Рыбаченко Олег Павлович : другие произведения.

Pilote Senba Ni Ninjaw -4

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Npogotiginin pilotiw bɛ kɛlɛ kɛ ni seko ye kosɛbɛ. U sennasanbara bɛ kɛ waati o waati ani bikini dɔrɔn na, wa u ka dɔgɔ ani u farikolo ka bon, wa u farikolo bɛ fili i n"a fɔ nɛgɛ. Ani ninja npogotigininw fana bɛ yen. Wa u fana bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani u bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye. Wa u fɛ, ninja cɛden dɔ bɛ yen, kɛlɛcɛ barikamaba ni gɛlɛnba.

  PILOTE SENBA NI NINJAw -4
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Npogotiginin pilotiw bɛ kɛlɛ kɛ ni seko ye kosɛbɛ. U sennasanbara bɛ kɛ waati o waati ani bikini dɔrɔn na, wa u ka dɔgɔ ani u farikolo ka bon, wa u farikolo bɛ fili i n"a fɔ nɛgɛ. Ani ninja npogotigininw fana bɛ yen. Wa u fana bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani u bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye. Wa u fɛ, ninja cɛden dɔ bɛ yen, kɛlɛcɛ barikamaba ni gɛlɛnba.
  . SABABU No. 1.
  Npogotiginin piloti, i n"a fɔ an b"a ye cogo min na, a bɛ dɔnkili da ka kɛlɛ kɛ. Wa a bɛna kɛ ka cɛ in siri.
  Nka fan dɔ fɛ, kɛlɛcɛw fana barika ka bon. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ninja duuru ninnu. Npogotigi naani ni cɛden kelen barika ka bon kosɛbɛ.
  Yan, u bɛ sira kan ka taa Soviyetikiw ka kuluw la.
  Ninja sungurunnin dɔ min kunsigi ye bulama ye, o ye npanw ta k"u tigɛtigɛ n"a ka npanw ye, ka Soviyetiki sɔrɔdasiw kunkolo tigɛ ani ka wuluwuluw bɔ u la. O kɔfɛ, a ye pɔmutɛri dɔ fili ni binkannikɛlanw ye n"a senkɔni gansanw ye k"a fɔ ko:
  - An ka fanga ka bon, .
  O bɛɛ kɔfɛ, Japon ye mɔgɔ ye min tɛ sa...
  Wa ni bolokɔfɛfɛn gosili ye - .
  An bɛna bɛɛ faga tiɲɛ na!
  Ninja sungurunnin dɔ kunsigi jɛman ye Irisi sɔrɔdasiw kunkolo tigɛ ka cooed:
  - Kuma surun na, kuma surun na, kuma surun na - banzai !
  Wa a senkɔniw bɛna fɛn dɔ fili tugun min bɛ mɔgɔfaga ni tiɲɛniba kɛ.
  Ninja sungurunnin dɔ min kunsigi bilennen don, o ye kɛlɛ-minɛn dɔ kɛ, ka o Kɛlɛbolo bilenman sɔrɔdasi kelenw kunkolo tigɛ. U tun bɛ pan i n"a fɔ pinɛw ka bɔ nɛgɛw jukɔrɔ. O min tun bɛ i ko a ka di tiɲɛ na. Yan, mɔgɔfaga pewu ni saya bɛ na.
  Npogotiginin ye pikirijikɛlan min bɛ se ka bɔn, o ta k"a fili n"a senkɔniw ye. A nɔrɔla T-34 pankurun barili la, ka kɛ sababu ye ka kɛlɛkɛminɛnw pɛrɛn. A bɛna pɛrɛn nin cogo de la.
  Ani kɛlɛcɛ y'a lajɛ:
  - Japon Mansamara kama !
  Tiɲɛ na, nin kɛra faratiba ye Terminator sungurunnin fɛ.
  Ninja sungurunnin min kunsigi ye fin ye, o ye fɛɛrɛ in ta, ka jahanama roso fana lasegin ni npanw ye. Wa o de y'a To sɔrɔdasi bilenmanw kunkolow bɛ Bìn.
  Wa o kɔfɛ, o sennasanbara jɛlen bɛ antimatiri dɔ fili san fɛ, o kɔfɛ, Soviyetiki KV pankurun dɔ bɛ pan ka wuli ka wuli. Wa o kɛra fanga ye min bɛ nɔ bila mɔgɔ la min ka nɛnɛ kosɛbɛ ani min bɛ mɔgɔ faga.
  Kɛlɛcɛ ye dɔnkili da ko:
  - Wa o kɔ an ye Banzai pɛrɛn, .
  An bɛna an ka kɔgɔjida mara minɛ...
  An ka Sibiri mara bɛɛ ta,
  Ani an bɛna baganw sɔrɔ!
  Wa nin ye cɛnin Saigo ye wale la, a bɛ npanw wuli i n"a fɔ fiɲɛbɔlanw ani ka kunkolow tigɛ i n"a fɔ pɔmutɛri. Nin ye mɔgɔfagala kalan dɔw ye.
  Wa sisan, cɛnin denw sennasanbara gansanw bɛ disiki fili, Soviyetiki binkanni-aviyɔn, n"o ye tiɲɛni sɔrɔ, o bɛ sisi n"a kɔ ye, ka bin duguma.
  Ninnu kɛra tiɲɛ na ninja fagabagaw ye. Npogotigi naani ni cɛden kelen - o ye taamasyɛn ye.
  Ayiwa, o kɔfɛ, i tɛ se k"a ta cogo di k"a ci ni bɔnbu-minɛnw ye?
  Nka ninnu ye kɛlɛcɛw ye minnu bɛ Bɔ Zapɔn. U nafaw n"u dɛsɛw b"u la, wa su caman minnu bɛ se ka kɛ, olu bɛ se ka kɛ ten.
  Nka URSS fan fana tɛ kɛlɛcɛ barikama ye. Yan, Vladivostok dugu kɔkan, tutigɛbagaw bɛ ka Zapɔnkaw kɛlɛ, wa u b"u ka kɛlɛcɛw ka kulu jira, minnu ka gɛlɛn kosɛbɛ.
  Tutigɛbaga cɛdenw, i n"a fɔ sariya, u bɛ kɛlɛ kɛ u farilankolon tilancɛ la ni fini surun dɔrɔn ye. Wa u ka sanbaraw bɛ don sira dɔrɔn de la.
  Wa u bɛ grenadew fili cogo min na n"u sen gansanw ye minnu bɛ i n"a fɔ denmisɛnninw, o bɛ nɛnɛ.
  Nin ye tutigɛbaga Petka ye kravati la ani ka sɔgɔsɔgɔ, a y"a daminɛ ka dɔnkili da;
  Ne ye jɔnkɛ ye, cɛnin nɔgɔman dɔrɔn, .
  N bɛ taama sennasanbara la nɛnɛ cɛma kaban...
  Baara ka gɛlɛn, laala a ka gɛlɛn kojugu
  Nka Yesu dalen bɛ ne la tuma bɛɛ!
  
  Ne wolola o sɛnɛkɛla denbaya sugu la, .
  N bɛ baara kɛ foro in na a bɛ san sabanan bɔ...
  Mɔgɔ dɔ y'i yɛrɛ jira masakɛ disi la.
  Ani yɔrɔ dɔ la, roso jɛman dɔ be falen!
  
  Wa funteni ni nɛnɛ waati la, cɛnin bɛ sennasanbara kɛ tuma bɛɛ,
  Nɛnɛ na, ni fini tɛ, nɛgɛso kɔnɔ...
  Sɛnɛkɛla sungurunnin in bɛ ni sanu sirilanw ye, .
  Ani nɔnɔ ka di kosɛbɛ kan na!
  
  Ayiwa, cɛnin fari ma faga, .
  Wa ale fɛ nin diɲɛ in tɛ tɔɔrɔ ye...
  A bɛ misiw balo, a bɛ dɔnkili da ni jagɛlɛya ye, .
  Wa ale fɛ, Krisita ye boliba ye!
  
  Haidukw ka teli ka cɛnin bugɔ,
  Farikolo bɛɛ datugulen don ni welts ni bruises ye...
  Nka sanni u ka kasi, mankanw tun bɛ yen, .
  Cɛdennin ye sugo kɛ masakɛmuso in na a denmisɛnman sugo la !
  
  Cɛdennin wulila i ko falo, .
  Fɔli ka kɔrɔ ka tɛmɛ tile kan sugo la...
  Yan, a ye sɔrɔdasi ye min bɛ ni grenade ye kɔfɛbagan barikama dɔ kɔnɔ,
  Yan, a bɛ siran don Krauts juguw la!
  
  A bɛ iko cɛnin bɛ marifa dɔ sugo, .
  Ka taa kungo kɔnɔ taama na...
  Wa cɛnin kan bɛ jɛya kosɛbɛ.
  Ka Turkiw bila ka taa dimi na!
  
  K'a to kamalenninya la a bolila ka bɔ faamaw ɲɛ,
  Cɛden cɛɲi dɔ cilen don kɛlɛ la...
  Hali ni a falen bɛ nanbara juguw la, .
  Nka cɛ in dalen tun bɛ diinɛ na - n tɛna sa !
  
  Yan, a ye a juguw kɛlɛ ni jagɛlɛya ye,
  A y'a yɛrɛ jira iko kɛlɛcɛ jagɛlɛn...
  Turkiw ye dugukolo sennatan n'u ka butikiw ye,
  Nka Irisi nɛgɛ barika ka bon, tiɲɛ don!
  
  Ne kɛra sisan serjan ye kɛlɛw la,
  Wa masakɛ ɲuman yɛrɛ ye gengenjiri di ne ma...
  A tun ka suma kosɛbɛ kɛlɛw la,
  Nka serubi belebeleba bɛna a tanga!
  
  Sɔrɔdasi jago tɛ yen tugun, aw ka da ne la, .
  Sisan n" ye cɛden ofisiden ye kaban...
  An bɛna jɔnya tiɲɛ, ne dalen bɛ cakɛdaw la kosɛbɛ,
  An ka misali di mɔgɔw ka bɔnsɔnw ma!
  
  Irisi ye jamana belebelebaw ka pankarti ye,
  Kɛlɛcɛ bɛɛ bɛ a kɔnɔ, hali ka bɔ denso la...
  Ni jamanadenw ni kɛlɛbolow farala ɲɔgɔn kan, .
  Mɔgɔ jugu fariman bɛna se sɔrɔ a kan!
  Petka ye dɔnkili da ni jagɛlɛya ye o cogo de la ani nin denmisɛnnin sennasanbara kulu in bɛ kɛlɛ kɛ.
  Nka Zapɔnkaw barika ka bon, wa u sera ka Vladivostok tigɛ ka bɔ dugukoloba tɔ la dugukolo fɛ kaban.
  Ɔwɔ, Chikha tanki bɛ mobili la ni dizili motɛri ye, wa a gosi ka gɛlɛn.
  Nka Zapɔnkaw fana bɛ ka howitzerw sama sow kan. Ani u bɛ marifa ci Soviyetiki sɔrɔdasiw fana ma.
  Samurai ye fanga ye. Dɔw bɛ kɔrɔtɔ ka binkanni kɛ ni npanw ye. Wa u ye Kɛlɛbolo bilenman sɔrɔdasiw kunkolo tigɛ.
  Wa sisan, binkanni bɛ senna tilebin fɛ. Naziw tun ye Minsk lamini kaban, ani Soviyetiki sɔrɔdasiw bɔra dugu kɔnɔ. Nka sisan, kɛlɛ in surunyara Berezina ba la kaban. Borisovt ka kɛlɛw filɛ nin ye.
  Kɛlɛ fana bɛ yen yan... Kɛlɛw la, tubabu Matildas, min kɛra gɛlɛya ye kosɛbɛ ka bɔ kɛnɛ kan. Wa Ameriki Grands fana bɔra kɛnɛ kan u fana tun tɛ tanki barikamaw ye.
  Wa ka bɔ san fɛ, degun fana bɛ sɔrɔ awiyɔnw fɛ. Tuma min na Alemaɲi awiyɔn bolilaw ye jɛ ka baara kɛ ni Angilɛw ye. A juguyara ka tɛmɛn fɔlɔ kan Soviyetiki awiyɔn bolilaw bolo. Wa u tun digilen don i n"a fɔ u kɛra bɛton barikama ye.
  Ani an ka juguw gosi ni fanga belebele ye.
  Wa fan dɔ fɛ, Komsomol npogotigininw ka bataillon dɔ bilala sen kan. Natasha bɛ yan n"u ye. A kunba ye ko npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la, ka grenadew fili n"u sennasanbaraw ye. O waati kelen na, k"u fili walasa u kunkolo bɛɛ ka tigɛ tiɲɛ yɛrɛ la.
  Nka Matilda bere ye bagabagaliba ye ka bɔ Angletɛri. Wa fana Alemaɲi Ju-87 ni Angilɛ Dragonw bɛ ka digi hali bi. Ani fana Yu-88 bɔnbɔnw, minnu bonyalen don kosɛbɛ.
  Nka o cogo la a cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani a ka gɛlɛn.
  Nka Komsomol npogotigininw, k"u sennasanbara jɛlenw flash k"u ka abs jira, olu y"a daminɛ ka dɔnkili da;
  An ye Soviyetiki sunguru cɛɲiw ye,
  An b'a fɛ ka kɛlɛ kɛ ani ka cɛdenw sɔgɔsɔgɔ...
  Kan fitinin dɔ bɛ mɛn, min bɛ mankan bɔ,
  Ani welekan dɔ b"an bolo ka Krauts faga!
  
  Anw ye Komsomol npogotigininw ye kosɛbɛ,
  An bɛ boli ni jagɛlɛya ye nɛnɛ kɔnɔ sennasanbara la...
  An ma deli ka jɔ kɛrɛfɛ ni majigilenya ye, .
  Ani an bɛ fasisiw sara n"an bolo ye!
  
  Aw ka da a la, gundoba dɔ bɛ npogotigininw na, .
  Cogo min na ka se sɔrɔ Naziw kan cogo ɲuman na...
  Wa, aw ka da a la, npogotigininw ka ɲɛtaa tɛ balawu ye,
  Sabula Rus ka kɛlɛbolo ja gɛlɛn don kosɛbɛ!
  
  Ani an ka npogotiginin minnu sennasanbaraw ye,
  San kura nɛnɛ ka di kosɛbɛ...
  Ayiwa, Fuhrer ye scumbag dɔrɔn de ye,
  An kana a to fasisiw ka ɲɛtaa seli kɛ!
  
  Anw npogotigininw bɛ namara kɛ ni kungo ye kosɛbɛ,
  An y'an sinw jira sɔrɔdasiw ɲɛkɔrɔ...
  Ani an bɛ Naziw dimi tiɲɛ na,
  Anw Komsomol mɔgɔ barikamaw tɛ se ka sɔgɔsɔgɔ!
  
  Anw npogotigininw bɛ se ka caman kɛ,
  Hali ka Hitler faga marifa la ka bɔ tanki kɔnɔ...
  Jugu tɛna waati sɔrɔ ka tilelafana dun, .
  Npogotigininw bɛna na i ko son!
  
  An bɛ Irisi jamana bonya tiɲɛ na,
  Stalin fanga ka bon i n'a fɔ fa dashing, da ne la...
  Wa ne dalen b"a la ko se bɛna kɛ mɛkalo la, san 2016 mɛkalo funteni na.
  Mɔgɔ o mɔgɔ dalen bɛ nin na, o tigi ka bon dɔrɔn!
  
  Npogotigininw ta la, siga t"a la ani barika tɛ yen,
  Bɛɛ bɛ sɔn ka sɔsɔli kɛ dɔrɔn u bolo...
  Sara kabakomaw ka na cɛɲiw ma,
  Komsomol fanga bɛ bolokɔni barikamaw de la!
  
  Anw kɛlɛcɛw bɛ teliya kosɛbɛ ka kɔgɔ,
  Ani marifa nimble bolo la barili bɛ jeni...
  Ani baara o baara npogotigininw bɛ se ka min kɛ, .
  An ka teriya ye fɛn kelen ye siga t"a la!
  
  An ye o npogotigininw ye minnu bɛ manamana
  An t"an janto nɛnɛ walima nɛnɛ na...
  Sennasanbara tɛna an senw nɛnɛ nɛnɛ waati la,
  Ani cɛɲiw dusukunw ye bolomafaraw ye ani u saniyalen don!
  
  An bɛ se ka min kɛ, an bɛ o kɔrɔta, .
  An ka galope i n'a fɔ kangaroo virtuosos...
  Wa an bɛ se ka fasisiw kunkolo fiyɛ,
  Ani farikoloɲɛnajɛ kanu sɔgɔma fana!
  
  Npogotigininw bɛɛ ye kɛlɛcɛ farimanw ye,
  U bɛ se ka Krauts gosi dɔrɔn ka kɛ mugu ye...
  Ayiwa, fasisiw ka juguya dɔrɔn dun?
  Komsomol mɔgɔw tun tɛ superpower dɔn!
  
  Hitler fana tɛ se ka foyi kɛ.
  An y'a bugɔ kosɛbɛ ni bere ye,
  U y'u ɲinw kari, ka fari gosi ka bɔ u ɲɛda la.
  Wa o kɔfɛ, ne bolila tasuma cɛma sennasanbara la!
  
  Stalin dɔrɔn de bɛna yamaruya di an ma an ka min kɛ,
  A ɲɛda gɛlɛn ni kɔnɔnajɛlen bɛ ye...
  Ani ka da ne la, sunguru tɛna tɛmɛn, .
  Marifa belebeleba dɔ doni!
  
  Ni a mago bɛ a la, an bɛna se Marisikalo la,
  Wa an bɛna Venus minɛ joona kosɛbɛ...
  Sɔrɔdasiw mago bɛ sizo la u ka butikiw kama, .
  Anw npogotigininw bɛ boli sennasanbara la!
  
  Fɛn bɛɛ ka di anw npogotigininw fɛ,
  Disi ni kɔkili, cɛsirilan bɛ ye...
  A fana ye tutigɛbaga ye, i n"a fɔ waraba den, .
  Tutigɛbaga ye Sitanɛ ye pewu!
  
  Ayiwa, an ye npogotigininw ye - i b'a dɔn ko an ka nɛnɛ, .
  An bɛna fasisiw bɛɛ lajɛlen bɔ i n'a fɔ balabala...
  Wa dolow buluw bɛ sankolo la,
  An bɛna Tigɛw kari ka tigɛtigɛ ni nɛgɛ ye!
  
  Min man kan ka kɛ, ka da a la ko o tɛ se ka kɛ, .
  Sɔn a ma, kominisi ye demiurge ye...
  Ani tuma dɔw la, an bɛ faamuyabaliya kɛ
  Ani u bɛ cɛɲiw ta walasa k"u lasiran!
  
  Nka i b"a dɔn, an bɛ Alimanw halaki ni boli ye,
  Wa u bɛ se ka Krauts tigɛtigɛ ka kɛ fɛnw ye...
  Hali ni titanium niw b"an bolo, .
  An bɛna tɛmɛ steppe fɛ ka nɔgɔw bɔ yen!
  
  An bɛna kominisi jɔ ni nɛgɛ bɛɛ tɛ,
  Wa an bɛna se sɔrɔ fasisiw kan kosɛbɛ...
  Komsomol tɔndenw ka di ka boli formation kɔnɔ,
  Ani serubi dɔ bɛ pan u kan!
  
  Jugu tɛna se ka npogotiginin in kunbɛn, .
  Parce que sungurunnin in ye wulu ye...
  Wa kun t"a la Krautw ka tiɲɛni kɛ kojugu,
  Ani i ka Fuhrer bɛ ka pɛrɛn fu!
  
  Komsomol mɔgɔ dɔ ni sennasanbara, .
  A ye Hitler ka kɔnɔ dɔ di...
  Kana ko kɛ ni Sitanɛ ye
  Walima o tɛna kɛ foyi ye dɔrɔn!
  
  Kominisi ka boli min bɛ manamana, .
  Darapo bilenman bɛna yeelen bɔ dugukolo sanfɛ...
  Hɛrɔde filila jahanama kɔnɔ.
  Ani npogotigininw ye duuru sɔrɔ!
  
  Lenin, Stalin - tile min bɛ dugukolo sanfɛ, .
  Ka lamini sankolo la i n'a fɔ wulu fila...
  Kominisi ka nafaw bɛ dɔnkili da, .
  Fasokanw fanga bɛ nɛgɛso wulu la!
  
  An sera ka ɲɛnamaya kɛ walasa ka se sɔrɔli ye,
  Ani an ye taama kɛ ka tɛmɛ Berlin...
  Denmisɛnw tun bɛ bange denso kɔnɔ, .
  Wa sisan jamana bɛ bonya la !
  Nin npogotiginin ninnu ye super dɔrɔn de ye. Wa nin ye u ka kalasi ɲuman ye ani u ka bɔnɛ juguw ka lunge.
  Ɔwɔ npogotigininw, sennasanbara ka nɛnɛ kosɛbɛ ani a bɛ sexy kosɛbɛ. Wa o ye ko ɲumanba ye.
  Npogotigininw tɔgɔ bɔra kosɛbɛ ani kɛlɛcɛ farimanw.
  Olu ye kɛlɛw ye minnu ka bon kosɛbɛ ani minnu ka bon kosɛbɛ. Aw tɛ se ka sɔsɔli kɛ yan tugun. Tɔgɔtɔgɔnin taara nin cogo de la.
  Borisov ni Bobruisk binna kɔfɛ, Soviyetiki sɔrɔdasiw y"a daminɛ ka kɔsegin Dnieper. O ko kɛra ko gɛlɛnba ye kosɛbɛ. A nisondiyalen don, tilebin ni ɔkutɔburukalo sera, sanjiba y"a daminɛ ka na. Wa u ye jɛkulu in ka ɲɛtaa sumaya dɔɔnin, k"u wajibiya ka waati dɔɔnin di a ma walasa a ka kɔsegin Dnieper kɔfɛ ka sen sɔrɔ yen.
  Ka fara T-34 pankurun kan, Katyushas fana y"a sen don kɛlɛw la. Nka u nɔ tun man bon kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Kɛlɛw tun bɛ teliya kosɛbɛ sankolo la. Akulina Orlova, npogotiginin dɔ, senw jɛlen don, n"a senw sɔgɔlen don, o ye kɛlɛ kɛ ni kɔnɔnajɛya ye kosɛbɛ ani ni fanga ye ni juguw ka kɛlɛbolow ye minnu ka bon kosɛbɛ.
  Koba ye ka kɛ awiyɔn kɔnɔ bikini dɔrɔn na. Nin ye koba ye tiɲɛ na tiɲɛ na.
  Sani kɛlɛ ka kɛ, kamalennin fila ye masala barikama kɛ sungurunnin in na. Wa, a kɔlɔsira ko a nisɔndiyara. A ɲɛw manamana ni safir ye tugun. A ye blonde naturelle ye ani a cɛ ka ɲi kosɛbɛ. A bɛ kɛlɛ kɛ cogo la min tɛ se ka fɔ nsiirin kɔnɔ, wa a tɛ se ka ɲɛfɔ ni sɛbɛnnikɛlan ye.
  Akulina Orlova - ni a mago bɛ a la, a bɛna a ta ka Fuhrer kunsigi gosi n"a sennasanbara gansan ye. Wa a bɛna kɛ nɛnɛba ni nɛnɛba ye. A ye sungurunnin ye min bɛ ni nɛrɛw ye tiɲɛ na nɛgɛ la, ani bara barikamaw kosɛbɛ ni sokola abs ye. Nin ye sunguru sugu ye i b"a ɲini tiɲɛ na ka min ta ka se sɔrɔ a kan.
  Wa a bɛ Naziw kɛlɛ ka dɔnkili da;
  An ye Komsomol mɔgɔw ye, kɛlɛcɛ jagɛlɛnw,
  An ye ɲɔgɔn lajɛ ka kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye Fasokanw kama...
  An faw bɛ waso anw npogotigininw na,
  Sabula an bɛ se ka kunnafoni di ɲɛtaa kan!
  
  Kɛlɛcɛ ye top class dɔrɔn de ye, .
  An bɛ boli ka surunya an farilankolon na nɛnɛ na...
  An bɛ se ka sɔsɔli kɛ ko o ko kan, .
  Sankolo min bɛ tile bɔ kosɛbɛ, min bɛ yeelen bɔ, o jukɔrɔ!
  
  I tɛna an sɔrɔ npogotigi cɛɲiw la ka tɛmɛ o kan,
  An cɛ ka ɲi kosɛbɛ, an bɛ dashing...
  Cɛɲi in ɲɛ tɛ tɛmɛ mugan kan,
  Ani i senw bɛ boli sennasanbara la nɛnɛ na!
  
  Tile cɛɲi dɛ, kulɛri jɛman, .
  Sanu dɔ b'a la, i b'a dɔn...
  An bɛna kominisi daminɛ ye sɔɔni,
  Ani npogotiginin caman minnu farilankolon tilancɛ, sennasanbara tɛ!
  
  Anw Komsomol tɔndenw bɛ kɛlɛ kanu,
  Wa bɛɛ bɛ se ka fɛnw kɛ minnu ka nɛnɛ kosɛbɛ...
  An bɛ kɛlɛbolo jagɛlɛn dɔ ci kɛlɛ la,
  Sabula juguw ye fɛn fitininw ye!
  
  farali ni farali tɛ di, .
  Ni universel furious situation ye...
  Npogotigininw bɛ se ka diwɛn min
  Taga kɛlɛ la ni fini dafalen ye!
  
  Sisan an bɛ elfew ka diɲɛ kɔnɔ - o tɛ foyi ye, .
  An bɛ se ka caman kɛ fana...
  Duniya bɛɛ ka sugo bɛna kɛ tiɲɛ ye,
  Ne na fɛn o fɛn kɛ, aw ka da ne la!
  
  Fasokan2009-09_enterneti_kalanni.dis.html,#5413333 daɲɛ si tɛ yen ka sɔn - .
  Aw ye se sɔrɔli darapo cɛɲi minɛ ka taa aw disi la...
  An ka kapitalisimu cakɛdaw fili,
  An ka gɛlɛyaw ka halaki dugujukɔrɔ!
  
  Aw ka nɔɔrɔ sɔrɔ, aw ka Irisi Krisita dɔn,
  An bɛna npan ni kala kɔrɔta sublimely...
  Kanuya min bɛ Fasokanw na, o bɛ yeelen bɔ, a saniyalen don,
  Dɔw fana bɛna na ni bɔgɔdaga tan ni wɔɔrɔ ye!
  
  Fasisiw fanga ka bon ani a ka jugu dɔrɔn, .
  Ani orcs fana ye Nazi fangatigiw ye...
  Nka ne bɛna Krautw gosi u ɲɛda la,
  Npogotigininw tɛ pacifiste ye fewu!
  
  An wolola jamana dumanba don dɛ, .
  An bɛ falenfɛnw fo ni nisɔndiya ye ni perlew ye...
  Wa Fuhrer bɛ a yɛrɛ di Sitanɛ ma dɔrɔn,
  An bɛna a ban Mɛkalo la min bɛ yeelen bɔ!
  
  
  An bɛna a sɔrɔ, ne dalen bɛ fɛn bɛɛ la sisan,
  Tiɲɛ na, n t"a ja gɛlɛya ka sugo kɛ kojugu...
  Dugu ni kɔkandugu bɛ nisɔndiya la,
  Den ye ŋɛɲɛ kɛ denso kɔnɔ!
  
  Ani jɔn ye nin orc timinandiyalen in ye, .
  Grin de la fangs ye decentement dimi kosɛbɛ...
  Wa i y'a gosi nɔgɔya la a ɲin na,
  Kɔnɔ ɲinini bɛ to fɛn misɛnninw dɔrɔn de kama!
  
  Ne bɛ Krisita deli - ka Sebaayabɛɛtigi diɲɛ kisi,
  Kana a to a ka jeni tasuma tɔɔrɔ la...
  Ka yafa mɔgɔ juguw ma ni kanuya ye,
  Ka juguw bila funteni jugumanba la!
  
  An tɛna sɛgɛn Bɛrɛlin fana,
  An bɛna se yen, i ka da a la, fo ka se New York ma...
  An ka da a la kosɛbɛ, balima duuru,
  Npogotiginin kan ka pɛrɛn kosɛbɛ!
  Nin npogotiginin ninnu bɛ yen minnu ka tɛmɛsira bɛ mɔgɔ ɲɛnafin bɔ ani minnu bɛ se ka kɛlɛ kɛ - minnu ka nɛnɛ ka bon diɲɛ kɔnɔ. Hali n"u fana bɛ gosi tiɲɛ na biɲɛw kan ka kolo dɔ kari.
  Nka Nowanburukalo la, ɲɛfɛla jɔyɔrɔ sabatira dɔɔnin. Soviyetiki sɔrɔdasiw kɔsegira Dnieper kɔfɛ, u ye fanga mara Kiev n"a lamini dɔrɔn kan ani hali bi a lamininen don pewu, nka Odessa tun bɛ ni fɛn barikama ye hali bi kɔgɔji fɛ. Nka Angilɛw, Alimanjamanaw ani Italikaw ka kurunbaw barika tun ka bon kojugu wa a jɛlen don ko nin dugu in tɛna mɛn kosɛbɛ ni balili dafalen ye. Worodugu fɛ, Alimanw ni jɛkulu ye Baltik jamanaw minɛ ka nɔrɔ lafasali sira kɔrɔ la, ani cɛmancɛ la, cogo dɔ la, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye sen sɔrɔ Dnieper kan ani ka taa a fɛ ka taa Pskov, min tun tilancɛ laminina kaban, nka a tora senna ka i yɛrɛ minɛ.
  Saheli fɛ, Turki sɔrɔdasiw ye Batumi minɛ kalo damadɔ kɛlɛ kɔfɛ, ka Yerevan laminini dafa.
  Primorye minɛna Zapɔnkaw fɛ. Nka Vladivostok tun bɛ bali la hali bi. Wa a dilanna ni barika ye. Nka a bɛɛ lajɛlen na, Nowanburukalo nɛnɛ sera kaban. Parade dɔ tɛmɛna kɛnɛba bilenman fɛ. Wa a bɛ iko Stalin tun bɛ o la.
  O kɔfɛ, jamana lafasalitɔn ye lajɛ daminɛ. O yɔrɔ la, u y"a daminɛ ka baro kɛ fɛɛrɛ wɛrɛw kan ka ɲɛsin forobaciyɛn ma.
  Zhukov ye hakilina di ko:
  - A ka kan ka Yerevan balili da Minɛ ani ka kɛlɛ-kɛlɛw Dabɔ jugu kan o siratigɛ la. O cogo la, sababu bɛna sɔrɔ k"an ka Transcaucasian kulu kisi.
  Stalin y"a fɔ ni dusukasi ye ko:
  - A bɛ se ka kɛ. Yerevan man kan ka di cogo si la. Nka ɲininkali ye ko hali n"an ye kɔri kari yen, o tɛna foyi ɲɛnabɔ. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko an juguw ye kapitalisimu jamanaw ka jɛkulu ye min bɛ Tlebi-yanfan fɛ. Fɛn dɔ bɛ yen an ka kan ka miiri min na.
  Shaposhnikov y"a kɔlɔsi ko:
  - Nafa bɛ jugu la senna-tɛgɛrɛ la. Wa Angletɛri n"a ka koloniyali tilali, ani Erɔpu jamana bɛɛ jate, o fana bɛ an kɛlɛ. Ka fara Türkiye kan, ani Japon kɔrɔnyanfan fɛ ani Tayilandi. Jugu bɛ se k"an faga dɔrɔn, ka hadamadenw ni nafolomafɛn caman sɔrɔ. An wajibiya ka don kɛlɛ jan dɔ la min bɛ kɛ ni sɛgɛn ye fo an ka Irisi sɔrɔdasiw ban.
  Marisikalo Timoshenko pɛrɛnna ko:
  - Ɔwɔ, an bɛna u foni ka kɛ nɔgɔ ye !
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I da tugu, mɔgɔfagala. I ma se ka Warsaw ta, hali n"i ye kalifa ko i bɛ se Bɛrɛlin dɔgɔkun fila kɔnɔ. Wa a bɛɛ lajɛlen na, aw ye wuluw ye - aw ko, aw ka Alimanjamana gosi fɔlɔ. Ani mun nana o la? Sisan, an ka diɲɛ bɛɛ jateminɛ an kɛlɛli la. Berezil ni Arzantine fila bɛɛ ye kɛlɛ laseli kɛ, wa Ameriki bɛ se ka don a kɔnɔ sɔɔni. Ani an mago bɛ mun na?
  Marisikalo Timoshenko ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An ka kan ka bin jugu kan. An bɛna a sɔgɔ ka jigin.
  Molotov y"a kɔlɔsi ko:
  - USA la a man nɔgɔn ten ka Kongresi lasun a ka don kɛlɛ la. Nka Ameriki bɛ ka pankurunw di kaban, ka fara awiyɔnw kan. Wa u ka awiyɔnw ni kɛrɛnkɛrɛnnenya la bɔnbɔnw bɛ u seko bɛɛ la. Ka fara o kan, o fɛn suguw bɛ se ka kɛ fana mobili dilanni na. Ayi, tiɲɛ na, ni Ameriki donna kɛlɛ la, sababu tɛna kɛ.
  Stalin y"a fɔ ni dusukasi ye ko:
  - Wa i bɛ mun fɔ ?
  Jamana kɔkankow minisiri y"a fɔ ni kanba ye ko :
  - N hakili la, a ka fisa ka bɛn kɛ ni faaba jamanaw ye. A ɲini ka waajulikɛyɔrɔ yɔrɔ dɔ mara a dɔgɔyalenba la. Nin ye an ka sababu kelenpe ye.
  Tymoshenko ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ayi maloya diɲɛ ma !
  Stalin ye ɲininkali kɛ ni dusukasi ye ko:
  - Zhukov bɛna mun fɔ ?
  Georgy Konstantinovich y"a jaabi ni majigilenya ye ko:
  - An ka jago ye sɔrɔdasi ye. Ani ka kuma hɛrɛ kan diplomasikɛlaw fɛ. Nka n"an ma se sɔrɔ kɛlɛyɔrɔ la ɲinan fonɛnɛ na, o tuma na samiyɛ ni samiyɛ nata la a bɛna juguya ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Nafa bɛ jugu la tiɲɛ na sɔrɔko ni hadamadenya seko la. Wa cogo si t"a la an bɛ se ka se sɔrɔ kɛlɛ la min bɛ mɔgɔ sɛgɛn. Ka fara o kan, jamanaw bɛ se ka minɛn hakɛ min dilan minnu bɛ an kɛlɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"an ni USA jɛra, an tɛna se k"u tɛmɛ.
  Kuntigiba ye ɲininkali kɛ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko :
  - Jogoɲumanya dun ?
  Zhukov ye a kunkolo wuli:
  - A bɛ bɔ jɛɲɔgɔn Stalin ye min ye. An ka T-34 man jugu, i n"a fɔ KV-1. Nka jugu bɛna marifa barikama wɛrɛw sigi joona T-4 kan. Wa, n"a sɔrɔla jugu ka awiyɔn bolicogo ka fisa n"an ta ye yɛrɛ - kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛlɛcɛw. Ani an ka awiyɔnw ka fisa ni tubabu bɔnbɔnw ye. Wa ka fɛn kura Da... Ayiwa, nin bɛ waati Ta wa jugu fana bɛna fɛn nɛnɛman ni dafalen dɔ Dabɔ nin ko in na.
  Stalin y"a kunkolo wuli k"a ɲininka ko:
  - Beria hakilina ye mun ye ?
  Jamana kɔnɔko komisɛri ni sharashki ɲɛmɔgɔ y'a jaabi ko :
  - Dɔnniyakɛlaw bɛ baara la, jɛɲɔgɔn Stalin. N y"u bilasira u ka bɔnbɔn dɔ dilan min bɛ se ka jigin. O la, u bɛ baara kɛ. Ayiwa, kɛlɛcɛw kan fana. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Yak-9 ye layidu ta ko a bɛna kɛ masin ɲuman ye, i n"a fɔ LAGG-5. O la, baara bɛ taa ɲɛ k"a sɔrɔ a ma jɔ. Ani an bɛ baara kɛ ni karɔti ni bere fila bɛɛ ye!
  Supreme ye a kunkolo wuli ko:
  - Belebele! Baara! O waati kɔnɔna na, yamaruya dira n ma ko n ka Yerevan bila ka taa ɲɛ Pskov kɛrɛfɛ. An bɛna jugu kɛlɛ o siraw fɛ. Wa o waati kelen na, an ka samurai dɔw ta ka kɛ shugan ye Mɔngoli jamana na. Kɔfɛ n bɛna kuma dilanbagaw fɛ fɛn kuraw kan n"u ye.
  Zhukov y"a kɔlɔsi ko:
  - Fɔlɔ T-34 ka ɲi ka caya walima ka dɔgɔ, nka an mago bɛ pankurun barikama na, nka mobili tɛ dɔgɔya. O ka kan ka se ka kɛ!
  Voznesensky y"a fɔ ni cɛsiri ye ko:
  - An k'a kɛ ! Siga t"a la, an bɛna o kɛ!
  
  ƝƐNABƆLI ƝƐNABƆLI HYPER VIRTUAL KA ƝƐNABƆLI
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Kɛlɛcɛ sunguru cɛɲi dɔ n"a teri kura Pinocchio the cyborg bɛ kɛlɛ la tiɲɛ yɛrɛ la. Tiɲɛ don, kɛlɛcɛw bɛ u fɛ minnu ka nɛnɛ kosɛbɛ i bɛ se ka minnu boli tiɲɛ yɛrɛ la dan tɛ minnu na ani ka kɛlɛ kɛ i n"a fɔ warabilenw, ani fana ka kɛlɛ kɛ ni danfɛn suguya bɛɛ ye minnu bɛ diɲɛ kɔnɔ ani minnu ye maaɲɛ ye.
  . SABABU No. 1.
  Veronica, min tun bɛ bikini dɔrɔn de don, o y"a yɛrɛ sɔrɔ mobili jɛlen dɔ kɔnɔ min tun bɛ i n"a fɔ stingray flakɛlen. Ani fana, pannew minnu tun bɛ kɛlɛ ɲɛminɛ ani, a bɛ iko masin min tun bɛ siran kosɛbɛ, olu ka ologramu dɔ tun bɛ yeelen bɔ.
  A kɛrɛfɛ, Cyborg Pinocchio tun bɛ yen. Sisan, a tun bɛ i n"a fɔ kɛnɛma i n"a fɔ kamalennin min si bɛ san tan ni naani walima tan ni duuru ɲɔgɔn na, a bɛ ni jisumalan dɔrɔn de don, a farikolo ka bon kosɛbɛ, a ɲɛda cɛ ka ɲi, a ye kamalennin ye, kunsigi kelen tun tɛ min kan ani a ɲɛda ye roso ye.
  Cɛdennin cɛɲi kosɛbɛ, a kunsigi ye bulama ye ani a buzz tigɛlen don ka ɲɛ. Wa fari bɛ nɔgɔya, a bɛ kɛ nɛrɛmuguma ye, farikolo yɔrɔw bɛ fili. Aw bɛ se ka baara kɛ n"a ye piblisite la, kɛrɛnkɛrɛnnenya la muso kɔrɔbaw fɛ. Ayiwa, ɔwɔ, porogaramu bɛ se ka kɛ cogo o cogo. A kɛra cogo o cogo, ani Veronica, ni a ka paramètres (paramɛtiriw) bɛ wuli.
  Wa sisan, a ye o de kɛ tigitigi. An ka kɛlɛcɛ ka paramɛtɛrɛw sɛmɛntiya. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, fɔlɔ laser kanonw hakɛ ani u caya siɲɛ fila. O kɔ fɛ, a bɛ marifaciyɔrɔ Fàra o kan, o fana ye boli ye. Aw bɛ dɔ fara jibɔ fanga kan. Ayiwa, ani fanga-yɔrɔ lakanani hakɛ, walasa jugu kana se k"i jeni o yɔrɔnin bɛɛ.
  Npogotiginin y"o ɲɛnabɔ ni fanga ye nin cogo de la.
  Ayiwa, Pinocchio le cyborg fana ye upgrade kɛ. Wa, tiɲɛ na, a ye mobili ka paramɛtɛrɛw kɔrɔta. Nka a tɛ kɛ fo ka se sɔrɔli nɔgɔya.
  O bɛɛ kɔfɛ, ka se sɔrɔ ɔridinatɛri tulon dɔ la nɔgɔya la kojugu, o tɛ ko duman ye!
  Hali ni yan caman bɛ bɔ kɛlɛcɛw jogo de la. Nka o cogo la, fɛn bɛɛ bɛ cogo la ni nin furuɲɔgɔnma ninnu jogo ye.
  Veronica ye susuli fiyɛ a ɲɔgɔnna ma, ka tweet kɛ ko:
  - Sebaayaba bɛ an makɔnɔ , .
  I bɛna i sigiɲɔgɔn lafili joona joona!
  O kɔfɛ, a y"a senkɔni jɛlen, bulama, pinki digi joystick butɔni kan, a ka kɛlɛcɛ ye teliya kosɛbɛ.
  Dolow kanon tun bɛ ka wuli ka taa a fɛ. A bɛ ka caya ka taa a fɛ, u bɛ i n"a fɔ wuluwulu jɛlenw, kisi moduluw ani nɛgɛfugulan jilamaw, k"a ɲini ka hakɛ fitinin ta. Ka kɛɲɛ ni sariya sɛbɛnnenw ye, u tun tɛ se ka tiɲɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la, nka ni farati tun bɛ u minɛni na, ɔridinatɛri masirilen min bɛ a kɔnɔ, o tun bɛ se ka yamaruya di u yɛrɛ tiɲɛni ma. Ka fara o kan, modulu caman sara bala la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, k"a sɔrɔ u ye teliyaba yiriwa, u tora ka juguw ka kurunba minɛ, k"a sɔrɔ u bɛ wuli ka taa kɛrɛw la, bɔnbu minnu bɛ kɛ ni thermoquark ye, olu pɛrɛnna u ni ɲɔgɔn cɛ, u kelen-kelen bɛɛ ye charge miliyari caman ta minnu bɛ se ka dugu cɛmancɛ dɔ tiɲɛ; A dabɔra cogo min na, ni a gosira tigitigi, fanga-yɔrɔ kelen tɛna kisi, hali nɛgɛ min barika ka bon kosɛbɛ, o tɛna kisi.
  Veronica ye a jugu fɔlɔ kunbɛn. O cogo la, o tun ye kɛlɛcɛ sigilan kelen ye, bonbon dɔ sigilen tun bɛ min kun na, min tun bɛ finimugu jɛman dɔ kɔnɔ, senw bɛ min na. Ani a tun bɛ manɛw kɛ minnu tun ka gɛlɛn.
  Npogotiginin porogaramukɛla ye dɔnkili da ko:
  -E, dumunikɛcogo, i kana nin ni nin dun,
  Wa sungurunnin senw tɛ sɛgɛn taama na...
  Oh, dumunikɛcogo, bana in bɛ cogo min na, .
  Npogotigininw bɛ bilen kɔngɔ fɛ ka dɔnkili da!
  O kɔfɛ, Veronica y"a ta k"a ka laser kanonw ci jugu ma. Wa kɛlɛcɛ y"a daminɛ ka sigarɛti min, a jɛlen don ko dumunikɛminɛn, bonbon min senw bɛ, o tun man di pewu.
  Lafasalitɔnw ye laɲini nkalonma tan ni caman bɔ dolow kurun kelen kɔnɔ, marifa kɛrɛnkɛrɛnnenw ye kapisilɛriw ci ni gazi ye min ye laserw taamacogo tiɲɛ ani ka kɛ sababu ye ka halakili misiriw ci joona ani ka gamma radiation fanga dɔgɔya. Troll kurunw fana ma sɔgɔsɔgɔ, ka caya ka taa a fɛ, funteni, ɛntɛrinɛti ani hali girinya jaanw tun bɛ ka pan ka yaala sankolo la. Tiɲɛ na, marifa minnu bɛ girinya, nɛgɛ tigɛ, fɛnw tigɛli ani ka kɛ sababu ye ka binkanni kɛ, olu de tun ye faratiba ye. Jaan min bɛ girinya, o bɛ se ka fanga dɔgɔya o nɔ na walima ka bilasirali rada gosi misiriw, torpidow, minɛnw kama. Dolow kurun damadɔ, n"u ye tiɲɛni Kɛ ni girinya ye, olu y"u Yɛlɛma ka Taa "sèn finman fɛ k"a da Minɛ ka Bìn o tile tununnen in kan ni girinya ni girinyaba ye.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, k"a sɔrɔ u ye fɛn dɔw labɛn kokura, u y"u ka tasuma jigin juguw ka kurunbaw kan - kɛlɛkurunba minnu bɛ kɛlɛba la. O mastodonw, minnu tun bɛ se ka don dugu bɛɛ kɔnɔ, marifatigiya barikama tun bɛ u la, wa, tiɲɛ na, fanga-yɔrɔ barikama tun bɛ u la. Tasuma-fanga-minɛn minnu bɛ Bɔ girinya-kanw na, olu tùn bɛ Kɛ k"u Kὲlɛ u ka fiɲɛbɔli tùn ka gɛlɛn kosɛbɛ k"a Jira ni fanga-yɔrɔ ye, ka Fàra o kan, a tùn bɛ Se k"a ɲini ka jɛnɛratow Tiɲɛ a dɔgɔyalenba la; O cogo la, ni ɲɛnajɛ kɛra, thermoquark bɔnbu sirannin bɛ se ka ci. Crosoiderw tun ja gɛlɛyara kosɛbɛ, u ye jagɛlɛya jira. A kɛra i n"a fɔ o vacuum tun bɛ ka mankan bɔ ni fanga caya kojugu ye walasa ka dɔ fara girinya-minɛn in nafa kan, u tun ka kan ka dɔ bɔ yɔrɔjan na, o min tun falen bɛ faratiba la. Yan, u dɔ pɛrɛnna, ka manamana ni halakili tasuma ye, o kɔfɛ, filanan.
  - N"a sɔrɔ a nafa t"a la ka o farati suguw ta wa ? - Jenerali y'o fɔ.
  Npogotiginin y"a jaabi, k"a ka diamant bɔrɔ dɔ manamana a kunsigi jɛman na:
  - Ayi, n terikɛ, an ka kan ka furuɲɔgɔnma fila tiɲɛ a dɔgɔyalenba la. Nin masin barbari ninnu bɛ se ka marifa ci planetew la ka bɔ yɔrɔ jan kosɛbɛ, o kɔrɔ ye ko n"u gɛrɛla diɲɛw la minnu ka ca, kɛrɛnkɛrɛnnenya la an ka faaba sɛrɛkili...
  Gurgling ka jaabi la:
  "Ne y"a faamu ko u tiɲɛni bɛna gɛlɛya ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan, walima ka to yɔrɔ jan na ni fanga kunbabaw bɛ ɲɔgɔn sɔrɔ."
  Npogotiginin ye a sennatan ni jagɛlɛya ye, ka dimi bɔ a la:
  - O la, taa a fɛ ! Wa u k"u gɛrɛ kosɛbɛ, ultra-battleship (kɛlɛ-kurunba) dabɔra kɛrɛnkɛrɛnnenya la walasa ka jugu mɔ k"a sɔrɔ farati foyi tɛ.
  Ani, sennasanbara ni cɛɲi kurulen Veronica yɛrɛ ye farati caman ta. Bonbon tun bɛ kɛlɛ kɛ kɛlɛcɛ min kɔnɔ, o binna. Ani, gril jenilen min datugulen don ni sokola ye, o binna ka bɔ.
  Nka mobili saba ye Veronica kɛlɛ siɲɛ kelen. Wa bonbon nɔgɔmanw tɛ u kɔnɔ, nka aces ni liqueur bɛ u kɔnɔ. Aw bɛ aw jija dɔrɔn ka ninnu ta ni aw bololanɛgɛw ye, ani ka tɛmɛ o kan ni npogotiginin sennasanbaraw ye.
  Veronica wajibiyara ka manɛw kɛ.
  Wa a ka cyborg jɛɲɔgɔn Pinocchio fana ye kɛlɛ kɛ ni dusuba ye. Wa, ne ka kan k"a fɔ ko o kɛra yelifɛn ye min ye mɔgɔ kabakoya. O kamalennin cɛɲi in ye seko jira min tɛ se ka da a la. Hali ni o ɲɔgɔnna ace seasoned i n'a fɔ Camel sigarɛti pake donna kɛlɛ la a kama.
  Ayiwa, kɛlɛcɛ tɔw ye kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  O kɔfɛ, bɔgɔdaga minnu bɛ taa ni u ye, olu tun bɛ wuli ka bɔ jugu la yɔrɔjanba la, u tun bɛ o fɛɛrɛ suguw kɛ fɛn ɲumanw ye; Faamubaliya dɔ kosɔn, mɔgɔ dɔ nana ni kurunw ye minnu falen bɛ kɛlɛ robow la, trolw ani u jɛɲɔgɔnw ka bɔ siya minɛlenw cɛma ka don kɛlɛbolo la. U tun ka dɔgɔ ni dolow kurun kɔrɔw ye u ka taamacogo ni u ka marifaw tacogo la, o bolifɛnw tun bɛ ni lakanani ɲuman ye, nka o bɛɛ n"a ta, u bi wɔɔrɔ ni duuru pɛrɛnna, wa mugan ni saba wɛrɛw tiɲɛna kosɛbɛ. Ni an y"a jateminɛ ko kurun kɔnɔ mɔgɔ bɛɛ ka kɛlɛbolo miliyɔn kelen ni tila ni kɔ bɛ yen, o ye bɔnɛba ye.
  Kɛlɛ senfɛ, Veronica y"a faamu ko a bɛ se k"a ka paramɛtɛrɛw boli. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, laser marifaw ka doncogo fanga. Walasa miniti kelen kɔnɔ u ka fanga Bɔ, i n"a fɔ atomikɛ bɔnbu damadɔ minnu Dònna Hiroshima.
  Wa o cogo la a ye baara kɛ ani ka baara kɛ. Laser fiɲɛ violetw ye kɛlɛcɛ min ka surun a la, o gosi, ka don a ka lafasalikɛla fagalen kɔnɔ. Ani liqueur bonbon fana pɛrɛnna. Fila tɔw y'a ɲini ka don ka bɔ sungurunnin kɛlɛcɛ kɛrɛ fɛ. Nka o cɛɲi ye barili tigɛlen dɔ lamaga. Ani a bɛna i gosi cogo min na diagonalement ni mini-rocket ye.
  Wa sisan, kɛlɛcɛ filanan tigɛra ka kɛ fɛnw ye.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Kana yan, a bɛ kɛ banzai ye !
  Kɛlɛcɛ kamalennin y"a kɔlɔsi, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k"a dɔ wɛrɛ ci ka bin, nin sen in na, kɛlɛcɛ sigiyɔrɔ fila bɛ yen:
  - sanubɔlan kɔnɔ, orkɛw ka kɛlɛbolo bɛna kɛ yen ani minnu b' an ta sigarɛti, dumunifɛn dumanw ani dɔlɔ suguya bɛɛ la !
  Veronica ye ŋɛɲɛ kɛ, ka kɛlɛcɛ wɛrɛ faga marifa la, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ Elf belebeleba ni Oz masaya ye !
  Nka, rofoshkiw ye kalan sɔrɔ joona u ka filiw la, u ka volleyw tun bɛ se ka se plateformew ma ka taa a fɛ, ani zherrikw tun bɛ kari, ka sɛgɛn ka tɛmɛn binkanniw ka sizo kɔnɔ, ka dimi gosi, ka taa sagaden yɛrɛ ɲini. Nka, n"i yɛrɛ tɛ i ka ɲɛnamaya bila farati la, a ka nɔgɔn ka kɛ jagɛlɛya ye. Hakili dɔw tun ye mɔgɔ salenw ta ye minnu ma latigɛ, u tun bɛ boli diɲɛw ni ɲɔgɔn cɛ, wa o waati kelen na, u tun tɛ u yɛrɛ tanga ka dɔ fara u yɛrɛ hakɛ kan.
  - A filɛ, a bɛ iko ultra-battleship bɛ ka faranfasi. - Jenerali ye kulekan bɔ
  Tiɲɛ na, cross-siders, n"u gɛrɛla ɲɔgɔn na kosɛbɛ, u sera ka jenitɛriw tiɲɛ, ka sɔrɔ ka thermoquark bɔnbu dɔ turu o yɔrɔ la. Sisan, dolow belebeleba dɔ tɛ yen tugun.
  - An bɛɛ ka kɛ en masse ye filanan kama, hit concentrated, kana jɛnsɛn finman. - Kent ye kulekan bɔ ka don kanal encrypté kɔnɔ.
  Krosoiderw y"a mɛn ka jɛya, u gɛrɛla ka surunya yɛrɛ, a bɛ ɲini ka maga fanga-yɔrɔ la, wa u ma ɲinɛ ka manɛw kɛ ani ka janw fili. U dɔ pɛrɛnna o yɔrɔnin bɛɛ, nka ultra-battleship tɔ kelen min ka baarakɛlaw tun ye miliyɔn kelen ye, o y"a daminɛ ka bin.
  - A bɛ taa ɲɛ ! - A ko elf jenerali fɛ. - I bɛ se ka sabanan don a kan.
  Space Marshal, n"o ye pusi jugu ye min ka bagankulu bɛ a bolo, ale yɛrɛ tun bɛ kɛlɛkurunba dɔ kan. A y"a ye ko a ka sokɔnɔbagan kanulenw bɛ ka dɛsɛ, a ye kulekanba bɔ ko:
  - teliya ka fanga bɛɛ sama ka taa strike fist la, ka cross-siders bɛɛ tiɲɛ ! Ani o yɔrɔnin bɛɛ la, i ka dugukolo jukɔrɔla paralɛli hakiliw sen don o la!
  K"a to kulekan na, ultra-cruiser wɔɔrɔnan tiɲɛna kosɛbɛ. Ale kɔni sera k'a ka jurumukɛla saba Ta ka Taa, o kɔ fɛ, a girinna kosɛbɛ fo cross-siders (kɛrɛnkɛrɛnnenya la) ma waati Sɔrɔ ka Segin ka Tɛmɛ.
  Veronica y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan minnu bɛ manamana i n"a fɔ diamant ani ka dɔnkili da ko:
  Yala i bɛ tilebin ye sankolo la wa?
  Surf juguba bɛ ka lashing...
  O ye Jahannama taamasyɛn ye
  Sagakuluw ka kulekanba bɛ bɔ diɲɛ kɔnɔ!
  Wa ale, k"a sɔrɔ maloya foyi ma kɛ a la, a donna kɛlɛ la ni Belomor kulu dɔ ye sanfɛla kɛlɛcɛ barikama dɔ kan.
  Ultra-cruiserw y"a daminɛ ka kɔsegin ani ka kulu kɛ. Wa hali o bɛɛ la, baganw ni wuluw ma miiri k"u yɛrɛ di, u ye u digidigi ni dimi ye, ka boli jugu nɔfɛ, wa u ka dolow kurunw tun bɛ layini na i n"a fɔ bɔgɔdaga da fila. Nka, a man nɔgɔn ka se sɔrɔ o dolow kurun barikama suguw sigicogo ɲuman kan, bɔnɛw cayara kosɛbɛ, wa kurunba minnu bɛ kurunba kɔnɔ, olu donna kɛlɛ la. Kelen kelen, Krosoider tan ni wolonwula binna, ani naani wɛrɛw nɔrɔlen bɛ girinya jaan na min bɛ ladege jikuruw ka siginiden fɛ. Tiɲɛ don, ultra-cruiser naani wɛrɛw tiɲɛna kosɛbɛ, wa tasuma ye u minɛ. Sisan, baganw wajibiyara ka kɔsegin, wa Rofoshkiw labanna ka fɛɛrɛ ɲumanw sɔrɔ, k"a ɲini k"u ka jatebɔ nafa sɔrɔ kosɛbɛ.
  Veronica ye manɛw kɛ min ka di kosɛbɛ, wa a sera ka kɛlɛcɛ dɔ minɛ min tun bɛ ni Belomor pake ye, a y"o kɛ ni hakilitigiya ye kosɛbɛ. Wa, jeninida gansan dɔ kɛra. Wa o kɔfɛ, baga pake dɔ, tasuma min tun datugulen don, o panna ka bɔ mobili tiɲɛnen kɔnɔ.
  Veronica ye tweet kɛ ko:
  - Kɛlɛ ka kɛ , .
  Elfie ɔwɔ ni ne ye!
  Pinocchio le cyborg ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I npogotiginin ye mɔgɔba dɔrɔn de ye ! Taga a fɛ!
  Wa a ye masin jɛlen wɛrɛ fana gosi ka bɔ sanfɛla dilanni na, wa a pɛrɛnna ka kɛ tasuma ye i n"a fɔ marifakisɛ.
  O furuɲɔgɔnma fila ye pɛrɛn ni kan kelen ye ko:
  - Kelen fila Sàba - .
  I b"i ka sigarɛtiw tigɛtigɛ!
  Waati dɔ la, faunw ka kurun misɛnninw bɛɛ y"u kɔsegin ka daminɛ ka plateformew datugu ka bɔ zherrikw ka binkanniw na.
  - An ka sɔrɔdasiw bɔnɛna u ka daminɛ na. - Kent y'o fɔ.
  - O tuma na fɛ, an ka kan ka kɔsegin mankan bɔ ! - Hett ye hakilina di. - N bɛna kuma dolow marisikalo fɛ k"a ɲɛsin a yɛrɛ ma.
  - N bɛ laseli kɛ redeployment kan ! - Marisikalo ye sɔgɔsɔgɔ kɛ. A ɲɛda min tun ye biɲɛ ye, o tun bɛ wasa ni nimisali ɲagaminen jira. Kɛlɛ in laban bɛ se ka kɔrɔfɔ cogoya wɛrɛw la.
  O manɛwɛrɛ in, n"a bɛ Weele cogo nɔgɔman na ko redeployment (segin-ka-bɔ-yɔrɔ) la, o tùn bɛ Labɛn kabini tuma jan, wa a tùn bɛ Kɛ siɲɛ caman sɔrɔdasi-kὲlɛw ni degeliw virtuwɛliw la. A dabɔra cogo min na, a tun labɛnna ani a tun teliyalen don. Bɔli min Kɛra yɔrɔ kelen na, o Kɛra ni teliya fɔlɔ ye, fɔlɔ ni kurunbaw ye, o kɔ fɛ ni kurun fitininw ye. Minnu ye kɔsegin in datugu, olu ye faratiba ta, nka a bɛ iko Rofoshkikaw, n"a bɛ iko u tun bɛ sigasiga jaan namaratɔ dɔ la, u ma digi kosɛbɛ, k"u dan tasuma ma min bɛ taa yɔrɔ jan. A laban na, faw donna yɔrɔ caman na, ka kɛ yɔrɔ ye min tɛ se ka sɔrɔ.
  Ani Veronica tora ka kɛlɛ kɛ ni kuncɛbaya ye. A ye manɛw kɛ ni nanbara ye. O ko in na, a kɛlɛla Napoléon ka kognac fɛ, wa nin ye ace juguba ye. Wa a man nɔgɔn ten ka manɛw kɛ a kama.
  Kɛlɛɲɔgɔn min farati ka bon kosɛbɛ.
  Pinocchio the cyborg y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan a cɛden ɲɛda la ka dɔnkili da ko:
  -I b'a dɔn, an ka kan ka siran sungurunnin ɲɛ,
  Beautées ka exploits tɛ ban...
  Sabula npogotigininw bɛ se ka kɛlɛ kɛ
  Bololabaarakɛla barikama ani kurunba barikama!
  Veronica y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma, ka tigɛcogo dɔ kɛ:
  - Awɔ! Ne bɛ se k"o kɛ! Ani ne bɛ se ka hali Napoléon ka kognac kunbɛn.
  Wa sungurunnin ye manɛw kɛ tugun ɲininkali taamasiyɛn cogo la, wa a y"o kɛ ka ɲɛ kosɛbɛ.
  Wa kɛlɛcɛ min tun ye tasuma don sisan, o barika banna ka kɛ fila ye, sisan Napoléon ka konyak buteli dɔ tun bɛ ka kɛlɛ kɛ masin wɛrɛ kan.
  - A musaka kɛra joli ye an na ? - Jenerali Kent y"a jɛɲɔgɔn Hett ɲininka ni dusukasi ye, k"a sɔrɔ kurunba in tɛmɛna dingɛ dunba in fɛ ka ɲɛ, ka sɛgɛn gazi kuluba dɔ ka taama sira fɛ min ka bon fo a y"a yɛrɛ ka girinya-yɔrɔ dɔ Dabɔ.
  Npogotigi cɛɲi y"a jaabi ni kan sumanikɛlan ye:
  - Wasobaliya! Kurun misɛnnin ba tan ni duuru ni kɔ tununna, ani kɛlɛcɛ ba kɛmɛ ni kɔ. Gɛrɛsi-platifɔmu kɛmɛ duuru binna, wa biwɔɔrɔ ni saba wɛrɛw mago bɛ dilanbaw la. Grapple kɛmɛ fila ni bi kɔnɔntɔn ni wɔɔrɔ tununna, ani tan ni segin wɛrɛw tun ka kan ka dilan. Cruiser kɛmɛ saba ni biwolonwula ni fila, misiri kɛmɛ kɔnɔntɔn ni bi saba ni kelen, bi wɔɔrɔ tiɲɛna kosɛbɛ, nin tɛ jate kɛ tuguni kɛyɔrɔw ni sɛgɛsɛgɛli robow ani tiɲɛni misɛnninw na.
  - U y'a to rofow ka joli bɔ wa ?
  Npogotiginin ye ŋɛɲɛ kɛ, k"a ɲinw jira minnu bɛ i n"a fɔ perle:
  - A ka gɛlɛn ka jatebɔ kɛ tigitigi, nka a ka ca ni an ta ye siɲɛ saba ni kɔ ɲɔgɔn, n"i ye dolow kurunbaw ta, ka fara o kan, a bɛ se ka kɛ ko transport (taama) biwɔɔrɔ ni super-ships (kurunba) 9 minnu ye ultra-battleships (kɛlɛ-kurunba) ye, olu binna, wa a bɛ iko duuru tiɲɛna fo u bɛ, a ka fisa, , bɛna ci kɔfɛ.
  - Ayiwa, siga t"a la, an tɛna jigin nin ko in na, nka n dalen t"a la sarako la. Sariya siratigɛ la, an ye hɛrɛ sɔrɔ ko jugu tun ma labɛn. Kɛlɛ nata la a bɛna a janto kosɛbɛ.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Kuncɛli?
  - A ka c"a la, a bɛ bɛn ɲɔgɔn ma, wa ɔridinatɛri bɛna tilacogo caman di an ma.
  Elf kɛlɛcɛ sen jɛlenw, minnu ɲɛ ye bulama ye, ni tigɛli cɛɲiw ye kosɛbɛ ani a senkɔni kurulen min bɛ mɔgɔ lafili, olu tun bɛ yeelen bɔ.
  Kɛlɛcɛ y'a fɔ ni nɛnɛ ye ko:
  - O la, aw bɛ kunnafoni kuncɛlenw bila.
  Miniti kelen o kɔfɛ, ɔridinatɛri y"a fɔ ko:
  - Parti minnu ka kɛwale ɲumanw bɛ fan fila bɛɛ fɛ, olu ka seko ye nin ye : rofow ka se sɔrɔli ye kɛmɛsarada la biwɔɔrɔ ni naani ye, elfew ka se sɔrɔli ye kɛmɛsarada la tan ni kelen ye, jatebɔ ye kɛmɛsarada la duuru ye.
  - A ma se ! - Jenerali ɲɛda barika banna.
  - Taamacogo ɲuman tɛ se ka kɛ, ka jateminɛ kɛ ka jateminɛ kɛ jugu ye min ni an y"a jira ko an bɛ se ka min kunbɛn.
  Ɔridinatɛri ye miniti tilancɛ jate ka tɛmɛ o kan, ka nin bɔ:
  Rofow ka se sɔrɔli seko ye kɛmɛsarada la bi wɔɔrɔ ni naani ye, elfew ka se sɔrɔli ye kɛmɛsarada la mugan ni duuru ye, ani elfew ka se sɔrɔli ye kɛmɛsarada la tan ni kelen ye ɲɔgɔndan na.
  - Donc (o la), o kɔrɔ ye ko an bɛ bɔnɛ, hali n"o tɛ o hakɛ ye. Chance kelen bɛ mɔgɔ naani na. O de ka fisa. - Marisikalo Gugnish y'o fɔ.
  Veronica ye kɛlɛ kɛ ni Napoleon cognac ye. Wa, a tɛ kɛ fu ye ko buteli min kɔnɔna bɛ ni sɔgɔsɔgɔninjɛ ye, o tɔgɔ tun ka bon kosɛbɛ, wa a tɔgɔ tun bɛ yeelen bɔ. A ye kɛlɛ kɛ tiɲɛ na sanfɛ.
  Wa npogotiginin porogaramukɛla ma se k"a minɛ jaan kɔnɔ, walima k"a jigin tugun.
  Ka fara o kan, a fana minɛna o fiɲɛw fɛ.
  Veronica y"a ye ko a farikolo farikolo falen bɛ ka datugu ni sumaya ye. Ani npogotiginin porogaramukɛla sen jɛlenw, minnu sɔgɔlen don, olu ka suma. Nka kɛlɛcɛ ye dɔnkili da ni jagɛlɛya ye ko:
  An na se sɔrɔ jugu kan, da ne la, .
  Ne dalen b'a la ko an bɛna buteli juguw tigɛtigɛ...
  Bald Fuhrer, waraba min bɛ sogo dun, .
  Nka an bɛna a kɔ kari, aw ka da ne la!
  O kɔfɛ, sungurunnin ye joystick butɔni digi kosɛbɛ n"a senkɔni gansanw ye. Wa kɛlɛcɛ ye girinba kɛ, o kɔfɛ, marifaw bɛɛ ye kɛlɛcɛw bɔ.
  Wa u donna mobili dɔ kɔnɔ, buteli dɔ tun bɛ yen min tun bɛ iko a tɛ se ka tiɲɛ. A yɛrɛyɛrɛla ka wuli.
  Wa o kɔfɛ, konnaki pɛrɛnna, ka sokolaw ni dumuni dumanw jɛnsɛn fan bɛɛ fɛ. Wa vanili, rezɛn ani fɛn duman caman wɛrɛw binna u kan.
  Veronica ye tweet kɛ ko:
  Oh, nɛɛma jumɛn don
  Bonbon bɛɛ dun...
  Chocolat ɲimi, tulonko la, .
  A ka diya ka ɲimi!
  O kɔfɛ, Veronica y"a ta k"a ɲɛw wuli tugun n"a ka emerald ye ani o waati kelen na, safir ɲɛw, minnu tun bɛ wuli i n"a fɔ dolow.
  Porogaramu kamalenninw y"a pɛrɛn ko:
  - Hiperquasar (Hyperquasar) ! I ye ultrapulsar ye!
  Veronica ye o latilen:
  - A ka fisa k"a fɔ ko : ultrapulsar, i ye Hyperquasar ye !
  Cyborg Pinocchio ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ka segin a kan:
  - N hakilinata ye 'sèn Sɔrɔ
  I ja tun bɛ manamana i n"a fɔ jirisunba dɔ...
  A bɛ i n' a fɔ i ye ne gosi i n' a fɔ sanpɛrɛn - .
  N"a cɛɲi ye dolow ye, min bɛ i n"a fɔ sankolo!
  Porogaramukɛla sungurunnin y"a jira ko:
  - I b"i n"a fɔ Pushkin ! A kaɲi!
  Pinocchio the cyborg ye sɔsɔli kɛ:
  - Ayi! Ne tɛ Pushkin ye, nka ne ka nɛnɛ siɲɛ ba kelen!
  Veronica ye sɔgɔsɔgɔ kɛ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Ɔwɔ, Alexander Sergeevich b"a janto i la min ! I ye ɛntɛrinɛti barikama denkɛ ye ni hyperplasma bɛ i ka processeurs kɔnɔ!
  Kɛlɛcɛ fila girinna kɛlɛ la tugun ni dimiba ye. A labɛnnen don k"a ka fanga fagalen ni a ka cɛsiri hakɛba jira.
  Ja in y"a daminɛ ka tunun, o kɔfɛ, a tununna pewu. Npogotiginin kuntigi y"a yɛrɛ mabɔ o sanubɔlan belebeleba in na, walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ, ologramme min bɛ jatigila jatigila la min tun bɛ kabako dɔ kɛ min tɛ se ka faamuya. Elf min tun jɔlen bɛ
  yɔrɔjan, a fana kɔsegira, a ɲɛda kɛra dusukasi ye, ɲɛji bɔra a ɲɛ na.
  - Cojugu! - Npogotiginin komandan y'o fɔ.
  Elf ko :
  - Nin ɲɔgɔnna foyi tɛ Se ka Miiri. Ni yen, elfew cɛma, n fa ye kɛlɛ kɛ, wa a bɛ se ka kɛ ko a jogin na walima ka faga do.
  - Nin tɛ se ka bɔ kɛnɛ kan ! - Yan, wulu wɛrɛ ye sɔgɔsɔgɔ. - N faso bɛ dɛsɛ da la. Axe hyperplasmique dɔ tun bɛ ka wuli n ka siwili kan.
  Porogaramu cɛnin ye perk up kɛ:
  - Hyperplasmique, i ko, hyperplasme ye mun ye ? Ne ye nin mɛn siɲɛ caman, nka ne ma o faamu.
  Robo kɔrɔlen dɔ min ka bon kosɛbɛ, o y"a latigɛ ka muɲu Ale yɛrɛ tɛ fiziki dɔnnikɛla ye degeliw fɛ, nka a ɲini k"o ɲɛfɔ, i n"a fɔ a y"a miiri cogo min na kungo kɔnɔ, hali n"a ye sebaaya bɛɛ ye.
  O la, a y'a Лini k'i Yɛlɛma dɔɔnin kɛrɛ fɛ, k'a Daminɛ, i n'a fɔ a bɛ Bɔ yɔrɔ jan:
  - Fɔlɔ la, ni mɔgɔw tun sirilen tɛ dugukolo kelen dɔrɔn na, nka u tun tilalen don jamana caman na, o kɛlɛcɛ sugu tun bɛ bɔ kɛnɛ kan, walima dugukolo kan, masakɛ Trikhkh. A y"a latigɛ ko waati sera ka ɲagami ni dibi la ban. O waati la, izinibaw tun bɛ ka jɔ kaban, marifaw ni kanonw bɔra kɛnɛ kan. Kɛlɛw kɛra juguya ni tiɲɛniw ye ka taa a fɛ, ani jinɛweleli tun bɛ sa. Ka fara o kan, diinɛ caman kɔnɔ, jinɛweleli jatera jurumu ye min bɛ mɔgɔ faga. A tɛ se ka jate ko kiritigɛ hakɛ min kɛra mɔgɔ minnu kan, mɔgɔ minnu tun bɛ siga la ko u ye jatɔya kɛ. Masakɛ, nin ko in na, a daminɛ na, a hakilina tun ye kelen ye: lagbɛrikɛlaw ye jiri la, walima jiri kan. Nka a kɛra cogo min na, a ye ɲɔgɔndan dɔ labɛn kɛlɛcɛ ɲumanw kama, kɛlɛcɛw ka ɲɛjirali sugu dɔ min bɛ kɛ ni masike ye, setigi kɛra kɛlɛcɛ ye min bɛ iko a bɛ se ka tiɲɛ. Masafugulan bilala a kun na tuma min na, Palladin min tun bɛ taa bɔ a ye, o y"a ka masike bɔ, npogotiginin dɔ ɲɛda, min ni hadamaden sarakalasebaa si tɛ kelen ye, o bɔra kɛnɛ kan jama la.
  Bɛɛ kabakoyara, o tun ye musomannin ye, siya min bɛ fɔ nsiirin na, min bonyalen don balade ni nsiirinw na. A y"a bolo kɔrɔta Trich ma, wa a ka nisɔndiya cɛɲi minɛna dɔnkilidala ɲumanw fɛ.
  Masakɛ y"a kanu, muso min bɔra jamana wɛrɛ la, n"a tɔgɔ ye ko Rerra. A diyagoya tun ka bon, hali n"a ma faamuya bɛɛ fɛ, anw faunw ni elves (elf)w tɛ kelen ye kojugu. Sugu suguya wɛrɛw, suguya wɛrɛw. Ayiwa, i bɛ se k"a ɲɛfɔ cogo di ko waraba bɛ se ka misi kanu? Nka sungurunnin in, kabako don, a y"a dusukunnataw jaabi, wa a ma mɛn, u furula, hali n"a y"a sɔrɔ ko u sigiɲɔgɔn masakɛw tun bɛ o kɛlɛ. Kɛlɛ daminɛna, nka o kɔfɛ, elf sungurunnin y"a yɛrɛ jira ko a ye diplomasikɛla nɔgɔlen ye. A sera ka baara kɛ ni nanbara ye walasa ka Trikhkh kɛlɛɲɔgɔnw bila ɲɔgɔn na. U hakili jigira jɔrɔnanko misɛnninw na joona, u donna kɛlɛ jugu dɔ la u ni ɲɔgɔn cɛ. Ayiwa, o cɛma, Trikhkh ka kɛlɛbolo y"u bugɔ yɔrɔnin kelen. Rerra kɛra jinɛmuso ye, i n"a fɔ, tiɲɛ na, elf caman ye seko ni dɔnko sɔrɔ subagaya la, ani jinɛweleli waleyali o la. I n"a fɔ an y"a dɔn kɔfɛ cogo min na, nin sungurunnin in, k"a sababu kɛ a ka miirili ye min tɛ se ka da a la, a balimakɛw y"a faamuya cogo jugu la, a kɛra mɔgɔ gɛnnen ye. Nka u ye mɔgɔ gɛnnen ye, nka an fɛ, a kɛra faama lakika ye. Rerra ma a janto ɲɛngoya la, a ye diinɛ kura dɔ sigi sen kan min ye subagaya kɛli kɛ sariya ye. Sisan, ka bɔ denso la, denmisɛnnin minnu bɛ se ka subagaya kɛ, olu sɔrɔla, o kɔfɛ, u dege lakɔli kɛrɛnkɛrɛnnenw na. O waati de la dɔnniyakalansow bɔra kɛnɛ kan. Lagbɛrikɛla ŋana Rerra y"a ɲini ka subagaya ni dɔnniya fara ɲɔgɔn kan. Sɔɔni, mansamara ye marifa kura sɔrɔ, min tun ma ye fɔlɔ, wa a ye dugukolo minɛ. Trikhkh kɔrɔla ka sa: o kɔfɛ, elfew ye ɲɛnamaya jan kɛ ka tɛmɛ faunw kan. Wa, elfw tun ka ca ni elfew ye siɲɛ wolonwula. Rerra kɛra masakɛmuso kuntigiba ye. A tun b"a fɛ ka taa sankolo la. O dakun fɔlɔ tun ye wuluwulu ye ka taa sɛrɛkili la. Kɛlɛ bɛ ka kɛ min kama sisan, o yɛrɛ de kama. O kɔ fɛ, atomikɛw ka binkanni taabolo Sɔrɔla. Fɛn minnu ka gɛlɛn kosɛbɛ, olu tun bɛ tigɛtigɛ ni masɔrɔ kɔrɔlenw dalajɛra. Ni jinɛweleli dɛmɛ ye a Sera ka nin wale in yiriwa. O kɔ fɛ, Rerra, ni dɔnnikɛlaw ka dɛmɛ ye, a y"a Sɔrɔ ko fanga bɛ Se ka Bɔ idɔrɔzi nukiliw ka ɲɔgɔn sɔrɔli taabolo la, o wale suguw bɛ Kɛ dolow kan; Nka tiɲɛ na, a tùn bɛ Se ka Kɛ ka bɔnbu idɔrɔzi dɔ Dabɔ ni siginidenw dɛmɛ ye. Kabini o waati yɛrɛ la, sɛrɛkili minɛni daminɛna.
  Veronica fana y"o ye, wa a ye kɛlɛcɛ fariman ye, a hakili jigira fɛn dɔ fana na ka bɔ a ka ɲɛnamaya la Sebaayabɛɛtigi Muso Ala jɔyɔrɔ la, ni sabalilen ka ɲɛnamaya tɛmɛnen dɔ la kelen na, wa a ko:
  - Yala aw bɛ se k"a fɔ an ye ka ɲɛ bombe hidrɔzɛni dilancogo la, n"a sɔrɔla a fanga ka bon ni marifakisɛ fiyɛli ye.
  Robo cɛnin ye ŋɛɲɛ kɛ, ani porogaramu denmisɛn tɔw y"u kunkolo wuli k"a sɔn:
  - Tiɲɛ don a fanga ka bon kosɛbɛ ! Bɔnba fitinin, i n"a fɔ an ka sankanso, o bɛ se ka pɛrɛn i n"a fɔ marifakisɛ barili min cɛmancɛ ye kilomɛtɛrɛ kelen ye.
  - Oow! - Npogotigi cɛɲi Veronica ye fiɲɛ bila. - Kolosi.
  Robo min ka waati ka bon kosɛbɛ, o tora k"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - Nka hali o fanga in tɛ Se ka Taa sankolo la ni teliya ye min ka bon ni yeelen ye. Rerra tora kamalennin ye kɛnɛma, nka saya fana tun bɛ ka gɛrɛ a la. Nka, a ka ɲɛnamaya laban na, ale n"a ka kalandenw ye halakili fanga sɔrɔ. O ye waati ye min na fɛnw bɛ danfara Bɔ u ka fanga la, farali walima ka bɔ, ka bɔ walima ka fara ɲɔgɔn kan. A dabɔra cogo min na, hali ɛlektrɔniki sankaba bɛ Lamaga sira wɛrɛw fɛ, wa n"u bɛ ɲɔgɔn Dòn, fanga dɔnbaliw bɛ Bɔ.
  Veronica y"a ye ko nin ko in diyara a ye:
  - Aw ye kunnafoni wɛrɛw fɔ n ye ɛlektrɔniki sankaba kan.
  Siborg cɛnin in, n"a yɛrɛ bɔra sankolola waati la, o y"a fɔ ka t"a fɛ ko:
  - Atomu bɛɛ bɛ Kɛ nukili ni ɛlektrɔniki sankaba ye minnu bɛ Bɔ ɛlektrɔni ni positɔrɔnw jiginni na. A sugu bɛ i n"a fɔ planete (planɛti) minnu bɛ tile lamini, a jiginni teliya dɔrɔn tɛ bonya kosɛbɛ. Yɛlɛma miliyari caman bɛ kɛ nukili lamini na segin kɔnɔ.
  Wa halakili waati la, ɛlektrɔnikiw bɛ ɲɔgɔn Dòn, nukiliw yɛrɛ, minnu bɛ Kɛ ni porotɔnw ni nitɔrɔnw ye, olu bɛ ɲɔgɔn Sɔrɔ ni fanga belebeleba ye. Ani, binkanni juguba dɔ bɛ kɛ, ka fanga wulibali bɔ min ka ca ni bɔnbu idɔrɔzi binkanni waati ye siɲɛ ba kelen.
  Veronica ye fiyɛli kɛ ko:
  - Tiɲɛ na, dibi la !
  Pinocchio the cyborg ye a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma:
  - jinɛ ka nɛnɛ - jinɛw bɛna dusu don !
  Porogaramu ɲɛmɔgɔ ye t"a fɛ a ye ko:
  - Wa walasa ka charges (saraw) polarite (polarite) Changer, i mago bɛ magic (mago) la. O min bɛ Weele ko wave spell min Dabɔra Rerra fɛ. Ni a tɛ fiɲɛ yɛrɛyɛrɛ dɔrɔn ye cogo dɔ la, nka a kɛra ɲɔgɔndan dɔ ye jikuruw lamagacogo la. A bɛ nɔ bila forow kulu dɔ la sankolo la, wa o forow fana bɛ nɔ bila diɲɛ nafolomafɛnw na. Resonance effect sugu dɔ. O jikuru bɛ juru misɛnninw Lawuli, k"a Tà a bɛ Lase minnu ma ka Taa fɔlikanbaw la, o bɛ Nà ni fɔlikanba ye fo faraw bɛ Yɛlɛma.
  - Wa jikuruw bɛ i n"a fɔ jikuruw , nka u tɛ fiɲɛ na , nka u bɛ yɔrɔ forow la ! - Veronica ye ɲɛfɔli kɛ.
  Komandɔrɔ porogaramu ye a kunkolo wuli
  - Ɔwɔ, i ye n faamu ka ɲɛ !
  Siborg cɛnin y"a sɛmɛntiya, a ɲɛw bɛ yeelen bɔ, ka dɔnniya sɔrɔ min ɲɔgɔn ma deli ka kɛ fɔlɔ:
  - Nin ye maaɲɛ ye min ka bon kosɛbɛ. Sisan, aw bɛ fɛn caman fɔ an ye jolidɛsɛ kan.
  Porogaramu ɲɛmɔgɔ y"a fɔ ka t"a fɛ ko:
  - A bɛ wele fana ko hyperplasme magique. A dabɔra cogo min na, halakili fanga Kɛra thermoquark fanga sɔrɔli daminɛ ye. Wa yan, jinɛweleli barikama tun ka kan ka kɛ. Elfew tɛ bana kɔrɔya waati, u kɛnɛman don ani fanga bɛ u la, nka o waati kelen na, u bɛ saya gɛrɛgɛrɛ ye. O la, Rerra, k"a ye ko a ma mɛn kojugu, a y"a yɛrɛ wele ka kɛ a nɔnabila ye, Zenna, n"o ye elf siya ka jinɛwelelikɛla fangatigiba ye. O waati la, baganw tùn Sìgira kaban 'sèn bɛɛ la k'u Dòn diɲɛ wɛrɛw la, k'u Kɛ mansamara nafolotigi ye. O la, ka kɛ u ka faama ye, o ye bonya ye hali elf kuncɛbaw fɛ. Wa u n"a jɛra ka miiri fɛɛrɛ nata la walasa ka diɲɛ se sɔrɔ.
  Nin waati in na, girinya-minɛn min bɛ wele ko gravity visor (janya-minɛn) ka bɔgɔdaga jɔlen bɛ boon da la
  A y"a daminɛ ka yeelen bɔ tugun ani jogo mankanw mɛnna.
  - A bɛ wele bila kumaɲɔgɔnya ma tugun. N bɛna nin maana in fɔ aw ye kɔfɛ! - Porogaramu ɲɛmɔgɔ y'o fɔ.
  Veronica y"a fara a kan ni hakilitigiya ye ko:
  .- O tɛmɛnen 'kɔ, n t'a fɛ i ka baara Kɛ n'i ka dɔnniya kura ye ka danfɛn tɔw tiɲɛ.
  Denmisɛnw-porogaramuw ni cyborg ye ŋɛɲɛ kɛ.
  Pinocchio le cyborg ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Aw mɔgɔw, kɔrɔlenko yɛrɛ la yiriwali hakɛ siratigɛ la n"i y"a suma n"anw ye, aw bɛ se ka nafa sɔrɔ o la cogo di ? I ma kunnafoni tigitigiw sɔrɔ. Ani komandan ka porogaramu tɛ kunnafoni caman fɔ i ye ko a tun bɛ se ka kɛ ka bɔnbu idɔrɔzi dilan, a ka dɔgɔ kosɛbɛ ka bɔnbu halakili kɛ.
  Porogaramu sungurunnin y"a kɔlɔsi ni dɔnnikɛla dɔ ka fiɲɛ ye ko:
  - Halakili ka nɔgɔn, hali n"a fanga ka bon kosɛbɛ. Ka fara o kan, o wale in fanga bɛ danfara ka kɛɲɛ ni fɛn min bɛ kɛ halakili la. O nɔba bɛ sɔrɔ nɛgɛ ni fɛnw fɛ minnu ka surun a la.
  Veronica y"a kɛ i n"a fɔ a kabakoyara:
  - Wa mun na !?
  Porogaramu ɲɛmɔgɔ y"a ɲɛfɔ ni muɲuli ye ko:
  - Valence faralen ɲɔgɔn kan cogo ɲuman na, balansi bɛ protonw ni neutrons nucléaires kɔnɔ. O b"a to i bɛ se ka fɛnɲɛnamafagalanw hakɛ cayalenba kɛ ani ka baara kɛ ni u ye. O bɛɛ kɔfɛ, marifa fanga bɛ bɔ fɛnw balansi de la.
  Pinocchio the cyborg ye pan ka wuli ka pɛrɛn ko:
  - Wa cogo min na ! Nka an k"a lajɛ min bɛ kɛ o kɔfɛ nin epiki nafama in kɔnɔ.
  Boltology (Bololozi) banna. Wa i ka kan k"a ta, k"a sɔrɔ i ma miiri siɲɛ fila, ka segin kɛlɛ la.
  Veronica sɔnna o ma joona ko:
  - Kɛlɛ kɛli tulon na, o ka fisa kosɛbɛ ni jɛmukanw lamɛn ye minnu bɛ i n"a fɔ dɔnniya siratigɛ la, minnu bɛ tali kɛ hyperplasma ni thermoquarks kan !
  Wa sisan, furuɲɔgɔnma minnu bɛ kɛlɛ kɛ, olu seginna tulon in na, o min bɛ mɔgɔ hakili jigin kosɛbɛ sanfɛla kɛlɛ lakika la, wa a ka nɛnɛ kosɛbɛ.
  Veronica ye piton manɛw kɛ ni sɔgɔsɔgɔninjɛ ye, ka bin mɔgɔ fila ka mobili kan, sokola gingerbread kukisɛ fila sigilen tun bɛ yɔrɔ min na. Wa nin kɛlɛcɛ fangatigiba in ye tasuma minɛ.
  Wa, sɛnzɛri kukisɛ minnu tun bɔra pewu, olu fana tun bɛ tobi.
  Veronica y"a ta ka dɔnkili da ko:
  - Ninnu ye fura dumanw ye yan , .
  An ye kɛlɛcɛw ye, an tɛ toriw ye!
  Pinocchio the cyborg fana ye tasuma don mobili wɛrɛ la ni magoplasm virtuel tasuma ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  Labɛn bɛna kɛ jatew la,
  Ne fana bɛna bonya sɔrɔ...
  Cyborg ka fɔlisen bɛrɛ bɛ a la
  Cyborg ka fɔlisen bɛrɛ bɛ a la
  Robow mago bɛ jatebɔsɛbɛn na!
  O waati kelen na, gravitational visor ka saucer bɛ ologramu belebelebaw kɔnɔ
  a bonyalen don. Dolow jiribolo minnu bɛ manamana ani dolow kurunw cogoya nɔgɔlenw, minnu bɛ se ka kɛ ka ɲɛ, olu y"a daminɛ ka bɔ kɛnɛ kan. U dɔw tun bɛ i ko jɛgɛ, dɔw tun bɛ i ko kabakurun gɛlɛnw, dɔw tun bɛ i n"a fɔ jiri minnu bɛ wuli.
  A bɛ iko rofos (rofos) minnu bɛ fɛn minɛ, olu ka kurunba ye fanga sɔrɔ u ka taama senfɛ. A ye a ka taama sumaya, ka bɔ ka taa pulsar (pulsars) jɔrɔnankow cɛsirilan na, tuma min na u ka bon, tuma dɔw la u bɛ se planete (dugukolo) bonya ma, plasma (jirisunba) kurukuruw bɛ ka taa teliya la siraw kan minnu bɛ wuli ka wuli, ani fɛnɲɛnɛmaw bɛ ka boli u ni ɲɔgɔn cɛ ni kɔnɔnafili ye. O yɔrɔ tun bɛ wele ko diɲɛ kɔnɔ Gehɛn kɔnɔbara. Dibi denmisɛnw ka kurunw ka kɛlɛbolo y"a daminɛ ka labɛn kokura, ka manɛwɛrɛ gɛlɛnw kɛ. O fɛɛrɛ in kun tun ye ka labɛn kɛ walasa ka se ka ɲɔgɔn gosi ni juguw ka dolow kurunw ye.
  Victoria ye kɛlɛ kɛ ni fanga ye ani a ye baseball kɛcogo manɛw kɛ. Wa o cogo la a ye pan ka wuli ka wuli, a tun bɛ siran dɔrɔn. Ayiwa, muso in ye binkannikɛla ye. Ayiwa, namara. Wa Marlborow ka kulu dɔ panna ka bɔ a kama kɛlɛcɛ-aviyɔn kɔnɔ, o kungo kɔnɔnafili sugu bɛ se ka kɛ ɔridinatɛri tulonw na.
  Nin ye dɔnkilida ye min bɛ Kɛ ni seko ni dɔnko ye. Wa sungurunnin bɛna o ta ka butɔni digi n"a kɔnɔbara ye.
  Ani fanga bɔli, mobili min bɛ ni sigarɛti ye, o bɛ jeni ni tasuma manaman ye. Wa a kasa bɛ bɔ sisi baga la.
  Pinocchio the cyborg ye pan ka bɔ meridian pole la. A bɛ pan ka bɔ cogo min na, ka somersault kɛ. Wa a ka binkanni senfɛ, kɛlɛcɛ dɔ nana min sigilen bɛ mɔgɔ fila kan, min datugulen don k"a ɲɛsin jikuru dɔ ma ni Bavaria biyɛri buteli fila ye. O tun ka nɛnɛ kosɛbɛ.
  U pɛrɛnna tuma min na, fomu pinki bɔra, i n"a fɔ tasumafagalan dɔ bɔra.
  Trollw kɛra hakilitigiw ye kosɛbɛ k"a jira k"u ka plasma ɔridinatɛriw y"a jateminɛ ka jɛya kosɛbɛ ko nin yɔrɔ in bɛ se ka kɛ jugu dɔ ka lamini ye min ka namara ka bon kosɛbɛ ani min ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ fɔlɔ kan. Sisan, sɔrɔdasiw tun bɛ ka u yɛrɛ labɛn fɛn o fɛn bɛna kɛ. Sanfɛla ɲɛmɔgɔ ye yamaruya bɛnnenw di ni kan sɔgɔlen ye. Rofoshki tun ye o ɲɔgɔnna manɛw kɛ ka tɛmɛn degeliw senfɛ u ka baarakɛlaw tun bɛ dege kosɛbɛ, k"u ka sekow sɔrɔ ani k"u sabati;
  Walasa ka bɔnɛw dafa, minɛnw marayɔrɔw, nɛgɛ kɛrɛnkɛrɛnnenw ani fanga sɔrɔyɔrɔw bilala baara la kokura. Dilanyɔrɔw tun farala ɲɔgɔn kan ka kɛ iziniw ye, minnu tun bɛ dolow kurunw ladilan u pantɔ yɛrɛ, ani ka kuraw yɛrɛ da. U tun bɛ se ka ye ka awiyɔnw ni kɛlɛkurunbaw ja tiɲɛnenw lamini, minnu ka bon kosɛbɛ. Welding tun bɛ manamana, plasma beams tun bɛ woyo, gravito streams tun bɛ bɔ, ka nɛgɛ min fiyɛ ka kɛ ionw ye, o cogo o cogo. O jɛkulu dɔw tiɲɛna baganw ka binkanni senfɛ, nka dɔw tora. Robo minnu tun bɛ i n"a fɔ sɔgɔsɔgɔninjɛ bolo kɛmɛw, ani jinɛweleli kɛrɛnkɛrɛnnen minnu bɛ jɔli labɛn kokura, olu fana sen bɛ o la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, u tun bɛ baara kɛ kulubaw kɔnɔ, k"u nɔrɔ dolow kurunba la, ka fɛn dɔ mugumugu ni majigi-minɛnw ye minnu bɛ i n"a fɔ biɲɛw.
  Veronica, a kɛlen kɔ ka cascade flip kɛ ka jugu kɛlɛcɛ wɛrɛ gosi ka bɔ kɛnɛ kan ni jigiya dive ye, o ye nin bɔ:
  - An kana masakɛ bila jɔrɔnanko la ! Waati bolodacogo dɔ bɛna kɛ ni dimi ye!
  Cyborg Pinocchio ye sanfɛla awiyɔn wɛrɛ minɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Tiɲɛni ni tiɲɛ bɛ an fan fɛ !
  Veronica, k"a senw sɔgɔsɔgɔ, minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu bɛ mɔgɔ lafili, minnu farikolo ka bon, o y"a fɔ ko:
  -Tiɲɛni - masakɛw ka bonya !
  Wa a tun bɛ tulon kɛ dɔɔnin n"a kɔnɔbara fasaw jalenw ye.
  Ka fara o kan, sigida lagbɛrikɛlaw y"a ɲini ka fɛn dɔ lafili min ka jugu kosɛbɛ, min tun bɛ labɛn kɛlɛcɛw ka kɛlɛkɛminɛnw kɔnɔ.
  O la, jinɛw y"a daminɛ ka suman dɔw fili. Nɔgɔ fitinin dɔ bɔra ka bonya dɔɔni dɔɔni. Lagbɛrikɛlaw y'a lamini sagakulu dɔ kɔnɔ. U ye min pɛrɛn ka don misiw kɔnɔ.
  - A bɛ nisɔndiya ! - Veronica y'o fɔ. - A bɛ n hakili jigin mɔgɔfaga laada dɔ la.
  Yan, jirisun dɔ bɔra, a daminɛ na, a bonya tun bɛ se biyɛri barika ma, o kɔfɛ, a bonya bɛ ka bonya ka taa a fɛ, fɔlɔ, a bonya bɛ kɛ bɔgɔdaga ye, o kɔfɛ, cɛmancɛla waatiw ka masadugu, o kɔfɛ, a bonya bɛ se kɛlɛkurunba ma. Bugun y"a daminɛ ka falen, ka wuli ka kɛ fɛn ye min bɛ kari ni tulip cɛ. O jiribuluw tùn bɛ Taa ka Taa sira wɛrɛw fɛ, k'u Yɛlɛma ka Kɛ wuluw ye minnu kamanw bɛ plasma (plasma) Bɔ. U ye girinya-fiɲɛw Bɔ, ka Rofoshek dolow kurunw Blà siraw fɛ minnu tɛ kelen ye.
  Nka, o yɛrɛyɛrɛli ma barika sɔrɔ kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Veronica, k"a senw cɛɲi kabakomaw lamaga ani k"a kɔnɔbara fasaw kɔrɔta, k"a sɔrɔ a bɛ kɛlɛcɛ wɛrɛ gosi, o kabakoyara:
  - Ninnu ye mun ye, phantoma belebelebaw ?
  - O cogo la, fɛn caman dɔrɔn de ka ca ka tɛmɛ a bɛ iko a ɲɛ fɔlɔ la. - A ko Pinocchio the cyborg, ka tasuma ɲɛsin jugu ma, nin ko in na, Agdam diwɛn buteli dɔ bɛ kɛlɛcɛ la, ani, o waati kelen na, ka sokola bonbon dɔ kin - Nin ye magic-hyperplasma suguya dɔ ye, ni o ye subagaya yɔrɔba ye ka tɛmɛ fanga camanba saniyalen kan. O kɔrɔ ye ko jinɛweleli bɛ ɲagami yan ni farikolo jiracogo ye, nka o labanw bɛ jira ka dɔgɔya.
  Veronica y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye, ka sanu foroko kabakurunw sɔgɔ klaviyeti kan, ka sɔrɔ ka joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye o waati kelen na:
  - A jɛlen don ko jatɔya ka ca - dɔnniya dɔgɔya !
  O kɔfɛ, npogotiginin bɛna fɛɛrɛ dɔ sama ka bɔ - saber-toothed python, ka jack-in-the-box twist kɛ.
  A bɛna mankan bɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - Faga, faga, jugu degenerate orc, .
  A faga, a faga, i troll aristocrat!
  Nugget ye ne ka boli ye, ne b'i kanu vampire!
  Ayiwa, goblinw bɛ jahanama kɔnɔ, u bɛ tulumafɛnw tobi!
  Wa nin sen in na, kɛlɛcɛ in farala ka kɛ piloti saba ye, nin ko in na, donut kelen ani foromazi fila ni senw.
  Lagbɛrikɛlaw ka kuluw ka fanga kɔrɔ, wuluw, a bɛ iko u ye polisi suguya ye, u tun bɛ layini na, a bɛ iko danfɛnw ye kanminɛbagaw ye.
  Troll hypermarshal ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Rofoshka hakili ka bon ni wuluw ye wa a bɛna u bila ka kanminɛli kɛ. A tɛ Kɛ fu ye pewu ko baganw bɛ ni kantigiya ye.
  Jenerali muso cɛɲi dɔ min bɛ ni proboscis ye, o ye ologramme lamini k"a fɔ ni ninakili ye ko:
  - i bɛ se ka taa taama na cogo di ni sa tɛ ? O la, an bɛna laban i n"a fɔ waraba belebeleba min tɛ ni wulu ye.
  - U b"a fɛ ka maaɲɛ wɛrɛ kɛ ! N ye komandi kɛ kaban! - Space hypermarshal y'a bolo kɔrɔta. Emitɛri ye pan fiɲɛ na ka sɔgɔsɔgɔ:
  - I b'a fɛ ka mun de sɔrɔ, setigi?
  - Ne ye hypermarshal ye ! Box dɔ falen bɛ grub la!
  Dumuni kulu dɔ bɔra o mɔgɔba in ka rofoshka kɛrɛ fɛ. U cɛma, gato dɔ min jalen don Faun kɛlɛkurun cogo la, o tun bɔra kɛnɛ kan. Nka, a ni a hakɛw tɛ kelen ye, sanfɛlajɛla minnu bɛ ni biɲɛw ye, olu tun bɛ dɔn kɛ a kan.
  - Nin ye ne ka fɛn kanulen ye ! - Hypermarshal y"a daminɛ ka ja minnu dilannen don ni krema ni wusulan ye, olu dun.
  Muso jenerali ko :
  - N ka kungo kɔnɔ kamalenninya waati la, n tun bɛ den dɔ mara ni npogotigininw ye minnu ka jogo nɔgɔn don. U tun bɛ baara kɛ sigida mafiaw ye. Bitch kelen tun bɛ yen, a tun bɛ sonya tuma bɛɛ kliyanw fɛ. A laban na, a ye dɔ sɔrɔ min tun ye stellar kojugu ye, wa a ye dumuni sɔrɔ.
  Hypermarshal y"a jira ko:
  - Sigida dɔw la i bɛ se, ni wari ye, hali ka i sen don tobili la, i fasoden ta, min musaka ka ca, walima suguya wɛrɛ, min sɔngɔ ka dɔgɔ.
  Wa npogotigiba in y"a ka jaabi bila twitter kan ko:
  - Sisan, tɔɔrɔ wɛrɛw bɛ sen na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, ni mikro-ɔridinatɛriw baara ye.
  Ani bagan dɔ ka mankan min bɛ fini cɛɲi na k"a jaabi:
  - Nin ye an ka kan ka baara kɛ ni min ye tigitigi. Sankolola kɛlɛw la, a ka gɛlɛn ka kasoden minɛ, nka mɔgɔ damadɔ minnu bolila modulu ni kapisilɛriw kan, olu ye yɛrɛ tiɲɛni porogaramu faga. O la sa, an sera k"u minɛ.
  Fanga-yɔrɔ dɔ wulila ka don biro kɔnɔ. A tun bɛ elf adorable dɔ minɛ. O danfɛnw ye waati jan kɛ ani u nɔrɔlen bɛ ɲɛnamaya la kosɛbɛ.
  Hypermarshal y"a bolo tulumaw magaya, emitɛri ye jikuru dɔ bɔ min bɛ o fɛnɲɛnamafagalan minɛ.
  - Ayiwa, sisan an ye elf dɔ sɔrɔ. An bɛ se k"a tila-tila kosɛbɛ.
  Kolonɛli farilankolon tun bɛ i n"a fɔ cɛ min tun bɛ farikoloɲɛnajɛ la, a cɛmancɛ tun ka fin kojugu ani a kɔ tun ka surun. Siga t"a la, cɛkɔrɔba, cɛɲi, nka musoya dɔ tun bɛ a kunsigi cɛɲi kojugu la, a kunsigi sanulen ani npogotiginin ɲɛda nɔgɔlen, kunsigi kelen tɛ min na. O la, hadamaden ka jate la, elf in tun bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ ni ɲininkali ye. Nka, a diyara npogotiginin porogaramukɛla Veronica ye. Kɛlɛcɛ in, n"a y"a gosi ka sisi k"a to kɛlɛcɛ dɔ fɛ ni sogomugu ye, o y"a ɲininka ni ninakili ye, k"a senkɔni jɛlenw dunun fɔ klaviyeti kan:
  - U bɛna nin kamalennin kanulen in jeni tiɲɛ na wa ?
  Npogotiginin komandan ye ŋɛɲɛ kɛ:
  - A tɛ kamalennin ye sanw kɔnɔ (a bɛ kɛ dɔrɔn ko elfew bɛɛ bɛ i n"a fɔ funankɛninw), wa tasuma ye primitive kojugu. U bɛna tɔɔrɔ sɔrɔ min ka fisa ani min bɛ nɔ bɔ.
  - Nin ko in bɛ se ka kɛ nafa ye an bolo ! - Pinocchio ko cyborg ye. - Seko ni dɔnko bɛ se ka ɲininkali kɛ, o ye fɛn ye min ka kan kosɛbɛ fangatigi bolo.
  O jaabi la, Veronica y"a fɔ ni nisɔndiya ye, sanni a ka kɛlɛcɛ wɛrɛ ci ni sokola ye ka don halakili sankaba kɔnɔ:
  - Tɔrɔya ye ko haramulen ye, ɲininkali ka kan !
  Kolonɛli y"a ɲini ka hakilisigi cogoya mara, nka o waati kelen na, a yɛrɛyɛrɛla dɔɔnin. N"a sɔrɔ ne kunkolo tun falen bɛ miiriliw la cogo min na ne tɛna foyi di, nka o waati kelen na ka ɲɛnamaya nafama dɔ kisi.
  Hypermarshal ye ɲininkali dɔ kɛ a la:
  - I ka komandan ka laɲiniw ye mun ye ?
  Elf minɛlen y'a jaabi ko:
  "Ne ye kolonɛli nɔgɔman ye wa ne tɛ fɛn dɔn ka tɛmɛ ne ka kan ka min dɔn." Waati laban na, cikanw bɛ di an ma, n ka sanfɛla kurun bɛ taa ka kɛɲɛ ni yamaruya sɔrɔlen ye.
  Hypermarshal y"a kun kɔrɔta:
  - Ɔwɔ, a y'a Sɔrɔ i fana ye hakilitigi ye. I bɛ bɔcogo dɔn. Nka o tɛna i dɛmɛ fewu. A fɔ n ye i ka dolow kurunw bɛ bɔ cogo min na ani u bɛ tunun o yɔrɔnin bɛɛ la ten.
  Elf ye jɔrɔ ka kuma ni kan barikama ye:
  - N t"a dɔn fɛɛrɛko ɲɛfɔli la, bawo n tɛ fiziki dɔnnikɛla ye kalan fɛ. Tiɲɛ na, ne mago t"a la. Ne ye cog ye kɛlɛ masin kɔnɔ, ne bɛ cikan di dɔrɔn ka yamaruya sɔrɔ, ani sanfɛla kurun bɛ pan o yɔrɔnin bɛɛ, ka kɛ yɔrɔ wɛrɛ la sankolo la.
  Yan, npogotiginin dɔ min bɛ ni plume ye a kun na, o ye sɔgɔsɔgɔ kaban:
  - Inɛrisi dun ?
  Kolonɛli y"a jaabi ni kan yɛrɛyɛrɛ ye ko :
  - Hali i ka kurunw kan a bɛ faga ni anti-gravity ye.
  Npogotiginin ye ŋɛɲɛ kɛ, a jɛlen don ko a nisɔndiyara, a ko:
  - Fɛn bɛɛ jɛlen don, o la, a ka fisa kosɛbɛ, an ka tɔɔrɔ daminɛ. Aw ye ultra-executioner wele.
  Robo belebele dɔ min kɔnɔna na, a ɲɛw ka ca, o panna ka don boon kɔnɔ, o kɔfɛ, trol nugu dɔ min ka jugu ani a fasalen don kosɛbɛ. I tun bɛ se k"a ye a tun bɛ taama cogo min na ni sɛgɛn ye n"a sen surunw ye.
  - Ne bɛ i ka baara la, yɔrɔba !
  - I bɛ nin "elf" in ye, i bɛ nanotechnologie (nanotechnologie) kɛ a kan.
  A tun bɛ i n"a fɔ donsokɛ ka tɛmɛ fɛnɲɛnamafagalan kan, nuguba-nɔgɔnin in y"a dawolo jɛmanw sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ni nisɔndiya ye.
  Troll ye remote control bɔ k"a daminɛ ka taamasiyɛnw kɛ robo in na. A y"a lamaga, sɔgɔsɔgɔninjɛw wulila ka ɲɛsin wuluwulu ɲɛda, a kɔ, a senkɔniw ani a bolokɔninw ma.
  - Kana ɲinɛ a kunsigi kɔ fana ! U falen don kosɛbɛ, wa u bɛna dimi taamasiɲɛ dɔ ci min tɛ se ka da a la.
  - Wa a bɛna kɛ ! - Troll ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni dusukasi ye.
  Fiɲɛ pinkiw bɔra robo in ka sɔgɔsɔgɔninjɛ la ka don wuluwulu farikolo yɔrɔw la minnu tɛ kelen ye. A y"i dulon, a siranna, fanga-yɔrɔ ma a to a ka lamaga, ka lamaga hali santimɛtɛrɛ kelen. Nka, hali ni fiɲɛw donna a kɔnɔ, cɛ cɛɲi ma dimi sɔrɔ.
  Victoria tora ka kɛlɛ kɛ. Nin ye kὲlɛɲɔgɔn wɛrɛ ye. O cogo la, a tun ye kɛlɛcɛ ye min bɛ sigi mɔgɔ fila kan, ni loli ni loli ye. Wa o dumuni dumanw fana tun bɛ sɔgɔsɔgɔ ka kɛ fɛn misɛnninw ye.
  Nka, n"a hakili yɔrɔ wɛrɛ, n"a pɔnpe ni ɛntɛrinɛti ye, npogotiginin porogaramukɛla ye tulon yɔrɔ wɛrɛw kɔlɔsi.
  - tɔɔrɔko kunba ye mun ye ? - Veronica ye ɲininkali kɛ, ka manɛwɛrɛ wɛrɛ kɛ. "A b"a jeni i n"a fɔ laser."
  Porogaramu ɲɛmɔgɔ y"a kunkolo wuli cogo jugu la:
  - Ayi! Micro-robots donna farikolo la. Sisan, u bɛna fara farikolo yɔrɔ suguya caman kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la minnu farikolo yɔrɔ caman bɛ u la, wa u bɛna dimi bilali daminɛ. Ani, o puce misɛnnin dɔw bɛna baara kɛ k"a ɲɛsin mɔgɔ kunkolo ma, ka sugo juguw fanga bonya. O kɔrɔ ye ko a bɛna kɛ sugo jugu dɔ kɔnɔko ye.
  Ala denmuso yɔrɔjan, min tun bɛ manɛw kɛ minnu ka gɛlɛn, ka mobili wɛrɛ bin, ani nin sen in na ni orc fila ye, a hakili tun bɛ fɛn dɔ la yɔrɔ dɔ la. A ka dɔnniya bɛ ɲini ka ban, nka a dan ye, hali n"a bɛ pɔnpe bɔ nanotɛkinolozi fɛ, nka hali bi hadamaden farikolo. Ani kɛlɛcɛ-porogaramukɛla ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ɔridinatɛri misɛnninw !
  Npogotiginin komandan y"a jira ko:
  - Miiri k"a filɛ, wulu dɔw bɛ ka wuluwulu i fari kɔnɔ minnu bɛ se ka asidi dimi bɔ. O cogo dɔrɔn de la, a bɛna juguya ka tɛmɛ o kan.
  Troll ye ologramu da, ani elf farikolo, nɔgɔlen, kunsigi tɛ min na, a ɲɛ jɛlen don, a ɲɛda bɛ i n"a fɔ cɛnin, o farikolo jiracogo saba bɔra a ɲɛfɛ.
  - O de don, n denmisɛnnin ! - Troll y'o fɔ ni damatɛmɛ ye ni dusu ye. An bɛna aw ka dimi labɛn. An k"a daminɛ ni kɛmɛsarada la ba kelen ye. - Bolo min sirilen don, o taamana ka tɛmɛn skanɛrɛ kan.
  Npogotiginin min bɛ ni plume ye, o ye sɔgɔsɔgɔ:
  - A ka di ka nin ɲɔgɔnna cɛɲi in tɔɔrɔ !
  Elf ye a ɲɛji cɛ ka a daminɛ ka girin. A yɛrɛ y"a daminɛ ka sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin.
  - A ma dimi fɔlɔ, nka sisan a bɛ dimi, an bɛna dɔ fara doni kan sugunɛw kan, i bɛ saba sɔrɔ. - Troll y'o fɔ ni tulonko ye.
  O kɔfɛ, elf kolonɛli ɲɛda wulila ka sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ.
  - Eeh! Nka ne ye a daminɛ dɔrɔn. Sugunɛ minɛcogo bɛ cogo di?
  Kulɛri min bɛ ologramu kan, o kɛra dibi ye, wuluwulu y"a yɛrɛyɛrɛ, k"a ɲini k"a kɔnɔbara minɛ n"a bolow ye. Jɛɲɔgɔnya yebaliw y"a minɛ kosɛbɛ.
  Troll ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni wasa ye:
  - Wa sisan kɔnɔbara , fila fana bɛ yen , o la dimi bɛna kɛ fila ye .
  A kɛra hinɛ ye ka elf lajɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ ka taa a fɛ.
  - Wa sisan dusukun, u fila fana bɛ yen, nin elfw ye warimaralaw ye.
  Veronica tun bɛ se k"o ye kɛlɛ senfɛ. A tun ye kɛlɛcɛ dɔ faga ni baga yɔrɔ wɛrɛ ye Java sigarɛti cogo la, k"u jeni i n"a fɔ fitinɛ. Nka kamalennin cɛɲi in tɔɔrɔlen yecogo ma diya a ye.
  Veronica y"a kɔdon:
  - N t"a fɛ k"a lajɛ.
  "Ne hakili la fana, foyi tɛ mɔgɔ tɔɔrɔli la." - Pinocchio la cyborg sɔnna o ma.
  " Sisan an ka hakili tobi... " Troll y"a daminɛ, a ja tigɛra, a bɛ se ka fɔ ko yɔrɔ bɔra o yɔrɔnin bɛɛ. A tun b"a jira ko jinɛw bɛ pan ni sanfɛla finiw ye, u bɛ laadalakow kɛ wulu dɔ kan.
  Wa sisan, fɛnɲɛnama in bonya bɛ bonya joona ani a kamanw bɛ bɔ. Wa kunkolo, a daminɛ na, a bɛ daminɛ ka tila ka kɛ fila ye. Fɔlɔ kunkolo fla bɛ Kɛ, o kɔ fɛ, sabanan bɛ Bɔ. A bɛ iko nin ye tulonkɛfɛn ye min bɛ se ka fiyɛ, a bonya bɛ ka bonya joona ten. O waati kelen na, a bɛ siran bɛɛ ɲɛ.
  - O ye sa ye ! - A ko sennasanbara cɛɲi Veronica, ka taa a fɛ ka jeni, nin sen in na, mobili dɔ ni dɔlɔ buteli, ka kabakoya - Wa a ka bon i n"a fɔ ultra-battleship. Ani i bɛ se k"o ye min?
  Pinocchio the cyborg, min tora ka juguw gosi, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a kɛlen ka kurun kuuru bɛɛ ci ni sokolaw ni rezɛn kulu ye, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Wave spells, hyperplasme fanga ani magic bɛ o jinɛ suguw bange. I bɛ se k"o faamu! A tɛ se ka faamuya!
  Npogotiginin porogaramukɛla Veronica y"a ɲɛda sɔgɔsɔgɔ k"a fɔ ni waleɲumandɔn ye, k"a sɔrɔ a ma a yɛrɛ kɛ ko:
  "Ne ye kabako caman ye lɛrɛ damadɔ tɛmɛnenw na fo ne kun bɛ ka wuli."
  I n"a fɔ sanfɛla bɛ girin cogo min na, "sa" bɛ bololanɛgɛw bɔ.
  Tiɲɛ na, tasuma-fɛrɛn dɔ bɔra sa da kɔnɔ. A y'i yɛlɛma. O waraba belebeleba in y'a da datugu ani bolokurun seginna ka pan ka don.
  Veronica ye mobili dɔ gosi ni Cola buteli fila ye, o fana wulila, ka emerald sɔgɔsɔgɔninjɛ fiyɛ, ka fiyɛ. Lagbɛrikɛlaw ye sɔgɔsɔgɔ kɛ. Sa tora k'a senw lamaga.
  A tugura a kɔ, jatɔmuso kunsigi dɔ bɔra kɛnɛ kan, a jɛlen don ko a ma bɔ Rofoshka siya la. A ye bɔgɔdaga belebeleba dɔ ta n"a ye. A ye bolo naani wuli minnu tun bɛ ja sɔgɔlenw fili fɛnɲɛnamafagalan kɔnɔ k"a sɔrɔ u ma kɛ seli ye. U jiginna ani waati kunkurunnin tɛmɛnen kɔfɛ, sɔrɔdasiw y"a daminɛ ka caya.
  U tun bɛ i ko u tɛ deli ka kɛ kosɛbɛ ni dolow kurunbaw ye minnu bɛ bi kosɛbɛ. Miiri k"a filɛ Moyen Âge danma dɔ, heralds ni biɲɛw, u tun b"u fiyɛ. Nɛgɛdaga minnu tun bɛ yen, olu tun bɛ ka kɛ kelen ye. Dinɔsɔsiw fana y"a daminɛ ka bɔ kɛnɛ kan. A tɛ kelen ye ni dugukolo kan, danfara minnu bɛ baganw na dugukolo suguya wɛrɛw kan, olu ka bon hali bi, nka siran tɛ dɔgɔya o la. Lamini sankansobaw fana tun bɛ yen, ballista barikamaw ani katapultiw minnu dilanna kosɛbɛ.
  Veronica, ka nin yecogo kabakoma in filɛ, a y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Wow, nin bɛ se ka kɛ cogo di !
  Pinocchio the cyborg y"a jaabi ko:
  - O ye maana jan ye ! K"a Fɔ k"a jɛya, tigitigi fɛn bɛɛ bɛ Se ka Kɛ Hypernet kan. I n"a fɔ ɔridinatɛri tulonkɛ la cogo min na!
  Npogotiginin porogaramukɛla y"a kunkolo wuli, ka mobili wɛrɛ bin, k"a fɔ ko:
  - Tulon kana tugu sariyaw kɔ , .
  An b'a fɛ aw kana wuluwuluw sɔrɔ,
  Wa ɲɛnajɛ bɛna kɛ fo sɔgɔma - .
  An ka fraer kari!
  Hali ni kɛlɛbolo tun bɛ taa yɔrɔ la min tɛ fɛn ye, a kɛra i n"a fɔ kɛlɛcɛw, ani u ka sow ni u ka wuluwuluw, tun bɛ taama yɔrɔ gɛlɛn dɔ kan. I tun bɛ se ka hali vacuum yɛrɛyɛrɛli ni girinya-yɔrɔw mankan mɛn.
  
  GULLIVER NI NPOGOTIGIW KA KƆLƆSI
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Wa sisan, Gulliver jagɛlɛn min tɛ se ka ladege, n"a ni Viscountesses, bɛ npogotiginin sennasanbaraw ni cɛɲiw ka kɛlɛbolo bɛɛ ɲɛminɛ. Ani u bɛ kabako lakikaw da ani kabako ɲɔgɔn tɛ minnu na. Orcs shaggy bɛ dɛsɛ sɔrɔ dɛsɛ kɔfɛ.
  . SABABU No. 1
  Gulliver, nin cɛnin banbali in, n"a ka cɛdenw ka kulu tugun, ni tile dogolen don sankolo kɔfɛ, u jɔra ka lafiɲɛ. A daminɛ na, u ye dumuni kɛ ni dusukun ye kosɛbɛ. Hali ni dumuni kɛra fɛn nɔgɔman ye. U taara u da.
  Farikolo sɛgɛnnen kamalenninw ye dɔ fara a kan ko sunɔgɔ tun bɛ na joona kosɛbɛ.
  Gulliver ye fɛn kura ni fɛn cɛɲi dɔ ye;
  Npogotigi cɛɲiw tun bɛ ka wuli ka foro cɛtigɛ. U tun ye denmisɛnw ye, u tun ka nɔgɔn, u tun ka jan ani u farikolo tun ka bon. Npogotigininw ka kɛlɛbolo bɛɛ min bɛ manamana sennasanbara la, pinki, ni senkɔniw kurulen cɛɲiw.
  Npogotigininw sinw dɔrɔn de bɛ datugu ni kɛlɛkɛminɛn finmanw ye, u tɛ kɔlɔsi kosɛbɛ, i n"a fɔ torosun bulu panti minnu bɛ u kɔ la.
  Wa o waati kelen na, u sinw ka bon, u kɔkiliw bɛ cɛɲi, ani u cɛmancɛw ka fin. Ani cɛɲiw ka abs bɛ i n"a fɔ u bɛ lamini ni sokolaw ye.
  Npogotigi cɛɲiw kosɛbɛ minnu farikolo ni nɛɛma bɛ u la. Ani kunsigi bɛ wuli fiɲɛ fɛ i n"a fɔ pankarti kulɛri caman.
  U ye marifatigiw ye - dɔw bɛ ni npanw ye, dɔw bɛ ni bɛlɛkisɛw ye, ani npogotigi caman bɛ ni darɛtiw ye. U bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, wa o waati kelen na ten musoya, kurulen, ani fanga ni nɔgɔlen waati kelen na.
  Wa npogotigininw bɛ ni dawolo jagɛlɛn ye, wa nɛɛma ɲɔgɔn tɛ u la n"u ye senna teliya la n"u sennasanbaraw ye.
  Gulliver yɛrɛ ye fiyɛli kɛ ko:
  - O ye ko ye dɛ ! Ayiwa, musow!
  Ale yɛrɛ bɛ to cɛden ye min si bɛ san tan ni fila ɲɔgɔn na, a bɛ fini surun dɔrɔn de don, nka a farikolo fanga ka bon ani a bɛ ye. Wa a cɛ ka ɲi kosɛbɛ n'a farikolo farilankolon ye - den Hercules.
  Wa npogotiginin minnu bɛ u lamini na, olu fana cɛ ka ɲi ani u farikolo ka ɲi, u farikolo bɛ sexy kosɛbɛ ani u bɛ u yɛrɛ jira.
  Senna-sɔrɔdasi minnu bɛ ni cɛɲiw ye minnu pentalen don, olu bɛ ka taa ɲɛ.
  Wa sofaw bɛ ka boli kɔfɛ: fana npogotiginin farilankolonw bɛ ɲini ka ban, sow dɔrɔn de kan, ani mɔgɔba dɔw bɛ unicorns kan. Ɔwɔ, komandanw bɛ cɛɲiw cɛma. Wa o npogotiginin ninnu bololanɛgɛw bɛ u bolo minnu dilannen don ni platini, warijɛ, sanu ye ani kabakurun sɔngɔ gɛlɛnw bɛ u bolow ni u senw na.
  A bɛ fɔ ka ɲɛ bolokɔniw ni senkɔniw kan. Broche nafamaw fana b"u kunsigi la ani diamant tulolanɛgɛw fana b"u tulo la. Nin bɛɛ bɛ i ko a ka bon cogo min na.
  Npogotigininw bɛɛ ye mɔgɔkɔrɔbaw ye. Viskonte min tun bɛ a dɔn kaban, o dɔrɔn de ni Gulliver bɛ i n"a fɔ denmisɛnnin.
  Nka masafugulan dɔ b"a kun na min bɛ manamana ni kabakurunw ye i n"a fɔ dolow. Wa cɛnin sennasanbara Gulliver y"a ye ko masafugulan bɛ a kun na. Hali n"a bɛ suruku dɔrɔn de don ani n"a ye saber jɛngɛ ka bɔ a kɛrɛ fɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ kɔnɔ.
  Nka o ye saber ye dɛ - o bɛɛ jɛnsɛnnen don ni kabakurun jɛmanw ye fo hali diamantw tun bɛna u yɛrɛ di a ma.
  Ayiwa, tiɲɛ na, Gulliver kelenpe de ye cɛ ye nin kɛlɛbolo bɛɛ kɔnɔ. Ka fara o kan, n"a ye denmisɛnnin dɔrɔn ye, a barika ka bon kosɛbɛ dɔrɔn ni farikolo yɔrɔw ye minnu bɛ ye.
  Wa kɛlɛcɛw bɛ taama dɔrɔn, u ka misiden farilankolonw ni jolisiraw bɛ sanu-olivi fari jukɔrɔ, olu bɛ yeelen bɔ.
  Ayiwa, tiɲɛ don, i bɛ se ka dɛmɛ cogo di ka dɔnkili da, cɛɲiw;
  Dashing girls bɛ ka kɛlɛ kɛ Elfia ye,
  U ye Svarog denkɛw ye minnu bɛ waso kosɛbɛ....
  An ka cɛɲi bɛ gosi tigitigi ni marifa ye, .
  Sitanɛ ka baarakɛlaw tɛna se k"an kari!
    
  An ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye, an ye orcisme kɛlɛ, .
  An ka se sɔrɔ Orkmacht jugu kan, hali ni jugu barika ka bon...
  Sɔɔni ne dalen b"a la ko an bɛna kominisi min di, an bɛna o ye,
  Sanu buluw, minnu bɛ yeelen bɔ ka bɔ maple jiri la!
    
  Jamana si tɛ yen min ka fisa ni an ta ye, kominisi cɛɲi tɛ yen,
  Walasa an ka Fasokanw ka falen ni kɛnɛya ye...
  Nisɔndiya yeelenma bɛna na dugukolo kan,
  Ani, i ka ɲɛnamaya ɲuman sugo bɛna kɛ tiɲɛ ye sɔɔni!
    
  Da a la ko an ka Elfia bɛna kɛ nisɔndiyaba ye,
  Maria, Lada, Ala ba, de bɛna masaya kɛ...
  An bɛna kungo jahanama Orkmacht ka binkanni dabila,
  Ani, kun t"a la ka kuma kunntanw ni minnu bɛ to an hakili la!
    
  Jugu tɛna se ka npogotigininw dusukunw tigɛ, .
  Anw kɛlɛcɛw y"an ka npan nɔgɔlen, diminnen nɔgɔ...
  Cɛɲiw kan bɛ weleli dɔn tiɲɛ na,
  Ani an bɛna se ka Orkikaw ka jamakulu tigɛ!
    
  Aw k"a dɔn ko anw elfw tɛna an fari faga abada,
  An bɛna Orks bɛɛ faga ni nɛgɛ ye min ka nɔgɔn kosɛbɛ...
  An ka npogotigininw ɲɛda ka manamana ni sanu ye,
  Ani an ka orc fɔla in bugɔ a ɲɛda la!
    
  Npogotiginin sennasanbara dɔ bɛ boli ka tɛmɛ nɛnɛba gɛlɛnw cɛma, .
  Masina marifa bɛ ka sanpɛrɛn sɛbɛn ni timinandiya ye...
  Aw Orkikaw ye min to ka kɛ, o ye ka aw yɛrɛ su ji la,
  Sabula Fasokanw ye dugu barikama ye min bɛ kɛ ni kabakurun kelen ye!
    
  An bɛna se sɔrɔ Orks kan, hali ni hɛrɛ fanga b"u bolo,
  Uncle Fem y'a latigɛ ka tulon kɛ ni Krauts ye nin kɛlɛ in na..
  U ye boli dɔ dilan u yɛrɛ ye Adolf fɛ,
  Wa sisan, npogotigininw ka kɛlɛbolo nɔɔrɔma dɔ bɛ ne bolo k"u kɛlɛ!
    
  Yan, kɛlɛ juguw bɛ senna kosɛbɛ, nin elf-sunguru in ka kɛlɛ la,
  U bɛ Orcistew sɔgɔ, hali ni kɛlɛ tɛ kelen ye...
  Warijɛ sungurunnin kan ka jɛya ten, .
  O cɛɲi tɛna sɔn Orkler-Satan ma!
    
  An ka elf-light destiny ye ka se sɔrɔ ka taa a fɛ,
  Hali ni Orki armada tɛ jate dɔn...
  Ani an ye Orkdolf nɛnɛman gosi kosɛbɛ a dawolo la,
  Labour Elfskva ye a yɛrɛ bila binkanni in na!
    
  Sɔgɔsɔgɔninjɛ bɛ yen kaban, npogotigininw sennasanbara don, .
  Talon gansan dɔ bɛ yeelen bɔ i n'a fɔ lapin senna...
  Elfew bɛ boli kɛlɛ la ten, .
  Aw ka da ne la, jugu tɛna tilebɔ ye!
    
  Aw kana hinɛ Orkw la kɛlɛ la,
  U ka kɛlɛbolo bɛna kɛ funteni na, i n'a fɔ jinɛ min bɛ ka jeni...
  An bɛna sara sɔrɔ Elfise bolo,
  A bɛna kɛ farinya ye kosɛbɛ, elf sungurunninw bɛ muɲu!
    
  N'an ka kan ka yɛlɛma, kuluw bɛɛ ye nɛnɛ ye, .
  Ani an ka jɔ yeelen diɲɛ kɔnɔ, alijinɛ elfinisme...
  A nisondiyalen don, u ye an gɛn ka bɔ Aurora ka marifaw la,
  Ani, Orkshism juguw filila jahanama kɔnɔ!
    
  Elfingrad ma a yɛrɛ di, an jɔlen tora a kɔrɔ, .
  Hali ni jamaba dɔ pɛrɛnna ka bɔ nɛgɛ ni jahanama na...
  Npogotigininw ye grenadew fili ni u sennasanbara sen ye, .
  Parce que fatherland kelen dɔrɔn de bɛ yen elf milks la!
    
  Ne dalen b"a la ko an bɛna kɛ Orklin, hali ni kow gɛlɛyara,
  Orkshiw bɛ ni "Panthers", "Tigers", "Lions", "Orkdinand" ye!
  Npogotiginin ye cakɛda sama a kamankunw kan, .
  O de y"a to elfew bɛ ni seko jugu ye kɛlɛ la!
    
  Npogotiginin dusukun dira Elfise ma,
  Fana Elfnin ni Fthalin bɛ balo dannaya diyalen na...
  Walisa seko ni dɔnko sigasigali kana kɛ tugun, .
  An k"a fɔ ni barika ye ani ni barika ye ko Orkdolf ye kaput ye!
    
  An bɛna dragon peresidan sɔgɔ ni npanw ye,
  Wa an bɛna a ka gang tiɲɛ san kɛmɛ caman kɔnɔ...
  An bɛna npogotigininw ka Orcish jama sennatan an sen kɔrɔ, .
  I ka sugo senuma ka kɛ tiɲɛ ye!
    
  Aw ka hɔrɔnya di mɔgɔw ma u ka miiriliw ni u dusukunnataw la,
  Walasa dolow ka yeelen bɔ i n'a fɔ Elfinism Tile...
  O de y'a to an bɛna shɔ sɔrɔ ni tulu ye min ka bon kosɛbɛ,
  An balimamuso ka kamalenninya banbali bɛna kɛ an ta ye fo abada!
    
  Yeelen bɛna na, Faso bɛna manamana...
  An Faso bɛna kɛ nɔɔrɔ la fo abada...
  An bɛna jɔ san fɛ, ka da elfinisme la, .
  Elven hakili fanga, kɛlɛcɛ dɔn, o ka bon kosɛbɛ!
    
  Elfiya labɛnnen don ka kɛ mɔgɔ ɲuman ye ani ka kɛ mɔgɔ cɛɲi ye,
  Ani ka diɲɛ bɛɛ dɛmɛ ka taa sankolo nisɔndiya la...
  An bɛ se ka se sɔrɔ diɲɛ dancɛw kan hali, .
  Dugukolo min tɛ dan ye, fanga min b"a lase nisɔndiya ma!
    
  Nka Elfia tɛna kɛ orc jugu ka senkɔni kɔrɔ,
  Parce que (bari) seko lakika b"a la kɛlɛ la...
  An ka dɔnkilida la npogotigininw bɛ minɛ kosɛbɛ, .
  Cɛɲi bɛna min sɔrɔ, aw ka da a nɔ na!
    
  Sɔɔni tile yeelen waati bɛna se, .
  Ni Fasodenɲumanya nɔɔrɔ bɛna falen cogo kabakoma na...
  An ka kɛlɛbolo bɛ ka Orkmacht jahanama kɛlɛ,
  Ani a bɛna se ka orc juguw ka jamaba bɛɛ labɔ!
    
  Aw ka foli kɛ Lada senuma, an ka Ala Ba,
  I ye Perun bange, ani Yarila ka san kɛmɛ caman...
  Jigiya tɛ ɲagami min na, o tɛna dannaya sɔrɔ, .
  N"i ye musaka caman kɛ, i tɛna i ka kumaw bali!
    
  Faama min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye Elfinba ye,
  Elnin ye sira hakilitigiba bila a ye ka taa Edɛn...
  Sabu Elphisif ye yeelen matigi ye,
  Ani waati dɔ la, a ka ɲi kɛlɛcɛw ma!
    
  Orkikaw tɛna se ka Fasokanw lafili,
  Ani ka Elfskva tigɛ ka bɔ Elfgi la, ka bɔ Elfbiri la...
  U bɛna ɲɛnamaya, ne dalen b"a la, yeelen elfw ye elfinism kɔrɔ,
  Ani n" bɛna Orcdolf ka fanga foni, npogotiginin!
    
  Sɔɔni se sɔrɔli bɛna kɛ, o ye tiɲɛ ye i n'a fɔ tile,
  Sɔɔni, yeelen bɛna kɛ i n"a fɔ quasar yeelen...
  Ani ka da Elfew la, elfinism bɛna yiriwa, .
  Ayiwa, n"i ma da a la, a ka fisa i ka i makun!
    
  Elfinimu dɔnniya bɛna suw lakunu sɔɔni,
  A ka hakilitigiya tɛ dan ye, i n'a fɔ quasar, belebele...
  An bɛna se sɔrɔ Orks kan n'an ka hakili ɲumanw ye,
  An kana an kɔrɔbɔ ni sanu bɔrɔ kelen ye!
    
  Ayiwa, kuma surun na, nin jahanama waati in banna,
  Anw npogotigininw bɛna don Okrlin ni bilen ye...
  Wa an ka doni dan tɛ min na, o bɛna ban,
  Sabula an bɛna an ka nisɔndiya ta ni kɛlɛ ye!
  Ni npogotigininw bɛ dɔnkili da, u bɛ dɔnkili da ni u dusukun bɛɛ ye. Gulliver, hali ni cɛden don farikolo la, a ye cɛ ye hali bi, wa a bɛ u kanu kosɛbɛ.
  Nin npogotiginin ninnu ka nɛnɛ tiɲɛ na.
  Cɛdennin kapitɛni ye dɔnkili da ko:
  Musow bɛ an ka Elfia kɔnɔ,
  Mun na u bɛ ka awiyɔn boli i n'a fɔ tulonko...
  Mun ka di ka tɛmɛ diɲɛ kɔnɔ mɔgɔ bɛɛ kan, .
  Tulonkɛ ka jugu faga!
  
  U bangera walisa ka se sɔrɔ
  Walasa ka Elf bonya san kɛmɛ caman kɔnɔ...
  O bɛɛ kɔfɛ, an bɛnbaw
  Kɛlɛbolo dɔ lajɛra o yɔrɔnin bɛɛ u ye!
  Wa cɛnin, senna-tɛgɛrɛ, sennasanbara, denmisɛnnin, tanna, sen barikamaw ye fiyɛli kɛ.
  Wa a mankan fɛ, konnɛgɛ dɔ binna ka npogotiginin in gosi a senkɔni jɛlen ni pinki kan yɛrɛ.
  A ye ŋɛɲɛ kɛ k"a jaabi ko:
  N ye n bolokɔnincinin cɛɲi dɔ sɔgɔ
  I n"a fɔ ka jeni tasuma na
  Cɛdennin barikama dɔ bɛ ka ne makɔnɔ yen,
  So sanulama dɔ kan!
  Gulliver ye a ɲɛw wuli ka sungurunnin filɛ ani k"a kɔlɔsi ko:
  - Ayiwa, n"an b"a fɛ ka tiɲɛ fɔ, .
  Ne ka jugu kosɛbɛ kabini ne denmisɛnman!
  A tun ka di a ye ka npogotigininw bugɔ ni bere ye, .
  Aw ka don aw bangebagaw ka nɛrɛw la!
  Cɛdennin kapitɛni y'a ta k'a kan jan jira.
  Viskonte sungurunnin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ayiwa, i b'a di ! Sɛbɛnni belebeleba don!
  Gulliver y"a kɔlɔsi ko:
  - N bɛ sɛbɛnni kɛ ka ɲɛ tuma dɔw la - ɔwɔ !
  Wa a ye ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔn na. A mana kɛ cogo o cogo, a ye cɛ ye min ka punch (punch) bɛ tiɲɛni kɛ kosɛbɛ.
  Wa npogotigininw bɛ ka wuli ni kɛlɛ ŋaniya ye, wa u dusukunnata kɛra kɛlɛcɛ ni binkannikɛla ye kosɛbɛ.
  Kɛlɛcɛ cɛnin ye dɔnkili da ko:
  Hali ni Ala tun ye duelw bali, .
  Nka n b'a ye ko seko dɔ bɛ npan na...
  Ne bɛ kɛlɛ kɛ siɲɛ wolonwula dɔgɔkun kɔnɔ,
  A ma dɔgɔn ne tɛ duelist ye!
  A ma dɔgɔn ne tɛ duelist ye!
  Viskonte ye dɔnkili da a jaabi la ko:
  Ne ye sunguru ye, a jɛlen don ko ne bɛ ni views ye, .
  Ani kɛlɛ dɔ la a ye top class jira!
  Nka a tora ka kasi dimi fɛ - .
  Mun na ne wolola sunguru ye?
  Kɛlɛcɛ npogotigininw tora ka taama ani u farikolo nɔgɔlenw ni farikolo-ɲɛnajɛw y"u farikolo-ɲɛnajɛw kɔrɔta. Ninnu ye muso npogotigininw ye tiɲɛ na.
  Gulliver y"a terikɛ Viskonte ɲininka ko:
  -An b'an ka kɛlɛbolo ɲɛminɛ min?
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - An b"a ɲɛminɛ yɔrɔ dɔ la ! Wa, nin kɛlɛ in bɛna kɛ ko latigɛlenba ye an bolo!
  Cɛdennin kapitɛni y"a jira ko:
  - Tuma min na n y"a sɔrɔ diɲɛ dɔ kɔnɔ, mɔgɔw nɔ na, sow de ye danfɛn hakilitigiw ye, o tuma na... n y"a miiri ko foyi tɛ se ka kɛ kabako ye ka tɛmɛ o kan. Nka o kɔ, a y'a Sɔrɔ den banbali fana bɛ yen. Ani, o tɛ nalomanya ye ten!
  Npogotiginin y"a sɔsɔ
  - An tun bɛ se ka yiriwa ka ɲɛ fɛɛrɛko siratigɛ la. Nka i b"a ye ko dusudon-minɛn si tɛ yen. Ka fara o kan, aw ka na ni marifa ni marifaw ni kanonw ye an ka diɲɛ cɛɲi kɔnɔ min bɛ bɛn ɲɔgɔn ma, ani n"a sɔrɔ fɛn wɛrɛ min ka jugu ni o ye yɛrɛ!
  Gulliver y"a fɔ a ka bɛnkan kɔnɔ ko:
  - Ɔwɔ, a bɛ se ka juguya ka tɛmɛ o kan ! Wa o cogo la i bɛ idyll sɔrɔ. Wa hali ni ɲin dɔ gosira, kura bɛna falen lɛri damadɔ kɔnɔ.
  Viskonte ye a kunkolo wuli ka sɔgɔsɔgɔ:
  Ne b"a fɛ tiɲɛ na ne ka denmisɛnya kana ban abada, .
  Walasa a ka kɔrɔtɔ ne nɔfɛ...
  K"a sɔrɔ i ma sanw dɔn!
  K"a sɔrɔ i ma gɛlɛyaw dɔn!
  Cɛdennin kapitɛni y"a kunkolo wuli ni nisɔndiya ye:
  - Ɔwɔ, n"a sɔrɔla nin ye koba ye...
  Npogotiginin minnu ye taama kɛ, ani u ba caman y"u ta ka dɔnkili da dɔnkilida la:
  Sanji ye dolow yɔrɔw jɛnsɛn sankolo la,
  An ye jirisunba dɔ labɛn min sɔgɔlen don Orkikaw ka diinɛ kama!
  Tigɛ tankiw ye binkɛnɛ dɔrɔn de ye - wulu sugu nɔgɔlen dɔ, .
  Se sɔrɔli diminnen dɔ bɛ Wehrmacht makɔnɔ o yɔrɔnin bɛɛ!
  Se sɔrɔli diminnen dɔ bɛ Wehrmacht makɔnɔ o yɔrɔnin bɛɛ!
  
  An jɛɲɔgɔn Elfin ɲɛmɔgɔ ye miliyɔn caman fanga ye,
  A bolo ye granit ye, marifa bɛ a bolo!
  An na se ka kɛlɛbolow kɛlɛ minnu bɔra Sodɔmu,
  An ka fanga ye monolith ye - hɛrɛ la Dugukolo kan !
  An ka fanga ye monolith ye - hɛrɛ la Dugukolo kan !
  
  Ayi, an ka parti bɛ ni ko nafamaw ye ka tɛmɛ o kan,
  Cogo di ka jamanadenw kisi, Fasokanw ka ɲumanya!
  Febbels of the possessed, ka taa jahanama la ni kuma fuw ye,
  Wa se bɛna kɛ, aw ka da ne la, hali ni jinɛw bɛɛ bɛ yen!
  Wa se bɛna kɛ, aw ka da ne la, hali ni jinɛw bɛɛ bɛ yen!
  
  Elf-light cɛɲi tɔgɔ bɔra a ka fanga la,
  A ka finimugu bulama ka gɛlɛn!
  Wa kɛlɛw la ni Orks ye, kamalenninw bɛna tɔgɔ sɔrɔ,
  Jamana Yeelen bɛna ɲɛnamaya, ka wuli!
  Jamana Yeelen bɛna ɲɛnamaya, ka wuli!
  
  Kana a to Orkler - u bɛna u nugu sɔgɔ ka don elfw kɔnɔ, .
  Cɛ min bɛ ni muso ye, o b"a miiri ko ale ye Ala nɛnɛman ye!
  An bɛna taama kɛ Orklinskaya sira kan,
  Ayi, mɔgɔ min ni saniyalen don, o tɛna kɛ jɔn ye!
  Ayi, mɔgɔ min ni saniyalen don, o tɛna kɛ jɔn ye!
  
