Дышэр Гары : другие произведения.

Чалавек-цмок (Злачынствы на паўвостраве, №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  
  
  * * * *
  
  Чалавек-цмок
  
  [Інспектар Чаліс 01]
  
  Аўтар Гары Дышэр
  
  
  * * * *
  
  Пралог
  
  
  
  часам здавалася, быццам ён блукае па даху нябёсаў, едучы высока праз ноч, зоркі блізка над ім, нікога побач, кішачыя масы са сваімі дробязнымі клопатамі бяспечна схаваныя ў сваіх ложках. Ён быў неспакойны, як ліса. Здавалася, у такія моманты ў яго ёсць канал праз жыццё, шлях праз шырокую цемру, якой была шаша Старога паўвострава, нішто і ніхто не атачалі яго. Ён спусцiўся ўнiз, па ўсёй даўжынi дрэмлiвага крука зямлi, да таго месца, дзе яно даходзiла да акiяна, а потым зноў назад, да далёкага ўсходняга краю горада, дзе зноў былi агнi i смурод чалавецтва, i дзе ён жыў у бязлюдным доме. Ён павярнуў на развязцы і зноў пайшоў уніз да акіяна.
  
  Ён напаткаў яе прыкладна на паўдарозе шашы. Іншыя машыны ўначы былі для яго ледзь не абразай, але яны заўсёды знікалі імгненна, толькі пара фар, якія амаль не рэгістраваліся. Гэтая машына спынілася, прыпаркаваная на жвіровай пляцоўцы прыдарожнай крамы садавіны і гародніны, масіўнай формы ўначы, падобнай на хлеў. Праходзячы міма, ён запаволіўся да не больш чым хады. Машына выглядала занядбанай, яе капот быў падняты, а з радыятара падымалася пара. Адзінокая лямпачка высока на суседнім слупе кідала слабы конус шэра-жоўтага святла на тэлефонную будку і маладую жанчыну ў ёй. Яна гаварыла настойліва, жэстыкулюючы, але, здавалася, замерла, калі ўбачыла, што ён праходзіць міма, і выйшла, каб лепш разгледзець яго. Ён паскорыўся. Яе ён уяўляў як самую адзінокую постаць у самым самотным месцы на зямлі. Канец светаў. Амін.
  
  На наступным скрыжаванні ён развярнуўся, а калі зноў дабраўся да яе, звярнуў з дарогі, набліжаючыся да яе беднай машыны. Добра. Яна была адна. Ён праехаў міма яе машыны, пакуль не апынуўся побач з тэлефоннай будкай, а затым завёў акно. Ён не хацеў трывожыць яе, адчыняючы дзверы і выходзячы.
  
  Яна лунала ў тэлефоннай будцы. Ён паклікаў яе: усё ў парадку? Тэлефон працуе? Часам яго псавалі.
  
  Ён гучаў як мясцовы. Гэта дапамагло б. Ён убачыў, як яна абхапіла сябе рукамі. Добра, дзякуй. Я патэлефанаваў у службу паломкі. Яны ў дарозе.
  
  Ён выпадкова адвёў позірк ад яе і на яе машыну. Ён напружыўся, спалохана азіраючыся на яе: з вамі хтосьці быў?
  
  Яна знерухомела, пачала дрыжаць, і голас яе быў не больш чым піск. Што вы маеце на ўвазе?
  
  Там нехта ў задняй частцы вашай машыны, за сядзеннем.
  
  Яна падышла да яго. Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Я нікога не бачыў.
  
  Ён адчыніў дзверы, паставіў адну нагу на зямлю. Мне гэта не падабаецца. Вы калі-небудзь пакідалі машыну без нагляду?
  
  Прывакзальная аўтастаянка. Ён быў там цэлы дзень.
  
  Бывалі выпадкі. . . - сказаў ён.
  
  Затым ён выйшаў, трымаючы дзверы адчыненымі. Яны абодва глядзелі на яе машыну, гатовыя бегчы. Слухай, сказаў ён, ты лепш заскочыш са мной і пералезеш на бок пасажыра.
  
  Яна ўзважыла. Ён асцярожна не глядзеў на яе, але дазваляў ёй бачыць трывогу на яго твары. Потым, калі яна падышла да яго, ён адышоў, абмінаючы сваю машыну і набліжаючыся да яе.
  
  Яе рука падышла да рота. Што ты робіш Вярніся, калі ласка, вярніся.
  
  Я хачу прыгледзецца да яго бліжэй. Для міліцыі.
  
  не!
  
  Здавалася, што яе страх перадаўся яму. Я мяркую, што вы маеце рацыю.
  
  Проста забярыце мяне адсюль!
  
  Добра.
  
  Гэта было так проста. Натхнёна, сапраўды. У той першы раз, на мінулым тыдні, яна зусім не была цяжкай задачай. П'яны, напалову пад наркотыкам, ехаў аўтаспынам, хлеў быў занадта лёгкім. Прынамсі, сёння вечарам яму давялося крыху пакарыстацца галавой. Яго фары праглядалі цемру, пакуль ён адносіў яе, высока над гніллю, якая заўсёды была тут пад святлом сонца.
  
  * * * *
  
  адзін
  
  
  
  інспектар Хэл Чаліс паліў душ з вядром ля ног. Трымаў па-гаспадарску, а ўсё роўна вядро перапоўнілася. Ён выцерся насуха ручніком, апрануўся і, пакуль кастрюля для эспрэса награвалася на канфорцы ў яго на кухні, выліў вядро ў пральную машыну. Яшчэ пару душаў, і вады хопіць, каб памыцца. Толькі 19 снежня, але ў яго баках з дажджавой вадой было мала вады, і прагназавалася доўгае сухое лета. Зноў ваду купляць не хацеў, як мінулым летам.
  
  Кава была гатовая. Наліваючы, ён зірнуў на стары каляндар, прышпілены да коркавай дошкі над яго лаўкай. Ён купіў каляндар па пошце тры гады таму і захоўваў яго адкрытым у сакавіку. Старадаўні самалёт таго месяца быў прататыпам de Havilland DH84 Dragon. Потым загучаў тостар, і Чаліс пачаў шукаць алей і джэм і, нарэшце, аднёс свае тосты і каву на палубу ў задняй частцы дома.
  
  Ранняе сонца дасягала яго праз гліцынію, абяцаючы спякотны дзень. Ён адчуваў стомленасць да костак. Падазраванае выкраданне на шашы Старога паўвострава дзве ночы таму расследаванне ў канчатковым выніку кінула яму на калені. Служба ўніформы Фрэнкстана прыняла званок, а потым перанакіравала яго ўчастковаму суперінтэнданту, які пазваніў у 1 гадзіну ночы і сказаў: «Магчыма, твае хлопцы ўдарылі другі раз, Хэл». Чаліс правёў на месцы наступныя чатыры гадзіны, кіруючы папярэднім пошукам. Калі ён учора вярнуўся дадому ў 5 гадзін раніцы, здавалася, што не было асаблівага сэнсу вяртацца спаць, і ён правёў астатак дня ў машыне ці па тэлефоне.
  
  Маленькі чатырохтактны рухавік пыхкаў на беразе суседняй плаціны. Калісьці там каровы пілі. Цяпер каровы зніклі, і схіл пагорка цягнуўся ўпарадкаванымі радамі лазы. Чаліс не мог заўважыць свайго суседа сярод ліян, але чалавек быў недзе там. Ён звычайна быў, праполваў, абразаў, апырскваў, пікіраваў. Чаліс падумаў пра распыленне інсектыцыду, пра тое, як вецер нясе яго на дах, дзе дождж змые яго ў падземны рэзервуар, і выкінуў каву.
  
  Ён спусціўся з веранды і зрабіў абвод сваёй памежнай агароджы. Паўгектара, па грунтавай дарозе на захад ад шашы Старога паўвострава, затоенай сярод фруктовых садоў, вінаграднікаў і коннага завода, і Чаліс рабіў гэтую шпацыр кожную раніцу і вечар, каб праверыць свае пачуцці. Ужо пяць гадоў, а гэта месца ўсё яшчэ было яго портам у шторм.
  
  Калі ён забіраў Age са сваёй паштовай скрыні на грунтавай дарожцы ля сваёй уласнасці, з суседняга пад'езда пачуўся голас: Хэл, у цябе ёсць хвілінка?
  
  Насустрач яму ішоў чалавек з вінаградніка. Маленькі, прымружаны ад вуглавога сонца, каля шасцідзесяці. Чаліс чакаў, гледзячы спакойна, як ён рабіў з падазраванымі, і, вядома, чалавек стаў раздражнёным.
  
  Чаліс спыніўся. Хлопец не заслужыў сваіх трукаў CIB. Што я магу зрабіць для вас?
  
  Слухай, я разумею, што гэта нічога, але ты ведаеш, якое дэкаратыўнае возера ў мяне каля дома?
  
  так.
  
  У ім нехта лавіў рыбу, сказаў сусед. Пасля стронгі. Справа ў тым, што яны адпужваюць птушак.
  
  Ібісы, чаплі, чорны лебедзь, марскія руды. Аднойчы Чаліс паўгадзіны назіраў за імі з маленькага сховішча, якое чалавек пабудаваў у чароце. Вы ведаеце хто?
  
  Напэўна, дзеці. Я знайшоў пару заблытаных лёсак і рыбалоўных кручкоў, паўтузіна пустых бляшанак кока-колы.
  
  Чаліс кіўнуў. Вы паведамілі на мясцовую станцыю?
  
  Я думаў, што ты інспектар
  
  Паведаміце мясцовай станцыі, сказаў Чаліс. Час ад часу яны адпраўляюць машыну, каб адчуць сваю прысутнасць.
  
  Вы не можаце. . .
  
  Мне вельмі шкада, але было б лепш, калі б вы падалі скаргу.
  
  Чаліс сышоў неўзабаве пасля гэтага. Ён замкнуў дом, выехаў заднім ходам на сваім Трыумфе з гаража і павярнуў направа ля сваёй брамы, паехаўшы па паласе на ніжняй перадачы. Узімку ён пераадольваў выбоіны, гразь і невялікія паводкі; летам - рыфленні і здрадніцкія мяккія краю.
  
  Ён ехаў на ўсход, слухаючы навіны а восьмай гадзіне. У пяць хвілін на восьмую ён павярнуў на шашу Старога паўвострава, сустрэўшы яе зусім побач з месцам выкрадання, і накіраваўся на поўдзень, у бок горада Ватэрлоо, чуючы крыкі, якія пакідаюць пасля сябе паміраючыя.
  
  * * * *
  
  Ён мог больш дапамагчы суседу. Яму было цікава, што гэты чалавек думае пра яго, інспектара і Новы Паўвостраў.
  
  Паўвостраў. Аб ім гаварылі як аб суцэльным і непадзельным. «Ты рабіў гэта толькі тады, калі не ведаў», — падумаў Чаліс. Вы рабілі гэта толькі ў тым выпадку, калі думалі, што яго характэрная форма - коска зямлі, якая ўпадае ў мора на паўднёвым усходзе ад Мельбурна, надае яму асобную ідэнтычнасць, або калі вы аднойчы праехалі праз яго і ўбачылі толькі пляжы, сельгасугоддзі і ціхія прыбярэжныя мястэчкі.
  
  Не тое, каб ён ахопліваў вялікую тэрыторыю, менш чым за гадзіну дарогі зверху ўніз, і каля дваццаці хвілін папярок у самым шырокім месцы, але для паліцэйскага, як Чаліс, было некалькі паўвостраваў. Стары паўвостраў з невялікімі фермамі і садамі, зацішнымі вясковымі сядзібамі, лёгкай прамысловасцю і рыбалоўствам, а таксама спакойнымі прыбярэжнымі мястэчкамі, населенымі пенсіянерамі і адпачываючымі сем'ямі, саступаў месца буцікам вінных заводаў, фермам выхаднога дня і праезным дарогам, населеным пансіянатамі. катэджы, ганчарныя майстэрні, клінікі натурапатыі, прыёмныя цэнтры, чайныя і галерэі. Турызм быў адной з найбуйнейшых галін прамысловасці, і людзі з такімі прафесіямі, як сам Чаліс, сцякаліся, каб купіць сельскія схованкі. Некаторыя мясцовыя фірмы добра зараблялі на ўзвядзенні хлявоў па-амерыканску і ўстаноўцы буржуек, а дарагія поўныя прывады задушылі мясцовыя мястэчкі.
  
  Але хаця грошай было больш, яны не абавязкова ішлі да большай колькасці людзей. Сябар Чаліс, кансультант грамадскага цэнтра, распавёў яму пра рост колькасці бяздомных і залежных дзяцей, з якімі яна мела справу. Прамысловасці і прадпрыемствы зачыняліся, нават калі сем'і пераязджалі ў танныя жыллёвыя забудовы, якія распаўсюджваліся на ўскраінах буйных гарадоў Ватэрлоо і Морнінгтана. Савет графства, некалі адзін з найбуйнейшых працадаўцаў, скарачаў выдаткі да касцей, выкарыстоўваючы менеджэраў, чыё пачуццё чалавечнасці было знішчана да касцей. Карэкціроўкі ніколі не папярэджваліся і не праводзіліся сам-насам. Сяброўка-саветнік Чаліса цяпер прадавала на кірмашах і рынках хатнія саленні і варэнне. Быў ліст, у якім паведамлялася, што яна звольненая, увесь яе аддзел зачынены. Толькі праз тры дні, Хэл.
  
  Гэта адбывалася паўсюдна, і паліцыя звычайна была той, хто падбірала кавалкі.
  
  Што не азначала, што паўвостраў быў непрыемным месцам для жыцця. Чаліс адчуваў, што нарэшце ён вярнуўся дадому.
  
  І праца яго задавальняла. У былыя часы расследаванне забойстваў і выкраданняў яго адпраўлялі па ўсім штаце, горадзе і бушу з групай спецыялістаў, але Камісар увёў новую сістэму, якая павінна была даць мясцовым супрацоўнікам CIB вопыт у расследаванні цяжкіх злачынстваў. іх дробныя крадзяжы, напады і крадзяжы. Цяпер старэйшыя следчыя па забойствах, такія як Чаліс, працавалі ў пэўным сэнсе. Халіс быў паўвостравам. Нягледзячы на тое, што ў яго быў офіс у рэгіянальнай штаб-кватэры, ён праводзіў большую частку часу ў розных паліцэйскіх участках паўвострава, праводзячы расследаванні з дапамогай мясцовага CIB, выклікаючы спецыялістаў толькі ў тых выпадках, калі ён збіваўся з каляіны або заграз. Гэта была праца, якая прадугледжвала тактоўнасць і ўскладанне як мага большай адказнасці на мясцовы CIB, інакш вынікам стала крыўда і зацягванне расследавання.
  
  Ён не чакаў гэтага ад Waterloo CIB. Ён працаваў з імі раней.
  
  * * * *
  
  Чаліс праехаў на поўдзень дваццаць кіламетраў. Шаша праходзіла па ўсходнім баку паўвострава, час ад часу даючы яму пробліскі бухты. Потым нафтаперапрацоўчы завод Ватэрлоо з'явіўся праз мангравыя зараснікі, яркае масляністае полымя на комінах і ярка-белыя рэзервуары. На якары стаяў вялікі танкер. Шаша ператварылася ў меншую дарогу, раздзяляючы новы жылы комплекс, высокія дашчаныя агароджы з абодвух бакоў хавалі дахі, якія моцна адрозніваліся, але ніколі не знаходзіліся больш чым на метр адзін ад аднаго. Ён перасёк чыгуначную лінію і павярнуў направа, аб'язджаючы горад, затым налева на галоўную дарогу, якая правяла яго міма гандляроў лесам, лодкавых верфяў, таксі Peninsula Cab, рамонтнікаў, цэнтра аэробікі, паба Fiddlers Creek і кутняй пляцоўкі, запоўненай самаходныя касілкі і невялікія хобі-трактары.
  
  Паліцэйскі ўчастак і суседні будынак суда знаходзіліся на кальцавой развязцы ў канцы Хай-стрыт, насупраць піца-хат. Павярнуўшыся, Чаліс зірнуў на Хай-стрыт. Вада блішчала ў далёкім канцы; на ліхтарных слупах і дрэвах качаліся замарожаныя Дзяды Марозы, паўночныя алені, сані, свечкі, яслі і званочкі.
  
  Ён прыпаркаваўся ў завулку насупраць галоўнага ўваходу ў пастарунак, выйшаў і трапіў у бяду.
  
  Што ветравое шкло непрыдатнае.
  
  Канстэбль у форме, які збіраўся сесці ў дывізіённы фургон, які стаяў каля вакзала з маладой жанчынай-канстэблям за стырном, перадумаў і набліжаўся да Чаліса, адчыняючы сваю кніжку аб парушэннях і шукаючы ў яго верхняй кішэні ручка. «Ён збіраецца забраніраваць мяне», — падумаў Чаліс.
  
  Я замовіў новае лабавое шкло.
  
  Не дастаткова добра.
  
  Трыумф быў нізка пасаджаны. На праезных дарогах паўвострава заўсёды валяліся камяні і галька, а ў аднаго з іх разбілася лабавое шкло з боку пасажыра.
  
  Гэта ваша машына?
  
  Гэта так.
  
  Пстрычка пальцаў: ліцэнзія.
  
  Чаліс падпарадкаваўся. Канстэбль быў высокага росту і буйных костак, але таксама нёс занадта вялікую вагу. Ён быў малады, скура не была праверана часам і стыхіяй, а валасы былі так коратка падстрыжаныя, што скура галавы праступала. Чаліс меў уражанне гектараў ружовай плоці.
  
  Хутка, хутка.
  
  Класічны хуліган, падумаў Чаліс.
  
  Потым канстэбль убачыў імя ў ліцэнзіі Чаліса, але, да яго гонару, не здрыгануўся. Чаліс. Інспектар Чаліс?
  
  так.
  
  Сэр, гэтыя ветравыя шкла непрыдатныя. Гэта таксама небяспечна.
  
  Я разумею гэта. Ive замовіў новы.
  
  Канстэбль доўга глядзеў на яго, потым кіўнуў. Ён адклаў сваю кнігу. Дастаткова справядліва.
  
  Чаліс не хацеў, каб яго запісалі, і сказаць канстэблю прытрымлівацца правілаў і забраніраваць яго было б збянтэжанасцю і раздражненнем для іх абодвух, таму ён нічога не сказаў. Канстэбль павярнуўся і накіраваўся да фургона. Чаліс назіраў, як ён сыходзіць.
  
  — Сапраўдны прыдурак, — сказаў голас.
  
  Каля будынку суда стаяў пабіты джып. Заднія дзверы былі адчыненыя, і чалавек у камбінезоне разгружаў вентыляцыйныя адтуліны кандыцыянера. Чаліс зірнуў на бок джыпа: кандыцыянер Рыса Хартнета.
  
  Сволач зрабіў мяне ўчора. Не было тут і пяці хвілін, і ён запісаў мяне за трэснуты задні ліхтар. Крычалі мне ў твар, пляўкі ляцелі, быццам я нейкі злачынец.
  
  Чаліс адвёў размову ад гэтага. Вы працуеце ў пастарунку?
  
  Чалавек паківаў галавой. Будынак суда.
  
  Ён пстрыкнуў візітнай карткай Чалісу. Ён зрабіў гэта такім чынам, што здавалася аўтаматычным, і ў Чаліса было бачанне сотняў людзей, якія ходзяць вакол з непатрэбнымі картамі ў кішэнях. Ён зірнуў на гэта. Рыс Хартнет, спецыяліст па кандыцыянаванні паветра.
  
  Ну, я хацеў бы, каб ты працаваў у паліцэйскім участку.
  
  Хартнет нібы выпрастаўся. Вы медзь?
  
  так.
  
  Проста мая ўдача. Я марна дыхаў, скардзячыся вам на паліцэйскую тактыку.
  
  Неабавязкова, сказаў Чаліс, адварочваючыся і пераходзячы дарогу.
  
  * * * *
  
  Паліцэйскі пастарунак быў на двух паверхах. На першым паверсе знаходзіліся пакоі для допытаў, кабінеты, камеры, атрады, сталовая і чайная. На першым паверсе было цішэй: невялікая трэнажорная зала, шафкі, бальніца. Гэта таксама было месцазнаходжанне DisplanDisaster Planroom, якое ўдвая выконвала ролю пакоя для здарэнняў кожны раз, калі праводзілася сур'ёзнае расследаванне.
  
  Агульнае кіраўніцтва станцыяй нёс старшы сяржант. У яго падпарадкаванні было чатыры сяржанты і каля дваццаці іншых рангаў, у тым ліку нешматлікія стажоры, бо Ватэрлоо быў прызначаным навучальным пунктам. Само CIB было невялікім, толькі сяржант і тры паліцэйскія. Былі таксама два тэхніка-крыміналісты, паліцэйскія, дзяжурныя па ўсім паўвостраве і пара цывільных клеркаў. Улічваючы, што на станцыі працавала больш за трыццаць чалавек, большасць з іх працавала пазменна, і што ўніформа і аддзяленні CIB звычайна мелі мала агульнага адно з адным, Чаліс не здзівіўся, што малады канстэбль не пазнаў яго з двух папярэдніх расследаванняў. у Ватэрлоо.
  
  Чайная знаходзілася побач з ксеракопіяй. Чаліс падышоў да загрувашчанай ракавіны ў куце, чатыры маладыя канстэблі ў форме змоўклі, пакуль ён напаўняў кубак вадой з-пад крана. Ён паглядзеў на гадзіннік. Час брыфінгу.
  
  Ён падняўся наверх і знайшоў дэтэктываў CIB і купку сяржантаў у форме, якія чакалі яго ў пакоі Дысплан. Ранішняе святло пралівалася ўнутр. Гэта быў вялікі, прасторны пакой, але ён ведаў, што да канца дня там будзе душна. У памяшканні былі дадатковыя тэлефонныя лініі, капіравальныя апараты, кампутары, буйнамаштабныя насценныя карты і тэлевізар. Кожны ўваходны тэлефонны званок мог быць аўтаматычна адлічаны і запісаны на касету, і была прамая лінія да Telstra, каб званкі можна было прасачыць.
  
  Чаліс кіўнуў, увайшоўшы ў пакой. У адказ пачуліся прывітанні, і нехта сказаў: «Вось чалавек-цмок». Ён падышоў да стала, які стаяў паміж дошкай і сцяной з картамі. Ён сеў за стол, абапёрся абедзвюма рукамі на спінку крэсла і сказаў без прэамбулы:
  
  У нядзелю ўвечары маладая жанчына па імені Джэйн Гідэон зрабіла экстраны званок з тэлефоннай будкі на шашы Старога паўвострава. З тых часоў яе нікога не бачылі, і, улічваючы, што іншая маладая жанчына, Кімблі Эбат, была знойдзена згвалтаванай і забітай на ўзбочыне шашы тыдзень таму, мы разглядалі абставіны як падазроныя.
  
  Ён выпрастаў спіну і паглядзеў над іх галовамі. Ты Джэйн Гідэон. Вы працуеце ў кінатэатры «Адэон». Вы сядаеце на апошні цягнік да Франкстана з горада, забіраеце сваю машыну, стары холдэн, і накіроўваецеся па шашы, вашым звычайным маршрутам дадому. Малюнак начной шашы. Амаль поўнач. Ніякага вулічнага асвятлення, пахмурны месяц, вельмі мала машын, ніякага адчування чалавечнасці, акрамя святла з ганка фермы на далёкім схіле пагорка. Ноч гарачая, пагоркі месцамі крутыя, вашаму аўтамабілю вельмі патрэбна наладзіць. У рэшце рэшт радыятар закіпае. Вы кульгаеце да гравійнай пляцоўкі перад Foursquare Produce, якая ўяўляе сабой вялізны хлеў, размешчаны пасярод нідзе, але побач ёсць тэлефонная будка Telstra. На ім няма дзвярэй, вельмі мала шкла, у асноўным сталёвая сетка, афарбаваная ў блакітна-шэры колер. Адчуваючы сябе пад уздзеяннем цемры, вы тэлефануеце ў VAA.
  
  Ён засунуў касету ў апарат і націснуў кнопку прайгравання. Яны напружана слухалі:
  
  Вікторыянская аўтамабільная асацыяцыя. Чым я магу вам дапамагчы?
  
  Так, мяне завуць Джэйн Гідэон. Мае машыны зламаліся. Я думаю, што гэта радыятар. Я баюся працягваць ісці, калі нешта зламаю.
  
  Ваш членскі нумар?
  
  ээ
  
  Яны пачулі бразгат ключоў. Вось ён: МП шэсць тры нуль нуль чатыры слэш дзевяць шэсць.
  
  Пасля была паўза: прабачце, мы не маем запісу гэтай лічбы. Магчыма, вы дазволілі скончыцца членства?
  
  Калі ласка, вы ўсё яшчэ не можаце адправіць каго-небудзь?
  
  Вы павінны далучыцца зноў.
  
  — Божа Хрыстос, — прамармытаў нехта. Чаліс падняў руку, каб маўчаць.
  
  Мне ўсё роўна. Проста пашлі каго-небудзь.
  
  Як бы вы хацелі аплаціць?
  
  Наступіла паўза, напоўненая шыпеннем радыёсігналаў у цёмнай ночы. Потым голас Джэйн Гідэонс зноў загучаў, рэзкі.
  
  Нехта ідзе.
  
  У рэшце рэшт, вам не патрэбна дапамога?
  
  Я маю на ўвазе, ёсць машына. Ён адразу запаволіўся. Пачакайце.
  
  Пачуўся гук новых манет, якія падаваліся ў тэлефон. Я вярнуўся.
  
  Тон аператара быў нейтральным, быццам яна не адчувала чорнай ночы, ізаляванай тэлефоннай скрынкі і страху маладых жанчын. Ваш адрас, калі ласка.
  
  Гм, вось гэты хлеў, кажа Foursquare Produce.
  
  Але куды? Ваш членскі нумар, гэта паўвостраў, правільна?
  
  Я на шашы Старога паўвострава. О не, ён спыняецца.
  
  Дзе па шашы? Ці можаце вы даць мне кропку адліку? Нумар дома? Скрыжаванне дарогі?
  
  Гэта чалавек. О божа.
  
  Тон аператараў абвастрыўся. Джэйн, паслухай, там, дзе ты, нешта адбываецца?
  
  Аўтамабіль.
  
  Ці ёсць побач дом?
  
  Не, цяпер яна рыдала. Нідзе ніякай хаты, толькі гэты хлеў.
  
  Я скажу вам, што я збіраюся рабіць. Вы
  
  Усё ў парадку, ён ад'язджае.
  
  Джэйн. Сядай у машыну. Калі на ім можна ездзіць, знайдзіце дзе-небудзь ля дарогі, дзе яго не відаць. Можа, за тым хлявам. Затым заставайцеся ў машыне. Зачыніце ўсе дзверы і зачыніце ўсе вокны. Вы можаце зрабіць гэта для мяне?
  
  Дапусцім так.
  
  Тым часам я выклічу паліцыю і прышлю да вас адзін з нашых паломаных аўтамабіляў. Вы можаце зноў далучыцца да VAA на месцы. добра? Джэйн? Вы там?
  
  Што, калі ён вернецца? Я баюся. Мне ніколі не было так страшна.
  
  Яе голас ламаўся, бо яе страх падымаўся. Аператар адказала спакойна, але ў яе парадзе не было ніякага суцяшэння: сядайце ў машыну, замкніце дзверы, ні з кім не размаўляйце, нават калі прапануюць дапамогу.
  
  Я мог бы схавацца.
  
  Відавочна, што аператар парваўся. Вікторыянская аўтамабільная асацыяцыя запісвала свае экстранныя званкі з таго часу, як член падаў на іх у суд за памылковыя парады, якія аказаліся дарагімі, у выніку чаго аператары цяпер стараліся не даваць ніякіх парадаў, але маладая жанчына адна на бязлюднай дарозе ўначы ? Яна заслугоўвала якой-небудзь мудрай парады.
  
  Не ведаю, прызнаўся аператар. Калі вы лічыце, што гэта прынясе карысць. Схаваць дзе? прывітанне прывітанне
  
  Пачуўся гук машыны, прыглушаныя галасы, доўгая паўза, потым лінія абарвалася.
  
  Астатняе вы ведаеце, сказаў Чаліс. Аператар VAA патэлефанаваў у 000, які звязаўся з Франкстанам, які адправіў туды машыну. Яны знайшлі машыну Джэйн Гідэонс. Тэлефон быў на кручку. Ніякіх прыкмет барацьбы. Яны абшукалі бліжэйшыя хлявы і фруктовыя сады на выпадак, калі Гідэон вырашыла схавацца, але нічога не знайшлі. Ён зірнуў на гадзіннік. Учора на досвітку строй пачаў абшукваць тэрыторыю. Першым нашым заданнем будзе стук у дзверы.
  
  Ён зрабіў паўзу. Гэта былі першыя дні, таму старайцеся, каб адна справа не афарбоўвала іншую, але мы не можам скідаць з рахункаў магчымую сувязь паміж забойствам Кімблі Эбат і знікненнем Джэйн Гідэонс. Паколькі я ўжо працую, Эбат, я ўзяў з сабой яе файлы. Ёсць пытанні?
  
  Якія спасылкі, бос?
  
  Для пачатку шаша Старога паўвострава, сказаў Чаліс. Ён павярнуўся да насценнай карты. Ён паказаў горад Мельбурн і асноўныя артэрыі, якія вядуць у сельскую мясцовасць. Паказваючы на сетку вуліц, якая акрэслівала прыгарад Франкстана, на паўднёва-ўсходняй ускраіне горада, ён сказаў, што Кімблі Эбат была на вечарыне тут, у Франкстане. Тут, за некалькі сотняў метраў, пачынаецца шаша. Апошні раз бачылі Эбата, які ішоў да яго, збіраючыся даехаць дадому аўтастопам. Ён прасачыў шашу ўніз па круку паўвострава. Жыла з бацькамі тут, у Дромане. У іх ёсць абутковая крама. Я сказаў, што яна пакідае вечарыну ў гадзіну ночы, магчыма, п'яная, магчыма, забітая камянямі, так што яе меркаванне было б расстраляна. Ніхто на вечарыне яе не падвозіў, хаця я буду размаўляць з усімі яшчэ раз. Яе цела было знойдзена тут, на ўзбочыне шашы, усяго ў сямі кіламетрах на поўдзень ад Франкстана. Выклікалі панятых, звычайная справа, хто яе бачыў, падвозіў, бачыў, як падвозіў.
  
  Але гэта сведчыць аб тым, што нашы мужчыны таксама блукаюць у самім Франкстане, а не проста ўверх і ўніз па шашы.
  
  Я ведаю. Або ён жыве ў раёне Франкстана і проста збіраўся кудысьці паехаць, або жыве тут унізе і накіроўваўся дадому. Цяпер іншыя падабенствы. Абодва здарэнні адбыліся позна ўвечары. Абедзве ахвяры - маладыя жанчыны, якія ў той момант былі адны.
  
  Ён раздаў фатаграфіі з месца злачынства. Яны паказалі Кімблі Эбат, нібы закінутую анучную ляльку ў смерці, яе горла і сцёгны апухлыя і ў жорсткіх сіняках. Згвалцілі і задушылі. Калі гэта быў першы раз для нашага чалавека, ён, магчыма, быў на вышыні некалькі дзён, жадаючы паўтарыць спробу ў нядзелю ўвечары.
  
  Худы, бос, сказаў нехта.
  
  Я ведаю, што гэта мала, - сказаў Чаліс, упершыню дэманструючы трохі запалу, але пакуль у нас няма чаго рабіць, што мы можам зрабіць, акрамя як выкарыстоўваць наша ўяўленне і падумаць, што магло адбыцца? Ён пастукаў па правай скроні. Паспрабуйце адчуць гэтага хлопца.
  
  Што з механікам VAA?
  
  Ён трапіў туды пасля міліцыі. Ён у чыстым выглядзе.
  
  Дэтэктыў сказаў, што мяне выклікалі да Джэйн Гідэонс, магчыма, шэсць-сем месяцаў таму? Тут, у Ватэрлоо. У хлеў быў узлом. Кватэра каля прыстані.
  
  Гэта яна, сказаў Чаліс. Рана раніцай у панядзелак я зазірнуў у яе кватэру, каб даведацца, ці проста яе падвезлі дадому.
  
  Ён паклаў рукі на сцёгны. На гэтым шмат што звязана. Ватэрлоос невялікае месца. Шмат хто ведаў бы яе. Яны будуць засмучаныя, раздражнёныя, жадаюць вынікаў у спешцы.
  
  Ён чакаў. Калі пытанняў больш не было, ён звярнуўся да карты аэраздымкі зямельнага дэпартамента на сцяне ззаду. Я хачу, каб двое з вас узялі некалькі абмундзіраванняў і правялі па шашы ад дзвярэй да дзвярэй. Большая частка яго праз сельгасугоддзі, так што гэта дапамагае. Сёння раніцай я праязджаў па ёй і ўбачыў толькі пару камунальных службаў і школьны аўтобус. Адна 24-гадзінная станцыя тэхабслугоўвання тут, дзе дарога Морнінгтан перасякае яе. Большасць аграсядзіб знаходзяцца ў баку ад дарогі, але іх усё роўна трэба праверыць. І пэўныя прадпрыемствы. Месца пад назвай The Stables гандлюе антыкварыятам. Пару вінных заводаў. Аленевая ферма, страусіная ферма, лётная школа, ферма калядных ёлак у гэты час года павялічаць гандаль. Кераміка, мабільны механік двойчы паглядзяць на яго, добра? Паглядзіце, ці былі ў яго познія званкі ў нядзелю ўвечары і ў тую ноч, калі была забітая Кімблі Эбат. Акрамя таго, у дадатак да Foursquare Produce ёсць яшчэ два фруктовыя і агароднінныя месцы з прыдарожнымі кіёскамі.
  
  Ён зноў павярнуўся да іх тварам. Вось пакуль што. Ну сустрэнемся тут зноў а пятай гадзіне. Скобі, я хачу, каб ты склаў спіс вядомых сэксуальных злачынцаў, якія жывуць на паўвостраве. Элен, хадзем са мной.
  
  * * * *
  
  Два
  
  
  
  малады мундзір паспрабаваў запісаць мяне за трэснутае ветравое шкло, калі я прыехаў сёння раніцай. З выгляду мускулісты, фанабэрысты. Ведаеце, хто б гэта быў?
  
  Будучы сяржантам CIB у Ватэрлоо, Элен Дэстры мела вельмі мала зносін з канстэблямі ў форме, але яна ведала, пра каго казаў Чаліс. Гэта быў бы Джон Танкард. Завуць яго Танкам.
  
  Прымерка. Пабудаваны як бак для вады, перакочваецца над вамі, як ваенны танк.
  
  Было некалькі скаргаў, прызналася Элен. Нехта распаўсюджваў пра яго ўлёткі, называючы яго штурмавіком.
  
  Яна прышпілілася рамянём бяспекі і завяла машыну. Яны ехалі ў кватэру Джэйн Гідэонс, і яна вывела CIB Falcon са стаянкі за вакзалам і ўніз па Хай-стрыт, да прыстані. Ёй нагадвалі падуб і мішура, якія запрашалі людзей на напоі каляднай раніцай, і ўсё яшчэ не купіла падарункаў мужу і дачцэ.
  
  Гэта паступова прывяло яе да думкі пра Кімблі Эбат і Джэйн Гідэон. Ніякіх Калядаў для іх, а жудасныя Каляды для іх сем'яў. Яна паспрабавала адмахнуцца ад гэтага. Вы можаце падысці занадта блізка. Аднойчы Чаліс сказаў ёй, што быць капітанам азначае ўвайсці ў шкуру іншых людзей, ахвяры, злыдня, сведкі і гуляць ролі святара-спавядальніка, дарадчыка, пляча, на якім трэба плакаць. Але ў канчатковым рахунку, сказаў ён, вы былі там, каб вяршыць справядлівасць, а калі было замяшана забойства, гэта азначала вярнуць справядлівасць для тых, за каго не было нікога, каб заступіцца за іх.
  
  Яна зірнула на яго, скурчыўшыся на пасажырскім сядзенні, адным локцем абапёршыся аб край акна, яго рука падперла лоб. На брыфінгу ён дэманстраваў сваю звычайную неспакойную кемлівасць, але ў спакоі пад худым, цёмным адлівам яго твару адчуваліся смутак і стомленасць. Яна ведала, што ён глядзеў уніз на доўгае няшчасце, і не думала, што яно калі-небудзь знікне. Але яму было толькі сорак, ён быў нейкім прывідным выглядам прывабным. Ён заслужыў новы старт.
  
  Ён нечакана сказаў: Табе падабаецца жыць на паўвостраве?
  
  Люблю гэта.
  
  Я таксама.
  
  Ён зноў змоўк. Яна любіла паўвостраў, але гэта не значыць, што яна любіла само жыццё. З мужам і дачкой спачатку было цяжка. Алан, старшы канстэбль Усходняга аддзела дарожнага руху, кожны дзень доўга ехаў на працу і абураўся, калі яе падвысілі да сяржанта. Яны хутка высочваюць цябе, таму што ты жанчына, сказаў ён. А Ларэйн быў болем на шыі, пятнаццацігадовы, поўны гармонаў і нянавісці.
  
  Агенцтва нерухомасці, якое кіравала жылым домам Джэйн Гідэонс, знаходзілася побач з крамай сукенак, якая спыніла працу паўгода таму. Унутры запыленага шкла была прылеплена шыльда з надпісам «Падтрымлівайце мясцовых гандляроў». Элен прыпаркавала машыну і чакала, пакуль Чаліс забярэ ключ. Яна назірала за групай хлопчыкаў-падлеткаў на пешаходнай дарожцы. Яны насілі штаны, якія цягнуліся па зямлі, занадта вялікія футболкі на худых целаскладах, вузкія сонцаахоўныя акуляры з абгорткай, валасы, закладзеныя гелем у шыпы дзікабразаў. Яны бяздзейна кідалі ў паветра нагамі скейтборды, а адзін-два круціліся на старых роварах. Батаны і быдла, мама, заўсёды казаў Larrayne. Ты прывёў мяне жыць сярод батанікаў і быдлаў.
  
  Чаліс праскочыў у машыну, і яна ад'ехала ад абочыны. На прыстані яна затармазіла. Вада супакоіла яе. Прыліў скончыўся, і яна назірала, як рыбацкая лодка трымала курс паміж чырвонай і зялёнай адзнакамі ў канале. У Ватэрлоо сапраўды адчувалася прыніжаная мястэчка, таму яна магла бачыць пункт гледжання Ларэйна, але да гэтага яны жылі ў горадзе, дзе астма ў аланаў была горшай, а падлеткі больш схільныя паспрабаваць наркотыкі, і Элен хацела пазбавіць сваю сям'ю ад усяго гэтага.
  
  Кватэра Джэйн Гідэонс знаходзілася на вузкай вуліцы з простымі цаглянымі дамамі. Элен прыпаркавалася, і яны выйшлі. На лесвічнай пляцоўцы стаялі старыя пахі: кары, кацінай мачы, дурману. Нумар чатыры, уверсе справа, сказаў Чаліс.
  
  Элен уявіла яго дзве ночы таму, цемру, яго знясіленне, доўгую дарогу сюды проста для таго, каб пастукаць у дзверы гэтай сумна выглядаючай кватэры ў надзеі, што Джэйн Гідэон не была выкрадзена, а прыязны незнаёмец падвёз яе дадому. Ён павярнуў ключ. Элен пайшла за ім унутр, ведаючы, што там нічога вартага знайсці, толькі нумар тэлефона беднай маці.
  
  * * * *
  
  Перад тым, як увайсці ў камп'ютар і зрабіць раздрукоўку сэксуальных злачынцаў, дэтэктыў Скобі Сатан выпісаў Falcon з парка аўтамабіляў і паехаў у дзіцячы цэнтр Ватэрлоо. Ён з цяжкасцю стрымліваў свае пачуцці пад кантролем падчас інструктажу і ехаў згорбіўшыся, пабялеўшы косткамі пальцаў на рулі.
  
  Ён нацягнуўся на траву збоку агароджы цыклона і назіраў. Ранішні чай. Дзеці сядзелі ў кругі на траве ў групы па ўзросту. Вось яна, у сукенцы, якую яна называла сваім блакітным балетам, шчаслівая, як цяпер Лары, яе маленькі тварык быў пакрыты ценем баваўнянага капялюшыка-даследчыка, яна хлёпала з пластыкавага шкляначкі і сунула свой маленькі кулачок у тое, што выглядала як кантэйнер з тапперам. печыва. Яна павярнулася да дзіцяці побач, і Сатан убачыла яе ўсмешку, а потым абодва дзіцяці нахіліліся, пакуль не дакрануліся ілбамі.
  
  Ён адчуў, як напружанне знікла. Але гэта не змяніла таго факту, што яго дачка крычала, калі ён высаджваў яе а восьмай гадзіне. Я не хачу ўваходзіць! Я хачу быць з табой! За шэсць тыдняў да гэтага савет графства, пацярпелы ад бюджэтных абмежаванняў, зачыніў яшчэ адзін са сваіх дзіцячых цэнтраў і прымусіў аб'яднацца з Ватэрлоо. Дваццаць новых дзяцей, шасцёра новых супрацоўнікаў, іх усіх няма куды змясціць. Дзеці кансерватыўныя. Яны не любяць узрушэнняў у сваёй руціне. Вясёлая жанчына, якая загадвала пакоем яго дачок, двух-трохгадовых, узяла звальненне, несумненна, з-за гневу і расчаравання. Цяпер незнаёмы чалавек адказваў за пакой для двух-трох, і Рослін кожную раніцу хісталася, калі Сатан высаджваў яе. Няўжо гэтая жанчына ўпотай пляснула яе? Быць злым з ёй?
  
  Прынамсі, цяпер яна была шчаслівая. Сатан запусціў Falcon і пакруціў назад праз горад да паліцэйскага ўчастка.
  
  Дэжурны схапіў яго ля падножжа лесвіцы. Скоб, у мяне ёсць жанчына наперадзе. Кажа, што атрымала нейкую інфармацыю пра Джэйн Гідэон.
  
  Якая яна?
  
  Чудак, — проста сказаў сяржант.
  
  Скобі правёў жанчыну ў пакой для апытання. Яе, як і ўсіх вар'ятаў, трэба было пацешыць.
  
  Імя?
  
  Жанчына падцягнулася. Сафія.
  
  Сафія. Вы кажаце, што ў вас ёсць інфармацыя аб знікненні Джэйн Гідэонс?
  
  Жанчына нахілілася наперад і сказала ціхім і хрыплым голасам, з вачыма, як бліскучымі камянямі: «Не проста знікненне». Забойства.
  
  Ці ёсць у вас непасрэдныя веды пра гэта?
  
  Я гэта адчуваў .
  
  Вы гэта адчулі.
  
  Я цыган. Я празорлівец.
  
  Яна ўтаропілася на яго. Яе вочы: ён ніколі не бачыў такой інтэнсіўнасці. Здавалася, яна таксама магла яго выключыць і ўключыць. Позірк яго затрымцеў. Ён агледзеў яе валасы, чорныя і дзікія, яе вушы, абвешаныя тонкімі залатымі абручамі, яе шыю, абвешаную залатымі ланцужкамі, і верхавіну яе карычневых грудзей у тонкай, свабоднай баваўнянай сукенцы мітуслівага колеру. «Цыган», — падумаў ён і задумаўся, ці ёсць у Аўстраліі цыганы.
  
  Вы маеце на ўвазе, што адчулі гэта?
  
  Яна памерла гвалтоўна.
  
  Ён маляваў на сваёй пляцоўцы. Але ў вас няма прамых ведаў.
  
  Вада, сказала яна. Вось дзе вы яе знойдзеце.
  
  Вы маеце на ўвазе мора?
  
  Жанчына ўзіралася ў далечыню. Я так не думаю. Вобласць стаялай вады.
  
  Ён адсунуўся ў крэсле. Добра, вядома, паглядзіце на гэта. Дзякуй, што зайшлі.
  
  Яна асляпляльна ўсміхнулася і пачакала, пакуль ён адчыніць дзверы. Яна была ашаламляльнай, пераканаўчай, нейкім жахлівым чынам. Золата, валасы, яркая сукенка і мяккая скура - усё гэта, здавалася, пасавала ёй натуральна.
  
  У вас ёсць маленькая дзяўчынка, сказала яна, выходзячы з пакоя.
  
  Сатан застыла. Гэта было эмпірычнае правіла: ніколі не дазваляйце прадстаўнікам грамадскасці нічога ведаць пра сваё асабістае жыццё. Ён прахалодна паглядзеў на яе. Наколькі ён ведаў, у яе мог быць дзіця ў дзіцячым цэнтры, яна магла бачыць, як ён падвозіў Рослін па раніцах. Яна, здавалася, не шукала рычаг, каб выкарыстаць супраць яго, таму ён проста сказаў: Так.
  
  Яе збянтэжылі змены ў яе жыцці, але яна прыйшла. Яна пругкая.
  
  Дзякуй, сказаў Сатан і здзівіўся, чаму проста так, імгненна паверыў ёй.
  
  * * * *
  
  Чаліс вярнуўся на месца выкрадання ў той дзень і пазней паехаў у прыгарад на беразе заліва, дзе жылі бацькі Джэйн Гідэон. Ім не было чаго дадаць да таго, што яны сказалі яму ўчора. Першапачаткова іх дачка пераехала на паўвостраў, таму што Шэд пазнаёміўся з курсантам на ваенна-марской базе і засталася там, калі ён расстаўся з ёй. Не, ён недзе ў Затоцы служыў.
  
  Калі ён вярнуўся ў Ватэрлоо, то выявіў, што Элен Дэстры насцярожана вартавала Тэсу Кейн, якая сядзела на краі стальнога раскладнога крэсла і ўсміхалася ўсмешкай, якую яго сяржант лічыў невыноснай. Тэсс, як справы? - сказаў ён.
  
  Хэл.
  
  Вы публікавалі якія-небудзь саўкі ў апошні час?
  
  Саўкі - адносны тэрмін у штотыднёвай газеце Hal.
  
  Бос, я сказаў, што вы занятыя і
  
  Усё ў парадку, Элен, сказаў Чаліс.
  
  Яна кажа, што атрымала інфармацыю.
  
  Зразумела ці хочаш, Тэсс?
  
  Голас Тэсы Кейн быў нізкім і глыбокім і ледзьве весяліўся. Абодва.
  
  Калі ваш наступны нумар?
  
  чацвер. Потым мы прапускаем нумар паміж Калядамі і Новым годам і зноў публікуем 4 студзеня.
  
  - сказаў Чаліс. Шмат чаго можа здарыцца.
  
  Хэл, шмат чаго здарылася.
  
  Чаліс назіраў, як яна ўстала і прыгладзіла спадніцу на сцёгнах. Яна была ніжэйшая за Элен Дэстры, заўсёды поўная ўсмешак, многія з іх ілжывыя і небяспечныя, іншыя лянівыя і няхітрыя. Яму падабаліся яе пульхныя шчокі. Жанчыны яе не любілі. Чаліс не меў ніякага меркавання на гэты конт, акрамя ўсведамлення таго, што ён павінен сачыць за тым, што ён ёй кажа.
  
  «Гэтая інфармацыя, якую вы кажаце, у вас ёсць», — пачаў ён.
  
  Яна адрэзала яго. Ці можам мы зрабіць гэта там?
  
  Пакой інцыдэнту? Тэс, калі ласка.
  
  Яна ўсміхнулася. Проста думка. Кабінет, можа, а не тут, у калідоры?
  
  Чаліс павярнуўся да Элен. Сяржант, давайце правядзём міс Кейн у ваш кабінет, калі вы згодныя?
  
  Ён бачыў, як Элен разбіралася ў наступствах. Ён уключаў яе, не штурхаючы яе, таму яна сказала: «Здарова, сэр».
  
  Кабінет уяўляў сабой кабінку з гіпсакардону і матавага шкла далей па калідоры, і калі яны апынуліся ў ім, Тэса Кейн павярнулася і сказала: «Я спадзявалася,
  
  Гэта станцыя сяржанта Дэстрыса, яе офіс, яе расследаванне як мой пабочны. Такім чынам, усё, што вы хочаце сказаць мне, скажыце і ёй.
  
  Прыстасоўвайся.
  
  Яны назіралі, як яна дастае з партфеля празрысты поліэтыленавы пакет з маразілкай і кладзе яго на стол. Гэта прыйшло ў пошце сёння раніцай.
  
  Некалькі выразных радкоў на аркушы паперы для друкаркі фармату А4. Чаліс нахіліўся, каб прачытаць праз пластык:
  
  Гэта адкрыты ліст да жыхароў Вікторыі. На вашым месцы я б страціў веру ў паліцыю. Там бегаюць кругамі, шукаючы мяне. Што яны атрымалі? Адно цела. Але дзе другі? Сышоў у водную магілу? А цяпер будзе трэці. Яна ў мяне на полі зроку.
  
  О, Божа, сказала Элен.
  
  Ты яшчэ баішся? Вы павінны быць.
  
  Канверт? - сказаў Чаліс.
  
  Тэса Кейн дастала другі пакет з маразілкай. Ён тыцнуў у яго алоўкам, круцячы так, каб можна было прачытаць. Ён уздыхнуў. Загалоўныя літары. Не было б ні карысных адбіткаў, ні сліны, бо канверт быў аплачаны, з самазапячатваючыся клапанам і даступны ў любым паштовым аддзяленні. Ён убачыў словы «Усходні паштовы цэнтр», але ніякіх іншых указанняў на тое, дзе гэта было размешчана.
  
  Вы атрымалі яго сёння раніцай, і вы чакалі да гэтага часу, каб паказаць нам?
  
  Хэл, я быў на вуліцы ўвесь дзень. Яно было пакінута на маім стале, і я адчыніў яго толькі некалькі хвілін таму.
  
  Ён прыгледзеўся да яе. Ці былі іншыя?
  
  Не. Яна зачапіла за вуха пучок валасоў. Я думаю, што правапіс няшмат расказвае пра яго.
  
  Элен вельмі хацелася нешта сказаць. Неабавязкова. Напэўна, ён спрабуе замуціць ваду. Паглядзіце на тон, на тое, як ён выкарыстоўвае кароткія сказы для дасягнення эфекту, на тое, як яго няроўныя канструкцыі, словы вадзяная магіла, апострафы. Я кажу, што ў яго была дастатковая адукацыя, і спрабую прымусіць нас думаць, што ён яе не мае.
  
  Панюхаць. Вы эксперт.
  
  Чаліс умяшаўся. Ну трэба азнаёміцца з лістом, Тэсс.
  
  Няма праблем. Я зрабіў копію.
  
  Вы не збіраецеся публікаваць, я спадзяюся.
  
  Яе голас абвастрыўся. Ён гаворыць пра трэцяе цела, Хэл. Людзі маюць права быць папярэджанымі.
  
  Мы нават не знайшлі другое цела, сказала Элен. Наколькі мы ведаем, Джэйн Гідэон можа быць жывая.
  
  Чаліс падтрымаў яе. Ваш аўтар ліста можа быць вар'ятам, Тэс. Апартуніст. Нехта з крыўдай на паліцыю.
  
  Ён уважліва паглядзеў на яе і ўбачыў, што яна разумее наступствы.
  
  Ты мяне не трымаеш?
  
  Я клянуся.
  
  Але ці магу я сказаць, што паліцыя лічыць, што паміж першымі двума можа быць сувязь?
  
  Ён уздыхнуў. Можа і не быць, але напэўна ёсць.
  
  Яна прамармытала: «Не тое, што цытаванне цябе прынясе мне карысць, калі ты арыштуеш яго да выхаду ў чацвер».
  
  Я не магу з гэтым дапамагчы.
  
  Яна падняла на яго вочы. Людзі напалоханыя, Хэл. Сёння раніцай мне патэлефанаваў агент па нерухомасці і сказаў, што ў яго адмена некалькіх адпачынкаў. Я пракансультаваўся з аўтапаркам і кемпінгам. Тая ж гісторыя. Многія мясцовыя жыхары залежаць ад летніх турыстаў.
  
  Тэс, рабілі ўсё, што маглі. Ішлі па следах, правяралі нашы базы дадзеных. Як толькі будуць нейкія падзеі, я патэлефаную вам раней за ўсіх.
  
  Яна дакранулася кончыкамі сваіх пальцаў да яго грудзей і вельмі лёгка націснула на яго. Вы б? Гэта было б выдатна, нават калі б вы гучалі як прадстаўнік паліцыі. Яна адышла ад яго. Ну, хутка Каляды. Сезонныя віншаванні і ўсё такое.
  
  Вы таксама.
  
  Яна павярнулася да Элен. Хтосьці распаўсюджваў улёткі пра канстэбля Танкарда. Вы можаце што-небудзь сказаць мне пра гэта?
  
  няма
  
  Добра. Бывай цяпер.
  
  Калі Тэсы Кейн не стала, Элен сказала: «Я ненавіджу людзей, якія кажуць «Бывай».
  
  Ах, яна ў парадку. Вы проста павінны ведаць, як з ёй звяртацца.
  
  Хэл, не паглыбляйся занадта глыбока.
  
  Ён нахмурыўся. Вы цяпер мая нянька?
  
  Я маю на ўвазе паліцыю і СМІ, а не ваша асабістае жыццё.
  
  Чаліс збянтэжыўся. Прабачце.
  
  Аднясу гэты ліст у лабараторыю.
  
  Гэта нам нічога не скажа.
  
  Я ведаю.
  
  * * * *
  
  Плёткі ў сталовай неўзабаве распаўсюдзілі вестку пра спробу Джона Танкардса забраніраваць Чаліса, таму ён быў дрэннай кампаніяй у той вечар, хаця і без таго не быў дастаткова абразлівым, з-за той кампаніі ўлётак супраць яго. Пэм Мэрфі далікатна хадзіла вакол яго падчас агляду месца выкрадання Джэйн Гідэон. Апошнім, чаго яна хацела, было тое, што па дарозе на станцыю яе адвялі на хатнюю сварку з ім. Метадам цыстэрнаў для аховы дамашніх быў рыф і заціск вакол вушной адтуліны.
  
  Яна ехала праз пасляабедзенную спякоту. Тыдзень перад Калядамі, а наперадзе чатыры месяцы гарачага надвор'я, спёка надае мясцовым злачынцам асаблівую ўвагу. Вашы крадзяжы пачасціліся, калі людзі ішлі ў адпачынак або пакідалі вокны адчыненымі, каб падыхаць. Каўбойскія вадаправодчыкі кралі ваду з вадаправода. Сваркі ўзмацніліся ў хаце, у шынку, на вуліцы; за межамі пінбольных залаў; на беразе ў навагоднюю ноч. Surfies паведамілі аб крадзяжах з іх фургонаў. У пятніцу ўвечары фермеры прыехалі з Турака і Брайтана на сваіх BMW і Range Rover і выявілі, што нехта спустошыў іх хлявы з самаходнымі касілкамі і кусачкамі або загоны буйной рагатай жывёлы, авечак, коней і ангорскіх коз. А цяпер яшчэ адно забойства на шашы.
  
  Далей справа, сказаў Танкард. Ён гучаў пранікнёна, быццам адчуваў арышт.
  
  Пэм павярнула за вугал. Узровень арыштаў быў часткай праблемы. Сяржант увесь час дамагаўся большага арышту, маўляў, для рэгіёну гэта занадта мала. «Гэта не так, быццам бы ў прыгарадзе», — падумала Пэм, змагаючыся з бандамі з нажамі. Тут унізе павінна быць дастаткова ціхага папярэджання.
  
  Тым не менш, падумала яна, я тут пачатковец, што я ведаю?
  
  Яна акуратна затармазіла фургон прыкладна на паўдарогі. Углядацца ў нумары дамоў не было патрэбы: фокус драмы быў відавочны — стайка суседзяў на дарожцы. Яна моцна заехала на абочыну, сунула ключы ў кішэню і дабралася да ўваходных дзвярэй дома раней, чым паспеў Танкард.
  
  Ён быў прыадчынены. Яна пастукала. Паліцыя.
  
  Чалавек, які ішоў па калідоры насустрач, быў апрануты ў кілімок з валасоў на белым абвіслым тулава. Ногі ў яго былі босыя, калені, як ручкі пад пацёртымі шортамі. Хтосьці пачухаў яго пульхныя плечы. Да вечара ў яго таксама падсіла вока. Паслухайце, прабачце, што вас выклікалі, але мы ўсё разабраліся.
  
  Пэм сказала: я канстэбль Мэрфі, гэта канстэбль Танкард. Хто яшчэ ў хаце, сэр?
  
  Проста жонка, таксама
  
  Джон Танкард прасунуўся праз плячо. Нам трэба яе бачыць, сябар.
  
  Мужчына ў трывозе адступіў. яна
  
  Пад стомленасцю, галечай і півам Пэм бачыла трывогу. Яна папераджальна дакранулася да перадплечча Танкардса і сказала: «Канстэблю Танкарду і мне трэба паразмаўляць з вашай жонкай, сэр, калі вы не супраць».
  
  Мужчына скрывіўся на яе. Глядзі, дзяўчынка, я
  
  Гэта быў доўгі дзень. Пэм прыціснулася тварам да яго і павярхоўна ўздыхнула. Яна атрымлівала дзяўчынку дваццаць разоў на гадзіну на станцыі; Не трэба было ёй і ад нейкага цывільнага. Вы перашкаджаеце нам выконваць наш абавязак, сэр? Таму што, калі вы
  
  З задняга пакоя з'явіўся святар. Усё ў парадку, усё ў парадку. Я размаўляю з імі. Разбіраліся. Няма неабходнасці ва ўмяшанні міліцыі.
  
  Бачыце? Сказаў табе.
  
  Пэм падняла палец. Бацька, можна мне хвілінку?
  
  Яна вывела святара на лужок перад домам. Танкард хмурыўся ёй услед. Яна праігнаравала яго. Бацька, я гэтак жа, як і ты, хачу пазбегнуць непрыемнасцей.
  
  Святар кіўнуў. Зараз усё спакойна. У жонкі таварыша ёсць анамнез, стан асобы. Часам, калі на працягу некалькіх дзён было горача, на яе навальваюцца рэчы, і яна лопаецца. Вось і быў увесь шум. Яна ўдарыла яго, а не наадварот.
  
  Як яна цяпер?
  
  Ціха. Сорамна. Яна не прымала таблетак.
  
  Пэм разам са святаром вярнулася да ўваходных дзвярэй. Сэр, мы не будзем прымаць ніякіх далейшых мер.
  
  Танкард быў у лютасці на яе ў фургоне. Трэба было пагаварыць з жонкай.
  
  — патлумачыла Пэм. Танкард нічога не сказаў. Усю дарогу назад на вакзал ён нічога не сказаў, пакуль не ўбачыў каля вакзала інспектара Чаліса, які сядаў у машыну, каб ехаць дадому.
  
  Мудак.
  
  * * * *
  
  Быў час, калі Чаліс хацеў напісаць кнігу пра тое, што ён бачыў, ведаў і рабіў, шмат з чаго дрэннага. Выдумка, таму што хто ў гэта паверыць, калі ён паспрабуе выдаць гэта за факт? Ён вучыўся ў раманіста ў каледжы TAFE у Франкстане, напісанне раманаў, кожную сераду ўвечары з шасці да дзесяці, калі ён не быў дзе-небудзь па выкліку, абследаваў дом, абмацваў пульс, арыштоўваў таго, хто не хацеў быць арыштаваным, але неўзабаве зразумеў, што хоць яму было што сказаць, але ён не ведаў, як гэта сказаць. Гэта было замкнёна ў ім, жорсткай мовай афіцыйнай справаздачы. Ён не мог знайсці ключ, які дазволіў бы словам спяваць на старонцы. Ён прызнаўся ва ўсім гэтым празаіку, які павіншаваў яго, сказаўшы: «Іншым маім студэнтам альбо няма чаго сказаць, альбо яны ніколі не разумеюць, што ў іх няма голасу, так што лічыце, што вам пашанцавала».
  
  Чаліс стомлена ўсміхнуўся. Вы маеце на ўвазе, вы лічыце сябе шчасліўчыкам, што вы не затрымаліся з яшчэ адным дрэнным пісьменнікам.
  
  Празаік засмяяўся і запрасіў яго ў шынок на развітанне.
  
  Але адна рэч затрымалася ў галаве Чаліса: цытата з пісьменніцкага падручніка. Жорж Сіменон, аўтар раманаў Мэгрэ, сказаў: «Я хацеў бы выразаць свае раманы ў кавалку дрэва». Цяпер Чаліс адчуваў сябе такім. Калі ён ад'язджаў з паліцэйскага ўчастка Ватэрлоа ў шэсць гадзін вечара, ён думаў, што хацеў бы адысці ад гэтай справы, ад свайго жыцця, і ацаніць, дзе форма падабаецца, а дзе - не так.
  
  Каля знака аэрадрома ён павярнуў направа і выплюхнуў «Трыумф» на стаянку ў задняй частцы галоўнага ангара. Ён увайшоў. Адзін канец быў перагароджаны, і тут Чаліс апрануў камбінезон, уключыўся на Radio National і ўзяўся за працу.
  
  Калі ён упершыню пераехаў на паўвостраў, ён далучыўся да аэраклуба і даведаўся пра Dragon Rapide, які ляжаў у хляве на поўнач ад Тувумбы. Ён заплаціў дзесяць тысяч долараў, каб купіць абломкі, і яшчэ тысячу паўтары сотні, каб даставіць яго на грузавіку ў Вікторыю. Там быў серыйны нумар A33-8, а таксама старая рэгістрацыя VH, але Чаліс больш нічога не ведаў пра гісторыю свайго самалёта. Ён ведаў, што ў 1934 годзе дэ Хэвілэнд кіраваў прататыпам у Стэг-Лэйн у Вялікабрытаніі як больш хуткай і камфортнай версіі DH84 Dragon з рухавікамі Gipsy Queen 6 замест Gipsy Major 4, але хто імпартаваў свой Rapide, і для чаго яна выкарыстоўвалася?
  
  Ён круціў на такарным станку. Некалькі частак планера былі пашкоджаныя, секцыі фанернага корпуса фюзеляжа падымаліся, шэсць пасажырскіх сядзенняў прагнілі наскрозь, і абодва рухавіка трэба было б аднавіць. Ён таксама спрабаваў знайсці новыя шыны і папрасіў машыніста вырабіць некалькі металічных частак, каб замяніць тыя, якія занадта іржавыя, каб іх можна было аднавіць. Усё гэта можа заняць гады. Чаліс не спяшаўся.
  
  Увайшла жанчына, вітаючыся, усміхнулася. Чалавек-цмок.
  
  Кіці.
  
  Чаліс ведаў, што Кіці было не яе сапраўдным імем, а паходзіць ад Кіціхок. Яны абмяняліся ласкавасцямі, потым Кіці дастала з кручка на сцяне камбінезон і пайшла ў іншы канец перагароджанага памяшкання, дзе на бетоннай падлозе, побач з блокам рухавіка, стаяў фюзеляж знішчальніка «Кіціхок» 1943 года. Адзіным іншым праектам рэстаўрацыі ў пакоі быў Desoutter 1930 года, які быў блізкі да завяршэння.
  
  Чаліс вярнуўся да сваёй такарнай працы. За ім Кіці пачала выдаляць шлам з блока рухавіка. Працаваць з ёй было па-сяброўску. Чаліс адчуў, як частка чарнаты знікла. Яму тут не трэба было адказваць за сябе. Яму не трэба было прасіць прабачэння або хаваць сваю апантанасць Цмокам. Сюды як быццам і не нёсся ад яго дух людзей, якія жудасна загінулі або ўчынілі жудаснае. Ён быў проста Хэлам Чалісам, які любіў кіраваць самалётамі і займаўся аднаўленнем Rapide 1930-х гадоў.
  
  Калі ён нарэшце паехаў дадому, ужо не было месяца. У яго фарах паблісквалі вочкі звяркоў. У яго калідоры званіў тэлефон.
  
