ose moral të vizionit tuaj. Ju duhet të mendoni për shkatërrimin si një humbje jete, jo thjesht një fatkeqësi pa viktima."
    
  "Unë jam shumë i matur për këtë," rënkoi Sam, duke tundur kokën.
    
  Dr. Helberg qeshi dhe goditi këmbën e tij. Ai vuri duart në gjunjë dhe u përpoq të ngrihej, ende duke qeshur ndërsa shkoi të fikte magnetofonin e tij. Sam pranoi që seancat e tij të regjistroheshin në interes të kërkimit të mjekut mbi manifestimet psikosomatike të përvojave traumatike - përvoja që buronin nga burime paranormale ose të mbinatyrshme, sado qesharake që mund të duken.
    
  "Tek Poncho's apo te Olmega?" Dr. Helberg buzëqeshi ndërsa zbuloi barin e tij të pijeve të fshehura me zgjuarsi.
    
  Sam u habit. "Kurrë nuk kam menduar se jeni pirës i tekilës, Doc."
    
  "Unë u dashurova me të kur qëndrova në Guatemalë për disa vite shumë. Diku në vitet shtatëdhjetë i dhashë zemrën Amerikës së Jugut, dhe a e dini pse? Dr. Helberg buzëqeshi ndërsa derdhi të shtënat.
    
  "Jo, më thuaj," këmbënguli Sam.
    
  U fiksova pas kësaj ideje", tha doktori. Dhe kur pa pamjen më të hutuar të Semit, ai shpjegoi. "Duhet të dija se çfarë e shkaktoi këtë histeri masive që njerëzit zakonisht e quajnë fe, bir. Një ideologji kaq e fuqishme, e cila kishte nënshtruar kaq shumë njerëz gjatë kaq shumë epokave, por nuk ofronte asnjë justifikim konkret për ekzistencën, përveç fuqisë së njerëzve mbi të tjerët, ishte me të vërtetë një arsye e mirë për të eksploruar."
    
  "I vrarë!" Tha Sam, duke ngritur gotën për të takuar shikimin e psikiatrit të tij. "Unë vetë isha i vetëdijshëm për këtë lloj vëzhgimi. Jo vetëm feja, por edhe metoda joortodokse dhe doktrina krejtësisht të palogjikshme që skllavëronin masat sikur të ishte gati..."
    
  "E mbinatyrshme?" Dr. Helberg pyeti, duke ngritur një vetull.
    
  "Ezoterike," supozoj se do të ishte një fjalë më e mirë," tha Sam, duke përfunduar goditjen e tij dhe duke u tërhequr nga hidhësia e pakëndshme e pijes së pastër. "A jeni i sigurt që është tekila?" ai ndaloi duke i zënë frymën.
    
  Duke injoruar pyetjen e parëndësishme të Sam, Dr. Helberg mbeti në temë. "Temat ezoterike mbulojnë fenomenet për të cilat flet, bir. E mbinatyrshme është vetëm teozofi ezoterike. Ndoshta ju po i referoheni vizioneve tuaja të fundit si një nga ato misteret hutuese?"
    
  "Vështirë. Unë i shoh si ëndrra, asgjë më shumë. Ata nuk kanë gjasa të përfaqësojnë manipulimin masiv në mënyrën se si e bën feja. Shikoni, unë jam i gjithi për besimin shpirtëror ose një lloj besimi në një inteligjencë më të lartë, "shpjegoi Sam. "Thjesht nuk jam i sigurt se këto hyjnitë mund të qetësohen ose të binden me lutje për t'u dhënë njerëzve atë që dëshirojnë. Gjithçka do të jetë ashtu siç do të jetë. Nuk ka gjasa që ndonjë gjë në çdo kohë të jetë shfaqur falë keqardhjes së një personi që i lutet Zotit."
    
  "Pra, ju besoni se çfarë do të ndodhë do të ndodhë pavarësisht nga ndonjë ndërhyrje shpirtërore?" doktori e pyeti Semin ndërsa ai shtypte fshehurazi butonin e regjistrimit. "Kështu që ju thoni se fati ynë është vendosur tashmë."
    
  "Po," Sam tundi me kokë. "Dhe ne kemi mbaruar."
    
    
  Kapitulli 2
    
    
  Qetësia më në fund është kthyer në Berlin pas vrasjeve të fundit. Disa komisionerë të lartë, anëtarë të Bundesratit dhe financierë të ndryshëm të shquar kanë qenë viktima të vrasjeve që ende nuk janë zbardhur nga asnjë organizatë apo individ. Ishte një enigmë me të cilën vendi nuk ishte dashur të përballej kurrë më parë, pasi arsyet e sulmeve ishin përtej spekulimeve. Burrat dhe gratë e sulmuara kishin pak të përbashkëta përveçse të pasurit ose të njohur, edhe pse kryesisht në arenën politike ose në sektorin e biznesit dhe financiar të Gjermanisë.
    
  Deklaratat për shtyp nuk konfirmuan asgjë dhe gazetarë nga e gjithë bota u dyndën në Gjermani për të gjetur ndonjë raport sekret diku në qytetin e Berlinit.
    
  "Ne besojmë se kjo ishte puna e një organizate," tha zëdhënësja e ministrisë Gabi Holzer për shtypin gjatë një deklarate zyrtare të lëshuar nga Bundestagu, parlamenti gjerman. "Arsyeja që ne e besojmë këtë është sepse ka pasur më shumë se një person të përfshirë në vdekje."
    
  "Pse eshte kjo? Pse je kaq i sigurt se kjo nuk është punë e një personi, Frau Holzer?" pyeti një gazetar.
    
  Ajo hezitoi, duke psherëtirë nervoze. "Sigurisht, ky është vetëm një supozim. Megjithatë, ne besojmë se shumë janë të përfshirë për shkak të metodave të ndryshme që janë përdorur për të vrarë këta qytetarë elitarë.
    
  "Elita?"
    
  "Uau, elitë, thotë ajo!"
    
  Pasthirrmat nga disa gazetarë dhe shikues u bënë jehonë fjalëve të saj të zgjedhura keq në acarim, ndërsa Gaby Holzer u përpoq të korrigjonte shprehjen e saj.
    
  "Të lutem! Ju lutem më lejoni të shpjegoj..." Ajo u përpoq të riformulonte, por turma jashtë tashmë po gjëmonte e indinjuar. Titujt kishin për qëllim të portretizonin komentin e keq në një dritë më të keqe se sa ishte menduar. Kur më në fund arriti të qetësonte gazetarët përballë, ajo e shpjegoi zgjedhjen e fjalëve të saj sa më elokuente që mundi, me vështirësi pasi aftësitë e saj në anglisht nuk ishin veçanërisht të forta.
    
  "Zonja dhe zotërinj të mediave ndërkombëtare, kërkoj ndjesë për keqkuptimin. Kam frikë se mos fola gabim - anglishtja ime, mirë... Më falni, - tha ajo duke belbëzuar lehtë dhe mori frymë thellë për t'u qetësuar. "Siç e dini të gjithë, këto akte të tmerrshme janë kryer kundër njerëzve shumë me ndikim dhe të shquar në këtë vend. Megjithëse këto objektiva dukej se nuk kishin asgjë të përbashkët dhe madje nuk lëviznin në të njëjtat qarqe, ne kemi arsye të besojmë se statusi i tyre financiar dhe politik kishte të bënte me motivet e sulmuesve."
    
  Kjo ishte gati një muaj më parë. Kishin kaluar disa javë të vështira që kur Gabi Holzer duhej të merrej me shtypin dhe mentalitetin e tyre të shkabës, por ajo ende ndjente një ndjenjë të sëmurë në stomak kur mendonte për konferencat për shtyp. Që nga ajo javë sulmet ishin ndalur, por në të gjithë Berlinin dhe pjesën tjetër të vendit kishte një paqe të errët, të pasigurt, të mbushur me frikë.
    
  "Çfarë prisnin ata?" - pyeti i shoqi.
    
  "E di, Detlef, e di," buzëqeshi ajo, duke parë nga dritarja e dhomës së saj të dhomës. Gabi u zhvesh për një dush të gjatë e të nxehtë. "Por ajo që askush nuk e kupton jashtë punës sime është se unë duhet të jem diplomatik. Nuk mund të them thjesht diçka të tillë si "Ne mendojmë se është një bandë hakerash e financuar mirë në grup me një klub në hije pronarësh të këqij tokash që presin të rrëzojnë qeverinë gjermane," apo jo? Ajo u rrudh në fytyrë ndërsa u përpoq të zhvesh sytjenat e saj.
    
  I shoqi i erdhi në ndihmë dhe e hapi, duke e hequr dhe më pas zbërthyer fundin e saj ngjyrë bezhë. Ai u ul në këmbët e saj në tapetin e trashë dhe të butë dhe ajo doli jashtë, duke mbajtur ende këpucët e saj me platformë Gucci. Burri i saj e puthi qafën dhe mbështeti mjekrën e tij mbi supin e saj, ndërsa shikonin dritat e qytetit që po kalonin në detin e errësirës. "A është kjo ajo që po ndodh në të vërtetë?" pyeti ai me fjalë të heshtura ndërsa buzët e tij eksploronin klavikulën e saj.
    
  "Unë mendoj se po. Shefat e mi janë shumë të shqetësuar. Mendoj se është sepse të gjithë mendojnë në të njëjtën mënyrë. Ka informacione që nuk i kemi dhënë shtypit për viktimat. Këto janë fakte alarmante që na tregojnë se kjo nuk është punë e një personi", tha ajo.
    
  "Çfarë faktesh? Çfarë po i fshehin publikut? "e pyeti ai, duke i mbyllur gjoksin. Gabi u kthye dhe pa Detlef me një shprehje të ashpër.
    
  "A jeni duke spiunuar? Për kë punoni, zotëri Holzer? A po përpiqesh vërtet të më joshësh për informacion?" ajo e goditi atë, duke e shtyrë me lojëra. Flokët e saj bjonde kërcenin mbi shpinën e saj të zhveshur ndërsa ajo e ndiqte atë në çdo hap ndërsa ai tërhiqej.
    
  "Jo, jo, thjesht po interesohem për punën tënde, i dashur," protestoi ai me përulësi dhe ra mbrapsht në shtratin e tyre. Detlef i ndërtuar fuqishëm kishte një personalitet krejtësisht të kundërt me fizikun e tij. "Unë nuk doja të të merrja në pyetje."
    
  Gabi u ndal në gjurmët e saj dhe rrotulloi sytë. "Um Gottes Willen!"
    
  "Cfare kam bere?" - pyeti ai me falje.
    
  "Detlef, e di që nuk je spiun! Duhet të kishit luajtur së bashku. Thuaj gjëra të tilla si "Unë jam këtu për të marrë informacion nga ju me çdo kusht" ose "Nëse nuk më tregoni gjithçka, do t'i shkund nga ju!" ose çfarëdo tjetër që ju vjen në kokë. Pse jeni kaq dreq bukur ? - vajtoi ajo duke e goditur shtratin me thembra te mprehte mu midis kembeve te tij.
    
  Ai gulçoi në afërsi të bizhuterive të familjes së tij, të ngrira në vend.
    
  "Uf!" Gabi qeshi dhe hoqi këmbën. "Më ndez një cigare, të lutem."
    
  "Sigurisht, e dashur," u përgjigj ai me trishtim.
    
  Gaby hapi rubinetat e dushit për ta lënë ujin të nxehet ndërkohë. Ajo hoqi brekët dhe shkoi në dhomën e gjumit për një cigare. Detlef u ul përsëri, duke parë gruan e tij mahnitëse. Ajo nuk ishte shumë e gjatë, por në ato taka ajo ngrihej mbi të, një perëndeshë me flokë kaçurrelë me Karelia që flakëronte mes buzëve të saj plot të kuqe.
    
    
  * * *
    
    
  Kazinoja ishte mishërimi i luksit ekstravagant dhe lejonte vetëm klientët më të privilegjuar, më të pasur dhe me ndikim në përqafimin e saj të trazuar mëkatar. MGM Grand qëndroi madhështor në fasadën e tij të kaltër që i kujtoi Dave Perdue sipërfaqen e Karaibeve, por nuk ishte destinacioni përfundimtar i shpikësit miliarder. Ai shikoi përsëri portierin dhe stafin, të cilët përshëndetën, duke shtrënguar fort bakshishin e tyre prej 500 dollarësh. Një limuzinë e zezë e pashënuar e mori atë dhe e çoi në një pistë aty pranë, ku ekuipazhi i aeroplanit të Purdue priste mbërritjen e tij.
    
  "Ku deri në këtë kohë, zoti Perdue?" - pyeti stjuardesa e lartë duke e shoqëruar në ndenjësen e tij. "Hëna? Ndoshta rripi i Orionit?
    
  Perdue qeshi me të.
    
  "Kryeministri i Danimarkës, të lutem, James," urdhëroi Perdue.
    
  "Menjëherë, shef," përshëndeti ajo. Ajo kishte diçka që ai e vlerësonte vërtet te punonjësit e tij - një sens humori. Gjeniu dhe pasuria e tij e pashtershme nuk e ndryshuan kurrë faktin që Dave Perdue ishte, mbi të gjitha, një njeri qesharak dhe guximtar. Meqenëse pjesën më të madhe të kohës e kalonte duke punuar për diçka diku për ndonjë arsye, ai vendosi ta përdorte kohën e lirë për të udhëtuar. Në fakt, ai po shkonte në Kopenhagë për një ekstravagancë daneze.
    
  Perdue ishte i rraskapitur. Ai nuk është ngritur në këmbë për më shumë se 36 orë rresht që kur ndërtoi një gjenerator lazer me një grup miqsh nga Instituti Britanik i Inxhinierisë dhe Teknologjisë. Ndërsa avioni i tij privat u ngrit, ai u ul dhe vendosi të bënte një gjumë të merituar pas Las Vegasit dhe jetës së tij të çmendur të natës.
    
  Si gjithmonë kur udhëtonte vetëm, Perdue linte ekranin e sheshtë për ta qetësuar dhe për të fjetur nga mërzia që transmetonte. Herë ishte golf, herë kriket; ndonjëherë një dokumentar i natyrës, por ai gjithmonë zgjidhte diçka të parëndësishme për t'i dhënë mendjes pak kohë. Ora sipër ekranit tregonte gjashtë e gjysmë kur stjuardesa i shërbeu një darkë të hershme, në mënyrë që të mund të shkonte në shtrat me stomakun plot.
    
  Përmes gjumit të tij, Perdue dëgjoi zërin monoton të gazetarit të lajmeve dhe debatin pasues të vrasjes që pllakosi sferën politike. Ndërsa ata debatonin në ekranin e televizorit me volum të ulët, Perdue e zuri gjumi i lumtur, duke mos u kujdesur për gjermanët e habitur në studio. Herë pas here, shqetësimet i sillnin mendjen në vetëdije, por shpejt e zuri gjumi përsëri.
    
  Katër ndalesa të karburantit gjatë rrugës i dhanë atij pak kohë për të shtrirë këmbët mes gjumit. Midis Dublinit dhe Kopenhagës ai kishte kaluar dy orët e fundit në një gjumë të thellë dhe pa ëndrra.
    
  Dukej sikur kishte kaluar një përjetësi kur Perdue u zgjua nga lakmia e butë e një stjuardese.
    
  "Zoti Perdue? Zotëri, ne kemi një problem të vogël," tha ajo. Me tingullin e asaj fjale iu zgjuan syte.
    
  "Çfarë është kjo? Per Cfarë bëhet fjalë?" pyeti ai, ende i turbulluar në habinë e tij.
    
  "Na u refuzua leja për të hyrë në hapësirën ajrore daneze apo gjermane, zotëri. Ndoshta duhet të ridrejtohemi në Helsinki?" - ajo pyeti.
    
  "Pse ishim këtu..." mërmëriti ai duke fërkuar fytyrën. "Mirë, do të merrem me të. Faleminderit i dashur ". Me këtë, Perdue nxitoi te pilotët për të zbuluar se cili ishte problemi.
    
  "Nuk na dhanë një shpjegim të detajuar, zotëri. Gjithçka që ata na thanë ishte se ID-ja jonë e regjistrimit ishte në listën e zezë si në Gjermani ashtu edhe në Danimarkë! ", shpjegoi piloti, duke u dukur po aq i hutuar sa Perdue. "Ajo që nuk e kuptoj është se kërkova leje paraprake dhe më dhanë, por tani po na thonë se nuk mund të zbresim."
    
  "Në listën e zezë për çfarë?" Perdue vrenjti vetullat.
    
  "Kjo më tingëllon si absurditet i plotë, zotëri," ndërhyri bashkë-piloti.
    
  "Unë pajtohem me gjithë zemër, Stan," u përgjigj Perdue. "Mirë, a kemi karburant të mjaftueshëm për të shkuar diku tjetër? Do të bëj përgatitjet".
    
  "Ne kemi ende karburant, zotëri, por jo aq sa për të rrezikuar shumë," tha piloti.
    
  "Provo Billord. Nëse nuk na lejojnë, shkoni në veri. Ne mund të zbarkojmë në Suedi derisa ta zgjidhim këtë", urdhëroi ai pilotët e tij.
    
  "Kuptohet, zotëri."
    
  "Përsëri kontroll i trafikut ajror, zotëri," tha papritmas bashkëpiloti. "Dëgjo".
    
  "Po na dërgojnë në Berlin, zoti Perdue. Cfare duhet te bejme?" - pyeti piloti.
    
  "Çfarë mund të bëjmë tjetër? Unë mendoj se ne do të duhet të qëndrojmë me këtë për momentin, "llogariti Perdue. Ai thirri stjuardesin dhe kërkoi një rum të dyfishtë me akull, libacioni i tij i preferuar kur gjërat nuk shkonin ashtu siç i kishte.
    
  Duke u ulur në pistën private të aeroplanit të Dietrich në periferi të Berlinit, Perdue u përgatit për ankesën zyrtare që donte të paraqiste kundër autoriteteve në Kopenhagë. Ekipi i tij ligjor nuk do të mund të udhëtonte në qytetin gjerman së shpejti, kështu që ai thirri ambasadën britanike për të organizuar një takim zyrtar me një përfaqësues të qeverisë.
    
  Jo një njeri me një temperament të zjarrtë, Perdue ishte i zemëruar me të ashtuquajturën futje të papritur në listën e zezë të avionit të tij privat. Për gjithë jetën time, ai nuk mund ta kuptonte pse mund të futej në listën e zezë. Ishte qesharake.
    
  Të nesërmen ai hyri në ambasadën e Mbretërisë së Bashkuar.
    
  "Mirëdita, emri im është David Perdue. Kam një takim me zotin Ben Carrington," i tha Perdue sekretarit në mjedisin që ndryshon me shpejtësi të ambasadës në Wilhelmstrasse.
    
  "Mirëmëngjes, zoti Perdue," buzëqeshi ajo ngrohtësisht. "Më lër të të çoj në zyrën e tij menjëherë. Ai po priste të takohej me ju."
    
  "Faleminderit," u përgjigj Perdue, tepër i zënë ngushtë dhe i mërzitur për ta detyruar veten t'i buzëqeshë sekretares.
    
  Dyert e zyrës së përfaqësuesit britanik ishin të hapura ndërsa recepsionistja futi Perdue brenda. Një grua u ul në tavolinë me shpinën te dera, duke biseduar me Carrington.
    
  "Z. Perdue, besoj," buzëqeshi Carrington, duke u ngritur nga vendi për të përshëndetur mysafirin e tij skocez.
    
  "Kjo është e vërtetë," konfirmoi Perdue. "Gëzohem që ju njoha, zoti Carrington."
    
  Carrington tregoi gruan e ulur. "Kam kontaktuar me një përfaqësues të Byrosë Ndërkombëtare të Shtypit Gjerman për të na ndihmuar.
    
  "Zoti Perdue," buzëqeshi gruaja mahnitëse, "shpresoj se mund t'ju ndihmoj." Gaby Holzer. Gëzohem që u njohëm".
    
    
  Kapitulli 3
    
    
  Gaby Holzer, Ben Carrington dhe Dave Perdue diskutuan ndalimin e papritur të uljes për çaj në zyrë.
    
  "Më duhet t'ju siguroj, zotëri Perdue, se kjo është e paprecedentë. Departamenti ynë ligjor, si dhe njerëzit e zotit Carrington, kanë kontrolluar tërësisht të kaluarën tuaj për çdo gjë që mund të shkaktojë një pretendim të tillë, por ne nuk kemi gjetur asgjë në të dhënat tuaja që do të shpjegonte mohimin e hyrjes në Danimarkë dhe Gjermani." - tha Gabi.
    
  "Faleminderit Zot për Chaim dhe Todd!" mendoi Perdue kur Gabi përmendi kontrollimin e të kaluarës së tij. "Po ta dinin se sa ligje kam shkelur në kërkimin tim, do të më mbyllnin menjëherë."
    
  Jessica Haim dhe Harry Todd ishin çdo gjë tjetër veçse analistët ligjorë kompjuterikë për Purdue, të cilët të dy ishin ekspertë të pavarur të sigurisë kompjuterike të punësuar prej tij. Megjithëse ata ishin përgjegjës për dosjet shembullore të Sam, Nina dhe Perdue, Chaim dhe Todd nuk u përfshinë kurrë në ndonjë mashtrim financiar. Pasuria e vetë Purdue ishte më se e mjaftueshme. Për më tepër, ata nuk ishin njerëz lakmitarë. Ashtu si me Sam Cleave dhe Nina Gould, Perdue e rrethoi veten me njerëz të ndershëm dhe të denjë. Ata shpesh vepronin jashtë ligjit, po, por ata ishin larg kriminelëve të zakonshëm, dhe kjo ishte diçka që shumica e autoriteteve dhe moralistëve thjesht nuk mund ta kuptonin.
    
  Me diellin e zbehtë të mëngjesit që rrjedh nëpër blindat e zyrës së Carrington-it, Perdue trazoi kupën e tij të dytë të Earl Grey. Bukuroshja bjonde e gjermanes ishte elektrizuese, por ajo nuk kishte karizmën apo pamjen që ai priste. Përkundrazi, ajo dukej se me të vërtetë donte t'i arrinte gjërat në fund.
    
  "Më thuaj, zoti Perdue, a keni pasur ndonjëherë ndonjë marrëdhënie me politikanë danezë apo institucione financiare?" e pyeti Gabi.
    
  "Po, kam bërë marrëveshje të gjera biznesi në Danimarkë. Por unë nuk lëviz në qarqet politike. Unë jam më i prirur akademikisht. Muzetë, kërkimet, investimet në arsimin e lartë, por qëndroj larg axhendave politike. Pse?" e pyeti ai.
    
  "Përse mendoni se kjo është e rëndësishme, zonja Holzer?" - pyeti Carrington, duke u dukur qartë e intriguar.
    
  "Epo, kjo është mjaft e qartë, zoti Carrington. Nëse zoti Perdue nuk ka precedentë penalë, ai duhet të përbëjë një kërcënim për këto vende, përfshirë edhe timen, në një mënyrë tjetër," i tha ajo me besim përfaqësuesit britanik. "Nëse arsyeja nuk bazohet në një krim, atëherë duhet të lidhet me reputacionin e tij si biznesmen. Të dy jemi të vetëdijshëm për gjendjen e tij financiare dhe reputacionin e tij si një njeri i famshëm".
    
  "E kuptova," tha Carrington. "Me fjalë të tjera, fakti që ai ka marrë pjesë në ekspedita të panumërta dhe është i njohur si filantrop, e bën atë një kërcënim për qeverinë tuaj?" Carrington qeshi. "Kjo është absurde, zonjë."
    
  "Prisni, a po thoni që investimet e mia në disa vende mund të kenë bërë që vendet e tjera të mos besojnë në qëllimet e mia?" Perdue vrenjti vetullat.
    
  "Jo," u përgjigj ajo me qetësi. "Jo shtete, zoti Perdue. Institucionet."
    
  "Unë jam i humbur," Carrington tundi kokën.
    
  Perdue tundi kokën në shenjë dakordësie.
    
  "Më lejo të shpjegohem. Unë në asnjë mënyrë nuk po pretendoj se kjo vlen për vendin tim apo ndonjë tjetër. Ashtu si ju, unë thjesht po spekuloj dhe po mendoj se ju, zoti Perdue, mund të jeni përfshirë pa dashje në një mosmarrëveshje midis..." ajo ndaloi për të gjetur fjalën e duhur në anglisht, "... disa organe?
    
  "Trupat? A ju pëlqejnë organizatat?" - pyeti Perdue.
    
  "Po, saktësisht," tha ajo. "Ndoshta pozicioni juaj financiar në organizata të ndryshme ndërkombëtare ju ka shkaktuar armiqësi nga ana e organeve që kundërshtojnë ata me të cilët jeni të përfshirë. Çështjet si kjo mund të përhapen lehtësisht globalisht, duke rezultuar që të ndaloheni nga disa vende; jo nga qeveritë e këtyre vendeve, por nga dikush me ndikim në infrastrukturën e këtyre vendeve."
    
  Purdue e ka menduar seriozisht këtë. Zonja gjermane kishte të drejtë. Në fakt, ajo kishte më shumë të drejtë sesa mund ta dinte. Ai ishte kapur më parë nga kompani që mendonin se shpikjet dhe patentat e tij mund të kishin vlerë të madhe për ta, por kishin frikë se kundërshtimi i tyre mund të ofronte marrëveshje më të mira. Kjo ndjenjë shpesh kishte rezultuar më parë në spiunazh industrial dhe bojkotime tregtare që e penguan atë të bënte biznes me filialet e saj ndërkombëtare.
    
  "Më duhet ta pranoj, zoti Perdue. Kjo ka shumë kuptim duke pasur parasysh praninë tuaj në konglomerate të fuqishme në industrinë e shkencës," pranoi Carrington. "Por me sa dini, zonja Holzer, kjo nuk është një ndalim zyrtar i hyrjes, atëherë? Kjo nuk është nga qeveria gjermane, apo jo?"
    
  "Kjo është e drejtë," konfirmoi ajo. "Zoti Perdue në asnjë mënyrë nuk ka problem me qeverinë gjermane... apo Danimarkën, do ta merrja me mend. Mendoj se është bërë më fshehtas, um, nën-" u përpoq të gjente fjalën e duhur.
    
  "Do të thuash sekret? Organizata sekrete? - shtyu Perdue, duke shpresuar se ai e kishte keqinterpretuar anglishten e saj të dobët.
    
  "Është e drejtë. Grupe të fshehta që duan që ju të qëndroni larg tyre. A ka ndonjë gjë në të cilën jeni përfshirë aktualisht që mund të jetë një kërcënim për konkurrencën?" e pyeti ajo Perdue.
    
  "Jo," u përgjigj ai shpejt. "Në fakt, mora pak pushim. Unë jam në fakt me pushime tani."
    
  "Kjo është kaq shqetësuese!" - Bërtiti Carrington, duke tundur kokën në mënyrë zbavitëse.
    
  "Prandaj zhgënjimi, zoti Carrington," buzëqeshi Perdue. "Epo, të paktën e di që nuk kam asnjë problem me ligjin. Unë do të merrem me këtë me njerëzit e mi."
    
  "Mirë. Më pas diskutuam sa më shumë që mundëm, duke pasur parasysh pak informacionin që kemi për këtë incident të pazakontë, "përfundoi Carrington. "Sidoqoftë, jashtë regjistrimit, zonja Holzer," iu drejtua ai të dërguarit tërheqës gjerman.
    
  "Po, zoti Carrington," buzëqeshi ajo.
    
  "Ditën tjetër në CNN ju keni përfaqësuar zyrtarisht kancelaren në lidhje me vrasjet, por nuk zbuluat arsyen për këtë," pyeti ai me një ton shumë të interesuar. "A ka ndonjë gjë të keqe për të cilën shtypi nuk duhet të dijë?"
    
  Ajo dukej jashtëzakonisht e pakëndshme, duke luftuar për të ruajtur profesionalizmin e saj. "Kam frikë," i shikoi ajo të dy burrat me një shprehje nervoze, "ky është informacion shumë konfidencial."
    
  "Me fjalë të tjera, po," pyeti Perdue. Ai iu afrua Gaby Holzer me kujdes dhe respekt të butë dhe u ul pikërisht pranë saj. "Zonjë, ndoshta kjo ka të bëjë me sulmet e fundit ndaj elitës politike dhe sociale?"
    
  Ishte përsëri ajo fjalë.
    
  Carrington dukej plotësisht i magjepsur ndërsa priste përgjigjen e saj. Me duar që dridheshin, ai derdhi më shumë çaj, duke e përqendruar gjithë vëmendjen te ndërlidhësi gjerman.
    
  "Unë supozoj se secili ka teorinë e vet, por si zëdhënës, nuk kam të drejtë të shpreh pikëpamjet e mia, zoti Perdue. Ju e dini atë. Si mund të mendoni se unë do ta diskutoja këtë me një civil?" Ajo psherëtiu.
    
  "Sepse shqetësohem kur sekretet përhapen në nivel qeveritar, i dashur im," u përgjigj Perdue.
    
  "Kjo është një çështje gjermane," tha ajo troç. Gabi hodhi një vështrim nga Carrington. "A mund të pi duhan në ballkonin tuaj?"
    
  "Sigurisht," pranoi ai dhe u ngrit për të zhbllokuar dyert e bukura prej xhami që të çonin nga zyra e tij në një ballkon të bukur me pamje nga Wilhelmstrasse.
    
  "Unë mund të shoh të gjithë qytetin nga këtu," tha ajo, duke ndezur cigaren e saj të gjatë dhe të hollë. "Këtu mund të flitej lirshëm, larg mureve që mund të kishin veshë. Diçka po përgatitet, zotërinj," i tha ajo Carrington dhe Perdue ndërsa ata e rrethuan për të shijuar pamjen. "Dhe ky është një demon i lashtë që është zgjuar; një rivalitet i harruar prej kohësh... Jo, jo një rivalitet. Është më shumë si një konflikt midis fraksioneve që prej kohësh mendoheshin të vdekura, por ata janë zgjuar dhe gati për të goditur".
    
  Perdue dhe Carrington shkëmbyen shikime të shpejta përpara se të mbanin shënim pjesën tjetër të mesazhit të Gabit. Ajo nuk i shikoi kurrë, por foli, duke thithur tym të hollë mes gishtave. "Kancelarja jonë u kap para se të fillonin vrasjet."
    
  Të dy burrat gulçuan nga bomba që Gabi sapo kishte hedhur mbi ta. Ajo jo vetëm që ndante informacione konfidenciale, por sapo kishte pranuar se kreu i qeverisë gjermane ishte zhdukur. Kishte erë si një grusht shteti, por dukej sikur kishte diçka shumë më të errët pas rrëmbimit.
    
  "Por kjo ishte më shumë se një muaj më parë, ndoshta më shumë!" Bërtiti Carrington.
    
  Gabi pohoi me kokë.
    
  "Dhe pse kjo nuk u bë publike?" - pyeti Perdue. "Sigurisht që do të ishte shumë e dobishme të paralajmërohen të gjitha vendet fqinje përpara se ky lloj komploti tinëzar të përhapet në pjesën tjetër të Evropës."
    
  "Jo, kjo duhet mbajtur sekret, zoti Perdue," nuk u pajtua ajo. Ajo iu drejtua miliarderit me sy që theksonin seriozitetin e fjalëve të saj. "Përse mendoni se u vranë këta njerëz, këta anëtarë elitë të shoqërisë? E gjithë kjo ishte pjesë e ultimatumit. Njerëzit pas gjithë kësaj kërcënuan se do të vrisnin qytetarë gjermanë me ndikim derisa të merrnin atë që dëshironin. Arsyeja e vetme që kancelarja jonë është ende gjallë është se ne ende po përmbushim ultimatumin e tyre," i informoi ajo. "Por kur t'i afrohemi atij afati dhe Shërbimi Federal i Inteligjencës nuk ka dhënë atë që kërkojnë, vendi ynë do të jetë...," qeshi ajo me hidhërim, "... nën udhëheqjen e re."
    
  "Zot i mire!" tha Carrington nën zë. "Ne duhet të përfshijmë MI6, dhe..."
    
  "Jo," e ndërpreu Perdue. "Nuk mund të rrezikoni ta bëni këtë një shfaqje të madhe publike, zoti Carrington. Nëse kjo del jashtë, kancelari do të vdesë para se të bjerë nata. Ajo që duhet të bëjmë është të bëjmë dikë që të hetojë origjinën e sulmeve."
    
  "Çfarë duan nga Gjermania?" Carrington ishte duke peshkuar.
    
  "Unë nuk e di këtë pjesë," u ankua Gaby, duke fryrë tym në ajër. "Ajo që di është se kjo është një organizatë shumë e pasur me burime praktikisht të pakufizuara dhe ajo që ata duan nuk është asgjë më pak se dominimi i botës."
    
  "Çfarë mendoni se duhet të bëjmë për këtë?" - pyeti Carrington, duke u mbështetur në parmakë për të parë Perdue dhe Gabi në të njëjtën kohë. Era i tronditi flokët e tij të hollë e të drejtë gri ndërsa priste propozimin. "Ne nuk mund të lëmë askënd të dijë për këtë. Nëse kjo do të bëhej e ditur publikisht, histeria do të përhapej në të gjithë Evropën dhe jam pothuajse i sigurt se do të ishte një dënim me vdekje për kancelarin tuaj."
    
  Nga dera, sekretari i Carrington-it i bëri shenjë të firmoste deklaratën e mospërputhjes së vizave, duke i lënë Perdue dhe Gabi në heshtje të sikletshme. Të gjithë reflektuan për rolin e tyre në këtë çështje, megjithëse nuk ishte punë e tyre. Ata ishin thjesht dy qytetarë të mirë të botës që kërkonin të ndihmonin në luftimin e shpirtrave të errët që i kishin dhënë fund brutalisht jetëve të pafajshme në ndjekje të lakmisë dhe pushtetit.
    
  "Zoti Perdue, e urrej ta pranoj," tha ajo, duke parë shpejt përreth për të parë nëse pritësi i tyre ishte ende i zënë. "Por unë isha ai që organizova që fluturimi juaj të ridrejtohej."
    
  "Çfarë?" tha Perdue. Sytë e tij blu të zbehtë ishin plot pyetje teksa e nguli sytë gruan me habi. "Pse e bën atë?"
    
  "Unë e di kush je," tha ajo. "E dija që nuk do të toleronit të dëboheshit nga hapësira ajrore daneze dhe u kërkova disave - le t'i quajmë ndihmës - të hakojnë sistemin e kontrollit të trafikut ajror për t'ju dërguar në Berlin. E dija se do të isha personi që do të thërriste zoti Carrington për këtë çështje. Duhej të të takoja në cilësinë zyrtare. Njerëzit po shikojnë, e shihni."
    
  "Oh Zoti im, zonja Holzer," Perdue u vrenjos, duke e parë me shqetësim të madh. "Sigurisht që ke kaluar nëpër vështirësi të mëdha për të folur me mua, kështu që çfarë do nga unë?"
    
  "Ky gazetar fitues i çmimit Pulitzer është shoqëruesi juaj në të gjitha kërkimet tuaja," filloi ajo.
    
  "Sam Cleave?"
    
  "Sam Cleave," përsëriti ajo, e lehtësuar që ai e dinte se kë donte të thoshte. "Ai duhet të hetojë rrëmbimet dhe sulmet ndaj të pasurve dhe të fuqishmëve. Ai duhet të jetë në gjendje të kuptojë se çfarë dreqin duan. Unë nuk jam në gjendje t'i ekspozoj ato."
    
  "Por ju e dini se çfarë po ndodh," tha ai. Ajo tundi kokën ndërsa Carrington iu bashkua sërish.
    
  "Pra," tha Carrington, "a i treguat dikujt tjetër në zyrën tuaj për idetë tuaja, zonja Holzer?"
    
  "Kam arkivuar disa informacione, sigurisht, por, ju e dini," ngriti supet ajo.
    
  "I zgjuar," vuri në dukje Carrington, duke tingëlluar thellësisht i impresionuar.
    
  shtoi Gabi me bindje. "E dini, unë nuk duhet të di asgjë, por nuk jam duke fjetur. Unë jam i prirur të bëj gjëra të tilla, gjëra që do të ndikonin në mirëqenien e popullit gjerman dhe të gjithë të tjerëve, për këtë çështje, me biznesin tim."
    
  "Kjo është shumë patriotike nga ana juaj, zonja Holzer," tha Carrington.
    
  Ai e shtypi grykën e silenciatorit në nofullën e saj dhe ia nxori trurin përpara se Perdue të mund të mbyllte sytë. Ndërsa trupi i gjymtuar i Gabit ra mbi parmakë nga e cila e kishte hedhur Carrington, Perdue u mposht shpejt nga dy truproja të ambasadës, të cilët e rrëzuan atë pa ndjenja.
    
    
  Kapitulli 4
    
    
  Nina kafshoi grykën e tubit, nga frika se mos merrte frymë siç duhet. Sam këmbënguli se nuk kishte diçka të tillë si frymëmarrje e pahijshme, se ajo mund të merrte frymë vetëm në vendin e gabuar - si nën ujë. Uji i pastër dhe i butë e mbuloi trupin e saj lundrues ndërsa lëvizte përpara mbi gumë, duke shpresuar se nuk do të goditej nga një peshkaqen ose ndonjë krijesë tjetër deti që kishte një ditë të keqe.
    
  Nën të, koralet e përdredhura zbukuronin dyshemenë e zbehtë dhe të shkretë të oqeanit, duke e gjallëruar atë me ngjyra të ndritshme dhe të bukura në nuanca që Nina as që e dinte se ekzistonin. Shumë lloje peshqish iu bashkuan asaj në eksplorimin e saj, duke ecur përgjatë rrugës së saj dhe duke bërë lëvizje të shpejta që e bënë atë paksa nervoze.
    
  "Po sikur diçka të fshihet mes këtyre shkollave të mallkuara dhe të më vijë mua?" Nina u tremb vetë: "Po sikur të më ndjek një kraken apo diçka tjetër tani, dhe të gjithë peshqit në fakt po vrapojnë kështu sepse duan të largohen prej saj?"
    
  Falë rritjes së adrenalinës që solli imagjinata e saj tepër aktive, Nina goditi më shpejt, duke i shtypur krahët fort në anët e saj dhe duke kaluar me shtizë duke kaluar shkëmbinjtë e fundit të mëdhenj për të arritur në sipërfaqe. Pas saj, një gjurmë flluskash argjendi shënoi përparimin e saj dhe një rrymë topash të vegjël ajri vezullues shpërthyen nga fundi i sipërm i tubit të saj.
    
  Nina shpërtheu në sipërfaqe sapo ndjeu se gjoksi dhe këmbët i fillonin të digjen. Me flokët e lagur të krehura, sytë e saj kafe dukeshin veçanërisht të mëdhenj. Këmbët e saj prekën dyshemenë me rërë dhe ajo filloi të kthehej në gjirin e plazhit midis kodrave të formuara nga shkëmbinjtë. Duke u përplasur, ajo luftoi kundër rrymës, duke mbajtur syzet e saj në dorë.
    
  Batica filloi pas saj, dhe kjo është një kohë shumë e rrezikshme për të qenë në ujërat lokale. Për fat, dielli u zhduk pas reve të grumbulluara, por ishte tepër vonë. Ishte hera e parë e Ninës në klimën tropikale të botës dhe ajo tashmë po vuante për shkak të saj. Dhimbja në shpatullat e saj e ndëshkonte atë sa herë që uji godiste lëkurën e saj të kuqe. Hunda e saj tashmë kishte filluar të zhvishej nga djegia e diellit një ditë më parë.
    
  "O Zot, a mund të shkoj tashmë në cekët!" - Buzëqeshi e dëshpëruar nga vërshimi i vazhdueshëm i dallgëve dhe spërkatjes së detit që ia mbuluan trupin e skuqur me shfletimin e kripur. Kur uji filloi t'i mbërrinte belit deri në gjunjë, ajo nxitoi të gjente strehën më të afërt, e cila, siç doli, ishte një bar plazhi.
    
  Çdo djalë dhe burrë që kalonte, ktheheshin për të parë bukuroshen e imët që po kalonte në rërën e lirshme. Vetullat e errëta të Ninës, të formuara në mënyrë perfekte mbi sytë e saj të mëdhenj të errët, vetëm theksonin lëkurën e saj të mermertë, edhe nëse tani ishte shumë e skuqur. Të gjithë sytë ranë menjëherë te tre trekëndëshat jeshilë smeraldi që mezi mbulonin ato pjesë të trupit që meshkujt dëshironin më shumë. Fiziku i Ninës nuk ishte aspak ideal, por ishte mënyra se si e mbante veten ajo që i bëri të tjerët ta admironin dhe ta dëshironin.
    
  "A e patë njeriun që ishte me mua këtë mëngjes?" - pyeti ajo banakierin e ri, i cili kishte veshur një këmishë me lule të zbërthyera.
    
  "Një person me lente obsesive?" e pyeti ai. Nina duhej të buzëqeshte dhe të tundte me kokë.
    
  "Po. Kjo do të ishte pikërisht ajo që unë po kërkoj, "i bëri ajo syrin. Ajo mori tunikën e bardhë prej pambuku nga karrigia e qoshes ku e kishte lënë dhe e tërhoqi mbi kokë.
    
  "Nuk e kam parë për një kohë të gjatë, zonjë. Herën e fundit që e pashë, ai ishte rrugës për t'u takuar me pleqtë e fshatit fqinj për të mësuar për kulturën e tyre apo diçka tjetër", shtoi banakieri. "A do të pini një pije?"
    
  "Am, a mund të ma transferosh faturën?" - magjepsi ajo.
    
  "Sigurisht! Cka do te jete?" ai buzëqeshi.
    
  "Sherry," vendosi Nina. Ajo dyshonte se ata do të kishin ndonjë pije. "Ta."
    
  Dita u kthye në një freski me tym pasi batica solli me vete një mjegull kripe që u vendos në plazh. Nina e piu pijen e saj, duke shtrënguar syzet teksa sytë e saj e kapën rrethinën e saj. Shumica e klientëve ishin larguar, me përjashtim të një grupi studentësh italianë që po bënin një rresht të dehur në anën tjetër të lokalit dhe dy të panjohurve që ishin ulur në heshtje mbi pijet në lokal.
    
  Pasi mbaroi sherin e saj, Nina kuptoi që deti ishte afruar shumë dhe dielli po perëndonte shpejt.
    
  "A po vjen një stuhi apo diçka?" pyeti ajo banakierin.
    
  "Unë nuk mendoj kështu. Nuk ka re të mjaftueshme për këtë," u përgjigj ai, duke u përkulur përpara për të parë nga poshtë çatisë me kashtë. "Por unë mendoj se moti i ftohtë do të vijë së shpejti."
    
  Nina qeshi me këtë mendim.
    
  "Dhe si mund të jetë kjo?" ajo qeshi. Duke vënë re vështrimin e hutuar të banakierit, ajo i tha atij pse i dukej qesharake ideja e tyre e ftohtë. "Oh, unë jam nga Skocia, e shihni?"
    
  "Oh!" - ai qeshi. "I shoh! Kjo është arsyeja pse ju dukeni si Billy Connelly! Dhe pse, - u vreros ai me dhembshuri, duke i kushtuar vëmendje të veçantë lëkurës së saj të kuqe, - e humbe betejën me diellin në ditën e parë këtu.
    
  "Po," pranoi Nina, duke u mpirë nga disfata ndërsa shqyrtoi përsëri duart e saj. "Bali më urren".
    
  Ai qeshi dhe tundi kokën. "Jo! Bali e do bukurinë. Bali e do bukurinë!" Bërtiti ai dhe ra poshtë banakut, vetëm për të dalë me një shishe sheri. I derdhi një gotë tjetër. "Në kurriz të themelimit, komplimente nga Bali."
    
  "Faleminderit," buzëqeshi Nina.
    
  Relaksimi i sapogjetur sigurisht që i bëri mirë. Asnjë herë që kur ajo dhe Semi mbërritën dy ditë më parë, ajo nuk e humbi durimin, me përjashtim të rastit kur mallkoi diellin që i ra. Larg nga Skocia, larg shtëpisë së saj në Oban, ajo ndjeu se pyetjet më të thella thjesht nuk mund ta arrinin atë. Sidomos këtu, ku Ekuatori ishte në veri të saj dhe jo në jug, këtë herë ajo u ndje e paarritshme për çdo lloj çështjeje të zakonshme apo serioze.
    
  Bali e fshehu atë në mënyrë të sigurt. Nina e shijonte çuditshmërinë, sa të ndryshëm ishin ishujt nga Evropa, edhe pse urrente diellin dhe valët e vazhdueshme të të nxehtit që i kthenin fytin në shkretëtirë dhe i bënin gjuhën të ngjitej në çatinë e gojës. Jo se kishte diçka për t'u fshehur, por Nina kishte nevojë për një ndryshim peizazhi për të mirën e saj. Vetëm atëherë ajo do të jetë në maksimumin e saj kur të kthehet në shtëpi.
    
  Pasi mësoi se Sam ishte gjallë dhe e pa përsëri, akademiku i guximshëm vendosi menjëherë të shfrytëzonte maksimumin nga shoqëria e tij, tani që e dinte se ai nuk ishte i humbur për të në fund të fundit. Mënyra se si ai, Reichtisusis, doli nga hijet në pasurinë e Dave Perdue e mësoi atë të vlerësonte të tashmen dhe asgjë më shumë. Kur ajo mendoi se ai kishte vdekur, ajo e kuptoi kuptimin e përfundimit dhe keqardhjes dhe u zotua të mos e përjetonte më kurrë atë dhimbje - dhimbjen e mosnjohjes. Mungesa e tij në jetën e saj e bindi Ninën se e donte Semin, edhe nëse nuk mund ta imagjinonte veten të përfshihej në një lidhje serioze me të.
    
  Sam ishte ndryshe në disa mënyra në ato ditë. Natyrisht, ai do ta bënte, pasi ishte rrëmbyer në bordin e një anijeje djallëzore naziste që e burgosi qenien e tij në rrjetën e saj të çuditshme të fizikës jo të shenjtë. Sa kohë iu desh për t'u hedhur nga krimbi në vrimë krimbi ishte e paqartë, por një gjë ishte e qartë - ajo ndryshoi këndvështrimin e gazetarit me famë botërore për të pabesueshmen.
    
  Nina dëgjoi bisedën e zbehtë të vizitorëve, duke pyetur veten se çfarë po bënte Sam. Duke pasur aparatin e tij me vete vetëm e bindi se ai do të largohej për një kohë, ndoshta duke u humbur në bukurinë e ishujve dhe duke mos mbajtur gjurmët e kohës.
    
  "Porcioni i fundit," buzëqeshi baristi dhe i ofroi t'i derdhte një pije tjetër.
    
  "Oh jo, faleminderit. Në stomak bosh, kjo substancë është e ngjashme me Rohypnol, "qeshi ajo. "Unë mendoj se do ta thërras një ditë."
    
  Ajo hoqi nga stoli i barit, mblodhi pajisjet e saj për snorkeling, e hodhi mbi supe dhe përshëndeti stafin e barit. Nuk kishte ende asnjë shenjë të tij në dhomën që ajo ndante me Semin, gjë që pritej, por Nina nuk mund të mos ndihej e shqetësuar që Semi ishte larguar. Ajo përgatiti vetes një filxhan çaj dhe priti, duke parë jashtë nga dera e gjerë rrëshqitëse e xhamit, ku perdet e holla të bardha valëviteshin nga flladi i detit.
    
  "Nuk mundem," ankoi ajo. "Si munden njerëzit të ulen kështu? Zot, po çmendem."
    
  Nina mbylli dritaret, veshi pantallona mallrash kaki, çizme hiking dhe paketoi çantën e saj të vogël me një thikë shkrimi, një busull, një peshqir dhe një shishe me ujë të freskët. E vendosur, ajo u drejtua në zonën e pyllëzuar shumë pas vendpushimit, ku një shteg ecjeje të çonte në një fshat lokal. Në fillim, shtegu i tejmbushur me rërë përshkoi një katedrale madhështore me pemë të xhunglës, plot me zogj shumëngjyrësh dhe përrenj të pastër gjallërues. Për disa minuta thirrjet e zogjve ishin pothuajse shurdhuese, por më në fund cicërimat u shuan, sikur të ishin kufizuar në lagjen nga e cila sapo kishte dalë.
    
  Përpara saj, shtegu shkonte drejt në mal, dhe bimësia këtu ishte shumë më pak e harlisur. Nina e kuptoi se zogjtë kishin mbetur pas dhe se ajo tani po kalonte rrugën e saj në një vend të qetë të frikshëm. Nga larg, ajo mund të dëgjonte zërat e njerëzve në debate të zjarrta, duke bërë jehonë në të gjithë zonën e sheshtë që shtrihej nga skaji i kodrës ku ajo qëndronte. Poshtë në fshatin e vogël, gratë vajtuan dhe u strukën, ndërsa burrat e fisit mbroheshin duke i bërtitur njëri-tjetrit. Në mes të gjithë kësaj, një burrë ishte ulur në rërë - një mysafir i paftuar.
    
  "Sam!" - gulçoi Nina. "Sam?"
    
  Ajo filloi të ecë poshtë kodrës drejt vendbanimit. Era e dallueshme e zjarrit dhe e mishit mbushi ajrin ndërsa ajo po afrohej, duke i mbajtur sytë nga Semi. Ai u ul këmbëkryq me dorën e djathtë mbi kokën e tjetrit, duke përsëritur vazhdimisht një fjalë në një gjuhë të huaj. Pamja shqetësuese e trembi Ninën, por Sam ishte shoku i saj dhe ajo shpresonte të vlerësonte situatën përpara se turma të bëhej e dhunshme.
    
  "Përshëndetje!" - tha ajo duke dalë në hapsirën qendrore. Fshatarët reaguan me armiqësi të hapur, duke i bërtitur menjëherë Ninës dhe duke tundur krahët e tyre për ta larguar. Me krahët e shtrirë, ajo përpiqej të tregonte se nuk ishte armike.
    
  "Unë nuk jam këtu për të shkaktuar ndonjë dëm. Ky, - i tregoi ajo Semit, - është miku im. Do ta marr, në rregull? Mirë?" Nina u gjunjëzua, duke treguar gjuhën e trupit të nënshtruar ndërsa lëvizte drejt Sam.
    
  "Sam," tha ajo, duke zgjatur dorën drejt tij. "O Zot! Sam, çfarë nuk shkon me sytë e tu?"
    
  Sytë e tij u kthyen përsëri në gropat e tyre ndërsa përsëriste një fjalë pa pushim.
    
  "Kalihasa! Kalihasa!"
    
  "Sam! Dreqin, Sam, zgjohu, dreq! Ata do të na vrasin për shkakun tuaj!" - bërtiti ajo.
    
  "Nuk mund ta zgjosh", i tha Ninës njeriu që duhet të ketë qenë udhëheqësi i fisit.
    
  "Pse jo?" Ajo u vrenjos.
    
  "Sepse ai ka vdekur."
    
    
  Kapitulli 5
    
    
  Nina ndjeu flokët e saj nga vapa e thatë e ditës. Qielli mbi fshat ishte kthyer në një të verdhë të zbehtë, që të kujtonte qiellin shtatzënë Atherton, ku ajo e kishte vizituar dikur si fëmijë gjatë një stuhie.
    
  Ajo u vrenjos me mosbesim, duke parë me ashpërsi shefin e saj. "Ai nuk ka vdekur. Ai është gjallë dhe merr frymë... pikërisht këtu! Çfarë thotë ai?"
    
  Plaku psherëtiu sikur të kishte parë të njëjtën skenë shumë herë në jetën e tij.
    
  "Kalihasa. Ai urdhëron personin që ka nën dorë të vdesë në emër të tij."
    
  Një burrë tjetër pranë Semit filloi të dridhej, por shikuesit e zemëruar nuk bënë asnjë lëvizje përpara për të ndihmuar shokun e tyre. Nina e tundi Samun me dhunë, por shefi e tërhoqi atë në alarm.
    
  "Çfarë?" - i bërtiti ajo. "Do ta ndaloj këtë! Me ler te shkoj!"
    
  "Perënditë e vdekur po flasin. Duhet të dëgjoni", paralajmëroi ai.
    
  "A jeni çmendur të gjithë?" - bërtiti ajo duke hedhur duart në ajër. "Sam!" Nina u tmerrua, por ajo vazhdoi t'i kujtonte vetes se Sam ishte Sam i saj dhe se ajo duhej ta ndalonte atë të vriste vendasin. Shefi ia mbajti kyçin e dorës që të mos ndërhynte. Mbërthimi i tij ishte jashtëzakonisht i fortë për një plak kaq të dobët.
    
  Në rërën përballë Semit, vendasja bërtiste në agoni ndërsa Sam vazhdonte të përsëriste këngën e tij të paligjshme. Gjaku rridhte nga hunda e Semit dhe pikonte mbi gjoksin dhe kofshët e tij, duke bërë që fshatarët të shprehnin një kor tmerri. Gratë qanin dhe fëmijët bërtisnin, duke e përlotur Ninën. Duke tundur kokën me dhunë, historiania skoceze bërtiti në mënyrë histerike, duke mbledhur forcat e saj. Ajo vrapoi përpara me të gjitha forcat, duke u shkëputur nga kthetrat e liderit.
    
  E mbushur me zemërim dhe frikë, Nina nxitoi drejt Samit me një shishe ujë në dorë, e ndjekur nga tre fshatarë të dërguar për ta ndaluar. Por ajo ishte shumë e shpejtë. Kur ajo arriti Sam, ajo derdhi ujë në fytyrën dhe kokën e tij. Ajo zhvendosi shpatullën e saj kur burrat e fshatit e kapën, vrullin e tyre shumë për trupin e saj të vogël.
    
  Sytë e Semit u mbyllën ndërsa pikat e ujit rrodhën mbi ballin e tij. Këndimi i tij pushoi menjëherë dhe vendasja që kishte përballë tij u çlirua nga mundimi i tij. I rraskapitur dhe duke qarë, ai u rrotullua në rërë, duke thirrur perënditë e tij dhe duke i falënderuar për mëshirën e tyre.
    
  "Më lini të qetë!" Nina bërtiti, duke goditur një nga burrat me dorën e saj të mirë. Ai e goditi fort në fytyrë, duke e bërë atë të bjerë në rërë.
    
  "Nxirre profetin tënd të keq nga këtu!" Sulmuesi i Ninës rënkoi me një theks të trashë, duke ngritur grushtin, por shefi e ndaloi atë nga dhuna e mëtejshme. Burrat e tjerë u ngritën nga toka me urdhrin e tij dhe lanë Nina dhe Sam vetëm, por jo përpara se të pështynin ndërhyrësit teksa kalonin.
    
  "Sam? Sam!" - bërtiti Nina. Zëri i saj u drodh nga tronditja dhe tërbimi ndërsa e mbante fytyrën e tij në duar. Ajo shtrëngoi krahun e saj të lënduar me dhimbje në gjoks, duke u përpjekur të tërhiqte Semin e trullosur në këmbë. "Jezus Krisht, Sam! Cohu!"
    
  Për herë të parë Sam i mbylli sytë. Ai u vreros ndërsa konfuzioni e mbuloi.
    
  "Nina?" rënkoi ai. "Cfare po ben ketu? Si më gjete mua?"
    
  "Shiko, thjesht ngrihu dhe ik nga këtu përpara se këta njerëz të skuqin gomarët tanë të zbehtë për darkë, mirë?" - tha ajo nën zë. "Të lutem. Të lutem Sam!"
    
  Ai shikoi shoqen e tij të bukur. Ajo dukej e tronditur.
    
  "Çfarë është ajo mavijosje në fytyrën tuaj? Nina. Hej! A ka dikush..." ai e kuptoi se ishin në mes të një turme që po rritej me shpejtësi, "... të goditi dikush?"
    
  "Mos u bëni maço tani. Le të largohemi nga këtu. Tani," pëshpëriti ajo me urgjencë të fortë.
    
  "Mirë, mirë," mërmëriti ai në mënyrë të padëgjuar, ende plotësisht i trullosur. Sytë i hidheshin nga njëra anë në tjetrën ndërsa shikonte përreth spektatorëve që pështynin, të cilët bërtisnin me fyerje dhe bënin me gjeste që ta largonin atë dhe Ninën. "Zot, cili është problemi i tyre?"
    
  "Nuk ka rëndësi. Do të shpjegoj gjithçka nëse ikim të gjallë nga këtu," Nina gulçoi në agoni dhe panik, duke tërhequr trupin e paqëndrueshëm të Semit drejt majës së kodrës.
    
  Ata lëvizën sa më shpejt që mundën, por lëndimi i Ninës e pengoi atë të arratisej.
    
  "Nuk mundem, Sam. Vazhdo", bërtiti ajo.
    
  "Absolutisht jo. Më lër të të ndihmoj, - u përgjigj ai, duke e ndjerë në siklet barkun e saj.
    
  "Çfarë po bën?" ajo u vrenjos.
    
  "Duke u përpjekur të mbështjell duart rreth belit tënd që të të tërheq, dashuri," gërhiti ai.
    
  "Nuk je as afër. Unë jam këtu në pamje të qartë," ankoi ajo, por më pas diçka i ndodhi. Duke tundur pëllëmbën e hapur përpara fytyrës së Semit, Nina vuri re se ai ndoqi lëvizjen. "Sam? E shihni?"
    
  Ai mbylli sytë me shpejtësi dhe dukej i mërzitur. "Pak. Të shoh, por është e vështirë të përcaktosh distancën. Perceptimi im i thellësisë është i ndyrë, Nina."
    
  "Mirë, mirë, le të kthehemi në resort. Pasi të jemi të sigurt në dhomë, mund të kuptojmë se çfarë dreqin ka ndodhur me ty," ofroi ajo me dhembshuri. Nina kapi dorën e Semit dhe i shoqëroi të dy deri në hotel. Nën vështrimin e të ftuarve dhe stafit, Nina dhe Sam nxituan në dhomën e tyre. Kur hynë brenda, ajo mbylli derën.
    
  "Shko shtrihu, Sam," tha ajo.
    
  "Jo derisa t'ju marrim një mjek për të trajtuar atë mavijosje të keqe," protestoi ai.
    
  "Atëherë si mund ta shihni mavijosjen në fytyrën time?" pyeti ajo, duke kërkuar numrin në drejtorinë telefonike të hotelit.
    
  "Të shoh, Nina," psherëtiu ai. "Unë thjesht nuk mund t'ju them se sa larg është e gjitha nga unë. Më duhet të pranoj se kjo është shumë më e bezdisshme sesa të mos jesh në gjendje të shohësh nëse mund ta besosh."
    
  "Oh po. "Sigurisht," u përgjigj ajo, duke thirrur shërbimin e taksive. Ajo porositi një makinë në dhomën më të afërt të urgjencës. "Bëni një dush të shpejtë, Sam. Ne duhet të zbulojmë nëse shikimi juaj është dëmtuar përgjithmonë - domethënë, menjëherë pasi ta vendosin përsëri në manshetën e rrotullimit."
    
  "A është shpatulla juaj jashtë nyjeve?" Pyeti Sam.
    
  "Po," u përgjigj ajo. "Doli kur më kapën për të më mbajtur larg teje."
    
  "Pse? Çfarë do të bënit që donin të më mbronin nga ju? Ai buzëqeshi paksa me kënaqësi, por e kuptoi që Nina ia fshehte detajet.
    
  "Unë thjesht do të të zgjoja dhe ata nuk dukej se donin që unë të zgjoja, kjo është e gjitha," ngriti supet ajo.
    
  "Kjo është ajo që dua të di. isha duke fjetur? A kam rënë të fikët?" pyeti ai sinqerisht, duke u kthyer drejt saj.
    
  "Nuk e di, Sam," tha ajo në mënyrë jo bindëse.
    
  "Nina," u përpoq të zbulonte.
    
  "Ke më pak," shikoi ajo në orën pranë shtratit, "njëzet minuta për të bërë një dush dhe për t'u përgatitur për taksinë tonë."
    
  "Mirë," Semi u dorëzua, duke u ngritur për të shkuar në dush, duke prekur ngadalë rrugën e tij përgjatë skajit të krevatit dhe tryezës. "Por ky nuk është fundi. Kur të kthehemi, do të më tregosh gjithçka, përfshirë atë që më fsheh."
    
  Në spital, mjekët në detyrë u kujdesën për shpatullën e Ninës.
    
  "A do dëshiroje dicka për të ngrënë?" - pyeti mjeku mendjemprehtë indonezian. Ai i kujtoi Ninës një nga ata regjisorët e rinj hipsterë të Hollivudit me tiparet e tij të errëta dhe personalitetin e zgjuar.
    
  "Ndoshta infermierja juaj?" Sam ndërhyri, duke e lënë të habitur infermieren që nuk dyshonte.
    
  "Mos i kushtoni vëmendje atij. Ai nuk mund të bëjë asgjë për këtë," i bëri Nina infermieres së habitur, e cila mezi i kishte kaluar njëzet. Vajza detyroi një buzëqeshje, duke hedhur një vështrim të pasigurt drejt burrit të pashëm që erdhi në urgjencë me Ninën. "Dhe unë kafshoj vetëm burra."
    
  "Mirë ta dish," buzëqeshi doktori simpatik. "Si e bëtë këtë? Dhe mos thuaj se ke bërë punë të vështirë."
    
  "Unë rashë duke ecur," u përgjigj Nina pa u dridhur.
    
  "Mirë, le të shkojmë. Gati?" - pyeti doktori.
    
  "Jo," ankoi ajo për një pjesë të sekondës përpara se doktori ta tërhiqte krahun me një shtrëngim të fuqishëm që i bëri muskujt e saj të spazma. Nina bërtiste në agoni ndërsa ligamentet e djegura dhe fibrat e shtrira të muskujve shkaktuan një shpërthim shkatërrues dhimbjeje në shpatullën e saj. Sam u ngrit në këmbë për të shkuar tek ajo, por infermierja e largoi butësisht.
    
  "Gjithçka ka mbaruar! "U bë," e siguroi doktori. "Gjithçka është kthyer në normalitet, në rregull? Do të digjet edhe për një ose dy ditë, por më pas do të përmirësohet. Mbajeni këtë në një hobe. Jo shumë trafik për muajin e ardhshëm, kështu që nuk ka ecje në këmbë."
    
  "Zot! Për një moment mendova se po më grisje krahun e ndyrë!" Nina u vrenjos. Balli i saj shkëlqente nga djersa dhe lëkura e saj e lagësht ishte e ftohtë në prekje, ndërsa Semi iu afrua për të kapur dorën e saj.
    
  "A je mirë?" ai pyeti.
    
  "Po, unë jam i artë," tha ajo, por fytyra e saj tregonte një histori tjetër. "Tani ne duhet të kontrollojmë vizionin tuaj."
    
  "Çfarë nuk shkon me sytë tuaj, zotëri?" - pyeti mjeku karizmatik.
    
  "Epo, kjo është e gjithë çështja. Unë nuk kam asnjë ide. Unë..., - e pa Ninën me dyshim për një moment, - e di, më zuri gjumi në rrugë duke bërë banjë dielli. Dhe kur u zgjova, kisha vështirësi të përqendrohesha në distancën e objekteve."
    
  Doktori ia nguli sytë Semit, vështrimi i tij nuk u largua kurrë nga ai i Semit, sikur të mos besonte asnjë fjalë nga ajo që sapo kishte thënë turisti. Kërkoi në xhepin e palltos për stilolapsin me elektrik dore dhe pohoi me kokë. "Ti thua se të ka zënë gjumi gjatë banjës së diellit. A bëni banja dielli me këmishë? Nuk ka asnjë vijë të nxirë në gjoksin tuaj, dhe nëse nuk reflektoni rrezet e diellit me lëkurën tuaj të zbehtë, miku im skocez, ka pak për të treguar se historia juaj është e vërtetë."
    
  "Unë nuk mendoj se ka rëndësi pse ai ishte në gjumë, Doc," u mbrojt Nina.
    
  Ai e shikoi fishekzjarrën e vogël me sy të mëdhenj të errët. "Në fakt, kjo bën të gjithë ndryshimin, zonjë. Vetëm nëse e di se ku ka qenë dhe për sa kohë, çfarë ka qenë i ekspozuar etj., do të jem në gjendje të përcaktoj se çfarë mund të ketë shkaktuar problemin."
    
  "Ku keni studiuar?" Pyeti Sam, krejtësisht jashtë temës.
    
  "I diplomuar në Universitetin Cornell dhe katër vjet në Universitetin e Pekinit, zotëri. Unë isha duke punuar në programin tim të masterit në Stanford, por më duhej ta ndërpresja për të ardhur dhe për të ndihmuar me përmbytjet e 2014 në Brunei," shpjegoi ai, duke studiuar sytë e Sam.
    
  "Dhe je i fshehur në një vend të vogël si ky? Unë do të thoja se është pothuajse për të ardhur keq," tha Sam.
    
  "Familja ime është këtu dhe mendoj se këtu nevojiten më së shumti aftësitë e mia", tha mjeku i ri, duke e mbajtur zërin e tij të lehtë dhe personal, sepse donte të krijonte një marrëdhënie të ngushtë me skocezin, veçanërisht pasi ai dyshonte se diçka nuk shkonte. Do të ishte e pamundur të diskutohej seriozisht për një gjendje të tillë edhe me njerëzit më mendjehapur.
    
  "Zoti Cleave, pse nuk vini me mua në zyrën time që të flasim privatisht," sugjeroi doktori me një ton serioz që e shqetësoi Ninën.
    
  "A mund të vijë Nina me ne?" Pyeti Sam. "Dua që ajo të jetë me mua gjatë bisedave private për shëndetin tim."
    
  "Shumë mirë," tha doktori dhe e shoqëruan në një dhomë të vogël jashtë korridorit të shkurtër të repartit. Nina e shikoi Semin, por ai dukej i qetë. Në mjedisin steril, Nina ndjeu të përziera. Doktori mbylli derën dhe u hodhi të dyve një vështrim të gjatë dhe të qëllimshëm.
    
  "Ndoshta keni qenë në një fshat afër plazhit?" i pyeti ai.
    
  "Po," tha Sam. "A është ky një infeksion lokal?"
    
  "A është aty ku u lënduat, zonjë?" Ai iu drejtua Ninës me një nuancë frikësimi. Ajo konfirmoi me një tundje të kokës, duke u dukur disi e turpëruar nga gënjeshtra e saj e ngathët më parë.
    
  "A është një sëmundje apo diçka tjetër, doktor?" Sam këmbënguli për një përgjigje. "A kanë këta njerëz ndonjë lloj sëmundje...?"
    
  Doktori mori frymë thellë. "Zoti Cleave, a besoni në të mbinatyrshmen?"
    
    
  Kapitulli 6
    
    
  Perdue u zgjua në atë që dukej si një frigorifer ose një arkivol i bërë për të ruajtur një kufomë. Sytë e tij nuk mund të shihnin asgjë para tij. Errësira dhe heshtja ishin të ngjashme me një atmosferë të ftohtë që i dogji lëkurën e zhveshur. Dora e majtë shkoi në kyçin e djathtë, por ai zbuloi se ora e tij ishte hequr. Çdo frymëmarrje ishte një fishkëllimë agonie teksa mbytej nga ajri i ftohtë që vinte nga diku në errësirë. Pikërisht atëherë Perdue zbuloi se ishte krejtësisht i zhveshur.
    
  "O Zot! Të lutem, mos më thuaj se jam shtrirë në një pllakë në ndonjë morg. Të lutem, mos më thuaj që jam ngatërruar për të vdekur!" iu lut zërit të tij të brendshëm. 'Rri i qetë, David. Vetëm qëndroni të qetë derisa të zbuloni se çfarë po ndodh. Mos u frikësoni para kohe. Paniku vetëm turbullon mendjen. Paniku vetëm turbullon mendjen.
    
  Ai lëvizi me kujdes duart poshtë trupit dhe i kaloi anash për të ndjerë se çfarë kishte poshtë.
    
  "Atlas".
    
  "A mund të jetë ky një arkivol?" "Të paktën kjo do të thoshte se ai nuk ishte i bllokuar në një arkivol apo në një frigorifer morti. Megjithatë, duke ditur se kjo nuk i solli ngushëllim. I ftohti ishte i padurueshëm, madje edhe më i keq se errësira e dendur rreth tij.
    
  Papritur heshtja u thye nga hapat që afroheshin.
    
  "A është ky shpëtimi im?" Apo vdekja ime?"
    
  Perdue dëgjoi me vëmendje, duke luftuar dëshirën për të hiperventiluar. Asnjë zë nuk e mbushi dhomën, vetëm hapa të pandërprerë. Zemra e tij filloi t'i rrihte egërsisht me kaq shumë mendime se çfarë mund të ishte - ku mund të ishte. Çelësi u kthye dhe drita e bardhë e verboi Perdue, duke i djegur sytë.
    
  "Ja ku është," dëgjoi një zë mashkullor me zë të lartë që i kujtoi Liberace. "Zoti dhe Shpëtimtari im."
    
  Perdue nuk mundi të hapte sytë. Edhe përmes qepallave të mbyllura, drita depërtoi në kafkën e tij.
    
  "Merr kohën, Ger Perdue," këshilloi një zë me një theks të fortë Berlini. "Sytë e tu duhet të përshtaten së pari, përndryshe do të verbosh, e dashur. Dhe ne nuk e duam këtë. Ju jeni thjesht shumë i çmuar."
    
  Jo karakteristike për Dave Perdue, ai zgjodhi të përgjigjet me një të shprehur qartë "Fuck you."
    
  Burri qeshi me sharjet e tij, që dukej mjaft qesharake. Duartrokitja e duarve arriti në veshët e Perdue dhe ai u dridh.
    
  "Pse jam lakuriq? Unë nuk lëkundem kështu, shok, - arriti të thoshte Perdue.
    
  "Oh, do të lëkundet sado të të shtyjmë, i dashur. Ju do të shihni. Rezistenca është shumë e dëmshme për shëndetin. Bashkëpunimi është po aq i rëndësishëm sa oksigjeni, siç do ta zbuloni së shpejti. Unë jam zotëria yt, Klaus, dhe ti je lakuriq për arsyen e thjeshtë se burrat e zhveshur dallohen lehtë kur ikin. E shihni, nuk ka nevojë të të frenojë kur je lakuriq. Unë besoj në metoda të thjeshta, por efektive, "shpjegoi burri.
    
  Perdue i detyroi sytë e tij të përshtateshin me mjedisin e ndritshëm. Ndryshe nga të gjitha idetë që i lindën në kokë teksa shtrihej në errësirë, qelia ku e mbahej rob ishte e madhe dhe luksoze. I kujtoi atij dekorin në kapelën e Kalasë Glamis në vendin e tij, Skoci. Tavanet dhe muret ishin zbukuruar me piktura të stilit të Rilindjes, të pikturuara me bojëra vaji të ndritshme në korniza të praruara. Llambadarët e artë vareshin nga tavani dhe dritaret me xham të njomur zbukuronin dritaret e xhamit që shikonin nga pas draperisë luksoze të purpurt.
    
  Më në fund sytë e tij gjetën njeriun për të cilin ai kishte dëgjuar vetëm një zë deri në atë moment, dhe ai dukej pothuajse ashtu siç e kishte imagjinuar Perdue. Jo shumë i gjatë, i hollë dhe i veshur elegant, Klaus qëndronte me vëmendje, me duart e mbledhura mjeshtërisht para tij. Kur ai buzëqeshte, gropëzat e thella i shfaqeshin në faqet e tij dhe sytë e tij të errët dhe me rruaza ndonjëherë dukej se shkëlqenin nën dritën e ndritshme. Perdue vuri re se Klaus i mbante flokët në një mënyrë që i kujtonte ato të Hitlerit - një pjesë e errët anësore, shumë e shkurtër nga maja e veshit e poshtë. Por fytyra e tij ishte e rruar pastër dhe nuk kishte asnjë shenjë të tufës së neveritshme të flokëve nën hundë që kishte lideri demon nazist.
    
  "Kur mund të vishem?" Pyeti Perdue, duke u përpjekur të tregohej sa më i sjellshëm. "Unë jam vërtet i ftohtë."
    
  "Kam frikë se nuk mundesh. Ndërsa jeni këtu, do të jeni të zhveshur për qëllime praktike dhe - sytë e Klaus-it studiuan fizikun e gjatë e të dobët të Perdue me kënaqësi të paturpshme - - për qëllime estetike.
    
  "Pa rroba, do të ngrij deri në vdekje! Kjo është qesharake!" Perdue kundërshtoi.
    
  "Të lutem kontrollo veten, zotëri Perdue," u përgjigj Klaus me qetësi. "Rregullat janë rregulla. Megjithatë, ngrohja do të ndizet sapo ta porosis për t'iu përshtatur komfortit tuaj. Ne e ftuam dhomën vetëm për t'ju zgjuar juve."
    
  "A mund të më zgjosh në mënyrën e vjetër?" Perdue qeshi.
    
  "Cila është mënyra e modës së vjetër? Po të thërras emrin tënd? Ju lani me ujë? Do të dërgoni macen tuaj të preferuar për të përkëdhelur fytyrën tuaj? Ju lutem. Ky është tempulli i perëndive të liga, njeriu im i dashur. Ne, sigurisht, nuk jemi për dashamirësi dhe përkëdhelje, - tha Klaus me një zë të ftohtë që nuk përputhej me fytyrën e tij të buzëqeshur dhe sytë e tij të shkëlqyeshëm.
    
  Perdue-s i dridheshin këmbët dhe thithkat e tij ishin të forta nga i ftohti ndërsa qëndronte pranë tavolinës së mbuluar me mëndafsh që i shërbente si shtrati i tij që kur e sollën këtu. Duart e tij mbuluan burrërinë e tij, duke treguar uljen e temperaturës së trupit me ngjyrën vjollcë të thonjve dhe buzëve.
    
  "Heizung!" urdhëroi Klaus. Ai kaloi në një ton më të butë: "Për pak minuta do të jeni shumë më rehat, ju premtoj."
    
  "Faleminderit," belbëzoi Perdue nëpër dhëmbë që kërcasin.
    
  "Mund të ulesh nëse dëshiron, por nuk do të lejohet të largohesh nga kjo dhomë derisa të të përcillen jashtë - ose të të kryejnë - në varësi të nivelit të bashkëpunimit", e informoi Klaus.
    
  "Rreth kësaj," tha Perdue. "Ku jam? Tempulli? Dhe çfarë keni nevojë nga unë?
    
  "Ngadalë!" Bërtiti Klaus me një buzëqeshje të madhe, duke përplasur duart. "Thjesht dëshiron të futesh në detaje. Relaksohuni."
    
  Perdue ndjeu zhgënjimin e tij duke u rritur. "Dëgjo, Klaus, unë nuk jam një turist i mallkuar! Unë nuk jam këtu për një vizitë, dhe sigurisht nuk jam këtu për t'ju argëtuar. Dua të di detajet në mënyrë që të përfundojmë biznesin tonë fatkeq dhe të mund të shkoj në shtëpi! Ju duket se supozoni se unë jam mirë që jam këtu me kostumin tim të mallkuar të ditëlindjes, duke kërcyer nëpër rrathët tuaj si një kafshë cirku!"
    
  Buzëqeshja e Klaus u zhduk shpejt. Pasi Perdue mbaroi tiradën e tij, njeriu i dobët e shikoi pa lëvizur. Perdue shpresonte që pika e tij të arrinte te idioti i neveritshëm që luajti me të në një nga ditët e tij jo shumë të mira.
    
  "A mbarove, David?" Pyeti Klaus me një zë të ulët e të keq që mezi dëgjohej. Sytë e tij të errët shikuan drejtpërsëdrejti te Perdue ndërsa ai uli mjekrën dhe shtrëngoi gishtat. "Më lejoni të sqaroj diçka për ju. Ju nuk jeni mysafir këtu, keni të drejtë; ju gjithashtu nuk jeni mjeshtër. Këtu nuk keni fuqi sepse këtu jeni lakuriq, që do të thotë se nuk keni akses në një kompjuter, pajisje ose karta krediti për të kryer truket tuaja magjike."
    
  Klaus iu afrua ngadalë Perdue, duke vazhduar shpjegimin e tij. "Këtu nuk do të keni leje të bëni pyetje apo të keni mendime. Do të bindeni ose do të vdisni, dhe do ta bëni këtë pa diskutim, a e kam bërë të qartë veten?"
    
  "Krystal e qartë," u përgjigj Perdue.
    
  "Arsyeja e vetme që kam fare respekt për ty është sepse dikur ishe Renatus i Urdhrit të Diellit të Zi," i tha ai Perdue ndërsa e rrethonte. Klaus tregoi një shprehje të qartë të përbuzjes së plotë për robin e tij. "Edhe pse ishe një mbret i keq, një rrobë e pabesë që zgjodhi të shkatërronte Diellin e Zi në vend që t'i përdorte për të sunduar Babiloninë e re."
    
  "Unë kurrë nuk kam aplikuar për këtë pozicion!" ai e mbrojti çështjen e tij, por Klaus vazhdoi të fliste sikur fjalët e Perdue të ishin thjesht kërcitje në panelin e drurit të dhomës.
    
  "Ti kishe në dorë bishën më të fuqishme në botë, Renatus, dhe vendose t'i bësh mut, ta sodomosh dhe thuajse shkaktove shembjen e plotë të pushtetit dhe mençurisë shekullore," predikoi Klaus. "Nëse ky do të kishte qenë plani yt që në fillim, do të të lavdëroja. Kjo tregon një talent për mashtrim. Por nëse e ke bërë sepse ke pasur frikë nga pushteti, miku im, je i pavlerë."
    
  "Pse po mbroni Urdhrin e Diellit të Zi? A jeni ju një nga pasardhësit e tyre? A ju premtuan një vend në dhomën e tyre të fronit pasi shkatërruan botën? Nëse u beson atyre, atëherë je një lloj budallai i veçantë," u përgjigj Perdue. Ai ndjeu lëkurën e tij të relaksohej nën ngrohtësinë e butë të ndryshimit të temperaturës në dhomë.
    
  Klaus qeshi, duke buzëqeshur hidhur ndërsa qëndronte përballë Perdue.
    
  "Unë mendoj se pseudonimi budalla varet nga qëllimi i lojës, nuk mendoni? Për ju, unë jam një budalla që kërkon pushtet me çdo mjet të nevojshëm. Për mua je budalla që e hedh", tha ai.
    
  "Dëgjo, çfarë dëshiron?" Purdue ishte i tymosur.
    
  Ai shkoi te dritarja dhe tërhoqi perden mënjanë. Pas perdes, e vendosur në rrafsh me kornizën prej druri, ishte një tastierë. Klaus shikoi përsëri Perdue përpara se ta përdorte.
    
  "Ju sollët këtu për t'u programuar që të mund t'i shërbeni përsëri një qëllimi," tha ai. "Ne kemi nevojë për një relike të veçantë, David, dhe do ta gjesh për ne. Dhe a doni të dini pjesën më interesante?"
    
  Tani ai buzëqeshi si më parë. Perdue nuk tha asgjë. Ai zgjodhi të rrinte kohën e tij dhe të përdorte aftësitë e tij vëzhguese për të gjetur një rrugëdalje pasi i çmenduri u largua. Në këtë pikë, ai nuk donte më të argëtonte Klaus-in, por përkundrazi thjesht shkoi me të.
    
  "Pjesa më e mirë është se ju do të dëshironi të na shërbeni," qeshi Klaus.
    
  "Çfarë është kjo relike?" Pyeti Perdue, duke pretenduar se ishte i interesuar të dinte.
    
  "Oh, diçka vërtet e veçantë, edhe më e veçantë se Shtiza e Fatit!" - zbuloi ai. "Dikur e quajtur mrekullia e tetë e botës, Davidi im i dashur, ajo u humb gjatë Luftës së Dytë Botërore nga një forcë shumë e keqe që u përhap në të gjithë Evropën Lindore si një murtajë e kuqe e ndezur. Për shkak të ndërhyrjes së tyre, ajo është e humbur për ne dhe ne duam që ajo të kthehet. Ne duam që çdo pjesë e tij e mbijetuar të rimontohet dhe të rikthehet në bukurinë e mëparshme për të zbukuruar sallën kryesore të këtij tempulli me shkëlqimin e tij të artë."
    
  Perdue u mbyt. Ajo që nënkuptonte Klaus ishte absurde dhe e pamundur, por ishte tipike për Black Sun.
    
  "A po shpresoni seriozisht të zbuloni Dhomën Amber?" - pyeti Perdue i habitur. "Ai u shkatërrua nga sulmet ajrore britanike dhe nuk arriti kurrë përtej Königsberg! Ajo nuk ekziston më. Vetëm fragmentet e tij janë të shpërndara në të gjithë fundin e oqeanit dhe nën themelet e rrënojave të vjetra të shkatërruara në 1944. Kjo është një ide e trashë!"
    
  "Epo, le të shohim nëse mund ta ndryshojmë mendjen tuaj për këtë," buzëqeshi Klaus.
    
  U kthye për të futur kodin në tastierë. Pasoi një bum me zë të lartë, por Perdue nuk mund të shihte asgjë të pazakontë derisa pikturat e shkëlqyera në tavan dhe mure u bënë pikturat e tyre. Perdue e kuptoi se ishte i gjithi një iluzion optik.
    
  Sipërfaqet brenda kornizave ishin të mbuluara me ekrane LED, të afta për t'i kthyer skenat si dritaret në një verset kibernetik. Edhe dritaret ishin thjesht imazhe në ekranet e sheshta. Papritur, simboli i frikshëm i Diellit të Zi u shfaq në të gjithë monitorët përpara se të kalonte në një imazh gjigant që u përhap në të gjitha ekranet. Asgjë nuk ka mbetur nga dhoma origjinale. Perdue nuk ishte më në dhomën luksoze të kështjellës. Ai qëndroi brenda shpellës së zjarrit dhe megjithëse e dinte se ishte vetëm një projeksion, ai nuk mund të mohonte shqetësimin e temperaturës në rritje.
    
    
  Kapitulli 7
    
    
  Drita blu nga televizori i dha dhomës një atmosferë edhe më të errët. Në muret e dhomës, lëvizja në lajme hedh një mori formash dhe hijesh në të zezë dhe blu, që vezullojnë si rrufe dhe vetëm për momentin ndriçojnë dekorimet e tavolinave. Asgjë nuk ishte aty ku duhej të ishte. Aty ku raftet e xhamit të bufesë kishin mbajtur dikur gota dhe pjata, kishte vetëm një kornizë të hapur pa asgjë brenda. Pjesë të mëdha e të dhëmbëzuara enësh të thyera ishin shpërndarë në dyshemenë para saj, si dhe në pjesën e sipërme të sirtarit.
    
  Njollat e gjakut njollën disa nga copat e drurit dhe pllakat e dyshemesë, duke u bërë të zeza në dritën e televizorit. Njerëzit në ekran dukej se nuk i drejtoheshin askujt në veçanti. Në dhomë nuk kishte spektatorë për ta, megjithëse dikush ishte i pranishëm. Në divan, një mal i përgjumur i një personi mbushi të tre vendet, si dhe mbështetëset e krahëve. Atij i ranë batanijet në dysheme, duke e lënë të ekspozuar ndaj të ftohtit të natës, por atij nuk i interesonte.
    
  Që kur gruaja e tij u vra, Detlef nuk ka ndjerë asgjë. Jo vetëm që e lanë emocionet, por edhe shqisat iu mpirën. Detlef nuk donte të ndjente asgjë tjetër përveç trishtimit dhe zisë. Lëkura e tij ishte e ftohtë, aq e ftohtë sa digjej, por i veja ndjeu vetëm mpirje ndërsa batanijet i rrëshqitën dhe u grumbulluan në tapet.
    
  Këpucët e saj ishin ende në buzë të krevatit ku i kishte hedhur një ditë më parë. Detlefi nuk mund të duronte nëse do t'i hiqte, sepse atëherë ajo do të largohej vërtet. Gjurmët e gishtave të Gabit ishin ende në rripin prej lëkure, papastërtia nga thembra e saj ishte ende aty dhe kur ai preku këpucët, e ndjeu atë. Nëse do t'i vendoste në dollap, gjurmët e momenteve të tij të fundit me Gabin do të humbisnin përgjithmonë.
    
  Lëkura ishte hequr nga nyjet e tij të thyera dhe tani pllaka mbulonte mishin e papërpunuar. As Detlef nuk e ndjeu. Ndjeu vetëm të ftohtin, i cili ia zbehte dhimbjen nga dhuna dhe plagët e lëna nga skajet e dhëmbëzuara. Sigurisht, ai e dinte që plagët thumbuese do t'i ndjente të nesërmen, por tani donte vetëm të flinte. Kur flinte, e pa në ëndrra. Ai nuk do të duhej të përballej me realitetin. Në një ëndërr, ai mund të fshihej nga realiteti i vdekjes së gruas së tij.
    
  "Kjo është Holly Darryl nga skena e incidentit të neveritshëm që ndodhi këtë mëngjes në Ambasadën Britanike në Berlin," belbëzoi një reporter amerikan në televizion. "Ishte këtu që Ben Carrington i Ambasadës Britanike dëshmoi vetëvrasjen e tmerrshme të Gabi Holzer, një përfaqësuese e zyrës së kancelares gjermane. Ju mund ta mbani mend zonjën Holzer si zëdhënësen që iu drejtua shtypit në lidhje me vrasjet e fundit të politikanëve dhe financierëve në Berlin, të cilat media e ka quajtur tani "Ofensivja Midas". Burimet thonë se ende nuk ka asnjë qartësi mbi motivin e zonjës Holzer për të vrarë veten pasi ndihmoi në hetimin e vrasjeve. Mbetet për t'u parë nëse ajo ishte një objektiv i mundshëm i të njëjtëve vrasës apo ndoshta ajo ishte e lidhur me ta."
    
  Detlefi u ulëritës, gjysmë i fjetur nga guximi i mediave, të cilat madje lanë të kuptohet se gruaja e tij mund të kishte lidhje me vrasjet. Ai nuk mund të vendoste se cila nga dy gënjeshtra e acaronte më shumë - vetëvrasja e supozuar apo shtrembërimi absurd i përfshirjes së saj. I shqetësuar nga spekulimet e padrejta të gazetarëve që i dinë të gjithë, Detlef ndjeu një urrejtje në rritje për ata që denigruan gruan e tij në sytë e gjithë botës.
    
  Detlef Holzer nuk ishte një frikacak, por ishte një i vetmuar serioz. Ndoshta ishte edukimi i tij ose ndoshta thjesht personaliteti i tij, por ai gjithmonë ka vuajtur mes njerëzve. Dyshimi në vetvete ka qenë gjithmonë kryqi i tij, edhe si fëmijë. Ai nuk mund ta imagjinonte se ishte mjaft i rëndësishëm për të pasur mendimin e tij, dhe madje si një burrë rreth tridhjetë e pesë vjeç, i martuar me një grua mahnitëse të njohur në të gjithë Gjermaninë, Detlef ishte ende i prirur të tërhiqej.
    
  Nëse nuk do të kishte pasur një stërvitje të gjerë luftarake në ushtri, nuk do ta kishte takuar kurrë Gabin. Gjatë zgjedhjeve të vitit 2009, pati dhunë të përhapur për shkak të thashethemeve për korrupsion, gjë që shkaktoi protesta dhe bojkotime të fjalimeve të kandidatëve në vende të caktuara në të gjithë Gjermaninë. Gabi, ndër të tjera, e ka bërë të sigurtë duke punësuar sigurimin personal. Kur u takua për herë të parë me truprojën e saj, ajo menjëherë ra në dashuri me të. Si mund të mos e donte ajo një gjigant kaq zemërbutë e të butë si Detlef?
    
  Ai kurrë nuk e kuptoi atë që ajo pa tek ai, por e gjithë kjo ishte pjesë e vetëvlerësimit të tij të ulët, kështu që Gaby mësoi të hiqte dorë nga modestia e tij. Ajo kurrë nuk e detyroi atë të dilte me të në publik pas kontratës së tij pasi truproja e saj i mbaroi. Gruaja e tij e respektoi rrëshqitjen e tij të paqëllimshme të gjuhës, edhe në dhomën e gjumit. Ata ishin krejtësisht të kundërt në çështjet e kufizimit, por gjetën një rrugë të rehatshme të mesme.
    
  Tani ajo është larguar dhe ai ka mbetur vetëm. Malli për të ia sakatoi zemrën dhe qau pa pushim në shenjtëroren e divanit. Dualiteti mbizotëronte në mendimet e tij. Ai do të bënte gjithçka që duhej për të zbuluar se kush e vrau gruan e tij, por fillimisht duhej të kapërcente pengesat që i kishte vendosur vetes. Kjo ishte pjesa më e vështirë, por Gabi e meritonte drejtësinë dhe duhej të gjente një mënyrë për t'u bërë më i sigurt.
    
    
  Kapitulli 8
    
    
  Sam dhe Nina nuk kishin idenë se si t'i përgjigjeshin pyetjes së mjekut. Duke pasur parasysh të gjitha ato që kishin parë gjatë aventurave të tyre së bashku, ata duhej të pranonin se ekzistojnë fenomene të pashpjegueshme. Ndërsa shumica e asaj që ata përjetuan mund t'i atribuoheshin fizikës komplekse dhe parimeve shkencore të pazbuluara, ata ishin të hapur për shpjegime të tjera.
    
  "Pse pyet?" Pyeti Sam.
    
  "Më duhet të sigurohem që as ti dhe as zonja këtu nuk mendojnë se jam një lloj idiot supersticioz për atë që do t'ju them," pranoi doktori i ri. Vështrimi i tij u vërsul mes tyre. Ai ishte shumë serioz, por nuk ishte i sigurt nëse duhet t'u besonte të huajve aq sa t'u shpjegonte atyre një teori kaq të largët.
    
  "Ne jemi shumë mendjehapur kur bëhet fjalë për këto gjëra, doktor," e siguroi Nina. "Mund të na thoni. Për të qenë i sinqertë, ne vetë kemi parë disa gjëra të çuditshme. Ka ende shumë pak gjëra që të befasojnë Sam dhe unë."
    
  "E njëjta gjë," shtoi Sam me një nënqeshje fëminore.
    
  Doktorit iu desh pak kohë për të kuptuar se si t'ia përcjellte teorinë e tij Samit. Fytyra e tij tregonte shqetësim. Duke pastruar fytin, ai tregoi atë që mendonte se Sam duhet të dinte.
    
  "Njerëzit në fshatin që vizituat patën një takim shumë të çuditshëm disa qindra vjet më parë. Kjo është një histori që është transmetuar gojarisht me shekuj, kështu që nuk jam i sigurt se sa nga historia origjinale ka mbetur në legjendën e sotme," tha ai. "Ata tregojnë për një gur të çmuar që një djalë i vogël e mori dhe e solli në fshat për t'ia dhënë shefit. Por për shkak se guri dukej shumë i pazakontë, pleqtë menduan se ishte syri i një perëndie, ndaj e mbyllën atë, nga frika se do të vëzhgoheshin. Me pak fjalë, të gjithë në fshat vdiqën tre ditë më vonë, sepse verbuan perëndinë dhe ai hoqi zemërimin e tij mbi ta.
    
  "Dhe ju mendoni se problemi im i shikimit ka të bëjë me këtë histori?" Sam u vrenjos.
    
  "Shiko, e di që kjo tingëllon çmenduri. Më besoni, e di si tingëllon, por më dëgjoni," këmbënguli i riu. "Ajo që unë mendoj se është pak më pak mjekësore dhe më shumë e prirur drejt ... um ... një lloj..."
    
  "Anë e çuditshme?" pyeti Nina. Kishte skepticizëm në tonin e saj.
    
  "Prit tani," tha Sam. "Vazhdo. Çfarë lidhje ka kjo me vizionin tim?"
    
  "Mendoj se diçka ju ka ndodhur atje, z. Cleave; diçka që nuk mund ta mbani mend, - sugjeroi doktori. "Unë do t'ju them pse. Meqenëse paraardhësit e këtij fisi verbuan perëndinë, vetëm një person që strehonte një zot mund të verbohej në fshatin e tyre."
    
  Një heshtje dërrmuese i mbuloi të tre, ndërsa Sam dhe Nina ia ngulnin sytë doktorit me pamjet më të çuditshme që kishte parë ndonjëherë. Ai nuk e kishte idenë se si ta shpjegonte atë që po përpiqej të thoshte, aq më tepër që ishte kaq qesharake dhe donkishoteske.
    
  "Me fjalë të tjera," Nina filloi ngadalë të sigurohej që ajo kuptonte gjithçka saktë, "ju doni të na tregoni se besoni në përrallën e grave të vjetra, apo jo? Pra, kjo nuk ka të bëjë fare me zgjidhjen. Thjesht deshe të na bësh të ditur se ke rënë pas këtij mut të çmendur."
    
  "Nina," u vreros Sam, jo shumë i kënaqur që po tregohej kaq e papritur.
    
  "Sam, ky djalë praktikisht po të thotë se ka një zot brenda teje. Tani unë jam i gjithi për egon dhe mund të përballoj edhe pak narcisizëm aty-këtu, por për hir të Krishtit nuk mund ta besoni atë katrahurë! "- e këshilloi ajo. "O Zot, kjo është si të thuash nëse të dhemb veshi në Amazonë, je njëbrirësh".
    
  Tallja e të huajit ishte shumë e fortë dhe e vrazhdë, gjë që e detyroi mjekun e ri të zbulonte diagnozën e tij. Një herë ballë për ballë me Sam, ai ia ktheu shpinën Ninës për ta injoruar atë në përgjigje të përbuzjes së saj për inteligjencën e tij. "Shiko, e di si tingëllon kjo. Por ju, z. Cleave, kaluat një sasi të frikshme nxehtësie të përqendruar përmes organeve-vizit tuaj në një kohë të shkurtër, dhe megjithëse kjo duhet të kishte shkaktuar shpërthimin e kokës suaj, si rezultat ju pësuat vetëm dëmtime të vogla në thjerrëza dhe retinë!
    
  Ai shikoi Ninën. "Kjo ishte baza e përfundimit tim diagnostik. Bëje atë që të duash, por është shumë e çuditshme për ta konsideruar si diçka tjetër përveçse të mbinatyrshme."
    
  Sam ishte i shtangur.
    
  "Pra, kjo është arsyeja e vizionit tim të çmendur," tha Sam me vete.
    
  "Nxehtësia e tepërt ka shkaktuar katarakte të vogla, por këto mund të hiqen nga çdo okulist sapo të ktheheni në shtëpi", tha doktori.
    
  Vlen të përmendet se ishte Nina ajo që e inkurajoi atë të shikonte anën tjetër të diagnozës së tij. Me shumë respekt dhe kuriozitet në zërin e saj, Nina pyeti doktorin për problemin e shikimit të Sam nga një këndvështrim ezoterik. Në fillim, duke hezituar t'i përgjigjej pyetjes së saj, ai pranoi të ndante me Nina pikëpamjen e tij për specifikat e asaj që ndodhi.
    
  "Gjithçka që mund të them është se sytë e zotit Cleave u ekspozuan ndaj temperaturave të ngjashme me rrufetë dhe dolën me dëmtime minimale. Vetëm kjo është shqetësuese. Por kur njihni historitë e fshatarëve si unë, ju kujtohen gjëra, veçanërisht gjëra të tilla si zoti i verbër i zemëruar që vrau të gjithë fshatin me zjarrin qiellor, "tha doktori.
    
  "Rrufe," tha Nina. "Pra, kjo është arsyeja pse ata këmbëngulën se Sam kishte vdekur, ndërsa sytë e tij ishin rrokullisur përsëri në kafkën e tij. Doktor, ai kishte një krizë kur e gjeta."
    
  "A jeni i sigurt se nuk ishte thjesht një nënprodukt i rrymës elektrike?" pyeti doktori.
    
  Nina ngriti supet: "Ndoshta."
    
  "Nuk mbaj mend asgjë nga këto. Kur u zgjova, gjithçka që mbaja mend ishte se isha i nxehtë, gjysmë i verbër dhe jashtëzakonisht i hutuar," pranoi Sam, me ballin e tij të mbërthyer në konfuzion. "Unë di edhe më pak tani sesa më parë të më tregoje të gjitha këto, Doc."
    
  "Asnjë nga këto nuk supozohej të ishte zgjidhja e problemit tuaj, zoti Cleave. Por nuk ishte asgjë më pak se një mrekulli, ndaj të paktën duhej t'ju jepja pak më shumë informacion se çfarë mund t'ju kishte ndodhur, - u tha i riu. "Shiko, nuk e di se çfarë e shkaktoi atë të lashtë..." ai shikoi zonjën skeptike me Semin, duke mos dashur të provokonte përsëri talljet e saj. "Unë nuk e di se çfarë anomalie misterioze ju bëri të kaloni lumenjtë e perëndive, zoti Cleave, por po të isha në vendin tuaj, do ta mbaja sekret dhe do të kërkoja ndihmën e një magjistari ose shamani."
    
  Sam qeshi. Ninës nuk i dukej aspak qesharake, por e mbajti gjuhën për gjërat më shqetësuese që pa Semin të bënte kur e gjeti.
    
  "Pra, unë jam i pushtuar nga një zot i lashtë? O Jezus i ëmbël!" Sam qeshi.
    
  Doktori dhe Nina shkëmbyen shikime dhe mes tyre lindi një marrëveshje e heshtur.
    
  "Duhet të mbani mend, Sam, se në kohët e lashta forcat e natyrës që tani mund të shpjegohen nga shkenca quheshin perëndi. Unë mendoj se kjo është ajo që doktori po përpiqet të sqarojë këtu. Quani si të doni, por nuk ka dyshim se diçka jashtëzakonisht e çuditshme po ju ndodh. Vizionet e para dhe tani kjo," shpjegoi Nina.
    
  "E di, dashuri," e siguroi Sam, duke buzëqeshur. "E di. Thjesht tingëllon kaq e çmendur. Pothuajse po aq e çmendur sa udhëtimi në kohë apo vrimat e krimbave të krijuara nga njeriu, e dini?" Tani përmes buzëqeshjes së tij ai dukej i hidhur dhe i thyer.
    
  Doktori e ngulfati Nina-n kur Sam përmendi udhëtimin në kohë, por ajo vetëm tundi kokën me përçmim dhe e hoqi atë. Pavarësisht se sa shumë doktori besonte në të çuditshmen dhe të mrekullueshmen, ajo mezi mund t'i shpjegonte se pacienti i tij mashkull për disa muaj makth ishte kapiteni i padashur i një anijeje naziste teleportuese që kishte sfiduar të gjitha ligjet e fizikës vetëm kohët e fundit. Disa gjëra thjesht nuk ishin menduar të ndaheshin.
    
  "Epo, doktor, faleminderit shumë për ndihmën tuaj mjekësore - dhe mistike -," buzëqeshi Nina. "Në fund të fundit, ju keni qenë një ndihmë shumë më e madhe se sa do ta dini ndonjëherë."
    
  "Faleminderit, zonjusha Gould," buzëqeshi doktori i ri, "që më në fund më besove. Ju mirëpresim të dyve. Ju lutemi kujdesuni për veten, në rregull?"
    
  "Po, ne jemi më të ftohtë se një prostitutë..."
    
  "Sam!" - e ndërpreu Nina. "Unë mendoj se ju duhet të pushoni pak." Ajo ngriti një vetull nga argëtimi i të dy burrave, ndërsa ata qeshën me këtë, ndërsa thanë lamtumirën e tyre dhe u larguan nga zyra e mjekut.
    
    
  * * *
    
    
  Vonë atë mbrëmje, pas një dushi të merituar dhe trajtimit për plagët e tyre, dy skocezët shkuan në shtrat. Në errësirë, ata dëgjuan zhurmën e oqeanit aty pranë kur Sam e tërhoqi Ninën më afër.
    
  "Sam! Jo! ", protestoi ajo.
    
  "Cfare kam bere?" - ai pyeti.
    
  "Dora ime! Nuk mund të shtrihem në anën time, të kujtohet? Digjet si ferr dhe ndjehet sikur kocka po kërcëllon në grykën e syrit," u ankua ajo.
    
  Ai heshti për një moment ndërsa ajo përpiqej të zinte vendin e saj në shtrat.
    
  "A mund të shtriheni ende në shpinë, apo jo?" ai flirtonte me lojëra.
    
  "Po," u përgjigj Nina, "por dora ime është e lidhur në gjoks, kështu që më vjen keq, Jack."
    
  "Vetëm cicat e tua, apo jo? A është pjesa tjetër lojë e drejtë?" ngacmoi ai.
    
  Nina buzëqeshi, por ajo që Sam nuk e dinte ishte se ajo ishte duke buzëqeshur në errësirë. Pas një pauze të shkurtër, toni i tij u bë shumë më serioz, por i qetë.
    
  "Nina, çfarë po bëja kur më gjete?" ai pyeti.
    
  "Të thashë", u mbrojt ajo.
    
  "Jo, ju më dhatë një pasqyrë të shpejtë," ai e mohoi përgjigjen e saj. "E pashë se si u frenove në spital kur i tregove mjekut në çfarë gjendje më gjete. Mirë, ndonjëherë mund të jem budalla, por gjithsesi jam gazetari më i mirë investigativ në botë. I kapërceva ngërçet e rebelëve në Kazakistan dhe ndoqa një shteg që të çonte në një strehë të organizatës terroriste gjatë luftërave brutale në Bogota, foshnjë. Unë e di gjuhën e trupit dhe e di kur burimet më fshehin diçka."
    
  Ajo psherëtiu. "Çfarë dobie keni të dini gjithsesi detajet? Ne ende nuk e dimë se çfarë po ndodh me ju. Dreqin, ne as nuk e dimë se çfarë ndodhi me ty ditën që u zhduk në bordin e DKM Geheimnis. Unë me të vërtetë nuk jam i sigurt se sa marrëzi më të sajuara mund të marrësh, Sam."
    
  "E kuptoj. E di, por më shqetëson mua, ndaj duhet ta di. Jo, kam të drejtë ta di", kundërshtoi ai. "Duhet të më thuash që të kem fotografinë e plotë, dashuria ime. Atëherë mund të bashkoj dy dhe dy, e dini? Vetëm atëherë do të di se çfarë të bëj. Nëse ka një gjë që kam mësuar si gazetar, është se gjysma e informacionit...por edhe 99% e informacionit ndonjëherë nuk mjafton për të inkriminuar kriminelin. Çdo detaj është i nevojshëm; çdo fakt duhet të vlerësohet përpara se të arrihet një përfundim."
    
  "Mirë, në rregull, tashmë," e ndërpreu ajo. "E kuptoj. Unë thjesht nuk dua që ju të përballeni me shumë kaq shpejt pasi të ktheheni, e dini? Ti ke kaluar kaq shumë dhe ke ngulmuar për mrekulli nëpër të gjitha, pa marrë parasysh çfarë, zemër. Gjithçka që po përpiqem të bëj është t'ju largoj disa nga katrahurat e këqija derisa të jeni më të pajisur për t'u përballur me të."
    
  Semi mbështeti kokën në barkun e bukur të Ninës, duke bërë që ajo të qeshte. Ai nuk mundi të mbështette kokën në gjoksin e saj për shkak të hobesë, kështu që ai e mbështjellë dorën rreth kofshës së saj dhe rrëshqiti dorën e tij nën pjesën e vogël të shpinës së saj. I vinte erë trëndafili dhe ndjehej si saten. Ai ndjeu dorën e lirë të Ninës të pushonte mbi flokët e tij të dendur të errët, ndërsa ajo e mbajti atje dhe ajo filloi të fliste.
    
  Për më shumë se njëzet minuta, Sam dëgjoi Nina të fliste për gjithçka që ndodhi, duke mos humbur asnjë detaj. Kur ajo i tregoi për zërin vendas dhe të çuditshëm me të cilin Sam fliste fjalë në një gjuhë të pakuptueshme, ajo ndjeu se majat e gishtave të tij dridheshin në lëkurën e saj. Për më tepër, Sam bëri një punë mjaft të mirë për të komunikuar gjendjen e tij të frikshme, por asnjëri prej tyre nuk flinte derisa doli dielli.
    
    
  Kapitulli 9
    
    
  Trokitja e pandërprerë në derën e përparme e çoi Detlef Holtzer në një gjendje dëshpërimi dhe tërbimi. Kishin kaluar tre ditë që nga vrasja e gruas së tij, por ndryshe nga sa kishte shpresuar, ndjenjat e tij vetëm sa ishin përkeqësuar. Sa herë që një reporter tjetër trokiste në derën e tij, ai shtrëngohej. Nga kujtimet e tij u zvarritën hijet e fëmijërisë së tij; ato kohë të errëta braktisjeje që e bënin të neveritur nga zhurma e dikujt që trokiste në derë.
    
  "Më lini të qetë!" - bërtiti ai duke mos i kushtuar vëmendje telefonuesit.
    
  "Zoti Holzer, ky është Hein Müller nga shtëpia funerale. Kompania e sigurimit të gruas suaj më ka kontaktuar për të sqaruar disa çështje me ju përpara se të vazhdojnë..."
    
  "A je i shurdhër? Unë thashë ik!" - pështyu i veja fatkeq. Zëri i dridhej nga alkooli. Ai ishte në prag të një shkatërrimi të plotë. "Dua autopsi! Ajo u vra! Po ju them, ajo u vra! Nuk do ta varros derisa ta hetojnë!"
    
  Pavarësisht se kush u shfaq në derën e tij, Detlef ua refuzoi hyrjen. Brenda shtëpisë, burri i izoluar u zvogëlua në mënyrë të pashpjegueshme pothuajse në asgjë. Ai ndaloi së ngrëni dhe mezi lëvizi nga divani, ku këpucët e Gaby e mbanin të ngjitur në praninë e saj.
    
  "Do ta gjej, Gabi. Mos u shqetëso, zemër. Unë do ta gjej dhe do ta hedh kufomën e tij nga shkëmbi, - ulëriti ai qetësisht, duke u tundur me syrin e ngrirë në vend. Detlef nuk mund ta përballonte më pikëllimin. Ai u ngrit në këmbë dhe eci nëpër shtëpi, duke u drejtuar drejt dritareve të errësuar. Me gishtin tregues grisi cepin e thasëve të plehrave që kishte ngjitur në xhami. Jashtë para shtëpisë së tij ishin parkuar dy makina, por ato ishin bosh.
    
  "Ku jeni?" - këndoi në heshtje. Djersa iu shfaq në ballë dhe i rridhte në sytë e djegur, të skuqur nga mungesa e gjumit. Trupi i tij masiv ishte tkurrur disa kilogramë që kur ndaloi së ngrëni, por ai ishte akoma një burrë. Zbathur, i veshur me pantallona dhe një këmishë me mëngë të gjata me rrudha të varura lirshëm nga brezi, ai qëndronte duke pritur që dikush të shfaqej te makina. "E di që je këtu. E di që jeni në derën time, minj të vegjël, - u përkul ai teksa këndonte këto fjalë. "Miu, miu! Po përpiqesh të hysh në shtëpinë time?"
    
  Ai priti, por askush nuk trokiti në derën e tij, gjë që ishte një lehtësim i madh, megjithëse nuk i besonte akoma qetësisë. Ai kishte frikë nga kjo trokitje, e cila i tingëllonte në vesh si një dash. Si adoleshent, babai i tij, një bixhozxhi alkoolik, e la vetëm në shtëpi, ndërsa ai u arratis nga peshkaqenë huamarrës dhe bastesh. I riu Detlef u fsheh brenda, duke mbyllur perdet ndërsa ujqërit ishin te dera. Trokitja në derë ishte sinonim i një sulmi të plotë ndaj djalit të vogël dhe zemra i rrihte fort brenda tij, i tmerruar se çfarë do të ndodhte nëse do të hynin brenda.
    
  Përveç trokitjes, burrat e zemëruar i bërtisnin edhe kërcënime dhe mallkime.
    
  E di që je aty, dreq! Hape derën, ose do ta djeg shtëpinë tënde!", bërtitën ata. Dikush po hidhte tulla në dritare, ndërsa adoleshenti u ul i grumbulluar në cep të dhomës së gjumit, duke mbuluar veshët. Kur babai i tij u kthye në shtëpi mjaft vonë, ai gjeti se djali i tij ishte në lot, por ai vetëm qeshi dhe e quajti djalin një të dobët.
    
  Deri më sot, Detlef ndjeu se zemra i kërcente kur dikush trokiti në derën e tij, edhe pse e dinte që telefonuesit ishin të padëmshëm dhe nuk kishin qëllime të këqija. Por tani? Tani ata po trokisnin sërish në derën e tij. Ata e donin atë. Ata ishin si burrat e zemëruar jashtë në vitet e adoleshencës, duke këmbëngulur që ai të dilte jashtë. Detlef u ndje i bllokuar. Ai u ndje i kërcënuar. Nuk kishte rëndësi pse erdhën. Fakti është se ata u përpoqën ta detyronin të dilte nga vendi i tij i fshehur dhe ky ishte një akt lufte ndaj emocioneve të ndjeshme të gruas së ve.
    
  Pa asnjë arsye të dukshme, ai hyri në kuzhinë dhe mori një thikë nga sirtari. Ai e dinte mirë atë që po bënte, por humbi kontrollin. Lotët i mbushën sytë teksa groposi tehun në lëkurën e tij, jo shumë të thellë, por mjaft të thellë. Ai nuk e kishte idenë se çfarë e motivonte për ta bërë këtë, por e dinte se duhej. Me një farë urdhri nga zëri i errët në kokën e tij, Detlef e lëvizi tehun disa centimetra nga njëra anë e parakrahut në tjetrën. Thuhej si një prerje letre gjigante, por ishte e durueshme. Teksa ngriti thikën, pa gjakun që rridhte qetësisht nga vija që kishte tërhequr. Ndërsa brezi i vogël i kuq u zbeh në një rrjedhë në lëkurën e tij të bardhë, ai mori frymë thellë.
    
  Për herë të parë që kur Gabi vdiq, Detlef u ndje i qetë. Zemra e tij u ngadalësua në një ritëm të qetë dhe shqetësimet e tij ishin të paarritshme - tani për tani. Qetësia e lëshimit e magjepsi, duke e bërë mirënjohës për thikën. Ai shikoi atë që kishte bërë për një moment, por pavarësisht protestave të busullës së tij morale, ai nuk ndjeu asnjë faj për këtë. Në fakt, ai ndihej i realizuar.
    
  "Të dua, Gabi," pëshpëriti ai. "Unë të dua. Ky është një betim gjaku për ty, foshnja ime."
    
  E mbështolli dorën me një leckë dhe lau thikën, por në vend që ta kthente, e futi në xhep.
    
  "Ti vetëm qëndro aty ku je," pëshpëriti ai me thikë. "Ji aty kur kam nevojë për ty. Ju jeni të sigurt. Ndihem i sigurt me ty." Një buzëqeshje e hidhur luajti në fytyrën e Detlefit ndërsa shijonte qetësinë e papritur që e kishte pushtuar. Dukej sikur akti i prerjes së vetvetes ia kishte pastruar mendjen, aq sa ai u ndje mjaft i sigurt për të bërë përpjekje për të gjetur vrasësin e gruas së tij përmes një lloj hetimi proaktiv.
    
  Detlef kaloi mbi xhamin e thyer të dollapit, pa u kujdesur të shqetësohej. Dhimbja ishte vetëm një shtresë tjetër agonie e grumbulluar mbi atë që ai tashmë po përjetonte, duke e bërë atë të dukej disi e parëndësishme.
    
  Meqë sapo kishte mësuar se nuk duhej të priste veten për t'u ndjerë më mirë, ai e dinte gjithashtu se duhej të gjente fletoren e gruas së tij të ndjerë. Gabi ishte i modës së vjetër në këtë drejtim. Ajo besonte në shënimet fizike dhe kalendarët. Edhe pse ajo përdorte telefonin e saj për t'i kujtuar takimet, ajo gjithashtu shkroi gjithçka me shkrim, një zakon shumë i mirëpritur tani që mund të ndihmojë në nxjerrjen në pah të vrasësve të saj të mundshëm.
    
  Duke gërmuar nëpër sirtarët e saj, ai e dinte saktësisht se çfarë po kërkonte.
    
  "O Zot, shpresoj të mos ishte në çantën tënde, fëmijë," mërmëriti ai ndërsa vazhdonte të kërkonte furishëm. "Sepse ata kanë çantën tënde dhe nuk do të ma kthejnë derisa të dal nga ajo derë për të folur me ta, e di?" Ai vazhdoi të fliste me Gabin sikur ajo po e dëgjonte, ishte privilegji i të vetmuarve t'i mbante ata të mos çmendeshin, diçka që ai e kishte mësuar nga shikimi i nënës së tij duke u abuzuar teksa ajo duronte ferrin që kaloi kur ishte e martuar.
    
  "Gabi, kam nevojë për ndihmën tuaj, fëmijë," ankoi Detlef. Ai u ul në një karrige në dhomën e vogël që Gaby përdorte si zyrë. Shikoj librat e shpërndarë gjithandej dhe kutinë e saj të vjetër të cigareve në raftin e dytë të kabinetit prej druri që përdorte për dosjet e saj. Detlef mori frymë thellë dhe u mblodh. "Ku do ta vendosni ditarin tuaj të biznesit?" pyeti me zë të ulët ndërsa mendja i kalonte të gjitha mundësitë.
    
  "Duhet të ketë një vend ku mund t'i qaseni lehtësisht," u vreros ai, i thellë në mendime. Ai u ngrit dhe bëri sikur ishte zyra e tij. "Ku do të ishte më i përshtatshëm?" Ai u ul në tavolinën e saj, përballë monitorit të kompjuterit të saj. Në tavolinën e saj kishte një kalendar, por ishte bosh. "Unë mendoj se ju nuk do ta shkruanit këtë këtu sepse nuk është për të gjithë ta shohin," vuri në dukje ai, duke i përzier sendet në tavolinë.
    
  Ajo mbante stilolapsa dhe një hapëse letrash në një filxhan prej porcelani me logon e ekipit të saj të vjetër të kanotazhit. Tasja më e sheshtë përmbante disa flash disqe dhe xhingla, si kravata flokësh, një mermer dhe dy unaza që ajo nuk i mbante kurrë sepse ishin shumë të mëdha. Në të majtë, pranë këmbës së llambës së tavolinës së saj, shtrihej një paketë e hapur me pastile për fyt. Nuk ka ditar.
    
  Detlef ndjeu pikëllimin që e pushtoi përsëri, i shqetësuar nga mos gjetja e librit prej lëkure të zezë. Pianoja e Gabit qëndronte në këndin e djathtë të dhomës, por librat aty përmbanin vetëm fletë muzikore. Ai dëgjoi shiun që binte jashtë, gjë që përputhej me humorin e tij.
    
  "Gabi, a mund të të ndihmoj me ndonjë gjë?" - psherëtiu ai. Telefoni në kabinetin e dosjeve të Gabit ra dhe e trembi atë gjysmë për vdekje. Ai dinte më mirë sesa ta merrte në duart e tij. Ishin ata. Këta ishin gjahtarë, akuzues. Këta ishin të njëjtët njerëz që e shihnin gruan e tij si një lloj të dobët vetëvrasëse. "Jo!" - bërtiti ai duke u dridhur nga inati. Detlef kapi një mbajtëse librash prej hekuri nga rafti dhe e hodhi në telefon. Libra e rëndë e rrëzoi telefonin nga kabineti me forcë të madhe, duke e lënë të copëtuar në dysheme. Sytë e tij të kuq e të përlotur shikuan me epsh pajisjen e thyer dhe më pas u zhvendos në kabinet, të cilin e kishte dëmtuar me një mbajtës të rëndë librash.
    
  Detlef buzëqeshi.
    
  Në dollap gjeti ditarin e zi të Gabit. Gjatë gjithë kësaj kohe ai shtrihej nën telefon, i fshehur nga sytë kureshtarë. Ai shkoi të merrte librin duke qeshur me maniak. "Zemë, ti je më i miri! Ishe ti? A? - mërmëriti ai me butësi, duke hapur librin. "Sapo më thirre? Dëshironi që unë ta shihja librin? E di që e ke bërë."
    
  Ai e shfletoi me padurim, duke kërkuar takimet që ajo kishte regjistruar për datën e vdekjes së saj dy ditë më parë.
    
  "Kë patë? Kush të pa i fundit përveç atij budallai britanik? Le t'i hedhim një sy".
    
  Me gjak të tharë nën thonjtë e tij, ai drejtoi gishtin tregues nga lart poshtë, duke skanuar me kujdes çdo hyrje.
    
  "Më duhet vetëm të shoh me kë ishe para teje..." Ai gëlltiti me zor. "Thonë se ke vdekur këtë mëngjes."
    
    
  8.00 - Takim me përfaqësues të inteligjencës
    
  9.30 - Margot Flowers, ChD Story
    
  10.00 - Zyra e David Perdue Ben Carrington në lidhje me fluturimin e Milla
    
  11.00 - Konsullata kujton Kirillin
    
  12.00 - Lini një takim me dentistin Detlef
    
    
  Dora e Detlefit shkoi te goja e tij. "Dhimbja e dhëmbit është zhdukur, e dini, Gabi?" Lotët e tij i turbulluan fjalët që po përpiqej të lexonte, dhe ai e mbylli librin, e shtrëngoi fort në gjoks dhe u rrëzua në një grumbull pikëllimi, duke qarë zemrën e tij. Përmes dritareve të errësuara ai mund të shihte vetëtima. Zyra e vogël e Gaby tani ishte pothuajse plotësisht e errët. Ai vetëm u ul atje dhe qau derisa sytë i thaheshin. Trishtimi ishte i jashtëzakonshëm, por ai duhej të tërhiqej.
    
  Zyra e Carrington-it, mendoi ai. Vendi i fundit që ajo vizitoi ishte zyra e Carrington. Ai u tha mediave se ishte aty kur ajo vdiq. "Diçka e shtyu atë. Kishte diçka më shumë në këtë regjistrim. Hapi shpejt librin dhe ndezi çelësin në llambën e tavolinës që të shihte më mirë. Detlef gulçoi: "Kush është Milla?" mendoi me zë të lartë. "Kush është David Perdue?"
    
  Gishtat e tij nuk mund të lëviznin aq shpejt sa u kthye në listën e kontakteve të saj, të zhvarrosur përafërsisht në kopertinën e brendshme të librit të saj. Nuk kishte asgjë për 'Milla', por në fund të faqes kishte një adresë në internet për një nga bizneset e Perdue. Detlef shkoi menjëherë në internet për të parë se kush ishte ky djalë Perdue. Pasi lexoi seksionin Rreth, Detlef kliko në skedën Kontakt dhe buzëqeshi.
    
  "Gotcha!"
    
    
  Kapitulli 10
    
    
  Perdue mbylli sytë. Duke i rezistuar dëshirës për të parë se çfarë tregonin ekranet, ai mbajti sytë mbyllur dhe injoroi tingujt e britmave që shpërthyen nga katër altoparlantët në qoshe. Ajo që ai nuk mund të anashkalonte ishte temperatura e ngritur që po rritej gradualisht. Trupi i kishte djersitur nga vërshimi i të nxehtit, por ai u përpoq të zbatonte rregullin e nënës së tij për të mos u panik. Ajo gjithmonë thoshte se Zen ishte përgjigja.
    
  Në momentin që ju kap paniku, ju i përkisni atyre. Pasi të keni panik, mendja juaj do ta besojë dhe të gjitha reagimet emergjente do të hyjnë në fuqi. "Qëndroni i qetë ose do të dëshpëroheni," i tha vetes vazhdimisht, duke qëndruar i palëvizur. Me fjalë të tjera, Perdue po përdorte një truk të modës së vjetër mbi veten që shpresonte t'i binte truri. Ai kishte frikë se edhe lëvizte. do të rriste më tej temperaturën e tij, trupin e tij, por ai nuk kishte nevojë për të.
    
  Tingulli rrethues e mashtroi mendjen e tij për të besuar se gjithçka ishte e vërtetë. Vetëm duke e mbajtur veten të mos shikonte ekranet, Perdue mund të parandalonte trurin e tij që të konsolidonte perceptimet dhe t'i kthente ato në realitet. Gjatë studimeve të tij mbi bazat e NLP-së në verën e vitit 2007, ai mësoi pak truket e mendjes për të ndikuar në të kuptuarit dhe arsyetimin. Ai kurrë nuk e kishte menduar se jeta e tij do të varej prej saj.
    
  Për disa orë u dëgjua një zhurmë shurdhuese nga të gjitha anët. Britmat e fëmijëve të dhunuar ia lanë vendin një kori të shtëna me armë përpara se të ktheheshin në një përplasje të vazhdueshme ritmike prej çeliku mbi çelik. Zhurma e çekiçit në kudhër u kthye gradualisht në rënkime ritmike seksuale përpara se të mbytej nga klithmat e fokave të foshnjave që rriheshin për vdekje. Regjistrimet u luajtën në një qark të pafund për aq kohë sa Perdue mund të parashikonte se çfarë tingulli do të ndiqte atë aktual.
    
  Për tmerrin e tij, miliarderi shpejt kuptoi se tingujt e tmerrshëm nuk e neveritnin më. Në vend të kësaj, ai e kuptoi se disa pasazhe e emociononin, ndërsa të tjera provokuan urrejtjen e tij. Për shkak se nuk pranoi të ulej, këmbët filluan t'i dhembin dhe pjesa e poshtme e shpinës po e vriste, por edhe dyshemeja filloi të nxehet. Duke kujtuar tavolinën që mund të shërbente si strehë, Perdue hapi sytë për ta kërkuar, por ndërsa i mbante sytë mbyllur, ata e hoqën duke mos i lënë rrugë.
    
  "A po përpiqeni të më vrisni tashmë?" - bërtiti ai, duke kërcyer nga njëra këmbë në tjetrën për t'i dhënë këmbëve një pushim nga sipërfaqja e nxehtë e dyshemesë. "Çfarë do nga unë?"
    
  Por askush nuk iu përgjigj. Gjashtë orë më vonë, Perdue ishte i rraskapitur. Dyshemeja nuk bëhej më e nxehtë, por mjaftonte t'i digjte këmbët nëse guxonte t'i ulte për më shumë se një sekondë në të njëjtën kohë. Ajo që ishte më e keqe se vapa dhe nevoja për të lëvizur vazhdimisht ishte se klipi audio vazhdonte të luante pa pushim. Herë pas here, ai nuk mund të mos hapte sytë për të parë se çfarë kishte ndryshuar në këtë kohë. Pasi u zhduk tavolina, asgjë tjetër nuk ndryshoi. Për të ky fakt ishte më shqetësues se anasjelltas.
    
  Perdue-së filluan t'i rrjedhin gjak nga këmbët kur i plasën flluska në shputa, por ai nuk mund ta linte veten të ndalonte as për një moment.
    
  "Oh Jezus! Ju lutemi ndaloni këtë! Ju lutem! Unë do të bëj atë që ju dëshironi!" - ai bertiti. Përpjekja për të mos e humbur nuk ishte më një opsion. Përndryshe ata nuk do ta kishin blerë kurrë idenë se ai vuajti aq sa të besonte në suksesin e misionit të tyre. "Klaus! Klaus, për hir të Zotit, të lutem thuaju të ndalojnë!"
    
  Por Klaus nuk u përgjigj dhe nuk e ndaloi mundimin. Klipi i pështirë audio u luajt në një lak të pafund derisa Perdue bërtiti mbi të. Edhe vetëm tingulli i fjalëve të tij solli pak lehtësim në krahasim me tingujt e përsëritur. Nuk kaloi shumë dhe zëri i tij e dështoi.
    
  "Bravo, idiot!" ai foli jo më shumë se një pëshpëritje e ngjirur. "Tani nuk mund të thërrisni për ndihmë dhe nuk keni as zë për të hequr dorë." Këmbët e tij u përkulën nën peshën e tij, por ai kishte frikë se mos binte në dysheme. Së shpejti ai nuk do të jetë në gjendje të bëjë një hap tjetër. Duke qarë si një fëmijë, u përgjërua Perdue. "Mëshirë. Ju lutem."
    
  Papritur ekranet u errësuan, duke e lënë Purdue përsëri në errësirë të madhe. Tingulli ndaloi menjëherë, duke i lënë veshët të kumbojnë në heshtje të papritur. Dyshemeja ishte ende e nxehtë, por pas disa sekondash u ftoh, duke e lejuar atë të ulej më në fund. Këmbët e tij rrahën nga dhimbje torturuese dhe çdo muskul në trupin e tij u dridh dhe i ngërçi.
    
  "Oh, faleminderit Zotit," pëshpëriti ai, mirënjohës që tortura kishte mbaruar. Fshiu lotët me pjesën e pasme të dorës dhe as që vuri re se djersa po i digjte sytë. Heshtja ishte madhështore. Më në fund mundi të dëgjonte rrahjet e zemrës së tij, e cila po shpejtohej nga tensioni. Perdue mori një psherëtimë të thellë lehtësimi, duke shijuar bekimin e harresës.
    
  Por Klaus nuk donte të thoshte harresë për Purdue.
    
  Pikërisht pesë minuta më vonë, ekranet u ndezën përsëri dhe britma e parë erdhi nga altoparlantët. Perdue ndjeu shpirtin e tij të copëtuar. Ai tundi kokën me mosbesim, duke ndjerë se dyshemeja po ngrohej përsëri dhe sytë i mbusheshin me dëshpërim.
    
  "Pse?" - murmuriti ai duke e ndëshkuar fytin me tentativa për të bërtitur. "Çfarë bastard je ti? Pse nuk e tregon fytyrën, o bir i kurvës!" Fjalët e tij - edhe sikur të ishin dëgjuar - do të kishin rënë në vesh të shurdhër sepse Klaus nuk ishte aty. Në fakt, aty nuk kishte njeri. Makina e torturës ishte vendosur në një kohëmatës për t'u fikur për aq kohë sa Perdue të rritë shpresat e tij, një teknikë e shkëlqyer e epokës naziste për intensifikimin e torturës psikologjike.
    
  Asnjëherë mos i besoni shpresës. Është sa i shkurtër aq edhe brutal.
    
  Kur Perdue u zgjua, ai ishte kthyer në dhomën luksoze të kështjellës me piktura vaji dhe dritare xhami me njolla. Për një moment ai mendoi se gjithçka ishte një makth, por më pas ndjeu dhimbjen torturuese të plasjes së flluskave. Ai nuk shihte mirë pasi i kishin marrë syzet së bashku me rrobat, por shikimi i tij ishte mjaft i mirë për të parë detajet e tavanit - jo pikturat, por kornizat.
    
  Sytë e tij ishin tharë nga lotët e dëshpëruar që kishte derdhur, por kjo nuk ishte asgjë në krahasim me dhimbjen e kokës që vuante për shkak të mbingarkesës akustike. Teksa u përpoq të lëvizte gjymtyrët, ai zbuloi se muskujt e tij mbaheshin më mirë nga sa priste. Më në fund, Perdue shikoi poshtë në këmbët e tij, i frikësuar nga ajo që mund të shihte. Siç pritej, gishtat e këmbëve dhe anët e tij ishin të mbuluara me flluska të shpërthyera dhe gjak të tharë.
    
  "Mos u shqetëso për këtë, zotëri Perdue. Të premtoj se nuk do të detyrohesh të qëndrosh mbi ta për të paktën një ditë tjetër, - një zë sarkastik erdhi në ajër nga drejtimi i derës. "Ti ke fjetur si të vdekur, por është koha të zgjohesh. Tre orë gjumë mjaftojnë."
    
  "Klaus," qeshi Perdue.
    
  Një burrë i dobët eci ngadalë drejt tryezës ku Perdue ishte shtrirë me dy filxhanë kafe në duar. I tunduar për ta hedhur atë në turin e miut të gjermanit, Perdue vendosi t'i rezistonte dëshirës për të shuar etjen e tij të tmerrshme. Ai u ul dhe ia rrëmbeu kupën torturuesit të tij, vetëm për të zbuluar se ishte bosh. I tërbuar, Perdue hodhi kupën në dysheme, ku ajo u thye.
    
  "Ti duhet të shikosh me të vërtetë temperamentin tënd, zotëri Perdue," këshilloi Klaus me zërin e tij të gëzuar, i cili dukej më shumë tallës sesa i befasuar.
    
  "Kjo është ajo që ata duan, Dave. Ata duan që ju të silleni si kafshë," mendoi Perdue me vete. "Mos i lini të fitojnë".
    
  "Çfarë pret nga unë, Klaus?" Perdue psherëtiu, duke bërë thirrje për anën e bukur të gjermanit. "Çfarë do të bënit nëse do të ishit unë? Me trego. Unë garantoj se ju do të bëni të njëjtën gjë."
    
  "Oh! Çfarë ndodhi me zërin tuaj? Dëshironi pak ujë?" pyeti Klaus përzemërsisht.
    
  "Pra, a mund të më refuzosh përsëri?" - pyeti Perdue.
    
  "Ndoshta. Por ndoshta jo. Pse nuk e provoni? u përgjigj ai.
    
  "Lojërat e mendjes" Purdue i dinte shumë mirë rregullat e lojës. Mbillni konfuzion dhe lëreni kundërshtarin tuaj të pyesë nëse duhet të presë ndëshkim apo shpërblim.
    
  "A mund të pi pak ujë të lutem," u përpoq Pardue. Në fund të fundit, ai nuk kishte asgjë për të humbur.
    
  "Wasser!" Klaus bërtiti. Ai i dha Perdue një buzëqeshje të ngrohtë që kishte autenticitetin e një kufome pa buzë, ndërsa gruaja solli një enë të fortë me ujë të pastër e të pastër. Nëse Perdue do të kishte mundur të qëndronte në këmbë, do të kishte vrapuar ta takonte në gjysmë të rrugës, por duhej ta priste. Klaus vendosi filxhanin bosh që mbante pranë Perdue dhe derdhi pak ujë.
    
  "Mirë që bletë dy filxhanë," u përbuz Perdue.
    
  "Kam sjellë dy gota për dy arsye. Unë supozova se do të thyeni njërën prej tyre. Pra, e dija që do të të duhej një i dytë për të pirë ujin që do të kërkoje," shpjegoi ai ndërsa Perdue rrëmbeu shishen për të shkuar te uji.
    
  Në fillim duke mos i kushtuar vëmendje filxhanit, ai e shtypi qafën e shishes mes buzëve aq fort sa ena e rëndë i goditi dhëmbët. Por Klaus e mori atë dhe i ofroi Perdue kupën. Vetëm pasi kishte pirë dy filxhanë, Perdue mori frymë.
    
  "Nje tjeter? Të lutem," iu lut ai Klaus.
    
  "Edhe një, por pastaj do të flasim," i tha robit dhe e mbushi kupën e tij.
    
  "Klaus," mori frymë Perdue, duke e pirë deri në pikën e fundit. "A mund të më thuash se çfarë dëshiron nga unë? Pse më solle këtu?"
    
  Klaus psherëtiu dhe rrotulloi sytë. "Ne e kemi kaluar këtë më parë. Nuk duhet të bëni pyetje". Ai ia ktheu shishen gruas dhe ajo doli nga dhoma.
    
  "Si nuk mundem? Të paktën më trego pse po torturohem," u lut Perdue.
    
  "Ti nuk po torturohesh," këmbënguli Klaus. "Ju jeni duke u restauruar. Kur kontaktuat për herë të parë me Urdhrin, ishte për të na tunduar me Shtizën tuaj të Shenjtë që gjetët ju dhe miqtë tuaj, mbani mend? I ftove të gjithë anëtarët e rangut të lartë të Black Sun në një takim sekret në Deep Sea One për të treguar reliken tënde, apo jo?
    
  Perdue pohoi me kokë. Ishte e vërtetë. Ai e përdori reliktin si mjet për të kënaqur veten me Urdhrin për biznes të mundshëm.
    
  "Kur luajtët me ne atë kohë, anëtarët tanë ishin në një situatë shumë të rrezikshme. Por jam i sigurt se ke pasur qëllime të mira, edhe pasi u largove me reliktin si një frikacak, duke i lënë në fatin e tyre kur hyri uji, "tha Klaus me pasion. "Ne duam që ju të jeni përsëri ai person; që ju të punoni me ne për të marrë atë që na nevojitet në mënyrë që të gjithë të përparojmë. Me gjenialitetin dhe pasurinë tuaj, ju do të ishit kandidati ideal, ndaj ne do t'ju ndryshojmë mendjen."
    
  "Nëse doni Shtizën e Fatit, do të jem më se i lumtur t'jua jap në këmbim të lirisë sime," ofroi Pardue dhe donte të thoshte çdo fjalë.
    
  "Gott im Himmel! David, nuk po dëgjove?" Klaus bërtiti me zhgënjim rinor. "Ne mund të kemi çfarë të duam! Ne duam që ju të ktheheni tek ne, por ju po ofroni një marrëveshje dhe dëshironi të negocioni. Ky nuk është një transaksion biznesi. Ky është një mësim orientimi dhe vetëm pasi të jemi të kënaqur që jeni gati, do të lejoheni të dilni nga kjo dhomë."
    
  Klaus shikoi orën e tij. Ai u ngrit në këmbë për t'u larguar, por Perdue u përpoq ta frenonte me një mendjemadhësi.
    
  "Am, mund të kem pak ujë të lutem?" - fishkëlliu ai.
    
  Pa u ndalur ose pa kthyer kokën pas, Klaus bërtiti: "Wasser!"
    
  Kur mbylli derën pas tij, një cilindër i madh me një rreze pothuajse sa madhësia e dhomës zbriti nga tavani.
    
  "O Zot, çfarë tani?" Perdue bërtiti në panik të plotë ndërsa goditi dyshemenë. Paneli qendror i tavanit rrëshqiti anash dhe filloi të lëshonte një rrymë uji në cilindër, duke lagur trupin e lënduar, lakuriq të Perdue dhe duke ia mbytur britmat e tij.
    
  Ajo që e tmerroi më shumë se frika e mbytjes ishte kuptueshmëria se nuk kishin ndërmend të vrisnin.
    
    
  Kapitulli 11
    
    
  Nina mbaroi së bërë paketimin ndërsa Semi bëri dushin e fundit. Ata duhej të mbërrinin në pistën e avionit pas një ore, duke u nisur për në Edinburg.
    
  "A ke mbaruar akoma, Sam?" pyeti Nina me zë të lartë, duke u larguar nga banja.
    
  "Po, sapo kam rrahur sërish shkumë në bythë. Do të dal tani!" - ai u pergjigj.
    
  Nina qeshi dhe tundi kokën. Bie telefoni në çantën e saj. Pa shikuar në ekran, ajo u përgjigj.
    
  "Përshëndetje".
    
  "Përshëndetje, Dr. Gould?" pyeti burri në telefon.
    
  "Ajo është ajo. Me kë po flas? ajo u vrenjos. Asaj i drejtohej titulli i saj, që do të thoshte se ishte një biznesmen ose një lloj agjente sigurimesh.
    
  "Unë quhem Detlef," u prezantua burri me një theks të fortë gjerman. "Numrin tuaj ma dha një prej ndihmësve të zotit David Perdue. Unë në fakt po përpiqem ta arrij atë."
    
  "Pra pse nuk ju dha numrin e tij?" Pyeti Nina me padurim.
    
  "Sepse ajo nuk e ka idenë se ku është ai, doktor Gould," u përgjigj ai butësisht, pothuajse me ndrojtje. "Ajo më tha që ti mund ta dish?"
    
  Nina ishte në mëdyshje. Nuk kishte kuptim. Perdue nuk ishte kurrë jashtë syve të asistentit të tij. Ndoshta punonjësit e tjerë të tij, por asnjëherë asistenti i tij. Çelësi, veçanërisht me natyrën e tij impulsive dhe aventureske, ishte se një nga njerëzit e tij e dinte gjithmonë se ku po shkonte në rast se diçka nuk shkonte.
    
  "Dëgjo, Det-Detlef? E drejtë?" pyeti Nina.
    
  "Po, zonjë," tha ai.
    
  "Më jep disa minuta për ta gjetur dhe do të të thërras menjëherë, mirë? Më jep numrin tënd të lutem."
    
  Nina nuk i besoi telefonuesit. Perdue nuk mund të zhdukej kështu, kështu që ajo mendoi se ishte një biznesmen i dyshimtë që po përpiqej të merrte numrin personal të Perdue duke e mashtruar atë. Ai i dha numrin e tij dhe ajo e mbylli telefonin. Kur ajo thirri rezidencën e Perdue, ndihmësi i tij u përgjigj.
    
  "Oh, përshëndetje, Nina," e përshëndeti gruaja, duke dëgjuar zërin e njohur të historianes së bukur me të cilën Perdue bënte gjithmonë shoqëri.
    
  "Dëgjo, të thirri një i huaj për të folur me Dave?" pyeti Nina. Përgjigja e mori në befasi.
    
  "Po, ai telefonoi pak minuta më parë, duke kërkuar zotin Perdue. Por të them të drejtën, sot nuk kam dëgjuar asgjë prej tij. Ndoshta ai u largua për fundjavë? ajo mendonte.
    
  "Ai nuk ju pyeti nëse do të shkonte diku?" Nina e shtyu. Kjo e shqetësoi atë.
    
  "Për herë të fundit e kisha në Las Vegas për një kohë, por të mërkurën ai do të shkonte në Kopenhagë. Kishte një hotel të mrekullueshëm që ai donte të vizitonte, por kjo është gjithçka që di," tha ajo. "A duhet të shqetësohemi?"
    
  Nina psherëtiu rëndë. "Unë nuk dua të shkaktoj panik, por vetëm për të qenë i sigurt, e dini?"
    
  "Po".
    
  "A ka udhëtuar me aeroplanin e tij?" Nina donte ta dinte. Kjo do t'i jepte asaj mundësinë për të filluar kërkimin e saj. Pasi mori konfirmimin nga asistentja e saj, Nina e falënderoi dhe i dha fund telefonatës për të provuar të telefononte Perdue në telefonin e saj celular. Asgjë. Ajo nxitoi te dera e banjës dhe hyri brenda, duke gjetur Semin duke mbështjellë një peshqir rreth belit të tij.
    
  "Hej! Nëse doje të luanit, duhet ta kishe thënë para se të pastrohesha", buzëqeshi ai.
    
  Duke injoruar shakanë e tij, Nina mërmëriti: "Mendoj se Perdue mund të jetë në telashe. Nuk jam i sigurt nëse ky është një problem i tipit Hangover 2 apo një problem real, por diçka nuk është në rregull."
    
  "Si keshtu?" - pyeti Sam, duke e ndjekur në dhomë për t'u veshur. Ajo i tregoi atij për telefonuesin misterioz dhe faktin që asistentja e Perdue nuk kishte dëgjuar nga ai.
    
  "Unë supozoj se keni telefonuar celularin e tij?" sugjeroi Sam.
    
  "Ai kurrë nuk e fiket telefonin e tij. E dini, ai ka një postë zanore qesharake që pranon mesazhe me shaka fizike ose të cilave ai u përgjigjet, por kurrë nuk ka vdekur, apo jo? " - ajo tha. "Kur e thirra nuk kishte asgjë."
    
  "Është shumë e çuditshme," pranoi ai. "Por le të shkojmë në shtëpi së pari dhe më pas mund të zbulojmë gjithçka. Ky hotel ka shkuar në Norvegji..."
    
  "Danimarka," e korrigjoi ajo.
    
  "Nuk ka rëndësi. Ndoshta ai thjesht po kënaqet vërtet. Kjo është festa e parë e njeriut me 'njerëz normalë' në - mirë, përgjithmonë - ju e dini, në atë lloj ku ai nuk ka njerëz që përpiqen ta vrasin dhe gjëra të tilla," ngriti supet ai.
    
  "Diçka nuk duket në rregull. Unë thjesht do të telefonoj pilotin e tij dhe do t'i dal në fund, "tha ajo.
    
  "E mrekullueshme. Por ne nuk mund të humbasim fluturimin tonë, kështu që paketoni gjërat dhe le të shkojmë, "tha ai, duke e përkëdhelur në supe.
    
  Nina harroi burrin që i vuri në dukje zhdukjen e Perdue, kryesisht sepse po përpiqej të kuptonte se ku mund të ishte ish i dashuri i saj. Teksa hipën në aeroplan, të dy fikën telefonat.
    
  Kur Detlef u përpoq të kontaktonte sërish me Ninën, ai u ndesh me një tjetër rrugë pa krye, gjë që e tërboi dhe menjëherë mendoi se po luanin. Nëse partnerja femër e Perdue do të donte ta mbronte duke i shpëtuar të vesë së gruas që Perdue kishte vrarë, mendoi Detlef, ai do të duhej të përdorte atë që po përpiqej të shmangte.
    
  Nga diku në zyrën e vogël të Gabit dëgjoi një fërshëllimë. Në fillim Detlef e injoroi atë si një zhurmë të huaj, por shpejt më pas u shndërrua në një tingull kërcitës statik. I veja dëgjoi për të përcaktuar burimin e zërit. Dukej sikur dikush po ndërronte kanalet në një radio, dhe herë pas here dëgjohej një zë i vrullshëm, duke mërmëritur në mënyrë të pakuptueshme, por pa muzikë. Detlef u zhvendos në heshtje drejt vendit ku zhurma e bardhë po bëhej më e fortë.
    
  Më në fund, ai hodhi vështrimin nga vrima e ventilimit pikërisht mbi dyshemenë e dhomës. Ishte gjysmë i fshehur nga perdet, por nuk kishte dyshim se zëri vinte prej andej. Duke ndjerë nevojën për të zgjidhur misterin, Detlef shkoi të merrte kutinë e tij të veglave.
    
    
  Kapitulli 12
    
    
  Rrugës për në Edinburg, Sam e pati të vështirë të qetësonte Ninën. Ajo ishte e shqetësuar për Perdue, veçanërisht pasi ajo nuk mund të përdorte telefonin e saj gjatë fluturimit të gjatë. Në pamundësi për të thirrur ekuipazhin e tij për të konfirmuar vendndodhjen e tij, ajo ishte jashtëzakonisht e shqetësuar për pjesën më të madhe të fluturimit.
    
  "Nuk mund të bëjmë asgjë tani, Nina," tha Sam. "Vetëm një sy gjumë apo diçka tjetër derisa të aterojmë. Koha ikën kur fle", i bëri syri ai.
    
  Ajo i hodhi një nga vështrimet e saj, një nga ato shikimet që i hodhi kur kishte shumë dëshmitarë për diçka më fizike.
    
  "Dëgjo, ne do të thërrasim pilotin sapo të arrijmë atje. Deri atëherë mund të relaksoheni," sugjeroi ai. Nina e dinte se ai kishte të drejtë, por ajo thjesht nuk mund të mos e ndjente se diçka nuk shkonte.
    
  "Ti e di që nuk mund të fle kurrë. Kur shqetësohem, nuk mund të funksionoj siç duhet derisa të mbaroj," murmuriti ajo, duke mbledhur krahët, duke u mbështetur dhe duke mbyllur sytë që të mos kishte të bënte me Semin. Nga ana tjetër, ai gërmoi nëpër bagazhet e tij të dorës, duke kërkuar diçka për të bërë.
    
  "Arra! Shh, mos u tregoni stjuardesat, - i pëshpëriti ai Ninës, por ajo i shpërfilli përpjekjet e tij për humor, tregoi një qese të vogël me kikirikë dhe e tundi. Me sytë mbyllur, ai vendosi se do të ishte më mirë ta linte të qetë. "Po, ndoshta duhet të pushoni pak."
    
  Ajo nuk tha asgjë. Në errësirën e botës së mbyllur, Nina pyeti veten nëse ish i dashuri dhe miku i saj kishte harruar të kontaktonte asistentin e tij, siç kishte sugjeruar Sam. Nëse do të ishte kështu, sigurisht që do të kishte shumë për të folur me Purdue gjatë rrugës. Asaj nuk i pëlqente të shqetësohej për gjëra që mund të rezultojnë të parëndësishme, veçanërisht me tendencën e saj për të mbianalizuar. Herë pas here, turbulencat e fluturimit e nxirrnin nga gjumi i lehtë. Nina nuk e kuptoi se sa kohë po dremite e vazhdoi. Dukej sikur kalonin minuta, por zgjati më shumë se një orë.
    
  Sam goditi dorën e tij në krahun e saj, ku gishtat e saj mbështeteshin në skajin e mbështetëses së krahut. E zemëruar në çast, Nina hapi sytë për t'i buzëqeshur shokut të saj, por këtë herë ai nuk ishte budalla. Gjithashtu nuk pati goditje që mund ta trembnin. Por më pas Nina u trondit kur pa Semin të tensionuar, njëlloj si sulmi që kishte parë në fshat disa ditë më parë.
    
  "Zot! Sam!" - tha ajo nën zë, duke u përpjekur të mos tërhiqte vëmendjen tani për tani. Ajo e kapi kyçin e tij me dorën tjetër, duke u përpjekur ta lironte, por ai ishte shumë i fortë. "Sam!" - shtrydhi ajo. "Sam, zgjohu!" Ajo u përpoq të fliste në heshtje, por konvulsionet e tij filluan të tërhiqnin vëmendjen.
    
  "Çfarë nuk shkon me të?" - pyeti një zonjë e shëndoshë nga ana tjetër e ishullit.
    
  "Të lutem, na jep një minutë," tha Nina aq miqësore sa mundi. Sytë e tij fluturuan të hapur, të shurdhër dhe të munguar përsëri. "O Zot, jo!" Ajo rënkoi pak më fort këtë herë ndërsa dëshpërimi e pushtoi, nga frika se çfarë mund të ndodhte. Nina kujtoi se çfarë i ndodhi personit që preku gjatë sulmit të tij të fundit.
    
  "Më falni, zonjë," ia ndërpreu stjuardesa Nina-s. "Ka dicka qe nuk shkon?" Por kur ajo e pyeti, stjuardesa pa sytë rrëqethës të Sam-it duke ngulur sytë në tavan. "Oh mut," mërmëriti ajo e alarmuar përpara se të shkonte në telefon për të pyetur nëse kishte një mjek midis pasagjerëve. Kudo njerëzit u kthyen për të parë se për çfarë rrëmujë bëhej fjalë; disa bërtisnin dhe të tjerë mbytën bisedat e tyre.
    
  Ndërsa Nina shikonte, goja e Semit hapej dhe mbyllej në mënyrë ritmike. "Oh Zoti im! Mos fol. Të lutem mos fol," iu lut ajo, duke e parë atë. "Sam! Duhet të zgjohesh!"
    
  Nëpër retë e mendjes së tij, Sam mund të dëgjonte zërin e saj që lutej nga diku larg. Ajo eci përsëri pranë tij te pusi, por këtë herë bota ishte e kuqe. Qielli ishte ngjyrë gështenjë dhe toka ishte portokalli e errët, si pluhuri i tullave nën këmbët e tij. Ai nuk mund ta shihte Ninën, megjithëse në vizionin e tij e dinte që ajo ishte e pranishme.
    
  Kur Sam arriti te pusi, ai nuk kërkoi një filxhan, por kishte një filxhan bosh në murin e shkatërruar. Ai u përkul përsëri përpara për të parë në pus. Përpara pa një brendësi të thellë cilindrike, por këtë herë uji nuk ishte thellë poshtë, në hije. Poshtë kishte një pus plot me ujë të pastër.
    
  "Ju lutem ndihmë! Ai po mbytet!" Semi dëgjoi Nina të bërtiste nga diku larg.
    
  Poshtë në pus, Sam pa Perdue duke u ngritur lart.
    
  "Purdue?" Sam u vrenjos. "Çfarë po bën në pus?"
    
  Perdue gulçoi për ajër ndërsa fytyra e tij mezi dilte në sipërfaqe. Ai iu afrua Semit ndërsa uji ngrihej gjithnjë e më lart, duke u dukur i frikësuar. Ashen dhe i dëshpëruar, fytyra e tij ishte shtrembëruar dhe duart e tij u ngjitën pas mureve të pusit. Buzët e Perdue ishin blu dhe ai kishte rrathë të errët poshtë syve. Sam mundi të shihte se shoku i tij ishte lakuriq në ujin e vrullshëm, por kur ai zgjati dorën për të shpëtuar Perdue, niveli i ujit ra ndjeshëm.
    
  "Duket sikur nuk mund të marrë frymë. A është ai astmatik? një zë tjetër mashkullor erdhi nga i njëjti vend me atë të Ninës.
    
  Sam shikoi përreth, por ai ishte vetëm në djerrinë të kuqe. Në distancë, ai mund të shihte një ndërtesë të vjetër të shkatërruar që i ngjante një termocentrali. Hijet e zeza jetonin pas katër ose pesë katesh të hapjeve boshe të dritareve. Asnjë tym nuk dilte nga kullat dhe barërat e këqija mbinin nga muret përmes çarjeve dhe çarjeve të krijuara nga braktisja e viteve. Nga diku larg, nga thellësia e qenies së tij, dëgjonte një gumëzhimë të pandërprerë. Tingulli u bë më i fortë, vetëm pak, derisa ai e njohu atë si një lloj gjeneratori.
    
  "Duhet t'ia hapim rrugët e frymëmarrjes! Tërhiqe kokën për mua!" ai dëgjoi përsëri zërin e burrit, por Semi u përpoq të nxirrte një tingull tjetër, një gjëmim që po afrohej që u bë më i fortë, duke pushtuar të gjithë shkretëtirën derisa toka filloi të dridhej.
    
  "Purdue!" - bërtiti ai duke u përpjekur edhe një herë të shpëtonte shokun e tij. Kur shikoi përsëri në pus, ai ishte bosh, përveç një simboli të pikturuar në dyshemenë e lagur dhe të ndotur në fund. Ai e dinte shumë mirë këtë. Një rreth i zi me rreze të qarta, të ngjashme me vijat e rrufesë, shtrihej në heshtje në fund të cilindrit, si një merimangë në pritë. Sam gulçoi. "Urdhri i Diellit të Zi".
    
  "Sam! Sam, a më dëgjon? - këmbënguli Nina, duke iu afruar zërit nga ajri i pluhurosur i vendit të shkretë. Gumëzhima industriale u rrit në një nivel shurdhues dhe më pas i njëjti impuls që kishte parë nën hipnozë depërtoi atmosferën. Këtë herë nuk kishte njeri tjetër që të digjej deri në themel. Sam bërtiti ndërsa valët e pulsimit iu afruan, duke i detyruar ajrin e nxehtë në hundë dhe gojën e tij. Kur ajo ra në kontakt me të, ai u rrëmbye në kohën e duhur.
    
  "Ja ku është!" - një zë mashkulli miratues kumboi kur Sam u zgjua në dysheme në kalimin ku ishte vendosur për reanimim urgjent. Fytyra e tij ishte e ftohtë dhe e lagur nën dorën e butë të Ninës, dhe sipër tij qëndronte një indian në moshë të mesme, duke buzëqeshur.
    
  "Faleminderit shumë, doktor!" Nina i buzëqeshi indianit. Ajo e shikoi Semin. "Zemër, si ndihesh?"
    
  "Është sikur jam duke u mbytur," Sam arriti të kërcasë, duke ndjerë ngrohtësinë që i largohej nga syri. "Cfare ndodhi?"
    
  "Mos u shqetëso për këtë tani, në rregull?" - e qetësoi ajo, duke u dukur shumë e kënaqur dhe e lumtur që e pa. Ai u ngrit për t'u ulur, i irrituar nga audienca e mprehtë, por nuk mund t'i sulmonte ata që i kushtuan vëmendje një spektakli të tillë, apo jo?
    
  "O Zot, më duket sikur kam gëlltitur një gallon ujë në një moment," ankoi ai ndërsa Nina e ndihmoi të ngrihej.
    
  "Mund të jetë faji im, Sam," pranoi Nina. "Të hodha përsëri ujë në fytyrë. Duket se ju ndihmon të zgjoheni."
    
  Duke fshirë fytyrën, Sam e nguli sytë. "Jo nëse më mbyt!"
    
  "Nuk iu afrua as buzëve tuaja," qeshi ajo. "Une nuk jam budalla."
    
  Sam mori frymë thellë dhe vendosi të mos debatonte për momentin. Sytë e mëdhenj të errët të Ninës nuk u larguan kurrë nga sytë e tij, sikur ajo po përpiqej të kuptonte se çfarë po mendonte. Dhe ajo, në fakt, po mendonte pikërisht këtë, por i dha atij disa minuta për t'u rikuperuar nga sulmi. Ajo që pasagjerët e tjerë e dëgjuan atë duke pëshpëritur ishte për ta thjesht një dërdëllitje e paartikuluar e një njeriu në grahmat e një krize, por Nina i kuptoi shumë mirë fjalët. Ajo me të vërtetë e shqetësoi atë, por asaj iu desh t'i jepte Semit një minutë para se të fillonte ta pyeste nëse ai e mbante mend atë që pa ndërsa ishte nën ujë.
    
  "A ju kujtohet ajo që keni parë?" - pyeti padashur ajo, duke u bërë viktimë e padurim të saj. Sam e shikoi atë, duke u dukur i habitur në fillim. Pasi u mendua pak, ai hapi gojën për të folur, por mbeti memec derisa mundi të formulonte. Në të vërtetë, ai kujtoi çdo detaj të zbulesës shumë më mirë këtë herë sesa kur Dr. Helberg e hipnotizoi atë. Duke mos dashur t'i shkaktonte më shumë ankth Ninës, ai e zbuti pak përgjigjen.
    
  "Këtë e pashë mirë përsëri. Dhe këtë herë qielli dhe toka nuk ishin të verdhë, por të kuqe. Oh, dhe këtë herë nuk isha i rrethuar nga njerëz, "tha ai me tonin e tij më të pahijshëm.
    
  "Kjo është e gjitha?" Ajo pyeti, duke e ditur se ai po e linte pjesën më të madhe.
    
  "Në parim, po," u përgjigj ai. Pas një pauze të gjatë, ai i tha rastësisht Ninës: "Unë mendoj se duhet të ndjekim supozimin tuaj për Purdue."
    
  "Pse?" - ajo pyeti. Nina e dinte se Sam kishte parë diçka sepse ai tha emrin e Perdue kur ishte pa ndjenja, por tani ajo po luante memece.
    
  "Unë mendoj se ju keni arsye të mira për të mësuar për vendndodhjen e tij. E gjithë kjo më mban erë telashe", tha ai.
    
  "Mirë. Më vjen mirë që më në fund e kupton urgjencën. Ndoshta tani do të ndalosh së përpjekuri të më bindësh të pushoj," mbajti ajo predikimin e saj të shkurtër të ungjillit "Të thashë-kështu". Nina u zhvendos në ndenjësen e saj pikërisht kur në telekomandën e avionit erdhi njoftimi se ata ishin gati të uleshin. Ishte një fluturim i pakëndshëm dhe i gjatë, dhe Sam shpresonte që Perdue ishte ende gjallë.
    
  Pasi u larguan nga ndërtesa e aeroportit, ata vendosën të hanin një darkë herët përpara se të ktheheshin në apartamentin e Sam në anën jugore.
    
  "Më duhet të telefonoj pilotin e Purdue. Më jep vetëm një minutë para se të kapësh një taksi, mirë?" Nina i tha Semit. Pohoi me kokë dhe vazhdoi duke mbajtur dy cigare mes buzëve për ta ndezur. Sam bëri një punë të shkëlqyer për të fshehur shqetësimet e tij nga Nina. Ajo eci në rrathë rreth tij, duke folur me pilotin, dhe ai i dha rastësisht një nga cigaret ndërsa ajo kalonte para tij.
    
  Duke thithur një cigare dhe duke u shtirur sikur shikonte diellin që perëndonte pikërisht mbi horizontin e Edinburgut, Sam vrapoi nëpër ngjarjet e vizionit të tij, duke kërkuar të dhëna se ku mund të mbahej Perdue. Në sfond dëgjonte zërin e Ninës që dridhej nga emocionet me çdo informacion që merrte në telefon. Në varësi të asaj që mësuan nga piloti i Perdue, Sam synonte të niste pikërisht në vendin ku Perdue u pa për herë të fundit.
    
  U ndje mirë të pi duhan përsëri pas disa orësh abstenimi. Edhe ndjesia e tmerrshme e mbytjes që kishte përjetuar më herët nuk ishte e mjaftueshme për ta mbajtur atë të thithte helmin terapeutik. Nina e futi telefonin në çantë, duke mbajtur një cigare mes buzëve. Ajo dukej plotësisht e emocionuar ndërsa shkoi me shpejtësi drejt tij.
    
  "Na telefononi një taksi," tha ajo. "Duhet të shkojmë në konsullatën gjermane përpara se të mbyllen."
    
    
  Kapitulli 13
    
    
  Spazmat e muskujve e penguan Perdue të përdorte krahët për të qëndruar në det, duke e kërcënuar se do ta fundoste nën sipërfaqen e ujit. Ai notoi për disa orë në ujin e ftohtë të një rezervuari cilindrike, duke vuajtur nga privimi i rëndë i gjumit dhe reflekset e ngadalta.
    
  "Një tjetër torturë sadiste naziste?" mendoi ai. 'Të lutem Zot, më lër të vdes shpejt. Nuk mund të vazhdoj më.
    
  Këto mendime nuk ishin të ekzagjeruara apo të lindura nga keqardhja për veten, por ishin më tepër vlerësime të sakta të vetvetes. Trupi i tij ishte i uritur, i privuar nga të gjitha lëndët ushqyese dhe u detyrua të vetë-ruajtje. Vetëm një gjë ka ndryshuar që kur dhoma u ndriçua dy orë më parë. Ngjyra e ujit u kthye në një të verdhë të neveritshme, të cilën shqisat e sforcuara të Perdue e perceptuan si urinë.
    
  "Më nxirr jashtë!" - bërtiti disa herë gjatë periudhave të qetësisë absolute. Zëri i tij ishte i ngjirur dhe i dobët, i dridhur nga i ftohti që e ftohte deri në kockë. Ndonëse disa kohë më parë uji kishte pushuar së rrjedhuri, ai sërish rrezikonte të mbytej nëse ndalonte së godituri këmbët. Nën këmbët e tij me flluska shtriheshin të paktën 15 këmbë cilindër të mbushur me ujë. Ai nuk do të mund të qëndronte në këmbë nëse gjymtyrët e tij ishin shumë të lodhura. Ai thjesht nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të vazhdonte, përndryshe ai me siguri do të vdiste një vdekje të tmerrshme.
    
  Përmes ujit, Perdue vuri re një pulsim çdo minutë. Kur ndodhi kjo, trupi i tij u tund, por kjo nuk e dëmtoi, duke e çuar atë në përfundimin se ishte një shkarkim me rrymë të ulët që synonte t'i mbante sinapset e tij aktive. Edhe në gjendjen e tij delirante, ai e gjeti këtë gjë krejt të pazakontë. Nëse do të donin ta goditnin me rrymë, mund ta kishin bërë lehtësisht tashmë. Ndoshta, mendoi ai, ata donin ta torturonin duke kaluar një rrymë elektrike nëpër ujë, por ata e vlerësuan gabim tensionin.
    
  Në mendjen e tij të lodhur hynë vizione të shtrembëruara. Truri i tij mezi mbante lëvizjen e gjymtyrëve, i rraskapitur nga mungesa e gjumit dhe ushqimit.
    
  "Mos ndalo së notuari", i thoshte vazhdimisht trurit të tij, pa qenë i sigurt nëse po fliste me zë të lartë apo nëse zëri që po dëgjonte i dilte nga mendja. Kur shikoi poshtë, u tmerrua kur pa një fole krijesash të ngjashme me kallamarët në ujë poshtë tij. Duke bërtitur nga frika e oreksit të tyre, ai u përpoq të tërhiqej në xhamin e rrëshqitshëm të pishinës, por pa asgjë për të kapur, nuk kishte shpëtim.
    
  Një tentakulë iu afrua atij, duke shkaktuar një valë histerie te miliarderi. Ai ndjeu shtojcën prej gome të mbështjellë rreth këmbës së tij përpara se ta tërhiqte në thellësitë e rezervuarit cilindrik. Uji i mbushi mushkëritë dhe gjoksi iu dogj ndërsa hodhi një vështrim të fundit në sipërfaqe. Të shikonte nga poshtë atë që e priste ishte thjesht shumë e frikshme.
    
  "Nga të gjitha vdekjet që kam imagjinuar për veten time, nuk do ta kisha menduar kurrë se do të përfundoja kështu! Si një rune alfa që kthehet në hi," mendja e tij e turbullt përpiqej të mendonte qartë. I humbur dhe i frikësuar për vdekje, Perdue hoqi dorë nga të menduarit, formulimi dhe madje edhe vozitja. Trupi i tij i rëndë e i çaluar u zhyt në fund të rezervuarit, ndërsa sytë e tij të hapur nuk panë gjë tjetër veç ujit të verdhë, ndërsa pulsi e përshkoi edhe një herë.
    
    
  * * *
    
    
  "Ishte afër," tha Klaus me gëzim. Kur Perdue hapi sytë, ai ishte shtrirë në një shtrat në atë që duhet të ketë qenë infermieri. Gjithçka, nga muret e deri te liri, kishte të njëjtën ngjyrë si uji i skëterrë në të cilin ai sapo ishte mbytur.
    
  "Por nëse mbytem..." u përpoq t'u jepte kuptim dukurive të çuditshme.
    
  "Pra, a mendoni se jeni gati të përmbushni detyrën tuaj ndaj Urdhrit, zotëri Perdue?" pyeti Klaus. Ai u ul i veshur mjeshtërisht me dhimbje me një kostum ngjyrë kafe të shndritshme me dy krahë, të plotësuar me një kravatë qelibar.
    
  Për hir të Zotit, vetëm luaj këtë herë! Vetëm luaj së bashku me mua, David. Asnjë budallallëk këtë herë. Jepini atij atë që ai dëshiron. Mund të bëhesh i çoroditur më vonë kur të jesh i lirë", i tha me vendosmëri vetes.
    
  "Unë jam. Unë jam gati për çdo udhëzim", tha Perdue. Qepallat e varura fshehën eksplorimin e dhomës në të cilën ndodhej teksa krehte zonën me sy për të përcaktuar se ku ishte.
    
  "Nuk tingëllon shumë bindës," tha Klaus thatë. Duart e tij ishin të shtrënguara mes kofshëve, sikur ose i ngrohte ose fliste me gjuhën e trupit të një gjimnazisteje. Perdue e urrente atë dhe theksin e tij të neveritshëm gjerman, të shprehur me elokuencën e një debutuesi, por ai duhej të bënte më të mirën për të mos e pakënaqur burrin.
    
  "Më jepni urdhra dhe do të shihni se sa serioz jam", mërmëriti Perdue, duke marrë frymë rëndë. "Ju dëshironi dhomën e qelibarit. Do ta marr nga vendi i fundit i pushimit dhe do ta kthej personalisht këtu."
    
  "Ti as nuk e di ku është, miku im," buzëqeshi Klaus. "Por unë mendoj se ju po përpiqeni të kuptoni se ku jemi."
    
  "Kush tjeter...?" Perdue filloi, por psikika e tij shpejt i kujtoi se nuk duhet të bënte pyetje. "Unë duhet të di se ku ta vendos këtë."
    
  "Ata do t'ju tregojnë se ku ta çoni sapo ta merrni. Kjo do të jetë dhurata juaj për Diellin e Zi", shpjegoi Klaus. "Ti, sigurisht, e kupton se, natyrisht, nuk do të mund të jesh më Renat për shkak të tradhtisë suaj."
    
  "Kjo është e kuptueshme," pranoi Perdue.
    
  "Por ka më shumë për detyrën tuaj, i dashur Herr Perdue. Ju pritet të eliminoni ish-kolegët tuaj Sam Cleave dhe atë Dr. Gould të paturpshëm të lezetshëm përpara se t'i drejtoheni Asamblesë së Bashkimit Evropian, "urdhëroi Klaus.
    
  Perdue mbajti një fytyrë të drejtë dhe pohoi me kokë.
    
  "Përfaqësuesit tanë në BE do të organizojnë një takim urgjent të Këshillit të Bashkimit Evropian në Bruksel dhe do të ftojnë mediat ndërkombëtare, gjatë të cilit do të bëni një njoftim të shkurtër në emrin tonë", vazhdoi Klaus.
    
  "Unë mendoj se do ta marr informacionin kur të vijë koha," tha Perdue dhe Klaus tundi me kokë. "E drejtë. Unë do të tërheq fijet e nevojshme për të filluar kërkimin në Königsberg tani."
    
  "Ftoni Gould dhe Cleve të bashkohen me ju, mirë?" Klaus gërrmoi. "Dy zogj, siç thonë ata."
    
  "Lojë fëmijësh," buzëqeshi Perdue, ende nën ndikimin e drogave halucinogjene që kishte gëlltitur në ujë pas një nate në vapë. "Më jep... dy muaj."
    
  Klaus hodhi kokën prapa dhe qeshi si një grua e moshuar, duke kënduar nga kënaqësia. Lëkundej mbrapa dhe mbrapa derisa e rifitoi frymën. "E dashura ime, do ta bësh brenda dy javësh."
    
  "Kjo eshte e pamundur!" - bërtiti Perdue, duke u përpjekur të mos dukej armiqësor. "Vetëm organizimi i një kërkimi si ky kërkon javë të tëra planifikimi."
    
  "Kjo eshte e vertetë. E di. Por ne kemi një orar që është shtrënguar ndjeshëm për shkak të të gjitha vonesave që kemi pasur për shkak të qëndrimit tuaj të pakëndshëm", psherëtiu pushtuesi gjerman. "Dhe opozita jonë pa dyshim do të kuptojë planin tonë të lojës me çdo përparim që bëjmë drejt thesarit të tyre të fshehur."
    
  Perdue ishte kurioz të dinte se kush qëndronte pas kësaj përballjeje, por nuk guxoi ta bënte këtë pyetje. Ai kishte frikë se kjo mund ta provokonte robëruesin e tij në një raund tjetër torture barbare.
    
  "Tani lërini këto këmbë të shërohen së pari dhe ne do të sigurohemi që të shkoni në shtëpi pas gjashtë ditësh. Nuk ka kuptim të të dërgojmë në një detyrë si...?" Klaus qeshi, "Si e quani ju anglisht? Të sakatohesh?"
    
  Perdue buzëqeshi me dorëheqje, sinqerisht i mërzitur që i duhej të qëndronte edhe një orë më shumë, e lëre më një javë. Tashmë ai kishte mësuar thjesht ta pranonte atë në mënyrë që të mos provokonte Klausin që ta hidhte përsëri në gropën e oktapodit. Gjermani u ngrit në këmbë dhe doli nga dhoma, duke bërtitur: "Gëzojeni pudingun tuaj!"
    
  Perdue shikoi kremin e shijshëm të trashë që i ishte servirur ndërsa ishte në shtratin e spitalit, por më dukej sikur po hante një tullë. Pasi kishte humbur disa kilogramë pas ditëve të urisë në dhomën e torturës, Perdue kishte vështirësi të mbante veten nga ngrënia.
    
  Ai nuk e dinte, por dhoma e tij ishte një nga tre në krahun e tyre mjekësor privat.
    
  Pasi Klaus u largua, Perdue shikoi përreth, duke u përpjekur të gjente diçka që nuk ishte në ngjyrë të verdhë ose qelibar. Ishte e vështirë për të që të dinte nëse ishte uji i verdhë i neveritshëm në të cilin ishte mbytur pothuajse ai që po bënte që sytë e tij të shihnin gjithçka me tone qelibar. Ishte i vetmi shpjegim që kishte përse i shihte këto ngjyra të çuditshme kudo.
    
  Klaus eci nëpër korridorin e gjatë me hark, ku njerëzit e tij të sigurimit po prisnin udhëzimet se kë të rrëmbenin më pas. Ky ishte masterplani i tij dhe duhej të ekzekutohej në perfeksion. Klaus Kemper ishte një Frimason i gjeneratës së tretë nga Hesse-Kassel, i cili u rrit në ideologjinë e organizatës Black Sun. Gjyshi i tij ishte Hauptsturmführer Karl Kemper, komandant i Grupit Kleist Panzer gjatë ofensivës së Pragës në 1945.
    
  Që në moshë të re, babai i tij e mësoi Klausin të ishte lider dhe të shkëlqejë në gjithçka që bënte. Nuk kishte vend për gabime në klanin Kemper dhe babai i tij më shumë se gazmor shpesh përdorte metoda të pamëshirshme për të imponuar doktrinat e tij. Duke përdorur shembullin e babait të tij, Klaus e kuptoi shpejt se karizma mund të jetë po aq e rrezikshme sa një koktej Molotov. Shumë herë ai kishte parë babanë dhe gjyshin e tij të frikësonin njerëzit e pavarur dhe të pushtetshëm deri në atë pikë sa të dorëzoheshin thjesht duke iu drejtuar me gjeste dhe ton zëri të caktuar.
    
  Një ditë, Klaus dëshironte një fuqi të tillë, pasi fiziku i tij i hollë nuk do ta bënte kurrë një konkurrent të mirë në artet më mashkullore. Meqenëse ai nuk kishte as atletikë dhe as forcë, ishte e natyrshme që ai të zhytej në njohuritë e gjera të botës dhe aftësitë verbale. Me këtë talent në dukje të varfër, i riu Klaus arriti të rriste herë pas here pozicionin e tij brenda Urdhrit të Diellit të Zi pas vitit 1946 derisa arriti statusin prestigjioz të kryereformatorit të organizatës. Klaus Kemper jo vetëm që fitoi mbështetje të madhe për organizatën në qarqet akademike, politike dhe financiare, por deri në vitin 2013 ai ishte vendosur gjithashtu si një nga organizatorët kryesorë të disa operacioneve të fshehta të Diellit të Zi.
    
  Projekti i veçantë me të cilin tani ishte i angazhuar dhe për të cilin kishte tërhequr shumë bashkëpunëtorë të njohur muajt e fundit, do të ishte arritja e tij kurorëzuese. Në fakt, nëse gjithçka do të kishte shkuar sipas planit, Klaus mund të kishte zënë vendin më të lartë në Urdhrin - atë të Renatus - për veten e tij. Pas kësaj, ai do të bëhej arkitekti i dominimit botëror, por që të gjitha të realizoheshin, i duhej bukuria baroke e thesarit që dikur zbukuronte pallatin e Car Pjetrit të Madh.
    
  Duke injoruar konfuzionin e kolegëve të tij për thesarin që donte të gjente, Klaus e dinte se vetëm eksploruesi më i mirë në botë mund ta merrte atë për të. David Perdue - një shpikës i shkëlqyer, aventurier miliarder dhe filantrop akademik - kishte të gjitha burimet dhe njohuritë që i nevojiteshin Kemperit për të gjetur objektin pak të njohur. Ishte vetëm një turp që ai nuk mundi ta detyronte me sukses skocezin të nënshtrohej, edhe nëse Perdue mendonte se Kemper mund të mashtrohej nga pajtueshmëria e tij e papritur.
    
  Në holl, miqtë e tij e përshëndetën me respekt teksa largohej. Klaus tundi kokën i zhgënjyer ndërsa po kalonte pranë tyre.
    
  "Unë do të kthehem nesër," u tha ai atyre.
    
  "Protokolli për David Perdue, zotëri?" - pyeti kreu.
    
  Klaus doli në shkretëtirën djerrë që rrethonte vendbanimin e tyre në Kazakistanin jugor dhe u përgjigj troç: "Vriteni atë".
    
    
  Kapitulli 14
    
    
  Në konsullatën gjermane, Sam dhe Nina kontaktuan ambasadën britanike në Berlin. Ata zbuluan se Perdue kishte një takim me Ben Carrington dhe të ndjerin Gaby Holzer disa ditë më parë, por kjo ishte gjithçka që ata dinin.
    
  Ata duhej të shkonin në shtëpi pasi ishte koha e mbylljes për sot, por të paktën kishin mjaft për të bërë për të vazhduar. Kjo ishte forte e Sam Cleave. Si gazetar investigativ, fitues i çmimit Pulitzer, ai dinte saktësisht se si të merrte informacionin që i nevojitej pa hedhur gurë në pellgun e qetë.
    
  "Pyes veten pse kishte nevojë të takohej me këtë grua Gabi," tha Nina, duke e mbushur gojën me biskota. Ajo do t'i hante me çokollatë të nxehtë, por ajo ishte e uritur dhe kazani thjesht po merrte shumë kohë për t'u ngrohur.
    
  "Unë do ta kontrolloj sapo të ndez laptopin tim," u përgjigj Sam, duke hedhur çantën e tij në divan përpara se të çonte bagazhin e tij në dhomën e lavanderi. "Më bëj edhe mua një çokollatë të nxehtë, të lutem!"
    
  "Sigurisht," buzëqeshi ajo, duke fshirë thërrimet nga goja e saj. Në vetminë e përkohshme të kuzhinës, Nina nuk mund të mos kujtonte episodin e frikshëm në bordin e avionit që fluturonte për në shtëpi. Nëse ajo mund të gjente një mënyrë për të parashikuar krizat e Semit, do të ishte një ndihmë e madhe, duke reduktuar gjasat e katastrofës herën tjetër që mund të mos ishin aq me fat që të kishin një mjek pranë. Po sikur të ndodhte kur ata ishin vetëm?
    
  'Po sikur kjo të ndodhë gjatë seksit?' Nina mendoi për këtë, duke vlerësuar mundësitë e tmerrshme, por argëtuese. "Vetëm imagjinoni se çfarë mund të bënte nëse e kanalizonte atë energji përmes diçkaje tjetër përveç pëllëmbës së tij?" Ajo filloi të qeshte me imazhet qesharake në mendjen e saj. 'Kjo do të justifikonte një klithmë 'Oh im Zot!' apo jo?' Duke kaluar nëpër të gjitha llojet e skenarëve qesharak në kokën e saj, Nina nuk mundi të mos qeshte. Ajo e dinte se nuk ishte aspak qesharake, por historianit i dha disa ide joortodokse dhe gjeti një lehtësim komik në të.
    
  "Çfarë është kaq qesharake?" Sam buzëqeshi ndërsa hyri në kuzhinë për të marrë një filxhan ambrozi.
    
  Nina tundi kokën për ta hedhur poshtë, por ajo dridhej nga e qeshura, duke gërhitur mes të qeshjeve.
    
  "Asgjë," buzëqeshi ajo. "Vetëm një karikaturë në kokën time për një shufër rrufeje. Harroje".
    
  "Mirë," buzëqeshi ai. I pëlqente kur Nina qeshte. Ajo jo vetëm që kishte një të qeshur muzikore që njerëzit e shihnin si infektive, por zakonisht ishte edhe pak e fortë dhe me temperament. Fatkeqësisht, është bërë e rrallë ta shohësh atë të qeshë kaq sinqerisht.
    
  Sam e pozicionoi laptopin e tij në mënyrë që të mund ta lidhte atë me ruterin e tij të desktopit për shpejtësi më të shpejta me brez të gjerë sesa pajisja e tij me valë.
    
  "Përfundimisht, më duhej të lejoja që Perdue të më bënte një nga modemet e tyre me valë," mërmëriti ai. "Këto gjëra parashikojnë të ardhmen."
    
  "A keni ndonjë biskota të tjera?" ajo e thirri atë nga kuzhina, ndërsa ai mund ta dëgjonte atë duke hapur dhe mbyllur dyert e kabinetit kudo në kërkimin e saj.
    
  "Jo, por fqinji im më ka pjekur disa biskota me çokollatë me tërshërë. Shikoni ato, por jam i sigurt se janë akoma të mirë. Shikoni në kavanozin në frigorifer," udhëzoi ai.
    
  "I kapët! Ta!"
    
  Sam hapi një kërkim për Gabi Holtzer dhe menjëherë zbuloi diçka që e bëri atë shumë të dyshimtë.
    
  "Nina! Ju nuk do ta besoni këtë, "tha ai, duke kaluar nëpër lajme dhe artikuj të panumërt për vdekjen e zëdhënësit të ministrisë gjermane. "Kjo grua ka punuar për qeverinë gjermane disa kohë më parë, duke bërë këto vrasje. I mbani mend ato vrasje në Berlin, Hamburg dhe disa vende të tjera pak para se të shkonim me pushime?"
    
  "Po, në mënyrë të paqartë. Po ajo?" Pyeti Nina, duke u ulur në mbështetësen e divanit me filxhanin dhe biskotat e saj.
    
  "Ajo u takua me Perdue në Komisionin e Lartë Britanik në Berlin dhe e mori këtë: ditën që ajo u raportua se kreu vetëvrasje," theksoi ai dy fjalët e fundit në konfuzionin e tij. "Ajo ishte në të njëjtën ditë që Perdue takoi këtë djalë Carrington."
    
  "Ajo ishte hera e fundit që dikush e pa atë," vuri në dukje Nina. "Kështu që Perdue zhduket në të njëjtën ditë kur takon një grua që kryen vetëvrasje menjëherë pas kësaj. Kësaj i vjen erë konspiracion, apo jo?
    
  "Me sa duket i vetmi person në takim që nuk është i vdekur apo i zhdukur është Ben Carrington," shtoi Sam. Ai shikoi foton e britanikut në ekran për të kujtuar fytyrën e tij. "Unë do të doja të flas me ty, bir."
    
  "Siç e kuptoj unë, nesër do të shkojmë në jug," sugjeroi Nina.
    
  "Po, domethënë, sapo të bëjmë një vizitë në Reichtisusis," tha Sam. "Nuk do të ishte keq të sigurohesh që ai të mos jetë kthyer ende në shtëpi."
    
  "E thirra celularin e tij pa pushim. Është i fikur, pa korda vokale, asgjë," përsëriti ajo.
    
  "Si u lidh kjo grua e vdekur me Purdue?" Pyeti Sam.
    
  "Piloti tha se Perdue donte të dinte pse fluturimit të tij për në Kopenhagë iu refuzua hyrja. Meqenëse ajo ishte përfaqësuese e qeverisë gjermane, ajo u ftua në ambasadën britanike për të diskutuar pse ndodhi kjo," tha Nina. "Por kjo ishte gjithçka që dinte kapiteni. Ky ishte kontakti i tyre i fundit, kështu që ekuipazhi i fluturimit është ende në Berlin."
    
  "Jezusi. Më duhet ta pranoj, po ndjej një ndjenjë shumë të keqe për këtë," pranoi Sam.
    
  "Më në fund po e pranon," u përgjigj ajo. "Ti përmende diçka kur e pate atë konvulsion, Sam. Dhe kjo diçka do të thotë padyshim material stuhie."
    
  "Çfarë?" - ai pyeti.
    
  Ajo mori një pickim tjetër nga biskota. "Dielli i Zi".
    
  Një shprehje e zymtë u shfaq në fytyrën e Semit ndërsa sytë e tij ngulnin sytë në dysheme. "Dreqin, e harrova atë pjesë," tha ai qetësisht. "Tani më kujtohet."
    
  "Ku e pa këtë?" Ajo pyeti troç, e vetëdijshme për natyrën e tmerrshme të shenjës dhe aftësinë e saj për t'i kthyer bisedat në kujtime të shëmtuara.
    
  "Në fund të pusit," tha ai. "Po mendoja. Ndoshta duhet të flas me Dr. Helberg për këtë vizion. Ai do të dijë ta interpretojë atë."
    
  "Ndërsa jeni në të, kërkoni mendimin e tij klinik për kataraktet e shkaktuara nga shikimi. Vë bast se ky është një fenomen i ri që ai nuk do të jetë në gjendje ta shpjegojë, "tha ajo vendosmërisht.
    
  "Ti nuk beson në psikologji, apo jo?" Sam psherëtiu.
    
  "Jo, Sam, nuk e di. Nuk mund të jetë që një grup i caktuar i modeleve të sjelljes është i mjaftueshëm për të diagnostikuar njerëz të ndryshëm në të njëjtën mënyrë," argumentoi ajo. "Ai di më pak për psikologjinë sesa ju. Njohuritë e tij bazohen në kërkimet dhe teoritë e disa pordhave të tjera të vjetra, dhe ju vazhdoni t'i besoni përpjekjeve të tij jo shumë të suksesshme për të formuluar teoritë e tij."
    
  "Si mund të di më shumë se ai?" ai iu kthye asaj.
    
  "Sepse ti jeton për të, idiot! Ju i përjetoni këto dukuri, ndërsa ai mund vetëm të spekulojë. Derisa ai ta ndiejë, të dëgjojë dhe ta shohë ashtu siç e bëni ju, nuk ka asnjë mënyrë në ferr ai madje mund të fillojë të kuptojë se me çfarë kemi të bëjmë!" Nina leh. Ajo ishte aq e zhgënjyer me të dhe besimin e tij naiv te Dr. Helberg.
    
  "Dhe me çfarë kemi të bëjmë, sipas mendimit tuaj të kualifikuar, zemër?" pyeti ai me sarkazëm. "A është kjo diçka nga një nga librat tuaj të lashtë të historisë? Oh po, zot. Tani më kujtohet! Mund ta besoni."
    
  "Helberg është një psikiatër! Gjithçka që ai di është se çfarë kanë demonstruar një grup idiotësh psikopatë në një studim të bazuar në rrethana që nuk i afrohen nivelit të çuditshmërisë që ti, i dashur, ke përjetuar! Zgjohu, dreq! Çfarëdo që është e gabuar me ju nuk është vetëm psikosomatike. Diçka e jashtme po kontrollon vizionet tuaja. Diçka inteligjente po manipulon korteksin tuaj cerebral," shpjegoi ajo këndvështrimin e saj.
    
  "Sepse flet përmes meje?" ai buzëqeshi me sardon. "Ju lutemi, vini re se gjithçka e thënë këtu përfaqëson atë që unë tashmë e di, atë që është tashmë në nënndërgjegjen time."
    
  "Atëherë shpjegoni anomalinë e nxehtësisë," ia ktheu ajo shpejt, duke e trullosur për momentin Semin.
    
  "Me sa duket truri im kontrollon edhe temperaturën e trupit tim. "E njëjta gjë," kundërshtoi ai, pa treguar pasigurinë e tij.
    
  Nina qeshi me tallje. "Temperatura e trupit tuaj - nuk më intereson se sa e nxehtë mendoni se jeni, Playboy - nuk mund të arrijë vetitë termike të një rrufeje. Dhe kjo është pikërisht ajo që mori mjeku në Bali, ju kujtohet? Sytë e tu lëshuan aq shumë energji elektrike të përqendruar sa "koka do të shpërthente", kujton?"
    
  Sam nuk u përgjigj.
    
  "Dhe edhe një gjë," vazhdoi ajo fitoren e saj verbale, "hipnoza thuhet se shkakton rritje të niveleve të aktivitetit elektrik oshilator në disa neurone në tru, gjenial!" Çfarëdo që të hipnotizon, po dërgon një sasi të jashtëzakonshme energjie elektrike përmes teje, Sam. A nuk e shihni se ajo që po ndodh me ju është kategorikisht përtej fushëveprimit të psikologjisë së thjeshtë?"
    
  "Atëherë çfarë po sugjeroni?" - ai bertiti. "Shamani? Terapia me elektroshok? Paintball? Kolonoskopia?
    
  "Oh Zoti im!" Ajo rrotulloi sytë. "Askush nuk flet me ju. E dini? Merreni vetë me këtë gjë. Shko shiko atë sharlatanin dhe lëre të të zgjedhë edhe pak trurin derisa të bëhesh injorant sa ai. Ky nuk duhet të jetë një udhëtim i gjatë për ju!"
    
  Me këto fjalë ajo doli me vrap nga dhoma dhe përplasi derën. Nëse ajo kishte një makinë atje, ajo do të kishte shkuar direkt në shtëpi në Oban, por ajo mbeti e ngecur brenda natës. Sam e dinte më mirë sesa të ngatërrohej me Ninën kur ajo ishte e zemëruar, kështu që ai e kaloi natën në divan.
    
  Zilja e bezdisshme e telefonit të saj e zgjoi Ninën të nesërmen në mëngjes. Ajo u zgjua nga një gjumë i thellë pa ëndrra që kishte qenë shumë i shkurtër dhe u ul në shtrat. Telefoni po binte diku në çantën e saj, por ajo nuk e gjente në kohë për t'u përgjigjur.
    
  "Mirë, në rregull, dreqin", mërmëriti ajo përmes leshit të pambukut të mendjes së saj që zgjohej. E tërbuar duke u marrë me grimin, çelësat dhe deodorantin, ajo më në fund nxori celularin, por telefonata tashmë kishte përfunduar.
    
  Nina u vrenjos ndërsa shikoi orën e saj. Ishte tashmë ora 11:30 dhe Sam e la të flinte.
    
  "Shkëlqyeshëm. Tashmë po më mërzit sot," e qortoi ajo Semin në mungesë të tij. "Do të ishte më mirë nëse do të flinit vetë." Kur ajo doli nga dhoma, ajo kuptoi se Sam ishte zhdukur. Duke ecur drejt kazanit, ajo shikoi ekranin e telefonit të saj. Sytë e saj mezi mund të fokusoheshin, por ajo ishte ende e sigurt se nuk e dinte numrin. Ajo shtypi sërish numrin.
    
  "Zyra e Dr. Helberg," u përgjigj sekretari.
    
  "O Zoti im," mendoi Nina. "Ai shkoi atje." Por ajo e mbajti gjakftohtësinë në rast se gabon. "Përshëndetje, ky është Dr. Gould. Sapo mora një telefonatë nga ky numër?"
    
  "Dr. Gould?" përsëriti zonja e emocionuar. "Po! Po, ne u përpoqëm të kontaktojmë me ju. Bëhet fjalë për zotin Cleve. A është e mundur...?"
    
  "A është mirë?" Bërtiti Nina.
    
  "A mund të vini në zyrat tona...?"
    
  "Të bëra një pyetje!" Nina nuk e duroi dot. "Të lutem më thuaj fillimisht nëse është mirë!"
    
  "Ne... nuk e dimë, doktor Gould," u përgjigj zonja me hezitim.
    
  "Çfarë dreqin do të thotë kjo?" Nina po ziente, zemërimi i saj u nxit nga shqetësimi për gjendjen e Semit. Ajo dëgjoi një zhurmë në sfond.
    
  "Epo, zonjë, ai duket se... um... leviton."
    
    
  Kapitulli 15
    
    
  Detlef ndau dërrasat e dyshemesë ku ishte ndenja, por kur futi kokën e një kaçavide në vrimën e dytë të vidës, e gjithë struktura u fut në murin ku ishte instaluar. Një përplasje e fortë e tronditi atë dhe ai ra mbrapa, duke u shtyrë nga muri me këmbë. Ndërsa ai u ul dhe shikonte, muri filloi të lëvizte anash, si një derë rrëshqitëse.
    
  "Cfare...?" zgjeroi syte duke u mbeshtetur ne krahet e tij ku ishte ende i strukur ne dysheme. Porta e derës të çonte në atë që ai mendonte se ishte apartamenti i tyre ngjitur, por dhoma e errët doli të ishte një dhomë sekrete pranë zyrës së Gabit për një qëllim që ai do ta zbulonte shpejt. Ai u ngrit në këmbë, duke hequr pluhurin nga pantallonat dhe këmishën. Ndërsa porta e errësuar e priste, ai nuk donte të hynte vetëm brenda, sepse trajnimi i tij e kishte mësuar të mos nxitonte në mënyrë të pamatur në vende të panjohura - të paktën jo pa armë.
    
  Detlef shkoi të merrte Glock-in e tij dhe një elektrik dore, në rast se dhoma e panjohur ishte e rregulluar ose kishte një alarm. Kjo ishte ajo që ai dinte më së miri - shkeljet e sigurisë dhe protokolli kundër atentatit. Me saktësi absolute, ai drejtoi tytën në errësirë, duke e stabilizuar rrahjet e zemrës në mënyrë që të mund të gjuante një goditje të pastër nëse ishte e nevojshme. Por një puls i qëndrueshëm nuk mund ta frenonte emocionin apo nxitimin e adrenalinës. Detlef u ndje përsëri si kohët e vjetra kur hyri në dhomë, duke vlerësuar perimetrin dhe duke inspektuar me kujdes brendësinë për ndonjë pajisje sinjalizuese ose ndezëse.
    
  Por për zhgënjimin e tij, ishte vetëm një dhomë, megjithëse ajo që kishte brenda nuk ishte aspak interesante.
    
  "Idiot," mallkoi ai veten kur pa një çelës standard të dritës pranë kornizës së derës nga brenda. Ai e ndezi për t'i dhënë një pamje të plotë të dhomës. Dhoma e radios së Gaby ishte e ndriçuar nga një llambë e vetme e varur nga tavani. Ai e dinte se ishte i saj, sepse buzëkuqi i saj i rrushit të zi qëndronte në vëmendje pranë një prej kutive të cigareve të saj. Një nga xhaketat e saj ishte ende e mbështjellë mbi pjesën e pasme të karriges së vogël të zyrës dhe Detlef përsëri duhej të kapërcente trishtimin e të parit të gjërave të gruas së tij.
    
  Ai mori kardiganin e butë prej lesh kashmiri dhe thithi thellë aromën e saj përpara se ta kthente përsëri për të inspektuar pajisjet. Dhoma ishte e mobiluar me katër tavolina. Njëra ku qëndronte karrigia e saj, dy të tjera në të dyja anët e saj dhe tjetra pranë derës ku ajo mbante pirgje dokumentesh në ato që dukeshin si dosje - ai nuk mundi ta identifikonte menjëherë. Në dritën e ndrojtur të llambës së dritës, Detlef ndjeu sikur ishte kthyer pas në kohë. Një erë myku që i kujtonte atij një muze, e mbushi dhomën me mure çimentoje të palyer.
    
  "Uau, zemër, do të kisha menduar se nga të gjithë njerëzit do të kishe varur disa letër-muri dhe disa pasqyra," i tha ai gruas së tij ndërsa shikonte përreth dhomës së radios. "Kjo është ajo që ju keni bërë gjithmonë; dekoroi gjithçka."
    
  Vendi i kujtoi atij një birucë ose një dhomë marrje në pyetje në një film të vjetër spiun. Në tavolinën e saj ishte një mjet i ngjashëm me një radio CB, por ishte ndryshe në një farë mënyre. Duke qenë një injorant i plotë në këtë lloj komunikimi radiofonik të vjetëruar, Detlef kërkoi çelësin. Kishte një çelës çeliku të dalë të ngjitur në këndin e poshtëm të djathtë, kështu që ai e provoi. Papritur, dy matës të vegjël u ndezën, gjilpërat e tyre ngriheshin dhe bien ndërsa fërshëllima statike nëpër altoparlant.
    
  Detlef shikoi pajisjet e tjera. "Ata duken shumë komplekse për të kuptuar pa qenë shkencëtar raketash," vuri në dukje ai. "Çfarë do të thotë e gjithë kjo, Gabi?" - pyeti ai, duke vënë re një dërrasë të madhe tape të vendosur sipër tavolinës ku ishin vendosur tufa letrash. I ngjitur në tabelë, ai pa disa artikuj rreth vrasjeve që Gabi kishte hetuar pa dijeninë e eprorëve të saj. Ajo ka shkarravitur 'MILLA' anash me një shënues të kuq.
    
  "Kush është Milla, fëmijë?" pëshpëriti ai. Atij iu kujtua një shënim në ditarin e saj nga një farë Milla në të njëjtin interval kohor me dy burrat që ishin të pranishëm në vdekjen e saj. "Duhet ta di. Është e rëndësishme".
    
  Por gjithçka që ai mund të dëgjonte ishte pëshpëritja e frekuencave që vinin në valë përmes radios. Sytë e tij enden më poshtë në tabelë, ku diçka e ndritshme dhe me shkëlqim tërhoqi vëmendjen e tij. Dy fotografi me ngjyra të plota treguan dhomën e pallatit me shkëlqim të praruar. "Uau," mërmëriti Detlef, i mahnitur nga detajet dhe puna e ndërlikuar që zbukuronte muret e dhomës luksoze. Stuko prej qelibar dhe ari formonte emblema dhe forma të bukura, të përshtatura në qoshe nga figura të vogla kerubinësh dhe perëndeshësh.
    
  "Vlerësohet në 143 milionë dollarë? Zot, Gabi, a e di çfarë është kjo?" murmuriti ai teksa lexonte detaje rreth veprës së humbur të artit të njohur si Dhoma Amber. "Çfarë lidhje kishe me këtë dhomë? Ju duhet të keni pasur diçka me të; përndryshe asnjë nga këto nuk do të ishte këtu, apo jo?"
    
  Të gjithë artikujt e vrasjes kishin shënime që lanë të kuptohet se dhoma e qelibarit kishte të bënte diçka me të. Nën fjalën 'MILLA', Detlef gjeti një hartë të Rusisë dhe kufijve të saj me Bjellorusinë, Ukrainën, Kazakistanin dhe Lituaninë. Mbi rajonin e stepave kazake dhe Kharkovit, Ukrainë, kishte numra të shkruar me stilolaps të kuq, por ata nuk kishin një të njohur dizajn, të tilla si një numër telefoni ose koordinata: Me sa duket rastësisht, Gaby i shkroi këta numra dyshifrorë në hartat që ajo mbërtheu në mur.
    
  Ajo që tërhoqi vëmendjen e tij ishte një relike dukshëm e vlefshme e varur në cepin e dërrasës së tapës. Me një fjongo ngjyrë vjollce me një shirit blu të errët në mes ishte një medalje me një mbishkrim në rusisht. Detlef e hoqi me kujdes dhe e mbërtheu në jelekun e tij nën këmishë.
    
  "Në çfarë dreqin e keni futur veten, zemër?" - i pëshpëriti gruas së tij. Ai bëri disa foto me kamerën e celularit dhe bëri një videoklip të shkurtër të dhomës dhe përmbajtjes së saj. "Do të zbuloj se çfarë ka të bëjë kjo me ty dhe me Perdue me të cilën po takohesh, Gabi," u zotua ai. "Dhe pastaj do të gjej miqtë e tij që do të më thonë se ku është, përndryshe ata do të vdesin."
    
  Papritur, një kakofoni statike erdhi nga radio e improvizuar në tavolinën e Gabit, duke e trembur Detlef deri në gjysmë. Ai u mbështet pas tryezës së spërkatur me letër, duke e shtyrë me aq forcë, saqë disa nga dosjet rrëshqitën dhe u shpërndanë në rrëmujë në të gjithë dyshemenë.
    
  "Zot! Zemra ime e ndyrë!" - bërtiti ai duke shtrënguar gjoksin. Gjilpërat me matës të kuq kërcenin shpejt majtas-djathtas. Kjo i kujtoi Detlef-it sistemet e vjetra hi-fi, të cilat do të shfaqnin kështu volumin ose qartësinë e medias që luhej në to. Për shkak të ndërhyrjes, ai dëgjoi një zë që u shfaq dhe u zhduk. Pas një kontrolli më të afërt, ai kuptoi se nuk ishte një transmetim, por një telefonatë. Detlef u ul në karrigen e gruas së tij të ndjerë dhe dëgjoi me vëmendje. Ishte zëri i një gruaje që fliste një fjalë në të njëjtën kohë. I vrenjtur, ai u përkul. Sytë e tij u zgjeruan menjëherë. Kishte një fjalë të veçantë që ai e njohu.
    
  "Gabi!"
    
  Ai u ul me kujdes, pa e ditur se çfarë të bënte. Gruaja vazhdoi ta thërriste gruan e tij në rusisht; ai mund të thoshte, por nuk fliste gjuhën. I vendosur për të folur me të, Detlef nxitoi të hapte shfletuesin e telefonit të tij për të parë radiot e vjetra dhe mënyrën se si ato kontrolloheshin. Në çmendurinë e tij, gishtat e mëdhenj i hynin vazhdimisht në kërkim me gabime, të cilat e çonin në një dëshpërim të papërshkrueshëm.
    
  "Drap! Jo "komunikim me një anëtar"! " u ankua ai pasi disa rezultate pornografike u shfaqën në ekranin e telefonit të tij. Fytyra i shkëlqente nga djersa teksa nxitonte për ndihmë në funksionimin e pajisjes së vjetër të komunikimit. "Prit! Prit!" ai bërtiti në radio ndërsa zëri i një gruaje kërkonte që Gabi të përgjigjej. "Më prit mua! Uh, dreqin!"
    