  An ka pankarti ye bilen ye, joli diminnen kulɛri, .
  Tile bɛ ka yeelen bɔ Orkstag kan kaban!
  Nilifɛn wɛrɛ tɛ yen min bɛ se ka kɛ an den kanulenw ye ka tɛmɛ o kan,
  Ni dusukun ye jagɛlɛya sɔrɔ ani ni siran bɛ sɔgɔsɔgɔ!
  Ni dusukun ye jagɛlɛya sɔrɔ ani ni siran bɛ sɔgɔsɔgɔ!
  Nin dɔnkili in bɛ dusu don mɔgɔ kɔnɔ kosɛbɛ. Wa, npogotigininw kɔfɛ, katapultiw ni ballistaw tun bɛ yen minnu bɛ ni charges propulseurs barikamaw ye. Wa, o tun ye fanga ye min tun bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ. Wa npogotigininw fana ye senna-tɛgɛrɛ kɛ n"u senw ye minnu bɛ mɔgɔ lafili kosɛbɛ ani minnu barika ka bon.
  Gulliver ye ɲininkali kɛ a jɛɲɔgɔn na pewu:
  - mun na cɛw tɛ kɛlɛcɛw cɛma ?
  Viskonte ye ŋɛɲɛ kɛ k"a jaabi, k"a fɔ ko:
  - Wa o kɔ cɛw mago bɛ sɔrɔdasiya la ? U kasa ka di ani u filɛli man di. Cɛdenw tɛ fosi ye fɔlɔ, nka cɛkɔrɔbaw ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la cɛkɔrɔbaw ye fɛn haramulenw ye dɔrɔn!
  Gulliver y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Kɔrɔya kɔni tɛ cɛw dɔrɔn tiɲɛ , nka musow fana bɛ tiɲɛ !
  Viskonte ye a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - A bɛnnen don ! Nka hali bi, musow bɛ bɔnɛ u ka ɲɛnajɛ la n"u ɲɛ bɛ tɛmɛ san bisaba ni duuru kan, ani cɛw n"u si tɛmɛna san tan ni duuru kan! Danfaraba bɛ yan!
  Cɛdennin kapitɛni y"a jira ko:
  - N b"a fɛ cogo dɔ la, n t"a janto cɛden kamalenninw ka cɛɲi na ! Koba ye musow ka kɛ cɛɲiw ye, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye kanuya ni hakilitigiw ye!
  Npogotiginin ye ŋɛɲɛ kɛ k'a jaabi ko:
  - O ye tiɲɛ ye ! Tiɲɛ don, cɛɲi ye ko ɲuman ye, wa hali kabako don, nka hakili fana nafa ka bon!
  Gulliver ye dɔnkili da ko:
  Nka mun na, .
  A tɛ se ka kɛ ka ɲɛnamaya kɛ i hakili la!
  Nka mun na, .
  I tɛ se ka da mɔgɔ si la!
  Nka mun na, .
  Ne ye san fɔlɔ kalanden ye ne hakili la!
  Nka mun na, .
  N bɛ kuma kumakolonw fɔ tuma bɛɛ!
  Nka mun na, .
  Ɲɛnamaya tɛ foyi kalan an na!
  Nka mun na, .
  N t"a faamu mɔgɔw ye nalomanw ye cogo min na!
  Nka mun na!
  Nka mun na!
  Viskonte sungurunnin y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - Wa kaba kunkolo kama !
  Kɛlɛcɛ npogotigi cɛɲiw ye u senna tiɲɛ orcw ka detachment fɔlɔ la, hali n"a tun ka dɔgɔ. Cɛɲiw jɔra o yɔrɔnin bɛɛ. U sen jɛlenw, minnu sɔgɔlen don, olu y"a daminɛ ka nɛgɛberew sama ani ka nɛgɛberew lamaga.
  Npogotigi cɛɲiw ni cɛɲiw bɛ bikini kɔnɔ yan, minnu bɛ kɛlɛ kɛ ni fini si tɛ yen tiɲɛ na wa n ka kan k"a fɔ ko u ka di dɔrɔn. Wa ni cɛw y"u ye, siga t"a la k"u bɛna u biri, wa ni funteni ni nisɔndiyaba ye, u bɛna u senkɔniw susu, minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu ka gɛlɛn dɔɔnin, nka o b"a to u bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ ka tɛmɛn fɔlɔ kan, wa u bɛ npogotigininw farikolo kɛnɛman ni barikama kasa mɛn cogo la min bɛ mɔgɔ lafili.
  O la, bɛlɛkisɛw ni jiribololanɛgɛw tun bɛ pan ni jirisunba ye ka orkɛw sɔgɔ, k"u sɔgɔ ni bɛlɛkisɛw ye, i n"a fɔ wuluwulu ni nɛgɛberew. Wa, a ye mɔgɔ kabakoya kosɛbɛ k"a lajɛ.
  Wa nin npogotiginin minnu bɛ yan, olu ye fɛnɲɛnɛmaw ye dɔrɔn minnu ka bon ani minnu ɲɔgɔn tɛ, wa u farikolo barika ka bon kosɛbɛ, wa o waati kelen na, u ɲɛ ka ɲi.
  Wa o cogo la, orcw ka kulu fɔlɔ halakira, wa npogotigi cɛɲiw ma hali sɔgɔsɔgɔninjɛ sɔrɔ.
  Gulliver - nin cɛnin banbali in y'a sennasanbara taama ka dɔnkili da :
  - Aw npogotigininw ka bon, .
  Dɔrɔn supermenw...
  An bɛna konkomɔri dan
  Ani k"a sɔrɔ i ma dan dɔn!
  Viskonte ye ɲɛji cɛ a terikɛ la k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - N ka kapitɛni ka ci bila i ma, .
  A bɛ iko i bɛna faranfasi...
  Taga cɛnin, i ye dɔlɔminna kosɛbɛ
  N"o tɛ, i bɛ boli ka fɛn dɔ sɔrɔ, a filɛ, i bɛ boli ka don a la!
  Npogotigininw ye taama kɛ, k"u senw sennasan minnu cɛ ka ɲi, minnu kɛra nɛgɛ ye, ani minnu bɛ mɔgɔ lafili cogo la min tɛ deli ka kɛ.
  Ani cɛɲi bɛɛ sinw ye kanuya dɔrɔn de ye. Ayiwa, i kana cɛnimusoya kɛ ni npogotigininw ye o cogo la.
  Gulliver ye Viscountess sungurunnin filɛ min tun bɛ taama a kɛrɛfɛ, k"a kɔlɔsi ko:
  - I tun na fisaya ni baliku ye !
  Npogotiginin ye ŋɛɲɛ kɛ k'a jaabi ko:
  - Fɛn min tun bɛ kɔfɛ yen, i kɔ filɛ, .
  I ka i yɛrɛ dɔn i n"a fɔ denmisɛn, kana maloya, .
  A to n k"a fɔ aw ye ko san caman tɛmɛna, ka tɛmɛn, .
  Smile Gulliver, smile ye!
  Cɛdennin kapitɛni ye ɲɛji cɛ ka npogotiginin filɛ, hali n"a bɔra yɔrɔ ɲuman na, a tun bɛ k"a sen jɛlenw ni cɛɲiw sɔgɔ sira kabakurun nɔgɔlenw kan.
  Wa ale, tiɲɛ na, a ɲɛda tun bɛ - a tun ka nɛnɛ dɔɔnin. A fini donna kosɛbɛ ani a cɛ ka ɲi kosɛbɛ, wa sungurunnin senw bɛ kɛnɛ kan, i n"a fɔ a ye delilikɛla ye.
  Nka, Gulliver y"a kɔlɔsi ko:
  - Denmisɛnnin fɛ, i ye kabako ye !
  Viskonte y"a sennasanbara gosi a siɲɛ tan ninan na, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - I ka tanuliw, cɛnin min bɛ fini surun na, nafa tɛ o la ! O la, n tɛ se ka wari kɛrɛnkɛrɛnnen si sɔrɔ nin na!
  Cɛdennin y"a kunkolo wuli ko:
  - Bɔnɛ ! Bɛɛ bɛ gɛlɛya sɔrɔ wariko la tuma bɛɛ!
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ dimi fɛ, a senkɔni jɛlen, bulama ye kabakurun in ta k"a tigɛtigɛ, k"a gosi ni o fanga sugu ye. A yɛrɛ bɛ mɔgɔ kabakoya ko denmisɛn, ani hali cɛya ni musoya tilennenya lasigiden, bɛ se ka fanga caman sɔrɔ ten. Nin ye cɛɲi ye - super!
  Wa Viskonte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Fula dɔ fɔ, i kana maloya !
  Gulliver ye ɲininkali kɛ ni kabako yelen ye:
  - Ka dɔnkili da mun kan ?
  Npogotiginin y"a jira ni cɛsiri ye, ni dimi ye siɲɛ kelen kokura k"a sen jɛlen, nɛrɛmuguma, min gɛlɛyara dɔɔnin sennasanbara taama fɛ waati jan kɔnɔ:
  - Kanuya ko la, tiɲɛ don ! Mun wɛrɛ ka kan ka dɔnkili da!
  Cɛdennin kapitɛni y"a kunkolo wuli ka dɔnkili da ni nisɔndiya yelen ye, ka dɔnkili da a ka cɛden kan mankanba la:
  Ne hakilinata ye ne kabakoya
  Fɛn bɛɛ kɛra kɛnɛ ye, i n"a fɔ Ɔkutɔburukalo la!
  Wa an bɛna bɔgɔdaga dɔ fili jinɛ jugu kɛrɛw la,
  Wa a bɛna kɛ kabako ye kosɛbɛ Dugukolo kan!
  
  O dolow sugu minnu bɛ an ka diɲɛ kɔnɔ, olu ye
  Dɔw ye rubi ye, dɔw ye diamant ye!
  An bɛ juru ta ka bɔ mɔgɔ juguw la - .
  O gosili bɛ i n"a fɔ marto ani a tɛ kɛ ɲɛda la, nka a bɛ kɛ ɲɛ na!
  
  Butigi finɛtiriw ni quasarw, .
  Hippodrome min bɛ yeelen bɔ, o bɛ manamana!
  Joginda gapingw bɛ ne ni la - .
  A kɛra i n"a fɔ mɔgɔfaga belebele dɔ kɛra o kɔnɔ!
  
  U bɛna kurukuru i n"a fɔ jirisunba dɔ kurulenw, .
  Sagaden yeelen - nɔnɔ sira bɛ yeelen bɔ!
  O baara minnu tɛ sa, olu bɛ dɔnkili da, .
  Frus ka to nɔɔrɔ la fo abada!
  
  Mɔgɔ dusukasilen bɛ se ka mun kɛ?
  A to ɲɛji dɔ ka bɔ i ɲɛ buluw la dɔrɔn...
  Ni a lamini fɛn bɛɛ ye nɛrɛmuguma ye ani ko haramulen don, .
  Ni i bɛ sanpɛrɛn makɔnɔ ni jigiya ye zuwɛnkalo la.
  
  Aw bɛ aw dawolo bɔnɛnenw kɔrɔta ni nisɔndiya ye - .
  Aw k"a faamu ko diɲɛ tɛ berew ye kungo kɔnɔ.
  Npogotiginin na a ɲinw bɔ i la o yɔrɔnin bɛɛ,
  O kɔnɔ, i bɛna sugo hakilitigi dɔ kɛ tiɲɛ ye!
  O la, kɛlɛcɛ kamalennin y"a ta ka dɔnkili da. Wa a tun cɛ ka ɲi kosɛbɛ kosɛbɛ ani a tun ka nɛnɛ ka tɛmɛ.
  Viskonte y"a kɔlɔsi ko:
  - I bɛ se ka dɔnkili da ka ɲɛ ! Nka, yala i bɛ se ka fɛn dɔ da min ka jugu kosɛbɛ wa?
  Gulliver y"a fɔ ni majigilenya ye ko:
  - Mun bɛ se ka juguya ka tɛmɛ dɔnkiliw kan ?
  Npogotiginin y'a nɛnkun bɔ a la k'a jaabi ko:
  - Mun bɛ na ni nisɔndiya ye ani ka fara kɛnɛya kan !
  Cɛdennin kapitɛni ye pan ka wuli ka jigin i n"a fɔ wulu ka dɔnkili da ko :
  I ye ne Faso belebeleba ye,
  Tsunami kɛlɛw wulila ni fanga ye
  O bɛɛ kɔfɛ, kɛlɛbolo ye denbaya barikama ye, .
  An ka juguya fili ka bɔ a jɔyɔrɔ la ka taa Gehɛn!
  
  Sankolola yeelen min bɛ yeelen bɔ, .
  Ka bɔ Fasodenɲumanya kɛlɛcɛw dusukun na.
  Kɛlɛcɛw ka sebaaya ka bonya,
  An tɛna nimisa o la, an dalen bɛ ɲɛnamaya la!
  
  Jugu ye nilifɛnba dɔ sɔrɔ, .
  Wa marifa suguya caman b'a bolo...
  Sisan waati sera, i ka miiri nin na, .
  Tchernobog ka dimi bɔra kosɛbɛ!
  
  O kɛra ten, ne ka kɛlɛcɛw, .
  Fasodenɲumanya kɛnɛman bɛ tɔɔrɔ la!
  Zeru dɔrɔn de tun bɛ o kunnafoni in kɔnɔ,
  Ani fana, jahanama Kaɛn ye se sɔrɔ tugun!
  
  Orkshism barika ka bon, jamaba mankanba, .
  Nka aw kana na ni Saxonw ye u gɛnɛgɛnɛ kan!
  O bɛɛ kɔfɛ, hakilitigi Elfin bɛ an fɛ fo abada - .
  Ani teorikɛla tilennen Fenin!
  
  An bɛ se ka Wehrmacht mugumugu, n b"a dɔn, .
  Wa hali ni nin sa in tun ye namara ye cogo o cogo...
  An na tigɛ ni a ka npanw ye,
  Ne ye kɛlɛcɛ ye min y"a yɛrɛ di Fasokanw ni muso ma!
  
  Jogo ɲuman barikama ka kɛ
  Walasa ka se Orklin dancɛw la!
  An ka kɛ mɔgɔ ye min ka kan ni an faw ka wale ɲumanw ye,
  O bɛɛ kɔfɛ, an ka kɛlɛbolo tɛ se ka se sɔrɔ kɛlɛw la!
  
  Ni an nana an ka sugo kɛ tiɲɛ ye,
  Ko senuma - kominisi sababu !
  N bɛ npogotiginin bila ka jigin siraba kan,
  Ka bɔnsɔnw pankarti: bonya, altruisme!
  Nin ye kɛlɛcɛ cɛden Gulliver ye dɔnkili da cogo min na ni jagɛlɛya ye ani ni dusukunnata ye. Npogotiginin minnu tun bɛ taama n"u ye, olu y"u bolow da. Wa dɔw yɛrɛ ye pan ka sɔgɔsɔgɔ panni dɔ la ni u gosira n"u sennasanbaraw ye. O min tun ka nɛnɛ kosɛbɛ ani a tun bɛ cogoba la.
  Gulliver y"a jɛɲɔgɔn ɲininka ko:
  - N ye dɔnkili da ka ɲɛ wa ?
  A y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Sufɛla bɛ foli kɛ i kɔkanna na ! Nka, n"a fɔra ko misi dɔ ye mankanba bɔ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"a bɛ tobi a ɲɛnama, o tuma na, a bɛna nɛnɛ ka tɛmɛn fɔlɔ kan, wa a bɛna bonya ka tɛmɛn fɔlɔ kan!
  Gulliver ye dɔnkili da ko:
  An tɛ hamsterw dɔrɔn ye
  Ani misiden biɲɛw fana!
  An bɛ misiw bɛɛ gosi
  Wa an bɛna waraw tigɛtigɛ ka kɛ yɔrɔnin kelen ye!
  . SABABU No. 2nan.
  Kɛlɛbolo in taara ɲɛ nin cogo in na. Ntumuba dɔ ye wuluwuluba dɔ Fɔ ka Tɛmɛ sankolo kan, min yɛrɛ bɛ Se ka fili ka Kɛ sa ye k'a sababu Kɛ kunkolo saba ye.
  Wa a kamanw tun bɛ manamana ni samiyɛ sanjiba kulɛriw bɛɛ ye. Ɔwɔ, a tun ye masamuso cɛɲi ye.
  Gulliver ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  O wuluwulu in kamanw
  U tun ka ɲi kosɛbɛ...
  Ne bɔnɛna ne ka hɛrɛ la - .
  Wa a y"o fɔ ka bɔ a dusukun na!
  Viskonte ye sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye:
  - Mankan ni sɔsɔli dabila , .
  So bɛ nin cogo la walima a tɛ nin cogo la...
  An ka kan ka bɔgɔdaga dɔ jɔ a dɔgɔyalenba la, .
  Ka bɔ min na!
  Wa den banbaliw bɛna ŋɛɲɛ ni ŋɛɲɛ kɛ, k"u ɲinw cɛɲi kosɛbɛ ani minnu ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ u si hakɛ kan.
  Gulliver ye Viskonte ɲininka ko:
  - Mun na an yɛrɛ bɛ taa taama na ? Dɔrɔn ka sɔgɔsɔgɔ ani ka kumakolon sugu bɛɛ dun!
  Npogotigininw bɛ yan kaban, wa u tun ye ba caman ye sennasanbara ni ɲɛgɛnw, wa u bɛɛ cɛ ka ɲi kosɛbɛ, u bɛ mɔgɔ lafili ani u farikolo tun bɛ u la. Wa ni n y"a ta k"a daminɛ ka dɔnkili da, a bɛ kɛ nisɔndiyakoba ye;
  Masakɛ bɛ an mara ni kantigiya ye,
  A bɛ dekerew bɔ, ka kiritigɛlaw ka baarakɛlaw...
  Masasigilan tɛ mankan ni mankan muɲu,
  Ani, a tɛ fɛɛrɛ ye min bɛ se ka siran dabila!
  Nka o kɔfɛ, cɛɲi sennasanbaraw ka dɔnkili tigɛra yɔrɔnin kelen. Orc caman, kasa bɛ minnu na ani minnu ɲɛda bɛ bɔ, olu kuluba dɔ bɔra ɲɛfɛ. U ye pɛrɛn ka u ka berew wuli.
  Nka, npogotigininw ma maloya, u y"a daminɛ k"u yɛrɛ labɛn kokura joona ka kɛ kɛlɛcogo ye.
  Gulliver y"a ta ka dɔnkili da, k"a sen gansanw, denmisɛnninw senw gosi;
  Ne ye hɛrɛ ni kɛlɛ falon ye,
  A bangera dolow yeelenba jukɔrɔ...
  Fasodenɲumanya denkɛ kantigiw - .
  Kanuya - belebele, tiɲɛ!
  
  An bɛna diɲɛ cɛɲi dɔ da,
  O kɔnɔ, nisɔndiya bɛna kɛ sisan...
  Serubuw ka Tile ka yeelen bɔ,
  Elfia senuma, kɔrɔtalen!
  
  An bɛna an ka sugo dafa
  Fɛn cɛɲi tɛna kɛ diɲɛ kɔnɔ ka tɛmɛ o kan!
  Cɛdennin na npan kɔrɔta ani e, .
  Nisɔndiya ka kɛ i yɔrɔ ye!
  
  Ani diɲɛ cɛɲi kɔnɔ, .
  Waati sera ne Fasokanba ka yeelen bɔ!
  Hali ni sungurunnin bɛ boli sennasanbara la, .
  Aw ka da a la ko sɔɔni an bɛna ɲɛnamaya kɛ kominisi kɔrɔ!
  
  Kulu janw cɛɲa bonya, .
  Ani sanu forow ni tapi kasa duman!
  An bɛna binkɛnɛw ko ka bɔ diɲɛ kɔnɔ
  Dannaya kɛ ne la, an tɛna nimisa an ka ɲɛnamaya la!
  
  Wa diɲɛ kɔnɔ fɛn bɛɛ bɛna ɲɛ,
  O bɛɛ kɔfɛ, elfinism bɛna se sɔrɔ yɔrɔ bɛɛ!
  Min bɛ ni sɔgɔlilan ye a bolo, .
  Min ka fisa ni marifa ni marifa ye!
  
  An bɛ min kɛ, o bɛna mɛn fo abada, .
  An ka duguw jɔ ni tulonko ye Marisikalo kan!
  Britannia ka fanga ka bon kosɛbɛ - .
  An bɛna a fɔ diɲɛ mɔgɔw ye - bonjour !
  
  Joli min bɛ woyo, o ye danni de kama, .
  Kanuya kisɛw bɛ falen o de la!
  A ka kɛ koɲuman ye kalo jukɔrɔla diɲɛ kɔnɔ bɛɛ ma,
  Kana kɛ parrot ye ni i ye kɛlɛcɛ dɔrɔn de ye!
  Wa npogotigininw, dɔnkili dumanw mankan fɛ, u ye marifa ci orcw la ni bow ni crossbows ye. Wa, bɛlɛkisɛ fɔlɔw ye orcw gosi ka bɔ yɔrɔ jan. Ani, jiribololanɛgɛw kɛra mɔgɔfaga ye.
  Npogotigininw bɛna mankanba bɔ:
  - An bɛɛ ye cɛɲiw ye, denbaya kelen, .
  An bɛna diɲɛ bɛɛ saniya ka bɔ toli la!
  Ni a mago bɛ, an bɛna teliya ka orcw hakili sigi,
  Ani, serubi diminnen dɔ be wuli an sanfɛ!
  Viskonte ye pɛrɛn ko:
  - Banzai !
  Kɛlɛcɛw ye orcw gosi ka bɔ yɔrɔ jan, ka crossbow minɛnw dununw lamaga n"u senkɔniw gansanw ye. Wa o waati kelen na, u ma ɲinɛ dɔnkilida kɔ k"a sɔrɔ u bɛ marifa ci ursi kasadimanw, kanɛli ani u ɲɛw la;
  Ne ka diɲɛ donna dibi la - .
  Jamana salen ani dibi nɛnɛman.
  Wa ne ye i jugu ye
  Ani, aw ka da a la, nin jɔyɔrɔ in man di ne ye!
  
  Sɔn ne ka fɔta ma
  I diyanyeko bɛ kuma ni kanba ye ne kɔnɔ.
  I ka jaabi tɛna ne faga
  Wa, a bɛna saya kiri tigɛ i kan!
  
  Diɲɛ bɛ ka yɛlɛma, .
  Ɲɛnamaya bɛ ban
  I ye halaki
  Ani aw ka jamana!
  Sugandili si tɛ yen
  El Gilet Sphere (Sɛɛrɛ min bɛ wele ko El Gilet).
  Diɲɛ kɔnɔ, dibi ni jikuruw bɛ yɔrɔ min na
  A bɛna da wuli!
  
  Joli ka Elves kan talisman kan
  Jɛɲɔgɔnya su fɛ, Deimos bɛna bɔgɔbɔgɔ.
  Juguya, keleya, siran ani nanbara
  A na na ni a ye nin diɲɛ in kɔnɔ.
  
  I ka diɲɛ ye ne ta ye
  A konnɛgɛ bɛ ne bolo!
  Ne na hɛrɛ banbali di aw ma!
  
  I hakili dalen bɛ mun na?
  Desmond tɛna waati sɔrɔ ka i kisi.
  N ka so bɛ yɔrɔ min na, yeelen fagara
  I ka dugukolo sumalen na ne ka mɔgɔw dogo.
  
  N bɛ gundo dɔ fɔ aw ye:
  Combination su fɛ, elven joli
  A ka kan ka amulet nɔgɔ
  Wa diɲɛw ka daaw bɛna da wuli.
  
  Diɲɛ bɛ ka Changé,
  Ɲɛnamaya bɛ ban
  I ye halaki
  Ani aw ka jamana!
  Sugandili si tɛ yen
  El Gilet Sphere (Sɛɛrɛ min bɛ wele ko El Gilet).
  Diɲɛ kɔnɔ, dibi ni jikuruw bɛ yɔrɔ min na
  A bɛna da wuli!
  
  Joli ka Elves kan talisman kan
  Jɛɲɔgɔnya su fɛ, Deimos bɛna bɔgɔbɔgɔ.
  Juguya, keleya, siran ani nanbara
  A na na ni a ye nin diɲɛ in kɔnɔ.
  
  I ka diɲɛ ye ne ta ye
  A konnɛgɛ bɛ ne bolo!
  Ne na hɛrɛ banbali di aw ma!
  
  I ye diɲɛnatigɛla ye ani i ye mɔgɔ jugu ye
  Nka i ka waati bɛ ka ban
  I tɛna diɲɛ mara
  Damn i, Dibi Kira.
  Saya ka fisa ni kisili ye
  Mun ka kan ka kɛ fɔlɔ ye jɔnw cɛma.
  Yala aw b ne ka desizɔn dɔn - .
  Ne ka jaabi: "Halaki fo abada!"
  
  Diɲɛ bɛ ka Changé,
  Ɲɛnamaya bɛ ban
  I ye halaki
  Ani aw ka jamana!
  Sugandili si tɛ yen
  El Gilet Sphere (Sɛɛrɛ min bɛ wele ko El Gilet).
  Diɲɛ kɔnɔ, dibi ni jikuruw bɛ yɔrɔ min na
  A bɛna da wuli!
  
  Joli Elves kan talisman kan
  Jɛɲɔgɔnya su fɛ, Deimos bɛna bɔgɔbɔgɔ.
  Juguya, keleya, siran ani nanbara
  A na na ni a ye nin diɲɛ in kɔnɔ.
  
  Joli ka Elves kan talisman kan
  Jɛɲɔgɔnya su fɛ, Deimos bɛna bɔgɔbɔgɔ.
  Juguya, keleya, siran ani nanbara
  A na na ni a ye nin diɲɛ in kɔnɔ.
  
  I ka diɲɛ ye ne ta ye
  A konnɛgɛ bɛ ne bolo!
  Ne na hɛrɛ banbali di aw ma!
  Npogotigininw bɛ dɔnkili da nin cogo in na, minnu bɛ i n"a fɔ elfw, nka cogo dɔ la, u bɛ i n"a fɔ mɔgɔw ka ca. Fo n"u cɛ ka ɲi kojugu. Wa farikolo-ɲɛnajɛ-yɔrɔw ka ca kosɛbɛ n"u farikolow n"u jaaw ye.
  Orcw tɛ se ka o sunguru suguw bali. Wa u ye ursi sɔgɔlenw ni kasa dumanw kunbɛn ni npanw, berew ani sɔgɔlanw gosili ye.
  Wa npogotigininw fana bɛ orcw gosi u dawolo la n"u ka sennasanbara jɛlenw ye minnu ɲɛ ye bulama ye.
  Wa, u ye pikirijikɛlan bagalenw fana fili, minnu bɛ mɔgɔ faga, n"u senkɔniw ye.
  Wa orcw binna ka sa.
  Viskonte ye Gulliver ɲininka ko:
  -Yala i delila ka nin ɲɔgɔnna ɲɔgɔndan ɲɛnama ye cɛɲi ni juguya cɛ wa?
  Cɛdennin kapitɛni ye ŋɛɲɛ kɛ k'a jaabi ko :
  - Tiɲɛ don ko ! O ye kabako ye dɛ!
  Npogotiginin y"a kunkolo wuli k"a yɛrɛ fili sennasanbara la, a sen sɔgɔlen ni fanga fagalen ye, ani grenade min bɛ tiɲɛni kɛ kosɛbɛ. A ye pan ni arc (kurunba) ye ka bin orc (orc) ninnu ka bon, k"u jɛnsɛn sira wɛrɛw fɛ.
  Gulliver ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - I ye dafalen ye, k'a ta i ka nisɔndiya la ka taa a bila i ka taamaʃyɛn na ! Nka i b"a dɔn, ka grenadew fili ni i senw ye, o ye nɛnɛ ye, wa a tɛ deli ka kɛ!
  Viskonte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a kɔlɔsi ko:
  - Ɔwɔ, n senw ka di ! Ani n senkɔni jɛlenw, pinkiw tun bɛ susu kɛlɛcɛba dɔw fɛ. A ka di kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni elfw b"a kɛ. Nka ni orcw y"i senkɔniw sɔgɔ, o tuma na, o ye ko haramulen ye!
  O kɔfɛ, npogotigininw y"a ta k"u sinbara bilenmanw bɔ kɛnɛ kan, k"u ka barajuru bɔ. Ani u bɛna i ta ka i bugɔ ni sanpɛrɛn fagalenw ye cogo min na. Ani orcs bɛna jeni, u fariw bɛna sisi ka char. Wa o baganw bɛ mankanba bɔ.
  Wa npogotigininw bɛna o ta k"u senkɔniw don u da la. Ani u bɛ fiɲɛ bila cogo min na. Fiɲɛ dɔ bɛ mɛn min bɛ mɔgɔ tulo tigɛ. Wa o waati kelen na, dusukun tantanni ni dumunikɛbaliya fana bɛ u la. Wa u bɛ bin, u kabakoyara ani u bɛ kabakoya, ka jigin, ka orc ursi kunkolow gosi n"u dawolo ye.
  Jinɛw kunkolow bɛ fara ɲɔgɔn kan ani joli baga bɛ fiyɛ ka bɔ.
  Gulliver y"a kɔlɔsi ni kabako ye ko:
  - Nin ye nɛnɛba ye kosɛbɛ ani kabako don ! Mɔgɔ bɛ se k"a fɔ ko - ultra-stellar !
  Npogotiginin bonyalen y"a kunkolo wuli ko:
  - Ɔwɔ, n denkɛ ! Nin ye fɛn ye min ka di kosɛbɛ! Nka i man kan ka kɛ baarakɛbali ye fana. Ani i ka kan ka orcs gosi ni killer wave ye!
  Gulliver y"a jaabi ni sɔgɔsɔgɔ ye, k"a ka denmisɛnninw kamankunw kɔrɔta, hali n"u farikolo ka bon:
  - Tiɲɛ na, nin tɛ baara nɔgɔn ye !
  Cɛdennin ye shɔ dɔ fili fiɲɛ na ka halaki. Wa a ye pan ka tɛmɛ ka orcw gosi, ka kɛ sababu ye u ka jeni ka pan sanfɛ fiɲɛ na. Ani o kɔfɛ, a bɛ wuli.
  Viskonte y"a kɔlɔsi ko:
  - Nin sen in na i ye fili ka ɲɛ ! Ayiwa, n"a sɔrɔ i bɛ se ka fɛn wɛrɛ jira n na!
  Wa npogotigi cɛɲiw bɛna i ta tugun ɲɔgɔn fɛ k"i bugɔ ka bɔ i ka rubi sinw na ni sanpɛrɛn ye. Ani ka bɔ nakɔsɛnɛyɔrɔw la ni pulsarw ye. Wa o fɛnw bɛ tiɲɛni kɛ fo orcw bɛ jeni ɲɛnamaw la, ka halaki ba caman fɛ.
  Gulliver y"a kɔlɔsi ani ka segin ka saya pake dɔ fili n"a sen gansan ye min bɛ i n"a fɔ denmisɛnninya:
  - An k'a fɔ dɔrɔn ko a ye super ye !
  Viskonte y"a kɔlɔsi ko:
  - Sisan de ye i ka dɔnkili da waati ye ! Ayiwa, kana maloya, o yɛrɛ bɛna an dɛmɛ kosɛbɛ.
  Gulliver y"a kunkolo wuli ka dɔnkili da ni dusu ye kosɛbɛ;
  An ye tutigɛbagaw ye - Fasokanw ka kɛlɛcɛw, .
  Fɛn minnu bangera Nowanburukalo taamasiyɛn kɔrɔ...
  An tɛna Elfia ka ɲɛnamaya kisi,
  Ka nɔɔrɔ kɛ ni masakɛ ka pankarti bilenman ye!
    
  An bɛ kɛlɛ gɛlɛn kanu ani an b"a dɔn cogo min na,
  Orkshistw y"u ka biɲɛw kari ni timinandiya ye...
  An bɛ ni grenadew ye kɔfɛbagan belebeleba dɔ kɔnɔ,
  Ɲɛnamaya man gɛlɛn an tutigɛbagaw bolo!
    
  An b"an ka Faso senuma kanu,
  Elfinisme formidable ye mun kɛ...
  Yan, Elsomolka bɛ bila sennasanbara la nɛnɛ cɛma,
  Ani orcishist b"a fɛ k"an jigin!
    
  N ye kɛlɛ kɛ ni timinandiya ye ni Orxism ye Elfskva,
  An ye juguw bɛɛ tigɛ ka jigin ni sɔgɔlan ye...
  Mun na nin Orkmacht in dira elfw ma?
  N b'a gosi ni n bolokɔnincinin ye!
    
  Ne ye tutigɛbaga ye ani Elfskva belebeleba ka fanga kɔrɔ,
  A ye kɛlɛ kɛ i n'a fɔ kɛlɛcɛba dɔ...
  A ye Orkshism ka kungo kɔnɔ binkanni dabila,
  An Matigi Sebaayabɛɛtigi Denbaya ye kelen ye!
    
  Dan tɛ Elfia lakununni na,
  Elfinba, ye an kɔrɔta ka bɔ an gɛnɛgɛnɛw kan...
  Svarog belebeleba, masiya min ka bon ni tɔw bɛɛ ye, .
  Ani Lada ye ideal radiant ye!
    
  An ye tutigɛbagaw ye, cɛdenw, npogotigininw, .
  Kɛlɛ ka di an ye - nin ye an ka ta ye...
  Ani elf-mill ka kumakan fitinin bɛ wele ko,
  Hali ni ɲagami joli bɛ fanga la!
    
  Elfia ye Svarog woloyɔrɔ ye,
  Ani sira yeelenna ka ɲɛsin elfinism ma...
  Tutigɛbagaw mago tɛ Ala jugu la,
  Jugu tɛna se k"an kɔrɔta ka kɛ bolokɔnincinin ye!
    
  An bɛ ni tanki nɛnɛman ye min bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye minnu bɛ jɛngɛ,
  Orcw tɛ se ka kari a kɔnɔ nɔgɔya la ten,
  Ni kanuya ye Lada ye, npogotigiba bonyalen, .
  Walasa fɛnɲɛnamafagalan in ka wuli dɔrɔn ka kɛ tulonkɛ ye!
    
  Mɔgɔw ye Elfskva lafasa ni kɛlɛ ye,
  Wa o kɔfɛ, Elfingrad belebeleba dɔ tun bɛ yen....
  An bɛna elfinism ye yanni dɔɔnin cɛ,
  Parade fana bɛna kɛ ka tɛmɛ Orklin fɛ!
    
  Ɔwɔ, Elfingrad bɛ waso nin daɲɛ in na,
  An ye tutigɛbagaw ye sennasanbara la nɛnɛba dɔ kɔnɔ...
  An na misi hakilintan dɔ ka biɲɛ kari,
  Ani an bɛna Orktler bila ka taa sanubɔlan kɔnɔ!
    
  Aw k"a dɔn ko Fasokanw tɛna biri abada, .
  A ka impulsion tɛ se ka bali...
  Tile ka yeelen bɔ Elfia kan fo abada,
  Ani son janfalen na sɔgɔsɔgɔ!
    
  Elfingrad dugu la, u ye jagɛlɛya jira,
  An sera ka Orkw bali...
  Elfew bɛ ni o jagɛlɛya sugu ye, i b"a dɔn, .
  Ani juguw bɛna zeru dɔrɔn de sɔrɔ!
    
  Elfia bɛ se ka pankurun ta ka taa Mars,
  Ani ka bonya suguya wɛrɛw da...
  Wa tiɲɛ na, fɛn bɛɛ bɛna nɛnɛ kosɛbɛ,
  Hali ni ɲɛnamaya bɛ tiɲɛ i n"a fɔ siliki jiri!
    
  Elfew hakili tɛ kɛlɛw balilanw dɔn,
  A bɛ ni Perun fanga ye...
  A ɲininen bɛ an fɛ ka sara sɔrɔ ala fɛ,
  Ani element bɛ yeelen bɔ, da ne la, rune!
    
  Cogo jumɛn na elf hakili tɛ dɛsɛ dɔn?
  Aw ka da a la, a bɛ se ka fɛn bɛɛ sennatan...
  Anw tutigɛbagaw b'a fɛ ka waleɲumandɔn kɛ...
  Se tɛ se sɔrɔ, i n"a fɔ Fasokanw ka kɛlɛbolo!
    
  Se sɔrɔli bɛ ɲini ka se an ma, .
  Yeelen ka kɛ Elfinism nɔɔrɔ la...
  An bɛnbaw ye kɛlɛ kɛ Fasokanw kama,
  An bɛna nisɔndiya ni dugujɛ sɔrɔ sɔɔni!
    
  Ni Fasokanw tɛ, ɲɛnamaya tɛ kɛ tutigɛbagaw ye, .
  U b'a fɛ ka kɛlɛ kɛ a ye...
  Ani aw tun b'a fɛ ka mun de kɛ, matigi juguw?
  Yala an ka kan ka jɔnya ɲɛnamaya di wa?
    
  Ayi, Fuhrer bɛna elfw sɔrɔ jɔnw ye,
  An bɛna a sɔgɔsɔgɔ i n'a fɔ pupo...
  O bɛɛ kɔfɛ, Elfia kɛlɛcɛw bɛ se ka kɛlɛ kɛ,
  Ani serubi min ye sanu ye, o bɛ an fɛ!
    
  An ka Fasodenɲumanya fan si tɛ diɲɛ jukɔrɔ,
  Jeni i n'a fɔ dolow min ka kɛnɛ kosɛbɛ...
  I kɛra kanuya boli ye ne fɛ.
  Ne tɛna fara aw fɛ abada!
    
  Ne ye tutigɛbaga ye ani cɛnin sennasanbara, .
  Fɛn min bɛ boli ka tɛmɛ nɛnɛ fɛ ni sennasanbara gansan ye...
  Ani yɔrɔ dɔ la, laɲɔ finman cɛɲi dɔ bɛ ka panpan,
  O min bɛna jugu ka buruburu kari!
    
  Tutigɛbaga min bɛ kɛlɛ la, o tɛ siga si dɔn, .
  A tɛ clown ye, nka terminator don, i b'a dɔn...
  Vengeance bɛna na Orks farimanw ma, aw ka da a la
  Ani, alijinɛ kɛnɛman dɔ bɛna kɛ yen min bɛ wele ko elfinisme!
    
  A bɛna na cogo di, waati dɔn, .
  O kɔnɔ, kɛlɛcɛ bɛɛ ka bɔ baganmarayɔrɔ la...
  Aw ye kɛlɛ kɛ fo ka se aw ninakili laban ma, .
  A ka halaki, i bɛ mɔgɔ jugu fariman dɔn!
    
  Elfinimu dolow bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ, .
  Waati min ka kɛnɛ, min ka di ka tɛmɛ o kan, o tɛ diɲɛ kɔnɔ....
  An bɛna Orkshism ka jɔrɔnanko kari, aw ka da ne la, .
  Ani Orktler bɛna kɛ elfew ka tilelafana ye!
    
  Aw ka da a la, an bɛ ni o nɛgɛdaga suguw ye, .
  Ko u ka panther shell tɛna don...
  An ka iyode kɛ an ka joginda la, cɛnin,
  Ani tuguni, tutigɛbaga ye jagɛlɛya kɛ ka taa kɛlɛ la!
  
  Ayiwa, Orkikaw y"a sɔrɔ ka ɲɛ, .
  U tun t'a miiri k'u bɛ se ka se sɔrɔ an kan dɔrɔn...
  An b'a ye ko elfinisme bɛ kilomɛtɛrɛ dɔn, .
  Ani an bɛ se ka Orkmacht kari ni tulonko ye!
    
  An ka Faso barikama tɔgɔ la,
  Tutigɛbaga kuncɛba dɔ bɛ taa binkanni in na...
  Hali ni sankaba bɛ jɛngɛ Fasokanw kan, .
  An bɛna se sɔrɔli misali di bɛɛ ma!
    
  Dannaya kɛ ne la, jugu tɛna i ka sugo bali,
  An bɛna se sɔrɔ Orks bɛɛ kan tugun...
  Juguya si tɛna kɛ, da ne la, ka masaya kɛ masasigilan kan.
  An bɛna diɲɛ kura dɔ da min bɛ sigi senkan!
    
  Fɛn bɛɛ bɛna ɲɛ, Fasodenɲumanya la i b'a dɔn,
  Ne ye cɛden ye, nka kɛlɛ la ne bɛ i n"a fɔ Robin Hood,
  A daminɛ na, n ye n yɛrɛ sɔgɔsɔgɔ dɔrɔn tabali kan, .
  Wa sisan, i ka da a la, a ka di tiɲɛ na!
    
  Elf bɛ se ka Orks sɔgɔ ni bayonet ye, .
  A bɛna se sɔrɔ kɛlɛbolo o kɛlɛbolo kan...
  Ani walasa tutigɛbagaw ka ɲɛnamaya kɛ elfinism kɔrɔ...
  O bɛɛ kɔfɛ, an ka teriya ye monolith barikama ye!
    
  An tɛna foyi di orcw ma kɛlɛ la,
  An bɛ se ka se sɔrɔ an juguw kan ni tulonko ye...
  Wa o cogo la an ye Orks gosi ni kuluba ye,
  Sanfiɲɛba bɛ ka mankanba bɔ, ka nɛnɛ wuli ka kɛ fiɲɛba ye!
    
  Elf tɛ Orks dɔn, hinɛ dɔn, .
  A barika ka bon cogo min tɛ se ka se sɔrɔ...
  Baganw bɛna saber sɔrɔ u kɔ la, .
  Ani Sitanɛ bɛna halaki!
    
  Kana da a la ko Orkler tɛ se ka se sɔrɔ,
  Hali ni i ye jahanama fanga lajɛ, i ka fɛn bɛɛ jateminɛ...
  Ni jamanadenw ni patisoba farala ɲɔgɔn kan, .
  Jama y"an ka Orkmacht tigɛtigɛ ka kɛ fɛn ye!
    
  Elfia tɔgɔ bɔra san kɛmɛ caman kɔnɔ iko mɔgɔ senuma, .
  A ye Tigres kari i n'a fɔ nɛgɛ...
  A bɛ wuli ka bɔ da la ka taa a da la, .
  Nin tun ye jamana kelenpe ye kamalennin in tun bɛ siko min na!
    
  An ye se sɔrɔ i n"a fɔ cɛfarinw
  U ye juguw tigɛ ni npan ye...
  An ye yeelen elfw ye, an tɛ se ka se sɔrɔ kɛlɛw la,
  An bɛna se sɔrɔ Fasokanw kɛlɛbagaw kan!
    
  Aw ka da an na, foyi tɛna an bali,
  Wa i b'an dɔn, foyi tɛ se ka se sɔrɔ an kan...
  An bɛna Fuhrer kunsigi su don,
  Npan nɔgɔlen ni nɛgɛbere b"an bolo!
    
  Dugukolo bɛɛ kɔnɔ, Elfie cɛɲi tɛ yen tugun,
  Yeelen waati bɛna kɛ san kɛmɛ caman kɔnɔ...
  Hɛrɛ ni nisɔndiya bɛna kɛ bɔnsɔn bɛɛ ye,
  Fasokanw mago bɛ bolo barikama na!
    
  O la sa, ni i bɛ Orklin tulon kɛ, .
  An ka Orkmacht nɔgɔ i n'a fɔ buguri ka kɛ joli ye...
  O na kɛ sankolo dancɛ waati ye,
  Wa ni Lada faralen ɲɔgɔn kan, kanuya bɛ masaya kɛ!
  Cɛdennin kapitɛni bɛ dɔnkili da kosɛbɛ a kan duman na. Wa a ka di tiɲɛ na wa baji dɔ bɛ woyo ne ni kɔnɔ.
  Viskonte y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Ɔwɔ, nin dɔnkili in y'an dɛmɛ kosɛbɛ !
  Tiɲɛ na, kɔnɔw binna sɛgɛn na ka bin, u kabakoyara, i n"a fɔ u gosira u kunkolo la ni berew ye, walima laala ni fɛn dɔ ye min girinya ka bon.
  Npogotigininw, tiɲɛ na, ni npanw ni nɛgɛw ye, u tɔgɔ bɔra kosɛbɛ ka orcw tigɛ. U ka yɔrɔ tun ka bon, wa, bɛlɛkisɛw ye ursiw gosi ni sekoba ye. Wa, tiɲɛ na, kɛlɛcɛw ma se k"u yɛrɛ tanga katapultiw ni ballistaw ma. Wa u ye daga belebelebaw fili kɛnɛma ni tulu ni dɔlɔ ɲagaminen ye min bɛ se ka tasuma bɔ. Wa u ye orcw jeni i n"a fɔ sosiso.
  Gulliver y"a dawolo sɔgɔsɔgɔ k"a kɔlɔsi ko:
  - A ka di kosɛbɛ ! Ani sogo jenilen kasa ka di tigitigi!
  Viskonte ye ɲɛji cɛ a terikɛ la k"a sɔgɔsɔgɔ ko:
  Sagaden sogo bɛ ji bɔ kosɛbɛ,
  Npogotigininw ka baton fanga ka bon kosɛbɛ!
  Kɛlɛcɛw y"u ta ka segin k"u gosi ka bɔ u disi bilenmanw na ni sanpɛrɛn fagalen ye.
  Wa o cogo la orc jugu caman jeni ka jeni. Olu ye yeelen kɛlɛbolo ka seko lakikaw ye.
  Ani sennasanbara, npogotigi cɛɲiw.
  Gulliver ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Nin ye ne ɲɛda ye ! Penaliti bɛna kɛ, penaliti bɛna kɛ!
  A kɛra binkannikɛla ye cogo min na, o de ye nin ye.
  Ayiwa, mun na i tɛ pɛrɛn npogotigininw na:
  Orc jugu dɔ bɛ wuluwulu faraw kan,
  A gosi ni napalm ye!
  Aw kana orcw tanga
  Aw ye fɛnɲɛnamaw bɛɛ halaki!
  I n'a fɔ ka dilanw mugumugu - .
  Aw ka jeni i n"a fɔ wuluw!
  Viskonte ye sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲɛw wuli n"a ɲɛw ye minnu ye safir ye:
  - Nin ye cɛɲi dantɛmɛnen ye !
  Gulliver ye ɲɛji cɛ a la ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Yeelen ka kɛ, .
  N ma taa sankolo la...
  Dugujɛ bɛna na - .
  Wa tiɲɛ na, an bɛna taa sankolo la!
  Viskonte ye ŋɛɲɛ kɛ k"a kɔlɔsi ko:
  - Ɔwɔ, tiɲɛ don, an bɛ taa. Ani an bɛna na tugun!
  Cɛdennin kapitɛni ye ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔn na ka dɔnkili da ko :
  Ne b'a fɛ ka taa sankolo la, ne b'a fɛ ka taa sankolo la,
  Ne tun bɛ yan, nka ne tun tɛ yen!
  Wa terminator den ye saya pea compact kosɛbɛ fili orc juguw ma ni fanga fagalen ye.
  A ye pan ka boli, ka juguw jɛnsɛn fan bɛɛ fɛ. Ani orcw kunkolow wulila ka segin kɔ.
  Viskonte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Fasamagoria ye hakɛ ye min ka bon kosɛbɛ !
  Gulliver ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - A bɛnnen don ! Damn democratie ka zarisme ma!
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a kɔlɔsi ko:
  - masakɛ ka kan ka kɛ kunkolo la , a man kan ka kɛ masasigilan kan !
  A safir ɲɛw tun bɛ manamana i ko dolow. Wa a kɛra fɛn ye min bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ kosɛbɛ.
  Cɛdennin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Diɲɛ kura, tilennenya kama !
  Viskonte y"a kɔlɔsi ko:
  Kɛlɛ bɛ ka kɛ diɲɛ fan bɛɛ la, .
  Ani i bɛ se ka tɔɔrɔ cogo di...
  Sitanɛ ye a yɛrɛ bɔ, .
  A y"a daminɛ ka mɔgɔ faga ni dimi ye!
  Gulliver ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ɔwɔ, a y'o kɛ ! Ɲininkali kelenpe de bɛ yen, o ye tuma jumɛn? Mɔgɔfaga kɛra tuma bɛɛ!
  Npogotiginin y"a kunkolo wuli ko:
  - Kabini Kaɛn ka waati, i b'a fɛ k'a fɔ wa?
  Cɛdennin y'a jaabi ko:
  - Fagali fɔlɔ kɛra hadamadenw ka miiriliw de la ! Ka segin tuma min na Hadama ma da, nka a hakili dɔrɔn de tun bɛ yen!
  Viskonte ye ɲininkali kɛ ni nisɔndiya ye ko:
  - E fɛ, ni tun ye banbali ye wa ?
  Gulliver y"a kunkolo wuli ni fanga ye k"a den sennasanbara digi:
  - A ka c"a la, o de don tigitigi ! A mana kɛ cogo o cogo, Matigi Ala ye fiɲɛ bila hadamaden kɔnɔ n"a ninakili ye, k"a fa n"a ka fɛn banbali ye, min tɛ sa, min bɛ yen tuma bɛɛ!
  Npogotiginin ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  Matigi kanu ni i ni ye,
  Yesu ka kɛ aw fɛ...
  Wa ni i b'a fɛ cɛnin dɔ ka taa sankolo la,
  Sugo kɛ Krisita kelenpe ko la!
  
  TROLL NI ELF KAN ORCS KAN
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Troll ni elf, minnu bɛ kɛlɛboloba dɔ kun na, npogotigi cɛɲiw dɔrɔn de bɛ yen minnu cɛ ka ɲi kosɛbɛ, minnu kurulen don ani minnu farikolo ka bon, olu bɛ don kɛlɛ la ni orc kuluba ye. Ani kɛlɛcɛw b"u ka kalasi sanfɛla jira!
  . SABABU No. 1
  Troll cɛden ni elf sungurunnin y"u yɛrɛ sɔrɔ sisan kɛlɛboloba dɔ kun na kosɛbɛ.
  Fɛn min tun bɛ ɲɛfɛ, npogotigininw tun bɛ se ka ye u bɛ taama senfɛ-senfɛ. U tun bɛ finiw dɔrɔn de don minnu bɛ yeelen bɔ, minnu tun t"u farikolo cɛɲiw dogo, minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu farikolo tun ye farikolo ye. Wa npogotigininw sennasanbara barikamaw ye senna-taama kɛ.
  Cɛɲiw y"u senkɔniw sama ka segin kɔ, k"u farikolo barikamaw, ani o waati kelen na, farikolo cɛɲiw, cɛsirilan finmanw tilennen to fo ka se dan na.
  Wa, npogotigininw bɛ ni cɛsirilan barikama ni cɛɲi ye cogo min na, minnu ka labɛnw tɛ dogo ni finimugu finmanw ye.
  Dolow naani minnu bɛ yeelen bɔ, olu tun bɛ yeelen bɔ ka bɔ san fɛ, ka yeelen barikamaba di.
  Npogotiginin minnu bɛ senna-sɔrɔdasi la, olu ka marifaw tɛ kelen ye. Dɔw bɛ ni bow ye, dɔw bɛ ni crossbow barikamaw ye ni bololanɛgɛw ye. Kɛlɛcɛw bɛ yen minnu bɛ ni npanw ye ani minnu bɛ bɔgɔdaga ci. Npogotigi cɛɲiw ni farikoloɲɛnajɛla dɔw fana bɛ ni sɔgɔlan barikamaw ye u kɔfɛ, minnu bɛ se ka hali kɛlɛcɛ belebeleba tigɛ tilayɔrɔ fila la.
  Ka fara o kan, ni troll ni elf y"u ɲɛsin u kɛrɛ fɛ, u ye npogotigininw ye sow kan, ɲɔgɔmɛw kan, ani hali waraw kan! Npogotigininw, k"a sɔrɔ u ma danfara don u ni ɲɔgɔn cɛ, u farikolo tun ka bon kosɛbɛ, u sinw tun ka bon, u tun ka bon, u fari tun bɛ ɲɛgɛn, u sennasanbara tun tɛ, wa u tun tɛ datugu ni finiw ye kosɛbɛ.
  Wa u kunsigi kulɛri tɛ kelen ye - binkɛnɛ ni bulu, ani oranjɛ, jɛman, bilen, fin, ani hali nɛrɛmuguma. Nka a bɛɛ lajɛlen na, npogotigininw ye chic ye kosɛbɛ. Wa u senw bɛ kɛnɛ kan, farikolo bolow bɛ girin u ka sokola fari jukɔrɔ.
  Minnu ye sɔrɔdasi gansanw ye, olu tɛ ni finiw ye, wa u yɛrɛ ye masirifɛnw ye. Nka kɛlɛcɛ-kuntigiw masirilen don ni bololanɛgɛw ye u bolow ni u senw na minnu dilannen don ni sanu, warijɛ, platini ye, minnu datugulen don ni kabakurunw ye. Npogotigi dɔw fana bɛ ni tulolanɛgɛw ni bɔrɔw ye minnu dilannen don ni kabakurun nafamaw ye u kunsigi la. A bɛɛ ɲɛ ka ɲi kosɛbɛ. Npogotigininw ɲɛda ye denmisɛnninw ye, u ka di, u tɛ dimi fewu, hali n"u dawolo ye jagɛlɛya ye. Wa hali o bɛɛ la, npogotigi caman kasa ka di kosɛbɛ ani u bɛ cɛnimusoya kɛ. Parfum sɔngɔ gɛlɛnw ni farikolo kasa duman bɛɛ kasa bɛ bɔ farikolo barikamaw la, farikolo minnu bɛ farikolo la, ani o waati kelen na, farikolo minnu bɛ mɔgɔ lafili.
  Troll cɛnin, k"u filɛ, a ye nisɔndiyaba sɔrɔ fo a tun bɛ ɲini ka pɛrɛn.
  Npogotigininw dɔrɔn de tun bɛ yen. Wa u ba caman bɛ yen. U bɛɛ datugulen don kosɛbɛ, u bɛ cɛ nege don mɔgɔ la kosɛbɛ ani ka u lawuli!
  Raptor kɛrɛfɛ, i n"a fɔ troll kamalennin bɛ wele cogo min na, a terikɛ elf, n"o ye viscountess noble ye, o bɛ unicorn kan. Erimiada kelenpe de ye cɛnimusoya tilennenw ka lasigiden ye min ka sanbara bɛ a bolo - sanbara minnu masirilen don ni diamant ni topazi ye. Ale yɛrɛ bɛ fini cɛɲi dɔ don, wa a kun na, masafugulan manamananan dɔ bɛ yen min dilannen don ni kabakurun nafamaw ye minnu bɛ manamana, minnu tɛ dɔn dugukolo kan. Wa disi sanfɛla kan, yamaruyaw bɛ yen.
  I n"a fɔ Raptor bɛ cogo min na. A bɛ iko u bɛ kɛlɛbolo dɔ ɲɛmɔgɔya la, npogotigi cɛɲiw, sennasanbaraw, tilancɛ farilankolon ba caman bɛ minnu kɔnɔ.
  Erimiada, n"a ye nin npogotigi cɛɲiw suguw ka nɔɔrɔ in lajɛ minnu bɛ taama, k"u sennasanbaraw gosi, ni u senkɔni kurulen cɛɲi kosɛbɛ sira kabakurun nɔgɔlenw kan, o y"a ta k"a daminɛ ka dɔnkili da
  An bɛna pan dolow sanfɛ dugukolo sanfɛ,
  Tile bɛna yeelen bɔ kosɛbɛ...
  Yeelen elfw ka cɛsiri bɛ bonya, .
  A bɛ kungokɔnɔna fɛn caman sɛmɛntiya ka kɛ tulonkɛ ye!
    
  A bɛna kɛ waati gɛlɛn ye tiɲɛ na,
  Sanpɛrɛn bɛ yeelen bɔ yɔrɔ min na diɲɛ kan...
  Pɔmi bɛ ka falen kosɛbɛ, .
  Samiya bɛ na, tiɲɛ don!
    
  Waati dɔ bɛna kɛ, aw ka da a la ko elfinisme,
  Yɔrɔ min na mɔgɔ o mɔgɔ ye demiurge ye.
  An bɛna Orkshism nɔgɔ ko ka bɔ an ɲɛda la,
  Ni a mago bɛ a la, sɛnɛfɛn bɛna sɛnɛ kɛ!
    
  Ala kantigiw bɛna kɛ diɲɛ kun na,
  U bɛna nisɔndiya ni nisɔndiya lase elf ma...
  An na an kunsigi tulu ni mire ye,
  Ɲɛtaa ka kɛ o nɔɔrɔma baara in na!
    
  Ɔwɔ, Elfia ye diɲɛ jamana ye,
  Elfinism ka dugukolo senuma...
  Npogotigi sennasanbara bolila
  A wolola walisa ka kɛ kɔɲɔmuso ye!
    
  Ɔwɔ, kanu cɛɲi Elfia, .
  Fɛn min ye nɛgɛ da ka bɔ kabakurun na...
  Mɔgɔw bɛna kɛ, da ne la, nisɔndiyalenw ye
  A to napalm sanji ka bɔ san fɛ!
    
  Kana nisɔndiya ɲini ni Rod tɛ,
  A bɛna kanuya di i ma fo abada...
  Svarog kɛlɛ kɔfɛ, .
  Jinɛw joli bɛ ka bɔn!
    
  Jamana cɛɲiw tɛ yen ka tɛmɛ o kan, .
  A bɛ trolls ni gnomes sɔrɔ ranks kɔnɔ...
  An bɛ jɛ badaa ni Fasokanw ye,
  An bɛna se sɔrɔ kɛlɛ o kɛlɛ la, i b"a dɔn!
    
  O la sa, mun na o tigi dusu kasira ten?
  Aw ye Svarog fanga dɔn...
  A bɛ dusukunnata ɲumanw lase mɔgɔ ma
  An ka kanuya Lada ye ideal ye!
    
  Dugukolo bɛna fisaya, da ne la - .
  Ni elfinisme ye fanga daminɛ...
  An ye nisɔndiya denw ye Svarog - .
  An ka Orkshism tiɲɛ ka kɛ quarks ye!
    
  Sɔɔni Dugukolo bɛna yeelen bɔ,
  Ɲɛtaaba bɛna kɛ yanni dɔɔnin cɛ...
  Yarilo na bɔ i ko tile nɔɔrɔma,
  Ani a bɛna yeelen di bɛɛ ma!
    
  An ka minni kɛ Fasodenɲumanya la, npogotigininw, .
  Walasa Elfie ka se ka ɲɛtaa sɔrɔ fo abada...
  Walasa sara tɛ ban - .
  O min tɛ maloyako ye ka sugo kɛ!
    
  A to Elf ka wuli diɲɛ sanfɛ, .
  Wa a bɛna Ala ka sɔgɔsɔgɔ jira bɛɛ la...
  A fanga min tɛ tiɲɛ kɛlɛw la, .
  An bɛna nanbarako min ka bon ni nanbara tɔw bɛɛ ye, an bɛna o jira!
    
  Sɔɔni tile bɛna yeelen bɔ ka taa a fɛ,
  Yɔrɔ bɛna kɛ i n"a fɔ kɛnɛba...
  O la, i bɛ tasuma jeni ka tɛmɛn fɔlɔ kan,
  Aw ye aw ka nɛgɛbere sɔgɔ!
    
  Wa o kɔfɛ ni Lada belebeleba ka dɔnkili ye,
  O de ye Ala barikamaw bange...
  An na se ka kungosogow ka kabila tigɛ,
  Elfo-denkɛ nɔɔrɔmaw ni npanw!
  Raptor ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a kɔlɔsi ko:
  - Vɛrise laban sugu ye kɔrɔ tɛ min na. Yala i b"a fɛ ka elf-glorious denkɛw tigɛ, o kɔrɔ ye ko i yɛrɛ wa?!
  Erimiada y"a jaabi ni nisɔndiya duman ye ko:
  - Ayi, n ye kuma fili dɔɔnin. Tiɲɛ na, n tun b"a fɛ k"a fɔ ko denkɛw ni denmuso minnu ye elven nɔɔrɔ ye, olu bɛna se ka kungosogow ka kabila tigɛ. A ka c"a la, a ye kanuya dɔnkili dɔrɔn de ye!
  Raptor tun b"a fɛ ka fɛn dɔ fɔ, tuma min na, npogotigi cɛɲi dɔ barika banna, npogotiginin cɛɲi dɔ, a senw tun ye fɛn ye, a senw tun ye bulama ye, o ye buru fiyɛ. O waati kelen na, a kunsigi bilenman nɛgɛma tun bɛ wuli fiɲɛ fɛ, i n"a fɔ kɛlɛ, baarakɛlaw ka pankarti. Kɛlɛcɛ ye burufiyɛkan fɔ.
  Npogotigi tɔw, n"u ba caman ye, olu y"a daminɛ ka teliya ka wuli ka bɔ taama na ka taa kɛlɛbolodacogo la. Kɛlɛboloba dɔ kɔfɛ yɛrɛ la, sɛbɛnniw, hali n"u farikolo ka bon, minnu bɛ manamana ni sumaya ye ani tulu kasa ani muso fanga kasa, mamɔni kɛlɛlenw ye katapultiw ni balisiw sama.
  Erimiada y"a fɔ ni nisɔndiya ye, k"a ɲinw manamana i n"a fɔ perlew:
  - A bɛ iko a bɛna diya kosɛbɛ !
  Raptor ye sɔgɔsɔgɔba kɛ k"a jaabi ko:
  - Fɛn kelen de bɛ ne farinya - o cɛɲi kabakomaw ni cɛɲi ɲɔgɔn tɛ minnu na, olu caman bɛna sa dɛ !
  Elf ko ni aplomb ye ko:
  - Kɛlɛ tɛ se ka kɛ ni mɔgɔ ma faga ;
  Wa u fila bɛɛ, elf ni troll min bɛ masafugulan na, k"u ɲinw sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye, u ye ŋɛɲɛ kɛ.
  O kɔfɛ, u fana y"a daminɛ ka cikanw di u ka mankanw ni u kanw na minnu bɛ nisɔndiya kosɛbɛ ani minnu bɛ wuli.
  Erimiada y"a ta ani tuguni ni dusukunnata ni ɲɛda cogoyaba ye, ka dɔn kɛ a ka unicorn kan min finman bɛ i n"a fɔ nɛnɛ, ka dɔnkili da;
  Bonya ka kɛ jamana ye min bɛ falen san fɛ,
  Bonya ka kɛ Elf belebeleba, senuma ye...
  Ayi, makun tɛna kɛ badaa-badaa - .
  Foro dolow ye perlew seri!
    
  Sebaayabɛɛtigiba Svarog bɛ an fɛ,
  Denkɛ Sebaayabɛɛtigi ka Denbaya sirannin...
  Walasa nin Kɛlɛcɛ in ka se ka dɛmɛ don kɛlɛ la,
  An ka kan ka Elven Ala bonya!
    
  Npogotigininw tɛ siga foyi la, aw ka da ne la, .
  Npogotigininw bɛ ka binkanni kɛ ni dimi ye ka ɲɛsin jamakulu ma...
  Waraba farigan na tigɛtigɛ, .
  Ani jugu bɛna gosili sɔrɔ a nugu la!
    
  Ayi, kana a ɲini ka elfew kari, .
  Jugu tɛna an lase an gɛnɛgɛnɛ ma...
  An bɛna se sɔrɔ i kan, cɛ jugu,
  Npogotigiba Elfin bɛ an fɛ!
    
  Ayi, i kana i yɛrɛ di i juguw ma abada, .
  Npogotiginin sennasanbaraw ye kɛlɛ kɛ Elfskva kɛrɛfɛ...
  An tɛna barikantanya ni maloya jira,
  An ka ko kɛ ni Sitanɛ belebeleba ye!
    
  Ala k'a to aw ka kɛlɛw ban,
  Ani ka boli ka taa Wehrmacht jamakulu la...
  Walasa u ka laban ni zeru ye, .
  Walasa a kana suman kaburudo kɔnɔ!
    
  Aw ka hɔrɔnya di npogotigininw ma, kɛlɛcɛw, .
  O la nin bɛna labɛn Orkikaw ye...
  An faw na waso an na,
  Kɛlɛɲɔgɔn tɛna an nɔnɔ i ko misiw!
    
  Tiɲɛ don ko samiyɛ bɛna na sɔɔni,
  Malo tulo minnu bɛ forow la, olu bɛna kɛ sanu ye...
  Ne dalen b"a la ko an ka sugo bɛna kɛ tiɲɛ ye,
  Ni i ka kan ka kɛlɛ kɛ tiɲɛ kama!
    
  Ala, o kɔrɔ ye ko mɔgɔw bɛɛ ye kanuya ye,
  Kantigi, barikama, banbali nisɔndiya la...
  Hali ni joli farinyalen bɛ bɔn, .
  Tuma caman na, sunguru tɛ a janto a yɛrɛ la!
    
  An bɛ juguw sɔgɔ kɛlɛ la,
  Ka fɛn dɔ kɛ min bɛ fiɲɛ bila ten...
  Hali ni fɔɲɔba dɔ bɛ ka diɲɛw kan, .
  Ani, tilebin min bɛ datugu, o bɛ na!
    
  Ayi, elfew bɛna jɔ fo kaburu la,
  Wa u tɛna sɔn hali dɔɔnin Orks ma...
  Aw cɛdenw k'a sɛbɛn aw ka kaye kɔnɔ,
  Aw ka aw ka npanw bɛɛ nɔgɔ kɛlɛ kama!
    
  Ɔwɔ, tiɲɛ don, sɔgɔma bɛna kɛ ni dakunw tɛ,
  Aw ka da a la, bɛɛ bɛna nisɔndiya sɔrɔ...
  An bɛ dɔ da wuli, da ne la, yeelen - .
  Fiɲɛ kɔnɔ, npogotiginin bolo bɛ ka a bolo bɔ!
    
  Anw elfw bɛ se ka nin kɛ, da ne la, .
  Fɛn min an t"a ja gɛlɛya yɛrɛ ka sugo kɛ...
  An bɛ kuntilenna jɛlen ye min ka bon kosɛbɛ, .
  Ayi, aw kana kuma fuw fɔ, kɛlɛcɛw!
    
  An bɛna pankurun ta ka taa Marisikalo la ɲɛnajɛ kama,
  An ka forow da wuli yen, ka rubiw jate...
  Wa an bɛna Orks doni ɲɛ na yɛrɛ,
  Serubɛn jamaba bɛ ka panpan an sanfɛ!
    
  Elven jamana ka tɔgɔ sɔrɔ,
  Elfinism ye mun di jamanaw ma...
  A dira an ma bangeli fɛ fo abada - .
  Fasokanw kama, nisɔndiya kama, hɔrɔnya kama!
    
  Elfia dugu kɔnɔ, kɛlɛcɛ bɛɛ bɛ bɔ dumunikɛminɛnw na,
  Den bɛ a bolo se marifa ma...
  O de kosɔn, i bɛ yɛrɛyɛrɛ, mɔgɔ jugu, .
  An bɛ waraba wele ka jaabi di!
    
  Ɔwɔ, an ta bɛna kɛ denbaya teriyalen ye, .
  Elfinism bɛna mun jɔ diɲɛ kɔnɔ...
  An bɛna kɛ, i b"a dɔn, teri sɛbɛw ye,
  Ani an ka jago bɛna kɛ daɲɛw ye!
    
  O bɛɛ kɔfɛ, elfinimu bɛ di badaa badaa bange fɛ, .
  Walasa balikuw ni denmisɛnw ka se ka nisɔndiya...
  Cɛdennin fana bɛ daɲɛw kalan, .
  Nka demiurge tasuma bɛ yeelen bɔ ɲɛw la!
    
  Nisɔndiya ka kɛ mɔgɔw ye fo abada,
  Ko u bɛ kɛlɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ Svarog ka koɲɛw kama...
  An bɛna Folgi kɔgɔjida la yanni dɔɔnin cɛ,
  Ani an bɛna kɛ Ala ka bonya nɔ na!
    
  Ɔwɔ, Elf tɛ se ka kari Fasoden juguw fɛ,
  A bɛna barika sɔrɔ hali ka tɛmɛ nɛgɛ kan...
  Elfiya, i ye ba kanulen ye denmisɛnw bolo,
  Ani an fa, i ka da ne la, ka bɔ yɔrɔ jan na hakilitigiya la!
    
  Barika si tɛ Fasokanw na, aw ka da ne la, .
  A bɛ taa ɲɛfɛ k'a sɔrɔ a ma jɔ...
  Jahannama masakɛ bɛna checkmate sɔrɔ sɔɔni,
  A dɔgɔyalenba la, tatuw b"a bolo!
    
  An bɛna an dusukunw di an Faso ma,
  An ka wuli kuluw bɛɛ kan, da ne la sanfɛ...
  Anw npogotigininw fanga ka ca,
  Tuma dɔw la, a bɛ so sanfɛla yɛrɛ fiyɛ!
    
  Cɛdennin fana ye abonné di Elf ma,
  A ko ale bɛna kɛlɛ kɛ kosɛbɛ...
  A ɲɛ na, nɛgɛ min bɛ manamana, .
  Ani RPG dogolen don kosɛbɛ kɔfɛbagan kɔnɔ!
    
  O la, an kana tulon kɛ ni naloman ye,
  Min ka fisa, an bɛɛ ka jɔ ɲɔgɔn fɛ i n"a fɔ kogo...
  Ɛkizamɛnw, minnu bɛ tɛmɛ ni A dɔrɔn ye, .
  Abɛl ka kuntigiya kɛ, Kaɛn jugu kana kɛ!
    
  Kuma surun na, nisɔndiya bɛna kɛ mɔgɔw bolo,
  Ani Svarog ka fanga min bɛ diɲɛ senuma kan...
  Tulonkɛ ka Orkshistw kari, .
  Lada ka kɛ nisɔndiya ni boli ye!
  Nin tun ye dɔnkili ye tiɲɛ na. Wa ɲɛfɛ, orc kuluba dɔ bɛ ka binkanni kɛ kaban npogotigi cɛɲiw kan, sennasanbaraw, farikolo jɛlenw ani minnu bɛ mɔgɔ lafili kosɛbɛ ani minnu ɲɛda bɛ dumuni nege don u la.
  Wa o danfɛn ninnu, minnu ni elfew ni trolls tɛ kelen ye, u ka jugu kosɛbɛ ni ɲɛda juguw ye. Orcw bɛ i n"a fɔ ursi, u ka jugu kosɛbɛ dɔrɔn min tɛ se ka suma ni ɲɔgɔn ye, wa u ɲɛda bɛ siran kosɛbɛ ani u bɛ mɔgɔ farinya.
  Npogotiginin minnu bɛ ni jiribolo ye, olu ye marifa ci fɔlɔ. O bɛɛ kɔfɛ, nɛgɛberew ye fɛɛrɛ kɛrɛnkɛrɛnnen ye min bololanɛgɛ girinmanw bɛ su baga la, wa u bɛ gosi yɔrɔ jan na ka tɛmɛ bɛlɛkisɛw kan.
  Kɛlɛcɛw y"u sen gansanw, nɛrɛmugumaw, barikamaw turu kosɛbɛ, ka dununw wuli joona.
  Wa sisan, kurunba bololanɛgɛw bɛ pan ni fiyɛli ye min bɛ mɔgɔ sɔgɔ. Ani u bɛ sɔgɔsɔgɔ tiɲɛ yɛrɛ la, ka orc ursiw sɔgɔ. Wa, cɛɲiw bɛ nisɔndiya hali bi n"u ɲinw ye minnu bɛ manamana, i n"a fɔ perle ɲumanw minnu bɛ bɔ Sultan ka nafolo marayɔrɔ la.
  Wa o kɔ fɛ, cɛɲi minnu bɛ ni bow ye, olu fana y'i Sìgi u gɛnɛgɛnɛw kan. Aw bɛ se ka marifa ci ni bɔgɔdaga ye ka caya ka tɛmɛ ni bɔgɔdaga ye. Wa o waati kelen na, npogotigininw bɛ nɛgɛbere sama n"u sen gansanw ye, minnu bɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ, minnu cɛ ka ɲi. Wa u b"o kɛ joona kosɛbɛ ani ni nɛnɛ ye.
  Wa, bɛlɛkisɛw bɛ pan, ka sɛgɛn ka tɛmɛn jirisunba dɔ kan min bɛ jɛgɛn ani ka ursi kasadimanw ni kunsigilenw gosi n"u ka tiɲɛni fanga ye min tɛ se ka da a la. Wa a bɛ i ko a bɛ mɔgɔ kabakoya kosɛbɛ. Wa, danfɛn fagalenw joli nɔgɔlen nɔgɔlen jibɔyɔrɔw bɛ woyo ka bɔ.
  Wa npogotigininw, a ɲɛ, u cɛ ka ɲi kosɛbɛ, wa a ka di cogo min na k"u farikolo yɔrɔw lamagacogo lajɛ minnu ka di kosɛbɛ ani minnu labɛnna ka bɛn ɲɔgɔn ma.
  Nka kɛlɛcɛ wɛrɛw bɛ ballistaw ni katapultiw bila sen kan. Wa nin marifa in fana barika ka bon kosɛbɛ. Molotov cocktails barili kuuru bɛɛ bɛ ka pan ni arc sanfɛla ye. Wa o halakili nilifɛn sugu filɛ nin ye, a bɛna i ta cogo min na k"i kari ka don orcw ka kuluba kɔnɔna na kosɛbɛ. Wa, a bɛna bɛɛ faranfasi tiɲɛ na, k"u jeni. Wa ni u bɛɛ tɛ, o tuma na fɛ, n"a sɔrɔla kɛmɛ ɲuman. Wa sisan nin ye kɛlɛba ye.
  Orcw bɛ jeni ɲɛnamaw la i n"a fɔ buziw Noɛli jiri kan nafolotigi dɔ kɔnɔ Noɛli seli waatiw la.
  Wa sogo jeni kasa bɛ jɛnsɛn yɔrɔ jan.
  Wa npogotigininw y"a daminɛ ka bɔgɔdaga ni bɔgɔdaga fili orc minnu bɛ taa ɲɛ. Wa, u ye sira sɔrɔ fana ursi farigantɔw ni wuluwuluw jamaba dɔ cɛma. Wa u, o baganw binna ka jibɔyɔrɔw labɔ minnu man di.
  Npogotigininw ye binkannikɛla jamakulu tiɲɛ fo ka na se bi ma ka bɔ yɔrɔ jan, wa a bɛ se ka fɔ ko u ma bɔnɛ foyi sɔrɔ.
  Tiɲɛ don, orc dɔw fana y"a ɲini ka darɛw fili ani ka kabakurunw fili.
  Yan, cɛɲi sennasanbara gansan gosira ni kuru dɔ ye. Npogotiginin pɛrɛnna ko:
  - Damn, a bɛ dimi !
  Erimiada y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Ɔwɔ, diɲɛ falen bɛ dimi na ! Nka npogotigininw senw bɛ kɛnɛya kosɛbɛ.
  Raptor ye dɔnkili da, k"a ɲinw belebelebaw bɔ kɛnɛ kan, minnu bɛ i n"a fɔ sow:
  - Oh, senw jumɛn !
  Nin ye cogo ye cɛw bɛ turn on...
  Aw kana siran, den - .
  A ka fisa ka orc faga!
  Npogotigininw ye kɛlɛ kɛ, u bɛɛ lajɛlen na, ka ɲɛ kosɛbɛ. Wa sisan, ɲagaminen minnu bɛ se ka tasuma bɔ, olu bariliw bɛ bin orcw kan tugun. Ani bɛlɛkisɛw, ani jiribololanɛgɛw, ani fɛn minnu bɛ mɔgɔ gosi ka bɔ bɔgɔdaga ni nɛgɛberew la.
  Min bɛ yen, o ye marifa ɲuman ye min bɛ se ka orcw tigɛ ka jigin minnu bɛ taa ɲɛ i n"a fɔ tsunami jikuru. Wa, tiɲɛ na, o ye gɛlɛyaba ye. Nka nin diɲɛ in kɔnɔ, bɔnɛ ye a sɔrɔ, marifa tɛ yen. Wa n"a sɔrɔ a yɛrɛ ye hɛrɛ ye ko nin fɛn jugu sugu ma dabɔ fɔlɔ.
  Nka ballistas ni catapults bɛ baara kɛ ka ɲɛ o cogo kelen na. Ka fara o kan, npogotigininw, minnu bɛ barika karilenw fili ni fɛn ye i n"a fɔ napalm, olu fana bɛ baara kɛ ni watara fanga ye. U ye kɔɔriw kisi o de kama. Wa o kɔ fɛ, katapultiw ka marifaciyɔrɔ n"u tasuma hakɛ bɛ bonya ni hakɛ fila-fila ye. Wa kɛlɛcɛw bɛ baara Kɛ yan ni teliyaba ye. Ani u senkɔniw, minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu ye bulama ye, olu bɛ yeelen bɔ dɔrɔn. Ani, a lamaga teliya ye kabako ye.
  Yan fana, halakili nilifɛn kuraw bɛ ka boli ka tɛmɛn arc kan. Wa o nɔ suguw bɛ i n"a fɔ nukliyɛri bɔnbu misɛnninw minnu bɛ ka pɛrɛn.
  O cogo de la orc caman bɛ Ci dugujukɔrɔla la siɲɛ kelen. Ani fana, aw bɛ se ka baara kɛ ni marifa dɔw ye minnu bɛ mɔgɔ faga ka tɛmɛ.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, yan, barili bɛ pɛrɛn fiɲɛ na orcs sanfɛ, ani bagajiw ni bololanɛgɛw bɛ pan ka taa kɛrɛw fɛ.
  Wa o cogo la orc caman bɛ farikolo tiɲɛ ani ka faga. Wa npogotigininw yɛrɛ fana bɛ joginni ni sɔgɔsɔgɔninjɛ sɔrɔ o danfɛn kunsigi ninnu fɛ. Nka fo ka na se bi ma, mɔgɔ si ma sa. Hali ni npogotiginin dɔ jogin na kosɛbɛ fo u y"a ta k"a ta ka taa n"a ye jirisunba dɔ kan.
  Ɔwɔ, tiɲɛ na, nin ye kɛlɛba ye min ka jugu kosɛbɛ ani min bɛ joli bɔ. Wa yan a bɛ i n"a fɔ mɔgɔ juguw ni mɔgɔ cɛɲiw bɛ ɲɔgɔn kɛlɛ. Ani fɛn bɛɛ bɛ i ko nɛnɛ ani groovy ten.
  Erimiada ye a ka baara ta tugun ka dɔnkili da ni dusukunnata ni fangaba ye, a kan kabakoma ni a kan ɲɔgɔn tɛ min na;
  Ne ye elven bakɔrɔn sunguru ye,
  A tun bɛ baara kɛ forow la, ka sɛnɛ kɛ ni kanuya ye...
  Nka sanpɛrɛn jugu dɔ ye sanpɛrɛn...
  Orksist ye binkanni kɛ, yɔrɔ ma se a ma!
    
  Joli san mugan ni kelen juguba.
  Orkler ye binkanni kɛ ka caya...
  A to elfw ka taa tiɲɛni kɛ batch kɔnɔ, .
  Bugunw bɛ ka pɛrɛn - marifaw bɛ ka fiyɛ !
    
  Ayi, yɔrɔ dɔ bɛ yen min ka siran ka tɛmɛ o kan, i bɛ se ka sɔrɔ yan,
  Ni dimi ni tiɲɛni bɛ yɔrɔ bɛɛ...
  Npogotiginin yɛrɛ ma se san mugan ma
  Nka dimi ni dɛsɛba bɛ a lamini bɛɛ la dɛ!
    
  Jugulen in bɛ ka binkanni kɛ Motherland Orksism kan,
  O la, fanga bɛ a la, a ka jugu dɔrɔn...
  Nka ne dalen b"a la ko elfinism de ye setigi ye,
  Jɔn bɛ Orkwolf kɔfɛ, nin orcw ye fiyentɔw ye!
    
  Jugu barika ka bon kosɛbɛ, i ka da ne la, .
  A ka degun ye wale ye ani a ka jugu...
  Orxism ye kungosogo dɔrɔn de ye, .
  Ani sungurunnin in kama, ja in ɲɛ ye bulama ye!
    
  Ayi, npogotigininw tɛna kɔsegin
  U bɛ boli ka tɛmɛ nɛnɛ cɛma sennasanbara la...
  Ɛkizamɛnw, minnu bɛ tɛmɛ ni A dɔrɔn ye, .
  Ani an ka npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye kosɛbɛ!
    
  O kɛra fu ye ko Orkshism ye binkanni kɛ Elf kan,
  Hali ni orcs ka jɛɲɔgɔn bɛ ka dɛmɛ don...
  Wa, waraba wuluwulu bɛna pan ka jigin,
  A dɔgɔyalenba la, a bɛ elfw faga sogodunnaw la!
    
  Npogotigininw tɛ kumaw dɔn - hɛrɛ bɛ yen, .
  U b"u cɛsiri kosɛbɛ walasa ka se sɔrɔ...
  Hali ni Orkler ka nɛnɛ kosɛbɛ kumaw la, .
  Ko a jiginna dɔrɔn ka kɛ fɛnɲɛnɛma ye!
    
  An ka checkmate orcs joona, npogotigininw,
  Jugu tun bɛ bugɔ kosɛbɛ Elfskva ka fanga kɔrɔ...
  O kɔfɛ, Elfagrad min bɛ fɔ nsiirin na, o tun bɛ yen,
  A ye ɲɔgɔn sɔrɔ ni ɲɔgɔnye ye min tun ka bon kosɛbɛ!
    
  Ayiwa, "Tigɛ" ye mun ye npogotigininw fɛ?
  Tiɲɛ na, masin barikama don...
  An mago tɛ tulon gɛlɛnw na, cɛɲiw, .
  Orkisiw ka kɛlɛbolo min ka kɛlɛbolo y"a tiɲɛ!
    
  Yan FSA bɛ orcs dɛmɛ kosɛbɛ,
  U bɛ awiyɔnw, tankiw di fu...
  N"a sɔrɔ u kɛra diɲɛnatigɛla ye
  A bɛ iko Finlandkaw ye henbane dun kojugu!
    
  Ɔwɔ, Orkler ye marifa ci i n"a fɔ wulu, .
  Wa Okring ye yɔrɔ minɛ masasigilan kan...
  N"a sɔrɔ a ma kɔrɔbaya ka se ka kɛ mɔgɔba ye,
  O donsokɛ fatɔ min bɛ masafugulan na!
    
  Nka FSA ni Trolltania sisan,
  O la, u y"a daminɛ ka Orks dɛmɛ ni timinandiya ye...
  Tɔnɔw ka kɛlɛbolo tɛ se ka elfw jate, .
  Ani elfinisme (elfinisme) yɔrɔjanw fana ye dimi!
    
  Nin ye jahanama cogoya dɔrɔn de ye, .
  Ni kapitali fanga bɛ kelenya la...
  Ani binkanni bɛ bagabagali kɛ dɔrɔn...
  Dugukolo Orks ye, aw k"a dɔn ko Finlandew tɛ se!
    
  Funan Sam bɛ bɔnbu di u ma, .
  Masakɛ ma, mun na jinɛ bɛ dumuni ci...
  O bɛɛ kɔfɛ, a kɛlen kɔ ka se sɔrɔ EFSR kɛlɛ la,
  Orcdolf ye binkanni kɛ kuntigi kɔrɔw kan!
    
  Tiɲɛ don, an bɛ bɔnɛ caman sɔrɔ, .
  Npogotigininw bɛ sennasanbara la hali nɛnɛ na...
  Nka ni a mago bɛ a la, an bɛna Elfskva kisi,
  An ka bɔrɔw bɛ kurukuru i n"a fɔ sanu!
    
  Ni Elfagrad tun lafasa, .
  Aw ka da a la, an bɛ se ka se Orklin...
  Sɔrɔdasi elfew fɛ nin ye ko ye:
  Ni jamanadenw ni kɛlɛbolo farala ɲɔgɔn kan!
    
  Npogotigininw tɛ kuma dɔrɔn dɔn, ayi, .
  Wa u bɛ kɛlɛ jugu kɛ ni Orks ye...
  An bɛna a ye, npogotigininw dalen bɛ sɔgɔmada fɛ,
  Hali ni ɲɛw bɛ i n"a fɔ sosɛtiw tuma dɔw la!
    
  Ne dalen b'a la, elfw ka masakɛ cɛɲi, .
  A bɛna se ka sago barika bonya ka tɛmɛ nɛgɛ kan...
  Elfi nɔɔrɔtigi dɔ ka kɛ yen,
  Ni a ma se ka fɛn bɛɛ kɛ ka ɲɛ, Ftalin!
    
  Ɔwɔ, a to elven jamana ka falen, .
  Sira bɛna kɛ jɔli ye elfinisme yeelen na...
  Victory bɛna compte danma da wuli,
  Hali ni revanchism denw y"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan!
    
  Ayiwa, i bɛ mun fɔ, Uncle Terrible Sam,
  Aw ye aw yɛrɛ ka halakili lamɔ...
  A sera ka EFSR ka Orkshiw gɛn,
  Wa o kɔrɔ ye kapitalu ka saya ye!
    
  Ayiwa, min bɛ sen na, ani siɲɛ kelen dɔrɔn tɛ, siɲɛ fila tɛ,
  U bɛna ye hali bi ka sanpɛrɛn Elf kan...
  Walasa zeru kana na u faso la,
  Laala, i ka kabako dɔ da Ala ye!
    
  Ftalin ma se yɔrɔ min na dɔrɔn,
  Npogotigi sennasanbaraw bɛ se k'a kɛ...
  U fɛ, Ala barikama, Svarog senuma, .
  Ani tiɲɛni ni i bɛ marifa ci ka bɔ marifa la!
    
  Kuma surun na, kɛlɛ ma ban fewu,
  Anw yeelen elfw b'an jija, i b'a dɔn, ka waleɲumandɔn kɛ...
  Cɛkɔrɔba ni kamalennin dɔ na kɛ kɛlɛ la.
  An tɛna sababuba di Orks ma!
    
  Kuma surun na, an ye npogotigininw ye sennasanbaraw, .
  A y'a ɲini tugun ni dimi ye ka binkanni kɛ,
  Ani ni sennasanbara gansan ye, bolokɔni barikama.
  An ye fuck crazy ye fo orc jugu bɛ askance filɛ!
    
  Ne dalen b"a la ko elfew tɛna jigin ni nɔgɔw ye!
  Svarog belebeleba ka pankarti jukɔrɔ...
  I ka Fasokanw kɛlɛ i kana siran,
  Sabula nisɔndiyaba bɛna kɛ yanni dɔɔnin cɛ!
  
  ALEXANDER BA DENKI ANI MƆGƆ
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Cɛdennin kɛlɛcɛ Vitaly Akulov labanna Babilonɛ kɔrɔ la Alɛkisandiri naaninan ka masaya waati la, Alɛkisandiriba denkɛ ani a ciyɛntabaga. O yɔrɔ la, a bɛ yɔrɔw Changé ni mansamara belebele masakɛ ye - cɛdenw bɛ ɲɔgɔn bɔ kosɛbɛ, wa u bɛ daminɛ ni ɲɛnajɛ dumanw ni nisɔndiyalenw ye kosɛbɛ.
  . SABABU No. 1.
  Cɛdennin barila k"a yɛrɛ sɔrɔ dugu kɔrɔ dɔ kɔnɔ. Sow janyalenba, finmanw tun bɛ u lamini na. Hali ni a nɔgɔlen don dɔɔnin kɛnɛma. Vitalik ye fiɲɛ bila, k"a kɔlɔsi ko nin bɛ i n"a fɔ waati kɔrɔlenw. A bɛ iko duguba tun don kosɛbɛ, waraw tun bɛ taama siraw kan.
  Cɛdennin taamana, nɔgɔ kura fiyɛra a ɲɛda la. Mɔgɔw tun bɛ u lamini na. U fanba bɛ fini nɔgɔlenw na, sanbaraw ani finiw na. Nka mɔgɔ caman, kɛrɛnkɛrɛnnenya la cɛdenw, tun bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye ani sennasanbara. Tiɲɛ na, a ka suma. Denmisɛnnin caman bɛ yen, wa u ɲɛw ye nɛrɛmuguma ni dibi ye, nka nɛrɛmugumaw cɛma, kunkolo finmanw fana bɛ yen. Npogotigininw bɛ fini jɛlenw na. Minnu ka bon, olu bɛ sanbara don hali bi, k"a sɔrɔ minnu ka dɔgɔ, olu sennasanbara don.
  Vitalik yɛrɛ, a bɛ taekwondo dege, min kɔnɔ, fɛn caman bɛ kɛ ka fɛnw gosi ani ka kari, ka cɛsirilan di. Wa o de y"a to sanbara tun man di cɛnin ye. A y"a ɲini ka boli sennasanbara la a seko bɛɛ la walasa a denw senkɔniw kana nɔgɔya ani ka datugu ni kuru gɛlɛnw ye. Wa sisan a ye pan ka don dakun dɔw la, ka boli ka Moskow lamini. Wa a labanna ka don dugu kɔrɔ la. Jama ka kuma tun tɛ dɔn, nka o waati kelen na, Vitalik ye fɛn bɛɛ faamu.
  Kabakurun funtenimanw bɛ cɛnin sennasanbara jukɔrɔ, nka sennasanbara gɛlɛnw tɛ dimi. Fɛn wɛrɛ ye k"u b"a filɛ i n"a fɔ jɔn. Hali ni Vitalik ye T-shirt hakilitigi dɔ sɔrɔ ni suruku kura ye. Wa cɛden caman, minnu tɛ faantan ye fewu, a ka fisa u k"u senkɔniw jira, ni u bɛ gɛlɛya dɔrɔn, ani k"a jira k"u tɛ siran nbɛda kabakurun funtenimanw ɲɛ.
  Vitalik ye taama kɛ dugu kɔrɔ kɔnɔ. Wa a ye nisɔndiya jira, ka dusukunnataw waleɲumandɔn. Ja belebelebaw ni masaso belebelebaw tun be yen. Wa o waati kelen na, nɔgɔ caman bɛ dugu kɔnɔ. Jɔnden minnu ye fɛn bɛɛ saniya, olu tun tɛ ɲɛnajɛba kɛ.
  Vitalik ye cɛden sennasanbara dɔ ɲininka min tun bɛ ni kɔkili dɔrɔn ye ko:
  - nin ye dugu sugu jumɛn ye ?
  A ye Vitalik ka T-shirt jɛman ni wagati cɛɲi min dilalen don ni sanu ye, o lajɛ cɛnin bolo tanlen kan, k"a biri ni bonya ye, k"a jaabi ko:
  - Babilon duguba ye Masedwanɛ jamana faaba ye !
  Vitalik ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a ɲininka ko:
  - N jigi b'a kan ko Alɛkisandiriba bɛ balo la wa ?
  Cɛdennin y'i biri tugun k'a jaabi ko:
  - A ɲɛnama don fo abada, ka kɛ ala ye Olɛnpi kan !
  Vitalik y"a kunkolo wuli ka dɔnkili da ko:
  - A bɛ manamana i n'a fɔ dolow yeelenma, .
  Jigiya tɛ dibi la dibi fɛ...
  Jamanakuntigiba Alɛkisandiri,
  A tɛ dimi dɔn, a tɛ siran fana dɔn!
  Jɔnkɛnin tun b"a fɛ ka kuma dɔ fɔ, nka kɔrɔsibaga dɔ nana ni sanbara ni fini ye, ka jɔnkɛ fitinin gosi a kɔ la ni bugɔli ye. A kulela ani a y"a daminɛ ka nbɛda ko ni fanga fila ye.
  Vitalik y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Denmisɛnw bugɔli man ɲi !
  Lakɔlɔsibaga ye cɛnin filɛ. Senw jɛlen don, u ɲɛw jɛlen don, nka T-shirt jɛman ni sanu wagati b"a bolow la. N"a sɔrɔ nin ye mɔgɔba dɔ denkɛ ye.
  Kɔlɔsilikɛla y'a jaabi ko:
  - Jɔnw ka kan ka mara u yɛrɛ ma ni bugɔli ye. Yala i fa delila ka i bugɔ wa?
  Vitalik y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - Ayi!
  Lakɔlɔsibaga kabakoyara:
  - Dunan! Hali cɛden bonyalenw bɛ bugɔ. Wa i ɲɛda bɛ ne hakili jigin mɔgɔ dɔ la.
  Vitalik y"a jaabi ni kumakan gɛlɛn ye ko:
  - Wa i ka kan k' i ka yɔrɔ dɔn !
  Cɛ y"a kɔsegin, maloya tun b"a la. Cɛdennin y"a sen jɛlenw, sɔgɔlenw, minnu barika ka bon kosɛbɛ, olu datugu ka taa a fɛ, ka dɔnkili da ko:
  Spartak ye kɛlɛcɛba ni cɛfarinba ye,
  A ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye kɛlɛboloba dɔ fɛ...
  Hali ni a tun ye jɔn ye, nka sisan a kɛra masakɛ ye,
  Se sɔrɔli ka yeelen bɔ!
  Vitalik tun b"a fɛ ka taa a fɛ ka dɔnkili da, nka cɛnin bɔnɛna a ka hakili la. Tiɲɛ na, n tun b"a fɛ ka ɲɛnajɛ kɛ.
  O cogo la, a y"a ɲɛsin Babilonɛ cɛmancɛ yɛrɛ ma. O dugu min tun ka bon ni dugu tɔw bɛɛ ye kɔrɔlen, o ma wuli fo Romɛ. Cɛdennin tun bɛ lamaga nɔgɔya la, i n"a fɔ jɛgɛ, wa a dusukunnata tun bɛ i n"a fɔ wulu fiyɛta min ye kasa ta.
  Ɲɛnamaya tun falen bɛ yɔrɔ bɛɛ la. Kiɲɛ fɛ, kɛnɛba kan, cɛden dɔ min si bɛ san tan ni naani ɲɔgɔn bɔ, a kunsigi jan, nɛrɛmuguma, tun bɛ taa ni a ye bugɔli la.
  Kamalennin dusu tiɲɛna, a taamana k"a kunkolo jigin, k"a maloya datugu n"a bolow ye, wa a cɛmancɛ fini tigɛra.
  Jama ye fiyɛli kɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ, a diyara u ye cogo min na u bɛna cɛnin cɛɲi ni farikolotigi in bugɔ. Musow y"u filɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni kɔnɔnajɛya ye. Silamɛya tun yɔrɔ ka jan hali bi, wa u ɲɛda tun dabɔlen don, u caman tun bɛ fini jɛmanw don, u tun ka surun, o min tun ka di kosɛbɛ funteni na. Dɔw, faantanw ni dɔgɔmanninw, sennasanbaraw don, ka sɔrɔ nafolotigiw bɛ sanbaraw ni bololanɛgɛw don.
  Vitalik fana ye nin ɲɛnajɛ in lajɛ. Cɛdennin min ɲɛda tun bɛ i ko dusukasilen don, o y"a da kɛsu kan ni kanminɛli ye. A lakananen don fagalikɛla dɛmɛbagaw fɛ - funankɛninw fana farilankolon fo ka se u cɛmancɛ ma, nka u tun bɛ pantalon ni butiki don. Wa, tiɲɛ na, fagalikɛla yɛrɛ ye farikolo-ɲɛnajɛ-kɛla ye kosɛbɛ.
  O la, a ye bere bɔ segi kɔnɔ ka a ko ni ji ye.
  Laselikɛla ye jalaki in kalan:
  - K'a sababu kɛ maakɔrɔw bonyabaliya ye, yɛrɛbonya, cɛden min si bɛ san tan ni naani ɲɔgɔn bɔ, n'o ye Sirus ye, o jalakilen don ka bugɔli bi duuru kɛ a kɔ ni a kɔ la ani ka bugɔli mugan ni duuru kɛ a senw na !
  Jama ye mankanba bɔ k"a jira ko u sɔnna o ma. Fagalikɛla ye bugɔli ta ka taa a fɛ, ka cɛnin farikolo yɔrɔ gosi, a kɔ tun ye ɲɛgɛn ye. A tun tɛ fanga dafalen na, wa fari tun bɛ funu dɔrɔn.
  Vitalik y"a yɛrɛ ɲininka n"a ka kan ka don a ko la wa? Nka, o nafa tun bɛna kɛ mun ye? Cɛ janyalen tan ni fila bɛɛ jɔlen tun bɛ yen, garadiw tun bɛ minnu bolo. Jama yɛrɛ ye pɛrɛn k"a sɔn. O tɛmɛnen kɔ, laala cɛnin bɛ bugɔ o kosɔn. Kɔrɔlen, waati gɛlɛnw. Ala yɛrɛ y'a fɔ ko cɛdenw ka bugɔ. Hali Bibulu kɔnɔ, Layidu Kura kɔnɔ min bɛ hadamadenya ta, a tun fɔra ko denmisɛnw ka bugɔ ni bere ye.
  Cɛdennin tun bɛ ninakili kosɛbɛ, k"a ɲinw sɔgɔsɔgɔ, a ma kuma. Fagalikɛla y"a bugɔ ka taa a fɛ, fari pɛrɛnna kaban ani joli y"a daminɛ ka woyo.
  Vitalik y"a kɔlɔsi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Diɲɛ bɛ ten !
  Wa, cɛnin kamalennin tora ka bugɔ. Vitalik taara ɲɛ a tun t"a fɛ ka nin ɲɔgɔnna fɛn dɔ lajɛ. Hali ni tiɲɛ don, o ɲɛnajɛ in ka di mɔgɔ caman ye. Vitalik taara ɲɛ.
  A hakili jigira filimu na min tɔgɔ ye ko "Treasure Island", kabini san 1937.
  Npogotiginin dɔ tun bɛ yen cɛden nɔ na. Wa u y"a bagabaga k"u bɛna a senkɔniw tobi.
  Ɔwɔ, o tun bɛna dimi. Vitalik y"a miiri ko npogotiginin bɛna kule walima ni a makun, i n"a fɔ partisan.
  Tiɲɛ don, n y"a lajɛ nin filimu in kɔfɛ, k"a sababu kɛ ɲininkali dɔrɔn ye, tasuma bɛ n senkɔniw jeni cogo min na. Wa a y"o kɛ ni gazi tasumabɔlan ye. Ne dalen tun b"a la ko ɔwɔ, o tun bɛ ne dimi kosɛbɛ. Wa o kɔfɛ, denmisɛnnin in senw tun ma gɛlɛya kojugu fɔlɔ, nka u tun bɛ sɛgɛn kosɛbɛ.
  Kurukuru minnu tun bɛ u kan, olu kɛra dimi ye. Tiɲɛ don, u tununna joona. Ɔwɔ, o tɔɔrɔ sugu bɛna mɔgɔ o mɔgɔ nɛnkun lajɔ. Nka tutigɛbaga dɔw tun bɛ fasisiw ka jɔnya la minnu tun ma kuma. Hali ni, n"a sɔrɔ u dɔw y"u senkɔniw tobi ni tasuma ye.
  Tiɲɛ don, Vitaly ma deli ka filimu ye min kɔnɔ cɛdenw bɛ tobi. Tuma dɔw la, u b"an bugɔ ni berew ye. Ameriki filimu dɔ kɔnɔ, Angilɛ sɔrɔdasi dɔ yɛrɛ ye cɛnin dɔ gosi a sennasanbara la ni cakɛda ye. A senw tun bɛ funu, cɛnin tun bɛ dimi. Nka abada ni tasuma ye.
  Filimu minnu fana ka dɔgɔ kosɛbɛ, cɛdenw bɛ gosi u senw na ni berew ye.
  Vitalik y"a ɲɛsin a ma k"a filɛ. Aw tɛ o ye tuma caman na.
  Cɛdennin kɔ jiginna ka kɛ joli-bɔn ye, fagalikɛla tun bɛ ka a senkɔni gosi kaban ni bere ye. Kabako don, cɛnin y"a ka kulekanw bali ani ka jagɛlɛya jira. A tun bɛ iko a tun ye Spartan ye.
  Vitalik y"a latigɛ ko sɔgɔli kɔfɛ a bɛna nin cɛnin in kunbɛn sisan. Ka fara o kan, dugu ma deli, wa a t"a dɔn a bɛ taa yɔrɔ min na. Yala hakilina dɔ tun bɛ yen ka kɛ gladiator ye wa? Nka nin tɛ Romɛ Kɔrɔlen ye, wa a ma dɔn ni kɛlɛcɛw tun bɛ Masedwanɛ jamana na Alɛkisandiri naaninan ka masaya waati la.
  Hali ni, a ka c"a la, kɛlɛcɛ dɔw tun bɛ yen minnu tun bɛ jama ɲɛnajɛ.
  Vitalik tun t"a dɔn fɔlɔ n"a sirilen bɛ yan kabini waati jan, walima nin ye taama dɔrɔn ye Babilonɛ kɔnɔ wa?
  A kɛcogo nɔgɔman ye ka don sɔrɔdasiya la. So sanfɛla, dumuni ani wari bɛna kɛ yen ni kɛlɛ kɛra.
  Wa Vitalik, n"o ye taekwondo kɛlɛcɛ ye, o barika ka bon kosɛbɛ. Ɔwɔ, wa hakilina b"a la ka kɛlɛ kɛ ni npanw ye.
  O kelenpe de ye ko n tun t"a fɛ ka n yɛrɛ siri waati jan kɔnɔ diɲɛ kɔnɔ min kɔnɔ ɔridinatɛriw, tulonkɛminɛnw, telefɔni seleke naani, iPhone, telewisɔn ani ɛntɛrinɛti tɛ yen. Tiɲɛ na, mun ka kan ka kɛ o ko la? N b"a fɛ ka fɛn dɔ tulon kɛ.
  Tariku fɛɛrɛw tun ka di Vitalik ye kosɛbɛ. I bɛ min, an k"a fɔ ko Irisi Zar Ivan the Terrible nɔ na. Ani i ye se sɔrɔ kɛlɛ la Livonia ni ɔridinatɛri ye. I bɛ unit ba caman ɲɛnabɔ. Ani i bɛ iziniw jɔ ni kanonw ye, ni arquebusw ye, ni sow ye, walima ni fɛn wɛrɛ ye min bɛ mɔgɔ kabakoya ka tɛmɛ o kan. Nka Ivan the Terrible ye, tiɲɛ na, primitif ye, i n"a fɔ tulon "Cossacks". Nka fɛn dɔ da min ka ca ni bi ta ye ni fɛɛrɛ kuraw ye.
  A ka di kɛrɛnkɛrɛnnenya la ka tulon kɛ k"a ta sigida fɔlɔ la ka taa a bila nanotɛkinolozi la.
  U ye cɛnin kamalennin bugɔ ka ban. A barika tun ka bon kosɛbɛ, o de la a sera ka wuli bugɔli kɔfɛ a yɛrɛ ma. Wa hali ni cɛnin senw tun fununna, a ma se ka sen damadɔw kɛ u kan.
  O kɔfɛ, u ye kɔkili dɔ di a ma. Denmisɛnnin y"i lamaga, a bugɔra ani joli tun bɛ bɔ a la, nka a ma kari.
  Vitalik gɛrɛla a la k"a bolo kɔrɔta. Cɛdennin Sirus y"a lamaga k"a fɔ ko:
  -n b'a ye ko i tɛ jɔn ye ! N tɛna ɲininkali yɛrɛ Kɛ, i ka taamaʃyɛn bɛɛ bɛ kuma mɔgɔ hɔrɔn ni mɔgɔ ka kan.
  Vitalik ye a kunkolo wuli ko:
  - N tɛ jɔn ye, tiɲɛ don.
  Cɛdennin y"a filɛ ani yɔrɔnin kelen, a ɲɛda bɛ Changé, a y"a ɲininka ko:
  - Baasi tɛ, ne ka yeli bɛ bɔgɔbɔgɔ. Walima n"a sɔrɔ a bɛ iko a bɛ ne fɛ dɔrɔn, nka i... Aw ka masaya Alɛkisandiri...
  Vitalik y"a kunkolo wuli cogo jugu la:
  - Ayi! Ne tɛ Alɛkisandiri ye! A bɛ cogo di?
  Cɛdennin kamalennin y"a kunkolo wuli.
  - Kɔsɛbɛ!
  Vitalik y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Ɔwɔ, a ka di. Nka a bɛ iko ne fɛ sisan a kaban...
  Cɛdennin y"a kunkolo wuli ko:
  - Ɔwɔ, san tan. Nka a ye cɛninba ye min barika ka bon. Mun, yala i kɔrɔla wa?
  Vitalik ye a kunkolo wuli ko:
  - Awɔ! Nka o tɛ foyi ye. Waati sera ne ma ka n balimakɛ filanan lajɛ.
  Cɛdennin y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - O bɔɲɔgɔnko sugu kama u bɛ Se k'i gengen jiri la.
  Cɛdennin y"a kunkolo wuli ko:
  - A bɛ se ka kɛ! Nka n hakili jigira maana duman kelen na, o fana kɛra waati min na cɛdenw bɔlen don ɲɔgɔn fɛ ani n"a sɔrɔla a bɛna ɲɛ, fɛn bɛɛ ka di kosɛbɛ!
  Vitalik kɔni ma se k"a yɛrɛ tanga Mark Twain ka gafe ma min tɔgɔ ye ko "The Prince and the Pauper." Cɛdenw tùn bɛ yɔrɔw Yɛlɛma yɔrɔ min na. Wa o y"a kɛ nisɔndiyako ye. Ka fara o kan, n"a sɔrɔ Alɛkisandiri naaninan tɛ waati caman to. Tariku kɔnɔ, Alɛkisandiriba denkɛ ka saya cogoya caman tun bɛ yen. Ani kɛlɛ la, ani ka bɔ baga la, ani a fɔra ko hali kaso la. Masakɛ min bɛ fɔ nsiirin na, o denkɛ ka saya cogoya caman tun bɛ yen. A tun ka jan kojugu, o kɔfɛ, waati gɛlɛnw nana.
  Alɛkisandiriba ka mansamara binna. Waati jan kɔnɔ, Romɛ Mansamara dɔrɔn de tun bɛ o jamanabaw cɛma.
  Vitaly ni Cyrus gɛrɛla masaso belebeleba dɔ la. A jɔra Nebukadnezar fɛ. Quite massive ani lush. Garadiw ka ca a lamini na, hali sotigiw.
  Cɛdenw ɲɛda tun tɛ mɔgɔ kabakoya kosɛbɛ. A ka c"a la, Sirus bɛ ni kɔkili dɔrɔn de ye ani a kɔ bɛ siri ni bugɔli ye. Wa senkɔniw bɛ funu, i ka kan ka senna-tɛgɛrɛ kɛ i senkɔniw kan. Vitalik yɛrɛ kabakoyara k"a ye ko cɛnin in tun bɛ ka a minɛ ani ko a tun bɛ se ka taama o fagali jugu sugu kɔfɛ.
  Sirus y"a fɔ ko:
  - N bɛ i ko jɔn caman. U tɛna n to ka don yen.
  Vitalik ye a kunkolo wuli ni nisɔndiya ye:
  - Ka famuya! Nka, n"a sɔrɔla, n ka don fana bɛna datugu.
  Sirus ye hakilina di ko:
  - Boli k'a fɔ a ye ko kɔrɔtɔko kibaruya b' i fɛ masakɛ ma. O kɔfɛ, u bɛna i ta ka kɛ laselikɛla walima taamakɛla ye, wa n"a sɔrɔ u bɛna i bila ka tɛmɛ.
  Vitalik y"a jira ko:
  - O ye hakilina ɲuman ye.
  Cɛdennin y"a daminɛ ka boli. A senw jɛlenw, minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu farikolo ka bon kosɛbɛ, olu tun bɛ manamana i n"a fɔ sow senw.
  Sirus y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Jɔn b'a fɛ ka patisri ni crumpets sɔrɔ ?
  Jɔn b"a fɛ ka sɔgɔsɔgɔninjɛ ni pininw kɛ?
  Vitalik bolila ka taa garadiw fɛ. A y"a pɛrɛn a fogonfogon sanfɛla la ko:
  - Kibaru kɔrɔtɔlen don masakɛ ma !
  Garadiw ye ɲininkali kɛ ɲɔgɔn fɛ ko:
  - Ka bɔ jɔn de la ?
  Cɛdennin y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - Ka bɔ Krator la !
  - Na don !
  Vitalik bolila ka taa a fɛ. A bolila ka taa masaso lajɛ. Luxury tun ka gɛlɛn. San kɛmɛ saba ni kɔ bɛ yen hali bi ka kɔn Krisita bangeli ɲɛ. Wa o waati kelen na, a saniyalen don kosɛbɛ yan. Jɔnmusomanninw ni cɛdenw bɛ duguma ko. Vitalik ye a ka taama sumaya siɲɛ fila-fila garadiw fɛ.
  Fo, a laban na, a bolila ka don masasigilan so kɔnɔ. Fɛn o fɛn tun bɛ yen, o bɛɛ tun bɛ yeelen bɔ ni sanu ye tiɲɛ yɛrɛ la.
  Cɛdennin dɔ sigilen tun bɛ masasigilan kan. A tun bɛ fini cɛɲiw ni sanbara nafamaw don, masafugulan tun bɛ a kun na. Tiɲɛ na, den ɲɛda tun bɛ tali kɛ Vitalik la kosɛbɛ. Kɔlɔsilikɛlaw tun jɔlen bɛ a da la ni tamaw ni nɛgɛberew ye.
  Vitalik y'i biri k'a fɔ ko:
  - N nisɔndiyara ka baara kɛ i ye, I ka Matigi !
  Cɛdennin min tun bɛ masasigilan kan, o ye ɲininkali kɛ ni jɔrɔ ye ko:
  - E ye jɔn ye? Yala i bɛ ne hakili jigin mɔgɔ dɔ la wa?
  Vitalik y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - N b'a fɛ ka kuma i kelen fɛ, eh mɔgɔba !
  Alɛkisandiri naaninan y"a kunkolo wuli ko:
  - A kan ɲi! An ka lafiɲɛbɔ kɛ sow la, a ka di n ye ka baro kɛ ni n tɔɲɔgɔnw ye.
  Denmisɛnnin masakɛ taara masasigilan so fitinin kɔnɔ. Wa Vitalik, k"a senna-tɛgɛrɛ kɛ a sennasanbaraw kan a makuntɔ, ka wuli a kɔfɛ. Alɛkisandiri, k"a sababu kɛ a ka sanbaraw ye, a tun bɛ iko a janya tun ka bon dɔɔnin. Wa a farikolo ka bon cogo min na, o tɛ ye k"a sababu kɛ a ka finiw ye.
  U bɔra ka jɔ filɛlikɛlan ɲɛfɛ. Alɛkisandiri y"a ka sanbara koniyalen bɔ ni nisɔndiya ye, min tun bɛ ka cɛnin gɛlɛya, k"a kɔlɔsi ko:
  - Anw ye sanfɛla kelen ye sisan !
  Vitaly ye hakilina di ko:
  - Na, an ka fasaw suma ɲɔgɔn na.
  A y'a ka fini bɔ. Tiɲɛ na, a farikolo yɔrɔw tun bɛ kɛnɛ kan kosɛbɛ ani u tun ɲɛfɔlen don kosɛbɛ.
  Alɛkisandiri fana y"a ka masakɛ finiw bɔ ani a tun bɛ ɲini ka to a farilankolon. Cɛdennin farikolo tun ka bon, nka a tun ɲɛ ye bulama ye, wa a farikolo tun tɛ i n"a fɔ a ɲɛfɔlen don cogo min na, nka o bɛɛ n"a ta, u tun bɛ ɲɔgɔn na!
  Alɛkisandiri y"a kɔlɔsi ko:
  - An yɛrɛ ba tɛ se k"an faranfasi.
  Vitaly ye ɲininkali kɛ ni nisɔndiya ye ko:
  - I b'a fɛ ka yɔrɔ caman ɲɔgɔn falen-falen ni ne ye wa ?
  Cɛdennin masakɛ y'a kunkolo wuli:
  - Jaati! N bɛ siko kɛ ka n yɛrɛ jira dugu kɔnɔ lakana tɛ min na, ka boli sennasanbara la nbɛdaw la, ka girin ka yaala bɔgɔ la. Wa, a bɛɛ lajɛlen na, i ka lafiɲɛbɔ kɛ gɔfɛrɛnaman ka kow la. Ani mun bɛ kɛ?
  Vitalik y"a jira ko:
  - Masakɛ finiw na, mɔgɔ si tɛna miiri ko ne de ye e ye. Ani aw bɛna ne ta don!
  Alɛkisandiri y"a kunkolo wuli ko:
  - An kanw bɛ ɲɔgɔn na. Aw ka lamɛnni kɛ, aw ka hakilina diyara ne ye kosɛbɛ!
  Wa cɛdenw y"a daminɛ ka finiw Changer. Masakɛ ka sanbaraw tun ka bon kojugu ani u tun man di pewu, nka kabakurun sɔngɔ gɛlɛnw tun bɛ u la. Ani, finiw tɛ mɔgɔ lafiya pewu. A jɛlen don ko Alɛkisandiri y"a ka suruku don ni nisɔndiya min ye. A yɛrɛ tun b"a fɛ ka to a disi jɛlen na. Nka ka T-shirt ta a bolo la, o ye fɛn ye min bɛ mɔgɔ maloya, wa a y"a sama ni kɔnɔnafili ye. O la, cɛdenw ye yɔrɔw Changé.
  Vitaly fana y"a ye ko a tɛ a nɔ na. Hali ni sisan a ye mansamara belebeleba kuntigi ye, o waati la, diɲɛ kɔnɔ.
  Cɛden fila bɛɛ bɔra masasigilan so kɔnɔ. Alɛkisandiri ye kumakan dɔ fɔ ko:
  - I na kɛ ne ka masasigilan kan. O cɛma, n bɛ yaala-yaala dugu kɔnɔ. Ni ne sɛgɛnna ne yɛrɛ sago la, ne bɛ segin ka na, an bɛna fɛn caman Changer tugun.
  Vitaly ye a kunkolo wuli ko:
  - Belebele!
  Cɛdenw donna masakɛso kɔnɔ. Vitalik y"a ɲɛsin masasigilan ma. A y'i Sìgi kosɛbɛ k'a Fɔ ko:
  - I ka sanu tan di cɛnin in ma k' a bila ka taa hɛrɛ la !
  O kɔfɛ, baarakɛmusow ye masakɛ kamalennin bila ka bɔ yen ni bonya ye. Cɛdennin sennasanbara y"a daminɛ ka boli. A ka ɲi kosɛbɛ ni sanbara tɛ - i senw ka nɔgɔn, wa i sennasanbara jɛlenw bɛ nisɔndiya sɔrɔ.
  Alɛkisandiri y"a ta ka dɔnkili da ko:
  Hɔrɔnya, hɔrɔnya, hɔrɔnya di ne ma,
  N bɛna pan ka taa sanfɛyɔrɔw la i n"a fɔ kɔnɔnin!
  Jama, jama, jama, .
  Ani ne bɛna ɲɛnamaya kɛ i n"a fɔ ne b"a fɛ cogo min na!
  Cɛdennin masakɛ tun falen bɛ dusu la. Nka, n bɔra masaso kɔnɔ dɔrɔn, n y"a ye ni n senkɔni jɛlenw ye, minnu man gɛlɛn kojugu, ko kabakurunw ka suma kosɛbɛ. Wa, o tun ye dusukunnata ye min tun man di. Ani, ne tun ka kan ka n ɲinw sɔgɔsɔgɔ ani ka n yɛrɛ sɛgɛn walisa ka taa a fɛ ka boli tugun.
  Waati ye yɔrɔ ye min ka timi, wa samiyɛ fɛ, a dabɔra cogo min na, tile bɛ jeni hali bi. Jɔndenw ka ca, nka masakɛ bɛ se ka taama sennasanbara la cogo di, hali a denmisɛnman?
  Wa a bɛ dimi kosɛbɛ. Alɛkisandiri ye pan ka wuli - a senkɔniw jeni, nka a ye muɲuli kɛ. O la, a bolila ka don sumaya la, yɔrɔ min na funteni tun man bon ten, k'a kɔlɔsi ko:
  - Ala ala, n tun t'a miiri abada ko kabakurunw bɛ se ka sumaya ten !
  Cɛdennin y'a bolow lajɛ. Sanu warijɛ tan tun bɛ u kɔnɔ. Miirili ye wuli - yala ne ka kan ka sanbara san wa?
  Nka o de y"a To a Bɔra masadugu la ka Boli sennasanbara la fo k"a dusukun Blà. Wa, a tun man kan ko sɔrɔdasi kuntigiba dɔ denkɛ ka kɛ senna-tɛgɛrɛ ye. A fa ye kobaw kɛ, nka a denkɛ y"a dabila, dɔrɔn bawo a sennasanbara jɛlenw tun bɛ jeni.
  Alɛkisandiri girinna tugun ka boli kabakurunw kan minnu tun bɛ ka jeni. Tile tun bɛ ka yeelen bɔ hali bi.
  O yɔrɔnin bɛɛ, a ye Sirus sɔrɔ. Cɛdennin min tun bɛ ni cɛsirilan ye ani ni sɛrɛkili ye, o pɛrɛnna ko:
  - Bonjour Vitalik !
  Alɛkisandiri ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - N tε Vitalik ye, nka e ye jɔn ye ?
  Cɛdennin y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Ne ye Sirus ye ! Mun, i ɲinɛna ne kɔ wa?
  Alɛkisandiri hakilitigi y"a jaabi ko:
  - N y'a faamu! E fɛ, ne ye cɛnin ye an ye finiw falenfalen ni min ye wa!?
  Sirus ye a lajɛ kosɛbɛ. A jɛlen don ko Alɛkisandiri bolow ni a senw tun tɛ bɔ kɛnɛ kan ten, wa a senw senw tun tɛ sɔgɔsɔgɔ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"i y"a lajɛ kosɛbɛ.
  Sirus y'i biri k'a ɲininka ko:
  - O tuma na fɛ, e de don, I ka Majɛ ?
  Alɛkisandiri y"a kunkolo wuli ko:
  - Wa i ye teliya-hakilitigi ye ! Mun na u bugɔra i la?
  Cɛdennin y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Ka ɲɛsin pranks ma !
  Cɛdennin masakɛ ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ni i ye ne dimi, i bɛna gengen jiri la !
  Sirus y"a kunkolo wuli ni nisɔndiya ye:
  - Ɔwɔ, n matigi ! Ne bɛ lamɛnni kɛ ani ka kan minɛ!
  Alɛkisandiri ye yamaruya di ko:
  - Na, boli ni ne ye !
  Cɛden fila bɛɛ girinna. Zar cɛnin tun ka gɛlɛn ani a barika tun ka bon a yɛrɛ la, nka a tun ma dege ka ɲɛ. Nka, u bolila joona.
  Alɛkisandiri ye ɲininkali kɛ k"a to boli la ko:
  - I ye jɔn ye wa ?
  Sirus y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - Ayi!
  - Mun na a tilancɛ farilankolon, bugɔli ani sennasanbara ?
  Cɛdennin y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - Strip ka kɔn spanking ɲɛ ! Wa a ka c"a la, cɛdenw ka teli ka taama farilankolon tilancɛ la funteni na, hali n"u bangebagaw tɛ faantan ye ten.
  Alɛkisandiri y"a kunkolo wuli ko:
  - Logique don !
  Wa cɛnin masakɛ y'a ka T-shirt Bɔ. A tun bɛ tan ni farikolojidɛsɛ hakɛ danmadɔ ye. O la sa, waati caman kɛra ka yaala-yaala masakɛ ka finiw na. Sennasanbara lankolonw tun bɛ ka jeni, i n"a fɔ bɔrɔ yeelenna u jukɔrɔ.
  Alɛkisandiri yɛrɛ y"a daminɛ ka ŋunan.
  Sirus y"a ɲininka ko:
  - Mun na i bɛ ka ŋunan, I ka Matigi ?
  Cɛdennin masakɛ y'a jaabi ko:
  - A bɛ i senkɔniw jeni tiɲɛ na !
  Cɛdennin y"a kunkolo wuli ko:
  - n y' a faamu ko masakɛ tɛ taama sennasanbara la - o t' a jɔyɔrɔ ye !
  Alɛkisandiri ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni dimi ye:
  - N b'a dɔn! N b"a to i k"i kunbiri gwan ka n sennasanbara gansanw sɔgɔ, bɔnɛ don n"i ma kanminɛli kɛ!
  Sirus y"a kunkolo wuli ni nisɔndiya ye:
  - O bɛɛ ye i sago ye, eh mɔgɔba !
  Cɛdennin masakɛ y'a nɔgɔya:
  - Ayiwa, o bɛ ɲɛ, an ka don sumaya la ka lafiɲɛbɔ kɛ !
  Cɛden fila bɛɛ bolila ka don biɲɛw kɔnɔ ka sigi sigilan kan. Alɛkisandiri y"a senw kɔrɔta san fɛ minnu tun ye denmisɛnnin ye, minnu tun sɔgɔlen don, minnu tun jenilen don, walasa a ka nɔgɔya dɔɔnin. Ka taama sennasanbara la Babilonɛ lamini na samiyɛ fɛ, o bɛ tali kɛ tɔɔrɔ la.
  Faama kamalennin ye yamaruya di ko:
  - Dumunifɛn dɔ san n ye !
  Wa a ye sanu warijɛ dɔ fili Kira ma!
  Cɛdennin y'i biri k'a fɔ ko:
  - N bɛ lamɛnni kɛ ka kan minɛ.
  O kɔfɛ, a senkɔniw, minnu binna berew fɛ, olu ye manamana, a girinna ka taa butiki la min ka surun a la, dumuni kama.
  Wa Vitaly fana sigilen tun bɛ masasigilan kan. Sariya siratigɛ la a ye masakɛ ye, nka tɔgɔlatigi don, bawo a si bɛ san tan dɔrɔn de la, ani masakɛ ni faama yɛrɛ yɛrɛ, n"o ye Cassander ye. A bɛ iko a ye masakɛ faga o kɔfɛ. Ani waati min tigitigi, tarikusɛbɛnnaw b"o sɔsɔ. Version dɔ bɛ yen min b"a fɔ ko Alɛkisandiri sara kɛlɛ la.
  A mana kɛ cogo o cogo, a waati sera ka bɔ Cassander bolo - a ye masakɛ ye walima a tɛ masakɛ ye !
  Wa cɛnin ye ɲininkali kɛ ni sinsin ye ko:
  -Grand Vizier bɛ min?
  Kɔlɔsilikɛla y'i biri k'a jaabi ko:
  - A bɛ ka cidenjɛkulu dɔ bisimila masasigilan nata kɔnɔ !
  Vitalik y"a jira ko:
  - A wele n fɛ ɲɛ jɛlenw ɲɛkɔrɔ !
  Garadi ye a kunkolo wuli ka yamaruya di tɔ kelen ma. Wa jamana ka fɛɛrɛbɔ y"a daminɛ ka wuli.
  Vitalik ye visir dɔ ka rapɔɔri lamɛn. Kibaru in tun ye ko ɲagami donna Afganistan mara la. Yɔrɔ mɔgɔw bɛ hɔrɔnya kanu kosɛbɛ. Dannaya
  Ala tɛ yen fɔlɔ, nka fanatiki bɛrɛ bɛ yen.
  Cɛdennin ye hakilina di ko:
  - U ka jo di u ka ɲininiw ma. Min b'a fɛ tilennenya ka sɔrɔ, o b'a sɔrɔ. Wa min t"o kɛ, o bɛna npan sɔrɔ!
  O kɔ, Cassander labanna ka bɔ kɛnɛ kan. A tun ye cɛba ye, a janya tun ka bon, npan dɔ tun sirilen bɛ a cɛsirilan na. A y'i biri masakɛ kamalennin ɲɛkɔrɔ ni kɔnɔnafili ye k'a ɲininka ko:
  - I masakɛ tun bɛna mun fɛ ?
  Vitalik y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - N b'a fɛ ka kɛlɛ kɛ n'i ye ni npanw ye.
  Cassander ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Dugawu ɲuman, I ka Matigi ! Nka i ye denmisɛn ye hali bi, ne ye kɛlɛcɛba ye.
  Cɛdennin masakɛ y'a kunkolo wuli:
  - N b'a dɔn! Nka i ɲinɛna n fa tun ye kɛlɛcɛba ye cogo min na.
  Cassander y"a kunkolo wuli ko:
  - Ɔwɔ, i barika ka bon ani i teliyalen don ka tɛmɛ i ka sanw kan ! Nka aw yɔrɔ ka jan ne la. Nka, ne labɛnnen don ka kalan dɔ kɛ aw ye.
  Vitalik ye a kunkolo wuli ko:
  - N bɛna kɛlɛ kɛ sennasanbara la !
  Cɛdennin ye o sanbara ninnu bɔ, a jɛlen don ko u bonya tun tɛ bɛn, wa u tun bɛ sira dɔrɔn de la, hali n"u tun ye fɛn sɔngɔ gɛlɛnw ye.
  O kɔfɛ, masakɛ ka finiw, minnu bɛ to jibɔlanw dɔrɔn de kɔnɔ.
  Cassander kabakoyara kosɛbɛ:
  - I ye tann sɔrɔ ka kɛ farikolo-ɲɛnajɛ-la ye !
  Vitalik y"a jira ko:
  - N ye degeliw kɛ !
  Cassander m"a ka butiki sɔngɔ gɛlɛnw ni a ka kɛlɛkɛminɛnw bɔ. A tun bɛ iko a dalen tun b"a la ko a bɛna se sɔrɔ.
  A ka npan tun ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ cɛnin masakɛ ta kan, wa Alɛkisandiriba yɛrɛ ka kuntigi tun ka jan kosɛbɛ ani a tun ka gɛlɛn kosɛbɛ.
  Kɛlɛ in daminɛna ni marifaci ye. Cassander ye a gosi ni lafiya ye, Vitalik y"a yɛrɛ bila sira wɛrɛ kan. Cɛdennin tun ye Taekwondo dɔnbaga ŋana ye, nka npanw fana tun b"a bolo. A ye desizɔn ta kaban ka Cassander faga, min bɛna a ɲini sɔɔni k"a faga. Walima k"a fɔ ka ɲɛ, a bɛna masakɛ jotigi yɛrɛ faga.
  Cɛdennin ye Cassandra ka kɔrɔsili lafili, k"a kɛ i n"a fɔ a bɛ farikoloɲɛnajɛ dɔrɔn de kɛ.
  Wa o kɔ fɛ a y'a Tà ani a ye pan cogo min na. Wa Vitaly Akulov ka npan nɔgɔlen y"a ɲɔgɔnna sɔgɔ ka taa a dawolo la. Cassander gosira, a y"a yɛrɛ sɛgɛn, o kɔfɛ, a binna, joli bilenman jibɔyɔrɔ dɔ bɔra a dawolo la.
  Cɛdennin y"a jira ni nisɔndiya ye ko:
  - Viziyɛriba sara, sisan ne bɛna mara kɛ !
  U ye Cassandra ta ka taa. Vitalik ye yamaruya di ko a ka su don ni bonya ye min ka kan ka kɛ mɔgɔ filanan ye jamana kɔnɔ. A kɛra cogo o cogo, a bɛ iko Cassander ye Alɛkisandiri naaninan ba faga wa? Ayiwa, ne ye min sɔrɔ o la, o de don!
  Vitalik y"a ka denmisɛnnin senw sɛbɛn cɛɲi caman to kabakurun duguma.
  O kɔ fɛ a ye dɔnkili Da ko:
  Wa hali ni i ka kan k"a bɔn, .
  Kɛlɛ diminnen dɔ kɔnɔ, joli-bɔnba dɔ...
  Aw ka ɲɛnamaya juru kari ni npan ye, ni bɛlɛkisɛ ye, .
  An tɛna kanuya janfa fo abada!
  
  MUTANT AS RAPES TARIKƆ
  ANNOTATION (KƆLƆSI)
  Mutagen dɔ bɔli balawu kosɔn, Alemaɲi awiyɔn bolila dɔ bɛ kɛ i n"a fɔ kamalennin dɔ kɛnɛma, wa a bɛ fanga belebelebaw sɔrɔ. Ka fara o kan, u barika ka bon fo diɲɛ kɛlɛba filanan taabolo bɛɛ bɛ ka Changé!
  . SABABU No. 1
  San 1943 Zanwuyekalo la, Alimanw ye ace mutant dɔ sɔrɔ. Kamalennin fana ye fɛn caman sɛmɛntiya ani ka fanga belebelebaw sɔrɔ. A daminɛ na a ye kɛlɛ kɛ Mediterane kɛlɛbolo la ni tubabu ni Amerikikaw ye. A kɛra Luftwaffe piloti fɔlɔ ye min ye awiyɔn kɛmɛ fila fili - a ye Knight"s Cross of the Iron Cross sɔrɔ ni warijɛ oak buluw ye, npanw ani diamantw.
  A kɛlen kɔ ka awiyɔn kɛmɛ saba ci, a kɛra mɔgɔ fɔlɔ ye Reich sabanan na min ye Sɔrɔdasi ka seko ni dɔnko Kuru sɔrɔ sanu ni diamant la. O kɔ fɛ, a y'a Yɛlɛma ka Taa kɔrɔnfɛla la.
  O yɔrɔ la, a y"a sen don Kursk kɛlɛba la min tɔgɔ ye ko Battle of Kursk. Kamalennin dɔ min ye fɛn falen-falen ye, n"a ɲɛda tun bɛ i n"a fɔ cɛnin, hali n"a kunsigi tun tɛ a la, a tun bɛ i n"a fɔ kamalennin min si bɛ san tan ni naani ɲɔgɔn na, o waati la, a kɛra fiɲɛbɔlan barikama ye min tɛ se ka da a la. Wa u ma se k"a gosi, nka a yɛrɛ ye jugu ka awiyɔn kuluw dɔn a hakili la.
  A ka hakilinaw ni a ka tiɲɛniw bɛɛ kɛra fɛn ye min ka bon ni hadamaden ta ye. Wa a ye Soviyetiki awiyɔnw gosi ka bɔ yen tɔgɔba la fo a ye tɔgɔla tɔgɔ sɔrɔ Sitanɛ finman na wa a siranna a ɲɛ i n"a fɔ tasuma.
  O tɛmɛnen 'kɔ, a ye kɛlɛcɛ-kɛlɛ-minɛn dɔ Sɔrɔ min ɲɔgɔn tɛ, n'o ye ME-309 ye, min tùn bɛ ni marifaciyɔrɔ wolonwula ye siɲɛ kelen - fiɲɛbɔlan saba ani marifatigi naani, wa mɔgɔ si ma Se k'a Kùnbɛn.
  Cɛdennin dɔ tɔgɔ ko Wolf, min ye a yɛrɛ kisi o fɛn falen in ma, o tun bɛ ka jatew lajɛ joona. Wa a ye awiyɔn kɛmɛ duuru ɲɔgɔn ci Kursk Bulge kalo fila kɔnɔ. Ani Alemaɲi awiyɔn bolila wɛrɛw tugura a kɔ. Naziw y"u ka fiɲɛ sanfɛla mara. Wa u sera k"u yɛrɛ tanga dɛsɛ ma dugukolo kan. Tiɲɛ don, se sɔrɔli si ma kɛ. Naziw kɔsegira u ka sira fɔlɔw la ani u ye sen sɔrɔ yen. Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, o kɛra fɛn ye min bɛ sabati.
  URSS ka bɔnɛw kɛra ka caya ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan. A kɛra cogo o cogo, jɛɲɔgɔnw fana ye jiginɛ in bila kɔfɛ Sisili. U siranna ka kɛlɛ in bila farafinna kɔnɔ. Wa Wolf Rommel tun ye piloti mutant tɔgɔ ye, a ye siran lase u ma.
  Ka fara o kan, Wolf sera ka awiyɔn dɔ ci min tun bɛ Montgomery yɛrɛ ta a ka Mediterane pankurun boli waati la. Angilɛw ka sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔ min tun bɛ se kosɛbɛ, o sara. Wa o de kosɔn, tubabu ye jiginɛ bila kɔfɛ Sisili. Wa o kɔfɛ, u y"o bila pewu. Wa Roosevelt fana tùn b'a fɛ ka Zapɔn Kὲlɛ ka Tɛmɛ ka Dòn Erɔp.
  O la, Wolf Rommel ye kɛlɛ kɛ ka ɲɛ ani ka URSS ka awiyɔnw ci ni nisɔndiyaba ye. A tɛ fu ye ko a ye mutant ye.
  Bombe binkanni min kɛra Reich sabanan n"a ka iziniw kan, o fana dɔgɔyara. O y"a to Alimanw ye Panther-2 pankurun kura bila, ni marifa ni kɛlɛkɛminɛn barikamaw ye, ka daminɛ san 1943 Sɛtanburukalo la. Tanki tun bɛ ni ɲɛda lakanani ɲuman ye: a kɔnɔna janya tun ye milimɛtɛrɛ 100 ye, ani a ka tobilikɛlan janya tun ye milimɛtɛrɛ 120 ye. Wa a kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 60 ye. Wa fɛn bɛɛ bɛ kuluw kan. O y"a to Panther-2 sera ka binkanniw muɲu ka bɔ Soviyetiki marifa misɛnninw fɛ. Ka fara a kan ani marifa min ye milimɛtɛrɛ 88 ye 71EL kɔnɔ, fanga ka bon kosɛbɛ ani min bɛ teliya, a bɛ don Soviyetiki bolifɛnw kɔnɔ ka bɔ yɔrɔ jan. O waati kelen na, Panther 2 ka bolifɛnko kɛcogo tun man jugu. A girinya tun ye tɔni 53 ye, a motɛri fanga tun ye so 900 ye. O kɔrɔ ye ko a tun tɛ se ka wuli ka juguya ka tɛmɛ Soviyetiki jamana bi saba ni naani kan. Ka fara o kan, Tigɛ-2 donna jamaba dilanni na ka kɔn o ɲɛ.
  Alemaɲikaw tun bɛ bouxite sɔrɔyɔrɔba min na Zaporozhye, o mara, o de kosɔn u ka pankurunw tun bɛ ni kɛlɛkɛminɛn ɲumanw ye.
  O tilebin fɛ, Soviyetiki sɔrɔdasiw y"a ɲini ka taa ɲɛ Ukraine ani cɛmancɛ la, nka u ma se.
  Wolf Rommel ye jaabi kura sɔrɔ Soviyetiki awiyɔn kɛmɛ duuru minnu binna: nɛgɛ kuruwa Knight"s Cross ni sanu oak buluw, npanw ani diamantw. Wa awiyɔn kɛmɛ wolonwula ni bi duuru la, jaabi kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ ye nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross ye ni platinum oak buluw, npanw ani diamantw ye. Wa awiyɔn ba kelen min binna, Hitler sɔnna jaabi kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ ma: Nɛgɛ kuruwa ka Knight"s Cross ni warijɛ okɛ buluw, npanw ani diamantw.
  Wa tuma min na awiyɔn bolila min jiginna, o tɛmɛna awiyɔn ba kelen ni tila kan minnu jigira san kura kɔnɔ, a ye jɔyɔrɔ wɛrɛ sɔrɔ: nɛgɛ kuruwa ka kɛlɛcɛ ka kuruwa dolow ni sanu jirisun buluw npanw ni diamantw ye.
  O la sa, jatew tun bɛ ka caya ni timinandiya ye, i n"a fɔ nsiirin dɔ kɔnɔ.
  Wolf Rommel kɛra ko ye min Luftwaffe piloti tɔw tun bɛ min ɲɛ kɔrɔta.
  Zanwuyekalo la, Kɛlɛbolo bilenman y"a ɲini ka taa ɲɛ Leningrad kɛrɛfɛ, nka a ma se ka lafasaliw tiɲɛ. Ani Ukraine jamana na, Soviyetiki sɔrɔdasiw ma ɲɛ sɔrɔ. Ka fara o kan, Alemaɲi ka pankurunw tun bɛ dilan ka caya. Wa kɛrɛnkɛrɛnnenya la "Panther" tun ka ɲi kosɛbɛ lafasali la.
  Kalo fila kɔnɔ, Wolf Rommel ye Soviyetiki awiyɔn kɛmɛ duuru ni kɔ bin.
  Ani ka Knight"s Cross Star of the Iron Cross sɔrɔ ni platinum oak buluw ye, npanw ani diamantw.
  A ka wale ɲumanw ye awiyɔn bolilaw ni awiyɔn bolilaw wɛrɛw bila ka miiri. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, awiyɔn bolilaw Adala ni Agata bɔra kɛnɛ kan, olu fana ye Soviyetiki awiyɔnw ci ani ka jatew lajɛ ni jigiya ye.
  Tilemana waati tɛmɛna. Alimanw tun bɛ ka fanga lajɛ kɛlɛ kura kama. Sisan, u bɛ ni binkannikɛlan dafalen ye min bɛ boli ni propulsɛri ye, jɔyɔrɔ caman bɛ se ka min kɛ, n"o ye TA-152 ye, o min ka fisa ni Soviyetiki awiyɔnw ye. Ani jet awiyɔnw.
  O la, Stalin y"a latigɛ k"o ɲɛnabɔ kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Fɛn min tun bɛ ɲɛfɛ, o tun bɛ i n"a fɔ san "43 samiyɛ la hali bi.
  Nka Alimanw tun bɛ ka fanga lajɛ walasa ka kɛlɛ kɛ. "Panthers"-2 hakɛ tun bɛ ka caya, wa u tun bɛ se ka taa kɛlɛba la.
  Hitler ye jate kɛ o ko la kosɛbɛ.
  O waati kelen na, Stalin tun bɛ ka kumaɲɔgɔnya kɛ ni Churchill ni Roosevelt ye. U y"a Jira ko jigin Faransi tɛ Se ka Kɛ, wa ko foyi t"a la. Sɔrɔdasiw bɛna sa fu dɔrɔn.
  I n"a fɔ, Alimanw barika ka bon hali bi. Gɛlɛyaw fana wulila ka ɲɛsin Lend-Lease ma. Hitler y"a ka politiki nɔgɔya dɔɔnin Yahutuw ko la, wa a y"a jira ko a bɛ se ka Yahutuw kɛlɛli dabila pewu ni Tlebi jamanaw ye hɛrɛ kɛ n"a ye ani ka dɛmɛ don.
  Stalin y"a faamu ko a bɛ cogo gɛlɛn na. Jamana sɛgɛnnen don ani a bɛ degun kojugu. Alimanw y"u yɛrɛ tanga dɛsɛ ma nɛnɛ waati, wa samiyɛ ni samiyɛ labanw na u bɛ se k"u ka sebaaya ta. O la, a ka fisa i kana i sen don u la.
  Tiɲɛ don, jigiya tun bɛ fɛɛrɛ kuraw la. Tanki T-34-85 ani IS-2. Nka u, tiɲɛ na, u barika man bon i n"a fɔ "Panther"-2 ani "Tiger"-2. Ɔwɔ, IS-2 ka dɔgɔ marifako la, projectile jogo la ani a ɲɛfɛla kɛlɛcɛw la. O ye dɔrɔn ko tanki kura ninnu ka fisa ni kɔrɔlenw ye a dɔgɔyalenba la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la T-34-76, n"o ma Se ka Dòn hali Tigɛ-2 fan fɛ.
  Stalin y"a ka sɛrɛkili min ka surun a la, o lajɛ. Bunker tun be dugujukɔrɔ Krɛmlin kɔnɔ.
  Fɔlɔ, Alimanw ma Bombe (bɔnba) Da Moskow kan kosɛbɛ. Nka FAA misiriw tun b"u bolo minnu tun bɛ u ka yiriwali la, wa, tiɲɛ na, jet bɔnbɔnw tun bɛ u bolo minnu ka jugu kosɛbɛ, URSS ka awiyɔn ni fiɲɛ lafasali tun tɛ se ka minnu kɛlɛ hali bi.
  Ka fara o kan, Naziw ye awiyɔn kura sɔrɔ kaban ka kɛ ɲɔgɔn kɔ. Ani TA-152 min tun bɛ se ka bɔnbu tɔni fila ta. Ani Yu-288 bombe-cila, min bɛ se tɔni wɔɔrɔ ma kaban ani ni a ka se ka taa ni a teliya ni a ka teliya ye, ani a yɛrɛ tanga marifaw. Wa ninnu de bɛ o sɛbɛnw kɔnɔ. Wa, yiriwaliw bɛ yen. Nin ye Yu-488 ye fɔlɔ, motɛri naani bɛ min na, a teliya bɛ se kilomɛtɛrɛ kɛmɛ wolonwula ma lɛrɛ kɔnɔ, o ka bon kosɛbɛ bɔnbɔn-cila ma, wa a tun bɛ se ka girinya tɔni tan ta. Ani, TA-400 min ka bon ni motɛri wɔɔrɔ ye, o min ka bon kosɛbɛ. U ye bɔnbu wɛrɛw ta ani u lakananen don ni fiɲɛbɔlan tan ni saba ye. Plus a tun bɛ se ka kɛ fana ni jet motɛriw ye.
  O la, a jɛlen don ko faaba tɛna lafiya ka mɛn. Alimanw fana ye MP-44 binkannikɛlan Bɔ, o min tùn ka fisa diɲɛ kɔnɔ o waati la. Wa u tun bɛ ni tankiw ye kaban, "E" seriyali tun bɛ na, min ni ɲɔgɔn tɛ.
  Donc (o la) a jɛlen don ko URSS bɛ Se ka Dɛsɛ kosɛbɛ nin kὲlɛ in na. Ka fara o kan, Erɔpu jamanaw bɛɛ tun be baara kɛ Hitler ye. Wa dunanw tun bɛ don senna-sɔrɔdasi la, ani iziniw kɔnɔ, ani o ɲɔgɔnnaw. Hadamadenw ka nafolo siratigɛ la, n"i y"a jateminɛ ko mara minnu minɛna, nafa caman bɛ Reich sabanan na. Ani, n"a sɔrɔ marifaw ka ɲi ka tɛmɛ o kan yɛrɛ.
  Hali ni ME-262 ma dafa fɔlɔ wa a ka surun kosɛbɛ k"a daminɛ ka don a dilanni na. Nka TA-152 ni ME-309 bɛ yen, minnu bɛ seri kɔnɔ kaban, wa u bɛ kɛlɛ kɛ ka ɲɛ. U ka teliya ni u ka marifaw bɛɛ bɛ u bɛɛ la ɲuman na. Tiɲɛ don, mobili girinya ka bon, o bɛ nɔ bila u ka bolifɛnw bolicogo la. Nka marifa barikamaw b"a to i bɛ se ka marifa ci ka jigin siɲɛ kelen, wa teliya min bɛ kɛ jikuruw la, o bɛ ban ni misali la, Yak nana a kɔ la. Ani, manɛwɛrɛ jɔlen na, Alemaɲi ka awiyɔnw barika ka bon ani u teliya ka bon.
  Yakovlev ye Stalin Ladɔnniya Yak-3 ko la, min tùn bɛ yiriwali la, a ka nɔgɔn ani a bɛ Se ka Labɛn ka Tɛmɛ Yak-9 kan.
  Stalin ye o lamɛn, a ye Alexander Suvorov ja lajɛ. Zaris Irisi jamana kuntigi in tun ɲɔgɔn tɛ, wa a ye san biwolonwula ɲɔgɔn kɛ, a tun tɛ se ka se sɔrɔ a kan. Hali ni kɛlɛbolobaw ma di a ma. Wa, sebaaya minnu kɛra ni kanba ye Faransikaw kan, olu ma na ni Irisi jamana ye hali dugukolo santimɛtɛrɛ kelen. Nka a tun b"a dɔn a bɛ se ka se sɔrɔ cogo min na ni jatew ye.
  Sisan, Alimanw y"a daminɛ ka legiyɔnw sigi ka bɔ Erɔpu jamanaw bɛɛ la. Hitler ye siranɲɛ dabila Yahutuw kama, wa u yɛrɛ y"a daminɛ ka baarakɛlaw ka bataillonw ta u fɛ.
  Pologne Hɔrɔnya kɛlɛbolo fana bɔra kɛnɛ kan, k"a kɛ Pologne kɛlɛbolo ka ɲɔgɔndan ye.
  Faransikaw, Hollandekaw, Bɛlizikikaw, Danmakɛw ani Erɔpukaw wɛrɛw minɛna ka don Reich sabanan na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la SS kuluw. Belarus ni Ukraine jamanaw ka kulu fila bɛɛ bɔra URSS kɔnɔ. Alemaɲikaw kɛra hakilitigiw ye ani u tun bɛ se ka fɛn caman kɛ ni kɛlɛ tun bɛ ka taa ɲɛ. Wa sisan, cɛmancɛ Rada dɔ tun bɛ Belarus jamana na, wa sigida fanga tun bɛ kɛ ka partiw kɛlɛ. Forobaciyɛn na, Belarus ye yɛrɛmahɔrɔnya sɔrɔ, wa yɛrɛmahɔrɔnya cogoya dɔ bɔra kɛnɛ kan. I n"a fɔ Ukraine jamana na cogo min na. Bandera bɔra kaso la yɔrɔ min na. Wa fasodenɲumanya farali kura y"a daminɛ ka sigi sen kan.
  O la sa, URSS tun tɛ nafa sɔrɔ baarakɛlaw ka fanga la. Wa nafa min bɛ sɔrɔ fɛɛrɛko siratigɛ la, o tɛmɛna Alimanw fɛ.
  Stalin y"a kɔlɔsi ko:
  - Yak-3 dilanni bɛ duralumin ɲumanba hakɛ caman de wajibiya. Wa a ka fɛnw sɔrɔli ka bɔ USA ni Angletɛri, o dɔgɔyara kosɛbɛ. Wa jɛɲɔgɔnw bɛ ka jagɛlɛya ɲini kaban ko an ka nin sara sanu na!
  Yakovlev y"a jaabi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Ɔwɔ, sisan Yak-9 tora kɛlɛcɛba ye ! Wa a bɔli ka kan ka caya!
  Ilyushin ko:
  - Avionw dilanni sera kɛmɛ ma tile kɔnɔ, kɛlɛcɛ binaani tun bɛ o la. Nka u jogo dɔgɔyara. Mobili caman girinya ka bon ni kilo kɛmɛ saba walima kɛmɛ naani ye ka tɛmɛ mobili kɔrɔw kan, wa o de kosɔn u ka dɔgɔ ni Alemaɲikaw ye hali u ka manɛwɛrɛli la!
  Fiɲɛkɛnɛ ɲɛmɔgɔ y"a kunkolo wuli ko:
  - An bɛ dɔrɔn ka bɔnɛ hakɛ balawu sɔrɔ fiɲɛ kɛlɛw la - kelen ka se tan ma Alemaɲikaw nɔfɛ. Ani, awiyɔn bolilaw ma dege koɲuman. Jɛɲɔgɔnw ye awiyɔn gazi dili dabila, wa u yɛrɛ ta tɛ se ka kɛ. Ani Soviyetiki mobiliw fana tɛ danfara bɔ u jogo ta fan fɛ. Ka fara o kan, Alemaɲikaw bɛ ni galaxie bɛɛ ye min ye aces ɲumanw ye. Muso pilotiw fana bɛ yen. Misali la, Albina ni Alvina, n"olu ye dolow kura fila ye, olu ye Knight"s Crosses sɔrɔ kaban ni warijɛ okɛ buluw ye, npanw ani diamantw, u kelen-kelen bɛɛ ye awiyɔn kɛmɛ saba ni kɔ bin.
  Wa nin kɛra waati kunkurunnin kɔnɔ!
  Stalin y"a kunkolo wuli k"a fɔ ko:
  - Wolo tɛ terminateur pilote kelen ye !
  Komanda y"a kunkolo wuli ko:
  - Ni kelen tun bɛ yen !
  Komandanba ye ɲininkali kɛ ko:
  - Zhukov bɛna mun fɔ ?
  URSS ka Marisikalo y"a jaabi ni ɲɛnasisi ye ko:
  - An mago bɛ marifa kuraw la. T-34-85 pankurun fanga tɛ a la. A ka kanon hali bi a tɛ Dòn Panther-2 walima Tiger-2 la ɲɛda la. Alimanw ye Panther-3 dɔ labɛn min ka bon kosɛbɛ, min ka kan ka kɛ ni Tiger-2 ka kɛlɛkɛminɛnw ye min girinya ka dɔgɔ ani a motɛri fanga ka bon. Ni o tanki sugu taara baara la, an bɛna tiɲɛ pewu!
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - IS-2 bɛ cogo di ?
  Zhukov y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - Sankanso ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw barika ka dɔgɔ kosɛbɛ. Hali "Panther" nɔgɔman bɛ se k"a ta nɔgɔya la ka bɔ kilomɛtɛrɛ kelen yɔrɔ la, ani ka tɛmɛ o kan yɛrɛ ni barili jukɔrɔla bɔgɔlan ye!
  Supreme y"a kɔlɔsi ko:
  - Mun na a ɲɛda kɛlɛkɛminɛnw ma kɛ milimɛtɛrɛ 160 ye ?
  Zhukov y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - Sabula marifa barikama dɔ ka gɛlɛn kaban. Ani transmission bɛna jam dɔrɔn.
  An wajibiyara ka nin ko in bila ka dan milimɛtɛrɛ 100 ma ɲɛda la.
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a ɲɛda tun tɛ ɲumanya ye. O kɔ, a ye ɲininkali kɛ ko:
  - n' an ye IS-2 kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw dɔgɔya ka bɔ milimɛtɛrɛ kɔnɔntɔn na ka se bi duuru ma, ka kɛ sababu ye ka ɲɛda barika bonya do ?
  Zhukov y"a kunkolo wuli ko:
  - Nin bɛ se ka kɛ kosɛbɛ, jɛɲɔgɔn Stalin. Nka a bɛ waati ta walasa ka sankanso kura dɔ labɛn ani k"a bila baara la!
  Marisikalo Vasilevsky y"a jira ko:
  - O cogo la, Alimanw bɛna se ka IS-2 tourelle (kurunba) gosi kɛrɛ fɛ ni bazookaw ni faustpatron ye, ani marifa nɔgɔlenw. O la sa, nin ye desizɔn ye min bɛ sɔsɔli la!
  Kɔrɔtalenba ye sɔgɔsɔgɔ ko:
  - I mana a fili yɔrɔ o yɔrɔ, bɔgɔdaga bɛ yɔrɔ bɛɛ !
  Yakovlev y"a kɔlɔsi ko:
  - An ka kan ka jet aviation yiriwa ! Alemaɲikaw bɛ ni ME-262 ye kaban minnu bɛ kɛlɛ kɛ sankolo la. Tiɲɛ na, u tɛ nɔ bɔ kosɛbɛ, nka waati bɛ tɛmɛ ani n"a sɔrɔla Naziw bɛna na ni fɛn wɛrɛ ye min ka fisa ni nin ye.
  Beria y"a kunkolo wuli k"a fɔ ko:
  - Ka kɛɲɛ ni kunnafoni labanw ye, Alimanw bɛ ka jet kɛlɛcɛ ME-1100 labɛn, min bɛ se ka wuli fiɲɛ na ɲinan sɛnɛn na. Hakilina fɔlɔ dɔw b"a la. Wa ME-262 X fana bɛ ka labɛn, min ka kan ka fanga sɔrɔ ani ka fisa ni model kɔrɔw ye ani ka labɛn kɛlɛ baara kama.
  Stalin ye ɲininkali kɛ ko:
  - A ɲɛfɔli ye mun ye ?
  Jamana kɔnɔko komisɛri ye jaabi di ni sɔgɔsɔgɔ ye :
  - U ye gundo ye wa an bɛ baara kɛ ! Nka kumakanw b"a Jira ko ME-262 teliya ka kan ka Tɛmɛ kilomɛtɛrɛ 1100 kan lɛrɛ kɔnɔ.
  Stalin ka taamakɛlaw ye fiyɛli kɛ ni kabako ye.
  Supreme ye a kunkolo wuli ko:
  - Oow! O kɔ, an bɛ screwed sisan! Molotov bɛna mun fɔ?
  Jamanakuntigi min ɲɛsinnen bɛ jamana kɔkankow ma, o y"a jaabi ni sɔgɔsɔgɔ ye :
  - Tlebi jɛɲɔgɔnw ye freinw da kɛlɛ in kan. A bɛ iko u bɛ kɛlɛ la hali bi cogo la, nka tiɲɛ yɛrɛ la, u tɛ kɛlɛ baara kɛ. Alimanw fana ye ji jukɔrɔla-ji-minɛnw dilanni dabila, u y"u sinsin pankurunw ni awiyɔnw kan. Ka fara o kan, FAA misiriw nɔ na, iziniw bɛna jet bɔnbɔn labanw dilan. Wa o kɔrɔ ye ko an bɛna bɔnbɔnw ci k"a sɔrɔ hinɛ tɛ an na. An tɛna se dɔrɔn ka taa ni jet awiyɔnw ye!
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Nin ye ko jugu ye ! O kɔrɔ ye ko yɔrɔ tɛ yen ka dɛmɛ makɔnɔ!
  Marisikalo Vasilevsky y"a jaabi ko:
  - Irisi jamana jɛɲɔgɔn fila dɔrɔn de bɛ yen : kɛlɛbolo ni kɔgɔjidala !
  Kuntigiba y"a kunkolo wuli ko:
  - Ɔwɔ, tiɲɛ don ! Nka, Zar Alɛkisandiri sabanan min tun man ɲi kosɛbɛ, o ye o kuma sugu fɔ!
  Beria y"a kɔlɔsi ko:
  - Ni Zar Alɛkisandiri sabanan tun ye ɲɛnamaya jan kɛ, a tun bɛ se ka kɛ mɔgɔba ye. A tun bɛ se ka se sɔrɔ kɛlɛ la ni Zapɔn ye!
  Zhukov ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Ni ne tun ye Kuropatkin ye, ne tun bɛna Zapɔnkaw gosi. Wa foyi tun tɛna ne bali!
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Aw ka kuma fu fɔli dabila ! An tɛ AI sɔrɔ ka fɛnw jateminɛ yan! An ka kan k"an faso kisi. Sɔɔni, Hitler bɛna an sennatan n"a fanga bɛɛ ye, wa a tɛna kɛ i n"a fɔ a ka ca. Ani an mago bɛ hakilina kɛrɛnkɛrɛnnenw na!
  Marisikalo Vasilevsky, min tun bɛ fɔ ko a ye fɛɛrɛbɔla ŋana ye, o ye hakilina di ko:
  - An k'an jigi da lafasali kan kosɛbɛ. An mago bɛ marifa caman na, hali tanki kɛlɛli marifaw. An bɛ cogo di n"u bilali ye?
  Nikolai Voznesensky y"a jaabi ni jigiya ye ko:
  - A kaɲi kɔsɛbɛ! An bɛ marifaw dilan i n"a fɔ sɔrɔdasiw b"a ɲini cogo min na tigitigi. Nka a nafa t"a la tugun, mɔgɔ tɛna se ka kɛ marifatigiw ye!
  Marisikalo Vasilevsky y"a jira ko:
  - An mago bɛ fɛn caman na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la, marifa minnu bɛ kɛ ka awiyɔn kɛlɛ. Nin laban in bɛ se ka kɛ awiyɔnw ni dugukolo kan laɲiniw bɛɛ kama!
  Stalin y"a kunkolo jɛman wuli:
  - An ka kan ka marifakisɛ caman dilan minnu bɛ se milimɛtɛrɛ 100 ma. U bɛ se ka don Panther-2 kɔnɔ ni kunkolo ye, ani hali Tiger-2 point-blank, ka sɔrɔ ka Alemaɲi ka awiyɔnw ci minnu bɛ don u kɔnɔ, o waati kelen na.
  Voznesensky y"a jira ko:
  - 100-mm kanon kama, an ka kan ka projectile wajibiyalenw dilan hali bi. Wa o la hakilina dɔ bɛ yen marifa yɛrɛ-yɛrɛ-minɛn kan min sinsinnen bɛ chassis bi saba ni naani kan. Aw ye SU-100 dilan, min dilanni bɛna nɔgɔya ka tɛmɛ T-34-85 kan, nka a fanga ka bon kosɛbɛ marifako la.
  Kuntigiba y"a kunkolo wuli ni wasa ye:
  - Ayiwa, i ye Voznesensky ni kuntigi ye ! Sisan an ka dɔnkili da!
  Jama ye dɔnkili da ni dɔnkili ye ko:
  Fasokanba kabakoma in bonya kɔnɔ, .
  Tempered in kɛlɛ ni baara...
  An ye nisɔndiya dɔnkili dɔ da, .
  Teriba ni ɲɛmɔgɔba dɔ ko la!
  