  так. Ён ніколі не называў сваё імя.
  
  Хэл?
  
  Пачуццё спакою пакінула яго. У некаторыя дні злосць прасочвалася, каб заняць яе месца. Ён апусціўся на табурэтку побач з тэлефонам. Прывітанне, Анж.
  
  Нейкі час яна маўчала. Вясёлых Каляд, Хэл.
  
  Вы таксама.
  
  Я думаў, што на наступным тыдні ў мяне не будзе магчымасці патэлефанаваць вам. На Каляды ўсе тут будуць ламаць тэлефоны, таму я падумаў, чаму б не патэлефанаваць табе сёння вечарам, прыйсці раней.
  
  Добрая думка, сказаў Чаліс. Ён пажадаў выпіць. Слухай, Анж, я вазьму гэта на кухні, добра?
  
  Калі гэта дрэнны час Ill
  
  Не, цяпер добра, пачакай крыху, пакуль я пайду на кухню.
  
  Ён наліў скотч у шклянку, паставіў шклянку на лаўку, хвіліну глядзеў на насценны тэлефон побач з халадзільнікам, потым выдыхнуў.
  
  Я вярнуўся, Анж.
  
  Я спрабую ўявіць твой дом.
  
  Гэта проста дом.
  
  У яе голасе чутка. Не тое каб я калі-небудзь убачу яго ўнутры.
  
  Анж, я-
  
  Я ўяўляю дзе-небудзь ціхім і спакойным. Я сумую па гэтым.
  
  так.
  
  Я не дрэнны чалавек, Хэл. Не глыбока ўнутры.
  
  Я ведаю, што ты не.
  
  Часовае вар'яцтва.
  
  так.
  
  Я сапраўды не магу паверыць, што ўсё адбылося так. Як страшны сон.
  
  так.
  
  Вы прабачаеце мяне, ці не так?
  
  Я табе дарую.
  
  Адказы прыходзілі аўтаматычна. Ён даваў іх гадамі.
  
  Яна сказала здзіўленым голасам: Ты незвычайны чалавек, Хэл. Іншыя мужы не даравалі б сваім жонкам, каб не тое што.
  
  Чаліс праглынуў свой напой. Такім чынам, Анж, твае мама і тата прыедуць на Каляды?
  
  Змяніце тэму, чаму б і не? Мама будзе, тата не. Ён не хоча ведаць мяне. Яна зламалася. Божа, сем гадоў, а ён мяне ні разу не ўбачыў.
  
  Чаліс дазволіў ёй выплакацца.
  
  Ты яшчэ там, Хэл?
  
  Я тут.
  
  Ноч была ціхая і цёмная. Дом быў, як рэха ракавіны вакол яго.
  
  Вы не кажаце шмат.
  
  Анж
  
  Усё ў парадку, Хэл, мне ўсё роўна трэба ісці. Мае тэлефонныя карты амаль скончыліся.
  
  Спакойна, Анж.
  
  Я не павінен быць тут, Хэл. Я не належу, не зусім.
  
  Чаліс мякка сказаў, я ведаю.
  
  Гэта не тое, што я зрабіў што-небудзь. Змова з мэтай забойства, Божа, адкуль я ведаў, што ён паспрабаваў?
  
  Анж
  
  Яна ўздыхнула. Разлітае малако, а?
  
  Разлітае малако.
  
  Працягвай маё жыццё.
  
  Гэта дух.
  
  Я не магу паверыць, што хацеў яго замест цябе.
  
  Чаліс асушыў шклянку. Ён сказаў: «Анж, мне трэба ісці». Спакойна, добра? Падтрымлівайце настрой.
  
  Ты мой ратунак, сказала яго жонка.
  
  * * * *
  
  Тры
  
  
  
  У тую ж ноч жанчына на Куотэрхорс-лейн адхінула штору і ўбачыла, што яе паштовая скрыня гарыць. Цяпер сасна гарэла, сыпаючы іскрамі ў ноч. Божа, няўжо гэта было, нейкі вычварны спосаб сказаць ёй, што гэты хлеў высачылі?
  
  Шэд быў старанна інструктаваны васемнаццаць месяцаў таму. Ніколі не звяртайце на сябе ўвагу. Трымайце галаву ўніз. Не парушайце закон, нават не кіруйце аўтамабілем у стане алкагольнага ап'янення і не перавышайце хуткасць, і асабліва нічога, што будзе азначаць, што ў вас калі-небудзь знялі адбіткі пальцаў. Не звязвайцеся з сям'ёй, сябрамі, ні з кім-небудзь са старых часоў. Зменіце ўсе свае старыя звычкі і інтарэсы. Апранайцеся па-рознаму. Навучыцеся думаць па-іншаму. У былыя часы вы любілі збіраць фарфоравыя статуэткі, так? Хадзілі на аўкцыёны? Падпісаліся на часопісы? Забудзьцеся пра ўсё гэта зараз. Пераключыцеся на шыццё, гатаванне, што заўгодна. Гэта добра, каб даць людзям скрынку, каб паставіць вас у нестэрэатып, іншымі словамі, каб іх розумы запоўнілі прабелы ў вашай новай ідэнтычнасці. Перш за ўсё, не вяртайцеся назад, нават калі вы даведаецеся, што вашы маці паміраюць. Спачатку пракансультуйцеся з намі. Гэта можа быць пастка. Калі вы зробіце адну памылку або праігнаруеце тое, што мы вам казалі, яны знойдуць вас і заб'юць. Вы атрымалі новы ID; яго даволі надзейны; вы ўсё зробіце добра. Вы будзеце самотныя, але многія людзі пачынаюць спачатку. Толькі будзьце асцярожныя. Сачыце за тым, што вы кажаце людзям. Але ты будзеш у парадку. У Аўстраліі шмат новазеландцаў, так што вы не будзеце занадта вылучацца. Тым часам мы зробім усё магчымае, каб вы засталіся жывымі з нашага краю.
  
  Вось што яны ёй сказалі. Яна не прыкладала асаблівых намаганняў. Здавалася, асаблівага сэнсу не было, бо сітуацыя пачала раскручвацца яшчэ да таго, як самалёт, які павінен быў вывезці яе з краіны, адляцеў ад зямлі.
  
  Васямнаццаць месяцаў таму Шэд была ў зале вылету аэрапорта Крайстчэрч, дзе сядзела разам з дэтэктывам, якому было даручана суправаджаць яе праз ваду ў новае жыццё, калі двое мужчын з яе старога жыцця ўвайшлі ў вальс і селі побач. Дэтэктыў напружыўся. Ён ведаў, хто яны такія, добра.
  
  Цудоўна, сказаў Шэд. Яны мяне ўжо знайшлі.
  
  Пачакай тут.
  
  Яна глядзела, як ён падышоў да стала і паказаў сваю службовую картку. Некаторы час гэта выглядала як забарона, але потым супрацоўнік браніравання спахмурнеў ад таго, што сказаў паліцэйскі, націснуў некалькі клавіш і ўтаропіўся на экран.
  
  Тым часам адзін з мужчын заўважыў яе. Ён штурхнуў другога, прашаптаў яму на вуха, і цяпер абодва ўпарта глядзелі на яе праз змрочны зялёны дыван. У іх тварах яна бачыла нянавісць і голад. Адзін з іх паказаў пантаміму таго, што яе чакала, калі яны яе злавілі: куля ў галаву, лязо, якое разразае трахею. Яна пацягнула сумку на калені, паднялася на ногі.
  
  Рука сціснула яе плячо. Паліцыянт настойліва сказаў: Клара, хадзі са мной.
  
  Яна адцягнулася. Вы, напэўна, жартуеце. Я злуюся.
  
  Не. Калі вы выйдзеце адсюль, яны будуць сачыць за вамі, і вы будзеце мёртвым мясам.
  
  Яны ўжо высачылі мяне, сказала яна. Добрыя вы людзі. Паглядзіце на іх, якія сядзяць там, вялікія, як жыццё.
  
  Супадзенне, сказаў паліцэйскі, прымусіўшы яе пайсці з ім.
  
  Так, вядома.
  
  Я праверыў. Яны абодва выходзяць у Оклендзе.
  
  Але яны будуць ведаць, што я еду ў Аўстралію, сказала яна. Яны прыйдуць шукаць.
  
  Аўстралія - вялікае месца.
  
  Недастаткова вялікі.
  
  Слухай, як яны ведаюць, ты едзеш у Еўропу.
  
  Яна азірнулася. Адзін з двух мужчын цяпер стаяў і назіраў за ёй. Яна ўбачыла, як ён пастукаў па скроні, усміхнуўся і акуратным жэстам запясця адкрыў мабільны тэлефон. Ён быў шыкоўна апрануты, як і ўсе яны з таго кутка яе жыцця: кашуля, зашпіленая да шыі, без гальштука, дарагі шырокі касцюм, дарагія італьянскія лоферы, намасленыя валасы, зачасаныя на галаве.
  
  Ён некаму тэлефануе, сказала яна.
  
  Хай яму.
  
  Куды ты мяне вязеш?
  
  Мы зарэзервавалі для вас месца ў іншай авіякампаніі. Ён адпраўляецца праз пятнаццаць хвілін.
  
  Шэсць трыццаць, ранні вечар, абедзенны рэйс, месца ў першым класе. Клара з'ела біфштэкс і салату, далоні нож і відэлец. Іх было няшмат, але, прынамсі, у першым класе яны былі з нержавеючай сталі, і яны давалі б ёй перавагу, калі б ёй гэта было патрэбна, такі хлеў, на які прывыкла спадзявацца ў яе кароткім жыцці.
  
  Гэта было васемнаццаць месяцаў таму. У яе было новае жыццё ў ціхім кутку паўднёва-ўсходняй Аўстраліі, недалёка ад мора на паўвостраве, дзе нічога асаблівага не адбывалася. Мясцовыя жыхары прынялі яе. У яе былі адказы на іх пытанні, але іх было не надта шмат. Яе бліжэйшы сусед на Куотэрхорс-Лэйн знаходзіўся за паўкіламетра адсюль, на другім баку пагорка, іх раздзяляў вінаграднік і вінакурня. Калі б яна паднялася на вяршыню ўзгорка, яна магла б убачыць заліў Вестэрнпорт з востравам Філіп справа. Яна жыла на грунтавай дарозе, па якой ехаў толькі мясцовы транспарт і паўтузіна дадатковых машын да маленькага вінаробнага завода ў дні, калі ён быў адкрыты, у першую нядзелю месяца. Яе ніхто не ведаў. Ніхто асабліва не клапаціўся.
  
  Дык як яе знайшлі? Агонь быў сігналам? І навошта наогул сігнал? Чаму б проста не ўварвацца і не дабіць яе? Хіба што яны хацелі спачатку навеяць яе, месца псіхічнай жорсткасці. Яе рукі дрыжалі. Божа, цяпер яна магла б выпіць кока-колы, усяго пара радкоў, дастаткова, каб аслабіць ціск у галаве. Яна глядзела на свае пальцы, на неапрацаваныя пазногці. Яна сціснула левай рукой правае запясце і набрала нумар паліцэйскага ўчастка Ватэрлоо. Над ёю потолочный вентылятар калыхаў паветра. Божа, было горача; 35 і яшчэ нават не Каляды.
  
  * * * *
  
  Дэні Холсінгер, круцячыся на пасажырскім сядзенні, гледзячы назад уздоўж Куортэрхорс-Лэйн, сказаў: «Гарыць добра».
  
  Бойд Джолік намацаў у рыхлай зямлі заднюю частку рыбінага хваста. Дзіцятка, прыйдзі і запалі мой агонь, — праспяваў ён.
  
  Дэні выдаў свой высокі, ашаламляльны, плаксівы смех. Ён не мог дапамагчы. Ён глытнуў з бляшанкі гарэлкі і апельсіна, потым напружыўся. Ёсць адзін, Джол.
  
  Ёліч рэзка затармазіў, каб адчуць страту счаплення з дарогай, а потым паскорыўся. Паштовая скрыня ля вінакурні была пераробленай малочнай бляшанкай, цалкам металічнай, у якую не варта было кідаць запалку. Не так, як тая драўляная праца па дарозе.
  
  Дайшлі да скрыжавання. Налева ці направа, стары сын?
  
  Дэні задумаўся. Злева, у вас ёсць пара фруктовых садоў, пара конных коней. Так, у вас ёсць яшчэ адна вінакурня, птушкагадоўля, нейкі хлопец робіць гаршкі і збаны, і вось, давайце паглядзім, жанчына займаецца натуральным лячэннем, некалькі багатых дзікаў, месца адпачынку, потым у вас ёсць Ватэрлоо і паліцыянты. Ён зноў захіхікаў. Яго звычайнай працай быў кіроўца грузавіка па перапрацоўцы смецця ў графстве Шырс, і ён ведаў праселкі як свае пяць пальцаў.
  
  Налева, вырашыў Ёліч. Правільна, гучыць занадта шматлюдна.
  
  Ён падставіў нагу і, мудрагелістым чынам папрацаваўшы з тормазам і колам, дазволіў юту развярнуцца па поўным крузе пасярэдзіне скрыжавання, а потым накіраваўся налева, далей ад Ватэрлоо.
  
  Першая паштовая скрыня ўяўляла сабой яшчэ адзін цвёрды бідон, а два наступныя былі драўлянымі. Першы не прымаў, не хапала паветра ці яшчэ што, а другі падняўся як папера. Іскры кідаліся ў неба, перасыпаліся па той бок агароджы. Неўзабаве яны самі распалілі прыгожы травяны вогнішча.
  
  Куды цяпер, Джол?
  
  Ёлік міргнуў, прачнуўшыся. Ён зразумеў, што яго рот адкрыты, усе яго нервовыя канчаткі ажыўлены ў танцы полымя.
  
  Джол? Дэні тузануў яго. Прыяцель, час выгнаць яго адсюль.
  
  Яны залезлі назад у утэю, рэзка панесліся ўніз па дарозе, якраз у той момант, калі святло паходняў рэзка рушыла па жвіровай дарозе ад дома, схаванага за шэрагам кіпарысаў.
  
  Сябра, куды?
  
  Іншы бок паўвострава, вырашыў Ёліч. Ну далей адсюль. Новая тэрыторыя.
  
  Дэні адкінуўся на сядзенні. Гэта быў эйс, на выхадзе са сваім таварышам, трохі пашкоджанага ноччу, але гэта ўсё. Ён не мог сказаць тое ж самае пра Ёліча. Сволач быў вельмі шчаслівы. Магчыма, гэта адбылося ад таго, што я быў добраахвотным пажарным у пажарнай інспекцыі краіны.
  
  Паўвостраў быў зманлівы. Былі такія месцы, як Чырвоная Горка і Галоўны хрыбет, дзе зямля складалася з хвалі за хваляй глыбокіх яраў, зморшчын і выгібаў вышыні. Пазней, у новым годзе, вінаградныя лазы на схілах пагоркаў будуць ахутаны тонкай птушынай сеткай, як доўгія, спячыя белыя смаўжы ўначы. Ёліч адвёз іх да пакручастай дарогі над залівам. Раптам хвоі праглынулі месячнае святло, фары прасвідраваліся ў цякучай цемры, калі яны з грукатам панесліся ўніз па ўзгорку да прыбярэжнай шашы.
  
  На кальцавой развязцы ўглыб Морнінгтана яны павярнулі направа, у раён невялікіх ферм, потым зноў направа, на іншую сістэму дарог.
  
  Праверце гэта.
  
  Вялікая драўляная паштовая скрыня, усталяваная на S-вобразным выгібе зварнога ланцужка, лічба 9 на ёй у святлоадбівальнай эмалі. Ёліч запаволіў ход. Глянцавая чорная фарба; невялікія латуневыя завесы; налепка, якая прадугледжвае адсутнасць рэкламных матэрыялаў.
  
  Блін А, сказаў Дэні.
  
  Яны выбраліся, пастаялі крыху ў бязветранай дарожцы, прыслухаліся. Толькі цікае рухавік. Ноч была доўгай і вельмі спякотнай, і Дэні пачаў задавацца пытаннем, чаму ён апынуўся тут з гэтым вар'ятам ублюдкам, а не падсунуў адзін да Меган Стокс, у яе ложак ці сярод дрэў унізе на пляжы, кінуўшыся ў мора, каб астыць пасля. Ну, ён ведаў: яна была раззлаваная на яго, таму што ён забыўся пра яе дзень нараджэння, і ёй трэба было шмат ласункаў і падарункаў. Прыяцель, давай збяром усё, спынімся.
  
  Гэта заўсёды заставала цябе непадрыхтаваным, як Джолік мог выбухнуць, калі выбух было правільным словам для кулака, які збіраў камяк футболкі, душыў цябе, і твар, які шыпеў у тваім, так блізка, што цябе пырскалі пляўкой.
  
  Ты ж не злякаешся з мяне, так?
  
  Дэні адкашляўся: проста, раніцай у мяне праца. Пачатак у пяць. Мне патрэбен сон.
  
  «Мача слабая», — сказаў Ёлік, трасучы яго. Дэні быў маленькі, скура і косці, і адчуў, што падымаецца на кончыкі сваіх бегункоў, калі Ёлік рассеяна падняў яго за футболку ў пучкі. Ёліч быў пабудаваны як бетонны слуп электраперадач, тонкі і цвёрды. Ён быў апрануты ў запэцканыя тлушчам джынсы, якія выглядалі так, быццам яны застануцца без старонняй дапамогі, калі б ён з іх выйшаў, чырвона-чорную кашулю ў клетку на сіняй майцы і прамасленыя боты. Татуіроўкі ўверх і ўніз на руках і касцяны чэрап пад стрыжанымі валасамі. Дэні круціўся побач з Джолікам яшчэ з пачатковай школы, таму Меган увесь час лічылася з адабрэннем вялікай пізды.
  
  Прыяцель, я не магу дыхаць.
  
  Ёліч адпусціў яго. Пікер.
  
  Дэні пацёр шыю. Гіс запалкі. Зраблю гэта.
  
  Ён адкрыў маленькую засланку на пярэдняй частцы паштовай скрыні, набіў яе прасякнутымі бензінам папяровымі ручнікамі, кінуў запалку і адступіў. Засланка хіснулася ўніз, заглушаючы полымя. Яны чакалі. Дэні зноў падняў створку. Унутраная частка скрыні была абгарэла, месцамі ўсё яшчэ свяцілася чырвоным, але не гарэла. Нахіліўся, дзьмухнуў. Божа, які смурод, лак, сродак для абароны дрэва, што заўгодна.
  
  Давай, сказаў Ёлік. Лепш адвядзі цябе дадому да мамы.
  
  Домам была новая сядзіба на ўскраіне Ватэрлоо, дамы ціснуліся адзін да аднаго, але глядзелі ва ўсе бакі, таму што яны размяшчаліся на вар'яцка звілістых судах і праспектах, а не на прамой дарозе. Дэні глядзеў, як Джолік сыходзіў, юта грукатала, каб абудзіць мёртвых, стоп-сігналы ўспыхвалі на паваротах. Закурыў. Ён яшчэ не хацеў заходзіць, чуў, як маці крычыць на яго.
  
  Дэні прыкусіў ніжнюю губу. Апошняе, што сказаў Ёліч, гэта тое, што яму патрэбна дапамога ў чарговым узломе недзе пасля Каляд. Я чакаю паведамлення, калі ўладальнікі ад'едуць, сказаў ён. Дэні засмяяўся без гумару. Чаму Ёліч павінен клапаціцца пра тое, адсутнічалі гаспадары ці не? Яго ідэя ўзлому заключалася ў тым, каб разбіць дзверы і збіць жыхароў, перш чым звязаць іх і буяніць па хаце. Крадзеж з узломам пры абцяжарваючых абставінах, зусім не весела, калі вас нагнаў закон. Дэні быў з ім на двух такіх працах. Зусім не весела, але ён не мог выкруціцца, не без таго, каб вытрымаць шмат агрэсіі.
  
  Ён шпурнуў цыгарэту ў цемру. Яго ўласны стыль быў больш навуковым. Пасля заканчэння працы ён пару дзён абышоў вуліцу, каб адчуць наваколле. Ёсць сабакі? Ёсць суседзі? Якія-небудзь газоны трэба скасіць, пошту ў скрыні, газеты не сабраны? Потым, нацэліўшыся на дом, абыходзіў яго, аглядаючы вокны на прадмет сігналізацыі. У гэтым ён быў добры. Выкарыстоўваючы галаву. Ён не скраў нічога буйнога, не большага за камеру, скажам. Кольцы, наяўныя грошы, гадзіннікі, брошкі, крэдытныя карты, кампакт-дыскі. Усё, што магло б змясціцца ў яго заплечніку, прыгожая мяккая скураная рэч з нейкім замежным імем, выбітым на чорнай скуры. Ён падняў яго з дома на ўскраіне Франкстана некалькі дзён таму. Амаль новы, выдатны пах да яго. Ён перадасць яго Меган у наступны раз, калі ўбачыцца з ёй, скажа ёй, што шкадуе, што забыўся на яе дзень нараджэння.
  
  * * * *
  
  Гадзіна ночы. Бар зачыняўся, і Джон Танкард няўдала пракаціўся з той медсястрой, таму ён падумаў, што лепш паехаць дадому.
  
  Ён балбатаў з ёй нядрэнна, прыкладна на сем балаў, і пачаў з таго, што купіў ёй шклянку рыслінга і назваў сваё імя Джон, Джон Танкард, але мае таварышы клічуць мяне Танк. Шэд агледзела яго з ног да ног і сказала: «Таксама такі складзены», — потым яе рука паднялася да рота, і яе твар пачырванеў. Прабачце, я не меў на ўвазе, што вы тоўстыя ці нешта падобнае, я меў на ўвазе, што вы моцныя, ведаеце, вы падтрымліваеце форму і гэтак далей. Яна выйшла з другога боку прабачэнняў, крыху задыхаючыся, усміхаючыся і з палёгкай ператварыўшы магчымую абразу ў камплімент, ён ласкава ўсміхнуўся ёй, яны ўладкаваліся локаць да локця на барнай стойцы і пачалі размаўляць.
  
  Але вось настаў момант. Ён заўсёды быў побач, лунаў над усім, што ён рабіў, калі быў вольны ад службы:
  
  чым ты займаешся
  
  Ён рэзка сказаў: я міліцыянт, медзь.
  
  У яе вачах адразу з'явіліся насцярожанасць і адступленне. Магчымасць, страчаная або праваленая, як сотні за гэтыя гады. Хацеў бы ён хаця б аднойчы ўбачыць на чыім-то твары адабрэнне, цікаўнасць, цікаўнасць, калі ён скажа ім, што ён медзь.
  
  Быў час, калі ён лічыў усю лухту, што ён быў там, каб абараняць і служыць. Цяпер ён убачыў, што мы супраць іх, міліцыя супраць насельніцтва. Грамадства ўсё роўна было ў чымсьці вінаватым, калі капнуць дастаткова глыбока. І ці заслужылі яны яго абарону? Яны крычалі аб жорсткасці паліцыі кожны раз, калі ён праводзіў законнае затрыманне. На вечарынах яны камічна сціскаліся і казалі: «Не страляйце ў мяне, не страляйце ў мяне». У яго былі чатыры зламысныя грамадзянскія пазовы ад людзей, якіх ён арыштаваў.
  
  З гадамі цвёрдасць расла. Ён быў больш падазроны, чым раней. Праца цяпер была больш жорсткай. Вы бачылі нейкія пачварныя рэчы, напрыклад, мёртвых людзей, шпрыцы, спід або допінг на кухонных сталах на вачах у маленькіх дзяцей. Танкард быў поўны расчаравання. Рэцыдывісты назаўсёды вызваляліся ад падпіскі. Сяржант ван Альфен спрабаваў прасвідраваць гэта ў яго, не ўспрымайце працу асабіста. Ваша адказнасць - проста прадставіць справу. Вы не вінаватыя, калі нейкі кідок атрымаўся, таму што ў яго ёсць добры адвакат, або слабы суддзя, або добрая рыдальная гісторыя, але гэта было не так проста.
  
  Ён больш не быў упэўнены, што было правільна, а што няправільна, і яго гэта не цікавіла. У свой час ён бачыў даволі пагнутых мядзякоў і некалькі прыстойных забойцаў, гвалтаўнікоў і злодзеяў. Большасьць людзей у той ці іншай форме былі на ўзбраеньні. Тут ківок і ласка, там падміргванне і пліта халоднага піва ці паўтысяча ў канверце. Нахуй іх усіх.
  
  І ён цяпер увесь час адчуваў сябе стомленым, абарваным ад бяссонніцы. Ён занадта шмат еў і піў. Спiна балела так, што ён нi ў якiм крэсле не мог уладкавацца, а доўгае сядзенне ў дывiзiйным фургоне цi ў машыне было сапраўдным пеклам. Унутранасць яго шчок была сырой ад месца, дзе ён іх жаваў. Напружанне. Можна падумаць, пасля ўсяго гэтага часу, што ён ніколі не дазволіць гэтай працы да сябе. Але гэта атрымалася. Ён быў здзіўлены крыўдай, якую ўсё яшчэ адчуваў пасля таго, як яго імя з'явілася ў мясцовай газеце. Міліцэйскі пераслед. Што за фігня. А цяпер нехта засыпаў горад улёткамі, называючы яго фашысцкім штурмавіком. Занадта бязглузда, каб сказаць яму гэта ў твар.
  
  У машыне ў яго быў сканер. Ён уключыў яго. Нехта падпальваў паштовыя скрыні. Для яго гэта прыкладна падсумавала жыццё.
  
  * * * *
  
  Сяржант Кіс ван Альфен, які быў попельна вільготным ад дапамогі падраздзяленню CFA Ватэрлоо ў тушэнні пажару ў жаночай сасне, быў узрушаны. Ён ніколі не бачыў нікога так засмучанага. Спачатку было цяжка прымусіць яе выйсці на вуліцу і пагаварыць з ім, а цяпер яна ўсё яшчэ не магла вымавіць слова. Яна глытала, відавочна ў жаху. Ён стаяў з ёй на верандзе, жадаючы сказаць: «Гэта толькі вандалы, толькі твая паштовая скрыня», але яе страх быў настолькі моцным, што ён абняў яе рукой, паляпаў па спіне і сказаў: «Цішэй, цішэй, чымсьці карысталася яго маці». сказаць.
  
  Ён адчуваў сябе няёмка. Ён не быў добры ў такіх рэчах.
  
  Потым выкруцілася, як бы хацела наблізіцца да яго, і схапіла яго за свабодную руку. Ён закрычаў. Неяк згарэў. Тыльны бок запясця.
  
  Жанчына працверазела. з вамі ўсё добра?
  
  Згарэў.
  
  Яна рассеяна паглядзела на адчыненыя дзверы ззаду. Я мог бы апрануць яго для вас.
  
  Усё будзе добра.
  
  За ім разварочваўся грузавік CFA. З гукам сірэны ён знік. У паветры пахла сырасцю і дымам. Дах яго паліцэйскай машыны мокра пабліскваў, і было дастаткова месячнага святла, каб ён убачыў, як з абгарэлай паштовай скрыні падымаецца дым.
  
  Ён уздыхнуў, вывудзіў сшытак. Вы што-небудзь бачылі? Чуеш што-небудзь?
  
  няма
  
  Імя?
  
  Клара падыдзе.
  
  Ён паціснуў плячыма, адзначыў назву і адклаў кнігу. Новазеландскі акцэнт. Ён павярнуўся, каб пайсці. Я зраблю справаздачу і пагляджу, што адна з нашых патрульных машын прыязджае сюды кожны вечар на працягу наступных тыдняў ці двух.
  
  У яе зноў здарыўся прыступ істэрыкі. Ты не ідзеш? Ты не пакідаеш мяне?
  
  Міс, пажары патушылі, напэўна, дзеці, яны не вернуцца. Я больш нічога не магу тут зрабіць. Вы хочаце, каб я звязаўся з кім-небудзь за вас? Сусед? Сям'я? Сябры?
  
  Ён убачыў, як яна зачынілася, нібы падазравала яго. Кім яна была? Што яе ела?
  
  Чаму вы хочаце звязацца з кімсьці? Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?
  
  Збянтэжаны змяненнем яе настрою, ён адказаў: «Ну, хто-небудзь, хто мог бы застацца з табой, прыглядаць за табой». Сям'я, магчыма.
  
  Яна адвярнулася ад яго. Усе яны ў Дарвіне.
  
  Дарвін? З вашага акцэнту я сказаў Новая Зеландыя.
  
  Яна кінула на яго позірк. Даўным-даўно.
  
  Ён ёй не паверыў, але не націскаў. Сусед?
  
  Не ведаю іх. Да таго ж позна. Вы не можаце застацца крыху? Я мог бы накласці павязку на тваю абпаленую руку.
  
  Я на службе, міс.
  
  Клара.
  
  Клара. Я на службе. Зайду заўтра, каля абеду.
  
  Ён адчуваў пах вільготнага попелу і дыму і бачыў у месячным святле шкілет сасны ў канцы яе пад'язной дарогі. Ён адчыніў дзверы паліцэйскай машыны, і яна адразу ж залямантавала: «Яны выйшлі за мной».
  
  Хто такія? чаму?
  
  Я не ведаю чаму. Яны ёсць, вось і ўсё. Гэта сігнал.
  
  Сігнал.
  
  Яны кажуць: мы вярнуліся, і ў наступны раз вас чакаюць.
  
  Ён зачыніў дзверы і вярнуўся да яе. Клара, гэта былі дзеці.
  
  Я так не думаю.
  
  Гэта было на маім радыё. Па меншай меры тузін паштовых скрынь спалены адсюль да Морнінгтана. Ніякага ўзору, проста любая старая паштовая скрыня дзесьці на дарозе. Ты адзін з многіх.
  
  Яна абняла сябе рукамі. Ты ўпэўнены? Вы не спрабуеце прымусіць мяне адчуваць сябе лепш?
  
  Я клянуся.
  
  Яна засмяялася, распусцілася і ўтаропілася ў паўцемры на цьмяную форму сваіх рук. Паглядзі на мяне. Не магу сябе кантраляваць, дрыжу як ліст.
  
  Вам трэба моцна выпіць.
  
  Я скажу. Скотч, гарэлка. Вы хочаце адзін?
  
  Я на службе, Клара.
  
  Яна падышла бліжэй. як цябе завуць
  
  Ён няёмка сказаў, Кіс. Кіс ван Альфен. Гэта галандскі, першапачаткова. Нас некалькі ў войску.
  
  Кіс. Мне гэта падабаецца. Яна ўсміхнулася. Справядлівасць ніколі не спачывае з Кісам у вашай справе.
  
  Мяне звычайна клічуць Ван.
  
  Што вы аддаеце перавагу?
  
  У сіле імя застаецца. Я прывык да Вана. Жонка называла мяне Альфам або Альфі, неяк прыніжана.
  
  Клара коратка дакранулася да яго грудзей. Не вельмі прыемна з яе боку.
  
  Не вельмі прыгожа, не. Усё ж такі старая гісторыя цяпер.
  
  Толькі адзін напой. Ці хаця б пасядзі са мной, пакуль я не перастану дрыжаць.
  
  Ён заўважыў, што пацяплеў да яе, адчуў, што хтосьці хоча дакрануцца да яго, што ён камусьці патрэбны. Прыйдзецца патэлефанаваць і сказаць ім, што я ўсё яшчэ тут.
  
  «Скажы ім, што шукаеш падказкі», — з дрыготкім гумарам сказала Клара.
  
  * * * *
  
  чатыры
  
  
  
  нават я і ўжо трохі цяпла на сонцы. Дажджы са слабымі зменамі прагназуюцца ў канцы тыдня. Элен Дэстры высунула галаву за дзверы пакоя сваёй дачкі. Ларэйн ляжала на спіне і спала, відаць, спакойная, але, як звычайна, верхняя прасціна была зблытана вакол яе стройных ног, а яе валасы былі распушчаны веерам на падушцы і на шчацэ. Шэд неспакойна спала з самага маленства. Потым Элен вярнулася на кухню і пацалавала мужа, ненадоўга абняўшы яго за шыю, пакуль ён чытаў газету за кухонным сталом. Яна спынілася на выхадзе, стоячы каля дзвярэй, якія адчыняліся на навес. Не, Алан не глядзеў уверх, нічога не абяцала ёй добрага дня.
  
  Яна праносіла машыну міма дачных дамоў і халуп, зніжаючы хуткасць на ляжачых паліцэйскіх. Яна жыла ў Пензэнс-Біч, на некаторай адлегласці ад Ватэрлоо на поўдзень ад узбярэжжа (бо вы жылі не там, дзе працавалі, не калі б вы былі меднікам). На шляху да скрыжавання з галоўнай дарогай яна пачала падмятаць некаторыя бакавыя вуліцы пасёлка. За мінулы год у Пензанс-Біч колькасць крадзяжоў павялічылася на 18 працэнтаў.
  
  Пензанс. Што азначала прыстаўка ручка? Пензанс, Пенроуз, Пенхалігон, Пенрыт, Пенлі, Пенбанк, Пенфолд, Пенгілі. Гарадок . . . магчыма?
  
  Потым яна ўбачыла новага канстэбля ў форме, як яе звалі, Пэм Мэрфі, якая чакала на аўтобусным прыпынку з дошкай для серфінгу.
  
  Элен спыніла машыну, завяла акно. Раніца.
  
  Маладая жанчына напружылася, вочы насцярожана бегалі налева і направа, перш чым спыніцца на самой машыне. Паліцэйскія інстынкты, падумала Элен.
  
  Сяржант Дэстры. Не пазнаў цябе.
  
  Выхадны?
  
  Раніца выхадная. Im зноў у другой палове дня.
  
  Сёрфінг. Табе пашанцавала, сказала Элен. дзе?
  
  Пэм Мэрфі паказала далей на поўдзень. Майерс-Пойнт.
  
  Нейкі момант яны глядзелі адзін на аднаго. Элен спытала: "Як вы знаходзіце рэчы?" Размясціўся?
  
  Так, дзякуй.
  
  Элен рызыкнула. Што наконт Джона Танкарда? Ці сяржант ван Альфен?
  
  Яна ўбачыла насцярожанасць у вачах Мэрфі. Каму можна даверыць гэтую працу? Я б не ведаў, сяржант.
  
  Вы б не? Элен яшчэ крыху высунула галаву. Гэта не для запісу.
  
  Не для запісу?
  
  так.
  
  Маладзейшая жанчына адвяла позірк. Яны робяць рэчы па-рознаму.
  
  Як як?
  
  Яна адмахнулася. Яны атрымліваюць падтрымку людзей. Крычаць. Дзіўная імклівая кліпса над вухам. Цягнуць старых людзей і правяраць іх на дыханне, людзей, якія ніколі ў жыцці не пілі. Заўсёды падпільноўвае людзей, якія перавышаюць хуткасць. Толькі дзеля таго, каб павялічыць колькасць арыштаваных. Кажуць, я занадта мяккі. Не выступае.
  
  Элен задумалася над гэтым і ўздыхнула. Я CIB, а не форма. Я мала што магу зрабіць.
  
  Гэта ўсё, сяржант?
  
  Табе трэба купіць сабе машыну, сказала Элен. Гэты аўтобус? Бог.
  
  Яна ўбачыла, як маладая жанчына наблізілася і адвяла позірк. Які нерв яна закранула? Ну, не буду я цябе трымаць.
  
  Добрага вам дня, сяржант.
  
  Элен Дэстры абышла ваенна-марскую базу і накіравалася да Ватэрлоо. Мэрфі здаваўся самотным. Яна зноў паспрабавала ўявіць сабе жыццё канстэбля ў форме, якая працуе з парай бандытаў, такіх як ван Альфен і Танкард. Я магла б прапанаваць браць яе на працу па раніцах, падумала яна. Зноў жа, гэта толькі ўскладніла б справу.
  
  Яна прыпаркавала сваю машыну ля пастарунку. Было сем пятнаццаць, звычайны час яе прыбыцця з 8 раніцы. Яна расцягнула заломы са спіны. Наверсе была спартыўная зала. Час ад часу ёй было б карысна выкарыстоўваць яго.
  
  Чалавек з кандыцыянерам спыніўся каля будынку суда па суседстве, яго джып быў набіты кузавам з багажнікам на даху з драбінамі і ПВХ-трубамі. Элен адзначыла імя, Рыс Хартнет, намаляванае збоку, і на хвіліну паглядзела, як Хартнет выйшаў. Апошнім часам яна часта гэтым займалася, назіраючы за мужчынамі, за тым, як яны рухаюцца.
  
  Ён злавіў яе на гэтым і падміргнуў праз праезд, які аддзяляў будынак суда ад пастарунка. Яшчэ адзін гарачы.
  
  Яшчэ нават не студзень, пагадзілася яна.
  
  Яна глядзела, як ён адчыніў заднія дзверы свайго фургона. Тыпова, адзначыла яна. Будынак суда выкарыстоўваецца адзін-два разы на тыдзень і ў ім усталяваны кандыцыянер. Я быў у паліцэйскім участку і выходзіў з яго дваццаць чатыры гадзіны ў суткі і нават не мог рэквізаваць фаната.
  
  Ён адступіў, пачаў аглядаць вокны суда. Ён страціў да яе цікавасць.
  
  Ну, да сустрэчы. Без сумневу, вы будзеце побач некалькі дзён.
  
  Пару тыдняў, як мінімум.
  
  Яна раптоўна сказала: "Магчыма, вы маглі б даць мне прапанову для кандыцыянавання майго дома".
  
  Гэта прыцягнула яго ўвагу. Ён мог ігнараваць яе, але не мець магчымасці зарабіць яшчэ адзін-два даляра. дзе ты жывеш
  
  Пляж Пензанс.
  
  Я мог бы заскочыць калі-небудзь. Ёсць карта?
  
  Яна закрыла шчыліну паміж імі, пераступаючы праз пафарбаваныя ў белы колер камяні і хмызнякі, каб дабрацца да яго. Па зямлі былі раскіданыя лісточкі і струкі ад квітнеючых камедняў. Яна адчула, як у паветры ляцела летняя спёка, пах камедый і расол блізкага мора. Яна прапанавала сваю картку. Ён быў вельмі грацыёзны, рухі далікатныя, голас мяккі, а ўсмешка была сапраўды чароўнай, таму не дзіўна, што ўсе яе пачуцці былі насцярожаныя.
  
  Ён выглядаў уражаным. Сяржант. Дзе ваша форма?
  
  Я дэтэктыў.
  
  Без жартаў.
  
  Бос дэтэктываў.
  
  Ён падняў да яе далонь. Ведаеце, як бывае, бачыце паліцэйскага і адразу адчуваеце сябе вінаватым у чымсьці.
  
  Я з плоці і крыві, каб даць яму над чым паразважаць, сказала яна, потым стукнула па картцы ў яго руцэ. Я маю на ўвазе цытату. Патэлефануй мне.
  
  Будзе рабіць.
  
  Яна ўвайшла ў станцыю і неадкладна накіравалася ў аддзяленне ўніформы для пратаколаў аб злачынствах папярэдніх начэй. Дзясятак паштовых скрынь падпалены, дзве распалілі невялікі агонь. Тут лета, падумала яна. Яна гартала справаздачы. Тры крадзяжы. Ля караваннага парку рэзнуў намёт. Напад. Тры пабныя бойкі. Крадзеж аўтамабіля.
  
  Потым яна ўвайшла ў сетку, Цэнтральнае бюро ўводу даных, агульнадзяржаўную базу дадзеных, у якой запісваліся падрабязнасці злачынстваў, хто паведаміў пра іх, імёны ахвяр, хто прысутнічаў і гэтак далей.
  
  У дзверы пастукалі, і ўвайшоў начальнік станцыі Кэлак. Як звычайна, ён паставіўся да яе з агідай: у рэшце рэшт, яна была ў цывільным і жанчына. Вы пакінулі мне цыдулку з просьбай даць вам яшчэ паўтузіна уніформы для таго, каб хадзіць па дамах на шашы.
  
  Гэта дакладна.
  
  Гэта не ўключана, Элен. Бюджэт гэтага не пакрые.
  
  Сэр, былі расцягнуты ў CIB.
  
  Не мая праблема, сказаў Кэлак.
  
  Кэлак быў старэйшым сяржантам, сярэдніх гадоў і выглядаў камфортна з яго формай і званнем. Я магу расцягнуць гэта на дзве формы.
  
  Дзякуй.
  
  Келок выйшаў з пакоя. Элен выйшла з сістэмы і накіравалася да лесвіцы, своечасова пачуўшы, як Кэлак спрачаўся з Кісам ван Альфенам аб патрабаванні звышурочнай працы. Трэба было толькі ўзяць ад яе заяву. Вы не можаце апраўдаць прэтэнзію на тры гадзіны вышэй звычайнай нагрузкі мінулай ноччу. Ван Альфен, адзначыла яна, выглядаў знясіленым, быццам уся яго фанабэрыстасць была знішчана доўгай ноччу, і на адной руцэ ён насіў павязку. — Ад цябе пахне дымам, Ван, — сказаў Келак. Ідзі і прымі душ.
  
  Элен паднялася па лесвіцы на першы паверх. Яна зірнула на паркоўку. Чаліса яшчэ не было.
  
  * * * *
  
  Чаліс прачнуўся ў сем і ляжаў, слухаючы размову паміж кукабарамі ў запаведніку насупраць яго дома. Гэта гучала як спрэчка: раптоўныя выбухі лаянкі, якія пераходзілі ў прамармытаныя крыўдныя пачуцці. Потым ён успомніў мінулую ноч, і тэлефонны званок Анджэлас, і тое, што суперінтэндант Маккуоры прыязджаў у Ватэрлоо дзесьці ўдзень, каб абмеркаваць наступствы ліста забойцам.
  
  Яго настрой не палепшыўся, калі ён адкрыў сваю паштовую скрыню, каб прынесці эпоху , і выявіў, што нехта спрабаваў спаліць яе ўначы.
  
  Знешні выгляд быў цэлы, унутраны абгарэлы, але прыдатны да эксплуатацыі. Апора рабіцы S-вобразнага выгібу была зачарненая. Чаліс выцер пальцы і панура глядзеў на скрынку. Ён добра жыў удалечыні ад дарогі, але ўсё роўна спаў лёгка, так што было дзіўна, што ён нічога не чуў. З ім у жыцці здарылася дастаткова ўсяго, каб ён звярнуў увагу на гук аўтамабіля ўначы.
  
  Нейкі голас пазваніў, я бачу, што і цябе дасталі.
  
  Гэта быў яго сусед. Ён чакаў мяне, падумаў Чаліс. Вы таксама?
  
  Міні малочны бідон, сказаў сусед, але сволачы ўсё роўна кінулі ў яго падпаленую анучу. Місіс Гібс, за вуглом? Яна знайшла сваю скрынку ў кавалках на галоўнай дарозе.
  
  Я пагаваруся з мясцовай станцыяй, сказаў Чаліс. Паглядзіце, ці змогуць яны паслаць патруль на наступныя некалькі начэй.
  
  Ацаніў, — сказаў сусед, адыходзячы.
  
  Чаліс чытаў эпоху за тостамі і кавай. Серада, 20 снежня. Расцяжка ўверсе першай старонкі абвяшчала: Пяць гандлёвых дзён да Каляд. Газет больш не існуе, падумаў ён. Іх замянілі дакументы аб стылі жыцця.
  
  Ён замкнуў дом і палегчыў Трыумф па каляінах каля свайго пад'езда. Ён не чакаў Калядаў. Свет меркаваў, што Каляды павінны быць для яго самотнымі, і таму пастараўся пераканацца, што гэтага не будзе. Напоі ў доме Элен Дэстрыс раніцай. Абед з бацькамі і братамі і сёстрамі. Потым а шостай вечара, калі абед ледзь пераварваўся, ранняя вячэра з бацькамі Анжэлы. Былі ў яго сям'і тыя, хто не мог зразумець, чаму ён хоча бачыць сваіх свёкра, не мог зразумець, калі ён тлумачыў, што яны яму падабаюцца, а ім ён. Вы, вядома, не маеце намеру. . . ? Не, Чаліс не збіраўся аднаўляць сваё жыццё з Анжэлай, калі і калі яе адпусцяць. Тады чаму ты з ёй не развёўся? Дрэнна дабяруся да гэтага, сказаў ён ім.
  
  Ён паехаў далей. Каляды. Калі пашанцуе, хто-небудзь знойдзе цела і вызваліць яго з Каляд.
  
  Чаліс быў на дарозе, якая злучала са Старой шашой, калі ўбачыў іх, двух падлеткаў, якія неслі вуды, вёдры, сеткі і скрыні са снасцямі. Яго суседзі стронга-дамба браканьеры? Але плаціна фарэлі была ў адваротным накірунку. Магчыма, яны шукалі рыбу ў чужой плаціне, возеры або ручаі. Яны выглядалі вінаватымі, незалежна ад мэты, трымаючыся блізка пад прыдарожнымі гумамі і соснамі, не адварочваючы твараў, калі ён праходзіў міма. Чаліс у думках пстрыкнуў пальцамі. Саланчакі, так іх звалі. Яны былі стрыечнымі братамі.
  
  Ён дабраўся да Ватэрлоо ў восем пятнаццаць. Горад выглядаў росным і чыстым. Ён прыпаркаваў «Трыумф» у задняй частцы станцыі і падняўся па лесвіцы ў пакой для інцыдэнтаў.
  
  * * * *
  
  А дзесятай гадзіне на станцыю ўвайшла пажылая пара і сказала, што канстэбль Мэрфі загадаў нам зайсці.
  
  Яна сапраўды.
  
  Яна прыйшла мінулай ноччу. Яна тэлефануе нам кожны тыдзень.
  
  Партужны сяржант кіўнуў. Ва ўчастку быў улік пажылых грамадзян, старых адзінокіх мужчын і жанчын і сямейных пар, якія час ад часу правяраліся канстэблямі ў форме.
  
  І чаму канстэбль Мэрфі загадаў вам зайсці ў станцыю?
  
  Нас абрабавалі.
  
  Калі сяржант атрымаў падрабязнасці, ён адвёў іх у пакой для апытання, каб зрабіць заяву. Ён сказаў, што цяпер справа ў CIB. Неўзабаве хтосьці будзе з вамі.
  
  Чалавек, які ўвайшоў праз некалькі хвілін, быў высокім і вузкім, з выпуклымі вачыма і доўгімі касцістымі рукамі. Я дэтэктыў Скобі Сатан. Вас жанчына абрабавала? Вы можаце апісаць яе?
  
  Муж з дрэнна прычасанымі белымі валасамі і плямамі на кардыгане сказаў: «Яна была новай аўстралійкай».
  
  Жонка была вастрэйшай. Вы вялікі балаган. Яна нахілілася да Сатан. Ён меў на ўвазе, што яна выглядала трохі экзатычна. Смуглая скура, яркае адзенне, шмат залатых пярсцёнкаў, завушніц, бранзалетаў, ланцугоў на шыю. Але яна не была замежнай. Яна была аўстралійкай, мяркуючы па яе акцэнце.
  
  Колькі гадоў, скажаце вы?
  
  Цяжка сказаць. Сорак з лішнім?
  
  Вы сказалі, што яна ўвайшла і прапанавала асвяціць ваш дом.
  
  Старая сказала: спытай у яго, спытай у генія. Ён яе ўпусціў. Я быў у садзе.
  
  Сатан звярнуўся да старога, які сказаў: "Я не бачу шкоды". Яна сказала, што гэта прынясе фінансавую ўзнагароду. Гэта няпроста, быць на пенсіі.
  
  Шалёны. Трэснула ў галаве, сказала жонка.
  
  «Гэтая жанчына сказала мне, — упарта працягваў стары, — што ўсё, што яна благаславіць, павялічыцца нам на карысць. Яна сказала, што дом пракляты. Яна бачыла, як з яго выходзіць чорны дым, і яго трэба ачысціць.
  
  Яна прасіла ў вас аплаты?
  
  Ахвяраванне. Я даў ёй даляр.
  
  Вы вялікі балаган.
  
  Даляр, сказаў Сатан. На імгненне ён выглядаў раз'юшаным, быццам яго папрасілі зняць ката з дрэва. А потым што здарылася?
  
  Зазваніў тэлефон. Я быў каля ўваходных дзвярэй, але тэлефоны ўнізе ў калідоры, на кухні. Мяне не было ўсяго хвіліну.
  
  Яна была адна, гэтая жанчына?
  
  Меў ад яе дзіця. Не мог сказаць, хлопчык гэта ці дзяўчынка. Мілая штучка.
  
  Сатан кіўнула. Жанчына залучала людзей, як правіла, пажылых мужчын і жанчын, у той час як дзіця незаўважаным выслізгвала, каб шукаць кашалькі, гадзіннікі і ювелірныя вырабы. Або, пакуль акупанты ішлі прынесці дзіцяці што-небудзь паесці ці папіць, жанчына рабавала іх.
  
  Але на гэты раз жанчыне не трэба было адцягваць увагу. Тэлефон зрабіў гэта за яе. І калі ты вярнуўся. . . ?
  
  Яны пайшлі, сказаў стары. Я чакаў, але
  
  Дурань.
  
  але яны не вярнуліся.
  
  Што ўзялі?
  
  Мая кашалёк, сказала старая. Я заўсёды пакідаю яго на тумбе разам з ключамі, пальчаткамі і шапкай. Сорак даляраў і дробязі, мая плацежная картка Майера, картка Medicare, пенсійная картка, яшчэ некаторыя дробязі.
  
  Сатан запісаў дэталі. Толькі кашалёк ці яшчэ і ключы?
  
  Ключы таксама.
  
  Лепш памяняйце замкі.
  
  О, даражэнькі.
  
  Стары сказаў: Яе вочы, вось што я памятаю. Яна ведала рэчы. Яна глядзела наскрозь цябе.
  
  * * * *
  
  Джэйн Гідэон было амаль сорак восем гадзін, а цела ўсё яшчэ не было. Сцежка халадзела. Чаліс перачытаў файл на Кімблі Эбат, пагаварыў з аператарам VAA, які прыняў экстраны выклік Джэйн Гідэонс, і пачаў набіраць тэлефонныя нумары з роладэкса, які стаяў побач з тэлефонам у кватэры Гідэанса.
  
  Адна маленькая інфармацыя: у адзінаццаць гадзін яму патэлефанавала жанчына, якая сцвярджала, што бачыла Кімблі Эбат у ноч на дванаццатае.
  
  Вы можаце быць упэўнены ў даце?
  
  Мая гадавіна вяселля. Мы з мужам вярталіся з горада дадому.
  
  Ён таксама бачыў яе?
  
  Смех. Ён спаў у машыне. Я ехаў. Яшчэ адзін смех. Але я не піў. Ці не шмат.
  
  Чаліс адрэагаваў на цеплыню ў яе голасе. Ці можаце вы сказаць мне, што рабіла міс Эбат, калі вы яе ўбачылі?
  
  Бедная, яна сядзела на абочыне на скрыжаванні і высоўвала вялікі палец, калі міма праязджала машына.
  
  Гэта скрыжаванне ў пачатку шашы?
  
  так.
  
  Вы не бачылі, каб хтосьці спыняўся перад ёй? Няма аўтамабіля, які б чымсьці вылучаўся?
  
  Баюся, не, не. Жанчына зрабіла паўзу. У яе голасе была пакута. Хацелася б, каб я спыніўся дзеля яе, пераканаўся, што з ёй усё ў парадку, але я жыву ўсяго ў квартале ад скрыжавання, і ў мінулым месяцы зграя маладых дзяўчат яе ўзросту абрабавала мяне ў банкамаце.
  
  Я разумею, сказаў Чаліс. Ты ўпэўнены, што гэта была яна?
  
  Я бачыў яе даволі выразна, і адзенне, на якой яна была, адпавядае апісанню ў газеце.
  
  Ці ёсць прычына, чаму вы чакалі да гэтага часу, каб звязацца з намі?
  
  Я не звязваў гэта ні з чым, пакуль не ўбачыў сюжэт пра апошні выпадак.
  
  Добра, дзякуй, сказаў Чаліс. Ён запісаў яе дадзеныя і занёс у кампутар.
  
  Ён цвёрда працаваў усю раніцу, чуючы фонавы гул галасоў і клавіятур. У дванаццаць трыццаць ён папрасіў Элен Дэстры паабедаць з ім, усведамляючы, што сустрэча з Тэсай Кейн усё яшчэ хвалюе яе. Нешта простае, сказаў ён.
  
  Я ведаю месца, дзе робяць добрыя ролікі.
  
  Падыходзіць мне.
  
  Яны блукалі па Хай-стрыт. З дзвярэй крамы $2 Bargains іх выбухнуў калядны гучнагаварыцель. Усе вітрыны былі пакрытыя інеем і завешаны срэбнай і залатой мішурой. Гандлёвая крама была вельмі занятая; іншыя толькі ўмерана. Тут і там Чаліс бачыў шыльды з просьбамі падтрымаць свайго мясцовага гандляра, і ён здагадаўся, што ў новым годзе будзе некалькі закрыццяў. Але не па цане за 2 долары.
  
  Зрабілі пакупкі?
  
  Пакуль не. Я ведаю, што адбудзецца: у апошнюю хвіліну я куплю Алану футболкі і віно, а Ларэйну некалькі футболак і ваўчары на кампакт-дыскі. Як і летась, так і пазамінулым. Гэта дэпрэсіўна. Вы?
  
  Шчыра кажучы, Каляды выклікаюць у мяне трывогу. Столькі людзей так шмат ездзяць на ім, што адчуваеш нейкую адказнасць за іх шчасце.
  
  Яна заклапочана зірнула на яго. Вы ўсё яшчэ прыходзіце выпіць каляднай раніцай, ці не так?
  
  Ён спыніўся і дакрануўся да яе рукі. Вядома. Я меў на ўвазе не вас, калі сказаў гэта.
  
  Яны пайшлі далей. Чаліс адчуў раптоўны невялікі прыліў задавальнення. Горад змагаўся, вакол яго кружыўся забойца, але было прыемна шпацыраваць па сонечнай вуліцы з Элен Дэстры і бачыць крамы і людзей, якія робяць пакупкі на Каляды. У паветры адчувалася агульная добрая воля. Гэта дзіўна, сказаў ён, але мне трэба час ад часу рабіць такія рэчы, каб нагадаць сабе, што я проста працоўны хак, як і ўсе астатнія, а не медзь, і таму асобна ад іх.
  
  Яна зразумела. Яна сунула руку яму на згін локця і, падскокваючы, павяла яго міма мясніка ў краму здаровай ежы.
  
  Перад імі стаялі дзве жанчыны сярэдніх гадоў, якія чакалі абслугоўвання. Чаліс выявіў, што слухае іх размову з маладой жанчынай за прылаўкам.
  
  Я не дазволю сваёй дачцэ больш ісці гэтай дарогай.
  
  Мая пляменніца, яна зараз едзе на аўтобусе ў Франкстан, на выпадак, калі яе машына зламаецца.
  
  Прадаўшчыца сказала: "Гэта прымушае вас двойчы падумаць, ці варта пайсці ў карціны і ўсё такое". Яна задрыжала. Заставайцеся дома і глядзіце відэа.
  
  Яны баязліўцы, ведаеце. Калі вы жанчына і едзеце адзін ноччу, вазьміце каго-небудзь з сабой. Яны баязліўцы. Яны не будуць выбіраць дваіх.
  
  Прымушае задумацца.
  
  Я скажу.
  
  Чаліс не мог ім даць парады, таму ён нічога не сказаў. Ён бачыў, як жанчыны ідуць на дурную рызыку і плацяць за гэта. Ён бачыў, як яны праяўляюць асаблівую асцярожнасць і ўсё роўна становяцца ахвярамі гвалтаўнікоў і забойцаў. Ён бачыў, як яны сталі ахвярамі на грамадскіх вуліцах, дзе яны маглі чакаць пэўнай бяспекі. Што добрага было б для яго, каб сказаць жанчынам у краме: вы маеце рацыю быць асцярожнымі?
  
  Ён купіў кішэньку з лаваша з начыннем з салаты, памідораў, феты і дзіравага маянэзу, Элен — кавалачак кіш. Яны схадзілі на дзіцячую пляцоўку побач з грамадскім басейнам. Частка іх лёгкасці выпарылася. Потым здараецца нешта падобнае, - сказаў Чаліс, ведаючы, што Элен пойдзе па следзе яго думак, і я разумею, што я іншы , я асобны ад усіх. Я чакаў, што будзе. Ніхто не кажа: "Ідзі з намі сюды", яны кажуць: "Заставайся там і назірай за намі". «Вельмі сорамна», — сказаў ён, шпурляючы рэшткі свайго абеду ў бок чаек, і з гэтым нічога нельга зрабіць.
  
  Элен ненадоўга прыхілілася да яго і сказала: «Хэл, ціха».
  
  Яны вярнуліся на вакзал, мала гаворачы, але адчуваючы нейкую агульнасць адзін з адным і сум.
  
  * * * *
  
  Яны доўга не заставаліся ў пакоі для здарэнняў, калі Элен прашаптала: МакКуоры тут.
  
  Чалавек, які ішоў да іх, быў апрануты ў акуратны гарнітур і меў пільны, падстрыжаны, паголены выгляд армейскага афіцэра ў старым брытанскім фільме. Дзень усіх.
  
  Наглядчык.
  
  Хэл, ты бачыў адну з гэтых?
  
  Чаліс зірнуў на яго, улётка з надпісам «Наш уласны штурмавік».
  
  Я ведаў, што яны побач, сэр.
  
  Начная змена знайшла іх сёння раніцай на машынах. У кагосьці хапіла нахабства залезці ў нас пад нос.
  
  Паколькі Маккуоры знаходзіўся ў Франкстане і рэдка бываў на рэгіянальных станцыях, Чаліс не ведаў, чаму ён гаворыць нам насамі. Я бачу.
  
  Я размаўляў з містэрам Келакам. Сёння вечарам ён збіраецца паставіць засцераганне на паркоўцы.
  
  Чаліс зірнуў міма суперінтэнданта на Элен Дэстры, каб улавіць мімалётную ўсмешку. Добра для вас, сэр.
  
  Яго тонкі край кліну.
  
  Нягледзячы на ўсе свае размовы пра тонкае лязо кліну, суперінтэндант быў дыпламатам, чалавекам, які гнецца па ветру. Ягоны твар бачыла публіка кожны раз, калі паліцыі даводзілася што-небудзь тлумачыць. Чаліс ведаў, што МакКуоры гуляе ў гольф з багатымі мужчынамі, і без праблем заўважыў, як ён снуе ззаду, дазваляючы ім вызначаць парадак дня.
  
  «Правільна, Кімблі Эбат», — сказаў Маккуоры. Давядзіце мяне да хуткасці. Любая судова-медыцынская радасць?
  
  Няма чаго казаць. Ён карыстаўся прэзерватывам. Адбіткаў няма, але прыкметы латэкснай пальчаткі.
  
  Шыны, сляды, віды, нічога падобнага?
  
  Нічога, сэр, акрамя аднаго сведкі, які патэлефанаваў сёння раніцай. Яна бачыла Эбата на шашы ў тую ноч, калі яе забілі.
  
  Маккуоры павярнуўся і паглядзеў на насценную карту, трымаючы доўгія рукі на касцяных сцёгнах. Чаліс падміргнуў Элен, затым далучыўся да МакКуоры ля карты. Вось, сэр, дзе гэта пачынаецца. Відаць, яна сядзела на бардзюры, нагамі ў жолабе, працягнуўшы вялікі палец.
  
  Шкада, што наш сведка не падняў яе.
  
  Так, сэр.
  
  Шалёны. Гэтыя маладыя дзяўчаты, я не ведаю.
  
  На гэта Чаліс не знайшоў адэкватнага адказу. Ён паказаў на карту. І вось дзе знікла Джэйн Гідэон.
  
  Выпадкі могуць быць не звязаныя.
  
  Гэта нам прыйшло ў галаву.
  
  Магчыма, яна пазнала кіроўцы і паехала з ім. Не ведае, што людзі хвалююцца за яе.
  
  Чаліс раздражнёна пацёр лоб. Праўда.
  
  Маккуоры сказаў: «Але сумнеўна». Прайшло занадта шмат часу, і мы не можам скідаць з рахункаў гэты ліст.
  
  Я згодна.
  
  У мяне была Тэса Кейн на паветранадзімалцы.
  
  Так, сэр.
  
  Хацеў каментар. Вядома, я ёй нічога не сказаў.
  
  Мудра, сэр.
  
  Маккуоры пляснуў у далоні. Добра, трымайце мяне ў курсе.
  
  * * * *
  
  Пяць
  
  
  
  Пасля сустрэчы з сяржантам Дэстры той раніцай Пэм Мэрфі села на аўтобус да Майерс-Пойнта. Ён калыхаўся ўздоўж прыбярэжнай дарогі, Пэм калыхалася разам з ім, яе дошка для серфінгу стаяла на яе каленях, як шырокі жоўты дадатковы пасажыр з пустым тварам. Вадзіцелі ўжо прывыклі да яе. Кожную сераду ранішняя змена дазваляе працаваць з сярэдзіны кастрычніка. Астатнія пасажыры хлеў нябачаны: двое стомленых мужчын у сініх камбінезонах, хрыплая маці з чатырохгадовым дзіцем, якое, здавалася, без болю церпіць заціскі за вушы, і пажылая жанчына з сумачкай.
  
  Пажылая жанчына выйшла з ёй на Майерс-Пойнт і, пакульгаючы, пайшла да невялікага дошчачнага катэджа. Жанчына, якая палівала там агарод, акуратна закрыла кран і абняла госця. Пэм выявіла, што яна была расчулена гэтым маленькім інцыдэнтам. У яе было пачуццё сяброў на ўсё жыццё, якія бачыліся, калі маглі, і кожны дзень размаўлялі па тэлефоне.
  
  Яна хадзіла да пляжу для серфінгу. Дошка стала цяжкай і нязграбнай. Ёй было горача. Ёй была патрэбная машына, але грошы неяк не ляпілі. Яна была хранічна ў даўгах. Яна ледзьве змагла наскрэбці трыццаць долараў на ранішні ўрок. Не тое, на чым настойвала б Джынджэр, але ён быў толькі дзіцем, і гэта было б няправільна.
  
  Ён чакаў на аўтастаянцы побач з грамадскімі прыбіральнямі ў пачатку дзюн. Пяцёра іншых сёння раніцай, чатыры жанчыны, падобныя на яе, і хлопец гадоў пяцідзесяці, падцягнуты персанаж, упрыгожаны татуіроўкамі і хвосцікам. Вядома, побач быў прыпаркаваны вялікі храмаваны і чорна-эмаляваны Харлі.
  
  Джынджэр усміхнулася ёй. Ёй хацелася, каб гэтай раніцай былі толькі Джынджэр, яна і шырокае блакітнае мора, як гэта было раз ці два раней.
  
  Маленькая група спусцілася праз шчыліну ў дзюнах і выйшла на роўны пясок насупраць мяккага бурлівага мора. Джынджэр павярнула направа і павяла іх на некаторы адлегласць, крытычна гледзячы на ваду, на тое, як утвараліся і разбіваліся хвалі. Пэм захаплялася тым, як ён лёгка ішоў па пяску, у той час як яна і іншыя старанна працавалі над гэтым. Шмат натуральнай грацыёзнасці ў гэтай хадзе, прыгожыя напружаныя мускулы, доўгія рукі і ногі, падбароддзе, адкінутае назад, яго кароткія стрыжаныя, выцвілыя ад сонца валасы, якія ловяць сонца. Цудоўна прыгожы твар для семнаццацігадовага юнака. Ніякіх падлеткавых круглявасцяў, вугроў і пухіроў. Вясёлы. Няскладны. Усё, што для яго мела значэнне, гэта сёрфінг і школа сёрфінгу. Было б добра, калі б ён крыху заставаўся ёй, думала яна часам, нават калі б ён быў турэмшчыкам, хаця б прычынай, каб яе папракнулі, а можа, і звольнілі за ганебныя паводзіны.
  