  I inatosur nga rezultatet e pakënaqshme të kërkimit të tij në Google, Detlef rrëmbeu një libër të trashë dhe me pluhur dhe e hodhi në radio. Kutia e hekurit u lirua pak dhe tubi ra nga tavolina, i varur në kordon. "Të dreqin!" - bërtiti ai plot dëshpërim që nuk mund ta kontrollonte pajisjen.
    
  Në radio dëgjohej një kërcitje dhe nga altoparlanti erdhi një zë mashkulli me theks të fortë rus. "Qe edhe ti, vëlla."
    
  Detlef ishte i habitur. Ai u hodh dhe shkoi drejt vendit ku kishte vendosur pajisjen. Ai kapi mikrofonin lëkundës që sapo kishte sulmuar me librin dhe e ngriti në mënyrë të ngathët. Nuk kishte asnjë buton në pajisje për të ndezur transmetimin, kështu që Detlef thjesht filloi të fliste.
    
  "Përshëndetje? Hej! Përshëndetje?" thirri ai, me sytë e tij vërdallë me shpresën e dëshpëruar se dikush do t'i përgjigjej. Dora tjetër e tij mbështetej butësisht në transmetues. Për disa kohë, mbizotëronte vetëm zhurma statike. Pastaj kërcitja e kanaleve që ndërroheshin në modulime të ndryshme mbushi dhomën e vogël, të frikshme, ndërsa banori i saj i vetëm priste në pritje.
    
  Në fund, Detlef duhej të pranonte humbjen. I shqetësuar, ai tundi kokën. "Të lutem fol?" - rënkoi ai në anglisht, duke kuptuar se rusishtja në anën tjetër të linjës ndoshta nuk fliste gjermanisht. "Të lutem? Nuk di si të punoj me këtë gjë. Më duhet t'ju informoj se Gabi është gruaja ime."
    
  Zëri i një gruaje kërciti nga folësi. Detlef u ngrit. "A është kjo Milla? Je ti Milla?
    
  Me ngurrim të ngadalshëm, gruaja u përgjigj: "Ku është Gabi?"
    
  "Ajo ka vdekur," u përgjigj ai, pastaj u pyet me zë të lartë për protokollin. "A duhet të them 'fundi'?"
    
  "Jo, është transmetim i fshehtë i brezit L duke përdorur modulimin e amplitudës si valë bartëse," e siguroi ajo në anglisht të thyer, megjithëse e fliste rrjedhshëm terminologjinë e tregtisë së saj.
    
  "Çfarë?" Detlef bërtiti në konfuzion të plotë për një temë në të cilën ai ishte plotësisht i pakualifikuar.
    
  Ajo psherëtiu. "Kjo bisedë është si një bisedë telefonike. Ti thua. Une flas. Nuk ka nevojë të thuhet "mbaruar".
    
  Detlef u qetësua kur e dëgjoi këtë. "Sehr gut!"
    
  "Flisni me zë të lartë. Mezi të dëgjoj. Ku është Gabi? - përsëriti ajo, duke mos e dëgjuar qartë përgjigjen e tij të mëparshme.
    
  Detlef e kishte të vështirë të përsëriste lajmin. "Gruaja ime... Gabi ka vdekur."
    
  Për një kohë të gjatë nuk kishte përgjigje, vetëm kërcitja e largët e statikës. Pastaj burri u shfaq përsëri. "Ti po genjen".
    
  "Jo jo. Jo! nuk po gënjej. Gruaja ime u vra katër ditë më parë", u mbrojt ai me kujdes. "Kontrollo internetin! Shikoni CNN!"
    
  "Emri yt," tha burri. "Ky nuk është emri yt i vërtetë. Diçka që ju identifikon. Vetëm mes teje dhe Millës."
    
  Detlef as që e mendoi këtë. "I ve".
    
  Kërcitje.
    
  E bukur.
    
  Detlef e urrente tingullin e shurdhër të zhurmës së bardhë dhe ajrin e vdekur. Ai ndihej aq bosh, aq i vetmuar dhe i shkatërruar nga boshllëku i informacionit - në një farë mënyre kjo e përkufizonte atë.
    
  "I ve. Kaloni transmetuesin në 1549 MHz. Prisni për Metallica. Zbuloni numrat. Përdorni GPS-in tuaj dhe shkoni të enjten, "udhëzoi burri.
    
  Klikoni
    
  Klikimi bëri jehonë në veshët e Detlef si një armë zjarri, duke e lënë atë të shkatërruar dhe të hutuar. Duke u ndalur i hutuar, ngriu me krahët e shtrirë. "Çfarë dreqin?"
    
  Ai u nxit papritur nga udhëzimet që kishte dashur t'i harronte.
    
  "Kthehu! Përshëndetje?" - bërtiti ai në altoparlant, por rusët u larguan. Ai hodhi duart në ajër, duke ulëritur nga frustrimi. "Pesëmbëdhjetë e dyzet e nëntë," tha ai. "Pesëmbëdhjetë e dyzet e nëntë. Mbaje mend këte!" Ai kërkoi furishëm për vlerën e përafërt të numrit në treguesin e numrit. Duke e kthyer ngadalë dorezën, ai gjeti stacionin e treguar.
    
  "Pra, çfarë tani?" - ankoi ai. Ai kishte një stilolaps dhe një letër gati për numrat, por nuk e kishte idenë se si ishte të priste Metallica. "Po sikur të jetë një kod që nuk mund ta deshifroj? Po nëse nuk e kuptoj mesazhin?" - e kapi paniku.
    
  Papritur stacioni filloi të transmetonte muzikë. Ai e njohu Metallicën, por nuk e njihte këngën. Tingulli u zbeh gradualisht ndërsa zëri i një gruaje filloi të lexonte kodet dixhitale dhe Detlef i shkroi ato. Kur filloi sërish muzika, ai arriti në përfundimin se transmetimi kishte mbaruar. I mbështetur në karrigen e tij, lëshoi një psherëtimë të gjatë lehtësimi. Ai ishte i intriguar, por trajnimi i tij gjithashtu e paralajmëroi se nuk mund t'i besonte askujt që nuk e njihte.
    
  Nëse gruaja e tij do të vritej nga njerëz me të cilët ajo ishte e përfshirë, fare mirë mund të kishte qenë Milla dhe bashkëpunëtori i saj. Derisa ta dinte me siguri, nuk mund të ndiqte thjesht urdhrat e tyre.
    
  Ai duhej të gjente një kok turku.
    
    
  Kapitulli 16
    
    
  Nina hyri në zyrën e doktor Helberg. Salla e pritjes ishte bosh, përveç sekretares, e cila dukej e hirit. Sikur ta njihte Ninën, ajo tregoi menjëherë dyert e mbyllura. Pas tyre, ajo mund të dëgjonte zërin e një burri që fliste me shumë qëllim dhe me shumë qetësi.
    
  "Të lutem. Vetëm hyr brenda, - i tregoi sekretari Ninës, e cila u shtrëngua pas murit me tmerr.
    
  "Ku është roja?" Pyeti Nina me qetësi.
    
  "Ai u largua kur z. Cleave filloi të fluturonte", tha ajo. "Të gjithë ikën nga këtu. Nga ana tjetër, me gjithë traumën që kjo ka shkaktuar, ne do të kemi shumë për të bërë në të ardhmen", ngriti supet ajo.
    
  Nina hyri në dhomën ku dëgjoi vetëm duke folur doktorin. Ajo ishte mirënjohëse që nuk e dëgjoi "Semin tjetër" duke folur ndërsa shtypte dorezën e derës. Ajo kaloi me kujdes pragun në dhomë, e cila ndriçohej vetëm nga drita e rrallë e diellit të mesditës që filtronte nëpër blindat e mbyllura. Psikologu e pa atë, por vazhdoi të fliste ndërsa pacienti i tij notonte vertikalisht, centimetra nga toka. Ishte një pamje e frikshme, por Nina duhej të qëndronte e qetë dhe ta vlerësonte problemin logjikisht.
    
  Dr. Helberg e nxiti Semin të kthehej nga seanca, por kur ai këputi gishtat për ta zgjuar Samin, asgjë nuk ndodhi. Ai tundi kokën nga Nina, duke treguar konfuzionin e tij. Ajo shikoi Semin, koka e të cilit ishte hedhur mbrapa dhe sytë e tij të bardhë qumështi ishin hapur plotësisht.
    
  "Unë u përpoqa ta largoja nga atje për gati gjysmë ore," i pëshpëriti ai Ninës. "Më tha që e keni parë tashmë dy herë në këtë gjendje. A e dini se çfarë po ndodh?
    
  Ajo tundi kokën ngadalë, por vendosi të shfrytëzojë këtë rast. Nina nxori celularin nga xhepi i xhaketës dhe shtypi butonin e regjistrimit për të filmuar atë që po ndodhte. Ajo e ngriti me kujdes në mënyrë që i gjithë trupi i Semit të ishte në kornizë përpara se të fliste.
    
  Duke mbledhur guximin, Nina mori frymë thellë dhe tha: "Kalihasa".
    
  Dr. Helberg u vrenjos dhe ngriti supet. "Çfarë është kjo?" - e pyeti vetëm me buzët e tij.
    
  Ajo zgjati dorën e saj për t'i kërkuar atij të heshtë përpara se ajo ta thoshte më fort. "Kalihasa!"
    
  Goja e Semit u hap, duke përshtatur zërin nga i cili Nina kishte aq frikë. Fjalët dolën nga Sam, por nuk ishte zëri i tij apo buzët e tij që i thoshin ato. Psikologu dhe historiani e panë të tmerruar episodin e tmerrshëm.
    
  "Kalihasa!" - tha një zë në një kor me gjini të papërcaktuar. "Anija është primitive. Anija ekziston shumë rrallë."
    
  As Nina dhe as Dr. Helberg nuk e dinin se për çfarë ishte deklarata, përveç referimit për Sam, por psikologu e bindi atë të vazhdonte për të mësuar për gjendjen e Sam. Ajo ngriti supet, duke parë doktorin, pa e ditur se çfarë të thoshte. Kishte një shans të vogël që ky artikull të flitej ose të arsyetohej.
    
  "Kalihasa," mërmëriti Nina me druajtje. "Kush je ti?"
    
  "I ndërgjegjshëm," u përgjigj ai.
    
  "Çfarë lloj krijese jeni ju?" pyeti ajo, duke perifrazuar atë që mendonte se ishte një keqkuptim nga ana e zërit.
    
  "Ndërgjegjja," u përgjigj ai. "Mendja juaj është e gabuar."
    
  Dr. Helberg gulçoi nga emocioni kur zbuloi aftësinë e krijesës për të komunikuar. Nina u përpoq të mos e merrte personalisht.
    
  "Çfarë do?" pyeti Nina pak më guximshëm.
    
  "Ekzistoni," tha.
    
  Në të majtë të saj, një psikiatër i pashëm dhe i shëndoshë po shpërtheu nga habia, absolutisht i magjepsur nga ajo që po ndodhte.
    
  "Me njerëz?" - ajo pyeti.
    
  "Skllavëroni," shtoi ai ndërsa ajo ishte ende duke folur.
    
  "Të skllavërosh anijen?" pyeti Nina, pasi kishte mësuar të formulonte pyetjet e saj.
    
  "Anija është primitive."
    
  "A je zot?" - tha ajo pa u menduar.
    
  "A je zot?" ndodhi përsëri.
    
  Nina psherëtiu e irrituar. Mjeku i bëri shenjë të vazhdonte, por ajo ishte e zhgënjyer. E vrenjtur dhe duke shtrënguar buzët, ajo i tha doktorit: "Kjo thjesht po përsërit atë që them".
    
  "Kjo nuk është një përgjigje. "Ai po pyet," u përgjigj zëri, për habinë e saj.
    
  "Unë nuk jam Zot," u përgjigj ajo me modesti.
    
  "Kjo është arsyeja pse unë ekzistoj," u përgjigj shpejt.
    
  Papritur, Dr. Helberg ra në dysheme dhe filloi të dridhej, ashtu si një banor i fshatit. Nina u kap nga paniku, por vazhdoi të regjistronte të dy burrat.
    
  "Jo!" - bërtiti ajo. "Stop! Ndalo tani!"
    
  "A je zot?" - pyeti.
    
  "Jo!" - bërtiti ajo. "Ndaloni ta vrisni atë! Tani për tani!"
    
  "A je zot?" - e pyetën sërish, ndërsa psikologja e gjorë u përpëlidh nga agonia.
    
  Ajo thirri ashpër si mjetin e fundit përpara se të fillonte të kërkonte përsëri enën e ujit. "Po! Unë jam Zoti!"
    
  Në një çast, Sam ra në tokë dhe Dr. Helberg ndaloi së bërtituri. Nina nxitoi t'i kontrollonte të dy.
    
  "Më falni!" - thirri ajo sekretaren në ambientet e pritjes. "A mund të vini këtu dhe të më ndihmoni ju lutem?"
    
  Askush nuk erdhi. Duke supozuar se gruaja ishte larguar si të tjerët, Nina hapi derën e dhomës së pritjes. Sekretarja ishte ulur në divan në dhomën e pritjes me armën e rojes në dorë. Në këmbët e saj qëndronte një oficer sigurie i vrarë, i qëlluar me plumb në pjesën e pasme të kokës. Nina u tërhoq paksa, duke mos dashur të rrezikonte të njëjtin fat. Ajo shpejt e ndihmoi doktor Helberg të ulej nga spazmat e tij të dhimbshme, duke i pëshpëritur që të mos bënte zë. Kur ai rifitoi vetëdijen, ajo iu afrua Semit për të vlerësuar gjendjen e tij.
    
  "Sam, a më dëgjon?" - pëshpëriti ajo.
    
  "Po," rënkoi ai, "por ndihem çuditshëm. A ishte kjo një tjetër periudhë çmendurie? Këtë herë isha gjysmë i vetëdijshëm për këtë, e dini?"
    
  "Cfare ke ne mendje?" - ajo pyeti.
    
  "Isha i vetëdijshëm gjatë gjithë kësaj ngjarjeje dhe sikur po fitoja kontrollin mbi rrymën që kalonte nëpër mua. Ai debati me ju tani. Nina, isha unë. Këto ishin mendimet e mia që dolën pak të ngatërruara dhe dukeshin sikur të ishin marrë nga një skenar filmi horror! Dhe me mend çfarë? "Pëshpëriti ai me këmbëngulje të madhe.
    
  "Çfarë?"
    
  "Unë ende mund ta ndjej atë duke lëvizur përmes meje," pranoi ai, duke i kapur supet e saj. "Dok?" Sam u turbullua kur pa se çfarë i bënë mjekut fuqitë e tij të çmendura.
    
  "Shh," e qetësoi Nina dhe i tregoi derën. "Dëgjo, Sam. Unë kam nevojë që ju të provoni diçka për mua. A mund të përpiqeni ta përdorni atë...anën tjetër...për të manipuluar qëllimet e dikujt?"
    
  "Jo, nuk mendoj kështu," sugjeroi ai. "Pse?"
    
  "Dëgjo, Sam, ti sapo kontrollove strukturat e trurit të Dr. Helberg për të shkaktuar një konvulsion," insistoi ajo. "Ti ia bëre këtë. Ju e bëtë këtë duke manipuluar aktivitetin elektrik në trurin e tij, kështu që ju duhet të jeni në gjendje ta bëni këtë me recepsionistin. Nëse nuk e bën këtë, - paralajmëroi Nina, - ajo do të na vrasë të gjithëve në një minutë.
    
  "Nuk e kam idenë se për çfarë po flisni, por në rregull, do të përpiqem," pranoi Sam dhe u pengua në këmbë. Ai shikoi nga këndi dhe pa një grua të ulur në divan duke pirë një cigare, duke mbajtur armën e një oficeri sigurie në dorën tjetër. Sam shikoi përsëri Dr. Helberg, "Si është emri i saj?"
    
  "Elma," u përgjigj doktori.
    
  "Elma?" Kur Sam thirri nga këndi, ndodhi diçka që ai nuk e kishte kuptuar më parë. Kur dëgjoi emrin e saj, aktiviteti i saj i trurit u rrit, duke krijuar menjëherë një lidhje me Sam. Një rrymë e dobët elektrike kaloi nëpër të si një valë, por nuk ishte e dhimbshme. Mendërisht, ajo ndjeu sikur Semi ishte lidhur me të nga disa kabllo të padukshme. Ai nuk ishte i sigurt nëse duhej t'i fliste asaj me zë të lartë dhe t'i thoshte të hidhte armën ose nëse ajo duhej të mendonte vetëm për të.
    
  Sam vendosi të përdorte të njëjtën metodë që kujtonte se kishte përdorur ndërsa ishte nën ndikimin e forcës së çuditshme më parë. Vetëm duke menduar për Elmën, ai i dërgoi asaj një komandë, duke e ndjerë se ajo rrëshqiste përgjatë fillit të perceptuar në mendjen e saj. Ndërsa lidhej me të, Sam ndjeu se mendimet e tij shkriheshin me të sajat.
    
  "Cfare po ndodh?" - e pyeti Dr. Helberg Ninën, por ajo e largoi nga Semi dhe i pëshpëriti që të rrinte pa lëvizur dhe të priste. Ata të dy panë nga një distancë e sigurt ndërsa sytë e Semit u kthyen përsëri në kokën e tij.
    
  "Oh, i dashur Zot, jo! Jo perseri!" - rënkoi Dr. Helberg nën zë.
    
  "Hesht! Mendoj se Sam e ka kontrollin këtë herë," mendoi ajo, duke shpresuar për yjet e saj me fat se kishte të drejtë në supozimin e saj.
    
  "Ndoshta kjo është arsyeja pse unë nuk mund ta largoja atë nga ajo," i tha Dr. Helberg. "Në fund të fundit, nuk ishte një gjendje hipnotike. Ishte vetë mendja e tij, vetëm e zgjeruar!"
    
  Nina duhej të pajtohej se ky ishte një përfundim magjepsës dhe logjik nga një psikiatër për të cilin më parë kishte pak respekt profesional.
    
  Elma u ngrit dhe e hodhi armën në mes të dhomës së pritjes. Më pas ajo hyri në zyrën e mjekut me një cigare në dorë. Nina dhe Dr. Helberg u hodhën kur e panë, por ajo e vetmja gjë që bëri ishte t'i buzëqeshte Semit dhe t'i jepte cigaren.
    
  "A mund t'ju ofroj të njëjtën gjë, Dr. Gould?" ajo buzëqeshi. "Kam edhe dy të tjera në çantën time të shpinës."
    
  "Uh, jo, faleminderit," u përgjigj Nina.
    
  Nina u mahnit. A i ofroi vërtet një cigare gruaja që sapo vrau një burrë me gjakftohtësi? Sam e shikoi Ninën me një buzëqeshje mburrëse, ndaj së cilës ajo vetëm tundi kokën dhe psherëtiu. Elma shkoi në recepsion dhe thirri policinë.
    
  "Përshëndetje, unë dua të raportoj një vrasje në zyrën e Dr. Helberg në Qytetin e Vjetër..." raportoi ajo veprimin e saj.
    
  "Dut i shenjtë, Sam!" - gulçoi Nina.
    
  "E di, apo jo?" ai buzëqeshi, por dukej paksa nervoz për zbulimin. "Doktor, do të të duhet të dalësh me një lloj historie që të ketë kuptim për policinë. Unë nuk kisha kontroll mbi asnjë nga budallallëqet që ajo bënte në dhomën e pritjes."
    
  "E di, Sam," tundi me kokë Dr. Helberg. "Ti ishe ende nën hipnozë kur ndodhi kjo. Por ne të dy e dimë se ajo nuk ishte në kontroll të mendjes së saj, dhe kjo më shqetëson mua. Si mund ta lejoj të kalojë pjesën tjetër të jetës së saj në burg për një krim që teknikisht nuk e ka kryer?"
    
  "Jam e sigurt që mund të vërtetosh stabilitetin e saj mendor dhe ndoshta të dalësh me një shpjegim që do të vërtetonte se ajo ishte në ekstazë apo diçka tjetër," sugjeroi Nina. I ra zilja e telefonit dhe ajo shkoi te dritarja për t'iu përgjigjur thirrjes, ndërsa Sam dhe Dr. Helberg shikonin veprimet e Elmës për t'u siguruar që ajo të mos ikte.
    
  "E vërteta është se kushdo që të kontrollonte, Sam, donte të të vriste, qoftë asistenti im apo unë," paralajmëroi Dr. Helberg. "Tani që është e sigurt të supozohet se kjo fuqi është vetëdija juaj, ju lutem që të jeni shumë të kujdesshëm për qëllimet ose qëndrimin tuaj, përndryshe mund të përfundoni duke vrarë atë që doni."
    
  Nina papritur humbi frymën, aq sa të dy burrat e panë atë. Ajo dukej e shtangur. "Është Purdue!"
    
    
  Kapitulli 17
    
    
  Sam dhe Nina u larguan nga zyra e Dr. Helberg para se të shfaqej policia. Ata nuk e kishin idenë se çfarë do t'u thoshte psikologu autoriteteve, por kishin gjëra më të rëndësishme për të menduar tani.
    
  "A tha se ku ishte?" Pyeti Sam ndërsa ata u nisën drejt makinës së Semit.
    
  "Ai u mbajt në një kamp të drejtuar nga ... me mend kush?" ajo buzëqeshi.
    
  "Dielli i zi, rastësisht?" Sam luajti së bashku.
    
  "Bingo! Dhe ai më dha një sekuencë numrash për të futur në një nga pajisjet e tij në Reichtisusis. Një lloj pajisjeje e zgjuar, e ngjashme me makinën Enigma", i tha ajo.
    
  "A e dini se si është kjo?" pyeti ai ndërsa po udhëtonin për në pronën e Perdue.
    
  "Po. Ai u përdor gjerësisht nga nazistët gjatë Luftës së Dytë Botërore për komunikim. Në thelb, kjo është një makinë elektromekanike e enkriptimit rrotullues, "shpjegoi Nina.
    
  "Dhe ju e dini se si ta punoni këtë gjë?" Semi donte ta dinte sepse ata e dinin se ai do të dërrmohej duke u përpjekur të kuptonte kode komplekse. Një herë ai u përpoq të shkruante kodin për një kurs softueri dhe përfundoi duke shpikur një program që nuk bënte gjë tjetër veçse krijonte umlauts dhe flluska të palëvizshme.
    
  "Perdue më dha disa numra për t'i vendosur në kompjuter, ai tha se do të na jepte vendndodhjen e tij," u përgjigj ajo, duke parë sekuencën në dukje të pakuptimtë që kishte shkruar.
    
  "Pyes veten se si arriti te telefoni," tha Sam ndërsa iu afruan kodrës ku prona masive e Perdue shikonte rrugën dredha-dredha. "Shpresoj që ai të mos zbulohet ndërsa pret që ne t'i afrohemi."
    
  "Jo, për sa kohë që ai është i sigurt. Më tha se rojet ishin urdhëruar ta vrisnin, por ai arriti të arratisej nga dhoma ku e mbanin. Ai tani me sa duket fshihet në dhomën e kompjuterave dhe ka hakuar linjat e tyre të komunikimit që të mund të na telefonojë," shpjegoi ajo.
    
  "Ha! Shkolle e vjeter! Bravo, gjel plak!" Sam qeshi me shkathtësinë e Perdue.
    
  Ata u futën në rrugën e shtëpisë së Perdue. Rojet i njihnin miqtë më të afërt të shefit të tyre dhe u bënë me dorë me përzemërsi ndërsa hapnin portën e madhe të zezë. Ndihmësi i Perdue i takoi te dera.
    
  "A e gjetët zotin Perdue?" - ajo pyeti. "Oh, faleminderit Zotit!"
    
  "Po, ne duhet të shkojmë në dhomën e tij elektronike, ju lutem. Kjo është shumë urgjente," pyeti Sam, dhe ata nxituan në bodrumin që Perdue e kishte kthyer në një nga kapelat e tij të shenjta të shpikjes. Nga njëra anë ai mbante gjithçka për të cilën ishte ende duke punuar, dhe nga ana tjetër ishte gjithçka që kishte përfunduar, por ende e papatentuar. Për këdo që nuk jetonte dhe merrte frymë nga inxhinieria ose ishte më pak i prirur teknikisht, ishte një labirint i padepërtueshëm me tela dhe pajisje, monitorë dhe mjete.
    
  "Dreq, shiko gjithë këtë mbeturinë! Si duhet ta gjejmë këtë gjë këtu?" Sam ishte i shqetësuar. Duart e tij vrapuan në anët e kokës ndërsa skanonte zonën për atë që Nina e përshkroi si një lloj makinë shkrimi. "Unë nuk shoh diçka të tillë këtu."
    
  "Edhe unë," psherëtiu ajo. "Vetëm më ndihmo të shikoj edhe kabinetet, të lutem, Sam."
    
  "Shpresoj se ju e dini se si ta trajtoni këtë gjë, ose Perdue do të jetë histori," i tha ai ndërsa hapi dyert e dollapit të parë, duke injoruar çdo shaka që mund të bënte për lojën e fjalës së deklaratës së tij.
    
  "Me gjithë kërkimin që bëra për një nga punimet e mia të diplomimit në 2004, duhet të jem në gjendje ta kuptoj, mos u shqetësoni," tha Nina, duke gërmuar nëpër disa kabinete që qëndronin në rreshta kundër murit lindor.
    
  "Mendoj se e gjeta," tha ai rastësisht. Nga një dollap i vjetër ushtarak i gjelbër, Sam nxori një makinë shkrimi të rrahur dhe e mbajti lart si një trofe. "Kjo eshte?"
    
  "Po ajo eshte!" - bërtiti ajo. "Mirë, vendose këtë këtu."
    
  Nina pastroi tavolinën e vogël dhe tërhoqi një karrige nga një tavolinë tjetër për t'u ulur përpara saj. Ajo nxori fletën e numrave që i kishte dhënë Perdue dhe filloi punën. Ndërsa Nina ishte e përqendruar në gjyq, Sam po mendonte për ngjarjet më të fundit, duke u përpjekur t'i kuptonte ato. Nëse ai mund t'i bënte njerëzit t'i binden urdhrave të tij, kjo do të ndryshonte plotësisht jetën e tij, por diçka në lidhje me grupin e ri të talenteve të tij të përshtatshme është një tufë e tërë dritash të kuqe në kokën e tij.
    
  "Më falni, doktor Gould," thirri nga dera një nga punonjësit e shtëpisë së Perdue. "Këtu është një zotëri që dëshiron të të shohë. Ai thotë se ju foli në telefon disa ditë më parë për zotin Perdue.
    
  "O mut!" Nina po qante. "E harrova fare këtë djalë! Sam, njeriu që na paralajmëroi se Perdue mungonte? Duhet të jetë ai. Dreqin, ai do të jetë i mërzitur".
    
  "Sidoqoftë, ai duket shumë i bukur," ndërhyri punonjësi.
    
  "Do të shkoj të flas me të. Si e quajnë?" Sam e pyeti atë.
    
  "Holzer," u përgjigj ajo. "Detlef Holzer."
    
  "Nina, Holzer është mbiemri i gruas që vdiq në konsullatë, apo jo?" ai pyeti. Ajo tundi kokën dhe papritur iu kujtua emri i burrit nga biseda telefonike, tani që Sam e kishte përmendur.
    
  Sam la Nina për të bërë biznesin e saj dhe u ngrit për të folur me të huajin. Kur hyri në holl, ai u befasua kur pa një burrë të fortë të ndërtuar duke pirë çaj me kaq sofistikim.
    
  "Zoti Holzer?" Sam buzëqeshi, duke i zgjatur dorën. "Sam Cleave. Unë jam një mik i Dr. Gould dhe z. Perdue. Si mund t'ju ndihmoj?"
    
  Detlef buzëqeshi përzemërsisht dhe i shtrëngoi dorën Semit. "Gëzohem që ju njoha, zoti Kliv. Hmm, ku është doktor Gould? Duket sikur kushdo me të cilin përpiqem të flas zhduket dhe dikush tjetër zë vendin e tyre."
    
  "Ajo sapo është kapur në projekt tani, por ajo është këtu. Oh, dhe asaj i vjen keq që nuk të ka thirrur ende, por duket se ke mundur ta gjeje pronën e zotit Perdue shumë lehtë," vuri në dukje Sam ndërsa u ul.
    
  "E keni gjetur akoma? Unë me të vërtetë duhet të flas me të për gruan time, "tha Detlef, duke luajtur letra të hapura me Sam. Sam e shikoi, i intriguar.
    
  "A mund të pyes se çfarë kishte të bënte zoti Perdue me gruan tuaj?" A ishin ata partnerë biznesi? Semi e dinte mirë se ata ishin takuar në zyrën e Carrington për të folur për ndalimin e uljes, por fillimisht ai donte të takonte të huajin.
    
  "Jo, në fakt doja t'i bëja disa pyetje rreth rrethanave të vdekjes së gruas sime. E shihni, zoti Cleave, e di që ajo nuk bëri vetëvrasje. Z. Perdue ishte aty kur ajo u vra. E kuptoni ku po shkoj me këtë?" - pyeti ai Semin me një ton më të ashpër.
    
  "Ti mendon se Perdue vrau gruan tënde," konfirmoi Sam.
    
  "Unë besoj," u përgjigj Detlef.
    
  "Dhe ju jeni këtu për t'u hakmarrë?" Pyeti Sam.
    
  "A do të ishte vërtet kaq e largët?" - kundërshtoi gjiganti gjerman. "Ai ishte personi i fundit që e pa Gabin gjallë. Për çfarë tjetër do të isha këtu?"
    
  Atmosfera mes tyre u tensionua shpejt, por Sam u përpoq të përdorte sensin e shëndoshë dhe të ishte i sjellshëm.
    
  "Zoti Holzer, unë e njoh Dave Perdue. Ai nuk është aspak një vrasës. Ky njeri është një shpikës dhe eksplorues që interesohet vetëm për reliket historike. Si mendoni se do të përfitonte ai nga vdekja e gruas tuaj?" Sam pyeti për aftësitë e tij gazetareske.
    
  "Unë e di se ajo po përpiqej të ekspozonte njerëzit pas këtyre vrasjeve në Gjermani dhe se kishte të bënte me dhomën e pakapshme Amber, e cila u humb gjatë Luftës së Dytë Botërore. Më pas ajo shkoi të takonte David Perdue dhe vdiq. A nuk mendoni se është pak e dyshimtë? - e pyeti ai Semin konfrontues.
    
  "Unë mund ta kuptoj se si keni arritur në këtë përfundim, zoti Holzer, por menjëherë pas vdekjes së Gaby, Perdue u zhduk..."
    
  "Kjo është çështja. A nuk do të përpiqej një vrasës të zhdukej për të mos u kapur?" Detlef e ndërpreu atë. Sam duhej të pranonte se burri kishte arsye të forta për të dyshuar për vrasjen e gruas së tij në Perdue.
    
  "Mirë, unë do t'ju them se çfarë," i ofroi Sam në mënyrë diplomatike, "pasi të gjejmë..."
    
  "Sam! Nuk arrij dot të më thotë të gjitha fjalët. Dy fjalitë e fundit të Perdue thonë diçka për Dhomën Amber dhe Ushtrinë e Kuqe!" Bërtiti Nina, duke vrapuar deri në shkallët e kateve të ndërmjetme.
    
  "Ky është doktor Gould, apo jo?" Detlef e pyeti Samin. "E njoh zërin e saj në telefon. Më thuaj, zoti Cleave, çfarë lidhje ka ajo me David Perdue?"
    
  "Unë jam koleg dhe mik. Unë e këshilloj për çështje historike gjatë ekspeditave të tij, zoti Holzer," iu përgjigj ajo pyetjes së tij me vendosmëri.
    
  "Është kënaqësi të të takoj ballë për ballë, doktor Gould," buzëqeshi Detlef ftohtë. "Tani më thuaj, zoti Cleave, si është e mundur që gruaja ime po hetonte diçka shumë të ngjashme me të njëjtat tema për të cilat po fliste Dr. Gould?" Dhe ata të dy e njohin David Perdue, kështu që pse nuk ma thua këtë. duhet të mendoj?"
    
  Nina dhe Sam shkëmbyen vetullat. Dukej sikur vizitorit të tyre i mungonin pjesë në enigmën e tyre.
    
  "Zoti Holzer, për çfarë artikujsh po flisni?" Pyeti Sam. "Nëse mund të na ndihmoni ta kuptojmë këtë, ne ndoshta mund të gjejmë Perdue, dhe më pas, ju premtoj, mund ta pyesni atë çfarë të doni."
    
  "Pa e vrarë atë, sigurisht," shtoi Nina, duke u bashkuar me dy burrat në sediljet prej kadifeje në dhomën e ndenjes.
    
  "Gruaja ime hetoi vrasjet e financierëve dhe politikanëve në Berlin. Por pas vdekjes së saj, gjeta një dhomë - një dhomë radioje, mendoj - dhe atje gjeta artikuj për vrasjet dhe shumë dokumente për Dhomën Amber, e cila dikur iu dha Carit Pjetri i Madh nga Mbreti Frederick William I i Prusisë. "tha Detlef. "Gabi e dinte se kishte një lidhje mes tyre, por unë duhet të flas me David Perdue për të gjetur se çfarë është."
    
  "Epo, ka një mënyrë për të folur me të, zoti Holzer," ngriti supet Nina. "Unë mendoj se informacioni që ju nevojitet mund të përmbahet në komunikimin e tij të fundit me ne."
    
  "Kështu që ju e dini se ku është ai!" - leh ai.
    
  "Jo, ne morëm vetëm këtë mesazh dhe duhet t'i deshifrojmë të gjitha fjalët përpara se të shkojmë dhe ta shpëtojmë nga njerëzit që e rrëmbyen," i shpjegoi Nina vizitorit nervoz. "Nëse nuk mund ta deshifrojmë mesazhin e tij, nuk e kam idenë se si ta kërkoj atë."
    
  "Meqë ra fjala, çfarë ishte në pjesën tjetër të mesazhit që keni mundur të deshifroni?" Semi e pyeti me kureshtje.
    
  Ajo psherëtiu, ende e hutuar nga formulimi i pakuptimtë. "Aty përmendet 'Ushtria' dhe 'Stepa', ndoshta një rajon malor? Pastaj thotë 'kërko në dhomën e qelibarit ose vdis' dhe e vetmja gjë që mora ishte një sërë shenjash pikësimi dhe ylli. Nuk jam i sigurt se makina e tij është në rregull."
    
  Detlef e konsideroi këtë informacion. "Shiko këtë," tha ai papritmas, duke hyrë në xhepin e xhaketës. Sam mori një pozicion mbrojtës, por i huaji vetëm nxori celularin e tij. Ai shfletoi fotot dhe u tregoi përmbajtjen e dhomës sekrete. "Një nga burimet e mia më dha koordinatat ku mund të gjeja njerëzit që Gabi po kërcënonte të ekspozonte. I shihni këto shifra? Vendosini ato në makinën tuaj dhe shikoni se çfarë bën."
    
  Ata u kthyen në dhomën në bodrumin e pallatit të vjetër ku Nina punonte me makinën Enigma. Fotografitë e Detlef ishin të qarta dhe mjaft afër për të dalluar çdo kombinim. Gjatë dy orëve në vijim, Nina futi numrat një nga një. Më në fund, ajo kishte një printim të fjalëve që përputheshin me kodet.
    
  "Tani ky nuk është mesazhi i Purdue; ky mesazh bazohet në numrat nga kartat e Gabit, "shpjegoi Nina përpara se të lexonte rezultatin. "Së pari, thotë "E zeza kundër të kuqes në stepën kazake", pastaj "kafaz rrezatimi" dhe dy kombinimet e fundit "Kontrolli i mendjes" dhe "Orgazma e lashtë".
    
  Sam ngriti një vetull. "Orgazma e lashtë?"
    
  "Uh! kam folur gabim. Është një "organizëm i lashtë", belbëzoi ajo, për argëtimin e Detlef dhe Sam. "Pra, "Stepi" përmendet nga Gabi dhe Perdue, dhe kjo është e vetmja e dhënë që ndodh të jetë vendndodhja."
    
  Sam shikoi Detlef. "Kështu që erdhët nga Gjermania për të gjetur vrasësin e Gabit. Po për një udhëtim në stepën kazake?"
    
    
  Kapitulli 18
    
    
  Këmbët e Perdue ende dhembin tmerrësisht. Çdo hap që hidhte ishte si të ecte mbi gozhdë që arrinin deri në kyçin e këmbës. Kjo e bëri thuajse të pamundur që ai të vishte këpucë, por ai e dinte se duhej ta bënte nëse donte të arratisej nga burgu i tij. Pasi Klaus u largua nga infermieria, Perdue hoqi menjëherë IV nga krahu dhe filloi të kontrollonte nëse këmbët e tij ishin mjaft të forta për të mbajtur peshën e tij. Ai në asnjë mënyrë nuk besonte se ata synonin t'i bënin ballë atij gjatë ditëve të ardhshme. Ai priste tortura të reja që do ta gjymtonin trupin dhe mendjen e tij.
    
  Me prirjen e tij për teknologjinë, Perdue e dinte se mund të manipulonte pajisjet e tyre të komunikimit, si dhe çdo sistem kontrolli aksesi dhe sigurie që përdornin. Urdhri i Diellit të Zi ishte një organizatë sovrane që përdorte vetëm më të mirën për të mbrojtur interesat e saj, por Dave Perdue ishte një gjeni, të cilit vetëm mund t'i frikësoheshin. Ai ishte në gjendje të përmirësonte çdo shpikje të inxhinierëve të tij pa shumë përpjekje.
    
  Ai u ul në shtrat dhe më pas rrëshqiti me kujdes anash për të ushtruar ngadalë presion mbi shputat e tij të lënduara. Duke përkulur, Perdue u përpoq të injoronte dhimbjen torturuese nga djegiet e tij të shkallës së dytë. Ai nuk donte të zbulohej kur ende nuk mund të ecte ose të vraponte, përndryshe do të kishte mbaruar.
    
  Ndërsa Klaus informoi njerëzit e tij përpara se të largohej, robëria e tyre tashmë po çalë nëpër labirintin e gjerë të korridoreve, duke krijuar një hartë mendore për të planifikuar arratisjen e tij. Në katin e tretë, ku e mbajtën të mbyllur, ai u zvarrit përgjatë murit verior për të gjetur fundin e korridorit, pasi supozoi se atje duhet të kishte një shkallë. Ai nuk u befasua shumë kur pa se e gjithë kalaja ishte në të vërtetë e rrumbullakët dhe se muret e jashtme ishin prej trarësh hekuri dhe trarësh të përforcuar me fletë të mëdha çeliku me bulona.
    
  "Kjo duket si një anije kozmike e mallkuar," mendoi ai me vete, duke parë arkitekturën e kalasë kazake të Diellit të Zi. Në qendër ndërtesa ishte bosh, një hapësirë e madhe ku mund të ruheshin ose ndërtoheshin makina ose aeroplanë gjigantë. Nga të gjitha anët, struktura e çelikut ofronte dhjetë kate zyrash, stacione serverash, dhoma marrje në pyetje, dhoma ngrënie dhe banim, salla mbledhjesh dhe laboratorë. Perdue ishte i kënaqur me efikasitetin elektrik të ndërtesës dhe infrastrukturën shkencore, por ai duhej të vazhdonte të lëvizte.
    
  Ai bëri rrugën e tij nëpër kalimet e errëta të furrave me aftësi të kufizuara dhe punëtorive me pluhur, duke kërkuar një rrugëdalje ose të paktën ndonjë pajisje komunikimi që mund ta përdorte për të thirrur për ndihmë. Për lehtësimin e tij, ai zbuloi një dhomë të vjetër të kontrollit të trafikut ajror që dukej se nuk ishte përdorur për dekada.
    
  "Ndoshta pjesë e disa lëshuesve të epokës së Luftës së Ftohtë," ai u vreros, duke ekzaminuar pajisjet në dhomën drejtkëndore. Duke i mbajtur sytë te pjesa e vjetër e pasqyrës që kishte marrë nga laboratori bosh, ai vazhdoi të lidhte të vetmen pajisje që njohu. "Duket si një version elektronik i një transmetuesi të kodit Morse," sugjeroi ai, duke u ulur poshtë për të gjetur një kabllo për ta futur në prizën e murit. Makina ishte projektuar vetëm për të transmetuar sekuenca numrash, kështu që atij iu desh të përpiqej të kujtonte stërvitjen që kishte marrë shumë kohë përpara kohës së tij në Wolfenstein shumë vite më parë.
    
  Duke vënë në punë aparatin dhe duke i drejtuar antenat e tij drejt vendit ku mendonte se ishte veriu, Perdue gjeti një pajisje transmetuese që funksiononte si një aparat telegrafi, por që mund të lidhej me satelitët e telekomunikacionit gjeostacionar me kodet e duhura. Me këtë makinë ai mund të konvertonte frazat në ekuivalentët e tyre numerikë dhe të përdorte shifrën Atbash në kombinim me një sistem kodimi matematikor. "Binary do të ishte shumë më i shpejtë," tha ai ndërsa pajisja e vjetëruar vazhdoi të humbiste rezultatet për shkak të ndërprerjeve të shkurtra, sporadike të energjisë për shkak të luhatjeve të tensionit në linjat e energjisë.
    
  Kur Perdue më në fund i dha Ninës të dhënat e nevojshme për zgjidhjen në makinën e tij shtëpiake Enigma, ai hyri në sistemin e vjetër për të krijuar një lidhje me kanalin e telekomunikacionit. Nuk ishte e lehtë të provonte të kontaktonte një numër telefoni si ai, por ai duhej të provonte. Kjo ishte e vetmja mënyrë që ai mund t'i transmetonte sekuencat e numrave Ninës me një dritare transmetimi njëzet e dytë te ofruesi i shërbimit, por çuditërisht, ai ia doli.
    
  Nuk kaloi shumë dhe dëgjoi njerëzit e Kemperit që vraponin rreth kështjellës prej çeliku dhe betoni, duke e kërkuar. Nervat e tij ishin të tensionuara, edhe pse kishte arritur të bënte një telefonatë urgjente. Ai e dinte se në fakt do të duheshin ditë para se të gjendej, kështu që kishte orë të vështira përpara tij. Perdue kishte frikë se nëse do ta gjenin, dënimi do të ishte ai nga i cili ai nuk do të shërohej kurrë.
    
  Trupi i tij ende i dhimbte, ai u strehua në një pellg të braktisur nëntokësor me ujë pas dyerve të mbyllura prej hekuri, të mbuluara me rrjetë kockash dhe të gërryera nga ndryshku. Ishte e qartë se askush nuk kishte qenë atje për vite, duke e bërë atë një strehë ideale për një të arratisur të plagosur.
    
  Perdue ishte fshehur aq mirë, në pritje të shpëtimit, saqë as që e vuri re që kalaja u sulmua dy ditë më vonë. Nina kontaktoi Chaim dhe Todd, ekspertë kompjuterësh të Purdue, për të mbyllur rrjetin elektrik në zonë. Ajo u dha atyre koordinatat që Detlef mori nga Milla pasi ai u akordua në stacionin e numrave. Duke përdorur këtë informacion, dy skocezët dëmtuan furnizimin me energji elektrike të kompleksit dhe sistemin kryesor të komunikimit dhe shkaktuan ndërhyrje në të gjitha pajisjet si laptopët dhe telefonat celularë brenda një rrezeje prej dy miljesh rreth Kalasë së Diellit të Zi.
    
  Sam dhe Detlef kaluan fshehurazi nëpër hyrjen kryesore të pazbuluar, duke përdorur një strategji që kishin përgatitur përpara se të fluturonin në terrenin e shkretë të stepës kazake me helikopter. Ata kërkuan ndihmën e filialit polak të Purdue, PoleTech Air & Transit Services. Ndërsa burrat pushtuan kompleksin, Nina priti në anije me një pilot të stërvitur ushtarakisht, duke skanuar zonën përreth me imazhe infra të kuqe për lëvizje armiqësore.
    
  Detlef ishte i armatosur me Glock-in e tij, dy thika gjuetie dhe një nga dy shkopinjtë e tij të zgjerueshëm. Ai ia dha tjetrin Semit. Gazetari, nga ana tjetër, mori me vete Makarov-in e tij dhe katër bomba tymuese. Ata shpërthyen në hyrjen kryesore, duke pritur një breshër plumbash në errësirë, por në vend të kësaj u përplasën mbi disa trupa të shpërndarë në dysheme në korridor.
    
  "Çfarë dreqin po ndodh?" Pëshpëriti Sam. "Këta njerëz punojnë këtu. Kush mund t'i kishte vrarë ata?
    
  "Me sa dëgjova, këta gjermanë vrasin të tyret për t'u promovuar," u përgjigj Detlef në heshtje, duke drejtuar elektrik dore nga të vdekurit në dysheme. "Janë rreth njëzet prej tyre. Dëgjo!"
    
  Sam ndaloi dhe dëgjoi. Ata mund të dëgjonin kaosin e shkaktuar nga ndërprerja e energjisë elektrike në katet e tjera të ndërtesës. Ata ngjitën me kujdes shkallët e para. Ishte shumë e rrezikshme të ndaheshe në një kompleks kaq të madh pa ditur për armët apo numrin e banorëve të tij. Ata ecnin me kujdes në një dosje të vetme, me armë gati, duke ndriçuar rrugën me pishtarët e tyre.
    
  "Le të shpresojmë që ata të mos na njohin menjëherë si ndërhyrës," tha Sam.
    
  Detlef buzëqeshi. "E drejtë. Le të vazhdojmë të lëvizim".
    
  "Po," tha Sam. Ata panë teksa dritat vezulluese të disa prej pasagjerëve vraponin drejt dhomës së gjeneratorit. "O dreq! Detlef, ata do të ndezin gjeneratorin!"
    
  "Lëviz! Lëviz!" Detlef urdhëroi ndihmësin e tij dhe e kapi për këmishë. Ai tërhoqi zvarrë Semin së bashku me të për të përgjuar njerëzit e sigurisë përpara se të arrinin në dhomën e gjeneratorit. Pas rruzullit me ngjyra të ndezura, Sam dhe Detlef kërkuan armët e tyre, duke u përgatitur për të pashmangshmen. Ndërsa ata vrapuan, Detlef e pyeti Semin: "A ke vrarë ndonjëherë dikë?"
    
  "Po, por kurrë me dashje," u përgjigj Sam.
    
  "Mirë, tani duhet ta bëni - me paragjykim ekstrem!" - tha gjermani i gjatë. "Nuk ka mëshirë. Ose nuk do të dalim kurrë të gjallë prej andej".
    
  "Të kapa!" Sam premtoi ndërsa ata dolën ballë për ballë me katër burrat e parë jo më shumë se tre metra larg derës. Burrat nuk ishin në dijeni se dy figurat që po afroheshin nga ana tjetër ishin ndërhyrës derisa plumbi i parë shkatërroi kafkën e njeriut të parë.
    
  Semi u tërhoq ndërsa ndjeu spërkatjen e nxehtë të lëndës së trurit dhe gjakut që i prekte fytyrën, por ai synoi njeriun e dytë në radhë, i cili, pa u dridhur, tërhoqi këmbëzën, duke e vrarë. I vdekuri ra i çalë në këmbët e Semit ndërsa ai u përkul për të marrë armën. Ai shënoi burrat që po afroheshin, të cilët filluan të qëllojnë mbi ta, duke plagosur dy të tjerë. Detlef nxori gjashtë burra me të shtëna të përsosura në masën qendrore përpara se të vazhdonte sulmin e tij në dy objektivat e Sam, duke i futur një plumb në secilën prej kafkës së tyre.
    
  "Punë e shkëlqyer, Sam," buzëqeshi gjermani. "Ti pi duhan, apo jo?"
    
  "Unë besoj, pse?" - pyeti Sam, duke fshirë rrëmujën e përgjakshme nga fytyra dhe veshi i tij. "Më jep çakmakun tuaj," tha partneri i tij nga dera. Ai hodhi Detlef Zippo-n e tij përpara se të hynin në dhomën e gjeneratorit dhe t'i vunë zjarrin rezervuarëve të karburantit. Gjatë kthimit ata kanë çaktivizuar motorët me disa plumba të drejtuar mirë.
    
  Perdue dëgjoi çmendurinë nga streha e tij e vogël dhe u nis drejt hyrjes kryesore, por vetëm sepse ishte e vetmja dalje që njihte. Duke çaluar rëndë, duke përdorur njërën dorë në mur për ta drejtuar në errësirë, Perdue u ngjit ngadalë në shkallët e urgjencës në hollin e katit të parë.
    
  Dyert ishin plotësisht të hapura dhe në dritën e pakët që binte në dhomë, ai kaloi me kujdes mbi trupat derisa arriti në frymën mikpritëse të ajrit të ngrohtë e të thatë të peizazhit të shkretëtirës jashtë. Duke qarë me mirënjohje dhe frikë, Perdue vrapoi drejt helikopterit, duke tundur krahët, duke iu lutur Zotit që të mos i përkiste armikut.
    
  Nina u hodh nga makina dhe vrapoi drejt tij. "Purdue! Purdue! A je mirë? Eja ketu!" - bërtiti ajo duke iu afruar. Perdue ngriti sytë nga historiania e bukur. Ajo bërtiti në transmetuesin e saj, duke i thënë Sam dhe Detlef se kishte Perdue. Ndërsa Perdue ra në krahët e saj, ai u rrëzua, duke e tërhequr atë me vete në rërë.
    
  "Mezi prisja të ndjeja përsëri prekjen tënde, Nina," mori frymë ai. "Ju e keni kaluar atë."
    
  "Unë e bëj gjithmonë këtë," buzëqeshi ajo dhe mbajti në krahë shoqen e saj të rraskapitur derisa të tjerët erdhën. Ata hipën në një helikopter dhe fluturuan në perëndim, ku kishin strehim të sigurt në brigjet e detit Aral.
    
    
  Kapitulli 19
    
    
  "Ne duhet të gjejmë dhomën e qelibarit, përndryshe Urdhri do ta gjejë atë. Është e domosdoshme që ta gjejmë atë përpara se ta bëjnë ata, sepse këtë herë ata do të rrëzojnë qeveritë e botës dhe do të nxisin dhunën në një shkallë gjenocidale," këmbënguli Perdue.
    
  Ata u grumbulluan rreth një zjarri në oborrin e shtëpisë së Sam-it me qira në vendbanimin Aral. Ishte një kasolle gjysmë e mobiluar me tre dhoma gjumi, së cilës i mungonin gjysma e komoditeteve që grupi ishte mësuar në vendet e Botës së Parë. Por ajo ishte e padukshme dhe e çuditshme, dhe ata mund të pushonin atje, të paktën derisa Perdue të ndihej më mirë. Ndërkohë, Sam iu desh të mbante një sy nga afër Detlef për t'u siguruar që i veja të mos sulmonte dhe të vriste miliarderin përpara se të merrej me vdekjen e Gabit.
    
  "Ne do ta arrijmë atë sapo të ndihesh më mirë, Perdue," tha Sam. "Tani për tani ne thjesht po shtrihemi dhe po relaksohemi."
    
  Flokët e Ninës, të gërshetuara, dolën nga poshtë kapelës së saj të thurur, ndërsa ndezi një cigare tjetër. Paralajmërimi i Purdue, i synuar si një ogur, nuk i dukej shumë problem për të për shkak të mënyrës se si ndihej për botën kohët e fundit. Nuk ishte aq shumë shkëmbimi verbal me entitetin e ngjashëm me perëndinë në shpirtin e Semit që i shkaktoi mendimet e saj indiferente. Ajo ishte thjesht më e vetëdijshme për gabimet e përsëritura të njerëzimit dhe dështimin e përhapur për të ruajtur ekuilibrin në të gjithë botën.
    
  Arali ishte një port peshkimi dhe qytet port para se Deti i fuqishëm Aral thuajse të thahej plotësisht, duke lënë si trashëgimi vetëm një shkretëtirë të zhveshur. Nina ishte e trishtuar që kaq shumë trupa të bukur uji ishin tharë dhe zhdukur për shkak të ndotjes njerëzore. Ndonjëherë, kur ndihej veçanërisht apatike, ajo pyeste veten nëse bota nuk do të ishte një vend më i mirë nëse raca njerëzore nuk do të vriste gjithçka në të, duke përfshirë veten.
    
  Njerëzit i kujtuan asaj foshnjat e mbetura në kujdesin e një kodër milingonash. Ata thjesht nuk kishin mençurinë apo përulësinë për të kuptuar se ata ishin pjesë e botës dhe jo përgjegjës për të. Në arrogancë dhe papërgjegjshmëri u shumuan si buburrecat, duke mos menduar se në vend që të vrisnin planetin për të kënaqur numrin dhe nevojat e tyre, duhej të kishin frenuar rritjen e popullsisë së tyre. Nina ishte e frustruar që njerëzit, si kolektiv, refuzuan të shihnin se krijimi i një popullsie më të vogël me aftësi më të larta intelektuale do të krijonte një botë shumë më efikase pa shkatërruar të gjithë bukurinë për hir të lakmisë dhe ekzistencës së tyre të pamatur.
    
  E humbur në mendime, Nina pinte një cigare pranë oxhakut. Mendimet dhe ideologjitë që ajo nuk duhet të kishte argëtuar i hynë në mendjen e saj, ku ishte e sigurt të mbante të fshehura temat tabu. Ajo reflektoi mbi qëllimet e nazistëve dhe zbuloi se disa nga këto ide në dukje mizore ishin në të vërtetë zgjidhje reale për shumë nga problemet që e kishin gjunjëzuar botën në epokën aktuale.
    
  Natyrisht, ajo urrente gjenocidin, mizorinë dhe shtypjen. Por në fund, ajo ra dakord që, deri diku, çrrënjosja e strukturës së dobët gjenetike dhe futja e kontrollit të lindjes përmes sterilizimit pas lindjes së dy fëmijëve në një familje nuk ishte aq monstruoze. Kjo do të reduktonte popullsinë njerëzore, duke ruajtur pyjet dhe tokat bujqësore në vend që të pastrohen vazhdimisht pyjet për të ndërtuar më shumë habitate njerëzore.
    
  Teksa shikonte tokën poshtë gjatë fluturimit të tyre në Detin Aral, Nina vajtoi mendërisht të gjitha këto gjëra. Peizazhet madhështore, dikur plot jetë, janë tkurrur dhe tharë nën këmbët e njeriut.
    
  Jo, ajo nuk i fali veprimet e Rajhut të Tretë, por aftësia dhe rregulli i saj ishin të pamohueshme. "Sikur vetëm sot të kishte njerëz me një disiplinë kaq të rreptë dhe një shtysë të jashtëzakonshme që duan të ndryshojnë botën për mirë," psherëtiu ajo, duke përfunduar cigaren e saj të fundit. "Imagjinoni një botë ku dikush si ky nuk i shtypte njerëzit, por ndaloi korporatat e pamëshirshme. Në të cilën, në vend që të shkatërronin kulturat, ata do të shkatërronin shpëlarjen e trurit mediatik dhe ne të gjithë do të ishim më mirë. Dhe tani do të kishte një liqen të ndyrë këtu për të ushqyer njerëzit."
    
  Ajo hodhi bishtin e cigares në zjarr. Sytë e saj tërhoqën vështrimin e Perdue, por ajo bëri sikur nuk shqetësohej nga vëmendja e tij. Ndoshta ishin hijet e vallëzimit nga zjarri që i dhanë fytyrës së tij të dobët një pamje kaq kërcënuese, por asaj nuk i pëlqeu.
    
  "Si e dini se ku të filloni të kërkoni?" - pyeti Detlef. "Kam lexuar se Dhoma Amber është shkatërruar gjatë luftës. A presin këta njerëz që në mënyrë magjike të rishfaqet diçka që nuk ekziston më?"
    
  Perdue dukej emocional, por të tjerët supozuan se ishte për shkak të përvojës së tij traumatike në duart e Klaus Kemper. "Ata thonë se ekziston ende. Dhe nëse nuk i dalim përpara në këtë, ata padyshim që do të na mposhtin përgjithmonë."
    
  "Pse?" pyeti Nina. "Çfarë është kaq e fuqishme në dhomën e qelibarit - nëse ajo ende ekziston?"
    
  "Nuk e di, Nina. Ata nuk u futën në detaje, por e bënë të qartë se ajo ka fuqi të pamohueshme," tha Perdue. "Çfarë ka apo bën, nuk e kam idenë. Thjesht e di që është shumë e rrezikshme - siç ndodh zakonisht me gjërat me bukuri të përsosur."
    
  Sam mund ta shihte që fraza i drejtohej Ninës, por toni i Perdue nuk ishte i dashur apo sentimental. Nëse nuk gaboi, dukej pothuajse armiqësore. Sam pyeti veten se si ndihej vërtet Perdue që Nina kalonte kaq shumë kohë me të dhe dukej se ishte një pikë e dhimbshme për miliarderin zakonisht me flluska.
    
  "Ku ishte ajo për herë të fundit?" Detlef pyeti Ninën. "Ju jeni historian. A e dini se ku mund ta kishin çuar nazistët nëse nuk do të ishte shkatërruar?"
    
  "Unë di vetëm atë që është shkruar në librat e historisë, Detlef," pranoi ajo, "por ndonjëherë ka fakte të fshehura në detaje që na japin të dhëna."
    
  "Dhe çfarë thonë librat tuaj të historisë?" - pyeti ai miqësisht, duke pretenduar se ishte shumë i interesuar për thirrjen e Ninës.
    
  Ajo psherëtiu dhe ngriti supet, duke kujtuar legjendën e dhomës së qelibarit të diktuar në tekstet e saj shkollore. "Dhoma Amber është bërë në Prusi në fillim të viteve 1700, Detlef. Ai ishte bërë nga panele qelibar dhe shtresa ari gjethesh dhe gdhendje me pasqyra pas tyre për ta bërë atë të dukej edhe më madhështor kur e godiste drita."
    
  "Kujt i përkiste?" pyeti ai, duke kafshuar një kore të thatë buke të bërë vetë.
    
  "Mbreti i atëhershëm ishte Frederick William I, por ai ia dha dhomën e qelibar Carit rus Pjetri i Madh si dhuratë. Por kjo është ajo që është e bukur", tha ajo. "Ndërsa i përkiste mbretit, në fakt u zgjerua disa herë! Imagjinoni vlerën edhe atëherë!"
    
  "Nga mbreti?" Sam e pyeti atë.
    
  "Po. Ata thonë se kur mbaroi zgjerimin e dhomës, ajo përmbante gjashtë tonë qelibar. Pra, si gjithmonë, rusët kanë fituar reputacionin e tyre për dashurinë e tyre për madhësinë." ajo qeshi. "Por më pas u grabit nga një njësi naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore."
    
  "Sigurisht," u ankua Detlef.
    
  "Dhe ku e mbajtën?" Sam donte ta dinte. Nina tundi kokën.
    
  "Ajo që mbeti u transportua në Königsberg për restaurim dhe më pas u ekspozua në publik atje. Por... kjo nuk është e gjitha," vazhdoi Nina, duke pranuar një gotë verë të kuqe nga Sam. "Besohet se atje u shkatërrua një herë e mirë nga sulmet ajrore aleate kur kalaja u bombardua në 1944. Disa të dhëna tregojnë se kur Rajhu i Tretë ra në vitin 1945 dhe Ushtria e Kuqe pushtoi Königsberg, nazistët kishin marrë tashmë mbetjet e Dhomës Amber dhe i kishin kontrabanduar ato në një linjë pasagjerësh në Gdynia për ta nxjerrë nga Königsberg.
    
  "Ku shkoi ai?" - Unë pyeta. - pyeti Perdue me interes të madh. Ai tashmë dinte shumë nga ato që kishte përcjellë Nina, por vetëm deri në pjesën ku Dhoma Amber u shkatërrua nga sulmet ajrore aleate.
    
  Nina ngriti supet. "Askush nuk e di. Disa burime thonë se anija u torpedoua nga një nëndetëse sovjetike dhe Dhoma Amber humbi në det. Por e vërteta është se askush nuk e di vërtet."
    
  "Nëse do të duhej të merrje me mend," e sfidoi Sam përzemërsisht, "bazuar në atë që di për situatën e përgjithshme gjatë luftës." Çfarë mendoni se ka ndodhur?"
    
  Nina kishte teorinë e saj për atë që bëri dhe nuk besonte, sipas të dhënave. "Vërtet nuk e di, Sam. Thjesht nuk e besoj historinë e silurëve. Kjo tingëllon shumë si një histori kopertine për të ndaluar të gjithë ta kërkojnë atë. Por përsëri, - psherëtiu ajo, - nuk e kam idenë se çfarë mund të kishte ndodhur. do të jem i sinqertë; Besoj se rusët i përgjuan nazistët, por jo në këtë mënyrë." Ajo qeshi në siklet dhe ngriti supet përsëri.
    
  Sytë blu të çelët të Perdue-s ia ngulnin sytë zjarrit përballë tij. Ai mori parasysh pasojat e mundshme të historisë së Ninës, si dhe atë që kishte mësuar për atë që kishte ndodhur në gjirin e Gdansk në të njëjtën kohë. Ai doli nga gjendja e tij e ngrirë.
    
  "Unë mendoj se ne duhet ta marrim atë me besim," njoftoi ai. "Unë sugjeroj të niset nga vendi ku supozohet të jetë mbytur anija, vetëm për të pasur një pikënisje. Kush e di, ndoshta do të gjejmë edhe disa të dhëna atje."
    
  "E ke fjalën për zhytje?" Bërtiti Detlef.
    
  "E saktë," konfirmoi Perdue.
    
  Detlef tundi kokën: "Unë nuk zhytem. Jo faleminderit!"
    
  "Hajde plak!" Sam buzëqeshi, duke goditur lehtë Detlef në shpinë. "Ju mund të pengoheni në zjarr të gjallë, por nuk mund të notoni me ne?"
    
  "E urrej ujin," pranoi gjermani. "Unë mund të notoj. Unë thjesht nuk e di. Uji më bën shumë të parehatshëm."
    
  "Pse? Keni pasur një përvojë të keqe?" pyeti Nina.
    
  "Me sa di, jo, por ndoshta e detyrova veten të harroj atë që më bëri të përbuz notin," pranoi ai.
    
  "Nuk ka rëndësi," ndërhyri Perdue. "Ju mund të dëshironi të na mbani një sy, pasi ne nuk mund të marrim lejet e nevojshme për t'u zhytur atje. A mund të mbështetemi tek ju për këtë?"
    
  Detlef i hodhi Perdue një vështrim të gjatë dhe të ashpër që i bëri Sam dhe Nina të dukeshin të alarmuar dhe të gatshëm për të ndërhyrë, por ai thjesht u përgjigj: "Unë mund ta bëj këtë."
    
  Ishte pak para mesnate. Prisnin që mishi dhe peshku i pjekur të ishin gati dhe kërcitja qetësuese e zjarrit i përgjumi, duke u dhënë një ndjenjë pushimi nga hallet e tyre.
    
  "David, më trego për biznesin që kishe me Gaby Holzer," këmbënguli papritmas Detlef, duke bërë më në fund të pashmangshmen.
    
  Perdue u vrenjos, i habitur nga kërkesa e çuditshme e një të huaji që ai mendoi se ishte një konsulent privat sigurie. "Çfarë do të thuash?" e pyeti gjermanin.
    
  "Detlef," paralajmëroi Sam me butësi, duke e këshilluar të venë të ruante gjakftohtësinë. "E mbani mend marrëveshjen, apo jo?"
    
  Zemra e Ninës kërceu. Ajo e kishte pritur me ankth këtë gjithë natën. Detlef e mbajti gjakftohtësinë me aq sa mund të tregonin, por ai përsëriti pyetjen e tij me një zë të ftohtë.
    
  "Dua që të më tregosh për marrëdhënien tënde me Gaby Holzer në konsullatën britanike në Berlin ditën e vdekjes së saj," tha ai me një ton të qetë që ishte thellësisht shqetësues.
    
  "Pse?" - pyeti Perdue, duke zemëruar Detlef me evazionin e tij të dukshëm.
    
  "Dave, ky është Detlef Holzer," tha Sam, duke shpresuar se prezantimi do të shpjegonte këmbënguljen e gjermanit. "Ai - jo, ishte - burri i Gabi Holzerit, dhe ai po të kërkonte ty që të mund t'i tregoje se çfarë ndodhi atë ditë." Sam i shprehu qëllimisht fjalët e tij në atë mënyrë që t'i kujtonte Detlefit se Perdue kishte të drejtën e prezumimit të pafajësisë.
    
  "Më vjen shumë keq për humbjen tuaj!" Perdue u përgjigj pothuajse menjëherë. "Oh Zoti im, kjo ishte e tmerrshme!" Ishte e qartë se Perdue nuk po mashtronte. Sytë e tij u mbushën me lot ndërsa rijetoi ato momentet e fundit para se të rrëmbehej.
    
  "Mediat thonë se ajo kreu vetëvrasje," tha Detlef. "Unë e njoh Gabin tim. Ajo kurrë nuk do..."
    
  Perdue ia nguli sytë të ve me sy të hapur. "Ajo nuk bëri vetëvrasje, Detlef. Ajo u vra para syve të mi!"
    
  "Kush e bëri atë?" Detlef bërtiti. Ai ishte emocional dhe i çekuilibruar, duke qenë aq afër zbulesës që kishte kërkuar gjatë gjithë kësaj kohe. "Kush e vrau atë?"
    
  Perdue u mendua për një moment dhe e shikoi njeriun e shqetësuar. "Unë-Nuk më kujtohet."
    
    
  Kapitulli 20
    
    
  Pas dy ditësh rikuperimi në një shtëpi të vogël, grupi u nis për në bregdetin polak. Çështja mes Perdue dhe Detlef dukej e pazgjidhur, por ata shkuan relativisht mirë. Perdue i detyrohej Detlef më shumë sesa thjesht zbulimi se vdekja e Gabit nuk ishte faji i saj, veçanërisht pasi Detlef ende dyshonte për humbjen e kujtesës së Perdue. Edhe Sam dhe Nina pyesnin veten nëse ishte e mundur që Perdue ishte pa vetëdije përgjegjëse për vdekjen e diplomatit, por ata nuk mund të gjykonin diçka për të cilën nuk dinin asgjë.
    
  Sam, për shembull, u përpoq të shihte më mirë me aftësinë e tij të re për të depërtuar në mendjet e të tjerëve, por ai nuk ishte në gjendje ta bënte këtë. Fshehurazi shpresonte se kishte humbur dhuratën e padëshiruar që i ishte bërë.
    
  Ata vendosën të ndiqnin planin e tyre. Hapja e Dhomës Amber jo vetëm që do të pengonte përpjekjet e Diellit të Zi, por do të sillte edhe përfitime të konsiderueshme financiare. Megjithatë, urgjenca për të gjetur një dhomë të madhe ishte një mister për të gjithë ata. Në Dhomën Amber duhej të kishte më shumë sesa pasuri apo reputacion. Nga kjo, Dielli i Zi kishte mjaft të tijat.
    
  Nina kishte një ish-koleg universiteti, i cili tani ishte i martuar me një biznesmen të pasur që jetonte në Varshavë.
    
  "Me një telefonatë, djema," u mburr ajo tre burrave. "Një! Sigurova për ne një qëndrim katër-ditor falas në Gdynia dhe bashkë me të një varkë të arsyeshme peshkimi për hetimin tonë të vogël jo plotësisht ligjor."
    
  Semi i përpëliti flokët me lojëra. "Ti je një kafshë madhështore, doktor Gould! A kanë uiski?
    
  "Unë do ta pranoj, unë mund të vras për ca bourbon tani," buzëqeshi Perdue. "Me çfarë po e helmoni veten, zoti Holzer?"
    
  Detlef ngriti supet: "Gjithçka që mund të përdoret në kirurgji."
    
  "Njeri i mirë! Sam, duhet të marrim pak nga kjo, mik. A mund ta bëni këtë të ndodhë?" - pyeti Perdue me padurim. "Do të bëj që asistenti im të transferojë disa para brenda pak minutash, në mënyrë që të marrim atë që na nevojitet. Varka - a i përket mikut tuaj? e pyeti Ninën.
    
  "I përket plakut me të cilin qëndruam," u përgjigj ajo.
    
  "A do të jetë ai i dyshimtë për atë që ne do të bëjmë atje?" Sam ishte i shqetësuar.
    
  "Jo. Ajo thotë se ai është një zhytës, peshkatar dhe gjuajtës i vjetër, i cili u zhvendos në Gdynia menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore nga Novosibirsk. Me sa duket ai nuk ka marrë kurrë një yll të artë për sjellje të mirë," qeshi Nina.
    
  "Mirë! Atëherë ai do të përshtatet menjëherë," qeshi Perdue.
    
  Pasi blenë ushqime dhe shumë alkool për t'ia dhuruar mikpritësit të tyre, grupi shkoi në vendin që Nina kishte marrë nga ish-kolegja e saj. Detlef vizitoi një dyqan lokal harduerësh dhe bleu gjithashtu një radio të vogël dhe disa bateri për të. Radio të tilla të thjeshta ishin të vështira për t'u gjetur në qytetet më moderne, por ai e gjeti një pranë një dyqani karremesh peshku në rrugën e fundit përpara se të mbërrinin në shtëpinë e tyre të përkohshme.
    
  Oborri ishte i rrethuar rastësisht me tela me gjemba të lidhura me shtylla të rrënuara. Oborri pas gardhit përbëhej kryesisht nga barërat e këqija të larta dhe bimë të mëdha të lënë pas dore. Nga porta e hekurt kërcitëse deri te shkallët në kuvertë, shtegu i ngushtë që të çonte në kasollen e vogël prej druri ishte e mbuluar me hardhi. Plaku i priste në verandë, duke u dukur pothuajse ashtu siç e kishte imagjinuar Nina. Sytë e mëdhenj të errët në kontrast me flokët gri dhe mjekrën e çrregullt. Ai kishte një bark të madh dhe një fytyrë të mbushur me plagë që e bënin të dukej e frikshme, por ishte miqësor.
    
  "Përshëndetje!" - thirri ai teksa kalonin nga porta.
    
  "Zot, shpresoj se ai flet anglisht," mërmëriti Perdue.
    
  "Ose gjermane," pranoi Detlef.
    
  "Përshëndetje! Ne sollëm diçka për ty, - buzëqeshi Nina, duke i dhënë një shishe vodka, dhe plaku i lumtur përplasi duart.
    
  "Unë shoh se do të shkojmë shumë mirë!" - bërtiti ai i gëzuar.
    
  "A jeni ju zoti Marinesco?" - ajo pyeti.
    
  "Kirill! Më thirr Kirill, të lutem. Dhe ju lutem hyni. Unë nuk kam një shtëpi të madhe apo ushqimin më të mirë, por është e ngrohtë dhe komode këtu," kërkoi falje ai. Pasi u prezantuan, u servir supën me perime që kishte përgatitur gjithë ditën.
    
  "Pas darkës, do të të çoj të shohësh varkën, mirë?" sugjeroi Kirill.
    
  "E mrekullueshme!" Perdue u përgjigj. "Do të doja të shihja se çfarë keni në këtë shtëpi me varkë."
    
  Ai e shërbeu supën me bukë të sapopjekur, e cila u bë shpejt pjata e preferuar e Semit. Ai e ndihmoi veten fetë pas fete. "A e ka pjekur gruaja juaj këtë?" - ai pyeti.
    
  "Jo, e bëra. Unë jam një bukëpjekës i mirë, apo jo?" Kirill qeshi. "Gruaja ime më mësoi. Tani ajo ka vdekur".
    
  "Edhe unë," mërmëriti Detlef. "Kjo ndodhi vetëm kohët e fundit."
    
  "Më vjen keq që e dëgjoj këtë," simpatizoi Kirill. "Unë nuk mendoj se gratë tona na lënë kurrë. Ata qëndrojnë përreth për të na bërë të vështirë kur ne dështojmë."
    
  Nina u qetësua kur pa se si Detlef i buzëqeshi Kirillit: "Edhe unë kështu mendoj!"
    
  "A do t'ju duhet varka ime për t'u zhytur?" pyeti mikpritësi i tyre, duke ndryshuar temën për hir të mysafirit të tij. Ai e dinte se çfarë dhimbje mund të durojë një person kur ndodh një tragjedi e tillë dhe gjithashtu nuk mund të fliste për këtë për një kohë të gjatë.
    
  "Po, ne duam të shkojmë në zhytje, por nuk duhet të zgjasë më shumë se një ose dy ditë," i tha Perdue.
    
  "Në Gjirin e Gdanskut? Në çfarë fushe?" Kirill po merrej në pyetje. Ishte varka e tij dhe po i instalonte, ndaj nuk mund t'i refuzonin pjesët.
    
  "Në zonën ku Wilhelm Gustloff u mbyt në 1945," tha Perdue.
    
  Nina dhe Sam shkëmbyen shikime, duke shpresuar që plaku të mos dyshonte për asgjë. Detlef nuk i interesonte kush e dinte. Gjithçka që ai donte ishte të zbulonte se çfarë roli luajti Dhoma Amber në vdekjen e gruas së tij dhe çfarë ishte kaq e rëndësishme për këta nazistë të çuditshëm. Në tryezën e darkës ra një heshtje e shkurtër dhe e tensionuar.
    
  Kirill i shikoi të gjithë, një nga një. Sytë e tij shpuan mbrojtjen dhe synimet e tyre ndërsa i studionte me një buzëqeshje që mund të thoshte gjithçka. Pastroi fytin.
    
  "Pse?"
    
  Pyetja për një fjalë i shqetësoi të gjithë. Ata prisnin një përpjekje të hollësishme për të larguar mendjen ose ndonjë qortim lokal, por thjeshtësia ishte pothuajse e pamundur për t'u kuptuar. Nina pa Perdue dhe ngriti supet, "Thuaji atij."
    
  "Ne jemi duke kërkuar për mbetjet e një objekti që ishte në bordin e anijes," i tha Perdue Cyril, duke përdorur një përshkrim sa më të gjerë që të jetë e mundur.
    
  "Dhoma qelibar?" - qeshi ai duke e mbajtur lugën drejt në dorën e tundur. "Edhe ti?"
    
  "Çfarë do të thuash?" Pyeti Sam.
    
  "O djali im! Kaq shumë njerëz e kanë kërkuar këtë gjë të mallkuar prej vitesh, por të gjithë kthehen të zhgënjyer!" - buzëqeshi ai.
    
  "Pra ju po thoni se ajo nuk ekziston?" Pyeti Sam.
    
  "Më thuaj, z. Perdue, z. Cleave dhe miqtë e mi të tjerë këtu," buzëqeshi Kirill, "çfarë doni nga Dhoma Amber, a? Paratë? Lavdi? Shko në shtëpi. Disa gjëra të bukura thjesht nuk ia vlen të mallkohen."
    
  Perdue dhe Nina shikuan njëri-tjetrin, të mahnitur nga ngjashmëria e formulimit midis paralajmërimit të plakut dhe ndjenjës së Perdue.
    
  "Një mallkim?" pyeti Nina.
    
  "Pse po e kërkoni këtë?" pyeti ai përsëri. "Cfare kerkon te arrish?"
    
  "Gruaja ime u vra për shkak të kësaj," ndërhyri befas Detlef. "Nëse kushdo që ishte pas këtij thesari do të ishte i gatshëm ta vriste për të, unë dua ta shoh vetë." Sytë e tij mbërthyen Perdue në vend.
    
  Kirill u vrenjos. "Çfarë lidhje kishte gruaja juaj me këtë?"
    
  "Ajo i hetoi vrasjet në Berlin sepse kishte arsye të besonte se vrasjet ishin kryer nga një organizatë sekrete që kërkonte për Dhomën Amber. Por ajo u vra para se të përfundonte hetimin e saj, "i tha e veja Kirill.
    
  Duke shtrënguar duart, pronari i tyre mori frymë thellë. "Kështu që ju nuk e dëshironi këtë për para apo famë. Mirë. Atëherë unë do t'ju tregoj se ku u fundos Wilhelm Gustloff dhe ju mund ta shihni vetë, por shpresoj që atëherë do t'i ndaloni këto marrëzi."
    
  Pa fjalë apo shpjegim tjetër, ai u ngrit dhe doli nga dhoma.
    
  "Çfarë dreqin ishte kjo?" Sam eksploroi. "Ai di më shumë sesa dëshiron të pranojë. Ai po fsheh diçka."
    
  "Si e dinit këtë?" - pyeti Perdue.
    
  Sam dukej pak i turpëruar. "Unë kam vetëm një ndjenjë të zorrëve." I hodhi një vështrim Ninës para se të ngrihej nga vendi për të çuar tasin me supën në kuzhinë. Ajo e dinte se çfarë do të thoshte vështrimi i tij. Ai duhet të ketë gjetur diçka në mendimet e plakut.
    
  "Më falni," i tha ajo Perdue dhe Detlef dhe ndoqi Sam. Ai qëndroi në derën që të çonte në kopsht, duke parë Kirillin të dilte në kabinën e varkës për të kontrolluar karburantin. Nina i vuri dorën mbi supin e tij. "Sam?"
    
  "Po".
    
  "Çfarë shihni?" - peshkoi ajo me kureshtje.
    
  "Asgjë. Ai di diçka shumë të rëndësishme, por është thjesht instinkt gazetaresk. Betohem se kjo nuk ka të bëjë fare me gjënë e re, - i tha me qetësi. "Dua të pyes drejtpërdrejt, por nuk dua të bëj presion mbi të, e kuptoni?"
    
  "E di. Prandaj do ta pyes", tha ajo e sigurt.
    
  "Jo! Nina! Kthehu këtu, - bërtiti ai, por ajo ishte e bindur. Duke e njohur Ninën, Sam e dinte fare mirë se ai nuk mund ta ndalonte atë tani. Në vend të kësaj, ai vendosi të kthehej brenda për të ndaluar Detlef që të vriste Perdue. Sam u ndje i tensionuar kur iu afrua tryezës së darkës, vetëm për të gjetur Perdue duke parë fotot në telefonin e Detlef.
    
  "Ato ishin kode dixhitale," shpjegoi Detlef. "Tani shikojeni këtë."
    
  Të dy burrat hodhën sytë ndërsa Detlef zmadhonte fotografinë që kishte bërë në faqen e ditarit ku kishte gjetur emrin e Perdue. "O Zot!" tha Perdue i habitur. "Sam, eja shiko këtë."
    
  Gjatë takimit mes Perdue dhe Carrington është bërë një regjistrim që i referohet 'Kirill'.
    
  "A po gjej thjesht fantazma kudo apo mund të jetë e gjitha kjo një rrjet i madh konspirativ?" Detlef e pyeti Samin.
    
  "Nuk mund t'ju them me siguri, Detlef, por gjithashtu kam një ndjenjë që ai di për dhomën e qelibarit," ndau dyshimet e tij me ta Sam. "Gjërat që nuk duhet t'i dimë."
    
  "Ku është Nina?" - pyeti Perdue.
    
  "Unë jam duke biseduar me një plak. Thjesht duke bërë miq në rast se duhet të dimë më shumë," e siguroi Sam. "Nëse ditari i Gabit përmban emrin e tij, ne duhet të dimë pse."
    
  "Jam dakord," pranoi Detlef.
    
  Nina dhe Kirill hynë në kuzhinë, duke qeshur me një budallallëk që po i thoshte. Tre kolegët e saj u ngritën për të parë nëse ajo kishte marrë ndonjë informacion tjetër, por për zhgënjimin e tyre, Nina tundi kokën fshehurazi.
    
  "Kjo është ajo," tha Sam. "Do ta deh. Le të shohim se sa shumë fshihet kur heq cicat."
    
  "Nëse i jep vodka ruse, ai nuk do të dehet, Sam," buzëqeshi Detlef. "Kjo vetëm do ta bëjë atë të lumtur dhe të zhurmshëm. Sa është ora?"
    
  "Pothuajse 21:00. Çfarë, a keni një takim?" Sam ngacmoi.
    
  "Në fakt, po", u përgjigj ai me krenari. "Emri i saj është Milla."
    
  I intriguar nga përgjigja e Detlef, Sam pyeti: "A dëshironi që ne të tre ta bëjmë këtë?"
    
  "Milla?" Kirill papritmas bërtiti, duke u zbehur. "Si e njeh Milla?"
    
    
  Kapitulli 21
    
    
  "E njeh edhe ti Milla?" Detlef gulçoi. "Gruaja ime fliste me të pothuajse çdo ditë, dhe pasi gruaja ime vdiq, gjeta dhomën e saj të radios. Ishte aty që Milla më foli dhe më tha se si ta gjeja duke përdorur një radio me valë të shkurtra.
    
  Nina, Perdue dhe Sam u ulën duke dëgjuar të gjitha këto, pa e ditur se çfarë po ndodhte mes Kirill dhe Detlef. Ndërsa dëgjonin, derdhën pak verë dhe vodka dhe prisnin.
    
  "Kush ishte gruaja juaj?" Pyeti Kirill me padurim.
    
  "Gabi Holzer," u përgjigj Detlef, me zërin që i dridhej ende teksa thoshte emrin e saj.
    
  "Gabi! Gabi ishte shoqja ime nga Berlini!" - bërtiti plaku. "Ajo ka punuar me ne që kur stërgjyshi i saj la dokumente për Operacionin Hannibal! O Zot, sa e tmerrshme! Kaq e trishtuar, kaq e gabuar." Rusi ngriti shishen dhe bërtiti: "Për Gabin! Bijë e Gjermanisë dhe mbrojtëse e lirisë!".
    
  Ata u bashkuan të gjithë dhe i pinin heroinës së rënë, por Detlef mezi i nxirrte fjalët. Sytë iu mbushën me lot dhe gjoksi i dhimbte nga pikëllimi për gruan. Fjalët nuk mund ta përshkruanin se sa shumë i mungonte, por faqet e tij të lagura i thanë të gjitha. Edhe Kirill kishte sytë e përgjakur teksa i bënte haraç aleatit të tij të rënë. Pas disa pishave të njëpasnjëshme vodka dhe pak Burbon Purdue, rusi u ndje nostalgjik teksa i tregoi gruas së ve Gabi se si u takuan gruaja e tij dhe rusja e vjetër.
    
  Nina ndjeu dhembshuri të ngrohtë për të dy burrat teksa i shikonte të tregonin histori të ëmbla për gruan e veçantë që të dy e njihnin dhe e adhuronin. Ajo e bëri atë të pyeste nëse Perdue dhe Sam do ta nderonin kujtimin e saj me kaq mall pasi ajo të ikte.
    
  "Miqtë e mi," bërtiti Kirill i trishtuar dhe i dehur, duke hedhur karrigen e tij larg ndërsa u ngrit dhe përplasi duart fort mbi tryezë, duke derdhur mbetjet e supës së Detlefit, "Unë do t'ju them atë që duhet të dini. Ju, - belbëzoi ai, - jeni aleatë në zjarrin e çlirimit. Ne nuk mund t'i lejojmë ata të përdorin këtë insekt për të shtypur fëmijët tanë ose veten!" Ai e mbylli këtë deklaratë të çuditshme me një varg klithmash të pakuptueshme beteje ruse që dukeshin qartësisht të zemëruara.
    
  "Na thuaj," e inkurajoi Perdue Cyril, duke ngritur gotën e tij. "Na tregoni se si Dhoma Amber përbën një kërcënim për lirinë tonë. A duhet ta shkatërrojmë atë apo thjesht duhet të çrrënjosim ata që duan ta fitojnë atë për qëllime të liga?"
    
  "Lëreni aty ku është!" Kirill bërtiti. "Njerëzit e zakonshëm nuk mund të arrijnë atje! Ato panele - ne e dinim se sa të këqij ishin. Na thanë baballarët tanë! Oh po! Që në fillim na treguan se si kjo bukuri e keqe i bëri të vrisnin vëllezërit, miqtë e tyre. Ata na treguan se si Nëna Rusi pothuajse i ishte nënshtruar vullnetit të qenve nazistë dhe ne u betuam se nuk do ta lejonim kurrë të gjendej!".
    
  Sam filloi të shqetësohej për mendjen e rusit pasi dukej se kishte disa histori të kombinuara në një. Ai u përqendrua në forcën ndjesi shpimi gjilpërash që rridhte nëpër trurin e tij, duke e thirrur butësisht, duke shpresuar se nuk do ta pushtonte aq dhunshëm sa më parë. Me dashje, ai u lidh me mendjen e plakut dhe formoi një lidhje mendore, ndërsa të tjerët shikonin.
    
  Papritur Sam tha: "Kirill, na trego për operacionin "Hanibal".
    
  Nina, Perdue dhe Detlef u kthyen dhe e shikuan Samin me habi. Kërkesa e Sam e mbylli menjëherë rusin në heshtje. As një minutë pasi pushoi së foluri, u ul dhe mblodhi duart. "Operacioni Hannibal kishte të bënte me evakuimin e trupave gjermane nga deti për t'u larguar nga Ushtria e Kuqe që së shpejti do të ishte atje për të shkelmuar gomaret e tyre naziste," qeshi plaku. "Ata hipën në Wilhelm Gustloff pikërisht këtu në Gdynia dhe u nisën për në Kiel. Atyre iu tha të ngarkonin edhe panelet nga ajo dhomë e mallkuar me qelibar. Epo, çfarë ka mbetur prej saj. Por!" bërtiti ai, me bustin e tij duke u lëkundur pak ndërsa vazhdoi, "Por ata e ngarkuan fshehurazi në anijen e shoqërimit të Gustloff, siluruesin Löwe". Ju e dini pse?"
    
  Grupi u ul i magjepsur, duke reaguar vetëm kur pyetej. "Jo pse?"
    
  Kirill qeshi i gëzuar. "Sepse disa nga "gjermanët" në portin e Gdynia ishin rusë, si dhe ekuipazhi i silurimit të eskortës! Ata u maskuan si ushtarë nazistë dhe kapën dhomën e qelibarit. Por bëhet edhe më mirë!" Ai dukej i emocionuar për çdo detaj që i tregonte, ndërsa Sam e mbajti në këtë zinxhir truri për aq kohë sa mundi. "A e dini se Wilhelm Gustloff mori një mesazh radio kur kapiteni i tyre idiot i nxori në ujëra të hapura?"
    
  "Çfarë shkruhej atje?" pyeti Nina.
    
  "Kjo i lajmëroi ata se një tjetër kolonë gjermane po afrohej, kështu që kapiteni i Gustloff ndezi dritat e lundrimit të anijes për të shmangur çdo përplasje," tha ai.
    
  "Dhe kjo do t'i bënte ato të dukshme për anijet e armikut," përfundoi Detlef.
    
  Plaku tregoi me gisht gjermanin dhe buzëqeshi. "E drejtë! Nëndetësja sovjetike S-13 e përmbysi anijen dhe e fundosi atë - pa dhomën Amber."
    
  "Nga e dinit këtë? Nuk je mjaftueshëm i rritur për të qenë atje, Kirill. Ndoshta keni lexuar ndonjë histori të bujshme që dikush ka shkruar, "përgënjeshtroi Perdue. Nina u vrenjos, duke i dhënë Perdue një qortim të pashprehur për mbivlerësimin e plakut.
    
  "Unë i di të gjitha këto, zoti Perdue, sepse kapiteni i S-13 ishte kapiteni Alexander Marinesko," u mburr Kirill. "Babai im!"
    
  Ninës i ra nofulla.
    
  Një buzëqeshje u shfaq në fytyrën e saj sepse ajo ishte në prani të një burri që dinte sekretet e vendndodhjes së dhomës Amber nga dora e parë. Ishte një moment i veçantë për të që të ishte në shoqërinë e historisë. Por Kirill ishte larg nga përfundimi. "Ai nuk do ta kishte parë kaq lehtë anijen nëse nuk do të ishte për atë mesazh të pashpjegueshëm radiofonik që i thoshte kapitenit se një kolonë gjermane po afrohej, apo jo?"
    
  "Por kush e dërgoi këtë mesazh? A e morën vesh ndonjëherë?" - pyeti Detlef.
    
  "Askush nuk e mori vesh. Të vetmit njerëz që e dinin ishin njerëzit e përfshirë në planin sekret", tha Kirill. "Burrat si babai im. Ky mesazh radiofonik erdhi nga miqtë e tij, z. Holzer, dhe miqtë tanë. Ky mesazh radio është dërguar nga Milla."
    
  "Kjo eshte e pamundur!" Detlef e hodhi poshtë zbulesën, e cila i la të gjithë të hutuar. "Po flisja me Millën në radio natën kur gjeta dhomën e radios së gruas sime. Nuk ka asnjë mënyrë që dikush që ishte aktiv gjatë Luftës së Dytë Botërore të jetë ende gjallë, e lëre më të transmetojë radiostacionin me numra."
    
  "Ke të drejtë, Detlef, nëse Milla do të ishte një person," këmbënguli Kirill. Tani ai vazhdoi të zbulonte sekretet e tij, për të argëtuar shumë Nina dhe kolegët e saj. Por Sam po humbiste kontrollin e rusit, i lodhur nga përpjekjet e mëdha mendore.
    
  "Atëherë kush është Milla?" Nina pyeti shpejt, duke kuptuar që Semi ishte gati të humbiste kontrollin e plakut, por Kirill ra të fikët para se të mund të thoshte më shumë, dhe pa e mbajtur Semi trurin nën magjepsjen e tij, asgjë nuk mund ta bënte plakun e dehur të fliste. Nina psherëtiu e zhgënjyer, por Detlef nuk u prek nga fjalët e plakut. Ai planifikoi të dëgjonte transmetimin më vonë dhe shpresonte se do të hidhte pak dritë mbi rrezikun që fshihej në dhomën e qelibarit.
    
  Sam mori disa frymë thellë për të rifituar fokusin dhe energjinë e tij, por Perdue e takoi vështrimin e tij përtej tryezës. Ishte një vështrim i dukshëm mosbesimi që e bëri Semin të ndihej shumë i pakëndshëm. Ai nuk donte që Perdue ta dinte se mund të manipulonte mendjet e njerëzve. Do ta bënte edhe më të dyshimtë, dhe ai nuk e donte këtë.
    
  "A je i lodhur, Sam?" Pyeti Perdue pa armiqësi apo dyshim.
    
  "Dreq i lodhur," u përgjigj ai. "Dhe vodka nuk ndihmon as."
    
  "Edhe unë do të shkoj në shtrat," njoftoi Detlef. "Unë supozoj se nuk do të ketë ndonjë zhytje në fund të fundit? Do të ishte shumë mirë!"
    
  "Nëse do të mund ta zgjonim zotërinë tonë, do të zbulonim se çfarë ndodhi me varkën e shoqërimit," qeshi Perdue. "Por unë mendoj se ai ka mbaruar, të paktën për pjesën tjetër të natës."
    
  Detlef u mbyll në dhomën e tij në skajin më të largët të korridorit. Ishte më i vogli nga të gjitha, ngjitur me dhomën e gjumit të rezervuar për Ninën. Perdue dhe Sam duhej të ndanin një dhomë gjumi tjetër pranë dhomës së ndenjes, kështu që Detlef nuk do t'i shqetësonte.
    
  Ai ndezi radion e tranzistorit dhe filloi të rrotullonte çelësin ngadalë, duke parë numrin e frekuencës nën shigjetën lëvizëse. Ai ishte i aftë për FM, AM dhe valë të shkurtra, por Detlef dinte se ku ta sintonizonte. Që kur u zbulua dhoma sekrete e komunikimit të gruas së tij, ai e kishte dashur tingullin e kërcitjes së valëve boshe të radios. Në njëfarë mënyre e qetësuan mundësitë përpara tij. Në mënyrë të pandërgjegjshme, kjo i dha atij besim se nuk ishte vetëm; se në eterin e gjerë të atmosferës së sipërme fshihet shumë jetë dhe shumë aleatë. Ai bëri të mundur ekzistencën e çdo gjëje të imagjinueshme nëse vetëm njëri do të ishte i prirur ta bënte këtë.
    
  Një trokitje në derë e bëri të kërcente. "Scheisse!" Me ngurrim fiku radion për të hapur derën. Ishte Nina.
    
  "Sam dhe Perdue po pinë dhe unë nuk mund të fle," pëshpëriti ajo. "A mund ta dëgjoj emisionin e Millës me ju? Unë solla një stilolaps dhe një letër."
    
  Detlef ishte me humor të lartë. "Sigurisht, hyr brenda. Unë thjesht po përpiqesha të gjeja stacionin e duhur. Ka kaq shumë këngë që tingëllojnë pothuajse njësoj, por unë e njoh muzikën."
    
  "A ka muzikë këtu?" - ajo pyeti. "A po luajnë këngë?"
    
  Ai pohoi me kokë. "Vetëm një, në fillim. Duhet të jetë një lloj shënuesi," sugjeroi ai. "Mendoj se kanali përdoret për qëllime të ndryshme dhe kur ajo transmeton për njerëz si Gabi, ka një këngë të veçantë që na njofton se numrat janë për ne."
    
  "Zot! Një shkencë e tërë," admiroi Nina. "Ka aq shumë gjëra që po ndodhin atje sa bota as nuk i di! Është si një nënunivers i tërë plot operacione të fshehta dhe motive të fshehta".
    
  Ai e shikoi me sy të errët, por zëri i tij ishte i butë. "E frikshme, apo jo?"
    
  "Po," pranoi ajo. "Dhe i vetmuar."
    
  "E vetmuar, po," përsëriti Detlef, duke ndarë ndjenjat e saj. Ai e shikoi historianen e bukur me mall dhe admirim. Ajo nuk i ngjante aspak Gabit. Ajo nuk i ngjante aspak Gabit, por i dukej e njohur në mënyrën e saj. Ndoshta sepse ata ishin të të njëjtit mendim për botën, ose ndoshta thjesht sepse shpirtrat e tyre ishin vetëm. Nina u ndje paksa e shqetësuar nga vështrimi i tij i pakënaqur, por ajo u shpëtua nga një çarje e papritur në altoparlant, e cila e bëri atë të kërcejë.
    
  "Dëgjo, Nina!" - pëshpëriti ai. "Fillon".
    
  Muzika filloi të luante, e fshehur diku larg, në zbrazëtinë jashtë, e mbytur nga dridhjet e modulimit statik dhe fishkëllimë. Nina buzëqeshi, e kënaqur nga melodia që njohu.
    
  "Metallica? Vërtet?" ajo tundi kokën.
    
  Detlef u gëzua kur dëgjoi se ajo e dinte këtë. "Po! Por çfarë lidhje ka kjo me numrat? Unë po bëja trurin tim për të kuptuar pse ata zgjodhën këtë këngë."
    
  Nina buzëqeshi. "Kënga quhet 'Sweet Amber', Detlef."
    
  "Oh!" - bërtiti ai. "Tani ka kuptim!"
    
  Ndërsa ata ende po qeshnin me këngën, filloi transmetimi i Millës.
    
  "Vlera mesatare 85-45-98-12-74-55-68-16..."
    
  Nina shkroi gjithçka.
    
  "Gjenevë 48-66-27-99-67-39..."
    
  "Jehovai 30-59-69-21-23..."
    
  "I veja..."
    
  "I ve! Jam une! Kjo është për mua!" - pëshpëriti me zë të lartë i emocionuar.
    
  Nina shkroi numrat e mëposhtëm. "87-46-88-37-68..."
    
  Kur mbaroi transmetimi i parë 20-minutësh dhe muzika përfundoi segmentin, Nina i dha Detlefit numrat që kishte shkruar. "A keni ndonjë ide se çfarë të bëni për këtë?"
    
  "Nuk e di se çfarë janë dhe si funksionojnë. Thjesht i shkruaj dhe i ruaj. Ne i përdorëm ato për të gjetur vendndodhjen e kampit ku mbahej Perdue, ju kujtohet? Por unë ende nuk e kam idenë se çfarë do të thotë e gjithë kjo," u ankua ai.
    
  "Duhet të përdorim makinën Purdue. Unë e solla këtë. Është në valixhen time, "tha Nina. "Nëse ky mesazh është veçanërisht për ju, ne duhet ta deshifrojmë atë menjëherë."
    
    
  Kapitulli 22
    
    
  "Kjo është e pabesueshme!" Nina ishte e kënaqur me atë që zbuloi. Burrat shkuan në një varkë me Kirillin dhe ajo qëndroi në shtëpi për të bërë disa kërkime, siç u tha. Në të vërtetë, Nina ishte e zënë duke deshifruar numrat që Detlef mori nga Milla mbrëmë. Historiani kishte një ndjenjë të thellë se Milla e dinte se ku ishte Detlef mjaft mirë për t'i dhënë atij informacion të vlefshëm dhe të përshtatshëm, por tani për tani kjo i shërbeu mirë.
    
  Kaloi gjysmë dite para se burrat të ktheheshin me histori qesharake rreth peshkimit, por të gjithë ndiheshin të etur për të vazhduar udhëtimin e tyre sapo të kishin diçka për të bërë. Semi nuk ishte në gjendje të krijonte një lidhje tjetër me mendjen e plakut, por ai nuk i tha Ninës se një aftësi e çuditshme kishte filluar ta linte kohët e fundit.
    
  "Çfarë gjete?" - pyeti Sam duke hequr xhupin dhe kapelën e njomur në spërkatje. Detlef dhe Perdue e ndoqën brenda, duke u dukur të rraskapitur. Sot Kirill i bëri ata të fitonin jetesën duke e ndihmuar me rrjetet dhe riparimet e motorit, por ata u argëtuan duke dëgjuar historitë e tij zbavitëse. Fatkeqësisht, nuk kishte sekrete historike në asnjë nga këto histori. Ai u tha atyre të shkonin në shtëpi ndërsa ai e çonte kapjen e tij në një treg lokal disa milje larg porteve.
    
  "Nuk do ta besoni këtë!" - buzëqeshi ajo, duke qëndruar pezull mbi laptopin e saj. "Programi i stacionit Numbers që dëgjuam Detlef dhe unë na dha diçka unike. Nuk e di se si e bëjnë dhe nuk më intereson, - vazhdoi ajo ndërsa u mblodhën rreth saj, - por ata arritën ta kthenin këngën audio në kode dixhitale!
    
  "Çfarë do të thuash?" Pyeti Perdue, e impresionuar që ajo kishte sjellë me vete kompjuterin e tij Enigma në rast se do t'i duhej. "Është një konvertim i thjeshtë. A ju pëlqen enkriptimi? Si të dhëna nga një skedar mp3, Nina, - buzëqeshi ai. "Nuk ka asgjë të re në përdorimin e të dhënave për të përkthyer kodimin në audio."
    
  "Por numrat? Numrat e saktë, asgjë më shumë. Asnjë kodim apo koprraci si ju kur shkruani softuer," u përgjigj ajo. "Shiko, unë jam një injorant total kur bëhet fjalë për teknologjinë, por nuk kam dëgjuar kurrë për numra të njëpasnjëshëm dyshifror që përbëjnë një klip zanor."
    
  "Edhe unë," pranoi Sam. "Por përsëri, unë nuk jam tamam një geek."
    
  "Kjo është e gjitha e mrekullueshme, por unë mendoj se pjesa më e rëndësishme këtu është ajo që thotë audio," sugjeroi Detlef.
    
  "Ky është një transmetim radio që është dërguar përmes valëve radio ruse; Unë mendoj. Në klip do të dëgjoni një prezantuese televizive duke intervistuar një burrë, por unë nuk flas rusisht..." Ajo u vreros. "Ku është Kirill?"
    
  "Në rrugën tonë," tha Perdue qetësuese. "Unë besoj se do të na duhet për përkthim."
    
  "Po, intervista vazhdon për gati 15 minuta para se të ndërpritet nga kjo zhurmë kërcitëse që gati sa nuk më shpërtheu daullet e veshit," tha ajo. "Detlef, Milla donte që ju ta dëgjoni këtë për disa arsye. Duhet ta kujtojmë këtë. Kjo mund të jetë kritike për përcaktimin e vendndodhjes së dhomës Amber."
    
  "Ajo kërcitje me zë të lartë," mërmëriti Kirill papritmas ndërsa ecte nga dera e përparme me dy çanta dhe një shishe pije alkoolike të vendosur nën krah, "kjo është ndërhyrje ushtarake".
    
  "Vetëm njeriu që duam të shohim," buzëqeshi Perdue, duke ecur pranë për të ndihmuar rusin e vjetër me çantat e tij. "Nina ka një program radio në rusisht. A do të ishe kaq i sjellshëm ta përktheshe këtë për ne?"
    
  "Sigurisht! Sigurisht, - buzëqeshi Kirill. "Më lejoni të dëgjoj. Oh, dhe më derdh diçka për të pirë atje, të lutem."
    
  Ndërsa Perdue u bind, Nina luajti një audio në laptopin e saj. Për shkak të cilësisë së dobët të regjistrimit, ai dukej shumë i ngjashëm me shfaqjen e vjetër. Ajo dallonte dy zëra mashkullorë. Njëri bëri pyetje dhe tjetri jepte përgjigje të gjata. Kishte ende kërcitje statike në regjistrim dhe zërat e dy burrave shuheshin herë pas here, por më pas ktheheshin më fort se më parë.
    
  "Kjo nuk është një intervistë, miqtë e mi," i tha Kirill grupit në minutën e parë të dëgjimit. "A jeni duke marrë në pyetje".
    
  Zemra e Ninës ra një rrahje. "A është ky origjinali?"
    
  Sam bëri shenjë nga pas Kirill dhe i kërkoi Ninës të mos thoshte asgjë, por të priste. Plaku dëgjoi me vëmendje çdo fjalë, fytyra e tij mori një shprehje të zymtë. Herë pas here ai tundte kokën shumë ngadalë, duke menduar për atë që kishte dëgjuar me një shprehje të zymtë. Perdue, Nina dhe Sam po vdisnin të dinin se për çfarë po flisnin burrat.
    
  Pritja që Kirill të mbaronte së dëgjuari i mbajti të gjithë të shqetësuar, por ata duhej të heshtnin që ai të dëgjonte zhurmën e regjistrimit.
    
  "Djema, kini kujdes me klithmat," paralajmëroi Nina kur pa kohëmatësin që po vinte në fund të klipit. Ata të gjithë u përgatitën për këtë dhe bënë gjënë e duhur. Kjo e ndau atmosferën me një britmë të fortë që zgjati për disa sekonda. Trupi i Kirillit u dridh nga zhurma. Ai u kthye për të parë grupin.
    
  "Aty dëgjohet një e shtënë. E dëgjuat këtë? "pyeti ai rastësisht.
    
  "Jo. Kur?" pyeti Nina.
    
  "Në këtë zhurmë të tmerrshme dëgjohet emri i një burri dhe një e shtënë. Nuk e kam idenë nëse ulërima kishte për qëllim të maskonte të shtënë apo ishte thjesht një rastësi, por e shtëna patjetër erdhi nga një armë", tha ai.
    
  "Uau, veshë të mrekullueshëm," tha Perdue. "Askush nga ne nuk e ka dëgjuar atë."
    
  "Nuk është një thashetheme e mirë, zoti Perdue. Dëgjim i trajnuar. Veshët e mi u trajnuan për të dëgjuar tinguj dhe mesazhe të fshehura, falë viteve të punës në radio," u mburr Kirill, duke buzëqeshur dhe duke treguar veshin e tij.
    
  "Por gjuajtja duhet të ketë qenë mjaft e fortë sa të dëgjohej edhe nga veshët e patrajnuar," sugjeroi Perdue. "Përsëri, varet se për çfarë bëhet fjalë. Kjo duhet të na tregojë nëse kjo është e rëndësishme."
    
  "Po, ju lutemi na tregoni se çfarë thanë ata, Kirill," u lut Sam.
    
  Kirill kulloi gotën e tij dhe pastroi fytin. "Kjo është një marrje në pyetje midis një oficeri të Ushtrisë së Kuqe dhe një të burgosuri Gulag, kështu që duhet të jetë regjistruar menjëherë pas rënies së Rajhut të Tretë. Dëgjoj emrin e një burri që bërtet jashtë para të shtënave."
    
  "Gulag?" - pyeti Detlef.
    
  "Të burgosurit e luftës. Ushtarët sovjetikë të kapur nga Wehrmacht u urdhëruan nga Stalini të kryenin vetëvrasje pas kapjes. Ata që nuk kryen vetëvrasje - si personi i marrë në pyetje në videon tuaj - u konsideruan tradhtarë nga Ushtria e Kuqe, "shpjegoi ai.
    
  "Pra, vrisni veten apo do ta bëjë ushtria juaj?" - sqaroi Sam. "Këta djem nuk mund të arrijnë një pushim të dreq."
    
  "Pikërisht," u pajtua Kirill. "Nuk dorezohem. Ky njeri, hetues, është komandant, dhe Gulag, siç thonë ata, është nga Fronti i 4-të i Ukrainës. Pra, në këtë bisedë, ushtari ukrainas është një nga tre burrat që mbijetuan..., - Kirill nuk e dinte fjalën, por shtriu duart, -... një mbytje e pashpjegueshme në brigjet e Letonisë. Ai thotë se ata kapën thesarin që duhej të merrte nazistët Kriegsmarine".
    
  "Thesar. Panelet janë nga Dhoma Amber, besoj, "shtoi Perdue.
    
  "Duhet të jetë. Ai thotë se pllakat dhe panelet u shkatërruan?" Kirill fliste anglisht me vështirësi.
    
  "E brishtë," buzëqeshi Nina. "Mbaj mend që ata thanë se panelet origjinale ishin bërë të brishta me kalimin e moshës deri në vitin 1944, kur ato duhej të çmontoheshin nga grupi gjerman Nord."
    
  "Po," i bëri sytë Kirill. "Ai flet se si ata mashtruan ekuipazhin e Wilhelm Gustloff dhe vodhën panelet e qelibarit për t'u siguruar që gjermanët të mos i merrnin panelet me vete. Por ai thotë se diçka shkoi keq gjatë udhëtimit në Letoni, ku njësitë celulare prisnin t'i merrnin. Qelibar i shkërmoqur lëshoi atë që kishte hyrë në kokën e tyre - jo, kokën e kapitenit.
    
  "Më vjen keq?" Perdue u ngrit. "Çfarë i erdhi në kokë? Ai thote?"
    
  "Mund të mos ketë kuptim për ju, por ai thotë se kishte diçka në qelibar, e mbyllur atje për shekuj e më shumë shekuj. Unë mendoj se ai është duke folur për një insekt. Kjo tingëlloi në veshin e kapitenit. Asnjëri prej tyre nuk mund ta shihte më, sepse ajo ishte shumë, shumë e vogël, si një mizëri, "përcolli Kirill historinë e ushtarit.
    
  "Jezus," mërmëriti Sam.
    
  "Ky njeri thotë se kur kapiteni i zbardhi sytë, të gjithë njerëzit bënë gjëra të tmerrshme?"
    
  Kirill u vrenjos, duke marrë parasysh fjalët e tij. Më pas ai tundi kokën, i kënaqur që tregimi i tij për deklaratat e çuditshme të ushtarit ishte i saktë. Nina e shikoi Samin. Ai dukej i shtangur, por nuk tha asgjë.
    
  "Ai thotë se çfarë bënë ata?" pyeti Nina.
    
  "Të gjithë filluan të mendojnë si një person i vetëm. Ata kishin një tru, thotë ai. Kur kapiteni u tha të mbyten vetë, të gjithë dolën në kuvertën e anijes dhe, pa u dukur të shqetësuar nga kjo, u hodhën në ujë dhe u mbytën afër bregut", tha një rus i moshuar.
    
  "Kontrolli i mendjes," konfirmoi Sam. "Kjo është arsyeja pse Hitleri donte që Dhoma Amber të kthehej në Gjermani gjatë operacionit Hannibal. Me një kontroll të tillë të mendjes, ai do të ishte në gjendje të nënshtronte të gjithë botën pa shumë përpjekje!"
    
  "Por si e zbuloi ai?" Detlef donte të dinte.
    
  "Si mendoni se Rajhu i Tretë arriti të kthejë dhjetëra mijëra burra dhe gra gjermane normale, moralisht të shëndosha në ushtarë nazistë me të njëjtin mendim?" Nina sfidoi. "A keni menduar ndonjëherë pse këta ushtarë ishin kaq të këqij dhe pamohueshëm mizorë kur mbanin ato uniforma?" Fjalët e saj u bënë jehonë në soditjen e heshtur të shokëve të saj. "Mendo për mizoritë e kryera edhe ndaj fëmijëve të vegjël, Detlef. Mijëra e mijëra nazistë mbanin të njëjtin mendim, të njëjtin nivel mizorie, duke zbatuar urdhrat e tyre të neveritshëm pa diskutim, si zombi të shpëlarë trurin. Vë bast që Hitleri dhe Himmler e zbuluan këtë organizëm të lashtë gjatë një prej eksperimenteve të Himmlerit."
    
  Burrat ranë dakord, duke u tronditur nga zhvillimi i ri.
    
  "Kjo ka shumë kuptim," tha Detlef, duke fërkuar mjekrën e tij dhe duke menduar për prishjen morale të ushtarëve nazistë.
    
  "Gjithmonë mendonim se atyre u ishte larë truri nga propaganda," u tha Kirill mysafirëve të tij, "por kishte shumë disiplinë atje. Ky nivel uniteti është i panatyrshëm. Pse mendon se e quajta dhomën Amber mallkim mbrëmë?"
    
  "Prisni," Nina u vrenjos, "a dinit për këtë?"
    
  Kirill iu përgjigj shikimit të saj qortues me një vështrim të ashpër. "Po! Çfarë mendoni se kemi bërë gjatë gjithë këtyre viteve me stacionet tona dixhitale? Ne dërgojmë kode anembanë botës për të paralajmëruar aleatët tanë, për të ndarë inteligjencën për këdo që mund të përpiqet t'i përdorë ato kundër njerëzve. Ne dimë për insektet që ishin mbyllur në qelibar, sepse një bastard tjetër nazist e përdori atë kundër babait tim dhe kompanisë së tij një vit pas katastrofës së Gustloff."
    
  "Kjo është arsyeja pse ju dëshironi të na dekurajoni që ta kërkonim këtë," tha Perdue. "Tani e kuptoj".
    
  "Pra, kjo është e gjitha që ushtari i tha hetuesit?" Sam e pyeti plakun.
    
  "Ata e pyesin se si i mbijetoi urdhrit të kapitenit, dhe më pas ai përgjigjet se kapiteni nuk mund t'i afrohej, kështu që ai nuk e dëgjoi kurrë komandën," shpjegoi Kirill.
    
  "Pse nuk mundi të vinte tek ai?" Pyeti Perdue, duke shënuar faktet në një fletore të vogël.
    
  "Ai nuk flet. Vetëm se kapiteni nuk mund të ishte në të njëjtën dhomë me të. Ndoshta kjo është arsyeja pse ai pushkatohet para se të përfundojë seanca, ndoshta për shkak të emrit të personit që ata bërtasin. Ata mendojnë se ai po fsheh informacione, kështu që e vrasin atë," ngriti supet Kirill. "Unë mendoj se ndoshta ishte rrezatim."
    
  "Rrezatimi i çfarë? Me sa di unë, nuk kishte aktivitete bërthamore në Rusi në atë kohë, "tha Nina, duke derdhur më shumë vodka për Kirillin dhe verë për vete. "A mund të pi duhan këtu?"
    
  "Sigurisht," buzëqeshi ai. Më pas ai iu përgjigj pyetjes së saj. "Rrufeja e parë. E shihni, bomba e parë atomike u shpërthye në stepën kazake në vitin 1949, por ajo që askush nuk do t'ju thotë është se eksperimentet bërthamore kanë vazhduar që nga fundi i viteve 1930. Mendoj se ky ushtar ukrainas ka jetuar në Kazakistan përpara se të thirrej në Ushtrinë e Kuqe, por, - ngriti supet me indiferentizëm, - mund të gaboj.
    
  "Çfarë emri po bërtasin në sfond para se të vritet ushtari?" - pyeti Perdue nga hiçi. Sapo i shkoi mendja se identiteti i sulmuesit ishte ende një mister.
    
  "RRETH!" - buzëqeshi Kirill. "Po, ju mund të dëgjoni dikë duke bërtitur, sikur po përpiqen ta ndalojnë atë." Ai imitoi butësisht një ulërimë. "Kamper!"
    
    
  Kapitulli 23
    
    
  Perdue ndjeu se tmerri i pushtoi brendësinë e tij me tingullin e atij emri. Nuk kishte asgjë që ai mund të bënte për këtë. "Më fal," kërkoi falje dhe nxitoi në tualet. Duke rënë në gjunjë, Perdue vjelli përmbajtjen e stomakut . Kjo e hutoi atë. Ai nuk ishte ndjerë aspak i sëmurë përpara se Kirill të përmendte emrin e njohur, por tani i gjithë trupi i tij dridhej nga tingulli kërcënues.
    
  Ndërsa të tjerët talleshin me aftësinë e Perdue për të mbajtur pijen e tij, ai vuante nga të përziera të tmerrshme në stomak deri në atë pikë sa ra në një depresion të ri. I djersitur dhe i ethshëm, ai kapi tualetin për pastrimin e radhës të pashmangshëm.
    
  "Kirill, a mund të më thuash për këtë?" - pyeti Detlef. "Këtë e gjeta në dhomën e komunikimit të Gabit me të gjitha informacionet e saj për dhomën Amber." Ai u ngrit dhe zbërtheu këmishën e tij, duke zbuluar medaljen e fiksuar në jelek. Ai e hoqi dhe ia dha Kirillit, i cili dukej i impresionuar.
    
  "Çfarë dreqin është kjo?" Nina buzëqeshi.
    
  "Kjo është një medalje e veçantë që iu dha ushtarëve që morën pjesë në çlirimin e Pragës, miku im", tha Kirill me nostalgji. "E ke marrë këtë nga gjërat e Gabit? Ajo dukej se dinte shumë për dhomën e qelibarit dhe ofensivën e Pragës. Kjo është një rastësi e mrekullueshme, apo jo?"
    
  "Cfare ndodhi?"
    
  "Ushtari që u qëllua në këtë audioklip mori pjesë në ofensivën e Pragës, prej nga vjen kjo medalje", shpjegoi ai i emocionuar. "Për shkak se njësia në të cilën ai shërbeu, Fronti i 4-të i Ukrainës, mori pjesë në operacionin për çlirimin e Pragës nga pushtimi nazist."
    
  "Me gjithë sa dimë, mund të ketë ardhur nga i njëjti ushtar," sugjeroi Sam.
    
  "Do të ishte shqetësuese dhe e mahnitshme në të njëjtën kohë," pranoi Detlef me një buzëqeshje të kënaqur. "Nuk ka një emër mbi të, apo jo?"
    
  "Jo, më fal," tha pronari i tyre. "Megjithëse do të ishte interesante nëse Gabi do të kishte marrë një medalje nga një pasardhës i këtij ushtari kur ajo po hetonte zhdukjen e Dhomës Amber." Buzëqeshi i trishtuar, duke e kujtuar me butësi.
    
  "Ti e quajte luftëtare lirie," vuri në dukje Nina në mungesë, duke mbështetur kokën në grusht. "Ky është një përshkrim i mirë i dikujt që po përpiqet të ekspozojë një organizatë që po përpiqet të pushtojë të gjithë botën."
    
  "Saktësisht drejtë, Nina," u përgjigj ai.
    
  Sam shkoi të shihte se çfarë nuk shkonte me Perdue.
    
  "Hej, gjel plak. A je mirë?" pyeti ai, duke parë trupin e gjunjëzuar të Perdue. Nuk kishte asnjë përgjigje, dhe asnjë zhurmë të përzier nuk mund të dëgjohej nga njeriu i përkulur mbi tualet. "Purdue?" Sam doli përpara dhe e tërhoqi Perdue mbrapa nga supi, vetëm për ta gjetur atë të çalë dhe të papërgjegjshëm. Në fillim Sam mendoi se shoku i tij kishte humbur mendjen, por kur Sam kontrolloi shenjat e tij jetësore, ai zbuloi se Perdue ishte në tronditje të rëndë.
    
  Duke u përpjekur ta zgjonte, Sam vazhdoi t'i thërriste emrin, por Perdue nuk iu përgjigj në krahët e tij. "Purdue," thirri Semi fort dhe me zë të lartë dhe ndjeu një ndjesi shpimi gjilpërash në fund të mendjes së tij. Papritur energjia rrodhi dhe ai u ndje i energjizuar. "Perdue, zgjohu," urdhëroi Sam, duke krijuar një lidhje me mendjen e Perdue, por ai nuk arriti ta zgjonte atë. Ai e provoi këtë tre herë, çdo herë duke rritur përqendrimin dhe qëllimin e tij, por pa rezultat. "Nuk e kuptoj këtë. Duhet të funksionojë kur ndihesh kështu!"
    
  "Detlef!" Sam thirri. "A mund të më ndihmoni këtu ju lutem?"
    
  Gjermani shtatlartë vrapoi në korridor, ku dëgjoi britmat e Semit.
    
  "Më ndihmo ta çoj në shtrat," rënkoi Sam, duke u përpjekur ta ngrinte Perdue në këmbë. Me ndihmën e Detlef, ata e vunë Perdue në shtrat dhe u nisën për të kuptuar se çfarë nuk shkonte me të.
    
  "Kjo është e çuditshme," tha Nina. "Ai nuk ishte i dehur. Ai nuk dukej i sëmurë apo asgjë. Cfare ndodhi?
    
  "Ai sapo hodhi lart," ngriti supet Sam. "Por unë nuk mund ta zgjoja fare," i tha ai Ninës, duke zbuluar se ai madje përdori aftësinë e tij të re, "pavarësisht se çfarë u përpoqa".
    
  "Ky është një shkak për shqetësim," konfirmoi ajo mesazhin e tij.
    
  "Ai është i gjithë në zjarr. Duket si helmim nga ushqimi," sugjeroi Detlef, vetëm për të marrë një pamje të keqe nga pronari i tyre. "Më vjen keq, Kirill. Nuk doja të fyej gatimin tuaj. Por simptomat e tij duken diçka si kjo."
    
  Kontrollimi i Perdue çdo orë dhe përpjekja për ta zgjuar nuk pati asnjë efekt. Ata ishin të hutuar nga ky sulm i papritur i etheve dhe të përzierave nga të cilat ai vuante.
    
  "Mendoj se mund të jenë komplikime të vona të shkaktuara nga diçka që i ndodhi në atë gropën e gjarpërinjve ku u torturua," i pëshpëriti Nina Semit ndërsa ishin ulur në shtratin e Perdue. "Ne nuk e dimë se çfarë kanë bërë me të. Po sikur t'i injektonin një lloj toksine ose, Zoti na ruajt, një virus vdekjeprurës?"
    
  "Ata nuk e dinin se ai do të ikte," u përgjigj Sam. "Pse do ta mbanin në infermieri nëse donin që ai të sëmurej?"
    
  "Ndoshta për të na infektuar kur ta shpëtojmë atë?" - pëshpëriti ajo urgjentisht me sytë e saj të mëdhenj kafe plot panik. "Është një grup mjetesh tinëzare, Sam. A do të habiteshit?
    
  Sam ra dakord. Nuk kishte asgjë që ai do t'ua kalonte veshëve të këtyre njerëzve. Dielli i Zi kishte një kapacitet pothuajse të pakufizuar për të shkaktuar dëme dhe inteligjencën e nevojshme keqdashëse për ta bërë këtë.
    
  Detlef ishte në dhomën e tij, duke mbledhur informacion nga centrali telefonik i Milla-s. Zëri i një gruaje i lexoi numrat në mënyrë monotone, i mbytur nga pritja e dobët jashtë derës së dhomës së gjumit të Detlef në korridor nga Sam dhe Nina. Kirill duhej të mbyllte hambarin e tij dhe të drejtonte makinën e tij përpara se të fillonte darkën. Mysafirët e tij do të largoheshin nesër, por atij iu desh t'i bindte ata që të mos vazhdonin të kërkonin për dhomën e qelibarit. Në fund të fundit, ai nuk mund të bënte asgjë nëse ata, si shumë të tjerë, insistonin në kërkimin e mbetjeve të mrekullisë vdekjeprurëse.
    
  Pasi fshiu ballin e Perdue me një leckë të lagur për të lehtësuar ethet e tij ende në rritje, Nina shkoi të takonte Detlef ndërsa Sam bënte dush. Ajo trokiti butësisht.
    
  "Eja, Nina," u përgjigj Detlef.
    
  "Si e dije se isha unë?" pyeti ajo me një buzëqeshje të gëzuar.
    
  "Askush nuk e sheh këtë aq interesante sa ju, përveç meje, natyrisht," tha ai. "Sonte mora një mesazh nga një person në stacion. Ai më tha se do të vdisnim nëse do të vazhdonim të kërkonim për Dhomën Amber, Nina.
    
  "A jeni i sigurt që i keni futur saktë numrat?" - ajo pyeti.
    
  "Jo, jo numra. Shiko." Ai i tregoi celularin e tij. Një mesazh u dërgua nga një numër i pagjurmueshëm me një lidhje me stacionin. "Unë akordova radion në këtë stacion dhe ai më tha të largohesha - në anglisht të thjeshtë."
    
  "A ju kërcënoi?" Ajo u vrenjos. "A je i sigurt se nuk është dikush tjetër që të ngacmon?"
    
  "Si do të më dërgonte një mesazh me frekuencën e stacionit dhe më pas do të fliste me mua atje?" kundërshtoi ai.
    
  "Jo, nuk është kjo ajo që dua të them. Si e dini se është nga Milla? Ka shumë stacione të tilla të shpërndara nëpër botë, Detlef. Kini kujdes me kë ndërveproni", paralajmëroi ajo.
    
  "Ke te drejte. As që e kam menduar", pranoi ai. "Isha kaq e dëshpëruar për të mbajtur atë që Gabi e donte, atë që ajo e kishte pasion, e dini? Më ka bërë të verbër ndaj rrezikut dhe ndonjëherë...nuk më intereson."
    
  "Epo, duhet të kujdesesh, i ve. Bota varet nga ju, - i bëri sytë Nina, duke i përkëdhelur dorën në mënyrë inkurajuese.
    
  Detlef ndjeu një rritje të qëllimit në fjalët e saj. "Më pëlqen," qeshi ai.
    
  "Çfarë?" pyeti Nina.
    
  "Ky emër është i ve. Tingëllon si një superhero, nuk mendoni?" ai mburrej.
    
  "Mendoj se është shumë e bukur, në fakt, edhe pse fjala tregon një gjendje të trishtuar. I referohet diçkaje zemërthyese," tha ajo.
    
  "Kjo është e vërtetë," tundi ai me kokë, "por ky jam unë tani, e dini? Të jesh e ve do të thotë që unë jam ende burri i Gabit, e di?"
    
  Ninës i pëlqente mënyra sesi Detlef i shikonte gjërat. Pasi kaloi ferrin e humbjes së tij, ai prapë arriti të merrte pseudonimin e tij të trishtuar dhe ta kthente në një odë. "Kjo është shumë e lezetshme, e ve."
    
  "Oh, meqë ra fjala, këto janë numra nga një stacion i vërtetë, nga Milla sot," vuri në dukje ai, duke i dhënë Ninës një copë letër. "Do ta deshifroni këtë. Unë jam i tmerrshëm në çdo gjë që nuk ka një shkas."
    
  "Mirë, por unë mendoj se duhet të heqësh qafe telefonin tënd," këshilloi Nina. "Nëse ata kanë numrin tuaj, ata mund të na gjurmojnë dhe unë kam një ndjenjë shumë të keqe nga ai mesazh që keni marrë. Le të mos i drejtojmë ata drejt nesh, mirë? Nuk dua të zgjohem i vdekur".
    
  "A e dini se njerëz si ky mund të na gjejnë pa gjurmuar telefonat tanë, apo jo?" ia ktheu ai, duke marrë një verbim të fortë nga historiani i pashëm. "Mirë. Do ta hedh".
    
  "Pra tani dikush po na kërcënon me mesazhe me tekst?" - tha Perdue ndërsa u mbështet rastësisht pas derës.
    
  "Purdue!" Nina bërtiti dhe nxitoi përpara për ta përqafuar me gëzim. "Jam shumë i lumtur që u zgjove. Cfare ndodhi?
    
  "Duhet të heqësh qafe telefonin tënd, Detlef. Njerëzit që vranë gruan tuaj mund të jenë ata që ju kontaktuan, " i tha ai gruas së ve. Nina u ndje pak e lënë jashtë nga serioziteti i tij. Ajo u largua shpejt. "Bëj si të duash."
    
  "Meqë ra fjala, kush janë këta njerëz?" Detlef qeshi. Perdue nuk ishte shoku i tij. Nuk i pëlqente të diktohej nga dikush që dyshonte se i kishte vrarë gruan. Ai ende nuk kishte një përgjigje të vërtetë se kush e vrau gruan e tij, kështu që për sa i përket atij, ata po shkonin mirë vetëm për hir të Ninës dhe Semit - tani për tani.
    
  "Ku është Sam?" Pyeti Nina, duke ndërprerë grindjen e gjelave.
    
  "Në dush," u përgjigj Perdue indiferente. Nina nuk i pëlqeu qëndrimi i tij, por ajo ishte mësuar të ishte në mes të konkurseve të nxituara nga testosteroni, megjithëse kjo nuk do të thotë që i pëlqente. "Ky duhet të jetë dushi më i gjatë që ai ka bërë ndonjëherë," qeshi ajo, duke e shtyrë përpara Perdue për të dalë në korridor. Ajo shkoi në kuzhinë për të bërë një kafe për të zbardhur atmosferën e zymtë. "A je larë akoma, Sam?" Ajo ngacmoi teksa kalonte pranë banjës, ku dëgjoi ujin që godiste pllakat. "Kjo do t'i kushtojë plakut të gjithë ujin e tij të nxehtë." Nina u nis për të deshifruar kodet më të reja, ndërsa po shijonte kafenë që kishte mall për më shumë se një orë.
    
  "Jezus Krishti!" - bërtiti papritmas ajo. Ajo u pengua përsëri pas murit dhe mbuloi gojën në pamje. Gjunjët e saj u përkulën dhe ajo u rrëzua ngadalë. Sytë i ngrinë, ajo thjesht shikoi rusin e vjetër, i cili ishte ulur në karrigen e tij të preferuar. Mbi tavolinën përpara tij qëndronte gota e tij plot vodka, duke pritur në krahë, dhe pranë tij mbështetej dora e tij e përgjakur, duke shtrënguar ende copëzën e pasqyrës së thyer me të cilën kishte prerë fytin.
    
  Perdue dhe Detlef vrapuan jashtë, gati për të luftuar. Ata u përballën me një skenë të tmerrshme dhe qëndruan të shtangur derisa Sam u bashkua me ta nga banja.
    
  Ndërsa tronditja filloi, Nina filloi të dridhej fort, duke qarë për incidentin e neveritshëm që duhet të kishte ndodhur ndërsa ajo ishte në dhomën e Detlef. Semi, i veshur vetëm me një peshqir, iu afrua me kureshtje plakut. Ai studioi me kujdes pozicionin e dorës së Kirillit dhe drejtimin e plagës së thellë në majë të fytit të tij. Rrethanat ishin në përputhje me vetëvrasjen; duhej ta pranonte . Ai shikoi dy burrat e tjerë. Në vështrimin e tij nuk kishte asnjë dyshim, por aty ishte një paralajmërim i errët që e shtyu Ninën ta shpërqendronte.
    
  "Sam, sapo të vishesh, a mund të më ndihmosh ta përgatis?" - pyeti ajo duke nuhatur ndërsa u ngrit në këmbë.
    
  "Po".
    
    
  Kapitulli 24
    
    
  Pasi u kujdesën për trupin e Kirillit dhe e mbështollën me çarçaf në shtratin e tij, atmosfera në shtëpi u mbush me tension dhe pikëllim. Nina u ul në tryezë, ende duke derdhur lot herë pas here për vdekjen e plakut të shtrenjtë rus. Përpara saj ishte makina e Perdue dhe laptopi i saj, në të cilin ajo po deshifronte ngadalë dhe me gjysmë zemre sekuencat e numrave të Detlef. Kafeja e saj ishte e ftohtë dhe madje edhe paketa e saj e cigareve ishte e paprekur.
    
  Perdue iu afrua dhe e tërhoqi butësisht në një përqafim të dhembshur. "Më vjen shumë keq, dashuri. E di që e adhuronit plakun." Nina nuk tha asgjë. Perdue e shtypi butësisht faqen e tij kundër faqes së saj dhe gjithçka që ajo mund të mendonte ishte se sa shpejt temperatura e tij ishte kthyer në normale. Nën mbulesën e flokëve, ai i pëshpëriti: "Kujdes me këtë gjerman, të lutem, dashuria ime. Ai duket si një aktor i mirë, por ai është gjerman. E shihni ku po shkoj me këtë?"
    
  Nina gulçoi. Sytë e saj u ndeshën me sytë e Perdue ndërsa ai u vrenjos dhe në heshtje kërkoi një shpjegim. Ai psherëtiu dhe shikoi përreth për t'u siguruar që ishin vetëm.
    
  "Ai është i vendosur të mbajë celularin e tij. Ju nuk dini asgjë për të përveç përfshirjes së tij në hetimin e vrasjes në Berlin. Nga sa dimë, ai mund të jetë figura kryesore. Ai mund të jetë ai që vrau gruan e tij kur e kuptoi se ajo po luante në anën e armikut," shprehu ai butësisht versionin e tij.
    
  "A e keni parë atë duke e vrarë atë?" ajo pyeti me një ton plot indinjatë, "Ai të ndihmoi të shpëtosh, Perdue. Nëse nuk do të ishte për të, unë dhe Sam nuk do ta dinim kurrë që ti ishe zhdukur. Nëse nuk do të ishte për Detlef, nuk do ta dinim kurrë se ku për të gjetur vrimën e diellit të zi kazak." për të të shpëtuar."
    
  Perdue buzëqeshi. Shprehja në fytyrën e tij përcillte fitoren e tij. "Kjo është pikërisht ajo që dua të them, i dashur. Është një kurth. Mos ndiqni vetëm të gjitha udhëzimet e tij. Si e di ti që ai nuk të ka çuar ty dhe Semin tek unë? Ndoshta duhet të më kishe gjetur; duhej të më nxirrte jashtë. A është e gjitha kjo pjesë e një plani të madh?"
    
  Nina nuk donte ta besonte. Këtu ajo po i kërkonte Detlefit të mos mbyllte sytë para rrezikut nga nostalgjia, por ajo po bënte pikërisht të njëjtën gjë! Nuk kishte dyshim se Perdue kishte të drejtë, por ajo ende nuk mund ta kuptonte tradhtinë e mundshme.
    
  "Dielli i Zi është kryesisht gjerman", vazhdoi të pëshpëriste Perdue ndërsa kontrollonte korridorin. "Ata kanë njerëzit e tyre kudo. Dhe kë duan të fshijnë më shumë nga faqja e planetit? Unë, ti dhe Sam. Çfarë mënyrë më të mirë për të na bashkuar të gjithëve në ndjekje të një thesari të pakapshëm sesa të hedhësh si viktimë një agjent të dyfishtë, operativ Black Sun? Një viktimë që i ka të gjitha përgjigjet është më shumë si një horr."
    
  "A arrite të deshifrosh informacionin, Nina?" - pyeti Detlef, duke hyrë nga rruga dhe duke shkundur këmishën.
    
  Perdue e nguli sytë, duke i përkëdhelur flokët për herë të fundit para se të shkonte në kuzhinë për të pirë. Nina duhej të ruante gjakftohtësinë dhe të luante së bashku derisa të arrinte disi të kuptonte nëse Detlef po luante për ekipin e gabuar. "Pothuajse gati," i tha ajo, duke fshehur çdo dyshim që kishte. "Shpresoj që të marrim informacion të mjaftueshëm për të gjetur diçka të dobishme. Po nëse ky mesazh nuk ka të bëjë me vendndodhjen e dhomës Amber?
    
  "Mos u shqetëso. Nëse po, ne do ta sulmojmë Urdhrin kokë më kokë. Qij dhomën e qelibarit", tha ai. Ai e bëri të qartë që të qëndronte larg Perdue, të paktën duke shmangur të qenit vetëm me të. Të dy nuk shkonin më mirë. Semi ishte i largët dhe e kalonte pjesën më të madhe të kohës vetëm në dhomën e tij, duke e lënë Nina të ndihej plotësisht e vetmuar.
    
  "Do të duhet të ikim së shpejti," sugjeroi Nina me zë të lartë që të gjithë ta dëgjojnë. "Unë do ta deshifroj këtë transmetim dhe më pas duhet të dalim në rrugë përpara se dikush të na gjejë. Ne do të kontaktojmë autoritetet lokale në lidhje me trupin e Kirill sapo të jemi mjaft larg nga këtu."
    
  "Jam dakord," tha Perdue, duke qëndruar te dera nga ku shikonte perëndimin e diellit. "Sa më shpejt të arrijmë në Dhoma Amber, aq më mirë."
    
  "Për sa kohë që marrim informacionin e duhur," shtoi Nina, duke shkruar rreshtin tjetër.
    
  "Ku është Sam?" pyeti Perdue.
    
  "Ai shkoi në dhomën e tij pasi pastruam rrëmujën e Kirillit," u përgjigj Detlef.
    
  Perdue donte të fliste me Sam për dyshimet e tij. Për sa kohë që Nina mund ta mbante Detlef të zënë, ai gjithashtu mund të paralajmëronte Semin. Ai trokiti në derë, por nuk kishte përgjigje. Perdue trokiti më fort për ta zgjuar Samin në rast se po flinte. "Mjeshtër Cleve! Tani nuk është koha për të vonuar. Duhet të përgatitemi shpejt!"
    
  "E kuptova," bërtiti Nina. Detlef erdhi për t'u bashkuar me të në tryezë, i etur për të parë se çfarë kishte për të thënë Milla.
    
  "Çfarë thotë ajo?" - pyeti ai duke u ulur në një karrige pranë Ninës.
    
  "Ndoshta kjo duket si koordinata? A e shikon? - sugjeroi ajo, duke i dhënë atij një copë letër. Teksa e shikonte këtë, Nina mendoi se çfarë do të bënte nëse do të vinte re se ajo kishte shkruar një mesazh të rremë, vetëm për të parë nëse ai e dinte tashmë çdo hap. Ajo e sajoi mesazhin, duke pritur që ai të dyshonte në punën e saj. Atëherë ajo do ta dinte nëse ai po drejtonte grupin me sekuencat e tij të numrave.
    
  "Sam është zhdukur!" Perdue bërtiti.
    
  "Nuk mund të jetë!" Nina bërtiti duke pritur përgjigjen e Detlef.
    
  "Jo, ai me të vërtetë u largua," kërciti Perdue pasi kontrolloi të gjithë shtëpinë. "Kam parë kudo. Kam kontrolluar edhe jashtë. Sam u largua."
    
  I ra celulari Detlef.
    
  "Vëre atë në altoparlant, kampion," këmbënguli Perdue. Me një buzëqeshje hakmarrëse, Detlef u pajtua.
    
  "Holzer," u përgjigj ai.
    
  Ata mund të dëgjonin një telefon që i jepej dikujt ndërsa burrat po flisnin në sfond. Nina ishte e zhgënjyer që nuk mundi të përfundonte testin e saj të vogël gjermanisht.
    
  Mesazhi i vërtetë nga Milla, të cilin ajo e deshifroi, përmbante më shumë sesa thjesht numra apo koordinata. Kjo ishte shumë më shqetësuese. Ndërsa dëgjonte telefonatën, ajo fshehu në gishtat e saj të hollë letrën me mesazhin origjinal. Fillimisht shkruhej 'Tajfel ist Gekommen', pastaj 'objekt'strehë' dhe 'kërkohet kontakt'. Pjesa e fundit thoshte thjesht 'Pripyat, 1955'.
    
  Nëpërmjet altoparlantit të telefonit ata dëgjuan një zë të njohur, duke konfirmuar frikën e tyre më të keqe.
    
  "Nina, mos i kushto vëmendje asaj që thonë! Unë mund ta mbijetoj këtë!"
    
  "Sam!" - bërtiti ajo.
    
  Ata dëgjuan një përleshje ndërsa Sam u ndëshkua fizikisht nga robëruesit e tij për paturpësinë e tij. Në sfond, një burrë i kërkoi Semit të thoshte atë që i thanë.
    
  "Dhoma e qelibarit është në sarkofag," belbëzoi Sam, duke pështyrë gjakun nga goditja që sapo kishte marrë. "Ju keni 48 orë për ta kthyer atë ose do të vrasin kancelaren gjermane. Dhe... dhe, - tha ai, - merr kontrollin e BE-së.
    
  "OBSH? Sam, kush?" pyeti shpejt Detlef.
    
  "Nuk është sekret kush, miku im," i tha Nina troç.
    
  "Kujt do t'ia japim këtë?" Ndërhyri Perdue. "Ku dhe kur?"
    
  "Do të merrni udhëzime më vonë," tha burri. "Gjermani e di ku ta dëgjojë."
    
  Telefonata përfundoi befas. "O Zoti im," ankoi Nina përmes duarve të saj, duke mbuluar fytyrën me duar. "Ke pasur të drejtë, Perdue. Milla qëndron pas gjithë kësaj."
    
  Ata shikuan Detlef.
    
  "A mendoni se unë jam përgjegjës për këtë?" - u mbrojt ai. "A je i cmendur?"
    
  "Ju jeni ai që na i keni dhënë të gjitha udhëzimet deri tani, zoti Holzer - jo më pak, bazuar në transmetimet e Millës. "Black Sun" do të dërgojë udhëzimet tona përmes të njëjtit kanal. Bëj llogaritë e ndyrë!" - bërtiti Nina, e mbajtur nga Perdue për të mos sulmuar gjermanin e madh.
    
  "Nuk dija asgjë për këtë! Te betohem! Po kërkoja Purdue për të marrë një shpjegim se si më vdiq gruaja, për hir të Zotit! Misioni im ishte thjesht të gjeja vrasësin e gruas sime, jo këtë! Dhe ai po qëndron aty, e dashur, aty me ty. Ju ende po e mbuloni atë, pas gjithë kësaj kohe, dhe gjatë gjithë kësaj kohe e dinit që ai e vrau Gabin, - bërtiti Detlef i tërbuar. Fytyra e tij u bë e kuqe dhe buzët i dridheshin nga tërbimi ndërsa drejtoi Glock-in e tij drejt tyre, duke hapur zjarr.
    
  Perdue e kapi Ninën dhe e tërhoqi në dysheme me të. "Në banjë, Nina! Përpara! Përpara!"
    
  "Nëse thua se të thashë këtë, të betohem se do të të vras!" - i bërtiti ajo teksa ai e shtyu përpara, duke iu shmangur mezi plumbave të drejtuar mirë.
    
  "Nuk do, të premtoj. Thjesht lëviz! Ai ka të drejtë me ne!" - iu lut Perdue teksa kalonin pragun e banjës. Hija e Detlef, masive në sfondin e murit të korridorit, u zhvendos shpejt drejt tyre. Ata përplasën derën e banjës dhe e mbyllën atë pikërisht kur u dëgjua një tjetër e shtënë, e cila goditi kornizën e derës prej çeliku.
    
  "O Zot, ai do të na vrasë," kërciti Nina, duke kontrolluar çantën e ndihmës së parë për ndonjë gjë të mprehtë që mund të përdorte kur Detlef shpërtheu në mënyrë të pashmangshme nga dera. Ajo gjeti një palë gërshërë çeliku dhe i futi në xhepin e pasmë.
    
  "Provo dritaren," sugjeroi Perdue, duke fshirë ballin.
    
  "Çfarë nuk shkon?" - ajo pyeti. Perdue dukej përsëri i sëmurë, duke djersitur shumë dhe duke shtrënguar dorezën e vaskës. "O Zot, jo përsëri."
    
  "Ai zë, Nina. Burri në telefon. Mendoj se e njoha. Emri i tij është Kemper. Kur ata thanë emrin në regjistrimin tuaj, u ndjeva njësoj si tani. Dhe kur dëgjova zërin e atij burri në telefonin e Semit, ajo nauze e tmerrshme më pushtoi përsëri, "pranoi ai, duke marrë frymë i rrëmbyer.
    
  "A mendoni se këto magji janë shkaktuar nga zëri i dikujt?" pyeti ajo me nxitim, duke e shtypur faqen në dysheme për të parë poshtë derës.
    
  "Nuk jam i sigurt, por mendoj se po," u përgjigj Perdue, duke luftuar kundër kontrollit dërrmues të harresës.
    
  "Ka dikush që qëndron para derës," pëshpëriti ajo. "Purdue, duhet të qëndrosh i gëzuar. Ai është në derë. Duhet të kalojmë nëpër dritare. Mendon se mund ta përballosh?"
    
  Ai tundi kokën. "Jam shumë i lodhur," gërhiti ai. "Duhet të largohesh nga këtu..."
    
  Perdue foli në mënyrë jokoherente, duke u penguar drejt banjës me krahët e shtrirë.
    
  "Unë nuk do të të lë këtu!" - protestoi ajo. Perdue vjelli derisa ishte shumë i dobët për t'u ulur. Ishte një qetësi e dyshimtë para derës. Nina supozoi se gjermani psikotik do të priste me durim që ata të dilnin në mënyrë që ai të mund t'i qëllonte. Ai ishte ende para derës, kështu që ajo hapi rubinetat e vaskës për të fshehur lëvizjet e saj. Ajo i ktheu çezmat deri në fund dhe më pas hapi dritaren me kujdes. Nina zgjidhi me durim hekurat me tehun e një palë gërshërë, një nga një, derisa arriti të hiqte konstruksionin. Kjo ishte e vështirë. Nina rënkoi, duke e përdredhur bustin për ta ulur, vetëm për të gjetur krahët e Perdue të ngritura për ta ndihmuar. Ai uli hekurat, duke u bërë sërish si ai i vjetër. Ajo ishte krejtësisht e shtangur nga këto magji të çuditshme, të cilat e bënë të ndihej tmerrësisht i sëmurë, por shpejt u la i lirë.
    
  "A ndihesh më mirë?" ajo pyeti. Ai tundi kokën me lehtësim, por Nina mundi të shihte se periudhat e vazhdueshme të etheve dhe të vjellave po e dehidratonin shpejt. Sytë e tij dukeshin të lodhur dhe fytyra e tij ishte e zbehtë, por ai veproi dhe fliste si gjithmonë. Perdue e ndihmoi Ninën të ngjitej nga dritarja dhe ajo u hodh mbi barin jashtë. Trupi i tij i gjatë u përkul në mënyrë të sikletshme në kalimin mjaft të ngushtë përpara se të hidhej në tokë pranë saj.
    
  Papritur, hija e Detlef ra mbi ta.
    
  Kur Nina shikoi kërcënimin gjigant, zemra e saj pothuajse u ndal. Pa menduar, ajo u hodh dhe e goditi në ijë me një palë gërshërë. Perdue e rrëzoi Glock nga duart e tij dhe e mori atë, por rrufeja u bllokua, duke treguar një revistë bosh. Burri i madh e mbajti Ninën në krahë, duke qeshur me përpjekjen e dështuar të Perdue për ta qëlluar. Nina nxori gërshërët dhe e goditi sërish. Syri i Detlefit shpërtheu ndërsa ajo futi tehet e mbyllura në prizën e tij.
    
  "Le të shkojmë, Nina!" Perdue bërtiti, duke hedhur tutje armën e kotë. "Para se të ngrihet. Është ende në lëvizje!"
    
  "Po?" - buzëqeshi ajo. "Unë mund ta ndryshoj këtë!"
    
  Por Perdue e tërhoqi dhe ata ikën drejt qytetit, duke lënë gjërat e tyre pas.
    
    
  Kapitulli 25
    
    
  Sam u pengua pas tiranit me figurë kockore. Nga një çarje pak poshtë vetullës së djathtë, gjaku i rridhte në fytyrë dhe i njolloi këmishën. Banditët e mbajtën për dore, duke e tërhequr zvarrë drejt një varke të madhe që po binte mbi ujin e Gjirit të Gdynia.
    
  "Zoti Cleave, unë pres që ju të ndiqni të gjitha urdhrat tona, përndryshe miqtë tuaj do të fajësohen për vdekjen e kancelarit gjerman," e informoi rrëmbyesi i tij.
    
  "Ju nuk keni asgjë për të varur në to!" Sam kundërshtoi. "Përveç kësaj, nëse ata luajnë në duart tuaja, ne të gjithë do të përfundojmë të vdekur gjithsesi. Ne e dimë se sa të neveritshme janë qëllimet e Urdhrit".
    
  "Dhe këtu mendova se e dinit shkallën e gjeniut dhe aftësive të Urdhrit. Sa budalla nga unë. Ju lutem, mos më bëni të përdor kolegët tuaj si shembull për t'ju treguar se sa seriozë jemi, "tha Klaus me sarkazëm. Ai iu drejtua njerëzve të tij. "Hiqni atë në bord. Duhet te ikim ".
    
  Sam vendosi të rrinte kohën e tij përpara se të përpiqej të përdorte aftësitë e tij të reja. Ai donte të pushonte pak në fillim për t'u siguruar që nuk do ta dështonte më. Ata e tërhoqën atë përafërsisht zvarrë nëpër bankën e të akuzuarve dhe e shtynë në anijen e prishur.
    
  "Silleni atë!" - urdhëroi një nga burrat.
    
  "Shihemi kur të arrijmë në destinacionin tonë, z. Cleve," tha Klaus me humor të mirë.
    
  "O Zot, ja ku jam përsëri në një anije të ndyrë naziste!" Sam u ankua për fatin e tij, por disponimi i tij mezi u dorëzua: "Kësaj radhe do t'ua shkëpus trurin dhe do t'i bëj të vrasin njëri-tjetrin." Çuditërisht, ai ndihej më i fortë në aftësitë e tij kur emocionet e tij ishin negative. Sa më të errëta ishin mendimet e tij u bë, aq më e fortë ndjesi shpimi gjilpërash në trurin e tij. "Ende është atje," buzëqeshi ai.
    
  Ai ishte mësuar me ndjenjën e një paraziti. Duke ditur se nuk ishte gjë tjetër veçse një insekt nga rinia e tokës, nuk bëri asnjë ndryshim për Semin. Kjo i dha atij fuqi të madhe mendore, ndoshta duke përdorur disa aftësi të harruara prej kohësh ose ende për t'u zhvilluar në të ardhmen e largët. Ndoshta, mendoi ai, ishte një organizëm i përshtatur posaçërisht për të vrarë, njësoj si instinktet e një grabitqari. Kjo mund të ketë devijuar energjinë nga lobe të caktuara të trurit modern, duke e ridrejtuar atë në instinktet primare psikike; dhe meqenëse këto instinkte i shërbenin mbijetesës, ato nuk synonin të mundonin, por të nënshtronin dhe të vrisnin.
    
  Para se ta shtynin gazetarin e rrahur në kabinën që kishin rezervuar për të burgosurin e tyre, dy burrat që mbanin Sam e zhveshën lakuriq. Ndryshe nga Dave Perdue, Sam nuk rezistoi. Në vend të kësaj, ai e kaloi kohën në mendjen e tij duke bllokuar gjithçka që ata bënin. Dy gorillat gjermane që e zhveshën atë ishin të çuditshme dhe nga sa pak gjermanisht kuptoi, ata po bënin një bast se sa kohë do të duhej të thyhej skuadra skoceze.
    
  "Heshtja është zakonisht pjesa negative e uljes," buzëqeshi tullaci teksa i tërhoqi boksierët e Semit deri te kyçet e këmbës.
    
  "E dashura ime e bën këtë pak para se të hidhërojë zemërim," tha e dobëta. "100 euro se nesër do të qajë si kurvë."
    
  Banditi tullac vështroi Samin, duke qëndruar në siklet pranë tij. "Ti je brenda. Unë them se ai po përpiqet të arratiset para se të shkojmë në Letoni."
    
  Dy burrat qeshën ndërsa e lanë robërin e tyre të zhveshur, të copëtuar dhe të vluar pas një maske shprehjeje të pakëndshme. Kur mbyllën derën, Semi mbeti i palëvizur për pak kohë. Nuk e dinte pse. Ai thjesht nuk donte të lëvizte, megjithëse mendimi i tij nuk ishte aspak në kaos. Brenda ndihej i fortë, i aftë dhe i fuqishëm, por qëndroi aty për të vlerësuar thjesht situatën. Lëvizja e parë ishte vetëm sytë e tij duke skanuar dhomën ku e lanë.
    
  Kabina rreth tij ishte aspak komode, siç priste nga pronarët e ftohtë dhe llogaritës. Muret e çelikut ngjyrë krem të lidhur në katër qoshe të vidhosura me dyshemenë e ftohtë e të zhveshur nën këmbë. Nuk kishte as shtrat, as tualet, as dritare. Vetëm një derë, e mbyllur në skajet në të njëjtën mënyrë si muret. Kishte vetëm një llambë të vetme, që ndriçonte paksa dhomën e mjerë, duke e lënë atë me pak stimulim shqisor.
    
  Sam nuk e vuri mendjen për mungesën e qëllimshme të shpërqendrimit, sepse ajo që supozohej të ishte një metodë torture me mirësjellje të Kemperit ishte një mundësi e mirëpritur për pengun e tij që të fokusohej plotësisht në aftësitë e tij mendore. Çeliku ishte i ftohtë dhe Semit ose duhej të qëndronte në këmbë gjatë gjithë natës ose të ngrinte të pasmet. Ai u ul, duke mos menduar shumë për gjendjen e tij të vështirë, mezi i bëri përshtypje ftohtësia e papritur.
    
  "Në dreq me gjithçka," tha ai me vete. "Unë jam skocez, ju idiotë. Çfarë mendoni se veshim nën fustanet tona në një ditë normale?" I ftohti nën organet gjenitale ishte sigurisht i pakëndshëm, por i tolerueshëm dhe kjo ishte ajo që duhej këtu. Sam do të donte të kishte një çelës sipër tij për të fikur dritat. Drita ia prishi meditimin. Ndërsa varka tundej poshtë tij, ai mbylli sytë, duke u përpjekur të shpëtonte nga dhimbja pulsuese e kokës dhe djegia në kyçet e dorës ku i ishte grisur lëkura ndërsa luftonte me robërit e tij.
    
  Ngadalë, një nga një, Sam akordoi shqetësime të vogla si dhimbja dhe i ftohti, duke u zhvendosur ngadalë në cikle më intensive të mendimit derisa ndjeu se rryma në kafkën e tij po intensifikohej, si një krimb i shqetësuar që zgjohet në thelbin e kafkës së tij. Një valë e njohur kaloi nëpër trurin e tij dhe një pjesë e saj depërtoi në palcën kurrizore si rrjedhje adrenaline. Ai ndjeu kokën e syrit të tij të nxehtë ndërsa një rrufe misterioze i mbushi kokën. Sam buzëqeshi.
    
  Një lidhje u formua në syrin e tij teksa përpiqej të përqendrohej te Klaus Kemper. Ai nuk kishte nevojë ta gjente atë në anije për sa kohë që thoshte emrin e tij. Pas asaj që dukej si një orë, ai ende nuk mundi të merrte kontrollin e tiranit që ishte afër, duke e lënë Semin të dobët dhe të djersitur shumë. Frustrimi kërcënoi vetëkontrollin e tij si dhe shpresën e tij në përpjekje, por ai vazhdoi të përpiqej. Më në fund, ai e sforcoi aq shumë mendjen, saqë humbi ndjenjat.
    
  Kur Sam erdhi në mendje, dhoma ishte e errët, duke e lënë atë të pasigurt për gjendjen e tij. Sado që t'i tendoste sytë, nuk shihte asgjë në errësirën e madhe. Më në fund, Sam filloi të vinte në dyshim mendjen e tij.
    
  "A po ëndërroj?" pyeti ai ndërsa zgjati dorën përpara tij, me majat e gishtave të pakënaqur. "A jam nën ndikimin e kësaj gjëje monstruoze tani?" Por ai nuk mund të ishte. Në fund të fundit, kur tjetri mori kontrollin, Sam zakonisht shikonte atë që dukej si një vello e hollë. Duke rifilluar përpjekjet e tij të mëparshme, ai shtriu mendjen e tij si një tentakulë kërkimi në errësirë për të gjetur Klaus: Manipulim, ai rezulton se ishte një aktivitet i pakapshëm dhe asgjë nuk doli prej tij përveç zërave të largët të një diskutimi të zjarrtë dhe të qeshurave të forta të të tjerëve.
    
  Papritur, si një goditje rrufeje, perceptimi i tij për rrethinën e tij u zhduk, duke i lënë vendin një kujtimi të gjallë për të cilin ai nuk kishte qenë në dijeni deri tani. Semi u vrenjos, duke kujtuar se si ishte shtrirë në tavolinë nën llambat e pista që hidhnin një dritë të dhimbshme në punishte. I kujtohej nxehtësia e madhe ndaj të cilës ishte ekspozuar në hapësirën e vogël të punës të mbushur me vegla dhe kontejnerë. Para se të shihte më shumë, kujtesa e tij shkaktoi një ndjesi tjetër që mendja e tij zgjodhi ta harronte.
    
  Dhimbje torturuese i mbushi veshin e brendshëm teksa shtrihej në një vend të errët dhe të nxehtë. Një pikë lëngu i pemës doli nga një fuçi sipër tij, duke i munguar ngushtë fytyra. Nën fuçi, një zjarr i madh kërciste në vizionet e lëkundura të kujtimeve të tij. Ishte një burim nxehtësie të fortë. Thellë në vesh, një pickim i mprehtë e bëri të bërtiste nga dhimbja ndërsa shurupi i verdhë i pikonte mbi tavolinën pranë kokës.
    
  Fryma e Semit iu zu në fyt ndërsa në mendjen e tij i ra ndërgjegjja. 'Amber! Organizmi u bllokua në qelibar, të cilin e shkriu ai bastard plak! Sigurisht! Kur u shkri, krijesa gjakatare mundi të shpëtonte lirshëm. Edhe pse, pas gjithë këtyre viteve, ajo duhet të kishte vdekur. Dua të them, lëngu i një peme të lashtë vështirë se është kriogjenik!' Sam debatoi me logjikën e tij. Kjo ndodhi ndërsa ai ishte gjysmë i vetëdijshëm nën një batanije në dhomën e punës - në domenin e Kalihasës - ndërsa ai ishte ende duke u rikuperuar nga sprova e tij në anijen e mallkuar DKM Geheimnis pasi ajo e kishte hedhur jashtë.
    
  Që andej, me gjithë konfuzionin dhe dhimbjen, gjërat u errësuan. Por Semit iu kujtua plaku që vrapoi për të ndaluar derdhjen e lëngut të verdhë. Iu kujtua gjithashtu plaku që e pyeti nëse ishte dëbuar nga Ferri dhe kujt i përkiste. Sam iu përgjigj menjëherë "Purdue" pyetjes së plakut, më shumë një refleks nënndërgjegjeshëm se sa një koherencë aktuale, dhe dy ditë më vonë ai e gjeti veten në rrugën e tij për në një objekt të largët sekret.
    
  Pikërisht atje Sam e bëri rikuperimin e tij gradual dhe të vështirë nën kujdesin dhe shkencën mjekësore të ekipit të mjekëve të zgjedhur nga Purdue derisa ishte gati të bashkohej me Purdue në Reichtisusis. Për kënaqësinë e tij, ishte atje që ai u ribashkua me Ninën, të dashurin e tij dhe objekt i grindjeve të tij të vazhdueshme me Perdue gjatë viteve.
    
  I gjithë vizioni zgjati vetëm njëzet sekonda, por Sam ndjeu sikur po rijetonte çdo detaj në kohë reale - nëse koncepti i kohës ekzistonte edhe në këtë kuptim të shtrembëruar të ekzistencës. Duke gjykuar nga kujtimet e tij të venitura, arsyetimi i Semit ishte kthyer pothuajse në normalitet. Midis dy botëve të bredhjes mendore dhe realitetit fizik, shqisat e tij ndërroheshin si leva që përshtateshin me rrymat alternative.
    
  Ai ishte kthyer në dhomë, me sytë e tij të ndjeshëm dhe të ethshëm të sulmuar nga drita e dobët e një llambë të zhveshur. Semi ishte shtrirë në shpinë, duke u dridhur nga dyshemeja e ftohtë poshtë tij. Nga supet te viçat, lëkura ime ishte mpirë nga temperatura e paepur e çelikut. Gjurmët iu afruan dhomës në të cilën ndodhej, por Sam vendosi të luante possum, i frustruar edhe një herë nga paaftësia e tij për të thirrur perëndinë e zemëruar entomo siç e quante ai.
    
  "Zoti Cleave, unë kam trajnim të mjaftueshëm për të ditur kur dikush po falsifikon. Ju nuk jeni më të paaftë se unë, - mërmëriti Klaus indiferent. "Megjithatë, unë e di gjithashtu se çfarë po përpiqeshit të bënit, dhe më duhet të them, e admiroj guximin tuaj."
    
  Sam ishte kurioz. Pa lëvizur, ai pyeti: "Oh, më thuaj, plak". Klaus nuk u argëtua nga imitimi i çuditshëm që Sam Cleave përdori për të tallur elokuencën e tij të rafinuar, pothuajse femërore. Grushtet thuajse iu shtrënguan nga paturpësia e gazetarit, por ai ishte ekspert i vetëkontrollit dhe e mbante veten në formë. "Ju u përpoqët të drejtoni mendimet e mia. Ose këtë, ose thjesht ke qenë i vendosur të mbetesh në mendimet e mia si një kujtim i pakëndshëm i një ish-të dashurës."
    
  "Sikur e dini se çfarë është një vajzë," mërmëriti Sam i gëzuar. Ai priste një goditje në brinjë ose një goditje në kokë, por asgjë nuk ndodhi.
    
  Duke refuzuar përpjekjet e Sam për të nxitur hakmarrjen e tij, Klaus shpjegoi, "Unë e di që ju keni Kalihasa, zoti Cleve. Më vjen mirë që më konsideroni një kërcënim mjaft serioz për ta përdorur këtë kundër meje, por duhet t'ju lutem që të përdorni praktika më qetësuese." Pak para se të largohej, Klaus i buzëqeshi Semit: "Të lutem ruaj dhuratën tënde speciale për... kosheren."
    
    
  Kapitulli 26
    
    
  "A e kuptoni se Pripyat është rreth katërmbëdhjetë orë larg, apo jo?" Nina e informoi Perdue teksa po shkonte fshehurazi drejt garazhit të Kirill. "Për të mos përmendur faktin që Detlef mund të jetë ende këtu, siç mund ta merrni me mend nga fakti që kufoma e tij nuk është në vendin e saktë ku unë i dhashë goditjen përfundimtare, apo jo?"
    
  "Nina, e dashura ime," i tha Perdue me qetësi, "ku është besimi yt? Më mirë akoma, ku është ajo magjistare e lezetshme në të cilën zakonisht shndërroheni kur situata bëhet e vështirë? Më beso. Unë di si ta bëj. Si tjetër do ta shpëtojmë Semin?"
    
  "A është për shkak të Semit? Je i sigurt që nuk është për shkak të Dhomës Amber?" - i thirri ajo. Perdue nuk meritonte një përgjigje për akuzën e saj.
    
  "Nuk më pëlqen kjo," murmuriti ajo, duke u ulur pranë Perdue, duke skanuar perimetrin e shtëpisë dhe oborrit nga i cili kishin shpëtuar mezi më pak se dy orë më parë. "Kam një ndjenjë të keqe që ai është ende atje."
    
  Perdue u afrua më pranë derës së garazhit të Cyril-it, dy fletë hekuri të rrënuara që mezi mbaheshin në vend me tela dhe mentesha. Dyert lidheshin me një dry në një zinxhir të trashë të ndryshkur, me një hendek prej disa centimetrash nga pozicioni paksa i pjerrët i derës së djathtë. Ishte errësirë pas plasaritjes brenda hambarit. Perdue u përpoq të shihte nëse mund të thyente drynin, por kërcitja e tmerrshme e shtyu atë të braktiste përpjekjen e tij për të shmangur shqetësimin e një të veje vrasëse.
    
  "Kjo është një ide e keqe," këmbënguli Nina, duke humbur gradualisht durimin me Perdue.
    
  "E vërejtur," tha ai në mungesë. I zhytur në mendime, ai vendosi dorën në kofshën e saj për të tërhequr vëmendjen e saj. "Nina, ti je një grua shumë e vogël."
    
  "Faleminderit që e vutë re," mërmëriti ajo.
    
  "A mendoni se mund ta vendosni trupin tuaj midis dyerve?" pyeti ai sinqerisht. Duke ngritur një vetull, ajo e nguli sytë duke mos thënë asgjë. Në të vërtetë, ajo po mendonte për këtë, duke qenë se koha po mbaronte dhe ata kishin një distancë të konsiderueshme për të udhëtuar për të arritur në destinacionin e tyre të ardhshëm. Më në fund, ajo nxori frymën, duke mbyllur sytë dhe duke marrë ajrin e duhur të keqardhjes së paramenduar për atë që do të bënte.
    
  "E dija se mund të mbështetesha tek ju," buzëqeshi ai.
    
  "Hesht!" - e përplasi ajo, duke shtrënguar buzët e irrituar dhe duke u përqendruar me përqendrim maksimal. Nina bëri rrugën e saj përpara përmes barërave të këqija dhe shkurreve me gjemba, gjembat e të cilave shponin pëlhurën e trashë të xhinseve të saj. Ajo u përkul, mallkoi dhe mërmëriti nëpër enigmën e dyerve të dyerve derisa arriti në fund të pengesës që qëndronte mes saj dhe Volvo-s së rrahur të Kirillit. Me sytë e saj, Nina mati gjerësinë e hendekut të errët midis dyerve, duke tundur kokën në drejtim të Perdue.
    
  "Përpara! Do të vish, - i tha ai asaj, duke shikuar nga pas barërave të këqija për të parë Detlef. Nga këndvështrimi i tij ai kishte një pamje të qartë të shtëpisë dhe veçanërisht dritares në banjë. Megjithatë, avantazhi ishte edhe një mallkim, pasi do të thoshte se askush nuk mund t'i shikonte nga shtëpia. Detlef mund t'i shihte ato aq lehtë sa ata mund ta shihnin atë, dhe kjo ishte arsyeja e urgjencës.
    
  "O Zot," pëshpëriti Nina, duke shtyrë krahët dhe shpatullat e saj midis dyerve, duke u shtrënguar pas skajit të ashpër të derës së pjerrët që e gërvishti kurrizin teksa kalonte. "Zot, është mirë që nuk shkova nga ana tjetër," mërmëriti ajo qetësisht. "Kjo kanaçe me ton do të më bënte të më hiqnin lëkurën nga diçka e tmerrshme!" Ajo u vrenjos edhe më shumë ndërsa kofsha e saj zvarritej nëpër shkëmbinj të vegjël të dhëmbëzuar, e ndjekur nga pëllëmbët e saj po aq të dëmtuara.
    
  Sytë e mprehtë të Perdue mbetën në shtëpi, por ai nuk dëgjoi ose pa asgjë që do ta vinte në dijeni - ende. Zemra e tij po rrihte nga mendimi i një të armatosuri vdekjeprurës që dilte nga dera e pasme e kasolles, por ai i besoi Ninës që t'i nxirrte nga gjendja e vështirë në të cilën ndodheshin. Nga ana tjetër, ai kishte frikë nga mundësia që çelësat e makinës së Kirillit të mos ishin në ndezës. Kur dëgjoi zhurmën e zinxhirit, pa ijet dhe gjunjët e Ninës që hynë në hendek dhe më pas çizmet e saj u zhdukën në errësirë. Fatkeqësisht, ai nuk ishte i vetmi që dëgjoi zhurmën.
    
  "Punë e shkëlqyer, dashuri," pëshpëriti ai duke buzëqeshur.
    
  Pasi hyri brenda, Nina u qetësua që dera e makinës që u përpoq të hapte ishte e hapur, por shpejt u shkatërrua kur zbuloi se çelësat nuk ishin në asnjë nga vendet e sugjeruara nga personat e armatosur të shumtë që ajo kishte parë.
    
  "Dreq", fërshëlleu ajo, duke gërmuar nëpër pajisje peshkimi, kanaçe birre dhe disa sende të tjera, qëllimin e të cilëve as që donte t'i merrte parasysh. "Ku dreqin janë çelësat e tu, Kirill? Ku i mbajnë ushtarët e vjetër rusë të çmendur, çelësat e mallkuar të makinës, përveçse në xhepat e tyre?"
    
  Jashtë, Perdue dëgjoi mbylljen e derës së kuzhinës. Siç kishte frikë, Detlef u shfaq në qoshe. Perdue u shtri në bar, duke shpresuar se Detlef kishte dalë jashtë për diçka të parëndësishme. Por gjigandi gjerman vazhdoi të ecë drejt garazhit, ku mesa duket Nina kishte problem të gjente çelësat e makinës. Koka e tij ishte e mbështjellë me një lloj pëlhure të përgjakur, duke i mbuluar syrin, të cilin Nina e kishte shpuar me gërshërë. Duke ditur që Detlef ishte armiqësor ndaj tij, Perdue vendosi ta largonte atë nga Nina.
    
  "Shpresoj që ai të mos e ketë atë armë të mallkuar me vete," mërmëriti Perdue ndërsa u hodh në pamje dhe u drejtua për në varkën, e cila ishte shumë larg. Menjëherë pas kësaj, ai dëgjoi të shtëna armësh, ndjeu një goditje të nxehtë në shpatullën e tij dhe një tjetër i lëvizi pranë veshit. "Mat!" - bërtiti ai kur u pengua, por u hodh dhe vazhdoi të ecte.
    
  Nina dëgjoi të shtëna. Duke u përpjekur për të mos u panik, ajo kapi një thikë të vogël gdhendjeje që ishte shtrirë në dysheme pas sediljes së pasagjerit, ku ishte vendosur pajisjet e peshkimit.
    
  "Shpresoj që asnjë nga këto të shtëna të mos vrasë ish të dashurin tim Detlef, ose do të të heq lëkurën nga gomari me këtë kasetë të vogël," buzëqeshi ajo, duke ndezur dritat e çatisë së makinës dhe duke u përkulur për të arritur telat nën timon. Ajo nuk kishte ndërmend të rindezte romancën e saj të kaluar me Dave Perdue, por ai ishte një nga dy miqtë e saj më të mirë dhe ajo e adhuronte atë, edhe pse ai gjithmonë e futi atë në situata kërcënuese për jetën.
    
  Përpara se të arrinte në varkë, Perdue kuptoi se dora e tij ishte në zjarr. Një rrjedhje e ngrohtë gjaku i përshkoi bërrylin dhe dorën ndërsa vraponte për në strehën e ndërtesës, por kur më në fund mundi të kthente sytë pas, një tjetër surprizë e keqe e priste. Detlef nuk e ndoqi fare. Duke mos e konsideruar më veten një rrezikues, Detlef mbajti Glock-in e tij dhe u drejtua drejt garazhit të rrënuar.
    
  "Oh jo!" Perdue gulçoi. Megjithatë, ai e dinte se Detlef nuk do të mund të arrinte Nina përmes hendekut të ngushtë midis dyerve të mbyllura me zinxhir. Madhësia e saj mbresëlënëse kishte të metat e saj dhe ishte një shpëtim për Ninën e imët dhe të egër, e cila ishte brenda, duke e lidhur makinën me duar të djersitura dhe pothuajse pa dritë.
    
  I frustruar dhe i lënduar, Perdue shikonte i pafuqishëm teksa Detlef kontrollonte bllokimin dhe zinxhirin për të parë nëse dikush mund ta kishte thyer atë. "Ai ndoshta mendon se jam këtu vetëm. Zot, shpresoj kështu, mendoi Perdue. Ndërsa gjermani po punonte në derën e garazhit, Perdue hyri në shtëpi për të marrë sa më shumë nga gjërat e tyre që mund të mbante. Çanta e laptopit të Ninës përmbante gjithashtu pasaportën e saj dhe ai gjeti pasaportën e Sam në gazetari i dhomës në një karrige ngjitur me krevatin.Nga portofoli i gjermanit, Perdue mori para dhe një kartë krediti AMEX ari.
    
  Nëse Detlef do të besonte se Perdue e la Ninën në qytet dhe do të kthehej për të përfunduar betejën me të, do të ishte mirë; miliarderi shpresonte teksa shikonte gjermanin të peshonte situatën nga dritarja e kuzhinës. Perdue ndjeu se krahu i mpihej deri në gishta dhe humbja e gjakut e bëri atë të trullosur, kështu që përdori atë forcë që i kishte mbetur për t'u kthyer fshehurazi në kabinën e varkës.
    
  "Nxito, Nina," pëshpëriti ai, duke hequr syzet për t'i pastruar ato dhe duke fshirë djersën nga fytyra e tij me këmishën. Për lehtësimin e Perdue, gjermani vendosi të mos bënte një përpjekje të kotë për të thyer garazhin, kryesisht sepse nuk kishte çelësin e drynit. Teksa po vinte syzet, pa Detlefin që po shkonte drejt tij. "Ai do të vijë për t'u siguruar që unë kam vdekur!"
    
  Nga mbrapa e veja e madhe, zhurma e ndezjes jehoi gjatë gjithë mbrëmjes. Detlef u kthye dhe u kthye me nxitim në garazh, duke nxjerrë pistoletën. Perdue ishte i vendosur ta mbante Detlef larg Ninës, edhe nëse kjo do t'i kushtonte jetën. Ai doli përsëri nga bari dhe bërtiti, por Detlef e injoroi atë ndërsa makina u përpoq të niste përsëri.
    
  "Mos e mbyt, Nina!" ishte gjithçka që Perdue mund të bërtiste ndërsa duart masive të Detlef u mbyllën rreth zinxhirit dhe filluan të largonin dyert. Unë nuk do ta jepja zinxhirin. Ishte e rehatshme dhe e trashë, shumë më e besueshme se dyert e dobëta prej hekuri. Jashtë dyerve, motori u gjëmua përsëri, por një moment më vonë vdiq. Tani i vetmi tingull në ajrin e pasdites është zhurma e dyerve që përplasen nën forcën e furishme të ziles gjermane. Pika e lotit prej metali bërtiti ndërsa Detlef çmontoi të gjithë instalimin, duke shkëputur dyert nga menteshat e tyre të dobëta.
    
  "Oh Zoti im!" Perdue rënkoi, duke u përpjekur dëshpërimisht të shpëtonte Ninën e tij të dashur, por ai nuk kishte forcë për të vrapuar. Ai pa që dyert të shpërbëheshin si gjethet që bien nga një pemë ndërsa motori gjëmonte në jetë edhe një herë. Duke fituar vrull, Volvo klithi nën këmbën e Ninës dhe nxitoi përpara kur Detlef hodhi mënjanë derën e dytë.
    
  "Faleminderit shok!" tha Nina ndërsa shtypi gazin dhe lëshoi tufën.
    
  Perdue pa vetëm kornizën e Detlef-it të rrëzohej ndërsa makina e vjetër u përplas me të me shpejtësi të plotë, duke e hedhur trupin e tij disa këmbë anash nën forcën e shpejtësisë së saj. Një sedan i shëmtuar ngjyrë kafe rrëshqiti nëpër sipërfaqen e barit me baltë, duke u nisur drejt vendit ku Perdue e kishte ndaluar. Nina hapi derën e pasagjerit kur makina ishte pothuajse e ndaluar, aq sa Perdue u hodh në sedilje para se të dilte në rrugë.
    
  "A je mirë? Purdue! A je mirë? Ku të goditi?" - ajo vazhdoi të bërtasë, duke bërtitur mbi motorin e ndezur.
    
  "Do të jem mirë, i dashur im," buzëqeshi Perdue me ndrojtje, duke i shtrënguar dorën. "Është fat i keq që plumbi i dytë nuk më goditi në kafkë."
    
  "Është një bekim që mësova se si të ndizja një makinë për t'i bërë përshtypje një kapuçiu të nxehtë nga Glasgou kur isha shtatëmbëdhjetë vjeç!" - shtoi ajo me krenari. "Purdue!"
    
  "Vazhdo të vozitësh, Nina," u përgjigj ai. "Vetëm na kaloni kufirin në Ukrainë sa më shpejt të jetë e mundur."
    
  "Duke supozuar se jalopia e vjetër e Kirillit mund ta përballojë udhëtimin," psherëtiu ajo, duke kontrolluar matësin e karburantit, i cili kërcënonte të kalonte shenjën e karburantit. Perdue tregoi kartën e kreditit të Detlef dhe buzëqeshi nga dhimbja ndërsa Nina shpërtheu në të qeshura triumfuese.
    
  "Më jep atë!" ajo buzëqeshi. "Dhe pushoni pak. Do të të blej një fashë sapo të shkojmë në qytetin tjetër. Prej andej, ne nuk do të ndalemi derisa të jemi në afërsi të Kazanit të Djallit dhe të kthehemi Sam."
    
  Perdue nuk e kuptoi pjesën e fundit. Ai tashmë ishte në gjumë.
    
    
  Kapitulli 27
    
    
  Në Riga, Letoni, Klaus dhe ekuipazhi i tij i vogël u ankoruan për pjesën tjetër të udhëtimit të tyre. Kishte pak kohë për të përgatitur gjithçka për blerjen dhe transportin e paneleve nga Dhoma Amber. Nuk kishte shumë kohë për të humbur dhe Kemper ishte një njeri shumë i padurueshëm. Ai bërtiti urdhra në kuvertë ndërsa Sam dëgjonte nga burgu i tij prej çeliku. Zgjedhja e fjalëve të Kemperit e përndiqte Samin pa fund - kosherja - mendimi e bëri atë të dridhej, por aq më tepër sepse ai nuk e dinte se çfarë po bënte Kemper dhe kjo ishte arsye e mjaftueshme për trazira emocionale.
    
  Sam duhej të dorëzohej; ai kishte frikë. I thjeshtë dhe i thjeshtë, imazhi dhe respekti për veten mënjanë, ai ishte i tmerruar nga ajo që po vinte. Në bazë të informacioneve të pakta që iu dhanë, ai tashmë e ndjente se këtë herë ishte i destinuar të shpëtohej. Shumë herë më parë kishte arritur të shpëtonte nga ajo që kishte frikë se ishte vdekja e sigurt, por këtë herë ishte ndryshe.
    
  "Nuk mund të dorëzohesh, Cleve," e qortoi veten, duke dalë nga gropa e depresionit dhe mungesës së shpresës. "Kjo katrahurë disfatiste nuk është për njerëz si ju. Çfarë dëmi mund të jetë i madh në bordin e asaj anije teleportimi në të cilën jeni bllokuar? A e kanë ata idenë më të vogël për atë që keni kaluar ndërsa ajo bëri udhëtimin e saj djallëzor nëpër të njëjtat kurthe fizike vazhdimisht?' Por kur Sam reflektoi pak për stërvitjen e tij, ai shpejt kuptoi se nuk mund të mbante mend se çfarë ndodhi me DKM Geheimnis gjatë ndalimit të tij atje. Ajo që ai kujtonte ishte dëshpërimi i thellë që kishte ngjallur thellë në shpirtin e tij, e vetmja mbetje e gjithë çështjes që ai mund ta ndjente ende me vetëdije.
    
  Mbi të, ai mund të dëgjonte burra që shkarkonin pajisje të rënda në atë që duhet të ishte një lloj automjeti i madh dhe i rëndë. Nëse Sam nuk do ta dinte më mirë, ai do të kishte supozuar se ishte një tank. Hapa të shpejtë iu afruan derës së dhomës së tij.
    
  "Është tani ose kurrë," tha ai me vete, duke mbledhur guximin për të tentuar një arratisje. Nëse ai mund të manipulonte ata që erdhën për të, ai mund të linte varkën pa u vënë re. Flokët klikuan nga jashtë. Zemra e tij filloi t'i rrihte egërsisht ndërsa përgatitej të hidhej. Kur dera u hap, vetë Klaus Kemper qëndroi aty, duke buzëqeshur. Sam nxitoi përpara për të kapur rrëmbyesin e neveritshëm. Klaus tha: "24-58-68-91."
    
  Sulmi i Sam u ndal menjëherë dhe ai ra në dysheme në këmbët e objektivit të tij. Sikleti dhe tërbimi i kaluan ballit Semit, por sado që u përpoq, nuk mundi të lëvizte asnjë muskul. Gjithçka që ai mund të dëgjonte mbi trupin e tij të zhveshur dhe të mavijosur ishte nënqeshja triumfuese e një njeriu shumë të rrezikshëm që mbante informacione vdekjeprurëse.
    
  "Unë do t'ju them çfarë, zoti Cleave," tha Kemper me një ton qetësi irrituese. "Meqenëse keni treguar kaq shumë vendosmëri, unë do t'ju tregoj se çfarë ju ka ndodhur. Por!" ai patronizonte si një mësues i ardhshëm duke i dhënë mëshirë një nxënësi fajtor. "Por... duhet të pranoni të mos më jepni më arsye për t'u shqetësuar për përpjekjet tuaja të pamëshirshme dhe qesharake për t'i shpëtuar shoqërisë sime. Le ta quajmë thjesht... mirësjellje profesionale. Ju do të ndaloni sjelljen tuaj fëminore dhe unë do t'ju jap një intervistë për shekuj."
    
  "Më vjen keq. Unë nuk intervistoj derra, - ia ktheu Sam. "Njerëz si ju nuk do të kenë kurrë ndonjë publicitet nga unë, kështu që dreqin."
    
  "Përsëri, ja ku jam, duke ju dhënë një mundësi tjetër për të rimenduar sjelljen tuaj kundërproduktive," përsëriti Klaus me një psherëtimë. "Me fjalë të thjeshta, unë do të shkëmbej pëlqimin tuaj për informacionin që zotëroj vetëm unë. A nuk keni dëshirë ju gazetarët... çfarë thoni? Ndjesi? "
    
  Sam e mbajti gjuhën; jo se ishte kokëfortë, por se e mendoi pak këtë propozim. "Çfarë dëmi mund të bëjë për ta bërë atë idiot të besojë se ju jeni të mirë?" Ai ende planifikon të të vrasë. Ju gjithashtu mund të mësoni më shumë për misterin që po vdisni për ta zgjidhur, vendosi ai. Përveç kësaj, është më mirë sesa të parakaloni me gajde që të gjithë ta shohin ndërsa armiku juaj ju rrah. Merreni. Vetëm merreni tani për tani ."
    
  "Nëse i kthej rrobat, ju keni një marrëveshje. Ndërsa unë mendoj se ju meritoni të ndëshkoheni për të parë diçka që nuk e keni shumë, unë me të vërtetë preferoj të vesh pantallona në këtë të ftohtë," e imitoi Sam.
    
  Klaus ishte mësuar me ofendimet e vazhdueshme të gazetarit, ndaj nuk ofendohej më aq lehtë. Sapo vuri re se ngacmimi verbal ishte sistemi mbrojtës i Sam Cleve, ishte e lehtë ta linte të rrëshqiste, nëse jo reciproke. "Sigurisht. Do të të lë të fajësosh të ftohtin, - ia ktheu ai, duke treguar organet gjenitale të Samit qartësisht të turpshëm.
    
  Duke mos vlerësuar efektin e sulmit të tij hakmarrës, Kemper u kthye dhe kërkoi që rrobat e Sam t'i ktheheshin. Ai u lejua të pastrohej, të vishej dhe t'i bashkohej Kemperit në SUV-në e tij. Nga Riga, ata do të kalonin dy kufij drejt Ukrainës, të ndjekur nga një automjet i madh taktik ushtarak që mbante një kontejner të projektuar posaçërisht për të transportuar panelet e vlefshme të mbetura të Dhomës Amber, të cilat do të merreshin nga ndihmësit e Sam.
    
  "Imbresëlënëse," i tha Sam Kemperit ndërsa u bashkua me komandantin Black Sun në bankën e anijes lokale. Kemper shikoi transferimin e një kontejneri të madh pleksiglas, të kontrolluar nga dy leva hidraulike, nga kuverta e pjerrët e një anijeje polake detare në një kamion të madh ngarkesash. "Çfarë lloj automjeti është ky?" - pyeti ai, duke parë kamionin e madh hibrid, duke ecur anash tij.
    
  "Ky është prototipi i Enric Hübsch, një inxhinier i talentuar nga radhët tona," u mburr Kemper, duke shoqëruar Sam. "Ne e modeluam atë sipas një kamioni Ford XM656 të prodhimit amerikan nga fundi i viteve 1960. Megjithatë, në mënyrën e vërtetë gjermane, ne e kemi përmirësuar ndjeshëm atë duke zgjeruar dizajnin origjinal me një rritje prej 10 metrash në sipërfaqen e platformës dhe çelikun e përforcuar të salduar përgjatë boshteve, e dini?"
    
  Kampieri tregoi me krenari strukturën sipër gomave të forta, të vendosura në çifte përgjatë gjithë gjatësisë së mjetit. "Harësia e rrotave është llogaritur me zgjuarsi për të mbështetur peshën e saktë të kontejnerit, me karakteristika të projektimit që shmangin kërcimin e pashmangshëm të shkaktuar nga një rezervuar uji i lëkundur, duke stabilizuar kështu kamionin gjatë drejtimit."
    
  "Për çfarë është saktësisht një akuarium gjigant?" - pyeti Sam ndërsa ata panë një kuti të madhe me ujë që ngrihej mbi pjesën e pasme të një përbindëshi të ngarkesës ushtarake. Pjesa e jashtme e trashë, antiplumb, pleksiglas, u bashkua në secilin nga katër qoshet me pllaka bakri të lakuar. Uji rridhte lirshëm nëpër dymbëdhjetë ndarje të ngushta, të cilat ishin gjithashtu të përshtatura me bakër.
    
  Hapësirat me gjerësinë e kubit u përgatitën në mënyrë që një panel qelibar të mund të futej në secilën prej tyre dhe të ruhej veçmas nga tjetri. Ndërsa Kemper shpjegoi konstruksionin dhe qëllimin e tij, Sam nuk mund të mos pyeste shumë për incidentin që kishte ndodhur në derën e kabinës së tij në anije një orë më parë. Ai ishte i etur t'i kujtonte Kemperit të tregonte atë që premtoi, por tani për tani ai zbuti marrëdhënien e tyre të trazuar duke luajtur së bashku.
    
  "A ka ndonjë përbërje kimike në ujë?" e pyeti Kemperin.
    
  "Jo, vetëm ujë," u përgjigj troç komandanti gjerman.
    
  Sam ngriti supet: "Pra, për çfarë është ky ujë i thjeshtë? Çfarë i bën kjo paneleve të Dhomës Amber?"
    
  Kemper buzëqeshi. "Mendoni si një pengesë."
    
  Sam takoi vështrimin e tij dhe pyeti rastësisht: "Për të mbajtur, të themi, një tufë nga një lloj koshere?"
    
  "Sa melodramatike," u përgjigj Kemper, duke kryqëzuar krahët me besim ndërsa burrat siguruan kontejnerin me kabllo dhe pëlhurë. "Por ju nuk e keni plotësisht gabim, zoti Cleave. Kjo është vetëm një masë paraprake. Unë nuk rrezikoj nëse nuk kam alternativa serioze."
    
  "E vërejtur," Sam tundi kokën me dashuri.
    
  Ata panë së bashku ndërsa njerëzit e Kemper përfundonin procesin e ngarkimit, asnjëri prej tyre nuk u përfshi në bisedë. Thellë brenda, Sam dëshironte që të mund të hynte në mendjen e Kemperit, por jo vetëm që nuk mund të lexonte mendjet, por njeriu i PR-së naziste e dinte tashmë sekretin e Sam-it - dhe me sa duket diçka tjetër për të nxjerrë. Do të ishte e panevojshme të hidhni një vështrim. Diçka e pazakontë e goditi Semin për mënyrën se si punonte ekipi i vogël. Nuk kishte asnjë mjeshtër specifik, por secili person lëvizte sikur të udhëhiqej nga komanda specifike për të siguruar që detyrat e tyre përkatëse të kryheshin pa probleme dhe të kryheshin në të njëjtën kohë. Ishte e çuditshme se si ata lëvizën shpejt, me efikasitet dhe pa asnjë shkëmbim verbal.
    
  "Hajde, zoti Cleve," këmbënguli Kemper. "Është koha për të shkuar. Na duhet të kalojmë dy vende dhe shumë pak kohë. Me një ngarkesë kaq delikate, ne nuk do të mund të kalojmë peizazhet e Letonisë dhe Bjellorusisë në më pak se 16 orë.
    
  "Dut i shenjtë! Sa do të mërzitemi?" - bërtiti Sam, tashmë i lodhur nga perspektiva. "Unë nuk kam as një revistë. Për më tepër, gjatë një udhëtimi kaq të gjatë, ndoshta mund të lexoja të gjithë Biblën!"
    
  Kemperi qeshi, duke duartrokitur me gëzim ndërsa hipën në fuoristradën ngjyrë bezhë. "Të lexosh këtë tani do të ishte një humbje kolosale e kohës. Do të ishte njësoj si të lexosh trillime moderne për të përcaktuar historinë e qytetërimit Mayan!"
    
  Ata u zhvendosën në pjesën e pasme të automjetit, i cili priste përpara kamionit për ta drejtuar atë përgjatë një rruge dytësore në kufirin Letono-Bjellorusi. Teksa niseshin me një ritëm kërmilli, pjesa e brendshme luksoze e makinës filloi të mbushej me ajër të freskët për të zbutur vapën e mesditës, shoqëruar me muzikë të butë klasike.
    
  "Shpresoj se nuk e keni problem Mozartin," tha Kemper thjesht për mirësjellje.
    
  "Aspak," Sam pranoi formalitetin. "Megjithëse unë jam më shumë një mbështetës i ABBA-s vetë."
    
  Edhe një herë, Kemper u argëtua shumë nga indiferenca argëtuese e Sam. "Vërtet? Ti luaj!"
    
  "Nuk e di," këmbënguli Sam. "E dini, ka diçka të parezistueshme në menynë e muzikës retro pop suedeze me vdekjen e afërt."
    
  "Nëse thua kështu," ngriti supet Kemper. Ai mori aludimin, por nuk nxitonte të kënaqte kureshtjen e Sam Cleave për çështjen në fjalë. Ai e dinte mirë se gazetari ishte i tronditur nga reagimi i padëshiruar i trupit të tij ndaj sulmit. Një tjetër fakt që ai i fshehu Semit ishte informacioni në lidhje me Calihasin dhe fatin që e priste.
    
  Duke udhëtuar nëpër pjesën tjetër të Letonisë, dy burrat mezi folën. Kemper hapi laptopin e tij, duke hartuar vende strategjike për objektiva të panjohura që Sam nuk mund t'i vëzhgonte nga pozicioni i tij. Por ai e dinte se duhej të ishte e mbrapshtë - dhe duhej të përfshinte rolin e tij në planet e liga të komandantit të keq. Nga ana e tij, Sam nuk pyeti për çështjet e ngutshme që pushtuan mendimet e tij, duke vendosur ta kalonte kohën duke u çlodhur. Në fund të fundit, ai ishte shumë i sigurt se nuk do të kishte mundësinë ta bënte më së shpejti.
    
  Pas kalimit të kufirit me Bjellorusinë, gjithçka ndryshoi. Kemper i ofroi Sam pijen e parë që kur u larguan nga Riga, duke testuar qëndrueshmërinë e trupit dhe vullnetit të gazetarit investigativ kaq shumë të vlerësuar në Mbretërinë e Bashkuar. Sam pranoi menjëherë, duke marrë një kanaçe të mbyllur me Coca-Cola. Kemper piu gjithashtu një, duke e siguruar Semin se ishte mashtruar për të pirë një pije me sheqer të shtuar.
    
  "Prost!" Sam tha përpara se të hidhte një të katërtën e kanaçes me një gllënjkë të madhe, duke shijuar shijen e gazuar të pijes. Sigurisht, Kemper e pinte vazhdimisht, duke ruajtur qetësinë e tij të hollë gjatë gjithë kohës. "Klaus," Sam papritmas iu drejtua robëruesit. Tani që i ishte shuar etja, ai mblodhi gjithë guximin. "Numrat janë mashtrues, nëse dëshironi."
    
  Kemper e dinte se duhej t'ia shpjegonte Samit. Në fund të fundit, gazetari skocez gjithsesi nuk do të jetonte për ta parë të nesërmen, dhe ai ishte mjaft i tolerueshëm. Është turp që ai do ta përmbushte fundin e tij me vetëvrasje.
    
    
  Kapitulli 28
    
    
  Rrugës për në Pripyat, Nina drejtoi makinën për disa orë pasi mbushi rezervuarin e Volvos në Wloclawek. Ajo përdori kartën e kreditit të Detlef për t'i blerë Perdue një çantë të ndihmës së parë për të trajtuar një plagë në krahun e tij. Gjetja e një farmacie në një qytet të panjohur ishte një zgjidhje, por e nevojshme.
    
  Edhe pse rrëmbyesit e Sam e kishin drejtuar atë dhe Perdue në sarkofagun në Çernobil - dhoma e varrimit të Reaktorit fatkeq 4 - asaj iu kujtua mesazhi radiofonik nga Milla. Aty përmendej Pripyat 1955, një term që thjesht nuk është zbutur që kur ajo e shkroi atë. Disi binte në sy mes frazave të tjera, sikur shkëlqente nga premtimi. Duhej të zbulohej, dhe kështu Nina kishte kaluar orët e fundit duke u përpjekur të zbulonte kuptimin e saj.
    
  Ajo nuk dinte asgjë të rëndësishme për qytetin fantazmë të vitit 1955 që ndodhej në Zonën e Përjashtimit dhe u evakuua pas aksidentit të reaktorit. Në fakt, ajo dyshoi se Pripyat kishte qenë ndonjëherë i përfshirë në ndonjë gjë të rëndësishme përpara evakuimit të tij famëkeq në 1986. Këto fjalë e përhumbën historianen derisa ajo shikoi orën e saj për të përcaktuar se sa kohë kishte vozitur dhe kuptoi se viti 1955 mund t'i referohej një kohe dhe jo një date.
    
  Në fillim mendoi se ky mund të ishte kufiri i arritjes së saj, por ishte gjithçka që kishte. Nëse arrinte në Pripyat deri në orën 20:00, nuk kishte gjasa të kishte kohë të mjaftueshme për të fjetur një gjumë të mirë, një perspektivë shumë e rrezikshme duke pasur parasysh lodhjen që ajo tashmë po përjetonte.
    
  Ishte e frikshme dhe e vetmuar në rrugën e errët përmes Bjellorusisë, ndërsa Perdue gërhiti në një gjumë të shkaktuar nga antidoli në sediljen e pasagjerit pranë saj. Ajo që e mbajti të vazhdonte ishte shpresa se do të mund ta shpëtonte akoma Semin nëse nuk do të lëkundet tani. Ora e vogël dixhitale në kroskotin e makinës së vjetër të Kirillit tregonte kohën me një ngjyrë jeshile të frikshme.
    
  02:14
    
  Trupi i dhimbte dhe ajo ishte e rraskapitur, por futi një cigare në gojë, e ndezi dhe mori disa frymë thellë për t'i mbushur mushkëritë me vdekje të ngadaltë. Ishte një nga ndjenjat e saj të preferuara. Rrokullisja e dritares ishte një ide e mirë. Shpërthimi i egër i ajrit të ftohtë të natës e ringjalli disi, megjithëse donte të kishte me vete një enë me kafeinë të fortë për ta mbajtur atë në formë të mirë.
    
  Nga toka përreth, e fshehur në errësirë në të dy anët e rrugës së shkretë, ajo ndjente erën e tokës. Mbi betonin e zbehtë që gjarpëron drejt kufirit midis Polonisë dhe Ukrainës, makina gumëzhinte një zhurmë melankolike me gomat e saj të konsumuara të gomës.
    
  "Zot, kjo ndihet si purgator," u ankua ajo, duke hedhur bishtin e cigares së shpenzuar në harresën ftuese jashtë. "Shpresoj që radioja jote të funksionojë, Kirill."
    
  Me urdhër të Ninës, pulla u kthye me një klikim dhe një dritë e dobët njoftoi se kishte jetë në radio. "Dreqin po!" ajo buzëqeshi, duke i mbajtur sytë e saj të lodhur në rrugë, ndërsa dora e saj ktheu një tjetër çelës, duke kërkuar për një stacion të përshtatshëm për të dëgjuar. Kishte një stacion FM që transmetohej përmes altoparlantit të vetëm në makinë, ai i montuar në derën e makinës së saj. Por Nina nuk ishte marramendëse sonte. Ajo kishte dëshpërimisht nevojë për shoqëri, ndonjë shoqëri, për të qetësuar humorin e saj në rritje të shpejtë.
    
  Shumicën e kohës, Perdue ishte pa ndjenja dhe asaj i duhej të merrte vendime. Ata po shkonin në Chelm, një qytet 25 km larg kufirit me Ukrainën, dhe flinin pak në një shtëpi. Përderisa arritën në kufi deri në orën 14:00, Nina ishte e sigurt se do të ishin në Pripyat në orën e caktuar. Shqetësimi i saj i vetëm ishte se si të shkonte në qytetin fantazmë me pika kontrolli të ruajtura kudo në Zonën e Përjashtimit që rrethon Çernobilin, por ajo pak e dinte se Milla kishte miq edhe në kampet më të ashpra të të harruarve.
    
    
  * * *
    
    
  Pas disa orësh gjumë në një motel familjar të çuditshëm në Chelm, një Nina e freskuar dhe një Perdue e gëzuar u nisën në rrugën përtej kufirit nga Polonia, duke shkuar në Ukrainë. Ishte pak pas orës 13:00 kur arritën në Kovel, rreth 5 orë larg destinacionit të tyre.
    
  "Shiko, e di që nuk kam qenë vetvetja për pjesën më të madhe të udhëtimit, por a je i sigurt që nuk duhet të shkojmë vetëm te ky Sarkofag në vend që të ndjekim bishtin tonë në Pripyat?" Perdue e pyeti Ninën.
    
  "E kuptoj shqetësimin tuaj, por kam një ndjenjë të fortë se ky mesazh ishte i rëndësishëm. "Mos më kërkoni ta shpjegoj apo ta kuptoj atë," u përgjigj ajo, "por ne duhet të kuptojmë pse Milla e përmendi atë."
    
  Perdue dukej i shtangur. "E kuptoni që transmetimet e Milla-s vijnë direkt nga Urdhri, apo jo?" Nuk mund ta besonte që Nina vendosi të luante në duart e armikut. Sado që i besonte asaj, nuk mund ta kuptonte logjikën e saj në këtë përpjekje.
    
  Ajo e shikoi me vëmendje. "Të thashë që nuk mund ta shpjegoj. Thjesht..." hezitoi ajo, duke dyshuar në supozimin e saj, "... më beso. Nëse do të kemi probleme, do të jem i pari që do të pranoj se kam gabuar, por diçka në lidhje me kohën e këtij transmetimi duket ndryshe."
    
  "Intuita e grave, apo jo?" ai qeshi. "Unë gjithashtu mund ta kisha lënë Detlef të më qëllonte në kokë atje në Gdynia."
    
  "Jeez, Perdue, a mund të jesh pak më mbështetës?" ajo u vrenjos. "Mos harroni se si u futëm në këtë në radhë të parë. Unë dhe Semi u desh të të vinim në ndihmë edhe një herë kur u fute në telashe me ata bastardë për të qindtën herë!"
    
  "Unë nuk kam asnjë lidhje me këtë, i dashur im!" - e tallte ai. "Kjo kurvë dhe hakerat e saj më zunë pritë ndërsa unë po merresha me biznesin tim, duke u përpjekur të pushoja në Kopenhagë, për hir të Zotit!"
    
  Nina nuk u besonte veshëve. Perdue ishte jashtë vetes, duke vepruar si një i huaj nervoz që nuk e kishte takuar kurrë më parë. Sigurisht, ai ishte tërhequr zvarrë në çështjen Amber Room nga agjentë jashtë kontrollit të tij, por ai kurrë nuk ishte hedhur në erë kështu më parë. E neveritur nga heshtja e tensionuar, Nina ndezi radion dhe uli volumin për të lejuar një prani të tretë, më të gëzuar në makinë. Ajo nuk tha asgjë pas kësaj, duke e lënë Perdue të nxehur teksa përpiqej të kuptonte vendimin e saj qesharak.
    