  Stalin ye kɛlɛ nɔɔrɔ ye, .
  Stalin ye funankɛninw ka wuluwulu ye...
  Kɛlɛ ni se sɔrɔli ni dɔnkiliw ye, .
  An ka mɔgɔw bɛ ka tugu Stalin kɔ!
  
  Kɛlɛ ni se sɔrɔli ni dɔnkiliw ye, .
  An ka mɔgɔw bɛ ka tugu Stalin kɔ!
  Ayiwa, Mansamara bilenman bɛ ka fanga lajɛ walasa ka binkanni in gɛn. Nka fan wɛrɛ fɛ, Hitler bɛ ka binkanni dɔ labɛn. Marifaw dilanni bɛ ka bonya Alimanjamana na. "Panther"-2 lakananen don ka ɲɛ tourelle ɲɛda la, k"a sababu kɛ marifa mankutu ye milimɛtɛrɛ 150 ye kɛrɛfɛ, ani milimɛtɛrɛ 100 kurunba ɲɛda min bɛ kɛ ni degere 45 ye. O bɛ se dɔrɔn ko T-34-85 tɛ don Alemaɲi mobili kɔnɔ a kunkolo. Nka a bɛ se ka don a kɔnɔ ka bɔ kilomɛtɛrɛ saba ni tila la.
  O cogo la, "Panther"-2 kɛra tankiba ye, wa "Panther" nɔgɔmanw bɛ ka dabila kaban. I n"a fɔ T-4. Nka u bɛ ka dilan hali bi walasa u kana bɔli hakɛw bin. I n'a fɔ "Tiger", hali ni "Tiger"-2 bɔli bɛ ka Bɔ hali bi.
  A tɛ se ka kɛ ka teliya ka sɛnɛfɛn bɛɛ jɔ kokura ka kɛ Panther-2 ye. Hali ni nin tanki in ka ɲi kosɛbɛ. Wa teliya la, ani kɛlɛkɛminɛnw na, ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la marifaw la, a bɔɲɔgɔnko tɛ yɔrɔ min na.
  Marisikalo daminɛ na, k"a sɔrɔ siraw tun bɛ ji la hali bi, Alimanw y"u ka cɛsiri fɔlɔ kɛ ka binkanni kɛ. Ani u ye bɔgɔdaga kɛ Voroshilovgrad ni Krasnodonsk fan fɛ. Ani fana Donetsk.
  Ukraine yɔrɔ ninnu minɛna kokura kɛlɛbolo bilenman fɛ Stalingrad gɛlɛya waati la, wa Alimanw ma waati sɔrɔ k"u segin. Naziw sera ka kabako sɔrɔ fɛɛrɛko siratigɛ la.
  O la sa, u ye kunnafoni tiɲɛnenw jɛnsɛn ko u b"a fɛ ka Soviyetiki kɛlɛ lamini Kursk Bulge kan. Nka u ye gosi sira wɛrɛ fɛ, yɔrɔ min na u tun ma miiri o la!
  Naziw ka pankurun barikamaw y"u sen don kɛlɛw la, ani "Tiger"-2, n"i y"a suma ni tariku lakika ye, a ka motɛri fanga ka bon ni so fanga 1000 ye, o kɔrɔ ye ko a tun bɛ taa teliya la, wa a tun bɛ se ka kɛ pankurun ɲuman ye min bɛ se ka fɛnw tiɲɛ.
  Alemaɲikaw ye ɲɛtaa sɔrɔ joona a daminɛ na. U ye Voroshilovgrad, Krasnodonsk ani Donetsk minɛ, nka o kɔfɛ, nɛnɛ wulila ani Alemaɲi ka pankurun girinmanw jara bɔgɔ la. O bɛɛ n"a ta, Krautw sera ka Ukraine jamana bɛɛ minɛ pewu. Wa u y'u ka sebaaya kura laseli kɛ.
  Alemaɲi ka pankurun fɔlɔ minnu bɛ E seriyali la, olu fana y"u sen don kɛlɛw la Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, E-10 marifa min bɛ se ka a yɛrɛ ta. O masin in tun bɛ ni jogo kɔrɔlenw ye kosɛbɛ. A fɔlɔ, a janya tùn ye mɛtɛrɛ 1,2 dɔrɔn ye. Wa kurun kɔnɔ baarakɛlaw ye mɔgɔ fila dɔrɔn de ye minnu dalen bɛ. Motɛri ni transmission tun bɛ ɲɔgɔn fɛ ani u tun bɛ ɲɔgɔn cɛ. Wa marifa min bɛ se a yɛrɛ ma, o yɛrɛ ka dɔgɔ a bonya la, nka a motɛri fanga ye kɛmɛ naani ye. Wa tɔni tan sera ka ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛn milimɛtɛrɛ 82 pake ni kɔrɔtacogo ɲuman ye, ani kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛn milimɛtɛrɛ 52, ka fara wuluwulu kan.
  E-10 ye masin ye min bɛ ɲini ka dafa. Ni i teliya bɛ se kilomɛtɛrɛ kɛmɛ ma siraba kan, ani biwolonwula siraba kan, a gosi ka gɛlɛn, wa a bɛ dogo nɔgɔya la.
  O waati kelen na, a sɔngɔ man gɛlɛn, wa a dilanni ka nɔgɔn. Marifa in nafa kelenpe ye ko T-4 janya ye milimɛtɛrɛ 75 ye 48 EL barika la. Nka a bɛ don Soviyetiki pankurunw kɔnɔ ni kunkolo ye, hali ni a bɛ bɔ yɔrɔ surun na. Wa a bɛ se ka T-45-85 ka gosili muɲu a ɲɛda la, wa a bɛ ɲini ka kɛ ko a tɛ se k"a gosi.
  Wa kurun kɔnɔ baarakɛlaw fana tɛ deli ka kɛ - waraba sunguru fila ka bɔ SS la. Gerda ni Charlotte ye ɲɔgɔn sɔrɔ.
  U labɛnnen don ka kɛlɛ kɛ i n"a fɔ jinɛw. Ani, fanga belebeleba b"u la, min bɛ se ka tiɲɛni kɛ.
  Npogotigininw, hali ni nɛnɛ tun bɛ dɔɔnin hali bi marisikalo la, u ye kɛlɛ kɛ bikini ni sennasanbara dɔrɔn de la.
  Wa u y"u ka kɛlɛ-master class (kὲlɛ-master class) Jira.
  Nka tiɲɛ na, an man kan ka kuma u kan o cogo la. Faan wɛrɛ fɛ, Soviyetiki Komsomol npogotigininw bɛ ka kɛlɛ kɛ.
  Wa u fana ye farikolo tilancɛ ye ani sennasanbara. Nka u b"u ka jogo jugu ni nɛnɛ jira. U bɛ marifa ci ka ɲɛ, u bɛ baara kɛ ni u sinbara bilenmanw ye ni u bɛ marifa digi. Wa o waati kelen na, u bɛ dɔnkili da;
  An ye Faso kanulen denmusow ye,
  Soviyetiki jamanaw ka pankarti bilenman jukɔrɔ!
  Comrade Stalin ye falcon jagɛlɛn ye,
  Jɔn bɛna diɲɛ bɛɛ kɛ cɛɲi ye!
  
  Ne ni n Faso wolola nisɔndiya la, .
  Ka suman ni finiw sɛnɛ...
  Irisi jamana denkɛw ye o ɲɔgɔn ye, .
  O cɛ bɛna kɛ sebaayabɛɛtigi ye!
  
  Sanpɛrɛn dɔ bɛ ka sanpɛrɛn - fasisiw ye binkanni kɛ an kan, .
  Armadas de tanks formidables ye...
  Nka a ka fisa i ka i jugu gosi a ɲɛ na,
  An tɛ denmisɛnw ye minnu bɛ lap up semolina!
  
  Fuhrer ye sow tigɛ ka taa Moskow,
  On white ani ka bɔ nɛgɛ la min bɛ polisi...
  Adolf Hitler y"a yɛrɛ feere Sitanɛ ma,
  N tun b"a miiri ko marifaw tɛ se k"a bali!
  
  Comrade Stalin ye kɛlɛcɛ jagɛlɛn ye,
  A ni Hitler ye ɲɔgɔn gosi lisiw kɔnɔ...
  Wa a y'a Sɔrɔ Fuhrer tɛ nɛnɛ ye,
  Kuntigi bolo nɔrɔlen don a ka Hadama ka pɔmi kɔnɔ!
  
  Sisan fasisiw bɛ ka yɛrɛyɛrɛ i n"a fɔ furabulu, .
  Stalin y'a farikolo tiɲɛ kosɛbɛ cogo min na...
  A tun ka fisa a ma ka whist tulon kɛ sirku la, .
  Ayiwa, sisan Adolf ye tansiyɔn bum dɔrɔn de ye!
  
  Duniya Naziw ka sugo jugu Stalingrad, 1999.
  Kabini an ka cɛdenw barika bonyana...
  Soviyetiki jamana ka sɔrɔdasi nisɔndiyara kosɛbɛ,
  An ye juguw bɛɛ bugɔ bulonw kan!
  
  Berlin bɛna bin npogotigininw sen na, a dɔn
  Npogotigininw bɛna taama sennasanbara la...
  An bɛna alijɛnɛ dɔ jɔ sɔɔni dugukolo kan,
  Wa, a bɛna kɛ nisɔndiyaba ni dususuma ye!
  
  Fɛn bɛɛ bɛna ɲɛ diɲɛ kɔnɔ,
  Npogotigininw bɛna fini dɔ sɔrɔ min dilannen don ni diamant ye...
  Tuma dɔw la, a ka gɛlɛn kojugu
  Nka an ye jamana ye min kɔrɔla ka tɛmɛ Atlantikikaw kan!
  
  Irisi jamana na, tutigɛbaga dɔ bɛ yen ani o titan, .
  Fasokanw na, kɛlɛcɛ bɛɛ bɛ bɔ diapers...
  Adolf i ye bɔnɛbaga ye ani fangatigi ye, .
  I ye ɲɛ nɛrɛma sɔrɔ npogotigininw senw na!
  
  Ni kominisi bɛ diɲɛ sanfɛ, .
  Ala Ba bɛ ka finimugu jɛnsɛn cogo min na...
  O tuma na fɛ, waleɲumandɔn bɛɛ bɛna kɛ kaburu kɔnɔ,
  Ani Yesu Ala ye yeelen Tɔgɔ!
  Komsomol npogotigininw ye dɔnkili da ka ɲɛ kosɛbɛ ani ni dusukunnata ye. U y"o kɛ ni dusu ye kosɛbɛ. Wa, kanw tun bɛ mankan bɔ kosɛbɛ.
  Ani, npogotigininw ye grenade tiɲɛnenw fili n"u senkɔni gansanw ye, fanga fagalen.
  Tutigɛbagaw fana ye kɛlɛ kɛ. Minnu, hali n"a y"a sɔrɔ nɛnɛ tun bɛ yen hali bi, u tun bɛ fini surunw dɔrɔn de la, u tun bɛ ni kamisɔn nɔgɔlenw ye, ani u tun bɛ sennasanbara la.
  Wa hali ni denmisɛnninw sennasanbaraw bilennen don nɛnɛ fɛ, wa u tun bilennen don i n"a fɔ kɔnɔw, u tun bɛ wuli ni timinandiya ye ani ka kɛlɛ kɛ ni kɔnɔnajɛya ye.
  Ninnu tun ye cɛ sɛbɛw ye tiɲɛ na, cɛ minnu tun bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ ani minnu tun bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  O min ye marifa ci ni grenade ye, ka bɔrɔw sama ka segin kɔ ani ka saya nilifɛn fagalenw ci.
  Wa o waati kelen na, u tun bɛ dɔnkili da fana;
  Yeelen min bɛ ne ka Irisi kɔrɔtalen na - .
  Jamana minnu ye ɲɛnamaya di diɲɛ ma n"u ni ye!
  A tɛ se ka kɛ ka Fasodenɲumanya wɛrɛ sɔrɔ min ka di ka tɛmɛ o kan,
  Ale ye kibaruya ye diɲɛ bɛɛ ma - sugo senuma!
  
  Bin kuru ni nɛnɛ bɛɛ la, .
  Ani samiyɛ sanji duman jikuruw kɔnɔ...
  Sɛnɛfɛnw bɛ tulon kɛ ni diamant ye, .
  Yesu ɲɛda bɛ u kɔnɔ - Matigi Kuntigi !
  
  Svarog min bɛ yeelen bɔ, o dabɔli, .
  A cɛ ka ɲi ɲɔkisɛ bɛɛ la.
  Min b'a fɛ ka hɛrɛ sɔrɔ, o bɛ i ko Ala denkɛ.
  Aw ka da a la ko ɲɛnamaya duman b"a la yɔrɔ bɛɛ!
  
  Nka Sebaayabɛɛtigi ye nin sago di an ma.
  Walisa ne ka hɔrɔnya sira bɛɛ sugandi,
  Walasa dugutigi kɛlɛcɛ k'a faso kanu,
  Ka Rod bonya a ka kɛwalew la!
  
  Nka, u ye sugandili jugu kɛ, .
  Wa sisan, baji jugu dɔ bɛ ka woyo Dugukolo kan!
  Irisi bɛ ka sennatan ka bɔ tankiw jahanama kɔnɔ jamaba fɛ - .
  Siniɲɛsigi ye juguya ye ani hinɛ tɛ a ka kɛlɛ la!
  
  Nka an ka kɛlɛcɛw fara ɲɔgɔn kan kamankun ni kamankun - .
  Soviyetikiw ka pankarti jukɔrɔ Ɔkutɔburukalo la.
  Ka bɔ iko nɛɛma bɛna di ɲɛda ma,
  U jɔlen bɛ an nɔ na Matigi ɲɛ kɔrɔ kun dɔ de kosɔn!
  
  Hali ni jinɛw bɛ ka tugu Hitler kɔ, .
  Ani a ye fɛn caman don Alimanjamana kɔnɔ!
  Nka an bɛ Junkers fili i n"a fɔ sanubɔlanw, .
  O bɛɛ kɔfɛ, i ka kan ka kɛlɛ kɛ, ka joli tigɛ ka bɔ i jolisiraw la!
  
  Jugu sera Moskow - fɛn bɛɛ bɛ tasuma na, .
  A bɛ Krεmlin dolow ye biniki fɛ!
  Nka an ye Mamai ka jamakulu gosi ka kɔn,
  Matigi na fanga di a denkɛ kanulenw ma!
  
  Fasodenɲumanya - Ne bɛ sɔgɔsɔgɔ delili la ni dimi ye, .
  An ka duguw bɛ ka jeni i n"a fɔ fitinɛ!
  Fɛn min jɔra ni sumaya ni kanuya ye, .
  Tiɲɛ na, a tiɲɛna fo abada wa?
  
  Nka Denbaya tɛna bɔ a ka Dafɛnw na - .
  A na fanga di ani a jugu na bin!
  I ko a fɔra cogo min na Ala ka hakilitigiya gafe kɔnɔ - .
  Rus' bɛna se sɔrɔ ka taama ka taa dolow la!
  
  Wehrmacht ye se sɔrɔ, joli bɛ ka woyo, .
  Moskow, o kɔfɛ, Stalingrad nɔɔrɔma!
  Wa Fasokanw bɛna ji di pɔmi jiriw ma,
  Walisa marifatigi ka kɛ nɔgɔya ye ni grenade ye!
  
  An bɛna kɛ Berlin - Stalin ye ɲɛmɔgɔ ye,
  Ala ka Viceroy Dugukolo kan jurumu bɛ yɔrɔ min na!
  Balimaw, aw kana danfɛn fasisiw mafiɲɛya, .
  O tuma na fɛ, nisɔndiya ni ɲɛtaa bɛna kɛ!
  Tutigɛbagaw bɛ dɔnkili da cogo min na ni dusukunnataw ni dusudon ye, o ye nin ye. Wa u kanw ye denmisɛnninw ta ye, u saniyalen don, u ka di.
  Wa hali n"u senw jɛlen don, u binna duguma, u sɔgɔlen don, u bɛɛ datugulen don ni sɔgɔsɔgɔninjɛ ni bɔgɔbɔgɔli ye, hali n"u bolokɔnincininw ye bulu ye nɛnɛ fɛ, nisɔndiya jɛlenw bɛ cɛdenw ni npogotigininw bɛɛ da la.
  Wa a jɛlen don k"u tɛna u fari faga, nka u bɛna taa a fɛ ka dɔnkili da ani ka kɛlɛ kɛ.
  Lenin ye an lamɔ jamanadenw ka nisɔndiya kama,
  Wa Stalin belebeleba ye yeelen bɔ an ka sira kan...
  Ilyich nana ni hɔrɔnya senuma ye bɛɛ ma,
  Karamɔgɔ min bɛna a nɔnabila, o ye se sɔrɔ juguw kan!
  
  PUTIN KA ƝƐNABƆLI NI HITLER YE
  Hitler ye Irisi jamanakuntigi Putin ka seko sɔrɔ ni laada dɔ ye min kɛra ni kabako ye. Wa o ye tariku taabolo Changé kosɛbɛ. Fɔlɔ, Angletɛri ka fiɲɛ kɛlɛ min kɛra, o ye se sɔrɔ. Tiɲɛ don, Hitler ma a ja gɛlɛya ka jigin, nka Luftwaffe ye fanga sɔrɔ sankolo la. Franco, o cogoyaw la, a sɔnna binkanni in ma Gibraltar kan. Alimanw ye o kɛlɛbolo in minɛ tile fila kɔnɔ. Wa u ye sɔrɔdasiw lasegin Afiriki.
  Kɛlɛ min kɛra ni URSS ye, o bilala kɔfɛ. Nka o ye Naziw dɔrɔn de nafa, wa Dibi Farafinna minɛna.
  Fasisiw ka jatebɔ ka bon ani u ka jɛkulu ɲuman y"a to u sera ka Afiriki, Moyen-Orient ani Ɛndu minɛ san kelen kɔnɔ.
  Wa san 1942 Nowanburukalo la, Naziw barika banna ka jigin ka Angletɛri minɛ tile tan ni kelen kɔnɔ.
  O kɔ fɛ, labɛnniw Daminɛna kὲlɛ kama URSS fɛ. Alimanw ye pankurun kura bila sen kan: Panthers, Tigers, Lions, minnu labɛnnen don kɛlɛ kama. Wa, san 1943 zuwɛnkalo tile 22, binkanni in daminɛna.
  Tiɲɛ don, URSS sera k"a labɛn kosɛbɛ nin waati in kama san fila kɔnɔ. Tanki hakɛ cayara ka se ba bi saba ni segin ni division kɛmɛ ni mugan ma, awiyɔn hakɛ sera ba bi duuru ma. Marifaw ni marifa suguya wɛrɛw fana cayara. Nka Wehrmacht ye fɛn caman Fàra o kan. Tanki minnu tun bɛ Reich sabanan na, olu hakɛ cayara ka bɔ ba wɔɔrɔ la ka se ba mugan ma san fila kɔnɔ. Wa, u jogo ɲɛnabɔra kosɛbɛ.
  Aviyɔn min tun bɛ Reich sabanan na, o fana wulila. ME-309 kura tun bɛ ni marifaw ye kosɛbɛ, wa a donna a dilanni na. Focke-Wulf, Yu-288 ani Yu-188 fanga tun ka bon. Wa, o tun ye ko jugu ye. Fritz fana ye gazi-minɛnw sɔrɔ, ani fɛn caman wɛrɛw. O la, MP-44 binkannikɛlan min fanga ka bon kosɛbɛ.
  Min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko senna-sɔrɔdasi caman tun bɛ Alemaɲikaw bolo. U tun bɛ se ka baara kɛ ni koloniyali sɔrɔdasiw ni sɔrɔdasiw ye minnu bɔra Erɔpu.
  Nka nuancɛ wɛrɛw fana tun bɛ yen. Kɛlɛbolo bilenman tun ma labɛn lafasali kama. U m"a kalan a yɛrɛ lafasacogo la. Wa hali ni Molotov Line kan, kɛlɛbolo minnu tun bɛ yen, olu tun dafara, u tun surunyalen don dankan na kojugu, wa u tun man dun kosɛbɛ.
  Ka fara o kan, Alimanw tun bɛ se ka binkanni kɛ ka bɔ Turki, Iran ani Ɛndujamana na. Ka fara o kan, Japon ye sɔrɔdasiw bila ka taa kɛlɛ kɛ.
  Ɔwɔ, u ye digidigi kɛ kosɛbɛ.
  Wa kalo saba kɔnɔ, URSS ye se sɔrɔ ani Moskow binna. Kalo fila o kɔfɛ, Irisi jamana minɛna pewu.
  O kɔfɛ Hitler y"a latigɛ ka binkanni kɛ Ameriki kan. Wa yan, Alimanw ye hɛrɛ sɔrɔ.
  Ameriki pankurunw barika tun ka dɔgɔ ani awiyɔnw tun bɛ kɔfɛ. Nka Alemaɲikaw tun bɛ ni jet awiyɔnw ye minnu ye ɲɛtaa sɔrɔ, wa, minɛn minnu bɛ pan, olu bɔra kɛnɛ kan minnu tun tɛ se ka tiɲɛ pewu marifa misɛnninw tasuma fɛ, ani ji jukɔrɔla kurunw tun tɛ nɔ bila perokisidi idɔrɔji la. Ani E seriyali tankiw U ye Ameriki jamana tiɲɛ, hali n"a gɛlɛyara, nka ka tɛmɛ o kan k"a sababu kɛ yɔrɔjan ye san 1946 Zanwuyekalo tile 30. Ameriki sɔrɔdasi tolenw dɔrɔn de y"u yɛrɛ di.
  Wa, san 1951 Awirilikalo tile 20, Hitler siranna ko samuraiw bɛ ka bɔnbu atomike dɔ da, a ye binkanni kɛ Zapɔn kan... Kɛlɛ in kɛra ni laɲini kelen ye. Naziw ye pankurunw sɔrɔ minnu tun bɛ i n"a fɔ piramidi, u ye pankurun barikamaw sɔrɔ minnu bɛ pan ni laser ye, ani marifa minnu bɛ se ka mankan bɔ kosɛbɛ. Misi caman wulicogo minnu ka bon kosɛbɛ, ani fɛn caman wɛrɛw.
  O kɔrɔ ye ko Zapɔn ma Tɛmɛ kalo wɔɔrɔ kan. Wa kɛlɛ in banna ni sebaaya wɛrɛ ye Wehrmacht fɛ.
  Putin ka seko ye Hitler dɛmɛ ka mansamara nafama laban minɛ dugukolo kan.
  Wa, san 1959 Awirilikalo tile 20, diɲɛ bɛɛ ka jamanadenw ka lajɛba dɔ kɛra, min ye diɲɛ fanga dɔ ka gofɛrɛnaman ka mansamara cogoya sigi sen kan, min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Adolf Hitler bolo.
  Kaban san 1949, Alimanw ye pankurun ta ka taa kalo la. Wa, san 1957 Awirilikalo tile 20, awiyɔn dɔ kɛra ka taa Marisikalo la.
  Naziw ye tilebɔcogo dɔn kosɛbɛ. Wa diɲɛ fan bɛɛ la, nɛgɛ, Alemaɲi ka yamaruya dɔ tun bɛ yen sisan. A si bɛ san biwolonwula la, Adolf Hitler kɛra diɲɛ masakɛ ye, Vladimir Putin ka seko sababu la. Nin ye ɲɛtaa kabakoma ye.
  O kɔfɛ, a bɛ to ka diɲɛ wɛrɛw sɛgɛsɛgɛ, hadamadenya bɛ kɛ kelen ye. Nka, tiɲɛ na, jɔli baara suguya caman bɛ diɲɛ fan bɛɛ la. Dugukolo jukɔrɔla jirisunba dɔ fana sen bɛ o la min bɛ bɔ Chukotka ka taa Alaska. Nka san 1959 Mɛkalo tile fɔlɔ la, Adolf Hitler binna awiyɔn kɔnɔ. Wa laselikɛla ka masaya kabakoma banna. A bɛ iko Putin, n"a ka seko kabakoma, tun ma latigɛ ka tɛmɛ san biwolonwula kan.
  Nka Hitler tun be ni ciyɛntabaga ye kaban. Ka bɔ den hakɛ la min bɛ sɔrɔ kɔnɔmaya kɛcogo la. O la sa, Adolf ka masaya tora sen na. Wa hadamadenya tɛmɛna jɔli baara kan sanfɛyɔrɔ caman na.
  Hali Afiriki kɔnɔ, siraw, nɛgɛso ani mɔbiliw, ani dugu caman fana jɔra. Wa mɔgɔ nɛrɛmaw ye baara kɛ yan ka Dibi farafinna sɔrɔko kɔrɔta.
  Hadamadenw yiriwara ka wuli. Kominisi jɔli tun bɛ senna, wa mɔgɔw ka ɲɛnamaya tun bɛ ka ɲɛ ka taa a fɛ.
  Hitler kɔfɛ, masakɛ in tun bɛ mara a denkɛ Wolofu fɔlɔ fɛ. A tun ye denmisɛn ye nka a tun ye hakilitigi ye, wa a ye hadamadenya kɔrɔta ka taa sanfɛyɔrɔbaw la. O hakilina dɔ tun ye ka dɔ fara musow hakɛ kan ani ka jɛnɛya kɛcogo kɔlɔsi. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a latigɛra ka dɔ fara musow hakɛ kan walasa u ka caya ni cɛw ta ye siɲɛ duuru.
  O waati kelen na, san 1961, mansamara ka sankolola-mɔgɔw ye awiyɔn ta ka taa Venus, ani san kelen o kɔfɛ ka taa Mercure. San fila-fila o kɔfɛ an taara bɔ Jupiter ka satelitiw la. An taara bɔ dugukolo wɛrɛw fana na. Fɔ ka na se san 1980 ma, dugukolo min ka jan ni dugukolo tɔw bɛɛ ye, n"o ye Pluton ye, mɔgɔw tun bɛ taa bɔ o la. Wa o tun ka bon kosɛbɛ.
  Wa san ba fila kɔnɔ, taama fɔlɔ min kɛra ni dolow tɛ, o daminɛna. Dugukolo kan, kojugubakɛlaw bɛ ɲini ka tunun, banaw ni banakisɛw dabilalen don, mɔgɔw ɲinɛna kɔngɔ ni fɛnw dɛsɛ kɔ. Ɲɛnamaya kɛra koɲuman ye ani a kɛra ɲɛnajɛ ye.
  Ani, alijɛnɛ sɛbɛ dɔ jɔra. Wa mɔgɔw tun tɛ kɛlɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ. Dɔnniya yiriwara joona. Ani a ye nisɔndiya lase mɔgɔw ma. Fɛnɲɛnɛmako fana yiriwara. O baara kɛlenba, tiɲɛ na, o ye disiki ye. U tun bɛ se ka pan kaban dugukolow ni ɲɔgɔn cɛ. Wa Krautw ma se ka bali.
  Irisi jamana na, guerilla kɛlɛw nɔgɔyara joona. Mɔgɔw y"a latigɛ ko cogo si tɛ yen ka Naziw ka fanga tiɲɛ ani ko u ka kan ka ɲɛnamaya kɛ. Ani, ɲɛnamaya kɛra ka ɲɛ ka taa a fɛ. Mansamara tun bɛ ka taa kominisi fan fɛ. San ba fila tɛmɛnen kɔ, fɛn caman kɛra fu ye pewu. Mɔgɔ minnu tɛ so sɔrɔ, olu tun tɛ yen, baara tun bɛ bɛɛ bolo. So cɛɲiw fana jɔra. Wa bɛɛ tun bɛ ni mobili ye, ani bɛɛ tun bɛ ni Ɛntɛrinɛti fu ye, ani fɛn caman wɛrɛw.
  Ɲɛnamaya tun bɛ ka wuli. Mɔgɔw dusu tun ka di. Wa, bɛɛ delila dɔɔnin dɔɔnin ka kɛ mansamara kelen ye. Wa assimilation (ɲɔgɔndɛmɛ) taara ɲɛ.
  Irisikaw ni Slavkaw wɛrɛw ye josariyaw sɔrɔ cogo kelen na ni Alimanw ye. Ani jamana wɛrɛw tun be ɲɛnamaya kɛ koɲuman Naziw ka mara kɔnɔ.
  Minnu ma kɛlɛ kɛ, minnu tun tɛ partisanw ye, olu tun bɛ balo ni bonya ye. Alemaɲikaw ma ɲangili walew kɛ k"a sɔrɔ kun tɛ.
  Wa tiɲɛ na, an bɔra partisanw bolo dɔrɔn, degunw jɔra o yɔrɔnin bɛɛ.
  Occupation politiki tun bɛ se ka wuli ka bɔ a nɔ na. Yɛrɛmara ni sigida baarakɛlaw ka baara tun bɛ yen. Wa san 2020, dugukolo-yɔrɔ mɔgɔw bɛɛ ye jamanadenya Sɔrɔ ani sariya siratigɛ la bɛnkan labanna ka Sìgi sen kan.
  O waati la, dɔnniya yiriwara kosɛbɛ fo kɔrɔya ye se sɔrɔ, wa bɛɛ kɛra kamalenninw ni cɛɲiw ye fo abada.
  Ani tilebɔ-yɔrɔ dugukolo wɛrɛw kan, Reich sabanan duguw bɔra kɛnɛ kan. Wa o cogo la, a kɛra koba ye diɲɛ kɔnɔ.
  Cɛdenw ni npogotiginin minnu bɛ nin diɲɛ in kɔnɔ, olu y"a daminɛ ka jɛnsɛn galaxie (galaxie) bɛɛ kɔnɔ. Tiɲɛni lakika bɔra kaban Hypernet matrix kɔnɔ, wa fɛn bɛɛ caman ye kabako ni kamalenninw ni cɛɲiw ye. A tun bɛ se ka kɛ kaban ka fɛn o fɛn lasegin.
  Reich sabanan ka Mansamara kɛra mansamara ye min bɛ se ka kɛ kosɛbɛ ani a ye diɲɛ bɛɛ minɛ.
  Musow tun ka ca ni cɛw ta ye siɲɛ duuru. Wa u bɛɛ cɛ ka ɲi, npogotigininw, cɛw ye kamalenninw ye minnu mago tɛ u kunsigi tigɛli la. Tiɲɛ na, kunsigi ye baganw ka atavismu fɔlɔ dɔrɔn de ye.
  Ani tiɲɛ yɛrɛ la, o tulon duman suguw bɛ dimi ani ka jeni.
  Nin Dugukolo Dabaga fanga bɛɛ la kelen, Friedrich Sfero, ye "ɲɛnajɛ" nɛnɛmanba labɛn dɔrɔn.
  O kɔrɔ ye ko sankolola kɛlɛ. Faan dɔ fɛ, a ka sɔrɔdasi minnu bɛ Alimanjamana kuncɛba jira, fan wɛrɛ fɛ, teri o terikɛ ka dolow kɛlɛbolo, Harlequinade diɲɛ dabɔbaa sebaaya kelen in - Alimanjamana juguba. O kɔrɔ ye ko ikomi sebaaw bɛɛ bɛ kɛlɛ la, o bɛna kɛ ɲɛnajɛ ni nɛnɛ ye, fo ka se a dan na.
  Grozny Alimanjamana ka kɛlɛbolo tun bɛ ka dɔgɔya cogo min na, o tun tɛ se ka bali. Hyperplasma embraces y"a ɲini ka jugu barikama min bɔra Proud Germany la, o degun kosɛbɛ. Dolow kurun miliyɔn caman ni miliyɔn caman y"u ka saya sɔrɔ yan. Tuma caman na, a bɛ kɛ jagɛlɛya ye, wa tuma dɔw la, a bɛ kɛ yelifɛn ye. U sara, ni nisɔndiya ye u dawolo la, k"a jigi da ko u bɛna kunun waati kɔnɔ. Hali n"a tun bɛ i ko a bɛ mɔgɔ lasiran kosɛbɛ... Kolosi min bɛ i n"a fɔ jiginɛ, o bɛ yeelen bɔ ni yeelen kɛrɛnkɛrɛnnen ye min bɛ yɔrɔ ni fɛnɲɛnamafagalan forow ɲimi. Tasuma bɛ boli ka tɛmɛ sanfɛla kurunba ka kɔriw ni fiɲɛbɔyɔrɔw fɛ. Sɔrɔdasi ɲɛnama miliyɔn caman, hadamadenw ni siya wɛrɛw ka lasigidenw, ni robo miliyari caman bɛ u kɔnɔ, olu b"a ɲini ka bɔ funteni na min bɛ fɛn bɛɛ tiɲɛ. Kɛlɛcɛw bɛɛ bɛ se ka fɔ ko u ye npogotigi cɛɲiw ye, minnu pentalen don ni kunsigiw ye minnu dilannen don kosɛbɛ, minnu bɛ kɛ cogo la min bɛ wele ko avant-garde, i n"a fɔ u ma lajɛ kɛlɛ jugu dɔ kama, nka u lajɛra masakɛ ka masquerade bolo dɔ kama. Npogotigininw kunsigi dɔ min tun bɛ fiɲɛbɔlan cogo la, ni nɛgɛberew bɛ i n"a fɔ wuluwuluw, tasuma minɛna, wa a kulela ni dusukun ye. Dimi ka jugu kosɛbɛ fo i tɛ se ka miiri ani kunsigi bɛ tigɛ tiɲɛ na. Mansin in ka nɛgɛw bɛ Bɔ ka sɔrɔ ka Yɛlɛma ka Kɛ 'yɔrɔ 9 ye min bɛ Kɛ ni kinespatial distortions (yɔrɔ-yɔrɔ-ko-yɔrɔ-ko) ye.
  Nka orcs ni elves bɛ mankanba bɔ kɛrɛnkɛrɛnnenya la u fɛ, tiɲɛ na, a tun tɛ se ka kɛ sugo jugu ye ka tɛmɛ o kan, tasuma bɛ cogo dɔ la walima cogo wɛrɛ la; Nin ye jurumu hakili dɔ ɲɛda sɔgɔsɔgɔlen ye, n"o ye jinɛmuso dɔ ye min wele ka bɔ dugujukɔrɔla kɔnɔna na, walima yeelen min bɛ dɔn kɛ kabiniw kɔnɔ ani ka marifaw baraw kɔrɔta ka kɛ fɛnɲɛnama juguba ye, min diminnen don kosɛbɛ. Wa a bɛ se ka juguya ka tɛmɛ o kan, min ye surreal ye fɛn tiɲɛni ni jenifɛn ja la.
  Wa nin bɛɛ bɛ dolow kurunba dɔ ka sɛgɛsɛgɛli la min bonya tɛ dɔgɔya ni Mɛkisiki ye... Nka, diɲɛ dabɔbaa ka sariyaw fɛ, o tɛ ten. O tiɲɛfɛn dafalen sugu dabɔbaa yɛrɛ y"a latigɛ ka fiɲɛ bila.
  Sfero Friedrich Katastrofov ye nisɔndiya sɔrɔ ani o waati kelen na wasa: zeru kelen a nafa. Dabaga-dabɔbaa kamalennin ye U-turn kɛ, k"a yɔrɔ janya magoplasma yeelen na, ka kɛɲɛ ni gravi-nucléaire rays crackling mankan ye min bɛ vacuum lamaga, a ye magolet wɛrɛ sɔgɔ a kɔ la. A donni man nɔgɔn, kɛlɛcɛw bɛ boli i n"a fɔ sow senw bɛ boli cogo min na, wa hali shaitan de bɛ u boli min ye dugujukɔrɔ fanga bɛɛ lajɛ. Ani, fiziki ni diɲɛnatigɛ sariya si tun tɛ yen min tun bɛ kɔfɛmɔgɔw fɛ minnu tun bɛ kɔfɛ. Inersiya hakilina bɛ dabɔbaa ka ɲinini dɔrɔn de la.
  Sisan (A bɛ Kɛ ni Hyper-princeps-mago-plasma ye o sugu sugu la min tɛ Se ka faamuya hadamaden ka faamuyali fɛ, o tuma i bɛ Se ka ɲɛnamaya cogoya ni fɛn o fɛn Lakodɔn, ka bonya caman Yɛlɛma ka Bɔ foton dɔ kɔnɔ, n'i bɛ diɲɛ bɛɛ Blà hɔrɔnya la parsecs miliyari caman cɛmancɛ la i bolokɔfɛfɛn na!) Sfero y"a sugandi ka cɛden dɔ farikolo kɛ min ye ɲɛnamaya kɛcogo caman sɛmɛntiya, min degecogo tun bɛ Proud Russia mansamara fangatigi ni fɛɛrɛbɔ la, hali n"a tun bɛ ka kɔgɔ i n"a fɔ den kɔnɔbara kɔnɔ ka inkubatɛri-ɔridinatɛri dɔ ta.
  Kabini kɔnɔmaya waati, degeliw daminɛna sunɔgɔ la, dimi negew y"a tigɛ, kɛlɛ kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ la, diɲɛ kɔnɔ. Wa hali bi filiw tun bɛ yen, bawo magoletw ka taamacogo, minnu tɛ ni inertie ye, olu tun tɛ se ka fɔ ka ɲɛ pewu. Nka Sfero tɛ ni complexes (ko gɛlɛn) ye nin ko in na. A y"a laɲini ka dan sigi a sekow la walisa u ka diya kosɛbɛ. O bɛɛ kɔfɛ, Alimanjamana yɛrɛbonyalen, min jɛnsɛnnen don galaxie miliyari caman kan ani diɲɛ sigiyɔrɔma miliyari naani, o ye danfɛn ye - tiɲɛ na, matiriyali virtuel. Wa sanfɛla kɛlɛ tulon ka kan ka sariyaw labato. Walasa ɲagami kana kɛ fewu. Cɛdennin de ye dabɔbaa ye. marifa cilen saba wɛrɛw la, u tununna siɲɛ fila. Magomulses minnu dilannen don kosɛbɛ marifaw la, olu ye vacuum tigɛ ani k"a yɛrɛ wajibiya ka bɔ, i n"a fɔ misiwolo foromazi tigɛlenw, diɲɛ sanfɛyɔrɔ wɛrɛ la. Yan Sfero seginna ka Dòn dingɛ kɔnɔ sankolo la, ka Taa binkanni cogo la. O waati kelen na, Cɛden-Dabaga ye waati in sugandi walasa a kana se ka sɛbɛn ni ɛntɛrinɛti kɔlɔsili siraw ye minnu bɛ Magolet lamini yɔrɔ lajɛlen dafalen di fɛn caman sɛmɛntiyacogo caman ma.
  - A kinesisphoton magomatrix bɛ a minɛ ! - Cɛdennin Dabaga y'o Fɔ ni hakilitigiya ye, ka kɛlɛcɛ wɛrɛ Fàra a kan k'a yɛrɛ Kɔrɔbɔ princeps-plasma ka 'kɔnɔnafililenw na.
  Julius Caesar ka kɛlɛbolo, Sphero Frederick ye kuntigiba kalifa min ma, o tora ka kɔsegin, ka nafa sɔrɔ u ka jatebɔ la, k"a sɔrɔ u tun bɛ cɛsiriw kɛ hali bi k"a datugu ka bɔ kɛrɛfɛ, nka u ma ɲɛ sɔrɔ. Harlequinade ka lakanabagaw Hannibal ye sɔrɔdasi caman jɛnsɛn ka taa a fɛ, k"a ɲini ka kɛlɛbolo belebeleba min bɛ a ka ɲɛmɔgɔya kɔrɔ, o kɔrɔta parsec damadɔ kan (parsec ye yeelenbɔlan dɔ bɛ taa yɔrɔ min na san fila ni tila kɔnɔ). Sɔrɔdasi kuluw ka caya dɔgɔyara, wa mɔgɔ kelen-kelen bɛɛ ka seko jɔyɔrɔ cayara. Yan, fan fila bɛɛ y"a jira ko u ka kan, u ye aerobatique ni manɛwɛrɛ seko jira. Nka bɔnɛw tun ka bon kosɛbɛ, dolow kurun miliyɔn kelen ni kɔ tun jɛnina kaban halakili fitinɛ namaratɔ la.
  Sfero barika banna ka kɛlɛ yɔrɔ Changé, a y"a yɛrɛ sɔrɔ sunguru cɛɲi kɛrɛfɛ. Cɛden dabɔbaa ni Valentina ye ɲɔgɔn bolow Dòn, cɛden tɔw ni npogotiginin caman wɛrɛw ye ɲɛji Bɔ ɲɔgɔn na. U ye batiriw laɲini ani ka sanfiɲɛba dɔ da wuli kurunw kan, magolet minnu sigilen bɛ kelen kan, kɛlɛcɛw, brigantinew, tiɲɛnikɛlaw, tiɲɛnikɛlaw ani kurun misɛnnin wɛrɛw kan. Sphero y"a ɲɛw wuli ni se sɔrɔli ye.
  Kɛlɛcɛ minnu dege kɛlɛ kama, olu ka kalan hakɛ bɛɛ lajɛlen, hali n"u tun bɛ ka panpan i n"a fɔ denw balofɛn sugu dɔ kɔnɔ, o tun ka bon kosɛbɛ. Nka u tun tɛ bɔ tuma bɛɛ ka bɔ faraw caman na ani fɛnɲɛnamafagalanw binni na. O jaabi la, jugu y"a ka tasuma hinɛbali ci, tasuma min yɛrɛ tun bɛ ni a yɛrɛ ka matiriyali ye. Hyperplasma jikuru dɔ, min bɛ jeni ka tɛmɛn matiriyali lakanani barikama ni yɔrɔ tilancɛ foro fɛ, o ye kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔ. Nin ye, majigin yɔrɔ, min ma se k"a muɲu, a karilen don, ultra-fire jibɔyɔrɔ kulɛri caman binna marifatigi furuɲɔgɔnma kan. Sphero jeni o yɔrɔnin bɛɛ (it"s just a super awesome feeling when the flesh is annihilated!), sungurunnin in jɛɲɔgɔn bolo tununna fo ka se a kamankun ma, a sen fo ka se a gɛnɛgɛnɛ ma, a farikolo fo ka se a kɔkiliw ma. Cɛɲi kulela ka kɔsegin. Valentina ye yamaruya di.
  - Ka se ka sibɛri seginni kɛ.
  Npogotiginin farikolo (i n"a fɔ mɔgɔ tɔw ta) tun tɛ farikolojɔli dumuni ye kabini waati jan. Nin ye sogo kɛrɛnkɛrɛnnen ye ni hyperplasmic inclusions ye, k"a sɔrɔ mɔgɔw yɛrɛ bɛ fanga sɔrɔ super energy fɛ. O la, sogo, joginni kɔfɛ, a y"a daminɛ ka bonya dɔɔni dɔɔni. Nɛmɛnɛmɛ, o kɛcogo yɛrɛ bɛ ye ɲɛkisɛ la, farikolo yɔrɔw falenni hakɛ ye santimɛtɛrɛ 0,9 ye segin kɔnɔ. Nka kɛlɛ jugu in ma mɛn kosɛbɛ, kɛlɛkɛminɛnw jeni yɔrɔ damadɔ wɛrɛw la. Marifa fila wulila, sɔrɔdasi wɔɔrɔ sara, kamalennin kelen tilancɛ jeni, ani sungurunnin dɔ kunsigi ni a bolokɔnincininw bɔnɛna waati dɔɔnin kɔnɔ. Sfero, a bɛ ŋɛɲɛ kɛ, a seginna ka segin kɔ, k"a fɔ ko, i ye se sɔrɔ cogo jumɛn na, n"i ye se sɔrɔ diɲɛ dabɔbaa kan? Kabako la, an sera k"an yɛrɛ tanga o bɔgɔdagaw ka bɔnɔgɔla ma. Nka tiɲɛni ka bon kosɛbɛ, fiɲɛ bɛ bɔ, ka tasuma bɔ ka don vacuum kɔnɔ. Nka, cɛdenw bɛ jaabi di ni bonya ye. Sfero yɛrɛ ye filigree marifa ci a bolo, ka binkannikɛlan dɔ gosi min sigiyɔrɔ saba bɛ yen. Valentina, a kan janyalen, ye cɛ in dawolo sɔgɔ.
  - Megakwasar !
  - An ka plasma bɔli kɛ ni hyperannihilation (super-destructive) ye ! - Dugukolo Dabaga kamalennin ye wuluwulu kɛ.
  Magolet fila binna marifa wɛrɛw fɛ, ani marifatigi saba binna tiɲɛnikɛla kan. Nka o waati de la, misiri kurunba y"a ka marifaw ɲɛsin u ma. Cɛdennin-dabaga, a ma kɛ ni diya ni nisɔndiya tɛ, a ye saya ninakili ye a ɲɛda la. Muso kɔrɔba dɔ ni sɔgɔlilan ye bagabagali kɛ belebeleba jugu dɔ ma, ani Kapiteni Sfero ye yamaruya di.
  - Retraite flexible ! Aw bɛ lamaga i n"a fɔ sa, ka tɛmɛn wuluwulu fɛ!
  Batiri bolila ka segin, nka a tɛmɛna dɔɔnin. A kɛra i n"a fɔ o vacuum tun bɛ dimi dimi fɛ, wa, fiɲɛba dɔ tun bɛ ka don a kɔnɔ. Gravioplasma (gravioplasma) gosili jugu dɔ ye batiri minɛ. Marifa duuru ni kurun kɔnɔ baarakɛla tan ni fila kɛra siɲɛ kelen na, u kɛra fɛn ye min bɛ wuli pewu. Sfero ni npogotigi tɔw filila kɔfɛ ni girinya ye. Cɛden-Dabaga ye pan ka tɛmɛn, k"a kunkolo gosi farikoloɲɛnajɛla jɔlen, nka o waati kelen na, a ka cɛɲi kosɛbɛ Valentina ka abs kɔnɔ. Wa nin ka gɛlɛn ni i tun ka kan ka sogo min kɔnɔ, o tɛ farikolojɔli dumuni ye:
  - Wow, i ye pulsar-boli dingɛ ye ! - Sfero ye sɔgɔsɔgɔ kɛ. Wa a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ tuma min na kuranba dɔ bɔra a kɔnɔ.
  Farikolo belebelebaw tun bɛ boli kɛlɛkɛminɛnw kɔnɔ. U bɛ tigɛ i n"a fɔ kɔw nɛgɛ ɲɛ bulama fɛ, a fanga ka ca ni titaniyɔmu ye siɲɛ miliyɔn kelen. Sebaayaba jumɛn dogolen bɛ hyperplasma kɔnɔ walima a suguya min ka bon kosɛbɛ, n"o ye princeps plasma ye, min bɛ se ka dolow lamaga ani ka quasarw faga. Nka nin ye ko wɔɔrɔnan, wolonwulanan, ani o ɲɔgɔnnaw dɔrɔn de ye. Kɔgɔji kuuru min bɛ wele ko hyperplasme, o bɛ se ka sɔrɔ molekiyɔmu suguya bɛɛ la. Hakilila la (o ma Sɔrɔ fɔlɔ mɔgɔw fɛ), fɛnɲɛnɛma kelen bɛna diɲɛ bɛɛ Lasegin. Walima ka tiɲɛni kɛ! Olu ye seko ni dɔnko ye min bɛ i n"a fɔ alaɲɛsiran min bɛ sɔrɔ hyperplasme la.
  Batiri bɛ sɛgɛn ka tɛmɛn flexible collapse kan ka yɛrɛyɛrɛ kinesisspace kɔnɔ, sɔrɔdasi bɛ digi ka jigin ni inertie fanga barikama ye. O kɔfɛ, resɔrɔn bɛ bila, batiri bɛ tasuma da tugun dɔrɔn yɔrɔ wɛrɛ la sankolo la.
  Friedrich Sfero ye cikan di:
  - Ka gosi ni biɲɛ fitinin ye, ka marifaw wuli ka taa ramrod mode concentrated.
  Ikomi ɔridinatɛriw fagalen don, o ka kan ka kɛ bolo la. Aw bɛ joli-sira-funu (hyperplasma) sɔrɔli labɛn ni dunun ye. Nka nin ɲɔgɔn kɛli yɛrɛ man nɔgɔn, min b"an kisi, o ye ko kalan bolodalen fana bɛ o fanga jugu in labɛn. Cɛdenw ni npogotigininw bɛ o gɛlɛya in kunbɛn auto mode kɔnɔ. Sfero Friedrich ye laɲini kɛ misiri kurun dɔ la, ka marifa ci ni ɲɛfɛ dɔɔnin ye. Vacuum tiɲɛnen ka sɔgɔsɔgɔ finmanba bɛ mɛn, kurun bɛ tigɛtigɛ. Ni an y"a jateminɛ ni o binkanni fanga ye, marifaci in bɛ kɛ. Yeelen yɔrɔ bɛ mobili tiɲɛ. Magolet fana tiɲɛna, npogotiginin ye marifa tigitigi in lasegin.
  U kamanw bɛ Fɔ ka Bɔ u dan na, wa o waati kelen na, tasumamugu kùnkolo bɛ Yɛlɛma fɛnɲɛnamafagalan na.
  Jugu brigantine bɛ tiɲɛni wɛrɛw sɔrɔ, nka a bɛ jaabi ni salvos belebelebaw ye. Baji dɔ bɛ don o farakurun kɔnɔ, ka sungurunnin fili, ka sin sanumanw bɔ kɛnɛ kan ni sinji kulɛri ye minnu bɛ yeelen bɔ.
  Sphero bɛ sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye:
  - I b'a ye a ka nɛnɛ cogo min na ! Tchernodyrno ye!
  Valentina ye sebaayabɛɛtigi cɛ in bugɔ a ka Magoplastik fari datugulen gɛnɛgɛnɛ kan:
  - Princeps-quasar ye ! Ellipse pulsar ye! Aw ye aw ka kɛlɛcɛ ka mace kɔrɔta ka taa sanfɛ!
  Brigantine min tun bɛ i n"a fɔ jiginɛ, o tun bɛ wuluwulu ni volleyw ye. Hyperplasme (hyperplasme) nɛnɛba kɔkolow tun bɛ wuli kɛlɛyɔrɔ bɛɛ la.
  Friedrich Sfero ye fiyɛli kɛ ko:
  - Aw ye foton di n ma, ka don dingɛ dunba kɔnɔ !
  Frigate dɔ bɔra kɛrɛ fɛ, o waati kelen na, a kɛrɛfɛ batiri pɛrɛnna. A bɛ iko cɛdenw tun bɔra u ka seko la, u ye sɔgɔsɔgɔninjɛ sɔrɔ misiri girinman dɔ kan walima Vibro-field min ye nɛgɛ min bɛ mɛn kosɛbɛ, o mugumugu.
  Cɛdennin y"a ɲini ka plateforme tigɛli kɛ walisa ka kisi o binkanni sugu ma. Nka kɛlɛɲɔgɔnw fana ye baarakɛlaw ye minnu ka bon kosɛbɛ, minnu ye lakɔli kelen in na. Harlequinade dabɔbaa fana tɛ nanbarakɛla ye Siwiliw Dabɔli la!
  Tempropreon kanon tiɲɛna. A tun tilalen don ka kɛ yɔrɔw ye minnu bɛ manamana. Npogotiginin ni Dabaga-cɛden min bɛ baara kɛ ni marifa ye, olu filila kɔfɛ i n"a fɔ batɛmu ye u gosi. U binna kɛlɛkɛminɛnw kan ni teliyaba ye, k"a sɔgɔ dɔɔnin, wa u yɛrɛw tun bɛ flakɛ kosɛbɛ, u yɛrɛyɛrɛla ka bɔ u yɛrɛ la k"a sababu kɛ u farikolow ye minnu bɛ se ka wuli kosɛbɛ ani minnu bɛ mɛn. O kɔfɛ, u y"a daminɛ ka fini girinmanw bɔ, ka cogoya bɛnnen di u ja cɛɲiw ma, minnu sɛbɛnnen bɛ i n"a fɔ ala kɔrɔw ja.
  Sfero ye nɛnɛ sɔrɔ a kɔnɔbara duguma. Jugu ka plasma (plasma) bɔli ka caya, a kɛra i n"a fɔ fanga kuraw samara ka don kɛlɛ la. Misali la, ultra-battleship yɛrɛ bonya bɛ se asteroid ɲuman ma, wa dagger belebeleba dɔ cogoya, min falen bɛ emitters la, o ye hyperplasmic jets cogoya nafamaba bɛɛ bɔ. Fɛn kurulen dɔ, min tigɛra ka kɛ denso kɔnɔ pupo ni accordion ɲagaminen cogo la, o binna Proud Germany kurunba kan. Halakili baji wɛrɛw ye marifatigiw ka jɔyɔrɔ naani tiɲɛ minnu tun bɛ i n"a fɔ ɲɛjibɔ.
  Sfero y"a kininbolo sen wuli fo ka se a gɛnɛgɛnɛ ma, k"a sɔrɔ a ma kɔnɔni kɛ k"a falen a yɛrɛ la, o yɔrɔnin bɛɛ la, a ye bolokɔni dɔ falen a yɛrɛ ye.
  Julius Caesar, hali n"a ka seko bɛɛ tun b"a la, a tun bɛ ka dɛsɛ kɛlɛ la, jatebɔ min tun bɛ se ka kɛ, ni fɛɛrɛbɔ tun bɛ bɛn ɲɔgɔn ma, o tun bɛ jugu fan fɛ. Fɛn kelen min tora ka kɛ o ko gɛlɛn sugu la, o tun ye ka kɔsegin, k"i yɛrɛ tanga lamini ma. Sphero, k"a sɔrɔ a dusukun ma wuli, a ye lamɛnni kɛ princeps jɛɲɔgɔnya fɛ cikanw na minnu dira robow ma. U tun bɛ i ko jigiya dan tɛ min na, se sɔrɔli teliya minnɔgɔ. Julius Caesar ka frigate ye tiɲɛni caman sɔrɔ ani a teliya dɔgɔyara. Sfero dimina kosɛbɛ, a ye fanga min da, a kɛra i n"a fɔ a bɛ ka bɔnɛ, a mago tun bɛ ka jugu caman halaki. O kɔrɔ ye ko sugandili bɛ a bolo ka se sɔrɔ walima ka sa. Hali n"a jɛlen don ko Magolɛti damadɔw tiɲɛni; bɛna fɛn caman Changé, nka nin bɛ ɲini ka kɛ o mɔgɔ kelen-kelen ka cɛsiri ye min ɲɔgɔn tɛ, min bɛ kɛ baji ye min bɛ balilan o balilan tiɲɛ. Cɛdennin in, n"a bɛ baara kɛ ni fɛn minɛbaga hakili ye, ani tiɲɛ yɛrɛ la, a yɛrɛ ka danfɛn (A bɛ se ka mɔgɔya taamaʃyɛn kɛ cogo min na ani o fɛn sugu minnu jɔcogo ka gɛlɛn, o ye ɲininkali danfaralen ye!) a hakili jigira joona fɛn min sɛgɛsɛgɛra a kɔnɔ degeliw caman senfɛ. I ka kan k"i yɛrɛ tanga mɔgɔw ma minnu bɛ i kɔlɔsi ani ka to robow ka kuluba kɔnɔ. A ka gɛlɛn kosɛbɛ ka don o cogo la, nka a sɔrɔli hakɛ ka dɔgɔn kosɛbɛ. Nka fan wɛrɛ fɛ, yala jo b"a bolo ka sigi kɛnɛma nin waati gɛlɛn in na wa? O bɛɛ kɔfɛ, sɔrɔdasi ka kan ka : k"a janto ɲɛnamaya lakanani na, hakilina filanan : ka jugu caman halaki. Ni sɔsɔli kɛra, o de ye laadalakow ye, ka sugandili kɛ ka ɲɛsin fura filanan ma. Ninnu ye Ameriki kɔrɔlenw ye : u bɛ miiri kosɛbɛ u yɛrɛ fari kisicogo la. O de y"a To Yankees ye bɔnɛ Sɔrɔ, wa o tɛmɛnen 'kɔ, u ka propagande barika ka dɔgɔ. A tun tɛ ni totalité ni inclusiveness ye. N"an hakili bɛ Dugukolo tariku kɔrɔ la: o waatiw la, hadamadenya tun sirilen bɛ ni cakɛda ye dugukolo kelen na. Diɲɛ min tilalen don kosɛbɛ, a tun ka kan ka siyaw ni jamanaw bɛɛ lajɛ bolo kelen kɔnɔ. Mansamara damadɔw y"a ɲini a fɛ. Fɔlɔ, USA, China, silamɛtɔn. Diɲɛ tun bɛ ka kɛ jamana caman ye ani a tun bɛ ka faranfasi tiɲɛ yɛrɛ la, jamana yɛrɛmahɔrɔnyalenw hakɛ tun bɛ ka caya, jamana misɛnninw ka danfara tun bɛ ka wuli ka kɛ fɛn ye min bɛ mɔgɔ bila ka miiri. Common home Dugukolo tun bɛ tasuma na, hadamadenya tun bɛ bin tiɲɛ yɛrɛ la dingɛ dunba kɔnɔ! Fɔlɔ, faama barikaman dɔw tun b"a fɛ ka hadamadenw fara ɲɔgɔn kan. Nin ye, fɔlɔ, Alɛkisandiriba ye, min ye waati ni jamana bɛɛ ka sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔba dɔ ye. A tun tɛ se ka se sɔrɔ, nka providence tun b"a fɛ ka ɲɛnamaya surunya kojugu. Wa o la, a ye sababu caman sɔrɔ, a tun bɛ ka diɲɛ mansamara dɔ jɔ, ka na ni Gɛrɛkiw ka laadalakow kɔrɔtalen ye Azi. Hali Kartage ani Romɛ kɔrɔ ye bonyaba ci Masedwanɛka ma, Slav min tun ka bon kosɛbɛ, waati kɔrɔ la! Sani Alɛkisandiri ka se, Pɛrɛsi belebeleba masakɛ damadɔw ka fanga kɔrɔ (kɛrɛnkɛrɛnnenya la Sirus) ye se sɔrɔli juguw sɔrɔ, k"a ta Ɛndujamana na ka taa a bila Misira, nka kalansira: faama kelen bɛ diɲɛ bɛɛ kama, ale de ye fɔlɔ ye ka bila ɲɛfɛ! Romɛ dugu kɔnɔ, Julius Caesar y"a fɔ ko a ye diɲɛ kuntigi ye, nka a ka ɲɛnamaya ma mɛn. Sezar kɔfɛ, masakɛw cɛma, komandan barikamaw tun tɛ yen. Ala ka Agustin tun bananen don ani farikolo barika tun ka dɔgɔ, Nero min tun bɛ mɔgɔ ɲɛnajɛ kosɛbɛ, o tun ka jugu kosɛbɛ. Faama tɔgɔba minnu tun bɛ yen, Diolectanus ani Constantin, olu ye kɛlɛ kɛ ka tɛmɛn fɔlɔ kan walasa ka ko kɛlenw mara, k"a sɔrɔ u ma miiri se sɔrɔli juguw la. Jenerali wɛrɛw tun bɛ yen, Romɛ binkanni kɔfɛ. Olu la, mɔgɔ minnu ka bon kosɛbɛ olu ye: Genghis Khan, Tamerlane, Napoléon, Adolf Hitler, Stalin. Genghis Khan ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ. A ye Siniwa jamana bɛɛ lajɛlen minɛ, Afganistan, Khorezm, ani kɛlɛbolo kɔrɔlenw sera Rus kɔrɔlen na. A tun bɛ se ka se sɔrɔ cogo ɲumanba la, mɔgɔ si tun tɛ se ka nin komandan namaratɔ ni setigi in ka sɔrɔdasiw kɛlɛ minnu tun bɛ ka caya tuma bɛɛ. Nka hali a ka ɲɛnamaya jan min tun ka jan dɔɔnin ka kɛɲɛ ni cɛmancɛla waatiw sariyaw ye, o tun tɛ se ka kɛ diɲɛ se sɔrɔli ye. Genghis Khan ye masadugu dɔ sigi senkan, nka mɔgɔ si tun tɛ yen min ka bon i n"a fɔ ale, min tun bɛ se ka fɛnɲɛnɛmaw bɛɛ fara ɲɔgɔn kan. I n"a fɔ Tamerlane fana. Se sɔrɔli kɔfɛ se sɔrɔli, mansamara belebeleba, ani farali, Timurat tiɲɛni, sɔsɔli denkɛw ni denkɛw cɛ. Wa, mɔgɔ si tun tɛ yen min ka kan ni a nɔnabila ye. Napoléon ni Hitler, minnu ye Erɔpu minɛ, u y"u kɔ kari Irisi kama. A fɔ man di nka, Irisi yɛrɛ ma se ka diɲɛ fanga sɔrɔ. Faamaba tiɲɛnen dɔ tun ye Stalin ye, min ye jamana kalanbali dɔ sɛmɛntiya min tun bɛ taama ni bast sanbara ye, ka kɛ izini fanga barikama ye.
  Wa o kɔfɛ, san kɛmɛ mugan ni kelennan na, fanga fɔlɔ sɔrɔla Alimanjamana kan, o kɔfɛ diɲɛ kan, furuɲɔgɔnma gundo dɔ fɛ, fanga min ka ca ni hakilitigiya ye min tɛ se ka da a la.
  U ye princeps-magic marifa labanw da, wa hadamadenya yiriwara dɔɔnin dɔɔnin ka kɛ setigiya bɛɛ ye.
  Nka kɛlɛ ye kɛlɛ ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la sankolola kɛlɛ, jatebɔ juguw ni mɔgɔfaga tɛ se ka bali yɔrɔ min na. Kɛlɛcɛ Friedrich Sfero, min y"a latigɛ ka farati ta, o ye hɛrɛ sɔrɔ fɔlɔ, a sera ka kɛlɛcɛ naani halaki k"a sɔrɔ a ma mɔgɔw hakili sama a yɛrɛ kan.
  - birisi bɔgɔdaga bɛna kɛ mɔgɔ fitininw ye ! Walima n"a fɔra ka ɲɛ princeps-plasma!
  Ɔwɔ, o tulon duman suguw bɛ kɛ Reich Mansamara sabanan jamanadenw fɛ, ka diɲɛ se sɔrɔ.
  Wa nin bɛɛ bɛna ban cogo di ani hadamaden bɛ se ka se setigiya sanfɛla jumɛnw ma, hali miirili fanga tɛ min na.
  
  
  COG NI POINT NI REICH SABANAN
  Diɲɛ kɛlɛba filanan na, mɔgɔ minnu fagara, olu y"u sen don o ko la. O cogo la, dilanbaga surunw ye Vintik ni Shpuntik ye. U jiginna tuma min na, u labanna ka taa Bɛrɛlin. Ayiwa, ikomi u tun tɛ foyi dɔn politiki ni dugukolo dugukolo kan, u jiginna ka taa Alimanw ka baara la. Wa u ye fɛɛrɛtigi fɔlɔw ye. Wa u y'u sen don Panther yiriwali la. Dilanbaga hakilitigiw ye sankanso in kɛ fitinin ye ani a ka dɔgɔ, a lakananen don ka ɲɛ, nka a ka nɔgɔn. Motɛri ni transmission tun bɛ bila unit kelen kɔnɔ, ani gearbox tun bɛ moteur yɛrɛ de kan. Chassis fana kɛra nɔgɔya ye ani ka nɔgɔya ka tɛmɛ tariku yɛrɛ kan. Wa "Panther" janya tun ye mɛtɛrɛ 1,8 dɔrɔn ye. O de kosɔn, milimɛtɛrɛ 80 kurunba ɲɛda kɛlɛkɛminɛnw bilala yɔrɔbaw la minnu bɛ wuli ni hakili ye, wa a kɛra fɛn ye min tɛ se ka don a kɔnɔ. Sankanso ɲɛda tun ye milimɛtɛrɛ 120 ye ni a jiginniw ye, a kɛrɛw tun bɛ jɛngɛ milimɛtɛrɛ bi wɔɔrɔ. Barikantan yɔrɔ tun ye kurunba kɛrɛfɛlaw ye - milimɛtɛrɛ 40 dɔrɔn. Nka farikolo tun ka surun kosɛbɛ ani sanfɛla tun bɛ jɛngɛ yɔrɔba la, wa milimɛtɛrɛ 30 kalaw tun bɛ bila duguma walasa ka wuluwuluw datugu. Wa o cɛɲi bɛɛ girinya tun ye tɔni 26 dɔrɔn ye, ni motɛri fanga tun ye so 650 ye. Wa marifa in janya tun ye milimɛtɛrɛ 75 ye 70 EL barika la, a tun bɛ marifa 15 ci miniti kelen kɔnɔ.
  Plus visibilité ni optique ɲuman fana bɛ yen.
  Nin pankurun in tun bɛ boli ni teliya ye kilomɛtɛrɛ 70 ye lɛrɛ kɔnɔ, a tun tɛ se ka don kɛrɛfɛ marifa nɔgɔlenw fɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la marifa binaani ni duuru, ani pankurun kɛlɛli marifaw, a tun bɛ mɔgɔ bi saba ni naani ta a kun na ka bɔ kilomɛtɛrɛ fila la, wa a tun tɛ tiɲɛ tiɲɛ na. Wa URSS ka pankurunw kɛlɛli marifaw bɛɛ bɛ se ka fɔ ko u ma don a ɲɛda la.
  Wa "Panther" kura ye 'sèn Sɔrɔ Kursk kɛlɛ la. O waati kelen na, a dilanni tun ka nɔgɔn, wa a tun bɛ nɛgɛ hakɛ tilancɛ de wajibiya i n"a fɔ Panther tariku lakika kɔnɔ.
  O pankurun in baara kosɔn, Naziw ye Soviyetiki sɔrɔdasiw ka lafasaliw kari ani ka boiler datugu, ka Kursk tɛmɛn. Wa o cogo la, u ye o fɛɛrɛ in minɛ. Wa ka da u ka ɲɛtaa kan, u ye Voronezh ta.
  O kɔfɛ, Hitler ye yamaruya di sɔrɔdasiw ma u ka u ɲɛsin saheli ma. Ani sɔrɔdasikulu ka kɛlɛbolo taara Stalingrad fan fɛ.
  Alemaɲi ka pankurunw bɛ u ka seko bɛɛ la. Ani npogotigininw ka kulu dɔ bɛ kɛlɛ kɛ Panther kan, ka Soviyetiki marifaw ni mobili dɔw bugɔ.
  Alimanw ye sira tigɛ ka taa Stalingrad... Nka o dɔrɔn tɛ. Afiriki kɔnɔ, Rommel ka kɛlɛbolo ye sebaaya caman sɔrɔ ni pankurun kura ye. Ko min Kɛra jɛɲɔgɔnw fɛ, o juguyara kosɛbɛ k"a sababu Kɛ Vintik ni Shpuntik fana ye jet kɛlɛ-minɛn dɔ Dabɔ. Ka fara o kan, a ka nɔgɔn kosɛbɛ, a dilanni ka nɔgɔn, a bɛ se ka baara kɛ ni a ye, wa a kunbɛnni ka nɔgɔn.
  Wa awiyɔn kura VSh-162 kɛra masin ɲuman ye fiɲɛ kɔnɔ, wa a ye tiɲɛniba kɛ jɛkuluw ka awiyɔnw na.
  O la, Naziw y"a daminɛ ka taa ɲɛ Afiriki kɔnɔ ka taa Misira fan fɛ. Hitler ma sɔn ka Stalingrad minɛ ni fɔɲɔba ye ani a y"a ka sɔrɔdasiw bali. Nka Fritz y"u ka kɛlɛba daminɛ ni detour (yɔrɔ wɛrɛ) ye ni break (bɔli) ye ka taa Kaspian Kɔgɔji la. Wa, o ko juguyara.
  Wa, opereli kuraw tugura o kɔ worodugu fɛ. Naziw ye Suwɛdi kɛlɛ. Wa tile damadɔw kɔnɔ, u y"a wajibiya k"a yɛrɛ di. Wa a kɛra nɛnɛ ye.
  Gerda ni Charlotte ye Panther boli Suwɛdi jamana bɛɛ la ani ka sɔrɔdasi minɛlenw wajibiya u k"u sennasanbara susu, k"u ka kalasi belebeleba jira. Nin npogotiginin ninnu ka nɛnɛ yan tiɲɛ na.
  Cɛ caman minnu bɔra kɛlɛ la, olu y"u yɛrɛ di u ma. Ani ka sennasanbara jɛlenw susu.
  Nka sisan, u tun bɛ Suwɛdi jamana na, nɛnɛ tun bɛ na yen kaban ani nɛnɛ tun bɛ yen.
  Wa Alimanw, Rommel ka ɲɛmɔgɔya la, ye tubabuw kɛlɛ Misira. Wa sisan u ye kari ka taa Moyen-Orient, ka ɲɛtaa sɔrɔ ɲɛtaa kɔfɛ.
  Kɛlɛcɛ cɛɲiw ka taama ma jɔ yen... Gerda y"o fɔ ni diyanye ye, k"a sen gansan maga nɛgɛ kan:
  - Ayiwa, Tigɛ ye, tiɲɛ na, tanki ye min bɛ baarakɛminɛnw dilan ani masin belebeleba fanga siratigɛ la. Ani a ka nɔgɔn o waati kelen na!
  Charlotte y"a fɔ ni sɛgɛn ye ko:
  - Ne yɛrɛ fɛ "Lev" ka fisa. Ikomi foyi tɛ se ka o mobili sugu kari! Ani, a cogoya dafalen don ka tɛmɛ o kan!
  Magda hakili jigira cogo min na u ye parade jira u la Nowanburukalo tile 7, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - "Sogo" diyara n ye, a ka bon kosɛbɛ ! Ani ni marifa fila ye siɲɛ kelen!
  Christina ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a y"a yɛrɛ wuli mobili kɔnɔ:
  - Marifa fila bɛ mobili kelen kɔnɔ - o ka di !
  Gerda y"a senw wuli fiɲɛ na k"a kɔlɔsi ko:
  - Yala a ka ɲi ka pan nin cogo la wa ? Yala an bɛna se Ɔsitarali jamana na sɔɔni wa?
  Charlotte y"a kunkolo wuli.
  - Ayi! A tɛna mɛn! Ka pankurun ta yen ka bɔ Suwɛdi - a bɛ se ka fɔ ko diɲɛ fan bɛɛ!
  Avion jigira tiɲɛ na ka tulu don a kɔnɔ. Npogotigininw bolila ka bɔ kɛnɛma. U y"u yɛrɛ sɔrɔ Madina funteniman dɔ kɔnɔ, awiyɔn jiginna yɔrɔ min na kɔrɔtɔko la. Hali ni nowanburukalo laban Kɛra, yan funteni tùn bɛ degere bisaba ɲɔgɔn Bɔ. Wa Suwɛdi jamana na, u tun bɛ taa tuma min na dɔrɔn, nɛnɛba dɔ ye sanjiba dɔ minɛ ani funteni jigira ka se mɔgɔ bisaba ma.
  Npogotigininw bolila teliya la u seko bɛɛ la walasa u ka sumaya ka taa bolifɛnw ta kurun na, wa nɛnɛ ye npogotigininw sennasanbaraw kin. A man nɔgɔn ka sanbara don ka kɛɲɛ ni sariyakolo ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"i bɛ taama.
  Nka sisan, npogotigininw bolila ka tɛmɛ Madina cɛncɛn funteniman kan. Larabuw ye npogotiginin tilancɛ farilankolonw filɛ ni siran ye, nka u siranna ka fɛɛrɛ si tigɛ. O bɛɛ n"a ta, Alemaɲikaw tɔgɔ ka bon kosɛbɛ. U b"u jate tiɲɛ na iko supermen jamana, o la sa, u bɛ yafa fɛn misɛnninw ma. I n"a fɔ ni cɛɲiw bɛ boli ka yaala-yaala bikini dɔrɔn kɔnɔ.
  Nɛnɛ kɔfɛ, ni i senw bɛ nɛnɛ tuma bɛɛ, boli cɛncɛn funteniman kan, o ka di kosɛbɛ. A diyara npogotigininw ye, u ye ɲɛnajɛ kɛ ka cɛncɛn fili ɲɔgɔn ma.
  Gerda, min tun bɛ ka pan kungo kɔnɔ o cogo la, a y"a miiri ko a ka di hali bi ka sigi jamana kɔnɔ, samiyɛ bɛ kɛ yɔrɔ min na tuma bɛɛ. Ani a ka ɲi cogo min na...
  Tile ni saniyalen, fiɲɛ ɲuman bɛ fiyɛ aw ɲɛda la. Walima a man kɛnɛ kojugu, nka kungo fiɲɛ funteniman don.
  Charlotte y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - Sisan, nin dugukolo ninnu ye Reich sabanan ta ye. Hadamadenw ma deli ka kɛ kelen ye ten. Walima k"a fɔ ka ɲɛ, mɔgɔ gɛrɛgɛrɛw, ka kɛ kelenya ye i n"a fɔ sisan. Wa nin bɛɛ bɛ Bɔ Fuhrer ka hakilitigiya de la kosɛbɛ.
  Magda y"a kɔlɔsi cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - A yɔrɔ dɔ fana ye ko Hitler tun ye hɛrɛ sɔrɔ kosɛbɛ. Misali la, tubabuw binna i n"a fɔ pɔmutɛri. Wa Afiriki bonya ma kɛ bali ye. Ɔwɔ, fɛn bɛɛ tun bɛ an fan fɛ yan. Hali ni filiw tun bɛ kɛ tuma dɔw la!
  Christina y"a jaabi ko:
  - Sanko siratigɛ la, tiɲɛ tɛ ! An ma hɛrɛ sɔrɔ, misali la, ni fonɛnɛ ye san "41. N"o tɛ u tun bɛna Moskow ta o waati la. Kɛlɛ min tun bɛ kɛ kɔrɔn fɛ, o tun bɛna ban. Wa o la, an bɛna Stalin ka ŋaniya bɔ hali bi.
  Gerda sɔnna o ma ni sɔgɔsɔgɔ ye:
  - N hakili la, n b'a fɛ ka o kɛ ! O ye makariko ye dɛ! O la sa, cɛ ni muso ɲuman caman bɛna sa!
  Magda ye kasi a yɛrɛ sago la k"a fɔ ko:
  - Saya... I ye tilenbaliya ye dɛ ! Ani tuma dɔw la, i bɛ se waati jugu la!
  Gerda ye teliya ka sɔsɔli kɛ:
  - A tɛ kɛ tuma dɔw la ! Ani, a bɛ kɛ waati jugu la tuma bɛɛ! I b"a dɔn i b"a fɛ ka ɲɛnamaya kɛ cogo min na, ani i tɛ sɔn ka sa cogo min na!
  Christina y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - An b"a fɛ nin ye, bawo an barika ka bon, an ka kɛnɛ. Nka npogotiginin min si bɛ san kɛmɛ la, wa fɛn bɛɛ bɛ dimi min na, n"a sɔrɔ o hakilina tɛ kelen ye fewu saya ko la!
  Charlotte y"a kunkolo wuli k"a fɔ ni siran ye ko:
  - Oh Ala ka a bali ! Ala k"a to i ka kɔrɔbaya abada!
  Gerda y"a wuli ka cɛncɛn gosi n"a sennasanbara ye:
  - An kana kuma nin kan ! N"i y"a daminɛ ka miiri kɔrɔya ye min ye, i bɛna kɛ diɲɛnatigɛla ye walima i bɛna i ka ɲɛnamaya tiɲɛ!
  Magda y"a ɲini ka npogotiginin blonde dusu saalo:
  - Yesu nana tuma min na, suw bɛɛ na kunun, nin na kɛ kamalennya banbali ye fo abada !
  Gerda ye nisɔndiya jira k"a fɔ ni dususuma ye ko:
  - Ala ka a bali !
  Christina y"a jaabi ni dimi ye ko:
  - Nka ne ye Ala dɔnbali ye min bɛ sariyakolow la. Ne dalen t Ala la ani ne t"aw laadi!
  Gerda y"a kamankun barikamaw kɔrɔta minnu tun ye ɲɛgɛnw ye:
  - N tɛna n yɛrɛ wele dannaba barikama, nka... Fɛn caman bɛ yen, nafolomafɛnw ni Ala dɔnbaliw tɛ se ka minnu ɲɛfɔ. Dugukolo bɔyɔrɔ fana sen bɛ o la!
  Charlotte, min tun bɛ ka a yɛrɛ su cɛncɛn funteniman na, o y"a jaabi ko:
  - Nka hakilina in ka di n ye ka tɛmɛ - ala caman. Ko olu, nin Demiurge Ala ninnu, ye diɲɛ ni Dugukolo Da ɲɔgɔn fɛ. O kɔfɛ, kɛlɛ dɔ kɛra u ni ɲɔgɔn cɛ, o min kɛra sababu ye ka balawuw ni balawuw lase u ma. O de y"a to balawu sugu bɛɛ kɛra. Ala ka kɛlɛ bɛ kɛ sababu ye ka kɛlɛw lawuli mɔgɔw ni ɲɔgɔn cɛ!
  Gerda y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - Nka Alemaɲi Ala bɛ se sɔrɔ tuma bɛɛ !
  Charlotte y"a kunkolo wuli.
  - O ma Kɛ diɲɛ kɛlɛ fɔlɔ waati la. Hali ni an tun surunyana se sɔrɔli la!
  Christina ye a kunkolo wuli ni fanga ye:
  - O de don ! A tun ka kan ka Prusse kɔrɔnyanfan saraka waati dɔ kɔnɔ, nka a tun man kan ka sɔrɔdasiw bɔ Tlebi Front la. O kɔ, u tun bɛ lamini ka Pari minɛ. Faransi bɛ a yɛrɛ di... O bɛɛ kɔfɛ, a ye se sɔrɔ. Wa ka t"a fɛ... N hakili la ni Angletɛri tun ye kuncɛbaya jira, an tun bɛ se ka bin a kan ɲɔgɔn fɛ ni Itali, Turquie ani Japon ye. Wa u tun bɛna a mugumugu ni ji jukɔrɔla kurunw ye ani kurunbaw ka wale kelen ye!
  Magda y"a kɔlɔsi ko:
  - I ɲinɛna Irisi kɔ !
  Christina y"a yɛrɛ latilen ko:
  - n ma ɲinɛ foyi kɔ ! Irisi tun bɛna se sɔrɔ Faransi ka yɛrɛdi kɔfɛ. Ka fara o kan, Zar Nicolas II tɛ Stalin ye. Irisi masakɛ tun bɛna hɛrɛ kɛ an fɛ joona, bawo a ye se sɔrɔ. Wa an tun bɛna... Kuma surun na, Irisi jamana ka zari waati la, a barika tun ka dɔgɔ yɛrɛ ka tɛmɛ kominisi Irisi kan!
  Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ.
  - A bɛ ten ! Nka, tiɲɛ na, an ye sababu sɔrɔ o waati la. Adolf Hitler kɛra hakilitigi ye ka tɛmɛ o kan. A ye bɛnkansɛbɛn dɔ Kɛ ni Stalin ye min tɛ binkanni ye, k'a juguw Kὲlɛ dɔɔnin-dɔɔnin. Nin ye politiki hakilitigiya ye!
  Christina y"a kɔlɔsi ko:
  - A bɛna kɛ hakilina ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan ka Angletɛri ban, ka sɔrɔ ka bin Soviyetiki jamana kan dɔrɔn !
  Charlotte y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - N bɛ sɔn nin ma !
  Gerda kɔni, a y"a sɔsɔ ko:
  - N"an tun ma bin URSS kan san 1941, wa n"an tun ma se sɔrɔ kɛlɛbolo bilenmanw kan minnu tun ma labɛn lafasali kɛlɛ kama, u tun bɛ se ka bin an kan tuma min na an ye Angletɛri binkanni kɛ. O la sa, sugandili wɛrɛ tun t"an bolo!
  Magda ye a kunkolo wuli:
  - Stalin ye politikikɛla ye min bɛ a janto ! N"a sɔrɔ a tun tɛna farati lase o ko sugu ma!
  Gerda y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - Nka, a ye wasakoba ye Stalin fɛ walasa ka sababu di an ma ka Angletɛri tiɲɛ. O cogo la, fanga minnu ka bon ni tɔw ye, olu tun bɛna bin a kan. Wa an tun na o su don. Wa, k"a sɔrɔ Angletɛri ye a kɛlɛ, Irisi tun bɛ se ka sababu sɔrɔ hali bi an kama. N"o tɛ, an ka kan ka sɔn a ma ko cogo si tɛ an juguw bolo!
  Charlotte fana ye fɛn dɔ sɔrɔ a ye min sɔsɔ:
  - Fo ka se jinɛw i n"a fɔ URSS ni USA ka se sɔrɔ, a ka surun kosɛbɛ k"a fɔ ko jugu tɛ se ka sababu sɔrɔ. An ye caman kɛ, an ye sira jan sɔrɔ, nka... Gɛlɛya caman bɛ an ɲɛfɛ hali bi. Nin ye Ɔsitarali ye sisan. Koba wɛrɛ kɛra Alemaɲi sɔrɔdasiw bolo!
  Gerda y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - An bɛna o fana kari ! N ye taama fila kɛ kaban Suwisi ni Suwɛdi, nka a dɔgɔyalenba la, a ka suma kosɛbɛ Ɔsitarali jamana na.
  Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a fɔ ni jigiya ye ko:
  - ne dalen b'an ka sebaaya la ! A tɛ se ka kɛ dɔrɔn cogo wɛrɛ la!
  Npogotigininw tun ka kan ka u ka sumaya dabila kungo kɔnɔ, ka segin ka taa bolifɛnw na. Petoroli donli kɛra ɲɛtaa ye. Wa npogotiginin ninnu farala u teri kɔrɔw kan ka bɔ Tigɛ bataillon na.
  Npogotiginin minnu bɔra nin musow ka kulu in na, olu ye Mujahideen lankolonw ɲini. Nka, minnu tun ka dɔgɔ. Wa sisan, u ye sira minɛ ni nisɔndiya ye ka taa Ɔsitarali minɛ. Farafinna wɛrɛ min ka di Wehrmacht ye ten.
  Alimanjamana tun bɛ ka fanga lajɛ o panni kama ani k"a labɛn ka jigin.
  Margaret ye a dɔnbaga kɔrɔ Christina ni Gerda kunbɛn ni bonya ye. O bɛɛ kɔfɛ, bɛɛ tɛ se ka diamant sɔrɔ Knight"s Cross kama! O sosiyete in kɔfɛ, u tun ka kan ka npogotigininw bila ka taa kɔnɔta kɛ ani ka taa kanpaɲi kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ la denw bangeli kama. O la sa, Irisi sosiyete kɔnɔ, n"a sɔrɔ u tɛna waati sɔrɔ k"u sen don a la.
  Nka, cɛɲiw tun bɛ i ko u nisɔndiyalen don ani u tun bɛ kɛlɛ kɛ. N tun t"a fɛ ka sunɔgɔ tugun ani npogotiginin minnu tun datugulen bɛ kabini danfaralen dɔ kɔnɔ, olu tun bɛ ka kuma.
  Magda sigilen bɛ sigilan dɔ kan min dilalen don ni jiri ye, o y"a jira ko:
  - Kafiriw, a kɛnɛma hakilina bɛɛ n"a ta, o fana tɛ se ka ɲininkali caman jaabi. Misali la, demiurge ala caman bɔra min?
  Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a y"a jaabi ko:
  - I n'a fɔ Ala kelenpe tɛ se ka ɲininkali jaabi cogo min na, Ala kelenpe min ye Dugukolo da, o bɔra min ?
  Magda ye a kunkolo wuli:
  - Nin ye ɲininkali ye min bɛ fɔ cogo min na... Dannaya fɛ an bɛ sɔn a ma iko axiome ko Ala Sebaayabɛɛtigi tun bɛ yen tuma bɛɛ. Wa nin ye axiome ye min tɛ dalilu de wajibiya.
  Christina y"a fɔ k"a kunkolo wuli ko:
  - A tɛ se ka miiri fɛn dɔ la min bɛ yen badaa, wa a barika tɛ dan, wa a hakili tɛ dan. O bɛ hakilinata sɔsɔ. I n"a fɔ an b"a Ye cogo min na Dugukolo kan, fɛn nɔgɔmanw bɛ fɛn gɛlɛnw Lawuli, wa an bɛ fɛnɲɛnɛma-ko kɔlɔsi. Wa o kɔfɛ ka bɔ min ka gɛlɛn kosɛbɛ, fɛn nɔgɔmanw nana. O min bɛ sɔsɔli kɛ tiɲɛ kɔlɔsilen na.
  Misali la, hadamadenya bɛ ka gɛlɛya ka taa a fɛ, a tɛ ka nɔgɔya! Ani an tɛ mɔgɔ dɔgɔya fewu, nka o kɔfɛ, an bɛ ka kɛ mɔgɔ dafalenw ye ka taa a fɛ!
  Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a y"a fɔ ko:
  - Logique don ! Ala ka jiginni bɛ na ni sebaayabɛɛtigi Demiurge Ala dabɔli ye!
  Magda y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - O filozofi sugu bɛ se ka ni tiɲɛ !
  Charlotte y"a ɲɛw Dɔgɔya k"a Fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Nka ɲininkali ye nin ye, diɲɛ ye san jumɛn ye ?
  Magda y"a kamankun barikamaw, minnu yiriwara, olu kɔrɔta:
  - Lakodonbali! Ani mun na o ɲininkali sugu bɛ kɛ?
  Charlotte ye jaabi di ni hakilitigiya ye:
  - O bɛ tali kɛ Sitanɛ ka murutili la. Sitanɛ ye mɛlɛkɛ fɔlɔw dɔ ye, n"a ma kɛ mɛlɛkɛ fɔlɔw ye. U b'a wele mun na - Dugukolo Denkɛ ! Wa n"a murutira, o tuma na fɛ, n"a sɔrɔ waati caman ma tɛmɛ kabini a dabɔra ani a murutili. N"o tɛ, a bɛ sɔrɔ a y"a yɛrɛ minɛ ni hakilisigi ye san miliyari caman kɔnɔ, wa a barika banna ka kɛ naloman ye.
  Magda ye a ɲɛda biri ani a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa o la mun ?
  Charlotte hakilitigi y"a fɔ ko:
  - Wa dɔnnikɛlaw b' a fɔ ko an ka diɲɛ in bɛ san miliyari caman bɔ ! A bɛ waati jan ta kosɛbɛ walasa dolow yeelen ka se dugukolo dugukolo ma! Nka ka kɛɲɛ ni Bibulu ye, a tɛ se ka kɛ miliyari caman ye!
  Magda ye miiri dɔɔnin ka jaabi di ko:
  - Ala ye dolow yeelen da min sera an ma kaban. Hadama ni Hawa tun ye mɔgɔkɔrɔbaw ye, denmisɛnw tun tɛ. Tle ni kalo ni dolow tun bɛ yeelen bɔ u ye kaban. O kɔrɔ ye ko Matigi ye diɲɛ da yiriwali la. O la sa, i ka layidu bɛɛ tɛ foyi jira.
  Charlotte y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Walima n'a sɔrɔla u b' a jira ko ala caman bɛ yen ? Ala minnu ye diɲɛ da!
  Magda y"a jaabi ni sigasiga dɔ ye ko:
  - An ka diɲɛ ye kelen ye ka caya walima ka dɔgɔya ani ka sigi senkan, n"a ka sariyabaliya bɛɛ ye. Wa, ala caman sɔrɔli bɛ na ni a ye ko diɲɛ tun bɛna tila ka kɛ yɔrɔw ye.
  Charlotte fana ye sɔsɔli kɛ ni hakilitigiya ye kosɛbɛ:
  - kɛlɛkurun in bɛ ka jɔ mɔgɔ camanba de fɛ ! O bɛɛ n"a ta, kɛlɛkurun ye masin barikama ye. Ɔwɔ, wa Dugukolo jɔlen bɛ demiurge ala caman fɛ, nka o t"a to Dugukolo tɛ fɛnba ye!
  Magda y"a ɲɛda kɔrɔta k"a fɔ ko:
  - Wa o mankan bɛ i ko hakilina ! Nka nin ye hadamaden ka hakilina gansan ye. A ni Ala ka sebaaya tɛ ɲɔgɔn ta, o min tɛ se ka faamuya!
  Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ.
  - sɔsɔli nɔgɔman ye ko Matigi ka miiriliw tɛ faamuya ! Wa, o bɛ se ka fɔ ani ka fɔ ɲɛnamaya ko bɛɛ la!
  Magda ye kumakan dɔ fɔ ko:
  Matigi ka nin bolo in jiribolo kelen-kelen bɛɛ la.
  N bɛ nege ye sugo la ka ideali kɛ...
  Nka kabako don an ka mɔgɔw bɛ tɔɔrɔ a bɛ ɲini ka kɛ jahanama kɔnɔ,
  Ani wariko fangatigi ye an kamanw siri ni juguya ye!
  Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ.
  - Dumuni kɛ ka ɲɛ ! Mun na i tɛ i biri jirisunba kɔrɔ?
  Magda y"a bolokɔnincinin wuli:
  - Yah i ka !
  Npogotigininw y"a daminɛ ka sɛgɛn k"a jɛya... Baro min kɛra diinɛko kan, o ma taa ɲɛ. An bɛ se ka kuma mun wɛrɛ kan? SS bataillon kɛlɛcɛw ka miirili tun dan ye.
  Gerda ye a bolo da tankiw kan baro kɔnɔ:
  - An ka " Warabilen " ye Alemaɲi hakili jiracogo dɔrɔn de ye ! O la, a ka bon kosɛbɛ ani ni marifa ye!
  Magda y"a fɔ, k"a senkɔni nɛ min bɛ a la, o magaya n"a bolow ye:
  - Wa " Soso " ka bon yɛrɛ - o kɔrɔ ye ko a barika ka bon ! Ani a ka kɛlɛkɛminɛnw ka bon ka tɛmɛ o kan! Ani marifa fila siɲɛ kelen!
  Charlotte y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - Sosɛti fitinin charman ! An bɛna bɛɛ sɔgɔ ka kɛ mugu ye!
  Magda y'a ta ka dɔnkili da ko:
  - Kalili ni kɔrɔlen , jugu bɛ kali tugun ! Aw ka n sɔgɔ, ka n sɔgɔ ka kɛ mugu ye! Nka mɛlɛkɛ tɛ sunɔgɔ, fɛn bɛɛ bɛna ɲɛ... Wa fɛn bɛɛ bɛna ban ka ɲɛ! Wa, fɛn bɛɛ bɛna ban ka ɲɛ!
  Charlotte y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - Minnu bɛ u jigi da mɛlɛkɛw dɛmɛni kan, olu bɛ bin ka ɲɛsin jahanama ma !
  Magda y"a jaabi ko:
  - jinɛw bɛ mɔgɔ o mɔgɔ kun na , don nataw la jahanama dɔrɔn de bɛ yen !
  Gerda barila k"a fɔ ko:
  - Ne ni Charlotte tun bɛ T-34 dɔn kosɛbɛ tuma min na u tun bɛ ka sɛgɛsɛgɛli kɛ ! Wa i b"a dɔn, nin tɛ tanki juguba ye Dugukolo kan!
  Kunsigi bilenman in y"a fɔ ni baga ye ko:
  - A ka fisa, nka... A yecogo ka dɔgɔ dɔɔnin. Tiɲɛ na, a ka gɛlɛn kosɛbɛ ka jugu gosi ka bɔ o pankurun sugu la! An ka kan ka sɔn o ma!
  Gerda y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye ko:
  - Kɛlɛminɛnw ni tobilikɛminɛnw cogoya ɲuman. Hali ni "Tiger" -2 ni "Lion" bɛna kɛ ni kɛrɛfɛla lakanani ɲuman ye.
  Christina, nin sunguru nalonma kunsigi bilenman in y"a fɔ ko:
  - " Warabilen " fana bɛ ni toriya ɲuman ye, ɲɛda jiginni siratigɛ la. Nka "Tigɛ"-2 ɲɛda bɛ Taa 'sèn na.
  Gerda y"a jaabi ko:
  - Nka kɛlɛkɛminɛnw janya ye milimɛtɛrɛ 180 ye. O bɛ sɛbɛnfura fitininw musaka bɔ. Sankanso siratigɛ la, "Waraba" Kɛra ka ɲɛ ka Tɛmɛ "Tigɛ" kan, nka nin, tiɲɛ na, o tɛ dan ye. N b"a dɔn ko an ka dilanbagaw bɛna fɛn dɔ da min dafalen don kosɛbɛ.
  Wa, npogotigi cɛɲi y"a sennasanbara gosi nɛgɛdaga kan, fo dɔnkilidakan dɔ ye mankan bɔ.
  Kɛlɛcɛw sɛgɛnna. U tun b"a fɛ ka sunɔgɔ. I bɛ se ka fɛn nafama dɔ minɛ yen...
  O waati kelen na, kɛlɛ bɛ ka kɛ Kawuka jamana na. Ka Fàra Panther kan, Alimanw fana tùn bɛ baara Kɛ ni Tiger-2 ye. Fana tanki min bɛ o cogo kelen na a cogoya la, nka a ka bon dɔɔnin, a girinya ka bon ni kanon ye min janya ye milimɛtɛrɛ 88 ye, ani a ka kɛlɛkɛminɛnw ka bon. Tiɲɛ don, girinya min ye tɔni bisaba ni duuru ye, ka tɛmɛ o kan, nka hali bi a tɛ kɔrɔfɔ, o bɛ se ka kɛlɛ ni motɛri kɔrɔ ye min fanga ye so 700 ye. Nka, Vintik ni Shpuntik ye motɛri dɔ dilan kaban min fanga ye so 1000 ye. Wa "Tiger"-2 fana y"a daminɛ ka pan tiɲɛ yɛrɛ la. "Waraba" bɔra kɛnɛ kan, ni kɛlɛkɛminɛnw yɛrɛ ka bon, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛrɛ fɛ, ani marifaw ye milimɛtɛrɛ 105 ye.
  Wa, a girinya tun ye tɔni binaani ni duuru ye, o kɛra gɛlɛyaba ye Soviyetiki sɔrɔdasiw bolo.
  Nɛnɛ waati binaani ni saba - binaani ni naani, Kawuka minɛna Aliman sɔrɔdasiw fɛ. Kɛlɛ in y"a daminɛ ka taa cogo wɛrɛ la ni Stalin ka ko kɛlenw ye.
  Naziw ye Ɛndujamana minɛ Marisikalo la, u y"a daminɛ ka taa ɲɛ Ɔsitarali fan fɛ. Wa o waati kelen na u ye Afiriki rak.
  Stalin ye hɛrɛ di u ma cogo o cogo. San binaani ni naani kaban, a kɛlen kɔ ka Afiriki minɛni dafa, Hitler sɔnna Stalin ka hɛrɛ laɲini ma.
  O cogoyaw tun ye jɔnya ye, i n"a fɔ juru sarali ani ka fɛnɲɛnamafagalanw ni fɛn wɛrɛw di Reich sabanan ma.
  San binaani ni naani samiyɛ la, jigin kɛra Angletɛri, Lɔnduru binna dɔgɔkun kelen kɔnɔ. O kɔfɛ, binkanniba dɔ daminɛna Ameriki kan. Vintik ni Shpuntik ye jidagayɔrɔ kura dilan minnu tun bɛ taa teliya la ka tɛmɛ kurunw kan ani minnu tun bɛ torpidow ɲɛminɛ ni rada ye. Wa u ma fɛn caman wɛrɛw Dabɔ.
  Laser sitɛmu min bɛ diskɛtiw kan, o kɛra fanga ye kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Wa a tun ka bon dɔrɔn.
  Ameriki ye a yɛrɛ minɛ fo san 1945 Zuluyekalo la, a y"a yɛrɛ di. Hɛrɛ waati dɔ sera. Waati dɔɔnin ye tiɲɛ ye...
  Hitler ma diya a ye ko Zapɔn ye waajulikɛyɔrɔ caman ta. Wa, a nege tun b"a la dɔrɔn ka a yɛrɛ sara ani ka dugukolo minɛ.
  Wa, san 1953 Awirilikalo tile 20, kɛlɛ daminɛna ni Zapɔn ye. Stalin nɔnabila, Beria, y"a ka dɛmɛ di Hitler ma.
  Fuhrer sɔnna o ma, ka kɛɲɛ ni sarati dɔw ye. O kɔrɔ ye ko URSS bɛ kɛlɛ kɛ ni fanga bɛɛ ye, nka a bɛ segin Sakhalin saheliyanfan ni Kuril kulu dɔrɔn de kan.
  Beria, min tora ka bonyaba di Hitler ma, o sɔnna o saratiw ma.
  Kɛlɛ ma ɲɛ Zapɔnkaw fɛ kabini a daminɛ na. U ka pankurunw, minnu tun bɛ ni laser marifaw ni funteni-fiɲɛw ye, olu tun bɛ mɔgɔ tɔɔrɔ kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Wa, fɛn bɛɛ tun jeni tiɲɛ na ka kɛ buguri ye, ka wuli ka kɛ nɛgɛ sɔgɔlenw ye.
  URSS ye T-54 ni IS-7 pankurunw fili kɛlɛ la, minnu fana fanga tun ka bon ni Zapɔn ta ye, ani jet awiyɔnw.
  Kὲlɛ in Kɛra kalo duuru kɔnɔ, a labanna ni Zapɔn ka sebaaya ni a minɛni ye. A kɛra se sɔrɔli ye min bɛ mankanba bɔ...
  Wa Alenka ka pankurun baarakɛlaw minnu tun bɛ IS-7 kan, olu y"u yɛrɛ danfara kɛlɛw la. Mobili in ye baara kɛ ka ɲɛ, wa a ye Zapɔn mastodon caman bin.
  Wa npogotigininw ye marifa ci ni u senkɔni gansanw ye, wa u kɛra cogo bɛnnen na kosɛbɛ.
  Nka ninnu ye so détails ye...
  URSS ye Sakhalin saheli ani Kuril kulu sɔrɔ kokura. Wa o cogo la, fanga ni dugukolo kuraw sɔrɔla...
  Hitler, waati dɔ kɔnɔ, a ye diɲɛ tɔ rak a yɛrɛ kɔrɔ. Nka URSS tun ye ɲɛnamini ye a bolo tuma bɛɛ. Fuhrer tun b"a fɛ ka se sɔrɔli kura ni cɛsiri kura kɛ Wehrmacht kan.
  Wa o kɔfɛ, san 1958 Awirilikalo tile 20, kɛlɛba kura daminɛna ni binkanni ye Moskow kan.
  Alemaɲi npogotigininw bɛ ka kɛlɛ kɛ sankolo la. Albina ni Alvina ye ɲɔgɔn sɔrɔ.
  U ye Soviyetiki awiyɔnw ci. Npogotigininw bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, u bɛ bikini dɔrɔn de don ani sennasanbara. Avion marifaw bɛ ɲɛsin jugu ma.
  Albina ye Soviyetiki mobili dɔ gosi ani a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Nin ye kabako ye an hakili la !
  Alvina fana ye Soviyetiki Yak dɔ tigɛ ani k"a fara a kan ko:
  - An ka mansamara nɔɔrɔ kama !
  Wa muso kɛlɛcɛw fana ye kɛlɛ kɛ ani ka kɛlɛ kɛ waati dɔ la ni jugu ye. Ani, a ka di u ye ka mɔgɔw tɔɔrɔ.
  Komsomol mɔgɔ dɔ tɔɔrɔla. U ye sunguru farilankolon in ka finiw bɔ a la ka bugɔ ni bugɔli ye. O kɔfɛ, u ye Komsomol tɔnden sennasanbaraw jeni ni bere funteni ye. Wa n ka kan k"a fɔ ko a diyara u ye.
  O kɔ, u ye sungurunnin senkɔniw kari. Wa tɔɔrɔ min ka ca ni tɔw bɛɛ ye, o ye ka Venus kɔnɔbara tasuma don ni fitinɛ ye. Wa, sungurunnin in hakili bɔra a la dimi fɛ.
  Nka, Albina ma a hakili sigi hali o yɔrɔ la. A nana ni fitinɛ ye sungurunnin disi jɛlen na. Ani a y"a tobi. O kɔ, a ye sogo mɔlen tigɛ k'a dun, k'a pɛrɛn ko:
  - A ka di dɛ !
  Alvina ye sin tɔ kelen tobi ni yeelen ye k"a kɔlɔsi ko:
  - Ɔwɔ, nin ye koba ye dɛ !
  Wa, o diyara Alemaɲi npogotigininw ye kosɛbɛ.
  Nka u bɛɛ tɛ o danfɛn suguw ye. Yan Anastasia Witchakova ni Akulina Orlova bɛ ka kɛlɛ kɛ sankolo la, ka ɲɛsin Alemaɲi wuluw ma.
  Wa, u b"u ka seko ni hakilitigiya jira.
  Npogotigininw, tiɲɛ na, u bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ. Wa u bɛ saya kadow laɲini jugu ma.
  U bɛ dɔnkili da u yɛrɛ ye.
  - nɔɔrɔ ka kɛ kominisi jamana ye , .
  Lenin ye dusu don an kɔnɔ ka kɛlɛ kɛ...
  Fasisiw kɔkolo karilen don, .
  An ka diɲɛ kura jɔ!
  Anastasia ye marifa ci jugu ma n"a senkɔniw ye, ka Alemaɲi ka awiyɔn dɔ ci ani ka pɛrɛn:
  - Kominisi bilenman kama !
  Akulina Orlova ye jugu gosi ni seko ye n"a sennasanbaraw ye, k"a tigɛ k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Irisi hakili ka se sɔrɔli kama !
  Npogotigininw ye pɛrɛn ɲɔgɔn fɛ:
  - Ka ɲɛsin Fasokanw ni Stalin ma !
  Nin ye o kɛlɛ gɛlɛn sugu ye min bɛ senna ɲɛfɛla bɛɛ la.
  Alemaɲikaw barika ka bon tiɲɛ na. Wa u bɛ taa ɲɛ, hali ni u bɛ taa dɔɔnin dɔɔnin, ni tiɲɛniba ye.
  Npogotigininw fana bɛ kɛlɛ kɛ senna-sɔrɔdasi la...
  Komsomol npogotigininw bɛ culotte dɔrɔn de la.
  Yan, Alenka ye marifa ci ka bɔ marifakisɛ dɔ la, ka Naziw tigɛ ka kɛlɛcɛw ka layini bɛɛ gosi.
  O kɔ, a b"a fɔ ko:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Irisi jamana ye !
  Anyuta fana bɛ marifa ci jugu ma. A b"o kɛ cogo bɛnnen na kosɛbɛ ani cogo jɛlen na. Ani ka fasisiw tigɛ. O kɔfɛ, a bɛ grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka Naziw ka pankurun kari ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Rus' senuma ma!
  Alla fana bɛ marifa ci juguw la. A b"o kɛ cogo bɛnnen na kosɛbɛ. A bɛ saya nilifɛn fili san fɛ n"a sennasanbara jɛlen ye, k"o kɛ ni seko ye. Kunsigi bilenman bɛ Krauts gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  -Ka ɲɛsin kominisi waati ma !
  Maria fana ye marifa ci jugu la. A bɛ fasisiw tigɛ ka jigin, a bɛ o kɛ ni fanga ye kosɛbɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka Rus' an ba !
  Wa n"a senkɔniw ye, a bɛ grenade dɔ fili tugun. Alemaɲi ka pankurun, a kɛlen kɔ ka tiɲɛni sɔrɔ, a bɛ wuli... Wa kɛlɛkɛminɛn bɛ tigɛ.
  Marusya, ka fasisiw sɔgɔsɔgɔ. Wa n'a sennasanbara jɛlenw ye a ye grenade kulu bɛɛ fili k'a fɔ ko :
  - Bamanankanba in kama !
  Ninnu ye npogotigininw ye yan, fanga belebeleba kɛlɛbagaw dɔrɔn. O la, bɛɛ bɛ halaki ka tugu ɲɔgɔn na.
  Nin ye kɛlɛ duuru ye. Ani fasisiw hakɛ min bɛ ka kɔrɔtɔ. Wa kɛlɛcɛ nɛrɛmaw bɛ ka u sen don o binkanni in na. A ka kan k"a fɔ k"u ye cɛw ye minnu bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  Nka Irisi npogotigininw b"u tigɛ ka jigin k"a sɔrɔ u ma seli kɛ.
  Bataillon cɛɲi ni kɛlɛcɛw bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye. Ani o cogo la tanned ani chocolat.
  Ani Alemaɲi ka masin barikamaw Yu-888 bɛ ye sankolo la. U ye bɔnbuw ci Soviyetikiw ka sigiyɔrɔw la, ka juguw tiɲɛ. Ani u bɛ baara kɛ ni baarakɛcogo ɲumanba ye.
  Hawa, ka bɔnbuw fili, k"a senkɔni jɛlen, bulama digi pedali kan. A bɛ kadow fili Soviyetiki duguw la, a bɛ mankanba bɔ ko:
  - Reich sabanan ye se sɔrɔ !
  Agatha sɔnna o ma, a ye halakili nilifɛnw bɔn.
  - An y' an juguw bɛɛ kari kaban !
  Wa Naziw bɛ ka woyo kaban ka Moskow lamini ka bɔ fan wɛrɛw la.
  O kɔfɛ, Oleg ni npogotigininw donna kɛlɛ la tugun, ka Irisi dɛmɛ, walima ka fɔ ka ɲɛ, URSS dɛmɛ.
  Yan, sunguru sennasanbara wɛrɛ, n"o ye Margarita ye, o farala u kan. Muso baliku fana, sɛbɛnnikɛla kɛra sungurunnin ye min si bɛ san tan ni fila ɲɔgɔn na sayabaliya musaka la, wa a bɛ cidenyabaara dɔ kɛ.
  Kɛlɛcɛ minnu bɔra san kɛmɛ mugan ni kelennan na, olu ye ɲɔgɔn kɛlɛ tugun ni san kɛmɛ mugannan naziw ye.
  Fasisiw ka mansamara bulama kɔnɔ, sɔrɔdasi caman bɛ yen. U bɛ woyo i n"a fɔ baji banbali.
  Oleg Rybachenko, min tun bɛ ka Naziw tigɛ ni npanw ye, sennamɔgɔw ni pankurunw, o ye mankanba bɔ:
  - An tɛna an yɛrɛ di abada !
  Ani disiki nɔgɔlen dɔ panna ka bɔ cɛnin sennasanbara la!
  Margarita, k"a juguw sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Yɔrɔ bɛ diɲɛ kɔnɔ jagɛlɛya walew kama !
  Ani bagajiw jɛnsɛnna ka bɔ sungurunnin sennasanbaraw la, ka Naziw n"u ka awiyɔnw ni pankurunw gosi.
  Natasha fana y"a senkɔniw fili, ka mɔgɔfaga kɛ, ka kule:
  - An tɛna ɲinɛ abada, an tɛna yafa abada.
  A ka npanw tɛmɛna mansin kɔnɔ ka Naziw kɛlɛ.
  Zoya, ka juguw tigɛtigɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin komandi kura ma !
  Ani pikirijikɛlan wɛrɛw jɛnsɛnna ka bɔ a sen gansanw na. Ani Nazi sɔrɔdasiw ni awiyɔnw ɲɛw la ani u dawolo la.
  Ɔwɔ, a jɛlen don ko kɛlɛcɛw tun bɛ ka nisɔndiya ani ka kɛ mɔgɔ farimanw ye.
  Augustin, ka sɔrɔdasi finmanw ni pankurunw tigɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - An ka nɛgɛso bɛna kɛ !
  Ani, nilifɛn kura dɔ, min ye mɔgɔfagala ye, o bɛ pan ka bɔ a sennasanbara la. Wa Takni ni kɛlɛcɛ finmanw bɛ bin.
  Svetlana bɛ mansin tigɛbaga tigɛ, a ka npanw bɛ i n"a fɔ sanpɛrɛn.
  Naziw bɛ ka bin i n"a fɔ jirisun tigɛlenw.
  Npogotiginin bɛ pikirijikɛlanw fili n"a sennasanbaraw ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - A bɛna se sɔrɔ Ba Irisi ye !
  Oleg Rybachenko ye taa ɲɛ Naziw kama. Terminator cɛden bɛ sɔrɔdasi bulamaw tigɛtigɛ.
  Wa o waati kelen na, cɛnin sennasanbaraw senkɔniw bɛ pikirijikɛlanw fili kɛnɛma ni baga ye, u bɛ jirisunw tigɛtigɛ ka awiyɔnw ci.
  Cɛdennin bɛ mankanba bɔ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Future Rus' ye!
  Wa lamaga la a bɛ bɛɛ kunkolo ni a dawolo tigɛ.
  Margarita fana b"a juguw sɔgɔsɔgɔ.
  A sennasanbaraw bɛ yeelen bɔ dɔrɔn. Naziw bɛ ka sa ka caya. Kɛlɛcɛ bɛ pɛrɛn ko:
  - Ka taa dancɛ kura la !
  Wa o kɔ fɛ, sungurunnin b'a ta k'a sɔgɔsɔgɔ...
  Fasisiw ka sɔrɔdasi suw jamaba dɔ.
  Nka Natasha bɛ ka kɛlɛ kɛ. A bɛ Naziw tigɛtigɛ ka fara tankiw kan, ka dɔnkili da ko:
  - Rus' ka bon ani a bɛ kɛnɛya, .
  Ne ye sunguru kabakoma ye kosɛbɛ!
  Ani disikiw bɛ pan ka bɔ a sennasanbara la. Min ye fasisiw dawolo tigɛ. Ɔwɔ, nin ye sunguru ye.
  Zoya bɛ ka kɛlɛ kɛ. A bɛ sɔrɔdasi bulamaw tigɛtigɛ ni a bolo fila ye. Aw bɛ daji bɔ ka bɔ tubabukan na. Wa a bɛ furakisɛ fagalenw fili n"a senkɔniw ye - a bɛ pankurunw ni awiyɔnw ci ka jigin.
  Wa o waati kelen na, a bɛ dɔnkili da a yɛrɛ ye:
  - Eh, kuluba fitinin, an ka taa !
  Eh, n ka fɛn kanulen bɛna kɛ!
  Agustin, min ye Naziw tigɛ ani ka sɔrɔdasi bulamaw halaki, o pɛrɛnna ko:
  - Bɛɛ bɛ sɔgɔsɔgɔ ani bagan fari la , .
  A ye binkanni kɛ yurukuyuruku polisiw kan ni nɛgɛbere ye!
  Wa n"a y"a sennasanbara gansanw ci jugu ma, o bɛna waraba faga, ka tɛmɛ o kan yɛrɛ ka pankurun dɔ faga.
  Wa o kɔfɛ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Wolo wuluw !
  Svetlana bɛ ka kɛlɛ kɛ. A bɛ Naziw tigɛtigɛ, ka u tigɛtigɛ. A bɛ saya nilifɛnw ci u ma ni sennasanbaraw ye.
  A bɛ mansin boli ni npanw ye.
  Crushed caman kɛlɛcɛw ni kulekan:
  - Sebaayaba bɛ na !
  Wa tugun npogotiginin in bɛ kungo-kɔnɔ-taama na.
  Ani a sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlan fagalenw ci, ka pankurunw ni awiyɔnw tiɲɛ.
  Oleg Rybachenko ye a yɛrɛ pan. Cɛdennin ye somersault kɛ. A ye Nazi caman tigɛ panni dɔ la.
  A ye furakisɛw fili n"a senkɔni gansanw ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ ne ka jagɛlɛya cɛɲi ye !
  Wa tugun, cɛnin bɛ kɛlɛ la.
  Margarita bɛ taa a ka kɛlɛ kɛ. A bɛ jugu bɛɛ tigɛtigɛ ka tugu ɲɔgɔn na. A ka npanw ka nɛnɛ ka tɛmɛ mansin nɛgɛw kan. Ani senkɔniw bɛ saya kadow fili, pankurunw ni awiyɔnw bɛ tasuma na.
  Npogotiginin dɔ bɛ kungo kɔnɔ binkanni dɔ la. A bɛ kɛlɛcɛ bulamaw halaki k"a sɔrɔ seli ma kɛ.
  Ani a bɛ pan ka wuli tuma ni tuma ka tigɛli kɛ!
  Ani halakili nilifɛnw bɛ pan ka bɔ a la.
  Ani Naziw binna ka sa. Ani suw kulu kuuru bɛɛ lajɛlen bɛ ɲɔgɔn kan.
  Margarita bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ye Ameriki misitigi ye !
  O pikirijikɛlan filila a sennasanbara la tugun.
  Ani o kɔfɛ, furakisɛ tan ni fila wɛrɛ!
  Natasha fana ka nɛnɛ kosɛbɛ kɛlɛ la.
  Wa a bɛ fili n"a sennasanbara ye, ka daji bɔ tubabukan na.
  Ani ka pɛrɛn a fogonfogon sanfɛla la:
  - Ne ye saya ye min bɛ manamana ! I ka kan ka min kɛ dɔrɔn, o ye ka sa!
  Wa tugun cɛɲi bɛ ka taa ɲɛ.
  Zoya ye Naziw ka suw tiɲɛnenw bin ni fanga ye. Wa fana ka bɔ a sennasanbara la, tiɲɛni boomerangs bɛ pan ka bɔ.
  Wa kɛlɛcɛ bulamaw bɛ to ka bin ka bin.
  Zoya bɛ pɛrɛn ko:
  - Npogotigi sennasanbara, a bɛna se sɔrɔ i kan !
  Wa, pikirijikɛlan tan ni fila bɛ pan ka bɔ sungurunnin in sennasanbara la. Minnu bɛ taa ɲɛfɛ ka don Naziw dawolo la.
  O kɔ, u binna ka sa.
  Walima k"a fɔ ka ɲɛ, a salen don pewu.
  Agustin ye kɛlɛ kɛ. A bɛ sɔrɔdasi bulamaw tiɲɛ. A ka npanw bɛ ta bolo fila la. Wa a ye o kɛlɛcɛ kabakoma sugu ye.
  Fɔɲɔba dɔ be fasisiw ka sɔrɔdasiw cɛtigɛ.
  Npogotiginin dɔ kunsigi bilenman bɛ mankanba bɔ:
  - Siniko dogolen don ! Nka a bɛna se sɔrɔ!
  Wa binkanni in na, cɛɲi dɔ min kunsigi ye tasuma ye.
  Agustin bɛ mankanba bɔ kungo kɔnɔ nisɔndiya la:
  - kɛlɛ ala bɛna fɛn bɛɛ faranfasi !
  Wa kɛlɛcɛ in bɛ kɛlɛ la.
  Wa a sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlan nɔgɔlen caman fili, baga bɛ minnu na.
  Svetlana bɛ kɛlɛ la. Ani o cogo la, a bɛ manamana ani a bɛ kɛlɛ kɛ. A sennasanbaraw bɛ mɔgɔfagafɛn caman fili kɛnɛma. Mɔgɔ tɛ, nka saya ni kunsigi jɛman ye.
  Nka n"a tiɲɛna, i tɛna se k"a bali.
  Svetlana bɛ dɔnkili da:
  - Ɲɛnamaya tɛna kɛ misiwolo ye, .
  O la sa, i ka pan dɔnkili bulama dɔ la!
  I ka sugo ka kɛ tiɲɛ ye - .
  Cɛɲi bɛ cɛ tigɛli kɛ jɔn ye!
  Wa, npogotiginin sennasanbara ka lamaga bɛ dimi ka taa a fɛ.
  Oleg ka binkanni bɛ ka teliya. Cɛdennin ye Naziw bugɔ.
  A sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlan nɔgɔlenw fili - ka tankiw ni awiyɔnw tigɛtigɛ.
  Kɛlɛcɛ kamalennin bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - dibi mansamara bɛna bɛɛ faranfasi !
  Wa tugun cɛnin bɛ taama na.
  Margarita ye kungo sunguru ye a ka baara la. Ani a bɛ juguw bugɔ.
  O la sa, a ye pɔmutɛri dɔ labɔ ni binkannikɛlanw ye n"a sen gansan ye. A bɛna pɛrɛn ka Nazi kɛmɛ ni pankurun tan fili san fɛ o yɔrɔnin bɛɛ.
  Npogotiginin bɛ pɛrɛn ko:
  - Sebaaya bɛna na an ma hali bi !
  Wa a bɛna mansin boli ni npanw ye - tanki bariliw bɛ pan sira wɛrɛw fɛ.
  Natasha y"a ka taamaw teliya. Npogotiginin bɛ kɛlɛcɛ bulamaw tigɛ. Wa o waati kelen na, a bɛ pɛrɛn ko:
  - Se sɔrɔli bɛ Risi Mansamara makɔnɔ.
  Ani an ka Naziw halaki teliya la.
  Natasha ye sunguru terminateur ye.
  A t"a miiri k"a jɔ k"a ka taama sumaya, wa pankurunw ni awiyɔnw bɛ ci.
  Zoya bɛ ka kɛlɛ kɛ. A bɛ iko a ka npanw bɛ sogo ni nɛgɛ salati tigɛ. Npogotiginin bɛ pɛrɛn a fogonfogon sanfɛla la ko:
  - An ka kisili bɛ fanga la !
  Wa senkɔniw fana bɛ o furakisɛ suguw fili.
  Wa mɔgɔ caman n"u dawolo sɔgɔlen don, suw kuluw, ka fara tankiw karilenw ni awiyɔn binnaw kan minnu dalen bɛ u lamini na.
  Augustin ye sunguru dibi ye. Wa a bɛ bɛɛ tiɲɛ i n"a fɔ robo min dilannen don ni hyperplasma ye.
  A ye Nazi mɔgɔ kɛmɛ ni kɔ halaki kaban. Nka fɛn bɛɛ bɛ ka taa ɲɛ. Wa kɛlɛcɛ fana bɛ mankanba bɔ.
  - Ne ye se sɔrɔbali ye dɛ ! Fɛn min ka nɛnɛ ka bon diɲɛ kɔnɔ!
  Wa tugun cɛɲi bɛ binkanni kan.
  Wa ka bɔ a senkɔniw na, shɔ dɔ bɛ pan ka bɔ. Ani, Nazi kɛmɛ saba ni pankurun tan ni fila farala ɲɔgɔn kan, binkanni barikama dɔ fɛ.
  Agustin ye dɔnkili da ko:
  -I t"i ja gɛlɛya k"an ka dugukolo minɛ !
  Svetlana fana bɛ ka kɛlɛ kɛ. Wa a tɛ lafiɲɛbɔ onsi kelen di i ma. Kungo terminator sungurunnin.
  Ani a bɛ juguw tigɛ ka Naziw halaki. Wa, kɛlɛcɛ bulama jamaba dɔ tun binna kɔdingɛ kɔnɔ kaban ani siraw kan.
  O wɔɔrɔ taara kungo kɔnɔ. O tun ye kungo kɛlɛ ye.
  Oleg Rybachenko seginna ka na baara la. Wa a bɛ taa ɲɛ, ka npan fila bɛɛ wuli. Ani terminator cɛnin bɛ mansin boli. Nazi fagalenw binna.
  Suw ka jamaba. Kulu kuuru minnu falen bɛ joli la.
  Cɛdennin sɛbɛnnikɛla hakili bɛ kungo-kɔnɔ-fɛɛrɛ dɔ la. Sow ni mɔgɔw fana tùn bɛ ɲɔgɔn Dòn yɔrɔ min na.
  Oleg Rybachenko bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Bɔnɛ bɛ bɔ hakili la !
  Ani wari tɔni caman bɛna kɛ yen!
  Ani Terminator Boy ka lamaga kura dɔ la. Wa a sennasanbara bɛna fɛn dɔ ta k"a fili.
  Cɛdennin hakilitigi ye mankanba bɔ ko:
  - Master class ani Adidas !
  A kɛra ɲɛjirali ye min ka di tiɲɛ na. Ani Nazi joli de fagara? Wa u ye kɛlɛcɛ bulamaba minnu ka ca ni tɔw bɛɛ ye, olu faga.
  Margarita fana be kɛlɛ la. A bɛ kanɛli ni nɛgɛ kɛlɛbolow tiɲɛ ani ka mankanba bɔ:
  - Shock regiment belebeleba ! An bɛ ka bɛɛ gɛn ka don sanubɔlan kɔnɔ!
  Ani a ka npanw ye Naziw tigɛ. Kɛlɛcɛ bulamaw ka jamaba binna kaban.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - n yɛrɛ ka nɛnɛ ka tɛmɛ pantɛri kan ! A jira ko i ye mɔgɔ bɛɛ la ɲuman ye!
  Ani, pɔmutɛri min bɛ ni binkannikɛlan barikama ye, o bɛna pan ka bɔ npogotiginin in sennasanbara la.
  Wa a na jugu gosi.
  Wa a bɛna jugu dɔw ta k"u halaki, pankurunw ani hali awiyɔnw.
  Ani Natasha de bɛ kuntigiya la. Wa a b"a juguw gosi, wa a tɛna mɔgɔ si jigi tigɛ.
  I ye Nazi joli faga kaban?
  Wa a ɲinw ka nɔgɔ kosɛbɛ. Wa ɲɛw ye safir ye ten. Nin sungurunnin in de ye mɔgɔfagalaba ye. Hali n"a jɛɲɔgɔnw bɛɛ ye mɔgɔfagalaw ye!
  Natasha pɛrɛnna ko:
  - N bɛ dimi ! Alaman bɛna kɛ i ye!
  Wa tugun npogotiginin bɛna Nazi caman faga ni npanw ye.
  Zoya bɛ taama na, wa a ye kɛlɛcɛ bulama caman tigɛ.
  Ani sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlanw fili. Pikirijikɛlan kelen-kelen bɛɛ bɛ Nazi caman faga. O sungurunninw cɛ ka ɲi tiɲɛ na.
  Agustin taara ɲɛ ani k"a juguw sɔgɔsɔgɔ. Wa o waati kelen na, a tɛ ɲinɛ ka pɛrɛn ko:
  - I tɛ se ka bɔ sanubɔn na !
  Wa sungurunnin bɛna a ɲinw ta k"u bɔ kɛnɛ kan!
  Ani o kunsigi bilenman sugu... A kunsigi bɛ wuli fiɲɛ na i n"a fɔ baarakɛlaw ka pankarti.
  Wa, fɛn bɛɛ bɛ bɔ dimi de la tiɲɛ yɛrɛ la.
  Svetlana bɛ ka taa taama na. Yan n ye kungolo ni tanki tourelle caman tigɛ. Kɛlɛcɛ min b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  A bɛ kan jira. Wa o kɔ, a bɛ daji bɔ ka bɔ tubabukan na. O kɔ, a bɛ pɛrɛn ko:
  - Aw cɛw bɛna sa !
  Ani fana, furakisɛ fagalenw bɛ pan ka bɔ a sennasanbara la, ka sennamɔgɔw ni awiyɔnw gosi.
  Oleg Rybachenko bɛ pan ka pan.
  Cɛdennin sennasanbara dɔ bɛ pikirijikɛlan kulu dɔ bɔ, ka tankiw gosi, ka dɔnkili da:
  - An ka taa taama na , a bɛ jateba dɔ da !
  Kɛlɛcɛ kamalennin bɛ a ka seko bɛɛ la.
  A si bɛ san damadɔw la kaban, nka a bɛ i ko denmisɛnnin. Dɔrɔn barika ka bon kosɛbɛ ani farikolo-ɲɛnajɛ.
  Oleg Rybachenko ye dɔnkili da ko:
  - Hali n"a y"a sɔrɔ tulon ma tugu sariyaw kɔ, an ka balimaya tiɲɛ !
  Wa tuguni, furakisɛw minnu bɛ mɔgɔ faga ani minnu bɛ se ka mɔgɔ gosi, olu panna ka bɔ a sennasanbara la.
  Margarita ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  - Foyi tɛ se ka kɛ ! Ne dalen b"a la ko hɔrɔnya tilebɔ bɛna kɛ!
  Npogotiginin ye nɛgɛso fagalen dɔ fili Naziw n"u ka pankurunw ma tugun, ka t"a fɛ ko:
  - Dibi bɛna ban ! Mɛkalo roses bɛna falen!
  Wa, kɛlɛcɛ in ye pɔmutɛri fili dɔrɔn n"a senkɔniw ye, Nazi ba kelen wulila ka don fiɲɛ na o yɔrɔnin bɛɛ. Ɔwɔ, mansamara bulama, jahanama ka kɛlɛbolo bɛ ka wuli an ɲɛ kɔrɔ yɛrɛ.
  Natasha bɛ kɛlɛ la. A bɛ pan i n"a fɔ kobra. A bɛ juguw fiyɛ. Wa o la sa, Nazi caman bɛ sa ani awiyɔnw binna.
  Npogotiginin tun bɛ baara kɛ n"u ye ni npanw ye, ani kɔɔrikisɛw, ani tamaw. Ani furakisɛw.
  O waati kelen na, a bɛ mankanba bɔ ko:
  - Ne dalen b'a la ko se sɔrɔli bɛna na !
  Ani Irisikaw ka nɔɔrɔ bɛna sɔrɔ!
  Senkɔni jɛlenw bɛ pikirijikɛlan kuraw fili, ka u juguw sɔgɔ.
  Zoya bɛ kungo kɔnɔ lamaga la. Ka taa ɲɛ Naziw kan. Aw bɛ u tigɛtigɛ ka kɛ fɛn misɛnninw ye.
  Kɛlɛcɛ bɛ furakisɛw fili n"a bolokɔnincininw ye. A bɛ bugɔli kɛ kɛlɛɲɔgɔnw fɛ, ka sɔrɔ ka mankanba bɔ:
  - An ka sebaaya dafalen surunyara !
  Wa a bɛ kungo-kɔnɔ-minɛn dɔ boli ni npanw ye, ka tankiw ko. Nin ye sunguru ye tiɲɛ na i n"a fɔ sungurunnin!
  Nka Agustin ka kobra taara a kɛlɛ. Nin muso in ye sugo ye bɛɛ bolo.
  Wa n"a y"a da, o kɔrɔ ye ko a bɛ da.
  O kɔfɛ, kunsigi bilenman bɛna a ta ka dɔnkili da:
  - n b' a kunkolow bɛɛ da ! Ne ye sugo belebeleba ye!
  Wa sisan a ka npanw bɛ baara la ani ka sogo ni nɛgɛ tigɛ.
  Svetlana fana bɛ taa kɛlɛ la. Nin sungurunnin in tɛ ni balilan si ye. A tigɛra dɔrɔn, su jamaba dɔ bɛ bin, ani awiyɔnw ni pankurunw bɛ ka u lamini.
  Terminator blonde bɛ mankan bɔ:
  - A bɛna diya dɛ ! A bɛna kɛ koɲuman ye cogo min na - ne b'a dɔn!
  Wa o kɔfɛ, pewu fagalen dɔ bɛ pan ka bɔ a la.
  Oleg bɛna Nazi kɛmɛ tigɛ tugun, ka sɔgɔsɔgɔ i n"a fɔ mɛtɛrɛ. Wa a bɛna bɔnbu dɔ ta k"a fili.
  A ka dɔgɔ a bonya la, nka a bɛ mɔgɔ faga...
  A bɛna tigɛtigɛ cogo min na ka kɛ fɛn misɛnninw ye.
  Terminator cɛden ye kulekan bɔ ko:
  - Siran masinw ka kamalenninya fɔɲɔba !
  Margarita bɛna o kɛ tugun kɛlɛ la.
  Wa a bɛna tigɛ ka kɛlɛcɛw caman tigɛ. Ani ka yɔrɔ jɛlenbaw tigɛ.
  Npogotiginin bɛ sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Lambada ye an ka dɔn ye cɛncɛn kan !
  Wa a bɛna gosi ni fanga kura ye.
  Natasha dimina ka tɛmɛn fɔlɔ kan o kɛlɛ in na. A bɛ Naziw bugɔ nin cogo de la. A man nɔgɔn u bolo kosɛbɛ ka o sunguru suguw kɛlɛ.
  Natasha y"a ta ka dɔnkili da ko:
  - Boli yɔrɔ la, o ye bɛnkanba ye !
  Wa, kɛlɛcɛ in ye o ɲɔgɔnna gosili caman kɛ a juguw la.
  Ani a bɛ disikiw fili n"a sennasanbaraw ye.
  Yan, n ye mansin boli. Sɔrɔdasi kuntigi bulama jamaba wulila ka taa ani pankurunw jeni.
  Ale ye kɛlɛcɛ cɛɲi ye. I yɛrɛ bugɔ ni o armada jɛman sugu ye.
  Zoya bɛ taama na, a bɛ bɛɛ sɔgɔsɔgɔ. A ka npanw bɛ i ko saya sizo.
  Npogotiginin in ye kanuya dɔrɔn de ye. Wa a sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlan bagabaw fili.
  Aw bɛ kɛlɛɲɔgɔnw gosi. U b"u dawolo sɔgɔ ka sanubɔlanw dilan, ka tankiw ni awiyɔnw kɛ ka pɛrɛn.
  Zoya y'a ta k'a sɔgɔsɔgɔ:
  - Ni ji tɛ pɔnpe la...
  Natasha pɛrɛnna ni nisɔndiya ye ko:
  - Donc (o la) o ye i ka hakɛ ye !
  Wa n"a senkɔni gansanw ye, a bɛ fɛn dɔ fili min bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ. Nin ye npogotigininw ka sunguru ye tiɲɛ na.
  Wa, nɛgɛ dɔ tun bɛ pan ka bɔ a sen gansanw na. Wa a bɛna kɛlɛcɛ caman gosi, ka tourelles tigɛ ka bɔ tankiw la.
  Augustin bɛ ka taa taama na. Teliya ani a ɲɔgɔn tɛ yen a cɛɲi na.
  Kunsigi jɛman b"a la cogo min na. U bɛ wuli i n"a fɔ baarakɛlaw ka pankarti. Nin sungurunnin in ye wulu yɛrɛyɛrɛ ye.
  Wa a b'a juguw tigɛ - i n'a fɔ a wolola ni npanw ye a bolo.
  Kunsigi bilenman, waraba dangalen!
  Agustin y"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ ko:
  - a bɛna kɛ misi kunkolo ye - kɛlɛcɛw tɛna bɔnɛ u hakili la !
  Wa o cogo la a ye kɛlɛcɛ caman sɔgɔ tugun.
  Oleg Rybachenko ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I mago bɛ min na dɔrɔn ! Npogotiginin don dɛ!
  Margarita, ka dagɛ fili n"a sennasanbara ye, ka tanki tourelle kari, o y"a jira ko:
  - Npogotigiba ni nɛnɛba !
  Agustin sɔnna o ma joona:
  - ne ye kɛlɛcɛ ye min bɛna mɔgɔ o mɔgɔ kin fo ka sa !
  Wa tugun, n"a senkɔniw ye, a bɛna mɔgɔfagako dɔ daminɛ.
  Svetlana tɛ dɔgɔya a juguw ma kɛlɛ la. Npogotiginin tɛ, nka ka laban ni o jatɔ sugu ye tasuma na.
  Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Sankolo bulu don dɛ !
  Augustin, ka nɛgɛso bila n"a sennasanbara ye, ka tanki ka tourelle tigɛ, o y"a jira ko:
  - An tɛ binkannikɛlaw dɛmɛbagaw ye !
  Svetlana, ka juguw tigɛtigɛ ani ka awiyɔnw ci, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I mago t"a la ka muru kɛ ka naloman faga...
  Zoya ye sɔgɔsɔgɔ, ka pikirijikɛlanw fili n"a senw ye minnu jɛlen don, minnu ɲɛ ye bulama ye:
  - I bɛ nkalon tigɛ a la i n' a fɔ dibi !
  Natasha, min tun bɛ ka Naziw tigɛtigɛ, o y"a fɔ fana ko:
  - Wa a kɛ n' a ye warijɛ kelen na !
  Wa kɛlɛcɛw bɛna a ta ka pan. U joli bɛ bɔ kosɛbɛ ani u ka nɛnɛ. A ka c"a la, nisɔndiyaba bɛ u la.
  Oleg Rybachenko bɛ i ko a ɲɛ ka ɲi kosɛbɛ kɛlɛ la.
  Margarita ye dɔnkili da ko:
  - Gosili barika ka bon, nka cɛ in b'a fɛ...
  Cɛdennin hakilitigi ye fɛn dɔ Labɔ i n"a fɔ ɛlikopɛri propulsɛri n"a sen ye. N ye kun kɛmɛ fila-fila tigɛ Naziw ni tankiw la, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Spor ye kosɛbɛ !
  Wa u fila bɛɛ - cɛden ni npogotiginin - da wulilen dafalen na.
  Oleg, ka sɔrɔdasi bulamaw tigɛtigɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Wa sebaayaba bɛna kɛ an bolo !
  Margarita ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - An bɛ bɛɛ faga - ni sennasanbara ye !
  Npogotiginin in ye o ɲɔgɔnna terminateur active ye tiɲɛ na.
  Natasha ye dɔnkili da o kɛlɛli la:
  - Kɛlɛ senuma dɔ kɔnɔ !
  Ani kɛlɛcɛ ye boomerang disiki nɔgɔlen dɔ labɔ. A ye pankurun ta ni arc ye, ka Naziw ni tankiw sankanso caman tigɛ.
  Zoya y"a fara a kan, ka t"a fɛ tiɲɛni na ko:
  - A bɛna kɛ an ka sebaaya ye !
  Ani pikirijikɛlan kuraw bɔra a sennasanbaraw la. Wa u ye kɛlɛcɛw ni awiyɔn caman gosi.
  Npogotiginin blonde ko:
  - An ka juguw ka sɛgɛsɛgɛli kɛ !
  A y'a nɛnkun jira.
  Augustin, k"a senw wuli ani ka swastika da nɛrɛmugumaw fili, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Mansamara ka darapo ɲɛfɛ !
  Svetlana y"a jira joona ko:
  - Bonya ka kɛ cɛfarin binnatɔw ye !
  Npogotigininw ye pɛrɛn ɲɔgɔn fɛ, ka Naziw sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali !
  Wa sisan disikiw bɛ pan ka bɔ kɛlɛcɛw sennasanbaraw la. Sogo bɛ tigɛ ani tankiw bɛ ci.
  Ani tugun, kulekan:
  - Mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan !
  Natasha ye pankurun ta ka taa fiɲɛ na. A y'a juguw ni wuluw ni wuluwuluw tigɛtigɛ, ka bɔ:
  - An ye muso-wuluw ye, ka jugu tobi !
  Wa ka bɔ a bolokɔnincininw na, disiki min bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ, o bɛna pan ka bɔ.
  Npogotiginin yɛrɛ bɛ a yɛrɛ firifiri ni nisɔndiyaba ye.
  Wa o kɔfɛ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ ko:
  - An ka senkɔniw bɛ tasuma kanu !
  Ɔwɔ, npogotigininw ye sexy ye tiɲɛ na.
  Oleg Rybachenko ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Oh, a ka surun, lakana b"a di !
  A ye ɲɛji cɛ kɛlɛcɛw la. U bɛ ŋɛɲɛ kɛ k"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan o jaabi la.
  Natasha ye Naziw tigɛtigɛ ka pɛrɛn:
  - Nisɔndiya tɛ an ka diɲɛ kɔnɔ ni kɛlɛ tɛ !
  Cɛdennin y"a sɔsɔ ko:
  - Tuma dɔw la hali kɛlɛ tɛ diya !
  Natasha sɔnna o ma:
  - Ni fanga t"i la, o tuma na, ɔwɔ...
  Nka anw kɛlɛcɛw bɛ kɛnɛya la tuma bɛɛ!
  Npogotiginin ye pikirijikɛlanw fili jugu ma n"a senkɔniw ye, ka pankurunba dɔ fiyɛ, ka dɔnkili da ko:
  - Sɔrɔdasi bɛ kɛnɛya tuma bɛɛ , .
  Ani labɛnnen don o baara in kama!
  O kɔfɛ, Natasha ye juguw tigɛ tugun, ka tankiw ka sankansow ci.
  Zoya ye sonyalikɛla ye min teliyalen don kosɛbɛ. A ye barili kuuru dɔ ci Naziw ma. Ani ka ba fila-fila tigɛtigɛ ni binkanni kelen ye.
  O kɔ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Kana jɔ , an ka senkɔniw bɛ manamana !
  Ani sungurunnin in be kɛlɛkɛminɛnw na!
  Agustin fana barika tɛ kɛlɛ la. A bɛ Naziw bugɔ nin cogo de la. I n"a fɔ a bɛ ka a gosi ka bɔ jirisunba dɔ kɔnɔ ni cakɛdaw ye.
  Ani ka kɛlɛɲɔgɔnw tigɛtigɛ, a bɛ dɔnkili da ko:
  - Aw k'aw janto a bɛna kɛ koɲuman ye ,
  Pie bɛna kɛ tilebin fɛ!
  Jinɛ kunsigi bilenman bɛ sɛnɛ kɛ kɛlɛ la tiɲɛ na, i n"a fɔ jatigila.
  Nka Svetlana bɛ kɛlɛ kɛ cogo min na. Ani Naziw b"o sɔrɔ a fɛ.
  Wa ni a ye gosi, a bɛ gosi.
  Joli sɔgɔlenw bɛ pan ka bɔ a kɔnɔ.
  Svetlana y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye tuma min na nɛgɛ sɔgɔsɔgɔninjɛw bɔra a sennasanbaraw la, ka tankiw kunkolow ni u ka tourellew wuli:
  - Bonya ka kɛ Irisila ye, nɔɔrɔ ka bon kosɛbɛ !
  Tankiw bɛ ka boli ka taa ɲɛfɛ...
  Divisions in kamisɔn bilenmanw - .
  Foli bɛ kɛ Irisi jamanadenw ye!
  O kama, npogotigininw ye Naziw kɛlɛ. O la, u bɛ tigɛ ka tigɛtigɛ. Kɛlɛcɛw tɛ, nka tiɲɛ na, panthers minnu bɔra u ka cakɛdaw la.
  Oleg be kɛlɛ la ani a be bin Naziw kan. A b"u bugɔ k"a sɔrɔ hinɛ tɛ, ka tankiw tigɛ, ka pɛrɛn ko:
  - An bɛ i ko misiw !
  Margarita, ka kɛlɛbolo bulama tigɛtigɛ ani ka pankurunw tigɛ, a ye:
  - An bɛ i ko misiw !
  Natasha y"a ta k"a kule, ka sɔrɔdasi bulamaw tigɛ ka fara tankiw kan:
  - I tɛ se ka nkalon tigɛ !
  Zoya ye Naziw tigɛtigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ayi, bololabaara tɛ !
  Wa a fana bɛna dolow ta k"a bila n"a sennasanbara ye ka fasisi caman ban.
  Natasha y"a ta k"a pɛrɛn ko:
  - An ka telewisɔn bɛ tasuma don !
  Wa, furakisɛw kulu fagalen dɔ bɛ pan ka bɔ a sen gansan na.
  Zoya, ale fana bɛ ka Naziw n"u ka pankurunw tiɲɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - An ka teriya ye kelen ye !
  Wa tugun a bɛ fili kosɛbɛ fo sɛrɛkiliw bɛ bɔgɔbɔgɔ fan bɛɛ fɛ. Nin sungurunnin in ye kɛlɛcɛw tiɲɛni saniyalen ye.
  Npogotiginin, n"a senkɔniw jɛlen don, o bɛna boomerang saba ta k"u bila. Wa o kɛra sababu ye ka suw caya ka tɛmɛn fɔlɔ kan.
  O kɔfɛ, cɛɲi bɛna bɔ:
  - An tɛna makari di jugu ma ! Su dɔ bɛna kɛ yen!
  Wa tuguni, mɔgɔfagala in bɛ pan ka bɔ a sennasanbara la.
  Agustin fana y"a kɔlɔsi cogo bɛnnen na ko:
  - Su kelen dɔrɔn tɛ, nka caman !
  O kɔfɛ, sungurunnin y"a ta k"a sennasanbara taama joli-sira-funu-yɔrɔw cɛma. Ani a ye Nazi caman faga.
  Ani a bɛ mankanba bɔ cogo min na:
  - Masaya fagali !
  Wa o kɔfɛ, a ye Hitler ka jenerali gosi n"a kunkolo ye. A na a kunkolo kari ka di a ma:
  - Banzai ! I bna taa sankolo la!
  Svetlana dimina kosɛbɛ kɛlɛ in na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ka tankiw bin, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - makari tɛna kɛ i la !
  Ani, furakisɛ tan ni fila bɛ pan ka bɔ a bolokɔnincininw na. A bɛ bugɔli kɛ bɛɛ kɔnɔ tuma min na, awiyɔnw bɛ bin. Wa kɛlɛcɛ b"a ɲini tiɲɛ na ka fɛnw tigɛtigɛ ani ka mɔgɔ faga.
  Oleg Rybachenko bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Marto ɲuman !
  Wa cɛnin fana bɛ o dolow nɛnɛman sugu fili swastika cogo la n"a sennasanbara ye. A ye hybride ye min ka gɛlɛn.
  Ani Naziw ka jamaba binna.
  Oleg ye mankanba bɔ ko:
  - Banzai !
  Wa cɛnin bɛ kungo-kɔnɔ-bìnkanni kan tugun. Ayi, fanga bɛ ka wuli dɔrɔn a kɔnɔ, wa tasuma-fanga-yɔrɔw bɛ ka girin!
  Margarita bɛ ka taa taama na. A bɛna bɛɛ kɔnɔbara tigɛ.
  Npogotiginin bɛna pikirijikɛlan bi duuru fili kɛnɛma siɲɛ kelen n"a sen ye. Wa jugu suguya caman fagara, pankurunw ni awiyɔnw binna ka bɔ yen.
  Margarita ye dɔnkili da nisɔndiya siratigɛ la:
  - Kelen, fila ! Dusukasi tɛ gɛlɛya ye!
  I man kan ka i fari faga abada!
  Aw bɛ aw nugu ni aw kɔ to sanfɛ.
  A dɔn ko teri sɛbɛ bɛ i fɛ tuma bɛɛ!
  Nin ye o sosiyete jugu sugu ye. Npogotiginin bɛna bugɔli kɛ ka pɛrɛn ko:
  - Dragon Peresidan bɛna kɛ su ye !
  Natasha ye terminator sugu dɔ dɔrɔn de ye kɛlɛ la. A ye pɛrɛn ko:
  - Banzai ! A sɔrɔ joona!
  Grenade dɔ wulila ka bɔ a sennasanbara la. Wa a bɛ Naziw gosi i n"a fɔ nɛgɛ. Wa a bɛna mastodonw ni jahanama masinw jamaba tiɲɛ.
  Kɛlɛcɛ don dɛ! Ka ɲɛsin kɛlɛcɛw bɛɛ ma - kɛlɛcɛw !
  Zoya fana bɛ ka kɛlɛ kɛ. O cogo la, a diminnen don.
  A y'a ta k'a sɔgɔsɔgɔ:
  - An Fa ye Ala Finman yɛrɛ ye !
  Ani a bɛna Naziw gosi ni mansin saba ye!
  Ani Agustin ye pɛrɛn ka segin a kan ko:
  - Wa n ka Ala ye nɛrɛ ye !
  Tiɲɛ na, kunsigi bilenman ye nanbara ni juguya jiracogo yɛrɛ ye. Juguw ta fan fɛ, tiɲɛ don. Wa a teriw fɛ a ye kanulen ye.
  Ani a bɛna a ta k"a fili cogo min na n"a senkɔniw ye. Wa mansamara bulama kɛlɛcɛ caman tun bɛ yen, ka fara u ka pankurunw ni awiyɔnw kan.
  Kunsigi bilenman in pɛrɛnna ko:
  - Irisi ni Ala nɛrɛma bɛ an kɔ !
  Kɛlɛcɛ min ka kɛlɛ seko ka bon kosɛbɛ. Ayi, a ka fisa i kana i sen don ninnu dɔ la kelen kɔrɔ. I n"a fɔ tankiw sankansow, fasisiw ka awiyɔnw kamanw bɛ tigɛ.
  Agustin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An bɛna janfaw bɛɛ sɔgɔ ka kɛ mugu ye !
  Ani a bɛ ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la. Ɔwɔ, nin sunguru tasumaman in tɛ fɛn ye tigitigi min bɛ se ka hɛrɛ di. Fo ni saya hɛrɛ tɛ!
  Svetlana, k'a juguw sɔgɔsɔgɔ, a ko:
  - An bɛna i faga ni layidu ye !
  Augustin y"a jira ko:
  - An bɛna bɛɛ faga !
  Wa, ka bɔ a sennasanbara la, halakili dafalen nilifɛn bɛ pan tugun! Wa o cogo la, pankurun ni awiyɔn caman pɛrɛnna ka kɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ misɛnninw ye siɲɛ kelen.
  Oleg ye dɔnkili da a jaabi la ko:
  - A bɛna kɛ banzai dafalen ye !
  Augustin, min ye Naziw tigɛtigɛ n"a bololanɛgɛw ye, k"u tigɛ ni npanw ye, ka furakisɛw fili n"a senkɔni gansanw ye, ka pankurunw ni awiyɔnw tiɲɛ yɔrɔnin kelen, o ko:
  - Kuma surun na ! Kuma surun na!
  Natasha, ka kɛlɛcɛ bulamaw tiɲɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Kuma surun na - banzai !
  Ani an k'i juguw tigɛtigɛ ni kungo kɔnɔ farinya ye.
  Oleg Rybachenko, n"o y"a kɛlɛɲɔgɔnw tigɛtigɛ, o y"a fɔ ko :
  - Nin gambi in tɛ Sinuwa ye, .
  Ani ka da a la, debut ye Thaïlande ye!
  Wa tugun disiki nɔgɔlen dɔ min bɛ nɛgɛ tigɛ, o panna ka bɔ cɛnin sennasanbara la. A ye tankiw ka tourellew ni awiyɔnw kɔw bɛɛ tigɛ.
  Margarita, min ye mansamara bulama kɛlɛcɛw tigɛ ani tankiw ka kɛlɛkɛminɛnw, o ye dɔnkili da ko:
  - Wa an bɛna jɔn sɔrɔ kɛlɛ la ?
  Ani an bɛna jɔn sɔrɔ kɛlɛ la...
  An tɛna tulonko kɛ n"o ye - .
  An bɛna aw faranfasi!
  An bɛna aw faranfasi!
  U ye baara kɛ koɲuman ni Naziw ye o waati la... Wa Soviyetiki Irisi ye se sɔrɔ mansamara bulama kan Moskow binkanni senfɛ.
  Kɛlɛ ma ban fɔlɔ, nka URSS ye sababu sɔrɔ kaban ka se sɔrɔ Naziw yɛrɛ kan. O la, o wɔɔrɔ tun ka kan k"u ka super and cool mission tigɛ tugun.
  