  Астатнія цяпер ішлі наперадзе. У Пэмс стала цяжка дыхаць. Балела ўсё цела. Шмат практыкаванняў, сказаў ёй спецыяліст, але нічога з ударным эфектам. Ніякага бегу, толькі старанная праца ў трэнажорнай зале, шмат плавання, рэгулярны масаж і лячэбная фізкультура. Ён нічога не казаў пра сёрфінг, але Пэм заўсёды любіла глядзець на гэта на скрынцы, класіка Бэлс-Біч, Гаваі, хуткія, вытанчаныя манеўры. Яна захаплялася жанчынамі. Столькі смеласці і нядбайнага таленту. Гэта выглядала неверагодна весела. Такім чынам, пасля няшчаснага выпадку, калі тры машыны трапілі ў пагоню за скрадзеным Porsche у Саўт-Яра, а таксама пасля яе рэабілітацыі і паломкі, якія выклікалі ў яе страх, сумненні і страту павагі, і гэта камандзіроўка на паўвостраў, далёкі ад зла мінулага , убачыў рэкламу ўрокаў серфінгу ў малочным бары і падумаў: чаму б і не?
  
  Цяпер Джынджэр бачыла, што яна змагаецца. Ён сказаў астатнім спыніцца і падрыхтавацца, і вярнуўся за ёй, усміхаючыся і заклапочаны.
  
  ты ў парадку
  
  Ягоны гідракасцюм напаўняў яе вочы. Яна ўявіла яго бледныя, тонкія, жорсткія, безвалосыя грудзі і жывот. Некалькі боляў.
  
  Яе ўласны гідракасцюм схаваў яе шнары. Яны былі не такія страшныя, як шнары, але ніхто не ведаў, якую шкоду і боль яны прынеслі. Джынджэрс зірнула на яе сцягно і плячо. Хочаш, я зраблю табе масаж?
  
  Яна пачырванела. імбір.
  
  Я маю на ўвазе гэта. Я заўсёды раблю масаж людзям, якія апынуліся ў вадзе.
  
  Ну бачыце.
  
  Майце гэта на ўвазе, сказаў ён, узяўшы яе дошку і пайшоў з ёй у яе тэмпе.
  
  Ёй было трыццаць, амаль удвая старэйшы за яго. Наколькі яна ведала, у яго не было дзяўчыны. Але нехта ўрэшце павярнуў бы галаву, нехта яго равеснік. Яна павінна была працягваць казаць сабе гэта.
  
  Праз дзве гадзіны, вярнуўшыся ў Пензанс-Біч, каб прыняць душ, пераапрануцца і сесці на аўтобус на працу, яна ўбачыла мужчыну, не больш чым худога дзіцяці, Джэмі, які адчыніў бакавое акно дома насупраць яе кватэры і забраўся ўнутр. Яна чакала яго, калі ён выйшаў.
  
  * * * *
  
  У Клары былі змешаныя пачуцці да ван Альфена, не ў апошнюю чаргу таму, што ён быў медным і таму, што здарылася мінулай ноччу, калі ён быў такім мілым з ёй, уважлівым, сарамлівым і нязграбным. Шэд дрэнна спаў, ноч была напоўнена снамі, як фігуры ў масках зрываюць свае маскі, каб паказаць іншыя маскі. Яна не выпіла шмат гарэлкі, проста скруцілася клубком на канапе з вялікім кацялком, пакуль не адчула соннасці, але цяпер галава яе загудзела. Ёй трэба было нешта выраўнаваць. Шэд паклялася адмовіцца ад кока-колы, але чаго яна не зробіць дзеля фыркання зараз. Праблема была ў тым, што яна не магла дазволіць сабе пайсці шукаць пастаўшчыка. Не было нікога, каму яна магла б давяраць. Старая Клара курыла дурман і ўжывала кока-колу, і яе ворагі ведалі гэта, і менавіта тут яны маглі б выцягнуць свае навобмацак нават з такой далёкай кропкі, як Крайстчэрч.
  
  Поўдзень. Яе дом на Куотэрхорс-лэйн стаяў насупраць шырокага загону з жытняй травы. Пакуль яна глядзела, вецер доўгімі махамі гнаў вяршыні травы ўзад і ўперад, нібы каткі, якія каціліся ў акіяне. Гэта выглядала прыгожа, але гэта таксама была небяспека пажару, і яна зноў задрыжала.
  
  Патрульная машына кралася па грунтавай дарозе да яе варот. Яна глядзела, як ён спыніўся ля паштовай скрыні, потым звярнуўся. Ён вярнуўся, як і абяцаў.
  
  Яна коратка абняла яго. Ён выглядаў стомленым. Яго валасы былі вільготныя. Яна саромелася. Ты вярнуўся.
  
  Проста праходжу. Вы спалі?
  
  Так сабе. Вы?
  
  Удалося вырваць пару гадзін на вакзале.
  
  Ён дрэнна пагаліўся. Яна дакранулася да яго сківіцы. Кава, Ван? Гэта развее павуцінне.
  
  Я не магу доўга заставацца. Тры ночы таму ў нас выкралі жанчыну, і я павінен кантраляваць чарговы ператрус.
  
  Яна асцярожна тузанула пальцы яго абпаленай рукі. Я не буду трымаць вас. Проста кава на хуткую руку, і вы можаце ў дарогу.
  
  Але на кухні яна адчула, што моцна дрыжыць, і яна выпусціла кубак на падлогу. Выкрадзеная жанчына?
  
  Ён абхапіў яе за рукі. з вамі ўсё добра?
  
  У стрэсе, вы не можаце сказаць?
  
  Глядзі, падыдзі і сядзі.
  
  Ён прыбраў газету з канапы і сеў з ёй. Іх калені датыкаліся. Выкраданне, сказала яна. Я проста ведаю, што яны там, чакаюць мяне.
  
  Клара, гэта не мае нічога агульнага з тым, што твая паштовая скрыня згарэла.
  
  Такое адчуванне, што так!
  
  Цішэй, цішэй.
  
  Ён быў велізарны і ахінальны. Яны былі вельмі цёплыя адно да аднаго, цяпло пранікала праз тонкую вату, і там, дзе яе аголенае перадплечча дакраналася ягонага, праходзіла нейкая плынь. Яе голас быў прыглушаны на фоне яго мундзіра. Ван, мне сапраўды трэба нешта расслабіцца.
  
  Яна не здзівілася, што ён яе няправільна зразумеў. Ён пачаў яе гладзіць, думаючы, што яна гэтага хоча. Тым не менш, пагладжванне было прыемна само па сабе. Другі мог пачакаць і прыйдзе хутчэй, чым пазней, калі яна зможа змякчыць яго за наступныя пару дзён.
  
  Цяпер яна гладзіла яго, мяккую скуру ўнутры яго локця. Яна працягнула руку і прыцягнула яго галаву да сябе. Пацалунак пачаўся павольна, не больш чым укус, але Клара са здзіўленнем выявіла, што атрымлівае асалоду ад гэтага. Мяжа паміж разлікам і патрэбай сціралася.
  
  Пасля, сонны і напаўголы на мараканскім дыване, ён сказаў: «Божа, мне гэта было патрэбна».
  
  Прайшлі некаторы час?
  
  Я не маю на ўвазе гэта. Я маю на ўвазе светы такія хрэнавыя месцы, што ты забываеш, што ў ім добрага.
  
  Божа, ён не збіраўся закахацца ў яе, праўда? Так што я добра трахаюся, сказала яна, каб трымаць усё ў перспектыве для яго.
  
  Ён быў знявечаны. не! Ну, так, але ў добрым сэнсе.
  
  Яна засмяялася. Толькі дражніцца. Яна перавярнулася на сцягно і легла шчакой на цвёрдую пліту костак і цягліц, якая была яго грудзьмі. Ці ўбачу я цябе зноў?
  
  Яна пачула грукат у яго грудзях. Я мог бы прыйсці заўтра.
  
  Ці я мог бы прыйсці да вас.
  
  Ён адкаціўся, нацягнуў майткі і нагавіцы. Хрыстос, не, не рабі гэтага.
  
  чаму? Сорамна за мяне?
  
  Лепш, калі я прыеду сюды, і ўсё. Тут ціха. Схаваны. Ніхто не бачыць, як я прыходжу і сыходжу.
  
  Нібы ўсё вырашылася.
  
  * * * *
  
  У памяшканні Дысплана было душна. Элен Дэстры схапіла электрычны вентылятар з аддзялення для хворых і паставіла яго на свой стол, дазваляючы паветры ахапіць яе, калі яна адкрывала файл Скобі Сатанса асуджаных за сэксуальныя злачынствы, якія цяпер жывуць на паўвостраве. Дваццаць два імя. Пасля далейшага ператрусу васьмярых вылічыла з рахункаў: яны адбывалі пакаранне. З астатніх чатырнаццаці пяцёра пераехалі на міждзяржаўную дарогу, двое скончылі жыццё самагубствам, а трое былі судзімыя за педафілію. Яна зрабіла раздрукоўку ўсіх прозвішчаў на выпадак, калі некаторыя з іх адбылі тэрмін зняволення або вярнуліся ў гэты раён, і раздрукавала поўныя копіі крымінальных спраў астатніх чатырох мужчын. Адзін, у прыватнасці, прыцягнуў яе ўвагу: Лэнс Артур Ледвіч, 1955 года нараджэння, асуджаны ў 1991 годзе па пяці пунктах абвінавачання ў схіленні да сексуальнага пранікнення шляхам махлярства і трох пунктах абвінавачання ў згвалтаванні. Выпушчаны ў 1995 годзе. Мяркуючы па ўсім, ён размясціў аб'явы ў газеце Джылонга з заклікам да маладых жанчын на праслухоўванне ў фільме. Па спецыяльнасці вытворца вясельных відэа, ён праслухоўваў жанчын у сваёй студыі ў Ньютауне, дзе яго камеры, святло і рэквізіт забяспечвалі неабходную праўдзівасць. Ён папрасіў кожную жанчыну распрануцца і пераапрануцца ў гімнасцёрку ў ролі школьніцы, якая сэксуальна прачнулася пасля згвалтавання. Яму ўдалося падмануць пяць жанчын, каб яны заняліся з ім сэксам, а яшчэ трох згвалціў. Адна жанчына таксама сцвярджала, што ён біў і сціскаў яе трахею, калі яна адмаўлялася займацца з ім сэксам, але пазней гэтае абвінавачванне было знята.
  
  Жорсткі, падступны. Ці працаваў ён цяпер на шашы?
  
  Зазваніў тэлефон. Гэта быў новы канстэбль. Ці можа хто-небудзь з CIB прысутнічаць на допыты падазраванага ва ўзломе? Элен адсунула файл Ледвіча ўбок і спусцілася ўніз.
  
  * * * *
  
  Час 14.30 у сераду, 20 снежня. У пакоі прысутнічаюць абвінавачаныя Дэніэл Холсінгер, сяржант Элен Дэстры і я, канстэбль Пэм Мэрфі. Зараз, Дэні, гэта інтэрв'ю запісваецца. Вы кажаце, што адмаўляецеся ад права на прысутнасць адваката?
  
  Дэні плаксіва засмяяўся. Яе? Яна ўкладвае словы мне ў вусны. У мінулы раз яна дазволіла мне дамовіцца пра месяц арышту.
  
  Сяржант Дэстры заварушыўся. Дэні, яе няма ў нашым спісе калядных паштовак, але калі б яна не ўмяшалася ў гэты раз, у цябе было б шэсць месяцаў.
  
  Пэм чакала. Сяржант зноў сеў на спінку, кіўком паказаўшы, што гэта яе арышт, яна павінна правесці інтэрв'ю. Кіўнуўшы ў адказ, яна сказала: Дэні, давай пачнем з заплечніка.
  
  Ён ашчацініўся. Яго маё.
  
  Ён таксама італьянскі і каштуе шмат грошай.
  
  так?
  
  — умяшаўся сяржант Дэстры, таму я падумаў, што вінілавая гімнасцёрка больш твой стыль, і Пэм хацела застрэліць яе. Дэні пачырванеў, выглядаў пакрыўджаным і раззлаваным, і цяпер ёй давядзецца добра папрацаваць, каб вярнуць яго да сябе. Пасля арышту, калі яны чакалі, пакуль іх забярэ дывізіённы фургон, у іх наладзілася з ім нейкая блізкасць. Нічога заганнага і дрэннага ў ім не было, толькі недахоп шэрага рэчыва.
  
  Дэні дурыўся. Што б ты знала, сука?
  
  Дэні, хопіць, сказала Пэм. Вось такая цудоўная сумка. Вы не хваляваліся, што на яе патрапіць тлушч?
  
  «Ніколі не быў без працы з таго часу, як скончыў школу, — усё яшчэ раззлаваны Дэні. Вы думаеце, што я не магу дазволіць сабе марнаваць грошы на добрыя рэчы?
  
  Давайце пакінем сумку. Больш за ўсё цікавіла, што ў вас у сумцы.
  
  Маё ўласнае рыштунак.
  
  Наўрад ці. Пэм узяла старонку з файла. У заплечніку падазраваных знойдзены прадметы: адзін жаночы наручны гадзіннік Citizen; адзін фотаапарат Nikon; адна карта Visa на імя Anne M. Francis; сорак пяць даляраў наяўнымі; карта Peninsula Library Service, таксама на імя Эн Фрэнсіс; завушніцы з аметыстам у золаце.
  
  Мая сяброўка.
  
  Я так не думаю, Дэні. Місіс Фрэнсіс семдзесят, калі ёй на дзень.
  
  Мая бабуля.
  
  «Кончы, Дэні», — сказала Пэм. Я заспеў вас на выхадзе з памяшкання праз акно. Я правяраў у місіс Фрэнсіс, і яна ніколі пра вас не чула.
  
  Так, і я паспрачаюся, што яна ніколі не чула ні пра які заплечнік, таму што ён не яе.
  
  Дэні, адпачні.
  
  Такім чынам, я зрабіў яе месца, і што з таго.
  
  Сяржант Дэстры сказаў: «Ты быў у гэтым адзін, Дэні?»
  
  Што вы маеце на ўвазе?
  
  Вы праводзіце час з Бойдам Джолікам, ці не так?
  
  Дэні выглядаў захопленым. Часам.
  
  Вы з ім дамы крадзеце?
  
  Дэні прамармытаў, гледзячы ўбок, не. Глядзі, тут горача. Гэта пепсі?
  
  Пэм зірнула на сяржанта Дэстры, які стомлена ўсміхнуўся ёй, сказаў: «Інтэрв'ю прыпынена, пакуль сяржант Дэстры выходзіць з пакоя», і выйшла.
  
  Дэні сказаў: "Паслухайце, міс, ці не можам мы тут што-небудзь зрабіць?"
  
  Як што?
  
  Я ведаю, што для мяне ўсё выглядае не вельмі добра. Што, калі б мне было што табе даць?
  
  Ты прапануеш мне хабар, Дэні?
  
  Дэні махнуў рукой. Не-не, нічога падобнага. Ну, накшталт. Я маю на ўвазе, што час ад часу я чую рэчы, якія могуць вас зацікавіць.
  
  Шмат чаго адбываецца, Дэні. Выкраданні, забойствы.
  
  Дэні выглядаў узрушаным. Гэй, давай. Нічога не ведаю пра гэта.
  
  Што тады? Ты тусуешся з людзьмі, якія запальваюць паштовыя скрыні, Дэні? Або больш важкія людзі, тыя, хто чыніць цяжкія крадзяжы?
  
  «Нічога не ведаю пра no ag burgs», — прамармытаў Дэні, калі ў пакой увайшоў сяржант Дэстры.
  
  Сяржант пайшоў вельмі рэзка і нерухома. Якія бургсы, Дэні?
  
  Пэм неадкладна зноў уключыла стужку, сказаўшы, што сяржант Дэстры зноў уваходзіць у пакой. Інтэрв'ю працягваецца, 14.45 Дэні, калі ў вас ёсць інфармацыя аб злачынстве, самы час падзяліцца ёю з намі.
  
  Чаму гэта павінна быць тут?
  
  Рэгламент, Дэні.
  
  Дзверы адчыніліся, і жанчына, якая ўвайшла ў пакой, была апранута для ўлады. На ёй была дарагая сукенка, дарагая стрыжка і шмат золата на шыі, пальцах і запясцях. Ёй было каля пяцідзесяці, стройная, моцная і хуткая. Вы не маеце права апытваць майго кліента ў маю адсутнасць. Дэні, ты пойдзеш са мной.
  
  Пэм была рада дазволіць сяржанту Дэстры ўзяць на сябе адказнасць. Мэрыён, ён адмовіўся ад права на прысутнасць адваката.
  
  Элен, я чакаў ад цябе лепшага. Пры чым ён тут?
  
  Падазрэнне на ўзлом.
  
  Хто яго арыштаваў?
  
  Мэрыён, знаёмцеся з канстэблям Мэрфі. Пэм, гэта Марыён Нан.
  
  Спадзяюся, вы папярэдзілі яго, канстэбль.
  
  прывітанне - сказаў Дэні. Я тут, у пакоі з вамі.
  
  Дэні, ты проста дазволь мне гаварыць.
  
  І тут справа спынілася. Дэні было прад'яўлена абвінавачанне, яго выпусцілі пад заклад і пакінуў, нічога не раскрыўшы. Мэрыён Нан нават абавязала Пэм вярнуць Дэні заплечнік.
  
  * * * *
  
  Сярэдзіна дня. Чаліс прыняў званок, гледзячы з вокнаў пакоя Displan на паркоўку. Цела, кажаце?
  
  Мёртвы. Яна жанчына.
  
  дзе?
  
  Вадасховішча Чортаў-Бэнд. Каля краю. Да гэтага ёсць трэк.
  
  Ён аўтаматычна зірнуў на насценную карту. Не так далёка ад месца, дзе ён жыў, вадазборнае вадасховішча Паўвострава. Ваша імя, сэр?
  
  Чутнае дыханне, як пры моцнай засяроджанасці. Чаліс быў упэўнены, што побач з абанентам быў другі чалавек.
  
  Я не хачу ўвязвацца.
  
  Для нашых дакументаў, сэр. сэр. Тэлефанаваў хлапчук, на гук не больш за пятнаццаць.
  
  Вы збіраецеся прасачыць гэта, праўда? Ну, я сыходжу з лініі, перш чым вы мяне падключыце.
  
  * * * *
  
  Шэсць
  
  
  
  Халіс назіраў з перыметра, яго цень быў доўгі цяпер, калі сонца было нізка на захадзе. Унутры стужкі з месца злачынства яны фатаграфавалі цела, а таксама сляды ног і шын. Пасля гэтага зробленыя гіпсавыя злепкі, потым праверка з дапамогай металашукальніка, каб убачыць, ці не затапталі што-небудзь пярсцёнак, зброю, мужчынскі ланцужок на шыі, наручны гадзіннік у гразі, у бруднай траве і чароце. Тым часам за Чалісам і пад наглядам Элен Дэстры група з дзесяці канстэбляў і курсантаў скончыла пошук слядоў шын паміж целам, якое знаходзілася на краі вадасховішча, і гравійнай паверхняй пад'язной дарогі да паўвострава Ватэр, і цяпер былі сляды, дзве пары, якія ішлі на захад ад цела да пояса шурпатых дзёсен. Пасля гэтага сельгасугоддзі. Не так далёка, не больш за чатыры кіламетры, быў дом Чалісаў.
  
  Чаліс паглядзеў на вадасховішча. Якое жахлівае месца для смерці. Зараснікі ажыны, папорнік, жорсткая, жылістыя травы, маленькія, цёмныя, сукаватыя дрэўцы, разбітыя на выгляд гумы, смурод першабытных газаў. Былі і вадаплаўныя птушкі, але яны ў асноўным маўчалі, і вада не здавалася прахалоднай і жывой, а стаяла нерухома і цяжка пад слоем багавіння, і Чаліс адчуваў сябе прыгнечаным вільготнасцю. Камары выйшлі. Адзін прызямліўся яму на запясце. Ляснуў, убачыў пляму крыві.
  
  Фрэя Берг, патолагаанатам, стаяла і махала яму рукой. Хэл, ты мог бы зайсці зараз.
  
  Чаліс пералез праз стужку і падышоў да цела. Варта было яму падумаць спакаваць гумовыя галошы. Ён адчуў, як вада прасочваецца ў адну шкарпэтку.
  
  Спачатку ён паспрабаваў прачытаць шыльды. Цела само магло пачакаць. Адзін транспартны сродак, даволі прыкметны малюнак пратэктара, пешшу двое. У гусовых ботах?
  
  Падобна на тое, сэр, сказаў судмедэксперт.
  
  Чаліс сачыў вачыма за слядамі. Абышлі вадаём, убачылі труп, абышлі раз-два, потым пайшлі ў той бок. Ён паказаў у бок далёкіх Дзяснаў і сельгасугоддзяў.
  
  Вам патрэбна мая праца, сэр? — сказаў афіцэр.
  
  Чаліс усміхнуўся. Ты раскажы мне астатняе.
  
  Няма іншых трэкаў. Я кажу, што нашу ахвяру выкінула з задняй часткі аўтамабіля. Бачыце, як ён даў заднім ходам і зноў з'ехаў?
  
  Ён не выйшаў з машыны, на зямлю?
  
  Ніякіх іншых дарожак, сэр, толькі гэтыя дзве.
  
  Аўтамабіль? Фургон?
  
  Магчыма, што-небудзь з дзвярыма, якія адчыняюцца ззаду, напрыклад, універсал або хэтчбэк, калі б гэта была машына, але сляды шын паказваюць на больш цяжкі аўтамабіль. Мінівэн? Поўны прывад? Нешта з доступам да задняга адсека.
  
  Або юта, і ён перакідваецца ў латок з выступу кіроўчай дзверы.
  
  Магчымасць, сэр.
  
  Чаліс павярнуўся да цела. Ён ляжаў на пляме гразі на беразе вады. Ён здзівіўся адсутнасці травы. Людзі там рэгулярна стаялі, вырашыў ён. Назіральнікі за птушкамі, інжынеры Peninsula Water, дзеці, якія скачуць камяні па млявай вадзе, збіральнікі ажыны пазней у новым годзе. Людзі на рыбалцы. Любы наогул, сапраўды.
  
  Цела было тварам уніз. Цяпер яно ляжала на спіне. Патолагаанатам скруціў абедзве рукі; хлеў даследуе іх пазней на прадмет узораў скуры, слядоў тканіны, усяго, што можа паказваць на забойцу. Шэд таксама бярэ мазкі з рота, похвы і анусу на наяўнасць сліны, спермы або кіслай фасфатазы, асноўных прыкмет сэксуальнага гвалту. «Калі гэта той самы забойца, — падумаў Чаліс, — ён знойдзе прыкметы латекснай змазкі для прэзерватываў і нічога іншага. Ногі, ад аголенага, пабітага лабка да бегуноў Nike, выглядалі шэрымі і плямістымі. Верх цела быў апрануты ў майку, падраную на шыі. Чаліс прыгледзеўся. Сляды ўкусаў. Былі таксама раннія прыкметы раскладання. Твар быў супярэчлівым, апухлым у выніку ўдушэння, але дзіўна млявым. Нягледзячы на гэта, відавочна, што гэта была Джэйн Гідэон.
  
  Дзе было ніжняе адзенне?
  
  Знайсці спадніцу, штаны, трусы, што-небудзь падобнае?
  
  Не, бос.
  
  Як і Кімблі Эбат.
  
  Да іх далучылася Элен Дэстры. Заканчваўся светлы дзень, бос.
  
  Я ведаю, але былі амаль загорнутыя тут. Проста пераканайцеся, што шырокае месца здарэння сёння вечарам закрыта, каб мы маглі аднавіць пошук раніцай.
  
  Будзе рабіць. Яна кіўнула на цела. Згвалцілі, Фрэя?
  
  Фрэя Берг сказала: «Здаецца, так, але вы ведаеце, што я не магу сказаць, пакуль я не пагляджу на яе належным чынам».
  
  Што вы можаце сказаць?
  
  Яе выкралі апоўначы семнаццатага, праўда? Я кажу, што яе забілі і неўзабаве скінулі сюды. Больш за сорак восем гадзін таму, значную частку гэтага часу на гарачым сонцы, так што было некаторае раскладанне. Прычынай смерці стала ўдушэнне, але ў яе быў яшчэ і ўдар па галаве.
  
  У адрозненне ад Кімблі Эбат, падумаў Чаліс. Зноў жа, Кімблі Эбат была п'яная і напалову напоеная наркотыкамі, і таму была падатлівай. Джэйн Гідэон была добрай, здаровай і не спала. Альбо яна змагалася, альбо забойца думаў, што гэта можа, і таму ён ударыў яе. Што за ўдар? Стары тупы інструмент?
  
  Там тупы і там тупы, Хэл. Гэты меў закруглены край.
  
  Як камень, ці вузейшы?
  
  Больш вузкі. Больш акрэслены. Нейкі металічны брусок або кавалак дрэва.
  
  Ён задумаўся. Ручка інструмента. Прас для шын. Гэта адбылося не тут, у гразі. Вы можаце сказаць мне што-небудзь пра тое, дзе гэта магло адбыцца?
  
  Гэта залежыць ад таго, што вашы крыміналісты знойдуць пра яе. Тым часам мне трэба ўважлівей паглядзець на яе на стале, перш чым я змагу сказаць што-небудзь пэўнае.
  
  Чаліс панура кіўнуў. Джэйн Гідэон магла быць згвалтаваная і задушаная ў машыне-забойцы або кудысьці вывезеная. У любым выпадку, гэта было б недзе далей ад шашы, таму што Джэйн Гідэон зрабіла тэлефонны званок, і забойца чакаў, што нехта прыйдзе за ёй.
  
  Чаліс сказаў, што ён хацеў, каб яе знайшлі, як ён хацеў, каб знайшлі Кімблі Эбат.
  
  Гэта было ўсё, што ён ведаў. Гэта, і чакаць іншага цела.
  
  * * * *
  
  Тэса Кейн была на прыстані, чакаючы Чаліса. Шэсць гадзін, яе цень доўгі на вадзе, дзень змяншаецца. У той вечар Шэд купіла на вячэру два філе качалкі і, чакаючы, назірала, як гандляр рыбай кідаў чайкам і пеліканам рыбныя галовы і вантробы. Яна ахнула і сказала: «Божа мой, цюлень».
  
  Гандляр рыбай паказаў праз заліў Вестэрнпорт на Нобі, калонію цюленяў на заходнім канцы вострава Філіп. Ён прыходзіў карміцца апошнія чатыры-пяць дзён, спадарыня. Ён даволі стары, я думаю. Бачыце шнары? Больш не можа даглядаць за сабой так добра.
  
  Яна са страхам глядзела. Цюлень калаціўся ў вадзе. Зніклі цэлыя тулава рыб. Вецер падняўся. Парусны такелаж стукаў аб мачты яхт, прышвартаваных у прыстані. Яна дыхала паветрам. Яно было напоўнена марской соллю і мангравым балотам, гэтым жывым рагу з мутных каранёў, каламутнай вады, балотнага газу і паўзучага марскога жыцця.
  
  Добра быць жывым?
  
  Гэта быў Чаліс. Яна ненадоўга прытулілася далонню да яго грудзей. Вы сказалі, што ў вас ёсць што-небудзь для мяне?
  
  Чаліс распавёў ёй пра цела і яго адкрыццё. Ён пацвердзіў, што гэта была Джэйн Гідэон, і падрабязна параўнаў з забойствам Кімблі Эбатс.
  
  Яна накрэмзала ў сваім нататніку, адчуваючы на сабе яго спакойныя вочы. Толькі не арыштоўвайце нікога раней поўначы, добра? Або я прапушчу заўтрашні выпуск.
  
  Тэс, што вы збіраецеся рабіць з лістом?
  
  Ну бачыце.
  
  Я думаю, што было б памылкай публікаваць гэта.
  
  Яна паціснула плячыма. Што яшчэ вы можаце сказаць мне? Мне патрэбны колер, Хэл. Мне патрэбна шырокая карціна.
  
  Шырокія карцінкі досыць выразныя. Там забойца, і жанчыны былі б звар'яцелыя, каб выйсці ўначы адны. Яны не павінны ехаць адны, яны не павінны ехаць аўтастопам.
  
  Я магу працытаваць вас на гэта?
  
  Ага.
  
  Гэта можа закрыць яго.
  
  Гэта агульная ідэя.
  
  Гэта азначае, што вам не будзе над чым працаваць, акрамя таго, што ў вас ужо ёсць.
  
  Тэсс, я не магу паверыць, што ты гэта сказала. Вы хочаце больш выкраданняў, выкідвання цел на ўзбочыне дарогі?
  
  Не, вядома, не. Я спрабаваў паглядзець на гэта з пункту гледжання міліцыі.
  
  «Не спрабуйце падвадзіць нас», — сказаў Чаліс.
  
  Я буду шукаць сувязі паміж ахвярамі.
  
  Працягнуць руку.
  
  Яна закрыла нататнік. Табе ніколі не падабалася тое, што я раблю. Я табе падабаюся, але не тое, што я раблю. Вось у чым гэтая варожасць.
  
  Быццам гэта паміж імі працягваецца. На самай справе Чаліс амаль не думаў пра Тэсу Кейн з дня на дзень. Але калі ён гэта рабіў, і калі ён бачыў яе, заўсёды нешта зрушвалася ўнутры яго, і гэта не заўсёды было непрыемна.
  
  Буду трымаць вас у курсе.
  
  Я не скончыла, сказала яна. Грамадства заклапочана двума паліцэйскімі ў форме, Джонам Танкардам і Кесам ван Альфенам.
  
  Нічога агульнага са мной. Спытайцеся ў старшага сяржанта Келака або суперінтэнданта МакКуоры.
  
  Маккуоры. Цяпер ёсць фонд прамой інфармацыі. Ці праўда, што можна выкарыстоўваць этычныя стандарты?
  
  Маккуоры.
  
  Багер Маккуоры, сказала яна.
  
  Не, дзякуй, сказаў Чаліс. Ён стомлена пацёр твар. Тэс, зрабі мне паслугу? Бацькам Джэйн Гідэон да гэтага часу нічога не паведамілі. Ім яшчэ трэба будзе апазнаць цела. Калі ласка, пачакайце некалькі дзён, перш чым гаварыць з імі.
  
  За што вы мяне прымаеце?
  
  Яны абодва паднялі вочы на гук паветранага рухавіка. Яна ўбачыла, як сонца ўспыхнула на фюзеляжы. Чаліс прытуліў вочы. «Дэзутэр II», трохмясцовы манаплан з высокім крылом, сказаў ён аўтаматычна. Знойдзены на дзіцячай пляцоўцы ў Тасманіі чатыры гады таму.
  
  Хіба гэта факт.
  
  Ён сарамліва ўсміхнуўся, нібы ў нечым трапіўшы. Я дапамагаў яго аднаўляць.
  
  Яе позірк спыніўся на ім.
  
  * * * *
  
  Калі Элен вярнулася на вакзальную аўтастаянку, яна ўпэўнілася, што яе ініцыялы і ініцыялы тэхніка-крыміналіста выбіты на гіпсавых шынах і адбітках ног, і выгружала іх з задняй часткі фургона, калі Рыс Хартнет сказаў: ззаду яе, сяржант Дэстры?
  
  Яна паспешліва нацягнула мяшок для смецця на гіпс і павярнулася да яго тварам. Ён стаяў, заходзячае сонца за спіной, згортваючы электрычны згін паміж локцем і рукой. Гэта быў аўтаматычны, але акуратна сфармуляваны працэс, і ён увайшоў ёй пад скуру. Было нешта ў мужчынах, якія працавалі сваімі рукамі. Здавалася, што яна плыве на пальцах. Кліч мяне Элен.
  
  Ён сарамліва кіўнуў акуратнай галавой. Кліч мяне Рыс. Слухай, я мог бы прыйсці агледзець твой дом у суботу, калі хочаш.
  
  ты ўпэўнены? Гэта ўсяго два дні да Каляд.
  
  Я ўпэўнены. Я працую ўвесь час, акрамя Калядаў і Новага года. Я раблю летнія канікулы ў лютым, калі вяртаюцца школы.
  
  Мудры чалавек, сказала Элен. Як наконт позняй раніцы, каля дванаццаці?
  
  Выдатна.
  
  * * * *
  
  Дэні Холсінгер пачакаў да сямі трыццаці вечара, перш чым адправіцца ў паліцэйскі ўчастак. Дзяўчына, якая яго арыштавала, сказала, што дзяжурыла да васьмі, і ён больш ні з кім не хацеў гаварыць пра Бойда Джоліка. Яна была добрая. Але спачатку ён еў вельмі тоўстую піцу ў Pizza Hut, сядзеў у акне, адкуль мог назіраць, як паліцэйскія падыходзяць і сыходзяць з іншага боку кальцавой дарогі. Ён адчуваў сябе дрыготкім. Пасля таго, як тая сука Нан адвезла яго дадому раней, назваўшы яго дэбілам, ён адразу пайшоў да Меган і даў ёй заплечнік. Накшталт пазбаўлення ад доказаў, нават калі заплечнік быў узяты не з дома бабулькі, а з дома, які ён абрабаваў на мінулым тыдні. З днём нараджэння, Міг, сказаў ён.
  
  Прабачце, што так позна, яна адчула пах скуры і ўся размокла ад яго, і яны хутка выпілі на яе ложак, так што ўсё было ў парадку.
  
  Але потым ён зноў пайшоў дадому, і Бойд Джолік патэлефанаваў, нагадаўшы яму, што хутка чакаецца яго дапамога ў выпадку ўзлому. Я не хачу, каб ты забыўся, Дэні, ці не злаваўся на мяне. Цяпер становішча Дэніса было такім, яму патрэбна была ўласная дапамога.
  
  Ён сабраўся, прайшоў праз дарогу, дайшоў да дзвярэй і выскачыў. У Бойда Джоліка больш шырокі ахоп, чым закон. Нават калі закон адхіліў Ёліча, у яго былі таварышы, якія ведалі, дзе жыве Дэні.
  
  * * * *
  
  Сем
  
  
  
  На наступную раніцу Чаліс чытаў « Прагрэс» , а Скобі Сатан ехаў. Тэса Кейн разляцела ліст забойцы па ўсёй першай старонцы. Неўзабаве сталічныя штодзённыя газеты падхопяць гэтую гісторыю, а тым часам Маккуоры пакідаў паведамленні з просьбай патлумачыць. Усё гэта на фоне дрэннай ночы для Чаліса, вобраз бацькоў Джэйн Гідэонс, якія застаюцца з ім на працягу доўгіх гадзін. Раніцу лепш правесці далей ад вакзала. Яна кажа мне: "З'еш, тата". Сядзьце на падпорцы і з'ешце.
  
  Чаліс усміхнуўся на твары. Мунк. Мне гэта падабаецца.
  
  Але адкуль яна гэта ўзяла, начальнік? Не я і Бэт. Сыход за дзецьмі, вось дзе.
  
  Я чакаю, што вы маеце рацыю.
  
  Я маю на ўвазе, яны як губка, у гэтым узросце. Ўвабраць усё. Скобі спахмурнеў. Добрыя і дрэнныя.
  
  Я мяркую, што бацькі павінны забяспечыць большую частку добрага і супрацьстаяць дрэннаму, - сказаў Чаліс, каб нешта сказаць, але цікава, ці паверыў ён у гэта. Паглядзіце на яго ўласную жонку. Выдатнае, вернае сямейнае паходжанне, і паглядзіце, што адбываецца. Яна ўпадае ў жаданне сваім тлумачэннем. Хэл, я ўпаў у пажадлівасць, я не мог стрымацца, я павінен быў мець яго, і ён павінен быў мець мяне. Вядома, але вам не трэба было забіваць мяне, каб дасягнуць гэтага.
  
  У які бок, начальнік?
  
  Чаліс міргнуў вачыма. Даволі шлях яшчэ. Недалёка ад месца, дзе я жыву.
  
  Як доўга вы там зараз?
  
  Некалькі гадоў. У вас ёсць месца ў Морнінгтане, праўда?
  
  Сатан кіўнула. Але думаю пра пераезд. З усім новым жыллём, ведаеце, пакетамі з домам і зямлёй, таннымі здзелкамі, маладымі і падманам сацыяльнага забеспячэння і тым, што вы жывяце ў кішэнях адзін аднаго, месца мяняецца. Ні ў якім разе я не аддам сваё дзіця ў мясцовыя пачатковыя школы. Вы не ведаеце ні адной школы Мантэсоры?
  
  Прабачце, не.
  
  Я забылася, у цябе не было дзяцей, сказала Сатан, потым змоўкла, збянтэжаная.
  
  Ён чуў гэтыя гісторыі, падумаў Чаліс. Як ваша дачка спраўляецца з яслямі? Усё яшчэ падымаеце мітусню па раніцах?
  
  Сатан паціснула плячыма. Так сабе. Але заўтра апошні дзень у годзе, і яны ладзяць вечарыну ў Цэнтры, таму яна з нецярпеннем чакае гэтага.
  
  Ішлі дні. Заўтра было дваццаць другое. Калядамі быў панядзелак. Чаліс скурчыўся на сваім сядзенні. Ён не быў гатовы.
  
  Ён заўважыў паварот. Далей налева, затым ідзіце па дарозе каля двух км.
  
  Сатан вывеў іх на грунтавую дарогу з кепска рыфленай дарогай, потым па аднапалосным драўляным мосце. «Шыпвош-Крык», — прачытаў ён услых. Божа, імёны.
  
  Чаліс любіў старыя імёны. Яны былі картай паўвострава ў дзевятнаццатым стагоддзі. Блэкс Кэмп Роўд. Тарпоцкі куток. Ён сказаў: у былыя часы тут мылі авечак, каб падрыхтаваць іх да стрыжкі.
  
  — Не жартую, — рассеяна сказаў Сатан, і Чаліс зразумеў, што мужчына зноў думае пра сваю дачку. Было падобна на тое, што нараджэнне дзіцяці разбурыла ваша пачуццё кантынууму часоў. Час скараціўся да сучаснасці і больш нічога.
  
  Дзесьці тут, сказаў ён. Шукайце назву Saltmarsh на паштовай скрыні або парэнчах плота.
  
  Яны праехалі яшчэ кіламетр, перш чым знайшлі паштовую скрыню, на якой ад рукі было напісана М. Солтмарш. Завярнулі і ўбачылі невялікі домік з чырвонай цэглы з чарапічным дахам. За ім стаяў сучасны хлеў, адчыненыя дзверы адкрывалі трактар, пабіты Land Cruiser, скруткі вяровак, дэталі ровараў, драўляныя паддоны, машынныя інструменты і пыльныя скрыні, набітыя аднадзённымі кавалачкамі і кавалкамі ланцугоў, вінцікамі, шківамі. , шлангі радыятара і хамуты. Праржавелае шасі грузавіка стаяла ў доўгай траве побач з хлявом. Куры дзяўбліся ў пыле пад радком перцу. Яблыкі ў суседнім садзе былі яшчэ маленькія і зялёныя. Сабака брахаў і біўся хвастом па маслянай глеі, але не падняўся за імі.
  
  Яна крыху стомленая, сказала Сатан, маючы на ўвазе ферму і таго, хто яе займаўся.
  
  Саланчакі — гэта стары паўвостраў, — растлумачыў Чаліс. Пражыў тут некалькі пакаленняў, зарабляючы на жыццё з некалькіх гектараў старых яблынь. Два браты і іх сем'і на суседніх хутарах. У абодвух братоў ёсць іншыя заняткі. Тут Кен працуе няпоўны працоўны дзень на вытворцам сталі ў Ватэрлоо. Майк па суседстве водзіць школьны аўтобус.
  
  Бедны белы трэш.
  
  Чаліс падумаў пра двух хлопчыкаў-падлеткаў, стрыечных братоў з Саланчакоў, якіх ён бачыў, як напярэдадні раніцай ішлі разам з вудамі. Наколькі далёкі гэты вобраз ад беднага поўдня амерыканскага кіно і літаратуры? Нарэшце ён сказаў: «Не, не бедны белы трэш». Бедны, але ўстойлівы і прыстойны.
  
  Да дзвярэй падышла Морын Солтмарш. Яна была вялікая, высушаная на сонцы і мучная, ад яе пахла кухняй і ранішняй спёкай. Яна не была схільная падазраваць іх ні ў чым, але ўсміхнулася і адразу ж сказала: Мяне, мужа, няма дома. Зрабіў у вялікі канец на сваім грузавіку. Усмешка знікла. Вы той інспектар.
  
  Хэл Чаліс, місіс Солтмарш. А гэта дэтэктыў канстэбль Сатан. Мы хочам пагаварыць з вашым старэйшым хлопчыкам і яго стрыечным братам.
  
  Брэт і Люк? Чаму, што яны зрабілі?
  
  Мне проста трэба з імі пагаварыць. Я больш чым рады, што вы прысутнічаеце.
  
  Яна крыху губляла кантроль. Яе рука паднялася да горла. Яны глядзяць тэлевізар. Ведаеце, школьныя канікулы.
  
  Занясіце іх на кухню, калі ласка? Няма пра што турбавацца. Яны ні ў чым не падазраюцца. Арыштоўваць іх не збіраліся, толькі пра нешта дапытвалі.
  
  Яна правяла Чаліса і Сатан на кухню, прыбрала посуд са стала і папрасіла іх сесці. Пакуль яна выходзіла з пакоя, Чаліс падвяла вынікі: выпаленая аранжавая плітка 1970-х гадоў над лавамі, падлога з карычневага і зялёнага вінілавага лінолеума, храмаваныя і вінілавыя крэслы, стол з ламінексу і храмаванага колеру, невялікі тэлевізар, настроены на чат-шоу, гук прыцішаны, посуд у ракавіне, вялізная міса з цестам побач з пасыпанай мукой качалкай і змазаным алеем падносам для булачак.
  
  Стрыечныя браты Солтмарш маглі быць братамі. Ім было каля шаснаццаці гадоў, буйныя і нязграбныя, абодва дыхалі ротам з млявымі тварамі, якія не маглі зразумець. У Чаліса склалася ўражанне мяккасці і нязграбных ракурсаў, пупырышков і рэдкіх вусоў, звычайнай падлеткавай упартасці і тупасці, але не подласці і разліку. Здавалася, яны запоўнілі маленькую кухню. Калі яны размаўлялі, то праглынутымі ўрыўкамі, быццам не давяралі гаворцы і не мелі ад яе асаблівай карысці.
  
  Вы, хлопцы, учора былі на вадасховішчы Дэвіл Бэнд, так?
  
  нас? Ні ў якім разе.
  
  Чаліс хвіліну глядзеў на іх. Але вы абодва любіце лавіць рыбу?
  
  Рыба?
  
  Скобі Сатан была нецярплівая. З лескай і вудамі, кручкамі і прынадай. Вы любіце хадзіць на рыбалку.
  
  Не атрымаў лодкі.
  
  Гэта быў Брэт, сын Морын Солтмарш. Чаліс нахіліўся да яго праз стол. Нядаўна я бачыў вас і вашага стрыечнага брата пешшу, падрыхтаваных на рыбалку. Вы караскаліся праз плот і пераходзілі праз загон. Не два кіламетры адсюль.
  
  Ну і што?
  
  Ну, вы не былі на Blackberry. Чаму б вам не расказаць нам пра вадасховішча Дэвіл-Бэнд.
  
  Брэт глядзеў на стол. Яго маці сказала, Брэт? Што вы, хлопцы, заняліся?
  
  Нічога, мама.
  
  Чаліс сказаў, што ў нас былі паведамленні пра браканьераў у раёне, на плацінах і азёрах, дзе ловяць фарэль.
  
  Не мы.
  
  Прабачце, але ў мяне няма іншага выйсця, акрамя як абвінаваціць вас
  
  Вы сказалі, што яны нічога не зрабілі!
  
  Місіс Солтмарш, калі ласка. . .
  
  Вы не можаце абвінаваціць іх, калі яны нічога не зрабілі.
  
  Чаліс ненавідзеў тое, што рабіў. Ён сказаў: Брэт, паглядзі на мяне. Мяне не хвалюе незаконны вылаў рыбы, незаконнае пранікненне. Я нават не збіраюся паведамляць вашы імёны мясцовай станцыі. Але калі вы не раскажаце мне, што бачылі ўчора на вадасховішчы, я загадаю арыштаваць вас і прад'явіць абвінавачанне, паверце, я зраблю.
  
  Брэт кінуў позірк на стрыечнага брата. Стрыечны брат сказаў: «Мы ніколі нічога не рабілі». Мы толькі што знайшлі яе, і ўсё.
  
  Чаліс уздыхнуў і сеў назад. Вы хадзілі туды рыбачыць?
  
  Можа быць.
  
  Добра, добра, забудзь рыбалку. Вы былі на прагулцы. Вы аб'язджалі вадаём і натыкнуліся на цела.
  
  Яны сумняваліся ў слове плінтус. Значыць, ён падазраваў іх у нечым невымоўным на вадасховішчы? Але Брэт прамармытаў: «Так, мы яе знайшлі».
  
  Што вы рабілі?
  
  нічога! Мы яе не забівалі! Яна ўжо была такой!
  
  Ты да яе дакранаўся?
  
  Ні ў якім разе.
  
  Вы што-небудзь узялі?
  
  Абрабаваць мёртвае цела? Ні ў якім разе.
  
  Вы выдалілі што-небудзь з месца, дзе знаходзіцца цела?
  
  Што?
  
  Перафразую пытанне: ці было што-небудзь на зямлі побач з целам? Калі так, вы забралі яго з сабой?
  
  нічога.
  
  «Мы б не абвінавацілі вас у крадзяжы», — сказаў Скобі Сатан. Нам проста трэба ведаць.
  
  Нічога там не было.
  
  Чаліс сказаў: ты каго-небудзь бачыў?
  
  Не, толькі яна.
  
  Люк сказаў: «Яна тая, каго схапілі, калі яе машына зламалася?»
  
  Чаліс задумаўся. Хацеў хлопцам нешта аддаць. так.
  
  Крута.
  
  У які час вы яе знайшлі?
  
  Не ведаю. Даволі рана.
  
  Місіс Солтмарш сказала: «Раніцай у школе нельга падняць дурняў з ложка». Школьныя канікулы, і яны ўздымаюцца на світанні.
  
  Скобі Сатан спытала: "Чаму вы чакалі, перш чым патэлефанаваць у паліцыю?"
  
  Хлопцы пераглянуліся. Місіс Солтмарш падазрона паглядзела на іх. Яны чакалі, калі я пайду за пакупкамі.
  
  гэта так?
  
  Брэт падрапаў запэцканым пазногцем след апёку на ламінексе. Дапусцім так.
  
  Калі твая маці выйшла з дому?
  
  Каля двух, сказала місіс Солтмарш.
  
  Чаліс запісаў званок у 2.45.
  
  Вы б пазбавілі нас шмат праблем, калі б назвалі свае імёны і пазванілі раней, - сказала Сатан.
  
  Усё роўна табе не спатрэбілася шмат часу, каб знайсці нас, неахвотна прамармытаў Люк.
  
  Ну, патрэбныя вашыя гумавыя боты, сказаў Чаліс.
  
  Місіс Солтмарш прыжмурыла вочы. Навошта, калі яны нічога не зрабілі?
  
  Каб параўнаць свае сляды са слядамі, знойдзенымі на месцы здарэння.
  
  Каб іх ліквідаваць, растлумачыў Сатан.
  
  Абодва хлопчыкі выглядалі ўстрывожанымі, быццам ліквідацыя азначала нешта шкоднае і канчатковае.
  
  Я іх атрымаю, сказала місіс Солтмарш.
  
  Пакладзіце іх у сумку з супермаркета, - паклікала Сатан, вяртаючыся назад.
  
  Хлопцы цяпер выглядалі напалоханымі. Чаліс падняўся на ногі. Больш не трэба хадзіць на рыбалку ад суседзяў, добра? Хто-небудзь можа дастаць табе стрэльбу, тады ў мяне будзе яшчэ адно расследаванне забойства.
  
  Пабялелі. — Жартуйце, хлопцы, — сказала Сатан.
  
  Іх усмешкі былі дрыготкімі.
  
  На выхадзе Чаліс раптам сказаў: «Мы нешта забыліся».
  
  Морын, місіс Солтмарш, сказаў ён, калі яна зноў адчыніла яму дзверы, кароткае пытанне. Якія транспартныя сродкі ў вас на месцы?
  
  Яна зразумела і панура пачырванела. Трактар, Land Cruiser, грузавік, Холдэн.
  
  Седан Holdena або універсал?
  
  Седан.
  
  Грузавік. ёсць
  
  Я казаў вам, што ён зрабіў вялікі канец некалькі дзён таму.
  
  Морын, калі ты не супраць, у мяне ёсць камера ў машыне. Пара хуткіх здымкаў шын Land Cruisers і наперад.
  
  Яго не было некалькі дзён.
  
  Ён усміхнуўся, не звяртаючы на яе ўвагі. Ці ўмеюць хлопцы вадзіць?
  
  Яны занадта маладыя, каб мець свае ліцэнзіі.
  
  Але яны ўмеюць кіраваць?
  
  Дапусцім так.
  
  «Хутчэй пстрыкніце шынамі і сыдзіце», — зноў сказаў Чаліс.
  
  У крывавым хляве, сказала Морын Солтмарш, зачыняючы за імі дзверы.
  
  * * * *
  
  Сапраўды, учора ўвечары, Мэрф.
  
  Дзіўная дура, - сказала Пэм, спыняючыся на кальцавой развязцы перад універсалам, які няўпэўнена вярнуўся вакол яго, нібы згублены. Стэлаж з чамаданамі на даху, намёк на пасцельную бялізну, вёдры, рыдлёўкі і пенапластавыя дошкі ззаду, дзеці глядзяць у бакавыя вокны, жанчына за рулём, мужчына побач з ёй, схіляючы галаву да карты і махаючы адной рукой на яе. Можа быць, падумала Пэм, яны будуць побач са мной у Пензанс-Біч, калі я скончу працу сёння вечарам, уладкаваўшыся як каралі, пакуль школа не вернецца ў канцы студзеня.
  
  Чаму мы ніколі не бачым цябе ў пабе? — запатрабаваў Танкард.
  
  Ёсць лепшыя справы.
  
  Як што? Не кажы мне, што ў цябе каханне.
  
  Гэта балюча. Яна адвяла сваю ўвагу ад дарогі, каб зірнуць на яго. Чаму б у мяне не было любоўнага жыцця?
  
  Не зразумейце мяне няправільна, я нічога не маю супраць.
  
  Супраць чаго?
  
  Калі вы аддаеце перавагу жанчынам, чым хлопцам, гэта не скура з майго носа.
  
  Пэм стомлена пацерла шчаку. Адпачывай, Танк. Вы не даведаецеся пра мяне першага. Яна затармазіла на ліхтары ля пошты.
  
  Як пекла. Ён пазяхнуў. Куды вы сказалі, што мы едзем?
  
  Фотамагазін. Менеджэр хоча, каб мы паглядзелі рулон плёнкі, які ён праявіў сёння раніцай.
  
  Танкард выглядаў агідна. Каму гэта цікава? Цяпер вы атрымліваеце самыя розныя рэчы, ніхто не паварочвае галаву. Фотаздымкі з адпачынку голымі, цяжарнасць, роды Шэйлы. Ніхто не настолькі дурны, каб кінуць складаныя рэчы для распрацоўкі.
  
  Пэм хацела, каб Танкард заткнуўся. Усё, што я ведаю, гэта тое, што менеджэр патэлефанаваў на станцыю, спытаў Скобі Сатана, ён заняты, таму ён даў яго нам.
  
  Пэм павярнула налева ў гандлёвы цэнтр, шукаючы Kwiksnap. Танкард зірнуў на яе ўважліва, з доляй нядобразычлівага гумару. Вам лепш быць у цывільным, чым ездзіць у фургоне, ці не так?
  
  Яна паціснула плячыма. Я не хачу быць у форме ўсё жыццё.
  
  Танкард засмяяўся. Што б вы ні апранулі на гэтай працы, вы ўбачыце хрэнавы бок чалавечай прыроды. Калі праца ў форме выклікае падазрэнне ў адносінах да бліжняга, то праца ў цывільным гэта толькі пацвярджае.
  
  Пэм успомніла: ён некаторы час быў дэтэктывам, на сваёй апошняй станцыі.
  
  Ён паказаў. Паркоўка.
  
  Я гэта бачу. Яна затармазіла і прыпаркавалася.
  
  У адным акне Kwiksnap былі вясельныя фатаграфіі, у другім — аўтаматычная праяўка, побач сядзела маладая жанчына і націскала кнопкі. Унутры крамы былі стэлажы з каністрамі для плёнкі, вітрыны з фотаапаратамі і фотарамкамі, а таксама кабінка, адведзеная для фатаграфій на пашпарт. Менеджэр адхіліў фіранку і сказаў: «Я спытаў Скобі».
  
  Канстэбль Сатанс зараз звязаны, сказала Пэм. Яна прадставілася, потым Танкард і сказала: «Вы містэр Джэксан?»
  
  так. Менеджэр зірнуў на Танкарда. І я ведаю, хто ён.
  
  Чашка ашчацінілася. Пэм паспешліва сказала: «Вы тэлефанавалі з нагоды нейкіх падазроных фатаграфій».
  
  Загадчык усхвалявана паглядзеў на дзверы. так. Глядзі, яна іх забярэ ў бліжэйшы час.
  
  Хто гэта?
  
  Заказчык. Яна здала рулон на праяўку ўчора ў пяць, забярэ сёння ў дзесяць раніцы. Гэта ён паглядзеў на гадзіннік дзесяць хвілін таму.
  
  Давайце паглядзім гэтыя здымкі, ці не так?
  
  Менеджэр шукаў у абутковай скрынцы канверт Kodak, потым дастаў фотаздымкі і расклаў іх на стальніцы, нібы раздаючы карты ў гульні на цярпенне. Пэм зірнула на іх. Знешнія і ўнутраныя здымкі вялізнага дома, размешчанага на шырокім газоне. Белыя парэнчы плота, прапанова гаспадарчых пабудоў. Інтэр'ерныя здымкі, заўважыла яна, нібы пераходзілі ад агульнага да прыватнага: пакой, потым тое, што ў гэтым пакоі. На адной фатаграфіі — карціны, на другой — вітрына са срэбнымі табакеркамі. Ваза. Антычны камінны гадзіннік. Яна пачала рабіць нататкі ў сваім нататніку.
  
  Але Джон Танкард не быў уражаны. Ён адсунуў фатаграфіі ўбок. Ну і што?
  
  Менеджэр праглынуў. Што ж, глядзіце самі.
  
  Я бачу сентыментальныя здымкі, - сказаў Танкард. Ці, магчыма, здымкі, зробленыя для страхавання. Магчыма, гаспадары баяцца, што лясны пажар знішчыць усё, таму вядуць улік.
  
  Паглядзі на гэтых дваіх, Джон, сказала Пэм. Сістэма сігналізацыі.
  
  Бачыце? - сказаў менеджэр.
  
  Танкард сказаў, што калі сістэма сігналізацыі абыйдзецца мне ў некалькі тысяч баксаў, мне спатрэбяцца яе фотаздымкі на выпадак, калі ўсё згарэла.
  
  Пэм утаропілася на яго. Спрэчна было ў ім усё: і погляды, і падыход да справы, і штодзённыя адносіны з людзьмі. Яна звярнулася да кіраўніка. Давайце паглядзім, хто пакінуў іх на распрацоўку, так, сэр?
  
  Яна паспрабавала прачытаць почырк. Марыён Што-то.
  
  Марыён Нан, сказаў менеджэр.
  
  Танкард засмяяўся. Марыён Нан? Кожны паліцэйскі сябар. Акрамя таго, як юрыст, сказаў ён, нахіліўшыся тварам да Пэмс, яна займаецца нерухомасцю. Адсюль і малюнкі. Жыві і вучыся, Пэмі. Рана ці позна вы сутыкнецеся з цудоўнай місіс Нан.
  
  Пэм адсунула фатаграфіі. У мяне ўжо ёсць.
  
  * * * *
  
  Элен Дэстры фіксавала тэлефонныя званкі журналістаў і зноў працавала над справай сэксуальных злачынцаў. Шэд пакідаў яго занадта доўга; было ясна, што Лэнс Ледвіч заслугоўвае больш пільнага погляду. Яна зняла трубку. Спачатку паспрабуйце яго працадаўцу, а потым хатні нумар.
  
  Да таго часу, калі Сатан вярнулася на станцыю, яна была гатовая ехаць. Яе чакаў CIB Falcon, тэхнік-крыміналіст на заднім сядзенні. Не расслабляйся, Скобі. Ты ідзеш са мной.
  
  Лэдвіч жыў у новым маёнтку каля іпадрома на паўночнай ускраіне Ватэрлоо, і яны прыйшлі да яго дома па вузкім двары, перабіраючы ляжачыя ляжачыя дарожкі, каб дабрацца да яго. Плошча прыгнятала Элен. Дамы ў гэтай сядзібе аддзялялі адзін ад аднаго сасновы плот і метр паветра. Пра дрэвы не было і гаворкі. Прыродныя паласы выглядалі сырымі, яшчэ не аднавіўшыся пасля абсталявання для капання траншэй і летняй засухі. У канцы пад'язной дарогі Ледвічс быў сталёвы гараж з зачыненымі дзвярыма. Дагледжаны ўніверсал «Вольва» стаяў перад гаражом, каля рванай плямы алейных падцёкаў. Тэхнік-крыміналіст неадкладна накіраваўся за Volvo.
  
  Калі Элен і Сатан падышлі да ўваходных дзвярэй, мужчына выслізнуў з металічных бакавых дзвярэй гаража і паспешліва зачыніў іх на замок, перш чым падысці да іх, выціраючы далоні аб штаны. Элен пазнала яго па фатаграфіі ў яго файле.
  
  Містэр Ледвіч? Былі
  
  Ты не павінен казаць мне, хто ты, сказаў Ледвіч.
  
  Ці не так?
  
  У Ледвічы было нешта масляністае. Тлустыя валасы, таемны выгляд. Вы, сволачы, калі-небудзь пакінеце мяне аднаго?
  
  Усё залежыць ад гэтага, Лэнс, сказала Сатан.
  
  Ледвіч злосна ўтаропіўся на тэхніка-крыміналіста, які фатаграфаваў шыны «Вольва». Што гэты мудак робіць?
  
  Чаму б нам не зайсці ўнутр, Лэнс? - сказала Элен, праводзячы Лэдвіча да ўваходных дзвярэй.
  
  Лёдвіч адкруціўся ад яе. Што б гэта ні было, мы робім гэта тут. Жонку не хачу
  
  Справядліва, Лэнс. Я магу гэта зразумець. Чаму б нам не пераехаць сюды, няхай тэхнік робіць сваю працу.
  
  Адвезлі Ледвіча ў CIB Falcon. Элен села на вадзіцельскае сядзенне, Ледвіч побач з ёй, Сатан ззаду. Вы ўсе аднолькавыя, сказаў Лэдвіч. Хлопец ідзе прама, і вы абапіраецеся на яго, спадзеючыся, што чорт вазьмі, каб вы маглі яго зноў прыбраць.
  
  Ты ідзеш прама, Лэнс?
  
  Я кладаўшчык.
  
  Ненармаваны графік, некаторыя начныя змены, так?
  
  Ну і што? Што гэта з вамі рабіць? Той іншы бізнэс, які быў шмат гадоў таму.
  
  Сатан сказаў, што не так даўно.
  
  Элен даверліва нахілілася да Лэдвіча. Пра твой Volvo, Лэнс.
  
  Яго вочы перамясціліся. Што з гэтым?
  
  Добры набор колаў, заўважыў Сатан.
  
  Лэдвіч быў вымушаны круціць галавой ад Элен, потым да Сатан і назад. Я даглядаю за ім, так.
  
  Як ты дазволіў сабе яго купіць, Лэнс? - сказала Элен.
  
  Хрыстос, яму дванаццаць гадоў. Гэта не варта ўсё так шмат.
  
  Як даўно ён вам належыць?
  
  Некалькі гадоў.
  
  Чаму Volvo? - спытала Сатан. Чаму не Ford або Holden, як усе?
  
  Элен нахілілася бліжэй. Няўжо людзі падумаюць, што ты звычайны хлопец, Лэнс, а не вычварэнец?
  
  Ён пачырванеў. Гэта машына жонкі, добра?
  
  Як наконт шын, Лэнс, паміж табой і дарогай. Вы хочаце падагнаць даволі добрыя, так?
  
  Ледвіч прыжмурыў вочы. Я б не ведаў, што гэта за марка. Пра што гэта?
  
  У вас ёсць іншыя транспартныя сродкі?
  
  Лёдвіч адвёў позірк на тэхніка-крыміналіста. Нуп.
  
  Мы можам праверыць у Дэпартаменце аўтамабільных транспартных сродкаў.
  
  Праверце ўсё, што хочаце, сказаў Ледвіч. Ён павярнуўся да іх. Вы скажаце мне, пра што гэта?
  
  Вы добра настроены, праўда, Лэнс? Ёмісты набор колаў, свабода перамяшчэння ноччу.
  
  Ледвіч прамармытаў: «Згубіў правы.
  
  Аднак гэта не перашкаджае вам кіраваць аўтамабілем.
  
  Ледвіч склаў рукі. Мяркую, калі я пасяджу тут дастаткова доўга, вы скажаце мне, што гэта такое.
  
  Элен ціха сказала яму ў твар: Выкраданне, згвалтаванне і забойства.
  
  Ён тузануўся назад. Я? Ні ў якім разе.
  
  Вы не можаце займацца сэксам звычайным спосабам, вы павінны падманваць жанчын і прымушаць сябе да іх. Мы гэта ведаем. Гэта справа запісу. Але пад канец вы пачалі станавіцца больш жорсткімі, ці не так? Вы пачалі выкарыстоўваць кулакі.
  
  Гэта абвінавачванне было знята.
  
  Ну і што? Гэта не азначае, што вы гэтага не рабілі.
  
  Ведаеш, што мы думаем, Лэнс? Сатан сказаў. Мы лічым, што вы скончылі навучанне. Мы думаем, што цяпер вы разумееце, якая цяжкая праца падманвае жанчын, каб атрымаць рут. Значна прасцей проста ўжыць сілу.
  
  Падпарадкуйце іх, сказала Элен, зацягніце іх у заднюю частку вашага ўніверсала, згвалціце і задушыце.
  
  Лёдвіч праглынуў сліну. Я не ў гэтым. Я цяпер жанаты.
  
  Бедная жанчына, сказала Элен.
  
  Гэта, здаецца, больш за ўсё злавала Ледвіча, чым здзек. Дрэнны ты шлак. Я атрымаю цябе за гэта. Дзе-небудзь у цемры, без рэзервовай копіі, якая б даглядала за табой, тады ўбачыш, які ты моцны.
  
  Ты мне пагражаеш, Лэнс? Ці гэта прызнанне таго, як вы працуеце? Жанчына адна ноччу, безабаронная. . .
  
  Ты ўкладваеш мне ў вусны словы.
  
  Кімблі Эбат, Сатан сказала, Джэйн Гідэон. Вы прымусілі іх сесці ў задні адсек вашага Volvo, згвалтавалі і забілі, а потым кінулі іх целы.
  
  Б'юся аб заклад, я працаваў. Пракансультуйцеся з маім начальнікам.
  
  Я зрабіў, Лэнс. Элен пералічыла пальцы: спазнялася на працу, заканчвала рана, часам выслізгвала на гадзіну ці больш за раз. Вы не прэтэндуеце на Супрацоўніка года, Лэнс.
  
  Лёдвіч выглядаў загнаным. Я ніколі нікога не забіваў. Дакажыце, што я зрабіў.
  
  Мы будзем.
  
  Я пакінуў сэксуальныя рэчы ззаду.
  
  — Лэнс, — сказала Элен, разглядаючы ягоны спатнелы твар, адчуваючы пах страху, — ты быў хворы ў 1991 годзе, ты хворы цяпер, ты заўсёды будзеш хварэць.
  