  Ata sapo kishin kaluar qytetin e vogël Sarny, kur muzika në radio filloi të zbehej brenda dhe jashtë. Perdue e injoroi ndryshimin e papritur, duke vështruar nga dritarja peizazhin e jashtëzakonshëm. Normalisht një ndërhyrje e tillë do ta irritonte Ninën, por ajo nuk guxoi të fikte radion dhe të zhytej në heshtjen e Perdue. Ndërsa vazhdoi, u bë më i zhurmshëm derisa u bë e pamundur të injorohej. Një melodi e njohur, e dëgjuar për herë të fundit në një transmetim me valë të shkurtër në Gdynia, erdhi nga altoparlanti i goditur pranë saj, duke identifikuar një transmetim në hyrje.
    
  "Milla?" Mërmëriti Nina, gjysmë e frikësuar, gjysmë e emocionuar.
    
  Edhe fytyra e gurtë e Perdue-së u animua teksa dëgjonte me habi dhe frikë melodinë që po shuhej ngadalë. Ata shkëmbyen shikime të dyshimta teksa valët e ajrit u mbushën me statike. Nina kontrolloi frekuencën. "Nuk është në frekuencën e tij normale," tha ajo.
    
  "Çfarë do të thuash?" pyeti ai, duke tingëlluar shumë më tepër si ai më parë. "A nuk është këtu ku e vendosni zakonisht?" pyeti ai, duke treguar një shigjetë të vendosur mjaft larg nga vendi ku Detlef zakonisht e vendoste për të sintonizuar me stacionin e numrave. Nina tundi kokën, duke e bërë Perdue edhe më të intriguar.
    
  "Pse duhet të jenë të ndryshëm...?" ajo donte të pyeste, por shpjegimi i erdhi kur Perdue u përgjigj: "Sepse ata fshihen."
    
  "Po, për këtë po mendoj. Por pse?" - u hutua ajo.
    
  "Dëgjo," bërtiti ai i ngazëllyer, duke u zgjuar për të dëgjuar.
    
  Zëri i gruas dukej këmbëngulës, por i barabartë. "I ve".
    
  "Ky është Detlef!" i tha Nina Perdue. "Ata ia dorëzojnë Detlef."
    
  Pas një pauze të shkurtër, zëri i turbullt vazhdoi: "Qukapiku, tetë e tridhjetë". Pati një klikim të fortë nga altoparlanti dhe në vend të një transmetimi të përfunduar kishte vetëm zhurmë të bardhë dhe statike. Të habitur, Nina dhe Perdue menduan se çfarë sapo kishte ndodhur në një aksident të dukshëm, ndërsa valët e radios fërshëllenin përmes transmetimit aktual të stacionit lokal.
    
  "Çfarë dreqin është Qukapiku? Besoj se na duan atje në orën tetë e gjysmë," sugjeroi Perdue.
    
  "Po, mesazhi për një udhëtim në Pripyat ishte në shtatë e pesëdhjetë e pesë, kështu që ata zhvendosën vendndodhjen dhe rregulluan kornizën kohore për të arritur atje. Tani nuk është shumë më vonë se më parë, kështu që, siç e kuptoj unë, Qukapiku nuk është shumë larg Pripyatit," guxoi Nina.
    
  "Zot, sa do të doja të kisha një telefon! Keni telefonin tuaj?" ai pyeti.
    
  "Unë mund të - nëse është ende në çantën time të laptopit, ti e vodhe nga shtëpia e Kirillit," u përgjigj ajo, duke parë këllëfin e mbyllur në sediljen e pasme. Perdue u kthye mbrapa dhe gërmoi në xhepin e përparmë të çantës së saj, duke rrëmuar mes bllokut të shënimeve, stilolapsave dhe syzeve.
    
  "Kuptohet!" - buzëqeshi ai. "Tani shpresoj që të jetë i ngarkuar."
    
  "Kështu duhet të jetë," tha ajo, duke shikuar brenda për të parë. "Kjo duhet të jetë e mjaftueshme për të paktën dy orët e ardhshme. Vazhdoni. Gjeni Qukapikun tonë, plak."
    
  "Për të," u përgjigj ai, duke shfletuar internetin për çdo gjë me një pseudonim të ngjashëm aty pranë. Ata po i afroheshin me shpejtësi Pripyatit ndërsa dielli i pasdites ndriçoi peizazhin e sheshtë kafe-gri të lehtë, duke e kthyer atë në gjigantë të zinj të frikshëm të shtyllave roje.
    
  "Kjo është një ndjenjë kaq e keqe," vuri në dukje Nina ndërsa sytë e saj kapën peizazhin. "Shiko, Purdue, kjo është varreza e shkencës sovjetike. Ju pothuajse mund të ndjeni shkëlqimin e humbur në atmosferë."
    
  "Ky duhet të jetë rrezatimi që flet, Nina," tha ai me shaka, duke tërhequr një qeshje nga historiani, i cili ishte i lumtur që kishte rikthyer plakun Perdue. "E kuptoj".
    
  "Ku po shkojme?" ajo pyeti.
    
  "Në jug të Pripyatit, drejt Çernobilit," vuri në dukje rastësisht ai. Nina ngriti një vetull, duke treguar hezitimin e saj për të vizituar një pjesë kaq shkatërruese dhe të rrezikshme të tokës ukrainase. Por në fund, ajo e dinte se ata duhej të largoheshin. Në fund të fundit, ata ishin tashmë atje - të kontaminuar nga mbetjet e materialit radioaktiv të mbetur atje pas vitit 1986. Perdue kontrolloi hartën në telefonin e saj. "Vazhdoni direkt nga Pripyat. I ashtuquajturi "qukapiku rus" është në pyllin përreth," raportoi ai, duke u përkulur përpara në vendin e tij për të parë. "Do të vijë së shpejti nata, dashuria ime. Edhe ajo do të jetë e ftohtë."
    
  "Çfarë është një qukapiku rus? A do të kërkoj një zog të madh që mbush vrimat në rrugët lokale apo diçka tjetër?" ajo buzëqeshi.
    
  "Është në fakt një relike e Luftës së Ftohtë. Nofka vjen nga...do ta vlerësoni këtë...ndërhyrje misterioze radiofonike që ndërpreu transmetimet në të gjithë Evropën në vitet '80, "tha ai.
    
  "Përsëri fantazma në radio," vuri në dukje ajo, duke tundur kokën. "Më bën të pyes veten nëse po programohemi çdo ditë me frekuenca të fshehura, të mbushura me ideologji dhe propagandë, e dini? Pa konceptin që opinionet tona mund të formësohen nga mesazhe subkoshiente..."
    
  "Këtu!" - bërtiti befas. "Një bazë ushtarake sekrete nga e cila transmetonte ushtria sovjetike rreth 30 vjet më parë. Ai quhej Duga-3, një sinjal radari më i avancuar që ata përdorën për të zbuluar sulme të mundshme me raketa balistike.
    
  Nga Pripyat një vizion i tmerrshëm, befasues dhe grotesk, ishte qartë i dukshëm. Duke u ngritur në heshtje mbi majat e pemëve të pyjeve të rrezatuara të ndriçuara nga perëndimi i diellit, një rresht kullash identike prej çeliku rreshtuan një bazë ushtarake të braktisur. "Ndoshta ke të drejtë, Nina. Shikoni madhësinë e saj të madhe. Transmetuesit këtu mund të manipulojnë lehtësisht valët e radios për të ndryshuar mënyrën se si njerëzit mendojnë," hipotezoi ai, me frikë nga muri i frikshëm i shufrave të çelikut.
    
  Nina shikoi orën e saj dixhitale. "Është pothuajse koha."
    
    
  Kapitulli 29
    
    
  Në të gjithë Pyllin e Kuq kishte kryesisht pisha që rriteshin nga vetë dheu që mbulonte varret e pyllit të dikurshëm. Si rezultat i katastrofës së Çernobilit, bimësia e mëparshme u shkatërrua dhe u varros. Skeletet e pishës ngjyrë të kuqe nën një shtresë të trashë dheu lindën një brez të ri të mbjellë nga autoritetet. Një fener i vetëm Volvo, me rreze të gjatë në të djathtë, ndriçoi trungjet e pemëve të pyllit të Kuq që shushuritësin vdekjeprurës, ndërsa Nina tërhiqej drejt portës së rrënuar të çelikut në hyrje të kompleksit të braktisur. Të lyera jeshile dhe të zbukuruara me yje sovjetikë, dy portat ishin të mbështetura, mezi të mbajtura në vend nga një gardh rrethues prej druri i shkatërruar.
    
  "O Zoti im, kjo është dëshpëruese!" Nina e vuri re, duke u mbështetur në timon për të parë më mirë mjedisin që mezi dukej.
    
  "Pyes veten se ku duhet të shkojmë," tha Perdue, duke kërkuar shenja jete. Megjithatë, shenjat e vetme të jetës erdhën në formën e kafshëve të egra çuditërisht të bollshme, si dreri dhe kastorët, të cilat Perdue i pa gjatë rrugës për në hyrje.
    
  "Thjesht të hyjmë dhe të presim. Unë u jap maksimum 30 minuta, pastaj do të dalim nga ky kurth i vdekjes", tha Nina. Makina lëvizte shumë ngadalë, duke u zvarritur përgjatë mureve të rrënuara ku propaganda e zbehur e kohës sovjetike dallohej nga gurët e shkatërruar. Në natën e pajetë në bazën ushtarake Duga-3 dëgjohej vetëm kërcitja e gomave.
    
  "Nina," tha Perdue qetësisht.
    
  "Po?" u përgjigj ajo, e magjepsur nga xhipi Willys i braktisur.
    
  "Nina!" - tha me ze te larte duke pare me padurim. Ajo përplasi frenat.
    
  "Dut i shenjtë!" ajo bërtiti ndërsa grila e makinës ndaloi disa centimetra larg një bukurosheje të gjatë e të hollë ballkanike të veshur me çizme dhe një fustan të bardhë. "Çfarë po bën ajo në mes të rrugës?" Sytë blu të çelur të gruas depërtonin vështrimin e errët të Ninës përmes rrezes së fenerëve të makinës. Ajo u bëri shenjë me një tundje të lehtë të dorës, duke u kthyer për t'u treguar rrugën.
    
  "Unë nuk i besoj asaj," pëshpëriti Nina.
    
  "Nina, ne jemi këtu. Ata na presin. Ne jemi tashmë në ujë të thellë. Le të mos e mbajmë zonjën të presë, - buzëqeshi ai kur pa sesi po murmuriste historiania e bukur. "Eja." Ishte ideja jote." Ai i shkeli syrin me inkurajim dhe doli nga makina. Nina vuri çantën e laptopit mbi supe dhe ndoqi Perdue. Biondja e re nuk tha asgjë teksa ata e ndiqnin, duke i hedhur herë pas here njëri-tjetrin për mbështetje. Më në fund, Nina u dorëzua dhe pyeti: "A je ti Milla?"
    
  "Jo," u përgjigj gruaja rastësisht, pa u kthyer. Ata ngjitën dy shkallë në atë që dukej si një kafene e një epoke të shkuar, me një dritë të bardhë verbuese që shkëlqente përmes portës. Ajo hapi derën dhe e mbajti për Nina dhe Perdue, të cilët hynë pa dëshirë, duke i mbajtur sytë nga ajo.
    
  "Kjo është Milla," u tha ajo mysafirëve skocezë, duke u larguar për të zbuluar pesë burra dhe dy gra të ulur në një rreth me laptopë. "Kjo qëndron për Leonid Leopoldt Alpha Military Index.
    
  Secili kishte stilin dhe qëllimin e vet, duke zënë me radhë panelin e vetëm të kontrollit për transmetimet e tyre. "Unë jam Elena. Këta janë partnerët e mi", shpjegoi ajo me një theks të fortë serb. "A je e ve?"
    
  "Po, ai është ai," u përgjigj Nina para se Perdue ta bënte këtë. "Unë jam kolegu i tij, Dr. Gould. Mund të më quash Nina, dhe ky është Dave."
    
  "Shpresonim që të vini. Ka diçka për t'ju paralajmëruar, "tha një nga burrat nga rrethi.
    
  "Për çfarë?" tha Nina nën zë.
    
  Një nga gratë ishte ulur në një kabinë të izoluar në panelin e kontrollit dhe nuk mund të dëgjonte bisedën e tyre. "Jo, ne nuk do të ndërhyjmë në transmetimin e tij. Mos u shqetëso, - buzëqeshi Elena. "Ky është Yuri. Ai është nga Kievi."
    
  Yuri ngriti dorën për të përshëndetur, por vazhdoi punën e tij. Ata ishin të gjithë nën 35 vjeç, por të gjithë kishin të njëjtin tatuazh - yllin që Nina dhe Perdue kishin parë në pjesën e jashtme të portës, me një mbishkrim në rusisht poshtë tij.
    
  "Bojë e ftohtë," tha Nina me miratim, duke treguar ato që Elena kishte në qafë. "Çfarë thotë kjo?"
    
  "Oh, thotë Ushtria e Kuqe 1985...um, "Ushtria e Kuqe" dhe data e lindjes. Të gjithë e kemi vitin e lindjes pranë yjeve tanë," buzëqeshi ajo me turp. Zëri i saj ishte si mëndafsh, duke theksuar artikulimin e fjalëve të saj që e bëri atë edhe më tërheqëse sesa thjesht bukuria e saj fizike.
    
  "Ky emër është në shkurtesën e Milla," pyeti Nina, "kush është Leonid...?"
    
  Elena u përgjigj shpejt. "Leonid Leopoldt ishte një operativ ukrainas me origjinë gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore, i cili i mbijetoi një vetëvrasjeje masive duke u mbytur në brigjet e Letonisë. Leonidi vrau kapitenin dhe kontaktoi me radio komandantin e nëndetëses, Alexander Marinesko.
    
  Perdue e shtyu Ninën: "Marinesco ishte babai i Kirillit, të kujtohet?"
    
  Nina pohoi me kokë, duke dashur të dëgjonte më shumë nga Elena.
    
  "Njerëzit e Marinesko morën fragmentet e dhomës së qelibarit dhe i fshehën ndërsa Leonidi u dërgua në Gulag. Ndërsa ishte në dhomën e marrjes në pyetje të Ushtrisë së Kuqe, ai u qëllua dhe u vra nga derri SS Karl Kemper. Ky llum nazist nuk duhej të ishte në objektin e Ushtrisë së Kuqe!" Elena vlonte në mënyrën e saj fisnike, dukej e mërzitur.
    
  "O Zoti im, Purdue!" Pëshpëriti Nina. "Leonidi ishte një ushtar në regjistrim! Detlef ka një medalje të ngjitur në gjoks."
    
  "Pra, ju nuk jeni i lidhur me Urdhrin e Diellit të Zi?" - pyeti Perdue sinqerisht. Me vështrime shumë armiqësore, i gjithë grupi e qortoi dhe e shau. Ai nuk fliste në gjuhë, por ishte e qartë se reagimi i tyre nuk ishte i favorshëm.
    
  "Të jesh e ve nuk do të thotë të jesh i ofenduar," futi Nina. "Hmm, një agjent i panjohur e informoi atë se transmetimet tuaja të radios vinin nga komanda e lartë e Diellit të Zi. Por ne jemi gënjyer nga shumë njerëz, kështu që ne nuk e dimë realisht se çfarë po ndodh. E shihni, ne nuk e dimë se kush çfarë shërben."
    
  Fjalët e Ninës u pritën me tundje miratuese nga grupi Milla. Ata e pranuan menjëherë shpjegimin e saj, kështu që ajo guxoi të bënte pyetjen e ngutshme. "Por a nuk u shpërbë Ushtria e Kuqe në fillim të viteve nëntëdhjetë? Apo është thjesht për të treguar besnikërinë tuaj?"
    
  Pyetjes së Ninës iu përgjigj një burrë goditës rreth tridhjetë e pesë vjeç. "A nuk u shpërbë Urdhri i Diellit të Zi pasi ai budalla Hitleri kreu vetëvrasje?"
    
  "Jo, brezat e ardhshëm të ndjekësve janë ende aktivë," u përgjigj Perdue.
    
  "Kjo është ajo," tha burri. "Ushtria e Kuqe është ende duke luftuar kundër nazistëve; vetëm këta janë operativë të gjeneratës së re që luftojnë një luftë të vjetër. E kuqe kundër të zezës."
    
  "Ky është Misha," ndërhyri Elena nga mirësjellja ndaj të huajve.
    
  "Ne të gjithë kemi kaluar trajnime ushtarake, si baballarët tanë dhe baballarët e tyre, por ne po luftojmë me ndihmën e armës më të rrezikshme të botës së re - teknologjisë së informacionit," predikoi Misha. Ai ishte padyshim një lider. "Milla është Car Bomba e re, fëmijë!"
    
  Nga grupi dëgjuan thirrjet e fitores. I habitur dhe i hutuar, Perdue shikoi Nina-n e qeshur dhe pëshpëriti: "Çfarë është Car Bomba, a mund të pyes?"
    
  "Në të gjithë historinë e njerëzimit, vetëm armët më të fuqishme bërthamore kanë shpërthyer," bëri ajo. "H-bombë; Besoj se është testuar diku në vitet gjashtëdhjetë."
    
  "Këta janë djem të mirë," tha Perdue me humor, duke u siguruar që të mbante zërin e tij të ulët. Nina buzëqeshi dhe pohoi me kokë. "Më vjen mirë që nuk jemi prapa linjave të armikut këtu."
    
  Pasi grupi u qetësua, Elena i ofroi Perdue dhe Ninës kafe të zezë, të cilën të dy e pranuan me mirënjohje. Kishte qenë një udhëtim jashtëzakonisht i gjatë, për të mos përmendur tendosjen emocionale të asaj me të cilën ata ende po përballeshin.
    
  "Elena, ne kemi disa pyetje në lidhje me Milla-n dhe lidhjen e saj me reliktin e Dhomës Amber," pyeti Perdue me respekt. "Ne duhet të gjejmë veprën e artit, ose atë që ka mbetur prej saj, para nesër në mbrëmje."
    
  "Jo! Oh jo, jo!" Misha protestoi hapur. Ai e urdhëroi Elenën të lëvizte mënjanë në divan dhe u ul përballë vizitorëve të keqinformuar. "Askush nuk do ta marrë dhomën e qelibarit nga varri i saj! Kurrë! Nëse dëshironi ta bëni këtë, ne do të duhet të marrim masa të ashpra kundër jush."
    
  Elena u përpoq ta qetësonte ndërsa të tjerët u ngritën në këmbë dhe rrethuan hapësirën e vogël ku ishin ulur Misha dhe të panjohurit. Nina kapi dorën e Perdue ndërsa të gjithë nxorrën armët. Klikimet e tmerrshme të çekiçëve që u tërhoqën dëshmuan se sa serioz ishte Milla.
    
  "Mirë, relaksohuni. Le të diskutojmë alternativën, pavarësisht se çfarë," sugjeroi Perdue.
    
  Zëri i butë i Elenës ishte i pari që u përgjigj. "Shiko, herën e fundit që dikush vodhi një pjesë të kësaj kryevepre, Rajhu i Tretë pothuajse shkatërroi lirinë e të gjithë njerëzve."
    
  "Si?" - pyeti Perdue. Sigurisht, ai kishte një ide, por ai ende nuk mund ta kuptonte kërcënimin e vërtetë që fshihej në të. Gjithçka që Nina donte ishte të mbante pistoletat e mëdha në këllëf që të mund të pushonte, por anëtarët e Milla-s nuk lëvizën.
    
  Përpara se Misha të fillonte një tjetër tirade, Elena iu lut të priste me një nga ato valët magjepsëse të dorës së saj. Ajo psherëtiu dhe vazhdoi: "Qelibari i përdorur për të bërë dhomën origjinale prej qelibar ishte nga rajoni i Ballkanit."
    
  "Ne dimë për një organizëm të lashtë - Calihas - që ishte brenda qelibarit," e ndërpreu Nina butësisht.
    
  "Dhe a e dini se çfarë bën ajo?" Misha nuk e duroi dot.
    
  "Po," konfirmoi Nina.
    
  "Atëherë pse dreqin doni t'ua jepni atyre? A je i cmendur? Ju njerëz të çmendur! Ti, Perëndim, dhe lakmia jote! Kurva me para, të gjithë ju!" Misha leh Nina dhe Perdue me inat të pakontrolluar. "Gjuajini ata," i tha ai grupit të tij.
    
  Nina ngriti duart me tmerr. "Jo! Ju lutem dëgjoni! Ne duam të shkatërrojmë panelet e qelibarit një herë e përgjithmonë, por thjesht nuk e dimë se si. Dëgjo, Misha, - iu drejtua ajo me një lutje për vëmendjen e tij, - kolegu ynë... miku ynë... mbahet nga Urdhri dhe ata do ta vrasin nëse nuk e dorëzojmë dhomën e qelibartë deri nesër. . Pra, Widower dhe unë jemi në mut të thellë, të thellë! E kupton?"
    
  Perdue u shtrëngua nga egërsia karakteristike e Ninës ndaj Misha-s gjaknxehtë.
    
  "Nina, më lejoni t'ju kujtoj se djali me të cilin po bërtisni i ka në dorë topat tona proverbiale," tha Perdue, duke tërhequr butësisht këmishën e Ninës.
    
  "Jo, Purdue!" Ajo rezistoi, duke i hedhur dorën mënjanë. "Ja ku jemi në mes. Ne nuk jemi Ushtria e Kuqe apo Dielli i Zi, por jemi të kërcënuar nga të dyja anët dhe jemi të detyruar të jemi kurva të tyre, të bëjmë punët e pista dhe të përpiqemi të mos vritemi!".
    
  Elena u ul në heshtje duke tundur kokën në shenjë dakordësie, duke pritur që Misha të kuptonte gjendjen e vështirë të të huajve. Gruaja që kishte transmetuar gjatë gjithë kohës doli nga kabina dhe shikoi të panjohurit e ulur në kafene dhe pjesën tjetër të grupit të saj, duke mbajtur armën gati. Me mbi gjashtë metra e tre inç i gjatë, ukrainasja me flokë të errët dukej më shumë se frikësuese. Dredhat e saj u derdhën mbi supet e saj ndërsa ajo shkoi me elegancë drejt tyre. Elena e prezantoi rastësisht me Nina dhe Perdue: "Kjo është ekspertja jonë e eksplozivëve, Natasha. Ajo është një ish-ushtare e forcave speciale dhe një pasardhëse e drejtpërdrejtë e Leonid Leopold."
    
  "Kush është ky?" - pyeti me vendosmëri Natasha.
    
  "E ve," u përgjigj Misha, duke ecur përpara dhe mbrapa, duke menduar për deklaratën e fundit të Ninës.
    
  "Ah, i ve. Gabi ishte shoqja jonë, - u përgjigj ajo duke tundur kokën. "Vdekja e saj ishte një humbje e madhe për lirinë botërore."
    
  "Po, ishte," pranoi Perdue, pa mundur t'i hiqte sytë nga ardhja e re. Elena i tregoi Natashës për situatën delikate në të cilën u gjendën vizitorët, së cilës gruaja e ngjashme me Amazonën u përgjigj: "Misha, ne duhet t'i ndihmojmë ata".
    
  "Ne po bëjmë një luftë me të dhëna, me informacion, jo me fuqi zjarri", i kujtoi asaj Misha.
    
  "A ishin informacionet dhe të dhënat që e ndaluan atë oficer të inteligjencës amerikane që u përpoq të ndihmonte Black Sun të merrte dhomën e qelibarit në epokën e fundit të Luftës së Ftohtë?" - e pyeti ajo. "Jo, fuqia sovjetike e ndaloi atë në Gjermaninë Perëndimore."
    
  "Ne jemi hakerë, jo terroristë!" - protestoi ai.
    
  "A ishin këta hakerët që shkatërruan kërcënimin e Çernobilit Calihas në 1986? Jo, Misha, ata ishin terroristë!" - kundërshtoi ajo. "Tani e kemi sërish këtë problem dhe do ta kemi për sa kohë të ekzistojë Dhoma Amber. Çfarë do të bëni kur Black Sun të ketë sukses? A do të dërgoni sekuenca numrash për të deprogramuar mendjet e atyre pak njerëzve që do të dëgjojnë radio për pjesën tjetër të jetës së tyre, ndërsa nazistët e ndyrë pushtojnë botën përmes hipnozës masive dhe kontrollit të mendjes?
    
  "Fastrofa e Çernobilit nuk ishte një aksident?" Pyeti Perdue rastësisht, por shikimet e mprehta paralajmëruese të anëtarëve të Milla-s e heshtën atë. As Nina nuk mund ta besonte pyetjen e tij të papërshtatshme. Me sa duket Nina dhe Perdue sapo kishin ndezur folenë e grerëzave më vdekjeprurëse në histori, dhe Black Sun ishte gati të zbulonte pse e kuqja është ngjyra e gjakut.
    
    
  Kapitulli 30
    
    
  Sam mendoi për Ninën ndërsa priste që Kemper të kthehej në makinë. Truproja që i drejtonte ka mbetur në timon, duke e lënë motorin të ndezur. Edhe nëse Sam arriti të shpëtonte nga gorilla me kostum të zi, në të vërtetë nuk kishte ku të ikte. Në të gjitha drejtimet prej tyre, duke u shtrirë sa të shihte syri, peizazhi i ngjante një pamjeje shumë të njohur. Në fakt, ishte më shumë një vizion i njohur.
    
  I ngjashëm me halucinacionin e Samit të shkaktuar nga hipnoza gjatë seancave të tij me Dr. Helberg, terreni i sheshtë, pa tipare me livadhe pa ngjyrë e shqetësoi atë. Është një gjë e mirë që Kemper e la vetëm për pak kohë, në mënyrë që të mund ta trajtonte incidentin surreal derisa të mos e frikësonte më. Por sa më shumë që vëzhgonte, merrte dhe përvetësonte peizazhin për t'u përshtatur me të, aq më shumë Sam e kuptonte se kjo e frikësonte po aq shumë.
    
  Duke u zhvendosur në siklet në karrigen e tij, ai nuk mund të mos kujtonte ëndrrën e një pusi dhe një peizazhi djerrë përpara një impulsi shkatërrues që ndriçoi qiellin dhe shkatërroi kombet. Kuptimi i asaj që dikur nuk ishte asgjë më shumë se një manifestim nënndërgjegjeshëm i çrregullimit të dëshmuar doli të ishte, për tmerrin e Sam-it, një profeci.
    
  Profeci? Mua?" pyeti ai për absurditetin e idesë. Por më pas një kujtim tjetër u fut në ndërgjegjen e tij, si një pjesë tjetër e enigmës. Mendja e tij zbuloi fjalët që kishte shkruar kur ishte në kontrollin e përshtatjes së tij, përsëri në fshati në ishull; fjalët që sulmuesi i Ninës i bërtiti asaj.
    
  "Nxirre profetin tënd të keq nga këtu!"
    
  "Nxirre profetin tënd të keq nga këtu!"
    
  "Nxirre profetin tënd të keq nga këtu!"
    
  Sam ishte i frikësuar.
    
  "Mat e shenjta! Si mund të mos e kisha dëgjuar këtë në atë kohë?" ai rrahu trurin e tij, duke harruar të mendonte se e tillë është vetë natyra e mendjes dhe të gjitha aftësitë e saj të mrekullueshme: "Ai më quajti profet?" I zbehtë, ai gëlltiti fort ndërsa gjithçka u bashkua - një vizion i vendndodhjes së saktë dhe shkatërrimit të një gare të tërë nën një qiell qelibar. Por ajo që e shqetësoi më shumë ishte pulsimi që pa në vizionin e tij, si një shpërthim bërthamor.
    
  Kemper e trembi Samin kur hapi derën për t'u kthyer. Ai klikim i papritur i bravës qendrore, i ndjekur nga klikimi i fortë i dorezës, erdhi pikërisht kur Semi kujtoi atë impuls dërrmues që kishte valëvitur anembanë vendit.
    
  "Entschuldigung, Herr Cleve," kërkoi falje Kemper ndërsa Sam u dridh nga frika, duke shtrënguar gjoksin e tij. Megjithatë, kjo bëri që tirani të qeshte. "Pse je kaq nervoz?"
    
  "Thjesht nervoz për miqtë e mi," ngriti supet Sam.
    
  "Unë jam i sigurt se ata nuk do t'ju lënë poshtë," Klaus u përpoq të jetë i përzemërt.
    
  "A ka ndonjë problem me ngarkesën?" Pyeti Sam.
    
  "Vetëm një problem i vogël me sensorin e gazit, por tani është rregulluar," u përgjigj Kemper seriozisht. "Pra, ju dëshironi të dini se si sekuencat e numrave penguan sulmin tuaj ndaj meje, apo jo?"
    
  "Po. Ishte mahnitëse, por edhe më mbresëlënëse ishte fakti që më preku vetëm mua. Burrat që ishin me ju nuk treguan shenja manipulimi," admiroi Sam, duke kënaqur egon e Klausit sikur të ishte një fans i madh. Kjo ishte një taktikë që Sam Cleave e kishte përdorur shumë herë më parë në hetimet e tij për të ekspozuar kriminelët.
    
  "Këtu është sekreti," buzëqeshi Klaus i vetëkënaqur, duke shtrënguar ngadalë duart dhe duke u mbushur me vetëkënaqësi. "Nuk ka të bëjë aq shumë me numrat, por me kombinimin e numrave. Matematika, siç e dini, është gjuha e vetë Krijimit. Numrat qeverisin gjithçka në ekzistencë, qoftë në nivel qelizor, gjeometrik, në fizikë, komponimet kimike apo kudo tjetër. Ky është çelësi për të transformuar të gjitha të dhënat - si një kompjuter brenda një pjese të caktuar të trurit tuaj, e dini?"
    
  Sam pohoi me kokë. Ai mendoi pak dhe u përgjigj: "Pra, kjo është diçka si një shifër për një makinë enigme biologjike."
    
  Kemper duartrokiti. Fjalë për fjalë. "Kjo është një analogji jashtëzakonisht e saktë, zoti Cleave! Nuk mund ta kisha shpjeguar më mirë vetë. Pikërisht kështu funksionon. Duke përdorur zinxhirë kombinimesh specifike, është mjaft e mundur të zgjerohet fusha e ndikimit, në thelb duke bërë qark të shkurtër receptorët e trurit. Tani, nëse i shtoni një rrymë elektrike këtij veprimi, - tha Kemper nga epërsia e tij, - kjo do të rrisë dhjetëfish efektin e formës së mendimit.
    
  "Pra, duke përdorur energjinë elektrike, a mund të rrisni në fakt sasinë e të dhënave që tresni? Apo është për të rritur aftësinë e manipuluesit për të kontrolluar më shumë se një person në të njëjtën kohë?" Pyeti Sam.
    
  "Vazhdo të flasësh, dober," mendoi Sam pas sharadës së tij të luajtur me mjeshtëri. "Dhe çmimi shkon për... Samson Cleave për performancën e tij si një gazetar i magjepsur i magjepsur nga një njeri i zgjuar!" Sam, jo më pak i jashtëzakonshëm në aktrimin e tij, regjistroi çdo detaj që narcisisti gjerman nxori jashtë.
    
  "Cila mendoni se ishte gjëja e parë që bëri Adolf Hitleri kur mori pushtetin mbi personelin e papunë të Wehrmacht në 1935?" - e pyeti ai Semin në mënyrë retorike. "Ai prezantoi disiplinën masive, efikasitetin luftarak dhe besnikërinë e palëkundur për të imponuar ideologjinë SS duke përdorur programimin nënndërgjegjeshëm."
    
  Me shumë delikatesë, Sam bëri pyetjen që i kishte lindur në kokë pothuajse menjëherë pas deklaratës së Kemperit. "A kishte Hitleri Kalihas?"
    
  "Pasi Dhoma Amber u vendos në Pallatin e Qytetit të Berlinit, një mjeshtër gjerman nga Bavaria..." Kemper qeshi, duke u përpjekur të kujtonte emrin e burrit. "Uh, jo, nuk e mbaj mend - ai u ftua të bashkohej me mjeshtrit rusë për të restauruar objektin pasi iu dorëzua Pjetrit të Madh, e dini?"
    
  "Po," u përgjigj Sam me gatishmëri.
    
  "Sipas legjendës, kur ai po punonte për një dizajn të ri për një dhomë të restauruar në Pallatin Katerina, ai 'kërkoi' tre copa qelibar, e dini, për problemet e tij," i bëri sy Kemper Samit.
    
  "Nuk mund ta fajësosh vërtet atë," tha Sam.
    
  "Jo, si mund ta fajësojë dikush për këtë? jam dakord. Gjithsesi, ai shiti një gjë. Dy të tjerët dyshohej se ishin mashtruar nga gruaja e tij dhe gjithashtu ishin shitur. Megjithatë, kjo duket se ka qenë e pavërtetë dhe gruaja në fjalë doli të ishte një anëtare e hershme matriarkale e linjës së gjakut që takoi Hitlerin mbresëlënës shumë shekuj më vonë."
    
  Kemper po e shijonte qartë rrëfimin e tij, duke vrarë kohë në rrugën e tij për të vrarë Sam, por gazetari megjithatë i kushtoi më shumë vëmendje ndërsa historia u shpalos. "Ajo ua kaloi pasardhësve të saj dy pjesët e mbetura të qelibarit nga Dhoma Amber origjinale dhe ata përfunduan tek askush tjetër përveç Johann Dietrich Eckart! Si mund të jetë ky një aksident?"
    
  "Më falni, Klaus," kërkoi falje Sam, "por njohuria ime për historinë e gjuhës gjermane është e turpshme. Kjo është arsyeja pse unë mbaj Ninën."
    
  "Ha! Vetëm për informacion historik?" Klaus ngacmoi. "Dyshoj. Por më lejoni të sqaroj. Eckart, një njeri jashtëzakonisht i ditur dhe poet metafizik, ishte drejtpërdrejt përgjegjës për magjepsjen e Hitlerit me okultizmin. Dyshojmë se ishte Eckart ai që zbuloi fuqinë e Kalihasës, dhe më pas e përdori këtë fenomen kur mblodhi anëtarët e parë të Black Sun. Dhe, natyrisht, pjesëmarrësi më i shquar që ishte në gjendje të përdorte në mënyrë aktive mundësinë e pamohueshme për të ndryshuar botëkuptimin e njerëzve ..."
    
  "...ishte Adolf Hitleri. Tani e kuptoj," i plotësoi Semi boshllëqet, duke u shtirur sharmi për të mashtruar robëruesin e tij. "Kalihasa i dha Hitlerit aftësinë për t'i kthyer njerëzit në drone. Kjo shpjegon pse masat në Gjermaninë naziste ishin kryesisht të të njëjtit mendim... lëvizjet e sinkronizuara dhe këtë nivel të turpshëm instinktiv, çnjerëzor të mizorisë."
    
  Klaus i buzëqeshi me dashamirësi Semit. "Në mënyrë të pahijshme instinktive...më pëlqen."
    
  "Mendova se mundesh," psherëtiu Sam. "Është e gjitha pozitivisht magjepsëse, e dini? Por si e dinit ju për gjithë këtë?"
    
  "Babai im," u përgjigj Kemper në mënyrë të vërtetë. Ai e goditi Samin si një personazh i famshëm i mundshëm me ndrojtjen e tij të shtirur. "Karl Kemper."
    
  "Kemper ishte emri që doli në klipin audio të Ninës," kujtoi Sam. "Ai ishte përgjegjës për vdekjen e një ushtari të Ushtrisë së Kuqe në dhomën e marrjes në pyetje. Tani enigma bashkohet. Ai pa me vëmendje në sytë e përbindëshit që qëndronte përballë tij në një kornizë të vogël. Mezi pres të të shikoj duke u mbytur, mendoi Sam ndërsa i kushtoi komandantit të Diellit të Zi gjithë vëmendjen që dëshironte. "Nuk mund ta besoj se po pi me një bastard gjenocidal. Sa do të doja të kërceja mbi hirin tënd, o llum nazist!" Idetë që u materializuan në shpirtin e Semit dukeshin të huaja dhe të shkëputura nga personaliteti i tij dhe e alarmuan atë. Kalihasa në trurin e tij e pushtoi përsëri, duke i mbushur mendimet e tij me negativitet dhe dhunën primare, por ai duhej të pranonte se gjërat e tmerrshme për të cilat po mendonte nuk ishin plotësisht të ekzagjeruara.
    
  "Më thuaj, Klaus, cili ishte qëllimi pas vrasjeve në Berlin?" Sam e zgjati të ashtuquajturën intervistë speciale mbi një gotë uiski të mirë. "Frikë? Ankthi publik? Gjithmonë kam menduar se kjo ishte mënyra juaj për të përgatitur thjesht masat për futjen e ardhshme të një sistemi të ri rregulli dhe disipline. Sa afër isha! Ne duhej të bënim një bast."
    
  Kemper dukej më pak se yjor kur dëgjoi për rrugën e re që po ndiqte gazetari investigativ, por ai nuk kishte asgjë për të humbur duke ua zbuluar motivet e tij të vdekurve në këmbë.
    
  "Është në fakt një program shumë i thjeshtë," u përgjigj ai. "Për shkak se kancelarja gjermane është në fuqinë tonë, ne kemi levë. Vrasjet e qytetarëve të rangut të lartë, përgjegjës kryesisht për mirëqenien politike dhe financiare të vendit, dëshmojnë se jemi të vetëdijshëm dhe, natyrisht, nuk hezitojmë të realizojmë kërcënimet tona".
    
  "Pra, ju i zgjodhët ata bazuar në statusin e tyre elitar?" Sam thjesht pyeti.
    
  "Edhe kjo, zoti Kliv. Por secili nga qëllimet tona kishte një investim më të thellë në botën tonë sesa thjesht para dhe fuqi, "tha Kemper, megjithëse ai nuk dukej shumë i etur për të treguar se cilat ishin saktësisht ato investime. Vetëm kur Sam bëri sikur humbi interesin thjesht duke tundur kokën dhe filloi të shikonte nga dritarja terrenin në lëvizje jashtë, Kemper u ndje i detyruar t'i tregonte atij. "Secili nga këto objektiva në dukje të rastësishme ishin në fakt gjermanë që ndihmonin shokët tanë të Ushtrisë së Kuqe të ditëve tona në fshehjen e vendndodhjes dhe fshehjen e ekzistencës së Dhomës Amber, pengesën e vetme më efektive në kërkimin e Black Sun për kryeveprën origjinale. Babai im mësoi drejtpërdrejt nga Leopoldi - tradhtari rus - se relikti u kap nga Ushtria e Kuqe dhe nuk zbriti me Wilhelm Gustloff, i cili ishte Milla, siç thotë legjenda. Që atëherë, disa anëtarë të Black Sun, pasi ndryshuan mendje për dominimin e botës, u larguan nga radhët tona. Mund t'a besosh? Pasardhësit e arianëve, të fuqishëm dhe intelektualisht superiorë, vendosën të shkëputen nga Urdhri. Por tradhtia më e madhe ishte të ndihmoje bastardët sovjetikë të fshihnin dhomën e qelibarit, madje financimi i një operacioni sekret në 1986 për të shkatërruar gjashtë nga dhjetë pllakat e mbetura qelibar që përmbanin Kalihasa!"
    
  Sam u emocionua. "Prit prit. Çfarë po flisni për vitin 1986? A është shkatërruar gjysma e dhomës Amber?"
    
  "Po, falë anëtarëve tanë të elitës së shoqërisë, të vdekur së fundmi, të cilët financuan Milla-n për Operacionin Atdheu, Çernobili është tani varri i gjysmës së një relike madhështore," nënqeshi Kemper, duke shtrënguar grushtat. "Por këtë herë ne do t'i shkatërrojmë ata - do t'i bëjmë të zhduken së bashku me bashkatdhetarët e tyre dhe të gjithë ata që na pyesin."
    
  "Si?" Pyeti Sam.
    
  Kemper qeshi, i habitur që dikush aq i mprehtë si Sam Cleave nuk e kuptoi se çfarë po ndodhte në të vërtetë. "Epo, ne ju kemi, zoti Kliv. Ju jeni Hitleri i ri i Diellit të Zi... me këtë krijesë të veçantë që ushqehet me trurin tuaj."
    
  "Më vjen keq?" Sam gulçoi. "Si mendoni se do t'i shërbej qëllimit tuaj?"
    
  "Mendja jote ka aftësinë të manipulojë masat, miku im. Ashtu si Führer, ju do të jeni në gjendje të nënshtroni Milla-n dhe të gjitha agjencitë e tjera si ata - madje edhe qeveritë. Ata do ta bëjnë vetë pjesën tjetër, "qeshi Kemper.
    
  "Po miqtë e mi?" - pyeti Sam, i alarmuar nga perspektivat e hapjes.
    
  "Nuk do të ketë rëndësi. Në kohën kur ju projektoni fuqinë e Kalihasës mbi botën, trupi do të ketë thithur pjesën më të madhe të trurit tuaj, "tha Kemper ndërsa Sam e shikoi me tmerr të plotë. "Ose kjo ose rritja jonormale e aktivitetit elektrik do të skuqë trurin tuaj. Në çdo rast, ju do të hyni në histori si një hero i Urdhrit."
    
    
  Kapitulli 31
    
    
  "Jepuni arin e ndyrë. Ari së shpejti do të bëhet i pavlefshëm nëse nuk mund të gjejnë një mënyrë për ta kthyer kotësinë dhe dendësinë në paradigma të vërteta të mbijetesës", u tall Natasha me kolegët e saj. Vizitorët e Milla-s u ulën rreth një tavoline të madhe me një grup hakerësh militantë që Perdue kishte zbuluar tani se ishin njerëzit pas komunikimit misterioz të Gabit me kontrollin e trafikut ajror. Ishte Marco, një nga anëtarët më të qetë të Milla, i cili anashkaloi kontrollin ajror të Kopenhagës dhe u tha pilotëve të Purdue të ndryshonin kursin për në Berlin, por Purdue nuk ishte gati të hidhte kopertinën e tij të pseudonimit "Widower" të Detlef për të zbuluar se kush ishte ai në të vërtetë. ishte-jo ende.
    
  "Nuk e kam idenë se çfarë lidhje ka ari me planin," mërmëriti Nina Perdue në mes të një debati me rusët.
    
  "Shumica e fletëve të qelibarit që ekzistojnë ende i kanë futjet dhe kornizat ari në vend, Dr. Gould," shpjegoi Elena, duke e bërë Ninën të ndihej budallaqe që u ankua me zë të lartë për këtë.
    
  "Po!" - ndërhyri Misha. "Ky ari vlen shumë për njerëzit e duhur."
    
  "A je një derr kapitalist tani?" pyeti Yuri. "Paratë janë të kota. Vlerësoni vetëm informacionin, njohuritë dhe gjërat praktike. Ne u japim arin. Kujt i intereson? Ne kemi nevojë për ar për t'i mashtruar ata që të besojnë se miqtë e Gabit nuk janë në gjendje të bëjnë diçka."
    
  "Edhe më mirë," sugjeroi Elena, "ne përdorim gdhendje ari për të vendosur izotopin. Gjithçka që na nevojitet është një katalizator dhe energji elektrike e mjaftueshme për të ngrohur tiganin."
    
  "Izotop? A je shkencëtare, Elena?" Perdue është i magjepsur.
    
  "Fizikanja bërthamore, klasa e 2014", mburrej Natasha me një buzëqeshje për shoqen e saj të këndshme.
    
  "Mat!" Nina ishte e kënaqur, e impresionuar nga inteligjenca që fshihej tek gruaja e bukur. Ajo shikoi Perdue dhe e shtyu atë. "Ky vend është Valhalla e sapioseksualëve, hej?"
    
  Perdue ngriti vetullat me koketë me hamendjen e saktë të Ninës. Papritur, diskutimi i nxehtë midis hakerëve të Ushtrisë së Kuqe u ndërpre nga një përplasje me zë të lartë që i bëri ata të ngrijnë të gjithë në pritje. Ata prisnin, duke dëgjuar me vëmendje. Nga altoparlantët e montuar në mur të qendrës së transmetimit, ulërima e një sinjali në hyrje lajmëronte diçka ogurzezë.
    
  "Guten Tag, meine Kameraden."
    
  "O Zot, është përsëri Kemper," fërshëlleu Natasha.
    
  Perdue u ndje i sëmurë në stomak. Tingulli i zërit të burrit e bëri të marrje mendsh, por ai e mbajti atë për hir të grupit.
    
  "Ne do të arrijmë në Çernobil për dy orë," tha Kemper. "Ky është paralajmërimi juaj i parë dhe i vetëm që presim që ETA-ja jonë të heqë dhomën e qelibarit nga sarkofagu. Mosrespektimi do të rezultojë në..." ai qeshi me vete dhe vendosi të braktisë formalitetet, "... mirë, kjo do të çojë në vdekjen e kancelarit gjerman dhe Sam Cleave, pas së cilës ne do të lëshojmë gazin nervor në Moska, Londra dhe Seul në të njëjtën kohë. David Perdue do të përfshihet në rrjetin tonë të gjerë mediatik politik, ndaj mos u përpiqni të na sfidoni. Zwei Stunden. Wiedersehen."
    
  Një klikim preu statikën dhe heshtja ra mbi kafene si një batanije disfate.
    
  "Kjo është arsyeja pse ne duhej të ndryshonim vendndodhjen. Ata kanë hakuar frekuencat tona të transmetimit për një muaj tani. Duke dërguar sekuenca numrash të ndryshëm nga tanët, ata i detyrojnë njerëzit të vrasin veten dhe të tjerët përmes sugjerimit subkoshiencë. Tani do të na duhet të ulemi në vendin e fantazmave të Duga-3," buzëqeshi Natasha.
    
  Perdue gëlltiti fort ndërsa temperatura e tij rritej. Duke u përpjekur të mos e ndërpriste takimin, ai vendosi duart e tij të ftohta dhe të ngjizura në ndenjësen në të dyja anët e tij. Nina e kuptoi menjëherë se diçka nuk shkonte.
    
  "Purdue?" - ajo pyeti. "A jeni sërish i sëmurë?"
    
  Ai buzëqeshi dobët dhe e lau me një tundje të kokës.
    
  "Ai nuk duket mirë," vuri në dukje Misha. "Infeksion? Sa kohë jeni këtu? Më shumë se një ditë?"
    
  "Jo," u përgjigj Nina. "Vetëm për disa orë. Por ai është i sëmurë për dy ditë."
    
  "Mos u shqetësoni, njerëz," tha Perdue, duke mbajtur ende një shprehje të gëzuar. "Ikën më pas."
    
  "Atëherë?" pyeti Elena.
    
  Perdue u ngrit në këmbë, me fytyrë të zbehtë ndërsa u përpoq të tërhiqej, por ai e shtyu trupin e tij të dobët drejt derës, duke u përplasur me dëshirën dërrmuese për t'u fryrë.
    
  "Pas kësaj," psherëtiu Nina.
    
  "Dhoma e burrave është në dysheme më poshtë," tha Marko rastësisht, duke parë të ftuarin e tij duke zbritur me nxitim shkallët. "Pije apo nerva?" e pyeti Ninën.
    
  "Të dyja. Black Sun e torturoi për disa ditë përpara se shoku ynë Sam të shkonte për ta nxjerrë jashtë. Mendoj se lëndimi ende po e prek atë," shpjegoi ajo. "Ata e mbajtën atë në kështjellën e tyre në stepën kazake dhe e torturuan pa pushim."
    
  Gratë dukeshin po aq indiferente sa burrat. Me sa duket, torturat ishin aq të rrënjosura në të kaluarën e tyre kulturore të luftës dhe tragjedisë, saqë ishte e qartë në bisedë. Menjëherë shprehja e zbrazët në fytyrën e Mishës u ndez dhe gjallëroi tiparet e tij. "Doktor Gould, i keni koordinatat e këtij vendi? Kjo kështjellë në Kazakistan?"
    
  "Po," u përgjigj Nina. "Kështu e gjetëm atë në radhë të parë."
    
  Burri me temperament i zgjati dorën asaj dhe Nina kërkoi shpejt nëpër çantën e përparme me zinxhir për letrën që kishte skicuar në zyrën e Dr. Helberg atë ditë. Ajo i dha Mishës numrat dhe informacionin e regjistruar.
    
  Pra, mesazhet e para që na solli Detlef në Edinburg nuk u dërguan nga Milla. Ndryshe do të dinin për vendndodhjen e kompleksit", mendoi Nina, por e mbajti për vete. Nga ana tjetër, Milla e quajti 'Veja'. Edhe ata e njohën menjëherë këtë burrë si bashkëshortin e Gabit. 'Duart e saj. e pushuar në flokët e saj të errët dhe të përdredhur ndërsa ngrinte kokën lart dhe mbështeti bërrylat në tryezë si një nxënëse e mërzitur, i shkoi mendja se Gabi - dhe për rrjedhojë Detlef - ishte mashtruar gjithashtu nga ndërhyrja e Urdhrit në transmetime, ashtu si njerëzit e prekur nga sekuencat e numrave Maleficent. "O Zot, më duhet t'i kërkoj falje Detlefit. Jam i sigurt se ai i mbijetoi incidentit të vogël me Volvo. Shpresoj që po?"
    
  Perdue ishte jashtë për një kohë të gjatë, por ishte më e rëndësishme të dilte me një plan përpara se të mbaronte koha e tyre. Ajo i shikonte gjenitë ruse duke diskutuar me zjarr për diçka në gjuhën e tyre, por nuk e kishte problem. I dukej bukur dhe nga toni i tyre mendoi se ideja e Mishës ishte e shëndoshë.
    
  Ashtu si ajo filloi të shqetësohej përsëri për fatin e Sam, Misha dhe Elena u takuan me të për të shpjeguar planin. Pjesa tjetër e pjesëmarrësve e ndoqën Natashën nga dhoma dhe Nina i dëgjoi ata duke bubullimë nëpër shkallët e hekurt, si gjatë një stërvitje zjarri.
    
  "Mendoj se keni një plan. Ju lutem më tregoni se keni një plan. Koha jonë pothuajse ka mbaruar dhe nuk mendoj se mund ta duroj më. Nëse ata e vrasin Samin, ju betohem Zotit, do t'ia kushtoj jetën time për t'i humbur të gjithë ata, "ankoi ajo e dëshpëruar.
    
  "Ky është një humor i kuq," buzëqeshi Elena.
    
  "Dhe po, ne kemi një plan. Plan i mirë", tha Misha. Ai dukej pothuajse i lumtur.
    
  "E mrekullueshme!" Nina buzëqeshi, megjithëse dukej ende e tensionuar. "Cili është plani?"
    
  Misha deklaroi me guxim: "Ne po u japim atyre dhomën e qelibarit".
    
  Buzëqeshja e Ninës u shua.
    
  "Eja përsëri?" ajo mbylli sytë me shpejtësi, gjysmë e inatosur, gjysma duke dashur të dëgjonte shpjegimin e tij. "A duhet të shpresoj për më shumë, lidhur me përfundimin tuaj? Sepse nëse ky është plani juaj, unë kam humbur të gjithë besimin në admirimin tim të pakësuar për zgjuarsinë sovjetike."
    
  Ata qeshën në mungesë. Ishte e qartë se atyre nuk u interesonte mendimi i perëndimorit; as sa për të nxituar për të larguar dyshimet e saj. Nina mblodhi duart mbi gjoks. Mendimet për sëmundjen e vazhdueshme të Perdue dhe nënshtrimin dhe mungesën e vazhdueshme të Sam vetëm e zemëruan më tej historianin e guximshëm. Elena e ndjeu zhgënjimin e saj dhe e kapi me guxim dorën.
    
  "Ne nuk do të ndërhyjmë në pretendimet aktuale të Black Sun për Dhomën Amber ose koleksionin, por do t'ju ofrojmë gjithçka që ju nevojitet për t'i luftuar ato. Mirë?" - i tha ajo Ninës.
    
  "A nuk do të na ndihmosh të kthejmë Samin?" Nina gulçoi. Ajo donte të shpërthente në lot. Pas gjithë kësaj, ajo u refuzua nga aleatët e vetëm që mendonte se kishin kundër Kemperit. Ndoshta Ushtria e Kuqe nuk ishte aq e fuqishme sa pretendonte reputacioni i tyre, mendoi ajo me një zhgënjim të hidhur në zemër. "Atëherë me çfarë dreqin do të ndihmoni në të vërtetë?" - vloi ajo.
    
  Mishës iu errësuan sytë nga intoleranca. "Dëgjo, nuk kemi pse të të ndihmojmë. Ne transmetojmë informacione, jo luftojmë betejat tuaja."
    
  "Është e qartë," qeshi ajo. "Pra, çfarë ndodh tani?"
    
  "Ju dhe e veja duhet të merrni pjesët e mbetura të Dhomës Amber. Yuri do të punësojë një burrë me një karrocë të rëndë dhe blloqe për ju," u përpoq Elena të dukej më proaktive. "Natasha dhe Marco janë pikërisht tani në sektorin e reaktorëve të nënnivelit Medvedka. Së shpejti do ta ndihmoj Markon me helmin."
    
  "Unë?" Nina u përkul.
    
  Misha i tregoi Elenës. "Kështu i quajnë elementët kimikë që vendosin në bomba. Unë mendoj se ata po përpiqen të jenë qesharak. Për shembull, duke helmuar trupin me verë, ata helmojnë objektet me kimikate ose diçka tjetër."
    
  Elena e puthi dhe e justifikoi veten për t'u bashkuar me të tjerët në bodrumin sekret të reaktorit të rritjes së shpejtë, një pjesë e bazës së madhe ushtarake që dikur ishte përdorur për të ruajtur pajisjet. Arc-3 ishte një nga tre vendet ku Milla migronte në mënyrë periodike çdo vit për të shmangur kapjen ose zbulimin, dhe grupi në mënyrë të fshehtë konvertoi secilën prej vendndodhjeve të tyre në baza plotësisht funksionale të operacioneve.
    
  "Kur helmi të jetë gati, ne do t'ju japim materialet, por ju duhet t'i përgatisni vetë armët tuaja në objektin Vault," shpjegoi Misha.
    
  "A është ky një sarkofag?" - ajo pyeti.
    
  "Po."
    
  "Por rrezatimi atje do të më vrasë," protestoi Nina.
    
  "Nuk do të jeni në objektin Vault. Në vitin 1996, daja dhe gjyshi im i zhvendosën pllakat nga dhoma e qelibarit në një pus të vjetër afër objektit të Vault, por aty ku ndodhet pusi ka tokë, shumë tokë. Nuk është fare i lidhur me reaktorin 4, kështu që duhet të jeni mirë," shpjegoi ai.
    
  "Zot, kjo do të më shqyejë lëkurën," mërmëriti ajo, duke menduar seriozisht të braktiste të gjithë ndërmarrjen dhe t'i linte Perdue dhe Sam në fatin e tyre. Misha qeshi me paranojën e një gruaje perëndimore të llastuar dhe tundi kokën. "Kush mund të më tregojë se si ta gatuaj këtë?" - pyeti më në fund Nina, duke vendosur që ajo nuk donte që rusët t'i konsideronin skocezët të dobët.
    
  "Natasha është një eksperte eksplozivi. Elena është eksperte për rreziqet kimike. Ata do t'ju tregojnë se si ta ktheni dhomën e qelibarit në një arkivol," buzëqeshi Misha. "Një gjë, doktor Gould," vazhdoi ai me një ton të heshtur, jo karakteristik për natyrën e tij autoritare. "Ju lutemi, trajtojeni metalin me pajisje mbrojtëse dhe përpiquni të mos merrni frymë pa mbuluar gojën. Dhe pasi t'u jepni atyre reliktin, qëndroni larg. Një distancë e gjatë, mirë?"
    
  "Mirë," u përgjigj Nina, mirënjohëse për shqetësimin e tij. Kjo ishte një anë e tij që ajo nuk kishte pasur kurrë kënaqësinë ta shihte deri tani. Ai ishte një burrë i pjekur. "Misha?"
    
  "Po?"
    
  Me gjithë seriozitetin ajo iu lut ta zbulonte. "Çfarë lloj arme po bëj këtu?"
    
  Ai nuk u përgjigj, kështu që ajo hetoi pak më shumë.
    
  "Sa larg duhet të jem pasi t'i jap Kemper dhomën Amber?" - donte të përcaktonte ajo.
    
  Misha injoroi disa herë, duke parë thellë në sytë e errët të gruas së bukur. Pastroi fytin dhe këshilloi: "Largohu nga vendi".
    
    
  Kapitulli 32
    
    
  Kur Perdue u zgjua në dyshemenë e tualetit, këmisha e tij ishte e njollosur me biliare dhe pështymë. I zënë ngushtë, ai bëri çmos për ta larë me sapun duarsh dhe ujë të ftohtë në lavaman. Pas pak pastrimi, ai ekzaminoi gjendjen e pëlhurës në pasqyrë. "Është sikur nuk ka ndodhur kurrë," buzëqeshi ai, i kënaqur me përpjekjet e tij.
    
  Kur hyri në kafene, gjeti Ninën të veshur nga Elena dhe Misha.
    
  "Radha jote," buzëqeshi Nina. "Unë shoh që ju keni pasur një periudhë tjetër sëmundjeje."
    
  "Ishte asgjë më pak se e dhunshme," tha ai. "Cfare po ndodh?"
    
  "Ne do t'i mbushim rrobat e Dr. Gould-it me materiale rezistente ndaj rrezatimit kur ju të dy të zbrisni për në dhomën e qelibarit," e informoi Elena.
    
  "Kjo është qesharake, Nina," u ankua ai. "Unë refuzoj të vesh të gjitha këto. Sikur detyra jonë të mos ishte penguar tashmë nga afati, tani ju duhet të përdorni masa absurde dhe që kërkojnë kohë për të na vonuar edhe më gjatë?"
    
  Nina u vrenjos. Dukej sikur Perdue ishte kthyer në kurvën e rënduar me të cilën kishte luftuar në makinë dhe ajo nuk do të duronte tekat e tij fëminore. "A do të dëshironit që topat tuaj të bien deri nesër?" - tha ajo me sarkazëm si përgjigje. "Përndryshe, më mirë merr një filxhan; plumbi."
    
  "Rrituni, doktor Gould," u përgjigj ai.
    
  "Nivelet e rrezatimit janë afër vdekjes për këtë ekspeditë të vogël, Dave. Shpresoj që të keni një koleksion të madh kapele bejsbolli për humbjen e pashmangshme të flokëve që do të vuani pas disa javësh."
    
  Sovjetikët qeshën në heshtje me tiradën mbrojtëse të Ninës teksa vendosnin pajisjen e saj të fundit të përforcuar me plumb. Elena i dha asaj një maskë mjekësore për të mbuluar gojën kur ajo zbriste në pus dhe një helmetë ngjitjeje për çdo rast.
    
  Pasi hodhi poshtë për një moment, Perdue i lejoi ta visheshin ashtu përpara se ta shoqëronte Ninën deri ku Natasha ishte gati t'i armatoste për betejë. Marco kishte mbledhur disa vegla prerëse të rregullta me madhësi si një kuti lapsi për ta, së bashku me udhëzimet se si të lyhej qelibar në një prototip xhami të hollë që kishte krijuar pikërisht për një rast të tillë.
    
  "Njerëz, a jeni të sigurt se ne mund ta kryejmë këtë ndërmarrje shumë të specializuar në një kohë kaq të shkurtër?" - pyeti Perdue.
    
  "Dr. Gould thotë se ju jeni një shpikës," u përgjigj Marco. "Ashtu si të punosh me elektronikë. Përdorni mjete për akses dhe rregullim. Vendosni copat e metalit në një fletë qelibar për t'i fshehur ato si zbukurim ari dhe mbulojeni me mbulesa. Përdorni kapëset në qoshe dhe BOOM! Dhoma Amber, e përmirësuar nga vdekja, në mënyrë që ata të mund ta marrin atë në shtëpi."
    
  "Unë ende nuk e kuptoj plotësisht se çfarë do të thotë e gjithë kjo," u ankua Nina. "Pse po e bëjmë këtë? Misha më la të kuptohet se duhet të jemi larg, që do të thotë se është një bombë, apo jo?
    
  "Kjo është e drejtë," konfirmoi Natasha.
    
  "Por është vetëm një koleksion i kornizave dhe unazave prej argjendi të pista. Duket si diçka që gjyshi im mekanik e ka mbajtur në një kantier mbeturinash," rënkon ajo. Perdue fillimisht tregoi njëfarë interesi për misionin e tyre kur pa mbeturina që dukeshin si çeliku ose argjendi i njollosur.
    
  "Maria, Nënë e Zotit! Nina!" - shfryti ai me nderim, duke i hedhur një vështrim Natashës plot dënim dhe habi. "Ju njerëz jeni të çmendur!"
    
  "Çfarë? Çfarë është kjo?" - ajo pyeti. Të gjithë ia kthyen vështrimin, të patrazuar nga gjykimi i tij në panik. Goja e Perdue mbeti e hapur me mosbesim teksa iu drejtua Ninës me një send në dorë. "Ky është plutonium i shkallës së armëve. Ata po na dërgojnë për ta kthyer dhomën Amber në një bombë bërthamore!".
    
  Ata nuk e mohuan deklaratën e tij dhe nuk u shfaqën të frikësuar. Nina mbeti pa fjalë.
    
  "Kjo eshte e vertetë?" - ajo pyeti. Elena shikoi poshtë dhe Natasha tundi kokën me krenari.
    
  "Nuk mund të shpërthejë ndërsa ti e mban në duar, Nina," shpjegoi Natasha me qetësi. "Thjesht bëjeni të duket si një vepër arti dhe mbuloni panelet me xhamin Marco. Pastaj jepja Kemperit."
    
  "Plutoniumi ndizet në kontakt me ajrin ose ujin e lagësht," gëlltiti Pardue, duke menduar për të gjitha vetitë e elementit. "Nëse patate të skuqura veshja ose ekspozohet, mund të ketë pasoja të tmerrshme."
    
  "Pra, mos e ngatërroni," gërmonte Natasha e gëzuar. "Tani le të shkojmë, ju keni më pak se dy orë për t'ua treguar gjetjen mysafirëve tanë."
    
    
  * * *
    
    
  Pak më shumë se njëzet minuta më vonë, Perdue dhe Nina u ulën në një pus të fshehur guri, i tejmbushur me bar radioaktiv dhe shkurre për dekada. Punimet e gurit janë shembur ashtu si ish Perdja e Hekurt, një dëshmi e një kohe të kaluar të teknologjisë dhe inovacionit të përparuar, e braktisur dhe e lënë të kalbet pas Çernobilit.
    
  "Ti je larg objektit të Strehimit," i kujtoi Elena Ninës. "Por merr frymë me hundë. Juri dhe kushëriri i tij do të presin këtu derisa të nxirrni reliktin."
    
  "Si ta çojmë këtë në hyrje të pusit? Çdo panel peshon më shumë se makina juaj!" tha Perdue.
    
  "Këtu ka një sistem hekurudhor," bërtiti Misha poshtë në gropën e errët. "Gjurmët të çojnë në sallën e Dhomës Amber, ku gjyshi dhe xhaxhai im i zhvendosën fragmentet në një vend të fshehtë. Ju thjesht mund t'i ulni ato me litarë në një karrocë minash dhe t'i rrotulloni këtu, ku Yuri do t'i marrë ato.
    
  Nina i përshëndeti me gishtin e madh teksa kontrollonte telekitin e saj për frekuencën që Misha i kishte dhënë për të kontaktuar ndonjërin prej tyre nëse kishte ndonjë pyetje ndërsa ishte nën termocentralin e frikshëm të Çernobilit.
    
  "E drejtë! Le ta mbarojmë këtë me Nina," nxiti Perdue.
    
  Ata u nisën në errësirën e ftohtë me elektrik dore të ngjitur në helmetat e tyre. Masa e zezë në errësirë doli të ishte makina e minierës për të cilën kishte folur Misha, dhe ata ngritën çarçafët e Markos mbi të duke përdorur mjete, duke e shtyrë makinën ndërsa shkonte.
    
  "Pak jo bashkëpunues," vuri në dukje Perdue. "Por unë do të isha i njëjti nëse do të kisha ndryshkur në errësirë për më shumë se njëzet vjet."
    
  Rrezet e tyre të dritës u shuan vetëm pak metra para tyre, të përfshira në errësirë të dendur. Një mori grimcash të vogla notonin në ajër dhe kërcenin para rrezeve në harresën e heshtur të kanalit nëntokësor.
    
  "Po sikur të kthehemi dhe ata të mbyllin pusin?" - tha papritmas Nina.
    
  "Ne do të gjejmë një mënyrë. Kemi kaluar edhe më keq se kjo më parë", siguroi ai.
    
  "Është kaq e frikshme qetësi këtu," vazhdoi ajo në disponimin e saj të zymtë. "Një herë e një kohë kishte ujë këtu poshtë. Pyes veten se sa njerëz janë mbytur në këtë pus ose kanë vdekur nga rrezatimi duke kërkuar strehim këtu poshtë."
    
  "Nina," ishte gjithçka që ai tha për ta shkundur nga pamaturia e saj.
    
  "Më fal," pëshpëriti Nina. "Unë jam i frikësuar si ferr."
    
  "Ky nuk është si ju," tha Perdue në një atmosferë të dendur që ia hoqi zërit nga çdo jehonë. "Keni frikë vetëm nga infeksioni ose nga pasojat e helmimit nga rrezatimi, të cilat çojnë në vdekje të ngadaltë. Kjo është arsyeja pse ju duket ky vend i tmerrshëm".
    
  Nina e shikoi me vëmendje nën dritën e mjegullt të llambës së saj. "Faleminderit, David."
    
  Pas disa hapash, fytyra e tij ndryshoi. Ai po shikonte diçka në të djathtë të saj, por Nina ishte e bindur se nuk donte të dinte se çfarë ishte. Kur Perdue ndaloi, të gjitha llojet e skenarëve të frikshëm e përfshinë Ninën.
    
  "Shiko," buzëqeshi ai, duke e marrë dorën e saj për ta kthyer për t'u përballur me thesarin e mrekullueshëm që ishte fshehur nën shumë vite pluhur dhe mbeturina. "Nuk është më pak madhështore se në ditët kur Mbreti i Prusisë e zotëronte atë."
    
  Ndërsa Nina ndriçoi pllakat e verdha, ari dhe qelibar u bashkuan për t'u bërë pasqyra të shkëlqyera të bukurisë së humbur të shekujve të kaluar. Gdhendjet e ndërlikuara që zbukuronin kornizat dhe copat e pasqyrës theksonin pastërtinë e qelibarit.
    
  "Të mendosh se një zot i keq po fle këtu," pëshpëriti ajo.
    
  "Një pjesë e asaj që duket të jetë përfshirje, Nina, shiko," vuri në dukje Perdue. "Eksperti, aq i vogël sa ishte pothuajse i padukshëm, u vu nën vëzhgimin e syzeve të Purdue, duke e zmadhuar atë.
    
  "I dashur Zot, a nuk je një bastard i vogël grotesk," tha ai. "Duket si një gaforre ose një rriqër, por koka e saj ka një fytyrë humanoide."
    
  "Oh, Zot, kjo tingëllon e neveritshme," Nina u drodh nga ky mendim.
    
  "Ejani hidhini një sy," ftoi Perdue, duke u përgatitur për reagimin e saj. Ai vendosi xham zmadhues të majtë të syzeve të tij në një vend tjetër të pistë në qelibarin e paprekur të praruar. Nina u përkul për ta parë.
    
  "Çfarë në emër të gonadave të Jupiterit është kjo gjë?" ajo gulçoi e tmerruar me një vështrim të hutuar në fytyrën e saj. "Betohem se do të qëlloj veten nëse kjo gjë e frikshme hyn në trurin tim. Zoti im, a mund ta imagjinoni nëse Sam e dinte se si dukej Kalihassa e tij?
    
  "Duke folur për Semin, mendoj se duhet të nxitojmë dhe t'ia dorëzojmë këtë thesar nazistëve. Çfarë thoni ju? Perdue këmbënguli.
    
  "Po".
    
  Kur përfunduan me përforcim të mundimshëm të pllakave gjigante me metal dhe mbylljen e tyre me kujdes pas shtresës mbrojtëse sipas udhëzimeve, Perdue dhe Nina i rrotulluan panelet një nga një deri në fund të grykës së pusit.
    
  "Shiko, a e sheh? Ata janë zhdukur të gjithë. Nuk ka njeri atje lart," u ankua ajo.
    
  "Të paktën nuk e kanë bllokuar hyrjen," buzëqeshi ai. "Nuk mund të presim që ata të qëndrojnë atje gjithë ditën, apo jo?"
    
  "Unë mendoj se jo," psherëtiu ajo. "Jam i lumtur që arritëm në pus. Më beso, më kanë ngopur këto katakomba të mallkuara."
    
  Nga larg mund të dëgjonin zhurmën e madhe të motorit. Automjetet që zvarriteshin ngadalë përgjatë një rruge aty pranë po i afroheshin zonës së pusit. Yuri dhe kushëriri i tij filluan të ngrinin pllakat. Edhe me rrjetën e përshtatshme të ngarkesave të anijes, ajo ishte ende konsumuese e kohës. Dy rusë dhe katër vendas ndihmuan Perdue të shtrinte rrjetën mbi secilën prej pllakave, të cilat ai shpresonte se do të vlerësohej për të ngritur më shumë se 400 kg në të njëjtën kohë.
    
  "E pabesueshme," mërmëriti Nina. Ajo qëndroi në një distancë të sigurt, thellë në tunel. Klaustrofobia e saj po e rrëmbeu, por ajo nuk donte ta pengonte. Ndërsa burrat bërtisnin sugjerime dhe numëronin mbrapsht kohën, radioja e saj e dyanshme mori transmetimin.
    
  "Nina, hyr brenda. Ka mbaruar, - tha Elena përmes zhurmës së ulët të kërcitjes që Nina ishte mësuar.
    
  "Kjo është dhoma e pritjes së Ninës. Përfundoi, - u përgjigj ajo.
    
  "Nina, ne do të largohemi kur të nxirret dhoma e qelibarit, mirë?" - paralajmëroi Elena. "Kam nevojë që ju të mos shqetësoheni dhe të mendoni se ne sapo kemi ikur, por duhet të largohemi para se të arrijnë në Arc 3."
    
  "Jo!" Nina bërtiti. "Pse?"
    
  "Do të jetë një gjakderdhje nëse takohemi në të njëjtin terren. Ti e di". Misha iu përgjigj asaj. "Tani mos u shqetëso. Ne do të jemi në kontakt. Jini të kujdesshëm dhe keni një udhëtim të mbarë."
    
  Zemra e Ninës u mbyt. "Të lutem, mos shko". Asnjëherë në jetën e saj nuk kishte dëgjuar një frazë më të vetmuar.
    
  "Përsëri dhe përsëri".
    
  Ajo dëgjoi një tingull përplasjeje ndërsa Perdue fshiu pluhurin nga rrobat e tij dhe vrapoi duart poshtë pantallonave për të fshirë papastërtitë. Ai shikoi përreth për Ninën dhe kur sytë e tij gjetën sytë e saj, i dha asaj një buzëqeshje të ngrohtë dhe të kënaqur.
    
  "U krye, Dr. Gould!" ai ishte ngazëllyer.
    
  Papritur, të shtëna ranë mbi ta, duke e detyruar Perdue të zhytej në errësirë. Nina bërtiti për sigurinë e tij, por ai u zvarrit më tej në drejtim të kundërt të tunelit, duke e lënë të lehtësuar që ai ishte mirë.
    
  "Yuri dhe ndihmësit e tij janë ekzekutuar!" - ata dëgjuan zërin e Kemperit në pus.
    
  "Ku është Sam?" Nina bërtiti ndërsa drita ra në dyshemenë e tunelit si një ferr qiellor.
    
  "Z. Cleave kishte pak për të pirë shumë... por... faleminderit shumë për bashkëpunimin, David! Oh, dhe Dr. Gould, ju lutem pranoni ngushëllimet e mia të sinqerta pasi këto do të jenë momentet tuaja të fundit të dhimbshme në këtë tokë. Pershendetje!"
    
  "Të dreqin!" Nina bërtiti. "Shihemi së shpejti, bastard! Së shpejti!"
    
  Ndërsa ajo shfrynte tërbimin e saj verbal ndaj gjermanit të buzëqeshur, njerëzit e tij filluan të mbulonin grykën e pusit me një pllakë të trashë betoni, duke e errësuar gradualisht tunelin. Nina mund të dëgjonte Klaus Kemper duke shqiptuar me qetësi një sekuencë numrash me zë të ulët, pothuajse të njëjtë me atë që tingëllonte gjatë transmetimeve në radio.
    
  Ndërsa hija u shpërnda gradualisht, ajo shikoi Perdue, dhe për tmerrin e saj, sytë e tij të ngrirë po shikonin Kemperin në robëri të dukshme. Në rrezet e fundit të dritës së venitur, Nina pa fytyrën e Perdue-s të përdredhur në një buzëqeshje epshore dhe të ligë ndërsa ai e shikoi drejt e.
    
    
  Kapitulli 33
    
    
  Pasi Kemper mori thesarin e tij të shfrenuar, ai urdhëroi njerëzit e tij të shkonin në Kazakistan. Ata po ktheheshin në territorin e Diellit të Zi me perspektivën e tyre të parë reale të dominimit botëror, plani i tyre pothuajse i përfunduar.
    
  "A jeni të gjashtë në ujë?" pyeti ai punëtorët e tij.
    
  "Po zoteri".
    
  "Kjo është një rrëshirë e lashtë qelibar. Është mjaft e brishtë saqë nëse shkërmoqet, mostrat e bllokuara brenda do të shpëtojnë dhe atëherë do të jemi në telashe të mëdha. Ata duhet të qëndrojnë nën ujë derisa të arrijmë në kompleks, zotërinj!". Kemper bërtiti përpara se të shkonte në makinën e tij luksoze.
    
  "Pse ujë, komandant?" - pyeti një nga njerëzit e tij.
    
  "Sepse e urrejnë ujin. Atje ata nuk mund të kenë asnjë ndikim dhe e urrejnë, duke e kthyer këtë vend në një burg ideal në të cilin mund të mbahen pa asnjë frikë", shpjegoi ai. Me këto fjalë, ai hipi në makinë dhe dy makinat u larguan ngadalë, duke e lënë Çernobilin edhe më të shkretë se sa ishte.
    
    
  * * *
    
    
  Sam ishte ende nën ndikimin e pluhurit, i cili la një mbetje të bardhë në fund të gotës së tij të zbrazët të uiskit. Kemper nuk i kushtoi vëmendje. Në pozicionin e tij të ri emocionues si pronar jo vetëm i një mrekullie të dikurshme të botës, por edhe në prag të sundimit të botës së re të ardhshme, ai mezi e vuri re gazetarin. Britmat e Ninës ende jehonin në mendimet e tij, si muzikë e ëmbël për zemrën e tij të kalbur.
    
  Përdorimi i Perdue si karrem dukej se do të shpërblehej në fund. Për njëfarë kohe, Kemper nuk ishte i sigurt nëse teknikat e larjes së trurit ishin të suksesshme, por kur Perdue përdori me sukses pajisjet e komunikimit që Kemper i kishte lënë për të kërkuar, ai e dinte se Cleve dhe Gould së shpejti do të kapeshin në rrjetë. Tradhtia për të mos e lënë Cleve të shkojë te Nina pas gjithë punës së saj të palodhur ishte pozitivisht e këndshme për Kemperin. Tani ai ka lidhur skajet e lirshme që asnjë komandant tjetër i Diellit të Zi nuk ka mundur t'i arrijë.
    
  Dave Perdue, tradhtari i Renatus-it, u la tani të kalbet nën tokën e braktisur nga perëndia të Çernobilit të mallkuar, duke vrarë së shpejti bushtrën e vogël të bezdisshme që gjithmonë e kishte frymëzuar Perdue për të shkatërruar Urdhrin. Dhe Sam Cleave...
    
  Kemper shikoi Cleve. Ai vetë po shkonte drejt ujit. Dhe sapo Kemper ta përgatisë, ai do të luajë një rol të vlefshëm si ndërlidhësi ideal mediatik i Urdhrit. Në fund të fundit, si mund të gjejë faj bota me çdo gjë të paraqitur nga një gazetar investigativ fitues i çmimit Pulitzer, i cili ekspozoi i vetëm unazat e armëve dhe rrëzoi sindikatat e krimit? Me Sam si kukullën e tij mediatike, Kemper mund t'i shpallte botës çfarëdo që të donte, ndërsa njëkohësisht rriti Kalihasën e tij për të ushtruar kontroll masiv mbi kontinente të tëra. Dhe kur fuqia e këtij zoti të vogël të mbarojë, ai do të dërgojë disa të tjerë në ruajtje për ta zëvendësuar.
    
  Gjërat po shikonin për Kemperin dhe Urdhrin e tij. Më në fund, pengesat skoceze u hoqën dhe rruga e tij ishte e qartë për të bërë ndryshimet e nevojshme në të cilat Himmler kishte dështuar. Me gjithë këtë, Kemper nuk mund të mos pyeste veten se si po shkonin gjërat mes historianes së vogël seksi dhe ish të dashurit të saj.
    
    
  * * *
    
    
  Nina mund të dëgjonte rrahjen e zemrës së saj dhe nuk ishte e vështirë, duke gjykuar nga mënyra se si i rrëmbehej në trup, ndërsa veshët e saj ishin të tendosur edhe për zhurmën më të vogël. Perdue ishte e qetë dhe ajo nuk e kishte idenë se ku mund të ishte, por ajo lëvizi sa më shpejt që mundi në drejtim të kundërt, duke i mbajtur dritat ndezur që ai të mos e shihte. Ai bëri të njëjtën gjë.
    
  "O Jezus i ëmbël, ku është ai?" mendoi ajo, duke u ulur pranë vendit ku ishte Dhoma Amber. Goja e saj ishte tharë dhe ajo dëshironte lehtësim, por tani nuk ishte koha për të kërkuar ngushëllim apo ushqim. Pak metra më tutje, ajo dëgjoi kërcitjen e disa gurëve të vegjël dhe kjo e bëri të gulçonte fort. "Mat!" Nina donte ta largonte atë, por duke gjykuar nga sytë e tij të qelqtë, ajo dyshoi se çdo gjë që ajo thoshte do të kalonte. "Po shkon drejt meje. Dëgjoj tingujt që po afrohen çdo herë!"
    
  Ata kishin qenë nën tokë në afërsi të Reaktorit 4 për më shumë se tre orë tani, dhe ajo kishte filluar të ndjente efektet. Ajo filloi të ndiente të përziera, ndërsa migrena për pak sa nuk ia hoqi aftësinë për t'u përqendruar. Por rreziku i ka ardhur kohët e fundit historianit në shumë forma. Tani ajo ishte objektivi i një mendjeje të shpëlarë trurin, e programuar nga një mendje edhe më e sëmurë për ta vrarë. Të vritesh nga miku yt do të ishte shumë më keq sesa të ikësh nga një i huaj i çmendur ose një mercenar në një mision. Ishte Dave! Dave Perdue, miku i saj prej kohësh dhe ish i dashuri.
    
  Pa paralajmërim, trupi i saj u drodh dhe ajo ra në gjunjë në tokën e ftohtë dhe të fortë dhe vjelli. Me çdo konvulsion bëhej më intensiv derisa ajo filloi të qante. Nina nuk kishte si ta bënte këtë në heshtje dhe ishte e bindur se Perdue do ta gjurmonte lehtësisht nga zhurma që po shkaktonte. Ajo ishte duke djersitur shumë dhe rripi i elektrik dore i lidhur rreth kokës i shkaktonte një kruarje të bezdisshme, ndaj e tërhoqi nga flokët. Në një gjendje paniku, ajo drejtoi dritën disa centimetra nga toka dhe e ndezi. Rrezja u përhap në një rreze të vogël në tokë dhe ajo bëri një bilanc të rrethinës së saj.
    
  Perdue nuk gjendej askund. Papritur, një shufër e madhe çeliku u hodh drejt fytyrës së saj nga errësira përpara. Ai e goditi atë në shpatull, duke bërë që ajo të bërtiste në agoni. "Purdue! Ndalo! Jezus Krishti! Do të më vrasësh për shkak të këtij idioti nazist? Zgjohu, ndyrë nënë!"
    
  Nina fiku dritën, duke gulçuar si një zagar i rraskapitur. E rënë në gjunjë, ajo u përpoq të injoronte migrenën pulsuese që po i godiste kafkën teksa shtypte një periudhë tjetër belching. Gjurmët e Perdue iu afruan asaj në errësirë, indiferente ndaj dënesave të saj të qeta. Gishtat e mpirë të Ninës u përplasën me radion me dy drejtime të lidhur me të.
    
  Lëreni këtu. Ndize me zë të lartë dhe pastaj vrapo në drejtimin tjetër", sugjeroi ajo me vete, por një zë tjetër i brendshëm ishte kundër. "Idiot, nuk mund të heqësh dorë nga shansi yt i fundit për komunikim të jashtëm. Gjej diçka që mund të përdoret si armë , ku kishte mbeturina.
    
  Kjo e fundit ishte një ide më e realizueshme. Ajo kapi një grusht gurësh dhe priti për një shenjë të vendndodhjes së tij. Errësira e mbuloi si një batanije të trashë, por ajo që e tërbonte ishte pluhuri që i dogji hundën kur merrte frymë. Thellë në errësirë, ajo dëgjoi diçka që lëvizte. Nina lëshoi një grusht gurësh përpara saj për ta hedhur para se të hidhte në të majtë, duke u përplasur drejt e në një shkëmb të dalë që u përplas me të si një kamion. Me një psherëtimë të ndrydhur, ajo ra e çaluar në dysheme.
    
  Ndërsa gjendja e saj e vetëdijes kërcënonte jetën e saj, ajo ndjeu një rritje të energjisë dhe u zvarrit përgjatë dyshemesë në gjunjë dhe bërryla. Si një grip i keq, rrezatimi filloi të prekë trupin e saj. Grumbujt e patës i përshkonin lëkurën, koka e saj ndihej e rëndë si plumbi. I dhimbte balli nga përplasja teksa përpiqej të rifitonte ekuilibrin.
    
  "Hej, Nina," pëshpëriti ai, centimetra nga trupi i saj që dridhej, duke e bërë zemrën e saj të kërcente nga tmerri. Drita e ndritshme e Perdue-s e verboi për një moment ndërsa ai e drejtoi atë në fytyrën e saj. "Te gjeta".
    
    
  30 orë më vonë - Shalkar, Kazakistan
    
    
  Sam ishte i tërbuar, por ai nuk guxoi të shkaktonte telashe derisa plani i tij i arratisjes ishte në vend. Kur u zgjua dhe e gjeti veten ende në kthetrat e Kemper dhe Urdhrit, automjeti përpara tyre po zvarritej vazhdimisht përgjatë një rruge të mjerueshme dhe të shkretë. Në atë kohë ata kishin kaluar tashmë Saratovin dhe kishin kaluar kufirin në Kazakistan. Ishte tepër vonë që ai të dilte jashtë. Ata kishin udhëtuar për gati 24 orë nga vendi ku ndodheshin Nina dhe Perdue, duke e bërë të pamundur që ai thjesht të hidhej dhe të vraponte përsëri në Çernobil ose Pripyat.
    
  "Mëngjes, zoti Cleve," sugjeroi Kemper. "Ne duhet të ruajmë forcën tuaj."
    
  "Jo, faleminderit," tha Sam. "Kam bërë kuotën time të drogës këtë javë."
    
  "Oh, hajde!" Kemper u përgjigj me qetësi. "Ti je si një adoleshent që ankohet që lëshon zemërim. Dhe mendova se PMS ishte një problem i grave. Duhej të të drogoja, përndryshe do të kishe ikur me shokët dhe do të ishe vrarë. Duhet të jeni mirënjohës që jeni gjallë." Ai zgjati një sanduiç të mbështjellë që e kishte blerë nga një dyqan në një nga qytetet ku kalonin.
    
  "A i vrave ata?" Pyeti Sam.
    
  "Zotëri, ne duhet të mbushim kamionin me karburant në Shalkar së shpejti," tha shoferi.
    
  "Kjo është e mrekullueshme, Dirk. Sa gjatë?" e pyeti shoferin.
    
  "Dhjetë minuta derisa të arrijmë atje," i tha ai Kemperit.
    
  "Mirë". Ai shikoi Samin dhe një buzëqeshje e keqe u shfaq në fytyrën e tij. "Duhet të kishit qenë atje!" Kemper qeshi me gëzim. "Oh, e di që ishe atje, por dua të them, duhet ta kishe parë!"
    
  Sam po mërzitej shumë me çdo fjalë që pështynte bastardi gjerman. Çdo muskul në fytyrën e Kemperit nxiti urrejtjen e Sam dhe çdo gjest i dorës e solli gazetarin në një gjendje zemërimi të vërtetë. 'Prit. Thjesht prisni edhe pak.
    
  "Nina juaj tani po kalbet nën reaktorin shumë radioaktiv-4 terren zero." Kemper foli me shumë kënaqësi. "Bithi i saj i vogël seksi është i flluska dhe po kalbet ndërsa flasim. Kush e di se çfarë i bëri Perdue asaj! Por edhe nëse ata mbijetojnë njëri-tjetrin, uria dhe sëmundja e rrezatimit do t'i përfundojë ata.
    
  Prisni! Nuk ka nevojë. Ende jo.
    
  Sam e dinte se Kemper mund t'i mbronte mendimet e tij nga ndikimi i Sam dhe se përpjekja për të fituar kontrollin e tij jo vetëm që do të humbiste energjinë e tij, por do të ishte krejtësisht e kotë. Ata arritën në Shalkar, një qytet i vogël ngjitur me një liqen në mes të një peizazhi të sheshtë shkretëtirë. Një pikë karburanti në anë të rrugës kryesore vendosi automjete.
    
  - Tani.
    
  Sam e dinte se ndërsa ai nuk mund të manipulonte mendjen e Kemperit, komandanti i dobët do të ishte i lehtë për t'u nënshtruar fizikisht. Sytë e errët të Semit skanuan me shpejtësi shpinën e sediljeve të përparme, mbështetësen e këmbëve dhe sendet e shtrira në ndenjësen brenda mundësive të Kamperit. Kërcënimi i vetëm i Sam ishte Taser pranë Kemperit, por Klubi i Boksit me Ferry Highland i mësoi adoleshentit Sam Cleave atë befasi dhe shpejtësi të mbrojtjes së atuit.
    
  Mori frymë thellë dhe filloi të vriste mendimet e shoferit. Gorilla e madhe kishte aftësi fizike, por mendja e tij ishte si karamele pambuku në krahasim me baterinë që Sam kishte vendosur në kafkën e tij. Nuk kishte kaluar as një minutë para se Sam të fitonte kontrollin e plotë të trurit të Dirk dhe të vendoste të rebelohej. Banditi me kostum doli nga makina.
    
  "Ku f...?" Kemper filloi, por fytyra e tij femërore u fshi nga një goditje dërrmuese nga një grusht i stërvitur mirë që synonte lirinë. Para se të mund të mendonte të merrte armën trullosëse, Klaus Kemper u godit përsëri me një çekiç - dhe disa të tjera - derisa fytyra e tij ishte një rrëmujë mavijosjesh dhe gjaku të fryrë.
    
  Me urdhër të Sam, shoferi nxori një armë dhe filloi të hapte zjarr ndaj punëtorëve në kamionin gjigant. Sam mori telefonin e Kemperit dhe rrëshqiti nga sedilja e pasme, duke u nisur drejt një zone të izoluar pranë liqenit që kishin kaluar gjatë rrugës për në qytet. Në kaosin që pasoi, policia lokale mbërriti me shpejtësi për të arrestuar autorin. Kur gjetën një burrë të rrahur në sediljen e pasme, ata supozuan se ishte vepër e Dirk. Ndërsa ata u përpoqën të kapnin Dirk, ai qëlloi një të shtënë të fundit - në qiell.
    
  Sam lëvizi nëpër listën e kontakteve të tiranit, i vendosur të telefononte shpejt përpara se të hidhte celularin e tij për të mos u gjurmuar. Emri që ai kërkonte u shfaq në listë dhe ai nuk mund të mos përdorte grushtin e tij të ajrit për ta bërë këtë. Mori numrin dhe priti me ankth duke ndezur një cigare, kur telefonata iu përgjigj.
    
  "Detlef! Ky është Sam."
    
    
  Kapitulli 34
    
    
  Nina nuk e kishte parë Perdue që kur e goditi atë në tempull me radion e saj të dyanshme një ditë më parë. Megjithatë, ajo nuk e kishte idenë se sa kohë kishte kaluar që atëherë, por nga gjendja e saj e rënduar, e dinte se kishte kaluar pak kohë. Flluska të vogla u formuan në lëkurën e saj dhe mbaresat e saj nervore të përflakur e bënin të pamundur prekjen e ndonjë gjëje. Gjatë ditës së kaluar, ajo ishte përpjekur të kontaktonte Milla disa herë, por idioti Perdue kishte ngatërruar telat dhe e kishte lënë atë me një pajisje që mund të prodhonte vetëm zhurmë të bardhë.
    
  "Vetem nje! Thjesht më jep një kanal, o mut," vajtoi ajo qetësisht e zhgënjyer ndërsa shtypte vazhdimisht butonin e bisedës. Vetëm fërshëllima e zhurmës së bardhë vazhdoi. "Bateritë e mia do të mbarojnë së shpejti," mërmëriti ajo. "Milla, hyr brenda. Ju lutem. Dikush? Të lutem, hyr brenda!" I dogj fyti dhe gjuha i ishte fryrë, por ajo u mbajt. "O Zot, të vetmit njerëz që mund të kontaktoj me zhurmën e bardhë janë fantazmat!" - bërtiti ajo e dëshpëruar duke shqyer fytin. Por Nina nuk u interesua më.
    
  Era e amoniakut, qymyrit dhe vdekjes i kujtuan asaj se ferri ishte më afër se fryma e saj e fundit. "Le të! Njerez te vdekur! Të vdekur... ukrainas të ndyrë... njerëz të vdekur të Rusisë! Red Dead, hyr! Fund!"
    
  E humbur pa shpresë në thellësitë e Çernobilit, kakari i saj histerik bëri jehonë përmes një sistemi nëntokësor që bota e kishte harruar rreth dekada më parë. Gjithçka ishte e pakuptimtë në kokën e saj. Kujtimet u ndezën dhe u zbehën së bashku me planet për të ardhmen, duke u kthyer në makthe të kthjellët. Nina po e humbiste mendjen më shpejt se sa po humbiste jetën, kështu që vazhdoi të qeshte.
    
  "A nuk të kam vrarë akoma?" - Ajo dëgjoi një kërcënim të njohur në errësirën e fushës.
    
  "Purdue?" ajo gërhiti.
    
  "Po".
    
  Ajo mund ta dëgjonte atë duke kërcyer, por ajo humbi të gjitha ndjenjat në këmbët e saj. Lëvizja apo ikja nuk ishte më një opsion, ndaj Nina mbylli sytë dhe mirëpriti fundin e dhimbjes së saj. Tubi i çelikut zbriti mbi kokën e saj, por migrena i kishte mpirë kafkën, kështu që gjaku i ngrohtë i guduliste vetëm fytyrën. Pritej një goditje tjetër, por nuk erdhi. Ninës iu rënduan qepallat, por për një moment ajo pa vorbullën e çmendur të dritave dhe dëgjoi tingujt e dhunës.
    
  Ajo shtrihej aty, duke pritur të vdiste, por dëgjoi Perdue që vraponte në errësirë si një kacabu për t'u larguar nga njeriu që qëndronte larg dritës së tij. Ai u përkul mbi Nina, duke e ngritur butësisht në krahët e tij. Prekja e tij e lëndoi lëkurën e saj me flluska, por asaj nuk i interesonte. Gjysmë e zgjuar, gjysmë e pajetë, Nina e ndjeu atë duke e çuar drejt dritës së ndritshme mbi kokën e saj. Ajo i kujtoi asaj historitë e njerëzve që po vdisnin, të cilët panë dritë të bardhë nga parajsa, por në bardhësinë e ashpër të dritës së ditës jashtë grykës së pusit, Nina njohu shpëtimtarin e saj.
    
  "E ve," psherëtiu ajo.
    
  "Përshëndetje, zemër," buzëqeshi ai. Dora e saj e copëtuar e përkëdheli grykën e tij të zbrazët ku e kishte goditur me thikë dhe ajo filloi të qante. "Mos u shqetëso," tha ai. "Kam humbur dashurinë e jetës sime. Syri nuk është asgjë në krahasim me këtë."
    
  Teksa i jepte ujë të freskët jashtë, ai i shpjegoi se Sam e kishte thirrur, pa e ditur që nuk ishte më me të dhe me Perdu. Sam ishte i sigurt, por ai i kërkoi Detlefit ta gjente atë dhe Perdue. Detlef përdori trajnimin e tij të sigurisë dhe mbikëqyrjes për të trekëndëshuar sinjalet e radios që vinin nga telefoni celular i Ninës në Volvo derisa ai ishte në gjendje të përcaktonte vendndodhjen e saj në Çernobil.
    
  "Milla u kthye përsëri në internet dhe unë përdora BW të Kirillit për t'i bërë të ditur se Semi ishte i sigurt larg Kemperit dhe bazës së tij," i tha ai ndërsa ajo e shtrëngonte në krahë. Nina buzëqeshi përmes buzëve të plasaritura, me fytyrën e pluhurosur të mbuluar me mavijosje, flluska dhe lot.
    
  "E ve", e zgjati ajo fjalën me gjuhën e saj të fryrë.
    
  "Po?"
    
  Nina ishte gati t'i binte të fikët, por ajo e detyroi veten të kërkonte falje. "Më vjen shumë keq që përdora kartat tuaja të kreditit."
    
    
  Stepa kazake - 24 orë më vonë
    
    
  Kemper ende e çmonte fytyrën e tij të shpërfytyruar, por ai pothuajse nuk qau për këtë. Dhoma Amber, e transformuar bukur në një akuarium me gdhendje dekorative ari dhe qelibar mahnitës të verdhë të ndezur në majë të punimeve me dru. Ishte një akuarium mbresëlënës pikërisht në mes të kështjellës së tij të shkretëtirës, rreth 50 m në diametër dhe 70 m lartësi, në krahasim me akuariumin ku Perdue mbahej gjatë kohës së tij atje. I veshur mirë si gjithmonë, përbindëshi i sofistikuar pinte shampanjë teksa priste ndihmësit e tij hulumtues që të izolonin organizmin e parë që do t'i implantohet në trurin e tij.
    
  Për të dytën ditë, një stuhi shpërtheu mbi vendbanimin e Diellit të Zi. Ishte një stuhi e çuditshme, e pazakontë për këtë periudhë të vitit, por vetëtima që godiste herë pas here ishte madhështore dhe e fuqishme. Kemper ngriti sytë drejt qiellit dhe buzëqeshi. "Tani unë jam Zoti."
    
  Në distancë, avioni i ngarkesave Il 76-MD i Misha Svechin u shfaq nëpër retë e tërbuara. Avioni 93 tonësh kaloi nëpër turbulenca dhe ndryshim të rrymave. Sam Cleave dhe Marco Strenski ishin në bord për t'i bërë shoqëri Mishës. Të fshehura dhe të siguruara në zorrët e avionit ishin tridhjetë fuçi metali natriumi, të lyera me vaj për të parandaluar kontaktin me ajrin ose ujin - tani për tani. Elementi shumë i paqëndrueshëm, i përdorur në reaktorë si përçues nxehtësie dhe ftohës, kishte dy karakteristika të pakëndshme. Ajo u ndez pas kontaktit me ajrin. Ai shpërtheu në kontakt me ujin.
    
  "Këtu! Aty më poshtë. Ju nuk mund ta humbisni këtë, "i tha Sam Misha kur u shfaq kompleksi Black Sun. "Edhe nëse akuariumi i tij është i paarritshëm, ky shi do të bëjë gjithçka për ne."
    
  "Ashtu është, shoku!" Marko qeshi. "Unë kurrë nuk e kam parë këtë të bëhet në një shkallë të madhe më parë. Vetëm në laborator me një sasi të vogël natriumi sa bizele në një gotë. Do të shfaqet në YouTube." Marco fotografonte gjithmonë çfarë të pëlqente. Në fakt, ai kishte një numër të dyshimtë videoklipesh në hard diskun e tij që ishin regjistruar në dhomën e tij të gjumit.
    
  Ata ecën rreth kalasë. Semi dridhej në çdo rrufe, duke shpresuar se nuk do të godiste aeroplanin, por sovjetikët e çmendur dukeshin të patrembur dhe të gëzuar. "A do ta thyejnë bateritë këtë çati prej çeliku?" e pyeti Markon, por Misha vetëm rrotulloi sytë.
    
  Në kthimin tjetër, Sam dhe Marco i shkëputin bateritë një nga një, duke i shtyrë me shpejtësi nga avioni për të rënë fort dhe shpejt nëpër çatinë e kompleksit. Metalit të paqëndrueshëm do t'i duheshin disa sekonda në kontakt me ujin për t'u ndezur dhe shpërthyer, duke shkatërruar shtresën mbrojtëse mbi pllakat e dhomës Amber dhe duke e ekspozuar plutoniumin ndaj nxehtësisë së shpërthimit.
    
  Ashtu siç hodhën dhjetë fuçitë e para, çatia në mes të fortesës në formë UFO-je u shemb, duke zbuluar një tank në mes të rrethit.
    
  "Si kjo! Merr ne të tjerët në tank dhe pastaj duhet të ikim shpejt nga këtu!" Misha bërtiti. Ai shikoi nga poshtë burrat që po iknin dhe dëgjoi Sam duke thënë: "Do të doja të shihja fytyrën e Kemperit për herë të fundit."
    
  Duke qeshur, Marco shikoi poshtë ndërsa natriumi që shpërndahej filloi të grumbullohej. "Kjo është për Yuri, kurvë naziste!"
    
  Misha e çoi bishën gjigante prej çeliku sa më shumë që mundi në kohën e shkurtër që kishin, në mënyrë që ata të mund të zbarkonin disa qindra milje në veri të zonës së goditjes. Ai nuk donte të ishte në ajër kur shpërtheu bomba. Ata zbritën pak më shumë se 20 minuta më vonë në Kazaly. Nga toka e fortë kazake ata shikonin horizontin me birrën në duar.
    
  Sam shpresonte se Nina ishte ende gjallë. Ai shpresonte se Detlef kishte arritur ta gjente atë dhe se ai ishte përmbajtur nga vrasja e Perdue pasi Sam shpjegoi se Carrington kishte qëlluar Gabin ndërsa ishte në një gjendje hipnotike nën kontrollin e mendjes së Kemper.
    
  Qielli mbi peizazhin kazak ishte i verdhë ndërsa Sam shikonte mbi peizazhin shterpë, të përfshirë nga rrëmbimet e erës, ashtu si në vizionin e tij. Ai nuk e kishte idenë se pusi në të cilin pa Perdue ishte i rëndësishëm, thjesht jo për pjesën e Kazakistanit të përvojës së Sam. Më në fund, profecia e fundit u realizua.
    
  Rrufeja goditi ujin në rezervuarin e dhomës Amber, duke ndezur gjithçka brenda. Fuqia e shpërthimit termonuklear shkatërroi gjithçka brenda rrezes së tij, duke e bërë trupin e Calihas të zhdukur - përgjithmonë. Ndërsa blici i ndritshëm u kthye në një puls që tronditi qiejt, Misha, Sam dhe Marco panë se si reja e kërpudhave arrinte perënditë e kozmosit me një bukuri të tmerrshme.
    
  Sam ngriti birrën e tij. "Dedikuar Ninës."
    
    
  FUND
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
  Preston W. Child
  Diamantet e Mbretit Solomon
    
    
  Gjithashtu nga Preston William Child
    
    
  Stacioni i akullit Wolfenstein
    
  det I thelle
    
  Dielli i zi lind
    
  Kërkimi për Valhalla
    
  Ari nazist
    
  Komploti i Diellit të Zi
    
  Rrotullat e Atlantidës
    
  Biblioteka e Librave të Ndaluar
    
  Varri i Odinit
    
  Eksperimenti i Teslës
    
  Sekreti i shtatë
    
  Guri i Medusës
    
  Dhoma Amber
    
  Maska babilonase
    
  Shatërvani i Rinisë
    
  Kasaforta e Herkulit
    
  Gjueti për thesarin e humbur
    
    
  Poemë
    
    
    
  "Shkëlqe, vezullim, yll i vogël,
    
  Jam shume kurioze kush je!
    
  Aq lart mbi boten
    
  Si një diamant në qiell.
    
    
  Kur perëndon dielli përvëlues,
    
  Kur asgjë nuk shkëlqen mbi të,
    
  Pastaj ju tregoni shkëlqimin tuaj të vogël
    
  Ata dridhen dhe dridhen gjatë gjithë natës.
    
    
  Pastaj udhëtari në errësirë
    
  Faleminderit për shkëndijën tuaj të vogël,
    
  Si mund të shihte ku të shkonte,
    
  Sikur të mos dridheshit kështu?
    
    
  Në qiellin blu të errët që mban,
    
  Ata shpesh shikojnë nëpër perde të mia,
    
  Për ty, mos i mbyll kurrë sytë,
    
  Derisa dielli të lindë në qiell.
    
    
  Si shkëndija jote e ndritshme dhe e vogël
    
  Ndriçon udhëtarin në errësirë,
    
  Edhe pse nuk e di kush je
    
  Vezullim, vezullim, yll i vogël."
    
    
  - Jane Taylor (No The Star, 1806)
    
    
  1
  Humbur në far
    
    
  Reichtisusis ishte edhe më rrezatues nga sa mund të kujtonte Dave Perdue. Kullat madhështore të rezidencës në të cilën ai jetoi për më shumë se dy dekada, tre në numër, shtriheshin drejt qiellit të çuditshëm të Edinburgut, sikur të lidhnin pasurinë me qiejt. Kurora e bardhë e flokëve të Perdue lëvizi në frymën e qetë të mbrëmjes ndërsa mbylli derën e makinës dhe eci ngadalë pjesën tjetër të rrugës për në derën e tij të përparme.
    
  Pa i kushtuar vëmendje shoqërisë që mbante dhe pa marrë valixhet, sytë e tij ia morën sërish banesën. Kanë kaluar shumë muaj që kur u detyrua të linte rojën. sigurinë e tyre.
    
  "Hmm, nuk e hoqët qafe as stafin tim, apo jo, Patrick?" pyeti ai sinqerisht.
    
  Pranë tij, agjenti special Patrick Smith, ish-gjuetari i Perdue dhe aleat i ri nga Shërbimi Sekret Britanik, psherëtiu dhe u bëri shenjë njerëzve të tij që të mbyllnin portat e pronave për natën. "Ne i mbajtëm për vete, David. Mos u shqetëso, - u përgjigj ai me një ton të qetë dhe të thellë. "Por ata mohuan çdo njohuri apo përfshirje në aktivitetet tuaja. Shpresoj se ata nuk kanë ndërhyrë në hetimin e eprorit tonë në lidhje me ruajtjen e relikeve fetare dhe të paçmueshme në territorin tuaj."
    
  "Pikërisht," pranoi Perdue me vendosmëri. "Këta njerëz janë punëtoret e mia, jo kolegët. Edhe ata nuk lejohen të dinë se për çfarë jam duke punuar, ku janë patentat e mia në pritje, apo ku udhëtoj kur jam larg për punë."
    
  "Po, po, ne jemi të bindur për këtë. Dëgjo, David, meqenëse unë i kam ndjekur lëvizjet e tua dhe i kam vënë njerëzit në gjurmët e tua..." filloi ai, por Perdue i hodhi një vështrim të mprehtë.
    
  "Që kur e ktheve Samun kundër meje?" ai sulmoi Patrikun.
    
  Patikut iu zu fryma në fyt, i paaftë për të formuluar një përgjigje apologjie të denjë për atë që kishte ndodhur mes tyre. "Kam frikë se ai i kushtoi më shumë rëndësi miqësisë sonë sesa e kuptoja unë. Unë kurrë nuk doja që gjërat të prisheshin mes teje dhe Semit për këtë. Duhet të më besoni," shpjegoi Patrick.
    
  Ishte vendimi i tij që të distancohej nga shoku i tij i fëmijërisë, Sam Cleave, për sigurinë e familjes së tij. Ndarja ishte e dhimbshme dhe e nevojshme për Patrick, të cilin Sam e quajti me dashuri Paddy, por lidhja e Sam me Dave Perdue e tërhoqi vazhdimisht familjen e agjentit të MI6 në botën e rrezikshme të gjuetisë së relikteve nga Rajhu i Tretë dhe kërcënimeve shumë reale. Më pas, Sam u detyrua të hiqte dorë nga favori i tij me kompaninë e Perdue në këmbim të marrëveshjes së Patrikut edhe një herë, duke e kthyer Sam në nishanin që vulosi fatin e Perdue gjatë ekskursionit të tyre për të gjetur Vault of Hercules. Por Sam përfundimisht provoi besnikërinë e tij ndaj Perdue duke ndihmuar miliarderin të falsifikonte vdekjen e tij për të parandaluar kapjen nga Patrick dhe MI6, duke ruajtur varësinë e Patrick për të ndihmuar në gjetjen e Perdue.
    
  Pasi ia zbuloi statusin e tij Patrick Smithit në këmbim të shpëtimit nga Urdhri i Diellit të Zi, Perdue pranoi të dilte në gjyq për krimet arkeologjike të akuzuara nga qeveria etiopiane për vjedhjen e një kopje të Arkës së Besëlidhjes nga Axum. Ajo që donte MI6 me pronën e Perdue ishte përtej të kuptuarit edhe të Patrick Smith, pasi agjencia qeveritare kishte marrë kujdestarinë e Reichtisousis menjëherë pas vdekjes së dukshme të pronarit të tij.
    
  Vetëm gjatë një seance të shkurtër paraprake në përgatitje për seancën kryesore të gjykatës, Perdue mundi të bashkonte njollat e korrupsionit që ai kishte ndarë me Patrick në besim pikërisht në momentin kur ai u përball me të vërtetën e shëmtuar.
    
  "A jeni i sigurt që MI6 kontrollohet nga Urdhri i Diellit të Zi, David?" - pyeti Patrik me zë të ulët, duke u siguruar që njerëzit e tij të mos dëgjonin.
    
  "Vë bast reputacionin tim, pasurinë dhe jetën time mbi të, Patrick," u përgjigj Perdue në të njëjtën mënyrë. "Betohem në Zot, liria juaj është nën mbikëqyrjen e një të çmenduri."
    
  Ndërsa ecnin në shkallët e përparme të shtëpisë së Perdue, dera e përparme u hap. Punonjësit e shtëpisë Purdue qëndruan në prag me fytyra të hidhura, duke përshëndetur kthimin e zotit të tyre. Ata me dashamirësi e injoruan përkeqësimin e tmerrshëm të pamjes së Perdue pas një jave uria në dhomën e torturave të matriarkut të Diellit të Zi dhe e mbajtën të fshehtë habinë e tyre, të fshehur nën lëkurën e tyre.
    
  "Ne bastisëm depon, zotëri. Dhe lokali juaj u plaçkitën ndërsa ne po pinim për fatin tuaj të mirë, "tha Johnny, një nga rojet e Purdue dhe një irlandez deri në thelb.
    
  "Unë nuk do të doja ndryshe, Johnny." Perdue buzëqeshi teksa hynte brenda mes furisë entuziaste të popullit të tij. "Le të shpresojmë se mund t'i plotësoj ato furnizime menjëherë."
    
  Përshëndetja e stafit të tij zgjati vetëm një moment, pasi ata ishin të paktë në numër, por përkushtimi i tyre ishte si ëmbëlsia shpuese që buronte nga lulet e jaseminit. Një pjesë e vogël e njerëzve në shërbim të tij ishin si familje, të gjithë të njëjtin mendim, dhe ata ndanin admirimin e Perdue për guximin dhe kërkimin e vazhdueshëm të dijes. Por personi që donte më shumë të shihte nuk ishte aty.
    
  "Oh, Lili, ku është Charles?" Perdue pyeti Lillian, kuzhinierin e tij dhe thashethemet e brendshme. "Ju lutem mos më thoni se ai dha dorëheqjen."
    
  Perdue nuk do të kishte qenë kurrë në gjendje t'i tregonte Patrick se shërbëtori i tij Charles ishte njeriu përgjegjës për paralajmërimin indirekt të Perdue se MI6 do ta kapte atë. Kjo do të zhvlerësonte qartë besimin se asnjë punonjës i Wrichtisousis nuk ishte i përfshirë në biznesin e Purdue. Hardy Butler ishte gjithashtu përgjegjës për organizimin e lirimit të një njeriu të mbajtur rob nga mafia siciliane gjatë ekspeditës së Hercules, duke demonstruar aftësinë e Charles për të shkuar përtej thirrjes së detyrës. Ai u tregoi Perdue, Sam dhe Dr. Nina Gould se ishte i dobishëm në shumë më tepër sesa thjesht të hekuroste këmisha me saktësi ushtarake dhe të mësonte përmendësh çdo takim në kalendarin e Purdue-së çdo ditë.
    
  "Ai ka ikur për disa ditë, zotëri," shpjegoi Lily me një fytyrë të zymtë.
    
  "A e thirri policinë?" - pyeti Perdue seriozisht. "I thashë të vinte të jetonte në pronë. Ku jeton ai?"
    
  "Nuk mund të dalësh, David," i kujtoi Patrick. "Mos harroni, ju jeni ende në arrest shtëpiak deri në takimin tonë të hënën. Do të shoh nëse mund të ndalem pranë tij gjatë rrugës për në shtëpi, mirë?"
    
  "Faleminderit, Patrick," pohoi me kokë Perdue. "Lillian do t'ju japë adresën e tij. Jam i sigurt që ajo mund t'ju tregojë gjithçka që ju duhet të dini, deri në madhësinë e këpucëve të tij, "tha ai, duke i bërë syrin Lily. "Natën e mirë të gjithëve. Mendoj se do të pensionohem herët. Më ka munguar vetë shtrati im."
    
  Mjeshtri i gjatë dhe i dobësuar Raichtisusis u ngjit në katin e tretë. Ai nuk tregoi shenja se ishte nervoz për t'u kthyer në shtëpinë e tij, por njerëzit e MI6 dhe stafi i tij e vunë atë në lodhje pas një muaji shumë të vështirë për trupin dhe mendjen e tij. Por ndërsa Perdue mbylli derën e dhomës së gjumit dhe shkoi drejt dyerve të ballkonit në anën tjetër të shtratit, gjunjët e tij u shtrënguan. Mezi shihte mes lotëve që i njollosnin faqet, ai zgjati për dorezat, atë të djathtën - një pengesë e ndryshkur që duhej ta kthente gjithmonë.
    
  Perdue hapi dyert dhe gulçoi nga shpërthimi i ajrit të ftohtë skocez që e mbushi me jetë, jetë reale; një jetë që vetëm toka e të parëve të tij mund ta siguronte. Duke admiruar kopshtin e madh me lëndinat e përsosura, ndërtesat antike dhe detin e largët, Perdue thirri sytë drejt lisave, bredhave dhe pishave që ruanin oborrin e tij të afërt. Të qarat e tij të qeta dhe frymëmarrja e rreckosur humbën në shushurimën e majave të tyre ndërsa era i lëkundi.
    
  Ai u zhyt në gjunjë, duke lejuar që ferri në zemër, mundimi skëterrë që kishte përjetuar së fundmi, ta konsumonte. Duke u dridhur, ai shtrëngoi duart në kraharorin e tij, ndërsa gjithçka derdhej, i mbytur vetëm për të mos tërhequr vëmendjen e njerëzve. Ai nuk mendonte për asgjë, madje as për Ninën. Ai nuk tha, nuk mendoi, nuk bëri plane dhe nuk u çudita. Nën çatinë e zgjatur të pronës së madhe të vjetër, pronari i saj u drodh dhe vajtoi për një orë të mirë, vetëm duke u ndjerë. Perdue hodhi poshtë të gjitha argumentet e arsyes dhe zgjodhi vetëm ndjenjat. Gjithçka shkoi si zakonisht, duke fshirë javët e fundit nga jeta e tij.
    
  Sytë e tij blu të çelur më në fund u hapën me vështirësi nga nën kapakët e fryrë; ai kishte kohë që i kishte hequr syzet. Ajo mpirje e shijshme nga pastrimi i mbytur e përkëdheli ndërsa të qarat e tij pakësoheshin dhe bëheshin më të mbytura. Retë lart falnin disa dridhje të qeta shkëlqimi. Por lagështia në sytë e tij ndërsa shikonte qiellin e natës e ktheu çdo yll në një shkëlqim verbues, rrezet e tyre të gjata kryqëzoheshin në pikat ku lotët në sytë e tij i shtrinin në mënyrë të panatyrshme.
    
  Një yll i rremë tërhoqi vëmendjen e tij. Ata përfshinë kasafortën e parajsës në një kaos të heshtur, duke u rrëzuar në një drejtim të panjohur, vetëm për t'u harruar përgjithmonë. Perdue u mahnit nga pamja. Edhe pse ai e kishte parë atë shumë herë më parë, kjo ishte hera e parë që ai vuri re me të vërtetë mënyrën e çuditshme të vdekjes së yllit. Por nuk ishte domosdoshmërisht një yll, apo jo? Ai imagjinoi se tërbimi dhe një rënie e zjarrtë ishin fati i Luciferit - se si ai digjej dhe bërtiste duke zbritur, duke shkatërruar, duke mos krijuar dhe në fund të fundit duke vdekur i vetëm, ku ata që e panë rënien me indiferencë e perceptuan atë si një tjetër vdekje të heshtur.
    
  Sytë e tij e ndoqën atë në rrugën e tij në një dhomë amorfe në Detin e Veriut derisa bishti i tij e la qiellin pa ngjyrë, duke u kthyer në gjendjen e tij normale, statike. Duke ndjerë një nuancë melankolie të thellë, Perdue e dinte se çfarë po i thoshin perënditë. Edhe ai ra nga maja e njerëzve të fuqishëm, duke u kthyer në pluhur pasi gabimisht besoi se lumturia e tij ishte e përjetshme. Asnjëherë më parë ai nuk kishte qenë njeriu që ishte bërë, një njeri që nuk ishte aspak si Dave Perdue që njihte. Ai ishte një i huaj në trupin e tij, dikur një yll i ndritshëm, por u shndërrua në një zbrazëti të qetë që nuk e njihte më. Gjithçka për të cilën ai mund të shpresonte ishte respekti i atyre pak njerëzve që denjuan të shikonin drejt qiellit për ta parë atë të rrëzohej, për të marrë vetëm një moment nga jeta e tyre për të brohoritur rënien e tij.
    
  - Pyes veten se kush je, - tha ai butësisht, pa dashje dhe mbylli sytë.
    
    
  2
  Duke shkelur gjarpërinjtë
    
    
  "Unë mund ta bëj, por do të më duhet një material shumë specifik dhe shumë i rrallë", tha Abdul Raya për markën e tij. "Dhe do të më duhen për katër ditët e ardhshme; përndryshe do të më duhet të ndërpres marrëveshjen tonë. E shihni, zonjë, ka klientë të tjerë që më presin."
    
  "A po ofrojnë tarifa afër meje?" e pyeti zonja Abdul. "Sepse ky lloj bollëk nuk është i lehtë për t'u mposhtur apo përballuar, ju e dini."
    
  "Nëse më lejoni të jem kaq e guximshme, zonjë," buzëqeshi sharlatani me lëkurë të errët, "në krahasim, tarifa juaj do të perceptohet si një shpërblim."
    
  Gruaja e goditi me shuplakë, duke e lënë edhe më të kënaqur që do të detyrohej të përmbushte. Ai e dinte se shkelja e saj ishte një shenjë e mirë dhe kjo do ta linte egon e saj mjaft të mavijosur për të marrë atë që donte, ndërsa ai e mashtroi duke besuar se kishte klientë me pagesë më të lartë që prisnin mbërritjen e tij në Belgjikë. Por Abdul nuk u mashtrua plotësisht për aftësitë e tij duke u mburrur me to, sepse talentet që ai fshehu nga shenjat e tij ishin një koncept shumë më shkatërrues për t'u kuptuar. Këtë ai do ta mbajë afër gjoksit, pas zemrës, derisa të vijë koha për t'u hapur.
    
  Ai nuk u largua pas shpërthimit të saj në dhomën e errësuar të ndenjes së shtëpisë së saj luksoze, por mbeti sikur asgjë të mos kishte ndodhur, duke mbështetur bërrylin e tij në bufenë në një ambient të kuq të errët, të thyer vetëm nga pikturat vaj në korniza ari dhe dy antike të gdhendura të larta. tavolina me lis dhe pisha në hyrje të dhomës. Zjarri nën mantelin e tij kërciste nga zelli, por Abdul nuk i kushtoi vëmendje vapës së padurueshme që i dogji këmbën.
    
  "Pra, cilat ju duhen?" gruaja qeshi ndërsa u kthye pak pasi doli nga dhoma, duke u vluar nga zemërimi. Në dorën e saj të zbukuruar mbante një fletore të zbukuruar, gati për të shënuar kërkesat e alkimistit. Ajo ishte një nga vetëm dy personat që i kishte afruar me sukses. Për fat të keq për Abdul, shumica e evropianëve të klasit të lartë kishin aftësi të mprehta në vlerësimin e karakterit dhe shpejt e dërguan atë në rrugën e tij. Nga ana tjetër, njerëz si Madame Chantal ishin pre e lehtë për shkak të së njëjtës cilësi që njerëzit si ai kishin nevojë për viktimat e tyre - një cilësi e natyrshme për ata që gjendeshin gjithmonë në buzë të rërës së gjallë: dëshpërimi.
    
  Për të, ai ishte thjesht një mjeshtër kovaç i metaleve të çmuara, një furnizues i copave të bukura dhe unike të arit dhe argjendit, gurët e tyre të çmuar të punuar në farkëtari të shkëlqyer. Madame Chantal nuk e kishte idenë se ai ishte gjithashtu një virtuoz i falsifikimit, por shija e saj e pangopur për luksin dhe ekstravagancën e verboi atë ndaj çdo zbulimi që ai mund të kishte lejuar aksidentalisht të dilte përmes maskës së tij.
    
  Me një anim shumë të aftë majtas, ai shkroi gurët e çmuar që i duheshin për të përfunduar detyrën për të cilën ajo e punësoi. Ai shkruante me dorën e një kaligrafi, por drejtshkrimi i tij ishte i tmerrshëm. Megjithatë, në dëshirën e saj të dëshpëruar për të kapërcyer bashkëmoshatarët e saj, Madame Chantal do të bëjë gjithçka që duhet për të arritur atë që ishte në listën e tij. Pasi ai mbaroi, ajo shikoi listën. E vrenjtur edhe më thellë në hijet e dukshme të oxhakut, zonja Chantal mori frymë thellë dhe shikoi burrin e gjatë që i kujtonte asaj një jogi ose ndonjë guru të fshehtë kulti.
    
  "Kur keni nevojë për këtë?" - pyeti ajo ashpër. "Dhe burri im nuk duhet ta dijë. Duhet të takohemi përsëri këtu, sepse ai heziton të zbresë në këtë pjesë të pronës."
    
  "Për më pak se një javë duhet të jem në Belgjikë, zonjë, dhe deri në atë kohë duhet të plotësoj porosinë tuaj. Nuk kemi shumë kohë, që do të thotë se do të më duhen këto diamante sapo t'i futësh në portofol, - buzëqeshi ai butë. Sytë e tij bosh ishin fiksuar tek ajo ndërsa buzët i pëshpëritnin ëmbël. Madame Chantal nuk mund të mos e lidhte atë me një nepërkë të shkretëtirës, duke klikuar gjuhën e saj ndërsa fytyra e saj mbeti e gurtë.
    
  Repulsion-detyrim. Kështu quhej. Ajo e urrente këtë mjeshtër ekzotik, i cili gjithashtu pretendonte se ishte një magjistar i hollë, por për disa arsye nuk mund t'i rezistonte. Aristokratja franceze nuk i hiqte dot sytë Abdulit kur ai nuk po shikonte, megjithëse e neveriste në çdo mënyrë. Në një farë mënyre, natyra e tij e neveritshme, rënkimet shtazore dhe gishtat e panatyrshëm si kthetra e magjepsën atë deri në fiksim.
    
  Ai qëndroi në dritën e zjarrit, duke hedhur një hije groteske që nuk ishte shumë larg imazhit të tij në mur. Hunda e shtrembër në fytyrën e tij kockore i jepte pamjen e një zogu-ndoshta një shkaba e vogël. Sytë e errët të ngushtë të Abdulit ishin fshehur nën vetullat thuajse pa qime, në depresione të thella që vetëm i bënin mollëzat e tij të dukeshin më të spikatura. Të trashë dhe të yndyrshëm, flokët e tij të zinj ishin tërhequr përsëri në një bisht dhe një vath i vetëm i vogël rrethues zbukuronte llapën e veshit të majtë.
    
  I vinte erë temjani dhe erëzash dhe kur fliste ose buzëqeshte, linja e buzëve të tij të errëta thyhej nga dhëmbët e frikshëm të përsosur. Madame Chantal e pa aromën e saj dërrmuese; ajo nuk mund të dallonte nëse ai ishte një faraon apo një fantazmë. Ajo ishte e sigurt për një gjë: magjistari dhe alkimisti kishin një prani të pabesueshme, pa e ngritur zërin dhe pa treguar se po lëvizte dorën. Kjo e frikësoi dhe shtoi neverinë e çuditshme që ndjente ndaj tij.
    
  "Celeste?" ajo gulçoi kur lexoi emrin e njohur në letrën që ai i dha. Fytyra e saj tradhtonte ankthin që ndjente për marrjen e perlës. E shkëlqyeshme si smeraldi madhështor në dritën e zjarrit, zonja Chantal e pa në sytë Abdul. "Zoti Raya, nuk mundem. Burri im pranoi t'i jepte "Celeste" Luvrit. Duke u përpjekur të korrigjonte gabimin e saj, madje duke i sugjeruar se mund t'i jepte atë që donte, ajo hodhi poshtë dhe tha: "Unë sigurisht që mund t'i përballoj dy të tjerët, por jo këtë."
    
  Abdul nuk tregoi shenja shqetësimi për defektin. Ngadalë duke kaluar dorën mbi fytyrën e saj, ai buzëqeshi i qetë. "Shpresoj vërtet që të ndryshoni mendje, zonjë. Është privilegj i grave si ju që të mbajnë në pëllëmbë të duarve veprat e burrave të mëdhenj." Teksa gishtat e tij të lakuar me hijeshi hidhnin një hije në lëkurën e saj të bukur, aristokrati ndjeu një vrull të akullt presioni që i përshkoi fytyrën. Duke fshirë me shpejtësi fytyrën e saj, e cila kishte ftohur, ajo pastroi fytin e saj dhe u tërhoq. Nëse ajo do të lëkundet tani, do ta humbiste atë në një det të huajsh.
    
  "Kthehu pas dy ditësh. Më takoni këtu në dhomën e ndenjes. Asistentja ime të njeh dhe do të të presë, - urdhëroi ajo, ende e tronditur nga ndjesia e tmerrshme që i shkëlqeu në fytyrë për një moment. "Unë do të marr Celeste, zoti Raya, por më mirë ia vleni mundimit tim."
    
  Abdul nuk tha asgjë më shumë. Ai nuk kishte nevojë për të.
    
    
  3
  Një prekje butësie
    
    
  Kur Perdue u zgjua të nesërmen, ai u ndje si budalla, i thjeshtë dhe i thjeshtë. Në fakt, ai nuk e mbante mend herën e fundit që kishte qarë me të vërtetë dhe megjithëse ndihej më i lehtë pas pastrimit, sytë e tij ishin të fryrë dhe të djegur. Për t'u siguruar që askush nuk e dinte se çfarë e shkaktoi gjendjen e tij, Perdue piu tre të katërtat e një shishe Southern Moonshine që e mbante mes librave të tij të tmerrit në një raft afër dritares.
    
  "Oh Zoti im, plak, ti dukesh tamam për një endacak," rënkoi Perdue, duke parë reflektimin e tij në pasqyrën e banjës. "Si ndodhi e gjithë kjo? Mos më thuaj, mos, - psherëtiu ai. Teksa largohej nga pasqyra për të hapur rubinetat e dushit, ai vazhdoi të mërmëriste si një plak i dëshpëruar. I përshtatur si trupi i tij dukej se ishte plakur një shekull brenda natës. "E di. Unë e di se si ndodhi. Keni ngrënë ushqime të gabuara, duke shpresuar se stomaku juaj mund të mësohej me helmin, por përkundrazi u helmuat."
    
  I ranë rrobat sikur nuk ia njihnin trupin, duke i përqafuar këmbët para se të dilte nga grumbulli i pëlhurave që i ishte bërë garderoba që kur humbi gjithë atë peshë në birucën e shtëpisë së "Nënës". Nën rrjedhën e ujit të vakët, Perdue u lut pa fe, me mirënjohje pa besim dhe simpati të thellë për të gjithë ata që nuk e njihnin luksin e hidraulikës së brendshme. Pasi u pagëzua në dush, ai pastroi mendjen për të dëbuar barrat që i kujtuan se sprova e tij në duart e Jozef Karstenit nuk kishte përfunduar, edhe nëse i luante letrat ngadalë dhe vigjilent. Sipas mendimit të tij, Oblivion ishte nënvlerësuar sepse ishte një strehë kaq e madhe në kohë telashe dhe ai donte të ndjente atë harresë që binte mbi të.
    
  Megjithatë, për shkak të fatkeqësisë së tij të fundit, Perdue nuk e shijoi për shumë kohë përpara se një trokitje në derë të ndërpresë terapinë e tij të lulëzuar.
    
  "Çfarë është kjo?" thirri ai mbi fërshëllimën e ujit.
    
  "Mëngjesi juaj, zotëri," dëgjoi ai nga ana tjetër e derës. Perdue u ngrit dhe braktisi indinjatën e tij të heshtur ndaj telefonuesit.
    
  "Charles?" ai pyeti.
    
  "Po zoteri?" Charles u përgjigj.
    
  Perdue buzëqeshi, i kënaqur kur dëgjoi sërish zërin e njohur të kupëmbajtësit të tij, zërin që i kishte munguar shumë teksa mendonte për orën e vdekjes në birucë; një zë që mendonte se nuk do ta dëgjonte më. Pa u menduar dy herë, miliarderi i dëshpëruar u hodh nga jashtë dushit dhe hapi derën me nxitim. Butleri krejtësisht i hutuar qëndroi me një fytyrë të tronditur ndërsa shefi i tij lakuriq e përqafoi.
    
  "O Zot, plak, mendova se u zhduk!" Perdue buzëqeshi, duke e lëshuar burrin për t'i dhënë dorën. Për fat të mirë, Charles ishte jashtëzakonisht profesionist, duke injoruar gajdet e Purdue dhe duke mbajtur atë sjellje jo të pakuptimta për të cilën britanikët janë mburrur gjithmonë.
    
  "Isha pak nga kjo, zotëri. Gjithçka është në rregull tani, faleminderit", siguroi Charles Perdue. "A do të dëshironit të hani në dhomën tuaj apo në katin e poshtëm me njerëzit e MI6," u përkul paksa ai, "njerëz MI6?"
    
  "Patjetër këtu lart. Faleminderit, Charles, - u përgjigj Perdue, duke kuptuar se ai ende po shtrëngonte duart me njeriun me bizhuteritë e kurorës të ekspozuara.
    
  Charles tundi me kokë. "Shumë mirë, zotëri."
    
  Ndërsa Perdue u kthye në banjë për të rruar dhe hequr qeset e shëmtuara poshtë syve, kupëmbajtësi doli nga dhoma e gjumit kryesor, duke buzëqeshur fshehurazi në kujtimin e reagimit të gëzueshëm dhe të zhveshur të punëdhënësit të tij. Është gjithmonë bukur të mungosh, mendoi ai, edhe në këtë masë.
    
  "Cfare tha ai?" - pyeti Lili kur Charles hyri në kuzhinë. Vendi mbante erën e bukës së sapopjekur dhe vezëve të fërguara, të pushtuara paksa nga aroma e kafesë së kulluar. Kryekuzhinierja simpatike, por kurioze, shtrëngoi duart nën peshqirin e kuzhinës dhe shikoi me padurim shërbëtorin, duke pritur një përgjigje.
    
  "Lillian," murmuriti ai në fillim, i irrituar si zakonisht nga kurioziteti i saj. Por më pas ai e kuptoi se edhe asaj i mungonte pronari i shtëpisë dhe se ajo kishte çdo të drejtë të pyeste se cilat ishin fjalët e para të burrit për Charles. Ky rishikim, i bërë shpejt në kokën e tij, ia zbuti shikimin.
    
  "Ai është shumë i lumtur që është përsëri këtu," u përgjigj zyrtarisht Charles.
    
  "A është ajo çfarë tha ai?" - pyeti ajo me butësi.
    
  Charles përfitoi nga momenti. "Jo shumë fjalë, megjithëse gjestet dhe gjuha e trupit të tij e përcillnin mjaft mirë kënaqësinë e tij." Ai u përpoq me dëshpërim të mos qeshte me fjalët e tij, të formuluara në mënyrë elegante për të përcjellë të vërtetën dhe trillin.
    
  "Oh, kjo është e mrekullueshme," buzëqeshi ajo, duke shkuar në shuplakë për të marrë një pjatë për Perdue. "Vezë dhe salcice pastaj?"
    
  Në mënyrë jo karakteristike për shërbëtorin, ai shpërtheu në të qeshura, gjë që ishte një ndryshim i këndshëm nga sjellja e tij e zakonshme e ashpër. Pak e hutuar, por duke buzëqeshur me reagimin e tij të pazakontë, ajo qëndroi në pritje të konfirmimit të mëngjesit kur shërbëtori shpërtheu në të qeshura.
    
  "Unë do ta marr atë si një po," qeshi ajo. "Zoti im, djali im, diçka shumë qesharake duhet të ketë ndodhur që ti të largohesh nga ngurtësia jote." Ajo nxori një pjatë dhe e vendosi në tavolinë. "Shikoje veten! Thjesht le të kalojë gjithçka."
    
  Çarlsi u dyfishua me të qeshur, duke u mbështetur në kthinën e mbuluar me tjegulla pranë sobës me qymyr hekuri që zbukuronte cepin e derës së pasme. "Më vjen shumë keq, Lillian, por nuk mund të flas për atë që ndodhi. Do të ishte thjesht e pahijshme, e kuptoni."
    
  "E di," buzëqeshi ajo, duke rregulluar salcice dhe vezë të fërguara pranë dolli të butë të Purdue. "Sigurisht që po vdes të di se çfarë ka ndodhur, por këtë herë do të kënaqem vetëm me të parë duke qeshur. Kaq mjafton për të më bërë ditën".
    
  Duke u ndjerë i lehtësuar që këtë herë zonja e vjetër kishte hequr dorë nga presioni i tij për informacion, Çarlsi e përkëdheli mbi supe dhe u mblodh. Ai solli një tabaka dhe vendosi ushqimin në të, e ndihmoi me kafen dhe më në fund mori gazetën për ta çuar Perdue lart. E dëshpëruar për të zgjatur anomalinë njerëzore të Çarlsit, Lilit iu desh të përmbahej nga përmendja e asaj që e kishte akuzuar aq shumë teksa doli nga kuzhina. Ajo kishte frikë se do t'i binte tabaka dhe kishte të drejtë. Me atë pamje ende të qartë në mendjen e tij, Charles do ta kishte lënë dyshemenë një rrëmujë nëse ajo do t'ia kishte kujtuar.
    
  Në të gjithë katin e parë të shtëpisë, pengjet e Shërbimit Sekret vërshuan Reichtisousis me praninë e tyre. Charles nuk kishte asgjë kundër njerëzve që punonin për shërbimin e inteligjencës në përgjithësi, por fakti që ata ishin të vendosur atje nuk i bëri ata asgjë më shumë se kriminelë të paligjshëm të financuar nga mbretëria e rreme. Ata nuk kishin të drejtë të ishin atje, dhe megjithëse po ndiqnin vetëm urdhrat, stafi nuk mund të duronte lojërat e tyre të vogla dhe sporadike të pushtetit kur ata ishin vendosur për të mbajtur një sy mbi një studiues miliarder, duke u bërë sikur të ishin hajdutë të zakonshëm. .
    
  Unë ende nuk mund ta kuptoj se si inteligjenca ushtarake mund ta aneksonte këtë shtëpi kur nuk ka asnjë kërcënim ushtarak ndërkombëtar që jeton këtu, mendoi Charles ndërsa e çonte tabakanë në dhomën e Perdue. E megjithatë ai e dinte se që e gjithë kjo të miratohej nga qeveria, duhej të kishte një arsye të keqe - një koncept edhe më i frikshëm. Duhej të kishte diçka më shumë dhe do t'i shkonte deri në fund, edhe nëse do t'i duhej të merrte sërish informacion nga kunati. Charles e shpëtoi Perdue herën e fundit që mori fjalën kunatin e tij. Ai sugjeroi që kunati i tij mund t'i jepte kupëmbajtës disa të tjera nëse kjo do të thoshte të kuptonte se çfarë do të thoshte e gjithë kjo.
    
  "Hej Charlie, a është ngritur akoma?" - pyeti i gëzuar njëri nga operativët.
    
  Charles e injoroi atë. Nëse do t'i duhej t'i përgjigjej dikujt, nuk do të ishte askush tjetër veçse agjenti special Smith. Deri tani ai ishte i sigurt se shefi i tij kishte krijuar një lidhje të fortë personale me agjentin mbikëqyrës. Kur arriti te dera e Perdue, e gjithë argëtimi e la atë dhe ai u kthye në veten e tij të vendosur dhe të bindur.
    
  "Mëngjesi juaj, zotëri," tha ai në derë.
    
  Perdue hapi derën në një maskë krejtësisht të ndryshme. I veshur plotësisht me chino, mokas Moschino dhe një këmishë të bardhë me kopsa me mëngët të përveshura deri në bërryla, ai iu hap derës për shërbëtorin e tij. Ndërsa Charles hyri, ai dëgjoi Perdue duke mbyllur me shpejtësi derën pas tij.
    
  "Më duhet të flas me ty, Çarls," këmbënguli ai me zë të ulët. "A ju ka ndjekur dikush këtu?"
    
  "Jo, zotëri, me sa di unë, jo," iu përgjigj Charles sinqerisht, duke e vendosur tabakanë në tryezën e lisit Perdue, ku ndonjëherë shijonte raki mbrëmjeve. Ai drejtoi xhaketën dhe palosi duart para tij. "Çfarë mund të bëj për ju, zotëri?"
    
  Perdue dukej i egër në sy, megjithëse gjuha e trupit të tij sugjeronte se ai ishte i rezervuar dhe bindës. Sado që u përpoq të shfaqej i denjë dhe i sigurt, ai nuk mund ta mashtronte shërbëtorin e tij. Charles e kishte njohur Purdue përgjithmonë. Ai e kishte parë atë në shumë mënyra gjatë viteve, nga tërbimi i çmendur ndaj pengesave të shkencës deri te gëzimi dhe guximi në krahët e shumë grave të pasura. Ai mund të thoshte se diçka po e shqetësonte Perdue, diçka më shumë sesa thjesht dëgjimi i afërt.
    
  "E di që ishe ti që i tha doktor Gouldit se Shërbimi Sekret do të më arrestonte dhe të falënderoj me gjithë zemër që e paralajmërove, por duhet ta di, Charles," tha ai urgjentisht me një pëshpëritje të vendosur . "Më duhet të di se si e morët vesh këtë sepse ka më shumë se kaq. Ka shumë më tepër se kaq, dhe unë duhet të di gjithçka dhe çdo gjë që MI6 planifikon të bëjë më pas."
    
  Charles e kuptoi entuziazmin e kërkesës së punëdhënësit të tij, por në të njëjtën kohë u ndje tmerrësisht i paaftë ndaj kërkesës. "E kuptoj," tha ai me siklet të dukshëm. "Epo, kam dëgjuar për të vetëm rastësisht. Ndërsa vizitonte Vivianin, motra ime, burri i saj thjesht... e pranoi këtë. Ai e dinte që unë isha në shërbim të Reichtisussis, por me sa duket dëgjoi një koleg në një nga degët e qeverisë britanike të përmendte se MI6 kishte marrë leje të plotë për t'ju ndjekur, zotëri. Në fakt, mendoj se ai as që e kishte menduar shumë atë në atë kohë".
    
  "Sigurisht që nuk e bëri. Kjo është qesharake. Unë jam i ndyrë skocez nga kombësia. Edhe nëse do të isha i përfshirë në punët ushtarake, MI5 do të tërhiqte telat. Marrëdhëniet ndërkombëtare me të drejtë janë të rënduara për këtë, po ju them, dhe kjo më shqetëson mua," reflektoi Perdue. "Charles, kam nevojë që të kontaktosh kunatin tënd për mua."
    
  "Me gjithë respektin e duhur, zotëri," u përgjigj shpejt Charles, "nëse nuk e keni problem, unë do të preferoja të mos përfshija familjen time në këtë. Më vjen keq për vendimin, zotëri, por sinqerisht, kam frikë për motrën time. Po filloj të shqetësohem se ajo është e martuar me një burrë me lidhje me Shërbimin Sekret dhe ai është thjesht një administrator. Duke i zvarritur në një fiasko ndërkombëtare si kjo..." Ai ngriti supet me faj, duke u ndjerë i tmerrshëm për ndershmërinë e tij. Ai shpresonte që Perdue do t'i vlerësonte akoma aftësitë e tij si kupëmbajtësi dhe nuk do ta pushonte për një formë të çalë mosbindjeje.
    
  "E kuptoj," u përgjigj Perdue dobët, duke u larguar nga Charles për të parë nga dyert e ballkonit në qetësinë e bukur të mëngjesit të Edinburgut.
    
  "Më vjen keq, zoti Perdue," tha Charles.
    
  "Jo, Charles, e kuptoj vërtet. Unë besoj, më besoni. Sa gjëra të tmerrshme u kanë ndodhur miqve të mi të ngushtë sepse ata ishin të përfshirë në aktivitetet e mia? Unë i kuptoj plotësisht pasojat e punës për mua, "shpjegoi Perdue, duke u tingëlluar plotësisht i pashpresë pa asnjë qëllim për të shkaktuar keqardhje. Ai e ndjeu vërtet barrën e fajit. Duke u përpjekur të ishte i përzemërt kur ai u refuzua me respekt, Perdue u kthye dhe buzëqeshi. "Në të vërtetë, Charles. Unë me të vërtetë e kuptoj. Ju lutem më njoftoni kur do të arrijë agjenti special Smith?"
    
  "Sigurisht, zotëri," u përgjigj Charles, duke ulur mjekrën e tij ashpër. Ai u largua nga dhoma duke u ndjerë si një tradhtar dhe, duke gjykuar nga pamja e oficerëve dhe agjentëve në holl, ai u konsiderua i tillë.
    
    
  4
  Doktor në
    
    
  Agjenti special Patrick Smith vizitoi Purdue më vonë atë ditë për atë që Smith u tha eprorëve të tij ishte një takim me mjekun. Duke marrë parasysh atë që ai kaloi në shtëpinë e matriarkut nazist të njohur si Nëna, këshilli gjyqësor lejoi që Perdue të merrte kujdes mjekësor ndërsa ishte nën kujdestarinë e përkohshme të Shërbimit Informativ Sekret.
    
  Ishin tre burra në detyrë atë turn, pa llogaritur të dy jashtë në portë, dhe Charles ishte i zënë me punët e shtëpisë, duke ushqyer acarimin e tij me ta. Sidoqoftë, ai ishte më i butë në mirësjelljen e tij ndaj Smithit për shkak të ndihmës së tij për Purdue. Çarlsi hapi derën për doktorin kur ra zilja e derës.
    
  "Edhe një mjek i varfër duhet të kërkohet," psherëtiu Perdue, duke qëndruar në majë të shkallëve dhe duke u mbështetur fort në parmakë për mbështetje.
    
  "Djali duket i dobët, apo jo?" - i pëshpëriti njëri nga burrat tjetrit. "Shiko sa të fryrë janë sytë e tij!"
    
  "Dhe e kuqe," shtoi një tjetër, duke tundur kokën. "Unë nuk mendoj se ai do të përmirësohet."
    
  "Djema, ju lutemi nxitoni," tha agjenti special Smith, duke i kujtuar atyre detyrën e tyre. "Doktori ka vetëm një orë me zotin Perdue, kështu që vazhdo."
    
  "Po, zotëri," brohoritën ata në unison ndërsa përfundonin kërkimin mjekësor.
    
  Kur mbaruan me doktorin, Patriku e shoqëroi atë lart ku po prisnin Perdue dhe shërbëtori i tij. Atje Patrik zuri një post roje në majë të shkallëve.
    
  "A do të ketë ndonjë gjë tjetër, zotëri?" - pyeti Charles kur doktori hapi derën e dhomës së Perdue për të.
    
  "Jo, faleminderit, Charles. Mund të shkosh, - u përgjigj Perdue me zë të lartë përpara se Charles të mbyllte derën. Charles ende ndihej tmerrësisht fajtor për largimin e shefit të tij, por dukej se Perdue ishte i sinqertë në mirëkuptimin e tij.
    
  Në zyrën private të Perdue, ai dhe doktori pritën për asnjë çast, pa folur apo lëvizur, duke dëgjuar për ndonjë shqetësim jashtë derës. Nuk dëgjohej asnjë zhurmë dhe përmes njërës prej vrimave sekrete që pajisnin murin e Purdue-s, ata mund të shihnin se askush nuk po dëgjonte.
    
  "Mendoj se duhet të përmbahem nga referenca fëminore për lojërat e lojërave mjekësore për të rritur humorin tënd, plak, qoftë edhe për të qëndruar në karakter. Le të dihet, kjo është një ndërhyrje e tmerrshme në aftësitë e mia dramatike", tha mjeku duke vendosur në dysheme kabinetin e tij të ilaçeve. "A e dini se si luftova që Dr. Beach të më huazonte valixhen e tij të vjetër?"
    
  "Të thith atë, Sam," tha Perdue, duke buzëqeshur me gëzim ndërsa reporteri shikonte sytë pas syzeve me kornizë të zezë që nuk i përkisnin atij. "Ishte ideja jote të maskoheshe si Dr. Beach. Meqë ra fjala, si po shkon shpëtimtari im?"
    
  Ekipi i shpëtimit i Purdue përbëhej nga dy njerëz që e njihnin të dashur Dr. Nina Gould, një prift katolik dhe mjek i përgjithshëm nga Oban, Skoci. Të dy morën përsipër të shpëtonin Perdue nga një vdekje brutale në bodrumin e së keqes Yvette Wolf, një anëtare e nivelit të parë të Urdhrit të Diellit të Zi, i njohur si Nëna për bashkëshortet e saj fashiste.
    
  "Ai po ecën mirë, megjithëse është pak i hidhëruar pas kalvarit të tij me ty dhe At Harper në atë shtëpi ferri. Jam i sigurt se ajo që e bëri atë në këtë mënyrë do ta bënte atë jashtëzakonisht të denjë për lajme, por ai refuzon të hedhë dritë mbi të," ngriti supet Sam. "Ministri është gjithashtu i emocionuar për këtë, dhe kjo thjesht më bën topat e mi kruhen, e dini."
    
  Perdue qeshi. "Jam i sigurt që është. Më beso, Sam, ajo që lamë në atë shtëpi të vjetër të fshehur është më mirë të lihet e pazbuluar. Si është Nina?"
    
  "Ajo është në Aleksandri për të ndihmuar muzeun të katalogojë disa nga thesaret që kemi zbuluar. Ata duan ta emërojnë këtë ekspozitë të veçantë sipas Aleksandrit të Madh - diçka si Gould/Earle Find, për nder të punës së palodhur të Ninës dhe Joanës në zbulimin e Letrës së Olimpias dhe të ngjashme. Sigurisht, ata nuk e përmendën emrin tuaj të nderuar. Injeksione."
    
  "Unë shoh që vajza jonë ka plane të mëdha," tha Perdue, duke buzëqeshur butë dhe e kënaqur kur dëgjoi se historiania e guximshme, e zgjuar dhe e bukur më në fund po merrte njohjen që meritonte nga bota akademike.
    
  "Po, dhe ajo ende po më pyet se si mund të të nxjerrim njëherë e mirë nga kjo gjendje e vështirë, për të cilën zakonisht më duhet të ndryshoj temën sepse... mirë, sinqerisht nuk e di shkallën e saj," Sam tha.duke e çuar bisedën në një drejtim më serioz.
    
  "Epo, prandaj je këtu, plak," psherëtiu Perdue. "Dhe nuk kam shumë kohë për t'ju mbushur, kështu që ulu dhe pi një uiski."
    
  Sam gulçoi, "Por zotëri, unë jam një mjek në thirrje. Si guxon?" Ai ia dorëzoi gotën e tij Perdue-së që të mund ta lyente me pulpë. "Mos u bëni dorështrënguar, tani."
    
  Ishte bukur të torturoheshe sërish nga humori i Sam Cleave dhe i dha Perdue gëzim të madh të vuante edhe një herë nga marrëzia rinore e gazetarit. Ai e dinte fare mirë se mund t'i besonte Cleve jetën e tij dhe se, kur kishte më shumë rëndësi, shoku i tij mund të merrte menjëherë dhe në mënyrë madhështore rolin e një kolegu profesionist. Sam mund të shndërrohet menjëherë nga një skocez budalla në një zbatues energjik - një cilësi e paçmuar në botën e rrezikshme të relikteve okulte dhe fantazmave të shkencës.
    
  Dy burrat u ulën në pragun e dyerve të ballkonit, vetëm nga brenda, në mënyrë që perdet e trasha të dantellave të bardha të fshihnin bisedën e tyre nga sytë kureshtarë që shikonin lëndinat. Ata folën me zë të ulët.
    
  "Me pak fjalë," tha Perdue, "djali i një kurve që orkestroi rrëmbimin tim dhe rrëmbimin e Ninës për këtë çështje, është një anëtar i Black Sun me emrin Joseph Karsten."
    
  Sam e shkroi emrin në një fletore të copëtuar që mbante në xhepin e xhaketës. "A ka vdekur ai tashmë?" Sam pyeti sikur asgjë të mos kishte ndodhur. Në fakt, toni i tij ishte aq i rëndësishëm sa Perdue nuk e dinte nëse të shqetësohej apo të kënaqej me përgjigjen.
    
  "Jo, ai është shumë i gjallë," u përgjigj Perdue.
    
  Semi ngriti sytë nga shoku i tij me flokë të argjendtë. "Por ne duam që ai të vdesë, apo jo?"
    
  "Sam, kjo duhet të jetë një lëvizje delikate. Vrasja është për djemtë e shkurtër", i tha Perdue.
    
  "Vërtet? Tregoja këtë kurvës plakë të dredhur që të bëri këtë, "griti Sam, duke treguar trupin e Perdue. "Urdhri i Diellit të Zi duhet të kishte vdekur me Gjermaninë naziste, miku im, dhe unë do të sigurohem që ata të jenë zhdukur përpara se të shtrihem në arkivolin tim."
    
  "E di," e ngushëlloi Perdju, "dhe e vlerësoj zellin për t'i dhënë fund historisë së kritikuesve të mi. Unë me të vërtetë dua. Por prisni derisa ta dini të gjithë historinë. Atëherë më thuaj se ajo që kam planifikuar nuk është pesticidi më i mirë."
    
  "Mirë," ra dakord Sam, duke pakësuar disi dëshirën e tij për t'i dhënë fund problemit në dukje të përjetshëm të krijuar nga ata që ende ruanin shthurjen e elitës SS. "Vazhdo, më trego pjesën tjetër."
    
  "Do ta pëlqesh këtë kthesë, po aq dekurajuese sa ishte për mua," pranoi Perdue. "Joseph Karsten nuk është askush tjetër përveç Joe Carter, kreu aktual i Shërbimit Informativ Sekret."
    
  "Jezus!" - bërtiti Sam i habitur. "Nuk mund të jesh serioz! Burri është po aq britanik sa çaji i pasdites dhe Austin Powers."
    
  "Kjo është pjesa që më huton, Sam," erdhi përgjigja nga Perdue. "A e kupton se çfarë po marr këtu?"
    
  "MI6 po shpërdoron pronën tuaj," u përgjigj Sam ngadalë ndërsa mendja dhe syri i tij i përhumbur kalonin nëpër të gjitha lidhjet e mundshme. "Shërbimi Sekret Britanik drejtohet nga një anëtar i organizatës Black Sun, dhe askush nuk di asgjë, edhe pas këtij mashtrimi ligjor". Sytë e tij të errët hidheshin me shpejtësi ndërsa rrotat e tij u kthyen për të mbuluar të gjitha anët e çështjes. "Perdue, pse i duhet ai shtëpia jote?"
    
  Perdue po e shqetësonte Semin. Ai dukej pothuajse indiferent, sikur të ishte mpirë nga lehtësimi i ndarjes së njohurive të tij. Me një zë të butë, të lodhur, ai ngriti supet dhe tregoi me pëllëmbët e hapura: "Me sa mendova se dëgjova në atë dhomë ngrënie djallëzore, ata mendojnë se Reichtisussis përmban të gjitha reliket që Himmleri dhe Hitleri kërkonin".
    
  "Jo plotësisht e pavërtetë," vuri në dukje Sam, duke marrë shënime për referencën e tij.
    
  "Po, por Sam, ajo që ata mendojnë se kam fshehur këtu është shumë e mbivlerësuar. Jo vetëm kjo. Ajo që kam këtu nuk duhet të bjerë kurrë në duart e Jozef Karstenit, - shtrëngoi fort parakrahun e Semit! Jo si Inteligjenca Ushtarake 6 apo Urdhri i Diellit të Zi. Ky njeri mund të rrëzonte qeveritë me vetëm gjysmën e patentave të ruajtura në laboratorët e mi!" Sytë e Perdue ishin të lagur, dora e tij e vjetër në lëkurën e Semit dridhej ndërsa ai iu lut të vetmes të besueshme.
    
  "Mirë, gjel plak," tha Sam, duke shpresuar për të zbutur maninë në fytyrën e Perdue.
    
  "Dëgjo, Sam, askush nuk e di se çfarë bëj," vazhdoi miliarderi. "Askush në anën tonë të linjës nuk e di se një nazist i ndyrë është përgjegjës për sigurinë e Britanisë. Kam nevojë për ty, gazetare e madhe investigative, fituese e çmimit Pulitzer, reportere e famshme... që të hapësh zinxhirin e parashutës së këtij bastardi, mirë?"
    
  Sam e mori mesazhin, me zë të lartë dhe të qartë. Ai mund të shihte se Dave Perdue gjithnjë e këndshëm dhe i mbledhur kishte të çara në kështjellën e tij. Ishte e qartë se ky zhvillim i ri kishte bërë një prerje shumë më të thellë me një teh shumë më të mprehtë dhe ai po priste rrugën e tij përgjatë nofullës së Perdue. Sam e dinte se duhej të kujdesej për këtë rast përpara se thika e Karstenit të vizatonte një gjysmëhënës të kuqe rreth fytit të Perdue dhe t'i jepte fund atij përgjithmonë. Miku i tij ishte në telashe të rënda dhe jeta e tij ishte në rrezik të qartë, më shumë se kurrë më parë.
    
  "Kush e di tjetër identitetin e tij të vërtetë? A e di Pedi?" - pyeti Sam, duke sqaruar se kush ishte i përfshirë në mënyrë që ai të vendoste se ku të fillonte. Nëse Patrick Smith do ta dinte se Carter ishte Joseph Karsten, ai mund të ishte sërish në rrezik.
    
  "Jo, në seancë ai e kuptoi se diçka po më shqetësonte, por vendosa ta mbaja një gjë kaq të madhe shumë afër gjoksit. Ai është në errësirë për këtë në këtë pikë," konfirmoi Perdue.
    
  "Unë mendoj se është më mirë në këtë mënyrë," pranoi Sam. "Le të shohim se sa mund të parandalojmë pasoja të rënda, ndërsa kuptojmë se si ta godasim këtë sharlatan në gojën e skifterit."
    
  Ende i vendosur për të ndjekur këshillat që Joan Earl kishte dhënë gjatë bisedës së tyre në akullin me baltë të Newfoundland gjatë hapjes së Aleksandrit të Madh, Perdue iu drejtua Samit. "Thjesht të lutem, Sam, le ta bëjmë sipas mënyrës sime. Unë kam një arsye për të gjitha këto."
    
  "Unë premtoj, ne mund ta bëjmë atë sipas mënyrës suaj, por nëse gjërat dalin nga kontrolli, Perdue, unë do të thërras brigadën renegate për të na mbështetur. Ky Karsten ka një fuqi që ne nuk mund ta luftojmë vetëm. Zakonisht në degët më të larta të inteligjencës ushtarake ka një mburojë relativisht të padepërtueshme, nëse e dini se çfarë dua të them, "paralajmëroi Sam. "Këta njerëz janë po aq të fuqishëm sa fjala e mbretëreshës, Perdue. Ky bastard mund të na bëjë gjëra absolutisht të neveritshme dhe ta mbulojë atë sikur të jetë një mace që ka dalë në kutinë e mbeturinave. Askush nuk do ta dijë kurrë. Dhe kushdo që bën një pretendim mund të fshihet shpejt."
    
  "Po, e di. Më besoni, jam plotësisht i vetëdijshëm për dëmin që mund të shkaktojë", pranoi Perdue. "Por unë nuk dua që ai të vdesë nëse nuk kam zgjidhje tjetër. Për momentin, unë do të përdor Patrick dhe ekipin tim ligjor për ta mbajtur Karstenin në distancë për aq kohë sa të mundem."
    
  "Dakord, më lejoni të shikoj disa histori, dokumente pronësie, të dhëna tatimore dhe gjithçka. Sa më shumë të mësojmë për këtë bastard, aq më shumë do të na duhet ta zëmë në kurth." Sam tani i kishte të gjitha të dhënat e tij në rregull dhe tani që e dinte shkallën e telasheve me të cilat po përballej Perdue, ai ishte i vendosur të përdorte dinakërinë e tij për të kundërshtuar.
    
  "Njeri i mirë," mori frymë Perdue, i lehtësuar që po ia thoshte këtë dikujt si Sam, dikujt tek i cili mund të mbështetej për të hyrë me saktësi eksperte. "Tani, mendoj se shkabat pas kësaj dere duhet të shohin ty dhe Patrikun të përfundoni ekzaminimin tim mjekësor."
    
  Me Sam në maskën e tij të Dr. Beach dhe Patrick Smith duke përdorur hile, Perdue i tha lamtumirë derës së dhomës së tij të dhomës. Sam shikoi prapa. "Hemorroidet janë të zakonshme në këtë lloj praktike seksuale, zoti Perdue. Unë e kam parë këtë kryesisht me politikanë dhe...agjentë të inteligjencës...por nuk ka asgjë për t'u shqetësuar. Jini të shëndetshëm dhe do të shihemi së shpejti."
    
  Perdue u zhduk në dhomën e tij për të qeshur, ndërsa Sam iu nënshtrua disa shikimeve të ofenduara gjatë rrugës për në dyert e përparme. Duke tundur kokën me mirësjellje, ai doli nga pasuria me shokun e tij të fëmijërisë pas tij. Patrick ishte mësuar me shpërthimet e Sam-it, por në këtë ditë ai e kishte shumë të vështirë të ruante sjelljen e tij rreptësisht profesionale, të paktën derisa ata hynë në Volvo-n e tij dhe u larguan nga pasuria - me qepje.
    
    
  5
  Dhimbje brenda mureve të Villa d'Chantal
    
    
    
  Entrevo - dy ditë më vonë
    
    
  Mbrëmja e ngrohtë mezi i ngrohi këmbët zonjës Chantal ndërsa ajo tërhoqi një palë çorape të tjera mbi getat e saj mëndafshi. Ishte vjeshtë, por për të i ftohti i dimrit ishte tashmë kudo që shkonte.
    
  "Kam frikë se diçka nuk shkon me ty, e dashur," sugjeroi i shoqi, duke e rregulluar kravatën për të qindtën herë. "A je i sigurt që nuk mund të vuash të ftohtin tënd sonte dhe të vish me mua? E dini, nëse njerëzit vazhdojnë të më shohin duke ardhur vetëm në bankete, ata mund të fillojnë të dyshojnë se diçka nuk po shkon mirë mes nesh."
    
  Ai e shikoi me shqetësim. "Ata nuk duhet ta dinë se ne jemi praktikisht të falimentuar, e dini? Mungesa juaj atje me mua mund të provokojë thashetheme dhe të tërheqë vëmendjen tek ne. Njerëzit e gabuar mund të hetojnë situatën tonë vetëm për të kënaqur kureshtjen e tyre. Ju e dini që shqetësohem tmerrësisht dhe se duhet të ruaj vullnetin e mirë të ministrit dhe aksionerëve të tij, përndryshe kemi mbaruar."
    
  "Po, sigurisht që dua. Vetëm më beso kur të them se së shpejti nuk do të na duhet të shqetësohemi për mbajtjen e pronës," e siguroi ajo me një zë të dobët.
    
  "Çfarë do të thotë? Unë ju thashë, unë nuk shes diamante. Kjo është e vetmja provë e mbetur e statusit tonë!" Tha me vendosmëri, megjithëse fjalët e tij ishin më shumë për shqetësim sesa për inat. "Ejani me mua sonte dhe vishni diçka ekstravagante, vetëm për të më ndihmuar të dukem i denjë për rolin që duhet të luaj si një biznes i vërtetë i suksesshëm."
    
  "Henri, të premtoj se do të të shoqëroj në tjetrën. Thjesht nuk ndihem sikur mund të mbaj një shprehje të gëzuar në fytyrën time për një kohë të gjatë, ndërsa po luftoj një periudhë ethe dhe dhimbje." Chantal iu afrua burrit të saj me një ecje të qetë, duke buzëqeshur. Ajo ia drejtoi kravatën dhe e puthi në faqe. Ai vendosi pjesën e pasme të dorës në ballin e saj për të kontrolluar temperaturën e saj, më pas u tërhoq dukshëm.
    
  "Çfarë?" - ajo pyeti.
    
  "O Zoti im, Chantal. Nuk e di çfarë ethesh keni, por duket se po ndodh e kundërta. Ti je i ftohtë si... kufoma", - shtrydhi më në fund një krahasim të shëmtuar.
    
  "Të thashë," u përgjigj ajo në mënyrë të pahijshme, "Unë nuk ndihem aq mirë sa të zbukuroj anën tënde siç duhet të bëjë gruaja e një baroni." Tani nxitoni, mund të jeni vonë, dhe kjo është krejtësisht e papranueshme."
    
  "Po, zonja ime," buzëqeshi Henri, por zemra i rrihte ende nga tronditja e ndjesisë së lëkurës së gruas së tij, temperatura e së cilës ishte aq e ulët sa ai nuk mund ta kuptonte pse faqet dhe buzët e saj ishin ende të skuqura. Baroni dinte t'i fshihte mirë ndjenjat e tij. Kjo ishte një kërkesë e titullit të tij dhe një mënyrë e të bërit biznes. Ai u largua shpejt pas kësaj, i dëshpëruar për të parë gruan e tij duke përshëndetur lamtumirë nga dera e hapur e hyrjes së kështjellës së tyre Belle Époque, por ai vendosi të mbante pamjen.
    
  Nën qiellin e butë të mbrëmjes së prillit, Baroni de Martin u largua pa dëshirë nga shtëpia e tij, por gruaja e tij ishte e lumtur vetëm për privatësinë. Megjithatë, kjo nuk është bërë për të qenë vetëm. Ajo u përgatit me nxitim për të pritur mysafirin e saj, pasi kishte marrë në fillim tre diamante nga kasaforta e të shoqit. Celeste ishte madhështore, aq befasuese sa nuk donte të ndahej me të, por ajo që donte nga alkimisti ishte shumë më e rëndësishme.
    
  "Sonte unë do të na shpëtoj, Henri im i dashur," pëshpëriti ajo, duke shtrirë diamantet në një pecetë kadifeje jeshile të prerë nga një fustan që ajo zakonisht vishte në bankete si ai për të cilin sapo ishte nisur i shoqi. Duke i fërkuar bujarisht duart e saj të ftohta, Chantal i shtriu pranë zjarrit në vatër për t'i ngrohur. Rrahja e njëtrajtshme e orës së mantelit përshkoi shtëpinë e qetë, duke bërë rrugën drejt gjysmës së dytë të numrit. Ajo kishte tridhjetë minuta para se ai të mbërrinte. Punonjësja e shtëpisë e dinte tashmë fytyrën e tij, ashtu si edhe asistentja e saj, por ata ende nuk e kishin njoftuar ardhjen e tij.
    
  Në ditarin e saj, ajo shkroi një shënim për ditën, duke përmendur gjendjen e saj. Chantal ishte një mbajtës rekord, një fotograf dhe shkrimtar i etur. Ajo shkroi poezi për të gjitha rastet, madje edhe në momentet më të thjeshta të argëtimit, ajo kompozoi poezi në kujtim të saj. Kujtimet e përvjetorit të çdo dite u rishikuan në revista të mëparshme për të kënaqur nostalgjinë e saj. Një adhuruese e madhe e privatësisë dhe antikitetit, Chantal i mbante ditarët e saj në libra të lidhur shtrenjtë dhe gëzonte vërtet duke shkruar mendimet e saj.
    
    
  14 Prill 2016 - Entrevaux
    
  Mendoj se po sëmurem. Trupi im është tepër i ftohtë, megjithëse është mezi nën 19 gradë jashtë. Edhe zjarri pranë meje duket vetëm një iluzion i syve të mi; Unë shoh flakët pa e ndjerë nxehtësinë. Nëse nuk do të ishin çështjet e mia urgjente, do ta anuloja takimin e sotëm. Por une nuk mundem. Më duhet të mjaftohem me rroba të ngrohta dhe verë që të mos çmendem nga i ftohti.
    
  Ne kemi shitur gjithçka që mundëm për të mbajtur biznesin në këmbë dhe kam frikë për shëndetin e Henrit tim të dashur. Ai nuk fle dhe përgjithësisht është emocionalisht i largët. Nuk kam shumë kohë për të shkruar më shumë, por e di se ajo që do të bëj do të na nxjerrë nga gropa financiare në të cilën ndodhemi.
    
  Z. Raya, një alkimist egjiptian me një reputacion të patëmetë mes klientëve të tij, po më bën një vizitë këtë mbrëmje. Me ndihmën e tij do të rrisim vlerën e bizhuterive të pakta që më kanë mbetur, të cilat do të vlejnë shumë më tepër kur t'i shes. Si shpërblim, i jap Celeste-n, një akt të tmerrshëm, veçanërisht ndaj të dashurit tim Henri, familja e të cilit e konsideron gurin të shenjtë dhe e ka në pronësi që nga kohra të lashta. Por kjo është një sasi e vogël që mund të hiqet në këmbim të pastrimit dhe rritjes së vlerës së diamantëve të tjerë, gjë që do të rivendosë gjendjen tonë financiare dhe do të ndihmojë burrin tim të ruajë baroninë dhe tokën e tij.
    
  Anna, Luiza dhe unë do të organizojmë një depërtim përpara se Henri të kthehet në mënyrë që të shpjegojmë zhdukjen e Celestes. Më dhemb zemra për Henrin që po përdhos trashëgiminë e tij në këtë mënyrë, por mendoj se kjo është e vetmja mënyrë për të rivendosur statusin tonë përpara se të zhytemi në errësirë dhe të përfundojmë në turp. Por burri im do të përfitojë dhe kjo është e gjitha që ka rëndësi për mua. Nuk do të mund t'ia them kurrë këtë, por sapo të shërohet dhe të ndihet rehat në postin e tij, ai do të flejë përsëri mirë, do të hajë mirë dhe do të jetë i lumtur. Vlen shumë më tepër se çdo gur i çmuar me gaz.
    
  - Chantal
    
    
  Pasi firmosi emrin e saj, Chantal hodhi një vështrim tjetër në orën në dhomën e saj të ndenjjes. Ajo shkroi për një kohë. Si gjithmonë, ajo e vendosi ditarin në kamaren pas pikturës së stërgjyshit të Henrit dhe pyeti veten se çfarë mund të kishte shkaktuar dështimin e emërimit të saj. Diku në mjegullën e mendimeve të saj, teksa shkruante, dëgjoi orën duke shënuar orën, por nuk i kushtoi rëndësi, për të mos harruar atë që donte të shkruante në faqen e ditarit për atë ditë. Tani ajo u befasua kur pa se dora e gjatë e zbukuruar kishte rënë nga dymbëdhjetë në pesë.
    
  "A jeni tashmë njëzet e pesë minuta vonë?" - pëshpëriti ajo duke hedhur një shall tjetër mbi supet që i dridheshin. "Ana!" - i thirri ajo shërbëtores së saj teksa merrte pokerin për të ndezur zjarrin. Kur ajo fërshëlleu një trung tjetër, ai pështyu prush që digjej në grykën e oxhakut, por ajo nuk pati kohë ta godiste flakën dhe ta bënte më të fortë. Me takimin e saj me Raya të vonuar, Chantal kishte më pak kohë për të përfunduar marrëdhëniet e tyre të biznesit përpara se i shoqi të kthehej. Kjo e alarmoi pak të zotin e shtëpisë. Me shpejtësi, pasi u kthye përpara oxhakut, asaj iu desh të pyeste stafin e saj nëse i ftuari i saj kishte telefonuar për të shpjeguar pse ishte vonë. "Ana! Ku jeni ju, për hir të Zotit? "Ajo bërtiti përsëri, duke mos e ndjerë nxehtësinë nga flakët që praktikisht po i lëpinin pëllëmbët.
    
  Chantal nuk dëgjoi përgjigje nga shërbëtorja e saj, shërbyesja e saj ose ndihmësi i saj. "Mos më thuaj se harruan se kanë punuar jashtë orarit sonte," mërmëriti ajo me vete ndërsa nxitoi në korridor në anën lindore të vilës. "Ana! Bridget!" Ajo thirri më fort tani ndërsa rrumbullakosi derën e kuzhinës, përtej së cilës kishte vetëm errësirë. Duke lundruar në errësirë, Chantal mund të shihte dritën portokalli të aparatit të kafesë, dritat shumëngjyrëshe të prizave në mur dhe disa nga pajisjet e saj; Kështu është kujdesur gjithmonë pas largimit të zonjave për ditën. "Zoti im, ata harruan," mërmëriti ajo, duke psherëtirë me forcë ndërsa i ftohti e kapi brendësinë e saj si një pickim akulli në lëkurë të lagur.
    
  Pronarja e vilës lëvizi me nxitim nëpër korridoret, duke zbuluar se ajo ishte vetëm në shtëpi. "Shkëlqyeshëm, tani më duhet të bëj më të mirën nga kjo," u ankua ajo. "Luiza, të paktën më thuaj që je ende në detyrë," i tha ajo derës së mbyllur pas së cilës asistentja e saj zakonisht merrej me taksat e Chantal, punën e bamirësisë dhe punën me shtypin. Dera prej druri të errët ishte e mbyllur dhe asnjë përgjigje nuk erdhi nga brenda. Chantal ishte i zhgënjyer.
    
  Edhe nëse i ftuari i saj do të vinte ende, ajo nuk do të kishte kohë të mjaftueshme për të paraqitur akuzat për thyerje dhe hyrje që do të detyronte të shoqin të paraqiste. Duke u mërzitur me veten ndërsa ecte, aristokratja vazhdoi të tërhiqte shallet mbi gjoks dhe të mbulonte pjesën e pasme të qafës, duke i lëshuar flokët për të krijuar një lloj izolimi. Ishte rreth orës 21:00 kur ajo hyri në dhomën e ndenjjes.
    
  Ngatërrimi i situatës gati sa nuk e mbyti. Ajo i tha stafit të saj në mënyrë të pasigurt që të priste zotin Rye, por ajo që e habiti më shumë ishte se jo vetëm asistentja dhe shërbyesja e saj, por edhe mysafiri i saj, i shmangën marrëveshjes . A i kuptoi bashkëshorti i saj planet e saj dhe i la njerëzit e saj natën pushim për ta penguar atë të takonte zotin Raya? Dhe akoma më shqetësuese, a e hoqi Henri disi Raya-s?
    
  Kur u kthye atje ku kishte shtruar pecetën prej kadifeje me tre diamante, Chantal ndjeu më shumë tronditje sesa thjesht të qenit vetëm në shtëpi. Një gulçim drithërues i shpëtoi asaj ndërsa mbuloi gojën me duar duke parë leckën e zbrazët. I rrodhën lotët, që i dilnin përvëlues nga thellësia e barkut dhe i shponin zemrën. Gurët u vodhën, por ajo që e shtoi tmerrin e saj ishte fakti se dikush mundi t'i merrte derisa ajo ishte në shtëpi. Asnjë masë sigurie nuk u shkel, duke e lënë Madame Chantal të tmerruar nga shumë shpjegime të mundshme.
    
    
  6
  Cmim i larte
    
    
  "Është më mirë të kesh një emër të mirë sesa pasuri"
    
  - Mbreti Solomon
    
    
  Era filloi të frynte, por gjithsesi nuk mundi të thyente heshtjen në vilën, ku Chantal qëndronte e përlotur nga humbja e saj. Nuk ishte vetëm humbja e diamanteve të saj dhe vlera e pamatshme e Celestes, por gjithçka tjetër që humbi për shkak të vjedhjes.
    
  "Ti budallaqe, kurvë pa tru! Ki kujdes se çfarë dëshiron, kurvë budallaqe!" ajo vajtoi përmes robërisë së gishtave të saj, duke vajtuar për përfundimin e çoroditur të planit të saj origjinal. "Tani nuk ke pse ta gënjesh Anrin. Vërtet janë vjedhur!"
    
  Diçka lëvizi në holl, hapat kërcasin në dyshemenë prej druri. Nga prapa perdeve me pamje nga lëndina e përparme, ajo shikoi poshtë për të parë nëse ishte dikush atje, por ishte bosh. Një zhurmë alarmante kërcitëse mund të dëgjohej gjysmë shkallësh poshtë nga dhoma e ndenjes, por Chantal nuk mundi të telefononte policinë ose kompaninë e sigurisë për ta kërkuar. Ata do të përplaseshin me një krim të vërtetë, dikur të sajuar, dhe ajo do të ishte në telashe të mëdha.
    
  Apo do ajo?
    
  Mendimet për pasojat e një thirrjeje të tillë e munduan mendjen e saj. A i ka mbuluar të gjitha bazat e saj nëse shfaqen? Për këtë çështje, ajo më mirë do të shqetësonte burrin e saj dhe do të rrezikonte disa muaj inat sesa të vritej nga një ndërhyrës mjaft i zgjuar për të anashkaluar sistemin e sigurisë së shtëpisë së saj.
    
  Më mirë vendose, grua. Koha po mbaron. Nëse një hajdut do t'ju vrasë, ju po humbni kohën tuaj duke e lënë atë të rregullojë shtëpinë tuaj. Zemra e saj i rrihte në gjoks nga frika. Nga ana tjetër, nëse telefononi policinë dhe plani juaj zbulohet, Henri mund t'ju divorcojë për humbjen e Celestes; edhe për guximin të mendosh se kishe të drejtë ta jepje!
    
  Chantal ishte aq tmerrësisht i ftohtë sa lëkura i digjej si nga ngrirja nën shtresat e trasha të veshjeve. Ajo goditi çizmet e saj në tapet për të rritur rrjedhën e ujit në këmbët e saj, por ato mbetën të ftohta dhe dhembin brenda këpucëve.
    
  Pas një frymëmarrje të thellë, ajo mori vendimin e saj. Chantal u ngrit nga karrigia e saj dhe mori pokerin nga oxhaku. Era u bë më e fortë, e vetmja serenatë ndaj kërcitjes së vetmuar të zjarrit të pafuqishëm, por Chantal i mbajti shqisat vigjilente ndërsa doli në korridor për të gjetur burimin e kërcitjes. Nën vështrimet e zhgënjyera të paraardhësve të vdekur të të shoqit, të përshkruara në pikturat që rreshtonin muret, ajo u zotua të bënte ç'të mundej kundër kësaj ideje të pafat.
    
  Poker në dorë, ajo zbriti shkallët për herë të parë që kur i dha lamtumirën Henrit. Goja e Chantal ishte e thatë, gjuha e saj ndihej e trashë dhe e pavend, dhe fyti i saj ishte i ashpër si letër zmerile. Duke parë pikturat e grave të familjes së Henrit, Chantal nuk mund të mos ndjente një dhimbje faji në pamjen e gjerdanëve të mrekullueshëm të diamantit që zbukuronin qafën e tyre. Ajo uli shikimin në vend që të toleronte shprehjet e tyre arrogante teksa e shanin.
    
  Ndërsa Chantal lëvizte nëpër shtëpi, ajo ndezi çdo dritë; ajo donte të sigurohej që të mos kishte vend për askënd që nuk ishte i mirëpritur të fshihej. Përballë saj, shkallët veriore shtriheshin deri në katin e parë, nga ku dëgjohej kërcitja. Gishtat e saj dhembin nga dhimbja teksa e kapi fort pokerin.
    
  Kur Chantal arriti në fund, ajo u kthye për të ecur në rrugën e gjatë nëpër dyshemenë e mermertë për të kthyer çelësin në holl, por zemra e saj ndaloi në atë që paraqiste gjysmë errësira. Ajo qau butësisht nga vizioni i tmerrshëm përpara saj. Pranë çelësit në murin anësor të largët u dha një shpjegim i ashpër për zhurmën e kërcitjes. I varur nga një litar nga një rreze tavani, trupi i një gruaje lëkundej nga njëra anë në tjetrën në erën nga dritarja e hapur.
    
  Gjunjët e Chantal u shtrënguan dhe asaj iu desh të mbante ulërimën primare që lutej të lindte. Ishte Brigid, shërbyesja e saj. Biondja e gjatë, e hollë tridhjetë e nëntë vjeçare kishte një fytyrë blu, një version të tmerrshëm dhe tmerrësisht të shtrembëruar të pamjes së saj dikur të bukur. Këpucët e saj ranë në dysheme, jo më shumë se një metër nga majat e këmbëve. Atmosfera poshtë në holl Chantal i dukej arktike, pothuajse e padurueshme, dhe ajo nuk mund të priste shumë para se të kishte frikë se do t'i hiqeshin këmbët. Muskujt e saj u dogjën dhe u ngurtësuan nga i ftohti dhe ajo ndjeu tendinat brenda trupit të saj duke u shtrënguar.
    
  Më duhet të ngjitem lart!- bërtiti ajo mendërisht. Më duhet të shkoj te oxhaku ose do të ngrij deri në vdekje. Thjesht do të mbyllem dhe do të telefonoj policinë." Duke mbledhur të gjitha forcat, ajo ngjiti shkallët, duke i marrë një nga një, ndërsa vështrimi i Bridget-it, i vdekur, e shikonte nga ana. Mos e shiko, Chantal! Mos e shiko.
    
  Në distancë, ajo mund të shihte një dhomë ndenjeje komode dhe të ngrohtë, diçka që tani ishte çelësi për mbijetesën e saj. Nëse do të arrinte vetëm te oxhaku, do t'i duhej të ruante vetëm një dhomë në vend që të përpiqej të eksploronte labirintin e madh e të rrezikshëm të shtëpisë së saj të madhe. Pasi u mbyll në dhomën e ndenjes, Chantal mendoi se mund të telefononte autoritetet dhe të përpiqej të pretendonte se nuk dinte për diamantet e zhdukur derisa burri i saj e mori vesh. Tani për tani, asaj i është dashur të pajtohet me humbjen e shërbëtores së saj të dashur dhe një vrasësi që mund të jetë ende në shtëpi. Së pari ajo duhej të qëndronte gjallë, dhe më pas të ndëshkohej për vendime të gabuara. Tensioni i tmerrshëm i litarit dukej si një frymëmarrje e rreckosur ndërsa kalonte përgjatë parmakut. Ajo ndjeu të përziera dhe dhëmbët i kërcitnin nga i ftohti.
    
  Një rënkim i tmerrshëm erdhi nga zyra e vogël e Luizës, një nga dhomat rezervë në katin e parë. Një fluks ajri i akullt doli nga poshtë derës dhe përshkoi çizmet e Chantal dhe mbi këmbët e saj. Jo, mos e hap derën, argumentet e saj e bindën atë. Ju e dini se çfarë po ndodh. Ne nuk kemi kohë për të kërkuar prova të asaj që ju tashmë dini, Chantal. Eja. Ju e dini. Mund ta ndiejmë. Si një makth i tmerrshëm me këmbët, ju e dini se çfarë ju pret. Thjesht shkoni në zjarr.
    
  Duke i rezistuar dëshirës për të hapur derën e Luizës, Chantal e lëshoi dorezën dhe u kthye për të mbajtur për vete atë që rënkonte brenda. "Faleminderit Zotit që të gjitha dritat janë ndezur," mërmëriti ajo përmes nofullave të shtrënguara, duke mbështjellë krahët rreth vetes ndërsa ecte drejt derës mikpritëse që të çonte në shkëlqimin e mrekullueshëm portokalli të oxhakut.
    
  Sytë e Chantal u zgjeruan ndërsa ajo shikonte përpara. Në fillim ajo nuk ishte e sigurt nëse e pa me të vërtetë derën që lëvizte, por ndërsa iu afrua dhomës, vuri re se ishte dukshëm e ngadaltë për t'u mbyllur. Duke u përpjekur të nxitonte, ajo e mbajti gati pokerin për këdo që mbyllte derën, por duhej të futej brenda.
    
  Po sikur të ketë më shumë se një vrasës në shtëpi? Po sikur ai në dhomën e ndenjes po të shpërqendron nga ai në dhomën e Luizës? mendoi ajo, duke u përpjekur të dallonte ndonjë hije ose figurë që mund ta ndihmonte të kuptonte natyrën e incidentit. Nuk është koha e mirë për ta ngritur këtë, tha një zë tjetër i brendshëm.
    
  Fytyra e Chantal ishte e akullt, buzët e saj pa ngjyrë dhe trupi i dridhej tmerrësisht kur iu afrua derës. Por ajo u mbyll me shpejtësi sapo ajo provoi dorezën, duke e hedhur prapa nga forca. Dyshemeja ishte si një shesh patinazhi në akull dhe ajo u kthye me nxitim në këmbë, duke qarë nga disfata ndërsa tingujt e tmerrshëm të ankimit vinin nga jashtë derës së Louise. E tmerruar, Chantal u përpoq të shtynte derën e dhomës së ndenjes, por ajo ishte shumë e dobët nga i ftohti.
    
  Ajo ra në dysheme, duke shikuar poshtë derës edhe vetëm për të parë dritën e oxhakut. Edhe kjo mund t'i kishte dhënë pak ngushëllim nëse do të kishte imagjinuar nxehtësinë, por tapeti i trashë ia vështirësoi shikimin. Ajo u përpoq të ngrihej përsëri, por ishte aq e ftohtë sa u përkul në cep pranë derës së mbyllur.
    
  Shko në një nga dhomat e tjera dhe merr disa batanije, idiot, mendoi ajo. Hajde, ndez një zjarr tjetër, Chantal. Ka katërmbëdhjetë oxhaqe në vilë, dhe ju jeni gati të vdisni për shkak të njërit? E dridhur ajo donte të buzëqeshte me lehtësimin e vendimit. Madame Chantal u përpoq të ngrihej për të arritur në dhomën më të afërt të dhomës së gjumit me një oxhak. Vetëm katër dyer poshtë dhe disa hapa lart.
    
  Rënkimet e rënda që vinin nga pas derës së dytë i prekën psikikën dhe nervat e saj, por zonja e shtëpisë e dinte se do të vdiste nga hipotermia nëse nuk arrinte në dhomën e katërt. Kishte një sirtar me shkrepse dhe çakmakë me bollëk dhe kishte mjaft butan në grilën e faqes së oxhakut për të shpërthyer. Celulari i saj ishte në dhomën e ndenjes dhe kompjuterët e saj ishin në dhoma të ndryshme në katin përdhes - një vend ku ajo kishte frikë të shkonte, një vend ku dritarja ishte e hapur dhe shërbyesja e saj e ndjerë e mbante kohën si një orë në buhinë.
    
  "Të lutem, të lutem, le të ketë trungje në dhomë," u drodh ajo, duke fërkuar duart dhe duke tërhequr majën e shallit mbi fytyrën e saj në përpjekje për të marrë pak nga fryma e saj e ngrohtë. Duke mbajtur pokerin fort nën krahun e saj, ajo zbuloi se dhoma ishte e hapur. Paniku i Chantal kaloi mes vrasësit dhe të ftohtit, dhe ajo vazhdimisht pyeste veten se cili do ta vriste më shpejt. Me shumë zell, ajo u përpoq të grumbullonte trungje në oxhakun e dhomës së ndenjes, ndërsa rënkimet e tmerrshme nga dhoma tjetër bëheshin gjithnjë e më të dobëta.
    
  Duart e saj u përpoqën të kapeshin nga pema, por ajo mezi i përdorte më gishtat. Diçka për gjendjen e saj ishte e çuditshme, mendoi ajo. Fakti që shtëpia e saj ishte ngrohur siç duhet dhe ajo nuk mund të shihte avullin nga fryma e saj hodhi poshtë drejtpërdrejt supozimin e saj se moti në Nice ishte jashtëzakonisht i ftohtë për atë kohë të vitit.
    
  "E gjithë kjo, - vloi ajo me qëllimet e saj të gabuara, duke u përpjekur të ndezë gazin nën trungje, - vetëm për t'u ngrohur kur nuk është ende ftohtë! Cfare po ndodh? Unë jam i ngrirë për vdekje nga brenda!"
    
  Zjarri u bë i gjallë, ndezja e gazit butan ngjyrosi menjëherë brendësinë e zbehtë të dhomës. "Oh! E bukur!" - bërtiti ajo. Ajo uli pokerin për të ngrohur pëllëmbët e saj në zjarrin e furishëm, i cili mori jetë, duke kërcitur gjuhë dhe duke shpërndarë shkëndija që do të ishin shuar nga shtytja më e vogël. Ajo i shikoi ata të fluturonin dhe të zhdukeshin ndërsa fuste duart në oxhak. Diçka shushuroi pas saj dhe Chantal u kthye për të parë fytyrën e mërzitur të Abdul Raya me sy të zinj e të zhytur.
    
  "Zoti Parajsa!" - tha ajo pa dashur. "Më more diamantet!"
    
  "E bëra, zonjë," tha ai me qetësi. "Por sido që të jetë, unë nuk do t'i tregoj burrit tuaj atë që keni bërë pas shpine."
    
  "Ti bir kurve!" Ajo e shtypi zemërimin e saj, por trupi i saj refuzoi t'i jepte asaj shkathtësinë për të kërcyer.
    
  "Më mirë qëndroni pranë zjarrit, zonjë. Për të jetuar, ne kemi nevojë për ngrohtësi. Por diamantet nuk mund të të bëjnë të marrësh frymë," tha ai mençurinë e tij.
    
  "A e kupton se çfarë mund të të bëj? Unë njoh njerëz shumë të aftë dhe kam para për të punësuar gjuetarët më të mirë nëse nuk më ktheni diamantet e mia!".
    
  "Ndaloni kërcënimet tuaja, zonja Chantal," paralajmëroi ai përzemërsisht. "Ne të dy e dimë pse ju duhej një alkimist për të kryer transformimin magjik të gurëve të çmuar tuaj të fundit. A të duhen para. Clack-clack," ligjëroi ai. "Je skandalozisht i pasur, e sheh pasurinë vetëm kur je i verbër ndaj bukurisë dhe qëllimit. Ju nuk e meritoni atë që keni, ndaj mora përsipër t'ju çliroj nga kjo barrë e tmerrshme."
    
  "Si guxon?" ajo u vrenjos, fytyra e saj e shtrembëruar mezi e humbi ngjyrën e saj blu në dritën e flakëve të zhurmshme.
    
  "Unë guxoj. Ju aristokratë uleni mbi dhuratat më të mrekullueshme të tokës dhe i pretendoni ato si tuajat. Nuk mund të blesh fuqinë e perëndive, vetëm shpirtrat e korruptuar të burrave dhe grave. E keni vërtetuar. Këta yje të rënë nuk ju përkasin. Ato na përkasin të gjithëve ne, magjistarëve dhe artizanëve që i përdorin për të krijuar, dekoruar dhe forcuar atë që është e dobët", tha ai me pasion.
    
  "Ti? Magjistar? "qeshi ajo bosh. "Ju jeni një artist-gjeolog. Nuk ka gjë të tillë si magji, budalla!".
    
  "A nuk janë ata atje?" - pyeti duke buzëqeshur duke luajtur me Celesten mes gishtave. "Atëherë më thoni, zonjë, si ju krijova iluzionin e vuajtjes nga hipotermia?"
    
  Chantal ishte pa fjalë, i tërbuar dhe i tmerruar. Ndonëse e dinte që kjo gjendje e çuditshme i përkiste vetëm asaj, nuk mundi të pajtohej me mendimin se ai e kishte prekur ftohtë në dorë herën e fundit që u takuan. Në kundërshtim me ligjet e natyrës, ajo megjithatë vdiq nga të ftohtit. Kishte tmerr në sytë e saj teksa e shikonte të largohej.
    
  "Lamtumirë, zonja Chantal. Ju lutem qëndroni ngrohtë."
    
  Teksa u largua nën shërbëtoren që tundej, Abdul Raya dëgjoi një britmë gjakderdhëse nga dhoma e miqve... ashtu siç priste. Ai i futi diamantet në xhepin e tij, ndërsa në katin e sipërm zonja Chantal u ngjit në oxhak për të lehtësuar sa më shumë ftohtësinë e saj. Meqenëse trupi i saj funksiononte në një temperaturë të sigurt prej 37,5 ¢ C gjatë gjithë kësaj kohe, ajo vdiq menjëherë pas kësaj, e përfshirë nga zjarri.
    
    
  7
  Nuk ka asnjë tradhtar në gropën e Revelacionit
    
    
  Perdue ndjeu diçka që nuk ishte mësuar ta dinte më parë - urrejtje ekstreme për një person tjetër. Edhe pse ngadalë po rikuperohej fizikisht dhe mendërisht nga sprova e tij në qytetin e vogël të Fallin, Skoci, ai zbuloi se e vetmja gjë që prishte rikthimin e qëndrimit të tij të gëzuar dhe të shkujdesur ishte fakti se Joe Carter, ose Joseph Carsten, ishte ende duke e kapur atë. frymë. Ai mbeti me një shije jashtëzakonisht të keqe në gojë sa herë që diskutonte gjyqin e ardhshëm me avokatët e tij, të udhëhequr nga agjenti special Patrick Smith.
    
  "Sapo mora këtë shënim, David," tha Harry Webster, zyrtari kryesor ligjor i Purdue. "Nuk e di nëse ky është një lajm i mirë për ju apo i keq."
    
  Dy partnerët e Websterit dhe Patriku u bashkuan me Perdue dhe avokatin e tij në tryezën e darkës në dhomën e ngrënies me tavan të lartë të hotelit Wrichtishousis. Atyre iu ofruan goma dhe çaj, të cilat delegacioni i pranoi me kënaqësi përpara se të nisej për në atë që ata shpresonin se do të ishte një dëgjim i shpejtë dhe i butë.
    
  "Çfarë është kjo?" Pyeti Perdue, duke ndjerë se zemra i kërcente. Ai kurrë nuk kishte pasur frikë nga asgjë më parë. Pasuria, burimet dhe përfaqësuesit e saj mund të zgjidhnin gjithmonë çdo problem të saj. Mirëpo, gjatë muajve të fundit, ai e kuptoi se e vetmja pasuri e vërtetë në jetë është liria dhe ishte gati ta humbiste atë. Një pasqyrë vërtet e frikshme.
    
  Harry u vrenjos teksa kontrolloi germat e imta të emailit që kishte marrë nga Departamenti Ligjor në selinë e Shërbimit Sekret të Inteligjencës. "Oh, gjithsesi, ndoshta nuk ka shumë rëndësi për ne, por kreu i MI6 nuk do të jetë aty. Ky email ka për qëllim të njoftojë dhe t'u kërkojë falje të gjitha palëve të përfshira për mungesën e tij, por ai kishte disa çështje personale të ngutshme që duhej t'i merrte parasysh."
    
  "Ku?" - Unë pyeta. - bërtiti Perdue me padurim.
    
  Pasi befasoi jurinë me reagimin e tij, ai e minimizoi shpejt atë me një ngritje supet dhe një buzëqeshje: "Vetëm kurioz pse njeriu që urdhëroi rrethimin e pasurisë sime nuk u mërzit të merrte pjesë në funeralin tim."
    
  "Askush nuk do të të varrosë, David," ngushëlloi Uebster Harry-n me zërin e avokatit të tij. "Por nuk përmendet se ku, vetëm se ai duhej të shkonte në atdheun e të parëve të tij. Mendoj se duhet të jetë në një cep të Anglisë së largët".
    
  Jo, duhej të ishte diku në Gjermani ose Zvicër, ose një nga ato foletë komode naziste, qeshi Perdue në mendimet e tij, duke uruar që të mund të zbulonte me zë të lartë se cila ishte e vërteta për udhëheqësin hipokrit. Ai u lehtësua fshehurazi kur e dinte se nuk do t'i duhej të shikonte fytyrën e neveritshme të armikut të tij, ndërsa trajtohej publikisht si një kriminel, duke parë bastardin që kënaqej me gjendjen e tij të vështirë.
    
  Sam Cleave kishte telefonuar një natë më parë për t'i thënë Perdue se Channel 8 dhe World Broadcast Today, ndoshta edhe CNN, do të ishin në dispozicion për të transmetuar gjithçka që gazetari investigativ kishte mbledhur së bashku për të ekspozuar çdo mizori të MI6 në skenën botërore dhe për qeverinë britanike. Megjithatë, derisa të kishin prova të mjaftueshme për të dënuar Karstenin, Sam dhe Perdue duhej të mbanin sekret të gjitha njohuritë. Problemi ishte se Karsten e dinte. Ai e dinte që Perdue e dinte, dhe ishte një kërcënim i drejtpërdrejtë, diçka që Perdue duhet ta kishte parë të vinte. Ajo që e shqetësonte ishte se si Karsten do të vendoste t'i jepte fund jetës së tij, pasi Perdue do të mbetej përgjithmonë në hije edhe nëse do të dërgohej në burg.
    
  "A mund ta përdor telefonin tim celular, Patrick?" pyeti ai me një ton engjëllor, sikur nuk mund ta arrinte Semin nëse donte.
    
  "Hm, po, sigurisht. Por unë duhet të di se kë do të telefononi, "tha Patrick, duke hapur kasafortën në të cilën mbante të gjitha sendet që Perdue nuk kishte akses pa leje.
    
  "Sam Cleave," tha Perdue pa shaka, duke marrë menjëherë miratimin e Patrick, por duke marrë një vlerësim të çuditshëm nga Webster.
    
  "Pse?" e pyeti Perdue. "Seanca është në më pak se tre orë, David. Unë sugjeroj ta përdorni kohën me mençuri."
    
  "Kjo është ajo që bëj. Faleminderit për mendimin tënd, Harry, por kjo vlen shumë për Sam, nëse nuk të shqetëson," u përgjigj Perdue me një ton që i kujtoi Harry Webster-it se ai nuk ishte në krye. Me këto fjalë, ai thirri numrin dhe mbishkrimin "Mungon Carsten". Duke marrë me mend folenë austriake.'
    
  Një mesazh i shkurtër i koduar u dërgua menjëherë përmes një lidhjeje satelitore të pagjurmueshme me ndërprerje, falë një prej pajisjeve teknologjike inovative të Perdue që kishte instaluar në telefonat e miqve të tij dhe shërbyesit të tij, të vetmit njerëz që ai ndjente se e meritonin një privilegj dhe rëndësi të tillë. Pasi mesazhi u transmetua, Perdue ia ktheu telefonin Patrick. "Ta."
    
  "Ishte mallkuar shpejt," vuri në dukje një Patrik i impresionuar.
    
  "Teknologjia, miku im. Kam frikë se së shpejti fjalët do të shpërbëhen në kode dhe ne do të kthehemi te hieroglifet, "buzëqeshi Perdue me krenari. "Por unë patjetër do të shpik një aplikacion që do ta detyrojë përdoruesin të citojë Edgar Allan Poe ose Shakespeare përpara se të mund të identifikohet."
    
  Patriku nuk mundi të mos buzëqeshte. Kjo ishte hera e parë që ai kaloi kohë me eksploruesin miliarder, shkencëtarin, filantropin David Perdue. Deri kohët e fundit, ai e kishte menduar për njeriun thjesht si një djalë i pasur arrogant që shfaqte privilegjin e tij për të marrë çfarëdolloj dreqin që donte. Patrick e pa Perdue si më shumë se thjesht një pushtues apo relike të lashta që nuk i përkisnin atij, ai e pa atë si një mik-vjedhës të zakonshëm.
    
  Më parë, emri Perdue kishte ngjallur vetëm përbuzje, sinonim i fyerjes së Sam Cleave dhe rreziqeve që lidhen me gjahtarin e relikteve të thinjur. Por tani Patriku filloi të kuptonte tërheqjen ndaj burrit të shkujdesur dhe karizmatik, i cili, në të vërtetë, ishte një njeri modest dhe integriteti. Pa e kuptuar, ai zhvilloi një simpati për shoqërinë dhe zgjuarsinë e Perdue.
    
  "Le ta mbarojmë këtë, djema," sugjeroi Harry Webster dhe burrat u ulën për të përfunduar fjalimet përkatëse që do të paraqisnin.
    
    
  8
  Gjykata e Verbër
    
    
    
  Glasgow - tre orë më vonë
    
    
  Në një mjedis të qetë, me ndriçim të dobët, një tubim i vogël zyrtarësh qeveritarë, anëtarë të shoqërisë arkeologjike dhe avokatë u mblodhën për gjyqin e David Perdue me akuzat për përfshirje të dyshuar në spiunazh ndërkombëtar dhe vjedhje të pasurisë kulturore. Sytë blu të zbehtë të Perdue skanuan sallën e këshillit, duke kërkuar për fytyrën e neveritshme të Karstenit, sikur të ishte natyrë e dytë. Ai pyeste veten se çfarë po vinte austriaku kudo që të ishte, ndërsa dinte saktësisht se ku ta gjente Perdue. Nga ana tjetër, Karsten ndoshta imagjinoi se Perdue kishte shumë frikë nga pasojat që lidhen me aludimin për lidhjen e një zyrtari kaq të lartë me një anëtar të Urdhrit të Diellit të Zi dhe mund të kishte vendosur të linte vetëm qentë e fjetur.
    
  Aludimi i parë i konsideratës së fundit ishte fakti se çështja e Perdue nuk u gjykua në Gjykatën Penale Ndërkombëtare në Hagë, e cila zakonisht përdoret për të gjykuar akuza të tilla. Perdue dhe paneli i tij ligjor ranë dakord se fakti që Joe Carter e bindi qeverinë etiopiane ta ndiqte penalisht atë në një seancë jozyrtare në Glasgow, tregoi se ai donte ta mbante çështjen sekrete. Çështje të tilla gjyqësore të ulëta, megjithëse ndihmuan për të siguruar që të pandehurit të trajtoheshin siç duhet, nuk kishin gjasa të bënin shumë për të tronditur themelet e së drejtës ndërkombëtare në lidhje me spiunazhin, çfarëdo qoftë.
    
  "Kjo është mbrojtja jonë e fortë," i tha Harry Webster Perdue jashtë gjyqit. "Ai dëshiron që ju të akuzoheni dhe të gjykoheni, por nuk dëshiron të tërheqë vëmendjen. Kjo eshte mire".
    
  Mbledhja është ulur dhe ka pritur fillimin e punimeve.
    