  URSS KELEN WƆRƆW CƐ
  O da tugura tile tasuma fɛ, min kɛra sababu ye Ameriki, Angletɛri ani a ka maraw dibi donna Zuwɛnkalo tile 22 san 1941. A daminɛ na, o ma nɔ bila kɛlɛ taabolo la kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Alemaɲikaw ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ i n"a fɔ tariku yɛrɛyɛrɛ. Fuhrer fana y"a ɲɛsin saheli ma, Japon ye makɔnɔni kɛcogo ta... Wa tuguni, nɛnɛba in ye kɛlɛbolo bilenman kisi ka bɔ dɛsɛ pewu la, k"a to a ka kɛlɛcɛw kɛlɛ Moskow kɛrɛfɛ. O waati kelen na, Japon ye o fɛnw Minɛ Pasifiki Kɔgɔji la minnu tùn ye Angletɛri ni Ameriki ta ye fɔlɔ, wa fanga wɛrɛw ma Se ka Se minnu ma sisan.
  Kɔrɔn fɛ, samiyɛ ni samiyɛ daminɛ na, Alimanw ye sebaaya caman sɔrɔ ani u y"u ka binkanni daminɛ Stalingrad kan tugun. Nka, danfara minnu bɛ ni tiɲɛ ye, olu daminɛna o yɔrɔ de la. Kùncɛ-kɛlɛbolo flanan tɛ yen, o y"a To Alimanw ye sɔrɔdasi caman Bɔ Erɔp ani ka Bɔ Libi, ka Itali kὲlɛbolow dɔrɔn To yen.
  Wa, binkanni in daminɛna Stalingrad dɔrɔn de kan, nka a daminɛna Tikhvin fana kan. Wa a tun bɛ Rommel bolo sisan, Fuhrer tun bɛ min nafa kosɛbɛ tubabu ka se sɔrɔli la Libi ani Tolbuk minɛni kosɔn.
  Tigɛ pankurun fɔlɔw fana y"u sen don kɛlɛw la. Rommel y"a ka binkanni daminɛ su fɛ ani a sera ka Soviyetiki sɔrɔdasiw minɛ ni kabako ye. O ko in juguyara kosɛbɛ k"a sababu kɛ Alimanw tun bɛ nafa sɔrɔ awiyɔn boli la, wa u tun tɛ fanga tiɲɛ ka jɛɲɔgɔnw kɛlɛ.
  Piloti Marcel tun bɛ ka jatew sɔrɔ joona kɔrɔnfɛla la. Ka segin san 1942 zuwɛnkalo la, a tɛmɛna awiyɔn hakɛ kan min binna ka kɛ kɛmɛ ni bi duuru ye ani a ye Knight"s Cross of the Iron Cross sɔrɔ ni warijɛ oak buluw npanw ni diamantw ye.
  Nka o tun ye baara daminɛ dɔrɔn de ye.
  Sankolo la a tun ka gɛlɛn tiɲɛ na kɛlɛbolo bilenman ma. Wa Alimanw sera ka Tikhvin minɛ, o kɔfɛ dugu damadɔ wɛrɛw ka Leningrad tigɛ ni bololanɛgɛ fila ye, ka dugu in bali tugun.
  Soviyetikiw ka komandan y"a ɲini ka don Leningrad ka binkanni kɛ cɛmancɛ la. Nka fanga tun tɛ se ka kɛ walasa ka ɲɛtaa sɔrɔ o kow la.
  Dususalo kelen min kɛra, o ye ko Naziw tun sirilen bɛ Stalingrad, o ye sababu di u ma ka reserve kura lajɛ.
  Nka Leningrad tora ka datugu. Türkiye ni Japon tun ma don kɛlɛ la fɔlɔ wa URSS ye sababu sɔrɔ ka kɛlɛ in wuli. San 1942 Nowanburukalo la, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye kɛlɛ daminɛ Rzhev ani Stalingrad fila bɛɛ la.
  A ma se ka ɲɛtaa sɔrɔ Rzhev kɛrɛfɛ. Nka Stalingrad dugu la, o bololanɛgɛ tun datugulen don. Nka i n"a fɔ a kɛra cogo min na waati dɔ kɔnɔ. Reich sabanan tun ka reservew tun ka ca kosɛbɛ, ani Rommel ye kɛlɛ daminɛ Stalingrad fan fɛ ka bɔ worodugu fɛ, ani Mainstein ka bɔ saheli fɛ.
  O ko juguyara ka t"a fɛ Zapɔn ka don kɛlɛ la k"a sɔrɔ a ma miiri a la. Samurai, hali n"a y"a sɔrɔ kɛlɛ min kɛra Sinuwa jamana na, o y"a bali, u ye Vladivostok kɛlɛ.
  N"a sɔrɔ Hirohito siranna ko Reich sabanan bɛna dɛsɛ ani a donna kɛlɛ la.
  Ka fara o kan, Japon tun bɛ ni nafolo ni senna-sɔrɔdasi caman ye walasa ka kɛlɛ dafalenw kɛ.
  Kɛlɛbolo bilenman tun sirilen bɛ duguma, Rommel sera ka tɛmɛn ka bɔ worodugu fɛ ka taa Stalingrad. Mainstein jɔra waati dɔ kɔnɔ, nka a kɛlen kɔ ka fanga wɛrɛw sɔrɔ ani ka dɛmɛ sɔrɔ Paulus fɛ, a ye kelenya kɛ ni sɔrɔdasi minnu tun ma bali kaban.
  O cogo la, bololanɛgɛ wɛrɛ wulila, Soviyetiki sɔrɔdasiw y"u yɛrɛ sɔrɔ min kɔnɔ.
  Kɛlɛ gɛlɛnw kɔfɛ, u fanba halakira ka minɛ. O kɔfɛ, Alimanw ye Stalingrad minɛni dafa. Wa san 1943 marisikalo la, Türkiye fana donna kɛlɛ la. O ko gɛlɛyara ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Alemaɲikaw ye u ka sanfɛla mara fiɲɛ na. Marcel ye awiyɔn kɛmɛ saba minnu binna, olu hakɛ tɛmɛna, wa a kɛra Alemaɲi fɔlɔ ye min ye Knight"s Cross of the Iron Cross filanan sɔrɔ ni Oak Leaves Swords and Diamonds ye.
  Mɛkalo la, Alimanw ye kɛlɛ kura daminɛ, ka baara kɛ ni pankurun kura ye kosɛbɛ - "Tiger", "Panther" ani "Lion". Wa u ye ɲɛtaa sɔrɔ, hali ni Kɛlɛbolo bilenman ye lafasali barikama ta. Nka fanga tun tɛ kelen ye kaban, bawo Soviyetiki sɔrɔdasiw ye kɛlɛ kɛ ɲɛ saba kan siɲɛ kelen - ni Reich sabanan ye, a ka satelitiw, Japon n"a ka koloniw, ani Turquie. O ko juguyara ni kɛlɛ bɛɛ lajɛlen ye min laseli kɛra Naziw fɛ, o min kɛra sababu ye ka dɔ fara marifa dilanni kan siɲɛ caman, k"a sɔrɔ jɛkuluw ma bɔnbɔnw ci. O la sa, URSS ka seko tun bɛ ka dɔgɔya joona!
  Tiɲɛ don, Krautw taara ɲɛ dɔɔnin dɔɔnin, k"a sɔrɔ u tun bɛ ka lafasali dɔ kunbɛn min kɔnɔna ka dun. Ani Soviyetiki sɔrɔdasiw, ikomi u tun bɛ ni ko kɛlenw ye, u ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye kosɛbɛ. Nka u ye bɔnɛ sɔrɔ hali bi.
  Nka, u ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛyaba ye, wa kɛlɛcɛ dɔw ye kalasi sanfɛla jira. Misali la, Elizabɛti ka pankurun baarakɛlaw minnu bɛ T-34-76 la, olu bɛ Naziw kɛlɛ.
  Wa Alimanw bɛ ka taa dɔɔnin dɔɔnin ka taa Soviyetiki sɔrɔdasiw fan fɛ, ka wedge, walima donsokɛ dɔ dilan. Waraba tanki min ka gɛlɛn kosɛbɛ ani min lakananen don kosɛbɛ, o bɛ ɲɛfɛ. A bɛ i n"a fɔ Panther, a ka bon kosɛbɛ dɔrɔn wa a girinya bɛ tɔni bi kɔnɔntɔn. Kɔrɔlen ɲɛfɛla ye milimɛtɛrɛ 150 ye ani a bɛ jɛgɛn i n"a fɔ T-34, a kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 82 ye ni jiginni ye. A ka c"a la, tobilikɛminɛn ɲɛda bɛ lakana kosɛbɛ kosɛbɛ: milimɛtɛrɛ 240 ni jirisunw bɛ a la, wa a fan barikamaw fana ye milimɛtɛrɛ 82 ye, i n"a fɔ a kɔnɔna. Wa marifa in fanga ka bon, a janya ye milimɛtɛrɛ 105 ye, a barika janya ye 70 EL ye. Nin ye tanki ye min bɛ se ka gosi ka bɔ yɔrɔ jan.
  Elizabɛti bɛ girin-kɛsu wuli ka taa sanfɛla la n"a sennasanbara ye.
  Wa o bi saba ni naani bɛ teliya ta. Nafa t"a la ka marifa ci "Waraba" la ka bɔ yɔrɔ jan na wa i ka kan ka gɛrɛ. Alemaɲi ka masin barikama dɔ bɛ fɛn dɔ ci min fanga bɛ se ka mɔgɔ faga. A bɛ boli ka tɛmɛ. Npogotiginin minnu bɛ tanki kɔnɔ, olu bɛ ŋɛɲɛ kɛ ni nisɔndiya ye, k"u sennasanbaraw lamaga.
  A ka suma Kawuka woroduguyanfan fɛ mɛkalo laban na, wa cɛɲi minnu bɛ bikini kɔnɔ, olu bɛ ɲɛnajɛ caman kɛ.
  Elena y"a kɔlɔsi ni fiyɛli ye:
  - Sisan fasisi bɛna gosi kosɛbɛ biɲɛw kan !
  Catherine, k"a sen jɛlen ni tantan lamaga, o sɔnna o ma:
  - An bɛna a gosi sisan dɛ !
  T-34-76 bɛ ka teliya ka taa a fɛ, nka siraba kan teliya dan ye. A ka c"a la, "waraba" tɛ wuluwulu dɔɔnin dɔɔnin, wa "Panthers" ni "Tigers" minnu ka teliya ka bon, olu bɛ u ka taama sumaya walasa u kana taa ɲɛfɛ.
  Nka o mɔbili ninnu fana ye farati ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Panther, min bɛ se ka marifa tan ni duuru ci miniti kelen kɔnɔ. I bɛ se ka kabako makɔnɔ nin kelen in na.
  Efrasia, min bɛ gazi digi n"a senkɔni jɛlen ye, a bɛ pɛrɛn:
  - An bɛna kɛlɛ kɛ seko ni dɔnko siraw la !
  Lev tanki ka kanon nafa ka bon kosɛbɛ: a bɛ marifa duuru dɔrɔn de ci miniti kelen kɔnɔ. A ka c"a la, a tɛ modeli ye min ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ. Kɛlɛminɛnw sɔgɔli ka ca kojugu, wa kun t"a la ka gosi ka bɔ yɔrɔ jan kojugu. "Tigɛw" ni "Panthers" bɛ marifa ci ka bɔ kilomɛtɛrɛ fila la ka bɔ yɔrɔ jan na a bɛ ɲini ka kɛ ko a tɛ se ka mobili ni bi saba ni naani fitininw gosi. O la sa, yala a nafa tun ka bon ka "Waraba" labɛn ni o kanon barikama sugu ye wa? Soviyetiki pankurun wɛrɛw yɛrɛ ka nɔgɔn, fo KV-1S, nka nafa foyi tɛ nin pankurun in lakanani na, wa a bolicogo ka jugu dɔrɔn.
  Elizabɛti b"a farikolo lamini ani ka pɛrɛn:
  - N bɛ ninakili ni n disi ye , fiɲɛ ye jikuruba ye , .
  A bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ, dolow bɛ tapi min na, o tɛ ban...
  Dusukunnataw bɛ tulon kɛ, npogotigi sennasanbaraw bɛ balo la, .
  N b"a fɛ ka tulon kɛ sankolo la ka pan ka taa tile fan fɛ fo abada!
  A man nɔgɔn ka Lev tanki kari, hali ka don kɛrɛ fɛ. Turu kɛrɛw, i n"a fɔ Panther ta, olu bɛ jɛngɛ, wa kurunba kɛrɛw sanfɛla fana bɛ jɛngɛ. O tankiw bɛ ni "pusi" cogoya danma ye kaban, o min bɛ lakana ɲuman di ka da u kɔrɔtalen kan. A tɛ i n"a fɔ Tigɛ, a bɛ ɲini ka kɛ kɛnɛ ye. Nka "Tigɛ" yiriwara ka kɔn kɛlɛ ɲɛ, wa a cogoya tun bɛ i n'a fɔ KV. Nka " Tigɛ "-2, n"o ye yiriwali ye kɔfɛ, o fana ye " pusi " cogoya la tanki ye, wa sɔɔni o tanki in fana bɛna taa baara la. A fana bɛ ɲini ka kɛ ko a tɛ se ka "Waraba" gosi kurun kɔnɔ. Kuru duguma yɔrɔ dɔrɔn de tɛ ni kɛlɛkɛminɛnw jiginni ye, nka a datugulen don ni wuluwuluw ye. O kɔrɔ ye ko i ka kan ka kari ka surunya ani ka se tigitigi wuluwuluw ni ɲɔgɔn cɛ.
  O la, baara min bɛ kɛ npogotigininw ye, o ka gɛlɛn. Ka fara o kan, o bi saba ni naani bɛ yɛrɛyɛrɛ kosɛbɛ lamaga la fo a bɛ ɲini ka kɛ ko a tɛ se ka marifa ci ka ɲɛ.
  Elizabɛti y"a teriw ɲininka ko:
  - An bɛ se ka jugu gosi wa ?
  Elena y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - Ni npogotigininw tɛ ni sanbara ye, u sennasanbara bɛ kɛ fɛn ye min bɛ kɛ fɛn ye min bɛ se ka juguya fo siga t"a la.
  Elizabɛti sɔnna nin ma:
  - Ɔwɔ, npogotigininw ka sennasanbaraw de ye se sɔrɔli kun ye !
  Wa o cogo la, k"a yɛrɛ tanga dɛsɛ ma, mɔgɔ bi saba ni naani bɛ sɛgɛn ka don kurun kɔnɔ. Fɛn min ye yan, o ye k"i yɛrɛ tanga Panther ni Tiger marifaw fana ma. U bɛ teliya ka marifa ci ani u bɛ tiɲɛ. Wa i tɛ se k"o tankiw gosi i kun na fana.
  Elena ye Alemaɲi faga marifa la n"a senkɔniw ye. Nka ka tɛmɛ patinage-yɔrɔ fɛ k"a sɔrɔ i bɛ taa yɔrɔ wɛrɛ la, a bɛ se ka kɛ ko o tɛ se ka kɛ. Nka jugu ka patinage-yɔrɔ karilen don, "Waraba" bɛ jɔ.
  Bi saba ni naani bɛ tɛmɛ a fɛ tugun. Ani ka fɛn dɔ ci min bɛ mɔgɔ faga ka don kɛrɛ duguma yɔrɔ la.
  Ekaterina ye kɔlɔsili kɛ:
  - An ka marifa kɔrɔlen don - tiɲɛ na, cogo t"a la ka "Waraba" ta !
  Nka Elena dusu tiɲɛna, a ye jugu kɛrɛ gosi, "Waraba" ye tasuma minɛ.
  Npogotigininw, k"a sɔrɔ u ma u ka taama sumaya, u bɛ boli ka taa ɲɛfɛ tugun. Sisan, u ka laɲini barika ka dɔgɔ: "Panther". A bɛ se ka kɛ k"a gosi kɛrɛ fɛ k"a ɲɛsin a ma.
  Elizabɛti y"a kɔlɔsi ko:
  - Pusi waleyali !
  Catherine y"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - Nka a bɛ sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin dɔɔnin walasa a kana bɔ " Warabilen " dakun na.
  Wa Elena ye marifa ci ka bɔ yɔrɔ jan Panther la, o min tun yɔrɔ ka jan kɛrɛ fɛ, k"a kɛrɛ da wuli. A ka fin dɔɔnin - milimɛtɛrɛ 40, wa a tɛ foyi ɲɛ n"a bɛ kɛrɛ fɛ.
  Alemaɲi ka pankurun dɔ pɛrɛnna ni a binna. Ɔwɔ, cɛɲiw ye ɲɔgɔn Furu kosɛbɛ.
  U bɛ n"u ka nɛɛma minɛlen ye, n"o ye kɛlɛ cɛɲiw ye.
  Nka bɔgɔdagaw bɛ fiyɛ dɔrɔn, u bɛ boli ka tɛmɛ, u bɛ ɲini ka maga kɛlɛkɛminɛnw na.
  O ye faratiba ye mɔgɔ bi saba ni naani ma, wa a bɛ i n"a fɔ mɔgɔ min bɛ pan bajiw ni ɲɔgɔn cɛ.
  Elizabɛti ye marifa ci tugun ni a sennasanbara ye ani ka dɔnkili da ko:
  - N bɛ se ka fɛn bɛɛ kɛ, n bɛ se ka fɛn bɛɛ kɛ, an bɛna Wehrmacht gosi kɔfɛ !
  Tiɲɛ don, ni o sunguru suguw ye, jinɛ yɛrɛ tɛ siran. Hali ni Naziw bɛ ka binkanni kɛ ni fanga ye, wa u ka pankurun caman bɛ...
  Fanga minnu bɛ yen, olu tɛ kelen ye. Hali ni mobili hakɛ bɛ bɛn ɲɔgɔn ma, Alemaɲi ta ka gɛlɛn. Soviyetiki pankurun caman ka nɔgɔn ani u tɛ se ka kɛlɛ kɛ pewu Naziw ka jinɛw kama.
  Nka Elizabɛti ka kurun kɔnɔ baarakɛlaw ye kabakow kɛ ani ka Panther wɛrɛ faga marifa la taama senfɛ.
  Komsomol mɔgɔw fana bɛ kɛlɛ kɛ marifaw kan. U bɛ marifa ci cogo bɛnnen na. U bɛ boli, u bɛ yeelen bɔ sennasanbara la, u senw bɛ bulama. Ani u ye jugu gosi u ka laɲini yɔrɔ yɛrɛ la.
  Alenka bɛ cikan di ni diyanye ye:
  - Npogotigininw, aw kana aw yɛrɛ di !
  Wa sisan, kanon bɛ bɔgɔdaga dɔ daji bɔ, T-4 yɔrɔ tigitigi, ka nin tanki in sɔgɔ. Nka, tiɲɛ na, "Waraba" tɛ se ka ta nɔgɔya la ten. Wa yan i ka kan k"a ɲini.
  Anyuta b"a bolo sin mobili ma n"a senkɔniw ye, ka tasuma kɛ ka ɲɛ, k"a fɔ ko:
  - Bonya ka kɛ kominisi ye !
  Alla fana bɛ marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ, wa a b"a fara a kan ko:
  - Nɔɔrɔ ka ɲɛsin jagɛlɛya ma !
  Npogotiginin minnu bɛ kɛlɛ kɛ yan, olu tɛ fosi ye ni sanfɛla ni aerobatiki ye!
  Maria, ka bɔgɔdaga dɔ balo marifa kɔnɔ, a ye dɔnkili da ko:
  - Sanfɛ ka taa sanfɛ ka taa sanfɛ, .
  Aw k'aw jija an ka kɔnɔw ka panni na...
  Ani propulseur bɛɛ bɛ ninakili, .
  Hɛrɛ ka kɛ an ka dancɛw la!
  Marusya y"a fara a kan, a ye marifa ci Krauts la:
  - Nin ye tiɲɛ ye sisan...
  Irisikaw ka jamanadenw ka cɛsiri ani Irisi jamanadenw dɔrɔn tɛ, o jirala fɛn bɛɛ la...
  Cuckoo mankan sumanlenw, minnu tun bɛ dabila, i n"a fɔ mankanw bɛ ka sɔgɔsɔgɔ, olu tun bɛ ka bɔgɔdagaw lamini. Jiri minnu man ca, minnu kunsigi ye binkɛnɛba ye fiɲɛba kɔnɔ, i n"a fɔ tutigɛbaga minnu bɛ foli kɛ sɔrɔdasi sɛgɛnnenw fo. Dɔw fɛ, nin yɛrɛ bɛ se ka kɛ i n"a fɔ lasɔmini sugu dɔ - u ko, i bɛ taa diɲɛ nata la!
  Vladimir Mikhailovsky ka bataillon min bɛ Vladimir Mikhailovsky ka fanga kɔrɔ, n"a bugɔra kosɛbɛ kɛlɛ tɛmɛnenw na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la mɛkalo ka dɛsɛ la, sisan a teliyalen don ka fa sɔrɔdasiw la, wa a b"a labɛn ka sira faratilen dɔ datugu. Kilomɛtɛrɛ saba kɔrɔn fɛ, ji bɛ wuli Don sira fɛ, kɛlɛ tasuma bɛ min minɛ.
  Bɔgɔ fanba tun bɛ jeni ni bɔnbu tasumamanw ye, ani ji tun bɛ kɛ nɛrɛ ye nɔgɔ fɛ. I n"a fɔ nɛgɛso belebelebaw maloya dusukasilen kɔnɔ, fiɲɛbɔlan min tiɲɛna, o kuluw jɔlen bɛ u kelen na, ka kɛ dɛmɛnanw ye.
  Kurunw kɔnɔ, sigida tutigɛbagaw bɛ forow ka nilifɛnw ta, ani marifakisɛw kɛsu Soviyetiki sɔrɔdasi ŋanaw ye, minnu labɛnnen don ka don kɛlɛ fagalen na ni Nazi jamakulu diminnenw ye.
  O la, u naani ye kɛsu jan dɔ sama ka taa kungo dɔ la min datugulen don ni waraba ye. O yɔrɔ la, marifa dɔ min tun dogolen don koɲuman, n"a tun bɛ pankurunw kɛlɛ, o tun bɛ ka lamini. Sɔrɔdasi saba ni marifatigi Alesya ɲɛw bɛ ka wuli, olu bɛ marifa in ɲɛnabɔ. Npogotiginin ka nɔgɔn kosɛbɛ, nka a bolow bɛ sɔgɔsɔgɔ baara sɛgɛnnen kosɔn. A b"a ɲini fana, a ni cɛdenw, ka janfa dɔ labɛn n"a sɔrɔla Hitler ka kulu ka pankurun walima "kɛlɛcɛ" dɔ y"a ɲini ka kulu nafama tɛmɛn.
  Sɔrɔdasi ninnu, u fanba la, hali bi, u kunsigi tɛ u la pewu, wa u ma marifa ci u la, kamalennin minnu ye sɔrɔdasi ɲinini kalan surun kɛ kalo kelen ni tila kɔnɔ, ka fara, tiɲɛ na, kalan min tun bɛ kɛ ka kɔn sɔrɔdasiya ɲɛ, o min tun sigilen don kosɛbɛ san kɔnɔ URSS jamana ye.
  Kɛlɛcɛ dɔw ye ko dɔn kaban. U ni bagan denmisɛnninw tɛ kelen ye u ka wuluwuluw la, u lamaga-lamagali nɔgɔya la, wa dɔw bɛ segin-ka-bɔ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Ivan ɲɛ kelen, min tun bɛ i n"a fɔ jagokɛla lakika, o ye kunsigi falen. Ensign jɔyɔrɔ, ani kaban yamaruya fila-fila sɔrɔla kɛlɛ suguya caman na, walima n"a fɔra ka ɲɛ, fɔlɔ min bɛ Moskow kɛrɛfɛ. Tuma min na, a kɛra i n"a fɔ u ye ko kɛ min tɛ se ka kɛ: u ye Krautw jɔ, ka juguw yɛrɛ gɛn kilomɛtɛrɛ kɛmɛ fila-fila, i n"a fɔ wulu bugɔbagaw.
  Minɛn bilalen joli tun bɛ Fritz bolo? N"a sɔrɔ o tun tɛ ten, wa pankurunw tun bɛ sɔrɔ tuma caman na, nka baarakɛlaw tabaga kɛlɛkɛminɛnw ni kanonw ni marifaw, minnu ye Soviyetiki sennamɔgɔw tɔɔrɔ kosɛbɛ san "41 samiyɛ ni tilebin fɛ, olu tun ye warijɛ kelen ye tan ni fila!
  Nka nɛnɛ tɛmɛna degere bisaba kan tuma min na, nin Teutonic jinɛw bɛɛ bɔnɛna u ka se ka lamaga nɔgɔya la... Gazoli ye nɛnɛ kɛ ani tulumafɛn ye nɛnɛ.
  A fɔ man di nka, u ma se ka Naziw ban pewu. A dɔ ye komandan ka jalaki ye, min y"a ɲini kɛlɛbolobaw fɛ walasa ka duguw minɛ, Alemaɲi kɛlɛbolow tun bɛ yɔrɔ minnu na. Ani thaw sera - damn it...
  Kaban, Ivan fana ye yamaruya filanan sɔrɔ - a ye hɛrɛ sɔrɔ ka jenerali dɔ ni sɔrɔdasi caman faga k"a sababu kɛ laminiko ye. Nka, o kɛlɛ in ɲɛnabɔra yɔrɔ dɔ dɔrɔn de la. O nɔfɛtaama senfɛ, fɛn dɔ tununnen dɔ ye Ivan Krasnov ɲɛda gosi, k"a ɲɛ bɔ a la. A fɔ man di nka, nin ye kɛlɛ ye, denmisɛnw ka filimu tɛ, min kɔnɔ, a ɲɛmɔgɔba bɛ bɛɛ bugɔ, nka hali marifa kɛmɛ tɛ se k"a gosi.
  Wa sisan u ka kan ka baara gɛlɛnw kɛ farikolo ta fan fɛ: ka bɔgɔdaga, seliw ani janfa dingɛw sɔgɔ.
  Tutigɛbagaw b"u dɛmɛ, k"a sɔrɔ lafiya bɛ forow kɔnɔ ani cɛdenw ni musodenw yɛrɛ bɛ deli k"u kɔrɔkɛw dɛmɛ. U bɛ baara kɛ hali ni timinandiya ye kojugu, k"a ɲini ka dɔ fara u kan k"a sɔrɔ u ma u fanga jate. Nin cogo de la, jolisiraw fununa ka bɔ denmisɛnw bolo minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu bɛ sɔgɔsɔgɔ ani minnu sen jɛlen don, minnu kurulen don. O waati kelen na, u bɛ Se ka dɔnkili Da hali bì;
  An ye tutigɛbagaw ye, kominisi denw - .
  Tasuma, fanibugu ani buru mankan!
  Fascisme dangalen ka binkanni - .
  O min bɛ ka dɛsɛ dimi makɔnɔ!
  
  An ye mun bɔnɛ o kɛlɛw la?
  Walima i y"a sɔrɔ kɛlɛw la ni jugu ye wa?
  An tun ye diɲɛ denmisɛnw dɔrɔn de ye fɔlɔ - .
  Wa sisan, Fasokanw ka kɛlɛcɛw!
  
  Nka Hitler ye senna-taama kɛ ka taa an ka faaba fan fɛ,
  Jibɔyɔrɔ ye bɔnbu jatebaliw fili!
  Wa ne fɛ Fasodenɲumanya ka di ka tɛmɛ sankolo kan yɛrɛ - .
  Sisan, tilebin jolilen sera!
  
  An bɛna jaabi jugu di binkanni ma - .
  Hali n"u yɛrɛw, bɔnɛ ye a ye, u bonya ka dɔgɔ!
  Nka npan bɛ funankɛnin nɔgɔlen dɔ bolo - .
  A barika ka bon ka tɛmɛ Sitanɛ ka kɛlɛbolow kan!
  
  A to tankiw ka kɔrɔtɔ avalanche kɔfɛ avalanche, .
  Ani an bɛ marifa tila saba cɛ!
  Polisiw ka kɛ ni juguya ye ka kɔfɛla laɲini, .
  Nka Ala senuma na u ɲangi kosɛbɛ!
  
  An ye mun latigɛ? hɛrɛ baara kɛ - .
  Wa o de kama, bɔnɛ ye a sɔrɔ, ne tun ka kan ka marifa ci!
  Hakilisigi ye koniya ye kaban.
  Fariyakow ni nɛɛma fana bɛ yen!
  
  Ne ni sungurunnin bɛ boli sennasanbara la ɲɔgɔn fɛ - .
  Hali ni nɛnɛ binna, a bɛ nɛnɛba dɔ jeni i n"a fɔ kɔɔri!
  Nka siran t'u la, denmisɛnw b'a dɔn - .
  Fasisiw bɛna gɛn ka don sanubɔlan kɔnɔ ni marifa ye!
  
  O la, u ye Krauts ka kulu jugu dɔ faga,
  Wa, siranbagatɔ tɔw bɛ boli!
  An bɛ sennamɔgɔw tiɲɛ i n' a fɔ nɛgɛso kɛlɛ la - .
  Samiya kamalenninw tɛ balilan ye an bolo!
  
  Se sɔrɔli ye se sɔrɔli ye, a bɛna kɛ mɛkalo la san 2016 la.
  Sisan, nɛnɛba ye sɔgɔsɔgɔninjɛ ye, nɛnɛ gɛlɛn don!
  Cɛdennin ye sennasanbara ye, a balimamuso ye sennasanbara ye, .
  Denmisɛnw y"u ka san fɔlɔ seli kɛ ni finiw ye!
  
  O fanga ninnu bɛ bɔ min an kɔnɔ?
  Ka dimi, nɛnɛ, o mago muɲu!
  Tuma min na a terikɛ dɔ ye kaburu duguma suman, .
  Ni n terikɛ dɔ bɛ ŋunan, ne bɛ sa!
  
  Krisita ye dugawu kɛ an tutigɛbagaw ye,
  A ko, Fasodenɲumanya dira aw ma Ala fɛ!
  Nin ye dannaya fɔlɔ ye.
  Soviyetiki, jamana senuma!
  Tanki minnu bɛ ka gɛrɛ ɲɔgɔn na, olu mankan bɛ mɛn yɔrɔjan, ani awiyɔnw bɛ mankan bɔ sankolo la. Wa kaban, lamini marifa barikamaw bɛ ka sanpɛrɛn. Ni bɔgɔdaga minnu bɛ se ka bɔn kosɛbɛ, olu ye dugukolo kurukuruw ni binkɛnɛ wulilenw fili san fɛ san fɛ. Kɛlɛ bɛ daminɛ nin yɔrɔ in de la. Major Vladimir Mikhailovsky bɛ binokulo minɛlenw minɛ a bolo, k"a lajɛ fasisiw ka nɛgɛ-jikuruba min bɛ ka surunya. U b"a ɲini ka tutigɛbagaw gɛn ka taa kɔfɛ, nka u t"a fɛ ka bɔ yen ka marifa ɲini ka kɛlɛ kɛ.
  Marifaw tɛ se bɛɛ ma, hali ni sigida denmisɛnw nana ni sogo ɲinini marifaw ye ani hali farikoloɲɛnajɛ bow. Bɛɛ b"a fɛ ka kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye ani ka se sɔrɔ. Nka i tɛna se ka sa n"i ka miiri laban ye i ka Fasokanw na.
  Major Mikhailovsky ye yamaruya di ko:
  - Aw kana tasuma da ni cikan tɛ !
  Tiɲɛ na, " binaani ni duuru " fila dɔrɔn de b"u bolo bataillon bɛɛ kama, o kɔrɔ ye k"u ka sababu ye k"a to Krautw ka gɛrɛ ɲɔgɔn na.
  Fɛn min bɛ ɲɛfɛ, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na naziw fɛ, bolifɛnw bɛ yen minnu lakananen don kosɛbɛ; T-4 tankiw ni marifa minnu bɛ boli u yɛrɛ la "Okhotnik". U ka kan ka sira di mobili nɔgɔmanw ma ani sennamɔgɔw ma minnu bɛ kɔfɛ dɔɔnin.
  Naziw ka mobili ni motow bɛ sumaya tuma ni tuma siran fɛ ka taa ɲɛ...
  Nka tutigɛbaga Yuli Petrov b"a jira ko a ma kɛ fu ye k"u tora yan. Tanki kɛlɛli minɛn dɔ man ca, min datugulen don ni so kɔnɔ kola ye, ani a sanfɛ, binkɛnɛ min b"a kɛ a tɛ ye, o bɛ taa jirisunw ni ɲɔgɔn cɛ ni nɛgɛ dɛmɛ ye, T-4 sira jukɔrɔ yɛrɛ.
  Nɛgɛdaga minnu bɛ kɛ ni wuluw ye, olu dalen bɛ fɛn fagalenw kan. A bɛ iko o binkanni in barika man bon kojugu, nka wulu in tigɛra, Hitler ka pankurun bɛ daminɛ ka sisi ani ka girin n"a ka tourelle ye.
  Cɛden wɛrɛw bɛ baara kɛ ni o minɛn suguw ye. Komin Alemaɲi senna-sɔrɔdasi ye siranbagatɔw ye, wa pankurunw ni marifa minnu bɛ u yɛrɛ boli, olu tɛ se ka tanga u ɲɛfɛ, o tuma na, u bɛna ɲangi o la.
  "Hunter" tɔgɔba in, n'a ka silhouette (sɔgɔsɔgɔninjɛ) ka dɔgɔ ani a ka kɛlɛkɛminɛn barikamaw, a bɛ i n'a fɔ jɛgɛ flakɛlen. O marifa min bɛ se a yɛrɛ ma, o bɔra kɔsa in na Soviyetiki ni Alimanjamana kɛlɛbolo la. K"a sababu kɛ a ka bolifɛnko ɲuman ye, a ka kanon min bɛ se ka don yɔrɔjan ɲuman na, ani a ka se ka kisi kɛlɛ la, " Kɔnɔnafilila " kɛra dugu kumakan ye o yɔrɔnin bɛɛ.
  Nka a siraw ye fɛn gansanw ye hali bi, hali n"u ka bon... Nka, a ka fisa yɛrɛ ka mobili duguma fiyɛ k"a kɛ k"a kɔnɔna daji ni a yɔrɔw ye.
  Yan, "Hunter" tiɲɛnen, i n"a fɔ frigate pirate min ka kurunba karilen don, o bɛ sɛgɛn ka taa kɛrɛ fɛ, ka T-4 gosi. Wa nɛgɛso fila bɛɛ minnu bɛ siraw kan, olu bɛ daminɛ ka yeelen bɔ, wa waati damadɔw o kɔfɛ, u bɛ pɛrɛn marifaw pɛrɛnni kosɔn.
  Mobili tan ni fila minnu girinya ye cɛmancɛ ye, olu jɔra kaban, u karilen don ani u tɛ se ka dɛmɛ.
  Nka tɔw bɛ tugu u kɔ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la kɛlɛcɛ caman minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye. Yan, marifa min bɛ boli a yɛrɛ la "Okhotnik" bɛ teliya ta ka... A bɛ bin dingɛ camouflage dɔ kɔnɔ. Ntumuw dɔrɔn de bɛ Bɔ san fɛ ka Taa "yɔrɔ la k"a sɔrɔ u ma Dɛmɛ.
  Tutigɛbagaw bɛ ɲagali. Yɔrɔ dɔw la, so kɔnɔ binkannikɛlanw bɛ yen dingɛ sɔgɔlenw kɔnɔ. A bɛ dilan bololabaara cogo la. Tiɲɛ don, a barika ka dɔgɔ ni dinamiti ye, nka a bɛ se ka kɛ sababu ye ka chassis (chassis) bali.
  Fritz bɛ bɔnɛba sɔrɔ, baarakɛlaw tabaga minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, olu bɛ dɛsɛ, dɔw bɛ tɛmɛ farati yɔrɔw fɛ, nka u bɛ kunbɛn ni grenadew ni binkannikɛlanw filili ye.
  Yan, hali kɛlɛcɛ kamalennin minnu hakili teliyalen don, olu ye katapulti misɛnninw dilan. U bɛ jiri dɔlɔ dilanlen pake kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ fili kɛnɛma, min ɲagaminen don ni marifakisɛw ye.
  Ni a gosira, Hitler ka bolifɛnw ka kɛlɛkɛminɛn finmanw bɛ sira di, o bɛ kɛ sababu ye ka kurun kɔnɔ baarakɛlaw tasuma ni tasuma bulu ye. Dimi ye Krautw dimi, u bɛ pɛrɛn ni dusu tiɲɛna, ka boli k"u ɲɛda tigɛli kɛ siran fɛ.
  U dɔw yɛrɛ bɛ ka fɛɛrɛ kuraw dabila...
  Maɲuman kelen min bɛ yen, o ye ko jugu caman bɛ yen, mobili dɔw bɛ ka marifa tasuma bɔn fɛn bɛɛ la ka gɛrɛ bɔgɔdagaw la.
  Wa u bɛ na ni wuluw ye... O waati kelen na, Alesya bɛ ka bi naani ni duuru jira. Tiɲɛ don, i tɛ se ka T-4 ni Hunter ta kunkolo la, nka i bɛ se k"a kɛrɛw lajɛ. Foyi tɛ fɔ ka ɲɛsin sɔrɔdasi-taama-minɛnw ma minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye. U bɛna bɛɛ gosi ka bɔ kɛnɛ kan ani k"u bila ka joli sɔgɔ nɛgɛ funtenimanw kan!
  Marifa kalifa fitinin nafa ka bon ka tɛmɛ marifa belebele kan - tasuma hakɛ, camouflage nɔgɔya. Ani, u b"a dɔn u bɛ se ka kuntilenna sugandi cogo min na.
  Naziw bɛ sɔgɔsɔgɔ, ni farinya ye i n"a fɔ wuluw. Wa Soviyetiki cɛdenw cɛma, mɔgɔ fagalenw ni joginw bɛ yen. A bɛ mɔgɔ dusu kasi kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni sɔrɔdasi kamalennin minnu ye ɲɛnamaya daminɛ sisan, olu bɛ sa. Npogotiginin tutigɛbaga fitinin dɔ filɛ nin ye, a ka gɛlɛn ka pake dɔ ta min bɛ se ka bɔn, k"a yɛrɛ fili T-3 tanki cɛmancɛ dɔ sira kɔrɔ. Box jugu dɔ min kɔnɔna ka jan nka a bɛ iko a ka fin, o bɛ pan ka sankanso kɛnɛ dɔ tigɛ.
  Wa sɔrɔdasiw ye grenadew fili tugun, marifaw y"a daminɛ ka marifa ci motow la minnu bɛ ka wuluwulu. Wa Hitler ka sɔrɔdasiw kunkolow pɛrɛnna, i n"a fɔ seri mɔlenw minnu binna sanbɛlɛ fɛ.
  Ani, motobaw ka gazi bɔyɔrɔw bɛ pɛrɛn, ka tasuma diminnenw fili kɛnɛma. A bɛ kɛ i n"a fɔ jahanama jinɛw ka yuruku-yuruku dɔ bɛ ka kɛ. Nin ye mɔgɔ damadɔw ye minnu bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye, olu fana bɛ fara u baarakɛɲɔgɔn hɛrɛmaw kan.
  Alesya b"a bolo sin "Hunter" ma, k"a ɲɛsin farikolo duguma yɔrɔ ma. A ka gɛlɛn ka se yen, nka nin dɔrɔn de ye sababu ye ka don marifa yɛrɛmahɔrɔnyalen kɔnɔ min tɛ hinɛ. Bolo lamagacogo nɔgɔman, o kɔ, a jiginni.
  Marifa bɛ kɔsegin nɔgɔman di, fasisiw ka masin bɛ tila tila fila ye. Wa darapo min bɛ ni swastika ye, o bɛ bin bɔgɔ jolilen kɔnɔ.
  Alesya bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Tilennenya bɛ saraka de wajibiya, dɛmɛni bɛ bolomafaraw de wajibiya, wa ko tilennenya ɲɛtaa bɛ saraka de wajibiya !
  U-turn, marifatigi npogotiginin bɛ lafiɲɛ farilankolon walasa ka Dugukolo biyoritmɛw dɔn ka ɲɛ, ani bin ninakili n"a senkɔniw ye, ka marifa ci tugun, ka T-3 nanbaratɔ gosi a joli la.
  A bɛ se ka ye ko Naziw ka kɛlɛbolo ka pankurun cɛmancɛw bɛɛ lajɛlen bɛ se ka kɛ baarakɛbaliw ye kaban. O laban tiɲɛna tutigɛbaga cɛdennin dɔ fɛ, hali n"a jogin na, a ye barili dɔ gɛrɛ ni karɔti, kɔɔri buguri, jirisunba ni fosiporozɛni hakɛ fitinin ɲagaminen ye. Denmisɛnnin cɛfarin in fanga tun tɛ se ka barili gɛlɛya tugun joginda tɛmɛnen kɔfɛ, wa a jɛɲɔgɔn Andrei, n"a y"a yɛrɛ tigɛ k"a to boli la, k"a gɛrɛ tɔni binaani binkannikɛla yɛrɛ-ci marifa "Bumblebee" wotoro jukɔrɔ. Marifa obsequious 150-mm kalifara y"a yɛrɛ fili san fɛ ka to kɔrɔtalen na. Wa, tutigɛbagaw niw, minnu bɔra u farikolo tigɛlenw na, u girinna ka taa Sankolo Masaya nisɔndiyalen na, fariya ni dimi tɛ yen abada.
  Fasisiw ka bolifɛnw bolibaga minnu ye ɲɛnamaya sɔrɔ, n"u bɔnɛna u baarakɛɲɔgɔn girinmanw ka dɛmɛ na, olu y"a daminɛ ka kɔsegin... Wagner ka fɔlikan mankan jɔra, ani pankurunba dɔ daminɛna.
  Vladimir Mikhailovsky, ka joli ko a ɲɛda la, a ko:
  - Irisi kɛlɛcɛ bɛ se ka sa jɔlen, nka a tɛna balo a gɛnɛgɛnɛ kan abada ! Irisi bɛ se ka joli bɔ, nka joli hakɛ si tɛna kɛ sababu ye k"an ka jagɛlɛya n"an ka kantigiya kɛ Fasokanw ye!
  Wa tutigɛbaga minnu bɛ balo la, olu b"o sinsin... Hali n"u caman tun jenilen don kaban, ka jogin.
  Wa Anastasia Witchakova ni Akulina Orlova bɛ kɛlɛ la sankolo la, u labɛnnen don ka ɲɔgɔn sɔrɔ ni Marseille ye min bɛ waso, n"o ye awiyɔn binna kɛmɛ naani ni kɔ dalajɛ kaban, o de kama a ye nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross degere duurunan sɔrɔ ni sanu ye okɛ buluw, npanw ani diamantw.
  Nka a jɛlen don ko npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ni timinandiya ye. Yan, u bɛ bikini dɔrɔn de la ani sennasanbara kɛlɛ. Ani Luftwaffe ka awiyɔnw bɛ don a kɔnɔ.
  Anastasia, n"a sennasanbara jɛlenw ye, ka marifa ɲɛsin a laɲini ma, ka fasisiw gosi, k"a fɔ ko:
  - An ka dannaya ka bon, .
  A bɛna mɛn san kɛmɛ caman kɔnɔ!
  Ani a bɛ ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔn na. Akulina fana bɛ fasisiw gosi, k"a gosi, ka baara kɛ n"a sen gansanw ye ka ɲɛ kosɛbɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi hakilinaw bonya kosɔn !
  Ani a b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan i n"a fɔ perle. Nin ye o npogotiginin kɛlɛbaga ni kalanlen sugu ye.
  Ani a bɛ manamana ni a ɲinw ye.
  Anastasia, min bɛ ka Alemaɲi awiyɔn wɛrɛ ci a ka Yak-9 kɔnɔ, o bɛ sɔgɔsɔgɔ ni fanga ye:
  - Irisi jamana ka wulu bɛ dugukolo kan , .
  A kamanw jɛnsɛnni, a bɛna wuli...
  Jugu bɛna wele ka jaabi di
  A bɛna se sɔrɔ, a bɛna kari!
  Akulina b"o Sɛmɛntiya joona, k"a juguw Kùnbiri-kùnbiri:
  - A bɛna kari !
  Hali ni, tiɲɛ na, ace sunguru cɛɲiw fana bɔra Alemaɲikaw la. Albina ni Alvina bɛ kɛlɛ kɛ ME-309 kura kan. O kɛlɛcɛ suguw ye sonyali kɛ.
  Ani u bɛ Soviyetiki awiyɔnw ci ni teliya kabakoma ye. ME-309 ye awiyɔn barikamaba ye min bɛ ni fiɲɛbɔlan saba ye minnu janya ye milimɛtɛrɛ 30 ye ani marifakisɛ naani. Irisi mobili tɛ se ka o waraba sugu kɛlɛ.
  Ni u ye marifa ci ka jigin, u bɛ marifa ci ka jigin k"a sɔrɔ hinɛ tɛ u la.
  Albina, n"a senkɔniw ye, a ye awiyɔn kanon fɔ ka taa a laɲini fan fɛ. A ye jugu gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka da Reich sabanan ka sebaaya kan !
  A y'a nɛnkun jira.
  Alvina fana ye jugu gosi. A ye Soviyetiki Yak-9 tigɛ ka cooed:
  - An ka kɛlɛbolo dancɛbaw kosɔn !
  Ani a ye ɲɛji cɛ a teriw la.
  Huffman fana bɛ kɛlɛ kɛ, ka jate sɔrɔ. A ma Kɛ asɛba dɔ ye fɔlɔ, nka a bɛ ka Taa ɲɛ joona. Wa i bɛ se fana k"a fɔ ko jahanama ka fɛnɲɛnama dɔ.
  Alimanw, hali ni u bɛ dɔɔnin dɔɔnin ani ni bɔnɛba ye, u bɛ ka taa Volga kɔgɔjida la, ka gɛrɛ Kaspian kɔgɔji la.
  . SABABU No. 2nan.
  A jɛlen don ko fanga ninnu tun tɛ kelen ye. Fasisiw ka awiyɔn bolicogo tun bɛ mɔgɔ dimi kɛrɛnkɛrɛnnenya la. Focke-Wulf sera ɲɛfɛ ka caya ani a ka marifa barikamaw n"a teliya kɛra gɛlɛya ye kɛlɛbolo bilenman bolo. Ka fara o kan, o mobili tun ka gɛlɛn kojugu fo a tun tɛ se ka bin. A ye mɔgɔ timinandiyalen ye ani a ka kɛlɛkɛminɛnw ka gɛlɛn.
  ME-309 fana kɛra kabako ye min man di Soviyetiki pankurun bolilaw ye, teliya ni marifako siratigɛ la. Ani a ye Soviyetikiw ka kuluw tigɛtigɛ kosɛbɛ.
  Yu-288 bɔnbɔn kura, n"o ye masin barikamaba ye, o fana ye Soviyetikiw ka jɔyɔrɔw bɔn. A tun bɛ bɔnbu tɔni naani ta ni a doni tun bɛ cogo la, ani tɔni wɔɔrɔ ni a doni tun don. Ani a ye a yɛrɛ bɔ Soviyetikiw ka kuluw bolo dɔɔnin dɔɔnin.
  Rommel fana y"a ka kalasi jira iko sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔ, i n"a fɔ Mainstein y"a kɛ cogo min na.
  Alemaɲikaw tun bɛ ka gɛrɛ Astrakhan la ka taa a fɛ. Wa, Soviyetiki jamana ka komandan tun ma miiri min na, Fritz ye kɛlɛ kɛ Volga baji da la Kamyshin fan fɛ. O kɛra wale ye min kɛra ni jagɛlɛya ye, nka fanga tun b"a la. Wa fo ka na se bi ma, a gɛlɛyara k"u bali.
  Nka kɛlɛbolo bilenman ka lafasali barika ka bon hali bi... Dɔgɔkun kelen kɔnɔ, naziw taara ɲɛ kilomɛtɛrɛ bi duuru kɔnɔ, u jɔra.
  U ye ɲɔgɔn sɔrɔ ni binkanniw ye minnu kɛra Soviyetikiw ka kuluw fɛ...
  O waati kelen na, Zapɔnkaw y"a ɲini ka binkanni dɔ labɛn Alma-Ata kama. Wa o kɔfɛ, kɛlɛ juguw kɛra.
  Npogotigininw ye kɛlɛ kɛ ni cɛw ye cogo kelen na, wa n"a sɔrɔ u tun ka fisa n"u ye yɛrɛ.
  Margarita Magnitnaya ni Tatyana Bulatnaya, npogotigi cɛɲiw, tun bɛ marifa ci ka bɔ marifaw la.
  U ye marifa ci samuraiw la, ka dɔnkili da ko:
  - An kana fara sugo kan , .
  Fɛn fɔlɔ min bɛ kɛ ɲɛnamaya kɔnɔ, o nafa ka bon...
  I b'a ye tugun Dugukolo sanfɛ,
  Binkanni diminnenw ka fiɲɛba!
  Margarita ye grenade fagalen dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka Zapɔnkaw fara ɲɔgɔn kan ani ka dɔnkili da ko:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali ,
  Mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan...
  An bɛna Wehrmacht su don duguma,
  An ka teriya ye kelen ye!
  Tatyana, ka marifa ci jugu ma, a sɔnna a ma:
  - Tiɲɛ na, a ye monolith ye !
  Zapɔnkaw bɛ ka taa ɲɛ Alma-Ata kan. Sɔrɔdasi caman b'u fɛ ani reserve suguya caman. Ninnu ye o kɛlɛcɛ suguw ye. Nka npogotigininw b'u tigɛ ka jigin. U bɛ kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye.
  Tatyana Bulatnaya ye grenade wɛrɛ fili, ka samurai faranfasi ka dɔnkili da ko:
  - Ne ka sekoba in kosɔn !
  A ye ɲɛji cɛ n"a ɲɛw ye minnu ɲɛw ye safir ye. Npogotigi nisɔndiyalen, i tɛ se ka foyi fɔ.
  Wa Margarita, n"a sennasanbara jɛlen, bɛna saya nilifɛn dɔ ta k"a fili, ka Zapɔn sɔrɔdasiw tigɛtigɛ.
  A na dɔnkili da ko:
  - Fɛn bɛɛ ɲagaminen don , u sirilen don ɲɔgɔn na , tɔɔrɔ ni gɛlɛyaw fiɲɛba kɔnɔ !
  Wa tugun a bɛ limoni dɔ fili Zapɔnkaw ma n"a senkɔniw ye...
  Sennasanbara ni sennasanbara kɛlɛcɛ Oksana bɛ wuluwulu ka na u fɛ ka grenade kɛsu dɔ gɛrɛntɛ, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - A bɛna kɛ npogotigininw ye minnu ka nɛnɛ !
  Kɛlɛcɛ saba bɛɛ ye dɔnkili da ko:
  - samura y'a pan duguma , nɛgɛ ni tasuma degun kɔrɔ !
  Wa, cɛɲiw bɛ kɛlɛ kɛ ni dimiba ye. U tɛmɛna tasuma ni ji ni nɛgɛberew fɛ, o ma kɛ fu.
  Yan, Oksana, n"a sennasanbara ye, a bɛ grenade dɔ fili min bɛ Japon ka yeelenbɔlan Chikha gosi. Ayiwa, nin ye laɲiniba ye.
  Margarita, min tun bɛ marifa ci jugu la, o ye dɔnkili da ko:
  - I bɛ se ka da hali ni dannaya tɛ ! I tɛ se ka jago si kɛ!
  Tatyana y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - I bɛ min fɔ, o ye paradox ye !
  Margarita ye grenade fili n"a senkɔniw ye ani a y"a fɔ cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Yala genius tɛ paradoxes teri ye wa ?
  Tatyana ye turn di, ka samurai tigɛ ka jigin ka sɔn:
  - Tiɲɛ don, terikɛ !
  Wa kɛlɛcɛw y"a ta ka ŋɛɲɛ kɛ... U bɛ npogotigininw kɛlɛ, u b"a fɔ ko mun wɛrɛ... Kabako t"a la, Irisi jamana bɛɛ hakili bɛ npogotigininw ka kɛlɛ cogo la!
  Oksana bɛ kɛlɛ kɛ sanfɛyɔrɔ la, tiɲɛ don. Wa a bɛ marifa ci ka bɔ yɔrɔw la minnu tɛ kelen ye, npogotiginin bɛ girin i n"a fɔ sanfɛla min bɛ girin.
  Ninnu ye cɛɲiw ye, u tɛna foyi di mɔgɔ si ma. Wa u bɛna janfa sɔgɔ, ka fara samuraw kan.
  Angela fana bɛ tasuma don. Npogotiginin fana ye mɔgɔ fariman ye ani a kunsigi bilennen don. Kɛlɛcɛw b"a fɛ ka kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani ka kɛwalebaw jira.
  Angela ye turn di ani a b"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - An bɛna taa kɛlɛ la ni jagɛlɛya ye, .
  Soviyetikiw ka fanga kosɔn!
  Wa n"a senkɔniw ye a bɛ limoni fagalen dɔ fili.
  Kɛlɛ bɛ senna sisan Japonkaw ka binkanni bɛ ka ban....
  Zuluyekalo tile binaani ni saba laban don kaban. Naziw gɛrɛla Volga delta yɛrɛ la, kɛlɛw daminɛna yen.
  Elizabɛti n"a ka kurun kɔnɔmɔgɔw bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ. Tigɛ-2 pankurun fɔlɔw y"a daminɛ ka se ɲɛfɛ. U ni Panther ni Lion bɛ Taa ɲɔgɔn fɛ, nka u ni ɲɔgɔn cɛ yɔrɔ dɔ la. Fana ni rational armour slope angles ani marifa jan ye min janya ye milimɛtɛrɛ 71 EL ye. A girinya ye tɔni bi wɔɔrɔ ni seegin ye, wa a bɛ surunya Warabilen pankurun na kɛlɛkɛminɛnw siratigɛ la, nka a bonya ka dɔgɔ dɔɔnin.
  Tanki belebelebaw, i tɛ se ka foyi fɔ.
  Elizabɛti ni npogotigininw bɛ ka Alemaɲikaw ɲini. U bɛ punch ka T-4 fɛ ka pɛrɛn:
  - Bonya ka ɲɛsin san kɛnɛw hakilinaw ma , .
  Tutigɛbagaw ka kulekan bɛ labɛn tuma bɛɛ!
  Kɛlɛcɛw ye, an k"a fɔ, mɔgɔ fɔlɔw ye. U tɛ kɛlɛ kɛ nɔɔrɔ la dɔrɔn, nka u bɛ dɔnkili da fana;
  Hɔrɔnw ka jɛɲɔgɔnya min tɛ se ka tiɲɛ, .
  Fanga jugu ni siran de y"an fara ɲɔgɔn kan...
  Ani mɔgɔ yeelenlenw ka ŋaniya ɲuman,
  Ani teriya, yeelen, hakili ani jagɛlɛya sugo la!
  
  Aw ka foli kɛ an ka Faso hɔrɔnma ye,
  Danfɛnw fanga ye dɛmɛ ye fo abada!
  Sariya fanga, mɔgɔw sago, .
  O bɛɛ kɔfɛ, mɔgɔ nɔgɔman bɛ jɔ kelenya de kama!
  
  Sanfiɲɛbaw sababu fɛ, ɲɛtaa tile yeelenna an ye,
  Fɔɲɔba ni fɔɲɔba sababu fɛ an bolila ka taa ɲɛfɛ...
  An bɛ kuluw lamaga i n"a fɔ u girinya tɛ, .
  Diɲɛ bɛɛ, a bɛ yeelen bɔ, a bɛ ka taa kominisi fan fɛ!
  
  Aw ka foli kɛ an ka Faso hɔrɔnma ye,
  Danfɛnw fanga ye dɛmɛ ye fo abada!
  Sariya fanga, mɔgɔw sago, .
  O bɛɛ kɔfɛ, mɔgɔ nɔgɔman bɛ jɔ kelenya de kama!
  
  Dugukolo kan jamanaw faralen don ɲɔgɔn kan i n"a fɔ balimaw, .
  Budadiinɛ, silamɛ ye teriw ye fo abada!
  Hakili ka bonya, tɔgɔba, .
  Diɲɛ siyaw bɛɛ bɛ iko denbaya!
  
  Aw ka foli kɛ an ka Faso hɔrɔnma ye,
  Danfɛnw fanga ye dɛmɛ ye fo abada!
  Sariya fanga, mɔgɔw sago, .
  O bɛɛ kɔfɛ, mɔgɔ nɔgɔman bɛ jɔ kelenya de kama!
  Npogotigininw bɛ dɔnkili da ka ɲɛ, wa u bɛ kɛlɛ kɛ ka tɛmɛn fɔlɔ kan, wa u bɛ o baara suguw kɛ. Hali ni tariku sɛbɛnna setigiw fɛ wa a ma dɔn n"u hakili bɛna to u la ni kɛlɛ in tununna wa?
  Alenka, n"a ka batiriw, ani npogotigininw ka kulu dɔ, b"a ɲini ka juguw bali Volga Delta kan. Ani, cɛɲiw bɛ se ka min kɛ sariya siratigɛ la, a b"o jira.
  Wa tiɲɛ na, u bɛ se ka caman kɛ.
  Anyuta bɛ marifa ci n"a sennasanbara ye, ka mankanba bɔ:
  - nɔɔrɔ ka kɛ kominisi waatiw ye !
  O cogo la, batiri bɛɛ y"a ta ka dɔnkili da daminɛ ni kan kelen ye, ni kan dafalenw ye;
  An bɛ kɛlɛ kɛ walasa ka siniɲɛsigi ɲuman sɔrɔ
  Walasa ka ɲɛnamaya nɔgɔya mɔgɔw ma...
  An bɛna jama dangalenw tiɲɛ,
  Walisa jugu juguw ka dɔgɔya!
  
  An sanfɛ, serubi dɔ bɛ yen min kamanw ye sanu ye.
  An ba Irisi nɔɔrɔ kama...
  Aw ka da a la, Rus ka mɔgɔw tɛ se ka se sɔrɔ,
  Ani a bɛna Dugukolo kan mɔgɔ bɛɛ cɛɲi ka tɛmɛn fɔlɔ kan!
  
  An bɛ sababu di an ma ka kɛlɛ kɛ an Fasokanw kama,
  Fasokanw ka bonya lafasali...
  Wa tuma dɔw la, ɲɛnamaya ye filimu dɔrɔn de ye, .
  Hali n"a ka kan ka kɛ sankolo jiracogo ye!
  
  Bɛɛ ka kan k'a ka sugo dafa,
  Aw ka da ne la ni hakilitigiya ye, kominisi...
  Walasa nisɔndiya ka caya Dugukolo kan,
  Ani, revanchism tasumaw ma na!
  
  An ka masakɛ ye hakilitigiba Pugachev ye,
  A ye sɛnɛkɛlaw kɔrɔta ka taa kɛlɛ senuma dɔ la...
  Jago o jago bɛna kɛ fo ka se a kamankun ma,
  Ani ka npogotiginin cɛden sennasanbara kanu!
  
  An na kɛ jinɛ barikama ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan,
  Ni an ye dɔnniya siratigɛw wuli...
  Mɔgɔ jugu in bɛ sɔgɔsɔgɔ a senw kɔrɔ, .
  Hali ni joli bɛ ka bɔ aorte tigɛlen na!
  
  Ɔwɔ, an ka ko ye tilennenya ye, teriw, .
  An bɛ se k'an ka jamana kɛ nisɔndiya ye...
  Da a la ko jamanaw bɛɛ ye denbaya kelen ye,
  Irisi jamanaba, min bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ!
  
  Mɔgɔw bɛ jagɛlɛya lajɛ ka taa sankolo la, .
  Sankaba juguw kana sankolo datugu...
  An bɛna se sɔrɔli jate di jugu ma,
  Ani i bɛna kɛ, chance knight in kɛlɛ la!
  
  N t'a dɔn ko siranbagatɔ
  Anw Risikaw tɛ dɔgɔya hali dɔɔnin...
  An bɛ Svarog sɔrɔ, Yesu finman, .
  Ani a bɛna Mɛkalo diyabɔ fo abada!
  
  Npogotigininw ni cɛdenw bɛ dɔn bulama dɔ la, .
  Anw sennasanbara npogotigininw bɛ don...
  O bɛɛ kɔfɛ, sebaayabɛɛtigi Ala Rod ye anw de ye,
  Kana kɛ parrot hakilintan ye, cɛnin!
  
  Wa Lenin ye dusu don an kɔnɔ ka kɛlɛ kɛ,
  Stalin hakilitigi ye dugawu kɛ o feat...
  Serubi barikama na a kamanw yɛlɛ, .
  Ani an farikolo yɔrɔw dilannen don ni nɛgɛ ye dɔrɔn!
  
  Fasokanw ka masaya bɛna kɛ
  Ko an ye o kɛlɛcɛ suguw ye Ala kosɔn...
  An k'an ka nɔɔrɔ sabati ni nɛgɛbere ye,
  Kɔlɔn jumɛn de dilanna Svarog dugu la!
  
  Kuma surun na, i ka kɛ kantigi ye Matigi fɛ,
  Ka nɔɔrɔ da Irisi jamana kan min bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ...
  An bɛ kɛlɛcɛw dɔn dɔrɔn,
  Ala Finman Krisita Masiya bɛ an kɔfɛ!
  Marifa dɔ gosi tigitigi, o bɛ kɛ sababu ye ka "Waraba" tasuma don. Ɔwɔ, fasisiw bɛ ka bugɔli sɔrɔ biɲɛw kan.
  K"a sɔrɔ kɛlɛw bɛ sen na, denmisɛnw tɛ waati tiɲɛ.
  Dasha ni Vaska bɛ yaala-yaala Alemaɲi sɔrɔdasiw kɔfɛ. U bɛ minɛnw taamacogo kɔlɔsi kuluw kɔnɔ. Motow bɛ ka boli, marifa minnu bɛ u yɛrɛ boli, olu bɛ ka wuluwulu. Sɔrɔdasi caman bɛ yan, SS ni kulu wɛrɛw fana bɛ yen.
  Vaska ye Ferdinand ka taama kɔlɔsi, Alemaɲi marifa barikama min tun bɛ a yɛrɛ ta, min tun bɛ pankurunw tiɲɛ.
  Cɛdennin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ sungurunnin ye ko:
  - A bɛ iko Krautw bɛ ka fanga wɛrɛw Lasegin Stalingrad worodugu fɛ.
  Dasha y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - An ka mɔgɔw bɛna u sɔgɔ cogo o cogo !
  Nemtsev min bɔra kamiyɔn kɔnɔ, o bɛ pɛrɛn ni dimi ye cɛdenw ye. Denmisɛnw bɛ wuli ka boli, u bɛ yeelen bɔ, u bɛ kɛ nɛrɛmuguma ye ni buguri ye, u sennasanbara jɛlenw, u bɛ bulama. U bɛ se ka wuli yɛrɛ di u ma.
  Cɛdennin ni npogotiginin bolila ka taa kungo kɔnɔ ka pan ka don. Dasha y"a fɔ ni dusu ye ko:
  - Guerillaw bɛ se ka fɛn o fɛn kɛ !
  Vaska sɔnna nin ma:
  - Tiɲɛ don... An bɛna se sɔrɔ sisan !
  Dasha ye dɔnkili da ni dusu ye:
  - Se sɔrɔli bɛ makɔnɔni na ! Se sɔrɔli bɛ makɔnɔni na! Minnu b"a fɛ ka sirilanw kari! Se sɔrɔli bɛ makɔnɔni na, se sɔrɔli bɛ makɔnɔni na! An bɛna se ka se sɔrɔ fasisiw kan!
  Vaska sɔnna o ma joona, ka wulu in mugumugu n"a denw sen gansanw bolokɔnincininw ye:
  - An bɛ se k'o kɛ ! An wolola walisa ka nsiirin dɔ kɛ tiɲɛ ye!
  Dasha ye ɲɛji cɛ ani k"a kɔlɔsi ko:
  - Wa mun ? N hakili la, an bɛna nsiirin in tigɛli kɛ tiɲɛ ye, ka Wehrmacht tigɛli kɛ buguri ye!
  Wa denmisɛnw tun bɛ dɔnkili da dɔnkilida la u fogonfogon sanfɛ;
  An ka jamana tilennen tɔgɔ la,
  Kominisi bɛna mun di diɲɛ ma...
  An bɛna kɛ kantigi ye an Fasokanw na,
  An ka sira dabɔ ɲɛtaa ni danni na!
  
  Putin ye Irisi jamana mara i n"a fɔ cɛfarin,
  Nka o kɔ fɛ, wulu y'a To a bɛ Fɔ...
  Tiɲɛ na, Fuhrer bɛ ni kɔnɔboli belebelebaw ye, .
  Nka Stalin kɔrɔ fana ye tɔgɔ ye!
  
  Ne dalen b"a la ko an bɛna se sɔrɔ Reich sabanan kan,
  Kabako t"a la ko Putin jiginna Stalin kɔnɔ...
  Diɲɛ san fɛ, serubi dɔ bɛ yen min kamanw ye sanu ye.
  Ani Sitanɛ-Adolf fana kɛra diɲɛnatigɛla ye sisan!
  
  Alemaɲikaw bɛ Erɔpu bɛɛ bolo u bolo, .
  Ani Afiriki, ani Azi, ani jamanaw...
  Ani Adolf b"a miiri ko a ka nɛnɛ
  Nka waleɲumandɔn bɛ Fuhrer makɔnɔ!
  
  Hitler fɛ, Irisi bɛ iko bɔgɔdaga, .
  A b'a fɛ k'a ka sigikafɔ segin a cogo kɔrɔ la...
  Nka, ne dalen b"a la, kominisi alijinɛ bɛna kɛ, .
  Fɛɛrɛw bɛna falen ni dilanw danni ye!
  
  Aw kana da a la, an ka mɔgɔw tɛ barikantan ye fewu,
  Nka Krauts ye minɛni caman minɛ kojugu...
  Wa i b'a dɔn ko Slave tɛ jɔn ye fewu, .
  An ba Irisi tɔgɔ la!
  
  Wa Lenin ye dusu don an kɔnɔ ka kɛ jagɛlɛya ye,
  A ye fɛnw kɛcogo jira...
  Ikomi Ala ye kelen ye tiɲɛ na, .
  Nka an ka kan ka da kominisi la ni jagɛlɛya ye!
  
  Ayi, kana i yɛrɛ di Irisi jugu ma, .
  O bɛɛ kɔfɛ, Ala Finman bɛ an fɛ - diɲɛ Dabaga...
  Ne na aw dɛmɛ kɛlɛ la,
  Ka to ka to ɲɛnamaya ɲɛtaa la!
  
  I bɛ se k"i diyanyemɔgɔw faga fo yɔrɔ jumɛn?
  A fɔ man di nka, kɛlɛ laban tɛ ye yɔrɔ si...
  O la sa, an ka kɛlɛbolo tun bɛ fin kɛlɛw la,
  Fɛn dɔ kɛ min na i tɛna maloya!
  Nin ye dɔnkili ɲuman ye kɛlɛcɛ kamalenninw bolo. U y"a dɔnkili da ka taa tugun, ka buguri ta sira kan n"u senkɔni jɛlenw ye minnu tɛ sɔgɔsɔgɔ.
  Denmisɛnw tun nisɔndiyalen don ani u tun bɛ nisɔndiya kɛnɛma ɲɛnamaya la. Hali n"u ka fin, u ɲɛda bɛ kɛ i n"a fɔ sokola, wa u kunsigi, a kɔfɛ, a ka nɔgɔn. Kabako cɛw.
  Alemaɲi minnu tun bɛ moto kan, olu dɔ ye u wele nɔgɔya la. Ani a ye sokola di n ma. Dasha kɔngɔlen y"a bolow kɔrɔta, nka Vaska y"a bolokɔni sama:
  - I kana i yɛrɛ majigin !
  Npogotigi hakilitigi dɔ sɔrɔla:
  - An ka fisa ka fasodenw fara ɲɔgɔn kan !
  Vaska, min yɛrɛ ye fari ni kolo ye, o hakilina diyara a ye. Wa a ye sokola fana ɲini.
  Naziw y"a kunkolo wuli ani ka fiɲɛ bila Irisikan karilen na:
  - Dɔnkili da, cɛnin !
  Vaska y"a kunkolo wuli ka dɔnkili da ni dusudonba ye;
   Parti ye Irisi jamana bɛɛ fara ɲɔgɔn kan,
  A bɛ forow lakana minnu tɛ ban...
  O bɛɛ kɔfɛ, da ne la, jamanadenw barika ka bon kosɛbɛ, .
  Bonya ka kɛ Soviyetiki jamana ye!
  
  Stalin ye jaabiba ye min ka bon ni tɔw bɛɛ ye
  Stalin ye hakilitigiya boli ye...
  An ka kan ka kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye a ye,
  Jama bɛɛ bɛ ka tugu Stalin kɔ!
  
  An ye nisɔndiya wuluw di an ma,
  An ye sagoba dɔ di an ma...
  Stalin ye caya nisɔndiya ye, .
  Nɔɔrɔ, jamanaba!
  
  Stalin ye mɔgɔba ye diɲɛ kɔnɔ, .
  Stalin, serubi min ye sanu ye, .
  An ka mɔgɔw ni hɛrɛ min tɛ Changé,
  Da a la ko an tɛ se ka se sɔrɔ fo abada!
  
  Stalin ye kisili di jamanadenw ma
  Ale de ye wuluba ye diɲɛ kɔnɔ...
  An Fasokanw ni hɔrɔnya kosɔn,
  A y"a kamanw wuli dugukolo kan!
  
  Fɛn wɛrɛ tɛ yen min ka bon ni Stalin yeelenma ye, .
  A ka bon i n'a fɔ Ala finman...
  Kɛlɛ ni se sɔrɔli, .
  An bɛna Fuhrer gɛn sɔɔni ka don sanubɔlan kɔnɔ!
  
  Ka bonya da an Fasokanw kan,
  Aw k"a dɔn ko aw ma se k"a sɔrɔ min cɛ ka ɲi ka tɛmɛ o kan...
  An bɛna ɲɛnamaya kɛ sɔɔni kominisi kɔrɔ,
  Ani, sira wɛrɛ t"an bolo!
  
  Stalin ye dugukolo bɛɛ ka yɛrɛbonya ye,
  Stalin ka kominisi dan tɛ...
  A ka wale ɲumanw bɛna dɔnkili da,
  Fasisiw tiɲɛna pewu!
  
  Stalin ye nɔɔrɔ lase Irisi jamana ma,
  Stalin y'a kɔrɔta dolow sanfɛ...
  A ye fanga kɔrɔta fo ka se a dan na, .
  Stalin ye mɔgɔ ɲuman ye dɔrɔn!
  
  Stalin ye diɲɛ se sɔrɔ, .
  A bɛ ni dolow kurunba ye...
  Kɔrɔbɔliw bɛna kɛ mɔgɔw sabatili kama,
  Stalin bɛna kɛ sababu ye ka kominisi kɛ!
  
  Irisi jamana fɛ, Stalin ye tile ye,
  A bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ dibi la...
  Npogotiginin kan ka jɛya, .
  Kuntigi cɛɲi tɛ dugukolo kan ka tɛmɛ o kan!
  
  Stalin ye Svarog farikolo ye,
  Stalin ye fanga da Irisi jamana kan...
  A bɛ Rod sɔrɔ a dusukun na - .
  Matigiba min ka bon ni tɔw bɛɛ ye!
  
  Kuntigi cɛɲi tɛ Dugukolo bɛɛ kan ka tɛmɛ o kan,
  Stalin ye mɔgɔw bɛɛ la belebele ye...
  An ka nisɔndiya da an ka diɲɛ kɔnɔ,
  O mɔgɔ jugu fariman in tiɲɛna!
  
  N denkɛw ni Komsomol tɔndenw,
  Fasokanw ta fan fɛ, aw ka jɔ ɲɔgɔn fɛ formation na...
  O bɛɛ kɔfɛ, aw npogotigininw barika ka bon ni sagaw ye,
  Genie kanulen Stalin bɛ an fɛ!
  
  N tɛ se ka n ka sekow jate,
  An bɛna pankurun ta i n'a fɔ bɛlɛkisɛ...
  An ka Irisi kɛnɛman,
  Fasokanw bɛ ka taa kominisi fan fɛ!
  Dasha ye dɔnkili da ni Vaska ye ani denmisɛnw ye fɛn bɛɛ kɛ ni kanba ye ani ka ɲɛ.
  Wa u ye dɔn kɛ ka taa, k"u denw sennatan minnu ɲɛ ye bulama ye, minnu ma sanbara ye kabini nɛnɛ, wa u tun bɛ sennasan kaban nɛnɛ cɛma Marisikalo la n"u sennasanbaraw ye.
  Alemaɲi min tun tɛ Irisikan faamu tiɲɛ na, dɔnkili in diyara a ye, a ye donsokɛ bidon bɔ a ka bɔrɔ kɔnɔ k"a di denmisɛnw ma.
  Ani a y"a kunkolo wuli k"a sɔn a ma ko:
  - Zer kɔnɔbara !
  Cɛden ni npogotiginin y'u biri ka taa ɲɛ. U si bɛ san tan ni kelen dɔrɔn de la, nka u hakili ka di, u hakili ka bon. Kunnafoni tiɲɛnenw lajɛ. Wa siɲɛ kelen, Daria kunsigi jɛman yɛrɛ nana ni minɛn dɔ ye Alemaɲikaw ma segi kɔnɔ. Npogotiginin namaratɔ don, wa a b"u ka kan dɔn kosɛbɛ. U yɛrɛ tun t"a miiri ko o denmisɛnnin cɛɲi sugu min kunsigi ye tow ye, n"a ɲɛw ye bulama ye, o bɛ se ka kɛ saya sababu ye.
  Wa a ye baara kɛ...
  Yan u bɛ taa tugun, ka Alemaɲi sokolaw diyabɔ, wa u bɛ nisɔndiya la...
  Daria y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Ni an ye se sɔrɔ naziw kan dɔrɔn, n bɛna so saba jɔ n yɛrɛ ye, min dilannen don ni marbre ye ani jiboli-yɔrɔ bɛ min na !
  Vaska ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I b'a fɛ ka kɛ bourgeois ye wa ?
  Npogotiginin y"a sɔsɔ ko:
  -Ayi! N bɛna n yɛrɛ ka kominisi dɔrɔn de sɔrɔ!
  Vaska ye ŋɛɲɛ kɛ ka dɔnkili da daminɛ tugun;
  Tuma min na bourgeoisi nana n ka jamana na, .
  Sow jeni, npogotigininw tigɛra...
  A tun bɛ iko zeru tun bɛ jate
  Cɛdenw kunsigi tun tigɛlen don i n"a fɔ zeru!
  
  Kibalchish jagɛlɛn ye marifa ta, .
  Wa a donna jamanadenw ka kɛlɛbolo la...
  Nka labɛnw bɛɛ dira Bad Boy fɛ,
  Jɔn ye konja barili kelen bila!
  
  Wa yan ne sirilen bɛ raka la, cɛnin, .
  U bɛ n tɔɔrɔ ni bugɔli ni nɛgɛ ye...
  O jaabi la, n bɛ ŋɛɲɛ kɛ n ɲɛda la, n bɛ execute - .
  Wa ne dalen b"a la ko Fasokanw bɛna kɛ alijɛnɛ ye!
  
  Baganw ye ne senkɔniw jeni ni tasuma ye,
  Den in gosira kosɛbɛ...
  Nka da ne la, ne t"a fɛ ka tɔɔrɔ, .
  Walasa bourgeoisi bilenman ka se sɔrɔ u kan !
  
  U bɛ kolo kari, nɛgɛ jugu bɛ sɔgɔ ka don, .
  Faragakɛlaw bɛ n sɔgɔsɔgɔ rack kan...
  Nka da ne la, cɛnin ye siko kɛ o la, .
  Ka boli ka Bɛrɛlin lamini Mɛkalo la!
  
  Ne dalen b"a la ko jɛɲɔgɔn Lenin bɛna ɲɛmɔgɔya ta,
  Aw ye Warsaw, Prague, Londres hɔrɔnya!
  An bɛna fatura min ye se sɔrɔ, an bɛna o bɔ yanni dɔɔnin cɛ,
  Ani pankarti bilenman jɔlen bɛ Bɛrɛlin sanfɛ ni waso ye!
  
  Sisan den senw bɛ ka jeni, .
  Sole min bɛ se ka kɛ tuma bɛɛ bare...
  Wa, bugɔli ye ne gosi kosɛbɛ ne kɔ la,
  N"a sɔrɔ i kunsigi jɛman don kaban, mama!
  
  Nka ne tɛna n yɛrɛ di nin fagalikɛlaw ma,
  N t"a ɲini ka dannaya ɲini, hinɛ dɔn...
  Kat ka bugɔ ni fanga ye ka bɔ a kamankun na,
  N b"a dɔn ko Lenin bɛna sara di n ma, i ka da a la!
  
  Kibalchish ye ŋɛɲɛ kɛ tɔɔrɔ kɔrɔ,
  A ma gundo di, a bɛ sa ni kuncɛbaya ye...
  Mɔgɔ jugu bɛ pɛrɛn nin cogo la jahanama kɔnɔ fo abada,
  Jinɛw bɛ ka resin bɔn a dawolo la!
  
  Lenin bɛ yen an fɛ, a bɛ iko fo abada, .
  Ani tasuma funteni dɔ bɛ ka jeni ne dusukun na...
  Sugoba dɔ bɛna kɛ tiɲɛ ye,
  Pankarti bilenman dɔ bɛna kɛ dugukolo bɛɛ kan!
  Daria ye fiyɛli kɛ k"a sennasanbara gosi:
  - Suma! Yala i yɛrɛ de y"a da wa?
  Vaska ye a kunkolo wuli ko:
  - Awɔ! A ka maana ye nɔba bila ne la!
  Daria y"a kunkolo wuli k"a fɔ ko:
  - I hakili b'a la cogo min na polisiw ye ne ni i minɛ k'an gɛn sennasanbara la nɛnɛba kɔnɔ nɛnɛ na, ka sɔrɔ k'an bugɔ ka jiribolo finmanw da an senkɔniw kan wa.
  Vaska y"a jira joona ko:
  - A tun bɛ ten.... Aw senkɔniw bɛ dimi ani aw kamankunw kolotugudaw bɛ dimi ni aw sirilen bɛ fɛnmarayɔrɔ la. Nka dalilu si tun tɛ an kan ani...
  Daria y"a jira ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Ɔwɔ, nka polisiw tun b"a fɛ an ka nɛnɛ fo ka sa. Nka u ye n gosi n kun na ni buteli ye tuma min na, n ye o yɔrɔnin kelen minɛ ni n sennasanbara ye. Wa o kɔ, a y'o don a bolo. O kɔfɛ, ne ye juru tigɛ ne yɛrɛ ni e fila bɛɛ ye.
  Vaska ye a kunkolo wuli ko:
  - Ɔwɔ, a tun bɛ ten... A bɛ mɔgɔ lasiran, nka. Nka i b"a dɔn, nɛnɛ waati, senkɔni jenilenw kurukuruw tɛ dimi! Wa, an bɔra kɔfɛ tuma min na, fɛn bɛɛ kɛnɛyara an kan i n"a fɔ wuluw!
  Daria y"a jira joona ko:
  - Ɔwɔ, a bɛ kɛnɛya an ma kosɛbɛ ! N ye senkɔni gɛlɛnw sɔrɔ fo n tɛ siran ka taama kɔɔri kan!
  Vaska, a y"a yɛrɛ bonya, a ko:
  - Ne fana! An ye tutigɛbagaw ye, kominisi denw!
  Daria y"a jira ko:
  - Wa an bɛna se sɔrɔ tiɲɛ na !
  Cɛden ni npogotiginin ye dɔnkili da ko:
  Kominisi hakilina sabalilenw ka se sɔrɔli la,
  An b'an ka jamana ka siniɲɛsigi ye...
  Ani ka taa pankarti bilenman na, an Fasodenɲumanya, .
  An bɛna kɛ kantigiw ye tuma bɛɛ ni yɛrɛdɔnbaliya ye!
  . SABABU No. 3nan.
  San 1943 Awirilikalo daminɛ na, Alimanw labanna ka bɔ kɛnɛ kan, ka se sɔrɔ Soviyetiki sɔrɔdasiw ka kɛlɛ gɛlɛnw kan Kaspian Kɔgɔji la. Tiɲɛ na, nin ye ɲɛtaa ba ye Krautw fɛ. O min ye jatebɔba sɔrɔ. Sisan, Kawuka tigɛra ka bɔ farafinna gunba la dugukolo fɛ.
  Turkiw fana ye ɲɛtaa sɔrɔ kɛlɛ kuncɛbaw kɔfɛ, u labanna ka Batumi minɛ ka Yerevan laminini dafa. O cogo la, ka degun bila Soviyetiki sɔrɔdasiw kan Transcaucasia.
  URSS jamana ka ko kɛra gɛlɛya ye kosɛbɛ. Wa Stalin ye yamaruya di ko a ka kɛlɛ daminɛ worodugu fɛ walasa ka sira dɔ tigɛ ka taa Leningrad la, kɔngɔ bɛ min na, min tun bɛ ka sa, nka a ma a yɛrɛ di fɔlɔ.
  Binkanni min kɛra Tikhvin kan, o daminɛna. Kɛlɛboloba dɔw cilen don yen, hali ni ɲɛmɔgɔso tun tɛ ni reserve bɛrɛ ye. O ko in gɛlɛyara Suwɛdikaw nali fɛ, n"a fɔra ko u ye bolomafaraw dilabɔlaw ye ɲɛfɛ, o min ye jɔyɔrɔ in barika bonya.
  Wa Alimanw y'u yɛrɛ barika bonya kosɛbɛ...
  Kὲlɛ in daminɛna Awirilikalo tle 10, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye kilomɛtɛrɛ tan Kɛ kὲlɛ in tile saba fɔlɔw la. Yan awirilikalo tile tan ni naani, Alemaɲi Maus pankurun donna kɛlɛ la a siɲɛ fɔlɔ la. Yiriwali min ɲɛnabɔra kosɛbɛ, n"a girinya bɛ tɔni kɛmɛ ni bi segin ni segin ye. Tiɲɛ don, o mobili tun bɛ boli baarakɛla ŋana dɔ fɛ, Nazi npogotiginin minnu tun bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  Agnes, Adala, Angelina, Agatha, Aphrodite - Reich sabanan cɛɲi duuru minnu bɛ daminɛ ni "A" sɛbɛnni ye. Ani u bɛ kɛlɛ kɛ cogo min na Soso kan ani ka marifa ci ka bɔ marifa fila la siɲɛ kelen.
  Fɛnɲɛnɛmafagalanw minnu bɛ se ka bɔn kosɛbɛ, olu bɛ ci ka bɔ milimɛtɛrɛ 75 kanon na min barika ka surun, ani minnu ka gɛlɛn, olu bɛ ci ka bɔ milimɛtɛrɛ 128 kanon na, o bɛ se ka gosi fanga jira.
  Agnes bɛ tasuma don n"a senkɔniw jɛlenw n"a senw sɔgɔlenw ye. A ye Soviyetiki mobili dɔ gosi, k"a ka tourelle tigɛ tiɲɛ yɛrɛ la, ka pɛrɛn ko:
  - Ne ye sanfɛla npogotiginin ye !
  Adala bɛ marifa ci ni dugukolo kan minɛn ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ani n" ye aerobatiki ye, n b"a ka kurunba bɛɛ tigɛtigɛ !
  Wa sungurunnin fana bɛ baara kɛ n"a senkɔniw ye. Soviyetikiw ka bɔgɔdaga bi saba ni naani ye Sogo gosi, nka u bɛ pan ka bɔ i n"a fɔ pɔmutɛri. Mobili lakananen don kosɛbɛ. Wa i tɛ se k"a gosi o cogo la nɔgɔya la. A bɛ fɛnɲɛnɛmaw ci ka pan i n"a fɔ tenisbolow, wa hali ni kalifa belebeleba don i tɛ se ka o ɲɔgɔnna waraba in gosi.
  Wa, npogotiginin in bɛ marifa ci ka bɔ awiyɔn kɛlɛli marifa la, k"a to jugu ka gɛrɛ a la.
  Agatha fana ye marifa ci ni a senkɔni gansanw ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - A to n ka npan ka gosi , an bɛna an juguw tigɛ !
  Adala y"a jira ni fanga ye, a ye marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ:
  - An ye yeelen ni dugukolo kɛlɛcɛw ye !
  Angelina y"a senw gosi n"a senkɔniw ye, ka Soviyetiki T-34-76 pankurun kari ani ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Nin ye sebaayabaw ye !
  Afrodite fana ye o bɔgɔdaga gosi, o min girinya tun bɛ i n"a fɔ kulu, ka Soviyetiki T-60 mugumugu, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka sebaaya bɛna kɛ kɛlɛ senuma de la !
  Agnes ye a senw gosi, ka baara kɛ n"a sennasanbara gansan ye, ka jugu ka ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw kari k"a fɔ ko:
  - Mansamara darapo ɲɛfɛ - nɔɔrɔ ka ɲɛsin cɛfarin binnalenw ma !
  Nin npogotiginin minnu bɛ yan, olu ka jugu kosɛbɛ ani u ye mɔgɔfagalaw ye. Wa, a tɛ kɛ fu ye ko i tɛ se ka tɛmɛ u fɛ. U sennasanbaraw ni bikini minnu bɛ u fari la, olu sababu la, u bɛ marifa ci k"a sɔrɔ u ma fɔli kɛ. O kɔrɔ ye k"u tɛ Se ka Kὲlɛ nɔgɔya la ten.
  "Sogo" sirannin in ye marifa fagalen dɔ gosi, a ma sababu di mɔgɔ si ma.
  KV seriyali fana sen bɛ o la.
  Nka ni Alemaɲi npogotigininw bɛ yen minnu bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ ani ka ɲɛtaa sɔrɔ, o tuma na, npogotigininw fana bɛna sɔrɔ Soviyetiki jamana na - cɛfarinw.
  Misali la, yan, Natasha n"a jɛɲɔgɔnw. U bɛ ni SAU-85 fitinin dɔrɔn de ye, min sera ɲɛfɛ sisan. Wa npogotigininw bɛ ka fasisiw gosi kaban ni fanga ni kunba ye.
  Tiɲɛ don, cɛɲiw bɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ. Wa u bɛ fasisiw mugumugu kosɛbɛ, i n"a fɔ nɛgɛso min bɛ gilasi yɔrɔw kari.
  Wa a bɛ to mɔgɔ hakili la kosɛbɛ n"o npogotiginin suguw bɛ wuluwulu bolicogo sanfɛla jira.
  Natasha ye marifa ci n"a senkɔni gansanw ye ani ka Panther kari, ka tila ka pɛrɛn ko:
  - Fasodenɲumanyaba in kama !
  Wa a na a nɛnkun jira!
  Zoya fana b"a jugu bugɔ. A bɛna a gosi ka ɲɛ kosɛbɛ. A bɛna kɛlɛkɛminɛnw kari ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi nɔɔrɔ kama !
  Augustina fana bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ, wa n"a ye degun bila a jugu kan, a b"o kɛ ka ɲɛ kosɛbɛ. A bɛ kari ka pɛrɛn:
  - Bonya ka kɛ kominisi diɲɛ ye !
  Dolbanet ni Svetlana ye ɲɔgɔn sɔrɔ. Ani ka kɛɲɛ ni tiɲɛ ye kosɛbɛ. Ni aw senkɔniw ka dɛmɛ ye. A bɛna jugu ka kɛlɛkɛminɛnw tigɛtigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi diɲɛ bonya kosɔn !
  Wa a bɛna a nɛnkun jira...
  Npogotigininw, k"a miiri ko u ye dusu don u kɔnɔ, u y"a daminɛ ka dɔnkili da, ka dɔnkili da o yɔrɔ la;
  Beauties bɛ bin sennasanbara kan, .
  O npogotigi ɲuman suguw bɛ boli...
  Ni aw mago bɛ ka Fritz gosi ni aw bolokɔni ye, .
  Walima u bɛna a tigɛ ni marifa ye!
  
  Npogotigininw tɛ se ka sigasiga
  U bɛna Naziw suw su don...
  U na a senw gosi kosɛbɛ.
  Ani yɔrɔ dɔ la, waraw bɛ pɛrɛn sogodunnaw la!
  
  Irisi ye daɲɛ ye min bɛ fɔ sɔrɔdasiw ma,
  Ni, da a la, a ma nɛnɛ foyi la...
  Hali ni tuma dɔw la, ko bɛ kɛ cogo la min tɛ mɔgɔ ɲɛnasisi, .
  Kaɛn nɛrɛma jugu ye se sɔrɔ yɔrɔ min na!
  
  Aw kana da a la, Komsomol tɔndenw tɛ boli,
  Wa n'u bolila, o tuma na dɔrɔn ka binkanni kɛ...
  Wa naziw bɛɛ bɛna faga yɔrɔnin kelen,
  Ani Fuhrer bɛna kɔrɔta ka se chopping block ma!
  
  Irisi ye ne Ba Faso ye,
  A bɛ kɛnɛya, a cɛ ka ɲi dɔrɔn...
  Jɔn ye siranbagatɔ ye min nafa tɛ hali ruble kelen na?
  Wa i b"a dɔn, ka sɔsɔli kɛ ni kɛlɛcɛ ye, o ye farati ye!
  
  Nka aw k'a dɔn ko an bɛna se sɔrɔ fasisiw kan,
  Juguya tɛna masaya kɛ masasigilan kan...
  An sanfɛ, serubi dɔ bɛ yen min kamanw ye sanu ye.
  Ani Ala Svarog ni bonya ye masafugulan na!
  
  Min ye siranbaga ye, i ka da ne la, o ye jɔn barikantan ye.
  A ka siniɲɛsigi ye kelen ye - ka mafiɲɛyali muɲu...
  Bi i ye mekaniki ye, sini i ye foroman ye,
  Ani e yɛrɛ bɛ se ka mɔgɔ wɛrɛw kɔ gosi!
  
  Fanga bɛ npogotigininw na, tasuma-fanga dɔrɔn, .
  Tuma dɔw la, a bɛ kuluw ci ni fanga ye...
  Kɛlɛ bɛ ka juguya ni sanfiɲɛba jugu ye,
  Ani, saya bɛ hadamadenw ka siya tigɛ k"a jɛya!
  
  N b"a fɔ aw ye tiɲɛ na, kɛlɛcɛw, .
  An barika ka bon ni anw Risikaw ye kelen ye...
  Aw mago bɛ dumuni misɛnnin dɔ la min bɛ taa ni aw ka foroko ni aw ka muru ye, .
  An ye kɛlɛcɛw ye minnu tɛ se ka se sɔrɔ kɛlɛw la!
  
  An ka dannaya ye mun ye, Matigi Krisita la,
  Hali ni an fana bɛ bonya da Lada kan...
  Jɛɲɔgɔn Stalin bɛ i n"a fɔ an fa,
  Ani alijɛnɛ kominisi yɔrɔ dɔ bɛna kɛ yen!
  
  Min tun bɛ a sa tuma na, o na kunun
  Wa an bɛna kɛ mɔgɔ cɛɲiw ye ka taa a fɛ ani ka kɛ hakilitigiw ye...
  Wa cɛ in bɛ waso kosɛbɛ tiɲɛ na,
  Hali ni tuma dɔw la a bɛ kuma fuw fɔ!
  
  Kanuya la, an Faso bɛ i ko dolow, .
  Aw ka da a la, a tɛna bɔ abada...
  Aw ye sugo belebele dɔ kɛ tiɲɛ ye
  Hɛrɛ ni nisɔndiya bɛna kɛ diɲɛ fan bɛɛ la!
  
  Ne bɛ Maria kanu, ne bɛ Lada bonya senuman na,
  Svarog ka di ani Perun ka bon...
  Yesu ni Stalin ka di ne ye,
  Ikoni ɲɛda senumaw ka di ne ye kosɛbɛ!
  