  * * * *
  
  Два дні запар, сказала яму Клара. Гэта прыемна. Яна моцна трымала яго на парозе, потым завяла ў хату. Ладан, ужо запалены. Шторы ўжо засунутыя.
  
  Проста праходжу, сказаў Кіс ван Альфен.
  
  Так, вядома.
  
  Яна расшпіліла яму пояс. Ён застагнаў. Ён так прагнуў яе. Пасля ён сказаў: ты добра спаў мінулай ноччу?
  
  Гэта было тое пытанне, якое ёй было патрэбна. Не, сказала яна са смехам ад сапраўднага болю. Гэта было жудасна, проста жудасна.
  
  Вы павінны атрымаць нешта, каб дапамагчы вам заснуць.
  
  Калі б ты побач, мне было б лягчэй заснуць, вялікі хлопчык.
  
  Яму было прыемна і збянтэжана. Магчыма, хутка. У гэты час года я часта бываю па начах. А снатворнае?
  
  На наступны дзень яны робяць у мяне туман у галаве. Слухай, не засмучайся на мяне, але адзінае, што мяне расслабляе, гэта дурман ці кола. Яна спынілася. Цяпер вы расчараваныя. Прабачце, я не павінен быў нічога казаць.
  
  Ён напружыўся ў яе руках. Яна трымалася, жадаючы яму расслабіцца.
  
  Прабачце, я відавочна сказаў не тое.
  
  Усё ў парадку. Проста я гэтага не разумею, вось і ўсё. Я не супраць, калі людзі з'яўляюцца прыватнымі карыстальнікамі, гэта адмарозкі, якія гандлююць гэтымі рэчамі школьнікам, гэта мяне сапраўды кранае.
  
  Я ведаю. Прабачце, я не павінен быў гэта ўзгадваць.
  
  Яна адвярнулася ад яго і пачала апранацца. Яна яго выразала і бачыла, што гэта яго крыху напалохала. Ён пацягнуў яе да сябе. Слухай, калі ты на працы, ты забываеш, што большасць людзей у прынцыпе ў парадку. Вы, напэўна, думалі, што я вас асуджаю. Я не быў.
  
  Гэта проста мае нервы на дадзены момант, сказала яна. Я не тое, што вы называеце карыстальнікам. Раней я курыў трохі наркотыку, рабіў некалькі радкоў кока-колы, але гэта было шмат гадоў таму. Мне ледзь было дваццаць. Цяпер я чысты. Проста, я так нервовы, так баюся ноччу, калі б я выпіў дурман або кока-колу, я думаю, гэта дапамагло б мне выправіць нервы.
  
  Ён маўчаў. Яна пачала абводзіць языком кругі на яго жываце. Ён быў такі адчувальны! Яна пачула, як ён застагнаў, узяўшы яго ў рот. Яна ведала, што робіць, але нават пры гэтым была частка яе, якая пагружалася ў фізічнае задавальненне і камфорт. На некаторы час яна страціла сябе.
  
  Калі ён скончыў, яна выгіналася, каб наблізіцца да яго цела, працуючы ротам, каб ачысціць густую салёнасць.
  
  Яна пачула гул яго голасу ў сваім вуху: Я мог бы даць табе тое, што ты хочаш.
  
  Яна была вельмі нерухомая. Прыйсці зноў?
  
  Трохі травы, калі вы хочаце. Можа пару грамаў кока-колы.
  
  Яна села і сур'ёзна сказала: "Гэта ўсё, што я хачу, Ван". Мне не трэба шмат. як
  
  Не пытайцеся. І калі вы паўтарыце што-небудзь з гэтага, я адмаўляю гэта.
  
  Яна адсунулася ад яго. Не будзь такім. Не злуйцеся на мяне.
  
  Ён прыцягнуў яе да сябе. Прабачце.
  
  Ідэнтыфікатар ніколі не даў цябе ў.
  
  Прабач, Клара, шчыра кажучы, забудзься, што я гэта сказаў.
  
  Я маю на ўвазе, мы абодва падзеліся, Ван. Разбурыць наша жыццё.
  
  Дакладна.
  
  калі? - сказала яна. Калі вы можаце атрымаць рэчы?
  
  Я прыйду сёння вечарам.
  
  Што з жонкай?
  
  Яе? Ён засмяяўся. Мы рассталіся даўно.
  
  Яна зразумела, што нічога пра яго не ведае. Дзеці?
  
  адзін. Я яе больш не бачу.
  
  * * * *
  
  Маккуоры з'явіўся днём. Гэты ліст, Хэл. Любая радасць?
  
  Шукалі прынтар Canon, але спецыялісты сумняваюцца, што сапраўдны прынтар можна ідэнтыфікаваць.
  
  Маккуоры павярнуўся на крэсле. Здавалася, ён разважаў над памерамі пакоя інцыдэнту і здольнасцямі Чаліса і яго дэтэктываў. Насценная карта, паўтузіна сталоў, файлы, тэлефоны, камп'ютары і тры афіцэры, галовы ўніз, таму што супер быў у пакоі.
  
  Два забойствы, з верагоднасцю трэцяга.
  
  Больш за два, сэр, калі ён з'яўляецца гарачым мясцовым жыхаром і рабіў такія рэчы раней. Там серыя вакол Ньюкасла глядзелі.
  
  У мяне была спакуса прыцягнуць аддзел па забойствах, Хэл.
  
  Былі часы, калі Чаліс выкарыстоўваў імя МакКуоры. Звычайна падчас свецкіх мерапрыемстваў. Гэта не было свецкім мерапрыемствам, але ў голасе МакКуоры гучалі сумневы, быццам ён бачыў, як справа выходзіць з-пад кантролю, Чаліса, яго, сіл у цэлым. Па сутнасці, ён быў палітыкам. Яму хацелася супакоіцца, таму Чаліс упэўнена сказаў: Марк, на дадзеным этапе гэта не зусім неабходна.
  
  Маккуоры бездапаможна азірнуўся. У вас дастаткова падтрымкі?
  
  Не, я мог бы зрабіць больш дэтэктываў. Паглядзіце, ці можна прызначыць іх з дзвюх-трох розных станцый, каб ні ў каго не засталося недахопу персаналу. Я ўжо рэквізаваў больш сталоў, тэлефонаў і камп'ютараў.
  
  Маккуоры ўздыхнуў. Дастаткова справядліва. Але хвіліна
  
  Як толькі ён пагражае разваліцца, я паведамлю вам.
  
  Я маю на ўвазе, што гэта зусім не той выпадак, калі муж робіць сваю жонку, Хэл. Гэта іншае. Гэта вялікі. Мінулай ноччу ў мяне была на сувязі лонданская Daily Telegraph .
  
  Чаліс, каб пацешыць сябе, спытаў: што ты ім сказаў?
  
  О, усё было пад кантролем, і нічога падобнага на забойствы ў лесе Белангла. Спадзяюся, я сказаў правільна.
  
  Сэр, у нас ёсць важкія судовыя доказы з Джэйн Гідэон. Сляды шын у гразі, так што мы маем пэўнае ўяўленне аб тым, які транспартны сродак шукалі. Акрамя ўдару па галаве, яе смерць нагадвае Кімблі Эбатс. Я думаю, што можна выключыць супадзенне. Выносілі папярэджанні ў СМІ. Калі пашанцуе, нашы мужчынскія запасы скончацца.
  
  Маккуоры скрывіў рот. Добры спосаб пакласці гэта.
  
  Для яго, сэр, маладыя жанчыны - крыніца харчавання, яны не сапраўдныя.
  
  Кропка прынята.
  
  Што-небудзь яшчэ?
  
  так. Маккуоры падняўся на ногі. Ён адкінуў галаву. Слухайце, усе.
  
  * * * *
  
  Элен Дэстры кінула ручку. Чаго цяпер хацеў дурань? У яе была праца. Ледвіч займала большую частку раніцы, і яна ўсё яшчэ чакала, пакуль крыміналісты вызначаць марку шыны па гіпсавых злепках, якія яны ўзялі. Дагэтуль усё, што яны маглі сказаць ёй, гэта тое, што гэта была пазадарожная шына, толькі крыху зношаная, можа быць, пятнаццаць тысяч тысяч, і адметная тым, што мела круглую плячо і вельмі глыбокі пратэктар. Няма іншых адметных знакаў, такіх як сколы, задзірыны або нераўнамерны знос гумы. Але знайдзіце мне шыну, і я пагляджу, ці змагу я яе параўнаць, сказалі тэхнікі. Так, вядома, кавалак пірага, хлеў сказаў ім. Што тычыцца гіпсу, які адпавядае шынам Lance Ledwichs Volvo, гэта здавалася вельмі малаверагодным нават для яе неспрактыкаванага вока. Зусім іншы след, як кажуць тэхнікі. Яна сапраўды не была схільная слухаць тую ці іншую лухту ад Маккуоры.
  
  Яна падняла вочы і ўбачыла, што Маккуоры назірае за ёй, чакаючы, пакуль яна зверне ўвагу. Па-першае, я хачу сказаць, што я лічу, што вы добра спраўляецеся са сваёй працай у складаных умовах. Па гэтай прычыне я арганізую прызначэнне дадатковых дэтэктываў да справы з Роўзбада і Морнінгтана. Сяржант Дэстры, вы па-ранейшаму будзеце кіраваць на зямлі, адказваючы перад інспектарам Чалісам.
  
  Яна адаравала яго нацягнутай усмешкай. Ён разам памыў далоні. Цяпер відавочна, што гэта праца аднаго чалавека. Нашы прыярытэты - знайсці яго, перш чым ён зноў заб'е. У роўнай ступені мы павінны забяспечыць бяспечнае асяроддзе тут, на паўвостраве. Нам таксама трэба знайсці транспартны сродак, які выкарыстоўваўся для вывазу цела Джэйн Гідэонс. Нарэшце, нам трэба падумаць пра мысленне чалавека, які стаіць за гэтымі забойствамі.
  
  Мысленне, падумала Элен. Бог.
  
  Падабенства паміж ахвярамі, працягваў Маккуоры. Адрозненні. Ці ведалі яны адзін аднаго.
  
  Цяпер ён расказвае нам, як рабіць нашу працу, падумала Элен.
  
  Кімблі Эбат, Джэйн Гідэон, Маккуоры працягвалі. Ён паківаў галавой і засмяяўся, і гэта быў смех, які пайшоў не так, нават калі ён вымавіў гэта і сказаў: Кімблі. Адкуль у гэтых людзей імёны?
  
  Ніхто не падзяляў смеху. Ён дрэнна выказваўся пра памерлых. Тым часам Элен Дэстры адчула, што чырванее, таму што яна назвала сваю дачку Ларэйн, а не Латарынгія, дык што гэта гаворыць пра яе? Маккуоры быў прыдуркам.
  
  З палёгкай яна пайшла да сваёй машыны ў канцы дня і змагла вырваць момант з Рысам Хартнетам. Яна не была ўпэўненая, але нешта было ў тым, як ён глядзеў на яе. Мы яшчэ працуем на дванаццаць гадзін суботы?
  
  Буду там.
  
  Калі хочаш, заставайся і паабедай з намі, сказала яна.
  
  * * * *
  
  У той вечар Чаліс працаваў да шасці трыццаці. Калі выходзіў з вакзала, пазванілі з турмы. Відавочна, што яго жонка спрабавала распілаваць свае запясці пластыкавым нажом і напісала запіску з надпісам: «Прабач мяне». Яны меркавалі, што запіска была для яго. Магчыма, так і было. Чаліс даўно дараваў ёй, ён перастаў выказваць пра яе меркаванні і нават сказаў сабе, што яна больш не яго адказнасць, але кожны раз, калі яна збівалася з рэек, яны тэлефанавалі яму. Званок прыгнаў яго. Ён апусціўся на спінку крэсла і ўтаропіўся на насценныя карты.
  
  Потым на стойцы рэгістрацыі яму загудзелі. Тэса Кейн хоча бачыць вас, сэр.
  
  Ён коратка прыклаў руку да лба. Пакажыце яе.
  
  Ён выйшаў у калідор і стаў чакаць. Ён быў адзін на першым паверсе. Калі Тэса з'явілася з маладым канстэблям, ён адправіў канстэбля назад уніз. Вочы Тэсы былі яркімі і даследлівымі. Яна была задаволена сабой, але таксама ведала, што ён думае пра яе зараз. Хэл, не злуйся на мяне.
  
  Я думаў, вы пагадзіліся не публікаваць.
  
  Не, я сказаў, што не буду публікаваць. Твая знаходка Джэйн Гідэон зрабіла гэта неабходным, Хэл. Гэта быў савок. Гэта вельмі шмат значыла для мяне, і я лічу, што гэта было ў грамадскіх інтарэсах.
  
  Больш цынічнага я ніколі не чуў
  
  Хэл, сказала яна, паднялася і пацалавала яго. Ён заплюшчыў вочы.
  
  Ціхім голасам яна сказала: Я даўно хацела зрабіць гэта.
  
  Ён са здзіўленнем выявіў, што яго гнеў знік, і выдаў у горле гук, які мог быць згодай і задавальненнем.
  
  Хэл, ты павячэраў бы са мной сёння?
  
  Чаліс задумаўся. Ён адчуваў сябе лепш з Тэсай Кейн, але сумняваўся, ці хопіць у яго энергіі і самаахвярнасці, каб стаць для яе прыемнай кампаніяй. Усё, што яму хацелася, гэта даехаць да аэрадрома і папрацаваць над «Цмокам».
  
  Не сёння вечарам. Заўтра?
  
  Выдатна.
  
  Дзесьці далей ад вачэй грамадскасці, сказаў ён.
  
  Гэта лёгка.
  
  Калі праз дваццаць хвілін ён увайшоў у ангар, то ўбачыў, што Кіці пакінула новы нумар Vintage Aircraft на яго хвасце, адкрытым па цэнтры. На ім быў адлюстраваны адрэстаўраваны Цмок у аэрапорце Бэнкстаўн, у поўным колеры, у чырвона-серабрыстых колерах авіякампаніі, якая спыніла сваю дзейнасць у 1936 годзе. Чаліс не думаў, што бачыў калі-небудзь больш прыгожы самалёт. Закруглены нос нагадваў яму няўпэўненую, шукаючую змяю, але ва ўсім астатнім Цмок Рапід зусім не быў падобны да змяі. Казурка? У ім адчувалася далікатнасць, стрыманасць, грацыя і атмасфера гонак і рэкордаў з Англіі ў Аўстралію, калі свет выйшаў з Вялікай дэпрэсіі 1930-х гадоў, перш чым усё зноў пайшло не так.
  
  Ён перагарнуў старонкі да рубрыкі «Патрабуецца дапамога». Там быў яго ліст. Дзе-небудзь у свеце можа быць мужчына ці жанчына, якія крыху ведаюць пра гісторыю свайго самалёта.
  
  * * * *
  
  Кіс ван Альфен сядзеў у акне Pizza Hut. Яны прывыклі да яго там; ён там часта еў. Ён бачыў, як Тэса Кейн выйшла са станцыі. У сем пятнаццаць машына Challiss выехала з вакзальнай стаянкі. Ван Альфен пачакаў, пакуль пачнецца змена ў 8 вечара, перш чым вярнуўся праз дарогу і вярнуўся на станцыю.
  
  Чацвер увечары, трохі экшн у горадзе, што людзі трацяць свае зарплаты і рыхтуюцца да Калядаў і летніх канікул. Але на самой станцыі ціха. Ван Альфен хадзіў па будынку, адчыняючы і зачыняючы дзверы, балбатаючы з маладым канстэблям на стойцы рэгістрацыі, стажыроўкамі ў чайнай, парай іншых сяржантаў, якія складалі рапарты. Па сутнасці, ён у думках наносіў карту станцыі, размяшчаў усіх, прадчуваючы, куды яны могуць выпадкова заблукаць. Калі ён быў задаволены, ён зайшоў у кабінет старэйшага сяржанта Кэлака, які сказаў, што яго дзверы заўсёды адчынены, і знайшоў ключ ад сейфа з доказамі.
  
  Наркотыкі ляжалі на верхняй паліцы, толькі жменька маленькіх пластыкавых бутэлек з кока-колай і гашышам, некалькі бутэлек з таблеткамі экстазі, некалькі амфетамінаў з лабараторыі ў садовым хляве ў скручанай паперы. Ван Альфен замяніў два пакеты з какаінам на пакеты з цукрам, яшчэ раз праверыў дакументы, яны не спатрэбяцца ў судзе яшчэ шэсць тыдняў, і выйшаў з офіса, замкнуўшы за сабой сейф.
  
  «Я выйду на пару гадзін», — сказаў ён канстэблю на стойцы рэгістрацыі.
  
  Добра, сяржант.
  
  Магчыма, нашы піраманы вырашацца на зваротныя візіты.
  
  Добра, бос.
  
  Канстэбль, здавалася, ацэньваў яго.
  
  На што ты глядзіш, сонейка?
  
  Прабачце, нічога, сяржант. Я маю на ўвазе, ты не ў начную змену сёння ўвечары.
  
  Вы ведаеце, што перад Калядамі ўсё горача. Акрамя таго, у нашых членаў захварэла страўнікавая хвароба. Мне падабаецца быць у курсе спраў. Гэта тое, што робіць паліцэйскага, гэта крыху дадаткова.
  
  Так, сяржант.
  
  Тады добра.
  
  Ван Альфен узяў Commodore без апазнавальных знакаў з аўтамабільнага парку і паехаў да дома Клараса з голасам радыёдыспетчара, які драпаў у цемры, і ўсе яго душэўныя болі ў галаве. Ебаная Тэса Кейн і яе рэдакцыйныя артыкулы. Што яна рабіла на вакзале? Спрабуеце атрымаць больш бруду?
  
  Тры страйкі і ты выбыў. Яго папярэдзілі за празмерны энтузіязм паліцыі ў двух папярэдніх раёнах, а цяпер гэта паўтараецца. Ніхто не разумеў, што трэба моцна пачынаць і дацягваць да канца, інакш адмарозкі перамогуць. Але вышэйшае кіраўніцтва было звышадчувальным да выявы, якую прэса надавала сіле, і грамадзянскія лібертарыянцы заўсёды падымалі шум з нагоды жорсткасці паліцыі. Нахуй іх. Ён ведаў, што яго метады даюць вынік. Хэд меў самы высокі рэкорд арыштаў у кожным са сваіх раёнаў, што даказвала, што злачыннасць заўсёды была там, пад паверхняй, і ёй дазвалялася бескантрольна дзейнічаць.
  
  Шкада, што жанчыны ў яго жыцці не змаглі гэта ўзламаць. Яго жонка і дачка нарэшце выйшлі, сказаўшы, што не вытрымліваюць позіркаў, шэпту і абвастрэння. Яму было шкада, што яны пакутуюць, але той факт, што яны не прысталі да яго, пакінуў у яго ў роце кіслы прысмак.
  
  Тады Клара абвілася вакол яго, як кошка, і яго клопаты паляцелі ў акно.
  
  * * * *
  
  Восем
  
  
  
  Халіс падняўся а шостай гадзіне раніцы ў пятніцу і, апрануўшыся ў штаны, кашулю і гальштук, сеў на насціл у задняй частцы свайго дома, каб назіраць за святлеючым небам і ластаўкамі, якія ловяць на крыло камароў і іншых насякомых. У садзе, такім як ён быў, была прыкметная патрэсканая глеба: нават пустазелле гінула. «Нам пашанцавала, што мы атрымалі гэтую дарожку», — падумаў ён. Астатняя частка паўвострава сухая. Але шына была ўсё, што яны мелі. Слядоў спермы няма, бо забойца выкарыстаў прэзерватыў. Без адбіткаў, бо ён быў у зношаных пальчатках. Тое, што ён пакінуў на сваіх ахвярах, - гэта адсутнасці, у тым ліку адсутнасць жыцця.
  
  Такім чынам, што пакінулі на ім ахвяры?
  
  Чаліс чакаў, што дадатковыя дэтэктывы з Роўзбада і Морнінгтана будуць на брыфінгу. Ён дапіў рэшткі кавы і зноў прайшоў мяжу. Якраз калі ён даехаў да дарожных варот, муніцыпальны смеццявоз затармазіў, убачыў, што Чаліс забыўся выцягнуць свой кантэйнер, і зноў паскорыўся, пакінуўшы Чаліса прысмак пылу і дызельнага выхлапу. Вось што здарылася падчас доўгіх спраў, пра якія Чаліс забыўся.
  
  Ён спыніўся за бензінам на ўскраіне Ватэрлоо. Аўтамабіль, які буксіраваў караван, быў прыпаркаваны далей ад помпаў, незадаволеная сям'я назірала за механікам, які сядзеў на яго спіне пад задняй часткай аўтамабіля. Квінслендскія таблічкі. Чаліс уявіў гнятлівую летнюю спёку Квінслэнду, як год за годам сям'я ехала ў адну і тую ж хаціну на пляжы або ў караван сюды, на паўвостраў, у пошуках больш прыемнага сонца.
  
  Ці прачыталі б яны « Прагрэс» , спалохаліся б і накіраваліся б тым шляхам, якім прыйшлі?
  
  Калі ён прыпаркаваўся ў задняй частцы паліцэйскага ўчастка ў Ватэрлоо, ён убачыў, як Элен Дэстры выходзіць з машыны, акуратна сціскаючы ключы ў зубах, трымаючы ў руках партфель і згорнутыя папкі. Яна прычапіла і падняла гэты груз, а потым, сабраўшыся, хутка нахілілася, каб замкнуць машыну і паглядзець на сваё адлюстраванне ў люстэрку. Крылы бліскучых каштанавых валасоў размахваліся вакол яе шчок. Чаліс вырашыў, што яна была акуратна запакаваная, і дазволіў сабе хвіліну паназіраць за ёй. Яна была добрым дэтэктывам, але дома была абцяжараная раздражненнем, і гэта рабіла яе падобнай да 90 працэнтаў насельніцтва. Ён убачыў, як яна махнула рукой кандыцыянеру, які працаваў у задняй частцы свайго джыпа. Яны зблізіліся і ажыўлена размаўлялі. У гэтыя дні Чаліс усіх у нечым падазраваў. Ён не асуджаў, ён проста назіраў.
  
  * * * *
  
  Рыс Хартнет чакаў яе. Яна была ў гэтым упэўненая. Шэд бачыла, як ён ляжаў на халастым ходзе ў задняй частцы свайго фургона, калі яна заязджала, і ён назваў яе імя, калі яна замыкала машыну. Яна не хацела выглядаць занадта нецярплівай, і была задаволена, калі менавіта ён рушыў першым, пераступіўшы лінію кустоў дарогі і насустрач.
  
  Яшчэ адзін ранні старт?
  
  Няма адпачынку для бязбожнікаў, сказала яна, адразу адчуўшы, што хлеў кажа нешта глупства.
  
  Яны балбаталі некаторы час. Затым ён вывудзіў квадрат паперы, які быў складзены ў яго камбінезон, і вытрас яго. Гэта было на маім лабавым шкле ўчора, калі я збіваў.
  
  Яна раней не бачыла гэтага канкрэтнага: ЯЕ ДАЮЧАЛІ ТАНКАРД І ВАН АЛЬФЕН? НЕ ДАЙЦЕ ФАШЫСТАМ. РЭГІСТРАЦЫЯ СКАРГІ. ЗРАБІЦЕ ГЭТА ЗАРАЗ.
  
  Яна перадала яго назад. Няма пра што турбавацца.
  
  Пра што гэта?
  
  Вы былі верныя працы, вашы таварышы. Элен Дэстры асабліва не любіла Танкарда і ван Альфена, але ўсё роўна яна не ведала Рыса Хартнета, нават калі яна лічыла яго прыемным, каб на яго было глядзець і думаць пра яго, таму яна сказала: «Светы поўныя пакрыўджаных людзей».
  
  Ён змрочна сказаў: «Вось малады хлопец, вялікі піўны кішачнік». Ён спыніў мяне, калі я ўпершыню сюды прыехаў, прайшоў поўны тэхагляд на фургоне. Абыходзіліся са мной як з падонкам.
  
  «Давайце проста скажам, што некалькі маіх калегаў занадта захопленыя», — сказала Элен.
  
  Рысь размахваў лістоўкай. Падобна на тое, яны атрымліваюць падтрымку людзей.
  
  Рысь, пра заўтра. Я павінен даць вам напрамкі. Пляж Пензанс - гэта лабірынт.
  
  І яна, як вы звычайна робіце, расказвала напрамкі, нават калі ён сказаў, што ведае паўвостраў і мае даведнік вуліц.
  
  Ён усміхнуўся, не слухаючы, пакуль хлеў не скончыў. Чакаем гэтага.
  
  Яна ўвайшла і знайшла на сваім стале канверт. Папярэдняя справаздача аб адліўцы шыны.
  
  * * * *
  
  Чаліс стаяў перад насценнай картай і сказаў: «Я хачу вітаць афіцэраў з Морнінгтана і Роўзбада». Добра мець вас на борце. Большасць з вас ужо ведаюць адзін аднаго. Калі вы бачыце незнаёмага чалавека, прадставіцеся пасля брыфінгу.
  
  Цяпер, каб падвесці вынік. Дзве маладыя жанчыны забітыя, і ліст, які, як мы лічым, сапраўдны, абяцае яшчэ адно. Кімблі Эбат пакінула вечарыну ў Франкстане ў ноч на 12 снежня, была заўважана, што ехала аўтаспынам у пачатку шашы Старога паўвострава, і была знойдзена згвалтаванай і задушанай на ўзбочыне дарогі рана раніцай наступнага дня. Крыху менш чым праз тыдзень, у ноч на 17 снежня, VAA запісала званок ад Джэйн Гідэон, чыя машына зламалася каля прадуктовага кіёска на шашы Старога паўвострава. Стужка паказвала на прысутнасць кагосьці іншага, Гідэона не было, калі прыбылі паліцыя і механік VAA, а яе цела было знойдзена ў сераду, скінутае ля краю вадасховішча Devil Bend.
  
  Чаліс зрабіў паўзу, каб адпіць кавы. Ён дазволіў свайму позірку агледзець дэтэктываў Элен Дэстры і кожнага з новых афіцэраў. Ён спакойна глядзеў на іх. Ён паняцця не меў, што яны пра яго думаюць. Яму было ўсё роўна. Але ён хацеў, каб яны ведалі, што сьледзтва гэта ягонае, і што ўсе яны роўныя ў яго вачах.
  
  Што мы павінны працягваць? Вельмі мала. Прыкметы таго, што наш мужчына носіць пальчаткі, верагодна, латексныя, такія, якія выкарыстоўваюць людзі, якія працуюць з ежай, і таму іх лёгка атрымаць, і што ён выкарыстоўвае прэзерватывы.
  
  Мы знайшлі сляды бавоўны і іншых тканін на Эбаце і Гідэоне, але некаторыя з іх, хутчэй за ўсё, невінаватыя, а тыя, якія не вінаватыя, не прынясуць нам карысці, калі наш чалавек спальваў сваю вопратку пасля кожнага забойства. Яго асцярожнасць у іншых адносінах сведчыць аб тым, што ён можа.
  
  Эбата і Гідэона кінулі. Мы не ведаем, якія сляды з месца забойства маглі быць перанесены з іх целамі, таму што мы не ведаем, ці забівае наш чалавек у доме, у аўтамабілі або дзе-небудзь яшчэ. Але мы ведаем, што іх забілі не там, дзе іх выкралі, на адкрытым паветры, таму што адзіныя прыкметы бруду або травы, знойдзеныя на целах, паходзяць ад таго месца, дзе іх знайшлі.
  
  А цяпер ахвяры. Іх аб'ядноўвае тое, што яны былі маладымі жанчынамі без суправаджэння і былі выкрадзены ноччу на шашы Старога паўвострава. Мы не знайшлі нічога, што сведчыць аб тым, што яны ведалі адзін аднаго, і я думаю, што можна сказаць, што яны не ведалі свайго забойцу.
  
  Ён зрабіў паўзу. Усё, што ў нас ёсць, гэта сляды пазадарожных шын ад аўтамабіля, які, напэўна, кінуў Джэйн Гідэон. Элен можа расказаць нам больш.
  
  Ён убачыў, як яна закашлялася, нібы захапіла яе блукаючую ўвагу. Мы выявілі аднолькавыя двайныя гусеніцы ад задніх шын, калі ён вярнуўся назад, і, як мяркуецца, ён зрабіў гэта, каб палегчыць скіданне кузава, і яны былі ідэнтыфікаваны як Coopers, амерыканская шына, гэтая канкрэтная шына для пазадарожнікаў, даволі характэрная і даволі рэдкая ў гэтым краіна.
  
  Дэтэктыў Rosebud сказаў: Элен, я бачыў людзей з пазадарожнымі шынамі.
  
  Іншыя прашапталі сваю згоду.
  
  Чаліс умяшаўся. Але паспрабуйце думаць па-свойму ўнутры яго скуры. Ён хапае маладую жанчыну, падпарадкоўвае яе, і трэба яе хаваць. Ён не збіраецца хаваць яе ні на пярэдніх, ні на задніх сядзеннях. Занадта рызыкоўна. А калі б ён ехаў на камунальнай, ці рызыкнуў бы пакласці яе ў латок, пад брызент ці коўдру, ці некалькі старых мяшкоў? Я сам гэтага не бачу.
  
  Нехта сказаў, што юта з брызентавымі бакамі і дахам.
  
  Так, магчыма, сказаў Чаліс, але для гэтага трэба было б выйсці з кабіны і абыйсці ззаду, і калі ён кінуў Гідэона, ён не пакінуў слядоў. Адзіныя сляды, якія мы знайшлі на месцы здарэння, належаць дзецям, якія знайшлі яе. Маё адчуванне, што наш чалавек выкінуў цела з задняй часткі свайго аўтамабіля, і зрабіў гэта, не высаджваючыся з самога транспартнага сродку, мяркуючы, што поўны прывад ці нешта падобнае, з дзвярыма, якія адчыняюцца ззаду.
  
  Але будзьце адкрытымі, працягваў ён. Цяпер прафілактыка. Верагодна, апошнім часам вы заўважылі, што ў грамадстве ахапіла лёгкая паніка. Многія жанчыны баяцца, і хто можа іх вінаваціць? Гэта ўскладніць працу нашага чалавека. Магчыма, пекла закрыецца, можа, пекла пераедзе ў іншую частку паўвострава, але ўсе насцярожана, не толькі тут, у Ватэрлоо. Магчыма, пекла пераедзе на міждзяржаўную дарогу і стане для кагосьці галаўным болем, але гэта не значыць, што мы спыняем расследаванне таго, што ён тут задумаў. Я знайшоў падобныя выпадкі ў міждзяржаўных рэгіёнах, так што, магчыма, ён быў актыўным раней, але вяртаўся прыкладна на дзесяць гадоў таму, і дэталі недарэчныя, і іх цяжка распазнаць заканамернасць, калі вы яе не шукаеце.
  
  Ёсць пытанні?
  
  Скобі Сатан стукаў ручкай па сваіх доўгіх зубах. Той Land Cruiser, які мы бачылі ў доме Saltmarsh.
  
  Чаліс павярнуўся да Элен Дэстры, якая паківала галавой, сказаўшы: «Іншая марка, іншы памер вобада». Купер, які мы хочам, падыходзіць для вобада 235-75-15, што азначае аўтамабіль меншага памеру, напрыклад, Jackaroo або Pajero.
  
  А не Volvo універсал?
  
  Няма. Ледвічы ў чыстым выглядзе.
  
  І мы павінны спытаць сябе, — уставіў Чаліс, — ці здольны такі чалавек, як Ледвічэс, па сутнасці, баязлівец, які спадзяецца на накаўтуючыя наркотыкі і падман, перайсці да гвалту і рызыкі, неабходных для таго, каб вырваць маладых жанчын з грамадскай шашы. .
  
  Сатан апусцілася. Яны ўсе зрабілі, няшмат.
  
  * * * *
  
  Дэні Холсінгер скончыў працу ў 13:00, пайшоў дадому, сцягнуў з сябе майку і джынсы, якія былі запыленыя і вільготныя ад ранішняга знаходжання на грузавіку для ўтылізацыі, і дзесяць хвілін пастаяў пад душам. Адна толькі думка пра Меган Стокс прымусіла яго тузаць снасці, яго маці з іншага боку дзвярэй крычала: «Ты будзеш там цэлы дзень?»
  
  Ах, набівайся, старая сука.
  
  Не размаўляй са мной так.
  
  Ён чакаў. Больш нічога. Маці кідалася на яго, каб толькі працягваць практыкавацца. Ён выцерся ручніком і нацягнуў шорты, майку і сандалі. Экіпіроўка для пуфтэра, рыштунак для япі, думаў ён у прыватным парадку, але на вуліцы было вільготна, і Меган некалькі тыдняў таму падарыла яму гэта рыштунак, і яму трэба было захоўваць у яе добрых кнігах.
  
  Ён знайшоў яе ў зменлівым настроі. Не глядзела яму ў вочы, напалову ўхілілася ад яго пацалунку. — Паглядзі на шорты, Міг, — сказаў ён.
  
  — Ты добра ў іх выглядаеш, — сказала яна рассеяна.
  
  Як заплечнік?
  
  О, добра.
  
  Твой энтузіязм перапаўняе мяне, сказаў Дэні, адразу задаволены тым, як прагучалі словы, Твая мама тут?
  
  Пайшоў да бабулі.
  
  Дэні кіўнуў галавой у бок спальні. Вы на?
  
  Дапусцім так.
  
  Яна была як вільготная ануча. Яна проста ляжала і казала нешта накшталт: «Ой, гэта балюча», або ўвогуле нічога не казала.
  
  У вас месячныя?
  
  ага
  
  Дастаткова справядліва. Але ты мог бы драчыць мяне, адсмоктваць. Гэта не азначае, што мы павінны спыніцца.
  
  Я не адчуваю сябе правільна.
  
  Дэні адкрыў рот, каб паскардзіцца, потым вялікадушна плюхнуўся на спіну побач з ёй і зірнуў на яе пакой: плакат Хатчэнса, які крычыць у мікрафон; Лэдзі Дзі; кот з вялізнымі, душэўнымі вачыма; шалікі, якія звісаюць з люстэрка яе туалетнага століка; адбітак размазанага макіяжу на люстэрку.
  
  Дзе заплечнік?
  
  Учора ён бачыў, як яна вешала яго на дзверы.
  
  Яна расплакалася. Тая ебаная карова.
  
  Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?
  
  мама.
  
  чаму?
  
  Яна дазволіла яго скрасці, вось чаму.
  
  Скралі? Я толькі ўчора аддаў яго табе.
  
  Гэтая жанчына прыйшла з дзіцем. Сказала, што збіраецца асвяціць дом. Мама ўпускае яе, дурную карову, і калі яна паварочваецца спінай, яны выдзіраюць яе кашалёк, бесправадны тэлефон, татавы гадзіннік і ўсё такое. Я не зразумеў, пакуль яны таксама не скралі сумку. Дэн, мне вельмі шкада. Я загладжу гэта.
  
  «Гэтыя сумкі разносяцца», — падумаў Дэні. Магчыма, я магу падабраць што-небудзь яшчэ для Меган, гэту працу Джолікс падрыхтаваў для нас.
  
  Не біце мяне, калі ласка.
  
  Ён утаропіўся на яе. Хітча? За што вы мяне прымаеце?
  
  Ты маеш права, сказала Меган, на гэтую цудоўную сумку.
  
  * * * *
  
  Штодзённыя паштовыя адпраўленні прыходзілі ўсё пазней і пазней напярэдадні Калядаў. Ёліч нават не быў упэўнены, што пасылка прыйдзе да выхадных. Але яно было там, чакала яго ў паштовай скрыні, калі ён вярнуўся з паба а пятай гадзіне. Ён ішоў скрозь пустазелле па калена на свой двор, набіраючы нумар мабільнага тэлефона на ўласным. Рэчы прыбылі.
  
  Вы можаце зрабіць з яго план паверха?
  
  Няма праблем.
  
  Уладальнікі з'язджаюць пасля Каляд, два тыдні на Балі, так што вы не будзеце абавязаны нікога біць на гэты раз.
  
  О, вялікі дзякуй, сказаў ён. Вы смешная жанчына.
  
  Бярыце толькі рэчы са спісу. Калі ёсць вольныя грошы, яны вашыя, але не будзьце прагнымі. Іншымі словамі, не затрымлівайцеся занадта доўга і не трапляйце.
  
  Калі я спускаюся, ты спускаешся са мной.
  
  Я буду ігнараваць гэта. З Дэні ўсё ў парадку?
  
  Я магу справіцца з Дэні. Ён робіць тое, што я яму кажу.
  
  Пакуль ён застаецца ў цемры.
  
  Ёлік засмяяўся. Дэні заўсёды ў цемры, о Прыгажуня.
  
  Чаму кожны раз, калі вы кажаце пра мяне хоць трохі прыемнае, гэта робіцца насмешлівым голасам?
  
  Ёліч заўважыў змену ў яе тоне. Ён ведаў, як выправіць сітуацыю. Прамаўляючы сарамлівым, няўпэўненым голасам, ён сказаў: «Я не смяюся з цябе, я смяюся з мяне, калі ты хочаш ведаць, на выпадак, калі ты думаеш, што я занадта моцны, ты ведаеш, кажу тое, што табе не хочацца пачуць.
  
  Фу.
  
  Ён пачуў, як яе голас зноў зрушыўся. Бойд, я не такі цвёрды, каб час ад часу не жадаць рамантыкі.
  
  * * * *
  
  Чаліс прыехаў дадому ў сем. Ён павінен быў прыйсці ў дом Тэсы Кейн у сем трыццаць, і ён ледзь не патэлефанаваў, каб сказаць, што не прыедзе. Яму хацелася не спяшацца, а сядзець і глядзець, як сонца заходзіць, са шклянкай чырвонага. Прачытаць кнігу. Што-небудзь з маразільнай камеры ў мікрахвалеўцы. Няхай дзень згасне, іншымі словамі, яго клопаты знікнуць, калі святло згасне на захадзе.
  
  Але некаторы час у яго не было спаткання на абед, калі гэта можна было назваць спатканнем. За апошнія шэсць гадоў яго запрашэнні паабедаць з калегамі-паліцыянтамі сталі менш. Часткова гэта было яго незамужнім статусам. Непрывязаны чалавек за абедзенным сталом з'яўляўся папрокам у шлюбе. І Чаліс задаўся пытаннем, ці бачаць яго гэтыя мужы і жонкі як наварожанага, няшчаснага прывіда або абалонкі чалавека.
  
  Ён распрануўся і ступіў у душ. Над ваннай стаяла душавая кабіна, але Чаліс аддаў перавагу душавой кабіне ў задняй дзверы, побач з пральняй. Ён падзякаваў за прадбачлівасць людзей, якія будавалі дом. Яму падабалася магчымасць пасля шматгадзіннай працы ў садзе ці прагулкі кінуць сваю вопратку ў кошык і ўвайсці ў скрыню з паветрам і вадой, якія кіпяць.
  
  Ён намазаў валасы шампунем і пакінуў іх там, пакуль мыліў цела. Павольна вядро ля яго ног напаўнялася мыльнай вадой.
  
  Тады вада не трапіла ў яго галаву і плечы, і ён не змыў шампунь, і ведаў, што электрычная вадзяная помпа над падземным рэзервуарам будзе крычаць, засмоктваючы паветра.
  
  Чаліс голы ўварваўся праз чорны ход і выключыў помпу. Яму трэба было паласкаць валасы. Ён напоўніў рондаль вадой з гафрыраванага чыгуннага бака, прыбудаванага да яго гаража, і выліў сабе на галаву. Гэта было як лёд. Ён зрабіў гэта зноў, потым занепакоіўся, што марнатраўства. Трэці раз ён паспрабаваў сунуць галаву ў рондаль і праліць вадой валасы. Ён паглядзеў на вынік. Вада была злёгку мыльнай. Ён выліў яго ў падставы старога і, магчыма, паміраючага лімонніка. Ён не быў упэўнены, што ў яго валасах няма шампуня.
  
  Нарэшце ён апрануўся, правёў расчоскай па свярбячай скуры галавы і выйшаў на вуліцу. Відавочна, што яму трэба купіць ваду, але ніякі транспартнік не прыйдзе ў гэты час і, магчыма, не на працягу некалькіх дзён, калі ў раёне будзе ажыятаж. Чаліс знайшоў у сваім гаражы тры адрэзкі шланга і злучыў іх разам. Ён прымацаваў адзін канец да крана на дне жалезнага бака, а другі ўвёў у пераліў свайго падземнага бака і адкрыў кран. Дайце вадзе сцячы на працягу некалькіх гадзін. Ён нагадаў сабе заліць помпа.
  
  Унутры званіў тэлефон.
  
  Хэл, амаль восем трыццаць.
  
  Яна старалася, каб гук не быў пакрыўджаны або падведзены. Чаліс зірнуў на гадзіннік: восем пятнаццаць. Прабач, Тэсс. Тут невялікая надзвычайная сітуацыя.
  
  Так павінны адчуваць сябе жонкі-міліцыянты. Хэл, ты не забыўся?
  
  Зараз ідзе.
  
  Ён сышоў, адчуваючы сябе падонкамі і лускавінамі, і больш нервовым, чым калі-небудзь у сваім незразумелым жыцці.
  
  * * * *
  
  Джона Танкарда і Пэм Мэрфі прызначылі ў начную змену на калядныя выхадныя, звычайнае патруляванне, Танкард на змену за рулём дывізіённага фургона, разлічваючы, што за рулём ён не будзе думаць пра боль у паясніцы. Яго суцяшала прарэзлівае мармытанне паліцэйскага аркестра.
  
  Яны ехалі моўчкі, падсвечаныя зялёным святлом прыборнай панэлі. Дзевяць вечара. дзесяць. Адзінаццаць.
  
  Потым прыбой Мэрф прыйшлося ўварвацца. Не так шмат чаго адбываецца.
  
  Пачакайце да Новага года. Для маладых і старых, вечарынкі па ўсім суставе.
  
  Яна кіўнула. Гарады паступова запаўняюцца, вы заўважылі? Удзень, дзе я жыву, больш руху. Людзі прыязджаюць на адпачынак.
  
  Танкар буркнуў.
  
  Цішыня. Затым: Вам варта звярнуцца да фізіятэрапеўта або мануальнага тэрапеўта.
  
  Чашка міргнула вачыма. Пра што яна зараз гаварыла? Што?
  
  Табе здаецца, што табе балюча, Танк. Гэта твая спіна?
  
  Я ў парадку.
  
  Гэта ўвесь рыштунак, які мы павінны цягаць за поясам. Цяжкі рэмень, кайданкі, дубінка, балончык, кабура, пісталет. Дае нагрузку на паясніцу. Плюс вага размяркоўваецца нераўнамерна.
  
  Ён зірнуў на яе. На яго думку, яна была непрыгожая, як поўная капялюш дзірак. Вы не кажаце.
  
  Клініка спартыўнай медыцыны павінна быць у стане вам дапамагчы.
  
  Я ў парадку.
  
  Не, не. Няслаба прызнаць, што ваша спіна патрабуе карэкціроўкі.
  
  Слухай, Мэрф, чаму б табе проста не пагаварыць, добра?
  
  Ён убачыў, як яна прывалілася да дзвярэй. Прыстасоўвайся.
  
  Аўтамабіль вылецеў з бакавой вуліцы, спартыўны БМВ, выляцеў, як кажан з пекла.
  
  Танкар хмыкнуў. Добра, дзікраш, давай паглядзім, як табе гэта спадабаецца, і ён уключыў сірэну і падставіў нагу.
  
  Калі яны падышлі бліжэй, з'явілася лянівая рука, якая паказала ім палец, і BMW тузануўся пад моцным паскарэннем і хутка ад'ехаў.
  
  Ой, сябар, ты паснедаеш?
  
  Каля яго сядзела Пэм Мэрфі, углядаючыся наперад, паклаўшы рукі на прыборную панэль. Асцярожна, Танк.
  
  Асцярожна? Вы не будзеце гнацца за кімсьці старанна.
  
  Проста глядзі, куды ідзеш.
  
  BMW ад'ехаў ад Ватэрлоо, накіроўваючыся на паўднёвы захад, углыб краіны ад узбярэжжа. Танкард не хацеў яго губляць. Паўвостраў быў злеплены вузкімі дарогамі і завулкамі, дзе не было асвятлення, толькі цяністыя пад'язныя шляхі, заслоны дрэў і сотні варот.
  
  Потым яны яго страцілі. Яны былі на Туббарубба-роўд, калі BMW знік. Павольна, сказала Пэм Мэрфі. Я нешта бачыў.
  
  Што? дзе?
  
  За тым смешным будынкам на рагу.
  
  АТС, сказаў Танкард. Што вы бачылі?
  
  Святло, быццам нехта адчыніў дзверы машыны.
  
  Цыстэрна рухалася заднім ходам так моцна і хутка, што рухавік завыў, а фургон звіваўся, пакідаючы гуму на дарозе. На месцы. Вось ён, пізда.
  
  Прыпаркаваўся, выключыў, выйшаў. Вы пачакайце тут. Патэлефануйце ў нумар, паглядзіце, ці не скрадзеныя машыны.
  
  Ён бачыў, што ёй гэта не падабаецца, але яна зрабіла, як ёй загадалі. Ён падышоў да BMW, які быў прыпаркаваны ў доўгай траве побач з цыклоннай агароджай, і пасвяціў факелам у дзверы кіроўцы. Выйдзіце, калі ласка, з машыны, сэр.
  
  Гэта была жанчына. Яна была маладая, схільная хістацца і хіхікаць. Мноства светлых валасоў, у тым ліку вяроўка, якую яна жавала, гледзячы на яго. Ногі да задніцы і таксама паказваюць трохі сіські. У Джона Танкарда быў вобраз багацця і прывілеяў, якія гулялі самі па сабе, пакуль рабочыя марудзілі. Ён патэлефанаваў, Мэрф, падыдзі сюды на хвілінку?
  
  Ён не зводзіў вачэй з дзяўчыны. Калі Пэм Мэрфі стаяла побач з ім, ён сказаў: «Гэта маладая жанчына ўстала з кіроўчага сядзення».
  
  Немагчыма.
  
  Дакладна.
  
  Бландынка збянтэжыла твар. Што вы маеце на ўвазе?
  
  Спадарыня, з вамі нехта ёсць?
  
  Вы маеце на ўвазе майго хлопца?
  
  Танкард адкінуў галаву і паклікаў: «Сэр, выйдзіце, калі ласка, з машыны?»
  
  Пэм Мэрфі адсунулася, і цяпер яна глядзела ўздоўж борта машыны, на пасажырскае сядзенне. Яна трымала руку на стрэльбе. Нам зараз не патрэбныя праблемы, сэр.
  
  Божа, асвятліся, чаму б табе не? - сказала бландынка.
  
  Яны глядзелі, як адчыняюцца дзверы. З машыны выйшаў малады чалавек. Чаму моцная рука дзейнічае? — спытаў ён.
  
  Пэм сказала: "Сэр, вы ўладальнік гэтай машыны?"
  
  так?
  
  Вы ехалі на ім?
  
  Ні ў якім разе.
  
  У нас ёсць падставы меркаваць, што вы памяняліся месцамі са сваёй сяброўкай.
  
  Вы сапраўдныя?
  
  Танкард сказаў: «Сэр, у нас ёсць падставы меркаваць, што вы кіравалі гэтай машынай». Вы ехалі з большай хуткасцю, і вас правераць на алкаголь, каб даведацца, ці кіравалі вы аўтамабілем у стане алкагольнага ап'янення. Мы таксама лічым, што вы памяняліся месцамі са сваім сябрам, каб пазбегнуць магчымага судовага пераследу. Я хацеў бы бачыць вашыя правы, калі ласка, сэр, і вашыя, маладая лэдзі, і прашу вас абодвух прайсці аналіз дыхання.
  
  Адчапіцеся! Вы, праклятыя, не ведаеце, з кім маеце справу. На гэты раз вы зрабілі вялікую памылку.
  
  Яны яго праігнаравалі. Яны разлучылі пару і адвезлі іх па адным у фургон для праверкі дыхання. Калі Танкард пакінуў жанчыну сам-насам, ён сказаў: «Вы маглі б палегчыць сабе справу».
  
  Як вы маеце на ўвазе?
  
  Ты даеш мне нешта, я даю табе.
  
  Яна нічога не сказала, але яе вочы прыжмурыліся, чакаючы далейшага.
  
  як цябе завуць
  
  Сіндзі Прайс.
  
  Сіндзі. Ну, Сіндзі, ты сапраўды хочаш, каб цябе аформілі за кіраванне ў нецвярозым стане і за ілжывую заяву ў паліцыю? Танкард кіўнуў галавой. Толькі каб абараніць нейкага мудака? Твой хлопец, так?
  
  Накшталт.
  
  Накшталт. Такім чынам, вы не адчуваеце сябе занадта моцна. Гэта добра. Што ж, Сіндзі, трэба было кінуць у кагосьці кнігу, дык чаму б табе не паспакойнічаць. Раскажыце нам, што насамрэч здарылася, як ён прасіў вас памяняцца з ім месцамі, і я буду сачыць, каб вас ні ў чым не абвінавацілі.
  
  і?
  
  І што?
  
  Гэта ўсё?
  
  Цяпер яны набліжаліся. Яны былі на адной хвалі. Калі ты жадаеш гарантыі надзейнасці, Сіндзі, табе трэба зрабіць для мяне яшчэ адну рэч.
  
  Яна з выклікам сказала: Паспрабуй мяне.
  
  Ён крыху пачакаў. Я маю намер. Ён вывудзіў свой нататнік. Які быў адрас?
  
  У нашы дні гэта яго адзіны спосаб выцягнуць птушку. Яны зноў далучыліся да астатніх.
  
  Ты пашкадуеш аб гэтым, сказаў хлопец.
  
  Ён быў падобны на дзяўчыну, малады, п'яны, з прывілеямі. Я цябе адразу выб'ю, ты не маўчы, сказаў Танкард.
  
  Вы не ведаеце, з кім тут маеце справу.
  
  Танкард сказаў Пэм Мэрфі: "Вось гэты жарт, толькі пра Porsche, а не BMW, але ён усё роўна актуальны". У чым розніца паміж Porsche і кактусам?
  
  Пэм сказала, што з Porsche уколы знутры.
  
  * * * *
  
  Дзевяць
  
  
  
  што ты робіш?
  
  Чаліс думаў, што яна спіць. Ён сам спаў, але потым прачнуўся, і незвычайнасць ложка, дома і сітуацыі ахапіла яго раптоўна, у цемры, асветленай толькі лічбавым дысплеем яе начнога гадзінніка і пробліскам месячнага святла з-за шторы, якія ён памятаў, былі цяжкімі, занадта цяжкімі для пакоя, і ён цягаў сваю вопратку і шукаў чаравікі, гатовы быў сысці, але хлеў зачапіў яго.
  
  Ён пацягнуўся праз ложак і пацалаваў яе. Мне трэба ісці, Тэсс.
  
  Яна ўтаропілася на яго, потым адвяла позірк. Я думаў, мы паснедаем разам.
  
  Ён некаторы час сядзеў, адной рукой абхопліваючы яе шыю, пакуль сухажыллі не падказалі яму, што яна не расслабілася. Ён прыбраў руку. Я не мог заснуць.
  
  Яна адкацілася ад яго. Выдатна. Убачымся.
  
  Тэс
  
  Яна павярнулася да яго. Хэл, усё ў парадку. Я не злуюся. Вы адчуваеце сябе дзіўна, я разумею, таму вам трэба ісці.
  
  Яшчэ ўбачымся.
  
  Яна пацалавала яго і ўпала на падушку. Няма размоў. Я стаміўся. Убачымся.
  
  * * * *
  
  Джынджэр выкладала два заняткі ў суботу раніцай. Ён змог змясціць Пэм у свае дзесяць гадзін. Яна амаль не спакавала сонцаахоўныя акуляры, якія Боль купіў яму, думаючы не нарабіць дурня, але ён, здавалася, звяртаў на яе асаблівую ўвагу, таму яна сарамліва паказала іх у канцы ўрока, калі іншыя пачыналі атрымліваць змяніў і паехаў.
  
  Калядны падарунак для вас.
  
  Ён пачырванеў. Я табе нічога не дала.
  
  Я б не чакаў, што вы.
  
  Я хацеў, сказаў ён.
  
  Вы?
  
  Я думаў, што вы ўспрымаеце гэта няправільна.
  
  Не, сказала яна.
  
  Колеры неба і вады былі ружовыя і шэрыя, тыповы мяккі пляжны дзень паўвострава. Пэм пайшла дадому ў прыемнай мітусні, з паколваннем на паверхні скуры, але яно хутка знікла. На яе аўтаадказчыку міргала кнопка. Сяржант Келак хацеў, каб яна была на вакзале ў дзве гадзіны, і лепш не спазняцца, калі б яна ведала, што для яе добра.
  
  * * * *
  
  Рыс Хартнет прыбыў на дзесяць хвілін раней, якраз у той момант, калі Элен вярталася з крамы з рэчамі на абед і суботнімі газетамі. Яна вываліла ўсё на кухню і стала праводзіць яго па хаце, просячы прабачэння за яго недахопы. Алан падазрона цягнуўся за імі, пытаючыся, як лепш астудзіць яго без кандыцыянера. Элен ведаў, пра што гэта: ён хацеў даведацца, ці гатовы Рыс даць ім нейтральную параду.
  
  Ізаляцыя, для пачатку.
  
  Ён ужо ізаляваны, сказаў Алан.
  
  Ці думалі вы пра потолочные вентылятары?
  
  Яны не падыходзяць, калі паветра ўжо горача.
  
  Жалюзі? Аканіцы? Вінаградная лаза на шпалере?
  
  Элен сказала: «Мы хапаліся за саломінку, Рыс, гэта відавочна». Дык чаму б вам не агледзецца і не даць нам цану.
  
  Мы не можам сабе гэтага дазволіць, сказаў Алан.
  
  Рыс запытальна паглядзеў на Элен, якая сказала: «Цітата не пашкодзіць».
  
  Шумныя крывавыя рэчы.
  
  Можна размясціць асноўны блок на некаторай адлегласці ад жылых памяшканняў, сказаў Рыс. Вы сапраўды нічога не пачуеце.
  
  Яны прыйшлі ў спальню Larraynes. Яна ляжала на ложку і чытала, апранутая ў вузкія шорты і майку. Маленькі настольны веер ускудлаціў яе тонкія валасы. Рыс Хартнет усміхнуўся ёй і сказаў: «Прывітанне». Вам дастаткова горача?
  
  Элен адчула ўкол чыстай рэўнасці. Яе гэта здзівіла. Яна сачыла за рэакцыяй сваіх дачок на Хартнета і была задаволена, убачыўшы звычайны нахмураны погляд. Лэррэйн выскачыў, сказаўшы: "Што пра канфідэнцыяльнасць у гэтым доме".
  
  Элен закаціла вочы. Прабач, Рыс. Часам яна можа быць вельмі грубай.
  
  Грубы? што? не. Я зрабіў цытаты на фермах, якія ўхіляюцца ад падаткаў, для кароў Брайтанскага грамадства, якія маглі б паказаць вашай дачцэ што-небудзь пра грубасць.
  
  * * * *
  
  Чаліс патэлефанаваў дзяржаўнаму дыстрыб'ютару шын Cooper, і той сказаў: "Раней я быў адзіным дыстрыб'ютарам, але цяпер ёсць гандляр-махляр, які прадае іх у вас у лесе, і цяпер ён ехаў па бакавой вуліцы ў Роўзбадзе . Тайр-Сіці займаў палову квартала, бяльмо на воку са складзеных шын, брудных хлявоў, масляністага бруду і мёртвай травы, якія трапілі ў агароджу па перыметры цыклона, танныя шыны, напісаныя літарамі вышэй за чалавека, закрывалі пярэднюю сцяну галоўнага будынка. Калі Чаліс заехаў, прыпаркаваўся збоку і паказаўся, палова працоўных нібы растала ў цені, а другая палова варожа глядзела на яго. Чаліс ведаў, што ён пахне паліцэйскім. Усе паліцыянты робяцца тымі, хто мае падставы шукаць аднаго. Тым часам дзін-рок-музыка, паветра пад ціскам, які выходзіць, стук ручных інструментаў ашаламлялі.
  
  Ён паказаў сваё пасведчанне чалавеку, які выйшаў з маленькага зашклёнага кабінета. Вы начальнік?
  
  Чалавек кіўнуў. Ты размаўляеш з ім.
  
  Вы прадаеце шыны маркі Cooper?
  
  Цыгарэта хіснула ў мужчынскім роце. Можа зрабіць.
  
  Альбо ты робіш, альбо не.
  
  Добра, я так. Ну і што?
  
  Не звычайная шына,
  
  Не вельмі часта, не.
  
  Мала продажаў?
  
  Мужчына паціснуў плячыма. Людзі іх купляюць.
  
  Вы б успомнілі гэта, калі б хто-небудзь захацеў падагнаць набор Coopers?
  
  Здавалася, што на твары, руках і вопратцы мужчыны былі адклады алею і тлушчу. Ён быў невялікага памеру, у форме бочачкі, і заўсёды насупіўся. Напэўна, не.
  
  Давай. Такая здзелка будзе вылучацца ў такім бізнэсе.
  
  Мужчына расправіў сківіцу. Што менавіта значыць?
  
  Гэта азначае, што большая частка вашага бізнесу складаецца з продажу шын, якія амаль не падыходзяць да дарожнага руху, людзям, якія ездзяць на іржавых вёдрах, — рэзка сказаў Чаліс. Я жадаю вашай непадзеленай увагі на хвіліну.
  
  Сябра, я прадаю ўсе віды шын і купляю ўсе віды. Сюды прыяжджаюць хлапчукі ў кулямётах, хлапцы ў VW. Прадаю грузавыя шыны. У мяне ззаду трактарныя шыны. Я купляю працоўныя лоты на аўкцыёне і адзінкавыя шыны. Купляю ў іншых прадаўцоў. Я купляю акцыі банкрута. Я прызнаны дылер большасці асноўных брэндаў.
  
  Прынята, прызнана, сказаў Чаліс. Такім чынам, адзіны спосаб, якім мы можам даследаваць вашыя продажы шын Cooper, гэта калі мы паглядзім вашыя кнігі, ці не так? Вы б іх запісалі, ці не так? Я ўпэўнены, што вы той тып хлопца, які паступае правільна з падаткавіком.
  
  Чалавек неспакойна паварушыўся. У гэтым месяцы крыху адсталі ад афармлення дакументаў. Вазьміце трохі знаходкі, офіс у невялікай бардаку. Акрамя таго, я б не абавязкова пісаў імёны кліентаў на рахунках-фактурах.
  
  Што з рэгістрацыйнымі нумарамі аўтамабіляў? Вядома, вы запісалі б іх у рахункі-фактуры?
  
  Чалавек пачухаў галаву. Не заўсёды.
  
  Праз гадзіну, пераможаны хаосам у офісе, Чаліс вярнуўся ў Ватэрлоо. Калі ён заехаў на паркоўку ля паліцэйскага ўчастка, ён пазнаў машыну McQuarries у слоце для наведвальнікаў і адчуў спакусу развярнуцца і зноў выйсці. Яму патрэбна была стрыжка, ён тыднямі не хадзіў па пляжы, у яго былі калядныя пакупкі.
  
  Калі ён падняўся наверх, зазваніў тэлефон. На яго не было каму больш адказаць.
  
  Ён пазнаў голас тых, хто тэлефанаваў. Гэта Хэл Чаліс, місіс Гідэон.
  
  Яе голас быў нізкі і стомлены. Вашы людзі знайшлі што-небудзь, містэр Чаліс?
  
  Ён асцярожна сказаў: «Бягуць па некалькіх падводах». Мы дакладна ведаем, на якім аўтамабілі вывезлі вашу дачку.
  
  І што б гэта было?
  
  Поўны прывад нейкі.
  
  Яна маўчала.
  
  Місіс Гідэон?
  
  Дзякуй.
  
  І лінія абарвалася.
  
  * * * *
  
  Пэм Мэрфі адчыталася ў канферэнц-зале, пакоі, абраным, каб напалохаць яе, падумала яна, з вялізным сталом і плоскай столлю, і ўсе крэслы, акрамя двух, пустыя і абвінаваўчыя. Яна сядзела на трэцім крэсле і глядзела, як суперінтэндант МакКуоры засунуў пальцы пад падбародак і глядзеў на яе. Ёй стала млосна. Чаму ён сунуў вясло? Яна зірнула на старшага сяржанта Келака, які не хацеў на яе глядзець.
  
  Сэр, мы рабілі ўсё па падручніку.
  
  Лэдзі Бастыян кажа адваротнае, сказаў Маккуоры.
  
  Сэр, з павагай, яе там не было.
  
  Малады чалавек з добрай сям'і, ніколі не быў у бядзе.
  
  Гэта няпраўда, сэр. Два парушэнні ПДР і
  
  Дробная бульба, сказаў наглядчык. У нас малады чалавек з добрай сям'і і два міліцыянты ў канцы доўгай змены ў адзін з самых напружаных перыядаў года, а менавіта Каляды. Позна, вельмі цёмна. Ніякіх незалежных сьведкаў. Адзін канстэбль добра вядомы сваёй агрэсіўнай паліцыяй. Фактычна, ён у цэнтры ўвагі грамадскасці, і мне прыйшлося доўга і ўпарта размаўляць, каб пераканаць Ethical Standards, што ім не трэба адпраўляць каманду для расследавання.
  
  Танк казаў ёй, што такое можа здарыцца. Калі б на яго скардзілася дастаткова людзей, Этычныя стандарты маглі б быць абавязаны паглядзець.
  
  Магчыма, вы не ведаеце, канстэбль Мэрфі, сказаў Кэлак, што менавіта можа азначаць візіт па этычных стандартах. Калі яны выявяць супраць вас, ваша станцыя не толькі праходзіць выбарачныя аўдыты кіравання паводзінамі, але і афіцэры, якія знаходзяцца пад кантролем, будуць вымушаныя прайсці дадатковыя курсы паводзін і лідэрства ў Акадэміі. Гэта тое, што вы хочаце?
  
  Не, сэр.
  
  На шчасце, мы з суперінтэндантам упэўненыя, што скарга містэра Бастыяна падпадае пад працэс вырашэння. Няма неабходнасці ў дадатковым знешнім абследаванні.
  
  Скарга, сэр?
  
  Пераслед.
  
  Пэм пахітала галавой, падумаўшы: «Я не веру ў гэта».
  
  Маккуоры нахіліўся наперад. Канстэбль Мэрфі, ці не магчыма, што ў арышце было нешта неабгрунтаванае? Ці не магчыма, што канстэбль Танкард адрэагаваў празмерна?
  
  Не, сэр.
  
  Вы ўвесь час былі з ім?
  
  Сэр, гэта працэдура раздзялення сведак і злачынцаў падчас допыту. Канстэбль Танкард адвёў дзяўчыну ў бок для допыту, а я распытаў містэра Бастыяна. Стандартная працэдура. Мы не хацелі даваць ім больш шанцаў дамовіцца аб гісторыі, якую яны для нас падрыхтавалі.
  
  Міс Прайс сцвярджае, што яна была за рулём аўтамабіля.
  
  Гэта хлусня, сэр. Мы абодва ўбачылі кіроўцы на старце пагоні. Гэта быў чалавек.
  
  Бачыў яго выразна?
  
  Даволі выразна. Мужская рука.
  
  Магчыма, яна была апранута ў яго куртку.
  
  Была цёплая ноч, сэр. Ні адзін з іх не быў апрануты ў куртку.
  
  Вы разумееце, да чаго я дамагаюся, канстэбль Мэрфі? Гэта можа азначаць, што яйка на нашым твары ваш твар.
  
  Чалавек быў хуліганам. Ён быў чысты, пільны, акуратны, слізкі і брыдкі, як змяя. А моча слабы, чалавек больш схільны падлашчвацца да заможнай сям'і, чым абараняць інтарэсы сваіх афіцэраў.
  