  "Ky është gjyqi i David Connor Perdue me akuzat për krime arkeologjike që përfshijnë vjedhjen e ikonave të ndryshme kulturore dhe relikeve fetare", tha prokurori. "Provat e paraqitura në këtë gjyq do të jenë në përputhje me akuzën e spiunazhit të kryer nën pretekstin e kërkimit arkeologjik".
    
  Kur të mbarojnë të gjitha njoftimet dhe formalitetet, kryeprokurori në emër të MI6, Adv. Ron Watts prezantoi anëtarët e opozitës që përfaqësojnë Republikën Federale Demokratike të Etiopisë dhe Njësinë e Krimeve Arkeologjike. Mes tyre ishin prof. Imru i Lëvizjes së Trashëgimisë Popullore dhe kolonel Basil Yimenu, një komandant ushtarak veteran dhe patriark i Shoqatës së Ruajtjes Historike të Addis Abeba.
    
  "Zoti Perdue, në mars 2016, një ekspeditë që ju drejtuat dhe financuat dyshohet se vodhi një relike fetare të njohur si Arka e Besëlidhjes nga një tempull në Axum, Etiopi. Unë kam të drejtë?" tha prokurori, duke rënkuar hundët me masën e duhur të përbuzjes.
    
  Perdue ishte vetja e tij e zakonshme e qetë dhe mbrojtëse. "E keni gabim, zotëri."
    
  Pati një fërshëllimë mosmiratimi midis të pranishmëve dhe Harry Webster e përkëdheli lehtë Perdue në krah për t'i kujtuar atij përmbajtjen, por Perdue vazhdoi përzemërsisht: "Në fakt, ishte një kopje e Arkës së Besëlidhjes dhe e gjetëm brenda. faqe mali jashtë fshatit. Nuk ishte Kutia e Shenjtë e famshme që përmbante fuqinë e Zotit, zotëri."
    
  "E shihni, kjo është e çuditshme," tha avokati me sarkazëm, "sepse mendova se këta shkencëtarë të respektuar do të ishin në gjendje të dallonin Arkën e vërtetë nga një fallco."
    
  "Jam dakord," u përgjigj shpejt Perdue. "Mund të mendoni se ata mund të bëjnë dallimin. Nga ana tjetër, duke qenë se vendndodhja e Arkës së vërtetë është vetëm spekulim dhe nuk është vërtetuar përfundimisht, do të ishte e vështirë të dimë se çfarë krahasimesh të kërkohen."
    
  Prof. Imru u ngrit në këmbë, duke u dukur i tërbuar, por avokati i bëri shenjë që të ulej para se të thoshte një fjalë.
    
  "Çfarë do të thuash me këtë?" - pyeti avokati.
    
  "Unë kundërshtoj, zonja ime," Prof. Imru qau ndërsa iu drejtua gjyqtares Helen Ostrin. "Ky njeri po tallet me trashëgiminë tonë dhe po fyen aftësinë tonë për të identifikuar artefaktet tona!"
    
  "Ulu, Prof. Imru", urdhëroi gjyqtari. "Nuk kam dëgjuar asnjë pretendim të kësaj natyre nga i pandehuri. Ju lutemi prisni radhën tuaj." Ajo shikoi Perdue. "Çfarë do të thoni, zoti Perdue?"
    
  "Unë nuk jam një historian apo teolog shumë i mirë, por di një ose dy gjëra për Mbretin Solomon, Mbretëreshën e Shebës dhe Arkën e Besëlidhjes. Bazuar në përshkrimin e tij në të gjitha tekstet, jam relativisht i sigurt se asnjëherë nuk është thënë se ka pasur gdhendje në kapak që datojnë që nga Lufta e Dytë Botërore, "tha rastësisht Perdue.
    
  "Çfarë do të thuash, zoti Perdue?" Kjo nuk ka kuptim," iu përgjigj avokati.
    
  "Së pari, nuk duhet të ketë një svastikë të gdhendur në të," tha Perdue me butësi, duke shijuar reagimin e tronditur të audiencës së sallës së bordit. Miliarderi me flokë të argjendtë citoi fakte selektive në mënyrë që të mund të mbrohej pa ekspozuar botën e krimit më poshtë, ku ligji vetëm do të pengonte. Ai zgjodhi me kujdes atë që mund t'u thoshte atyre në mënyrë që të mos e vinte në dijeni Karstenin me veprimet e tij dhe të sigurohej që beteja me Diellin e Zi të mbetej nën radar aq gjatë sa ai të përdorte çdo mjet të nevojshëm për të nënshkruar këtë kapitull.
    
  "A je i cmendur?" Kol. Ymenu bërtiti, por iu bashkua menjëherë delegacioni etiopian në kundërshtimet e tyre.
    
  "Kolonel, ju lutem kontrolloni veten ose unë do t'ju akuzoj për shpërfillje të gjykatës. Mos harroni, kjo është ende një seancë gjyqësore, jo një debat!". - këputi gjyqtarja me tonin e saj të vendosur. "Prokuroria mund të vazhdojë".
    
  "A po thoni që ari kishte një svastikë të gdhendur në të?" avokati buzëqeshi me absurditetin. "A keni ndonjë fotografi për ta vërtetuar këtë, zoti Perdue?"
    
  "Nuk e di," u përgjigj Perdue me keqardhje.
    
  Prokurori ishte i kënaqur. "Pra, mbrojtja juaj bazohet në thashetheme?"
    
  "Të dhënat e mia u shkatërruan gjatë një ndjekjeje që gati më vrau," shpjegoi Perdue.
    
  "Kështu që ju u ndoqët nga autoritetet," qeshi Watts. "Ndoshta sepse po vidhte një pjesë të paçmuar të historisë. Zoti Perdue, baza ligjore për ndjekjen penale për shkatërrimin e monumenteve vjen nga konventa e vitit 1954, e cila u vendos në përgjigje të shkatërrimit të shkaktuar pas Luftës së Dytë Botërore. Kishte një arsye që ju qëlluan."
    
  "Por ne u qëlluam nga një grup tjetër ekspedite, avokati Watts, i udhëhequr nga një profesor i caktuar. Rita Medley dhe financuar nga Cosa Nostra."
    
  Edhe një herë, deklarata e tij shkaktoi një bujë të tillë sa gjyqtari u detyrua t'i thërriste në rregull. Oficerët e MI6 shikuan njëri-tjetrin, të pavetëdijshëm për ndonjë përfshirje të mafies siciliane.
    
  "Pra, ku është kjo ekspeditë tjetër dhe profesori që e drejtoi atë?" - pyeti prokurori.
    
  "Ata kanë vdekur, zotëri," tha Perdue troç.
    
  "Pra, ajo që po më thoni është se të gjitha të dhënat dhe fotografitë që mbështesin zbulimin tuaj janë shkatërruar dhe njerëzit që mund të mbështesin pretendimin tuaj janë të gjithë të vdekur," qeshi Watts. "Është mjaft i përshtatshëm."
    
  "Gjë që më bën të pyes veten se kush vendosi që unë të largohesha me Arkën në radhë të parë," buzëqeshi Perdue.
    
  "Zoti Perdue, ju do të flisni vetëm kur të flitet me të," paralajmëroi gjykatësi. "Megjithatë, kjo është një pikë e vlefshme për të cilën dëshiroj të tërheq vëmendjen e prokurorisë. A u gjet Arka në zotërimin e zotit Perdue, agjent special Smith?"
    
  Patrick Smith u ngrit me respekt dhe u përgjigj: "Jo, zonja ime".
    
  "Atëherë pse nuk është anuluar ende urdhri i Shërbimit Informativ Sekret?" - pyeti gjyqtari. "Nëse nuk ka prova për të ndjekur penalisht zotin Perdue, pse gjykata nuk u njoftua për këtë zhvillim?"
    
  Patriku pastroi fytin. "Sepse eprori ynë nuk ka dhënë ende urdhër, zonja ime."
    
  "Dhe ku është shefi juaj?" Ajo u rrudh në fytyrë, por akuza i kujtoi asaj memorandumin zyrtar në të cilin Joe Carter kërkonte një justifikim për arsye personale. Gjykatësi i shikoi anëtarët e gjykatës me një qortim të ashpër. "Më duket alarmante kjo mungesë organizimi, zotërinj, veçanërisht kur vendosni të procedoni penalisht një person pa pasur prova të forta se ai posedon në të vërtetë një objekt të vjedhur."
    
  "Milady, nëse mundem?" - gërvishti këshilltari keqdashës Watts. "Z. Perdue ishte i njohur dhe i dokumentuar se kishte zbuluar thesare të ndryshme në ekspeditat e tij, duke përfshirë shtizën e famshme të Fatit, të vjedhur nga nazistët gjatë Luftës së Dytë Botërore. Ai ka dhuruar shumë relike me vlera fetare dhe kulturore për muzetë në mbarë botën, duke përfshirë gjetjen e Aleksandrit të Madh të zbuluar së fundmi. Nëse inteligjenca ushtarake nuk mund t'i gjente këto artefakte në pronat e tij, atëherë kjo vetëm dëshmon se ai i përdori këto ekspedita për të spiunuar vendet e tjera.
    
  Oh dreq, mendoi Patrick Smith.
    
  "Ju lutem, zonja ime, a mund të them diçka?" Kol. Ajo e pyeti Yimenën, të cilës gjyqtari i dha leje me një gjest. "Nëse ky njeri nuk ka vjedhur Arkën tonë, siç betohet një grup i tërë punëtorësh nga Aksum, si mund të ishte zhdukur nga zotërimi i tij?"
    
  "Zoti Perdue? Dëshironi të elaboroni këtë? "- pyeti gjyqtari.
    
  "Siç thashë më parë, ne ishim duke u ndjekur nga një tjetër ekspeditë. Zonja ime, unë mezi shpëtova me jetën time, por grupi i turneut Potpourri më pas mori në zotërim Arkën, e cila nuk ishte Arka e vërtetë e Besëlidhjes," shpjegoi Perdue.
    
  "Dhe të gjithë vdiqën. Pra, ku është artifakti?" - pyeti profesori entuziast. Imru, dukej dukshëm i shkatërruar nga humbja. Gjykatësi i lejoi burrat të flisnin lirshëm për sa kohë që ruanin rendin siç i udhëzoi ajo.
    
  "Ai u pa për herë të fundit në vilën e tyre në Xhibuti, profesor," u përgjigj Perdue, "para se të shkonin në një ekspeditë me kolegët e mi dhe mua për të ekzaminuar disa rrotulla nga Greqia. Ne u detyruam t'u tregonim rrugën, dhe ajo ishte atje..."
    
  "Ku e ke inskenuar vdekjen tënde", akuzoi ashpër prokurori. "Nuk kam nevojë të them asgjë më shumë, zonjë. MI6 u thirr në vendngjarje për të arrestuar zotin Perdue, vetëm për ta gjetur atë 'të vdekur' dhe se anëtarët italianë të ekspeditës kishin vdekur. A kam të drejtë, agjent special Smith?"
    
  Patrick u përpoq të mos e shikonte Perdue. Ai u përgjigj në heshtje: "Po."
    
  "Pse do të falsifikonte vdekjen e tij për të shmangur arrestimin nëse nuk kishte asgjë për të fshehur?" - vazhdoi prokurori. Perdue ishte i etur për të shpjeguar veprimet e tij, por të hysh në të gjithë dramën e Urdhrit të Diellit të Zi dhe të provosh se edhe ata ende ekzistonin, ishte shumë e detajuar për t'u shpërqendruar.
    
  "Milady, a mundem?" Harry Webster më në fund u ngrit nga vendi i tij.
    
  "Vazhdo," tha ajo me miratim, pasi avokati mbrojtës nuk kishte thënë ende asnjë fjalë.
    
  "Mund të sugjeroj që të arrijmë një lloj marrëveshjeje për klientin tim, pasi padyshim ka shumë vrima në këtë rast. Nuk ka asnjë provë konkrete kundër klientit tim për fshehjen e relikeve të vjedhura. Për më tepër, nuk ka persona të pranishëm që mund të dëshmojnë se ai në fakt u ka komunikuar atyre ndonjë inteligjencë në lidhje me spiunazhin." Ai ndaloi për t'ia përcjellë shikimin secilit pjesëtar të Inteligjencës Ushtarake të pranishëm.6 Pastaj shikoi Perdue.
    
  "Zotërinj, zonja ime," vazhdoi ai, "me lejen e klientit tim, do të doja të hyja në një marrëveshje për pranimin e fajësisë."
    
  Perdue mbajti një fytyrë të drejtë, por zemra i rrihte fort. Ai e kishte diskutuar këtë rezultat në detaje me Harrin atë mëngjes, kështu që ai e dinte se mund t'i besonte avokatit të tij kryesor për të marrë vendimet e duhura. Gjithsesi, më shkoi nervat. Përkundër kësaj, Perdue ra dakord që ata thjesht t'i linin të gjitha pas me sa më pak zjarr ferri. Ai nuk kishte frikë të fshikullohej për keqbërjet e tij, por në asnjë mënyrë nuk i pëlqente mundësia për të kaluar vite pas hekurave pa mundësinë për të shpikur, hulumtuar dhe, më e rëndësishmja, për ta vendosur Joseph Karstenin në vendin ku i përkiste.
    
  "Mirë," tha gjyqtarja, duke mbledhur duart mbi tavolinë. "Cilat janë kushtet e të pandehurit?"
    
    
  9
  Vizitor
    
    
  "Si ishte seanca?" Nina e pyeti Sam në Skype. Pas saj, ai mund të shihte rreshta raftesh në dukje të pafundme të veshura me objekte të lashta dhe burra me pallto të bardha që katalogonin sende të ndryshme.
    
  "Nuk kam dëgjuar ende nga Paddy apo Perdue, por do të siguroj që t'ju përditësoj sapo Pedi të më telefonojë këtë pasdite," tha Sam, duke nxjerrë pak lehtësim. "Jam i lumtur që Pedi është atje me të."
    
  "Pse?" ajo u vrenjos. Pastaj ajo qeshi e gëzuar. "Perdue zakonisht i mbështjell njerëzit rreth gishtit të tij të vogël pa u përpjekur. Nuk duhet të kesh frikë për të, Sam. Vë bast se ai do të ecë i lirë pa pasur nevojë të përdorë qelinë e burgut lokal gjatë natës."
    
  Sam qeshi me të, i kënaqur nga besimi i saj në aftësitë e Purdue dhe shakaja e saj për burgjet skoceze. E kishte marrë malli për të, por kurrë nuk do ta pranonte me zë të lartë, e lëre më ta tregonte drejtpërdrejt. Por ai donte.
    
  "Kur do të ktheheni që të mund t'ju blej një malt të vetëm?" - ai pyeti.
    
  Nina buzëqeshi dhe u përkul përpara për të puthur ekranin. "Oh, a ju mungon, zoti Cleave?"
    
  "Mos i bëj lajka vetes," buzëqeshi ai, duke parë përreth i turpëruar. Por atij i pëlqente të shikonte përsëri në sytë e errët të historianes së bukur. Atij i pëlqeu edhe më shumë që ajo po buzëqeshte sërish. "Ku është Joana?"
    
  Nina hodhi një vështrim mbrapa me shpejtësi, lëvizjet e kokës së saj u jepnin frymë brave të saj të gjata të errëta ndërsa ato fluturonin lart me lëvizjen e saj. "Ajo ishte këtu ... prit ... Joe!" - bërtiti ajo diku jashtë ekranit. "Ejani përshëndetni dashurinë tuaj."
    
  Semi buzëqeshi dhe e mbështeti ballin në dorën e tij, "A është ajo ende pas gomarit tim jashtëzakonisht të bukur?"
    
  "Po, ajo ende mendon se ti je gomar qeni, e çmuar," tha Nina me shaka. "Por ajo është më e dashuruar me kapitenin e saj të detit. Më fal." Nina i shkeli syrin teksa shikonte shoqen e saj që po afrohej, Joan Earl, mësuesja e historisë që i kishte ndihmuar të gjenin thesarin e Aleksandrit të Madh.
    
  "Përshëndetje Sam!" Kanadezi i gëzuar i bëri me dorë.
    
  "Hej Joe, a je mirë?"
    
  "Po ja kaloj shkëlqyeshëm, zemër," shkoi ajo. "E dini, për mua kjo është një ëndërr e realizuar. Më në fund mund të argëtohem dhe të udhëtoj, ndërsa mësoj historinë!"
    
  "Për të mos përmendur tarifën për atë që gjetët, apo jo?" i shkeli syrin.
    
  Buzëqeshja e saj u zbeh, duke u zëvendësuar nga një vështrim lakmues ndërsa tundi me kokë dhe pëshpëriti: "E di, apo jo? Mund të fitoja jetesën duke bërë këtë! Dhe si një bonus, mora një kajak të vjetër seksi për biznesin tim të kartës së peshkimit. Ndonjëherë ne dalim në ujë vetëm për të parë perëndimin e diellit, e dini, kur nuk kemi shumë turp ta tregojmë atë."
    
  "Tingëllon shkëlqyeshëm," buzëqeshi ai, duke u lutur në heshtje që Nina të merrte sërish drejtimin. Ai e adhuronte Joanin, por ajo mund të mashtronte një burrë. Sikur po lexonte mendimet e tij, ajo ngriti supet dhe buzëqeshi: "Mirë, Sam, unë do të të kthej te doktor Gould. Tani lamtumirë!"
    
  "Mirupafshim, Joe," tha ai, duke ngritur një vetull. Zoti bekofte.
    
  "Dëgjo, Sam. Do të kthehem në Edinburg pas dy ditësh. Unë po sjell me vete plaçkën që vodhëm për dhurimin e thesarit në Aleksandri, kështu që do të kemi një arsye për të festuar. Thjesht shpresoj që ekipi ligjor i Purdue të bëjë më të mirën që të mund të festojmë së bashku. Nëse nuk jeni në një mision, kjo është."
    
  Sam nuk mund t'i tregonte asaj për detyrën jozyrtare që i kishte dhënë Perdue për të mësuar sa më shumë që të ishte e mundur për lidhjet e biznesit të Karstenit. Tani për tani, do të mbetej një sekret vetëm mes dy burrave. "Jo, vetëm disa kërkime këtu dhe atje," ngriti supet ai. "Por asgjë aq e rëndësishme sa të më pengojë të marr një pintë."
    
  "E bukur," tha ajo.
    
  "Pra, a do të ktheheni menjëherë në Oban?" - pyeti Sam.
    
  Ajo rrudhte hundën. "Nuk e di. Unë e kam marrë në konsideratë këtë pasi Reichtisusis nuk është në dispozicion për momentin."
    
  "Ti e di se e jotja ka vërtet një rezidencë mjaft luksoze në Edinburg," i kujtoi ai asaj. "Nuk është kështjella historike e mitit dhe legjendës, por ka një xhakuzi vërtet të lezetshëm dhe një frigorifer plot me pije të ftohta."
    
  Nina buzëqeshi në përpjekjen e tij djaloshare për ta joshur atë tek ai. "Mirë, mirë, më binde. Thjesht më merrni nga aeroporti dhe sigurohuni që bagazhi i makinës suaj të jetë bosh. Kësaj radhe kam bagazhe boshe, edhe pse jam paketues i lehtë."
    
  "Po, do ta bëj, vajzë. Më duhet të shkoj, por a do të më dërgosh me mesazh orën e mbërritjes?"
    
  "Unë do," tha ajo. "Bëhu i fortë!"
    
  Përpara se Semi të hidhte një përgjigje sugjeruese për të hedhur poshtë shakanë private të Ninës mes tyre, ajo e përfundoi bisedën. "Mat!" - rënkoi ai. "Duhet të jem më i shpejtë se kaq."
    
  Ai u ngrit dhe u drejtua për në kuzhinë për të pirë birrë. Ishte pothuajse ora 21:00, por ai i rezistoi dëshirës për të shqetësuar Paddy, duke u lutur për një përditësim mbi gjyqin e Perdue. Ai ishte shumë nervoz për të gjithë këtë gjë dhe kjo e bëri atë të hezitonte pak të telefononte Paddy-n. Sam nuk ishte në gjendje të merrte lajme të këqija sonte, por ai e urrente predispozitën e tij për një skenar negativ.
    
  "Është e çuditshme se si guximi e mbush një njeri kur mban një birrë në duar, a nuk mendoni?" pyeti ai Breichladditch, i cili po shtrihej me përtesë në një karrige në korridor, jashtë derës së kuzhinës. "Mendoj se do të telefonoj Paddy-n. Çfarë mendoni?"
    
  Macja e madhe e kuqe i hodhi një vështrim indiferent dhe u hodh në pjesën e dalë të murit pranë shkallëve. Ai ngadalë u zvarrit në skajin tjetër të mantelit dhe u shtri përsëri - pikërisht përballë fotos së Nina, Sam dhe Perdue pas sprovës që ata duruan pasi kërkuan Gurin e Medusës. Sam shtrëngoi buzët dhe tundi me kokë, "Mendova se do ta thoje këtë." Duhet të bëhesh avokat, Bruich. Jeni shumë bindës".
    
  Ai e mori telefonin pikërisht në momentin që trokiti dera. Një trokitje e papritur gati sa nuk e bëri atë të linte birrën dhe ai i hodhi një vështrim rastësisht Bruich. "A e dinit se kjo do të ndodhte?" - pyeti me zë të ulët, duke parë nga vrima e syrit. Ai shikoi Bruich. "E kishe gabim. Ky nuk është Padi."
    
  "Zoti Chop?" burri jashtë iu lut. "A mund të them disa fjalë të lutem?"
    
  Sam tundi kokën. Ai nuk ishte në humor për të pritur vizitorë. Plus, ai e shijonte vërtet privatësinë nga të huajt dhe kërkesat. Burri trokiti përsëri, por Sam vuri gishtin në gojë, duke bërë me shenjë që macja e tij të heshte. Si përgjigje, macja thjesht u kthye dhe u përkul për të fjetur.
    
  "Zoti Cleave, emri im është Liam Johnson. "Kolegja ime është e lidhur me shërbëtorin e zotit Perdue, Charles, dhe unë kam disa informacione që mund t'ju interesojnë," shpjegoi burri. Brenda Semit po ndodhte një luftë midis rehatisë dhe kuriozitetit të tij. I veshur vetëm me xhinse dhe çorape, ai nuk ishte në humor për t'u dukur mirë, por duhej të dinte se çfarë donte të thoshte ky djalë Liam.
    
  "Prisni," bërtiti Sam pa dashje. Epo, mendoj se kurioziteti im më ka mposhtur. Me një psherëtimë pritjeje, ai hapi derën. "Përshëndetje Liam."
    
  "Zoti Cleave, jam mirë që ju njohëm," buzëqeshi i nervozuar burri. "A mund të hyj të lutem para se të më shohë dikush këtu?"
    
  "Sigurisht, pasi shoh disa dokumente identifikimi," u përgjigj Sam. Dy zonja më të vjetra thashetheme kaluan para portës së tij të përparme, duke u dukur të hutuara nga gazetari i pashëm, i ashpër dhe pa këmishë teksa shtynin njëra-tjetrën. Ai u përpoq të mos qeshte, përkundrazi u bënte syrin atyre.
    
  "Sigurisht që i bëri ata të lëviznin më shpejt," qeshi Liam ndërsa i shikonte duke nxituar, duke i dhënë Semit ID-në e tij për ta kontrolluar. I befasuar nga shpejtësia me të cilën Liam nxori portofolin e tij, Sam nuk mund të mos i bënte përshtypje.
    
  "Inspektori/agjenti Liam Johnson, Sektori 2, Inteligjenca Britanike dhe të gjitha këto," mërmëriti Sam, duke lexuar shkronjat e imta, duke kontrolluar për fjalët e vogla të vërtetimit që Pedi i kishte mësuar të kërkonte. "Mirë, shok. Hyni brenda."
    
  "Faleminderit, zoti Cleave," tha Liam, duke hyrë me shpejtësi brenda, duke u dridhur ndërsa u drodh lehtë për të shkundur pikat e shiut që nuk mund të depërtonin në pallton e tij. "A mund ta vendos brolin tim në dysheme?"
    
  "Jo, unë do ta marr këtë," i ofroi Sam dhe e vari me kokë poshtë në një varëse rrobash të posaçme që të mund të pikonte mbi tapetin e tij të gomës. "Doni një birrë?"
    
  "Faleminderit shumë," u përgjigj Liam i lumtur.
    
  "Vërtet? "Nuk e prisja këtë," buzëqeshi Sam, duke nxjerrë një kavanoz nga frigoriferi.
    
  "Pse? Unë jam gjysmë irlandez, e dini", tha Liam me shaka. "Unë do të guxoja të thoja se mund t'i pinim skocezët çdo ditë."
    
  "Sfida u pranua, miku im," luajti Sam. Ai e ftoi mysafirin e tij të ulet në sediljen e dashurisë që mbante për vizitorët. Krahasuar me trevendëshin, në të cilin Semi kalonte më shumë netë sesa në shtratin e tij, dyvendëshi ishte shumë më i fortë dhe nuk ndihej aq i gjallë sa ai i mëparshmi.
    
  "Pra, çfarë jeni këtu për të më thënë?"
    
  Duke pastruar fytin e tij, Liam befas u bë plotësisht serioz. Duke u dukur shumë i shqetësuar, ai iu përgjigj Semit me një ton më të butë. "Kërkimi juaj ka rënë në vëmendjen tonë, zoti Cleave. Për fat të mirë, e kapa menjëherë sepse kam një reagim akut ndaj lëvizjes."
    
  "Jo mut," mërmëriti Semi, duke pirë disa gllënjka të gjata për të shuar ankthin që ndjente për t'u zbuluar kaq lehtë. "Këtë e pashë kur ti po qëndroje në pragun e shtëpisë sime. Ju jeni një person me vëzhgim të mprehtë dhe reagoni shpejt ndaj kësaj. Unë kam të drejtë?"
    
  "Po," u përgjigj Liam. "Kjo është arsyeja pse unë menjëherë vura re se kishte një shkelje të sigurisë në raportet zyrtare të një prej liderëve tanë të lartë, Joe Carter, kreut të MI6."
    
  "Dhe ju jeni këtu për të dhënë një ultimatum për një shpërblim, përndryshe do t'ua zbuloni identitetin e kriminelit qenve të inteligjencës sekrete, apo jo?" Sam psherëtiu. "Unë nuk kam mjetet për të shlyer shantazhuesit, zoti Johnson, dhe nuk më pëlqejnë njerëzit që thjesht nuk dalin dhe thonë atë që duan. Atëherë çfarë doni të bëj, që ta mbaj sekret?"
    
  "E ke gabuar, Sam," fërshëlleu Liam me vendosmëri, sjellja e tij i tregonte menjëherë Semit se ai nuk ishte aq i butë sa dukej. Sytë e tij të gjelbër shkëlqenin, duke ndezur nga bezdi kur akuzohej për dëshira të tilla të parëndësishme. "Dhe kjo është arsyeja e vetme që do ta lija të kalonte këtë fyerje. Unë jam katolik dhe nuk mund të ndjekim penalisht ata që na shajnë nga pafajësia dhe injoranca. Nuk më njeh, por po të them tani që nuk jam këtu për të të lëkundur. Jezus Krisht, unë jam mbi këtë!"
    
  Sam nuk tha se reagimi i Liam fjalë për fjalë e trembi atë, por pas një momenti kuptoi se supozimi i tij, sado i pakuptueshëm, ishte i gabuar përpara se të lejonte burrin të shprehte siç duhet rastin e tij. "Kërkoj falje, Liam," i tha ai mysafirit të tij. "Ke të drejtë të jesh i zemëruar me mua."
    
  "Jam shumë i lodhur nga njerëzit që supozojnë gjëra për mua. Besoj se vjen me lëndinë. Por le ta lëmë mënjanë këtë dhe unë do t'ju tregoj se çfarë po ndodh. Pasi zoti Perdue u shpëtua nga shtëpia e gruas, Komisioni i Lartë i Inteligjencës Britanike urdhëroi masa më të forta sigurie. Mendoj se është nga Joe Carter," shpjegoi ai. "Në fillim nuk mund ta kuptoja se çfarë mund ta bënte Carter-in të reagonte në këtë mënyrë, ju kërkoj falje, ndaj një qytetari të thjeshtë që u bë i pasur. Epo, nuk është më kot që unë punoj për sektorin e inteligjencës, zoti Cleave. Unë mund të shoh sjellje të dyshimta një milje larg, dhe mënyra se si një njeri i fuqishëm si Carter reagoi ndaj faktit që zoti Perdue ishte gjallë dhe shëndoshë e mirë, më fërkoi në mënyrën e gabuar, e dini? "
    
  "E kuptoj se çfarë do të thuash. Ka gjëra që për fat të keq nuk mund t'i zbuloj në lidhje me kërkimin që po bëj këtu, Liam, por mund t'ju siguroj se jeni absolutisht i sigurt në atë ndjenjë të dyshimtë që keni."
    
  "Shiko, zoti Cleave, unë nuk jam këtu për të shtrydhur informacione nga ju, por nëse ajo që dini, ajo që nuk po më thoni ka të bëjë me integritetin e agjencisë për të cilën punoj, unë duhet ta di", Liam. këmbënguli. "Në dreq me planet e Carter, unë jam duke kërkuar për të vërtetën."
    
    
  10
  Kajro
    
    
  Nën qiejt e ngrohtë të Kajros pati një trazim shpirtrash, jo në kuptimin poetik, por në kuptimin e një ndjenje të devotshme se diçka e keqe po lëvizte nëpër kozmos, duke u përgatitur për të djegur botën, si një dorë që mban një xham zmadhues në këndi dhe distanca e duhur për të djegur njerëzimin. Por këto mbledhje sporadike të njerëzve të shenjtë dhe pasuesve të tyre besnikë ruajtën mes tyre një ndryshim të çuditshëm në precesionin boshtor të vëzhguesve të tyre të yjeve. Linjat e lashta të gjakut, të mbrojtura në mënyrë të sigurt në shoqëritë sekrete, ruajtën statusin e tyre midis tyre duke ruajtur zakonet e paraardhësve të tyre.
    
  Në fillim, banorët libanezë vuajtën nga ndërprerja e papritur e energjisë, por ndërsa teknikët po përpiqeshin të gjenin shkakun, nga qytete të tjera në vende të tjera erdhën lajme se energjia kishte dalë gjithashtu atje, duke krijuar kaos nga Bejruti në Mekë. Brenda një dite, dolën raporte nga Turqia, Iraku dhe pjesë të Iranit se ndërprerjet e pashpjegueshme të energjisë elektrike po shkaktonin kërdi. Tani ishte muzg në Kajro dhe Aleksandri, pjesë të Egjiptit, duke detyruar dy burra nga fiset e yjeve të kërkonin një burim tjetër përveç rrjetit të termocentralit.
    
  "A jeni i sigurt se Numri Shtatë ka lënë orbitën?" Penekal e pyeti kolegun Ofar.
    
  "Unë jam njëqind për qind i sigurt, Penekal," u përgjigj Ofar. "Shikoni vetë. Ky është një ndryshim kolosal që do të zgjasë vetëm disa ditë!"
    
  "Ditë? A je i cmendur? Kjo eshte e pamundur!" Penekal u përgjigj, duke hedhur poshtë plotësisht teorinë e kolegut të tij. Ofari ngriti një dorë të butë dhe e tundi me qetësi. "Hajde vëlla. Ju e dini se asgjë nuk është e pamundur për shkencën apo Zotin. Njëri zotëron mrekullinë e tjetrit."
    
  I penduar për shpërthimin e tij, Penekal psherëtiu dhe i bëri shenjë Ofarit që ta falte. "E di. E di. Është kështu..." shfryti ai me padurim. "Asnjëherë nuk është përshkruar që një fenomen i tillë të ketë ndodhur. Ndoshta kam frikë se kjo është e vërtetë, sepse mendimi që një trup qiellor të ndryshojë orbitën e tij pa asnjë ndërhyrje për shokët e tij është absolutisht i tmerrshëm."
    
  "E di, e di," psherëtiu Ofari. Të dy burrat ishin në fund të të gjashtëdhjetave, por trupat e tyre ishin ende shumë të shëndetshëm dhe fytyrat e tyre tregonin pak shenja plakjeje. Ata ishin të dy astronomë dhe studiuan kryesisht teoritë e Theonit të Aleksandrisë, por ata gjithashtu mirëpritën mësimet dhe teoritë moderne, duke vazhduar me të gjitha astroteknologjitë dhe lajmet më të fundit nga shkencëtarët në mbarë botën. Por përtej njohurive të tyre moderne të akumuluara, dy pleqtë iu përmbajtën traditave të fiseve të lashta dhe ndërsa studionin me ndërgjegje qiejt, ata morën parasysh shkencën dhe mitologjinë. Zakonisht, vështrimi i dy subjekteve në një mënyrë të përzier u jep atyre një bazë të mirë të mesme për të kombinuar habinë me logjikën, gjë që ndihmoi në formimin e opinioneve të tyre. Ende.
    
  Me një dorë që dridhej në tubin e okularit, Penecal u tërhoq ngadalë nga thjerrëza e vogël përmes së cilës po shikonte, me sytë ende të ngulur përpara me habi. Më në fund, ai u kthye nga Ofari, me gojë të tharë dhe me zemër të fundosur. "Betohem në zotat. Kjo ndodh në jetën tonë. As yllin nuk e gjej, miku im, kudo që ta kërkoj."
    
  "Një yll ra," u ankua Ofari, duke parë me trishtim. "Ne jemi në telashe."
    
  "Çfarë lloj diamanti është ky sipas Kodit të Solomonit?" - pyeti Penekali.
    
  "Kam parë tashmë. Ky është Rhabdos, - tha Ofar me parandjenjë, - një çakmak llambë.
    
  Një Penekal i shqetësuar u pengua në dritaren e dhomës së tyre të vëzhgimit në katin e 20-të të ndërtesës Hathor në Giza. Nga lart, ata mund të shihnin metropolin e gjerë të Kajros dhe poshtë tyre Nilin, që gjarpëronte si blu e lëngshme nëpër qytet. Sytë e tij të vjetër të errët skanuan qytetin poshtë dhe më pas gjetën horizontin e mjegullt që shtrihej përgjatë vijës ndarëse midis botës dhe qiejve. "A e dimë kur ranë?"
    
  "Jo ne te vertete. Në bazë të shënimeve që kam marrë, kjo duhet të ketë ndodhur mes të martës dhe sot. Kjo do të thotë se Rhabdos ka rënë në tridhjetë e dy orët e fundit," vuri në dukje Ofar. "A duhet t'u themi diçka pleqve të qytetit?"
    
  "Jo," erdhi mohimi i shpejtë i Penekal. "Akoma jo. Nëse themi ndonjë gjë që hedh dritë mbi atë se për çfarë po e përdorim në të vërtetë këtë pajisje, ata mund të na shpërndajnë lehtësisht, duke marrë me vete vëzhgime mijëra vjeçare."
    
  "E shoh," tha Ofari. "Unë drejtova programin e statutit të konstelacionit Osiris nga ky observator dhe një observator më i vogël në Jemen. Ai në Jemen do të shikojë për yje që bien kur ne nuk mund ta bëjmë këtë këtu, kështu që ne mund të mbajmë një sy jashtë."
    
  I ra telefoni Ofarit. Ai u justifikua dhe u largua nga dhoma, dhe Penekal u ul në tavolinën e tij për të parë imazhin e ekranit të tij duke lëvizur nëpër hapësirë, duke i dhënë atij iluzionin se po fluturonte mes yjeve që i donte aq shumë. Kjo e qetësonte gjithmonë sjelljen e tij dhe përsëritja hipnotike e kalimit të yjeve i jepte një cilësi meditative. Sidoqoftë, zhdukja e yllit të shtatë përgjatë perimetrit të plejadës Leo padyshim i dha atij netë pa gjumë. Ai dëgjoi hapat e Ofarit që hynë në dhomë më shpejt se sa ata u larguan nga dhoma.
    
  "Penecal!" - fishkëlliu ai, pa mundur të përballonte presionin.
    
  "Çfarë është kjo?"
    
  "Sapo kam marrë një mesazh nga njerëzit tanë në Marsejë, në observatorin në majën e Mont Faron, afër Toulon-it. Ofari po merrte frymë aq fort sa për një moment humbi aftësinë për të vazhduar. Mikut të tij iu desh ta përkëdhelte lehtë që të merrte frymë së pari. Pasi plakut të nxituar i kishte zënë fryma, vazhdoi. "Thonë se pak orë më parë një grua u gjet e varur në një vilë franceze në Nice".
    
  "Kjo është e tmerrshme, Ofar," u përgjigj Penekal. "Kjo është e vërtetë, por çfarë lidhje ka me ju që ju është dashur të telefononi për këtë?"
    
  "Ajo po tundej në një litar të bërë nga kërpi," vajtoi ai. "Dhe këtu është prova se ky është një shqetësim i madh për ne," tha ai, duke marrë frymë thellë. "Shtëpia i përkiste një fisniku, Baron Henri de Martin, i cili është i famshëm për koleksionin e tij të diamanteve."
    
  Penekal kapi disa tipare të njohura, por ai nuk mundi t'i bashkonte dy dhe dy derisa Ofari të mbaronte historinë e tij. "Penecal, Baroni Henri de Martin ishte pronari i Celeste!"
    
  Duke hequr dorë shpejt nga dëshira për të shqiptuar disa emra të shenjtë i tronditur, egjiptiani i hollë plak mbuloi gojën me dorë. Këto fakte në dukje të rastësishme patën një efekt shkatërrues në atë që ata dinin dhe ndiqnin. Për të qenë i sinqertë, këto ishin shenja paralajmëruese të një ngjarje apokaliptike që po afrohej. Nuk ishte shkruar fare ose nuk besohej fare si një profeci, por ishte pjesë e takimeve të mbretit Solomon, të regjistruara nga vetë mbreti i mençur në një kodeks të fshehur, të njohur vetëm për ata në traditën e Ofarit dhe Penekalit.
    
  Kjo rrotull përmendi lajmëtarë të rëndësishëm të ngjarjeve qiellore që kishin konotacione apokrife. Asgjë në kodik nuk thoshte kurrë se kjo do të ndodhte, por duke gjykuar nga shënimet e Solomonit në këtë rast, ylli në rënie dhe fatkeqësitë e mëvonshme nuk ishin thjesht një rastësi. Ata që ndoqën traditën dhe mund të shihnin shenjat pritej të shpëtonin njerëzimin nëse e kuptonin ogurin.
    
  "Më kujto, cili ishte për tjerrjen e litarëve nga kërpi?" - e pyeti ai besimtarin e vjetër Ofar, i cili tashmë po shfletonte shënimet për të gjetur emrin. Pasi kishte shkruar emrin nën yllin e mëparshëm të rënë, ai ngriti sytë dhe e hapi atë. "Onoskelis".
    
  "Jam krejtësisht i shtangur, miku im i vjetër," tha Penekal, duke tundur kokën me mosbesim. "Kjo do të thotë që masonët kanë gjetur një alkimist, ose skenarin më të keq - ne kemi një magjistar në duart tona!"
    
    
  njëmbëdhjetë
  Pergamenë
    
    
    
  Amiens, Francë
    
    
  Abdul Raya flinte i qetë, por ai nuk kishte ëndërr. Nuk e kishte kuptuar kurrë më parë, por nuk e dinte se si ishte të udhëtoje në vende të panjohura apo të shihje gjëra të panatyrshme të ndërthurura me fijet e komplotit të endësve të ëndrrave. Makthet nuk e vizituan kurrë. Asnjëherë në jetën e tij ai nuk kishte mundur t'i besonte historitë e tmerrshme të gjumit të natës, të treguara nga të tjerët. Ai kurrë nuk u zgjua i djersitur, duke u dridhur nga tmerri, apo ende duke u lëkundur nga paniku i mërzitshëm i botës së ferrit pas qepallave të tij.
    
  I vetmi tingull jashtë dritares së tij ishte biseda e mbytur e fqinjëve të tij në katin e poshtëm, ndërsa ata ishin ulur jashtë duke pirë verë në minutat e para pas mesnatës. Ata kishin lexuar për spektaklin e tmerrshëm që duhej të duronte baroni i varfër francez kur u kthye në shtëpi mbrëmjen e kaluar për të gjetur trupin e djegur të gruas së tij në oxhakun e rezidencës së tyre në Entrevaux në lumin Var. Sikur ta dinin se krijesa e ndyrë përgjegjëse për këtë merrte të njëjtin ajër.
    
  Poshtë dritares së tij, fqinjët e tij të sjellshëm flisnin në heshtje, por disi Raya mund të dëgjonte çdo fjalë të tyre, edhe kur ishte në gjendje gjumi. Duke dëgjuar, duke shkruar atë që ata thanë, zhurmën e kanalit kaskadë ngjitur me oborrin, mendja e tij i ruajti të gjitha në kujtesë. Më vonë, nëse i nevojitet, Abdul Raya do të jetë në gjendje të rikujtojë informacionin nëse i nevojitet. Arsyeja pse ai nuk u zgjua pas bisedës së tyre ishte se ai tashmë i dinte të gjitha faktet, pa e ndarë habinë e tyre apo hutimin e pjesës tjetër të Evropës, që dëgjuan për vjedhjen e diamanteve nga kasaforta e baronit dhe vrasjen e tmerrshme të shërbëtores. .
    
  Lajmëtarët në të gjitha kanalet kryesore televizive raportuan për "koleksionin e madh" të bizhuterive të vjedhura nga kasafortat e baronit dhe se kasaforta nga e cila u vodh Celeste ishte vetëm një nga katër, të cilat ishin pastruar të gjitha nga gurët e çmuar dhe diamante që vërshonin Natyrisht, fakti që asnjë nga këto nuk ishte e vërtetë ishte i panjohur për askënd, përveç baronit Henri de Martin, i cili përfitoi nga vdekja e gruas së tij dhe grabitja ende e pazbardhur për të kërkuar një shumë të rregullt nga kompanitë e sigurimit dhe për të mbledhur pagesën politika e gruas së tij Asnjë akuzë nuk u ngrit kundër Baronit, pasi ai kishte një alibi të hekurt për kohën e vdekjes së zonjës Chantal, e cila siguronte që ai të trashëgonte një pasuri. Kjo e fundit ishte shuma që do ta largonte atë nga borxhi. Kështu, në në thelb, zonja Chantal ishte gjithçka - pa dyshim, ajo e ndihmoi burrin e saj të shmangte falimentimin.
    
  Ishte e gjitha një ironi e ëmbël që Baroni nuk do ta kuptonte kurrë. Mirëpo, pas tronditjes dhe tmerrit të ngjarjes, ai është pyetur për rrethanat e ngjarjes. Ai nuk e dinte që gruaja e tij kishte marrë Celeste-n dhe dy gurë të tjerë më të vegjël nga kasaforta e tij, dhe po trondiste trurin duke u përpjekur të kuptonte vdekjen e saj të pazakontë. Ajo nuk ishte në asnjë mënyrë vetëvrasëse dhe nëse do të kishte bërë vetëvrasje nga distanca, Chantal nuk do t'i vinte kurrë flakën vetes, të gjithë njerëzve!
    
  Vetëm kur gjeti Louise, asistente e Chantal, me gjuhën e prerë dhe të verbuar, kuptoi se vdekja e gruas së tij nuk ishte një vetëvrasje. Policia ra dakord, por ata nuk dinin se ku të fillonin hetimin e një vrasjeje kaq të tmerrshme. Që atëherë, Luiza u shtrua në repartin psikiatrik të Institutit Psikologjik të Parisit, ku duhej të qëndronte për ekzaminim, por të gjithë mjekët që e takuan ishin të bindur se ajo ishte çmendur, se mund të ishte përgjegjëse për vrasjet dhe sulmet e mëvonshme, gjymtohet.
    
  Ai bëri bujë në të gjithë Evropën, dhe disa kanale të vogla televizive në pjesë të tjera të botës gjithashtu treguan incidentin e çuditshëm. Gjatë kësaj kohe, Baroni refuzoi çdo intervistë, duke përmendur përvojën e tij traumatike si arsyen që i duhej kohë larg syrit të publikut.
    
  Fqinjët më në fund ndjenë se ajri i ftohtë i natës po ndikonte shumë në rehatinë e tyre dhe u kthyen në banesën e tyre. Mbetet vetëm zhurma e një lumi të vrullshëm dhe herë pas here lehja e qenit të largët. Herë pas here një makinë shkonte nëpër rrugën e ngushtë në anën tjetër të kompleksit, duke lëvizur përpara se të linte heshtje pas.
    
  Abdul befas u zgjua me një mendje të pastër. Nuk ishte fillimi, por dëshira e menjëhershme për t'u zgjuar e bëri të hapte sytë. Ai priti dhe dëgjoi, por nuk kishte asgjë që mund ta zgjonte përveç një lloj shqise të gjashtë. I zhveshur dhe i rraskapitur, mashtruesi egjiptian shkoi drejt dritares së dhomës së tij të gjumit. Me një vështrim në qiellin me yje, ai kuptoi pse iu kërkua të linte ëndrrën e tij.
    
  "Një tjetër po bie," mërmëriti ai ndërsa sytë e tij depërtues ndoqën rënien e shpejtë të yllit që xhiron, duke vënë re mendërisht pozicionin e përafërt të yjeve rreth tij. Abdul buzëqeshi. "Ka mbetur shumë pak dhe bota do t'ju plotësojë të gjitha dëshirat. Ata do të bërtasin dhe do të lypin për vdekje."
    
  Ai u largua nga dritarja sapo brezi i bardhë u zhduk në distancë. Në errësirën e dhomës së tij të gjumit, ai iu afrua gjoksit të vjetër prej druri që e merrte kudo me vete, të lidhur me dy rripa lëkure masive që lidheshin përpara. Vetëm një dritë e vogël portiku, e vendosur jashtë qendrës në grilat mbi dritaren e tij, siguronte dritë në dhomën e tij. Ata ndriçuan figurën e tij të hollë, drita në lëkurën e tij të zhveshur duke nxjerrë në pah muskujt e tij të dredhur. Raya i ngjante një lloj akrobati nga një akt cirku, një version i errët i një akrobati që nuk i interesonte të argëtonte askënd përveç vetes, por përdorte talentin e tij për t'i bërë të tjerët ta argëtonin.
    
  Dhoma ishte shumë si e tija - e thjeshtë, sterile dhe funksionale. Kishte një lavaman dhe një krevat, një gardërobë dhe një tavolinë me një karrige dhe një llambë. Kjo ishte e gjitha. Gjithçka tjetër ishte aty vetëm përkohësisht, në mënyrë që ai të mund të mbante një sy mbi yjet në qiellin belg dhe francez derisa të fitonte diamantet që kërkonte. Përgjatë katër mureve të dhomës së tij ishin harta të panumërta konstelacionesh nga çdo cep i globit, të gjitha të shënuara me vija lidhëse që kryqëzoheshin në vija të caktuara linjash, ndërsa të tjerat ishin shënuar me të kuqe për shkak të sjelljes së tyre të panjohur për shkak të mungesës së hartave. Disa nga kartat e mëdha e të fiksuara kishin njolla gjaku mbi to, njolla kafe të ndryshkur që tregonin në heshtje se si ishin marrë. Të tjerat ishin më të reja, pasi ishin shtypur vetëm disa vjet më parë, në kontrast të plotë me ato të zbuluara shekuj më parë.
    
  Ishte pothuajse koha për të bërë kërdi në Lindjen e Mesme dhe ai kënaqej me mendimin se ku do t'i duhej të shkonte më pas: një popull që ishte shumë më i lehtë për t'u mashtruar se perëndimorët budallenj dhe lakmitarë në Evropë. Abdul e dinte se në Lindjen e Mesme, njerëzit do të ishin më të ndjeshëm ndaj mashtrimit të tij për shkak të traditave të tyre të mrekullueshme dhe besimeve supersticioze. Ai mund t'i çmendte aq lehtë ose t'i bënte të vrisnin njëri-tjetrin atje në shkretëtirën ku dikur ecte mbreti Solomon. Ai e shpëtoi Jeruzalemin për së fundi, vetëm sepse Urdhri i Yjeve në rënie e bëri atë.
    
  Raya hapi gjoksin dhe kërkonte rrotullat, të cilat i kërkoi mes pëlhurave dhe rripave të praruar. Pjesa e pergamenës me ngjyrë kafe të errët, me pamje vajore, pikërisht në anën e kutisë ishte ajo që ai po kërkonte. Me një vështrim entuziast, e shpalosi dhe e vendosi mbi tavolinë, duke e siguruar me dy libra në çdo skaj. Pastaj, nga i njëjti gjoks, ai prodhoi një athame. Tehu i përdredhur, i lakuar me saktësi të lashtë, shkëlqeu në dritën e zbehtë ndërsa ai shtypte skajin e tij të mprehtë në pëllëmbën e majtë. Maja e shpatës hyri në lëkurën e tij pa mundim nën ndikimin e gravitetit të thjeshtë. Ai as nuk ka nevojë të insistojë.
    
  Gjaku u grumbullua rreth majës së vogël të thikës, duke formuar një perlë perfekte të kuqërremtë që u rrit ngadalë derisa ai e nxori thikën. Me gjakun e tij ai shënoi pozicionin e yllit që sapo kishte rënë. Në të njëjtën kohë, pergamena e errët dridhej paksa e frikshme. Abdulit i dha kënaqësi të madhe të shihte reagimin e artefaktit të magjepsur, Kodin e Ligjeve të Sol Amunit, të cilin ai e kishte gjetur kur ishte i ri teksa kulloste dhitë në hijet e thata të kodrave pa emër egjiptiane.
    
  Pasi gjaku i tij ishte zhytur në hartën e yjeve në rrotullën e magjepsur, Abdul e rrotulloi me kujdes dhe lidhi tendinat që mbanin rrotullën në një nyjë. Ylli më në fund ka rënë. Tani është koha për të lënë Francën. Tani që kishte Celeste, ai mund të kalonte në vende më të rëndësishme ku mund të bënte magjinë e tij dhe të shikonte botën të bjerë, të shkatërruar nga udhëheqja e diamanteve të mbretit Solomon.
    
    
  12
  Hyn Dr. Nina Gould
    
    
  "Po sillesh çuditshëm, Sam. Dua të them, më e çuditshme se çudia jote e dashur e lindur, - tha Nina pasi u derdhi pak verë të kuqe. Bruich, duke kujtuar ende zonjën e imët që e kishte ushqyer gjatë mungesës së fundit të Semit nga Edinburgu, ndihej si në shtëpinë e saj në prehër. Automatikisht, Nina filloi ta përkëdhelte, sikur të ishte një rrjedhë e natyrshme e ngjarjeve.
    
  Ajo kishte mbërritur në aeroportin e Edinburgut një orë më parë, ku Sam e kishte marrë nën shiun e rrëmbyeshëm dhe e kishte kthyer në shtëpinë e tij të qytetit në Dean Village, siç ishte rënë dakord.
    
  "Jam e lodhur, Nina." Ai ngriti supet, ia mori gotën dhe e ngriti në një dolli. "I shpëtofshim prangave dhe qofshin gomarët tanë drejt jugut për shumë vite që do të vijnë!"
    
  Nina shpërtheu në të qeshura, megjithëse e kuptoi dëshirën mbizotëruese në këtë dolli komike. "Po!" - bërtiti ajo dhe kërciti gotën me të tijën, duke tundur kokën e gëzuar. Ajo shikoi rreth jastëkut të beqarisë së Semit. Muret ishin bosh, përveç disa fotove të Sam me politikanë dikur të shquar dhe disa të famshëm të shoqërisë së lartë, të ndërthurura me disa foto të tij me Nina dhe Perdue, dhe, natyrisht, Bruich. Ajo vendosi t'i jepte fund çështjes që e mbante për vete prej kohësh.
    
  "Pse nuk blen një shtëpi?" - ajo pyeti.
    
  "Unë e urrej kopshtarinë," u përgjigj ai rastësisht.
    
  "Punësoni një shërbim peizazhi ose kopshtari."
    
  "Unë i urrej trazirat."
    
  "E kuptoni? Do të kisha menduar se, duke jetuar me njerëz nga të gjitha anët, do të kishte pasur shumë trazira."
    
  "Ata janë pensionistë. Ato mund të merren vetëm ndërmjet orës 10 dhe 11 të mëngjesit." Semi u përkul përpara dhe përkuli kokën anash me një shprehje interesi. "Nina, a është kjo mënyra jote për të më kërkuar të jetoj me ty?"
    
  "Hesht," u vreros ajo. "Mos u bëj budalla. Thjesht mendova se me të gjitha paratë që duhet të kishit fituar, siç kemi të gjithë ne që kur ato ekspedita sollën fat të mirë, do t'i përdornit për t'i siguruar vetes një privatësi dhe ndoshta edhe një makinë të re?
    
  "Pse? Datsun funksionon shkëlqyeshëm, "tha ai, duke mbrojtur prirjen e tij për funksionalitet me blic.
    
  Nina ende nuk i kushtoi vëmendje, por Sam, duke përmendur lodhjen, nuk i preu ato. Ai ishte dukshëm i largët, sikur po bënte një ndarje të gjatë mendore ndërsa diskutonte me të për plaçkën nga gjetja e Aleksandrit.
    
  "Pra, ata e quajtën ekspozitën pas jush dhe Joe?" Ai buzëqeshi. "Kjo është mjaft pikante, Dr. Gould. Tani jeni duke u ngjitur në botën akademike. Kanë ikur kohët kur Matlock ende ju shqetësonte nervat. Patjetër që ia tregove!"
    
  "Braca", psherëtiu ajo para se të ndezte një cigare. Sytë e saj plot hije e shikuan Semin. "Do të doje një cigare?"
    
  "Po," rënkoi ai, duke u ulur. "Do të ishte shumë mirë. Faleminderit."
    
  Ajo i dha atij Marlboro dhe thithi filtrin. Sam e nguli sytë për një moment para se të guxonte ta pyeste. "A mendoni se kjo është një ide e mirë? Jo shumë kohë më parë ju pothuajse e goditët Vdekjen në topa. Nuk do ta rrotulloja kaq shpejt këtë krimb, Nina.
    
  "Hesht," mërmëriti ajo përmes cigares së saj, duke e ulur Bruich në tapetin persian. Sado që Nina vlerësonte kujdesin për Samin e saj të dashur, ajo ndjeu se vetëshkatërrimi ishte prerogativë e çdo personi dhe nëse mendonte se trupi i saj mund t'i rezistonte këtij ferri, ajo kishte të drejtë të testonte teorinë. "Çfarë po të ha, Sam?" - pyeti sërish ajo.
    
  "Mos e ndërro temën," u përgjigj ai.
    
  "Unë nuk po e ndryshoj temën," u vrenjos ajo, me atë temperament të zjarrtë që vezullonte në sytë e saj kafe të errët. "Ti sepse unë pi duhan dhe unë sepse dukesh i preokupuar për të tjerët."
    
  Semit iu desh shumë kohë që ta shihte përsëri dhe shumë shaka që ajo ta vizitonte në shtëpi, kështu që ai nuk ishte i përgatitur të humbiste gjithçka duke zemëruar Ninën. Me një psherëtimë të rëndë, ai e ndoqi deri te dera e oborrit, të cilën ajo e hapi për të ndezur xhakuzin. Ajo hoqi këmishën e saj, duke zbuluar të pasmet e saj të grisura poshtë bikinit të kuq të lidhur. Ijet seksi të Ninës u lëkundën nga njëra anë në tjetrën ndërsa edhe ajo hoqi xhinset e saj, duke bërë që Sam të ngrijë në vend për të parë pamjen e bukur.
    
  I ftohti në Edinburg nuk i shqetësoi shumë. Dimri kishte kaluar, megjithëse ende nuk kishte shenja pranvere dhe shumica e njerëzve ende preferonin të qëndronin brenda. Por kishte ujë të ngrohtë në pishinën e gazuar qiellore të Semit dhe meqenëse lëshimi i ngadaltë i alkoolit gjatë libacionit ngrohte gjakun e tyre, ata të dy ishin të gatshëm të zhvisheshin.
    
  I ulur përballë Ninës në ujin qetësues, Sam mundi të shihte se ajo ishte e bindur që ai t'i raportonte asaj. Më në fund filloi të fliste. "Nuk kam dëgjuar ende asgjë nga Perdue apo Paddy, por ka disa gjëra për të cilat ai më lutet të mos flas dhe unë do të doja ta mbaja kështu. E kupton, apo jo?"
    
  "A është për mua?" - pyeti ajo me qetësi, ende duke mos e hequr shikimin nga Semi.
    
  "Jo," u vreros ai, duke gjykuar nga zëri i tij, i habitur nga supozimi i saj.
    
  "Atëherë pse nuk mund të di për të?" - pyeti ajo në çast duke e zënë në befasi.
    
  "Shiko," shpjegoi ai, "nëse do të ishte në dorën time, do t'jua thoja në një sekondë. Por Perdue më kërkoi ta mbaja këtë vetëm mes nesh për momentin. Të betohem, dashuria ime, nuk do ta kisha mbajtur atë nga ty nëse ai nuk do të më kishte kërkuar në mënyrë të pasigurt të mbyllja zinxhirin."
    
  "Atëherë kush e di tjetër?" - pyeti Nina, duke vënë re lehtësisht se vështrimi i tij binte në gjoks çdo pak çaste.
    
  "Askush. Vetëm unë dhe Purdue e dimë. Edhe Pedi nuk e ka idenë. Perdue kërkoi që ta mbajmë në errësirë, në mënyrë që asgjë që ai bëri të mos ndërhynte në atë që Perdue dhe unë po përpiqemi të bëjmë, e dini? sqaroi ai me aq takt sa mundi, ende i magjepsur nga tatuazhi i ri në lëkurën e saj të butë, pikërisht mbi gjoksin e saj të majtë.
    
  "Pra ai mendon se unë do të pengoj?" Ajo u rrudh në fytyrë, duke goditur gishtat e saj të hollë në skajin e xhakuzit ndërsa mblidhte mendimet e saj për këtë çështje.
    
  "Jo! Jo, Nina, ai kurrë nuk tha asgjë për ty. Nuk bëhej fjalë për përjashtimin e disa personave. Bëhet fjalë për përjashtimin e të gjithëve derisa t'i jap informacionin që i nevojitet. Më pas ai do të tregojë se çfarë ka në plan të bëjë. Gjithçka që mund t'ju them tani është se Purdue është objektivi i dikujt të fuqishëm që është enigmë. Ky njeri jeton në dy botë, dy botë të kundërta dhe zë pozita shumë të larta në të dyja."
    
  "Pra, ne po flasim për korrupsion," përfundoi ajo.
    
  "Po, por unë nuk mund t'ju jap ende detaje për shkak të besnikërisë ndaj Perdue," u përgjërua Sam, duke shpresuar se ajo do ta kuptonte. "Më mirë akoma, sapo të dëgjojmë nga Paddy, mund ta pyesni vetë Perdue. Atëherë nuk do të ndihem i pavlerë për thyerjen e betimit tim."
    
  "E di, Sam, edhe pse e di që ne të tre e njohim njëri-tjetrin kryesisht nga gjuetia e herëpashershme e relikeve ose ekspedita për të gjetur ndonjë xhingël antike të vlefshme," tha Nina me padurim, "Mendova se ju, unë dhe Perdue ishim një ekip. " Gjithmonë kemi menduar për ne si tre përbërësit kryesorë, konstante në pudingat historike që i janë servirur botës akademike vitet e fundit." Nina u lëndua nga përjashtimi, por u përpoq të mos e tregonte.
    
  "Nina," tha Sam ashpër, por ajo nuk i la hapësirë.
    
  "Zakonisht kur dy prej nesh bashkohemi, i treti gjithmonë përfshihet gjatë rrugës dhe nëse njëri futet në telashe, dy të tjerët gjithmonë përfshihen disi. Nuk e di nëse e keni vënë re këtë. E ke vënë re edhe ti?" Zëri i saj u lëkund kur u përpoq të arrinte Semin, dhe megjithëse nuk mund ta tregonte atë, ajo ishte e tmerruar se ai do t'i përgjigjej pyetjes së saj me indiferencë ose do ta fshinte atë. Ndoshta ajo është mësuar shumë të jetë qendra e tërheqjes mes dy burrave të suksesshëm, megjithëse krejtësisht të ndryshëm. Për sa i përket asaj, ata ndanin një lidhje të fortë miqësie dhe një histori të thellë jete, afërsi me vdekjen, vetëflijim dhe besnikëri mes tyre, për të cilat ajo nuk kujdesej të dyshonte.
    
  Për lehtësimin e saj, Sam buzëqeshi. Pamja e syve të tij që vështronin me të vërtetë në sytë e saj pa asnjë distancë emocionale - në prani - i dha asaj kënaqësi të madhe, sado me fytyrë guri të mbetej.
    
  "Ti po e merr këtë shumë seriozisht, dashuri," shpjegoi ai. "Ti e di që ne do të të ndezim sapo të dimë se çfarë po bëjmë, sepse e dashura ime Nina, ne nuk kemi asnjë ide të ndyrë se çfarë po bëjmë tani."
    
  "Dhe nuk mund të ndihmoj?" - ajo pyeti.
    
  "Kam frikë se jo," tha ai me një ton të sigurt. "Por, megjithatë, së shpejti do të bashkohemi. E dini, jam i sigurt që Perdue nuk do të ngurrojë t'i ndajë ato me ju sapo qeni i vjetër të vendosë të na telefonojë, dmth.
    
  "Po, kjo ka filluar të më shqetësojë edhe mua. Gjyqi duhet të ketë përfunduar disa orë më parë. Ose është shumë i zënë duke festuar ose ka më shumë probleme nga sa mendonim," sugjeroi ajo. "Sam!"
    
  Duke marrë parasysh dy mundësitë, Nina vuri re shikimin e Semit që endej në mendime dhe aksidentalisht u ndal në dekoltenë e Ninës. "Sam! Ndalo atë. Nuk mund të më detyrosh ta ndryshoj temën."
    
  Sam qeshi kur e kuptoi. Ai madje mund ta ketë ndjerë veten duke u skuqur kur u zbulua, por falënderoi yjet e tij me fat që ajo e mori lehtë. "Sidoqoftë, nuk është se nuk i keni parë më parë."
    
  "Ndoshta kjo do t'ju shtyjë të më kujtoni përsëri për..." u përpoq ai.
    
  "Sam, hesht dhe më derdh një pije tjetër," urdhëroi Nina.
    
  "Po, zonjë," tha ai, duke nxjerrë trupin e tij të lagur dhe të plagosur nga uji. Ishte radha e saj të admironte figurën e tij mashkullore teksa ai kaloi pranë saj dhe nuk ndjeu asnjë turp teksa kujtonte disa herë që kishte pasur fatin të shijonte përfitimet e atij mashkulloriteti. Edhe pse ato momente nuk ishin shumë të freskëta, Nina i ruajti në një dosje të veçantë memorie me definicion të lartë në mendjen e saj.
    
  Bruich u drejtua te dera, duke refuzuar të kalonte pragun ku e kërcënonin retë e avullit. Vështrimi i tij ishte i ngulur tek Nina, si i pari ashtu edhe i dyti nuk ishin karakteristikë për një mace të madhe, të vjetër, dembel. Ai ishte zakonisht i shtrirë, vonë për çdo klasë dhe mezi përqendrohej në ndonjë gjë tjetër përveç një barku tjetër të ngrohtë që mund ta bënte shtëpinë e tij për natën.
    
  "Çfarë është puna, Bruich?" Pyeti Nina me ton të lartë, duke iu drejtuar me dashuri si gjithmonë. "Eja ketu. Eja."
    
  Ai nuk lëvizi. "Uh, sigurisht që macja e mallkuar nuk do të vijë tek ju, idiot," u ndëshkua ajo në heshtjen e orës së vonë dhe gurgullimën e butë të luksit që po shijonte. E mërzitur nga supozimi i saj budalla për macet dhe ujin dhe e lodhur duke pritur që Sam të kthehej, ajo zhyti duart e saj në shkumën me shkëlqim në sipërfaqe, duke e befasuar macen xhenxhefil në një fluturim tmerri. Shikimi i tij duke u futur brenda dhe duke u zhdukur nën shezlong i dha asaj më shumë kënaqësi sesa pendim.
    
  Bushtër, zëri i saj i brendshëm konfirmoi në emër të kafshës së gjorë, por Nina gjithsesi e gjeti atë qesharake. "Më falni, Bruich!" - bërtiti ajo pas tij, duke buzëqeshur ende. "Nuk mund të bëj asgjë për këtë. Mos u shqetëso, shok. Unë do të marr karma me siguri... me ujë, që të kam bërë këtë, zemër."
    
  Sam doli me vrap nga dhoma e ndenjes dhe në oborr, duke u dukur jashtëzakonisht i emocionuar. Ende gjysmë i lagur, ende nuk i kishte derdhur pijet, ndonëse krahët e tij ishin shtrirë sikur të mbanin gota verë.
    
  "Lajm i madh! Pedi thirri. Perdue u kursye me një kusht," bërtiti ai, duke nxitur një kor të zemëruar "mbylle dreqin, Cleve" nga fqinjët e tij.
    
  Fytyra e Ninës u ndez. "Në çfarë gjendje?" pyeti ajo, duke injoruar me vendosmëri heshtjen e vazhdueshme nga të gjithë në kompleks.
    
  "Nuk e di, por mesa duket ka të bëjë me diçka historike. Pra, e shihni, Dr. Gould, ne do të na duhet i treti," tha Sam. "Përveç kësaj, historianët e tjerë nuk janë aq të lirë sa ju."
    
  Duke gulçuar, Nina nxitoi përpara, duke fërshëllyer me sharje, u hodh mbi Semin dhe e puthi sikur të mos e kishte puthur që nga ato dosje të gjalla në kujtesën e saj. Ajo ishte aq e lumtur që u përfshi përsëri sa nuk e vuri re burrin që qëndronte në skajin e errët të oborrit kompakt, duke parë me padurim Semin duke tërhequr dantellën e bikinit të saj.
    
    
  13
  Eklips
    
    
    
  Rajoni Salzkammergut, Austri
    
    
  Shtëpia e Jozef Karstenit qëndronte në heshtje, me pamje nga zbrazëtia e kopshteve të mëdha ku nuk këndonin asnjë zogj. Lulet dhe furçat e tij banonin në kopsht në vetmi dhe heshtje, duke lëvizur vetëm kur e donte era. Asgjë nuk vlerësohej këtu mbi ekzistencën e thjeshtë, dhe e tillë ishte natyra e kontrollit të Karstenit mbi atë që zotëronte.
    
  Gruaja dhe dy vajzat e tij zgjodhën të qëndronin në Londër, duke zgjedhur të heqin dorë nga bukuria mahnitëse e rezidencës personale të Carsten. Megjithatë, ai ishte mjaft i lumtur me faktin se mund të tërhiqej, duke u bashkuar me kapitullin e tij të Urdhrit të Diellit të Zi dhe duke e udhëhequr atë me qetësi. Për sa kohë që ai vepronte nën urdhrat e qeverisë britanike dhe drejtonte inteligjencën ushtarake ndërkombëtarisht, ai mund të ruante pozicionin e tij brenda MI6 dhe të përdorte burimet e saj të paçmueshme për të mbajtur një sy vigjilent në marrëdhëniet ndërkombëtare që mund të ndihmonin ose pengonin investimet dhe planifikimin e Black Sun.
    
  Organizata nuk e humbi aspak fuqinë e saj të poshtër pas Luftës së Dytë Botërore, kur u detyrua në botën e krimit të mitit dhe legjendës, duke u bërë thjesht një kujtim i hidhur për harrestarët dhe një kërcënim real për ata që dinin të kundërtën. Njerëz si David Perdue dhe bashkëpunëtorët e tij.
    
  Duke kërkuar falje në gjykatën e Purdue, nga frika se do të vihej në dukje nga ai që shpëtoi, Karsten kurseu pak kohë për të përfunduar atë që filloi në shenjtëroren e folesë së tij malore. Ishte një ditë e neveritshme jashtë, por jo në kuptimin e zakonshëm. Dielli i zbehtë ndriçoi shkretëtirën zakonisht të bukur të maleve Salzkammergut, duke e kthyer tapetin e gjerë të majave të pemëve në një jeshile të zbehtë në kontrast me smeraldin e thellë të pyjeve të mbuluara me tendë. Zonjave të Karstenit u penduan që lanë pas peizazhin austriak të lë pa frymë, por bukuria natyrore e vendit humbi shkëlqimin e saj kudo që Jozefi dhe shokët e tij shkonin, duke i detyruar ato të kufizoheshin në vizitën e Salzkammergut simpatik.
    
  "Unë do ta bëja vetë nëse nuk do të isha në një pozicion publik," tha Karsten nga karrigia e tij e lëndinës, duke shtrënguar telefonin e tij të tavolinës. "Por më duhet të kthehem në Londër pas dy ditësh për të raportuar mbi nisjen e Hebrides dhe planifikimin e tij, Clive. Nuk do të kthehem në Austri për një kohë të gjatë. Unë kam nevojë për njerëz që mund të bëjnë gjithçka pa mbikëqyrje, e dini?"
    
  Ai dëgjoi përgjigjen e telefonuesit dhe pohoi me kokë. "E drejtë. Ju mund të na kontaktoni kur njerëzit tuaj të përfundojnë misionin. Faleminderit, Clive."
    
  Ai shikoi matanë tryezës për një kohë të gjatë, duke studiuar rajonin në të cilin pati fatin të jetonte kur nuk i duhej të vizitonte Londrën e ndyrë ose Glasgoun me popullsi të dendur.
    
  "Nuk do t'i humbas të gjitha për shkakun tënd, Perdue. Pavarësisht nëse zgjidhni të heshtni për identitetin tim apo jo, kjo nuk do t'ju kursejë. Ju jeni një barrë dhe duhet t'i jepet fund. Ju të gjithë duhet të keni mbaruar," mërmëriti ai ndërsa sytë i kapën në formacionet madhështore shkëmbore me kapak të bardhë që rrethonin shtëpinë e tij. Guri i ashpër dhe errësira e pafund e pyllit ia qetësuan sytë, ndërsa buzët i dridheshin nga fjalët hakmarrëse. "Secili prej jush që njeh emrin tim, që njeh fytyrën time, që vrau nënën time dhe e di se ku ishte streha e saj sekrete... të gjithë ata që mund të më akuzojnë për përfshirje... të gjithë ju duhet të përfundoni!"
    
  Karsten shtrëngoi buzët, duke kujtuar natën kur kishte ikur, si frikacak që ishte, nga shtëpia e nënës së tij, kur burrat nga Obani ishin shfaqur për t'i rrëmbyer David Perdue nga kthetrat. Mendimi se plaçka e tij e çmuar do t'u shkonte qytetarëve të zakonshëm e acaroi pa masë, duke i dhënë një goditje krenarisë së tij dhe duke e privuar nga ndikimi i panevojshëm në punët e tij. Gjithçka duhet të kishte përfunduar deri tani. Në vend të kësaj, problemet e tij u dyfishuan nga këto ngjarje.
    
  "Zotëri, lajme për David Perdue," njoftoi ndihmësi i tij Nigel Lime nga dera e oborrit. Karstenit iu desh të kthehej për të parë burrin për t'u siguruar që tema çuditërisht e përshtatshme ishte paraqitur në të vërtetë dhe jo një pjellë e mendimeve të tij.
    
  "E çuditshme," u përgjigj ai. "Unë thjesht po pyesja veten për këtë, Nigel."
    
  I impresionuar, Nigel zbriti shkallët drejt oborrit nën tendën rrjetë ku Karsten po pinte çaj. "Epo, ndoshta ju jeni psikik, zotëri," buzëqeshi ai, duke mbajtur dosjen nën krah. "Komiteti Gjyqësor kërkon që të jeni të pranishëm në Glasgow për të nënshkruar një pranim fajësie në mënyrë që Qeveria e Etiopisë dhe Njësia e Krimit Arkeologjik të mund të vazhdojnë me zbutjen e dënimit të zotit Perdue."
    
  Carsten ishte i prirur për idenë e ndëshkimit të Perdue, megjithëse ai do të kishte preferuar ta zbatonte vetë. Por pritshmëritë e tij mund të kenë qenë shumë të ashpra në shpresën e tij të modës së vjetër për hakmarrje, sepse ai u zhgënjye shpejt kur mësoi për dënimin që donte aq shumë të dinte.
    
  "Atëherë cili është dënimi i tij?" pyeti ai Nigel. "Çfarë duhet të kontribuojnë ata?"
    
  "A mund të ulem?" - pyeti Nigel, duke iu përgjigjur gjestit miratues të Karstenit. Ai e vendosi dosjen në tavolinë. "David Perdue pranoi një marrëveshje për pranimin e fajësisë. Shkurt, në këmbim të lirisë së tij..."
    
  "Liria?" Karsten vrumbulloi, zemra i rrihte nga inati i sapogjetur. "Çfarë? A nuk dënohet fare me burg?"
    
  "Jo, zotëri, por më lejoni t'ju informoj për detajet e gjetjeve," ofroi Nigel me qetësi.
    
  "Le ta dëgjojmë këtë. Mbajeni atë të shkurtër dhe të thjeshtë. Unë thjesht dua të di bazat, - gërrmoi Karsten, duke i dridhur duart ndërsa ngriti kupën në gojë.
    
  "Sigurisht, zotëri," u përgjigj Nigel, duke fshehur acarimin e tij me shefin e tij pas sjelljes së tij të qetë. "Me pak fjalë," tha ai me nge, "Z. Perdue ka pranuar të paguajë dëmin për pretendimin e popullit etiopian dhe ta kthejë reliktin e tyre atje ku e mori, pas së cilës, natyrisht, do t'i ndalohet të hyjë ndonjëherë në Etiopi. përsëri."
    
  "Prit, a është kjo e gjitha?" Karsteni u vrenjos, fytyra e tij gradualisht u bë gjithnjë e më e purpurt. "A do ta lënë ata të ecë?"
    
  Karsten ishte aq i verbër nga zhgënjimi dhe disfata sa nuk e vuri re shprehjen tallëse në fytyrën e ndihmësit të tij. "Nëse më lejohet, zotëri, ju duket se po e merrni këtë shumë personalisht."
    
  "Ti nuk mundesh!" Carsten bërtiti, duke pastruar fytin e tij. "Ai është një mashtrues i pasur, që paguan gjithçka, magjeps shoqërinë e lartë, saqë ajo mbetet e verbër ndaj aktiviteteve të tij kriminale. Sigurisht, jam absolutisht i mërzitur kur njerëz të tillë largohen me një paralajmërim të thjeshtë dhe një faturë. Ky njeri është një miliarder, Lime! Ai duhet të mësohet se paratë e tij nuk mund ta shpëtojnë gjithmonë. Këtu patëm një mundësi të madhe për ta mësuar atë - dhe botën e grabitësve të varreve si ai... se ata do të sillen para drejtësisë, do të dënohen! Dhe çfarë vendosin ata? Ai po ziente nga zemërimi. "Le të paguajë përsëri për mënyrën e tij të mallkuar për t'i shpëtuar! Jezus Krishti! Nuk është çudi që rendi dhe ligji nuk do të thotë më asgjë!"
    
  Nigel Lime ishte vetëm duke pritur që tirada të merrte fund. Nuk kishte kuptim të ndërpritej lideri i tërbuar i MI6. Kur u sigurua se Karsten, ose zoti Carter siç e thërrisnin vartësit e tij të pakujdesshëm, kishte mbaruar sharjen e tij, Nigel guxoi të shkarkonte edhe më shumë detaje të padëshiruara për shefin e tij. Ai e shtyu me kujdes dosjen nëpër tavolinë. "Dhe unë kam nevojë që ju ta nënshkruani këtë menjëherë, zotëri. Ata ende duhet t'i dërgohen komisionit me korrier sot me nënshkrimin tuaj."
    
  "Çfarë është kjo?" Fytyra e përlotur e Karstenit u drodh ndërsa ai mori një tjetër pengesë në përpjekjet e tij në lidhje me David Perdue.
    
  "Një nga arsyet që gjykata duhej t'i dorëzohej kërkesës së Perdue ishte sekuestrimi i paligjshëm i pronës së tij në Edinburg, zotëri," shpjegoi Nigel, duke shijuar mpirjen emocionale që ndjeu ndërsa përgatitej për një tjetër shpërthim nga Carsten.
    
  "Kjo pronë është sekuestruar për një arsye! Çfarë po ndodh me autoritetet këto ditë në emër të gjithë asaj që është e shenjtë? Ilegale? Pra, përmendet një person me interes për MI6 në lidhje me çështjet ushtarake ndërkombëtare, ndërkohë që nuk është bërë asnjë hetim për përmbajtjen e pasurisë së tij?" bërtiti ai, duke thyer filxhanin e tij prej porcelani ndërsa e përplasi në tavolinën e hekurit të farkëtuar.
    
  "Zotëri, djemtë e MI6 në terren kanë krehur pasurinë në kërkim të ndonjë gjëje inkriminuese dhe nuk kanë gjetur asgjë që të sugjerojë spiunazh ushtarak ose blerje të paligjshme të ndonjë objekti historik, fetar apo tjetër. Prandaj, ndalimi i shpërblimit të Raichtishousit ishte i paarsyeshëm dhe u konsiderua i paligjshëm pasi nuk kishte prova për të mbështetur pretendimin tonë," shpjegoi troç Nigel, duke mos lejuar që fytyra e majme e tiranit Karsten ta tundte atë teksa shpjegonte situatën. "Ky është një letër lirimi të cilën ju duhet ta nënshkruani për t'ia kthyer Wrichtishousis pronarit të saj dhe për të revokuar të gjitha urdhrat në të kundërtën, sipas Lord Harrington dhe përfaqësuesve të tij në Parlament."
    
  Karsten ishte aq i zemëruar sa përgjigjet e tij ishin të buta, mashtruese të qeta. "A jam duke u neglizhuar në autoritetin tim?"
    
  "Po, zotëri," konfirmoi Nigel. "Kam frikë se po."
    
  Karsten ishte i zemëruar që planet e tij ishin prishur, por ai preferoi të pretendonte të ishte profesionist për të gjitha. Nigel ishte një shok mendjemprehtë dhe nëse do të kishte ditur për reagimin personal të Karstenit ndaj kësaj çështjeje, mund të kishte hedhur shumë dritë mbi lidhjen e tij me David Perdue.
    
  "Atëherë më jep një stilolaps," tha ai, duke refuzuar të tregojë ndonjë gjurmë të stuhisë që shpërtheu brenda tij. Ndërsa Carsten nënshkroi urdhrin për të kthyer Raichtisusis në armikun e tij, egoja e tij u thye nga një goditje dërrmuese ndaj planeve të tij të shtruara me kujdes, duke kushtuar mijëra euro, duke e lënë atë si një drejtues të pafuqishëm të një organizate pa fuqi të fuqishme.
    
  "Faleminderit, zotëri," tha Nigel, duke pranuar stilolapsin nga dora që dridhej e Karstenit. "Unë do ta dërgoj këtë sot që dosja të mbyllet nga ana jonë. Avokatët tanë do të na mbajnë të përditësuar për zhvillimet në Etiopi derisa relikti i tyre të kthehet në vendin e duhur."
    
  Karsten pohoi me kokë, por ai dëgjoi pak nga fjalët e Nigel. Gjithçka që mund të mendonte ishte perspektiva për të filluar nga e para. Duke u përpjekur të pastronte kokën, ai u përpoq të kuptonte se ku i mbante Perdue të gjitha reliket që ai, Karsten, shpresonte të gjente në pronën e Edinburgut. Fatkeqësisht, ai nuk ishte në gjendje të zbatonte urdhrin për të kontrolluar të gjitha pronat e Purdue, sepse ai do të bazohej në inteligjencën e mbledhur nga Urdhri i Diellit të Zi, një organizatë që nuk duhej të ekzistonte dhe aq më pak, nuk duhej të drejtohej. nga oficeri më i lartë i Zyrës së Inteligjencës Ushtarake të Mbretërisë së Bashkuar.
    
  Ai duhej të mbante për vete atë që e dinte se ishte e vërtetë. Perdue nuk mund të arrestohej për vjedhjen e thesareve dhe objekteve të vlefshme naziste, sepse zbulimi i tij do të komprometonte Black Sun. Truri i Karstenit po punonte me kapacitet të plotë, duke u përpjekur t'i kalonte të gjitha, por e njëjta përgjigje erdhi në të gjitha aspektet - Perdue duhej të vdiste.
    
    
  14
  A82
    
    
  Në qytetin bregdetar të Obanit, Skoci, shtëpia e Ninës mbeti bosh ndërsa ajo ishte larg për të marrë pjesë në një ekskursion të ri që Perdue kishte planifikuar pas problemeve të tij të fundit ligjore. Jeta në Oban vazhdoi pa të, por disa banorë atje e kishin marrë malli shumë. Pas një incidenti të shëmtuar rrëmbimi që u bë kryefjalë lokale disa muaj më parë, institucioni i është rikthyer ekzistencës së tij të qetë të lumtur.
    
  Dr Lance Beach dhe gruaja e tij po përgatiteshin për një konferencë mjekësore në Glasgow, një nga ato takime ku kush e di se kush dhe kush vesh çfarë është më e rëndësishme sesa kërkimet aktuale mjekësore ose grantet për barnat eksperimentale që janë vendimtare për përparimin në këtë fushë.
    
  "Ti e di sa shumë i përbuz këto gjëra," i kujtoi Sylvia Beach burrit të saj.
    
  "E di, zemër," u përgjigj ai, duke u tërhequr me përpjekjen për të vendosur këpucët e reja mbi çorapet e tij të trasha të leshta. "Por unë konsiderohem vetëm për tipare të veçanta dhe përfshirje të veçantë nëse ata e dinë që unë ekzistoj, dhe që ata të dinë se unë ekzistoj, unë duhet të tregoj fytyrën time në këto raste të fiksuara."
    
  "Po, e di," rënkoi ajo përmes buzëve të hapura, duke folur me gojën hapur dhe duke aplikuar buzëkuqin e vesës trëndafili. "Thjesht mos bëj atë që bëre herën e fundit, duke më lënë mua me këtë kotec pulash ndërsa ti largohesh. Dhe nuk dua të zgjatem".
    
  "Shënohet". Dr. Lance Beach falsifikoi një buzëqeshje ndërsa këmbët e tij kërcasin në çizmet e ngushta të reja prej lëkure. Në të kaluarën, ai nuk do të kishte durimin të dëgjonte gruan e tij që ankonte, por pas frikës së tij për ta humbur atë gjatë një rrëmbimi, ai mësoi ta vlerësonte praninë e saj më shumë se çdo gjë tjetër. Lance nuk donte të ndihej më në këtë mënyrë, nga frika se nuk do ta shihte më gruan e tij, kështu që ankoi pak nga gëzimi. "Nuk do të qëndrojmë gjatë. Unë premtoj".
    
  "Vajzat do të kthehen të dielën, kështu që nëse kthehemi pak më herët, do të kemi një natë e gjysmë dite vetëm", tha ajo, duke i hedhur një sy reagimit të tij në pasqyrë. Pas saj, në shtrat, ajo mund ta shihte atë të buzëqeshte me fjalët e saj me një sugjerim: "Hmm, kjo është e vërtetë, zonja Beach."
    
  Sylvia buzeqeshi teksa futi kunjin e vathit ne lobin e saj te djathte dhe shpejt shikoi veten per te pare se si dukej me fustanin e saj te mbremjes. Ajo tundi kokën në shenjë miratimi për bukurinë e saj, por nuk e shikoi reflektimin e saj për një kohë të gjatë. Kjo i kujtoi asaj pse u rrëmbye nga ky përbindësh në radhë të parë - ngjashmëria e saj me doktoreshën Nina Gould. Figura e saj po aq e imët dhe bravat e errëta do të kishin mashtruar këdo që nuk i njihte dy femrat dhe përveç kësaj, sytë e Sylvia-s ishin thuajse si ato të Ninës, vetëm se ishin më të ngushtë në formë dhe në ngjyrë më të qelibar se ato të çokollatës së Ninës.
    
  "Gati, dashuri?" Pyeti Lance, duke shpresuar të largonte mendimet e këqija që pa dyshim po e mundonin gruan e tij kur ajo ia nguli sytë reflektimit të saj për një kohë të gjatë. Ai ia doli. Me një psherëtimë të vogël, ajo ndaloi konkursin e ndezur dhe mblodhi shpejt çantën dhe pallton.
    
  "Gati për të shkuar," konfirmoi ashpër ajo, duke shpresuar të largonte çdo dyshim që ai mund të kishte për mirëqenien e saj emocionale. Dhe para se ai të mund të thoshte një fjalë tjetër, ajo fluturoi me hijeshi nga dhoma dhe zbriti në korridor drejt korridorit në derën e përparme.
    
  Nata ishte e neveritshme. Retë mbi to mbytën britmat e titanëve meteorologjikë dhe mbuluan vijat elektrike me statike blu. Shiu ra dhe e ktheu rrugën e tyre në një përrua. Sylvia kërceu nëpër ujë sikur kjo do t'i mbante fare të thata këpucët dhe Lance thjesht eci pas saj për të mbajtur ombrellën e madhe mbi kokë . "Prit, Silla, prit!" - bërtiti ai ndërsa ajo doli me shpejtësi nga poshtë mbulesës së brollit.
    
  "Nxitoni, goditje e ngadaltë!" - ngacmoi ajo dhe zgjati te dera e makinës, por i shoqi nuk e lejonte të tallej me ecjen e tij të ngadaltë. Ai shtypi imobilizatorin në makinën e tyre, duke i mbyllur të gjitha dyert para se ajo t'i hapte.
    
  "Asnjë person me telekomandë nuk duhet të nxitojë," u mburr ai duke qeshur.
    
  "Hape deren!" - këmbënguli ajo, duke u përpjekur të mos qeshte me të. "Flokët e mi do të jenë të rrëmujshme," paralajmëroi ajo. "Dhe ata do të mendojnë se ju jeni një burrë i pakujdesshëm dhe, për rrjedhojë, një mjek i keq, a e dini?"
    
  Dyert u hapën kur ajo me të vërtetë kishte filluar të shqetësohej për prishjen e flokëve dhe grimit, dhe Sylvia u hodh në makinë me një klithmë lehtësimi. Menjëherë pas kësaj, Lance hipi pas timonit dhe ndezi makinën.
    
  "Nëse nuk ikim tani, do të jemi vërtet vonë," vuri në dukje ai, duke parë nga dritaret retë e errëta dhe të pafalshme.
    
  "Ne do ta bëjmë këtë shumë më shpejt, i dashur. Është vetëm ora 8 e mbrëmjes", tha Sylvia.
    
  "Po, por me këtë mot do të jetë shumë i ngadalshëm. Po ju them se gjërat nuk po shkojnë mirë. Për të mos përmendur trafikun në Glasgow sapo të arrijmë te qytetërimi."
    
  "Ashtu është," psherëtiu ajo, duke ulur pasqyrën e sediljes së pasagjerit për të prekur një bojë për vetulla që rrjedh. "Thjesht mos ngasni shumë shpejt. Ato nuk janë aq të rëndësishme që ne të mund të vdesim në një aksident me makinë apo diçka të tillë."
    
  Dritat e kundërta dukeshin si yje të shndritshëm gjatë rrebeshit, ndërsa Lance drejtonte BMW-në e tyre nga rruga e vogël në rrugën kryesore për të filluar udhëtimin dy-orësh drejt një koktejli elitar në Glasgow, të organizuar nga Shoqata Mjekësore Udhëheqëse e Skocisë. Më në fund, pas një pune të kujdesshme gjatë rrotullimeve dhe frenimit të vazhdueshëm të makinës, Sylvia arriti të pastronte fytyrën e saj të pistë dhe të dukej sërish bukur.
    
  Sado që Lance nuk donte të merrte A82, i cili ndan dy rrugët e disponueshme, ai thjesht nuk mund të përballonte të merrte rrugën më të gjatë pasi kjo do ta bënte atë të vonohej. Atij iu desh të kthehej në rrugën kryesore të tmerrshme që të çonte përpara Paisley-t, ku rrëmbyesit e kishin mbajtur gruan e tij përpara se ajo të transportohej në Glasgow, nga të gjitha vendet. E lëndoi atë, por ai nuk donte ta nxirrte. Sylvia nuk ka qenë në këtë rrugë që kur e gjeti veten në shoqërinë e njerëzve të këqij që e bënë të besonte se nuk do ta shihte më familjen e saj.
    
  Ndoshta ajo nuk do të mendojë asgjë nëse nuk shpjegoj pse zgjodha këtë rrugë. Ndoshta ajo do ta kuptojë, mendoi Lance me vete ndërsa po udhëtonin drejt Parkut Kombëtar Trossachs. Por duart e tij e mbërthyen timonin aq fort sa gishtat i mpiheshin.
    
  "Çfarë nuk shkon, dashuri?" - pyeti ajo befas.
    
  "Asgjë," tha ai rastësisht. "Pse?"
    
  "Dukesh e tensionuar. A jeni i shqetësuar se unë do të rijetoj udhëtimin tim me këtë kurvë? Në fund të fundit, kjo është e njëjta rrugë", pyeti Sylvia. Ajo foli aq pa zhurmë sa Lensi pothuajse u lehtësua, por supozohej se do ta kishte të vështirë dhe kjo e shqetësoi atë.
    
  "Të jem i sinqertë, isha vërtet i shqetësuar për këtë," pranoi ai, duke përkulur pak gishtat.
    
  "Epo, jo, në rregull?" Tha ajo duke i ledhatuar kofshen per ta qetesuar. "Une jam mire. Kjo rrugë do të jetë gjithmonë këtu. Nuk mund ta shmang këtë për pjesën tjetër të jetës sime, e dini? Gjithçka që mund të bëj është t'i them vetes se këtë po e drejtoj me ty, jo me atë."
    
  "Pra kjo rrugë nuk është më e frikshme?" ai pyeti.
    
  "Jo. Tani është vetëm një rrugë dhe unë jam me burrin tim dhe jo me ndonjë kurvë psiko. Është një çështje e drejtimit të frikës drejt diçkaje që kam arsye për t'u frikësuar," sugjeroi ajo me mallkim. "Nuk mund të kem frikë nga rruga. Rruga nuk më lëndoi, nuk më la uria dhe nuk më mallkoi, apo jo?"
    
  I habitur, Lance e shikoi gruan e tij me admirim. "E di, Cilla, kjo është një mënyrë shumë e bukur për ta parë atë. Dhe është krejtësisht logjike."
    
  "Epo, faleminderit doktor," buzëqeshi ajo. "Zot, flokët e mi kanë mendjen e tyre. Ju i keni lënë dyert e mbyllura për një kohë të gjatë. Mendoj se uji më shkatërroi stilin".
    
  "Po," pranoi ai me zemër të lehtë. "Ishte ujë. Sigurisht."
    
  Ajo e injoroi sugjerimin e tij dhe nxori përsëri pasqyrën e vogël, duke u përpjekur me dëshpërim të gërsheton dy fijet e flokëve që kishte lënë poshtë për të kornizuar fytyrën e saj. "Shenjtorët e Shenjtë...!" - Bërtiti ajo me inat dhe u kthye në vendin e saj për të parë pas saj. "A mund ta besoni këtë idiot me elektrik dore? Unë nuk mund të shoh një gjë të mallkuar në pasqyrë."
    
  Lance hodhi një vështrim në pasqyrën e pasme. Drita depërtuese e fenerëve të makinës që lëvizte pas tyre i ndriçoi sytë dhe e verboi për një moment. "Zot i mire! Çfarë drejton ai? Një far mbi rrota?
    
  "Ndal, e dashur, lëre të kalojë," sugjeroi ajo.
    
  "Unë tashmë jam duke vozitur shumë ngadalë për të shkuar në festë në kohë, zemër," protestoi ai. "Nuk do të lejoj që ai budalla të na vonojë. Unë do t'i jap vetëm disa nga ilaçet e tij."
    
  Lance e rregulloi pasqyrën e tij në mënyrë që rrezet e makinës pas tij të reflektoheshin drejtpërdrejt tek ai. "Vetëm çfarë urdhëroi doktori, idiot!" Lance qeshi. Makina ngadalësoi shpejtësinë pasi shoferi me sa duket mori një dritë të fortë në sytë e tij dhe më pas qëndroi në një distancë të sigurt prapa.
    
  "Ndoshta Uellsisht," bëri shaka Sylvia. "Ai ndoshta nuk e kuptoi se kishte dritat e tij të larta".
    
  "Zot, si nuk mund të vuri re se ata fenerët e mallkuar po digjnin bojën e makinës sime?" Lance gulçoi, duke bërë që gruaja e tij të shpërthejë në të qeshura.
    
  Oldlochley sapo i kishte lëshuar ndërsa ata hipnin në jug në heshtje.
    
  "Më duhet të them se jam i befasuar këndshëm nga trafiku i rrallë këtë mbrëmje, madje edhe për një të enjte," vuri në dukje Lance teksa po kalonin me shpejtësi përgjatë A82.
    
  "Dëgjo, zemër, a mund të ngadalësosh pak?" - iu lut Sylvia, duke e kthyer fytyrën e viktimës drejt tij. "Kam frikë".
    
  "Është në rregull, dashuri," buzëqeshi Lance.
    
  "Jo vertet. Këtu bie shi shumë më i fortë dhe mendoj se mungesa e trafikut të paktën na jep kohë për të ngadalësuar shpejtësinë, a nuk mendoni? "
    
  Lance nuk mund të debatonte. Ajo kishte të drejtë. Verbimi nga makina pas tyre vetëm sa do t'i përkeqësonte gjërat në rrugën e lagësht, nëse Lance do të ruante shpejtësinë e tij maniake. Ai duhej të pranonte se kërkesa e Sylvias nuk ishte e paarsyeshme. Ai u ngadalësua ndjeshëm.
    
  "I kënaqur?" e pyeti ai.
    
  "Po, faleminderit," buzëqeshi ajo. "Shumë më mirë me nervat e mia."
    
  "Dhe flokët e tu duket se janë rikuperuar gjithashtu," qeshi ai.
    
  "Lance!" - bërtiti papritmas ajo ndërsa pasqyra e grimit pasqyronte tmerrin e makinës që i hipte në bisht, duke nxituar çmendurisht përpara. Në një moment qartësie, ajo supozoi se makina nuk e kishte parë Lance-n të godiste frenat dhe nuk kishte mundur të ngadalësonte shpejtësinë në kohë në rrugën e lagur.
    
  "Jezus!" Lance qeshi ndërsa shikoi dritat që rriteshin, duke iu afruar atyre shumë shpejt për t'i shmangur ato. Gjithçka që mund të bënin ishte të mblidhnin forcat e tyre. Instinktivisht, Lance vuri dorën para gruas së tij për ta mbrojtur atë nga goditja. Si një rrufe e vazhdueshme, fenerët shpues pas tyre u hodhën anash. Makina pas tyre ka devijuar lehtë, por i ka goditur me dritën e duhur, duke e bërë BMW-në të rrotullohet në mënyrë të çrregullt në asfaltin e rrëshqitshëm.
    
  Britma e papritur e Sylvia-s u mbyt në një kakofoni të grimcuar metali dhe thyer xhami. Si Lance ashtu edhe Sylvia ndjenë rrotullimin pështirë të makinës së tyre jashtë kontrollit, duke e ditur se nuk mund të bënin asgjë për të parandaluar tragjedinë. Por ata kishin gabuar. Ata u ndalën diku jashtë rrugës, mes një brezi pemësh dhe shkurresh të egra midis autostradës A82 dhe ujit të zi e të ftohtë të Loch Lomond.
    
  "A je mirë, zemër?" - pyeti Lensi i dëshpëruar.
    
  "Unë jam gjallë, por qafa ime po më vret," u përgjigj ajo përmes gurgullimës nga hunda e thyer.
    
  Për ca kohë ata u ulën të palëvizshëm në rrënojat e përdredhura, duke dëgjuar rrahjet e mëdha të shiut mbi metal. Ata të dy e gjetën veten të mbrojtur fort nga airbag-ët e tyre, duke u përpjekur të përcaktonin se cilat pjesë të trupit të tyre po funksiononin ende. Dr. Lance Beach dhe gruaja e tij Sylvia nuk prisnin kurrë që makina pas tyre të nxitonte nëpër errësirë, duke u nisur drejt tyre.
    
  Lance u përpoq të merrte dorën e Sylvia-s ndërsa fenerët djallëzorë i verbuan për herë të fundit dhe u përplasën në to me shpejtësi të plotë. Shpejtësia ia shkëputi Lancit krahun dhe i preu të dy shtyllat kurrizore, duke e dërguar makinën e tyre në thellësi të liqenit ku do të bëhej arkivoli i tyre.
    
    
  15
  mblesëri
    
    
  Në Reichtisusis disponimi ishte i lartë për herë të parë në më shumë se një vit. Perdue u kthye në shtëpi, duke u dhënë një lamtumirë të këndshme burrave dhe grave që kishin pushtuar shtëpinë e tij ndërsa ajo ishte në mëshirën e MI6 dhe udhëheqësit të saj të pashpirt, dyfytyrëshit Joe Carter. Ashtu si Purdue-s i pëlqente të organizonte festa bujare për profesorët akademikë, biznesmenët, kuratorët dhe donatorët ndërkombëtarë për grantet e saj, këtë herë kërkohej diçka më e ulët.
    
  Nga ditët e festave madhështore nën çatinë e një pallati historik, Perdue ka mësuar se diskrecioni është i nevojshëm. Në atë kohë, ai ende nuk kishte hasur në Urdhrin e Diellit të Zi apo degët e tij, megjithëse në retrospektivë, ai ishte njohur nga afër me shumë anëtarë të tij pa e kuptuar. Megjithatë, një lëvizje e gabuar i kushtoi atij errësimin e plotë në të cilin mbeti gjatë gjithë atyre viteve kur ishte thjesht një playboy me prirje për objekte historike me vlerë.
    
  Përpjekja e tij për të qetësuar një organizatë të rrezikshme naziste, kryesisht për të goditur egon e tij, mori një fund tragjik në Deep Sea One, platformën e tij të naftës në det të hapur në Detin e Veriut. Pikërisht aty, kur ai vodhi Shtizën e Fatit dhe ndihmoi në mbarështimin e racës mbinjerëzore, ai së pari shkeli gishtat e tyre. Gjërat vetëm u përkeqësuan nga atje derisa Perdue u shndërrua nga një aleat në një shqetësim derisa më në fund u bë gjembi më i madh në anën e Black Sun.
    
  Tani nuk kishte kthim prapa. Nuk është restauruar. Nuk ka kthim prapa. Tani gjithçka që Perdue mund të bënte ishte të eliminonte sistematikisht të gjithë anëtarët e organizatës së keqe derisa të mund të shfaqej sërish në mënyrë të sigurt në publik pa frikën e vrasjes së miqve dhe punonjësve të tij. Dhe ky zhdukje graduale duhej të ishte e kujdesshme, delikate dhe metodike. Nuk kishte asnjë mundësi që ai t'i shkatërronte ose diçka të tillë, por Perdue ishte i pasur dhe mjaft i zgjuar për t'i prerë ato një nga një duke përdorur armët vdekjeprurëse të kohës - teknologjinë, median, legjislacionin dhe natyrisht Mamonin e fuqishëm.
    
  "Mirë se erdhe, doktor," bëri shaka Perdue ndërsa Sam dhe Nina dolën nga makina. Shenjat e rrethimit të fundit ishin ende të dukshme teksa disa nga agjentët dhe stafi i Purdue qëndronin përreth, duke pritur që MI6 të lironte postet e tyre dhe të hiqte pajisjet dhe automjetet e tyre të përkohshme të inteligjencës. Qasja e Perdue ndaj Semit e ngatërroi pak Ninën, por ajo e kuptoi nga shkëmbimi i të qeshurave të tyre se kjo ishte ndoshta një gjë tjetër që mbetej më së miri mes dy burrave.
    
  "Ejani, djema," tha ajo, "Unë jam i uritur."
    
  "Oh, sigurisht, Nina ime e dashur," tha Perdue me butësi, duke zgjatur dorën për ta përqafuar. Nina nuk tha asgjë, por pamja e tij e rraskapitur e shqetësonte. Edhe pse ai kishte shtuar shumë peshë që nga incidenti në Fallin, ajo nuk mund ta besonte se gjeniu i gjatë e flokëbardhë mund të dukej ende kaq i dobët dhe i lodhur. Atë mëngjes të freskët, Perdue dhe Nina qëndruan në krahët e tyre për një kohë, vetëm duke shijuar ekzistencën e njëra-tjetrës për një moment.
    
  "Më vjen shumë mirë që je mirë, Dave," pëshpëriti ajo. Zemra e Perdue-s ra një rrahje. Nina rrallë, për të mos thënë ndonjëherë, e thërriste me emrin e tij. Kjo do të thoshte se ajo donte ta arrinte atë në një nivel shumë personal, që ishte si një goditje qielli për të.
    
  "Faleminderit, dashuri," u përgjigj ai butësisht në flokët e saj, duke i puthur majën e kokës përpara se ta linte të ikte. "Tani," bërtiti ai me gëzim, duke përplasur duart dhe duke i shtrënguar ato, "a do të bëjmë një festë të vogël para se t'ju them se çfarë do të ndodhë më pas?"
    
  "Po," buzëqeshi Nina, "por nuk jam e sigurt se mund të pres të dëgjoj se çfarë do të ndodhë më pas. Pas kaq shumë vitesh të kaluara në shoqërinë tuaj, nuk më pëlqenin plotësisht surprizat."
    
  "E kuptoj," pranoi ai, duke pritur që ajo të ishte e para që do të hynte në dyert e përparme të pronës. "Por unë ju siguroj se është i sigurt, nën syrin vigjilent të qeverisë etiopiane dhe ACU, dhe plotësisht i ligjshëm."
    
  "Kësaj radhe," ngacmoi Sam.
    
  "Si guxoni, zotëri?" Perdue bëri shaka me Sam, duke e tërhequr zvarrë gazetarin në holl për jakën e tij.
    
  "Përshëndetje Charles." Nina i buzëqeshi shërbëtorit gjithmonë besnik, i cili tashmë po shtronte tryezën në dhomën e ndenjjes për takimin e tyre privat.
    
  "Zonjë," Charles tundi kokën me mirësjellje. "Zoti Crack."
    
  "Përshëndetje, e dashura ime," e përshëndeti Sam ngrohtësisht. A është larguar akoma agjenti special Smith?
    
  "Jo zoteri. Në fakt, ai sapo shkoi në tualet dhe do t'ju bashkohet së shpejti, "tha Charles përpara se të dilte me nxitim nga dhoma.
    
  "Ai është pak i lodhur, djalë i varfër," shpjegoi Perdue, "që i është dashur t'i shërbejë kësaj turme të ftuarish të paftuar për kaq shumë kohë. I dhashë nesër dhe të martën pushim. Në fund të fundit, do të kishte shumë pak punë për të në mungesën time, përveç gazetave të përditshme, e dini?"
    
  "Po," u pajtua Sam. "Por shpresoj se Lillian do të jetë në detyrë derisa të kthehemi. Tashmë e kam bindur që të më bëjë strudel me puding me kajsi kur të kthehemi."
    
  "Ku?" - Unë pyeta. Pyeti Nina, duke u ndjerë përsëri tmerrësisht e lënë jashtë.
    
  "Epo, kjo është një arsye tjetër që ju kërkova të vini, Nina. Ju lutemi uluni dhe unë do t'ju derdh pak borbon, "tha Perdue. Sam ishte i kënaqur që e pa atë përsëri kaq të gëzuar, pothuajse po aq të guximshëm dhe të sigurt sa ishte më parë. Nga ana tjetër, sugjeroi Sam, një pushim nga perspektiva e burgut do ta bënte një person të shijonte ngjarjet më të vogla. Nina u ul, duke vënë dorën nën gotën e rakisë në të cilën Perdue derdhi Southern Comfort për të.
    
  Fakti që ishte mëngjes nuk e ndryshoi aspak atmosferën e dhomës së errët. Dritaret e gjata kishin perde luksoze jeshile që vinin jashtë qilimit të trashë kafe dhe tonet i jepnin dhomës së pasur një ndjesi prej dheu. Përmes boshllëqeve të ngushta të dantellave midis perdeve të ndara, drita e mëngjesit u përpoq të ndriçonte mobiljet, por nuk arriti të ndriçonte asgjë përveç tapetit të shtrirë pranë saj. Jashtë, retë prireshin të ishin të rënda dhe të errëta, duke vjedhur energjinë e çdo dielli që mund të kishte dhënë një pamje të duhur të ditës.
    
  "Çfarë po luan kjo?" Sam nuk iu drejtua askujt në veçanti kur një melodi e njohur qarkullonte nëpër shtëpi, që vinte nga diku në kuzhinë.
    
  "Lillian, në detyrë si të preferoni," qeshi Perdue. "E lashë të luajë muzikë ndërsa gatuan, por nuk e kam idenë se çfarë është në të vërtetë. Për sa kohë që nuk është shumë ndërhyrëse për pjesën tjetër të stafit, nuk më shqetëson një atmosferë në pjesën e përparme të shtëpisë."
    
  "E bukur. Më pëlqen, - vërejti Nina, duke e afruar me kujdes buzën e kristalit në buzën e poshtme, duke u përpjekur të mos e njollosë me buzëkuq. "Pra, kur do të dëgjoj për misionin tonë të ri?"
    
  Perdue buzëqeshi, duke iu dorëzuar kureshtjes së Ninës dhe asaj që Sam nuk e dinte ende. Ai e vuri gotën poshtë dhe fërkoi pëllëmbët. "Është fare e thjeshtë dhe do të më shfajësojë nga të gjitha mëkatet e mia në sytë e qeverive të përfshira, ndërsa do të më çlirojë nga relikti që më shkaktoi gjithë këtë telash."
    
  "Arka e rreme?" pyeti Nina.
    
  "E saktë," konfirmoi Perdue. "Kjo është pjesë e marrëveshjes sime me Njësinë e Krimeve Arkeologjike dhe Komisionerin e Lartë Etiopian, një adhurues historie i quajtur Kolonel. Basil Yeaman për të kthyer reliktin e tyre fetar..."
    
  Nina hapi gojën për të justifikuar vrenjturën, por Perdue e dinte se çfarë do të thoshte dhe shpejt përmendi diçka që e hutonte. "...Sado të rremë që të jenë, në vendin që u takon në malin jashtë fshatit, në vendin nga i largova".
    
  "A janë ata aq mbrojtës ndaj një objekti që ata e dinë se nuk është Arka e vërtetë e Besëlidhjes?" - pyeti Sam, duke shprehur pyetjen e saktë të Ninës.
    
  "Po, Sam. Për ta, ajo është ende një relike e lashtë me vlerë të madhe, pavarësisht nëse përmban fuqinë e Zotit apo jo. E kuptoj këtë, kështu që e marr përsëri." Ai ngriti supet. "Nuk kemi nevojë për këtë. Ne morëm atë që donim prej tij kur po kërkonim Kasafortën e Herkulit, apo jo? Dua të them, nuk ka më shumë gjëra të dobishme në këtë arkë që janë të dobishme për ne. Na tregoi për eksperimentet mizore mbi fëmijët e kryera nga SS gjatë Luftës së Dytë Botërore, por vështirë se ia vlen ta mbajmë më gjatë."
    
  "Çfarë mendojnë se është? A janë ende të bindur se kjo është një kuti e shenjtë?" pyeti Nina.
    
  "Agjent special!" Sam njoftoi hyrjen e Patrikut në dhomë.
    
  Patriku buzëqeshi me turp. "Hesht, Sam." Ai zuri vendin e tij pranë Perdue dhe pranoi një pije nga mikpritësi i tij i liruar së fundmi. "Faleminderit, David."
    
  Mjaft e çuditshme, as Perdue dhe as Sam nuk shkëmbyen shikime në lidhje me faktin se dy të tjerët nuk dinin asgjë për identitetin e vërtetë të Joe Carter të MI6. Kaq ishin të kujdesshëm që t'i mbanin për vete punët e tyre sekrete. Vetëm intuita femërore e Ninës e sfidonte herë pas here këtë punë sekrete, por ajo nuk mund ta kuptonte se çfarë ishte puna.
    
  "Mirë," filloi përsëri Perdue, "Patrick, së bashku me ekipin tim ligjor, përgatitën dokumente ligjore për të lehtësuar udhëtimin në Etiopi për të rimarrë kutinë e tyre të shenjtë ndërsa ishin nën mbikëqyrjen e MI6. E dini, vetëm për t'u siguruar që nuk po mbledh inteligjencë për një vend tjetër apo diçka të tillë."
    
  Sam dhe Nina u detyruan të qeshnin me talljen e Perdue për këtë çështje, por Patrick ishte i lodhur dhe thjesht donte ta përfundonte gjithçka që të mund të kthehej në Skoci. "Më siguruan se kjo nuk do të zgjaste më shumë se një javë," kujtoi ai Perdue.
    
  "A do të vish me ne?" Sam sinqerisht gulçoi.
    
  Patriku dukej i befasuar dhe pak i hutuar. "Po, Sam. Pse? A po planifikoni të silleni aq keq sa nuk bëhet fjalë për një babysitter? Apo nuk beson se shoku yt më i mirë nuk do të të qëllojë në bythë?"
    
  Nina qeshi për të lehtësuar humorin, por dukej qartë se kishte shumë tension në dhomë. Ajo shikoi Perdue, i cili nga ana e tij po shfaqte pafajësinë më engjëllore që mund të mblidhte i poshtër. Sytë e tij nuk i takonin sytë e saj, por ai e dinte mirë se ajo po e shikonte.
    
  Çfarë më fsheh Purdue? Çfarë po më fsheh ai, për çfarë po i thotë përsëri Semit?- mendoi ajo.
    
  "Jo jo. Asgjë e tillë," mohoi Sam. "Unë thjesht nuk dua që ju të jeni në rrezik, Padi. Arsyeja që e gjithë kjo mut ndodhi mes nesh në radhë të parë ishte sepse ajo që Perdue, Nina dhe unë po bënim ju dhe familjen tuaj në rrezik."
    
  Uau, unë pothuajse e besoj atë. Thellë brenda, Nina kritikoi shpjegimin e Semit, e bindur se Semi kishte qëllime të tjera për ta mbajtur larg Pedin. Ai dukej thellësisht serioz, megjithatë, dhe megjithatë Perdue mbajti një shprehje të nivelit, pa shprehje, ndërsa u ul duke pirë gotën e tij.
    
  "Unë e vlerësoj atë, Sam, por e sheh, nuk do të shkoj sepse nuk të besoj vërtet," pranoi Patrick me një psherëtimë të rëndë. "Unë as nuk do t'ju prish festën apo do t'ju spiunoj. E vërteta është... Më duhet të iki. Urdhrat e mia janë të qarta dhe unë duhet t'i ndjek ato nëse nuk dua të humbas punën time."
    
  "Prisni, kështu që ju urdhëruan të vini pa marrë parasysh çfarë?" pyeti Nina.
    
  Patrik pohoi me kokë.
    
  "Jezus," tha Sam, duke tundur kokën. "Cili gomar të shtyn të largohesh, Padi?"
    
  "Çfarë mendon, plak?" Pyeti Patriku me indiferentizëm, i dha dorëhequr fatit të tij.
    
  "Joe Carter," tha Perdue me vendosmëri, me sytë e tij të ngulur në hapësirë, buzët e tij mezi lëviznin për të shqiptuar emrin e tmerrshëm anglez të Karstenit.
    
  Sam ndjeu se këmbët i mpiheshin në xhinse. Ai nuk mund të vendoste nëse ishte i shqetësuar apo i zemëruar për vendimin për të dërguar Patrikun në ekspeditë. Sytë e tij të errët shkëlqenin ndërsa pyeti: "Një ekspeditë në shkretëtirë për të vendosur një send në kutinë e rërës nga e cila ishte marrë nuk është një detyrë e vështirë për një oficer të inteligjencës ushtarake të rangut të lartë, apo jo?"
    
  Patriku e shikoi atë në të njëjtën mënyrë që e kishte parë Semin kur ata qëndruan krah për krah në zyrën e drejtorit, në pritje të një lloj dënimi. "Kjo është pikërisht ajo që po mendoja, Sam. Guxoj të them se përfshirja ime në këtë mision ishte thuajse... e qëllimshme".
    
    
  16
  Demonët nuk vdesin
    
    
  Charles mungonte ndërsa grupi hëngri mëngjesin, duke diskutuar se si do të ishte një udhëtim i shpejtë për të ndihmuar më në fund Perdue të përfundonte pendimin e tij të ligjshëm dhe më në fund të shpëtonte Etiopinë nga Perdue.
    
  "Oh, ju duhet ta provoni për të vlerësuar këtë shumëllojshmëri të veçantë," i tha Perdue Patrick, por përfshiu Sam dhe Nina në bisedë. Ata shkëmbyen informacione për verërat e mira dhe rakinë për të kaluar kohën duke shijuar darkën e shijshme të lehtë që Lillian kishte përgatitur për ta. Ajo ishte e kënaqur kur pa shefin e saj duke qeshur dhe duke e ngacmuar përsëri, duke qenë një nga aleatët e tij më të besuar dhe ende i njëjti personalitet i tij i gjallë.
    
  "Charles!" ai telefonoi. Pak më vonë ai thirri përsëri dhe shtypi zilen, por Charles nuk u përgjigj. "Prit, do të shkoj të marr një shishe," sugjeroi ai dhe u ngrit për të shkuar në bodrumin e verës. Nina nuk mund ta kuptonte se sa i dobët dhe i lodhur dukej tani. Ai kishte qenë më parë një burrë i gjatë dhe i dobët, por humbja e tij e fundit në peshë gjatë gjyqit Fallin e kishte bërë atë të dukej edhe më i gjatë dhe shumë më i dobët.
    
  "Unë do të shkoj me ty, David," ofroi Patrik. "Nuk më pëlqen që Charles nuk përgjigjet, nëse e dini se çfarë dua të them."
    
  "Mos u bëj budalla, Patrick," buzëqeshi Perdue. "Reichtisusis është mjaft i besueshëm për të shmangur mysafirët e padëshiruar. Gjithashtu, në vend që të përdorja një kompani sigurie, vendosa të punësoja sigurimin privat në portën time. Ata nuk i përgjigjen asnjë pagese tjetër përveç atyre të nënshkruara nga tuajat me të vërtetë."
    
  "Ide e mirë," miratoi Sam.
    
  "Dhe unë do të kthehem së shpejti për të treguar këtë shishe tepër të shtrenjtë të madhështisë së lëngshme," u mburr Perdue me disa rezerva.
    
  "Dhe do të na lejohet ta hapim atë?" Nina e ngacmoi. "Sepse nuk ka kuptim të mburresh për gjëra që nuk mund të verifikohen, e kuptoni."
    
  Perdue buzëqeshi me krenari: "Oh, doktor Gould, mezi pres të tallem me ty për reliket historike, ndërsa shikoj mendjen tënde të dehur të rrotullohet." Dhe me këto fjalë, ai doli me nxitim nga dhoma dhe zbriti në bodrum, pranë laboratorëve të tij. Ai nuk donte ta pranonte kaq shpejt pasi rifitoi domenin e tij, por Perdue ishte gjithashtu i shqetësuar për mungesën e shërbyesit të tij. Në thelb ai përdori rakinë si një justifikim për t'u ndarë me të tjerët në kërkim të arsyes pse Charles i braktisi ata.
    
  "Lily, a e ke parë Charles?" pyeti të zotin e shtëpisë dhe kuzhinierin.
    
  Ajo u kthye nga frigoriferi për të parë shprehjen e tij të rraskapitur. Duke shtrënguar duart nën peshqirin e kuzhinës që po përdorte, ajo buzëqeshi pa dëshirë. "Po zoteri. Agjenti special Smith i ka kërkuar Charles që të marrë të ftuarin tjetër nga aeroporti."
    
  "I ftuari im tjetër?" tha Perdue pas saj. Ai shpresonte se nuk e kishte harruar takimin e rëndësishëm.
    
  "Po, zoti Perdue," konfirmoi ajo. "A kanë rënë dakord Charles dhe zoti Smith që ai të bashkohet me ju?" Lily dukej pak e shqetësuar, kryesisht sepse nuk ishte e sigurt se çfarë dinte Perdue për të ftuarin. Për Perdue, ajo ishte sikur ajo po vinte në dyshim mendjen e tij për harrimin e diçkaje që ai nuk e dinte në radhë të parë.
    
  Perdue u mendua për një moment, duke goditur gishtat në kornizën e derës për t'i vënë në rregull. Sipas tij, do të ishte më mirë të luante hapur me Lilyn simpatike të shëndoshë, e cila kishte mendimin më të lartë për të. "Um, Lili, a e thirra këtë mysafir? A po më humbet koka?
    
  Papritur, Lilit gjithçka u bë e qartë dhe ajo qeshi ëmbël. "Jo! Zot, jo, zoti Perdue, ju nuk e dinit fare. Mos u shqetëso, nuk je ende i çmendur."
    
  Duke u ndjerë i lehtësuar, Perdue psherëtiu, "Faleminderit Zot!" - dhe qeshi me të. "Kush është ky?"
    
  "Unë nuk e di emrin e tij, zotëri, por me sa duket ai është ofruar t'ju ndihmojë në ekspeditën tuaj të ardhshme." tha ajo me druajtje.
    
  "Falas?" ai bëri shaka.
    
  Lily qeshi, "Me siguri shpresoj, zotëri."
    
  "Faleminderit, Lily," tha ai dhe u zhduk para se ajo të përgjigjej. Lili buzëqeshi me erën e pasdites që frynte nga dritarja e hapur pranë frigoriferëve dhe ngrirësve ku ajo paketonte racionet. Ajo tha në heshtje: "Është shumë mirë që je kthyer, e dashura ime."
    
  Duke ecur pranë laboratorëve të tij, Perdue ndihej nostalgjik, por edhe shpresëdhënës. Duke zbritur poshtë katit të parë të korridorit të tij kryesor, ai kapërceu shkallët e betonit. Të çonte në bodrumin ku ndodheshin laboratorët, i errët dhe i qetë. Perdue ndjeu një valë zemërimi të gabuar ndaj guximit të Joseph Carsten për t'u shfaqur në shtëpinë e tij për të shkelur privatësinë e tij, për të përfituar nga teknologjia e tij e patentuar dhe kërkimi i tij mjeko-ligjor, sikur të ishte vetëm aty për t'i shqyrtuar.
    
  Ai nuk u mërzit me dritat e mëdha e të forta të tavanit, duke ndezur vetëm dritën kryesore në hyrje të korridorit të vogël. Teksa ecte pranë shesheve të errëta të derës së xhamit të laboratorit, ai kujtoi ditët e arta përpara se gjërat të bëheshin të shëmtuara, politike dhe të rrezikshme. Brenda, ai ende mund të imagjinonte të dëgjonte antropologët, shkencëtarët dhe praktikantët e tij të pavarur duke biseduar, duke debatuar për lidhjet dhe teoritë me tingujt e serverëve dhe ftohësve të brendshëm që vraponin. E bëri të buzëqeshte, edhe pse i dhimbte zemra që ato ditë të ktheheshin. Tani që ai konsiderohej nga shumica si një kriminel dhe reputacioni i tij nuk ishte më i përshtatshëm për t'u përdorur në një rezyme, ai mendonte se rekrutimi i shkencëtarëve të elitës ishte një përpjekje e kotë.
    
  "Do të duhet kohë, plak," tha ai me vete. "Vetëm jini të durueshëm, për hir të Zotit."
    
  Figura e tij e gjatë u rrëzua drejt korridorit të majtë, rampa e betonit që po fundosej duke u ndjerë e fortë nën këmbët e tij. Ishte beton i derdhur shekuj më parë nga muratorë të zhdukur prej kohësh. Ishte shtëpia dhe e bëri të ndjente një ndjenjë të madhe përkatësie, më shumë se kurrë më parë.
    
  Ndërsa ecte pranë derës që nuk binte në sy të magazinës, rrahjet e zemrës së tij u shpejtuan dhe një ndjesi shpimi gjilpërash i zuri shpinën deri te këmbët. Perdue buzëqeshi ndërsa kaloi pranë një dere të vjetër hekuri që përputhej me murin në ngjyrë dhe strukturë, duke trokitur në të dy herë gjatë rrugës. Më në fund, era e mykur e bodrumit të fundosur i mbushi hundët. Perdue ishte shumë i lumtur që ishte përsëri vetëm, por ai nxitoi të merrte një shishe verë të Krimesë të viteve 1930 për ta ndarë me kompaninë e tij.
    
  Charles e mbajti bodrumin relativisht të pastër, shishet e pluhurosura dhe të kthyera, por përndryshe Perdue e udhëzoi shërbëtorin e zellshëm të linte pjesën tjetër të dhomës siç ishte. Në fund të fundit, nuk do të ishte një bodrum vere i mirë nëse nuk do të dukej pak i rrëmbyer dhe i rrëmbyer. Për kujtimin e tij të shkurtër të gjërave të këndshme, Perdue duhej të paguante sipas rregullave të Universit mizor dhe së shpejti mendimet e tij filluan të enden në një drejtim tjetër.
    
  Muret e bodrumit të kujtonin birucën ku ai mbahej nga kurva tiranike e Diellit të Zi përpara se ajo vetë të takonte fundin e saj të përshtatshëm. Sado që i kujtonte vetes se ky kapitull i tmerrshëm i jetës së tij ishte mbyllur, ai nuk mund të mos ndjente muret që mbylleshin rreth tij.
    
  "Jo, jo, kjo nuk është e vërtetë," pëshpëriti ai. "Është thjesht mendja juaj që i njeh përvojat tuaja traumatike në formën e një fobie."
    
  Megjithatë, Perdue ndjeu sikur nuk mund të lëvizte sepse sytë e tij po e gënjyen. Me shishen në dorë dhe derën e hapur të shtrirë mu përballë, ai ndjeu se dëshpërimi i pushtoi shpirtin. I lidhur me zinxhirë në vend, Perdue nuk mundi të bënte asnjë hap të vetëm dhe zemra i rrihte më shpejt në një betejë me mendjen e tij. "O Zoti im, çfarë është kjo?" - pëshpëriti ai duke i shtypur ballin me dorën e lirë.
    
  Gjithçka e rrethonte, sado që luftonte me imazhet me sensin e tij të qartë të realitetit dhe psikologjisë. Duke rënkuar, ai mbylli sytë në një përpjekje të dëshpëruar për të bindur psikikën e tij se nuk ishte kthyer në birucë. Papritur, një dorë e kapi fort dhe e tërhoqi nga krahu, duke e frikësuar Perdue në një gjendje tmerri të matur. Sytë e tij u hapën menjëherë dhe mendja e tij u pastrua.
    
  "Jezus, Perdue, menduam se je gëlltitur nga një portal apo diçka tjetër," tha Nina, duke mbajtur ende kyçin e dorës.
    
  "O Zoti im, Nina!" - bërtiti ai duke hapur sytë e tij blu të çelur për t'u siguruar që të qëndronte në realitet. "Nuk e di se çfarë më ka ndodhur. Unë... E pashë birucën... O Zot! Po çmendem!"
    
  Ai ra mbi Ninën dhe ajo mbërtheu duart rreth tij ndërsa ai gulçonte në mënyrë histerike. Ajo ia mori shishen dhe e vendosi në tavolinën pas saj, pa lëvizur asnjë centimetër nga vendi ku kishte përqafuar trupin e dobët dhe të rrahur të Perdue. "Është në rregull, Perdue," pëshpëriti ajo. "E njoh shumë mirë këtë ndjenjë. Fobitë zakonisht lindin nga një përvojë e vetme traumatike. Kjo është gjithçka që na duhet për t'u çmendur, më beso. Vetëm dijeni se kjo është trauma e gjyqit tuaj, jo kolapsi i mendjes suaj. Për sa kohë e mbani mend këtë, do të jeni mirë."
    
  "A ndiheni kështu sa herë që ju detyrojmë në një hapësirë të ngushtë për përfitimin tonë?" - pyeti ai qetësisht, duke gulçuar për ajër pranë veshit të Ninës.
    
  "Po," pranoi ajo. "Por mos e bëni të tingëllojë kaq mizore. Para Deep Sea One dhe nëndetëses, humba plotësisht qetësinë time sa herë që detyrohesha të futesha në një hapësirë të ngushtë. Meqenëse kam punuar me ty dhe Sam-in, - buzëqeshi ajo dhe e shtyu pak larg që të mund ta shihte në sy, - më është dashur të përballem me klaustrofobinë time kaq shumë herë, duhet ta përballoj atë, ose përndryshe të gjithë do ta merrnin. i vrarë, se, në thelb, ju dy maniakë më ndihmuat ta përballoja më mirë këtë."
    
  Perdue shikoi përreth dhe ndjeu se paniku u shua. Mori frymë thellë dhe me kujdes kaloi dorën mbi kokën e Ninës, duke rrotulluar kaçurrelat e saj rreth gishtërinjve. "Çfarë do të bëja pa ty, doktor Gould?"
    
  "Epo, para së gjithash, ju do të lini grupin tuaj të ekspeditës në pritje solemne për një përjetësi," bindi ajo. "Pra, le të mos i mbajmë të gjithë në pritje."
    
  "Të gjitha?" - pyeti ai me kureshtje.
    
  "Po, i ftuari juaj erdhi disa minuta më parë me Charles," buzëqeshi ajo.
    
  "A ka ai një armë?" ngacmoi ai.
    
  "Nuk jam i sigurt," luajti Nina. "Ai thjesht mund. Të paktën atëherë përgatitjet tona nuk do të jenë të mërzitshme."
    
  Sam u thirri atyre nga drejtimi i laboratorëve. "Hajde," i bëri sytë Nina, "le të kthehemi atje përpara se të mendojnë se kemi diçka të pistë."
    
  "A je i sigurt se do të ishte keq?" Perdue flirtoi.
    
  "Hej!" Sam thirri nga korridori i parë. "A duhet të pres që rrushi të shkelet atje poshtë?"
    
  "Beso Sam, ai i bën referencat e zakonshme të duken të turpshme." Perdue psherëtiu e gëzuar dhe Nina buzëqeshi. "Do të ndryshosh tonin, plak," bërtiti Perdue. "Sapo të provoni Ayu-Dag Cahoret e mia, do të dëshironi më shumë."
    
  Nina ngriti një vetull dhe i hodhi një vështrim të dyshimtë Perdue. "Mirë, ju shkatërroni gjithçka atë herë."
    
  Perdue shikoi përpara me krenari ndërsa po shkonte drejt korridorit të parë. "E di".
    
  Duke u ribashkuar me Sam, të tre u kthyen në shkallët në korridor për të zbritur në katin e parë. Perdue e urrente që të dy ishin kaq të fshehtë për mysafirin e tij. Edhe kupëmbajtësi i tij e mbajti atë nga ai, duke e bërë të ndihej si një fëmijë i brishtë. Ai nuk mund të mos ndihej pak patronues, por duke njohur Sam dhe Ninën, ai e dinte se ata thjesht donin ta befasonin. Dhe Purdue, si gjithmonë, ishte në maksimumin e tij.
    
  Ata panë Charles dhe Patrick duke shkëmbyer disa fjalë pak jashtë derës së dhomës së ndenjes. Pas tyre, Perdue vuri re një pirg çanta lëkure dhe një gjoks të vjetër të konsumuar. Kur Patrick pa Perdue, Sam dhe Nina duke u ngjitur në shkallët për në katin e parë, ai buzëqeshi dhe i bëri shenjë Perdue që të kthehej në mbledhje. "A e solle verën për të cilën u mburre?" Pyeti Patriku me tallje. "Apo ishin vjedhur nga agjentët e mi?"
    
  "Zot, nuk do të habitesha," mërmëriti Perdue me shaka ndërsa kalonte pranë Patrikut.
    
  Kur ai hyri në dhomë, Perdue gulçoi. Ai nuk dinte nëse të magjepsej apo të alarmohej nga vizioni që kishte përpara. Burri që qëndronte pranë zjarrit buzëqeshi ngrohtësisht, me duar të mbledhura me bindje përpara tij. "Si po kaloni, Perdue Efendi?"
    
    
  17
  Prelud
    
    
  "Nuk u besoj syve!" - Bërtiti Perdue, dhe ai nuk po tallej. "Unë thjesht nuk mundem! Përshëndetje! A je vërtet këtu, miku im?"
    
  "Unë, Efendi", iu përgjigj Ajo Kira, duke u ndjerë mjaft e kënaqur nga gëzimi i miliarderit që e pa. "Dukesh shumë i befasuar."
    
  "Mendova se ishe i vdekur," tha Perdue sinqerisht. "Pas asaj parvazi ku hapën zjarr ndaj nesh... isha i bindur se ju vranë.
    
  "Fatkeqësisht, ata vranë vëllanë tim Efendiun", u ankua egjiptiani. "Por kjo nuk është puna juaj. Ai u qëllua teksa ngiste një xhip për të na shpëtuar."
    
  "Shpresoj që ky njeri të ketë marrë një funeral të mirë. Më beso, Ajo, unë do të korrigjoj familjen tënde për gjithçka që ke bërë për të më ndihmuar të shpëtoj nga kthetrat e etiopianëve dhe atyre përbindëshave të mallkuar të Cosa Nostra.
    
  "Më falni," e ndërpreu Nina me respekt. "Mund të pyes kush jeni ju, zotëri? Më duhet të pranoj se jam pak i humbur këtu."
    
  Burrat buzëqeshën. "Sigurisht, sigurisht," qeshi Perdue. "Kam harruar që ti nuk ishe me mua kur unë... bleva," e shikoi Ajo me një shkelje syri, "një arkë të rreme të Besëlidhjes nga Axum në Etiopi."
    
  "A i keni akoma, zoti Perdue?" - pyeti Ajo. "Apo janë ende në atë shtëpi të paperëndishme në Xhibuti ku më torturuan?"
    
  "O Zot, a të torturuan edhe ty?" pyeti Nina.
    
  "Po, doktor Gould. Prof. Fajin e kanë burri i Medlit dhe trollët e tij. Më duhet ta pranoj, edhe pse ajo ishte e pranishme, pashë që ajo nuk e miratoi. A ka vdekur ajo tani?" - pyeti Ajo me elokuencë.
    
  "Po, ajo, për fat të keq, vdiq gjatë ekspeditës së Hercules," konfirmoi Nina. "Por si u përfshive në këtë ekskursion? Purdue, pse nuk dinim për zotin Cyrus?"
    
  "Njerëzit e Medley-t e ndaluan atë për të zbuluar se ku isha me reliktin që ata e lakmuan aq shumë, Nina," shpjegoi Perdue. "Ky zotëri është inxhinieri egjiptian që më ndihmoi të ikja me Kutinë e Shenjtë përpara se ta sillja këtu - përpara se të gjendej Kasaforta e Herkulit."
    
  "Dhe ti menduat se ai kishte vdekur," shtoi Sam.
    
  "E saktë," konfirmoi Perdue. "Kjo është arsyeja pse unë u habita kur pashë mikun tim të 'vdekur' që tani qëndron i gjallë dhe mirë në dhomën time të ndenjjes. Më thuaj, e dashur Ajo, pse je këtu nëse jo vetëm për një ribashkim të gjallë?"
    
  Ajo dukej pak e hutuar, pa ditur si të shpjegonte, por Patrik doli vullnetarisht të plotësonte të gjithë për këtë çështje. "Në fakt, zoti Kira është këtu për t'ju ndihmuar ta ktheni artefaktin në vendin e tij të ligjshëm nga e vodhe atë, David." Ai i hodhi një vështrim të shpejtë qortues egjiptianit përpara se të vazhdonte të shpjegonte, në mënyrë që të gjithë të arrinin shpejtësinë. "Në fakt, sistemi ligjor egjiptian e detyroi atë ta bënte këtë nën presionin e Departamentit të Krimeve Arkeologjike. Alternativa do të ishte burgimi për të ndihmuar një të arratisur dhe për të ndihmuar në vjedhjen e një objekti të vlefshëm historik nga populli i Etiopisë.
    
  "Pra, dënimi juaj është i ngjashëm me timin," psherëtiu Perdue.
    
  "Përveç që nuk do ta paguaja dot këtë gjobë, Efendi," shpjegoi Ajo.
    
  "Unë mendoj se jo," pranoi Patrick. "Por kjo nuk do të pritej as nga ju, pasi ju jeni bashkëpunëtor dhe jo krimineli kryesor."
    
  "Pra, kjo është arsyeja pse ata po ju dërgojnë bashkë, Padi?" - pyeti Sam. Ai ishte qartësisht ende i shqetësuar për përfshirjen e Patrikut në ekspeditë.
    
  "Po, mendoj. Edhe pse të gjitha shpenzimet mbulohen nga Davidi si pjesë e dënimit të tij, unë duhet t'ju shoqëroj të gjithëve për t'u siguruar që nuk do të ketë më shaka që mund të çojnë në një krim më të rëndë, "shpjegoi ai me ndershmëri brutale.
    
  "Por ata mund të kishin dërguar ndonjë agjent të lartë në terren," u përgjigj Sam.
    
  "Po, ata mund ta bënin këtë, Sammo. Por ata më zgjodhën mua, kështu që le të bëjmë më të mirën që mundemi dhe ta kuptojmë këtë gjë, apo jo?" Patrick sugjeroi, duke e përkëdhelur Semin mbi supe. "Do të na japë gjithashtu një shans për të kompensuar kohën e humbur gjatë vitit të kaluar apo më shumë. David, ndoshta mund të pimë një pije derisa të shpjegoni ecurinë e ekspeditës së ardhshme?
    
  "Më pëlqen mënyra se si mendoni, agjent special Smith," buzëqeshi Perdue, duke mbajtur shishen si çmim. "Tani le të ulemi dhe të shkruajmë fillimisht vizat dhe lejet speciale të nevojshme që do të na duhen për të kaluar në doganë. Pas kësaj, ne mund të përcaktojmë rrugën më të mirë me ndihmën e kualifikuar të personit tim që do të bashkohet me Kira-n këtu dhe të fillojmë transportin çarter."
    
  Për pjesën tjetër të ditës dhe deri në orët e vona të mbrëmjes, grupi planifikoi kthimin e tyre në vend, ku do të përballeshin me përbuzjen e vendasve dhe fjalët e ashpra nga udhërrëfyesit derisa të përmbushej misioni i tyre. Ishte e mrekullueshme që Perdue, Nina dhe Sam të ishin sërish bashkë në rezidencën e madhe historike të Perdue, për të mos përmendur që ishin në shoqërinë e dy miqve përkatës, gjë që e bëri gjithçka pak më të veçantë këtë herë.
    
  Të nesërmen në mëngjes ata kishin planifikuar gjithçka dhe secili ishte ngarkuar me detyrën për të mbledhur pajisjet e tyre për udhëtimin, si dhe për të kontrolluar saktësinë e pasaportave dhe dokumenteve të udhëtimit me urdhër nga qeveria britanike, inteligjenca ushtarake dhe delegatët etiopianë, Profesor J. Imru dhe kolonel. Yimen.
    
  Grupi u mblodh për një kohë të shkurtër për mëngjes nën syrin e rreptë të shërbëtorit të Perdue, në rast se kishin nevojë për ndonjë gjë prej tij. Këtë herë Nina nuk e vuri re bisedën e qetë midis Semit dhe Perdue-së, ndërsa sytë e tyre u ndeshën në tavolinën e madhe të palisandërit, ndërsa himnet gazmore klasike të rock-ut të Lily-t jehonin shumë larg në kuzhinë.
    
  Pasi të tjerët kishin shkuar në shtrat një natë më parë, Sam dhe Perdue kaluan disa orë vetëm, duke shkëmbyer ide se si të ekspozonin Joe Carter në sy të publikut, ndërsa rrëmbenin pjesën më të madhe të Urdhrit. Ata ranë dakord që detyra ishte e vështirë dhe do të merrte pak kohë për t'u përgatitur, por ata e dinin se do t'u duhej të ngrinin një lloj kurthi për Carter. Ky njeri nuk ishte budalla. Ai ishte llogaritës dhe i keq në mënyrën e tij, kështu që të dy morën kohë për të menduar për planet e tyre. Ata nuk kishin mundësi të linin asnjë lidhje të pa verifikuar. Sam nuk i tha Perdue për vizitën e agjentit të MI6 Liam Johnson ose atë që ai i zbuloi vizitorit atë natë kur ai paralajmëroi Sam për spiunimin e tij të dukshëm.
    
  Nuk kishte mbetur shumë kohë për të planifikuar rënien e Carstenit, por Perdue ishte i bindur se ata nuk mund t'i nxitonin gjërat. Por Perdue tani duhej të fokusohej në pushimin e çështjes në gjykatë, në mënyrë që jeta e tij të kthehej në normalitet relativ për herë të parë pas disa muajsh.
    
  Së pari, ata duhej të organizonin që relikti të transportohej në një kontejner të mbyllur, të ruajtur nga zyrtarët e doganës nën syrin vigjilent të agjentit special Patrick Smith. Ai praktikisht mbante autoritetin e Carter-it në portofolin e tij me çdo hap që hidhte në këtë udhëtim, diçka që Komandanti Suprem i MI6 do ta kundërshtonte me lehtësi. Në fakt, e vetmja arsye që ai e dërgoi Smithin në udhëtim për të vëzhguar ekspeditën Aksum ishte për të hequr qafe agjentin. Ai e dinte se Smith ishte shumë afër Purdue për t'u humbur në pikën e Black Sun. Por Patrick, natyrisht, nuk e dinte këtë.
    
  "Çfarë dreqin po bën, David?" - pyeti Patrick kur hyri në Perdue, i cili ishte i zënë duke punuar në laboratorin e tij kompjuterik. Perdue e dinte se vetëm hakerët më elitarë dhe ata me njohuri të gjera të shkencave kompjuterike mund të dinin se çfarë po bënte ai. Patrick nuk ishte i prirur ta bënte këtë, kështu që miliarderi mezi i shkeli syrin kur pa agjentin të hynte në laborator.
    
  "Thjesht duke bashkuar diçka për të cilën po punoja përpara se të largohesha nga laboratorët, Paddy," shpjegoi Perdue me gëzim. "Ka ende kaq shumë pajisje me të cilat duhet të punoj, të rregulloj defektet dhe gjëra të tilla, e dini. Por mendova se duke qenë se ekipi im i ekspeditës duhet të presë miratimin e qeverisë përpara se të shkojmë, unë mund të bëj edhe disa punë."
    
  Patriku hyri brenda sikur asgjë të mos kishte ndodhur, tani më shumë se kurrë i vetëdijshëm se çfarë ishte një gjeni i vërtetë Dave Perdue. Sytë e tij ishin të mbushur me pajisje të pashpjegueshme që ai vetëm mund t'i imagjinonte se ishin jashtëzakonisht komplekse në dizajnin e tyre. "Shumë mirë," vuri në dukje ai, duke qëndruar përpara një kutie serveri veçanërisht të gjatë dhe duke parë dritat e vogla që vezullojnë me zhurmën e makinës brenda. "Unë me të vërtetë e admiroj këmbënguljen tënde me këto gjëra, David, por nuk do të më kapje kurrë në të gjitha këto motherboard, karta memorie dhe gjëra të tjera."
    
  "Ha!" Perdue buzëqeshi, duke mos ngritur kokën nga puna e tij. "Po atëherë, agjent special, a je i zoti për të rrëzuar flakën nga një qiri në një distancë të mahnitshme?"
    
  Patriku qeshi. "Oh, a keni dëgjuar për këtë?"
    
  "E bëra," u përgjigj Perdue. "Kur Sam Cleave dehet, zakonisht je subjekt i historive të tij të përpunuara të fëmijërisë, plak."
    
  Patriku ndihej i kënaqur nga ky zbulim. Duke tundur kokën me përulësi, ai u ngrit në këmbë, duke parë dyshemenë për të imagjinuar gazetarin e çmendur. Ai e dinte saktësisht se si ishte shoku i tij më i mirë kur ishte i zemëruar dhe ishte gjithmonë një festë e mrekullueshme me shumë argëtim. Zëri i Perdue u bë më i fortë falë rikthimeve dhe kujtimeve qesharake që sapo ishin shfaqur në kokën e Patrick.
    
  "Pra, çfarë ju pëlqen më shumë kur nuk jeni duke punuar, Patrick?"
    
  "RRETH!" - shpërtheu agjenti nga kujtimet e tij. "Hmm, mirë, më pëlqejnë shumë telat."
    
  Perdue ngriti sytë nga ekrani i tij i programimit për herë të parë, duke u përpjekur të zbulonte deklaratën e fshehtë. Duke u kthyer nga Patriku, ai shtiret si kuriozitet i hutuar dhe thjesht pyeti: "Telat?"
    
  Patrik qeshi.
    
  "Unë jam alpinist. Më pëlqejnë litarët dhe kabllot për të më mbajtur në formë. Siç mund t'ju ketë thënë ose jo më parë Sam, unë nuk jam shumë mendimtar apo i motivuar mendërisht. Më mirë do të doja të isha fizikisht aktiv në ngjitje shkëmbinjsh, zhytje ose arte marciale," shtoi Patrick, "se, për fat të keq, të mësoj më shumë për një temë të errët ose të kuptoj rrjetin e fizikës ose teologjisë."
    
  "Pse "Fatkeqësisht?" - pyeti Perdue. "Sigurisht, nëse do të kishte vetëm filozofë në botë, ne nuk do të ishim në gjendje të ndërtonim, eksploronim ose, në fakt, të krijonim inxhinierë të shkëlqyer. Kjo do të kishte mbetur në letër dhe do të ishte menduar mirë pa kryer zbulimin fizikisht nga njerëzit, nuk jeni dakord? "
    
  Patriku ngriti supet, "Mendoj. Nuk e kam menduar kurrë më parë."
    
  Pikërisht atëherë e kuptoi se sapo kishte përmendur një paradoks subjektiv dhe kjo e bëri të qeshte me turp. Megjithatë, Patrick nuk mund të mos intrigohej nga tabelat dhe kodet e Purdue. "Hajde, Perdue, mëso një laik diçka rreth teknologjisë," tha ai, duke tërhequr një karrige. "Më trego çfarë po bën vërtet këtu."
    
  Perdue u mendua për një moment përpara se të përgjigjej me besimin e tij të zakonshëm të bazuar. "Po krijoj një pajisje sigurie, Patrick."
    
  Patriku buzëqeshi me djallëzi. "E kuptoj. Për të mbajtur MI6 nga e ardhmja?"
    
  Perdue ia ktheu buzëqeshjen djallëzore Patrik dhe mburrej miqësisht: "Po".
    
  Ke thuajse të drejtë, gjel plak, mendoi Perdue me vete, duke e ditur se aludimi i Patrikut ishte rrezikshmërisht afër së vërtetës, sigurisht me një kthesë. A nuk do të ishit të lumtur të mendonit për këtë nëse do ta dinit vetëm se pajisja ime ishte krijuar posaçërisht për të thithur MI6?
    
  "A jam unë i tillë?" Patriku gulçoi. "Atëherë më trego si ishte... Oh, prit," tha ai me gëzim, "Kam harruar, unë jam pjesë e organizatës së tmerrshme që po lufton këtu." Perdue qeshi me Patrick, por të dy burrat ndanë dëshira të pazbuluara që nuk mund t'i zbulonin njëri-tjetrit.
    
    
  18
  Përmes qiejve
    
    
  Tre ditë më vonë, partia hipi në Super Hercules, të marrë me qira nga Perdue, me një grup të zgjedhur njerëzish nën komandën e kolonelit J. Nën mbikëqyrjen, Yimenu ngarkoi ngarkesën e çmuar etiopiane.
    
  "A do të vish me ne, kolonel?" - pyeti Perdue veterani plak i vrenjtur, por i pasionuar.
    
  "Në një ekspeditë?" - Çfarë është kjo? Ai e pyeti Perdue ashpër, megjithëse e vlerësoi ngrohtësinë e eksploruesit të pasur. "Jo, jo, aspak. Barra është mbi ju, bir. Ju duhet të korrigjoni vetëm. Duke rrezikuar të dukem i vrazhdë, më mirë të mos përfshihem në biseda të vogla me ty nëse nuk e ke problem."
    
  "Është në rregull, kolonel," u përgjigj Perdue me respekt. "Unë e kuptoj plotësisht".
    
  "Përveç kësaj," vazhdoi veterani, "nuk do të doja të kaloja nëpër trazirat dhe trazirat me të cilat do të duhet të përballeni kur të ktheheni në Axum. Ju e meritoni armiqësinë me të cilën do të përballeni, dhe sinqerisht, nëse do t'ju ndodhte diçka gjatë dorëzimit të Kutisë së Shenjtë, sigurisht që nuk do ta quaja një mizori."
    
  "Uau," vuri në dukje Nina, ulur në platformën e hapur dhe duke pirë duhan. "Mos u ndal."
    
  Koloneli i hodhi një vështrim Ninës anash. "Thuaji gruas suaj që të merret me punën e saj gjithashtu. Rebelimi i grave nuk lejohet në tokën time."
    
  Sam ndezi kamerën dhe priti.
    
  "Nina," tha Perdue para se ajo të mund të reagonte, duke shpresuar se do të hiqte dorë nga ferri që po thirrej të lëshonte mbi veteranin mosmiratues. Vështrimi i tij mbeti i ngulur te koloneli, por sytë e tij u mbyllën kur e dëgjoi atë të ngrihej dhe të afrohej. Sam, i freskët nga vigjilja e tij në barkun e Herkulit, buzëqeshi ndërsa drejtoi lentet e tij.
    
  Koloneli pa me një buzëqeshje teksa djalli në miniaturë po shkonte drejt tij, duke klikuar bishtin e cigares me thonjtë e saj ndërsa ajo ecte. Flokët e saj të errët rrodhën egërsisht mbi supet e saj dhe një erë e lehtë i përfshiu fijet në tempujt e saj mbi sytë e saj të mprehtë kafe.
    
  "Më thuaj, kolonel," pyeti ajo me butësi, "a ke grua?"
    
  "Sigurisht që po," u përgjigj ai ashpër, duke mos i hequr sytë nga Perdue.
    
  "Duhet ta rrëmbeje apo thjesht i urdhërove lakejve tuaj ushtarakë që t"i gjymtonin organet gjenitale, në mënyrë që ajo të mos e dinte se performanca juaj është po aq e neveritshme sa edhe dekori juaj shoqëror?" - pyeti ajo drejtpërdrejt.
    
  "Nina!" Perdue gulçoi, duke u kthyer për ta parë i tronditur ndërsa veterani bërtiti: "Si guxon!" pas tij.
    
  "Më fal," buzëqeshi Nina. Ajo e zvarriti rastësisht cigaren dhe i fryu tymit drejt kolonelit. Fytyra e Yimenu. "Më falni. Shihemi në Etiopi, kolonel." Ajo u kthye në Hercules, por u kthye në gjysmë të rrugës për të përfunduar atë që donte të thoshte. "Oh, dhe gjatë fluturimit atje do të kujdesem vërtet për neverinë tuaj abrahamike këtu. Mos u shqetëso." Ajo tregoi me gisht të ashtuquajturën Kutia e Shenjtë dhe i bëri një sy kolonelit përpara se të zhdukej në errësirën e gjirit të madh të ngarkesave të avionit.
    
  Sam ndaloi regjistrimin dhe u përpoq të mbante një fytyrë të drejtë. "Ti e di se ata do të të vrisnin atje për atë që sapo bëre," ngacmoi ai.
    
  "Po, por nuk e bëra atje, apo jo, Sam?" - pyeti ajo me tallje. "E bëra pikërisht këtu në tokën skoceze, duke përdorur kundërshtimin tim pagan ndaj çdo kulture që nuk respekton gjininë time."
    
  Ai qeshi dhe e largoi aparatin e tij. "Kam kapur anën tuaj të mirë, nëse kjo është ndonjë ngushëllim."
    
  "Ti bastard! E ke shkruar këtë?" - bërtiti ajo, duke u shtrënguar pas Semit. Por Sam ishte shumë më i madh, më i shpejtë dhe më i fortë. Ajo duhej të pranonte fjalën e tij se ai nuk do t'ia tregonte Padit, përndryshe ai do ta largonte nga ekskursioni nga frika e persekutimit nga njerëzit e kolonelit sapo të mbërrinte në Axum.
    
  Perdue kërkoi falje për komentet e Ninës, megjithëse ai nuk mund të kishte marrë një goditje më të mirë të ulët. "Thjesht mbaje nën roje, bir," gërmonte veterani. "Ajo është mjaft e vogël për një varr të cekët në shkretëtirë, ku zëri i saj do të shuhej përgjithmonë. Dhe jo arkeologu më i mirë do të ishte në gjendje të analizonte kockat e saj edhe pas një muaji. Me këtë ai eci drejt xhipit të tij, i cili e priste në anën e kundërt të zonës së madhe të sheshtë të aeroportit të Lossiemouth, por para se të arrinte larg Perdue qëndroi përpara tij.
    
  "Kolonel Yimenu, unë mund t'i detyrohem vendit tuaj kompensim, por mos mendoni për asnjë moment se mund të kërcënoni miqtë e mi dhe të largoheni. Unë nuk do të toleroj kërcënime me vdekje kundër popullit tim - apo vetes, për këtë çështje - kështu që ju lutemi një këshillë," vloi Perdue me një ton të qetë që nënkuptonte një zemërim të ngadaltë. Gishti i tij i gjatë tregues u ngrit dhe mbeti në këmbë midis fytyrës së tij dhe fytyrës së Yimenu. "Mos shkel në sipërfaqen e lëmuar të territorit tim. Do të zbuloni se jeni aq i lehtë sa mund t'u shmangeni gjembave poshtë."
    
  Patriku papritmas bërtiti: "Mirë, kaq! Bëhuni gati për ngritje! Unë dua që të gjithë njerëzit e mi të pastrohen dhe të japin llogari përpara se ta mbyllim këtë çështje, Colin!" Ai lëshoi urdhra pa pushim, aq sa Yimenu u ndje shumë i irrituar për të vazhduar kërcënimet e tij kundër Perdue. Menjëherë pas kësaj, ai nxitoi drejt makinës së tij nën një qiell skocez me re, duke mbështjellë xhaketën rreth vetes për të luftuar të ftohtin.
    
  Në gjysmë të rrugës së ekipit, Patrick pushoi së bërtituri dhe shikoi Perdue.
    
  "E kam dëgjuar këtë, e dini?" - tha ai. "Ti je një kurvë vetëvrasëse, David, duke folur me mbretin para se të futesh në stilolapsin e tij të ariut." Ai iu afrua Perdue. "Por ishte gjëja më interesante që kam parë ndonjëherë, shok."
    
  Duke e përkëdhelur miliarderin në shpinë, Patrick vazhdoi t'i kërkonte një prej agjentëve të tij të nënshkruante një fletë të bashkangjitur në tabletin e burrit. Perdue donte të buzëqeshte, duke u përkulur paksa kur hyri në aeroplan, por realiteti dhe mënyra e vrazhdë e kërcënimit të Yeaman ndaj Ninës ishin në mendjen e tij. Ishte një gjë tjetër që ai duhej të mbante një sy duke mbajtur gjurmët e punëve të Karstenit MI6, duke e mbajtur Patrikun në errësirë për shefin e tij dhe për t'i mbajtur të gjithë gjallë ndërsa ata zëvendësonin Kutinë e Shenjtë.
    
  "Cdo gje eshte ne rregull?" - e pyeti Sam Perdue kur u ul.
    
  "E përkryer," u përgjigj Perdue në mënyrën e tij të lehtë. "Nuk jemi qëlluar ende kundër nesh." Ai shikoi Ninën, e cila ishte strukur pak tani që ishte qetësuar.
    
  "Ai e kërkoi atë," mërmëriti ajo.
    
  Pjesa më e madhe e ngritjes së mëvonshme ndodhi në zhurmën e bardhë bisedore. Sam dhe Perdue diskutuan zonat që kishin vizituar më parë gjatë misioneve dhe udhëtimeve në kamping, ndërsa Nina ngriti këmbët për të marrë një sy gjumë.
    
  Patrick rishikoi itinerarin dhe vuri në dukje koordinatat e fshatit të përkohshëm arkeologjik ku Perdue kishte ikur për herë të fundit për të shpëtuar jetën e tij. Pavarësisht nga të gjitha trajnimet e tij ushtarake dhe njohuritë e ligjeve botërore, Patrick ishte në mënyrë të pandërgjegjshme nervoz për mbërritjen e tyre atje. Mbi të gjitha, siguria e ekipit të ekspeditës ishte përgjegjësia e tij.
    
  Duke parë në heshtje shkëmbimin në dukje të gëzuar midis Perdue dhe Sam, Patrick nuk mund të mos mendonte për programin që e kishte kapur Perdue duke punuar teksa hynte në kompleksin laboratorik të Reichtisousis nën katin e parë. Ai nuk e kishte idenë pse ishte madje paranojak për këtë, sepse Perdue i kishte shpjeguar se sistemi ishte krijuar për të ndarë zona të caktuara të ambienteve të tij duke përdorur telekomandë ose diçka të tillë. Ai nuk ishte kurrë i dashur për zhargonin teknik gjithsesi, kështu që ai supozoi se Perdue po ndryshonte sistemin e sigurisë së shtëpisë së tij për të mbajtur larg agjentët që kishin mësuar kodet dhe protokollet e sigurisë ndërsa rezidenca ishte nën karantinë MI6. Mjaft e drejtë, mendoi ai në përfundim, pak i pakënaqur me vlerësimin e tij.
    
  Gjatë orëve në vijim, Herkuli i fuqishëm ulërinte nëpër Gjermani dhe Austri, duke vazhduar udhëtimin e tij të lodhur drejt Greqisë dhe Mesdheut.
    
  "A bie ndonjëherë kjo gjë për t'u furnizuar me karburant?" pyeti Nina.
    
  Perdue buzëqeshi dhe bërtiti: "Kjo racë Lockheed mund të vazhdojë dhe të vazhdojë. Kjo është arsyeja pse unë i dua këto makina të mëdha!"
    
  "Po, kjo i përgjigjet plotësisht kërkesës sime joprofesionale, Perdue," tha ajo me vete, thjesht duke tundur kokën.
    
  "Ne duhet të arrijmë në bregun afrikan për pak më pak se pesëmbëdhjetë orë, Nina," Sam u përpoq t'i jepte asaj një ide më të mirë.
    
  "Sam, të lutem, mos e përdor atë frazë të lulëzuar "ulje" tani. Ta, - ankoi ajo, për kënaqësinë e tij.
    
  "Kjo gjë është po aq e besueshme sa shtëpia," buzëqeshi Patrik dhe e përkëdheli Ninën në kofshë për ta qetësuar, por ai nuk e kuptoi se ku e vuri dorën derisa e bëri atë. Ai hoqi shpejt dorën duke u dukur i ofenduar, por Nina vetëm qeshi. Në vend të kësaj, ajo vuri dorën në kofshën e tij me një shprehje serioze tallëse: "Është në rregull, Padi. Xhinset e mia do të parandalojnë çdo perversion."
    
  Duke u ndjerë i lehtësuar, ai qeshi me zemër së bashku me Ninën. Megjithëse Patriku ishte më i përshtatshëm për gratë e urta dhe të përulura, ai mund të kuptonte tërheqjen e thellë të Sam dhe Perdue ndaj historianit të guximshëm dhe qasjen e saj të drejtpërdrejtë dhe të patrembur.
    
  Dielli perëndoi mbi shumicën e zonave kohore lokale menjëherë pasi u ngritën, kështu që në kohën kur arritën në Greqi ata po fluturonin në qiellin e natës. Sam shikoi orën e tij dhe zbuloi se ai ishte i vetmi ende zgjuar. Ose nga mërzia, ose duke arritur atë që do të vinte, pjesa tjetër e pjesëmarrësve të partisë ishin tashmë në gjumë në vendet e tyre në këtë kohë. Vetëm piloti tha diçka, duke i thirrur me frikë bashkëpilotit: "A e sheh këtë, Roger?"
    
  "Oh, kjo është ajo?" pyeti bashkëpilotin dhe tregoi me gisht para tyre. "Po, e shoh!"
    
  Kurioziteti i Semit ishte një refleks i shpejtë dhe ai shpejt shikoi përpara, ku po tregonte burri. Fytyra e tij u ndriçua nga bukuria e saj dhe ai e shikoi me vëmendje derisa u zhduk në errësirë. "Zot, do të doja që Nina ta shihte këtë," mërmëriti ai, duke u ulur përsëri.
    
  "Çfarë?" Pyeti Nina, ende gjysmë në gjumë kur dëgjoi emrin e saj. "Çfarë? Shihni çfarë?
    
  "Oh, asgjë shumë, mendoj," u përgjigj Sam. "Ishte thjesht një vizion i bukur."
    
  "Çfarë?" - pyeti ajo duke u ulur dhe duke fshirë sytë.
    
  Sam buzëqeshi, duke dëshiruar që ai të mund të përdorte sytë për të ndarë gjëra të tilla me të. "Një yll i ndritshëm verbues, dashuria ime. Thjesht një yll super i ndritshëm".
    
    
  19
  Duke ndjekur dragoin
    
    
  "Një yll tjetër ka rënë, Ofar!" Bërtiti Penekal, duke ngritur sytë nga një alarm në telefonin e tij të dërguar nga një prej burrave të tyre në Jemen.
    
  "E pashë," u përgjigj plaku i lodhur. "Për të ndjekur Magjistarin, do të duhet të presim dhe të shohim se çfarë sëmundje do t'i ndodhë njerëzimit më pas. Kam frikë se ky është një test shumë i kujdesshëm dhe i shtrenjtë."
    
  "Përse e thua këtë?" - pyeti Penekali.
    
  Ofar ngriti supet. "Epo, sepse me gjendjen aktuale të botës - kaosin, çmendurinë, keqmenaxhimin qesharak të moralit bazë njerëzor - është mjaft e vështirë të përcaktohet se çfarë fatkeqësie do t'i ndodhin njerëzimit përtej të keqes që tashmë ekziston, apo jo?"
    
  Penekal ra dakord, por ata duhej të bënin diçka për të ndaluar Magjistarin të mblidhte edhe më shumë fuqi qiellore. "Unë do të kontaktoj masonët në Sudan. Ata duhet të dinë nëse është një nga njerëzit e tyre. Mos u shqetëso, - e ndërpreu ai protestën e afërt të Ofarit kundër idesë, - do të pyes me takt.
    
  "Nuk mund t'i bësh të ditur se ne e dimë se diçka po ndodh, Penekal. Nëse edhe nuhasin..." paralajmëroi Ofari.
    
  "Ata nuk do ta bëjnë, miku im," u përgjigj Penekal me ashpërsi. Ata kishin mbajtur roje në observatorin e tyre për më shumë se dy ditë, të rraskapitur, duke rënë në gjumë me radhë dhe duke parë qiellin për ndonjë devijim të pazakontë në yjësitë. "Do të kthehem para mesditës, shpresoj me disa përgjigje."
    
  "Nxito, Penekal. Rrotullat e Mbretit Solomon parashikojnë se do të duheshin vetëm disa javë që Fuqia Magjike të bëhej e pathyeshme. Nëse ai mund të sjellë përsëri të rënët në sipërfaqen e tokës, imagjinoni se çfarë mund të bënte në parajsë. Yjet që lëvizin mund të bëjnë kërdi në vetë ekzistencën tonë," kujtoi Ofar, duke pushuar për të marrë frymë. "Nëse ai ka Celeste, asnjë nga paudhësitë nuk mund të korrigjohet."
    
  "E di, Ofar," tha Penekal, duke mbledhur tabela me yje për vizitën e tij te Masteri lokal i Juridiksionit Masonik. "E vetmja alternativë është të mblidhen të gjithë diamantet e Mbretit Solomon dhe ato do të shpërndahen nëpër tokë. Kjo tingëllon si një detyrë e pakapërcyeshme për mua."
    
  "Shumica prej tyre janë ende këtu në shkretëtirë," ngushëlloi Ofari mikun e tij. "Shumë pak janë vjedhur. Nuk ka shumë prej tyre për të mbledhur, kështu që ne mund të kemi një shans për të kundërshtuar Magjistarin në këtë mënyrë."
    
  "A je i cmendur?" Pëshpëriti Penekali. "Tani ne nuk do të jemi kurrë në gjendje t'i kërkojmë këto diamante nga pronarët e tyre!" I lodhur dhe duke u ndjerë plotësisht i pashpresë, Penekal u zhyt në karrigen në të cilën kishte fjetur një natë më parë. "Ata kurrë nuk do të hiqnin dorë nga pasuria e tyre e çmuar për të shpëtuar planetin. Zoti im, a nuk i ke kushtuar vëmendje lakmisë së njerëzve në kurriz të vetë planetit që mbështet jetën e tyre?"
    
  "Une kam! Une kam!" Ofari u këput prapa. "Sigurisht që kam."
    
  "Atëherë si mund të prisnit që ata t'ua jepnin gurët e çmuar dy budallenjve të vjetër duke u kërkuar atyre ta bënin këtë për të ndaluar një njeri të lig me fuqi të mbinatyrshme që të ndryshojë shtrirjen e yjeve dhe të dërgojë sërish fatkeqësi biblike mbi botën moderne?"
    
  Ofari u bë mbrojtës, këtë herë duke kërcënuar se do të humbiste qetësinë. "Ti mendon se nuk e kuptoj si tingëllon, Penekal?" leh ai. "Unë nuk jam budalla! Gjithçka që unë sugjeroj është që të mendoni të kërkoni ndihmë për të mbledhur atë që ka mbetur, në mënyrë që Magjistari të mos mund të zbatojë idetë e tij të sëmura dhe të na zhdukë të gjithëve. Ku është besimi yt vëlla? Ku është premtimi juaj për të ndaluar përmbushjen e kësaj profeci të fshehtë? Ne duhet të bëjmë gjithçka në fuqinë tonë që të përpiqemi të paktën... të përpiqemi... të luftojmë atë që po ndodh."
    
  Penekali pa se buzët e Ofarit dridheshin dhe një dridhje e frikshme i përshkoi duart kockore. "Qetësohu, mik i vjetër. Qetësohu të lutem. Zemra jote nuk mund ta durojë taksën e zemërimit tënd."
    
  Ai u ul pranë shokut të tij me letra në dorë. Zëri i Penekalit ra ndjeshëm në intensitet, qoftë edhe për ta mbajtur Ofarin e vjetër larg emocioneve të dhunshme që ndjente. "Shiko, gjithçka që po them është se nëse nuk i blejmë diamantet e mbetura nga pronarët e tyre, nuk do të jemi në gjendje t'i marrim të gjitha përpara se Magjistari t'i blejë. Është e lehtë për të që thjesht të vrasë për ta dhe të pretendojë gurët. Për ne, njerëzit e mirë, detyra për të mbledhur të njëjtat është në thelb më e vështirë."
    
  "Atëherë le të mbledhim të gjitha pasuritë tona. Kontaktoni me vëllezërit e të gjitha kullave tona të vrojtimit, madje edhe ato në Lindje, dhe na lejoni të marrim diamantet e mbetura," u lut Ofar përmes psherëtimave të ngjirura dhe të lodhura. Penekali nuk mund ta kuptonte absurditetin e kësaj ideje, duke ditur natyrën e njerëzve, veçanërisht të pasurve në botën moderne, të cilët ende besonin se gurët i bënin mbretër dhe mbretëresha, ndërsa e ardhmja e tyre ishte shterpë për shkak të fatkeqësisë, urisë dhe mbytjes. Megjithatë, për të mos e mërzitur më tej mikun e tij të përjetshëm, ai tundi kokën dhe kafshoi gjuhën si shenjë e dorëzimit të nënkuptuar. "Do të shohim, në rregull? Pasi të takohem me mjeshtrin dhe pasi të dimë nëse masonët qëndrojnë pas kësaj, ne mund të shohim se cilat opsione të tjera janë në dispozicion, "tha Penekal me qetësi. "Ndërkohë, megjithatë, pushoni pak dhe unë do të nxitoj t'ju them, shpresoj, një lajm të mirë."
    
  "Unë do të jem këtu," psherëtiu Ofari. "Unë do të mbaj linjën."
    
    
  * * *
    
    
  Poshtë në qytet, Penekal përshëndeti një taksi për ta çuar në shtëpinë e kreut të masonëve vendas. Ai e bëri takimin me premisën se duhej të zbulonte nëse masonët dinin për ritualin që po kryhej duke përdorur këtë tabelë të veçantë yjore. Kjo nuk ishte një mbulesë plotësisht mashtruese, por vizita e tij bazohej më shumë në përcaktimin e përfshirjes së botës masonike në shkatërrimin e fundit qiellor.
    
  Kishte shumë trafik në Kajro, gjë që ishte një kontrast i veçantë me natyrën e lashtë të kulturës së tij. Ndërsa rrokaqiejt u ngritën dhe u zgjeruan drejt qiellit, qielli blu dhe portokalli lart fryma një heshtje dhe qetësi solemne. Penekal vështroi qiellin përmes dritares së makinës, duke menduar për fatin e njerëzimit, i ulur pikërisht këtu në një fron me dukje dashamirëse, të shkëlqimit dhe paqes.
    
  Ashtu si natyra njerëzore, mendoi ai. Si shumica e gjërave në krijim. Rendit nga kaosi. Kaos, duke zhvendosur të gjithë rendin në majat e kohës. Zoti na ndihmoftë të gjithëve në këtë jetë, nëse ky është magjistari për të cilin flet.
    
  "Mot i çuditshëm, apo jo?" - vuri re papritmas shoferi. Penekali tundi kokën në shenjë dakordësie, i habitur që burri do t'i kushtonte vëmendje një gjëje të tillë, ndërsa Penekal mendonte për ngjarjet e afërta.
    
  "Po, është e vërtetë," u përgjigj Penekal nga mirësjellja. Burri i sjellshëm pas timonit mbeti i kënaqur me përgjigjen e Penekalit, të paktën tani për tani. Disa sekonda më vonë ai tha: "Shije mjaft të zymta dhe të paparashikueshme gjithashtu. Është sikur diçka në ajër po ndryshon retë dhe deti është çmendur."
    
  "Përse e thua këtë?" - pyeti Penekali.
    
  "A nuk i lexuat gazetat këtë mëngjes?" shoferi gulçoi. "Vija bregdetare e Aleksandrisë është tkurrur me 58% gjatë katër ditëve të fundit dhe nuk ka pasur asnjë shenjë ndryshimi atmosferik për të mbështetur këtë ngjarje."
    
  "Atëherë çfarë mendojnë ata që e shkaktoi këtë fenomen?" Pyeti Penekal, duke u përpjekur të fshihte panikun e tij pas pyetjes me një ton të sheshtë. Me gjithë detyrat e tij si kujdestar, ai nuk e dinte që niveli i detit ishte ngritur.
    
  Burri ngriti supet: "Nuk e di vërtet. Dua të them, vetëm hëna mund të kontrollojë baticat ashtu, apo jo?
    
  "Unë besoj. Por ata thanë se hëna ishte përgjegjëse? A ka ndryshuar disi në orbitë kjo," u ndje ai budalla edhe pse e nënkuptoi këtë?
    
  Shoferi i hodhi një vështrim tallës Penekal përmes pasqyrës së pasme. "Po tallesh, apo jo, zotëri? Kjo është absurde! Jam i sigurt se nëse hëna do të ndryshonte, e gjithë bota do ta dinte për të."
    
  "Po, po, keni të drejtë. Thjesht po mendoja," u përgjigj shpejt Penekal për të ndaluar talljet e shoferit.
    
  "Pastaj përsëri, teoria juaj nuk është aq e çmendur sa disa që kam dëgjuar që kur u raportua për herë të parë," qeshi shoferi. "Kam dëgjuar disa marrëzi absolutisht qesharake nga disa njerëz në këtë qytet!"
    
  Penekali u zhvendos në karrigen e tij, duke u përkulur përpara. "RRETH? Si cfare?"
    
  "Ndihem budalla edhe duke folur për këtë," qeshi burri, duke hedhur herë pas here një vështrim në pasqyrë për të folur me pasagjerin e tij. "Ka disa të moshuar që pështyjnë, vajtojnë dhe qajnë duke thënë se kjo është vepër e një shpirti të keq. Ha! A mund ta besoni këtë mut? Një demon uji është i lirë në Egjipt, miku im." Ai e përqeshi idenë me një të qeshur me zë të lartë.
    
  Por pasagjeri i tij nuk qeshi me të. Me fytyrë guri dhe i zhytur në mendime, Penekali ngadalë zgjati stilolapsin në xhepin e xhaketës, e nxori atë dhe shkroi në pëllëmbën e tij: "Djall uji".
    
  Shoferi qeshi aq i gëzuar sa Penekal vendosi të mos shpërthejë flluskën dhe të mos rrisë numrin e të çmendurve në Kajro, duke thënë se në njëfarë kuptimi këto teori qesharake ishin mjaft të vërteta. Me gjithë shqetësimet e reja që kishte, plaku buzëqeshi me turp për të gëzuar shoferin.
    
  "Zotëri, nuk mund të mos vërej se adresa në të cilën më kërkuat të të çoja," hezitoi pak shoferi, "është një vend që përbën një mister të madh për njeriun e zakonshëm."
    
  "RRETH?" Pyeti i pafajshëm Penekali.
    
  "Po," konfirmoi shoferi i zellshëm. "Ky është një tempull mason, megjithëse pak njerëz e dinë për të. Thjesht mendojnë se është një tjetër nga muzetë apo monumentet më të mëdhenj të Kajros".
    
  "E di se çfarë është, miku im," tha Penekal shpejt, i lodhur nga durimi i gjuhës llafazane të burrit, ndërsa ai përpiqej të zbulonte shkakun e katastrofës që pasoi në parajsë.
    
  "Oh, e kuptoj," u përgjigj shoferi, duke u dukur pak më i përulur nga shpërthimi i pasagjerit të tij. Mesazhi se ai e dinte se destinacioni i tij ishte një vend i ritualeve të lashta magjike dhe fuqive sunduese botërore me anëtarësi të rangut të lartë, dukej se e trembte pak njeriun. Por nëse e trembte atë deri në heshtje, kjo ishte mirë, mendoi Penekali. Ai tashmë kishte mjaft për t'u shqetësuar.
    
  Ata u zhvendosën në një pjesë më të izoluar të qytetit, një zonë banimi me disa sinagoga, kisha dhe tempuj midis tre shkollave që ndodheshin aty pranë. Prania e fëmijëve në rrugë u zvogëlua gradualisht dhe Penekal ndjeu një ndryshim në ajër. Shtëpitë bëheshin gjithnjë e më luksoze dhe gardhet e tyre bëheshin më të sigurta nën trashësinë e kopshteve luksoze në të cilat gjarpëronte rruga. Në fund të rrugës, makina u kthye nga një rrugicë e vogël anësore që të çonte në një ndërtesë madhështore me një portë të ngurtë sigurie që shikonte nga ajo.
    
  "Le të shkojmë, zotëri," njoftoi shoferi, duke ndaluar makinën disa metra larg portës, sikur të kishte frikë të ishte brenda një rrezeje të caktuar nga tempulli.
    
  "Faleminderit," tha Penekal. "Do të të telefonoj kur të mbaroj."
    
  "Më falni, zotëri," ia ktheu shoferi. "Këtu". Ai i dorëzoi Penekalit kartëvizitën e kolegut të tij. "Mund të telefononi kolegun tim për t'ju marrë. Më mirë të mos vij më këtu, nëse nuk e keni problem."
    
  Pa fjalë tjetër, ai mori paratë e Penekal-it dhe u largua, duke nxituar me nxitim para se të arrinte në kryqëzimin T në një rrugë tjetër. Astronomi i vjetër pa dritat e frenave të taksisë të zhdukeshin nga këndi përpara se të merrte frymë thellë dhe të kthehej për të përballuar portën e lartë. Pas tij qëndronte Tempulli Mason, i menduar dhe i heshtur, sikur ta priste.
    
    
  20
  Armiku i armikut tim
    
    
  "Mjeshtër Penekal!" - dëgjoi nga larg në anën tjetër të gardhit. Ishte i njëjti njeri që kishte ardhur për të parë, mjeshtri lokal i shtëpizës. "Je pak herët. Prit, do të vij ta hap për ty. Shpresoj se nuk e keni problem të uleni jashtë. Energjia u ndërpre përsëri."
    
  "Faleminderit," buzëqeshi Penekal. "Nuk e kam problem të marr pak ajër të pastër, zotëri."
    
  Ai nuk e kishte takuar kurrë më parë Prof. Imru, kreu i masonëve të Kajros dhe Gizës. Gjithçka që Penekal dinte për të ishte se ai ishte një antropolog dhe drejtor ekzekutiv i Lëvizjes Popullore për Mbrojtjen e Vendeve të Trashëgimisë, i cili kohët e fundit kishte marrë pjesë në gjykatën botërore për krimet arkeologjike në Afrikën e Veriut. Edhe pse profesori ishte një njeri i pasur dhe me ndikim, personaliteti i tij doli të ishte shumë i këndshëm dhe me të Penekal u ndje menjëherë si në shtëpinë e tij.
    
  "Do të ju pëlqen një pije?" Prof. E pyeta Imrën.
    
  "Faleminderit. Unë do të kem atë që keni, - u përgjigj Penekal, duke u ndjerë mjaft budalla me rrotullat e pergamenës së vjetër nën krahun e tij këtu, i izoluar nga bukuria natyrore jashtë ndërtesës. I pasigurt për protokollin, ai vazhdoi të buzëqeshë përzemërsisht dhe fjalët i rezervoi për përgjigje dhe jo për deklarata.
    
  "Pra," profesor. Imru filloi ndërsa u ul me një gotë çaj të ftohtë, duke ia kaluar një tjetër mysafirit të tij, "A thua se ke ndonjë pyetje për alkimistin?"
    
  "Po, zotëri," pranoi Penekal. "Unë nuk jam nga ata që luajnë lojëra, sepse jam shumë i vjetër për të humbur kohë për mashtrime."
    
  "Unë mund ta vlerësoj këtë," buzëqeshi Imru.
    
  Duke pastruar fytin e tij, Penekal u fut drejt e në lojë. "Unë thjesht po pyes veten nëse është e mundur që masonët janë aktualisht të angazhuar në praktika alkimike që përfshijnë... uh...," u përpoq ai me formulimin e pyetjes së tij.
    
  "Vetëm pyet, mjeshtër Penekal," tha Imru, duke shpresuar të qetësonte nervat e vizitorit të tij.
    
  "Ndoshta jeni të angazhuar në rituale që mund të ndikojnë në yjësitë?" Pyeti Penekal, duke ngushtuar sytë dhe duke u përkulur në siklet. "E di si tingëllon, por..."
    
  "Si tingëllon kjo?" - pyeti Imru me kureshtje.
    
  "E pabesueshme," pranoi astronomi i vjetër.
    
  "Ju po flisni me një furnizues të ritualeve të mëdha dhe ezoterizmit të lashtë, miku im. Më lejoni t'ju siguroj, ka shumë pak gjëra në këtë Univers që më duken të pabesueshme dhe shumë pak gjëra që janë të pamundura", tha profesori. Imru tregoi me krenari.
    
  "E shihni, vëllazëria ime është gjithashtu një organizatë pak e njohur. Ajo u themelua kaq shumë kohë më parë sa që praktikisht nuk ka asnjë të dhënë për themeluesit tanë," shpjegoi Penekal.
    
  "E di. Ju jeni nga grupi Hermopolis Dragon Watchers. Unë e di, "Profesor. Imru tundi me kokë në mënyrë pozitive. "Në fund të fundit, unë jam profesor i antropologjisë, i zoti. Dhe si një iniciator mason, unë jam plotësisht i vetëdijshëm për punën që urdhëri juaj ka bërë gjatë gjithë këtyre shekujve. Në fakt, ajo rezonon me shumë nga ritualet dhe themelet tona. E di që paraardhësit tuaj e kanë ndjekur Thothin, por çfarë mendoni se po ndodh këtu?"
    
  Thuajse duke u kërcyer nga entuziazmi, Penekal shtriu rrotullat e tij në tryezë, duke shpalosur letrat për profesorin. Unë do të studioj me kujdes. "Shiko?" - shfryti ai i emocionuar. "Këta janë yjet që kanë rënë nga vendet e tyre në një javë e gjysmë të fundit, zotëri. A i njihni ato?
    
  Për një kohë të gjatë Prof. Imru shikoi në heshtje yjet e shënuar në hartë, duke u përpjekur t'u jepte kuptim. Më në fund ngriti sytë. "Unë nuk jam një astronom shumë i mirë, mjeshtër Penekal. E di që ky diamant është shumë i rëndësishëm në rrethet magjike, është i pranishëm edhe në Kodin e Solomonit".
    
  Ai tregoi yllin e parë që kishin shënuar Penekal dhe Ofar. "Kjo është një gjë e rëndësishme në praktikat alkimike të Francës së mesit të shekullit të 18-të, por më duhet të rrëfej se, me sa di unë, nuk kemi asnjë alkimist të vetëm që punon aktualisht këtu," thotë profesori. Imru informoi Penekal. "Cili element luan rol këtu? Ar?"
    
  Penekal u përgjigj me një shprehje të tmerrshme në fytyrën e tij: "Diamante".
    
  Më pas ai i tregoi Prof. Po shikoj lidhjet e lajmeve rreth vrasjeve pranë Nice, Francë. Me një ton të qetë, duke u dridhur nga padurimi, ai zbuloi detajet e vrasjeve të zonjës Chantal dhe shërbëtores së saj. "Diamanti më i famshëm i vjedhur gjatë këtij incidenti, Profesor, është Celeste," rënkoi ai.
    
  "Kam dëgjuar për të. Kam dëgjuar se një gur i mrekullueshëm është i cilësisë më të lartë se Cullinan. Por çfarë rëndësie ka kjo këtu?" Prof. E pyeta Imrën.
    
  Profesori vuri re se Penekali dukej tmerrësisht i shkatërruar, pasi sjellja e tij ishte errësuar dukshëm që kur vizitori i vjetër mësoi se Frimasonët nuk ishin arkitektët e fenomeneve të fundit. "Celeste është guri kryesor që mund të mposhtë koleksionin e shtatëdhjetë e dy diamanteve të Solomonit, nëse përdoret kundër Magjistarit, një i urtë i madh me qëllime dhe fuqi të tmerrshme," shpjegoi Penekal aq shpejt sa fryma i mbeti në fyt.
    
  "Të lutem, mjeshtër Penekal, ulu këtu. Po e lodhni veten në këtë vapë. Ndaluni për një moment. Unë do të jem akoma këtu për të dëgjuar, miku im", tha profesori. tha Imru para se të binte papritur në një gjendje meditimi të thellë.
    
  "W-çfarë ... çfarë është puna, zotëri?" - pyeti Penekali.
    
  "Më jep një minutë, të lutem," iu lut profesori, duke u vrenjtur në fytyrë ndërsa kujtimet i digjeshin. Nën hijen e pemëve të akacies që strehonin ndërtesën e vjetër masonike, profesori ecte i menduar. Ndërsa Penekali pinte çajin e tij të ftohtë për të ftohur trupin dhe për të hequr qafe ankthin e tij, ai pa teksa profesori mërmëriti qetësisht me vete. Dukej se i zoti i shtëpisë erdhi menjëherë në vete dhe iu drejtua Penekalit me një shprehje të çuditshme mosbesimi në fytyrë. "Mjeshtër Penekal, a keni dëgjuar ndonjëherë për të urtin Ananias?"
    
  "Unë nuk kam asnjë, zotëri. Tingëllon biblik, - tha Penekal duke ngritur supet.
    
  "Magjistari që më përshkruat, aftësitë e tij dhe atë që ai përdor për të bërë ferrin," u përpoq të shpjegonte, por fjalët e tij e dështuan, "ai... Unë as nuk mund ta mendoj, por ne tashmë e kemi e pa, sa absurditete janë bërë të vërteta më parë, - tundi kokën. "Ky njeri tingëllon si mistik me të cilin u ndesh një iniciator francez në vitin 1782, por padyshim që nuk mund të jetë i njëjti person." Fjalët e tij të fundit dukeshin të brishta dhe të pasigurta, por kishte logjikë në to. Kjo ishte diçka që Penekali e kuptonte shumë mirë. Ai u ul duke vështruar udhëheqësin e zgjuar dhe të drejtë, duke shpresuar se ai kishte krijuar një lloj besnikërie, duke shpresuar se profesori do të dinte se çfarë të bënte.
    
  "Dhe ai po mbledh diamantet e mbretit Solomon për t'u siguruar që ato nuk mund të përdoren për të sabotuar punën e tij?" Prof. Imru pyeti me të njëjtin pasion me të cilin Penekal foli për herë të parë për gjendjen e vështirë.
    
  "Ashtu është, zotëri. Duhet të marrim në dorë diamantet e mbetura, nga të cilat janë gjithsej gjashtëdhjetë e tetë. Siç sugjeroi miku im i varfër Ofar në optimizmin e tij të pafund dhe budalla, - buzëqeshi i hidhur Penekal. "Me përjashtim të blerjes së gurëve që janë në posedim të njerëzve me famë botërore dhe të pasur, ne nuk do të jemi në gjendje t'i marrim ato përpara se t'i marrim Magjistari."
    
  Prof. Imru ndaloi së ecuri dhe i nguli sytë astronomit të vjetër. "Mos i nënvlerëso kurrë qëllimet qesharake të një optimisti, miku im," tha ai me një shprehje që ishte një përzierje dëfrimi dhe interesi të ripërtërirë. "Disa propozime janë aq qesharake sa zakonisht përfundojnë duke funksionuar."
    
  "Zotëri, me gjithë respektin e duhur, nuk po mendoni seriozisht mundësinë për të blerë më shumë se pesëdhjetë diamante të famshme nga njerëzit më të pasur në botë? Do të kushtonte...huh...shumë para!" Penekal luftoi me konceptin. "Ajo mund të arrijë në miliona, dhe kush do të ishte aq i çmendur për të shpenzuar kaq shumë para për një pushtim kaq fantastik?"
    
  "David Perdue", Prof. Imru rrezatoi. "Mjeshtër Penekal, a mund të ktheheni këtu për njëzet e katër orë, ju lutem?" - iu lut ai. "Ndoshta unë e di se si mund ta ndihmojmë porosinë tuaj të luftojë këtë magjistar."
    
  "E kupton?" Penekali gulçoi nga kënaqësia.
    
  Prof. Imru qeshi. "Nuk mund të premtoj asgjë, por njoh një miliarder që shkel ligjin, i cili nuk ka respekt për autoritetin dhe i pëlqen të ngacmojë njerëzit e fuqishëm dhe të këqij. Dhe, siç do ta kishte fati, ai është në borxhin tim dhe, ndërsa flasim, është rrugës për në kontinentin afrikan."
    
    
  21
  Omen
    
    
  Nën qiejt e errët të Obanit, lajmi për një aksident rrugor që vrau një mjek lokal dhe gruan e tij u përhap me zjarr. Tregtarët, mësuesit dhe peshkatarët e tronditur vendas ndanë zinë e tyre për Dr Lance Beach dhe gruan e tij Sylvia. Fëmijët e tyre u lanë nën kujdesin e përkohshëm të tezes së tyre, ende të tronditur nga tragjedia. GP dhe gruaja e tij u pëlqyen shumë nga të gjithë dhe vdekja e tyre e tmerrshme në A82 ishte një goditje e tmerrshme për komunitetin.
    
  Thashethemet e mbytura qarkulluan nëpër supermarkete dhe restorante për tragjedinë e pakuptimtë që i kishte ndodhur një familjeje të varfër pak pasi një mjek gati humbi gruan e tij nga një çift i poshtër që e rrëmbeu atë. Edhe atëherë, banorët e qytetit ishin të befasuar që Plazhet i mbanin ngjarjet e rrëmbimit të zonjës Beach dhe shpëtimin e mëpasshëm të një sekreti kaq të ruajtur. Megjithatë, shumica e njerëzve thjesht supozuan se Beaches donte të largohej nga sprova e tmerrshme dhe nuk donin të flisnin për të.
    
  Ata nuk e dinin se Dr. Beach dhe prifti katolik vendas At Harper u detyruan të kalonin kufijtë moralë për të shpëtuar zonjën Beach dhe zotin Perdue duke u dhënë robëruesve të tyre të neveritshëm nazist një shije të ilaçeve të tyre. Natyrisht, shumica e njerëzve thjesht nuk do ta kuptonin se nganjëherë hakmarrja më e mirë ndaj një zuzari ishte - hakmarrja - zemërimi i modës së vjetër të Testamentit të Vjetër.
    
  Një djalë adoleshent, George Hamish, po vraponte me shpejtësi nëpër park. I njohur për aftësitë e tij atletike si kapiten i ekipit të tij të futbollit të shkollës së mesme, askush nuk e gjeti të çuditshme garën e tij të fokusuar. Ai kishte veshur tuta dhe atlete Nike. Flokët e tij të errëta u përzien në fytyrën dhe qafën e lagur ndërsa vraponte me shpejtësi të plotë nëpër lëndinat e gjelbërta të parkut. Djali i nxituar ishte i pavëmendshëm për degët e pemës që e goditën dhe e gërvishtën, ndërsa ai vrapoi përtej dhe poshtë tyre drejt Kishës së Shën Kolombit përtej rrugës së ngushtë nga parku.
    
  Mezi iu shmang një makine që po afrohej teksa po kalonte me shpejtësi përgjatë asfaltit, ai vrapoi lart shkallët dhe rrëshqiti në errësirë përtej dyerve të hapura të kishës.
    
  "Ati Harper!" - bërtiti ai pa frymë.
    
  Disa nga famullitarët e pranishëm brenda u kthyen në stolat e tyre dhe e mbyllën djalin budalla për mungesë respekti, por atij nuk i interesonte.
    
  "Ku është babai?" Ai pyeti, duke u lutur pa sukses për informacion, pasi ata dukeshin edhe më të frustruar me të. Plaka pranë tij nuk do të duronte mosrespektimin e të rinjve.
    
  "Ju jeni në kishë! Njerëzit janë duke u lutur, o djalosh i pafytyrë," qortoi ajo, por Xhorxhi e shpërfilli gjuhën e saj të mprehtë dhe vrapoi nëpër ishull drejt foltores kryesore.
    
  "Jetët e njerëzve janë në rrezik, zonjë," tha ai në mes të fluturimit. "Ruani lutjet tuaja për ta."
    
  "Scott i madh, Xhorxh, çfarë dreqin...?" Babai Harper u vrenjos kur pa djalin që po nxitonte drejt zyrës së tij jashtë sallës kryesore. Ai gëlltiti fjalët e tij të zgjedhura, ndërsa kongregacioni i tij u vrenjos para fjalëve të tij dhe e tërhoqi zvarrë adoleshentin e rraskapitur në zyrë.
    
  Duke mbyllur derën pas tyre, ai vrenjti në fytyrë djalin. "Çfarë dreqin nuk shkon me ty, Xhorxhi?"
    
  "Atë Harper, duhet të largohesh nga Oban," paralajmëroi Xhorxhi, duke u përpjekur të merrte frymë.
    
  "Më vjen keq?" - tha Ati. "Cfare ke ne mendje?"
    
  "Duhet të largohesh dhe të mos i tregosh askujt se ku po shkon, baba," u përgjërua Xhorxhi. "Dëgjova një burrë që të pyeste për ty në dyqanin antike të Daisy-t, ndërsa unë po dilja me h...uh...ndërsa isha në një rrugicë të pasme," e korrigjoi Xhorxhi historinë e tij.
    
  "Çfarë njeriu? Çfarë kërkoi ai?" Babai Harper.
    
  "Shiko, baba, unë as nuk e di nëse ky djalë ka të drejtë në kokë për atë që pretendon, por ju e dini, unë thjesht mendova se do t'ju paralajmëroja gjithsesi," u përgjigj George. "Ai tha se nuk keni qenë gjithmonë prift."
    
  "Po," konfirmoi babai i Harper. Në fakt, ai kaloi shumë kohë duke i raportuar të njëjtin fakt të ndjerit Dr. Beach, sa herë që prifti bënte diçka për të cilën njerëzit me kaza nuk duhej të dinin. "Kjo eshte e vertetë. Askush nuk lind prift, Georgie.
    
  "Po mendoj. Nuk e kam menduar kurrë kështu, mendoj, - mërmëriti djali, ende pa frymë nga tronditja dhe vrapimi.
    
  "Çfarë tha saktësisht ky njeri? A mund të shpjegoni më qartë se çfarë ju bëri të mendoni se ai do të më lëndonte? "- pyeti prifti duke i derdhur adoleshentit një gotë ujë.
    
  "Shume gjera. Dukej sikur ai po përpiqej të përdhunonte reputacionin tuaj, e kuptoni?"
    
  "Duke përdhosur reputacionin tim?" Babai Harper pyeti, por shpejt e kuptoi kuptimin dhe iu përgjigj pyetjes së tij. "Ah, reputacioni im ka pësuar. Nuk ka rëndësi."
    
  "Po baba. Dhe ai po u thoshte disa njerëzve në dyqan se ju jeni përfshirë në vrasjen e një plake. Më pas ai tha se ju keni rrëmbyer dhe vrarë një grua nga Glasgow para disa muajsh kur gruaja e mjekut u zhduk... ai vetëm vazhdoi. Përveç kësaj, ai u tha të gjithëve se çfarë bastard hipokrit je, që fshihesh pas kollarit tënd për t'i bërë gratë të të besojnë para se të zhduken." Historia e Gjergjit rrodhi nga kujtesa e tij dhe nga buzët që i dridheshin.
    
  Ati Harper u ul në karrigen e tij me shpinë të lartë, vetëm duke dëgjuar. Gjergji u befasua që prifti nuk tregoi as shenjën më të vogël të ofendimit, sado e poshtër të ishte historia e tij, por ai e bëri atë sipas urtësisë së klerit.
    
  Një prift i gjatë, i ndërtuar fuqishëm, u ul duke ia ngulur sytë Gjergjit të varfër, duke u përkulur pak në të majtë. Krahët e tij të palosur e bënë të dukej i trashë dhe i fortë dhe gishti tregues i dorës së djathtë e gjurmoi butësisht buzën e poshtme teksa mendonte për fjalët e djalit.
    
  Kur Xhorxhi mori një moment për të zbrazur gotën e tij me ujë, Ati Harper më në fund zhvendosi pozicionin në karrigen e tij dhe mbështeti bërrylat e tij në tryezën midis tyre. Me një psherëtimë të thellë, ai pyeti: "Georgie, a e mban mend se si dukej ky njeri?"
    
  "E shëmtuar," u përgjigj djali, ende duke gëlltitur.
    
  Babai Harper qeshi: "Sigurisht që ishte i shëmtuar. Shumica e meshkujve skocezë nuk njihen për tiparet e tyre të bukura."
    
  "Jo, nuk doja të thoja këtë, baba," shpjegoi Xhorxhi. Ai vendosi gotën me pika në tavolinën e xhamit të priftit dhe u përpoq përsëri. "Dua të them, ai ishte i shëmtuar, si një përbindësh filmi horror, e dini?"
    
  "RRETH?" - pyeti At Harper, i intriguar.
    
  "Po, dhe ai nuk ishte as skocez. Ai kishte një theks anglez me diçka tjetër, "përshkroi George.
    
  "Diçka tjetër si çfarë?" prifti pyeti më tej.
    
  "Epo," vrenjt djali, "anglishtja e tij ka një kthesë gjermane. E di që duhet të tingëllojë budallallëk, por është sikur ai është gjerman dhe është rritur në Londër. Diçka e tillë".
    
  Gjergji ishte i zhgënjyer nga paaftësia e tij për ta përshkruar saktë, por prifti tundi kokën me qetësi. "Jo, e kuptoj plotësisht, Georgie. Mos u shqeteso. Më thuaj, ai nuk dha një emër apo nuk u prezantua?"
    
  "Jo zoteri. Por ai dukej vërtet i zemëruar dhe i dëshpëruar..." Xhorxhi u ndal befas për shkak të sharjes së tij të pakujdesshme. "Më falni, baba."
    
  Ati Harper, megjithatë, ishte më i interesuar për informacionin sesa për ruajtjen e rregullit shoqëror. Për habinë e Gjergjit, prifti veproi sikur të mos kishte bërë fare betim. "Si?"
    
  "Më falni, baba?" Pyeti Xhorxhi i hutuar.
    
  "Si...si e bëri ai...katërrohu?" E pyeti rastësisht babai Harper.
    
  "Babai?" Djali i habitur gulçoi, por prifti me pamje të keqe vetëm priti me durim që ai të jepte një përgjigje, me një shprehje kaq të qetë në fytyrën e tij, saqë ishte e frikshme. "Hmm, dua të them, ai u dogj ose ndoshta u prerë veten." Xhorxhi u mendua për një moment dhe më pas befas thirri me entuziazëm: "Duket sikur koka e tij ishte e mbështjellë me tela me gjemba dhe dikush e tërhoqi nga këmbët. E thyer, e kupton?
    
  "E shoh," u përgjigj At Harper, duke u kthyer në pozicionin e tij të mëparshëm meditues. "Dakord, kështu është ajo?"
    
  "Po, baba," u përgjigj Xhorxhi. "Të lutem largohu para se të të gjejë, sepse ai e di se ku është Shën Kolombi tani."
    
  "Georgie, ai mund ta kishte gjetur në çdo hartë. Ajo që më acaron është se ai u përpoq të njollosë emrin tim në qytetin tim", shpjegoi babai i Harper. "Mos u shqetëso. Zoti nuk fle".
    
  "Epo, as unë nuk do, baba," tha djali, duke u nisur drejt derës me priftin. "Ky djalosh nuk është aspak i mirë dhe unë me të vërtetë nuk dua të dëgjoj për ju në lajmet e nesërme. Duhet të telefononi policët. Le të patrullojnë këtu dhe gjëra të tjera."
    
  "Faleminderit, Xhorxhi, për shqetësimin tuaj," siguroi sinqerisht Ati Harper. "Dhe faleminderit shumë që më paralajmëruat. Të premtoj, do ta marr për zemër paralajmërimin tënd dhe do të jem shumë i kujdesshëm derisa Satani të tërhiqet, mirë? Cdo gje eshte ne rregull?" Ai duhej ta përsëriste për ta bërë adoleshentin të qetësohej mjaftueshëm.
    
  Ai e nxori jashtë kishës djalin që kishte pagëzuar kaq shumë vite më parë, duke ecur me mençuri dhe me autoritet në krah derisa ata dolën në dritë. Nga maja e shkallëve, prifti i shkeli syrin dhe i tundi me dorë Xhorxhit, ndërsa ai po kthehej me vrap në drejtim të shtëpisë së tij. Një shi me re të ftohta dhe të thyera zbriti mbi park dhe errësoi asfaltin e rrugës ndërsa djali u zhduk në një mjegull fantazmë.
    
  Ati Harper tundi me kokë përzemërsisht disa kalimtarë përpara se të kthehej në hollin e kishës. Duke injoruar njerëzit ende të shtangur në stola, prifti i gjatë u kthye me nxitim në zyrën e tij. Ai e mori për zemër paralajmërimin e djalit. Në fakt, ai e kishte pritur këtë gjatë gjithë kohës. Nuk kishte asnjë dyshim se do të vinte ndëshkimi për atë që ai dhe Dr. Beach bënë në Fallin kur shpëtuan David Perdue nga një kult nazist i ditëve moderne.
    
  Hyri shpejt në errësirën e korridorit të vogël të zyrës së tij, duke e mbyllur derën pas tij me shumë zë. Ai e mbylli dhe tërhoqi perdet. Laptopi i tij ishte i vetmi burim drite në zyrë, ekrani i tij me durim priste që prifti ta përdorte. Babai Harper u ul dhe futi disa fjalë kyçe përpara se ajo që ai kërkonte të shfaqej në ekranin LED - një foto e Clive Mueller, një operativ prej kohësh dhe agjent i mirënjohur i dyfishtë i Luftës së Ftohtë.
    