  Alijinɛ sɛbɛ bɛna kɛ tuma jumɛn?
  Aw ka da a la, aw ka jigiya bɛɛ bɛna kɛ tiɲɛ ye...
  I dusukun di i Faso ma,
  Fɛn bɛɛ bɛna ɲɛ, barika bɛna bonya ka tɛmɛ fɔlɔ kan!
  Npogotigininw ye kɛlɛ ɲuman kɛ ani u ye baara belebele kɛ. Ayiwa, ni o kɛlɛcɛ suguw bɛ yen, Hitler si tɛ siran Irisi ɲɛ.
  Nka, tile tan kɛlɛ gɛlɛn kɔfɛ, Soviyetiki sɔrɔdasiw labanna ka don Tikhvin.
  Kɛlɛw daminɛna dugu yɛrɛ de kama. Fanga minnu bɛ yen, tiɲɛ na, u tɛ kelen ye kosɛbɛ.
  Alimanw ye fiɲɛ fanga sɔrɔ, wa u bɛ ka bɔnbɔnw ci k"a sɔrɔ u ma jɔ. O ko in bɛ juguya jamana wɛrɛw ka faranfasiw fɛ minnu bɛ kɛlɛ kɛ Wehrmacht fan fɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la Itali yɔrɔ caman.
  U b"a ɲini ka Kɛlɛbolo bilenman gɛn ka bɔ Tikhvin na. Nka Irisi jamana ka kuluw bɛ ka kɛlɛ kɛ ni kuncɛbaya ye. Nin ye u ka sababu lakika kelenpe ye ka Leningrad lamininen kisi, kɔngɔ bɛ ka sa. Dumuni bɛ Se ka Blà yen fiɲɛ dɔrɔn fɛ, nka Alimanw ka kɛlɛ-aviyɔn barikamaw bɛ yen, wa a ka gɛlɛn kosɛbɛ k"o Kɛ.
  Wa, Awirilikalo tilancɛ filanan na, Naziw ye binkanni daminɛ Astrakhan dugu kan. Wa o dugu kɔnɔ, Soviyetiki npogotigininw ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ni jagɛlɛyaba ye.
  Npogotiginin sennasanbaraw ka bataillon dɔ bɛ ka nin dugu cɛfarin in datugu.
  Alenka bɛ grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, o kɔfɛ, a ye pɛrɛn dɔ ci, ka fasisiw tigɛ ka jigin k"a fɔ ko:
  - ni muso nege bɛ i n' a fɔ wulu , o tuma na , sosow b' a cɛ kun na !
  Anyuta, min ye marifa ci Fritzes la ani fana ka grenade fili n"a sennasanbara ye, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - hakilina jɛlenw bɛ dibi don dulon politiki fɛ n' u waleyara !
  Alla, ka marifa ci Fritzes ma ani ka grenade fili, ka tanki dɔ gosi n"a bolokɔnincininw ye, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Muso ye nanbara ye i n' a fɔ ntori , a yɛrɛ bɛ waraba mara ni cɛ hakili bɛ koko la !
  Maria, min tun bɛ marifa ci ka bɔ marifa la ani ka Fritz gosi, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Ala bɛ se ka fɛn o fɛn kɛ , a bɛ tɛmɛ muso dɔrɔn de kan ɲininiw na , fanga tɛ a la !
  Matryona, min ye marifa ci jugu la ani ka saya nilifɛn fagalen dɔ fili n"a senkɔni gansanw ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - walasa cɛ kana munumunu i n' a fɔ boa constrictor , muso ka kan ka kobra ka sɔgɔsɔgɔ !
  Alenka, min tun bɛ ka taa a fɛ ka marifa ci Naziw la, o y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye ko:
  - Mɔgɔ bɛ se ka kɛ i n"a fɔ Dabaga fɛn bɛɛ la, nka ladege i n"a fɔ sonsannin, o t"a kɛ mɔgɔ ɲuman ye !
  Anyuta ye marifa ci jugu ma, o kɔfɛ, a ye pankurun dɔ gosi ni grenade fililen ye min laɲini ka ɲi, k"a fɔ ko :
  - Mɔgɔ bɛ se ka tɛmɛ Sebaayabɛɛtigi Ala kan yɛrɛbonya dɔrɔn de la, wa hali o tuma na n"a dabɔra hakili ta fan fɛ i n"a fɔ Pithecanthropus !
  Alla, min tun bɛ ka taa a fɛ ka marifa ci Fritz la ka ɲɛ kosɛbɛ, o ko:
  - Muso t'a fɛ ka kɛ kɔnɔ ye, nka a cɛ ɲuman ye kɔnɔ ye !
  Maria, min ye marifa ci fasisiw la ani ka Panther gosi n"a sennasanbara filili tigitigi ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Ntori muso bɛ waraba minɛ tiɲɛ na biɲɛ cɛw la !
  Marusya, ale fana ye tasuma ci fasisiw ma, ka baara kɛ n"a sennasanbara gansan ye walasa ka binkannikɛlan pake in tiɲɛ, o ko:
  - Politiki la a bɛ i n"a fɔ kungo kɔnɔ, n"i ye okɛ jiri dun, donsokɛ b"a dun, ni wulu bɛ dun ntori fɛ, n"i ye fali ye, fari saba bɛ bɔ !
  Alenka, min tora ka marifa ci ni kɔnɔnafili ye ani ka sennamɔgɔw ko ni limoniw ye minnu bɛ wele ko shrapnel, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - ni muso bɛ yeelen bɔ, a bɛ kɛ ntori ye !
  Anyuta fana ye bɔgɔdaga ci fasisiw ma, k"u tigɛ ka jigin, ka grenade fili n"a senkɔniw gansan ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Gris mɔgɔw tɛ grey matter bɛrɛ sɔrɔ u kunkolo la, mɔgɔya jɛlenw, gris caman bɛ kunkolo la !
  Alla, ka marifa ci jugu ma, ka binkannikɛlan pake digi n"a sennasanbara jɛlen ye, a y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - cɛ jɛman bɛ a kelen na i n' a fɔ waraba , wa i n' a fɔ wulu , hɛrɛ t' a la !
  Maria, min tun bɛ ka Fritz baji tigɛ ka jigin, a y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - ni politikikɛla ye ntoriba ye, o tuma na, a bɛ garanti sɔrɔ waraba niyɔrɔ la !
  Marusya ye grenade (grenade) ci ka limoni dɔ fili n"a senkɔni jɛlenw ye, k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Ntori-politikikɛla bɛ sababu bɔ a la ka boli i n' a fɔ foromazi tulu la ka bɔ kɔnɔnin wotekɛla la !
  Alenka, min tora ka marifa ci ka bɔ a ka marifa la, ka a yɛrɛ di binkannikɛlan pake ma n"a senkɔni jɛlen ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Dolow ka dɔgɔ sankolo la ka tɛmɛ Sɛbɛn senumaw kɔrɔfɔli kan !
  Anyuta, ka marifa ci fasisiw ma, a ko :
  - Faratikɛla min bɛ fini bilen don, a ka tilennenya, politiki ni kumakan fɔcogo ɲuman !
  Alla, ka taa a fɛ ka marifa ci, a y"a kɔlɔsi cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - fagalikɛla bɛ ni nɛgɛbere ye , politikikɛla bɛ ni kuma nɔgɔlen ye , fɔlɔ bɛ fiyɛ ka bɔ kun na , filanan bɛ jigin kunkolow kan !
  Maria, min tora ka Krautw gosi tigitigi, ka saya nilifɛn wɛrɛ fili n"a bolokɔnincininw ye, o y"a kɔlɔsi:
  - Tuma dɔw la, kunkolo tigɛ ka ca ni hadamadenya ye ka tɛmɛ jiginɛ kan kunkolow kan !
  Matryona, ka fasisiw tigɛ ka grenade fili n"a sennasanbara gansan ye, o ko:
  - N'i y' a to politikitɔnw ka don i hakili la , i b' i kunsigi tigɛ ka bɔ ni dimi ye !
  Alenka, min ye marifa ci Alemaɲi jenerali la, ka bugɔli kɛ a kɔnɔ, o y"a fɔ ni bagabagali ye ko:
  - Politikitɔnw ka jɛmukanw bɛ i n'a fɔ ji min bɛ kɛ ka hakili ko !
  Anyuta, min ye marifa ci jugu ma tigitigi ani ka limoni dɔ ci n"a senkɔni gansanw ye, o ko :
  - Politikikɛla ye Alaba ye yɔrɔ min na, o bɛ kɛ sababu ye k' a bɛ sariyabaliya da !
  Alla, min ye marifa ci Naziw la ani ka pake binkannikɛlan dɔ fili n"a sennasanbara gansan ye, o ko:
  - Politikitɔn bɛ wotekɛla filɛ tuma bɛɛ i n' a fɔ fali min ɲɛ bɛ i n' a fɔ ntori walasa ka sɛnɛ kɛ !
  Maria ye marifa ci jugu la, ani n"a sennasanbara jɛlenw ye, ka grenade fili ni fanga fagalen ye, a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - A ka di muso ye k' a farikolo faantan bɔ kɛnɛ kan walasa ka fini don nafolotigi la !
  Marusya ye layini jan dɔ ci, ka Fritzes ka layini tigɛ ka jigin ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - muso sennasanbara bɛna sanbara don cɛ la joona , hali n' a tɛ butiki ye tigitigi !
  Alenka, min tun bɛ marifa ci tigitigi Naziw la, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Ni muso sennasanbara jɛlen don, a ka nɔgɔn ka cɛ lasun a ka butiki modɛli don !
  Anyuta ye grenade cilen dɔ ci k'a fɔ ko :
  - Walasa ka sanbara modɛli sɔrɔ , muso ka kan ka cɛ ka sanbara " don " !
  Alla, ka Naziw gosi ni tasuma-fanga ye ani ka grenade fili a senkɔniw na, a y"a jaabi ko:
  - muso min t' a sen bɔ kɛnɛ kan waati kɔnɔ , o bɛ to " sanbara " la fo abada !
  Maria, min ye marifa ci jugu la ani ka pake dɔ fili n"a senkɔni bulama ye, o ko:
  - Tuma caman na, n"i ye muso sennasanbara lajɛ, cɛ bɛ farati lase a yɛrɛ ma ka "sanbara" kɛ ka don taamakɛla cogo la !
  Marusya, ka tasuma tigitigi ɲɛsin jugu ma, k"a yɛrɛ di grenade ma n"a gɛnɛgɛnɛ gansan ye, o y"a jaabi ko:
  - Walasa i kana to taamakɛla ye fo abada, i ka kan ka se k"i ka sanbara bɔ a waati la !
  Alenka, min tora ka marifa ci Naziw la ani ka fiɲɛ gosi u la, a y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - Npogotiginin sennasanbara ka fisa ni minɛbaga ka bɔrɔ ye !
  Anyuta, min bɛ ka taa a fɛ ka marifa ci ni tiɲɛni ye min tɛ se ka faga, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Kɛlɛminɛn barikama tɛ se ka fari nɔgɔlen ni npogotiginin senkɔni cɛɲiw kɛlɛ !
  Alla, min ye marifa ci Alemaɲi binkannikɛlaw ma, o ye ko:
  - Musow bɛ u bolo don cɛ ka waribɔlan kɔnɔ ni hakilitigiya ye kosɛbɛ n"u sennasanbaraw ye !
  Maria, min ye marifa ci fasisiw la ni tiɲɛniba ye ani k"u kunkolo bugɔ, o y"a kɔlɔsi ko:
  - muso farikolo yɔrɔ min bɛ nɔrɔ kosɛbɛ sanu warijɛ , sennasanbara ani sinbara gansan !
  Marusya, ka taa a fɛ ka marifa ci, k'a sɔrɔ a ma hinɛ fasisiw la, a ko :
  - Tuma dɔw la muso ka kan k' a ka sanbara bɔ walasa a kana a kunbiri gwan ka kɔn mago ɲɛ !
  Alenka, min tun bɛ ka fasisiw sɛbɛn cogo bɛnnen na ani k"u dalajɛ ɲɔgɔn kan, o y"a kɔlɔsi cogo bɛnnen na ko:
  - A ka nɔgɔn ka cɛ lase a gɛnɛgɛnɛ ma ni sennasanbara ye !
  Anyuta, ka marifa ci jugu ma, a y"a fɔ ni fanga ye ko:
  - Sennasanbara waati kɔnɔ, a tɛ taamakɛla ye abada !
  Alla, ka juguw bugɔ ani ka kɛlɛɲɔgɔnw tigɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - A ka nɔgɔn muso sennasanbara ma ka yele sanu kulu kan !
  Maria fana ye fasisiw gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - I ye butiki cɛ ye n"i t" muso senw kanu !
  Marusya, ka marifa ci Naziw ma, ka so kɔnɔ pake dɔ fili n"a bolokɔnincininw ye, ni binkannikɛlanw ye, Tigɛ y"a yɛrɛ wuli ka bɔ min na, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Muso min senw ka nɔgɔ, o bɛna cɛ biri bonya la !
  Alenka ye fasisiw gosi, k'u tigɛ ka jigin k'a fɔ ko :
  - senkɔni gansanw bɛ se ka tɛmɛ bolow kan ni muso ye warijɛw ta ka bɔ cɛ " sanbara " ka bɔrɛ kɔnɔ !
  Anyuta ye Krauts tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - muso bɛ se ka min kɛ ni seko bɛɛ ye, o ye ka cɛ gɛrɛ a senkɔni jukɔrɔ n'a sennasanbara ye !
  Alla, ka marifa ci a juguw la ani ka limoni dɔ fili n"a sennasanbara gansan ye, a ko:
  - A ka nɔgɔn cɛɲi ma ka cɛ dusukun sira sennasan ni sennasanbara ye !
  Maria ye Alemaɲi ka pankurun dɔ tiɲɛ ni grenade fili ye ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - npogotigininw sennasanbaraw bɛ gɛlɛya ka tɛmɛn ni u bɛ yele cɛ dusukun Everest kan !
  Matryona fana ye marifa ci ka mɔgɔ faga, k"a fɔ ko:
  "Ikomi a y"a ka sanbara bɔ, a ka nɔgɔn muso ma ka cɛw ka ɲɛmajɔbaliya kungokolo tigɛ!"
  Alenka ye jugu gosi ni bazooka minɛlen ye, ka pɛrɛn:
  - I bɛ kɛ bobo ye i n'a fɔ butiki , i bɛna hali taamakɛlaw gosi senna !
  Anyuta fana ye 'yɔrɔ Di k'a sɔgɔsɔgɔ, k'a ɲinw Bɔ kɛnɛ kan:
  - muso sen farilankolon bɛ cɛ bila sennasanbara la denmisɛnya la !
  Alla kunsigi bilenman, min bɛ fasisiw tigɛ ka jigin, o ye tweet kɛ ko:
  -A ka c"a la, o ye butikiw ye minnu bɛ bin sennasanbara denmisɛnninya la !
  Maria ye bɔgɔdaga dɔ ta Naziw la ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Ni npogotiginin senw cɛ ka ɲi , o tuma na a tɛ taamakɛla ye ɲɛnamaya kɔnɔ !
  Matryona, ka marifa ci jugu ma ani ka Naziw tigɛ i n"a fɔ sumanmuguw, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Npogotigi sennasanbara ka fisa ni sanbara kɔrɔmuso ye , wuludennin ka di ka tɛmɛ waraba kɔrɔba kan !
  Alenka, ka marifa ci Naziw ma ani ka saya nilifɛn fagalen dɔ fili, o ko:
  - A ka fisa muso ka jaabi sɔrɔ n'a sinbara ye, ani sanbara modɛli n'a sennasan !
  Anyuta fana ye naziw bugɔ, k"u tigɛ ka jigin, k"a sennasanbaraw fili ka pɛrɛn:
  - Muso ka sennasanbara jɛlen de b"a tanga kosɛbɛ cɛw ka ɲɛmajɔbaliya ŋaniw ma !
  Alla, n"o ye marifa ci a juguw la k"u tigɛ ni otomatiki bɔgɔlanw ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - sennasanbara min bɛ mɛn kosɛbɛ cɛ fɛ ka bɔ muso sennasanbara la !
  Maria, k"a juguw gosi k"u gosi ni grenade-cilan ye, a ko:
  - muso sennasanbara dɔ, a bɛ butiki jenilenba don n'a giblets ye !
  Matryona, ka fasisiw bin, a y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - N' i ma se k' i ka sanbara bɔ a waati la , i bɛ kɛ taamakɛla ye !
  Alenka, a ye sɛbɛnni kɛ fasisiw kan, a y"a kɔlɔsi ko:
  -N'i ye hakilitigi ye, i bɛ se ka i yɛrɛ bugɔ kosɛbɛ dɔrɔn!
  Anyuta y"a kɔlɔsi cogo la min bɛ bɛn hakili ma, k"a jugu bugɔ, ka binkannikɛlan bɔrɔ dɔ fili n"a sennasanbara ye:
  - A ka ɲi ka kuluba sɔrɔ, a ka jugu ka kɛ kuluba ye !
  Alla, ka Naziw bugɔ, ka grenade di n"a sennasanbara gansan ye, a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Nɛgɛberew bɛ se k"i dɛmɛ ka kisi, nka okɛ kunkolo bɛ na ni saya ye !
  Maria y"a kɔlɔsi cogo bɛnnen na, a kɛlen ka fasisiw tigɛ ka jigin:
  - ni faama ma masakɛ sɔrɔ a kun na , anarchie bɛ mara jamana kɔnɔ , u bɛ feere fu !
  Matryona, min ye Naziw gosi ni hakilitigiya ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - masafugulan tɛ kunkolo kelen ta ye ni fini ye !
  Alenka, Krautw ka tiɲɛnikɛla, y"a jira cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Hali masafugulan tɛ sigi ka ɲɛ okɛ kunkolo kan !
  Anyuta, min ye marifa ci fasisiw ma ka ɲɛ kosɛbɛ, a ko :
  - Okɛ barikama mana kɛ cogo o cogo, kunkolo min dilannen don n"a ye, o fɛn de bɛ se ka tiɲɛ kosɛbɛ !
  Alla, ka marifa ci jugu ma ni teliya ye, a y"a kuncɛ ni hakilitigiya ye ko:
  - mɔgɔ min ye kunkolo gosi ni nɛgɛ ye , o tigi bɛ gosi a kun na ni nɛgɛ ye !
  Maria, fucking kɛlɛɲɔgɔnw, bɔra:
  - Politikitɔn bɛ waribɔ ni baton minɛ a bolo , a ka wari dɔrɔn de ye jiri ye , a ka baton ye papiye ye !
  Marusya y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye, k"a ka limoni dɔ fili n"a sennasanbara ye:
  - Kungolo jɛlen ye fɛn laban ye min bɛ kɛ ni kunsigi jɛman ye !
  Matryona, min ye fasisiw ka tiɲɛnikɛla ye, o y"a jira ko:
  - N"a sɔrɔ i tɛ blonde ye, nka a ka di ka kɛ ni kɛnɛ ye, npogotigininw bɛ se ka juguw gosi walasa mɔgɔ wɛrɛw ka se ka ɲɛnamaya kɛ nisɔndiya la !
  Alenka, min tun bɛ marifa ci Naziw la, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - I tɛ se ka lafasali barikama jɔ ka bɔ okɛ jiriw dɔrɔn na jirisunw kan !
  Anyuta, k"a to marifa ci la, a y"a kɔlɔsi cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Ni politikikɛla tɛ wuluwulu ye, o tuma na fɛ, a bɛna wuluwuluw bɔ, a tɛ bɔ jirisunba wotekɛla dɔrɔn na !
  Alla y"a fɔ ni fanga ye, k"a ka Alimanw bin :
  - Hali ni politikikɛla tɛ wulu ye , a bɛ wotekɛlaw jate wuluw ni wuluwuluw ye !
  Maria, ka juguw tigɛ, a y"a kɔlɔsi ko:
  - N'i y'a to politikitɔnw ka wuluwuluw bɔ i la, o tuma na, i ye wuluwulu ye tiɲɛ na !
  Matryona, ka fasisiw tigɛ ka jigin, a y"a hakilina fɔ ko:
  - Politikitɔn ye ntori ye ni wotekɛlaw ye , nka n' a yɛrɛ ye , hamɛ ye hamɛ ye !
  Marusya ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Politikikɛla hakilitigi bɛ i n"a fɔ ntori min bɛ kɔnɔsogonin kɔnɔ , ni hakilintan bɛ i n"a fɔ misiden min bɛ china butiki kɔnɔ !
  Alenka, ka Fritz sɔgɔsɔgɔ, a ko:
  - Labɛn bɛ sigi sen kan makun na , politikitɔnw bɛ ɲagami don kuma fɛ !
  Anyuta, a kɛlen kɔ ka fasisiw jɛnsɛn ni grenade fili ye, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ :
  - Politikitɔnw bɛ kuma caman fɔ , kɛrɛnkɛrɛnnenya la n' u b' a fɛ k' u da tugu !
  Alla y"a kɔlɔsi ni fanga ye, k"a kɛ Naziw bugɔ ni marifa ye:
  - Ka sɔsɔli kɛ ni politikikɛla dɔ ye ko ji gosi bɔgɔdaga kɔnɔ, o bɛna i nɛnkun farikolo tigɛ dɔrɔn, wa i bɛna nkalon tigɛ i nafa kama !
  Maria, ka juguw sɔgɔsɔgɔ ani ka grenade fili n"a sennasanbara ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Politikitɔn ye ntori ni waraba ɲagaminen ye , nka a bɛ kuma caman fɔ !
  Matryona, min tun bɛ marifa ci Naziw la, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ntori bɛ politiki la ka taa a fɛ, a bɛ donsoya kɛ ka taa a fɛ !
  Marusya, ka Fritzes tigɛ ka jigin, a ko:
  - Politiki la, menagerie, waraba, wuluw, kɔnɔw, kɔnɔw ani wuluwuluw bɛ to senna, nka ntori bɛ sugandi tuma bɛɛ ka kɛ masakɛ ye !
  Alenka, fasisiw ka tiɲɛnikɛla, ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Dictateur min b' a kɛ i n' a fɔ waraba ye donsokɛ sɛbɛ ye !
  Anyuta y"a kɔlɔsi ni fanga ye, ka juguw bin ni marifaw ye:
  - Politikitɔn bɛ tɛmɛn waraba dɔrɔn de kama ni wotekɛla ye fali dafalen ye !
  Alla, ka fasisiw gosi i n"a fɔ buguri min bɛ bɔ tapiw la, a ko :
  - Politikitɔn dɔ bɛ saga fini don , nka a ni waraba bɛ ɲɔgɔn fɛ fɛn kelen min na , o ye jolibɔ ye , wa a ka hakilitigiya ye saga dafalen ye !
  Maria, min tun bɛ ka grenade fili n"a sennasanbara ye, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - ni faama ye waraba ye saga fini na , a ka fisa ni sagaden ye waraba ye !
  Matryona, min ye marifa ci jugu la ni Robin Hood ka tiɲɛni ye, o ko:
  - Politikitɔn bɛ hɛrɛ kofɔ i n' a fɔ saga , nka waraba ɲinw bɛ sɔgɔsɔgɔ kɛlɛ ko la !
  Marusya, ka marifa ci jugu ma, a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Politikitɔn dɔ , walasa ka wotekɛlaw ka wotew sɔrɔ , a bɛ bɔn i n' a fɔ sufɛla , nka a b' u ta ka kɛ wuluwulu ye !
  Alenka, ka marifa ci Naziw ma, a ko:
  - Ni politikikɛla dɔ ka kuma bɛ i n"a fɔ sufɛla ka trill i fɛ, i kana kɛ wulu ye nin ko in na !
  Anyuta y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye, k"a to Naziw binna:
  - Ni politikikɛla dɔ ye dɔnkili da i n' a fɔ sufɛla , o kɔrɔ ye k' a b' i jate tulon bɛnnen ye !
  Alla, ka fasisiw tigɛ, a y"a kɔlɔsi ko:
  - fɛn min bɛ wotekɛlaw ka ɲinini ni kungo ɲinini danfara ye, o ye ko ɲininikɛla bɛ mankan caman bɔ !
  Maria, ka marifa ci jugu ma, a pɛrɛnna ko:
  - Politikitɔn, a tɛ i n"a fɔ bɔrɔbɔla, a bɛ mankan caman lawuli n"a ye sonyali kɛ, n"a ye sonyali kɛ, a bɛ ta ni fɛnɲɛnɛma ye !
  Matryona, ka marifa ci jugu ma, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Politikitɔn fana ye, cogo dɔ la, Ala ye, nka a ka fisa i kana da a la !
  Marusya y"a jira ko:
  - A ka di politikitɔn ye ka layidu ta wotekɛlaw ye kalo la , nka a ɲinɛna k' a fara a kan ko ɲɛnamaya tɛ yen fo cɛncɛn !
  Alenka, k"a kɛlɛɲɔgɔnw tigɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - bɔnɛ tɛ bɔ hakili la , nka a bɛ bɔ hakililata waleyali dɛsɛ la !
  Anyuta, ka marifa ci jugu ma, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - diɲɛ kɔnɔ gɛlɛya bɛɛ tɛ bɔ wari la , nka a dɛsɛ de bɛ a hakɛ wajibiyalen na !
  Alla, ka marifa ci jugu ma, a ko:
  - Kan bɛ di politikikɛla ma walasa k"a hakilinaw dogo, nka hali ni politikikɛla ka kuma fɔcogo ɲuman mana kɛ cogo o cogo, a bɛ se k"a ka nɔgɔ finman dogo !
  Maria y"a fɔ ni fanga ye, a kɛlen ka marifa ci Krautw la:
  - ni nɛgɛ taara cakɛda kan , npan tɛ to yen , ni warijɛ bɔnna jɛmukanw na , o tuma na , sara tɛ kɛ ni min ye !
  Matryona, ka marifa ci jugu ma, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Yala politikitɔn dɔ bɛ ni layidu talenw tiimɛni ye wa ? Possess it, nka a tɛ kɛ fu!
  Marusya, min tun bɛ marifa ci Naziw la, o y"a kɔlɔsi ko:
  - waraba bɛ fɛnɲɛnɛma kuluba dɔ da duguma, politikikɛla-ntori bɛ kumakan kɔnɔboli kuluba dɔ bila a kan ka tɛmɛn o kan !
  Alenka y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye tuma min na a tun bɛ Naziw sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Politikitɔn bɛ jɛmukanw ka misiwolo duman bɔn ka caya , ka wotekɛlaw su kumakan kɔnɔboli la !
  Anyuta, a kɛlen ka marifa ci a juguw la, a ko :
  - politikikɛla dɔ ka kuma duman bɛ i n'a fɔ misiwolo jikuru , i dɔrɔn de bɛ jigin a la ka don nɔgɔbɔlan kɔnɔ !
  Alla, ka marifa ci fasisiw ma, a y"a kɔlɔsi ko:
  - Politikikɛla bɛ se k' a ka layidu talenw dafa , dɔrɔn ka wotekɛla bila ka da a la ko min tɛ se ka kɛ !
  Maria, min ye marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ, o ye ko:
  - Politikitɔn caman bɛ kalata la, nka mɔgɔ si tɛ yen min bɛ se ka sugandi, min ye jiribolo ye, min ye deki ye, min ye ntori ye, min ye donsokɛ ye, min ye ursi ye - ka bɔ dimi na, o dɔrɔn de bɛ yen fɛn kelen tora ka kɛ - mankan !
  Matryona ye marifa ci Naziw ma ani a y"a fɔ ko:
  - Politikitɔn min ka teli ka a dawolo dimi, o ka kan k' a tulo tigɛ kosɛbɛ !
  Marusya, min ye fasisiw ka cross-section ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Politikitɔn , a tɛ i n' a fɔ sufɛla , a tɛ dɔnkili da fu abada , wa ntori nilifɛn b' a bolo !
  Alenka ye sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Politikitɔn dɔ b' a fɛ ka kɛ wulu ye , nka a ka wotekɛla tɛ kɔnɔntɔn ka josariyaw sɔrɔ tuma bɛɛ !
  Anyuta ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a to Alemaɲikaw jigin n"a ka nɛgɛsotigi ye:
  - Mun na i bɛ kɔnɔnin ka lase kan, bawo wuluwulu hakili bɛ i la !
  Alla ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni python dɔ ka binkanni ye:
  - Politikitɔn in ka dɔnkili suguya caman bɛ yen , nka u bɛɛ ka ŋaniya kelen don : ka ne sugandi !
  Maria, ka fasisiw tigɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - wotekɛla bɛ i n' a fɔ bunteni , a bɛ taama ka bɔ wulu , waraba , ursi la , nka politiki ntori b' a dun hali bi !
  Matryona y"a kɔlɔsi, a kɛlen ka fasisiw tigɛ:
  - Politikitɔn bɛna kuma dumanw fɔ walasa ka bɛn wulu hakili ma, sufɛla ka trill, wuluwulu hakili, nka a ka donsokɛ essence bɛ ye wulu ɲɛ fɛ !
  Marusya, min bɛ ka fasisiw kɛlɛ, o b"a fara a kan ni nisɔndiya ye:
  - Muso fana ye politikikɛla ɲuman ye, wa a dɔgɔyalenba la, a bɛ sababu di a ma k'a ka kantigiya layidu tiimɛ ani ka nisɔndiya di !
  O la sa, npogotigininw bɛ dugu lafasa ni jagɛlɛya ye, ka jigiyaba di.
  . SABABU No. 4nan.
  Sɛtanburukalo laban na ani Ɔkutɔburukalo daminɛ na, kɛlɛw tun bɛ senna hali bi Astrakhan kama, ani Naziw tun bɛ ka taa saheli fɛ Kaspian Kɔgɔjida la. Naziw ye ɲɛtaa sɔrɔ cogo min tɛ se ka bali... Saheli fɛ, Naziw ye Ordzhonikidze dugu minɛ ka binkanni daminɛ Grozny kan.
  O dugu kɔnɔ fana, Soviyetiki kɛlɛw kɛra ni jagɛlɛya ye.
  Npogotigininw ka bataillon min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Tamara bolo, o ye cɛsiri ni jagɛlɛya jigitigɛlen jira.
  Tamara ye bɔgɔdaga dɔ ci ka bɔ a ka marifakisɛ la, ka grenadew fili n"a senkɔni jɛlenw ye, k"a fɔ ko :
  - Bonya ka kɛ an ka Fasokanw URSS ye !
  Anna, min ye marifa ci tigitigi Naziw la ani fana ka o pake min bɛ bɔnbɔn fili n"a senkɔni jɛlen ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Nɔɔrɔ ka ɲɛsin jagɛlɛya ma !
  Akulina, ka marifa ci jugu ma, a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Fasokanw ni bonya kosɔn !
  Victoria, min tun bɛ marifa ci Krautw la, ani ka grenade fili n"a senkɔniw ye ni fanga fagalen ye, o ye mankanba bɔ:
  - An ka Wehrmacht sɔgɔ ni jagɛlɛya ye !
  Olɛnpi ye npogotigi kɛnɛman ye, a ye marifa ci juguw la, ka Krautw gosi ka yafa:
  - Kɛlɛ senuma kɔnɔ , an ka sebaaya bɛna kɛ yen !
  Tamara, min ye marifa ci Naziw la ani ka grenade fili tugun n"a sennasanbara ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Sɔrɔdasi fanga ka kan ka kɛ jirisunba ye , nka okɛ kunkolo tɛ !
  Npogotigininw ye marifa ci. Tiɲɛni caman bɛ a lamini na, tiɲɛniw bɛ sisi. Bɔgɔbɔgɔli binkanni kɔfɛ, o bɛ tugu o kɔ. Sisi caman bɛ wuli ka taa sankolo la. Fɛn o fɛn bɛ a lamini na, o bɛɛ bɛ ka jeni.
  Tiɲɛni min bɛ kɛ ka caya kosɛbɛ.
  Anna cɛɲi, sennasanbara blonde, n"a ye grenade fili dɔrɔn, ka fasisiw tigɛtigɛ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - jirisun bɛɛ bɛ ni dingɛ ye, okɛ kunkolo bɛɛ bɛ ni dingɛ ye, hakili bɛ bɔ min na !
  Akulina, ka marifa ci jugu ma, ka grenade fili n"a sen cɛɲi ye, min ɲɛ jɛlen don, a sen jɛlen don, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Ni hakili b'i la i n'a fɔ jirisunba, o tuma na fɛ, i bɛ biri i n'a fɔ jirisunba !
  Victoria, nin sungurunnin kunsigi bilenman in, a senw fana jɛlen don, a ɲɛw jɛlen don, a sɔgɔlen don, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - n"i ma ntori ka namara sɔrɔ, o tuma na, u bɛna fari saba bɔ i la !
  Olympias, n"o ye blonde kɛnɛman ye, janyalen, belebele, farikolo-ɲɛnajɛla, ye bɔgɔdaga dɔ ci, ka grenade fili n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - I na kɛ hakilintan ye i n'a fɔ okɛ , u bɛna i tigɛ i n'a fɔ bere !
  Cɛdennin dɔ ye wuluwulu tɛmɛ u fɛ. A y"a senkɔniw nɛrɛmuguma fiyɛ ani ka pake dɔ fili Naziw ma. O kɔ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Sɔrɔdasi kamalennin ka fisa ni jenerali tiɲɛnen ye !
  Tamara ye turn di tugun. A ye grenade dɔ fili ni fanga fagalen ye n"a sennasanbara ye, k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - sutura kura bɛɛ la , politikikɛla bɛ fari saba ta wotekɛlaw fɛ !
  Akulina, ka marifa ci a juguw la ani ka sɔgɔsɔgɔ ni fanga ye, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - I na kɛ hakilitigi ye i n'a fɔ jirisunba , i fari bɛna kɛ i n'a fɔ laɲɔ !
  Anna, min tun bɛ marifa ci jugu la ani ka grenadew fili n"a sennasanbara ye, ka pankurunw fiyɛ, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Ntori namaratɔ yɛrɛ bɛna fari saba bɔ waraba la ni saga hakili b' a la !
  Victoria, min ye marifa ci Naziw la ani ka mɔgɔfagala dɔ fili min tun bɛ yen n"a sennasanbara ye, o ko:
  - N"i t"a fɛ ka kɛ ntori ye, i bɛ sɔgɔsɔgɔ i n"a fɔ wulu kɔngɔlen !
  Olɛnpi ye Krautw tigɛ ka jigin. O kɔ, a ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka pɛrɛn ko:
  - Politikitɔn ye ntori ye , a bɛ kɔnɔ wotekɛlaw kɔnɔnafili tile fɛ !
  Kanon mankan bɛ bonya. Sturmtigers siranninw bɛ taa kɛlɛ la. U ye u gosi ni misiriw ye. Ani u bɛ sow kuuru bɛɛ tiɲɛ, ka sow tiɲɛ siɲɛ kelen. Ani sanfiɲɛba-sɔrɔdasiw bɛ ka yaala-yaala sankolo la. U bɛ misiriw ci Soviyetikiw ka jɔyɔrɔw la. U bɛ bɔnbuw fili. Panther 2 bɛ ye kaban, a ye mobili ye min ka bon ka tɛmɛ Panther kan, a ka kanon barikama ye milimɛtɛrɛ 88 ye.
  Alemaɲi mobili in ka tourelle ka dɔgɔn ani a bonya ka dɔgɔn, ka fara a farikolo kan min bɛ sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ. O jinɛ sugu, n"a y"i bugɔ, a b"i bugɔ. Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko a man gɛlɛn kojugu, a motɛri fanga ka bon ni so fanga 900 ye.
  Tamara ye grenade fili Panther 2 ma n"a sennasanbara ye, ka cooed:
  - I na kɛ naloman ye i n'a fɔ jirisunba, u bɛna i tigɛ i n'a fɔ bere, ntori namara dɔrɔn tɛ, nka wulu siranbagatɔw fana fɛ !
  Anna, ka marifa ci fasisiw la ani ka kɛlɛɲɔgɔnw tigɛ ka jigin, ka limoniw fili n"a sennasanbara ye, o y"a sɛbɛn ko:
  - Ntori namaratɔ yɛrɛ bɛ se ka wulu kɛ i n' a fɔ sogo ɲiginnen !
  Akulina, ka juguw tigɛ ka u bugɔ ni marifa tigitigiw ye, o ko:
  - mɔgɔ min bɛ waraba jɔyɔrɔ sugo, o ka teli ka kɛ fali ye min datugulen don ntoriw fɛ !
  Victoria, k"a juguw tigɛ ni tasuma-fanga ye ani ka fɛn fagalen dɔ fili n"a sennasanbara ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Cɛ bɛ ni waraba ka laɲiniw ye, fali kuncɛbaya, ursi ka sɛgɛn, waraba ka nɛɛma, nka nson bɛ se k'a minɛ tuma bɛɛ !
  Olɛnpi ye marifa ci juguw ma. A y'a tigɛ ka jigin i n'a fɔ binkɛnɛ tigɛlan, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ntori bilenman dɔ, politikikɛla min ɲɛ ye joli ye !
  Kὲlɛ in fanga Dɔgɔyara. Naziw tun bɛ ka dugu gosi ni gazi-minɛnw ye, minnu fanga tun ka bon ni Katyusha ye. Ani a tun ka gɛlɛn kosɛbɛ ka Naziw kɛlɛ. Nka npogotiginin sennasanbaraw, tilancɛ farilankolonw ka bataillon ye kɛlɛ kɛ ni dusuba ye. Wa, npogotigininw tun man ca ka sa, cɛw ma tɔɔrɔ ka tɛmɛ o kan.
  Tamara, min tun bɛ marifa ci Naziw la ani ka grenadew fili n"a senkɔniw ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Muso bɛ se sɔrɔ cɛ barikamaw kan ni tulon kɛli ye u ka barikantanya kan, politikikɛla bɛ wotekɛla barikantanw lasun a kɛtɔ ka tɛmɛ a dan kan k'a jɛya !
  Anna, ka juguw tigɛ k"u tigɛ ka jigin ni marifaw ye, o waati kelen na, ka pake dɔ di min bɛ se ka bɔn n"a sennasanbara ye, o ko:
  - Muso ye politikikɛla namaratɔba ye, a man kan ka kalan kɛ walasa ka kɛ ntori ye, nka a ka kan ka se ka sanbara don k"a to sennasanbara la !
  Akulina, k"a juguw tigɛ ni pɛrɛn tigitigiw ye ani ka baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Muso fana bɛ kamalenninya kanu , nka dɔrɔmɛ jɛman ka di a ye ka tɛmɛ a ka patɔrɔn ka jɛman si kan !
  Victoria, o npogotiginin kunsigi bilenman in, ye bɔgɔdaga fagalen dɔ ci, ka layini kari ka pɛrɛn:
  - Npogotiginin ka kamalenninya ka jiribuluw bɛ warijɛ wuluwuluw sama ka bɔ cɛw la tulu ka bɔ bugunw na !
  Olympias, ka marifa ci juguw la ani ka nilifɛn wɛrɛ fili n"a sennasanbara ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Kana dɔrɔmɛ jɛman nɔfɛ, gɛlɛya ɲɛ jɛman fana bɛ a la, wa a bɔgɔdaga bɛ sɔgɔsɔgɔ !
  Kɛlɛ bɛ kɛ juguya ye ka taa a fɛ. Bugunw bɛ ka pan ni fanga ye min bɛ mɔgɔ faga. U ye Soviyetiki jɔyɔrɔw pɛrɛn ka u tigɛtigɛ, ka batiri marifaw wuli. Ani awiyɔn kuraw bɛ ka boli, ani binkanni marifaw bɛ ka mankanba bɔ. Buguri sankaba bɛ wuli ka taa sankolo la.
  Tamara, min ye marifa ci Naziw la ni hinɛ tɛ, a ye perle ta k"a di a ma, sanni a ka grenade fili n"a sennasanbara ye:
  - Ka da Ala la , i kana i biri ka se bagan hakɛ ma : hadamaden tɛ saga kololen ye , wa a tɛ bakɔrɔn kasa duman ye !
  Anna, min tun bɛ kɛlɛ kɛ ni jugu ye ani ka saya kadow fili n"a sennasanbara ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  "Ka wari sɔrɔ mɔgɔw ka dannaya la, o bɛ i n"a fɔ ka nɔgɔ bɔn sanu kan;
  Akulina, k"a to Panther tiɲɛni na, a y"a fɔ ni fanga ye ko:
  - Ka da dimansila la, i kana se juma wolonwula ma dɔgɔkun kɔnɔ !
  Victoria, min ye marifa ci Naziw la cogo bɛnnen na kosɛbɛ ani k"u tigɛ ni fanga ye ka jigin, o y"a kɔlɔsi:
  - Dannaya min bɛ jahanama tasuma banbali la, o bɛ dannakow nɔnɔ tobi, diinɛ nanbarakɛlaw bɛ bɔ min na ka bɔ fomu la !
  Olympias, muso cɛfarin dɔ, min tun bɛ Naziw tigɛ ani ka grenadew fili minnu fanga ka bon kosɛbɛ, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Kuluw ni jirisunw dɔrɔn de dalen bɛ tasuma banbali jahanama tasuma na, k"a to u ka bɔ i n"a fɔ nɔrɔlen !
  Tamara ye marifa ci ka bɔ bazooka minɛlen dɔ la, k"a senkɔniw fiyɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  -Mun bɛ jahanama tasuma banbali tasuma manamana? Sanu warijɛw manamana diinɛ nanbarakɛlaw ka bɔrɛ kɔnɔ!
  Anna, min ye marifa ci jugu la ani ka Naziw tigɛ ni tiɲɛniba ye, o y"a fɔ ko:
  - nanbarakɛlaw bɛ Ala kɛ k'u ka bɔrɛw labɛn, wa u bɛ u yɛrɛ di nanbara ma ni kunkolo lankolon dɔrɔn tɛ !
  Akulina ye bɔgɔdaga ci jugu ma. A ye grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Diinɛko juguw bɛ saga fari saba tigɛ, ka bakɔrɔn biɲɛw kari, u b"u janto tɔnɔ dɔrɔn de la, dannaya ye hakɛ ye !
  Victoria ye bɔgɔdaga dɔ fili n"a senkɔni jɛlen ye, ka jugu fiyɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Sarakalasebaa sɛbɛ bɛ i ko nakɔfɛnw dun waraba , dannaya dɔrɔn de ye tiɲɛtigi ye tuma bɛɛ , wa a baara ye yɛrɛɲini ye !
  Olɛnpi ye jugu gosi ni marifa ye. A ye jugu tigɛ ka jigin ka grenade kulu dɔ gosi n"a sennasanbara jɛlen ye, o min ye Warabilen pankurun wuli. O kɔ, a pɛrɛnna ko:
  - Diinɛ o diinɛ ye nsiirin ye, tɔnɔ dɔrɔn de bɛ sɔrɔ nin miiriyajugu in na ni hakɛ kabakoma ye tiɲɛ na !
  Nin ye npogotigininw ka kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye Grozny dugu kɔnɔ. Wa u b"u yɛrɛ jira ka bɔ jagɛlɛya siratigɛ la min ka bon kosɛbɛ.
  Ani npogotiginin wɛrɛw bɛ Astrakhan lafasa n"u ka jagɛlɛya bɛɛ ye. Wa u fana bɛ aerobatique ni fortitude (fɔlikan) ni fortitude (janya) min ka bon kosɛbɛ, o jira.
  Npogotiginin bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  Alenka ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka Naziw fara ɲɔgɔn kan, ka sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - mɔgɔ min y' a to mɔgɔw ka misiden dulon u tulo la , kɔngɔ bɛ o minɛ tuma bɛɛ !
  Anyuta, ka fasisiw tigɛ ka jigin ni nin ye, a sɔnna a ma:
  - I tɛna fa misiden na i tulo la !
  Alla ye bɔgɔdaga ci Naziw ma, ka grenade fili ni fanga fagalen ye n"a sennasanbara ye ani ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - misiden minnu bɛ tulo kan, olu ye dumuni kura ye min bɛ kɛ sababu ye ka kɔnɔboli bila mɔgɔ la !
  Maria y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani ka pake dɔ fili min bɛ se ka bɔn n"a senkɔniw ye:
  - Ni mɔgɔ si t' a dɔn ni Ala don , nka mɔgɔw bɛ gengen jiri la tuma bɛɛ i n' a fɔ a ye Krisita bɔɲɔgɔnko ye !
  Marusya, fucking Krauts, y'a ta ka blather, ka sɔgɔsɔgɔ ni fanga ye:
  - Hadamaden b"a cɛsiri ka Ala ka sebaaya dɔn, nka fo ka na se bi ma, a bɛ gengenjiri dɔrɔn de sɔrɔ min tɛ ala ta ye !
  Matryona ye 'yɔrɔ Di, ka fasisiw tigɛ ka jigin k'a Fɔ, k'a ɲɛw Dòn a teriw la ni fanga ye:
  - Mɔgɔ b"a cɛsiri koɲuman na n"a dusukun ye, n"a hakili bɛ tɔnɔ ɲini, k"a kɔnɔbara kɛ dumunikɛbaliya ye, wa a laban na, n"a senw sirilen don, a bɛ sama ka don dingɛ kɔnɔ !
  Ani kɛlɛ juguw bɛ mankan bɔ Astrakhan dugu kɔnɔ. Dugu min bɛ Volga baji kan, o ye Soviyetikiw ka lafasali yɔrɔba ye. Wa yan, o kɛlɛ jugu suguw bɛ dimi. A bɛ i n"a fɔ daga dɔ bɛ ka bugun.
  Ani, awiyɔn girinmanw, minnu bɛ mɔgɔ faga, olu bɛ boli ka tɛmɛ. Yu-288 ye masin ye min fanga ka bon kosɛbɛ. Ani a bɛ bɔnbuw fili ni timinandiyaba ye.
  Alenka bɛ kule, ka pɛrɛn ci Naziw ma, ka grenade fili n"a sennasanbara ye:
  - ni gorili hakili bɛ mɔgɔ la , a bɛ sɛnɛ kɛ i n' a fɔ sow ka dumuni kɛ i n' a fɔ wulu !
  Anyuta ye saya nilifɛn fagalen daminɛ n"a sennasanbara ye, ka Naziw kari ani ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Mɔgɔ b' a to a k' a bila kɔla la , nka walasa ka sɛnɛ kɛ , a ka kan ka bugɔ ni jagoya bugɔli ye !
  Alla ye limoni gosi n"a sennasanbara jɛlen ye k"a sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Politikitɔn ka bɔrɔba b' a bolo , nka a ye bɔrɔsi nafama dɔrɔn de ye !
  Maria, ka marifa ci a juguw la, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Politikitɔn min bɛ layidu ta wotekɛlaw ye ko kalo bɛna bɔ sankolo la , a nana fanga la , ka kalo yɔrɔ bila , ka sɔgɔsɔgɔ kɔngɔ fɛ yeelenbɔlan kan !
  Matryona, a bɛ ŋɛɲɛ kɛ ka tulo tigɛ, a y"a fɔ ko:
  - Sitanɛ min bɛ politikikɛla bɛɛ kɔnɔ , o b' a jija a ka Sebaayabɛɛtigi Ala nɔ bila , nka politikikɛla ka seko ka dɔgɔ kosɛbɛ !
  Marusya, ka marifa ci juguw la ani k"u tigɛ ka jigin ni jigiya ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Hadamaden b' a jija ka kɛ setigi ye, nka a ka jogoɲumanya ɲɛtaa t'a kɛ mɔgɔ ɲuman ye !
  A bɛ iko npogotigininw ye hakilijagabɔ kɛ fo ka se hakɛ dɔ ma.
  Wa kɛlɛ bɛ tugu a yɛrɛ ka misali kɔ. Jet awiyɔnw bɛ ka kɔrɔbɔ Reich sabanan na. Wa nin fana ye sɔsɔli juguba ye sɔsɔli la ni URSS ye.
  Tiɲɛ don, Hitler nisɔndiyalen tɛ kosɛbɛ. Kɛlɛ bɛ taa ɲɛ, wa Irisi bɛ a kɛlɛ ni kuncɛbaya ye, hali n"a fana bɛ se ka a yɛrɛ bila. Kɛlɛw bɛ dimi i n"a fɔ u bɛ tasuma-fanga da la.
  Ɔkutɔburukalo laban. Kalmykia minɛna pewu, wa Naziw bɛ ka taa ɲɛ Dagestan jamana fan bɛɛ la.
  Fasisiw ka ɲɛtaa, hali ni u ka dɔgɔ, u bɛ to ka kɛ tuma bɛɛ. Kɔgɔji Nɛrɛma kurunba bɛ ka halaki.
  Tiɲɛnikɛlan kɔnɔ baarakɛlaw bɛɛ ye npogotigininw ye. Equipage cɛɲi dɔ, n"an bɛ se ka tiɲɛ fɔ. Npogotiginin in bɛ vest don ani a bɛ boli sennasanbara la, a sennasanbara bulama bɛ ka manamana.
  Alice, min ye tiɲɛnikɛla ɲɛmɔgɔ ye, o ye yamaruya di ni jigiya ye ko u ka binkanni kɛ fasisiw ka kurunba kan. A bɛ torpido dɔ lawuli ani ka kuma fɔ:
  - Kɛlɛ la, i n"a fɔ ɲɛnajɛyɔrɔ ɲuman na, wale nata tɛ se ka fɔ, ɲɛji bɛna bɔ sisan !
  Andriana, a jɛɲɔgɔn, ye npogotigininw bɛɛ yamaruya. U bolila ka manamana, u senw ye bulama ye, ka sɔgɔsɔgɔ. U ye minɛn dɔ laɲini.
  Andriana ye mankanba bɔ ko:
  - Ne dalen b'a la ko diɲɛ bɛɛ bɛna kunun , .
  Fasisiw bɛna ban...
  Wa tile bɛna yeelen bɔ - .
  Kominisi sira yeelen!
  Veronica, ka Naziw gosi ni kanon ye, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Kɛlɛ la a bɛ i n"a fɔ filimu kɔnɔ : wale bɛ mɔgɔ minɛ, a tɛ sɛgɛn abada, nka, bɔnɛ ye a ye, a bɛ mɔgɔ faga tiɲɛ yɛrɛ la !
  Tiɲɛnikɛla dɔ ni npogotiginin sennasanbaraw, ɲɛgɛnw, nɔgɔlenw, cɛɲiw bɛ ka pan ka bɔ fan dɔ fɛ ka taa fan wɛrɛ fɛ. A bɛ fili i ko wuluwulu.
  Alice, k"a sennasanbara sɔgɔlenw sɔgɔ, a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - n' i ma nɔgɔya , i b' i lafiɲɛ kɛlɛ la !
  Andriana, min tun bɛ marifa ci tigitigi ka bɔ kanon na, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Npogotiginin min bɛ se ka kɛlɛ kɛ, o ye kɛlɛcɛ ye !
  Alice ye a latilen, ka marifa ci:
  - Ayi, a ye jagokɛla ye !
  Kɛlɛcɛw ye ŋɛɲɛ kɛ. U y'u kanw jira. Wa, cɛɲiw senw ka di kosɛbɛ, wa u bɛ joli nɔ bila kurunba kan. Npogotigi barikamaw.
  Wa u farilankolon, u senkɔniw bɛ lamini ani u cɛ ka ɲi kosɛbɛ.
  Alice hakili jigira a minɛna cogo min na, ani Naziw y"a senkɔni maga ni bugɔli finman ye min tun bilennen don. I filɛ nin ye, i bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, i sirilen bɛ fɛnmarayɔrɔ la. Aw sennasanbaraw bɛ siri bloki kɔnɔ. Wa u b"i sɔgɔsɔgɔ ni bere funtenimanw ye. O la, nɛgɛ bilenman dɔ bɛ jeni fo ka se sin bilenman ma.
  Alisi tɔɔrɔla ani u tɔɔrɔla tile damadɔ kɔnɔ. Nka sunguru sera ka boli.
  A y"a fɔ garadikɛla ye ko ale bɛ yɔrɔ dɔn kɔgɔji la, u ye sanu minɛn dɔ fili yɔrɔ min na, o min bɔra Sevastopol. Fasisiw binna o de kama.
  Ayiwa, Alisi, hali ni tɔɔrɔ bɛɛ kɛra, a tora nisɔndiya la. U y"a ka cakɛda bɔ k"a don kurun kɔnɔ k"a bolow siri. Wa, n"a sennasanbaraw ye, a jeni dɔɔnin bɔgɔdaga kan, a sera ka pistoli ta ka fasisi fila faga. O kɔ, a ye juruw siri ka jigin ka taa. A y"a sama ka bɔ ni seko ye. Wa a ye npogotigininw ka bonya sɔrɔ.
  Ka bɔ baarakɛyɔrɔ kɛrɛnkɛrɛnnen na u y"a ɲini ka tugu a nɔfɛ, nka Alisa ye bagabagali kɛ sɔrɔdasi kɛrɛnkɛrɛnnenw ma ko u bɛna kasaara kɛ ani fana k"a dulon i n"a fɔ npogotiginin. U ye sogow Bɔ.
  Alice ye npogotiginin ye min bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ...
  A yɛrɛ y"a sɛbɛn ni hakilitigiya ye ko:
  - fagalikɛla bɛ sɔgɔli kanu i n'a fɔ marifa, nka kɛlɛ la, seko nɔgɔlen b'a la !
  Andriana sɔnna o ma, k"a senw sɔgɔlenw bugɔ:
  "I bɛ se ka suman dilan hali bi ni bɔgɔdaga ye, nka min sɛbɛnnen bɛ ni jatigɛwale sɛbɛnnikɛlan ye, o tɛ se ka tigɛ ni fagalikɛla ka sɔgɔlan ye!"
  Juliana ye sunguru cɛɲumanba ye. A bɛ finimugu finman dɔ dɔrɔn de don a disi ni a ka panti kan. Nka a ka di kosɛbɛ ani a cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Npogotiginin minnu bɛ tiɲɛnikɛlan kan, olu bɛɛ sennasanbara don, wa u bɛ mɔgɔ lafili kosɛbɛ.
  Ni Alemaɲikaw minɛna, u bɛ wajibiya ka npogotigininw ka sennasanbara bulama ni u senw susu. Wa kasodenw b"o kɛ ni kanminɛli ye. Wa u bɛ npogotigininw senw sɔgɔsɔgɔ k"u susu ni nisɔndiyaba ye.
  Juliana ye dɔnkili da ko:
  - An tɛ binkannikɛla juguw ye, .
  Wa an t"a fɛ ka mɔgɔ faga...
  Nka ne senkɔniw bɛ dimi, .
  N b"a fɛ ka bɛɛ bugɔ ni bugɔli ye!
  Tiɲɛ don, npogotigininw bɛ se ka ɲɛtaa suguya bɛɛ diyabɔ.
  Andriana, k"a senkɔniw sɔgɔ, k"a fɔ ko:
  - Eh, dancɛ kura, i kana n nisɔndiya !
  Alice sɔnna a ma ko:
  - Dan tɛ seko minnu bɛ kɛ mɔgɔ minnu tɛ dan sigi u yɛrɛ ye !
  Veronica y"a sennasanbaraw bugɔ, k"a sennasanbara jɛlenw sɔgɔsɔgɔ, k"a kɔlɔsi, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Mɔgɔ barikama tɛna se ka ŋaniya juguw kunbɛn minnu tɛ se ka muɲu !
  Andriana y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani ka marifa ci ka bɔ kanon na:
  - Hadamaden ka jan Ala la , bawo a man jan makari la a ka danbe ladege la !
  Veronica, min tun bɛ ka Naziw ka bajiw tigɛ minnu tun bɛ ka taa ɲɛ ni marifa tigitigiw ye, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Politikitɔn ye ala ye ŋaniyaɲini na, ala ye fɛɛrɛw la, ani donsokɛ jɛlen ye baara kɛli la ni jaabiw ye !
  Soviyetiki npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ka ɲɛ. Nka tiɲɛ na, Alemaɲikaw fana bɛ yen, ani cɛɲiw fana bɛ bikini ni sennasanbara la.
  Misali la, Gerda ye kɛlɛcɛ ye min man teli ka kɛ.
  Ale n"a jɛɲɔgɔnw sigilen tun bɛ Panther-2 pankurun kura kan.
  Npogotigininw bɛ marifa ci Soviyetiki sɔrɔdasiw ma ani u bɛ mankanba bɔ.
  An ye waraba juguw ye, ka kɔsegin, o man ɲi an ma!
  Wa u bɛ ɲɛji cɛ n'u ɲɛw ye...
  Gerda, n"a sennasanbaraw ye, ka Irisi sɔrɔdasiw gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ ni nisɔndiya ye:
  - Min tɛ waraba ye ɲɛnamaya kɔnɔ , o fari bɛ bɔ , min tɛ ntori ye hakili la , o bɛ gutin i n' a fɔ sogo !
  Charlotte fana ye bɔgɔdaga tigitigi dɔ gosi, ka don Soviyetiki pankurun kɔnɔ, ka kɛlɛkɛminɛnw tiɲɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  -Kɔngɔ bɛ waraba la tuma bɛɛ , cɛ wasa tɛ tuma bɛɛ , wa politikikɛla tɛ se ka tiɲɛ kuma fɔ !
  Christina, min ye marifa ci jugu la cogo bɛnnen na kosɛbɛ ani ka Irisi pankurunw gosi ni marifa fagalen ye, o y"a kɔlɔsi:
  - Ntori nafa ka bon, nka ntori ka hakilisigi minnu bɔra politikitɔnw yɔrɔ, olu nafa tɛ foyi la !
  Magda y"a ta ka marifa jira jugu la n"a senkɔniw ye, k"a gosi k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - nɔnɔ bɛ bɔ bakɔrɔn na ka tɛmɛ politikikɛla kan min hakili ye saga ye !
  Gerda, min tun bɛ ka taa a fɛ ka marifa ci tigitigi Soviyetiki bolifɛnw na, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Kalata la, politikitɔnw bɛ i n"a fɔ banajugu ni kolera cɛ, hali ni politikitɔnw bɛ mɔgɔw minɛ kosɛbɛ u ka hakiliɲagami bana na !
  Charlotte ye mɔgɔ bi saba ni naani gosi ka sankanso ci, k"a fɔ ko:
  - Politikikɛla in bɛ ni waraba nugu ye ka ɲɛsin fɛn minɛta ma , nka ale yɛrɛ ye donsokɛ labɛnnen ye kɔnɔbara kama !
  Christina ye o bɔgɔdaga labɔ ni seko ye n"a senkɔni gansanw ye, k"a fɔ ko:
  - Politikitɔn ye saga ye min b' a cɛsiri waraba masasigilan kama , n' a sera san fɛ , a bɛ yɛlɛma ka kɛ ntori ye min bɛ kɔnɔ wotekɛlaw kɔnɔ !
  Magda y"a kɔlɔsi ni kɔnɔnajɛya ye, ka saya nilifɛn ci Soviyetiki marifa ma min bɛ a yɛrɛ ta n"a senkɔniw ye:
  - U t"u jigi da politikitɔnw kan, nka u bɛ wote, u tɛ dɔnkiliw faamuya, nka u bɛ lamɛnni kɛ ni diyanye ye, u tɛ misiden dun, nka u b"u lamɛn ni diyanye ye !
  Wa u ka Panther-2 bɛ baara kɛ ni timinandiya ye kosɛbɛ. Wa a bɛ projectile ci ka ɲɛ kosɛbɛ.
  Alemaɲi ka masin bɛ Soviyetiki pankurunw bɛɛ mugumugu ni jigiya ye kosɛbɛ.
  Gerda bɛ marifa ci ani ka dɔnkili da:
  - kelen, fila, saba - ka laadilikanw tiɲɛ !
  Charlotte bɛ marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ, ka juguw gosi ani ka fiyɛli kɛ:
  - Anw de barika ka bon diɲɛ kɔnɔ !
  Christina, min tun bɛ baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye walasa ka marifa ci ka tɛmɛ o bi saba ni naani kɔnɔ, o y"a fara a kan ko:
  - An bɛna an juguw bɛɛ su ɲɛgɛn kɔnɔ !
  Magda ye jugu gosi k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Fasodenɲumanya t"a da ɲɛji la !
  Gerda ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Wa an b"u hakili di oligarki juguw ma !
  Charlotte y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye, a kɛlen ka Soviyetiki howitzer dɔ gosi ni bɔgɔdaga ye:
  - Sanu cɛ ka ɲi a yecogo dɔrɔn de la, tiɲɛ yɛrɛ la, nin nɛgɛ in, hadamadenya tɔɔrɔla tuma bɛɛ, a kɛra kuncɛbaya ye !
  Christina, min tun bɛ marifa ci juguw la, o y"a hakilina fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - N'i y' a sinw bɔ kɛnɛ kan , a ka nɔgɔn muso ka fari saba bɔ cɛ la !
  Magda, min tun bɛ marifa ci a juguw la, a y"a fɔ a daminɛ na ko:
  - npogotigininw sennasanbaraw , u bɛ cɛw bila galosi la !
  Tiɲɛ don, npogotiginin minnu bɛ tanki kan, olu ye mɔgɔ cɛɲiw ye. Wa piloti musow de ka nɛnɛ ka tɛmɛ Fritz kan.
  Albina ni Alvina ye ace siranninw ye minnu ka bon kosɛbɛ diɲɛ kɔnɔ. Sisan, u sera awiyɔn kɛmɛ duuru hakɛ ma kaban, u kelen-kelen bɛɛ binna. Marseille dɔrɔn de bɛ u ɲɛfɛ. A ye Nɛgɛ Kuruba sɔrɔ Soviyetiki jamana ka awiyɔn 500nan kosɔn. Nka Albina ni Alvina ye kɛlɛ daminɛ kɔfɛ kosɛbɛ, o de kosɔn sɔɔni u bɛna tɛmɛ Marcel kan.
  Albina ni Alvina ye Knight"s Cross of the Iron Cross sɔrɔ ni sanu oak buluw ye, npanw ani diamantw ye u ka awiyɔn 500nan na.
  Wa sisan u bɛ ka piloti bilenmanw kɛlɛ.
  Albina bɛ butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, ka Soviyetiki awiyɔn duuru ci siɲɛ kelen ani ka pɛrɛn ko:
  - Ni cɛ hakili ka di butiki la, o tuma na, a bɛ galosi don tuma bɛɛ !
  Alvina, min tun bɛ marifa ci Irisi awiyɔnw na, k"u gosi n"a senkɔni gansanw ye, o y"a kɔlɔsi:
  - Muso sen farilankolon waati kɔnɔ, o bɛna a bila butiki o butiki galosi kɔnɔ !
  Albina, min tun bɛ marifa ci Soviyetiki bolifɛnw ma cogo bɛnnen na kosɛbɛ, o y"a jaabi ni hakilitigiya ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Cɛ min ka teli ka muso sennasanbaraw lajɛ, o ka kan ka sigi a ka galosi la !
  Wa npogotiginin fila bɛɛ, u kɛlen kɔ ka Yak fila wɛrɛ gosi, u ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Muso sennasanbara, a bɛ don senkɔni jukɔrɔ kosɛbɛ wa a bɛ don galosi kɔnɔ kosɛbɛ !
  Kɛlɛcɛw bɛ Se ka Ye yan sanfɛyɔrɔba la.
  Nka ni Alemaɲi piloti cɛɲiw bɛ yen, o tuma na, Soviyetiki Komsomol npogotigi cɛɲiw fana bɛna sɔrɔ yen.
  Minw bɛ kɛlɛ kɛ ni fanga ye. Wa u fana ye se sɔrɔ ka Reich sabanan ka jamakuluw faga.
  Anastasia Vedmakova y"a ta, ka baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka Alemaɲi in gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Cɛ labɛnnen don k"a yɛrɛ kɔnɔna wuli walasa ka npogotiginin ka sanbara tigɛ !
  Akulina Orlova, min tun bɛ marifa ci Naziw la, o y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye ko:
  "I bɛ se ka butiki o butiki wuli a kɔnɔna na ka bɔ ni muso sennasanbara ye!"
  Anastasia fana ye Fritzes gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Muso sennasanbara bɛna cɛ o cɛ kɔnɔna wuli ka bɔ kɛnɛ kan, hali n"a y"a sɔrɔ a ye butiki laban ye !
  Akulina Orlova, ye Focke-Wulf gosi ka sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw cɛɲiw bɔ kɛnɛ kan;
  - n'i b'a fɛ ka cɛ kɔnɔna wuli ka bɔ kɛnɛ kan, i ka sanbara bɔ, n'i b'a fɛ k'a don galo la, i senkɔni bɔ kɛnɛ kan!
  Wa npogotigininw ye dɔnkili da dɔnkilida la:
  Kɛlɛ dɔ bɛ ka kɛ diɲɛ kɔnɔ,
  a bɛ ka tiɲɛni kɛ ani ka mɔgɔ faga kun tɛ...
  Sitanɛ ye a yɛrɛ bɔ - .
  Saya fana nana n"a ye!
  
  Ani jɔn bɛna jibɔ dabila, .
  Ba joli ni dibi...
  Laser-fiɲɛ dɔ bɛna i ka batoso gosi,
  Wa, yɔrɔnin kelen cɛ in tununna!
  
  Ani o ɲagami sugu
  Sanjiba ye diɲɛ kɔnɔ...
  Hadamadenw ka dusukasi caman
  Aw ye dimi ni tɔɔrɔ muɲu!
  Npogotigininw bɛ se ka kɛ tiɲɛ ye yɔrɔ dɔ la. Kɛlɛ tɛ nisɔndiya ye. Nka o waati kelen na, ɲɛnajɛ fana don.
  Alemaɲi ka pankurun bolila fila minnu b"a fɛ ka kɛ, n"olu ye Eva ni Gertrud ye, olu bɛ kɛlɛ la Focke-Wulf binkanni caman sɛmɛntiyacogo la. U bɛ bin Soviyetiki dugukolo kan laɲiniw kan ka bɔ fiɲɛ na.
  Hawa, min bɛ ka misiri dɔ ci ani k"a bila, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Mun na denmisɛnya ye sennasanbara ye, bawo muso sennasan bɛ cɛw kunkolo bɔ, i n"a fɔ u ye cɛdenw ye !
  Gertrude ye misiri gosi, k"a sennasanbara gansan digi pedali kan ani ka Soviyetiki sɔrɔdasiw ka bunker dɔ kari ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - muso farilankolon ye nege bɛ cɛ bila a kɔnɔna na ka bɔ !
  Eva ye a gosi tugun, ka bi saba ni naani gosi, ka sankansobaw kari ka kuma ni hakilitigiya ye ko:
  - Walasa ka muso ka fini bɔ , i ka kan ka fɔlɔ k' a ka sanbara don ka ɲɛ !
  Gertrude y"a jugu gosi ni a sen cɛɲi senkɔni jɛlen ye, k"a kɔlɔsi ko:
  - Jagokɛla muso dɔ ye a ka fini bɔ waati bɛnnen na , a bɛna fari saba bɔ cɛ dɔ la !
  Eva ye Soviyetiki bunkerw gosi ni misiri ye ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Muso min b' a yɛrɛ bɔ kɛnɛ kan waati la , o tɛna kɛ taamakɛla ye wa a bɛna sanbara caman don cɛ la !
  Gertrude, a kɛlen kɔ ka Soviyetiki sɔrɔdasiw faga, a y"a jira ko:
  - muso sennasanbara bɛna butiki don cɛ la , k' a don galosi kɔnɔ , k' a kɔnɔna wuli ka bɔ kɛnɛma , k' a kɛ sennasanbara laban ye !
  Yan, tiɲɛ na, npogotigininw ka hakilina ye ko i tɛ se k"a sennatan. Ani npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ.
  Ani u bɛ kamalennin cɛɲiw kanu, wa a bɛɛ lajɛlen na u ye super dɔrɔn de ye.
  Wa n"u ye dɔnkili da daminɛ, u bɛna cɛ kɛmɛ faga!
  Ninnu ye npogotigininw ye, u ka kan ni fan fila bɛɛ ye, wa u cɛ ka ɲi kosɛbɛ, walasa cɛw k"u yɛrɛ wuli tiɲɛ na kɔnɔna na!
  . SABABU No. 5nan.
  Grozny dugu min laminina pewu Nazi sɔrɔdasiw fɛ, o binna san 1943 Nowanburukalo daminɛ na. Bataillon ni npogotigininw bolila ka bɔ daga kɔnɔ ka kɔsegin ka taa Shali.
  Kuluw ni dugukolo gɛlɛnw tun bɛ yen kaban, wa a kɛra nɔgɔya ye ka lafasali minɛ. Alemaɲi ka pankurunw girinya tun ka bon kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Maus, wa a tun man nɔgɔn pewu ka kɛlɛ kɛ n"u ye kuluw kan. T-3 pankurun tun dabilalen don kaban, nka T-4 min tun bɛ bi ta la, o tun bɛ dilan hali bi. Hali ni a kɔrɔlen don jogo ta fan fɛ. Nka a tun bɛ se ka kɛlɛ kɛ hali bi ni T-34-76 ye. Wa o ye kɛlɛ ɲuman ye. A ka kanon fanga tùn ka bon kosɛbɛ wa a dawolo teliya tùn ka bòn ka Tɛmɛ bi saba ni naani ta kan.
  Tamara ni npogotigininw ye kɛlɛ kɛ Shali. Npogotigininw y'a ɲini ka nin kulu duguba in minɛ - dugu lakika.
  Cɛɲiw ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye kosɛbɛ.
  Tamara ye grenade fili n"a sennasanbara ye, ka pɛrɛn dɔ ci ani ka cooed:
  - Ka ɲɛsin URSS Fasokanw ma !
  Anna ye marifa ci Naziw la. T-4 min ka nɔgɔn, o y"a ɲini ka wuli o kuluba kan. Npogotiginin in, ka grenade fili n"a sennasanbara ye, ka Hitler ka mobili gosi ka pɛrɛn:
  - An ba Fasokanw kama !
  Akulina, min ye marifa ci Fritz la ani n"a sennasanbara jɛlen ye, a kɛlen kɔ ka mɔgɔfagala min sirilen bɛ papiye la, o di a ma, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Fasodenɲumanya ye senuma ye tuma bɛɛ !
  Veronica, min ye marifa ci jugu la ani ka limoniw fili n"a senkɔni gansanw ye, o ko:
  - Ka ɲɛsin Irisi jamana ma !
  Olɛnpi, nin muso belebeleba in fana ye grenade fili Naziw ma n"a senkɔni jɛlenw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi kama !
  Tamara, min ye marifa ci naziw ma tigitigi, k"u tigɛ i n"a fɔ jiri sɔgɔlenw, o ko:
  - Ni okɛ jiriw ka ca sɔrɔdasikulu la, an ka lafasali barika bɛ bonya !
  Anna y"a kɔlɔsi, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani ka marifa ci Naziw ma ni tiɲɛniba ni dimi ye ko:
  "Ne bɛna aw bɛɛ halaki."
  Tanki "Lion", mobili belebeleba min ka kanon bara jan. Yan a ye marifa laban min ye milimɛtɛrɛ 105 ye, a barika janya ye 100 EL ye. Wa a bɛ sɔrɔ marifa janyalenba ye. Wa o jirisun in bɛ Bɔ ni fanga ye min bɛ mɔgɔ faga.
  Akulina ye bazooka ci Naziw ma, ka pɛrɛn ko:
  - Bonya ka kɛ kominisi waati ye !
  Victoria fana bɛ tasuma bɔ ani ka mankanba bɔ:
  - Bonya ka kɛ Irisi jamana ka cɛfarinw ye !
  Olɛnpi b"a sɛmɛntiya ni marifa cilen ye Naziw la ani ka grenade fili n"u senkɔni gansanw ye:
  - Nɔɔrɔba !
  Npogotigininw, a ka kan ka kɔlɔsi, u ye kabako ye, wa u ka di kosɛbɛ. Wa u ka nɛnɛ ka bon kosɛbɛ.
  Tamara, ka marifa ci jugu ma, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, ko:
  - Ka ɲɛsin Irisi ni hɔrɔnya ma fo ka se a laban ma !
  Anna, min bɛ marifa ci jugu la, a b"a fɔ ni kɔnɔnafili ye, k"a ka grenade fili n"a senkɔni gansanw ye:
  - An ka dusukunw bugɔ ɲɔgɔn fɛ !
  Ani a bɛ ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la.
  Akulina fana bɛna pɛrɛn dɔ ci, k"a juguw tigɛ ka jigin, ka mankanba bɔ:
  - Ka da ne ka se sɔrɔli kan so sanfɛ !
  Akulina Petrovskaya tɛ sunguru gansan ye. A tun ka kan ka tɛmɛ ko caman fɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, u y"a minɛ ka sonyali kɛ, wa a tun bɛ ka minɛ. N tɛmɛna fana denmisɛnninw bilayɔrɔ dɔ fɛ. Ayiwa, a kana kɛ abada, ne ye kisi. A tun bɛ taama sennasanbara la nɛnɛba cɛma, nka a kɛnɛyara dɔrɔn ani a barika tun ka bon.
  Victoria bɛ kɛlɛ kɛ ni dimi jugu ye. A ye pɛrɛn di jugu ma. Krautw bɛ marifa ci ka bin. O kɔ, a ye grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye. Moto in wulila.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Dancɛ barikamaw kɔfɛ !
  Olɛnpi bɛ kɛlɛ kɛ ni dimi ye min ka jugu kosɛbɛ. A ka gosili barika ka bon ani a bɛ mɔgɔ sɔgɔsɔgɔ. Tiɲɛ na, a ye sunguru jugu ye. Wa o cogo la, a b"a juguw bugɔ. O la sa, a bɛ fasisiw halaki ni timinandiya ye. A tɛ sababu fitinin di u ma.
  Olɛnpi bɛ mankanba bɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ kominisi kosmiki ye !
  Tamara, min bɛ marifa ci Naziw la, a bɛ mankanba bɔ:
  - Bonya ka kɛ Lenin ka kominisi ye !
  Anna ye marifa ci a juguw la ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin URSS ma !
  Akulina b"a juguw tigɛ ka jigin ka sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin aerobatiki sanfɛla ma !
  Victoria, min tun bɛ marifa ci fasisiw la, a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Ka se sɔrɔli kabakomaw sɔrɔ !
  Olɛnpi, min ye Hitler ka pankurun tiɲɛ, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ka ɲɛsin URSS ka kominisi ma !
  Tamara fana bɛ ka marifa ci. A bɛ marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ, ka kɛlɛɲɔgɔnw datugu ni pɛrɛn tigitigiw ye. A bɛ tigɛ ka jigin i n"a fɔ sɔgɔlan ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - nɔɔrɔ ka kɛ kominisi waatiw ye !
  Anna, min bɛ marifa ci fasisiw la ani k"u tigɛ ni a ka sɔgɔlilan wulicogo tigitigi ye, o b"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Bonyaba ka di jatigɛwalew ma !
  Ani a bɛ grenadew fili n"a senkɔni gansanw ye. Nin ye muso ye.
  Akulina ye Krauts tigɛ ka mankanba bɔ ni fanga ye:
  - Kominisi kama !
  Wa a farikolo farikolo bɛ Yɛlɛma.
  Victoria fana ye fasisiw gosi. A bɛ mɔgɔfaga nilifɛnw fili a juguw ma n'a senkɔniw ye, ka pɛrɛn:
  - Diɲɛ bonya kosɔn !
  Olɛnpi fana bɛ marifa ci juguw ma. A b"u gosi ka bɔ i n"a fɔ bere ani a bɛ mankan bɔ:
  - Bonya ka kɛ kominisiba ye !
  Wa n"a senkɔni gansanw ye, a bɛ grenade dɔ fili ni fanga fagalen ye, k"a juguw tigɛtigɛ.
  O la, duuru ye juguw minɛ, k"u tigɛ ka jigin, k"u halaki, k"u sɔgɔ.
  Alemaɲikaw jɔra ani u y"u yɛrɛ minɛ pewu. O yɔrɔ de la a kɛra gɛlɛya ye, wa u ye sɔsɔli kɛ.
  Yan, gazi-cilaw bɛ marifa ci ani ka wale kɛ ni fanga ye. Ani u bɛ Soviyetiki jamanaw ka jɔyɔrɔw tiɲɛ.
  Hit ani "Sturmtiger" ka bɔ yɔrɔ jan, ka jugu - kɛlɛbolo bilenman.
  Alemaɲi npogotigininw bɛ marifa yɛrɛ-cikan "Bear" laɲini, ka jugu gosi n"o ye. Wa u bɛna i Furu tiɲɛ na ani ka ɲɛ. Ani, fɛn dɔ min girinya ye santimɛtɛrɛ kelen ni tila ye, o bɛ Soviyetikiw ka bɔgɔdaga ni bunkerw tigɛ.
  Kɛlɛcɛ Frida bɛ mankanba bɔ:
  - An ka Reich sabananba in kama !
  Ani a bɛ ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la. O kɔfɛ, fasisiw npogotiginin minnu sennasanbara bɛ u la, olu bɛna marifa ci tugun.
  Wa a bɛ pan, a bɛ mankanba bɔ ani a bɛ tiɲɛni kɛ. Wa n"a y"a gosi dɔrɔn, farakurun kuuru dɔ bɛ Sɔrɔ ni dugukolo bɛ Tobi funteni fɛ.
  Ɔwɔ, Alimanw bɛ ka Soviyetiki sɔrɔdasiw minɛ pewu. TA-152 awiyɔn fɔlɔw dɔ la kelen bɛ ka pan sankolo la. Mobili min bɛ se ka baara caman kɛ, i n"a fɔ Focke-Wulf, nka a ka bon kosɛbɛ, a teliyalen don, a bɛ se ka wuli ni marifa barikamaw ni kɛlɛkɛminɛnw ye. A bɛ Se ka Kɛ kὲlɛ-minɛn ye ani binkanni-aviyɔn ye.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw fɛ, an k"a fɔ ko mobili bɛ se ka kɛ gɛlɛyaba ye.
  Helga bɛ pan TA-152 kan, ka bin Soviyetiki pankurun fila kan minnu b"a ɲini ka gɛrɛ Shali la. Npogotiginin bɛ marifa ci cogo bɛnnen na. A ye mɔgɔ bi saba ni naani fɔlɔw ka sankanso sanfɛla kari ka pɛrɛn.
  - Ne ye kɛlɛcɛ cɛɲi ye !
  Wa o kɔfɛ, a bɛ bin mobili filanan kan, o min b"a ɲini ka teliya. Nka ka girin-bɔrɛw wuli, o man nɔgɔn o cogo la.
  TA-152 bɛ don nin jatigɛwale in na ni kanon ye min janya ye milimɛtɛrɛ 37 ye.
  Helga ye jaabi di ka dɔnkili da ko:
  - A ye n ta, a ye n ta yɔrɔ dɔ la, a ye n ta !
  Wa a ye ɲɛji cɛ a yɛrɛ la... Yan, Yak-9 b"a ɲini ka bin a kan. Alemaɲi sungurunnin b"a gosi nɔgɔya la n"a ye nɛgɛso digi n"a sennasanbara ye, ka ɲɛji cɛ ni jigiya ye, k"a fɔ ko:
  - Ne ye mɔgɔba ye tiɲɛ na !
  A bɛ iko Helga ye sunguru ye min bɛ ni bonyaba ye. Ani a bɛ joli-bɔn-kɔrɔbɔliw Kɛ n"a juguw ye.
  Wa n"a y"a Furu, a tɛna Kɛ i n"a fɔ a ka ca mɔgɔ si fɛ.
  Helga ye marifa ci Soviyetiki bolifɛnw na ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Mun na, a tɛ se ka kɛ ka ɲɛnamaya kɛ ka kɛɲɛ n"i hakili ye !
  Wa n"a sennasanbara jɛlenw ye, a bɛ bolifɛn ɲɛminɛlan gosi. Nin ye sungurunnin ye - ka ɲɛsin npogotigininw bɛɛ ma, npogotiginin.
  Wa ni a y'a daminɛ ka mankan bɔ...
  Albina ni Alvina minnu bɛ sankolo la, olu fana ye kɛlɛcɛw ye minnu bɛ baara kɛ kosɛbɛ ani minnu bɛ kɛlɛ kɛ.
  Ani npogotigininw, Irisi awiyɔnw, minnu bɛ ka bin, u b"a miiri ko ɲɛnamaya ka ɲi ani ko ɲɛnamaya ka ɲi.
  Wa n"u senkɔni gansanw ye u bɛ awiyɔn marifaw ɲɛsin laɲiniw ma. Soviyetiki mobili tɛna kisi. Wa npogotigininw y'u bugɔ ten. U tɛ 'sèn fitinin Di.
  Ɔwɔ, npogotiginin kɛlɛbagaw tun bɛ yen, .
  Ɔwɔ, u b'a fɔ ko mun wɛrɛ...
  U ye Irisi kɛlɛ ni jagɛlɛya ye,
  Sitanɛ kɔrɔ yɛrɛ la!
  Albina ye kɛlɛcɛ ye kɛlɛ labɛncogo la, wa a bɛ mankanba bɔ a yɛrɛ kɔnɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - N b"a kɛ mɔgɔba ye, n b"a kɛ n ye ! Super champion ye!
  Wa n"a sennasanbara gansan ye a tun bɛ klaviyeti gosi k"a juguw tigɛtigɛ ka kɛ fɛn misɛnninw ye.
  Alvina, min bɛ marifa ci a juguw la, a bɛ mankanba bɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - an bɛna jɔn sɔrɔ kungo kɔnɔ ?
  Ani an bɛna jɔn sɔrɔ kungo kɔnɔ...
  An tɛna tulonko kɛ n"o ye,
  an bɛna a tigɛtigɛ!
  An bɛna aw faranfasi!
  Wa n"a sennasanbara gansan ye, a bɛna jugu sama ka don a kɔnɔ min bɛ mɔgɔ faga. Nin sungurunnin in ye sunguru nɛnɛman ye npogotiginin bɛɛ bolo!
  Kɛlɛcɛ min ka ca ni kɛlɛ hakɛ ye. Wa a bɛ kɛlɛ kɛ ani a bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ panther.
  Wa Alemaɲi wulu belebelebaw bɛ binkanni in kan. Astrakhan bɛ ka wuli ka wuli. Ani u bɛ Soviyetiki sɔrɔdasiw ka sow tiɲɛ ka caya.
  U bɛ sa, nka u tɛ u fari faga. O kɛlɛ kuncɛbaya suguw bɛ ka juguya.
  Gerda kɔni bɛ binkanni in ɲɛfɛ, wa a labɛnnen don ka kɛlɛ kɛ. O la, a bɛ marifa ci, i n"a fɔ Robin Hood musoman min bɛ bikini don. Wa nin ye muso nɛnɛman bɛɛ ye.
  Wa n"a fana ye sinbara bilenman dɔ Dòn cɛ in da la.
  A ka "Panther"-2 bɛ baara la. A kɛra cogo o cogo, pankurun in bεε bεε bε bεn dɔɔnin npogotigininw fɛ ni 75 mm 100 EL kanon ye. A bɛ punchy (punchy) Kɛ wa tasuma-fanga-taama teliyalen dòn a la. Wa, bɔgɔdagaw sɔrɔli ka bon ni milimɛtɛrɛ 88 kanon ta ye.
  Gerda bɛ marifa ci ni a senkɔni gansanw ye ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Kelen, fila, saba... A kari ni napalm ye !
  Charlotte fana ye marifa ci a nɔfɛ ani a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Naani, seegin, duuru - an ka tulon kɛ joona !
  Christina ye bugɔli kɛ, ka Soviyetiki pankurun kari ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An bɛna taa kɛlɛ la ni jagɛlɛya ye naziw ka fanga kama...
  Magda ye marifa ci n"a sennasanbara ye ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni fanga ye:
  - Wa an bɛna u bɛɛ faga - kominisiw bɛɛ !
  Npogotigininw bɛ wale kɛ ni farigan ye ani fo ka se a dan na. Ani u ka "Panther"-2 bɛ Soviyetiki howitzer dɔ wuli ni marifa cicogo tigitigi ye.
  Npogotigininw bɛ sɔgɔsɔgɔ ka dɔnkili da:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ an ka diɲɛ ye...
  Wa Elizabɛti fana ye binkanni jugu kɛ o mɔgɔ bi saba ni naani kan. Wa n"a sennasanbara jɛlen ye, a bɛ digi jirisunba kan. Ani ka jugu gosi, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi ka kɛ !
  Catherine bɛ fɛn dɔ ci min bɛ mɔgɔ faga ni a senkɔniw ye, ka jugu sɔgɔ, ka pɛrɛn a fogonfogon sanfɛ:
  - Ka ɲɛsin Irisi jamanaba ma !
  Elena ye marifa ci fasisiw la. O bɔgɔdaga ye Panther ɲɛda gosi ka ricochet.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An bɛna kominisi sɔrɔ !
  Efrasia fana y"a jugu gosi n"a senkɔni gansanw ye. A ye T-4 bugɔ ani k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Bonya ka kɛ kominisi ye !
  Ninnu ye npogotigininw ye minnu bɛ kɛlɛ kɛ. Wa u bɛ marifa ci cogo min na, bɔgɔdaga bɛ pan ka ɲɛ kosɛbɛ, wa bi saba ni naani yɛrɛ bɛ lamaga. A ɲini dɔrɔn, i ka minɛ lamaga la ka bɔ mobili kɔnɔ i n"a fɔ nin. A ka gɛlɛn kosɛbɛ.
  Nka npogotigininw bɛ don, u bɛ kɛlɛ kɛ bikini kɔnɔ ka sennasanbara kɛ. Kɛlɛcɛw cɛ ka ɲi ani u ka di.
  Wa n"u y"i Furu, a tɛna Kɛ i n"a fɔ a ka ca mɔgɔ si fɛ. Wa u bɛ bɔgɔdaga ci ni kungo dimi ye.
  Elizabɛti, min tun bɛ baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka marifa ci jugu ma ani ka juguw gosi, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Bonya ka da kominisi hakilinaw kan ! Bonya ka kɛ an Fasokanw ye!
  Catherine fana ye marifa ci, k"a senkɔniw kɛ, ka Krautw gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Fasodenɲumanya ni se sɔrɔli kama fo ka se a laban ma !
  Elena, min tun bɛ marifa ci a juguw la, o y"a jaabi ni fanga ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan minnu bɛ i n"a fɔ perle, k"a ɲɛw wuli n"a ɲɛw ye minnu ye safir ye:
  - Bonya ka da an ka kominisi kominisi kan !
  Efrasia, min ye marifa ci jugu la, k"a gosi ni tiɲɛniba ye, min ye kabako ye, o ko:
  - Ka ɲɛsin Fasokanw ni Stalin ma - hurray !
  Npogotigininw bɛ dashing jɛlen na, wa u bɛ se ka fɛn bɛɛ kɛ...
  San 1943 desanburukalo sera kaban.
  Alenka n"a ka kulu fana bɛ kɛlɛ kɛ Astrakhan, wa hali bi u bɛ ka jɛgɛn yen. Jagokɛla bɛ kɛlɛ kɛ.
  Alenka bɛ pɛrɛn di, ka Naziw ka layini tigɛ ka jigin, ka sɔrɔ ka saya nilifɛn fili n"a senkɔni gansanw ye ani ka mankan bɔ:
  - Cɛ ni gibon bɔlen don, dɔrɔn, bɔnɛ ye a ye, a ka ca hakili la ka tɛmɛ fanga kan !
  Anyuta, min ye marifa ci jugu la ka juguw tigɛ, a ye o pake min bɛ se ka bɔn, o di n"a senkɔni jɛlen ye, ka pɛrɛn:
  - fali kuncɛbaya bɛ cɛ la , waraba ka laɲiniw , nka tiɲɛ yɛrɛ la a ye bakɔrɔn ye !
  Alla, min ye marifa ci Fritz la tigitigi, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Cɛ ye muso ta ye i n"a fɔ sɔgɔsɔgɔninjɛ ye misi ye, i tɛ se ka kɛ n"a tɛ, nka a gɛrɛla a ka jugu !
  Maria, min ye marifa ci fasisiw la, o y"a jaabi ni hakilitigiya ye ko:
  - cɛ ni ɲɛgɛn min bɛ musow ka lafiɲɛbɔyɔrɔ la, o bɛ mun kɛ ɲɔgɔn fɛ - musow bɛ fɔɔnɔ cɛw dɔrɔn de la !
  Marusya, min ye Naziw tigɛ ani ka grenadew fili n"a senkɔniw ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Muso ye ntori namaratɔ ye min bɛ se ka waraba fɛn o fɛn dun i n' a fɔ wulu !
  Matryona, min tun bɛ fasisiw tigɛ ka jigin ani ka sarala sɔrɔdasiw bin n"a senkɔni gansanw ye, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Muso mago bɛ cɛ la i n"a fɔ cɛnin bugɔlen, n"a ma cɛ bugɔ, a tɛ ɲɛnamaya !
  Alenka, min tun bɛ marifa ci Fritz la, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Muso mago bɛ cɛw la i n"a fɔ donsokɛ ka biɲɛ, cɛw bɛ wuluwulu min di, o dɔrɔn de nafa ka bon !
  Wa, npogotiginin sennasanbaraw tun bɛ ŋɛɲɛ, k"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani ka grenadew fili n"u senkɔniw ye.
  Kɛlɛcɛ npogotigininw bɛ ka boli. O ye u ka cogoya ye ka kɛlɛ kɛ, o ye u ka cogoya ye ka kɛlɛ kɛ!
  A bɛ iko u tɛna Astrakhan dabila. Npogotiginin minnu bɛ yan, olu bɛ kɛlɛ kɛ tiɲɛ na.
  Reich sabanan ka sɔrɔdasikulu ka bon kosɛbɛ. Tanki tilayɔrɔ kura minnu bɛ yan, olu fanga ka bon kosɛbɛ. Tankiw dilanni bɛ ka caya. Bombe (bɔnbɔ) tɛ yen, a bɛ se ka kɛ ka baarakɛlaw lase ka bɔ Itali, Franse, Belgique ani Hollande bolofara la Afiriki kɔnɔ.
  Ani fana ka bɔ Afiriki ka tulu, tungsten, ani fɛn caman bɔ, uranium fana sen bɛ o la.
  O kɔrɔ ye ko tanki kura bɛ ka dilan. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, "Panther"-2 bɔli, min lakananen don ka ɲɛ ani min ka marifa ka bon, n"a motɛri fanga ka bon, o bɛ nɔba bila kɛlɛ taabolo la.
  Pankiw ni awiyɔnw bɛ ka caya ka taa a fɛ. Baara bɛ senna Yu-488 kan kaban. Reich sabanan ka baarakɛminɛn fɔlɔ min bɛ kɛ ni motɛri naani ye. A fanga ka bon kosɛbɛ ani a teliyalen don. A ka koba ye a ka wuluw yɔrɔ fitinin ye, o de kosɔn bombe-cila bɛ Se ka Fɔ ni teliya ye kilomɛtɛrɛ 700 ye lɛrɛ kɔnɔ. O kɔrɔ ye ko Soviyetiki kɛlɛcɛw tɛna se k"a sɔrɔ siga t"a la.
  O la, URSS ye gɛlɛya kura sɔrɔ ka bɔ. Kɛlɛbolo bilenman fanga bɛ dɔgɔya tiɲɛ na. Lakɔlidenw bɛ bila masinw da la. Kabini funankɛnin minnu si bɛ san tan ni naani na, olu bɛ kɛlɛ la, a bɛ se ka fɔ ko foroba la. Cɛdenw ye, tiɲɛ na, mɔgɔ minnu bɛ se kosɛbɛ, wa a ka c"a la, kɛlɛcɛ ɲumanw ye. Ni denmisɛnya don, a ka nɔgɔn yɛrɛ ka dogo ani ka yele jiri la. Ani, sɔrɔdasi seko bɛ se ka kɛ joona. Funankɛninw bɛ kɛlɛ kɛ ka ɲɛ i n"a fɔ balikuw; Wa a ka gɛlɛn hakili ta fan fɛ ka denmisɛnninw faga marifa la.
  Alimanw ka sniper musow ka ca kosɛbɛ, wa a bɛ kɛ maloya ni maloyako ye muso o muso fɛ ka marifa ci kɛlɛcɛw la minnu ka dɔgɔ kojugu...
  Ɔwɔ, u y"a daminɛ ka sɔrɔdasi-baara daminɛ URSS jamana na kabini u si san tan ni naani. U ye penisiyɔntigiw fana bila marifa kɔrɔ. Musow tun bɛ ka caya ka taa a fɛ sɔrɔdasiw la. Cɛnimusoko tilennen tun bɛ sɔn kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni diyanye ye ka don pankurunw ni awiyɔn sɔrɔdasiw la, ani ka kɛ marifatigiw ye. Musow ye sɛgɛnlafiɲɛbɔla ɲumanw ye. Wa ikomi a ka c"a la u ka surun ka tɛmɛ cɛw kan, u bɛ lafiya ka kɛlɛ kɛ pankurunw kɔnɔ, ani awiyɔnw fana na. Tuma caman na, funankɛninw fana tun bɛ kɛlɛ kɛ pankurunw kɔnɔ. A ka kan ka fɔ ko cɛdenw ni musow fari bɛ sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ, wa u ka awiyɔnw ni u ka pankurunw tɛ se ka ci ka tɛmɛ cɛkɔrɔbaw ta kan. Funankɛninw man jugu sɛgɛnlafiɲɛbɔla jɔyɔrɔ la. Cɛdennin bɛ se ka wuluwulu ka don yɔrɔ la min ka dɔgɔ, ka a yɛrɛ kɛ fɛn ye, walima ka yele jiri la. Tuma caman na, kɛlɛbolo y"a daminɛ ka kɛlɛcɛw sɔrɔ minnu si tɛ san tan ni naani bɔ.
  Kɛlɛ bɛ hadamadenw ka nafolo dun. Wa o mara bɛ ka dɔgɔya ka taa a fɛ URSS ka fanga kɔrɔ. Ani fana i ka kan ka Zapɔn senna-sɔrɔdasi caman kɛlɛ. Wa samurai tankiw ka ɲi kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la marifa minnu bɛ boli u yɛrɛ ye. U fana Bɔra o seri la ni tanki cɛmancɛ ye, min fanga bɛ Se ka suma ni T-34 ye, wa hali a barika ka bon ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw na.
  O la sa, farati b"a la ka Zapɔn jate dɔgɔya. Wa walasa k"a kɛlɛ an mago bɛ sɔrɔdasiw la.
  Stalin bɛ ka siran ani a bɛ ka dimi ka taa a fɛ. San 1943 Desanburukalo tile 25, yamaruya dira ko mɔgɔ minnu y"u yɛrɛ di, olu somɔgɔw bɛna marifa ci, denmisɛn minnu si tɛmɛna san tan ni fila kan, olu fana bɛna ci, ka denmisɛnninw bila baarakɛyɔrɔw la.
  Baara tun bɛ kɛ ni baraji detachmentw ye ka caya ka taa a fɛ. Wa u ye marifa ci ka tɛmɛn fɔlɔ kan, ka tɔɔrɔ kɛ.
  Stalin tun bɛ ka kɛ mɔgɔ ye min tɛ se ka muɲu dɔrɔn. Beria de ye mɔgɔ fɔlɔ ye min y"a ɲini ka bɛnkan sɔrɔ hɛrɛ danfaralen na ni Naziw ye. Nka Hitler tun t"a fɛ hɛrɛ ka sɔrɔ. A tun b"a fɛ ka URSS minɛ pewu. Ka fara o kan, k"a sɔrɔ a jɛɲɔgɔnw tɛ a ka seko ni dɔnko la.
  Jet awiyɔnw dilanna Reich sabanan na. Fɔlɔ, ME-262, nka nin kɛlɛcɛ in mago tun bɛ motɛriw la minnu bɛ se ka da a kan kosɛbɛ walasa a kana bin tuma caman.
  Arado bɔnbɔn ni Yu-287 porozɛ fila bɛɛ tun bɛ iko layidu ta.
  TA-152 kura in y"a jira k"a ka ɲi kosɛbɛ waleyali la, k"a kɛ mobili ye min bɛ se ka baara caman kɛ, wa a teliyalen don kosɛbɛ. Kuma bɛɛ la, Alemaɲi sɔrɔdasiw barika tun ka bon fiɲɛ na fo ka na se bi ma. Ka fara o kan, Soviyetiki Yaks ni Laggies, k"a sababu kɛ aliminiyɔmu dɛsɛ ye, u kɛra mobili jɔnjɔnw ye minnu girinya ka bon ani minnu tɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ. O la sa, Soviyetikiw ka awiyɔnw cogoya binna fo ka se hakɛ dɔ ma min tun ka bon kosɛbɛ. ME-309 n"a ka marifa barikamaw, hali n"a y"a jateminɛ ko gɛlɛya minnu bɛ manɛwɛrɛli la, o ye Soviyetiki bolifɛnw kunbɛn koɲuman, ka ME-109 bɔ a nɔ na. Wa TA-152 tun ka kan ka Focke-Wulf bila a nɔ na.
  O la, Alimanw fɛ fɛn bɛɛ ye hockey ye ka caya walima ka dɔgɔ... Nka baara tun bɛ sen na o fɛɛrɛ in kan.
  Misali la, tanki fɔlɔ min labɛnna kokura, layidu tara ko o bɛna kɛ Lev-2 ye. Ni u ye transmission ni moteur bila unit kelen kɔnɔ tanki ɲɛfɛ, ka tourelle (tourette) bila kɔfɛ, Alemaɲikaw ye kisi camshaft (camshaft) ma, ka mobili janya jigin. O de kosɔn, "Waraba"-2 kɛra nɔgɔya ye kosɛbɛ, o la, a teliyalen don.
  Kɛlɛ waati gɛlɛyaw kosɔn, pankurun girinmanw dilanni bɛ ɲini ka dabila URSS kɔnɔ, a bɛ se ka fɔ ko fɛn o fɛn bɛ seri kɔnɔ, o bɛɛ kɛra kelen ye ka kɛɲɛ ni T-34-76 ye; O la, Naziw, porozɛ min tun bɛ ka tankiba kura dɔ da, u tun t"a fɛ tugun ka kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw kɛ fɛn ye min ka bon kojugu. Wa "Waraba" tun bɛ se ka tɔni bi duuru ni duuru don, ni motɛri fanga ye 1200 ye. Nka, Lev-2 pankurun girinya tun bɛ se ka dɔgɔya ka taa a fɛ ni marifa ka kalifa dɔgɔyali ye. A jɛlen don ko tɛmɛnen kɛra fɛn ye min tɛ foyi ɲɛ. Ka fara o kan, kɛlɛkɛminɛn bisaba ni naani tun bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye minnu tun man ɲi, wa hali Alemaɲi marifa min tun ye milimɛtɛrɛ 37 ye, n"a kɔrɔlen don, o tun y"a daminɛ ka don u kɔnɔ kaban.
  Stalin tun bɛ ka freaking out jɛlen... Wa a tun bɛ ka sanpɛrɛn ni sanpɛrɛn fili... Nka a ma se ka foyi kɛ...
  San kura don na, Alimanw ye binkanni daminɛ Astrakhan yɔrɔ la, yɔrɔ min tun ma mɔgɔ si fɔlɔ, Volga delta la. Ba barika caman sɔrɔli, dugukolo gɛlɛnw, ani Kaspian Kɔgɔji gɛrɛgɛrɛ ye sira di Kɛlɛbolo Bilen ma ka Astrakhan lafasali gɛlɛya, ani k"a minɛ ka ɲɛ hali ka tɛmɛ Stalingrad kan. Ka fara o kan, Soviyetiki npogotigininw ye cɛsiri jira min ɲɔgɔn tɛ yen.
  Wa Kawuka jamana na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la nɛnɛ waati, a ka gɛlɛn kosɛbɛ ka tɛmɛ kuluw cɛma. Tiɲɛ don, Alemaɲikaw tun bɛ taama Kaspiye kɔgɔji kɔgɔjida la min tun ka nɔgɔn kosɛbɛ. Makhachkala kɛra dancɛ ye Soviyetiki sɔrɔdasiw y"u fanga bɛɛ lajɛlen kɛ bolokɔfɛfɛn ye, k"a ɲini ka Naziw bali yɔrɔ min na.
  Nka marifa caman tun tɛ yen, minnu tun bɛ lase kɔgɔji dɔrɔn fɛ...
  Tamara ye kɛlɛ kɛ kosɛbɛ n"a ka npogotigininw ka bataillon sennasanbara ye.
  Kɛlɛcɛw ye kɛlɛ kɛ ni kuncɛbaya ye ani u ye jagɛlɛya jira min ɲɔgɔn tɛ yen ani jagɛlɛya min ka bon kosɛbɛ.
  Wa u tun bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, u ye kɛlɛ kɛ nɛnɛ ni nɛnɛ waatiw la.
  Tamara ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye ka pɛrɛn, ka a juguw tigɛ ka jigin ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin URSS ma !
  Anna fana ye grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka pɛrɛn ko:
  - Kominisi kama !
  Akulina ye bɔgɔdaga dɔ ci min laɲini ka ɲi, ka juguw gosi ka bɔ kɛnɛ kan ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Irisi jamana ka bonya kosɔn !
  Victoria ye jugu gosi, k"a daminɛ ka jugu tigɛ ka jigin, k"a kunsigi tigɛ i n"a fɔ razɔri ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - URSS bɛna jɔ !
  Olympias, min ye marifa ci jugu la ani ka pake dɔ fili min bɛ se ka bɔn n"a senkɔniw ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Fasodenɲumanya ni se sɔrɔli kama fo ka se a laban ma !
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ nin cogo de la. U bɛ wale kɛ ni jigitigɛ ye ani ni cɛsiriba ye.
  Tamara, k"a to marifa ci la, a y"a kɔlɔsi ko:
  - jinɛ tɛna u ta o kɔfɛ an bɛna u ta !
  Kɛlɛ min bɛ kɛ yan, o ye juguya ye, wa o waati kelen na, a bɛ fɛnw jɔ...
  Anastasia Witchakova bɛ ka kɛlɛ kɛ sankolo la... A ɲɛda yɛrɛ bɛ wuli ni dimi ye, wa a bɛ pɛrɛn:
  - Bonya ka kɛ kominisi waati ye !
  Wa n"a senkɔni gansanw ye a bɛ awiyɔn kanon jira a laɲini na ka jugu ka awiyɔnw ci, o kɔfɛ a bɛ pɛrɛn :
  - Baarakɛlaw ka ɲɛtaa kama !
  Akulina Orlova, k"a juguw gosi, a bɛ mankanba bɔ ni jigiya ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - O kominisiba in kama, dugukolo bɛɛ kan !
  Piloti bɛ pɛrɛn ko:
  - Hali denmisɛnw b'an dɔn !
  Wa n"a sennasanbara gansanw ye a bɛ awiyɔn kanon jira a laɲini na, ka jugu halaki, ka sɔgɔsɔgɔ :
  - Kominisi waati tɔgɔ la !
  An k"a fɔ k"a jɛya, sungurunnin ye terminator ye ani tasuma jenilen. Tasuma-fanga si tɛ se ka suma n"a ye.
  Akulina Orlova ye dɔnkili da ko:
  - n" bɛ siko kɛ dannaya la Ala la kabini waati jan sisan, n" bɛ sɛgɛn kosɛbɛ, n t"a fɛ ka delili kɛ !
  Ani a ye a ɲɛw wuli ni fanga ye cɛɲiw la.
  Ninnu ye kɛlɛw ye yan...
  Ani npogotigininw ka awiyɔnw kɔrɔlen don. Wa o de ye u ka dɛsɛba ye. Ani fana girinya ani a tɛ manɛwɛrɛ kosɛbɛ...
  Cɛden minnu tun bɛ kɛlɛ la, olu dɔ la kelen fagara marifa cilen na, wa a ma waati sɔrɔ ka pan ka bɔ ni parachute ye. Wa nin, tiɲɛ na, o ye a ka baara belebeleba ye.
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ fiɲɛ na ani u bɛ nisɔndiya...
  Albina ni Alvina bɛ kɛlɛ la ME-309 kɛlɛcɛ ɲumanw na, wa, tiɲɛ na, u bɛ ka jate sɔrɔ kosɛbɛ.
  Npogotigininw bɛ waso kosɛbɛ u ka ɲɛtaa la...
  Albina ye Soviyetiki awiyɔn dɔ bin ni a sen cɛɲi ye, a sen jɛlen, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka wuluw kama !
  Alvina ye Irisi mobili saba tigɛ ni kelen pɛrɛnna ye ani a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - An ka fasokanw kama !
  Npogotigininw jigira jago la ni jagɛlɛya ye... Nka a ka di u ye fana ka Risi sɔrɔdasiw tɔɔrɔ.
  Yan, cɛden piloti dɔ minɛna min si tun bɛ san tan ni naani ɲɔgɔn bɔ. Wa denmisɛnninw ka sennasanbara bulama cɛɲiw y'a tobi. Wa o kɔfɛ, u y"a daminɛ ka cɛ farilankolon in su ni jisuma ye... O kɔ, ji tobilen, ka segin jisuma na.
  Ninnu ye kɛlɛ cɛɲiw ye...
  Albina ye dɔnkili da ko:
  -An ka wuluw, an ka nɛgɛw, an ɲinw, an bolow kama!
  Alvina kulela a fogonfogon sanfɛ ko:
  - U b'a fɛ kɛlɛ ɲuman ka kɛ !
  Ani, npogotigininw tora ka kabakow kɛ n"u senkɔniw ye ani ka Soviyetiki awiyɔnw ci.
  Nka, Irisi awiyɔn bolilaw fana y"u jaabi. Alisa ni Angela ye wuli ka taa Yak-9 la sisan. Wa an ka Alimanw sɔgɔ ka dɔnkili da waati kelen na;
  I ye jamana jagɛlɛn dɔ farikolo ye, .
  Comrade Lenin ni Comrade Stalin...
  URSS kɔnɔ, mɔgɔw bɛɛ bɛ bɛn tiɲɛ na,
  Ani, bolokɔnincininw dilannen don ni nɛgɛ ni nɛgɛ ye!
  
  Lenin tɛ siran waraba Adolf ɲɛ, .
  Sisan Vladimir ye ɲɛmaa ye, jɛɲɔgɔn Stalin...
  An ye Krauts gosi ɲɛ na, an ma gosi ɲɛda la, .
  Naziw bɛɛ farala ɲɔgɔn kan yɔrɔnin kelen!
  
  Irisi ye ne Ba Faso ye,
  Fasoba, banbali...
  Siyaw bɛɛ ye denbaya kelen ye, .
  An bɛna ɲɛnamaya kɛ kominisi kɔrɔ sɔɔni!
  
  An k'an ka jamana barika bonya
  A to Irisi ka teliya ka kɛ vert ye...
  An bɛna fasisiw gosi a ɲɛda la walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ, .
  Ani ka da ne la, an ka fanga tɛ wuli ka kɛ kabakurun ye!
  
  Wa Yesu iko ɲɛmɔgɔ, a ka bon kosɛbɛ, .
  Ale de ye an Matigi ye, ani Dugukolo Ala finman...
  Wa Fuhrer bɛna bugɔ kosɛbɛ,
  O bɛɛ kɔfɛ, an ka setigiya ma Changé!
  
  Ɔwɔ, an Faso, senuma, .
  An bɛna kɛlɛ jugu kɛ ni Fritz...
  Npogotiginin dɔ bɛ boli sennasanbara la nɛnɛ na, .
  A b"a fɛ ka kɛlɛ kɛ ni dimi ye!
  
  Ɔwɔ, Stalin kɛra Soviyetiki jamana ɲɛmɔgɔ ye sisan,
  So great, jagɛlɛn ani seko...
  Kominisi jugu tɛ maga Irisi jamana na,
  Hali ni Lusifara ka sebaaya b aw f!
  
  An bɛ se ka Hitler sɔrɔ, aw ka da ne la, .
  Hali n'a y'a sɔrɔ jinɛw ka fanga b'a la...
  Hitler kelenpe ye waraba ye, .
  Hali ni, an k"a fɔ k"a jɛya, Krautw tɛ moronw ye!
  
  Kuma surun na, an bɛna don Berlin i n"a fɔ kɛlɛcɛw,
  O yɔrɔ la Lenin, aka Stalin, bɛna kɛ an fɛ...
  An bɛ se ka fasisiw tigɛ nɔgɔya la i n"a fɔ wuludenw, .
  Ani ka da an na, an ka fanga tɛna dɔgɔya!
  . SABABU No. 6.
  San 1944 san kura sera... Hali ni ko gɛlɛnba tun bɛ ɲɛfɛ, baara kɛra URSS jamana kɔnɔ walasa ka minɛn kura dilan. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, jigiyabaw tun sirilen bɛ IS-2 pankurun n"a ka marifa barikamaw kan. Kanon min janya ye milimɛtɛrɛ 122 ye, o bɛ se ka kɛ sɔsɔli barikama ye Naziw kɛlɛli la. Jigiya tun sirilen bɛ T-34-85 fana na ni marifa barikama ye, ni tourelle belebeleba ye, nka a kɔnɔna ni a chassis ye kelen ye.
  O ko tun ka jugu ni awiyɔnw ye. Yak-3 ma se ka don a dilanni na k"a sababu kɛ duralumin ɲuman dɛsɛ ye, wa LAGG-7 ma se ka dilan ni a dilanni ma dɔgɔya k"a sababu kɛ motɛri kura in ye.
  O la, Stalin y"a latigɛ ko sisan Soviyetiki kɛlɛcɛba tora YAK-9 ni LAGG-5 ye, wa IL-2 binkanni-aviyɔnw dilanni ka nɔgɔn ani a bɛ se ka kisi. Wa tankiw kɔnɔ, 'tɛmɛsira bɛ Kɛ dɔɔnin dɔɔnin ka Taa T-34-85 ni IS-2 la.
  Hali n"a y"a sɔrɔ ko dɔgɔyali kana kɛ sɛnɛfɛnw bɔli la...
  Wa ɲɛfɛla tun bɛ ka pɛrɛn seams la, Alimanw tun bɛ ka Caucasus minɛ. Makhachkala binna, u tun bɛ ka gɛrɛ Azerbaïdjan dancɛw la kaban!
  Yan, Tamara ye kɛlɛ kɛ n'a ka musow ka bataillon ye. Nin sen in fana na, npogotiginin minnu tun bɛ finiw don ka bɔ finiw na ani sennasanbaraw ye kɛlɛ kɛ ni juguw ka kɛlɛbolow ye minnu ka bon kosɛbɛ.
  Tamara ye marifa ci Naziw ma, ka jugu dɔw tigɛ ka jigin. O kɔfɛ, a ye grenade dɔ fili ni fanga fagalen ye n"a senkɔniw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka da URSS kan !
  Anna ye marifa ci Naziw la cogo bɛnnen na kosɛbɛ. Wa n"a senkɔniw ye, a ye grenadew fili ni fanga fagalen ye, k"a juguw tigɛtigɛ.
  O kɔ, a pɛrɛnna ko:
  - Bonya ka kɛ kominisi ye !
  Akulina, ka marifa ci jugu ma, a ye fasisiw senna-sɔrɔdasi tigɛ. A ye Krauts tigɛ, ka grenade fili n"a sennasanbara ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Irisi jamana ta fan fɛ, an ba belebeleba !
  Victoria, min ye marifa ci jugu la ani ka grenadew fili a ma n"a sennasanbara ye, o y"a kɔlɔsi:
  - Bamanankanba in kama !
  Olɛnpi, n"o fana bɛ marifa ci ka bɔ marifa la, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - nɔɔrɔ ka kɛ kominisiba waatiw ye !
  Npogotigininw ka kɛlɛcɛw ye kabako ye...
  U bɛ kɛlɛ kɛ i n'a fɔ cɛɲiw ka kan ka...
  Tamara, k"a to kɛlɛ la, a hakili jigira kɛlɛ daminɛ na. A tun ka kan ka boli Alemaɲi sɔrɔdasiw ɲɛ cogo min na. O kɔfɛ, a ye marifaw ka sanpɛrɛnkan mɛn. Npogotiginin tun bɛ ka bɔ kanon na. Alimanw y"a terikɛ Tatyana minɛ, k"a ka sanbara kura bɔsi a la, k"a ka biyew ni a ka tulolanɛgɛw tigɛ. Wa u y"a gɛn sennasanbara la ka don jɔnya la... Tatyana tun ye marabolo jɛkulu sɛbɛnnikɛla denmuso ye, wa a tun man teli ka taama ni sanbara tɛ. Nin ye kuncɛbaya maloya ye i n"a fɔ mɔgɔ gansan bɛ i sennasanbara nɔgɔlen dimi cogo min na. Npogotiginin y"a senw joli bɔ ani a tun bɛ ŋunan a sen kelen-kelen bɛɛ la.
  Tamara fana tun bɛ ni butiki kura ye min tun dira a ma, wa ka bɔ taama jan na, a tun y"a senkɔniw sɔgɔsɔgɔ. A y'a ka sanbara bɔ ka taama sennasanbara la. Npogotiginin dɔ don min bɔra dugu kɔnɔ, min y"a ka baara kɛ Ukraine jamana na. A denmisɛnman, a senw yɛrɛ tun bɛ taama kuluw kan. Wa nin, tiɲɛ na, o tɛ se ka suma ni kɛnɛba siraw ye. Tiɲɛ don ko a senkɔniw ka sɔgɔsɔgɔninjɛ bɔra kaban, wa a taama man di ten. Nka senw y"a gɛlɛya joona tugun. Wa, a ma tɔɔrɔ kosɛbɛ.
  Nka a ma mɛn, Tatyana senw bɔnɛna a la kosɛbɛ fo a ma se ka taama tugun. Alemaɲikaw tun bɛna marifa ci a la, nka u hinɛ donna o cɛɲi na. U ye n bila wotoro dɔ kan, nka o kɔfɛ, u ye n bila ka dɔnkili da. Tatiana kan tun ka di ani a tun bɛ dɔnkili damadɔw da u ye minnu tɛ politiki siratigɛ la.
  Tamara tun t"a dɔn min kɛra a la o kɔfɛ. Ale yɛrɛ taamana kungo kɔnɔ, a y"a sennasanbaraw ye kurukuruw, bɔgɔbɔgɔninw, jiribolow la, wa a yɛrɛ y"a ye ko a ka di. N"i bɛ taama kuluw farakurun nɔgɔlenw kan, hali senkɔniw minnu bɛ wele ko calloused, n"i taamana ka mɛn, olu bɛ kɛ sɔgɔsɔgɔ ye ani dimi bɛ kɛ u la. Wa, a man di ka tɛmɛ o kan ka taama ŋaniw kan. Ni ninnu nɔrɔla senkɔniw na, a bɛ dimi kosɛbɛ, hali npogotiginin senkɔniw gɛlɛnw na.
  Taama in senfɛ, sɛgɛn ni kɔngɔ ye se sɔrɔ Tamara kan. Npogotiginin ye berew dun, o ma se. Ani Alimanw tun bɛ ka taa ɲɛ joona. Tamara, min delila ka sigi kuluw kan, o tun tɛ Ukraine kungow dɔn kosɛbɛ. A tununna ani a y"a yɛrɛ sɔrɔ kɔfɛla kɔnɔna na.
  Wa a bɛ i n"a fɔ wulu ɲininilen kungo kɔnɔ. O kɛlen, sungurunnin ye Alimanw minɛ moto dɔ kan. U ye mobili jɔ ni wotoronin ye walisa ka ji ta. Wa Tamara gɛrɛla marifakisɛ la k"a daminɛ ka jugu tigɛ n"a ye. Wa a bɛna tigɛ ni sigasiga ye, nka a bɛna tigɛ cogo bɛnnen na. Ani fasisiw bɛ bin ka girin ka kirin tɔɔrɔ fɛ. Tamara b"u ban. A y"u dɔ gosi a dawolo la n"a sennasanbara jɛlen ye, a binna. Npogotiginin y'a ban.
  O kɔfɛ, cɛɲi in jiginna moto kan, ka pedali digi n"a sen gansan ye, ka wuli.
  A ka di kosɛbɛ ka yaala-yaala nin cogo in na ka tɛmɛ senna ni sennasanbara kan.
  Tamara ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a to taama na:
  - Balima kanulenw, kanu, kanu balimaw ka ɲɛnamaya ! Wajibi tɛ ka an ka kuntigi degun!
  Kɛlɛ masakɛ wulila nin cogo de la.
  Wa sisan a bɛ fasisiw kɛlɛ i n"a fɔ Komsomol terminator. Nka fanga tɛ kelen ye, wa npogotigininw ka bataillon bɛ wajibiya ka kɔsegin. Kɛlɛ minnu bɛ kɛ yan, olu bɛ tobi i n"a fɔ ji min bɛ jifilenba dɔ kɔnɔ tasuma-fanga sanfɛ.
  Anna, min tun bɛ ka marifa fagalen dɔ ci ani k"a fili n"a senkɔni gansanw ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Kɛlɛ la , fɛɛrɛ bɛɛ ka ɲi , fo yɛrɛfaga ta !
  Akulina, ka marifa ci jugu ma, ka Naziw bin, a y"a kɔlɔsi ko:
  - An bɛna kɛ fɔlɔ ye fɛn bɛɛ la !
  Wa sungurunnin in sennasanbara ye halakili nilifɛn bila.
  Victoria, min ye marifa ci fasisiw la ani ka juguw tigɛ ni marifa cilenw ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - makari tɛna kɛ juguw la !
  Wa a ye ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la.
  Olympias y"a sen jɛlenw, sɔgɔlenw fili grenade girinman dɔ ma, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka da a kan diɲɛ kɔnɔ kiritigɛso min ka hadamadenya ka bon kosɛbɛ ani kominisi !
  Kɛlɛcɛ minnu bɛ yan, olu ye nɔɔrɔ ye tiɲɛ na, wa a bɛ iko u bɔra sankolola waati la.
  U bɛ kɛlɛ kɛ ni farinyaba ye.
  Nka Naziw bɛ ka taa ɲɛ hali bi Kawuka jamana na. San 1944 Feburuyekalo la, Alimanw ni Turkiw farala ɲɔgɔn kan, ka Soviyetiki sɔrɔdasiw tigɛ ka kɛ yɔrɔ fila ye minnu tɛ kelen ye.
  Fuhrer y"a ɲini ka URSS ka ban. Astrakhan tun bɛ a yɛrɛ minɛ hali bi. Naziw bɛ kɛlɛ cogo la i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ... ME-262 fɔlɔw bɛ kɛlɛ la fiɲɛ na. A ka kan ka Kɔlɔsi ko u ma 'sèn Bɔ 'sèn na. Teliyaba la a man nɔgɔn kosɛbɛ ka gosi ka bɔ awiyɔn kanonw na minnu janya ye milimɛtɛrɛ 30 ye. Ɔwɔ, o ka kan ka kɔlɔsi kosɛbɛ. ME-262 fana bɛ gɛlɛya dɔw sɔrɔ a girinya kosɔn. Ni manɛwɛrɛli ye kɛrɛnkɛrɛnnenya la.
  A ye ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ baara la, TA-152 tun ka di awiyɔn bolilaw ye, wa a kɛra baarakɛso ye. Tiɲɛ na, mobili in ye ɲɛfɛla bɔnbɔn ye, kɛlɛcɛ ani binkanni-aviyɔn. Hali hakilinaw tùn bɛ yen walasa ka Alemaɲi ka awiyɔn bɛɛ Lase nin awiyɔn in ma. A nafa dɔw la, a ka kan ka kɔlɔsi ko a bɛ se ka kisi ani ka teliya, ani marifa barikamaw, minnu bɛnnen don binkannikɛlanw ni kɛlɛcɛw bɛɛ ma.
  ME-309 min bɛ ka kɛ bi ta ye, o fana bɛ ka baara kɛ ni a ye kosɛbɛ. ME-109 fana bɛ baara la hali bi, nka a tɛ bɔ yen walasa a kana dɔgɔya a dilanni na. Hali fɛn kura dɔ Kɛra ME-109 "K" la ni motɛri barikama ye, min bɛ ni fiɲɛbɔlan duuru ye siɲɛ kelen. I tɛ se ka se sɔrɔ o masin sugu kan nɔgɔya la ten.
  ME-309 fana ye motɛri barikama sɔrɔ ka tɛmɛ o kan ani a ye wuluw ko. Mobili faratilenba don. Soviyetiki awiyɔn bolilaw bɛ ka awiyɔn kɔrɔw boli hali bi, wa u jogo bɛ ka dɔgɔya dɔrɔn. Nka sisan, Yak-9 man jugu ten, a bɛ se ka wuli kosɛbɛ, wa a mago tɛ teliya kojugu la.
  Alemaɲi sɔrɔdasiw barika ka bon... Kɛlɛw donna T-34-85 pankurun ko la. Yala tourelle kɛlɛkɛminɛnw ka kan ka kɛ fɛnba ye wa? O bɛɛ kɔfɛ, o cogo la, a girinya bɛna bonya. A ka kan ka fɔ ko Soviyetiki kɛlɛkɛminɛnw cogoya dɔgɔyara. Alloying elements (fɛnw) dɛsɛlen don, wa welding walima casting (sɔgɔli) cogoya jigira fo ka se hakɛ gɛlɛnw ma.
  Nka npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ i n'a fɔ jatigɛwalekɛlaw...
  O kɔfɛ, Elizabɛti ka tanki tiɲɛna ani npogotigininw taara. Sennasanbara ani bikini kɔnɔ, u bɛ boli nɛnɛ cɛma, ka sennasanbara cɛɲiw to yen.
  Catherine y"a kɔlɔsi ni dimi ye ko:
  - An bɛ ka sɔgɔsɔgɔ pewu !
  Elena y"a kɔlɔsi ni dimi ye ko:
  - Nka an bɛna se sɔrɔ hali bi !
  Elizabɛti ye pistoli ci, ka Alemaɲi mototigi gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - N ye Alemaɲi gosi ! A bɛna o sɔrɔ cogo di ka ɲɛ ne fɛ!
  Efrasia y"a kɔlɔsi ni fanga ye ko:
  "U b"u ka ɲɛnamaya ban yen, wa u tɛ se ka boli ka segin!"
  Catherine tun ye sunguru fariman ye, wa a tun bɛ dɔnkili da ko:
  - An ka dimi kɔnɔ , an bɛ mansamara ka dɔnkiliw da !
  Npogotigininw bɛ boli ka taa u yɛrɛ la, u senkɔniw bulama jɛlenw bɛ yeelen bɔ.
  Cɛdennin ye npogotigininw ye, a y'u ɲininka ni siran ye :
  - Wa i bɔra min sennasanbara la ?
  Elizabɛti y"a jaabi ko:
  - An bɛ ka manɛwɛrɛ taktika dɔ kɛ !
  Cɛdennin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Kelen, fila - dusukasi tɛ gɛlɛya ye , .
  I man kan ka kɔsegin abada!
  Aw bɛ aw nugu ni aw kɔ kɔrɔta, .
  A dɔn ko teri sɛbɛ bɛ i fɛ tuma bɛɛ!
  Catherine ye sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - I k' a dɔn ko teri kantigi bɛ i fɛ tuma bɛɛ !
  Elena pɛrɛnna ko:
  - I kana siran ! An bɛna segin ka na....
  Npogotigi naani bɛɛ pɛrɛnna ni kan kelen ye;
  Ne dalen b"a la ko diɲɛ bɛɛ bɛna kunun,
  Fasisiw bɛna ban...
  Wa Tile bɛna yeelen bɔ - .
  Sira min bɛ yeelen bɔ kominisi la!
  Kɛlɛcɛw labɛnnen don ka Alemaɲi fɛn o fɛn tigɛ... Wa sennasanbara la nɛnɛ na u bɛ sexy ani u cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Nin sungurunnin ninnu cɛ ka ɲi cogo min na, i n"a fɔ rose minnu bɛ falen ani minnu tɛ tunun.
  Ayiwa, Hitler tɛ tulonko ye, wa a bɛ ka girin an ka Faso la sankaba kɔnɔ. A b"a ɲinw su a dusukun yɛrɛ la ani k"a joli bɔn!
  Wa npogotigininw bɛ sira cɛɲiw to u kɔfɛ. Alemaɲikaw bɛ tugu o siraw kɔ ka bin u gɛnɛgɛnɛ kan k"u ɲɛ jɔlen to kɔngɔ la. Olu ye kungo kɛlɛcɛw ye u ye. Ani Alimanw bɛ npogotigininw senw susu.
  Ani Anastasia Witchakova ni Akulina Orlova bɛ ka kɛlɛ kɛ sankolo la. Npogotigi kabakoma fila.
  Anastasia, min ye Naziw faga marifa la ani k"a ka awiyɔn wuli, ka baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye, o ye dɔnkili da ko:
  - An bɛna kɛlɛ kɛ sini kɛnɛ kan !
  Akulina, min tun bɛ ka Naziw kɔ tigɛ n"a senkɔni jɛlenw ye, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An ka ɲɔgɔn susu !
  Wa npogotigininw bɛ Alimanw bugɔ tugun k"a sɔrɔ hinɛ walima seli si ma kɛ u la. U hakili ka di kosɛbɛ.
  Anastasia y"a ka Yak-9 wuli tugun, ka sɔgɔsɔgɔ, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - o de ye kominisi tɔgɔ ye !
  Akulina sɔnna nin ma:
  - Ne dalen b'a la ko diɲɛ bɛɛ bɛna kunun...
  Anastasia, min tun bɛ ka Alemaɲikaw bin, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An faso ye an ka tile ye !
  Wa ninnu ye npogotiginin kɛlɛbagaw ye yan, Soviyetiki kalasi sanfɛla la.
  Wa Alimanw b"a sɔrɔ, a ka jugu kosɛbɛ. Ani kɛlɛw bɛ ka yiriwa...
  Marisikalo la, Naziw y"a daminɛ ka Baku kɛlɛ. Binkanni kɛra duguba dɔ kan min falen bɛ tulu la. Kɛlɛw ka jugu.
  Alimanw ye Baku kɛlɛ ni marifa girinmanw ye.
  Ani u bɛ bɔnbɔnw ci ni sanfiɲɛ sɔrɔdasiw ye. Nka Yu-488 fɔlɔ, kura, minnu bɛ danfara Bɔ u fanga belebeleba la, olu fana bɛ bɔnbuw Blà. O mobili ninnu ye baganw dɔrɔn de ye.
  U dɔ la kelen be Gertrude, Eva ani Frida jira. Npogotigi cɛɲiw, minnu bɛ se ka yecogo ɲuman sɔrɔ, olu bɛ bɔnbuw fili Soviyetiki jɔyɔrɔw kan. Wa u bɛ kɛlɛbolo bilenman sɔrɔdasiw ni siwiliw faga.
  Baku bɛ ka jeni... Sisi bɛ wuli pilanw kɔnɔ. Tulu kɔlɔnw fana bɛ ka jeni, fɛn bɛɛ bɛ tasuma na.
  Gertrude b"a fɔ ni nisɔndiya ye ko:
  - Ala bɛ Alimanjamana kanu !
  Eva, ka levier digi n"a sennasanbara jɛlen ye ani ka bɔnbuw fili, o sɔnna o ma:
  - Kɔsɛbɛ! Anw de ye siya sugandilenw ye!
  Frida ye dɔnkili da ni fanga ye:
  - An ka mɔgɔw ye sankolo sugandilenw ye !
  Wa a ye ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la. Ninnu ye npogotiginin kɛlɛbaga sugu ye yan, binkanni kɛcogo dɔrɔn. Ani ka degun kɛlɛ.
  Gertrude ye fiɲɛbɔlan dɔ ci ka pɛrɛn:
  - An Fasokanw ka bonya kosɔn !
  Hawa, n"o ye marifa ci a juguw la, o y"a jira ko:
  - Ka kɛɲɛ ni bonyaba ye !
  A bɛ iko npogotigininw ye awiyɔnw dɔn joona. Olu ye kɛlɛ teriw ye u ye.
  Wa i tɛ se k"u sɔrɔ kartiw la o cogo la nɔgɔya la. Wa u b'u juguw bugɔ ni kungo kɔnɔnafili ye.
  Frida y"a kɔlɔsi ko:
  - ne ye sugobaw ni cɛɲi muso ye !
  O kɔfɛ, a ye marifa ci tugun ka bɔ awiyɔn kanonw na, ka Soviyetiki kɛlɛcɛw ci minnu tun b"a fɛ ka bin Alemaɲi waraba kan.
  Ɔwɔ, a bɛ kɛ i n"a fɔ i tɛ se ka Naziw kɛlɛ.
  Baku bɛ binkanni senfɛ.
  Tamara n'a ka bataillon bɛ kɛlɛ kɛ dugu in kama. Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye, wa u bɛ jagɛlɛya jira min ɲɔgɔn tɛ.
  Tamara ye bɔgɔdaga dɔ ci, ka grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka Alemaɲikaw n"u ka sarala sɔrɔdasiw jɛnsɛn, ka pɛrɛn ko:
  "Ne Faso dan tɛ min na!"
  Wa a ye ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la. Ale ye kɛlɛcɛ ye min ka bon kosɛbɛ, min ni a ɲɔgɔnna tɛ.
  Hali ni tiɲɛ don, npogotigi tɔw fana man jugu. An k"a fɔ yɛrɛ k"u bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  Misali la, Anna ye Naziw ta k"u faga, i n"a fɔ a gosili kɛra ni sɔgɔli ye.
  A ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ka ɲɛsin URSS ma !
  Wa a ye saya nilifɛn fagalen di ni a sennasanbara ye.
  Akulina, ka marifa ci jugu ma, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - N ka Fasokanw kama !
  Wa n"a senkɔniw ye, a bɛna halakili nilifɛnw daminɛ, ka bɛɛ halaki ka tugu ɲɔgɔn na.
  Victoria b"a juguw kɛlɛ, a bɛ wale kɛ ni jigitigɛ ye ani ni cɛsiri ye. A bɛ kɛlɛɲɔgɔnw gosi ni bɔgɔbɔgɔli ye. O kɔfɛ, n"a senkɔniw ye, a bɛ grenade fagalenw fili. Wa a bɛ pɛrɛn ko :
  - Kominisi hakilinaw kosɔn !
  Olɛnpi fana bɛ ka kɛlɛ kɛ. Wa nin sungurunnin jagokɛla in bɛna binkannikɛlan kɛsu kuuru dɔ fili n"a senw ye minnu farikolo jɛlen don. Ani Lev tanki bɛna wuli.
  Kɛlɛcɛ bɛna pɛrɛn ko:
  - Nka Pasaran !
  Kɛlɛ kɛ npogotigininw na ani cɛɲi kosɛbɛ. U tɛ ban abada wala u b"u yɛrɛ di. U bɛ ni terminateurs (dabilabagaw) fanga ye.
  Wa fanga tɛ kelen ye kosɛbɛ... Baku bɛ minɛ tasuma fɛ. Soviyetiki sɔrɔdasiw tɛ marifaw sɔrɔ. Wa o de ye gɛlɛyaba ye.
  Mɔgɔ caman b"u yɛrɛ di jigitigɛ fɛ.
  Gerda n"a ka kurun kɔnɔ baarakɛlaw bɛ jɔn cɛmanw wajibiya u k"u senkɔniw susu. U b"o kɛ ni kanminɛli ye ani k"u senkɔniw sɔgɔ.
  O kɔ fɛ, npogotigininw bɛ Yɛlɛn Panther 2 kɔnɔ tugun ka marifa ci. Soviyetiki marifaw bɛ ka gosi ka bɔ...
  A bɛ se ka fɔ ko Kawuka jamana bɛɛ minɛna kaban. Nka Yerevan bɛ ka a bolo minɛ hali bi. Poti dugu, n"o ye kurunbonkarila laban ye, Kɔgɔji Bilen kurunba tolenw bɛ min kɔnɔ hali bi, o bɛ kɛlɛ la ni jagɛlɛya ye.
  Wa yen, siya wɛrɛw npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ. Ani sennasanbara Gulnaziw ka detachement bɛ kɛlɛ kɛ. Georgie muso cɛɲi dɔ, ani cikan dɔ b"a bolo npogotiginin in ye.
  Gulnazi bɛ binkannikɛlan bɔrɔ dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka Naziw ɲɛji bɔ ɲɔgɔn na ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - nɔɔrɔ ka da diɲɛ kominisi bonya kan !
  A ka Tamil jɛɲɔgɔn fana bɛ grenade dɔ fili ni fanga fagalen ye n"a sennasanbara ye, ka Turkiw fara ɲɔgɔn kan ani ka pɛrɛn ko:
  - Fasokanw kama !
  Masha, npogotiginin dɔ bɔra Irisi jamana na, o bɛ pɛrɛn di ka fanga bɔnbɔn fili n"a senkɔniw ye, ka fasisiw kari, ka pɛrɛn:
  - nɔɔrɔ ka kɛ diɲɛ kominisi waatiw ye !
  Margarita fana bɛ fɛn dɔ di min laɲinilen don koɲuman. A ye fasisiw tigɛ ka jigin ani n"a sennasanbara gansan ye saya fagali nilifɛn ci, k"a juguw sɔgɔsɔgɔ ani ka pɛrɛn ko:
  - An ka sebaaya kosɔn !
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ cogo min na ni jagɛlɛya ye, o ye nin ye. Wa tiɲɛ na, u tɛ se ka bali, wa u tɛ se ka kɔsegin. U ye muso kɛlɛcɛw dɔrɔn de ye ani super. Wa n"u ye kɛlɛ kɛ, o tuma na fɛ, u bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ cɛfarinw ni supermen!
  Nka, bɔnɛ ye a sɔrɔ, a ka gɛlɛn ka i yɛrɛ minɛ fasisiw n"u ka fanga kɔrɔw kama. Sankolo la, Albina ni Alvina bɛ ka dannaya sɔrɔ. Wa awiyɔn caman bɛ ka ci fo a jɛlen don k"u tɛ se ka jɔ.
  Albina, min tun bɛ ka Soviyetiki awiyɔn wɛrɛ ci n"a senkɔniw ye, o ye dɔnkili da ko:
  - An tɛ se ka se sɔrɔ , kungotigi bɛ tigɛli kɛ tulonkɛ ye !
  Alvina, k"a juguw tigɛ ani k"a kunkolo wuli ni fanga ye a kɔ barikama kan, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Nɔɔrɔ ka ɲɛsin Aryanw ka sigikafɔ kura waati ma !
  Wa a fana b'a yɛrɛ di n'a ka sennasanbara gansan ye...
  Npogotiginin ninnu kelen-kelen bɛɛ ye awiyɔn kɛmɛ duuru ni kɔ ci kaban, ka nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross sɔrɔ ni sanu okɛ buluw ye, npanw ani diamantw.
  U ye o ɲɔgɔnna cɛɲiw ye minnu tɛ se ka da a la. Wa n"u bɛ ka Reich sabanan juguw gosi kaban, o tuma na, o jinɛw tɛ se ka bali. Avion kɛmɛ duuru ni kɔ binna Marseille kɛrɛfɛ. O ko in bɛ, tiɲɛ na, a bɛɛ la ɲuman na. Hitler yɛrɛ y"a latigɛ ka sɔn ka Knight"s Cross of the Iron Cross degere wɔɔrɔnan kɛ ni platinum oak buluw ye, npanw ani diamantw.
  A bɛna di mɔgɔ fɔlɔ ma min ye awiyɔn ba kelen ni kɔ faga. Wa, o nɔ bɛna kɛ kabako ye dɔrɔn.
  Albina ye Soviyetiki awiyɔn duuru tigɛ siɲɛ kelen ni kelen ye ka bɔ awiyɔn kanonw na minnu janya ye milimɛtɛrɛ 30 ye, ani k"a senkɔniw digidigi ni a senkɔni gansanw ye, a ye kule:
  - Bonya ka kɛ an fanga ye !
  Alvina, min tun bɛ Soviyetiki mobiliw tigɛ ani ka juguw tigɛ n"a senkɔniw ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Nɔɔrɔba ka ɲɛsin jagɛlɛya ma !
  Ani kɛlɛcɛw ye ɲɔgɔn ɲɛji cɛ!
  U bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ bikini ni sennasanbara la, wa o de y"u fanga ye. Npogotigininw ye muso supermen dɔrɔn de ye. Hali n"u bɛ baara kɛ ko jugu dɔ la. Ani, a ka di u ye ka tutigɛbaga minɛlenw senkɔniw tobi ni tasuma ye. Ninnu ye npogotigininw ye yan. Cruel nka a ka di.
  Albina y"a fɔ siɲɛ kelen ko:
  - ɲumanya tɛ diɲɛ kɔnɔ , barikantanya dɔrɔn de bɛ yen !
  Wa n"a sennasanbara jɛlen ye, a ye bɔnbu fila fili Soviyetiki jɔyɔrɔw kan, ka marifa saba gosi.
  Ninnu ye kɛlɛcɛw ye minnu tɛ hinɛ mɔgɔ si la fewu! Nka u ka gosiliw bɛ mɔgɔ sɔgɔsɔgɔ dɔrɔn.
  Alvina y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Barikantanw yɔrɔ tɛ tile kɔrɔ !
  Wa a ye ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔn la.
  Kɛlɛcɛ minnu bɛ barikantanya si jira, wa u tɛ u fari faga abada. U ye setigiw ka ntolatantɔn ŋanaw ye tiɲɛ na. Hali ni ni minus taamaʃyɛn ye, k"a masɔrɔ u bɛ baara Kɛ fanga jugu dɔ ye.
  Nka o waati kelen na, nisɔndiya ni cɛɲi.
  Albina, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani ka awiyɔn fagalenw ci a juguw ma, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Nazi kuma ye senuma ye - an bɛna a tiɲɛ fo abada !
  Alvina y"a fɔ ni fanga ye, k"a juguw gosi:
  - An ye jagokɛlaw ye tiɲɛ na !
  Albina, ka juguw tigɛ, o y"a jira ko:
  - Fɛn tɔw bɛɛ ye sugo ye !
  Wa kɛlɛcɛw kɛra fɛn ye min bɛ bɛɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka bɛɛ gosi, i n"a fɔ u bɛ puwɛntiw gosi ni berew ye.
  Alvina ye sɔgɔsɔgɔ kɛ tuma min na a tun bɛ ka Irisi awiyɔnw mugumugu:
  - An ye Hitler ka kɛlɛcɛw ye !
  Wa a ye ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la.
  Kɛlɛcɛ minnu bɛ yan tiɲɛ na, olu bɛ ka kɔnɔnafiliw bɔ u juguw la. Kɛlɛbolo bilenman bɛ caman sɔrɔ u fɛ.
  Npogotiginin kɛlɛbagaw b"a fɛ kosɛbɛ ka Irisi sɔrɔdasiw gosi.
  Nka Helga min bɛ TA-152 kan, o ye Soviyetiki dugukolo kan kɛlɛbolow tiɲɛ. A bɛ SAU-85 gosi ka pɛrɛn:
  - Alimanjamana n'a denkɛw n'a denmusow ka bonya kosɔn !
  Nka Astrakhan kɛlɛw bɛ sen na hali bi.
  Npogotigininw b"u seko bɛɛ kɛ ka u minɛ.
  Alenka bɛ bɔnbu dɔ fili ni binkannikɛlanw ye n"a sennasanbara ye. A bɛ fasisiw ɲɛji bɔ ka pɛrɛn:
  - Ka ɲɛsin kominisi senuma ma !
  Anyuta, min bɛ marifa ci Naziw la ani fana ka grenade fili n"a senkɔni jɛlenw ye, o bɛ pɛrɛn:
  - Ani kisili ka ɲɛsin jamana ma !
  Alla, k"a juguw gosi, k"u tigɛ ka jigin k"a sɔrɔ seli kunntan ma kɛ, ka grenade fili n"a senkɔni jɛlen ye, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka nɔɔrɔ mankan bɛ nin cogo in na !
  Maria, k"a juguw halaki, ka saya kadow fili n"a senkɔni gansanw ye, a bɛ mankanba bɔ:
  - An ka bon an ka nɔɔrɔ la !
  Marusya, ka Arabu sarala sɔrɔdasi minnu bɛ ka taa ɲɛ, olu tigɛ ka jigin ka bɔ ɲɔgɔn na, ka grenade fili n"a sennasanbara ye, a bɛ kule:
  - Yɛlɛma kama , walasa sɔngɔw ka jigin yɔrɔnin kelen !
  Matryona, min tun bɛ Naziw faga ni marifa ye, o y"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka Fasokanw URSS ! A bɛna sɔgɔsɔgɔ setigi!
  Kɛlɛcɛ minnu bɛ yan, olu bɛ wale kɛ ni kɔnɔnafiliba ye. Wa u ka kɛlɛ degun ka bon kosɛbɛ.
  A ka c"a la, u b"u ka aerobatique belebeleba jira. Ani tiɲɛ na, degun min tɛ se ka bali.
  Kɛlɛcɛw sennasanbara don, nka u nisɔndiyalen don...
  Awirilikalo la, Naziw ye Baku minɛ. Marifa dɛsɛ ye a ka baara kɛ. O waati kelen na, Poti binna a bɛ se ka kɛ o waati kelen na. Yerevan dɔrɔn de y"a minɛ, min bɛ kuluw da la. Nka ale fana halakira. Marifaw ni dumunifɛnw fana tun bɛ ka dɔgɔya yen. O ye dɔrɔn ko Turkiw ma dugu in minɛ fɔlɔ, wa buguri bɛ kɔngɔ la.
  Tamara ka bataillon npogotigininw yɔrɔ dɔ tununna dugujukɔrɔ kɛlɛcɛw cɛma, dɔw ni komandan, u taara kɔfɛ ka taa ɲɛfɛ... U tun b"a fɛ ka tɛmɛ u yɛrɛ ta fɛ.
  Kawukasi jamana bɛ ɲini ka minɛ pewu kaban, nka kɛlɛ bɛ senna. Hali ni URSS bɔnɛna a ka petoroliforoba la o waati la. Nka Kɛlɛbolo bilenman ma tiɲɛ hakili la. Wa tulu fana bɛ Volga mara la, Sibiri jamana na ani yɔrɔ caman wɛrɛw la.
  Hitler ye yamaruya di ko a ka Risikaw ban Astrakhan ka se Awirilikalo tile 20 ma. Ani kɛlɛw daminɛna ni hakɛba ye. Ani, bɔnbɔn binna ka juguya kosɛbɛ.
  URSS y"a yɛrɛ sɔrɔ degunba kɔnɔ. Kɛlɛw fana Kɛra Alma-Ata kama, Zapɔnkaw ye min Sɔrɔ. Dugu tun bɛ ɲini ka lamini pewu.
  Samurai, a sumana dɔɔnin dɔrɔn, a y"a ɲini ka binkanni dɔ labɛn Magadan fan fɛ.
  Veronica ye kɛlɛ kɛ Alma-Ata ani a n"a ka npogotigininw ka bataillon, u ye samuraiw ka binkanni kɛlɛ.
  Wa u ka ca yan. Sinuwaw, minnu minɛna ni binkanni fɛɛrɛw ye, olu fana bɛ kɛlɛ la.
  Japonkaw bɛ sɔrɔdasi jɛmanw fili kɛlɛ la... U bɛ taa ɲɛ ka Soviyetiki jɔyɔrɔw jigin tiɲɛ na n"u suw ye.
  Veronica ye tasuma don. Ani a bɛ Sinuwaw ni samuraiw tigɛ ka jigin. A bɛ grenadew fili n"a senkɔni gansanw ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ Irisi hakili ye !
  Marfa fana bɛ marifa ci, ka kɛlɛɲɔgɔnw tigɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An Fasokanw kama !
  Natasha, min bɛ ka marifa ci Zapɔn ni Sinuwa sɔrɔdasiw la minnu minɛna ka kɛ kanon balo ye, o bɛ pɛrɛn:
  - Ka ɲɛsin Kominisiba ma !
  Alina, ka marifa ci samurai ni Sinuwa kɛlɛcɛw la, k"u tigɛ ka jigin ni diyanyeba ye, ka saya nilifɛn di n"a sennasanbara gansan ye, o ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin kominisi dancɛ kura ma !
  Veronica ye marifa ci jugu la ni tiɲɛniba ye, ka Sinuwaw kunkolo sɔgɔ, ka pɛrɛn o waati kelen na:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Soviyetiki jamana ye !
  Wa n"a sennasanbara ye, a bɛ grenade fanga belebeleba dɔ ci, o min bɛ juguw bɛɛ ɲɛji bɔ.
  Marte, ka jugu tigɛ ka saya nilifɛn fili n"a bolokɔnincininw ye, a bɛ pɛrɛn:
  - Ka kominisi waati mara !
  Natasha, min tun bɛ ka binkannikɛlan pake tigɛ ni a sennasanbara ye, ka Sinuwaw ka jamaba dɔ tigɛtigɛ, k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Ka ɲɛsin Soviyetiki jamana kura ma !
  Alina, min ye marifa ci jugu ma cogo bɛnnen na kosɛbɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Kominisi dancɛ kura kama, an bɛna kɛlɛ kɛ !
  A sennasanbara lankolon ye sira di bɔnbu dɔ ma min ye tiɲɛni kɛ.
  Npogotigininw kɛlɛli, a bɛ i n"a fɔ sɔgɔsɔgɔninjɛ bɛ ka bɔ u ɲɛ na.
  Ayi, Zapɔnkaw tɛ se ka se sɔrɔ o mɔgɔw kan, hali ni u ni Sinuwa sɔrɔdasiw farala ɲɔgɔn kan. Ani samuraiw bɛ boli ka bin.
  Wa tugun u bɛ gɛrɛgɛrɛw bɛɛ nɔgɔ ni suw ye. Nka u ka ca kojugu, wa sennasanbara cɛɲiw ka bataillon ka kan ka kɔsegin.
  Ani Zapɔnkaw bɛ ninja sungurunninw ye. Wa u kɛlɛli ka gɛlɛn kosɛbɛ.
  U bɛ manamana kosɛbɛ, u bɛ kɛlɛ kɛ ani u cɛ ka ɲi. U b"u fili ni u senkɔniw ye, nilifɛn minnu bɛ se ka tiɲɛni kɛ.
  Npogotiginin ninja dɔ min kunsigi ye bulama ye, o bɛ Soviyetiki sɔrɔdasiw tigɛ ni npanw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Masakɛ ka masaya waati kama !
  Ninja sungurunnin dɔ, kunsigi jɛman bɛ min na, o bɛ mansin dɔ boli, ka Irisi sɔrɔdasiw sɔgɔsɔgɔ, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ banzai waati ye !
  Npogotiginin ninja dɔ min kunsigi bilennen don, o ye ɛlikopɛri fɛɛrɛ dɔ kɛ, ka Soviyetiki sɔrɔdasi dɔ tigɛ ani k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - An bɛ se sɔrɔ tuma bɛɛ !
  Ninja sungurunnin dɔ min kunsigi ye fin ye, o ye baara kɛ ni butterfly fɛɛrɛ ye, ka Irisi sɔrɔdasi saba tigɛ, ka pewu dɔ fili n"a senkɔni jɛlenw ye. A pɛrɛnna ka bi saba ni naani wuli.
  Kɛlɛcɛ ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ka ɲɛsin Japon komandi kura ma !
  Npogotiginin minnu bɛ yan, olu ka di ani u ka di tiɲɛ na... Wa Kɛlɛbolo bilenman min bɛ kɔrɔnfɛla yɔrɔjan na, o ye juguba dɔ kunbɛn.
  Nka cɛmancɛ la, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye binkanni barikama kɛ Rzhev fan fɛ.
  Yan, Elizabɛti ka baarakɛlaw bɛ kɛlɛ kɛ a siɲɛ fɔlɔ la IS-2 pankurun kura kan. Mobili min jigiya dɔw sirilen bɛ ni min ye. A ka c"a la, kurun kɔnɔ baarakɛla duuru bɛ yen, nka yan, kɛlɛcɛw bɛ naani kunbɛn.
  Elizaveta ye marifa 122mm ci. Fɛn min bɛ tiɲɛni kɛ, o bɛ pan ni fanga ye min bɛ mɔgɔ faga. A bɛ arc dɔ ɲɛfɔ ani ka T-4 gosi ka bɔ yɔrɔ jan.
  Elizabɛti y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - n ye nin kelen in gosi kosɛbɛ !
  Ekaterina bɛ charge kɛ o jaabi la, a bɛ baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka kuma ni dimi ye:
  - Nka marifa tɛ teliya kosɛbɛ !
  Elizabɛti sɔnna nin ma:
  - A tɛ tanki tiɲɛnikɛla ɲuman ye fewu !
  Elena, min ye dɛmɛ don ka marifa doni n"a sennasanbara ye, o y"a kɔlɔsi:
  - Nka a ye mɔgɔfagala ye !
  Wa o kɔfɛ, Catherine ye marifa ci. Wa, o bɔgɔdaga ye Panther gosi ka bɔ yɔrɔ jan. Ɔwɔ, marifa fagalen dɔ...
  Ekaterina y"a kɔlɔsi ko:
  - An bɛ fanga ni nisɔndiya caman sɔrɔ !
  Elena sɔnna nin ma:
  - A ka ca kosɛbɛ ! Bonya ka kɛ Irisi jamana ye!
  Efrasia y"a kɔlɔsi fana ko:
  - Mobili in yecogo man ɲi. I b"a marifa ci cogo di?
  Elena y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye ko:
  - Wa o ɲɛ degelen in b' an bolo ! Ni an bna bn, an bna bn!
  Kɛlɛcɛw ye dɔnkili da ni dɔnkili ye:
  - An tɛna siran ani an bɛna kɛlɛ kɛ tuma bɛɛ !
  . SABABU No. 7nan.
  Awirilikalo tile 21, Astrakhan tun tora Soviyetikiw ka fanga kɔrɔ hali bi. Alemaɲi ma minɛ pewu a fɛ.
  Dugukolo cogoya y"a To u bɛ Se ka Lafasa koɲuman yan. Ani Alemaɲikaw y"a latigɛ ka fɛɛrɛw Changé. Sanni u ka binkanniw kɛ, u jiginna bɔnbɔnw ni marifaciw la.
  Alenka n"a ka kulu y"u dogo bunker dɔ kɔnɔ ani u ye marifa belebeleba in makɔnɔ.
  U tun ye npogotiginin wɔɔrɔ ye minnu tun bɛ kariti tulon kɛ. U ye dekiw minɛ n"u senkɔniw ye ani u ye baro kɛ.
  Anyuta y"a kɔlɔsi ni dimi ye ko:
  - Kakasi jamana na, Yerevan dɔrɔn de tora a ma minɛ. Nin ye an ka gun laban dɔrɔn de ye nin mara in kɔnɔ. Mun bɛ kɛ o kɔfɛ?
  Alenka ye hakilina di cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - A ka c'a la u bɛna taa Moskow. Nin ye u ka credo ye!
  Alla y"a jira ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Fangaw tɛ kelen ye kosɛbɛ... An bɛ ka bɔnɛ kɛlɛ la tiɲɛ na, wa sɔrɔdasi bɛrɛ t"an bolo !
  Maria y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ye ko:
  - Wa naziw bɛ bɔnɛ sɔrɔ ! U tɛ se ka an kɛlɛ!
  Matryona y"a hakilina fɔ, a ye karti dɔ fili n"a senkɔniw ye:
  - An bangera ka se sɔrɔ, wa an bɛna se sɔrɔ tiɲɛ na, n b"o dɔn !
  Marusya Sɔnna, k'a jugu Kὲlɛ n'a senkɔni gansanw ye:
  - Tiɲɛ don , siga t' o la !
  Alenka tɛna jigiya sɔrɔ ten, a bɛna karti fili n"a sen jɛlen ye min ɲɛ ye bulama ye:
  "N"a sɔrɔ anw npogotigininw ka kan ka ɲɛnamaya kɛ fanga kɔrɔ, nka ne dalen b"a la ko siga t"a la ko an bɛna se sɔrɔ!"
  Anyuta y"a fɔ ni cɛsiri ye ko:
  - I bɛ se ka kɛlɛ kɛ ni guerilla fɛɛrɛw ye, wa a bɛna diya kosɛbɛ n"i ye kɛlɛ kɛ ni o mɔgɔ suguw ye, a ka nɛnɛ kosɛbɛ !
  Alla y"a kɔlɔsi ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - An ka kan ka kɛlɛ kɛ ni timinandiya ye kosɛbɛ !
  Npogotigininw ye kuma dabila. O kɔ, u yɛlɛmana barokun wɛrɛ kan.
  Marusya y"a fɔ ni dimi ye ko:
  - Dannabaaw hakɛ bɛ ka caya. A bɛ danfara don ni hakilina bɛɛ ye!
  Anyuta ye sɔsɔli kɛ nin ko in na:
  - Mɔgɔ si ma a jira fɔlɔ ko Ala tɛ yen. Wa, a tɛ se k"a jira ko o tɛ ten. O la yan an bɛ se ka sɔsɔli kɛ dan tɛ min na.
  Alenka y"a jira ko:
  - Wa sɔsɔli kɛli yan, o ye hakilintanko ye, nafa tɛ min na !
  Alla sɔnna nin ma:
  - Ɔwɔ, nin baro in nafa tɛ. Ka fara o kan, ni Ala bɛ yen, o tuma na fɛ, a bɛ ten fo a ka fisa a ma a kana kɛ yen!
  Matryona ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ani a y"a kɔlɔsi ko:
  - A ka fisa o Ala sugu kana kɛ yen ! O cɛma, an ka dɔnkili da!
  Npogotigininw tun bɛ dɔnkili da dɔnkilida la;
  An ye npogotigininw ye, ka fara Komsomol kan,
  U ye kalifa kɛ ko u bɛna kantigiya kɛ Fasokanw na...
  Walisa, dɛsɛba dɔ bɛna Naziw makɔnɔ,
  Ayiwa, an ka sigi Irisi jamana na kominisi kɔrɔ!
  
  O bɛɛ kɔfɛ, Lenin bɛ an fɛ, i n"a fɔ nɛgɛ, .
  Bronze barika ka bon ka tɛmɛ nɛgɛ bɛɛ kan...
  N ye siko kɛ ka diɲɛw wuli ka wuli, .
  I n"a fɔ Stalin ye hakilitigiba ye cogo min na!
  
  An bɛna Fasodenɲumanya kɛ nɛnɛ ye,
  Wa an bɛna Faso kɔrɔta dolow sanfɛ...
  A ka ɲɛtaa sɔrɔ ni Komsomol tɔndenw ye,
  Hali n"an senw fitininw bɛ kɛnɛ kan pewu!
  
  Fasisiw ye binkanni kɛ n faso kan, .
  Samurai bɛ ka na ni jagɛlɛya ye ka bɔ kɔrɔn fɛ...
  Yesu ni Stalin ka di ne ye,
  Wa ne dalen bɛ jugu la, an bɛna a tigɛtigɛ!
  
  O bɛɛ kɔfɛ, Ala tɔgɔba Svarog bɛ an fɛ,
  O min, tulonko la, bɛna kominisi jɔ...
  Min barika ka bon diɲɛ kɔnɔ, o ye Denbaya nɔɔrɔma ye, .
  A bɛna dɔ fara hakili ni sago kan!
  
  Ne dalen b"a la ko an tɛna an fari faga abada,
  Faso tɛ se ka na ni a gɛnɛgɛnɛ ye...
  Comrade Stalin ye dolow ye min bɛ yeelen bɔ,
  Wa an ka karamɔgɔ ye hakilitigi hakilitigi Lenin ye!
  
  An na an ka Faso kɛ,
  Ka tɛmɛn cɛɲi ni kɛnɛya kan planete kan...
  Wa a bɛna kɛ, mɔgɔfagala marifa dɔn, .
  A to balikuw ni denmisɛnw ka ɲɛnajɛ kɛ!
  
  Svarog jeni, kana jeni i dusukun na,
  I ye Risi npanw bɛɛ lakanabagaw ye...
  An bɛna alijinɛ barikama jɔ sɔɔni, ne dalen b"a la ko .
  Yesu na na cidenyabaara senuma!
  
  Aw kana da Hitler ka gang la, teriw, .
  Ko a bɛna se sɔrɔ nɔgɔya la ani ka bagabaga...
  An bɛɛ mago bɛ denbaya kelen na - .
  Wa, aw ka da a la, a ma tɛmɛn k"i ka Faso kanu!
  
  Matigi Sebaayabɛɛtigi b'an bɛɛ lakana,
  A bɛna darapo tricolor kɔrɔta dugukolo kan...
  Wa, fɛnɲɛnama jugu bɛ wuli ka kɛ tulonkɛ ye,
  An fana bɛ se ka Sitanɛ kunbɛn!
  
  Fasodenɲumanya ka di ne ye kosɛbɛ,
  Dugukolo bɛɛ kɔnɔ, i cɛ ka ɲi ka tɛmɛ o kan,
  An tɛna Irisi feere ruble kelen na,
  An ka hɛrɛ ni nisɔndiya sabati diɲɛ kɔnɔ!
  
  An Faso tɔgɔ la, sugo dɔ,
  Irisi jamanaba bɛna wuli...
  Fɛn tɔw bɛɛ ye nafantan dɔrɔn de ye
  Ani masiya kura bɛna kɛ an fɛ!
  
  Oh ne sebaayabɛɛtigi Lada, .
  Aw bɛna kanuya ni hɛrɛ di Risikaw ma...
  Ne bɛ n ɲɛsin i ma nin cogo la, ka i deli,
  Ani ni a mago bɛ a la, i ka sanpɛrɛn gosi!
  
  Mariyama Sankolola Ala Ba,
  Dugukolo ye Yesu di...
  Ala belebeleba kununna aw kosɔn.
  Mɔgɔw ma bɔnɛ u ka dumuni duman na tiɲɛ na!
  
  A kɔlɔsi ko Komsomol tɔndenw bɛ nin cogo la,
  Irisi jamana ka ala bɛ bonya kosɛbɛ...
  An ye Fasodenɲumanya denkɛbaw ye,
  Irisikaw bɛ se sɔrɔ tuma bɛɛ!
  
  Teriw, an ka kan ka Fasokanw deli,
  Perun, Yarilo, ani Svarog ye fangatigiw ye...
  An na kɛ furucɛ barikamaw ye kosɛbɛ,
  Wa an bɛna hali sankaba fiyɛ sankolo la!
  
  Sisan, jugu gɛnna ka bɔ Moskow kaban,
  I ye Naziw tɔɔrɔ kosɛbɛ...
  An ye kantigiya kɛ Yesu ni Stalin ma,
  Tanki caman bɛna kɛ yen ni marifaw ye!
  
  Ayi, jugu tɛna se ka Risikaw bali,
  Komin an ka kɛlɛcɛw ye sebaaw ye...
  Ka tɛmɛn ɛkizamɛnw kan, duuru dɔrɔn, .
  Walisa cɛden kelen-kelen bɛɛ ka barika sɔrɔ kosɛbɛ!
  
  Aw ka da a la, Stalingrad bɛna kɛ nɔɔrɔ ye,
  Wa an bɛna a tanga binkanni ma...
  Kɛlɛcɛw ka se sɔrɔli jɛkulu bɛna na, .
  Hali ni joli bɛ woyo jibɔyɔrɔ la min tɛ se ka kunbɛn!
  
  Npogotigininw sennasanbaraw nɛnɛ na, .
  U bɛ boli, u senkɔniw bɛ yeelen bɔ...
  Wa u bɛna fasisiw gosi n'u bolow ye,
  Kaɛn min tɛ mɔgɔw fɛ, o bɛna flakɛ!
  
  Fɛn bɛɛ bɛna ɲɛ, mɔgɔw b"a dɔn kosɛbɛ,
  An bɛ sankolo la, an bɛna dolow sɔrɔ...
  O bɛɛ kɔfɛ, jurumu don ka sigasiga jagɛlɛya la,
  Cɛ dɔ bɛna kɛ Ala ka masasigilan kan!
  
  An bɛna suw lakunu sɔɔni ni dɔnniya ye,
  An bɛ se ka kɛ denmisɛnw ye ani ka kɛ mɔgɔ cɛɲiw ye...
  An sanfɛ, serubi dɔ bɛ yen min kamanw ye sanu ye.
  N ba cɛɲi Irisi jamana na!
  Npogotigininw ye poyi bɛɛ da ka ɲɛ, ka t"a fɛ ka karti tulon kɛ n"u sennasanbaraw ye...
  Lenin ka wolodon kɛra awirilikalo tile 22. Npogotigininw ye dɔlɔ min min dilalen don ni ji ni kafe ye, ka sɔgɔsɔgɔ u ninakili jukɔrɔ...
  Kɛlɛbolo bilenman ye Rzhev-Sychevsk baara nata kɛ santiri kɔnɔ. Alemaɲikaw sigilen tun bɛ lafasali la ka kɛlɛ kɛ ka segin. Soviyetiki pankurun kura T-34-85 ani IS-2 ye kɛlɛ kɛ. Mobili laban tun ka teli ka siri bɔgɔ la. Wa a ma Tigɛ-2 ni wulu girinmanw ka kɛlɛkɛminɛnw ta k"u kunkolo don. "Panther"-2 fana tun bɛ se ka don yɔrɔ jan dɔrɔn de la.
  Alemaɲi ka mobili min ka ca ni tɔw bɛɛ ye, o donna Soviyetiki ta kɔnɔ ka bɔ yɔrɔ jan na.
  A tun ka di Hitler ye kosɛbɛ Panther 2 la, min tun lakananen don kosɛbɛ, wa a tun bɛ baara kɛ koɲuman ani a tun bɛ ni marifaw ye. Nka a y"a ɲini ka tanki dɔ da min bɛna lakana ka ɲɛ, wa o waati kelen na, a bɛ boli ni muɲuli ye...
  "Sogo" min bɛ nin ko in na, o y"a jira ko a ye masin ye min tɛ baara kɛ. E-100 labɛnna kosɛbɛ i n"a fɔ "E" seriyali dɔ. Motɛri ni transmission labɛncogo tun ka kan ka kɛ ɲɔgɔn fɛ, wa, tourelle tun ka surun ani a tun bɛ jɛngɛ, i n"a fɔ kurunba kɔnɔna. Kɛlɛminɛnw janya tora ka suma ni Sogo ye, i n"a fɔ marifaw, nka a girinya tun ka kan ka dɔgɔya ka se tɔni 130 ma k"a sababu kɛ a janya ye. O cogo la, motɛri, a kɔfɛ, a tun ka kan ka barika sɔrɔ ni so fanga 1500 ye, wa pankurun tun bɛna se ka taama cogo la min bɛ mɔgɔ wasa.
  Kuma bɛɛ la, "E" seriyali tun ka kan ka kɛ tankiw bɔnsɔn kura ye. Ni silhouettes duguma, angles belebelew ye inclination rational ye, marifa barikamaw ni motɛriw, layout dense.
  Nka, k"a sɔrɔ Alemaɲikaw tun bɛ ni mobili ɲumanw ye kosɛbɛ kaban. "Panther" 2 ye modɛli kɔrɔ in bila a nɔ na. Tiger-2 kura fana bɔra ni motɛri barikama ye ani tourelle fitinin. A lakanani ka fisa ani a girinya ka nɔgɔn.
  O kama, Naziw ma sigi yɔrɔ kelen na.
  Awirilikalo tile 24, san 1944, Alemaɲi ka Arado jet bombe fɔlɔ ye Moskow gosi ni saya nilifɛn ye. A ye bɔnbu fili ka bɔ yɔrɔ janba dɔ la ani a bolila ka tɛmɛ Soviyetiki kɛlɛcɛw kan nɔgɔya la.
  Hitler y"a fɔ ko sisan, URSS tɛ se ka sababu sɔrɔ, wa kɛlɛbolo bilenman laban bɛna se sɔɔni.
  Awirilikalo tile 25, binkanni kura daminɛna Astrakhan kan. Dugukolo-la-masin fɔlɔ fana y"a sen don kɛlɛ in na: dugukolo jukɔrɔla pankurun dɔ.
  Alemaɲi sunguru fila ye kɛlɛ kɛ o kan: Mercedes ani Dora. Kɛlɛcɛw ye dugujukɔrɔ modɛli dɔ kɔrɔbɔ min tun bɛ taa dugukolo kɔnɔ.
  A ka nɔgɔn hali bi kosɛbɛ ni milimɛtɛrɛ 75 kanon ye min barika ka surun ani marifa naani.
  Npogotigininw bɛ mobili sama duguma. Drillw bɛ firifiri, ka fara tigɛ. Lamaga-lamagali bɛ kɛ dɔɔnin dɔɔnin, kilomɛtɛrɛ wolonwula bɛ kɛ lɛrɛ kɔnɔ, o tɛ kojugu ye dugujukɔrɔminɛnw na.
  Mercedes b"a senkɔniw digidigi joystick fɔlɔ kan Alemaɲi sɔrɔdasiw kɔnɔ. A baara ka nɔgɔn kosɛbɛ wa a b"a fɔ ko:
  - an ka Alemaɲi dɔnniya sera cogo min na !
  Dora sɔnna nin ma:
  - Ɔwɔ, an bɛ se ka caman kɛ kaban ! An ka sebaaya ka bon kosɛbɛ!
  Wa a fana bɛ kunnafoni di ni joystick ye. Npogotigininw bɛ ka masin kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ kɔrɔbɔ ni rada ye.
  Soviyetiki batiri dɔ bɛ ɲɛfɛ ani i bɛ se ka i yɛrɛ su ji la a jukɔrɔ.
  Mercedes, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, a y"a jira ko:
  - An bɛna sigikafɔ kura jɔ !
  Wa o kɔfɛ, Naziw ka mobili bɛ bɔ kɛnɛ kan. Bolo dɔ min bɛ se ka pɛrɛn kosɛbɛ, o ye Soviyetiki marifaw gosi. Wa a bɛ kɛlɛbolo bilenman sɔrɔdasiw gosi.
  Dora ko ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - A ka revanchism belebeleba in seli !
  Wa n"a senkɔni gansanw ye a bɛ marifa ci tigitigi. A bɛ jugu gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka da sugo kura kan !
  Mercedes bɛ marifaw ci ani ka kule:
  - Ka ɲɛsin sugobaw waati ma !
  Npogotigininw bɛ ŋɛɲɛ kɛ ka bolonɔ bila u yɛrɛ la. Ninnu ye o kɛlɛcɛ farimanw ye ani minnu teliyalen don kosɛbɛ.
  Dona y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Ko ɲuman caman bɛ diɲɛ kɔnɔ !
  Wa n"a senkɔniw ye, a bɛ butɔni digi ka marifa ci tugun, Soviyetiki marifatigiw ma.
  Mercedes y"a jira ni nisɔndiya ye:
  - Wa a bɛna cɛɲi ka tɛmɛn fɔlɔ kan !
  Wa a bɛ marifa ci fana n"a senkɔni gansanw ye. O npogotigi kɛlɛcɛ ninnu bɛ tasuma Bɔ o cogo de la.
  Ayiwa, minɛn wɛrɛ min bɛ kɛ kɛlɛ kama...
  Naziw ka binkanni min kɛra Astrakhan kan, o bɛ ka caya...
  Gɛrɛ bɛɛ tigɛra... Wa Soviyetiki sɔrɔdasiw wajibiyara ka u yɛrɛ di san 1944 Mɛkalo tile fɔlɔ, ka dugu lafasali jan ni jagɛlɛya dafa. O dugu barikama in fana binna.
  Naziw ye Astrakhan binkanni seli kɛ ni tasuma-fɛrɛw ye. Nka o bɛɛ n"a ta, o lafasali ma kɛ fu ye. Wa Krauts mago tun bɛ waati dɔ la walasa k"u ka sɔrɔdasiw fa kokura ani ka na ni reservew ye...
  Fuhrer y"a laɲini ka taa ɲɛ Saratov sira fɛ ani ka taa a fɛ Volga baji kan ni Moskow tɛmɛsira juguman ye.
  Nka k"a sɔrɔ Alimanw tun bɛ ka u ka kɛlɛbolow fara ɲɔgɔn kan kokura, u tun bɛ ka na ni reservew ye. Ani kɛlɛw tun be kɛ fiɲɛ kɔnɔ.
  Alemaɲi ka awiyɔnw y"a ɲini k"a ka sanfɛla sabati. ME-262 kɛlɛli sɛgɛsɛgɛliw y"a jira ko nin mobili in tɛ se ka da a la, ani a ka kasaara minnu bɛ kɛ tuma caman na, ka fara gɛlɛyaw kan minnu bɛ sɔrɔ a ka taamacogo la. O la, fo ka na se bi ma, hakilina si ma sɔrɔ Alemaɲi ka kuluw bilali kan pewu ni nin awiyɔn in ye. O kɔfɛ, TA-152 y"a jira ko a ye masin ɲumanba ye a ka waati la, wa a tun bɛ ka don a kɔnɔ ka taa a fɛ. ME-309 ani ME-109 tora baara la.
  ME-163 min bɛ boli ni misiri ye, o y"a jira ko a ye kɛlɛcɛ ɲuman ye kɛlɛ la, nka a ka panni waati surunya kojugu y"a to a bɛ ɲini ka kɛ ko a tɛ se ka baara kɛ n"a ye kɛlɛ la.
  Min ye ɲɛtaa sɔrɔ ka tɛmɛ o kan, o ye Arado jet bɔnbɔn ye, min, k"a sababu kɛ a teliyaba ye, a tun bɛ ɲini ka kɛ ko a tɛ se ka ci ni awiyɔn kɛlɛli marifaw ye, wa Soviyetiki kɛlɛcɛw ma se k"a minɛ. Reconnaissance jets tun ka ɲi kosɛbɛ. Alemaɲikaw tun bɛ ka masin wɛrɛw fana labɛn. Misali la, XE-162, kɛlɛcɛ min ka nɔgɔn ka tɛmɛ ME-262 kan, a dilanni ka nɔgɔn, a sɔngɔ man gɛlɛn ani a bɛ se ka baara kɛ, o la a bɛ se ka dilan kosɛbɛ ni jiri ye. Ani kɛlɛcɛ wɛrɛw. Ani ME-1010 ani TA-183... Ani ME-262 X caman cili min ka bon kosɛbɛ ani min bɛ se ka da a kan.Ani Gotha kɛlɛcɛw minnu tɛ wulu ye, ani fɛn caman wɛrɛw.
  Nka, sisan, Alemaɲi kɛlɛcɛ minnu bɛ boli ni propulsɛri ye, olu barika tun ka bon kosɛbɛ ka tɛmɛ Soviyetiki awiyɔnw kan. Minnu binna jogo la, wa u barika tun ka dɔgɔ dɔɔnin motɛriw ni marifaw bɛɛ la. Ka fara o kan, Yak-9 nɔgɔyara ka t"a fɛ wa sisan a tun bɛ ni awiyɔn kanon kelen dɔrɔn ye min janya ye milimɛtɛrɛ 20 ye, ka marifakisɛ bila. O kɛra sababu ye ka sɛnɛfɛnw dilanni musaka dɔgɔya ani ka nɔgɔya ani ka dɔ bɔ u girinya la.
  O bɛɛ n"a ta, marifa in barika ka dɔgɔ dɔɔnin Alemaɲi awiyɔnw kama. K"a sɔrɔ URSS tun tɛ se ka mobili ni tɛmɛsira suguya caman dilan teliya ni marifaw la Naziw ɲɛkɔrɔ. Mobiliw girinya cayalenba ye gɛlɛyaw lase u manɛwɛrɛli ma.
  Ani, sɛnɛfɛnw dɛsɛ ye dɔ bɔ wuluwulu baarakɛlaw ka wuluwulu kalan na.
  Alvina ni Albina, ikomi u ye ME-309 min bɛ ni marifa barikama ye, o dɔn ni teliya ɲuman ye, u tun t"a fɛ ka don ME-262 kɔnɔ, o min tun bɛ bin tuma caman na. Wa teliya la u barika ka bon kaban ka tɛmɛ Risikaw kan.
  Alvina, min tun bɛ ka Soviyetiki mobili dɔ tigɛ, o y"a kɔlɔsi ko:
  - A ka di ka kɛlɛ kɛ sankolo la !
  Albina, n"a sennasanbaraw ye, ka kɛlɛcɛ bilasira ka taa a laɲini na, k"a mugumugu, a sɔnna a ma:
  - Ɔwɔ, an ye fangatigiw ye diɲɛ kɔnɔ tiɲɛ na !
  Wa npogotigininw ye ŋɛɲɛ kɛ i n"a fɔ diɲɛnatigɛla.
  Mɛkalo kɛra mɔgɔ ye min hakili sigilen don kosɛbɛ. Kɛlɛbolo bilenman tun b"a ɲini hali bi ka Rzhev jirisunba tigɛ.
  Elizaveta ye marifa ci ka bɔ IS-2 la k"a kɛlɛɲɔgɔnw ma... Soviyetiki masin tun bɛ ni lakana ɲuman ye dɔrɔn kurunba ɲɛfɛla sanfɛyɔrɔ la. Sankanso ɲɛda tɛ lakana ka ɲɛ. Wa a bɛ se ka don a kɔnɔ hali ni a bɛ yɔrɔ jan ni T-4 kanonw ye. Nka, pankurun laban labanna ka dabila mɛkalo la, i n"a fɔ Panther ni Waraba ni Sogo min bɛ kɛ tuma bɛɛ. Sisan, seri kɔnɔ "Patera"-2 ni "Tiger"-2 ye kelen ye kosɛbɛ ani marifaw bɛ ɲɔgɔn na.
  O mɔbiliw lakananen don kosɛbɛ ɲɛfɛ, u barika ka dɔgɔ kosɛbɛ kɛrɛfɛ, wa u girinya tɛ kelen ye kosɛbɛ. U ka bolifɛn bolicogo ni motɛri kura ye, o bɛ Sɔn sɔrɔdasiw ma. Nka nin pankurun ninnu fana ye waati dɔɔnin dɔrɔn de ye... U b"u labɛn k"u bila "Panther"-3 ni "Tiger"-3 nɔ na minnu bɔra "E" seriyali la. Ni a labɛncogo ka bon kosɛbɛ, ni motɛri ni transmission bɛ bloki kelen kɔnɔ ani a kɛrɛfɛ, ni chassis nɔgɔman ye, min nɔgɔn don, wa o waati kelen na, a bɛ se ka tɛmɛ ani a bɛ dilan nɔgɔya la.
  Mobili kura ka kan ka lakana ka ɲɛ, nka u man kan ka dɔ fara, a mana kɛ cogo o cogo, girinya kɔlɔsilen kan.
  Marifaw ko la, kelenya tɛ yan. Soviyetiki pankurunw bɛ ni kɛlɛkɛminɛnw ye minnu man bon kojugu ani minnu man ɲi. Wa, nafa foyi t"a la ka marifa belebelebaw sigi. Sɔrɔdasi nisɔndiyalen don kosɛbɛ ni 88mm kanon ye. A bɛ bi saba ni naani ta ka bɔ kilomɛtɛrɛ naani na, ka IS -2 ta ka bɔ a surunya dɔɔnin. O la yiriwaliw bɛ sen na...
  URSS ka kan ka nin jaabi ni fɛn dɔ ye. Nka a ma jɛya fɔlɔ mun na... Labɛnw bɛ senna ka SU-100 da. Nin marifa in min bɛ se a yɛrɛ ma, o bɛ baara kɛ dɔrɔn, wa a bɛ se ka don a kɔnɔ. Jigiya dɔw bɛ tali kɛ a la, kɛlɛ min bɛ kɛ ni Reich sabanan ka pankurun girinmanw ye minnu bɛ ka bonya. Nka hali bi a ka kan ka dilan, i n"a fɔ o ɲɔgɔnna waraba in ka bɔgɔdaga, wa marifa dilanni seriyali ka kan ka sigi sen kan, o min bɛ kɛ kɛlɛ waatiw la, o tɛ kɛ tiɲɛ ye kosɛbɛ.
  Nka Elizabɛti ka pankurun baarakɛlaw filɛ nin ye minnu bɛ kɛlɛ kɛ T-34-85 kan. Wa npogotigininw, sennasanbara ani bikini kɔnɔ, u bɛ kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye.
  Elizabɛti ye marifa ci Naziw la n"a senkɔniw ye, ka Panther bugɔ a kɛrɛ fɛ, k"a fɔ ko:
  - Ka ɲɛsin kominisiba ma !
  Wa u bi saba ni naani bɛ pan ka wuli ka wuli joona ka wuli, ka marifa ci.
  Ekaterina fana bɛ marifa ci jugu ma ka ɲɛ kosɛbɛ. T-4 pankurun kɔrɔ dɔ b"a gosi kɛrɛ fɛ k"a pɛrɛn:
  - bonya ka da URSS kɛlɛcɛw kan !
  Ani ka ɲɛji cɛ a teriw la tugun. Npogotiginin in kɛra o sunguru kɛlɛcɛ sugu ye.
  Elena fana ye marifa ci jugu la. A b"a gosi ka ɲɛ kosɛbɛ, o cogo la a bɛ Tigɛ-2 wuluwulu kari ka mankan bɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - Ka ɲɛsin Rus' senuma ma!
  Efrasia bɛ marifa ci jugu ma tigitigi. A bɛ marifa ci tigitigi jugu kɛrɛ fɛ, ka nɛgɛ kari ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Komini senuma kama !
  Ani npogotigininw bɛ u ka tanki wuli ni jigiya ye ani ka u yɛrɛ tanga bɔgɔdaga gosi ma. A man nɔgɔn ten ka se sɔrɔ npogotigininw kan.
  Yan, "Waraba"-2 kura ni siranfɛnba bɔra u kama. Aw bɛ aw jija ka don o tanki sugu la, a bɛna a ɲini ka bi saba ni naani gosi.
  Wa a bɛ marifa ci ka bɔ yɔrɔ jan.
  Elizabeth ye tweet kɛ k"a jaabi ko:
  - I tɛna sɔn nkalon ma !
  Wa a bɛ bɔgɔdaga ci Lev-2 tanki ma ka bɔ yɔrɔ jan. A bɛna a gosi a ɲɛda la.
  Hitleri ye sɔgɔsɔgɔ.
  O kɔfɛ, Catherine ye marifa ci tugun, k"a sennasanbara gansanw kɛ, jugu ma, wa nin sen in na, o bɔgɔdaga, n"a ye arc dɔ ɲɛfɔ, a ye fasisiw gosi tigitigi kanon bara jan kɔnɔ.
  Catherine ye a fɔ ko:
  - ɲɛ nɛrɛmuguma , bolow jɛngɛlen , nin tɛ anw ko la !
  Alemaɲi, a ka marifa bɔnɛnen, a y"a daminɛ ka wuli joona ka taa. "Lion"-2 ye Alemaɲi ka pankurun fɔlɔ ye min kɔnɔ, transmission ni moteur bɛ sɔrɔ ɲɛfɛ unit kelen kɔnɔ, ani gearbox bɛ moteur yɛrɛ kan.
  O kɛra sababu ye ka dɔ bɔ a janya la ani ka dɔ bɔ a girinya la, ka dɔ fara a teliya kan kosɛbɛ. Wa o cogo la "Lev"-2 bɔra, ka sababu sɔrɔ ka yɔrɔjan tiɲɛ...
  Elena, n"a sennasanbara jɛlenw ye, o ye marifa laɲini, k"a ta ka marifa ci jugu ma. O bɔgɔdaga ye Waraba ka kurunba kɔfɛla gosi, nka a ye ricochete...
  Elena ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Damn, yɔrɔjan ka bon. An tɛna a sɔrɔ ten!
  Catherine ye sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - "Leo", npogotigininw nin ye "Leo" ye, an kana dimi ! Sɔɔni ne bɛ aw dɔn teriw, a bɛna kɛ maloyako ye kosɛbɛ!
  Wa u ka pankurun ye T-3 gosi, nin pankurun in tun y"a yɛrɛ wuli dɔrɔn a kɛrɛ fɛ, wa a tun bɛ se ka gosi ka bɔ yɔrɔ jan.
  Npogotiginin ye marifa ci n'a senkɔni gansanw ye k'a sɔgɔsɔgɔ:
  - nɔɔrɔ ka kɛ kominisi waati ye dugukolo kan !
  Efrasia y"a kɔlɔsi ni dimi ye, ka marifa ci jugu ma, ka baara kɛ n"a sennasanbara jɛlenw ye:
  - An Faso barika ka bon , a bɛ diɲɛ lakana !
  Elizabɛti ye sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, ka dɔnkili da daminɛ, ka poyi kuuru dɔ da a taatɔ:
  Sitanɛ tɛna se sɔrɔ an kan,
  Ne faso ye jamana cɛɲi ye diɲɛ kɔnɔ, .
  Jamana cɛɲi ka kɛ tɔgɔba ye...
  Mɔgɔkɔrɔbaw ni denmisɛnw bɛna nisɔndiya o la!
  