  Сумняваюся, канстэбль Мэрфі. Закрадаецца сумненне.
  
  Я застаюся пры сваёй заяве, сэр.
  
  Маккуоры схіліўся сваёй вострай галавой да напільніка перад сабой. Міс Прайс таксама кажа, і я цытую: мужчына-паліцэйскі спрабаваў аблажыць мяне жорсткім словам. Ён папрасіў сэксу і каб я прызнаўся, што я не кіроўца, інакш я пайду ў турму. Вы чулі гэтую размову, канстэбль?
  
  Не, сэр.
  
  Але гэта гучыць правільна, ці не так? Гэта тое, на што здольны канстэбль Танкард?
  
  Ён падаецца мне кампетэнтным афіцэрам, сэр. Прафесійны.
  
  У адказ Маккуоры ўтаропіўся на яе. Здавалася, што ён рабіў у думках разлікі, ні пра яе, ні пра Танкарда, ні пра сам выпадак яна не ведала.
  
  * * * *
  
  Джон Танкард убачыў, як яна выходзіла з канферэнц-залы. Пэм. Як справы, таварыш?
  
  Нядрэнна, Танк, улічваючы.
  
  Трымайся, добра?
  
  Спрабую.
  
  Не дазваляйце сволачам перамалоць вас.
  
  Я не буду.
  
  Ён узяў яе за руку і пацягнуў у кут, дзе прамармытаў: "Глядзі, Пэм, што яны сказалі пра мяне?"
  
  Дзверы ў канферэнц-залу адчыніліся. Келок высунуў галаву. Канстэбль Танкард, гатовы да вас.
  
  * * * *
  
  Тры гадзіны, на вакзале вельмі ціха, усе разышліся па дамах, або рабілі калядныя пакупкі, або гулялі ў крыкет ці тэніс, таму Скобі Сатан з палёгкай убачыў Джона Танкарда, які выйшаў з канферэнц-залы. Танк, ты заняты?
  
  Цвёрда выглядала змрочна і халодна. Яшчэ гадзіну не буду на службе.
  
  Сатан зірнула на канферэнц-залу. Што адбываецца?
  
  нічога.
  
  Сатан адмовілася ад гэтага. Вы зробіце мне ласку.
  
  Як што?
  
  Мне трэба пагаварыць з некаторымі цыганамі.
  
  Танкард нарэшце ўсміхнуўся. Цыганы? Вы маеце мяне. Што, яны скрыжавалі вашу далонь, сказалі вам патапіць усе свае зберажэнні на павольным кані? Добра, у мяне няма чым заняцца.
  
  Сатан растлумачыў, пакуль Танкард ехаў. Я не сабраў яго да ўчорашняга вечара, калі я чытаў свайму дзіцяці казку. Спытала, што такое цыган. Некалькі дзён таму я ўзяў інтэрв'ю ў пажылой пары, да дзвярэй якой падышла жанчына, прапанаваўшы асвяціць дом або любыя дробязі, якія яны маглі валяцца, за выключэннем таго, што старыя родныя адварочваліся спіной, яна кідала джойнт. А за некалькі дзён да гэтага на станцыю прыйшла жанчына, якая лічыла сябе цыганскай празорлівай, і сказала мне, што мы знайшлі цела Джэйн Гідэонс каля вады.
  
  Нічога лайна.
  
  Сатан падціснуў вусны, гледзячы перад сабой праз лабавое шкло, успамінаючы, што гэтая Сафія казала пра яго дачку. Адкуль яна гэта ведала? Побач з ім Танкард сказаў: Скоб? Ты прачнуўся там?
  
  Памілаванне?
  
  Джэйн Гідэон.
  
  Сатан махнуў рукой. О, інфармацыя была занадта расплывістай. Справа ў тым, што я правяраў штодзённыя паведамленні аб злачынствах. Калі гэта тая самая жанчына, яна абрабавала паўтузіна чалавек.
  
  Танкард затармазіў перад пераездам. Шыны ляпнулі па рэйках, і ён зноў паскорыўся. Вы маглі б прывесці яе, паставіць у шэраг, паглядзець, ці нехта яе апазнае.
  
  Бос ніколі не пагадзіўся б. Гэта толькі здагадка, сказала Сатан. Але фатаграфія, гэта іншая справа.
  
  Ён працягнуў руку паміж сядзеннямі да камеры і паклаў яе на калені Танкарда. Гэта быў Canon з тэлеаб'ектывам.
  
  Спадзяюся, вы ведаеце, як ім карыстацца, - сказала Сатан.
  
  Няма праблем. Проста працягвайце ёй размаўляць, каб я мог дакладна стрэліць у яе.
  
  Яны прыйшлі ў караван-парк Тыдал-Рывер, гнятлівы ўчастак нізкарослых ты-дрэваў, бруднага пяску і застойнай, кішачай камарамі вады, якая не была ракой і даўно не бачыла прыліву. Асноўная зона складалася з туалетных блокаў, пральні, галоўнага офіса і адпачывальнікаў у пачатку лета ў вялікіх караванах з палаткавымі прыбудовамі. Ускраіны парку, бліжэйшыя да галоўнай дарогі і дрэнна абароненыя ад пылу, шуму, ветру і сонца, былі адведзены для доўгатэрміновых арандатараў у караванах, транспартных сродках для адпачынку і фанерных або алюмініевых пераносных дамах.
  
  Цыганы? - сказаў кіраўнік парку.
  
  Жанчына, якая называе сябе Сафіяй. Варажыць, сказала Сатан.
  
  Ах, яна. Цыганка? Не ведаў, што ў нас ёсць. Я проста падумаў, што яна дзіка. Ідзе паказваць.
  
  Калі б вы паказалі гэта на карце? Сатан сказаў.
  
  Карта была ў плямах ад дажджу і выцвілай на сонцы за лістом тоўстага, падрапанага плексігласу. Менеджэр паказаў. Там, у куце. Яе і яе браты і некалькі дзяцей.
  
  Танкар павольна ехаў па парку. Сатан адчула яго неспакойныя, круцячыя вочы. Быць такім апантаным азначала б выклікаць язву, падумаў ён. Ён паказаў. там.
  
  Сафія і маленькая голая дзяўчынка сядзелі на пацёртых нейлонавых раскладных крэслах пад палатняным тэнтам збоку брудна-белага Holden Jackaroo, які быў перароблены ў невялікі дом на колах. За ім быў адпаведны Джакару, а за ім - караван. Да каравану не было ніякага транспартнага сродку, але пад суседнім дрэвам быў прыпаркаваны грубы, пырскі Land Cruiser. Сатан убачыла трох мужчын, якія глядзелі з цэментавай лаўкі і стала ў цені нахіленага плетенка. Зямля была голая і цвёрдая. У Сатан склалася ўражанне неахайнасці, хаця Сафія і мужчыны былі акуратна апрануты і на пляцоўцы не было ніякіх прыкмет смецця.
  
  Магчыма, гэта быў сабака, худы, пацёрты блакітны пятачнік. Ён ляжаў у брудзе, паклаўшы лапы на тое, што, як зразумела Сатан, нядаўна было якасным скураным заплечнікам, тонкая чорная скура, цяпер парваная і пажаваная.
  
  Трое мужчын глядзелі, як ён выходзіў з Commodore. Калі ён зачыніў дзверы, адзін падняўся і паплёўся прэч. Не паспеў Сатан дабрацца да Сафіі і дзіцяці, як адышоў другі чалавек, засунуўшы рукі ў кішэні. Потым трэці. Тое, што ўспыхнула тады ў галаве Саттона, быў факт паўнапрывадных аўтамабіляў з заднімі адсекамі. Потым ён падумаў пра Сафію і прычыну свайго візіту, і зразумеў, што, калі людзі сышлі, Джон Танкард мог навесці камеру, не будучы заўважаным.
  
  Памятаеш мяне, Сафія?
  
  Яна назірала за ім. На яе твары не было ні гумару, ні ажыўлення. Ваша дзяўчынка шчаслівей.
  
  Таму што яслі зачыненыя да канца студзеня. Мая жонка
  
  Ёй патрэбны час, каб адаптавацца.
  
  Сатан выказаў здагадку, што Сафія мае на ўвазе яго дачку, а не жонку, і задаўся пытаннем, ці была яна зараз празорлівай, ці проста выказвала відавочную праўду.
  
  Дзве рэчы, Сафія. Нумар адзін. Вы прыйшлі да нас, кажучы, што ведаеце, дзе Джэйн Гідэон. Ці думаў ты яшчэ пра гэта? Ці было ў вас такое адчуванне, хто-небудзь сказаў вам, дзе яна была, вы сапраўды бачылі яе? Днямі я, магчыма, быў крыху неабдуманы, паспешліва заключыў ён.
  
  Не з рук. Недаверлівы. Ты мне не паверыў.
  
  Ну, гэта не кожны дзень
  
  Вы знайшлі яе каля вады, ці не так, як я і сказаў.
  
  Магчыма, твае браты
  
  Яны нічога не ведаюць.
  
  Выдатна. Такім чынам, вы адчувалі , што Джэйн Гідэон памерла, гэта вы кажаце? У вас не было прамых ведаў?
  
  Калі хочаце так сказаць. Пра што другое вы хочаце пагаварыць?
  
  Сатан паглядзела на сабаку. Ён заснуў, паклаўшы сківіцу на заплечнік. Сафія, у вашай ролі празорлівай
  
  Празорлівец.
  
  празорца, ты часам дабраслаўляеш людзей? Я маю на ўвазе іх дамы або іх маёмасць. Скажыце ім, што іх мірскія даброты будуць памнажацца, што такое?
  
  Здавалася, Сафія выкарыстоўвала запасы сваёй годнасці. Я не чараўнік. Я не прыдумваю рэчы, якіх не існуе з самага пачатку.
  
  Добра, добра.
  
  Ёсць шарлатаны, якія кажуць, што могуць рабіць такія рэчы.
  
  Вы б не ведалі ні пра аднаго з іх? Дзе я магу іх знайсці?
  
  У гэты момант маленькая карычневая змяя пачала перасякаць прастору паміж гнілымі нейлонавымі крэсламі і вагончыкам. Ні Сатан, ні Сафія нічога не сказалі, але Сафія акуратна падышла да дзіцяці на другім крэсле і вызваліла яе з яго. Змяя, не хвалюючыся, слізганула пад караванам.
  
  Ты вучышся жыць з імі, сказала Сафія.
  
  * * * *
  
  Пра яго быў спецыяльны артыкул у галоўнай суботняй газеце. Было сказана, што ён схапіў абедзвюх жанчын. Які смех; яны абодва ахвотна селі на пасажырскае сядзенне. Нумар трэці, зараз, яна была выкрадзена, добрая і належная.
  
  Ён не бадзяўся, калі ўбачыў яе першы раз. Ужо развіднела, рассветала, і ён ішоў на працу. Ён убачыў, як яна бегла трушком, стройныя ногі калоціліся, локці накачваліся, лапаткі згіналіся пад вузкімі шлейкамі майкі. Повязка, каб трымаць валасы назад. Яго фары ў няўпэўненым світанні падбіраюць святлоадбівальныя палоскі на абцасах яе красовак. Паветра было прахалодным. Потым будзе горача, а ў яе, відаць, была работа, таму яна бегла на досвітку. Ён шырока абышоў яе, пайшоў далей па шашы Старога паўвострава, абдумваючы ўсё.
  
  Гэта было некалькі дзён таму. Кожную раніцу пасля гэтага ўзор паўтараўся.
  
  Сёння раніцай ён выехаў на паўгадзіны раней, з'ехаў на зямлю на ўзбочыне, падняў задняе кола з боку пасажыра з дапамогай хуткараз'ёмнага гідраўлічнага дамкрата, зняў каўпачок і адну гайку з колы і стаў чакаць.
  
  Калі яна напаткала яго, ён хадзіў невялікімі кругамі за заднім рулём, сагнуўшыся, сашчапіўшы рукі за спіной. Яе ногі застукалі, падышоўшы бліжэй, і пачалі хістацца.
  
  Штосьці згубіў?
  
  Ён паглядзеў на яе з палёгкай, усміхнуўшыся. Падарваная колавая гайка. Святло недастаткова добрае, і ў мяне няма факела.
  
  Напаўсагнуты, ён працягваў шукаць каля дамкрата. Яна далучылася да яго. У такіх умовах світанак, паветра даволі ціхае , каб папярэдзіць, што набліжаецца іншая машына. Ён і нумар тры хадзілі так на працягу кароткага часу, потым, калі яна пашырыла пошук, каб ахапіць вобласць каля выхлапной трубы, і прысела, каб зазірнуць пад задні мост, ён узяў яе.
  
  Цяпер гэта быў выхоп.
  
  * * * *
  
  дзесяць
  
  
  
  — да пабачэння, Спрог, — сказаў Скобі Сатан.
  
  Не Sprog. Рослін. рос . . . лін.
  
  Рослін.
  
  Яе маленькія ручкі ўзняліся ўгару, ля задніх дзвярэй. Тата, ты трымай мяне.
  
  Мне зараз трэба ісці на працу, мілая.
  
  Ты бярэш мяне? Калі ласка?
  
  Можа быць, у іншы дзень.
  
  Скобі, каханы, ты даеш ёй ілжывую надзею.
  
  Часта так бывала. Вам сапраўды трэба было добра падумаць, перш чым сказаць ці зрабіць што-небудзь з трохгадовым дзіцем, таму што, калі яны атрымаюць няправільнае паведамленне пра што-небудзь, вялікая колькасць напрацовак можа знікнуць.
  
  Ён сказаў: «Пацалуй тату на развітанне». Добра, зладзім шашлык сёння вечарам, як гэта будзе?
  
  Шотчыдж?
  
  Шотчидж на хлебе з вялікай колькасцю падліўкі.
  
  Два шотчыджа?
  
  Колькі заўгодна.
  
  Праз пацалункі на развітанне ён пачуў, як яго жонка сказала: «Мне так пашанцавала, я не магу ў гэта паверыць».
  
  Я паспрабую вярнуцца дадому раней.
  
  Напярэдадні Калядаў , любоў мая.
  
  * * * *
  
  Ранняй раніцай Пэм Мэрфі пайшла займацца серфінгам, спадзеючыся наткнуцца на Джынджэр з класам, але яго там не было. Нядзеля, калядны вечар, яна павінна была гэтага чакаць. Перад ёй цягнуўся дзень. Яна патэлефанавала бацькам.
  
  Праз дзевяноста хвілін яна выходзіла з мельбурнскага цягніка і села на трамвай К'ю. Яе бацькі жылі ў доме пачатку стагоддзя, размешчаным у зарослым садзе на ўзгорку з выглядам на парк Стадлі. Час ад часу яна наведвала іх не толькі таму, што яны былі яе бацькамі і былі ў сталым узросце, але і таму, што хаця б аднойчы кінулася, як яны, каб выказаць адабрэнне таго, што жыццё хляве зрабіла для сябе.
  
  І сёння яна хацела выкінуць з галавы Танкарда, Келака і МакКуоры, падарыць сваім бацькам іх калядныя падарункі, атрымаць ад іх падарункі і ўвогуле выкінуць з галавы сваё паліцэйскае жыццё на некалькі гадзін, перш чым падаць справаздачу. зноў на дзяжурства ў 16 гадзін.
  
  Дом быў у кепскім стане, з гнілымі аконнымі рамамі, аблупленай фарбай і шпалерамі, соллю на сценах, працякаючым дахам, нават калі ён размяшчаўся на паўакра першакласнай нерухомасці.
  
  У яе быў свой ключ.
  
  Гэта ты, дарагая?
  
  Хто яшчэ? — падумала Пэм. Я, мама.
  
  Гук, ляк, а потым скрыгат, калі яе маці прайшла праз дзверы гасцінай, і яшчэ больш, калі старая прабіралася па калідоры. У хаце было цёмна, нягледзячы на асляпляльнае сонца на вуліцы. Ён біўся аб цяжкія ўваходныя дзверы і ледзь асвятляў вітражы.
  
  Пэм пацалавала маці. Як тата?
  
  Разважліва хмурыцца: дапусцім, у яго быў так сабе дзень.
  
  Увод?
  
  так.
  
  Пэм пацерла далоні, рыхтуючыся да доўгай прагулкі міма маці і па цьмяным, вільготным калідоры да задняга пакоя, дзе цяпер жыў яе бацька, акружаны сваімі кнігамі. Здавалася, доктар Мэрфі не спіць. Увесь час ён праводзіў, падпіраючыся падушкамі, з партатыўнай пішучай машынкай на каленях.
  
  Пэм вагалася. Як справы?
  
  Мы правялі ўсю раніцу, спрачаючыся аб выкарыстанні злучка, адказала яе маці. Ён настойваў на тым, каб гэта быў алейны жывапіс праз злучок, я сказаў, што калісьці так і было, але цяпер дапушчальныя два словы.
  
  У сям’і было тры кандыдаты навук. Бацька Пэмс і абодва яе браты, якія былі старэйшыя за яе на некалькі гадоў. Браты выкладалі ва ўніверсітэтах Злучаных Штатаў і ніколі не вярталіся. Гэта пакінула Пэм, якая яшчэ была дзіцём, незаўважнай думкай, калі яе браты пакінулі дом, каб жыць ва ўніверсітэцкіх каледжах. Частка сямейнага інтэлектуальнага бляску, здавалася, пайшла з імі, і Пэм вырасла ў перакананні, што яе ўласнае развіццё не мела вялікага значэння для яе бацькоў, што сямейны мозг не перадаўся ёй. І таму яна дала зразумець, што яна з задавальненнем плавае, ездзіць на ровары, гуляе ў тэніс і катаецца на лыжах. У асноўным адзіночныя віды спорту. Але яна зрабіла цікавае адкрыццё: гэтыя віды спорту навучылі яе добра думаць, бо яны заахвочвалі да вырашэння праблем, адзіноты і разважанняў, так што яна больш не верыла, што яна не разумная. Калі скончыла Акадэмію міліцыі, была трэцяй у сваім класе.
  
  Не тое каб сям'я зафіксавала гэты факт.
  
  Прывітанне, тата.
  
  Што гэта за бізнес? Ці павінен я цяпер адказваць нізка?
  
  Прывітанне, тата, тата, айцец, о царскі.
  
  Яе бацька ўсміхнуўся. У пакоі пахла затхлым, пахам старой плоці, старой мэблі і кніг. Пэм падышла да акна.
  
  Пакіньце гэта! - сказаў яе бацька.
  
  Як хочаце.
  
  Сядзі, мілая. Што задумалі беззаконнікі?
  
  І Пэм сказала яму, упрыгожваючы, назіраючы за прагным тварам свайго бацькі. Гэта было больш, чым простае жаданне непрыстойных дэталяў. Пэм падазравала, што ён займае пэўную еўгенічную пазіцыю ў дачыненні да злачыннасці.
  
  А як выглядаў гэты хлопец?
  
  О, даволі сярэдняе, сказала Пэм. Як ідзе кніга?
  
  Доктар Мэрфі быў выкладчыкам матэматыкі. Ён жыў без падзей, але спрабаваў выкруціць з яго аўтабіяграфію.
  
  У той хуткасці, як я пішу, сказаў ён кісла, я, хутчэй за ўсё, памру раней, чым буду зачаты.
  
  * * * *
  
  У той дзень ван Альфен задаўся пытаннем пра сувязь паміж сэксуальным жаданнем і какаінам. Відавочна, што Клара хацела яго, але ён не ведаў, як гэта прачытаць. Простае жаданне для яго як асобы? Удзячнасць за тое, што ён быў побач, калі ён быў ёй патрэбны пасля пажару? Ці гэта было хімічнае рэчыва, сам какаін дзейнічаў на яе, і ніякага дачынення да яго як асобы?
  
  Яна была стрыманая. Ён ніколі не бачыў, каб яна брала рэчы. Шэд схаваў яго, не забраўшы нічога ў тую ноч, калі ён яго даставіў, і калі ён учора патэлефанаваў, стала зразумела, што ў хляве ўжо ёсць. Ён ні ў якім разе не хацеў бачыць, як яна прымае яго, і яна абараняла яго, настойваючы на тым, каб ён заўсёды звязваўся з ёй, перш чым ехаць да яе.
  
  Як бы там ні было, яна заўсёды была гатовая да яго. Але ці трэба было ёй спачатку распаліцца? Няўжо яна бачыла ў ім не больш чым свайго пастаўшчыка, якога трэба было трымаць, бо ён жадаў аплаты не наяўнымі, а сэксам?
  
  Цяпер ён быў далёка. Ён даў ёй грамы і грамы гэтага матэрыялу. Клара, не крыўдуй, ты ж не збіраешся прадаваць гэтыя рэчы?
  
  Яна была ўзрушаная, шчыра абураная. Ван, я ж казаў, гэта мне нервуе.
  
  Я ведаю.
  
  Вы бачыце, што гэта дапамагае, ці не так? Я маю на ўвазе, ці здаюся я табе больш такой скачкападобнай?
  
  Я мяркую, што не.
  
  Не. Так што не пытайцеся ў мяне пра гэта. Мне і так сорамна.
  
  Добра.
  
  Гэта не тое, што я наркаман ці нешта падобнае.
  
  Былі старыя шнары, ледзь бачныя. Можа быць, яна была, калісьці. Забудзь, што я гэта сказаў, Клара, добра?
  
  Добра, сказала яна неахвотна, потым цалкам выцягнулася на яго баку. Божа, ты добры для мяне.
  
  Хлеў засунуў фіранкі. Кадзіла. У духмянай цемры ён павярнуўся і пацалаваў яе. Яна адарвалася. Забыліся на цябе, Ван. Вы выглядаеце нервовым.
  
  Аааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааарак, ат, ка кача ся на спіну і закрыла вочы рукой, гэта былі чортава пару дзён. Двое маіх канстэбляў арыштавалі нейкага багацея дзве ночы таму, і цяпер маці хвалююцца, скардзячыся начальніку.
  
  Плюс дзяўчыну знайшлі забітай.
  
  Плюс гэта.
  
  Яны змоўклі, пачалі лашчыць адзін аднаго. Пасля, калі сэрцабіцце і крывацёк прыемна сціхлі, ён абапёрся на локаць і кончыкамі пальцаў пачаў абводзіць яе грудзі і жывот і пышныя западзіны ўнутры яе сцёгнаў. Неверагодная скура, сказаў ён. Вы б не былі часткай маоры, праўда?
  
  Яе цела, здавалася, змянілася пад яго позіркам, адхіснулася, закрыўшы яго. Вось і пайшлі, сказала яна. Гэта павінна было наступіць, рана ці позна.
  
  Што?
  
  Ці мае значэнне, хто ці што я?
  
  Вядома, не. Я проста спытаў
  
  Вы любіце трохі чорнага мяса, так? Ці, можа быць, вам агідна, але вы не можаце дапамагчы сабе? Ці вы спрабуеце разарваць гэта са мной?
  
  Я толькі сказаў
  
  Толькі памятай, адкуль узяўся кокс, вялікі хлопчык. Рані мяне зноў, абражай, уцягвай мяне ў непрыемнасці, і я раскаплю ўсё так хутка, што ты не зразумееш, што цябе ўдарыла. Паліцэйскі крадзе наркотыкі для сяброўкі, цяпер я гэта бачу.
  
  Ісус, я толькі сказаў
  
  Я з плоці і крыві, праўда, як ты? У мяне ёсць пачуцці?
  
  вядома.
  
  Я заслугоўваю павагі.
  
  Я цябе паважаю.
  
  Ну не кажы мне зноў нічога абразлівага. Нават не думайце . Асабліва я не хачу чуць нічога пра маары, пра Новую Зеландыю або пра сваё мінулае, добра?
  
  Вядома.
  
  Яна націснула яму на галаву. Зрабі мяне сваім языком. Вось і ўсё. . . вось і ўсё. . .
  
  Яна была слізкай глебай, але сэкс быў цвёрдай глебай, і ван Альфен кінуўся ў яе. Ён пачуў, скрозь вільготны ўдар яе ўнутраным боку сцёгнаў па сваіх вушах, гук, падобны на задавальненне і боль.
  
  * * * *
  
  У чатыры гадзіны, якраз у той момант, калі Джон Танкард дапіваў кубак гарбаты ў сталовай для персаналу перад тым, як адправіцца ў патруль з Пэм Мэрфі, нехта паклікаў: «Гэй, Танк, не пашанцавала, таварыш».
  
  Так, дзякуй.
  
  Зняцце абвінавачанняў, сволачы.
  
  Так, я ведаю.
  
  Такім чынам, ты атрымаў магчымасць трахнуць старую Сіндзі, ці што?
  
  Джон Танкард падштурхнуў другога чалавека праз пакой, прыціснуўшы яго да сцяны. Ты мудак.
  
  Спакойна, Танк. Ён толькі жартаваў.
  
  Так, адпусці яго, Танк. Глядзі, усе былі на тваім баку. Яны думаюць, што калі ў іх ёсць грошы, яны могуць сысці з рук што заўгодна. Гэта не правільна. Былі на вашым баку. Так што адпусціце яго.
  
  Танкард адпусціў калегу. Нячаста іншыя былі на яго баку.
  
  * * * *
  
  Чаліс узяў трубку і пачуў, як Тэса Кейн сказала: "Хэл, я думала, я зараз пазваню, каб павіншаваць цябе з Калядамі". Я буду з сям'ёй заўтра ўвесь дзень.
  
  У яе голасе была нотка спусташэння. Ці было яе жыццё падобнае на яго? Ён цяжка выдыхнуў. Шчаслівага дня.
  
  Дзякуй.
  
  Потым яе голас панізіўся, набыўшы павольныя, самотныя тоны. Вы павінны былі патэлефанаваць.
  
  Чаліс пачакаў, потым асцярожна сказаў: «Я збіраюся».
  
  Хацелася б, каб ты не сыходзіў так.
  
  Яны маўчалі. У рэшце рэшт Чаліс ціха сказаў: «Лепш ісці». Хацелася б убачыць вас зноў у бліжэйшы час.
  
  Пачакайце! Я чуў, што цябе арыштавалі
  
  Чаліс паклаў трубку. Арыштаваны сын лэдзі Бастыянс, збіралася сказаць яна, і, відаць, на працягу ўсяго арышту былі пытанні, але гэта была не яго праблема.
  
  Ён зірнуў на гадзіннік. Шэсць трыццаць. Ён вырашыў не вяртацца дадому і пайшоў па Хай-стрыт да фіш-бара, бістро паміж офісамі графства і прычалам. З акна яму была відаць адкрытая пляцоўка, якую горад адвёў для кірмашоў і карнавалаў. Сёння вечарам: калядкі пры свечках. У канцы студзеня: фестываль Вестэрпорт. Дзень Anzac: ранішняя служба.
  
  Яму падабалася есці ў адзіноце. Яму часта не заставалася нічога іншага, як есці ў адзіноце, але часцей за ўсё яму гэта падабалася. Сёння ўвечары было б лепш павячэраць з кім-небудзь, таму што ён упершыню за апошні час адчуў сябе спакойным і расслабленым, што шмат у чым дзякуючы таму, што быў пярэдадзень Каляд і горад, нават паліцэйскі ўчастак увесь гэты дзень быў у запаволеным рэжыме. настрой, усе добрыя і поўныя добрых намераў.
  
  А восьмай гадзіне ён аплаціў рахунак і, чакаючы, складаючы ў кішэню квітанцыю з крэдытнай карты, убачыў, як машына Скобі Сатанса заехала на абочыну на другім баку дарогі. Травяная пляцоўка каля маленькай трыбуны хутка запаўнялася. Сатан, яго жонка і дачка выйшлі з машыны, несучы коўдры і зборнікі гімнаў. Дзіця было соннае. Чаліс назіраў, як яны далучаюцца да натоўпу. Нехта падарыў ім свечкі з кардоннай скрынкі, і яны ўладкаваліся на свае коўдры. Але Чаліс не далучыўся да іх, калі пачаліся калядкі. Магчыма, яго і прынялі, але ён знайшоў куток у натоўпе, дзе мог спяваць, а не размаўляць.
  
  * * * *
  
  Адзінаццаць
  
  
  
  Халіс прачнуўся ў шэсць каляднай раніцы, і яго ахапіла спусташэнне. Ён не чакаў, што адчуе сябе такім чынам. Ён думаў, што ён вышэй за ўсё гэта. Ён успомніў, што недзе чытаў, калі вы ў дэпрэсіі, пайшлі на доўгую шпацыр, адразу ж устаў з ложка і пачаў шукаць свае садовыя чаравікі Nike, майку і старыя шорты.
  
  Ён ішоў гадзіну. Калі дрэннае пачуццё знікла, ён адчуў, што слухае птушак. Ён мог паклясціся, што пачуў званочкаў, першы за апошнія пяць гадоў на паўвостраве. Свет быў нерухомы і маўклівы, і ён быў адзін і лёгкі ў ім гэтай раніцай. Ён глыбока ўздыхнуў. Жаўтагрудыя малінаўкі глядзелі на яго, і дрозд спяваў высока ў кроне галін над яго галавой. У папоротніку драпаліся істоты. Раніцу сапсавала яму толькі поліэтыленавая сумка для пакупак, якая зачапілася за ажынавы кіёк, і ўсведамленне таго, што ён быў у дэпрэсіі, але не цяпер, але можа зноў узнікнуць па меры развіцця дня.
  
  У дзевяць трыццаць выйшаў з дому. Элен Дэстры, яе муж і дачка жылі ў кедравым доме на палях у беспаветранай кішэні паміж ты-дрэвамі і невялікім гарбістым узгоркам на пляжы Пензанс. Дом выглядаў так, як і быў да таго, як Дэстры купілі чыйсьці дом адпачынку. І нішто, нават новыя кусты, зёлкі і пладовыя дрэвы, свежая фарба і падвесныя расліны не зменяць гэтага. Тры машыны на пад'ездзе, тры на вуліцы. Чаліс прастагнаў. Ён не быў гатовы да натоўпу. У асноўным ён аддаваў перавагу адзіноце, але працаваў у прафесіі, якая патрабавала пастаяннага зносін.
  
  Да дзвярэй падышоў Алан Дэстры. Хэл. Заходзьце, заходзьце, з Калядамі.
  
  У мужа Элен выглядала крыўда. Ён быў канстэблям, прымацаваным да аддзела дарожнага руху ў Знешняй Усходняй зоне, жанатым на дэтэктыве CIB. Вось як Элен патлумачыла гэта Чалісу аднойчы ў пабе, калі яна хацела застацца і выпіць, а не ісці дадому. — З Калядамі, — сказаў Чаліс, працягваючы руку.
  
  У гэты момант над берагам праляцеў лёгкі самалёт. Адцягнуўшыся, Чаліс падняў вочы. Двухматорны Cessna. Ён не пазнаў.
  
  Некаторыя людзі стаяць нагамі на зямлі, сказаў Алан Дэстры.
  
  Гэта была нязграбная абраза, сказаная з каляднай усмешкай. Чаліс хацеў сказаць, што некаторым пашанцавала, але адпусціў гэта. Людзі недаацэньвалі яго, ён ведаў гэта і не клапаціўся. Яны думалі, што паліцэйскі, які любіў рэстаўраваць старыя самалёты і меў жонку, якая спрабавала яго застрэліць, быў чалавекам, які дазволіў бы ўсім здарыцца з ім. Чалавек, якому наканавана затрымацца там, дзе ён быў у паліцыі, інспектар, не вышэй.
  
  Ён прапанаваў тэракотавы гаршчок, загорнуты ў зялёную і чырвоную калядную паперу. Па краях ляцела кучка лабеліі. — Добра з твайго боку, — сказаў Дэстры, шукаючы роўную паверхню і выбіраючы падлогу веранды каля дзвярэй.
  
  Яны прайшлі ў гасціную. Вокны былі расчыненыя, праз іх цягнула цёплае пыльнае паветра. Гэта быў гнятлівы пакой. Нядзіўна, што Элен збіралася ўсталяваць кандыцыянер. Яе не было ў пакоі. Таксама і Скобі Сатан. Але былі іншыя афіцэры CIB і некалькі калегаў Алана Дэстрыса разам з жонкай і дзецьмі. Дачка Дэстры, Ларэйн, хмурылася ў куце, спрабуючы адагнаць умольныя пальцы маленькага хлопчыка.
  
  Элен не тут?
  
  Ах, таварыш, раптоўная смерць. Дзіця.
  
  Чалісу стала млосна. Страціць дзіця на Каляды.
  
  Ён з сілай выпіў шклянку піва і рассеяна сунуў сабе ў рот ірыскі з міскі на тэлевізары. На буфеце і на вяровачнай пятлі на дальняй сцяне былі карты. Амела белая. Пасылкі, нагрувашчаныя ля падножжа стомленай, мішурнай галіны сасны, якая абсыпала іголкі. Калі ён глядзеў, на дыван упала фенечка. Маленькі хлопчык кінуўся да яго, паспешліва штурхнуў нагой, і Чаліс убачыў, як ён разбіўся аб ліштву.
  
  Дачка Дэстрыса выглядала такой няшчаснай і знясіленай, што Чаліс прайшоў праз пакой да яе, вітаючыся з людзьмі. Ларэйн убачыў, як ён ідзе. Яна ўтаропілася ў падлогу, нібы хаваючыся ці здаючыся занадта нязначнай, каб пра яе турбавацца. На ёй была кароткая джынсавая спадніца, футболка Savage Garden і басаножкі. Шэд нафарбавала пазногці. Яе ногі, калені разам і нахіленыя ўбок, здаваліся занадта доўгімі для яе тонкай фігуры. Крылы валасоў апускаліся вакол яе маладога круглага твару. Ёй было пятнаццаць, але выглядала адразу і на дзесяць, і на дваццаць.
  
  Прывітанне, Ларэйн.
  
  Яна нізка ляжала ў нязручным крэсле, а Чаліс узвышаўся над ёй. Яна была вымушана выцягнуць шыю, каб убачыць яго твар, і гэта здушыла яе голас. прывітанне Яна сказала гэта хутка і зноў адвяла вочы.
  
  Чаліс прысеў каля яе. З Калядамі.
  
  Яна прамармытала ў адказ, адхіляючы калені ад яго.
  
  Шкада, што вашай беднай маме прыйшлося выйсці на выклік.
  
  Ларэйн паціснуў плячыма і сказаў: «Я і тата павінны зрабіць усё, як звычайна». Яна запрашае людзей да сябе, потым выходзіць, пакідаючы ўсё рабіць нам.
  
  Чаліс зарыпеў у каленях, пакуль зноў не ўстаў. Ён не мог турбавацца з дачкой Дэстры. Ён падышоў да галоўнага акна.
  
  Калі Алан Дэстры прыйшоў з міскай арэхаў, Чаліс сказаў: Скобі пайшоў з Элі?
  
  Ага.
  
  Ці ведаем мы, што здарылася?
  
  Дзіцячая смерць.
  
  Дзіцячая смерць. Чаліс задаваўся пытаннем, наколькі ён насамрэч бяспечны ў жыцці. У яго вочы выкалоліся. Ён зноў адчуў сябе вельмі адзінокім і з радасцю сустрэў званок дыспетчара, калі той прыйшоў.
  
  * * * *
  
  Дванаццаць
  
  
  
  гэта былі вясковыя людзі: прыстойныя, разгубленыя, якія баяліся горшага. Яны чакалі, што Трына прыедзе напярэдадні Калядаў. Ад Франкстана да Шэппартана доўга ехаць, таму, хаця яны і хваляваліся, калі іх дачка не прыехала, яны сказалі сабе чакаць яе пасля таго, як лягуць спаць, ці не пазней за калядную раніцу, хаця яны былі б на яе раззлаваныя, калі б яна пакінуў гэта так позна. Шэд заўсёды быў трохі свавольным і няўважлівым. Не злая, заўважце, проста заўсёды ішла сваім шляхам. Але калі яна не прыйшла да дзесяці гадзін, яны патэлефанавалі. Няма адказу. Затым, успомніўшы, што дзвюх дзяўчынак выкралі і забілі, яны патэлефанавалі ў паліцыю ў Франкстане, якая адправіла дывізійны фургон на адрас іх дачок.
  
  Трына Унгер жыла ў невялікім, зношаным на выгляд доме. Дзверы былі зачыненыя, жалюзі насунутыя. У рэшце рэшт міліцыя ўварвалася, але памяшканне было пустым. Ложак Trina Ungers быў незасланы. На канцы ложка ляжала напалову спакаваная сумка на выхадныя. Другую спальню спешна прыбралі. Па словах Унгераў, быў сусед па кватэры. Яны не ведалі, дзе яна. Да бацькоў на Каляды? як і павінна была быць Трына.
  
  Затым у абедзенны час аўтамабіль Трыны Ангерс быў знойдзены на самотным участку шашы Старога паўвострава, усяго ў дзесяці кіламетрах ад Франкстана. Усе шыбы былі выбітыя.
  
  Цяпер была трэцяя гадзіна дня. Бацькі прыбылі з Шэппартана, і Чаліс і Сатан бралі ў іх інтэрв'ю ў гасцінай сваіх дачок. Сцены былі блізкія і ледзь-ледзь брудныя, столь занадта нізкая, а набітыя, неадпаведныя крамныя крэслы ціснулі на маленькі аранжавы дыван з пучкамі. У месцы пахла сырасцю, нягледзячы на летнюю спякоту.
  
  Другая спальня? - сказаў Чаліс.
  
  Гэта будзе Дэнс, сказала місіс Ангер. Дэніз.
  
  Вы ведаеце, дзе мы можам з ёй звязацца?
  
  Баюся, не.
  
  Чаліс кіўнуў Сатан, якая ўстала і накіравалася ў спальню. Усе рухі дэтэктыва-канстэбля былі павольнымі і аўтаматычнымі, яго касцісты твар быў выцягнуты, вочы былі гатовымі расплюшчыцца, быццам ён не мог выкінуць з галавы вобраз дзіцяці-смерці.
  
  Чаліс зноў павярнуўся да Ангераў. Мы знайшлі машыну вашай дачкі.
  
  Курт Ангер сядзеў прама, акуратна сціснуўшы кулакі на вялікіх каленях. Словы не даходзілі выразна, таму ён кашлянуў і паспрабаваў яшчэ раз. так.
  
  На шашы Старога паўвострава працягваў Чаліс. Гэта ў процілеглым кірунку ад Шэппартана. І хлеў пачаў пакаваць, але не скончыў. Ці ёсць у вас уяўленне, куды яна магла ісці?
  
  Ніякага, сказала Фрэда Унгер.
  
  Ці ёсць у яе хлопец? Ці мог ён патэлефанаваць ёй?
  
  Фрэда Унгер зрабіла шырокі жэст абедзвюма рукамі. Хто ведае? Мы ніколі не сустракаліся, калі ў яе былі хлопцы. Але яна была яшчэ маладая.
  
  Дваццаць?
  
  Дваццаць адзін у сакавіку.
  
  Курт Ангер кашлянуў. Ён сказаў, што я выпадкова пачуў, як міліцыянт сказаў, што ў яе машыне выбітыя шыбы.
  
  Чаліс вылаяўся сабе пад нос. так.
  
  Яна замкнула свае дзверы, але ён разбіў яе вокны каменем і выцягнуў яе вонкі, сказаў Курт Ангер. Нічога не варухнулася, толькі ніжняя сківіца.
  
  Жонка скамячылася. О, Курт, не трэба.
  
  Мы не ведаем, што здарылася, сказаў Чаліс. Я адчуваю, што гэта не звязана з яе знікненнем. Усе вокны былі разбіты, што сведчыць аб вандалах, а радыё было вырвана, а багажнік адчынены сілай. Нехта ўбачыў там яе машыну і раптоўна вырашыў уварвацца.
  
  Але што яна там рабіла?
  
  Магчыма, сусед па кватэры вашай дачкі будзе ведаць, сказаў Чаліс. Зараз яе высочвалі.
  
  Калі ён гаварыў, увайшоў Скобі Сатан, трымаючы ў доўгіх пальцах канверт. Засланка была адкрыта; ўнутры быў ліст. Гэта ад маці персанажаў Дэніз, сказаў ён. На адваротным баку ёсць зваротны адрас дзесьці ў Іст-Бэнтлі. Вы ведаеце, дзе тэлефон, місіс Ангер?
  
  Кухня.
  
  правільна.
  
  — Прабачце, — сказаў Чаліс і далучыўся да Сатан у кухонным кутку. Скобі, прамармытаў ён, калі там дзяўчаты, спытай у яе, што машына Трынас рабіла на шашы.
  
  Сатан выглядаў так, быццам толькі што ўспомніў яго манеры. Ён працягнуў слухаўку. Вы хочаце зрабіць званок, бос?
  
  Не, я не гэта меў на ўвазе. Задайце ёй відавочныя пытанні, рухі Трынас за апошнія пару дзён, любы бойфрэнд, ці ведала яна пра знікненне Трыны, і г.д., але мы павінны ведаць пра машыну.
  
  Чаліс вярнуўся ў гасціную. Бацькі шапталіся паміж сабой. Не жадаючы ўрывацца, ён прайшоў праз пакой да ўваходных дзвярэй, выйшаў на вуліцу і падышоў да паліцэйскай машыны, якая большую частку раніцы стаяла на пад'ездзе. Канстэбль у форме сядзеў на сядзенні кіроўцы з адчыненымі дзвярыма і еў бутэрброд. Яна паспешліва праглынула. Я вам зноў патрэбны ўнутры, сэр?
  
  Не толькі пакуль. Яны трымаюцца на дадзены момант.
  
  Сэр, мы толькі што атрымалі звестку пра тое, што каля машыны знойдзены плеер і стужка ад поту.
  
  Як блізка?
  
  За некалькі сотняў метраў.
  
  Бег трушком, падумаў Чаліс. Вось што яна там рабіла. Але калі? Учора? Напярэдадні? Чаму сусед па кватэры не заўважыў яе знікнення?
  
  Сатан далучыўся да яго. Ён паспрабаваў набыць гумар. Дэніз даволі моцна адбіваецца на калядным шампанскім. З яе цяжка разабрацца. Але яна сказала, што Трына Ангер любіць бегаць па шашы. Раней бегаў па парку, але некалькі месяцаў таму спалохаўся мігалкі, а цяпер бегае па шашы, таму што там ціха.
  
  Які час сутак?
  
  Ранняя раніца. Сьвітанак.
  
  Ніколі ўвечары?
  
  Не паводле Дэніз.
  
  Калі яна апошні раз бачыла Трыну?
  
  Пятнічны вечар. У суботу яна паехала да бацькоў у Іст-Бэнтлі, каб дапамагчы маці падрыхтавацца да Каляд. Яна заўважыла, што Трына не вярнулася з бегу, але больш пра гэта не думала.
  
  Хлопец?
  
  Яна не ведала ні аднаго.
  
  Чаліс няўважліва глядзеў на дахі дамоў. Юнакі і дзяўчаты пакінулі дом, каб весці асобнае, таемнае жыццё, і некаторыя з іх не паспелі. Скобі, ідзі дахаты, пажыві час з жонкай і дзіцем. Убачымся заўтра.
  
  * * * *
  
  Трынаццаць
  
  
  
  n Boxing Day the Age і Herald Sun напісалі гісторыі пра зніклую дзяўчыну. У 8 гадзін раніцы Тэса Кейн прыйшла на станцыю і сказала Чалісу, што ўсё-такі выдае нумар паміж Калядамі і Новым годам. Мы атрымалі яшчэ адзін ліст. Ён быў дастаўлены ўручную ў скрыню, якая знаходзіцца ў нас побач з галоўным уваходам.
  
  Чаліс расклаў яго ў празрыстым пластыкавым чахле і прачытаў: Як і ў вас, мае вочы ўсюды. Але мае ведаюць, што шукаць. Зрабі сваё?
  
  Уяўляе сябе, сказаў Чаліс. Ну, гэта дакладна. Ён уздыхнуў. Вы ўзялі копію?
  
  так.
  
  Адпраўлю гэта ў лабараторыю.
  
  Мы пойдзем друкаваць заўтра вечарам.
  
  Тэсс, ты нагнятаеш сітуацыю.
  
  Паспрабуй спыніць мяне, Хэл. У мяне была юрыдычная кансультацыя.
  
  Справа не ў гэтым, сказаў Чаліс. Вы палохаеце людзей і рызыкуеце прыцягнуць вар'ятаў, не кажучы ўжо пра пераймальнікаў.
  
  Гэта не адмяняе таго факту, што было два забойствы і магчымае трэцяе.
  
  На гэтым этапе гэта выкраданне.
  
  Хэл, давай.
  
  Чаліс сказаў: «Я хацеў бы, каб вы не публікавалі, і ўсё.
  
  * * * *
  
  Элен прыпаркавала машыну. Рысь зноў чакаў яе. Працуеце ў Дзень падарункаў? Гаворка пра кіна. Ён падышоў да яе месца і працягнуў ёй канверт. Ваша цытата.
  
  Яна адкрыла яго, сказаўшы: Рыс, цяпер час весялосці. Гэта таксама сезон, каб атрымаць рахунак за тэлефон, рахунак за газ, рахунак за электрычнасць. . .
  
  Яна сказала гэта з усмешкай, але ўспыхнула раздражненне, і ён сказаў: «Я думаў, што ты сур'ёзна». Я максімальна знізіў выдаткі. Ён павярнуў да хмызняковай мяжы, каб перайсці на тэрыторыю будынка суда.
  
  Рыс, пачакай.
  
  Яна дагнала яго і сказала: «Слухай, я не хацела цябе пакрыўдзіць». Вам напэўна цікава, у што вы ўвязаліся з маёй сям'ёй.
  
  Ён усё яшчэ быў калючы. Днямі ў мяне склалася дакладнае ўражанне, што ваш муж не хоча ўсталёўваць кандыцыянер.
  
  Элен сцішана сказала: «О, чорт вазьмі, у рэшце рэшт прыйдзе».
  
  Здавалася, я яму не вельмі падабаўся. Без чаго я магу абысціся.
  
  Ухіляцца ад таго, што адбылося, не было сэнсу. Рыс застаўся на абед з барбекю, але гэта была катастрофа. Алан часам бывае такім. Праца ў яго не з прыемных, ён бачыць жудасныя аварыі. Яна ўсміхнулася. Але так, я не думаю, што яшчэ адзін шашлык цяпер добрая ідэя.
  
  Яна ўбачыла, як напружанасць крыху пайшла з яго. Ён паглядзеў на гадзіннік. Id лепш вярнуцца да працы. Чаму б вам не праглядзець цытату і я дагнаю вас пазней на тыдні.
  
  Яна сказала: «Выпіць было б добра».
  
  Ён вагаўся. Здавалася, яна доўга чакала, пакуль ён усміхнецца і скажа: «Добрая ідэя».
  
  * * * *
  
  Чаліс праінфармаваў іх у восем трыццаць, сказаўшы: Ангера, што цікава, схапілі на досвітку, калі ён пайшоў на ранішнюю прабежку. Але што гэта нам кажа? Няшмат. Няўжо наш чалавек кожную ноч гадзінамі ходзіць па шашы, каб паглядзець, што ён можа знайсці? Ён вяртаўся дадому, калі ўбачыў Ангера, ці ішоў кудысьці, можа, на працу? Ці было гэта кан'юнктурна, ці ён бачыў яе на прабежцы раней?
  
  Што падводзіць нас да яго псіхалагічнага складу. Адзіночка, па словах аднаго з нашых псіхіятраў. Верагодна, разумны, гадоў трыццаці, нармальна функцыянуючы грамадзянін на паверхні. Вы жылі б побач з ім шмат гадоў і не ведалі, што ён любіў гвалціць і забіваць маладых жанчын. Напэўна, нейкая бяда ў дзяцінстве. П'яны, крыўдлівы бацька, нездаровая прыхільнасць да маці. Цяпер не ў стане лёгка мець зносіны з жанчынамі, акрамя павярхоўных любезнасцяў. Мы чулі ўсё гэта раней, няма сэнсу ведаць гэтыя рэчы, калі іх не даказаць постфактум . Справа ў тым, што ён выглядае і паводзіць сябе, як чалавек па суседстве, ён не мае працы, сям'і або іншай сувязі са сваімі ахвярамі, і таму проста вымушаны спадзявацца на ўдачу і выпадак разам з добрай старой дэтэктыўнай працай.
  
  Не буду жартаваць, усё застапарылася. Не так шмат радасці судмедэкспертызы ад цел, і нічога ў лісце, адпраўленым у Прагрэс. Папера паходзіць з паперы для лазернага друкаркі, якую можна набыць у любым газетным кіёску і многіх супермаркетах. Прынтэр быў Canon, і іх дзясяткі капеек, якія сустракаюцца на прадпрыемствах і ў дамах па ўсёй краіне. Канверт быў выдадзены поштай. На канверце ёсць адбіткі, але яны размазаныя і, верагодна, ад сартавальнікаў пошты і паштовых лістоў. Правяралі гэта цяпер.
  
  Ён зрабіў паўзу. З таго часу прыйшоў яшчэ адзін ліст.
  
  Што яшчэ пра машыну, бос?
  
  Гэта быў адзін з дэтэктываў Rosebud. Дагэтуль не было ніякіх прыкмет таго, што экіпаж Элен Дэстрыс або падмацаванне, арганізаванае Маккуоры, губляюць веру ў яго. Не. І як толькі вы спытаеце сябе, хто на паўвостраве карыстаецца поўным прывадам, вы хочаце мець Bex і добра паляжаць.
  
  Ён пачаў лічыць пальцы. Па-першае, любы фермер, садавод, вінаградар або жывёлавод. Тады ў нас ваш звычайны прыгарадны каўбой, які ніколі не пазбаўляўся гонару і радасці ад забітых дарог. Пасля гэтага звычайны маляр, электрык і рознарабочы. Ён перастаў нумараваць. Не кажучы ўжо пра перасоўных механікаў, кіроўцаў-кур'ераў, работнікаў савета графства, інспектараў электраперадач, транспартчыкаў прадуктаў харчавання.
  
  Ён глядзеў на іх. Спасылка, якая нам патрэбна, магла прыйсці выпадкова. Мы павінны быць напагатове і чытаць штодзённыя справаздачы аб злачынствах. Можа, наш чалавек нам вядомы ці стане вядомы зусім па іншым правіне. Можа быць, яго машыны ў чымсьці ўдзельнічалі? Так, Скобі?
  
  Скобі Сатан напалову ўстаў з крэсла. Бос, пакуль мы разважалі на гэтую тэму, у мяне была адна магчымасць.
  
  Працягвай.
  
  У суботу я пайшоў на раку Тыдал, каб дапытаць цыганку аб крадзяжы. Яна атабарылася там з трыма хлопцамі і як мінімум адным дзіцем. Два дамы для кемпераў, адзін караван, пара Холдэн Джакару. Справа ў тым, што яна прыйшла на станцыю на мінулым тыдні больш-менш сказала, што Шэд бачыла, дзе мы можам знайсці цела. Каля вады, сказала яна. Я думаў, што яна вар'ятка. Прабачце, бос.
  
  Чаліс быў злы, але стараўся не паказваць гэтага. Вам лепш адразу ж ісці туды.
  
  Так, бос.
  
  * * * *
  
  Кіс ван Альфен даставіў другі пакет з маразільнай камерай. Ты сапраўды спраўляешся з гэтым, Клара. Ці не лепш вам крыху скараціць?
  
  Ён адчуў, як яе рукі абнялі яго за шыю. Дае мне апетыт. Вы не заўважылі?
  
  Я скажу.
  
  Тады ў чым твая праблема?
  
  Забеспячэнне, гэта мая праблема. Высвятленне. Ідзе ў турму. Як гэта для пачатку?
  
  Тады вам лепш злавіць некалькі дылераў, ці не так? Папаўняйце запасы шафы для доказаў і здзяйсняйце здзелку непасрэдна.
  
  Ён думаў пра гэта. Ён мог гэта зрабіць, але не адчуваў сябе добра.
  
  Пасля, на яе ўзорыстым дыване, асветленым завешаным аконным святлом, ён абвёў яе сасок і сказаў: Мне трэба ісці.
  
  Так хутка?
  
  Суседзі будуць здзіўляцца, чаму на вашым пад'ездзе заўсёды стаіць паліцэйская машына.
  
  Іх? Яны наўрад ці ведаюць, што я існую.
  
  * * * *
  
  Скобі Сатан папрасіла два фургоны, паліцэйскую машыну і двух паліцэйскіх, якія знаходзяцца на выпрабавальным тэрміне. Пэм выявіла, што вядзе яго. Раней Шэд патэлефанавалі, каб сказаць, што яе маці ўпала, няблага, але дастаткова, каб пашкодзіць яе бедную вяровачную руку. Пэм прасавала сваю форму, калі патэлефанавалі, слухаючы новы кампакт-дыск, кампіляцыю песень для серфінгу 60-х: Wipeout, Pipeline, Apache, некалькі хітоў Beach Boys. Аднойчы Джынджэр сказала ёй, што ў рытме і гітары інструменталаў для сёрфінгу 60-х можна пачуць дрыготку ў сцяне хвалі, якая разбіваецца, таму яна ўважліва ўслухоўвалася, калі прасавала сваю форменную кашулю і сумавала па ім.
  
  Сатан умяшалася. Вы ведаеце, як мой дзіця хутка вымаўляе? Хітра. Каб прымусіць яе пайсці ў прыбіральню, калі яна прачнецца раніцай, мы павінны зрабіць выгляд, што яе плюшаваму патрэбен піт. Такім чынам, яна кідаецца ў прыбіральню на сваіх маленькіх ножках, кажучы: «Хітра, Блакітны Тэд, хітра, трымай яго, трымай яго».
  
  Ягоны касцісты твар быў авеяны ўсмешкамі. Га, - сказала Пэм, спрабуючы набыць добры гумар.
  
  А бутэрброды з агароднінай? Яна называе іх саммімітамі.
  
  Сімпатычны.
  
  Яна адчула, што Сатан паглядзеў на яе выпуклымі вачыма, ацэньваючы яе заўвагу. Праз некаторы час ён зноў адвёў позірк.
  
  Пяць дзён да Новага года. У яе быў адпачынак, і яна думала пра Джынджэр і вечарынах, на якія ён павінен быў пайсці.
  
  Яны ўвайшлі ў караванны парк Тыдал-Рывер, абышлі цэнтральны запаведнік і накіраваліся ў змрочны, непрытульны куток ля галоўнай дарогі.
  
  Сатан прастагнала. Яны перажылі гэта.
  
  Абпаленая, без травы зямля, запэцканая алеем, але ніякіх прыкмет цыганоў. Пэм глядзела, як Сатан вылазіў з камондора і ўглядаўся ў зямлю, нібы шукаючы сляды шын. Выгляд у яго быў ашалелы. Затым ён падышоў да смеццевага бака і пачаў выцягваць рэшткі ежы, кантэйнеры і бутэлькі. Унізе было тое, што здалося Пэм падобным на жмут чорнай тканіны. Потым Сатан вытрасла яго, і яна ўбачыла рамяні і спражкі і зразумела, што ён глядзіць на заплечнік. Гэта быў беспарадак. Сатан засунула яго назад у сметніцу.
  
  * * * *
  
  Чатырнаццаць
  
  
  
  У сераду, 27 снежня, цёмныя хмарныя масы нацягнуліся з захаду і ўтварылі вялізныя навальніцы над залівам. Да абеду наспявала электрычная бура. Ён хаваўся і мармытаў паўдня, набліжаючыся да паўвострава, перарастаючы з парывістым ветрам у разрыў хмар у чатыры гадзіны. Чаліс, які знаходзіўся ў пакоі інцыдэнтаў у Ватэрлоо, задаваўся пытаннем, наколькі забітыя яго жолабы. Ён не мог дазволіць сабе, каб дажджавая вада пералівалася па жолабах, перш чым яна дасягнула вадасцёкавых труб, па якіх яна паступала ў яго падземны рэзервуар. Элен Дэстры, таксама ў пакоі для інцыдэнтаў, думала пра свой дом, увесь дзень маўчаўшы ў спёцы. Ці хапіла б Ларэйну розуму адчыніць вокны? Яна зірнула праз паркоўку на будынак суда. Рыс Хартнет, распрануты да пояса, рабіў пад дажджом бляшаныя форткі. Цела яго блішчала. Здавалася, ён адчуў яе там; выпрастаўшыся, падняўшы насустрач дажджу струменістую галаву, ён страснуў ваду з густых валасоў. Джон Танкард, які знаходзіўся ў дывізіённым фургоне, уключыў шклоачышчальнікі і заехаў у заднюю частку гатэля Фідлерс-Крык, адчыніў акно, выхапіў у мэнэджара пакет з шасці штук спірту Crown Lager і зноў шмыгнуў, спыніўшыся каля сваёй кватэры на вул. зваротная дарога на станцыю. Тым часам зямля пад паштовай скрыняй Клары ператварылася ў чарнаваты бруд. Кіс ван Альфен, знясілены ў сваім ложку дома, нічога не чуў пра шторм. З моманту выкрадання Трыны Унгер прайшло чатыры дні. Яе цела не знайшлі. Жыццё працягвалася.
  
  * * * *
  
  У чацвер Waterloo Progress выйшаў у невялікім спецыяльным выпуску. Там было мала рэкламы і толькі некалькі навін і старонка спартыўных вынікаў. Першая паласа была прысьвечаная другому лісту пад шыльдай: ЗАБОЙЦА Зьсьмейваецца з паліцыі. Была таксама бакавая панэль, у якой гаварылася, што для выкраданняў выкарыстоўваўся паўнапрывадны аўтамабіль. І, унізе, пункт пад загалоўкам Абвінавачванні зняты:
  
  На гэтым тыдні паліцыя абвясціла аб зняцці абвінавачанняў з містэра Джуліяна Бастыяна, 21-гадовага плейбоя, сына матроны Мельбурна і Портсі, лэдзі Сьюзан Бастыян.
  
  Спадар Бастыян быў абвінавачаны ў кіраванні аўтамабілем у стане алкагольнага ап'янення. Падчас арышту яго спадарожніца, 19-гадовая міс Сіндзі Прайс з Маунт-Эліза, была на сядзенні кіроўцы яго спартыўнага аўтамабіля BMW. Паліцыя, якая арыштоўвала, сцвярджала, што Бастыян пераканаў міс Прайс сказаць, што яна была кіроўцам.
  
  Старэйшы сяржант Келок з паліцэйскага ўчастка Ватэрлоо сказаў: «Пры арышце былі працэдурныя памылкі.
  
  Нябожчык муж лэдзі Бастыян, сэр Эдгар Бастыян, быў рухаючай сілай поля для гольфа White Sands. Сярод членаў - суперінтэндант паліцыі Вікторыі Марк Маккуоры.
  
  Суперінтэндант МакКуоры - суперінтэндант акругі Паўвостраў.
  
  * * * *
  
  У пятніцу Пэм Мэрфі і Джон Танкард вярнуліся на дзённую змену, праводзячы свой звычайны агляд горада і бакавых дарог.
  
  Бачыў газету ўчора, Мэрф?
  
  Маці Пэмс лячылася ад тромба. Лячэнне заключалася ў вялікай колькасці адпачынку і прыёме таблетак для растварэння тромба, але ці збіралася яна адпачываць? Наўрад ці, не са старым такім, якім ён быў.
  
  Вы бачыце гэта?
  
  Пэм паглядзела праз ветравое шкло, бакавое шкло, абвестку аб дзецях на роварах і скейтах. Бачыць што?
  
  Артыкул пра таго Бастыяна.
  
  Я гэта бачыў.
  
  Даволі добра, а?
  
  Якім чынам?
  
  Ну, гэта выклікае сумневы, ці не так? Калі я змагу прымусіць некаторых старэйшых афіцэраў замахнуцца на гэта, магчыма, абвінавачванні будуць адноўлены.
  
  І свінні могуць паляцець.
  
  Вы негатыўная сука, ведаеце гэта?
  
  І Танкард склаў рукі і, стомлены і прыгнечаны, з заплюшчанымі вачыма прытуліўся да пасажырскіх дзвярэй.
  
  * * * *
  
  У суботу раніцай Чаліс заўважыў, што дарога каля яго брамы зноў была сухой і пыльнай, амаль як калі б не было дажджу раней на гэтым тыдні. Як заўсёды, ён накіраваўся да шашы Старога паўвострава. Але на гэтым тыдні ён павольна тармазіў, калі дабраўся да хлява Foursquare Produce і заехаў на жвіровую пляцоўку. Як заўсёды, каля самага будынку стаялі дзьве машыны супрацоўнікаў. Галоўныя дзверы былі адчынены. Ён бачыў іх, дзвюх жанчын, адна будавала піраміду з яблыкаў, другая рыхтавала цэннікі чорным маркерам. Яны пазналі яго і махнулі рукой. Яму было цікава, што яны думаюць пра пасажыра трэцяй машыны, якая стаяла побач з тэлефоннай будкай. Шкада? І збянтэжанасць, бо калі мы бачым такое голае гора і адчай, мы адварочваемся ад іх.
  
  Ён выйшаў. Калі ён падышоў да машыны, дзверы кіроўцы адчыніліся, і з-за руля выйшла жанчына. Інспектар Чаліс.
  
  Прывітанне, місіс Гідэон.
  
  Над заднімі шыбамі віселі плакаты памерам з тэлеэкран: « Вы бачылі, хто забраў нашу дачку?» Размытая фатаграфія, зробленая Джэйн Гідэон з групы сяброў, якія ўсміхаюцца крыху крыва, крыху п'яна, для камеры. Ззаду яе быў клубок расцяжак, край аднаго або двух паветраных шароў і мужчынскае плячо, прыціснутае да яе. Некалькі радкоў апісання пад фотаздымкам і абставіны яе выкрадання. Калі гэта адбівае вашу памяць, патэлефануйце ў паліцыю і патэлефануйце ў пакой для здарэнняў.
  
  На бліжэйшых слупах электраперадачы і па баках тэлефоннай будкі былі прылепленыя меншыя копіі. Місіс Гідэон таксама захоўвала пачак у сваёй машыне і на працягу доўгіх дзён цярпліва перадавала іх усім, хто спыняўся ў Foursquare.
  
  Чаліс спытаў тое, пра што ён пытаўся кожны дзень пасля Дня падарункаў: ёсць якія грызці?
  
  Місіс Гідэон стомлена ўсміхнулася. Яна не мыла валасы. Яна мела лішнюю вагу, цяжка дыхала, што, здавалася, узмацняла адчай, які яна дэманстравала свету. Людзі вельмі добрыя. Заўсёды прыглядаюцца, слухаюць, але галавой ківаюць.
  
  Вы робіце ўсё магчымае.
  
  Але ці паліцыя, містэр Чаліс? - далікатна папракнула яна. Мне здаецца незвычайным, што ніякіх падзей не адбылося.
  
  Гэта дзіўна, сказаў Чаліс. Ён ніколі не любіў падстрахоўвацца і хлусіць. Сказаўшы місіс Гідэон, што паліцыя была збянтэжаная, ён падкрэсліў іх агульнасць з ёй і мужчынам і жанчынай на вуліцы.
  
  * * * *
  
  Пятнаццаць
  
  
  
  Апоўдні таго ж дня Дэні Холсінгер і Бойд Джолік былі ў скрадзеным Fairmont, набліжаючыся да зацішнай грунтавай дарогі за іпадромам Ватэрлоа. Ціхі суботні абед, нікога побач, усе ў адпачынку.
  
  Вось і мы, сказаў Ёліч.
  
  Вялікі дом, адстаўлены ад дарогі. Шмат дрэў, гектары падстрыжаных газонаў, белыя агароджы на сотні метраў, сядзібы ў такіх жа белых парэнчах, стайні, навесы, плаціны, пладовыя дрэвы. Знак аб будучым аўкцыёне быў прыкручаны побач з уваходам. Усё гэта азначала грошы. Ну так і павінна быць. Там быў выведзены і навучаны пераможца Кубка Колфілда мінулых гадоў.
  