  "E dija se duhej të ishe ti," mërmëriti At Harper në vetminë e pluhurosur të zyrës së tij. Mobiljet dhe librat, llambat dhe bimët rreth tij u bënë thjesht hije dhe silueta, por atmosfera ndryshoi nga atmosfera e saj statike dhe e qetë në një zonë të tensionuar negativiteti nënndërgjegjeshëm. Në kohët e vjetra supersticiozët mund ta kishin quajtur atë një prani, por Ati Harper e dinte se ishte një parandjenjë e një konfrontimi të afërt. Shpjegimi i fundit, megjithatë, nuk e pakësoi seriozitetin e asaj që do të ndodhte nëse ai do të guxonte të linte rojet e tij.
    
  Burri në foto, i thirrur babai i Harper-it, dukej si një përbindësh me pamje groteske. Clive Muller e bëri lajmin në vitin 1986 për vrasjen e ambasadorit rus përpara Downing Street 10, por për shkak të disa boshllëqeve ligjore ai u deportua në Austri dhe iku për të pritur gjyqin.
    
  "Duket sikur je në anën e gabuar të gardhit, Clive", tha babai i Harper-it teksa skanonte informacionin e rrallë për vrasësin që ishte i disponueshëm në internet. "Ne kemi mbajtur një profil të ulët gjatë gjithë kësaj kohe, apo jo? Dhe tani po vrisni civilë për paratë e darkës? Kjo duhet të jetë e vështirë për egon."
    
  Jashtë, moti po bëhej gjithnjë e më i lagësht dhe shiu binte në dritaren e zyrës në anën tjetër të perdeve të tërhequra, ndërsa prifti mbylli kërkimin dhe fiku laptopin e tij. "E di që jeni tashmë këtu. A ke shumë frikë të tregosh veten para një njeriu të përulur të Perëndisë?"
    
  Kur laptopi fiket, dhoma u errësua pothuajse plotësisht dhe ndërsa dridhja e fundit e ekranit u shua, babai i Harper pa një figurë të zezë imponuese që dilte nga pas raftit të tij të librave. Në vend të sulmit që priste, Ati Harper mori një konfrontim verbal. "Ti? Njeriu i Zotit? Burri qeshi.
    
  Zëri i tij i mprehtë maskoi theksin e tij në fillim, por nuk mund të mohohej se bashkëtingëlloret e rënda guturale, kur ai fliste në një mënyrë solide britanike - një ekuilibër i përsosur i gjermanishtes dhe anglishtes - tradhtuan personalitetin e tij.
    
    
  22
  Ndrysho kursin
    
    
  "Cfare tha ai?" Nina u vrenjos, duke u përpjekur dëshpërimisht të kuptonte pse po ndryshonin kurs në mes të fluturimit. Ajo e shtyu Semin, i cili po përpiqej të dëgjonte atë që Patrik po i thoshte pilotit.
    
  "Prit, le të përfundojë," i tha Sam, duke u lodhur për të kuptuar arsyen e ndryshimit të papritur të planit. Si një gazetar investigativ me përvojë, Sam kishte mësuar të mos i besonte ndryshimeve të tilla të shpejta në rrugë dhe për këtë arsye i kuptonte shqetësimet e Ninës.
    
  Patrik u ngec përsëri në barkun e avionit, duke parë Sam, Ninën, Ajo dhe Perdue, të cilët prisnin në heshtje, duke pritur shpjegimin e tij. "Nuk ka asgjë për t'u shqetësuar, njerëz," ngushëlloi Patrick.
    
  "A urdhëroi koloneli një ndryshim kursi për të na zbarkuar në shkretëtirë për shkak të paturpësisë së Ninës?" - pyeti Sam. Nina e shikoi me tallje dhe e goditi fort në krah. "Seriozisht, Padi. Pse po kthehemi? Nuk me pelqen ".
    
  "Edhe unë, shok," thirri Perdue.
    
  "Në fakt, djema, nuk është edhe aq keq. Sapo mora një patch nga një prej organizatorëve të ekspeditës, një profesor. Imru", tha Patrick.
    
  "Ai ishte në gjykatë," vuri në dukje Perdue. "Çfarë dëshiron ai?"
    
  "Në fakt, ai e pyeti nëse mund ta ndihmonim me ... një çështje më personale përpara se të merreshim me prioritetet ligjore. Me sa duket ai kontaktoi kolonelin J. Yimenu dhe e informoi se do të mbërrinim një ditë më vonë se sa ishte planifikuar, kështu që ajo anë u kujdes", tha Patrick.
    
  "Çfarë dreqin mund të dëshironte ai nga unë në frontin personal?" Perdue mendoi me zë të lartë. Miliarderi nuk dukej shumë i besueshëm për këtë kthesë të re të ngjarjeve dhe shqetësimi i tij u pasqyrua po aq në fytyrat e anëtarëve të ekspeditës së tij.
    
  "A mund të refuzojmë?" pyeti Nina.
    
  "Ju mundeni," u përgjigj Patrick. "Dhe Sam mundet, por zoti Kira dhe David janë pak a shumë në kontrollin e njerëzve të krimit arkeologjik, dhe Prof. Imru është një nga drejtuesit e organizatës."
    
  "Kështu që ne nuk kemi zgjidhje tjetër veçse ta ndihmojmë atë," psherëtiu Perdue, duke u dukur në mënyrë jo karakteristike e rraskapitur nga kthesa në plan. Patrik u ul përballë Perdue dhe Ninës, me Sam dhe Ajo pranë tij.
    
  "Më lejo të shpjegohem. Ky është një zbulim i improvizuar, djema. Nga sa më kanë thënë, mund t'ju siguroj se do t'ju interesojë."
    
  "Duket sikur do që ne të hamë të gjitha perimet tona, mami," ngacmoi Sam, megjithëse fjalët e tij ishin shumë të sinqerta.
    
  "Shiko, unë nuk jam duke u përpjekur ta mbuloj këtë lojë të ndyrë me vdekjen, Sam," këputi Patrick. "Mos mendo se unë thjesht po u bindem verbërisht urdhrave ose se mendoj se je mjaftueshëm naiv saqë do të më duhej t'ju mashtroj për të bashkëpunuar me Divizionin e Krimeve Arkeologjike." Pasi u deklarua, agjenti i MI6 mori kohë për t'u qetësuar. "Natyrisht që kjo nuk ka të bëjë fare me Kutinë e Shenjtë apo marrëveshjen e fajësisë së Davidit. Asgjë. Prof. Imru e pyeti nëse mund ta ndihmonit në një çështje shumë sekrete që mund të kishte pasoja katastrofike për të gjithë botën."
    
  Perdue vendosi të hedhë mënjanë të gjitha dyshimet për momentin. Ndoshta, mendoi ai, ishte thjesht shumë kurioz të mos e bënte. "Dhe ai tha, çfarë është puna, kjo punë sekrete?"
    
  Patriku ngriti supet. "Asgjë specifike që di të shpjegoj. Ai pyeti nëse mund të zbrisnim në Kajro dhe ta takonim në tempullin masonik në Giza. Atje ai do të shpjegojë atë që ai e quajti një "kërkesë absurde" për të parë nëse jeni të gatshëm të ndihmoni."
    
  "Çfarë do të thotë 'duhet të ndihmojë', mendoj?" Perdue korrigjoi frazën që Patrik kishte thurur me kaq kujdes.
    
  "Unë mendoj," Patrick pranoi. "Por sinqerisht, unë mendoj se ai është i sinqertë për këtë. Dua të them, ai nuk do ta ndryshonte dorëzimin e kësaj relike fetare shumë të rëndësishme vetëm për të tërhequr vëmendjen, apo jo? "
    
  "Patrick, je i sigurt që kjo nuk është një lloj prite?" Pyeti Nina me qetësi. Sam dhe Perdue dukeshin po aq të shqetësuar sa ajo. "Unë nuk do të vendosja asgjë më lart se Dielli i Zi apo këta diplomatë afrikanë, e dini? Vjedhja e kësaj relike prej tyre duket se u ka dhënë këtyre djemve disa hemorroide vërtet të mëdha. Si e dimë ne se nuk do të na lënë në Kajro dhe do të na vrasin të gjithëve dhe do të pretendojnë se nuk kemi shkuar kurrë në Etiopi apo diçka tjetër?"
    
  "Mendova se isha një agjent special, Dr. Gould. Ju keni më shumë probleme besimi sesa një mi në një gropë gjarpërinjsh, "vuri në dukje Patrick.
    
  "Më beso," tha Perdue, "ajo ka arsyet e saj." Ashtu si ne të tjerët. Patrick, ne të besojmë që ta kuptosh këtë nëse kjo është një lloj prite. Ne do të shkojmë gjithsesi, apo jo? Vetëm dije se ne të tjerët kemi nevojë që ju të nuhasni tymin përpara se të përfundojmë të bllokuar në një shtëpi që digjet, mirë?"
    
  "Unë besoj," u përgjigj Patrick. "Dhe kjo është arsyeja pse kam marrë marrëveshje me disa njerëz që i njoh nga Jemeni që të na shoqërojnë në Kajro. Ata do të jenë të fshehtë dhe do të na mbajnë në sy, vetëm për t'u siguruar."
    
  "Kjo tingëllon më mirë," psherëtiu Ajo e lehtësuar.
    
  "Jam dakord," tha Sam. "Për sa kohë që ne e dimë se njësitë e jashtme e dinë vendndodhjen tonë, do të jetë më e lehtë për ne të merremi me këtë."
    
  "Hajde, Sammo," buzëqeshi Patrik. "Nuk e kishe menduar se do të biesha pas komandave nëse nuk do të kisha një derë të hapur prapa?"
    
  "Por a do të qëndrojmë gjatë?" - pyeti Perdue. "Më duhet të pranoj se nuk dua të flas shumë për këtë Kuti të Shenjtë. Ky është një kapitull që do të doja ta mbyllja dhe të kthehesha në jetën time, e dini?"
    
  "E kuptoj," tha Patrick. "Unë marr përgjegjësinë e plotë për sigurinë e kësaj ekspedite. Ne do të kthehemi në punë sapo të takohemi me profesorin. Imru."
    
    
  * * *
    
    
  Ishte errësirë kur ata zbritën në Kajro. Ishte errësirë jo vetëm sepse ishte natë, por edhe në të gjitha qytetet e afërta, duke e bërë jashtëzakonisht të vështirë për Super Hercules uljen me sukses në pistën, e cila u ndez nga vazot e zjarrit. Duke parë nga dritarja e vogël, Nina ndjeu një dorë ogurzi të shtrirë mbi të, shumë e ngjashme me një sulm klaustrofobie kur e gjeti veten në një hapësirë të mbyllur. Një ndjenjë mbytëse, e tmerrshme e pushtoi.
    
  "Ndjehem sikur jam mbyllur në një arkivol," i tha ajo Sam.
    
  Ai ishte po aq i mahnitur sa edhe ajo nga ajo që ndeshën mbi Kajro, por Sam u përpoq të mos bënte panik. "Mos u shqetëso, dashuri. Vetëm njerëzit që kanë frikë nga lartësitë duhet të ndjejnë siklet tani. Ndërprerja e energjisë është ndoshta për shkak të një termocentrali apo diçkaje tjetër."
    
  Piloti i shikoi ata. "Të lutem shtrëngohu dhe më lër të përqendrohem. Faleminderit!"
    
  Nina ndjeu se i lëshoheshin këmbët. Për njëqind milje poshtë tyre, i vetmi burim drite ishte paneli i kontrollit të Hercules në kabinë. I gjithë Egjipti ishte i zi, një nga disa vende që vuante një ndërprerje të pashpjegueshme të energjisë që askush nuk mund ta gjente. Aq sa ajo urrente sado e habitur që ishte, ajo nuk mund të lëkundet ndjesinë se po e pushtonte një fobi. Jo vetëm që ishte në një kuti të vjetër supe fluturuese me motorë, por tani zbuloi se mungesa e dritës simulonte plotësisht një hapësirë të mbyllur.
    
  Perdue u ul pranë saj, duke vënë re se si mjekra dhe duart i dridheshin. Ai e përqafoi dhe nuk tha asgjë, gjë që Nina e gjeti jashtëzakonisht qetësuese. Shtuan Kira dhe Sam u përgatitën për ulje, duke mbledhur të gjitha pajisjet e tyre dhe materialet e leximit përpara se të lidheshin me rripa.
    
  "Më duhet ta pranoj, efendi, jam shumë kurioz për këtë pyetje, profesor. Imru dëshiron shumë të diskutojë me ty, - bërtiti Ajo mbi zhurmën shurdhuese të motorëve. Perdue buzëqeshi, duke e ditur mirë emocionin e ish-udhërrëfyesit të tij.
    
  "A di diçka që ne nuk dimë, e dashur Ajo?" - pyeti Perdue.
    
  "Jo, vetëm se prof. Imru njihet si një njeri shumë i mençur dhe mbret i komunitetit të tij. Ai e do historinë e lashtë dhe, natyrisht, arkeologjinë, por fakti që ai dëshiron të të shohë është një nder i madh për mua. Shpresoj vetëm se ky takim ka të bëjë me gjërat për të cilat ai njihet. Ai është një njeri shumë i fuqishëm me një dorë të fortë në histori."
    
  "E vërejtur," u përgjigj Perdue. "Atëherë le të shpresojmë për më të mirën."
    
  "Tempulli masonik," tha Nina. "A është ai një mason?"
    
  "Po, zonjë", konfirmoi Ajo. "Mjeshtër i Madh i Lozhës së Isis në Giza."
    
  Sytë e Perdue shkëlqenin. "Masonët? Dhe ata po kërkojnë ndihmën time?" Ai shikoi Patrikun. "Tani jam i intriguar."
    
  Patriku buzëqeshi, i lehtësuar që nuk do t'i duhej të merrte përgjegjësinë e një udhëtimi, Perdue nuk kishte asnjë interes të bënte. Edhe Nina u përkul në karrigen e saj, duke u ndjerë më e joshur nga mundësitë e takimit. Edhe pse tradicionalisht gratë nuk lejoheshin të merrnin pjesë në takimet e masonëve, ajo njihte shumë burra të mëdhenj historikisht që i përkisnin organizatës së lashtë dhe të fuqishme, origjina e së cilës e magjepste gjithmonë. Si historiane, ajo e kuptoi se shumë nga ritet dhe sekretet e tyre të lashta ishin thelbi i historisë dhe ndikimi i saj në ngjarjet botërore.
    
    
  23
  Si një diamant në qiell
    
    
  Prof. Imru i dha një përshëndetje miqësore Perdue ndërsa hapi portën e lartë për grupin. "Gëzohem që ju shoh sërish, zoti Perdue. Shpresoj që gjithçka të ishte mirë për ty?"
    
  "Epo, isha pak i mërzitur në gjumë, dhe ushqimi ende nuk më pëlqen, por po përmirësohem, faleminderit, profesor," u përgjigj Perdue duke buzëqeshur. "Në fakt, vetëm fakti që nuk e shijoj mikpritjen e të burgosurve, mjafton për të më bërë të lumtur çdo ditë."
    
  "Unë do të mendoj kështu," u pajtua profesori me simpati. "Personalisht, një dënim me burg nuk ishte qëllimi ynë fillimisht. Për më tepër, duket se qëllimi i njerëzve të MI6 ishte të të burgosnin përgjithmonë, jo delegacionin etiopian." Rrëfimi i profesorit hodhi pak dritë mbi ambiciet hakmarrëse të Karstenit, duke i dhënë edhe më shumë besim faktit se ai donte të merrte Purdue, por kjo ishte diçka për një herë tjetër.
    
  Pasi grupi iu bashkua mjeshtrit të muratorit në hijen e bukur të ftohtë përpara Tempullit, diskutimi serioz do të fillonte. Penekal nuk mund të ndalonte së vështruari Ninës, por ajo e pranoi admirimin e tij të qetë me hir. Perdue dhe Sam e panë si zbavitëse dashurinë e tij të dukshme pas saj, por ata e zbutën zbavitjen e tyre me sy dhe shtytje derisa biseda mori një atmosferë formaliteti dhe serioziteti.
    
  "Mjeshtri Penekal beson se ne jemi të përhumbur nga ajo që në misticizëm quhet Magji. Pra, nuk duhet ta imagjinoni kurrë këtë personazh si dinak dhe dinak sipas standardeve të sotme", tha profesori. filloi Imru.
    
  "Për shembull, ai është shkaku i këtyre ndërprerjeve të energjisë," shtoi në heshtje Penekal.
    
  "Nëse mundeni, mjeshtër Penekal, ju lutemi përmbahuni nga dalja përpara se të shpjegoj natyrën ezoterike të dilemës sonë," tha profesori. Imru pyeti astronomin e vjetër. "Ka shumë të vërteta në deklaratën e Penekal, por ju do ta kuptoni më mirë pasi të shpjegoj bazat. Unë e kuptoj që ju keni vetëm një kohë të caktuar për të kthyer Kutinë e Shenjtë, kështu që ne do të përpiqemi ta bëjmë atë sa më shpejt të jetë e mundur."
    
  "Faleminderit," tha Perdue. "Unë dua ta bëj këtë sa më shpejt të jetë e mundur."
    
  "Sigurisht," Prof. Imru tundi me kokë dhe më pas vazhdoi t'i mësonte grupit atë që ai dhe astronomi kishin mbledhur deri tani. Ndërkohë që Nina, Perdue, Sam dhe Ajo po mësoheshin për marrëdhëniet mes yjeve dhe grabitjeve vrasëse të sherebelës endacake, dikush po përleshej me portën.
    
  "Ju lutem më falni," kërkoi falje Penekal. "E di kush është. Kërkoj falje për vonesën e tij."
    
  "Përgjatë trashë e hollë. Këtu janë çelësat, mjeshtër Penekal, "tha profesori, duke i dhënë Penekalit çelësin e portës për të lënë Ofarin e furishëm të hynte, ndërsa ai vazhdonte të ndihmonte ekspeditën skoceze t'i arrinte. Ofari dukej i rraskapitur, me sy të hapur nga paniku dhe parandjenja ndërsa miku i tij hapi portën. "A e kanë kuptuar akoma?" po merrte frymë rëndë.
    
  "Ne po i informojmë tani, miku im," siguroi Penekal Ofara.
    
  "Nxitoni," u lut Ofari. "Një yll tjetër ra jo më shumë se njëzet minuta më parë!"
    
  "Çfarë?" Penekali ishte në delir. "Cili prej tyre?"
    
  "E para nga shtatë motrat!" Ofari u hap me fjalët e tij si gozhdë në arkivol. "Duhet të nxitojmë, Penekal! Ne duhet të luftojmë tani, ose gjithçka do të humbasë!" Buzët e tij dridheshin si ato të një njeriu që po vdiste. "Ne duhet të ndalojmë Magjistarin, Penekalin, ose fëmijët tanë nuk do të jetojnë deri në pleqëri!"
    
  "Unë e di mirë këtë, miku im i vjetër," e siguroi Penekal Ofarën, duke e mbështetur me një dorë të fortë pas shpine teksa iu afruan oxhakut të ngrohtë e komod në kopsht. Flakët ishin mikpritëse, duke ndriçuar fasadën e tempullit të madh të vjetër me një lajmërim madhështor, ku hijet e pjesëmarrësve të pranishëm përshkruheshin në mure dhe animonin çdo lëvizje të tyre.
    
  "Mirë se erdhe, Mjeshtër Ofar", prof. tha Imru ndërsa plaku u ul, duke tundur me kokë anëtarëve të tjerë të kongregacionit. "Tani e kam sjellë zotin Perdue dhe kolegët e tij të përshpejtojnë spekulimet tona. Ata e dinë që Magjistari është me të vërtetë i zënë duke endur një profeci të tmerrshme, "tha profesori. "Unë ua lë astronomëve të Rojeve të Dragoit të Hermopolisit, burra që rrjedhin nga gjaku i priftërinjve të Thothit, t'ju tregojnë se çfarë mund të përpiqet të bëjë ky vrasës."
    
  Penekali u ngrit nga karrigia e tij, duke shpalosur rrotullat në dritën e ndritshme të fenerit që derdhej nga kontejnerët e varur nga degët e pemëve. Perdue dhe miqtë e tij u mblodhën menjëherë më afër për të studiuar me kujdes kodikun dhe diagramet.
    
  "Kjo është një hartë yjesh e antikitetit, që mbulon drejtpërdrejt qiejt mbi Egjiptin, Tunizinë ... në përgjithësi, të gjithë Lindjen e Mesme siç e njohim ne," shpjegoi Penekal. "Gjatë dy javëve të fundit, kolegu im Ofar dhe unë kemi vërejtur disa fenomene shqetësuese qiellore."
    
  "Të tilla si?" - pyeti Sam, duke studiuar me kujdes pergamenën e vjetër kafe dhe informacionin e saj mahnitës të shkruar me numra dhe një font të panjohur.
    
  "Si yjet që gjuajnë," e ndaloi Semin me një gjest objektiv të pëllëmbës së hapur përpara se gazetari të mund të fliste, "por... jo ata që mund të përballojmë të rrëzohemi. Unë do të guxoja të them se këta trupa qiellorë nuk janë vetëm gazra që konsumojnë vetveten, por planetë, të vegjël në distancë. Kur këto lloj yje bien, kjo do të thotë se ata janë larguar nga orbitat e tyre." Ofari dukej krejtësisht i tronditur nga fjalët e tij. "Kjo do të thotë se vdekja e tyre mund të shkaktojë një reaksion zinxhir në yjësitë rreth tyre."
    
  Nina gulçoi. "Tingëllon si telashe."
    
  "Zonja ka të drejtë," pranoi Ofar. "Dhe të gjithë këta trupa të veçantë janë të rëndësishëm, aq të rëndësishëm sa kanë emrat me të cilët identifikohen."
    
  "Jo numra pas emrave të shkencëtarëve të zakonshëm, si shumë prej yjeve të shquar të sotëm," i informoi Penekal audiencën në tryezë. " Emrat e tyre ishin kaq të rëndësishëm, siç ishte pozita e tyre në qiejt mbi tokë, saqë ata ishin të njohur edhe për popullin e Perëndisë."
    
  Sam ishte i magjepsur. Ndonëse e kaloi jetën duke u marrë me organizata kriminale dhe zuzar të fshehtë, ai duhej t'i nënshtrohej joshjes që i jepte reputacioni mistik i qiellit me yje. "Si kështu, zoti Ofar?" Sam pyeti me interes të vërtetë, duke i bërë disa shënime vetes për të kujtuar terminologjinë dhe emrat e pozicioneve në tabelë.
    
  "Në Testamentin e Solomonit, mbretit të mençur të Biblës," rrëfeu Ofari si një bard i vjetër, "thuhet se mbreti Solomon lidhi shtatëdhjetë e dy demonë dhe i detyroi ata të ndërtonin tempullin e Jeruzalemit."
    
  Deklarata e tij u përshëndet natyrshëm nga grupi me cinizëm të maskuar si meditim i heshtur. Vetëm Ajo rrinte pa lëvizur, duke parë yjet mbi kokë. Kur u ndërpre energjia në të gjithë vendin përreth dhe në rajone të tjera jo si Egjipti, shkëlqimi i yjeve e tejkaloi errësirën e madhe të hapësirës që vazhdimisht rridhte mbi gjithçka.
    
  "Unë e di se si duhet të tingëllojë," shpjegoi Penekal, "por ju duhet të mendoni për sëmundjet dhe emocionet e këqija, jo për demonët me brirë, për t'i bërë përshtypje natyrës së "demonëve". Kjo do të tingëllojë absurde në fillim derisa t'ju tregojmë se çfarë vëzhguam, çfarë ndodhi. Vetëm atëherë do të filloni të pezulloni mosbesimin në favor të paralajmërimit."
    
  "Unë i sigurova Mjeshtrit Ofar dhe Penekal se shumë pak njerëz të mençur për të kuptuar këtë kapitull sekret do të kishin në të vërtetë mjetet për të bërë gjithçka për të," thotë profesori. Imru u tha vizitorëve nga Skocia. "Dhe kjo është arsyeja pse ju konsiderova ju, zoti Perdue, dhe miqtë tuaj si njerëzit e duhur për t'iu qasur në këtë drejtim. Edhe unë kam lexuar shumë nga veprat tuaja, zoti Cleave, "i tha ai Sam. "Kam mësuar shumë për sprovat dhe aventurat tuaja ndonjëherë të pabesueshme me Dr. Gould dhe zotin Perdue. Kjo më ka bindur se ju nuk jeni njerëzit që verbërisht i lani mënjanë çështjet e çuditshme dhe konfuze që ndeshim këtu çdo ditë brenda Urdhrave tanë përkatës."
    
  Punë e shkëlqyer profesor, mendoi Nina. Është mirë që na kënaqni me këtë rrëfim simpatik, nëse patronues, të ekzaltimit. Ndoshta ishte forca e saj femërore që i lejoi Ninës të kuptonte psikologjinë elokuente të lavdërimit, por ajo nuk do ta thoshte me zë të lartë. Tashmë ka shkaktuar tension mes Perdue dhe kolonelit. Yimen, vetëm një nga kundërshtarët e tij legjitim. Do të ishte e panevojshme të përsëritej praktika kundërproduktive me Prof. Unë do të ndryshoj dhe shkatërroj përgjithmonë reputacionin e Perdue vetëm për të konfirmuar intuitën e saj për Master Mason.
    
  Dhe kështu doktoresha Gould e mbajti gjuhën teksa dëgjonte rrëfimin e bukur të astronomit, zëri i tij po aq qetësues sa ai i një magjistari të vjetër nga një film fantastiko-shkencor.
    
    
  24
  Marrëveshja
    
    
  Menjëherë pas kësaj ata u shërbyen nga Prof. Amvise Imru. Tabaka me bukë Baladi dhe ta'meyi (falafel) u pasuan nga dy tabaka të tjera me Hawushi pikante. Mishi i grirë dhe erëzat ua mbushën hundën me aroma dehëse. Tabaka u vendosën në tryezën e madhe dhe njerëzit e profesorit u larguan aq befas dhe në heshtje sa ishin shfaqur.
    
  Vizitorët e pranuan me padurim trajtimin e masonëve dhe e shërbyen me një ulërimë miratuese, gjë që i pëlqeu shumë pronarit. Kur të gjithë u freskuan pak, ishte koha për më shumë informacion, pasi festa e Perdue nuk kishte shumë kohë të lirë.
    
  "Të lutem, Master Ofar, vazhdo," Prof. Imru e ftuar.
    
  "Ne, urdhëri im, kemi në posedim një grup pergamenash të titulluar 'Kodi i Solomonit'," shpjegoi Ofar. "Këto tekste thonë se mbreti Solomon dhe magjistarët e tij - atë që ne mund t'i shohim sot si alkimistë - në një farë mënyre mbajtën secilin prej demonët e lidhur brenda gurit që panë - diamantet." Sytë e tij të errët shkëlqenin me mister ndërsa uli zërin, duke iu drejtuar secilit prej dëgjuesve. "Dhe për çdo diamant një yll u pagëzua për të shënuar shpirtrat e rënë."
    
  "Harta e yjeve," vuri në dukje Perdue, duke treguar gërvishtjen e furishme qiellore në një fletë pergamenë. Të dy Ofar dhe Penekal tundën kokën në mënyrë të fshehtë, me të dy burrat që dukeshin shumë më të qetë për të sjellë gjendjen e tyre në veshët modernë.
    
  "Tani, siç tha Prof. Ndoshta Imru ju ka shpjeguar në mungesën tonë se kemi arsye të besojmë se i urti po ecën përsëri mes nesh", tha Ofar. "Dhe çdo yll që ka rënë deri më tani ka qenë domethënës në hartën e Solomonit."
    
  Penekal shtoi, "Dhe kështu, fuqia e veçantë e secilit prej tyre u shfaq në një formë të njohur vetëm për ata që dinë se çfarë të kërkojnë, a e dini?"
    
  "Shtëpiaja e të ndjerës Zonjë Chantal, e varur në një litar kërpi në një pallat në Nice disa ditë më parë?" Lajmëroi Ofari, duke pritur që kolegu i tij të plotësonte boshllëqet.
    
  "Kodiku thotë se demoni Onoskelis thuri litarë nga kërpi që u përdorën në ndërtimin e Tempullit të Jerusalemit," tha Penekal.
    
  Ofar vazhdoi: "Ylli i shtatë në yjësinë e Luanit, i quajtur Rhabdos, ra gjithashtu."
    
  "Një çakmak për llambat në tempull gjatë ndërtimit të tij," shpjegoi Penekal nga ana e tij. Ai ngriti pëllëmbët e hapura lart dhe shikoi rreth errësirës që mbështillte qytetin. "Llambat u fikën kudo në tokat përreth. Vetëm zjarri mund të krijojë dritë, siç e keni parë. Nuk do të ketë llamba apo drita elektrike."
    
  Nina dhe Sam shkëmbyen shikime të frikësuara, por shpresëdhënëse. Perdue dhe Ajo treguan interes dhe emocione të lehta për transaksionet e çuditshme. Perdue tundi me kokë ngadalë, duke marrë në sy modelet e paraqitura nga vëzhguesit. "Mjeshtra Penekal dhe Ofar, çfarë dëshironi të bëjmë konkretisht? Unë e kuptoj atë që thua se po ndodh. Megjithatë, kam nevojë për një sqarim se për çfarë saktësisht jemi thirrur unë dhe kolegët e mi."
    
  "Kam dëgjuar diçka shqetësuese për yllin e fundit të rënë, zotëri, në taksi gjatë rrugës këtu më parë. Mesa duket detet po ngrihen, por kundër çdo shkaku natyror. Sipas yllit në hartë që miku im më tregoi për herë të fundit, ky është një fat i tmerrshëm," u ankua Penekal. "Zoti Perdue, ne kemi nevojë për ndihmën tuaj për të marrë diamantet e mbetura të Mbretit Solomon. Magjistari i mbledh ato dhe ndërsa ai po e bën këtë, bie një yll tjetër; një tjetër murtajë po vjen."
    
  "Epo, ku janë atëherë këto diamante? Jam i sigurt se mund të përpiqem t'ju ndihmoj t'i gërmoni ato përpara Magjistarit..." tha ai.
    
  "Një magjistar, zotëri," u drodh zëri i Ofarit.
    
  "Më falni. Magjistari," e korrigjoi shpejt Purdue gabimin e tij, "i gjen ata."
    
  Prof. Imru u ngrit në këmbë, duke bërë me shenjë që aleatët e tij që shikonin yjet të merrnin një moment. "E shihni, zoti Perdue, ky është problemi. Shumë nga diamantet e mbretit Solomon ishin shpërndarë mes njerëzve të pasur gjatë shekujve-mbretër, krerë shtetesh dhe koleksionistë të xhevahireve të rralla-dhe kështu Magjistari iu drejtua mashtrimit dhe vrasjes për t'i marrë ato një nga një."
    
  "Oh Zoti im," mërmëriti Nina. "Është si një gjilpërë në një kashtë. Si mund t'i gjejmë të gjitha? A keni të dhëna për diamantet që po kërkojmë?"
    
  "Fatkeqësisht, jo, Dr. Gould," Prof. Imru u ankua. Ai lëshoi një nënqeshje budallaqe, duke u ndjerë budalla edhe pse e përmendi atë. "Në fakt, vëzhguesit dhe unë bëmë shaka se zoti Perdue ishte mjaft i pasur për të blerë diamantet në fjalë, vetëm për të na kursyer sherr dhe kohë."
    
  Të gjithë qeshën me absurditetin qesharak, por Nina vëzhgoi sjelljet e mjeshtrit të muratorit, duke e ditur fare mirë se ai po e parashtronte propozimin pa asnjë pritshmëri tjetër, përveç nxitjes së lindur ekstravagante dhe rrezikuese të Perdue. Edhe njëherë ajo e mbajti për vete manipulimin suprem dhe buzëqeshi. Ajo shikoi Perdue, duke u përpjekur t'i hidhte një vështrim paralajmërues, por Nina e pa që ai po qeshte paksa shumë.
    
  Në asnjë mënyrë në botë, mendoi ajo. Ai me të vërtetë po e konsideron atë!
    
  "Sam," tha ajo në një shpërthim gëzimi.
    
  "Po, e di. Ai do të marrë karremin dhe ne nuk do të jemi në gjendje ta ndalojmë atë," u përgjigj Sam pa e parë atë, duke qeshur ende në një përpjekje për t'u dukur i hutuar.
    
  "Sam," përsëriti ajo, në pamundësi për të formuluar një përgjigje.
    
  "Ai mund ta përballojë atë," buzëqeshi Sam.
    
  Por Nina nuk mund ta mbante më për vete. Duke i premtuar vetes se do të shprehte mendimin e saj në mënyrën më miqësore dhe të respektueshme të mundshme, ajo u ngrit nga vendi i saj. Figura e saj e imët sfidoi hijen gjigante të profesorit. Unë jam duke qëndruar në sfondin e murit të tempullit mason në reflektimin e zjarrit mes tyre.
    
  "Me gjithë respektin e duhur, profesor, unë mendoj se jo," kundërshtoi ajo. "Nuk është e këshillueshme që t'i drejtoheni tregtimit të zakonshëm financiar kur artikujt kanë një vlerë të tillë. Guxoj të them se është absurde të imagjinohet një gjë e tillë. Dhe pothuajse mund t'ju siguroj, nga përvoja ime, se njerëzit injorantë, të pasur ose jo, nuk i ndahen lehtë thesaret e tyre. Dhe sigurisht që nuk kemi kohë t'i gjejmë të gjitha dhe të përfshihemi në shkëmbime të lodhshme përpara se Magjistari juaj t'i gjejë ato."
    
  Nina u përpoq të ruante një ton mbresëlënës, me zërin e saj të lehtë, duke lënë të kuptohej se thjesht po sugjeronte një metodë më të shpejtë, ndërsa në fakt ishte krejtësisht kundër idesë. Burrat egjiptianë, të pamësuar të pranonin as praninë e një gruaje, e lëre më ta lejonin atë të merrte pjesë në një diskutim, u ulën në heshtje për një kohë të gjatë, ndërsa Perdue dhe Sam mbanin frymën.
    
  Për habinë e saj të plotë, Prof. Imru u përgjigj: "Jam vërtet dakord, doktor Gould. Është shumë absurde ta presësh këtë, e lëre më ta dorëzosh në kohë."
    
  "Shiko," filloi Perdue rreth turneut, duke u vendosur rehat në skajin e sediljes së tij, "Unë e vlerësoj shqetësimin tuaj, e dashura ime Nina, dhe jam dakord që duket e kotë të bësh një gjë të tillë. Megjithatë, një gjë për të cilën mund të dëshmoj është se asgjë nuk pritet apo thahet kurrë. Ne mund të përdorim metoda të ndryshme për të arritur atë që duam. Në këtë rast, jam i sigurt se mund të kontaktoj disa pronarë dhe t'u bëj një ofertë."
    
  "Po tallesh me mua," bërtiti Sam i rastësishëm nga ana tjetër e tryezës. "Cila është kapja? Duhet të ketë një, përndryshe je krejtësisht i çmendur, plak."
    
  "Jo, Sam, unë jam plotësisht i sinqertë," e siguroi Perdue. "Njerëz, më dëgjoni". Miliarderi u kthye për t'u përballur me pronarin e tij. "Nëse ju, profesor, mund të mblidhni informacion për ata pak individë që zotërojnë gurët që na duhen, unë mund t'i bëj agjentët e mi dhe personat juridikë t'i blejnë këto diamante me një çmim të drejtë pa më falimentuar. Ata do të lëshojnë tapitë pasi eksperti i caktuar të konfirmojë vërtetësinë e tyre." Ai i hodhi profesorit një vështrim të çeliktë që rrezatonte një besim, të cilin Sam dhe Nina nuk e kishin parë tek shoku i tyre për një kohë të gjatë. "Kjo është fërkimi, profesor."
    
  Nina buzëqeshi në cepin e saj të vogël të hijes dhe zjarrit, duke kafshuar shaka ndërsa Perdue bëri një marrëveshje me ish kundërshtarin e tij. "Kapja është se pasi ne dështuam misionin e Magjistarit, diamantet e Mbretit Solomon janë ligjërisht të miat."
    
  "Ky është djali im," pëshpëriti Nina.
    
  I tronditur në fillim, Prof. Gradualisht Imru e kuptoi se kjo ishte një ofertë e drejtë. Në fund të fundit, ai kurrë nuk kishte dëgjuar as për diamante para se astrologët të zbulonin mashtrimin e të urtit. Ai e dinte mirë se mbreti Solomon kishte ar dhe argjend në sasi të mëdha, por ai nuk e dinte se mbreti kishte diamante, vetë. Përveç minierave të diamantit të zbuluara në Tanis, në rajonin verilindor të deltës së Nilit, dhe disa informacione rreth vendeve të tjera që mund t'i përgjigjen mbretit, Prof. Imr duhej të pranonte se kjo ishte e re për të.
    
  "A jemi dakord, profesor?" - këmbënguli Perdue, duke parë orën për të marrë një përgjigje.
    
  Me mençuri, profesori u pajtua. Megjithatë, ai kishte kushtet e veta. "Unë mendoj se kjo është shumë e zgjuar, zoti Perdue, dhe gjithashtu e dobishme," tha ai. "Por unë kam një lloj kundërofere. Në fund të fundit, edhe unë po i ndihmoj Vëzhguesit e Dragoit në kërkimin e tyre për të parandaluar një katastrofë të tmerrshme qiellore."
    
  "E kuptoj. Çfarë sugjeroni?" - pyeti Perdue.
    
  "Diamantet e mbetura që nuk janë në posedim të familjeve të pasura në të gjithë Evropën dhe Azinë do të bëhen pronë e Shoqatës Arkeologjike Egjiptiane," këmbënguli profesori. "Ato që ndërmjetësit tuaj arrijnë të përgjojnë ju përkasin juve. Çfarë thoni ju?
    
  Semi u vrenjos, u tundua të merrte fletoren e tij. "Në cilin vend do t'i gjejmë këto diamante të tjera?"
    
  Profesori krenar i buzëqeshi Semit, duke kryqëzuar krahët i lumtur. "Meqë ra fjala, zoti Cleave, ne besojmë se ata janë varrosur në një varrezë jo shumë larg nga ku ju dhe kolegët tuaj do të bëni këtë biznes të tmerrshëm zyrtar."
    
  "Në Etiopi?" Ajo foli për herë të parë që kur filloi të mbushte gojën me pjatat e shijshme që kishte përballë. "Ata nuk janë në Axum, zotëri. Unë mund t'ju siguroj. Kam kaluar vite duke punuar në gërmime me grupe të ndryshme arkeologjike ndërkombëtare në rajon."
    
  "E di, zoti Kira," Prof. tha Imru me vendosmëri.
    
  "Sipas teksteve tona të lashta," njoftoi solemnisht Penekal, "diamantet që ne kërkojmë janë varrosur me sa duket në një manastir në një ishull të shenjtë në liqenin Tana".
    
  "Në Etiopi?" - pyeti Sam. Në përgjigje të vrenjturave serioze që mori, ai ngriti supet dhe shpjegoi: "Unë jam skocez. Unë nuk di asgjë për Afrikën që nuk është në një film të Tarzanit."
    
  Nina buzëqeshi. "Ata thonë se ka një ishull në liqenin Tana ku Virgjëresha Mari supozohej se pushonte gjatë rrugës nga Egjipti, Sam," shpjegoi ajo. "Besohej gjithashtu se Arka aktuale e Besëlidhjes mbahej këtu përpara se të sillej në Axum në vitin 400 pas Krishtit."
    
  "Më bën përshtypje njohuritë tuaja historike, zoti Perdue. Ndoshta Dr. Gould mund të punojë një ditë me Lëvizjen e Trashëgimisë Popullore? Prof. Imru buzëqeshi. "Apo edhe për Shoqërinë Arkeologjike Egjiptiane apo ndoshta për Universitetin e Kajros?"
    
  "Ndoshta si një këshilltare e përkohshme, profesor," refuzoi ajo me hijeshi. "Por unë e dua historinë moderne, veçanërisht historinë gjermane të Luftës së Dytë Botërore."
    
  "Ah," u përgjigj ai. "Është për të ardhur keq. Kjo është një epokë kaq e errët, brutale, saqë duhet t'i jepni zemrën. A guxoj të pyes se çfarë zbulon kjo në zemrën tuaj?"
    
  Nina ngriti një vetull duke u përgjigjur shpejt. "Kjo do të thotë vetëm se kam frikë nga një përsëritje e ngjarjeve historike aty ku më shqetëson mua."
    
  Profesori i gjatë, me lëkurë të errët, e shikoi doktorin e vogël me lëkurë mermeri, me sytë e tij plot admirim dhe ngrohtësi të vërtetë. Perdue kishte frikë nga një tjetër skandal kulturor nga e dashura e tij Nina, ndaj ndërpreu përvojën e vogël të krijimit të një lidhjeje mes saj dhe profesorit. Imru.
    
  "Mirë atëherë," Perdue duartrokiti duart dhe buzëqeshi. "Le të fillojmë gjënë e parë në mëngjes."
    
  "Po," pranoi Nina. "Unë isha i lodhur si qen dhe vonesa në fluturim nuk më bëri asnjë të mirë".
    
  "Po, ndryshimi i klimës është mjaft agresiv në Skocinë tuaj të lindjes," ra dakord prezantuesi.
    
  Ata u larguan nga takimi me humor, duke i lënë astronomët e vjetër të ndihen të lehtësuar për ndihmën e tyre dhe Prof. Jam i emocionuar për gjuetinë e ardhshme të thesarit. Ajo u largua mënjanë për ta lënë Ninën të hynte në taksi, ndërsa Sam u kap me Perdue.
    
  "A i keni regjistruar të gjitha këto?" - pyeti Perdue.
    
  "Po, e gjithë marrëveshja," konfirmoi Sam. "Pra tani ne po vjedhim përsëri nga Etiopia?" - pyeti i pafajshëm, duke e parë të gjitha ironike dhe qesharake.
    
  "Po," Perdue buzëqeshi me dinakëri, dhe përgjigja e tij i hutoi të gjithë në shoqërinë e tij. "Por këtë herë ne po vjedhim për Black Sun."
    
    
  25
  Alkimia e perëndive
    
    
    
  Antwerp, Belgjikë
    
    
  Abdul Raya po ecte përgjatë një rruge të zënë në Berchem, një lagje e çuditshme në rajonin flamand të Antwerpen. Ai ishte duke shkuar për në biznesin e shtëpisë së një antikuari të quajtur Hannes Vetter, një njohës flamand i fiksuar pas gurëve të çmuar. Koleksioni i tij përfshinte pjesë të ndryshme të lashta nga Egjipti, Mesopotamia, India dhe Rusia, të gjitha të vendosura me rubin, smerald, diamante dhe safirë. Por Raya kujdesej pak për moshën ose rrallësinë e koleksionit të Vetter. Kishte vetëm një gjë që i interesonte dhe nga kjo i duhej vetëm një e pesta.
    
  Wetter kishte folur me Raya-n në telefon tre ditë më parë, përpara se të fillonin përmbytjet seriozisht. Ata hodhën një shumë të çuditshme për një imazh të djallëzuar me origjinë indiane që ishte në koleksionin e Wetter. Edhe pse ai këmbënguli se ky artikull nuk ishte në shitje, ai nuk mund ta refuzonte ofertën e çuditshme të Rait. Blerësi zbuloi Wetter në eBay, por nga ajo që mësoi Wetter nga biseda me Raya, egjiptiani dinte shumë për artin e lashtë dhe asgjë për teknologjinë.
    
  Alarmet për përmbytje janë rritur në të gjithë Antwerpen dhe Belgjikë gjatë ditëve të fundit. Në të gjithë bregun, nga Le Havre dhe Dieppe në Francë deri në Terneuzen në Holandë, shtëpitë u evakuuan pasi niveli i detit vazhdoi të rritet në mënyrë të pakontrolluar. Me Antwerpen të vendosur në mes, toka tashmë e zhytur në Tokën e Mbytur të Saftinge ishte e humbur tashmë nga baticat. Qytete të tjera, si Goes, Vlissingen dhe Middelburg, gjithashtu u përmbytën nga dallgët, deri në Hagë.
    
  Raya buzëqeshi, duke e ditur se ai ishte mjeshtër i kanaleve sekrete të motit që autoritetet nuk mund t'i kuptonin. Në rrugë ai vazhdoi të takonte njerëz që flisnin në mënyrë të gjallë, spekulonin dhe të tmerruar nga rritja e vazhdueshme e nivelit të detit që së shpejti do të përmbyste Alkmaar-in dhe pjesën tjetër të Hollandës së Veriut brenda ditës tjetër.
    
  "Perëndia po na ndëshkon," dëgjoi ai një grua në moshë të mesme duke i thënë burrit të saj jashtë kafenesë. "Kjo është arsyeja pse ndodh kjo. Ky është zemërimi i Zotit".
    
  Burri i saj dukej po aq i tronditur sa ajo, por ai u përpoq të gjente ngushëllim në arsyetimin. "Matilda, qetësohu. Ndoshta është thjesht një fenomen natyror që moti njerëzit nuk mund ta kapnin me këta radarë," u lut ai.
    
  "Por pse?" - këmbënguli ajo. "Dukuritë natyrore shkaktohen nga vullneti i Zotit, Martin. Ky është dënim hyjnor".
    
  "Ose e keqe hyjnore," mërmëriti i shoqi, për tmerrin e gruas së tij fetare.
    
  "Si mund ta thuash atë?" - bërtiti ajo, pikërisht kur Raya kaloi pranë. "Për çfarë arsye Zoti do të dërgonte të keqen mbi ne?"
    
  "Oh, nuk mund t'i rezistoj kësaj," bërtiti Abdul Raya me zë të lartë. Ai u kthye për t'u bashkuar me gruan dhe burrin e saj. Ata ishin të shtangur nga pamja e tij e pazakontë, duart e tij si kthetra, fytyra e mprehtë, kockore dhe sytë e zhytur. "Zonjë, bukuria e së keqes është se, ndryshe nga e mira, e keqja nuk ka nevojë për arsye për të shkaktuar shkatërrim. Vetë thelbi i së keqes është shkatërrimi i qëllimshëm për kënaqësinë e pastër për ta bërë këtë. Mirembrema." Ndërsa ai u largua, burri dhe gruaja e tij qëndruan të ngrirë të tronditur, kryesisht nga zbulimi i tij, por patjetër edhe nga pamja e tij.
    
  Paralajmërimet u dërguan në kanalet televizive kudo, ndërsa raportet për vdekjet nga përmbytjet iu bashkuan raporteve të tjera nga pellgu i Mesdheut, Australia, Afrika e Jugut dhe Amerika e Jugut për përmbytje kërcënuese. Japonia humbi gjysmën e popullsisë së saj, ndërsa një mori ishujsh u fundosën nën ujë.
    
  "Oh, prisni, të dashurat e mi," këndoi Raya e gëzuar, duke iu afruar shtëpisë së Hannes Vetter, "ky është mallkimi i ujit. Uji gjendet kudo, jo vetëm në det. Prit, Kunospaston i rënë është një demon uji. Mund të mbytesh në vaskat e tua!"
    
  Kjo ishte rënia e fundit e një ylli që Ofar vëzhgoi pasi Penekal dëgjoi për ngritjen e nivelit të detit në Egjipt. Por Raya e dinte se çfarë do të ndodhte, sepse ai ishte arkitekti i këtij kaosi. Magjistari i rraskapitur kërkonte vetëm t'i kujtonte njerëzimit parëndësinë e tyre në sytë e Universit, të syve të panumërt që shkëlqenin çdo natë tek ai. Dhe për të përfunduar të gjitha, ai gëzonte fuqinë e shkatërrimit që kontrollonte dhe emocionin rinor të të qenit i vetmi që e dinte pse.
    
  Sigurisht, ky i fundit ishte vetëm mendimi i tij për çështjet. Herën e fundit që ai ndau njohuritë me njerëzimin, rezultoi në Revolucionin Industrial. Pas kësaj ai nuk kishte për të bërë shumë. Njerëzit zbuluan shkencën në një dritë të re, motorët zëvendësuan shumicën e automjeteve dhe teknologjia kërkonte gjakun e Tokës që të vazhdonte të konkurronte efektivisht në garën për të shkatërruar vendet e tjera në konkurrencën për pushtet, para dhe evolucion. Siç priste ai, njerëzit përdorën njohuritë për të shkaktuar shkatërrim-një mbyllje syri e shijshme ndaj mishërimit të së keqes. Por Raya u mërzit nga luftërat e përsëritura dhe lakmia monotone, kështu që ai vendosi të bënte diçka më shumë... diçka përfundimtare... për të dominuar botën.
    
  "Zoti Raya, jam shumë mirë që ju shoh. Hannes Wetter, në shërbimin tuaj." Tregtari antike buzëqeshi teksa i çudituri po ngjitej në shkallët drejt derës së tij të përparme.
    
  "Mirëdita, zoti Vetter," përshëndeti Raya me hijeshi, duke i shtrënguar dorën burrit. "Mezi pres të marr çmimin tim."
    
  "Sigurisht. Hyni brenda, - u përgjigj Hannes me qetësi, duke buzëqeshur nga veshi në vesh. "Dyqani im është në bodrum. Këtu jeni. Ai i bëri shenjë Raya-s që të zbriste poshtë një shkallë shumë luksoze, të zbukuruar me bizhuteri të bukura dhe të shtrenjta në stendat që të çojnë poshtë përgjatë parmakut. Mbi ta, nën flladin e lehtë të ventilatorit të vogël me të cilin Hannes i mbante gjërat të freskëta, shkëlqenin disa sende të endura.
    
  "Ky është një vend i vogël interesant. Ku janë klientët tuaj? pyeti Raya. Hannes ishte paksa i hutuar nga pyetja, por ai supozoi se egjiptiani ishte thjesht më i prirur për t'i bërë gjërat në mënyrën e vjetër.
    
  "Klientët e mi zakonisht porosisin online dhe ne u dërgojmë produktet atyre," shpjegoi Hannes.
    
  "A ju besojnë?" - filloi Magjistari i hollë me habi të sinqertë. "Si ju paguajnë? Dhe nga e dinë ata se do ta mbani fjalën tuaj?"
    
  Shitësi lëshoi një të qeshur në mëdyshje. "Në këtë mënyrë, zoti Raya. Ne zyren time. Vendosa ta lë aty dekorimin që kërkove. Ata kanë prejardhje, kështu që ju jeni të sigurt për vërtetësinë e blerjes suaj, "u përgjigj Hannes me mirësjellje. "Këtu është laptopi im."
    
  "E juaja çfarë?" - pyeti ftohtë magjistari i errët i sjellshëm.
    
  "Laptopi im?" përsëriti Hannes, duke treguar kompjuterin. "Ku mund të transferoni fonde nga llogaria juaj për të paguar mallrat?"
    
  "RRETH!" Raya e kuptoi. "Sigurisht po. Më vjen keq. Kam kaluar një natë të gjatë".
    
  "Gratë apo verë?" Hannesi i gëzuar buzëqeshi.
    
  "Kam frikë se jam duke ecur. E shihni, tani që jam më i vjetër, është edhe më e lodhshme," vuri në dukje Raya.
    
  "E di. Unë e di shumë mirë këtë", tha Hannes. "Kam vrapuar në maratonë kur isha i ri dhe tani përpiqem të eci shkallët pa u ndalur për të marrë frymë. Ku po ecje?"
    
  "Gent. Nuk mund të flija, kështu që shkova në këmbë për t'ju vizituar, "shpjegoi Raya në mënyrë të vërtetë, duke parë zyrën me habi.
    
  "Më vjen keq?" Hannes gulçoi. "A keni ecur nga Genti në Antwerp? Pesëdhjetë kilometra tek?"
    
  "Po".
    
  Hannes Vetter ishte i habitur, por vuri në dukje se pamja e klientit dukej mjaft e çuditshme, dikush që dukej i patrazuar nga shumica e gjërave.
    
  "Është mbresëlënëse. Dëshironi pak çaj?
    
  "Do të doja ta shihja foton," tha Raya me vendosmëri.
    
  "Oh, sigurisht," tha Hannes dhe shkoi drejt kasafortës së murit për të nxjerrë një figurinë dymbëdhjetë inç. Kur u kthye, sytë e zinj të Raya identifikuan menjëherë gjashtë diamante uniforme të fshehura në detin e gurëve të çmuar që përbënin pjesën e jashtme të figurës. Ishte një demon me pamje të neveritshme, me dhëmbë të zhveshur dhe flokë të gjatë të zinj në kokë. I gdhendur nga fildishi i zi, objekti krenohej me dy anë në secilën anë të fytyrës kryesore, megjithëse kishte vetëm një trup. Një diamant ishte vendosur në ballin e çdo aspekti.
    
  "Si unë, ky djall i vogël është edhe më i shëmtuar në jetën reale," tha Raya me një buzëqeshje të sëmurë, duke i marrë figurën një Hannes që qeshte. Shitësi nuk kishte ndërmend të sfidonte këndvështrimin e blerësit të tij sepse ishte kryesisht e vërtetë. Por ndjenja e tij e përshtatshmërisë u shpëtua nga siklet nga kurioziteti i Rait. "Pse ka pesë anë? Vetëm kjo do të mjaftonte për të penguar ndërhyrës."
    
  "Oh, kjo," tha Hannes, i etur për të përshkruar origjinën. "Duke gjykuar nga origjina e tij, më parë kishte vetëm dy pronarë. Një mbret nga Sudani i zotëronte ato në shekullin e dytë, por pretendoi se ishin të mallkuar, kështu që ai ia dhuroi ato një kishe në Spanjë gjatë një fushate në detin Alboran, afër Gjibraltarit.
    
  Raya e shikoi burrin me një shprehje të hutuar. "Pra kjo është arsyeja pse ka pesë anë?"
    
  "Jo, jo, jo," qeshi Hannes. "Unë jam ende duke arritur atje. Ky dekorim ishte modeluar sipas perëndisë indiane të së keqes Ravana, por Ravana kishte dhjetë koka, kështu që ndoshta ishte një odë e pasaktë për mbretin-zot.
    
  "Ose nuk është fare mbreti-zot," buzëqeshi Raya, duke numëruar diamantet e mbetura si gjashtë nga Shtatë Motrat, demonesha nga Testamenti i Mbretit Solomon.
    
  "Çfarë do të thuash?" - pyeti Hannes.
    
  Raya u ngrit në këmbë, ende duke buzëqeshur. Me një ton të butë, didaktik, ai tha: "Shiko".
    
  Një nga një, megjithë kundërshtimin e ashpër të antikuarit, Raya hoqi çdo diamant me thikën e xhepit derisa i kishte gjashtë në pëllëmbë. Hannes nuk e dinte pse, por ai ishte shumë i frikësuar nga vizitori për të bërë asgjë për ta ndaluar atë. Një frikë rrëshqitëse e pushtoi, sikur vetë djalli të qëndronte në praninë e tij dhe ai nuk mund të bënte gjë tjetër veçse të shikonte, siç këmbëngulte vizitori i tij. Egjiptiani i gjatë mblodhi diamantet në pëllëmbën e tij. Si një magjistar sallonesh në një festë të lirë, ai i tregoi gurët Hannes. "Shikoje kete?"
    
  "Y-po," konfirmoi Hannes, me ballin e lagur me djersë.
    
  "Këto janë gjashtë nga shtatë motrat, demonë të lidhur nga Mbreti Solomon për të ndërtuar tempullin e tij," tha Raya me informacione të ngjashme me shfaqjet. "Ata ishin përgjegjës për gërmimin e themeleve të Tempullit të Jerusalemit."
    
  "Interesante," shtrydhi Hannes, duke u përpjekur të fliste në mënyrë të barabartë dhe të mos panikohej. Ajo që klienti i tij i tha atij ishte absurde dhe e frikshme, gjë që në sytë e Hannes e bëri atë të çmendur. Kjo i dha atij arsye për të menduar se Raya mund të ishte i rrezikshëm, kështu që ai luajti së bashku për momentin. Ai e kuptoi se ndoshta nuk do të paguhej për objektin.
    
  "Po, është shumë interesante, zoti Vetter, por e dini se çfarë është me të vërtetë magjepsëse?" - pyeti Raya ndërsa Hannes e shikonte bosh. Me dorën tjetër, Raya e nxori Celesten nga xhepi. Lëvizjet e lëmuara, rrëshqitëse të krahëve të tij të zgjatur ishin mjaft të bukura për t'u parë, si ato të një balerini. Por sytë e Rait u errësuan kur ai bashkoi të dy duart. "Tani do të shihni diçka vërtet interesante. Quajeni atë alkimi; alkimia e Dizajnit të Madh, shndërrimi i perëndive!" Raya qau për zhurmën që pasoi që erdhi nga të gjitha anët. Brenda kthetrave të tij, midis gishtërinjve të hollë dhe palosjeve të shuplakave, kishte një shkëlqim të kuqërremtë. Ai ngriti duart, duke i treguar me krenari fuqinë e alkimisë së tij të çuditshme Hannes, i cili shtrëngoi gjoksin e tij me tmerr.
    
  "Shtyjeni këtë sulm në zemër, zoti Vetter, derisa të shihni themelet e tempullit tuaj," pyeti Raya e gëzuar. "Shiko!"
    
  Ky urdhër i tmerrshëm për të parë ishte i tepërt për Hannes Vetter, dhe ai u fundos në dysheme, duke shtrënguar gjoksin e tij shtrëngues. Mbi të, Magjistari i lig ishte i kënaqur nga shkëlqimi i kuq në duart e tij ndërsa Celeste takoi gjashtë diamantet motra, duke i bërë ata të sulmonin. Toka filloi të dridhej poshtë tyre dhe dridhjet zhvendosën shtyllat mbështetëse të ndërtesës në të cilën banonte Hannes. Ai dëgjoi thyerjen e xhamit ndërsa tërmeti u rrit dhe copa të mëdha betoni dhe shufra çeliku u shkatërruan në dysheme.
    
  Jashtë, aktiviteti sizmik u rrit gjashtëfish, duke tronditur të gjithë Antwerpen si epiqendër të tërmetit, dhe më pas u zvarrit në të gjithë sipërfaqen e tokës në të gjitha drejtimet. Së shpejti ata do të mbërrinin në Gjermani dhe Holandë dhe do të ndotinin fundin e oqeanit të Detit të Veriut. Raya mori atë që i duhej nga Hannes, duke e lënë njeriun që po vdiste nën rrënojat e shtëpisë së tij. Magjistari duhej të nxitonte në Austri për të takuar një burrë në rajonin e Salzkammergut, i cili pretendonte se kishte gurin më të kërkuar pas Celestes.
    
  "Shihemi së shpejti, zoti Karsten."
    
    
  26
  Ne e lëshojmë akrepin në Gjarpër
    
    
  Nina hodhi birrën e saj të fundit përpara se Hercules të fillonte të rrotullohej në një brez të improvizuar uljeje pranë klinikës Dansha në rajonin Tigray. Ishte, siç e kishin planifikuar, në mbrëmje herët. Me ndihmën e ndihmësve të tij administrativë, Perdue së fundmi siguroi lejen për të përdorur pistën e braktisur pasi ai dhe Patrick diskutuan strategjinë. Patriku mori përsipër të informonte kolonelin. Yimen, se si ai ishte i detyruar të vepronte në përputhje me marrëveshjen që ekipi i gjyqit të Perdue arriti me qeverinë etiopiane dhe përfaqësuesit e saj.
    
  "Pini, djema," tha ajo. "Ne jemi prapa linjave të armikut tani..." ajo i hodhi sytë Perdue, "... përsëri." Ajo u ul ndërsa të gjithë hapën birrën e fundit të ftohtë përpara se të kthenin Kutinë e Shenjtë në Axum. "Pra, për të qenë të qartë. Padi, pse nuk aterojmë në aeroportin e madh në Axum?"
    
  "Sepse këtë e presin ata, kushdo qofshin ata," i bëri syri Sam. "Nuk ka asgjë si ndryshimi impulsiv i planeve për ta mbajtur armikun në këmbë."
    
  "Por ti i tha Yimenit," ia ktheu ajo.
    
  "Po, Nina. Por shumica e civilëve dhe ekspertëve arkeologjikë që janë të zemëruar me ne nuk do të njoftohen shpejt për të ardhur deri këtu," shpjegoi Patrick. "Deri në momentin që ata të arrijnë këtu me gojë më gojë, ne do të jemi në rrugën tonë për në malin Yeha, ku Perdue zbuloi Kutinë e Shenjtë. Ne do të udhëtojmë me një kamion të pashënuar 'Dy Copë e gjysmë', pa ngjyra apo emblema të dukshme, duke na bërë praktikisht të padukshëm për qytetarët etiopianë." Ai shkëmbeu një buzëqeshje me Perdue.
    
  "Shkëlqyeshëm," u përgjigj ajo. "Por pse këtu nëse është e rëndësishme të pyesësh?"
    
  "Epo," tregoi Patrik nga harta nën dritën e zbehtë të montuar në çatinë e anijes, "do të shihni që Dansha ndodhet afërsisht në qendër, në gjysmë të rrugës midis Axum, këtu," tregoi ai me gisht emrin e qytetit dhe kaloi majën e gishtit tregues përgjatë letrës majtas e poshtë. "Dhe qëllimi juaj është liqeni Tana, pikërisht këtu, në jugperëndim të Axum."
    
  "Pra, ne dyfishojmë sa më shpejt që të hedhim kutinë?" - pyeti Sam, përpara se Nina të kishte kohë të dyshonte se Patrik përdori fjalën "tuaj" në vend të "jonë".
    
  "Jo, Sam," buzëqeshi Perdue, "Nina jonë e dashur do t'ju bashkohet në një udhëtim në Tana Kirkos, ishulli ku ndodhen diamantet. Ndërkohë, Patriku, Ajo dhe unë do të shkojmë në Axum me Kutinë e Shenjtë, duke mbajtur paraqitjet para qeverisë së Etiopisë dhe popullit të Yimenu."
    
  "Prisni Çfarë?" Nina gulçoi, duke kapur kofshën e Semit ndërsa ajo u përkul përpara, duke u vrenjtur. "Sam dhe unë do të shkojmë vetëm për të vjedhur diamantet e mallkuar?"
    
  Sam buzëqeshi. "Më pëlqen".
    
  "Oh, dreqin," rënkoi ajo, duke u mbështetur në barkun e avionit ndërsa ai u rrotullua në një rrotull, duke u përgatitur për t'u ulur.
    
  "Eja, doktor Gould. Kjo jo vetëm që do të na kursente kohën e dorëzimit të gurëve tek shikuesit egjiptianë të yjeve, por do të shërbente gjithashtu si mbulesë ideale," kërkoi Perdue.
    
  "Dhe gjëja tjetër që ju e dini, unë do të arrestohem dhe do të bëhem përsëri banorja më famëkeqe e Obanit," u vreros ajo, duke shtypur buzët e saj të plota në qafën e shishes.
    
  "A jeni nga Obani?" - e pyeti piloti Ninën, pa u kthyer, ndërsa kontrollonte kontrollet përballë.
    
  "Po," u përgjigj ajo.
    
  "E tmerrshme për ata njerëz nga qyteti juaj, hej? Sa turp", tha piloti.
    
  Perdue dhe Sam gjithashtu u shoqëruan me Ninën, të dy po aq të hutuar sa ajo. "Cilët njerëz?" - ajo pyeti. "Cfare ndodhi?"
    
  "Oh, e pashë këtë në gazetën në Edinburg rreth tre ditë më parë, ndoshta më gjatë," tha piloti. "Mjeku dhe gruaja e tij vdiqën në një aksident automobilistik. U mbyt në Loch Lomond pasi makina e tyre ra në ujë ose diçka e tillë."
    
  "Oh Zoti im!" - bërtiti ajo duke u dukur e frikësuar. "A e njohët emrin?"
    
  "Po, më lejoni të mendoj," bërtiti ai mbi zhurmën e motorëve. "Ne ende thamë se emri i tij kishte të bënte me ujin, e dini? Ironia është se ata mbyten, e dini? Uh..."
    
  "Plazh?" - shtrydhi ajo, duke dashur dëshpërimisht ta dinte, por me frikë nga ndonjë konfirmim.
    
  "Kjo eshte e gjitha! Po, Plazh, kjo është e gjitha. Dr. Beach dhe gruaja e tij", këputi ai gishtin e madh dhe unazën përpara se të kuptonte më të keqen. "O Zoti im, shpresoj që ata të mos ishin miqtë tuaj."
    
  "Oh, Jezus," vajtoi Nina në duart e saj.
    
  "Më vjen shumë keq, doktor Gould," kërkoi falje piloti ndërsa u kthye për t'u përgatitur për t'u ulur në errësirën e dendur që ishte përhapur në të gjithë Afrikën e Veriut së fundmi. "Nuk e kisha idenë që nuk e dëgjove."
    
  "Është në rregull," mori frymë, e shkatërruar. "Sigurisht, nuk kishit se si ta dinit që unë dija për ta. Cdo gje eshte ne rregull. Cdo gje eshte ne rregull".
    
  Nina nuk qau, por duart i dridheshin dhe trishtimi ishte ngrirë në sytë e saj. Perdue e përqafoi me një krah. "E dini, ata nuk do të kishin vdekur tani nëse unë nuk do të kisha shkuar në Kanada dhe nuk do të kisha shkaktuar gjithë këtë konfuzion identiteti që çoi në rrëmbimin e saj," pëshpëriti ajo, duke shtrënguar dhëmbët nga faji që e mundonte zemrën e saj.
    
  "Durra, Nina," protestoi Sam me butësi. "E dini se kjo është marrëzi, apo jo? Ai bastard nazist ende do të vriste këdo në rrugën e tij për të..." Semi ndaloi së shprehuri tmerrësisht të qartë, por Perdue mbaroi duke e fajësuar atë. Patriku heshti dhe vendosi të qëndronte i tillë për momentin.
    
  "Në rrugën e saj për të më shkatërruar mua," mërmëriti Perdue me frikë në rrëfimin e tij. "Nuk ishte faji yt, e dashur Nina. Si gjithmonë, bashkëpunimi juaj me mua ju bëri një objektiv të pafajshëm dhe përfshirja e Dr. Beach në shpëtimin tim tërhoqi vëmendjen e familjes së tij. Jezus Krishti! Unë jam vetëm një ogur i vdekjes, apo jo? "tha ai, më shumë me introspeksion sesa me keqardhje për veten.
    
  Lëshoi trupin e Ninës që i dridhej dhe për një moment ajo deshi ta tërhiqte, por e la në mendimet e tij. Sam mund ta kuptonte shumë mirë se kjo takonte të dy miqtë e tij në përputhje me rrethanat. Vështroi Ajo, e cila ishte ulur përballë tij, teksa rrotat e avionit u përplasën me forcën e një Herkuli në asfaltin e plasaritur, disi të mbingarkuar të pistës së vjetër. Egjiptiani i mbylli sytë shumë ngadalë, duke i sinjalizuar Semit të pushonte dhe të mos reagonte kaq shpejt.
    
  Sam tundi kokën në heshtje dhe u përgatit mendërisht për udhëtimin e ardhshëm në liqenin Tana. Së shpejti, Super Hercules u ndal gradualisht, dhe Sam pa Perdue duke i ngulur sytë në reliken e Kutisë së Shenjtë. Eksploruesi miliarder me flokë argjendi nuk ishte më aq i gëzuar si më parë, por përkundrazi u ul duke vajtuar për obsesionin e tij me artefaktet historike, me duart e tij të kapura që vareshin lirshëm midis kofshëve. Sam mori frymë thellë. Kjo ishte koha më e keqe për pyetjet e zakonshme, por ishte gjithashtu informacion shumë i rëndësishëm që ai kishte nevojë. Duke zgjedhur momentin më me takt që mundi, Sam i hodhi një sy Patrikut të heshtur përpara se të pyeste Perdue: "Nina dhe unë kemi një makinë për të shkuar në Liqenin Tana, Perdue?"
    
  "E kuptoni. Ky është një Volkswagen i vogël që nuk bie në sy. Shpresoj që të mos keni problem, - tha Perdue dobët. Sytë e lagur të Ninës u kthyen mbrapa dhe fluturuan ndërsa ajo u përpoq të ndalonte lotët përpara se të dilte nga avioni i madh. Ajo mori dorën e Perdue dhe e shtrëngoi atë. Zëri i saj u lëkund ndërsa i pëshpëriste, por fjalët e saj ishin shumë më pak të mërzitshme. "Gjithçka që mund të bëjmë tani është të sigurohemi që bastardi me dy fytyra të marrë atë që meriton, Perdue. Njerëzit ndërveprojnë me ju sepse ju jeni entuziast për ekzistencën dhe jeni të interesuar për gjërat e bukura. Ju hapni rrugën drejt një standardi më të mirë jetese me gjenialitetin tuaj, me shpikjet tuaja."
    
  Në sfondin e zërit të saj magjepsës, Perdue mund të dallonte në mënyrë të paqartë kërcitjen e hapjes së kapakut të pasmë dhe njerëzit e tjerë që po përgatiteshin vazhdimisht për të hequr Kutinë e Shenjtë nga thellësitë e malit Yeha. Ai mund të dëgjonte Semin dhe Ajo duke diskutuar për peshën e relikes, por gjithçka që dëgjoi vërtet ishin fjalitë e fundit të Ninës.
    
  "Ne të gjithë vendosëm të punonim me ju shumë kohë përpara se të pastroheshin kontrollet, djali im," pranoi ajo. "Dhe Dr. Beach vendosi të të shpëtonte sepse e dinte se sa i rëndësishëm ishe për botën. Zoti im, Perdue, ti je më shumë se një yll në qiell për njerëzit që të njohin. Ti je dielli që na mban të gjithëve në ekuilibër, na mban ngrohtë dhe na bën të lulëzojmë në orbitë. Njerëzit dëshirojnë praninë tuaj magnetike dhe nëse më duhet të vdes për këtë privilegj, atëherë qoftë kështu."
    
  Patriku nuk donte ta ndërpriste, por kishte një program për t'u përmbajtur dhe ngadalë iu afrua atyre për t'u treguar se ishte koha për t'u larguar. Perdue nuk dinte si të reagonte ndaj fjalëve të përkushtimit të Ninës, por ai mundi të shihte Samin duke qëndruar aty me gjithë lavdinë e tij të ashpër, me krahë të kryqëzuar dhe duke buzëqeshur sikur të mbështeste ndjenjat e Ninës. "Le ta bëjmë atë, Perdue," tha Sam me padurim. "Le të marrim kutinë e tyre të mallkuar dhe të shkojmë te Magjistari."
    
  "Më duhet ta pranoj, dua më shumë Karsten," pranoi Perdue me hidhërim. Sam iu afrua dhe i vuri një dorë të fortë mbi supin e tij. Kur Nina ndoqi Patrikun te egjiptiani, Sam fshehtas ndau një ngushëllim të veçantë me Perdue.
    
  "Po e ruaja këtë lajm për ditëlindjen tuaj," tha Sam, "por kam disa informacione që mund të qetësojnë anën tuaj hakmarrëse për momentin."
    
  "Çfarë?" - pyeti Perdue, tashmë i interesuar.
    
  "Të kujtohet, më kërkove të shkruaj të gjitha transaksionet, apo jo? I shkruajta të gjitha informacionet që mblodhëm për të gjithë këtë ekskursion, si dhe për Magjistarin. Ju kujtohet që më kërkuat të mbaja një sy në diamantet që fituan njerëzit tuaj e kështu me radhë, "vazhdoi Sam, duke u përpjekur të ulte veçanërisht zërin e tij, "sepse doni t'i mbillni në rezidencën e Karstenit për të inkuadruar anëtarin kryesor të Black. Dielli, apo jo?"
    
  "Po? Po, po, çfarë ka? Ne ende duhet të gjejmë një mënyrë për ta bërë këtë pasi të kemi mbaruar së kërcyeri nën fishkëllimën e autoriteteve etiopiane, Sam, "tha Perdue me një ton që tradhtonte stresin nën të cilin po mbytej.
    
  "Më kujtohet që thatë se doje të kapje një gjarpër me dorën e armikut tënd apo diçka tjetër," shpjegoi Sam. "Pra, mora guximin ta rrotulloja këtë top për ju."
    
  Faqet e Perdue u skuqën nga intriga. "Si?" - pëshpëriti ashpër.
    
  "Kam pasur një shok - mos pyet - zbuloj se ku i morën shërbimet e tij viktimat e Magjistarit," tha Sam me nxitim përpara se Nina të fillonte të kërkonte. "Dhe ashtu si miku im i ri me përvojë arriti të hakonte serverët e kompjuterit të austriakëve, ndodhi që miku ynë i nderuar nga Black Sun me sa duket e ftoi alkimistin e panjohur në shtëpinë e tij për një marrëveshje fitimprurëse."
    
  Fytyra e Perdue u ndriçua dhe në të u shfaq një pamje e buzëqeshjes.
    
  "Gjithçka që duhet të bëjmë tani është të dorëzojmë diamantin e reklamuar në pronën e Karstenit deri të mërkurën, dhe më pas do të shikojmë gjarprin të kafshohet nga akrepi derisa të mos ketë më helm në venat tona," buzëqeshi Sam.
    
  "Zoti Cleave, ju jeni një gjeni," vuri në dukje Perdue, duke i vendosur një puthje të fortë në faqe Sam. Nina ndaloi e vdekur në gjurmët e saj teksa hyri dhe kryqëzoi krahët mbi gjoks. Duke ngritur një vetull, ajo vetëm mund të spekulonte. "Skocezët. Sikur veshja e fundeve të mos mjaftonte për të testuar burrërinë e tyre."
    
    
  27
  Shkretëtirë e lagësht
    
    
  Ndërsa Sam dhe Nina paketonin xhipin e tyre për udhëtimin në Tana Kirkos, Perdue foli me Ajo për etiopianët vendas që do t'i shoqëronin në vendin arkeologjik pas malit Yeha. Patriku shpejt iu bashkua atyre për të diskutuar detajet e dorëzimit të tyre me sa më pak bujë.
    
  "Do të thërras kolonelin. Jemen për ta njoftuar kur të mbërrijmë. Ai thjesht do të duhet të kënaqet me të", tha Patrick. "Për sa kohë që ai është atje kur të kthehet Kutia e Shenjtë, nuk e kuptoj pse duhet t'i tregojmë atij se në cilën anë jemi."
    
  "Shumë e vërtetë, Pedi," ra dakord Sam. "Vetëm mbani mend, cilido qoftë reputacioni i Perdue dhe Ajo, ju përfaqësoni Mbretërinë e Bashkuar nën komandën e gjykatës. Askush nuk lejohet të ngacmojë apo sulmojë dikë atje për të kthyer reliktin."
    
  "Ashtu është," pranoi Patrick. "Këtë herë kemi një përjashtim ndërkombëtar për sa kohë që ne respektojmë kushtet e marrëveshjes, dhe madje Ymenu duhet t'i përmbahet kësaj."
    
  "Më pëlqen shumë shija e kësaj molle," psherëtiu Perdue ndërsa ndihmoi tre burrat e Ajo dhe Patrick të ngrinin arkën e rreme në kamionin ushtarak që kishin përgatitur për ta transportuar. "Ky tregtar ekspert i këmbëzës më shpërthen sa herë që e shikoj."
    
  "Oh!" - Bërtiti Nina, duke ngritur hundën duke parë Perdue. "Tani e kuptoj. Po më largon nga Aksum që unë dhe Yimenu të mos ndërhyjmë me njëri-tjetrin, hej? Dhe ju dërgoni Sam për t'u siguruar që unë të mos heq zinxhirin."
    
  Sam dhe Perdue qëndruan krah për krah, duke zgjedhur të qëndronin në heshtje, por Ajo qeshi dhe Patrick u fut mes saj dhe burrave për të shpëtuar momentin. "Kjo është vërtet më e mira, Nina, nuk mendon? Dua të them, ne me të vërtetë duhet t'i dorëzojmë diamantet e mbetura Kombit të Dragoit Egjiptian..."
    
  Sam u tërhoq, duke u përpjekur të mos qeshte me Patrick që e quajti gabimisht Urdhrin e Stargazers "të varfër", por Perdue buzëqeshi hapur. Patriku i shikoi burrat me qortim përpara se të kthente vëmendjen te historiani i vogël i frikshëm. "Atyre u duhen urgjentisht gurët dhe me dorëzimin e artefaktit..." vazhdoi ai, duke u përpjekur ta qetësonte. Por Nina thjesht ngriti dorën dhe tundi kokën. "Lëreni të qetë, Patrick. Nuk ka rëndësi. Do të shkoj dhe do të vjedh diçka tjetër nga ky vend i varfër në emër të Britanisë, vetëm për të shmangur makthin diplomatik që me siguri do të ngjall në mendjen time nëse e shoh përsëri atë idiotin mizogjen".
    
  "Duhet të shkojmë, Efendi," tha Ajo Perdue, duke qetësuar fatmirësisht tensionin e mundshëm me deklaratën e tij kthjelluese. "Nëse hezitojmë, nuk do të arrijmë atje në kohë."
    
  "Po! Të gjithë më mirë nxitoni," sugjeroi Perdue. "Nina, ti dhe Semi do të na takosh këtu për saktësisht njëzet e katër orë me diamantet nga manastiri i ishullit. Pastaj ne duhet të kthehemi në Kajro në një kohë rekord".
    
  "Më quaj një thithës," Nina u vreros, "por a po më mungon diçka? Mendova se këto diamante duhej të ishin pronë e profesorit. Shoqëria Arkeologjike Egjiptiane Imru.
    
  "Po, kjo ishte marrëveshja, por ndërmjetësit e mi morën një listë me gurë nga profesori. Njerëzit e Imru ishin në komunitet, ndërsa Sam dhe unë ishim në kontakt të drejtpërdrejtë me Master Penekal, "shpjegoi Perdue.
    
  "O Zot, ndjej një lojë të dyfishtë," tha ajo, por Sam e kapi butësisht krahun dhe e tërhoqi nga Perdue me një fjalë të përzemërt, "Përshëndetje, plak!" Le të shkojmë, doktor Gould. Ne duhet të kryejmë një krim dhe kemi shumë pak kohë për ta bërë atë."
    
  "Zot, mollët e kalbura të jetës sime," ankoi ajo ndërsa Perdue i tundte me dorë.
    
  "Mos harroni të shikoni qiellin!" Perdue bëri shaka përpara se të hapte derën e pasagjerit të kamionit të vjetër në boshe. Në sediljen e pasme, relikti shikohej nga Patrick dhe njerëzit e tij, ndërsa Perdue hipi në armë gjahu me Ajo në timon. Inxhinieri egjiptian ishte ende udhërrëfyesi më i mirë në rajon dhe Perdue mendonte se nëse do ta kishte drejtuar vetë makinën, nuk do t'i duhej të jepte udhëzime.
    
  Nën mbulesën e errësirës, një grup burrash transportuan Kutinë e Shenjtë në vendin e gërmimit në malin Yeha, në mënyrë që ta kthenin sa më shpejt që të ishte e mundur me sa më pak telashe të ishte e mundur nga etiopianët e zemëruar. Një kamion i madh, me ngjyra të pista kërciti dhe gjëmonte përgjatë një rruge me gropa, duke u nisur nga lindja drejt Axum-it të famshëm, që besohet të jetë vendi i pushimit të Arkës biblike të Besëlidhjes.
    
  Duke u nisur në jugperëndim, Sam dhe Nina vrapuan drejt liqenit Tana, gjë që do t'u kishte marrë të paktën shtatë orë në xhipin që u ishte dhënë.
    
  "A po bëjmë gjënë e duhur, Sam?" - pyeti ajo duke e mbështjellë çokollatën. "Apo thjesht po ndjekim hijen e Purdue?"
    
  "Kam dëgjuar atë që i ke thënë tek Herkuli, dashuria ime," u përgjigj Sam. "Ne e bëjmë këtë sepse është e nevojshme." Ai e shikoi atë. "Me të vërtetë e kishe dashur atë që i thashe, apo jo? Apo thjesht deshe ta bësh të ndihej më pak i ndyrë?"
    
  Nina u përgjigj me ngurrim, duke përdorur përtypjen si një mënyrë për të penguar kohën.
    
  "E vetmja gjë që di," tha Sam, "është se Perdue u torturua nga Black Sun dhe u la për të vdekur... dhe vetëm kjo po bën që të gjitha sistemet të shkojnë në një gjakderdhje."
    
  Pasi Nina gëlltiti karamele, ajo shikoi yjet që lindnin njëri pas tjetrit mbi horizontin e panjohur drejt të cilit po shkonin, duke pyetur veten se sa prej tyre ishin potencialisht djallëzorë. "Rima e çerdhes ka më shumë kuptim tani, e dini? Vezullim, vezullim, yll i vogël. Sa pyes veten se kush je ti."
    
  "Unë kurrë nuk e kam menduar në këtë mënyrë, por ka një mister në të. Keni të drejtë. Dhe gjithashtu bëj një urim për një yll të xhiruar", shtoi ai, duke parë bukuroshen Nina, duke thithur majat e gishtave të saj për të shijuar çokollatën. "Të bën të pyesësh veten pse një yll i rremë mund, si një xhind, të plotësojë dëshirat e tua."
    
  "Dhe ju e dini sa të këqij janë në të vërtetë këta bastardë, apo jo? Nëse i bazoni dëshirat tuaja në të mbinatyrshmen, unë mendoj se do t'ju godasin me shkelm. Ju nuk duhet të përdorni engjëjt e rënë, ose demonët, sido që të quhen ferri, për të ushqyer lakminë tuaj. Kjo është arsyeja pse kushdo që përdor..." ajo u largua. "Sam, ky është rregulli që ti dhe Perdue zbatoni për profesorin. Imr apo Karsten?
    
  "Cili është rregulli? Nuk ka rregull, - mbronte ai me mirësjellje, me sy të mbërthyer në rrugën e vështirë në errësirën e grumbulluar.
    
  "A është e mundur që lakmia e Karstenit të çojë në shkatërrimin e tij, duke përdorur Magjistarin dhe diamantet e Mbretit Solomon për të hequr qafe botën prej tij?" sugjeroi ajo, duke tingëlluar tmerrësisht e sigurt në vetvete. Është koha që Sam të rrëfejë. Historiania e mprehtë nuk ishte budalla, dhe përveç kësaj, ajo ishte pjesë e ekipit të tyre, kështu që ajo meritonte të dinte se çfarë po ndodhte midis Perdue dhe Sam dhe çfarë ata shpresonin të arrinin.
    
  Nina fjeti për rreth tre orë rresht. Semi nuk po ankohej, megjithëse ishte krejtësisht i rraskapitur dhe po luftonte për të qëndruar zgjuar në rrugën monotone, që në rastin më të mirë i ngjante një krateri me puçrra të forta. Nga ora njëmbëdhjetë, yjet po shkëlqenin pacenuar kundër qiellit të patëmetë, por Semi ishte shumë i zënë duke admiruar ligatinat që rreshtonin rrugën e papastër që ata po kalonin drejt liqenit.
    
  "Nina?" tha ai duke e ngacmuar sa me butesisht.
    
  "A jemi tashmë atje?" - mërmëriti ajo e tronditur.
    
  "Pothuajse," u përgjigj ai, "por unë kam nevojë që ju të shihni diçka."
    
  "Sam, nuk jam në humor për përparimet e tua seksuale për të miturit tani," u vreros ajo, duke kërcitur ende si një mumje e ringjallur.
    
  "Jo, e kam seriozisht," këmbënguli ai. "Shiko. Thjesht shikoni nga dritarja dhe më tregoni nëse shihni atë që shoh unë."
    
  Ajo iu bind me vështirësi. "Unë shoh errësirë. Është mesi i natës".
    
  "Hëna është e plotë, kështu që nuk është plotësisht e errët. Më thuaj çfarë vëreni në këtë peizazh," këmbënguli ai. Sam dukej i hutuar dhe i mërzitur në të njëjtën kohë, diçka krejtësisht jashtë karakterit për të, kështu që Nina e dinte se duhej të ishte e rëndësishme. Ajo shikoi më nga afër, duke u përpjekur të kuptonte se çfarë donte të thoshte. Vetëm kur ajo kujtoi se Etiopia ishte një peizazh kryesisht i thatë dhe i shkretë, ajo e kuptoi se çfarë donte të thoshte.
    
  "A po udhëtojmë në ujë?" pyeti ajo me kujdes. Pastaj goditja e plotë e çuditshmërisë e goditi dhe ajo bërtiti: "Sam, pse po vozisim me ujë?"
    
  Gomat e xhipit ishin të lagura, megjithëse rruga nuk ishte e përmbytur. Në të dyja anët e rrugës me zhavorr, hëna ndriçonte brigjet e rërës rrëshqitëse që tundeshin nga era e butë. Për shkak se rruga ishte pak e ngritur mbi tokën e ashpër përreth, ajo nuk ishte ende e zhytur në ujë sa pjesa tjetër e zonës përreth.
    
  "Ne nuk duhet të jemi të tillë," u përgjigj Sam, duke ngritur supet. "Me sa di unë, ky vend është i famshëm për thatësirën dhe peizazhi duhet të jetë plotësisht i thatë."
    
  "Prisni," tha ajo, duke ndezur dritën e çatisë për të parë hartën që u kishte dhënë Ajo. "Më lejoni të mendoj, ku jemi tani?"
    
  "Sapo kaluam Gondarin rreth pesëmbëdhjetë minuta më parë," u përgjigj ai. "Ne duhet të jemi afër Addis Zemen tani, që është rreth pesëmbëdhjetë minuta nga Wereta, destinacioni ynë, përpara se të marrim varkën përtej liqenit."
    
  "Sam, kjo rrugë është rreth shtatëmbëdhjetë kilometra larg liqenit!" - gulçoi ajo, duke matur distancën midis rrugës dhe trupit më të afërt të ujit. "Nuk mund të jetë ujë liqeni. A mundet?"
    
  "Jo," ra dakord Sam. "Por ajo që më habit është se sipas hulumtimeve paraprake të Ajo dhe Perdue gjatë këtij grumbullimi dyditor të plehrave, ka më shumë se dy muaj që nuk ka reshje shiu në këtë rajon! Pra, do të doja të dija se ku dreqin e kishte liqeni ujin shtesë për të mbuluar këtë rrugë të mallkuar."
    
  "Kjo," tundi kokën ajo, në pamundësi për t'i dhënë kuptim, "nuk është... e natyrshme."
    
  "E kuptoni se çfarë do të thotë kjo, apo jo?" Sam psherëtiu. "Ne do të duhet të shkojmë në manastir ekskluzivisht me ujë."
    
  Nina nuk dukej shumë e pakënaqur me zhvillimet e reja: "Mendoj se është një gjë e mirë. Lëvizja tërësisht në ujë ka avantazhet e saj - do të jetë më pak e dukshme sesa të bësh gjëra turistike.
    
  "Çfarë do të thuash?"
    
  "Unë sugjeroj të marrim një kanoe nga Veret dhe të bëjmë të gjithë udhëtimin nga atje," sugjeroi ajo. "Asnjë ndryshim transporti. As për këtë nuk keni nevojë të takoni vendasit, e dini? Ne marrim një kanoe, veshim disa rroba dhe ia raportojmë këtë vëllezërve tanë kujdestarë diamanti."
    
  Sam buzëqeshi në dritën e zbehtë që binte nga çatia.
    
  "Çfarë?" - pyeti ajo, jo më pak e habitur.
    
  "Oh asgje. Thjesht më pëlqen ndershmëria jote kriminale e sapogjetur, Dr. Gould. Duhet të jemi të kujdesshëm që të mos ju humbim plotësisht në anën e errët." Ai qeshi.
    
  "Oh, dreq," tha ajo duke buzëqeshur. "Unë jam këtu për të kryer punën. Përveç kësaj, ju e dini se sa shumë e urrej fenë. Gjithsesi, pse dreqin po fshehin diamante këta murgj?"
    
  "Pikë e mirë," pranoi Sam. "Mezi pres t'i grabis një grupi njerëzish të përulur dhe të sjellshëm nga pasuria e fundit që ata kanë në botën e tyre." Siç kishte frikë, Ninës nuk i pëlqeu sarkazma e tij dhe u përgjigj me një ton të barabartë: "Po".
    
  "Meqë ra fjala, kush do të na japë një kanoe në një të mëngjesit, doktor Gould?" - pyeti Sam.
    
  "Askush, mendoj. Do të na duhet vetëm të marrim hua një. Do të kalonin pesë orë para se të zgjoheshin dhe të vinin re se ishin të zhdukur. Deri atëherë ne tashmë do të zgjedhim murgjit, apo jo? ", guxoi ajo.
    
  "I pazot," buzëqeshi ai, duke e zhvendosur xhipin në marshin e ulët për të negociuar gropat e ndërlikuara të fshehura nga vërshimi i çuditshëm i ujit. "Ju jeni absolutisht i pazot."
    
    
  28
  Grabitja e varrit 101
    
    
  Në kohën kur arritën në Vereta, xhipi po kërcënonte të zhytej në tre këmbë ujë. Rruga u zhduk disa kilometra më parë, por ata vazhduan të lëviznin drejt buzës së liqenit. Mbulimi i natës ishte i nevojshëm për infiltrimin e tyre të suksesshëm në Tana Kirkos përpara se shumë njerëz t'i pengonin.
    
  "Do të duhet të ndalemi, Nina," psherëtiu Sam i pashpresë. "Ajo që më shqetëson është se si do të kthehemi në pikën e takimit nëse xhipi fundoset."
    
  "Shqetësimet janë për një herë tjetër," u përgjigj ajo, duke vendosur dorën e saj në faqen e Semit. "Tani duhet të përfundojmë punën. Thjesht bëni një nga një, përndryshe do ta falim lojën e fjalës, do të mbytemi në ankth dhe do ta dështojmë misionin."
    
  Sam nuk mund të debatonte me këtë. Ajo kishte të drejtë dhe sugjerimi i saj për të mos u tejmbushur përpara se të kishte një zgjidhje kishte kuptim. Ai e ndaloi makinën në hyrje të qytetit herët në mëngjes. Nga atje, ata do të duhet të gjejnë një lloj varke për të shkuar në ishull sa më shpejt të jetë e mundur. Ishte një rrugëtim i gjatë për të arritur deri në brigjet e liqenit, aq më pak për të vozitur për në ishull.
    
  Qyteti ishte në kaos. Shtëpitë po zhdukeshin nën presionin e ujit dhe shumica bërtisnin 'magji' sepse nuk kishte shi, gjë që shkaktoi përmbytjen. Sam pyeti një nga banorët vendas të ulur në shkallët e bashkisë se ku mund të merrte një kanoe. Burri refuzoi të fliste me turistët derisa Sam tërhoqi një tufë birra etiopiane për të paguar.
    
  "Ai më tha se kishte ndërprerje të energjisë në ditët para përmbytjeve," i tha Sam Ninës. "Për ta përfunduar, të gjitha linjat e energjisë u prishën një orë më parë. Këta njerëz kishin filluar të evakuoheshin në orë të tëra më parë, kështu që ata e dinin se gjërat do të merrnin një kthesë të keqe."
    
  "Gjëra të gjora. Sam, ne duhet ta ndalojmë këtë. Nëse e gjithë kjo është bërë me të vërtetë nga një alkimist me aftësi të veçanta është ende pak e largët, por ne duhet të bëjmë gjithçka që është e mundur për të ndaluar bastardin përpara se e gjithë bota të shkatërrohet, "tha Nina. "Vetëm në rast se ai disi ka aftësinë për të përdorur transformimin për të shkaktuar fatkeqësi natyrore."
    
  Me çanta kompakte në shpinë, ata ndoqën vullnetarin e vetmuar disa blloqe deri në Kolegjin e Bujqësisë, të tre duke ecur nëpër ujë deri në gjunjë. Rreth tyre, fshatarët ende po enden, duke bërtitur paralajmërime dhe sugjerime për njëri-tjetrin, ndërsa disa u përpoqën të shpëtonin shtëpitë e tyre, ndërsa të tjerët donin të arratiseshin në një shpat më të lartë. I riu që kishte sjellë Semin dhe Ninën më në fund ndaloi përpara një magazine të madhe në kampus dhe tregoi me gisht një punëtori.
    
  "Këtu është një punishte e fabrikimit të metaleve ku ne zhvillojmë mësime për ndërtimin dhe montimin e pajisjeve bujqësore. Ndoshta mund të gjeni një nga tanket që biologët mbajnë në hambar, zotëri. Ata e përdorin atë për të marrë mostra në liqen."
    
  "Një tan-?" Sam u përpoq të përsëriste.
    
  "Tankva," buzëqeshi i riu. "Varka që bëjmë nga papirusi? Ata rriten në liqen dhe ne kemi bërë varka prej tyre që nga koha e të parëve tanë," shpjegoi ai.
    
  "Dhe ti? Pse po i bën të gjitha këto?" e pyeti Nina.
    
  "Unë jam duke pritur për motrën time dhe burrin e saj, zonjë," u përgjigj ai. "Ne të gjithë ecim në lindje drejt fermës familjare, duke shpresuar të largohemi nga uji."
    
  "Epo, ki kujdes, në rregull?" tha Nina.
    
  "Edhe ti," tha i riu, duke u kthyer me nxitim në shkallët e bashkisë ku e kishin gjetur. "Paç fat!"
    
  Pas disa minutash zhgënjyese depërtimi në magazinë e vogël, ata më në fund gjetën diçka që ia vlente mundimi. Sam e tërhoqi zvarrë Ninën nëpër ujë për një kohë të gjatë, duke ndriçuar rrugën me elektrik dore.
    
  "E dini, është një dhuratë nga Zoti që nuk bie shi," pëshpëriti ajo.
    
  "Po mendoja të njëjtën gjë. A mund ta imagjinoni këtë udhëtim në ujë me rreziqet e rrufesë dhe shiut të dendur që na dëmtojnë shikimin?" ai ra dakord. "Këtu! Atje lart. Duket si një kanoe."
    
  "Po, por ato janë tmerrësisht të vogla," u ankua ajo për këtë pamje. Anija e punuar me dorë nuk ishte mjaft e madhe vetëm për Sam, e lëre më për të dy. Duke mos gjetur asgjë tjetër as nga distanca të dobishme, të dy u përballën me një vendim të pashmangshëm.
    
  "Do të duhet të shkosh vetëm, Nina. Ne thjesht nuk kemi kohë për marrëzi. Agimi do të vijë në më pak se katër orë, dhe ju jeni të lehtë dhe të imët. Do të udhëtosh shumë më shpejt vetëm," shpjegoi Sam, duke pasur frikë ta dërgonte vetëm në një vend të panjohur.
    
  Jashtë, disa gra bërtisnin ndërsa çatia e shtëpisë u shemb, duke e shtyrë Ninën të merrte diamantet dhe t'i jepte fund vuajtjeve të njerëzve të pafajshëm. "Unë me të vërtetë nuk dua," pranoi ajo. "Ky mendim më tmerron, por do të shkoj. Dua të them, çfarë mund të duan një tufë murgjish paqedashës e beqarë nga një heretik i zbehtë si unë?"
    
  "Përveçse të digjesh në kunj?" Tha Sam pa u menduar, duke u përpjekur të ishte qesharak.
    
  Një shuplakë në krah përcolli konfuzionin e Ninës me supozimin e tij të nxituar, përpara se ajo t'i bënte shenjë të ulte kanoen. Për dyzet e pesë minutat e ardhshme ata e tërhoqën atë përgjatë ujit derisa gjetën një zonë të hapur pa asnjë ndërtesë apo gardhe që të bllokonte rrugën e saj.
    
  "Hëna do të ndriçojë rrugën tuaj dhe dritat në muret e manastirit do të tregojnë qëllimin tuaj, i dashur. Kujdes, në rregull?" Ai futi Berettën e tij me një kapëse të freskët në dorën e saj. "Kujdes nga krokodilët," tha Sam, duke e marrë atë dhe duke e mbajtur fort në krahët e tij. Në të vërtetë, ai ishte tmerrësisht i shqetësuar për përpjekjen e saj të vetmuar, por nuk guxoi t'ia rëndonte frikën me të vërtetën.
    
  Ndërsa Nina veshi mantelin me cohë të hollë mbi trupin e saj të imët, Sam ndjeu një gungë në fyt nga rreziqet që duhej të përballonte e vetme. "Unë do të jem këtu duke ju pritur në bashkinë."
    
  Ajo nuk e ktheu kokën kur filloi të voziste dhe nuk tha asnjë fjalë. Sam e mori këtë si një shenjë se ajo ishte e përqendruar në detyrën e saj, ndërsa në fakt ajo po qante. Ai nuk mund ta dinte kurrë se sa e tmerruar ishte duke udhëtuar e vetme në një manastir të lashtë, pa e ditur se çfarë e priste atje, ndërsa ai ishte shumë larg për ta shpëtuar nëse do të ndodhte ndonjë gjë. Nuk ishte vetëm destinacioni i panjohur që e trembi Ninën. Mendimi i asaj që ndodhej nën ujërat në rritje të liqenit - liqeni nga i cili ngrihet Nili Blu - e frikësoi atë nga zgjuarsia e saj. Megjithatë, për fat të saj, shumë nga banorët e qytetit kishin të njëjtën ide si ajo dhe ajo nuk ishte e vetme në pjesën e madhe të ujit që tani fshihte liqenin e vërtetë. Ajo nuk e kishte idenë se ku fillonte liqeni i vërtetë Tana, por siç e kishte udhëzuar Sam, gjithçka që duhej të bënte ishte të kërkonte flakët e vazove të zjarrit përgjatë mureve të manastirit në Tana Kirkos.
    
  Ishte e frikshme të notoje mes kaq shumë varkave të ngjashme me kanoe, të dëgjoje njerëzit përreth saj duke folur në gjuhë që ajo nuk i kuptonte. "Unë mendoj se kjo është se si është kalimi i lumit Styx," i tha vetes me kënaqësi, ndërsa voziste me një ritëm të fortë për të arritur në destinacionin e saj. "Të gjithë zërat; të gjitha pëshpëritjet e shumë njerëzve. Burra dhe gra dhe dialekte të ndryshme, të gjithë duke lundruar në errësirë mbi ujërat e zeza me hirin e perëndive."
    
  Historiani shikoi qiellin e kthjellët dhe plot yje. Flokët e saj të errëta fluturonin nga era e butë mbi ujë, duke u dukur nën kapuçin e saj. "Vizit, vezullim, Ylli i Vogël," pëshpëriti ajo, duke kapur dorezën e armës së saj të zjarrit ndërsa lotët i rrokulliseshin në heshtje mbi faqet e saj. "E keqja e ndyrë është ajo që je."
    
  Vetëm britmat që jehonin nëpër ujë i kujtuan se ajo nuk ishte vetëm e hidhur dhe nga larg vuri re shkëlqimin e dobët të zjarreve për të cilët kishte folur Sam. Diku larg një zile kishe po binte dhe në fillim u duk se alarmoi njerëzit në varka. Por më pas ata filluan të këndojnë. Në fillim kishte shumë melodi dhe tone të ndryshme, por gradualisht njerëzit e rajonit Amhara filluan të këndojnë në unison.
    
  "A është ky himni i tyre kombëtar?" Nina u habit me zë të lartë, por nuk guxoi të kërkonte nga frika se mos i jepte identitetin. "Jo, prit. Ky është një himn."
    
  Në distancë, zhurma e një zile të errët jehoi nëpër ujë ndërsa valët e reja lindnin, me sa duket nga askund. Ajo dëgjoi disa njerëz që ndaluan këngën e tyre për të bërtitur të tmerruar, ndërsa të tjerët kënduan më fort. Nina mbylli sytë ndërsa uji rridhte fort, duke e lënë atë në asnjë dyshim se mund të ishte një krokodil ose një hipopotam.
    
  "Oh Zoti im!" - bërtiti ajo ndërsa tanku i saj u anua. E mbërthyer në rrem me gjithë fuqinë e saj, Nina voziti më shpejt, duke shpresuar se çdo përbindësh do të zgjidhte një kanoe tjetër dhe do ta linte të jetonte edhe disa ditë. Zemra e saj filloi t'i rrihte egërsisht ndërsa dëgjoi britmat e njerëzve diku pas saj së bashku me zhurmën e fortë të spërkatjes së ujit që përfundoi në një ulërimë vajtuese.
    
  Një krijesë kishte kapur një varkë plot me njerëz dhe Nina u tmerrua nga mendimi se në një liqen me këtë madhësi, çdo gjallesë kishte vëllezër dhe motra. Kishte shumë sulme të tjera për të ardhur nën hënën indiferente ku sonte u shfaq mishi i freskët. "Mendova se po bënit shaka me krokodilat, Sam," tha ajo, duke u mbytur nga frika. Në mënyrë të pandërgjegjshme, ajo imagjinoi se bisha fajtore ishte pikërisht ajo që ishte. "Demonë uji, të gjithë", bërtiti ajo ndërsa gjoksi dhe krahët i digjeshin nga përpjekja për të vozitur nëpër ujërat e pabesë të liqenit Tana.
    
  Në orën katër të mëngjesit, tankva e Ninës e solli atë në brigjet e ishullit Tana Kirkos, ku diamantet e mbetura të mbretit Solomon ishin fshehur në varreza. Ajo e dinte vendndodhjen, por megjithatë Nina nuk e kishte idenë e saktë se ku do të ruheshin gurët. Në një rast? Në një çantë? Në një arkivol, Zoti na ruajt? Ndërsa iu afrua fortesës së ndërtuar në kohët e lashta, historianja u lehtësua nga një gjë e pakëndshme: doli që niveli në rritje i ujit do ta çonte atë drejtpërdrejt në murin e manastirit dhe ajo nuk do të kishte nevojë të kalonte rrugën e saj nëpër terrene të rrezikshme. i infektuar me roje ose kafshë të panjohura.
    
  Duke përdorur busullën e saj, Nina përcaktoi vendndodhjen e murit që duhej të depërtonte dhe duke përdorur një litar ngjitjeje, ajo e lidhi kanoen e saj në një mbështetëse të dalë. Murgjit ishin të zënë me ethe duke pritur njerëzit në hyrjen kryesore, si dhe duke lëvizur furnizimet e tyre ushqimore në kullat më të larta. I gjithë ky kaos përfitoi nga misioni i Ninës. Jo vetëm që murgjit ishin shumë të zënë për t'u kushtuar vëmendje ndërhyrësve, por zilja e ziles së kishës siguroi që prania e saj të mos zbulohej kurrë me zë. Në thelb, ajo nuk kishte pse të rrinte fshehurazi apo të heshtte ndërsa shkonte në varreza.
    
  Duke ecur rreth murit të dytë, ajo ishte e kënaqur që gjeti varrezat pikërisht ashtu siç e kishte përshkruar Perdue. Ndryshe nga harta e përafërt që i ishte dhënë për zonën që do të gjente, vetë varreza ishte shumë më e vogël në shkallë. Në fakt, ajo e gjeti lehtësisht në shikim të parë.
    
  Kjo është shumë e lehtë, mendoi ajo, duke u ndjerë paksa e sikletshme. Ndoshta ju jeni mësuar aq shumë të gërmoni nëpër mut saqë nuk mund ta vlerësoni atë që quhet 'aksident i lumtur'.'
    
  Ndoshta fati i saj do të ishte me të aq gjatë sa igumeni, i cili pa shkeljen e saj, ta kapte.
    
    
  29
  Karma e Bruichladdich
    
    
  Me obsesionin e saj të fundit me stërvitjen e fitnesit dhe forcës, Nina nuk mund të debatonte me përfitimet, tani që iu desh të përdorte kondicionimin e saj për të mos u kapur. Pjesa më e madhe e përpjekjes fizike u bë mjaft komode teksa ajo shkoi në barrierën e murit të brendshëm për të gjetur rrugën e saj në pjesën e poshtme ngjitur me sallën. Në mënyrë të fshehtë, Nina fitoi akses në një sërë varresh që dukeshin si llogore të ngushta. Ajo i kujtoi asaj vargun e makinave rrëqethëse hekurudhore që ndodheshin më poshtë se pjesa tjetër e varrezave.
    
  Ajo që ishte e pazakontë ishte se varri i tretë i shënuar në hartë kishte një pllakë mermeri çuditërisht të re, veçanërisht në krahasim me mbulesat qartësisht të konsumuara dhe të pista të të gjithë të tjerëve në rresht. Ajo dyshoi se ishte një tregues i aksesit. Teksa iu afrua, Nina vuri re se guri kryesor kishte fjalët "Ephippas Abizitibod" të shkruara mbi të.
    
  "Eureka!" - tha me vete ajo e kënaqur që gjetja ishte pikërisht aty ku duhej të ishte. Nina ishte një nga historianet më të mira në botë. Edhe pse ishte një eksperte kryesore e Luftës së Dytë Botërore, ajo kishte gjithashtu një pasion për historinë e lashtë, apokrifën dhe mitologjinë. Dy fjalët e gdhendura në granitin e lashtë nuk përfaqësonin emrin e ndonjë murgu apo bamirësi të shenjtëruar.
    
  Nina u gjunjëzua në mermer dhe i kaloi gishtat mbi emrat. "Unë e di kush je," këndoi ajo e gëzuar, ndërsa manastiri filloi të nxjerrë ujë nga të çarat në muret e jashtme. "Efipa, ti je demoni që mbreti Solomon punësoi për të ngritur gurin e rëndë të themelit të tempullit të tij, një pllakë të madhe si kjo," pëshpëriti ajo, duke ekzaminuar me kujdes gurin e varrit për ndonjë pajisje ose levë për ta hapur. "Dhe Abizifibod," tha ajo me krenari, duke fshirë pluhurin nga emri i saj me pëllëmbën e saj, "ti ishe ai bastard i keq që ndihmove magjistarët egjiptianë kundër Moisiut..."
    
  Papritur pllaka filloi të lëvizte nën gjunjët e saj. "Dut i shenjtë!" - bërtiti Nina, duke u kthyer prapa dhe duke parë drejt kryqit gjigant prej guri të instaluar në çatinë e kapelës kryesore. "Më falni".
    
  Shënim për veten, mendoi ajo, telefononi Atin Harper kur kjo të ketë mbaruar.
    
  Edhe pse nuk kishte re në qiell, uji vazhdoi të ngrihej më lart. Teksa Nina po i kërkonte falje kryqit, një tjetër yll xhiron i ra në sy. "O Zot i madh!" - rënkoi ajo, duke u zvarritur nëpër baltë për t'i hequr rrugën mermerit të animuar në mënyrë të njëtrajtshme. Ato ishin aq të trasha në gjerësi saqë do t'i shtypnin menjëherë këmbët e saj.
    
  Ndryshe nga gurët e tjerë të varrit, ky mbante emrat e demonëve të lidhur nga mbreti Solomon, duke deklaruar në mënyrë të pakundërshtueshme se këtu murgjit ruanin diamantet e humbura. Ndërsa pllaka u përplas në guaskën e granitit me një zhurmë bluarëse, Nina u përkul, duke menduar se çfarë do të shihte. E vërtetë ndaj frikës së saj, ajo takoi një skelet të shtrirë në një shtrat të purpurt prej asaj që dikur kishte qenë mëndafshi. Një kurorë e artë, e zbukuruar me rubin dhe safir, shkëlqente në kafkë. Ishte i verdhë i zbehtë, ari i vërtetë i papërpunuar, por doktoreshës Nina Gould nuk i interesonte kurora.
    
  "Ku janë diamantet?" ajo u vrenjos. "O Zot, mos më thuaj se diamantet janë vjedhur. Jo jo". Me gjithë respektin që mund të përballonte në atë kohë dhe në ato rrethana, ajo filloi të shqyrtonte varrin. Duke mbledhur kockat një nga një dhe duke mërmëritur e shqetësuar, ajo nuk e vuri re sesi uji vërshoi kanalin e ngushtë me varre, ku ishte zënë duke kërkuar. Varri i parë u mbush me ujë kur muri i rrethimit u shemb nën peshën e rritjes së nivelit të liqenit. Lutjet dhe vajtimet u dëgjuan nga njerëzit në anën më të lartë të kalasë, por Nina ishte e vendosur të merrte diamantet para se të humbisnin gjithçka.
    
  Sapo u mbush varri i parë, toka me të cilën u mbulua u kthye në pisllëk. Arkivoli dhe guri i varrit u fundosën nën ujë, duke lejuar që rrjedha të arrinte lirshëm në varrin e dytë, menjëherë pas Ninës.
    
  "Ku dreqin i ruani diamantet tuaja, për hir të Zotit?" - bërtiti ajo nën tingëllimin e çmendur të ziles së kishës.
    
  "Për hir të qiellit?" - tha dikush sipër saj. "Apo për Mamon?"
    
  Nina nuk donte të ngrinte sytë, por fundi i ftohtë i tytës së armës e detyroi të bindej. Mbi të ngrihej një murg i ri i gjatë, i cili dukej pozitivisht i tërbuar. "Nga të gjitha netët kur mund të përdhosësh një varr në kërkim të thesarit, a zgjedh këtë? Zoti të mëshiroftë për lakminë tënde djallëzore, o grua!".
    
  Ai u dërgua nga abati, ndërsa kryemurgu i përqendroi përpjekjet e tij në shpëtimin e shpirtrave dhe delegimin për evakuim.
    
  "Jo te lutem! Unë mund të shpjegoj gjithçka! Emri im është Dr. Nina Gould!" - bërtiti Nina, duke ngritur duart në shenjë dorëzimi, duke mos pasur idenë se Bereta e Semit, e futur në rripin e tij, ishte në pamje të qartë. Ai tundi kokën. Gishti i murgut luajti në këmbëzën e M16 që mbante, por sytë e tij u zgjeruan dhe u mbërthyen në trupin e saj. Në atë moment asaj iu kujtua arma. "Dëgjo, dëgjo!" - iu lut ajo. "Unë mund të shpjegoj."
    
  Varri i dytë u zhyt në rërë të rrjedhshme, të formuar nga rryma e keqe e ujit me baltë të liqenit, që po i afrohej varrit të tretë, por as Nina dhe as murgu nuk e kuptuan këtë.
    
  "Ju nuk shpjegoni asgjë," bërtiti ai, duke u dukur qartë i çekuilibruar. "Hesht! Më lër të mendohem!" Nuk e dinte ajo, ai po i nguli sytë në gjoksin e saj, ku këmisha e saj me kopsa ishte ndarë dhe zbuloi një tatuazh që gjithashtu magjepsi Semin.
    
  Nina nuk guxoi të prekte armën që mbante, por ishte e dëshpëruar për të gjetur diamantet. Ajo kishte nevojë për një shpërqendrim. "Kujdes nga uji!" - bërtiti ajo, duke u shtirur si panik dhe duke parë murgun për ta mashtruar. Ndërsa ai u kthye për të parë, Nina u ngrit në këmbë dhe qetësoi çekiçin me prapanicën e Beretës së saj, duke e goditur në bazën e kafkës së tij. Murgu u rrëzua përtokë me një trokitje dhe ajo rrëmonte furishëm nëpër kockat e skeletit, madje grisi pëlhurën prej sateni, por asgjë nuk doli prej saj.
    
  Ajo qau e tërbuar nga disfata, duke tundur leckën e purpurt në tërbimin e saj. Lëvizja ndante kafkën nga shtylla kurrizore me një çarje groteske që shtrembëronte kockën e kokës. Dy gurë të vegjël të paprekur ranë nga gropa e syrit dhe mbi pëlhurë.
    
  "Nuk ka rrugë në ferr!" Nina rënkoi e lumtur. "Ju i keni lënë të gjitha në kokën tuaj, apo jo?"
    
  Uji lau trupin e çalë të murgut të ri dhe mori pushkën e tij sulmuese, duke e tërhequr zvarrë në varrin me baltë poshtë, ndërsa Nina mblodhi diamantet, i futi përsëri në kafkën e saj dhe e mbështolli kokën me leckë të purpurt. Ndërsa uji derdhej në shtratin e tretë të varrit, ajo e futi çmimin në çantën e saj dhe e hodhi përsëri në shpinë.
    
  Një rënkim i dhimbshëm erdhi nga një murg i mbytur pak metra larg nesh. Ai ishte me kokë poshtë në një tornado në formë hinke me ujë të turbullt që rridhte poshtë në bodrum, por grila e kullimit e pengoi atë të kalonte. Kështu ai mbeti të mbytej, i kapur në spiralën në rënie të thithjes. Nina duhej të largohej. Pothuajse ishte gdhirë dhe uji përmbyti gjithë ishullin e shenjtë bashkë me shpirtrat fatkeqë që kërkuan strehim atje.
    
  Kanoja e saj kërceu egërsisht pas murit të kullës së dytë. Po të mos nxitonte, do të zbriste me tokën dhe do të shtrihej e vdekur nën furinë e turbullt të liqenit, si pjesa tjetër e kufomave të lidhura në varreza. Por britmat gurgulluese që vinin herë pas here nga uji i valëzuar sipër bodrumit thërrisnin dhembshurinë e Ninës.
    
  Ai do të të qëllonte. Qyqe atë, nxiti kurva e saj e brendshme. Nëse shqetësoheni për ta ndihmuar, e njëjta gjë do të ndodhë me ju. Përveç kësaj, ai me siguri dëshiron thjesht t'ju kapë dhe t'ju mbajë që e keni goditur me shkop pikërisht atëherë. Unë e di se çfarë do të bëja. Karma.
    
  "Karma," mërmëriti Nina, duke kuptuar diçka pas natës së saj në vaskë me Sam. "Bruich, të thashë se Karma do të më fshikullojë me ujë. Më duhet t'i rregulloj gjërat."
    
  Duke e mallkuar veten për besëtytninë e saj banale, ajo nxitoi përmes rrymës së fuqishme për të arritur tek njeriu që po mbytej. Krahët e tij u përplasën në mënyrë të egër ndërsa fytyra i kaloi nën ujë ndërsa historiani nxitoi drejt tij. Në thelb, problemi me të cilin Nina u përball më shumë ishin kornizat e saj të vogla. Ajo thjesht nuk peshonte aq sa për të shpëtuar një burrë të rritur, dhe uji e rrëzoi nga këmbët e saj sapo hyri në vorbullën e valëzuar, në të cilën rridhte më shumë ujë liqeni.
    
  "Prit!" - bërtiti ajo, duke u përpjekur të kapte një nga hekurat që mbyllnin dritaret e ngushta që të çonin në bodrum. Uji ishte i tërbuar, duke e zhytur poshtë dhe duke i shqyer ezofagun dhe mushkëritë e saj pa rezistencë, por ajo bëri çmos që të mos e lironte dorën teksa zgjati te supi i murgut. "Më kap dorën! Do të përpiqem të të nxjerr jashtë!" - bërtiti ajo ndërsa uji i hyri në gojë. "I detyrohem maces së mallkuar diçka mbrapsht," i tha ajo askujt në veçanti, ndërsa ndjeu dorën e tij të ngushtë rreth parakrahut të saj, duke i shtrënguar krahun e poshtëm.
    
  Me gjithë fuqinë e saj ajo e tërhoqi atë, edhe vetëm për ta ndihmuar të merrte frymën, por trupi i lodhur i Ninës filloi ta linte. Dhe përsëri ajo u përpoq pa sukses, duke parë sesi muret e bodrumit plasariten nën peshën e ujit, për t'u shembur së shpejti mbi të dy me vdekjen e pashmangshme.
    
  "Le të!" ajo bërtiti, duke vendosur këtë herë të shtypte gishtin e çizmes së saj pas murit dhe të përdorte trupin e saj si levë. Forca ishte e tepërt për aftësitë fizike të Ninës dhe ajo ndjeu se shpatulla e saj u shpërnda ndërsa pesha e murgut dhe goditja e nxorrën atë nga mansheta e saj rrotulluese. "Jezus Krishti!" - bërtiti ajo në agoni pak para se vërshimi i baltës dhe ujit ta gëlltiste.
    
  Ashtu si çmenduria e lëngshme e valëzuar e një valë oqeani që përplaset, trupi i Ninës u hodh me forcë dhe u hodh drejt fundit të murit që shembet, por ajo ende ndjeu dorën e murgut që e mbante fort. Ndërsa trupi i saj goditi murin për herë të dytë, Nina kapi banakun me dorën e saj të mirë. "Sikur mjekra jote është më e lartë," e bindi zëri i saj i brendshëm. Thjesht pretendoni se është një goditje vërtet e rëndë, sepse nëse nuk e bëni, nuk do ta shihni më Skocinë.
    
  Me një ulërimë të fundit, Nina u shkëput nga sipërfaqja e ujit, duke u çliruar nga forca që mbante murgun dhe ai u vërsul lart si një vozë. Ai humbi ndjenjat për një moment, por kur dëgjoi zërin e Ninës i hapën sytë. "Jeni ju me mua?" - bërtiti ajo. "Ju lutem kapuni diçka sepse nuk mund ta mbaj më peshën tuaj! Krahu im është dëmtuar shumë!"
    
  Ai bëri ashtu siç e kërkoi ajo, duke u mbajtur në këmbë duke u mbajtur në një nga hekurat e dritares aty pranë. Nina ishte e rraskapitur deri në atë pikë sa humbi vetëdijen, por ajo kishte diamantet dhe donte të gjente Semin. Ajo donte të ishte me Sam. Ajo ndihej e sigurt me të dhe tani ajo kishte nevojë për këtë më shumë se çdo gjë.
    
  Duke e udhëhequr murgun e plagosur, ajo u ngjit në majë të murit të rrethimit për ta ndjekur atë deri te mbështetja ku priste kanoja e saj. Murgu nuk e ndoqi, por ajo u hodh mbi një varkë të vogël dhe voziti çmendurisht nëpër liqenin Tana. Duke parë përreth me dëshpërim çdo disa hapa, Nina vrapoi përsëri te Sam, duke shpresuar se ai nuk ishte mbytur ende me pjesën tjetër të Wereta. Në agimin e zbehtë të mëngjesit, me lutjet kundër grabitqarëve që i iknin buzëve, Nina lundroi larg ishullit të tkurrur që tani nuk ishte asgjë më shumë se një fener i vetmuar në distancë.
    
    
  tridhjetë
  Juda, Bruti dhe Kasi
    
    
  Ndërkohë, ndërsa Nina dhe Semi po luftonin me vështirësitë e tyre, Patrick Smith-i u ngarkua të organizonte dorëzimin e Kutisë së Shenjtë në vendin e saj të prehjes në malin Yeha, afër Axum. Ai po përgatiste dokumente që duhej të firmoseshin nga koloneli. Yeaman dhe z. Carter për transmetim në selinë e MI6. Administrata e zotit Carter, si kreu i MI6, më pas do të dorëzonte dokumente në gjykatën e Purdue për të pushuar çështjen.
    
  Joe Carter kishte mbërritur në aeroportin e Axum disa orë më parë për t'u takuar me kolonelin J. Yimenu dhe përfaqësuesit ligjorë të qeverisë etiopiane. Ata do të mbikëqyrnin dorëzimin, por Carter ishte i kujdesshëm për të qenë sërish në shoqërinë e David Perdue, nga frika se miliarderi skocez do të përpiqej të zbulonte identitetin e vërtetë të Carter si Joseph Karsten, një anëtar i nivelit të parë i Urdhrit të keq të Diellit të Zi.
    
  Gjatë udhëtimit në qytetin e tendave në rrëzë të malit, mendja e Karstenit nxitoi. Purdue po bëhej një detyrim serioz jo vetëm për të, por për Black Sun në tërësi. Lëshimi i tyre i magjistarit për ta hedhur planetin në një gropë të tmerrshme katastrofe po përparonte si ora. Plani i tyre mund të dështonte vetëm nëse jeta e dyfishtë e Karstenit ekspozohej dhe organizata ekspozohej, dhe këto probleme kishin vetëm një shkas - David Perdue.
    
  "A keni dëgjuar për përmbytjet në Evropën Veriore që po godasin tani Skandinavinë?" kolonel. Yimenu e pyeti Karstenin. "Zoti Carter, kërkoj falje për ndërprerjet e energjisë elektrike që po shkaktojnë shqetësime të tilla, por shumica e vendeve në Afrikën e Veriut, si dhe Arabia Saudite, Jemeni, deri në Siri, po vuajnë nga errësira."
    
  "Po, kjo është ajo që kam dëgjuar. Para së gjithash, duhet të jetë një barrë e tmerrshme për ekonominë", tha Karsten, duke luajtur në mënyrë perfekte rolin e injorancës, ndërsa ishte arkitekti i dilemës aktuale globale. "Kam besim se nëse të gjithë bashkojmë mendjen dhe rezervat tona financiare, mund të shpëtojmë atë që ka mbetur nga vendet tona."
    
  Në fund të fundit, ky ishte qëllimi i Black Sun. Pasi bota vuan nga fatkeqësitë natyrore, dështimet e biznesit dhe kërcënimet e sigurisë që shkaktojnë plaçkitje dhe shkatërrim në shkallë të gjerë, ajo do të shkaktojë dëme të mjaftueshme për organizatën për të përmbysur të gjitha superfuqitë. Me burimet e tyre të pakufishme, profesionistët e aftë dhe pasurinë kolektive, Urdhri do të jetë në gjendje të pushtojë botën nën regjimin e ri të fashizmit.
    
  "Nuk e di se çfarë do të bëjë qeveria nëse kjo errësirë dhe tani përmbytjet shkaktojnë më shumë dëme, zoti Carter. Thjesht nuk e di," u ankua Ymenu për zhurmën e udhëtimit me gunga. "Unë supozoj se MB ka një formë të masës emergjente?"
    
  "Ata duhet," u përgjigj Karsten, duke parë me shpresë Yimena, me sytë e tij që nuk tradhtonin përbuzjen e tij për ata që ai i konsideronte një specie inferiore. "Për sa i përket ushtrisë, besoj se do t"i përdorim burimet tona sa më shumë që të jetë e mundur kundër veprimeve të Zotit." Ai ngriti supet, duke u dukur simpatik.
    
  "Është e vërtetë," u përgjigj Yimenu. "Këto janë veprat e Perëndisë; zot mizor dhe i zemëruar. Kush e di, ndoshta jemi në prag të zhdukjes."
    
  Karstenit iu desh të ndrydhte një buzëqeshje, duke u ndjerë si Noe, duke parë të paprivilegjuarit të takoheshin me fatin e tyre në duart e një perëndie që nuk e adhuronin mjaftueshëm. Duke u përpjekur të mos përfshihej në këtë moment, ai tha: "Unë jam i sigurt se më i miri prej nesh do t'i mbijetojë këtij apokalipsi."
    
  "Zotëri, kemi mbërritur," i tha shoferi kolonelit. Yimen. "Duket se grupi i Perdue ka mbërritur tashmë dhe ka marrë Kutinë e Shenjtë brenda."
    
  "Askush nuk është këtu?" Kol. Yimenu bërtiti.
    
  "Po zoteri. Unë shoh agjentin special Smith duke na pritur në kamion," konfirmoi shoferi.
    
  "Oh, në rregull," kolonel. Yimenu psherëtiu. "Ky njeri ngrihet për këtë rast. Më duhet t'ju përgëzoj për agjentin special Smith, zoti Carter. Ai është gjithmonë një hap përpara, duke u siguruar që të gjitha porositë të jenë përfunduar."
    
  Karsten u tërhoq nga lavdërimi i Yemenu Smith, duke e shtirë atë si një buzëqeshje. "Oh po. Kjo është arsyeja pse unë insistova që agjenti special Smith të shoqëronte zotin Perdue në këtë udhëtim. E dija se ai do të ishte i vetmi person i përshtatshëm për këtë punë."
    
  Ata dolën nga makina dhe u takuan me Patrick, i cili i njoftoi se ardhja e hershme e grupit Perdue ishte shkaktuar nga një ndryshim i motit, i cili i detyroi ata të merrnin një rrugë alternative.
    
  "Më dukej e çuditshme që Herkuli juaj nuk ishte në aeroportin e Axum," tha Carsten, duke fshehur se sa i tërbuar ishte që vrasësi i tij i caktuar mbeti pa një objektiv në aeroportin e caktuar. "Ku keni zbritur?"
    
  Patrikut nuk i pëlqente toni i shefit të tij, por duke qenë se ai nuk ishte i vetëdijshëm për identitetin e vërtetë të shefit të tij, ai nuk e kishte idenë pse i respektuari Joe Carter ishte kaq këmbëngulës për logjistikën e parëndësishme. "Epo, zotëri, piloti na zbriti në Dunsha dhe vazhdoi në një pistë tjetër për të mbikëqyrur riparimet e dëmtimit të uljes."
    
  Karsten nuk kishte asnjë kundërshtim për këtë. Kjo dukej krejtësisht logjike, veçanërisht pasi shumica e rrugëve në Etiopi nuk ishin të besueshme, aq më pak në gjendje të mirëmbaheshin gjatë përmbytjeve pa shi që kishin goditur kohët e fundit kontinentet përreth Mesdheut. Ai pranoi pa kushte gënjeshtrat e shkathëta të Patrikut ndaj kolonelit. Yeeman dhe i sugjeroi që të shkonin në male për t'u siguruar që Perdue nuk ishte i përfshirë në një lloj mashtrimi.
    
  Kol. Më pas Yimenu mori një telefonatë në telefonin e tij satelitor dhe u justifikua, duke bërë me shenjë që delegatët e MI6 të vazhdonin inspektimin e tyre të vendit ndërkohë. Pasi hynë brenda, Patrick dhe Carsten, së bashku me dy persona që Patrik kishte caktuar, ndoqën tingullin e zërit të Perdue për të gjetur rrugën e tyre.
    
  "Kështu, zotëri. Falë mirësjelljes së zotit Ajo Kira, ata mundën të siguronin zonën përreth për të siguruar që Kutia e Shenjtë të kthehej në vendndodhjen e saj të vjetër pa frikë nga shembjet, "informoi Patrick eprori i tij.
    
  "A di zoti Kira si të parandalojë rrëshqitjet e dheut?" pyeti Karsten. Me keqardhje të madhe, ai shtoi: "Mendova se ai ishte thjesht një udhërrëfyes turistik."
    
  "Është, zotëri," shpjegoi Patrick. "Por ai është gjithashtu një inxhinier civil i kualifikuar."
    
  Një korridor dredha-dredha, i ngushtë i çoi ata poshtë në sallën ku Perdue takoi për herë të parë vendasit, pak para se të vidhte Kutinë e Shenjtë, e ngatërruar me Arkën e Besëlidhjes.
    
  "Mirëmbrëma, zotërinj," përshëndeti Karsten, me zërin e tij që tingëllonte si një këngë tmerri në veshët e Perdue, duke ia copëtuar shpirtin nga urrejtja dhe tmerri. Ai vazhdoi t'i kujtonte vetes se nuk ishte më i burgosur, se ishte në shoqërinë e sigurt të Patrick Smith dhe njerëzve të tij.
    
  "Oh, përshëndetje," përshëndeti Perdue me gëzim, duke e fiksuar Karstenin me sytë e tij blu të akullt. Në tallje ai theksoi emrin e sharlatanit. "Është shumë mirë që ju shoh... Zoti Carter, apo jo?"
    
  Patriku u vrenjos. Ai mendoi se Perdue e dinte emrin e shefit të tij, por duke qenë një djalë shumë i zgjuar, Patrick e kuptoi shpejt se kishte diçka më shumë që po ndodhte mes Perdue dhe Carter.
    
  "Unë shoh që ju keni filluar pa ne," vuri në dukje Karsten.
    
  "I shpjegova zotit Carter pse erdhëm herët," tha Patrick Perdue. "Por tani gjithçka për të cilën duhet të shqetësohemi është ta kthejmë këtë relike atje ku i takon, në mënyrë që të shkojmë të gjithë në shtëpi, hej?"
    
  Edhe pse Patrik mbante një ton miqësor, ai mund të ndjente tensionin duke u shtrënguar rreth tyre si një lak rreth qafës. Sipas tij, ka qenë thjesht një shpërthim i papërshtatshëm emocional për shkak të shijes së keqe që la në gojën e të gjithëve vjedhja e relikes. Karsten vuri re se Kutia e Shenjtë ishte vendosur saktë në vend dhe kur u kthye për të parë pas tij, kuptoi se koloneli J. Yimenu për fat të mirë nuk ishte kthyer ende.
    
  "Agjenti special Smith, a do të bashkoheshit të lutem me zotin Perdue në Kutinë e Shenjtë, të lutem?" - e udhëzoi ai Patrikun.
    
  "Pse?" Patriku u vrenjos.
    
  Patriku mësoi menjëherë të vërtetën për qëllimet e shefit të tij. "Sepse të thashë kështu, Smith!" - ulëriti i tërbuar duke nxjerrë një pistoletë. "Hiq dorë nga arma, Smith!"
    
  Perdue ngriu në vend, duke ngritur duart në shenjë dorëzimi. Patriku mbeti i shtangur, por megjithatë iu bind shefit të tij. Dy vartësit e tij u mërzitën, të pasigurt, por shpejt u qetësuan, duke vendosur të mos i mbanin armët dhe të mos lëviznin.
    
  "Më në fund po tregon ngjyrat e tua të vërteta, Karsten?" Perdue u tall. Patriku u vreros i hutuar. "E shihni, Padi, ky njeri që ju e njihni si Joe Carter është në të vërtetë Joseph Karsten, kreu i degës austriake të Urdhrit të Diellit të Zi."
    
  "O Zoti im," mërmëriti Patriku. "Pse nuk më tregove?"
    
  "Ne nuk donim që të përfshiheshit në asgjë, Patrick, kështu që të mbajtëm në errësirë," shpjegoi Perdue.
    
  "Punë e shkëlqyer, David," rënkoi Patrick. "Unë mund ta kisha shmangur këtë."
    
  "Jo, ju nuk mund ta bëni këtë!" - bërtiti Karsten, me fytyrën e kuqe të majme që i dridhej nga tallja. "Ka një arsye pse unë jam kreu i inteligjencës ushtarake britanike dhe ju nuk jeni, djalosh. Unë planifikoj përpara dhe bëj detyrat e shtëpisë."
    
  "Djalë?" Perdue qeshi. "Mos pretendoni se jeni të denjë për skocezët, Carsten."
    
  "Karsten?" - pyeti Patriku, duke vrenjtur vetullat ndaj Perdue.
    
  "Joseph Karsten, Patrick. Urdhri i Diellit të Zi, i Klasit të Parë dhe një tradhtar me të cilin vetë Iskarioti nuk mund të krahasohej".
    
  Carsten drejtoi armën e tij të zjarrit të shërbimit drejtpërsëdrejti në Perdue, dora e tij dridhej fort. "Duhet të të kisha përfunduar në shtëpinë e nënës sate, o termit me privilegje të tepërta!" - fërshëlleu ai nëpër faqet e tij të trasha ngjyrë kafe.
    
  "Por ti ishe shumë i zënë duke ikur për të shpëtuar nënën tënde, apo jo, frikacak i përbuzur," tha Perdue me qetësi.
    
  "Mbylle gojën, tradhtar! Ti ishe Renatus, prijësi i Diellit të Zi...!- bërtiti ai rrëqethës.
    
  "Si parazgjedhje, jo me zgjedhje," korrigjoi Perdue për hir të Patrick.
    
  "...dhe ju vendosët të hiqni dorë nga gjithë kjo fuqi për ta bërë punën tuaj të jetës të na shkatërroni. Ne! Linja e madhe e gjakut arian, e ushqyer nga perënditë e zgjedhura për të sunduar botën! Ti je tradhtar!" Karsten vrumbulloi.
    
  "Pra, çfarë do të bësh, Karsten?" - pyeti Perdue ndërsa i çmenduri austriak e shtyu Patrikun në krah. "A do të më qëlloni para agjentëve tuaj?"
    
  "Jo, sigurisht jo," qeshi Karsten. Ai shpejt u kthye dhe vuri dy plumba në secilin prej oficerëve mbështetës të MI6 të Patrick. "Nuk do të ketë më dëshmitarë. Kjo keqdashje përfundon këtu, përgjithmonë."
    
  Patriku u ndje i sëmurë. Pamja e njerëzve të tij të shtrirë të vdekur në dyshemenë e një shpelle në një vend të huaj e tërboi atë. Ai ishte përgjegjës për të gjithë! Ai duhej të dinte se kush ishte armiku. Por Patrick shpejt e kuptoi se njerëzit në pozicionin e tij nuk mund ta dinin kurrë me siguri se si do të shkonin gjërat. E vetmja gjë që ai dinte me siguri ishte se ai ishte po aq i mirë sa i vdekur tani.
    
  "Yimenu do të kthehet së shpejti," njoftoi Carsten. "Dhe unë do të kthehem në Mbretërinë e Bashkuar për të kërkuar pronën tuaj. Në fund të fundit, këtë herë nuk do të konsideroheni të vdekur."
    
  "Vetëm kujto një gjë, Karsten," ia ktheu Perdue, "ti ke diçka për të humbur. Une nuk e di. Ju gjithashtu keni prona."
    
  Karsten tërhoqi çekiçin e armës së tij. "Çfarë luani?"
    
  Perdue ngriti supet. Kësaj radhe i humbi çdo frikë nga pasojat e asaj që do të thoshte, sepse pranoi çdo fat që i priste. "Ti," buzëqeshi Perdue, "ke një grua dhe vajza. A nuk do të mbërrijnë në shtëpi në Salzkammergut në, oh," këndoi Perdue, duke i hedhur një sy orës së tij, "rreth orës katër?"
    
  Sytë e Karstenit u egërsuan, vrimat e hundës iu ndezën dhe lëshoi një britmë të mbytur nga bezdi ekstreme. Për fat të keq, ai nuk mundi të qëllonte Perdue sepse duhej të dukej si një aksident në mënyrë që Karsten të lirohej në mënyrë që Yimen dhe vendasit të besonin në të. Vetëm atëherë Karsten ishte në gjendje të luante viktimën e rrethanave në mënyrë që të largonte vëmendjen nga vetja.
    
  Perdue i pëlqente mjaft vështrimi i tmerruar i Karstenit, por ai mund të dëgjonte Patrick duke marrë frymë rëndë pranë tij. Atij i vinte keq për mikun e tij më të mirë Sam, i cili ishte përsëri në prag të vdekjes për shkak të përfshirjes së tij me Perdue.
    
  "Nëse diçka i ndodh familjes sime, unë do ta dërgoj Clive t'i japë të dashurës suaj, asaj kurve Gould, kohën më të mirë të jetës së saj... para se ai t'ia heqë!" paralajmëroi Karsten, duke pështyrë nëpër buzët e tij të trasha ndërsa sytë i digjeshin nga urrejtja dhe disfata. "Hajde, Ajo."
    
    
  31
  Fluturim nga Vereta
    
    
  Karsten u drejtua drejt daljes së malit, duke lënë Perdue dhe Patrick krejtësisht të shtangur. Ajo ndoqi Carsten, por ai u ndal në hyrje të tunelit për të vulosur fatin e Purdue.
    
  "Cfare dreqin!" Patriku rënkoi ndërsa shoqëria e tij me të gjithë tradhtarët mori fund. "Ti? Pse ti Ajo? Si? Ne të shpëtuam nga Dielli i Zi i mallkuar dhe tani je i preferuari i tyre?"
    
  "Mos e merr personalisht, Smit-Efendi," paralajmëroi Ajo, me dorën e tij të hollë e të errët, të mbështetur pikërisht poshtë një çelësi guri me madhësinë e pëllëmbës së tij. "Ti, Perdue Effendi, mund ta marrësh këtë shumë seriozisht. Për shkakun tënd u vra vëllai im Donkor. Për pak sa nuk u vrava për t'ju ndihmuar të vidhni këtë relike, dhe pastaj?" ulëriti i inatosur, gjoksi i rridhte nga inati. "Pastaj më latë të vdekur para se bashkëpunëtorët e tu të më rrëmbyen dhe të më torturonin për të gjetur se ku ishe! Të gjitha këto i durova për ty, efendi, ndërsa ti e ndoqje me gëzim atë që gjete në këtë Kuti të Shenjtë! Ti ke çdo arsye për ta marrë për zemër tradhtinë time dhe shpresoj që sonte të vdesësh ngadalë nën një gur të rëndë." Ai shikoi përreth brenda në qeli. "Ky është vendi ku u mallkova që të të takoj dhe ky është vendi ku unë të mallkoj që të varrosesh."
    
  "Zot, ti me siguri di të bësh miq, David," mërmëriti Patrik pranë tij.
    
  "Ti e ke ndërtuar këtë kurth për të, apo jo?" Perdue e mori me mend dhe Ajo pohoi me kokë, duke konfirmuar frikën e tij.
    
  Jashtë, ata mund të dëgjonin Karsten duke i bërtitur kolonelit. Njerëzit e Yimenu duhet të fshihen. Ky ishte sinjali i Ajo, dhe ai shtypi numrin poshtë dorës, duke shkaktuar një gjëmim të tmerrshëm në shkëmbinjtë sipër tyre. Gurët e themelit që Ajo kishte ndërtuar me kujdes në ditët para takimit të Edinburgut u shkatërruan. Ai u zhduk në tunel, duke vrapuar përtej mureve të çara të korridorit. Ai u pengua në ajrin e natës, tashmë i mbuluar me disa mbeturina dhe pluhur nga shembja.
    
  "Ata janë ende brenda!" - ai bertiti. "Njerëzit e tjerë do të shtypen! Ju duhet t'i ndihmoni ata!" Ajo e kapi kolonelin nga këmisha, duke u shtirur se e bindte në mënyrë të dëshpëruar. Por kolonel. Ymenu e shtyu atë duke e rrëzuar në tokë. "Vendi im është nën ujë, duke kërcënuar jetën e fëmijëve të mi dhe duke u bërë më shkatërrues ndërsa flasim, dhe ju më mbani këtu për shkak të një kolapsi?" Yimen qortoi Ajo dhe Karsten, duke humbur befas sensin e diplomacisë.
    
  "E kuptoj, zotëri," tha Karsten thatë. "Le ta konsiderojmë këtë aksident si fundin e rrënimit të relikeve tani për tani. Në fund të fundit, siç thoni ju, duhet të kujdeseni për fëmijët. E kuptoj plotësisht urgjencën e shpëtimit të familjes sime."
    
  Me këto fjalë, Karsten dhe Ajo vëzhguan kolonelin. Yimenu dhe shoferi i tij tërhiqen në nuancën rozë të agimit në horizont. Ishte pothuajse koha kur Kutia e Shenjtë fillimisht supozohej të kthehej. Së shpejti, punëtorët vendas të ndërtimit do të ngrenë mendjen teksa prisnin atë që mendonin se ishte ardhja e Perdue, duke planifikuar t'i jepnin një goditje të mirë ndërhyrësit të thinjur që kishte grabitur thesaret e vendit të tyre.
    
  "Shko dhe shiko nëse janë rrëzuar siç duhet, Ajo," urdhëroi Karsten. "Nxitoni, ne duhet të ikim."
    
  Ajo Kira nxitoi drejt hyrjes së malit Yeha për të siguruar që shembja e tij të ishte e dendur dhe përfundimtare. Ai nuk e pa Karstenin të rifillonte hapat e tij dhe për fat të keq, përkulja për të vlerësuar suksesin e punës së tij i kushtoi atij jetën. Karsten ngriti një nga gurët e rëndë mbi kokën e tij dhe e zbriti në pjesën e pasme të kokës së Ajo, duke e copëtuar në çast.
    
  "Nuk ka dëshmitarë," pëshpëriti Karsten, duke hequr pluhurin nga duart dhe duke u nisur drejt kamionit të Perdue. Pas tij, kufoma e Ajo Kirës mbuloi shkëmbin e lirshëm dhe rrënojat përballë hyrjes së shkatërruar. Me kafkën e tij të grimcuar duke lënë një shenjë groteske në rërën e shkretëtirës, nuk kishte dyshim se ai do të dukej si një tjetër viktimë e rënies së gurëve. Karsten u kthye me kamionin ushtarak Purdue's Two and a Half për t'u kthyer me vrap në shtëpinë e tij në Austri përpara se ujërat në rritje të Etiopisë ta kapnin atë.
    
  Më në jug, Nina dhe Sam nuk ishin aq me fat. I gjithë rajoni rreth liqenit Tana ishte nën ujë. Njerëzit ishin të furishëm, në panik jo vetëm për shkak të përmbytjes, por edhe për shkak të mënyrës së pashpjegueshme se si vinin ujërat. Lumenjtë dhe puset rridhnin pa asnjë rrymë nga burimi i furnizimit. Nuk kishte shi, por burimet dilnin nga hiçi nga shtretërit e thatë të lumenjve.
    
  Në të gjithë botën, qytetet vuajtën nga ndërprerjet e energjisë elektrike, tërmetet dhe përmbytjet që shkatërruan ndërtesa të rëndësishme. Selia e OKB-së, Pentagoni, Gjykata Botërore në Hagë dhe shumë institucione të tjera përgjegjëse për rendin dhe përparimin u shkatërruan. Deri tani ata kishin frikë se pista ajrore në Dunsha mund të dëmtohej, por Sam ishte shpresëdhënës pasi komuniteti ishte mjaft larg që liqeni Tana të mos prekej drejtpërdrejt. Ishte gjithashtu mjaft larg në brendësi të tokës, saqë do të kalonte pak kohë përpara se oqeani të mund ta arrinte atë.
    
  Në mjegullën fantazmë të agimit të hershëm, Sam pa shkatërrimin e natës në të gjithë realitetin e saj të tmerrshëm. Ai filmoi mbetjet e gjithë tragjedisë sa më shpesh që mundi, duke u kujdesur të ruante fuqinë e baterisë në videokamerën e tij kompakte, ndërsa priste me ankth që Nina të kthehej tek ai. Diku në distancë, ai vazhdoi të dëgjojë një tingull të çuditshëm gumëzhitës që nuk mund ta identifikonte, por e shndërroi atë në një lloj halucinacioni dëgjimor. Ai kishte qenë zgjuar për më shumë se njëzet e katër orë dhe mund të ndjente efektet e lodhjes, por duhej të qëndronte zgjuar që Nina ta gjente. Përveç kësaj, ajo po bënte punë të palodhur dhe ai ia kishte borxh të ishte aty kur, jo nëse do të kthehej. Ai hoqi dorë nga mendimet negative që e mundonin për sigurinë e saj në një liqen plot me krijesa të pabesë.
    
  Nëpërmjet objektivit të tij, ai simpatizoi qytetarët e Etiopisë, të cilët tani duhej të linin shtëpitë dhe jetën e tyre për të mbijetuar. Disa qanin me hidhërim nga çatitë e shtëpive, të tjerë i lidhnin plagët. Herë pas here Sam haste trupa lundrues.
    
  "Jezus Krisht", mërmëriti ai, "është vërtet fundi i botës."
    
  Ai po filmonte një hapësirë të madhe uji që dukej se shtrihej pafund para syve të tij. Ndërsa qielli lindor lyente horizontin rozë dhe të verdhë, ai nuk mund të mos vinte re bukurinë e sfondit kundër të cilit vihej në skenë kjo shfaqje e tmerrshme. Uji i qetë pushoi së dridhuri e mbushi liqenin për momentin dhe e zbukuroi peizazhin, jeta e zogjve banonte në pasqyrën e lëngshme. Shumë ishin ende në tanket e tyre, duke peshkuar për ushqim ose thjesht duke notuar. Por mes tyre vetëm një varkë e vogël po lëvizte-me të vërtetë lëvizte. Dukej se ishte e vetmja anije që shkonte diku, për argëtimin e spektatorëve nga anijet e tjera.
    
  "Nina," buzëqeshi Sam. "Unë thjesht e di që je ti, zemër!"
    
  I shoqëruar nga ulërima e bezdisshme e një tingulli të panjohur, ai zmadhoi varkën që rrëshqiste me shpejtësi, por kur lentet u rregulluan për shikim më të mirë, buzëqeshja e Semit u zhduk. "O Zoti im, Nina, çfarë ke bërë?"
    
  Ajo u pasua nga pesë varka po aq të nxituara, duke lëvizur më ngadalë vetëm për shkak të nisjes së kokës së Ninës. Fytyra e saj fliste vetë. Paniku dhe përpjekja e dhimbshme e shtrembëruan fytyrën e saj të bukur ndërsa u largua me vozitje nga murgjit në ndjekje. Sam u hodh poshtë nga pozita e tij në bashkinë dhe zbuloi burimin e tingullit të çuditshëm që po e ngatërronte.
    
  Helikopterët ushtarakë fluturuan nga veriu për të marrë qytetarët dhe për t'i transportuar ata të zbarkojnë më në juglindje. Sam numëroi rreth shtatë helikopterë që zbarkonin herë pas here për të marrë njerëzit nga strehët e tyre të përkohshme. Njëri, një CH-47F Chinook, u ul disa blloqe më tutje ndërsa piloti mblodhi disa njerëz për transportin ajror.
    
  Nina pothuajse kishte arritur në periferi të qytetit, me fytyrë të zbehtë dhe të lagur nga lodhja dhe plagët. Sam lundroi nëpër ujëra të vështira për ta arritur atë përpara se të mundnin murgjit në gjurmët e saj. Ajo e ngadalësoi ndjeshëm shpejtësinë pasi dora e saj filloi ta dështonte. Me gjithë fuqinë e tij, Sam përdori krahët për të lëvizur më shpejt dhe lundroi gropat, objektet e mprehta dhe pengesat e tjera nën ujë që ai nuk mund t'i shihte.
    
  "Nina!" - ai bertiti.
    
  "Më ndihmo, Sam! Kam zhvendosur shpatullën time!" - ankoi ajo. "Nuk ka mbetur asgjë në mua. Pl-të lutem, ai është thjesht..." belbëzoi ajo. Kur ajo arriti në Sam, ai e mori atë në krahë dhe u kthye, duke u rrëshqitur në grupin e ndërtesave në jug të bashkisë për të gjetur një vend për t'u fshehur. Pas tyre, murgjit thërrisnin njerëzit që t'i ndihmonin të kapnin hajdutët.
    
  "O mut, ne jemi në një mut të thellë tani," gulçoi ai. "A mund të vraposh akoma, Nina?"
    
  Sytë e saj të errët fluturuan dhe ajo rënkoi, duke i mbajtur dorën. "Nëse mund ta lidhni këtë përsëri në prizë, unë mund të bëj një përpjekje të vërtetë."
    
  Gjatë gjithë viteve të punës në terren, duke filmuar dhe raportuar në zonat e luftës, Sam mësoi aftësi të vlefshme nga EMT-të me të cilët punoi. "Unë nuk do të gënjej, dashuri," paralajmëroi ai. "Kjo do të dhemb si ferr."
    
  Ndërsa qytetarët e gatshëm ecnin nëpër rrugicat e ngushta për të gjetur Ninën dhe Semin, atyre iu desh të qëndronin të qetë gjatë kryerjes së zëvendësimit të shpatullave të Ninës. Sam i dha asaj çantën e tij që ajo të mund të kafshonte rripin dhe ndërsa ndjekësit e tyre bërtisnin në ujin poshtë, Sam e shkeli gjoksin e saj me njërën këmbë, duke mbajtur dorën e saj që i dridhej me të dyja.
    
  "Gati?" - pëshpëriti ai, por Nina vetëm mbylli sytë dhe pohoi me kokë. Sam e tërhoqi fort krahun e saj, duke e larguar ngadalë nga trupi i tij. Nina bërtiti në agoni nën tarp, lotët i rridhnin nga poshtë qepallat.
    
  "Unë mund t'i dëgjoj ata!" - thirri dikush në gjuhën e tij amtare. Semi dhe Nina nuk kishin nevojë të dinin gjuhën për të kuptuar deklaratën, dhe ai e ktheu butësisht krahun e saj derisa u rreshtua me manshetën e rrotullimit përpara se të dorëzohej. Britma e mbytur e Ninës nuk ishte aq e fortë sa të dëgjohej nga murgjit që po i kërkonin, por dy burra po ngjiteshin tashmë në shkallën që dilte nga sipërfaqja e ujit për t'i gjetur.
    
  Njëri prej tyre ishte i armatosur me një shtizë të shkurtër dhe u drejtua drejt trupit të dobët të Ninës, duke e drejtuar armën në gjoksin e saj, por Sam e kapi shkopin. Ai e goditi me grusht në fytyrë, duke e lënë përkohësisht pa ndjenja, ndërsa sulmuesi tjetër u hodh nga dritarja. Sam tundi shtizën e tij si një hero bejsbolli, duke thyer mollëzën e burrit nga përplasja. Ai që goditi erdhi në vete. Ai ia rrëmbeu shtizën Semit dhe e goditi në ijë.
    
  "Sam!" - ulëriti Nina. "Kokat lart!" Ajo u përpoq të ngrihej, por ishte shumë e dobët, kështu që ajo hodhi Berettën e tij drejt tij. Gazetari kapi armën e zjarrit dhe me një lëvizje zhyti kokën e sulmuesit nën ujë, duke i futur një plumb në pjesën e pasme të qafës.
    
  "Ata duhet të kenë dëgjuar të shtënë," i tha ai, duke ushtruar presion mbi plagën e tij me thikë. Një skandal shpërtheu në rrugët e përmbytura mes fluturimit shurdhues të helikopterëve ushtarakë. Sam shikoi nga lartësia dhe pa që helikopteri ishte ende në këmbë.
    
  "Nina, a mund të shkosh?" - pyeti përsëri.
    
  Ajo u ul me vështirësi. "Unë mund të eci. Cili është plani?
    
  "Duke gjykuar nga turpi juaj, unë mendoj se keni arritur të merrni diamantet e mbretit Solomon?"
    
  "Po, në kafkën në çantën time të shpinës," u përgjigj ajo.
    
  Sam nuk pati kohë të pyeste për referencën e kafkës, por ishte i lumtur që ajo fitoi çmimin. Ata u zhvendosën në një ndërtesë aty pranë dhe pritën që piloti të kthehej në Chinook përpara se të çaleshin në heshtje drejt tij ndërsa njerëzit e shpëtuar ishin ulur. Në gjurmët e tyre, jo më pak se pesëmbëdhjetë murgj nga ishulli dhe gjashtë burra nga Vetera i ndoqën nëpër ujërat e valëzuar. Ndërsa bashkë-piloti përgatitej të mbyllte derën, Sam shtypi grykën e armës në kokë.
    
  "Unë vërtet nuk dua ta bëj këtë, miku im, por duhet të shkojmë në veri dhe duhet ta bëjmë tani!" Semi qeshi, duke i mbajtur për dore Ninës dhe duke e mbajtur pas vetes.
    
  "Jo! Ju nuk mund ta bëni këtë!" - protestoi ashpër bashkëpiloti. Britmat e murgjve të tërbuar po afroheshin. "Ju jeni lënë pas!"
    
  Sam nuk mund t'i lejonte asgjë që të hipnin në helikopter dhe ai duhej të provonte se ishte serioz. Nina shikoi mbrapsht turmën e zemëruar duke hedhur gurë drejt tyre ndërsa po afroheshin. Guri e goditi Ninën në tempull, por ajo nuk u rrëzua.
    
  "Jezus!" - bërtiti ajo duke gjetur gjak në gishtat e saj ku preku kokën. "Ju i vrisni me gurë gra sa herë që keni mundësi, o ndyrë primitive..."
    
  Të shtënat e heshtin atë. Sam e qëlloi bashkë-pilotin në këmbë, për tmerrin e pasagjerëve. Ai vuri në shënjestër murgjit, duke i ndaluar në mes të rrugës. Nina nuk mundi ta dallonte murgun që kishte shpëtuar mes tyre, por ndërsa po kërkonte fytyrën e tij, Sam e kapi atë dhe e tërhoqi në një helikopter plot me pasagjerë të tmerruar. Bashkëpiloti u shtri duke rënkuar në dysheme pranë saj, dhe ajo hoqi rripin për të fashuar këmbën e tij. Në kabinë, Sam i bërtiti pilotit urdhra nën kërcënimin e armës, duke e urdhëruar atë të shkonte në veri për në Dansha, pika e takimit.
    
    
  32
  Fluturim nga Axum
    
    
  Në rrëzë të malit Yeha, disa banorë vendas u mblodhën, të tmerruar nga pamja e udhërrëfyesit egjiptian të vdekur, të cilin të gjithë e njihnin nga vendet e gërmimit. Një tjetër tronditje e mahnitshme për ta ishte rënia kolosale e shkëmbit që mbylli zorrët e malit. Të pasigurt se çfarë të bënin, një grup gërmuesish, asistentësh arkeologjikë dhe banorë hakmarrës vendas studiuan ngjarjen e papritur, duke pëshpëritur mes tyre në përpjekje për të kuptuar se çfarë ndodhi saktësisht.
    
  "Këtu ka gjurmë të thella gomash, që do të thotë se një kamion i rëndë ishte parkuar këtu," sugjeroi një punëtor, duke treguar gjurmët në tokë. "Këtu ishin dy, ndoshta tre makina."
    
  "Ndoshta është vetëm Land Rover që Dr. Hessian përdor çdo disa ditë," sugjeroi një tjetër.
    
  "Jo, ja ku është, pikërisht atje, pikërisht aty ku e la para se të shkonte për të marrë mjete të reja në Mekele dje," kundërshtoi punëtori i parë, duke treguar Land Rover-in e arkeologut vizitues, të parkuar nën çatinë e kanavacës së një tende disa. metra larg prej tij.
    
  "Atëherë si do ta dimë nëse kutia është kthyer? Kjo është Ajo Kira. I vdekur. Perdue e vrau dhe mori kutinë!". - bërtiti një burrë. "Kjo është arsyeja pse ata shkatërruan kamerën!"
    
  Deduksioni i tij agresiv shkaktoi mjaft bujë tek banorët e fshatrave fqinjë dhe në çadrat pranë vendit të gërmimit. Disa nga burrat u përpoqën të arsyetonin në mënyrë racionale, por shumica nuk donin asgjë më shumë se një hakmarrje të pastër.
    
  "A mund ta dëgjoni këtë?" Perdue e pyeti Patrikun se ku u shfaqën nga shpati lindor i malit. "Duan të na bëjnë lëkurë të gjallë, plak. A mund të vraposh në këtë këmbë?"
    
  "Në asnjë mënyrë," u përkul Patriku. "Më është thyer kyçi i këmbës. Shiko."
    
  Shembja e shkaktuar nga Ajo nuk i vrau dy burrat sepse Perdue kishte kujtuar një veçori të rëndësishme të të gjitha dizajneve të Ajo- daljen e kutisë postare të fshehur nën një mur të rremë. Për fat, egjiptiani i tregoi Perdue për mënyrat e vjetra të krijimit të kurtheve në Egjipt, veçanërisht brenda varreve dhe piramidave të vjetra. Kështu shpëtuan në radhë të parë Perdue, Ajo dhe vëllai i Ajo, Donkor, me Kutinë e Shenjtë.
    
  Të mbuluar me gërvishtje, gropa dhe pluhur, Perdue dhe Patrick, të kujdesshëm për të shmangur zbulimin, u zvarritën pas disa gurëve të mëdhenj në bazën e malit. Patrick u shtrëngua ndërsa një dhimbje e mprehtë në kyçin e këmbës së djathtë e goditi me çdo lëvizje zvarritëse përpara.
    
  "A mund...c-mund të bëjmë pak pushim?" e pyeti Perdue. Studiuesi flokëthinjur e shikoi përsëri.
    
  "Shiko, shok, e di që dhemb si ferr, por nëse nuk nxitojmë, do të na gjejnë. Nuk kam nevojë t'ju them se çfarë lloj armësh tundin këta njerëz, apo jo? Lopata, thumba, çekiç...", i kujtoi Perdue shokut të tij.
    
  "E di. Ky Landy është shumë larg për mua. Ata do të më arrijnë përpara hapit tim të dytë," pranoi ai. "Këmba ime është plehra. Ecni përpara, merrni vëmendjen e tyre ose dilni dhe thirrni për ndihmë."
    
  "Durra", u përgjigj Perdue. "Ne do të arrijmë në këtë Landy së bashku dhe do të largohemi nga këtu."
    
  "Si na sugjeroni ta bëjmë këtë?" Patriku gulçoi.
    
  Perdue tregoi veglat e gërmimit aty pranë dhe buzëqeshi. Patriku ndoqi drejtimin me sy. Ai do të kishte qeshur me Perdue nëse jeta e tij nuk do të varej nga rezultati.
    
  "Nuk ka rrugë në ferr, David. Jo! A je i cmendur?" - pëshpëriti me zë të lartë duke i goditur Perdue në krah.
    
  "A mund të imagjinoni një karrocë më të mirë këtu mbi zhavorr?" Perdue buzëqeshi. "Bëhu gati. Kur të kthehem, do të shkojmë në Landy."
    
  "Dhe supozoj se do të keni kohë ta lidhni atë atëherë?" - pyeti Patriku.
    
  Perdue nxori tabletin e tij të vogël të besueshëm që shërbente si disa pajisje në një.
    
  "Oh, ti besimpak," i buzëqeshi ai Patrikut.
    
  Në mënyrë tipike, Purdue ka shfrytëzuar aftësitë e tij infra të kuqe dhe radar ose e ka përdorur atë si një pajisje komunikimi. Sidoqoftë, ai vazhdimisht e përmirësoi pajisjen, duke shtuar shpikje të reja dhe duke përmirësuar teknologjinë e saj. Ai i tregoi Patrikut një buton të vogël në anë të pajisjes. "Rritja e energjisë elektrike. Ne kemi një psikik, Padi."
    
  "Çfarë po bën ai?" Patriku u vrenjos, sytë e tij herë pas here kalojnë përpara Perdue për të qëndruar vigjilent.
    
  "Kjo i bën makinat të lëvizin," tha Perdue. Përpara se Patriku të mund të mendonte për një përgjigje, Perdue u ngrit dhe vrapoi drejt hollit të mjeteve. Ai lëvizi fshehurazi, duke e përkulur trupin e tij të zhveshur përpara për të mos dalë jashtë.
    
  "Deri tani mirë, bastard i çmendur," pëshpëriti Patrick ndërsa shikonte Perdue duke marrë makinën. "Por ju e dini se kjo gjë do të bëjë bujë, apo jo?"
    
  Duke u përgatitur për ndjekjen përpara, Perdue mori frymë thellë dhe vlerësoi se sa larg ishte turma nga ai dhe Patrick. "Le të shkojmë," tha ai dhe shtypi butonin për të ndezur Land Rover. Nuk kishte drita të tjera përveç atyre në kroskot, por disa njerëz pranë hyrjes së malit mund të dëgjonin motorin që bënte zhurmë ndërsa ishte në boshe. Perdue vendosi që ai të përdorte konfuzionin e tyre momental në avantazhin e tij, dhe ai nxitoi drejt Patrick me një makinë ulëritës.
    
  "Kërce! Më shpejt!" - i bërtiti ai Patrikut ndërsa ishte gati ta arrinte. Agjenti i MI6 u hodh në makinë, pothuajse duke e rrëzuar atë me shpejtësinë e tij, por adrenalina e Perdue e mbajti atë në vend.
    
  "Këtu ata janë! Vritni këta bastardë! "- gjëmonte burri duke treguar me gisht dy burra që nxitonin drejt një Land Rover me karrocë dore.
    
  "Zot, shpresoj që rezervuari i tij të jetë plot!" - bërtiti Patriku, duke futur një kovë hekuri të prishur drejt e në derën e pasagjerit të 4x4. "Shpina ime! Kockat e mia janë në bythë, Purdue. Zot, po më vret këtu!" ishte gjithçka që turma mund të dëgjonte ndërsa ata nxituan drejt burrave që po iknin.
    
  Kur arritën te dera e pasagjerit, Perdue theu dritaren me një gur dhe hapi derën. Patrik u përpoq të dilte nga makina, por të çmendurit që po afroheshin e bindën atë të përdorte forcën e tij rezervë dhe ai e hodhi trupin e tij në makinë. Ata u nisën, duke rrotulluar rrotat e tyre, duke hedhur gurë mbi këdo nga turma që i afrohej shumë. Pastaj Perdue më në fund shkeli pedalin dhe vendosi një distancë midis tyre dhe bandës së banorëve të etur për gjak.
    
  "Sa kohë kemi për të arritur në Dunsha?" Perdue e pyeti Patrikun.
    
  "Rreth tre orë përpara se Sam dhe Nina të na takojnë atje," e informoi Patrick. Ai hodhi një vështrim në matësin e gazit. "O Zot! nuk do të na çojë më larg se 200 kilometra."
    
  "Gjithçka është mirë për sa kohë që largohemi nga kosherja e bletëve të Satanait në gjurmët tona," tha Perdue, duke hedhur ende një vështrim në pasqyrën e pasme. "Ne do të duhet të kontaktojmë Sam dhe të zbulojmë se ku janë. Ndoshta ata mund ta afrojnë Herkulin për të na marrë. Zot, shpresoj se ata janë ende gjallë."
    
  Patrick rënkoi sa herë që Land Rover humbi një vrimë ose tundej kur ndërronte marshin. Ky i këmbës po e vriste, por ai ishte gjallë dhe kjo ishte gjithçka që kishte rëndësi.
    
  "Ju e dinit për Carter gjatë gjithë kohës. Pse nuk më tregove?" - pyeti Patriku.
    
  "Të thashë, nuk donim që të ishe bashkëpunëtor. Nëse nuk e dinit, nuk mund të kishit përfshirë".
    
  "Dhe ky biznes me familjen e tij? A dërgove dikë që të kujdeset edhe për ta?" - pyeti Patriku.
    
  "O Zoti im, Patrick! Unë nuk jam terrorist. Po bëja bllof," e siguroi Perdue. "Më duhej të shkundja kafazin e tij dhe falë kërkimit të Sam dhe nishanit në Karsten'... Zyra e Carter-it, morëm informacione se gruaja dhe vajzat e tij ishin rrugës për në shtëpinë e tij në Austri."
    
  "E pamundur për të besuar," u përgjigj Patrick. "Ti dhe Sam duhet të regjistroheni si agjentë të Madhërisë së Saj, kuptoni? Jeni të çmendur, të pamatur dhe të fshehtë deri në histeri, ju të dy. Dhe doktor Gould nuk është shumë prapa".
    
  "Epo, faleminderit, Patrick," buzëqeshi Perdue. "Por neve na pëlqen liria jonë që, e dini, të bëjmë punën e pistë pa u parë."
    
  "Jo mut," psherëtiu Patrick. "Kë përdorte Sam si nishan?"
    
  "Nuk e di," u përgjigj Perdue.
    
  "David, kush është ky nishan i ndyrë? Unë nuk do ta godas djalin, më besoni, "tha Patrick.
    
  "Jo, vërtet nuk e di," këmbënguli Perdue. "Ai iu afrua Sam-it sapo zbuloi hakerimin e ngathët të Sam-it të dosjeve personale të Karstenit. Në vend që ta vendoste, ai ofroi të na merrte informacionin që na nevojitej me kushtin që Sam të ekspozonte Karstenin për atë që është."
    
  Patrick e ktheu informacionin në kokën e tij. Kishte kuptim, por pas këtij misioni ai nuk ishte më i sigurt se kujt mund t'i besonte. "Mole" ju dha të dhënat personale të Karstenit, duke përfshirë vendndodhjen e pronës së tij dhe të ngjashme?"
    
  "Deri në grupin e tij të gjakut," tha Perdue duke buzëqeshur.
    
  "Megjithatë, si planifikon Sam të ekspozojë Karstenin? Ai mund të zotëronte ligjërisht pronën dhe jam i sigurt se kreu i inteligjencës ushtarake di si t'i mbulojë gjurmët e tij me burokratikë burokratike," sugjeroi Patrick.
    
  "Oh, kjo është e vërtetë," pranoi Perdue. "Por ai zgjodhi gjarpërinjtë e gabuar për të luajtur me Sam, Nina dhe mua. Sam dhe "nishani" i tij hakuan sistemet e komunikimit të serverëve, të cilët Karsten i përdor për qëllimet e tij. Ndërsa flasim, alkimisti përgjegjës për vrasjet e diamantit dhe fatkeqësitë globale po shkon drejt rezidencës së Karstenit në Salzkammergut.
    
  "Per cfare?" - pyeti Patriku.
    
  "Carsten njoftoi se kishte një diamant për shitje," ngriti supet Perdue. "Një gur parësor shumë i rrallë i quajtur Syri Sudanez. Ashtu si gurët Celeste dhe Faraon të nivelit të lartë, Syri Sudanez mund të ndërveprojë me cilindo nga diamantet më të vegjël që mbreti Solomon bëri pas përfundimit të tempullit të tij. Numrat kryesorë nevojiten për të çliruar çdo plagë të lidhur nga shtatëdhjetë e dy të Mbretit Solomon."
    
  "Sharmante. Dhe tani ajo që përjetojmë këtu na bën të rishqyrtojmë cinizmin tonë," vuri në dukje Patrick. "Pa numrat e thjeshtë, Magjistari nuk mund të krijojë alkiminë e tij djallëzore?"
    
  Perdue pohoi me kokë. "Miqtë tanë egjiptianë në Mbrojtësit e Dragoit na thanë se, sipas rrotullave të tyre, magjistarët e Mbretit Solomon lidhnin çdo gur në një trup të caktuar qiellor," raportoi ai. "Sigurisht, teksti që paraprin tekstet e njohura të Shkrimit thotë se engjëjt e rënë ishin dyqind dhe se shtatëdhjetë e dy prej tyre u thirrën nga Solomoni. Këtu hyjnë në lojë letrat me yje me çdo diamant."
    
  "A ka Karsten një sy sudanez?" - pyeti Patriku.
    
  "Jo, kam . Ky është një nga dy diamantet që ndërmjetësit e mi arritën të merrnin përkatësisht nga një baroneshë hungareze që është në prag të falimentimit dhe nga një e ve italiane që dëshiron të fillojë një jetë të re larg të afërmve të tij mafioz, a mund ta imagjinoni? Unë kam dy numra të thjeshtë nga tre. Tjetri, "Celeste", është në zotërim të Magjistarit."
    
  "Dhe Karsten i vuri në shitje?" Patriku u vrenjos, duke u përpjekur t'i jepte kuptim të gjitha.
    
  "Sam e bëri këtë duke përdorur emailin personal të Karstenit," shpjegoi Perdue. "Karsten nuk e ka idenë që Magjistari, zoti Raya, po vjen për të blerë diamantin e tij të radhës me cilësi të lartë prej tij."
    
  "Oh, është mirë!" Patrik buzëqeshi, duke përplasur duart. "Për sa kohë që ne mund t'i dorëzojmë diamantet e mbetura Master Penekal dhe Ofar, Raya nuk mund të sjellë surpriza të tjera. I lutem Zotit që Nina dhe Sam të arrijnë t'i marrin ata."
    
  "Si mund të kontaktojmë Sam dhe Nina? Pajisjet e mia humbën atje në cirk, pyeti Patrick.
    
  "Këtu," tha Perdue. "Vetëm lëvizni poshtë te emri i Sam dhe shikoni nëse satelitët mund të na lidhin."
    
  Patrick bëri ashtu siç kërkoi Perdue. Altoparlanti i vogël klikoi rastësisht. Papritur zëri i Semit u kërcit lehtë mbi altoparlantin: "Ku dreqin ke qenë? Ne jemi përpjekur të lidhemi për orë të tëra!"
    
  "Sam," tha Patrik, "ne jemi duke udhëtuar nga Axum, duke udhëtuar bosh. Kur të arrini atje, a mund të na merrni nëse ju dërgojmë koordinatat?"
    
  "Shiko, ne jemi në mut këtu," tha Sam. "Unë," psherëtiu ai, "unë... mashtrova pilotin dhe rrëmbova një helikopter shpëtimi ushtarak. Histori e gjate."
    
  "O Zot!" Patrik bërtiti, duke i hedhur krahët në ajër.
    
  "Ata sapo zbritën këtu në pistën e avionit Dansha, siç i detyrova unë, por do të na arrestojnë. Ka ushtarë kudo, kështu që nuk mendoj se mund t'ju ndihmojmë, "u ankua Sam.
    
  Në sfond, Perdue mund të dëgjonte zhurmën e rotorit të një helikopteri dhe njerëzit që bërtisnin. I dukej si një zonë lufte. "Sam, i ke marrë diamantet?"
    
  "Nina i mori ato, por tani me siguri do të konfiskohen," tha Sam, duke u tingëlluar absolutisht i mjerë dhe i tërbuar. "Në çdo rast, kontrolloni koordinatat tuaja."
    
  Fytyra e Perdue u shtrembërua në fokus, siç ndodhte gjithmonë kur duhej të hartonte një plan për të dalë nga një situatë e vështirë. Patrik mori frymë thellë. "Të freskëta nga tigani."
    
    
  33
  Apokalipsi mbi Salzkammergut
    
    
  Në shiun e shiut, kopshtet e gjelbra të gjelbra të Karstenit dukeshin me një bukuri të papërlyer. Në mbulesën gri të shiut, ngjyrat e luleve dukeshin thuajse shkëlqyese dhe pemët qëndronin madhështorë në plotësi të harlisur. Megjithatë, për disa arsye, e gjithë bukuria natyrore nuk mund të përmbajë ndjenjën e rëndë të humbjes, dënimin që varej në ajër.
    
  "Zoti im, në çfarë parajse të mjerë jeton ti, Jozef," vuri re Liam Johnson teksa parkonte makinën e tij nën një tufë me hije thupërsh argjendi dhe bredh të harlisur në kodrën mbi pronë. "Ashtu si babai juaj, Satanai."
    
  Në dorë ai mbante një çantë me disa zirkoni kub dhe një gur mjaft të madh, të cilin asistentja e Perdue ia kishte siguruar me kërkesë të shefit të saj. Nën drejtimin e Sam, Liam kishte vizituar Reichtisousis dy ditë më parë për të marrë gurë nga koleksioni privat i Purdue. Një zonjë e këndshme dyzet e ca që menaxhonte çështjet e parave të Purdue ishte mjaft e mirë për të paralajmëruar Liamin për zhdukjen e diamanteve të certifikuara.
    
  "Vjedhe këtë dhe unë do t'ju pres topat me një thonjsh të hapur, mirë?" - i tha zonja simpatike skoceze Liamit, duke i dorëzuar çantën që ai duhej të hidhte në pallatin e Karstenit. Ishte një kujtim vërtet i bukur sepse edhe ajo dukej si një tip - si... Miss Moneypenny takohet me amerikanen Mary.
    
  Pasi hyri në pronat e fshatit lehtësisht të aksesueshëm, Liamit kujtoi se kishte studiuar me kujdes projektet e shtëpisë për të gjetur rrugën për në zyrën ku Karsten drejtonte të gjithë biznesin e tij sekret. Jashtë, njerëzit e nivelit të mesëm të sigurimit mund të dëgjoheshin duke biseduar me kujdestaren e shtëpisë. Gruaja dhe vajzat e Karstenit kishin ardhur dy orë më parë dhe të tre ishin tërhequr në dhomat e tyre të gjumit për të fjetur pak.
    
  Liami hyri në hollin e vogël në fund të krahut lindor të katit të parë. Ai e zgjodhi me lehtësi drynin e zyrës dhe i dha shoqëruesit një spiun tjetër përpara se të hynte.
    
  "Dut i shenjtë!" - pëshpëriti ai, duke u futur brenda, pothuajse duke harruar të shikonte kamerat. Liam ndjeu se i dridhej barku teksa mbylli derën pas tij. "Disneyland nazist!" - nxori frymën nën zë. "O Zot, e dija që kishe ndërmend diçka, Carter, por kjo? Ky mut është niveli tjetër!"
    
  E gjithë zyra ishte zbukuruar me simbole naziste, piktura të Himmler dhe Göring dhe disa buste të komandantëve të tjerë të rangut të lartë SS. Pas karriges së tij ishte një pankartë e varur në mur. "Kurrë! Urdhri i Diellit të Zi," konfirmoi Liam, duke iu afruar më shumë simbolit të tmerrshëm të qëndisur me fije mëndafshi të zi në pëlhurë sateni të kuqe. Ajo që e shqetësoi më shumë Liam-in ishin videoklipet e përsëritura të ceremonive të ndarjes së çmimeve të Partisë Naziste në vitin 1944, të cilat luheshin vazhdimisht në ekranin e sheshtë. Padashur, ajo u kthye në një pikturë tjetër, e cila tregonte fytyrën e neveritshme të Yvette Wolf, vajzës së Karl Wolf, SS-Obergruppenführer. "Është ajo," pëshpëriti Liam në heshtje, "Nënë."
    
  Bëhuni së bashku, djalë, e nxiti zëri i brendshëm i Liamit. Nuk dëshiron ta kalosh momentin e fundit në atë gropë, apo jo?
    
  Për një specialist me përvojë të veprimit të fshehtë dhe ekspert spiunazhi teknologjik si Liam Johnson, plasja e kasafortës së Karstenit ishte lojë fëmijësh. Në kasafortë, Liam gjeti një dokument tjetër me simbolin e Diellit të Zi mbi të, një memorandum zyrtar për të gjithë anëtarët që Urdhri kishte gjurmuar Frimasonin egjiptian të mërguar Abdul Raya. Carsten dhe kolegët e tij të vjetër organizuan që Rai të lirohej nga një azil në Turqi pasi kërkimi i njohu ata me punën e tij gjatë Luftës së Dytë Botërore.
    
  Vetëm mosha e tij, fakti që ai ishte ende gjallë dhe shëndoshë, ishin tipare të pakuptueshme që fituan admirimin e Diellit të Zi. Në këndin e kundërt të dhomës, Liam instaloi gjithashtu një monitor CCTV me zë, të ngjashëm me kamerat personale të Karsten. I vetmi ndryshim ishte se ky i dërgonte mesazhe shërbimit të sigurimit të zotit Joe Carter, ku mund të përgjoheshin lehtësisht nga Interpoli dhe agjencitë e tjera qeveritare.
    
  Misioni i Liamit ishte një punë e përpunuar për të ekspozuar liderin e MI6-së dhe për të zbuluar sekretin e tij të ruajtur nga afër në televizionin drejtpërdrejt pasi Perdue e aktivizoi atë. Së bashku me informacionin e marrë nga Sam Cleave për raportin e tij ekskluziv, reputacioni i Joe Carter ishte në rrezik të madh.
    
  "Ku janë ata?" Zëri i mprehtë i Karstenit jehoi nëpër shtëpi, duke befasuar ndërhyrësin e fshehtë të MI6. Liam e vendosi shpejt çantën me diamante në kasafortë dhe e mbylli sa më shpejt që mundi.
    
  "Kush, zotëri?" - pyeti oficeri i sigurimit.
    
  "Gruaja ime! M-m-bijat e mia, ju jeni idiotë të ndyrë!" - leh ai, me zërin që kalonte nga dyert e zyrës dhe rënkonte deri në shkallët. Liam mund të dëgjonte tingullin e interfonit pranë regjistrimit të qarkulluar në monitor në zyrë.
    
  "Zotëri Karsten, ju ka ardhur një burrë që dëshiron të të shohë, zotëri. A është emri i tij Abdul Raya? - një zë u njoftua mbi të gjitha telefonat e shtëpisë.
    
  "Çfarë?" Nga lart erdhi klithma e Karstenit. Liam mund të qeshte vetëm me punën e tij të suksesshme të inkuadrimit. "Unë nuk kam një takim me të! Ai supozohet të jetë në Bruges, duke bërë kërdi!"
    
  Liam u zvarrit te dera e zyrës, duke dëgjuar kundërshtimet e Karstenit. Në këtë mënyrë ai mund të gjurmonte vendndodhjen e tradhtarit. Agjenti i MI6 rrëshqiti nga një dritare tualeti në katin e dytë për të shmangur zonat kryesore të përhumbura tani nga oficerët paranojakë të sigurisë. Duke qeshur, ai u largua me vrap nga muret ogurzezë të parajsës së tmerrshme në të cilën do të ndodhte një përballje e tmerrshme.
    
  "A je i çmendur, Raya? Që kur kam diamante për shitje?" Karsten leh, duke qëndruar në derën e zyrës së tij.
    
  "Zoti Karsten, ju më kontaktuat duke më ofruar të shisja gurin e syrit sudanez," u përgjigj Raya me qetësi, me sytë e tij të zinj që shkëlqenin.
    
  "Syri sudanez? Për çfarë po flisni në emër të gjithë asaj që është e shenjtë?" Karsteni fërshëlleu. "Ne nuk të liruam për këtë, Raya! Ne ju liruam që të përmbushni kërkesën tonë, të gjunjëzoni botën! Tani vini dhe më shqetësoni me këtë katrahurë absurde?"
    
  Buzët e Rait u përkulën, duke zbuluar dhëmbë të neveritshëm ndërsa ai u afrua drejt derrit të shëndoshë duke folur me të. "Kini shumë kujdes kë trajtoni si qen, zoti Karsten. Unë mendoj se ju dhe organizata juaj keni harruar se kush jam unë!" Raya po ziente nga zemërimi. "Unë jam i urti i madh, magjistari përgjegjës për murtajën e karkalecave në Afrikën e Veriut në vitin 1943, një nder që u bëra forcave naziste ndaj forcave aleate të vendosura në tokën djerrë të braktisur nga perëndia, mbi të cilën ata derdhën gjak!"
    
  Karsten u mbështet në karrigen e tij, duke djersitur shumë. "Unë... nuk kam asnjë diamant, zoti Raya, të betohem!"
    
  "Vërtetoje!" Raya u përdhunua. "Më trego kasafortat dhe gjokset e tua. Nëse nuk gjej asgjë dhe ju keni humbur kohën time të çmuar, do t'ju kthej nga brenda derisa të jeni gjallë."
    
  "Oh Zoti im!" Karsten ulëriti, duke u lëkundur drejt kasafortës. Vështrimi i ra në portretin e nënës, duke e vështruar me vëmendje. Atij iu kujtuan fjalët e Perdue për fluturimin e tij pa shtyllë kurrizore kur ai braktisi gruan e vjetër kur shtëpia e saj u pushtua për të shpëtuar Perdue. Përfundimisht, kur lajmi për vdekjen e saj arriti në Urdhrin, tashmë ishin ngritur pyetje për rrethanat që kur Karsten ishte me të atë natë. Si ka ikur ai dhe ajo jo? Black Sun ishte një organizatë e keqe, por të gjithë anëtarët e saj ishin burra dhe gra me intelekt të fuqishëm dhe mjete të fuqishme.
    
  Kur Karsten hapi kasafortën e tij në një siguri relative, ai u përball me një vizion të tmerrshëm. Disa diamante shkëlqenin nga një çantë e braktisur në errësirën e një kasaforte në mur. "Është e pamundur," tha ai. "Kjo eshte e pamundur! Kjo nuk është e imja!"
    
  Raya e shtyu mënjanë budallain që dridhej dhe mblodhi diamantet në pëllëmbën e tij. Më pas ai iu drejtua Karstenit me një vrenjtje rrëqethëse. Fytyra e tij e zbehtë dhe flokët e zinj i dhanë atij pamjen e veçantë të një lloj paralajmëruesi të vdekjes, ndoshta vetë Korrësit. Karsten thirri oficerët e tij të sigurisë, por askush nuk u përgjigj.
    
    
  34
  Njëqind paund më të lartë
    
    
  Kur Chinook u ul në një pistë ajrore të braktisur jashtë Dunshae, tre xhipa ushtarakë u parkuan përpara aeroplanit Hercules që Perdue kishte marrë me qira për një turne në Etiopi.
    
  "Kemi mbaruar," mërmëriti Nina, duke mbajtur ende këmbën e pilotit të plagosur me duart e saj të përgjakur. Shëndeti i tij nuk ishte në rrezik pasi Sam synonte pjesën e jashtme të kofshës, duke e lënë atë me asgjë më të keqe se një plagë e lehtë. Dera anësore u hap dhe qytetarët u lanë jashtë përpara se ushtarët të vinin për të marrë Ninën. Semi tashmë ishte çarmatosur dhe hedhur në sediljen e pasme të njërit prej xhipave.
    
  Ata konfiskuan dy çantat që mbanin Sam dhe Nina dhe i vunë në pranga.
    
  "A mendoni se mund të vini në vendin tim dhe të vidhni?" - u bërtiti Kapiteni. "A mendoni se mund të përdorni patrullën tonë ajrore si taksi personale? Hej?"
    
  "Dëgjo, do të jetë një tragjedi nëse nuk arrijmë në Egjipt së shpejti!" Sam u përpoq të shpjegonte, por kjo e goditi me grusht në zorrë.
    
  "Ju lutem dëgjoni!" - iu lut Nina. "Duhet të shkojmë në Kajro për të ndaluar përmbytjet dhe ndërprerjet e energjisë elektrike përpara se e gjithë bota të shembet!"
    
  "Pse të mos ndaloni tërmetet në të njëjtën kohë, apo jo?" Kapiteni e tallte atë, duke shtrënguar nofullën e hijshme të Ninës me dorën e tij të ashpër.
    
  "Kapiten Ifili, hiqi duart nga gruaja!" - urdhëroi një zë mashkulli, duke e shtyrë kapitenin të bindej menjëherë. "Lëreni të shkojë. Dhe njeriu gjithashtu."
    
  "Me gjithë respektin e duhur, zotëri," tha kapiteni, duke mos u larguar nga ana e Ninës, "ajo grabiti manastirin dhe më pas ky shoku mosmirënjohës," gërmonte ai, duke shkelmuar Semin, "kishte nervin të rrëmbente helikopterin tonë të shpëtimit".
    
  "Unë e di shumë mirë se çfarë ka bërë, kapiten, por nëse nuk i dorëzoni tani, unë do t'ju gjykoj në gjyq ushtarak për mosbindje. Unë mund të jem në pension, por unë jam ende kontribuesi kryesor financiar në ushtrinë etiopiane, "gërmonte burri.
    
  "Po, zotëri," u përgjigj kapiteni dhe u bëri shenjë njerëzve që të lironin Samin dhe Ninën. Kur u largua mënjanë, Nina nuk mund ta besonte se kush ishte shpëtimtari i saj. "Kol. Yimen?
    
  Pranë tij e prisnin grupi i tij personal, gjithsej katër veta. "Piloti juaj më informoi për qëllimin e vizitës suaj në Tana Kirkos, Dr. Gould," i tha Yimenu Ninës. "Dhe meqenëse jam në borxhin tuaj, nuk kam zgjidhje tjetër veçse t'ju hap rrugën për në Kajro. Unë do të lë në dispozicionin tuaj dy nga njerëzit e mi dhe lejen e sigurisë nga Etiopia përmes Eritresë dhe Sudanit në Egjipt."
    
  Nina dhe Sam shkëmbyen shikime plot hutim dhe mosbesim. "Um, faleminderit, kolonel," tha ajo me kujdes. "Por a mund të pyes pse po na ndihmoni? Nuk është sekret që ti dhe unë dolëm në këmbë të gabuar."
    
  "Megjithë gjykimin tuaj të tmerrshëm për kulturën time, Dr. Gould, dhe sulmet tuaja të egra ndaj jetës sime personale, ju i shpëtuat jetën djalit tim. Për këtë, nuk mund të mos ju çliroj nga çdo hakmarrje që mund të kem pasur ndaj jush," Kol. Yimenu u dorëzua.
    
  "Oh Zoti im, ndihem si budalla tani," mërmëriti ajo.
    
  "Më vjen keq?" ai pyeti.
    
  Nina buzëqeshi dhe i zgjati dorën. "Unë thashë, do të doja t'ju kërkoja falje për supozimet dhe deklaratat e mia të ashpra."
    
  "A keni shpëtuar dikë?" - pyeti Sam, ende duke u rikuperuar nga goditja në stomak.
    
  Kol. Yimenu e shikoi gazetarin, duke e lejuar atë të tërhiqte deklaratën e tij. "Ajo e shpëtoi djalin tim nga mbytja e menjëhershme kur manastiri u përmbyt. Shumë vdiqën mbrëmë, dhe Cantu im do të ishte në mesin e tyre nëse doktor Gould nuk do ta kishte nxjerrë nga uji. Ai më thirri pikërisht kur isha gati t'i bashkohesha zotit Perdue dhe të tjerëve brenda malit për të dëshmuar kthimin e Kutisë së Shenjtë, duke e quajtur atë engjëlli i Solomonit. Ai më tha emrin e saj dhe se ajo vodhi kafkën. Unë do të thoja se ky nuk është një krim që meriton dënimin me vdekje."
    
  Sam e shikoi Ninën mbi pamjen e kamerës së tij kompakte dhe i shkeli syrin. Do të ishte më mirë nëse askush nuk e dinte se çfarë përmbante kafka. Menjëherë pas kësaj, Sam shkoi me një nga njerëzit e Yimenu për të marrë Perdue dhe Patrick atje ku Land Rover-i i tyre i vjedhur kishte mbaruar me naftë. Ata arritën të udhëtonin më shumë se gjysmën e rrugës përpara se të ndalonin, kështu që makina e Sam nuk u desh shumë për t'i gjetur.
    
    
  Tre ditë më vonë
    
    
  Me lejen e Yimenu, grupi shpejt arriti në Kajro, ku Hercules më në fund zbarkoi pranë Universitetit. "Engjëlli i Solomonit, apo jo?" Sam ngacmoi. "Pse, thuaj, lutu?"
    
  "Nuk e kam idenë," buzëqeshi Nina teksa hynë në muret e lashta të Shenjtërores së Mbrojtësit të Dragoit.
    
  "A i patë lajmet?" - pyeti Perdue. "Ata e gjetën rezidencën e Karstenit të braktisur plotësisht, përveç shenjave të një zjarri që kishte lënë blozë në mure. Ai është zyrtarisht i zhdukur së bashku me familjen e tij".
    
  "Dhe ne... ai... i vendosëm këto diamante në kasafortë?" - pyeti Sam.
    
  "Iku," u përgjigj Perdue. "Ose Magjistari i mori pa e kuptuar menjëherë se ishin fallco, ose Dielli i Zi i mori kur erdhën për të marrë tradhtarin e tyre për t'u përgjigjur për faktin që nëna e tij e braktisi."
    
  "Në çfarëdo forme që e la Magjistari," u përkul Nina. "Ju dëgjuat se çfarë i bëri zonjës Chantal, asistentes dhe shërbëtores së saj atë natë. Zoti e di se çfarë ka në mendje për Karsten."
    
  "Çfarëdo që të ndodhë me atë derr nazist, unë jam i emocionuar për këtë dhe nuk ndihem aspak keq," tha Perdue. Ata ngjitën shkallët e fundit, duke ndjerë ende efektet e udhëtimit të tyre të dhimbshëm.
    
  Pas një udhëtimi rraskapitës kthimi në Kajro, Patrick u pranua në një klinikë lokale për të vendosur kyçin e këmbës dhe mbeti në hotel ndërsa Perdue, Sam dhe Nina u ngjitën shkallëve për në observatorin ku prisnin Mjeshtrit Penekal dhe Ofar.
    
  "Mirë se erdhe!" Ofari zili duke mbledhur duart. "Kam dëgjuar se mund të keni ndonjë lajm të mirë për ne?"
    
  "Shpresoj se po, përndryshe deri nesër do ta gjejmë veten nën shkretëtirë me oqeanin sipër nesh," ankimet cinike të Penekal-it erdhi nga lartësitë ku ai po shikonte përmes teleskopit.
    
  "Duket sikur ju djema i mbijetuat një tjetër lufte botërore," tha Ofar. "Shpresoj që të mos keni pësuar lëndime serioze."
    
  "Ata do të lënë plagë, mjeshtër Ofar," tha Nina, "por ne jemi ende gjallë dhe mirë."
    
  I gjithë observatori ishte zbukuruar me harta antike, tapiceri tezgjah dhe instrumente të vjetra astronomike. Nina u ul në divanin ngjitur me Ofarin, duke hapur çantën e saj dhe drita natyrale e qiellit të verdhë të pasdites i praroi të gjithë dhomën, duke krijuar një atmosferë magjike. Kur ajo tregoi gurët, dy astronomët e miratuan menjëherë.
    
  "Këto janë të vërteta. Diamante të Mbretit Solomon," buzëqeshi Penekal. "Faleminderit shumë të gjithëve për ndihmën tuaj."
    
  Ofar shikoi Perdue. "Por a nuk iu premtuan Prof. Imru?"
    
  "A mund ta shfrytëzoni këtë shans dhe t'i lini ato në dispozicion së bashku me ritualet alkimike që ai njeh?" Perdue e pyeti Ofarin.
    
  "Absolutisht jo, por mendova se ishte marrëveshja jote," tha Ofar.
    
  "Prof. Imru zbulon se Joseph Karsten na i vodhi kur u përpoq të na vriste në malin Yeha, kështu që ne nuk do të jemi në gjendje t'i kthejmë ata, kupton? Perdue shpjegoi me shumë dëfrim.
    
  "Pra, ne mund t'i ruajmë ato këtu në kasafortat tona për të penguar çdo alkimi tjetër të ligë?" - pyeti Ofari.
    
  "Po, zotëri," konfirmoi Perdue. "Unë bleva dy nga tre diamantet e thjeshtë përmes shitjeve private në Evropë dhe sipas marrëveshjes, siç e dini, ajo që bleva mbetet e imja."
    
  "Mjaft e drejtë," tha Penekal. "Më mirë t'i mbani ato. Në këtë mënyrë, numrat kryesorë do të mbahen të ndarë nga..." vlerësoi ai shpejt diamantet, "...gjashtëdhjetë e dy diamantet e tjera të mbretit Solomon.
    
  "Pra, Magjistari ka përdorur dhjetë prej tyre për të shkaktuar murtajën deri tani?" - pyeti Sam.
    
  "Po," konfirmoi Ofar. Duke përdorur një numër të thjeshtë, 'Celeste'. Por ata tashmë janë liruar, kështu që ai nuk mund të bëjë më dëm derisa t'i marrë ato dhe dy të mirat e zotit Perdue."
    
  "Shfaqje e mirë," tha Sam. "Dhe tani alkimisti juaj do të shkatërrojë epidemitë?"
    
  "Jo për të zhbërë, por për të ndaluar dëmin aktual, përveç nëse Magjistari i vë duart mbi ta përpara se alkimisti ynë të transformojë përbërjen e tyre për t'i bërë ata të pafuqishëm," u përgjigj Penekal.
    
  Ofari donte të ndryshonte temën e dhimbshme. "Kam dëgjuar se ke bërë një ekspozim të tërë &# 233; dështimi i korrupsionit në MI6, zoti Cleave.
    
  "Po, do të transmetohet të hënën," tha Sam me krenari. "Më duhej ta modifikoja dhe ritregoja të gjitha brenda dy ditësh, ndërsa vuaja nga një plagë me thikë."
    
  "Punë e shkëlqyer," buzëqeshi Penekal. "Sidomos kur bëhet fjalë për çështjet ushtarake, vendi nuk duhet të lihet në errësirë... si të thuash." Ai shikoi Kajron, ende i pafuqishëm. "Por tani që kreu i zhdukur i MI6 do të shfaqet në televizionet ndërkombëtare, kush do ta zërë vendin e tij?"
    
  Sam buzëqeshi, "Me sa duket agjenti special Patrick Smith është gati për një promovim për trimërinë e tij të jashtëzakonshme në sjelljen e Joe Carter para drejtësisë. Dhe numëro. Yimenu gjithashtu mbështeti bëmat e tij të patëmetë para kamerës."
    
  "Kjo është e mrekullueshme," u gëzua Ofari. "Shpresoj se alkimisti ynë do të nxitojë," psherëtiu ai duke menduar. "Kam një ndjenjë të keqe kur ai është vonë."
    
  "Ti gjithmonë ke një ndjenjë të keqe kur njerëzit vonohen, miku im i vjetër," tha Penekal. "Ju shqetësoheni shumë. Mos harroni, jeta është e paparashikueshme."
    
  "Kjo është padyshim për të papërgatiturit," dëgjoi një zë i zemëruar nga maja e shkallëve. Të gjithë u kthyen, duke ndjerë se ajri po ftohet me vullnet të keq.
    
  "Oh Zoti im!" - Bërtiti Perdue.
    
  "Kush është ky?" - pyeti Sam.
    
  "Ky... ky... i urti!" Ofari u përgjigj duke u dridhur dhe duke shtrënguar gjoksin. Penekali qëndroi përballë mikut të tij ndërsa Sam qëndronte përballë Ninës. Perdue qëndronte para të gjithëve.
    
  "A do të jesh kundërshtari im, burrë i gjatë?" - pyeti me mirësjellje Magjistari.
    
  "Po," u përgjigj Perdue.
    
  "Perdue, çfarë mendon se po bën?" Nina fërshëlleu e tmerruar.
    
  "Mos e bëj këtë," tha Sam Perdue, duke vendosur një dorë të fortë mbi supin e tij. "Nuk mund të jesh martir nga faji. Njerëzit preferojnë t'ju bëjnë mut, mbani mend. Ne zgjedhim!"
    
  "Më ka mbaruar durimi dhe kursi im është vonuar mjaftueshëm nga ai derr që humbi dy herë në Austri," rrënqeth Raya. "Tani dorëzoni gurët e Solomonit, përndryshe do t'ju lë të gjallë".
    
  Nina i mbante diamantet pas shpine, pa e ditur se krijesa e panatyrshme kishte një dhunti për ta. Me forcë të pabesueshme, ai hodhi mënjanë Perdue dhe Sam dhe zgjati drejt Ninës.
    
  "Unë do të thyej çdo kockë në trupin tënd të vogël, Jezebel," bërtiti ai, duke i zhveshur ata dhëmbë të egër në fytyrën e Ninës. Ajo nuk mundi të mbrohej pasi duart e saj i mbanin fort diamantet.
    
  Me forcë të frikshme, ai e kapi Ninën dhe e ktheu drejt tij. Ajo ia shtrëngoi shpinën barkut dhe ai e tërhoqi më pranë vetes për t'i lëshuar duart.
    
  "Nina! Mos ia jepni!" - leh Sam duke u ngritur në këmbë. Perdue po zvarritej mbi ta nga ana tjetër. Nina qau e tmerruar, trupi i saj dridhej në përqafimin e tmerrshëm të magjistarit ndërsa kthetrat e tij ia shtrëngonin me dhimbje gjoksin e saj të majtë.
    
  Një britmë e çuditshme i shpëtoi, duke u shndërruar në një britmë agonie të tmerrshme. Ofar dhe Penekal u tërhoqën prapa, dhe Perdue pushoi së zvarritur për të zbuluar se çfarë po ndodhte. Nina nuk mundi të shpëtonte prej tij, por shtrëngimi i tij mbi të u lirua shpejt dhe ulërimat e tij u bënë më të forta.
    
  Sam u vreros i hutuar, pa e ditur se çfarë po ndodhte. "Nina! Nina, çfarë po ndodh?"
    
  Ajo vetëm tundi kokën dhe tha me buzët e saj: "Nuk e di".
    
  Pikërisht atëherë Penekal mori nervat për të ecur përreth për të përcaktuar se çfarë po ndodhte me Magjistarin që bërtiste. Sytë e tij u zgjeruan kur pa buzët e sherebelës së gjatë e të hollë që i ndaheshin bashkë me qepallat. Dora e tij shtrihej në gjoksin e Ninës, duke derdhur lëkurën sikur të ishte duke u tronditur nga një rrymë elektrike. Era e mishit të djegur e mbushi dhomën.
    
  Ofari bërtiti dhe tregoi me gisht në gjoksin e Ninës: "Kjo është një shenjë në lëkurën e saj!"
    
  "Çfarë?" Pyeti Penekal duke hedhur një vështrim më të afërt. Ai vuri re se për çfarë po fliste shoku i tij dhe fytyra iu ndriçua. "Doktor Mark Gould shkatërron Sage! Shikoni! Shiko," buzëqeshi ai, "kjo është vula e Solomonit!"
    
  "Çfarë?" - Unë pyeta. - pyeti Perdue, duke zgjatur duart drejt Ninës.
    
  "Vula e Solomonit!" përsëriti Penekal. "Një kurth demonësh, një armë kundër demonëve që thuhet se i është dhënë Solomonit nga Perëndia."
    
  Më në fund, alkimisti fatkeq ra në gjunjë, i vdekur dhe i tharë. Kufoma e tij u rrëzua në dysheme, duke e lënë Nina të padëmtuar. Të gjithë burrat ngrinë për një moment në heshtje të habitur.
    
  "Njëqind paundët më të mira që kam shpenzuar ndonjëherë," tha Nina me një ton të jashtëzakonshëm, duke përkëdhelur tatuazhin e saj, sekonda para se t'i binte të fikët.
    