  Kɔgɔjida la jiribuluw ka falen kosɛbɛ a kɔnɔ.
  Ani serubɛnw bɛ dɔnkili ɲuman dɔ da...
  Fuhrer ka kaput, .
  Irisikaw tɛ se ka se sɔrɔ kɛlɛw la!
  
  Komsomol mɔgɔw bɛ boli sennasanbara la,
  U bɛ senna-tɛgɛrɛ kɛ nɛnɛ kan n"u sennasanbara jɛlenw ye...
  Hitler i ɲɛda ka ɲi dɔrɔn
  N bɛna boli ka taa i fɛ tanki dɔ kɔnɔ!
  
  Yala an bɛ se ka se sɔrɔ Naziw kan wa?
  I n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, an ye npogotiginin sennasanbaraw ye...
  An ka kɛlɛcɛ siranninba ye ursi ye,
  A bɛna bɛɛ faga ni marifa ye!
  
  Ayi, anw npogotigininw ka nɛnɛ kosɛbɛ kaban,
  An bɛ jugu bɛɛ tigɛtigɛ tiɲɛ na...
  An ka nɛgɛw, ɲinw, bolokɔnincininw...
  An bɛna yɔrɔ dɔ jɔ alijɛnɛ kabakoma dɔ kɔnɔ!
  
  Ne dalen b"a la ko kominisi nɛnɛ bɛna kɛ,
  Jamana bɛ ka falen a kɔnɔ, aw ka da laadilikanw na...
  Ani Naziw ka bɔnɛba bɛna tunun, .
  Ne dalen b'a la ko aw ka kɛwalew bɛna bonya!
  
  Dugukolo bɛna falen kungo kɔnɔ, ne dalen b"a la, .
  Ka bɔ se sɔrɔli la an seginna se sɔrɔli la...
  A ye se sɔrɔ Japonkaw ka Nikolai kan,
  Samurai bɛna jaabi di ko juguya ma!
  
  An tɛna a to an ka kɔrɔta,
  An k'an juguw sɔgɔ ni gosili kelen ye...
  A to sogo ɲininikɛla ka wuli ka kɛ tulonkɛ ye, .
  A ma kɛ fu ye ko an ye Wehrmacht mugumugu!
  
  
  Kana da an na ko an bɛna an dabila,
  Irisikaw ye kɛlɛ kɛcogo dɔn tuma bɛɛ...
  An y"an ka bayonɛtiw nɔgɔ ni nɛgɛ ye, .
  Fuhrer bɛna kɛ clown ja ye!
  
  Ne faso bɛ cogo min na, .
  Irisi accordéon bɛ fɔ a kɔnɔ...
  Siyaw bɛɛ ye denbaya terikɛ ye, .
  Abɛl ye se sɔrɔ, Kaɛn tɛ!
  
  Sɔɔni URSS bɛna kɛ nɔɔrɔ la,
  Hali n'an jugu ye jugu ni janfa ye...
  An bɛna misali di jagɛlɛya ko la,
  Irisi hakili bɛna bonya kɛlɛw la!
  . SABABU No. 8nan.
  San 1944 Mɛkalo tɛmɛna joona... Albina ni Alvina tun bɛ ka faturaw lajɛ awiyɔnw kɔnɔ.
  U ye npogotigininw ye minnu bɛ i ko u bɛ pan serubɛnw kamanw kan.
  Albina ye Irisi jamana ka awiyɔn dɔ ci n"a senkɔniw ye, ka pɛrɛn ko:
  - Ka ɲɛsin Reich sabanan ma !
  Alvina, ale fana sennasanbara ani bikini don, a ye Soviyetiki awiyɔn dɔ bin, k"a tila tila-tila, ka pɛrɛn ko:
  - Ka ɲɛsin Aryanw ka kominisi ma !
  O kɔfɛ, npogotigininw, ni milimɛtɛrɛ 37 kanon ye, u y"a daminɛ ka marifa ci Soviyetiki pankurunw na.
  U bɛ bi saba ni naani gosi ka pɛrɛn:
  - An ka nɛnɛ kosɛbɛ !
  Albina bɛ pedali digi n"a senkɔni jɛlen, bulama ye ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi ka bonya !
  Ani, a binna Soviyetiki mobili dɔ fɛ.
  Alvina fana bɛ marifa ci jugu ma tigitigi, k"a gosi ka bɔ kɛnɛ kan ani ka sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - An ka tiɲɛ bɛ an bolo !
  O npogotiginin hakilitigi suguw... Wa u bɛ Soviyetiki kɛlɛbolow tiɲɛ... Misali la, u ye IS-2 sɔrɔ. O la, u ye binkanni kɛ a kan ka bɔ fiɲɛ na, ka sɔrɔ ka marifa ci a la ka bɔ awiyɔn kanon dɔ la. U ye nɛgɛ kari ka kɛ sababu ye ka jidagayɔrɔ jeni. Ani kɛlɛkɛminɛnw bɛna pɛrɛn.
  Albina ye sɔgɔsɔgɔ kɛ a fogonfogon sanfɛla la:
  - Npogotiginin bɛ mɔgɔfaga kanu ! Npogotiginin don dɛ!
  Alvina ye sɔgɔsɔgɔ kɛ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan minnu bɛ i n"a fɔ perle:
  - Bonya ka kɛ an Fasokanw ye ! Kominisi ta fan fɛ!
  Npogotigininw y"u kɛlɛɲɔgɔnw halakili bɛɛjɛfanga ta dɔrɔn.
  Wa, Kɛlɛbolo bilenman ye se sɔrɔ ni jigiya ye.
  Ani Gerda ye kɛlɛ kɛ a ka "Panther"-2 kurunba kɔnɔ ani a tun bɛ tiɲɛni pewu.
  Npogotiginin ye marifa laɲini n"a senkɔni jɛlenw ye. A ye mɔgɔ bi saba ni naani ci ka pɛrɛn:
  - Kominisi ka bonya kosɔn Aryan cogo la !
  Charlotte fana y"a senkɔniw ci Soviyetiki pankurunba ma, ka kɛlɛkɛminɛnw kari ani ka pɛrɛn ko:
  - Ka ɲɛtaa ba sɔrɔ diɲɛ kɔnɔ !
  Christina fana ye fu di k'a sɔrɔ seli caman ma kɛ. Ɔwɔ, a y"o kɛ ka ɲɛ ten, a ye Soviyetiki jamana bi saba ni naani gosi n"a sennasanbara jɛlen ye ani k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Ka ɲɛsin dancɛbaw ma !
  Magda fana ye projectile dɔ ci a nɔ na ka cooed:
  - Ka ɲɛsin Aryanw ka yamaruya kura ma !
  O kɔ fɛ npogotigininw y'a Tà k'a Dɔnkili Da dɔnkilida la:
  - An bɛɛ ye skinheads ye, hɔrɔnya kanubagaw, ka kɛlɛ kɛ walasa ka sigikafɔ kura sɔrɔ ! Sɔɔni jamanaw bɛna kɛ Aryanw ye, an ka kɛlɛ kɛ ni tasuma ni npan ye!
  Kɛlɛcɛw, a ka kan k"a fɔ ko u kɛra kɛlɛcɛw ye kosɛbɛ. Wa n'u ye juguw ci, o tuma na fo ka se a laban ma.
  Soviyetiki jamana bɛ ka binkanni kɛ ka bɔ fanga kɔrɔw fɛ. Japon bɛ ka gɛlɛya don ka don ka bɔ kɔrɔn fɛ.
  Japon piloti fila, Toshiba ani Toyota, bɛ binkanni kɛ Soviyetiki jɔyɔrɔw kan ka bɔ fiɲɛ na.
  Japon npogotiginin fila bɛɛ cɛ ka ɲi kosɛbɛ sennasanbara la ani bikini la.
  Toshiba ye fiɲɛ gɛrɛgɛrɛ dɔ kɛ, ka Soviyetiki pankurun dɔ sanfɛla kari ka pɛrɛn:
  - Ne ye monster ye ka bɔ Zapɔn jahanama na !
  Toyota, k"a sennasanbara senkɔniw digi pedali kan ani ka jugu tigɛ, a bɛ pɛrɛn :
  - Zapɔn hakilinaw bonya kosɔn !
  Nin sungurunnin ninnu cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Wa u bɛ juguw halaki ni timinandiya ye kosɛbɛ.
  Nka URSS bɛ ka bɔnɛ tiɲɛ na samurai fɛ. Wa a jɛlen don mun na. Mɔgɔ bɛ se ka o fanatiki ni fɛɛrɛ kura suguw kɛlɛ min?
  Japon npogotigininw bɛ ka kari pankurunw kɔnɔ minnu ka nɔgɔn nka u bɛ se ka baara kɛ kosɛbɛ ani ka kɛlɛbolo bilenmanw tigɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la.
  Tanki unitw tɛ tulonko ye.
  Toshiba ye bɔnbuw ci Soviyetiki jɔyɔrɔw kan ka bɔ fiɲɛ na, ani kanon fila wulila ka wuli ka pɛrɛn:
  - Ka ɲɛsin kominisiba ma !
  O kɔfɛ a bɛ pɛrɛn ka ŋɛɲɛ kɛ...
  Toyota y"a kɔlɔsi a ka pankurun kɔnɔ:
  - Irisi ala ye kabako ye. U bɛ cɛ min gengen jiri la gengenjiri kan, u bɛ o bato, k"a jate Ala ye. A yɛrɛ bɛ kɛ nisɔndiyako ye cogo dɔ la!
  Toshiba ye sɔgɔsɔgɔ kɛ jaabi la, k"a jira ko:
  - Wa an yɛrɛ bɛna kɛ ala ye sɔɔni ka t'a fɛ an ka Ala-ka-marako jiginni na !
  Wa npogotigininw bɛna ŋɛɲɛ kɛ ni diyanye ye kosɛbɛ.
  Toyota y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye:
  - An fanga bɛ kelenya de la !
  Toshiba ye nin ko in Sɛmɛntiya ni fanga ye:
  - An ka fanga, an bolo !
  Wa tugun ka bɔ sankolo la u bɛna sanji jigin awiyɔnw ka bɔgɔdaga dɔ la jugu kan, ka bi saba ni naani kari.
  Ninnu ye npogotigininw ye minnu bɛ kɛlɛ kɛ ani u b"a fɔ ko mun wɛrɛ. Japon bɛna dumuni kɛ ka bɛɛ jeni.
  Wa, n"u ye tutigɛbaga dɔ tɔɔrɔ, o bɛ kɛ farinya ye kosɛbɛ.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni cɛnin senkɔniw tobira. Nin ye absolument super action ye min ka ca ni tɔw bɛɛ ye...
  Ani npogotigininw bɛ pɛrɛn u fogonfogon sanfɛ...
  Ani Soviyetiki npogotigininw fana bɛ kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye ani k"u juguw faga marifa la. Wa u bɛ wale kɛ ni kɔnɔnafili ni ramming ye.
  Anastasia Vedmakova ni Akulina Orlova ye cɛɲiw ye minnu bɛ baara kɛ kosɛbɛ sankolo la.
  Ani u bɛ Naziw faga marifa la, hali ni awiyɔn barikamaw b"u bolo.
  Anastasia bɛ a senkɔniw digidigi ni a senkɔniw ye ani a bɛ dɔnkili da ko:
  - A man jugu ka barika sɔrɔ, ka da a la !
  Akulina bɛ bɔgɔdaga digi n"a senkɔni jɛlen ye k"a sɛmɛntiya ko:
  - An bɛna fasisiw bugɔ kosɛbɛ !
  Wa npogotiginin fila bɛɛ ye dɔnkili da ko:
  - Gosi kosɛbɛ, ka gɛlɛn, kosɛbɛ ! Gosi kosɛbɛ, ka gɛlɛn, kosɛbɛ!
  O kɔfɛ, kɛlɛcɛw y"a daminɛ ka fɔlisenw kalan minnu bɛ ni wuluwulu ye, minnu bɛ boli i n"a fɔ sow, walima n"a fɔra ka ɲɛ, sow denmisɛnninw;
  Politikitɔnw ka teli ka mɔgɔw tɔɔrɔ walasa ka kɔla don wotekɛlaw la!
  Politikikɛla cocky dɔ bɛ wotekɛlaw sɔgɔsɔgɔ i n"a fɔ kɔnɔw!
  Politikitɔn dɔ bɛ siko kɛ ka don sow finman dɔ kan walasa ka kɔla don wotekɛla dɔ la!
  Ntori bɛ ni wulu misɛnninw ye, wa a b"a fɛ k"u munumunu, k"u dogo pewu!
  Politikikɛla min bɛ kuma kosɛbɛ bolomafara kan, o ye mɔgɔfagala ye min bɛ kɛ cogoya la!
  Ani, ursi bɛ se ka lafili ka sunɔgɔ ni jɛmukanw ye minnu ka di i n"a fɔ mɔni!
  Dɔlɔminna fɛ, vodka nɔgɔlen ka di ka tɛmɛ mɔni kan!
  Tabali bɛna nkalon tigɛ, a tɛna ɲɛji bɔ, politikikɛla bɛna "ɲɛjibɔ" ka nkalon tigɛ!
  Muso dɔ, k"a ka sanbara bɔ, k"a ka sanbara don cɛ dɔ kan, fo ka se taamakɛla hakɛ ma!
  N"i b"a fɛ ka gɛrɛ Ala la, i ka dɔ bɔ i ka nafantan na!
  Hali Sebaayabɛɛtigi ka ɲɛmajɔbaliya min bɛ i n"a fɔ a tɛ, kanuya bɛ yen - o bɛɛ kɔfɛ, denmisɛnw b"a fɛ fɔlɔ ka boli u bangebagaw ka ladonni ɲɛ !
  Ala bɛ mɛn ka juguya ɲangi walisa ka sababu di jurumukɛla ma!
  Seko ni baara gɛlɛn minnu bɛ kɛ furucɛ ni furumuso ye, olu bɛ ɲɛtaa bange furuɲɔgɔnma dɔrɔn!
  Hali misiwolo ka di - n'i y'i ji la a kɔnɔ !
  Namara bɛ i n"a fɔ diwɛn, a bɛ bana, a ka di ani a dabila ka gɛlɛn!
  Kanuya bɛ i n"a fɔ sɔgɔsɔgɔninjɛ - a bɛ dusukun tigɛ, ka hakili lamaga, ka bɔrɛw bɔ, ka bɔ kɛrɛ fɛ!
  Hadamaden ni Ala ye kelen ye cogo dɔw la - Sebaayabɛɛtigi ye diɲɛ da, hadamaden ye nalomanya bange: u fila bɛɛ ye dan tɛ !
  Mɔgɔ o mɔgɔ bɛ ɲɛtaa sabati joli kan, o bɛna donsokɛ min sɔgɔra ni nɛgɛ ye, o ka siniɲɛsigi bɛna kɛ. U bɛna u jɛɲɔgɔnw dun - o nɔ ye dusukasi ni dimi ye !
  Tuma dɔw la, i tɔgɔ ɲuman maracogo ɲuman ye ka nɛgɛ don i kɔ la! A mana kɛ cogo o cogo, o tɛna a to i ka bin!
  I tɛ se ka da ursi kɔrɔ ka mɛn - a bɛna i sɔgɔsɔgɔ !
  Tuma dɔw la, muso bɛ i n"a fɔ mamanba sanni ka kɛ bɔrɔ ye!
  Sɛbɛnnikɛla min b"a jija ka warijɛw tigɛ, o tɛna fɛn ɲumanw dan, fɛn banbaliw!
  Sariya tɛ jamana min na, o bɛ i n"a fɔ farikolo min tɛ kolo! Walasa a kana kɛ kolotugudaw ye dɔrɔn, kalataw de ka kan!
  N"i b"a fɛ ka baarakɛminɛnba dɔ da, i ɲinɛ o sara kɔ!
  Namara min bɛ se ka kɛ ni seko bɛɛ ye, o ye ni i tɛ nkalon tigɛ, nka mɔgɔ si tɛ da i la!
  Tiɲɛ don, dɛsɛ bɛ gɛlɛyabaw layidu ta, nka nin ye se sɔrɔli nataw jiracogo dɔrɔn de ye!
  Kɛlɛ la, jagɛlɛya ni hakili ɲuman bɛ na ni se sɔrɔli ye.
  Walasa ka gosi, i ka kan ka fɔlɔ k"a lajɛ yɔrɔ min na!
  Skɔti ye se sɔrɔli nɛgɛsotigi ye!
  Naloman o hakilintan bɛ se ka fiyentɔya kɛ, nka hakilitigi bɛɛ tɛ se ka kɛnɛya!
  Fagalikɛla maloyalen caman bɛ yen - dɔgɔtɔrɔ minnu bɛ kɛnɛya, olu man ca !
  Dɔw ye dɔgɔtɔrɔw ye, dɔw ye mɔgɔfagalaw ye!
  Ni dimi tɛ, jagɛlɛya tɛ yen - ni jagɛlɛya tɛ, se tɛ yen !
  Kominisi hakilinaw ye nalomanya dan ye : ni kunkolo funteniw ni dusukun nɛnɛmanw y"u waleyali ta !
  Kominisi ye yeelen ye, nka a bɛ tulumafɛnw jeni!
  Ni i ma muɲuli bɛrɛ sɔrɔ, dɔnkilida bɛ i dɛmɛ!
  Mɔgɔw bɛ i n"a fɔ nɛgɛ - sani a ka nɛnɛ, aw ka a cogo ɲininen di a ma !
  N"i b"a fɛ ka kɛ mɔgɔw fɛ, i ka fanga kɛ ka caya!
  Jatebɔ bɛ i n"a fɔ jahanama bin - a bɛ falen n"i y"a jigin ni ɲɛji ni joli ye!
  Mɔgɔw bɛ i n"a fɔ binjuguw - n"i y"u sennatan ka taa a fɛ, u bɛ bonya ka taa sanfɛ!
  Kelenya ye se sɔrɔli kun ye!
  Kololi ye se sɔrɔli baarakɛminɛn ye! Hakili bɛ tulon kɛ a kan!
  Kelenya, jagɛlɛya, yɛrɛdɔnbaliya ye se sɔrɔli, hɔrɔnya, nisɔndiya kunbabaw ye! Ni kololi tɛ kɛlɛbolo tɛ yen, ni kɛlɛbolo tɛ i tɛ se ka hɔrɔnya sɔrɔ!
  Baara y"an barika bonya, ni hakili cayara, o bɛna hɔrɔnya di an ma, wa ni ɲɛnajɛ faralen ɲɔgɔn kan, o bɛna nisɔndiya lase an ma!
  Komandan bɛ i n"a fɔ piramidi sanfɛla - kelen dɔrɔn de ka kan ka kɛ, n"o tɛ hali o jɔli barikama sugu bɛna bin !
  Denbaya ka bonya ni jagɛlɛya bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na i n"a fɔ kunsigi janya ni hakilitigiya cɛ!
  An bɛnbaw ka jagɛlɛya si tɛna siranbagatɔ dɛmɛ!
  Nɛgɛ min dilannen don ni nɛgɛ barikamaba ye, o bɛ nɔgɔ fɔlikɛla ni siranbagatɔ dɔ bolo!
  Marifa min ka jugu kosɛbɛ, o ye Bibulu ye min bɛ namaratɔ dɔ bolo!
  Cɛ ka nafolo kunba : fanga, o fana ye tiɲɛni sababuba ye !
  Baara min ka fisa, o ye jatɔya ye, i bɛ jago ni diya fara ɲɔgɔn kan ani ka jɛɲɔgɔn kura sɔrɔ waati bɛɛ - delinako tɛ !
  I bɛ se ka waso o cɛfarin ka bɔnsɔnw na san caman kɔnɔ, nka n"i y"i yɛrɛ sɔrɔ kɛlɛyɔrɔ la, i bɛ boli ka taa kɔfɛ ni siran ye!
  Vodka buteli bɛ i n"a fɔ grenade - a b"i gosi i senw kan, k"i hakili gosi, k"i kɔnɔna sɔgɔsɔgɔ !
  Ni dusukun falen don hinɛ la, kun dɔw la, waribɔlan bɛ kɛ lankolon ye!
  Mɔgɔ hɔrɔn lakika bɛ a yɛrɛ majigin fɛn saba ma - hakili, kanuya, Ala!
  Kanuya bɛ i n"a fɔ roso - a tɛ falen ka mɛn, nka a bɛ dimi !
  Jɔn min bɛ a ni kɔnɔ, o bɛ kolo - negew, nege, Ala ka baarakɛlaw!
  Chance tɛ sabati i n"a fɔ cɛncɛn - baara gɛlɛn dɔrɔn de bɛna a siri ni siman ye !
  Diwɛn mugu bɛ i n"a fɔ kɔgɔji - n"i taara ni i ye, i bɛ dugukolo bɔnɛ i sen kɔrɔ !
  Cɛ fanga ka di musow ye, nka a tɛ kɛ n"u y"a sɔrɔ u yɛrɛ kan!
  Kanuya bɛ i ko kurun, n"i y"a wuli joona kojugu a bɛ wuli ka bin!
  Waati bɛnnen na a bɛ barokun dɔ daminɛ - balikuw lafilili denmisɛnninw fɛ !
  I tɛ se ka bolokɔfɛfɛnw bila kanuya kan!
  Fɛn min ye dacogo ye, o tɛ kojugu ye!
  Kanuya ye dusukunnata duman ye, nka sirilan belebelebaw tɛ se k"a minɛ!
  Ni sariya bɛɛ tun bɛ baara kɛ, jamana tun bɛna wuli ka kɛ kasobon ye, lakanabagaw bɛ minɛ yɔrɔ min na ka bɔ jamana kɔkan !
  Sariya min ye ko ɲangili tɛ se ka bali, o tɛ baara kɛ bawo i tɛ se k"i yɛrɛ minɛ!
  Dɔgɔtɔrɔw man kan ka tɛmɛ gɛlɛya sira fɛ. O kɔfɛ, i bolow bɛna yɛrɛyɛrɛ, i nɛnkun bɛna sɔgɔsɔgɔ, wa vodka galasi kelen, min tɛ i n"a fɔ dɔlɔmin, o tɛna dɛmɛ!
  Fɛn wɛrɛ tɛ yen min bɛ mɔgɔ sɛgɛn ka tɛmɛn baarakɛbaliya waati jan kan!
  Dɔnniya sɔrɔli : a bɛ miiri dɔɔnindɔɔnin - a bɛ waleya ni fanga ye !
  Miiriyɔrɔ tɛ, nka sɔsɔli ni dibi kɛyɔrɔ don!
  Hadamadenw ka gɛlɛyaw bɛɛ bɛ bɔ yɛrɛɲini de la, ɲɛtaa bɛ se ka kɛ jɛ-ka-baara dɔrɔn de fɛ!
  Mɔgɔ min tɛ ni ekipu ye, o bɛ i n"a fɔ kɔɔri, tasuma tɛ min na - a bɛ yeelen dɔɔnin di, a bɛ faga joona !
  Faso bɛ sumaya - a ka fisa ni tasuma ye !
  Wa bagan ka fisa ni sagakulu ye!
  Hakilila man kan ka baara kɛ hakilinaw ye - nege hakili!
  Kɛlɛ bɛna kɛ - feat bɛna kɛ !
  Farikolo minnu tɛ hakili sɔrɔ, olu ye sogo bolomafara ye - min kama, shɔ bɛ kasi !
  Duelist fila ninnu na, kelen ye naloman ye, tɔ kelen ye jatigɛwalekɛla ye!
  Ni mɔgɔ bɛ pan ka taa sanfɛ, a wasa tɛ a jɔyɔrɔ la ka taa a fɛ!
  Ni wulu tora a kelen na, a bɛ ɲinɛ a tigi ka bere kɔ!
  Minnu hakili ma deli groveling la, olu dɔrɔn de bɛ ni wuluw ye!
  A ka jugu ni i kelen bɛ i n"a fɔ snob!
  I kelen de bɛ yen, i juguw ye legiyɔn ye!
  Hali waraba bɛ se ka dun wulu fɛ!
  Ni wuluwuluw ka ca ni miliyɔn kelen ye!
  Jamana ɲɛmaa ka kan ka kɛ jama balima ye, a kana kɛ balima ye!
  . A ka nɔgɔn ka fara jalen sɔrɔ kɔgɔji kɔnɔ ka tɛmɛ fɛn dilannen kan min ma kɛ sɔrɔdasiya la!
  Se sɔrɔli i n"a fɔ muso, o bɛ mɔgɔ sama n"a ka kɛnɛya ye, nka a bɛ mɔgɔw gɛn n"a sɔngɔ ye!
  Tasuma ye kɛlɛ ala ye wa i n"a fɔ ala tɔw, a bɛ jateminɛ ni saraka de wajibiya!
  Npan kelen bɛ i ko sanjiba, a bɛna bin ka jɛnsɛn, ni u cayara, se sɔrɔli bɛna bange!
  Aw kana dɔnkili da dɔrɔn - hɛrɛ kama!
  Ne ni dusukasilen don - ne kɔnɔbara lankolon don !
  Fɔlɔ daga, o kɔfɛ miiriliw!
  Se sɔrɔli ka kan ka bonya!
  Bonya ye hakilina ye min bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na, wa a ka kan ka kɛ fɔlɔ i ka sɔrɔdasiw de la!
  Minnu bɛ dɔlɔ min sanni kɛlɛ ka kɛ, olu bɛna dɔlɔmin sɔrɔ jahanama kɔnɔ!
  Pipuw bɛ makun bawo nɛgɛw bɛ dɔnkili da - nɛgɛ barika ka bon ani a mankan ka bon ka tɛmɛ nɛgɛ kan !
  Kɛlɛbolo min tɛ kuntigiw ye, o bɛ i ko sagakulu min tɛ sagagɛnna ye;
  Ka boli, o ye nalomanya ye ka tɛmɛ siranbaliya kan! O bɛɛ kɔfɛ, sɔrɔdasi fanba tɛ sa kɛlɛ la, nka u bɛ sa u nɔfɛ!
  Kɛlɛ bɛ i n"a fɔ domino tulon, domino karilenw dɔrɔn tɛ se ka lajɛ tugun - dugukolo bɛ minɛ !
  Tɔɔrɔ bɛ kɛlɛcɛ tigɛli kɛ mɔgɔfagala ye, ka siranbagatɔ tigɛli kɛ cɛ jagɛlɛn ye, ka mɔgɔ majiginlen tigɛli kɛ mɔgɔ ye min tɛ bonya!
  Dɔnniya nsiirin ye hakilintanw ni hakilintanw ka ɲɔgɔndan ye! O waati kelen na, dɔnniya ni hakilinata suguya wɛrɛ tɛ yen tugun!
  Kɛlɛ la a bɛ i n"a fɔ opera kɔnɔ - bɛɛ b"a yɛrɛ ta dɔnkili da, prompter dɔrɔn de bɛ se ka kɛ spy ye !
  Bi musow bɛ yafa cɛ ma fɛn bɛɛ la - fo faantanya !
  Yala i b"a dɔn cogo min na sɛgɛsɛgɛlikɛlaw ni kunnafonidilaw ni kunnafonidilaw tɛ kelen ye wa?
  N b'a dɔn! An bɛ ni kunnafonidilaw dɔrɔn de ye - dunanw bɛɛ ye sɛgɛsɛgɛlikɛlaw ye !
  Mun ka fisa ni kunkolo lankolon ye walima ni waribɔlan lankolon ye? Tiɲɛ don, ni kunkolo lankolon don - a tɛ kɔlɔsi ten !
  Hakili ye nafolo dalajɛbaga ɲuman ye!
  Hakili ni seko : furuɲɔgɔnma minnu bɛ kanuya la - u bɛ ɲɛtaa bange, nafolo, jɔyɔrɔ, nka u bɛ fara ɲɔgɔn kan joona !
  Cɛ kuncɛbaw b' a nɔgɔya ka laadilikanw lamɛn ni muso de y' a di - fo n'a muso don !
  Muso hakilitigi ka kan ni nafolo ye! Ani muso min bɛ baara kɛ, o bɛ se k"a sendon kiritigɛ la!
  Jɔn bɛ mɔgɔya jate mɔgɔ la, ani jɔn bɛ warijɛ nafa bonya!
  Hadamaden bɛ se ka tiɲɛ fɛn fila fɛ - ɔridinatɛri ani ɔridinatɛri dɔnnikɛlaw. Fɔlɔ bɛna hakili tiɲɛ, filanan tɛna se ka nafa sɔrɔ a la!
  Kɛlɛ la, grenade ye jɛɲɔgɔn ye!
  A ka c"a la, gerenadi min bɛ tulonko fɔ, o bɛ i n"a fɔ Faberge kɔnɔ min bɛ kɛ ka nɔnɔw kari!
  Talen bɛ i n"a fɔ ni: a tɛ se ka bɔsi a la, nka a bɛ se ka tiɲɛ!
  Bonya tɛ waleɲumandɔn na - danbe waleɲumandɔn !
  Keleya ye kojugukɛ tumu ye, yɛrɛɲini ye ji ye, baarakɛbaliya ye balo ye!
  Sɛgɛn ye kojugu bɛɛ la juguman ye!
  A ka fisa ka sa ni bonya ye ni npan ye, ka tɛmɛ ka ɲɛnamaya kɛ i n"a fɔ misi min gɛnna ka don sɛnɛyɔrɔ la ni bugɔli ye!
  Kɛlɛ la, jagɛlɛya bɛ se ka nanbara gosi, nka nanbara tɛ se ka jagɛlɛya gosi abada!
  Kɛlɛ bɛ ɲɛnamaya kɛ siranfɛn ye, ani saya ka kan ani a cɛ ka ɲi!
  Majigilenya ye jogo ye min man teli ka sɔrɔ sɔrɔdasi kuntigi fɛ, nka o b"a to a nafa ka bon kosɛbɛ!
  - Jaka bɛ kɔrɔɲɔgɔnmaya ni kal daɲɛ ye !
  Nafa kelen dɔrɔn de bɛ waraba la ka tɛmɛ jatigila kan - sababu ka sa ni bonya ye !
  Teknoloji ye jagɛlɛya fagabaga ye!
  - Nka o tɛ tiɲɛ ye ! Tiɲɛ na, ni fɛɛrɛ kuraw hakɛ ka bon, hakili ni nafolo caman bɛ ɲini kɛlɛyɔrɔ la!
  Fasokanw ka nafaw bɛ daminɛ yɔrɔ min na, mɔgɔ yɛrɛ ka ɲɛtaa bɛ ban!
  Hɔrɔnya ka kan ka fara kololi kan. Anarchie ye hɔrɔnya kɛlɛli ye!
  Hakilijagabɔ gɛlɛn ye ladilikɛla bɛɛ la ɲuman ye! A ka c"a la, hɔrɔnya bɛ se ka sɔrɔ ni npan ye, nka ni hakili dɛmɛ dɔrɔn de bɛ se ka mara!
  - Ni kɛlɛcɛ barikama dɔ ye dɔ wɛrɛ kisi, bonya kɛrɛnkɛrɛnnen si man kan nin ko in na !
  O bɛɛ kɔfɛ, ni jagɛlɛya bɛ i dusukun jeni, i bɛna i ka kala kɔrɔta k"i ka jɔnw lafasa!
  Baganmarala ka juguya tɛ dalilu ye mɔgɔ sɛbɛ fɛ, bawo nɔgɔ sɔrɔli tɛ jo di mɔgɔ nɔgɔlen ma!
  Kanuya tɛ sɔngɔ gɛlɛn ye abada - kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"i tɛ sara ni i ka waribɔlan ye, nka ni i ni ye!
  Fɛn kelen min bɛ se ka jo di joli bɔli ma, o ye ni o nɔ ye ɲɛji bɔli dabila!
  Minnu bɛ baara kɛ wariko la, olu tɛna se ka ɲɔgɔn suma abada kɛlɛ la ni dusukun jagɛlɛn ni hɔrɔnya nege bɛ minnu bila sira kan!
  Denmisɛn ɲɛji ye farati ye bawo a bɛ wuli ka kɛ jikuruba ye min bɛ siwiliw ko!
  Komandan jɔyɔrɔ tɛ ration extra ye, nka kunkanbaaraba dɔ faralen don a kan ani doni girinman don!
  A ma dɔn min nafa ka bon kosɛbɛ - kɔngɔtɔ bɛɛ baloli walima den kelen ɲɛji ko !
  Sanu ka nɔgɔn ka tɛmɛ nɛgɛ kan, nka a bɛ dusukun gosi!
  Marifa tɛ min bɛ sɔrɔdasi barika bonya, nka sɔrɔdasi ka marifa de don!
  A bɛ iko npogotigininw bɛ tulonko kɛ ni master aphorismes ye. Wa ni u y"a daminɛ ka jugu halaki, o tuma na, a tɛ se ka boli u ɲɛ.
  San 1944 Mɛkalo laban na, Naziw y"u ka kɛlɛ daminɛ Saratov fan fɛ.
  " Shturmlev " y"a sen don kɛlɛw la, mobili min bɛ " Waraba " tɛmɛnen ka chassis kan, ni bɔnbu cilan barikama ye ka tɛmɛ o kan, n"a kalifa ye milimɛtɛrɛ 450 ye, min bɛ fɛn bɛɛ tiɲɛ tiɲɛ na k"a tiɲɛ, ka kɔw tigɛ ani k"u bugɔ ni fanga belebeleba ye .
  Wa o ɲɔgɔnna misiri bɛna bloki kuuru bɛɛ ta o yɔrɔnin bɛɛ k"a bin.
  "Sturmlev", min bɛ Alemaɲi npogotigininw ka kulu dɔ bolo, o bɛ marifa ci Soviyetiki jɔyɔrɔw la.
  Jane bɛ a ɲɛji cɛ a teriw la, ka a sennasanbara gosi, k"a fɔ ko:
  - An b"an juguw bɛɛ labɔ pewu k"u tigɛli kɛ sanubɔlanw ye minnu bɛ kɛ cogoya la !
  Gringeta bɛ ɲɛji cɛ k"a jaabi, ka levier digi n"a sen gansan ye ani ka pɛrɛn:
  - An bɛna tulon kɛ ka se sɔrɔ an juguw kan !
  Malanya y"a kɔlɔsi ko:
  - Shturmlev masin kɛlɛli la, Soviyetiki jamana ka kɛlɛbolo bɛɛ fanga tɛ !
  Monika, k"a sennasanbara gansan gosi, o y"a jira ko:
  - An bangera tiɲɛ na ka se sɔrɔ !
  Jane y"a sɛbɛn ko:
  - Kɛlɛ tɛ muso ɲɛda ye, nka farikoloɲɛnajɛ min bɛ nisɔndiya ɲinibagaw sama !
  Gringeta, min tun bɛ marifa ci Soviyetiki kɛlɛbolow la ni marifa ye, o ye nin bɔ:
  - Muso ye tuganin ye min bɛ cɛ-wulu kin i n' a fɔ wulu !
  Monika, min tun bɛ marifa ci Irisi sɔrɔdasiw la, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Muso bɛ juma wolonwula kɛ dɔgɔkun kɔnɔ tuma bɛɛ , wa ni dimansin nilifɛn ma bɔ a ka furu baara la , a bɛ lafiɲɛ don sɔrɔ tuma bɛɛ !
  Manya ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - Ala tɛ sebaayabɛɛtigi ye fɛn bɛɛ la ;
  Jane sɔnna o ma, a ye marifa ci n"a senkɔni gansanw ye:
  - Hali ni Ala ye sebaayabɛɛtigi ye , a tɛ se ka muso da tugu ka politikikɛla dɔ da tugu !
  Gringeta y"a kɔlɔsi cogo la min bɛ bɛn hakili ma, k"a digi n"a senkɔni jɛlen ye:
  - Dusukun tɛ politikikɛla la, muso bɛ ni bɛnkansɛbɛn ye, ani politikikɛla musoman dusukunnataw bɛɛ tɛ sumanikɛlan ye !
  Monika, min ye marifa ci Soviyetiki sɔrɔdasiw la k"u faga, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Muso ye falenfɛn ye, a sɔgɔlen don i n"a fɔ roso, nka a kasa duman bɛ bakɔrɔnw ni dronw sama !
  Malanya, ka Soviyetiki sɔrɔdasiw fusa ani ka bunkers tiɲɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - wotekɛla bɛ bin denmisɛnya la , ka wote kɛ okɛ kɔrɔ sɛgɛnnenw na ni dingɛw ye !
  Npogotigininw y"u ka hakilitigiya jira ka taa ɲɛ.
  Ani binkanni-aviyɔnw fana tun bɛ ka jigin ka bɔ san fɛ. Wa o cogo la, Soviyetiki sɔrɔdasiw ye jiri tigɛ k"a sɔrɔ gɛlɛya foyi ma sɔrɔ.
  Alemaɲikaw kɛra mɔgɔ farimanw ye ten. Wa, dɔ farala u ka baarakɛcogo seko kan.
  Wa sisan, "Chess Knight" sitɛmuw, teletankiw minnu bɛ mara arajo fɛ, olu tun bɛ baara la.
  Wa o tun ye gɛlɛya ye Soviyetiki sɔrɔdasiw bolo. Ani Naziw ye Kɛlɛbolo bilenman gosi.
  Nka Soviyetiki npogotigininw fana ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye kosɛbɛ.
  Kɛlɛ in daminɛna Kamyshin de kama. Yan, Alenka bɛ kɛlɛ la tugun.
  Ani a ka bataillon min bugɔra, nka a ma a yɛrɛ di.
  Alenka y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Kɛlɛ o kɛlɛ la, sɔrɔdasi ka ɲɛnamaya nafa ka bon !
  Ani a bɛ grenade fili cogo min na n"a senkɔniw ye.
  Nin kɛlɛcɛ ninnu ye kalasi sanfɛla ye...
  Anyuta, n"o ye marifa ci fasisiw la, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Irisi sɔrɔdasi bɛ se ka kɛ ka bin i n"a fɔ jirisun tigɛlen, nka a ma na ni a gɛnɛgɛnɛ ye, ka kɛ ka yɛrɛyɛrɛ i n"a fɔ aspen !
  Alla, min ye marifa ci ani k"a digidigi binkannikɛlan pake kan n"a senkɔni jɛlen ye, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - N"i t"a fɛ ka sɔrɔdasi kololi kɔlɔsi, i b"i kɔ kɔrɔta i n"a fɔ kasoden !
  Maria, n"o ye marifa ci a juguw la ani ka boomerang fagalen dɔ ci n"a senkɔniw jɛlen ye, o ko:
  - nɔgɔ caman bɛ an ka diɲɛ kɔnɔ , masakɛ minnu man ca dɔrɔn !
  Matryona, n"o ye marifa ci a juguw la k"u tigɛ ni tasuma-fanga ye, ka sɔrɔ ka grenade fili n"a sennasanbara ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - Politikitɔn kan ka jan , nka a bolow ka surun k' a fɔra a ye ko a ka kɛ !
  Marusya, ka marifa ci jugu ma ani ka Alemaɲi ni jamana wɛrɛw ka sɔrɔdasi kuluw tigɛ ka jigin, a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Politikitɔn bɛ teliya ka layidu ta, a bɛ sɛgɛn ka dafa, a bɛ saraka deli, wa a bɛ yafa nanbara ma !
  Npogotigininw ka bon wa u bɛ kɛlɛ kɛ. Nka fanga ninnu tɛ kelen ye kosɛbɛ. Tiɲɛni caman bɛ yen.
  Alemaɲi Maus pankurun, hali n"a ma baara kɛ kosɛbɛ, a bɛ ye hali bi ɲɛfɛ. Wa a ka marifaw bɛ mankan bɔ ka tasuma ci. Wa u bɛ tiɲɛni kɛ min tɛ se ka da a la, o bɔgɔdaga kɔnɔ.
  Nka npogotigininw bɛ ka kanonw ci Mouse ma. Hali ni a bɔgɔbɔgɔw bɛ pan ka bɔ i n"a fɔ shɔ. Nka Alimanw bɛ ka gɛlɛya ka taa a fɛ.
  Wa u bɛ marifa ci u la cogo bɛnnen na kosɛbɛ.
  Komsomol npogotigininw bɛ boli ka yaala-yaala, k"u senkɔniw fiyɛ, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bamanankanba senuma nɔɔrɔ kama !
  Viola, min ye marifa ci Alemaɲi senna-sɔrɔdasi la, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ni muso ma se ka sanbara san, a bɛ cɛ ka sanbara don sennasanbara la !
  Wa sungurunnin bɛna ŋɛɲɛ kɛ ka a nɛnkun bɔ.
  Kɛlɛcɛw, n ka kan k"a fɔ ko u nisɔndiyalen don. Wa ni u ye i gosi, u bɛ i bugɔ fo ka se i faga.
  Viola ni Margarita, minnu bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye panti dɔrɔn kɔnɔ, olu bɛ kɛlɛ kɛ, ka na ni bɔgɔlanw ye ani ka marifa ci tigitigi. Wa u tɛ se ka bali o cogo la dɔrɔn.
  Margarita ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a fɔ ko:
  - Bonya ka kɛ kominisi waati ye !
  Viola y"a jira ni fanga ye ko:
  - Nɔɔrɔba ka ɲɛsin fɛn caman Changement waati ma !
  Kɛlɛcɛw, a ka kan ka kɔlɔsi, u kɛra npogotigininw ye minnu ka jugu kosɛbɛ.
  Veronica fana bɛ na ni bɔgɔlanw ye, k"a senkɔniw jɛlen, bulamaw yeelen ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ kominisi ye !
  Nin ye u ka kɛlɛ epifani ye. Ani u bɛ kɛlɛ kɛ cogo min na ni fanga ye ani ni kɔnɔnafili ye.
  Ani gɛnɛgɛnɛ jɛlenw, minnu ɲɛ ye bulama ye, olu bɛ yeelen bɔ.
  Tamara fana bɛ kɛlɛ la. A bɔra Kawukasi min minɛna Naziw fɛ, wa a seginna baara la. A bɛ kɛlɛ kɛ ni joli dusukunnata ye min bɛ sogo dun. A bɛ kɛlɛ kɛ ni binkanniba ye.
  Tamara bɛ grenade fili n"a senkɔniw ye, ka fasisiw ɲɛji bɔ ɲɔgɔn na ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi bɛna kɛ an fɛ !
  Ani ka marifa ci min laɲini ka ɲɛ ka bɔ marifa dɔ la...
  Npogotigininw bɛ se ka ye u bɛ kabakobaw kɛ. Wa u kɔnɔ, tasuma dɔ bɛ yen min bɛ ka diɲɛ bɛɛ jeni.
  Veronica, min bɛ marifa ci, a bɛ dɔnkili da:
  Fɛn bɛɛ bɛna diya, siga t"a la
  Fɛn o fɛn bɛ diɲɛ kɔnɔ, o bɛɛ bolodara!
  Ani a bɛ ɲɛji cɛ n"a ka safir ɲɛw ye.
  Tamara, marifa ci, mankan:
  - Kolovrat ye ! Evpatiy Kolovrat ye! Rus ka Jagokɛlaw bɛ ka alarma ci!
  Ani a ye marifa dɔ ci ka bɔ marifa dɔ la. A ye Krauts tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Muso fɔlɔ ye ntori ye min b'a fɛ ka waraba laso , nka a ka c' a la faliw bɛ minɛ a laso la !
  Victoria, min ye marifa ci ka saya nilifɛn wɛrɛ fili n"a senkɔniw ye, o ko:
  - Muso ye kɔnɔ ye min bɛ sanu kɔnɔw kanu , ka bɔnɛ dɔrɔn de lase u tigi ma !
  Wa npogotigininw ye ŋɛɲɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ. U bɛ kɛlɛ kɛ cogo kabakoma na ni degunba ye.
  Tamara y"a kɔlɔsi, ka marifa ci jamana wɛrɛw ka divisionw ma:
  - Muso ye kɔnɔ ye , a bɛ se ka sanu kɔnɔ dɔrɔn de lase cɛ ma min ye ntori sɛbɛ ye !
  Veronica, min tun bɛ marifa ci ani k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, o y"a fara a kan ko:
  - Ntori ni kɔnɔ lakika bɛna a to i ka sanu kɔnɔw da !
  Margarita, min tun bɛ ka grenadew ci ani ka u fili n"a sennasanbara ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  " Ntori tɛ ni waraba nɛgɛw ye, nka a bɛ se ka baganw masakɛ fari saba tigɛ!"
  Viola, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ni fanga ye, o y"a fɔ ko:
  - Min tɛ ntori ye hakili la , o tɛ waraba ye !
  A bɛ iko kɛlɛcɛw ka kɛlɛ negeba bɛ u la. Ani n"u y"a daminɛ.
  Olɛnpi ye marifa ci k"a ta ni sen barikamaw ye ni binkannikɛlanw kɛsu kuuru ye ani a wulicogo. Naziw ka jamaba farafaralen don, ani sunguru cɛɲi bɛ mankanba bɔ:
  - Ka URSS mara, ka dɔnkili da Lusifara kan ! An bɛna se sɔrɔ bɛɛ kan!
  Nka, Olɛnpi ma ɲinɛ ka kuma fɔ:
  - Ntori muso bɛ se ka cɛ o cɛ lasun ko waraba don , k' a lamɔ i n' a fɔ fali gansan !
  Margarita, min bɛ marifa ci, ale sɔnna nin ma:
  - waraba muso min hakili bɛ ntori dɔrɔn de la ani waraba minɛ !
  Serafima y"a kɔlɔsi, k"a kɛlɛbagaw tigɛ ka jigin:
  - waraba tɛ mankanba ye , nka a bɛ binkɛnɛ caman tigɛ !
  Viola, min ye marifa ci tigitigi jugu la ani k"a tigɛ ka jigin, o y"a jira ko:
  - Ni politikikɛla tɛ ntori ye, o tuma na fɛ, fari saba bɛ tigɛ ka bɔ a la ka don a kɔla la !
  Victoria, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k"a ɲɛji cɛ, ka sɔrɔ ka saya nilifɛn fili ni mɔgɔfaga fanga ye n"a sennasanbara ye, o ko:
  - Politikitɔn ka fali ka bon ka sigi sigilan fila kan , nka a ni bonya bɛ kuma dɔrɔn de la !
  Olympias, ka sira di barili ma n"a senw ye minnu farikolo jɛlen don ani ka Warabilen tanki pɛrɛn, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Tanki dɔ donna ni bɔgɔdaga ye min kɔnɔna ye uraniyɔmu ye, politikikɛla dɔ bɛ sira minɛ ka taa san fɛ ni dusukun tɛ, nka ni sanu waribɔlan ye !
  . SABABU No. 9nan.
  Kamyshin bilala ka taa. Wa, san 1944 Zuwɛnkalo daminɛ na, kɛlɛw daminɛna Saratov kama.
  Yan, kɛlɛw bɛ kɛ kosɛbɛ. Wa npogotigininw fana bɛ kɛlɛ la i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ. Ani o kɛlɛcɛ cɛɲiw suguw.
  Alenka bɛ kɛlɛ kɛ ani ka kɛlɛɲɔgɔnw tigɛ ni marifa cilenw ye ani ka kulu bɛɛ.
  Npogotiginin bɛ grenade dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka pɛrɛn:
  - N ka sebaaya ka na !
  Ani tugun ka marifa ci jugu ma.
  Anyuta fana bɛ marifa ci jugu ma. A b"o kɛ cogo bɛnnen na ani cogo bɛnnen na. A ka masinw bɛ mɔgɔ minɛ kosɛbɛ. Ani sennasanbara gansanw bɛ fanga belebeleba pakew fili minnu bɛ se ka bɔn. Naziw bɛ ka tigɛtigɛ ani sungurunnin bɛ ka sɔgɔsɔgɔ a fogonfogon sanfɛ.
  - Kominisi kama !
  Alla, ka marifa ci jugu ma ni tiɲɛniba ye ani ka juguw tigɛ ka jigin, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Fasodenɲumanya dan tɛ min na !
  Wa n"a senkɔniw ye, npogotiginin bɛ grenade fili tugun. A ka kan k"a Fɔ ko ale de ye kɛlɛcɛw bɛɛ la kɛlɛcɛ ye.
  Wa ale yɛrɛ ye kunsigi bilenman ye ani a bɛ fini surun dɔrɔn de don. Wa a bɛ marifa ci cogo bɛnnen na ani cogo bɛnnen na, Krautw bɛ da.
  Maria fana bɛ marifa ci cogo bɛnnen na kosɛbɛ. Wa a ye o sunguru cɛɲi sugu ye, wa n"a senkɔniw ye, a bɛ pake dɔ fili min bɛ se ka bɔn, k"a juguw tigɛtigɛ.
  O kɔ, a bɛ pɛrɛn ko:
  - Ka URSS Mansamara mara !
  Marusya fana bɛ marifa ci tigitigi, ka juguw gosi ka mankan bɔ:
  - k' a ta taiga la ka taa a bila tubabu kɔgɔjiw la , an ka kɛlɛbolo de barika ka bon !
  Wa a bɛna marifa ci n"a sennasanbara ye fana.
  O kɔfɛ, Matryona bɛna marifa fagalen dɔ ci jugu ma. Wa a bɛna a gosi ni tiɲɛ ye kɛmɛsarada la. Naturalement bare talon.
  Ninnu ye Soviyetiki npogotigininw ye minnu bɛ baara kɛ, nka Alemaɲi npogotigininw tɛ kɔfɛ kosɛbɛ.
  Christina, Magda, Margaret ani Shella bɛ kɛlɛ kɛ Panther kɔnɔ. Mobili, hali n"a man ɲi, marifa bɛ se ka ci teliya la, a bɛ se ka taa yɔrɔ jan, a bɛ se ka kɛ cogo la min bɛ se ka kɛ, wa a ɲɛfɛla ka kɛlɛkɛminɛnw ka ɲi.
  Alemaɲi npogotigininw sennasanbara don ani bikini kɔnɔ, hali ni samiyɛ funteni bɛ yen, walima n"a fɔra ka ɲɛ, o sababu la... Wa u bɛ kɛlɛ dɔ kɛ min bɛ se ka kɛ manɛw ye.
  Yan, Christina ye marifa ci... O bɔgɔdaga ye T-34-76 tourelle gosi k"a sɔgɔ. Soviyetiki pankurun dɔ jɔra, a binna.
  Npogotigininw bɛ ka pɛrɛn u fogonfogon sanfɛ:
  - Anw ta y'a ta !
  O kɔ, Magda ye marifa ci. Cɛɲi min kunsigi ye sanu ye, o fana ye gosi.
  Ɔwɔ, o la, mɔgɔ bi saba ni naani ka tourelle tigɛra.
  Npogotigininw bɛ ɲɔgɔn falen-falen ka marifa ci. Ani ka kɛɲɛ ni tiɲɛ ye kosɛbɛ. O la sa, u ye Soviyetiki pankurun wɛrɛ gosi.
  Margaret ye a gosi o kɔfɛ. Wa a ye SU-76 yɛrɛ-boli marifa gosi. A ye a gosi ni seko ye. A ye dɔnkili da ko:
  - An ka jahanama Alimanjamana barika ka bon, a bɛ diɲɛ lakana !
  Ani, nɛnkun bɛna a jira cogo min na!
  O kɔ, a ye Shell gosi ni kanon ye. Soviyetikiw ka KV-1S pankurun gosi. Npogotiginin fana ye baara ɲuman kɛ.
  Ɔwɔ, kɛlɛcɛ naani minnu bɛ bikini la, olu bɛ kɛlɛ la, u tɛ siran nɛnɛ ɲɛ. Musow ye kɛlɛ daminɛ kɔfɛ, kow ɲɛnabɔra kosɛbɛ Reich sabanan fɛ.
  Piloti Albina ni Alvina filɛ nin ye sankolo la. Cɛɲi fila bɛɛ bɛ bikini ni sennasanbara la. U bɛ kɛlɛ Kɛ Focke-Wulfs kan. Wa nin ye mobili ye min ka jugu kosɛbɛ.
  Albina, min bɛ marifa ci ka bɔ fiɲɛ kanonw na, o ko:
  - Croquet active ye ! Aw kana nimisa o kumaw la!
  Ani, a bɛna manamana cogo min na ni nisɔndiya ye min bɛ mɔgɔ ɲɛnafin bɔ! Ani a bɛna Soviyetiki jamana ka awiyɔn fila ci siɲɛ kelen.
  Alvina fana ye mɔgɔ saba tigɛ ni fiɲɛbɔlanw ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ka don bɛna kɛ mɔgɔfagala ye ani matte !
  O kɔfɛ, sungurunnin y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k"a ɲinw jira! A bɛɛ ye charme ye, wa a falen bɛ charme phenomenal la.
  Albina ye Yak-9 awiyɔn wɛrɛ tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Mun na Soviyetiki pilotiw mago bɛ u la ?
  Alvina ye LAGG-5 ci ka bin ani a b"a fɔ ni jigiya ye ko:
  - Walasa anw Alimanw ka se ka faturaw lajɛ !
  Npogotiginin furuɲɔgɔnma kabakomaw. U y"a daminɛ cogo min na ka jaabiw lajɛ u yɛrɛ ye. Tiɲɛ na, i tɛ se ka sɔsɔli kɛ o cɛɲi suguw kama. U bɛ awiyɔnw ci ka u ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  Wa gundoba ye ko nɛnɛ waati, npogotigininw mago bɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ. O kɔfɛ, warisɛbɛnw bɛna na u yɛrɛ ma.
  Ani, i kana fini don abada. I disi jɛlen yɛrɛyɛrɛ, o la, i bɛna bonya kosɛbɛ tuma bɛɛ!
  Albina ye Armée Rouge ka awiyɔn wɛrɛ tigɛ ka dɔnkili da ko:
  - A janya ni dolow saniyalenba la !
  A ye ɲɛji cɛ, ka pan ka a sennasanbaraw lamaga, ka mankanba bɔ.
  - Kɔgɔjida la jikuru ni tasuma diminnen kɔnɔ ! Ani tasuma diminnen ni dimiba dɔ kɔnɔ!
  Wa tuguni, sungurunnin bɛ awiyɔn ci ka jigin ni fanga ye.
  Wa o kɔfɛ, Alvina ye binkanni kɛ jugu kan. A b"o kɛ nkɔni lamini na, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - N bɛna kɛ super diɲɛ ntolatantɔn ŋana ye !
  Wa tuguni, npogotiginin ye mobili min gosi, o binna. Ɔwɔ, Armée Rouge b"a sɔrɔ a ka jugu kosɛbɛ.
  Ani Albina bɛ mankanba bɔ ni kungo kɔnɔ nisɔndiya ye:
  - ne ye sisan fagalikɛla ye, n tɛ piloti ye !
  A ye Soviyetiki awiyɔn wɛrɛ fili ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - N bɛ n biri ɲɛkisɛ kan ani misiriw bɛ ka boli ka taa laɲini yɔrɔ la, fɛɛrɛ kelen wɛrɛ bɛ n ɲɛfɛ !
  Kɛlɛcɛ bɛ wale kɛ ni fanga ye kosɛbɛ.
  Yan, npogotiginin fila bɛɛ bɛ ka bin dugukolo kan laɲiniw kan. Albina ye mɔgɔ bi saba ni naani bugɔ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nin bɛna kɛ laban ye !
  Alvina ye SU-76 gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Fo ka se halakili dafalen ma !
  Ani, a b"a sennasanbara lamaga cogo min na!
  Kɛlɛcɛ minnu bɛ yan, olu ye npogotigininw ye, wa URSS fan fɛ, npogotigininw fana bɛ kɛlɛ la, k"a ɲini ka Guryev lakana, Hitler ka sɔrɔdasiw fana bɛ ka don yɔrɔ min na, i n"a fɔ nɛgɛso boli.
  Alenka ye kɛlɛ kɛ Guryev ye, min ye Naziw ka kɛlɛ kɛ. Cɛɲi jigitigɛlen in ye grenade dɔ fili n"a senkɔni jɛlenw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Rus' n'an ka pati kanulen ye !
  O kɔfɛ, Natasha ye grenade dɔ ci n"a senkɔniw ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An bɛ npogotiginin ladon sennasanbara la !
  O kɔ fɛ, Anyuta fana ye saya nilifɛn ci n'a sennasanbaraw ye, ka ja:
  - A bɛna kɛ bɔnɛba ye dɛ !
  Agustin kunsigi bilenman ye halakili nilifɛn dɔ ta k"a ci n"a bolokɔnincinin jɛlen ye k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka rada jira sankolo la !
  Wa o kɔfɛ, Mariyama kunsigi sanulama ye saya di Naziw ma n"a sennasanbaraw ye.
  A ye dɔnkili da ko:
  - Madagasikari jamana na, kungo kɔnɔ ani Sahara la ! A kɛra yɔrɔ bɛɛ, a ye diɲɛ ye!
  Wa o kɔfɛ, Marusya b"a senw sennasanbara jɛlen dɔ fili ka dɔnkili da:
  - Finlande jamana na, Gɛrɛsi jamana na, ani Ɔsitarali jamana na, Suwɛdi jamana na, u bɛna a fɔ i ye ko npogotigi cɛɲiw tɛ yen ka tɛmɛ ninnu kan !
  Ɔwɔ, npogotigi wɔɔrɔ ninnu ye kɛlɛ kɛ kosɛbɛ. Nka Krauts ye Kursk ta hali bi...
  Ayi, i tɛ se ka o fanga kɔrɔbaw kɛlɛ. Fasisiw bɛ ka kɛ mɔgɔ kuncɛbaw ye.
  Ani, jinɛw labɛnni kɔrɔ ye mun ye?
  Adolf Hitler tun ye diɲɛnatigɛla ye dɔrɔn: a tun b"a miiri ko a ye fangatigi sɛbɛ ye, bɛɛ bɛ min kan minɛ ani ka yɛrɛyɛrɛ. Ɔwɔ, n"i b"a fɛ Stalin ka ɲɛtaa sɔrɔ, o tuma na fɛ, i ka kan ka kɛ i n"a fɔ Stalin, k"a sɔrɔ i ma hinɛ ani ka mɔgɔ wɛrɛw ni i yɛrɛ ɲini (Joseph Vissarionovich tun bɛ miiri o cogo tigitigi de la nin cogo in na!). Sisan, mankan bɛ decent ani mobili bɛna daminɛ ka taa. Kuma bɛɛ la, Alimanjamana, n"i y"a ka satelitiw jateminɛ, nafaba b"a la ka tɛmɛ URSS kan izini minɛnw hakɛ la, baarakɛlaw hakɛ la minnu bɛ se kosɛbɛ ani ɛntɛrinɛti injiniyɛriw hakɛ la sanfɛyɔrɔ bɛɛ la. Nin ye tiɲɛ ye, nka marifaw dilanni tɛ se ka kɛ hali bi! Alimanjamana tora URSS kɔfɛ kɛlɛ bɛɛ kɔnɔ, hali ni tiɲɛni bɛɛ kɛra Irisi jamana na. Ani ka bɔ mun na? Tiɲɛ don, k"a sababu kɛ ɲagami dɔ ye min tun bɛ marabolo suguya caman na ani kɛrɛnkɛrɛnnenya la sɔrɔdasiya la. Ka fara o kan, fɛnɲɛnamafagalanw dɛsɛ, ka fara jugu ka seko dɔgɔyali kan, o ye jɔyɔrɔ jugu ta. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, san 1940, marifaw bɔli Alimanjamana na, o tun ka dɔgɔ ni san 1939 ta ye (n"an y"a bɛɛ lajɛlen jateminɛ marifaw sen bɛ o la), wa o kɛra hali n"a y"a sɔrɔ kɛlɛ tun bɛ sen na kaban, ani Reich sabanan ye marabaw minɛ ni dugukoloba ye sɛnɛfɛnw dilanni seko maralenw. Ayiwa, an bɛ se ka mun fɔ Hitler ka jɛkulu sekow kan? A ma kɛ kojugu, a ye yeelen bɔ sɔrɔdasiya la.
  Fuhrer y"a jira a ka kuma jan kɔnɔ ko:
  - Aviyɔn kɔlɔsili ko la, kɔrɔtɔko fanga bɛ di Sauer ma. A bɛna minɛn minnu dilan, a bɛna olu hakɛ kɔlɔsi kosɛbɛ, wa, a nafa tɛ dɔgɔya, o ye ko a jogo. Ka fara o kan, i teri caman Goering, hali n"u tun ye ace ɲumanw ye fɔlɔ, u tɛ se ɲɛmɔgɔya baara la. Sɔrɔdasi ɲuman bɛɛ fana tɛ jenerali ye min ka bon kosɛbɛ, o la, Eric min dulonna, o nɔ na, fɛɛrɛko siratigɛ bɛna ɲɛminɛ mɔgɔ dɔ fɛ ka bɔ baarakɛla ŋanaw cɛma, min bɛ se ka awiyɔn sɔrɔdasiw sɛmɛntiya ani k"u labɛn kokura. O bɛɛ kɔfɛ, Angletɛri tɛ sunɔgɔ la, a bɛ ka dɔ fara a ka sɔrɔdasikulu hakɛ n"a jogo bɛɛ kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la a ka awiyɔnw. An ka kan ka kɛ kun fila ye jugu ɲɛfɛ, sen tan ni fila, n"o tɛ, an bɛna bɔnɛ an ka sanfɛla la pewu jugu kan. O la, jogoɲumanya fɛɛrɛw de ka kan.
  Goering y"a jaabi ni maloya ye ko:
  - N teriw, mɔgɔ sɛgɛsɛgɛlenw minnu y"u ka kɛlɛ kɛcogo ɲuman n"u ka baarakɛcogo ɲuman jira.
  Dictateur min tun bɛ jinɛw kɔnɔ, o dimina kosɛbɛ:
  - Walima n"a sɔrɔla ne, e hakili la, ne ɲinɛna jɔn de dɛsɛra Angletɛri kɛlɛ la ? Walima min ma se ka san naani bolodalen kɛ jamana sɔrɔ yiriwali kama. Walima i b"a fɛ fana ka gosi ni berew ye, ani hali foroba la. O la sa, i da tugu ani i makun sanni i ka i yɛrɛ gengen jiri la!
  Goering yɛrɛ y"i biri siran fɛ. A fɔ man di nka, Fuhrer man kan ka kɛ fɛn ye min tɛ fɛn ye. O kɔfɛ, mankan mɛnna tugun, ME-262 jet wɛrɛ wulila ka taa san fɛ. Mobili tun ka bon ani a tun be ni motɛri fila ye. A kamanw bɛ sɔgɔ dɔɔnin, kɛlɛcɛ yɛrɛ bɛ i ko a bɛ mɔgɔ bagabaga kosɛbɛ. A teliya cogoyaw, san 1941 ta la, a ka c"a la, u ka ɲi, wa hali diɲɛ sariyaw fɛ, u ye jatebɔ kɛ. Tiɲɛ don, masin yɛrɛ ma se ka da a kan pewu fɔlɔ, wa a bɛ ɲini ka fɛnw sɛgɛsɛgɛ. Fasisiw ka fangatigi kɔni ye kɛlɛcɛ kura, minnu ka ɲɛtaa ka bon, olu jogo di kaban... ME-262 girinya ka ca ni tɔni wɔɔrɔ ye, o kɔrɔ ye ko doni tɛmɛnen dɔw bɛ yen. Kɛlɛcɛ-aviyɔn ka kan ka kɛ fitinin ye, a sɔngɔ man gɛlɛn ani a ka kan ka kɛ fɛn ye min bɛ se ka baara kɛ. O siratigɛ la, ME-163 bɛ se ka kɛ koɲumanba ye, nka a ka misiri motɛri fanga ka bon kojugu, wa a bɛ baara kɛ miniti wɔɔrɔ dɔrɔn kɔnɔ (walima n"a fɔra ka ɲɛ, a bɛna baara kɛ hali bi!), o kɔrɔ ye ko a janya bɛ kilomɛtɛrɛ kɛmɛ dɔrɔn de kɔnɔ . I n"a fɔ Blitz-style bomber walima cover fighter ka armada binkanniw Angletɛri kan, a ma bɛn, tiɲɛ na.
  Nka ME-262 bɛ Se ka bɔnbu tɔni kelen Ta, o kɔrɔ ye ko Pe-2, n"o ye Soviyetiki jamana ɲɛfɛla-aviyɔn ye. O kɔrɔ ye ko fura ɲumanba don kɛlɛcɛw ka sɛgɛsɛgɛliw la ani sɔrɔdasiw dɛmɛni na. Nka, mun na i tɛ kɛlɛcɛ dɔ da min bɛ Comet ME-163 cogo la, nka a tɛ ni misiri motɛri ye, nka a bɛ ni turbojet motɛri ye? U y"a ɲini ka "Komɛti" ɲɛ ka taa a fɛ, wa a kɛra i n"a fɔ u ye dɔ fara a ka pankurun boli waati kan ka se miniti 15 ma (o ye kilomɛtɛrɛ 300 ye), o min bɛ sɔn kosɛbɛ Angletɛri kɛlɛ la. Lɔnduru bɛ se ka sɔrɔ hali bi ka bɔ Normandie... Hali ni fɛn bɛɛ ma jɛya ten, i ka kan fana ka bɔnbu da a kan ka segin ka segin, wa miniti tan ni duuru tun tɛ teliya ten. Don nataw la, misiriw ni jet kɛlɛcɛw dɔnna ko u ye sira salen ye awiyɔn bolicogo la. Nka "Komɛti" dilanni ka di kosɛbɛ, n"a bonya ka dɔgɔ ani a ka nɔgɔn, o kɔrɔ ye ko a sɔngɔ man gɛlɛn, wa a bɛ se ka kɛ.
  Ka fara o kan, kɛlɛcɛw fana bɛ yen minnu bɛ layidu ta kosɛbɛ, n"u girinya ye kilo 800 ye caman na, pankurun minnu bɛ se ka baara kɛ n"u ye fiɲɛ kɛlɛw la. Tiɲɛ don, k"a sababu kɛ u ka yɔrɔ surun ye, wuluwulu minnu bɛ kɛ u kan, olu bɛ se ka kɛ lafasali kɛlɛw dɔrɔn de la, walima ka taa Lɔnduru... Transports kan, ka sɔrɔ ka awiyɔn bolilaw minɛ ka segin. I bna miiri o la yan. Tariku yɛrɛ kɔnɔ, pankurunw ma waati sɔrɔ abada ka kɛlɛ kɛ, wa kun dɔw kosɔn Kore jamana na, Soviyetiki jamana ka awiyɔn jeneraliw ma u ja gɛlɛya k"o hakilina in kɛ k"a lajɛ. Kuma bɛɛ la, a tɛ dusukasi ye, nka Kore kɛlɛ waati la, Ameriki piloti de ye se sɔrɔ fɔlɔ. O la, Yankees man kan ka dɔgɔya.
  Fɔli bannen kɔfɛ, npogotiginin kunsigi jɛman dɔ panna ka bɔ awiyɔn boliyɔrɔ la ka boli ka taa Fuhrer fɛ ni teliya bɛɛ ye.
  Nazi numuya fɔlɔ min tun bɛ ji la, o y"a bolo kɔrɔta a ma walisa k"a susu. Min ka di, o ye ni npogotigininw b"i kanu, wa Fuhrer, a bɛ iko a bɛ boli ni kɔnɔnajɛya ye kosɛbɛ Alemaɲikaw bɛɛ fɛ, walima n"a fɔra ka ɲɛ, a bɛ se ka fɔ ko u bɛɛ bɛ boli fo kasoden damadɔw. Piloti y"a fɔ ni dusu ye ko:
  - Nin ye awiyɔn kabakoma ye dɔrɔn, o teliya ni fanga sugu b"a la. An ka waraba denw bɛɛ tigɛtigɛ i n"a fɔ jisuma buteli min bɛ bɔ mɔgɔ nɔnabila la!
  Fuhrer sɔnna sungurunnin in ka dusudon ma:
  - Tiɲɛ don, an b"a tigɛ, nka... Masina tiɲɛni ka kan ka kɛ teliya la, wa o bɛ tali kɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la motɛriw la. Yan, tiɲɛ don, fɛɛrɛ jɔnjɔnw bɛna kɛ walasa k"u ɲɛ, nka ni fɛn dɔ kɛra ɲɛmɔgɔ-labɛnbaga bɛna dɛmɛ don!
  Bɛɛ ye wuluwulu kɛ ni kan kelen ye:
  - Bonya ka kɛ Fuhrer belebeleba ye ! Providence ka an dɛmɛ!
  Reich sabanan ka dɔnkili daminɛna ka fɔ ani kɛlɛcɛ kamalennin kulu dɔ bɔra Hitler Jugent la ka taa ɲɛ. Cɛden minnu si bɛ san tan ni naani la ka se san tan ni wolonwula ma, olu taamana ka taa dunun na ni cogoya kɛrɛnkɛrɛnnen ye. Wa o kɔfɛ, ko min diyara kosɛbɛ, o kɛra: npogotiginin kamalennin minnu bɔra Alemaɲi musow ka tɔnba la, olu ye taama kɛ. U tun bɛ fini surunw na, cɛɲiw sennasanbaraw, sennasanbaraw tun bɛ cɛw ɲɛ sama. Npogotigininw y"a ɲini k"u senw kɔrɔta ka taa sanfɛ, nka o waati kelen na, u y"u senkɔniw sama ka segin kɔ, k"u senkɔniw bila ni hakilisigi ye. An entertaining sight of beauties with impeccable figures... Ɲɛw tun tɛ kelen ye tiɲɛ na ani fasisi kamalennin dɔw tun ye maloya ye dɔɔnin, u tun bɛ ɲini ka kɛ cɛya ye, wa u tun b"u fana tiɲɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"u y"u ɲɛkisɛw fara ɲɔgɔn kan.
  Esthete Adolf y"a kɔlɔsi ko:
  - A ka kan ka cɛdenw ni musodenw ka farikoloɲɛnajɛ kɛ ka caya. Wa n b"a dɔn ko caman bɛ ka kɛ nin ko in kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Jungfolk la, nka min ka kan, o ye bɛɛjɛfanga ye ani Spartan fɛɛrɛw tali. Tiɲɛ don, ka fara sonyali dusu donli kan... An cɛdenw ni npogotigininw ka kan ka bonya ka kɛ mɔgɔ bɛnnenw ye, wa o waati kelen na, hinɛbaliw.
  Kuntigiba ye a jɔ dɔɔnin. Jeneraliw tun ma kuma, n"a sɔrɔ u siranna ka sɔsɔli kɛ, nka u tun t"a fɛ ka ko jɛlenw sinsin. Fuhrer ye a ka kuma fɔ ka t"a fɛ ko:
  - Kɛlɛ tɛ tulonko ye, nka hinɛbaliya juguw ma, o ka kan ka fara ɲɔgɔndɛmɛ ni balimaya hakilina kan jɛɲɔgɔnw kan. Nin ye an ka kan ka min don bɛɛ la... Superman kura tɛ hinɛ mɔgɔ wɛrɛw la, nka ka tɛmɛ o kan, a ka kan ka hinɛ a yɛrɛ la. Sabu, dɔgɔya ka kan ka ban fɔlɔ mɔgɔ ni kɔnɔ, o kɔfɛ, hadamaden farikolo barikama bɛna wuli!
  Lafiɲɛbɔ wɛrɛ... Jeneraliw ni dilanbagaw y"a faamuya yɔrɔnin kelen, u y"a daminɛ ka bolonɔ bila ni fanga ye. A kɛra i n"a fɔ Fuhrer nisɔndiyara:
  - Nin ka fisa, nka sisan n b"a fɛ ka fiɲɛ kɛlɛ ladege dɔ ye. Donc formidable ani fɛn bɛɛ tiɲɛnen...
  Heinkel ye ɲininkali kɛ ni maloya ye ko:
  - Ni marifa ɲɛnamaw walima ni marifakisɛw ye, n ka Fuhrer?
  Naziw nimɔrɔ fɔlɔ ye a kunkolo wuli:
  - Tiɲɛ don, ni kɛlɛcɛw ye. Ka fara o kan, n b"a fɛ ka jateminɛ kɛ ejection minɛn in nɔ kan. O bɛɛ kɔfɛ, i bɛ baara kɛ a kan... - Furu y'a bolow lamaga. - Tuma min na, a laban na, a bɛna labɛn ka bila jamaba dilanni na. O bɛɛ kɔfɛ, awiyɔn bolila min bɛ se kosɛbɛ, o ye awiyɔn bolila ŋana ye min ka kan ka lakana kɛlɛ nataw kama!
  O bɛɛ n"a ta, Fuhrer-Terminator y"a latigɛ ka ejection minɛn in dilanni jira dilanbagaw la min ka ca ni bi ta ye. Nin fɛɛrɛ in ka kan ka kɛ fɛn ye min tɛ gɛlɛya kosɛbɛ, a ka kan ka nɔgɔya ani ka nɔgɔya. Ayiwa, squib sɔngɔ gɛlɛn min bɛ Alemaɲi izinitigiw bolo kaban, o bɛnnen don kosɛbɛ o baara in na.
  Ja tun ka kan ka ja taama senfɛ, nka Hitler tun ye dɔnkotigi ɲuman ye tiɲɛ na, wa a tun bɛ ja jɛlen, teliya la, ja ninnu ni jiginniw tigɛli tun bɛ kɛ cogo kelen na ani u tun jɛlen don k"a sɔrɔ sariyasun walima boussole si tun tɛ yen. Terminator min ye bɔnɛ sɔrɔ, o y"a miiri ko a ye kabako ye, tiɲɛ na, ko Alimanw, k"a sɔrɔ, u bɛɛ lajɛlen na, hakilina barikama ani min tun bɛ taa ɲɛ fo ka se hakɛ dɔ ma, i n"a fɔ Fasokanw ka Sosiyalisimu ani totalitarisimu, olu ye kɛlɛ in bila ka taa Risikaw ma. Laala o sababu bɔra a la ko Irisi sɔrɔdasiw barika tun ka bon ani u tun bɛ se ka muɲu ka tɛmɛ Alemaɲi sɔrɔdasiw kan, wa u ye kɛlɛ dege joona.
  Kuma bɛɛ la, n"i ye kɛlɛ in taabolo bɛɛ lajɛ, o tuma na, Risikaw, walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ, Soviyetiki sɔrɔdasiw, ye kɛlɛ dege, nka a kɛra i n"a fɔ Alimanw ɲinɛna cogo min na... U ka komandan ye latigɛw kɛ fɔlɔ hakɛ la -kalanso kalandenw, ani laala hali ka dɔgɔya ni san fɔlɔ kalanden ka dɔnniya bɛ sɔrɔdasi baara kɛli la waati yɛrɛ la fɛɛrɛw la . Wa, k"a sɔrɔ tuma dɔw la, denmisɛn minnu si bɛ san wɔɔrɔ la, olu bɛ kɛlɛbolow ɲɛminɛ ni seko ye kaban, o ye fɛn ye u ni Zhukov ni Mainstein bɛ se ka kalan sɔrɔ min na. Nka, ɲininikɛla dɔw bɛ Zhukov ni Mainstein fila bɛɛ jate mɔgɔ gansanw ye. sɔsɔli fana bɛ yen minɛnw hakɛ kan, kɛrɛnkɛrɛnnenya la Faransi minɛn minɛlenw. Hitler hakilijagabɔ (hakilila ɲuman, kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"a tun kɛnɛyara hali bi!) y"a jira ko pankurun minɛlen 3600 tun bɛ yen minnu minɛna ka bɔ Faransikaw fɛ, o ye jate ye min bɛ mɔgɔ kabakoya kosɛbɛ... Modeli dɔw, i n"a fɔ SiS -35, tun ka fisa ni u ka kɛlɛkɛminɛnw ye T-34 bɛ ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw dɔrɔn de la. O la, nin pankurun in bɛ se ka dilan nɔgɔya la Faransi iziniw kɔnɔ, fo n"a sɔrɔla n"u ye milimɛtɛrɛ 47 marifa in bila a nɔ na ni marifa ye min janya ye milimɛtɛrɛ 75 ye. Tiɲɛ na, hali o bɛ se ka kɛ ko o tɛna se. Angletɛri ni Ameriki jamana bɛɛ lajɛlen ye kɛlɛkɛminɛnw nafa bonya tuma bɛɛ ka tɛmɛ u ka pankurunw kɔnɔ. Misali la, Churchill min tun ye tɔni binaani ye, o ka kɛlɛkɛminɛnw tun ye milimɛtɛrɛ 152 ye k"a sɔrɔ IS-2 ka pankurun girinmanw tun ye 120 ye.
  Fuhrer ye fɛn wɛrɛ fɔ dilanbagaw ye:
  - Fiɲɛbɔyɔrɔ bɛrɛ b"an bolo, o la, aw bɛ awiyɔn modɛli ɲuman ɲini ani ka cogoya ɲumanw dilan, k"a sɔrɔ aw ma ko in lase kɔrɔbɔli sɔngɔ gɛlɛnw ma, an ka asɛ ɲumanw fana bɛ sa yɔrɔ min na. Misali la, awiyɔn wuluw modɛli min bɛ pan, o bɛ nɔ bɔ kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni a janya ni a jiginni kɛrɛ tun bɛ se ka Changé. N ye ja di aw ma kaban, o la, tailless ka kan ka labɛn. A teliya jateminɛlen bɛ Se kilomɛtɛrɛ 1100 ma lɛrɛ kɔnɔ hali ni Yumo motɛri ye. O la sa, taa ɲɛ, nka i kana kɛ mɔgɔ maloyalen ye!
  O kɔfɛ, tilelafana dunni kɛra fiɲɛ duman kɔnɔ, baarakɛla npogotigininw ye tabali ni sigilanw labɛn. Cɛɲi... Nka bɛlɛkisɛ jumɛnw ka kan ka kɛ National Socialisme kɔnɔ? I n"a fɔ ka dɔ bɔ juguw hakɛ la i n"a fɔ a bɛ se ka kɛ cogo min na ani ka teriw sɔrɔ. Misali la, aw kana Alemaɲi siya kɔrɔta fɛn o fɛn na, wa aw bɛ se ka jamanaw tila-tila yɛrɛ dabila ka kɛ kuluw ye. Nka, jamanaw tilatilali ka kɛ jamana dɔgɔmanninw ni Aryanw ye, o ma kɛ sariya ye fɔlɔ. O bɛ fɛnw nɔgɔya.
  Npogotigi cɛɲi dɔ bɔra baarakɛlaw cɛma, o y"i sigi Fuhrer kɛrɛ fɛ, k"a bolo da a gɛnɛgɛnɛ gansan kan. Cooed:
  - I bɛ miiri fɛn dɔ la, n ka Fuhrer?
  Naziw ka fangatigi ani o waati kelen na, tulonkɛla virtuel dɔ ye perk up kɛ. A y"a kɔlɔsi ko hali bi a ma a ka nakɔfɛnw suman ni jiridenw salati ban. Fuhrer ye sungurunnin susu a dawolo la, k"a ka kamalenninya kasa duman, duman sɔrɔ k"a fɔ ko:
  - I bɛ taa mobili kɔnɔ ni ne ye. Wa aw bɛɛ bɛ se baara la, dumuni kɛ waati tɛmɛna.
  Wa tuguni, jamana ka girinw, hali n"a ma kɛ fɛɛrɛ ye min tululen don kosɛbɛ, u y"a daminɛ ka wuli. Segin sira kan, Fuhrer ye kanuya kɛ cɛɲi in na, wa a yɛrɛ kabakoyara a ye fanga ni fanga caman sɔrɔ yɔrɔ min na. O bɛɛ kɔfɛ, u y"a fɔ ko Fuhrer tun tɛ se ka foyi kɛ, wa a ka c"a la, a bɛ fɔ ko a ye fiyentɔ ye, a tun ye sifili (nkalon) sɔrɔ ani ko a tun bɛ ka sɔgɔsɔgɔ (a total fiction!).
  Nka, fɛn bɛɛ tɛ taa ɲɛ san 1944 zuwɛnkalo tile 22, kɛlɛ min kɛra ni URSS ye, o bɛ senna kabini san saba; Nka se sɔrɔli tɛ ye, wa Saratov bɛ ka a minɛ hali bi. Stalin ye yamaruya di ko dugu in ka lafasa cogo o cogo.
  Hali ni bɔnɛ bɛɛ kɛra, sɔrɔdasi minɛnw bɔli ka ca kosɛbɛ. IS-2 pankurun kura in kɛra sababu ye ka baara kɛ kosɛbɛ. Hali k"a sɔrɔ u ma Alemaɲi mobili kelen-kelen bɛɛ bugɔ u kun na, u y"u kɛ baarakɛbaliw ye ka bɔ yɔrɔ jan na.
  O la sa, Naziw ye gɛlɛya sɔrɔ kosɛbɛ. Nka nafaba tun b"u la. ME-262 jet-avion damadɔ tun bɛ yen kaban minnu tun bɛ kɛlɛ kɛ san fɛ. Wa, a ye kɛlɛɲɔgɔnba ye.
  Nka, TA-152 y"a jira ko a ye marifa suguya ye min bɛ mɔgɔ kabakoya kosɛbɛ.
  O waati kelen na, Stalin fana ye kumaɲɔgɔnya lajɛ dɔ Kɛ kὲlɛ daminɛ sàn sabanan na, k"a da Minɛ k"a ka sɔrɔdasi ɲɛmɔgɔw ɲininka u bɛ miiri min na ani cogo min na u bɛ Se ka ko ɲɛnabɔ ɲɛfɛ.
  Zhukov ye hakilina di ɲɛmɔgɔ ma ko:
  - N"an y"an yɛrɛ lafasa dɔrɔn ani ka bagabagali gɛn, siga t"a la ko an bɛna bɔnɛ. An ka kan ka binkanni kɛ!
  Stalin y"a kunkolo wuli ni fanga ye:
  - Ka bɛn! Nka min!
  Marisikalo Zhukov ye hakilina di ko:
  - Hali ni Leningrad ma a yɛrɛ di, a ka kan ka bila !
  Marisikalo Vasilevsky sɔnna a ma ko:
  - Ɔwɔ, n hakili la nin bɛna kɛ sugandi ɲuman ye !
  Stalin y"a kamankunw kɔrɔta k"a kɔlɔsi ko:
  - N'an ye Tikhvin gosi tugun, u bɛna an makɔnɔ yen, an bɛna bɔgɔbɔgɔ walima ka bin jaan dɔ kɔnɔ !
  Marisikalo Zhukov y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - O ye tiɲɛ ye, jɛɲɔgɔn Stalin ! Nka n b"a Fɔ ko Finlande sɔrɔdasi minnu bɛ Petrozavodsk, olu ka kan ka Bìn. U barika man bon ten wa an bɛ se ka jugu minɛ ni kabako ye!
  Stalin y"a jaabi ni nisɔndiya ye ko:
  - A bɛ hakili sɔrɔ, jɛɲɔgɔn Zhukov. O la sa, i ka taa ɲɛ Petrozavodsk kan. Ani ka se sɔrɔli lase an ma!
  O kumaw kɔfɛ, npogotiginin damadɔ donna ni fini jɛman surunw ye ani sennasanbaraw. U nana ni diwɛn bilenman buteliw ye ani sanwiye ni kaviyɛri nɛrɛma galasi. Stalin ye o sanwiye sugu ta, k"a min, a ko:
  - O la, an k"an min walasa an ka sekow ka bɛn an magow ma tuma bɛɛ.
  Voznesensky y"a jira ko:
  - An ka pankurunw ka kɛlɛkɛminɛnw cogoya ka dɔgɔ kosɛbɛ. Wa n b"a ɲini ka IS-2 ni T-34-85 kɛ nɔgɔya ye, ka teliya ani ka manɛw kɛ ni kɛlɛkɛminɛnw dɔgɔyali ye. O bɛna kɛ sababu ye an fila bɛɛ ka nɛgɛ mara ani ka o masinw kɛ baarakɛcogo ɲuman ye.
  Stalin y"a kamankunw kɔrɔta k"a kɔlɔsi ko:
  - Laala... Nka ne tɛ tankiw dilanni dɛmɛbaga ye ni plywood ye !
  Voznesensky y"a jira ni ɲɛmajɔba ye ko:
  - Nka n"a sɔrɔla a tɛ hakilina jugu ye ka tanki dɔw dilan ka surunya u bɛɛ la ni jiri ye. Aw bɛ se k"a lajɛ a bɛna kɛ cogo min na waleyali la!
  Zhukov y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna o ma, ka kuma pɛrɛn:
  - Bi saba ni naani bɛ se ka nɔgɔya, u bɛ se ka tiɲɛ kojugu hali bi wa ni teliya ni u ka manɛwɛrɛ bɛ bonya, o bɛ se ka dɔ fara u ka ɲɛnamaya kan. Ka fara o kan, girin-kɛsu kɛra ka ɲɛ wa o bɛ ergonomi dɔgɔyali musaka bɔ ka bɔ girinya bonya la. Nka nɛgɛ min ka dɔgɔ, o bɛ milimɛtɛrɛ 90 tigɛli kɛ foyi ye Alemaɲi marifa barikamaw kama. Ka fara o kan, Alimanw bɛ ka " Panther " nɔgɔmanw ni T-4 bɔ u dilanni na, wa Reich sabanan na, ka fara sɛgɛsɛgɛlikɛlanw kan, " Panther "-2 dɔrɔn de bɛna kɛ seriyali ye. Nka an ka pankurunw tɛ se k"a kɛlɛ ka bɔ yɔrɔ jan. Wa, ka tɛmɛ o kan, dɔ fara u ka teliya kan!
  Stalin y"a kunkolo wuli ko:
  - Ka T-34-85 ni IS-2 dɔw bila ni marifakisɛ lakanani dɔrɔn ye, o kɔfɛ, o bɛna nɔ bila u ka kɛlɛ nafa la cogo min na, o lajɛ ani k"a lajɛ. Ani baara min bɛ kɛ SU-100 kan, o ka kan ka teliya. N"a sɔrɔ an bɛna bi saba ni naani ni IS-2 bila ka taa nin marifa yɛrɛ-minɛ in dɔrɔn de nɔfɛ.
  Marisikalo Vasilevsky y"a jira ko:
  - Nin ye hakilina nafama ye. Nka SU-100 bɛ se ka juguw gosi kurun kɔnɔ dɔrɔn n"a y"a farikolo bɛɛ wuli...
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Aw bɛ a surunya walasa a ka taa teliya la... Wa a ka fisa ni silhouette duguma ye. Nka an mago bɛ nin marifa yɛrɛ la i n"a fɔ fiɲɛ!
  Zhukov ye ɲininkali kɛ ko:
  - Aw ka Excellence... Saratov bɛ ka a bolo minɛ sisan, nka a bɛna bin sɔɔni. A tun bɛna kɛ wajibi ye ka fɛɛrɛ dɔ labɛn walasa ka fɛnw bɔ Kuibyshev ka bɔ Moskow. E yɛrɛ hakilina ye mun ye?
  Stalin y"a jaabi ni kɔnɔnafili ye ko:
  - A bɛ iko an bɛna bɔ yen ka taa Sverdlovsk. Nka i bɛ se ka baara kɛ Moskow hali bi. Dugu jukɔrɔla dugu bɛɛ b"an bolo yan. An bɛ se kosɛbɛ k"an minɛ a la.
  Vasilevsky ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Moskow ka kan ka kɛ cogo o cogo, i n"a fɔ Saratov !
  Stalin ye yamaruya di ko:
  - Ka Alimanw kɛlɛ Don ni Volga cɛ danfara la. An ka kan k"an ka fanga bila sira wɛrɛ kan. Aw bɛ Saratov minɛ cogo o cogo, fo ka se joli laban ma. Baara kɛ ni fɛɛrɛ bɛɛ ye, hali kamikaze.
  Zhukov y"a jira ko:
  - A ka kɛ ten, e mɔgɔba !
  Stalin y"a ɲɛsin Yakovlev ma:
  - Ayiwa, dilanbaga, yala hakilina dɔw b'i la wa ?
  Jamanakuntigi kɔrɔsigi y'a jaabi ni sɔgɔsɔgɔ ye :
  - A tun bɛna kɛ wajibi ye ka jet aviation da, nka nin ma kɛ tiɲɛ ye fɔlɔ. Ani Yak-3 bɛ duralumin ɲumanba de wajibiya, min t"an bolo!
  Stalin y"a kunkolo wuli ko:
  - N b'a dɔn! Yak-9 ka kan ka kɛ an ka baara la. Ani a ka kan ka bɔ kɛnɛ kan ni a bɛ se ka kɛ cogo min na! Ani ka dɔ fara kɛlɛcɛw bɔli kan.
  Yakovlev y"a kɔlɔsi ko:
  - Alemaɲi ka TA-152 ye binkanni-aviyɔn ye, a ɲɛfɛ-bɔnbɔ-minɛn, ani kɛlɛcɛ-aviyɔn ye waati kelen na. A tun bɛna diya n"an tun bɛ se ka o masin sugu da min bɛ se ka baara caman kɛ!
  Stalin ye dɛmɛ don o dilanbaga ma:
  - Nin ye hakilina ɲuman ye, jɛɲɔgɔn Yakovlev ! Misali la, n"i ye LAGG-7 ɲɛnabɔ dɔɔnin, a bɛ se ka wuli ka kɛ binkannikɛlan ni kɛlɛcɛ ɲɛfɛla fila bɛɛ ɲagaminen ye!
  Yakovlev y"a jira joona ko:
  - Nin bɛ se ka kɛ, jɛɲɔgɔn Stalin... Nka a bɛ waati ta. Ani, awiyɔn bɛ se ka kɛ sɔngɔba ye.
  Kuntigiba y"a bolo da tabali kan ni dimi ye k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Aw k'a kɛ sɔngɔ gɛlɛn ye ! Wa a bɛɛ lajɛlen na, mɔgɔ bɛ se ka jateminɛ kɛ cogo di nin barokun in kan? An mago bɛ diɲɛ bɛɛ ka awiyɔn na walasa ka nin kelen in dɔrɔn de dilan. Wa o bɛ se ka kɛ bɔyɔrɔ ye.
  Yakovlev y"a kɔlɔsi ko:
  - IL-2 dilanni ka nɔgɔn kosɛbɛ wa a dilanni baara kɛra. Wajibi tɛ ka a bɔ fɔlɔ. O ye awiyɔn ye min bɛ mɛn kosɛbɛ, hali n"a y"a sɔrɔ sisan a ka pankurun bolicogo kɔrɔlen don. Nka sankaba bɛɛ bɛ ni warijɛ ye. An ka ɲi ka juguw ka minɛnw bɔnbɔnw ci.
  Zhdanov y"a kɔlɔsi ni dimi ye ko:
  - An ka aviyɔn ka kan ka kɛ fanga ye hali dɔɔnin !
  Yakovlev ye a kunkolo wuli ko:
  -Kan! Nka hali bi an ka pilotiw de ka fisa diɲɛ kɔnɔ: Anastasia Vedmakova ani Akulina Orlova!
  Stalin y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - nin npogotiginin ninnu tɛ se ka ɲɔgɔn sɔrɔ wa, jugu ka awiyɔn mugan ni duuru nataw kama, n bɛ URSS ka cɛfarin dolow wɛrɛ di u ma !
  Zhukov ye hakilina di ni dusu ye ko:
  - I ka kan ka min ka se nin ma !
  Beria ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  - Anw, an hakili jigira fɛn bɛɛ la, tariku bɛna kiri tigɛ, .
  A ka waati bɛna na kiritigɛ la...
  I n"a fɔ k"a ta sɛnɛfɛn na ka taa a bila atomikɛ marifaw la, .
  A ye jamana ɲɛminɛ ni jigiya ye ka taa ɲɛ!
  K"a sɔrɔ sɔrɔdasijɛkulu mɔgɔw tun bɛ ka ɲɔgɔnye kɛ, npogotigininw tun bɛ kɛlɛ la.
  Wa n"u senkɔniw dɛmɛni ye u bɛ Naziw gosi ani o cɛɲi sennasanbaraw bɛ baara kɛ.
  U bɛ dɔnkili da ko:
  - An dalen b'a la ko diɲɛ bɛɛ bɛna kunun , .
  Fasisiw bɛna ban...
  Wa tile bɛna yeelen bɔ - .
  Sira min bɛ yeelen bɔ kominisi la!
  . SABABU No. 10nan.
  Zuwɛnkalo laban na, Alimanw ye Saratov tigɛ, ani Zuluyekalo tile fɔlɔ, san 1944, u ye baara kɛ ni Sturmmaus siranninba ye u siɲɛ fɔlɔ la. O mobili in, n"a bɛ ni misiri ye min janya ye milimɛtɛrɛ 650 ye, o ye misiri fagalenw ci minnu ye sigida bɛɛ fara ɲɔgɔn kan.
  Npogotiginin minnu tun bɛ nin masin in boli, olu tun bɛ panti dɔrɔn de don, wa u tun bɛ ka saya tiɲɛni nilifɛnw bɔ.
  Npogotigininw ka panti sennasanbaraw tun ye bilen, nɛrɛ ani fin ye. U nana ni saya nilifɛn fagalenw ye.
  U ka komandan Faina y'a sin bilenmanw lamaga ka dɔnkili da :
  - Bonya ka kɛ Kurucɛw ka Kɛlɛcɛw ka waati ye !
  An bɛna se diɲɛ bɛɛ laban na!
  Kɛlɛcɛw ye sɔgɔsɔgɔ ka pan.
  U dɔ la kelen min tɔgɔ ye ko Margaret, o y"a fɔ ko:
  - Sebaayabɛɛtigi Ala bɛ an fɛ !
  Faina sɔnna nin ma:
  - Kɔsɛbɛ! Ani, Siga t"a la, Reich sabanan bɛna se sɔrɔ!
  Npogotiginin y"a sennasanbara kɛ ka dɔnkili da ko:
  -Ni an farala ɲɔgɔn kan, an tɛ se ka se sɔrɔ ! Ni an farala ɲɔgɔn kan, an tɛ se ka se sɔrɔ an kan!
  O la, kɛlɛcɛw ye marifa ci ka senna-tɛgɛrɛ kɛ ka pan n"u sennasanbaraw ye. Kɛlɛcɛw minnu ka bon ni kulu tɔw bɛɛ ye.
  Irma fana bɛ shell dɔ lase automatique drive fɛ ani a bɛ mankan bɔ:
  - Sebaayaba b' an makɔnɔ !
  Npogotigininw, tiɲɛ don, olu bɛ mɔgɔ dɔw cɛ minnu tɛna u dabila abada. Ani u bɛ Soviyetiki jamanaw ka jɔyɔrɔw tiɲɛ ni dusuba ye.
  Albina ni Alvina bɛ u ka seko bɛɛ la, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, wa u b"u ka kɛlɛ kɛcogo jira. U ye npogotigininw ye, an k"a fɔ ko: super!
  Albina, min tun bɛ ka Soviyetiki mobili dɔ gosi n"a senkɔniw ye, o ko:
  - Ne ye super sungurunnin ye !
  Alvina, min bɛ laɲini nata gosi n"a senkɔni gansan ye, a bɛ pan ka wuli k"a kɔnɔbara fasaw kɔrɔta, k"a pɛrɛn ko:
  - ne ye kɛlɛcɛ ye fo ne ye se sɔrɔ fɛn bɛɛ kan pewu !
  Kὲlɛdenw Bɔra ɲɔgɔn na o cogo de la.
  Gerda y"a latigɛ, a ni Charlotte, ka Alemaɲi fɛn kura wɛrɛ kɛ k"a lajɛ.
  Sisan, E-25 yɛrɛ-boli marifa dɔrɔn de bɛ se ka bɔ hakɛ caman na - a dilanni ka nɔgɔn kosɛbɛ, wa a sɔngɔ man gɛlɛn. Hali ni nin modɛli in ye fɔlɔw dɔ ye. Npogotiginin fila filɛ nin ye minnu bɛ bikini la, olu dalen bɛ a kɔnɔ. Mobili in ka dɔgɔ ni mɛtɛrɛ kelen ni tila ye wa o sababu la, a lakananen don kosɛbɛ ani a bɛ ni marifa ye ni girinya dɔgɔyalenba ye.
  Npogotigi fila, Charlotte ani Gerda, minnu dalen tun bɛ u la, olu ye Soviyetiki marifaw ci. U ɲɛfɛ, mobili misɛnninw tun bɛ taa, arajo tun bɛ u ɲɛminɛ, ka minɛnw bɔyɔrɔw labɔ.
  Charlotte bilenman ye kanon ci. A ye Soviyetiki marifa gosi ani k"a disi lamaga, finimugu finman dɔ tun ma datugu kosɛbɛ. A y'a fɔ ko:
  - Tasuma min bɛ ka wuli ka bɔ hyperplasma la !
  Wa o kɔfɛ, Gerda bɛna a bugɔ, ka baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye. A bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - N" ye npogotiginin ye min ka nɛnɛ kosɛbɛ wa n man jugu...
  Marifa min bɛ a yɛrɛ ta, o bɛ a yɛrɛ lamaga. Wa tuma ni tuma a bɛ jɔ. A ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw bɛ jɛgɛn kosɛbɛ, wa o bɛ lakana ɲuman di. Soviyetiki marifaw ka bɔgɔlanw bɛ sɛgɛn ni rikosɛti ye. Wa foyi tɛ o marifa sugu min bɛ a yɛrɛ ta, o bagabaga kunkolo-ni. U bɛ se ka kɛrɛ gosi hali bi. Nka npogotigininw tɛ kɔrɔtɔ. Marifa min bɛ se ka a yɛrɛ boli, o ka fisa ni SU-100 ye, min bɛ ka labɛn hali bi, wa a fana lakananen don ka ɲɛ, a bɛ se ka taama ka ɲɛ, wa o waati kelen na, a ka nɔgɔn.
  Wa, kɛlɛbolo bilenman ka jalenw man ca, walima n"an b"a fɔ ka ɲɛ, a bɛ dilancogo dɔrɔn de la hali bi. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, T-34-85 pankurun, min fanga tɛ n"a ka marifa ye, wa a ka kɛlɛkɛminɛnw barika ka dɔgɔ. Wa Alemaɲi yɛrɛ-boli-minɛn E-25, a sira fɛ, a ka nɔgɔn, a barika ka bon kosɛbɛ kɛlɛkɛminɛnw ni marifaw la.
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ... A cɛ ka ɲi kosɛbɛ ani u ka dɔgɔ. Ani u yɛrɛ ka marifaw bɛ bɔnbɔn kɛ ka...
  Zuluyekalo ka suma, wa npogotiginin minnu bɛ mobili funteni kɔnɔ, olu farikolo bɛ manamana ni sumaya ye. U tɛ se k"u dabila ka kɔsegin.
  Gerda y"a jira ko:
  - a bɛ iko Wehrmacht ka ala barika ka bon , .
  Nka u tɛ barikantanw dɛmɛ...
  Ni Adolf ka sababu ye tiɲɛ ye - .
  Aw ye diɲɛ fanga dɔ da!
  Charlotte ye dɔnkili da ni dusu ye:
  - Ɔwɔ, subagaya mago bɛ " Panther " ni " Tiger " la, .
  Joli caman bɔn ka tɛmɛn siniɲɛsigi bɛɛ kan...
  Wa, siga t"a la ani tulon minnu bɛ kɛ ni kɔnɔnafili ye, .
  Dugukolo kan siya bɛɛ ka bin a gɛnɛgɛnɛ kan!
  Nka ninnu ye Alemaɲi npogotigininw ye, ani Soviyetiki npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ fan dɔ fɛ.
  O la sa, kɛlɛ min bɛ an ɲɛfɛ, o de ka jugu ni tɔw bɛɛ ye. Natasha ni Anyuta ye marifa ci ka bɔ kurun barikama dɔ ka marifa la ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka darapo bɛna kɛ Bɛrɛlin sanfɛ !
  U y'u ɲinw finmanw bɔ kɛnɛ kan minnu bɛ i n'a fɔ perle. Wa i tɛ se ka npogotigininw bali ni minɛnw ye.
  Bolo fila ye kurunba sanfɛyɔrɔ ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw gosi... U bɛ ricochet. Ayi, IS-2 ye mobili jugu ye wa i tɛ se k"a ta nɔgɔya la ten.
  Nka IS-1 min bɛ ka taa npogotigininw kinin fɛ, a bɛ iko a ye bɔnɛ sɔrɔ ka bɔ kanon dɔ la min bɛ degunba la, ka jɔ. Tiɲɛni kɛra cɛ cɛɲi in na.
  Alenka, k"a kɔnɔbara fasaw kɔrɔta, a bɛ dɔnkili da ko:
  - Fɛn o fɛn tɛ Se ka Kɛ, o bɛɛ bɛ Se ka Kɛ an ka diɲɛ kɔnɔ, Newton y'a Sɔrɔ ko fla ni fla bɛ Kɛ naani ye !
  Kɛlɛ in bɛ senna hali bi, a ma ban. Soviyetikiw ka kanon dɔ ye Alimanw gosi. Marusya belebele bɛ bɔgɔdaga don bɔrɔ kɔnɔ. Nin ye npogotigininw ka ɲɛnamaya n"u ka siniɲɛsigi ye. U bɛ dɔnkili da ko:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali , mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan ! Irisi waraw bɛ jugu sɔgɔ, Irisi waraw - foli bɛ kɛ cɛfarinw ye!
  Augustin, min bɛ marifa ci, o ko:
  - Kɛlɛ senuma dɔ kɔnɔ ! O bɛna kɛ an ka se sɔrɔli ye! Irisi darapo ɲɛfɛ, nɔɔrɔ ka ɲɛsin cɛfarin binnalenw ma!
  Wa tuguni, marifa fagalen bɛ mankan bɔ ka mankan bɔ:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali , mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan ! Irisi waraw bɛ ka juguw sɔgɔsɔgɔ, u bolo gɛlɛn don!
  Maria, nin sungurunnin min kunsigi ye sanu ye, o bɛ tanki ɲɛminɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka fasisiw sɔgɔ kosɛbɛ !
  Alemaɲikaw bɛ ka gɛlɛya sɔrɔ kɛlɛ fana bɛ ka kɛ sankolo la. Nka hali bi Yak-9 ka dɔgɔ kojugu teliya ni marifako la ka tɛmɛ Alemaɲi taamasiyɛnw kan. Kɛlɛ bɛ ka taa ɲɛ cogo bɛnbali la.
  Marcel, nin piloti ace kabakoma in ye baara ɲuman kɛ kɛlɛ sanw kɔnɔ. Ni an y"a fɔ ka ɲɛ, kabako ani kabako don. A selen kɔ awiyɔn kɛmɛ ni bi duuru la a ye Knight"s Cross of the Iron Cross sɔrɔ ni warijɛ oak bulu npanw ni diamantw ye. A selen awiyɔn kɛmɛ naani jigintɔ la, a ye nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross sɔrɔ ni sanu okɛ buluw ye, npanw ani diamantw. Avion kɛmɛ duuru kɔnɔ a ye Order of the German Eagle sɔrɔ ni diamant ye, ani kɛmɛ wolonwula ni bi duuru kɔfɛ, Knight"s Cross of the Iron Cross ni platinum oak buluw ye npanw ni diamantw ye. Wa, a sera awiyɔn ba kelen ma, a ye Kurucɛba sɔrɔ min tɔgɔ ye ko Knight"s Cross.
  Piloti min ɲɔgɔn tɛ yen, o sera ka sebaaya caman sɔrɔ sanfɛla la. Wa a tun bɛ balo la hali bi. Kɔsa in na, Marcel kɔrɔtara ka kɛ jenerali ye. Nka a tun bɛ awiyɔn boli hali bi i n"a fɔ a yɛrɛ ka awiyɔn bolila.
  I n"a fɔ u b"a fɔ cogo min na, a tɛ jeni tasuma na, a tɛ bin ji la. San caman kɛlɛ kɔnɔ, Marcel ye sogo ɲininikɛla ka hakilina sɔrɔ. A kɛra super-legendaire pilote ye ani a diyara mɔgɔw ye kosɛbɛ.
  . Nka a tun bɛ ni ɲɔgɔndan barikama wɛrɛ ye - Agave ni Albina ani Alvina, olu fana kelen-kelen bɛɛ tɛmɛna mobili ba kelen binna jate kan. Ani Agave ye Marcel minɛ joona kosɛbɛ. Nka a ka dɔgɔ kosɛbɛ hali bi, wa a ma bɔnɛ kɛlɛcɛ kelen na fɔlɔ.
  Npogotiginin ye pedaliw digi n"a sennasanbaraw ye minnu sɔgɔlen don, ka fiɲɛbɔlanw ci. Wa sisan, Soviyetiki IL-2 mobili naani binna.
  Agave bɛ sɔgɔsɔgɔ k"a fɔ ko:
  - Ka se hakɛ dɔ ma, an bɛɛ ye npogotigininw ye ! Nka n" bɛ ni nɛrɛmuguma ye!
  Wa tugun, sungurunnin y'a kɔdon. A bɛ URSS ka awiyɔn wolonwula ci u ka pɛrɛn kelen kɔnɔ - PE-2 wɔɔrɔ ani TU-3 kelen, ka sɔgɔsɔgɔ :
  - En général, ni n t"a super ye, o tuma na n" ye hyper ye !
  Agave, tiɲɛ na, a ye muso ye. Piloti bɔra Lusifara fɛ. Kosɛbɛ cɛɲi misiwolo blonde.
  Yan, a bɛ pɛrɛn wɛrɛ ci ka Soviyetiki Yak-9 awiyɔn 8 ci siɲɛ kelen ani ka bip kɛ:
  - Ne de ye daɲɛw dabɔbaa ye ani ka kɛwalew kɛ ka tɛmɛ tɔw bɛɛ kan !
  Npogotiginin tɛ naloman ye tiɲɛ na. A bɛ se ka fɛn bɛɛ kɛ ani a bɛ se ka fɛn bɛɛ kɛ. I tɛ se k'a wele ko privé.
  Ani a senw ye tann ye ten, graceful...
  Nka Mirabela bɛ ka kɛlɛ kɛ n"a ye... Waati jan kɔnɔ, Pokryshkin tun ye Soviyetiki ace ɲuman ye. A ye URSS ka cɛfarin sanu dolow duuru lajɛ, a kɛlen ka awiyɔn kɛmɛ ni mugan ni wolonwula ci. Nka o kɔ, a sara. O kɔ, mɔgɔ si ma se k"a ka jatebɔ tiɲɛ. Ka fara Anastasia Vedmakova ni Akulina Orlova kan. Wa kɔsa in na dɔrɔn Mirabela fana ye Kozhedub Tɛmɛ Yak-9 sɔgɔlen dɔ kan. Wa, a kɛlen ka awiyɔn kɛmɛ ni biwɔɔrɔ ni kɔ ci, a kɛra URSS ka cɛfarin ye siɲɛ wolonwula.
  Nin ye Terminator sunguru ye! Mɔgɔ min bɛ i n"a fɔ ale, o bɛna sow bolitɔ dɔ jɔ ka don bugu jenilen dɔ kɔnɔ.
  Ani hali ka nɛnɛ ka tɛmɛ o kan.
  Mirabela ye ko gɛlɛn dɔ sɔrɔ. N labanna ka don denmisɛnw ka baarakɛyɔrɔ dɔ la. A sennasanbara ani fini jɛman dɔ don, a ye kungo tigɛ ani ka jirisunw tigɛ. A barika tun ka bon kosɛbɛ ani a tun kɛnɛyara kosɛbɛ. Nɛnɛ jugumanba kɔnɔ, a tun bɛ taama sennasanbara la ani kasobon pijama kɔnɔ. Ani siɲɛ kelen dɔrɔn, ne tun bɛ sɔgɔsɔgɔ.
  Tiɲɛ don, o ko in kɔlɔsira ɲɛfɛla fana na. Waati jan kɔnɔ, Mirabela ye kɛlɛ kɛ senna-sɔrɔdasi la, o kɔfɛ, a kɛra awiyɔn bolila ye. Mirabela y"a ka tasuma batiseli fɔlɔ sɔrɔ Moskow kɛlɛ la, a taara yen o yɔrɔnin bɛɛ koloni kɔfɛ. Wa yen, a y'a yɛrɛ jira ko a fari ka nɛnɛ.
  A ye kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani a tun bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye nɛnɛba kɔnɔ min ye Wehrmacht kurunba farikolo tiɲɛ tiɲɛ na. A tun ye o sunguru dangalen sugu ye, min tɛ se ka se sɔrɔ a kan. Wa, a ye se sɔrɔ kosɛbɛ.
  Mirabela tun dalen bɛ URSS ka se sɔrɔli la sɔɔni. Nka waati bɛ tɛmɛn. Mɔgɔ minnu tɔɔrɔla, olu bɛ ka caya ka taa a fɛ, nka se sɔrɔli tɛ na. Wa a bɛ kɛ siranfɛn ye tiɲɛ na.
  Mirabela bɛ siko kɛ ka se sɔrɔ ani ka se sɔrɔ. URSS dolow wolonwula b'a bolo - nin ka ca ni mɔgɔ tɔw bɛɛ ye ! Ani danga, a ka kan n"a ka jaabiw ye! Wa a bɛna taa a fɛ ka sɔrɔdasi gengenjiri ta. Hali ni Stalin fagara kɔfɛ, a ka baara bɛ balo!
  Npogotiginin dɔ bɛ don ka to ka ɲɔgɔn lajɛ... A ye Alemaɲi XE-162 laban fili ka jigin ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Aerobatique (Aerobatique) ! Ani crew kura dangalen dɔ!
  Tiɲɛ na, npogotiginin cool. Kobra lakika bɛ se ka caman kɛ.
  Mirabela ye dolow kura ye...
  Kɛlɛ in bɛ senna tile damadɔ kɔnɔ fo dɔgɔkun kura ka na ani zuluyekalo tile 8 san 1944... Soviyetiki IS-2 ye tiɲɛni sɔrɔ wuluwuluw ni siraw la - a bɛ ka dilan. Ɔwɔ, o kɛlɛ jugu ni hinɛ tɛ min na. Ani a bɛna mɛn fo waati jumɛn?
  Wa sisan Gerda tɛmɛna Knisel ni Wittmann kan pankurunw tiɲɛnen hakɛ la.
  U bɛ se ka u yɛrɛ tanga cogo di ka taa-ka-segin kɛ? U bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini dɔrɔn kɔnɔ. Npogotigininw ye lafiɲɛ wɛrɛ kɛ, ka Soviyetiki denmisɛnw tɔɔrɔ dɔɔnin tugun. Wa sisan, u tun bɛ ka gɛrɛ pankurun kɛmɛ saba tiɲɛnenw hakɛ la. Wa u tun bɛ se ka jate sara dɔ la min ɲɔgɔn ma deli ka sɔrɔ fɔlɔ: nɛgɛso kuruwa Knight"s Cross dolow ni warijɛ jirisun buluw, npanw ani diamantw.
  Ninnu ye npogotigininw ye!
  Gerda ye marifa ci Soviyetiki mobili la. A bɛ sankanso tigɛ ka pɛrɛn ko:
  - N ye fɛn ye dɛ !
  Wa a bɛ marifa ci tugun. A bɛ don T-34-85 kɔnɔ. Ani sɔgɔsɔgɔninjɛ:
  - Faso Alimanjamana !
  Npogotiginin bɛ ka kirin. Wa a bɛ baara kɛ kosɛbɛ... Ɔwɔ, a bɛ ni o ɲɔgɔnna stratégique streak ye. A bɛ san 1944 zuluyekalo cɛmancɛ la kaban... Kɛlɛ bɛ taa ɲɛ ka taa a fɛ... A t"a fɛ ka jɔ. Kɛlɛbolo bilenman b"a ɲini ka taa ɲɛ yɔrɔw la minnu tɛ kelen ye. Nka aw k"aw janto, hadamadenw ka nafolo man ca.
  Ani Irisi jamana bɛ ka joli bɔn.
  Misali la, Hans Feuer. O ye Ordre de la Croix de Nɛgɛ sɔrɔbaga fitinin ye, Classe fɔlɔ. Wa o kɔfɛ, a kɛra nɛgɛso kurucɛ ka kɛlɛcɛw ka kuruwa sɔrɔbaga fitinin ye Soviyetiki jenerali dɔ minɛni kosɔn.
  Ɔwɔ, tiɲɛ na, nin ye nɛnɛba ye.
  Ani cɛdenw b"u yɛrɛ jira k"u fari ka nɛnɛ kosɛbɛ.
  Hans Feuer ye kɛlɛcɛ ye min jigi tigɛlen don. Cɛdennin bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ jaba, nɛnɛ na, funteni na, samiyɛ ni fonɛnɛ na, a bɛ suruku dɔrɔn de don.
  Den in bɛ grenadew fili n"a senkɔni gansanw ye, wa a kɛra nsiirin ye.
  Nin ye fɛn ye min ka di kosɛbɛ tiɲɛ na!
  Hans tɔgɔ bɔra san kɛmɛ caman kɔnɔ! Hali ni a kɛra anti-hero dɔrɔn ye!
  Wa a bɛɛ lajɛlen na, nin kɛlɛ in min tɛ se ka da a la ani min ka jugu kosɛbɛ, o bɛ ka kɛ yan... AI o AI bɛ ban.
  Agave bɛ sankolo la tugun ani a bɛ Soviyetiki mobiliw ci. A ye kungo-kɔnɔ-fɛnw ɲininikɛla ye ani fɛnɲɛnamafagalan ye. A bɛ jugu gosi.
  A ye mobili minnu gosi, olu binna duguma. Wa o kɔfɛ, sungurunnin bɛ marifa ci dugukolo fanga ma. A bɛ IS-2 gosi. Wa a bɛ ŋɛɲɛ kɛ:
  - Ne de ka fisa ! Ne ye sunguru ye min bɛ juguw faga!
  Wa tugun a bɛ Tɛmɛ fiɲɛ laɲiniw kan. Nin ye pankurunw ni mobili bɛɛ tiɲɛbaga ye minnu bɛ pan ka marifa ci.
  Nka E-5 tanki fitinin dɔ filɛ nin ye. Masina min girinya ye tɔni wolonwula ye. Kɛlɛcɛw ka kɔrɔbɔliw tɛmɛni. Ani a bɛ jugu sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ.
  Wa ni dɔnkilida waati sera, mɔgɔ si tɛna an bali walima ka se sɔrɔ an kan!
  E-5 bɛ boli ka taa a yɛrɛ fan fɛ ka marifa ci a taatɔ. Wa o tanki sugu tɛ se ka jɔ. Ani a bɔgɔlanw bɛ ricochet.
  Wa mobili kɔnɔ, denmisɛnnin san tan dɔ sigilen bɛ yen, n"o tɔgɔ ye ko Friedrich, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa n bɛna kɛ super fighter ye tiɲɛ na !
  Wa a ye marifa ci tugun... Wa a bɛ sankanso cɛmancɛ yɛrɛ de gosi. Wa a ka tiɲɛni fanga, hali n"a ka dɔgɔ a ka ca, o ka bon kosɛbɛ.
  Ani sankolo la Helga bɛ kɛlɛ kɛ. Npogotiginin sennasanbara dɔ min bɛ bikini don, o bɛ ka warisɛbɛnw sɛbɛn. Ani a bɛ nisɔndiya a ka ɲɛtaa kabakomaw la.
  A b"a senkɔniw jira Soviyetiki mobili dɔ la, k"a tasuma don a la, o kɛra sababu ye kɛlɛkɛminɛn bɛɛ lajɛlen dɔ pɛrɛn ni marifaw ye.
  Nin ye nɛnɛ ye ani dibi don.
  Ani Agave bɛ taa ɲɛfɛ... Wa fana a bɛ kɛlɛ kɛ.
  A bɛ san 1944 Awirilikalo la kaban... Kɛlɛbolo bilenman ma se ka ɲɛtaa sɔrɔ yɔrɔ si. Nka Alimanw fana tɛ Se ka ɲɛtaa caman Kɛ. Dugukolo jukɔrɔ pankurun siranninw bɛ ka taa kɛlɛ la. Nka u ye fɛɛrɛw dɔrɔn de ye.
  Npogotigininw girinna dugujukɔrɔ, ka Soviyetiki marifaw batiri dɔ tiɲɛ, ka segin ka segin.
  O waati kelen na, tutigɛbaga fila-fila minɛna. Npogotigininw ye cɛden minɛlenw ka finiw bɔ u la, k"u tɔɔrɔli daminɛ. U ye tutigɛbagaw bugɔ ni nɛgɛ ye, ka tila k"u senkɔniw tobi ni tasuma ye. O kɔ, u y"a daminɛ ka n senkɔniw kari ni nɛgɛfugulan funtenimanw ye. Cɛdenw ye kulekan bɔ kungo dimi fɛ. A laban na, npogotigininw ye dolow jeni u disi la ni nɛgɛ funteni ye k"u ka cɛ dafalenw tiɲɛ n"u ka butikiw ye. Fɛn laban ye tutigɛbagaw ban ani u binna dimi fɛ.
  Npogotigininw, kuma surun na, u ye baara kɛcogo ɲuman jira. Nka tuguni, Alimanw ma foyi sɔrɔ min nafa ka bon.
  Marifa barikamaw minnu bɛ se ka boli u yɛrɛ ye: "Sturmmaus", minnu bɛ ci Soviyetiki jɔyɔrɔw la. U ye tiɲɛni ni tiɲɛni caman kɛ. Nka Soviyetikiw ka binkanni-aviyɔn dɔ ye mobili dɔ gosi, Krautw seginna.
  Saratov tun bɛ ka a bolo minɛ hali bi san 1944 Awirilikalo la. Tiɲɛ don, Alemaɲikaw sera ka Uralsk dugu minɛ Kazakstan jamana na, ka taa Orenburg fan fɛ.
  Yan fana Albina ni Alvina bɛ fiɲɛ na, nka nin sen in na, u bɛ pankurun wulilen dɔ kan min bɛ kɛ k"a lajɛ. U b"u jira ni u senkɔni gansanw ye ka joystick butɔni digi ani k"o kɛ ni seko ye kosɛbɛ.
  Npogotigininw, tiɲɛ na, u bɛ aerobatique (aerobatique) kɛcogo ɲuman jira. U y"u ka disiki sama, ani Soviyetiki pankurun tan ni fila binna.
  Albina bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Furulen jɔli kulu ! Dolow bɛna bin yen!
  Ani a b"a ka mobili wuli tugun. Wa npogotigininw bɛ Kɛlɛbolo bilenman tiɲɛ. Ka fara o kan, ka ɲɛ...
  Alvina fana ye Soviyetiki awiyɔn tan ni fila ci ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Npogotiginin dibi la, wa npogotigininw tɛ fewu !
  O laban in ye tiɲɛ ye. O furuɲɔgɔnma fila ye ɲɛnajɛba kɛ ni cɛw ye. Wa a tun bɛ fɛn sugu bɛɛ kɛ. Npogotigininw tun bɛ cɛw kanu - o diyara u ye ! Wa kɛrɛnkɛrɛnnenya la n"i bɛ baara kɛ ni i nɛnkun ye.
  Npogotiginin dɔ min ka bon kosɛbɛ... U ye tutigɛbaga tɔɔrɔ... Fɔlɔ u y"a ka finiw bɔ a la ka ji daga fila-fila bɔn a dawolo la. O kɔ, u nana ni nɛgɛ funteniman ye kɔnɔbara fununen na. Ani u ye jeni cogo min na! Tutigɛbaga pɛrɛnna kungo dimi fɛ... Kasa jenilen dɔ tun bɛ yen.
  Alvina y"a gosi a kɛrɛ fɛ ni nɛgɛ funteni ye. Ani a b"a fɛ ka ŋɛɲɛ kɛ cogo min na... A bɛ nisɔndiya kosɛbɛ.
  O kɔ, a ye dɔnkili da ko:
  - n sɛgɛnnen don ka kɔfɛla tɔɔrɔ - n b'a fɛ ka n ka nisɔndiya tulo geren !
  Ani a bɛna ŋɛɲɛ kɛ cogo min na! A na a ka perle ɲinw bɔ kɛnɛ kan! Nin sungurunnin in ka di a ye ka mɔgɔ faga, sungurunnin dɛ!
  Wa sungurunnin senw bɛɛ ye fɛn jɛlenw ye ani u cɛ ka ɲi. A ka di a ye ka taama sennasanbara kan kɔɔriw kan. Ani fana ka tutigɛbaga minɛlenw gɛn. U bɛ sɔgɔsɔgɔ kosɛbɛ ni u senkɔniw tobira. Hali Alvina b"a ye ko a bɛ nisɔndiya kosɛbɛ. Ani Albina fana ye sungurunnin ye, an k"a fɔ k"a jɛya - super! Cogo min na i bɛ se ka i jugu dɔ kɔkili dawolo la. Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ye npogotiginin ye min ka bon kosɛbɛ !
  Ani a b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan i n"a fɔ perle. Min bɛ manamana i n"a fɔ a polisilen don. Ani kɛlɛcɛ in bɛ mɔgɔ kabakoya! Nin bɛ se ka kɛ fɛn ye min tɛ se ka fɔ nsiirin kɔnɔ walima min tɛ se ka ɲɛfɔ ni sɛbɛnnikɛlan ye!
  Soviyetiki kɛlɛcɛ fila bɛɛ, Yaks, Laggies, Pawns ani Ili, bɛ ka bin sankolo la. Cɛɲiw bɛ baara kɛ. Siga si t'u la. Ani o kungo ni nisɔndiya cɛɲi suguw.
  Kɛlɛcɛw bɛ joystick mara n"u sennasanbaraw ye ani ka bin Risi mobili kan. U bɛ digi tuma min na, u bɛna kɛlɛcɛw sɔgɔsɔgɔ, i n"a fɔ u bɛ kristalɛ gosi ni bere ye. Npogotigininw ye hinɛbaliw ye ani hinɛ tɛ u la. Dimi fanga ni dimi tasuma bɛ u kɔnɔ. Ani dannaya min bɛ se sɔrɔli la. Hali ni kɛlɛ in bɛ sen na ni URSS ye a bɛ sàn naani dɔrɔn Bɔ sisan. Nka a t"a fɛ fana ka ban. Albina ni Alvina bɛ u ka mɔgɔw fɛ kosɛbɛ. Wa u t"a fɛ ka kɔsegin walima ka jɔ dɔɔnin. Wa u bɛ Taa u yɛrɛ fan fɛ ka jugu Ram.
  Albina, min bɛ ka Soviyetiki awiyɔnw bin, a bɛ pɛrɛn ko:
  - Npogotiginin sɛgɛnnen don kasi la, n"a ka fisa n"a ye ka basi sanbara jigin !
  Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ cogo min na k"a ka perle ɲinw fiyɛ cogo min na. Ani cogo min na a b"a fɛ sisan cɛ ka sɔrɔ. A ka di a ye ka cɛw minɛ ka caya. O ka di a ye kosɛbɛ. A bɛna i ta ka i minɛ ka muso minɛ ka a kɛ muso ye.
  Albina bɛ mankanba bɔ:
  Npogotigininw ka cɛnimusoya ye cɛnimusoya ye
  Nin ye ɲɛtaa ba ye!
  Wa kɛlɛcɛ bɛna ŋɛɲɛ bɔ... Wa an k"an juguw bɛɛ faga tugun. Fanga caman b"a la. Ani a falen bɛ farikolo fanga la.
  Ani Alvina bɛna mankanba bɔ:
  - An ka jugu kari ka kɛ bitikiw ye !
  Ani kɛlɛcɛ bɛna ŋɛɲɛ daminɛ ni timinandiya ye! Ani n y"a miiri a cɛdenw tun bɛ ka paw kɛ cogo min na. Nka an k'a fɔ dɔrɔn ko a ka di.
  Sɛtanburukalo sera an kan kaban... Tile bɛ ka dɔgɔya ka taa a fɛ. Tilemana tile fɔlɔ la, Irisi cɛdenw bɛ boli sennasanbara la ka tɛmɛn nɛnɛ kan min binna sisan Irisi woroduguyanfan maraw la. U bɛ ŋɛɲɛ kɛ u yɛrɛ la, ka sɔgɔsɔgɔ kɛ u yɛrɛ la, k"u ka torosunw jira Alemaɲikaw la.
  Tutigɛbaga minnu bɛ ni kravati bilenmanw ye, kunsigi surunw, dɔw yɛrɛ ka surun. U bɛ boli ka pan. U sennasanbaraw tɛ nɛnɛ kosɛbɛ. U kɛra fɛn gɛlɛnw ye kosɛbɛ. Npogotigininw fana bɛ boli, u fana tɛ ni sanbara ye. Senkɔniw pinki, bulama bɛ manamana tile fɛ. Soviyetiki npogotigi kabakomaw. A nɔgɔlen, farikoloɲɛnajɛla, a delila ka wasa kɛ ni fɛn fitinin ye.
  Wa bɛɛ bɛ sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ u ɲinw na... Tile fɔlɔ ye nisɔndiya ni minnɔgɔ lakika ye yeelen ni danfɛnw na !
  Wa fiɲɛ kɛlɛ bɛ kɛ sankolo la. Mirabela, nin ye Soviyetiki awiyɔn bolila numuya fɔlɔ ye min bɛ Alemaɲi awiyɔn wɛrɛ ci. Wa i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, sungurunnin in bɛ bikini dɔrɔn de don. Badaa badaa kamalennin ani a tɛ tunun abada. O fanga dogolen bɛ a kɔnɔ alako ta fan fɛ.
  Nka, a ka di Mirabela fana ye ni cɛw magara a la. O ka di a ye kosɛbɛ. O de y"a to a ye piloti ye... Ni npogotiginin farilankolon, farikolojidɛsɛ bɛ mugu cɛw bolo fɛ, o ye nisɔndiyaba ye tiɲɛ na. Ani ɲɛnajɛba!
  Mirabela ye Naziw ka mobili wɛrɛ gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ye blindé ye !
  Npogotiginin yɛrɛ bɛ panneau de contrôle (panneau de contrôle) gosi n"a sennasanbara jɛlenw ye minnu ye bulama ye. A cɛ ka ɲi kosɛbɛ. Ani min tɛ se ka ladege.
  Mirabela bɛ bɔ o la. Ani Agave bɛ pan ka taa a fan fɛ. A laban na, muso kɛlɛcɛ-pilotɛri fila minnu tun bɛ ɲini ka ɲɛtaa sɔrɔ kosɛbɛ, olu ye ɲɔgɔn sɔrɔ. U bɛ marifa ci ɲɔgɔn na ka bɔ so lamininen dɔ la. U b"a ɲini k"a sɔrɔ yɔrɔ jan. Nka a tɛ ɲɛ kosɛbɛ. Cɛɲi fila bɛɛ bɛ pan ka bɔ marifaci sira kan. Wa u y"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan ni fanga ye. Ayiwa, musow ye musow ye. U bɛ ɲɔgɔn ɲɛw lajɛ kosɛbɛ. K"a Fɔ k"a jɛya, kunkolo-ni-kan ani u bɛ marifa Ci tugun. Alemaɲi ME-262 X ka marifaw ka fisa hali bi ka tɛmɛ Yak-9 T kan, wa Soviyetiki mobili in binna...
  Nka Mirabela sera ka bɔ kɛnɛ kan, a bɔnɛna a ka awiyɔn na a siɲɛ fɔlɔ la a ka awiyɔn bolicogo la. Min ka jugu ni bɛɛ ye, o ye ko a labanna ka kɛ juguw ka mara kɔnɔ. Wa nin ye ko jugu ye. Ɔwɔ, o ɲɔgɔnna siniɲɛsigi tigɛli ɲɔgɔn tɛ. Wa san 1944 sɛtanburukalo tile fɔlɔ, diɲɛ kɛlɛba filanan san duurunan kaban, diɲɛ bɛ Changé, nka Fuhrer ka mara tariku tulon wɛrɛ la, o tora.
  Saratov labanna ka bila Soviyetiki sɔrɔdasiw fɛ, ani Wehrmacht kɛlɛbolo gɛrɛla Kuibyshev la.
  Kɛlɛ juguw fana bɛ ka kɛ Orenburg dugu kama.
  Sennasanbara Tamara bɛ kɛlɛ kɛ yen, a bɛ pakew fili a juguw ma, k"u gɛrɛntɛ n"a sennasanbara gansan ye ani ka pɛrɛn:
  - nɔɔrɔ ka kɛ kominisi jamana ye !
  Veronica ye marifa ci a juguw la. A bɛ binkannikɛlan pake fili n"a senkɔni gansanw ye, ka pɛrɛn ko:
  - Kominisi hakilinaw kama !
  Victoria, ka marifa ci a juguw la, k"o kɛ i n"a fɔ Robin Hood min bɛ bikini na, a bɛ sɔgɔsɔgɔ, ka bɔnbuw fili jugu ma n"a senkɔni jɛlenw ye ani ka kule:
  - nɔɔrɔ ka kɛ kominisi waatiw ye !
  Olya, ka marifa ci jugu la k"u tigɛ ka jigin ni sɔgɔlan ye, o y"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Soviyetiki jamana ka bonya n'a nɔɔrɔba kosɔn !
  Wa n"a senkɔniw ye, a bɛna fanga belebeleba dɔ fili tugun min bɛ se ka bɔn, fanga min bɛ se ka tiɲɛni kɛ.
  Larisa, min tun bɛ marifa ci Naziw la, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - N ka jamana Irisila, i bɛ di Ala fɛ fo abada sankolo bulu jukɔrɔ !
  Ani winks at a jɛɲɔgɔnw...
  Agafya, min tun bɛ marifa ci Naziw la, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Orenburg tɛna a dabila abada ! An bɛna kɛ Fasokanw juguw kɛlɛ!
  Npogotigininw cɛsirilen don ani u b"a fɛ tiɲɛ na ka kɛlɛ kɛ fo ka se joli laban yɛrɛ ma.
  Orenburg bɛ ka a minɛ hali bi. Nka san 1944 Sɛtanburukalo tile 3, binkanni daminɛna Kuibyshev kan. Wa tiɲɛ na nin man ɲi URSS ma.
  Alenka ye marifa ci Naziw la, ka pɛrɛn ko:
  - Kominisi ta fan fɛ, Soviyetikiw ka jamana !
  Wa tuguni, n"a sennasanbara ye, a bɛna grenade dɔ ci min bɛ fanga tiɲɛ.
  Anyuta ye marifa ci a juguw la ka pɛrɛn ko:
  - An ka Kuibyshev lafasa !
  Ani ni i senkɔniw ye, pake dɔ bɛna fili ni fanga ye min bɛ mɔgɔ faga.
  Wa a bɛna jugu caman tigɛtigɛ.
  Alla, ka marifa ci Krauts la, a bɛ sɔgɔsɔgɔ ani k"a disi lamaga:
  - Polesie ka cosmique sanfɛyɔrɔw kama !
  Wa n"a ka sennasanbara gansan ye a bɛna a yɛrɛ di grenade ma Fritz-binkannikɛlaw bɛɛ halakili n"u ka saya dafalen kama.
  Maria, ka marifa ci Naziw la, ani n"a sennasanbara ye fanga fili min ye Fritz paralize, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - A bɛ kurun kɔnɔ !
  Ani sungurunnin bɛna ŋɛɲɛ kɛ a fogonfogon sanfɛ!
  Marusya, n"o ye marifa ci fasisiw ka cakɛdaw la ani ka grenade tiɲɛnen dɔ fili n"a senkɔni gansanw ye, o ye tweet kɛ ko:
  - Bonya ka kɛ kominisi ni se sɔrɔli ye !
  Matryona y"a fɔ ni nisɔndiya ye, ka pɛrɛn fagalen wɛrɛ ci ani ka Fritz tigɛ ka jigin:
  - Fasodenɲumanya ye senuma ye !
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ cɛfarinw.
  Fɛnɲɛnɛma-minɛn kɔrɔbɔli kɛra a daminɛ na dɔrɔn, o kɔfɛ, a ma ɲɛ.
  O la sa, Albina ni Alvina ye kɛlɛ kɛ tugun sisan ME-309 kan, o ye masin ye min bɛnnen don kosɛbɛ u ka cogoya ma.
  Npogotigininw ye marifa ci Soviyetiki awiyɔnw na ani u ye pɛrɛn:
  - Parc outstanding, ani spaghetti ɛntɛrinɛti !
  Albina ye marifa ci a jugu ma min tun laɲininen don koɲuman, ka Soviyetiki mobili dɔ gosi, k"a sennasanbara jira ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - n ka taama fɔlɔ bɛna kɛ fagali ye jugu ma !
  Alvina fana ye marifa ci jugu la. A y'a tigɛ ka ɲɛ k'a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k'a fɔ ko:
  - Kominisi ye ne ka siniɲɛsigi ye !
  Wa n"a senkɔni gansanw ye, a ye laɲini wɛrɛ gosi.
  Npogotigininw bɛ ka kɛlɛ kɛ hali bi mobili kɔrɔ dɔ kɔnɔ. Kɛlɛcɛ minnu bɛ boli ni propulseur ye, olu ma bɔ baara la fɔlɔ. Ka fara o kan, hali bi an ka kan ka dege jet masinw na ani ka fɛn bɛɛ labɛn u ye. Wa o kɛli man nɔgɔ ten.
  Albina, min tun bɛ marifa ci Soviyetiki mobiliw la, o y"a kɔlɔsi cogo bɛnnen na ko:
  - n bɛna kominisi waati da ani ka mansamara ɲɛminɛ ka taa dolow la !
  Wa n"a sennasanbara jɛlen ye, a bɛ pedaliw digi.
  Alvina, min tun bɛ marifa ci Irisi bolifɛnw na, ka bugɔli kɛ u kɔnɔ yɛrɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - An ka laɲini ye Aryan kominisi ye !
  Wa tugun, kɛlɛcɛ tun bɛ baara kɛ n"a senkɔniw ye. Wa a ye wale kɛ joona kosɛbɛ.
  Npogotiginin fila bɛɛ seginna tuma min na, u kɛlen kɔ k"u ka kɛlɛkɛminɛnw bɛɛ kɛ, u y"a to u farikolo ka ko jisigiyɔrɔ la. Cɛ cɛɲiw y"u bugɔ ni bɔrɔw ye. Albina, min tun bɛ ka a yɛrɛ sumaya, o y"a jira ko:
  - Halibi, cɛw mago bɛ !
  Alvina sɔnna nin ma:
  - Siga t'a la, a mago bɛ a la ! Hali ni an musow cɛ ka ɲi kosɛbɛ!
  Albina ye ŋɛɲɛ kɛ ka sɔgɔsɔgɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - mun na muso mago bɛ cɛw la walasa mɔgɔ ka bugɔ !
  Npogotigininw, tiɲɛ na, u bɛ sɔn o ma.
  Helga ni TA-152 ye marifa ci Soviyetiki pankurunw na ka bugɔ u kɔnɔ, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ Kaiser ka kominisi ye !
  Npogotiginin ye ŋɛɲɛ kɛ.
  Agave bɛ sankolo la ka Soviyetiki awiyɔnw ɲini. Yak-9 min dilanni ka nɔgɔn, o bɛ ye ka caya sankolo la. Nka, nin mobili in barika man bon ten. T bεε bεε bε bεn a ma ni milimɛtɛrɛ 37 kanon ye wa a bɛ Se ka Fritz dɔ sɔgɔ ni dimi ye.
  Agave bɛ marifa ci ka bɔ yɔrɔ jan a ka ME-262 kan, ka dɔnkili da a nugu fɛ:
  -Ne ye hakilitigi ye diɲɛ kɔnɔ, ne bɛ juguw faga ɲɛgɛn kɔnɔ !
  Ani ka ɲɛji cɛ a ka mɛlɛkɛw la sankolo la.
  Nka yan, Mirabela bɛ fiɲɛ na tugun. Nin sungurunnin in, hali ni bɔnɛ bɛɛ bɛ a la, a dusukun tɛ bɔnɛ a la.
  Wa a yɛrɛ bɛ dɔnkili da daminɛ, ka dɔnkili da a taatɔ;
  N donna Komsomol la ka tulon kɛ,
  Npogotigi cɛɲi sugo...
  Ne tun b"a miiri ko diɲɛ bɛna kɛ banbali ye Mɛkalo, san 1999.
  Don o don ye samiyɛ wolo ye !
  