  Але калі Джолік запаволіўся, каб павярнуць, рухавік заглушыўся. Ён сказаў, што паліва выпараецца ў першы раз, а цяпер гэта адбылося зноў. Гаўно, казаў ён, скрыгочучы стартарам, качаючы педаль. «Фэрмант» закашляўся і затросся, і яны, дрыжачы, пайшлі ўверх па чыстай белай жвіровай дарозе ў бок дома.
  
  І як толькі яны выходзілі, жанчына ступіла праз сетку і сказала: Вы новы каваль?
  
  Не заняты, сказаў Ёліч. У яго быў план дома і запэўніванні, што гаспадары адпачываюць на Балі да сярэдзіны студзеня. Менеджэр, які будзе карміць і паіць коней, і садоўнік два-тры разы на тыдзень, але гэта ўсё, а ў суботу пасля абеду нікога побач.
  
  Дык хто гэта быў, чорт вазьмі? Дэні павярнуўся да Джоліка, Ісуса, Джоліка, і Джолік моцна ўдарыў яго локцем у грудзі. Хочаш даць гэтай сучцы нашы ебаныя імёны?
  
  Затым Ёлік выйшаў з машыны і бег проста на жанчыну, адной рукой закрываючы ад яе свой твар, дацягнуўся да яе, павярнуў і заціснуў ёй рот рукой. Маўчы, і ты не пацярпіш.
  
  Ён злавіў позірк Дэніса і тузануў ім у дзвярную сетку. Дэні, таксама хаваючы свой твар, бег па жвіру і адчыніў дзверы.
  
  Яны закруцілі жанчыну ўнутр. Яны былі на кухні: медныя каструлі на круках, вялізная агавая печ, лаўка, доўгая і шырокая, як пара аднамесных ложкаў упрытык, заплямленая драўляная падлога і ўбудаваныя шафы. Ліхаманкава шукаючы, Ёлік выхапіў чыгунную патэльню са сценнага крука і стукнуў ёю па баку галавы жанчыны.
  
  Яна ўпала, як камень.
  
  Яны задыхаліся. Дэні падумаў, што яны, магчыма, крычалі.
  
  Хто яшчэ быў на тэрыторыі?
  
  Ён сказаў гэта ўслых? Так, ён выкрыкваў гэта, і гэта было абвінаваўча, кажучы Ёлічу, што ён дзейнічае на падставе недарэчнай інфармацыі, робячы над пустым домам. Цяпер гэта быў крадзеж з абцяжарваючымі абставінамі, і, наколькі Дэні ведаў, з таго, як жанчына ўпала і цяпер проста ляжала, як анучная лялька, забойства.
  
  Ты, мудак, хто яшчэ тут?
  
  Раней ён ніколі так не называў Ёліча, не ў твар.
  
  Ну чаму б табе не пайсці і не паглядзець, чорт вазьмі, Дэн.
  
  Не я.
  
  Ну абодва робяць гэта.
  
  Яны бегалі па хаце, па пакоі, і нікога не бачылі. Так крыху супакоіліся. Джолік нахіліўся над жанчынай, зняў з яе шыі простае залатое калье і аддаў яго Дэні. Прабач, таварыш. Перадайце гэта сваёй Шэйле.
  
  Змякчаны, Дэні сказаў: Та.
  
  Ёлік дастаў свой план паверха. Ён пазначыў яго чырвоным крыжыкам: тут крыштальная шафа, там сталовыя прыборы са срэбра; тут антыкварны гадзіннік, там некалькі фарфоравых статуэтак і найвышэйшая гукавая сістэма. Яны загарнулі далікатныя рэчы ў бурбалкавую плёнку і запхнулі ўсё ў пакеты для смецця.
  
  У калідоры кухні быў чалавек. Ён стаяў да іх спіной і відавочна толькі што выйшаў з працы на вуліцы: пыльны, потны, прапахлы коньмі, стомленая рука ў паясніцы. Вада пацямнела ў ягоных валасах і каўнерыку, нібы ён увайшоў праз пральню, спачатку крыху асвяжыўшыся. Позні абед, падумаў Дэні. Проста па-чартоўску ідэальна.
  
  Крычучы, кідаючыся так, нібы гуляў у амерыканскі футбол, Ёліч збіў чалавека нізкім падкатам. Мужчына адвярнуўся на пояс, і Дэні ўбачыў, як яго галава стукнулася аб сцяну, перш чым паваліцца на падлогу.
  
  Два ўніз. Колькі яшчэ засталося?
  
  Ёлік цяпер быў як загнаны ў кут тыгр, пераступаючы з нагі на нагу і хістаючы галавой, шукаючы пераследнікаў. Дэні зразумеў, чаму некаторыя жанчыны могуць яго прыцягваць. Ён быў люты, безразважны, фанабэрысты, хуткі і лёгкі на нагах, яго вочы гарэлі. Але ён таксама быў шалёным і небяспечным, і рыкнуў на Дэні: «Дапамажыце мне іх выцягнуць».
  
  Выйшла?
  
  На чортавы газон, прыдурак. зараз.
  
  Жанчына, потым мужчына, пускаючы галовы, як бульба ў мяшку, уніз па задняй прыступцы і праз бардзюр з пафарбаваных у белы колер камянёў на прахалодную скошаную траву.
  
  Ну далей ад дому, сказаў Ёліч.
  
  Дзеля чаго?
  
  Мы пакінулі доказы, дэбіл.
  
  Жанчына, якая так выйшла з дому, адцягнула іх увагу. Яны не ўспомнілі пра латэксныя пальчаткі ў сваіх кішэнях. Гэта азначала прайсці і выцерці ўсё. Хіба што
  
  Джол, не, што гэта за слова? эскалацыя яго.
  
  Падняўшы маю задніцу, Дэні пацягнуўся за ім у майстэрню, дзе было шмат ануч і бляшаных бляшанак, пазначаных як гаручыя. Потым вярнуліся на кухню і ў іншыя пакоі, пырскаючы, кідаючы запалкамі, адыходзячы, апошнім на кухню, потым праз бакавыя дзверы і ў Fairmont.
  
  Якая б не пачалася. Яны чулі, як ён млее, усё больш і больш стомлена. чорт вазьмі! Ёлік стукнуў далонямі па рулю.
  
  Джол, глядзі.
  
  Falcon ute, пафарбаваны ў гарачы бэз, храмаваная дуга бяспекі, тоўстыя шыны, дымчатае шкло па ўсім баку, буксіраваны крыты прычэп у той жа афарбоўцы, пазначаны Стыў Пікхейвен, каваль. Да гэтага часу з дому ішоў дым, а за шклом гарэла полымя, калі падняліся шторы. Яны ўбачылі, як хлопец выйшаў, яго ніжняя сківіца адпусцілася ад недаверу, калі ён склаў два і два. Затым ён капаўся ў верхняй кішэні мабільнага тэлефона і стукаў па ключах.
  
  Ёлік цяпер быў спакойны, думаючы, што ў яго небяспечны стан. Ёсць хустка? Хуткая ачыстка машыны, прыборнай панэлі, ручкі дзвярэй, вокнаў, усяго. Забудзьцеся пра стэрэа, вазьміце з сабой меншыя рэчы.
  
  Пешшу?
  
  Ёсць лепшая ідэя?
  
  На працягу адной хвіліны яны пераадолелі агароджу і перасеклі загон, мінулі карыта для коней, аб'ехалі плаціну і згубіліся ў невялікай лясістай мясцовасці на вяршыні ўзвышша. Тут ім адкрываўся від на пад'язныя дарогі. Дэні прастагнаў. Ён зайшоў за дрэва, спусціў свае джынсы і жакеі і адчуў, як яны слізгаюць з яго, хуткія, заспакаяльныя і ідэальнай формы. Ён зноў зашпіліў джынсы, плюнуў на рукі і пацёр іх аб кашулю, і адчуў сябе нячыстым, да яго прыліп смурод паразы.
  
  Але Ёліч быў больш уважлівы да іх цяжкага становішча. Не доўга чакалі сволачы. Паглядзіце.
  
  Машыны пагоні, мігаткі чырвоных і сініх маячкоў, далёкі вой сірэн. Яны насоўваліся на дом з абодвух бакоў. А цяпер пажарная машына. Сумнеўна, падумаў Дэні, што яны з Ёлікам паспелі б, нават калі б Фэрмант не адышоў. Блокпосты, паліцэйскі верталёт, яны былі злоўлены, як пацукі ў пастку.
  
  Ёлік прагна назіраў. "Ён, здаецца, хоча быць там", - падумаў Дэні, тушаючы агонь з кузава грузавіка Waterloo CFA. Праз некаторы час Ёліч адступіў, павярнуўся, пачаў рассякаць дрэвы, мяшок са смеццем з украдзеным падскокваў праз яго плячо. Ён нічога не сказаў Дэні. Што павінен быў рабіць Дэні? Які ў іх быў план? Ёліч кідаў яго? Ён бег, кідаючыся на пяткі Джоліку.
  
  Куды мы ідзем?
  
  Ёлік задыхаўся: «Мы заціскаем машыну, праўда?»
  
  Вакол краю іпадрома Ватэрлоа, да кальцавой развязкі, потым уздоўж жылога масіва, новыя дамы ўпрытык за высокім драўляным плотам. У першым пад'ездзе, затым па пары звілістых бакавых вулачак, да цёмна-бардовага Міцубісі Паджэра, які сядзіць на пад'ездзе дома, капае вадой на пярэднюю пляцоўку з ключамі ў замку запальвання.
  
  Сірэны ўдалечыні.
  
  * * * *
  
  Калі было знойдзена цела Джэйн Гідэонс, быў шквал, але расследаванне застапарылася, таму крадзеж з узломам пры абцяжарваючых абставінах падышоў, каб вымятаць павуцінне.
  
  Элен Дэстры прыпаркавала белы Commodore каля гравійнай дарогі. Хуткая дапамога, пажарныя машыны і большасць паліцэйскіх машын прыязджалі і з'язджалі. Цяпер справа была за CIB, пажарнымі інспектарамі і крыміналістычнай групай, якая вычышчала Фэрмонт у пошуках слядоў рабаўнікоў.
  
  Па словах каваля, уладальнікаў маёмасці рана адклікалі з адпачынку на Балі. Кіраўнік конезавода быў занепакоены станам пары трохгадовых кабыл, патэнцыйных чэмпіёнаў, асабліва з улікам таго, што чакалася студзеньская спякота.
  
  Жонка: моцнае страсенне мозгу. Муж: непрытомны, але можа сказаць, што былі замяшаныя двое мужчын, што пацвердзіў каваль. У асноўным шукалі маленькага хударлявага хлопца і высокага спартыўнага целаскладу.
  
  Элен блукала па хаце. Пах мокрага попелу і вільготных дываноў, абгарэлыя сляды на сценах і столі, некаторыя даволі сур'ёзныя пашкоджанні ад пажару ў пярэдняй пакоі, у гасцінай, якую спалілі першымі. Праверце гэта, сказаў Чаліс. У нас няма рэсурсаў для буйнога расследавання. Прыцягніце атрад па падпале, калі гэта выглядае вялікім.
  
  Вялікі азначаў страты на суму больш за дзвесце тысяч, а гэта не каштавала дзвесце тысяч. Але гэта было брудна. Падпал, крадзеж са ўзломам пры абцяжарваючых абставінах, крадзеж аўтамабіля, два аўтамабілі, калі Pajero, як паведамляецца, быў скрадзены ў жылым масіве, і Скобі Сатан і Пэм Мэрфі былі накіраваны для расследавання гэтага. Элен нацягнула латексныя пальчаткі і пачала хадзіць па пакоі па пакоі.
  
  Яна стаяла ў кабінеце, робячы тое, што часта прапаноўваў Чаліс, разважаючы пра свой шлях да шафы, калі ўбачыла ў абгарэлых рэштках стала касовую скрыню са спражкамі. Яна тыцнула ў вечка шарыкавай ручкай. Пяцьсот долараў у папяровай стужцы ад Commonwealth Bank, тонкая, як кашалёк, ляжала ва ўнутранай кішэні яе пінжака.
  
  * * * *
  
  У той жа час, але на некаторай адлегласці, ззаду Стэлы Рыгс зноў прагучаў гудок, але яна адмовілася зніжаць хуткасць, паскарацца або спыніцца. Сапраўды, Куларт-Роўд была самай дрэннай дарогай на паўвостраве з-за выпадкаў дрэннага кіравання: з'езд, абгон на глухіх участках, наезд на заднюю частку, перавышэнне хуткасці, нахабства і простая злосць. І горшы клас кіроўцы ў адносінах, акрамя манер. Яны былі больш грубымі на выгляд. Вазілі ламачча. І колькі разоў навесу прыйшлося тармазіць перад сустрэчным смеццявозам, калі той раз'язджаўся перад ёй, збіраючы смецце з абодвух бакоў дарогі. Чаму нельга было проста падняцца па адным баку Coolart і вярнуцца ўніз па другім? Таму што гэтыя людзі хацелі працаваць як мага меншы працоўны дзень за такую ж зарплату, вось чаму. Грубыя, у сініх адзінках, насмешлівыя мужчыны.
  
  Яна зноў зірнула ў люстэрка задняга выгляду. Тая ідыётка ўсё яшчэ спрабавала праехаць, седзячы ў некалькіх метрах ад яе задняга бампера, а яна ехала з сотняй! Што, калі ёй прыйшлося раптоўна затармазіць? Хлопец быў дурнем. Паглядзіце на яго, ён выбягае, бачыць, што гэта незразумела, зноў кідаецца назад.
  
  Яна пачала ўпарадкоўваць свае думкі, пісаць у галаве справаздачу, калі такая спатрэбіцца. Інцыдэнт пачаўся там, дзе Куларт-Роўд перасякае Ватэрлоо-Роўд. Шэд на сваім Mercedes ехаў дадому, паварочваючы налева на Coolart, а на скрыжаванне адначасова з боку Waterloo пад'ехаў Mitsubishi Pajero. Было дзве гадзіны папаўдні. У яе было перавага праезду, і яна пачала свой паварот, калі заўважыла, што Pajero таксама паварочвае без уключаных паказальнікаў, пагражаючы зрэзаць ёй шлях. Пры імгненным разглядзе яна паскорылася, каб завяршыць паварот першай. У рэшце рэшт, яна мела перавагу, а не другі, і гэта трэба было выразна прадэманстраваць яму. Акрамя таго, ззаду яе былі іншыя машыны. Гэта выклікала б непатрэбную трывогу, калі б навес раптоўна затармазіў. Такім чынам, яна праплыла, завяршыўшы сваю чаргу з запасам цаляў.
  
  Выгляд гэтага мужчынскага твару!
  
  Апісанне. Сапраўды большае ўражанне, бо бакавое шкло было таніраваным. Ён выглядаў худым і моцным, з коратка падстрыжанымі валасамі і татуіроўкамі. Ва ўзросце каля дваццаці? Другі таварыш, пасажыр, ну, ён выглядаў поўным трывогі. Ён быў значна меншага целаскладу, з даволі доўгімі светлымі валасамі. Таксама ў дваццаць. Ні адзін з мужчын не выглядаў асабліва разумным. Сіні каўнерык, хлеў сказаць.
  
  Дзіўна, што яны ездзяць на Pajero, а не на больш звычайным аўтамабілі.
  
  Ва ўсялякім разе, пасля інцыдэнту на павароце яе «Мэрсэдэс» зачапілі, нібы хацелі збіць з дарогі. Яна бачыла, як на яе дрыжыць кулак. Гук ражка. Прама па даўжыні Coolart Road. На Чыкоры-Кілн-Роўд яна павярнула направа, і пра гэта не трэба казаць паліцыі, калі яна калі-небудзь заявіць пра інцыдэнт, выцягнула руку з бакавога акна і, павярнуўшыся, высунула ўверх указальны палец, пераканаўшыся, што яны бачаць, як яна гэта робіць. .
  
  І цяпер. . . ?
  
  Стэла глытае. Pajero перасягнуў вугал, але цяпер ён дае заднім ходам і паварочвае на Chicory Kiln Road, набліжаючыся да яе ззаду. Яна не можа ехаць хутчэй, бо Цыкоры-Кілн-Роўд знаходзіцца ў жахлівым стане, мяккі і падступны па краях, дрэнна гафрыраваны ў сярэдзіне. І пыльны! У яе няма ніякай надзеі пазбавіцца ад мужчын, бо ім застаецца ісці за яе пылам.
  
  Што яны і робяць, калі яна паварочвае на Куортерхорс-лейн.
  
  Імгненнае рашэнне. Калі яны пойдуць за ёй да дзвярэй, яны могуць напасці на яе.
  
  Яна памятае, што перад Калядамі на другім канцы завулку, недалёка ад таго месца, дзе ён сустракаецца з шашой Старога паўвострава, адбылася невялікая драма. Клара, так яе звалі. Хтосьці падпаліў яе паштовую скрыню. З тых часоў Клару даволі часта наведваў паліцэйскі, амаль штодня.
  
  Хлопец?
  
  Такім чынам, Стэла не едзе на Mercedes дадому. Яна паварочвае направа, заўважыўшы абгарэлую паштовую скрыню, на пад'язную дарогу Клараса, спадзеючыся, ідучы па выгнутым жвіру, што там знаходзіцца паліцэйская машына.
  
  Гэта не так.
  
  За ёю «Паджэра» тармозіць, але не паварочвае. Ён чакае з цёмным і зламысным выглядам, матор завіхае. Потым ён з'язджае заднім ходам на пад'язную дарогу, перш чым зноў паскорыць, вяртаючыся тым шляхам, па якім прыехаў.
  
  Яе дыханне цяпер няроўнае. У яе дрыжаць рукі. Але потым фіранка тузаецца ў пярэдняга акна дома, таму яна з усіх сіл выганяе «Мэрсэдэс» з пад'язной дарогі ўверх па дарозе да ўласнага дома, перш чым гэтыя мужчыны вернуцца і ўбачаць, куды яна сышла.
  
  Заўтра яна ляціць у Сіднэй на некалькі дзён, сябры на Паўночным беразе, і, шчыра кажучы, заўтра прыйдзе не хутка.
  
  Нумарны знак? Туалетны стол, ЛАНСЕЛЬ, што б гэта ні значыла.
  
  * * * *
  
  Пэм Мэрфі адкрыла свой нататнік. Вы не бачылі, як яны яго скралі?
  
  Не, я вам кажу, сказала жанчына, я проста зайшла ўнутр на хвіліну, каб змыць бруд з замшы.
  
  Вось калі вы пачулі, як запусціўся рухавік?
  
  так. Спачатку падумалі, што гэта людзі побач.
  
  Яны стаялі ў калідоры дома ў Seaview Estate, Скобі Сатан адразу за Пэм, дазваляючы ёй задаваць пытанні. Яна ўспрыняла гэта як вотум даверу. Тым часам уладальніца Pajeros, Вікі Мадж, была ў дзіўным стане, раззлаваная з-за таго, што яе машыну скралі з-пад яе носа, але з рэзкасцю пад гэтым, быццам яна зусім не хацела, каб паліцыя была ўцягнутая.
  
  Ну, пагавары з суседзямі праз хвіліну, сказала Пэм. Між тым, мне патрэбныя некаторыя падрабязнасці аб самім аўтамабілі. «Міцубісі Паджэра», — сказала яна, чыркаючы ў нататніку. Колер?
  
  Бардовы.
  
  Год?
  
  Э-э, не ўпэўнены.
  
  Усё ў парадку. Бензін? Дызель?
  
  Бензін. Я думаю.
  
  Рэгістрацыйны нумар?
  
  Тут жаночы твар нібы зачыніўся. Пэм не магла прачытаць у ім ні абурэння, ні трывогі, ні якіх-небудзь іншых карысных эмоцый.
  
  Глядзі, калі з'яўляецца, то з'яўляецца. Напэўна, дзеці пакаталіся. Калі ён будзе пашкоджаны, страхоўка пакрые гэта.
  
  Нам яшчэ патрэбны рэгістрацыйны нумар, місіс Мадж.
  
  Вікі Мадж склала рукі на грудзях, утаропілася на дыван і рэзка сказала: «Персаналізаваная талерка». Ланцэль.
  
  Пэм папрасіла напісаць. Тады ў ёй загартавалася падазронасць. Яна раптам насцярожылася. Місіс Мадж, вы на дадзены момант працуеце?
  
  Што вы дамагаецеся? Якое дачыненне гэта мае да цаны на яйкі?
  
  Я павінен вас спытаць: вы дамовіліся аб крадзяжы Pajero?
  
  Жанчына зарычала: «Клянуся, у цябе нахабства».
  
  Сатан прачысціў горла. Хто яшчэ тут жыве, місіс Мадж?
  
  Мой муж. Ён у Тайландзе па справах.
  
  Вы сапраўды хочаце вярнуць свой аўтамабіль, я разумею? - сказала Пэм.
  
  Вікі Мадж зірнула міма вуха. Так, вядома, застрахаваны.
  
  Там нешта ёсць, падумала Пэм. Прапанова, што хлеў будзе нязручным, калі з'явіцца Pajero.
  
  * * * *
  
  Калі ван Альфен знайшоў Клару, яна дрыжала і сядзела ў паўзмроку з кухонным нажом у руках. На гэты раз без ладану.
  
  Клара?
  
  Я спрабаваў звязацца з вамі ўвесь дзень!
  
  У нас быў падазроны пажар.
  
  Яны былі тут!
  
  Хто былі?
  
  Людзі, якія хочуць маёй смерці.
  
  Ён падышоў да яе, думаючы, што не можа паспяваць за ёй і што яна дрэнная навіна, але ён быў занадта глыбока, каб адпусціць яе. Яна збянтэжыла яго. Будзьце яснай, спакойнай і вясёлай, з цвёрда трымаючай галаву на плячах, потым крыху душнай і раскаванай, калі надыходзіць час для сэксу, потым дзіўна гіпер і смешнай, але таксама лёгкай у яе галаве кожны раз, калі яна выпівала кока-колу, і тады яна магла быць вось так, напалоханы і бессэнсоўны. Ён не мог не падумаць, што Шэд ніколі не была выпадковым карыстальнікам у мінулым, а наркаманам, і гэта смажыла яе мозг, толькі яна ўмела хаваць гэты факт. А цяпер яна зноў занялася гэтым, з яго ласкі, і вар'яцтва было відаць.
  
  Ён думаў пра ўсё гэта, нават калі моцна абдымаў яе і гладзіў па скронях і хацеў яе так моцна, што засунуў рукі пад яе майку, туды, дзе яе цела было гарачым і гнуткім.
  
  Яна ўспыхнула, штурхала, крычала на яго. Вы не чулі, што я сказаў? Яны былі тут!
  
  Клара, хто былі?
  
  Я казаў вам, людзі, якія жадаюць маёй смерці.
  
  Хто жадае вашай смерці?
  
  Людзі з майго мінулага. Гэта не мае значэння. Справа ў тым, што мне патрэбна абарона.
  
  Як яны выглядалі?
  
  Я іх не бачыў.
  
  Тады як
  
  Я бачыў іх машыну.
  
  дзе?
  
  Ён прыйшоў прама на мой пад'езд, сядзеў там і зноў сышоў.
  
  Ах, сказаў ван Альфен. Магчыма, яна не губляла шарыкі. Ці можаце вы гэта апісаць?
  
  Гэта быў белы «Мэрсэдэс».
  
  Ты ўпэўнены?
  
  Аднойчы ў мяне быў такі, у старыя добрыя-дрэнныя часы.
  
  Бачыце? Зноў рэзка і саманасмешліва.
  
  Добра, белы Мэрсэдэс. Вы
  
  У мяне склалася ўражанне, сказала Клара, засяродзіўшыся, што на дарозе стаіць іншая машына, вялікая цёмная. Ён затармазіў, калі праязджаў міма варот, але да таго часу я больш звяртаў увагу на белыя на пад'ездзе.
  
  Вы атрымалі рэгістрацыю?
  
  Забыўся. Я быў занадта напалоханы.
  
  Гэта нармальна, большасць людзей забывае.
  
  Што вы будзеце рабіць?
  
  Застаньцеся на ноч, для пачатку.
  
  Яна абняла сябе за плечы, сядзела, калыхаючыся, калені разам. Я сапраўды напружаны, Ван.
  
  Зраблю табе масаж.
  
  Яна накінулася на яго з крыкам: «Я не хачу ебанага масажу». Мне трэба, каб ты нанёс мне яшчэ трохі ўдару.
  
  Клара, пакінь гэтыя рэчы. З таго часу, як я сустрэў цябе, у цябе было шмат лайна.
  
  Яна грэбліва глядзела на яго з ног да ног. Ты хочаш мяне, праўда? Мая пізда?
  
  Клара, І
  
  Калі вы хочаце мяне, вам давядзецца за гэта заплаціць, як любому гульцу. Ці абавязаны я вам асаблівымі прывілеямі? Я так не думаю.
  
  Ён быў у жаху, убачыўшы сябе такім параненым і такім барахтаючыся. Я думаў
  
  Вы думалі, што гэта асаблівае? Э-э-э. Я асаблівы. Ты хочаш мяне, палюбоўнік, ты плаціш за мяне. Што не так? Мы ў шоку? Думаў, што я маленькі анёл, а ты?
  
  Я даглядаў цябе.
  
  Тады, чорт вазьмі, працягвай даглядаць за мной. Купі мне яшчэ што-небудзь, або раскашэліцца на сто баксаў за раз, каб убачыць мяне голым.
  
  Яна падняла майку, коратка пахіснула тулавам і зноў накрылася. Тады ў ван Альфене нешта зламалася крыху далей. Тое жыццё, якое зводзілася да попыту і прапановы, а не да каштоўнасцей, было становішчам, якога ён дасягнуў пасля працоўнага жыцця, выконваючы гэтую хернявую працу.
  
  * * * *
  
  Суботні вечар, каля адзінаццаці гадзін, і Чаліс быў адзін у пакоі інцыдэнтаў, увайшоўшы ў базу дадзеных, каб даведацца, што знайшлі аналітыкі. Ён шукаў падобную схему выкраданняў і згвалтаванняў і забойстваў у іншых частках краіны са спасылкамі на мікрааўтобусы, паўнапрывадныя і іншыя транспартныя сродкі з заднім адсекам.
  
  Калі паступіў званок, Mitsubishi Pajero быў знойдзены кінутым і падпаленым на абочыне грунтавай дарогі каля шашы Old Peninsula, яго першая думка была: магчыма, нашы людзі панікуюць, пазбаўляючыся доказаў.
  
  Але на працягу гадзіны ён усталяваў, што Pajero быў скрадзены раней у той жа дзень, верагодна, двума мужчынамі, якія ўцякалі ад крадзяжу з узломам, і, расчараваны, выйшаў з сістэмы і пакінуў будынак.
  
  Ён вярнуўся дадому якраз у той момант, калі адзін дзень перайшоў у наступны, і надышоў Новы год.
  
  * * * *
  
  Шаснаццаць
  
  
  
  Атан быў у пакоі Displan і тэлефанаваў Вікі Мадж з навінамі, што яе Pajero знойдзены. На жаль, ён быў знішчаны. Пакінуты, а потым спалены.
  
  Дзіўны ўздых у жаночым голасе, амаль з палёгкай, Сатан падумала, што тут жа прыкрылася кашлем: Абгарэла? О, даражэнькі.
  
  Вы можаце паведаміць пра гэта вашай страхавой кампаніі. Між тым добра расследаваць гэта даволі старанна. Мы лічым, што мужчыны, якія ўчора скралі ваш Pajero, нясуць адказнасць за даволі жорсткае крадзеж з абцяжарваючымі абставінамі раней.
  
  І вось як ён даведаўся, што Вікі Мадж была не ўладальніцай Pajero, а сястрой гаспадара. Уладальніка звалі Лэнс Ледвіч, і ён жыў на другім баку маёнтка Сівью. «Утульна, — падумала Сатан.
  
  Калі Чаліс увайшоў, ён сказаў: «Шэф, нам трэба яшчэ раз паглядзець на Ледвіча».
  
  Пераканайце мяне.
  
  Ён нам хлусіў. У яго ёсць Mitsubishi Pajero, толькі ён захоўваў яго ў сястры, не так далёка ад месца, дзе ён жыве.
  
  Чаму ваш чэк DMV не выявіў яго?
  
  Скончылася рэгістрацыя, бос.
  
  Працягвай.
  
  Гэта Pajero, скрадзены ўчора пасля таго агбурга. Той, што падпалілі мінулай ноччу.
  
  Вы думаеце, што ён арганізаваў яго знішчэнне?
  
  Гэта магчыма, але я думаю, што гэта проста няўдача.
  
  Магчыма, нам пашанцавала, за выключэннем таго, што ў якасці доказаў ён бескарысны цяпер, калі яго знішчылі. Што з сястрой?
  
  Імёны Вікі Мадж.
  
  Яна нам вядомая?
  
  Яе муж, Пэдзі, здзейсніў сэксуальны гвалт.
  
  Чаліс раптам заціх і насцярожыўся. Яны працуюць разам.
  
  Сатан паківаў галавой. Пэдзі знаходзіцца ў Тайландзе з канца лістапада.
  
  Праверце гэта.
  
  Я буду, - сказала Сатан. Справа ў тым, бос, што ўчора, калі я распытваў Вікі Мадж, яна выглядала даволі раздражнёнай, і толькі што цяпер, калі я сказаў, што «Паджэра» згарэла, яна адчула палёгку, а потым зноў раздражнілася, калі я сказаў, што трэба правесці дбайнае расследаванне. Тады яна зразумела, каму належаў Pajero.
  
  Яна нешта ведае і абараняе ўласную скуру.
  
  Можа быць.
  
  Добра, яшчэ раз пагавары з Ледвічам.
  
  Я хацеў бы ўзяць з сабой гэтую новую жанчыну-канстэбля.
  
  чаму?
  
  Яна хітрая.
  
  Добра, сказаў Чаліс.
  
  * * * *
  
  Змена Пэм Мэрфіс пачалася толькі апоўдні, але дэтэктыў-канстэбль Сатан прыйшоў шукаць яе ў сталовай і сказаў: «Ты ідзеш са мной». Я размаўляў з вашым босам.
  
  Яна ехала, Сатан размаўляла.
  
  На дадзены момант усё драконы і монстры. Магчыма, яна падымае настрой. Калі жонка пачула пра Трыну Ангер, яна сказала: "Чалавек - пачвара", а Рос сказала: "Дзе пачвара?" Цмок таксама ёсць?
  
  Сапраўды?
  
  Плюс гэта стала бітвай волі. Яна наводзіць нас з жонкай адзін на аднаго, адмаўляецца класціся спаць, смярдзіць, калі надыходзіць час ванны, не есць тое, што ёй пакладуць.
  
  Гучыць тыпова, сказала Пэм.
  
  Вядома, тыпова, сказаў Скобі Сатан, але пакуль вы самі не сутыкнецеся з гэтым, вы не зразумееце, якая моцная воля ў іх ёсць. Я маю на ўвазе, мая трохгадовая дачка магла б навучыць племя анёлаў пекла, як не адступаць перад тварам улады.
  
  Пэм дакранулася да сківіцы. Было балюча. Падчас ранішняга ўрока з Джынджэр Шэд ударылася аб дошку ў прыбоі, і з таго часу яна пальцамі даследавала сіняк, пагаршаючы яго, але не магла пакінуць яго ў спакоі. Сэр, куды мы едзем?
  
  Не трэба называць мяне сэр. Скобі падыдзе. Інспектар Чаліс хоча, каб мы паразмаўлялі з чалавекам па імені Лэнс Ледвіч.
  
  Чаму я, сэр?
  
  Я ўчора цябе глядзеў. Вашы інстынкты падказвалі, што ў Вікі Мадж нешта не так. Ну, яна сястра Ледвіча, і яна даглядала за ім Pajero.
  
  Пэм разважала пра гэта. Ледвіч падазраваны ў забойствах на шашы?
  
  Быў, потым не быў, а цяпер зноў.
  
  Як так?
  
  Па-першае, ён у спісе сэксуальных злачынцаў. Па-другое, яго алібі слабыя. Па-трэцяе, дзякуючы нашым рабаўнікам мы цяпер ведаем, што ў яго ёсць паўнапрываднік, пакуль яны не падпалілі яго.
  
  Шкада гэтага. Цяпер вы не можаце праверыць гэта на наяўнасць крыміналістычных доказаў.
  
  Я сказаў Чалісу, што ты на волі.
  
  Пэм крыху павярнула сківіцу. Дзякуй, сэр.
  
  Штосьці не так з ротам? Зубны боль? Вазьмі гэта ў мяне, не пакідай і спадзяйся, што яно знікне. Неадкладна звярніцеся да стаматолага. Аднойчы ў мяне быў моцны зубны боль, я быў у судзе ўвесь тыдзень, нічога не мог з гэтым зрабіць, акрамя як набіць сябе абязбольвальным. Калі мяне нарэшце выклікалі для дачы паказанняў, абарона абышла мяне. Не мог разважаць.
  
  Мяне падрэзала дошка для серфінгу, сэр.
  
  Ён утаропіўся на яе. Вы жартуеце. Вы займаецеся серфінгам?
  
  Навучанне.
  
  га.
  
  Яны знайшлі Ледвіча на драбінках, які ўсталёўваў святло з датчыкам на рагу свайго закрытага гаража. Ён злез, выціраючы рукі аб прамасленую анучу. Вы не можаце быць занадта асцярожнымі.
  
  Вы не можаце? - сказала Пэм.
  
  Калі ёй не падабаўся знешні выгляд мужчыны, яна недаверліва глядзела на яго, каб абураць яго. Яна бачыла, як гэта спрацавала на Ледвіч. Было ў ім нешта масляністае.
  
  Нам было цікава, Лэнс, — сказаў Сатан, дастаючы свой нататнік, — ці не супраць ты перагледзець адзін з адказаў, які даў мне днямі.
  
  які?
  
  Той, які сказаў: Не, у мяне няма іншага аўтамабіля.
  
  Лёдвіч панура пачырванеў. Мая сястра. Дурная сука.
  
  Навошта ёй узнікаць праблемы з-за цябе, Лэнс?
  
  Глядзі, ён быў незарэгістраваны, мне нельга было ездзіць яшчэ дванаццаць месяцаў, у яе добры гараж, таму я падумаў, чаму б не захоўваць яго ў яе.
  
  Ваша сэрца, напэўна, сапраўды разбіта.
  
  чаму?
  
  Ваш гонар і радасць, скрадзеныя і выкінутыя вось так.
  
  Ах, так, сказаў Лёдвіч, нібы толькі што ўспомніў, што трэба смуткаваць.
  
  Вы , здаецца, не занадта засмучаны, сэр, сказала Пэм.
  
  Ну, ведаеце, страхоўка гэта пакрые.
  
  Вы ўпэўнены ў гэтым?
  
  Лёдвіч замяўся. Ці не так?
  
  Сатан сказала: «Ты плаціў камусьці, каб ён зрабіў гэта за цябе, Лэнс?»
  
  рабіць што?
  
  Скрасці і спаліць ваш Pajero.
  
  Хрыстос не.
  
  Гэта справядлівая здагадка.
  
  Я не сачу.
  
  Валакна мёртвых дзяўчат у Pajero, паліцыя правярае шыны, толькі пытанне часу, калі вас зловяць. Напэўна, вы былі ў паніцы, вам трэба было ў спешцы пазбавіцца ад доказаў.
  
  Ты хапаешся за саломінку, таварыш.
  
  Ён быў занадта дзёрзкі, нібы некаторыя яго клопаты былі нядаўна пакладзены на канец. Пэм знайшла ў сабе смеласць сказаць: «Давайце выкажам здагадку, што вы тут ахвяра, містэр Ледвіч». Ці было што-небудзь асаблівае ў вашым Pajero, што магло б растлумачыць, чаму ён быў скрадзены, або нешта, што магло б дапамагчы нам вызначыць, хто яго ўзяў? Аксэсуары, прайгравальнік кампакт-дыскаў, прадметы, пакінутыя ўнутры, і такое?
  
  Ледвіч зноў выцер далоні. Не, мне няма чаго хаваць.
  
  Цяпер гэта быў дзіўны адказ. Пэм падштурхнула: ніхто не казаў, што ў вас ёсць, містэр Ледвіч.
  
  Вы паводзіце сябе так, быццам вас больш цікавіць мая машына, чым тое, хто яе ўзяў. Я маю на ўвазе Ісуса.
  
  * * * *
  
  Пэм сказала пазней, што ён завёўся.
  
  Безумоўна, нешта хавае.
  
  Яны апыталі суседзяў, пасля чаго выехалі на месца здзяйснення крадзяжу з цяжкімі абставінамі. Fairmont, які прасочваўся да пажылога ўдаўца ў Ватэрлу, быў адбуксіраваны. Там былі пажарныя і страхавыя, але не гаспадары, якія яшчэ адпачывалі ў бальніцы. Пэм прайшла па хаце, пакуль Сатан размаўляла з адным са стайнікаў. Яна зразумела, што пашкоджанні былі мінімальнымі, некаторыя пякучыя і налёт сажы і дыму, так што з уяўленнем яна змагла ўявіць пакоі такімі, якімі яны былі да пажару. Вульгарная рука ўпрыгожыла месца. Было падобна на тое, што яна разглядала часопіс па дызайне інтэр'ераў у прыёмнай лекара, адзін мітуслівы пакой зліваўся з іншым, так што яны здаваліся ёй дзіўна знаёмымі.
  
  * * * *
  
  Элен спазнілася пасля безвыніковага ранішняга інтэрв'ю з іншымі імёнамі ў спісе сэксуальных злачынцаў. Яна была здзіўлена, убачыўшы джып Рыса Хартнетса ля будынка суда, і, замкнуўшы машыну, перайшла пад'язную дарогу, каб знайсці яго. Ён разгружаў насценныя форткі. Прывітанне, сказала яна, напалохаўшы яго.
  
  прывітанне
  
  Ну трэба спыніць такія сустрэчы.
  
  Ён нахмурыўся і павярнуў плячыма, быццам хлеў падышоў занадта блізка і мусіў адступіць.
  
  Ты павінен даць сабе адпачынак, Рыс, сказала яна.
  
  Ён паціснуў плячыма. Калі я не выканаю гэтую працу, я страчу іншыя кантракты.
  
  Элен зразумела, што яна не тлумачыла, што ён скончыў у будынку суда і пайшоў кудысьці. Гэта пакіне дзірку ў яе жыцці. Яна больш не абмяркоўвала гэтае пытанне з Аланам і Ларэйнам, але выявіла, што кажа: «Калі казаць пра гэта, я вырашыла прыняць вашу цытату».
  
  Ён спыніў тое, што рабіў, і ўважліва паглядзеў на яе. Гэта нармальна з вашым мужам?
  
  Гэта мае грошы.
  
  Проста дзеля цікавасці, што цытавалі іншыя кампаніі?
  
  Яна ненадоўга паглядзела ўніз і закранула чаравікам па жвіру. Я насамрэч ні да каго іншага не звяртаўся.
  
  Каб супакоіць вас, сказаў ён, прычына, па якой я заўсёды знаходжу працу, заключаецца ў тым, што я цытую нізка.
  
  Я магу даць вам залог наяўнымі, сказала яна. Ці дапаможа гэта?
  
  Дапамажы мне з падаткавіком. Ён падняў абедзве рукі. Ой, забудзься, што я гэта сказаў.
  
  Ва ўсіх нас ёсць праблемы з падаткавіком, Рыс.
  
  Ага. Глядзі, заклад не спатрэбіцца. Плаці мне ў канцы.
  
  Элен падумала: якая дурная размова. Ён павінен лічыць мяне дурным. Гэта таму, што мы не ведаем адзін аднаго. Мы стаім тут на адкрытым паветры, калі павінны быць дзе-небудзь у ціхім кутку.
  
  Што вы скажаце пра абед у пабе? - сказала яна, стараючыся, каб было лёгка.
  
  Ён доўга глядзеў на яе, потым зірнуў у зямлю. Цяпер?
  
  Дайце мне дзесяць хвілін.
  
  Тады да сустрэчы, сказаў ён.
  
  * * * *
  
  Пэм Мэрфі вярнулася са Скобі Сатан і знайшла Джона Танкарда, які чакаў яе на пасажырскім сядзенні дывізійнага фургона.
  
  Падцягваешся да CIB, Пэмі?
  
  Яна праігнаравала яго і паехала на фургоне на нядзельны рынак на паркоўцы насупраць тэнісных кортаў Ватэрлоо. Заяваў аб продажы крадзенага ніколі не паступала, але ўсё роўна міліцыя была вымушаная зрабіць абход рынку. Пэм прыпаркавала фургон пад гумовым дрэвам і выйшла, пакінуўшы Танкарда разваліўшыся на пасажырскім сядзенні. У былыя часы, перад кампаніяй па раздачы ўлётак, ён бы на аўтапарку замераў таўшчыню пратэктара шын, ляпаў на ветравое шкло абвесткамі аб парушэннях правілаў дарожнага руху, увогуле даймаў тубыльцаў. Не цяпер. Занадта шмат адчувальнай нянавісці ў паветры кожны раз, калі ён паказваў свой твар на публіцы.
  
  Яна ўбачыла Дэні Холсінгера і накіравалася да яго. Дэні і яго маці кожную нядзелю трымалі кіёск, дзе прадавалі вязаныя кручком шалі і сурвэткі, плеценыя трымальнікі для нітак для падвешвання раслін, накладкі на бутэлькі з гарачай вадой, чайнікі і іншыя мітуслівыя ружовыя рэчы, якія, вядома, нікому не былі патрэбныя. не гарачай нядзельнай раніцай.
  
  Калі маці была па-за межамі слыху, Пэм сказала: «З заўтрашнім Новым годам, Дэні».
  
  Здзіўлены, ён сказаў: так.
  
  Каля іпадрома ўчора быў агбург. Хутчэй непрыемны. Што за слова?
  
  Дэні выглядаў раздражнёным. Зноў жа, ён заўсёды выглядаў раздражнёным у вачах настаўнікаў, паліцыянтаў, святароў, усіх, хто меў над ім хоць якую ўладу. Я не ў гэтым.
  
  Я не казаў, што ты быў. Ты адзіночка, Дэні. Але ці чулі вы тут нейкія шэпты? Шукалі двух мужчын, аднаго вялікага, другога прыкладна твайго росту. Скралі «Паджеро». Падпаліў яго ўчора ўвечары каля шашы.
  
  Ці не я.
  
  Дэні, расслабся. Проста трымай вуха на зямлі, добра?
  
  Потым маці вярнулася з ахапкам мітуслівых коўдраў з багажніка сваёй машыны, і Пэм пайшла да стойла з арганічнымі прадуктамі, думаючы, што можа купіць памідораў. Побач стаяў фургон з пончыкамі. Яна спынілася, купіла пару для Джона Танкарда.
  
  Яна вярнулася да дывізіённага фургона, віючыся сярод пакінутых стойлаў. Дзе яны ўзялі свае рэчы, увесь гэты хлам, палову старога, палову зусім новага і зробленага з таннага металу і пластыка, дзесьці ў Кітаі? Цацкі. інструменты. Бытавыя гаджэты. Яна не магла бачыць, каб хто-небудзь у Ватэрлоо арганізоўваў паездку ў Кітай з пакупкамі. Такім чынам, гэта павінны былі быць збанкрутаваныя акцыі, прададзеныя на аўкцыёне, за выключэннем рэчаў ручной работы, варэння, сурвэтак і ювелірных вырабаў з каляровых пацерак.
  
  Чашка не варушылася. Галодны?
  
  Ён расплюшчыў вочы. Мёрф. Ты лялька.
  
  Пэм прышпілілася рамянём, завяла рухавік, сумна гледзячы на яго. Гэта не з прыемных відовішчаў.
  
  З поўным ротам, цукрам на падбародку, ён спытаў: Куды цяпер?
  
  Гэта Pajero, сказала Пэм.
  
  На хрэн? Пакіньце гэта CIB.
  
  CIB думаю, што нешта пахне не так.
  
  Вялікі дэтэктыў па справе.
  
  Пэм праігнаравала яго. Сёння раніцай імбір быў такім салодкім. Ён адвёз яе да сябе дадому і асцярожна ўмасіраваў у яе сківіцу дзіўны смуродны крэм. Сказаў, што гэта экстракт лапы і будзе тварыць цуды. Яна ўсё яшчэ чакала.
  
  Яны ехалі моўчкі, пакуль Танкард не застыў, як паляўнічы сабака. Праверце гэта. Зламаны задні ліхтар.
  
  Гэта даволі тыпова, падумала Пэм. Адзінокая дарога, адзінокі, уразлівы аўтамабіліст. Пакінь, Танк.
  
  Так, добра, мы ўсе ведаем пра вас, мяккі на мясцовых.
  
  Пэм праігнаравала яго. Танкард працягваў: Вы ведаеце, у чым ваша праблема? Ты сноб.
  
  Спачатку я быў мяккім да мясцовых, цяпер я сноб. Што гэта?
  
  Ніколі не ўбачымся ў пабе. Вы не змешваеце. Што ты?
  
  Я не ты, Танк, гэта ўсё важна. Вы хочаце, каб свет быў падобны на вас, і, шчыра кажучы, гэта жудасная думка.
  
  Месца для Pajero было лёгка знайсці, невялікі ўчастак пачарнелай травы з абпаленымі дрэвамі і слупамі плота. Фермер, які мінулай ноччу вяртаўся дадому з паба пасля матчу па крыкеце, убачыў агонь і патушыў яго з дапамогай вогнетушыцеля, які захоўваўся ў машыне.
  
  Побач стаяў белы седан. Фатаграфаваў мужчына ў кашулі з кароткімі рукавамі. Пэм падышла да яго і сказала: «Ці магу я спытаць, што вы робіце, сэр?»
  
  Чалавек выпрастаўся. Яму было каля сарака, ён быў спакойны і нетаропкі. Страхоўка, сказаў ён.
  
  Пэм кіўнула, потым паглядзела на спаленую траву. Дзе транспартны сродак?
  
  Адвезлі ў паліцэйскі гараж каля чалавека, які паўгадзіны таму паглядзеў на гадзіннік. Ідэнтыфікатар даў гэта яшчэ раз. Зараз я правяраю месца здарэння.
  
  Яны задумліва стаялі разам. Папаратнік, зараснікі ажыны, жытняя трава і камедыйныя дрэвы абдымалі абодва бакі дарогі, але тут была толькі зона папялішча памерам з пакой, усеяная кавалкамі расплаўленага шкла і пластыку, некаторымі рэшткамі электрычных схем і чатырма тонкімі абломкамі. драцяныя скульптуры — усё, што засталося ад шын. Па перыметры былі раскіданыя бутэлькі, бляшанкі з напоямі і цыгарэтныя пачкі, нібы той, хто падпаліў Pajero, стаяў там і злараднічаў.
  
  Мы атрымліваем пару такіх у месяц, сказаў страхавы следчы. Гэта стала копіяй.
  
  І летняя справа, сказала Пэм.
  
  Ага, усеагульнае вар'яцтва.
  
  Пэм нечакана сабрала навейшыя на выгляд банкі, бутэлькі і цыгарэтныя пачкі, падняла іх канцом ручкі і паклала ў вялікі поліэтыленавы мяшок для доказаў. Яна зрабіла паўзу. Гэта былі вантробы аўтамабільнага тэлефона?
  
  Ты, чорт вазьмі, злуешся, сказаў Джон Танкард, калі Пэм зноў апынулася за рулём. Вы хочаце даць сабе адпачыць, інакш вас падвысяць.
  
  * * * *
  
  На працягу дня Дэні выявіў, што ўсе яго пальцы былі вялікімі. Ён кідаў манеты, не мог адчыніць папяровыя пакеты, праліў каву з тэрмаса на адзін з чаю сваёй маці на століку, якраз у той момант, калі хтосьці збіраўся яго купіць.
  
  Што, чорт вазьмі, увайшло ў цябе?
  
  Прабач, мама.
  
  Глядзі, выйдзі на шпацыр, прыбяры з мяне валасы.
  
  Прабач, мама.
  
  Ён паслухаўся яе парады і пайшоў па веладарожцы. Праўда ў тым, што яго нервы былі расстраляныя на кавалкі. Той учорашні трук Джоліка, які збіваў тых людзей, а потым ехаў за той Шэйлай на яе «Мерседэсе» толькі таму, што яна паказала яму палец. Тое, як ён увесь час крычаў: "Я заб'ю пізду, я заб'ю пізду", пляўкі лётаюць унутры Pajero. Тое, як ён проста ехаў і ехаў пасля гэтага, гадзінамі, рызыкуючы быць выкрытым, але напляваць, ён быў так узрушаны.
  
  Кульмінацыяй стала тое, што Джоліч прыпаркаваўся на праезнай дарозе і з дапамогай аўтамабільнага тэлефона Pajeros патэлефанаваў аднаму са сваіх цяжкіх таварышаў, каб той прыехаў і забраў іх.
  
  Дэні не зразумеў. Яны чакалі там на гэтай грунтавай дарозе, Джолік уяўляў сабой вялізную цёмную фігуру ў цьмяным святле месяца, і ён спытаў: чаму мы не можам проста кінуць яго каля дома і прайсці рэшту шляху?
  
  Таму што, сказаў Ёліч.
  
  Дэні хутка зразумеў. Калі напарнік, Крэйг Олівер, прыехаў на сваім фургоне з некалькімі бляшанкамі з паба, Джолік падпаліў Pajero. Яны стаялі ўтрох і глядзелі, як гарыць.
  
  А цяпер тая маладая медзь з'явілася, быццам нешта ведала.
  
  Не дзіва, што нервы ў яго былі расстраляныя.
  
  * * * *
  
  Маккуоры прыйшоў а пятай гадзіне, павіншаваў іх з Новым годам і прапанаваў правесці кароткі мазгавы штурм. Чаліс падумаў, што больш мазгавы штурм, чым мазгавы штурм, калі гадзіннік на сцяне паказваў пяць трыццаць, шэсць, шэсць трыццаць. Нядзельны вечар, напярэдадні Новага года, ён бачыў, наколькі ўсе былі дэмаралізаваныя. Як толькі Маккуоры выйшаў з пакоя, ён на дыбачках смешна падышоў да дзвярэй, высунуў галаву ў калідор, паглядзеў направа і налева, вярнуўся ў пакой і зачыніў дзверы, яго твар выглядаў пантамімай падрыўнога намеру. Добра, смяяліся, адпачывалі.
  
  Я ведаю, што ў вас ва ўсіх ёсць сем'і, да якіх можна ісці, - сказаў ён, - але калі хто-небудзь хоча застацца, каб хутка паесці, макароны, шклянку-другую чырвонага, я крычу.
  
  Ён глядзеў, як яны раскручваюцца. Усе, акрамя пары, пацягнуліся да тэлефонаў, каб патэлефанаваць дадому, некаторыя з іх спрачаліся, іншыя прасілі і прасілі прабачэння. Да сямі гадзін яны сядзелі ў бістро з выглядам на прыстань. Яны былі шумныя, іх спосаб пазбавіцца ад Маккуоры і жорсткіх смерцяў і жыццёвых няўдач. Чаліс адчуў, як частка яго напружанасці расслабілася. Ён ведаў, што ў канцы гэтага яго дэтэктывы стануць крыху больш згуртаванымі і лепш будуць працаваць разам. Быў таксама напамін пра тое, што яны не так моцна адрозніваюцца ад іншых наёмных работнікаў, якія маюць права на вечарынку адзін з адным і з начальнікам.
  
  У нейкі момант Элен Дэстры зароў яму на вуха: «Калі ты зноў возьмеш мяне ў палёт?»
  
  У любы час.
  
  Потым дома я не карыстаўся папулярнасцю.
  
  чаму?
  
  Алан думае, што губляе мяне.
  
  Страціць цябе для мяне?
  
  Увогуле, губляючы мяне, сказала Элен.
  
  Пасля маўчання яна сказала, нахіліўшыся да яго вуха, Хэл, ты калі-небудзь здраджваў сваёй жонцы?
  
  Чаліс адхіснуўся ад яе, падняўшы адно брыво. Элі, я, здаецца, памятаю, што было наадварот.
  
  Занадта позна яна зразумела, што сказаў хлеў. Добра, Элен. Гіпатэтычна кажучы, Хэл, што добра сышло з языка, калі гаварыць гіпатэтычна, як вы думаеце, у большасці пар ёсць спакуса збіцца? Яна пахіснулася, спрабуючы засяродзіцца на ім. Гіпатэтычна кажучы.
  
  Ты раз'юшаная, Элі.
  
  Яна хіснулася назад. Дык што, калі я? Я маю права.
  
  Вядома, вы.
  
  Я пачаў у абед. Яна тыкала яго ў грудзі. Аднойчы добра ўбачым, што вы прамоклі.
  
  Як наконт цяпер? - сказаў Чаліс і адчуў, як усміхнуўся і апусціўся ў крэсла.
  
  * * * *
  
  Пэм Мэрфі адчула, што прачынаецца з ясным адказам перад сабой. Калі яна наведвала спалены дом, Шэд нагадвалі не фатаграфіі з часопісаў, а сапраўдныя фотаздымкі, раскладзеныя на прылаўку крамы. Яна зноў заплюшчыла вочы, у думках складаючы справу. Аднясіце яго сяржанту Дэстры; калі пашанцуе, дапусцяць да арышту. Сон зноў не прыходзіў. Калі святло світання пачало прасочвацца ў яе пакой, яна выйшла з дому і пайшла праз дзюны на пляж, дзе ўсё яшчэ былі вада і шырокі свет, і яна адчула, як паколвае, як паляўнічы.
  
  * * * *
  
  Сямнаццаць
  
  
  
  у пятніцу, 1 студзеня. Калі Пэм Мэрфі прыйшла на дзяжурства, яна адразу падышла да сяржанта Дэстры з фотаздымкамі з месца злачынства і сказала: «Сярж, я думаю, што за крадзяжом з узломам стаяла Мэрыён Нан».
  
  Дэстры доўга глядзеў на яе, напаўзабаўляючыся. Няма нічога лепшага, чым прыбраць Мэрыён Нан, але спачатку вам трэба мяне пераканаць.
  
  Днямі нас з Джонам Танкардам выклікалі ў майстэрню па праяўцы фатаграфій, таму што менеджэр непакоіўся аб некаторых фотаздымках, якія ён толькі што праявіў. Гэта былі здымкі інтэр'еру і экстэр'ера дома, а заказчыкам была Марыён Нан. Пазней, калі я праходзіў па агбургскім доме, ён здаўся мне нейкім знаёмым. Мінулай ноччу я твіг.
  
  Якое дачыненне Марыён Нан мае да дома?
  
  Яе фірмы яго прадаюць, сярж. На пярэдняй агароджы ёсць шыльда аўкцыёну. Ніхто не будзе сумнявацца ў тым, што яе фірмы прадаюць ім свае месцы, а яна там робіць фатаграфіі, якія, на іх думку, будуць выкарыстоўвацца ў рэкламе.
  
  Калі яны не выкарыстоўваюцца для рэкламы, для чаго яны выкарыстоўваюцца?
  
  Я думаю, што ў Марыён Нан ёсць саўдзельнік. Яна дае яму фатаграфіі, і ён выкарыстоўвае іх, каб спланаваць, як пекла здзейсніць крадзеж.
  
  Як выглядалі фотаздымкі?
  
  Не той, які вы звычайна бераце, калі спрабуеце прадаць дом. Былі здымкі задніх дзьвярэй, вокнаў, здымкі інтэр’еру шкляных шафаў зь яе адлюстраваньнем у шкле, сыгналізацыі і г.д., і г.д.
  
  Магчыма, іх узяў малодшы ў яе кабінеце, таму выглядалі па-дылетантску.
  
  Марыён Нан высадзіла іх для распрацоўкі, сяржант.
  
  Але гэта не доказ таго, што яна іх узяла. І хіба ўладальнікі не выклікалі падазрэнняў у тым, якія здымкі яна рабіла?
  
  Я праверыў дату ў нататніку. Калі здымкі здалі на праяўку, гаспадары былі на Балі ўжо чатыры дні. Калі яна прадавала за іх дом, то ад хлява быў ключ.
  
  Добра, скажам дзеля аргументаў, што за гэтым стаяла Марыён Нан. Каму яна аддае фота?
  
  Хтосьці, каго яна абараняла ў мінулым.
  
  магчыма. Дазвольце мне правесці некаторую праверку, абмеркаваць гэта з інспектарам Чалісам.
  
  Такім чынам, вы думаеце, што я нешта атрымаў, сяржант?
  
  Гэта такая ж добрая тэорыя, як і любая, якую я чуў нядаўна.
  
  * * * *
  
  І вось на наступную раніцу Пэм выклікалі ў офіс сяржанта Дэстрыса і сказалі: "Паколькі вы так захопленыя, я дамовіўся, каб вы зрабілі некаторую працу для CIB па гэтай крадзяжы з абцяжарваючымі абставінамі". Мне сказалі, што вы знайшлі рэшткі аўтамабільнага тэлефона там, дзе быў спалены Pajero?
  
  Так, я
  
  Звязацца з Ледвічам, атрымаць нумар аўтамабільнага тэлефона, паглядзець, якія званкі былі зроблены на ім паміж, скажам, днём і поўначчу суботы.
  
  Яна была ў парадку, Дэстры, але, як і кожны чалавек з рангам, ёй не хапала прыемных рэчаў. Яна ўжо адварочвалася, каб адкрыць адзін з файлаў на сваім стале. Калі б Пэм не павярнулася і не пайшла зараз, Дэстры, хутчэй за ўсё, падняў бы галаву і спытаў: ці было яшчэ што-небудзь?
  
  Было яшчэ нешта, Марыён Нан і фатаграфіі, але Пэм выйшла ў калідор і пайшла шукаць незаняты настольны тэлефон.
  
  Лэнс Ледвіч не вельмі ўзрадаваўся пачуць ад яе. Нумар? чаму? Я бачыў, што засталося ад маіх аўтамабіляў. Які тавар нумар тэлефона для вас?
  
  Містэр Ледвіч, той, хто яго скраў, магчыма, выкарыстаў аўтамабільны тэлефон, каб камусьці патэлефанаваць.
  
  Мне гэта не падабаецца. Я не бачу, што гэта неабходна.
  
  Спадар Ледвіч, каго вы дурыце? Раней вы ездзілі на Pajero, нягледзячы на забарону, ці не так? Зараз мяне гэта не цікавіць, і я не магу гэтага даказаць. Я проста хачу нумар тэлефона машыны. Спадзяваліся, што той, хто скраў вашу машыну, патэлефанаваў.
  
  Ледвіч доўга думаў пра гэта. Магчыма, ён не хоча, каб мы даведаліся, каму ён тэлефанаваў, падумала яна. Нарэшце ён сказаў: «Слушна», і праз некалькі хвілін корпаючыся вярнуўся ў сетку, каб назваць нумар. Зразумеў?
  
  Зразумеў.
  
  Усё будзе проста, ці не так?
  
  Як вы маеце на ўвазе, сэр?
  
  Страхоўка і такое. Транспартны сродак быў скрадзены ў мяне кірмаш dinkum. Я маю на ўвазе, я не ведаю, хто і чаму.
  
  Мы разглядалі гэта, сэр, было ўсё задавальненне, якое Пэм адчувала схільнасць даць яму. Калі праца развівала інстынкты, то ў яе білі званы.
  
  Але яна адклала гэта і патэлефанавала ў тэлефонную кампанію. Да абеду паліцэйскі ўстанавіў, што ў суботу да паўночы на аўтамабільны тэлефон Ледвічаў паступілі тры званкі. Першыя два, зробленыя з 9 раніцы да поўдня, былі ў невялікіх відэатэках. Пэм набрала трэці нумар. Звінеў некаторы час. Голас, які адказаў, быў панылым, паспешлівым, укусаным, і Пэм папрасіла яго паўтарыць.
  
  Гатэль НПЗ, сказаў я. Слухай, ты тэлефанаваў мне, памятаеш?
  
  Пэм патлумачыла, хто яна такая, і сказала: "Цікаўлюся, ці можаце вы дапамагчы мне са званком, які быў зроблены на гэты нумар позна ўвечары ў суботу".
  
  Мужчына засмяяўся. Вы, напэўна, жартуеце. Гэта асноўная планка. Ведаеце, колькі нам тут званкоў?
  
  Вы працавалі ў бары ў суботу, сэр?
  
  Я? Ні ў якім разе. Зараз раніца, праўда? Ну, я працую раніцай.
  
  Не маглі б вы сказаць мне, хто працаваў у бары той ноччу?
  
  Пачакай, пачакай, і Пэм уздрыгнула, калі слухаўка на другім канцы лязганула аб цвёрдую паверхню, верагодна, бар.
  
  Яна чакала некалькі хвілін. Мужчына вярнуўся з імёнамі дзвюх жанчын і аднаго мужчыны.
  
  Ці ёсць у вас іх хатнія тэлефоны, сэр?
  
  Не магу вам дапамагчы, прабачце. Паспрабуйце кнігу, але майце на ўвазе, што яны працавалі мінулай ноччу, таму зараз будуць спаць.
  
  Пэм супаставіла імёны і нумары тэлефонаў са спісамі ў тэлефоннай кнізе і знайшла адрасы для ўсіх трох. Яна чакала да ранняга дня, перш чым пастукаць у дзверы.
  
  Па першым адрасе, у кватэры на першым паверсе ў невялікім квартале за гандлёвым цэнтрам у Ватэрлоо, жанчына з вясёлым выглядам сказала ёй: Каханне, як правіла, занадта занятыя, каб звяртаць на гэта ўвагу. Вядома, часам хтосьці хоча пагаварыць з адным з пастаянных наведвальнікаў.
  
  Вы памятаеце, ці тэлефанаваў хто-небудзь з вашых пастаянных кліентаў той ноччу?
  
  няма
  
  На наступным адрасе, у будынку з дошкамі, у пустазеллі за аэрадромам Ватэрлоо, яна даведалася яшчэ менш. Не ведаю, прабачце, сказаў бармэн.
  
  Гэта будзе позні вечар, каля адзінаццаці.
  
  Бармэн пазяхнуў і пачухаў жывот. Я заўсёды дазваляю каму-небудзь адказаць.
  
  Мужчына, верагодна, мужчына, які хоча пагаварыць з адным з вашых пастаянных наведвальнікаў.
  
  Слухай, паспрабуй дзяўчат, якія працуюць са мной. Магчыма, нехта з іх узяў яго, Ліз ці Рына.
  
  Я размаўляў з Рынай. Не ідзі.
  
  Дзверы пачалі зачыняцца. Паспрабуй Ліз.
  
  Пэм сунула нагу ў шчыліну. Вам асабіста тэлефанавалі, сэр ?
  
  Я? Мне ніхто не тэлефанаваў.
  
  І дзверы зачыніліся, і Пэм паглядзела на пустазелле і падумала, што бармэн, напэўна, меў рацыю.
  
  Ліз, ля ўваходных дзвярэй свайго дома ў Seaview Estate, сказала: «Позні вечар?»
  
  Чатыры адзінаццатай.
  
  Нам не так шмат званкоў. Давайце паглядзім. . .
  
  Званок альбо персаналу гатэля, альбо аднаму з вашых наведвальнікаў, сказала Пэм. Хутчэй за ўсё мужчына.
  
  Такіх было два-тры.
  
  Вашым патронам?
  
  так.
  
  Вы можаце ўспомніць, хто?
  
  Ліз засмяялася. У суботні вечар мы збіраем заўзятых заўсёднікаў, людзей, якія адпачываюць, мясцовых жыхароў, каб паесці і выпіць, а таксама наведаць каманды па тэнісе і крыкеце. Дайце мне дзень-два. Яно прыйдзе да мяне.
  
  Калі Пэм адвярнулася, Ліз сказала: "Тыя двое вельмі сціхлі".
  
  Збянтэжаная Пэм спынілася і сказала: «Людзі, з якімі вы працуеце?»
  
  Не, не, гэтыя два медзякі, Танкар і той другі. Яны трымалі галаву.
  