  "Momenti më i mirë që nuk kam filmuar kurrë," u ankua Sam.
    
  Pikërisht kur të gjithë kishin filluar të rikuperoheshin nga çmenduria e pabesueshme që sapo kishin parë, alkimisti i caktuar nga Penekal u ngjit me përtesë shkallët. Me një ton krejtësisht indiferent, ai njoftoi: "Më falni, jam vonë. Rinovimet në Talinki's Fish & Chips më vonuan për darkë. Por tani barku im është plot dhe jam gati të shpëtoj botën".
    
    
  ***FUND***
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
  Preston W. Child
  Rrotullat e Atlantidës
    
    
  Prologu
    
    
    
  Serapeum, tempull - 391 pas Krishtit. e.
    
    
  Një shpërthim ogurzi ere u ngrit nga Deti Mesdhe, duke thyer heshtjen që mbretëroi mbi qytetin paqësor të Aleksandrisë. Në mes të natës, vetëm llambat e naftës dhe drita e zjarrit dukeshin në rrugë, ndërsa pesë figura të veshura si murgj lëviznin me shpejtësi nëpër qytet. Nga një dritare e lartë guri, një djalë mezi nga adoleshenca i shikonte teksa ecnin, memec, siç njiheshin si murgjit. Ai tërhoqi nënën e tij drejt vetes dhe i tregoi me gisht.
    
  Ajo buzëqeshi dhe e siguroi se po shkonin në meshën e mesnatës në një nga kishat e qytetit. Sytë e mëdhenj kafe të djalit shikonin të magjepsur njollat e vogla poshtë tij, duke gjurmuar hijet e tyre me vështrimin e tij ndërsa format e zeza e të zgjatura zgjateshin sa herë që kalonin zjarrin. Në veçanti, ai mund të vëzhgonte qartë një person që fshihte diçka nën rrobat e tij, diçka domethënëse, formën e së cilës ai nuk mund ta dallonte.
    
  Ishte një natë e butë e vonë vere, kishte shumë njerëz jashtë dhe dritat e ngrohta pasqyronin argëtimin. Mbi ta, yjet vezullonin në qiellin e kthjellët, ndërsa poshtë tyre, anijet masive tregtare ngriheshin si gjigantë që merrnin frymë mbi dallgët që ngriheshin dhe bien të detit që rrëqethej. Herë pas here një krismë e të qeshurit apo kërcitja e një ene të thyer me verë shqetësonte atmosferën e ankthit, por djali u mësua me të. Flladi luajti në flokët e tij të errët ndërsa ai përkulej mbi dritaren për të parë më mirë grupin misterioz të njerëzve të shenjtë me të cilët ishte aq i magjepsur.
    
  Kur arritën në udhëkryqin tjetër, ai i pa të ikin papritmas, ndonëse me të njëjtën shpejtësi, në drejtime të ndryshme. Djali u rrudh në fytyrë, duke menduar nëse secili prej tyre merrte pjesë në ceremoni të ndryshme në zona të ndryshme të qytetit. Nëna e tij po fliste me mysafirët e saj dhe i tha të shkonte në shtrat. I admiruar nga lëvizja e çuditshme e njerëzve të shenjtë, djali veshi rrobën e tij dhe u hodh pranë familjes dhe mysafirëve të tyre në dhomën kryesore. Zbathur, ai eci nëpër shkallët e gjera të gurta në mur për të arritur në rrugën poshtë.
    
  Ai ishte i vendosur të ndiqte një nga këta njerëz dhe të shihte se çfarë ishte ky formacion i çuditshëm. Dihej se murgjit lëviznin në grupe dhe merrnin pjesë në meshë së bashku. Me një zemër të mbushur me kuriozitet të paqartë dhe një etje të paarsyeshme për aventura, djali ndoqi një nga murgjit. Figura e veshur me rroba kaloi pranë kishës ku djali dhe familja e tij shpesh adhuronin si të krishterë. Për habinë e tij, djali vuri re se rruga që po merrte murgu të çonte në një tempull pagan, Tempulli i Serapis. Frika ia shpoi zemrën si një shtizë nga mendimi që madje të vinte këmbën në të njëjtin terren si një vend adhurimi pagan, por kurioziteti i tij vetëm sa u shtua. Ai duhej ta dinte pse.
    
  Në të gjithë gjerësinë e rrugicës së qetë, tempulli madhështor u shfaq në pamje të plotë. Ende i nxehtë në këmbët e murgut hajdut, djali ndoqi me zell hijen e tij, duke shpresuar të qëndronte pranë njeriut të Perëndisë në një kohë të tillë si kjo. Zemra e tij rrahte nga tmerri i tempullit, ku dëgjoi prindërit e tij të flisnin për martirët e krishterë që u mbajtën atje nga paganët për të futur te papa dhe mbreti rivalitetin e tyre. Djali jetoi në një kohë trazirash të mëdha, kur kalimi nga paganizmi në krishterim ishte i dukshëm në të gjithë kontinentin. Në Aleksandri konvertimi u bë i përgjakshëm dhe ai kishte frikë të ishte edhe aq afër një simboli kaq të fuqishëm, vetë shtëpinë e perëndisë pagane Serapis.
    
  Ai mund të shihte dy murgj të tjerë në rrugët anësore, por ata thjesht po ruanin. Ai e ndoqi figurën e veshur me rroba në fasadën e sheshtë, katrore të strukturës së fuqishme, pothuajse duke e humbur nga sytë. Djali nuk ishte aq i shpejtë sa murgu, por në errësirë mund të ndiqte hapat e tij. Përpara tij ishte një oborr i madh dhe përtej tij qëndronte një strukturë e ngritur mbi kolona madhështore, të cilat përfaqësonin gjithë shkëlqimin e tempullit. Kur djali pushoi së habituri, kuptoi se kishte mbetur vetëm dhe i kishte humbur gjurmët e njeriut të shenjtë që e kishte sjellë këtu.
    
  Por gjithsesi, i shtyrë nga ndalimi fantastik nga i cili vuante, nga ngazëllimi që mund të jepte vetëm e ndaluara, mbeti. Zërat erdhën aty pranë, ku dy paganë, njëri prej të cilëve prift i Serapisit, po shkonin drejt ndërtesës së kolonave të mëdha. Djali u afrua dhe filloi t'i dëgjonte.
    
  "Unë nuk do t'i nënshtrohem këtij mashtrimi, Salodius! Unë nuk do të lejoj që kjo fe e re të fitojë lavdinë e të parëve tanë, të perëndive tanë!". - pëshpëriti ngjirur një burrë që dukej si prift. Në duar mbante një koleksion rrotullash, ndërsa shoku i tij mbante nën sqetull një figurinë të artë të një gjysmë njeriu, gjysmë race. Ai kapi një pirg papirusi në dorë ndërsa po ecnin drejt hyrjes në këndin e djathtë të oborrit. Nga sa dëgjoi, këto ishin dhomat e një njeriu, Salodius.
    
  "Ju e dini se unë do të bëj gjithçka në fuqinë time për të mbrojtur sekretet tona, Zot. Ti e di që unë do të jap jetën time", tha Salodius.
    
  "Kam frikë se ky betim së shpejti do të vihet në provë nga hordhia e krishterë, miku im. Ata do të përpiqen të shkatërrojnë çdo mbetje të ekzistencës sonë në spastrimin e tyre heretik të maskuar si devotshmëri, - qeshi me hidhërim prifti. "Është për këtë arsye që unë kurrë nuk do të kthehem në besimin e tyre. Çfarë hipokrizie mund të jetë më e lartë se tradhtia kur e bën veten zot mbi njerëzit, kur pretendon se i shërben zotit të njerëzve?"
    
  E gjithë kjo bisedë për të krishterët që pretendonin pushtet nën flamurin e të Plotfuqishmit e shqetësoi shumë djalin, por ai duhej të mbante gjuhën nga frika se mos zbulohej nga njerëz të tillë të poshtër që guxuan të blasfemonin në tokën e qytetit të tij të madh. Jashtë lagjes Salodius kishte dy rrape ku djali zgjodhi të ulej ndërsa burrat hynin brenda. Një llambë e zbehtë ndriçoi portën e derës nga brenda, por me derën e mbyllur ai nuk mund të shihte se çfarë po bënin.
    
  I nxitur nga interesimi i tij në rritje për punët e tyre, ai vendosi të futej fshehurazi brenda dhe të shihte vetë pse të dy burrat kishin heshtur, sikur të ishin thjesht fantazma të mbetura të një ngjarjeje të mëparshme. Por nga vendi ku ishte fshehur, djali dëgjoi një përleshje të shkurtër dhe ngriu në vendin e tij për të mos u zbuluar. Për habinë e tij, ai pa murgun dhe dy burra të tjerë të veshur me rroba duke kaluar me shpejtësi pranë tij dhe ata hynë në dhomë me radhë. Pak minuta më vonë, djali i mahnitur i shikoi teksa dilnin, gjaku i spërkatur në leckën kafe që mbanin për të maskuar uniformat e tyre.
    
  Ata nuk janë murgj! Kjo është Garda Papale e Papës Kopt Teofil!-thirri mendërisht, gjë që e bëri zemrën të rrihte më shpejt nga tmerri dhe tmerri. Shumë i frikësuar për të lëvizur, ai priti derisa të largoheshin për të gjetur më shumë paganë. Ai vrapoi drejt dhomës së qetë me këmbë të përkulura, duke lëvizur në një pozicion të kërrusur për të siguruar praninë e tij pa u vënë re në këtë vend të tmerrshëm, të shenjtëruar nga paganët. Ai rrëshqiti në dhomë pa u vënë re dhe mbylli derën pas tij në mënyrë që të dëgjonte nëse dikush hynte brenda.
    
  Djali pa dashje ulëriti kur pa dy të vdekur, pikërisht zërat nga të cilët nxirrte urtësinë pak minuta më parë ranë në heshtje.
    
  Pra është e vërtetë. Rojet e krishtera janë të etur për gjak sa heretikët që i dënon besimi i tyre, mendoi djali. Kjo zbulesë kthjelluese ia theu zemrën. Prifti kishte të drejtë. Papa Teofili dhe shërbëtorët e tij të Zotit e bëjnë këtë vetëm për hir të pushtetit mbi njerëzit dhe jo për të lartësuar babanë e tyre. A nuk i bën ata po aq të këqij sa paganët?
    
  Në moshën e tij, djali nuk ishte në gjendje të pajtohej me barbarinë që buronte nga njerëzit që pretendonin se i shërbenin doktrinës së dashurisë. Ai u drodh nga tmerri kur pa fytin e tyre të çarë dhe u mbyt nga një erë që i kujtonte delen që kishte therur i ati, një erë e ngrohtë bakri që mendja e detyroi ta pranonte se ishte njerëzore.
    
  Zoti i dashurisë dhe faljes? A është kjo se si Papa dhe kisha e tij i duan njerëzit e tjerë dhe i falin ata që mëkatojnë? Ai luftoi në kokën e tij, por sa më shumë që mendonte për këtë, aq më shumë dhembshuri ndjente për njerëzit e vrarë në dysheme. Pastaj iu kujtua papirusi që mbanin me vete dhe filloi të rrëmonte gjithçka me aq qetësi sa mundi.
    
  Jashtë, në oborr, djaloshi dëgjonte gjithnjë e më shumë zhurmë, sikur përndjekësit e kishin braktisur tani fshehtësinë. Herë pas here dëgjonte dikë që ulërinte në agoni, e ndjekur shpesh nga përplasja e çelikut në çelik. Diçka po ndodhte me qytetin e tij atë natë. Ai e dinte. E ndjeu në pëshpëritjen e flladit të detit që mbyti kërcitjen e anijeve tregtare, një parandjenjë ogurzezë se kjo natë nuk ishte si asnjë tjetër.
    
  Duke hapur me furi kapakët e gjoksit dhe dyert e kabinetit, ai nuk mundi të gjente dokumentet që kishte parë Salodius të sillte në shtëpinë e tij. Më në fund, mes zhurmës në rritje të luftës së furishme fetare në tempull, djali ra në gjunjë i rraskapitur. Pranë paganëve të vdekur, ai qau me hidhërim nga tronditja e shkaktuar nga e vërteta dhe tradhtia e besimit të tij.
    
  "Unë nuk dua të jem më i krishterë!" - bërtiti ai, pa frikë se do ta gjenin tani. "Do të jem pagan dhe do të mbroj mënyrat e vjetra! Unë heq dorë nga besimi im dhe e vë atë në rrugën e popujve të parë të kësaj bote!". - vajtoi ai. "Më bëj mbrojtësin tënd, Serapis!"
    
  Tringëllima e armëve dhe britmat e të vrarëve ishin aq të forta sa ulërimat e tij do të ishin interpretuar si një tjetër zhurmë masakërimi. Britmat e tërbuara e paralajmëruan se diçka shumë më shkatërruese kishte ndodhur dhe ai vrapoi te dritarja për të parë se kolonat në pjesën e tempullit të madh sipër po shkatërroheshin një nga një. Por kërcënimi i vërtetë erdhi nga vetë ndërtesa që ai pushtoi. Një nxehtësi e madhe i preku fytyrën teksa shikonte nga dritarja. Flakët e larta si pemët e larta lëpinin ndërtesat ndërsa statujat binin me goditje të fuqishme që dukeshin si shkelja e gjigantëve.
    
  I ngurtësuar dhe i qarë, djali i frikësuar kërkoi një dalje urgjente, por ndërsa u hodh mbi kufomën e pajetë të Salodius, këmba e tij u kap në krahun e burrit dhe ai ra rëndë në dysheme. Pasi u shërua nga goditja, djali pa një panel poshtë dollapit që po kërkonte. Ishte një panel druri i fshehur në një dysheme betoni. Me shumë vështirësi e shtyu mënjanë kabinetin prej druri dhe ngriti kapakun. Brenda ai gjeti një grumbull rrotullash dhe hartash të lashta që po kërkonte.
    
  Ai e shikoi të vdekurin, për të cilin besonte se e drejtonte atë në drejtimin e duhur, fjalë për fjalë dhe shpirtërisht. "Mirënjohja ime për ty, Salodius. Vdekja jote nuk do të jetë e kotë, - buzëqeshi ai, duke shtrënguar rrotullat në gjoks. Duke përdorur trupin e tij të vogël si mjetin e tij, ai kaloi nëpër një nga tubacionet e ujit që kalonte nën tempull si një kanal stuhie dhe shpëtoi pa u vënë re.
    
    
  Kapitulli 1
    
    
  Bern vështronte hapësirën e madhe blu sipër tij që dukej sikur shtrihej përgjithmonë, e thyer vetëm nga një vijë kafe e zbehtë ku fusha e sheshtë shënonte horizontin. Cigarja e tij ishte e vetmja shenjë se era po frynte, duke fryrë tymin e saj të bardhë të mjegullt në lindje, ndërsa sytë e tij blu prej çeliku krehnin perimetrin. Ishte i rraskapitur, por nuk guxoi ta tregonte. Absurditete të tilla do të minonin autoritetin e tij. Si një nga tre kapitenët në kamp, atij iu desh të ruante ftohtësinë, mizorinë e pashtershme dhe aftësinë çnjerëzore për të mos fjetur kurrë.
    
  Vetëm burra si Berni mund ta bënin armikun të dridhej dhe të mbante të gjallë emrin e njësisë së tij në pëshpëritjet e mjegullta të banorëve vendas dhe tonet e heshtura të atyre që janë larg oqeaneve . Flokët e tij ishin të qethura shkurt, skalpi i tij i dukshëm nën kallamishtet gri të zeza, jo i lëkundur nga era e furishme. Me buzët e ngjeshura, cigarja e tij e mbështjellë shpërtheu në një shkëlqim portokalli të çastit përpara se të gëlltiste helmin e saj pa formë dhe të hidhte prapanicën mbi parmakët e ballkonit. Nën barrikadën ku ai qëndronte, një pikë e madhe prej disa qindra këmbësh zbriti në rrëzë të malit.
    
  Ishte një pikë ideale për të ardhur mysafirë, të mirëpritur dhe ndryshe. Berni i kaloi gishtat nëpër mustaqet dhe mjekrën e tij të zezë dhe gri, duke i përkëdhelur disa herë derisa ishin të rregullta dhe pa mbetje hiri. Ai nuk kishte nevojë për një uniformë - asnjëri prej tyre nuk kishte - por disiplina e tyre e ngurtë tradhtoi sfondin dhe stërvitjen e tyre. Njerëzit e saj ishin shumë të regjimuar dhe secili ishte trajnuar në përsosmëri në fusha të ndryshme, anëtarësimi i tyre varej nga njohja e pak nga gjithçka dhe specializimi në shumicën. Fakti që ata jetonin të izoluar dhe mbanin agjërim të rreptë nuk do të thoshte në asnjë mënyrë se ata zotëronin moralin apo dëlirësinë e murgjve.
    
  Në realitet, banorët e Bernës ishin një tufë bastardësh të ashpër multietnikë, të cilëve u pëlqente gjithçka që bënin shumicës së egërve, por ata mësuan të përdorin kënaqësitë e tyre. Ndërsa secili e kryente detyrën dhe të gjitha misionet e tij me zell, Berni dhe dy shokët e tij lejuan që tufa e tyre të ishte qentë që ishin.
    
  Kjo u dha atyre një mbulesë të shkëlqyeshme, pamjen e thjesht brutalëve që zbatonin urdhrat e markave ushtarake dhe përdhosnin çdo gjë që guxonte të kalonte pragun e gardhit të tyre pa ndonjë arsye të mirë ose të kishte ndonjë monedhë ose mish mbi to. Megjithatë, çdo njeri nën komandën e Bernës ishte shumë i aftë dhe i arsimuar. Historianët, armëbërësit, profesionistët e mjekësisë, arkeologët dhe gjuhëtarët ecnin krah për krah me vrasës, matematikanë dhe avokatë.
    
  Byrne ishte 44 vjeç dhe kishte një të kaluar që e kishin zili grabitësit në mbarë botën.
    
  Një ish-anëtar i njësisë së Berlinit të të ashtuquajturës Spetsnaz i Ri (GRU Sekret), Bern kaloi nëpër disa lojëra rraskapitëse mendore, aq të pashpirt sa regjimi i tij i stërvitjes fizike, gjatë viteve që gjermani shërbeu në forcat speciale ruse. Duke qenë nën krahun e tij, ai u orientua gradualisht nga komandanti i tij i menjëhershëm në misionet sekrete të rendit sekret gjerman. Pasi Berni u bë një agjent shumë efektiv për këtë grup sekret të aristokracisë gjermane dhe manjatëve botërorë me plane të mbrapshta, atij më në fund iu ofrua një mision i nivelit fillestar, ku iu dha anëtarësimi i nivelit të pestë nëse kishte sukses.
    
  Kur u bë e qartë se ai duhet të rrëmbejë fëmijën e mitur të një anëtari të këshillit britanik dhe ta vriste fëmijën nëse prindërit e tij nuk respektonin kushtet e organizatës, Berni kuptoi se ai po i shërbente një grupi gjakrash të fuqishëm dhe të neveritshëm dhe nuk pranoi. Megjithatë, kur u kthye në shtëpi për të gjetur gruan e tij të përdhunuar dhe vrarë dhe fëmijën e tij të zhdukur, ai u zotua se do të rrëzonte Urdhrin e Diellit të Zi me çdo mjet të nevojshëm. Ai kishte një autoritet të mirë që anëtarët vepronin nën agjenci të ndryshme qeveritare dhe se tentakulat e tyre arrinin deri në burgjet e Evropës Lindore dhe studiot e Hollivudit, deri në bankat perandorake dhe pronat e paluajtshme në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Singapor.
    
  Në fakt, Berna shpejt i njohu ata si djalli, hija; të gjitha gjërat që ishin të padukshme, por të kudondodhura.
    
  Pasi udhëhoqën një rebelim të operativëve me mendje të njëjtë dhe anëtarëve të nivelit të dytë me fuqi të madhe të tyren, Berni dhe kolegët e tij braktisën urdhrin dhe vendosën ta bënin qëllimin e tyre të vetëm të shkatërronin çdo vartës dhe anëtar të këshillit të lartë të Diellit të Zi. .
    
  Kështu lindi Brigada Renegade, rebelët përgjegjës për opozitën më të suksesshme me të cilën ishte përballur ndonjëherë Urdhri i Diellit të Zi, i vetmi armik aq i tmerrshëm sa të kërkonte paralajmërim brenda radhëve të Urdhrit.
    
  Tani Brigada Renegade e bënte të njohur praninë e saj në çdo rast për t'i kujtuar Diellit të Zi se ata kishin një armik të frikshëm kompetent, megjithëse jo aq i fuqishëm në botën e teknologjisë së informacionit dhe financave sa Kapitulli, por superior në aftësitë taktike dhe inteligjencën. Këto të fundit ishin aftësi që mund të çrrënjosnin dhe shkatërronin qeveritë, edhe pa ndihmën e pasurisë dhe burimeve të pakufishme.
    
  Berna ecte nën një hark në katin e ngjashëm me bunkerin dy kate poshtë ambienteve kryesore të banimit, duke kaluar nëpër dy porta të gjata, të zeza, hekuri që mirëpritnin të dënuarit në barkun e bishës, ku fëmijët e Diellit të Zi u ekzekutuan me paragjykim . Dhe sido që të jetë, ai po punonte për pjesën e njëqindtë, për të cilën pretendonte se nuk dinte asgjë. Burn ka qenë gjithmonë i magjepsur nga mënyra sesi shfaqja e tyre e besnikërisë nuk u dha atyre asgjë, dhe megjithatë ata dukej se ndiheshin të detyruar të sakrifikonin veten për hir të një organizate që i kishte të lidhur dhe kishte dëshmuar herë pas here se i refuzonte përpjekjet e tyre për dhënë. Per cfare?
    
  Sido që të jetë, psikologjia e këtyre skllevërve vërtetoi se si një forcë e padukshme e qëllimit keqdashës kishte arritur të kthente qindra mijëra njerëz normalë e të mirë në masa ushtarësh me uniformë teneqeje që marshonin për nazistët. Diçka në lidhje me "Dielli i Zi" funksionoi me të njëjtin shkëlqim të shkaktuar nga frika që i shtyu njerëzit e denjë nën komandën e Hitlerit të digjnin foshnjat e gjalla dhe të shikonin fëmijët duke u mbytur nga tymi i gazit ndërsa ata bërtisnin për nënat e tyre. Sa herë që shkatërronte njërën prej tyre, ndjehej i lehtësuar; jo aq për shkak të lehtësimit nga prania e një armiku tjetër, por sepse ai nuk ishte si ata.
    
    
  Kapitulli 2
    
    
  Nina u mbyt në hoxhën e saj. Semi nuk mundi të mos qeshte me goditjen e saj të papritur dhe shprehjen e çuditshme që ajo bëri, dhe ajo e gjykoi atë me një verbim të ngushtë që e ktheu shpejt në normalitet.
    
  "Më falni, Nina," tha ai, duke u përpjekur më kot për të fshehur zbavitjen e tij, "por ajo sapo ju tha se supa është e nxehtë, dhe ju thjesht shkoni dhe ngjisni një lugë në të. Çfarë menduat se do të ndodhte?"
    
  Ninës i ishte mpirë gjuha nga supa e përvëluar që e kishte shijuar shumë shpejt, por ajo ende mund të shante.
    
  "A duhet t'ju kujtoj se sa i uritur jam?" ajo buzëqeshi.
    
  "Po, të paktën katërmbëdhjetë herë të tjera," tha ai me djaloshin e tij të bezdisshëm, që e bëri atë të shtrëngonte fort lugën në grusht nën llambën verbuese në kuzhinën e Katya Strenkovës. I vinte erë myku dhe pëlhure e vjetër, por për disa arsye Nina e gjeti atë shumë komode, sikur të ishte shtëpia e saj nga një jetë tjetër. Vetëm insektet, të inkurajuara nga vera ruse, e shqetësonin atë në zonën e saj të rehatisë, por përndryshe ajo gëzonte mikpritjen e ngrohtë dhe efikasitetin e ashpër të familjeve ruse.
    
  Kanë kaluar dy ditë që kur Nina, Sam dhe Aleksandri kaluan kontinentin me tren dhe më në fund arritën në Novosibirsk, nga ku Aleksandri i udhëtoi të gjithë me një makinë me qira që nuk ishte e përshtatshme për rrugë, e cila i çoi në fermën e Strenkovit në lumin Argut, në veri të kufiri midis Mongolisë dhe Rusisë.
    
  Meqenëse Perdue ishte larguar nga kompania e tyre në Belgjikë, Sam dhe Nina ishin tani në mëshirën e përvojës dhe besnikërisë së Aleksandrit, deri tani më i besueshmi nga të gjithë njerëzit e pabesueshëm me të cilët kishin pasur marrëdhënie kohët e fundit. Natën kur Perdue u zhduk me Renata-n e robëruar të Urdhrit të Diellit të Zi, Nina i dha Semit koktejin e tij nanit, të njëjtë me atë që Perdue i kishte dhënë asaj, në mënyrë që t'u çlironte të dyve nga syri gjithpërfshirës i Diellit të Zi. Për aq sa ajo shpresonte, kjo ishte aq zbuluese sa ai mund të ishte, duke pasur parasysh se ajo kishte zgjedhur dashurinë e Sam Cleave mbi pasurinë e Dave Perdue. Me largimin e tij, ai e siguroi atë se ai ishte larg nga heqja dorë nga pretendimi i tij për zemrën e saj, pavarësisht se ajo nuk i përkiste atij. Por të tilla ishin mënyrat e një playboy-i milioner dhe ajo duhej t'i jepte merita - ai ishte po aq i pamëshirshëm në dashurinë e tij sa në aventurat e tij.
    
  Ata tani shtriheshin në Rusi, ndërsa planifikonin lëvizjen e tyre të radhës për të hyrë në kompleksin renegat ku rivalët e Black Sun mbanin fortesën e tyre. Kjo do të ishte një detyrë shumë e rrezikshme dhe rraskapitëse, pasi ata nuk kishin më atutën e tyre - Renata e ardhshme e rrëzuar e Diellit të Zi. Por prapëseprapë, Aleksandri, Sam dhe Nina e dinin se klani i dezertorëve ishte streha e tyre e vetme nga ndjekja e pamëshirshme e urdhrit për t'i gjetur dhe vrarë.
    
  Edhe sikur të arrinin ta bindin udhëheqësin rebel se nuk ishin spiunë të Urdhrit Renata, ata nuk e kishin idenë se çfarë kishte në mendje Brigada e Renegadës që ta vërtetonte. Kjo në vetvete ishte një ide e frikshme në rastin më të mirë.
    
  Njerëzit që ruanin kështjellën e tyre në Mönkh Saridag, maja më e lartë e maleve Sayan, nuk ishin ata për të bërë shaka. Reputacioni i tyre ishte i mirënjohur për Sam dhe Nina, siç e kishin mësuar gjatë burgimit të tyre në selinë e Black Sun në Bruges më pak se dy javë më parë. Ende e freskët në mendjet e tyre ishte se si Renata do të dërgonte Sam ose Ninën në një mision fatal për të depërtuar në Brigadën Renegade dhe për të vjedhur Longinusin e lakmuar, një armë për të cilën nuk ishte zbuluar shumë. Deri më sot, ata ende nuk e kanë kuptuar nëse i ashtuquajturi mision i Longinus ishte një mision legjitim apo thjesht një dredhi për të kënaqur oreksin vicioz të Renatës për t'i dërguar viktimat e saj në lojërat e maces dhe miut për t'i bërë vdekjet e tyre më argëtuese dhe të sofistikuara. dëfrimi i saj.
    
  Aleksandri shkoi i vetëm në një fushatë zbulimi për të parë se çfarë sigurie ofronte Brigada Renegade në territorin e tyre. Me njohuritë e tij teknike dhe stërvitjen e tij për mbijetesë, ai vështirë se mund të krahasohej me renegatët, por ai dhe dy shokët e tij nuk mundën të rrinin përgjithmonë në fermën e Katya-s. Përfundimisht, ata duhej të kontaktonin një grup rebelësh, përndryshe ata nuk do të mund të ktheheshin kurrë në jetën e tyre normale.
    
  Ai i siguroi Ninën dhe Semin se do të ishte më mirë të shkonte vetëm. Nëse në njëfarë mënyre Urdhri do t'i gjurmonte ende ata të tre, ata me siguri nuk do të kërkonin dorën e një fermeri të vetmuar në një LDV të rrahur (automjet i lehtë) në fushat e Mongolisë ose përgjatë një lumi rus. Veç kësaj, ai e njihte atdheun e tij si në fund të dorës, gjë që kontribuoi në udhëtime më të shpejta dhe njohje më të mirë të gjuhës. Nëse një nga kolegët e tij do të merrej në pyetje nga zyrtarët, mungesa e aftësive të tyre gjuhësore mund ta pengonte seriozisht planin nëse nuk kapeshin ose pushkatoheshin.
    
  Ai eci me makinë përgjatë një shtegu të shkretë me zhavorr që gjarpëronte drejt vargmalit malor që shënonte kufirin dhe shpallte në heshtje bukurinë e Mongolisë. Automjeti i vogël ishte një gjë e vjetër blu e çelët e rrahur që kërciste me çdo lëvizje të rrotave, duke bërë që rruzarja në pasqyrën e pasme të lëkundet si një lavjerrës i shenjtë. Vetëm sepse ishte udhëtimi i Katya-s së dashur, Aleksandri duroi zhurmën irrituese të rruazave në kroskot në heshtjen e kabinës, përndryshe do ta kishte shqyer reliken nga pasqyra dhe do ta kishte hedhur nga dritarja. Përveç kësaj, zona ishte mjaft e harruar. Nuk do të kishte shpëtim për këtë në rruzare.
    
  Flokët e tij fluturonin nga era e ftohtë që frynte nga dritarja e hapur dhe lëkura në parakrah filloi të digjej nga i ftohti. Ai u betua në dorezën e copëtuar që nuk mund të ngrinte xhamin për t'i dhënë ndonjë ngushëllim nga fryma e ftohtë e djerrinës së sheshtë që po kalonte. Brenda tij, një zë i vogël e qortoi se ishte mosmirënjohës që ishte ende gjallë pas ngjarjeve zemërthyese në Belgjikë ku u vra i dashuri i tij Axelle dhe ai i shpëtoi për pak të njëjtit fat.
    
  Përpara ai mund të shihte postën kufitare, ku, për fat të mirë, punonte burri i Katya. Aleksandri i hodhi një vështrim të shpejtë rruzares që ishte skalitur në kroskotin e makinës që dridhej dhe e dinte se edhe ata i kujtuan këtë bekim të lumtur.
    
  "Po! Po! E di. "E di, dreqin," kërciti ai, duke parë gjënë që lëkundet.
    
  Posta e kufirit nuk ishte gjë tjetër veçse një tjetër ndërtesë e vogël e rrënuar, e rrethuar nga një gjatësi ekstravagante tela të vjetër me gjemba dhe njerëz që patrullonin me armë të gjata vetëm duke pritur për ndonjë veprim. Ata shëtisnin me përtesë aty-këtu, disa ndeznin cigare për miqtë e tyre, të tjerë pyesnin turistin e çuditshëm që po përpiqej të kalonte.
    
  Aleksandri pa mes tyre Sergei Strenkov, i cili u fotografua me një grua australiane me zë të lartë, e cila këmbënguli të mësonte të thoshte "qij ty" në rusisht. Sergei ishte një njeri thellësisht fetar, ashtu si macja e tij e egër Katya, por ai e kënaqi zonjën dhe e mësoi të thoshte "Tungjatjeta Mari", duke e bindur se kjo ishte pikërisht fraza që ajo kishte kërkuar. Aleksandri duhej të qeshte dhe të tundte kokën ndërsa dëgjonte bisedën ndërsa priste të fliste me rojen.
    
  "Oh prit, Dima! Unë do ta marr këtë!" Sergei i bërtiti kolegut të tij.
    
  - Aleksandër, duhet të kishe ardhur natën, - mërmëriti nën zë, duke u shtirur se i kërkonte dokumentet e mikut të tij. Aleksandri ia dorëzoi dokumentet e tij dhe u përgjigj: "Unë do ta bëja këtë, por ti mbarove para kësaj, dhe unë nuk i besoj askujt përveç teje që ta dijë se çfarë do të bëj në anën tjetër të këtij gardhi, e di?"
    
  Sergei pohoi me kokë. Ai kishte mustaqe të trasha dhe vetulla të zeza me shkurre, gjë që e bënte të dukej edhe më frikësues në uniformën e tij. Si Sibiryak, Sergei dhe Katya ishin miq të fëmijërisë së Aleksandrit të çmendur dhe kaluan shumë netë në burg për shkak të ideve të tij të pamatura. Edhe atëherë, djali i dobët dhe trupmadh ishte një kërcënim për këdo që kërkonte të bënte një jetë të rregullt dhe të sigurt, dhe dy adoleshentët e kuptuan shpejt se Aleksandri së shpejti do t'i fuste në telashe serioze nëse do të vazhdonin të pranonin t'i bashkoheshin në paligjshmërinë e tij. aventurat e homoseksualëve.
    
  Por të tre mbetën miq edhe pasi Aleksandri u largua për të shërbyer në Luftën e Gjirit si lundërtar në një nga njësitë britanike. Vitet e tij si skaut dhe ekspert i mbijetesës e ndihmuan atë të ngrihej shpejt në gradat derisa u bë një kontraktues i pavarur, i cili shpejt fitoi respektin e të gjitha atyre organizatave që e punësuan. Ndërkohë, Katya dhe Sergei po bënin përparim të vazhdueshëm në jetën e tyre akademike, por mungesa e fondeve dhe trazirat politike në Moskë dhe Minsk, respektivisht, i detyruan të dy të ktheheshin në Siberi, ku u ribashkuan edhe një herë, pothuajse dhjetë vjet pasi u larguan për më të rëndësishmet. çështje që nuk ndodhën kurrë.
    
  Katya trashëgoi fermën e gjyshërve të saj kur prindërit e saj u vranë në një shpërthim në fabrikën e municioneve ku ata punonin ndërsa ajo ishte studente e vitit të dytë të shkencave kompjuterike në Universitetin e Moskës dhe asaj iu desh të kthehej për të pretenduar fermën përpara se të shitej në Shteti. Sergei iu bashkua asaj dhe të dy u vendosën atje. Dy vjet më vonë, kur Aleksandri i Paqëndrueshëm ishte i ftuar në dasmën e tyre, të tre u ritakuan me njëri-tjetrin, duke rrëfyer aventurat e tyre mbi disa shishe me dritë hëne derisa kujtuan ato ditë të egra sikur t'i kishin jetuar.
    
  Katya dhe Sergei e panë jetën rurale të këndshme dhe përfundimisht u bënë qytetarë të kishës, ndërsa miku i tyre i egër zgjodhi një jetë me rrezik dhe ndryshim të vazhdueshëm të peizazhit. Tani ai kërkoi ndihmën e tyre për ta strehuar atë dhe dy miqtë e tij skocezë derisa të mund t'i zgjidhte gjërat, duke lënë jashtë, natyrisht, shkallën e rrezikut në të cilin ndodheshin ai, Sam dhe Nina. Të sjellshëm në zemër dhe gjithmonë të lumtur që kanë shoqëri të mirë, Strenkovët ftuan tre miq të qëndrojnë me ta për pak kohë.
    
  Tani ishte koha për të bërë atë për të cilën kishte ardhur dhe Aleksandri u premtoi miqve të tij të fëmijërisë se ai dhe shokët e tij së shpejti do të ishin jashtë rrezikut.
    
  "Kaloni nga porta e majtë; ato atje po shemben. Blloku është i rremë, Aleks. Thjesht tërhiqni zinxhirin dhe do të shihni. Pastaj shkoni te shtëpia buzë lumit, atje -" tregoi ai për asgjë të veçantë, "rreth pesë kilometra larg. Ka një transportues, Kosta. Jepini atij pak pije ose çfarëdo tjetër që keni në atë balonë. Ai është jashtëzakonisht i lehtë për t'u dhënë ryshfet, - qeshi Sergei, - dhe ai do t'ju çojë atje ku duhet të shkoni.
    
  Sergei futi dorën thellë në xhep.
    
  "Oh, e pashë këtë," bëri shaka Aleksandri, duke e turpëruar mikun e tij me një skuqje të shëndetshme dhe një të qeshur budalla.
    
  "Jo, ti je një idiot. Këtu, - Sergei i dha Aleksandrit rruzaren e thyer.
    
  "Oh, Jezus, jo një tjetër prej tyre," rënkoi Aleksandri. Ai pa shikimin e ashpër që Sergei i dha për blasfeminë e tij dhe ngriti dorën me një ton falje.
    
  "Ky është ndryshe nga ai në pasqyrë. Shiko, jepja këtë njërit prej rojeve në kamp dhe ai do të të çojë te një nga kapitenët, mirë?" - shpjegoi Sergei.
    
  "Pse rruzarja e thyer?" pyeti Aleksandri, duke u dukur plotësisht i hutuar.
    
  "Ky është një simbol i një apostati. Brigada renegate po e përdor këtë për të identifikuar njëri-tjetrin, - u përgjigj miku i tij pa zhurmë.
    
  "Prit, si je...?"
    
  "Nuk ka rëndësi, miku im. Edhe unë kam qenë ushtarak, e di? "Unë nuk jam një idiot," pëshpëriti Sergei.
    
  "Nuk e kisha menduar kurrë, por si dreqin e dinit se kë donim të shihnim?" - pyeti Aleksandri. Ai pyeste veten nëse Sergei ishte vetëm një këmbë tjetër e merimangës Dielli i Zi dhe nëse mund t'i besohej. Pastaj ai mendoi për Sam dhe Ninën, pa dyshim, në feudali.
    
  "Dëgjo, ti shfaqesh në shtëpinë time me dy të huaj që nuk kanë pothuajse asgjë: pa para, pa rroba, pa dokumente false... Dhe ti mendon se nuk mund të shoh një refugjat kur shoh një të tillë? Përveç kësaj, ata janë me ju. Dhe nuk bëni shoqëri me njerëz të sigurt. Tani vazhdoni. Dhe përpiquni të ktheheni në fermë para mesnatës, "tha Sergei. Ai goditi çatinë e grumbullit të plehrave me rrota dhe fishkëlliu rojes në portë.
    
  Aleksandri tundi me kokë në shenjë mirënjohjeje, duke vendosur rruzaren e tij në prehrin e tij ndërsa makina kalonte nëpër portë.
    
    
  Kapitulli 3
    
    
  Syzet e Perdue pasqyronin qarkun elektronik përpara tij, duke ndriçuar errësirën në të cilën ai ishte ulur. Ishte qetësi, nata e vdekur në pjesën e tij të botës. I mungonte Reichtishusis, i mungonte Edinburgu dhe ditët e shkujdesura që kaloi në rezidencën e tij, duke mahnitur mysafirët dhe klientët me shpikjet e tij dhe gjenialitetin e patejkalueshëm. Vëmendja kishte qenë kaq e pafajshme, aq e pafajshme duke pasur parasysh pasurinë e tij tashmë të njohur dhe mbresëlënëse, por atij i kishte munguar. Në atë kohë, përpara se të futej në një mut të thellë me zbulimet për Deep Sea One dhe zgjedhjen e dobët të partnerëve të biznesit në shkretëtirën Parashant, jeta ishte një aventurë e vazhdueshme interesante dhe një mashtrim romantik.
    
  Tani pasuria e tij mezi e mbante jetën dhe shqetësimi për sigurinë e të tjerëve ra mbi supet e tij. Sado që të mundohej, ai zbuloi se mbajtja e gjithçkaje së bashku ishte bërë pothuajse e pamundur. Nina, ish-dashnori i tij i dashur, i humbur kohët e fundit, të cilin ai synonte ta rifitonte plotësisht, ishte diku në Azi me burrin që mendonte se e donte. Sam, rivali i tij për dashurinë e Ninës dhe (të mos e mohojmë) fituesi i fundit i garave të ngjashme, ishte gjithmonë aty për të ndihmuar Perdue në përpjekjet e tij - edhe kur ishte e pajustifikuar.
    
  Siguria e tij ishte në rrezik, pavarësisht nga siguria e tij personale, veçanërisht tani që ai kishte ndërprerë përkohësisht drejtimin e Black Sun. Këshilli që mbikëqyrte udhëheqjen e urdhrit ndoshta po e vëzhgonte dhe për disa arsye po ruante radhët e tij për momentin, dhe kjo e bëri Perdue jashtëzakonisht nervoz - dhe ai nuk ishte aspak një person nervoz. Gjithçka që mund të bënte ishte të ulte kokën derisa doli me një plan për t'u bashkuar me Ninën dhe për ta çuar atë në siguri derisa të kuptonte se çfarë të bënte nëse këshilli vepronte.
    
  Koka i rrihte fort nga gjakderdhja masive e hundës që kishte pësuar pak minuta më parë, por tani nuk e ndalonte dot. Ishte shumë në lojë.
    
  Pa pushim, Dave Perdue ngatërroi pajisjen në ekranin e tij holografik, por kishte diçka që nuk shkonte që ai thjesht nuk mund ta shihte. Përqendrimi i tij nuk ishte aq i mprehtë si gjithmonë, megjithëse sapo ishte zgjuar nga nëntë orë gjumë të pandërprerë. Ai tashmë kishte një dhimbje koke kur u zgjua, por nuk ishte për t'u habitur pasi ai kishte pirë pothuajse një shishe të tërë të kuqe Johnnie Walker ndërsa ishte ulur vetë para oxhakut.
    
  "Për hir të qiellit!" Perdue bërtiti në heshtje, që të mos zgjonte asnjë nga fqinjët e tij dhe përplasi grushtat në tryezë. Ishte krejtësisht jashtë karakterit që ai të humbiste qetësinë e tij, veçanërisht për një detyrë kaq të vogël si një qark i thjeshtë elektronik, të ngjashëm me të cilin ai kishte zotëruar tashmë në moshën katërmbëdhjetë vjeç. Sjellja e tij e zymtë dhe padurimi ishin rezultat i ditëve të fundit dhe ai e dinte se duhej të pranonte se lënia e Ninës me Semin e kishte marrë në fund të fundit.
    
  Normalisht, paratë dhe sharmi i tij mund të rrëmbenin lehtësisht çdo pre, dhe në krye të të gjithave, ai e kishte Ninën për më shumë se dy vjet, e megjithatë ai e mori si të mirëqenë dhe u zhduk nga radari pa u shqetësuar ta njoftonte se ishte gjallë. Ai ishte mësuar me këtë sjellje dhe shumica e njerëzve e pranuan atë si pjesë të ekscentricitetit të tij, por tani ai e dinte se kjo ishte goditja e parë serioze për marrëdhënien e tyre. Shfaqja vetëm e mërziti edhe më shumë, kryesisht sepse e dinte atëherë se ai e kishte mbajtur qëllimisht në errësirë dhe më pas, në një goditje fatale, e tërhoqi në përballjen e saj më kërcënuese me "Diellin e Zi" të fuqishëm deri më sot.
    
  Perdue hoqi syzet dhe i vendosi në stolin e vogël të barit pranë tij. Duke mbyllur sytë për një moment, ai shtrëngoi lehtë urën e hundës me gishtin e madh dhe tregues dhe u përpoq të largonte mendimet e tij të hutuara dhe ta kthente trurin në modalitetin teknik. Nata ishte e butë, por era i bëri pemët e ngordhura të përkuleshin nga dritarja dhe të gërvishteshin si një mace që përpiqet të futet brenda. Diçka fshihej gjatë natës jashtë njëkatëshe të vogël ku Perdue jetoi për një kohë të pacaktuar derisa ai planifikoi lëvizjen e tij të radhës.
    
  Ishte e vështirë të bëhej dallimi midis përgjimit të pamëshirshëm të degëve të pemëve të shkaktuara nga stuhia dhe ngatërresës me një çelës kryesor ose klikimi i një kandele në një xhami të dritares. Perdue ndaloi për të dëgjuar. Normalisht, ai nuk ishte aspak njeri me intuitë, por tani, duke iu bindur instinktit të tij të sapolindur, ai u përball me një acarim serioz.
    
  Ai dinte më mirë sesa të shikonte, kështu që përdori një nga pajisjet e tij, ende të paprovuara, përpara se të arratisej nga rezidenca e tij në Edinburg nën mbulesën e errësirës. Ishte një lloj spyglas, i ripërdorur për qëllime më të ndryshme sesa thjesht pastrimi i distancës për të shqyrtuar veprimet e atyre që nuk dinin asgjë. Ai përmbante një funksion infra të kuqe të kompletuar me një rreze lazer të kuqe që i ngjante asaj të një pushke të grupit të punës, megjithatë ky lazer mund të kalonte në shumicën e sipërfaqeve brenda njëqind metrash. Me lëvizjen e një çelësi nën gishtin e madh, Perdue mund ta vendoste teleskopin për të marrë nënshkrimet e nxehtësisë, kështu që ndërsa ai nuk mund të shihte nëpër mure, ai ishte në gjendje të dallonte çdo temperaturë të trupit të njeriut kur lëvizte jashtë mureve të tij prej druri.
    
  Ai i ngjiti shpejt nëntë shkallët e shkallëve të gjera të improvizuara që të çonin në katin e dytë të kasolles dhe u ngjit në majë të këmbëve deri në skajin e dyshemesë ku mund të shikonte në hendekun e ngushtë ku lidhej me çatinë me kashtë. Duke vënë syrin e djathtë te thjerrëza, ai ekzaminoi zonën menjëherë jashtë ndërtesës, duke lëvizur ngadalë nga cepi në cep.
    
  Burimi i vetëm i nxehtësisë që ai mund të zbulonte ishte motori i xhipit të tij. Përveç kësaj, nuk kishte asnjë tregues për ndonjë kërcënim të menjëhershëm. I hutuar, ai u ul atje për një moment, duke menduar për shqisën e tij të gjashtë të sapogjetur. Ai kurrë nuk kishte gabuar për këto gjëra. Sidomos pas takimeve të tij të fundit me armiqtë e vdekshëm, ai ka mësuar të njohë një kërcënim të afërt.
    
  Kur Perdue zbriti përsëri në katin e parë të kabinës, ai mbylli kapakun që të çonte në dhomën sipër tij dhe u hodh mbi tre shkallët e fundit. Ai u ul rëndë në këmbë. Kur ngriti sytë, ishte një figurë e ulur në karrigen e tij. Ai e kuptoi menjëherë se kush ishte dhe zemra i ndaloi. Nga erdhi ajo?
    
  Sytë e saj të mëdhenj blu dukeshin eterikë në dritën e shndritshme të hologramit shumëngjyrësh, por ajo e shikoi direkt nga diagrami. Pjesa tjetër e saj u zhduk në hije.
    
  "Nuk e kisha menduar kurrë se do të të shihja më", tha ai, duke mos e fshehur habinë e tij të sinqertë.
    
  "Sigurisht që nuk e bëre, David. Vë bast se ju më mirë dëshironit të njëjtën gjë në vend që të llogarisni në ashpërsinë e saj reale, "tha ajo. Ai zë i njohur iu duk kaq i çuditshëm në veshët e Perdue pas gjithë kësaj kohe.
    
  Ai iu afrua më shumë, por hijet mbizotëruan dhe e fshehën nga ai. Vështrimi i saj rrëshqiti poshtë dhe ndoqi vijat e vizatimit të tij.
    
  "Katërkëndëshi juaj ciklik është i parregullt këtu, a e dini?" - tha ajo sikur të mos kishte ndodhur asgjë. Sytë e saj ishin të ngulur te gabimi i Perdue dhe ajo heshti pavarësisht breshërisë së tij të pyetjeve për tema të tjera, si prania e saj atje, derisa ai erdhi për të korrigjuar gabimin që ajo kishte vënë re.
    
  Ishte thjesht tipike Agatha Perdue.
    
  Personaliteti i Agatha-s, një gjeni me tipare obsesive të personalitetit që e bënte vëllain e saj binjak të dukej krejtësisht i zakonshëm, ishte një shije e fituar. Nëse dikush nuk e dinte se ajo kishte një IQ marramendëse, ajo mund të gabohej si e çmendur në një farë mënyre. Ndryshe nga përdorimi i sjellshëm i zgjuarsisë nga vëllai i saj, Agatha ishte në prag të certifikimit kur u fokusua në një problem që kërkonte një zgjidhje.
    
  Dhe në këtë binjakët ishin shumë të ndryshëm nga njëri-tjetri. Perdue përdori me sukses aftësitë e tij për shkencën dhe teknologjinë për të fituar pasurinë dhe reputacionin e mbretërve të lashtë midis kolegëve të tij akademikë. Por Agatha nuk ishte më pak se një lypës në krahasim me vëllain e saj. Për shkak të introversionit të saj jo tërheqës, deri në atë pikë sa u shndërrua në një fanatik me shikim të ngulur, burrat thjesht e panë atë të çuditshme dhe frikësuese. Vetëvlerësimi i saj bazohej kryesisht në korrigjimin e gabimeve që ajo gjeti pa mundim në punën e të tjerëve, dhe kjo ishte ajo që i dha një goditje të rëndë potencialit të saj sa herë që përpiqej të punonte në fushat konkurruese të fizikës ose shkencës.
    
  Në fund, Agatha u bë bibliotekare, por jo thjesht bibliotekare, e harruar mes kullave të letërsisë dhe dritës së muzgut të dhomave arkivore. Ajo vërtet tregoi njëfarë ambicie, duke u përpjekur të bëhej diçka më shumë seç i diktonte psikologjia e saj antisociale. Agatha kishte një karrierë anësore si konsulente për klientë të ndryshëm të pasur, kryesisht ata që investonin në libra të fshehtë dhe në ndjekjet e pashmangshme okulte që vinin me zbukurimet e frikshme të letërsisë antike.
    
  Për njerëz si ata, kjo e fundit ishte një risi, asgjë më shumë se një çmim në një garë ezoterike pshurruese. Asnjë nga klientët e saj nuk tregoi kurrë vlerësim të vërtetë për Botën e Vjetër ose skribët që regjistronin ngjarje që sytë e rinj nuk do t'i shihnin kurrë. Kjo e çmendi atë, por ajo nuk mund të refuzonte një shpërblim të rastësishëm me gjashtë shifra. Kjo do të kishte qenë thjesht idiote, pavarësisht se sa e përkushtuar ishte ajo për t'i qëndruar besnike rëndësisë historike të librave dhe vendeve ku i udhëhoqi lirisht.
    
  Dave Perdue shikoi problemin që kishte vënë në dukje motra e tij e bezdisshme.
    
  Si dreqin më ka munguar kjo? Dhe pse dreqin duhej të ishte këtu për të më treguar? mendoi ai, duke vendosur një paradigmë, duke testuar fshehurazi reagimin e saj me çdo ridrejtim që bënte në hologram. Shprehja e saj ishte e zbrazët dhe sytë e saj mezi lëviznin ndërsa ai përfundonte xhiron e tij. Kjo ishte një shenjë e mirë. Nëse ajo psherëtiu, ngrinte supet apo edhe mbyllte sytë, ai do ta dinte se ajo po e përgënjeshtronte atë që po bënte - me fjalë të tjera, do të thoshte se ajo do ta patronizonte në mënyrë të shenjtë në mënyrën e saj.
    
  "I lumtur?" guxoi të pyeste, vetëm duke pritur që ajo të gjente një gabim tjetër, por ajo thjesht tundi kokën. Sytë e saj më në fund u hapën si të një njeriu normal dhe Perdue ndjeu lehtësimin e tensionit.
    
  "Pra, kujt i detyrohem unë këtë pushtim?" pyeti ai ndërsa shkoi të merrte një shishe tjetër pije nga çanta e tij e udhëtimit.
    
  "Oh, e sjellshme si gjithmonë," psherëtiu ajo. "Të siguroj, David, ndërhyrja ime është shumë e justifikuar."
    
  Ai derdhi një gotë uiski dhe i dha shishen asaj.
    
  "Po faleminderit. "Do të marr pak," u përgjigj ajo dhe u përkul përpara, duke bashkuar pëllëmbët e saj dhe duke i rrëshqitur ato midis kofshëve të saj. "Kam nevojë për ndihmën tuaj për diçka."
    
  Fjalët e saj tingëllonin në veshët e tij si copa xhami. Në kërcitjen e zjarrit, Perdue u kthye për t'u përballur me motrën e tij, gri me mosbesim.
    
  "Oh, hajde melodramën," tha ajo me padurim. "A është vërtet kaq e pakuptueshme sa mund të kem nevojë për ndihmën tuaj?"
    
  "Jo, aspak," u përgjigj Perdue, duke i derdhur asaj një gotë me lëng problemi. "Është e pakuptueshme që keni denjuar të pyesni."
    
    
  Kapitulli 4
    
    
  Sam fshehu kujtimet e tij nga Nina. Ai nuk donte që ajo të dinte gjëra kaq thellësisht personale për të, megjithëse nuk e dinte pse. Ishte e qartë se ajo dinte pothuajse gjithçka për vdekjen e tmerrshme të të fejuarës së tij nga duart e një organizate ndërkombëtare të armëve të kryesuar nga miku më i mirë i ish-bashkëshortit të Ninës. Shumë herë më parë, Nina u ankua për lidhjen e saj me njeriun e pashpirt që ndaloi ëndrrat e Sam në rrugën e tyre të përgjakshme kur ai vrau brutalisht dashurinë e jetës së tij. Megjithatë, shënimet e tij përmbanin një pakënaqësi të pandërgjegjshme, ai nuk donte që Nina të shihte nëse i kishte lexuar ato, dhe kështu vendosi t'i fshihte prej saj.
    
  Por tani, ndërsa prisnin që Aleksandri të kthehej me një mesazh se si të bashkohej me radhët e renegatëve, Sam e kuptoi se kjo periudhë mërzie në fshatin rus në veri të kufirit do të ishte koha e duhur për të vazhduar kujtimet e tij.
    
  Aleksandri shkoi me guxim, ndoshta me marrëzi, për të folur me ta. Ai do të ofronte ndihmën e tij, së bashku me Sam Cleave dhe Dr. Nina Gould, për t'u përballur me Urdhrin e Diellit të Zi dhe përfundimisht për të gjetur një mënyrë për të rrëzuar organizatën një herë e përgjithmonë. Nëse rebelët nuk kishin marrë ende fjalë për vonesën në dëbimin zyrtar të udhëheqësit të Diellit të Zi, Aleksandri planifikoi të shfrytëzonte këtë dobësi momentale në operacionet e urdhrit për të goditur një goditje efektive.
    
  Nina ndihmoi Katya në kuzhinë, duke mësuar të gatuajë petë.
    
  Herë pas here, ndërsa Semi shkruante mendimet dhe kujtimet e tij të dhimbshme në fletoren e tij të copëtuar, dëgjoi se dy gratë shpërthyen në të qeshura të mprehta. Kjo do të pasohej nga një pranim i një paaftësie nga ana e Ninës, ndërsa Katya do të mohonte gabimet e saj të turpshme.
    
  "Ti je shumë i mirë ..." bërtiti Katya, duke rënë në karrige me një të qeshur të përzemërt: "Për një skocez! Por ne ende do të bëjmë një rus nga ju!
    
  "Unë dyshoj, Katya. Do të ofroja t'ju mësoja se si të bëni haggis malësor, por të jem i sinqertë, as unë nuk jam shumë i mirë në këtë!" Nina shpërtheu duke qeshur me të madhe.
    
  E gjithë kjo tingëllon paksa shumë festive, mendoi Sam, ndërsa mbylli kapakun e fletores dhe e futi të sigurt në çantën e tij së bashku me stilolapsin. Ai u ngrit nga shtrati i tij i vetëm prej druri në dhomën e miqve që ndante me Aleksandrin dhe eci nëpër korridorin e gjerë dhe zbriti shkallët e shkurtra drejt kuzhinës, ku gratë po bënin një zhurmë djallëzore.
    
  "Shiko! Sam! Kam bërë... oh... kam bërë një grumbull të tërë... me shumë? Shume gjera...?" ajo u vrenjos dhe i bëri shenjë Katya që ta ndihmonte.
    
  "Dumplings!" Bërtiti Katya me gëzim, duke i drejtuar duart nga rrëmuja e brumit dhe mishit të shpërndarë në tryezën prej druri të kuzhinës.
    
  "Kaq shume!" Nina qeshi.
    
  "A jeni vajza të dehur rastësisht?" pyeti ai, i argëtuar nga dy femrat e bukura me të cilat pati fatin të ngeci në mes të askundit. Nëse ai do të kishte qenë një person më kalorësiak me pikëpamje vicioze, mund të kishte pasur një mendim të ndyrë, por duke qenë Sam, ai thjesht u ul në një karrige dhe pa Ninën duke u përpjekur të priste brumin siç duhet.
    
  "Ne nuk jemi të dehur, zoti Cleave. Ne jemi thjesht të dëshpëruar, "shpjegoi Katya, duke iu afruar Semit me një kavanoz të thjeshtë qelqi gjysmë të mbushur me një lëng të pastër ogurzi.
    
  "Oh!" - bërtiti ai, duke kaluar duart nëpër flokët e tij të dendur të errët, "Unë e kam parë këtë më parë, dhe kjo është ajo që ne Cleaves do ta quajmë shkurtore për në Slocherville. Pak herët për mua, faleminderit."
    
  "Herët?" Pyeti Katya, vërtet e hutuar. "Sam, ka mbetur një orë deri në mesnatë!"
    
  "Po! Filluam të pinim qysh në orën 19:00", thirri Nina, me duart e spërkatura me mish derri, qepë, hudhër dhe majdanoz që po priste për të mbushur xhepat e brumit.
    
  "Mos u bëj budalla!" Semi u mahnit kur vrapoi te dritarja e vogël dhe pa se qielli ishte shumë i lehtë për atë që tregonte ora e tij. "Mendova se ishte shumë më herët dhe isha thjesht një bastard dembel, që doja të bija në shtrat."
    
  Ai shikonte dy gra, të ndryshme si dita dhe nata, por po aq të bukura sa tjetra.
    
  Katya dukej pikërisht ashtu siç e kishte imagjinuar Sam fillimisht kur dëgjohej emri i saj, pak para se të mbërrinin në fermë. Me sy të mëdhenj blu të zhytur në bazat kockore të orbitës dhe një gojë të gjerë me buzë të plota, ajo dukej në mënyrë stereotipike ruse. Mollëzat e saj ishin aq të theksuara sa që i bënin hije në fytyrën e saj nën dritën e ashpër që binte nga lart, dhe flokët e drejtë biondë i binin mbi supe dhe ballë.
    
  E hollë dhe e gjatë, ajo ngrihej mbi figurën e imët të vajzës skoceze me sy të errët pranë saj. Nina më në fund u rikthye në ngjyrën e saj të flokëve, ngjyrën kafe të errët të pasur në të cilën atij i pëlqente aq shumë ta mbyste fytyrën e tij kur ajo u ul me ecje me të në Belgjikë. Semi u lehtësua kur pa se dobësia e saj e zbehtë ishte zhdukur dhe ajo mund të tregonte edhe një herë kthesat e saj të këndshme dhe lëkurën e kuqërremtë. Koha e kaluar larg kthetrave të Diellit të Zi e kishte shëruar jo pak.
    
  Ndoshta ishte ajri i vendit larg, shumë larg Bruges që i qetësoi të dy, por ata ndjeheshin më të gjallëruar dhe më të relaksuar në mjedisin e tyre të lagësht rus. Këtu gjithçka ishte shumë më e thjeshtë, dhe njerëzit ishin të sjellshëm, por të ashpër. Kjo nuk ishte një vend për maturi apo ndjeshmëri, dhe Sam e pëlqente në atë mënyrë.
    
  Duke parë rrafshnaltat e sheshta që ktheheshin në ngjyrë vjollce në dritën e zbehtë dhe duke dëgjuar argëtimin në shtëpi me të, Sam nuk mund të mos pyeste veten se si po shkonte Aleksandri.
    
  Gjithçka që Sam dhe Nina mund të shpresonin ishte që rebelët në mal t'i besonin Aleksandrit dhe të mos e ngatërronin atë me një spiun.
    
    
  * * *
    
    
  "Ti je spiun!" - bërtiti rebeli i dobët italian, duke ecur me durim në rrathë rreth trupit të prirur të Aleksandrit. Kjo i dha rusit një dhimbje koke të tmerrshme, e cila u përkeqësua vetëm nga pozicioni i tij me kokë poshtë mbi vaskën e ujit.
    
  "Me degjo!" Aleksandri u lut për të qindtën herë. Kafka e tij po i shpërthente ndërsa gjaku i vërshonte në pjesën e pasme të kokës së syrit dhe kyçet e këmbëve të tij kërcënonin gradualisht të zhvendoseshin nën peshën e trupit të tij, i cili varej nga litari i papërpunuar dhe zinxhirët e ngjitur në tavanin prej guri të qelisë. "Nëse do të isha spiun, pse dreqin do të vija këtu? Pse do të vij këtu me informacione që do të ndihmonin rastin tuaj, o petë budallaqe?"
    
  Italiani nuk i vlerësoi fyerjet racore të Aleksandrit dhe, pa protestë, thjesht e zhyti kokën e rusit përsëri në banjën e ujit të akullit, kështu që sipër i mbeti vetëm nofulla. Kolegët e tij qeshën me reagimin e rusit teksa ishin ulur dhe pinin jashtë portës së mbyllur.
    
  "Ti di më mirë se çfarë të thuash kur të kthehesh, stronzo! Jeta juaj varet nga ky makarona, dhe kjo marrje në pyetje tashmë po më merr kohën për të pirë. Do të të lë të mbytesh dreqin, do ta bëj!" - bërtiti ai, duke u gjunjëzuar pranë banjës, në mënyrë që rusja e zhytur ta dëgjonte.
    
  "Karlo, cili është problemi?" Berni thirri nga korridori nga po afrohej. "Dukesh nervoz në mënyrë të panatyrshme," tha kapiteni troç. Zëri i tij u bë më i fortë kur iu afrua hyrjes me hark. Dy burrat e tjerë tërhoqën vëmendjen kur panë liderin, por ai i tundi me dorë për t'u çlodhur.
    
  "Kapiten, ky idiot thotë se ka informacione që mund të na ndihmojnë, por ai ka vetëm dokumente ruse, të cilat na duken false," tha italiani ndërsa Berni hapi portën e fortë të zezë për të hyrë në zonën e marrjes në pyetje, ose më mirë - në torturë. dhoma.
    
  "Ku janë letrat e tij?" pyeti kapiteni dhe Karlo tregoi karrigen me të cilën e lidhi fillimisht rusin. Berna hodhi një vështrim në kalimin e kufirit dhe kartën e identifikimit të falsifikuar mirë. Pa hequr sytë nga mbishkrimi rus, ai tha me qetësi: "Carlo".
    
  "Po, kapitano?"
    
  "Rusi po mbytet, Carlo. Lëreni të ngrihet."
    
  "Oh Zoti im!" Karlo u hodh dhe mori Aleksandrin e gulçuar. Rusi i njomur gulçoi i dëshpëruar për ajër, duke u kollitur dhunshëm përpara se të vjellte ujin e tepërt në sistemin e tij.
    
  "Alexander Arichenkov. A është emri juaj i vërtetë?" Byrne e pyeti mysafirin e tij, por më pas kuptoi se emri i personit nuk ishte i rëndësishëm për shtytjen e tyre. "Mendoj se nuk ka rëndësi. Do të jesh i vdekur para mesnatës".
    
  Aleksandri e dinte se duhej t'ia bënte çështjen eprorëve të tij përpara se të lihej në mëshirën e torturuesit të mungesës së vëmendjes. Uji ende grumbullohej në pjesën e pasme të vrimave të hundës dhe i dogji pasazhet e hundës, duke e bërë gati të pamundur të fliste, por jeta e tij varej nga kjo.
    
  "Kapiten, unë nuk jam spiun. Unë dua të bashkohem me kompaninë tuaj, kjo është e tëra, "kërkoi rusishtja e zgjuar.
    
  Bern u kthye në thembër. "Dhe pse doni ta bëni këtë?" Ai i bëri shenjë Carlos që ta fuste subjektin në fund të vaskës.
    
  "Renata është rrëzuar!" Aleksandri bërtiti. "Unë isha pjesë e një komploti për të përmbysur udhëheqjen e Urdhrit të Diellit të Zi dhe ne ia dolëm...
    
  Berni ngriti dorën për të ndaluar italianin të zbatonte urdhrin e tij të fundit.
    
  "Nuk duhet të më torturosh, kapiten. Unë jam këtu për t'ju ofruar lirisht informacion!" - shpjegoi rus. Karlo e vështroi me urrejtje, me dorën që dridhej në bllokun që kontrollonte fatin e Aleksandrit.
    
  "Në këmbim të këtij informacioni, a doni...?" - pyeti Berni. "A doni të bashkoheni me ne?"
    
  "Po! Po! Unë dhe dy miq që po ikim edhe nga Dielli i Zi. Ne dimë të gjejmë anëtarë të rendit më të lartë dhe prandaj po përpiqen të na vrasin, kapiten, - belbëzoi ai, duke përjetuar shqetësimin e gjetjes së fjalëve të duhura, ndërsa uji në fyt e bënte ende të vështirë frymëmarrjen.
    
  "Ku janë këta dy shokët e tu? A fshihen, zoti Ariçenkov? pyeti Berni me sarkazëm.
    
  "Kam ardhur vetëm, kapiten, për të zbuluar nëse thashethemet për organizatën tuaj janë të vërteta; A po vepron akoma, - mërmëriti shpejt Aleksandri. Berni u gjunjëzua pranë tij dhe e shikoi lart e poshtë. Rusi ishte në moshë të mesme, i shkurtër dhe i dobët. Plaga në anën e majtë të fytyrës i dha atij pamjen e një luftëtari. Kapiteni i ashpër kaloi gishtin tregues mbi mbresë, tani vjollcë në lëkurën e zbehtë, të lagur dhe të ftohtë të rusit.
    
  "Shpresoj se nuk ishte rezultat i një aksidenti automobilistik apo diçka tjetër?" e pyeti Aleksandrin. Sytë blu të zbehtë të burrit të lagur ishin gjakosur nga presioni dhe gati u mbytën ndërsa ai shikoi kapitenin dhe tundi kokën.
    
  "Kam shumë plagë, kapiten. Dhe asnjëri prej tyre nuk ishte rezultat i një përplasjeje, ju siguroj për këtë. Kryesisht plumba, copëza dhe gra me karakter të nxehtë, - iu përgjigj Aleksandri me buzët blu që dridheshin.
    
  "Gratë. Oh po, më pëlqen. Ti dukesh si një person i tipit tim, mik, - buzëqeshi Bern dhe hodhi një vështrim të heshtur, por të ashpër ndaj Karlos, gjë që e shqetësoi pak Aleksandrin. "Mirë, zoti Ariçenkov, unë do t'ju jap përfitimin e dyshimit. Dua të them, ne nuk jemi kafshë të ndyrë! Ai rënkoi për zbavitjen e burrave të pranishëm dhe ata ulërinin ashpër në pajtim.
    
  Dhe nëna Rusi ju përshëndet, Aleksandër, zëri i tij i brendshëm jehoi në kokën e tij. Shpresoj të mos zgjohem i vdekur.
    
  Ndërsa lehtësimi se ai nuk vdiq e lau Aleksandrin mes ulërimave dhe brohoritjeve të tufës së kafshëve, trupi i tij u çalë dhe ai ra në harresë.
    
    
  Kapitulli 5
    
    
  Pak para orës dy të mëngjesit, Katya vendosi kartën e saj të fundit në tryezë.
    
  "Unë jam duke u mbyllur."
    
  Nina qeshi me shaka, duke shtrënguar dorën e saj në mënyrë që Sam të mos mund të lexonte fytyrën e saj pa shprehje.
    
  "Le të. Merre, Sam!" - Nina qeshi kur Katya e puthi në faqe. Bukuroshja ruse më pas puthi në majë të kokës Semit dhe mërmëriti në mënyrë të padëgjuar: "Po shkoj në shtrat. Sergei do të kthehet së shpejti nga turni i tij."
    
  "Natën e mirë, Katya," buzëqeshi Sam, duke vendosur dorën në tryezë. "Dy palë".
    
  "Ha!" Bërtiti Nina. "Sallë e plotë. Paguaj, partner."
    
  "Dreq", mërmëriti Sam dhe hoqi çorapin e majtë. Poker strip tingëllonte më mirë derisa mësoi se zonjat ishin më të mira në të sesa mendonte fillimisht kur pranoi të luante. Me pantallonat e shkurtra dhe një çorape, ai dridhej në tavolinë.
    
  "Ti e di që kjo është mashtrim dhe ne e lejuam vetëm sepse ishe i dehur. Do të ishte e tmerrshme që ne të përfitonim nga ju, apo jo?" ajo i dha leksione, mezi e mbante veten. Semi donte të qeshte, por ai nuk donte të prishte momentin dhe të vishte shtrembërimin e tij më të mirë patetik.
    
  "Faleminderit që jeni kaq i sjellshëm. Ka kaq pak gra të mira që kanë mbetur në këtë planet këto ditë, "tha ai me dëfrim të dukshëm.
    
  "Ashtu është," pranoi Nina, duke derdhur kavanozin e dytë të dritës së hënës në gotën e saj. Por vetëm disa pika, ato thjesht u derdhën në mënyrë të pakuptimtë në fund të gotës, duke dëshmuar, për tmerrin e saj, se argëtimit dhe lojërave të natës kishin marrë fund. "Dhe unë të lejoj të mashtrosh vetëm sepse të dua."
    
  Zot, do të doja që ajo të ishte esëll kur tha këtë, dëshiroi Sam ndërsa Nina e mbuloi fytyrën e tij në duar. Aroma e butë e parfumit të saj përzihej me sulmin helmues të shpirtrave të distiluar, ndërsa ajo shtypte një puthje të butë në buzët e tij.
    
  "Eja fli me mua," tha ajo dhe e nxori skocezin befasues në formë Y-je nga kuzhina, ndërsa ai mblodhi me kujdes rrobat e tij duke dalë. Sam nuk tha asgjë. Ai mendoi se po e ecte Ninën në dhomën e saj për t'u siguruar që ajo të mos rrëzohej nga shkallët, por kur ata hynë në dhomën e saj të vogël në qoshe nga të tjerët, ajo mbylli derën pas tyre.
    
  "Çfarë po bën?" pyeti ajo kur pa Semin duke u përpjekur të vishte xhinset e tij, me këmishën e hedhur mbi supe.
    
  "Po ngrij, Nina. Më jep vetëm një sekondë," u përgjigj ai, duke luftuar dëshpërimisht me zinxhirin.
    
  Gishtat e hollë të Ninës u mbyllën në duart e tij që i dridheshin. Ajo rrëshqiti dorën në xhinset e tij, duke i shkëputur sërish dhëmbët e zinxhirit prej bronzi. Sam ngriu, i mahnitur nga prekja e saj. Ai mbylli sytë në mënyrë të pavullnetshme dhe ndjeu buzët e saj të ngrohta dhe të buta të shtypura mbi të tijat.
    
  Ajo e shtyu përsëri në shtratin e saj dhe fiku dritën.
    
  "Nina, ti je e dehur, vajzë. Mos bëni asgjë për të cilën do të pendoheni në mëngjes," paralajmëroi ai, vetëm si një mohim. Në fakt, ai e donte aq shumë sa mund të shpërthente.
    
  "E vetmja gjë për të cilën do të pendohem është që duhet ta bëj këtë në heshtje," tha ajo, me zërin e saj që tingëllonte çuditërisht esëll në errësirë.
    
  Ai mund të dëgjonte çizmet e saj duke u goditur anash dhe më pas karrigia që lëvizte në të majtë të shtratit. Sam ndjeu se ajo e sulmoi atë, duke ia shtypur në mënyrë të ngathët organet gjenitale me peshën e saj.
    
  "Me kujdes!" - rënkoi ai. "Unë kam nevojë për to!"
    
  "Edhe unë," tha ajo, duke e puthur me pasion para se ai të përgjigjej. Sam u përpoq të mos e humbiste qetësinë e tij, ndërsa Nina e shtypi trupin e saj të vogël kundër tij, duke i marrë frymë në qafë. Ai gulçoi ndërsa lëkura e saj e ngrohtë dhe e zhveshur e preku, ende e ftohtë nga luajtja e pokerit pa këmishë për dy orë.
    
  "E di që të dua, apo jo?" - pëshpëriti ajo. Sytë e Semit u kthyen në një ekstazë ngurruese ndërsa dëgjoi ato fjalë, por alkooli që shoqëronte secilën rrokje ia prishi lumturinë.
    
  "Po, e di," e siguroi ai.
    
  Sam me egoizëm e lejoi atë të kishte mbretërim të lirë mbi trupin e tij. Ai e dinte se do të ndihej fajtor për këtë më vonë, por tani për tani i tha vetes se po i jepte asaj atë që ajo donte; se ai ishte vetëm marrësi me fat i pasionit të saj.
    
  Katya nuk flinte. Dera e saj u hap me kërcitje të lehtë ndërsa Nina filloi të rënkonte dhe Semi u përpoq ta mbyllte Ninën me puthje të thella, duke shpresuar se ato nuk do ta shqetësonin zonjën e saj. Por në mes të gjithë kësaj, ai nuk do të jepte asnjë mallkim edhe nëse Katya do të hynte në dhomë, do të ndizte dritën dhe do t'i ofrohej të bashkohej - për sa kohë që Nina ishte në punë të saj. Duart e tij e përkëdhelën kurrizin dhe ai kaloi gishtin mbi një ose dy plagë, secila prej të cilave mund të kujtonte shkakun e secilës.
    
  Ai ishte aty. Që kur u takuan, jeta e tyre ishte spirale në mënyrë të pakontrolluar në një pus të errët dhe të pafund rreziku dhe Semi mendonte se kur do të arrinin në tokë të fortë dhe pa ujë. Por ai nuk u kujdes, gjëja kryesore ishte që ata u përplasën së bashku. Në një farë mënyre, me Ninën në krah, Sam u ndje i sigurt, madje edhe në kthetrat e vdekjes. Dhe tani që ajo ishte në krahët e tij pikërisht këtu, vëmendja e saj u përqendrua për një moment tek ai dhe vetëm ai; ndihej i pamposhtur, i paprekshëm.
    
  Gjurmët e Katya erdhën nga kuzhina, ku ajo po hapte derën për Sergei. Pas një pauze të shkurtër, Sam dëgjoi bisedën e tyre të mbytur, të cilën gjithsesi nuk mund ta kuptonte. Ai ishte mirënjohës për bisedën e tyre në kuzhinë, në mënyrë që të mund të shijonte britmat e mbytura të kënaqësisë së Ninës, ndërsa e shtrëngonte për murin poshtë dritares.
    
  Pesë minuta më vonë dera e kuzhinës u mbyll. Sam dëgjoi drejtimin e tingujve. Çizmet e rënda ndoqën hapin e këndshëm të Katya-s në dhomën kryesore të gjumit, por dera nuk kërciti më. Sergei heshti, por Katya tha diçka dhe më pas trokiti me kujdes në derën e Ninës, pa e ditur se Sam ishte me të.
    
  "Nina, a mund të hyj?" - pyeti qartë ajo nga ana tjetër e derës.
    
  Sam u ul, gati për të kapur xhinset e tij, por në errësirë nuk e dinte se ku i kishte hedhur Nina. Nina ishte pa ndjenja. Orgazma e saj ia largoi lodhjen që alkooli i kishte shkaktuar gjatë gjithë natës dhe trupi i saj i lagësht e i çaluar e shtrëngoi me hare, i palëvizur si kufomë. Katya trokiti përsëri: "Nina, duhet të flas me ty, të lutem? Të lutem!"
    
  Sam u vrenjos.
    
  Kërkesa në anën tjetër të derës dukej tepër këmbëngulëse, gati e alarmuar.
    
  Oh, dreqin me gjithçka!, mendoi ai. Kështu që unë munda Ninën. Në çdo rast, çfarë rëndësie do të kishte?-mendoi ai, duke prekur në errësirë me duart përgjatë dyshemesë në kërkim të diçkaje të ngjashme me veshjen. Ai mezi pati kohë të vishte xhinset e tij kur doreza e derës u kthye.
    
  "Hej çfarë po ndodh?" Pyeti Sam i pafajshëm ndërsa u shfaq nga çarja e errët e derës së hapjes. Nën dorën e Katya-s, dera u ndal papritur kur Sam e shtypi këmbën e tij nga ana e pasme.
    
  "RRETH!" ajo u trondit, e habitur që kishte parë fytyrën e gabuar. "Mendova se Nina ishte këtu."
    
  "Ajo është e tillë. Humbur vetëdijen. Të gjithë këta vëllezër vendas e shkelmuan në bythë," u përgjigj ai me një nënqeshje të turpshme, por Katya nuk dukej e habitur. Në fakt, ajo dukej krejtësisht e tmerruar.
    
  "Sam, vetëm vishu. Zgjohu doktor Gould dhe eja me ne, - tha Sergei me ogurzi.
    
  "Cfare ndodhi? Nina është e dehur si dreq dhe duket se ajo nuk do të zgjohet deri në ditën e gjykimit, "i tha Sam Sergeit më seriozisht, por ai ende po përpiqej ta luante atë.
    
  "Zot, ne nuk kemi kohë për këtë katrahurë!" - bërtiti burri nga pas çiftit. "Makarov" u shfaq në kokën e Katya dhe gishti i tij shtypi këmbëzën.
    
  Klikoni!
    
  "Klikimi tjetër do të bëhet nga plumbi, shoku," paralajmëroi gjuajtësi.
    
  Sergei filloi të qante, duke i pëshpëritur marrëzisht burrave që qëndronin pas tij, duke lypur për jetën e gruas së tij. Katya mbuloi fytyrën me duar dhe ra në gjunjë e tronditur. Nga sa kishte mbledhur Sam, ata nuk ishin kolegët e Sergeit siç kishte menduar në fillim. Edhe pse nuk kuptonte rusisht, nga toni i tyre doli se ata ishin shumë seriozë për t'i vrarë të gjithë nëse ai nuk e zgjonte Ninën dhe nuk shkonte me ta. Duke parë që debati po përshkallëzohej rrezikshëm, Sam ngriti duart dhe u largua nga dhoma.
    
  "Mirë mirë. Ne do të shkojmë me ju. Thjesht më tregoni se çfarë po ndodh dhe unë do ta zgjoj doktor Gould," i qetësoi ai katër banditë me pamje të zemëruar.
    
  Sergei përqafoi gruan e tij që qante dhe e mbrojti.
    
  "Emri im është Bodo. Më duhet të besoj se ti dhe doktor Gould shoqëruan një burrë të quajtur Alexander Arichenkov në copëzën tonë të bukur të tokës," e pyeti gjuajtësi Sam.
    
  "Kush dëshiron të dijë?" Sam këputi.
    
  Bodo përkuli pistoletën dhe goditi çiftin e strukur.
    
  "Po!" Sam bërtiti, duke i shtrirë dorën Bodos. "Jezus, a mund të pushosh? Unë nuk do të ik. Ma drejto gjënë e mallkuar, nëse ke nevojë për ushtrime gjuajtjeje në mesnatë!"
    
  Banditi francez uli armën ndërsa shokët e tij e mbanin gati të tyren. Semi gëlltiti me zor dhe mendoi për Ninën, e cila nuk e dinte se çfarë po ndodhte. Ai u pendua që konfirmoi praninë e saj atje, por nëse këta ndërhyrës do ta kishin zbuluar, ndoshta do ta kishin vrarë Ninën dhe Strenkovët dhe do ta varnin jashtë nga topat e tij për ta bërë copa-copa nga e egra.
    
  "Zgjohu gruan, zoti Cleave," urdhëroi Bodo.
    
  "Mirë. Thjesht qetësohu, në rregull?" Sam tundi kokën në shenjë dorëzimi ndërsa u kthye ngadalë në dhomën e errët.
    
  "Drita është ndezur, dera është e hapur," tha Bodo me vendosmëri. Semi nuk ishte gati ta vinte Ninën në rrezik me mashtrimet e tij, kështu që ai thjesht ra dakord dhe ndezi dritën, mirënjohës që e mbuloi Ninën përpara se t'i hapte derën Katya-s. Ai nuk donte të imagjinonte se çfarë do t'i bënin këto bisha një gruaje të zhveshur dhe pa ndjenja nëse ajo ishte tashmë e prirur në shtrat.
    
  Figura e saj e vogël mezi e ngriti batanijen në të cilën flinte me shpinë, me gojën hapur në një darkë të dehur. Sam e urrente të prishte një festë kaq të mrekullueshme, por jeta e tyre varej nga zgjimi i saj.
    
  "Nina," tha ai me mjaft zë ndërsa u përkul mbi të, duke u përpjekur ta mbronte nga krijesat e liga që vareshin rreth portës, ndërsa njëri prej tyre mbante pronarët e shtëpisë. "Nina, zgjohu."
    
  "Për dashurinë e Zotit, fik dritën e ndyrë. Koka po më vret tashmë, Sam!" ankoi ajo dhe u kthye në anën e saj. Ai hodhi shpejt një vështrim falje tek burrat në derë, të cilët thjesht ia ngulën sytë të befasuar, duke u përpjekur të kapnin një vështrim të shkurtër të gruas së fjetur që mund ta turpëronte marinarin.
    
  "Nina! Nina, duhet të ngrihemi dhe të vishemi menjëherë! E kupton?" Sam e nxiti, duke e tundur me një dorë të rëndë, por ajo vetëm u vreros dhe e shtyu atë. Nga hiçi, Bodo ndërhyri dhe e goditi aq fort në fytyrë Ninën, saqë nyja e saj u gjakos menjëherë.
    
  "Cohu!" - bërtiti ai. Lehja shurdhuese e zërit të tij të ftohtë dhe dhimbja torturuese nga shuplaka e tij e tronditën Ninën, duke e maturuar si xhami. Ajo u ul, e hutuar dhe e tërbuar. Duke tundur dorën drejt francezit, ajo bërtiti: "Kush dreqin mendon se je?"
    
  "Nina! Jo!" Sam bërtiti, nga frika se ajo sapo kishte marrë një plumb.
    
  Bodo e kapi dorën dhe e goditi me shpinë. Semi nxitoi përpara, duke e mbërthyer francezin e gjatë pas dollapit përgjatë murit. Ai zbarkoi tre grepa djathtas në mollëzën e Bodos, duke ndjerë që gishtat e tij të kthehen prapa me çdo goditje.
    
  "Mos guxoni të godisni një grua para meje, mut!" - bërtiti ai duke vluar nga inati.
    
  Ai e kapi Bodon nga veshët dhe përplasi pjesën e pasme të kokës fort në dysheme, por para se të mund të godiste për herë të dytë, Bodo e kapi Samun në të njëjtën mënyrë.
    
  "A ju mungon Skocia?" Bodo qeshi me dhëmbë të përgjakur dhe tërhoqi kokën e Semit drejt kokës së tij, duke i dhënë një goditje të kokës dobësuese që e rrëzoi menjëherë Samin pa ndjenja. "Kjo quhet puthje në Glasgow... djalë!"
    
  Burrat ulërinin me të qeshura ndërsa Katya i shtrëngoi për t'i ardhur në ndihmë Ninës. Ninës i rridhte gjak nga hunda dhe kishte një mavijosje të rëndë në fytyrë, por ajo ishte aq e zemëruar dhe e çorientuar sa Katya duhej të mbante në krahë historianin në miniaturë. Duke lëshuar një lumë mallkimesh dhe premtimesh për vdekjen e afërt te Bodo, Nina bluante dhëmbët ndërsa Katya e mbuloi me një mantel dhe e përqafoi fort për ta qetësuar, për të mirën e të gjithëve.
    
  "Lëre të qetë, Nina. Lëreni të shkojë, - tha Katya në veshin e Ninës, duke e mbajtur atë aq afër sa burrat nuk mund t'i dëgjonin fjalët e tyre.
    
  "Unë do ta vras atë. Betohem në Zot, ai do të vdesë në momentin që do të kem shansin tim," buzëqeshi Nina në qafën e Katya-s ndërsa gruaja ruse e mbante pranë.
    
  "Do të kesh shansin tënd, por së pari duhet t'i mbijetosh kësaj, mirë? E di që do ta vrasësh, zemër. Thjesht qëndroni gjallë sepse..." e siguroi Katya. Sytë e saj, të lagur nga lotët, e panë Bodon përmes fijeve të flokëve të Ninës. "Gratë e vdekura nuk mund të vrasin."
    
    
  Kapitulli 6
    
    
  Agatha kishte një hard disk të vogël që e përdorte për çdo rast urgjence që mund t'i duhej gjatë udhëtimit. Ajo e lidhi atë me modemin e Purdue, dhe me lehtësi të përkryer, asaj iu deshën vetëm gjashtë orë për të krijuar një platformë manipulimi softuerësh me të cilën ajo hakoi bazën e të dhënave financiare të Black Sun që më parë ishte e paarritshme. Vëllai i saj u ul në heshtje pranë saj në mëngjesin e hershëm të ftohtë, duke shtrënguar fort një filxhan kafe të nxehtë në duar. Kishte pak njerëz që ende mund ta mahnitnin Perdue me mprehtësinë e tyre teknike, por ai duhej të pranonte se motra e tij ishte ende mjaft e aftë për ta lënë atë të mahnitur.
    
  Nuk ishte se ajo dinte më shumë se ai, por disi ishte më e gatshme të përdorte njohuritë që zotëronin të dy, ndërsa ai vazhdimisht neglizhonte disa nga formulat e tij të memorizuara, duke e detyruar atë të rrëmonte shpesh në kujtesën e trurit të tij, si i humbur. shpirti Ishte një nga ato momente që e bëri të dyshonte për skemën e djeshme dhe kjo ishte arsyeja pse Agatha mundi të gjente skemat e munguara kaq lehtë.
    
  Tani ajo po shtypte me shpejtësinë e dritës. Perdue mezi lexonte kodet që futi në sistem.
    
  "Çfarë në tokë po bën?" ai pyeti.
    
  "Më trego sërish detajet për këta dy shokët e tu. Tani për tani do të më duhen numrat e identitetit dhe mbiemrat. Eja! Atje. E vendose atje," rrëmbeu ajo, duke lëvizur gishtin tregues për të treguar sikur po shkruante emrin e saj në ajër. Çfarë mrekullie ishte ajo. Perdue kishte harruar se sa qesharake mund të ishin sjelljet e saj. Ai shkoi te komodina që ajo tregoi dhe nxori dy dosje ku kishte mbajtur shënimet e Sam dhe Ninës që kur i përdori për herë të parë për ta ndihmuar në udhëtimin e tij në Antarktidë për të gjetur stacionin legjendar të akullit Wolfenstein.
    
  "A mund të kem më shumë nga këto gjëra?" pyeti ajo duke i marrë letrat.
    
  "Çfarë lloj materiali?" ai pyeti.
    
  "Është... Shoku, ajo gjëja që bën me sheqer dhe qumësht..."
    
  "Kafe?" - Unë pyeta. pyeti ai i shtangur. "Agatha, ju e dini se çfarë është kafeja."
    
  "E di dreqin. Fjala sapo rrëshqiti nga koka ime pasi i gjithë ky kod po kalonte nëpër proceset e trurit tim. Sikur të mos keni defekte herë pas here, "tha ajo.
    
  "NË RREGULL, NË RREGULL. Unë do të gatuaj disa nga këto për ju. Çfarë po bën me të dhënat e Ninës dhe Semit, mund të guxoj të pyes?" Perdue thirri nga makina e kapuçinës pas banakut të tij.
    
  "Po shkrij llogaritë e tyre bankare, David. "Unë po hakoj llogarinë bankare Black Sun," buzëqeshi ajo, duke përtypur një shkop jamballi.
    
  Perdue për pak sa nuk pati një konvulsion. Ai nxitoi te motra e tij binjake për të parë se çfarë po bënte në ekran.
    
  "A je jashtë mendjes, Agatha? A keni ndonjë ide për sistemet e gjera të sigurisë dhe teknike të alarmit që këta njerëz kanë në mbarë botën?" ai pështyu në panik, një reagim tjetër që Dave Perdue nuk do ta kishte treguar kurrë deri më tani.
    
  Agatha e shikoi me shqetësim. "Si të reagosh ndaj sulmit tënd të kurvërisë... hmm," tha ajo me qetësi përmes karamelit të zi midis dhëmbëve. "Së pari, serverët e tyre, nëse nuk gabohem, ishin të programuar dhe të murosur me... ju... apo?
    
  Perdue tundi kokën me mendime: "Po?"
    
  "Dhe vetëm një person në këtë botë di se si të hakojë sistemet tuaja, sepse vetëm një person e di se si kodoni, çfarë qarqesh dhe nënserverësh përdorni," tha ajo.
    
  "Ti," psherëtiu ai me njëfarë lehtësimi, i ulur me vëmendje si një shofer nervoz në sediljen e pasme.
    
  "Është e drejtë. Dhjetë pikë për Gryffindor", tha ajo me sarkazëm.
    
  "Nuk ka nevojë për melodramë," e qortoi Perdue, por buzët e saj u përkulën në një buzëqeshje ndërsa ai shkoi të mbaronte kafen e saj.
    
  "Do të bëni mirë të merrnit këshillat tuaja, plak," ngacmoi Agatha.
    
  "Në këtë mënyrë ata nuk do t'ju zbulojnë në serverët kryesorë. Duhet ta largosh krimbin," sugjeroi ai me një buzëqeshje djallëzore si ajo e plakut Perdue.
    
  "Une duhet!" Ajo qeshi. "Por së pari, le t'i kthejmë miqtë tuaj në statuset e tyre të vjetra. Ky është një nga restaurimet. Pastaj do t'i hakojmë përsëri kur të kthehemi nga Rusia dhe t'i hakojmë llogaritë e tyre financiare. Ndërsa udhëheqja e tyre është në një rrugë të vështirë, një goditje në financat e tyre duhet t'u japë atyre një burg të merituar. Përkuluni, Dielli i Zi! Halla Agatha ka një mashtrues!" ajo këndoi me gaz, duke e mbajtur jamballin mes dhëmbëve sikur të luante Metal Gear Solid.
    
  Perdue ulërinte nga të qeshurat së bashku me motrën e tij të keqe. Ajo ishte padyshim e mërzitshme me një pickim.
    
  Ajo përfundoi pushtimin e saj. "Kam lënë një gërshërë për të çaktivizuar sensorët e tyre të nxehtësisë."
    
  "Mirë".
    
  Dave Perdue e pa motrën e tij për herë të fundit në verën e vitit 1996 në rajonin e liqeneve jugore të Kongos. Ai ishte akoma pak më i turpshëm atëherë dhe nuk kishte një të dhjetën e pasurisë që kishte tani.
    
  Agatha dhe David Perdue shoqëruan një të afërm të largët për të mësuar pak rreth asaj që familja e quajti "kulturë". Fatkeqësisht, asnjëri prej tyre nuk ndante prirjen e xhaxhait të tyre për gjueti, por sado që e urrenin të shikonin plakun duke vrarë elefantët për tregtinë e tij të paligjshme të fildishit, nuk kishin asnjë mjet për të lënë vendin e rrezikshëm pa manualet e tij.
    
  Dave i pëlqeu aventurat që parashikonin aventurat e tij në të tridhjetat dhe të dyzetat. Ashtu si xhaxhai i tij, lutjet e pandërprera të motrës për të ndaluar vrasjen u bënë të lodhshme dhe ata shpejt pushuan së foluri. Sado që donte të largohej, ajo mendoi të akuzonte xhaxhain dhe vëllain e saj për gjueti të paligjshme për para - justifikimi më i padëshirueshëm për cilindo nga burrat e Purdue. Kur pa se xhaxhai Wiggins dhe vëllai i saj nuk u prekën nga këmbëngulja e saj, ajo u tha atyre se do të bënte gjithçka që ishte në fuqinë e saj për t'ia dorëzuar autoriteteve biznesin e vogël të xhaxhait të saj kur të kthehej në shtëpi.
    
  Plaku vetëm qeshi dhe i tha Davidit të mos mendonte asgjë për ta frikësuar gruan dhe se ajo ishte thjesht e mërzitur.
    
  Në një farë mënyre, lutjet e Agatha-s që ajo të largohej përfunduan në një grindje dhe xhaxhai Wiggins i premtoi në mënyrë të pazakonshme Agatha-s se do ta linte atë pikërisht këtu në xhungël nëse do të dëgjonte një ankesë tjetër prej saj. Në atë kohë, nuk ishte një kërcënim që ai do t'i përmbahej, por me kalimin e kohës, e reja u bë më agresive në lidhje me metodat e tij dhe herët një mëngjes, xhaxhai Wiggins e udhëhoqi Davidin dhe grupin e tij të gjuetisë, duke e lënë Agatha në kamp. me gratë vendase.
    
  Pas një dite tjetër gjuetie dhe një nate të papritur të kaluar duke kampuar në xhungël, grupi i Perdue hipi në traget të nesërmen në mëngjes. - pyeti Dave Perdue ngrohtësisht ndërsa kalonin liqenin Tanganyika me një varkë. Por xhaxhai i tij vetëm e siguroi atë se Agatha po "kujdesej mirë" dhe së shpejti do të fluturonte me një aeroplan çarter, të cilin ai e kishte punësuar për ta marrë në një aeroport aty pranë, dhe ajo do t'i bashkohej në portin e Zanzibar.
    
  Në kohën kur ata u nisën me makinë nga Dodoma në Dar es Salaam, Dave Perdue e dinte se motra e tij kishte humbur në Afrikë. Në fakt, ai mendoi se ajo ishte mjaft punëtore për të shkuar vetë në shtëpi dhe bëri çmos për ta hequr këtë çështje nga mendja. Me kalimin e muajve, Perdue u përpoq të gjente Agatha-n, por gjurma e tij u ftoh nga të gjitha anët. Burimet e tij do të thoshin se ajo ishte parë, se ishte gjallë dhe mirë dhe se ishte një aktiviste në Afrikën e Veriut, Mauritius dhe Egjipt kur dëgjuan për herë të fundit nga ajo. Dhe kështu ai përfundimisht hoqi dorë nga kjo, duke vendosur që motra e tij binjake kishte ndjekur pasionin e saj për reformën dhe ruajtjen, dhe për këtë arsye nuk kishte më nevojë të kursente, nëse ajo do të kishte një të tillë.
    
  Ishte më tepër një tronditje për të që ta shihte sërish pas dekadash ndarjeje, por ai e shijoi jashtëzakonisht shoqërinë e saj. Ai ishte i bindur se me një presion të vogël, ajo do të zbulonte përfundimisht pse ishte shfaqur tani.
    
  "Pra, më trego pse doje që unë të largoja Sam dhe Ninën nga Rusia," këmbënguli Perdue. Ai u përpoq të arrinte në fund të arsyeve të saj kryesisht të fshehura për të kërkuar ndihmën e tij, por Agatha vështirë se i kishte dhënë atij pamjen e plotë dhe mënyrën se si e njihte ishte gjithçka që mund të merrte derisa ajo vendosi ndryshe.
    
  "Ti gjithmonë ke qenë i shqetësuar për paratë, David. Dyshoj se do të interesohesh për diçka nga e cila nuk do të përfitosh, - u përgjigj ajo ftohtë, duke pirë kafen e saj. "Kam nevojë për Dr. Gould që të më ndihmojë të gjej atë që jam punësuar për të bërë. Siç e dini, biznesi im janë librat. Dhe historia e saj është histori. Unë nuk kam nevojë për shumë nga ju, përveçse të telefonoj zonjën që të mund të përdor ekspertizën e saj."
    
  "A është kjo gjithçka që ju nevojitet nga unë?" pyeti ai me një buzëqeshje në fytyrë.
    
  "Po, David," psherëtiu ajo.
    
  "Për disa muajt e fundit, Dr. Gould dhe anëtarë të tjerë si unë kanë kaluar në mënyrë inkonjite për të shmangur persekutimin nga organizata Black Sun dhe filialet e saj. Këta njerëz nuk duhen mashtruar".
    
  "Pa dyshim që diçka që ju bëtë i zemëroi ata," tha ajo troç.
    
  Ai nuk mund ta kundërshtonte atë.
    
  "Gjithsesi, kam nevojë që ta gjesh për mua. Ajo do të ishte e paçmueshme për hetimin tim dhe do të shpërblehej mirë nga klienti im, "tha Agatha, duke u zhvendosur me padurim nga këmba në këmbë. "Dhe unë nuk kam përgjithmonë për të arritur në këtë pikë, e dini?"
    
  "Pra, kjo nuk është një vizitë sociale për të folur për gjithçka që kemi bërë?" buzëqeshi me sarkazëm, duke luajtur me intolerancën e njohur të motrës për të qenë vonë.
    
  "Oh, unë jam në dijeni të aktiviteteve tuaja, David, dhe i informuar mirë. Ju nuk keni qenë krejtësisht modest për arritjet dhe famën tuaj. Nuk duhet të jesh gjakatar për të zbuluar atë në të cilën ke qenë përfshirë. Ku mendoni se kam dëgjuar për Nina Gould?" pyeti ajo, toni i saj ishte shumë i ngjashëm me atë të një fëmije mburravec në një shesh lojrash të mbushur me njerëz.
    
  "Epo, kam frikë se do të duhet të shkojmë në Rusi për ta marrë atë. Ndërsa ajo është e fshehur, jam i sigurt se ajo nuk ka një telefon dhe nuk mund të kalojë kufijtë pa marrë një lloj identiteti të rremë," shpjegoi ai.
    
  "Mirë. Shko dhe merre atë. Unë do të pres në Edinburg, në shtëpinë tuaj të ëmbël, "pohoi ajo me kokë me tallje.
    
  "Jo, do të të gjejnë atje. Jam i sigurt se ka spiunë të këshillit në të gjithë pronat e mia në të gjithë Evropën," paralajmëroi ai. "Pse nuk vjen me mua? Në këtë mënyrë unë mund të të mbaj një sy dhe të sigurohem që je i sigurt."
    
  "Ha!" - imitoi ajo me një të qeshur sardonike. "Ti? Ju nuk mund të mbroni as veten! Shikoni, duke u fshehur si një krimb i tkurrur në qoshet dhe të çarat e Elçes. Miqtë e mi në Alicante të gjurmuan aq lehtë sa u zhgënjeva pothuajse."
    
  Perdue nuk i pëlqeu goditja e ulët, por ai e dinte se ajo kishte të drejtë. Nina i tha diçka të ngjashme me të herën e fundit që ia kapi edhe fytin. Ai duhej të pranonte me vete se të gjitha burimet dhe pasuria e tij nuk ishin të mjaftueshme për të mbrojtur ata për të cilët kujdesej, dhe kjo përfshinte sigurinë e tij të pasigurt, e cila tani ishte e dukshme nëse ai zbulohej kaq lehtë në Spanjë.
    
  "Dhe të mos harrojmë, vëllai im i dashur," vazhdoi ajo, duke shfaqur më në fund sjelljen hakmarrëse që priste fillimisht prej saj kur e pa për herë të parë atje, "që herën e fundit që të besova sigurinë time në safari, e gjeta veten. , për ta thënë më butë, në një gjendje të keqe."
    
  "Agatha. Ju lutem?" - pyeti Perdue. "Jam i emocionuar që jeni këtu dhe ju betohem Zotit, tani që e di që jeni gjallë dhe mirë, kam ndërmend t'ju mbaj në këtë mënyrë."
    
  "Uf!" ajo u mbështet në karrigen e saj, duke e vendosur pjesën e pasme të dorës në ballë për të theksuar dramën e deklaratës së tij: "Të lutem, David, mos u bëj një mbretëreshë e tillë drame".
    
  Ajo qeshi në mënyrë tallëse me sinqeritetin e tij dhe u përkul përpara për të takuar vështrimin e tij me urrejtje në sytë e saj: "Do të shkoj me ty, i dashur David, që të mos kesh të njëjtin fat që më dha xhaxhai Uigins, plak. Nuk do të donim që familja juaj e keqe naziste t'ju zbulonte tani, apo jo?
    
    
  Kapitulli 7
    
    
  Bern e shikonte ndërsa historiania e vogël e shikonte me vështrim nga vendi i saj. Ajo e joshi atë në më shumë sesa thjesht mënyra seksuale të vogla. Edhe pse preferonte femrat me tipare stereotipe nordike - sy të gjatë, të hollë, blu, flokë biondë - ai ishte tërhequr nga kjo në një mënyrë që nuk mund ta kuptonte.
    
  "Dr. Gould, nuk mund të shpreh me fjalë se sa i tmerruar jam nga mënyra se si kolegu im ju trajtoi, dhe ju premtoj se do të sigurohem që ai të marrë një dënim të drejtë për këtë," tha ai me autoritet të butë. "Ne jemi një grup burrash të ashpër, por nuk i godasim gratë. Dhe ne në asnjë mënyrë nuk e falim abuzimin e robërve femra! A është gjithçka e qartë, Zot Baudot? "e pyeti francezin e gjatë me faqe të thyer. Bodo pohoi me kokë në mënyrë pasive, për habinë e Ninës.
    
  Ajo u akomodua në një dhomë të përshtatshme me të gjitha lehtësitë e nevojshme. Por ajo nuk kishte dëgjuar asgjë për Semin nga ajo që mblodhi nga përgjimi i muhabetit mes kuzhinierëve që i kishin sjellë ushqim një ditë më parë, ndërsa ajo priste të takonte udhëheqësin që kishte urdhëruar të silleshin këtu.
    
  "E kuptoj që metodat tona duhet të të tronditin..." filloi ai me turp, por Nina ishte lodhur duke dëgjuar të gjithë këta tipa të vetëkënaqur të kërkonin falje me dashamirësi. Për të, ata ishin të gjithë terroristë të edukuar, banditë me llogari të mëdha bankare dhe, sipas të gjitha llogarive, thjesht huliganë politikë si pjesa tjetër e hierarkisë së kalbur.
    
  "Jo ne te vertete. Unë jam mësuar të më trajtojnë si budalla nga njerëz që kanë armë më të mëdha, "u përgjigj ajo ashpër. Fytyra e saj ishte e rrëmujshme, por Bern e shihte se ajo ishte shumë e bukur. Ai vuri re shikimin e saj të zemëruar ndaj francezit, por ai e injoroi atë. Në fund të fundit, ajo kishte arsye për ta urryer Bodon.
    
  "I dashuri juaj është në infermieri. Ai pësoi një tronditje të lehtë, por do të jetë mirë", tha Byrne, duke shpresuar se lajmi i mirë do ta bënte të lumtur. Por ai nuk e njihte doktoreshën Nina Gould.
    
  "Ai nuk është i dashuri im. "Thjesht po qihem me të," tha ajo ftohtë. "Zot, unë do të vrisja për një cigare."
    
  Kapiteni u trondit qartë nga reagimi i saj, por u përpoq të buzëqeshte dobët dhe i ofroi menjëherë një cigare. Me përgjigjen e saj të poshtër, Nina shpresonte të distancohej nga Sam në mënyrë që ata të mos përpiqeshin t'i përdornin kundër njëri-tjetrit. Nëse ajo mund t'i bindte se nuk ishte e lidhur emocionalisht me Semin në asnjë mënyrë, ata nuk do të ishin në gjendje ta lëndonin atë për të ndikuar tek ajo nëse ky ishte qëllimi i tyre.
    
  "Oh, mirë atëherë," tha Berni, duke ndezur cigaren e Ninës. "Bodo, vrite gazetarin."
    
  "Po," leh Bodo dhe u largua shpejt nga zyra.
    
  Zemra e Ninës ndaloi. A e kontrolluan atë? Apo thjesht po shkruante një eulogji për Semin? Ajo e mbajti të qetë, duke hequr një zvarritje të gjatë nga cigarja e saj.
    
  "Tani, nëse nuk ju shqetëson, doktor, do të doja të dija pse ju dhe kolegët tuaj erdhët gjatë gjithë rrugës për të ardhur të na shihni nëse nuk jeni dërguar?" e pyeti ai. Ai ndezi vetë një cigare dhe priti me qetësi përgjigjen e saj. Nina nuk mund të mos pyeste veten për fatin e Semit, por nuk mund t'i linte të afroheshin me çdo kusht.
    
  "Dëgjo, kapiten Bern, ne jemi të arratisur. Ashtu si ju, ne patëm një përplasje të keqe me Urdhrin e Diellit të Zi dhe na la një shije të keqe në gojë. Ata nuk e miratuan zgjedhjen tonë për të mos u bashkuar me ta ose për t'u bërë kafshë shtëpiake. Në fakt, vetëm kohët e fundit ne u afruam shumë me këtë dhe u detyruam të të kërkonim sepse ti ishe alternativa e vetme për një vdekje të ngadaltë," fërshëlleu ajo. Fytyra e saj ishte ende e fryrë dhe mbresa e shëmtuar në faqen e saj të djathtë po zverdhej rreth skajeve. Të bardhët e syve të Ninës ishin një hartë e venave të kuqe, dhe qeset poshtë syve të saj ishin dëshmi e mungesës së gjumit.
    
  Bern pohoi kokën me mendime dhe hoqi një zvarrë nga cigare para se të fliste përsëri.
    
  "Zoti Ariçenkov na thotë se do të na sillnit Renatën, por... e humbët?"
    
  "Si të thuash kështu," Nina nuk mundi të mos qeshte, duke menduar se si Perdue kishte tradhtuar besimin e tyre dhe e kishte hedhur fatin e tij me këshillin duke rrëmbyer Renatën në minutën e fundit.
    
  "Çfarë do të thotë, 'si të thuash', Dr. Gould?" pyeti udhëheqësi i ashpër me një ton të qetë, në të cilin dëgjohej një zemërim i rëndë. Ajo e dinte se do t'i duhej t'u jepte atyre diçka pa ia hequr afrimin e saj me Sam ose Perdue - një gjë shumë e ndërlikuar për t'u lundruar, madje edhe për një vajzë të zgjuar si ajo.
    
  "Hm, mirë, ne ishim rrugës - z. Arichenkov, z. Cleave dhe unë...", tha ajo, duke e lënë qëllimisht Perdue, "për t'ju dorëzuar Renata në këmbim që ju të bashkoheni në luftën tonë për të përmbysur Diellin e Zi një herë. dhe për të gjithë."
    
  "Tani kthehu në vendin ku ke humbur Renata. Të lutem, - u gëzua Bern, por ajo ndjeu një padurim urgjent në tonin e tij të butë, qetësia e të cilit nuk mund të zgjaste shumë.
    
  "Në ndjekjen e egër të bashkëmoshatarëve të saj, sigurisht që ne u përfshimë në një aksident automobilistik, kapiten Byrne," tregoi ajo me mendime, duke shpresuar se thjeshtësia e incidentit do të ishte arsyeja e mjaftueshme që ata të humbnin Renata.
    
  Ai ngriti njërën vetull, duke u dukur pothuajse i habitur.
    
  "Dhe kur erdhëm në vete, ajo nuk ishte më aty. Ne supozuam se njerëzit e saj - ata që na ndiqnin - e sollën atë," shtoi ajo, duke menduar për Semin dhe nëse ai u vra në atë moment.
    
  "Dhe ata nuk ju vunë vetëm një plumb në kokën tuaj për t'u siguruar? Nuk ju kthyen ata që ishin ende gjallë?" pyeti ai me një farë cinizmi të stërvitur ushtarakisht. Ai u përkul përpara mbi tavolinë dhe tundi kokën me zemërim: "Kjo është pikërisht ajo që do të bëja. Dhe dikur isha pjesë e Diellit të Zi. Unë e di saktësisht se si funksionojnë, doktor Gould, dhe e di që nuk do të hidheshin mbi Renata dhe nuk do t'ju linin të merrni frymë."
    
  Këtë herë Nina mbeti pa fjalë. As dinakëria e saj nuk mund ta shpëtonte duke i ofruar një alternativë të besueshme historisë.
    
  A është ende gjallë Sam?-mendoi ajo, duke dëshiruar dëshpërimisht që të mos e kishte quajtur bllofin e njeriut të gabuar.
    
  "Dr. Gould, ju lutem mos e testoni mirësjelljen time. Unë kam një talent për të thirrur budallallëqe, dhe ju më ushqeni budallallëqe, "tha ai me një mirësjellje të ftohtë që e bëri lëkurën e Ninës të zvarritej nën pulovrën e saj të madhe. "Tani, për herë të fundit, si është e mundur që ju dhe miqtë tuaj jeni ende gjallë?"
    
  "Ne kishim ndihmë nga njeriu ynë," tha ajo shpejt, duke iu referuar Perdue, por ajo nuk e përmendi atë. Kjo Berne, për aq sa mund të tregonte për njerëzit, nuk ishte një burrë i pamatur, por nga sytë e tij e dallonte se i përkiste llojit të llojit "nuk mund të qihesh me"; një lloj "vdekjeje e keqe" dhe vetëm një budalla do ta lëvizte atë gjemb. Ajo ishte çuditërisht e shpejtë me përgjigjen e saj dhe shpresonte se do të mund të shqiptonte fjali të tjera të dobishme menjëherë pa e zhveshur dhe vrarë veten. Me sa dinte, Aleksandri, dhe tani dhe Sam mund të kenë vdekur tashmë, kështu që do të ishte në avantazhin e saj të ishte i sinqertë me aleatët e vetëm që kishin ende.
    
  "Njeri i Brendshem?" - pyeti Berni. "Ndonjë që njoh?"
    
  "Ne as nuk e dinim," u përgjigj ajo. Teknikisht nuk po gënjej, fëmijë Jezus. Deri atëherë ne nuk e dinim se ai ishte në kontradiktë me këshillin, ajo u lut në mendjen e saj, duke shpresuar se perëndia që mund t'i dëgjonte mendimet e saj do t'i tregonte favorin e saj. Nina nuk kishte menduar për shkollën e së dielës që kur ishte adoleshente iku nga turma e kishës, por deri më tani ajo nuk kishte ndjerë nevojën të lutej për jetën e saj. Ajo pothuajse mund të dëgjonte Semin duke qeshur me përpjekjet e saj patetike për të kënaqur një hyjni dhe duke e tallur atë deri në shtëpi për këtë.
    
  "Hmm," mendoi udhëheqësja trupmadh, duke e drejtuar historinë e saj përmes sistemit të kontrollit të fakteve të trurit të tij. "Dhe ky... i panjohur... njeriu e tërhoqi zvarrë Renatën, duke u siguruar që ndjekësit të mos iu afruan makinës tuaj për të kontrolluar nëse keni vdekur?"
    
  "Po," tha ajo, duke i përpunuar ende të gjitha arsyet në kokën e saj ndërsa ajo u përgjigj.
    
  Ai buzëqeshi i gëzuar dhe e lajka: "Kjo është një shtrirje, doktor Gould. Shperndahen shume holle, keto. Por unë do ta blej atë... për momentin."
    
  Nina qartazi mori një psherëtimë lehtësimi. Papritur, komandanti i madh u përkul mbi tavolinë dhe me forcë futi dorën në flokët e Ninës, duke e shtrënguar fort dhe duke e tërhequr me dhunë drejt tij. Ajo bërtiti në panik dhe ai e shtypi fytyrën e tij me dhimbje mbi faqen e saj të lënduar.
    
  "Por nëse zbuloj se më ke gënjyer, do t'i ushqej me mbetjet e tua njerëzve të mi pasi të të qij personalisht. A është gjithçka e qartë për ju, doktor Gould? Berni i fërshëlleu në fytyrë. Nina ndjeu se i ndaloi zemra dhe për pak i ra të fikët nga frika. Gjithçka që ajo mund të bënte ishte të tundte me kokë.
    
  Ajo kurrë nuk e priste që kjo të ndodhte. Tani ajo ishte e sigurt se Sam kishte vdekur. Nëse Brigada e Renegadës do të ishte krijesa kaq psikopatike, ata definitivisht nuk do të njiheshin me mëshirën apo përmbajtjen. Ajo u ul aty për pak, e shtangur. Kjo është e gjitha për trajtimin mizor të robërve, mendoi ajo dhe iu lut Zotit që të mos e thoshte këtë rastësisht me zë të lartë.
    
  "Thuaji Bodos të sjellë dy të tjerët!" - i bërtiti rojes në portë. Ai qëndroi në skajin më të largët të dhomës, duke parë përsëri horizontin. Koka e Ninës ishte ulur, por sytë e saj u ngritën për ta parë atë. Berni dukej i penduar ndërsa u kthye: "Unë... një falje do të ishte e panevojshme, mendoj. Është tepër vonë për t'u përpjekur të jesh i sjellshëm, por... ndihem vërtet i sikletshëm për këtë, kështu që... Më fal."
    
  "Është në rregull," arriti ajo, fjalët e saj pothuajse të padëgjueshme.
    
  "Jo vertet. Unë... - e kishte të vështirë të fliste, i poshtëruar nga sjellja e tij, "Kam problem me inatin. Unë mërzitem kur njerëzit më gënjejnë. Në të vërtetë, doktor Gould, unë zakonisht nuk i dëmtoj gratë. Ky është një mëkat i veçantë që e rezervoj për dikë të veçantë."
    
  Nina donte ta urrente po aq sa Bodon, por thjesht nuk mundi. Në një mënyrë të çuditshme, ajo e dinte se ai ishte i sinqertë dhe në vend të kësaj e kuptoi shumë mirë zhgënjimin e tij. Në fakt, ky ishte pikërisht problemi i saj me Purdue. Sado që donte ta donte, sado e kuptonte që ai ishte i ndritur dhe e donte rrezikun, në shumicën e rasteve donte vetëm ta gjuante në topa. Dihej gjithashtu se temperamenti i saj i egër u shfaq në mënyrë të pakuptimtë kur e gënjyen, dhe Perdue ishte personi që shpërtheu në mënyrë të pagabueshme këtë bombë.
    
  "E kuptoj. Në fakt, unë dua", tha ajo thjesht, e mpirë nga tronditja. Bern vuri re ndryshimin në zërin e saj. Këtë herë ishte e papërpunuar dhe e vërtetë. Kur ajo tha se e kuptonte zemërimin e tij, ajo po tregohej brutalisht e sinqertë.
    
  "Tani, kjo është ajo që unë besoj, Dr. Gould. Do të përpiqem të jem sa më i drejtë në gjykimet e mia", e siguroi ai. Ndërsa hijet u tërhoqën nga dielli që po lindte, sjellja e tij u kthye në atë të komandantit të paanshëm me të cilin ajo ishte njohur. Përpara se Nina të kuptonte se çfarë donte të thoshte me "provë", porta u hap dhe ajo pa Semin dhe Aleksandrin.
    
  Ata ishin pak të copëtuar, por në përgjithësi dukeshin mirë. Aleksandri dukej i lodhur dhe i munguar. Semi ende po vuante nga goditja që kishte marrë në ballë dhe krahu i djathtë i ishte fashuar. Të dy burrat dukeshin seriozë kur panë plagët e Ninës. Pas dorëheqjes fshihej një zemërim, por ajo e dinte se ishte vetëm për të mirën më të madhe që ata nuk sulmuan banditin që e kishte lënduar.
    
  Berni u bëri shenjë dy burrave që të uleshin. Të dy ishin të lidhur me pranga plastike pas shpine, ndryshe nga Nina, e cila ishte e lirë.
    
  "Tani që kam folur me të tre, kam vendosur të mos ju vras. Por-"
    
  "Ka një kapje," psherëtiu Aleksandri, pa shikuar Bernën. Koka e tij varej pa shpresë, flokët e tij të verdhë-thinjë të shprishur.
    
  "Sigurisht, ka një kapje këtu, zoti Arichenkov," u përgjigj Bern, duke u tingëlluar pothuajse i befasuar nga vërejtja e qartë e Aleksandrit. "Doni strehim. Dua Renatën".
    
  Të tre e panë me mosbesim.
    
  "Kapiten, nuk ka asnjë mënyrë që ta arrestojmë përsëri," filloi Aleksandri.
    
  "Pa njeriun tuaj të brendshëm, po, e di," tha Byrne.
    
  Sam dhe Aleksandri ia ngulën sytë Ninës, por ajo ngriti supet dhe tundi kokën.
    
  "Kjo është arsyeja pse unë po lë dikë këtu si garanci," shtoi Byrne. "Të tjerët, për të vërtetuar besnikërinë e tyre, do të duhet të ma dorëzojnë Renatën të gjallë. Për t'ju treguar se sa mikpritës i hirshëm jam, do t'ju lë të zgjidhni se kush do të qëndrojë me Strenkovët.
    
  Sam, Aleksandri dhe Nina u gulçuan.
    
  "Oh, pushoni!" Berni e hodhi kokën prapa në mënyrë dramatike, duke ecur përpara dhe mbrapa. "Ata nuk e dinë se janë objektiva. Të sigurt në vilën e tyre! Burrat e mi janë në vend, gati për të goditur me urdhrat e mia. Ju keni saktësisht një muaj për t'u kthyer këtu me atë që dua unë."
    
  Sam pa Nina. Me buzët e saj ajo tha: "Kemi mbaruar".
    
  Aleksandri tundi me kokë në shenjë dakordësie.
    
    
  Kapitulli 8
    
    
  Ndryshe nga të burgosurit fatkeq që nuk i qetësuan komandantët e brigadës, Sam, Nina dhe Aleksandri patën privilegjin të darkonin me anëtarët atë natë. Rreth një zjarri të madh në qendër të çatisë së gdhendur me gurë të kalasë, të gjithë u ulën dhe biseduan. Kishte disa kabina roje të ndërtuara në mure për rojet që të ruanin vazhdimisht perimetrin, ndërsa kullat e dukshme që qëndronin në çdo cep kardinal ishin bosh.
    
  "I zgjuar," tha Aleksandri, duke vëzhguar mashtrimin taktik.
    
  "Po," ra dakord Sam, duke kafshuar thellë në brinjën e madhe që po shtrëngonte në duar si një njeri i shpellave.
    
  "E kuptova që për t'u marrë me këta njerëz - ashtu si me ata njerëz të tjerë - duhet të mendosh vazhdimisht për atë që shikon, përndryshe ata do t'ju kapin çdo herë në befasi," vuri në dukje me saktësi Nina. Ajo u ul pranë Semit, duke mbajtur një copë bukë të sapopjekur në gishta dhe duke e thyer për ta zhytur në supë.
    
  "Pra, ju po qëndroni këtu - je i sigurt, Aleksandër?" Nina e pyeti me shumë shqetësim, megjithëse nuk do të donte që askush tjetër përveç Semit të shkonte me të në Edinburg. Nëse do të duhej të gjenin Renatën, vendi më i mirë për të filluar do të ishte Purdue. Ajo e dinte se ai do të dilte nëse ajo shkonte në Reichtisusis dhe thyente protokollin.
    
  "Une duhet. Duhet të jem pranë miqve të mi të fëmijërisë. Nëse do të pushkatohen, patjetër do të marr me vete të paktën gjysmën e këtyre bastardeve, - tha ai dhe ngriti balonën e tij të vjedhur së fundmi në një dolli.
    
  "Rus i çmendur!" Nina qeshi. "A ishte plot kur e bleve?"
    
  "Ishte," mburrej alkoolisti rus, "por tani është pothuajse bosh!"
    
  "A është kjo e njëjta gjë që na ushqeu Katya?" - pyeti Sam, duke bërë një grimasë të neveritshme në kujtimin e dritës së ndyrë të hënës që iu trajtua gjatë lojës së pokerit.
    
  "Po! Prodhuar pikërisht në këtë rajon. Vetëm në Siberi gjithçka funksionon më mirë se këtu, miqtë e mi. Pse mendoni se asgjë nuk rritet në Rusi? Të gjitha barishtet vdesin kur derdhni dritën tuaj të hënës!" Ai qeshi si një maniak krenar.
    
  Përballë flakëve të larta, Nina mund të shihte Bernën. Ai thjesht nguli sytë në zjarr, sikur të shihte historinë të luante brenda tij. Sytë e tij blu të akullt pothuajse mund t'i shuanin flakët para tij dhe ajo ndjeu një simpati për komandantin e pashëm. Tani ai ishte jashtë detyrës, një nga drejtuesit e tjerë e kishte marrë përsipër natën. Askush nuk foli me të dhe kjo i shkonte. Çizmet e tij kishin pjatën e tij të zbrazët dhe ai e kapi atë pak para se një nga Ridgebacks të arrinte te mbetjet e tij. Pikërisht atëherë sytë e tij u ndeshën me Ninës.
    
  Ajo donte të shikonte larg, por nuk mundi. Ai donte t'i fshinte kujtesën e saj për kërcënimet që i bëri kur humbi gjakftohtësinë, por e dinte se nuk do të mund ta bënte kurrë këtë. Bern nuk e dinte që Nina nuk e kishte të neveritshëm kërcënimin se do të "përqeshej përafërsisht" nga një gjerman kaq i fortë dhe i pashëm, por ajo kurrë nuk mund ta linte atë të mësonte për këtë.
    
  Nga të bërtiturat dhe murmuritjet e pandërprera, muzika pushoi. Siç priste Nina, muzika ishte tipike ruse në melodi me tempin e saj optimist që e bëri atë të imagjinonte një grup kozakësh që hidheshin nga askund në një rresht për të formuar një rreth. Ajo nuk mund ta mohonte që atmosfera këtu ishte e mrekullueshme, e sigurt dhe argëtuese, edhe pse padyshim nuk mund ta imagjinonte pak orë më parë. Pasi Bern foli me ta në zyrën kryesore, të tre u dërguan të bënin një dush të nxehtë, iu dhanë rroba të pastra (më shumë në përputhje me shijen lokale) dhe u lejuan të hanin e të pushonin për një natë para se të niseshin.
    
  Ndërkohë, Aleksandri do të trajtohet si pjesëtar i nivelit kryesor të brigadës renegate derisa miqtë e tij të provokojnë udhëheqjen që të besojë se oferta e tyre ishte një sharadë. Më pas ai dhe çifti Strenkov do të ishin ekzekutuar në mënyrë të shpejtë.
    
  Berni e shikoi Ninën me një melankoli të çuditshme që e bënte të ndihej e shqetësuar. Pranë saj, Sam po fliste me Aleksandrin për shtrirjen e zonës deri në Novosibirsk për t'u siguruar që ata po lundronin në mënyrë korrekte në vend. Ajo dëgjoi zërin e Semit, por vështrimi magjepsës i komandantit bëri që trupi i saj të ndizet nga një dëshirë e madhe që nuk mund ta shpjegonte. Më në fund, ai u ngrit nga vendi i tij, me pjatën në dorë dhe shkoi në atë që burrat e quanin me dashuri galeria.
    
  Duke u ndjerë e detyruar të fliste vetëm me të, Nina u shfajësua dhe ndoqi Bernin. Ajo zbriti shkallët në një korridor të shkurtër dege ku ndodhej kuzhina, dhe ndërsa ajo hyri, ai po dilte. Pjata e saj e goditi trupin e tij dhe u thye në tokë.
    
  "O Zot, më vjen shumë keq!" - tha ajo dhe mblodhi copat.
    
  "Nuk ka problem, doktor Gould." Ai u gjunjëzua pranë bukuroshes së vogël duke e ndihmuar, por sytë nuk i largoheshin nga fytyra. Ajo ndjeu vështrimin e tij dhe ndjeu një ngrohtësi të njohur që i vërshonte. Pasi mblodhën të gjitha copat e mëdha, shkuan në galerë për të hequr qafe pjatën e thyer.
    
  "Më duhet të pyes," tha ajo me një ndroje jo karakteristike.
    
  "Po?" priti duke shkundur nga këmisha copat e tepërta të bukës së pjekur.
    
  Nina u turpërua nga rrëmuja, por ai vetëm buzëqeshi.
    
  "Ka diçka që duhet të di... personale," hezitoi ajo.
    
  "Absolutisht. Si të duash, - u përgjigj ai me mirësjellje.
    
  "Vërtet?" ajo rastësisht i dha përsëri mendimet e saj. "Hmm, në rregull. Mund të kem gabim për këtë, kapiten, por ti po më shikoje shumë anash. A jam vetëm unë?"
    
  Nina nuk u besonte syve. Burri u skuq. Kjo e bëri atë të ndihej edhe më shumë si një bastard që e vuri atë në një situatë të tillë.
    
  Por përsëri, ai ju tha në mënyrë të paqartë se do të bashkohej me ju si ndëshkim, ndaj mos u shqetësoni shumë për të, i tha zëri i saj i brendshëm.
    
  "Është vetëm se... ti..." Ai u përpoq të zbulonte çdo dobësi, duke e bërë pothuajse të pamundur të fliste për gjërat për të cilat historiani i kërkoi të fliste. "Ti më kujton gruan time të ndjerë, Dr. Gould."
    
  Mirë, tani mund të ndihesh si një gomar i vërtetë.
    
  Përpara se ajo të mund të thoshte diçka tjetër, ai vazhdoi: "Ajo dukej pothuajse tamam si ju. Vetëm flokët e saj ishin deri në pjesën e poshtme të shpinës dhe vetullat e saj nuk ishin aq... aq... të rregulluara sa tuajat, "shpjegoi ai. "Ajo madje veproi si ju."
    
  "Më vjen shumë keq, kapiten. Ndjehem si budalla që të pyes."
    
  "Më thirr Ludwig, të lutem, Nina. Nuk dua t'ju njoh, por kemi shkuar përtej formaliteteve dhe besoj se ata që kanë shkëmbyer kërcënime duhet të paktën të adresohen me emër, po? ai buzëqeshi me modesti.
    
  "Jam plotësisht dakord, Ludwig," qeshi Nina. "Ludwig. Ky është mbiemri që do të lidhja me ju."
    
  "Cfare mund te them? Nëna ime kishte një vend të butë për Beethoven. Faleminderit Zotit që ajo nuk e pëlqeu Engelbert Humperdinck!" ai ngriti supet teksa u hidhte pije.
    
  Nina bërtiti nga të qeshurat, duke imagjinuar një komandant të ashpër të krijesave më të shëmtuara në këtë anë të Detit Kaspik me një emër si Engelbert.
    
  "Duhet të dorëzohem! Ludwig është të paktën klasik dhe legjendar," qeshi ajo.
    
  "Hajde, le të kthehemi. Nuk dua që zoti Cleave të mendojë se po pushtoj territorin e tij, - i tha Ninës dhe i vuri butësisht dorën në shpinë për ta nxjerrë nga kuzhina.
    
    
  Kapitulli 9
    
    
  Kishte ngrica mbi malet Altai. Vetëm rojet ende po mërmërisnin diçka nën zë, duke shkëmbyer çakmakët dhe duke pëshpëritur për lloj-lloj legjendash vendase, vizitorë të rinj dhe planet e tyre, madje disa bënin baste për vlefshmërinë e deklaratës së Aleksandrit për Renatën.
    
  Por asnjëri prej tyre nuk diskutoi lidhjen e Bernës me historianin.
    
  Disa nga miqtë e tij të vjetër, burra që kishin dezertuar me të shumë vite më parë, e dinin se si dukej gruaja e tij dhe u dukej pothuajse e çuditshme që kjo vajzë skoceze dukej si Vera Burn. Sipas tyre, komandanti i tyre nuk ishte mirë të takonte ngjashmërinë me gruan e ndjerë, sepse ai u bë edhe më i melankolik. Edhe kur të huajt dhe pjesëmarrësit e rinj nuk mund ta dallonin, disa mund ta dallonin qartë.
    
  Vetëm shtatë orë më parë, Sam Cleave dhe Nina Gould mahnitëse ishin shoqëruar në qytetin më të afërt për të filluar kërkimin e tyre ndërsa ora e rërës ishte kthyer për të përcaktuar fatin e Alexander Arichenkov, Katya dhe Sergei Strenkov.
    
  Me largimin e tyre, Brigada Renegade priti në pritje të muajit të ardhshëm. Sigurisht, rrëmbimi i Renatës do të ishte një arritje e jashtëzakonshme, por pasi të përfundojë, ekuipazhi do të ketë shumë për të shpresuar. Lirimi i liderit të Diellit të Zi do të ishte sigurisht një moment historik për ta. Në fakt, ky do të ishte përparimi më i madh që organizata e tyre ka bërë ndonjëherë që nga themelimi i tyre. Dhe me të në dispozicion, ata patën të gjithë fuqinë për të mbytur më në fund pjellën naziste të derrave në mbarë botën.
    
  Era u bë e keqe pak para orës 1 të mëngjesit dhe shumica e burrave shkuan në shtrat. Nën mbulesën e shiut që po afrohej, një tjetër sulm e priste bastionin e brigadës, por populli ishte krejtësisht i pavëmendshëm ndaj goditjes së afërt. Një flotilje automjetesh u afruan nga drejtimi i Ulangom, duke bërë vazhdimisht rrugën e tyre përmes mjegullës së dendur të shkaktuar nga lartësia e madhe e shpatit, ku retë u mblodhën për t'u vendosur përpara se të binin mbi skajin e saj dhe të derdheshin në lot në tokë.
    
  Rruga ishte e keqe dhe moti edhe më keq, por flota u përpoq vazhdimisht drejt kreshtës, e vendosur për të kapërcyer udhëtimin e vështirë dhe për të qëndruar atje derisa të përmbushej misioni i saj. Udhëtimi do të çonte fillimisht në manastirin e Mengu-Timur, nga ku emisar do të vazhdonte për në M'nkh Saridag për të gjetur folenë e Brigadës Renegade, për arsye të panjohura për pjesën tjetër të kompanisë.
    
  Ndërsa bubullima filloi të tundte qiellin, Ludwig Bern u shtri në shtratin e tij. Ai kontrolloi listën e detyrave të tij dhe do t'i kishte dy ditët e ardhshme të lira nga roli i kreut të parë të anëtarëve. Duke fikur dritat, ai dëgjoi zhurmën e shiut dhe ndjeu një vetmi të pabesueshme që e pushtoi. Ai e dinte se Nina Gould ishte një lajm i keq, por nuk ishte faji i saj. Humbja e të dashurit të tij nuk kishte të bënte fare me të, dhe ai duhej të lundronte duke e lënë të largohej. Në vend të kësaj, ai mendoi për djalin e tij, të humbur prej tij shumë vite më parë, por asnjëherë larg mendimeve të tij të përditshme. Berni mendoi se do të ishte më mirë të mendonte për djalin e tij sesa për gruan e tij. Ishte një lloj tjetër dashurie, njëra më e lehtë për t'u përballuar se tjetra. Ai duhej t'i linte gratë pas, sepse kujtimi i të dyve i sillte vetëm më shumë pikëllim, për të mos thënë se sa të butë e bënë. Humbja e avantazhit do t'i kishte grabitur atij aftësinë për të marrë vendime të vështira dhe për t'u nënshtruar ndonjëherë abuzimit, dhe këto ishin pikërisht gjërat që e ndihmuan atë të mbijetonte dhe të komandonte.
    
  Në errësirë, ai lejoi që lehtësimi i ëmbël i gjumit ta pushtonte për vetëm një çast para se të shkëputej brutalisht prej tij. Nga prapa derës së tij ai dëgjoi një klithmë të fortë - "Shkelje!"
    
  "Çfarë?" - bërtiti me të madhe, por në kaosin e sirenës dhe njerëzve në postë që bërtisnin urdhra, ai mbeti pa përgjigje. Berni u hodh dhe vuri pantallonat dhe çizmet e tij, duke mos u munduar të vishte çorapet e tij.
    
  Ai priste të shtëna, madje edhe shpërthime, por kishte vetëm tinguj konfuzioni dhe veprime korrigjuese. Ai doli nga banesa e tij me armë në dorë, gati për të luftuar. Ai shpejt u zhvendos nga ndërtesa jugore në anën e poshtme lindore ku ndodheshin dyqanet. A kishte ndonjë lidhje kjo ndërprerje e papritur me tre vizitorët? Asgjë nuk kishte depërtuar kurrë në sistemet e brigadës apo në portën derisa Nina dhe miqtë e saj u shfaqën në këtë pjesë të vendit. A mund ta kishte provokuar ajo këtë dhe ta kishte përdorur kapjen e saj si karrem? Një mijë pyetje i vërshuan në kokën e tij ndërsa u drejtua për në dhomën e Aleksandrit për ta zbuluar.
    
  "Tregtar! Cfare po ndodh?" - pyeti ai një nga anëtarët e klubit që kalonte pranë tij.
    
  "Dikush ka thyer sistemin e sigurisë dhe ka hyrë në ambiente, kapiten! Ata janë ende në kompleks."
    
  "Karantinë! Unë shpall karantinë!" Berna gjëmonte si një zot i zemëruar.
    
  Teknikët në roje futën kodet e tyre një nga një dhe brenda pak sekondash e gjithë kalaja u mbyll.
    
  "Tani Skuadrat 3 dhe 8 mund të shkojnë për të gjuajtur ata lepuj," urdhëroi ai, i rikuperuar plotësisht nga nxitimi i konfrontimit që gjithmonë e emociononte aq shumë. Berni hyri në dhomën e gjumit të Aleksandrit dhe e gjeti rusin duke parë nga dritarja e tij. Ai e kapi Aleksandrin dhe e përplasi në mur me një forcë të tillë, saqë një rrjedhë gjaku filloi t'i rrjedhë nga hunda, me sytë e tij blu të zbehtë të gjerë dhe të hutuar.
    
  "A është kjo duke bërë, Arichenkov?" Berna po ziente.
    
  "Jo! Jo! Nuk e di se çfarë po ndodh, kapiten! Betohem për këtë!" Aleksandri bërtiti. "Dhe mund t'ju premtoj se kjo nuk ka të bëjë as me miqtë e mi! Pse do ta bëja diçka të tillë ndërsa jam këtu në mëshirën tënde? Mendoni për këtë."
    
  "Njerëzit më të zgjuar kanë bërë gjëra më të çuditshme, Aleksandër. Nuk i besoj asgjëje ashtu siç është!" Bern këmbënguli, duke e fiksuar ende rusin pas murit. Vështrimi i tij kapte lëvizjen jashtë. Pasi e liroi Aleksandrin, ai nxitoi të shikonte. Aleksandri u bashkua me të në dritare.
    
  Të dy panë dy figura mbi kalë që dilnin nga kopertina e një grupi pemësh aty pranë.
    
  "Zot!" Bern bërtiti, i frustruar dhe vlon. "Aleksandër, eja me mua."
    
  Ata u drejtuan në dhomën e kontrollit ku teknikët kontrolluan qarqet për herë të fundit, duke kaluar te çdo kamera CCTV për shqyrtim. Komandanti dhe shoqëruesi i tij rus bubulluan në dhomë, duke shtyrë mënjanë dy teknikë për të shkuar në telefon.
    
  "Achtung! Daniels dhe McKee, shkoni te kuajt tuaj! Mysafirët e paftuar po lëvizin në juglindje me kalë! E përsëris, Daniels dhe McKee, ndiqi ata me kalë! Të gjithë snajperët raportojnë në murin jugor, TANI!" - ai lëshoi urdhra përmes sistemit që ishte instaluar në të gjithë kalanë.
    
  "Aleksandër, a hip në kalë?" ai pyeti.
    
  "Unë besoj! Unë jam gjurmues dhe skaut, kapiten. Ku janë stallat? Aleksandri mburrej me zell. Ky lloj veprimi ishte ajo për të cilën ai u krijua. Njohuritë e tij për mbijetesën dhe gjurmimin do t'u shërbenin të gjithëve sonte, dhe çuditërisht, këtë herë ai nuk u interesua që nuk kishte asnjë çmim për shërbimet e tij.
    
  Poshtë në katin përdhes, që i kujtonte Aleksandrit një garazh të madh, ata kthyen këndin nga stallat. Dhjetë kuaj mbaheshin vazhdimisht në rast të terrenit të pakalueshëm gjatë përmbytjeve dhe reshjeve të borës, kur automjetet nuk kalonin dot në rrugë. Në qetësinë e luginave malore, kafshët çoheshin çdo ditë në kullotat në jug të shkëmbit ku ndodhej strofulla e brigadës. Shiu ishte i ngrirë dhe spërkatjet e tij u hodhën në pjesën e hapur të sheshit. Edhe Aleksandri zgjodhi të qëndronte larg saj dhe në heshtje dëshironte që ai të ishte ende në shtratin e tij të ngrohtë marinari, por më pas vapa e ndjekjes do ta ushqente për t'u ngrohur.
    
  Bern u bëri shenjë dy burrave që takuan atje. Këta ishin ata të dy që ai i kishte thirrur në interfon për të hipur, dhe kuajt e tyre ishin shaluar tashmë.
    
  "Kapiten!" - përshëndetën të dy.
    
  "Ky është Aleksandri. Ai do të na shoqërojë për të gjetur gjurmët e ndërhyrësve," u tha Berni ndërsa ai dhe Aleksandri përgatitnin kuajt e tyre.
    
  "Në një mot të tillë? Duhet të jesh i mrekullueshëm!" McKee i shkeli syrin rusit.
    
  "Ne do ta zbulojmë së shpejti," tha Byrne, duke përkulur shtyllat e tij.
    
  Katër burra u futën në stuhinë e egër dhe të ftohtë. Bern ishte përpara tre të tjerëve, duke i çuar ata përgjatë shtegut përgjatë së cilës ai kishte parë ndërhyrësit duke ikur. Nga livadhet përreth mali filloi të pjerrët në juglindje dhe në errësirën e madhe ishte shumë e rrezikshme për kafshët e tyre të kalonin territorin shkëmbor. Shpejtësia e ngadaltë e ndjekjes së tyre ishte e nevojshme për të ruajtur ekuilibrin e kuajve. E bindur se kalorësit që iknin kishin bërë një udhëtim po aq të kujdesshëm, Bernës iu desh ende të kompensonte kohën e humbur që u kishte dhënë përparësia e tyre.
    
  Ata kaluan përroin e vogël në fund të luginës, duke e kaluar atë në këmbë për të drejtuar kuajt e tyre mbi gurët e fortë, por tani përroi i ftohtë nuk i shqetësonte fare. Të lagur nga shiu i qiellit, të katër burrat më në fund u kthyen në kuajt e tyre dhe vazhduan në jug për të kaluar përmes një përroske që i lejoi të arrinin në anën tjetër të bazës së malit. Këtu Berna u ngadalësua.
    
  Ky ishte i vetmi shteg i kalueshëm që kalorësit e tjerë mund të dilnin nga zona, dhe Berne u bëri shenjë njerëzve të tij që t'i nxirrnin kuajt e tyre për një shëtitje. Aleksandri zbriti nga kali dhe u zvarrit përkrah kalit të tij, pak përpara Bernës për të kontrolluar thellësinë e gjurmëve të thundrës. Gjestet e tij sugjeruan se kishte një lëvizje në anën tjetër të shkëmbinjve të thepisur ku ata përndiqnin gjahun e tyre. Ata zbritën të gjithë, duke e lënë McKee-n që t'i largonte kuajt nga vendi i gërmimit, duke u zmbrapsur në mënyrë që të mos zbulonin praninë e grupit atje.
    
  Aleksandri, Berna dhe Daniels u zvarritën në buzë dhe shikuan poshtë. Mirënjohës për zhurmën e shiut dhe duartrokitjet e herëpashershme të bubullimave, ata mund të lëviznin rehat pa qenë shumë të qetë nëse ishte e nevojshme.
    
  Në rrugën për në Kobdo, dy figurat ndaluan për të pushuar, ndërsa vetëm në anën tjetër të formacionit masiv shkëmbor ku po mblidhnin çantat e tyre, grupi i gjuetisë së brigadës vuri re një grumbullim njerëzish që ktheheshin nga manastiri i Mengu Timurit. Dy figura rrëshqitën në hije dhe kaluan shkëmbinjtë.
    
  "Eja!" Berni u tha shokëve të tij. "Ata i bashkohen kolonës javore. Nëse i humbim nga sytë, ata do të humbasin për ne dhe do të përzihen me të tjerët."
    
  Berna dinte për autokolonat. Ata dërgoheshin me ushqime dhe ilaçe në manastir çdo javë, ndonjëherë një herë në dy javë.
    
  "Gjeni", buzëqeshi ai, duke refuzuar të pranonte humbjen, por u detyrua të pranonte se ishte lënë i pafuqishëm nga mashtrimi i tyre i zgjuar. Nuk do të kishte asnjë mënyrë për t'i dalluar ata nga grupi nëse Berni nuk mund t'i kapte disi të gjithë dhe t'i detyronte të zbraznin xhepat e tyre për të parë nëse kishte ndonjë gjë të njohur të marrë nga brigada. Në atë shënim, ai pyeti veten se çfarë donin me hyrjen dhe daljen e tyre të shpejtë nga rezidenca e tij.
    
  "A do të bëhemi armiqësor, kapiten?" - pyeti Daniels.
    
  "E besoj, Daniels. Nëse i lejojmë ata të largohen pa një përpjekje të duhur dhe të plotë kapjeje, ata do ta meritojnë fitoren që ne do t'u japim, "u tha Burn shokëve të tij. "Dhe ne nuk mund ta lejojmë këtë të ndodhë!"
    
  Të tre u vërsulën në parvaz dhe, duke mbajtur pushkët gati, i rrethuan udhëtarët. Karvani me pesë makina mbante vetëm rreth njëmbëdhjetë njerëz, shumë prej të cilëve ishin misionarë dhe infermierë. Një nga një, Byrne, Daniels dhe Alexander kontrolluan shtetasit mongolë dhe rusë për ndonjë shenjë tradhtie, duke kërkuar që të shihnin dokumentet e tyre të identifikimit.
    
  "Nuk keni të drejtë ta bëni këtë!" - protestoi burri. "Ju nuk jeni patrulla e kufirit apo policia!"
    
  "A keni diçka për të fshehur?" Bern pyeti aq zemëruar sa burri u tërhoq përsëri në rresht.
    
  "Ka dy njerëz mes jush që nuk janë ashtu siç duken. Dhe ne duam që ato të kalojnë. Sapo t'i kemi, do t'ju lëmë të shkoni për biznesin tuaj, kështu që sa më shpejt t'i dorëzoni ato, aq më shpejt të gjithë do të ngrohemi dhe do të thahemi!" Berni njoftoi, duke kaluar secilin prej tyre si një komandant nazist që vendos rregullat e një kampi përqendrimi. "Unë dhe burrat e mi nuk e kemi problem të qëndrojmë këtu me ju në të ftohtë dhe në shi derisa të bindeni! Për sa kohë t'i strehoni këta kriminelë, do të qëndroni këtu!".
    
    
  Kapitulli 10
    
    
  "Unë nuk ju rekomandoj ta përdorni këtë, zemër," bëri shaka Sam, por në të njëjtën kohë ai ishte plotësisht i sinqertë.
    
  "Sam, më duhen xhinse të reja. Shikoje ate!" Nina debatoi, duke hapur pallton e saj të madhe për t'i treguar Semit gjendjen e konsumuar të xhinseve të saj të pista, tashmë të grisura. Palltoja u ble me mirësjelljen e admiruesit të saj të fundit gjakftohtë, Ludwig Bern. Ishte një nga gjërat e tij, të veshura me lesh natyral në brendësi të një rrobe të punuar përafërsisht që mbështillte trupin e vogël të Ninës si një fshikëz.
    
  "Ne nuk duhet të shpenzojmë ende paratë tona. po ju them. Ka ndonje gje qe nuk shkon. Papritmas llogaritë tona janë shkrirë dhe kemi përsëri akses të plotë? Vë bast se është një kurth që të na gjejnë. "Black Sun" ngriu llogaritë tona bankare; pse në tokë kjo do të ishte papritmas kaq e bukur sa do të na kthente jetën? ai pyeti.
    
  "Perdue mund të ketë tërhequr disa fije?" ajo shpresonte për një përgjigje, por Sam buzëqeshi dhe ngriti sytë nga tavani i lartë i ndërtesës së aeroportit ku ata ishin planifikuar të fluturonin për më pak se një orë.
    
  "O Zoti im, ti beson kaq shumë në të, apo jo?" ai qeshi. "Sa herë na ka futur në situata kërcënuese për jetën? A nuk mendoni se ai mund të ketë tërhequr mashtrimin e 'ujkut të qarë', na mësoi me mëshirën dhe vullnetin e tij të mirë për të fituar besimin tonë, dhe pastaj... papritmas kuptojmë se gjatë gjithë kësaj kohe ai donte të na përdorte si karrem ? Apo cjep turku?
    
  "A do ta dëgjonit veten?" pyeti ajo me habi të vërtetë duke luajtur në fytyrën e saj. "Ai na nxirrte gjithmonë nga gjërat në të cilat na futi, apo jo?"
    
  Sam nuk ishte në gjendje të debatonte për Perdue, krijesën më çmendurisht të paqëndrueshme që kishte hasur ndonjëherë. Ai ishte i ftohtë, i rraskapitur dhe i ngopur nga të qenit larg shtëpisë. I mungonte macja e tij, Bruichladditch. Atij i mungonte një pinte me mikun e tij më të mirë, Patrick, dhe tani ata të dy ishin pothuajse të huaj për të. Gjithçka që ai donte ishte të kthehej në banesën e tij në Edinburg, të shtrihej në divan me Bruich-un që vritet në bark dhe të pinte një malt të mirë, duke dëgjuar rrugët e Skocisë së vjetër jashtë dritares së tij.
    
  Një gjë tjetër që kishte nevojë për punë ishin kujtimet e tij për të gjithë incidentin e unazës së armës që ai ndihmoi në shkatërrimin kur u vra Trish. Mbyllja do t'i bënte mirë, ashtu si edhe botimi i librit që rezulton, i ofruar nga dy botues të ndryshëm në Londër dhe Berlin. Nuk ishte diçka që ai donte të bënte për hir të shitjeve, të cilat padyshim do të ishin ngritur në qiell në dritën e famës së tij të mëvonshme Pulitzer dhe historisë magjepsëse pas gjithë operacionit. Ai kishte nevojë t'i tregonte botës për të fejuarën e tij të ndjerë dhe rolin e saj të paçmuar në suksesin e fundit të unazës së armëve. Ajo pagoi çmimin përfundimtar për guximin dhe ambicien e saj, dhe ajo meritonte të njihej për atë që arriti në çlirimin e botës nga kjo organizatë tinëzare dhe miqtë e saj. Pasi të kryheshin të gjitha këto, ai mund ta mbyllte plotësisht këtë kapitull të jetës së tij dhe të pushonte për një kohë në një jetë të këndshme, të zakonshme - përveç nëse, sigurisht, Perdue kishte plane të tjera për të. Ai duhej të admironte gjeniun e madh për etjen e tij të pangopur për aventura, por për sa i përket Samit, ai ishte i ngopur kryesisht me të gjitha.
    
  Tani ai qëndronte jashtë një dyqani në terminalet e mëdha të Aeroportit Ndërkombëtar Domodedovo të Moskës, duke u përpjekur të arsyetonte me kokëfortën Nina Gould. Ajo këmbënguli që ata të shfrytëzojnë një shans dhe të shpenzojnë një pjesë të fondeve të tyre për blerjen e rrobave të reja.
    
  "Sam, kam erë si jak. Ndihem si një statujë akulli me flokë! Unë dukem si një droguar e thyer, e cila e nxorri mut nga tutorja e saj!" - ankoi ajo, duke iu afruar Semit dhe duke e kapur për jakë. "Më duhen xhinse të reja dhe një kapelë e bukur me mbulesa veshi, Sam. Më duhet të ndihem përsëri njeri."
    
  "Po, edhe unë. Por a mund të presim derisa të kthehemi në Edinburg për t'u ndjerë përsëri njerëz? Ju lutem? Nuk i besoj këtij ndryshimi të papritur në situatën tonë financiare, Nina. Së paku, le të kthehemi në tokën tonë përpara se të fillojmë të rrezikojmë sigurinë tonë edhe më shumë," tha Sam çështjen e tij me aq butësi sa mundi, pa leksion. Ai e dinte shumë mirë se Nina kishte një reagim të natyrshëm për të kundërshtuar çdo gjë që dukej si një qortim ose një predikim.
    
  Me flokët e tërhequr në një bisht të ulët e të lirshëm, ajo studioi xhinse blu të errët dhe kapele ushtarake në një dyqan të vogël antike që shiste gjithashtu veshje ruse për ata turistë që donin të përziheshin me modën kulturore të Moskës. Kishte një premtim në sytë e saj, por kur e pa Semin, e dinte se ai kishte të drejtë. Ata do të bënin një bast të madh duke përdorur kartat e tyre të debitit ose ATM-në lokale. Në dëshpërim, arsyeja e shëndoshë e braktisi për një moment, por ajo e rifitoi shpejt kundër dëshirës së saj dhe iu dorëzua argumentit të tij.
    
  "Hajde, Ninanovich," e ngushëlloi Sam, duke i përqafuar supet e saj, "të mos ua zbulojmë pozicionin tonë shokëve tanë në Diellin e Zi, apo jo?"
    
  "Po, Klivenikov."
    
  Ai qeshi, duke e tërhequr nga dora e saj ndërsa u erdhi njoftimi që ata të raportonin në portat e tyre. Nga zakoni, Nina u kushtoi vëmendje të gjithë njerëzve të mbledhur rreth tyre, duke kontrolluar çdo fytyrë, duart dhe bagazhet e tyre. Jo se ajo e dinte se çfarë po kërkonte, por shpejt do të njihte çdo gjuhë të dyshimtë të trupit. Tani ajo ishte e trajnuar mirë për të lexuar njerëzit.
    
  Një shije bakri depërtoi në pjesën e prapme të fytit të saj, e ndjekur nga një dhimbje koke e lehtë mu midis syve, e cila i pulsonte dobët në kokërdhat e syrit. Në ballin e saj u shfaqën palosje të thella nga agonia në rritje.
    
  "Cfare ndodhi?" - pyeti Sam.
    
  "Dreq dhimbje koke," mërmëriti ajo, duke shtypur një dorë në ballë. Papritur, një rrjedhë e nxehtë gjaku filloi të rridhte nga vrima e saj e majtë e hundës dhe Sam u ngrit për ta shtyrë kokën mbrapa para se ajo ta dinte.
    
  "Une jam mire. Gjithçka është në rregull me mua. Më lër ta kap dhe të shkoj në tualet," gëlltiti ajo, duke pulsuar me shpejtësi nga dhimbja në pjesën e përparme të kafkës së saj.
    
  "Po, le të shkojmë," tha Sam, duke e çuar atë te dera e gjerë e tualetit të grave. "Vetëm bëjeni shpejt. Lidhe në prizë sepse nuk dua ta humbas këtë fluturim."
    
  "E di, Sam," këputi ajo dhe hyri në një dollap të ftohtë me lavamanë graniti dhe pajisje argjendi. Ishte një ambient shumë i ftohtë, jopersonal dhe super higjienik. Nina imagjinoi se kjo do të ishte salla ideale e operacionit në një institucion mjekësor luksoz, por vështirë se e përshtatshme për urinim apo aplikim të skuqjes.
    
  Dy zonja po flisnin pranë tharëses së duarve dhe tjetra sapo po dilte nga tezga. Nina nxitoi në tezgë për të kapur një grusht letër higjienike dhe, duke e mbajtur në hundë, grisi një copë për të bërë një prizë. Duke e futur në vrimën e hundës, ajo mori një tjetër dhe e palosi me kujdes për ta futur në xhepin e xhaketës së saj. Dy gratë po bisedonin në një dialekt tepër të bukur ndërsa Nina doli për të larë një njollë gjaku që po thahej nga fytyra dhe mjekra e saj, ku pikat që pikonin i shmangën përgjigjes së shpejtë të Semit.
    
  Në të majtë të saj, ajo vuri re një grua të vetme që doli nga kabina pranë asaj që po përdorte. Nina nuk donte të shikonte në drejtimin e saj. Gratë ruse, ajo e kuptoi menjëherë pasi mbërritën me Sam dhe Aleksandrin, ishin mjaft llafazane. Meqenëse nuk e fliste gjuhën, ajo donte të shmangte shkëmbimin e vështirë të buzëqeshjeve, kontaktit me sy dhe përpjekjes për të filluar një bisedë. Me bisht të syrit, Nina pa një grua që e shikonte.
    
  O Zot jo. Mos i lini të jenë as këtu.
    
  Duke fshirë fytyrën me letër higjienike të lagur, Nina hodhi një vështrim të fundit në veten në pasqyrë, ashtu si u larguan dy zonjat e tjera. Ajo e dinte se nuk donte të ishte vetëm këtu me një të huaj, kështu që nxitoi te koshi i plehrave për të hedhur pecetat dhe u drejtua drejt derës, e cila u mbyll ngadalë pas dy të tjerave.
    
  "A je ne rregull?" - foli befas i huaji.
    
  Katrahurë.
    
  Nina nuk mund të ishte e vrazhdë edhe nëse po e ndiqte. Ajo ende po shkonte drejt derës, duke i thirrur gruas: "Po, faleminderit. Unë do të jem mirë". Me një buzëqeshje të turpshme, Nina rrëshqiti për të gjetur Semin duke e pritur atë pikërisht atje.
    
  "Hej, le të shkojmë," tha ajo, praktikisht duke e shtyrë Semin përpara. Ata ecën me shpejtësi nëpër terminal, të rrethuar nga kolona argjendi frikësuese që shtriheshin në të gjithë gjatësinë e ndërtesës së lartë. Teksa ecte nën ekranet e ndryshme të sheshta me reklamat dixhitale të kuqe, të bardha dhe jeshile vezulluese dhe numrat e fluturimeve, ajo nuk guxoi të shikonte prapa. Sam mezi e vuri re se ajo ishte pak e frikësuar.
    
  "Mirë që djali juaj na mori dokumentet më të mira të falsifikuara nga kjo anë e CIA-s," vuri në dukje Sam, duke parë falsifikimet e nivelit më të lartë që Noteri Byrne i kishte detyruar të prodhonin në mënyrë që t'i kthente të sigurta në Mbretërinë e Bashkuar.
    
  "Ai nuk është i dashuri im," protestoi ajo, por mendimi nuk ishte krejtësisht i pakëndshëm. "Përveç kësaj, ai thjesht dëshiron të sigurohet që ne të kthehemi në shtëpi shpejt në mënyrë që t'i bëjmë atë që dëshiron. Ju siguroj se nuk ka asnjë grimë mirësjellje në veprimet e tij."
    
  Ajo shpresonte se ishte e gabuar në supozimin e saj cinik, e përdori më shumë për të heshtur Semin për miqësinë e saj me Bernën.
    
  "Kaq ka të bëjë", psherëtiu Sam ndërsa kaluan nëpër postbllokun e sigurisë dhe morën valixhet e tyre të lehta.
    
  "Duhet të gjejmë Purdue. Nëse nuk na thotë se ku është Renata..."
    
  "Gjë që ai nuk do ta bëjë," ndërhyri Sam.
    
  "Atëherë ai padyshim që do të na ndihmojë t"i ofrojmë Brigadës një alternativë", përfundoi ajo me një vështrim të irrituar.
    
  "Si do ta gjejmë Purdue? Të shkosh në rezidencën e tij do të ishte marrëzi, "tha Sam, duke parë Boeing-un e madh përpara tyre.
    
  "E di, por nuk di çfarë të bëj tjetër. Të gjithë që njihnim janë ose të vdekur ose të dëshmuar se janë armiq," u ankua Nina. "Shpresojmë se mund të kuptojmë lëvizjen tonë të ardhshme në rrugën e kthimit në shtëpi."
    
  "E di që kjo është një gjë e tmerrshme për të menduar, Nina," tha Sam befas, sapo të dy u ulën në vendet e tyre. "Por ndoshta ne thjesht mund të zhdukemi. Aleksandri është shumë i aftë në atë që bën."
    
  "Si mundesh?" - pëshpëriti ajo ngjirur. "Ai na nxori nga Bruges. Miqtë e tij na morën dhe na strehuan pa diskutim, dhe përfunduan duke u festuar për këtë - për ne, Sam. Të lutem, mos më thuaj se ke humbur integritetin së bashku me sigurinë, sepse atëherë, zemër, unë do të jem patjetër i vetëm në këtë botë." Toni i saj ishte i ashpër dhe i zemëruar me idenë e tij, dhe Sam mendoi se ishte më mirë t'i linte gjërat ashtu siç ishin, të paktën derisa të mund të përdornin kohën në fluturim për të parë përreth dhe për të gjetur një zgjidhje.
    
  Fluturimi nuk ishte shumë i keq, përveç një personazhi të famshëm australian që bën shaka me një mamuth homoseksual që i vodhi krahun e tij, dhe një çift të zhurmshëm që dukej se e kishin pështymën në bord dhe mezi prisnin të arrinin në Heathrow përpara se të vazhdonin martirizimin. të një martese nga e cila vuajtën të dy. Sam flinte i qetë në ndenjësen e tij në dritare, ndërsa Nina luftoi të përzierat që po afroheshin, një sëmundje nga e cila kishte vuajtur që kur doli nga dhoma e zonjave në aeroport. Herë pas here ajo nxitonte në tualet për të vjellë, vetëm për të parë se nuk kishte asgjë për të shpëlarë. Ajo po bëhej mjaft e lodhshme dhe ajo filloi të shqetësohej për ndjenjën e përkeqësuar që po i shtypte barkun.
    
  Nuk mund të jetë helmim nga ushqimi. Së pari, ajo kishte një stomak hekuri, dhe së dyti, Sam hëngri të gjitha pjatat si ajo, dhe ai mbeti i padëmtuar. Pas një përpjekjeje tjetër të pasuksesshme për të lehtësuar gjendjen e saj, ajo u pa në pasqyrë. Ajo dukej çuditërisht e shëndetshme, aspak e zbehtë apo e dobët. Në fund, Nina ia atribuoi shëndetin e saj të dobët lartësisë ose presionit në kabinë dhe vendosi të flinte edhe pak. Kush e dinte se çfarë i priste në Heathrow? Ajo kishte nevojë të pushonte.
    
    
  Kapitulli 11
    
    
  Berna u tërbua.
    
  Duke ndjekur ndërhyrës, ai nuk ishte në gjendje t'i zbulonte ata midis udhëtarëve që ai dhe njerëzit e tij i ndaluan pranë rrugës dredha-dredha që të çonte nga manastiri Mengu-Timur. Një nga një ata i kontrolluan njerëzit - murgj, misionarë, infermierë dhe tre turistë nga Zelanda e Re - por nuk gjetën asgjë tek ata që të kishte ndonjë rëndësi për brigadën.
    
  Ai nuk mund ta kuptonte se çfarë kërkonin dy grabitësit në një kompleks që nuk kishin hyrë kurrë më parë. Nga frika për jetën e tij, një nga misionarët i përmendi Daniels se kolona fillimisht përbëhej nga gjashtë automjete, por në ndalesën e dytë ata ishin një makinë pak. Asnjëri prej tyre nuk mendoi asgjë për këtë, sepse u tha se një nga makinat do të fiket për t'i shërbyer bujtinës së Janste Khan aty pranë. Por pasi Byrne këmbënguli për të rishikuar itinerarin e ofruar nga drejtuesi kryesor, nuk u përmendën gjashtë makina.
    
  Nuk kishte kuptim të torturosh civilë të pafajshëm për injorancën e tyre, asgjë më shumë nuk mund të dilte prej saj. Atij iu desh të pranonte se hajdutët i kishin shpëtuar në mënyrë efektive dhe se gjithçka që mund të bënin ishte të ktheheshin dhe të vlerësonin dëmin e shkaktuar nga hyrja.
    
  Aleksandri mund ta shihte dyshimin në sytë e komandantit të tij të ri kur hynë në stalla, duke tërhequr këmbët zvarrë të lodhur ndërsa i çonin kuajt për t'u inspektuar nga stafi. Nuk pati asnjë fjalë nga asnjë prej katër burrave, por të gjithë e dinin se çfarë po mendonte Berni. Daniels dhe McKee shkëmbyen shikime, duke sugjeruar se pjesëmarrja e Aleksandrit ishte kryesisht një konsensus i përgjithshëm.
    
  "Aleksandër, eja me mua," tha Berni me qetësi dhe thjesht u largua.
    
  "Më mirë shiko çfarë thua, plak," këshilloi Mackey me theksin e tij britanik. "Ky njeri është i paqëndrueshëm."
    
  "Unë nuk kisha asnjë lidhje me këtë," u përgjigj Aleksandri, por dy burrat e tjerë thjesht shikuan njëri-tjetrin dhe pastaj panë me keqardhje rusin.
    
  "Thjesht mos i bëni presion kur filloni të justifikoni. Duke e poshtëruar veten, thjesht do ta bindësh se je fajtor", e këshilloi Daniels.
    
  "Faleminderit. Unë do të vrisja për një pije tani," ngriti supet Aleksandri.
    
  "Mos u shqetëso, mund të kesh një nga këto si dëshirën e fundit," buzëqeshi Daniels, por duke parë shprehjet serioze në fytyrat e kolegëve të tij, ai kuptoi se deklarata e tij nuk ishte aspak e dobishme dhe vazhdoi punën e tij. të marrësh dy batanije për kalin tënd.
    
  Përmes bunkerëve të ngushtë, të ndriçuar nga llambat murale, Aleksandri ndoqi komandantin e tij në katin e dytë. Berni zbriti shkallët pa i kushtuar vëmendje rusit dhe kur arriti në hollin e katit të dytë, i kërkoi njërit prej njerëzve të tij një filxhan kafe të zezë të fortë.
    
  "Kapiten," tha Aleksandri pas tij, "ju siguroj se shokët e mi nuk kanë asnjë lidhje me këtë."
    
  "E di, Arichenkov," psherëtiu Bern.
    
  Aleksandri u habit nga reagimi i Bernës, megjithëse u lehtësua nga përgjigja e komandantit.
    
  "Atëherë pse më kërkove të të shoqëroja?" - ai pyeti.
    
  "Së shpejti, Arichenkov. Më lër të pi një kafe dhe një duhan në fillim që të mund të zgjidh vlerësimin tim për incidentin," u përgjigj komandanti. Zëri i tij ishte jashtëzakonisht i qetë ndërsa ndezi një cigare.
    
  "Pse nuk shkoni të bëni një dush të nxehtë? Mund të takohemi përsëri këtu, të themi, për njëzet minuta. Ndërkohë, më duhet të di se çfarë është vjedhur, nëse ka ndonjë gjë. E dini, nuk besoj se do të bënin gjithë këtë mundim për të më vjedhur portofolin, - tha ai dhe fryu një tymi të gjatë të bardhë-blu në vijë të drejtë përpara tij.
    
  "Po, zotëri," tha Aleksandri dhe u kthye drejt dhomës së tij.
    
  Diçka dukej e gabuar. Ai ngjiti shkallët prej çeliku në korridorin e gjatë ku ndodheshin shumica e burrave. Korridori ishte shumë i qetë dhe Aleksandri urrente zhurmën e vetmuar të çizmeve të tij në dyshemenë e çimentos, si një numërim mbrapsht për diçka të tmerrshme që po vinte. Nga një distancë, ai mund të dëgjonte zëra mashkullorë dhe atë që dukej si një sinjal radio AM ose ndoshta një lloj makinerie me zhurmë të bardhë. Tingulli kërcitës i kujtoi atij një ekskursion në stacionin e akullit Wolfenstein, thellë në zorrët e stacionit, ku ushtarët vranë njëri-tjetrin nga ethet dhe konfuzioni i kabinës.
    
  Duke u kthyer në qoshe, ai gjeti derën e dhomës së tij të hapur. Ai ndaloi. Brenda ishte qetësi dhe dukej sikur askush nuk ishte aty, por trajnimi i tij e kishte mësuar të mos merrte asgjë me vlerë. Ai hapi ngadalë derën gjatë gjithë rrugës për t'u siguruar që askush nuk fshihej pas saj. Para tij ishte një sinjal i qartë se sa pak i besonte ekuipazhi. E gjithë dhoma e tij u përmbys dhe liri i krevatit iu gris për një kërkim. I gjithë vendi ishte në rrëmujë.
    
  Natyrisht, Aleksandri kishte pak gjëra, por gjithçka që ishte në dhomën e tij ishte grabitur tërësisht.
    
  "Qentë e ndyrë," pëshpëriti ai, me sytë e tij blu të zbehtë që skanonin mure pas muri për ndonjë të dhënë të dyshimtë që mund ta ndihmonte të përcaktonte atë që ata mendonin se do të gjenin. Përpara se të nisej drejt dusheve të përbashkëta, ai i hodhi një sy burrave në dhomën e pasme, ku zhurma e bardhë tani ishte disi e mbytur. Ata u ulën atje, vetëm të katër, vetëm duke e parë atë. I tunduar për t'i sharë, ai vendosi ta shpërfillte dhe thjesht i injoroi duke u nisur në drejtim të kundërt drejt tualetit.
    
  Ndërsa rryma e ngrohtë dhe e butë e ujit e zhyti, ai u lut që Katya dhe Sergei të mos dëmtoheshin ndërsa ai ishte larguar. Nëse ky ishte niveli i besimit që ekuipazhi kishte tek ai, atëherë ishte e sigurt të supozohej se ferma e tyre mund të kishte pësuar gjithashtu një plaçkitje të vogël në ndjekje të së vërtetës. Ashtu si një kafshë robëre e mbajtur larg hakmarrjes, rusi i zgjuar planifikoi lëvizjen e tij të radhës. Do të ishte marrëzi të debatosh me Bernën, Bodon ose ndonjë nga njerëzit e vrazhdë këtu për dyshimet e tyre. Një veprim i tillë do t'i përkeqësonte shpejt gjërat për të dhe për të dy miqtë e tij. Dhe nëse ai shpëton dhe përpiqet të marrë Sergein dhe gruan e tij larg nga këtu, kjo vetëm do të konfirmojë dyshimet e tyre për përfshirjen e tij.
    
  Kur ishte tharë dhe i veshur, ai u kthye në zyrën e Bernës, ku gjeti komandantin shtatlartë duke qëndruar pranë dritares, duke parë horizontin, siç bënte gjithmonë kur i mendonte gjërat.
    
  "Kapiten?" - tha Aleksandri nga dera e tij.
    
  "Hyni brenda. Hyni brenda," tha Byrne. "Shpresoj ta kuptoni pse na u desh të kontrollonim dhomat tuaja, Aleksandër. Për ne ishte jashtëzakonisht e rëndësishme të dinim qëndrimin tuaj për këtë çështje, pasi ju erdhët tek ne në rrethana shumë të dyshimta me një deklaratë shumë të fortë."
    
  "E kuptoj," u pajtua rus. Ai po vdiste për të pirë disa gota vodka dhe shishja e birrës së bërë vetë që Berni mbante në tavolinën e tij nuk i bëri mirë.
    
  "Pi një pije," ftoi Bern, duke treguar shishen, të cilën ai vuri re se rusi po e shikonte.
    
  "Faleminderit," buzëqeshi Aleksandri dhe i derdhi vetes një gotë. Teksa e solli ujin e zjarrtë në buzët e tij, ai mendoi nëse kishte helm të përzier në të, por ai nuk ishte i kujdesshëm. Alexander Arichenkov, rus i çmendur, do të preferonte të vdiste një vdekje të dhimbshme pasi kishte shijuar vodka të mirë sesa të humbiste mundësinë në vend që të abstenonte. Për fat të tij, pija ishte helmuese vetëm në mënyrën se si e kishin menduar krijuesit e saj dhe ai nuk mund të mos rënkonte i lumtur për ndjesinë e djegies në gjoks që ndjeu kur e gëlltiti të gjithën.
    
  "A mund të pyes, kapiten," tha ai pasi mori frymë, "çfarë u dëmtua në thyerje?"
    
  "Asgjë," tha gjithçka Berni. Ai priti një moment pauze dramatike dhe më pas zbuloi të vërtetën. "Asgjë nuk është dëmtuar, por disa gjëra na janë vjedhur. Diçka e paçmuar dhe jashtëzakonisht e rrezikshme për botën. Ajo që më shqetëson më shumë është se vetëm Urdhri i Diellit të Zi e dinte që ne i kishim ato."
    
  "Çfarë është kjo, a mund të pyes?" - pyeti Aleksandri.
    
  Berni iu drejtua me një vështrim depërtues. Nuk ishte një vështrim zemërimi apo zhgënjimi nga injoranca e tij, por një vështrim i një shqetësimi të vërtetë dhe frike të vendosur.
    
  "Armë. Ata vodhën armë që mund të shkatërrojnë dhe shkatërrojnë, të rregulluara nga ligje që ne as nuk i kemi pushtuar ende," njoftoi ai, duke u dorëzuar për vodka dhe duke derdhur një gotë për secilin prej tyre. "Na shpëtuan mysafirët e paftuar nga kjo. Ata vodhën Longinus."
    
    
  Kapitulli 12
    
    
  Heathrow ishte plot me aktivitet edhe në tre të mëngjesit.
    
  Do të kalonte pak kohë para se Nina dhe Semi të hipnin në fluturimin e radhës për në shtëpi dhe ata po mendonin të rezervonin një dhomë hoteli, në mënyrë që të mos prisnin në dritat e bardha verbuese të terminalit.
    
  "Do të shkoj të zbuloj kur të duhet të kthehemi këtu përsëri. Do të na duhej diçka për të ngrënë për një. "Jam shumë i uritur," i tha Sam Ninës.
    
  "Ti hëngre në aeroplan," i kujtoi ajo.
    
  Semi i hodhi asaj pamjen e vjetër ngacmuese të nxënësit: "Ti e quan këtë ushqim? Nuk është çudi që nuk peshoni pothuajse asgjë."
    
  Me këtë, ai u drejtua drejt sportelit të biletave, duke e lënë atë me pallton e saj masive jak të varur mbi parakrah dhe të dy çantat e tyre të udhëtimit të varura mbi supe. Sytë e Ninës ishin të varur dhe goja i ishte tharë, por ajo ndihej më mirë se sa ishte në javë.
    
  Pothuajse në shtëpi, mendoi ajo me vete dhe buzët e saj u përkulën në një buzëqeshje të turpshme. Ajo me ngurrim lejoi që buzëqeshja e saj të lulëzonte, pavarësisht se çfarë mund të mendonin dëshmitarët dhe kalimtarët, sepse ndjeu se e kishte fituar atë buzëqeshje, vuajti për të. Dhe ajo sapo kishte dalë nga dymbëdhjetë raundet me Vdekjen, dhe ajo ishte ende në këmbë. Sytë e saj të mëdhenj ngjyrë kafe bredhin mbi trupin e ndërtuar mirë të Semit, ato shpatulla të gjera i jepnin ecjes së tij edhe më të ekuilibruar nga ç'i tregonte tashmë. Buzëqeshja e saj mbeti edhe tek ai.
    
  Ajo kishte dyshuar për rolin e Sam në jetën e saj për kaq shumë kohë, por pas marifetit të fundit të Perdue, ajo ishte e sigurt se ishte e lodhur duke u ngecur mes dy burrave që luftonin. Rrëfimi i dashurisë së saj ndaj Perdue-s e ndihmoi atë në më shumë mënyra sesa ajo dëshironte të pranonte. Ashtu si kërkuesi i saj i ri në kufirin ruso-mongoli, fuqia dhe burimet e Perdue-së i përfituan asaj. Sa herë do të ishte vrarë ajo nëse jo për burimet dhe paratë e Perdue ose për mëshirën e Bernit për shkak të ngjashmërisë së saj me gruan e tij të ndjerë?
    
  Buzëqeshja e saj u zhduk menjëherë.
    
  Një grua doli nga zona e mbërritjeve ndërkombëtare, e cila dukej jashtëzakonisht e njohur. Nina u ngrit dhe u tërhoq në këndin e formuar nga korniza e dalë e kafenesë, ku priste, duke fshehur fytyrën nga zonja që po afrohej. Pothuajse duke e mbajtur frymën, Nina shikoi nga buzë për të parë se ku ishte Sam. Ai ishte jashtë syve të saj dhe ajo nuk mund ta paralajmëronte për gruan që po shkonte drejt tij.
    
  Por për lehtësimin e saj, gruaja hyri në dyqanin e ëmbëlsirave, që ndodhej pranë arkës, ku Sam po tregonte hijeshitë e tij për kënaqësinë e zonjave të reja me uniformën e tyre perfekte.
    
  "Zot! Tipike," Nina u vrenjos dhe kafshoi buzën e zhgënjyer. Ajo eci me shpejtësi drejt tij, me fytyrën e ashpër dhe hapin e saj pak më të gjatë, ndërsa u përpoq të lëvizte sa më shpejt që të mundte pa tërhequr vëmendjen te vetja.
    
  Ajo kaloi nëpër dyert e xhamit të dyfishtë në zyrë dhe u përplas me Sam.
    
  "A keni mbaruar?" - pyeti ajo me keqdashje të paturpshme.
    
  "Epo, shiko këtu," admiroi ai me lojë, "një tjetër zonjë e bukur." Dhe nuk është as ditëlindja ime!"
    
  Punonjësit e administratës qeshin, por Nina ishte jashtëzakonisht serioze.
    
  "Ka një grua që na ndjek, Sam."
    
  "Je i sigurte?" - pyeti ai sinqerisht, duke parë njerëzit në afërsi.
    
  "Pozitive," u përgjigj ajo nën zë, duke ia shtrënguar fort dorën. "E pashë në Rusi kur më rridhte gjak nga hunda. Tani ajo është këtu".
    
  "Mirë, por shumë njerëz fluturojnë midis Moskës dhe Londrës, Nina. Mund të ketë qenë një rastësi," shpjegoi ai.
    
  Ajo duhej të pranonte se fjalët e tij kishin kuptim. Por si mund ta bindte atë se diçka në lidhje me këtë grua me pamje të çuditshme me flokë të bardhë dhe lëkurë të zbehtë e kishte shqetësuar atë? Do të dukej qesharake të përdorësh pamjen e pazakontë të dikujt si bazë për një akuzë, veçanërisht për të nënkuptuar se ata janë nga një organizatë sekrete dhe do të të vrisnin për arsyen e vjetër të "ditur shumë".
    
  Sam nuk pa askënd dhe u ul Nina në divan në zonën e pritjes.
    
  "A je ne rregull?" Ai e pyeti, duke e liruar nga çantat e saj dhe duke vendosur duart mbi supet e saj për ngushëllim.
    
  "Po, po, jam mirë. Mendoj se jam pak nervoze," arsyetoi ajo, por thellë brenda saj ende nuk i besonte kësaj gruaje. Megjithatë, ndonëse nuk kishte arsye për t'i frikësuar, Nina vendosi të sillej në mënyrë të barabartë.
    
  "Mos u shqetëso, vajzë," i bëri ai syrin. "Ne do të jemi në shtëpi së shpejti dhe mund të duhen një ose dy ditë për t'u rikuperuar përpara se të fillojmë të kërkojmë për Purdue."
    
  "Purdue!" Nina gulçoi.
    
  "Po, duhet ta gjejmë atë, të kujtohet?" Sam pohoi me kokë.
    
  "Jo, Perdue po qëndron pas teje," tha Nina rastësisht, me ton të saj befas të qetë dhe të habitur në të njëjtën kohë. Sam u kthye. Dave Perdue qëndroi pas tij, i veshur me një xhaketë të zgjuar xhaketë me erë dhe në dorë një çantë të madhe dollap. Ai buzëqeshi, "Është e çuditshme t'ju shoh ju të dy këtu."
    
  Sam dhe Nina mbetën të shtangur.
    
  Çfarë duhej të bënin me praninë e tij këtu? A ishte ai në lidhje me Diellin e Zi? A ishte ai në anën e tyre, apo të dyja të mësipërmet. Si gjithmonë me Dave Perdue, nuk kishte asnjë siguri se cili ishte pozicioni i tij.
    
  Gruaja nga e cila fshihej Nina doli nga pas. Një bionde e hollë, e gjatë, e hirit, me të njëjtat sy të zhdërvjellët si Perdue dhe me të njëjtën prirje si vinçi, ajo qëndroi e qetë, duke vlerësuar situatën. Nina ishte në mëdyshje, duke mos ditur nëse duhej të përgatitej për të ikur apo për të luftuar.
    
  "Purdue!" - Bërtiti Sam. "Unë shoh që ju jeni gjallë dhe mirë."
    
  "Po, ju më njihni, unë jam gjithmonë i mirë për të dalë nga situatat," i bëri syri Perdue, duke vënë re shikimin e egër të Ninës menjëherë pas tij. "RRETH!" - tha ai duke e tërhequr gruan përpara. "Kjo është Agatha, motra ime binjake."
    
  "Faleminderit Zotit ne jemi binjakë nga ana e babait tonë," qeshi ajo. Humori i saj i thatë e goditi Ninën vetëm një moment më vonë, pasi mendja e saj e kuptoi se gruaja nuk ishte e rrezikshme. Vetëm atëherë më kuptoi qëndrimi i gruas ndaj Purdue.
    
  "Oh, më vjen keq. "Jam e lodhur," Nina ofroi justifikimin e saj të çalë për të ngulur sytë shumë gjatë.
    
  "A je i sigurt për këtë. Ajo gjakderdhje nga hunda ishte një gjë e keqe, apo jo? Agatha ra dakord.
    
  "Gëzohem që të njoh, Agatha. Unë jam Sam, - buzëqeshi Sam dhe i kapi dorën ndërsa ajo e ngriti pak për ta tundur. Sjelljet e saj të çuditshme ishin të dukshme, por Sam mund të thoshte se ishte e padëmshme.
    
  "Sam Cleave," tha Agatha thjesht, duke e përkulur kokën anash. Ajo ose ishte e impresionuar ose dukej se e kishte fytyrën e Semit të memorizuar mirë për referencë në të ardhmen. Ajo e shikoi me zell keqdashës historianin e vogël dhe tha: "Dhe ti, doktor Gould, je ai që po kërkoj!"
    
  Nina e shikoi Semin: "E shikon? Unë ju thashë kështu."
    
  Sam e kuptoi se kjo ishte gruaja për të cilën po fliste Nina.
    
  "Pra keni qenë edhe ju në Rusi?" Sam luajti memec, por Perdue e dinte shumë mirë se gazetari ishte i interesuar për takimin e tyre jo krejtësisht të rastësishëm.
    
  "Po, në fakt, po të kërkoja ty," tha Agatha. "Por ne do t'i kthehemi kësaj pasi t'ju fusim në rrobat e duhura. I dashur Zot, kjo pallto mban erë të keqe."
    
  Nina mbeti e shtangur. Dy gratë thjesht e shikonin njëra-tjetrën me shprehje boshe.
    
  "Miss Perdue, supozoj?" Pyeti Sam, duke u përpjekur të lehtësojë tensionin.
    
  "Po, Agatha Perdue. "Unë nuk jam martuar kurrë," u përgjigj ajo.
    
  "Nuk është çudi," murmuriti Nina, duke ulur kokën, por Perdue e dëgjoi atë dhe qeshi me vete. Ai e dinte se motra e tij kishte marrë pak kohë për t'u përshtatur dhe Nina ishte ndoshta më pak e përgatitur për t'i përshtatur çuditjet e saj.
    
  "Më vjen keq, doktor Gould. Kjo nuk ishte një fyerje e synuar. Duhet ta pranoni, ajo gjë e mallkuar mban erë si kafsha e ngordhur që është, - tha Agatha pa shaka. "Por refuzimi im për t'u martuar ishte zgjedhja ime, nëse mund ta besoni."
    
  Tani Sam qeshi me Perdue me problemet e vazhdueshme të Ninës të shkaktuara nga personaliteti i saj grindavec.
    
  "Nuk doja..." u përpoq të korrigjohej, por Agatha e injoroi dhe mori çantën e saj.
    
  "Hajde, zemër. Unë do t'ju blej disa tema të reja gjatë rrugës. Ne do të kthehemi përpara se të planifikohet fluturimi ynë, "tha Agatha, duke i hedhur pallton mbi krahun e Semit.
    
  "A nuk po udhëtoni me një avion privat?" pyeti Nina.
    
  "Jo, ne ishim në fluturime të veçanta për t'u siguruar që nuk ishim shumë të lehtë për t'u ndjekur. Quajeni paranojë e kultivuar mirë," buzëqeshi Perdue.
    
  "Apo njohuri për një zbulim të ardhshëm?" Agatha përsëri u përball me evazivitetin e vëllait të saj kokë më kokë. "Eja, doktor Gould. Ne po ikim!"
    
  Përpara se Nina të mund të protestonte, gruaja e çuditshme e nxori atë nga zyra, ndërsa burrat mblodhën çantat dhe dhuratën e tmerrshme të Ninës me lëkurë të papërpunuar.
    
  "Tani që nuk kemi paqëndrueshmëri të estrogjenit për të ndërhyrë në bisedën tonë, pse nuk më thua pse ti dhe Nina nuk jeni me Aleksandrin," pyeti Perdue ndërsa hynë në një kafene aty pranë dhe u ulën për të pirë pije të nxehta. "Zot, të lutem më thuaj asgjë me rusin e çmendur!" Perdue iu lut me njërën dorë mbi supin e Semit.
    
  "Jo, ai është ende gjallë," filloi Sam, por Perdue mund të kuptonte nga toni i tij se kishte më shumë për lajmet. "Ai është me Brigadën Renegade."
    
  "Pra, a keni arritur t'i bindni ata se jeni në anën e tyre?" - pyeti Perdue. "Jam i lumtur për ty. Por tani ju jeni të dy këtu, dhe Aleksandri... është ende me ta. Sam, mos më thuaj se ke ikur. Ju nuk dëshironi që këta njerëz të mendojnë se nuk mund t'ju besohet."
    
  "Pse jo? Duket se nuk je më keq për të kërcyer sa hap e mbyll sytë nga një besnikëri te tjetra," e qortoi Sam Perdue në mënyrë jo të sigurt.
    
  "Dëgjo, Sam. Unë duhet të mbaj pozicionin tim për të siguruar që Nina të mos i bjerë asnjë dëm. Ju e dini këtë," shpjegoi Perdue.
    
  "Po unë, Dave? Ku është vendi im? Gjithmonë më tërheq me vete."
    
  "Jo, të kam tërhequr zvarrë dy herë, sipas llogarisë time. Pjesa tjetër ishte vetëm reputacioni yt si një nga grupi im që të futi në gropë të mutit," ngriti supet Perdue. Ai kishte të drejtë.
    
  Shumicën e kohës, ajo që e futi në telashe ishin thjesht rrethanat që lindën nga përfshirja e Sam në përpjekjen e Trishit për të rrëzuar unazën e armëve dhe pjesëmarrja e tij pasuese në ekskursionin e Perdue në Antarktidë. Vetëm një herë pas kësaj, Perdue kërkoi shërbimet e Sam në Deep Sea One. Përtej kësaj, ishte thjesht fakti që Sam Cleave ishte tashmë në pikëpyetje të një organizate të keqe që nuk kishte hequr dorë nga ndjekja e tij.
    
  "Unë thjesht dua që jeta ime të kthehet," u ankua Sam, duke ngulur sytë në filxhanin e tij të avulluar me Earl Grey.
    
  "Po ashtu edhe ne të gjithë, por ju duhet të kuptoni se së pari duhet të merremi me atë në të cilën jemi futur", i kujtoi Perdue.
    
  "Në këtë shënim, ku renditemi ne në listën e miqve tuaj të specieve të rrezikuara?" Sam e pyeti me interes të vërtetë. Ai nuk i besoi Perdue as edhe një pikë më shumë se më parë, por nëse ai dhe Nina do të ishin në telashe, Perdue do t'i kishte çuar tashmë në një vend të largët që zotëronte, ku do t'i kishte dhënë fund jetës. Epo, ndoshta jo Nina, por patjetër Sam. Gjithçka që ai donte të dinte ishte se çfarë i bëri Perdue Renata-s, por ai e dinte se manjati i zellshëm nuk do t'i thoshte kurrë ose nuk do ta konsideronte Sam-in mjaft të rëndësishëm për të zbuluar planet e tij.
    
  "Tani je i sigurt, por mendoj se nuk ka mbaruar," tha Perdue. Ky informacion i dhënë nga Dave Perdue ishte bujar.
    
  Të paktën Sam e dinte nga burimi i drejtpërdrejtë se nuk kishte nevojë të shikonte shpesh mbi supe, me sa duket derisa u dëgjua bori tjetër i dhelprës dhe ai u kthye nga fundi i gabuar i gjuetisë.
    
    
  Kapitulli 13
    
    
  Kanë kaluar disa ditë që kur Sam dhe Nina u përplasën me Perdue dhe motrën e tij në aeroportin Heathrow. Pa hyrë në detaje në lidhje me rrethanat e tyre përkatëse dhe të ngjashme, Perdue dhe Agatha vendosën të mos ktheheshin në Reichtisousis, rezidenca e Perdue në Edinburg. Kjo ishte shumë e rrezikshme pasi shtëpia ishte një pikë referimi e njohur historike dhe e njohur si rezidenca e Purdue.
    
  Nina dhe Sam u këshilluan të bënin të njëjtën gjë, por ata vendosën ndryshe. Megjithatë, Agatha Perdue kërkoi një takim me Nina në mënyrë që të merrte shërbimet e saj në kërkimin e diçkaje që klienti i Agatha-s kërkonte në Gjermani. Reputacioni i Dr. Nina Gould si eksperte e historisë gjermane do të kishte qenë i paçmuar, ashtu si dhe aftësia e Sam Cleave si fotograf dhe gazetar në regjistrimin e çfarëdo zbulimi që mund të zbulonte Miss Perdue.
    
  "Sigurisht, Davidi gjithashtu bëri rrugën e tij nën kujtesën e vazhdueshme se ai ishte i dobishëm në përcaktimin tonë të vendndodhjes suaj dhe në këtë takim të mëpasshëm. Unë do ta lë atë të përkëdhelë egon e tij, vetëm për të shmangur metaforat dhe aludimet e tij të pandërprera për rëndësinë e tij. Në fund të fundit, ne po udhëtojmë me paratë e tij, atëherë pse të refuzojmë një budalla?" Agatha i shpjegoi Ninës ndërsa ishin ulur rreth një tryeze të madhe të rrumbullakët në shtëpinë e zbrazët të pushimeve të një miku të përbashkët në Thurso, në pikën më veriore të Skocisë.
    
  Vendi ishte bosh me përjashtim të verës, kur Agatha dhe miku i Dave, Profesor What's-His-His, jetonin këtu. Në periferi të qytetit, afër Dunnet Head, qëndronte një shtëpi modeste dykatëshe ngjitur me një garazh me dy makina poshtë. Në një mëngjes me mjegull, makinat që kalonin në rrugë dukeshin si fantazma që zvarriteshin jashtë dritares së ngritur të dhomës së ndenjes, por zjarri brenda e bëri dhomën shumë komode. Nina ishte magjepsur nga dizajni i vatrës gjigante, në të cilën ajo mund të hynte lehtësisht si një shpirt i dënuar që shkon në ferr. Në fakt, ishte pikërisht ajo që kishte imagjinuar kur pa gdhendjet e ndërlikuara në grilën e zezë dhe imazhet shqetësuese të relievit që rreshtonin kthinën e lartë në murin e vjetër prej guri të shtëpisë.
    
  Nga trupat e zhveshur të ndërthurur me djajtë dhe kafshët në reliev, ishte e qartë se pronarit të shtëpisë i kishin bërë shumë përshtypje imazhet mesjetare të zjarrit dhe squfurit që përshkruanin herezinë, purgatorin, dënimin hyjnor për kafshët etj. Nina u turbullua, por Sam u argëtua duke drejtuar duart përgjatë kthesave të mëkatareve femra, qëllimisht për ta mërzitur Ninën.
    
  "Unë supozoj se mund ta hetojmë këtë së bashku," Nina buzëqeshi me dashamirësi, duke u përpjekur të mos argëtohej nga bëmat rinore të Semit ndërsa priste që Perdue të kthehej nga bodrumi i verës i braktisur i shtëpisë me diçka më të fortë për të pirë. Me sa duket pronari i rezidencës kishte një prirje për të blerë vodka nga çdo vend që frekuentonte në udhëtimet e tij dhe për të ruajtur pjesë shtesë që nuk i konsumonte me dëshirë.
    
  Sam zuri vendin e tij pranë Ninës ndërsa Perdue hyri triumfalisht në dhomë me dy shishe pa etiketa, një në secilën dorë.
    
  "Unë supozoj se nuk mund të bëhet fjalë për të kërkuar kafe," psherëtiu Agatha.
    
  "Kjo nuk është e vërtetë," buzëqeshi Dave Perdue ndërsa ai dhe Semi nxorrën syzet e njëjta nga kabineti i madh pranë portës. "Ndodh të ketë një kafebërëse atje, por kam frikë se u nxitova shumë për ta provuar."
    
  "Mos u shqetëso. Do ta plaçkis më vonë, - u përgjigj Agatha indiferente. "Faleminderit perëndive që kemi bukë të shkurtër dhe biskota të shijshme.
    
  Agatha hodhi dy kuti biskotash në dy pjata darke, pa u kujdesur nëse ato thyheshin. Ninës iu duk e lashtë sa oxhaku. Agatha Perdue ishte e rrethuar nga e njëjta atmosferë si një mjedis për t'u dukur, ku fshiheshin, ekspozoheshin paturpësisht disa ideologji sekrete dhe të liga. Ashtu si këto krijesa të liga jetonin lirshëm në muret dhe gdhendjet e mobiljeve, ashtu ishte edhe personaliteti i Agatha-s - pa justifikim apo kuptime nënndërgjegjeshëm. Ajo që tha ishte ajo që mendonte dhe kishte një farë lirie në të, mendoi Nina.
    
  Ajo do të donte të kishte një mënyrë për të shprehur mendimet e saj pa menduar për pasojat që do të lindnin thjesht nga vetëdija e epërsisë së saj intelektuale dhe distanca morale nga mënyrat në të cilat shoqëria dikton që njerëzit të mbeten të ndershëm duke thënë gjysmë të vërteta për hir të mbajtjes. lart paraqitjet. Ishte mjaft freskuese, në mos shumë patronuese, por disa ditë më parë, Perdue i kishte thënë se motra e tij ishte e tillë me të gjithë dhe se ai dyshonte se ajo ishte edhe e vetëdijshme për vrazhdësinë e saj të paqëllimshme.
    
  Agatha refuzoi alkoolin e panjohur që po shijonin tre të tjerët, ndërkohë që ajo zbërtheu disa dokumente nga ajo që dukej si çanta e shkollës që Sam kishte pasur në fillim të shkollës së mesme , një çantë lëkure kafe aq e veshur sa duhej të ishte një antike. Në anë, drejt majës së kasës, disa nga tegelat janë liruar dhe kapaku hapet ngadalë për shkak të konsumimit dhe moshës. Era e pijes e kënaqi Ninën dhe ajo zgjati me kujdes dorën për të ndjerë strukturën midis gishtit të madh dhe gishtit tregues.
    
  "Rreth 1874," mburrej Agatha me krenari. "Më është dhënë nga rektori i Universitetit të Goteborgut, i cili më vonë drejtoi Muzeun e Kulturës Botërore. I përkiste stërgjyshit të tij, përpara se bastardi plak të vritej nga gruaja e tij në vitin 1923, për shkak të bashkimit me një djalë në shkollën ku ai jepte biologji, besoj.
    
  "Agatha," u përkul Perdue, por Sam e mbajti një të qeshur që e bëri edhe Ninën të buzëqeshë.
    
  "Uau," admiroi Nina, duke e lëshuar çështjen në mënyrë që Agatha ta zëvendësonte atë.
    
  "Tani, ajo që klienti im më ka kërkuar të bëj është të gjej këtë libër, një ditar që supozohet se është sjellë në Gjermani nga një ushtar i Legjionit të Huaj Francez tre dekada pas përfundimit të Luftës Franko-Prusiane në 1871," tha Agatha, duke treguar. në një fotografi të një prej librave faqe.
    
  "Kjo ishte epoka e Otto von Bismarkut," tha Nina, duke studiuar me kujdes dokumentin. Ajo ia mbylli sytë, por ende nuk mund të kuptonte se çfarë ishte shkruar në bojën e ndyrë në faqe.
    
  "Kjo është shumë e vështirë për t'u lexuar, por klienti im këmbëngul se është nga një ditar i marrë fillimisht gjatë Luftës së Dytë Franko-Dahomeane nga një legjionar që ishte vendosur në Abomi pak para skllavërisë së mbretit Bé Khanzina në 1894," citoi Agata rrëfimin e saj si një tregimtare profesioniste.
    
  Aftësia e saj për të treguar histori ishte befasuese dhe me shqiptimin e saj të vendosur në mënyrë perfekte dhe ndryshimet në ton, ajo tërhoqi menjëherë një audiencë prej tre personash për të dëgjuar me vëmendje një përmbledhje interesante të librit që ajo po kërkonte. "Sipas legjendës, plaku që e shkroi këtë vdiq nga dështimi i frymëmarrjes në një spital fushor në Algjer diku në fillim të viteve 1900. Sipas raportit, "ajo u dha atyre një tjetër certifikatë të vjetër nga një oficer mjekësor në terren - ai ishte shumë më tepër se tetë vjeç dhe në thelb po jetonte ditët e tij."
    
  "Pra, ai ishte një ushtar i vjetër që nuk u kthye më në Evropë?" - pyeti Perdue.
    
  "E drejtë. Në ditët e tij të fundit, ai u miqësua me një oficer të Legjionit të Huaj gjerman të vendosur në Abomey, të cilit ia dha ditarin pak para vdekjes së tij," konfirmoi Agatha. Ajo kaloi gishtin mbi certifikatën ndërsa vazhdonte.
    
  "Në ditët që kaluan së bashku, ai e argëtoi shtetasin gjerman me të gjitha historitë e tij të luftës, të gjitha të regjistruara në këtë ditar. Por një histori në veçanti u përhap falë përçarjeve të një ushtari të moshuar. Gjatë shërbimit të tij në Afrikë, në vitin 1845, kompania e tij ndodhej në pronën e vogël të një pronari egjiptian, i cili kishte trashëguar dy toka bujqësore nga gjyshi i tij dhe ishte shpërngulur nga Egjipti në Algjeri si i ri. Tani, ky egjiptian me sa duket kishte atë që ushtari i vjetër e quajti "një thesar i harruar nga bota" dhe vendndodhja e thesarit në fjalë u regjistrua në një poezi që ai shkroi më vonë.
    
  "Kjo është poezia që nuk mund ta lexojmë," psherëtiu Sam. Ai u mbështet në karrigen e tij dhe rrëmbeu një gotë vodka. Duke tundur kokën, ai i gëlltiti të gjitha.
    
  "Kjo është e zgjuar, Sam. Sikur kjo histori të mos ishte mjaft konfuze, duhet të mjegulloni më tej trurin tuaj", tha Nina duke tundur kokën me radhë. Perdue nuk tha asgjë. Por ai ndoqi shembullin dhe gëlltiti një kafkë. Të dy burrat rënkonin, duke u përmbajtur që të mos përplasnin gotat e tyre elegante mbi mbulesën e tavolinës së endur mirë.
    
  Nina mendoi me zë të lartë: "Pra, një legjionar gjerman e solli në shtëpi në Gjermani, por që andej ditari humbi në errësirë".
    
  "Po," u pajtua Agatha.
    
  "Atëherë, si e di klienti juaj për këtë libër? Ku e ka marrë foton e faqes?" Pyeti Sam, duke u dukur si ciniku i vjetër gazetaresk që ka qenë dikur. Nina ia ktheu buzëqeshjen. Ishte mirë të dëgjoja përsëri depërtimin e tij.
    
  Agatha rrotulloi sytë.
    
  "Shiko, është e qartë se një person që ka një ditar që përmban vendndodhjen e një thesari botëror do ta dokumentojë atë diku tjetër për pasardhësit nëse humbet ose vidhet ose, Zoti na ruajt, ai vdes para se ta gjejë", shpjegoi ajo. , duke bërë gjestikulim të egër në zhgënjimin e saj. Agatha nuk mund ta kuptonte se si kjo mund ta kishte ngatërruar fare Semin. "Klienti im zbuloi dokumente dhe letra që tregonin këtë histori midis sendeve të gjyshes së tij kur ajo vdiq. Vendndodhja e tij ishte thjesht e panjohur. Ju e dini se ata nuk pushuan së ekzistuari plotësisht."
    
  Sam ishte shumë i dehur për t'i bërë ballë asaj, gjë që donte të bënte.
    