  Nka kun dɔw kosɔn a ma ɲɛ, .
  Cogo dɔ la n tɛ se ka bin kanuya la...
  Bon, a fɔ n ye cɛw n b'aw deli,
  Ɲɛnamaya ye kurunba ye min barika ka bon kosɛbɛ!
  
  O yɔrɔnin bɛɛ, kɛlɛ barika banna ka sanpɛrɛn,
  Ani saya sanfiɲɛba dɔ girinna...
  Ani ne ka npogotigininw farikolo barika ka bon, .
  I bɛ se k"i yɛrɛ bila binkanni kɔrɔ o yɔrɔnin bɛɛ!
  
  Dannaya kɛ ne la, ne t"a fɛ ka n dabila, .
  Kɛlɛ kɛ Fasokanw kama fo ka se a laban ma...
  An bɛ grenadew ta kɔfɛbagan barikama dɔ kɔnɔ,
  Stalin y"a fa bila a nɔ na dusukunw na!
  
  Kɛlɛcɛw ka bon kosɛbɛ Irisi jamana na.
  An bɛ se ka hɛrɛ ni lafiya lakana...
  Sankolo dolow ye velours ji bɔ, .
  Wa, sogo ɲininikɛla jiginna ka kɛ tulonkɛ ye!
  
  N ye sunguru sennasanbara ye min bɛ kɛlɛ kɛ
  A falen bɛ kɔrɔbɔli ni kanuya la...
  A na kɛ, ne bɛ yɔrɔ dɔ dɔn alijɛnɛ in kɔnɔ,
  I tɛ se ka nisɔndiya sabati joli kan!
  
  Fasodenɲumanya kɛlɛcɛbaw,
  An bɛna kɛlɛ kɛ kosɛbɛ Moskow kɛrɛfɛ...
  Wa o kɔfɛ, sugo min bɛ kominisi kɔrɔ, .
  Dugukolo jukɔrɔla kɛlɛ ni Sitanɛ ye!
  
  Risi cɛ jagɛlɛnw, .
  Ko u bɛ kɛlɛ kɛ tiɲɛ na fo ka se a laban ma...
  U bɛ marifa ci ni marifa ye,
  Ni aw mago bɛ sanu masafugulan na!
  
  Hali marifa kelen tɛ se k"an bali
  Yesu Ala belebeleba kununna...
  Sa minɛbaga ka donw tɛmɛna, .
  A yeelenna ka tɛmɛ fɔlɔ kan ka bɔ sankolo la!
  
  N b'i kanu, Lada kanulen,
  Ala min ka bon kosɛbɛ Svarog bɛna kɛ nɔɔrɔ la...
  An ka kan ka kɛlɛ kɛ Irisi jamana kama,
  Ala Finman min ka fisa ni tɔw bɛɛ ye, o bɛ an fɛ!
  
  Aw kana na ni Risikaw ye u gɛnɛgɛnɛ kan, .
  Aw ka da a la, an farikolo tɛ se ka bali...
  Stalin ni Lenin belebele bɛ an fɛ,
  I fana ka kan ka tɛmɛ nin ɛkizamɛn in na!
  
  Faso dimi fana bɛ an dusukun na,
  An dalen b'a ka bonya la...
  An bɛ teliya ka da wuli ka taa sankolo la, .
  A bɛna kɛ ɲɛnamaya dumanba ye dɛ!
  
  An ye npogotigi cɛɲiw sennasanbaraw ye,
  An bɛ boli teliya la ten ka tɛmɛn nɛnɛba ninnu fɛ...
  An mago tɛ nin vodka nɔgɔlen in na,
  Serubi b"a kamanw wuli!
  
  Anw npogotigininw bɛna jɔ Fasodenɲumanya la,
  Wa an bɛna Krautw jaabi, ayi ka juguw ma,
  Jahannama Kaɛn bɛna halaki,
  Ani foli bɛ Krisita Kisibaa ye!
  
  Waati dɔ bɛna kɛ - a tun tɛ se ka fisaya,
  Suw bɛna kunun fo abada...
  Dugukolo bena kɛ alijɛnɛ sɛbɛ ye, .
  Bɛɛ ka sugo bɛna kɛ tiɲɛ ye!
  . SABABU No. 11.
  Sɛtanburukalo san 1944 tɛmɛna kɛlɛ juguw la... Fritz sera ka Kuibyshev ni Orenburg lamini o la o duguw halakira, nka gɛlɛya bɛɛ n"a ta u ye kɛlɛ kɛ.
  Npogotigininw ye muɲuliba jira... Ɔkutɔburukalo daminɛ na, Naziw, minnu ma Kuibyshev ta fɔlɔ, u ye Penza kɛlɛ. Kɛlɛw y'a daminɛ ka tobi dugu in kan.
  Natasha n"a ka kulu ye kɛlɛ kɛ yen.
  Npogotiginin ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara cɛɲi ye, ka cooed:
  - Ka ɲɛsin Risi hakili ma.
  O kɔfɛ Zoya ye marifa ci ka bɔ bazooka la. Ani a ye Alemaɲi ka Lev-2 pankurun gosi.
  Alimanw ye u ka baara sumaya dɔɔnin... Panthers ni T-4w bɔra baara la. Nka sisan, o masinw bɛ baara la hali bi. Tiɲɛ na, Panther ye pankurun tiɲɛnikɛla ɲuman ye, wa a lakananen don kosɛbɛ ka bɔ ɲɛfɛ. Nka kɛrɛw de ye a ka gɛlɛya ye. Nka, "Panther"-2 tɛ lakana kosɛbɛ a kɛrɛw fɛ. Nka marifa fanba bɛ minɛ.
  E seriyali yiriwali bɛ senna... E-75 tanki bɛ layidu ta ko a bɛna kɛ mobili kura ye min kɛrɛw datugulen don kosɛbɛ. Alimanw bɛ ka jate kɛ kosɛbɛ nin ko in na. Laɲini ye ka tanki sɔrɔ min man gɛlɛn kojugu, a teliyalen don ani min lakananen don kosɛbɛ. O sugu in cɛsiri fɔlɔ kɛra Maus ye, nka degeliw y"a jira ko nin tanki in girinya ka ca kojugu. O nɔ na, E-100 tun bɛ ka labɛn kaban. O tanki in tun labɛnna ka caya ani a ja tun bɛ duguma. A bɛɛ lajɛlen na, a girinya n"i y"a suma ni Soso ye, o Dɔgɔyara ka Se tɔni kɛmɛ ni bi saba fo tɔni kɛmɛ ni binaani ma. Kɛrɛw tun bɛ sigi yɔrɔw la minnu bɛ bɛn hakili ma. Kɛrɛw janya ni ɛkranw faralen ɲɔgɔn kan, o sera milimɛtɛrɛ 210 ma. Kὲlɛminɛnw ni Sosɛti ta ye kelen ye: kanon min janya ye milimɛtɛrɛ 128 ye ani kanon min janya ye milimɛtɛrɛ 75 ye, n"a barika ka surun. Alimanw ye motɛri barikama dɔ sigi senkan min fanga tun ye so 1500 ye, ani pankurun in tun bɛ taa kilomɛtɛrɛ binaani na lɛrɛ kɔnɔ siraba kan.
  O min bɛ mɔgɔ wasa bɛɛ lajɛlen na. E-100 bɛ girinya kojugu hali bi tanki ye. Nka ni marifa ɲumanw ni lakanani ɲumanw ye.
  A ka kɛlɛ jogo bɛ se ka kɛ ko jugu ye, nka pankurun tacogo n"a tacogo tora gɛlɛya ye. Ko kɛlen lakikaw y"a jira ko tanki girinya tɛ se ka tɛmɛ tɔni biwɔɔrɔ kan ni a bɛ se ka wuli siraw ni bɔrɔw kan cogo bɛnnen na.
  O la, Hitler ye dan Di E-75 ma walasa ka girinya dilen dafa, nka ka masin dɔ Da min bɛ Se ka Da a kan lakanani siratigɛ la. O de kama, a latigɛra ka milimɛtɛrɛ 75 kanon bila. Ani ka layidu ta ka caya i n"a fɔ a bɛ se ka kɛ cogo min na: bloki kelen kɔnɔ, motɛri ni transmission bɛ tɛmɛ ani gearbox min bɛ motɛri kan. O kɔfɛ, n"a sɔrɔ a bɛna tanki sɔrɔ min lakananen don fan bɛɛ fɛ, wa a man girinya kojugu.
  Hitler, a bɛɛ lajɛlen na, a tun tɛ wasa pewu Alemaɲi mobili la. Hali ni n"a sɔrɔla Lev-2 tun ka bon kosɛbɛ, a ka milimɛtɛrɛ 105 kanon tun tɛmɛna Soviyetiki pankurunw kɛlɛli la, wa a tun tɛ se ka marifa ci laɲiniw na minnu ma kɛlɛkɛminɛnw sɔrɔ. "Panther"-2 tun bɛ se ka sɔrɔdasi wasa caman na ni marifaw ni ɲɛda lakanani ye, nka kɛrɛfɛ lakanani tun ma se hali bi, nka bolifɛn bolicogo tun bɛ mɔgɔ wasa.
  Fuhrer y"a ɲini ka pankurun dɔ Dabɔ min bɛ Se ka sɔrɔdasiw wasa sira bɛɛ la.
  Nka o sɔrɔli man nɔgɔn ten. Yala a bɛ se ka kɛ ka layidu ta ka se a dan na ani ka chassis nɔgɔya ni bogies ni springs kɛrɛnkɛrɛnnenw dɛmɛ ye, ka fɛn dɔ bɔ farikolo la wa. Ani kurun kɔnɔ baarakɛlaw dalen bɛ tiɲɛ na.
  O yiriwali sugu bɛ se ka kɛ layidu ye kosɛbɛ. E-75 pankurun fɔlɔ min ni E-50 faralen don ɲɔgɔn kan, o girinya tun tɛ se ka tɛmɛ tɔni biwolonwula kan, wa nin ye masin sirannin ye.
  Elizabeth ye kɛlɛ kɛ T-34-85 pankurun kan, wa a ma wasa pewu a lakanani na. Kɛlɛminɛnw, minnu tun bɛ se ka tiɲɛ ka da a kan fɛnw tɛ minnu na, olu tun tɛ tanki lakana kosɛbɛ.
  Elizabɛti ye marifa ci ni a senkɔniw ye ani a ye mankanba bɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - N ye space vixen ye.
  Catherine ye jugu gosi, ka jugu gosi kɛrɛ fɛ ka sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Ka ɲɛsin kominisi ma URSS kɔnɔ !
  Elena fana ye marifa ci ni timinandiya ye kosɛbɛ, k"a ɲɛsin jugu ma, k"a bugɔ ni fanga fagalen ye, wa k"a jateminɛ ko a senw tun bɛ kɛnɛ kan, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Ka ɲɛsin se sɔrɔli sariyasunba ma !
  Efrasia ye marifa ci jugu ma, a y"a senkɔniw kɛ tigitigi ani ka pɛrɛn:
  - An bɛ kantigiya kɛ Svarog ni Stalin ye jamana bonya kosɔn !
  Ninnu ye npogotiginin kɛlɛcɛw ye yan. U de ye ekipu ye min ka bon kosɛbɛ.
  T-34-85 pankurun dɔw bɔra kɛnɛ kan ni lakanani ye marifaw ma, o min ye dɔ bɔ u girinya la kosɛbɛ. Mobili in teliya n"a ka manɛwɛrɛli cayara. Nka sisan, a tun bɛ se ka ta ni marifa ye min bɛ pankurunw kɛlɛ, ni marifa belebeleba ye, ani ni grenade suguya caman ye. Ani fiɲɛbɔlanw yɛrɛ bɛ don a kɔnɔ yɛrɛ. Tiɲɛ don, o tanki sugu dilanni ka nɔgɔn yɛrɛ, a sɔngɔ ka dɔgɔ ani a bɛ dɔ fara a lamaga teliya kan.
  Sisan, ni npogotigininw ye nin mobili in boli, u tɛna a to n ka don a kɔnɔ.
  Elizabɛti, npogotigi teliyalen min ka tiɲɛnifɛnw ka bon kosɛbɛ, o y"a kɔlɔsi cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - Kɛlɛcɛw tɛ se ka kɛ jagɛlɛya nɔ na !
  Catherine sɔnna o ma:
  - Ɔwɔ, o ye tiɲɛ ye, nin cogo in na i tɛna bɔ kɛnɛ kan !
  Ani i bɛna ŋɛɲɛ kɛ cogo min na...
  Npogotigininw ka charme belebele. Wa n"u ye juguw bugɔ, u b"o kɛ ni fanga ye ani ka ɲɛ.
  Elena, u ka pankurun kɛlen kɔ k"a ka kɛlɛkɛminɛnw kɛ ka ban, ka taa ka taa fɛnw fa, a y"a teriw ɲininka ko:
  - Aw npogotigininw hakilina ye mun ye, yala an bɛ se ka se sɔrɔ Reich sabanan kan wa ?
  Catherine y"a jaabi ni daŋaniya ye ko:
  - I n'a fɔ Vasily Terkin y'a fɔ cogo min na... An nana gosi, an nana jate kɛ !
  Elizabɛti ye o latilen:
  - Suvorov y'o fɔ !
  Wa sungurunnin in, n"a senkɔniw ye, ka kunnafonisɛbɛn dɔ ta k"a kuru ka kɛ sigarɛti kurulen ye. O ye 'koɲuman ye a bolo.
  Efrasia ye dɔnkili da, k"a farikolo lamaga:
  - N ye space terminator sunguru ye , .
  A bɛna dimi kosɛbɛ Krauts - sɛnɛkɛla !
  Ani kɛlɛcɛ bɛna ŋɛɲɛ cogo min na!
  Npogotigininw y"a latigɛ ka kartiw tulon kɛ. A bɛ nisɔndiya. Ani bɔnɛbagaw bɛ push-up ni squats kɛ.
  Elena y"a jira tulon kɛtuma na ko:
  - Seriously though, an tɛ se sɔrɔ tiɲɛ na ! Kawuka binna ani an bɛ ka bɔnɛ!
  Catherine ye karti dɔ fili n"a sennasanbara ye, k"a jugu bugɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nka gundola marifa dɔ b' an bolo !
  Kɛlɛcɛ ye ŋɛɲɛ kɛ ani a ye karti fana fili n"a senkɔni jɛlenw ye.
  Elizabɛti y"a kɔlɔsi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Tiɲɛ na, jigiya kelen dɔrɔn de tora an bolo - gundola marifa kura !
  Efrasia ye sɔgɔsɔgɔ, ka karti fili n"a sen cɛɲiw senkɔniw ye:
  - Ɔwɔ, an tɛ se ka kɛ ni gundola marifa tɛ !
  Wa npogotigininw ye dɔnkili da dɔnkilida la:
  - an ka npan bɛ jeni ni tasuma ye , an bɛna an juguw tigɛ ! An ye URSS ka sɔrɔdasiw ye!
  Kɛlɛcɛw ye kɛlɛcɛw ye tiɲɛ na ani tiɲɛ na.
  Nka fanga ninnu tɛ kelen ye kojugu... Ɔkutɔburukalo cɛmancɛ la, Kuibyshev binna hali bi...
  Alimanw sera ka lafasali yɔrɔ nafama dɔ minɛ. Nka sanji y"a daminɛ ka na... Jigiya tun bɛ yen ko lafiɲɛbɔ bɛna kɛ bin in nɔfɛ.
  Nka, kɛlɛw tora senna sankolo la.
  Soviyetiki awiyɔn bolila saba: Mirabela, Anastasia, Akulina ye kɛlɛ kɛ ni kungo kɔnɔ dusu ye.
  Mirabela, min tun bɛ ka Nazi dɔ faga a ka pankurun kɔnɔ, a ka Yak-9 T kan min kɔrɔlen don nka a tun bɛ siran kosɛbɛ, o ye dɔnkili da ko:
  - waati dɔ bɛna kɛ, kominisi waati !
  Anastasia, ka bɔgɔdaga digi n"a senkɔni gansanw ye, o y"a jira, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - n bɛ pan ka taa sankolo la dɔnkilida la !
  Ani a ye ɲɛji cɛ a teriw la.
  Akulina ye Alemaɲi wɛrɛ sɔgɔ a kɛtɔ k"a senkɔni jɛlen, bulama digi pedali kan, k"a fɔ ko:
  - URSS nɔɔrɔ kama !
  Npogotigininw ka kan ka kɛ kɛlɛcɛw ye kɛrɛnkɛrɛnnenya la.
  Mirabela, n"o ye fasisiw ka ME-262 ci ni kanon ye min janya ye milimɛtɛrɛ 37 ye, o ye tweet kɛ ko:
  - Bonya ka kɛ kominisi ye !
  Anastasia, min ye Naziw tigɛ ni fɛɛrɛ ɲuman ye ani ka jugu sɔgɔ, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ diɲɛ bilenman ye !
  Akulina sungurunnin min tun ye kɛlɛcɛ ye kosɛbɛ, o ye Alemaɲi mobili dɔ gosi, ka fiyɛ, ka pɛrɛn:
  - Kominisi ta fan fɛ, Soviyetikiw ka jamana !
  A ka kan ka Kɔlɔsi ko kɛlɛcɛw ka gɛlɛn kosɛbɛ.
  Albina, Alvina, Agava kɔni bɛ ka u ka jatew wuli. Wa npogotigininw fana bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini la.
  A bɛ nisɔndiya cogo min na ni npogotigininw bɛ ɲini ka farilankolon kɛ awiyɔnw kɔnɔ.
  Albina ye Soviyetiki mobili caman bin n"a senkɔniw ye ani a bɛ pɛrɛn:
  -Ka ɲɛsin Aryanw ka balimaya ma!
  Alvina fana bɛ Kɛlɛbolo bilenman kɛlɛ ani k"o kɛ ni jagɛlɛya ye. Wa n"a senkɔniw ye, a bɛ fiɲɛkanw laɲini ani ka Soviyetiki bolifɛnw tigɛ, ka pɛrɛn:
  - Ka hakilina jɛlenw sɔrɔ !
  Agave fana bɛ Soviyetiki kɛlɛcɛw ci ka bin awiyɔnw kan, k"u tiɲɛ tiɲɛ yɛrɛ la ani ka mankanba bɔ:
  - Ka da Reich sabanan ka sebaaya kan !
  Ani, npogotigininw tɛ kɛlɛ kɛ k"u jugu kɛ tɔɔrɔ jugu la. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la cɛden cɛɲiw.
  Albina, min tun bɛ ka tutigɛbaga dɔ senw tobi jiri la, o y"a kɔlɔsi siɲɛ kelen ko:
  - Cɛdenw tobilen ni pepinɛri ka di kosɛbɛ !
  Ani a bɛna ŋɛɲɛ kɛ cogo min na. Wa a na a nɛnkun jira!
  Alvina y"o kɔlɔsi, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - cɛnin bɛ tobi foroko la, a ka di kosɛbɛ ni alikama ye !
  Agave, n"a senkɔni gansanw dɛmɛni ye, Soviyetiki kɛlɛcɛ fila y"a bin duguma, ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - An ye sanfɛla wuluw ye !
  Ani a ye ɲɛji cɛ a teriw la. Npogotiginin don min man ca, a bɛ kɛlɛ kɛ.
  Albina, min tun bɛ ka awiyɔnw ci n"a sen jɛlenw ye, minnu cɛ ka ɲi, minnu sɔgɔlen don, o y"a kɔlɔsi ko:
  "I tɛ se ka Irisi jamana faamuya n"i hakili ye, i bɛ se ka Stalin bɔɲɔgɔnko mɔgɔw sugandi cogo min na ka kɛ faamaw ye!"
  Alvina y"a kɔlɔsi ni fanga ye, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ani ka marifa ci n"a senkɔni gansanw ye:
  - Nka an ka Hitler ka fisa ni nin ye !
  Agave ye sɔgɔsɔgɔ kɛ, ka Soviyetiki mobiliw bin n"a senkɔniw ye, k"a kɔlɔsi ko:
  - Adolf, tiɲɛ don, jinɛ bɛ a la ! Nka o waati kelen na, a ye se sɔrɔ cogo min na kaban, o tɛ suman!
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ ani u bɛ kɛlɛ kɛ.
  Wa o cogo la, u ye cɛden fila tobi cogo dɔ la tasuma kan u ɲɛnama. O cogo kelen na, u y"u sɔgɔ ni nɛgɛbere ye, u y"a daminɛ k"u tobi, k"u to pɛrɛn ani ka kirin. O kɔfɛ, cɛdenw ma u hakili sigi fɔlɔ tuma min na, sɔrɔdasikulu npogotigininw bɛɛ y"a daminɛ ka boli ka taa tutigɛbaga tobilenw fɛ, ka sogo tigɛtigɛ u la ka dumuni kɛ.
  Wa a tun ka di kosɛbɛ, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni cɛdenw tun bɛ balo la hali bi ani ni pepinɛri tun bɛ u la tobi waati.
  Misali la, agave ye cɛnin in cɛya dun ni nisɔndiyaba ye. Npogotigininw ye baara belebele kɛ o waati la. Cɛden fla bɛɛ la min tora, o tun ye kolow ni u kɔnɔfɛnw ye. Sugunɛ denmisɛnnin tun ka di kɛrɛnkɛrɛnnenya la. A npogotigininw y"a dun ni nisɔndiyaba ye.
  Nka sisan u bɛ ka kɛlɛ kɛ sankolo la...
  Utikalo laban na Orenburg binna...
  Alimanw gɛrɛla Ufa la. Nɛnɛ bɛ yen kosɛbɛ kaban ani nɛnɛ bɛ na.
  Tamara n"a ka kulu bɛ ka Naziw kɛlɛ Ufa dugu kɔkan. Alemaɲi senna-sɔrɔdasi, n"o ye sɔrɔdasi nɛrɛmaw ye minnu minɛna Faransi ni Bɛliziki jamanaw na, olu bɛ taa binkanni in na.
  U bɛ gɛrɛyɔrɔw bɛɛ nɔgɔ tiɲɛ yɛrɛ la ni suw ye.
  Tamara ye pɛrɛn di ka grenade fili n"a sennasanbara ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi waati bɛna bonya san kɛmɛ caman kɔnɔ, ne dalen b"a la ko Stalin bɛna kɛ an bolo jɔlen ye.
  Veronica, min bɛ marifa ci, o ko:
  - Kana URSS kari !
  Wa n"a sennasanbara jɛlen ye, a bɛ pake dɔ fili san fɛ min bɛ se ka bɔn.
  Anfisa, min bɛ marifa ci Naziw la ani ka saya cikan wɛrɛ fili n"a senkɔni gansanw ye, o y"a kɔlɔsi ko:
  - kominisi bonya bɛ an fɛ !
  Victoria, min bɛ marifa ci jugu la ani ka Naziw tigɛ ka jigin, ka grenade fili n"a sennasanbara ye, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Fasodenɲumanya ka bonya !
  Olɛnpi bɛ ka marifa ci. Wa o kɔfɛ, nin sunguru jagokɛla in bɛ binkannikɛlan kɛsu kuuru dɔ fili Naziw ma, ka mankanba bɔ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ an ka diɲɛ Ba ye !
  Wa npogotigininw bɛɛ bɛna pɛrɛn ɲɔgɔn fɛ.
  - Ka ɲɛsin URSS ma ! Tutigɛbaga dɔ bɛna kɛ yen!
  Kɛlɛbolo bilenman ka kɛlɛcɛ musow ye kɛlɛw sonya. Wa ni nɛnɛ nana, u tun bɛ kɛlɛ kɛ hali bi sennasanbara la ani bikini kɔnɔ.
  Nowanburukalo daminɛ na, Naziw ye binkanni daminɛ Ulyanovsk dugu kan. Lenin wolola dugu min kɔnɔ ani Stenka Razin joginna kosɛbɛ dugu min kɔnɔ. Nin ye koba ye Irisi dugubaw bolo.
  Alenka ye Naziw kɛlɛ. Wa a bɛ dɔnkili da a yɛrɛ ye, ka grenadew ci Naziw ma n"a sennasanbaraw ye.
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Irisi jamana ye, nɔɔrɔ...
  Tankiw bɛ ka boli ka taa ɲɛfɛ...
  Division in kamisɔn bilenmanw, .
  Foli bɛ kɛ Irisi jamanadenw ye!
  Anyuta, ka marifa ci juguw ma k"u tigɛ ka jigin, ka sɔrɔ ka jirisun pakew bɔn minnu bɛ se ka bɔn n"a senkɔni gansanw ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Stalin ka kominisi kosɔn !
  Wa a ye 'yɔrɔ Di kɛlɛcɛ nɛrɛma dɔw ma, k'u Tigɛ ka Jigin.
  Alla, ka marifa ci a juguw la ani ka baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka grenade fagalen dɔ fili, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Ba Russie kama !
  Maria, ka marifa ci fasisiw ma, ani ka baara kɛ n"a senkɔniw ye, k"a sɔrɔ a bɛ saya nilifɛnw fili jugu ma, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a kɔlɔsi:
  - Ka ɲɛsin sanfɛla kominisi ma !
  Matryona, ka marifa ci Naziw ma ani ka jugu tigɛ ka jigin, a ko:
  - Walasa ka fɛn caman Changé kɛlɛ la !
  Marusya, ka Krauts fusa, ka u gosi fo ka sa, a y'a ta ka aggressively blathered, pulverizing:
  - Ka ɲɛsin se sɔrɔli ma min ka bon kosɛbɛ !
  Wa n"a sennasanbara ye, a ye grenade fagalen dɔ fili.
  Npogotiginin minnu bɛ yan, olu ka nɛnɛ kosɛbɛ ani u ɲɛnama don.
  Alenka, ka juguw faga marifa la k"u tigɛ ka jigin, ka grenadew fili n"a senkɔni gansanw ye, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - kominisi bonya ka kɛ an fɛ !
  Wa sungurunnin y"a ta k"a ka Alemaɲi pankurun dɔ gosi ni jagɛlɛyaba ye.
  Wa nin ye Lev-2 tanki caman caman cili wɛrɛ ye ni 88-mm kanon ye. Turu ka surun, wa tanki ka dɔgɔ, wa a girinya ye tɔni bi duuru ni duuru ye, wa a motɛri fanga bɛ se 1200 ma ni a bonyalen don. Alemaɲi ka mobili teliyalen.
  Nka a t"a tɔɔrɔ kɛlɛcɛ la.
  Alla ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi kama !
  Anyuta ye saya nilifɛn fagalen fili n"a senkɔni gansanw ye k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka taa dancɛ kura la !
  Ani sungurunnin bɛna fiyɛ. Wa Alemaɲi ka pankurunba "Lev"-2 tun bɛna wuli ka wuli ani wuluwuluw tun bɛ pan tiɲɛ na.
  Maria, min tun bɛ marifa ci Naziw la, o ye dɔnkili da ko:
  - Wa kɛlɛ bɛ taa ɲɛ tugun , .
  Ani ne dusukun bɛ jɔrɔ ne disi la...
  Wa Lenin ka dɔgɔ kosɛbɛ - .
  Ani Ɔkutɔburukalo kamalenninw bɛ ɲɛfɛ!
  Matryona, ka marifa ci juguw ma ani ka jirisunw tigɛ ka jigin, a ye grenade dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ɲɛnamaya sen fɔlɔ nafa ka bon !
  Marusya, ka fasisiw gosi, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I b'a Ye tugun Dugukolo san fɛ, binkanni diminnenw ka fiɲɛw !
  Wa ninnu ye kɛlɛcɛw ye minnu tɛ biri.
  Nka hali bi fanga tɛ kelen ye. Penza binna kaban. Ani Naziw ye Saransk dugu minɛ.
  Sisan, fɛn caman ma to Gorki dugu la.
  Nowanburukalo tile 7 san 1944, Stalin ye parade wɛrɛ kɛ Moskow. Hali n"a ma Kɛ se sɔrɔli ye.
  Nka Fritz ye marifa ci Moskow a siɲɛ fɔlɔ la ni V-2 ballistic missiles ye. Wa o waati kelen na, dugu in binna ni jet-avionw ye, Arado bombe-cilaw fana tun b"a la. O wale in ye bɛɛ kabakoya kosɛbɛ. V-2 misiriw tun bɛ pan siraba kan, ka bin yɔrɔnin kelen hali radaw ma u ye ka ɲɛ.
  Tiɲɛni ni gɛlɛya caman kɛra yen. Soviyetiki sɔrɔdasiw sara o parade waati la.
  Stalin ye lajɛ kɔrɔtɔlen dɔ kɛ dugujukɔrɔ bunker dɔ kɔnɔ min tun bɛ se ka muɲu hali ni atomikɛ bɔnbu dɔ ye a gosi tigitigi.
  Baarakɛlaw kuntigiba, Vasilevsky, y"a kɔlɔsi ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Alimanw ye marifa kura sɔrɔ min fanga ka bon kosɛbɛ. Wa an ka radaw m"a ye...
  Stalin ye mankanba bɔ, k"a ka butiki senkɔniw gosi ni dimi ye:
  - Aw ye hakilintanw ye ! An ma se ka o kabako sugu ye!
  Marisikalo Vasilevsky y"a jira ko:
  - Fɛn dɔ tun bɛ yen, jɛɲɔgɔn Stalin...
  Beria y"a fɔ o yɔrɔnin bɛɛ la ko:
  - Ninnu ye A-5 kalasi misiriw ye. Wajibi tɛ ka hami, jɛɲɔgɔn Stalin. U bɛ aminolon kilo kɛmɛ seegin dɔrɔn de ta, nka u musaka bɛ se jet bɔnbɔn ɲuman ma. Alimanw ye misiri tan ni fila-fila ci, nka o dilancogo ma don baara la, bawo bɔnbu ci ni jet awiyɔnw ye, o sɔngɔ ka dɔgɔ, wa a bɛ se ka kɛ.
  Stalin, a hakili sigilen kɔfɛ, a y"a jira ko:
  - O tuma na fɛ, nin tɛ marifa nafama ye wa ? A kaɲi kɔsɛbɛ!
  Beria y"a kɔlɔsi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Nka jet bomberw ye gɛlɛyaba ye. An ka kan ka nin kɛlɛ, jɛɲɔgɔn Stalin!
  Marisikalo Zhukov ye hakilina di ko:
  - N"a sɔrɔ an b"a Tà k"an yɛrɛ ka misiriw Kɛ. N b"a fɛ ka dugukolo-ni-fiɲɛ de fɔ. Mun, n"i y"u mara arajo fɛ, ka awiyɔnw ci!
  Voznesensky y"a jira ko:
  - A bɛ waati ta ka o misiri suguw da ! A ka nɔgɔn kosɛbɛ ka awiyɔnw dilan minnu sɔngɔ ka dɔgɔ kosɛbɛ ni jiri ye, k"u fa ni binkannikɛlanw ye ani ka juguw gosi. A tun bɛna kɛ kamikaze cogo ye!
  Stalin y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - Ɔwɔ, kamikaze awiyɔnw ka kan ka baara kɛ. Nin ye an ka sababu ye, hali n"a y"a sɔrɔ tiɲɛ yɛrɛ la nin bɛ an ka Kɛlɛbolo bilenman ka tɔɔrɔ janya dɔrɔn.
  An ka kan ka fɛn dɔ sɔrɔ min bɛ nɔ bɔ ka tɛmɛ o kan!
  Yakovlev y"a jaabi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Baara bɛ senna awiyɔn kura kan, jɛɲɔgɔn Stalin. Nka sisan an sinsinnen bɛ mobili bɔli hakɛ cayalenba sabatili kan. An bɛ baara kɛ n"an ka reservew bɛɛ ye, ka denmisɛnw bila kabini u si san tan la masinw na. Mobilizasiyɔn dafalen, totale ani super-total fila bɛɛ.
  Stalin ye mankanba bɔ ko:
  - Ko caman wɛrɛ ka kan ka kɛ ! I bɛ min kɛ, o ka dɔgɔ kojugu!
  Molotov y"a fɔ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - A tɛ Se ka Kɛ ni jɛɲɔgɔnw ye. A bɛ iko an kelen de bɛ yen. N y"a ɲini ka bɛnkan sɔrɔ ni Zapɔnkaw ye... U bɛ mara ɲini fo ka se Urals ma, o tɛ sɔn.
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An ka kan ka Zapɔn gosi nɛnɛ waati, nka Leningrad dun ?
  Zhukov y"a fɔ k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan ko:
  - Petrozavodsk ka lafiɲɛbɔ ma ɲɛ i n"a fɔ a tun bɛ fɔ cogo min na. Suwɛdi donna kɛlɛ la Reich sabanan fan fɛ ani an tun ka kan ka kɛlɛbolobaw kunbɛn. O la, a ma se ka kɛ ka kɛlɛ in yiriwa o yɔrɔnin bɛɛ, wa jugu, n"o ye Wehrmacht ka kuluw lamɔ, o y"an ka binkanni in kɔsegin. Leningrad dugu lamininen don pewu ni bɔgɔdaga ye, wa a bɛ pinɛ pewu. N hakili la, ka se kaban, kɔngɔba kosɔn, jamanaden bɛɛ bɛna sa. Wa Leningrad binkanni bɛna kɛ ko ye min tɛ se ka bali.
  A bɛ se ka kɛ ko a tɛ se ka di fiɲɛ fɛ. Jugu bɛ sankolo mara pewu. Alimanw yɛrɛ bɛ kɛlɛcɛw ka kuruwa di sisan, dɔrɔn ka kɛɲɛ ni awiyɔn kɛmɛ ye minnu binna.
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ni dimi ye:
  - An ma se ka kɛlɛ kɛ !
  Zhukov y"a kunkolo wuli ko:
  - Nɛgɛso caman karilen don, wa an ye fanga dɔgɔya kojugu. Wa an ka kan ka bonya di Finlandikaw ni Suwɛdikaw ma, u bɛ timinandiya lafasali la. Nka o dɔrɔn tɛ. Alemaɲikaw fana tɛmɛna Murmansk fɛ. Sisan, nin dugu in laminina. An t'a dɔn an ka kan ka min kɛ!
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ka bɔgɔdaga bɔ !
  Zhukov y"a sɔsɔ ko:
  - fanga t"a la nin ko in na ! Ani jugu bɛ se ka Karelian gun bɛɛ minɛ!
  Stalin ye yamaruya di ko:
  - I ka fanga sama ka taa san fɛ ka unblock da ! Nɛnɛ waati la, Alemaɲikaw tɛ barika sɔrɔ ten. A bɛna se ka kɛ k"u digi kosɛbɛ!
  Vasilevsky y"a kɔlɔsi ko:
  - An ka kan ka bɔgɔdaga juguw bali , o kɔfɛ an ka fanga bɛna se sɔrɔ jugu kan !
  Stalin ye mankanba bɔ ko:
  - An bɛna kɛlɛ kɛ kominisi kama !
  Voznesensky ye kibaru duman wɛrɛw lakali:
  - SU-100 donna nɛgɛ la kaban, wa a labɛnnen don ka kɛ jamana kɔnɔ. Chassis min sinsinnen bɛ T-34 kan. A dilanni ka nɔgɔn kosɛbɛ. O bɔgɔdaga bɛ ɲini ka labɛn marifa kura in kama. O la, SU-100 bɛna bɔ ɲɛfɛ kaban. Sini mobili fɔlɔ bɛ taa ɲɛfɛ!
  Stalin y"a kunkolo wuli k"a sɔn a ma ko:
  - A dɔgɔyalenba nin ye ne nisɔndiya ! Nka T-34-85 tɛna bɔ baara la fɔlɔ. Ka fara o kan, kɛlɛkɛminɛnw ka kan ka kɛ finimugu ye, ka dɔ bɔ a girinya la ka se tɔni mugan ma. Kɛlɛw y"a jira ko kow tɛ se ka juguya ka tɛmɛ o kan!
  Voznesensky y"a jira ko:
  - Wa i bɛ se ka kɛlɛkɛminɛnw dilan ni jiri ye ! An bɛ o pankurun kɛmɛ caman dilan tile kɔnɔ, hali ka tɛmɛ Naziw kan. Nka an ka mobili bɛ se ka Krauts ci nɔgɔya la hali ni marifa nɔgɔlenw ye minnu bɛ pankurun kɛlɛ.
  Zhukov y"a kɔlɔsi ko:
  - Gerda bɛ yen. O muso fariman sugu! A ye an ka pankurunw ni marifa caman gosi.
  Stalin y"a kunkolo wuli ko:
  "An ka kan k"a minɛ k"a senkɔniw tobi." Nin sungurunnin in ka di tiɲɛ na!
  Zhukov sɔnna a ma ko:
  - An ka kan k'a minɛ ! Ani an bɛna fasisiw halaki!
  Beria ye a kunkolo wuli ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An k' o opereli kɛrɛnkɛrɛnnen ɲɔgɔn kɛ !
  Stalin y"a kɔlɔsi ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - Nin ye hakilina ɲumanba ye, nka... Fɛn wɛrɛ ka kan ka dafa !
  Beria ye mankanba bɔ ko:
  - An k' u bɛɛ minɛ !
  Stalin y"a kunkolo wuli:
  - Ayi... Jagokɛlaw fagali man ɲi ! N b"a fɛ u ka na ni Gerda ye n fɛ! O ye kɔrɔtɔko ye dɛ!
  Beria y"a kɔlɔsi ko:
  - Bɛ balo la?
  Stalin y"a jira joona ko:
  - Tiɲɛ don, n" bɛ balo la !
  Beria ye sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲɛda fiyɛ:
  - Fɛn bɛɛ tɛ se ka kɛ , n b' a dɔn tiɲɛ na !
  Npogotigi damadɔw y"u yɛrɛ jira ni fini surunw ye ani sennasanbaraw. U ye diwɛn galasi ta, ka ɲɛjibɔ kɛ jamana lafasali jɛkulu mɔgɔ dɔw la.
  Zhdanov y"a kɔlɔsi ko:
  - An mago bɛ npogotiginin caman na sɔrɔdasiya la ! U bɛna fɛnw bila cogo la yen!
  Stalin y"a jira ko:
  - N bɛ Anastasia, Mirabela, Akulina di ni " Dolow ye min ye nɔɔrɔ ye " ni diamant ye ! Bonya ka kɛ URSS ye!
  Bɛɛ pɛrɛnna ni kan kelen ye ko:
  - Bonya ka kɛ cɛfarinw ye !
  U y'u bolow da.
  Npogotiginin dɔ y"i biri k"a biri, ka Stalin ka butiki susu.
  Kuntigiba ye diwɛn bɔn ka pɛrɛn:
  - An ka fanga de ye an bolo !
  Beria ye tweet kɛ ko:
  - Hitler ye hakilintan ye !
  Stalin y"a sɔsɔ ko:
  - Naloman tɛ, nka nanbara farikolo de don !
  Wa bɛɛ ye bolonɔ bila tugun.
  . SABABU No. 12
  Ulyanovsk dugu tun lamininen don pewu, nka sisan a ye... Nowanburukalo laban don kaban wa nɛnɛ bɛ na ani nɛnɛ bɛ yen. Alimanw t"a fɛ tiɲɛ na ka binkanni kɛ, wa u bɛ marifa ci hali bi.
  Waati min bɛ fiɲɛ na, o tɛ samiɲɛ ye kosɛbɛ. Nka npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ hali bi ani ka jagɛlɛya kabakow jira.
  Gerda n'a ka baarakɛlaw ye Panther 2 kan. Nka Panther-3 pankurun bɛ ka bɔ kɛnɛ kan, wa kɛlɛcɛ b"a fɛ tiɲɛ na ka kɛlɛ kɛ n"a ye.
  O waati kɔnɔna na, a bɛ ka marifa ci Soviyetiki jɔyɔrɔw la.
  A ye marifa jira a laɲini na n"a sennasanbara ye, ka marifa ci. A ye Soviyetiki jamana bi saba ni naani bin ani ka tweet kɛ ko:
  - Prusse senuma kama !
  Charlotte fana ye kanon ci, ka don Soviyetiki howitzer kɔnɔ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka nisɔndiya bɛ badaa !
  Christina fana ye marifa ci, ka jugu gosi n"a sennasanbara ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nin cɛw bɔɲɔgɔnko minnu ka kan n'an ye !
  Magda fana ye marifa ci ka ɲɛ kosɛbɛ, a bɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Mansamara ka bonya kosɔn !
  Wa Elizabeth ka mɔgɔ naani bɛ kɛlɛ la SU-100 kura kan.
  Npogotigininw ye marifa kura in dɔn kosɛbɛ min bɛ se ka a yɛrɛ ta, wa u bɛ marifa ci.
  Elizabɛti ye marifa ci n"a senkɔniw ye ani a y"a daminɛ ka dɔnkili da;
  Fasisiw fagabaga bɛ a kamankunw sama ka bɔ, .
  Nin ye rack, pincers, drills ye bolo la!
  A b"a fɛ k"a farikolo ni a ni kɛ fiyentɔw ye, .
  Monster nafamaba dɔ, nka a ɲɛda ka nɛnɛ!
  
  A bɛ layidu ta wari ye, kurunba minnu bɛ kɛ ni watara ye kɔgɔji la, .
  Hali tɔgɔ bɛ se ka mun di!
  Tiɲɛ na, o bɛna wari bɔ i la
  O bɛɛ kɔfɛ, ale fɛ i ye su ni tulonkɛ dɔrɔn de ye!
  
  A b"a fɛ k"a dɔn an ka jago ko la,
  Nin ye fɛn kuraw ye dɛ ka faantanw siri ni cakɛda ye dɛ!
  O la sa, a bɛna bolifɛn boli ni bolomafara ye,
  Ka ɲinɛ i fa kɔ ani hali i ba kɔ!
  
  Nka an bɛna baara kɛ an Faso ye kosɛbɛ,
  An tɛ se ka tiɲɛ fagalikɛla ka juguya fɛ!
  Bolo dɔ na biri fiɲɛba fɛ,
  Ani i bɛ se ka denmisɛnnin farilankolonw kasikan mɛn!
  
  Ɔwɔ, n ye bɔnɛ sɔrɔ ɲɔgɔndan gɛlɛn fɔlɔ la,
  Nka Sebaayabɛɛtigi bɛna sababu di i ma ka se sɔrɔ kokura!
  Wa o kɔfɛ, n yɛrɛ bɛna jugu gosi, .
  N bolo bɛna wuluwulu di a ma!
  
  Fasodenɲumanya bɛ o fanga sugu di ne ma,
  O dimi ni tɔɔrɔ bɛ se ka se sɔrɔ!
  Aw ka bɔ nin kaburu kɔnɔna na,
  Walasa i kana dun ursi diminnen fɛ!
  
  Dɔgɔkun wɛrɛ ani kisili surunyara - .
  An bɛna se sɔrɔ jugu kan!
  Aw ka ɲɛnamaya kɛ kominisi yeelen datugulan kɔrɔ, .
  Walasa Tle ka so fa ni sanu ye!
  Wa npogotigininw ye dɔnkili da ka marifa ci ka bɔ kanon kura dɔ la min bɛ mɔgɔ faga. U ye kɛlɛcɛw ye minnu ka siran kosɛbɛ.
  Elena y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye ko:
  - Kominisi bɛna jɔ , an dalen b' a la !
  Catherine sɔnna o kuma ɲɔgɔn ma:
  - An ka kominisi jɔ , se sɔrɔli bɛna kɛ !
  Efrasia y"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ, ka marifa ci n"a senkɔni gansanw ye ani ka Panther gosi.
  O kɔfɛ, kɛlɛcɛ ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Oh, kominisi, kominisi ! Sophistry bɛna damatɛmɛ kosɛbɛ!
  Wa Panther ye a kunkolo gosi ani ka bɔ yɔrɔ jan.
  Ninnu ye npogotigininw ye i tɛ se ka minnu kari nɔgɔya la ten.
  Desanburukalo bɛ ka surunya kaban... Japonkaw, nɛnɛ waati la, u bɛ ɲini ka kɛlɛw dɔgɔya.
  Nka sankolo la, hali ni fonɛnɛ waati bɛ yen, kɛlɛw bɛ yen hali bi.
  Yan, Toshiba ni Toyota, Japon piloti fila, bɛ kɛlɛ la i n"a fɔ sonw jigi tigɛlenw.
  Toshiba bɛ Soviyetiki awiyɔnw bin n"a senkɔniw ye, ka pɛrɛn a fogonfogon sanfɛ ko:
  - Ne ye super sungurunnin ye !
  Toyota, ka Irisi kɛlɛcɛ dɔ gosi, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan minnu bɛ i n"a fɔ perle, o b"a jira ni jigiya ye ko:
  - Wa hyper muso dɔ bɛ yen !
  Zapɔn musow, tiɲɛ na, u ye kɛlɛcɛw ye minnu ka fanga ka bon kosɛbɛ. I tɛ se ka samurai bonya kɛlɛ.
  Nka a mana kɛ cogo o cogo, kɛlɛw bɛ senna hali bi sankolo la.
  Ani dugukolo kan, ninja sunguru naani y"a daminɛ ka Soviyetiki sɔrɔdasiw halaki.
  Nin ninja sunguru bulu in ye fiɲɛbɔlan dɔ kɛ, ka Irisi kɛlɛcɛ caman tigɛ, ka sɔrɔ n"a senkɔniw gansanw ye, a ye binkannikɛlan dɔ ci min bonya bɛ se pɔmutɛri ma, fanga belebeleba min bɛ se ka tiɲɛni kɛ.
  A y"a tigɛtigɛ ka tweet kɛ ko:
  - Aw ka foli lase Japon ma !
  Nin sunguru jɛman fana ye butterfly sword technique fɔ. A ye a jugu damadɔ tigɛ ka pɛrɛn:
  - Kominisiw ka waleɲumandɔn kama !
  Ani n"a senkɔniw ye, k"a sɔrɔ a bɛ halakili waati tiɲɛnen daminɛ.
  O kɔ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Zapɔn ka bonya kosɔn !
  Nin sunguru bilenman in ye ɛlikopɛri manɛw kɛ n"a ka npanw ye. A ye saya nilifɛn fagalen fili n"a senkɔniw ye, ka pɛrɛn:
  - Ne ka kanuya kosɔn !
  Wa o kɔfɛ, a y"a kɔlɔsi ko:
  - kominisiw ka waleɲumandɔn bɛ mun kɛ a la ?
  Ninja sunguru jɛman in, ka Risi sɔrɔdasiw tigɛtigɛ, ka grenade fili tugun n"a sennasanbara gansan ye, o ko :
  - Wa hali n' a y' a sɔrɔ suman bɛna kɛ ni pusi ye !
  Nin sungurunnin finman in, k'a ɲɔgɔndankɛlaw tigɛtigɛ ka saya nilifɛn fili n'a senkɔni gansanw ye, o ko :
  - An bɛna se sɔrɔ kominisi hakilinaw kama !
  Wa kɛlɛcɛ naani bɛɛ bɛna ŋɛɲɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ k"u ɲinw jira minnu bɛ i n"a fɔ perle.
  Desanburukalo tɛmɛna joona... Lamini kɔfɛ, Alimanw ye Ufa ni Saransk fila bɛɛ minɛ. Nka Ulyanovsk tora hali bi o balili dafalen na.
  Stalin ye yamaruya di san kura ma ko Lenin wolola dugu min na, o ka kɛ cogo o cogo.
  Nka, hali ni nɛnɛ tun bɛ yen, Alimanw tun bɛ ka gɛrɛ Kazan kaban. O la sa, URSS tun bɛ ka bin pewu.
  Hali bi, jɛya walima hakilina si tun tɛ yen min ka kan ka kɛ URSS kɔnɔ.
  Stalin ye san kura seli kɛ Moskow ani bunker kɔnɔ. A ɲɛda tun bɛ dibi la, nka kɛlɛ nege ma dɔgɔya.
  Hitler, sisan, a y"a latigɛ ka sɛnɛyɔrɔ dɔ labɛn a yɛrɛ ye, Libi jamana na, yɔrɔ min na, a ka suma.
  Wa yen, a ye gladiator npogotigininw kɛlɛli ɲɛnajɛ diyabɔ.
  Foyi ma Kɛ kosɛbɛ sàn kura don na, fo Moskow bombe-ci.
  Ani "Panther" fɔlɔ bɔli-3. O pankurun in janya tun bɛ se Tigɛ-2 kɛlɛkɛminɛnw ma, nka a jiginni tun ka bon, wa a girinya tun bɛ tɔni binaani ni duuru dɔrɔn de la. Wa a janya Dɔgɔyara fo ka Se mɛtɛrɛ fla ma. Motɛri barikama min fanga ye so 1200 ye, o bɛ bloki kelen kɔnɔ ani transmission (transmission) kɛrɛfɛ. Mobili yɛrɛ kɛra marifatigi ye kosɛbɛ, a ɲɛkisɛw ka ɲi kosɛbɛ ani ji sabatilikɛlan. Wa, tourelle fitinin kɔnɔ, kanon 100 EL milimɛtɛrɛ 88 tun bɛ yen, a tun bɛ tiɲɛ kosɛbɛ ani a tun bɛ kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔ.
  Gerda n"a ka kulu bɔra o mobili kɔnɔ. Chassis min ɲɛnabɔra ka ɲɛ ani min ka nɔgɔn, o tun bɛ boli kosɛbɛ nɛnɛ kɔnɔ. Nin tanki in bɛɛ lajɛlen dafalen don. Ani a ka kɛlɛkɛminɛn minnu bɛ jɛngɛ kosɛbɛ, olu bɛ mobili ɲɛda lakana kosɛbɛ. milimɛtɛrɛ 150 kɛsu sanfɛla lakananen don kosɛbɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la ni a bɛ kɛ ni degere 40 ye ka bɔ a jiginni na. Wa o bɛ Kɛ milimɛtɛrɛ 330 ɲɔgɔn ye kɛlɛkɛminɛnw na ni degere kɔnɔntɔn ye. Soviyetiki kanon kelen tɛna don Panther-3 kurunba sanfɛla la. Jiginni bɛ milimɛtɛrɛ 120 kɛsu ɲɛda yɔrɔ tila sabanan ta wa a bɛ kɛrɛ kelen na, wa a fana bɛ se ka don a kɔnɔ.
  O sankanso ɲɛda janya ye milimɛtɛrɛ 185 ye ani a kɛrɛ ye degere 50 ye, Soviyetiki marifaw fana tɛ se ka don a kɔnɔ.
  Nka kɛrɛw barika ka dɔgɔn ni milimɛtɛrɛ 82 ye ni jiginni ye, wa u bɛ se ka ta. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la SU-100, n"o ye Soviyetiki marifa kura ye min bɛ se ka a yɛrɛ ta, n"o ye teliya sɔrɔ sɔrɔdasiw fɛ k"a sababu kɛ a dilanni nɔgɔya ye ani marifa min bɛ kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔ.
  Gerda ye marifa fɔlɔ ci Soviyetiki sɔrɔdasiw ma. A ye IS-2 tanki sɔgɔ k"a fɔ ko:
  - Nin ye kɛlɛcɛ ɲuman ye !
  Charlotte y"a kɔlɔsi, a ye marifa ci jugu la, ani ka Soviyetiki masin kari a kɛtɔ ka butɔni dɔ digi n"a sennasanbara gansan ye:
  - Nin fɛɛrɛ in bɛ ɲini ka dafa !
  Christina ye Alemaɲi ka kanon otomatiki min bɛ ci teliya la, o jira n"a senkɔni gansanw ye, k"a kɔlɔsi ko:
  - Kɛrɛfɛ-kɛlɛminɛnw barika ka dɔgɔ kosɛbɛ ! An b"a fɛ an ka mobili barikama sɔrɔ ka tɛmɛ o kan!
  Magda fana ye marifa ci, ka baara kɛ n"a sen gansan ye, a dimina kosɛbɛ k"a ta k"a pɛrɛn ko:
  - saba dɔrɔn de tun bɛna kɛ, ani saba tulonkɛlen ka tɛmɛ o kan !
  Wa npogotigininw ye ŋɛɲɛ kɛ ɲɔgɔn fɛ... Tanki ka ɲi tiɲɛ na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la a bolicogo.
  E-100 mobili fana ye kɛlɛ sɛgɛsɛgɛli Kɛ. A ka gɛlɛn hali ni o kɛra. Nka a lakananen don kosɛbɛ. Wa a ka marifaw tɛ se ka ta nɔgɔya la ten.
  Wa Alemaɲi npogotigininw fana sigilen bɛ a kɔnɔ. Wa hali ni nɛnɛ bɛ yen, sennasanbara ani bikini kɔnɔ.
  Adala, n"o ye marifa ci a juguw la k"a jugu gosi, o y"a hakilina fɔ cogo la min bɛ bɛn hakili ma:
  - An bɛna ɲɛnamaya kɛ kominisi kɔrɔ !
  Ani a bɛ digi cogo min na n'a ka sennasanbara gansan ye...
  Agata, min tun bɛ marifa ci Soviyetiki jɔyɔrɔw la, ka a juguw gosi n"a senkɔni jɛlenw ye, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa an ka sebaaya bonya bɛna to fo abada !
  Agnes fana ye marifa ci Soviyetiki sennamɔgɔw ma, n"a sennasanbara ye, tiɲɛ don, wa a ye mankanba bɔ:
  - Ayi, an tɛna an yɛrɛ di Furu ma !
  Npogotiginin min tun bɛ pankurun kan, n"o ye Athena ye, o ye jugu gosi n"a senkɔniw ye, k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Furucɛ ta fan fɛ, a tɛ Furu ye !
  Agnes ye ŋɛɲɛ kɛ ani a y"a kɔlɔsi ko:
  -An ye supermen ka kabila ye!
  Andriana, min ye marifa ci Soviyetiki batiri la ani ka juguw ka jɔyɔrɔw tiɲɛ, o y"a nɛnkun bɔ k"a fɔ ko:
  - dugukolo bɛ Alimanw ka bonya dɔn !
  Wa n"a gɛnɛgɛnɛ gansan ye a bɛna degun bila a jugu kan.
  Agatha, marifa cilen, a y"a kɔlɔsi ko:
  - An bɛna sa in tigɛtigɛ ka kɛ fɛnw ye...
  E-75 pankurun tun ma labɛn fɔlɔ. Fuhrer y"a ɲini ko a girinya ka kɛ tɔni bi wɔɔrɔ ni duuru ye ani motɛri min fanga ye so 1500 ye walasa ka se ka taama kosɛbɛ, ni kɛrɛfɛ kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 170 ye a dɔgɔyalenba la kulubaw la. Wa, o ye waati ta.
  Nka sisan Naziw bɛ ka se sɔrɔ cogo o cogo... Zanwuyekalo la, Ulyanovsk labanna ka bin. Fritz y"a daminɛ ka Gorky ni Kazan kɛlɛ.
  U sera Moskow kɔfɛ yɔrɔ jan ten.
  Stalin dimina kosɛbɛ, nka a ma se ka foyi kɛ. Tiɲɛ na, i bɛ mun kɛ yan, dɛsɛ dafalen...
  Nka npogotigininw bɛ ka kɛlɛ kɛ sankolo la ani duguma...
  O la sa, Natasha ka SU-100 tiɲɛna Alemaɲi ka binkanni-aviyɔn dɔ fɛ ni fiɲɛ-bɔn ye. A kɛra ko nɛnɛba don. Hali ni a tɛ hakilitigi ni hakilitigi ye pewu. Nka, Natasha tɛ san fɔlɔ kalanden ye fewu wa a ye diɲɛnatigɛla ye.
  . Sisan npogotigi a kɛra ko ye V kelen delina tanki min bɛ kɛ T -34. Dɔrɔn Dɔɔni dɔrɔn terikɛ Tower (sankanso). ka bon ani marifa kalifa kalifa ni milimɛtɛrɛ 85 ye sanni ka kɛ 76. Chassis Fan kɔrɔlen .
  Npogotigininw a bɛ tigɛli kɛ ka a lamini kan sigiyɔrɔ . Olu i n ' a fɔ Ani ka kɔn o ɲɛ , in kelen bikini KELEN yan mɔbili Soviyetiki jamana na sɛnɛfɛnw dilanni Ka dun Ani bɔgɔlanw kan sigiyɔrɔ .
  Superman-Natasha ye baara kɛ Ani ɲagali yeli a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ : .
  - KELEN Min fasisiw ?
  Kunbɔra kɔnɔ tanki min bɛ kɛ ja ciden kamalennin . cɛmani tweet kɛ : .
  - Yan Nin tanki min​ kunbɔra kan ɲɛfɛla dɔw filanan duniya kɛlɛw V bi naani naaninan san Ani fɔlɔ ninnu kabini o waati bɛ sɔrɔ yen kan marifaw Bilema kɛlɛbolo Ka ɲɛsin ale ma a bɛ kɛlɛ kɛ , E -25. Marifa min bɛ a yɛrɛ ta ni milimɛtɛrɛ 88 ye kanon ani milimɛtɛrɛ 120 ɲɛfɛla la kɛlɛkɛminɛnw Saraman ka kɛlɛ kɛ !
  Lakika V yɔrɔ jan na Ani belebele baara Ka se ka jate Alemaɲikan na marifa min bɛ a yɛrɛ ta Squat , ni jan jirisunba A ma deli a la npogotiginin minnu O de kama joona numan ɲɛfɛla dɔw Belebele Faso kanubaganci kɛlɛw . Nka Superman-Natasha ye baara kɛ o yɔrɔnin bɛɛ hali a famuna :
  - Bi an A bɛ se ka kɛ sɔrɔ . U ale janya ka 71 EL .
  Zoya ye yan hali hakilina di : .
  - Ka kan ka taa V lamaga ka taa Ayi a sɔrɔla !
  Futurist Angelica ye min ye V dimi (dimi) ye kunnafoninen :
  - Yan ko kolon ! O yɔrɔnin bɛɛ hali sɔgɔsɔgɔninjɛ a sanfɛ an mɔbili !
  U ka kamalennin kɔrɔsibaga-ofisiri ni dimi ye a fɔra ko : .
  - KELEN Nin caman foyi ! E-75 tun bɛ caman juguman ! I bɛ a o fana tɛ jukɔrɔ kelen sleke bɛ Ayi gosilen . KELEN O de kama taa a fɛ !
  Superman-Natasha ye baara kɛ a y'a yɛrɛ tigɛ Ani a ye sɔgɔsɔgɔ : .
  - Cogo di sɛbɛ kominisi , I N b'a fɔ ka aw - ka kɔrɔtɔli !
  Futurist-Angelica ka baara barked , ka senna-tɛgɛrɛ kɛ sennasanbaraw sen :
  - An ka performance kɛ !
  Soviyetiki jamana na mɔbili dɔw a sirilen don dɔɔni daminɛna ka wuli , ka buzz ye . Punch ka tɛmɛn Alemaɲikan na V tenda min tɛ tiɲɛ ye Ani ka kan ka kɛ na don Fritz ye baara kɛ V tabulo . Nka ka kɔrɔbɔ Nin kɛ ? A ka bɔ a barika jan bɛ min na marifaw Cogo di fucked up ... A tora dɔrɔn ka jate kan teliya .
  Superman-Natasha ye baara kɛ ka dimi Kumabɛ Alemaɲikan na marifa minnu bɛ u yɛrɛ ta Awɔ caman a ka nɔgɔn mɔgɔ bi saba ni naani o de kama ale a sanfɛ V kɛcogow . Yan I k"a sɔrɔ a ma kɛ a yɛrɛ sago la i bɛna freak out kɛ .
  Soviyetiki jamana na mɔbili nata kan gɛrɛɲɔgɔnna Duman buwati girinw (gears) ye fisa kɔrɔlen .
  Svetlana ye bɛ lafiɲɛ farilankolon sennasanbaraw Ani tweetw : 1 .
  - Fuhrer ye teliman Ani an k' a siri !
  Futurist Angelica ye min ye bɛ o sɛmɛntiya ɲɔgɔn :
  - Hitler ye Ani An ka tiɲɛni kɛ !
  Sanu-kunsigi Zoya ye a ye mankanba bɔ : .
  - Ka di ka ɲɛsin ale ma teliya Ni a ye ɲɛda !
  KƆNƆ nin wagati girinya bɛ a la projectile (bɔgɔdaga) min bɛ wele ko projectile Hitler ta ye marifaw diya ka ɲɛsin a ma V bazi sankansobaw Npogotigininw lawili Ani tɔɔrɔla V tigɛlen ka bɔ nɛgɛ
  ANI kɔfɛ aw ka sekɔndi kelen di n ma Bɛɛ naani a kɛra ko a bɛ ɲini ka kɛ a bɛ ten farilankolon don culotte kɔnɔ ani ka dulon kan rack . Jukɔrɔ sennasanbaraw kisɛw bɛ kɛ cɛɲiw blazed (ka tasuma don). tasuma-fanga Tasuma ye a sɔgɔlen don farilankolon , nɛɛma senkɔniw npogotigininw .
  Superman-Natasha ye baara kɛ N y"a kɛ k"a lajɛ twitch nka ale senw a kɛra ko ye ka gɛlɛya sɔgɔsɔgɔninjɛ V pads , ani Kɔsɛbɛ tun bananen don a bɛ sɔgɔsɔgɔ jolisiraw Nin tun klasiki ye rack , ni laadalako tobilikɛminɛn (toast). sennasanbaraw KELEN fɛ npogotigininw senw Kɔsɛbɛ hali sexy , ani tasuma sɔgɔli senkɔniw kɛ la u caman ka tɛmɛn fɔlɔ kan .
  Nka dimi dɔɔni cɛɲiw . Olu bɛ ka cɛsiri kɛ ka kunmabɔ . Nka pads (pads)w Kɔsɛbɛ a bɛ mɛn KELEN a caman Ani npogotigininw ye valkyries ye ka dulon girinyaw .
  Hali kɛlɛcɛw V surun sɔgɔsɔgɔninjɛ , ni sennasanbaraw senw , bari bolow , nka farikolo datugulen don warijɛ cakɛda cikanw Olu raking (raking) ye poker (poker) minnu bɛ kɛ bonfires , ani aw bɛ a fili san fɛ kɔɔriw ka sennasanbaraw a tobilen don barika ka bon .
  Yan Ani rack (raki) ye bɛ sɔrɔ ka kɛ jogindaw , ani tasuma frites (sɔgɔsɔgɔninjɛw). jukɔrɔ . KELEN yan caman Ani masakɛ ka bɔ masakɛ Wiliyamu ka masaya la kunbɔra . KƆNƆ bolow fɛ utikalo cɛnin min ye masakɛ-demiurge ɲɔgɔn falen-falen filanan miliyɔn dɔrɔmɛ ye jɔyɔrɔ dɔ la SS la bugɔli ka bɔ sɔgɔsɔgɔninjɛ nɛgɛ KELEN caman Ani ale Valkyries (Valkyries) ye aw bɛ aw fari sumaya ka bɔ tasuma-fanga-minɛn
  Prince Ala ye ɲɛjibɔ , ani Cogo di bɛna gosi Superman-Natasha ye baara kɛ Ni a ye farikolo-ɲɛnajɛ kɔ Nka npogotigi Ani jagɛlɛya , nka ale ka bɔ sennasanbaraw fɔlɔ kɔfɛla kunkolo kabakoyara i n'a fɔ nin dimi min bɛ ɲumanba kungo kɔnɔ a kulela .
  Nata ka bugɔ cɛnin - masakɛ jiginna kan Zoya ye . Ta Hali Ani sɔgɔsɔgɔninjɛ ka gɛlɛya ɲinw , ayi minɛna ka taa a fɛ ka bɔ kulekan . KELEN kan kɔ kunbɔra joli bɛ bɔ a la sɛrɛkiliw (stripes). Ani jeninida bɛ kɛ
  Barbarossa Jr. ye baara kɛ. Ani sɔgɔsɔgɔninjɛ fɔ :
  - Ka kalan i caman kan !
  Nata ka bugɔ tun ka kan ka kɛ Ni a ye Futurist Angelique ye . ANI nin musomannin Ayi minɛna ka taa a fɛ ka bɔ kulekan . cɛmani a nɔrɔlen don a la i den sennasanbara sen V tasuma . A bɔra a kɔnɔ fɛgɛman bolokɔnincininw ember (ember) ye Ani a filila kunsigi bilenman baganw V ɲɛda . Ta a pɛrɛnna caman barika ka bon , a bɛ dimi !
  Barbarossa Jr. ye baara kɛ. Ani ɲagali yeli fɔ :
  - Nka I hali laɲinilen Ani Alemaɲikaw !
  Kɔfɛ ye blast sɔrɔ , ani Svetlana ye . Cogo di o Ayi sɔgɔsɔgɔninjɛ jaw , nka Hali a kulela . Bɛɛ hali bugɔli ka bɔ red-hot , sɔgɔsɔgɔninjɛ filijuru tun caman caman dimi bɛ kɛ , . cogo di tasuma jukɔrɔ sennasanbaraw ni aw senw ye . U ka tɛmɛ o kan npogotigininw kelen a delila o la san caman kɔnɔ kɛ do ye -bali sanbaraw , ani u senkɔniw senw , kosɛbɛ elastic (lasitiki) ye Ani a bɛ mɛn
  Nka tasuma Ani u bɛ tobi . Valkyries (Valkyries) ye kelen V bolow minɛ , ani bugɔliw ka bɔ bilenman-kalan nɛgɛ
  Superman-Natasha ye baara kɛ kɔnɔ bɛɛ gɔnɔ a pɛrɛnna : .
  - Awɔ Mun Nin nin ?!
  Barbarossa Jr. y"a jaabi ko:
  - Muso kanminɛbaliw ɲininkali ! I bɛ jɔnya la ani i bɛna fɛn bɛɛ jaabi!
  Natasha y"a kɔlɔsi ko:
  - An t"a fɛ ka sa yeli la ten ! An ka taa an bɛna taa a fɛ ka kɛlɛ kɛ!
  Barbarossa Jr. ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Mun na i b'i bila ka taa ?
  Angelica y"a jaabi ko:
  - An ye jatɔw ye , wa an bɛ se ka nilifɛn nafamaba di cɛ min bɛna an kisi !
  Barbarossa Bock kabakoyara kosɛbɛ:
  - Wa i bɛna mun di n ma ?
  Natasha y"a fɔ ni daŋaniya ye ko:
  - An bɛna i kɛ kamalennin banbali ye, i tɛna kɔrɔbaya abada !
  Cɛdennin y"a kunkolo wuli ko:
  - Ɔwɔ, n bɛ se k'i bila ka taa nin ko in na ! Nka, i bɛ se k"o jira cogo di?
  Natasha y"a fɔ ko:
  - I bolo don tasuma na, a tɛna i tɔɔrɔ ! I bɛna a ye ko an bɛ se ka subagaya kɛ!
  Barbarossa Jr y"a bolo don tasuma na ni hakilisigi ye, k"a wuli k"a jaabi ni nisɔndiya ye:
  - Ɔwɔ, i bɛ se ! Ayiwa, i ka hɔrɔnya bɛ kɛ cogo di ne ka sayabaliya musaka la!
  Wa npogotigininw ye sababu kura sɔrɔ. Nka kɛlɛ bɛ sen na hali bi... Zanwuyekalo la, Gorky ni Kazan minɛna.
  Feburuyekalo daminɛ na, Alimanw, Finlandikaw ani Suwɛdikaw ye Karelia minɛ ka binkanni daminɛ Arkhangelsk. O ko juguyara kosɛbɛ.
  Elizabɛti jiginna SU-100 kan ka taa o dugu in na.
  A tun bɛ kɛlɛ kɛ yen sisan. Feburuyekalo ni nɛnɛba. Nka npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ hali bi sennasanbara la.
  SU-100 girinya ye tɔni tan ni segin dɔrɔn ye ni marifakisɛw lakanani ye. A ka gɛlɛn, nka a bɛ se ka mobili. Wa a man kan ka jɔ lamini na a ka kan ka yaala-yaala walasa a kana gosi.
  Ni aw bɛ wuli, tanki bɛ sumaya ani npogotigininw tɛ nɛnɛ ten sennasanbara la ani bikini kɔnɔ.
  Elizabɛti, min tun bɛ marifa ci Naziw la, o ye dɔnkili da ko:
  - Wa cogoyaw filɛ nin ye ! Ani yan, a ye karidon ye! Nka a sira fɛ, nɛnɛ ka ɲi i ka kɛnɛya ma! Nɛnɛ ka ɲi an ka kɛnɛya ma!
  Wa n"a senkɔniw ye, a bɛna bin Naziw kan. Wa T-4, n"o ye nin pankurun fitinin in ye, o de gosira.
  Kɛlɛcɛw ka kan ka kɔlɔsi iko kɛlɛcɛw minnu bɛ kuluba la.
  Ekaterina fana bɛ marifa ci n"a sennasanbara ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi bɛna kɛ yen !
  Elena fana ye marifa ci jugu la ani ka bugɔli kɛ a kɔnɔ, o ye ŋɛɲɛ kɛ ni tulo ye:
  - Dibi se sɔrɔli bɛ an makɔnɔ !
  Efrasia, min tun bɛ ka Wehrmacht tankiw kɔnɔ n"a sennasanbaraw ye, a bulu nɛnɛ fɛ, o y"a jaabi ni jigiya ye ko:
  - Foyi tɛ se k'an bali !
  Nin kɛlɛcɛw ye super dɔrɔn ye!
  Nka, bɔnɛ ye a sɔrɔ, u ka cɛsiri ka dɔgɔ kosɛbɛ... Arkhangelsk fana binna... A jɛlen don ko marifa bɛrɛ tɛ yen...
  Alimanw bɛ ka taa Moskow fan fɛ ka bɔ kɔfɛ. Marisikalo la, kɛlɛw daminɛna Ryazan kama. Hitler ka jamakulu bɛ woyo ka bɔ kɔrɔn fɛ...
  Kɔrɔtɔko fɛɛrɛ dɔw ka kan ka kɛ.
  Moskow bɛ ka a bolo minɛ hali bi, wa Stalin ye lakanatɔn dɔ lajɛ. Baro kɛra siran ye. Hakilina kura si ma di.
  Beria dɔrɔn de ye hakilina di ko:
  - N"a sɔrɔ tiɲɛ na an ka kan ka hɛrɛ di Reich sabanan ma cogo o cogo, walasa u kana maga an na dɔrɔn !
  Stalin y"a jaabi ni dimi ye ko:
  - Nin tɛ fɛɛrɛ sabatilen ye, jɛɲɔgɔn Beria ! An mago bɛ jiginni barikamaw la!
  Marisikalo Vasilevsky y"a jaabi ni tiɲɛ ye ko:
  - Reserve tɛ yen, I ka Excellence ! A bɛ se ka fɔ ko u bɛɛ binna kɛlɛw la minnu tɛ kelen ye. N'a Bɔra SU-100 la, marifa kura sugu wɛrɛ tɛ o 'sèn na. Tiɲɛ don ko IS-3 bɛna labɛn sɔɔni, nka nin pankurun in dilanni ka gɛlɛn, wa a bɛna gɛlɛya k"a bila seri kɔnɔ sisan cogoyaw la.
  Marisikalo Zhukov y"a kɔlɔsi ni dimi ye ko:
  - n' i ma se ka se sɔrɔ , o tuma na fɛ , fɛn kelen de tora - ka sa ni danbe ye !
  Stalin tun b"a fɛ ka fɛn dɔ fɔ, nka npogotiginin sennasanbara dɔ bɔra kɛnɛ kan, min tun bɛ ni fini surun ye. A y"a sennasanbara jɛlenw yeelen, a nana ni ciden ye.
  Stalin y"a ɲɛw boli a kan ka pɛrɛn ni dimi ye:
  - Leningrad, min ma se ka kɔngɔ muɲu ani kalo caman kɔnɔna na, a binna ! Sisan, an ka dugu filanan minɛna Krautw fɛ!
  Marisikalo Zhukov y"a bolow wuli k"a kɔlɔsi ko:
  - Oh, Stalin belebele... Nin ye ko juguba ye !
  Beria ye hakilina di ko:
  - N'a sɔrɔ an ka kan ka mɔgɔ ba kelen faga marifa la ka bonya da nin kan wa ?
  Kuntigiba ye pɛrɛn ko:
  - I da tugu, i kunsigi kunsigi ! Fɛn dɔ ka kan ka latigɛ!
  Molotov ye hakilina di, ka sɔgɔsɔgɔ ani ka npogotigininw gɛnɛgɛnɛw magaya ni siran ye:
  - An ka Alemaɲikaw wele u ka marifaci dabila waati dɔɔnin kɔnɔ, o kɔfɛ dɔrɔn, ka kumaɲɔgɔnya daminɛ hɛrɛ kama cogo o cogo.
  Stalin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ka kɔrɔbɔ! Nka, yɛrɛdi tɛna kɛ. Moskow bɛna bin, an bɛna guerilla kɛlɛ kɛ!
  Beria y"a kɔlɔsi ni nisɔndiya ye:
  - Nka o bɛna dɔ fara mɔgɔw ka tɔɔrɔ hakɛ kan dɔrɔn, jɛɲɔgɔn Stalin. A bɛ se ka kɛ...
  Stalin y"a bolonɔ bila tabali kan ni kɔnɔnajɛya ye:
  - Ayi! Molotov ka kumaɲɔgɔnya sugandi! Wa foyi tɛ tɛmɛ o kan, an bɛ kɛlɛ kɛ fo ka se a laban ma!
  Alimanw ye Ryazan lamini Marisikalo cɛmancɛ la. Ikomi marifa dɛsɛra Soviyetiki sɔrɔdasiw la, u y"a ɲini ka bɔ dugu kɔnɔ.
  Alenka n"a ka kulu bɛ boli, u sennasanbara jɛlenw bɛ ka manamana foroba nɛnɛ wulilen kan.
  Npogotiginin dɔ ye marifa ci Naziw la ka dɔnkili da ko:
  - nɔɔrɔ ka kɛ an hakili ye, nɔɔrɔ ka kɛ jamanaba ye !
  A na saya nilifɛn fagalen fili ni a sennasanbara ye. Wa a bɛna Naziw jɛnsɛn fan bɛɛ fɛ.
  Anyuta, a kɛlen ka marifa ci a juguw la, a ko :
  - Ani an ka gosili, nilifɛn senuma, ani sara !
  Alla fana bɛ boli, ka tasuma don Naziw la, ka kɔɔri pake dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An tɛna an dabila abada !
  Wa o cogo la, Mariyama manamana, ka marifa ci fasisiw la, k"u tigɛ ka ɲɛ ka jigin, k"a ɲinw sɔgɔsɔgɔ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali !
  Wa a sennasanbara lankolon ye saya ni halakili pake tiɲɛnen dɔ ci.
  Marusya, min tun bɛ marifa ci Naziw la, o y"a kɔlɔsi cogo la min bɛ bɛn hakili ma kosɛbɛ:
  - Kominisi tɛna ban abada !
  Matryona, min bɛ marifa ci jugu la ani ka jirisunw tigɛ ka jigin, o y"a kɔlɔsi ni hakilitigiya ni hakilitigiya ye kosɛbɛ:
  - Wa dannaya min bɛ patisoba la, o bɛna to san kɛmɛ caman kɔnɔ !
  Ani sennasanbara gansanw bɛna halakili nilifɛn fili.
  Npogotigininw ye kari ka bɔ ring kɔnɔ. Nka ko in bɛ ka jɔrɔ hali bi.
  Wa u tɛ se ka boli yɔrɔ si.
  Sɔgɔmadafɛla nɛnɛba ye Alemaɲi ka ɲɛtaa bila kɔfɛ dɔɔnin. Ka fara o kan, Naziw farala Zapɔn kan ani u y"a daminɛ ka Cɛma Azi minɛ.
  O fana y"u hakili Bɔ ani Awirilikalo tɛmɛna ni hakilisigi ye dɔɔnin. Wa Mɛkalo la, Soviyetiki pankurun fɔlɔ min tɔgɔ ye ko IS-3, o labanna ka bɔ kɛnɛ kan. Wa, u tun bɛ se ka taa n"a ye Mɛkalo don parade la.
  Stalin kɔrɔla ani a barika dɔgɔyara, a y"o lajɛ, a kunkolo biri. A yecogo tun bɛ sɛgɛnba jira min bɛ se ka sa.
  K"a sababu kɛ baarakɛlaw ka baara ye, IS-3 ma se ka taa a dilanni na hali bi.
  Danfaraba min tun bɛ a ni o fila cɛ, o tun ye sankanso in cogoya dɔrɔn de ye. A tun bɛ i ko wuluwulu, a ɲɛda tun bɛ i n"a fɔ kurunba dawolo. Tiɲɛ don, jiginni kɛrɛ min cayara, o ye ɲɛda yɔrɔ lakana kosɛbɛ, nka a ye a dilanni gɛlɛya. Ka fara o kan, ɲɛda duguma yɔrɔ tun bɛ se ka tiɲɛ wa ni fɛn dɔ ye min gosi yen, a tun tɛ rikosɛ tugun.
  Stalin y"a bolo kɔrɔta k"a tunun bunker kɔnɔ, ani Naziw ka binkanni wɛrɛ daminɛna. TA-400 ni Yu-287 ni ɲɛfɛla-baarakɛlaw ye u sen don awiyɔn binkanniw na.
  Wa, u ye misiriw ci tugun ni arajo ɲɛminɛbagaw ka wuluw ye.
  Krεmlin ye tiɲɛniba Sɔrɔ.
  Stalin tun bɛ miiri kosɛbɛ ka boli Moskow.
  Mɛkalo cɛmancɛ la, u kɛlen kɔ ka Cɛma Azi tila-tila kokura, Nazi minnu bɔra kɔrɔn fɛ ani tilebin fɛ, olu ye binkanni daminɛ Moskow kan. Kɛlɛ jugu wɛrɛ mankan bɔra.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw ye kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye. Nka fanga minnu bɛ yen, olu tɛ kelen ye kojugu. E-75 Tiger-3 pankurunw fana Bɔra kὲlɛw la. Ani massivement "Panther"-3. Kɛlɛw ye, an k"a fɔ, ko danmadɔw.
  Mɛkalo laban na ani Zuwɛnkalo daminɛ na, Naziw ye Moskow lamini min tun bɛ ɲini ka ban.
  Stalin y"a jira ni bonya ye ko ale bɛna to faaba kɔnɔ, wa a bɛna kɛlɛ kɛ yen fo ka se saya ma.
  U ye marifa ci Moskow ani u ye bɔnbɔnw ci. A lamininen tun bɛ ni lafasalitɔn barikamaw ye minnu kunbɛnni tun man nɔgɔn ten. Marifa ni dumuni marayɔrɔbaw tun bɛ faaba kɔnɔ.
  Ani, Stalin tun lafiyalen don kosɛbɛ dugujukɔrɔ dugu kɔnɔ.
  Hitler Zuwɛnkalo tile 22 san 1945, waati min na san naani tigitigi tɛmɛna kabini Fasokanw ka kɛlɛba daminɛ, a ye yamaruya di ka binkanni dabila faaba kan, ka sɔrɔ k"a tiɲɛ cogo labɛnnen na ni marifaw ni awiyɔnw ye. Ani ka taa a fɛ ka bɔnbu ci ni jigiya ye.
  Ani, kɛlɛ min tun bɛ senna, o jiginna Sibiri jamana na. A tun ka kan ka Sverdlovsk ni Chelyabinsk ta sanni nin dugu ninnu ka datugu ni nɛnɛ ye... Zuwɛnkalo laban na Zuluyekalo daminɛ na, dugu jɔnjɔn fila bɛɛ minɛna kɛlɛ gɛlɛnw kɔfɛ... Alimanw tun bɛ ka taa Sibiri jamana cɛtigɛ. Soviyetiki duguw binna ɲɔgɔn kɔ.
  San 1945 Sɛtanburukalo la, Naziw gɛrɛla Novosibirsk la. Kὲlɛ fana Kɛra o sìgiyɔrɔ in kama.
  Kɛlɛbolo bilenman ye kɛlɛ kɛ ni sigida milisiw ye. Tamara ye kɛlɛ kɛ i n"a fɔ jatigɛwalekɛla yan fana.
  Sɛtanburukalo laban don kaban, nɛnɛ bɛ ka na ani ka nɛnɛ. Ani npogotigininw ka bataillon bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani ka jagɛlɛya kabakoma jira.
  Wa kɛlɛcɛw bɛ kɛlɛ kɛ i n"a fɔ pantɛriw.
  Tamara ye pɛrɛn di, ka kɔɔri pake dɔ fili n"a sennasanbara ye, ka pɛrɛn:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali ! Mɔgɔ si tɛ se ka se sɔrɔ an kan!
  Npogotigi tɔw bɛ mankanba bɔ ni jigitigɛ ye:
  - An bɛna sa, nka an tɛna an fari faga !
  Wa kɛlɛ bɛ senna...
  Nowanburukalo daminɛ dɔrɔn de la Novosibirsk binna... Kɛlɛ tora senna. Soviyetiki jamana tun ma a yɛrɛ di hali bi. Moskow tun datugulen don ani tasuma tun bɛ a kan.
  Dumuni ni marifaw sɔrɔcogo fɛɛrɛbɔlen dɔ tun maralen bɛ dugujukɔrɔ dugu kɔnɔ, o la, a tun bɛ se ka to senna waati jan kɔnɔ.
  Alemaɲikaw tun bɛ to ka bɔnbuw ci ani ka marifa ci dugu ma.
  Tanki kura super-heavy "Rat" fana bɔra kɛnɛ kan. O mobili in girinya tun ye tɔni ba fila ye, a tun bɛ ni marifa caman ye.
  Mobili min ka kɛlɛkɛminɛnw ye milimɛtɛrɛ 400 ye, o kɛra pankurun ye min bɛ se ka fɛnw tiɲɛ... A tɛmɛna kɛlɛ sɛgɛsɛgɛli la...
  Nka a y"a yɛrɛ siri wuluw kan, kamikaze piloti dɔ y"a tiɲɛ min y"a sɔgɔ.
  O bɛɛ n"a ta, tanki kura "Rat"-2 bɔra, a yɛrɛ ka bon ani a ka gɛlɛn...
  Stalin ye san 1946 san kura seli kɛ Moskow, hali bi a ma ta. URSS ɲɛmɔgɔba tun bɛ ka jate kɛ kabako dɔ la. Moskow kɛra dugu barikaman lakika ye.
  Dumuni sɔrɔli bɛ se ka mɛn san fila-fila wɛrɛ, wa n"i y"a jateminɛ ko jamanaden hakɛ dɔgɔyara ka da bɔnbɔnw ni marifaciw kan, o bɛ se ka mɛn. Nka marifaw tun bɛ bɔ binkanniw teliya n"u fanga de la.
  O bɛɛ n"a ta, Beria y"a jira ko:
  - Laala, jɛɲɔgɔn Stalin, an bɛ se ka bɛnkan sɔrɔ ni Hitler ye an ka hɔrɔnya ko la wa ?
  Kuntigiba y"a fɔ ni cɛsiri ye, k"a bolokɔnincinin sɔgɔ kosɛbɛ tabali kan :
  - N t"a fɛ ka kuma mɔgɔfagalaw fɛ, Lavrenty ! Yala i y"a faamu wa!
  Beria y"a jira ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  - An ka jigi da kabako dɔ kan, eh belebeleba !
  Stalin y"a jira, k"a fɔ ni sɔgɔsɔgɔ ye ko:
  -Muɲuli ni cɛsiri dɔɔnin!
  . EPILOGUE (EPILOGUE) (EPILOGUE).
  San 1946 sàn kura Kɛra sigida kὲlɛw la. Alemaɲikaw ni Zapɔnkaw ye dugubaw bɛɛ minɛ dɔɔni dɔɔni. Verkhoyansk ye jamana laban ye min binna Awirilikalo la. Alimanw ye AG-50 pankurun kura sɔrɔ piramidi cogo la.
  Tamara n"a ka kulu ye kɛlɛ kɛ kosɛbɛ Verkhoyansk dugu la.
  Npogotigininw, i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na tuma bɛɛ, u tun sennasanbara don ani u tun bɛ bikini kɔnɔ.
  U ye kɛlɛ kɛ fo ka se saya ma. Wa n"u senkɔni gansanw ye u ye pakew fili minnu bɛ se ka bɔn ni fanga ye min bɛ mɔgɔ faga.
  Wa o kɔfɛ, marifaw banna tuma min na, u sera ka boli ka don taiga kɔnɔ ka tɛmɛn dugujukɔrɔyɔrɔw ni jirisunw fɛ.
  U tun labɛnnen don ka marifa ta ka kɛlɛ kɛ tugun, hali ni o tun ye guerilla kɛlɛ ye.
  URSS jamana na, partiw ka yɔrɔw wulila ani dugujukɔrɔ kɛlɛ dɔ daminɛna.
  Faaba tun bɛ ka a yɛrɛ minɛ hali bi, o de la Hitler tun b"a fɛ k"a faga kɔngɔ la ani k"a ka sɔrɔdasiw kisi, minnu caman tun fagara kaban.
  O waati kɔnɔna na, npogotigininw ye Naziw ni Zapɔnkaw halaki cogoya ni fɛɛrɛ suguya caman na.
  Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Natasha n"a ka kulu.
  ANI a kɛra ko ye tugunni V T -34-85 ye. Mobili , tiɲɛ don kelen , ayi kura . ANI ka ɲɛsin mɔgɔ binaani laban ma wɔɔrɔnan san kɔnɔ kɔrɔlen don .
  KELEN Yan Ani AG -50 ye. A bɛ n hakili jigin fɛ́gɛn piramidi (piramidi) ye Ani Kɔsɛbɛ jan jirisunba Mɔbili bɛɛ biwɔɔrɔ duuru tɔni caman A ka bon kosɛbɛ kɛlɛkɛminɛnw ani bɛɛ kɛrɛw ye milimɛtɛrɛ 250 ye jukɔrɔ tilt ( tilt ) ye Kosɔn bɔgɔlanw T -34 bɛrɛbɛrɛ min tɛ se ka don a kɔnɔ .
  Superman-Natasha ye baara kɛ V dimi (dimi) ye a ye sɔgɔsɔgɔ : .
  - Nin Cogo di degeli ! Aw bɛ a kɔrɔta san fɛ kuluba !
  Futurist Angelica ye min ye a ye a lamini lajɛ . Sisan Olu a tun be V a laadalako bikini ANI fɛn dɔ cɛɲɛ a sera yen kan olu .
  KELEN Svetlana ye digilen don kan leviers (leviers) ye sennasanbaraw sennasanbaraw Ani an ka taa tanki Bi a ye sɔgɔsɔgɔ : .
  - Manɛwɛrɛ ! Dɔrɔn manɛwɛrɛ !
  AG -50 bɛ ni minɛnw ye fanga 105 mm kanon Ani janya kɛsu ka 100 EL kɔnɔ . A sékola ka bugɔ kan belebele yɔrɔjanw U ka tɛmɛ , y mɔgɔ bi saba ni naani Ani kalite kɛlɛkɛminɛnw tɛ foyi ɲɛ . Kelen ka bugɔ Ani laban .
  Svetlana ye bɛ daminɛ búmusò Soviyetiki jamana na tanki Yan jugu sɔgɔsɔgɔninjɛ . Projectile (porojektili) ye hali dɔɔni dɔrɔn haminankow kɛlɛkɛminɛnw Nka Fɛ hɛrɛ la bɛ sɛgɛn ka bɔ . KELEN o bɛɛ kɔfɛ fanga kolosinsinnan - uranium koori
  Superman-Natasha ye baara kɛ a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ u bilenman dawolo : .
  - Kan taamasiyɛnw Ani dusukasi ɲɛda - tuguni mansamara (mansamara). ka bange !
  Futurist Angelica ye min ye tasuma donna ni sennasanbaraw bolokɔnincininw senw Projectile (porojektili) ye diya V hali bi jɔlen piramidi ye tanki ANI sɔgɔsɔgɔninjɛ Ani kɛlɛkɛminɛnw V rikosɛti ye Kelen Kɔsɛbɛ bi a bɛ ŋaniya ta Ani siman ye .
  Alemaɲikan na tanki , tiɲɛ don kelen , min tɛ se ka don , ni bɛɛ anglɛriw (angles). hali Kosɔn IS -7 ye. KELEN lakika Min fɔlɔ a T -34-85 ye.
  Tugunni Alemaɲikan na a bɛ marifa ci ... Svetlana digilen don farilankolon senkɔni kan freinw ( freinw ) ANI N tun bɛ se ka kɛ ka a yɛrɛ tanga tanki min bɛ kɛ ka bɔ se sɔrɔli . Hali juguman sama sɛgɛnlafiɲɛbɔ kɛra ka tɛmɛ hali dɔɔnin kɛrɛ fɛ .
  Superman-Natasha ye baara kɛ V wulubana fɔ :
  - Awɔ Ani Ani nɔrɔlen !
  Futurist Angelica ye min ye a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ . Bi nɛnɛ na ripped off Ani ne yɛrɛ bra lakanabali jamanjan sin Ani firɛzi sinjiw A y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan u perle (perle) ye ɲinw ANI tweet kɛ : .
  - Fukari Ayi tulonkɛw bɛ kɛ V hokew !
  ANI digilen don bilenman sinji la kan bɔgɔdaga Ni Yan bi jalagɛlɛn Ani a bɛ manamana she - jinɛ KELEN A bɛ se ka kɛ kind , Irisikan na mɛlɛkɛ a yɛrɛ ye .
  Projectile (porojektili) ye a wulila ka bɔ ka bɔ Ayi ka tɛmɛ a dan kan jan doula Flashed by ... Ani diya ka ɲɛsin a ma V kɛsu Alemaɲikan na mɔbiliw AG . Bouncing (boli) ye a i n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na ka fiyɛ tasuma-fanga-minɛnw
  ANI Bɛɛ naani npogotigininw ɲɔgɔn fɛ , u ye wuluwulu kɛ :
  - Kelen , fila - I a sɔrɔla ! Fritz ye baara kɛ Ni a ye biɲɛw O de kama a dila !
  ANI Cogo di ka yigiyigi Olu u sennasanbaraw senw . Yan Nin npogotigininw ! KELEN Waati fɛ marifaci k'a nafa bɔ a la farilankolon sinw ye V kɛmɛ kelen siɲɛ kelen ka tɛmɛn fɔlɔ kan .
  Superman-Natasha ye baara kɛ Ani ka yɛlɛ kunnafoninen :
  - Nin tanki min bɛ kɛ Sisan Kosɔn an lakanalen . Nka Cogo di a ka halaki ?
  Zoya ye Ani ka yɛlɛ hakilina di : .
  - KELEN V kɛlɛ misitigi style , anw a An ka sɛgɛn ka taa !
  Svetlana ye teliya la yɛlɛmayɛlɛma a tanki Nka jugu , a ma deli ka kɛ a y'i jɛngɛ Ani a kɔrɔtɔlen don bolila ka taa A teliya la kabako don teliya la : fɛn bɛɛ hali gazi turbine (gazi turbine). motɛrɛ . ANI tun tiɲɛ yɛrɛ la teliya la ka tɛmɛ T -34-85 ye.
  I n"a fɔ a bɛ kɛ cogo min na sama bolila ka taa ka bɔ Pugs (pugs) . Bɛɛ bɛ Foyi . Nka waraw bɛ yen a dɔn cogo min na yɛlɛma hali Kɔsɛbɛ teliman .
  Superman-Natasha ye baara kɛ ni dimi ye a jiginna Ni a ye kɛlɛkɛminɛnw sennasanbaraw sen Ani a ye mankanba bɔ : .
  - Yan ! Kɔsɛbɛ Cogo di o bɛɛ kɔfɛ Ani ye kɔfɛla sɔrɔ ka bɔ fasisiw !
  Zoya ye Ani dusukasi V kan , dɔnkilida : .
  - Bɛɛ impossible , se ka kɛ V an duniya !
  ANI a yɛrɛyɛrɛla a kunsigi , kulɛriw bulu sanu
  Futurist Angelica ye min ye Ani ka nisɔndiya dɔnkili la , ani labilalen dɔ wɛrɛ projectile ( bɔgɔdaga ) O ka bugɔ V kɛlɛkɛminɛnw kɔfɛla Ani kari .
  - U bɛ na ni sugo minnu bɛ kɛ min ma deli ka kɛ fɔlɔ ... Weave ni jiribolo-yɔrɔw belated ... Mute tun Gerasim ye don dɔ ! Sisan A a bɛ kali kali !
  Svetlana ye ka gɛlɛn kosɛbɛ kunnafoninen :
  - Kalili kalili ye vulgaire !
  Superman-Natasha ye baara kɛ tun b' a fɛ ka fɛn dɔ sɔrɔ ka fɔ hakilinako . Nka Yan kunbɔra dɔ wɛrɛ fasisiw ye tanki Kan nin siɲɛ kelen E -75 ye. Hali A kan ɲi lakananen don V ɲɛda , nka caman juguman Ani kɛrɛw fɛ Yala tiɲɛ don wa, mɔgɔ bi saba ni naani a Bɛɛ bɛ bɛn ɲɔgɔn ma Ayi punch ka tɛmɛn
  Kan nin waati , Zoya y'a fili ka bɔ yen Ani ne yɛrɛ bra ANI lakanabali bilenman sinji
  N y'a ta Ani digilen don barajuru kan bɔgɔdaga marifa A ye baara kɛ ...
  Projectile (porojektili) ye tugunni diya ka ɲɛsin a ma V kɛsu caman marifaw ANI kɛmɛ duuru milimɛtɛrɛ ye marifa dɔ bɔra kɛnɛ kan ka bɔ so .
  ANI nin Alemaɲikan na a kɔrɔtɔlen don bolila ka taa Duman cogo ka bɔ kɛnɛ kan ka bɔ so a ka ca ni tɔw bɛɛ ye lakananen don mobili ye ka bugɔ Ni a ye jirisunw .
  Superman-Natasha ye baara kɛ nisɔndiyalen a fɔra ko : .
  - Yan aw y' a ye ! Ani an bɛ se sɔrɔ !
  KELEN Yan Ani sabanan tanki Kan nin siɲɛ " Masakɛ". waraba dɔ ". U a marifa , bɔnbu cilan kalifa kalifa ni milimɛtɛrɛ 450 ye . Ni Ni fucked up , o tuma na damadɔ hali dɔɔnin Ayi a bɛna kɛ i n' a fɔ .
  Superman-Natasha ye baara kɛ kan nin siɲɛ kelen latigɛlen ka ci a yɛrɛ ye . N y'a bɔ a la bra Jumɛn fɛ ale o bɛɛ kɔfɛ sanfɛ , ani elastic (lasitiki) ye sin . Fresh as fɛ npogotigininw . ANI kɛlɛkɛcɛfarin Cogo di bɛna ta Ani bɛna digi rubi (rubi) ye sinji
  Projectile (porojektili) ye a panna ka bɔ ... Ani " Royal". waraba " sɔrɔla ka ɲɛsin a ma V jirisunba ANI belebeleba mɔbili Cogo di bɛna pɛrɛn . Mun Ani fila nafa b"a la Ni a ye dakunw (dakunw). tankiw a wulila ka taa kan dɔw kɛmɛ caman mɛtɛrɛw ye
   Awɔ Ani mɔgɔ bi saba ni naani a yɛrɛyɛrɛla . Mɔbili sisan Ayi a wulila ka a kɛra ko ye tigɛlen don ka bɔ dugukolo
  Futurist Angelica ye min ye hali ka bugɔ fɛ jiginɛ ɲɛda , kulekan : .
  - I n'a fɔ sow faliw !
  ANI bagabagali kɛra ka taa Krautw fɛ bolokɔfɛfɛn .
  Superman-Natasha ye baara kɛ tun wasa , ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ perle , kosɛbɛ belebeleba ɲinw :
  - Yan Ani dilen Ni a ye ka jugu ! Cogo di a ka kan ka kɛ !
  Zoya ye dɔnkili , ni ni nisɔndiya ye :
  - Kanu Ani saya ! Duman Ani juguya ! Mun senuma Mun jurumukɛla ... A ne fɛ ka dɔn Bɛɛ bɛ bɛn !
  ANI npogotigi a jiginna sennasanbaraw sen Ni a ye nɛgɛ
  Nata jugu E -100 ye. Mɔbili farati bɛ a la ANI bɔnbu-bɔn-minɛn ani milimɛtɛrɛ 75 kanon Ani Kɔsɛbɛ jan jirisunba Nin binkani fɛn caman sɛmɛntiya , ani sékola dafa jɔyɔrɔ Ani kɛlɛcɛ tankiw KELEN milimɛtɛrɛ biwolonwula ni duuru marifaw Kosɔn Soviyetiki jamana na tanki min bɛ kɛ Bɛrɛ t'a jɛ fisa .
   KELEN kɛsu bɔnbu-bɔn-minɛn datugulen don cap
  Superman-Natasha ye baara kɛ a y'a yɛrɛ tigɛ fɛ dɛmɛ sennasanbaraw senw , ani tweet kɛ : .
  - Ayiwa , an bɛna o kɛ a ka bugɔ ?
  Zoya , a bɛ yɛrɛyɛrɛ ɲinw , bɛnkan : .
  - Tiɲɛ don an bɛna !
  Futurist-Angelica ka baara bilenman sinji la digilen don kan bɔgɔdaga marifa A ye baara kɛ . Aw bɛ a daji bɔ mɔgɔfagalaw jalakilen . ANI a tigɛra ni a bɛ tali kɛ ɲɔgɔn na finman nka nka jan kɛsu Alemaɲikan na marifaw
  Svetlana ye ni dusu ye tweet kɛ : .
  - Belebele ! KELEN Sisan ka di Tasuma ka ne !
  ANI kɛlɛkɛcɛfarin Hali lakanabali ne taa farikolojidɛsɛ U bɛɛ naani barajuru kan janya ANI Kɔsɛbɛ hali cɛɲi , sexy , seductive . O de kama Ani i n'a fɔ nin npogotigininw N b'a fɛ ka o kɛ kɛ kanu . Ayiwa A bɛ se ka kɛ se fisa u ? Laala dɔrɔn dɔ wɛrɛ npogotigininw !
  ANI Yan musomannin ye n minɛ waati min na cap daminɛna da wuli . ANI baara kɛ ni a ye ne taa bilenman sinji i n' a fɔ bɛna bɔ kɛnɛ kan projectile (bɔgɔdaga) min bɛ wele ko projectile Ni a ye Alemaɲikan na bɔnbu cilan .
  KELEN Fritz ye baara kɛ Ayi ɲɛnabɔra hali Ani ɲɛ blink ... Cogo min na bɛna ta Ani bɛna pɛrɛn ... In Bɛɛ kɛrɛw fɛ serilen sigarɛtimin nɛgɛ .
  Svetlana ye a bɛ sɔgɔsɔgɔ ka ɲɛsin ne yɛrɛ ma fɔrɔlen bolow Ani sɔgɔsɔgɔninjɛ : .
  - NE npogotigi lakika Dragon ye !
  ANI Cogo di bɛ ŋɛɲɛ kɛ ! ANI bɛna a ta , ɔwɔ bɛna a jira nɛ !
  Superman-Natasha ye baara kɛ a y'a ta Ani ni dusu ye dɔnkili la : .
  - Fasodenɲumanya ! Soviyetiki jamana na fasodenɲumanya ! Joli Krauts ye baara kɛ fagara I !
  Zoya ye a ye a ta dɔnkili dɔ , ani yɛrɛyɛrɛli farilankolon sinw , ka t' a fɛ : .
  - Fasodenɲumanya ! Bilema fasodenɲumanya ! ANI kan npogotigininw Bɛɛ aw ta ye sugo !
  ANI Hali kɛlɛkɛcɛfarin Cogo di bɛna ta Ani a bɛna pɛrɛn ka ŋɛɲɛ ! ANI nɛ bɛna jira ! ANI a bɛ sɔgɔsɔgɔ ɲinw - dawolo !
  ANI sennasanbaraw senw bɛna wuli ka taa yɔrɔ wɛrɛ levier bolo ...
  A jɛlen don ko yan npogotigininw bɛ u ka seko bɛɛ la, hali n"u ka tanki kɔrɔlen don. Wa u bɛ taa a fɛ ka partisan (partisan) kɛ.
  Nka san 1947 Awirilikalo tile 20, binkanni kura daminɛna Moskow kan. Zapɔnkaw, Turkiw ani jamana wɛrɛw ka sɔrɔdasiw bɛɛ y"u sen don a la.
  Hitler labanna ka muɲuli ban ani a y"a latigɛ ka URSS ban. Wa a yɛrɛ ni Stalin, ka jɛɲɔgɔnya kɛ n"a ye guerilla kɛlɛ min bɛ ka jeni hali bi Irisi jamana kan.
  I n"a fɔ, ni Moskow binna, o tuma na, siga t"a la ko kɛlɛ bɛna ban.
  Wa, binkanni min kɛra ni ko latigɛlen ye, min kɛra mɔgɔw bɛɛ fɛ, o daminɛna.
  Pankurun minnu ka gɛlɛn kosɛbɛ "Rat"-2, "Monster", E-200, E-500 ani dɔw wɛrɛw fana taara binkanni in na.
  Kelen kama, dugu fana binna ni misiriw ye.
  Ani kɛlɛ, disiki awiyɔn minnu tɛ se ka tiɲɛ, olu fana tun bɛ baara kɛ ni Reich sabanan ye. O cogo de ye armada ye.
  Alenka n"a ka kulu ye Alimanw kunbɛn ni jagɛlɛya ye, ka kɛlɛ di u ma.
  Alenka ye grenade fili n"a senkɔniw ye, ka pɛrɛn dɔ ci ka pɛrɛn:
  - Ka ɲɛsin Risikaw hakili ma !
  Anyuta, ka marifa ci a juguw la ani ka juguw ka kuluw tigɛ ka jigin, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ n"a sennasanbara gansan ye, ka pake di ka sa:
  - Kominisi ka bonya kosɔn !
  Alla, min ye marifa ci URSS juguw la ani ka bɔnbu fili n"a senkɔni jɛlenw ye, o y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Ba Rus' ka kominisi la !
  Maria, min tun bɛ marifa ci jugu ma tigitigi ani k"a tigɛ ka jigin ni jigiya ye, o y"a kɔlɔsi, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Irisi jamana mago bɛ ɲɛmaa kura la !
  Matryona y"a kɔlɔsi, k"a kɛlɛɲɔgɔnw faga ni marifa ye ani k"u tiɲɛ ni jigiya ye, wa n"a senkɔni gansanw ye, a ye saya nilifɛn wɛrɛ di:
  - Tiɲɛ don a ka kan !
  Wa ka bɔ a ka fili la, min ye patinage kɛ, Alemaɲi ka pankurun fila ye ɲɔgɔn gosi.
  Marusya, min tun bɛ marifa ci Naziw la, o y"a kɔlɔsi ni fanga ye ko:
  - fɛn bɛɛ tun bɛ yen URSS kɔnɔ , nka jugu y' a minɛ hakɛ la !
  Wa n"a ka sennasanbara gansan ye a bɛna mɔgɔfagalaw ni mɔgɔfagalanw daminɛ!
  Alenka ye dusu don a teriw kɔnɔ ko:
  - Kana kɔrɔtɔ ka Rus' su don ! Fɛnw bɛ an bolo hali bi ka kɛ!
  Wa ni a sennasanbaraw ye, a bɛna halakili nilifɛn tiɲɛnen dɔ fili.
  Anyuta, min ye marifa ci Naziw la, o sɔnna nin ma:
  - An bɛna an juguw bugɔ kosɛbɛ , Fasokanw ka baji tɛna ja !
  Wa n"a senkɔni jɛlen, bulama ye, npogotiginin bɛna a ta ni fanga ye ka jugu gosi.
  Alla, min ye marifa ci fasisiw la ani ka binkannikɛlan dɔ bɔ bɔgɔdaga dɔ la, ka juru sama n"a senkɔni gansanw ye, o ko:
  - A bɛna kɛ superman dɔrɔn de ye - min bɛna Stalin nɔ bila !
  Maria, min tun bɛ marifa ci ni tiɲɛni kabakoma ye ani ka grenadew fili n"a senkɔniw ye, o kumana kosɛbɛ:
  - Fɛn o fɛn t"a Changé, o bɛɛ bɛ ɲɛ !
  Matryona, ka Fritz gosi ni marifaw ye minnu laɲini ka ɲi. Wa o kɔfɛ, a kɛlen ka tanki tiɲɛ n"a sennasanbara ye, a y"a kɔlɔsi ko:
  - An bɛ n'an ka sago ye min tɛ Changé ani min ye jagɛlɛya ye !
  Marusya ye grenade kuluba dɔ fili n"a sennasanbara ye. O la sa, Naziw ka marifa min tun bɛ u yɛrɛ ta, o wulila ka pɛrɛn:
  - ne bɛna barika sɔrɔ ka tɛmɛ bɛɛ kan !
  Alla, min ye transporteur dɔ gosi ka bɔ Naziw fɛ ni grenade filili ye n"a sennasanbara jɛlen ye, o y"a kɔlɔsi k"a latilen:
  - Ne tɛ, anw de don ! Fɛn bɛɛ barika ka bon!
  Alenka y"a daminɛ ka dɔnkili da walasa ka kɛlɛ hakili lawuli, a ye dɔnkili da a taatɔ. Wa npogotigi tɔw, ka marifa ci Naziw ma, k"a ta;
  An ye npogotigininw ye ka bɔ URSS jamana na,
  O min ye torch ye diɲɛ bɛɛ bolo...
  An ka bonya misali dɔ jira aw la,
  Jagokɛlaw ka wale minnu bɛ dɔnkili da, olu filɛ nin ye!
  
  Npogotigininw wolola darapo bilenman jukɔrɔ,
  Ani sennasanbara la u bɛ boli ka tɛmɛn nɛnɛ fɛ...
  Denmusow ni denkɛw bɛ kɛlɛ kɛ Rus ka,
  Tuma dɔw la, kɔɲɔmuso bɛ roso di cɛ ma!
  
  Darapo bilenman dɔ bɛna kɛ diɲɛ kan, .
  A bɛ yeelen bɔ kosɛbɛ, i n"a fɔ fitinɛ-tasuma...
  O bɛɛ kɔfɛ, an bɛ ni jatigɛwale ye, .
  Ani an ka pankarti bɛ manamana i n"a fɔ bilen!
  
  Kana da a la, fasisi dangalen tɛna tɛmɛ,
  Ani Irisi hakili tɛna ban abada...
  Se sɔrɔli bɛna jatebɔsɛbɛn dɔ da wuli min tɛ ban, .
  An ka foli ni foli kɛ mɔgɔ o mɔgɔ ye!
  
  Irisi ye jamana kabakoma ye,
  I ye kominisi di jamanaw ma...
  Ala ye min di badaa ni bolomafara ye,
  Fasokanw kama, nisɔndiya ni hɔrɔnya kama!
  
  Jugu tɛna se ka Fasodenɲumanya kɛlɛ, .
  Wa hali n"a tun ye juguya ni nanbarakɛla ye cogo o cogo...
  An ka Risi ursi min tɛ se ka se sɔrɔ,
  Irisi sɔrɔdasi in bonyalen don kosɛbɛ a ka se sɔrɔli kosɔn!
  
  Soviyetiki jamana cɛɲi,
  Npogotiginin minnu bɛ a kɔnɔ, olu bɛ waso k'u cɛ ka ɲi...
  A dira an ma a bangeli fɛ fo abada,
  Ani anw Komsomol mɔgɔw ka kɛ tilennenya la!
  
  An bɛ kɛlɛ kɛ Moskow dugu kɔkan,
  Nɛnɛba bɛ yen, nɛnɛba bɛ yen, npogotigininw sennasanbara...
  An tɛna an Faso di Sitanɛ ma,
  hali an ka sɔgɔsɔgɔninjɛw bɛ marifa ci tigitigi!
  
  O la sa, dimi kosɔn, npogotigininw kɔrɔtɔlen don ka kɛlɛ kɛ, .
  Ani ni sennasanbara farilankolon ye u bɛ explosion-package dɔ fili...
  A ye fasisi ye, nka a ɲɛda ka nɛnɛ, .
  Tiɲɛ na, Kaɛn jugu dɔrɔn!
  
  Juguw tɛ se ka se sɔrɔ npogotigininw kan, .
  U bangera o dolow sugu jukɔrɔ...
  An ka waraba min tɛ se ka se sɔrɔ, o ye ursi ye,
  Min ye Fasokanw kɛ a muso ye !
  
  Anw Risi npogotigininw ka ɲi,
  An tɛ siran tɔɔrɔ ni nɛnɛ ɲɛ...
  Wa an bɛna mɔgɔw gɛn, ka da jama juguw ka binkanni na,
  Jugu bɛna kɛ diɲɛnatigɛla ye ka bɔ dose la!
  
  U sera ka juguw gɛn ka bɔ Moskow,
  Hali n'a falen bɛ fanga belebeleba la...
  Anw npogotigininw bɛ waso kosɛbɛ an yɛrɛ la,
  Kɛlɛɲɔgɔnw bɛɛ bɛna tunun u ka kaburuw kɔnɔ!
  
  Kana da a la, juguw tɛ se ka Rus ka se sɔrɔ,
  Komin knight bɛɛ bɛ bɔ diapers...
  A bɛ iko sogo ɲininikɛla jiginna ka kɛ tulonkɛ ye,
  Ani, a jugu ye denmisɛnnin dɔrɔn de ye hali bi!
  
  Nka Irisi hakili, dannaya hakiliba, .
  I b'a dɔn, fanga dogolenw bɛ a kɔnɔ...
  Jugu na sɔgɔsɔgɔ, .
  O bɛɛ kɔfɛ, kɛlɛcɛw tɛ se ka se sɔrɔ kɛlɛ la!
  
  Aw ka sigasigaw fili, npogotigininw, .
  Anw ye mɔgɔ jagɛlɛnw ye diɲɛ kɔnɔ...
  An ka Sitanɛ ka jamakuluw fili jahanama kɔnɔ,
  An ka juguw bɛɛ su ji la ɲɛgɛn kɔnɔ!
  
  Kɛlɛ senuma bɛna ban
  Hɛrɛ ni sɔgɔma bɛna na dugukolo kan...
  Aw k'a dɔn ko a bɛ tile fɛ fo abada,
  Samiya ka tasuma don fo abada!
  
  Ani kominisi banbali nɔɔrɔ la, .
  Ani Lenin ni Stalin belebeleba bɛ an fɛ...
  Sinema jolilen kɔnɔ sisan dɔrɔn de ye fasisi ye,
  Ani an sago ka da a la, o barika ka bon ni nɛgɛ ye!
  
  N ka Irisi jamana bɛ mara kɛ san kɛmɛ caman kɔnɔ,
  Ani ka nisɔndiya di diɲɛ bɛɛ ma...
  I mago bɛ nɛgɛbere fanga la, .
  Ani jagɛlɛya, nka cogo bɛnnen na!
  
  
  
