Котий-Любимова Ольга : другие произведения.

Почему Златы Раевские Не Любят Нату Чернышеву?

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Я не возьмусь однозначно ответить на вопрос, почему Златы Раевские предпочитают свое пошленько красивое и анекдоты про евреев тому прекрасному, что несут нам в жизни и искусстве такие, как Ната Чернышева. Я просто люблю Нату и ее произведения, одно из которых снова предлагаю читателям.

  Дорогой читатель!
   Мое решение вторично опубликовать прекрасную сказку Наты Чернышевой "Хранитель звезд" вызвано несколько удивившим меня негативным отношением к ней со стороны некой Златы Раевской из Челябинска. Я совсем не против увлечения Златы А. Прохановым (tastes differ of course), хотя ее восторгов по поводу этого автора не разделяю. Не могу осуждать Злату и за одобрительное отношение к анекдотам про евреев, хотя сама анекдоты не люблю. Ее неприязненное восприятие "Хранителя звезд" мне показалось обидным не потому даже, что этот замечательный рассказ переводился в свое время на белорусский язык, чтобы о талантливом авторе и, в моем представлении, Человеке с большой буквы узнало бы как можно больше читателей. Страшно стало оттого, что Златы Раевские, как я поняла, предпочитают свое пошленько красивое и анекдоты про евреев той большой настоящей любви, которой так щедро одаривают нас такие, как Ната Чернышева.
   Много замечательных произведений написала Ната: "Это был просто сон", "Яблоневый цвет", "Птица", "Красные тюльпаны", "Послание", "Памяти Мамы", "Нарисуй любовь", "Симфония мира", "Любите жизнь девчата", "Танейкина заводь". Всех не перечислишь. Не знаю, как кому, но лично мне нравится у Наты все. При всем том "Захавальнiк зорак" дорог как-то по особенному. Может быть, потому, что с него я начинала знакомство с ее работами. А не потому ли еще, подумалось сейчас, что должно же подлинное художественное творчество, такое, например, как у Наты наглядно демонстрировать ложность всепримиряющей поговорки о вкусах, показывать то, что можно, а иногда , как в случае Злат Раевских ,даже нужно спорить о них (вкусах)? А вот и "Хранитель звезд". Судите сами, права я в своем отношении к нему или нет.
  ЗАХАВАЛЬНiК ЗОРАК.
  Вось скажыце, хiба можна ?красцi зорку з неба? Хто можа гэта зрабiць? Да i навошта яе красцi? Навошта патрэбна такая зорка? Яна ж гарачая... У кiшэню не пакладзеш, на ка?нерык не прышпiлiш - прапалiць. I касцюм прапалiць, i скуру. Да самай косцi!
   Так што ?красцi зорку немагчыма.
   Затое яе можна сапсаваць, а то i зусiм пагасiць.
   Усiм вядома, што зоркi - гэта такiя ж сонейкi, як i нашае. А вакол зорак круцяцца планеты, такiя ж, як i нашая. А на планетах жывуць людзi, такiя ж, як i мы. Але мала хто ведае, што ? кожнай зоркi ёсць яшчэ i Захавальнiк. Ён сочыць, каб зорка не перагравалася альбо, наадварот, не пераахладжалася, каб ззяла ро?на i яскрава, каб цеплынi на планетах хапала ?сiм. Гэта вельмi цяжкая i шано?ная праца. Не кожны здольны стаць Захавальнiкам. А толькi той, хто не iмкнецца да ?знагарод, багацця i звання?, хто чысты душой i шчодры сэрцам. Той, хто сам, як маленькая зорка, прывык аддаваць любо?, цеплыню i ?вагу, нiчога не патрабуючы ?замен. Чым больш такiх людзей, тым буйней зорка i тым ярчэй яна ззяе.
   Вось так i атрымо?ваецца, што на цьмяных i маленькiх зорках жывуць нядобрыя людзi...
   Яны прамянялi жывы свет свайго сонейка на ?ласныя злыя пачуццi: рэ?насць, зайздрасць, скупасць i прагнасць.
   Наша гiсторыя як раз пра такую зорку. У яе заста?ся адзiны Захавальнiк. Ён састарэ? i ?жо не мог якасна даглядаць сваю падапечную. А людзi не жадалi аддаваць сваiх дзяцей да яго ? вучнi...
   Кожная справа патрабуе навучання, трэба вучыцца, а такой адказнай справе i тым больш. Вучоба патрабуе шмат часу, ?сё жыццё, а за любо? плацяць толькi любо?"ю ? адказ, грошы тут не спатрэбяцца. Таму Захавальнiкi зорак нiколi не бывалi вялiкiмi багачамi. Вось людзi на той планеце i разважалi: "Навошта майму сыну цi дачцэ такая дурная, непрыбытковая прафесiя? Посьпеха можна дамагчыся толькi праз сапра?дную справу: гандлюючы на рынке цi ? краме, альбо працуючы на вялiкiх заводах i фабрыках..." У пагонi за багаццем людзi не за?важалi, што iх сонейка з кожным днём ззяе ?сё слабей i слабей. I не?забаве на ?сёй планеце наста? цьмяны змрок, дзень амаль страцi? адрозненнi ад ночы...
   Бедная зорка амаль зусiм згасла! Але людзi ?сё ж такi здолелi зразумець, што сонечны свет за грошы не набудзеш. У самы апошнi момант яны гэта зразумелi, але ?сё ж такi зразумелi. I тады прыйшлi да старога Захавальнiка i пачалi спалохана пытацца ? яго, як быць i што рабiць. Прасiлi прабачэння за сваю непавагу. Навыперадкi прасiлiся ? вучнi...
   А Захавальнiк сказа? iм: усё проста. Так проста, што цяжка ?явiць. Трэба дапамагчы. Толькi адразу i ?се разам. Каб кожны адда? хаця б кропельку сваёй любовi таму, хто з iм побач. Дзеля гэтага не патрэбна вучыцца. Здольнасць любiць ? чалавека нiхто адабраць не можа. Дык вось, упусцiце ? свае душы сапра?дную, бескарыслiвую любо?, каза? Захавальнiк. Хоць на момант! Хоцть на невялiкае iмгненне. Перастаньце чакаць узамен якую-небудзь выгаду. Любiце! I нашае сонейка ажыве.
   Вось людзi i сабралiся ?се разам, пачалi дапамагаць свайму старэнькаму Захавальнiку, як ён навучы? iх... Так, яны, зразумела, не трымалi экзамена? на званне Захавальнiка i шмат чаго не ?мелi, але кожны з iх зрабi? усё магчымае ? той дзень, каб атрымалася якая-небудзь безкарыслiвая добрая справа. Усмiхнуцца адзiн аднаму. Утрымаць за руку шкоднага хулiгана. Дапамагчы чалавеку, якi апыну?ся ? бядзе, абагрэць змёрзлае дзiця, палiць кветкi, накармiць галоднае кацяня...
   I зорка iх ажыла! Проста не магла не ажыць. Любо? - вялiкая сiла. Яна здольна пазмагацца з самой смерццю i ажывiць любую зорку.
   Людзi зажылi ранейшым жыццём - зараблялi грошы, збiралi багацце, але пры гэтым намагалiся не забываць i пра безкарыслiвыя ?чынкi, бо колькi б нi было ? зоркi Захавальнiка?, а без чалавечай дабраты ёй усё ро?на не выжыць.
   Низко кланяюсь Нате Чернышевой за ее творчество.
  Огромное Вам за него спасибо, Ната!
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"