  "Shiko, kjo tingëllon më konfuze se sa është," shpjegoi Perdue.
    
  "Po!" Sam u pajtua, duke fshehur pa sukses faktin se ai nuk e kishte idenë.
    
  Perdue derdhi një gotë tjetër dhe përmblodhi për miratimin e Agatha-s: "Pra, ne duhet të gjejmë një ditar që erdhi nga Algjeria në fillim të viteve 1900."
    
  "Mendoj, po. Hap pas hapi", konfirmoi motra e tij. "Sapo të kemi ditarin, ne mund ta deshifrojmë poezinë dhe të kuptojmë se çfarë është ky thesar për të cilin ai po fliste."
    
  "A nuk duhet ta bëjë këtë klienti juaj?" pyeti Nina. "Në fund të ditës, ju duhet të merrni një ditar për klientin tuaj. Prerë dhe tharë."
    
  Tre të tjerët ia ngulnin sytë Ninës.
    
  "Çfarë?" - pyeti ajo duke ngritur supet.
    
  "A nuk doni të dini se çfarë është, Nina?" - pyeti Perdue i habitur.
    
  "E dini, kohët e fundit kam bërë pak pushim nga aventurat, nëse nuk e keni vënë re. Do të ishte një ide e mirë që unë të merrja vetëm këshilla për këtë dhe të qëndroja larg çdo gjëje tjetër. Ju të gjithë mund të shkoni përpara dhe të gjuani për atë që mund të jetë shumë e pakuptimtë, por unë jam i lodhur nga ndjekjet e vështira," tha ajo.
    
  "Si mund të jetë kjo marrëzi?" - pyeti Sam. "Ajo poezi aty."
    
  "Po, Sam. Me sa dimë, e vetmja kopje që ekziston, dhe është e drequr e padeshifrueshme!" - këputi ajo duke ngritur zërin e acaruar.
    
  "Zot, nuk mund të të besoj," u kundërpërgjigj Sam. "Ti je një historiane e ndyrë, Nina. Histori. A ju kujtohet kjo? A nuk është ajo për të cilën jetoni?"
    
  Nina mbërtheu Semin me vështrimin e saj të zjarrtë. Pas një pauze, ajo u qetësua dhe thjesht u përgjigj: "Unë nuk di asgjë tjetër".
    
  Perdue mbajti frymën. Semit i ra nofulla. Agatha hëngri biskotat.
    
  "Agatha, unë do të të ndihmoj ta gjesh këtë libër, sepse kjo është ajo në të cilën unë jam e mirë... Dhe ti më ke ngrirë financat përpara se të më paguash për të, dhe për këtë unë jam përjetësisht mirënjohës. Vërtet", tha Nina.
    
  "Ti e bëre? Na i ke kthyer llogaritë tona. Agatha, ju jeni një kampione e vërtetë!" Bërtiti Sam, duke mos kuptuar në dehjen e tij që po rritej me shpejtësi se ai e kishte ndërprerë Ninën.
    
  Ajo i hodhi një vështrim qortues dhe vazhdoi, duke u kthyer nga Agatha: "Por kjo është gjithçka që do të bëj këtë herë." Ajo e shikoi Perdue me një shprehje qartësisht të pasjellshme në fytyrën e saj. "Jam lodhur duke vrapuar për jetën time, sepse njerëzit më hedhin para".
    
  Asnjëra prej tyre nuk kishte ndonjë kundërshtim apo argument të pranueshëm se pse ajo duhet të rishqyrtojë. Nina nuk mund të besonte se Sam ishte aq i etur për të shkuar pas Perdue përsëri.
    
  "A ke harruar pse jemi këtu, Sam?" - pyeti ajo drejtpërdrejt. "A keni harruar se ne po pimë pishurën e djallit në një shtëpi të bukur përballë një oxhaku të ngrohtë vetëm sepse Aleksandri ofroi të ishte sigurimi ynë?" Zëri i Ninës ishte plot zemërim të qetë.
    
  Perdue dhe Agatha i hodhën një sy njëri-tjetrit shpejt, duke pyetur veten se çfarë Nina po përpiqej t'i tregonte Samit. Gazetari thjesht ka mbajtur gjuhën, duke pirë pijen ndërsa syve të tij mungonte dinjiteti për ta parë.
    
  "Ju po shkoni në një gjueti thesari Zoti e di ku, por unë do ta mbaj fjalën time. Na kanë mbetur edhe tre javë, plak, - tha ajo me egërsi. "Të paktën unë do të bëj diçka për këtë."
    
    
  Kapitulli 14
    
    
  Agatha trokiti në derën e Ninës vetëm pas mesnate.
    
  Perdue dhe motra e tij i bindën Nina dhe Sam të qëndronin në shtëpinë e Thurso derisa të kuptonin se ku të fillonin kërkimin. Sam dhe Perdue po pinin ende në dhomën e pishinës, diskutimet e tyre të shkaktuara nga alkooli bëheshin më të forta me çdo ndeshje dhe çdo pije. Temat e diskutuara nga dy burrat e arsimuar varionin nga rezultatet e futbollit deri te recetat gjermane; nga këndi më i mirë për të hedhur një vijë kur fluturoni duke peshkuar te përbindëshi i Loch Ness dhe lidhja e tij me dorëzimin. Por kur u shfaqën histori për huliganët e zhveshur të Glasgout, Agatha nuk mundi më dhe u ngjit në heshtje atje ku Nina ishte arratisur nga pjesa tjetër e festës pas grindjes së saj të vogël me Sam.
    
  "Hyni, Agatha," dëgjoi ajo zërin e historianit që kumbonte nga ana tjetër e derës së trashë të lisit. Agatha Perdue hapi derën dhe, për habinë e saj, gjeti Nina Gould të shtrirë në krevatin e saj, me sy të skuqur nga të qarat, të ndyrë për atë që burrat e çmendur ishin. Siç do të kishte bërë edhe ajo, Agatha pa Nina duke gërmuar në internet për të hulumtuar sfondin e historisë dhe duke u përpjekur të krijonte paralele midis thashethemeve dhe përparimit aktual kronologjik të historive të ngjashme gjatë asaj epoke të supozuar.
    
  Shumë e kënaqur me zellin e Ninës në këtë çështje, Agatha rrëshqiti perdet në portën e derës dhe mbylli derën pas saj. Kur Nina ngriti sytë, vuri re se Agatha kishte sjellë fshehurazi verë të kuqe dhe cigare. Ajo kishte, sigurisht, një pako me biskota me xhenxhefil Walkers të mbështjellë nën krahun e saj. Nina duhej të buzëqeshte. Bibliotekarja e çuditshme sigurisht ka pasur momentet e saj kur nuk ofendonte, korrigjonte apo acaronte askënd.
    
  Tani më shumë se kurrë, Nina mund të shihte ngjashmëritë mes saj dhe vëllait të saj binjak. Ai kurrë nuk e diskutoi atë gjatë gjithë kohës që ai dhe Nina ishin bashkë, por pasi lexoi mes rreshtave komentet e tyre për njëri-tjetrin, ajo mundi të kuptonte se ndarja e tyre e fundit nuk ishte miqësore - ose ndoshta vetëm një nga ato raste kur grindja u bë më e madhe. serioze nga sa duhet të ishte për shkak të rrethanave.
    
  "A ka ndonjë gjë të gëzueshme për pikën e fillimit, e dashur?" - pyeti bjondja e mprehtë, e ulur në shtrat pranë Ninës.
    
  "Akoma jo. Klienti juaj nuk ka një emër për ushtarin tonë gjerman? Kjo do t'i bënte gjërat shumë më të lehta, sepse atëherë ne mund të gjurmojmë prejardhjen e tij ushtarake dhe të shohim se ku është vendosur ai, të kontrollojmë të dhënat e regjistrimit dhe të tilla, "tha Nina me një tundje të vendosur ndërsa ekrani i laptopit reflektohej në sytë e saj të errët.
    
  "Jo, me sa di unë, jo. Shpresoja se mund ta çonim dokumentin te një grafolog dhe të analizonim dorëshkrimin e tij. Ndoshta nëse mund t'i sqaronim fjalët, mund të na jepte një të dhënë se kush e shkroi ditarin," sugjeroi Agatha.
    
  "Po, por kjo nuk na tregon se kujt ia dha. Ne duhet të përcaktojmë identitetin e gjermanit që i solli këtu pas kthimit nga Afrika. Të dish se kush e ka shkruar këtë nuk do t'i ndihmojë aspak," psherëtiu Nina, duke goditur stilolapsin në kthesën sensuale të buzës së poshtme, ndërsa mendja e saj kërkonte alternativa.
    
  "Mund. Personaliteti i autorit mund të na tregojë se si t'i zbulojmë emrat e njerëzve në njësinë në terren ku ai vdiq, Nina ime e dashur, "shpjegoi Agata, duke shtypur biskotat e saj në mënyrë të çuditshme. "Zoti im, ky është një përfundim mjaft i qartë që do të kisha menduar se dikush nga inteligjenca juaj do ta kishte marrë parasysh."
    
  Sytë e Ninës e shpuan me një paralajmërim të mprehtë. "Është shumë larg, Agatha. Në fakt, gjurmimi i dokumenteve ekzistuese në botën reale është pak më ndryshe nga krijimi i procedurave të fantazisë nga siguria e një biblioteke."
    
  Agatha ndaloi së përtypuri. Ajo e shikoi historianin kurvë me një vështrim të tillë sa Nina u pendua shpejt për përgjigjen e saj. Për gati gjysmë minutë Agatha Perdue mbeti e palëvizshme në vendin e saj, e pajetë. Nina ishte tmerrësisht e turpëruar kur e pa këtë grua, që tashmë i ngjante një kukulle prej porcelani në formë njeriu, vetëm ulur aty dhe gjithashtu sillej si ajo. Papritur, Agatha filloi të përtypte dhe të lëvizte, duke e frikësuar Nina sa një fije floku të kishte një atak në zemër.
    
  "Mirë e thënë, Dr. Gould. Prek, - mërmëriti me entuziazëm Agatha, duke përfunduar biskotën e saj. "Çfarë sugjeroni?"
    
  "Ideja e vetme që kam është... disi... e paligjshme," u përkul Nina, duke pirë një gllënjkë nga një shishe verë.
    
  "Oh, më thuaj," buzëqeshi Agatha, dhe reagimi i saj e befasoi Ninën. Në fund të fundit, ajo dukej se kishte të njëjtën prirje për telashe si vëllai i saj.
    
  "Do të na duhej të kishim akses në të dhënat e Home Office për të hetuar emigracionin e shtetasve të huaj në atë kohë, si dhe të dhënat e burrave të regjistruar në Legjionin e të Huajve, por nuk e kam idenë se si ta bëj këtë," tha Nina seriozisht, duke marrë biskota nga. një pako.
    
  "Unë thjesht do ta hakoj, budallaqe," buzëqeshi Agatha.
    
  "Vetëm hak? Në arkivat e konsullatës gjermane? Ministrisë Federale të Brendshme dhe të gjitha të dhënat e saj arkivore?" Pyeti Nina, duke përsëritur qëllimisht veten për t'u siguruar që ajo e kuptonte plotësisht nivelin e çmendurisë së zonjushë Perdue. O Zot, unë tashmë mund të shijoj ushqimin e burgut në barkun tim, pasi shoqja ime lezbike e qelisë vendosi të përqafohej shumë, mendoi Nina. Pa marrë parasysh se sa shumë u përpoq të qëndronte larg aktiviteteve të paligjshme, dukej sikur ajo thjesht mori një rrugë tjetër për të arritur hapin.
    
  "Po, më jep makinën tënde," tha papritmas Agatha, me krahët e saj të gjatë dhe të hollë që vraponin për të kapur laptopin e Ninës. Nina ka reaguar me shpejtësi, duke i rrëmbyer kompjuterin nga duart klientit të saj entuziast.
    
  "Jo!" - bërtiti ajo. "Jo në laptopin tim. A je i cmendur?
    
  Edhe një herë, dënimi shkaktoi një reagim të çuditshëm të menjëhershëm në Agatha qartësisht pak të çmendur, por këtë herë ajo erdhi në vete pothuajse menjëherë. E mërzitur nga qasja tepër e ndjeshme e Ninës ndaj gjërave që mund të shqetësoheshin sipas dëshirës, Agatha qetësoi duart, duke psherëtirë.
    
  "Bëjeni në kompjuterin tuaj", shtoi historiani.
    
  "Oh, kështu që je e shqetësuar se mos të gjurmosh, jo se nuk duhet," tha Agatha me vete me zë të lartë. "Epo, kjo është më mirë. Mendova se menduat se ishte një ide e keqe."
    
  Sytë e Ninës u zgjeruan nga habia nga moskalueshmëria e gruas, ndërsa ajo priste idenë tjetër të keqe.
    
  "Do të kthehem menjëherë, Dr. Gould. Prit, - tha ajo dhe u hodh lart. Teksa hapi derën, ajo hodhi një vështrim mbrapa për të informuar Ninën: "Dhe unë do t'ia tregoj akoma këtë një grafologu, vetëm për t'u siguruar," ajo u kthye dhe doli nga dera si një fëmijë i emocionuar në mëngjesin e Krishtlindjes.
    
  "Jo dreqin," tha Nina në heshtje, duke shtrënguar laptopin në gjoks, sikur ta mbronte. "Nuk mund ta besoj se jam tashmë i mbuluar në mut dhe thjesht pres që pendët të fluturojnë."
    
  Pak çaste më vonë, Agatha u kthye me një shenjë që dukej si diçka nga një episod i vjetër i Buck Rogers. Gjëja ishte kryesisht transparente, e bërë nga një lloj tekstil me fije qelqi, në madhësinë e një copë letre shkrimi dhe nuk kishte ekran me prekje për të lundruar. Agatha nxori një kuti të vogël të zezë nga xhepi dhe preku butonin e vogël të argjendtë me majën e gishtit tregues. Gjëja e vogël u ul në majë të gishtit të saj si një gisht i sheshtë derisa e ngjiti në këndin e sipërm majtas të shenjës së çuditshme.
    
  "Shikoje ate. Davidi e bëri këtë më pak se dy javë më parë, "mburrej Agatha.
    
  "Sigurisht," qeshi Nina dhe tundi kokën për efektivitetin e teknologjisë së largët për të cilën ishte e ditur. "Çfarë po bën ai?"
    
  Agatha i hodhi një nga ato vështrimet mbrojtëse dhe Nina u përgatit për diçka të pashmangshme që ti nuk di? ton.
    
  Më në fund, bjondja u përgjigj drejtpërdrejt: "Është një kompjuter, Nina".
    
  Po, ja ku është!- njoftoi zëri i saj i brendshëm i irrituar. Thjesht lere te shkoje. Lëreni të qetë, Nina.
    
  Duke iu nënshtruar ngadalë dehjes së saj, Nina vendosi të qetësohej dhe thjesht të pushonte për një herë. "Jo, dua të them këtë gjë," i tha ajo Agatha-s dhe tregoi me gisht një objekt të sheshtë, të rrumbullakët, argjendi.
    
  "Oh, është një modem. Nuk mund të gjurmohet. Le të themi, praktikisht e padukshme. Ai fjalë për fjalë merr frekuencat e gjerësisë së brezit satelitor dhe lidhet me gjashtë të parat që mund të zbulojë. Më pas, në intervale prej tre sekondash, ai kalon ndërmjet kanaleve të zgjedhura në mënyrë të tillë që të kërcejë, duke mbledhur të dhëna që vijnë nga ofrues të ndryshëm shërbimesh. Pra, duket si një rënie në shpejtësinë e lidhjes në vend të një regjistri aktiv. Këtë duhet t'ia jap idiotit. Ai është shumë i mirë për të ndyrë sistemin," Agatha buzëqeshi me ëndërrim, duke u mburrur për Perdue.
    
  Nina qeshi me të madhe. Nuk ishte vera ajo që e bëri atë, por më tepër zhurma e gjuhës së duhur të Agatha-s që thotë "qij" kaq kot. Trupi i saj i vogël u mbështet në kokën e shtratit me një shishe verë teksa shikonte shfaqjen fantastiko-shkencore përpara saj.
    
  "Çfarë?" Pyeti Agatha e pafajshme, duke e drejtuar gishtin përgjatë skajit të sipërm të tabelës.
    
  "Asgjë, zonjë. Vazhdo," buzëqeshi Nina.
    
  "Mirë, le të shkojmë," tha Agatha.
    
  I gjithë sistemi i fibrave optike i lyente pajisjet me një ngjyrë vjollce pastel që i kujtonte Ninës një shpatë dritash, por jo aq të ashpër. Sytë e saj panë skedarin binar që u shfaq pasi gishtat e trajnuar të Agatha-s shtypën kodin në qendër të ekranit drejtkëndor.
    
  "Stilolaps dhe letër," e urdhëroi Agatha Nina, pa hequr sytë nga ekrani. Nina mori një stilolaps dhe disa faqe të grisura nga fletorja dhe filloi të priste.
    
  Agatha lexoi një lidhje me kodet e pakuptueshme që Nina kishte shkruar ndërsa fliste. Ata mund të dëgjonin burrat që ecnin shkallët, ende duke u tallur me marrëzitë absolute kur ishin pothuajse të mbaruar.
    
  "Çfarë dreqin po bën me pajisjet e mia?" - pyeti Perdue. Nina mendoi se ai duhej të ishte më mbrojtës në tonin e tij për shkak të guximit të motrës së tij, por ai dukej më i interesuar për atë që ajo po bënte sesa për atë që po bënte.
    
  "Nina duhet të dijë emrat e legjionarëve të huaj që mbërritën në Gjermani në fillim të viteve 1900. Unë thjesht po e mbledh këtë informacion për të, "shpjegoi Agatha, me sytë e saj ende duke kaluar mbi disa rreshta kodi, nga të cilat ajo ia diktoi në mënyrë selektive Ninës ato të sakta.
    
  "Dreqin", ishte gjithçka që Sam mund të mblidhte teksa shpenzoi pjesën më të madhe të forcës së tij fizike duke u përpjekur të qëndronte në këmbë. Askush nuk e dinte nëse ishte tmerri i shkaktuar nga shenja e teknologjisë së lartë, numri i emrave që do të tërhiqnin, apo fakti që në thelb po kryenin një krim federal para tij.
    
  "Çfarë keni për momentin?" - pyeti Perdue, gjithashtu jo shumë koherente.
    
  "Ne do të ngarkojmë të gjithë emrat dhe numrat e identitetit, ndoshta disa adresa. Dhe ne do ta prezantojmë atë në mëngjes", u tha Nina burrave, duke u përpjekur që zëri i saj të tingëllonte i matur dhe i sigurt. Por ata e blenë atë dhe ranë dakord të vazhdonin të flinin.
    
  Tridhjetë minutat e ardhshme u shpenzuan në mënyrë të lodhshme duke shkarkuar emrat, gradat dhe pozicionet në dukje të panumërta të të gjithë burrave të regjistruar në Legjionin e të Huajve, por dy zonjat mbetën të fokusuara aq sa të lejonte alkooli. I vetmi zhgënjim në hulumtimin e tyre ishte mungesa e këmbësorëve.
    
    
  Kapitulli 15
    
    
  Duke vuajtur nga hangover, Sam, Nina dhe Perdue folën me zëra të heshtur për të kursyer veten nga një dhimbje koke edhe më e madhe. Edhe mëngjesi i përgatitur nga kujdestarja e shtëpisë Maisie McFadden nuk mundi t'ua lehtësonte shqetësimin, megjithëse ata nuk mund të debatonin me përsosmërinë e pjatës së saj me tramezinë të skuqur me kërpudha dhe vezë.
    
  Pas vaktit, ata u mblodhën përsëri në dhomën e frikshme të ndenjes, ku gdhendjet dukeshin nga çdo pozitë e lartë dhe guri. Nina hapi fletoren e saj, ku shkarravitjet e saj të palexueshme sfiduan mendjen e saj të mëngjesit. Nga lista ajo kontrolloi emrat e të gjithë burrave të regjistruar, të gjallë dhe të vdekur. Një nga një, Perdue futi emrat e tyre në bazën e të dhënave që motra e tij kishte rezervuar përkohësisht për ta për t'i rishikuar pa gjetur ndonjë mospërputhje në server.
    
  "Jo," tha ai pas disa sekondash duke lëvizur nëpër shënimet e secilit emër, "jo Algjeria".
    
  Semi ishte ulur në tavolinën e kafes dhe pinte një kafe të vërtetë nga aparati i kafesë që Agatha kishte ëndërruar një ditë më parë. Ai hapi laptopin e tij dhe dërgoi me email disa burime që e ndihmuan të gjurmonte origjinën e dijes së një ushtari të vjetër, i cili shkroi një poezi për thesarin e humbur të botës që ai pretendonte se e kishte vënë re gjatë qëndrimit të tij me një familje egjiptiane.
    
  Një nga burimet e tij, një redaktor i vjetër i mirë maroken nga Tangier, u përgjigj brenda orës.
    
  Ai dukej i habitur që kjo histori kishte arritur tek një gazetar modern evropian si Sam.
    
  Redaktori u përgjigj: "Me sa di unë, kjo histori është vetëm një mit i treguar gjatë dy luftërave botërore nga legjionarët këtu në Afrikën e Veriut për të ruajtur shpresën se kishte një lloj magjie në këtë pjesë të egër të botës. Asnjëherë nuk u konsiderua se do të kishte ndonjë mish në këto kocka. Por më dërgoni atë që keni dhe unë do të shoh se si mund të ndihmoj në atë anë."
    
  "A mund t'i besohet atij?" pyeti Nina. "Sa mirë e njeh atë?"
    
  "E takova dy herë, kur mbulova përleshjet në Abidjan në 2007 dhe përsëri në takimin e Fondit Botëror të Kontrollit të Sëmundjeve në Paris tre vjet më vonë. Është solid. Edhe pse shumë skeptik," kujton Sam.
    
  "Kjo është një gjë e mirë, Sam," tha Perdue dhe e përkëdheli Semin pas shpine. "Atëherë ai nuk do ta shohë këtë detyrë si diçka më shumë se një detyrë budallai. Do të jetë më mirë për ne. Ai nuk do të dëshironte të merrte një pjesë të diçkaje që ai nuk beson se ekziston, apo jo? Perdue qeshi. "Dërgoji atij një kopje të faqes. Le të shohim se çfarë mund të marrë nga kjo".
    
  "Unë nuk do t'i dërgoja vetëm kopje të kësaj faqeje kujtdo, Perdue," paralajmëroi Nina. "Ju nuk dëshironi që të transmetohet se kjo histori legjendare mund të ketë rëndësi historike."
    
  "Shqetësimet e tua janë vënë re, e dashur Nina," e siguroi Perdue, buzëqeshja e tij sigurisht pak e trishtuar për humbjen e dashurisë së saj. "Por ne gjithashtu duhet ta dimë këtë vetë. Agatha nuk di pothuajse asgjë për klientin e saj, i cili mund të jetë thjesht një fëmijë i pasur që ka trashëguar trashëgiminë familjare dhe dëshiron të shohë nëse mund të marrë diçka për këtë ditar në tregun e zi.
    
  "Apo ai mund të na ngacmojë, e dini?" ajo theksoi fjalët e saj për t'u siguruar që Sam dhe Perdue e kuptonin se Këshilli i Diellit të Zi mund të ketë qenë pas kësaj gjatë gjithë kohës.
    
  "Unë dyshoj," u përgjigj Perdue menjëherë. Ajo besonte se ai dinte diçka që ajo nuk dinte, dhe kështu ishte e sigurt se do të hidhte zare. Nga ana tjetër, kur ka ditur ndonjëherë diçka që të tjerët nuk e dinin. Gjithmonë një hap përpara dhe jashtëzakonisht i fshehtë në lidhje me marrëdhëniet e tij, Perdue nuk tregoi asnjë shqetësim për idenë e Ninës. Por Sam nuk ishte aq shpërfillës sa Nina. Ai i hodhi Perdue një vështrim të gjatë dhe me pritje. Më pas ai hezitoi të dërgonte emailin përpara se të thoshte: "Dukesh shumë i sigurt që nuk e kemi bindur."
    
  "Më pëlqen mënyra se si ju të tre po përpiqeni të bëni një bisedë dhe nuk e kuptoj se ka më shumë për atë që po thoni. Por unë di gjithçka për organizatën dhe se si ajo ka qenë fatkeqësia e ekzistencës suaj që kur ju qitët pa dashje disa nga anëtarët e saj. O Zot, fëmijë, prandaj ju punësova!" Ajo qeshi. Këtë herë Agatha dukej si një kliente e përkushtuar dhe jo si një endacak i çmendur që kalonte shumë kohë në diell.
    
  "Në fund të fundit, ajo ishte ajo që hakoi serverët Black Sun për të aktivizuar statusin tuaj financiar... fëmijët," u kujtoi Perdue duke shkelur syrin.
    
  "Epo, ju nuk i dini të gjitha këto, zonjusha Perdue," u përgjigj Sam.
    
  "Por unë e di. Unë dhe vëllai im mund të jemi në konkurrencë të vazhdueshme në fushat tona përkatëse të ekspertizës, por ne kemi disa gjëra të përbashkëta. Informacioni në lidhje me misionin kompleks të Sam Cleave dhe Nina Gould për bandën famëkeqe të renegatëve nuk është saktësisht sekret, jo kur flisni rusisht," la të kuptohet ajo.
    
  Sam dhe Nina u tronditën. A do ta dinte Perdue atëherë se duhej të gjenin Renatën, sekretin e tij më të madh? Si mund ta marrin atë tani? Ata e panë njëri-tjetrin me pak më shumë shqetësim seç donin.
    
  "Mos u shqetëso", Perdue theu heshtjen. "Le ta ndihmojmë Agatën të marrë objektin e klientit të saj dhe sa më shpejt ta bëjmë këtë...kush e di... Ndoshta mund të arrijmë në një lloj marrëveshjeje për të siguruar besnikërinë tuaj ndaj ekuipazhit," tha ai, duke parë Ninën.
    
  Ajo nuk mund të mos kujtonte herën e fundit që kishin folur përpara se Perdue të zhdukej pa një shpjegim të duhur. "Marrëveshja" e tij me sa duket nënkuptonte një besnikëri të përtërirë dhe të padiskutueshme ndaj tij. Në fund të fundit, në bisedën e tyre të fundit, ai e kishte siguruar se nuk kishte hequr dorë nga përpjekjet për ta rikthyer nga krahët e Semit, nga shtrati i Semit. Tani ajo e dinte pse ai duhej të mbizotëronte edhe në rastin Renata/Brigada Renegade.
    
  "Më mirë mbaje fjalën, Perdue. Ne...më...po mbarojnë lugët për të ngrënë mut, nëse e dini se çfarë jam unë," paralajmëroi Sam. "Nëse gjithçka shkon keq, unë do të largohem përgjithmonë. U zhduk. Ata nuk do të shihen më kurrë në Skoci. Arsyeja e vetme që erdha kaq larg ishte për Ninën."
    
  Momenti i tensionuar i heshti të gjithëve për një sekondë.
    
  "Mirë, tani që të gjithë e dimë se ku jemi dhe sa larg duhet të udhëtojmë derisa të arrijmë në stacionet tona, mund t'i dërgojmë email zotërisë maroken dhe të fillojmë të gjurmojmë pjesën tjetër të këtyre emrave, apo jo David?" Agatha udhëhoqi një grup kolegësh ngacmues.
    
  "Nina, do të dëshironit të vini me mua në një takim në qytet? Apo doni një tjetër treshe me këta të dy?" Motra Perdue bëri një pyetje retorike dhe, pa pritur një përgjigje, mori çantën e saj antike dhe futi në të një dokument të rëndësishëm. Nina shikoi Sam dhe Perdue.
    
  "A do të silleni ju të dy ndërsa mami është larg?" - bëri shaka ajo, por toni i saj ishte plot sarkazëm. Nina u tërbua kur dy burrat lanë të kuptohet se ajo u përkiste atyre në njëfarë forme. Ata thjesht qëndruan aty, ndershmëria e zakonshme brutale e Agatha-s i solli në vete për detyrën në fjalë.
    
    
  Kapitulli 16
    
    
  "Ku po shkojme?" Nina pyeti kur Agatha mori një makinë me qira.
    
  "Halkirk," i tha ajo Ninës ndërsa u nisën. Makina nxitoi në jug dhe Agatha e pa Nina me një buzëqeshje të çuditshme. "Unë nuk po të rrëmbej, doktor Gould. Ne do të takohemi me një grafolog që më referoi klienti im. Një vend i bukur, Halkirk, - shtoi ajo, - pikërisht në lumin Thurso dhe jo më shumë se pesëmbëdhjetë minuta me makinë nga këtu. Takimi ynë është planifikuar për njëmbëdhjetë, por ne do të arrijmë atje më herët."
    
  Nina nuk mund të debatonte. Peizazhi ishte befasues dhe ajo dëshironte që të mund të dilte më shpesh nga qyteti për të parë fshatrat e Skocisë së saj të lindjes. Edinburgu ishte i bukur në vetvete, plot histori dhe jetë, por pas sprovave të njëpasnjëshme të viteve të fundit ajo po mendonte të vendosej në një fshat të vogël në Malësi. Këtu. Do të ishte mirë këtu. Nga A9 ata u kthyen në B874 dhe u drejtuan në perëndim drejt një qyteti të vogël.
    
  "Rruga George. Nina, kërko për George Street, - i tha Agatha pasagjerit të saj. Nina nxori telefonin e saj të ri dhe aktivizoi GPS-in me një buzëqeshje fëminore që e argëtoi Agatha-n me një buzëqeshje të përzemërt. Kur dy gratë gjetën adresën, morën një moment për të marrë frymë. Agatha shpresonte se analiza e shkrimit të dorës mund të hidhte disi dritë se kush ishte autori, ose, akoma më mirë, çfarë ishte shkruar në faqen e errët. Kush e di, mendoi Agatha, një profesionist që kishte studiuar shkrimin e dorës gjatë gjithë ditës, ndoshta do të ishte në gjendje të kuptonte se çfarë ishte shkruar atje. Ajo e dinte se ishte një shtrirje, por ia vlente të eksplorohej.
    
  Kur ata dolën nga makina, qielli gri përmbyti Halkirk me një shi të këndshëm të lehtë. Ishte ftohtë, por jo shumë e pakëndshme, dhe Agatha shtrëngoi valixhen e saj të vjetër në gjoks, duke e mbuluar me pallton ndërsa ngjiteshin shkallët e gjata prej çimentoje deri te dera e përparme e shtëpisë së vogël në fund të rrugës George. Ishte një shtëpi kukullash e çuditshme, mendoi Nina, si diçka nga një botim skocez i House & Home. Lëndina e zbukuruar në mënyrë të përsosur dukej si një copë kadifeje që sapo ishte hedhur para shtëpisë.
    
  "Oh, nxito. Largohuni nga shiu, zonja!" - erdhi një zë gruaje nga e çara e derës së përparme. Një grua me moshë mesatare me një buzëqeshje të ëmbël shikoi nga errësira pas tij. Ajo hapi derën për ta dhe u bëri shenjë të shpejtonin.
    
  "Agatha Perdue?" - ajo pyeti.
    
  "Po, dhe kjo është shoqja ime, Nina," u përgjigj Agatha. Ajo hoqi titullin e Ninës për të mos e paralajmëruar zonjën se sa i rëndësishëm ishte dokumenti që ajo duhej të analizonte. Agatha synonte të pretendonte se ishte vetëm një faqe e vjetër nga një i afërm i largët që kishte ardhur në zotërim të saj. Nëse ia vlente shuma që iu pagua për ta gjetur, nuk ishte diçka që duhej të reklamohej.
    
  "Përshëndetje, Nina. Rachel Clark. Gëzohem që ju njoha zonja. Tani, a duhet të shkojmë në zyrën time?" grafologu i gëzuar buzëqeshi.
    
  Ata lanë pjesën e errët dhe komode të shtëpisë për të hyrë në një dhomë të vogël, të ndriçuar mirë nga drita e ditës, e cila kalonte nëpër dyert rrëshqitëse që të çonin në një pishinë të vogël. Nina shikoi rrathët e bukur që pulsonin ndërsa pikat e shiut binin në sipërfaqen e pishinës dhe admiroi fierët dhe gjethet e mbjella rreth pishinës, në mënyrë që të zhytesh veten në ujë. Ishte estetikisht mahnitëse, jeshile e ndezur në motin e lagësht gri.
    
  "Të pëlqen, Nina?" Rakela e pyeti ndërsa Agatha i jepte letrat.
    
  "Po, është e mahnitshme se sa e egër dhe e natyrshme duket," u përgjigj Nina me mirësjellje.
    
  "Bashkëshorti im është një dizajner peizazhi. Insekti e kafshoi ndërsa ai po siguronte jetesën duke gërmuar në të gjitha llojet e xhunglave dhe pyjeve, dhe ai u mor me kopshtari për të lehtësuar këtë rast të keq të vjetër nervash. E dini, stresi është një gjë e tmerrshme që askush nuk e vëren këto ditë, sikur ne supozohet se po dridhemi nga stresi i tepërt, apo jo? - mërmëriti në mënyrë jo koherente Rasheli, duke hapur dokumentin nën një llambë zmadhuese.
    
  "Vërtet," u pajtua Nina. "Stresi vret më shumë njerëz nga sa e kupton kushdo."
    
  "Po, kjo është arsyeja pse burri filloi të peizazhonte kopshtet e njerëzve të tjerë. Më shumë si një punë e llojit hobi. Shumë e ngjashme me punën time. Mirë, zonjusha Perdu, le t'i hedhim një sy këtyre shkarravitjeve tuaja, "tha Rachel, duke veshur një fytyrë pune.
    
  Nina ishte skeptike për të gjithë idenë, por i pëlqente shumë të dilte nga shtëpia dhe të largohej nga Perdue dhe Sam. Ajo u ul në divanin e vogël pranë derës rrëshqitëse, duke parë dizenjot shumëngjyrëshe mes gjetheve dhe degëve. Këtë herë Rakela nuk tha asgjë. Agatha e shikoi me vëmendje dhe u bë aq e qetë sa Nina dhe Agatha shkëmbyen disa fjali, të dyja shumë kurioze se pse Rakela po studionte një faqe për kaq gjatë.
    
  Më në fund Rakela ngriti sytë: "Ku e gjete atë, zemër?" Toni i saj ishte serioz dhe pak hezitues.
    
  "Oh, mami kishte disa gjëra të vjetra nga stërgjyshja e saj dhe më fajësoi për të gjitha mua," gënjeu me mjeshtëri Agatha. "E gjeta këtë mes disa faturave të padëshiruara dhe mendova se ishte interesante."
    
  Nina tha: "Pse? E shihni se çfarë thotë atje?"
    
  "Zonja, unë nuk jam një ish... mirë, unë jam eksperte," qeshi ajo tharë, duke hequr syzet, "por nëse nuk gabohem, nga kjo foto..."
    
  "Po?" - bërtitën njëkohësisht Nina dhe Agata.
    
  "Duket sikur ishte shkruar në ..." ajo ngriti sytë, plotësisht e hutuar, "papirus?"
    
  Agatha dha shprehjen më të pamend në fytyrën e saj, ndërsa Nina thjesht gulçoi.
    
  "Kjo eshte mire?" Pyeti Nina, duke luajtur memece për informacion.
    
  "Pse po, e dashura ime. Kjo do të thotë se ky dokument është shumë i vlefshëm. Zonja Perdue, a e keni origjinalin?" pyeti Rakela. Ajo vendosi dorën e saj mbi Agatha-s me kuriozitet të ngazëllyer.
    
  "Kam frikë se nuk e di, jo. Por unë isha kurioz të shikoja foton. Tani e dimë se duhet të ketë qenë një libër interesant nga i cili është marrë. Mendoj se e dija që në fillim", po tregohej naive Agatha, "sepse kjo ishte arsyeja pse isha kaq e fiksuar për të gjetur se çfarë thoshte. Ndoshta mund të na ndihmoni të kuptojmë se çfarë thotë?"
    
  "Mund te perpiqem. Dua të them, unë shoh shumë mostra të shkrimit të dorës dhe duhet të mburrem që kam një sy të stërvitur për të, "buzëqeshi Rasheli.
    
  Agatha i gjuajti sytë Ninës si për të thënë "Të thashë" dhe Nina duhej të buzëqeshte ndërsa ktheu kokën për të parë kopshtin dhe pishinën, ku tani po fillonte të binte shi.
    
  "Më jep disa minuta, më lër të shoh nëse... mund..." Fjalët e Rashelit u zbehën ndërsa ajo rregulloi llambën zmadhuese për të parë më mirë. "Unë shoh se kushdo që e ka bërë këtë foto ka bërë shënimin e tij të vogël. Boja në këtë seksion është më e freskët dhe shkrimi i autorit është dukshëm i ndryshëm. Prit."
    
  Dukej sikur kaloi një përjetësi, duke pritur që Rasheli të shkruante fjalë për fjalë, ndërsa deshifronte atë që kishte shkruar pak nga pak, duke lënë një vijë me pika aty-këtu ku nuk e dallonte dot. Agatha shikoi përreth dhomës. Kudo ajo mund të shihte mostra fotografish, postera me kënde dhe presione të ndryshme, që tregonin predispozita psikologjike dhe tipare të karakterit. Sipas mendimit të saj, ishte një thirrje emocionuese. Ndoshta Agatha, si bibliotekare, i pëlqente dashuria për fjalët dhe kuptimi pas strukturës dhe të tilla.
    
  "Është si një lloj poezie," mërmëriti Rachel, "që është e ndarë mes dy duarve. Vë bast se dy njerëz të ndryshëm e kanë shkruar këtë poezi - njëri pjesën e parë dhe tjetri i fundit. Rreshtat e parë janë në frëngjisht, pjesa tjetër në gjermanisht, nëse kujtesa ime nuk më shërben. Oh, dhe këtu poshtë është firmosur me atë që duket... pjesa e parë e nënshkrimit është komplekse, por pjesa e fundit duket qartë si 'Venen' ose 'Wener'. A njihni dikë në familjen tuaj me atë emër, Miss Perdue?"
    
  "Jo, për fat të keq, jo," u përgjigj Agatha me keqardhje të lehtë, duke luajtur rolin e saj aq mirë sa Nina buzëqeshi dhe tundi kokën fshehurazi.
    
  "Agatha, ti duhet ta vazhdosh këtë, e dashura ime. Madje do të guxoja të thosha se materiali në papirusin mbi të cilin është shkruar kjo është krejtësisht... i lashtë," u vreros Rasheli.
    
  "Ashtu si vitet e lashta 1800?" pyeti Nina.
    
  "Jo i dashur. Rreth një mijë vjet më shumë para viteve 1800 - të lashta, "tha Rachel, me sytë e saj duke u zgjeruar nga habia dhe sinqeriteti. "Do të gjeni papirus të tillë në muzetë e historisë botërore si Muzeu i Kajros!"
    
  E hutuar nga interesimi i Rakelës për dokumentin, Agatha tërhoqi vëmendjen e saj.
    
  "Dhe poema mbi të është po aq e lashtë?" - ajo pyeti.
    
  "Jo, aspak. Boja nuk është gjysma e zbehur sa do të kishte qenë nëse do të ishte shkruar kaq shumë kohë më parë. E mori dikush dhe e shkroi në letër, vlerën e së cilës nuk e kishin idenë, i dashur. Nga i morën mbetet mister, sepse këto lloj papirusesh duhet të jenë mbajtur në muze apo... - qeshi ajo me absurditetin e asaj që do të thoshte - duhet të jenë ruajtur diku që nga koha e Bibliotekës. të Aleksandrisë. Duke i rezistuar dëshirës për të qeshur me zë të lartë me deklaratën qesharake, Rasheli thjesht ngriti supet.
    
  "Çfarë fjalësh hoqët nga kjo?" pyeti Nina.
    
  "Është në frëngjisht, mendoj. Pra, unë nuk flas frëngjisht..."
    
  "Është në rregull, besoj," tha Agatha shpejt. Ajo shikoi orën e saj. "O Zot, shiko kohën. Nina, jemi vonë për darkën e shtëpisë së hallës Millie!"
    
  Nina nuk e kishte idenë se për çfarë po fliste Agatha, por e mori si marrëzi që duhej të luante së bashku për të lehtësuar tensionin në rritje të diskutimit. Ajo mendoi saktë.
    
  "O dreq, ke të drejtë! Dhe ne ende duhet të marrim tortën! Rachel, a dini ndonjë furrë të mirë që është afër?" pyeti Nina.
    
  "Ne ishim në prag të vdekjes," tha Agatha ndërsa po udhëtonin përgjatë rrugës kryesore për në Thurso.
    
  "Jo mut! Më duhet të pranoj se kam gabuar. Punësimi i një grafologu ishte një ide shumë e mirë," tha Nina. "A mund ta përktheni atë që ajo shkroi nga teksti?"
    
  "Po," tha Agatha. "Nuk flet frëngjisht?"
    
  "Shume pak. Unë kam qenë gjithmonë një adhurues i madh i gjuhës gjermanike," qeshi historiani. "Më pëlqyen më shumë meshkujt."
    
  "Oh me te vërtetë? Preferoni meshkujt gjermanë? Dhe rrotullat skoceze po ju shqetësojnë?" Agatha vuri re. Nina nuk mund të thoshte nëse kishte edhe një kërcënim në deklaratën e Agatha-s, por me të mund të ishte gjithçka.
    
  "Sam është një ekzemplar shumë i bukur," tha ajo me shaka.
    
  "E di. Unë guxoj të them se nuk do ta kisha problem të merrja një koment prej tij. Por çfarë dreqin shihni te Davidi? Bëhet fjalë për paratë, apo jo? Duhet të ketë para, - pyeti Agatha.
    
  "Jo, jo aq shumë para sesa besim. Dhe pasioni i tij për jetën, mendoj", tha Nina. Asaj nuk i pëlqente të detyrohej të eksploronte tërheqjen e saj ndaj Purdue aq tërësisht. Në fakt, ajo më mirë do të harronte atë që i dukej tërheqëse tek ai në radhë të parë. Ajo nuk ishte aspak e sigurt kur bëhej fjalë për të shlyer dashurinë e saj për të, pavarësisht se sa ashpër e mohoi atë.
    
  Dhe Sam nuk ishte përjashtim. Ai nuk e la të kuptonte nëse donte të ishte me të apo jo. Gjetja e shënimeve të tij për Trishin dhe jetën e tij me të e konfirmoi këtë, dhe me rrezikun e thyerjes së zemrës nëse ajo përballej me të për këtë, ajo e mbajti atë për vete. Por thellë brenda vetes, Nina nuk mund ta mohonte se ishte e dashuruar me Semin, dashnorin e pakapshëm me të cilin nuk mund të ishte kurrë për më shumë se disa minuta në të njëjtën kohë.
    
  Zemra e saj i dhembte sa herë që ajo mendonte për ato kujtime të jetës së tij me Trishin, sa shumë e donte, veçoritë e saj të vogla dhe sa të afërta ishin ato - sa shumë i mungonte. Pse do të shkruante kaq shumë për jetën e tyre së bashku nëse do të kishte vazhduar më tej? Pse e gënjeu se sa e dashur ishte për të nëse ai i shkruante fshehurazi ode paraardhësit të saj? Të dinte që ajo kurrë nuk do të ishte e barabartë me Trishin ishte një goditje që ajo nuk mund ta përballonte.
    
    
  Kapitulli 17
    
    
  Perdue ndezi zjarrin ndërsa Sam përgatiti darkën nën mbikëqyrjen e rreptë të zonjushës Maisie. Në realitet, ai vetëm po ndihmonte, por ajo e bëri të besonte se ai ishte shefi i kuzhinës. Perdue hyri në kuzhinë me një buzëqeshje djaloshare ndërsa shikonte kaosin që krijoi Sam në përgatitjen e asaj që mund të kishte qenë një festë.
    
  "Ai po ju jep telashe, apo jo?" Perdue pyeti Maisie.
    
  "Jo më shumë se burri im, zotëri," i bëri syrin ajo dhe e pastroi vendin ku Semi kishte derdhur miell ndërsa përpiqej të bënte petë.
    
  "Sam," tha Perdue dhe bëri me kokë që Sam t'i bashkohej pranë zjarrit.
    
  "Zonjusha Maisie, kam frikë se duhet të liroj veten nga detyrat e kuzhinës," tha Sam.
    
  "Mos u shqetëso, z. Cleave," buzëqeshi ajo. "Faleminderit Zot," e dëgjuan të thoshte ndërsa ai doli nga kuzhina.
    
  "A keni marrë tashmë lajme për këtë dokument?" - pyeti Perdue.
    
  "Asgjë. Mendoj se të gjithë mendojnë se jam i çmendur që bëj një histori për mitin, por nga njëra anë kjo është një gjë e mirë. Sa më pak njerëz të dinë për këtë, aq më mirë. Vetëm në rast se ditari është ende i paprekur diku, "tha Sam.
    
  "Po, jam shumë kurioz se çfarë është ky thesar i supozuar," tha Perdue ndërsa u derdhi pak skocez.
    
  "Sigurisht që është," u përgjigj Sam, disi i argëtuar.
    
  "Nuk ka të bëjë me paratë, Sam. Zoti e di, unë kam mjaft nga kjo. Nuk kam nevojë të ndjek reliket shtëpiake për para", i tha Perdue. "Jam vërtet i zhytur në të kaluarën, në atë që bota ruan në vende të fshehura për të cilat njerëzit janë shumë injorantë për t'u kujdesur. Dua të them, ne jetojmë në një tokë që ka parë gjërat më të mahnitshme, ka jetuar nëpër epokat më fantastike. Është vërtet diçka e veçantë të gjesh mbetje të Botës së Vjetër dhe të prekësh gjëra që dinë gjëra që nuk do t'i dimë kurrë."
    
  "Është shumë e thellë për këtë kohë të ditës, njeri," pranoi Sam. Ai piu gjysmë gote nga skoceza e tij me një gllënjkë.
    
  "Lehtë me të," nxiti Perdue. "Ju dëshironi të jeni zgjuar dhe të vetëdijshëm kur të kthehen dy zonjat."
    
  "Në fakt, nuk jam plotësisht i sigurt për këtë," pranoi Sam. Perdue vetëm buzëqeshi sepse ndihej pothuajse në të njëjtën mënyrë. Megjithatë, të dy burrat vendosën të mos diskutojnë për Ninën apo atë që ajo kishte me asnjërin prej tyre. Mjaft e çuditshme, nuk pati asnjëherë gjak të keq mes Perdue dhe Sam, dy rivalët për zemrën e Ninës, pasi të dy kishin trupin e saj.
    
  Dera e përparme u hap dhe dy gra gjysmë të lagura hynë brenda. Nuk ishte shiu që i shtyu përpara, por lajmi. Pas një rrëfimi të shkurtër të asaj që kishte ndodhur në zyrën e grafologut, ata i rezistuan dëshirës së shfrenuar për të analizuar poezinë dhe lajkatën zonjushën Maisie duke shijuar për herë të parë pjatën e saj të shijshme me kuzhinë të shkëlqyer. Nuk do të ishte e mençur të diskutonim detaje të reja para saj, ose dikujt tjetër për këtë çështje, vetëm për të qenë në anën e sigurt.
    
  Pas drekës, të katër ata u ulën rreth tryezës për të ndihmuar të kuptonin nëse kishte ndonjë gjë të rëndësishme në shënime.
    
  "David, a është kjo një fjalë? Dyshoj se frëngjishtja ime e lartë nuk është e mjaftueshme", tha Agatha me padurim.
    
  Ai shikoi dorëshkrimin e neveritshëm të Rashelit, ku ajo kishte kopjuar pjesën franceze të poezisë. "Oh, uh, kjo do të thotë pagane, dhe ai..."
    
  "Mos u bëj budalla, unë e di këtë," buzëqeshi ajo dhe ia rrëmbeu faqen. Nina qeshi me ndëshkimin e Perdue. Ai i buzëqeshi pak me turp.
    
  Doli që Agatha ishte njëqind herë më e irrituar gjatë punës sesa mund ta imagjinonin Nina dhe Sam.
    
  "Epo, më telefono në seksionin gjerman nëse ke nevojë për ndihmë, Agatha. "Unë do të shkoj të marr një çaj," tha Nina rastësisht, duke shpresuar se bibliotekarja e çuditshme nuk do ta merrte atë si një vërejtje të çuditshme. Por Agatha nuk i kushtoi vëmendje askujt ndërsa mbaroi përkthimin e seksionit frëngjisht. Të tjerët prisnin me durim, duke bërë muhabet, ndërsa të gjithë po shpërthyen nga kureshtja. Papritur Agatha pastroi fytin e saj: "Mirë," tha ajo, "kështu që këtu thotë: "Nga portet pagane përpara ndryshimit të kryqeve erdhën skribët e vjetër për të mbajtur sekretin nga gjarpërinjtë e Zotit. Serapis shikoi se si i bartnin të brendshmet. në shkretëtirë dhe hieroglifet u mbytën nën këmbët e Ahmedit.'
    
  Ajo ndaloi. Ata ishin duke pritur. Agatha i shikoi me mosbesim: "Pra, çfarë?"
    
  "Kjo është e gjitha?" Pyeti Sam, duke rrezikuar pakënaqësinë e gjeniut të tmerrshëm.
    
  "Po, Sam, kjo është ajo", tha ajo, siç pritej. "Pse? Po shpresonit për një opera?"
    
  "Jo, ishte thjesht... e dini... Unë prisja diçka më të gjatë që kur ju zgjate kaq shumë..." filloi ai, por Perdue ia ktheu shpinën motrës së tij për ta bindur fshehurazi Semin që të mos vazhdonte me propozimin.
    
  "A flisni frëngjisht, zoti Cleave?" - tha ajo me sarkazëm. Perdue mbylli sytë dhe Sam e kuptoi që ajo ishte ofenduar.
    
  "Jo. Jo nuk e di. Do të më duhej përgjithmonë për të kuptuar diçka," u përpoq të korrigjohej Sam.
    
  "Çfarë dreqin është 'Serapis?'" Nina i erdhi në ndihmë. Veshjet e saj do të thoshte një hetim serioz, jo vetëm një pyetje boshe e krijuar për të shpëtuar topat proverbiale të Semit nga kthetrat.
    
  Të gjithë tundën kokën.
    
  "Shikojeni në internet," sugjeroi Sam dhe para se të mbaronin fjalët e tij, Nina hapi laptopin e saj.
    
  "E kuptova," tha ajo, duke e analizuar informacionin për të dhënë një leksion të shkurtër. "Serapis ishte një zot pagan i adhuruar kryesisht në Egjipt."
    
  "Sigurisht. Ne kemi papirus, kështu që natyrshëm duhet të kemi Egjiptin diku", tha Perdue me shaka.
    
  "Në çdo rast," vazhdoi Nina, "shkurt... Diku në shekullin e katërt në Aleksandri, peshkopi Teofili ndaloi çdo adhurim të hyjnive pagane dhe nën tempullin e braktisur të Dionisit, përmbajtja e qemereve të katakombit me sa duket u përdhos. .. ndoshta relike pagane, - sugjeroi ajo, - dhe kjo i zemëroi tmerrësisht paganët në Aleksandri.
    
  "Pra ata vranë bastardin?" Sam trokiti, duke i argëtuar të gjithë, përveç Ninës, e cila i dha atij një verbim prej çeliku që e ktheu në cepin e tij.
    
  "Jo, ata nuk e vranë bastardin, Sam," psherëtiu ajo, "por ata nxitën trazira për t'u hakmarrë në rrugë. Megjithatë, të krishterët rezistuan dhe i detyruan besimtarët paganë të strehoheshin në Serapeum, tempullin e Serapis, me sa duket një strukturë imponuese. Kështu ata u barrikaduan atje, duke marrë peng disa të krishterë."
    
  "Mirë, kjo shpjegon portet pagane. Aleksandria ishte një port shumë i rëndësishëm në botën antike. Portet pagane u bënë të krishtera, apo jo?" Perdue konfirmoi.
    
  "Sipas kësaj, është e vërtetë," u përgjigj Nina. "Por skribët e lashtë, duke mbajtur sekretin..."
    
  "Skribët e vjetër," vuri në dukje Agatha, "duhet të jenë priftërinjtë që mbanin shënime në Aleksandri". Biblioteka e Aleksandrisë!"
    
  "Por Biblioteka e Aleksandrisë tashmë ishte djegur plotësisht në Boomfack, British Columbia, apo jo?" - pyeti Sam. Perdue duhej të qeshte me zgjedhjen e fjalëve të gazetarit.
    
  "Përflitet se është djegur nga Cezari kur i vuri zjarrin flotës së tij të anijeve, me sa di unë," pranoi Perdue.
    
  "Mirë, por edhe kështu, ky dokument me sa duket ishte shkruar në papirus, për të cilin grafologu na tha se ishte i lashtë. Ndoshta jo gjithçka u shkatërrua. Ndoshta kjo do të thotë se ata e fshehën atë nga gjarpërinjtë e Zotit - autoritetet e krishtera! Bërtiti Nina.
    
  "E gjithë kjo është e drejtë, Nina, por çfarë lidhje ka kjo me një legjionar të viteve 1800? Si përshtatet ai këtu?" Agatha mendoi për të. "Ai e shkroi këtë, për çfarë qëllimi?"
    
  "Legjenda thotë se një ushtar i vjetër tregoi për ditën kur pa me sytë e tij thesaret e paçmueshme të Botës së Vjetër, apo jo?" Sam e ndërpreu. "Ne mendojmë për arin dhe argjendin kur duhet të mendojmë për libra, informacione dhe hieroglifë në një poezi. Të brendshmet e Serapis duhet të jenë të brendshmet e tempullit, apo jo?"
    
  "Sam, ti je një gjeni i ndyrë!" Nina bërtiti. "Kjo eshte e gjitha! Natyrisht, duke parë sesi të brendshmet e tij u tërhoqën zvarrë nëpër shkretëtirë dhe u mbytën... u varrosën... nën këmbën e Ahmedit. Një ushtar i vjetër tregoi për një fermë në pronësi të një egjiptiani ku kishte parë një thesar. Ky mut u varros nën këmbët e një egjiptiani në Algjeri!"
    
  "E përkryer! Kështu ushtari i vjetër francez na tha se çfarë ishte dhe ku e pa. Kjo nuk na tregon se ku është ditari i tij", kujtoi Perdue të gjithëve. Ata u zhytën aq shumë në mister saqë humbën gjurmët e dokumentit aktual që kërkonin.
    
  "Mos u shqetëso. Ky është roli i Ninës. gjermanisht, shkruar nga një ushtar i ri, të cilit ia dha ditarin", tha Agatha, duke ripërtërirë shpresën e tyre. "Ne kishim nevojë të dinim se çfarë ishte ky thesar - të dhënat nga Biblioteka e Aleksandrisë. Tani duhet të dimë se si t'i gjejmë ato, pasi të gjejmë ditarin për klientin tim, sigurisht."
    
  Nina mori kohën e saj me pjesën më të gjatë të poemës franko-gjermane.
    
  "Eshte shume e veshtire. Shumë fjalë kodike. Dyshoj se me këtë do të ketë më shumë probleme sesa me të parin", ka theksuar ajo, duke theksuar disa fjalë. "Shumë fjalë mungojnë këtu."
    
  "Po, e pashë. Duket se kjo fotografi është lagur ose dëmtuar me kalimin e viteve, sepse pjesa më e madhe e sipërfaqes është konsumuar. Shpresoj që faqja origjinale të mos jetë dëmtuar në të njëjtën masë. Por vetëm na jep fjalët që janë ende aty, e dashur," e nxiti Agatha.
    
  "Tani kujtoni se kjo është shkruar shumë më vonë se ajo e mëparshme," i tha Nina vetes, për t'i kujtuar asaj kontekstin në të cilin duhej ta përkthente. "Rreth viteve të para të shekullit, pra... rreth nëntëmbëdhjetë diçka. Ne duhet t'i thërrasim këta emra të njerëzve të rekrutuar, Agatha."
    
  Kur më në fund përktheu fjalët gjermane, ajo u mbështet në karrigen e saj, duke mbledhur ballin.
    
  "Le ta dëgjojmë," tha Perdue.
    
  Nina lexoi ngadalë: "Kjo është shumë konfuze. Është e qartë se ai nuk donte që dikush ta gjente atë sa ishte gjallë. Sipas mendimit tim, nga fillimi i viteve 1900, legjionari i vogël duhet të ketë kaluar moshën e mesme. Unë thjesht vendos pikat ku mungojnë fjalët."
    
    
  E re për njerëzit
    
  Jo në tokë në 680 dymbëdhjetë
    
  Indeksi ende në rritje i Zotit përmban dy trinitete
    
  Dhe Engjëjt që duartrokasin mbulojnë... Erno
    
  ... deri në fund...... mbaje
    
  ...... i padukshëm... Heinrich I
    
    
  "Për pjesën tjetër, mungon një rresht i tërë," psherëtiu Nina, duke e hedhur lapsin mënjanë në humbje. "Pjesa e fundit është nënshkrimi i një djali të quajtur "Wehner", sipas Rachel Clarke."
    
  Sam po përtypte një simite të ëmbël. Ai u përkul mbi supin e Ninës dhe tha me gojën plot: "Jo "Venus". Ky është "Werner", i qartë si dita".
    
  Nina ngriti kokën dhe ngushtoi sytë me tonin e tij mbrojtës, por Sam vetëm buzëqeshi, siç bëri kur e kuptoi se ishte jashtëzakonisht i zgjuar: "Dhe ky është 'Klaus'. Klaus Werner, 1935.
    
  Nina dhe Agatha e shikuan Semin me habi të plotë.
    
  "Shiko?" - tha ai duke treguar nga fundi i fotos. "1935. A mendonit ju zonja se ky ishte një numër faqeje? Sepse përndryshe ditari i këtij njeriu është më i trashë se Bibla dhe ai duhet të ketë pasur një jetë shumë të gjatë dhe plot ngjarje".
    
  Perdue nuk mundi të përmbahej më. Nga vendi i tij pranë oxhakut, ku u mbështet pas kornizës me një gotë verë, gjëmonte nga të qeshurat. Sam qeshi me gjithë zemër me të, por për çdo rast, ai u largua shpejt nga Nina. Edhe Agatha buzëqeshi: "Edhe unë do të indinjova nga arroganca e tij nëse ai nuk do të na kursente shumë punë shtesë, a nuk jeni dakord, doktor Gould?"
    
  "Po, ai nuk e prishi këtë herë," ngacmoi Nina dhe i buzëqeshi Semit.
    
    
  Kapitulli 18
    
    
  "E re për njerëzit, jo për tokën. Pra, ky ishte një vend i ri kur Klaus Werner u kthye në Gjermani në 1935, ose sa herë që kthehej. Sam kontrollon emrat e legjionarëve për vitet 1900-1935", tha Nina Agate.
    
  "Por a ka ndonjë mënyrë për të zbuluar se ku jetonte?" Pyeti Agatha, duke u mbështetur në bërryla dhe duke mbuluar fytyrën me pëllëmbët e saj, si një vajzë nëntëvjeçare.
    
  "Unë kam Werner, i cili hyri në vend në 1914!" - Bërtiti Sam. "Ai është Werneri më i afërt që kemi me këto takime. Të tjerat datojnë në vitet 1901, 1905 dhe 1948".
    
  "Mund të jetë ende një nga të mëparshmet, Sam. Kontrolloni të gjitha. Çfarë thotë kjo rrotull e vitit 1914?" Pyeti Perdue, duke u mbështetur në karrigen e Sam për të studiuar informacionin në laptop.
    
  "Shumë vende ishin të reja në atë kohë. Zot, Kulla Eifel ishte e re në atë kohë. Ky ishte revolucioni industrial. Gjithçka është ndërtuar së fundmi. Çfarë është 680 dymbëdhjetë?" Nina qeshi. "Kam dhimbje koke".
    
  "Duhet të jenë dymbëdhjetë vjeç," thirri Perdue. "Dua të them, i referohet të resë dhe të vjetërës, pra epokës së ekzistencës. Por çfarë janë 680 vjet?"
    
  "Mosha e vendit për të cilin ai po flet, sigurisht," tha Agatha nëpër dhëmbë të shtrënguar, duke refuzuar të hiqte nofullën nga komoditeti i duarve.
    
  "Mirë, pra ky vend është 680 vjeç. Ende në rritje? Unë jam në humbje. Nuk ka mundësi të jetë gjallë, "psherëtiu rëndë Nina.
    
  "Ndoshta popullsia po rritet?" sugjeroi Sam. "Shikoni, ai thotë 'indeksi i Zotit' duke mbajtur 'dy trinitete', dhe kjo është padyshim një kishë. Nuk është e vështirë".
    
  "A e di sa kisha ka në Gjermani, Sam?" Nina buzëqeshi. Ishte e qartë se ajo ishte shumë e lodhur dhe shumë e paduruar për të gjitha. Fakti që diçka tjetër e rëndoi në kohë, vdekja e afërt e miqve të saj rusë, gradualisht e pushtoi atë.
    
  "Ke të drejtë, Sam. Nuk është e vështirë të merret me mend se ne po kërkojmë një kishë, por përgjigja për të cilën qëndron, jam i sigurt për këtë, në "dy trinitetet". Ka një trinitet në çdo kishë, por rrallë ka një grup tjetër prej tresh", u përgjigj Agatha. Ajo duhej të pranonte se edhe ajo kishte menduar në maksimum aspektet enigmatike të poemës.
    
  Pardue papritur u përkul mbi Sam dhe tregoi me gisht ekranin, diçka nën numrin 1914 të Werner. "E kapa atë!"
    
  "Ku?" Nina, Agatha dhe Sam bërtitën në unison, mirënjohës për përparimin.
    
  "Këln, zonja dhe zotërinj. Burri ynë jetonte në Këln. Këtu, Sam, - nënvizoi ai fjalinë me miniaturën e tij, - ku thotë: 'Klaus Werner, urbanist nën administrimin e Konrad Adenauer, kryebashkiak i Këlnit (1917-1933)'.
    
  "Kjo do të thotë se ai e shkroi këtë poezi pas shkarkimit të Adenauer," u përpoq Nina. Ishte bukur të dëgjoje diçka të njohur që ajo e dinte nga historia gjermane. "Në vitin 1933, Partia Naziste fitoi zgjedhjet lokale në Këln. Sigurisht! Menjëherë pas kësaj, kisha gotike atje u shndërrua në një monument të Perandorisë së re Gjermane. Por unë mendoj se zoti Werner ishte pak i gabuar në llogaritjet e tij për moshën e kishës, jepni ose merrni disa vjet.
    
  "Kujt i intereson? Nëse kjo është kisha e duhur, atëherë ne kemi vendndodhjen tonë, njerëz!" Sam këmbënguli.
    
  "Prisni, më lejoni të sigurohem dy herë përpara se të shkojmë atje të papërgatitur," tha Nina. Ajo futi "Atraksionet e Këlnit" në motorin e kërkimit. Fytyra e saj shkëlqeu kur lexoi komente për Kölner Dom, Katedralen e Këlnit, monumenti më i rëndësishëm i qytetit.
    
  Ajo tundi kokën dhe tha në mënyrë të pakontestueshme: "Po, dëgjoni, Katedralja e Këlnit është vendi ku ndodhet Shenjtërorja e Tre Mbretërve. Vë bast se kjo është triniteti i dytë i përmendur nga Werner!"
    
  Perdue u ngrit me psherëtima lehtësimi: "Tani ne e dimë se ku të fillojmë, faleminderit Zotit. Agata, bëni përgatitjet. Do të mbledh gjithçka që na nevojitet për ta tërhequr këtë ditar nga katedralja."
    
  Nga pasditen tjetër, grupi ishte gati të udhëtonte për në Këln për të parë nëse zgjidhja e tyre për enigmën e lashtë do t'i çonte ata te relikti që klienti i Agatha-s kishte lakmuar. Nina dhe Sam u kujdesën për makinën me qira ndërsa Perdues grumbullonin pajisjet e tyre më të mira të paligjshme në rast se kapja e tyre pengohej nga ato masa të bezdisshme sigurie që qytetet kishin vendosur për të mbrojtur monumentet e tyre.
    
  Fluturimi për në Këln ishte i qetë dhe i shpejtë, falë ekuipazhit të fluturimit Purdue. Avioni privat që ata morën nuk ishte një nga më të mirët e tij, por nuk ishte një udhëtim luksoz. Këtë herë Perdue përdori avionin e tij për arsye praktike dhe jo për instinkt. Në një brez të vogël uljeje në drejtimin juglindor të aeroportit Këln-Bon, Challenger 350 i lehtë frenoi me hijeshi. Moti ishte i tmerrshëm, jo vetëm për fluturim, por edhe për udhëtime të përgjithshme. Rrugët ishin të lagura për shkak të vërshimit të një stuhie të papritur. Ndërsa Perdue, Nina, Sam dhe Agatha bënin rrugën e tyre nëpër turmë, ata vunë re sjelljen patetike të pasagjerëve, duke vajtuar për tërbimin e asaj që ata mendonin se ishte një ditë normale me shi. Me sa duket parashikimi lokal nuk tha asgjë për intensitetin e shpërthimit.
    
  "Faleminderit Zotit që solla çizme gome," tha Nina ndërsa kaluan aeroportin dhe u drejtuan për në dalje të sallës së mbërritjeve. "Do të më shkatërronte çizmet."
    
  "Por ajo xhaketë e neveritshme jak do të bënte një punë të mirë tani, a nuk mendoni?" Agatha buzëqeshi ndërsa zbrisnin shkallët për në katin e parë për në zyrën e biletave për trenin S-13 në qendër të qytetit.
    
  "Kush ta dha këtë? "Ti thatë se ishte një dhuratë," pyeti Agatha. Nina mund ta shihte Semin duke u dridhur nga pyetja, por ajo nuk mund ta kuptonte pse, pasi ai ishte kaq i përfshirë në kujtimet e tij për Trishin.
    
  "Komandanti i brigadës renegate, Ludwig Bern. Ishte një prej tij", tha Nina me lumturi të dukshme. Ajo i kujtoi Semit një nxënëse që hidhërohej për të dashurin e saj të ri. Ai thjesht eci disa metra, duke dashur që të mund të ndizte një cigare që tani. Ai u bashkua me Perdue në makinën e biletave.
    
  "Ai tingëllon i mahnitshëm. Ju e dini se këta njerëz njihen si shumë mizorë, shumë të disiplinuar dhe shumë, shumë punëtorë", tha Agatha në mënyrë të vërtetë. "Kam bërë kërkime të gjera mbi to vetëm kohët e fundit. Më thuaj, a ka dhoma torturash në atë kala malore?"
    
  "Po, por pata fatin të mos isha i burgosur atje. Më rezulton se dukem si gruaja e ndjerë e Bernit. Mendoj se mirësjelljet e vogla si kjo më shpëtuan bythën kur na kapën, sepse e përjetova nga dora e parë reputacionin e tyre si bisha gjatë ndalimit tim, "i tha Nina Agata. Vështrimi i saj ishte ngulur fort në dysheme ndërsa tregonte episodin e dhunshëm.
    
  Agatha e pa reagimin e Semit, aq i dëshpëruar sa ishte, dhe pëshpëriti: "A është kaq keq kur ata e lënduan Samin?"
    
  "Po".
    
  "Dhe ju e keni atë mavijosje të keqe?"
    
  "Po, Agatha."
    
  "Cunts."
    
  "Po, Agatha. E ke kuptuar drejt. Pra, ishte një surprizë që menaxheri i asaj turni më trajtoi më njerëzor kur isha duke u marrë në pyetje... sigurisht... pasi më kërcënoi me përdhunim... dhe me vdekje", tha Nina, pothuajse e kënaqur nga gjithë gjë.
    
  "Shkojme. Ne duhet të rregullojmë hotelin tonë në mënyrë që të pushojmë pak, "tha Perdue.
    
  Bujtina që kishte përmendur Perdue nuk ishte ajo që zakonisht më vinte në mendje. Ata zbritën nga tramvaji në Trimbornstrasse dhe ecën bllokun tjetër e gjysmë deri në një ndërtesë të vjetër të thjeshtë. Nina ngriti sytë nga ndërtesa e gjatë katërkatëshe me tulla që dukej si një kryqëzim midis një fabrike të Luftës së Dytë Botërore dhe një shtëpie të vjetër kullë të restauruar mirë. Vendi kishte një bukuri të botës së vjetër dhe një atmosferë mikpritëse, megjithëse kishte parë qartë ditë më të mira.
    
  Dritaret ishin të zbukuruara me korniza dhe pragje dekorative, ndërsa në anën tjetër të xhamit Nina mund të shihte dikë që vështronte nga pas perdeve të pastra jashtëzakonisht. Kur të ftuarit hynë, aroma e bukës së sapopjekur dhe e kafesë i pushtoi në hollin e vogël, të errët dhe të mykur.
    
  "Dhomat tuaja janë lart, zotëri Perdue," i tha Perdue një burrë me dhimbje në fillim të të tridhjetave.
    
  "Vielen dunk, Peter," buzëqeshi Perdue dhe u largua mënjanë që zonjat të mund të ngjitnin shkallët për në dhomat e tyre. "Sami dhe unë jemi në të njëjtën dhomë; Nina dhe Agata në anën tjetër."
    
  "Falë Zotit nuk kam pse të qëndroj me Davidin. Edhe tani ai nuk e ka ndalur muhabetin e tij të bezdisshëm në gjumë, "Agatha e shtyu Ninën me bërryl.
    
  "Ha! A e ka bërë gjithmonë këtë?" Nina buzëqeshi teksa vendosnin çantat në tokë.
    
  "Që nga lindja, mendoj. Ai ishte gjithmonë i përfolur, ndërsa unë e mbylla gojën dhe i mësoja gjëra të ndryshme", tha Agatha me shaka.
    
  "Mirë, le të pushojmë pak. Nesër pasdite mund të shkojmë të shohim se çfarë ka për të ofruar katedralja," njoftoi Perdue, duke u shtrirë dhe duke u mërzitur gjerësisht.
    
  "E dëgjoj!" Sam ra dakord.
    
  Me një vështrim të fundit në Nina, Sam hyri në dhomë me Perdue dhe mbylli derën pas tyre.
    
    
  Kapitulli 19
    
    
  Agatha qëndroi prapa kur tre të tjerët shkuan në Katedralen e Këlnit. Ajo duhej të shikonte të pasmet e tyre me pajisje gjurmuese të lidhura me tabletin e vëllait të saj, identitetin e tyre me tre orë dore. Duke përdorur laptopin e saj në shtratin e saj, ajo hyri në sistemin e komunikimit të policisë lokale për të monitoruar çdo alarm në lidhje me grupin e grabitësve të vëllait të saj. Me biskota dhe një balonë me kafe të zezë të fortë pranë, Agatha shikonte ekranet pas derës së mbyllur të dhomës së saj të gjumit.
    
  Të trembur, Nina dhe Sam nuk mund t'i hiqnin sytë nga fuqia e madhe e strukturës gotike përpara tyre. Ishte madhështore dhe e lashtë, kunjat e saj arrinin mesatarisht 500 këmbë nga baza e saj. Arkitektura jo vetëm që i ngjante kullave të stilit mesjetar dhe projeksioneve me majë, por nga një distancë skica e ndërtesës së mrekullueshme dukej e pabarabartë dhe solide. Kompleksiteti ishte përtej imagjinatës, diçka që duhej parë personalisht, mendoi Nina, sepse e kishte parë më parë katedralen e famshme nëpër libra. Por asgjë nuk mund ta përgatiste për vizionin befasues që e la të dridhej nga frika.
    
  "Është e madhe, apo jo?" Perdue buzëqeshi me vetëbesim. "Duket edhe më e mrekullueshme se hera e fundit që kam qenë këtu!"
    
  Historia ishte mbresëlënëse edhe për standardet e lashta të mbajtura nga tempujt grekë dhe monumentet italiane. Dy kullat qëndronin masive dhe të heshtura, duke treguar lart sikur t'i drejtoheshin Zotit; dhe në mes, një hyrje frikësuese tundoi mijëra njerëz të hynin brenda dhe të admironin brendësinë.
    
  "Është mbi 400 këmbë e gjatë, a mund ta besoni? Shikoje ate! E di që jemi këtu për qëllime të tjera, por nuk është kurrë keq të vlerësojmë madhështinë e vërtetë të arkitekturës gjermane, "tha Perdue, duke admiruar mbështetëset dhe kunjat.
    
  "Po vdes për të parë se çfarë ka brenda," bërtiti Nina.
    
  "Mos ji shumë e padurueshme, Nina. Do të kaloni shumë orë atje, - i kujtoi Sam-i, duke kryqëzuar krahët mbi gjoks dhe duke buzëqeshur tepër tallës. Ajo ktheu hundën drejt tij dhe buzëqeshi ndërsa të tre hynin në monumentin gjigant.
    
  Meqenëse nuk e kishin idenë se ku mund të ishte ditari, Perdue sugjeroi që ai, Sam dhe Nina të ndaheshin në mënyrë që të mund të eksploronin pjesë të veçanta të katedrales në të njëjtën kohë. Ai mbante me vete një gotë spiun lazer të madhësisë së stilolapsit për të marrë çdo sinjal nxehtësie jashtë mureve të kishës, në të cilat mund t'i duhej të futej fshehurazi.
    
  "Mat e shenjta, kjo do të na marrë ditë," tha Sam me pak zë të lartë ndërsa sytë e tij të mahnitur skanonin ndërtesën madhështore, kolosale. Njerëzit murmurisnin me neveri nga thirrja e tij, jo më pak brenda kishës!
    
  "Atëherë është më mirë të fillosh me të. Çdo gjë që mund të na japë një ide se ku mund të ruhen duhet të merret parasysh. Të gjithë kemi një fotografi të tjetrit në orën tonë, ndaj mos u zbehni. Unë nuk kam energji për të kërkuar një ditar dhe dy shpirtra të humbur, "buzëqeshi Perdue.
    
  "Oh, thjesht duhej ta rrotulloje ashtu," qeshi Nina. "Më vonë, djema."
    
  Ata u ndanë në tre drejtime, duke pretenduar se ishin aty vetëm për të parë pamjet, ndërsa shqyrtonin çdo të dhënë të mundshme që mund të tregonte vendndodhjen e ditarit të ushtarit francez. Orët që mbanin shërbenin si një mjet komunikimi në mënyrë që ata të shkëmbenin informacione pa pasur nevojë të rigrupoheshin çdo herë.
    
  Sam u end në kapelën e kungimit, duke përsëritur me vete se në të vërtetë po kërkonte diçka që dukej si një libër i vogël i vjetër. Ai duhej të vazhdonte t'i thoshte vetes se çfarë kërkonte, në mënyrë që të mos shpërqendrohej nga thesaret fetare në çdo cep. Ai nuk kishte qenë kurrë fetar dhe, natyrisht, nuk kishte ndier asgjë të shenjtë kohët e fundit, por duhej t'i nënshtrohej aftësive të skulptorëve dhe muratorëve që krijonin gjëra të mahnitshme rreth tij. Krenaria dhe respekti me të cilin ato ishin bërë i trazuan emocionet dhe pothuajse çdo statujë dhe strukturë e meritonte fotografinë e tij. Kishte kaluar shumë kohë që kur Sam kishte qenë në një vend ku ai mund të përdorte aftësitë e tij fotografike.
    
  Zëri i Ninës erdhi përmes kufjes së lidhur me pajisjet e tyre të kyçit të dorës.
    
  "A duhet të them 'shkatërrues, shkatërrues' apo diçka e tillë?" pyeti ajo mbi sinjalin kërcitës.
    
  Semi nuk mundi të mos qeshte dhe shpejt dëgjoi Perdue të thoshte: "Jo, Nina. Kam frikë të mendoj se çfarë do të bënte Sam, kështu që thjesht fol."
    
  "Unë mendoj se kam pasur një epifani," tha ajo.
    
  "Ruani shpirtin tuaj në kohën tuaj, doktor Gould," bëri shaka Sam dhe ai e dëgjoi atë të psherëtin në anën tjetër të linjës.
    
  "Çfarë është puna, Nina?" - pyeti Perdue.
    
  "Po kontrolloj këmbanat në majën jugore dhe hasa në këtë broshurë për të gjitha këmbanat e ndryshme. Ka një kambanë në kullën e kreshtës që quhet Këmbana Engjëllit", u përgjigj ajo. "Po pyesja veten nëse kjo kishte ndonjë lidhje me poezinë."
    
  "Ku? Duke duartrokitur engjëjt?" - pyeti Perdue.
    
  "Epo, 'Engjëjt' shkruhet me një 'A' të madhe dhe mendoj se mund të jetë një emër dhe jo vetëm një referencë për engjëjt, a e dini?" Pëshpëriti Nina.
    
  "Mendoj se ke të drejtë për këtë, Nina," thirri Sam. "Dëgjo, këtu thotë 'engjëjt që duartrokasin'. Gjuha që varet në mes të ziles quhet rrahëse, apo jo? A mund të thotë kjo se ditari është nën mbrojtjen e Këmbanës së Engjëllit?"
    
  "O Zot, ti e kuptove," pëshpëriti Perdue i emocionuar. Zëri i tij nuk mund të kishte tingëlluar më i shqetësuar në mesin e turistëve që u grumbulluan brenda kapelës Marien, ku Perdue admironte pikturën e Stefan Lochner të shenjtorëve mbrojtës të Këlnit në interpretimin e saj gotik. "Unë jam në kapelën e Shën Marisë tani, por do të më takoni në bazën Ridge Turret, të themi, 10 minuta?"
    
  "Mirë, shihemi atje," u përgjigj Nina. "Sam?"
    
  "Po, unë do të jem atje sapo të kem mundësi të bëj një tjetër fotografi të atij tavani. Dreqin!" Ai deklaroi ndërsa Nina dhe Perdue mund të dëgjonin njerëzit përreth Sam duke gulçuar përsëri në deklaratën e tij.
    
  Kur u takuan në kuvertën e vëzhgimit, gjithçka ra në vend. Nga platforma mbi kullën e kurrizit ishte e qartë se kambana më e vogël mund të fshihte fare mirë një ditar.
    
  "Si dreqin e futi atë atje?" - pyeti Sam.
    
  "Mos harroni, ky djalë Werner ishte një planifikues qyteti. Ai ka të ngjarë të ketë akses në të gjitha llojet e qosheve dhe çarjeve të ndërtesave dhe infrastrukturës së qytetit. Vë bast se kjo është arsyeja pse ai zgjodhi Angelus Bell. Është më e vogël, më modeste se këmbanat kryesore dhe askush nuk do të mendonte të shikonte këtu," vuri në dukje Perdue. "Mirë, kështu që unë dhe motra ime do të vijmë këtu sonte dhe ju të dy mund të mbani një sy në aktivitetin rreth nesh."
    
  "Agatha? Të ngjitesh këtu?" Nina gulçoi.
    
  "Po, ajo ishte gjimnast i nivelit kombëtar në shkollë të mesme. A nuk ju tha ajo?" Perdue pohoi me kokë.
    
  "Jo," u përgjigj Nina, krejtësisht e habitur nga ky informacion.
    
  "Kjo do të shpjegonte trupin e saj të dobët," vuri në dukje Sam.
    
  "Është e drejtë. Babai e vuri re që herët se ajo ishte shumë e dobët për të qenë një atlete apo teniste, kështu që ai e prezantoi atë me gjimnastikën dhe artet marciale për ta ndihmuar atë të zhvillonte aftësitë e saj, "tha Perdue. "Ajo është gjithashtu një alpiniste e zjarrtë, nëse mund ta nxirrni nga arkivat, dhomat e magazinimit dhe raftet e librave." Dave Perdue qeshi me reagimin e dy kolegëve të tij. Të dy e mbanin mend qartë Agatën me çizme dhe parzmore.
    
  "Nëse dikush mund të ngjitej në këtë ndërtesë monstruoze, do të ishte një alpinist," u pajtua Sam. "Jam shumë i lumtur që nuk u zgjodha për këtë çmenduri."
    
  "Edhe unë, Sam, edhe unë!" Nina u drodh, duke parë përsëri kullën e vogël të vendosur në çatinë e pjerrët të katedrales së madhe. "Zot, vetëm mendimi për të qëndruar këtu më shkaktoi ankth. I urrej hapësirat e mbyllura, por ndërsa flasim po zhvilloj një mospëlqim të lartësive."
    
  Sam bëri disa fotografi të zonës përreth, pak a shumë duke përfshirë peizazhin përreth, në mënyrë që ata të mund të planifikonin eksplorimin dhe shpëtimin e sendit. Perdue nxori teleskopin e tij dhe ekzaminoi kullën.
    
  "Mirë," tha Nina, duke ekzaminuar pajisjen me sytë e saj. "Çfarë në tokë bën kjo?"
    
  "Shiko," tha Perdue dhe ia dha asaj. "MOS shtyp butonin e kuq. Shtypni butonin e argjendtë."
    
  Sam u përkul përpara për të parë se çfarë po bënte. Goja e Ninës u hap gjerësisht dhe më pas buzët e saj u lakuan ngadalë në një buzëqeshje.
    
  "Çfarë? Cfare shikon?" Sam shtypi. Perdue buzëqeshi me krenari dhe ngriti një vetull drejt gazetarit të interesuar.
    
  "Ajo po shikon nëpër mur, Sam. Nina, a sheh ndonjë gjë të pazakontë atje? Diçka si një libër?" e pyeti ai.
    
  "Nuk ka asnjë buton, por unë mund të shoh një objekt drejtkëndor të vendosur pikërisht në krye, në brendësi të kubesë së ziles," përshkroi ajo, duke e lëvizur objektin lart e poshtë frëngjisë dhe ziles për t'u siguruar që nuk i mungonte asgjë. "Këtu".
    
  Ajo ia dorëzoi Semit, i cili u mahnit.
    
  "Perdue, a mendon se mund ta vendosësh këtë mjet në qelinë time? Mund të shihja nga sipërfaqja e asaj që po fotografoja," ngacmoi Sam.
    
  Perdue qeshi: "Nëse sillesh, do të ndërtoj një të tillë kur të kem kohë."
    
  Nina tundi kokën ndaj shakave të tyre.
    
  Dikush kaloi pranë saj, pa dashje duke i përpëlitur flokët. Ajo u kthye dhe pa një burrë që qëndronte shumë pranë saj dhe duke buzëqeshur. Dhëmbët e tij ishin të njollosur dhe shprehja e tij ishte rrëqethëse. Ajo u kthye për të kapur krahun e Semit për t'i bërë të ditur burrit se po e shoqëronin. Kur ajo u kthye përsëri, ai disi ishte zhdukur në ajër.
    
  "Agatha, unë po shënoj vendndodhjen e artikullit," tha Perdue mbi pajisjen e tij të komunikimit. Një moment më vonë, ai drejtoi spiunin e tij në drejtim të kambanës së Angelus dhe u dëgjua një bip i shpejtë ndërsa lazeri shënonte pozicionin global të kullës në ekranin e Agatha-s për regjistrim.
    
  Nina kishte një ndjenjë të neveritshme për njeriun e neveritshëm që u përball me të pak çaste më parë. Ajo ende mund të nuhaste pallton e tij të mykur dhe erën e keqe të duhanit që përtypte në frymën e tij. Nuk kishte asnjë person të tillë në grupin e vogël të turistëve rreth saj. Duke menduar se ishte një takim i keq dhe asgjë më shumë, Nina vendosi ta kthejë atë në asgjë të rëndësishme.
    
    
  Kapitulli 20
    
    
  Nga ora e vonë pas mesnate, Perdue dhe Agatha ishin veshur për këtë rast. Ishte një natë e tmerrshme me erëra të forta dhe qiell të zymtë, por për fat të tyre nuk ra ende shi. Shiu do të kishte dëmtuar rëndë aftësinë e tyre për të shkallëzuar strukturën masive, veçanërisht aty ku ndodhej kulla, duke goditur mjeshtërisht dhe në mënyrë të rrezikshme majën e katër çatisë që lidheshin për të formuar një kryq. Pas planifikimit të kujdesshëm dhe shqyrtimit të rreziqeve të sigurisë dhe efikasitetit të kufizuar në kohë, ata vendosën të shkallëzojnë ndërtesën nga jashtë, direkt në kullë. Ata u ngjitën nëpër një kamare ku takoheshin muret jugore dhe lindore, dhe përdorën mbështetëse dhe harqe të projektuara për të lehtësuar punën e këmbëve të ngjitjes.
    
  Nina ishte në prag të një sulmi nervor.
    
  "Po sikur era të bëhet edhe më e fortë?" pyeti ajo Agatha-n, duke ecur rreth bibliotekares bjonde teksa ajo vendosi rripin e sigurimit poshtë palltos së saj.
    
  "Zemër, kjo është arsyeja pse ne kemi litarë sigurie," mërmëriti ajo, duke lidhur tepjen e tuta me çizmet e saj në mënyrë që të mos kapej në asgjë. Sam ishte në anën tjetër të dhomës së ndenjes me Perdue, duke kontrolluar pajisjet e tyre të komunikimit.
    
  "A jeni i sigurt se dini se si të monitoroni mesazhet?" - pyeti Agatha Nina, e cila ishte ngarkuar me detyrën e drejtimit të bazës, ndërsa Sam duhej të merrte një pozicion vëzhguesi nga rruga përballë fasadës kryesore të katedrales.
    
  "Po, Agatha. Unë nuk jam vërtet i aftë për teknologjinë, "psherëtiu Nina. Ajo tashmë e dinte se as që duhej të përpiqej të mbrohej nga fyerjet e paqëllimta të Agatha-s.
    
  "E drejtë," qeshi Agatha në mënyrën e saj superiore.
    
  Vërtetë, binjakët Perdue ishin hakerë dhe zhvillues të klasit botëror, të cilët mund të manipulonin elektronikën dhe shkencën ashtu siç i lidhnin të tjerët këpucët, por vetë Ninës nuk i mungonte inteligjenca. Së pari, ajo mësoi të kontrollonte pak temperamentin e saj të egër; vetëm pak për t'u përshtatur me çuditë e Agatha-s. Në orën 2:30 të mëngjesit, ekipi shpresonte që rojet ose të ishin joaktivë ose të mos patrullonin fare, pasi ishte një natë e martë me erëra të tmerrshme.
    
  Pak para orës tre të mëngjesit, Sam, Perdue dhe Agatha u drejtuan te dera, Nina i ndiqte pas tyre për të mbyllur derën pas tyre.
    
  "Ju lutemi, kini kujdes, djema," nxiti përsëri Nina.
    
  "Hej, mos u shqetëso," i bëri syri Perdue, "ne jemi ngatërrestarë profesionistë. Do të jemi mirë".
    
  "Sam," tha ajo në heshtje dhe tinëz e mori dorën e tij me doreza në të sajën, "Kthehu së shpejti."
    
  "Mbani sytë nga ne, apo jo?" - pëshpëriti ai, duke shtypur ballin e tij tek ajo dhe duke buzëqeshur.
    
  Në rrugët përreth katedrales kishte një heshtje të vdekur. Vetëm rënkimi i erës fishkëllente nëpër qoshet e ndërtesave dhe tundte tabelat rrugore, ndërsa disa gazeta dhe gjethe kërcenin nën drejtimin e tij. Tre figura në të zeza u afruan nga pemët në anën lindore të kishës së madhe. Në sinkronizim të heshtur, ata vendosën pajisjet e tyre të komunikimit dhe gjurmuesit përpara se dy alpinistët të shkëputeshin nga vigjilja e tyre dhe të fillonin të ngjiteshin në anën juglindore të monumentit.
    
  Gjithçka shkoi sipas planit ndërsa Perdue dhe Agatha bënë me kujdes rrugën drejt kullës së kreshtës. Semi shikonte teksa lëviznin gradualisht lart harqet me majë, ndërsa era i rrihte litarët. Ai qëndroi nën hijen e pemëve, ku llamba e rrugës nuk mund ta shihte. Në të majtë dëgjoi një zhurmë. Një vajzë e vogël rreth dymbëdhjetë vjeç po vraponte në rrugë drejt stacionit hekurudhor, duke qarë nga tmerri. Ajo ndiqej pamëshirshëm nga katër banditë të mitur me veshje neo-naziste, duke i bërtitur asaj lloj-lloj sharjesh. Sam nuk dinte shumë gjermanisht, por ai dinte mjaftueshëm për të ditur se ata nuk kishin qëllime të mira.
    
  "Çfarë dreqin po bën një vajzë kaq e re këtu në këtë kohë të natës?" tha me vete.
    
  Kurioziteti e mposhti, por ai duhej të qëndronte i vendosur për të siguruar sigurinë.
    
  Çfarë është më e rëndësishme? Mirëqenia e një fëmije në rrezik real apo dy kolegëve tuaj, për të cilët deri tani gjithçka po shkon mirë? Ai luftoi me ndërgjegjen e tij. Vidhose, do ta kontrolloj dhe do të kthehem para se Purdue të shikojë poshtë.
    
  Sam i shikonte ngacmuesit fshehurazi, duke u përpjekur të qëndronte larg dritës. Ai mezi mund t'i dëgjonte mbi zhurmën e çmendur të stuhisë, por mundi të shihte hijet e tyre që hynin në stacionin e trenit pas katedrales. Ai u zhvendos në lindje, duke humbur kështu lëvizjet si hije të Perdue dhe Agatha midis mbështetësve dhe gjilpërave prej guri gotik.
    
  Tani ai nuk mund t'i dëgjonte fare, por, i strehuar pranë ndërtesës së stacionit, megjithatë brenda kishte një heshtje të vdekur. Semi ecte aq qetë sa mundi, por nuk mund ta dëgjonte më vajzën e re. Një ndjenjë e mërzitshme u vendos në stomakun e tij, ndërsa ai i imagjinonte ata duke e kapur atë dhe duke e detyruar atë të heshte. Ose ndoshta mund ta kishin vrarë tashmë. Sam e shkundi nga mendja mbindjeshmërinë e tij absurde dhe vazhdoi të ecte përgjatë platformës.
    
  Pas tij kishte hapa të përzier, shumë të shpejtë që ai të mbrohej, dhe ai ndjeu disa duar që e preknin në dysheme, duke e prekur dhe duke kërkuar për portofolin e tij.
    
  Ashtu si demonë me kokë të rruar, ata u ngjitën pas tij me buzëqeshje rrëqethëse dhe thirrje të reja dhune gjermane. Mes tyre qëndronte një vajzë, në sfondin e dritës së bardhë të godinës së komisariatit, që shkëlqente pas saj. Sam u vrenjos. Në fund të fundit, ajo nuk ishte një vajzë e vogël. E reja ishte një prej tyre, e përdorur për të joshur samaritanët që nuk dyshonin në zona të izoluara ku tufa e saj do t'i grabiste. Tani që mundi të shihte fytyrën e saj, Sam vuri re se ajo ishte të paktën tetëmbëdhjetë vjeç. Trupi i saj i vogël e i ri e tradhtoi. Disa goditje në brinjë e lanë të pambrojtur dhe Sam ndjeu se kujtimi i njohur i Bodos i dilte nga mendja.
    
  "Sam! Sam? A je ne rregull? Fol me mua!" Nina bërtiti në kufjen e tij, por ai pështyu një kafkë gjaku.
    
  Ai ndjeu që ata tërhiqnin orën e tij.
    
  "Jo jo! Kjo nuk është një orë! Nuk mund ta kesh! "Bërtiti ai, duke mos u kujdesur nëse protestat e tij i bindën se ora e tij vlente shumë për të.
    
  "Hesht, Scheiskopf!" vajza buzëqeshi dhe e goditi Sam në skrotum me çizme, duke e bërë atë të humbiste frymën.
    
  Ai mund të dëgjonte paketën duke qeshur ndërsa ata po largoheshin, duke u ankuar për një turist pa portofol. Sam ishte aq i tërbuar sa ai thjesht bërtiti në dëshpërim. Në çdo rast, askush nuk mund të dëgjonte asgjë mbi stuhinë ulëritës jashtë.
    
  "Zot! Sa budalla je, Cleve?" buzëqeshi duke shtrënguar nofullën. Ai goditi betonin poshtë tij me grusht, por ende nuk mund të ngrihej. Shtiza e zjarrtë e dhimbjes e vendosur në pjesën e poshtme të barkut e bëri të palëvizur dhe ai shpresonte vetëm se banda nuk do të kthehej përpara se të ngrihej në këmbë. Ata ndoshta do të kthehen sapo të kuptojnë se ora që vodhën nuk mund të tregojë kohën.
    
  Ndërkohë, Perdue dhe Agatha ishin në gjysmë të rrugës së strukturës. Ata nuk mund të përballonin të flisnin mbi zhurmën e erës nga frika e zbulimit, por Perdue mundi të shihte se pantallonat e motrës së tij ishin kapur në shkëmbin me pamje nga poshtë. Ajo nuk mund të vazhdonte dhe nuk kishte asnjë mënyrë që ajo të jepte litarin për të korrigjuar pozicionin e saj dhe për të çliruar këmbën e saj nga kurthi i thjeshtë. Ajo e shikoi Perdue dhe i bëri shenjë që të priste kordonin ndërsa ajo mbahej fort në parvazët, duke qëndruar në parvazin e vogël. Ai tundi kokën me zjarr në mosmarrëveshje dhe i bëri shenjë me grusht që t'i kërkonte të priste.
    
  Ngadalë, shumë i kujdesshëm ndaj erës së furishme që kërcënonte t'i fshinte nga muret e gurta, ai vendosi me kujdes këmbët në të çarat e ndërtesës. Një nga një ai zbriti, duke bërë rrugën e tij drejt parvazit më të madh poshtë, në mënyrë që vendndodhja e tij e re t'i jepte Agatha-s lirinë e lirë në litarin që i nevojitej për të zhveshur pantallonat e saj nga këndi me tulla ku ishin të siguruara.
    
  Kur ajo u lirua, pesha e saj e kaloi kufirin e lejuar dhe ajo u hodh nga vendi i saj. Një ulërimë i shpëtoi trupit të saj të tmerruar, por stuhia e përpiu shpejt.
    
  "Cfare po ndodh?" Në kufje dëgjohej paniku i Ninës. "Agatha?"
    
  Perdue e mbajti fort krehërin ku gishtat e tij kërcënuan se do t'i linin vendin peshës së tij, por ai mori forcën për ta mbajtur motrën e tij që të mos binte në vdekje. Ai e shikoi nga poshtë. Fytyra e saj ishte e mbuluar me hi dhe sytë e saj ishin të hapur ndërsa ajo ngriti sytë dhe tundi kokën në shenjë mirënjohjeje. Por Perdue shikoi përtej saj. Të ngrirë në vend, sytë e tij lëvizën me kujdes përgjatë diçkaje poshtë saj. Duke u tallur, vrenjtja e saj kërkoi informacion, por ai tundi ngadalë kokën dhe i kërkoi të heshte vetëm me buzët e tij. Mbi pajisjen e komunikimit, Nina mund të dëgjonte Perdue duke pëshpëritur: "Mos lëviz, Agatha. Mos bëni zë."
    
  "Oh Zoti im!" Bërtiti Nina nga baza e shtëpisë. "Çfarë po ndodh atje?"
    
  "Nina, qetësohu. Të lutem," ishte gjithçka që ajo dëgjoi të thoshte Perdue mbi altoparlantin statik.
    
  Nervat e Agatha-s ishin në teh, jo për shkak të distancës që ajo ishte varur nga ana jugore e Katedrales së Këlnit, por sepse ajo nuk e dinte se çfarë po shikonte vëllai i saj pas saj.
    
  Ku shkoi Sam? A e kapën edhe atë?, pyeti Pardue, duke skanuar zonën poshtë për hijen e Sam, por ai nuk gjeti asnjë gjurmë të gazetarit.
    
  Poshtë Agatha, në rrugë, Perdue pa tre oficerë policie që patrullonin. Për shkak të erës së fortë, ai nuk mund të dëgjonte se çfarë po thoshin. Ata gjithashtu mund të kishin diskutuar për mbushjet e picave për gjithçka që dinte, por ai supozoi se prania e tyre ishte provokuar nga Semi, përndryshe ata do të kishin ngritur sytë deri tani. Atij iu desh të linte motrën e tij duke u lëkundur rrezikshëm nga era, ndërsa priste që ata të ktheheshin në qoshe, por ato mbetën në sy.
    
  Perdue e ndoqi nga afër diskutimin e tyre.
    
  Papritur Sam doli nga stacioni, duke u dukur qartë i dehur. Oficerët u drejtuan drejt e drejt tij, por para se ta kapnin, dy hije të zeza u larguan shpejt nga mbulesa e errët e pemëve. Perdue-s iu zu fryma në fyt teksa pa dy Rottweilers të sulmonin policinë, duke i shtyrë mënjanë burrat e grupit të tyre.
    
  "Cfare...?" - pëshpëriti me vete. Nina dhe Agata, njëra duke bërtitur dhe tjetra duke lëvizur buzët, u përgjigjën: "ÇFARË?"
    
  Sam u zhduk në hije në kthesën e rrugës dhe priti atje. Ai ishte ndjekur nga qentë më parë dhe nuk ishte një nga kujtimet e tij më të bukura. Të dy Perdue dhe Sam shikonin nga stacionet e tyre ndërsa policia nxorri armët e tyre dhe qëlloi në ajër për të trembur kafshët e zeza të egra.
    
  Të dy Perdue dhe Agatha u dridhën, duke shtrënguar sytë mbyllur për shkak të shpërthimit të atyre plumbave të humbur të drejtuar drejt tyre. Për fat të mirë, asnjë e shtënë nuk goditi gurin ose mishin e tyre të butë. Të dy qentë lehin, por nuk ecën përpara. Dukej sikur po kontrolloheshin, mendoi Perdue. Oficerët ngadalë u kthyen në automjetin e tyre për t'ia dorëzuar telin Kontrollit të Kafshëve.
    
  Perdue e tërhoqi shpejt motrën e tij drejt murit që ajo të gjente një parvaz të qëndrueshëm dhe ai i bëri shenjë që të heshtte duke vendosur gishtin tregues në buzët e saj. Pasi gjeti këmbët e saj, ajo guxoi të shikonte poshtë. Zemra e saj filloi t'i rrihte egërsisht në lartësinë dhe pamjen e policisë që kalonte rrugën.
    
  "Levizim!" - pëshpëriti Perdue.
    
  Nina u zemërua.
    
  "Kam dëgjuar të shtëna! A mund të më thotë dikush se çfarë dreqin po ndodh atje?" - bërtiti ajo.
    
  "Nina, ne jemi mirë. Vetëm një pengesë e vogël. Tani ju lutemi na lejoni ta bëjmë këtë," shpjegoi Perdue.
    
  Sam e kuptoi menjëherë se kafshët ishin zhdukur pa lënë gjurmë.
    
  Ai nuk mund t'u thoshte të mos flisnin në com në rast se i dëgjonin një bandë të mitur delikuentësh dhe nuk mund të fliste as me Ninën. Asnjë nga të tre nuk kishte telefona celularë për të parandaluar ndërhyrjet në sinjal, kështu që ai nuk mund t'i thoshte Ninës se ishte mirë.
    
  "Oh, tani jam thellë në mut," psherëtiu ai dhe pa teksa dy alpinistët arritën në kulmin e kulmeve fqinje.
    
    
  Kapitulli 21
    
    
  "A ka ndonjë gjë tjetër para se të shkoj, doktor Gould?" pyeti zonja e natës nga ana tjetër e derës. Toni i saj i qetë ishte në kontrast të fortë me emisionin emocionues të radios që Nina po dëgjonte, dhe kjo e vendosi Ninën në një gjendje tjetër mendore.
    
  "Jo, faleminderit, kjo është e gjitha," bërtiti ajo, duke u përpjekur të tingëllojë sa më pak histerike të jetë e mundur.
    
  "Kur z. Perdue të kthehet, ju lutemi tregoni atij se zonjusha Maisie la një mesazh telefonik. "Ajo më kërkoi t'i tregoja se e ushqeu qenin," pyeti shërbëtori i shëndoshë.
    
  "Um... Po, do ta bëj. Naten e mire!" Nina u shtir si e gëzuar dhe kafshoi thonjtë.
    
  Sikur ai nuk do të jepte mallkim për dikë që ushqente qenin pas asaj që sapo ndodhi në qytet. Idiot, Nina rrëmbeu në mendjen e saj.
    
  Ajo nuk kishte dëgjuar për Semin që kur ai kishte bërtitur për orën, por nuk guxoi t'i ndërpriste dy të tjerët kur ata tashmë po përdornin të gjitha shqisat e tyre për të mos rënë. Nina u tërbua që nuk mund t'i paralajmëronte për policinë, por nuk ishte faji i saj. Nuk kishte asnjë mesazh radiofonik që i dërgonte në kishë dhe dalja e tyre aksidentale atje nuk ishte faji i saj. Por, sigurisht, Agatha do t'i jepte asaj predikimin e jetës së saj për këtë.
    
  "Në dreq me këtë," vendosi Nina, duke shkuar drejt karriges për të kapur xhamat e erës. Nga kavanozi i biskotave në hollin, ajo mori çelësat e Jag-it të tipit E në garazhin që i përkiste Peter, pronarit të shtëpisë që organizonte festën e Perdue. Duke lënë postin e saj, ajo mbylli shtëpinë dhe shkoi në katedrale për të ofruar ndihmë të mëtejshme.
    
    
  * * *
    
    
  Në majë të kreshtës, Agatha u mbajt në anët e pjerrëta të çatisë, të cilën e kaloi me të katër këmbët. Perdue ishte pak përpara saj, duke u drejtuar drejt kullës ku këmbana e Angelus dhe miqtë e saj vareshin në heshtje. Me peshë gati një ton, kambana mezi mund të lëvizte për shkak të erërave të stuhishme, të cilat shpejt dhe rastësisht ndryshuan drejtim, të ngulitura nga arkitektura komplekse e kishës monumentale. Që të dy ishin rraskapitur plotësisht, pavarësisht se ishin në formë të mirë, për shkak të dështimit të ngjitjes dhe adrenalinës që thuajse u zbulua... ose u qëllua.
    
  Si hije të lëvizshme, ata të dy rrëshqitën në kullë, mirënjohës për dyshemenë e qëndrueshme poshtë dhe sigurinë e shkurtër të kupolës dhe kolonave të kullës së vogël.
    
  Perdue hapi zinxhirin e pantallonave dhe nxori një teleskop. Kishte një buton që lidhte koordinatat që ai kishte regjistruar më parë me GPS-in në ekranin e Ninës. Por asaj iu desh të aktivizonte GPS-in në skajin e saj për t'u siguruar që zilja shënonte saktësisht vendin ku ishte fshehur libri.
    
  "Nina, unë po dërgoj koordinatat GPS për të kontaktuar ty," tha Perdue në pajisjen e tij të komunikimit. Pa pergjigje. Ai përsëri u përpoq të vendoste kontakte me Ninën, por nuk pati përgjigje.
    
  "Pra, çfarë tani? "Të thashë se ajo nuk ishte mjaft e zgjuar për këtë lloj ekskursioni, David," murmuriti Agatha nën zë ndërsa priste.
    
  "Ajo nuk e bën këtë. Ajo nuk është një idiot, Agatha. Diçka nuk shkon, përndryshe ajo do të përgjigjej dhe ju e dini", këmbënguli Perdue, ndërsa brenda kishte frikë se mos i kishte ndodhur diçka bukuroshes së tij Ninës. Ai u përpoq të përdorte vizionin e mprehtë të një teleskopi për të përcaktuar manualisht se ku ishte objekti.
    
  "Nuk kemi kohë për të vajtuar për problemet me të cilat përballemi, kështu që le të vazhdojmë me të, mirë?" - i tha ai Agatha-s.
    
  "Shkolle e vjeter?" - pyeti Agatha.
    
  "Old school," ai buzëqeshi dhe ndezi lazerin e tij për të prerë ku objekti i tij tregonte një anomali të diferencimit të teksturës. "Le ta marrim këtë fëmijë dhe të largohemi nga këtu."
    
  Para se Perdue dhe motra e tij të niseshin, Animal Control u shfaq në katin e poshtëm për të ndihmuar oficerët të kërkonin qen endacakë. I pavetëdijshëm për këtë zhvillim të ri, Perdue hoqi me sukses kasafortën drejtkëndore të hekurit nga ana e kapakut ku ishte vendosur para derdhjes së metalit.
    
  "Shumë mendjemprehtë, apo jo?" Agatha vuri re me kokën e përkulur anash teksa përpunonte të dhënat inxhinierike që duhet të ishin përdorur në kastin origjinal. "Kushdo që udhëhoqi krijimin e kësaj fishekzjarre ishte i lidhur me Klaus Werner."
    
  "Ose ishte Klaus Werner," shtoi Perdue, duke vendosur kutinë e salduar në çantën e shpinës.
    
  "Këmbana është shekullore, por është zëvendësuar disa herë gjatë dekadave të fundit," tha ai, duke drejtuar dorën mbi kastin e ri. "Kjo mund të ishte bërë menjëherë pas Luftës së Parë Botërore, kur Adenauer ishte kryebashkiak."
    
  "David, kur të mbarosh së gëlltituri mbi zile..." tha motra e tij rastësisht dhe tregoi me gisht nga rruga. Më poshtë, disa zyrtarë rrinin rrotull, duke kërkuar qen.
    
  "Oh, jo," psherëtiu Perdue. "Kam humbur kontaktet me Ninën dhe pajisja e Sam doli jashtë linje menjëherë pasi filluam të ngjiteshim. Shpresoj që ai të mos ketë asnjë lidhje me këtë çështje atje poshtë."
    
  Perdue dhe Agatha duhej të uleshin jashtë derisa cirku në rrugë u shua. Ata shpresonin se do të ndodhte para agimit, por tani për tani u ulën të prisnin dhe të shihnin.
    
  Nina po shkonte drejt katedrales. Ajo eci me makinë sa më shpejt që mundi pa tërhequr vëmendjen te vetja, por vazhdimisht po e humbiste qetësinë nga shqetësimi i plotë për të tjerët. Teksa u kthye majtas nga Tunisstrasse, ajo i mbajti sytë nga kunjat e larta që shënonin vendndodhjen e kishës gotike dhe shpresonte se do të gjente akoma Sam, Perdue dhe Agatha atje. Në Domkloster, ku ndodhej katedralja, ajo voziti shumë më ngadalë për ta ulur motorin në një zhurmë të thjeshtë. Lëvizja në bazën e katedrales e befasoi, dhe ajo u përplas shpejt në frenat dhe fiku fenerët. Makina me qira e Agathas nuk dukej askund, natyrisht, sepse ata nuk mund ta imagjinonin se ishin aty. Bibliotekarja e parkoi makinën disa blloqe nga ku ata filluan të ecnin drejt katedrales.
    
  Nina shikonte të panjohurit me uniformë duke krehur zonën, duke kërkuar diçka apo dikë.
    
  "Hajde, Sam. ku jeni?" - pyeti ajo qetësisht në heshtjen e makinës. Aroma e lëkurës së vërtetë mbushi makinën dhe ajo pyeti veten nëse pronari do të kontrollonte kilometrazhin kur të kthehej. Pas pesëmbëdhjetë minutash një pacienteje, grupi i oficerëve dhe kapësve të qenve e quajti atë një natë, dhe ajo shikoi se si katër makina dhe një furgon niseshin njëra pas tjetrës në drejtime të ndryshme kudo që i kishte dërguar turni i tyre atë natë.
    
  Ishte pothuajse ora 5 e mëngjesit dhe Nina ishte e rraskapitur. Ajo vetëm mund të imagjinonte se si ndiheshin miqtë e saj tani. Vetë mendimi se çfarë mund të ndodhte me ta e tmerroi atë. Çfarë po bënte policia këtu? Çfarë kërkonin? Ajo kishte frikë nga imazhet e liga që i nxirrte mendja e saj - nga rrëzimi i Agatha-s ose Perdue për vdekje ndërsa ajo ishte në tualet, menjëherë pasi i thanë të mbyllte gojën; se si policia ishte aty për të rivendosur rendin dhe arrestuar Sam, e kështu me radhë. Çdo alternativë ishte më e keqe se ajo e mëparshme.
    
  Dora e dikujt goditi dritaren dhe zemra e Ninës u ndal.
    
  "Jezus Krishti! Sam! Do të të vrisja dreqin nëse nuk do të ndihesha aq i lehtësuar kur të shihja të gjallë!" - bërtiti ajo duke i mbajtur gjoksin.
    
  "A janë zhdukur të gjithë?" pyeti ai duke u dridhur shumë nga i ftohti.
    
  "Po, ulu," tha ajo.
    
  "Perdue dhe Agatha janë ende atje lart, ende të bllokuar nga idiotët atje poshtë. Zot, shpresoj se nuk janë ngrirë akoma atje. Ishte shumë kohë më parë", tha ai.
    
  "Ku është pajisja juaj e komunikimit?" ajo pyeti. "Të dëgjova duke bërtitur për këtë."
    
  "Unë u sulmova," tha ai troç.
    
  "Përsëri? Jeni një magnet i goditjes apo çfarë? "- ajo pyeti.
    
  "Është histori e gjatë. Do ta bënit edhe ju, ndaj heshtni, - mori frymë, duke fërkuar duart për t'u ngrohur.
    
  "Si do ta dinë që ne jemi këtu?" Nina mendoi me zë të lartë ndërsa ktheu ngadalë makinën majtas dhe u largua me kujdes drejt katedrales së zezë që lëkundet.
    
  "Ata nuk do ta bëjnë. Thjesht do të duhet të presim derisa t'i shohim ata," sugjeroi Sam. Ai u përkul përpara për të parë nga xhami i përparmë. "Shko në anën juglindore, Nina. Këtu ata u ngjitën. Ata ndoshta janë..."
    
  "Po zbresin," ndërhyri Nina, duke ngritur sytë dhe duke treguar se ku dy figura ishin varur nga fijet e padukshme dhe po rrëshqisnin gradualisht poshtë.
    
  "Oh, faleminderit Zotit, ata janë mirë," psherëtiu ajo dhe hodhi kokën prapa, duke mbyllur sytë. Sam doli dhe u bëri shenjë të uleshin.
    
  Perdue dhe Agatha u hodhën në sediljen e pasme.
    
  "Ndërsa nuk jam tepër i anshëm ndaj sharjeve, thjesht do të doja të pyesja se çfarë dreqin ndodhi atje?" Agatha bërtiti.
    
  "Shiko, nuk është faji ynë që u shfaq policia!" Sam bërtiti përsëri, duke e mbytur në pasqyrën e pasme.
    
  "Purdue, ku është parkuar makina me qira?" e pyeti Nina ndërsa Semi dhe Agatha filluan të punojnë.
    
  Perdue i dha udhëzime dhe ajo kaloi ngadalë nëpër blloqe ndërsa sherri vazhdoi brenda makinës.
    
  "Jam dakord, Sam, vërtet na latë atje pa paralajmëruar se po kontrollonit situatën me vajzën. Sapo u largove," kundërshtoi Perdue.
    
  "Më kanë pezulluar pesë apo gjashtë gjermanë të ndyrë të çoroditur, nëse nuk e keni problem!" Sam bërtiti.
    
  "Sam," këmbënguli Nina, "lëre atë. Ju kurrë nuk do ta dëgjoni fundin e tij."
    
  "Sigurisht që jo, doktor Gould!" Agatha u këput, duke e drejtuar tani zemërimin e saj në objektivin e gabuar. "Thjesht u largove nga baza dhe humbe kontaktin me ne."
    
  "Oh, mendova se nuk më lejohej një vështrim i mallkuar në atë gungë, Agatha. Çfarë, doje që unë të dërgoja sinjale tymi? Përveç kësaj, në kanalet e policisë nuk kishte asgjë për këtë zonë, ndaj ruani akuzat tuaja për dikë tjetër! "- ia ktheu historiani gjaknxehtë. "Përgjigja e vetme nga ju të dy ishte që unë duhet të hesht. Dhe ju supozohet të jeni një gjeni, por kjo është logjika bazë, zemër!"
    
  Nina ishte aq e inatosur sa për pak sa nuk kaloi pranë makinës me qira që duhej të hynin Perdue dhe Agatha.
    
  "Unë do ta marr Jaguarin mbrapsht, Nina," sugjeroi Sam dhe ata zbritën nga makina për të ndërruar vendet.
    
  "Më kujto që të mos të besoj më kurrë jetën time," i tha Agatha Semit.
    
  "A duhej të shikoja vetëm një bandë banditësh duke vrarë një vajzë të re? Ju mund të jeni një kurvë e ftohtë dhe e pakujdesshme, por unë ndërhyj kur dikush është në rrezik, Agatha!" Sam fërshëlleu.
    
  "Jo, ju jeni të pamatur, zoti Cleave! Pamëshirshmëria juaj egoiste ka vrarë padyshim të fejuarin tuaj! ", bërtiti ajo.
    
  Në çast, heshtja ra mbi të katërt. Fjalët lënduese të Agatha-s e goditën Samin si një shtizë në zemrën e tij dhe Perdue ndjeu se zemra e tij po rrahte. Sam ishte i shtangur. Në këtë moment nuk kishte asgjë tjetër veç mpirje, përveç në gjoks ku i dhimbte shumë. Agatha e dinte se çfarë kishte bërë, por e dinte se ishte tepër vonë për ta rregulluar. Përpara se të provonte, Nina dha një grusht dërrmues në nofullën e saj, duke e hedhur trupin e saj të gjatë anash me aq forcë sa u ul në gjunjë.
    
  "Nina!" Sam filloi të qante dhe shkoi ta mbante atë.
    
  Perdue e ndihmoi motrën e tij të ngrihej, por nuk mori anën e saj.
    
  "Hajde, le të kthehemi në shtëpi. Ka ende shumë për të bërë nesër. Le të qetësohemi të gjithë dhe të pushojmë pak, "tha ai me qetësi.
    
  Nina po dridhej çmendurisht, pështymja i lagte cepat e gojës ndërsa Semi mbante dorën e saj të dëmtuar në të tijën. Ndërsa Perdue kaloi Semin, ai e përkëdheli krahun me qetësi. Atij i erdhi shumë keq për gazetarin që para disa vitesh kishte parë që dashuria e jetës së tij të qëllohej në fytyrë pikërisht përballë tij.
    
  "Sam..."
    
  "Jo, të lutem, Nina. Nuk ka nevojë", tha ai. Sytë e tij të qelqtë shikonin përpara me plogështi, por ai nuk shikonte rrugën. Më në fund dikush e tha. Ajo që kishte menduar gjatë gjithë këtyre viteve, fajin që të gjithë ia hoqën për keqardhje, ishte një gënjeshtër. Në fund, ai shkaktoi vdekjen e Trishit. Gjithçka që i duhej ishte që dikush ta thoshte.
    
    
  Kapitulli 22
    
    
  Pas disa minutash shumë të pakëndshme ndërmjet kthimit të tyre në shtëpi dhe ora 6:30 e mëngjesit të gjumit, rutina e gjumit ndryshoi disi. Nina flinte në divan për të shmangur Agatha-n. Perdue dhe Sam mezi i thanë një fjalë njëri-tjetrit kur u fikën dritat.
    
  Kishte qenë një natë shumë e vështirë për të gjithë ata, por ata e dinin se do të duhej të putheshin dhe të grimoheshin nëse do të përfundonin ndonjëherë punën për të gjetur thesarin e supozuar.
    
  Në fakt, rrugës për në shtëpi me makinën me qira, Agatha i sugjeroi të merrte kasafortën që përmbante ditarin dhe t'ia dorëzonte klientit të saj. Në fund të fundit, kjo ishte arsyeja pse ajo punësoi Nina dhe Sam për ta ndihmuar, dhe meqenëse ajo tani kishte atë që kërkonte, ajo donte të hiqte dorë nga të gjitha dhe të ikte. Por në fund vëllai i saj e bindi atë të kundërtën dhe nga ana e saj i sugjeroi që të qëndronte deri në mëngjes dhe të shihte se si do të shkonin gjërat. Perdue nuk ishte lloji i njeriut që hiqte dorë nga ndjekja e një misteri dhe poema e papërfunduar thjesht zgjoi kureshtjen e tij të paepur.
    
  Perdue e mbajti kutinë me vete për çdo rast, duke e mbyllur në valixhen e tij prej çeliku - në thelb një kasafortë portative - deri në mëngjes. Në këtë mënyrë ai mund ta mbante Agatën këtu dhe të pengonte Nina ose Sam të iknin me të. Ai dyshonte se Sam do t'i interesonte. Që kur Agatha kishte shqiptuar atë fyerje të ashpër ndaj Trishit, Semi ishte kthyer në një lloj humori të zymtë, melankolik, ku nuk pranonte të fliste me askënd. Kur arritën në shtëpi, ai shkoi të bënte dush dhe më pas shkoi drejt e në shtrat, duke mos thënë natën e mirë, as duke mos parë Perdue kur hyri në dhomë.
    
  Edhe ngacmimi zemërbutë që Sam zakonisht nuk mund t'i rezistonte bashkimit nuk mund ta shtynte atë në veprim.
    
  Nina donte të fliste me Sam. Ajo e dinte se këtë herë seksi nuk do ta rregullonte prishjen e fundit të Trishit. Në fakt, vetë mendimi që ai vazhdonte të rrinte kështu me Trishin vetëm e bindi edhe më shumë se ajo nuk do të thoshte asgjë për të në krahasim me të fejuarën e tij të ndjerë. Megjithatë, kjo ishte e çuditshme, sepse vitet e fundit ai kishte qenë i qetë për gjithë këtë çështje të tmerrshme. Terapisti i tij ishte i kënaqur me përparimin e tij, vetë Sam pranoi se nuk ndjente më dhimbje kur mendonte për Trishin dhe ishte e qartë se më në fund kishte gjetur një mbyllje. Nina ishte e sigurt se ata do të kishin një të ardhme së bashku nëse do ta donin, edhe në të gjithë ferrin që kaluan dorë për dore.
    
  Por tani, pa dyshim, Sam po shkruante artikuj të detajuar rreth Trishit dhe jetës së tij me të. Faqe pas faqe përshkruan kulmin e rrethanave dhe ngjarjeve që çuan në përfshirjen e të dyve në atë incident fatal të kontrabandës me armë që do t'i ndryshonte jetën përgjithmonë. Nina nuk mund ta imagjinonte se nga i kishte ardhur e gjithë kjo dhe pyeti veten se çfarë e kishte kapur këtë zgjebe te Semi.
    
  Me konfuzionin e saj emocional, pak pendim për mashtrimin e Agatha-s dhe më shumë konfuzion të shkaktuar nga lojërat e mendjes së Perdue në lidhje me dashurinë e saj për Sam, Nina më në fund thjesht iu dorëzua enigmës së saj dhe e la kënaqësinë e gjumit ta merrte.
    
  Agatha qëndroi zgjuar më vonë se të gjithë të tjerët, duke fërkuar nofullën e saj që pulsonte dhe faqen që i dhembte. Ajo kurrë nuk do ta kishte menduar se dikush aq i vogël sa Dr. Gould mund të jepte një goditje të tillë, por ajo duhej të pranonte se historiani i vogël nuk ishte nga ata që duhej të shtyhej në veprime fizike. Agatha-s i pëlqente të praktikonte disa arte marciale përleshje për argëtim herë pas here, por ajo nuk e pa kurrë këtë goditje. Kjo vetëm sa vërtetoi se Sam Cleave do të thoshte shumë për Nina, sado që ajo u përpoq ta minimizonte atë. Biondja e gjatë zbriti në kuzhinë për të marrë më shumë akull për fytyrën e saj të fryrë.
    
  Kur ajo hyri në kuzhinën e errët, një figurë më e gjatë mashkulli qëndronte në dritën e dobët të llambës së frigoriferit, e cila ra vertikalisht mbi stomakun e tij të gdhendur dhe gjoksin nga dera paksa e hapur.
    
  Semi ngriti sytë nga hija që hyri te porta.
    
  Të dy ngrinë menjëherë në heshtje të sikletshme, thjesht duke ia ngulur sytë njëri-tjetrit në befasi, por asnjëri nuk mund t'i hiqte sytë nga tjetri. Të dy e dinin se kishte një arsye pse erdhën në të njëjtin vend në të njëjtën kohë, ndërsa të tjerët ishin larg. Duheshin bërë korrigjime.
    
  "Dëgjo, zoti Cleave," filloi Agatha, me zërin e saj mezi mbi një pëshpëritje, "Më vjen shumë keq që godita poshtë rripit." Dhe nuk është për shkak të ndëshkimit trupor që kam vuajtur për të."
    
  "Agatha," psherëtiu ai, duke ngritur dorën për ta ndaluar.
    
  "Jo vertet. Nuk e di pse e thashë këtë! Unë kategorikisht nuk besoj se kjo është e vërtetë!" - iu lut ajo.
    
  "Shiko, e di që të dy ishim të zemëruar. Gati nuk vdiqe, një tufë idiotësh gjermanë më rrahën, gati u arrestuam të gjithë... E kuptoj. Ne të gjithë thjesht ishim të ngarkuar," shpjegoi ai. "Ne nuk do ta zbulojmë këtë sekret nëse jemi të ndarë, kuptoni?"
    
  "Ke te drejte. Gjithsesi, më vjen keq që ta them këtë, thjesht sepse e di që ky është një vend i dhimbshëm për ty. Doja të të lëndoja, Sam. Desha. Kjo është e pafalshme," u ankua ajo. Nuk ishte karakteristikë e Agatha Perdue të tregonte pendim apo edhe të shpjegonte veprimet e saj të çrregullta. Për Semin, kjo ishte një shenjë se ajo ishte e sinqertë, dhe përsëri ai nuk mund ta falte veten për vdekjen e Trishit. Mjaft e çuditshme, për tre vitet e fundit ai kishte qenë i lumtur-me të vërtetë i lumtur. Në fund të mendjes së tij ai mendoi se e kishte mbyllur atë derë përgjithmonë, por ndoshta ishte sepse ishte i zënë me shkrimin e kujtimeve të tij për një botues londinez që plagët e vjetra kishin ende fuqinë për të rënduar mbi të.
    
  Agatha iu afrua Semit. Ai vuri re se sa tërheqëse ishte ajo në të vërtetë nëse nuk do të kishte një ngjashmëri kaq të çuditshme me Perdue - për të, ishte thjesht bllokuesi i duhur i karit. Ajo u përplas kundër tij dhe ai u shtrëngua për intimitet të padëshiruar ndërsa ajo kaloi pranë tij për të rrëmbyer një vaskë me akullore me rrush të thatë.
    
  Mirë që nuk bëra ndonjë marrëzi, mendoi i turpëruar.
    
  Agatha e pa drejt në sy sikur e dinte se çfarë po mendonte dhe u tërhoq për të shtypur enën e ngrirë te plagët e saj të mavijosura. Semi buzëqeshi dhe zgjati për shishen e birrës së lehtë në derën e frigoriferit. Teksa mbylli derën, duke shuar shiritin e dritës për të zhytur kuzhinën në errësirë, në hyrje u shfaq një figurë, një siluetë e dukshme vetëm kur dhoma e ngrënies ishte e ndriçuar. Agatha dhe Sam u befasuan kur panë Nina që qëndronte aty në këtë moment, duke u përpjekur të shihnin se kush ishte në kuzhinë.
    
  "Sam?" - pyeti ajo në errësirën përballë saj.
    
  "Po, vajzë," u përgjigj Sam dhe hapi frigoriferin përsëri në mënyrë që ajo ta shihte atë të ulur në tryezë me Agatha-n. Ai ishte gati të ndërhynte në luftën e afërt të zogjve, por asgjë e tillë nuk ndodhi. Nina thjesht shkoi te Agatha, duke treguar kavanozin me akullore, pa thënë asnjë fjalë. Agata i dha Ninës një enë me ujë të ftohtë dhe Nina u ul, duke shtypur gishtat e saj të zhveshur në enë me akull qetësues.
    
  "Ahh," ankoi ajo, me sytë e saj rrokullisur përsëri në bazat e tyre. Nina Gould nuk kishte ndërmend të kërkonte falje, Agatha e dinte këtë, dhe kjo ishte mirë. Ajo e kishte fituar këtë ndikim nga Nina dhe në një farë mënyre të çuditshme ishte shumë më shpërblyese për fajin e saj sesa falja e këndshme e Semit.
    
  "Pra," tha Nina, "a ka dikush një cigare?"
    
    
  Kapitulli 23
    
    
  "Purdue, harrova të të them. Punonjësja e shtëpisë, Maisie, thirri mbrëmë dhe më kërkoi t'ju bëj të ditur se ajo e ushqeu qenin, "tha Nina Perdue ndërsa vendosën kasafortën në një tavolinë çeliku në garazh. "A është ky një kod për diçka? Sepse nuk e shoh kuptimin që të telefonoj ndërkombëtarisht për të raportuar diçka kaq të parëndësishme."
    
  Perdue vetëm buzëqeshi dhe pohoi me kokë.
    
  "Ai ka kode për gjithçka. Zoti im, ju duhet të dëgjoni krahasimet e tij të zgjedhura me marrjen e relikeve nga një muze arkeologjik në Dublin ose ndryshimin e përbërjes së toksinave aktive..." Agatha thashethemet me zë të lartë derisa vëllai i saj e ndërpreu.
    
  Agatha, a mund ta mbani këtë për vete? Të paktën derisa të mund ta hap këtë kasë të padepërtueshme pa dëmtuar atë që është brenda."
    
  "Pse nuk përdorni një ndezës?" - pyeti Sam nga dera, duke hyrë në garazh.
    
  "Peter nuk ka asgjë tjetër përveç mjeteve më themelore," tha Perdue, duke inspektuar me kujdes kutinë e çelikut nga çdo kënd për të përcaktuar nëse kishte një lloj mashtrimi, ndoshta një ndarje të fshehur ose një metodë me pikë presioni për të hapur kasafortën. Sa për madhësinë e një libri të trashë, ai nuk kishte qepje ose kapak ose bravë të dukshme; në fakt, ishte një mister se si revista përfundoi brenda një konstruksioni të tillë në radhë të parë. Edhe Perdue, i cili ishte i njohur me sistemet e avancuara të ruajtjes dhe transportit, ishte i hutuar nga dizajni i kësaj gjëje. Megjithatë, ishte vetëm çelik, dhe jo ndonjë metal tjetër i padepërtueshëm i shpikur nga shkencëtarët.
    
  "Sam, çanta ime e palestrës është atje... Të lutem më sill spiunin," pyeti Perdue.
    
  Kur aktivizoi funksionin IR, ai mundi të inspektonte pjesën e brendshme të ndarjes. Një drejtkëndësh më i vogël brenda konfirmoi madhësinë e magazinës dhe Perdue përdori një pajisje për të shënuar çdo pikë matje në fushëveprimin për të siguruar që funksioni i lazerit të qëndronte brenda atyre parametrave kur e përdori atë për të prerë anën e kutisë.
    
  Kur vendoset në të kuqe, lazeri, i padukshëm me përjashtim të pikës së kuqe në shenjën e tij fizike, pret përmasat e shënuara me saktësi të patëmetë.
    
  "Mos e dëmto librin, David," paralajmëroi Agatha nga pas tij. Perdue klikoi gjuhën e tij nervozisht nga këshillat e saj të tepruara.
    
  Në një rrjedhë të hollë tymi, një vijë e hollë portokalli në çelikun e shkrirë lëvizi nga njëra anë në tjetrën, pastaj poshtë, duke përsëritur rrugën e saj derisa një drejtkëndësh i përsosur me katër anë u gdhend në anën e sheshtë të kutisë.
    
  "Tani vetëm prisni derisa të ftohet pak që të mund të ngremë anën tjetër," vuri në dukje Perdue ndërsa të tjerët u mblodhën, duke u përkulur mbi tavolinë për të marrë një pamje më të mirë të asaj që do të zbulohej.
    
  "Më duhet ta pranoj, libri është më i madh nga sa prisja. E imagjinoja se ishte një gjë e zakonshme si një bllok shënimesh," tha Agatha. "Por unë mendoj se është një libër i vërtetë."
    
  "Unë thjesht dua të shoh papirusin në të cilin duket se është," komentoi Nina. Si historiane, ajo i konsideronte antikitete të tilla pothuajse të shenjta.
    
  Sam e mbajti gati kamerën e tij për të regjistruar madhësinë dhe gjendjen e librit, si dhe skenarin brenda. Perdue hapi kapakun e prerë dhe gjeti në vend të një libri një çantë lëkure të nxirë.
    
  "Çfarë dreqin është kjo?" - pyeti Sam.
    
  "Ky është kodi," bërtiti Nina.
    
  "Kodi?" Agatha përsëriti me magjepsje. "Në arkivat e bibliotekës, ku kam punuar për njëmbëdhjetë vjet, kam punuar vazhdimisht me ta për t'iu referuar skribëve të vjetër. Kush do ta kishte menduar se një ushtar gjerman do të përdorte një kodeks për të regjistruar aktivitetet e tij të përditshme?
    
  "Kjo është mjaft e jashtëzakonshme," tha Nina me frikë ndërsa Agatha e hoqi me delikatesë atë nga varri me duar të lidhura me doreza. Ajo ishte e përgatitur mirë në trajtimin e dokumenteve dhe librave të lashtë dhe e dinte brishtësinë e secilit lloj. Sam bëri fotografi të ditarit. Ishte po aq e pazakontë sa e kishte parashikuar legjenda.
    
  Mbulesa e përparme dhe e pasme ishin prej lisi tape, me panelet e sheshta të lëmuara dhe të dylluara. Duke përdorur një shufër hekuri të nxehtë ose një mjet të ngjashëm, druri u dogj për të gdhendur emrin e Claude Hernault. Ky skrib i veçantë, ndoshta vetë Erno, nuk ishte aspak i aftë në pirografi, sepse në disa vende mund të dalloheshin pikat e karbonit ku ishte bërë shumë presion ose nxehtësi.
    
  Mes tyre, përmbajtjen e kodikut e përbënte një pirg fletësh papirusi dhe në të majtë nuk kishte një shtyllë kurrizore, si librat modernë, por përkundrazi kishte një varg vargjesh. Çdo kravatë kalonte përmes vrimave të shpuara në anën e një paneli prej druri dhe kalonte përmes papirusit, pjesa më e madhe e të cilit ishte grisur nga konsumimi dhe mosha. Megjithatë, libri ruan faqe në shumicën e vendeve dhe shumë pak gjethe janë shqyer plotësisht.
    
  "Ky është një moment kaq i rëndësishëm," u mrekullua Nina kur Agatha e lejoi të prekte materialin me gishtat e saj të zhveshur për të vlerësuar plotësisht strukturën dhe moshën. "Vetëm mendo, këto faqe janë bërë me dorë nga e njëjta epokë me Aleksandrin e Madh. Vë bast se ata i mbijetuan edhe rrethimit të Cezarit në Aleksandri, për të mos përmendur kthimin e rrotullave në libra."
    
  "Burra e historisë," ngacmoi Sam thatë.
    
  "Mirë, tani që e kemi admiruar këtë dhe kemi shijuar hijeshinë e saj të lashtë, ndoshta mund të kalojmë te poema dhe pjesa tjetër e të dhënave për çmimin e parë," tha Perdue. "Ky libër mund t'i rezistojë kohës, por dyshoj se do ta bëjmë, kështu që... nuk ka kohë si e tashmja."
    
  Në dhomat e Sam dhe Perdue, ata të katër u mblodhën për të gjetur faqen ku Agatha kishte një foto, në mënyrë që Nina të mund të përkthente me shpresë fjalët që mungonin në vargjet e poezisë. Çdo faqe ishte shkarravitur në frëngjisht nga dikush që ishte i tmerrshëm në shkrimin e dorës, por megjithatë Sam e kapi çdo fletë dhe e ruajti të gjitha në kartën e tij të kujtesës. Kur më në fund e gjetën faqen, më shumë se dy orë më vonë, katër studiuesit u kënaqën kur panë se poema e plotë ishte ende aty. Të etur për të mbushur boshllëqet, Agata dhe Nina filluan t'i shkruanin të gjitha para se të përpiqeshin të interpretonin kuptimet.
    
  "Kështu," buzëqeshi Nina e kënaqur, duke mbledhur duart mbi tavolinë, "Përktheva fjalët që mungojnë dhe tani kemi pjesën e plotë."
    
    
  "E re për njerëzit
    
  Jo në tokë në 680 dymbëdhjetë
    
  Indeksi ende në rritje i Zotit përmban dy trinitete
    
  Dhe engjëjt që duartrokasin fshehin sekretin e Ernos
    
  Dhe pikërisht për duart që e mbajnë atë
    
  Ajo mbetet e padukshme edhe për atë që ia kushton ringjalljen e tij Henry I
    
  Aty ku perënditë dërgojnë zjarr, ku bëhen lutje
    
    
  "Misteri i 'Erno's... hmm, Erno është një ditar, një shkrimtar francez," tha Sam.
    
  "Po, vetë ushtari i vjetër. Tani që ka një emër, ai duket më pak si një mit, apo jo? Perdue shtoi, duke u dukur jo më pak se i intriguar nga rezultati i asaj që më parë ishte e paprekshme dhe e rrezikshme.
    
  "Natyrisht, sekreti i tij është thesari për të cilin ai tregoi shumë kohë më parë," buzëqeshi Nina.
    
  "Pra, kudo që të jetë thesari, njerëzit atje nuk dinë për të?" Pyeti Semi, duke vezulluar me shpejtësi si gjithmonë kur po përpiqej të zgjidhte folenë e mundësive të sorrës.
    
  "E drejtë. Dhe kjo vlen për Henrin I. Për çfarë ishte i famshëm Henri I?" Agatha mendoi me zë të lartë, duke goditur mjekrën me stilolapsin e saj.
    
  "Henri i Parë ishte mbreti i parë i Gjermanisë," tha Nina, "në Mesjetë. Pra, ndoshta ne po kërkojmë vendlindjen e tij? Apo ndoshta vendi i tij i pushtetit?"
    
  "Jo, prit. Kjo nuk është e gjitha," thirri Perdue.
    
  "Si cfare?" pyeti Nina.
    
  "Semantikë," u përgjigj ai menjëherë, duke prekur lëkurën nën kornizën e poshtme të syzeve të tij. "Kjo rresht flet për 'dikush që ia kushton rilindjen e tij Henrit', kështu që nuk ka të bëjë me mbretin aktual, por me dikë që ishte pasardhës i tij ose në një farë mënyre e krahasoi veten me Henrin I."
    
  "O Zoti im, Purdue! Keni të drejtë!" Bërtiti Nina, duke i fërkuar shpatullën në mënyrë miratuese. "Sigurisht! Pasardhësit e tij janë zhdukur prej kohësh, me përjashtim të mundshëm të një linje të largët që nuk ishte aspak domethënëse në epokën në të cilën jetoi Werner, Luftën e Parë dhe të Dytë Botërore. Mos harroni, ai ishte planifikuesi i qytetit të Këlnit gjatë epokës së Luftës së Dytë Botërore. Është e rëndësishme".
    
  "Mirë. magjepsëse. Pse?" Agatha u përkul me kontrollin e saj të zakonshëm të realitetit të kthjellët.
    
  "Sepse e vetmja gjë e përbashkët që Henri I kishte me Luftën e Dytë Botërore ishte një njeri që besonte se ishte rimishërimi i mbretit të parë - Heinrich Himmler!" Nina thuajse bërtiti në eksitimin e saj të shfrenuar.
    
  "Një tjetër gomar nazist është shfaqur. Pse nuk habitem?" Sam psherëtiu. "Himleri ishte një qen i madh. Kjo duhet të jetë e lehtë për t'u kuptuar. Ai nuk e dinte se e kishte këtë thesar, megjithëse ishte në duart e tij, ose diçka e tillë."
    
  "Po, kjo është në thelb ajo që marr nga ai interpretim gjithashtu," pranoi Perdue.
    
  "Pra, ku mund të ruante diçka që nuk e dinte se e kishte?" Agatha u vrenjos. "Shtëpia e tij?"
    
  "Po," buzëqeshi Nina. Eksitimi i saj ishte i vështirë të injorohej. "Dhe ku jetoi Himmler gjatë kohës së Klaus Werner, planifikuesit të qytetit të Këlnit?"
    
  Sam dhe Agatha ngritën supet.
    
  "Zotër Herte Herren dhe Zonja," deklaroi Nina në mënyrë dramatike, duke shpresuar se gjermanishtja e saj ishte e saktë në këtë rast, "Kështjella Wewelsburg!"
    
  Sam buzëqeshi me deklaratën e saj të ndritshme. Agatha thjesht tundi kokën dhe mori një biskotë tjetër, ndërsa Perdue me padurim përplasi duart dhe i fërkoi.
    
  "Unë e pranoj që nuk refuzoni në fund të fundit, doktor Gould?" pyeti Agatha papritmas. Perdue dhe Sam gjithashtu e shikuan me kureshtje dhe pritën.
    
  Nina nuk mund ta mohonte se ishte e magjepsur nga kodiku dhe informacioni i lidhur me të, gjë që e motivoi atë të vazhdonte të kërkonte diçka që mund të ishte absolutisht e thellë. Ajo mendonte se do të bënte gjënë e zgjuar këtë herë; nuk do të ishte më në një ndjekje të patës së egër, por tani që ajo kishte parë një tjetër mrekulli historike të shpalosej, si nuk mund ta ndiqte atë? A nuk ia vlente rreziku për të qenë pjesë e diçkaje të madhe?
    
  Nina buzëqeshi, duke lënë mënjanë të gjitha dyshimet e saj në favor të asaj që kodi mund të fshihte. "Une jam ne. Zot me ndihmo. Une jam ne."
    
    
  Kapitulli 24
    
    
  Dy ditë më vonë, Agatha ra dakord me klientin e saj për të dorëzuar kodin, për të cilin u punësua. Ishte e vështirë për Nina të ndahej me një pjesë kaq të vlefshme të historisë së lashtë. Ndonëse ishte e specializuar në historinë gjermane, kryesisht pasi ajo lidhej me Luftën e Dytë Botërore, ajo kishte një pasion të madh për të gjithë historinë, veçanërisht epokat aq të errëta dhe të largëta nga Bota e Vjetër, saqë kanë mbetur pak relike apo tregime të vërteta për to.
    
  Pjesa më e madhe e asaj që është shkruar për historinë vërtet të lashtë është shkatërruar me kalimin e kohës, është përdhosur dhe shkatërruar nga dëshira e njerëzimit për të dominuar të gjitha kontinentet dhe qytetërimet. Lufta dhe shpërngulja kanë bërë që histori dhe relike të çmuara nga kohët e harruara të bëhen mite dhe mosmarrëveshje. Këtu ishte një artikull që ekzistonte në të vërtetë në një kohë kur perënditë dhe përbindëshat thuhej se ecnin në tokë, kur mbretërit frynin zjarr dhe heroinat sundonin kombe të tëra me fjalën e vetme të Zotit.
    
  Dora e saj e hijshme e përkëdheli butësisht objektin e vlefshëm. Shenjat në kyçet e saj kishin filluar të shëroheshin dhe në sjelljen e saj kishte një nostalgji të çuditshme, sikur java e kaluar të kishte qenë thjesht një ëndërr e turbullt në të cilën ajo kishte privilegjin të njihej me diçka thellësisht misterioze dhe magjike. Tatuazhi i runës Tiwaz në krahun e saj doli pak nga poshtë mëngës dhe kujtoi një tjetër incident të ngjashëm, kur u zhyt me kokë në botën e mitologjisë norvegjeze dhe realitetin e saj tërheqës në ditët tona. Që atëherë ajo nuk kishte ndier një ndjenjë kaq të madhe habie për të vërtetat e varrosura të botës, tani të reduktuara në një teori qesharake.
    
  E megjithatë ja ku ishte, e dukshme, e prekshme dhe shumë reale. Kush mund të thotë se fjalët e tjera, të humbura në mit, nuk janë të besueshme? Edhe pse Sam fotografoi çdo faqe dhe kapte bukurinë e librit të vjetër me efikasitet profesional, ajo vajtoi zhdukjen e tij të pashmangshme. Edhe pse Perdue ofroi të përkthente të gjithë ditarin në faqe të njëpasnjëshme që ajo ta lexonte, nuk ishte e njëjta gjë. Fjalët nuk mjaftonin. Ajo nuk mund të vinte duart mbi gjurmët e qytetërimeve të lashta me fjalë.
    
  "O Zoti im, Nina, a je e fiksuar pas kësaj gjëje?" - bëri shaka Sam, duke hyrë në dhomë me Agatha-n në bisht. "A duhet të thërras priftin e vjetër dhe priftin e ri?"
    
  "Oh, lëre të qetë, zoti Kliv. Kanë mbetur mjaft njerëz në këtë botë që vlerësojnë fuqinë e vërtetë të së kaluarës. Dr. Gould, kam transferuar tarifën tuaj," e njoftoi Agatha Perdue. Në dorë kishte një këllëf lëkure të posaçme për mbajtjen e librit; ajo ishte e siguruar në krye me një bravë të ngjashme me çantën e vjetër të shkollës së Ninës kur ajo ishte katërmbëdhjetë vjeç.
    
  "Faleminderit, Agata," tha Nina miqësore. "Shpresoj që klienti juaj ta vlerësojë po aq shumë."
    
  "Oh, jam i sigurt se ai e vlerëson gjithë mundimin që kaluam për të rikthyer librin. Megjithatë, ju lutemi përmbahuni nga postimi i fotove apo informacioneve," i pyeti Agatha Sam dhe Nina, "ose tregojini dikujt që ju kam dhënë leje për të hyrë në përmbajtjen e tyre." Ata tundën kokën në shenjë dakordësie. Në fund të fundit, nëse do t'u duhej të zbulonin se ku po çonte libri i tyre, nuk do të kishte nevojë të zbulonin ekzistencën e tij.
    
  "Ku është Davidi?" - pyeti ajo duke mbledhur çantat.
    
  "Me Pjetrin në zyrën e tij në ndërtesën tjetër," u përgjigj Sam, duke e ndihmuar Agatën me çantën e saj me pajisjet e ngjitjes.
    
  "Mirë, thuaj atij që të thashë lamtumirë, mirë?" - tha ajo duke mos iu drejtuar askujt në veçanti.
    
  Çfarë familje e çuditshme, mendoi Nina me vete teksa shihte Agatha-n dhe Semin duke u zhdukur nga shkallët e derës së përparme. Binjakët nuk janë parë prej vitesh dhe kështu ndahen. Dreqin, mendova se isha një i afërm i ftohtë, por këta të dy... duhet të jenë për paratë. Paratë i bëjnë njerëzit budallenj dhe të këqij.
    
  "Mendova se Agatha do të vinte me ne," thirri Nina nga balustrada mbi Purdue ndërsa ajo dhe Peter po shkonin në holl.
    
  Perdue ngriti sytë. Pjetri përkëdheli dorën e tij dhe përshëndeti Ninës.
    
  "Wiedersechen, Peter," buzëqeshi ajo.
    
  "Unë supozoj se motra ime është zhdukur?" Pyeti Perdue, duke kapërcyer hapat e parë për t'u bashkuar me të.
    
  "Në fakt, vetëm tani. Mendoj se ju të dy nuk jeni afër," tha ajo. "Ajo nuk mund të priste që të vini për të thënë lamtumirë?"
    
  "Ti e njeh atë," tha ai, me zërin e tij pak të ngjirur me një aluzion të qartë të hidhësisë së vjetër. "Jo shumë i dashur edhe në një ditë të mirë." Ai e pa nga afër Ninën dhe sytë e tij u bënë më të butë. "Nga ana tjetër, jam shumë i lidhur, duke pasur parasysh klanin nga vij".
    
  "Sigurisht, nëse nuk do të ishit një bastard kaq manipulues," e ndërpreu ajo. Fjalët e saj nuk ishin shumë të ashpra, por ato përcillnin mendimin e saj të sinqertë për ish-dashnorin e saj. "Duket se përshtatesh mirë me klanin tënd, plak."
    
  "A jemi gati të shkojmë?" Zëri i Semit nga dera e përparme e lehtësoi tensionin.
    
  "Po. Po, ne jemi gati për të filluar. I kërkova Pjetrit të organizonte transportin për në Buren dhe prej andej do të bënim një turne në kështjellë për të parë nëse mund të gjenim ndonjë kuptim në formulimin e revistës, "tha Perdue. "Duhet të nxitojmë, fëmijë. Ka shumë të këqija për të bërë!"
    
  Sam dhe Nina e panë teksa ai u zhduk në korridorin anësor që të çonte në zyrën ku kishte lënë bagazhin e tij.
    
  "A mund ta besoni se ai ende nuk është lodhur duke gërmuar të gjithë botën në kërkim të atij çmimi të pakapshëm?" pyeti Nina. "Pyes veten nëse ai e di se çfarë kërkon në jetë, sepse është i fiksuar pas gjetjes së thesareve, por nuk mjafton kurrë."
    
  Sam, vetëm disa centimetra pas saj, i përkëdheli flokët butësisht, "Unë e di se çfarë po kërkon. Por kam frikë se ky shpërblim i pakapshëm do të jetë ende vdekja e tij."
    
  Nina u kthye për të parë Semin. Shprehja e tij ishte e mbushur me trishtim të ëmbël ndërsa ai tërhoqi dorën nga ajo, por Nina e kapi shpejt dhe e mbajti fort kyçin e dorës. Ajo mori dorën e tij në të sajën dhe psherëtiu.
    
  "Oh, Sam."
    
  "Po?" pyeti ai teksa ajo luante me gishtat e tij.
    
  "Do të doja që edhe ju të hiqni qafe obsesionin tuaj. Nuk ka të ardhme atje. Ndonjëherë, sado e dhimbshme të pranosh se ke humbur, duhet të vazhdosh përpara," e këshilloi Nina me butësi, duke shpresuar se ai do t'i vinte veshin këshillës së saj për prangat e tij të vetë-imponuara ndaj Trishit.
    
  Ajo dukej vërtet e dëshpëruar dhe i dhimbte zemra kur e dëgjonte të fliste për atë që kishte frikë se kishte ndjerë gjatë gjithë kohës. Ajo kishte qenë e largët që nga tërheqja e saj e dukshme në Bernë, dhe me kthimin e Perdue në skenë, distanca nga Sam ishte e pashmangshme. Ai donte që të mund të shurdhohej që kjo t'i kursente dhimbjen e rrëfimit të saj. Por kjo ishte ajo që ai dinte. Ai e humbi Ninën një herë e përgjithmonë.
    
  Ajo e përkëdheli faqen e Semit me një dorë delikate, një prekje që ai e donte aq shumë. Por fjalët e saj e lënduan atë deri në palcë.
    
  "Duhet ta lini të shkojë, përndryshe kjo ëndërr e pakapshme e juaja do t'ju çojë drejt vdekjes."
    
  Jo! Nuk mund ta bësh këtë!Mendja i bërtiti, por zëri i tij mbeti i heshtur. Sam u ndje i humbur në fundin e tij, i humbur në ndjenjën e tmerrshme që solli. Ai duhej të thoshte diçka.
    
  "E drejtë! Gjithçka është gati!" Perdue theu momentin e emocioneve të pezulluara. "Ne nuk kemi shumë kohë për të shkuar në kështjellë para se të mbyllet për ditën."
    
  Nina dhe Sam e ndoqën me bagazhet e tyre pa thënë asnjë fjalë. Rruga për në Wewelsburg dukej si një përjetësi. Sam u justifikua dhe u ul në sediljen e pasme, duke futur kufjet në telefonin e tij, duke dëgjuar muzikë dhe duke u shtirur se dremitej. Por në kokën e tij të gjitha ngjarjet ishin ngatërruar. Ai mendoi se si ndodhi që Nina vendosi të mos ishte me të, sepse me sa dinte ai nuk kishte bërë asgjë për ta larguar. Përfundimisht, ai ra në gjumë nën muzikën dhe me kënaqësi hoqi dorë nga shqetësimi për gjëra që nuk i kontrollonte.
    
  Ata udhëtuan pjesën më të madhe të rrugës përgjatë E331 me një shpejtësi të rehatshme për të vizituar kështjellën gjatë ditës. Nina gjeti kohë për të studiuar pjesën tjetër të poezisë. Ata arritën në rreshtin e fundit: "Aty ku perënditë dërgojnë zjarr, ku falen lutjet".
    
  Nina u vrenjos, "Unë besoj se vendi është Wewelsburg, rreshti i fundit duhet të na tregojë se ku të shikojmë në kështjellë."
    
  "Ndoshta. Më duhet ta pranoj, nuk e kam idenë se ku të filloj. Është një vend i mrekullueshëm... dhe i madh," u përgjigj Perdue. "Dhe me dokumentet e epokës naziste, ju dhe unë e dimë nivelin e mashtrimit që mund të arrinin dhe mendoj se kjo është pak e frikshme. Nga ana tjetër, mund të jemi të frikësuar, ose mund ta shohim si një sfidë tjetër. Në fund të fundit, ne kemi mundur tashmë disa nga rrjetet e tyre më sekrete më parë, kush do të thotë se nuk mund ta bëjmë këtë herë?"
    
  "Do të doja të besoja në ne po aq sa ti, Perdue," psherëtiu Nina, duke kaluar duart nëpër flokët e saj.
    
  Kohët e fundit, ajo kishte ndjerë dëshirën që thjesht të ngjitej dhe ta pyeste se ku kishte qenë Renata dhe çfarë kishte bërë me të pasi i kishin shpëtuar aksidentit me makinë në Belgjikë. Ishte e nevojshme që ajo ta zbulonte - dhe shpejt. Nina kishte nevojë të shpëtonte Aleksandrin dhe miqtë e tij me çdo kusht, edhe nëse kjo do të thoshte të hidhej përsëri në shtratin e Perdue - me çdo mjet të nevojshëm - për të marrë informacion.
    
  Ndërsa ata flisnin, sytë e Perdue vazhduan të lëviznin drejt pasqyrës së pasme, por ai nuk e ngadalësoi shpejtësinë. Disa minuta më vonë ata vendosën të ndalojnë në Soest për të ngrënë. Qyteti piktoresk i bëri shenjë nga rruga kryesore me kunjat e kishës që ngriheshin mbi çatitë e shtëpive dhe tufat e pemëve që ulnin degët e tyre të rënda në pellg dhe lumenj poshtë. Qetësia ishte gjithmonë e mirëpritur dhe Semi do të ishte i emocionuar të dinte se kishte ushqim atje.
    
  Gjatë gjithë darkës jashtë kafenesë së çuditshme é në sheshin e qytetit, Perdue dukej i largët, madje paksa i pabarabartë në sjelljen e tij, por Nina ia shkoi motrës së tij duke u larguar kaq befas.
    
  Sam këmbënguli të provonte diçka lokale, duke zgjedhur Pumpernickel dhe Zwiebelbier, siç sugjerohej nga një grup shumë i gëzuar turistësh nga Greqia, të cilët kishin probleme të ecnin në një vijë të drejtë në këtë kohë të hershme të ditës.
    
  Dhe kjo është ajo që e bindi Semin se kjo ishte pija e tij. Në përgjithësi biseda ishte e lehtë, kryesisht për bukurinë e qytetit me një dozë të vogël kritikash të shëndetshme ndaj kalimtarëve që mbanin xhinse shumë të ngushta ose atyre që nuk e konsideronin të nevojshme higjienën personale.
    
  "Mendoj se është koha që ne të shkojmë, njerëz," rënkoi Perdue, duke u ngritur nga tavolina, e cila tashmë ishte e mbushur me peceta të përdorura dhe pjata boshe me mbetjet e shpërndara të asaj që kishte qenë një festë e mahnitshme. "Sam, ndoshta nuk e ke atë kamerën tënde në çantën tënde, apo jo?"
    
  "Po".
    
  "Do të doja të bëja një fotografi të asaj kishe romane atje," pyeti Perdue, duke treguar një ndërtesë të vjetër ngjyrë kremi me një shije gotike që nuk është sa gjysma mbresëlënëse si Katedralja e Këlnit, por ende e denjë për një shkrepje me definicion të lartë.
    
  "Sigurisht, zotëri," buzëqeshi Sam. Ai e zmadhoi imazhin për të mbuluar të gjithë lartësinë e kishës, duke u siguruar që ndriçimi dhe filtrimi të ishin të duhura, në mënyrë që të dalloheshin të gjitha detajet e vogla të arkitekturës.
    
  "Faleminderit," tha Perdue dhe fërkoi duart. "Tani, le të shkojmë."
    
  Nina e shikoi me kujdes. Ai ishte i njëjti njeri pompoz, por kishte diçka të kujdesshme tek ai. Ai dukej pak nervoz, ose kishte diçka që e shqetësonte që nuk donte ta ndante.
    
  Purdue dhe sekretet e tij. Gjithmonë mbani një hartë në mëngë, apo jo?- mendoi Nina ndërsa iu afruan automjetit të tyre.
    
  Ajo që ajo nuk vuri re ishin dy të rinj punks që ndiqnin gjurmët e tyre në një distancë të sigurt, duke u shtirur se po vizitonin ndonjë gjë. Ata kishin ndjekur Perdue, Sam dhe Nina që kur u larguan nga Këlni gati dy orë e gjysmë më parë.
    
    
  Kapitulli 25
    
    
  Erasmusbrug shtriu qafën e tij të mjellmës në qiellin e pastër lart ndërsa shoferi i Agatha-s kalonte mbi urë. Ajo mezi kishte arritur në Roterdam në kohë për shkak të një vonese fluturimi në Bon, por tani po kalonte urën Erasmus, e njohur me dashuri si De Zwaan për shkak të formës së shtyllës së bardhë të lakuar të përforcuar me kabllo që e mbanin atë lart.
    
  Ajo nuk mund të vonohej ose do të ishte fundi i karrierës së saj konsulente. Ajo që ajo la jashtë në bisedat e saj me vëllain e saj ishte se klienti i saj ishte një Jost Bloom, një koleksionist me famë botërore i objekteve të panjohura. Nuk ishte rastësi që një pasardhës i zbuloi në papafingo të gjyshes së tij. Fotografia ishte ndër të dhënat e një tregtari antikash të vdekur së fundmi, i cili, për fat të keq, ishte në anën e gabuar të klientit të Agatha-s, përfaqësuesit të këshillit holandez.
    
  Ajo e dinte mirë se punonte në mënyrë indirekte për vetë këshillin e anëtarëve të lartë të organizatës Dielli i Zi që ndërhynte kur urdhri kishte probleme me qeverisjen e tij. Ata gjithashtu e dinin se me kë ishte e përfshirë, por për disa arsye kishte një qasje neutrale nga të dyja palët. Agatha Purdue e ndau veten dhe karrierën e saj nga vëllai i saj dhe siguroi këshillin se ata nuk ishin të lidhur në asnjë mënyrë, përveçse në emër, që është tipari më i keq në ré shumaé.
    
  Ajo që ata nuk e dinin, megjithatë, ishte se Agatha kishte punësuar pikërisht njerëzit që po ndiqeshin në Bruges për të blerë sendin që kërkonin. Ishte, në një farë mënyre, dhurata e saj për vëllain e saj, që t'i jepte atij dhe kolegëve të tij një fillim përpara se njerëzit e Bloom të deshifronin pasazhin dhe të ndiqnin gjurmët e tyre për të gjetur atë që mbahej në zorrët e Wewelsburg. Përndryshe, ajo kujdesej vetëm për veten e saj dhe ia doli shumë mirë.
    
  Shoferi i saj e futi Audi RS5 në parkingun e Institutit Piet Zwart, ku ajo do të takonte zotin Bloom dhe ndihmësit e tij.
    
  "Faleminderit," tha ajo e vrenjtur dhe i dha shoferit disa euro për hallin e tij. Pasagjerja e tij dukej e vrenjtur, megjithëse ishte e veshur në mënyrë të përsosur si një arkiviste profesioniste dhe konsulente eksperte për libra të rrallë që përmbanin informacione sekrete dhe libra historikë në përgjithësi. Ai u largua kur Agatha hyri në Akademinë Willem de Kooning, shkolla kryesore e artit të qytetit, për të takuar klientin e tij në ndërtesën e zyrës ku klienti i saj kishte një zyrë. Bibliotekarja e gjatë i tërhoqi flokët në një topuz elegant dhe kaloi në korridor të gjerë me një kostum me fund laps dhe taka, krejtësisht e kundërta e të vetmuarit të vakët që ajo ishte me të vërtetë.
    
  Nga zyra e fundit në të majtë, ku perdet e dritareve ishin tërhequr në mënyrë që drita mezi depërtonte brenda, ajo dëgjoi zërin e Blumit.
    
  "Zonjusha Perdu. Në kohë si gjithmonë, - tha ai përzemërsisht, duke zgjatur të dyja duart për të shtrënguar të sajat. Z. Bloom ishte jashtëzakonisht tërheqës, në fillim të të pesëdhjetave, me flokë bjonde me një nuancë të lehtë të kuqërremtë që i binin në tufa të gjata mbi jakën. Agatha ishte mësuar me paratë, që vinte nga një familje qesharake e pasur, por ajo duhej të pranonte se rrobat e zotit Bloom ishin kulmi i stilit. Nëse ajo nuk do të kishte qenë lezbike, ai mund ta joshte atë. Me sa duket ai ishte i të njëjtit mendim sepse sytë e tij blu epshore eksploronin hapur kthesat e saj teksa ai e përshëndeste.
    
  Një gjë që ajo dinte për holandezët ishte se ata kurrë nuk ishin të rezervuar.
    
  "Unë supozoj se keni marrë revistën tonë?" - pyeti ai kur u ulën në anët e kundërta të tryezës së tij.
    
  "Po, zoti Bloom. Pikërisht këtu, - u përgjigj ajo. Ajo vendosi me kujdes kutinë e saj prej lëkure në sipërfaqen e lëmuar dhe e hapi atë. Ndihmësi i Bloom-it, Uesli, hyri në zyrë me një çantë. Ai ishte shumë më i ri se shefi i tij, por po aq elegant në zgjedhjen e rrobave. Ishte një pamje e mirëpritur pas kaq shumë vitesh të kaluara në vendet e pazhvilluara ku një burrë me çorape konsiderohej elegant, mendoi Agatha.
    
  "Wesley, jepi zonjës paratë e saj, të lutem," bërtiti Bloom. Agatha e konsideroi atë një zgjedhje të çuditshme për këshillin, pasi ata ishin burra madhështorë, të moshuar që nuk kishin aspak personalitetin apo dhuntinë e Blumit për dramatiken. Megjithatë, ky njeri kishte një vend në bordin e drejtorëve të një shkolle të famshme arti, ndaj duhej të ishte pak më i gjallë. Ajo mori çantën nga duart e të riut Wesley dhe priti ndërsa zoti Bloom shqyrtonte blerjen e tij.
    
  "E lezetshme," mori frymë me frikë, duke nxjerrë dorezat nga xhepi për të prekur objektin. "Zonjusha Perdue, do të kontrolloni paratë tuaja?"
    
  "Unë të besoj," buzëqeshi ajo, por gjuha e saj e trupit e tradhtoi ankthin e saj. Ajo e dinte se çdo anëtar i Diellit të Zi, pavarësisht sa i afrueshëm nga natyra, do të ishte një individ i rrezikshëm. Dikush me reputacionin e Blumit, dikush që eci me këshilla, që ua kalonte anëtarëve të tjerë të rendit, duhet të ketë qenë tmerrësisht i keq dhe apatik në natyrë. Asnjë herë Agatha nuk lejoi që ky fakt t'i ikte nga mendja në këmbim të të gjitha kënaqësive.
    
  "Ti me beson!" Bërtiti ai me theksin e tij të trashë holandez, duke u dukur qartë i habitur. "Vajza ime e dashur, unë jam personi i fundit që duhet t'i besosh, veçanërisht kur bëhet fjalë për paratë."
    
  Uesli qeshi së bashku me Bloom-in ndërsa shkëmbyen shikime djallëzore. Ata e bënë Agatën të ndihej si një idiot i plotë, dhe një naive, por ajo nuk guxoi të vepronte në mënyrën e saj nënçmuese. Ajo ishte shumë e ashpër, dhe tani ajo ishte në prani të një niveli të ri bastard që i bënte fyerjet e saj ndaj të tjerëve të dukeshin të dobëta dhe fëminore.
    
  "Pra kjo është ajo, zoti Bloom?" - pyeti ajo me një ton të nënshtruar.
    
  "Kontrollo paratë e tua, Agatha," tha ai papritmas me një zë të thellë, serioz, ndërsa sytë e tij u mërzitën në sytë e saj. Ajo iu bind.
    
  Bloom shfletoi me kujdes kodeksin, duke kërkuar faqen që përmbante foton që i dha Agatha-s. Uesli qëndroi pas tij, duke shikuar mbi supe, duke u zhytur po aq në shkrim sa mësuesi i tij. Agatha kontrolloi që pagesa për të cilën kishin rënë dakord ishte në vend. Bloom e shikoi në heshtje, duke e bërë të ndihej tmerrësisht e sikletshme.
    
  "A është kjo e gjitha atje?" ai pyeti.
    
  "Po, zoti Bloom," tundi ajo me kokë, duke e parë atë si një idiot i dorëhequr. Ishte ky vështrim që gjithmonë shkaktonte mosinteresim te meshkujt, por ajo nuk mund të bënte asgjë për këtë. Truri i saj filloi të rrotullohej dhe të llogariste kohën, gjuhën e trupit dhe frymëmarrjen. Agatha ishte e tmerruar.
    
  "Gjithmonë kontrolloje rastin, zemër. Ju kurrë nuk e dini se kush po përpiqet t'ju mashtrojë, apo jo? paralajmëroi dhe e ktheu vëmendjen te kodiku. "Tani më thuaj, para se të ikësh në xhungël..." tha ai pa e parë, "si e gjete këtë relike?" Dua të them, si arrite ta gjeje?
    
  Fjalët e tij e bënë gjakun e saj të ftohtë.
    
  Mos e ngatërro, Agatha. Luaj memec. Luaj memece dhe gjithçka do të jetë mirë, argumentoi ajo në trurin e saj të ngurtësuar dhe pulsues. Ajo u përkul përpara, duke i mbledhur duart mjeshtërisht në prehër.
    
  "Unë ndoqa udhëzimet në poezi, sigurisht," buzëqeshi ajo, duke u përpjekur të fliste vetëm aq sa ishte e nevojshme. Ai priti; pastaj ngriti supet: "Po ashtu?"
    
  "Po, zotëri," tha ajo me një besim të shtirur që ishte mjaft bindës. "Sapo mora vesh se ishte në Këmbanën e Engjëllit në Katedralen e Këlnit. Natyrisht, m'u desh mjaft kohë për të hulumtuar dhe për të gjetur pjesën më të madhe të tij përpara se ta kuptoja."
    
  "Vërtet?" ai buzëqeshi. "Unë e kam të qartë se intelekti juaj ia kalon shumë mendjeve të mëdha dhe se ju keni një aftësi të çuditshme për të zgjidhur enigma të tilla si kodet dhe të ngjashme."
    
  "Po luaj rrotull," tha ajo troç. Duke mos pasur idenë se çfarë ai po aludonte, ajo e luajti atë drejt dhe neutrale.
    
  "Ju jeni duke luajtur përreth. A jeni të interesuar për atë që i intereson vëllai juaj?" pyeti ai duke ulur sytë te pikërisht poezia që Nina i kishte përkthyer në Turso.
    
  "Nuk jam e sigurt se e kuptoj," u përgjigj ajo, me zemrën e saj duke rrahur në mënyrë të çrregullt.
    
  "Vëllai yt, David. Ai do të kishte dashur diçka të tillë. Në fakt, ai është i njohur për ndjekjen e gjërave që nuk i përkasin, - qeshi Bloom në mënyrë sarkastike, duke e ledhatuar poezinë me majën e gishtit të dorës.
    
  "Kam dëgjuar se ai është më shumë një eksplorues. Nga ana tjetër, më pëlqen shumë të jetoj në ambiente të mbyllura. Unë nuk e ndaj prirjen e tij natyrore për të vënë veten në rrezik," u përgjigj ajo. Përmendja e vëllait të saj tashmë e kishte bërë atë të supozonte se Bloom dyshonte se po përdorte burimet e tij, por ai mund të bënte bllof.
    
  "Atëherë ti je vëllai apo motra më e mençur," tha ai. "Por më tregoni, zonjusha Perdue, çfarë ju pengoi të studioni më tej një poezi që thotë qartë më shumë se Verneri i vjetër duke klikuar mbi Leica III të tij të vjetër përpara se të fshihte ditarin e Ernos?"
    
  Ai e njihte Wernerin dhe e njihte Ernon. Ai madje e dinte se cilën kamerë ndoshta përdorte gjermani, pak para se të fshihte kodeksin gjatë epokës së Adenauer dhe Himmler. Inteligjenca e saj ishte shumë më e lartë se e tija, por kjo nuk e ndihmoi atë këtu, sepse njohuritë e tij ishin më të mëdha. Për herë të parë në jetën e saj, Agatha e gjeti veten të përfshirë në një garë mendjesh, sepse nuk ishte e përgatitur për besimin e saj se ishte më e zgjuar se shumica. Ndoshta luajtja memece do të ishte një shenjë e sigurt se ajo po fsheh diçka.
    
  "Dua të them, çfarë do t'ju ndalonte të bënit të njëjtën gjë?" ai pyeti.
    
  "Koha," tha ajo me një ton vendimtar që të kujtonte besimin e saj të zakonshëm. Nëse ai e dyshonte për tradhti, ajo besonte se duhej të pranonte pajtueshmërinë. Kjo do t'i jepte atij arsye për të besuar se ajo ishte e ndershme dhe krenare për aftësitë e saj, madje nuk kishte frikë në praninë e njerëzve si ai.
    
  Bloom dhe Wesley ia ngulën sytë mashtruesit të sigurt përpara se të shpërthyen në të qeshura të zhurmshme. Agatha nuk është mësuar me njerëzit dhe veçoritë e tyre. Ajo nuk e kishte idenë nëse e merrnin seriozisht apo talleshin me të që përpiqej të shfaqej pa frikë. Bloom u përkul mbi kodeks, tërheqja e tij djallëzore e bën atë të pafuqishme para hijeshive të tij.
    
  "Zonjusha Perdu, më pëlqeni. Seriozisht, nëse nuk do të ishe Purdue, do të konsideroja të të punësoja me kohë të plotë," qeshi ai. "Ti je një ëmbëlsirë e rrezikshme, apo jo? Një tru i tillë me kaq imoralitet... nuk mund të mos të admiroj për këtë."
    
  Agatha zgjodhi të mos thoshte asgjë si përgjigje, përveç një tundjeje mirënjohëse mirënjohjeje, ndërsa Uesli e la me kujdes kodeksin në rastin e Blumit.
    
  Bloom u ngrit në këmbë dhe drejtoi kostumin e tij. "Zonjusha Perdue, ju falënderoj për shërbimet tuaja. Ti vlente çdo qindarkë".
    
  Ata shtrënguan duart dhe Agatha eci drejt derës që Uesli mbante për të, me çantën në dorë.
    
  "Më duhet të them që puna u krye mirë... dhe në kohë rekord", u përlot Bloom me humor të mirë.
    
  Edhe pse i kishte përfunduar marrëdhëniet me Bloom-in, ajo shpresonte që ta kishte luajtur mirë rolin e saj.
    
  "Por kam frikë se nuk të besoj," tha ai ashpër nga pas saj dhe Uesli mbylli derën.
    
    
  Kapitulli 26
    
    
  Perdue nuk tha asgjë për makinën që i ndiqte. Fillimisht ai duhej të zbulonte nëse ishte paranojak apo nëse të dy ishin vetëm dy civilë që shkonin të shihnin kështjellën Wewelsburg. Tani nuk ishte koha për të tërhequr vëmendjen tek ata të tre, aq më tepër që ata po kryenin posaçërisht zbulimin për t'u përfshirë në ndonjë veprimtari të paligjshme dhe për të gjetur atë që po fliste Werner në kështjellë. Ndërtesa, të cilën të tre e kishin vizituar më parë në rastet e tyre, ishte shumë e madhe për ta për të luajtur një lojë fati apo hamendje.
    
  Nina u ul duke ngulur sytë në poezinë dhe papritmas u kthye në internet në celularin e saj, duke kërkuar për diçka që mendonte se mund të ishte e rëndësishme. Por pak çaste më vonë ajo tundi kokën me një zhurmë të zhgënjyer.
    
  "Asgjë?" - pyeti Perdue.
    
  "Jo. 'Aty ku perënditë dërgojnë zjarr, ku falen lutjet' më bën të mendoj për kishën. A ka një kishëz në Wewelsburg?" ajo u vrenjos.
    
  "Jo, me sa di unë, por atëherë isha vetëm në sallën e gjeneralëve të SS. Në ato rrethana, unë nuk perceptova asgjë ndryshe", tregoi Sam një nga kopertinat e tij më të rrezikshme disa vite përpara vizitës së tij të fundit.
    
  "Asnjë kishëz, jo. Jo, nëse nuk kanë bërë ndryshime kohët e fundit, pra ku do të dërgonin perënditë zjarrin?" - pyeti Perdue, ende duke mos hequr sytë nga makina që po afrohej pas tyre. Herën e fundit që ai kishte qenë në makinë me Ninën dhe Samin, ata gati sa kishin vdekur gjatë një ndjekjeje, diçka që ai nuk donte ta përsëriste.
    
  "Cili është zjarri i perëndive?" Sam mendoi për një sekondë. Pastaj ngriti sytë dhe tha: "Rrufe! Mund të jetë rrufe? Çfarë lidhje ka Wewelsburg me vetëtimën?"
    
  "Ferri po, ky mund të jetë fare mirë zjarri që perënditë dërgojnë, Sam. Ti je një dhuratë nga perëndia... ndonjëherë, - i buzëqeshi ajo. Semi u zu i befasuar nga butësia e saj, por ai e mirëpriti atë. Nina hulumtoi të gjitha incidentet e kaluara rrufe pranë fshatit Wewelsburg. Një BMW ngjyrë bezhë e vitit 1978 iu afrua në mënyrë të parehatshme pranë tyre, aq afër sa Perdue mund të shihte fytyrat e pasagjerëve. Ai besonte se ata ishin personazhe të çuditshëm që mund të përdoreshin si spiunë ose vrasës nga kushdo që punësonte profesionistë, por ndoshta imazhi i tyre i pabesueshëm i shërbente pikërisht këtij qëllimi.
    
  Shoferi kishte një prerje flokësh të shkurtër Mohikan dhe eyeliner të rëndë, ndërsa partneri i tij kishte një prerje flokësh Hitleri me mbajtëse të zeza mbi supet e tij. Perdue nuk e njohu asnjërin prej tyre, por ata ishin qartazi në të njëzetat e hershme.
    
  "Nina. Sam. Lidhni rripat e sigurimit," urdhëroi Perdue.
    
  "Pse?" - pyeti Sam dhe instinktivisht pa nga dritarja e pasme. Ai shikoi drejt e në fuçinë e Mauser-it, pas së cilës qeshte dysheku psikopat i Fuhrer-it.
    
  "Jezus Krisht, ata po na qëllojnë nga Rammstein! Nina, gjunjëzohu në dysheme. Tani!" Sam bërtiti ndërsa goditjet e shurdhër të plumbave goditën pjesën e pasme të makinës së tyre. Nina u përkul nën ndarjen e dorezave te këmbët e saj dhe uli kokën ndërsa plumbat binin mbi to.
    
  "Sam! Miqtë tuaj?" Perdue bërtiti, duke u zhytur më thellë në sediljen e tij dhe duke e zhvendosur transmisionin në një marsh më të lartë.
    
  "Jo! Ata janë më shumë si miqtë tuaj, gjuetar relike naziste! Për hir të Zotit, nuk do të na lënë kurrë vetëm?" Sam ulëriti.
    
  Nina thjesht mbylli sytë dhe shpresonte se nuk do të vdiste duke shtrënguar telefonin.
    
  "Sam, kap spiun! Shtypni butonin e kuq dy herë dhe drejtojeni te Iroquois pas timonit, - bërtiti Perdue, duke zgjatur një objekt stilolaps të gjatë midis sediljeve.
    
  "Hej, kujdes se ku e tregon atë gjë të mallkuar!" Sam po qante. Vuri shpejt gishtin e madh mbi butonin e kuq dhe priti një pauzë mes klikimeve të plumbave. I shtrirë poshtë, ai u zhvendos drejtpërdrejt në skajin e sediljes, përballë derës, në mënyrë që ata të mos mund të parashikonin pozicionin e tij. Në çast Sam dhe teleskopi u shfaqën në cep të dritares së pasme. Ai shtypi butonin e kuq dy herë dhe shikoi se si trari i kuq binte direkt aty ku ai tregoi - në ballin e shoferit.
    
  Hitleri qëlloi përsëri dhe një plumb i drejtuar mirë thyen xhamin përpara fytyrës së Sam, duke e mbushur atë me copëza. Por lazeri i tij tashmë ishte drejtuar nga Mohikani për aq kohë sa të depërtonte në kafkën e tij. Nxehtësia e fortë e rrezes e futi trurin e shoferit në kafkën e tij dhe në pasqyrën e pasme Perdue pa për një çast fytyra e tij të shpërtheu në një rrëmujë gjaku të njollosur dhe copa kockash në xhamin e përparmë.
    
  "Bravo, Sam!" - Bërtiti Perdue ndërsa BMW-ja u kthye fort nga rruga dhe u zhduk mbi kreshtën e një kodre që kthehej në një shkëmb të thepisur. Nina u kthye teksa dëgjoi gulçimet e shokut të Semit të shndërroheshin në rënkime dhe ulërima.
    
  "O Zoti im, Sam!" - bërtiti ajo.
    
  "Cfare ndodhi?" - pyeti Perdue. Ai u emocionua kur pa Semin në pasqyrë, duke i mbajtur fytyrën me duar të përgjakur. "Oh Zoti im!"
    
  "Nuk shoh asgjë! Fytyra ime është në zjarr!" Sam bërtiti ndërsa Nina rrëshqiti mes sediljeve për ta parë atë.
    
  "Me lejo te shikoj. Me lejo te shikoj!" - këmbënguli ajo duke i larguar duart. Nina u përpoq të mos bërtiste në panik për hir të Sam. Fytyra e tij ishte prerë nga copa të vogla xhami, disa prej të cilave i rrinin ende nga lëkura. Gjithçka që ajo mund të shihte në sytë e tij ishte gjak.
    
  "A mund të hapësh sytë?"
    
  "A je i cmendur? O Zot, ka copa xhami në kokërdhokët e mi!" ai vajtoi. Sam ishte larg nga një person i ndyrë dhe pragu i tij i dhimbjes ishte mjaft i lartë. Duke e dëgjuar atë të bërtiste dhe të rënkonte si fëmijë, Nina dhe Perdue u shqetësuan shumë.
    
  "Çoje në spital, Perdue!" - ajo tha.
    
  "Nina, ata do të duan të dinë se çfarë ka ndodhur dhe ne nuk mund të përballojmë të ekspozohemi. Dua të them, Sam sapo vrau një burrë," shpjegoi Perdue, por Nina nuk donte të dëgjonte asgjë.
    
  "David Perdue, na çoni në klinikë sapo të arrijmë në Wewelsburg, ose të betohem në Zot...!" - pëshpëriti ajo.
    
  "Do ta mposhtte shumë qëllimin tonë për të humbur kohë. E shihni që tashmë jemi duke u ndjekur. Zoti e di se sa abonentë të tjerë, pa dyshim falë emailit të Sam për mikun e tij maroken," protestoi Perdue.
    
  "Hej, dreq me ty!" Sam ulëriti në boshllëkun përballë tij. "Nuk i kam dërguar kurrë një foto. Unë kurrë nuk iu përgjigja atij emaili! Nuk ka ardhur nga kontaktet e mia, shok!"
    
  Perdue ishte në mëdyshje. Ai ishte i bindur se kështu duhet të kishte rrjedhur.
    
  "Atëherë kush, Sam? Kush tjetër mund të dinte për këtë? - pyeti Perdue kur fshati Wewelsburg u shfaq një ose dy milje përpara.
    
  "Klienti i Agatha-s," tha Nina. "Duhet të jetë. I vetmi person që e di..."
    
  "Jo, klienti i saj nuk e ka idenë se dikush tjetër përveç motrës sime e ka kryer këtë detyrë vetëm," Nina Perdue hodhi poshtë shpejt teorinë.
    
  Nina hoqi me kujdes copa të vogla xhami nga fytyra e Semit, ndërsa ajo e mbuloi fytyrën e tij me dorën tjetër. Ngrohtësia e pëllëmbës së saj ishte ngushëllimi i vetëm që Semi mund të ndjente kundër djegies së madhe nga çarjet e shumta dhe duart e tij të përgjakur u mbështetën mbi gjunjët e tij.
    
  "Oh, marrëzi!" Nina papritmas gulçoi. "Grafolog! Gruaja që deshifroi dorëshkrimin e Agatha-s! Asnjë mënyrë e drequr! Ajo na tha se burri i saj ishte një dizajner peizazhi, sepse ai dikur gërmonte për të jetuar."
    
  "Dhe ç'farë?" - pyeti Perdue.
    
  "Kush gërmon për të jetuar, Perdue? arkeologët. Lajmi se legjenda ishte zbuluar me siguri do të ngjallte interesin e një personi të tillë, apo jo? "- ajo parashtroi një hipotezë.
    
  "Shkëlqyeshëm. Një lojtar që nuk e njohim. Vetëm ajo që na duhet", psherëtiu Perdue, duke vlerësuar shkallën e lëndimeve të Sam. Ai e dinte se nuk kishte asnjë mënyrë për t'i marrë kujdesin mjekësor gazetarit të plagosur, por duhej të insistonte ose të humbiste mundësinë për të zbuluar se çfarë fshihte Wewelsberg, për të mos përmendur që të tjerët do t'i arrinin të tre. Në një moment kur sensi i shëndoshë pushtoi emocionin e gjuetisë, Perdue kontrolloi nëse kishte një strukturë mjekësore aty pranë.
    
  Ai e futi makinën më thellë në rrugën e një shtëpie në afërsi të kështjellës ku ushtronte një mjek të caktuar, Johann Kurtz. Ata e zgjodhën emrin rastësisht, por ishte një aksident i lumtur që i çoi te mjeku i vetëm që nuk kishte një takim deri në orën 15:00 me një gënjeshtër të shpejtë. Nina i tha mjekut se lëndimi i Sam ishte shkaktuar nga një rënie guri ndërsa ata po udhëtonin nëpër një nga kalimet malore në rrugën e tyre për në Wewelsburg për të vizituar ndonjë gjë. Ai e bleu atë. Si nuk mundi ai? Bukuroshja e Ninës mahniti qartë babanë e tre fëmijëve në moshë të mesme, i cili e drejtonte praktikën nga shtëpia.
    
  Ndërsa prisnin Samun, Perdue dhe Nina u ulën në dhomën e përkohshme të pritjes, e cila ishte një verandë e konvertuar e mbuluar me dritare të mëdha të hapura me ekrane dhe tinguj ere. Një erë e këndshme përshkoi këtë vend, një qetësi e nevojshme për ta. Nina vazhdoi të provonte se çfarë dyshonte për krahasimin e rrufesë.
    
  Perdue mori tabletën e vogël që përdorte shpesh për të vëzhguar distancat dhe zonat, duke e shpalosur me një lëvizje të gishtave derisa të shfaqte skicën e kështjellës Wewelsburg. Ai qëndroi duke parë kështjellën nga dritarja, në dukje duke studiuar strukturën me tre anë me pajisjen e tij, duke gjurmuar linjat e kullave dhe duke krahasuar matematikisht lartësitë e tyre, vetëm në rast se duhej ta dinin.
    
  "Perdue," pëshpëriti Nina.
    
  Ai e shikoi me një vështrim ende të largët. Ajo i bëri shenjë që të ulej pranë saj.
    
  "Shikoni këtu, në 1815 Kulla Veriore e kështjellës iu vu zjarri kur u godit nga rrufeja, dhe këtu në krahun jugor kishte një rektoratë deri në vitin 1934. Mendoj se meqenëse flet për Kullën e Veriut dhe lutjet e falura me sa duket në krahun jugor, njëri na tregon vendndodhjen, tjetri ku të shkojmë. Kulla e Veriut, lart."
    
  "Çfarë është në majë të Kullës së Veriut?" - pyeti Perdue.
    
  "Unë e di që SS planifikoi të ndërtonte një sallë tjetër si salla e gjeneralëve SS sipër saj, por me sa duket ajo nuk u ndërtua kurrë," kujtoi Nina nga një disertacion që shkroi dikur për misticizmin e praktikuar nga SS dhe planet e pakonfirmuara për të përdorur kullë për rituale.
    
  Perdue e mendoi këtë në kokën e tij për një minutë. Ndërsa Sam u largua nga zyra e mjekut, Perdue pohoi me kokë. "Mirë, do të kafshoj. Kjo është zgjidhja më e afërt që kemi. Kulla e Veriut është padyshim vendi."
    
  Sam dukej si një ushtar i plagosur që sapo ishte kthyer nga Bejruti. Koka e tij ishte fashuar për të mbajtur pomadën antiseptike në fytyrën e tij për orën e ardhshme. Për shkak të dëmtimit të syve, mjeku i dha pika, por ai nuk do të mund të shohë siç duhet ditën e nesërme.
    
  "Kështu që është radha ime të drejtoj," tha ai me shaka. "Wielen dank, zoti Doktor," tha ai i lodhur me theksin më të keq gjerman që kishte pasur ndonjëherë gjermani vendas. Nina qeshi me vete, duke e gjetur Semin jashtëzakonisht të lezetshëm; aq i dhimbshëm dhe i rrudhur në fashat e tij. Ajo do të donte ta puthte, por jo ndërsa ai ishte i fiksuar pas Trishit, i premtoi vetes. Ajo u largua nga GP i befasuar me një lamtumirë të mirë dhe një shtrëngim duarsh dhe të tre u drejtuan drejt makinës. Aty pranë i priste një ndërtesë e lashtë, e ruajtur mirë dhe e mbushur deri në buzë me sekrete të tmerrshme.
    
    
  Kapitulli 27
    
    
  Perdue organizoi dhoma hoteli për secilën prej tyre.
    
  Ishte e çuditshme që ai nuk po rrinte me Semin si zakonisht, pasi Nina i kishte hequr të gjitha privilegjet me të. Sam e kuptoi se donte të ishte vetëm, por pyetja ishte pse. Perdue kishte vepruar më seriozisht që kur ata dolën nga shtëpia në Këln, dhe Sam nuk mendoi se largimi i papritur i Agatha-s nuk kishte të bënte me të. Tani ai nuk mund ta diskutonte me lehtësi me Ninën sepse nuk donte që ajo të shqetësohej për diçka që mund të ishte asgjë.
    
  Menjëherë pas drekës së tyre të vonë, Sam i hoqi fashat. Ai nuk pranoi të shëtiste rreth kështjellës i mbështjellë si një mumje dhe të bëhej objekt qeshjeje i të gjithë të huajve që kalonin nëpër muze dhe ndërtesat përreth. Mirënjohës që kishte me vete syzet e diellit, të paktën mund të fshihte gjendjen e neveritshme të syve. Të bardhat rreth irisit të tij ishin rozë të errët dhe inflamacioni i kishte bërë qepallat e tij ngjyrë gështenjë. Në të gjithë fytyrën e tij binte në sy prerjet e vogla të kuqe të ndezur, por Nina e bindi që ta linte të aplikonte pak grim mbi gërvishtjet për t'i bërë ato më pak të dukshme.
    
  Kishte vetëm kohë të mjaftueshme për të vizituar kështjellën dhe për të parë nëse mund të gjenin atë për çfarë po fliste Werner. Perdue nuk i pëlqente të merrte me mend, por këtë herë nuk kishte zgjidhje tjetër. Ata u mblodhën në sallën e gjeneralëve të SS dhe prej andej duhej të përcaktonin se çfarë binte në sy, nëse ndonjë gjë e pazakontë i godiste fare. Ishte më e pakta që mund të bënin përpara se të kapeshin nga ndjekësit e tyre, të cilët me shpresë ishin ngushtuar në dy klonet Rammstein që kishin hequr qafe. Megjithatë, ata u dërguan nga dikush, dhe dikush do të dërgonte më shumë lakej për të zënë vendin e tyre.
    
  Teksa hynë në kështjellën e bukur në formë trekëndëshi, Ninës iu kujtua punimet me gurë që ishin ndërtuar shumë herë kur ndërtesat u shkatërruan, rindërtoheshin, shtoheshin dhe frëngjiheshin përgjatë të kaluarës, që nga shekulli i nëntë e tutje. Ajo mbeti një nga kështjellat më të famshme në Gjermani, dhe ajo e donte veçanërisht historinë e saj. Të tre u drejtuan drejt e në Kullën e Veriut, me shpresën për të gjetur se teoria e Ninës ishte e besueshme.
    
  Semi mezi shihte si duhet. Vizioni i tij u ndryshua në mënyrë që ai të mund të shihte kryesisht konturet e objekteve, por përndryshe gjithçka ishte ende e mjegullt. Nina e kapi krahun dhe e drejtoi, duke u siguruar që ai të mos shkelte shkallët e panumërta në ndërtesë.
    
  "A mund të huazoj kamerën tuaj, Sam?" pyeti Perdue. Ai u argëtua që gazetari, i cili pothuajse nuk kishte asnjë vizion, zgjodhi të pretendonte se ai mund të fotografonte akoma brendësinë.
    
  "Nese ju deshironi. Unë nuk mund të shoh një gjë të mallkuar. Është e kotë edhe të provosh," u ankua Sam.
    
  Teksa hynë në Sallën e SS Obergruppenführer, Sallën e Gjeneralëve të SS, Nina u trondit nga pamja e dizajnit që ishte pikturuar në dyshemenë e mermerit gri.
    
  "Do të doja të mund ta pështyja këtë pa tërhequr vëmendjen," qeshi Nina.
    
  "Në çfarë?" - pyeti Sam.
    
  "Atë shenjë e mallkuar që e urrej kaq shumë," u përgjigj ajo ndërsa kaluan rrotën e diellit me ngjyrë jeshile të errët që përfaqësonte simbolin e Urdhrit të Diellit të Zi.
    
  "Mos pështy, Nina," këshilloi Sam thatë. Perdue udhëhoqi rrugën, përsëri në një gjendje ëndërrimtare. Ai mori kamerën e Sam, duke fshehur teleskopin midis dorës dhe kamerës. Duke përdorur një sistem spiun në IR, ai skanoi muret për ndonjë objekt të fshehur brenda. Në modalitetin e imazhit termik, ai nuk gjeti asgjë përveç luhatjeve të temperaturës në vazhdimësinë e muraturës kur kontrolloi nënshkrimet e nxehtësisë.
    
  Ndërsa shumica e vizitorëve treguan interes për memorialin Wewelsburg 1933-1945, i vendosur në ish-rojën e SS në oborrin e kështjellës, tre kolegë po kërkonin me zell për diçka të veçantë. Çfarë ishte, ata nuk e dinin, por me njohuritë e Ninës, veçanërisht për epokën naziste të historisë gjermane, ajo mund të dallonte kur diçka nuk ishte në vendin e duhur në atë që supozohej të ishte qendra shpirtërore e SS.
    
  Poshtë tyre ishte qemeri famëkeq, një strukturë e ngjashme me varrin, e zhytur në themelet e kullës dhe që të kujton varret me kube mikene. Në fillim Nina mendoi se misteri mund të zgjidhej nga vrimat kureshtare të kullimit në një rreth të fundosur nën zenit me një svastika në kube, por ajo duhej të ngjitej lart, sipas shënimeve të Werner.
    
  "Nuk mund të mos mendoj se ka diçka atje në errësirë," i tha ajo Samit.
    
  "Shiko, le të ngjitemi në pikën më të lartë të Kullës së Veriut dhe të hedhim një vështrim prej andej. Ajo që ne po kërkojmë nuk është brenda kështjellës, por jashtë", sugjeroi Sam.
    
  "Përse e thua këtë?" - ajo pyeti.
    
  "Siç tha Perdue... Semantika..." ngriti supet ai.
    
  Perdue dukej i intriguar: "Më trego, i dashur im."
    
  Sytë e Semit digjeshin si zjarri i ferrit midis qepallave të tij, por ai nuk mund ta shikonte Perdue kur foli me të. Duke mbështetur mjekrën në gjoks, duke kapërcyer dhimbjen, ai vazhdoi: "Gjithçka në pjesën e fundit i referohet gjërave të jashtme, si rrufeja dhe lutjet ngjitëse. Shumica e imazheve teologjike ose gdhendjeve të vjetra tregojnë lutjet si tym që ngrihet nga muret. Unë me të vërtetë mendoj se ne jemi duke kërkuar për një ndërtesë shtesë ose një seksion bujqësor, diçka jashtë vendit ku perënditë kanë hedhur zjarrin, "shpjegoi ai.
    
  "Epo, pajisjet e mia nuk ishin në gjendje të zbulonin ndonjë objekt alien apo anomali brenda kullës. Unë sugjeroj t'i përmbahemi teorisë së Sam. Dhe më mirë ta bëjmë shpejt, sepse errësira po vjen", konfirmoi Perdue, duke i dorëzuar Ninës kamerën.
    
  "Mirë, le të shkojmë," pranoi Nina, duke e tërhequr ngadalë dorën e Semit në mënyrë që ai të lëvizte me të.
    
  "Unë nuk jam i verbër, e dini?" - ngacmoi ai.
    
  "E di, por ky është një justifikim i mirë për t'ju kthyer kundër meje," buzëqeshi Nina.
    
  Ja ku është përsëri!, mendoi Sam. Buzëqeshje, flirtim, ndihmë e butë. Cilat janë planet e saj? Pastaj filloi të pyeste veten pse ajo i tha të linte të ikte dhe pse i tha se nuk kishte të ardhme. Por tani nuk ishte koha e duhur për një intervistë për çështje pa rëndësi në një jetë ku çdo sekondë mund të ishte i fundit.
    
  Nga platforma në majë të Kullës Veriore, Nina vështronte hapësirën e bukurisë së pacenuar që rrethonte Wewelsburg. Përveç rreshtave të çuditshëm dhe të rregullt të shtëpive që rreshtonin rrugët dhe hijeve të ndryshme të gjelbërimit që rrethonin fshatin, nuk kishte asgjë tjetër me rëndësi. Sam u ul me shpinën në majën e murit të jashtëm për të mbrojtur sytë nga era e ftohtë që frynte nga maja e bastionit.
    
  Ashtu si Nina, Perdue nuk pa asgjë të pazakontë.
    
  "Unë mendoj se kemi arritur në fund të rrugës këtu, djema," pranoi ai më në fund. "Ne u përpoqëm, por kjo mund të jetë një lloj sharade për të ngatërruar ata që nuk e dinë atë që dinte Werner."
    
  "Po, duhet të pajtohem," tha Nina, duke parë luginën më poshtë me jo pak zhgënjim. "Dhe as që doja ta bëja. Por tani ndihem sikur kam dështuar."
    
  "Oh, hajde," luajti Semi, "ne të gjithë e dimë që nuk mund të të vijë keq për veten, apo jo?"
    
  "Hesht, Sam," këputi ajo, duke kryqëzuar krahët që ai të mos mund të mbështetej tek ajo për udhëzim. Me një nënqeshje kokëfortë, Sam u ngrit në këmbë dhe e detyroi veten të shijonte pamjen, të paktën derisa të largoheshin. Udhën deri këtu me vështirësi, për të mos u larguar pa pamje panoramike vetëm se i dhembin sytë.
    
  "Ne ende duhet të kuptojmë se cilët ishin ata idiotë që qëlluan ndaj nesh Perdue. Vë bast se ata kanë diçka të bëjnë me atë grua Rachel në Halkirk," këmbënguli Nina.
    
  "Nina?" Sam thirri nga pas tyre.
    
  "Hajde, Nina. Ndihmojeni të gjorin para se të bjerë në vdekje," qeshi Pardue me indiferencën e saj të dukshme.
    
  "Nina!" Sam bërtiti.
    
  "O Jezus, shiko presionin e gjakut, Sam. "Po vij," gërmonte ajo dhe rrotulloi sytë nga Perdue.
    
  "Nina! Shikoni!" Sam vazhdoi. Ai hoqi syzet e diellit, duke injoruar agoninë e erës së furishme dhe dritës së ashpër të pasdites që i godiste sytë e përgjakur. Ajo dhe Perdue e përqafuan ndërsa ai shikonte në brendësi të vendit, duke e pyetur vazhdimisht: "A nuk e sheh? A nuk është?"
    
  "Jo," u përgjigjën të dy.
    
  Sam qeshi në mënyrë maniake dhe tregoi me një dorë të qëndrueshme që lëvizte nga e djathta në të majtë, më afër mureve të kështjellës, duke u ndalur në anën e majtë. "Si nuk mund ta shihni këtë?"
    
  "Shih çfarë?" Pyeti Nina, paksa e acaruar nga këmbëngulja e tij, ndërsa ajo ende nuk mund ta kuptonte se çfarë po tregonte. Perdue rrudhi vetullat dhe mblodhi supet, duke e parë.
    
  "Ka një sërë rreshtash të gjithë këtu," tha Sam, pa frymë në habi. "Ato mund të jenë linja të gradientit të mbipopulluar, ose ndoshta kaskada të vjetra betoni të krijuara për të siguruar një pozicion të ngritur mbi të cilin mund të ndërtohet, por ato përvijojnë qartë një rrjet të gjerë kufijsh rrethorë të gjerë. Disa përfundojnë shpejt jashtë perimetrit të kështjellës, ndërsa të tjerët zhduken sikur të kishin gërmuar më thellë në bar.
    
  "Prit," tha Perdue. Ai ngriti një teleskop që të mund të shihte relievin sipërfaqësor të zonës.
    
  "Vizioni juaj me rreze x?" - pyeti Sam, duke i hedhur një vështrim të shkurtër figurës së Perdue me vizionin e tij të dëmtuar, që e bënte gjithçka të dukej e shtrembëruar dhe e verdhë. "Hej, shpejt drejtoje këtë në gjoksin e Ninës!"
    
  Perdue qeshi me zë të lartë dhe të dy panë fytyrën mjaft të mprehtë të historianit të pakënaqur.
    
  "Nuk është asgjë që të dy nuk e keni parë më parë, kështu që ndaloni të mashtroni," ngacmoi ajo me vetëbesim, duke fituar një buzëqeshje paksa djaloshare nga të dy burrat. Nuk është se u befasuan që Nina sapo doli dhe bëri ato komente tipike të sikletshme. Ajo kishte fjetur me të dy disa herë, kështu që nuk mund ta kuptonte pse do të ishte e papërshtatshme.
    
  Perdue mori teleskopin e tij dhe filloi aty ku Sam filloi kufirin e tij imagjinar. Në fillim, asgjë nuk dukej se kishte ndryshuar, përveç disa tubacioneve nëntokësore të kanalizimeve ngjitur me rrugën e parë përtej kufirit. Pastaj ai e pa atë.
    
  "Oh Zoti im!" - nxori frymën. Pastaj filloi të qeshte si një kërkues që sapo kishte gjetur ar.
    
  "Çfarë! Çfarë!" Nina bërtiti nga emocioni. Ajo vrapoi drejt Perdue dhe qëndroi kundër tij për të bllokuar pajisjen, por ai e dinte më mirë dhe e mbajti atë në gjatësinë e krahut, ndërsa ai ekzaminoi pikat e mbetura ku grumbullohej dhe përdredhej grupi i strukturave nëntokësore.
    
  "Dëgjo, Nina," tha ai në fund, "mund të jem i gabuar, por duket se strukturat nëntokësore janë pikërisht poshtë nesh."
    
  Ajo kapi teleskopin, sado delikat, dhe e vuri në sy. Si një hologram i zbehtë, gjithçka nën tokë shkëlqeu pak ndërsa ultratingulli që dilte nga pika lazer krijoi një sonogram nga një material i padukshëm. Sytë e Ninës u zgjeruan nga frika.
    
  "Punë e shkëlqyer, zoti Cleve," e uroi Pardue Sam për hapjen e një rrjeti të mrekullueshëm. "Dhe me sy të lirë, jo më pak!"
    