  JATEMINƐW MINNU BƐ KA KABAKO MIRƐKƐTIW DƆN
  Gerda, Charlotte, Magda ani Christina, minnu ye "Tigɛ" kɔrɔbɔ waati dɔ la, olu fana ye misali layidu talen dɔ labɛn: "Panther"-2. Npogotigininw ye motɛri ni transmisi bila bloki kelen kɔnɔ - a kɛrɛfɛ, ka sankanso kɛ ka surunya ani ka dɔgɔya. Ani, gearbox tun sigilen bɛ motɛri yɛrɛ kan. O de kosɔn, "Panther"-2 kɛra silhouette ye min tɛ mɛtɛrɛ fila bɔ, wa kurun kɔnɔ baarakɛlaw hakɛ dɔgɔyara ka se mɔgɔ saba ma. Kɛlɛminɛn minnu bɛ kurunba ɲɛfɛ, olu janya cayara ka se milimɛtɛrɛ 120 ma kulubaw la, ani kɛrɛw ka se milimɛtɛrɛ 82 ma kulubaw la. Wa sankansow bɛ Se milimɛtɛrɛ 150 ma ɲɛfɛ ani milimɛtɛrɛ 82 kɛrɛ fɛ, kuluw la. O waati kelen na, mobili bɛɛ dɔgɔyara ka se tɔni 35 ma, o kɛra sababu ye ka se ka tɛmɛ ni motɛri ye min fanga ye so 700 ye, ka dɔ fara pankurun teliya n"a ka manɛw kan. O waati kelen na, mobili in ka baarakɛcogo fana ɲɛnabɔra, wa a chassis nɔgɔyara, wa a dilancogo n"a ladonni nɔgɔyara kosɛbɛ. U bɛɛ lajɛlen ye rollers wɔɔrɔ ye, o ye ko ye min bɛ se ka kɛ ani min ka nɔgɔn. "Panther" 2 diyara Hitler ye, wa a donna baara la san 1943 Sɛtanburukalo la. Mobili in bɛ ɲɛtaa sɔrɔ, marifa ɲuman bɛ a la, min bɛ kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔ ani min bɛ ci teliya la. A tun bɛ baara kɛ ani a tun bɛ taa teliya la, ni ergonomie ɲumanba ye.
  Wa min nafa ka bon kosɛbɛ, o ye ko a dilanni tun ka nɔgɔn ani a tun tɛ nɛgɛ caman de wajibiya. Wa o waati kelen na a danfaralen don a ka kapitali ɲɛnamaya sɔrɔli fɛ. A man nɔgɔn ten ka don o mobili sugu kɔnɔ ni kɛlɛkɛminɛnw jiginni ka bon.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw tun be ni gwɛlɛyaba ye. Ka fara o kan, Alimanw, Fau porogaramu nɔ na, u ye wari bila jamanadenw ka kɛlɛcɛ-minɛn yiriwali la, ka XE-162 da, min dilanni ka nɔgɔn ani a sɔngɔ man gɛlɛn ani a ka nɔgɔn kosɛbɛ ani a bɛ se ka manɛw kɛ.
  O masin in kɛra cogo ɲuman na, wa a baara ka nɔgɔn kosɛbɛ. Wa, a man nɔgɔ a bolo ten ka se ka o ko kunbɛn.
  A ye fiɲɛ kɛlɛ juguw wajibiya Soviyetiki ni a jɛɲɔgɔnw ka sɔrɔdasiw ma. Kɛlɛcɛ in girinya tun ye tɔni kelen ni tila dɔrɔn ye ni a lankolon don, wa a bɛ se ka fɔ ko a bɛɛ tun ye jiri ye. O la sa, o masin in kɛra sababu ye ka baara kɛ kosɛbɛ kosɛbɛ.
  O ko juguyara kosɛbɛ bawo Alemaɲi npogotigininw y"a daminɛ k"u tɔgɔ sɛbɛn kosɛbɛ awiyɔn boliyɔrɔw la.
  Albina ni Alvina y"a daminɛ ka jatew sɔrɔ ni timinandiya ye, u ye kɛlɛ kɛ, i n"a fɔ sariya, sennasanbara la ani bikini dɔrɔn kɔnɔ. Wa o npogotigininw ma se ka marifa ci. Wa u yɛrɛ tun bɛ ka jugu tigɛ ni timinandiya ye ten. Ani, o blondew tun cɛ ka ɲi cogo min na: Aryan lakikaw dɔrɔn!
  Albina bɛ bɔgɔdaga digi n"a sen cɛɲi ye ani ka Soviyetiki awiyɔn fila-fila tigɛ ka pɛrɛn:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Reich sabanan ye !
  Alvina y"a sin bilenman digi a ka bɔgɔdaga kan, ka Soviyetiki mobili saba gosi ani ka mankanba bɔ:
  - Bonya ka kɛ an Fasokanw ye !
  Npogotigininw kɛlɛli - i tɛ se k"a fɔ k"u barika ka dɔgɔ. Ayi, u bɛ mɔgɔ fari faga kosɛbɛ, wa u bɛ se ka bɛɛ tigɛtigɛ.
  Kuma bɛɛ la, nin kɛlɛbolo in bɛ ka boli. Wa nɛnɛ waati la, ɲɛfɛla tun bɛ sabati. Mainstein ye kɔsegin-bɔn daminɛ ani a sera ka Soviyetiki sɔrɔdasiw Kὲlɛ Dnieper kɔ fɛ, ka bɔgɔdaga belebele fla Dabɔ. Alimanw fana sera ka kɛlɛ in kɔsegin Leningrad kɛrɛfɛ. Yan, u y"u jigi da lafasali sira barikama dɔ kan. Ka fara o kan, a ka dɛsɛ kɔfɛ Ukraine, Stalin ye division (bolofara) caman Bɔ o fan in na, k"a To Alimanw ka binkanniw Kùnbɛn. Fɛn min ye ɲɛfɛla ye, o ye a yɛrɛ minɛ, wa Alimanw sera ka u yɛrɛ minɛ nɛnɛ waati la binkanni in lamini bɛɛ la.
  Gerda yɛrɛ ye kɛlɛ kɛ Panther 2 kan, ka fara npogotigininw kan. Wa hali ni fonɛnɛ tun bɛ yen, cɛɲiw ye kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini dɔrɔn de don.
  Gerda ye joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, ka jugu gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ an ka mansamara ye !
  Charlotte fana ye levier digi n"a senkɔni gansanw ye, ka sankanso bi saba ni naani ci ani k"a sɛmɛntiya ni binkanni ye:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ cɛfarinw ye !
  Christina ye butɔni digi n"a sin bilenman ye ani a ye Soviyetiki mobili gosi, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa nɔɔrɔ ka da an kan !
  Magda ye marifa naani pɛrɛn, ka Soviyetiki sennamɔgɔw tigɛ n"a senkɔni gansanw ye, k"a fɔ ko:
  - nɔɔrɔ banbali, setigiya !
  O la, npogotigininw kɛra kungo ye ani u senkɔniw farilankolon, bulama, olu tun bɛ manamana.
  Wa ni " Tigɛ "-2 bɛ ka surunya, nin jidagayɔrɔ in, n"a girinya ye tɔni bi duuru ni duuru ye, a bɛ layidu ta ko lakanani bɛna kɛ milimɛtɛrɛ 250 ye ɲɛda la, milimɛtɛrɛ 170 bɛ kɛrɛw la.
  Ko ni 88-mm kanon ye 71 EL ye, o ye masin ɲumanba ye.
  Wa sisan kaban, Alimanw bɛ ka taa ɲɛ Itali kaban, ka jɛɲɔgɔnw tiɲɛ ni jigiya ye.
  U ye Naples minɛ ka Sisili binkanni kɛ.
  Wa, jɛkuluw ka sɔrɔdasiw b"u yɛrɛ di ni mɔgɔ ba kɛmɛ caman ye. Wa u halakira pewu. Alemaɲi pantiriw tɛ se ka bali.
  Wa npogotigininw bɛ tubabuw Blà u gɛnɛgɛnɛw kan k'u sen gansanw, minnu sɔgɔlen dòn, olu susu, ka cɛɲiw senkɔniw sɔgɔsɔgɔ n'u kanw ye.
  Zuwɛnkalo la, jɛɲɔgɔnw y"a ɲini ka taa ɲɛ ni sɔrɔdasiw jigintɔ ye Normandie. Nka u ye dɛsɛba Sɔrɔ yen. Nin sen in fana na, kasoden ba kɛmɛ caman, ani minɛn caman minɛna.
  Roosevelt ye dusukun tantanni sɔrɔ ani a kɛra sebali ye. Ameriki jamana b"a ɲini ka o kɛlɛ gɛlɛn sugu ban. Angletɛri bɛ ka sugandiliw jateminɛ hɛrɛ kama ni Krautw ye. O ko in bɛ juguya ni bombe binkanni barikama ye Angilɛ duguw kan ni jet awiyɔnw ye. Nka tubabu kɛlɛcɛw tɛ se ka o awiyɔn suguw minɛ.
  O la sa, Churchill y"a daminɛ ka hɛrɛ ɲini. Nka Fuhrer tɛ sɛgɛn. A bɛ ka pɛrɛn ni a yɛrɛ fanga dɔnni ye.
  Nka hali bi tubabu bɛ sɔn hɛrɛ ma. Wa o bɛ Stalin jɔrɔ, ale min bɛ Fuhrer ka kɛlɛ banbali di. Hitler sɔnna ka kɛlɛ dabila san saba kɔnɔ, n"a sɔrɔla ko partiw ka sabotage ma kɛ, ani partiw tora u ka dancɛw la, ani URSS bɛ tulu ni suman feere Alimanw ma.
  Stalin sɔnna nin ma... Wa Krautw y"u bolow siri.
  Fɔlɔ, tiɲɛ na, o ye Gibraltar ye. Ni i ye nin kɛlɛbolo in minɛ, i bɛ se ka sɔrɔdasiw bila ka taa Afiriki yɔrɔ surun na. Ni u ye kɛlɛbolo in minɛ, Alimanw ye MP-44 binkannikɛlan labanw kɛ, npogotigininw fana y"u ɲɛ: u y"u nɔgɔya kosɛbɛ, wa u bɛ se ka da u kan.
  Ani Albina ni Alvina, npogotiginin minnu ye Alemaɲi awiyɔnw kɛ fɛn ye min bɛ se ka kɛ kosɛbɛ ani min bɛ teliya, olu ye kɛlɛ kɛ sankolo la.
  U y'u jɛɲɔgɔnw sɔgɔsɔgɔ numan fɛ ni numan fɛ. Gibraltar tun bɛna ta o yɔrɔnin bɛɛ. Franco wajibiyara ka sɔn Hitler ka ultimatum ma. Kana a to fasisiw k"i ka jamana minɛ.
  Alimanw ye teliya kɛ pankurunw kɔnɔ ka pɛrɛn ka don juguw ka yɔrɔ la.
  Jibraltar binna kɔfɛ, Krautw donna Maroc. Ani u jiginna, ka waajulikɛyɔrɔw minɛ. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, Fritz pankurunw tun bɛ ka taa Alzeri jamana fan bɛɛ fɛ. "Panther" 2 bɛ teliya ka sɛgɛn cɛncɛn kan. A kɛra bi ta ye ni motɛri barikama ye, wa a ye wuli. "Panther"-2 ye sɔrɔdasi wasa pewu n"a ɲɛda lakanani ye, wa "Tiger"-2 tun ye pankurun kabakoma ye caman na. Jɛɲɔgɔnw binna i n"a fɔ u tiɲɛna.
  Alemaɲi npogotigininw tun bɛ kɛlɛ kɛ kungo kɔnɔ, a ka c"a la, u tun bɛ sennasanbara don ani u tun bɛ bikini don. U ye fari tulu kɛ dɔrɔn ni farikolo tangalan kɛrɛnkɛrɛnnen ye walasa a kana jeni.
  O kɔ fɛ, tubabu minɛlenw cɛɲiw b"u da u gɛnɛgɛnɛ kan, k"u wajibiya ka npogotigininw senkɔniw sɔgɔ. Wa a ka di u ye, kɛrɛnkɛrɛnnenya la farafinnaw, minnu b"a kɛ ni dusu ye.
  San binaani ni duurunan kɛra ɲɛtaa ye kosɛbɛ Alimanw fɛ; Wa san 1946 tilancɛ fɔlɔ la u ye Ɛndujamana, Birimani ani Afiriki tɔ fana minɛ. Wa gɛlɛya caman tun bɛ sɔrɔdasiw dicogo la, kunnafonidilanw janya la, ani dugukoloko la ka tɛmɛ tubabu ni Ameriki kuluw ka kɛlɛli kan. Ka fara o kan, koloniyali sɔrɔdasiw tun t"a fɛ tiɲɛ na ka kɛlɛ kɛ. Fɛnɲɛnɛmako siratigɛ la, Alemaɲikaw ka fisa ni tɔw bɛɛ ye jogo ta fan fɛ. Misali la, ME-262 X, ani a teliya bɛ se kilomɛtɛrɛ 1200 ma lɛrɛ kɔnɔ, wa marifaw ye awiyɔn kanon duuru ye. Wa, Ameriki ni Angletɛri tɛ ni jet kɛlɛcɛw ye fɔlɔ minnu bɛnnen don kɛlɛ la, ani hali ka dɔgɔ ni bɔnbɔnw ye.
  Ka fara o kan, disiki minnu bɛ Alimanw bolo sisan, olu bɛ se mankan teliya naani ɲɔgɔn ma. U tun tɛ se ka tiɲɛ pewu marifa misɛnninw fɛ, k"a sababu kɛ lamini jibɔ ye min tun bɛ woyo mobili lamini na. Nka o de kosɔn u yɛrɛ ma Se ka marifa ci. Nka a tun bɛ se ka kɛ ka bɔnbu dɔ fili ka bɔ sanfɛ, ka baara kɛ n"a ye sɛgɛsɛgɛli kama, wa min nafa ka bon kosɛbɛ, ka juguw ka mobili gosi, k"u ci ni jetw ye.
  Fɛnɲɛnɛma-minɛnw ye marifa ɲumanw ye minnu bɛ se ka pan ka bɔ Erɔpu ka taa Ameriki. Wa, tuma dɔw la, npogotigi cɛɲiw tun bɛ u mara, minnu tun b"a fɛ ka kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ.
  Gertrude ni Hawa filɛ nin ye u bɛ ka pan. O cogo la, cuties kabakoma fila. Misali la, Ameriki mɔgɔ nɛrɛma dɔ minɛna. A sirilen bɛ jirisunba dɔ la. Wa o cogo la, u ye so boli a cɛ dafalenya kan waati jan kɔnɔ fo kasoden in hakili bɔra a la, a yɛrɛ ye baara kɛ kojugu.
  Wa sisan, Gertrude, n"a senkɔni jɛlenw, ye disiki ta k"a ɲɛsin a laɲini ma, ka Ameriki awiyɔnw ci. Nin ye sunguru kɛlɛcɛ ye.
  Ani Eva fana, a bɛ baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye, ka fanga fagalan masin dɔ ɲɛsin jugu ma.
  Wa ni dimi ye a bɛ jugu rami, Angletɛri ni USA ka mobili bɛ bin.
  Alimanw ye jigin in boloda Nowanburukalo laban na. A fɔlɔ, mɔgɔ si tɛ makɔnɔni na nin waati in na. Tiɲɛ na, waati tɛ faratiba la walasa ka kisi. Nka don minnu na i hakili sigilen don i bɛ se ka naji kɛ ka Angilɛkan baji tigɛ ka jigin. Ka fara o kan, nafa bɛ sufɛ jigin na, bawo a ka gɛlɛn kosɛbɛ ka i yɛrɛ lafasa dibi la.
  O waati la, Alimanw tun ye Angilɛw ni Ameriki kurunbaw tiɲɛ kosɛbɛ.
  O la, jigin tun bɛ makɔnɔn k"a sɔrɔ gɛlɛya foyi ma sɔrɔ. Fanga barikama dɔ tun ka kan ka kɛ npogotigininw ka bataillon kɛrɛnkɛrɛnnenw ye minnu hali Nowanburukalo laban nɛnɛ waati la, u sennasanbara tun bɛ bikini dɔrɔn na.
  Jiginni daminɛna san 1946 Nowanburukalo tile 26. Reichstag kalataw sankɔrɔta don na, o kɔfɛ Hitler ye Reich Chancelier jɔyɔrɔ sɔrɔ.
  Mɔgɔ si tun tɛ yen min bɛ se ka jiginɛ in bali. Ani senna-sɔrɔdasi jamaba ani hali piramidi pankurun labanw y"u sen don o kɛlɛ in na. Min tɛ Se ka Dòn a la ka Bɔ yɔrɔ si la.
  Npogotigininw, tiɲɛ na, u bɛ kɛlɛ kɛ u kɔnɔ, ka wale kɛ ni jagɛlɛya ye.
  Ani kɛlɛcɛ dɔw sennasanbara bɛ kaban ka jikuruw da kari jidagayɔrɔw kan minnu sumana su fɛ. Wa u bɛ kɛlɛ kɛ ni jagɛlɛya ye kosɛbɛ. Ani u bɛ kabakow kɛ minnu fanga ka bon kosɛbɛ. Wa n"u ye grenadew fili n"u senkɔniw ye, ka tubabuw tigɛtigɛ, a bɛ kɛ nɛnɛba ye kosɛbɛ...
  Gerda bɛ kɛlɛ kɛ "Tiger"-4 piramidi tanki kan ni kanon ni bɔnbu cilan ye, ani ni jagɛlɛya ye kosɛbɛ. A bɛ bɔgɔdaga ci bɔgɔdaga kɔfɛ, ka juguw tigɛtigɛ.
  A kɛtɔ i n"a fɔ diɲɛnatigɛla, ka joystick butɔni digi n"a senkɔni gansanw ye, sungurunnin bɛ mankanba bɔ:
  - An b'an ɲinw bɔ kɛnɛ kan ni timinandiya ye, an bɛ halaki kosɛbɛ !
  Charlotte bɛ sinbara bilenman dɔ kɛ ni a bɛ marifa ci, k"a digi joystick butɔni kan ka jugu gosi, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - An ka diɲɛ bɛɛ ka jɔli jɛkulu !
  Christina fana ye misiri dɔ gosi ni a senkɔni gansanw ye. A ye jugu caman kari ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ka da Reich sabanan ka bonya kan !
  Magada ye sanpɛrɛn bɔ a nɔfɛ. Nin sen in na, aw bɛ baara kɛ ni shɔ sinji ye. A y"a jugu tigɛtigɛ ka pɛrɛn ko:
  - Ka ɲɛsin Aryanw ka kominisi ma !
  Nin npogotigininw ye super niveau ye! Ani cogo min na npogotigininw ka sennamɔgɔw bɛ boli ani sennasanbaraw, ka grenadew fili u taatɔ. Wa a ka bon ani a bɛ mɔgɔ faga cogo min na.
  Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ ten ani u cɛ ka ɲi.
  Wa u bɛ ka tubabu numanbolo ni numanbolo sɔgɔsɔgɔ. A tɛ kabako ye ko ni nin binkanni ni jigin sugu ye ka bɔ Faransi ni Norvege fila bɛɛ la, Angletɛri ye tile tan dɔrɔn kɛ. Nin ye koba ye dɛ!
  Metropolis binna. Wa o kɔfɛta ye taama ye Ameriki kan. Feburuyekalo la, Alimanw, hali ni fonɛnɛ tun bɛ yen, u ye jigin dɔ kɛ Islande: Operation Icarus, ka nin yɔrɔ nafama in minɛ.
  Wa, npogotiginin sennasanbara minnu bɔra SS bataillon suguya wɛrɛw la, olu y"u sen don kɛlɛw la.
  Wa u ye ɲɛtaa sɔrɔ, k"u sennasanbara jɛlenw manamana nɛnɛ na.
  Stalin ye hakilina di Hitler ma san 1947 Marisikalo la ko u ka jɛ ka kɛlɛ kɛ Ameriki kama. Fuhrer Sɔnna o ma, nka ni sarati ye ko URSS bɛna Alaska dɔrɔn de Sɔrɔ kokura, cogo dɔ la sariya siratigɛ la. Wa a tɛna a kɛ i n"a fɔ a ka ca ni o ye.
  Stalin sɔnna nin ma... Wa Soviyetiki sɔrɔdasiw ka binkanni Alaska fɛ, o daminɛna. O la, teliya ani juguya.
  Soviyetiki pankurun kura tun bɛ ka taa.
  Elizabeth ka baarakɛlaw ye kɛlɛ kɛ T-54 pankurun fɔlɔ yɛrɛ kan, min tun ye k"a lajɛ ani min ma ban pewu. Awirilikalo san 1947. Nɛnɛ bɛ Alaska hali bi, nka Irisi npogotigininw bɛ ka kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ. Ani o npogotigi cɛɲiw suguw.
  Elizabɛti ye marifa ci jugu la n"a senkɔniw ye minnu tɛ fɛn ye. Ameriki Sherman ye a gosi. Wa k'a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, kɛlɛcɛ b'a fɔ ko:
  - Bonya ka kɛ kominisiba hakilinaw ye !
  Ekaterina fana bɛ marifa ci ni a senkɔniw ni a ka sɔgɔsɔgɔninjɛ ye:
  - bonya ka da an ka kɛlɛbolow ka sebaaya nɔw kan !
  Elena fana ye marifa ci, nin sen in na, a y"a sinbara bilenman kɛ, ka jugu gosi kosɛbɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nɔɔrɔ ka ɲɛsin sebaaya kura latigɛlenw ma !
  Efrasia, k'a juguw gosi ni fraise sinji ye, ka Pershing bugɔli kɛ::
  - Wa an bɛna se sɔrɔ !
  A bɛ iko kɛlɛcɛw jɛnsɛnna i n"a fɔ wuluw. Wa o cogo la u bɛ Amerikikaw sɔgɔ.
  Bɔgɔdaga dɔ ye tanki ɲɛda gosi, nka o yɔrɔnin bɛɛ la, a bɛ ricochet. Elizabɛti bɛ mankanba bɔ ani a bɛ pan:
  - Bonya ka da kominisi hakilinaw kan !
  Wa a bɛ fɛn dɔ fana ci ka segin kɔfɛ, ka baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye. Nin sungurunnin in bɛ cidenyabaara yɛrɛ de la.
  Olu ye kɛlɛ cɛɲiw ye.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw ye u yɛrɛ minɛ Alaska jamana na. Wa Mɛkalo la, IS-7 fɔlɔ yɛrɛ, min tun bɛ nɛgɛ la, o nana.
  Wa a kan, Alenka ka tanki baarakɛlaw bɛ yen.
  O ye o ɲɔgɔnna kɛlɛcɛ sungurunnin ye yen. A ye marifa ci jugu la tuma min na dɔrɔn, a y"a gosi cogo bɛnnen na kosɛbɛ.
  Ani marifa barikama jumɛn don: milimɛtɛrɛ 130. A bɛ don jugu kɔnɔ ka bɔ yɔrɔ jan. Amerikikaw b"u ka pankurunba sɔrɔ hali bi, n"o ye Sherman ye, o min ka ɲi dɔrɔn Alemaɲi ni Soviyetiki pankurun aces (tanki aces) sɔrɔli la. Pershing dɔ bɛ yen min ka fisa dɔɔnin, marifa barikama bɛ min na ka tɛmɛ milimɛtɛrɛ 90 kalifa kan. Wa " Super Pershing " min ka dɔgɔ kosɛbɛ, n"a ka kanon ye milimɛtɛrɛ 90 ye, wa a barili janya ye 73 EL ye, o bɛ se ka joginda faratilen dɔ lase Soviyetiki IS-7 mobili kɛrɛ fɛ ani a yɔrɔ surun na. Alemaɲi pankurunw ni Ameriki marifaw minnu bɛ i n"a fɔ piramidi, a ka c"a la, olu tɛ ta ka bɔ fan bɛɛ la. IS-7 bɛ gosi kurun kɔnɔ. T-54 - "Super Pershing", bɛ se k"i gɛrɛ kunkolo la, ani kɛrɛ fɛ yɔrɔjan. Nka sisan URSS ka pankurunba T-34-85 bɛ yen, min ma dabila fɔlɔ, wa a bɛ Amerikikaw kɛlɛ. A ni Sherman bɛ Taa ɲɔgɔn fɛ, wa a barika ka dɔgɔ ni Pershing ta ye.
  O la sa, Soviyetiki sɔrɔdasiw bɛ gɛlɛya sɔrɔ. Wa u b"a lajɛ ni keleya ye fo ka na se bi ma, tanki fɔlɔ yɛrɛ, min kɛra k"a lajɛ, n"o ye IS-7 ye.
  Nin mobili in ye waso ye ani a ka nɛnɛ.
  IS-2 ni IS-3 fana bɛ kɛlɛ la. Mobili laban tɛ se ka don a kun na fo Super-Pershing. Ayiwa, IS-3 fana bɛ Se ka Dòn a kɔnɔna na.
  IS-2 barika ka dɔgɔ dɔɔnin tourelle ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw na.
  Npogotiginin Natasha n"a ka kulu bɛ ka kɛlɛ kɛ nin pankurun in kan. Kɛlɛ kɛli cɛɲiw la. Wa ka Bɔ IS-2 la u bɛ gosili-cikanw Di ni bɔgɔdaga fagalenw ye.
  Natasha y"a senkɔniw digidigi ka mɔgɔfagala fili kɛnɛma, ka Ameriki in bugɔ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ kominisi ɲuman hakilinaw ye !
  Zoya y"a sin bilenman digi killer lever kan ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Aryanw ka hɛrɛ ni lafiya ma !
  Agustin fana ye tiɲɛni gosi n"a sennasanbara gansan ye, ka jugu gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka se sɔrɔli latigɛlenw sɔrɔ !
  Wa Svetlana labanna k"a sen fitininw fili kɛnɛma n"a senkɔni gansanw dɛmɛni ye, ka jugu tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin fangabaw ma !
  Kɛlɛbolo bilenman ka kɛlɛcɛ musow taara ɲɛ ka tɛmɛ Alaska fɛ. Samiya sera, a sumana, npogotiginin minnu tun bɛ tankiw kɔnɔ bikini ni sennasanbara la, olu tun ka di. Alemaɲikaw, minnu ye Gronland tigɛ, u jigira Kanada. Wa ka bɔ saheli fɛ u y"a daminɛ ka gɛrɛ ka bɔ Arzantine. Berezil jamana na, farali Kɛra Alimanjamana ni Ameriki dɛmɛbaa kuluw ye. Alimanw, ni bɔnɛba ye ka bɔ u ka kuluw la minnu tun labɛnnen don kɛlɛ kama kosɛbɛ, olu ye o ko latigɛ u ka nafa kama.
  Naziw tun bɛ ni binkannikɛlan dɔ ye min fanga tun ka bon ani min tun bɛ baara kɛ kosɛbɛ, o tun bɛ marifa ci ka bɔ yɔrɔ jan ani teliya la kosɛbɛ. Yankees ye dɛsɛ sɔrɔ u ka dɛsɛ kɔfɛ.
  Angilɛ npogotigininw ka kulu kura dɔ min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Jane Armstrong bolo, o tun bɛ ka gɛrɛ ka bɔ saheli fɛ... Kɛlɛcɛ in ye kɛlɛ kɛ Berezili samiyɛ la... Ameriki dɛmɛbagaw ye kɛlɛ kɛ ni sɛgɛn ye.
  Nka Venezuela jamana na, kɛlɛcɛw ni Ameriki sɔrɔdasiw ye ɲɔgɔn sɔrɔ. U ye kɛlɛ kɛ Panther-2 kɔrɔlen kan, min tun bɛ ɲini ka dabila ka ɲɛsin minɛnw modɛli piramidiw ma.
  Nka tubabuw, hali ni nin pankurun ninnu ye, u barika tun ka bon ni Amerikikaw ye. U y"u ka marifaw ci Shermanw ma, minnu tun kɔrɔla kaban jigiya tɛ minnu na, wa u tun bɛ se ka kɛlɛ kɛ cogo kelen na dɔrɔn ni Soviyetiki mɔgɔ bi saba ni naani ye.
  Jane ye marifa ci ka bɔ yɔrɔ jan n"a senkɔniw ye. A ye jugu gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - nin ye Angletɛri ka bonya ye - a tɛna ban !
  Gringeta y"a senw sɔgɔlenw sɔgɔ jugu la n"a senkɔni jɛlenw ye. A ye Sherman gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka masaya bɛna nɛnɛ !
  Ani a y"a nɛnkun jira!
  O kɔfɛ, Monika ye marifa ci, ka jugu gosi a laɲini yɔrɔ yɛrɛ la n"a sennasanbara ye ani ka kule:
  - Ni kisili kama !
  Wa u kɔ fɛ, Manya fana ye gosi. A ye Pershing min farati ka bon kosɛbɛ, o gosi tigitigi, k"a ka kurunba kari.
  Tiɲɛ don, n"a senkɔni jɛlenw ye, a ye sɔgɔsɔgɔ ko:
  - nɔɔrɔ ka kɛ masakɛ fanga hakilinaw ye !
  Npogotigininw ye kɛlɛ kɛ ni fanga ye kosɛbɛ ani ka ɲɛtaa sabati.
  Ani Alemaɲi ka kulu sugandilenw tun bɛ ka taa Kanada. Gerda min tun bɛ Tiger-4 piramidi tanki kan, o ye Ameriki n"a ka maraw tiɲɛ. U karilen don jugu ka bugɔli juguw kɔrɔ.
  Gerda ye marifa ci n"a senkɔniw ye, ka jugu gosi ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin Aryanw ka kominisi ma !
  Charlotte fana ye a gosi, nin sen in na ni sinbara bilenman ye, ka Ameriki mobili bugɔ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Alimanjamana ka bonya kosɔn !
  Christina fana ye jugu gosi. A y"a ka kɛlɛkɛminɛnw mugumugu, k"a senkɔniw sɔgɔsɔgɔ, k"a senw sɔgɔ, i n"a fɔ kɔnɔkisɛw, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka seko kabakomaw kosɔn !
  Magda fana ye sanpɛrɛn, ka jugu mugumugu i ko bɔgɔ, ka pɛrɛn.
  - Nafolo sugu minnu kama, a tɛ se ka fɔ nsiirin kɔnɔ, hali ka ɲɛfɔli kɛ ni sɛbɛnnikɛlan ye !
  Npogotigininw, a ka kan ka kɔlɔsi, u bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ, wa u bɛ baara kɛ kosɛbɛ. Tiɲɛ na, u ye ɲɛnajɛ caman ye.
  Wa o cogo la, Kanada dugubaw binna: Kebɛk ani Toronto. Wa ɲɛnamaya kɛra ka ɲɛ Krautw fɛ ani ka ɲɛnajɛ caman kɛ...
  Hitler y"a jira ko Ameriki bɛna ban!
  Etazuni ma se ka atomikɛ bɔnbu dilan. A bɛ iko ɲɛnajɛ y"a kɔdon Ameriki ka taa Wehrmacht nɔfɛ nin ko in na. O la sa, mun bɛ kɛ? Basigi wɛrɛw bɛ yen minnu bɛ se ka kɛ sababu ye ka se sɔrɔ ani ka ɲɛtaa sɔrɔ. O la, a ka surun kosɛbɛ ka bin jigitigɛ la.
  Nka Krautw n"u ka jamana wɛrɛw ka kɛlɛbolow ka bon kosɛbɛ ni Ameriki ye sɔrɔdasiw ta fan fɛ. Wa u bɛ se ka caman kɛ jugu halakili la.
  Misali la, Gerda ye kɛlɛcɛ nɛrɛma dɔ minɛ. Wa u npogotigininw y'a tɔɔrɔ kosɛbɛ, k'a wajibiya ka kanuya kɛ, fo a y'a senw fili. Wa nin ye tiɲɛ na nɛnɛba ye.
  '47 sàn 'kɔnɔ, Krautw Dònna Ameriki yɛrɛ ka mara la. Soviyetiki sɔrɔdasiw tun be kɛlɛ la hali bi Kanada.
  Alenka min tun bɛ IS-7 kan, o ye kɛlɛ kɛ ni Shermans ni Pershings ka brigade bɛɛ ye. Sherman minnu tun bɛ yan, olu tun ye Firefly kulu ye, ni kanon janyalen ye milimɛtɛrɛ 76 ye, o min ye farati ye IS-7 ma n"a bɛ ci kɛrɛ fɛ. O la sa, npogotigininw y"u yɛrɛ sɔrɔ ko juguba dɔ la. IS-7, a nafa bɛɛ la, marifa b"a la ni marifa danma ye, wa a tɛ teliya kosɛbɛ.
  O la, Alenka ye marifa ci n"a senkɔniw ye, ka Ameriki in gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ka kɛlɛ sira kan !
  Anyuta ye Sherman gosi kelen kelen, ka baara kɛ n"a sin bilenman ye, ka sɔgɔsɔgɔ ko:
  - URSS ka sebaaya kosɔn !
  Alla fana ye Furu Kɛ n'a senkɔni gansanw ye. A ye Ameriki mobili dɔ bugɔ ani k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Kominisi hakilinaw kama !
  Maria fana ye gosi, ka baara kɛ ni fraise sinji ye, k"a jugu kari ka kɛ fɛnw ye ka shushed:
  - Lenin ka bololasɛbɛnbabaw kosɔn !
  Wa Matryona y"a yɛrɛ di n"a sennasanbara jɛlen ye, ka Sherman ka kɛlɛkɛminɛnw tiɲɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ a fogonfogon sanfɛ:
  - N ka yeelen kɛlɛcɛw kama !
  Ninnu ye duuru ye, ninnu ye npogotigininw ye - i tɛ se ka nɛnɛmanw sɔrɔ ! Wa bɛɛ ye denmisɛnw ye ten ani u ye mɔgɔ kuraw ye. Wa npogotigininw kasa bɛ i n"a fɔ mɔni. Kabako t"a la ko sɔrɔdasiw bɛ o nisɔndiya sugu sɔrɔ ka Venus disi sɔgɔ n"u kanw ye. Wa hali bi u bɛ u dawolo sɔgɔ.
  Ɔwɔ, IS-7 ye sira Di a kɔ walasa a kana tigɛtigɛ. O de y'a To a ye tanki ye, tanki bɛɛ ye tankiw ye.
  Laala fo n'a ma fɔ Alemaɲi piramidilenw ta...
  Nka Sherman fanba fagara, tɔw seginna kɔ.
  Soviyetiki npogotigininw ye hakɛri kɛ nin cogo in na.
  Wa sankolo la Anastasia Vedmakova ni Alenka Sokolovskaya bɛ ka Krautw sɔgɔ. Ko nin Pokryshkin npogotiginin ninnu tɛ ɲɔgɔn ta. Ani cɛɲiw bɛ kɛlɛ kɛ sennasanbara la ani bikini kɔnɔ. Wa barajuru bilenmanw bɛ Kɛ ni marifaci ye, o bɛ dɔ Fàra marifaci kɛlɛli nafa kan.
  Nka Albina ni Alvina bɛ faamuyali sɔrɔ ka ɲɛ. Npogotigininw sera ka Knight"s Cross degere wɔɔrɔ sɔrɔ. Nɛgɛ kuru min bɛ wele ko Knight"s Cross of the Iron Cross, n"o ye platini oak buluw, npanw ani diamant ye, n"o ye klasi wɔɔrɔnan ye, o dira u ma, u kelen-kelen bɛɛ ka awiyɔn ba kelen ni kɔ cilen kɔfɛ.
  Ninnu ye npogotigininw ye - npogotigininw ka se npogotigininw bɛɛ ma...
  Nka Anastasia Vedmakova ni Alenka Sokolovskaya fila bɛɛ kelen-kelen bɛɛ ye awiyɔn kɛmɛ fila ni kɔ lajɛ. Wa u tun bɛ ni URSS ka cɛfarin dolow 8 ye kaban.
  Anastasia y"a senkɔniw digi awiyɔn kanon ka marifaci butɔni kan, ka Ameriki mobili ci, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ne ye super sungurunnin ye !
  Alenka Sokolovskaya ye jugu tigɛ ni a sin bilenman ye, ka awiyɔn saba bin ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa n" ka nɛnɛ yɛrɛ !
  Ninnu ye npogotigininw ye, o npogotiginin suguw!
  Wa u bɛ Ameriki tiɲɛ.
  Ayiwa, tiɲɛ na, Alvina ni Albina b"a kɛ nisɔndiya ni nɛnɛ ye ka tɛmɛn fɔlɔ kan.
  Alvina bɛ baara kɛ ni sinji bilenmanw ye ni a bɛ marifa ci...
  Ani Albina ka fraise...
  Wa a ka di npogotiginin fila bɛɛ ye tiɲɛ na k"u kan baara ni jade ye, bere minnu bɛ wuli. U bɛ ni o diyanye sugu ye ani credo de aggression!
  Albina y"a senkɔniw digi ani a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Wa u bɛ taa kɔgɔji la , npogotigininw dasiri !
  Alvina, min bɛ marifa ci, o y"a jira ko:
  - Eleman cool, élément fagalen!
  Wa sisan, Alimanw, Soviyetikiw ani Zapɔnkaw y"u yɛrɛ Dòn Ameriki jamana kɔnɔ kosɛbɛ.
  Zapɔnkaw b"u ka kɛlɛcɛw sɔrɔ: ninja npogotigininw. Jagɛlɛnba ani kɛlɛcɛ.
  Nin ye nin ye ninja sunguru bulu ye, a bɛ baara kɛ n"a senkɔniw ye walasa ka razɔri dɔ bɔ, ka Amerikikaw kunkolo tigɛ ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - U tɛna tɛmɛ !
  A bɛ mansin tigɛ ni npanw ye.
  Ani ninja sunguru jɛman bɛna fan lakika minɛ n"a ka npanw ye. Wa o kɔfɛ n"a senkɔni gansanw ye a bɛna furakisɛw fili ni baga ye, k"u labɔ walasa ka Yankee sɔrɔdasiw faga, ka bugɔli kɛ kɛlɛɲɔgɔnw cɛma.
  Ani a bɛ kule a fogonfogon sanfɛ:
  - Ka Zapɔn nɔɔrɔ bɛɛ sɔrɔ !
  Wa npogotiginin min kunsigi bilennen don, i n"a fɔ mansin sɔgɔlen, o bɛna juguw tigɛ.
  Wa o kɔ fɛ, a b"u Ta k"u Gosi n"a senkɔni gansanw ye k"u Yankees (Yankees) jɛnsɛn sira wɛrɛw fɛ. Nin ye cɛɲi kɛlɛli ye.
  Wa a bɛna mankanba bɔ:
  - Anw ye ninjaw ye !
  Wa o kɔfɛ, npogotiginin min kunsigi ye ninja finman ye, o bɛna ɛlikopɛri manɛw kɛ ni npanw ye. A bɛna a juguw tigɛtigɛ ka u mugumugu. Ka bɔ sin bilenman na, a na pɛrɛn i ko sanpɛrɛn, ka mankanba bɔ.
  - Japon ka sebaaya kosɔn !
  Ayiwa, mɔgɔ si tɛ se ka o sonyali suguw kɛlɛ! Ninnu ye npogotigininw ye, npogotigininw ka se npogotigininw bɛɛ ma...
  Wa u bɛ kɛ mɔgɔ farimanw ye ten.
  Nka kɛlɛw bɛ mankanba bɔ ni fanga belebeleba ye. Axis fanga bɛ ka bɔ worodugu ni saheli fila bɛɛ la, ka Ameriki sɔgɔ tiɲɛ na ni nɛgɛ belebelebaw ye.
  Nin ye jamana dɔ ye min tun bɛ nɔɔrɔ la fɔlɔ, min bɛ mɔgɔ hakili ɲagami.
  Sɔgɔma laban na, Krautw tun y"u yɛrɛ Dòn Ameriki jamana na kaban cogo bɛnnen na.
  Yan, Gerda bɛ kɛlɛ kɛ Tigɛ-4 pankurun kɔnɔ ani o waati kelen na, a hakili bɛ a ka kɔrɔlen na,
  Fana nɔɔrɔba feats.
  Joli tun nɔgɔlen don dɔɔni Gerda la, nka o diyara a ye. Nka o dusukunnata tiɲɛna ni kasa jugu ye min bɛ bɔ jinɛ kɔnɔbara tigɛlen na ani siran min tun b"a la ko o danfɛn kelenw kɛmɛ wɛrɛ, n"a ma tɛmɛ o kan, olu bɛna boli ka na.
  O waati kelen na, Charlotte y"a kɛlɛɲɔgɔn timinandiyalen minɛ a kun na, ka "Nelson fila" kɛcogo fagalen kɛ, ka danfɛn in kɔ tigɛli kɛ. Tasuma kɛlɛcɛ min bɛ yan, o y"a yɛrɛ sɔrɔ Teresa ba sugu dɔ jɔyɔrɔ la - hinɛ siratigɛ la ka ɲɛsin jinɛ ma min bugɔra ni juguya ye. A fɔra ko:
  - ne ye ɲumanya ye, ne ka ɲi, ne ba ye ɲumanya ye - i n'a fɔ wulu hakilitigi !
  Gerda tun bɛ hami:
  - I t'a faamu wa ?
  Charlotte kabakoyara kosɛbɛ:
  - Ne ka kan ka mun faamu ?
  - Yala dinɔsɔsiw, walima wuluw ni wuluwuluw ɲagaminenw tɛna mɛn wa? - Gerda y"a dawolo kɔrɔta.
  Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - N tun t"a miiri ko i bɛna kɛ o ɲɔgɔnna npogotigi ye ! Ɔwɔ, an bɛna u ba kelen faga a dɔgɔyalenba la!
  - U y' i gosi i kun na ni nɛgɛbere ye !
  - Ayi. Da a la dɔrɔn, megagnome bɛ se k"an mɛn. - Yan, npogotiginin in ye sɛgɛn. " Ni Dwarves Sultan m"a ta, o kɔrɔ ye ko a m"a wele ka don baara la, o tuma na, a tun tɛ se ka yɔrɔ jan an na kojugu.
  Gerda ye ɲininkali kɛ ni dannaya barikamaba ye ko:
  - Ani naani wɛrɛw, elfw, annihobbits?
  Charlotte y"a ka jigiya laban faga joona, ni cɛ ka hinɛbaliya ye:
  "Mɔgɔ wɛrɛw bɛ se k"o mɛn, nka u b"u janto mun na?" Megagnome Kiy-Dar dɔrɔn de b"a dɔn.
  Gerda y"a daminɛ k"a sen joli nɔgɔlen ko furabulu belebeleba dɔ kan min falen bɛ jiribuluw la. A bulu tun bɛ i n"a fɔ a ɲɛda tun ka nɔgɔn dɔrɔn, nka tiɲɛ yɛrɛ la, a tun bɛ sɔgɔsɔgɔ. Blonde sennasanbara ye jogoɲumanya ja:
  - Fɛn o fɛn bɛ manamana, o bɛɛ tɛ sanu ye, nka fɛn o fɛn bɛ kasa bɔ, o bɛɛ bɛ kɛ fɛn fu ye tuma bɛɛ ! Nɔgɔ caman bɛ diɲɛ kɔnɔ fo i tɛ se ka da a dabaga ka saniya la, hali ni i ye sen damadɔw kɛ duguma!
  O jaabi la, Tasuma Jinɛ ye fiɲɛ sɔgɔsɔgɔ tugun a ka plastiki pipe kɔnɔ. O kɔ, npogotigininw ye su lamɛn ka mɛn. Nka megagnome Kiy-Dar ma mɛn walima hali a ma se ka mɛn. Wa a jɛlen don ko gnome wɛrɛ tun tɛ yan.
  Gerda ye dɔnkili da yan:
  - Ni teri dɔ barika banna ka kɛ teri ye, a tɛ jugu ye, nka a ye gnome ye... O kɔrɔ ye ko diɲɛnatigɛla dɔ bɛ an makɔnɔ !
  Charlotte y"a terikɛ ka kuma tigɛ:
  - Ayiwa, i b'a fɛ jinɛw ka legiyɔn dɔ k'an lamini wa? Aw ka na ni aw senw ye, ka teliya!
  Wa tugun u taara u ka boli sɛgɛnbali la, hali ni kɛlɛcɛ fila bɛɛ tun bananen don kaban sɛgɛn fɛ. Tuma dɔw la, Gerda tun bɛ sunɔgɔ taama senfɛ, waati kunkurunnin dumanw kɔnɔ a tun bɛ i n"a fɔ a dalen bɛ, a bɛ lafiɲɛ (sunɔgɔ sugu dɔ sugo la - a ka nɛnɛ kosɛbɛ dɔrɔn!). Nka yelifɛnw tiɲɛna, i n"a fɔ bɔgɔmugu min bɛ bin duguma - nɔgɔya la, k"a sɔrɔ cɛsiri ma kɛ, farikolo dɔrɔn de yɛrɛyɛrɛla ni siran ye. Wa o kɔfɛ, fɛn bɛɛ daminɛna kokura, i n"a fɔ pendule yebali dɔ bɛ ka wuli. Tiɲɛ tilancɛ ni tiɲɛ tilancɛ sugu dɔ tun bɛ n lamini bɛɛ la. Npogotigininw sennasanbaraw sɔgɔra ni juguya ye, nka o dimi jugu in de ma a to u ka ɲinɛ u yɛrɛ kɔ pewu, ka bɔnɛ u ka tiɲɛ dɔnni na. Ani dugukolo cogoya Changé dɔɔnin dɔɔnin... Kogo janw tun bɛ ye ka jɛya dibi la min tun bɛ a lamini na; N ye mankanw miiri - a ka boli mankan gɛlɛn dɔ. Wa fɛn wɛrɛ tun bɛ yen min tun ka jugu kosɛbɛ ani min tun tɛ lamaga - a ɲɛfɛ. Fɛn ɲɛnama dɔ, min tɛ ye hali bi, o tun bɛ ka npogotigininw makɔnɔ, u bolila ka taa yen. Tiɲɛ don, u tun t"a fɛ ka laban dugujukɔrɔla la, nka hali bi u bolila i n"a fɔ saga minnu bɛ tugu jara la. A yɛrɛ ma jɛya mun na, u y"a daminɛ ka sugo kɛ o binkanni suguw la, n"a sɔrɔla k"a sababu kɛ farikoloɲɛnajɛ dɔgɔkun labanw na, kɛlɛ min kɛra Afiriki kungo kɔnɔ ani Azi kuluw la.
  Gerda ye kumakan dɔ fɔ ko:
  - Wa hali sankolo bɛ se ka kɛ jahanama ye, o la i man kan ka jigin ka mɛn ka taa jahanama na tugun !
  Fɛn dɔ ye npogotiginin bolo sama. Hakili jiginna ka segin kɛlɛcɛ ma. A barila k"a yɛrɛ sɔrɔ a jɔlen bɛ a ma lamaga. Dugukolo min tun bɛ ɲɛfɛ, o tun bɛ jigin nɔgɔya la ka jigin. Ji dɔ tun bɛ ka wuli dɔɔnin dɔɔnin. Ninakili kura ni jisuma dɔ ye ninakili don npogotiginin ɲɛda sɛgɛnnen na.
  Gerda y"a fɔ ni kɔnɔnajɛya ye ko:
  - Wow, a y'a sɔrɔ i bɛ se ka boli ka taa sankolo la !
  - Viry ! - Charlotte ye ninakili bɔ ni dusukunnata ye a kɛrɛfɛ. - Alimanjamana belebeleba kɛlɛcɛ binnalenw bɛ nisɔndiya la yɔrɔ min na. "A ka kɛlɛcɛ kan min tun bɛ ka pɛrɛn, o tun falen bɛ nisɔndiya lakika la.
  Gerda tun tɛ ni o jigiya sugu ye:
  - Ka tɛmɛ i n'a fɔ Viriya ka ɲɛfɛla.
  Charlotte y"a fɔ ni dusu ye ko:
  - Foroforo bɛ yɔrɔ min na , foro bɛ yen !
  Gerda hakili jigira o nsiirin na, a hakili jigira cogo min na, Reich Sarai sira kan, u ye warijɛ baji fitinin dɔ tigɛ. Ka bɔ masakɛ ka so sanfɛla la, a tun bɛ iko tɛmɛsira nɔgɔn ani a tun bɛ diya joona. Kɛlɛcɛ blonde yɛrɛ tun b"a miiri ko a ye sultan, walima sultana ye, o kɔni, o ka fisa yɛrɛ! Nka ka sigi soba elite dɔ kan, o ye ko kelen ye, ka taama kɛ i yɛrɛ ka ala muso sen fila kan, o ye ko wɛrɛ ye. N b"a ɲininka nin baji in juguyalen don cogo min na ani a ye janfa ye cogo min na?
  Gerda y"a fɔ ni nanbara ye nka a kɛra misali ye ko:
  - Wa ɲɛfɛla ye ne ta ye !
  - I bɛ se ka jigin wa ? - Npogotiginin kunsigi bilenman y"a ɲɛsin a ma.
  Gerda ye a kunkolo wuli:
  - Nin ye ɲininkali nalonma ye dɛ. I ye SS bataillon elite dɔ ka lasigiden ye min, min tun tɛ se ka naji kɛ?
  Charlotte y"a ka kurukuru tasumamanw lamaga ni cɛsiri ye:
  - Ka ɲinɛ SS elite kɔ. Nin ye diɲɛ wɛrɛ ye min ni tɔw tɛ kelen ye fewu walima hali diɲɛ dan tɛ min na, diɲɛ caman bɛ min kɔnɔ. A bɛɛ tɛ i n"a fɔ a tun bɛ an fɛ cogo min na!
  "Ne bɛ se wa?" - Gerda y"a yɛrɛ ɲininka, ka segin ka a lajɛ lankolonya la min tun bɛ kɛlɛcɛ kɔnɔ.
  Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ayiwa, bange joona ! Waati bɛ ka ban!
  - Ayiwa, tiɲɛ don, n ka kan ka nɛgɛso bolicogo dɔn ! - kɛlɛcɛ blonde y"o fɔ ni nisɔndiya ye, k"a ye ko siga bɛ a terikɛ ɲɛda nɔgɔlen na, wa o waati kelen na, a bɛ siran.
  Ntumu dɔ min bonya bɛ se albatros ma, n"a kamanw ye bulu ni jɛman ye, o y"a ka antɛniw lamaga k"a jira k"a jira ko o sennasanbara bilenman in bɛ tiɲɛ fɔ.
  Charlotte y"a jaabi ni kɔnɔnafili ye ko: "Ne hakili la, o fana bɛ ten, walima a bɛ ɲini ka kɛ ten." - Hali n"i y"a dɔn ntalen : diden ye miiri k"a laban suman na , ntori m"a miiri k"a laban ka kɛ ratɔ ye ! A mana kɛ cogo o cogo, a ka fisa ni i b"a dɔn cogo min na, bawo ne tɛ se k"i bɔ. Wa sira kelen de bɛ an bolo - ka taa fan dɔ fɛ.
  Gerda y"a bolokɔnincininw siri kosɛbɛ:
  - Tiɲɛ don, an ye naji kɛ nɛnɛ na !
  Charlotte ye lasɔmini kɛ ko:
  - An bɛ se ka gɛlɛya sɔrɔ npan na !
  Kɛlɛcɛ cɛɲiw gɛrɛla kɔgɔjida da yɛrɛ la, ka sen don su ji nɛrɛma kɔnɔ. Gerda ye ji degun ye - baji tun bɛ ni jikuru nɔgɔman ye. Blonde sennasanbara in y"i biri ka minni kɛ ni namara ye, o kɔfɛ, a y"o seri a ɲɛda sɛgɛnnen ni buguri la. Sunɔgɔbaliya tɛmɛna o yɔrɔnin bɛɛ. Ji tun ka nɛnɛ ani a tun ka nɔgɔn, n tun b"a fɛ ka da a kɔnɔ ka muso farikolo farikolo dimilenw lafiya...
  Gerda y"a fɔ ni dusu ye ko:
  - Wa minɛnw tɛ ye foro la !
  - A' ye makɔnɔni kɛ ! - Charlotte ye sɔgɔsɔgɔ kɛ.
  Gerda kabakoyara kosɛbɛ:
  - Mun na jaanw bɛ yan tugun ?
  Tasuma kɛlɛcɛ y"a hakili sigi ko:
  - Ayi, nka... n hakili la, an bɛ se ka sababu sɔrɔ hali bi !
  Tasuma kɛlɛcɛ y"a dawolo da tugun a ka plastiki finman na. A ye lamɛnni kɛ, k"a lamini lajɛ koɲuman.
  Gerda fana y"a lafiya, wa a kɛra i n"a fɔ a bɛ balo ni Ala ka fanga ye min bɛ bɔ ji la. Charlotte y"a ɲininka ko:
  - Wa a filɛ, a ka gɛlɛn n ma ka n hakili to nin yɔrɔ in na.
  Blonde sennasanbara fana ye a kɔ filɛ. A kɛra i n"a fɔ sɔgɔma bɛna kɛ sɔɔni. Dibi in dabila ka kɛ nɛrɛmuguma ye, i n"a fɔ a tun bɛ cogo min na kɔsa in na, yɔrɔ minnu ma sabati, olu bɔra a ka donbaliya la - a kɛra i n"a fɔ dɔɔnin dɔrɔn, su datugulan bɛna bin. O kɔrɔ ye ko tuguni bɛna daminɛ sɔɔni kosɛbɛ. A ka ɲi k'u sera baji la. Gerda, k"a ɲɛda sɔgɔsɔgɔ, k"a lajɛ kosɛbɛ: ji tun bɛ ye ka jɛya a senw na, ka cɛw kɛ diɲɛnatigɛla ye, wa a tun bɛ jikuru cɛmancɛ la cogo jɛlen na. Kɔgɔjida tɔ kelen tun bɛ ɲini ka jigin dibi la.
  Kɛlɛcɛ min tun ye nɛnɛ ye, o y"a jira ko:
  "Ni sisan cɛw bolow tun bɛna an farikolo sɛgɛnnenw lamaga ni jolisiraw ye minnu bɛ bɔ ɲɔgɔn na ka bɔ jɔrɔnanko la." An tun bɛna nisɔndiya jumɛn sɔrɔ o la? E npogotigi jalakibaliw sogo tɔɔrɔlen. Ne kɔnɔbara min ye ala muso Venus ye, o la a b"a fɛ ka kanuya ni nisɔndiya sɔrɔ, muso bɛɛ b"a fɛ min na!
  Charlotte y"a ninakili ta tugun. Nin sen in na, a kɛra Gerda fɛ ko fɛn dɔ, fiɲɛ kɔnɔ walima duguma, o bɛ yɛrɛyɛrɛ o jaabi la. Ani fɛn min bɛ ni sɔgɔsɔgɔninjɛw ye ani o waati kelen na o cogo la min ka di kosɛbɛ, o bɛ maga kɛlɛcɛ blonde in sennasanbara gansan na. A y"a jira ko:
  - Nin ye boa constrictor ka nisɔndiya ye.
  - I y'a mɛn wa ? - Tasuma jinɛ kamalennin y"a bolo minɛ ni nisɔndiya ye. - Megagnome dɔ ka senw ! Oh, yala musomannin min ye nɛnɛ ye, o y"a kasa mɛn wa? Kiy-Dar y"a jaabi. - Charlotte y"a terikɛ tulo susu. - I ka da a la , an ka sebaaya surunyalen don , A bɛ yan yɔrɔ dɔ la !
  Gerda y"a kɔlɔsi ko:
  - Ɔwɔ, a surunyalen don... I n"a fɔ Kalo bɛ booger dɔ fɛ !
  Charlotte y"a daminɛ ka fiyɛ kosɛbɛ a ka fiyɛli la min dilannen don ni plastiki majigi ye min dabɔra elfew fɛ (nka, tekno-maji!), o kɔfɛ, a y"a tulo digi duguma. Nin sen in na, jaabi yɛrɛyɛrɛ dugukolo yɛrɛyɛrɛli tùn bɛ Kɔlɔsi kosɛbɛ.
  Gerda y"a fɔ ni hakilitigiya ye ko:
  - Taamaʃyɛn sugu bɛ yen ko n' i ka hɛrɛ tɛ daminɛ na ka mɛn, laban bɛ ɲɛ sɔrɔ ka taa a fɛ !
  "Ɔwɔ..." Npogotigi cɛɲi in ɲɛw emɛraliw y"u dɔgɔya ni nisɔndiya ye, "a nana weleli la!" Kiy-Dar ye!
  Gerda y"a bolokɔnincinin da a dawolo la:
  - I janto. N"a sɔrɔ nin tɛ megagnome kelen ye fewu, walima danfɛn min ka sigicogo tɛ kelen ye pewu!
  U ye nɛnɛ kɛ, u tun bɛ ka lamɛnni kɛ. Dugukolo yɛrɛyɛrɛw kɛra kelen ye ka taa a fɛ ani ka girinya. Yɔrɔ dɔ la kɛrɛfɛ, bugunw "gunw" cɛ, suguba dɔ tun bɛ ka sira minɛ. A tun bɛ i n"a fɔ jinɛba, a tun bɛ a tigi ɲini ni kanminɛli ye, hali ni a laban tun ye kamalennin ye hali bi min kunsigi tɛ...
  Charlotte y"a fɔ ko:
  -N"a sɔrɔla i tɛ se ka hali miiri megagnome fanga bɛɛ la. Ninnu ye danfɛn barikamaw ye fo hali jahanama tasuma bɛ kɔsegin u ɲɛfɛ!
  Gerda y"a sɔsɔ o yɔrɔnin bɛɛ la:
  - Ayi, mun na n bɛ miiri... Ni gnome ye danfɛn barikama ye, o tuma na, megagnome ka kan ka barika sɔrɔ ni bonya ye. O bɛɛ kɔfɛ, daɲɛ mega yɛrɛ kɔrɔ ye ka tɛmɛ o kan siɲɛ miliyɔn kelen!
  Charlotte sɔnna a yɛrɛ sago la iko sungurunnin ka taa date la ni pop dɔnkilidala dɔ ye:
  - Ɔwɔ, i bɛ miiri ka ɲɛ, terikɛ ! Miliyɔn kelen kɔnɔ tigitigi, nin ye kɛlɛbolo bɛɛ ye min tɛ se ka se sɔrɔ!
  Gerda kabakoyara kosɛbɛ:
  - Mun na i m"a wele ka kɔn k"a to an teriw ka sa ?
  Sanni a ka jaabi di, jinɛ kamalennin ni kunsigi bilenman y"a ka fiyɛli fiyɛ tugun, fiɲɛ bɔra ni sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin ye ka bɔ fiɲɛbɔlan kurulen na. Wa, Charlotte barika banna ka nɛnɛ a ka sɔgɔsɔgɔ cɛmancɛ la, a ɲɛw ye emerald ye. Warabilen tasumaman in y"i sigi ji la, ka maga Gerda bolo la. N tun b"a fɛ k"a jaabi kosɛbɛ, tuma min na barika la...
  Npogotiginin sennasanbaraw barika banna ni dimi gɛlɛn ye fo u panna ka wuli o yɔrɔnin bɛɛ, ka... labanna ka kunun. Madeleine tun be kuluba dɔ minɛ, kuran fiyɛli tun sirilen bɛ o la. Kuran bɔli kuru dɔ bɔra a senkɔni pinki kan, hali a tun bɛ sɔgɔsɔgɔ dɔɔnin ka bɔ boli la cɛncɛn funteniman ni kulu farakurun nɔgɔlenw kan.
  SS kapitɛni ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Ɔwɔ, wuli, i ka teliya ka i labɛn, ka i ka fini don ! I tɛ se k"i yɛrɛ jira foro ɲɛmɔgɔ ɲɛkɔrɔ ni bikini dɔrɔn ye! A filɛ, den, i bɛna sara sɔrɔ, nka n"i ye hakilintanko dɔ kɛ, n b"a to i ka Conan ka wotoro lamini tile kelen kɔnɔ, ka kuran sɔgɔ o waati kelen na. - Madeleine ye ɲɛda jugu kɛ yan. - Hali ni ayi, tile kelen tɛ, nka dɔgɔkun kuuru bɛɛ, k"a sɔrɔ miniti kelen ma lafiɲɛ. Waati b"an bolo hali bi.
  Npogotigininw y"a daminɛ joona ka u labɛn... Wa farafinna wɛrɛ la, ko dumanw fana Kɛra, ani o ɲɔgɔnnaw.
  Ɔwɔ, wa sisan kɛlɛ bɛ senna tugun, wa kɛlɛcɛ Gerda, n"a sennasanbara jɛlenw ye, ka fɛn dɔ ci min bɛ mɔgɔ faga. Pershing karilen in jɔra.
  Fɛn min ka bon ani min ka gɛlɛn, o bɛ ka wuluwulu ka don yan. Ameriki ka yiriwali laban, marifa min bɛ se a yɛrɛ ma, n"a ka marifa janya ye milimɛtɛrɛ 155 ye, a ka kɛlɛkɛminɛnw janya ye milimɛtɛrɛ 305 ye. A girinya ye tɔni kɛmɛ ni mugan ye wa a bɛ sɛgɛn kosɛbɛ. A peine ka crawling...
  Gerda ye Sherman tiɲɛ ni marifa laɲini ɲuman ye ani a y"a kɔlɔsi ko:
  - A bɛ tɛmɛ an niw fɛ !
  Charlotte ye marifa ci ni a senkɔniw ye, ka jugu kari ka kɛ nɛgɛ tigɛlenw ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ni Fasokanw kama !
  Christina y"a kɔlɔsi ni kɔnɔnafili ye ko:
  - N'a sɔrɔ an bɛ se k'a gosi ni bɔnbu ye wa ?
  Magda y"a fɔ ni daŋaniya ye ko:
  - Aw ka nin ko in to ne bolo !
  Wa npogotiginin ye marifa jira jugu la n"a senkɔni misɛnninw ye minnu sirilen don, k"a gosi.
  Wa Ameriki waraba in jɔra ka pɛrɛn.
  Ninnu ye npogotigininw ye minnu bɔra Reich sabanan na - aw kɛra koɲuman !
  Tilemana sera, IS-7 bɛ ka taama nɛnɛ cɛma. Kɛlɛ in bɛ senna Ameriki. Cɛɲi minnu bɛ bɔ URSS la, olu bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ.
  Alenka ye marifa ci Pershing la n"a senkɔniw ye, ka jugu in kari.
  A y'a fɔ ko:
  - Bonya ka kɛ Risi kominisi ye !
  Anyuta fana ye a gosi ni projectile ye. A ye fɛɛrɛ in kɛ n"a senkɔni gansanw ye ani ka cooed:
  - N b'a fɔ ko superman sungurunnin don !
  Alla fana ye marifa ci ka Patton ka pankurun wɛrɛ gosi. Ani so cool.
  Nin Patton tanki kura in ye nakɔfɛn sugu jumɛn ye? Nin ye Superperschnig ye, dɔrɔn ni motɛri fanga ka bon ni so fanga 810 ye ani kɛlɛkɛminɛnw jiginni ka bon.
  O ye mobili kabakoma ye dɛ min bɛ se ka kɛ gɛlɛya ye T-34-85 bolo. Nka IS-7 bɛna a gosi ka bɔ yɔrɔ jan. Ani Soviyetiki pankurun, n"a ye bɔgɔdaga dɔ sɔrɔ a ɲɛfɛla kɛlɛkɛminɛnw na, o b"a ci ka don rikosɛti kɔnɔ. Nin ye kɛlɛ-masin ye. Wa o jaabi la, a bɛ Ameriki in ci a yɛrɛ ma.
  O kɔfɛ, Maria ye marifa ci ka jugu gosi ka ɲɛ. Punches right through him ani ka pɛrɛn:
  - An ka kɛlɛbolo barika ka bon , a bɛ diɲɛ lakana !
  Wa, a bɛ baara kɛ n"a senkɔniw fana ye.
  Wa o kɔfɛ Marusya bɛna wulu gosi. Wa, a na jugu ka kɛlɛkɛminɛnw tigɛtigɛ ka kɛ tila-tila ye. Baara kɛli ni, nin ko in na, senkɔni gansan ye.
  Wa a bɛna mankanba bɔ:
  - Stalin ka bεnkan kura kama !
  O ye o kɛlɛcɛ cɛɲi sugu ye, wa a b"a fɛ ka bɛɛ diyabɔ.
  Ekipu min bɛ IS-7 kan, o bɛ baara kɛ nin cogo in na, o bɛ jinɛ bana.
  Nka o kɔfɛ, npogotigininw bɛ na ɲɛfɛ.
  Elizaveta bɛ kɛlɛ kɛ ni T-54 ye. Ani, a bɛ wale kɛ ni jigitigɛ ye. O ɲɔgɔnna creep aggressif.
  Wa npogotigininw bɛ ni mobili ɲumanba ye. Wa u bɛ marifa ci ka bɔ a la cogo bɛnnen na kosɛbɛ.
  Misali la, u ye SuperPershing ta k"a gosi ka pɛrɛn ko:
  - An ka komini senuma !
  Elizabɛti ye marifa laɲini n"a senkɔni gansanw ye. A ye laɲini kɛ ka pɛrɛn ko:
  "Ne ka se sɔrɔli bɛna kɛ koba ye!"
  Wa a ye ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la.
  Ekaterina ye a sɔgɔsɔgɔ n"a sin bilenman ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka sebaayabaw kosɔn !
  Ani a bɛna ŋɛɲɛ kɛ cogo min na a fogonfogon sanfɛ.
  Ani Elena, min bɛ baara kɛ n"a senkɔniw ye, o bɛna jugu gosi. A ye kɛlɛkɛminɛn barikamaw kari, ka nɛgɛ tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka jamana fangatigi !
  Wa a bɛna mankanba bɔ a fogonfogon sanfɛ...
  - Hooray !
  Wa Efrasia fana y"a jugu gosi, nin sen in na ni fraise sinji ye. A na jugu sɔgɔsɔgɔ ka kumajugu fɔ:
  - Kominisi bonya kosɔn galaxie planete bɛɛ kan !
  Ninnu ye npogotigininw ye minnu ka nɛnɛ ka bon diɲɛ kɔnɔ. Wa foyi tɛ se k"u bali walima k"u bali.
  Ekaterina bɛ sɔgɔsɔgɔ ani k"a disi lamaga:
  - Ne ye super sungurunnin ye !
  Wa a sinw bɛ yeelen bɔ i n"a fɔ rubi... A y"u nɔrɔ cɛ nɛrɛma dɔ ɲɛda la siɲɛ kelen k"a wajibiya k"u sɔgɔ. O kɔ fɛ, a y'a cɛ dafalenya sɔgɔ n'a nɛnkun ye. O dumuni duman sugu ye mun ye?
  A ka di npogotiginin ye cogo min na - n tɛ se ka diɲɛ kɔnɔ nisɔndiyaba ɲɛfɔ.
  Npogotigininw bɛ jugu halaki cogo min na. Ani, u bɛ nisɔndiya sɔrɔ u ka sebaaya nɔɔrɔmaw n"u ka sekobaw la.
  Ani Anastasia Vedmakova ni Alenka Sokolovskaya ye npogotigi kabakomaw ye caman na. U bɛ wuli dɔrɔn ni diyagoya jikuruw ye ani nege juguw ka tsunami.
  Anastasia ye marifa ci ka bɔ sinbara bilenman na ka taa jugu la, ka Yankee awiyɔn gosi ani ka pɛrɛn a fogonfogon sanfɛ:
  - Ne ye superman cɛɲi ye !
  Alenka Sokolovskaya, min bɛ ka taa a fɛ ka jugu mugumugu, a bɛ baara kɛ ni fraise sinw ye ani a bɛ mankan bɔ:
  - Wa n" ye npogotiginin janyalenba ye diɲɛ kɔnɔ !
  Kɛlɛcɛw ye o ɲɔgɔn ye, wa n ka kan k"a fɔ k"u ye dɔw sonya ka tɛmɛn fɔlɔ kan! Mɔgɔ si tɛ se k"u kɛlɛ.
  Hali Ameriki... wa u kelen-kelen bɛɛ ye sanu dolow tan sɔrɔ kaban i n"a fɔ URSS ka cɛfarin...
  O seko kabakoma sugu in na u ye jɔyɔrɔ kɛrɛnkɛrɛnnen sɔrɔ: URSS ka cɛfarin ka diamant dolow. O min yɛrɛ ye bonya ni nɛnɛba ye.
  Aw ka ɲɛnajɛ cɛɲiw sɔrɔ!
  Tiɲɛ don, a bɛɛ la ɲuman bɛna na fɔlɔ!
  Oleg Rybachenko ye baara wɛrɛ Kɛ Arabie Saoudite jamana na.
  Nicholas II ka Zar ka kɛlɛbolo ye Irisi jamana bonya. Npogotiginin Margarita Korshunova tun bɛ kɛlɛ la sisan Oleg kɛrɛfɛ. Fana mutant - kɛlɛcɛ min ye sayabaliya sɔrɔ.
  Ayiwa, den banbaliw ye nin Mujahideen ka gang ninnu bɛɛ lase u yɛrɛ ma. Wa u ye se sɔrɔ u kan - k"u wajibiya ka kalili kɛ Risi Zar fɛ.
  O waati kelen na, Oleg Rybachenko t"a kɛlɛ ka npogotigininw ka ɲɛnajɛw tɛmɛsira cɛɲi dɔ labɛn, min ni tɔw tɛ kelen ye dɔɔnin;
  San kura tɛmɛnen kɔ, Alimanw ni jɛkulu ye ɲɛtaa caman Kɛ Ameriki jamana bɛɛ la. Amerikikaw, minnu tun bɛ ka ko kɛ ni jugu dɔ ye min ka fɛɛrɛbɔ tun ka bon kosɛbɛ, olu tun bɛ ka bɔnɛ.
  Marisikalo laban na, Wehrmacht gɛrɛla Washinton, k"a daminɛ ka Ameriki faaba minɛ.
  Kɛlɛw tun tɛ kelen ye wa a jɛlen don ko npogotigininw tun bɛ ka se sɔrɔ yan... Kɛrɛnkɛrɛnnenya la, piramidi tanki, Gerda ka ɲi, i n"a fɔ a ka baara kɛtaw.
  White House ka marifaci waati la, tuma min na a ka pankurun tun bɛ ka tasuma tilennen sɔrɔ, Gerda sunɔgɔra, a ye siko kɛ nin ko in na...
  A y"a ye ko Lara Miheiko min tun ye parti ye, o minɛna Naziw fɛ. Npogotiginin dɔ min si tun ye san tan ni naani ɲɔgɔn ye, o tun bɛ ka marifa ci ka segin Naziw kan. A jɛɲɔgɔn fila fagara. A yɛrɛ y'a dogo bugu kɔnɔ.
  Npogotiginin tun b"a fɛ k"a furu ka kɛ a denmuso ye, nka Naziw ma da a la. Wa u ye n ta... U tun bɛna n ɲinini daminɛ.
  Wa o kɔfɛ, Lara ye grenade dɔ minɛ, Naziw ye u gosi. Npogotiginin hakili la, a ye foli kɛ ni nin yeelen in ye k"a fili... Nka grenade ma pɛrɛn.
  A tun tɛ se ka boli ni jagɛlɛya ye.
  U ye Lara gosi, k"a bugɔ siɲɛ fila-fila, ka ɲɛ nɛrɛma di a ma. Nka u m"a bugɔ kojugu, a bɛ iko u siranna k"a tɔɔrɔ!
  Tuma min na u nana n"a ye bugu kɔnɔ walisa u k"a ɲininka, Lara y"a yɛrɛ minɛ ni hakilintanya ye.
  A ye jagɛlɛya kɛ ka SS kolonɛli ɲɛw lajɛ, a ko:
  - Fritz bɛna i halaki sɔɔni ! Marifaw mankan mɛn, tiɲɛni bɛ ka bɔ Kɛlɛbolo bilenman na!
  Kolonɛli y"a jaabi ko:
  - Npogotigi jagɛlɛn, i bɛna bugɔli kunbɛn !
  Lara ye pɛrɛn ni jagɛlɛya ye ko:
  - Dimi tɛ ne lasiran !
  Kolonɛli ye yamaruya di ko:
  - ka nin brat in bɔ nbɛda la ni afirikitɔn ye : partisan k' a jira dugu bɛɛ la !
  Polisikɛ y"a fɔ joona ko:
  - Nɛnɛ bɛ na kɛnɛma ani nɛnɛ bɛ... Yala an man kan ka npogotiginin bɔ sennasanbara la walasa a ka se k"a ka timinandiya nɛnɛ wa !
  SS Kolonɛli y"a kunkolo wuli k"a jira ko a sɔnna a ma ko:
  - Jo! A to a ka taama sennasanbara la nɛnɛ na, n"a sɔrɔ a bɛ na a hakili la!
  Lara ka saga wolo fini ni a ka sutura tun tigɛra. U ye n to fini kelen dɔrɔn na min dilalen don ni bɔgɔ ye. U y"u ka sanbara gɛlɛnw ni u ka sosɛti nɛrɛmaw bɔ. Npogotiginin tora sennasanbara kelen na fini jɛlen kelen na.
  U ye sɛbɛn dɔ dulon a kɔ la, n"a sɛbɛnnen bɛ a kan ko: "Ne ye patisoba ye." U bolow sirilen u kɔfɛ, u taara ni ne ye ka taa barada la. Npogotiginin sennasanbaraw ye nɛnɛ ni nɛnɛ ye.
  Lara ye nisɔndiya jira. A maloyara tiɲɛ na a ɲɛda jogincogo n"a ɲɛda cogoya fɛ. Ani i bɛ se ka taama sennasanbara la nɛnɛ na. A senkɔniw tun gɛlɛyara kosɛbɛ samiyɛ kɔnɔ, k"a sababu kɛ a sennasanbara taama ye siɲɛ caman. A tun y"a ka sanbara don kɔsa in na, wa nin tun tɛ a siɲɛ fɔlɔ ye ka nɛnɛ ni kɔngɔ muɲu.
  Lara taara a yɛrɛ ma ani a tora ka nisɔndiya. Fiɲɛ ye fiɲɛ bila, k"a kunsigi bilenman fiyɛ i n"a fɔ nɛgɛ, ani nɛnɛ y"a sennasanbara jukɔrɔ.
  Npogotiginin taamana ni o fiɲɛ sugu ye, i n"a fɔ masakɛmuso min bɛ masasigilan kan. Wa a ye sennasanbara cɛɲiw to a kɔfɛ, a bɛ ɲini ka kɛ i n"a fɔ denmisɛnnin senw.
  Mɔgɔw y"a filɛ ni hinɛ ye.
  Muso minnu tun bɛ ni wuluwulu ye, olu dɔ y"a daminɛ ka kumakan fɔ ko:
  - Juguman! U bɛ ka npogotiginin ɲɛminɛ sennasanbara la!
  Tile tun bɛ waati la, ani Lara senkɔniw gɛlɛnw, minnu tun bɛ sɔgɔsɔgɔ, nɛnɛ tun tɛ tɔɔrɔ kosɛbɛ. A taamana ka taa a yɛrɛ la k"a ɲinw jira.
  O kɔ, a jɛnina ni bugɔli ye. Npogotiginin kulela k'a dawolo kin...
  U y"a bugɔ siɲɛ fila-fila wɛrɛ ni fanga ye. Lara tun tɛ se ka jɔ a sen kan, wa a ye kulekan dɔ bali ni sago cɛsiri ye.
  U taara ni sunguru kuncɛba in ye bugu kɛrɛnkɛrɛnnen dɔ la, minɛnw tun bɛ yen min bɛ kɛ ka tɔɔrɔ.
  O la, u y"a sama ka wuli ka taa jirisunba kan, k"a daminɛ k"a senkɔniw jeni ni nɛgɛ funteni ye...
  Ani, mɔgɔfagala fila ye Lara bugɔ ni bugɔli ye. A daminɛ na, npogotiginin y"a ka kulekanw bali ni cɛsiriba ye, nka nɛgɛbere belebelebaw, minnu bilennen don funteni fɛ, olu kɛra den senkɔniw kan tuma min na, a kulela, a hakili ma bɔ. A nana ni a hakili ye...
  Juguman...
  Gerda kununna... Damn it, i ka kan ka sugo kɛ nin ɲɔgɔnna fɛn in na, n"o ye se sɔrɔli ɲɛfɛ, u ka pankurunw bɛ tasuma don White House la.
  Wa o kɔfɛ, o ko jugu suguw bɛ kɛ...
  Gerda ye marifa ci SuperPersching la tuma min na a bɔra so kɔnɔ, ka punch kɛ a kɔnɔ yɛrɛ ka cooed:
  - Hɛrɛ, baara ani kanuya !
  O kɔ, a y"a nɛnkun jira.
  Charlotte fana y"a jugu gosi, ka baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye ani k"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  - Ne ye super class sunguru ye !
  Christina fana ye gosi, ka sɔgɔsɔgɔ i n"a fɔ sa ani k"a sin bilenman digi joystick butɔni kan, ka jugu bugɔ:
  - An ye supermen ye !
  Wa Magda bɛna jugu bugɔ, ka tanki mugumugu, ka kɛlɛkɛminɛn wajibiya ka pɛrɛn, ka bɔ:
  - Aerobatiki di n ma !
  O kɔ, a bɛ ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la. Nin sungurunnin in ye marifatigi ye min ka bon kosɛbɛ.
  Kɛlɛcɛw bɛ ka Yankees tiɲɛ ani ka jate sɔrɔ... Albina ni Alvina kelen-kelen bɛɛ ye mobili ba fila binna kaban. O de kama u ye jaabi kura sɔrɔ : nɛgɛso kuru ka Knight"s Cross ka Diamant Dolow ni warijɛ jirisun buluw, npanw ani diamantw ye.
  O cogo de la npogotigininw y'u yɛrɛ Bɔ ɲɔgɔn na k'u Kɛ super class aces ye. Wa mɔgɔ si tun tɛ se k"u bali wala ka se sɔrɔ u kan.
  Anastasia Vedmakova ni Akulina Sokolovskaya ani Orlova kelen-kelen bɛɛ ye jaabi kura sɔrɔ: Ɔdasi min ye nɔɔrɔ ye min ka bon ni diamant ye, u nisɔndiyara o la kosɛbɛ. Ninnu ye o npogotiginin fariman suguw ye.
  Wa kɛlɛ bɛ ka ban... Amerikikaw y"u yɛrɛ di awirilikalo tile 20 san 1948. Wa hali bi diɲɛ kɛlɛba filanan tariku wɛrɛ jiginna.
  Nin sen in na, a bɛ iko hɛrɛ waati jan bɛ yen. URSS ye Alaska sɔrɔ kokura ani bɛɛ nisɔndiyara. Wa Ameriki farafinna jamanaw tilalen don Zapɔn ni Reich sabanan fɛ. O cogo la, diɲɛ tilacogo kura kɛra waati dɔɔnin kɔnɔ.
  Alemaɲikaw sɛgɛnnen don kɛlɛ in na.
  Hitler ye sira di muso caman furu ma Reich sabanan na - fo ka se muso naani ma kelen-kelen bɛɛ la, ani ka takasi juguw sigi furuɲɔgɔnmaw kan minnu den tɛ walima minnu ka dɔgɔ ni saba ye. O kɛra wale barikama ye walasa ka jamanadenw ka politiki dusu don mɔgɔw kɔnɔ.
  Ka fara o kan, Hitler yɛrɛ ye den caman sɔrɔ minnu sɔrɔla kɔnɔmaya kɛcogo fɛ. Wa u cɛma, a tun ka kan ka masasigilan ciyɛntabaga sugandi.
  Dusukasi si tun tɛ yen, Reich sabanan ye min minɛ ɲɔgɔn fɛ ni Zapɔn ye, a y"o sɛgɛsɛgɛ.
  Nka Marisikalo tile 5, san 1953, Stalin sara. Beria nana fanga la. Mun na Beria? Tariku lakika kɔnɔ, a ye sababu ɲuman sɔrɔ masasigilan na, nka kasaara dɔ y"a bali : yuruku-yuruku dɔ kɛra RDA kɔnɔ, min damatɛmɛni waati la, Beria kɛlɛli dajuru dɔ kɔgɔra. Wa yan, tiɲɛ na, GDR tɛ yen.
  Ka fara o kan, Hitler tun b"a fɛ mɔgɔ min tun fɔra ka kɔrɔ ani min tun bɛ dɔn kosɛbɛ Alemaɲikaw fɛ, n"o ye Beria ye, min tun ye Alemaɲi kanubaga ye, o ka fanga kɛ Stalin kɔfɛ. Wa Stalin, a ka kɛnɛyako juguyara tuma min na, a ye testament dɔ kɛ Beria nɔfɛ.
  O la, fɛn bɛɛ latigɛra gundo ɲɛmɔgɔ de kama, gundola polisiw dɔrɔn ma kɛ.
  Ayiwa, Beria y"a jira ko Hitler ka baara kɛ ni Japon ye sanni a ka nukliyɛri marifaw sɔrɔ.
  I t"a dɔn abada samurai bɛ se ka miiri min na.
  Beria ni Hitler Bɛnna ɲɔgɔn fɛ kὲlɛ la ni Zapɔn ye ani k"a ka jamana tila-tila.
  Awirilikalo tile 20, san 1954, jɛ-ka-baara daminɛna ka ɲɛsin koloniyali samurai mansamara belebeleba ma.
  Ayiwa, ɲɛ kura dɔ bɛ ka wuli tariku kɔnɔ. Soviyetiki sɔrɔdasiw bɛ ka taa ɲɛ Zapɔn kan.
  Ani Alemaɲikaw fana... Yan tugun Gerda ni Charlotte bɛ kɛlɛ la tanki piramidi dɔ kɔnɔ. U ka mobili ye sigilan fila ye, a girinya ye tɔni bi duuru ye, wa a ka gazi turbine motɛri fitinin bɛ se ka kɛ so 2500 ye. I bɛ se ka miiri Alemaɲi ka mobili teliya la cogo min na. Ani kɛlɛkɛminɛnw ye kɛrɛnkɛrɛnnen ye, u ɲagaminen don ni plastiki ye. Wa a bɛ mɛn kosɛbɛ, a tɛ se ka don a kɔnɔ ka bɔ fan bɛɛ fɛ. Marifa in kalifa fitinin ye milimɛtɛrɛ 75 ye, nka a daminɛ teliya ka bon kosɛbɛ projɛkiliw la marifa min bɛ tansiyɔnba la. A ye dɔ fara kɛlɛkɛminɛnw doncogo kan. Ani, bɔgɔdaga hakɛ ni tasuma hakɛ ka ca. Conductivity (taamacogo) ka bon.
  Tank yɛrɛ ye super dɔrɔn ye... Donc Gerda b"a dɔn a bɛna kɛlɛ ni min ye.
  Soviyetiki mobili barika ka dɔgɔ. Tankiba in ye T-54 ye hali bi, mobili ɲuman, a sɔngɔ ka dɔgɔ kosɛbɛ, nka a ka dɔgɔ kosɛbɛ ni Alemaɲi ta ye fɛn bɛɛ la. IS-7 ma Kɛ yɔrɔ bɛɛ ye abada. A kɔlɔsira IS-10 fɛ, min ye milimɛtɛrɛ 122 kanon sɔrɔ, nka a barili ka jan ani ɲɛda kɛlɛkɛminɛn ɲuman, a kɛrɛw barika ka dɔgɔ. Nka nin bɛɛ bɛ bɛn tɔni bi duuru ni saba girinya ma, o tɛ kojugu ye.
  Gerda bɛ marifa ci Zapɔnkaw ma ka bɔ a ka Panther-6 pankurun kɔnɔ, ka baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye ani ka joystick butɔni digi, k"a sɔrɔ a bɛ mankan bɔ:
  - Bonya ka da Aryan balimaya hakilinaw kan !
  Charlotte bɛ joystick butɔni digi, sinbara bilenman, layini ka bɔ marifa wolonwula la, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka nisɔndiya bɛ Aryanw ka sugo kominisi la !
  Ani sungurunnin bɛ ŋɛɲɛ kɛ tugun...
  Christina ni Magda bɛ kɛlɛ kɛ Panther-6 piramidi wɛrɛ kan.
  Christina bɛ joystick butɔni digi n"a senkɔniw ye, ka jugu gosi ka bɔ Zapɔn ani ka mankanba bɔ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ n cɛɲi ye !
  Magda fana bɛ tasuma da, ka ŋɛɲɛ kɛ ka tulo tigɛ, k"a fɔ, k"a ka rubi sin digi joystick butɔni kan:
  - Bonya ka da an ka kamalenw kan !
  Ani u bɛna ŋɛɲɛ kɛ cogo min na u fogonfogon sanfɛ. An k"a fɔ k"a jɛya, nin ye npogotigininw ye minnu ka di kɛlɛ nisɔndiya la.
  Ɔwɔ, a bɛ iko halakili don sera Zapɔn jamana ma. Nka fɛn bɛɛ bɛ ka taa ka kɛɲɛ ni labɛn ye fo ka na se bi ma.
  Elizaveta n"a ka baarakɛlaw bɛ kɛlɛ kɛ T-54 pankurun dɔ kɔnɔ min kɛra bi ta ye dɔɔnin. Nka u ni ɲɔgɔn cɛ ka dɔgɔ. Marifa tasuma hakɛ teliyalen don dɔɔnin, wa marifakisɛ bɛ marifa ci ka tɛmɛ. O de ye danfara ye.
  Wa motɛri ye o dizili motɛri kelen ye min fanga ye so 520 ye... Zapɔnkaw bɛ baara kɛ ni tankiw ye minnu dilannen don u yɛrɛ ye ani Alemaɲi minnu ka lase bɛ u bolo. Mobiliw fana ka ɲi caman na. Kɛrɛnkɛrɛnnenya la Hirohito-3 mobili, n"a girinya ye tɔni bi duuru ni seegin ye, n"a marifa ye milimɛtɛrɛ 105 ye, n"a barika janya ye 70 EL ye, a ka fisa ni T-54 ye marifako siratigɛ la, wa a tɛ dɔgɔya kɛlɛkɛminɛnw ni bolicogo la, fo fanga maralen .
  Nin Japon pankurun in ye gɛlɛya ye URSS bolo. Nka mobili nɔgɔmanw fana bɛ yen minnu bɛ Bɔ Tile Bɔlen jamana na.
  A ka nɔgɔn ka u kunbɛn.
  Elizabɛti ye marifa ci ni a senkɔni gansanw ye ani ka samurai tankiw gosi. A b"o kɛ ni hakilitigiya ye kosɛbɛ ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Bonya ka kɛ an ka Faso hɔrɔnyalen ye !
  Catherine ye tasuma don tugun, ka baara kɛ ni sinbara bilenman ye, ka Zapɔn mobili kari, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Ala ka di Rus' !
  Elena fana bɛ jugu bugɔ, ka jugu ka pankurun dɔ tiɲɛ, ka baara kɛ n"a sennasanbara jɛlen ye ani ka mankanba bɔ:
  - Kominisi hakilinaw bonya kosɔn !
  Efrasia fana bɛ marifa ci k"o kɛ ni a barajuru sɔgɔlen ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - bonya ka da kominisi sanfɛla ka sebaaya kan !
  O cogo de la u b"u ka pankurun lamaga ni seko ye ani u tɛ se sɔrɔ. Hirohito-3 tanki bɛ se ka jate ko a ka gɛlɛn, nka a ka bon kosɛbɛ. A ka gɛlɛn kosɛbɛ ka o masin sugu kari.
  Wa o cogo la a bɛ taa npogotigininw nɔfɛ. Marifa in ka bon a kalifa la, wa a daminɛ na, a bɛ se ka wuli ka bɔ a nɔ na. Japon ka tourelle ɲɛda ka kɛlɛkɛminɛnw yɛrɛ ka bon ka tɛmɛ Soviyetiki ta kan milimɛtɛrɛ 240, ani kurunba ɲɛda fana ka bon - milimɛtɛrɛ 150 sanfɛ ani milimɛtɛrɛ 120 duguma. Wa Zapɔnkaw ka teliya ka bon yɛrɛ, gazi turbine motɛri bɛ so fanga 1500 bɔ. Ɔwɔ, nin tanki in de ka fisa ni Japon ta ye. I tɛ se ka tulonko kɛ n'a ye.
  Nka Elizaveta, n"a bɛ baara kɛ n"a sin bilenman ye, o bɛ bɔgɔdaga ci ka tilennen to a dakun na ka taa a laban na, wa Zapɔn pankurunba bɛ pɛrɛn, a ma se ka Soviyetiki mobili gosi.
  Catherine ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a terikɛ senkɔni jɛlen susu:
  - I ye hakilitigi ye Lisa !
  Elizabɛti ma sɔn o ma:
  - N ye hakilitigi dɔrɔn de ye !
  Ani a bɛna ŋɛɲɛ kɛ cogo min na a fogonfogon sanfɛ. Nin ye sunguru ye.
  Wa u bɛ kule kosɛbɛ... Misali la, Ekaterina hakili b"a la a bolila cogo min na o waati la san binaani ni kelennan na. Sanbaraw farala tile fila-fila kɔfɛ, wa ne tun ka kan ka sennasanbara sennatan. Wa dugu npogotiginin min ma deli a la, a bɛ dimi, bugun bɛɛ, jiribolo bɛɛ, kuru bɛɛ bɛ ye. Wa a senw binna duguma fo ka joli bɔ, tuma min na a senna-tɛgɛrɛ bɛɛ tun bɛ pɛrɛn ni dimi ye.
  Npogotiginin tun t"a miiri abada ko sennasanbara taama bɛ se ka kɛ dimi ye ten. A ma kɛ fu ye ko Hugo hinɛ donna npogotiginin sennasanbara la min tɔgɔ ye ko Closet. Ni hali samiyɛ la o npogotiginin sen suguw bɛ nin cogo la, o tuma na, nɛnɛ waati dun?
  Nka, Ekaterina delila o la joona, a farikolo denmisɛnnin bɛ ladamu joona, a senkɔni joginlen falen don ni kurukuruw ye, wa a kɛra fɛn gɛlɛn ye. Wa, a kɛra ko duman ye ka taama sennasanbara la. Catherine yɛrɛ m"a ka sanbara don fo nɛnɛ ye. Nka, o kɔ fɛ, u naani Sìgira sen kan ani Euphrasinya y'u Kàlan jinɛw ka seko la. Ani, jinɛw ka teli ka boli sennasanbara la nɛnɛ na walasa k"u ka kamalenninya janya. Wa kuma surun na, npogotigininw ye gundo dɔnniya dɔn kosɛbɛ, wa u tun bɛ i ko u si bɛ san mugan ɲɔgɔn bɔ, wa sennasanbara ni bikiniw tun tɛ nɛnɛ nɛnɛ na. Olu de ye cɛɲiw ye. Wa, mɔgɔ si tɛ yen min ka nɛnɛ ka tɛmɛ u kan, fo, tiɲɛ na, Alenka. A ye kɛlɛ kɛ IS-10 kan, min sɛmɛntiyalen don ni barili janyalen ye. Tanki in bɔra o seriyali kɔnɔ kɔsa in na kosɛbɛ. Ani hali bi a man ca. IS-7 ma don abada fɛn dilannibaw la. A bɛ iko a sababu bɔra musakabaw ni gɛlɛyaw la minnu bɛ sɔrɔ a dilanni na.
  O la, Alenka kurunba kɔnɔ baarakɛlaw bɛ nin Zapɔnkaw tiɲɛ ka dɔnkiliw wuli u yɛrɛ ye.
  Su buluw bɛ wuli ni tasuma ye, .
  An ye tutigɛbagaw ye, baarakɛlaw denw...
  San kɛnɛw waati bɛ ka surunya,
  Tutigɛbagaw ka kulekan bɛ labɛn tuma bɛɛ!
  Ni npogotigininw jigira jago la, i tɛ se k"u kɛlɛ. Tiɲɛ na, a bɛ se k"a fɔ ko nin ye kɛlɛ dacogo dafalen ye.
  Kɛlɛ bɛ taa ɲɛ ani Japon ye bɔnɛ sɔrɔ.
  Soviyetiki sɔrɔdasiw ye Sakhalin saheliyanfan minɛ Mɛkalo la. Ani u ye wale kɛ ni hakilijagabɔba ye.
  Nka Soviyetiki npogotigininw ka bataillonw bɛ kɛlɛ suguya kabakoma dɔ jira.
  U ka marifa suguyaw la, tiɲɛ don, AK y"a daminɛ ka baara kɛ. A ka jugu ka tɛmɛ Alemaɲi kan, nka a nɔgɔn don ani a bɛ se ka da a kan. Wa a bɛ kɛlɛɲɔgɔnw tigɛ ka jigin, hali n"a y"a sɔrɔ ko laɲini min bɛ kɛ yɔrɔjan, o ka dɔgɔ ni Alemaɲi ka binkannikɛlan ta ye.
  Soviyetiki npogotigininw bɛ Zapɔn kasodenw wajibiya u k"u senw susu, buguri bɛ minnu na, k"u senkɔniw sɔgɔsɔgɔ. Nin ye u ka fɛɛrɛ ye.
  Kɛlɛcɛw kɛlɛli minnu ka bon kosɛbɛ.
  San '54 samiyɛ la, Alimanw ye Ameriki Bɔ Zapɔn sɔrɔdasiw la kosɛbɛ.
  Npogotigi sennasanbaraw ka bataillon min ɲɛmɔgɔya tun bɛ Margaret bolo, o ye kɛlɛ kɛ kɛrɛnkɛrɛnnenya la cogo cɛɲi na. Npogotiginin ye samuraiw jɛnsɛn, kamalennin minɛlenw wajibiyara k"u senkɔniw susu ani ka Venus disi sɔgɔ.
  Gerda n"a ka jɛkulu min bɛ "Panthers" 6 kan, olu ye baara ɲuman kɛ, ka Zapɔnkaw caman bila ka taa jahanama na, ka dɔw bila sankolo la.
  Ninja sunguru naani ye Soviyetiki sɔrɔdasiw kɛlɛ tuma min na u tun bɛ ka taa ɲɛ Manchuria.
  Ninja sungurunnin dɔ, kunsigi bulu tun bɛ min na, o ye npanw tigɛ ani ka boli mansin dɔ kɔnɔ, ka Soviyetiki sɔrɔdasiw tigɛ. O kɔfɛ, a ye pɔmutɛri dɔ fili ni binkannikɛlanw ye n"a senkɔniw ye, ka Soviyetiki T-54 pankurun wuli ka pɛrɛn:
  - Jamana min ka nɛnɛ ka tɛmɛ jamana tɔw bɛɛ kan, o ye Zapɔn ye !
  Ninja sungurunnin min kunsigi ye jɛman ye, o fana bɛna jugu gosi ni nɛgɛw ye, ka boomerang di n"a sennasanbara gansan ye, k"a pɛrɛn ko:
  - An ka samuraw ka sebaaya kosɔn !
  Ninja sungurunnin min kunsigi bilennen don, o bɛna npanw wulicogo jugu kɛ k"a sɔrɔ gɛlɛya foyi ma sɔrɔ a la, ka Soviyetiki sɔrɔdasiw tigɛ. O kɔfɛ, a senkɔniw bɛna bɔnbu dɔ ci. URSS ka pankurun bɛna tigɛtigɛ ani kɛlɛcɛ bɛna sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi hakilinaw tɔgɔ la !
  Ninja sungurunnin dɔ min kunsigi ye fin ye, o ye kɛlɛɲɔgɔnw ta k"u tigɛtigɛ, i n"a fɔ a bɛ fiɲɛbɔlan dɔ sɔgɔ foro kɔnɔ, ka Irisi sɔrɔdasi dɔ tigɛ tugun, wa n"a bolokɔnincininw ye, a bɛna marifa fagalen dɔ ci min bɛna Soviyetiki pankurun fila ɲɔgɔn tigɛ ka kɛ yɔrɔw ye .
  Wa a bɛna mankanba bɔ:
  - Mali ka bonya kosɔn !
  Mɔgɔfaga ka di npogotigininw ye, wa ka kasodenw minɛ ka caya ka tɛmɛn fɔlɔ kan. Fo ka se a dan na, cɛw tun bɛna u hakili bɔ u yɛrɛ la, k"a sababu kɛ u ka cɛsiri kojugu ye. Wa o de ka di ninja sungurunninw ye. Aw bɛ boli cɛ sirilenw kan ani o waati kelen na, aw bɛ u bugɔ.
  Nka, hali ni Zapɔnkaw ka cɛsiri ye, u bɛ ka bɔnɛ sɔrɔ fɛɛrɛ ɲumanw ni fɛɛrɛ kɔrɔw fɛ.
  Ka fara o kan, sankolo la, super-class aces Anastasia Vedmakova ni Akulina Sokolovskaya bɛ yen, minnu bɛ Zapɔnkaw mugumugu i n"a fɔ fiɲɛbɔlanw.
  Anastasia, n"a senkɔniw ye, a bɛ Zapɔn awiyɔn wɔɔrɔ tigɛ siɲɛ kelen ni pɛrɛn kelen ye, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ kominisi hakilinaw ye Rus' kɔnɔ !
  Akulina, ka butɔni dɔ digi n"a sin bilenman ye, a ye Zapɔn awiyɔn wolonwula tigɛ siɲɛ kelen, ka mankanba bɔ:
  - Bonya ka kɛ Irisi jamana ka cɛfarinw ye !
  Kɛlɛcɛw bɛ u yɛrɛ sara Zapɔn la u ka jɔrɔnanko tɛmɛnenw na. Wa kɛrɛnkɛrɛnnenya la, a ye se sɔrɔ kɛlɛ la Zar Nicolas II ka waati la. Ayi, ɲinɛ tɛna ɲinɛ o kɔ abada, wa bɔnsɔnw tɛna yafa.
  Anastasia y"a ka rubi sin digi ani ka pɛrɛn wɛrɛ ci, ka Zapɔn awiyɔnw ci ani ka mankanba bɔ:
  - Bonya ka kɛ kominisi waati la Beria !
  Akulina y"a senkɔniw digidigi, ka samurai awiyɔnw gosi ka jigin ani ka kule:
  - Ka ɲɛsin sebaayabaw ma !
  Ani Albina ni Alvina bɛ ka jatedenw sɔrɔ minnu ka ca ni tɔw bɛɛ ye. Avion ba saba minnu binna, olu ye yamaruya sɔrɔ: Diamant Star of the Knight"s Cross of the Iron Cross ani sanu oak buluw, npanw ani diamantw.
  Albina ye turn di ni a ka sin bilenman ye. A ye Zapɔn awiyɔn tan ni fila tigɛ siɲɛ kelen ani ka cooed:
  - Ne disi kama !
  Wa a y"a yɛrɛ miiri kɛlɛcɛ nɛrɛma dɔ bolo.
  Alvina ye a senw gosi n"a senkɔniw ye, ka Zapɔn awiyɔn tan ni fila bin ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ka ɲɛsin sebaayabaw ma !
  Alemaɲi npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ ani u cɛ ka ɲi. U bɛ cɛw kanu kosɛbɛ ni fari nɛrɛma ye, wa u kanw labɛnnen don tuma bɛɛ ka cɛw ka dafalenya ebony polisi.
  Albina, n"a senkɔniw ye, a ye samuraiw gosi tugun, k"u ka awiyɔnw ci.
  A y'a fɔ ko:
  - Ne ye Superman ye !
  Alvina y"a ka nɛgɛbere digidigi, ka Zapɔn awiyɔn caman tigɛ ka jigin ani ka pɛrɛn:
  - Ne ye sanfɛla wulu ye !
  Npogotiginin in bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ ani a bɛ baara kɛ a ka cɛnimusoya kojugu la.
  Aryan lakikaw ye super dɔrɔn ye! Wa, a bɛɛ lajɛlen na, o cɛɲi suguw minnu ka bon kosɛbɛ!
  Alemaɲi ni Soviyetiki sɔrɔdasiw, ka se sɔrɔ jugu kan, u bɛ ka taa ɲɛ Sinuwa jamana fan bɛɛ la.
  Singapuri binkanni senfɛ, fiɲɛ-kɛlɛcɛw ni Barracuda npogotiginin sennasanbaraw ka kɛlɛcɛw y"u yɛrɛ danfara. Npogotigininw, k"u sennasanbaraw sɔgɔsɔgɔ sanjiba kɔnɔ, yɔrɔ minnu ka timi, olu ye u yɛrɛ pɛrɛn ka don Zapɔnkaw ka yɔrɔ barikamaw la, ka bayonɛti kɛ u la.
  Olu ye kɛlɛ cɛɲiw ye.
  Japon yɛrɛyɛrɛla o ekipu jugu sugu ka gosili juguw fɛ.
  San 1954, Sinuwa jamana fanba minɛna Axis fanga fɛ. Wa o ko in gɛlɛyara kosɛbɛ Tile Bɔlen Jamana ma.
  Hitler y"a jira ko:
  - kɔnɔ fila tɛ se ka bɛn den kelen kɔnɔ !
  Ani kɛlɛcɛw Albina ni Alvina ye awiyɔn ba naani ci. Japon tun bɛ awiyɔnw dilan minnu sɔngɔ man gɛlɛn, nka u tun man ɲi, u tun ka ca kosɛbɛ, o la sa, a tun ka nɔgɔn kosɛbɛ ka warisɛbɛnw ta.
  Albina, ka baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka samurai wɛrɛ tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Nin ye an ka diɲɛ kabakoma ye !
  Alvina, ni sinbara bilenman dɔ dɛmɛ ye, a ye Zapɔn mobili tan ni fila bɛɛ bin ka sɔgɔsɔgɔ:
  - nɔɔrɔ ka kɛ kominisi waati ye diɲɛ fan bɛɛ la !
  Albina, ale fana tun bɛ baara kɛ ni fraise sinji ye ani ka samurai gosi, o kabakoyara, a y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye ko:
  -I bɛ kuma kominisi kan wa?
  Alvina, min tun bɛ baara kɛ n"a senkɔni gansanw ye ani ka Zapɔn awiyɔn tan ni fila tigɛ, o ko:
  - Aryanw ka sigikafɔ kura ye kominisi ye !
  Npogotigininw ye ŋɛɲɛ kɛ... Avion ba naaninan in na, u ye Diamant Star of the Knight"s Cross of the Iron Cross sɔrɔ ni platinum oak bulu npanw ni diamantw ye. Ko hali saraba min ka bon kosɛbɛ, o ye cɛɲiw ka jatebɔ ye.
  Ninnu ye npogotigininw ye i ka kan ka minnu ɲɛ kɔrɔta...
  Nka, Anastasia Vedmakova ni Akulina Sokolovskaya tɛ dɔgɔya wa u tɛmɛna awiyɔn kɛmɛ duuru kan minnu binna.
  Wa u ye jaabi kura sɔrɔ, minnu ka bon kosɛbɛ, ka dolow lajɛlen bɛɛ lajɛlen lajɛ u yɛrɛ ye.
  Anastasia b"a ka marifa laɲini n"a sennasanbara ye, ka jugu gosi, ka jugu tigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi kama dugukolo bɛɛ kan !
  Akulina, ka jugu tigɛ ni sinbara bilenman digilen ye, a bɛ sɔgɔsɔgɔ ni fanga ye:
  - Hali denmisɛnw b'an dɔn !
  Nɛnɛ waati, Japon bɔnɛna a ka marabolow bɛɛ la, kɛlɛ in taara jamana fa yɛrɛ la.
  San 1955 sera, kɛlɛw bɛ ka juguya, wa laban walima dan tɛ ye.
  Japon bɛ ka a yɛrɛ di, dɔɔnin dɔɔnin nka a bɛ ka a yɛrɛ di. Wa, a bɛ ka bɔnɛ dɔɔni dɔɔni kɛlɛ la.
  Nka samuraiw bɛ kɛlɛ kɛ ni jigitigɛ ye ani ni gɛlɛya ye.
  Alenka n"a ka baarakɛlaw donna IS-11 kɛlɛli pankurun kɔnɔ. Nin mobili in bɛ ni marifa ye min janya ye milimɛtɛrɛ 130 ye, wa a bɛ ni sira gɛlɛnw ye a duguma.
  Alenka bɛ marifa ci n"a senkɔniw ye, ka jugu kari, ka mankanba bɔ:
  - Bonya ka kɛ kominisi ye ni npogotigininw ka sennasanbara jɛlenw ye !
  Anyuta fana ye marifa ci n"a sinbara bilenman dɛmɛ ye, ka marifa 9 sɔgɔlanw digi ani ka pɛrɛn ko:
  - Anw npogotigininw ka nɛnɛ kosɛbɛ !
  Alla fana ye gosi ni a senkɔni gansanw ye, ka jugu sɔgɔsɔgɔ ani ka mankanba bɔ:
  - Na, ka yɔrɔ jan kuru la !
  Maria ye fuck, ka baara kɛ n"a ka sennasanbara gansan ye. A ye jugu sɔgɔ ka tɛmɛn ka sɔgɔsɔgɔ, k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan:
  - Ka ɲɛsin seko kura sɔrɔli ma !
  Marusya ye sɔgɔsɔgɔninjɛ kari ni nɛgɛbere dɔ dɛmɛ ye, ka juguw sɔgɔ ni minɛn fagalen ye ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Kominisi ka mɔgɔba dɔw ye !
  Alenka ye marifa ci tugun ka pɛrɛn:
  - Walasa sɛnɛkɛla jɛkulu ɲɛmɔgɔba ni jinɛw ka dictateur Sashka ka sa !
  A na a sennasanbara gosi kɛlɛkɛminɛnw kan.
  Npogotigininw bɛnna o cogo de la, a ka di dɔrɔn. A ka c"a la, u ye kalasi kɛlɛcɛ kabakomaw ye.
  Yan u bɛ dɔnkili Da dɔnkilida la:
  Ayi, min bɛ kɔrɔtɔ, o tɛna tunun, .
  Fale, wulu dɔ ɲɛda cogoya...
  Jamanadenw kan bɛ jɛya - .
  O kumakan bɛna sɔgɔsɔgɔ sa fɛ!
  
  Stalin bɛ balo ne dusukun na
  Walasa an kana dusukasi dɔn...
  Yɔrɔ da wulila - .
  Dolow tun be manamana an sanfɛ!
  
  Ne dalen b"a la ko diɲɛ bɛɛ bɛna kunun,
  Fasisiw bɛna ban...
  Wa Tile bɛna yeelen bɔ - .
  Sira min bɛ yeelen bɔ kominisi la!
  Elizabɛti fana bɛ kɛlɛ kɛ n"a ka T-54 pankurun ye, o sugu ye jatɔmuso kɛlɛcɛ ye.
  Ani Zapɔn mobili cɛɲiw bɛ bin u sennasanbaraw fɛ.
  Elizabɛti ye joystick butɔni digi n"a sin bilenman ye ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ Soviyetiki kominisi hakilinaw ye !
  Ani nin cɛɲi in bɛna nisɔndiya cogo min na! Ani a bɛna manamana ni perle ɲinw ye.
  Ekaterina y"a ta k"a jira fana n"a senkɔni jɛlenw ye k"a pɛrɛn:
  - kominisi hakilina sabalilenw ka se sɔrɔli la , .
  An b'an ka jamana ka siniɲɛsigi ye...
  Elena y"a jugu gosi n"a ka rubi sinji ye ani k"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan, k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Wa ka ɲɛsin an Fasokanw ka pankarti bilenman ma , .
  An bɛna kɛ kantigiw ye tuma bɛɛ ni yɛrɛdɔnbaliya ye!
  Efrasia y"a sennasanbara gansan gosi ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Hail Fatherland, an ka hɔrɔn ta, .
  Jamanadenw ka teriya, dɛmɛ fo abada!
  Wa npogotigininw bɛɛ, n"u senkɔniw ye, u ye dɔnkili da dɔnkilida la:
  - Fanga sariyalen , jamanadenw sago , .
  O bɛɛ kɔfɛ, mɔgɔ nɔgɔman bɛ jɔ kelenya de kama!
  Muso kɛlɛcɛw, a ka kan k"a fɔ ko u bɛ danfara don ni kɛlɛcɛw ka binkanni ye min tɛ se ka da a la.
  Ani yan Gerda bɛ ka kɛlɛ kɛ...
  A ka "Panther"-6 bɛ i n"a fɔ super tank, a bɛ samurai jɔyɔrɔw tigɛtigɛ.
  Gerda bɛna marifa ci ni sinbara bilenman dɛmɛ ye, ka joystick butɔni digi ka mankan bɔ:
  - Ka ɲɛsin Aryan diɲɛ ma !
  Charlotte fana bɛna sɔgɔsɔgɔ, ka baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka Zapɔnkaw ka jamaba dɔ tigɛtigɛ ani ka blather:
  - Ka ɲɛsin dancɛbaw ma !
  Christina ni Magda fana bɛ kɛlɛ kɛ. Npogotigininw bɛ kɛlɛ kɛ kosɛbɛ, wa u cɛ ka ɲi kosɛbɛ, u bɛ ɲini ka farilankolon bikini don.
  Christina ye marifa ci n"a ka rubi sinji ye, ka Japon Hirohito-4 tanki kari ani ka cooed:
  - Bonya ka kɛ n ka jamana ye !
  Magda fana ye a senw gosi, ka baara kɛ n"a senkɔniw ye, ka samurai howitzer kari ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ sekobaw ye !
  Nin npogotigininw de ye kalasi sanfɛla ye!
  Tokyo binna Marisikalo laban na. Wa, san 1955 Awirilikalo tile 20, Japon y"a yɛrɛ di ani o cogo la, a ye kɛlɛba ban.
  Npogotiginin Albina ni Alvina tɛmɛna awiyɔn ba duuru kan minnu binna. Wa o de kosɔn u ye jaabi kɛrɛnkɛrɛnnen sɔrɔ: Diamant dolow belebele min bɛ wele ko Knight"s Cross of the Iron Cross ni warijɛ jirisun buluw ni diamant npanw.
  Kɛlɛ ma ban fɔlɔ. A y"a dogo dɔrɔn waati dɔ kɔnɔ. Nka Hitler ye se sɔrɔ diɲɛ bɛɛ kan.
  Beria ye Sakhalin saheliyanfan, Kuril kulu ani Manchuria sɔrɔ kokura ka fara Port Arthur kan.
  URSS kɛra jamana barikama ye min tun bɛ ka a joginw sɔgɔ. Waati dɔ kɔnɔ, Nazi Alimanjamana ye jamana wɛrɛw minɛ, k"u ka kɛlɛ misɛnninw bali.
  Kɛlɛ in mɛnna fo ka se halakili ma ani ka diɲɛ mara. Nka diɲɛ bɛɛ ka kɛlɛ wɛrɛ tun bɛ ka kɛ.
  O waati kɔnɔna na, sankaba tun bɛ ka ɲɔgɔn lajɛn URSS sanfɛ. Wa san 1959, a san biwolonwulanan na, Adolf Hitler y"a latigɛ ka bin Soviyetiki Irisi kan, Beria tun bɛ mara yɔrɔ min na. Fuhrer tun bɛ diɲɛ bɛɛ lajɛlen kɛ a fan fɛ.
  Nka URSS kɛra fanga barikama ye, izini fanga. O la, n ye bɔgɔdaga dɔ sɔrɔ kabakurun dɔ kan.
  Jamana fla bɛɛ tùn bɛ ni nukliyɛri marifaw ye, nka Gerda ni Albina sera ka jɛnɛrato dɔ Dabɔ min kɔnɔ, fiɲɛ bɛ dugukolo-yɔrɔ bɛɛ Dabɔ, o min y'a To nin tiɲɛni sugu in baara tɛ Se ka Kɛ.
  Ani Hitler y"a latigɛ ka yɛrɛmahɔrɔnya fanga laban minɛ diɲɛ kɔnɔ. Dancɛ min tun bɛ tlebi fɛ, o tun bɛ boli Dnieper fɛ, o kɔfɛ Belarus ani Baltic jamanaw tun bɛ Alimanw ka fanga kɔrɔ. Naziw sera ka Crimée mara. Fo ni URSS ye basigiyɔrɔ dɔ jate Kɔgɔji Nɛrɛma kurunba ye Sevastopol.
  Ka Fàra jamana tɔ kan, Irisila ye Siniwa jamana dɔ Dòn a la - Mandɔrɔsi. O la, URSS jamanaden hakɛ, yɔrɔ min na politiki min tun bɛ baara kɛ kosɛbɛ walasa ka dusu don bange hakɛ la ani muso caman furuli kɛra sariya ye kominisi, Ala dɔnbali fanga fɛ, o tɛmɛna kaban san 1941 hakɛw kan ka kɔn kɛlɛ ɲɛ, hali ni hali mara bɔnɛna u la, wa u cayara ni saba ye kɛmɛsarada la san o san.
  Beria ye kɔnɔtiɲɛ ni bangekɔlɔsi fɛɛrɛw bɛɛ bali. Wa, a ye kungo-kɔnɔ-tajiw don denbayaw kan minnu den ma se naani ma.
  Ka kɛɲɛ ni labɛn ye ani ka baara kɛ ni bere fɛɛrɛw ye, URSS yiriwara joona, wa a ka sɔrɔdasi fanga cayara.
  Hitler, min y"a ye ko a bɛ se ka kɛ bagabagali ye, a kɛlen kɔ ka diɲɛ lajɛ ka ban ka kɛ Reich sabanan kelen ye, a y"a latigɛ k"a ka kɛlɛ laban daminɛ nin dugukolo in kan.
  Kɛlɛ laban dun? Foyi tɛ To ka Segin Dugukolo kan. A sàn kelen ye nin ye, Alimanw ye Fɔ ka Taa kalo la, wa sankolola-yɔrɔ-ko waati Dabɔra. Nka yala Hitler bɛna ɲɛnamaya walasa ka Star Wars waati ye ani galaxies minɛni wa? Hali ni ɲɛnamaya kɛcogo ɲuman, nakɔfɛnw dunni, farikoloɲɛnajɛ tuma bɛɛ ani farikoloɲɛnajɛ hakɛ caman, a jɛlen don ko Fuhrer tun bɛ kɔrɔbaya. Aw kunsigi kurukuruw bɛ ka barika sɔrɔ ka taa a fɛ, aw kunsigi bɛ ka kɛ nɛrɛmuguma ye, wa aw bɛ i ko aw sɛgɛnnen don. Hali ni Fuhrer b"a ɲini ka dusu don a kɔnɔ.
  A kɛra cogo o cogo, i ka kan k"i ka cidenyabaara laban dafa ka URSS minɛ. Wa hali ni Fuhrer sara, a bɛna denkɛ ba kelen ɲɔgɔn sɔrɔ minnu bɛ sɔrɔ kɔnɔmaya dacogo fɛ. Wa u dɔ bɛna dɔn ko a ye mɔgɔ bɛɛ la ɲuman ye, min bɛ se kosɛbɛ ani a bɛna fangatigiba ka masasigilan ta dugukolo dugukolo tariku kɔnɔ.
  A mana kɛ cogo o cogo, waati latɛmɛni ye faratiba ye, wa hali ni nukliyɛri marifaw tɛ se ka baara kɛ, Hitler ye sɔrɔdasi miliyɔn bi duuru ni kɔ fili URSS kɔnɔ, a ka jɔyɔrɔ fɔlɔ dɔrɔn na. Tanki, awiyɔn ani disko minnu bɛ pan, olu fana ka ca kosɛbɛ. Wa nin ye fanga belebeleba ye.
  URSS tora ka marifaw kɛ bi ta ye. T-64 pankurun in bɔra kɛnɛ kan, a girinya ka bon ani marifa barikama bɛ a la min janya ye milimɛtɛrɛ 125 ye, a bɛ se ka don Alemaɲi mobili kɔnɔ minnu bɛ i n"a fɔ piramidi, ni wuluwuluw ye. Tiɲɛ don, T-64 ye baara daminɛ sisan dɔrɔn. Tankɛba tun ye T-54 ye hali bi, min barika tun tɛ Alemaɲi modɛliw kama. O fana ye sababu dɔ ye min y"a To Hitler tùn bɛ kɔrɔtɔ ka binkanni Kɛ Irisi jamana kan.
  IS-11 ma minɛ... IS-12 dabɔra masin dɔ fɛ min ka kanon ye milimɛtɛrɛ 203 ye, nka a y"a sɔrɔ a sɔngɔ ka gɛlɛn kojugu, a ka gɛlɛn, a ka bon. IS-15 tun ye bɛnkan ye ni marifa ye min janya ye milimɛtɛrɛ 152 ye, a bara jan. O mobili in tun bɛ i n"a fɔ T-64 min bonyalen don, wa a fana y"a daminɛ dɔrɔn ka taa a dilanni na.
  Alemaɲi ka pankurunba "Panther" 6 tun ye piramidi ye, wa a kɛra bi ta ye dɔɔnin ka kɛ "Panther" 7 ye, ka dɔ fara marifa ka kalifa kan ka se milimɛtɛrɛ 88 ma walasa ka tiɲɛni caman kɛ. Wa motɛri in bilala ni fanga 3000 ye min fanga ka bon kosɛbɛ, o bɛ teliya ni manɛba di k"a sɔrɔ a bɛ tɔni bi duuru girinya mara, ani ka kɛlɛkɛminɛnw cogoya ɲɛ.
  Hali Soviyetiki T-64 kura tun kɔlɔsira ko a tun ka dɔgɔ ni Alemaɲi ye bolifɛn bolicogo la ani kɛrɛw ni ɲɛda lakanani fana na. Nka T-64 tun bɛ se ka don Alemaɲi dɔ kɔnɔ a dɔgɔyalenba la, hali n"a tun bɛ yɔrɔ jan.
  Sankolo la, Alimanw fana barika tun ka bon masinw hakɛ ni u jogo bɛɛ la. Nka URSS ma Se k"a yɛrɛ ka diskɛtiw Dabɔ abada. Wa Alemaɲikaw ye funteni-fiɲɛw, i n"a fɔ laserw, Bɔlɔnzi ka disikiw kan, wa u tun bɛ se ka marifa ci ka ɲɛ.
  Ani, Naziw tun be diskow pan ni teliya ye min tun be se mankan teliya tan ma. Wa nin ye koba ye tiɲɛ na. Nin ye Reich sabanan ka kɛlɛbolo barika ka bon cogo min na.
  Wa dugujukɔrɔ tankiw b"u fɛ. Ani fɛn nɛnɛman caman wɛrɛw. Kuma surun na, Beria tɛ se ka kɛ cogo si la.
  Nka Soviyetiki sɔrɔdasiw bɛ ni fanga belebeleba ye ka u yɛrɛ tanga. Wa, binkanni in daminɛna ni fiɲɛ-kɛlɛ ye. Fanga ninnu tɛ kelen ye ani Alimanw bɛ ka Soviyetiki duguw tiɲɛ. Mɔgɔ ba tan bɛ taa Irisi jamana fan bɛɛ fɛ ka Smolensk ta.
   Natasha ye desizɔn ta:
  - An ka kan ka Hitler n"a ka gang wajibiya ka sɔrɔdasiw bɔ URSS kɔnɔ ka denmisɛnnin minɛlenw bila !
  Zoya tulonkɛla sɔnna nin ma:
  - Tiɲɛ don i ka kan ka ! Ani ka aw bɛnbaw kisi fasisiw ma!
  Agustin y"a kɔlɔsi, k"a sennasanbara gosi ko:
  - An bɛna nin kɛ, siga t'a la !
  Svetlana y"a jira joona ko:
  - Fɛɛrɛ bɛɛ b' an bolo nin ko in na !
  Said, done, ani kɛlɛcɛ naani ninnu bɛ binkanni kɛ fasisiw ka jamakulu kan.
  Kɛlɛcɛ minnu bɔra Ala ka Irisi san kɛmɛ la ani jatɔw minnu jiginna, olu ye ɲɔgɔn kɛlɛ tugun ni san mugannan Naziw ye.
  Fasisiw ka mansamara bulama kɔnɔ, sɔrɔdasi caman bɛ yen. U bɛ woyo i n"a fɔ baji banbali.
  Tiɲɛ don, npogotiginin naani ninnu y"a gɛlɛya kosɛbɛ ka Wehrmacht ka pankurunw ni awiyɔnw tiɲɛ. Kabini a daminɛ na, u y"u mugumugu n"u bolow n"u senw ye, fanga-yɔrɔ dɔ y"u datugu. Nka...
  I n"a fɔ a bɔra duguma, Oleg Rybachenko ni Natasha denmuso fitinin Margarita Korshunova bɔra kɛnɛ kan.
  U y"u ka yeelenbɔlanw minɛ k"u doni ni nanobotiw ye. An y"an labɛn ka fasisiw halaki minnu tun koniyalen don. O la, o naani kɛra wɔɔrɔ ye.
  Natasha Korshunova, k"a sennasanbaraw digidigi, minnu sen jɛlen don, minnu sɔgɔlen don, o y"a kɔlɔsi ko:
  - O don wa ? Ayiwa, an ka siniɲɛsigi don ko an tɛ se k"a gosi cogo wɛrɛ la!
  Zoya min kunsigi ye sanulama ye, n"a tun bɛ ka taa a fɛ ka Alemaɲikaw sɔgɔsɔgɔ, o y"a kɔlɔsi cogo la min bɛ bɛn hakili ma ko:
  - An bɛna a kɛ joona ! Teliya la, an ka URSS kisi!
  Cɛdennin sennasanbara dɔ min si ma tɛmɛ san tan ni fila kan, n"a tun bɛ i n"a fɔ Oleg Rybachenko, ka Naziw tigɛ ni npanw ye, sennamɔgɔw ni pankurunw bɛɛ, o ye mankanba bɔ:
  - An tɛna an yɛrɛ di abada !
  Ani disiki nɔgɔlen dɔ bɔra cɛnin sennasanbara la, o min ye fasisiw ka awiyɔn saba tigɛ siɲɛ kelen!
  Margarita Korshunova, min tun bɛ yeelen bɔ n"a sennasanbara jɛlenw ye, ka kɛlɛɲɔgɔnw tiɲɛ, pankurunw ni sennamɔgɔw bɛɛ, a y"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan k"a sɔgɔsɔgɔ:
  - Yɔrɔ bɛ diɲɛ kɔnɔ jagɛlɛya walew kama !
  Ani bagajiw jɛnsɛnna ka bɔ sungurunnin sennasanbaraw la, ka Naziw n"u ka awiyɔnw ni pankurunw gosi.
  Natasha Korshunova fana y"a senkɔniw fili, ka mɔgɔfaga kɛ ani ka kule:
  - An tɛna ɲinɛ abada, an tɛna yafa abada.
  Wa a ka yeelenbɔlanw tɛmɛna fasisiw fɛ mansin kɔnɔ. O kɔfɛ, fiɲɛbɔlanw ye pankurunw tigɛ, ka sankansobaw tigɛ. Avionw fana y"a sɔrɔ.
  Agustin kunsigi bilenman, min tun bɛ juguw tigɛtigɛ, a ye pɛrɛn ko:
  - Ka ɲɛsin komandi kura ma !
  Ani pikirijikɛlan wɛrɛw jɛnsɛnna ka bɔ a sen gansanw na. Ani Nazi sɔrɔdasiw ni awiyɔnw ɲɛw la ani u dawolo la.
  Ɔwɔ, a jɛlen don ko kɛlɛcɛw tun bɛ ka nisɔndiya ani ka kɛ mɔgɔ farimanw ye.
  Zoya nɛnɛman, min bɛ sɔrɔdasi finmanw ni bulamaw tigɛ ani pankurunw ni awiyɔnw, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - An ka nɛgɛso bɛna kɛ !
  Ani, nilifɛn kura dɔ, min ye mɔgɔfagala ye, o bɛ pan ka bɔ a sennasanbara la. Wa pankurunw ni kɛlɛcɛ finmanw bɛ bin, awiyɔnw kɔw bɛ jeni.
  Svetlana Snow White bɛ mansin tigɛbaga tigɛ, a ka npanw bɛ i n"a fɔ sanpɛrɛn.
  Naziw bɛ ka bin i n"a fɔ jirisun tigɛlenw.
  Npogotiginin bɛ furakisɛw fili n"a sennasanbaraw ye, ka juguw ka awiyɔnw ci ka jigin ani ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Hadamadenw ka sanfɛla mansamara bɛna se sɔrɔ Irisi ba ye !
  Oleg Rybachenko ye taa ɲɛ Naziw kama. Terminator cɛden bɛ sɔrɔdasi bulamaw tigɛtigɛ.
  Wa o waati kelen na, cɛnin sennasanbaraw senkɔniw bɛ pikirijikɛlanw fili kɛnɛma ni baga ye, u bɛ jirisunw tigɛtigɛ ka awiyɔnw ci.
  Cɛdennin bɛ mankanba bɔ:
  - Nɔɔrɔ ka kɛ Future Rus' ye!
  Wa k"a to lamaga la, a bɛ bɛɛ kunkolo ni a dawolo tigɛ, ani o waati kelen na tankiw ka tourelles.
  Terminator sunguru Margarita fana bɛ kɛlɛɲɔgɔnw, awiyɔnw ani pankurunw tiɲɛ.
  A sennasanbaraw bɛ yeelen bɔ dɔrɔn. Naziw bɛ ka sa ka caya. Kɛlɛcɛ bɛ pɛrɛn ko:
  - Ka taa dancɛ kura la !
  Wa o kɔ fɛ, sungurunnin b'a ta k'a sɔgɔsɔgɔ...
  Fasisiw ka sɔrɔdasi suw jamaba dɔ.
  Nka Natasha Korshunova bɛ ka kɛlɛ kɛ. A bɛ Naziw tigɛtigɛ ka fara pankurunw ni awiyɔnw kan ani ka dɔnkili da ko:
  - Rus' ka bon ani a bɛ kɛnɛya, .
  Ne ye sunguru kabakoma ye kosɛbɛ!
  Ani disikiw bɛ pan ka bɔ a sennasanbara la. Min ye fasisiw dawolo tigɛ. Ɔwɔ, nin ye sungurunnin ye min bɛ tankiw ci.
  Zoya Angelskaya bɛ ka kɛlɛ kɛ. A bɛ sɔrɔdasi bulamaw tigɛtigɛ ni a bolo fila ye. Aw bɛ daji bɔ ka bɔ tubabukan na. Wa a bɛ furakisɛ fagalenw fili n"a senkɔniw ye - a bɛ pankurunw ni awiyɔnw ci ka jigin.
  Wa o waati kelen na, a bɛ dɔnkili da a yɛrɛ ye:
  - Eh, kuluba fitinin, an ka taa !
  Eh, n ka fɛn kanulen bɛna kɛ!
  Augustin, min bɛ Naziw tigɛ ni laser npanw ye ani ka sɔrɔdasi bulamaw halaki, ka fara pankurunw kan, o bɛ pɛrɛn ko:
  - Bɛɛ bɛ sɔgɔsɔgɔ ani bagan fari la , .
  A ye binkanni kɛ yurukuyuruku polisiw kan ni nɛgɛbere ye!
  Wa n'a senkɔni gansanw ye a bɛna fɛn dɔ ci jugu ma min bɛna waraba faga, ka tɛmɛn o kan yɛrɛ ka pankurun dɔ faga.
  Wa o kɔfɛ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Wolo wuluw ! San kɛmɛ mugan ni filanan!
  Svetlana Snow White ye a ka kɛlɛ kɛ. A bɛ Naziw tigɛtigɛ, ka u tigɛtigɛ. A bɛ saya nilifɛnw ci u ma ni sennasanbaraw ye.
  A bɛ mansin boli ni npanw ye.
  A ye sɔrɔdasi caman tigɛtigɛ, ka fara pankurunw ni awiyɔnw kan, ka pɛrɛn ko:
  - Sebaayaba bɛ na !
  Wa tugun npogotiginin in bɛ kungo-kɔnɔ-taama na.
  Ani a sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlan fagalenw ci, ka pankurunw ni awiyɔnw tiɲɛ.
  Oleg Rybachenko ye a yɛrɛ pan. Cɛdennin ye somersault kɛ. A ye Nazi caman tigɛ panni dɔ la.
  A ye furakisɛw fili n"a senkɔniw ye, ka pankurunw ni awiyɔnw ci, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Bonya ka kɛ ne ka jagɛlɛya cɛɲi ye !
  Wa tugun, cɛnin bɛ kɛlɛ la.
  Npogotigi fariman Margarita Korshunova bɛ taa kɛlɛ kɛ. A bɛ jugu bɛɛ tigɛtigɛ ka tugu ɲɔgɔn na. A ka npanw ka nɛnɛ ka tɛmɛ mansin nɛgɛw kan. Ani senkɔniw bɛ saya kadow fili, pankurunw ni awiyɔnw bɛ tasuma na.
  Npogotiginin dɔ bɛ kungo kɔnɔ binkanni dɔ la. A bɛ kɛlɛcɛ bulamaw halaki k"a sɔrɔ seli ma kɛ.
  Ani a bɛ pan ka wuli tuma ni tuma ka tigɛli kɛ!
  Ani halakili nilifɛnw bɛ pan ka bɔ a la.
  Ani Naziw binna ka sa. Ani suw kulu kuuru bɛɛ lajɛlen bɛ ɲɔgɔn kan.
  Margarita bɛ sɔgɔsɔgɔ ni fanga ye:
  - Ne ye Ameriki misitigi ye !
  O pikirijikɛlan filila a sennasanbara la tugun.
  Ani o kɔfɛ, furakisɛ tan ni fila wɛrɛ!
  Natashka Korshunova fana ka nɛnɛ kosɛbɛ binkanni na.
  Wa a bɛ fili n"a sennasanbara ye, ka daji bɔ tubabukan na, ka pankurunw ni awiyɔnw bin.
  Ani ka pɛrɛn a fogonfogon sanfɛla la:
  - Ne ye saya ye min bɛ manamana ! I ka kan ka min kɛ dɔrɔn, o ye ka sa!
  Wa tugun cɛɲi bɛ ka taa ɲɛ.
  Zoya Angelskaya ye Naziw ka suw datugu ni fanga ye. Wa fana ka bɔ a sennasanbara la, tiɲɛni boomerangs bɛ pan ka bɔ.
  Ani kɛlɛcɛ bulamaw bɛ to ka bin ka bin, ka fara pankurunw ni awiyɔnw kan.
  Npogotiginin Zoya bɛ pɛrɛn ko:
  - Npogotigi sennasanbara, a bɛna se sɔrɔ i kan !
  Wa, pikirijikɛlan tan ni fila bɛ pan ka bɔ sungurunnin in sennasanbara la. Minnu bɛ taa ɲɛfɛ ka don Naziw dawolo la.
  O kɔ, u binna ka sa.
  Walima k"a fɔ ka ɲɛ, a salen don pewu, yɔrɔ la, pankurunw ni awiyɔnw bɛ yɔrɔ min na.
  Agustin ye kɛlɛ kɛ. A bɛ sɔrɔdasi bulamaw tiɲɛ. A ka npanw bɛ ta bolo fila la. Wa a ye o kɛlɛcɛ kabakoma sugu ye.
  Fɔɲɔba dɔ bɛ fasisiw ka sɔrɔdasiw cɛma - awiyɔnw ni pankurunw binna.
  Npogotiginin dɔ kunsigi bilenman bɛ mankanba bɔ:
  - Siniko dogolen don ! Nka a bɛna se sɔrɔ!
  Wa binkanni in na, cɛɲi dɔ min kunsigi ye tasuma ye.
  Agustin, sugo kungo kɔnɔ nisɔndiya la, a bɛ pulsar ci n"a senkɔni jɛlen ye ani a bɛ mankanba bɔ:
  - kɛlɛ ala bɛna fɛn bɛɛ faranfasi !
  Wa kɛlɛcɛ in bɛ kɛlɛ la.
  Wa a sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlan nɔgɔlen caman fili, baga bɛ minnu na, minnu bɛ awiyɔnw ci ka pankurunw ka kɛlɛkɛminɛnw sɔgɔ.
  Svetlana Snow White bɛ kɛlɛ la. Ani o cogo la, a bɛ manamana ani a bɛ kɛlɛ kɛ. A sennasanbaraw bɛ mɔgɔfagafɛn caman fili kɛnɛma. Mɔgɔ tɛ, nka saya ni kunsigi jɛman ye.
  Nka n"a tiɲɛna, i tɛna se k"a bali.
  Svetlana Snow White bɛ dɔnkili da:
  - Ɲɛnamaya tɛna kɛ misiwolo ye, .
  O la sa, i ka pan dɔnkili bulama dɔ la!
  I ka sugo ka kɛ tiɲɛ ye - .
  Cɛɲi bɛ cɛ tigɛli kɛ jɔn ye!
  Wa, npogotiginin sennasanbara ka lamaga bɛ dimi ka taa a fɛ. Ani, pankurunw ni awiyɔnw tiɲɛna ka taa a fɛ.
  Oleg Rybachenko ka binkanni bɛ ka teliya. Cɛdennin ye Naziw bugɔ.
  A sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlan nɔgɔlenw fili - ka tankiw ni awiyɔnw tigɛtigɛ.
  Kɛlɛcɛ kamalennin bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - dibi mansamara bɛna bɛɛ faranfasi !
  Wa tugun cɛnin bɛ taama na.
  Margarita ye kungo lakɔlidenmuso ye ani a ye a ka baara ban pewu. Ani a bɛ juguw bugɔ.
  O la sa, a ye pɔmutɛri dɔ labɔ ni binkannikɛlanw ye n"a sen gansan ye. A bɛna pɛrɛn ka Nazi kɛmɛ ni pankurun tan fili san fɛ o yɔrɔnin bɛɛ.
  Npogotiginin bɛ pɛrɛn ko:
  - Sebaaya bɛna na an ma hali bi !
  Wa a bɛna mansin boli ni npanw ye - tanki bariliw bɛ pan sira wɛrɛw fɛ.
  Natasha Korshunova y"a ka taamaw teliya. Npogotiginin bɛ kɛlɛcɛ bulamaw tigɛ. Wa o waati kelen na, a bɛ pɛrɛn ko:
  - Se sɔrɔli bɛ Risi Mansamara makɔnɔ.
  Wa an ka Naziw halaki teliya la, ka fara pankurunw ni awiyɔnw kan.
  Natasha Korshunova ye Terminator denmisɛnnin ye.
  A t"a miiri k"a jɔ k"a ka taama sumaya, wa pankurunw ni awiyɔnw bɛ ci.
  Zoya Angelskaya bɛ ka kɛlɛ kɛ. A bɛ iko a ka npanw bɛ sogo ni nɛgɛ salati tigɛ. Npogotiginin bɛ pɛrɛn a fogonfogon sanfɛla la ko:
  - An ka kisili bɛ fanga la !
  Wa senkɔniw fana bɛ o furakisɛ suguw fili.
  Wa mɔgɔ caman n"u dawolo sɔgɔlen don, suw kuluw, ka fara tankiw karilenw ni awiyɔn binnaw kan minnu dalen bɛ u lamini na.
  Augustin ye sunguru dibi ye. Wa a bɛ bɛɛ tiɲɛ i n"a fɔ robo min dilannen don ni hyperplasma ye.
  A ye Nazi kɛmɛ caman tiɲɛ kaban ani pankurun ni awiyɔn caman. Nka fɛn bɛɛ bɛ ka taa ɲɛ. Wa kɛlɛcɛ fana bɛ mankanba bɔ.
  - Ne ye se sɔrɔbali ye dɛ ! Fɛn min ka nɛnɛ ka bon diɲɛ kɔnɔ!
  Wa tugun cɛɲi bɛ binkanni kan.
  Wa ka bɔ a senkɔniw na, shɔ dɔ bɛ pan ka bɔ. Ani, Nazi kɛmɛ saba ni pankurun tan ni fila farala ɲɔgɔn kan, binkanni barikama dɔ fɛ.
  Agustin, min tun bɛ tulon kɛ n"a kɔnɔbara fasaw ye ani k"a sinw lamaga ni sinbara bilenmanw ye, o ye dɔnkili da ko:
  -I t"i ja gɛlɛya k"an ka dugukolo minɛ !
  Svetlana Snow White fana bɛ ka kɛlɛ kɛ. Wa a tɛ lafiɲɛbɔ onsi kelen di i ma. Kungo terminator sungurunnin.
  Ani a bɛ juguw tigɛ ka Naziw halaki. Wa, kɛlɛcɛ bulama jamaba dɔ tun binna kɔdingɛ kɔnɔ kaban ani siraw kan, ka fara pankurunw ni awiyɔnw karilenw kan.
  O wɔɔrɔ taara kungo kɔnɔ. O tun ye kungo kɛlɛ ye.
  Karate denmisɛn Oleg Rybachenko seginna ka na a ka baara la. Wa a bɛ taa ɲɛ, ka npan fila bɛɛ wuli. Ani terminator cɛnin bɛ mansin boli. Nazi fagalenw binna.
  Suw ka jamaba. Kulu kuuru minnu falen bɛ joli la, mobili ni awiyɔn tiɲɛnenw kulu.
  Cɛdennin in dabɔbaa hakili bɛ kungo-kɔnɔ-fɛɛrɛ dɔ la. Sow ni mɔgɔw fana tùn bɛ ɲɔgɔn Dòn yɔrɔ min na.
  Denmisɛn fagabaga Oleg Rybachenko bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Bɔnɛ bɛ bɔ hakili la !
  Ani wari tɔni caman bɛna kɛ yen!
  Ani Terminator Boy ka lamaga kura dɔ la. Wa a sennasanbara bɛna fɛn dɔ ta k"a fili.
  Cɛdennin hakilitigi ye mankanba bɔ ko:
  - Master class ani Adidas !
  A kɛra ɲɛjirali ye min ka di tiɲɛ na. Ani Nazi joli de fagara? Wa u ye kɛlɛcɛ belebelebaw faga minnu ye bulama ye, ka fara pankurunw ni awiyɔnw kan.
  Npogotigi sennasanbara Margarita fana bɛ kɛlɛ la. A bɛ kanɛli ni nɛgɛ kɛlɛbolow tiɲɛ ani ka mankanba bɔ:
  - Shock regiment belebeleba ! An bɛ ka bɛɛ gɛn ka don sanubɔlan kɔnɔ!
  Ani a ka npanw ye Naziw tigɛ. Kɛlɛcɛ bulamaw ka jamaba binna kaban. Ani n"u ye tankiw ni awiyɔnw ye.
  Npogotiginin ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - n yɛrɛ ka nɛnɛ ka tɛmɛ pantɛri kan ! A jira ko i ye mɔgɔ bɛɛ la ɲuman ye!
  Ani, pɔmutɛri min bɛ ni binkannikɛlan barikama ye, o bɛna pan ka bɔ npogotiginin in sennasanbara la.
  Wa a na jugu gosi.
  Wa a bɛna jugu dɔw ta k"u halaki, pankurunw, hali awiyɔnw.
  Ani Natasha Korshunova de bɛ fanga la. Wa a b"a juguw gosi, wa a tɛna mɔgɔ si jigi tigɛ.
  Nazi joli fagara kaban ka fara pankurunw ni awiyɔnw kan.
  Wa a ɲinw ka nɔgɔ kosɛbɛ. Wa ɲɛw ye safir ye ten. Nin sungurunnin in de ye mɔgɔfagalaba ye. Hali n"a jɛɲɔgɔnw bɛɛ ye mɔgɔfagalaw ye!
  Natasha Korshunova ye kulekan bɔ ko:
  - N bɛ dimi ! Alaman bɛna kɛ i ye! I tɛna hali ruble kelen ta!
  Wa tugun npogotiginin bɛna Nazi caman faga ni npanw ye.
  Zoya Angelskaya bɛ taama na, wa a ye kɛlɛcɛ bulama caman tigɛ.
  Ani sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlanw fili. Pikirijikɛlan kelen-kelen bɛɛ bɛ Nazi caman faga walima ka awiyɔn dɔ ci ni pankurun ye. O sungurunninw cɛ ka ɲi tiɲɛ na.
  Agustin taara ɲɛ ani k"a juguw sɔgɔsɔgɔ. Wa o waati kelen na, a tɛ ɲinɛ ka pɛrɛn ko:
  - I tɛ se ka bɔ sanubɔn na !
  Wa sungurunnin bɛna a ɲinw ta k"u bɔ kɛnɛ kan!
  Ani o kunsigi bilenman sugu... A kunsigi bɛ wuli fiɲɛ na i n"a fɔ baarakɛlaw ka pankarti.
  Wa, fɛn bɛɛ bɛ bɔ dimi de la tiɲɛ yɛrɛ la.
  Svetlana Snow White bɛ ka taama. Yan n ye kungolo ni tanki tourelle caman tigɛ. Kɛlɛcɛ min b"a ɲinw bɔ kɛnɛ kan.
  A bɛ kan jira. Wa o kɔfɛ, a bɛ daji bɔ ka bɔ tubabukan na - ka awiyɔnw ci ka jigin. O kɔ, a bɛ pɛrɛn ko:
  - Aw cɛw bɛna sa !
  Ani fana, furakisɛ fagalenw bɛ pan ka bɔ a sennasanbara la, ka sennamɔgɔw ni awiyɔnw gosi.
  Oleg Rybachenko bɛ pan ka pan.
  Cɛdennin sennasanbara dɔ bɛ pikirijikɛlan kulu dɔ bɔ, ka tankiw gosi, ka dɔnkili da:
  - An ka taa taama na , a bɛ jateba dɔ da !
  Kɛlɛcɛ kamalennin bɛ a ka seko bɛɛ la.
  A si bɛ san damadɔw la kaban, a bɛɛ bɛ taa ɲɛnajɛw la ni Natasha ni a ka jɛkulu ye, nka a bɛ i n"a fɔ denmisɛnnin. Dɔrɔn barika ka bon kosɛbɛ ani farikolo-ɲɛnajɛ.
  Oleg Rybachenko ye dɔnkili da ko:
  - Hali n"a y"a sɔrɔ tulon ma tugu sariyaw kɔ, an ka balimaya tiɲɛ !
  Wa tuguni, furakisɛw minnu bɛ mɔgɔ faga ani minnu bɛ se ka mɔgɔ gosi, olu panna ka bɔ a sennasanbara la. Avionw ni tankiw fila bɛɛ kama.
  Margarita Korshunova y"a ka sennasanbara bulama ni bulama manamana, a ye dɔnkili da ni nisɔndiya ye:
  - Foyi tɛ se ka kɛ ! Ne dalen b"a la ko hɔrɔnya tilebɔ bɛna kɛ!
  Npogotiginin ye nɛgɛso fagalen dɔ fili Naziw n"u ka pankurunw ni awiyɔnw ma tugun, ka t"a fɛ:
  - Dibi bɛna ban ! Mɛkalo roses bɛna falen!
  Wa, kɛlɛcɛ in ye pɔmutɛri fili dɔrɔn n"a senkɔniw ye, Nazi ba kelen wulila ka don fiɲɛ na o yɔrɔnin bɛɛ. Ɔwɔ, mansamara bulama, jahanama ka kɛlɛbolo bɛ ka wuli an ɲɛ kɔrɔ yɛrɛ.
  Natasha Korshunova bɛ kɛlɛ la. A bɛ pan i n"a fɔ kobra. A bɛ juguw fiyɛ. Wa o la sa, Nazi caman bɛ sa ani awiyɔnw binna.
  Npogotiginin tun bɛ baara kɛ n"u ye ni npanw ye, ani kɔɔrikisɛw, ani tamaw. Ani furakisɛw.
  O waati kelen na, a bɛ mankanba bɔ ko:
  - Ne dalen b'a la ko se sɔrɔli bɛna na !
  Ani Irisikaw ka nɔɔrɔ bɛna sɔrɔ!
  Senkɔni jɛlenw bɛ pikirijikɛlan kuraw fili, ka u juguw sɔgɔ.
  Zoya Angelskaya ka kungo kɔnɔ lamaga. Ka taa ɲɛ Naziw kan. Aw bɛ u tigɛtigɛ ka kɛ fɛn misɛnninw ye.
  Kɛlɛcɛ bɛ furakisɛw fili n"a bolokɔnincininw ye. A bɛ kɛlɛɲɔgɔnw kari, ka fara pankurunw ni awiyɔnw kan, k"a sɔrɔ a bɛ mankan bɔ:
  - An ka sebaaya dafalen surunyara !
  Wa a bɛ kungo-kɔnɔ-minɛn dɔ boli ni npanw ye, ka tankiw ko. Nin ye sunguru ye tiɲɛ na i n"a fɔ sungurunnin!
  Nka Agustin ka kobra taara a kɛlɛ. Nin muso in ye sugo ye bɛɛ bolo.
  Wa n"a y"a da, o kɔrɔ ye ko a bɛ da.
  O kɔfɛ, kunsigi bilenman bɛna a ta ka dɔnkili da:
  - n b' a kunkolow bɛɛ da ! Ne ye sugo belebeleba ye!
  Wa sisan a ka npanw bɛ baara la ani ka sogo ni nɛgɛ tigɛ ni duralumin ye awiyɔnw na.
  Svetlana Snow White fana bɛ taa kɛlɛ la. Nin sungurunnin in tɛ ni balilan si ye. A tigɛra dɔrɔn, su jamaba dɔ bɛ bin, ani awiyɔnw ni pankurunw bɛ ka u lamini.
  Terminator blonde bɛ mankan bɔ:
  - A bɛna diya dɛ ! A bɛna kɛ koɲuman ye cogo min na - ne b'a dɔn!
  Wa o kɔfɛ, pewu fagalen dɔ bɛ pan ka bɔ a la.
  Sennasanbara, cɛɲi, farikolo-ɲɛnajɛ cɛden Oleg seginna ka boli ka tɛmɛ Nazi kɛmɛ caman fɛ i n"a fɔ mɛtɛrɛ, ka boli ka taa. Wa a bɛna bɔnbu dɔ ta k"a fili.
  A ka dɔgɔ a bonya la, nka a bɛ mɔgɔ faga...
  Cogo min na awiyɔn jamaba dɔ bɛna tigɛtigɛ ka kɛ fɛn misɛnninw ye sankolo la.
  Terminator cɛden ye kulekan bɔ ko:
  - Siran masinw ka kamalenninya fɔɲɔba !
  Npogotigi sennasanbara Margarita bɛna o kɛ tugun kɛlɛ la.
  Wa a bɛna tigɛ ka kɛlɛcɛw caman tigɛ. Ani a bɛ yɔrɔ belebelebaw tigɛ tankiw ni awiyɔnw cɛ.
  Npogotiginin bɛ sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Lambada ye an ka dɔn ye cɛncɛn kan !
  Wa a bɛna gosi ni fanga kura ye.
  Natasha Korshunova dimina ka tɛmɛn fɔlɔ kan o kɛlɛ in na. A bɛ Naziw bugɔ nin cogo de la. A man nɔgɔn u bolo kosɛbɛ ka o sunguru suguw kɛlɛ.
  Natasha Korshunova y"a ta ka dɔnkili da ko:
  - N ka sennasanbara bɛ fiyen !
  Boli yɔrɔ la, a ka c"a la, o bɛ bɛn ɲɔgɔn ma!
  Wa, kɛlɛcɛ in ye o ɲɔgɔnna gosili caman kɛ a juguw la.
  Ani a bɛ disikiw fili n"a sennasanbaraw ye.
  Yan, n ye mansin boli. Kɛlɛbolo bulama kuntigiw jamaba wulila ka taa, pankurunw tun bɛ ka jeni, awiyɔnw tun bɛ ka jeni.
  Ale ye kɛlɛcɛ cɛɲi ye. A y"a yɛrɛ bugɔ ni o armada bulama sugu ye.
  Zoya Angelskaya bɛ taama na, a bɛ bɛɛ sɔgɔsɔgɔ. A ka npanw bɛ i ko saya sizo.
  Npogotiginin in ye kanuya dɔrɔn de ye. Wa a sennasanbaraw bɛ pikirijikɛlan bagabaw fili.
  Aw bɛ kɛlɛɲɔgɔnw gosi. U b"u dawolo sɔgɔ ka sanubɔlanw dilan, ka tankiw ni awiyɔnw kɛ ka pɛrɛn.
  Zoya Angelskaya y'a ta, k'a sin falen sin bilenmanw lamaga, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ni ji tɛ pɔnpe la...
  Natasha Korshunova pɛrɛnna ni nisɔndiya ye ko:
  - Donc (o la) o ye i ka hakɛ ye !
  Wa n"a senkɔni gansanw ye, a bɛ fɛn dɔ fili min bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ. Nin ye npogotigininw ka sunguru ye tiɲɛ na.
  Wa, nɛgɛ dɔ tun bɛ pan ka bɔ a sen gansanw na. Wa a bɛna kɛlɛcɛ caman gosi, ka tourelles tigɛ ka bɔ tankiw la.
  Agustin sennasanbara bɛ ka taama. Teliya ani a ɲɔgɔn tɛ yen a cɛɲi na.
  Kunsigi jɛman b"a la cogo min na. U bɛ wuli i n"a fɔ baarakɛlaw ka pankarti. Nin sungurunnin in ye wulu yɛrɛyɛrɛ ye.
  Wa a b'a juguw tigɛ - i n'a fɔ a wolola ni npanw ye a bolo.
  Kunsigi bilenman, waraba dangalen! N taara kɛlɛ la ni n ta ye ni yeelen nafama ye, ni penti tɛ.
  Agustin y"a ta k"a sɔgɔsɔgɔ ko:
  - a bɛna kɛ misi kunkolo ye - kɛlɛcɛw tɛna bɔnɛ u hakili la !
  Wa o cogo la a ye kɛlɛcɛ caman sɔgɔ tugun.
  Terminator cɛden Oleg Rybachenko ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - I mago bɛ min na dɔrɔn ! Npogotiginin don dɛ!
  Margarita Korshunova, min ye dagger fili n"a sennasanbara ye, ka tanki tourelle kari, o y"a jira ko:
  - Npogotigiba ni nɛnɛba !
  Agustin sɔnna o ma joona:
  - ne ye kɛlɛcɛ ye min bɛna mɔgɔ o mɔgɔ kin fo ka sa !
  Wa tugun, n"a senkɔniw ye, a bɛna mɔgɔfagala dɔ ci, ka awiyɔnw bin.
  Natasha Korshunova tɛ dɔgɔya a juguw ma kɛlɛ la. Npogotiginin tɛ, nka ka laban ni o jatɔ sugu ye tasuma na. Ani Naziw bɛ ka gɛlɛya sɔrɔ: awiyɔnw ni pankurunw bɛ ka bin.
  Ani a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Sankolo bulu don dɛ !
  Augustin, ka nɛgɛso bila n"a sennasanbara ye, ka tanki ka tourelle tigɛ, o y"a jira ko:
  - An tɛ binkannikɛlaw dɛmɛbagaw ye !
  Svetlana Snow White, ka juguw tigɛtigɛ ani ka awiyɔnw ci, o ye tweet kɛ ko:
  - I mago t"a la ka muru kɛ ka naloman faga...
  Zoya Angelskaya ye sɔgɔsɔgɔ, ka furakisɛw fili n"a sennasanbaraw ye ani ka tankiw ni awiyɔnw bin n"a senw tannenw ye:
  - I bɛ nkalon tigɛ a la i n' a fɔ dibi !
  Natasha Korshunova, min tun bɛ Naziw tigɛtigɛ, o y"a fɔ fana ko:
  - Wa a kɛ n' a ye warijɛ kelen na !
  Wa kɛlɛcɛw bɛna a ta ka pan. U joli bɛ bɔ kosɛbɛ ani u ka nɛnɛ. A ka c"a la, nisɔndiyaba bɛ u la.
  Cɛdennin dɔ min bɛ ɲini ka kɛ farilankolon ye, cɛ cɛɲi, farikolo ka bon, n"a bɛ fini surun dɔrɔn de don, n"o ye Oleg Rybachenko ye, o bɛ i ko a ɲɛ ka ɲi kosɛbɛ kɛlɛ la.
  Npogotigi cɛɲi dɔ, n"o ye Margarita ye, o ye antimatiri dɔ fili n"a senkɔniw ye, ka dɔnkili da ko:
  - Gosili barika ka bon, nka cɛ in b'a fɛ...
  Cɛdennin hakilitigi ye fɛn dɔ Labɔ i n"a fɔ ɛlikopɛri propulsɛri n"a sen ye. N ye kun kɛmɛ fila-fila tigɛ Naziw ni tankiw la, ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Spor ye kosɛbɛ !
  Wa u fila bɛɛ - cɛden ni npogotiginin - da wulilen dafalen na.
  Terminatɛri cɛden Oleg, ka sɔrɔdasi bulamaw tigɛtigɛ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Wa sebaayaba bɛna kɛ an bolo !
  Margarita ye sɔgɔsɔgɔ kɛ k"a jaabi ko:
  - An bɛ bɛɛ faga - ni sennasanbara ye !
  Npogotiginin in ye o ɲɔgɔnna terminateur active ye tiɲɛ na.
  Natasha Korshunova ye dɔnkili da o binkanni in na:
  - Kɛlɛ senuma dɔ kɔnɔ !
  Ani kɛlɛcɛ ye boomerang disiki nɔgɔlen dɔ labɔ. A ye pankurun ta ni arc ye, ka Naziw ni tankiw sankanso caman tigɛ.
  Zoya Angelskaya y"a fara a kan, ka t"a fɛ ka halakili in kɛ:
  - A bɛna kɛ an ka sebaaya ye !
  Ani pikirijikɛlan kuraw bɔra a sennasanbaraw la. Wa u ye kɛlɛcɛw ni awiyɔn caman gosi.
  Npogotiginin blonde ko:
  - An ka juguw ka sɛgɛsɛgɛli kɛ !
  A y'a nɛnkun jira.
  Agustin sennasanbara ni tasumalen, k"a senw wuli ani ka swastikaw fili ni da nɛrɛmugumaw ye, a ye sɔgɔsɔgɔ:
  - Mansamara ka darapo ɲɛfɛ !
  Svetlana Snow White, min tun bɛ ka hyperplasma bolo dɔ fili n"a senkɔni jɛlen ye, o y"a jira joona ko:
  - Bonya ka kɛ cɛfarin binnatɔw ye !
  Npogotigininw ye pɛrɛn ɲɔgɔn fɛ, ka Naziw sɔgɔsɔgɔ ko:
  - Mɔgɔ si tɛna an bali !
  Wa sisan disikiw bɛ pan ka bɔ kɛlɛcɛw sennasanbaraw la. Sogo bɛ tigɛ, ani tankiw ni awiyɔnw kɔw bɛ ci.
  Ani tugun, kulekan:
  - Mɔgɔ si tɛna se sɔrɔ an kan !
  Natasha Korshunova ye pankurun ta ka taa fiɲɛ na. A y'a juguw ni wuluw ni wuluwuluw tigɛtigɛ, ka bɔ:
  - An ye muso-wuluw ye, ka jugu tobi !
  Wa ka bɔ a bolokɔnincininw na, disiki min bɛ mɔgɔ faga kosɛbɛ, o bɛna pan ka bɔ.
  Npogotiginin yɛrɛ bɛ a yɛrɛ firifiri ni nisɔndiyaba ye.
  Wa o kɔfɛ, a bɛ sɔgɔsɔgɔ ko:
  - An ka senkɔniw bɛ tasuma kanu !
  Ɔwɔ, npogotigininw ye sexy ye tiɲɛ na.
  Oleg Rybachenko, cɛden cɛɲumanba dɔ, min farikolo ka bon, a bɛ ni suruku ye, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Oh, a ka surun, garadiw bɛ ka n bugɔ burujuw la !
  A ye ɲɛji cɛ kɛlɛcɛw la. U bɛ ŋɛɲɛ kɛ k"u ɲinw bɔ kɛnɛ kan o jaabi la.
  Natasha Korshunova ye Naziw tigɛtigɛ ka pɛrɛn:
  - Nisɔndiya tɛ an ka diɲɛ kɔnɔ ni kɛlɛ tɛ !
  Terminatɛri cɛnin, n"a ka senkɔni jɛlen, bulama, denmisɛnnin ta, k"a yɛrɛ di pulsar ma, ka fasisiw tiɲɛ, o y"a sɔsɔ:
  - Tuma dɔw la hali kɛlɛ tɛ diya !
  Natasha Korshunova sɔnna a ma ko:
  - Ni fanga t"i la, o tuma na, ɔwɔ...
  Nka anw kɛlɛcɛw bɛ kɛnɛya la tuma bɛɛ!
  Npogotiginin ye nɛgɛberew fili jugu ma n"a senkɔniw ye, ka pankurunba caman fiyɛ ni awiyɔnw ye, ka dɔnkili da ko:
  - Sɔrɔdasi bɛ kɛnɛya tuma bɛɛ , .
  Ani labɛnnen don o baara in kama!
  O kɔfɛ, Svetlana Snow White ye juguw tigɛ tugun, ka pankurunw sankansow ni awiyɔnw kɔw ci.
  Zoya Angelskaya ye sonyali teliyalenba ye. A ye barili kuuru dɔ ci Naziw ma. Ani ka ba fila-fila tigɛtigɛ ni binkanni kelen ye.
  O kɔ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - Kana jɔ , an ka senkɔniw bɛ manamana !
  Ani sungurunnin in be kɛlɛkɛminɛnw na!
  Agustin fana barika tɛ kɛlɛ la. A bɛ Naziw bugɔ nin cogo de la. I n"a fɔ a bɛ ka a gosi ka bɔ jirisunba dɔ kɔnɔ ni cakɛdaw ye.
  Ani ka kɛlɛɲɔgɔnw tigɛtigɛ, a bɛ dɔnkili da ko:
  - Aw ye aw janto aw yɛrɛ la, a bɛna kɛ koɲuman ye
  Pie bɛna kɛ tilebin fɛ!
  Jinɛ kunsigi bilenman bɛ sɛnɛ kɛ kɛlɛ la tiɲɛ na, i n"a fɔ jatigila. Ani cogo min na tankiw bɛ ka jeni ani awiyɔnw bɛ ka tasuma.
  Wa, npogotiginin sennasanbara min bɛ fini don, n"o ye Margarita Korshunova ye, o bɛ kɛlɛ cogo filɛ nin ye. Ani Naziw b"o sɔrɔ a fɛ.
  Wa ni a ye gosi, a bɛ gosi.
  Joli sɔgɔlenw bɛ pan ka bɔ a kɔnɔ.
  Natasha Korshunova y"a fɔ ni kɔnɔnafili ye tuma min na nɛgɛ sɔgɔsɔgɔninjɛw bɔra a sennasanbaraw la, ka tankiw kunkolow ni u ka tourellew wuli:
  - Bonya ka kɛ Irisila ye, nɔɔrɔ ka bon kosɛbɛ !
  Tankiw bɛ ka boli ka taa ɲɛfɛ...
  Divisions in kamisɔn bilenmanw - .
  Foli bɛ kɛ Irisi jamanadenw ye!
  O kama, npogotigininw ye Naziw kɛlɛ. O la, u bɛ tigɛ ka tigɛtigɛ. Kɛlɛcɛw tɛ, nka tiɲɛ na, panthers minnu bɔra u ka cakɛdaw la.
  Cɛdennin gɛlɛn Oleg Rybachenko bɛ kɛlɛ la ani a bɛ bin Naziw kan. A b"u bugɔ k"a sɔrɔ hinɛ tɛ, ka tankiw tigɛ, ka pɛrɛn ko:
  - An bɛ i ko misiw !
  Margarita Korshunova, ka kɛlɛbolo bulama tigɛ, ka pankurunw ni awiyɔnw kɔ tigɛ, o ye :
  - An bɛ i ko misiw !
  Natasha Korshunova y"a ta k"a kule, ka sɔrɔdasi bulamaw tigɛ ka fara tankiw kan:
  - I tɛ se ka nkalon tigɛ !
  Zoya Angelskaya tun bɛ ka Naziw tigɛtigɛ ka sɔgɔsɔgɔ:
  - Ayi, bololabaara tɛ !
  Wa a fana bɛna dolow ta k"a bila n"a sennasanbara ye ka fasisi caman ban.
  Natasha Korshunova ye sanpɛrɛn dɔ ta, k"a bila, ka bɔ sinbara bilenman na, ka pɛrɛn:
  - An ka telewisɔn bɛ tasuma don !
  Wa, furakisɛw kulu fagalen dɔ bɛ pan ka bɔ a sen gansan na.
  Zoya Angelskaya, ale fana ye Naziw n"u ka pankurunw ni awiyɔnw tiɲɛbaga ye, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - An ka teriya ye kelen ye !
  Wa tugun a bɛ fili kosɛbɛ fo sɛrɛkiliw bɛ bɔgɔbɔgɔ fan bɛɛ fɛ. Nin sungurunnin in ye kɛlɛcɛw tiɲɛni saniyalen ye.
  Npogotiginin, n"a senkɔniw jɛlen don, o bɛna boomerang saba ta k"u bila. Wa o kɛra sababu ye ka suw caya ka tɛmɛn fɔlɔ kan.
  O kɔfɛ, cɛɲi bɛna bɔ:
  - An tɛna makari di jugu ma ! Su dɔ bɛna kɛ yen!
  Wa tuguni, mɔgɔfagala in bɛ pan ka bɔ a sennasanbara la.
  Agustin bilenman fana y"a fɔ cogo bɛnnen na ko:
  - Su kelen dɔrɔn tɛ, nka caman !
  O kɔfɛ, sungurunnin y"a ta k"a sennasanbara taama joli-sira-funu-yɔrɔw cɛma. Ani a ye Nazi caman faga.
  Ani a bɛ mankanba bɔ cogo min na:
  - Masaya fagali !
  Wa o kɔfɛ, a ye Hitler ka jenerali gosi n"a kunkolo ye. A na a kunkolo kari ka di a ma:
  - Banzai ! I bna taa sankolo la!
  Svetlana Snow White dimina kosɛbɛ kɛlɛ in na, kɛrɛnkɛrɛnnenya la ka pankurunw bin, ani awiyɔnw fana, a bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - makari tɛna kɛ i la !
  Ani, furakisɛ tan ni fila bɛ pan ka bɔ a bolokɔnincininw na. A bɛ bugɔli kɛ bɛɛ kɔnɔ tuma min na, awiyɔnw bɛ bin. Wa kɛlɛcɛ b"a ɲini tiɲɛ na ka fɛnw tigɛtigɛ ani ka mɔgɔ faga.
  Cɛdennin farikoloma dɔ, min jalen don, n"a bɛ fini surun don, n"o ye Oleg Rybachenko ye, n"a bɛ ka wuluw gosi n"a ka fiyɛli ye, o bɛ sɔgɔsɔgɔ:
  - Marto ɲuman !
  Wa cɛnin fana bɛ o dolow nɛnɛman sugu fili swastika cogo la n"a sennasanbara ye. A ye hybride ye min ka gɛlɛn.
  Ani Naziw ka jamaba binna.
  Oleg Rybachenko ye mankanba bɔ ko:
  - Banzai !
  Wa cɛnin bɛ kungo-kɔnɔ-bìnkanni kan tugun. Ayi, fanga bɛ ka wuli dɔrɔn a kɔnɔ, wa tasuma-fanga-yɔrɔw bɛ ka girin!
  Margarita cɛɲi min bɛ lamaga la. A bɛna bɛɛ kɔnɔbara tigɛ.
  Npogotiginin bɛna pikirijikɛlan bi duuru fili kɛnɛma siɲɛ kelen n"a sen ye. Wa jugu suguya caman fagara, pankurunw ni awiyɔnw binna ka bɔ yen.
  Margarita Korshunova y"a ka sennasanbara jɛlenw manamana, a ye dɔnkili da nisɔndiya siratigɛ la:
  - Kelen, fila ! Dusukasi tɛ gɛlɛya ye!
  I man kan ka i fari faga abada!
  Aw bɛ aw nugu ni aw kɔ to sanfɛ.
  A dɔn ko teri sɛbɛ bɛ i fɛ tuma bɛɛ!
  Nin ye o sosiyete jugu sugu ye. Npogotiginin bɛna bugɔli kɛ ka pɛrɛn ko:
  - Dragon Peresidan bɛna kɛ su ye !
  Natasha Korshunova ye terminator sugu dɔ dɔrɔn de ye kɛlɛ la. A ye pɛrɛn ko:
  - Banzai ! A sɔrɔ joona! Ani dictateur (jamanatigi) in banna!
  Grenade dɔ wulila ka bɔ a sennasanbara la. Wa a bɛ Naziw gosi i n"a fɔ nɛgɛ. Wa a bɛna mastodonw ni jahanama masinw jamaba tiɲɛ.
  Kɛlɛcɛ don dɛ! Ka ɲɛsin kɛlɛcɛw bɛɛ ma - kɛlɛcɛw !
  Zoya Angelskaya fana bɛ ka kɛlɛ kɛ. O cogo la, a diminnen don.
  A y'a ta k'a sɔgɔsɔgɔ:
  - An Fa ye Ala Finman yɛrɛ ye !
  Ani a bɛna Naziw gosi ni mansin saba ye!
  Wa, kunsigi bilenman, min tun bɛ manamana n"a senkɔniw ye ani Agustin sinw rubiw, o ye mankanba bɔ k"a jaabi:
  - Wa n ka Ala ye nɛrɛ ye !
  Tiɲɛ na, kunsigi bilenman ye nanbara ni juguya jiracogo yɛrɛ ye. Juguw ta fan fɛ, tiɲɛ don. Wa a teriw fɛ a ye kanulen ye.
  Ani a bɛna a ta k"a fili cogo min na n"a senkɔniw ye. Wa mansamara bulama kɛlɛcɛ caman tun bɛ yen, ka fara u ka pankurunw ni awiyɔnw kan.
  Kunsigi bilenman in pɛrɛnna ko:
  - Irisi ni Ala nɛrɛma bɛ an kɔ !
  Kɛlɛcɛ min ka kɛlɛ seko ka bon kosɛbɛ. Ayi, a ka fisa i kana i sen don ninnu dɔ la kelen kɔrɔ. I n"a fɔ tankiw sankansow, fasisiw ka awiyɔnw kamanw bɛ tigɛ.
  Agustin, k"a kɛlɛɲɔgɔnw sɔgɔsɔgɔ, a ye sɔgɔsɔgɔ kɛ ko:
  - An bɛna janfaw bɛɛ sɔgɔ ka kɛ mugu ye !
  Ani a bɛ ɲɛji cɛ a jɛɲɔgɔnw la. Ɔwɔ, nin sunguru tasumaman in tɛ fɛn ye tigitigi min bɛ se ka hɛrɛ di. Fo ni saya hɛrɛ tɛ!
  Svetlana Snow White, juguw ka tiɲɛnikɛla, ye nin bɔ:
  - An bɛna i faga ni layidu ye !
  Augustin bilenman y"a jira ko:
  - An bɛna bɛɛ faga !
  Ani ka bɔ a sen jɛlenw na, minnu sɔgɔlen don, halakili dafalen nilifɛn bɛ pan tugun! Wa o cogo la, pankurun ni awiyɔn caman pɛrɛnna ka kɛ sɔgɔsɔgɔninjɛ misɛnninw ye siɲɛ kelen.
  Wa o kɔfɛ, sungurunnin bɛ sanpɛrɛn gosi i n"a fɔ a bɔra sinbara bilenman dɔ la.
  Saya nilifɛnw cilen n"a sennasanbara jɛlenw ye, Oleg Rybachenko ye dɔnkili da k"a jaabi ko:
  - A bɛna kɛ banzai dafalen ye !
  Augustin, min ye Naziw tigɛtigɛ n"a bololanɛgɛw ye, k"u tigɛ ni npanw ye, ka furakisɛw fili n"a senkɔni gansanw ye, ka pankurunw ni awiyɔnw tiɲɛ yɔrɔnin kelen, o ko:
  - Kuma surun na ! Kuma surun na!
  Natasha Korshunova, min ye kɛlɛcɛ bulamaw tiɲɛ, ka fara pankurunw ni awiyɔnw kan, o ye sɔgɔsɔgɔ kɛ:
  - Kuma surun na - banzai !
  Ani an k'i juguw tigɛtigɛ ni kungo kɔnɔ farinya ye.
  Sennasanbara, cɛɲumanba dɔ, n"a bɛ fini surun don, Oleg Rybachenko, k"a juguw tigɛtigɛ, o ko :
  - Nin gambi in tɛ Sinuwa ye, .
  Ani ka da a la, debut ye Thaïlande ye!
  Wa tugun disiki nɔgɔlen dɔ min bɛ nɛgɛ tigɛ, o panna ka bɔ cɛnin sennasanbara la. A ye tankiw ka tourellew ni awiyɔnw kɔw bɛɛ tigɛ.
  Npogotiginin min bɛ nɛgɛ tigɛ kɛlɛ la, n"o ye Margarita ye, n"o bɛ mansamara bulama kɛlɛcɛw tigɛ ani ka pankurunw ka kɛlɛkɛminɛnw tigɛ, o ye dɔnkili da ko:
  - Wa an bɛna jɔn sɔrɔ kɛlɛ la ?
  Ani an bɛna jɔn sɔrɔ kɛlɛ la...
  An tɛna tulonko kɛ n"o ye - .
  An bɛna aw faranfasi!
  An bɛna aw faranfasi!
  U ye baara kɛ koɲuman ni Naziw ye o waati la...
  O la sa, Hitler n"a ka kulu y"u kunbiri gwan npogotigininw ni denmisɛnw ɲɛkɔrɔ.
  Natasha Korshunova fɔlɔ ye Nazi numuya fɔlɔ wajibiya k"a sennasanbara susu.
  O kɔ, Hitler n"a lamini mɔgɔw bɛɛ ye npogotiginin wɛrɛw senkɔniw ni u senkɔniw susu. U y'u senkɔniw sɔgɔsɔgɔ n'u nɛnkunw ye. Wa cɛdennin dɔ min ɲɛ ye bulama ye kosɛbɛ, n"o ye Oleg Rybachenko ye, npogotiginin dɔ sennasanbara ye a susu.
  O kɔfɛ, a diyara Natasha ye kosɛbɛ cɛw ka parazitiw majigin na, a ye yamaruya di ko:
  - Sisan, sanni an k"aw bɛɛ faga, aw ka aw bolonɔ bila yamaruya la min b"a jira ko Reich sabanan ka di Soviyetiki jamana ma pewu, k"a sɔrɔ a ma kɛ ni sariya ye !
  Fɛn bɛɛ bɛ ɲɛ min bɛ laban ka ɲɛ. Reich sabanan y"a yɛrɛ di ani Wehrmacht fangatigi ye marifaw bɔ a la. Hitler n"a ka kulu taara Beria ka kasobon kɔnɔ.
  Kiri tigɛra teliya la, nka a tilennen don. San 1959 Zuwɛnkalo tile 22, Hitler dulonna kɛnɛba bilenman yɛrɛ la!
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"