  Пэм не хацела, каб яна была ў афсайдзе, але ўтульная размова пра ван Альфена і Танкарда была б раўназначная здрадзе лініі, якую накрэслілі, калі яе накіравалі ў Ватэрлоо, таму яна нічога не сказала, толькі кіўнула і неабавязкова ўсміхнулася, і пайшла да фургона. .
  
  — Добра ведаць, што ты побач, Пэм, — крыкнула ёй услед жанчына.
  
  Пэм не памятала, каб бачыла яе раней.
  
  * * * *
  
  Тэлефон у Холсінгераў званіў рэдка, і таму, калі ён зазваніў раніцай у аўторак, Дэні сказаў сваёй маці: калі гэта Джол, скажы яму, што мяне тут няма. Скажыце яму, што я сышоў на некалькі дзён.
  
  Той дурань, казала маці.
  
  Яна зняла трубку. Дэні чакаў, пераступаючы з нагі на нагу на кухні. Па тым, як маці зірнула на яго тады, ён зразумеў, што на сувязі Ёлік . Не тут, сказала маці. Не ведаю, калі пекла вернецца. Брыгадзір даў яму адпачынак да канца тыдня, таму ён паехаў да сваёй цёткі ў Сіднэй. Скажы яму сам, сказала яна нарэшце і апусціла слухаўку.
  
  Вы хочаце, каб вашу галаву прачыталі, боўтаючыся з гэтым дэбілам.
  
  Мама, я іду да Меган.
  
  Чарговы дэбіл.
  
  Меган была адна. Дэні сказаў: "Чаму б нам не паехаць разам куды-небудзь новае".
  
  Што вы маеце на ўвазе?
  
  Дарогай Кэрнса, сказаў Дэні. Рай для серфераў. Адзін з іх.
  
  Проста так. Кідаю працу, маму, сяброў і проста злятаю.
  
  Не назаўсёды, толькі, ведаеце, на час.
  
  Меган падазрона ўтаропілася на яго. У вас праблемы ці што?
  
  Я? не.
  
  Вы маглі мяне падмануць. Нешта адбываецца, і я хачу ведаць, што.
  
  Нічога, я табе кажу.
  
  Гэта Бойд Джолік? Б'юся аб заклад, што так. У што ён вас уцягнуў?
  
  Дэні пажаваў ніжнюю губу. Я кажу табе, Міг, ён звар'яцеў.
  
  Скажы мне тое, што я не ведаю. Што ён прымусіў вас зрабіць цяпер?
  
  нічога. Але ён вар'ят. Для пачатку ён звар'яцеў .
  
  Пальцы Меган дакрануліся да тонкай залатой ніткі на шыі. Дэні даў яе ёй у мінулую нядзелю. Просты, элегантны, стыльны, але цяпер ён адчуваў сябе цяжкім і брудным, быццам у яе на шыі быў сабачы ланцуг. Яна зняла яго. Дзе вы гэта ўзялі?
  
  Купіў яго ў Майерсе, сказаў Дэні імгненна. Слухай, калі ён прыйдзе мяне шукаць, скажы яму, што не бачыў мяне. Скажыце яму, што я кудысьці пайшоў.
  
  Яна ўтаропілася на яго. Як дзе?
  
  Дай нам адпачыць, Міг. Я баюся падла. Я хачу некаторы час трымацца далей ад яго.
  
  Мне гэта не падабаецца.
  
  Такім чынам, што вы лічыце? Кэрнс? Нуса? Серфінгісты?
  
  Дэні, я не сыходжу. Ідзі, калі хочаш.
  
  Дэні зноў пажаваў губу. Калі ён абняў яе, яна адштурхнула яе.
  
  Давай, Міг, толькі хуценька, пакуль твая мама не прыйшла дадому.
  
  Гэта ўсё, для чаго я падыходжу, праўда?
  
  Што я вам скажу, у мяне ёсць гэта відэа, якое мы можам паглядзець, каб падняць настрой.
  
  Яна нахмурылася. Што за відэа?
  
  Вы ўбачыце.
  
  Праз некалькі хвілін яна адарвалася ад яго і скрабанула да пульта. Гэта агідна. Гэта хворы. Як вы маглі? Як вы маглі падумаць, што Id узбуджаецца такімі рэчамі? Божа, Дэні.
  
  Нават Дэні быў агаломшаны ўбачаным.
  
  * * * *
  
  У той дзень ван Альфен сказаў Клары: "Вось і ўсё, скончана". Санта больш не прыйдзе.
  
  Позірк, які яна кінула на яго, сказаў яму, што ён толькі што паказаў сваё сапраўднае аблічча, і калі яна вырвалася з яго рук, ён апынуўся ў дурной сутычцы з ёй, якая складалася са спробы абняць і суцешыць яе з яго боку, а таксама ад лютасці яе. Ён хацеў, каб яна хацела яго гэтак жа, як і ён яе. Ён хацеў, каб яна прыслухалася да суровага розуму, адмовілася ад какаіну і знайшла ў ім выратавальны круг.
  
  Але яна нарэшце адмахнулася ад яго і закрычала на яго, нахіліўшыся наперад у паясніцы, павярнуўшы да яго свой поўны нянавісці твар. Вы думаеце, што вы тут, каб выратаваць мяне, так? Падумай, я растаю ў тваіх руках. Ідэнтыфікацыя павінна быць жорсткай, таварыш, я магу табе сказаць. Як корань вы ніжэй за сярэдні. Так што, калі ты больш не зможаш нанесці мне ўдар, я пайду ў іншае месца.
  
  Яна падышла да фіранак і рассунула іх. Затым яна патушыла духмяную палачку ў асадку свайго джын-тоніка. Святло праз акно рэзка паражала яе твар, пакой; жорсткае асуджэнне таго, у што ван Альфен увязаўся з ёй.
  
  Ён бачыў іронію. Ён проста правёў некалькі дзён вольнага часу, сачачы за мясцовым дылерам, і нарэшце яму пашанцавала, калі ён абшукаў пустую кватэру, якую хлопец наведваў двойчы запар. Ён знайшоў тайнік какаіну і амфетамінаў, схаваны над лачаннем столі ў ваннай. Ён змыў большую частку, паклаўшы ў мяшкі роўна столькі, каб замяніць тое, што ён выняў з сейфа доказаў. Яго ледзь не злавілі, але справа была ў тым, што яго не злавілі, і ён спакойна вярнуўся да таго старога адчування, што можа ўзяць на сябе свет і перамагчы.
  
  Шчылінай у даспехах была Клара.
  
  Вам больш не патрэбныя рэчы. Вам трэба выправіцца.
  
  Што ты, мой бацька? Мой брат? Абодва яны мяне трахалі, дык якая розніца?
  
  Ён выявіў, што пстрыкае, вырасце.
  
  О, гэта добра. Глядзі, хто гаворыць.
  
  Ён ударыў яе, хуткі моцны ўдар па шчацэ, які адкінуў яе галаву назад і ўзрушыў яе. Яна была ў паразе. Толькі дзеля гэтага я запрашаю цябе.
  
  Шэд сказаў гэта раней, як быццам гэта была ўлада над ім. Так, вядома.
  
  Слабая ты. Нядзіўна, што твая жонка сышла.
  
  Яны цяпер адрываліся ад абразаў. Ван Альфен адчуў, што ўнутры яго чэрапа расце ціск. Я мог бы забіць цябе, сказаў ён.
  
  У вас не хопіць смеласці.
  
  * * * *
  
  Бойд Джолік заплюшчыў вочы, калі зазваніў тэлефон. Ён пайшоў на кухню і схапіў яе, але званок працягваўся, і ён няўцямна ўтаропіўся на трубку, перш чым знайшоў крыніцу.
  
  Яго мабільны ляжаў на стале, побач з зашмальцаванай талеркай, абрэзаным карбюратарам Holley і прамасленай анучай. Усе яго старыя адпрацаваныя рухі, здавалася, пакінулі яго, пакуль ён намацваў патрэбную кнопку. так?
  
  Мне трэба цябе пабачыць.
  
  О, гэта ты, прамармытаў ён.
  
  І таксама прыемна чуць твой голас, Бойд. Якраз тое, што трэба дзяўчыне пасля цяжкага дня.
  
  «Ты даўно не была дзяўчынкай, — падумаў Ёлік, чухаючы жывот, спіну. Ён пачаў скручвацца, яго пальцы шукалі пад футболкай, сягаючы высока, паміж лапатак. Калі ты хочаш мяне бачыць?
  
  зараз. Сёння вечарам. Калі заўгодна.
  
  Зняўшы сверб, ён паглядзеў праз пакой на плакат Дзяржаўнай пажарнай службы на сцяне над яго канапай: ЛАСЫЯ ПОЖАРЫ: ЦІ ВЫЖЫВЕШ? Сёння вечарам нельга, сказаў ён.
  
  Чаму, у вас была лепшая прапанова?
  
  «Няскончаная справа», — сказаў Ёліч, але сказаў ёй пазней на тыдні і перапыніў.
  
  Яму падабалася падтрымліваць яе ахвоту.
  
  Было чатыры гадзіны дня. Ён мог бы таксама не спаць, цяпер, калі ён падняўся. Распрацуйце план дзеянняў, улічваючы, што сёння ўвечары ён застанецца сам, а гэты маленькі прыдурак Дэні кідаецца на яго.
  
  * * * *
  
  Тэса Кейн адсутнічала ўвесь дзень і не адчыняла офісную пошту да пяці гадзін. Быў толькі адзін прадмет. Яна адразу пазнала, ад каго: тыя ж друкаваныя літары, такі ж канверт.
  
  Яна ўзважыла канверт стэплерам, адначасова адчыняючы клапан ножам для адкрыцця лістоў. Потым, заціснуўшы канверт за куток, яна выцягнула ліст лязом і выявіла, што думае пра Чаліса. Яна рабіла гэта для Чаліса, захоўваючы свае адбіткі.
  
  У лісце гаварылася:
  
  Ударыўся аб цагляную сцяну, так? Пакласці мяне ў занадта жорсткі кошык?
  Вялікая памылка, лохі.
  Я адпачываю ці зноў адчуваю сверб?
  Вось што вы павінны спытаць сябе. Людзям пляваць на рабаўнікоў і распешчаных багацеяў. Яны хочуць ведаць, ці бяспечна іх дочкам выходзіць на вуліцу ў адзіноце.
  
  Тэса засмяялася. Шэд высунуў нос з сустава. Ён хацеў вярнуцца на першую старонку.
  
  Яна падняла трубку.
  
  Чорт. Па словах супрацоўніка прыёмнай, Чаліс сышоў. Да раніцы не вярнуўся б. Яна паглядзела яго хатні нумар, прымусіла яго набраць і завісла.
  
  * * * *
  
  Тэлефон званіў, калі Чаліс увайшоў у той вечар.
  
  Хэл.
  
  Прывітанне, Анж, сказаў ён.
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік. Сем. Напэўна, усе яны ўжо павінны быць у камерах?
  
  Хэл, я павінен быў пачуць твой голас.
  
  Як справы, Анж?
  
  Не будзь такім.
  
  Як што?
  
  Супрацьстаянне. Зачыняючы мяне.
  
  Глядзі, Анж, я стаміўся, я толькі ў гэтую хвіліну ступіў у дзверы. Я размаўляю па тэлефоне ў холе, у адной руцэ партфель. Дазвольце мне прыняць гэты званок на кухні, добра?
  
  Вы заўсёды проста ўваходзіце ў дзверы.
  
  Анж
  
  Хацеў бы я бачыць ваша месца. Я ўвесь час спрабую ўявіць гэта. я
  
  Чаліс пайшоў на кухню. Ён паспрабаваў раскручваць напой і бутэрброд, але яна ўсё яшчэ была побач, калі ён падняў слухаўку з люлькі над тронкам.
  
  Я вярнуўся.
  
  Гэта быў не добры дзень для мяне.
  
  Я не чакаў пачуць ад цябе ў гэты час, Анж.
  
  Яго жонка адказала ярка, як дзіця, якое толькі што прыйшло са школы: я ў спектаклі! Мы рэпетавалі ў гэты вечар.
  
  Яна сказала яму пра гэта. Ён думаў пра свайго забойцу на шашы Старога паўвострава і думаў пра Тэсу Кейн. Ён спадзяваўся, што гэта можа быць яна, калі пачуў тэлефонны званок, каб ліквідаваць пашкоджанні.
  
  Ці гэта залежала ад яго?
  
  У любым выпадку, ён хацеў пачуць яе ціхае бурчанне сабе ў вуха.
  
  * * * *
  
  Клара паехала ў Франкстан пасля таго, як ван Альфен пакінуў яе, дзе яна атрымала невялікую колькасць кока-колы ў астраўляніна, які патэлефанаваў яе сястры. Колькасць была невялікая, але цана высокая, і ён прапанаваў ёй больш выгадную здзелку на гераін, сказаў, што ён чысты і яго шмат, але яна сказала яму, што не дакранаецца да гэтага гераіну. Потым двое паліцэйскіх на веласіпедным патрулі, падобныя на насякомых, якія ляцяць з рэактыўнай бруі, прыехалі па гандлёвым цэнтры, і малая жыхарка вострава з'ехала, павярнулася на пятках і нырнула ў бліжэйшую краму. Былі СПЕЦЫЯЛЬНЫЯ НАВАГОДНІ! расклеілі папярок вітрыны і прадавалі кампутары. Шэд ніколі ў жыцці не была ў кампутарнай краме. Яна сказала: «Проста праглядала, і калі яна глядзела на абсталяванне і яркія каляровыя скрынкі на паліцах, яна адчувала сябе напалоханай, недасведчанай, праігнараванай, пакінутай у жыцці, і не магла дачакацца, каб выбрацца адтуль. Яна пайшла адразу да сваёй машыны і выпіла тры лінейкі колы, і адчула сябе так моцна, што не хацела рызыкаваць ехаць дадому, а ўзяла таксі. Добрая рэч у абароне сведак, час ад часу там былі невялікія грошы, калі яна калі-небудзь спатрэбілася.
  
  Такім чынам, цяпер у яе было прыемнае гудзенне, але яно даволі хутка знікне. Яна ведала, што хоча забіць яшчэ раз, але наўрад ці магла вярнуцца ў Франкстан у гэтую гадзіну ночы, гадзіна трыццаць раніцы. Акрамя таго, Шэд пакінула там сваю машыну.
  
  Потым фонавыя гукі ночы, здавалася, змяніліся ў яе свядомасці, і адзін з іх праясніўся як грук шыны аб жвір за яе акном. Яна якраз сфармулявала прыказку са сваіх былых часоў: «Ніколі не звязвайся з катлом», — калі дзесьці ў тыле дома разбілася шкло.
  
  * * * *
  
  Васемнаццаць
  
  
  
  Была гарачая паўночная ноч, гарачэйшая там, дзе яны праходзілі па палаючых дахах. Іскры сыпаліся з палаючага дома, і некаторыя з іх апускаліся тут і там у доўгай траве, якая не была скошана, нягледзячы на просьбу графскіх інспектараў. Маленькія лютыя вогнішчы зліліся ў адно цэлае, паглынаючы траву, а затым захопліваючы верхавіны дрэў, і адзін за другім выбухалі эўкаліпты ў запаведніку паміж палаючым домам і фруктовым садам, які межаваў з вінакурняй на паўночнай мяжы і конным заводам ззаду. . Садоўнік пачуў сваіх сабак яшчэ да таго, як цалкам прачнуўся і змог адрозніць пах дыму ад сваіх сноў і таго факту, што яго сабакі былі ўсхваляваныя. У стайні за яго ўсходняй агароджай коні панікавалі, абудзіўшы кіраўніка конезавода і яго жонку. Яны выйшлі на вуліцу і ўбачылі вогнішча, якое прагна, як прыліўная хваля, накатвалася на спячае ўзбярэжжа. Эвакуірую. Эвакуірую.
  
  * * * *
  
  Было занадта горача, каб спаць. І занадта шумна. Пляж Пензанс набраўся сотнямі, здавалася, сем'ямі, якія прыязджаюць у свае пляжныя хаціны на чатыры тыдні, людзьмі, якія размяшчаюцца ў кемпінгу, людзьмі, якія шукаюць вечарынак, каб пагуляць. Пэм выявіла, што думае пра Джынджэр. Калі ў яе хапіла смеласці, калі б ён жыў на вуліцы, а не далей па ўзбярэжжы, яна пракралася ўніз і стукнула акно яго спальні. Яна стаяла на насціле арандаванага дома, нюхаючы вецер.
  
  Дым.
  
  Зазваніў тэлефон.
  
  Пэм? Элен Дэстры. Я забяру вас праз пяць хвілін.
  
  * * * *
  
  На гэты раз Тэса Кейн ляжала ў ложку Чаліс, не магла заснуць і хацела ісці дадому. Цяпер яна ведала, як гэта было з ім у той першы раз, калі ён паспрабаваў выслізнуць з яе ложка. Яна зірнула на яго. Ён таксама не спаў. Яны не хацелі зноў займацца каханнем. Яны недалюблівалі адно аднаго, якраз у той момант. Яны не хацелі быць разам. Яны хацелі дзённага святла і пабыць сам-насам. Гэта былі часовыя пачуцці, і яны пройдуць, але цяпер яны былі калечнымі.
  
  Ідзі, калі хочаш.
  
  Я думаю, што мог бы. Яна пачала апранацца.
  
  Я зраблю вам кубак гарбаты.
  
  Хэл, дзве гадзіны ночы.
  
  У вас наперадзе трыццаць хвілін язды.
  
  Без гарбаты, дзякуй. Дзякуй за думку.
  
  Калі яна апраналася, ён сказаў: «Больш няма лістоў ад нашага чалавека?»
  
  Яна шукала завушніцу. Я скажу вам, калі былі.
  
  Ён кіўнуў. Што наконт Джуліяна Бастыяна? Ці быў на вас нейкі ціск, каб вы адмовіліся ад гісторыі?
  
  Ціск з боку каго?
  
  Лэдзі Бастыян. Яе сябры на высокіх пасадах.
  
  Яна спынілася, каб утаропіцца на яго. Як Маккуоры? Вы цяпер на яго баку?
  
  Хрыстос не, сказаў ён. Я лічу, што трэба аднавіць абвінавачанне маленькаму прыдурку.
  
  Яна засмяялася. Ці магу я вас працытаваць?
  
  Спачатку зазваніў яго мабільны, потым яе.
  
  Агонь.
  
  * * * *
  
  Ёлік страціў прытомнасць, убачыўшы полымя. Скура яго мурашкі. Ён задыхаўся. Дзіўнае прыемнае электрычнае цяпло пачалося ў яго пахвіне і распаўсюдзілася ўверх да горла. Яму вельмі хацелася каляіны. Трымаючы шланг на пажарнай машыне CFA, Ёліч быў помслівым каралём каляіны.
  
  * * * *
  
  Джон Танкард быў на Майерс-роўд, яго патрульная машына стаяла крыж-накрыж, у цемры міргалі аварыйныя ліхтары. У гэты час ночы было не так шмат звычайнага руху, але павялічылася колькасць ваўкалакаў і заўкалаў, прыцягнутых сірэнамі, верталётам экстранных службаў, папярэджаннем аб эвакуацыі для гаспадароў на поўдзень ад Майерс-роўд. Трыумф рушыў да яго. Ён узмахнуў факелам і высока падняў руку ў пальчатцы, каб спыніць яго, паказваючы на Куотэрхорс-Лэйн, аб'язны шлях, які адвядзе ўвесь рух ад агню. Але гэта быў крывавы Чаліс. З ім была Тэса Кейн.
  
  Прабачце, інспектар. Праходзьце.
  
  Дзякуй, канстэбль.
  
  Рэдактар нахіліўся да Чаліса. Наколькі гэта дрэнна, Джон?
  
  Адну хату разбурылі, адкуль і пачалося. Ён хутка распаўсюдзіўся, пераскочыў на дарогу ў запаведнік. Ён паглядзеў угару, на залітае чырвоным святлом неба. Гэты вецер не дапамагае.
  
  Ёсць ахвяры?
  
  Некаторых коней прыйшлося перавезці.
  
  Чый дом разбурылі?
  
  Танкард шукаў парады ў Чаліса. Чаліс сказаў: усё ў парадку. Калі-небудзь яна павінна ведаць, і я таксама.
  
  Мы не ведаем, хто там жыве, сэр. Жанчына, са слоў суседзяў, сама.
  
  Яна ў парадку?
  
  Ніякіх прыкмет яе, сэр.
  
  Здавалася, што вецер то змяніўся, то зноў змяніўся. На іх тварах было горача і цяжка ад дыму. Попел апусціўся на адваротным баку пальчаткі. Ён адмахнуўся, размазваючы белую скуру. Пацешна, ён чуў небяспеку — вецер, полымя — але не бачыў нічога, акрамя святлення ўдалечыні.
  
  Сэр, я не ведаю, наколькі небяспечна там. Тут накіроўвалі рух па завулку. Там пачаўся пажар, але зараз там бяспечна.
  
  Чаліс уключыў аўтаматычную ручку ў Drive. Нам трэба ўвайсці, Джон.
  
  Танкард падумаў: «Не называй мяне Джонам, дурань».
  
  * * * *
  
  Частка Элен Дэстры адчувала сябе здраджанай пачуццём бадзёрасці і кампетэнтнасці, апярэджанай рызыкай, якое агонь, здавалася, спарадзіў ва ўсіх. Усе яны былі роўныя, мужчыны і жанчыны, паліцэйскія і цывільныя. Яны добра працавалі разам. Яны сутыкнуліся з полымем і адбілі яго. Яны эфектыўна камунікавалі. Ухіляючых не было. Ліхтары, грузавікі, брудныя мужчыны і жанчыны ў жоўтым аварыйным рыштунку, равучы гарачы вецер, чырвоныя вуглі і скача полымя. Раз-другі над іхнімі галовамі ўзарваліся гумкі. Яна выявіла, што дапамагае Пэм Мэрфі раздаваць кубкі з гарбатай, перавязваць пару абпаленых рук, перамяшчаць транспартныя сродкі і інвентар далей ад шляху агню, прыносіць старую котку. Частка яе магла зразумець сентыментальнасць газетных апісанняў грамадскіх катастроф, калі пажарныя, паліцэйскія, работнікі хуткай дапамогі і простыя мірныя жыхары аб'ядналіся.
  
  Але іншы яе бок прызнаў, што гэта таксама было па сутнасці практыкаваннем на збліжэнне хлопцаў. Мужчыны абдымалі мужчын, а жанчыны былі ганаровымі партнёрамі.
  
  Потым яна даведалася, што ў яе ёсць дэтэктыўная праца.
  
  * * * *
  
  Чаліс пакінуў Тэсу Кейн у грамадскім прытулку, дзе адзін з яе фатографаў і двое яе журналістаў ужо бралі інтэрв'ю ў людзей, затым асцярожна паехаў па Куотэрхорс-лейн да дома, дзе пачаўся пажар. У паветры было дымна і горача. Тлеючыя слупы агароджы пазначалі шлях паміж некранутым фруктовым садам з аднаго боку дарогі і попельнай чорнай зямлёй з другога. Ён прайшоў пад палаючым дрэвам. Самае дзіўнае, што калі ён зварочваў на праезную частку разбуранага дома, ён убачыў сляды ранейшага пажару: абгарэлую сасну. Ён прыгледзеўся бліжэй. Маленькая новенькая металічная паштовая скрынка на жалезнай трубе.
  
  Ён заехаў. Элен Дэстры ўжо была там, гледзячы на тое, што калісьці было сельскім домам, а цяпер пляскатым участкам абгарэлага дрэва і скручанага, счарнелага дахавага жалеза. На адным канцы руінаў жаласна стаяў комін. Чалісу было відавочна, што пажар пачаўся ў доме. Потым вецер перанёс іскры на травяністы пагорак за ім, і ўтварыўся агнявы рубеж, які цягнуўся на поўдзень да прыдарожных гумаў на Майерс-роўд, пераскокваючы іх і захопліваючы прыродны запаведнік. Што ж, прыроды там больш не было, але агонь быў лакалізаваны да таго, як ён дасягнуў каля дзясятка дамоў на поўдзень ад запаведніка.
  
  Раптам Элен перакулілася, кашляючы і плюючыся. ты ў парадку
  
  Яна выцерла рот тыльным бокам далоні. Апошнія дзве гадзіны я дыхаў густым дымам.
  
  За імі абрынуўся кавалак даху. Кіс ван Альфен, брыкаючы і тузаючы.
  
  Пакінь, Ван. Чакайце пажарнага інспектара.
  
  Жыла тут жанчына, пан.
  
  Калі яна была дома, яна не перажыла гэтага, сказаў Чаліс.
  
  * * * *
  
  Ван Альфен быў там, калі яны знайшлі яе цела або тое, што ад яго засталося. Руіны яго збянтэжылі. Усе яго пачуцці перавярнуліся. Толькі пачарнелы халадзільнік і кухонная ракавіна з нержавеючай сталі падказалі яму, дзе менавіта ляжыць яе цела адносна астатняй часткі дома.
  
  І яе ахапіла полымя. Гэта не было ўдыханне дыму. Калі б гэта было ўдыханне дыму, ён мог бы дакрануцца да яе, нават пацалаваць, таму што хлеў можна было пазнаць, але ён не развітваўся з гэтым агнём, зморшчаным кавалкам абгарэлага мяса.
  
  * * * *
  
  Дзевятнаццаць
  
  
  
  айбрэйк, серада, 3 студзеня. Чаліс не прабыў доўга ў спаленым доме, перш чым прыбыў пажарны інспектар і расказаў яму пра гэта.
  
  Я лічу, што ачаг агню тут, ля кухоннай пліты. Гарачая, сухая ноч, гарачы паўночны вецер на вуліцы, шмат прыродных паскаральнікаў, такіх як алей, кардонныя харчовыя пакеты, драўляныя навясныя шафы. Потым вонкавыя сцены з абліцоўвання, драўляныя дахавыя бэлькі.
  
  Ён паказаў. Бачыце гэта? Адкрыйце акно, ствараючы скразняк.
  
  Чаліс сказаў: адкуль ты ведаеш, што гэта пліта?
  
  Паглядзіце.
  
  Чаліс паглядзеў. Пліта была чорная і пакручаная, як і ўсё астатняе ў руінах.
  
  Бачыце гэта? Гэта рэшткі каструлі, фрыцюрніцы. Гэта месца вашага агню.
  
  Чаліс сышоў, задаючыся пытаннем, чаму ахвяра гатавала ежу такой гарачай ноччу і чаму хлеў гатаваў так позна ўвечары.
  
  * * * *
  
  Элен Дэстры пастанавіла заўсёды адключацца, калі была на працы. Выключыце тое, што адбылося раней, дома, у спальні або за кухонным сталом.
  
  Яна пазваніла на пошту. Мёртвую жанчыну звалі Клара Макрыс. Родам з Новай Зеландыі, мяркуючы па акцэнце, падумаў начальнік пошты.
  
  Вось да чаго дайшла Элен. Яна адчувала, як зло падкрадаецца да яе: выкраданні, жанчына, якая згарала да смерці. Яна выглянула ў акно пакоя інцыдэнтаў і агледзела Рыса Хартнета, які без асаблівых высілкаў падымаў і мераў, нават насвістваючы, пакуль працаваў, а дома ў яе быў муж, які таўсцеў, таму што ён піў і цэлы дзень сядзеў у машыне аддзела дарожнага руху. раўнівы, таму што адчуваў, што яна нешта адчувае да Рыса, які ўжо тры разы хадзіў у дом, вымяраючы і плануючы, і крыўдлівы, таму што яна зарабляла больш, чым ён.
  
  Накіраваўшыся да машыны пасля сняданку, Шэд сказала: «Сёння спазняюся». Я вазьму сабе што-небудзь паесці.
  
  Дзверы на кухню адчыніліся на навес. У першыя дні Алан праводзіў яе да яго і цалаваў на развітанне. Цяпер ён нават не мог падняць на яе вочы. Што заўгодна.
  
  Ранішняе святло пралівалася на кухню, надаючы пакоі фальшыва хатні выгляд. Ларэйн усё яшчэ быў у ложку. Алан чытаў Herald Sun і клаў у рот яйкі з беконам. Яго вусы блішчалі. Пасля кожнага глытка ён абсушваў яго. Элен стаяла ў дзвярах, глядзела на імгненне, бразгаючы ключамі. Што гэта значыць?
  
  Ён падняў вочы. Што павінна значыць?
  
  Вы сказалі што заўгодна. Што вы маеце на ўвазе?
  
  Ён паціснуў плячыма і вярнуўся да сняданку. Нічога не значыць. Ты спазнішся сёння ўвечары, ты зробіш сабе што-небудзь паесці, мне і Ларэйну зноў давядзецца зарабіць сабе, так што новага? Гісторыя гэтага шлюбу.
  
  Яна амаль вярнулася да крэсла насупраць яго. Гісторыя кожнага паліцэйскага шлюбу. Мы ведалі гэта, калі пачыналі. Сталыя людзі ведаюць, як гэта абыйсці.
  
  Ён рыгнуў, наўмысна вадкі гук пагарды. Спелы? Што за жарт.
  
  Што гэта значыць?
  
  Ты ходзіш па гэтым доме, як на спякоце, як ты падлетак, якому ўпершыню сціснулі цыцкі.
  
  «Ну, калі іх нехта цісне, дык гэта, чорт вазьмі, не ты», — сказаў хлеў і з грукатам выскачыў з хаты.
  
  Цяпер яна падняла трубку. Доўгі ўдар, але яна тэлефанавала ў Новую Зеландыю паліцыя. Усё было б інакш, калі б у Алана было нешта канкрэтнае, да чаго можна было б пазайздросціць, але яе абед з Рысам Хартнетам ні ў што не перарос. Сам Рыс, здавалася, не ўхіляўся, але ўсведамляў прыстойнасць звязвацца з замужняй жанчынай, асабліва той, якая была паліцэйскім. Гудок набору працягваўся і працягваўся. Што да Ларэйн, то яе меркаванне пра Рыса было кароткім і дакладным. Ён прыдурак, мама, і падлюга.
  
  * * * *
  
  Хэл, я рэжу ў адзінаццаць, сказаў патолагаанатам.
  
  Цудоўна сказана, Фрэя.
  
  Вы мяне ведаеце.
  
  Адзінаццаць гадзін. Буду там.
  
  Рэгіёны выкрыцця былі праведзены ў невялікім пакоі, прыбудаваным да Peninsula General Hospital у Mornington. Калі Чаліс прыбыла, Фрэя Берг была з вучаніцай у пакоі для выкрыцця трупаў, маладой жанчынай. Чаліс адступіў, паклаўшы пад нос насоўку, вымазаную Вікс, і назіраў.
  
  Белая плітка, трубы, шлангі, бесперапынны струменьчык вады. Патолагаанатам і яе памочнік былі ў зялёных гумовых фартухах і галошах, а на шыях чакалі акуляры, каб абараніць вочы ад аскепкаў костак і крыві, якія выкідвала электрапіла. Стол меў перфараваную стальніцу з каналаў з нержавеючай сталі, трубы ў кожным куце спускаліся да каналізацыі ў падлозе з прамысловага лінолеўма. З шланга сцякала вада, калі Фрэя Берг урэзалася ў цела. Над ёй неасляпляльныя лямпы. У столі гудзелі выцяжкі, гатовыя забраць ашаламляльны пах змесціва страўніка і ўнутраных органаў.
  
  Фрэя сказала:
  
  Большасць ахвяр пажару гінуць ад удыхання дыму. Іх целы застануцца цэлымі і пазнавальнымі, хоць некаторыя з іх могуць выявіць паверхневыя апёкі, асабліва рук і твару. У гэтых выпадках усе доказы знаходзяцца ў лёгкіх. Калі рэшткаў дыму ў лёгкіх мала, то шукайце іншую відавочную прычыну, напрыклад, сардэчную недастатковасць. Самыя дзіўныя суб'екты могуць паддацца сардэчнай недастатковасці ў выніку моцнага стрэсу. Але гэтыя, скажам так, прыгатаваныя.
  
  Разам Фрэя і яе памочнік пачалі круціць цела на апрацоўчым стале. Дзве масляніста-белыя плямы ў чорнай частцы плеча і сцягна спынілі іх.
  
  Памочнік сфатаграфаваў чорны бок цела, а потым Фрэя адцягнула тканіну пінцэтам. Ах Бавоўна, я лічу. Начная кашуля? Футболка? Яна ляжала на баку, калі полымя нарэшце дасягнула яе.
  
  Яны скончылі перагортванне цела. Фрэя пачала рэзаць.
  
  Студэнтка памочніца захвалявалася. Эпідуральная крывацёк, доктар Берг, сказала яна. Пераломы костак. Нібы яе збілі.
  
  Патолагаанатам памяркоўна ўсміхнуўся. Падобна на гэта, ці не так? Але не рабіце паспешлівых высноў. Крывацёк і пераломы костак - адзін з наступстваў моцнай спякоты.
  
  Чаліс ступіў наперад, усё яшчэ трымаючы Вікс пад носам. Такім чынам, вы кажаце, што яна проста згарэла да смерці.
  
  Толькі папярэдняя выснова, Хэл. Я яшчэ не скончыў.
  
  У мяне ёсць, - сказаў Чаліс і праштурхнуў дзверы туды, дзе можна было дыхаць.
  
  * * * *
  
  Бойд прыйшоў да яе рана раніцай, пахнучы сажай, потам і дымам, з нейкім рэзкім голадам да яе цела. Мы трахаліся як трусы. Гэта была фраза дваццацігадовай даўніны, калі яна вучылася, і кожны новы раман пачынаўся так, горача і прагна, што ледзьве дыхаеш. Яна не думала, што калі-небудзь зноў знойдзе такі ўзровень інтэнсіўнасці.
  
  Але цяпер быў абед, і ёй трэба было бачыць кліентаў. Бойд ляжаў, разваліўшыся на жываце. Ён выглядаў прыгожа, калі на ім былі плямы сажы. Прыгожы акуратны зад, прыгожыя ногі і звужаная спіна, але Божа, пах застарэлага поту, дыму і спермы і яе ўласны ўклад. Шэд прыйшлося мыцца ў душы. Ён бы сышоў, калі яна вярнулася сёння вечарам. Хлеў павінен памыць прасціны і навалачкі і праветрываць дом. У яе быў цудоўны дом, і сутыкненне паміж ім і тым, што прадстаўляў Бойд Джолік, ніколі не пераставала здзіўляць і хваляваць яе.
  
  * * * *
  
  Пэм Мэрфі знайшла Танк у сталоўцы. Я толькі што бачыў ван Альфена. Ён хоча, каб мы пастукалі ў дзверы на Куотэргорс-Лэйн. Пра жанчыну, якая згарэла мінулай ноччу, здаецца, ніхто нічога не ведае.
  
  Танкард наклаў рыс у рот і задумліва пажаваў. Але Ван ведае яе.
  
  Ён робіць?
  
  ага Ён некалькі разоў абыходзіў там. Згарэла яе паштовая скрыня. Ён яе ведае.
  
  Ёсць ведаць і ёсць ведаць.
  
  О, вельмі глыбока, Мэрф. Вы павінны паходзіць з сям'і разумных людзей ці што.
  
  Слухай, той факт, што ван Альфен бачыў яе, калі згарэла яе паштовая скрыня, не азначае, што ён ведае, адкуль яна і хто яе сям'я. Вось што мы павінны высветліць.
  
  Танкард саскраб з талеркі асадак. Я ўпэўнены, што вы маеце рацыю.
  
  Пэм вяла. Побач з ёю Танкард быў узрушаны ад пазяхання.
  
  Учора вечарам я кіраваў рухам. Нават дадому не пайшоў. На вакзале прынялі душ і пераапрануліся. Божа, я здзівіўся.
  
  А я не, падумала Пэм. Я таксама працаваў усю ноч, але гэта не ў залік. Што вы думаеце? — спытала яна. Гэта было выпадкова?
  
  Танкар паціснуў плячыма. Не мог сказаць. Лічаць, што ўсё пачалося на кухні.
  
  Неўзабаве, калі яны павярнулі на Куотэрхорс-Лэйн, Пэм нахілілася наперад, каб утаропіцца і сказала: Што адбываецца?
  
  Прынамсі дзесятак машын былі прыпаркаваныя ўздоўж агароджы па абодва бакі Куотэрхорс-Лэйн, абмяжоўваючы рух адной вузкай паласой рыфленага грунту з выбоінамі.
  
  Зявакі, пагардліва сказаў Танкард. Упыры.
  
  Падышоўшы да руін, убачылі людзей з фотаапаратамі. Прынамсі двойчы, падумала Пэм, іх фургон быў сфатаграфаваны, калі ён праязджаў па аўтамабільнай алеі і зварочваў на пад'езд да спаленага дома. Танкард апусціў акно і закрычаў: «Хіба ў вас няма чым заняцца?»
  
  Гэта свабодная краіна.
  
  Пэм апусціла акно. Рухайцеся, калі ласка, ці вас арыштуюць за перашкоды.
  
  Міліцэйскі пераслед.
  
  «Так, я таксама кахаю цябе, — прамармытала Пэм, ідучы па пад’язной дарожцы між маленькіх абпаленых кіпарысавых кустоў. Божа, яны таксама тут.
  
  Дзве жанчыны накіравалі свае камеры на валанцёра CFA, які быў апрануты ў свой поўны супрацьпажарны камплект. Ён усміхаўся, яго камбінезон быў ярка-жоўтым на фоне абгарэлых бэлек і пачарнелага дахавага жалеза.
  
  З руін выйшаў мужчына ў вогнетрывалых ботах, шэрых штанах, белай кашулі і касцы. Ён нёс дошку абмену. Гэта як гандлёвы цэнтр Bourke Street. Ён кінуў пагардлівы позірк на валанцёра CFA. Крывавыя каўбоі.
  
  Пэм прачытала пасведчанне асобы, замацаванае на мужчынскім поясе. Быў інспектарам пажарнай аховы. Ну прыбярыце ўсіх, сэр.
  
  дзякуй Раней я насамрэч злавіў кагосьці, хто краў сувеніры. Гэтай жанчынай можа быць ваша старая бабуля, якая выдзірае з попелу керамічных лялек.
  
  Сэр, вы знайшлі што-небудзь, каб сказаць нам, хто была ахвяра? Якія-небудзь паперы, скрыня з актамі, насценны сейф, наогул што-небудзь?
  
  Нічога, сказаў пажарны інспектар.
  
  * * * *
  
  Вяртаючыся дадому з працы на сваім веласіпедзе, натыкаючыся на Куортерхорс-Лэйн у дзве гадзіны ў арво, каб хутка зірнуць на згарэлы дом, Дэні прыйшла ў галаву ідэя. Усе гэтыя машыны, усе тыя людзі, якім няма чаго лепш заняцца, людзі, якіх ён ведаў. . . Ну, калі яны былі тут, гледзячы на згарэлую хату, дык не ў сваіх жа хатах?
  
  * * * *
  
  Гэта быў малады Дэні Холсінгер?
  
  Гэта было.
  
  Да нядобрага.
  
  Стаў на гэта, сказала Пэм.
  
  Уключыце яго па радыё, папрасіце астатніх сачыць.
  
  Пэм павярнула направа, прэч ад машын зявакаў, і праехала траціну кіламетра да наступнага пад'язнога шляху, які прывёў іх да вялікай драўлянай канструкцыі ў форме перголы. На шыльдзе было напісана: "Дэгустацыйная зала".
  
  Тут добрае віно, сказаў Танкард.
  
  Пэм утаропілася на яго. Спадабалася яму віно ці проста спадабалася выпіць? Жанчына падышла збоку будынка. Яна была ў камбінезоне і несла маленькую драбінку.
  
  Вы прыйшлі з нагоды пажару?
  
  так.
  
  Я не так шмат магу вам сказаць. На ўсялякі выпадак вырашылі эвакуіравацца. Не вярнуўся да раніцы.
  
  Насамрэч, шукалі інфармацыю пра гаспадара, сказала Пэм.
  
  Вы маеце на ўвазе Клару?
  
  так.
  
  Бедная жанчына. Якая жахлівая рэч. Гэта быў няшчасны выпадак?
  
  Мы так лічым. Што вы можаце расказаць пра яе?
  
  Няшмат. Новазеландка, ёй каля трыццаці. Я не думаю, што калі-небудзь ведаў, як яе прозвішча, ці забыў яго, калі ведаў.
  
  Сябры? Сваякі? Што-небудзь падобнае?
  
  Не магу вам дапамагчы, прабачце. Яна трымалася ў сабе.
  
  Наступны пад'язны шлях, на вяршыні пагорка, прывёў іх да вялікага дома з выглядам на Ватэрлоо і нафтаперапрацоўчы завод у заліве. Ва ўсіх вокнах былі завешаны шторы, і ніхто не адчыніў, калі пастукалі ў ўваходныя і заднія дзверы. Пэм зазірнула ў шчыліну ў закрытым гаражы і ўбачыла новенькі Mercedes.
  
  Потым яны пачулі грукат бляхі ў садовым хляве і наткнуліся на пажылога чалавека, які заліваў бензін у аўтакасілку.
  
  Божа, ты ледзь не даставіў мне сардэчны прыступ.
  
  Вы тут жывяце, сэр?
  
  Я? Не, час ад часу заходжу, касю, паліў, правяраю. чаму? Што здарылася?
  
  Пэм дастала свой нататнік. Вы можаце сказаць мне, хто тут жыве?
  
  Стэла Рыгс. Яе няма на некалькі дзён.
  
  Пэм адзначыла дэталі, у тым ліку напамін вярнуцца і распытаць Рыгса. Сэр, вы што-небудзь ведаеце пра пажар на дарозе?
  
  Я? нічога. Я павінен?
  
  У ім загінула жанчына па імені Клара. Вельмі хацелася знайсці яе сваякоў.
  
  Нічога пра яе не ведаю.
  
  Вы жывяце тут, сэр?
  
  няма
  
  Пэм шматзначна азірнулася. Я не бачу транспартнага сродку.
  
  Стары паказаў на іржавы ровар. Як вы думаеце, што гэта?
  
  * * * *
  
  Дэні бачылі, як ён пераходзіў праз плот. Яго таксама бачылі, калі ён вяртаўся, на гэты раз сяржант ван Альфен і канстэбль у дывізіённым фургоне.
  
  Дэні, мой сын.
  
  Дзярмо.
  
  Цяпер паглядзіце, што вы пайшлі і зрабілі. Цалкам добры відэамагнітафон, і вам трэба кінуць яго ў бруд.
  
  Я магу растлумачыць. Галоўкі патрабуюць ачысткі, і я проста разбіраўся з імі
  
  Ван Альфен ударыў яго, не моцна, але дастаткова, каб прымусіць яго перагледзець сваю пазіцыю. Што гэта было, Дэні? Я не зусім зразумеў гэта.
  
  Слёзы навярнуліся на вочы Дэніса, і ён убачыў, што тое, што казалі пра ван Альфена, было праўдай. Больш не бі мяне. Я хачу бачыць канстэбля Мэрфі.
  
  Што вы хочаце бачыць яе?
  
  Shell дасць мне імунітэт.
  
  Гэта вялікае слова для маленькага багністага дзярма, як ты. І я неяк сумняваюся ў гэтым.
  
  Яны адвезлі Дэні ў вакзал і абвінавацілі. Але дзяўчыны Пэм Мэрфі не было ў пастарунку, таму Дэні сказаў, што я хачу патэлефанаваць свайму адвакату.
  
  Нун быў хуткім. Туды праз дзесяць хвілін. Дэні не мог паверыць. Яна патрабавала пабыць сам-насам з ім, і, як толькі дзверы зачыніліся, яна сказала: «Ты хрэн, праўда, Дэні, а?»
  
  Што гэта значыць?
  
  Дэні горача паглядзеў на яе. Думае, што яна такая добрая, уся ў абліпальнай спадніцы і пінжаку, у партфелі, з валасамі, быццам іх мылі і расчэсвалі гадзінамі, пахне, нібы флакон з духамі, які ўпаў на яе, агідны выгляд на яе твары. Вы не маеце права абзываць мяне.
  
  Я маю поўнае права. Як ваш адвакат, я маю ўсе правы. Што вы думалі рабіць? Сярод белага дня. У цябе добрая праца. Вы не можаце быць задаволены гэтым? Я не магу марнаваць увесь свой час, выручаючы цябе з бяды.
  
  Праклятая сука. Кім яна сябе лічыла? Такім чынам, я выбіраюся ці не?
  
  Прыяцель, сказала Марыён Нан, шчыра кажучы, я не магу выцягнуць цябе адсюль досыць хутка. Вам нельга давяраць, што вы будзеце трымаць свой кулак зачыненым.
  
  Цяпер, што гэта павінна было азначаць? Усё ж лепш на вуліцы, чым унутры.
  
  * * * *
  
  Чаліс падняў трубку тэлефона, які званіў, і адрэзаў сваё імя. Было шостая гадзіна, і ён хацеў ісці дадому. Чаліс.
  
  Гэта Фрэя. Ёсць хвіліна?
  
  Чаліс сеў на спінку офіснага крэсла і ўтаропіўся ў столь. Гэта гучыць як дрэнная навіна.
  
  Гэта так.
  
  Я ўвесь у вушах.
  
  Лёгкія. Свежы і ружовы ўнутры.
  
  Чаліс падняў ногі на край стала. Вы кажаце, што хлеў перастаў дыхаць яшчэ да пачатку пажару.
  
  я.
  
  Сэрца?
  
  З сэрцам было добра. Але вы ведаеце гэтыя пераломы костак і крывацёк?
  
  Як я калі-небудзь забуду.
  
  Ну, большасць з іх былі з-за моцнай спякоты, але не ўсе. Хлеў быў аббіты спачатку. Збіты да смерці, іншымі словамі.
  
  Чаліс развітаўся і ўтаропіўся ў сцяну. Праз некаторы час ён патэлефанаваў у Прагрэс і сказаў Тэсе Кейн: «Магчыма, вы захочаце спыніць прэсы».
  
  І здзіўляўся яго матывам.
  
  * * * *
  
  Дваццаць
  
  
  
  Ілен быў позна раніцай у чацвер. Чаліс Трыумф ужо была на аўтастаянцы, універсал Скобі Сатанса, машыны, якія яна пазнала, што належаць камандзіраваным афіцэрам з Роўзбада і Морнінгтана.
  
  Яна выявіла, што Рыс разразае кішэнным нажом стужку вакол маленькай скрынкі. Ён усміхнуўся, потым адразу працверазеў і дакрануўся да яе перадплечча. з вамі ўсё добра?
  
  Праплакала палову ночы. Проста стаміўся.
  
  Скажы мне.
  
  Яго вялікія рукі былі на яе плячах. Яна адвярнулася, моцна міргаючы вачыма. Нічога, Рыс. Я ў парадку.
  
  Яна адчула, як яго пальцы расслабіліся і нарэшце адпусцілі яе. Ён адвярнуўся. Дастаткова справядліва. Не мая справа.
  
  У пэўным сэнсе так і было. Яна тузанула яго назад і паглядзела ў твар. Яна хацела мець магчымасць сказаць, што ў хлява была самая жудасная сварка з яе мужам, што яе муж адчуваў страх і пагрозу, і абвінаваціў яе ў тым, што яна была жанчынай, таму што яна была жанчынай, у тым, што яна траціла грошы на кандыцыянер. проста каб паказаць яго, і трахнуць чалавека, якога нанялі, каб усталяваць яго. Але ўсё, што яна сказала Рысу Хартнету, было: дома крыху напружана, вось і ўсё. Яна зрабіла паўзу. Паслухай, Рыс, я не ведаю, як гэта сказаць, мне вельмі шкада, але кандыцыянер у нас усё ж не будзе. Яго . . . час не той.
  
  Ён рвануў ад яе, мне ўсё роўна не спадабалася быць у цэнтры ўвагі твайго мужа. Ці вашых дочак.
  
  О, Рыс, гэта не тое, гэта
  
  Я не дурны.
  
  Яна паглядзела на ягоны твар, потым як мага цвёрда сказала: «Мне вельмі шкада».
  
  Ён адвёў позірк і стаяў, зацяты і здранцвелы. Так бывае.
  
  Вы не будзеце з кішэні?
  
  Гэта лета. Людзі заўсёды хочуць кандыцыянер.
  
  Гэта добра.
  
  Яго стройныя пальцы дасталі са скрынкі маленькі адкалібраваны інструмент. Я скончу тут сёння раніцай. Трэба толькі ўсталяваць некалькі з гэтых тэрмастатаў, і ўсё гатова.
  
  Яны глядзелі на будынак суда. Я вельмі сумую бачыць цябе тут, сказала яна.
  
  Так, добра. . . , сказаў ён.
  
  Слухай, я адчуваю сябе жудасна. Рыбачыла ў кашальку. Вось сто даляраў. Вы гадзінамі абмяралі дом, рабілі калькуляцыю, і ўсё дарма. Назавіце гэта платай за забойства.
  
  Ён утаропіўся на грошы. Яна адразу зразумела, што гэты хлеў непрывабны, і хацела, каб зямля паглынула яе.
  
  * * * *
  
  Чаліс кіўнуў Элен Дэстры і пачакаў, пакуль яна сядзе. Ён склікаў экстранны брыфінг, і пакой для інцыдэнтаў была перапоўнена яго афіцэрамі CIB і ўсімі даступнымі сяржантамі ў форме і старшымі канстэблямі.
  
  Ён стаяў. Мы не паніжалі ўзровень расследавання выкрадання, але пакуль не з'явяцца дадатковыя доказы або падказкі, мы не можам зрабіць больш, чым выканаць тое, што ў нас ёсць. Тым часам наш агонь на Куортерхорс-лейн. Як вядома, цяпер афіцыйна расследуецца забойства.
  
  Ён паказаў на фотаздымак, прышпілены да сцяны; цела было выяўлена як бліскучая пляма. Ахвярай стала нехта Клара Макрыс. Падобна на тое, што яе разбілі да смерці яшчэ да пачатку пажару. Што да пажару, то ён быў наўмысным, але створаны так, каб здавацца выпадковым, кімсьці, хто ведаў, што робіць. Ён спрабаваў схаваць факт забойства? Ён атрымліваў кайф ад распальвання вогнішча? У любым выпадку, мы павінны прытрымлівацца прапановы ў сённяшнім Progress аб тым, што ў нас на руках фаержук.
  
  Чаліс убачыў вясёлыя і разумныя ўсмешкі. Яны ведаюць пра мяне і Тэсу Кейн, падумаў ён. Ён працягваў:
  
  Я хачу, каб вы яшчэ раз паглядзелі на любы пажар, які ў нас быў нядаўна. Сып паштовых скрынь, напрыклад; той Pajero, спроба падпалу дома каля іпадрома. Наш жучок таксама рабаўнік? Ён абвастраецца? Ці ёсць вар'яты, якія тушаць пажары ў мясцовых падраздзяленнях CFA? Пракансультуйцеся з падпаламі. Ці пасяліліся ў раёне вядомыя піраманы? Сяржант Дэстры праінфармуе вас аб тым, хто што будзе рабіць.
  
  Цяпер мёртвая жанчына. Клара Макрыс. Вось прыкладна ўсё, што мы пра яе ведаем. Яе суседзі кажуць, што яна трымалася ў адзіноце. Нам яшчэ трэба будзе паразмаўляць з уладальнікамі крамы, банкаўскімі касірамі і кім-небудзь іншым, хто мог з ёй кантактаваць. Мабыць, у яе быў новазеландскі акцэнт, але мы не ведаем, як доўга яна была ў гэтай краіне. Магчыма, прайшлі гады. З паліцыяй Новай Зеландыі звязаліся, каб даведацца, ці ёсць у яе пратакол. Мы ведаем, што яна пераехала ў гэты раён каля васемнаццаці месяцаў таму. Яна здавала, ці купляла? Я хачу, каб нехта гэта праверыў. Ці хадзіла яна ў паб рэгулярна? Займацца спортам? Падарожжа? Праверце мясцовыя турыстычныя агенты. Хтосьці іншы можа праглядаць яе пошту, калі яна прыходзіць.
  
  Тым часам яе машына прапала. Паглядзіце, калі паведамлялася, што ён скрадзены, знойдзены кінутым, канфіскаваны ці вывезены кудысьці на рамонт.
  
  Паглядзіце, ці ездзіла яна дзе-небудзь на таксі.
  
  Усё гэта неабходна, таму што мы не ведаем, хто яна, і агонь знішчыў любыя асабістыя дакументы, якія маглі нам сказаць.
  
  А цяпер давайце будзем непрыхільнымі да гэтага. Магчыма, наш firebug нясе адказнасць. Нехта іншы, кагосьці яна ведала, быў упушчаны або ўварваўся, гэта немагчыма сказаць, улічваючы, што дом быў разбураны і забіў яе. Чаму ён забіў яе? Мяркуючы, што гэта быў мужчына, і я не хачу, каб вы абавязкова рабілі такую здагадку. Ці быў ён рабаўніком, злоўленым на месцы злачынства? У такім выпадку гэты інцыдэнт цесна звязаны з нашай апошняй крадзяжом са ўзломам пры абцяжарваючых абставінах, за выключэннем таго, што Клара Макрыс відавочна не была багатай, і гэта адбылося ўначы.
  
  Ці гэта быў хто-небудзь з яе знаёмых, сябар, сваяк або каханы, і ў іх былі рознагалоссі з нагоды чагосьці? Нам вельмі неабходна даведацца што-небудзь пра яе асабістае жыццё. Ван, вы былі следчым, калі згарэла яе паштовая скрыня. Вы можаце сказаць нам што-небудзь?
  
  Пытанне, спосаб яго пастаноўкі, пераход ад агульнага да прыватнага, здавалася, прымусілі залу заціхнуць і прыцягнулі ўвагу ўсіх да Кеса ван Альфена. Яго хударлявы, бледны твар быў афарбаваны. Ён адкрыў і закрыў рот, потым закашляўся, потым цалкам ачуняў і сказаў: «Яна была даволі замкнутая, інспектар».
  
  Вы больш нікога там не сустракалі? Яна не казала пра сябе?
  
  Не да мяне.
  
  Вашы афіцэры апытвалі суседзяў. Ці знайшлі яны што-небудзь?
  
  нічога. Адна суседка, Стэла Рыгс, яшчэ ў ад’ездзе, вернецца заўтра.
  
  Ну трэба з ёй пагаварыць. Нам трэба вельмі хутка прайсці шмат месца, таму я хачу, каб вы выйшлі парамі, у адной уніформе, у адной CIB, і задавалі пытанні, куды б ні пайшла Клара Макрыс.
  
  Зараз давайце крыху паразважаем. Дапусцім, забойца не быў членам сям'і або інтымнай асобай і не быў нашым жуком. У нас ёсць дом на ціхай дарозе. Каго і што, з пункту гледжання людзей і транспартных сродкаў, мы можам чакаць убачыць на ім? Скобі, аддай гонар.
  
  Рукі падняліся ўгору, і Скобі Сатан з расплюшчанымі вачыма і засмучаным склаў спіс на дошцы: суседзі, паштальён, разносчык газет, смеццявоз, перапрацоўшчык, бензавоз, лічыльнік лічыльнікаў, грэйдэр, лайнер энергетычнай кампаніі, таксі, кур'ер, геадэзісты, інспектары па барацьбе з пустазеллем і пажарнай абароне, ацэншчык ставак, дастаўка ежы на вынас.
  
  Чаліс сказаў, што я жыву на падобнай дарозе. Я бачыў каналізацыйныя машыны, апырсквальнікі ажыны, вадавозы, рамонтнікаў усіх відаў. Мужчыны развозяць дровы, хоць і не ў такое надвор'е. Прыходзіць мужчына з партатыўнай машынкай, каб пастрыгчы маім суседзям паўтузіна авечак. Іншы трактарам косіць траву. На вінаградніках працуе моладзь. Магчыма, шукалі садоўніка па кантракце. Што-небудзь яшчэ?
  
  Сведкі Іеговы.
  
  Сатан запісала гэта на дошцы. Мужчыны і жанчыны ў пакоі крыху глыбей апусціліся ў крэслы.
  
  * * * *
  
  У сталоўцы Джон Танкард сказаў: «Ты, маленькі патрашыцель».
  
  Ён сядзеў за сталом насупраць яе, раскінуўшыся на спінцы крэсла, газета была адкрыта і хавала яго галаву і тулава, што вельмі пасавала Пэм. Быў загаловак пра пажарную памылку, якая, відаць, моцна раздражняла старшых афіцэраў CIB. Яна пацягнула чай, падумала пра Джынджэр.
  
  Але газета пахіснулася. Паслухай гэта, Мэрф. Паводле паведамленняў паліцыі, суперінтэндант Марк МакКуоры з акругі Паўвостраў патэлефанаваў арыштоўшчыкам ад імя сям'і Бастыян, і абвінавачанні супраць Джуліяна Бастыяна і яго дзяўчыны былі зняты з дазволу іншага афіцэра, старэйшага сяржанта Вінцэнта Келака.
  
  Мы ведаем гэта, сказала Пэм.
  
  Але паслухайце гэта. Крыніцы таксама паведамляюць, што абвінавачванні супраць спадара Бастыяна былі зняты пасля таго, як яго сям'я пагадзілася зняць абвінавачванні ў незаконным арышце і пераследзе паліцыі.
  
  Пэм нахілілася наперад. Яны заключылі здзелку? Сволачы.
  
  Танкар усё яшчэ стаяў за паперай. Ага.
  
  Я думаў, што гэта проста выпадак, у яго ёсць багатыя і магутныя таварышы, так што вы не можаце дакрануцца да яго.
  
  Нуп.
  
  Яны змоўклі. Пэм глядзела праз стол на газету. Здавалася, што прагрэсу падабаюцца справы таго ці іншага кшталту. Згодна са сталовымі плёткамі, рэдактар размаўляў з Чалісам.
  
  Танкард адкашляўся. Паведамляецца, што паліцыя, якая затрымала, у лютасці.
  
  Гэта кажа, што?
  
  Ага.
  
  Я ў лютасці, ты ў лютасці, але адкуль прагрэс ведае, што яны ў лютасці?
  
  Танкард працягнуў руку з-за кута сваёй газеты, каб знайсці напалову з'едзены пончык, які ляжаў на талерцы, як тлусты чарвяк. З поўным ротам ён сказаў: «Вы ведаеце, крыніцы і ўсё такое».
  
  Так, вядома, Танк, сказала Пэм.
  
  Трэба было смяяцца. Перад Калядамі Танкард быў не лепшы за фашысцкага штурмавіка. Цяпер ён выступаў за справядлівасць у свеце, якім кіруе кумаўства.
  
  Раптам ван Альфен апынуўся там, маўклівы, як кот, навіс над імі. Вы двое, хадземце са мной, калі ласка.
  
  Яны пайшлі за ім у кабінет. Гэта было як у чалавека: акуратна, без мэблі, зона простых паверхняў. Усе пекла вырваліся на волю, сказаў ён. Вы пакуль будзеце працаваць на гэтым агні. Забудзьцеся аб любых нязначных парушэннях, якія трапляюцца на вашым шляху. У нас проста не хапае ні часу, ні кадраў.
  
  Добра, сяржант.
  
  Кожны з вас будзе ў пары з афіцэрам у цывільным, будзе стукаць у дзверы, размаўляць з гандлярамі, зноў размаўляць з суседзямі. Нам трэба ведаць звычкі Клары Макрыс, хто яе ведаў, каго з ёй бачылі. Звычайны.
  
  Ён сунуў па стале аркуш паперы. Пэм прагледзела яго. Яна была ў пары са Скобі Сатан.
  
  Танкард, які стаяў побач з ёй, круціўся на крэсле, каб палегчыць боль у паясніцы. Якой яна была, сяржант?
  
  Ён прагучаў як шчыра зацікаўлены, але Пэм убачыла, што твар ван Альфена стаў замкнёным і насцярожаным. Што значыць, якой яна была? Адкуль мне ведаць?
  
  Без крыўд, сяржант. Я маю на ўвазе, яна была крыху сумніўнай? Ведаеце, наркаман. Сябры ў нізкіх месцах.
  
  Пэм сказала: Танк, гэта тое, што паслалі даведацца.
  
  Дастаткова справядліва. Проста пытаюся.
  
  Ван Альфен кінуў на яе цікаўны ўдзячны позірк. Яно было там і знікла ў адно імгненне. Потым яна ўбачыла, як ён сарамліва прасунуў да іх праз стол папку.
  
  Тым часам я напісаў рапарт камандзіру акругі.
  
  Яна падняла яго. На чым, сяржант?
  
  Прачытайце.
  
  Танкард прысунуў сваё крэсла да яе. Ён выдзяляў велізарнае цяпло; яна чула яго цела. Потым яна пачула яго голас, які чытаў услых, калі адхілілася ад яго і прачытала сама сабе:
  
  Зняцце абвінавачванняў з містэра Джуліяна Бастыяна ў дзень пазначанай даты суда ў магістрацкім судзе Ватэрлоо выклікае сур'ёзную заклапочанасць у мяне і афіцэраў, якія арыштавалі, канстэбляў Джона Танкарда і Памэлы Мэрфі.
  
  Сцвярджэнне, што мае афіцэры хлусілі і арганізавалі арышт, з'яўляецца ілжывым. Я цалкам веру ў іх здольнасці і разважлівасць. Усе доказы пацвярджаюць іх абвінавачванні супраць Бастыяна.
  
  Сітуацыя можа нанесці шкоду Сіле. У мясцовай прэсе, якая неўзабаве можа стаць агульнадзяржаўнай, ужо гучаць абвінавачванні ў фаварытызме, карупцыі і ўмяшанні на вышэйшым узроўні.
  
  Пэм адчула, што яе сэрца падымаецца. Побач з ёй Джон Танкард казаў: «Добра, сяржант».
  
  Ван Альфен прамармытаў: «Нешта трэба рабіць».
  
  Ён выглядаў стомленым, плоць напружылася на яго чэрапе. Стомлены і амаль, падумала Пэм, ахоплены моцным пачуццём, падобным на смутак, душэўны боль.
  
  * * * *
  
  Брыфінг скончыўся, Чаліс зрабіў званок. Перад ім на стале ляжаў « Прагрэс» . Першая старонка спытала Ці ёсць Firebug на працы? і працягваў акрэсліваць тое, што Тэса Кейн назвала сыпам наўмысных пажараў у раёне. Дванаццаць паштовых скрынь падпалілі ў адну незабыўную ноч перад Калядамі (уключаючы ахвяру гэтай апошняй трагедыі... Ці бачыла яна што-небудзь? Ці было гэта адплатай?). Скрадзены поўны прывад згарэў на дарозе Цыкоры-Кілн. Спроба рабаўнікоў падпаліць дом каля іпадрома.
  
  Яна таксама прапанавала псіхалагічны профіль тыповага жука:
  
  Ён выяўляе сімптомы антысацыяльнай асобы, іншую назву для псіхапата з ранняга ўзросту, у тым ліку нетрыманне мачы ў ложак, жорсткае абыходжанне з жывёламі, гнеў на свет, схільнасць увязвацца ў бойкі, гісторыю распальвання вогнішчаў, а затым іх барацьбы або стоячы ззаду, каб назіраць, як іншыя змагаюцца з імі.
  
  Ён часта выкарыстоўвае агонь, каб выказаць свой гнеў, каб адпомсціць асобам і ўстановам, якія, на яго думку, пакрыўдзілі яго. Страх аслабляе яго гнеў. Яе разбуральная здольнасць зачароўвае яго. Ён адчувае сябе магутным.
  
  Сувязь агню і сэксу ў піраманаў добра вядомая. Здаецца, агонь узмацняе жаданне сэксуальнага разняволення.
  
  Калі яна падключылася, Чаліс сказаў: што ты, чорт вазьмі, робіш?
  
  Таксама прыемна чуць твой голас, Хэл.
  
  Паміж гэтымі пажарамі можа быць ніякай сувязі.
  
  Хэл, давай, паміж некаторымі з іх павінна быць сувязь. Пагадзіцеся праўдзе ў вочы, на працы жучок.
  