  "Po, është mirë që ata qëlluan mbi mua dhe pothuajse u verbuan, apo jo?" Sam qeshi, duke e goditur Perdue në krah.
    
  "Sam, kjo nuk është qesharake," tha Nina nga pikëpamja e saj e favorshme, duke kërkuar ende gjatësinë dhe gjerësinë e asaj që dukej të ishte një nekropol me leviathan i shtrirë në gjumë nën Wewelsburg.
    
  "E meta ime. Qesharake nëse them kështu, - ia ktheu Sam, tani i kënaqur me veten që shpëtoi ditën.
    
  "Nina, ju mund të shihni se ku fillojnë, më larg nga kalaja, natyrisht. Do të na duhej të futeshim fshehurazi nga një pikë që nuk ruhet nga kamerat e sigurisë," pyeti Perdue.
    
  "Prit", mërmëriti ajo, duke ndjekur rreshtin e vetëm që përshkoi të gjithë rrjetin. "Ai ndalon nën sternë vetëm në brendësi të oborrit të parë. Këtu duhet të ketë një kapelë nëpër të cilën mund të kalojmë."
    
  "Mirë!" - Bërtiti Perdue. "Këtu do të fillojmë kërkimet speleologjike. Le të shkojmë të bëjmë një sy gjumë të vogël që të mund të arrijmë këtu para agimit. Duhet të di se çfarë po mban sekret Wewelsburg nga bota moderne."
    
  Nina tundi me kokë në shenjë dakordësie: "Dhe për çfarë ia vlen të vritet."
    
    
  Kapitulli 28
    
    
  Zonja Maisie përfundoi darkën e përpunuar që kishte përgatitur për dy orët e fundit. Një pjesë e punës së saj në pasuri ishte të përdorte kualifikimet e saj si kuzhiniere e certifikuar në çdo vakt. Tani që zonja ishte larg, kishte një staf të vogël shërbëtorë në shtëpi, por pritej që ajo t'i kryente në maksimum detyrat e saj si kryeshtepiake. Sjellja e banores aktuale të dhomës së ulët ngjitur me rezidencën kryesore e acaroi pa fund Maisie, por asaj iu desh të qëndronte gjithmonë sa më profesionale. Ajo urrente t'i shërbente shtrigës mosmirënjohëse që banonte përkohësisht atje, edhe pse punëdhënësi i saj e kishte bërë të qartë se i ftuari i tij do të qëndronte për një kohë të pacaktuar për momentin.
    
  E ftuara ishte një grua e vrazhdë me më shumë se mjaftueshëm vetëbesim për të mbushur një varkë mbretërish dhe zakonet e saj të të ngrënit ishin aq të pazakonta dhe marramendëse sa pritej. Një vegane në fillim, ajo refuzoi të hante pjatat ose byrekët e viçit që Maisie përgatiti me shumë kujdes, duke preferuar në vend të tyre sallatën jeshile dhe tofu. Në të gjitha vitet e saj, kuzhinierja pesëdhjetëvjeçare nuk kishte hasur kurrë në një përbërës kaq të zakonshëm dhe krejtësisht budalla, dhe nuk e fshehu mosmiratimin e saj. Për tmerrin e saj, mysafiri që po i shërbente raportoi të ashtuquajturën mosbindje ndaj punëdhënësit të tij dhe Maisie mori shpejt një qortim, megjithëse miqësor, nga pronari.
    
  Kur më në fund mori dorën e gatimit vegan, loja për të cilën po gatuante pati guximin ta informonte se veganizmi nuk ishte më ajo që donte dhe se donte biftek të rrallë dhe oriz basmati. Maisie ishte e zemëruar me shqetësimin e panevojshëm që duhej të shpenzonte buxhetin e saj të familjes për produkte të shtrenjta vegane që tani ishin të humbura në depo, sepse një konsumator i zgjedhur ishte bërë grabitqar. Edhe ëmbëlsirat gjykoheshin ashpër, sado të shijshme të ishin. Maisie ishte një nga bukëpjekëset kryesore të Skocisë dhe madje botoi tre nga librat e saj të gatimit mbi ëmbëlsirat dhe konservat në të dyzetat e saj, kështu që duke parë të ftuarin të refuzonte punën e saj më të mirë, e bëri atë të synonte mendërisht shishe më toksike erëzash.
    
  E ftuara e saj ishte një grua mbresëlënëse, shoqe e pronarit, sipas asaj që i kishin thënë, por asaj i ishin dhënë udhëzime specifike që të mos lejonte zonjushën Mirele të largohej me asnjë çmim nga akomodimi që i ishte dhënë. Maisie e dinte që vajza e përbuzshme nuk ishte aty me dëshirë dhe se ajo ishte përfshirë në një mister politik global, paqartësia e të cilit ishte e nevojshme për të parandaluar që bota të binte në një lloj katastrofe që kishte shkaktuar Lufta e Dytë Botërore së fundmi. Zotëruesja e shtëpisë duroi abuzimin verbal dhe mizorinë rinore të mysafirit të saj vetëm për t'i shërbyer punëdhënësit të saj, por përndryshe do t'i kishte bërë punë të shkurtër gruas kokëfortë në kujdesin e saj.
    
  Kanë kaluar gati tre muaj që kur ajo u soll në Thurso.
    
  Maisie ishte mësuar të mos pyeste punëdhënësin e saj, sepse ajo e adhuronte atë dhe ai kishte gjithmonë një arsye të mirë për çdo kërkesë të çuditshme që i bënte asaj. Ajo punoi për Dave Perdue për shumicën e dy dekadave të fundit, duke mbajtur poste të ndryshme në tre pronat e tij, derisa iu dha kjo përgjegjësi. Çdo mbrëmje, pasi zonja Mirela kishte mbledhur enët e darkës dhe kishte vendosur perimetrat e sigurisë, Maisie u udhëzua të telefononte punëdhënësin e saj dhe të linte një mesazh se qeni ishte ushqyer.
    
  Ajo kurrë nuk e pyeti pse, dhe as interesimi i saj nuk u zgjua mjaftueshëm për ta bërë këtë. Pothuajse robotike në përkushtimin e saj, zonjusha Maisie bëri vetëm atë që i thanë për çmimin e duhur dhe zoti Perdue e pagoi shumë mirë.
    
  Sytë e saj u drejtuan nga ora e kuzhinës në mur pikërisht mbi derën e pasme që të çonte në konakun. Ky vend u quajt bujtina vetëm në mënyrë miqësore, për hir të mbajtjes së pamjes. Në të vërtetë, nuk ishte asgjë më shumë se një qeli mbajtëse me pesë yje me pothuajse të gjitha lehtësitë që banori i saj do të gëzonte nëse do të ishte e lirë. Natyrisht, asnjë pajisje komunikimi nuk lejohej dhe ndërtesa ishte e pajisur me zgjuarsi me satelitore dhe gërvishtëse sinjalesh që do të duheshin javë për t'u depërtuar edhe me pajisjet më të sofistikuara dhe shfrytëzimet e pakrahasueshme të hakerëve.
    
  Një tjetër pengesë me të cilën përballej mysafiri ishin kufizimet fizike të konakut.
    
  Muret e padukshme dhe të papërshkueshme nga zëri ishin të veshur me sensorë termikë që monitoronin vazhdimisht temperaturën e trupit të njeriut brenda për të siguruar njoftimin e menjëhershëm të çdo shkeljeje.
    
  Jashtë të gjithë shtëpisë së miqve, konstruksioni kryesor i bazuar në pasqyrë përdori një dredhi shekullore të përdorur nga iluzionistët e epokave të kaluara, një mashtrim çuditërisht i thjeshtë dhe i përshtatshëm. Kjo e bëri vendin të padukshëm pa inspektim nga afër ose pa një sy të stërvitur, për të mos përmendur kërdinë që shkaktoi gjatë stuhive. Pjesa më e madhe e pronës ishte projektuar për të larguar vëmendjen e padëshiruar dhe për të përmbajtur atë që synohej të mbetej e bllokuar.
    
  Pak para orës 20:00, Maisie përgatiti darkën për të ftuarit që do të dërgoheshin.
    
  Nata ishte e freskët dhe era kapriçioze, ndërsa ajo kalonte nën pishat e larta dhe fieret e mëdha të kopshtit shkëmbor që shtriheshin mbi shtegun si gishtat e një gjiganti. Gjithçka rreth pronës Dritat e mbrëmjes ndriçuan shtigjet dhe bimët si drita e yjeve tokësore dhe Maisie mund të shihte qartë se ku po shkonte. Duke thirrur kodin e parë për derën e jashtme, ajo hyri dhe e mbylli pas saj. Shtëpia e miqve, shumë e ngjashme me kapakun e një nëndetëse, përmbante dy kalime: një derë të jashtme dhe një derë ndihmëse për të hyrë në ndërtesë.
    
  Duke hyrë në dhomën e dytë, Maisie e gjeti atë të qetë vdekjeprurëse.
    
  Normalisht, televizori ishte i ndezur, i lidhur nga shtëpia kryesore dhe të gjitha dritat që ndizeshin dhe fikeshin nga kontrolli kryesor i rrymës së shtëpisë ishin fikur. Një muzg i frikshëm ra mbi mobiljet dhe heshtja mbretëroi në dhoma, madje as lëvizja e ajrit nga tifozët nuk dëgjohej.
    
  "Darka juaj, zonjë," tha Maisie qartë, sikur të mos kishte devijime nga norma. Ajo ishte e kujdesshme ndaj rrethanave të çuditshme, por vështirë se u befasua.
    
  I ftuari e kishte kërcënuar shumë herë më parë dhe i kishte premtuar një vdekje të dhimbshme të pashmangshme, por një pjesë e mënyrës së shërbëtores ishte që t'i linte gjërat të rrëshqisnin dhe të shpërfillte kërcënimet boshe që vinin nga bravo të pakënaqur si zonjusha Mirela.
    
  Natyrisht, Maisie nuk e kishte idenë që Mirela, e ftuara e saj e pahijshme, kishte qenë drejtuese e një prej organizatave më të frikshme në botë për dy dekadat e fundit dhe mund të bënte gjithçka që u premtonte armiqve të saj. E panjohur për Maisie, Mirela ishte Renata e Urdhrit të Diellit të Zi, aktualisht peng i Dave Perdue, i cili do të përdorej si mjet pazaresh kundër këshillit kur të vinte koha. Perdue e dinte se fshehja e Renatës nga këshilli do t'i jepte atij kohë të çmuar për të krijuar një aleancë të fuqishme me Brigadën Renegade, armiqtë e Diellit të Zi. Këshilli u përpoq ta rrëzonte, por ndërsa ajo ishte larg, Dielli i Zi nuk mund ta zëvendësonte dhe kështu shprehu synimet e tij.
    
  "Zonjë, atëherë unë do ta lë darkën tuaj në tryezën e ngrënies," tha Maisie, duke mos dashur që rrethina e huaj ta shqetësonte atë.
    
  Ndërsa ajo u kthye për t'u larguar, një banor frikësues e përshëndeti nga dera.
    
  "Unë mendoj se duhet të kemi darkë së bashku sonte, a nuk jeni dakord?" Zëri i çeliktë i Mirelës këmbënguli.
    
  Maisie mendoi për një moment për rrezikun që përbënte Mirela dhe, duke mos nënvlerësuar njerëzit e pashpirt të lindur, ajo thjesht pranoi: "Sigurisht, zonjë. Por unë fitova mjaftueshëm për një."
    
  "Oh, s'ka asgjë për t'u shqetësuar," buzëqeshi Mirela, duke bërë gjestikulim të pahijshëm, ndërsa sytë e saj shkëlqenin si të kobrës. "Mund të hani. Unë do t'ju bëj shoqëri. A e solle verën?"
    
  "Sigurisht, zonjë. Një verë modeste e ëmbël për t'u shoqëruar me brumërat kornish që kam pjekur enkas për ty, - u përgjigj Maisie me bindje.
    
  Por Mirela mund të thoshte se mungesa e dukshme e shqetësimit të zonjës së shtëpisë kufizohej me patronizimin; shkasja më e bezdisshme që shkaktoi armiqësi të paarsyeshme nga Mirela. Pas kaq shumë vitesh në krye të kultit më të tmerrshëm të maniakëve nazistë, ajo nuk do ta toleronte kurrë mosbindjen.
    
  "Cilat janë kodet për dyert?" - pyeti ajo sinqerisht, duke nxjerrë nga pas një perde të gjatë, të bërë në formën e një shtize.
    
  "Oh, këtë duhet ta dinë vetëm stafi dhe shërbëtorët, zonjë. Jam i sigurt që e kuptoni," shpjegoi Maisie. Megjithatë, në zërin e saj nuk kishte absolutisht asnjë frikë dhe sytë e saj u ndeshën drejtpërdrejt me ato të Mirelës. Mirela ia vuri pikën në fyt Maisie-t, duke shpresuar fshehurazi se shërbëtorja e shtëpisë do t'i jepte një arsye për ta çuar përpara. Buza e mprehtë la një gërvishtje në lëkurën e shërbëtores dhe e shpoi atë aq sa të krijonte një pikë gjaku të bukur në sipërfaqe.
    
  "Do të jeni të mençur t'i hiqni këto armë, zonjë," këshilloi befas Maisie me një zë që pothuajse nuk ishte i saj. Fjalët e saj dolën me një theks të mprehtë në një ton që ishte shumë më i thellë se kumbimi i saj i zakonshëm i gëzuar. Mirela nuk mund ta besonte paturpësinë e saj dhe hodhi kokën pas duke qeshur. Natyrisht, shërbëtorja e zakonshme nuk e kishte idenë se me kë kishte të bënte dhe për t'i bërë gjërat më keq, Mirela e goditi Maisie-n në fytyrë me një shufër alumini fleksibël. Kjo la një shenjë djegieje në fytyrën e shërbëtores së shtëpisë, ndërsa ajo mori veten nga goditja.
    
  "Do të ishe i mençur të më thuash atë që kërkoj përpara se të të heq qafe," përqesh Mirela ndërsa i dha një goditje tjetër në gjunjë Maisie, duke bërë që shërbëtorja të bërtiste në agoni. "Tani!"
    
  E zonja e shtëpisë po qante, duke e futur fytyrën në gjunjë.
    
  "Dhe mund të ankohesh sa të duash!" Mirela gërrmoi duke mbajtur armën gati për të shpuar kafkën e gruas. "Siç e dini, kjo fole e vogël komode është e izoluar nga zëri."
    
  Maisie ngriti sytë, sytë e saj të mëdhenj blu që nuk tregonin as tolerancë as bindje. Buzët e saj u përkulën, duke zbuluar dhëmbët e saj dhe me një gjëmim jo të shenjtë që shpërtheu nga thellësia e barkut, ajo u hodh.
    
  Mirela nuk kishte kohë të tundte armën përpara se Maisie të thyente kyçin e këmbës me një goditje të fuqishme të këmbës në këmbë të Mirelës. Ajo hodhi armën teksa ra, ndërsa këmba i rrahte nga dhimbje torturuese. Mirela lëshoi një lumë kërcënimesh urrejtjeje përmes britmave të saj të ngjirura, dhimbjes dhe tërbimit që luftonin brenda saj.
    
  Ajo që Mirela, nga ana tjetër, nuk e dinte ishte se Maisie ishte rekrutuar në Thurso jo për aftësitë e saj në kuzhinë, por për efektivitetin e saj të aftë luftarak. Në rast të një përparimi, ajo kishte për detyrë të godiste me paragjykimin më të madh dhe të përdorte plotësisht stërvitjen e saj si operative e krahut të Ranger të Ushtrisë Irlandeze, ose Fian óglach. Që nga hyrja e saj në shoqërinë civile, Maisie McFadden ishte në dispozicion për t'u punësuar si roje personale e sigurisë, dhe këtu Dave Perdue kërkoi shërbimet e saj.
    
  "Bërritni sa të doni, zonjushë Mirela," zëri i thellë i Maisie-t kumboi mbi armikun e saj që përpëlitej, "Më duket shumë qetësues. Dhe sonte do të bëni shumë pak nga kjo, ju siguroj."
    
    
  Kapitulli 29
    
    
  Dy orë para agimit, Nina, Sam dhe Perdue ecën në tre blloqet e fundit në një rrugë banimi, në mënyrë që të mos tradhtonin askënd me praninë e tyre. Ata e kishin parkuar makinën e tyre në një distancë të mirë, mes një numri makinash të parkuara në rrugë gjatë natës, kështu që ishte mjaft diskrete. Duke përdorur tuta dhe një litar, tre kolegë u ngjitën mbi gardhin e shtëpisë së fundit në rrugë. Nina ngriti sytë nga vendi ku kishte zbritur dhe nguli sytë në siluetën frikësuese të një kështjelle të lashtë masive në kodër.
    
  Wewelsburg.
    
  Ai udhëhoqi në heshtje fshatin, duke vëzhguar me mençurinë shekullore shpirtrat e banorëve të tij. Ajo pyeti veten nëse kështjella e dinte se ishin atje dhe me pak imagjinatë pyeti veten nëse kështjella do t'i lejonte ata të përdhosnin sekretet e saj nëntokësore.
    
  "Hajde, Nina," dëgjoi ajo duke pëshpëritur Perdue. Me ndihmën e Sam, ai hapi një kapak të madh hekuri katror që ndodhej në cepin e largët të oborrit. Ata ishin shumë afër një shtëpie të qetë dhe të errët dhe u përpoqën të lëviznin në heshtje. Për fat të mirë, kapaku ishte kryesisht i tejmbushur me barërat e këqija dhe bar të gjatë, duke e lejuar atë të rrëshqasë në heshtje nëpër trashësinë përreth kur e hapën.
    
  Të tre qëndronin rreth një goje të zezë të hapur në bar, të fshehur më tej nga errësira. Edhe llamba e rrugës nuk e ndriçoi mbështetjen e tyre dhe ishte e rrezikshme të zvarriteshe në vrimë pa rënë dhe lënduar poshtë. Pasi ishte nën buzë, Perdue ndezi elektrik dore për të inspektuar vrimën e kullimit dhe gjendjen e tubit më poshtë.
    
  "Oh. Zot, nuk mund ta besoj që po e bëj përsëri këtë, - rënkon Nina nën zë, me trupin e tensionuar nga klaustrofobia. Pas takimeve rraskapitëse me kapakët e nëndetëseve dhe shumë vende të tjera të paarritshme, ajo u zotua të mos i nënshtrohej më kurrë diçkaje të tillë - por ja ku është.
    
  "Mos u shqetëso," e siguroi Sam, duke i përkëdhelur dorën, "Unë jam menjëherë pas teje. Gjithashtu, me sa shoh unë, është një tunel shumë i gjerë."
    
  "Faleminderit, Sam," tha ajo e pashpresë. "Nuk më intereson sa i gjerë është. Është ende një tunel".
    
  Fytyra e Perdue shikoi nga vrima e zezë, "Nina".
    
  "Mirë, në rregull," psherëtiu ajo dhe, duke hedhur një vështrim të fundit në kështjellën kolosale, ajo zbriti në ferrin e hapur që e priste. Errësira ishte një mur material i dënimit të butë rreth Ninës, dhe u desh çdo ligë guximi për të mos shpërthyer më. Ngushëllimi i saj i vetëm ishte se shoqërohej nga dy burra shumë të aftë dhe shumë të kujdesshëm, të cilët do të bënin gjithçka për ta mbrojtur.
    
  Në anën tjetër të rrugës, të fshehur pas furçës së trashë të një kreshtë të çrregullt dhe gjetheve të saj të egra, një palë sy të përlotur ia ngulnin sytë treshes teksa u ulën poshtë buzës së një pusi pas rezervuarit të jashtëm të shtëpisë.
    
  Duke hyrë deri në kyçin e këmbës në baltën e tubit të kullimit, ata u zvarritën me kujdes drejt grilës së ndryshkur prej hekuri që ndante tubin nga rrjeti më i madh i kanaleve të kanalizimeve. Nina rënkoi e pakënaqur ndërsa ajo ecte së pari nëpër portalin e rrëshqitshëm dhe Sam dhe Perdue kishin frikë nga radha e tyre. Pasi mbaruan të tre, ata zëvendësuan rrjetën. Perdue hapi tabletin e tij të vogël dhe me një lëvizje të gishtave të zgjatur, pajisja u zgjerua në madhësinë e një libri referimi. Ai e çoi atë deri në tre hyrje të veçanta tuneli për t'u sinkronizuar me të dhënat e futura më parë të strukturës nëntokësore për të gjetur hapjen e duhur, një tub që do t'u jepte atyre akses në skajin e strukturës së fshehur.
    
  Jashtë, era ulërinte si një paralajmërim ogurzi, duke imituar rënkimet e shpirtrave të humbur që vinin nga të çarat e ngushta të kapakut të kapakut dhe ajri që kalonte nëpër kanalet e ndryshme rreth tyre u jepte frymë të keqe. Brenda tunelit ishte shumë më ftohtë sesa në sipërfaqe, dhe ecja nëpër ujin e ndotur dhe të akullt vetëm sa e përkeqësoi ndjesinë.
    
  "Tuneli në skajin e djathtë," njoftoi Perdue ndërsa vijat e ndritshme në tabletin e tij përputheshin me matjet që ai kishte regjistruar.
    
  "Pastaj ne shkojmë në të panjohurën," shtoi Sam, duke marrë një tundje mosmirënjohëse nga Nina. Megjithatë, ai nuk donte që fjalët e tij të dukeshin kaq të errëta dhe thjesht ngriti supet nga reagimi i saj.
    
  Pasi eci disa metra, Sam mori një copë shkumës nga xhepi dhe shënoi murin ku ata kishin hyrë. Gërvishtja i befasoi Perdue dhe Nina, dhe ata u kthyen.
    
  "Për çdo rast..." filloi të shpjegonte Sam.
    
  "Për çfarë?" Pëshpëriti Nina.
    
  "Në rast se Purdue humbet teknologjinë e saj. Ju kurrë nuk e dini. Unë jam gjithmonë i anshëm ndaj traditave të shkollës së vjetër. Zakonisht mund t'i rezistojë rrezatimit elektromagnetik ose baterive të ngordhura, "tha Sam.
    
  "Tableti im nuk punon me bateri, Sam," ia kujtoi Perdue dhe vazhdoi korridorin e ngushtuar përpara.
    
  "Nuk e di nëse mund ta bëj këtë," tha Nina dhe u ndal në gjurmët e saj, nga frika e një tuneli më të vogël përpara.
    
  "Sigurisht që mundesh," pëshpëriti Sam. "Eja, më merr dorën."
    
  "Unë ngurroj të ndez një flakë këtu derisa të sigurohemi se jemi jashtë rrezes së kësaj shtëpie," u tha Perdue atyre.
    
  "Është në rregull," u përgjigj Sam, "Unë kam Nina."
    
  Nën krahët e tij, i shtrënguar pas trupit të tij ku e mbante Ninën afër tij, ai ndjente trupin e saj duke u dridhur. Ai e dinte se nuk ishte i ftohti që e tmerronte. Gjithçka që mundi të bënte ishte ta mbante fort pranë vetes dhe t'i përkëdhelte krahun me gishtin e madh për ta qetësuar ndërsa kalonin nëpër pjesën me tavanin e poshtëm. Perdue ishte i zhytur në harta dhe shikonte çdo lëvizje të tij, ndërsa Semit iu desh të manovronte trupin e Nina-s pa dëshirë së bashku me trupin e tij në fytin e rrjetës së panjohur që tani i kishte gëlltitur. Në qafë, Nina ndjeu prekjen e akullt të lëvizjes së ajrit nëntokësor dhe nga larg mund të shihte ujin që pikonte nga kanalet mbi rrjedhjet e ujërave të zeza.
    
  "Le të shkojmë," tha Perdue papritmas. Ai gjeti atë që dukej të ishte një derë kurth sipër tyre, një portë prej hekuri të punuar me çimento që ishte projektuar në kthesa dhe rrotulla të zbukuruara. Sigurisht që nuk ishte një hyrje shërbimi si çadra dhe ulluqet. Me sa duket për disa arsye ishte një strukturë dekorative, ndoshta duke treguar se ishte hyrja e një strukture tjetër nëntokësore dhe jo një grilë tjetër. Ishte një disk i rrumbullakët i sheshtë në formën e një svastika komplekse, të farkëtuar nga hekuri i zi dhe bronzi. Krahët e përdredhur të simbolit dhe skajet e portës u fshehën me kujdes nën konsumimin e shekujve. Algat e gjelbra të kuruara dhe ndryshku gërryes e kishin siguruar fort diskun në tavanin përreth, duke e bërë gati të pamundur hapjen. Në fakt, ajo ishte e fiksuar fort, pa lëvizje, me dorë.
    
  "E dija që ishte një ide e keqe," këndoi Nina nga pas Perdue. "E dija se duhej të arratisja pasi gjetëm ditarin."
    
  Ajo po fliste me veten, por Sam e dinte se ishte për shkak të intensitetit të frikës së saj nga mjedisi në të cilin ndodhej që ishte në një gjendje gjysmë paniku. Ai pëshpëriti: "Imagjinoni çfarë do të gjejmë, Nina. Vetëm imagjinoni se çfarë kaloi Werner për ta fshehur këtë nga Himmler dhe kafshët e tij. Duhet të jetë diçka vërtet e veçantë, mbani mend?" Semit iu duk se po përpiqej ta bindte foshnjën të hante perimet e saj, por në fjalët e tij kishte një motiv të caktuar për historianin e imët, i cili ishte i ngurtësuar deri në lot në krahë. Më në fund ajo vendosi të shkonte më tej me të.
    
  Pas disa përpjekjeve të Perdue për të larguar bulonën nga goditja e thyer, ai u kthye nga Sam dhe i kërkoi të kontrollonte për ndezësin e mbajtur me dorë që kishte vendosur në çantën me zinxhir. Nina u kap pas Semit, nga frika se errësira do ta pushtonte nëse do ta linte të ikte. I vetmi burim drite që mund të përdornin ishte një elektrik dore i zbehtë LED, dhe në errësirën e pafundme ishte aq e zbehtë si një qiri në një shpellë.
    
  "Purdue, mendoj se duhet ta djegësh edhe lakun. Dyshoj se do të vazhdojë të rrotullohet pas gjithë këtyre viteve," këshilloi Sam Perdue, i cili tundi kokën në shenjë dakordësie ndërsa ndezi mjetin e vogël prerës të hekurit. Nina vazhdoi të shikonte përreth ndërsa shkëndija ndriçonte muret e vjetra të pista të betonit të kanaleve të mëdha dhe një shkëlqim portokalli që bëhej më i shndritshëm herë pas here. Mendimi i asaj që ajo mund të shihte në një nga ato momente të ndritshme e trembi katrahurën e Ninës. Kush e dinte se çfarë mund të fshihej në vendin e lagësht dhe të errët që shtrihej për shumë hektarë nën tokë?
    
  Menjëherë pas kësaj, porta u shqye nga menteshat e saj të nxehta dhe u thye në anët e saj, duke kërkuar që të dy burrat të mbanin peshën e saj në tokë. Me shumë zhurmë dhe zhurmë, ata ulën me kujdes portën për të ruajtur heshtjen përreth, në rast se zhurma mund të tërhiqte vëmendjen e kujtdo që arrinte brenda dëgjimit.
    
  Një nga një ata u ngjitën në hapësirën e errët sipër, një vend që mori menjëherë një ndjenjë dhe erë tjetër. Sam shënoi përsëri murin ndërsa prisnin që Perdue të gjente një rrugë në pajisjen e tij të vogël tabletë. Një grup kompleks vijash u shfaq në ekran, duke e bërë të vështirë dallimin e tuneleve më të larta nga ato pak më të ulëta. Perdue psherëtiu. Ai nuk ishte tipi që humbiste ose bënte gabime, jo zakonisht, por duhej të pranonte se ishte i pasigurt për hapat e tij të ardhshëm.
    
  "Ndiz flakën, Perdu. Ju lutem. Të lutem, - pëshpëriti Nina në errësirën e vdekur. Nuk kishte zë fare - asnjë pikë, pa ujë, asnjë lëvizje të erës për t'i dhënë vendit një pamje jete. Nina ndjeu zemrën e saj duke i shtrënguar në gjoks. Aty ku ata qëndronin tani, kishte një erë të tmerrshme telash të djegur dhe pluhuri me çdo fjalë që ajo fliste, të shkrirë në një murmuritje lakonike. Ninës i kujtoi një arkivol; një arkivol shumë i vogël, i mbyllur, pa vend për të lëvizur apo marrë frymë. Gradualisht e pushtoi një sulm paniku.
    
  "Purdue!" Sam këmbënguli. "Flash. Nina nuk e përballon mirë këtë ambient. Përveç kësaj, ne duhet të shohim se ku po shkojmë."
    
  "O Zot, Nina. Sigurisht. Më vjen shumë keq," kërkoi falje Perdue ndërsa u dorëzua për një flakërim.
    
  "Ky vend duket kaq i vogël!" Nina gulçoi, duke rënë në gjunjë. "I ndjej muret në trupin tim! O Jezus i ëmbël, unë do të vdes këtu poshtë. Sam, ju lutem ndihmoni!" Psherëtimat e saj u kthyen në frymëmarrje të shpejtë në errësirën e madhe.
    
  Për lehtësimin e saj të madh, çarja e blicit shkaktoi një dritë verbuese dhe ajo ndjeu se mushkëritë e saj zgjeroheshin me frymën e thellë që mori. Që të tre shfrynin sytë nga drita e papritur e ndritshme, duke pritur që shikimi i tyre të rregullohej. Përpara se Nina të mund të shijonte ironinë e madhësisë së vendit, ajo dëgjoi Perdue duke thënë: "Nëna e Shenjtë e Zotit!"
    
  "Duket si një anije kozmike!" Semi hyri me tingull, me nofullat e tij të varura nga habia.
    
  Nëse Nina mendonte se ideja e një hapësire të mbyllur rreth saj ishte shqetësuese, ajo tani kishte arsye për ta rishqyrtuar. Struktura leviathan ku ata u gjetën kishte një cilësi të tmerrshme, diku midis një bote të heshtur frikësimi dhe thjeshtësisë groteske. Harkat e gjera sipër dolën nga muret gri të rrafshuar që derdheshin në dysheme në vend që të lidheshin pingul me të.
    
  "Dëgjo," tha Perdue i emocionuar dhe ngriti gishtin tregues ndërsa sytë skanonin çatinë.
    
  "Asgjë," vuri në dukje Nina.
    
  "Jo. Ndoshta asgjë në kuptimin e një zhurme specifike, por dëgjoni... ka një zhurmë të vazhdueshme në këtë vend, "tha Perdue.
    
  Sam pohoi me kokë. E dëgjoi edhe ai. Dukej sikur tuneli ishte i gjallë me një dridhje pothuajse të padukshme. Nga të dyja anët, salla e madhe u tret në errësirë që ende nuk e kishin ndriçuar.
    
  "Kjo më jep gunga," tha Nina, duke i shtrënguar duart fort në gjoks.
    
  "Jemi dy prej nesh, pa dyshim," buzëqeshi Perdue, "dhe megjithatë ne nuk mund të mos e admirojmë atë."
    
  "Po," ra dakord Sam, duke nxjerrë aparatin e tij. Nuk kishte veçori të dukshme për t'u kapur në fotografi, por madhësia dhe lëmimi i tubit ishte një mrekulli në vetvete.
    
  "Si e ndërtuan këtë vend?" Nina mendoi me zë të lartë.
    
  Është e qartë se kjo duhet të jetë ndërtuar gjatë pushtimit të Wewelsburg nga Himmler, por nuk u përmend kurrë për këtë, dhe sigurisht asnjë vizatim i kështjellës nuk përmendi ndonjëherë ekzistencën e strukturave të tilla. Madhësia e madhe, doli, kërkonte aftësi të konsiderueshme inxhinierike nga ana e ndërtuesve, ndërsa bota e sipërme me sa duket nuk i vuri re kurrë gërmimet më poshtë.
    
  "Vë bast se ata përdorën të burgosur të kampit të përqendrimit për të ndërtuar këtë vend," vuri në dukje Sam, duke bërë një tjetër pozë, duke përfshirë Nina në kornizë për të përcjellë plotësisht madhësinë e tunelit në lidhje me të. "Në fakt, është pothuajse sikur unë mund t'i ndjeja ende këtu."
    
    
  Kapitulli 30
    
    
  Perdue mendoi se ata duhet të ndiqnin linjat në tabelën e tij, e cila tani tregonte lindjen, duke përdorur tunelin në të cilin ndodheshin. Në ekranin e vogël, kështjella shënohej me një pikë të kuqe dhe prej andej, si një merimangë gjigante, një sistem i madh tunelesh degëzohej kryesisht në tre drejtime kardinal.
    
  "Më duket e mrekullueshme që pas gjithë kësaj kohe nuk ka në thelb asnjë mbeturina apo erozion në këto kanale," vuri në dukje Sam ndërsa ndoqi Perdue në errësirë.
    
  "Jam dakord. Më bën shumë të pakëndshme të mendoj se ky vend mbetet i zbrazët, e megjithatë nuk ka asnjë gjurmë të asaj që ndodhi këtu gjatë luftës," pranoi Nina, me sytë e saj të mëdhenj kafe duke vënë në dukje çdo detaj të mureve dhe bashkimin e rrumbullakosur të tyre me dyshemenë.
    
  "Çfarë është ai tingull?" Pyeti përsëri Sam, i irrituar nga zhurma e tij e vazhdueshme, aq i mbytur sa gati u bë pjesë e heshtjes në tunelin e errët.
    
  "Më kujton diçka si një turbinë," tha Perdue, duke u rrudhur në fytyrën e objektit të çuditshëm që dukej disa metra përpara në diagramin e tij. Ai ndaloi.
    
  "Çfarë është kjo?" Pyeti Nina me një nuancë paniku në zërin e saj.
    
  Perdue vazhdoi me një ritëm më të ngadaltë, i kujdesshëm ndaj një objekti katror që ai nuk mund ta identifikonte nga forma e tij skicuese.
    
  "Qëndro këtu," pëshpëriti ai.
    
  "Nuk ka asnjë mënyrë të drequr," tha Nina dhe e kapi përsëri krahun e Semit. "Nuk do të më lini në errësirë."
    
  Sam buzëqeshi. Ndihej mirë të ndihesha përsëri kaq e dobishme për Ninën, dhe atij i pëlqente prekja e saj e vazhdueshme.
    
  "Turbinat?" Sam përsëriti me një dremitje të menduar. Kjo do të kishte kuptim nëse ky rrjet tuneli do të përdorej vërtet nga nazistët. Kjo do të ishte një mënyrë më sekrete për të gjeneruar energji elektrike, ndërkohë që bota e lartpërmendur ishte e pavëmendshme për ekzistencën e saj.
    
  Nga hijet përpara, Sam dhe Nina dëgjuan raportin e emocionuar të Perdue: "Ah! Duket si gjenerator!"
    
  "Faleminderit Zot," psherëtiu Nina, "Nuk e di sa kohë mund të eci në këtë errësirë të madhe."
    
  "Që kur keni frikë nga errësira?" Sam e pyeti atë.
    
  "Unë nuk jam i tillë. Por të jesh në një hangar nëntokësor të pahapur, rrëqethës, pa dritë për të parë rrethinën tonë është pak shqetësuese, a nuk mendon? "- shpjegoi ajo.
    
  "Po, unë mund ta kuptoj këtë."
    
  Blici u shua shumë shpejt dhe errësira që rritej ngadalë i mbështjellë si një mantel.
    
  "Sam," tha Perdue.
    
  "Në të," u përgjigj Sam dhe u ul për të marrë një tjetër flakë nga çanta e tij.
    
  Në errësirë u dëgjua një zhurmë trokitjeje, ndërsa Perdue rrahu me makinën me pluhur.
    
  "Ky nuk është gjeneratori yt i fundit. Jam i sigurt se është një lloj konstruksioni i krijuar për funksione të ndryshme, por cilat nuk e kam idenë", tha Perdue.
    
  Sam ndezi një tjetër flakë, por nuk pa asnjë figurë lëvizëse në distancë që po afrohej në tunelin pas tyre. Nina u ul pranë Perdue për të inspektuar makinën e mbuluar me rrjetë. E vendosur në një kornizë metalike të qëndrueshme, ajo i kujtoi Ninës një lavatriçe të vjetër. Kishte pulla të trasha në pjesën e përparme, secila me katër cilësime, por germat ishin zbehur kështu që nuk kishte asnjë mënyrë për të treguar se çfarë duhej të vendosnin.
    
  Gishtat e gjatë e të stërvitur të Perdue-s, me disa tela në anën e pasme.
    
  "Ki kujdes, Perdue," nxiti Nina.
    
  "Mos u shqetëso, e dashur," buzëqeshi ai. "Megjithatë, jam i prekur nga shqetësimi juaj. Faleminderit."
    
  "Mos jini tepër të sigurt. Unë kam më shumë se sa duhet për t'u marrë me këtë vend tani, "tha ajo, duke i goditur krahun e tij, gjë që e bëri atë të qeshte.
    
  Semi nuk mund të mos ndihej i shqetësuar. Si një gazetar me famë botërore, ai kishte qenë në disa nga vendet më të rrezikshme dhe kishte takuar disa nga njerëzit dhe vendet më të egra në botë më parë, por ai duhej të pranonte se kishte shumë kohë që nuk ishte ndjerë kaq i shqetësuar. nga një atmosferë. Nëse Sam do të ishte një person supersticioz, ai ndoshta do të imagjinonte se tunelet ishin të përhumbur.
    
  Një përplasje me zë të lartë dhe një dush shkëndijash erdhën nga makina, të ndjekura në fillim nga një ritëm i mundimshëm dhe i paqëndrueshëm. Nina dhe Perdue u tërhoqën nga jeta e papritur e sendit dhe dëgjuan motorin duke rritur gradualisht shpejtësinë, duke u kthyer në një rrotullim të qëndrueshëm.
    
  "Ai punon si një traktor," vuri në dukje Nina, duke mos iu drejtuar askujt në veçanti. Tingulli i kujtoi asaj fëmijërinë e saj, kur zgjohej para agimit me zhurmën e traktorit të gjyshit që niste. Ishte një kujtim mjaft i këndshëm këtu, në një shtëpi të braktisur alienësh të fantazmave dhe historisë naziste.
    
  Një nga një u ndezën llambat e pakta të murit. Mbulesat e tyre të forta plastike mbajtën insekte të ngordhura dhe pluhur për vite me rradhë, duke reduktuar ndjeshëm ndriçimin e llambave brenda. Ishte befasuese që instalimet elektrike të hollë ishin ende funksionale, por siç pritej, drita ishte e dobët në rastin më të mirë.
    
  "Epo, të paktën ne mund të shohim se ku po shkojmë," tha Nina, duke parë prapa në shtrirjen në dukje të pafund të tunelit që kthehej pak në të majtë disa metra përpara. Për një arsye të çuditshme, ky zhvillim i dha Sam një ndjenjë të keqe, por ai e mbajti atë për vete. Dukej se ai nuk mund ta hiqte nga kjo ndjenjë parandjenjëje - dhe për arsye të mirë.
    
  Pas tyre, në kalimin e zbehtë të botës së krimit ku u gjendën, pesë hije të vogla lëviznin në errësirë, ashtu si më parë kur Nina nuk e kishte vënë re.
    
  "Le të shkojmë dhe të shohim se çfarë ka në anën tjetër," sugjeroi Perdue, duke ecur me një çantë zinxhir të vendosur mbi supe. Nina e tërhoqi Semin me vete dhe ata ecën në heshtje dhe kuriozitet, vetëm zhurma e ulët e turbinës dhe zhurma e hapave të tyre që jehonin në hapësirën e madhe mund të dëgjoheshin.
    
  "Purdue, ne duhet ta bëjmë këtë shpejt. Siç ju kujtova dje, unë dhe Semi duhet të kthehemi së shpejti në Mongoli," këmbënguli Nina. Ajo hoqi dorë nga përpjekjet për të gjetur se ku ishte Renata, por shpresonte të kthehej në Bernë me pak rehati, çfarëdo që mund të bënte për ta siguruar atë për besnikërinë e saj. Sam ia caktoi Ninës detyrën për të hetuar Perdue për vendndodhjen e Renata-s, sepse ajo ishte më në favor të tij sesa Sam.
    
  "E di, e dashura ime Nina. Dhe ne do ta kuptojmë këtë pasi të kuptojmë se çfarë dinte Erno dhe pse na dërgoi në Wewelsburg, të të gjitha vendeve. Unë premtoj se mund ta përballoj këtë, por tani për tani më ndihmoni të gjej këtë sekret të pakapshëm, "e siguroi Perdue. Ai kurrë nuk e shikoi Samin kur i premtoi ndihmën e tij. "Unë e di se çfarë duan. E di pse të kthyen këtu."
    
  Tani për tani, mjaftoi, e kuptoi Nina dhe vendosi të mos e shtynte më tej.
    
  "A mund ta dëgjoni këtë?" Pyeti Sam papritmas, duke i ngritur veshët.
    
  "Jo, çfarë?" Nina u vrenjos.
    
  "Dëgjo!" Sam e këshilloi me një shprehje serioze në fytyrë. Ai ndaloi në gjurmët e tij për të dalluar më mirë trokitjet dhe tik-takimet pas tyre në errësirë. Tani e dëgjuan edhe Perdue dhe Nina.
    
  "Cfare eshte?" Pyeti Nina me dridhje të dukshme në zë.
    
  "Nuk e di," pëshpëriti Perdue, duke mbajtur lart një pëllëmbë të hapur për ta qetësuar atë dhe Sam.
    
  Drita nga muret vazhdonte të bëhej më e shndritshme dhe më e zbehtë ndërsa rryma ngrihej dhe binte nëpër telat e vjetra të bakrit. Nina shikoi përreth dhe gulçoi aq fort sa tmerri i saj jehoi në të gjithë labirintin e madh.
    
  "Oh Jezus!" - bërtiti ajo dhe kapi duart e të dy shoqëruesve të saj me një tmerr të pashprehur në fytyrë.
    
  Pas tyre, pesë qen të zinj u shfaqën nga një strofkë e errët në distancë.
    
  "Mirë, sa surreale është kjo? A po shoh atë që mendoj se po shoh?" - pyeti Sam duke u bërë gati për të ikur.
    
  Perdue kujtoi kafshët nga Katedralja e Këlnit ku ai dhe motra e tij ishin bllokuar. Ata ishin të së njëjtës racë me të njëjtën prirje drejt disiplinës absolute, ndaj duhej të ishin të njëjtët qen. Por tani ai nuk kishte kohë të pyeste për praninë apo origjinën e tyre. Ata nuk kishin zgjidhje tjetër veçse...
    
  "Vrapo!" Sam bërtiti dhe gati e rrëzoi Nina nga këmbët e saj me shpejtësinë e nxitimit të tij. Perdue ndoqi shembullin ndërsa kafshët vrapuan pas tyre me shpejtësi të plotë. Tre eksploruesit rrumbullakosën kurbën e strukturës së panjohur, duke shpresuar të gjenin një vend për t'u fshehur ose për të shpëtuar, por tuneli vazhdoi i pandryshuar kur qentë i kapën.
    
  Sam u kthye dhe ndezi flakën. "Përpara! Përpara!" - u bërtiti ai dy të tjerëve, ndërsa ai vetë shërbente si barrikadë mes kafshëve dhe Perdue dhe Nina.
    
  "Sam!" - bërtiti Nina, por Perdue e tërhoqi përpara në dritën e zbehtë që vezullonte të tunelit.
    
  Sam zgjati një shkop zjarri përpara tij, duke e tundur në Rottweilers. Ata u ndalën në pamjen e flakëve të ndezura dhe Sam e kuptoi se kishte vetëm disa sekonda për të gjetur një rrugëdalje.
    
  Ai mund të dëgjonte hapat e Perdue dhe Ninës duke u qetësuar gradualisht ndërsa distanca midis tij dhe tyre rritej. Sytë i hodhën shpejt nga njëra anë në tjetrën, ndërsa ai nuk i hiqte sytë nga pozicioni i kafshëve. Duke rënkuar dhe duke u jargavitur, ata përkulën buzët në një kërcënim të furishëm për njeriun me shkopin e zjarrit. Një bilbil i mprehtë erdhi përmes tubit të verdhë, duke bërë menjëherë shenjë nga skaji i largët i tunelit, mendoi Sam.
    
  Tre qen u kthyen menjëherë dhe vrapuan prapa, ndërsa dy të tjerët mbetën aty ku ishin sikur të mos kishin dëgjuar asgjë. Sam besonte se ata po manipuloheshin nga zotëria e tyre; ashtu si bilbili i një bariu mund ta kontrollojë qenin e tij me një sërë tingujsh të ndryshëm. Kështu i kontrollonte lëvizjet e tyre.
    
  Shkëlqyeshëm, mendoi Sam.
    
  Dy mbetën të kujdeseshin për të. Ai vuri re se blici i tij po dobësohej.
    
  "Nina?" ai telefonoi. Asgjë nuk u kthye. "Kjo është ajo, Sam," tha ai me vete, "ti je vetëm, fëmijë."
    
  Kur blici mbaruan, Sam mori aparatin e tij dhe ndezi blicin. Të paktën blici do t'i kishte verbuar përkohësisht, por ai e kishte gabim. Dy kurva me busta injoruan dritën e ndezur të kamerës, por nuk ecën përpara. Bilbili ra përsëri dhe ata filluan të rënkojnë ndaj Semit.
    
  Ku janë qentë e tjerë? mendoi ai, duke qëndruar i rrënjosur në vend.
    
  Menjëherë pas kësaj, ai mori përgjigjen e pyetjes së tij kur dëgjoi Nina të bërtiste. Sam nuk i interesonte nëse kafshët e kapnin atë. Ai duhej t'i vinte në ndihmë Ninës. Duke treguar më shumë guxim se sa sens të shëndoshë, gazetari nxitoi në drejtim të zërit të Ninës. Teksa e ndiqte, ai mundi të dëgjonte kthetrat e qenve duke klikuar mbi çimento ndërsa ata e ndoqën. Në çdo moment ai priste që mbi të të binte kufoma e rëndë e një kafshe që kërcente, kthetrat që i gërmuan në lëkurë dhe fytin i shponin fytin. Gjatë sprintit të tij, ai shikoi prapa dhe pa që ata nuk e kishin arritur. Nga ajo që Sam mundi të nxirrte, dukej se qentë ishin përdorur për ta vënë në qoshe, jo për ta vrarë. Megjithatë, nuk ishte një pozicion i mirë për të qenë.
    
  Ndërsa lëvizte rreth kthesës, vuri re dy tunele të tjerë që degëzoheshin nga ky dhe u përgatit të nxitonte në pjesën e sipërme të të dyve. Njëri mbi tjetrin, duhet të ketë tejkaluar shpejtësinë e Rottweilers ndërsa ai u hodh drejt hyrjes më të lartë.
    
  "Nina!" ai thirri përsëri dhe këtë herë e dëgjoi shumë larg, shumë larg për të ditur se ku ishte.
    
  "Sam! Sam, fshihu!" - dëgjoi të bërtiturin e saj.
    
  Me shpejtësi të shtuar, ai u hodh drejt hyrjes më të lartë, disa metra përpara hyrjes në nivelin e tokës në një tunel tjetër. Ai goditi betonin e ftohtë dhe të fortë me një goditje dërrmuese që gati i theu brinjët, por Semi u zvarrit shpejt nëpër vrimën e hapur, rreth njëzet këmbë të lartë. Për tmerrin e tij, një qen e ndoqi atë, ndërsa tjetri bërtiti nga ndikimi i përpjekjes së saj të dështuar.
    
  Nina dhe Perdue duhej të merreshin me të tjerët. Rottweilers u kthyen disi për t'u bërë pritë në anën tjetër të tunelit.
    
  "E dini që do të thotë që të gjitha këto kanale janë të lidhura, apo jo?" Perdue përmendet teksa futi informacione në tabletin e tij.
    
  "Kjo është e vështirë koha për të hartuar labirintin e ndyrë, Perdue!" ajo u vrenjos.
    
  "Oh, por kjo do të ishte një kohë e mirë, Nina," kundërshtoi ai. "Sa më shumë informacion të marrim për pikat e hyrjes, aq më lehtë do të jetë për ne që të arratisemi."
    
  "Pra, çfarë duhet të bëjmë me ta?" ajo tregoi qentë që vraponin rreth tyre.
    
  "Vetëm qëndroni të qetë dhe mbani zërin tuaj të ulët," këshilloi ai. "Nëse zotëria e tyre do të na donte të vdekur, ne tashmë do të ishim ushqim për qentë."
    
  "Oh mirë. Tani ndihem shumë më mirë", tha Nina kur sytë e saj vunë re një hije të gjatë njerëzore të shtrirë në murin e lëmuar.
    
    
  Kapitulli 31
    
    
  Semi nuk kishte ku të shkonte veçse të vraponte pa qëllim në errësirën e tunelit më të vogël ku ndodhej. Një gjë e çuditshme, megjithatë, ishte se ai mund të dëgjonte zhurmën e turbinës shumë më fort tani që ishte larg tunelit kryesor. Me gjithë nxitimin e furishëm dhe rrahjet e parezistueshme të zemrës së tij, ai nuk mund të mos admironte bukurinë e qenit të kuruar që e kishte çuar në një qoshe. Lëku i saj i zi kishte një shkëlqim të shëndetshëm edhe në ndriçimin e dobët, dhe goja e saj ndryshoi nga tallëse në një buzëqeshje të zbehtë ndërsa filloi të relaksohej, vetëm duke qëndruar në rrugën e tij, duke marrë frymë rëndë.
    
  "Oh, jo, unë i njoh njerëz si ju mjaft mirë që të mos mashtrohen nga ajo miqësi, vajzë," kundërshtoi Sam në mënyrën e saj të lehtë. Ai e dinte më mirë. Sam vendosi të futej më thellë në tunel, por me një ritëm normal. Qeni nuk do të ishte në gjendje të ndiqte nëse Sam nuk do t'i kishte dhënë asgjë për ta ndjekur. Ngadalë, duke injoruar frikësimin e saj, Sam u përpoq të sillej normalisht dhe eci nëpër korridorin e errët të betonit. Por përpjekjet e tij u ndërprenë nga ulërima e saj e mosmiratimit, një ulërimë kërcënuese e paralajmërimit që Semi nuk mund të mos i vinte veshin.
    
  "Mirë se erdhe, mund të vish me mua," tha ai me përzemërsi ndërsa adrenalina i mbushi venat.
    
  Kurva e zezë nuk donte asgjë nga këto. Duke buzëqeshur ligësisht, ajo përsëriti pozicionin e saj dhe bëri disa hapa më afër qëllimit të saj, për një bindje më të madhe. Do të ishte budallallëk nga ana e Semit të përpiqej të shpëtonte, qoftë edhe nga vetëm një kafshë. Ata ishin thjesht më të shpejtë dhe më vdekjeprurës, jo një kundërshtar për t'u sfiduar. Sam u ul në dysheme dhe priti të shihte se çfarë do të bënte. Por i vetmi reagim që tregoi kapësi i tij kafshëror ishte të ulej para tij si një rojtar. Dhe pikërisht kjo ishte ajo.
    
  Sam nuk donte ta lëndonte qenin. Ai ishte një dashnor i zjarrtë i kafshëve, edhe për ata që do ta grisnin. Por ai duhej ta linte atë në rast se Perdue dhe Nina ishin në rrezik. Sa herë që ai lëvizte, ajo i hidhërohej.
    
  "Më falni, zoti Cleve," erdhi një zë nga shpella e errët në pjesën e pasme të hyrjes, duke befasuar Sam. "Por nuk mund të të lë të largohesh, e di?" Zëri ishte mashkullor dhe fliste me një theks të fortë holandez.
    
  "Jo, mos u shqetëso. Unë jam mjaft simpatik. Shumë njerëz këmbëngulin që ata të shijojnë shoqërinë time," u përgjigj Sam në mënyrën e tij të njohur sarkastike të shkarkimit.
    
  "Më vjen mirë që ke një sens humori, Sam," tha burri. "Zoti e di se ka shumë njerëz të shqetësuar atje."
    
  Një burrë doli në sy. Ai kishte veshur tuta, ashtu si Sam dhe grupi i tij. Ai ishte një burrë shumë tërheqës dhe sjelljet e tij dukeshin të përshtatshme, por Sam mësoi se njerëzit më të civilizuar dhe më të arsimuar ishin zakonisht më të shthururit. Në fund të fundit, të gjithë anëtarët e Brigadës Renegade ishin njerëz me arsim të lartë dhe të edukuar, por ata mund të përdornin dhunën dhe mizorinë sa hap e mbyll sytë. Diçka në lidhje me njeriun që u përball me të i tha Semit të shkelte me kujdes.
    
  "A e dini se çfarë po kërkoni këtu poshtë?" pyeti njeriu.
    
  Sam heshti. Në të vërtetë, ai nuk e kishte idenë se çfarë kërkonin ai, Nina dhe Perdue, por as nuk kishte ndërmend t'u përgjigjej pyetjeve të të huajit.
    
  "Zoti Cleave, ju bëra një pyetje."
    
  Rotvajleri gërrmoi, duke iu afruar Semit. Ishte e mahnitshme dhe e frikshme që ajo mund të reagonte në përputhje me rrethanat pa asnjë urdhër.
    
  "Une nuk e di. Thjesht po ndiqnim disa projekte që gjetëm pranë Wewelsburgut," u përgjigj Sam, duke u përpjekur t'i mbante fjalët e tij sa më të thjeshta. "Dhe kush je ti?"
    
  "Bloem. Jost Bloom, zotëri, "tha burri. Sam pohoi me kokë. Tani mund të identifikonte theksin, megjithëse nuk e dinte emrin. "Unë mendoj se ne duhet t'i bashkohemi zotit Perdue dhe Dr. Gould."
    
  Sam ishte në mëdyshje. Nga i dinte ky njeri emrat e tyre? Dhe si e dinte ku t'i gjente? "Përveç kësaj," tha Bloom, "nuk do të arrini askund përmes këtij tuneli. Kjo është thjesht për ventilim."
    
  Semit e mori vesh se Rottweilers nuk mund të hynin në rrjetin e tunelit në të njëjtën mënyrë si ai dhe kolegët e tij, kështu që holandezi duhet të ketë ditur për një pikë tjetër hyrjeje.
    
  Ata dolën nga tuneli dytësor përsëri në sallën kryesore, ku dritat ishin ende të ndezura, duke e mbajtur dhomën të ndezur. Sam mendoi për trajtimin gjakftohtë të Blum dhe Face ndaj kafshës së tyre shtëpiake, por para se të mund të formulonte ndonjë plan, tre figura u shfaqën në distancë. Pjesa tjetër e qenve e ndoqën. Ishte Nina dhe Perdue duke ecur me një djalë tjetër të ri. Fytyra e Ninës u ndriçua kur pa se Semi ishte shëndoshë e mirë.
    
  "Tani, zonja dhe zotërinj, a do të vazhdojmë?" Sugjeruar nga Yost Bloom.
    
  "Ku?" - Unë pyeta. - pyeti Perdue.
    
  "Oh, ndalo, zoti Perdue. Mos luaj me mua plak. Unë e di kush jeni, kush jeni të gjithë, megjithëse nuk e keni idenë se kush jam unë, dhe kjo, miqtë e mi, duhet t'ju bëjë shumë të kujdesshëm të luani me mua, "shpjegoi Bloom, duke marrë butësisht dorën e Ninës dhe duke e larguar nga Perdue dhe Sam. "Sidomos kur keni gra në jetën tuaj që mund të dëmtohen."
    
  "Mos guxo ta kërcënosh!" Sam qeshi.
    
  "Sam, qetësohu," iu lut Nina. Diçka në Blum i tha asaj se ai nuk do të ngurronte të hiqte qafe Semin dhe ajo kishte të drejtë.
    
  "Dëgjo Dr. Gould... Sam," imitoi Bloom.
    
  "Më falni, por a duhet të njohim njëri-tjetrin?" - pyeti Perdue ndërsa filluan të ecnin nëpër kalimin gjigant.
    
  "Ju nga të gjithë njerëzit duhet të jeni, zoti Perdue, por mjerisht, nuk jeni," u përgjigj Bloom me miqësi.
    
  Perdue ishte legjitimisht i shqetësuar për vërejtjen e të huajit, por atij nuk i kujtohej se e kishte takuar ndonjëherë më parë. Burri e mbajti fort dorën e Ninës, si një dashnor mbrojtës, duke mos treguar armiqësi, megjithëse ajo e dinte se ai nuk do ta linte të ikte pa keqardhje të konsiderueshme.
    
  "Një tjetër mik i juaji, Perdue?" Pyeti Sam me një ton kaustik.
    
  "Jo, Sam," ia ktheu Perdue, por para se të mund të hidhte poshtë supozimin e Sam, Bloom iu drejtua drejtpërdrejt gazetarit.
    
  "Unë nuk jam miku i tij, zoti Cleave. Por motra e tij është një njohje e ngushtë," buzëqeshi Bloom.
    
  Fytyra e Perdue u kthye në hi nga tronditja. Nina mbajti frymën.
    
  "Pra, ju lutemi përpiquni t'i mbani gjërat miqësore mes nesh, po?" Bloom i buzëqeshi Semit.
    
  "Pra, kështu na gjetët?" pyeti Nina.
    
  "Sigurisht që jo. Agatha nuk e kishte idenë se ku ishe. Ne ju gjetëm përmes mirësjelljes së zotit Cleave," pranoi Bloom, duke shijuar mosbesimin në rritje që pa në rritje në Perdue dhe Neene ndaj mikut të tyre gazetar.
    
  "Durzi!" - Bërtiti Sam. Ai u tërbua duke parë reagimin e kolegëve të tij. "Unë nuk kisha asnjë lidhje me këtë!"
    
  "Vërtet?" - pyeti Bloom me një buzëqeshje djallëzore. "Wesley, tregoju atyre."
    
  I riu që po ecte prapa me qentë u pajtua. Ai nxori nga xhepi një pajisje që dukej si një celular pa butona. Ai përshkruante një pamje kompakte të zonës dhe shpateve përreth për të përfaqësuar terrenin dhe në fund labirintin e strukturave që përshkuan. Vetëm një pikë e kuqe pulsoi, duke lëvizur ngadalë përgjatë koordinatave të njërës prej vijave.
    
  "Shiko," tha Bloom dhe Uesli e ndaloi Semin në gjysmë të rrugës. Pika e kuqe ndaloi në ekran.
    
  "Ti bir kurve!" Nina i fërshëlleu Semit, i cili tundi kokën me mosbesim.
    
  "Unë nuk kisha asnjë lidhje me të," tha ai.
    
  "Kjo është e çuditshme, pasi ju jeni në sistemin e tyre të mbikqyrjes," tha Perdue me një përbuzje që e zemëroi Sam.
    
  "Ti dhe motra jote e ndyrë duhet ta kesh mbjellë këtë tek unë!" Sam bërtiti.
    
  "Atëherë si do ta merrnin sinjalin këta djem? Do të duhej të ishte një nga gjurmuesit e tyre, Sam, që të shfaqej në ekranet e tyre. Ku tjetër do të paraqiteshit nëse nuk do të ishit me ta më parë?" Perdue këmbënguli.
    
  "Une nuk e di!" Sam kundërshtoi.
    
  Nina nuk u besonte veshëve. E hutuar, ajo pa në heshtje Semin, njeriun të cilit i besoi jetën. Gjithçka që mund të bënte ishte të mohonte me forcë çdo përfshirje, por ai e dinte se dëmi ishte bërë.
    
  "Përveç kësaj, ne jemi të gjithë këtu tani. Është më mirë të bashkëpunojmë që askush të mos lëndohet apo të vritet," qeshi Bloom.
    
  Ai ishte i kënaqur me atë se sa lehtë arriti të kalonte hendekun midis shokëve të tij, duke ruajtur një mosbesim të lehtë. Do të ishte në kundërshtim me qëllimet e tij nëse ai zbulonte se këshilli po gjurmonte Sam duke përdorur nanite në trupin e tij të ngjashëm me ato që përmbante trupi i Ninës në Belgjikë përpara se Perdue t'i jepte asaj dhe Sam-it shishka që përmbanin antidotin për të gëlltitur.
    
  Sam nuk u besoi qëllimeve të Perdue dhe e bëri Nina të besonte se ai gjithashtu mori kundërhelmin. Por duke mos marrë një lëng që mund të neutralizonte nanitet në trupin e tij, Sam pa dashje lejoi këshillin ta lokalizonte me lehtësi dhe ta ndiqte në vendin ku mbahej sekreti i Ernos.
    
  Tani ai u quajt efektivisht tradhtar dhe nuk kishte asnjë provë për të kundërtën.
    
  Ata arritën në një kthesë të mprehtë në tunel dhe u gjendën përpara një dere të madhe kasafortë të ndërtuar në murin ku mbaronte tuneli. Ishte një derë gri e zbehur me bulona të ndryshkur që e fiksonin anash dhe në mes. Grupi ndaloi për të shqyrtuar derën masive përpara tyre. Ngjyra e saj ishte një nuancë e zbehtë gri-krem, vetëm pak e ndryshme nga ngjyra e mureve dhe dyshemesë së tubave. Pas një inspektimi më të afërt, ata mund të dallonin cilindra prej çeliku që siguronin derën e rëndë në kornizën e derës përreth, të vendosur në beton të trashë.
    
  "Z. Perdue, jam i sigurt se mund ta hapni këtë për ne," tha Bloom.
    
  "Unë dyshoj", u përgjigj Perdue. "Unë nuk kisha nitroglicerinë me vete."
    
  "Por me siguri ju keni një teknologji gjeniale në çantën tuaj, si gjithmonë, për të përshpejtuar kalimin tuaj nëpër të gjitha vendet ku fusni gjithmonë hundën?" Blumi këmbënguli, toni i tij dukej qartë se po bëhej më armiqësor ndërsa durimi i tij u hollua. "Bëje për një kohë të kufizuar..." i tha ai Perdue dhe e bëri të qartë kërcënimin e tij të radhës: "Bëje për motrën tënde."
    
  Agatha mund të kishte vdekur tashmë, mendoi Perdue, por ai e mbajti fytyrën e drejtë.
    
  Menjëherë, të pesë qentë filluan të dukeshin të shqetësuar, duke bërtitur dhe duke rënkuar ndërsa lëviznin nga këmba në këmbë.
    
  "Çfarë është puna, vajza?" - i pyeti Uesli kafshët, duke nxituar për t'i qetësuar.
    
  Grupi shikoi përreth, por nuk pa asnjë rrezik. Të hutuar, ata panë se si qentë bëheshin jashtëzakonisht të zhurmshëm, duke lehur në majë të mushkërive të tyre përpara se të fillonin të ulërinin pandërprerë.
    
  "Pse po e bëjnë këtë?" pyeti Nina.
    
  Uesli tundi kokën: "Ata dëgjojnë gjëra që ne nuk mund t'i dëgjojmë. Dhe sido që të jetë, duhet të jetë intensive!"
    
  Me sa duket, kafshët ishin jashtëzakonisht të acaruara nga tonet nënsonike që njerëzit nuk mund t'i dëgjonin, sepse ata filluan të ulërinin të dëshpëruar, duke u rrotulluar në mënyrë maniake në vend. Një nga një, qentë filluan të tërhiqen nga dera e kasafortës. Uesli fishkëlleu në variacione të panumërta, por qentë refuzuan të binden. Ata u kthyen dhe vrapuan, sikur djalli t'i ndiqte dhe u zhdukën shpejt rreth kthesës në distancë.
    
  "Më quani paranojak, por kjo është një shenjë e sigurt se jemi në telashe," vuri në dukje Nina, ndërsa të tjerët shikonin të furishëm përreth.
    
  Yost Bloom dhe besnik Wesley të dy nxorrën pistoletat e tyre nga poshtë xhaketave.
    
  "A keni sjellë një armë?" Nina u vrenjos në habi. "Atëherë pse të shqetësoheni për qentë?"
    
  "Sepse nëse je copëtuar nga kafshët e egra, kjo do ta bëjë vdekjen tënde aksidentale dhe fatkeqe, i dashur Dr. Gould. Nuk mund të gjurmohet. Dhe të qëllosh në një akustikë të tillë do të ishte thjesht marrëzi," shpjegoi Bloom rastësisht, duke tërhequr këmbëzën.
    
    
  Kapitulli 32
    
    
    
  Dy ditë më parë - Monkh Saridag
    
    
  "Vendndodhja u bllokua," i tha hakeri Ludwig Bern.
    
  Ata punuan ditë e natë për të gjetur një mënyrë për të gjetur armët e vjedhura që u vodhën nga banda renegate më shumë se një javë më parë. Duke qenë ish-anëtarë të Black Sun, nuk kishte asnjë person të vetëm të lidhur me bandën që të mos ishte mjeshtër i zanatit të tyre, kështu që kishte kuptim që do të kishte disa ekspertë IT atje për të ndihmuar në gjetjen e vendndodhjes së të rrezikshmit. Longinus.
    
  "E jashtëzakonshme!" Bern bërtiti, duke iu drejtuar dy komandantëve të tij për miratim.
    
  Njëri prej tyre ishte Kent Bridges, një ish-pjesëtar i SAS dhe ish-anëtar i nivelit të tretë të Black Sun, përgjegjës për municionet. Tjetri ishte Otto Schmidt, i cili ishte gjithashtu një anëtar i nivelit të tretë i Black Sun përpara se të bashkohej me brigadën renegate, një profesor i gjuhësisë së aplikuar dhe një ish-pilot luftarak nga Vjena, Austri.
    
  "Ku janë ata për momentin?" - pyeti Bridges.
    
  Hakeri ngriti një vetull: "Në fakt, vendi më i çuditshëm. Sipas treguesve të fibrave optike që sinkronizuam me harduerin Longinus, aktualisht ndodhet... në... Kalaja Wewelsburg."
    
  Të tre komandantët shkëmbyen shikime të hutuar.
    
  "Në këtë kohë të natës? Nuk është ende mëngjes atje, apo jo, Otto?" - pyeti Berni.
    
  "Jo, mendoj se është rreth orës 5 të mëngjesit," u përgjigj Otto.
    
  "Kështjella Wewelsburg nuk është ende e hapur dhe sigurisht që nuk lejohen vizitorë apo turistë të përkohshëm atje gjatë natës," tha Bridges me shaka. "Si dreqin arriti atje? Nëse jo... një hajdut po hynte aktualisht në Wewelsburg?"
    
  Dhoma ra në heshtje ndërsa të gjithë brenda mendonin për një shpjegim të arsyeshëm.
    
  "Nuk ka rëndësi," foli befas Bern. "E rëndësishme është që ne e dimë se ku është. Unë vullnetarisht shkoj në Gjermani për t'i marrë. Unë do të marr Alexander Arichenkov me vete. Ky njeri është një gjurmues dhe navigues i jashtëzakonshëm."
    
  "Bëje, Bern. Si gjithmonë, kontaktoni me ne çdo 11 orë. Dhe nëse keni ndonjë problem, thjesht na tregoni. Ne tashmë kemi aleatë në çdo vend të Evropës Perëndimore nëse keni nevojë për përforcime," konfirmoi Bridges.
    
  "Do te behet".
    
  "A jeni i sigurt se mund t'i besoni një rus?" Pyeti Otto Schmidt në heshtje.
    
  "Besoj se mundem, Otto. Ky njeri nuk më dha asnjë arsye për të besuar ndryshe. Plus, ne kemi ende njerëz që shikojnë shtëpinë e miqve të tij, por dyshoj se do të arrijë ndonjëherë deri në këtë pikë. Mirëpo historianit dhe gazetarit koha për të na sjellë Renatën po ikën. Kjo më shqetëson më shumë se sa jam i gatshëm ta pranoj, por një gjë në një kohë," siguroi Bern pilotin austriak.
    
  "Dakord. Bon voyage, Bern," shtoi Bridges.
    
  "Faleminderit, Kent. Ne do të largohemi për një orë, Otto. A do të jesh gati?" - pyeti Berni.
    
  "Absolutisht. Le ta kthejmë këtë kërcënim nga kushdo që ishte aq budalla sa të fuste putrat mbi të. Zoti im, sikur ta dinin se çfarë mund të bënte kjo gjë!" Otto u përfol.
    
  "Kjo është ajo nga e cila kam frikë. Kam një ndjenjë që ata e dinë saktësisht se çfarë mund të bëjë."
    
    
  * * *
    
    
  Nina, Sam dhe Perdue nuk e kishin idenë se sa kohë kishin qenë në tunele. Edhe duke supozuar se ishte agim, nuk kishte se si të shihnin dritën e ditës këtu poshtë. Tani të mbajtur nën kërcënimin e armëve, ata nuk e kishin idenë se në çfarë po futeshin ndërsa qëndronin përpara derës gjigante dhe të rëndë të kasafortës.
    
  "Zoti Perdue, nëse dëshironi," Yost Bloom e shtyu Perdue me pistoletën e tij për të hapur kasafortën me një ndezës portativ, të cilin ai e përdori për të prerë vulën në kanalizim.
    
  "Zoti Bloom, nuk ju njoh, por jam i sigurt se një njeri i inteligjencës suaj e kupton që një derë si kjo nuk mund të hapet me një instrument kaq patetik si ky," ia ktheu Perdue, megjithëse ai mbajti tonin e tij të arsyeshëm.
    
  "Të lutem, mos u trego i përbuzur me mua, Dejv," fytyra e Bloom u ftoh, "sepse nuk e kam fjalën për instrumentin tënd të vogël."
    
  Sam u përmbajt të mos tallej me zgjedhjen e tij të çuditshme të fjalëve, gjë që zakonisht e bënte atë të bënte ndonjë vërejtje të çuditshme. Sytë e mëdhenj të errët të Ninës panë Semin. Ai mund ta shihte që ajo ishte shumë e mërzitur nga tradhtia e tij e dukshme kur ai nuk mori shishkën e antidotit që ajo i dha, por ai kishte arsyet e veta për të mos i besuar Perdue-s pas asaj që ai i bëri në Bruges.
    
  Perdue e dinte se për çfarë po fliste Bloom. Me një vështrim të rëndë, ai nxori një gotë spiun si stilolaps dhe e aktivizoi atë, duke përdorur infra të kuqe për të përcaktuar trashësinë e derës. Më pas ai vuri syrin te vrima e vogël e xhamit, ndërsa pjesa tjetër e grupit priste në pritje, ende të përhumbur nga rrethanat e frikshme që i bënin qentë të lehnin çmendurisht larg tyre.
    
  Perdue shtypi butonin e dytë me gisht, pa hequr sytë nga teleskopi dhe një pikë e kuqe e zbehtë u shfaq në bulon e derës.
    
  "Prerës lazer," buzëqeshi Uesli. "Shumë i lezetshëm".
    
  "Ju lutemi nxitoni, zoti Perdue. Dhe kur të mbaroni, unë do t'ju shpëtoj nga ky mjet i mrekullueshëm, "tha Bloom. "Unë mund të përdor një prototip të tillë për klonim nga kolegët e mi."
    
  "Kush mund të jetë kolegu juaj, zoti Bloom?" Pyeti Perdue ndërsa trau u zhyt në çelikun e fortë me një shkëlqim të verdhë që e bënte atë të dobët pas goditjes.
    
  "Të njëjtët njerëz nga të cilët ti dhe miqtë e tu u përpoqët të arratiseshit në Belgjikë natën që supozohej të lironit Renata-n", tha Bloom, me shkëndija prej çeliku të shkrirë që dridhej në sytë e tij si zjarr ferri.
    
  Nina mbajti frymën dhe pa Semin. Këtu ata ishin përsëri në shoqërinë e këshillit, gjyqtarët pak të njohur të udhëheqjes së Diellit të Zi, pasi Aleksandri kishte penguar braktisjen e tyre të planifikuar të udhëheqësit të turpëruar, Renata, që do të rrëzohej prej tyre.
    
  Nëse do të ishim tani në tabelën e shahut, do të ishim të dehur, mendoi Nina, duke shpresuar se Perdue e dinte se ku ishte Renata. Tani atij do t'i duhet ta dorëzojë atë në këshill në vend që të ndihmojë Nina dhe Sam ta dorëzojnë atë në Brigadën Renegade. Sido që të jetë, Sam dhe Nina e gjetën veten në një pozicion kompromentues, duke çuar në një rezultat të humbur.
    
  "Ti punësove Agatha-n për të gjetur ditarin," tha Sam.
    
  "Po, por kjo nuk ishte ajo që na interesonte. Ishte, siç thoni ju, një karrem i vjetër. E dija që nëse do ta punësonim për një sipërmarrje të tillë, padyshim që ajo do të kishte nevojë për ndihmën e vëllait të saj për të gjetur ditarin, kur në fakt zoti Perdue ishte relikti që po kërkonim", i shpjegoi Semit Bloom.
    
  "Dhe tani që jemi të gjithë këtu, mund të shohim gjithashtu se për çfarë keni kërkuar këtu pranë Wewelsburgut përpara se të mbarojmë biznesin tonë," shtoi Uesli nga pas Semit.
    
  Në distancë, qentë lehnin dhe rënkuan ndërsa turbina vazhdonte të gumëzhiste. Kjo i dha Ninës një ndjenjë dërrmuese frike dhe dëshpërimi që përputhej në mënyrë të përkryer me prirjen e saj të dëshpëruar. Ajo shikoi Yost Bloom dhe, në mënyrë jo karakteristike, kontrolloi durimin e saj: "A është mirë Agatha, zoti Bloom? A është ajo ende nën kujdesin tuaj?"
    
  "Po, ajo është nën kujdesin tonë," u përgjigj ai me një vështrim të shpejtë për ta qetësuar, por heshtja e tij për mirëqenien e Agatha-s ishte një ogur ogurzi. Nina shikoi Perdue. Buzët e tij ishin të shtrënguara në një përqendrim të dukshëm, por si ish e dashura e tij, ajo e dinte gjuhën e trupit të tij - Perdue ishte e mërzitur.
    
  Dera bëri një zhurmë shurdhuese që jehoi thellë në thellësi të labirintit, duke thyer për herë të parë heshtjen që kishte mbretëruar në këtë atmosferë të zymtë prej dekadash. Ata u tërhoqën pasi Perdue, Uesli dhe Semi hapën derën e rëndë dhe të pasigurt me kërcitje të shkurtra. Më në fund, ajo u dorëzua dhe u rrokullis me një përplasje në anën tjetër, duke shkaktuar vite pluhuri dhe letra të zverdhura të shpërndara. Asnjëri prej tyre nuk guxoi të hynte i pari, megjithëse dhoma e mykur ndriçohej nga e njëjta seri dritash muri elektrike si tuneli.
    
  "Le të shohim se çfarë ka brenda," këmbënguli Sam, duke e mbajtur kamerën gati. Bloom e lëshoi Ninën dhe doli përpara me Perdue nga skaji i gabuar i fuçisë së tij. Nina priti derisa Semi kaloi pranë saj përpara se t'ia shtrëngonte lehtë dorën: "Çfarë po bën?" Ai mund të thoshte se ajo ishte e zemëruar me të, por diçka në sytë e saj thoshte se ajo refuzoi të besonte se Sam do ta çonte qëllimisht këshillin tek ata.
    
  "Unë jam këtu për të regjistruar zbulimet tona, të kujtohet?" - tha ai ashpër. Ai tundi kamerën drejt saj, por vështrimi i tij e drejtoi atë në ekranin dixhital, ku ajo mund të shihte se ai po filmonte rrëmbyesit e tyre. Në rast se duhej të shantazhonin këshillin, ose në çdo rrethanë nevojiteshin prova fotografike, Sam u bënte sa më shumë fotografi burrave dhe aktiviteteve të tyre, ndërkohë që mund të pretendonte ta trajtonte këtë takim si një punë normale.
    
  Nina pohoi me kokë dhe e ndoqi në dhomën e mbytur.
    
  Dyshemeja dhe muret ishin të mbuluara me pllaka dhe tavani ishte i veshur me dhjetëra palë tuba fluoreshente, duke lëshuar një dritë të bardhë verbuese që tani ishte reduktuar në flakërima vezulluese brenda mbulesave të tyre plastike të shkatërruara. Eksploruesit harruan për një çast se cilët ishin ata, ndërsa të gjithë u mrekulluan nga spektakli me të njëjtën admirim dhe frikë.
    
  "Çfarë lloj vendi është?" Pyeti Uesli, duke marrë instrumente kirurgjikale të ftohta e të njollosura nga një enë e vjetër e veshkave. Mbi të, memec dhe i vdekur, qëndronte një llambë funksionale e rrënuar, e përshkuar me një rrjet epokash të mbledhura midis skajeve të saj. Kishte njolla të tmerrshme në dyshemenë e pllakave, disa prej të cilave dukeshin si gjak të tharë dhe të tjera që dukeshin si mbetje të kontejnerëve kimikë që ishin ngulitur pak në dysheme.
    
  "Është si një lloj objekti kërkimor," u përgjigj Perdue, i cili ka parë dhe menaxhuar pjesën e tij të operacioneve të ngjashme.
    
  "Çfarë? Super ushtarë? Ka shumë shenja eksperimentesh te njerëzit," vuri në dukje Nina, duke u tërhequr nga pamja e dyerve pak të hapura të frigoriferit në murin e largët. "Këta janë frigoriferët e morgut, aty janë grumbulluar disa çanta trupash..."
    
  "Dhe rroba të grisura," vuri në dukje Yost nga ku qëndronte, duke shikuar nga pas diçka që dukej si shporta rrobash. "O Zot, pëlhura mban erë mut. Dhe pellgje të mëdha gjaku ku janë kollaret. Mendoj se Dr. Gould ka të drejtë - eksperimentet ishin te njerëzit, por dyshoj se ato ishin bërë me trupat naziste. Rrobat këtu duken si ato që visheshin kryesisht nga të burgosurit e kampeve të përqendrimit."
    
  Sytë e Ninës u ngritën e menduar ndërsa përpiqej të kujtonte atë që dinte për kampet e përqendrimit pranë Wewelsburg. Me një ton të butë, emocional dhe dashamirës, ajo tregoi atë që dinte për ata që kishin të ngjarë të mbanin rroba të grisura dhe të përgjakura.
    
  "Unë e di që të burgosurit janë përdorur si punëtorë në ndërtimin e Wewelsburg. Ata mund të jenë shumë mirë njerëzit që Sam tha se ndjente këtu poshtë. Ata u sollën nga Niederhagen, disa të tjerë nga Sachsenhausen, por të gjithë përbënin fuqinë punëtore për ndërtimin e asaj që supozohej të ishte më shumë se thjesht një kështjellë. Tani që i kemi gjetur të gjitha këto dhe tunelet, duket se thashethemet ishin të vërteta", u tha ajo shoqëruesve të saj meshkuj.
    
  Wesley dhe Sam të dy dukeshin shumë të pakëndshëm në mjedisin e tyre. Uesli kryqëzoi krahët dhe fërkoi parakrahët e tij të ftohtë. Sam sapo kishte përdorur kamerën e tij për të bërë disa fotografi të tjera të mykut dhe ndryshkut brenda frigoriferëve të morgut.
    
  "Duket sikur ato janë përdorur për më shumë sesa thjesht ngritje të rënda," tha Perdue. Ai shtyu mënjanë veshjen e laboratorit që ishte varur në mur dhe zbuloi pas saj një çarje të trashë të prerë thellë në mur.
    
  "Ndize", urdhëroi ai, duke mos iu drejtuar askujt në veçanti.
    
  Uesli i dha atij një elektrik dore dhe kur Perdue e ndriçoi atë në vrimë, ai u mbyt nga era e keqe e ujit të ndenjur dhe kalbja e kockave të vjetra që ishin dekompozuar brenda.
    
  "Zot! Shiko kete!" ai u kollit dhe ata u mblodhën rreth vrimës për të gjetur mbetjet e asaj që dukej si njëzet njerëz. Ai numëroi njëzet kafka, por mund të kishte më shumë.
    
  "Kishte një rast kur disa hebrenj nga Salzkoten thuhej se ishin mbyllur në një birucë Wewelsburg në fund të viteve 1930," sugjeroi Nina kur e pa. "Por ata thuhet se më vonë përfunduan në kampin Buchenwald. Raportohet. Ne gjithmonë mendonim se biruca në fjalë ishte kasaforta nën Obergruppenführer Hersal, por ndoshta ishte ky vend!"
    
  Të habitur me atë që zbuluan, grupi nuk e vuri re që lehja e pandërprerë e qenve pushoi menjëherë.
    
    
  Kapitulli 33
    
    
  Ndërsa Sam po fotografonte skenën e tmerrshme, kurioziteti i Ninës u zgjua nga një derë tjetër, varieteti i zakonshëm prej druri me një dritare në krye që tani ishte shumë e ndyrë për t'u parë. Nën derë ajo pa një rrip drite nga e njëjta seri llambash që ndriçonin dhomën në të cilën ndodheshin.
    
  "As mos mendoni të hyni atje," fjalët e papritura të Jost-it pas saj e tronditën atë pothuajse deri në pikën e një ataku në zemër. Duke e mbajtur dorën në gjoks e tronditur, Nina i dha Jost Bloom pamjen që ai merrte shpesh nga gratë - një pamje të acaruar dhe të dorëheqjes. "Jo pa mua si truproja juaj, domethënë," buzëqeshi ai. Nina e kuptoi se këshilltari holandez e dinte se ai ishte tërheqës, aq më tepër arsyeja për të refuzuar përparimet e tij të lehta.
    
  "Unë jam mjaft i aftë, faleminderit, zotëri," ngacmoi ashpër ajo dhe tërhoqi dorezën e derës. U desh pak inkurajim, por ato u hapën pa shumë përpjekje, madje edhe me ndryshk dhe mospërdorim.
    
  Megjithatë, kjo dhomë dukej krejtësisht ndryshe nga ajo e mëparshme. Ishte pak më tërheqëse se një dhomë e vdekjes mjekësore, por megjithatë ruante aurën naziste të parandjenjës.
    
  E mbushur plot me libra antikë për gjithçka, nga arkeologjia te okultizmi, nga librat shkollorë pas vdekjes te marksizmi dhe mitologjia, dhoma i ngjante një biblioteke apo zyre të vjetër, duke pasur parasysh tavolinën e madhe dhe karrigen me shpinë të lartë në këndin ku takoheshin dy raftet e librave. Librat dhe dosjet, madje edhe letrat të shpërndara gjithandej, kishin të njëjtën ngjyrë për shkak të pluhurit të rëndë.
    
  "Sam!" - thirri ajo. "Sam! Ju duhet të fotografoni këtë!"
    
  "Dhe çfarë do të bësh me këto fotografi, zoti Cleave?" Jost Bloom e pyeti Semin ndërsa ai nxirrte njërin prej tyre nga dera.
    
  "Bëj atë që bëjnë gazetarët," tha Sam me butësi, "shiji ato te ofertuesi më i lartë".
    
  Bloom lëshoi një nënqeshje alarmante që tregonte qartë mosmarrëveshjen e tij me Semin. Ai përplasi dorën në shpatullën e Semit: "Kush tha që do të largohesh nga këtu pa skocez, fëmijë?"
    
  "Epo, unë jetoj në këtë moment, zoti Bloom, dhe përpiqem të mos lejoj budallenj të etur për pushtet si ju të shkruajnë fatin tim për mua," buzëqeshi Sam i vetëkënaqur. "Unë mund të bëj edhe një dollar nga një foto e trupit tuaj të vdekur."
    
  Pa paralajmërim, Bloom dha një grusht të fuqishëm në fytyrën e Sam, duke e rrëzuar atë dhe duke e rrëzuar në tokë. Ndërsa Sam ra mbi kabinetin e çelikut, kamera e tij ra në dysheme, duke u copëtuar nga përplasja.
    
  "Ti po flet me dikë të fuqishëm dhe të rrezikshëm, i cili rastësisht i ka ato topat skocez të shtrënguar, djalë. Mos guxo ta harrosh dreqin!" Jost bubulloi ndërsa Nina nxitoi në ndihmë të Semit.
    
  "As nuk e di pse po ju ndihmoj," tha ajo në heshtje, duke fshirë hundën e gjakosur. "Na fute në këtë mut sepse nuk më besove. Ju do t'i besoni Trishit, por unë nuk jam Trish, apo jo?
    
  Fjalët e Ninës e befasuan Semin. "Prisni Çfarë? Nuk i besova të dashurit tënd, Ninës. Pas gjithçkaje që na vuri, ju ende i besoni ato që ju thotë, por unë jo. Dhe çfarë po ndodh krejt kjo papritmas me Trishin?"
    
  "Kam gjetur kujtimet, Sam," tha Nina në veshin e tij, duke e kthyer kokën prapa për të ndaluar gjakderdhjen. "E di që nuk do të jem kurrë ajo, por duhet ta lësh të shkosh".
    
  Semit i ra nofulla fjalë për fjalë. Pra, kjo është ajo që ajo donte të thoshte atje në shtëpi! Lëreni Trishin të shkojë, jo atë!
    
  Perdue hyri me armën e Ueslit të drejtuar vazhdimisht në shpinë dhe momenti thjesht u zhduk.
    
  "Nina, çfarë di për këtë zyrë? A është në të dhënat?" - pyeti Perdue.
    
  "Purdue, askush nuk di as për këtë vend. Si mund të jetë kjo në ndonjë rekord?" ajo e humbi atë.
    
  Jost gërmoi disa letra në tavolinë. "Ka disa tekste apokrife këtu!" njoftoi ai duke u dukur i magjepsur. "Shkrime të vërteta, të lashta!"
    
  Nina u hodh dhe u bashkua me të.
    
  "E dini, në bodrumin e kullës perëndimore të Wewelsburg kishte një kasafortë personale që Himmler e instaloi atje. Vetëm ai dhe komandanti i kështjellës dinin për të, por pas luftës përmbajtja e saj u hoq dhe nuk u gjet kurrë, - ligjëroi Nina, duke parë dokumentet sekrete për të cilat kishte dëgjuar vetëm në legjenda dhe kode të lashta historike. "Vë bast se u zhvendos këtu. Madje do të shkoja aq larg sa të thosha..." ajo u kthye në të gjitha drejtimet për të shqyrtuar epokën e letërsisë, "se edhe kjo mund të ishte fare mirë një depo. Dua të them, ju e patë derën nga hymë."
    
  Kur shikoi poshtë në sirtarin e hapur, gjeti një grusht rrotullash të një lashtësie të madhe. Nina pa që Josti nuk po i kushtonte vëmendje dhe pas një kontrolli më të afërt kuptoi se ishte i njëjti papirus në të cilin ishte shkruar ditari. Duke e shkëputur fundin me gishtat e saj të këndshëm, ajo e shpalosi paksa dhe lexoi diçka në latinisht që ia mori frymën - Alexandrina Bibliotes - Script from Atlantis
    
  A mund të jetë kjo? Ajo u sigurua që askush të mos e shihte teksa i vendoste rrotullat në çantën e saj me aq kujdes sa të ishte e mundur.
    
  "Zoti Bloom," tha ajo pasi mori rrotullat, "a mund të më thoni se çfarë tjetër ishte shkruar në ditar për këtë vend?" Ajo e mbante tonin bisedor, por donte ta mbante të zënë dhe të krijonte një lidhje më të përzemërt mes tyre, për të mos i tradhtuar qëllimet e saj.
    
  "E vërteta është se unë nuk kam pasur shumë interes për kodikun, Dr. Gould. Shqetësimi im i vetëm ishte përdorimi i Agatha Perdue për të gjetur këtë burrë, "u përgjigj ai, duke tundur kokën drejt Perdue ndërsa burrat e tjerë diskutonin mbi moshën e dhomës së kasetave të fshehura dhe përmbajtjen e saj. "Ajo që ishte interesante, megjithatë, ishte ajo që ai shkroi diku pas poezisë që ju solli këtu, përpara se të kalonim mundimin për ta zgjidhur atë."
    
  "Cfare tha ai?" pyeti ajo me interes të shtirur. Por ajo që ai i përcolli pa dashje Ninës e interesoi atë vetëm në aspektin historik.
    
  "Klaus Werner ishte planifikuesi i qytetit të Këlnit, a e dinit?" - ai pyeti. Nina pohoi me kokë. Ai vazhdoi: "Në ditar ai shkruan se u kthye atje ku ishte vendosur në Afrikë dhe u kthye te familja egjiptiane që zotëronte tokën ku ai pretendonte se kishte parë këtë thesar të mrekullueshëm të botës, po?"
    
  "Po," u përgjigj ajo, duke i hedhur një sy Semit, i cili po ushqente mavijosjet e tij.
    
  "Ai donte ta mbante për vete, ashtu si ju," buzëqeshi Yost në mënyrë sarkastike. "Por ai kishte nevojë për ndihmën e një kolegu, një arkeologu që punonte këtu në Wewelsburg, një njeri i quajtur Wilhelm Jordan. Ai e shoqëroi Wernerin si historian për të tërhequr një thesar nga një pronë e vogël egjiptiane në Algjeri, njësoj si ju," përsëriti ai me gëzim fyerjen e tij. "Por kur u kthyen në Gjermani, miku i tij, i cili në atë kohë ishte përgjegjës për gërmimet në afërsi të Wewelsburg për llogari të Himmlerit dhe Komisionerit të Lartë SS, e dehu dhe e qëlloi duke i marrë plaçkën e sipërpërmendur, e cila Werner ende nuk përmendej drejtpërdrejt në shkrimet e tij. Unë mendoj se ne kurrë nuk do të dimë se çfarë ishin ata."
    
  "Është për të ardhur keq," u shtir Nina simpati ndërsa zemra i rrihte egërsisht në gjoks.
    
  Ajo shpresonte se ata mund të shpëtonin disi nga këta zotërinj më pak se të përzemërt më shpejt se sa vonë. Gjatë viteve të fundit, Nina ishte krenare për evoluimin nga një shkencëtare e pacipë, megjithëse pacifiste, në gomarin e aftë që e kishin modeluar njerëzit që ajo takoi. Dikur ajo do ta konsideronte patën e saj të gatuar në një situatë të tillë, tani ajo mendoi mënyra për të shmangur kapjen sikur të ishte e dhënë - dhe u bë. Në jetën që jetonte aktualisht, kërcënimi me vdekje i rridhte vazhdimisht mbi të dhe kolegët e saj dhe ajo u bë pjesëmarrëse e padashur në çmendurinë e shfaqjeve të pushtetit maniakal dhe personazheve të saj të errët.
    
  Gumëzhima e një turbine vinte nga korridori - një heshtje e papritur, shurdhuese, e zëvendësuar vetëm nga bilbili i ulët ulëritës i erës që përndiqte tunelet komplekse. Këtë herë të gjithë e vunë re, duke parë njëri-tjetrin të hutuar.
    
  "Çfarë ndodhi sapo?" Uesli e pyeti, i pari që foli në heshtje të vdekur.
    
  "Është e çuditshme që ju e vini re zhurmën vetëm pasi të jetë heshtur, apo jo?" - tha një zë nga një dhomë tjetër.
    
  "Po! Por tani e dëgjoj veten duke menduar", tha një tjetër.
    
  Nina dhe Sam e njohën menjëherë zërin dhe shkëmbyen shikime jashtëzakonisht të shqetësuara.
    
  "Koha jonë nuk ka mbaruar ende, apo jo?" Sam e pyeti Ninën me një pëshpëritje të madhe. Mes shprehjeve të hutuara të të tjerëve, Nina i tundi kokën Semit në shenjë mohimi. Të dy e njihnin zërin e Ludwig Bernit dhe mikut të tyre Alexander Arichenkov. Perdue njohu edhe zërin e rusit.
    
  "Çfarë po bën Aleksandri këtu?" e pyeti Semin, por përpara se ai të përgjigjej, dy burra kaluan nëpër derë. Uesli i drejtoi armën Aleksandrit, dhe Jost Bloom e kapi përafërsisht Ninën e imët nga flokët dhe e shtypi grykën e Makarov-it të tij në tempullin e saj.
    
  "Ju lutem mos," tha ajo pa u menduar. Vështrimi i Bernit u përqendrua te holandezi.
    
  "Nëse dëmton doktor Gould, unë do të shkatërroj të gjithë familjen tënde, Yost," paralajmëroi Byrne pa hezitim. "Dhe unë e di se ku janë ata."
    
  "E njihni njëri-tjetrin?" - pyeti Perdue.
    
  "Ky është një nga udhëheqësit nga Monkh Saridag, zoti Perdue," u përgjigj Alexander. Perdue dukej i zbehtë dhe shumë i pakëndshëm. Ai e dinte pse ekuipazhi ishte këtu, por nuk e dinte se si e gjetën. Në fakt, për herë të parë në jetën e tij, miliarderi i pangopur dhe i shkujdesur u ndje si një krimb në grep; lojë e ndershme për t'u thelluar shumë në vendet që duhet të kishte lënë atje.
    
  "Po, Jost dhe unë i shërbyem të njëjtit zotëri derisa erdha në vete dhe pushova së qeni një peng në duart e idiotëve si Renata," qeshi Bern.
    
  "Betohem në Zot, do ta vras," përsëriti Jost, duke e lënduar Ninën aq sa ta bënte të bërtiste. Sam mori një qëndrim sulmi dhe Jost menjëherë shkëmbeu një vështrim të zemëruar me gazetarin: "A dëshiron të fshihesh përsëri, malësor?"
    
  "Të dreq, kar djathë! Dëmto edhe një fije floku në kokën e saj dhe unë do të shqyej lëkurën tënde të ndyrë me atë bisturi të ndryshkur në dhomën tjetër. Më testo!" Sam leh, dhe ai e kishte menduar atë.
    
  "Unë do të thosha që je në pakicë jo vetëm për shkak të njerëzve, por edhe për fat të keq, shoku," buzëqeshi Aleksandri, duke nxjerrë një xhep nga xhepi dhe duke e ndezur me shkrepëse. "Tani djalë, lëre armën ose do të duhet të të vendosim një zinxhir edhe ty."
    
  Me këto fjalë, Aleksandri hodhi pesë jakë qensh në këmbët e Ueslit.
    
  "Çfarë keni bërë me qentë e mi?" bërtiti me zjarr, damarët i fryheshin në qafë, por Berni dhe Aleksandri nuk i kushtuan aspak vëmendje. Wesley lëshoi sigurinë në pistoletën e tij. Sytë e tij ishin plot me lot dhe buzët i dridheshin në mënyrë të pakontrolluar. Ishte e qartë për të gjithë ata që ishin dëshmitarë se ai ishte i paqëndrueshëm. Berni uli sytë nga Nina, duke i kërkuar në mënyrë të pandërgjegjshme që të bënte hapin e parë me tundjen e tij të padukshme. Ajo ishte e vetmja në rrezik të drejtpërdrejtë, ndaj iu desh të mblidhte guximin dhe të përpiqej të kapte Bloom në befasi.
    
  Historiania e bukur mori një moment për të kujtuar atë që shoqja e saj e ndjerë Val i mësoi dikur kur po bënin një grindje për pak. Me një vrull adrenaline, trupi i saj filloi të lëvizte dhe me gjithë forcën e saj ajo ngriti krahun e Blumit nga bërryli, duke e detyruar armën e tij të drejtonte poshtë. Perdue dhe Sam nxituan në të njëjtën kohë drejt Bloom, duke e rrëzuar atë me Nina ende në dorë.
    
  Një e shtënë shurdhuese ra në tunelet nën kështjellën Wewelsburg.
    
    
  Kapitulli 34
    
    
  Agatha Perdue u zvarrit nëpër dyshemenë e pistë prej çimentoje të bodrumit ku ishte zgjuar. Dhimbja torturuese në gjoksin e saj ishte dëshmi e dëmtimit përfundimtar që ajo kishte pësuar nga duart e Wesley Bernard dhe Jost Bloom. Para se t'i fusnin dy plumba në trupin e saj, ajo u keqtrajtua nga Bloom për disa orë derisa u shua nga dhimbja dhe humbja e gjakut. Mezi e gjallë, Agatha përdori një përpjekje vullneti për të vazhduar lëvizjen me gjunjët e saj të zhveshur drejt sheshit të vogël prej druri dhe plastike që ajo mund ta shihte përmes gjakut dhe lotëve në sytë e saj.
    
  Duke luftuar që mushkëritë e saj të zgjeroheshin, ajo frynte me çdo lëvizje të rëndë përpara. Sheshi i çelsave dhe rrymave në murin e ndotur i bënte shenjë, por ajo nuk ndjeu se mund të arrinte aq larg përpara se ta merrte harresa. Vrimat e nxehta dhe pulsuese, të pashërueshme, të lëna nga plumbat metalikë që kishin shpuar mishin e diafragmës dhe të kafazit të sipërm të kraharorit të saj, u gjakosën me bollëk dhe dukej sikur mushkëritë e saj ishin jastëkë të thumbave të hekurudhës.
    
  Kishte një botë jashtë dhomës, e pavetëdijshme për gjendjen e saj të vështirë dhe ajo e dinte se nuk do ta shihte më diellin. Por një gjë që bibliotekarja gjeniale e dinte ishte se sulmuesit e saj nuk do ta kalonin shumë atë. Kur ajo shoqëroi vëllain e saj në një kështjellë në malet ku takohen Mongolia dhe Rusia, ata u zotuan se do të përdornin armët e vjedhura kundër këshillit me çdo kusht. Në vend që të rrezikonin të ngrihej një tjetër Renata e Diellit të Zi me kërkesën e këshillit nëse bëheshin të paduruar në kërkimin e tyre për Mirelën, Davidi dhe Agatha vendosën të shpërbënin gjithashtu këshillin.
    
  Nëse do të kishin hequr dorë nga njerëzit që zgjodhën të drejtonin Urdhrin e Diellit të Zi, nuk do të kishte kush të zgjidhte një udhëheqës të ri kur ata ia dorëzuan Renatën Brigadës Renegade. Dhe mënyra më e mirë për ta bërë këtë do të ishte përdorimi i Longinus për t'i shkatërruar të gjitha menjëherë. Por tani ajo u përball me vdekjen e saj dhe nuk e dinte se ku ishte vëllai i saj, apo nëse ai ishte ende gjallë pasi Bloom dhe kafshët e tij e gjetën atë. Megjithatë, e vendosur të bënte pak për kauzën e përbashkët, Agatha rrezikoi të vriste njerëz të pafajshëm, qoftë edhe vetëm për t'u hakmarrë për veten. Veç kësaj, ajo kurrë nuk kishte lejuar që morali apo emocionet e saj të përmirësoheshin nga ajo që duhej bërë, dhe këtë do ta provonte sot para se të merrte frymën e fundit.
    
  Duke supozuar se ajo kishte vdekur, ata hodhën një pallto mbi trupin e saj për ta hequr atë sapo të ktheheshin. Ajo e dinte se ata planifikonin të gjenin vëllain e saj dhe ta detyronin të hiqte dorë nga Renata para se ta vrisnin dhe më pas ta hiqnin Renatën për të përshpejtuar prezantimin e një udhëheqësi të ri.
    
  Kutia e energjisë e ftoi atë më afër.
    
  Duke përdorur instalimet elektrike në të, ajo mund ta ridrejtonte rrymën te transmetuesi i vogël i argjendtë që Dave kishte ndërtuar për tabletin e saj për ta përdorur si një modem satelitor në Thurso. Me dy gishta të thyer dhe pjesën më të madhe të lëkurës të grisur nga kyçet e saj, Agatha gërmoi në xhepin e qepur të palltos së saj për të nxjerrë lokatorin e vogël që ajo dhe vëllai i saj kishin bërë pas kthimit nga Rusia. Ai u projektua dhe u montua posaçërisht sipas specifikave të Longinus dhe shërbeu si një detonator në distancë. Dave dhe Agatha synonin ta përdornin këtë për të shkatërruar selinë e këshillit në Bruges, duke shpresuar të eliminonin shumicën, nëse jo të gjithë, anëtarët.
    
  Kur arriti te kutia elektrike, ajo u mbështet në mobiljet e vjetra të thyera që gjithashtu ishin hedhur atje dhe ishin harruar, ashtu si Agatha Perdue. Me shumë vështirësi, ajo bëri magjinë e saj, gradualisht dhe me kujdes, duke u lutur që të mos vdiste para se të përfundonte konfigurimin për të shpërthyer superarmën me pamje të parëndësishme që ajo kishte instaluar me mjeshtëri te Wesley Bernard, menjëherë pasi ai e kishte përdhunuar për herë të dytë.
    
    
  Kapitulli 35
    
    
  Sam e lau Bloom-in me goditje, ndërsa Nina mbante Perdue në krahë. Kur arma e Bloom-it shpërtheu, Aleksandri nxitoi te Uesli, duke marrë një plumb në shpatull përpara se Byrne ta rrëzonte të riun dhe ta rrëzonte atë. Perdue u qëllua në kofshë nga arma e Bloom drejtuar poshtë, por ai ishte i vetëdijshëm. Nina i lidhi një copë leckë rreth këmbës, të cilën ia grisi në shirita për të ndaluar gjakderdhjen tani për tani.
    
  "Sam, mund të ndalosh tani," tha Bern, duke e tërhequr Semin nga trupi i dobët i Jost Bloom. U ndje mirë që u barazua, mendoi Sam, dhe i dha vetes një goditje tjetër përpara se të lejonte Bernën ta ngrinte nga toka.
    
  "Ne do të merremi me ju së shpejti. Sa më shpejt që të gjithë të qetësohen, "tha Nina Perdue, por i drejtoi fjalët e saj në Sam dhe Bern. Aleksandri u ul pas murit pranë derës me një shpatull të gjakosur, duke kërkuar një balonë me një eliksir në xhepin e palltos së tij.
    
  "Çfarë duhet të bëjmë me ta tani?" - pyeti Sam Bern, duke fshirë djersën nga fytyra e tij.
    
  "Së pari do të doja të ktheja sendin që na vodhën. Pastaj do t'i marrim me vete në Rusi si pengje. Ata mund të na japin një mori informacionesh rreth veprimeve të Diellit të Zi dhe të na informojnë për të gjitha institucionet dhe anëtarët për të cilët ne nuk dimë ende," u përgjigj Bern, duke e hequr Bloom nga reparti mjekësor ngjitur.
    
  "Si arritët këtu?" pyeti Nina.
    
  "Aeroplan. Ndërsa flasim, një pilot më pret në Hannover. Pse?" ai u vrenjos.
    
  "Epo, ne nuk e gjetëm atë artikull që na dërgove për t'u kthyer tek ti," i tha ajo Byrne-it me një shqetësim, "dhe po pyesja veten se çfarë po bënte këtu; Si na gjete?
    
  Berni tundi kokën, një buzëqeshje e butë i luajti në buzët e tij nga takti i qëllimshëm me të cilin gruaja e bukur i bëri pyetjet e saj. "Unë besoj se ka pasur një sinkronizim të përfshirë. E shihni, Aleksandri dhe unë ishim në gjurmët e diçkaje që u vodh nga Brigada menjëherë pasi ju dhe Sam u larguat në udhëtimin tuaj."
    
  Ai u ul pranë saj. Nina mund të thoshte se ai dyshonte për diçka, por dashuria e tij për të e pengoi atë të humbiste sjelljen e tij të qetë.
    
  "Ajo që më shqetëson është se në fillim menduam se ti dhe Sam kishim diçka me këtë. Por Aleksandri këtu na bindi të kundërtën, dhe ne e besuam, duke ndjekur ende sinjalin e Longinusit, të cilin duhet ta gjenim, por pikërisht ata njerëz që, na siguruan, nuk kishin asnjë lidhje me vjedhjen e tij, - qeshi ai.
    
  Nina ndjeu se zemra i kërceu nga frika. Mirësia që Ludwigu kishte ndjerë gjithmonë për të ishte zhdukur, në zërin e tij dhe sytë e tij që e shikonin me përbuzje. "Tani më thuaj, doktor Gould, çfarë duhet të mendoj?"
    
  "Ludwig, ne nuk kemi të bëjmë me asnjë vjedhje!" - protestoi ajo, duke parë me kujdes tonin e saj.
    
  "Kapiten Burn do të ishte i preferueshëm, Dr. Gould," këputi ai menjëherë. "Dhe ju lutem mos u mundoni të më bëni të dukem si budalla për herë të dytë."
    
  Nina shikoi Aleksandrin për mbështetje, por ai ishte pa ndjenja. Sam tundi kokën, "Ajo nuk po të gënjen, kapiten. Ne patjetër nuk kemi asnjë lidhje me këtë."
    
  "Atëherë si ndodhi që Longinus përfundoi këtu?" Berna u rënkua nga Semi. Ai u ngrit në këmbë dhe u kthye për t'u përballur me Sam, lartësinë e tij imponuese në një pozë kërcënuese dhe sytë e tij të akullt. "Kjo na solli drejt teje!"
    
  Purdue nuk mund të duronte më. Ai e dinte të vërtetën dhe tani, përsëri për shkak të tij, Sam dhe Nina po skuqeshin, jeta e tyre ishte sërish në rrezik. Duke belbëzuar nga dhimbja, ai ngriti dorën për të tërhequr vëmendjen e Bernit: "Kjo nuk ishte punë e Sam apo Ninës, kapitenit. Nuk e di se si Longinus ju solli këtu, sepse ai nuk është këtu."
    
  "Si e dinit këtë?" Bern pyeti ashpër.
    
  "Sepse unë isha ai që e vodha," pranoi Perdue.
    
  "Oh Jezus!" - bërtiti Nina duke hedhur kokën pas me mosbesim. "Nuk mund të jesh serioz."
    
  "Ku eshte?" - bërtiti Berni, duke u përqendruar te Perdue si një shkaba që pret zhurmën e saj të vdekjes.
    
  "Kjo është me motrën time. Por nuk e di ku është ajo tani. Në fakt, ajo ma vodhi mua ditën që na la në Këln," shtoi ai, duke tundur kokën nga absurditeti i kësaj.
    
  "Zot i mirë, Purdue! Çfarë tjetër fshihni?" - bërtiti Nina.
    
  "Të thashë kështu," i tha Sam me qetësi Ninës.
    
  "Mos, Sam! Thjesht mos e bëj!" - e paralajmëroi ajo dhe u ngrit nga poshtë Perdue. "Ti mund ta ndihmosh veten nga kjo, Purdue."
    
  Uesli doli nga hiçi.
    
  Ai e zhyti bajonetën e ndryshkur thellë në barkun e Bernës. Nina bërtiti. Sam e tërhoqi nga rruga e keqe ndërsa Uesli e shikoi Bernin drejt e në sy me një grimasë maniake. Ai nxori çelikun e përgjakur nga vakuumi i ngushtë i trupit të Bernës dhe e zhyti përsëri në një herë të dytë. Perdue u largua aq shpejt sa mundi me njërën këmbë, ndërsa Sam e mbajti Ninën pranë tij, me fytyrën e saj të zhytur në gjoks.
    
  Por Berna doli të ishte më e fortë nga sa priste Wesley. Ai e kapi për fyti të riun dhe me një goditje të fuqishme i hodhi të dy në raftet e librave. Me një ulërimë të furishme, ai theu krahun e Ueslit si një degëz dhe të dy u përfshinë në një betejë të furishme në tokë. Zhurma e nxori Blumin nga hutimi. E qeshura e tij mbyti dhimbjen dhe luftën mes dy burrave në dysheme. Nina, Sam dhe Perdue u vrenjtën nga reagimi i tij, por ai i shpërfilli ata. Ai thjesht vazhdoi të qeshte, indiferent ndaj fatit të tij.
    
  Bernës po humbiste aftësinë për të marrë frymë, plagët po i vërshonin pantallonat dhe çizmet. Ai dëgjoi të qante Nina, por nuk pati kohë të admironte bukurinë e saj për herë të fundit - ai duhej të kryente vrasje.
    
  Me një goditje dërrmuese në qafën e Ueslit, ai i palëvizoi nervat e të riut, duke e mahnitur atë për një çast, aq sa për t'i thyer qafën. Berna ra në gjunjë, duke ndjerë se jeta i rrëshqitej. E qeshura e bezdisshme e Blumit tërhoqi vëmendjen e tij.
    
  "Të lutem vrite edhe atë," tha Perdue butë.
    
  "Sapo vrave asistentin tim, Wesley Bernard!" Bloom buzëqeshi. "Ai u rrit nga prindër birësues në Diellin e Zi, a e dije, Ludwig? Ata ishin mjaft të sjellshëm për ta lënë atë të mbante një pjesë të mbiemrit të tij origjinal, Bern.
    
  Bloom shpërtheu në një të qeshur të mprehtë që tërboi të gjithë brenda dëgjimit, ndërsa sytë e Burnit që po vdiste u mbytën në lot të hutuar.
    
  "Sapo vrave djalin tënd, babi," qeshi Bloom. Tmerri i kësaj ishte shumë i madh për Ninën.
    
  "Më vjen shumë keq, Ludwig!" - vajtoi ajo dhe ia mbajti dorën, por në Bernë nuk kishte mbetur asgjë. Trupi i tij i fuqishëm nuk mund t'i rezistonte dëshirës së tij për të vdekur dhe ai u bekua me fytyrën e Ninës përpara se drita t'i largohej përfundimisht nga sytë.
    
  "A nuk jeni të kënaqur që Wesley ka vdekur, zoti Perdue?" Bloom e drejtoi helmin e tij në Perdue. "Kështu duhet të jetë, pas gjërave të patregueshme që i bëri motrës sate para se të mbaronte atë kurvë!" Ai qeshi.
    
  Sam rrëmbeu një libër plumbi nga rafti pas tyre. Ai iu afrua Blumit dhe uli objektin e rëndë mbi kafkën e tij pa asnjë hezitim apo pendim. Kocka u plas ndërsa Bloom qeshte dhe një fërshëllimë alarmante i doli nga goja ndërsa lënda e trurit i rridhte mbi shpatullën e tij.
    
  Sytë e skuqur të Ninës e panë Semin me mirënjohje. Nga ana e tij, Sam dukej i tronditur nga veprimet e tij, por nuk mund të bënte asgjë për ta justifikuar atë. Perdue u zhvendos në mënyrë të pakëndshme, duke u përpjekur t'i jepte kohë Ninës për të vajtuar Bernën. Pasi gëlltiti humbjen e tij, më në fund tha: "Nëse Longinus është mes nesh, do të ishte mirë të largoheshim. Tani për tani. Këshilli së shpejti do të vërejë se degët e tyre holandeze nuk janë regjistruar dhe ata do të vijnë t'i kërkojnë ato.
    
  "Ashtu është," tha Sam, dhe ata mblodhën gjithçka që mundën të shpëtonin nga dokumentet e vjetra. "Dhe asnjë sekondë më herët, sepse kjo turbinë e ngordhur është një nga dy pajisjet e vogla që mbajnë rrjedhjen e energjisë elektrike. Dritat do të fiken së shpejti dhe ne kemi mbaruar."
    
  Perdue mendoi shpejt. Agatha kishte Longinus. Uesli e vrau atë. Ekipi gjurmoi Longinus këtu dhe ai formuloi përfundimin e tij. Pra, Uesli duhet ta ketë pasur armën dhe ky idiot nuk e kishte idenë se e kishte atë?
    
  Pasi kishte vjedhur armën e dëshiruar dhe duke e trajtuar atë, Perdue e dinte se si dukej, dhe për më tepër, ai dinte se si ta transportonte atë në mënyrë të sigurt.
    
  Ata e sollën Aleksandrin në vete dhe morën disa fasha të mbështjella me plastikë që mund t'i gjenin në kabinetet mjekësore. Fatkeqësisht, shumica e instrumenteve kirurgjikale ishin të pista dhe nuk mund të përdoreshin për të shëruar plagët e Perdue dhe Aleksandrit, por ishte më e rëndësishme të dilnim më parë nga labirinti i skëterrës së Wewelsburg.
    
  Nina u sigurua që të mblidhte të gjitha rrotullat që mund të gjente, në rast se do të kishte ende relike të paçmueshme të botës së lashtë që duheshin shpëtuar. Edhe pse ishte e sëmurë nga neveria dhe trishtimi, ajo mezi priste të eksploronte thesaret ezoterike që kishte zbuluar në kasafortën e fshehtë të Heinrich Himmler.
    
    
  Kapitulli 36
    
    
  Në orët e vona të natës ata kishin dalë të gjithë nga Wewelsburg dhe ishin nisur për në pistën e avionit në Hannover. Aleksandri vendosi t'i largonte sytë nga shokët e tij, sepse ata ishin aq të sjellshëm sa të përfshinin veten e tij të pavetëdijshme në arratisjen e tyre nga tunelet e nëndheshme. Ai u zgjua pak para se të dilnin nga porta që Perdue kishte hequr pas mbërritjes së tyre, duke ndjerë supet e Semit duke e mbështetur trupin e tij të çaluar në shpellat me ndriçim të dobët të Luftës së Dytë Botërore.
    
  Sigurisht, tarifa e madhe e ofruar nga Dave Perdue nuk e lëndoi as ndjenjën e tij të besnikërisë dhe ai mendoi se ishte më mirë të qëndronte në hiret e mira të ekuipazhit duke dalë në publik. Ata synonin të takonin Otto Schmidt në pistën ajrore dhe të kontaktonin komandantët e tjerë të brigadës për udhëzime të mëtejshme.
    
  Megjithatë, Perdue qëndroi i heshtur për robërinë e tij në Thurso, edhe kur mori një mesazh të ri pasi ia kishte zënë gojën qenit. Kjo është çmenduri. Tani që kishte humbur motrën dhe Longinusin, po i mbaronin letrat pasi forcat kundërshtare u mblodhën kundër tij dhe miqve të tij.
    
  "Ja ku është!" Aleksandri i tregoi Otto-s ndërsa mbërritën në aeroportin e Hanoverit në Langenhagen. Ai ishte ulur në një restorant kur Aleksandri dhe Nina e gjetën.
    
  "Dr. Gould!" Bërtiti i gëzuar kur pa Ninën. "Mu bë qejfi që të pash sërisht."
    
  Piloti gjerman ishte një njeri shumë miqësor dhe ai ishte një nga luftëtarët e brigadës që mbrojti Nina dhe Sam kur Bern i akuzoi ata për vjedhjen e Longinus. Me shumë vështirësi i përcollën Otto-s lajmin e hidhur dhe i treguan shkurt se çfarë kishte ndodhur në qendrën kërkimore.
    
  "Dhe nuk mund ta sillnit trupin e tij?" më në fund pyeti.
    
  "Jo, zotëri Schmidt," ndërhyri Nina, "ne duhej të dilnim përpara se arma të shpërthente." Ende nuk e kemi idenë nëse ka shpërthyer. Unë ju sugjeroj të përmbaheni nga dërgimi i më shumë njerëzve atje për të marrë trupin e Bernës. Është shumë e rrezikshme".
    
  Ai ia vuri veshin paralajmërimit të Ninës, por shpejt kontaktoi kolegun e tij Bridges për ta informuar për statusin e tyre dhe humbjen e Longinus. Nina dhe Aleksandri prisnin me ankth, duke shpresuar se Sam dhe Perdue nuk do t'i mbaronte durimi dhe do të bashkoheshin me ta përpara se të zhvillonin një plan veprimi me ndihmën e Otto Schmidt. Nina e dinte se Perdue do t'i ofronte t'i paguante Schmidt për problemet e tij, por ajo mendoi se do të ishte e papërshtatshme pasi Perdue pranoi se kishte vjedhur Longinus në radhë të parë. Aleksandri dhe Nina bënë një marrëveshje për ta mbajtur këtë fakt për vete për momentin.
    
  "Mirë, kërkova një raport statusi. Si shok komandant, jam i autorizuar të marr çdo masë që e gjykoj të nevojshme," u tha Otto kur u kthye nga ndërtesa nga ku kishte bërë një telefonatë private. "Dëshiroj të dini se humbja e Longinus-it dhe ende pamundësia për t'iu afruar arrestimit të Renatës nuk më shkon mirë... neve. Por duke qenë se kam besim tek ti dhe meqë më the se kur mund të arratisem, vendosa të të ndihmoj..."
    
  "Oh ju falenderoj!" Nina mori frymë e lehtësuar.
    
  "POR..." vazhdoi ai, "Unë nuk do të kthehem në Mönkh Saridag duarbosh, që të mos ju lërë nga grepi. Miqtë e tu, Aleksandër, kanë ende një orë rëre në të cilën rëra derdhet shpejt. Kjo nuk ka ndryshuar. A e kam bërë të qartë veten?"
    
  "Po, zotëri," u përgjigj Aleksandri, ndërsa Nina pohoi me kokë me mirënjohje.
    
  "Tani më trego për atë ekskursion që përmende, doktor Gould," i tha ai Ninës, duke u zhvendosur në karrigen e tij për të dëgjuar me vëmendje.
    
  "Kam arsye të besoj se kam zbuluar shkrime të lashta, aq të lashta sa rrotullat e Detit të Vdekur," filloi ajo.
    
  "A mund ti shoh ata?" - pyeti Otto.
    
  "Do të preferoja t'i tregoja në një vend më... privat?" Nina buzëqeshi.
    
  "I bërë. Ku po shkojme?"
    
    
  * * *
    
    
  Më pak se tridhjetë minuta më vonë, Jet Ranger i Otto-s me katër pasagjerë - Perdue, Alexander, Nina dhe Sam - po shkonte për në Thurso. Ata do të qëndronin në pronën e Perdue, pikërisht në vendin ku zonjusha Maisie e ushqente mysafirin nga makthet e saj pa dijeninë e askujt, përveç Perdue dhe të ashtuquajturës shërbëtore të tij. Perdue sugjeroi se ky do të ishte vendi më i mirë, sepse do të siguronte një laborator të improvizuar në bodrum, ku Nina mund të daton me karbon rrotullat që gjeti, duke datuar shkencërisht bazën organike të pergamenës për të verifikuar vërtetësinë.
    
  Për Otton, kishte një premtim për të marrë diçka nga Discovery, megjithëse Perdue planifikoi të hiqte qafe një aset shumë të shtrenjtë dhe të bezdisshëm më shpejt se sa vonë. Gjithçka që donte të bënte në fillim ishte të shihte se si do të dilte zbulimi i Ninës.
    
  "Pra mendoni se kjo është pjesë e Rrotullave të Detit të Vdekur?" Sam e pyeti atë ndërsa ajo vendosi pajisjet që Perdue kishte vënë në dispozicion të saj, ndërsa Perdue, Alexander dhe Otto kërkuan ndihmën e një mjeku vendas për të trajtuar plagët e tyre nga plumbat pa bërë shumë pyetje.
    
    
  Kapitulli 37
    
    
  Zonja Maisie hyri në bodrum me një tabaka.
    
  "Doni pak çaj dhe biskota?" ajo i buzëqeshi Ninës dhe Semit.
    
  "Faleminderit zonjusha Maisie. Dhe të lutem, nëse ke nevojë për ndihmë në kuzhinë, unë jam në shërbimin tënd, "u ofroi Sam me sharmin e tij djaloshar të firmës. Nina buzëqeshi ndërsa vendosi skanerin.
    
  "Oh, faleminderit, zoti Cleave, por unë mund ta përballoj vetë," e siguroi Maisie, duke i dhënë Ninës një pamje të tmerrshme lozonjare që i kaloi fytyrën, duke kujtuar fatkeqësitë e kuzhinës që Sam i shkaktoi herën e fundit që e ndihmoi të bënte mëngjesin. . Nina uli fytyrën për të qeshur.
    
  Me duar të lidhura me doreza, Nina Gould mori rrotullën e parë të papirusit me shumë butësi.
    
  "Pra mendoni se këto janë të njëjtat rrotulla për të cilat lexojmë gjithmonë?" - pyeti Sam.
    
  "Po," buzëqeshi Nina, me fytyrën e saj të ndezur nga emocioni, "dhe nga latinishtja ime e ndryshkur e di se këto të treja në veçanti janë rrotullat e pakapshme të Atlantidës!"
    
  "Atlantis, si në një kontinent të fundosur?" pyeti ai, duke shikuar nga pas makinës për të parë tekstet e lashta në një gjuhë të panjohur, të shkruara me bojë të zezë të zbehur.
    
  "Ashtu është," u përgjigj ajo, duke u përqendruar në përgatitjen e pergamenës së brishtë pikërisht për provë.
    
  "Por ju e dini se shumica e kësaj është spekulim, madje edhe vetë ekzistenca e tij, për të mos përmendur vendndodhjen e tij," tha Sam, duke u mbështetur pas tavolinës për të parë duart e saj të aftë të punojnë.
    
  "Kishte shumë rastësi, Sam. Kultura të shumta që përmbajnë të njëjtat doktrina, të njëjtat legjenda, për të mos përmendur vendet që besohet se kanë rrethuar kontinentin e Atlantidës kanë të njëjtën arkitekturë dhe zoologji", tha ajo. "Fike atë dritë atje, të lutem."
    
  Ai shkoi te çelësi kryesor i dritës dhe lau bodrumin me dritën e zbehtë nga dy llambat në anët e kundërta të dhomës. Sam e shikonte punën e saj dhe nuk mund të mos ndjente admirim të pafund për të. Ajo jo vetëm që i përballoi të gjitha rreziqet ndaj të cilave Perdue dhe mbështetësit e tij i ekspozuan, por ruajti edhe profesionalizmin e saj, duke vepruar si mbrojtëse e të gjitha thesareve historike. Asnjëherë nuk ka menduar të përvetësojë reliket që ka mbajtur ose të marrë meritat për zbulimet që ka bërë, duke rrezikuar jetën e saj për të zbuluar bukurinë e një të shkuare të panjohur.
    
  Ai pyeste veten se si ndihej ajo kur e shikonte tani, ende e përçarë mes dashurisë dhe shikimit të tij si një lloj tradhtari. Kjo e fundit nuk ka kaluar pa u vënë re. Sam e kuptoi se Nina e konsideronte atë po aq mosbesues sa Perdue, dhe megjithatë ajo ishte aq e afërt me të dy burrat sa nuk mund të largohej kurrë.
    
  "Sam," zëri i saj e nxorri atë nga meditimi i tij i heshtur, "A mund ta vendosni përsëri në rrotullën prej lëkure, ju lutem? Domethënë pasi të vishni dorezat!". Ai gërmoi nëpër përmbajtjen e çantës së saj dhe gjeti një kuti me doreza kirurgjikale. Ai mori një palë dhe i veshi me ceremoni, duke i buzëqeshur asaj. Ajo i dha rrotullën. "Vazhdoni kërkimin tuaj oral kur të ktheheni në shtëpi," buzëqeshi ajo. Semi qeshi ndërsa vendosi me kujdes rrotullën në rrotullën e lëkurës dhe e lidhi me kujdes brenda.
    
  "A mendoni se ne do të jemi ndonjëherë në gjendje të shkojmë në shtëpi pa pasur nevojë të shikojmë shpinën?" pyeti ai me një shënim më serioz.
    
  "Shpresoj. E dini, duke parë mbrapa, nuk mund ta besoj se kërcënimi im më i madh ishte dikur Matlock dhe përbuzja e tij seksiste në universitet," kujtoi ajo karrierën e saj akademike nën drejtimin e një prostitute pretencioze të vëmendjes, e cila mori meritat për të gjitha arritjet e saj si të tyret. për qëllime publiciteti kur ajo dhe Sam u takuan për herë të parë.
    
  "Më mungon Bruich", tha Sam, duke u ankuar për mungesën e maces së tij të dashur, "dhe një litër birrë me Paddy çdo të premte mbrëma. Zot, ndihet si një jetë larg atyre ditëve, apo jo?"
    
  "Po. Është pothuajse sikur po jetojmë dy jetë në një, nuk mendoni? Por nga ana tjetër, ne nuk do të dinim gjysmën e asaj që kemi dhe nuk do të përjetonim as edhe një grimcë nga gjërat e mahnitshme që kemi, nëse nuk do të hidheshim në këtë jetë, apo jo?" ajo e ngushëlloi atë, megjithëse, në të vërtetë, ajo do ta kishte kthyer jetën e saj të mërzitshme mësimore në një ekzistencë të rehatshme dhe të sigurt me një rrahje zemre.
    
  Sam tundi kokën, duke rënë dakord me këtë 100 përqind. Ndryshe nga Nina, ai besonte se në jetën e tij të mëparshme do të ishte varur tashmë nga një litar i varur nga hidraulika e banjës. Mendimet e jetës së tij gati perfekte me të fejuarën e tij të ndjerë, tashmë të ndjerë, do ta përndiqnin me faj çdo ditë nëse do të punonte ende si gazetar i pavarur për botime të ndryshme në Britaninë e Madhe, siç kishte planifikuar të bënte dikur me sugjerimin e terapistit të tij. .
    
  Nuk kishte asnjë dyshim se banesa e tij, mashtrimet e shpeshta të dehura dhe e kaluara e tij do ta kishin zënë deri tani, ndërsa tani ai nuk kishte kohë të mendonte për të kaluarën. Tani ai duhej të shikonte hapin e tij, mësoi të gjykonte shpejt njerëzit dhe të qëndronte gjallë me çdo kusht. Ai urrente ta pranonte, por Sam preferoi të ishte në krahët e rrezikut sesa të flinte në zjarret e keqardhjes për veten.
    
  "Do të na duhet një gjuhëtar, një përkthyes. O Zot, ne duhet të zgjedhim të huajt të cilëve mund t'u besojmë përsëri," psherëtiu ajo, duke kaluar një dorë nëpër flokë. Kjo papritmas i kujtoi Sam Trishit; mënyra se si ajo rrotullonte shpesh një kaçurrela të humbur rreth gishtit të saj, duke e lejuar atë të binte përsëri në vend pasi e tërhoqi fort.
    
  "Dhe a jeni i sigurt se këto rrotulla duhet të tregojnë vendndodhjen e Atlantidës?" ai u vrenjos. Koncepti ishte shumë i largët për ta kuptuar Sam. Asnjëherë një besimtar i patundur në teoritë e konspiracionit, atij iu desh të pranonte shumë mospërputhje në të cilat nuk besonte derisa i përjetoi ato vetë. Por Atlantis? Sipas Sam, ishte një lloj qyteti historik që u përmbyt.
    
  "Jo vetëm vendndodhja, por thuhet se Rrotullat e Atlantidës regjistruan sekretet e një qytetërimi të përparuar që shkoi aq shumë përpara në kohën e tij, saqë ishte i banuar nga ata që mitologjia sot i propozon si perëndi dhe perëndesha. Thuhej se njerëzit e Atlantidës kishin një inteligjencë dhe metodologji kaq të lartë saqë u vlerësuan me ndërtimin e piramidave në Giza, Sam," tha ajo. Ai mund të shihte që Nina kaloi shumë kohë në legjendën e Atlantidës.
    
  "Pra, ku duhej të gjendej?" ai pyeti. "Çfarë dreqin do të bënin nazistët me një copë tokë të zhytur në ujë? A nuk ishin ata tashmë të kënaqur duke nënshtruar të gjitha kulturat që janë mbi ujë?"
    
  Nina e anoi kokën anash dhe psherëtiu nga cinizmi i tij, por kjo e bëri të buzëqeshte.
    
  "Jo, Sam. Mendoj se ajo që ata kërkonin ishte shkruar diku në ato rrotulla. Shumë eksplorues dhe filozofë kanë spekuluar në lidhje me pozicionin e ishullit, dhe shumica pajtohen se ai ndodhet midis Afrikës veriore dhe bashkimit të Amerikës, "tha ajo.
    
  "Është vërtet e madhe," vuri në dukje ai, duke menduar për pjesën e madhe të Oqeanit Atlantik të mbuluar nga një masë e vetme tokësore.
    
  "Ishte. Sipas shkrimeve të Platonit, dhe më pas teorive të tjera më moderne, Atlantis është arsyeja pse kaq shumë kontinente të ndryshme kanë stile të ngjashme ndërtimi dhe faunë. E gjithë kjo erdhi nga qytetërimi Atlantik, i cili lidhi kontinentet e tjera, si të thuash," shpjegoi ajo.
    
  Sam mendoi për një moment. "Pra, çfarë mendoni se do të dëshironte Himmler?"
    
  "Dituria. Njohuri të avancuara. Nuk mjaftoi që Hitleri dhe qentë e tij mendonin se raca superiore ishte pasardhës i ndonjë race të botës tjetër. Ndoshta ata mendonin se këta ishin pikërisht ata që ishin atlantët dhe se ata do të kishin sekrete që lidhen me teknologjinë e avancuar dhe të tilla," spekuloi ajo.
    
  "Kjo do të ishte një teori e prekshme," ra dakord Sam.
    
  Pasoi një heshtje e gjatë dhe heshtjen e theu vetëm makina. Ata bënë kontakt me sy. Ka qenë një moment i rrallë vetëm, kur ata nuk janë kërcënuar dhe në shoqëri të përzier. Nina mund të shihte se diçka po e shqetësonte Semin. Sado që donte të hiqte dorë nga përvoja tronditëse e fundit që patën, ajo nuk mundi ta përmbante kuriozitetin e saj.
    
  "Çfarë është puna, Sam?" - pyeti ajo pothuajse padashur.
    
  "Mendoje se isha i fiksuar sërish pas Trish?" - ai pyeti.
    
  "Kështu bëra," Nina uli sytë në dysheme, duke shtrënguar duart përpara saj. "Pashë këto tufa shënimesh dhe kujtimesh të bukura dhe... mendova..."
    
  Sam iu afrua asaj në dritën e butë të bodrumit të zymtë dhe e tërhoqi atë në krahët e tij. Ajo e la atë. Në këtë pikë, asaj nuk i interesonte se çfarë ishte ai i përfshirë ose sa larg duhej të besonte se ai nuk e kishte çuar në njëfarë mënyre qëllimisht këshillin tek ata në Wewelsburg. Tani, këtu, ai ishte vetëm Sam-Sami i saj.
    
  "Shënimet rreth nesh - Trish dhe mua - nuk janë ato që mendoni," pëshpëriti ai ndërsa gishtat i luanin në flokët e saj, duke u përkulur në pjesën e pasme të kokës së saj, ndërsa krahu tjetër ishte i mbështjellë fort rreth belit të saj të hollë. Nina nuk donte të prishte momentin duke u përgjigjur. Ajo donte që ai të vazhdonte. Ajo donte të dinte se për çfarë bëhej fjalë. Dhe ajo donte ta dëgjonte drejtpërdrejt nga Sam. Nina thjesht heshti dhe e la të fliste, duke shijuar çdo moment të çmuar vetëm me të; duke thithur aromën e dobët të kolonjës së tij dhe zbutësin e rrobave të pulovrës së tij, ngrohtësinë e trupit pranë saj dhe ritmin e largët të zemrës së tij brenda tij.
    
  "Është thjesht një libër," i tha ai dhe ajo mund ta dëgjonte atë duke buzëqeshur.
    
  "Çfarë do të thuash?" e pyeti ajo duke i vrenjtur vetullat.
    
  "Po shkruaj një libër për një botues londinez për gjithçka që ndodhi, që nga momenti kur takova Patricia-n deri në... e dini," shpjegoi ai. Sytë e tij kafe të errët dukeshin të zinj tani dhe e vetmja njollë e bardhë ishte një vezullim i dobët drite që e bënte atë të dukej i gjallë - i gjallë dhe i vërtetë.
    
  "O Zot, ndihem kaq budallaqe," rënkoi ajo dhe e shtypi ballin fort në zgavrën muskulore të gjoksit të tij. "Isha i shkatërruar. Mendova ...oh dreqin, Sam, më fal," pëshpëriti ajo e hutuar. Ai buzëqeshi me përgjigjen e saj dhe ngriti fytyrën e saj tek e tija, duke i vendosur një puthje të thellë, sensuale në buzët e saj. Nina ndjeu se zemra i rrihte më shpejt dhe kjo e bëri të ankonte pak.
    
  Perdue pastroi fytin. Ai qëndroi në majë të shkallëve, i mbështetur në një bastun për të vendosur pjesën më të madhe të peshës së tij në këmbën e tij të lënduar.
    
  "Ne jemi kthyer dhe kemi rregulluar gjithçka," tha ai me një buzëqeshje të lehtë humbjeje në pamjen e momentit të tyre romantik.
    
  "Purdue!" - Bërtiti Sam. "Ky kallam ju jep disi një pamje të sofistikuar, si një horr i James Bond."
    
  "Faleminderit, Sam. E zgjodha për këtë arsye. Brenda fshihet një prerje, të cilën do t'jua tregoj më vonë," i bëri sytë Perdue pa shumë humor.
    
  Aleksandri dhe Oto iu afruan nga pas.
    
  "Dhe a janë dokumentet origjinale, Dr. Gould?" Otto e pyeti Ninën.
    
  "Hmm, nuk e di ende. Testet do të zgjasin disa orë para se të dimë më në fund nëse ato janë tekste të vërteta apokrife dhe aleksandriane," shpjegoi Nina. "Prandaj ne duhet të jemi në gjendje të përcaktojmë nga një rrotull mosha e përafërt e të gjithë të tjerëve të shkruar me të njëjtën bojë dhe shkrim dore."
    
  "Ndërsa presim, mund t'i lë të tjerët të lexojnë, apo jo?" sugjeroi Otto me padurim.
    
  Nina shikoi Aleksandrin. Ajo nuk e njihte aq mirë Otto Schmidt-in për t'i besuar atij gjetjen e saj, por nga ana tjetër, ai ishte një nga krerët e Brigadës Renegade dhe për këtë arsye mund të vendoste në çast fatin e të gjithëve. Nëse nuk i pëlqenin, Nina kishte frikë se ai do të urdhëronte të vrisnin Katya dhe Sergei, ndërsa ai luante shigjeta me festën e Perdue sikur të kishte porositur pica.
    
  Aleksandri tundi me kokë në shenjë miratimi.
    
    
  Kapitulli 38
    
    
  Gjashtëdhjetë vjeçari trupmadh Otto Schmidt u ul në byronë antike në dhomën e sipërme për të studiuar mbishkrimet në rrotulla. Sam dhe Perdue luajtën me shigjeta, duke sfiduar Aleksandrin të gjuante me dorën e djathtë, pasi rus i majtë u plagos në shpatullën e majtë. Gjithmonë i gatshëm për të rrezikuar, rusja e çmendur i tregoi shumë mirë, madje u përpoq ta luante raundin me dorë të keqe.
    
  Nina iu bashkua Otto-s pak minuta më vonë. Ajo ishte e magjepsur nga aftësia e tij për të lexuar dy nga tre gjuhët që ata gjetën në rrotulla. Ai i tregoi shkurt asaj për studimet e tij dhe prirjen e tij për gjuhët dhe kulturat, gjë që e intrigoi edhe Ninën përpara se ajo të zgjidhte historinë si drejtimin e saj. Edhe pse ajo shkëlqeu në latinisht, austriake mund të lexonte gjithashtu hebraisht dhe greqisht, gjë që ishte një dhuratë nga perëndia. Gjëja e fundit që Nina donte të bënte ishte të rrezikonte përsëri jetën e tyre duke përdorur një të huaj për të trajtuar reliket e saj. Ajo ishte ende e bindur se neo-nazistët që u përpoqën t'i vrisnin gjatë rrugës për në Wewelsburg ishin dërguar nga grafologia Rachel Clark dhe ishte mirënjohëse që kishin dikë në shoqërinë e tyre që mund të ndihmonte me pjesët e lexueshme të gjuhëve të pakuptueshme.
    
  Mendimi i Rachel Clark e bëri Ninën të ndihej i shqetësuar. Nëse do të kishte qenë ajo pas ndjekjes së përgjakshme të makinave atë ditë, ajo do ta dinte tashmë se lakejtë e saj ishin vrarë. Mendimi se ajo mund të përfundonte në një qytet fqinj e shqetësoi edhe më shumë Ninën. Nëse asaj do t'i duhej të kuptonte se ku ishin, në veri të Halkirk, ata do të ishin në më shumë telashe se ç'duhej.
    
  "Sipas pjesëve hebraike këtu," i tregoi Otto Ninës, "dhe këtu, thuhet se Atlantida... nuk ishte... ishte një tokë e gjerë e sunduar nga dhjetë mbretër." Ai ndezi një cigare dhe thithi tymin që dilte nga filtri përpara se të vazhdonte. "Duke gjykuar nga koha në të cilën janë shkruar, mund të jetë shkruar gjatë kohës kur besohet se ka ekzistuar Atlantis. Ai përmend vendndodhjen e një kontinenti që në hartat moderne do të kalonte brigjet e tij , h, le të shohim... nga Meksika dhe lumi Amazon në Amerikën e Jugut," rënkoi ai me një frymë tjetër, me sytë e tij të përqendruar te Shkrimet Hebraike, "Përgjatë gjithë bregut perëndimor të Evropës dhe Afrikës veriore." Ai ngriti një vetull, dukej i impresionuar.
    
  Nina kishte një shprehje të ngjashme në fytyrën e saj. "Unë besoj se këtu e ka marrë emrin Oqeani Atlantik. Zot, kjo është kaq e shkëlqyeshme, si mund t'u mungonte të gjithëve këtë gjatë gjithë kësaj kohe?" ajo bënte shaka, por mendimet e saj ishin të sinqerta.
    
  "Duket ashtu," ra dakord Otto. "Por, i dashur doktor Gould, ju duhet të mbani mend se nuk është çështje perimetri apo madhësie, por thellësitë në të cilat kjo tokë shtrihet nën sipërfaqe."
    
  "Unë besoj. Por ju mund të mendoni se me teknologjinë që ata kanë për të depërtuar në hapësirë, ata mund të krijojnë teknologji për t'u zhytur në thellësi të mëdha, "qeshi ajo.
    
  "Duke i predikuar korit, zonjë," buzëqeshi Otto. "Këtë e kam thënë prej vitesh."
    
  "Çfarë lloj shkrimi është ky?" - e pyeti ajo, duke zbërthyer me kujdes një rrotull tjetër, e cila përmbante disa shënime që përmendnin Atlantidën ose ndonjë derivat të saj.
    
  "Është greke. Më lejoni të shoh, "tha ai, duke u përqendruar në çdo fjalë që prodhoi gishti tregues i tij skanues. "Tipike se pse nazistët e mallkuar donin të gjenin Atlantis..."
    
  "Pse?"
    
  "Ky tekst flet për adhurimin e Diellit, që është feja e Atlanteanëve. Adhurimi i diellit... ju duket i njohur?"
    
  "O Zot, po," psherëtiu ajo.
    
  "Me siguri është shkruar nga një athinas. Ata ishin në luftë me Atlantidat, duke refuzuar të jepnin tokën e tyre për pushtimet Atlantida, dhe athinasit shkelmuan gomarët e tyre. Këtu, në këtë pjesë, vihet re se kontinenti shtrihej 'në perëndim të Shtyllave të Herkulit', shtoi ai, duke shtypur bishtin e cigares në tavëll.
    
  "Dhe kjo mund të jetë?" pyeti Nina. "Prisni, Shtyllat e Herkulit ishin Gjibraltari. Ngushtica e Gjibraltarit!"
    
  "Oh mirë. Mendova se duhet të jetë diku në Mesdhe. Mbylle, - u përgjigj ai, duke përkëdhelur pergamenën e verdhë dhe duke tundur kokën me mendime. Ai ishte i kënaqur me lashtësinë, nga e cila kishte nderin të studionte. "Ky është papirus egjiptian, siç e dini me siguri," i tha Otto Ninës me një zë ëndërrimtar, si një gjysh i vjetër që i tregon një histori një fëmije. Nina gëzonte mençurinë dhe respektin e tij për historinë. "Qytetërimi më i lashtë, që rrjedh drejtpërdrejt nga atlantët super të zhvilluar, u themelua në Egjipt. Tani, nëse do të isha një shpirt lirik dhe romantik, - i bëri syrin Ninës, - do të doja të mendoja se pikërisht kjo rrotull ishte shkruar nga një pasardhës i vërtetë i Atlantidës.
    
  Fytyra e tij e shëndoshë ishte plot befasi dhe Nina ishte jo më pak e kënaqur me këtë ide. Të dy ndanë një moment lumturie të heshtur për idenë përpara se të dy të shpërthyen së qeshuri.
    
  "Tani gjithçka që duhet të bëjmë është të hartojmë gjeografinë dhe të shohim nëse mund të bëjmë histori," buzëqeshi Perdue. Ai qëndroi duke i parë ata me një gotë uiski të vetëm malt në dorë, duke dëgjuar informacionin bindës nga Rrotullat e Atlantidës se Himmler përfundimisht urdhëroi vdekjen e Wernerit në 1946.
    
  Me kërkesë të të ftuarve, Maisie përgatiti një darkë të lehtë. Ndërsa të gjithë ishin ulur për një darkë të përzemërt pranë zjarrit, Perdue u zhduk për pak kohë. Sam pyeti veten se çfarë fshihte Perdue këtë herë, duke u larguar pothuajse menjëherë pasi shërbëtorja e shtëpisë u zhduk nga dera e pasme.
    
  Askush tjetër nuk dukej se e vuri re. Aleksandri i tregoi Nina dhe Otto histori horror për kohën e tij në fund të të tridhjetave në Siberi, dhe ata dukeshin plotësisht të magjepsur nga historitë e tij.
    
  Pasi mbaroi uiskit e tij të fundit, Sam doli nga zyra për të ndjekur hapat e Perdue dhe për të parë se çfarë po bënte. Sam ishte i ngopur me sekretet e Perdue, por ajo që pa kur e ndoqi atë dhe Maisie në shtëpinë e miqve i zien gjakun. Është koha që Sam t'u japë fund basteve të pamatura të Perdue, duke përdorur Nina dhe Sam si pengje çdo herë. Sam nxori celularin nga xhepi dhe filloi të bënte atë që bënte më së miri: të fotografonte transaksione.
    
  Kur kishte prova të mjaftueshme, ai u kthye me vrap në shtëpi. Sam tani kishte disa sekrete të tijat dhe, i lodhur duke u tërhequr në konflikte me grupe po aq të liga, ai vendosi se ishte koha për të ndërruar rolet.
    
    
  Kapitulli 39
    
    
  Otto Schmidt e kaloi pjesën më të madhe të natës duke llogaritur me kujdes pikën më të mirë të favorshme nga e cila grupi do të kërkonte për kontinentin e humbur. Pas shumë pikave të mundshme hyrëse nga të cilat mund të fillonin skanimin për zhytje, ai më në fund zbuloi se gjerësia dhe gjatësia më e mirë gjeografike do të ishte Arkipelagu i Madeira, i vendosur në jugperëndim të bregut të Portugalisë.
    
  Megjithëse zgjedhja më e popullarizuar për shumicën e ekskursioneve ka qenë gjithmonë ngushtica e Gjibraltarit, ose gryka e Detit Mesdhe, ai vendosi për Madeira për shkak të afërsisë me një zbulim të mëparshëm të përmendur në një nga regjistrat e vjetër të Diellit të Zi. Atij iu kujtua zbulimi i përmendur në raportet e fshehta kur po hetonte vendndodhjen e objekteve okultiste naziste përpara se të dërgonte ekipe kërkimore përkatëse në mbarë botën për të kërkuar për këto objekte.
    
  Ata gjetën mjaft nga fragmentet që kërkonin ato ditë, kujton ai. Megjithatë, shumë nga rrotullat vërtet të shkëlqyera, pëlhura legjendash dhe mitesh që ishin të arritshme edhe për mendjet ezoterike të SS, u shmangën të gjithave. Në fund, ata nuk u bënë gjë tjetër veçse një punë budallai për ata që i ndiqnin, si kontinenti i humbur i Atlantidës dhe pjesa e tij e paçmuar, e cila ishte aq e kërkuar nga ata që e dinin.
    
  Tani ai kishte një shans për të kërkuar të paktën një farë merite për zbulimin e një prej më të pakapshmeve prej tyre - Rezidencës së Solonit, për të cilën thuhej se ishte vendi nga e kishin origjinën arianët e parë. Sipas literaturës naziste, ishte një relike vezake që përmbante ADN-në e një race mbinjerëzore. Me një gjetje të tillë, Otto as që mund ta imagjinonte se çfarë pushteti do të kishte brigada mbi Diellin e Zi, e lëre më botën shkencore.
    
  Sigurisht, nëse do të ishte në dorën e tij, ai kurrë nuk do të lejonte që bota të kishte akses në një gjetje kaq të çmuar. Konsensusi i përgjithshëm i Brigadës Renegade ishte se reliket e rrezikshme duhet të mbahen të fshehta dhe të ruheshin mirë, në mënyrë që të mos abuzoheshin nga ata që lulëzuan nga lakmia dhe pushteti. Dhe pikërisht këtë do të kishte bërë - e pretendoi dhe e mbylli në shkëmbinjtë e paarritshëm të vargmaleve malore ruse.
    
  Vetëm ai e dinte vendndodhjen e Solonit, dhe kështu zgjodhi Madeira për të pushtuar pjesët e mbetura të tokës së përmbytur. Sigurisht, ishte e rëndësishme të zbulohej të paktën një pjesë e Atlantidës, por Otto po kërkonte diçka shumë më të fuqishme, më të vlefshme se çdo vlerësim i mundshëm - diçka që bota nuk duhet ta dinte kurrë.
    
  Ishte një udhëtim mjaft i gjatë në jug nga Skocia në bregdetin e Portugalisë, por grupi kryesor i Nina, Sam dhe Otto-s morën kohën e tyre me ndalesa për të furnizuar me karburant helikopterin dhe për të ngrënë drekë në ishullin Porto Santo. Ndërkohë, Perdue kishte blerë një varkë për ta dhe e kishte pajisur me pajisje skanimi dhe pajisje skanimi hidrolokator që do të turpëronin çdo institucion më pak se Instituti Botëror i Kërkimeve për Arkeologjinë Detare. Ai kishte një flotë të vogël jahtesh dhe peshkarexhash anembanë botës, por porositi degët e tij në Francë që të kryenin disa punë urgjente për t'i gjetur një jaht të ri që mund të mbante gjithçka që i nevojitej dhe të ishte ende mjaftueshëm kompakt për të notuar pa ndihmë.
    
  Zbulimi i Atlantidës do të ishte zbulimi më i madh i Purdue ndonjëherë. Pa dyshim, kjo do ta kalonte reputacionin e tij si një shpikës dhe eksplorues i jashtëzakonshëm dhe do ta vendoste atë në librat e historisë si njeriu që rizbuloi një kontinent të humbur. Përveç çdo egoje apo parash, kjo do ta ngrinte statusin e tij në një pozicion të palëkundur, ky i fundit do t'i jepte siguri dhe autoritet në çdo organizatë që ai zgjidhte, duke përfshirë Urdhrin e Diellit të Zi ose Brigadën Renegade, apo çdo shoqëri tjetër të fuqishme. ai zgjodhi.
    
  Sigurisht, Aleksandri ishte me të. Të dy burrat i trajtuan mirë lëndimet e tyre dhe, duke qenë aventurierët e fundit, asnjëri prej tyre nuk lejoi që lëndimet e tyre t'i pengonin në këtë eksplorim. Aleksandri ishte mirënjohës që Otto i raportoi brigadës vdekjen e Bernit dhe njoftoi Bridges se ai dhe Aleksandri do të ndihmonin këtu për disa ditë përpara se të ktheheshin në Rusi. Kjo do t'i mbante ata nga ekzekutimi i Sergeit dhe Katya-s për momentin, por ai kërcënim kishte ende një efekt orë rëre mbi të, dhe ishte diçka që ndikoi shumë në sjelljen e zakonshme dhe të shkujdesur të rusit.
    
  Ai ishte i mërzitur që Perdue e dinte se ku ishte Renata, por mbeti indiferent ndaj kësaj çështjeje. Fatkeqësisht, me shumën që i pagoi Purdue, ai nuk tha asnjë fjalë për këtë temë dhe shpresonte se mund të bënte diçka para se t'i mbaronte koha. Ai pyeti veten nëse Sam dhe Nina do të pranoheshin ende në Brigadë, por Otto do të kishte një përfaqësues ligjor të organizatës që të fliste për ta.
    
  "Pra, miku im i vjetër, a do të lundrojmë?" - bërtiti Perdue nga çadra e motorit nga doli.
    
  "Po, po, kapiten," bërtiti rus nga timoni.
    
  "Duhet të kalojmë mirë, Aleksandër," qeshi Perdue, duke e përkëdhelur rusin pas shpine ndërsa ai shijonte flladin.
    
  "Po, disa prej nesh nuk kanë shumë kohë", la të kuptohet Aleksandri me një ton jashtëzakonisht serioz.
    
  Ishte herët pasdite dhe oqeani ishte krejtësisht i butë, duke marrë frymë me qetësi nën byk ndërsa dielli i zbehtë shkëlqente nga vijat e argjendta dhe sipërfaqja e ujit.
    
  Duke qenë një kapiten i licencuar si Perdue, Alexander futi koordinatat e tyre në sistemin e kontrollit dhe të dy burrat u nisën nga Lorient drejt Madeira, ku do të takoheshin me të tjerët. Pasi në det të hapur, grupi duhej të lundronte sipas informacionit të dhënë në rrotullat që piloti austriak përktheu për ta.
    
    
  * * *
    
    
  Nina dhe Sam ndanë disa nga historitë e tyre të vjetra të luftës rreth takimeve të tyre me Diellin e Zi më vonë atë mbrëmje, ndërsa u takuan me Otton për një pije së bashku, ndërsa prisnin ardhjen e Perdue dhe Alexander të nesërmen, nëse gjithçka shkonte sipas planit. Ishulli ishte mahnitës dhe moti ishte i butë. Nina dhe Sam u zhvendosën në dhoma të veçanta për hir të mirësjelljes, por Otto nuk mendoi ta përmendte drejtpërdrejt.
    
  "Pse e fsheh marrëdhënien tuaj me kaq kujdes?" - i pyeti piloti i vjetër gjatë një pushimi mes tregimeve.
    
  "Çfarë do të thuash?" Pyeti Sam i pafajshëm, duke i hedhur një vështrim me shpejtësi Ninës.
    
  "Është shumë e qartë që ju të dy jeni afër. O zot, shoku, padyshim që ju jeni të dashuruar, kështu që ndaloni të silleni si dy adoleshentë që ndyhen jashtë dhomës së prindërve të tyre dhe shkoni së bashku! "Bërtiti ai pak më fort se sa kishte menduar.
    
  "Otto!" Nina gulçoi.
    
  "Më fal që jam kaq e vrazhdë, Nina ime e dashur, por seriozisht. Të gjithë jemi të rritur. Apo është sepse keni një arsye për të fshehur lidhjen tuaj? Zëri i tij i vrullshëm preku një gërvishtje që të dy e kishin shmangur. Por përpara se dikush të përgjigjej, Otto-s i zbardhi diçka dhe ai nxori frymën me zë të lartë: "Ah! Është e qartë!" dhe u ul në karrigen e tij me një birrë qelibar të shkumëzuar në dorë. "Ka një lojtar të tretë. Unë mendoj se edhe unë e di se kush është. Miliarder, sigurisht! Cila grua e bukur nuk do të ndante dashurinë e saj për dikë kaq të pasur, edhe nëse zemra e saj dëshironte për një burrë më të vogël... të pasur financiarisht?"
    
  "Të dihet se më duket ofenduese kjo vërejtje!" Nina vloi, temperamenti i saj famëkeq u ndez.
    
  "Nina, mos u bëj në mbrojtje," e nxiti Sam, duke i buzëqeshur Otto.
    
  "Nëse nuk do të më mbrosh, Sam, të lutem mbylle gojën," buzëqeshi ajo dhe takoi vështrimin indiferent të Otto-s. "Zotëri Schmidt, nuk mendoj se jeni në gjendje të përgjithësoni dhe të bëni supozime për ndjenjat e mia për njerëzit kur nuk dini absolutisht asgjë për mua," e qortoi ajo pilotin me një ton të ashpër se ajo arriti të heshtë sa të ishte e mundur. , duke marrë parasysh sa e tërbuar ishte ajo. "Ndoshta gratë në nivelin që takoni janë kaq të dëshpëruara dhe sipërfaqësore, por unë nuk jam e tillë. Unë kujdesem për veten."
    
  Ai i hodhi një vështrim të gjatë e të ashpër, mirësia në sytë e tij u shndërrua në ndëshkim hakmarrës. Semi ndjeu se i shtrëngohej barku nga vështrimi i qetë i qeshur i Otto-s. Kjo është arsyeja pse ai u përpoq të ndalonte Nina që të humbiste durimin e saj. Ajo dukej sikur kishte harruar se fati i Semit dhe i saj vareshin nga favori i Otto-s, përndryshe Brigada Renegade do t'i kishte bërë punë të shkurtër të dyve, për të mos përmendur miqtë e tyre rusë.
    
  "Nëse është rasti, doktor Gould, që duhet të kujdesesh për veten, më vjen keq për ty. Nëse kjo është rrëmuja në të cilën po futeni, kam frikë se do të preferonit të ishit konkubina e ndonjë njeriu të shurdhër sesa qenush i këtij idioti të pasur, "u përgjigj Otto me një përbuzje të ashpër dhe kërcënuese që do të bënte çdo mizogjin të vinte në vëmendje. duartrokas. Duke shpërfillur vërejtjen e saj, ai u ngrit ngadalë nga karrigia: "Duhet të marr një rrjedhje. Sam, na bëj një tjetër secili."
    
  "A je i çmendur, kurvë?" Sam i fërshëlleu asaj.
    
  "Çfarë? A e dëgjuat se çfarë la të kuptohej? Ju ishit shumë pa kurriz për të mbrojtur nderin tim, kështu që çfarë prisnit që do të ndodhte?" ajo u këput përsëri.
    
  "Ju e dini se ai është një nga dy komandantët e vetëm që kanë mbetur nga njerëzit që na kanë të gjithëve pranë topave; njerëzit që e gjunjëzuan Diellin e Zi deri tani, apo jo? Zemërojeni dhe të gjithë mund të kemi një funeral komod në det!" Semi ia kujtoi me prerje.
    
  "A nuk duhet ta ftoni të dashurin tuaj të ri në bar?" ajo u tall, e zemëruar me paaftësinë e saj për të nënçmuar burrat në grupin e saj aq lehtë sa bënte zakonisht. "Ai në thelb më quajti mua një kurvë e gatshme për të marrë anën e kujtdo që është në pushtet."
    
  Semi, pa u menduar, tha: "Epo, mes meje dhe Perdue dhe Bernit, ishte e vështirë të dalloje se ku doje ta rregulloje shtratin, Nina. Ndoshta ai ka një këndvështrim që ju dëshironi ta merrni në konsideratë."
    
  Sytë e errët të Ninës u zgjeruan, por zemërimi i saj u mbulua nga dhimbja. A e dëgjoi ajo Samin duke thënë ato fjalë, apo ishte ndonjë djall alkoolik që e manipulonte atë? Zemra i dhimbte dhe një gungë u rrit në fyt, por zemërimi i saj mbeti, i nxitur nga tradhtia e tij. Në mendjen e saj, ajo u përpoq të kuptonte pse Otto e kishte quajtur Perdue mendjemprehtë. Ishte për ta lënduar apo për ta tërhequr jashtë? Apo e njihte Purdue më mirë se ata?
    
  Sam thjesht ngriu dhe qëndroi aty, duke pritur që ajo ta thyente, por për tmerrin e tij, lotët u shfaqën në sytë e Ninës dhe ajo thjesht u ngrit dhe u largua. Ndjeu më pak keqardhje nga sa priste, sepse e bëri vërtet.
    
  Por sado e mirë të ishte e vërteta, ai përsëri ndihej si bastard për ato që thoshte.
    
  Ai u ul për të shijuar pjesën tjetër të natës me pilotin e vjetër dhe tregimet dhe këshillat e tij interesante. Në tryezën tjetër, dy burra dukej se po diskutonin të gjithë episodin që sapo kishin parë. Turistët flisnin holandisht ose flamande, por nuk e kishin problem Samin t'i shihte të flisnin për të dhe për gruan.
    
  "Gra," buzëqeshi Sam dhe ngriti gotën e birrës. Burrat qeshën në pajtim dhe ngritën gotat në shenjë dakordësie.
    
  Nina ishte mirënjohëse që kishin dhoma të ndara, përndryshe ajo mund ta kishte vrarë Semin në gjumë në një sulm të tërbimit. Zemërimi i saj buronte jo aq shumë nga fakti që ai mbajti anën e Otto-s për trajtimin e saj kalorësiak ndaj burrave, por nga fakti që ajo duhej të pranonte se kishte shumë të vërteta në deklaratën e tij. Berna ishte shoqja e saj e gjirit kur ishin të burgosur në Mönx Saridag, kryesisht sepse ajo përdori qëllimisht hijeshitë e saj për të zbutur fatin e tyre kur mësoi se ajo ishte një kopje e saktë e gruas së tij.
    
  Ajo preferoi përparimet e Perdue kur ishte e zemëruar me Sam në vend që thjesht të zgjidhte gjërat me të. Dhe çfarë do të bënte ajo pa mbështetjen financiare të Perdue ndërsa ai ishte larg? Ajo kurrë nuk u mundua ta kërkonte seriozisht, por filloi kërkimin e saj, të financuar nga dashuria e tij për të.
    
  "Oh Zoti im," bërtiti ajo me aq qetësi sa mundi pasi kishte mbyllur derën dhe ra në shtrat, "Kanë të drejtë! Unë jam thjesht një vajzë e vogël me të drejtë që përdor karizmën dhe statusin tim për të mbajtur veten gjallë. Unë jam kurvë e oborrit të çdo mbreti në pushtet!".
    
    
  Kapitulli 40
    
    
  Perdue dhe Alexander tashmë kanë skanuar fundin e oqeanit disa milje detare nga destinacioni i tyre. Ata donin të përcaktonin nëse kishte ndonjë anomali ose ndryshime të panatyrshme në gjeografinë e shpateve poshtë tyre që mund të tregonin struktura njerëzore ose maja uniforme që mund të përfaqësonin mbetjet e arkitekturës antike. Çdo mospërputhje gjeomorfike në tiparet e sipërfaqes mund të tregojë se materiali i zhytur është i ndryshëm nga sedimentet e lokalizuara dhe do të ia vlente të hetohej.
    
  "Unë kurrë nuk e dija që Atlantis duhej të ishte kaq e madhe," vuri në dukje Aleksandri, duke parë perimetrin e montuar në skanerin e thellë të sonarit. Sipas Otto Schmidt, ai shtrihej shumë përtej Atlantikut, midis Detit Mesdhe dhe Amerikës Veriore dhe Jugore. Në anën perëndimore të ekranit ai shtrihej deri në Bahamas dhe Meksikë, gjë që kishte kuptim në teorinë se kjo ishte arsyeja pse arkitektura dhe fetë egjiptiane dhe të Amerikës së Jugut përmbanin piramida dhe struktura të ngjashme ndërtimi si një ndikim të përbashkët.
    
  "Oh po, ata thanë se ishte më i madh se Afrika e Veriut dhe Azia e Vogël së bashku," shpjegoi Perdue.
    
  "Por atëherë është fjalë për fjalë shumë e madhe për t'u gjetur, sepse ka toka përgjatë këtyre perimetrave," tha Aleksandri, më shumë për veten e tij sesa për të pranishmit.
    
  "Oh, por unë jam i sigurt se këto masa tokësore janë pjesë e pllakës së poshtme - si majat e një vargmalesh që fshehin pjesën tjetër të malit," tha Perdue. "Zot, Aleksandër, mendo sikur ta kishim zbuluar këtë kontinent, çfarë lavdie do të kishim arritur!"
    
  Aleksandrit nuk i interesonte fama. Gjithçka që i interesonte ishte të zbulonte se ku ishte Renata, në mënyrë që të mund të largonte Katya dhe Sergei para se të mbaronte koha. Ai vuri re se Sam dhe Nina ishin tashmë shumë miqësorë me shokun Schmidt, gjë që ishte në favor të tyre, por për sa i përket marrëveshjes, nuk kishte asnjë ndryshim në terma dhe e mbajti atë gjithë natën zgjuar. Ai vazhdimisht zgjati vodkën për të qetësuar veten, veçanërisht kur klima portugeze filloi të acaronte ndjeshmërinë e tij ruse. Vendi ishte jashtëzakonisht i bukur, por atij i mungonte shtëpia. I mungonte të ftohtit depërtues, borës, dritës së hënës dhe grave të nxehta.
    
  Kur arritën në ishujt përreth Madeira, Perdue mezi priste të takonte Sam dhe Nina, megjithëse ishte i kujdesshëm ndaj Otto Schmidt. Ndoshta përkatësia e Perdue's Black Sun ishte ende shumë e freskët, ose ndoshta Otto nuk i pëlqente që Perdue nuk kishte zgjedhur anët e qarta, por piloti austriak nuk ishte në shenjtëroren e brendshme të Perdue, aq shumë ishte e sigurt.
    
  Megjithatë, plaku kishte luajtur një rol të vlefshëm dhe ishte ende një ndihmë e madhe për ta në përkthimin e pergamenave në gjuhë të panjohura dhe gjetjen e vendit të mundshëm që ata kërkonin, kështu që Perdue duhej të pajtohej me të dhe të pranonte praninë. të këtij njeriu mes tyre.
    
  Kur u takuan, Sam përmendi se sa i impresionuar ishte me varkën që kishte blerë Purdue. Otto dhe Aleksandri u larguan mënjanë dhe zbuluan se ku dhe në çfarë thellësie të supozuar duhej të gjendej toka. Nina qëndroi anash, duke marrë frymë në ajrin e pastër të oqeanit dhe duke u ndjerë pak jashtë vendit për shkak të shisheve të shumta me koral dhe gotave të panumërta ponchi që kishte blerë që nga kthimi në lokal. E ndjerë e dëshpëruar dhe e zemëruar pas fyerjes së Otto-s, ajo qau në shtratin e saj për gati një orë, duke pritur që Sam dhe Otto të largoheshin që të mund të shkonte përsëri në lokal. Dhe ajo bëri siç pritej.
    
  "Përshëndetje, zemër," foli Perdue pranë saj. Fytyra e tij ishte skuqur nga dielli dhe kripa e ditës së kaluar, por ai dukej i pushuar mirë, ndryshe nga Nina. "Per Cfarë bëhet fjalë? Të ngacmuan djemtë?"
    
  Nina dukej plotësisht e mërzitur dhe Perdue shpejt e kuptoi se diçka nuk shkonte vërtet. Ai e mbylli butësisht krahun rreth shpatullës së saj, duke shijuar ndjenjën e trupit të saj të vogël të shtypur pas tij për herë të parë pas vitesh. Nuk ishte karakteristikë e Nina Gould-it të mos thoshte asgjë dhe kjo ishte një provë e mjaftueshme që ajo ndihej jashtë vendit.
    
  "Pra, ku po shkojmë së pari?" - pyeti ajo pa fare.
    
  "Disa milje në perëndim nga këtu, Aleksandri dhe unë zbuluam disa formacione të parregullta në një thellësi prej disa qindra metrash. Unë do të filloj me këtë. Sigurisht që nuk duket si një kreshtë nënujore apo ndonjë lloj mbytjeje anijeje. Ajo shtrihet rreth 200 milje. Kjo është e madhe! "- vazhdoi ai në mënyrë jo koherente, qartësisht i emocionuar përtej fjalës.
    
  "Zoti Perdue," bërtiti Otto ndërsa iu afrua të dyve, "a do të fluturoj mbi ju për të parë zhytjet tuaja nga ajri?"
    
  "Po, zotëri," buzëqeshi Perdue, duke i dhënë pilotit një përkëdhelje të përzemërt mbi supe. "Unë do t'ju kontaktoj sapo të arrijmë në vendin e parë të zhytjes."
    
  "E drejtë!" - bërtiti Otto dhe e përshëndeti Samin. Për çfarë ishte, as Perdue dhe as Nina nuk mund ta kuptonin. "Atëherë do të pres këtu. E dini që pilotët nuk duhet të pinë, apo jo? Otto qeshi me gjithë zemër dhe i shtrëngoi dorën Perdue. "Paç fat, zoti Perdue. Dhe doktor Gould, ti je shpërblesa e mbretit sipas standardeve të çdo zotërie, e dashura ime, - i tha ai befas Ninës.
    
  E zënë e befasuar, ajo mendoi për një përgjigje, por si gjithmonë, Otto nuk i kushtoi vëmendje dhe thjesht u kthye në thembër për t'u drejtuar në një kafene me pamje nga digat dhe shkëmbinjtë në afërsi të zonës së peshkimit.
    
  "Ishte e çuditshme. E çuditshme, por çuditërisht e dëshirueshme, - mërmëriti Nina.
    
  Semi ishte në listën e saj të ndyrë dhe ajo e shmangu atë gjatë pjesës më të madhe të udhëtimit, me përjashtim të bërjes së shënimeve të nevojshme aty-këtu për pajisjet e zhytjes dhe kushinetat.
    
  "Shiko? Më shumë eksplorues, vë bast, - i tha Perdue Aleksandrit me një nënqeshje dëfryese, duke treguar një varkë peshkimi shumë të rrëmujshme që lëvizte pak më larg. Ata mund të dëgjonin portugezët duke debatuar vazhdimisht për drejtimin e erës, nga ajo që mund të deshifronin nga gjestet e tyre. Aleksandri qeshi. I kujtoi natën që ai dhe gjashtë ushtarë të tjerë kaluan në Detin Kaspik, shumë të dehur për të lundruar dhe të humbur pa shpresë.
    
  Një pushim i rrallë dy orësh bekoi ekuipazhin e ekspeditës Atlantis, ndërsa Aleksandri e solli jahtin në gjerësinë gjeografike të regjistruar nga sekstanti me të cilin u konsultua. Megjithëse ishin të zënë me biseda të vogla dhe tregime popullore rreth eksploruesve të vjetër portugez, të dashuruarve të arratisur dhe të mbytur, dhe vërtetësinë e dokumenteve të tjera të gjetura me Rrotullat e Atlantidës, të gjithë ishin fshehurazi të etur për të parë nëse kontinenti gjendej vërtet poshtë tyre në të gjithë lavdinë. Asnjëri prej tyre nuk mund të përmbajë eksitimin e tyre për zhytjen.
    
  "Për fat të mirë, unë mora më shumë zhytje në një shkollë zhytjeje të njohur nga PADI pak më pak se një vit më parë, vetëm për të bërë diçka ndryshe për t'u çlodhur," mburrej Sam ndërsa Aleksandri mbylli kostumin e tij për zhytjen e tij të parë.
    
  "Kjo është një gjë e mirë, Sam. Në këto thellësi ju duhet të dini se çfarë jeni duke bërë. Nina, a të mungon kjo?" - pyeti Perdue.
    
  "Po," ngriti supet ajo. "Unë kam një hangover që mund të vrasë një buall, dhe ju e dini se sa mirë kalon nën presion."
    
  "Oh, po, ndoshta jo," pohoi Aleksandri me kokë, duke thithur një nyje tjetër, ndërsa era i rrëmbeu flokët. "Mos u shqetëso, unë do të jem shoqëri e mirë, ndërsa këta të dy ngacmojnë peshkaqenët dhe joshin sirenat që hanë njerëz".
    
  Nina qeshi. Portretizimi i Sam dhe Perdue në mëshirën e grave të Peshqve ishte qesharak. Megjithatë, ideja e peshkaqenit në fakt e shqetësoi atë.
    
  "Mos u shqetëso për peshkaqenët, Nina," i tha Semi pak para se të kafshonte mbajtësen e tij të cigares, "ata nuk e pëlqejnë gjakun alkoolik. Unë do të jem mirë".
    
  "Nuk je ty që jam i shqetësuar, Sam," buzëqeshi ajo me tonin e saj më të bukur dhe pranoi bashkimin nga Aleksandri.
    
  Perdue bëri sikur nuk dëgjoi asgjë, por Sam e dinte saktësisht se për çfarë po flisnin. Vërejtja e tij mbrëmë, vëzhgimi i tij i sinqertë, e kishte dobësuar lidhjen e tyre aq sa ajo të bëhej hakmarrëse. Por ai nuk do të kërkonte falje për këtë. Ajo duhej të zgjohej nga sjellja e saj dhe të detyrohej të bënte një zgjedhje një herë e mirë në vend që të luante me emocionet e Perdue, Sam, apo kujtdo tjetër që do të zgjidhte të argëtonte për aq kohë sa kjo e qetësonte.
    
  Nina i hodhi Perdue një vështrim të kujdesshëm përpara se ai të zhytej në blunë e thellë dhe të errët të Atlantikut Portugez. Ajo vendosi t'i bënte një fytyrë të zemëruar dhe me sy të ngushtë Semit, por kur u kthye për ta parë, gjithçka që mbeti prej tij ishte një lule e lulëzuar me shkumë dhe flluska në sipërfaqen e ujit.
    
  Është për të ardhur keq, mendoi ajo dhe kaloi një gisht të thellë mbi letrën e palosur. Shpresoj që sirena t'i heqë topat, Sammo.
    
    
  Kapitulli 41
    
    
  Pastrimi i dhomës së ndenjes ishte gjithmonë i fundit në listë për zonjushën Maisie dhe dy pastrueset e saj, por ishte dhoma e tyre e preferuar për shkak të oxhakut të madh dhe gdhendjeve të frikshme. Dy vartëset e saj ishin vajza të reja nga kolegji lokal, të cilat ajo i kishte punësuar për një tarifë të madhe, me kusht që të mos diskutonin kurrë për pasurinë apo masat e saj të sigurisë. Për fat të saj, dy vajzat ishin studente të turpshme që u pëlqenin leksioneve shkencore dhe maratonave Skyrim, dhe jo tipave tipikë të llastuar dhe të padisiplinuar që Maisie hasi në Irlandë kur punoi atje për sigurinë personale nga viti 1999 deri në 2005.
    
  Vajzat e saj ishin studente të klasit të parë që krenoheshin me punët e tyre dhe ajo u paguante rregullisht bakshishe për përkushtimin dhe punën e tyre efikase. Ishte një marrëdhënie e mirë. Kishte disa vende në pasurinë Thurso që zonjusha Maisie zgjodhi për t'u pastruar, dhe vajzat e saj u përpoqën të qëndronin larg tyre - shtëpia e miqve dhe bodrumi.
    
  Dita e sotme ishte veçanërisht e ftohtë për shkak të një stuhie të paralajmëruar nga radio një ditë më parë, e cila pritej të shkatërronte veriun e Skocisë për të paktën tre ditët e ardhshme. Zjarri kërciste në oxhakun e madh, ku flakët lëpinin muret e djegura të strukturës me tulla që shkonte lart në oxhakun e lartë.
    
  "Pothuajse mbaruar, vajza?" Maisie pyeti nga dera se ku qëndronte me tabaka.
    
  "Po, mbarova", përshëndeti bruneja e dobët Linda, duke goditur të pasmet e lakuara të shoqes së saj flokëkuqe Lizzie me një pluhur puplash. "Megjithatë, xhenxhefili mbetet prapa", tha ajo me shaka.
    
  "Cfare eshte?" - pyeti Lizi kur pa tortën e bukur të ditëlindjes.
    
  "Pak pa diabet," njoftoi Maisie, duke kërcënuar.
    
  "Për çfarë rasti?" Pyeti Linda duke e tërhequr zvarrë shoqen e saj në tavolinë me vete.
    
  Maisie ndezi një qiri në mes, "Sot zonja kam ditëlindjen dhe ju jeni viktima fatkeqe e shijimit tim të detyrueshëm".
    
  "O Zot. Tingëllon thjesht e tmerrshme, apo jo, Xhenxhefil?" Linda bëri shaka ndërsa shoqja e saj u përkul për të kaluar me majën e gishtit mbi kremin për ta shijuar. Maisie goditi krahun e saj me shaka dhe ngriti thjellën e mishit në një kërcënim tallës, duke bërë që vajzat të klithnin nga kënaqësia.
    
  "Gëzuar ditëlindjen zonjusha Maisie!" - bërtitën ata të dy, të emocionuar kur panë kryeministren duke u kënaqur me humorin e Halloween. Maisie bëri një fytyrë, mbylli sytë, duke pritur sulmin e thërrimeve dhe brymës, dhe uli thikën mbi tortë.
    
  Siç pritej, ndikimi e ndau tortën në dysh dhe vajzat klithën nga kënaqësia.
    
  "Hajde, hajde," tha Maisie, "gërmoni më thellë." Nuk kam ngrënë gjithë ditën".
    
  "Edhe unë," ankoi Lizi ndërsa Linda gatuante me mjeshtëri për të gjithë.
    
  Zilja e derës ra.
    
  "A ka të ftuar më shumë?" pyeti Linda me gojën plot.
    
  "Oh jo, ti e di që nuk kam miq," qeshi Maisie, duke rrotulluar sytë. Sapo kishte kafshuar të parën dhe tani iu desh ta gëlltiste shpejt për t'u dukur e paraqitshme, gjë që ishte një vepër shumë zhgënjyese, pikërisht kur mendonte se mund të pushonte. Zonja Maisie hapi derën dhe u përshëndet nga dy zotërinj me xhinse dhe xhaketa që i kujtonin gjuetarët ose druvarët. Shiu tashmë po binte mbi ta dhe një erë e ftohtë po frynte nëpër verandë, por asnjëri nga burrat nuk u zmbraps dhe as nuk u përpoq të ngrinte kollaret. Ishte e qartë se i ftohti nuk i trembte.
    
  "A mund t'ju ndihmoj?" - ajo pyeti.
    
  "Mirëdita, zonjë. Shpresojmë se mund të na ndihmoni", tha më i gjati i dy miqve me theks gjerman.
    
  "Me çfarë?"
    
  "Pa shkaktuar një skenë ose pa e prishur misionin tonë këtu," u përgjigj një tjetër pa shaka. Toni i tij ishte i qetë, shumë i civilizuar dhe Maisie mund të thoshte se kishte një theks nga diku në Ukrainë. Fjalët e tij do të kishin shkatërruar shumicën e grave, por Maisie ishte e aftë të bashkonte njerëzit dhe të shpëtonte nga shumica. Ata ishin vërtet gjahtarë, besonte ajo, të huaj të dërguar në një mision në të cilin u urdhëruan të vepronin aq ashpër sa të provokoheshin, prandaj natyra e qetë dhe kërkesa e hapur.
    
  "Cili është misioni juaj? Nuk mund të premtoj bashkëpunim nëse rrezikon timin", tha ajo me vendosmëri, duke i lejuar ata ta identifikonin atë si personin që njihte jetën. "Me kë jeni?"
    
  "Nuk mund të themi, zonjë. Mund të largohesh mënjanë të lutem."
    
  "Dhe kërkojuni miqve tuaj të rinj të mos bërtasin," pyeti burri më i gjatë.
    
  "Ata janë civilë të pafajshëm, zotërinj. Mos i përfshini në këtë, - tha Maisie më ashpër dhe u fut në mes të portës. "Ata nuk kanë asnjë arsye për të bërtitur."
    
  "Mirë, sepse nëse ata e bëjnë këtë, ne do t'u japim një arsye," u përgjigj ukrainasi me një zë aq të sjellshëm sa dukej i zemëruar.
    
  "Zonjusha Maisie! Cdo gje eshte ne rregull?" Lizi thirri nga dhoma e ndenjes.
    
  "Dandy, kukull! Hani tortën tuaj!" Maisie bërtiti përsëri.
    
  "Çfarë jeni dërguar këtu për të bërë? Unë jam i vetmi banor i pasurisë së punëdhënësit tim për javët e ardhshme, kështu që çfarëdo që të kërkoni, keni ardhur në kohën e gabuar. Unë jam thjesht një shërbëtore," u tha ajo zyrtarisht dhe tundi kokën me mirësjellje përpara se të tërhiqte ngadalë derën për ta mbyllur.
    
  Ata nuk reaguan fare dhe, çuditërisht, kjo ishte ajo që shkaktoi një sulm paniku Maisie McFadden. Ajo mbylli derën e përparme dhe mori frymë thellë, mirënjohëse që e kishin pranuar sharjen e saj.
    
  Një pjatë u thye në dhomën e ndenjjes.
    
  Zonja Maisie nxitoi të shihte se çfarë po ndodhte dhe gjeti dy vajzat e saj në përqafimin e ngushtë të dy burrave të tjerë që me sa duket ishin të përfshirë me dy vizitorët e saj. Ajo ndaloi e vdekur në gjurmët e saj.
    
  "Ku është Renata?" - pyeti njëri nga burrat.
    
  "Unë-nuk e di se kush është," belbëzoi Maisie, duke shtrënguar duart përpara saj.
    
  Burri nxori një Makarov dhe bëri një plagë të thellë në këmbën e Lizisë. Vajza ulërinte histerike, ashtu si edhe shoqja e saj.
    
  "Thuaju atyre të mbyllin gojën ose do t'i mbyllim gojën me plumbin tjetër", tha ai. Maisie bëri ashtu siç i thanë, duke u thënë vajzave të qëndronin të qetë në mënyrë që të huajt të mos i ekzekutonin. Lindës i ra të fikët, tronditja e pushtimit nuk mund të durohej. Burri që e mbante thjesht e hodhi në dysheme dhe tha: "Nuk duket si filmat, apo jo, zemër?"
    
  "Renata! Ku eshte ajo?" - bërtiti ai duke e mbajtur Lizin e dridhur dhe të frikësuar nga flokët dhe duke i drejtuar armën në bërryl. Maisie e kuptoi tani se ata e kishin fjalën për dhomën mosmirënjohëse për të cilën ajo duhej të kujdesej derisa të kthehej zoti Perdue. Aq sa e urrente bushtrën kot, Maisie paguhej për ta mbrojtur dhe ushqyer. Ajo nuk mund t'ua transferonte asetin atyre me urdhër të punëdhënësit të saj.
    
  "Më lër të të çoj tek ajo," i ofroi ajo sinqerisht, "por të lutem lëri vetëm vajzat pastruese."
    
  "Lidhini dhe fshihini në dollap. Nëse ata bërtasin, ne do t'i kalojmë si kurvat e Parisit, - buzëqeshi pushkëtari agresiv, duke mbyllur sytë me Lizin si një paralajmërim.
    
  "Më lër ta heq Lindën nga toka. Për hir të Zotit, nuk mund ta lini fëmijën të shtrihet në dysheme në të ftohtë, - u tha Maisie burrave pa frikë në zërin e saj.
    
  E lejuan që ta çonte Lindën te një karrige pranë tavolinës. Falë lëvizjeve të shpejta të duarve të saj të afta, ata nuk vunë re thikën e gdhendjes që zonjusha Maisie nxori nga poshtë tortës dhe e futi në xhepin e përparëses. Me një psherëtimë, ajo kaloi duart mbi gjoks për t'i pastruar ato nga thërrimet dhe ngricat ngjitëse dhe tha: "Hajde".
    
  Burrat e ndoqën atë nëpër dhomën e madhe të ngrënies me të gjitha antiket e saj, duke hyrë në kuzhinë ku ende ndjehej era e tortës së sapopjekur. Por në vend që t'i çonte në konakun, ajo i çoi në bodrum. Burrat nuk ishin në dijeni të mashtrimit, pasi bodrumi ishte zakonisht një vend për pengjet dhe mbajtjen e sekreteve. Dhoma ishte tmerrësisht e errët dhe mbante erë squfuri.
    
  "A ka ndonjë dritë këtu poshtë?" - pyeti njëri nga burrat.
    
  "Ka një çelës poshtë. nuk është e mirë për një frikacak si unë që përçmon dhomat e errëta, ju e dini. Të mallkuar filmat horror të kapin çdo herë," tha ajo me zemër të lehtë.
    
  Në gjysmë të rrugës, Maisie u ul papritur dhe u ul. Burri që e ndiqte nga afër u pengua mbi trupin e saj të thërrmuar dhe u rrëzua me dhunë nga shkallët ndërsa Maisie e ktheu shpejt këllëfin e saj prapa për të goditur burrin e dytë pas saj. Një teh i trashë dhe i rëndë u zhyt në gjurin e tij, duke e ndarë kapakun e gjurit nga nyja e tij ndërsa kockat e njeriut të parë kërciteshin në errësirën ku ai zbarkoi, duke e heshtur në çast.
    
  Teksa ai vrumbullonte në agoni të tmerrshme, ajo ndjeu një goditje dërrmuese në fytyrë, e cila e ndaloi për një moment, duke e lënë të pavetëdijshme. Ndërsa mjegulla e errët u largua, Maisie pa të dy burrat nga dera e përparme të shfaqeshin në ulësen e sipërme. Siç e kishte diktuar trajnimi i saj, edhe në habinë e saj ajo i kushtoi vëmendje ndërveprimit të tyre.
    
  "Renata nuk është këtu, idiotë! Fotot që na dërgoi Cleve e tregojnë atë në konakun! Ai është jashtë. Sillni të zotin e shtëpisë!"
    
  Maisie e dinte se ajo mund të kishte marrë me tre prej tyre nëse nuk do t'i kishin kursyer asaj klerikën. Ajo ende mund të dëgjonte ndërhyrësin e gjurit duke bërtitur në sfond, ndërsa ata dolën në oborr ku ishin zhytur në shi të acartë.
    
  "Kodet. Futni kodet. Ne dimë për specifikimet e sistemit të sigurisë, e dashur, kështu që as mos mendoni të talleni me ne, "i leh burri me theks rus.
    
  "A keni ardhur për ta liruar atë? A punoni për të?" - pyeti Maisie, duke shtypur një sekuencë numrash në tastierën e parë.
    
  "Nuk është puna juaj," u përgjigj ukrainasi nga dera e përparme me një ton jo shumë të sjellshëm. Maisie u kthye me sytë e saj të valëvitur për shkak të statikës nga uji që rridhte.
    
  "Kjo është pothuajse puna ime," u përgjigj ajo. "Unë jam përgjegjës për të."
    
  "Ju vërtet e merrni seriozisht punën tuaj. Kjo është e mahnitshme, - iu drejtua me patronizëm gjermani mik në derën e përparme. Ai e shtypi fort thikën e tij të gjuetisë në klavikulën e saj. "Tani hape derën e ndyrë."
    
  Maisie hapi derën e parë. Tre prej tyre hynë në hapësirën midis dy dyerve me të. Nëse ajo mund t'i kalonte me Renatën dhe të mbyllte derën, ajo mund t'i mbyllte me plaçkën e tyre dhe të kontaktonte zotin Perdue për përforcime.
    
  "Hape derën tjetër," urdhëroi gjermani. Ai e dinte se çfarë po planifikonte ajo dhe u sigurua që ajo të ndërhynte e para që ajo të mos mund t'i bllokonte. Ai i bëri shenjë ukrainasit që të zinte një vend në derën e jashtme. Maisie hapi derën ngjitur, duke shpresuar se Mirela do ta ndihmonte të shpëtonte nga ndërhyrësit, por ajo nuk e dinte shkallën e lojërave egoiste të pushtetit të Mirelës. Pse do t'i ndihmonte ajo rrëmbyesit e saj të luftonin sulmuesit nëse të dy fraksionet nuk kanë vullnet të mirë ndaj saj? Mirela qëndroi drejt, mbështetur pas murit jashtë derës, duke u mbajtur pas kapakut të rëndë prej porcelani të tualetit. Kur pa Maisie-n duke ardhur nga dera, ajo nuk mundi të mos buzëqeshte. Hakmarrja e saj ishte e vogël, por e mjaftueshme për momentin. Me gjithë forcën e saj, Mirela e ktheu kapakun dhe e përplasi në fytyrë Maisie, duke i thyer hundën dhe nofullën me një goditje. Trupi i shërbëtores ra mbi dy burrat, por kur Mirela tentoi të mbyllte derën, ata ishin shumë të shpejtë dhe shumë të fortë.
    
  Ndërsa Maisie ishte në dysheme, ajo nxori pajisjen e komunikimit që përdori për t'i dërguar raportet e saj Perdue dhe shtypi mesazhin e saj. Më pas ajo e futi atë në sytjena dhe nuk lëvizi, ndërkohë që dëgjoi dy banditët duke e nënshtruar dhe brutalizuar robërin. Maisie nuk mund të shihte se çfarë po bënin, por dëgjoi britmat e mbytura të Mirelës mbi rënkimet e sulmuesve të saj. Punonjësja e shtëpisë u rrotullua në bark për të parë poshtë divanit, por ajo nuk mund të shihte asgjë përpara saj. Të gjithë heshtën dhe më pas ajo dëgjoi një urdhër gjerman: "Hyni në erë konakun sapo të largohemi nga rreze. Mbillni eksploziv."
    
  Maisie ishte shumë e dobët për të lëvizur, por gjithsesi u përpoq të zvarritej deri te dera.
    
  "Shiko, ky është ende gjallë," tha ukrainasi. Burrat e tjerë mërmëritën diçka në rusisht ndërsa vendosën detonatorët. Ukrainasi pa Maisie dhe tundi kokën: "Mos u shqetëso, i dashur. Ne nuk do t'ju lejojmë të vdisni një vdekje të tmerrshme në zjarr."
    
  Ai buzëqeshi nga mbrapa blicit të surratit të tij ndërsa gjuajtja jehoi nga shiu i dendur.
    
    
  Kapitulli 42
    
    
  Shkëlqimi blu i thellë i Atlantikut i mbuloi dy zhytësit ndërsa ata zbritën gradualisht drejt majave të mbuluara me shkëmbinj nënujorë të anomalisë gjeografike nënujore që Perdue kishte zbuluar në skanerin e tij. Ai shkoi aq thellë sa mundi i sigurt dhe regjistroi materialin, duke vendosur disa nga sedimentet e ndryshme në tuba të vegjël mostrash. Në këtë mënyrë, Perdue mund të përcaktonte se cilat ishin depozita vendase të rërës dhe cilat ishin materiale të huaja si mermeri apo bronzi. Sedimentet e përbëra nga minerale të ndryshme nga ato që gjenden në përbërjet detare lokale mund të interpretohen si të huaja, ndoshta të krijuara nga njeriu.
    
  Nga errësira e thellë e dyshemesë së largët të oqeanit, Perdue mendoi se shihte hijet kërcënuese të peshkaqenëve. E trembi atë, por nuk mund ta paralajmëronte Semin, i cili kishte shpinën nga ai disa metra më tutje. Perdue u fsheh pas një parvazi të shkëmbinjve dhe priti, i shqetësuar se flluskat e tij do të largonin praninë e tij. Më në fund, ai guxoi të ekzaminonte me kujdes zonën dhe, për lehtësimin e tij, zbuloi se hija ishte thjesht një zhytës i vetëm që filmonte jetën detare në shkëmbinj nënujorë. Ai mundi të shihte nga konturi i trupit të zhytësit se ishte një grua dhe për një moment mendoi se mund të ishte Nina, por nuk donte t'i afrohej me not dhe të bënte budallallëqe.
    
  Perdue gjeti më shumë materiale të zbardhura që mund të kishin rëndësi dhe mblodhi sa më shumë që mundi. Ai pa që Sam tani po lëvizte në një drejtim krejtësisht tjetër, duke mos ditur pozicionin e Perdue. Sam duhej të bënte foto dhe video të zhytjeve të tyre në mënyrë që ata të mund të vlerësonin mediat kur të ktheheshin në jaht, por ai u zhduk shpejt në errësirën e shkëmbit. Pasi mbaroi mbledhjen e mostrave të para, Perdue ndoqi Sam për të parë se çfarë po bënte. Ndërsa Perdue ecte rreth një grupi mjaft të madh të formacioneve shkëmbore të zeza, ai gjeti Semin duke hyrë në një shpellë nën një grup tjetër të tillë. Sam u shfaq brenda për të bërë video të mureve dhe dyshemesë së shpellës së përmbytur. Perdue shpejtoi për të arritur, i sigurt se së shpejti do t'i mbaronte oksigjeni.
    
  Ai hoqi pendën e Semit, duke e trembur burrin pothuajse për vdekje. Perdue u bëri shenjë që të ktheheshin lart dhe i tregoi Semit shishet që kishte mbushur me materiale. Sam pohoi me kokë dhe ata u ngritën drejt dritës së ndritshme të rrezeve të diellit që depërtonin në sipërfaqen që afrohej me shpejtësi sipër tyre.
    
    
  * * *
    
    
  Pasi përcaktoi se nuk kishte asgjë të pazakontë në nivelin kimik, grupi ishte pak i zhgënjyer.
    
  "Shikoni, kjo masë tokësore nuk është e kufizuar vetëm në bregun perëndimor të Evropës dhe Afrikës," u kujtoi Nina. "Vetëm sepse nuk ka asgjë përfundimtare poshtë nesh, nuk do të thotë se nuk është disa milje në perëndim apo në jugperëndim të bregdetit amerikan. Kokat lart!"
    
  "Isha shumë i sigurt se kishte diçka këtu," psherëtiu Perdue, duke e kthyer kokën pas i rraskapitur.
    
  "Do të zbresim përsëri së shpejti," e siguroi Sam, duke e përkëdhelur në shpatull me qetësi. "Jam i sigurt se jemi në diçka, por mendoj se nuk jemi ende mjaft thellë."
    
  "Jam dakord me Semin," pohoi Aleksandri me kokë, duke pirë një gllënjkë tjetër alkool. "Skaneri tregon se ka kratere dhe struktura të çuditshme pak më poshtë."
    
  "Sikur të kisha një zhytës tani që të ishte lehtësisht i aksesueshëm," tha Perdue, duke fërkuar mjekrën e tij.
    
  "Ne kemi atë studiues të largët," sugjeroi Nina. "Po, por nuk mund të mbledhë asgjë, Nina. Mund të na tregojë vetëm terrenin që tashmë e njohim."
    
  "Epo, ne mund të përpiqemi të shohim se çfarë gjejmë në një zhytje tjetër," tha Sam, "sa më shpejt aq më vonë." Ai mbajti në dorë kamerën e tij nënujore, duke shfletuar foto të ndryshme për të zgjedhur këndet më të mira për t'i ngarkuar më vonë.
    
  "Pikërisht," ra dakord Perdue. "Le të provojmë përsëri para se të mbarojë dita. Vetëm këtë herë do të shkojmë më në perëndim. Sam, ti shkruani gjithçka që gjejmë."
    
  "Po, dhe këtë herë do të vij me ty," i shkeli syri Nina Perdue ndërsa përgatitej të vishte kostumin.
    
  Në zhytjen e tyre të dytë, ata mblodhën disa objekte të lashta. Me sa duket kishte më shumë histori mbytjeje në perëndim të vendit, ndërsa kishte edhe shumë arkitekturë të varrosur nën ujë në fundin e oqeanit. Perdue dukej e shqetësuar, por Nina mund të thoshte se sendet nuk ishin aq të vjetra sa t'i përkisnin epokës së famshme të Atlantidës dhe tundte kokën me dhembshuri sa herë që Perdue mendonte se kishte çelësin e Atlantidës në duar.
    
  Në fund, ata krehën pjesën më të madhe të zonës së caktuar që synonin të eksploronin, por megjithatë nuk gjetën asnjë gjurmë të kontinentit fantastik. Ndoshta ato ishin vërtet shumë të thella për t'u zbuluar pa anije adekuate kërkimore dhe Perdue nuk do ta kishte problem t'i merrte ato pasi të kthehej në Skoci.
    
    
  * * *
    
    
  Kthehu në bar në Funchal, Otto Schmidt po përmblidhte rezultatet përfundimtare të udhëtimit të tij. Ekspertët nga M önkh Saridag tani kanë vënë re se Longinus është zhvendosur. Ata e njoftuan Otton se ai nuk ishte më në Wewelsburg, megjithëse ishte ende aktiv. Në fakt, ata nuk ishin në gjendje të gjurmonin vendndodhjen e tij aktuale, që do të thoshte se ai ishte i përfshirë në një mjedis elektromagnetik.
    
  Ai gjithashtu mori fjalë nga njerëzit e tij në Thurso me një lajm të mirë.
    
  Ai thirri Brigadën e Renegadës pak para orës 17:00 për të raportuar.
    
  "Bridges, ky është Schmidt," tha ai nën zë, i ulur në një tavolinë në pijetore ku po priste një telefonatë nga jahti i Purdue. "Ne kemi Renatën. Anuloni vigjiljen për familjen Strenkov. Arichenkov dhe unë do të kthehemi pas tre ditësh.
    
  Ai pa turistët flamandë që qëndronin jashtë, duke pritur që miqtë e tyre në një varkë peshkimi të ankoroheshin pas një dite në det. Sytë e tij u ngushtuan.
    
  "Mos u shqetësoni për Purdue. Modulet e gjurmimit në sistemin e Sam Cleave e sollën këshillin direkt tek ai. Ata mendojnë se ai ka ende Renata, kështu që ata do të kujdesen për të. Ata e kanë ndjekur atë që nga Wewelsburg, dhe tani shoh që ata janë këtu në Madeira për t'i marrë ata, "tha ai Bridges.
    
  Ai nuk tha asgjë për Solon's Place, që ishte goli i tij pasi Renata u dorëzua dhe Longinus u gjet. Por shoku i tij Sam Cleave, iniciatori i fundit i Brigadës Renegade, u mbyll në një shpellë, e cila ndodhej pikërisht aty ku rrotullat kalonin drejtimin e tyre. Në shenjë besnikërie ndaj brigadës, gazetari i dërgoi Otto-s koordinatat e atij që ai besonte se ishte Vendi i Solonit, të cilat ai i zbuloi duke përdorur pajisjen GPS të instaluar në kamerën e tij.
    
  Ndërsa Perdue, Nina dhe Sam dolën në sipërfaqe, dielli filloi të zhytet drejt horizontit, megjithëse drita e këndshme dhe e butë e ditës mbeti për një ose dy orë të tjera. Ata u ngjitën të lodhur në jaht, duke ndihmuar njëri-tjetrin një nga një për të shkarkuar pajisjet e skuba-s dhe barrën e kërkimit.
    
  Perdue u ngrit: "Ku dreqin është Aleksandri?"
    
  Nina u vrenjos, duke e kthyer trupin për të parë mirë kuvertën: "Ndoshta një nënnivel?"
    
  Sam zbriti në dhomën e motorit ndërsa Perdue kontrolloi kabinën, harkun dhe galerinë.
    
  "Asgjë," Perdue ngriti supet. Ai dukej i shtangur, ashtu si edhe Nina.
    
  Sam u largua nga dhoma e motorit.
    
  "Unë nuk e shoh atë askund," nxori frymën, duke vendosur duart në ijet e tij.
    
  "Pyes veten nëse budallai i çmendur ra në det pasi kishte pirë shumë vodka," mendoi Perdue me zë të lartë.
    
  Pajisja e komunikimit e Perdue-s u bip. "Oh, më falni, vetëm një sekondë," tha ai dhe kontrolloi mesazhin. Ishte nga Maisie McFadden. Ata thanë
    
  "Kapësit e qenve! Plas veten."
    
  Fytyra e Perdue ra dhe u zbeh. Atij iu desh pak kohë për të stabilizuar rrahjet e zemrës dhe vendosi të mbante një këmbë të barabartë. Pa asnjë shenjë shqetësimi, ai pastroi fytin dhe u kthye te dy të tjerët.
    
  "Në çdo rast, ne duhet të kthehemi në Funchal para se të errësohet. Ne do të kthehemi në detet e Madeira-s sapo të kem pajisje të përshtatshme për këto thellësi të pahijshme", tha ai.
    
  "Po, kam një ndjenjë të mirë për atë që është poshtë nesh," buzëqeshi Nina.
    
  Sam e dinte ndryshe, por ai hapi një birrë për secilin prej tyre dhe priste me padurim atë që i priste pas kthimit të tyre në Madeira. Dielli nuk po perëndonte vetëm mbi Portugali këtë mbrëmje.
    
    
  FUND
    
    
    
 Âàøà îöåíêà:

Ñâÿçàòüñÿ ñ ïðîãðàììèñòîì ñàéòà.

Íîâûå êíèãè àâòîðîâ ÑÈ, âûøåäøèå èç ïå÷àòè:
Î.Áîëäûðåâà "Êðàäóø. ×óæèå äóøè" Ì.Íèêîëàåâ "Âòîðæåíèå íà Çåìëþ"

Êàê ïîïàñòü â ýòoò ñïèñîê
Ñàéò - "Õóäîæíèêè" .. || .. Äîñêà îá'ÿâëåíèé "Êíèãè"