  Далёка ад таго, каб быць грамадскім, вы ўвесь час спрабуеце напалохаць усіх. Флэш-загалоўкі, нейкае псіхалагічнае смецце, якое вы напэўна сабралі з якога-небудзь таннага часопіса.
  
  Я абураюся гэтым.
  
  Тэс, гэта было безадказна.
  
  * * * *
  
  Элен пайшла па Хай-стрыт да банка і зняла чатырыста долараў, каб дадаць да ста, якія сарай спрабаваў даць Рысу Хартнету. Ёй прыйшлося чакаць у павольнай чарзе, кожны хацеў пагаварыць пра пажар і пра тое, дзе яны былі ў параўнанні з небяспекай, якую ён уяўляў. Усе былі ўсхваляваныя і прэтэндавалі на шчаслівыя ўцёкі, баяліся і скакалі статыстыку. Вярнуўшыся на вакзал, яна паклала пяцьсот у скрынку для бедных у фае. Калі яна падрастала, яе маці заўсёды называла місійную скрыню, маючы на ўвазе непажаданую вопратку, якую яна адкладала для ўнутранай місіі. Кожнае Каляды яна клала пусты канверт на стол і сарамліва казала сям'і: "Магчыма, вы хочаце аддаць на місію". Элен падумала, ці ўсё яшчэ людзі так робяць, і пацікавілася, наколькі яна змянілася з дзяцінства і наколькі далёка аддалілася ад маці.
  
  * * * *
  
  Іх лёгкі шлях з этыкеткамі: Killer Highway. Забойца на шашы. Яны думалі, што яго можна вызначыць па ярлыку? Як яны збіраліся яго называць цяпер, калі ён апынуўся сярод іх, блукаючы там, дзе яны вадзілі калыскі, мылі машыны і ківалі падбародкамі з суседзямі?
  
  Яны знойдуць, як назваць яго, чымсьці бязглуздым, перакананыя, што прыціснулі яго паводле шаблону. І калі яны гэта зрабілі, ён зноў змяніў узор.
  
  Але не забойства.
  
  Іншыя мужчыны марылі. Ён стварыў гэта. Нявольніцкі сон, а за ім дрыготкае вызваленне. Глыбокі голад гэтага, як страва, смакаваная і з'едзеная.
  
  Гэты наступны быў сапраўдным шлакам. Ён збіраўся атрымліваць асалоду ад гэтага. Зрабіўшы яе, гэта сапраўды дало б дарогу, менавіта там, дзе яны гэта адчувалі. Вырві яе заўтра раніцай, сярод белага дня, паміж малочніцай і царквой, прама ў іх з-пад носа.
  
  Затрымайцеся над гэтым.
  
  Накшталт помсты. Салодкая, сакавітая помста.
  
  * * * *
  
  Дваццаць адзін
  
  
  
  Дзевяць наступнай раніцы, сказала Скобі Сатан, місіс Стэла Рыгс?
  
  Яна была спіной да яго, правяраючы, ці зачынены ўваходныя дзверы ў хлеў. Так?
  
  Я дэтэктыў канстэбль Сатан. Мне трэба задаць вам некалькі пытанняў адносна пажару ў доме вашых суседзяў.
  
  Ён глядзеў, як яна адвярнулася ад дзвярэй і ступіла на сцежку, нібы хацела адмахнуцца ад яго. Баюся, я нічога не магу вам сказаць.
  
  Згодна з маімі нататкамі, вы былі ў адпачынку?
  
  Яна амаль мінула яго, ідучы за лініяй руж ад уваходных дзвярэй. Калі вы гэта ведаеце, значыць, я не мог нічога ведаць пра пажар. І наўрад ці яна мая суседка. Ёсць яшчэ адна ўласцівасць, якая аддзяляе яе ад маёй.
  
  Я разумею гэта, сказала Сатан, спяшаючыся побач з ёй. Жанчына яму не спадабалася. Рэзкі голас, прыроджаная манера кіраваць, атмасфера нецярплівасці і абыякавасці. Але я павінен спытаць вас, наколькі добра вы ведалі Клару Макрыс.
  
  Я яе зусім не ведаў.
  
  Вы ніколі не размаўлялі з ёй? Наведваў яе?
  
  Безумоўна, не.
  
  Яна калі-небудзь наведвала вас?
  
  Божа мой, не. Слухай, уся мая пошта захоўваецца для мяне на пошце. Я прыйшоў учора позна ўвечары, і мне трэба шмат зрабіць. Калі вы не супраць, Id like
  
  Ці ведаеце вы, хто былі яе сябрамі?
  
  Цяпер Сатан задаваў пытанні на бягу, ідучы за Стэлай Рыгз да боку дома, дзе яна накіравала пульт дыстанцыйнага кіравання на зачынены гараж. Дзверы адчыніліся, паказаўшы белы «Мэрсэдэс».
  
  Адкуль мне ведаць, хто яе сябры? Нічога агульнага са мной.
  
  Нядаўнія наведвальнікі, пастаянныя госці, незнаёмцы, нічога падобнага?
  
  Вось яе хлопец. Прынамсі, я мяркую, што гэта быў яе хлопец. Яго машына заўсёды была побач.
  
  Хлопец, сказала Сатан.
  
  Адзін з вашай долі. Міліцыянт. У міліцэйскай машыне. Заўсёды побач. Высокі, змрочны хлопец. Цяпер, калі вы мяне прабачце, у мяне шмат спраў.
  
  Сатан вярнулася да машыны. Калі Пэм Мэрфі запусціла рухавік, ён прамармытаў: «Вось заслужаная карова».
  
  * * * *
  
  Сядайце, сяржант, праз гадзіну сказаў Чаліс.
  
  Але ван Альфен працягваў стаяць і спачатку змрочна глядзеў на Чаліса, потым на Скобі Сатан і, нарэшце, на старшага сяржанта Келака. Ён паказаў на Келака. Што ён тут робіць?
  
  Кэлак прачысціў горла. Я прадстаўляю інтарэсы вайсковага аддзела, сяржант.
  
  Фігня. Ты тут, таму што цябе раззлавала тое, што я паставіў пад сумнеў тваё рашэнне адносна Бастыяна, цябе і Маккуоры, і ты спадзяешся ўбачыць, як я патану.
  
  Сатан сказаў: Ван, чаму б табе проста не пасядзець?
  
  Стомленасць абвастрыла плоскасці твару ван Альфена. Ужо не ў першы раз Саттон быў уражаны падабенствам ван Альфена з Чалісам. Яны былі худымі, працавітымі людзьмі, якіх кіравалі прыватныя дэманы. Нібы ўсведамляючы, што большы выклік паходзіць ад Чаліса, ван Альфен нарэшце сеў і павярнуўся тварам да інспектара праз стол.
  
  Чаліс сказаў: «Вы толькі што заявілі, што старшы сяржант спадзяваўся ўбачыць, як вы патонеце». Вы чакаеце патануць? Ёсць што-небудзь, што вы хочаце нам сказаць?
  
  Я не дурны, сэр.
  
  Ніхто не прапаноўваў, каб вы былі.
  
  Я, як і ўсе, настроены на сталовыя плёткі, нават калі гаворка ідзе пра мяне. Вы думаеце, што я забіў Клару Макрыс.
  
  Чаліс сказаў: ці не так?
  
  Ван Альфен склаў рукі. Ён сядзеў нерухома і, відаць, быў напоўнены пагардай. Гэта была пагарда да паліцыі, якая не абараняла сваіх, вырашыў Сатан, і не была накіравана супраць Чаліса. Ван, нам трэба даведацца больш пра твае адносіны з памерлай жанчынай, сказаў ён.
  
  Вузкая галава Ван Альфена павольна павярнулася, пакуль яны не ўтаропіліся адзін на аднаго. «Нядзіўна, што мясцовыя жыхары ненавідзяць яго», — падумаў Сатан.
  
  Якія адносіны, канстэбль?
  
  Добра, - падумаў Сатан, - калі ты так хочаш гуляць, я кіну Вана і назаву цябе па імені і званні. Сяржант ван Алфен, у нас ёсць сведка, які некалькі разоў бачыў паліцэйскую машыну ля дома Клары Макрыс. Мы праверылі журналы транспартных сродкаў і спісы дзяжурстваў. Вы часта падпісвалі машыну.
  
  Сапраўды. Гэта факт?
  
  Чаліс умяшаўся. Вы расследавалі пажар жаночай паштовай скрыні, так?
  
  так.
  
  Вы рабілі наступныя візіты да яе?
  
  Я, магчыма, зрабіў.
  
  Альбо ты зрабіў, альбо не. Гэта было не так даўно.
  
  Яна была моцна ўзрушаная.
  
  «А ты пайшоў вакол і абдымаў яе, спадзеючыся, што яна наткнецца на цябе», — сказаў Келак.
  
  Чаліс пацямнеў. Старшы сяржант, калі ласка, пакіньце памяшканне.
  
  Я маю права быць тут, інспектар.
  
  Чаліс быў рэзкім і грэблівым. Не, не. Гэта расследаванне забойства. Канстэбль Сатан і я расследуем забойствы. Вы не.
  
  Гэта мая станцыя.
  
  Чаліс стукнуў далонню па стале і закрычаў: «А гэта маё расследаванне». Цяпер вылазь.
  
  Кэлак павольна, масіўна ўстаў і з удаванай добразычлівасцю выйшаў з пакоя.
  
  Чаліс усміхнуўся. Праз некаторы час ван Альфен дазволіў сабе зімовую ўсмешку.
  
  Клара Макрыс была карыстальнікам, сказаў Чаліс. Паводле таксікалагічнага заключэння аб яе целе.
  
  Я думаў, што яна магла быць.
  
  Чаліс кіўнуў. Але гэта ўсё, што мы пра яе ведаем. І гэта адзін яе аспект, які, напэўна, прывёў яе да кантакту з іншымі людзьмі.
  
  Ван Альфен паціснуў плячыма. Мяркую, што так.
  
  Вы ведаеце , хто яе пастаўляў?
  
  няма
  
  Што яна расказала вам пра сябе?
  
  Нічога асаблівага.
  
  Вам яна спадабалася? - раптам спытала Сатан.
  
  Ван Альфен міргнуў вачыма. так.
  
  Таму ты вяртаўся да яе?
  
  Ван Альфэн раздражнёна сказаў: я ўвогуле не вяртаўся да яе . Магчыма, я заходзіў пару разоў.
  
  Вы займаліся з ёй сэксам?
  
  няма
  
  Вы хацелі?
  
  О, вось чаму я забіў яе. Я хацеў трахацца, яна не, таму я забіў яе.
  
  Ну што, здарылася?
  
  Не, я маю на ўвазе, не, я яе не забіваў.
  
  Чаліс назіраў за гэтым, адкінуўшыся назад, яго правая нага абапіралася на левае калена, стукаючы ручкай па зубах. Ён зноў выпрастаўся. Пра што вы гаварылі?
  
  Нічога асаблівага.
  
  Яна не распавядала вам пра сваё асабістае жыццё?
  
  няма
  
  Што з тваімі старымі справамі, Ван?
  
  Ван Альфен нахмурыўся. Мой што?
  
  Вы не вельмі папулярныя. Табе нехта пагражаў? Сачылі за вамі? Ці мог нехта хацеў забіць вашу дзяўчыну, каб адпомсціць вам?
  
  Яна не была маёй дзяўчынай. За мной ніхто не сачыў.
  
  Давай, сяржант, тут прапанавалі табе выратавальны круг. Ты спаў з ёй, ці не так?
  
  няма
  
  Вы пастаўлялі ёй наркотыкі?
  
  Я быў чым?
  
  Вы чулі. У яе была звычка. Яна сказала, каб ты спала з табой, калі ты даваў ёй наркотыкі.
  
  Я не магу паверыць, што я гэта чую.
  
  «Табе не варта было выбіраць гэтыя словы», — сказаў сабе Сатан. Яны не гучаць праўдай. Ён вырашыў падштурхнуць. Дзе вы бралі наркотыкі? Шафка для доказаў?
  
  Здаецца, сказаў ван Альфен, гледзячы ў столь, што мне павінен прысутнічаць адвакат.
  
  Ці вы абдзіралі перакупшчыка? Вы так яе забяспечвалі?
  
  Вы робіце вельмі вялікі скачок ад майго наведвання яе пару разоў па службовых справах да таго, што я пастаўляю ёй наркотыкі, каб пераспаць з ёй.
  
  Больш за пару візітаў, адрэзаў Чаліс. Вашу машыну бачылі там некалькі разоў некалькі жыхароў Куортархорс-лейн.
  
  Ван Альфен нешта панура прамармытаў.
  
  Гавары, Ван.
  
  Я сказаў, што яна думала, што нехта гоніцца за ёй.
  
  Напружанне з пакоя сышло. Чаліс далікатна сказаў: Ты спаў з ёй?
  
  так.
  
  Што яна расказала вам пра сябе?
  
  Амаль нічога. Яна прыехала з Новай Зеландыі, я падазраваў, што яна карыстальнік, і ўсё.
  
  Як яна думала, хто яе пераследуе?
  
  Яна не сказала, не сказала.
  
  Што прымусіла яе падумаць, што за ёй нехта гоніцца?
  
  Яна думала, што бізнес з паштовай скрыняй быў папярэджаннем.
  
  Вы сказалі ёй пра іншыя паштовыя скрыні?
  
  так. Мне здаецца, я яе пераканаў, але ў цэлым яна была вельмі ўсхваляваная. Выкраданні не дапамаглі. Яна сказала мне, што думае, што гэта дымавая заслона, што яна была меркаванай ахвярай і што гэта толькі пытанне часу.
  
  — У цябе, відаць, склалася пра яе меркаванне, Ван, — сказала Сатан. Хто яна такая, хавае што-небудзь ці не.
  
  Ван Альфен зноў паглядзеў на столь. У мяне склалася перакананне, што яна ад чагосьці ўцякае.
  
  Як што?
  
  Нейкія цяжкія людзі. Заганны муж або хлопец. Нехта, каму яна павінна была грошы. Кагосьці яна абадрала. Нешта ў гэтым духу.
  
  Але яна не сказала?
  
  няма
  
  Уцёкі ад непрыемнасцяў у Новай Зеландыі, як вы думаеце?
  
  Я паняцця не маю.
  
  Але вы думаеце, яны знайшлі яе?
  
  Ван Альфен паглядзеў на Сатан і ўважліва сказаў: « Яна думала, што яны знайшлі яе». Але ў цэлым яна была схільная так думаць. Яна спалохалася. Калі здаралася што-небудзь незвычайнае, яна тлумачыла гэта няправільна, думала, што гэта адносіцца толькі да яе.
  
  Толькі, сказаў Чаліс, на гэты раз яна не вытлумачыла гэта няправільна.
  
  Мяркую, што так.
  
  Вы гэта не выдумляеце?
  
  У тую ноч, калі згарэла яе паштовая скрынка, са мной былі пажарныя. Яны скажуць вам, што яна была напалохана да галавы, калі хто-небудзь іншы проста раззлаваўся б.
  
  Сатан кіўнула. Яны ўжо размаўлялі з пажарнымі.
  
  Дык што ж гэта мяне пакідае? — сказаў ван Альфен, кідаючы ім выклік.
  
  Чаліс сказаў, што старшы сяржант Кэлак хоча, каб вас адхілілі.
  
  Б'юся аб заклад, ён робіць, прыдурак.
  
  Але не збіраўся прыпыняць вас, працягваў Чаліс. Тым не менш, я не хачу, каб вы выконвалі знешнія абавязкі, пакуль мы працягваем расследаванне. Я не хачу, каб ты ні з кім размаўляў. Я хачу, каб вы зайшлі ў дом, склалі спіс тых, каго вы дапамаглі пакінуць, і тых, хто ўвогуле на вас крыўдзіцца.
  
  Ван Альфен усміхнуўся. Мне здаецца нейкай падвескай.
  
  «І ты адчуваеш мяне не зусім прамалінейным каралём», — прарыкнуў Чаліс. Вось і ўсё. Вы можаце ісці.
  
  * * * *
  
  Чаліс са стукам скочыў уніз па лесвіцы. Ён гучаў амаль ветрыка,
  
  Як твая дачка, Скобі?
  
  Сатан паспяшаўся падысці да яго. Ці быў Чаліс сапраўды зацікаўлены, ці ён перажываў? Жменька цяпер, калі яна ўвесь дзень дома..
  
  Вы адправіце яе назад у садок, калі ён зноў адкрыецца?
  
  Напэўна. Паглядзіце, як гэта адбываецца.
  
  Добра.
  
  Магчыма, Чаліс хацеў дзяцей, перш чым усё ў яго абрынулася. Яны падняліся на першы паверх, і Сатан змяніла тэму. Бос, ты не думаеш, што Ван яе забіў?
  
  Чаліс праштурхнуўся праз заднія дзверы на паркоўку. Спякота ўдарыла па іх. Сумняваюся. Але ён быў для яе больш чым проста заклапочаным медзьём. Вось чаму я хачу пагаварыць са Стэлай Рыгс. Здаецца, яна адзіная незалежная сьведка.
  
  Я не ведаю, што яшчэ яна можа вам сказаць, бос. Марная паездка.
  
  Скобі, я не сумняваюся ў вашым інтэрв'ю з ёй. Я проста хачу быць на больш цвёрдай глебе, перш чым мы пачнем капаць глыбей у ван Альфене.
  
  Скобі фыркнуў. Яна табе не аддзячыць.
  
  Ці не яна?
  
  Яна зацятая сука.
  
  Тады я павінен адклеіць яе. Ці пашанцавала з цыганамі?
  
  Няма.
  
  Яны маглі ўжо быць у Новым Паўднёвым Уэльсе.
  
  Яны дабраліся да Commodore. Пэм Мэрфі, разваліўшыся на траве пад гумкамі, якія аддзялялі паліцэйскі ўчастак ад будынку суда, счысціла лісце са сваёй формы і паспяшалася да іх. Чаліс абапёрся на дах машыны. Што з Ледвічам? Вы ўсё яшчэ думаеце, што ў ім ёсць нешта сумнеўнае?
  
  Бос, мы яго даволі старанна праверылі. Яго алібі не вельмі важныя, але мы не можам даказаць, што ён не быў на працы кожны раз, калі нас цікавіў. Бізнэс з Pajero - гэта страшэнна. Скончылася рэгістрацыя, і ён страціў правы, але ўсё яшчэ ездзіў у ім і баяўся, што паліцыя і страхавая кампанія даведаюцца, вось як я гэта прачытаў.
  
  Вы думаеце, таму ён быў такі рэзкі? Спрабуеце пазбегнуць выяўлення?
  
  Сатан паціснула плячыма. Яму адно тлумачэнне.
  
  Яны выехалі з аўтазака. Назад на Куотэрхорс Лэйн, канстэбль, сказаў Чаліс.
  
  Стэла Рыгс правяла іх у шырокі бліскучы пакой з паліраванымі дошкамі для падлогі, велізарным адкрытым камінам, некалькімі прасторнымі скуранымі крэсламі і двума аднолькавымі канапамі, старадаўняй шафай для напояў і вокнамі, з якіх адкрываўся від на вінаграднікі і сады да заліва Вестэрнпорт у туманнай далечыні. . Вакол, справа, зямля была выпаленая голая.
  
  Як я ўжо казаў вашаму чалавеку, інспектар, я не ведаў гэтай жанчыны.
  
  Сатан утаймавала. Яна не была брытанкай, але гучала так па голасе і пазіцыі. Перш чым ён паспеў адказаць, Чаліс сказаў: «Ты ўсё ж сёе-тое ведаў пра яе рухі».
  
  Усё, што я ведаў, інспектар Чаліс, гэта тое, што яе часта наведваў паліцэйскі ў паліцэйскай машыне. Двойчы я сапраўды бачыў яго. Я даў вашаму хлопцу характарыстыку. Яна павярнулася да Сатан. Я веру, што вы перадалі маю інфармацыю. Мяне не здзівіць, калі
  
  Чаліс сказаў, ты ніколі не наведваў яе?
  
  няма
  
  Ніколі не бачыў, каб хто-небудзь іншы наведваў яе?
  
  няма
  
  Ніколі не бачылі чалавека або транспартнага сродку на Куотэрхорс-Лейн, якія не павінны былі там быць?
  
  Не. Дакладней
  
  Так?
  
  Аднойчы за мной хтосьці сачыў.
  
  Працягвай.
  
  Вы павінны ведаць пра гэта. Гэта было ў газетах.
  
  Сатан нахмурылася. Пра што была дурная карова? Што, місіс Рыгс?
  
  Яна павярнулася да яго, цвёрда схіліўшы спіну і адкінуўшы нос, нібы каб не ўлавіць яго пах. Дарожная лютасць, вядома.
  
  Лютасць на дарозе, сказаў Чаліс.
  
  Гэты хлопец падумаў, што ід яго адрэзаў, і пайшоў за мной усю дарогу дадому.
  
  Але якое дачыненне гэта мела да міс Макрыс?
  
  Відавочна, я не хацеў, каб хлопец ведаў, дзе я жыву.
  
  Скобі ўсё яшчэ не зразумеў. так?
  
  Але Чаліс зрабіў. Ён з агідай утаропіўся на Стэлу Рыгс. Вы ехалі не да ўласнага дома, а да дома Клары Макрыс.
  
  так.
  
  Вы думалі, што калі потым будуць непрыемнасці, то гэта яна справіцца з імі.
  
  Я павінен пратэставаць. Гэта было не так разлічана. я
  
  Многія здарэнні на дарогах звязаны з даволі значным гвалтам. Клара Макрыс можа памерці з-за цябе.
  
  Упершыню спакой Стэлы Рыгс пачаў парушацца. Я не думаў
  
  Не, не.
  
  Яна завішчала, я павярнуў на яе пад'езд, спадзеючыся, што паліцэйскі будзе там, а калі яго не будзе, то яго можна будзе выклікаць, каб дапамагчы мне.
  
  Чаліс заплюшчыў вочы. Ён зноў адкрыў іх і мякка сказаў: Што здарылася?
  
  Чалавек, які ішоў за мной, праехаў міма ўваходных варот, потым развярнуўся і зноў паехаў, таму я пайшоў.
  
  Вы не бачыліся і не размаўлялі з міс Макрыс?
  
  няма
  
  Як ён выглядаў, гэты чалавек?
  
  Двое мужчын.
  
  Двое мужчын. Ці пазналі б вы іх, калі б убачылі іх зноў?
  
  Вось і ўсё, што я магу сказаць, у кіроўцы былі кароткія валасы і надзетая майка. Ён быў падобны да чорнарабочага. Другі хлопец быў меншы.
  
  А транспартны сродак?
  
  Гэта быў Mitsubishi Pajero.
  
  Чаліс сеў назад. Паджеро.
  
  Яна прагучала амаль з гонарам. Мой нябожчык муж ездзіў на ім шмат гадоў. Вось як я ведаю.
  
  Якога колеру? - сказала Сатан.
  
  Бардовы, па памяці.
  
  Што яшчэ вы можаце сказаць нам пра гэта?
  
  Стэла Рыгс паднялася і перасекла пакой да каміннай паліцы над камінам. Я запісаў рэгістрацыю. Так, вось яно.
  
  Калі яны выходзілі, Сатан сказала: «Яна забіла яе, ці не так?»
  
  Як добра, сказаў Чаліс.
  
  * * * *
  
  Калі праз паўгадзіны Пэм Мэрфі пастукалася ў дзверы Чаліс, яна была няўпэўненай, думаючы, ці будзе ён адцягвацца і грэбліва.
  
  Сэр, я чуў, як вы размаўлялі ў машыне. Вы думаеце, што той, хто быў за рулём Pajero, мог вярнуцца і забіць Клару Макрыс.
  
  Інспектар цалкам пераключыў сваю ўвагу на яе. Гэта магчыма. У вас што-небудзь ёсць?
  
  Яна расказала яму пра смецце, які быў у мяшках, дзе быў падпалены Pajero.
  
  Вы зрабілі гэта з уласнай рукі?
  
  Так, сэр.
  
  Бутэлькі, бляшанкі і што яшчэ? Цыгарэтныя пачкі?
  
  Так, сэр.
  
  Вы з імі не справіліся?
  
  Падабраў іх сваёй ручкай, сэр.
  
  Дзе яны цяпер? Шафка для доказаў?
  
  Пэм скурчылася. Мая ўласная шафка, сэр.
  
  Чорт.
  
  Сэр?
  
  Чаліс паглядзеў на яе, ледзь раздражнёны. Нам патрабуецца дакладны ланцужок рэчавых доказаў, калі мы будзем выкарыстоўваць іх у судзе. Усё, што вы знойдзеце на месцы злачынства, павінна быць афіцыйна і неадкладна зарэгістравана. Калі ланцужок разрываецца, доказы, па сутнасці, сапсаваныя, нават калі іх ніхто іншы не дакранаўся.
  
  Прабачце, сэр.
  
  Што ты думаў?
  
  Ну, сэр, я не павінен быў быць на месцы здарэння, і я адчуваў сябе крыху дурным, Танкканстэбль Танкард, сэр, лаяўся на мяне за тое, што я марнаваў час. А гэта было бліжэй да канца змены, і ў нас было шмат чаго на талерцы. . .
  
  Чаліс паказаў жэстам. Усё ў парадку, канстэбль. Прынамсі, мы можам убачыць, ці ёсць у нас адбіткі, якія варта выкарыстоўваць. Калі пашанцуе, яны супадаюць ужо запісаныя адбіткі. Калі яны гэта зробяць, то трэба прыкласці ўсе намаганні або знайсці іншыя доказы, якія мы можам выкарыстоўваць у судзе.
  
  Так, сэр.
  
  Такім чынам, нясіце ўсё ў лабараторыю. Скажу ім аддаць гэтаму прыярытэт.
  
  Дзякуй, сэр.
  
  Колькі гадоў было рэчам, якія вы ўзялі? Даўно там было?
  
  Я пакінуў вельмі старыя рэчы, сэр.
  
  * * * *
  
  Тэса Кейн чакала на стойцы рэгістрацыі амаль гадзіну, перш чым з'явіўся Чаліс. Яна ўбачыла, як яго твар зачыніўся, як толькі ён пазнаў яе. Ён выглядаў стомленым. Адкінуўшы валасы з ілба, ён сказаў: «Пагляджу, ці знайду нам пусты кабінет».
  
  Усё ў парадку. Я проста кідаю гэта.
  
  Яна перадала яму ліст, а потым канверт у асобных маразільных пакетах. Ён быў у скрыні сёння раніцай. Я спрабаваў звязацца з вамі раней, але вы былі занятыя.
  
  Ён сказаў, не гледзячы на яе, гэта так.
  
  Яны абодва глядзелі на ліст у яго руках. Наш чалавек гучыць крыўдна, сказаў Чаліс.
  
  Тэса мімалётна прытулілася да яго. Ён зноў хоча быць на першай старонцы.
  
  Праз некаторы час Чаліс сказаў: Дзякуй, Тэс, і пайшоў.
  
  Хэл, мы не можам пачаць зноў?
  
  * * * *
  
  Пазней, калі Чаліс стукнуўся па вузкай дарожцы да сваіх варот, Тэса Кейн моцна ехала за ім на сваім Saab, ён быў вымушаны затармазіць, каб пазбегнуць масіўнай канструкцыі наперадзе, адзін край якой крыху выступаў яму на шляху, другі запаўняў бакавыя вароты ў суседні вінаграднік. Гэта быў кантэйнер для суперфасфату, крэйдава-белы ў вячэрнім святле, які стаяў высока на металічных стойках. Яшчэ адзін незнаёмец з вясковага завулка, якога варта дадаць у свой спіс: падрадчык па падкормцы. Ён ужо думаў пра яшчэ два пасля таго, як пакінуў Ватэрлоо. Дрэсіроўшчык коней. Калекцыянер Чырвонага Крыжа.
  
  Ён перастаў пра гэта думаць. Ва ўсялякім разе ўсё гэта было акадэмічна. Яны павінны былі высветліць, хто хацеў смерці Клары Макрыс, а не тое, хто меў прычыну апынуцца на Куотэрхорс-Лейн.
  
  Чаліс прыпаркаваўся і адчыніў ўваходныя дзверы. Яго вочы аўтаматычна зірнулі на святло аўтаадказчыка. Адно паведамленне. Ён націснуў кнопку прайгравання, пачуў голас сваёй жонкі, нізкі, здушаны і неспакойны, і адразу ж выключыў яго.
  
  Тэса Кейн увайшла ў дом за ім, несучы сумкі з пакупкамі. Шэд купіў свежую рыбу, салатны мікс, лімон, бульбу для чыпсаў. Было сем, гарызонт стаў ружовым, калі сонца села. Нарэзалі бульбу чыпсамі, змазалі патэльню і паставілі ў духоўку. Ім было мала што сказаць адзін аднаму, і Чаліс задумаўся, ці не памыляўся ён, хоць і думаў, што гэта было прыемна рабіць гэта, рыхтаваць ежу з прывабнай жанчынай і выносіць напоі на насціл, пакуль яна гатуецца. Каб адагнаць камароў, ён запаліў свечку ад цытранелы і дакрануўся сваім келіхам да яе. У паўзмроку яна не выглядала такой цвёрдай і не схільнай да таямніцы. Зазваніў тэлефон. Чаліс прастагнаў. Ён ведаў людзей, якія маглі бесклапотна ігнараваць тэлефон, і людзей, якія адчайна жадалі на яго адказаць. Калі б ён жыў звычайным жыццём і не быў міліцыянерам, то быў бы адным з былых, думаў ён часта. Прабачце.
  
  Гэта быў Скобі Сатан. Бос, звярніцеся да Crime Beat, Channel 9.
  
  Кухня Чаліса вялася ў гасціную і маленькі тэлевізар, які ён трымаў у куце. Ён знайшоў пульт дыстанцыйнага кіравання, уключыў тэлевізар і вярнуўся да тэлефона. Добра.
  
  Глядзець.
  
  Была звонкая здымка, сціплы дом у Дромане, затым бацькі Кімблі Эбат сядзелі на велюравай канапе, якая бачыла лепшыя дні. Яны выглядалі грубымі, заклапочанымі, ахвярамі дрэннай адукацыі і дрэннага харчавання. Здавалася, яны адчулі глыбокае спачуванне і інсцэніраваныя пачуцці інтэрв'юера, маладой жанчыны з падстрыжанымі валасамі, кароткай чорнай сукенкай і сліўовымі вуснамі.
  
  Нягледзячы на гэта, падумаў Чаліс, па ходзе інтэрв'ю яны атрымліваюць задавальненне ад тэлебачання, і гэта амаль, амаль пераважвае іх гора. Ён пачуў, як інтэрв'юер сказаў:
  
  Вы хочаце, каб міліцыя зрабіла больш.
  
  Бацька Кімблі Эбатс збіраўся гаварыць усё. ага
  
  Вы лічыце, што яны павінны рабіць тое, што робіце вы і бацькі Джэйн Гідэон?
  
  Ага.
  
  Раздаваць фотаздымкі і размаўляць з людзьмі.
  
  Ага.
  
  Містэр і місіс Гідэон дапамагаюць вам?
  
  Мы ўзялі з іх ідэю.
  
  Вы думаеце, што раздача фатаграфій вашай дачкі дапаможа чыёйсьці памяці?
  
  Ага.
  
  Затым маці Кімблі Эбатс нахілілася наперад і зрабіла адзінае арыгінальнае заўвагу, якое Чаліс пачуў дагэтуль:
  
  Маўляў, увесь час вашы рэпарцёры рабілі гэта канцэнтрацыю на нас, яна тыкала сябе ў грудзі нашых пачуццяў, замест таго, каб прымусіць людзей паспрабаваць успомніць, ці бачылі яны Кімблі.
  
  Пакуль Чаліс глядзеў, экран запоўніўся буйным планам улёткі, Кімблі Эбат у поўным колеры, словы Вы бачылі, хто забраў нашу Кімблі? уверсе, апісанне і нумар тэлефона ўнізе.
  
  Тэлефон да вуха, — сказаў Чаліс, — шкада, што яны гэтага не рабілі.
  
  Бос, калі яны зноў мільгануць на той улётцы, праверце апісанне і фота.
  
  Чаліс назіраў. Яшчэ адзін буйны план і голас за кадрам, які апісвае Кімблі Эбат у тую ноч, калі яе выкралі і забілі.
  
  Скобі, мне тут чагосьці не хапае.
  
  Заплечнік, бос. Яны забыліся сказаць нам, што ў яе быў заплечнік, калі яна прапала без вестак.
  
  * * * *
  
  Дваццаць два
  
  
  
  Субота, 8.15 раніцы, Чаліс стаіць перад дошкай і кажа: "Правільна, сёння будзе яшчэ адзін пякучы, так што чым раней мы не будзем знаходзіцца разам у гэтым месцы, тым лепш".
  
  Ён абапёрся абедзвюма рукамі на спінку крэсла. Дзве часткі такой неабходнай удачы. Адна з іх, Пэм Мэрфі, малады канстэбль у форме, мела прадбачлівасць сабраць некалькі бутэлек і слоікаў на месцы падпалу Lance Ledwichs Pajero на Chicory Kiln Road.
  
  Ён паказаў месца на насценнай карце і зноў павярнуўся. Як вы ведаеце, мы лічым, што транспартны сродак быў скрадзены двума мужчынамі, адказнымі за агонь каля іпадрома. Іх першапачатковая машына заглухла, і яны адправіліся ў суседні жылы комплекс, дзе знайшлі Pajero. Згодна з адбіткамі, знойдзенымі на бутэльках і банках, і мяркуючы, што адны і тыя ж людзі нясуць адказнасць за агбург, а таксама за крадзеж і спаленне Pajero, тады мы глядзелі на Бойда Джоліка, Дэні Холсінгера і Крэйга Олівера, усе з Ватэрлоо і ўсе вядомыя міліцыі.
  
  Голас: я думаў, вы сказалі два чалавекі, бос.
  
  Чаліс кіўнуў. Мы лічым, што адзін з трох паехаў на Чыкоры-Кілн-Роўд, каб забраць астатніх двух. У тую ж ноч па аўтамабільным тэлефоне Лэнса Ледвіча патэлефанавалі ў гатэль Refinery. З тых часоў буфетчыца пацвердзіла, што Крэйг Олівер прыняў званок і неўзабаве пакінуў бар. Прыемна думаць, што ў нас ёсць падказка на той агбург, але ў нас таксама пашанцавала яшчэ адзін сведка, які можа размясціць той самы Pajero на Куортерхорс-Лейн.
  
  Далей ён расказаў пра інцыдэнт са Стэлай Рыгс і пра тое, як яе тактыка ўхілення магла прывесці да забойства Клары Макрыс. Ісус Хрыстос, сказаў нехта. Іншыя паківалі галовамі.
  
  Мы паслалі тры каманды арыштаваць Ёліка, Холсінгера і Олівера, - працягваў Чаліс. Ён паглядзеў на гадзіннік. Яны павінны хутка вярнуцца.
  
  Такім чынам, Vans знялі з кручка, бос?
  
  Чаліс зірнуў на афіцэрскі пакой. Праз некаторы час ён сказаў: «Я чуў чуткі, што Альфен трахаўся з Кларай Макрыс, яны пасварыліся, ён яе забіў». Вы ўсе ведаеце, што мы дапытвалі сяржанта ван Альфена.
  
  Ён зрабіў паўзу. Ён здаваўся прыемным, непрыкметным, паслужлівым, але раптам рвануўся наперад, паклаўшы абедзве далоні на стол перад сабой. Клара Макрыс была забітая. Вы расследуеце забойства. Вы супрацоўнікі міліцыі. Гэтая праца і ваша роля стаяць перад страхам і ласкай. Калі медзь замешаны ў злачынстве, хоць і невыразна ці ілжыва, праз чужую агенцыю, мы расследуем гэтую медзь, пакуль не будзем задаволены так ці інакш.
  
  Ён выпрастаўся. Вы ўсе гэта зразумелі?
  
  Яны кашлялі, шарахаліся, мармыталі, не глядзелі на яго ці кідала.
  
  Калі гэта супакоіць вас, сяржант ван Альфен не займае высокае месца ў маім спісе.
  
  Цяпер іншае развіццё падзей. Некаторыя з вас, магчыма, бачылі Crime Beat на скрынцы мінулай ноччу. Бацькі Кімблі Эбат былі ў Гідэаніне, іншымі словамі, яны віселі на вуглах каля пачатку шашы Старога паўвострава і раздавалі фатаграфіі сваёй дачкі.
  
  Але яна мёртвая, бос.
  
  Чаліс нахмурыўся. Вам не здаецца, што яны хочуць злавіць яе забойцу? Бедныя, яны спадзяюцца, што хтосьці бачыў, як яе падбіраюць. Справа ў тым, што і на фатаграфіі, і ў апісанні дачкі згадваецца дарагі чорны скураны заплечнік. Хацелася б, каб мы ведалі гэта раней. Магчыма, нехта знайшоў заплечнік, напрыклад, побач з месцам, дзе было знойдзена цела, і альбо замаўчаў, альбо не ўсвядоміў яго значэння. А можа, у забойцы ўсё яшчэ ёсць. Мы не ведаем.
  
  Размахваў ім улёткай. Учора вечарам я завітаў да Эбатаў і атрымаў некалькі асобнікаў, так што вы можаце самі ўбачыць, як выглядае заплечнік. Тым часам Скобі хоча нешта дадаць.
  
  Скобі Сатан з нязручнасцю ўстаў і сказаў: «Перад Калядамі да мяне прыйшла цыганка з нейкай празорлівай баламуткай пра тое, дзе можна знайсці цела Джэйн Гідэонс». Пазней я пайшоў дапытваць яе наконт серыі крадзяжоў. Як вы ведаеце з папярэдняга брыфінгу, я бачыў трох мужчын у яе лагеры і пару паўнапрываднікаў. Справа ў тым, што я таксама бачыў скураны заплечнік. Яны ўсіх прастрэлілі, калі я вярнуўся, каб арыштаваць яе па абвінавачанні ў крадзяжы, і выклаў апісанне, але заплечнік патрабуе, каб мы іх знайшлі. Ён сеў, чырвоны з твару.
  
  Чаліс устаў. Я згодна. Іх трэба знайсці.
  
  * * * *
  
  Калі Элен Дэстры выйшла з пакоя і пайшла па калідоры да лесвіцы, Чаліс дагнаў яе і прамармытаў: "Ты ў парадку?"
  
  Добра, Хэл.
  
  Ты выглядаеш абарваным. Дома ўсё ў парадку?
  
  Яму можна было даверыцца. Яго ўласны боль зрабіў яго надзейным слухачом. Яна хацела расказаць яму, як яна выбрала бяспечны шлях у асабістым жыцці, паставіўшы мужа на першае месца; пра боль, які яна адчула, заехаўшы на аўтастаянку і не ўбачыўшы Рыса Хартнета за працай у будынку суда па суседстве. Але час вылечыць гэта, каб яны ўсе трахаліся, і ўсё, што яна сказала Чалісу, было: "Бос, ты сам выглядаеш крыху абарваным".
  
  Я ў гэтым не сумняваюся. Добра, мне патрэбна ваша дапамога ў інтэрв'ю. Я адправіў Скобі назад у караванны парк, каб праверыць, ці ўсё яшчэ там заплечнікі, і прасачыць за тымі цыганамі.
  
  Гэта вялікі шанец, Хэл. Я бачыў іх вакол сябе.
  
  Чаліс сказаў, што пасля таго, як прайшло столькі часу ў расследаванні забойства, усё не так.
  
  Дэні Холсінгера адвялі ў пакой для допытаў побач з камерамі. Бойд Джолік і Крэйг Олівер таксама знаходзіліся ў будынку ў асобных пакоях для апытання. Усе трое былі арыштаваныя і дастаўленыя паасобку. Чаліс увайшоў у пакой для допытаў, Элен за ім.
  
  Дэні сядзеў за маленькім столікам. Каля дзвярэй вартаваў канстэбль у форме. Яна вярнулася на месца, калі Чаліс сеў насупраць Дэні. Элен рухалася, пакуль не апынулася ззаду яго. У пакоі пахла прамысловымі мыючымі сродкамі, а вакол глянцава-белых сцен быў пляма бруду на вышыні швабры.
  
  Чаліс пачаў з афіцыйнага папярэджання Дэні, а потым сказаў: «Дэні, гэта папярэдняе інтэрв'ю». Калі ўсё пойдзе добра, зрабіце афіцыйны запіс інтэрв'ю з магнітафоннай стужкай і відэа.
  
  Чаму, што я зрабіў?
  
  Дазваляе бачыць крадзеж з асабліва жорсткімі абставінамі, падпал дома, крадзеж аўтамабіля, падпал аўтамабіля, забойства.
  
  Дэні праглынуў. Забойства?
  
  Элен паклала рукі на плечы Дэніса і прыхіліла галаву да яго патыліцы. Яна павярхоўна ўздыхнула. Дэні не здаваўся ёй бруднай ад прыроды, але ён апаражняў смеццевыя скрыні з 5 раніцы і быў арыштаваны, перш чым паспеў пайсці дадому, прыняць душ і пераапрануцца. Забойства, Дэні, гэта так.
  
  Ён паспрабаваў павярнуцца, каб паглядзець на яе, але яна працягвала адступаць. Ён сутыкнуўся з Чалісам. Вы, напэўна, звар'яцелі. Днямі мяне схапілі за крадзеж. І перад Калядамі. Гэта мой стыль, а не забойства. Чыё забойства?
  
  Чаліс паклаў пакет з доказамі, у якім была банка Fosters Lager, на стол паміж імі. Дэні, мы знайшлі твае адбіткі паўсюль.
  
  так?
  
  Якраз там, дзе на Чыкоры-Кілн-Роўд падпалілі Mitsubishi Pajero. Раней гэты ж аўтамабіль скралі двое мужчын, якія ўцякалі з месца крадзяжу. Магчыма, вы можаце растлумачыць вашу сувязь з Pajero?
  
  Я ніколі не браў.
  
  Хто зрабіў? Адзін з вашых таварышаў? Бойд Джолік? Крэйг Олівер?
  
  Элен адчула насцярожанасць у плячах Дэні. Яна зноў нахілілася да яго вуха. Яны тут, Дэні. Яны цябе прадалі.
  
  Фігня.
  
  Вашы сябры прадалі вас.
  
  Ну, не паверыце. Прадаў мяне пра што?
  
  Ён гучаў больш упэўнена, чым ёй хацелася б. Яна паглядзела на Чаліса, каб працягнуць.
  
  Такім чынам, вы не ўзялі Pajero. Выдатна. Але вы дапамаглі яго спаліць.
  
  Нуп.
  
  Ты быў там, Дэні. Вашы адбіткі на гэтай бляшанцы лагера пацвярджаюць гэта.
  
  Нуп. Раз на тыдзень я езджу на грузавіку для перапрацоўкі па Цыкоры-Кілн-Роўд. Напэўна, я выкінуў банку ў акно.
  
  Вашы працадаўцы не будуць рады даведацца, што вы п'яце на працы.
  
  Дэні паспрабаваў адступіць. Магчыма, мінулай ноччу я ўзяў там птушку. Так, гэта ўсё.
  
  Чаліс сунуў па стале аркуш паперы і ручку. Імя і адрас.
  
  Што?
  
  З гэтай птушкі вы ўзялі на Цыкоры Кілн Роўд.
  
  Не магу ўспомніць. Напэўна, гэта быў нехта, каго я сустрэў у пабе. Так, вось, цяпер памятаю.
  
  Элен ціха сказала яму на вуха, Меган Стокс не будзе вельмі задаволена.
  
  Дэні ўскочыў на крэсле. Адкуль вы пра яе ведаеце?
  
  Мы ведаем пра цябе ўсё, Дэн, стары сын.
  
  Вы пакідаеце яе далей ад гэтага. Снарад крывавы, забі мяне.
  
  Як ты забіў Клару Макрыс?
  
  Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?
  
  Ведаеш, Дэні, гэта было ва ўсіх газетах і на скрынцы. Жанчына забітая і спаленая на Куотэрхорс-Лейн. Сапраўды, двое нашых афіцэраў бачылі вас там на наступны дзень. Забойца вяртаўся на месца злачынства, вось як гэта выглядала.
  
  не!
  
  Паджеро, Дэні. Раскажыце пра гэта.
  
  Добра, добра. Мы з таварышамі вярталіся з паба, ведаеце, кароткі шлях, і ўбачылі, што нешта гарыць. Мы падышлі бліжэй і ўбачылі, што гэта быў гэты паўнапрывад на абочыне.
  
  Вы не спрабавалі патушыць агонь?
  
  Што?
  
  Патушыць агонь?
  
  Гасіць не было чым.
  
  Бойд Джолік з'яўляецца добраахвотнікам з пажарнай службы краіны, ці не так?
  
  ага так?
  
  Чаму ён нічога не зрабіў?
  
  Ён быў вельмі раззлаваны.
  
  Яму падабалася назіраць, як яна гарыць, ці не так? Ці паўплывала гэта на вас такім жа чынам? Таму вы падпалілі дом Клары Макрыс пасля яе забойства?
  
  Я ніколі. І я не ведаю, пра што думае Джол.
  
  Вы б не?
  
  няма
  
  Вы скралі мабільны тэлефон і патэлефанавалі Крэйгу Оліверу ў паб, каб ён прыехаў за вамі, ці не так?
  
  Не. Ён быў з намі, калі мы знайшлі.
  
  У якім аўтамабілі вы былі?
  
  Э-э, Джолс.
  
  Вы не ўпэўнены?
  
  Правільна, гэта, безумоўна, быў Jolls Ute.
  
  Гэта вы кінулі аўтамабільны тэлефон у полымя пасля таго, як патэлефанавалі містэру Оліверу, каб забраць вас?
  
  Я ж казаў вам, ён быў там увесь час.
  
  Раскажыце пра банкі, бутэлькі, цыгарэтныя пачкі, якія мы знайшлі на месцы здарэння, пакрытыя вашымі адбіткамі.
  
  Дэні выдаў дзіўны, пранізлівы смех. У нас была нейкая вечарынка.
  
  У вас было асаблівае захапленне, калі вы стаялі і назіралі, як нешта гарыць?
  
  Дэні кісла, я не такі.
  
  Які ты, Дэн? - сказала Элен.
  
  Ён павярнуўся, каб паглядзець на яе. Гэта было нечакана, убачыўшы гарэлую машыну. Вы ведаеце.
  
  Вы бачылі, хто запаліў?
  
  Нікога не бачыў.
  
  Вы запалілі, ці Бойд Джолік запаліў?
  
  Я сказаў вам, мы
  
  Элен зноў нахілілася да яго вуха і сказала: «Што, калі я скажу вам, што ў нас ёсць сведка, які бачыў хударлявага маленькага мужчыну, а менавіта вас, і большага мужчыну, а менавіта Джоліка, за рулём «Паджэра» неўзабаве пасля крадзяжу з узломам, які быў здзейснены на конезаводзе каля іпадрома. Гэты сведка зрабіў нешта, што вас раззлавала, і таму вы пайшлі за сведкам у дом на Куотэрхорс-лейн.
  
  Яна хлусіць.
  
  Чаліс ціха сказаў: «Хто сказаў, што гэта жанчына, Дэні?»
  
  Э, я маю на ўвазе, сяржант Дэстры зрабіў.
  
  Не, не.
  
  Чаліс пераняў. Вы пайшлі за гэтым сведкам да дома на Куотэрхорс-Лейн. Пазней вы вярнуліся ў гэты дом, уварваліся, забілі яго жыхара і падпалілі, каб замесці сляды.
  
  Таму што ты такі падонак, Дэні, сказала Элен. Хтосьці выпадкова прычыніў вам невялікае засмучэнне ў дарожным руху, і гэта такая абраза вашай слабой мужчынскай якасці, што забойства - адзіная помста.
  
  Не, клянуся.
  
  Чым ты ўдарыў Клару Макрыс?
  
  Я яе ніколі не біў.
  
  Ёлік зрабіў?
  
  Не, не ведаю.
  
  Вы хочаце сказаць, што ён пайшоў туды адзін, каб зрабіць гэта?
  
  Я ніколі нікога не забіваў.
  
  Цікава, чаму людзі павінны казаць, што ты гэта зрабіў?
  
  Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?
  
  Хочаш свайго адваката, Дэні?
  
  Тая карова. Яна мяне ўвесь час прыніжае.
  
  Такім чынам, вы згодныя на далейшы допыт без юрыдычнага прадстаўніцтва?
  
  Я не кажу больш ні слова. Я сказаў табе ўсё, што ведаю.
  
  Чаліс адсунуўся ў крэсле. Добра, Дэні, так будзе быць усё пакуль.
  
  Я магу пайсці дадому?
  
  Вы, напэўна, жартуеце.
  
  * * * *
  
  Крэйг Олівер распавёў ім тую ж гісторыю.
  
  Гэта засталося з Бойдам Джолікам, і калі Элен Дэстры зразумела, што ў Джоліка ў пакоі для інтэрв'ю Марыён Нан, яна адвяла Чаліса ў бок. Бос, прабачце, што я не згадаў пра гэта раней, бізнес Macris перашкодзіў, але Нан можа быць мозгам, які стаіць за агбургамі, якія мы маем. Далей яна расказала яму пра Пэм Мэрфі і фотаздымкі.
  
  Чаліс усміхнуўся, калі хлеў скончыўся. Нават калі ў гэтым нічога няма, веданне аб наяўнасці падазрэнняў зробіць гэта інтэрв'ю яшчэ больш цікавым.
  
  Зайшлі, уключылі стужку, папярэдзілі Ёліча і пачалі допыт. Гісторыя, якую даў ім Джолік, была па сутнасці такой жа, як у гісторыі Дэні Холсінгерса і Крэйга Олівера. Яны былі ў пабе, пілі дапазна. Калі яны сыходзілі, сказаў Ёліч, яны ехалі па Цыкоры-Кілн-Роўд, каб не прайсці алкагольны аналіз. Ён ухмыльнуўся: Занадта позна, вы не можаце арыштаваць мяне зараз. Потым яны натыкнуліся на Pajero. Ужо моцна гарэла. Такое відовішча пасярод ночы і ў пустыні, натуральна, што вы захочаце спыніцца і паглядзець на гэта, спусціўшыся ля дарогі на некалькі халаднікаў, выкурыўшы некалькі цыгарак. Вось і ўсё, канец гісторыі.
  
  Вы валанцёр CFA. Вы не турбаваліся аб лясным пажары?
  
  не. Не было вялікага агню.
  
  Дастаткова, каб праязджаючы міма аўтамабіліст спыніўся і патушыў яго.
  
  Ёлік паціснуў плячыма.
  
  Чаму вы паведамілі пра пажар?
  
  Прыяцель, мы былі раз'юшаныя як пердуны, я атрымаў запіс, хто паверыць, што мы гэтага не зрабілі?
  
  Марыён Нан заварушылася. Калі ў вас больш няма пытанняў да майго кліента, я магу
  
  Не, сказаў Чаліс, вы не можаце. Спадар Джоліч, раней у той жа дзень вас бачылі за рулём Pajero на Куларт-роўд.
  
  Гэта хлусня.
  
  У выніку інцыдэнту на скрыжаванні вы затрымалі іншую машыну і праследавалі яе да адраса на Куортерхорс-лейн.
  
  Не.
  
  Пазней вы вярнуліся па тым самым адрасе, напалі на жыхара, забілі яго і падпалілі дом.
  
  Не.
  
  Інспектар, я сапраўды спадзяюся, што вы зможаце абгрунтаваць гэтыя прэтэнзіі.
  
  У нас ёсць апісанне транспартнага сродку, кіроўцы і пасажыра, ёсць нумарны знак.
  
  Я маю права ведаць, хто ваш сведка.
  
  Мы хацелі б, каб наш сведка пражыў дастаткова доўга, каб дайсці да суда, місіс Нан, так што пакуль я не збіраюся
  
  Мяне абурае падтэкст гэтай заўвагі. Я ніколі
  
  — абарвала яе Элен. Пакінь распальваць вогнішчы, так, Бойд?
  
  Я сапраўды павінен пратэставаць. Калі ў вас ёсць важкія доказы, то абвінаваціце майго кліента. Калі не, я прашу вас вызваліць яго.
  
  У нас ёсць яшчэ некалькі гадзін у рукаве, перш чым мы павінны гэта зрабіць, сказаў Чаліс. Збіраліся абшукаць дом спадара Джоліка. Ці хочаце вы прысутнічаць?
  
  Марыён Нан паглядзела на Ёліка. Чаліс убачыў, як на яе твары прабег дзіўны выраз асобы. Яна павярнулася і сказала: «Гэта не спатрэбіцца». Я хацеў бы пабыць сам-насам са сваім кліентам, і я настойваю на тым, каб прысутнічаць, калі і калі яго зноў будуць дапытваць.
  
  Інакш не было б, Мэрыён.
  
  Калі яны былі ў калідоры, Чаліс сказаў: «Там нешта адбываецца». Вы бачылі, як яна зірнула на яго?
  
  Яна такая пакута ў задніцы, я хацеў бы адкласці яе.
  
  Навошта ёй адпраўляць Ёліча ў заняты дом?
  
  Яны не ведалі, што ён заняты. Гаспадары рана вярнуліся з адпачынку.
  
  І замест таго, каб развярнуцца і паехаць, Ёлік увайшоў, і адтуль усё пасыпалася снежным комам. Яна, напэўна, у паніцы.
  
  Між тым, сказала Элен, калі мы ў бліжэйшы час не знойдзем лепшага доказу, трэба адпусціць Джоліка і кампанію.
  
  Затым справа дайшла да Чаліса. Пэм Мэрфі сказала мне, што яна сустрэла страхавога следчага, які шукаў там, дзе быў падпалены Pajero. Пагляджу, ці змагу я яго высачыць. Магчыма, у яго ёсць доказы, якія мы прапусцілі.
  
  * * * *
  
  Яны вярнуліся ў пакой Дысплана. Чаліс спачатку патэлефанаваў Ледвічу, які сказаў: што я зрабіў?
  
  Мне патрэбна назва вашай страхавой кампаніі, містэр Ледвіч.
  
  Яны не раскашэльваюцца, сволачы.
  
  Чыя гэта віна? Назавіце, калі ласка.
  
  Ледвіч даў. Чаліс патэлефанаваў у кругласутачны нумар і сваім тонам і званнем дамогся ад следчага нумара ў непрацоўны час. Дэтэктыў будзе побач, каб паглядзець на доказы пазней сёння.
  
  З іншага боку пакоя тэлефанавалі Элен Дэстры. На лініі пачуўся трэск. Мяне клічуць Гудал. Я тэлефаную з Новай Зеландыі, штаб-кватэра паліцыі ў Крайстчэрчы. Я разумею, што вы расследуеце забойства жанчыны па імені Клара Макрыс.
  
  Гэта дакладна. мы
  
  Клара Макрыс - яе меркаванае імя. Яе сапраўднае імя не мае значэння. Справа ў тым, што яна ўдзельнічала ў нашай праграме абароны сведак.
  
  Элен апусцілася ў крэсла. Абарона сведак.
  
  Я быў яе супрацоўніцай. Я дапамог яе перавезці.
  
  Ты думаеш, нехта там даведаўся, дзе яна?
  
  Гэта магчыма. Я не ведаю, як, але гэта магчыма.
  
  Ці была яна ў кантакце з кім-небудзь са сваіх сяброў, сваёй сям'і, людзей, з якімі яна гуляла?
  
  Я не ведаю, сказаў новазеландскі афіцэр раздражнёна. Аднак нехта заўважыў яе, калі яна пакідала краіну.
  
  Ён распавёў пра інцыдэнт у аэрапорце Крайстчэрча.
  
  І вы думаеце, што за ёй сачылі?
  
  не так?
  
  Навошта чакаць васемнаццаць месяцаў?
  
  Новазеландскі афіцэр сказаў: каб усыпіць яе ілжывым пачуццём бяспекі.
  
  * * * *
  
  Дваццаць тры
  
  
  
  am Мэрфі ехаў Сатан на тым самым белым Commodore.
  
  Я бачыў цябе ў Майерс-Пойнт днямі?
  
  Ён убачыў, як яна напружылася, як яе косткі пальцаў пабялелі на коле. Магчыма, сэр.
  
  Скобі, называй мяне Скобі. На вас быў гідракасцюм, вы неслі дошку. Я не мог бачыць усё гэта выразна, таму гэта мог быць нехта іншы.
  
  Часам у мяне ёсць урокі серфінгу.
  
  Так, вы былі з групай іншых.
  
  Ён убачыў, як яна расслабілася. Што вы там рабілі?
  
  Мы адвезлі дачку на пляж. Новыя ружовыя ванны, каб паспрабаваць. Толькі яна пераканала сябе, што драконы ёсць, таму мы так і не прайшлі міма першай дзюны.
  
  Мэрфі не адказаў. Сатан адпусціў гэта. Ён узяў адну з улётак, якія даў яму Чаліс, і аднекуль яму захацелася заплакаць. У яго быў ідэальны вобраз Рослін, якой яна можа быць праз пятнаццаць гадоў, шчаслівай, простай і гатовай для забойцы. Ён закашляўся, міргнуў, сабраўся.
  
  Яны заязджалі ў аўталаўку. Пэм Мэрфі сказала: «У апошні раз, калі мы былі тут, менеджэр не ведаў, куды падзеліся гэтыя цыганы, дык навошта яго зноў распытваць?»
  
  На гэты раз мы дапытваем увесь лагер, сказала ёй Сатан, і паглядзім, ці ўсё яшчэ заплечнікі ў смеццевым баку.
  
  Гэтага не будзе. Нават калі гэта так, хто скажа, што гэта была Кімблі Эбатс у першую чаргу?
  
  Гэта не ваш звычайны заплечнік. Хацелася б ведаць яго гісторыю.
  
  Досыць звычайная, сказала Пэм. Я бачыў такую ж перад Калядамі.
  
  * * * *
  
  Зямля зрушылася. Мэрыён Нан паглядзела на свайго каханага ў пакоі для допытаў і сказала: «Ты забіў яе?» Скажы мне, што ты яе не забіў. У вас быў сэкс з ёй першым?
  
  Бойд Джолік глядзеў на сцяну, упарта склаўшы рукі. Ах, адпачывай, чортава карова.
  
  Пра што ты думаў, прашыпела яна, запальваючы ўсе гэтыя вогнішчы? Божа, яна спадзявалася, што ў пакоях для допытаў не было мікрафонаў.
  
  Ёлік паціснуў плячыма.
  
  Яна агледзела пустыя сцены, потым дакранулася да Ёліка, слізгаючы рукой ад яго калена да ўнутранага боку сцягна. Бойд? У што ты ўвязаўся?
  
  нічога. І ваша задача - сачыць за тым, каб так і заставалася.
  
  Уджаленая, яна адкінулася на спінку крэсла, потым прыжмурыла вочы і плюнула: «Ты толькі ўспомні, хто не дае табе трапіць у турму». Хто корміць вас салодкімі работамі. Хто дае вам адрасы сведак, каб вы маглі рассылаць сваіх напалохальнікаў.
  
  Скрывіў рот. Ты закахалася ў мой член, прызнайся, дурная карова.
  
  Ты жаласны. Ты псіхапат. Яна пастукала па чэрапе. Ты не ў парадку з галавой. Аслаблены шруба. Б'юся аб заклад, калі вы былі маленькімі, вырывалі мухам крылы. Цяпер вы любіце распальваць вогнішчы. Што адбываецца, калі вы мастурбуеце, пакуль глядзіце? Гэта новы спосаб тушэння полымя. Тупы ёбаны бязмозглы дэбіл.
  
  Калі я апусціцца, сука, ты апусцішся.
  
  Тады давайце пераканаемся, што гэтага не адбудзецца, так? Пасля гэтага мы з табой скончылі.
  
  Ён скрывіў рысы твару ў суровы выраз пакуты. О, дарагая, бедная маленькая лэдзі-юрыст, у бязбожным шлюбе са сваім вялікім кепскім кліентам.
  
  Заткніся.
  
  Яна запаліла і люта паліла.
  
  * * * *
  
  Чаліс узяў Элен з сабой у «Трыумф».
  
  Бос, брахаў не на тое дрэва. Яна не магла дапамагчы, яна губляла дух.
  
  Ён жорстка абрынуўся на яе. Перш за ўсё. Заўсёды, у такім выпадку. Калі нашы забойцы Ківі забойца, яго даўно няма. Між тым у нас усё яшчэ ёсць Джолік і кампанія. пад вартай, і нельга трымаць іх вечна, так што давайце паглядзім, ці можна іх прывязаць да Pajero, перш чым мы пачнем шукаць у іншым месцы.
  
  Прабач, Хэл, ты маеш рацыю.
  
  Ён праехаў па кругавой дарозе. Яна заўважыла, што Pizza Hut поўная. Ні адна з машын не выглядала знаёмай. Горад быў напоўнены незнаёмымі людзьмі пасля Дня падарункаў, заўсёднымі летнімі наведвальнікамі, якія вярталіся ў свае пляжныя хаціны, сем'ямі, якія размяшчаліся ў лагерах на аўталаўках, іншымі, якія здымалі кватэрныя дамы. Яны вылучаліся ў цэхах. Апрануты яны былі неяк лепей, быццам тутэйшыя гадоў на пяць састарэлі. Нягледзячы на асцярогі Тэсы Кейн, святочны гандаль сапраўды не пацярпеў у выніку забойстваў на шашы.
  
  Ён нас чакае?
  
  Чаліс кіўнуў. Офіс Mornington.
  
  Праз трыццаць хвілін яны разглядалі фатаграфіі Лэнса Ледвіча Паджэра з дасье страхавой кампаніі. Залішне казаць, што мы адхілілі прэтэнзію спадара Ледвічса. Аўтамабіль не толькі быў незарэгістраваны, ён не сказаў нам, што страціў правы некалькі тыдняў таму, але ўсё яшчэ ездзіў на ім.
  
  Ён не надта шчаслівы з гэтай нагоды, сказаў Чаліс.
  
  Ён вяровачны.
  
  Ён будзе больш, чым гэта, сказала Элен. Паглядзі на гэта, Хэл.
  
  Гэта была фатаграфія, на якой бачна задняя частка абгарэлага корпуса «Паджеро». Адразу за мяжой папялішча была больш светлая зона, сама грунтавая дарога і, уздоўж краю, неглыбокі дарожны сцёк. Там, у дробнай гразева-пяшчанай аснове каналізацыі, была ідэальная дарожка ад шын.
  
  Яна пастукала па ім указальным пальцам. Калі я не памыляюся, шына Cooper пакінула гэта.
  
  * * * *
  
  Тэхнік-крыміналіст пацвердзіў гэта, углядаючыся то ў фатаграфію, то ў сваю табліцу ўзораў шын.
  
  Безумоўна, Купер. Вы павінны быць у стане параўнаць гэта.
  
  Мы не можам. Згарэлі ўсе чатыры шыны.
  
  Ах
  
  Фатаграфія не можа расказаць пра што-небудзь яшчэ? Тое, як пратэктар зношаны, трэскаецца і ўразаецца ў гуме, што такое?
  
  Тэхнік сказаў, што я прасканую і зраблю паляпшэнне і параўнаю з адліўкай, знойдзенай у вадасховішчы.
  
  Яны глядзелі. Чаліс адчуў нейкае дзіўнае хваляванне. Гэта адбылося, калі этапы выяўлення, метадалогія, навука і тэхналагічныя інструменты працавалі разам.
  
  Ён убачыў, як на экране манітора павялічваецца малюнак пратэктара. Тэхнік ізаляваў адзін сегмент, затым другі, павялічваючы і перакрыжавана сумяшчаючы з гіпсавай павязкай.
  
  Нарэшце ён сказаў: «Гэта Купер». Баюся, я не магу сказаць больш за гэта.
  
  Гэтага дастаткова, каб працягваць, сказаў Чаліс.
  
  * * * *
  
  Вярнуўшыся ў пакой Дысплана, Элен спытала: «Як нам у гэта гуляць?»
  
  Вельмі асцярожна. Можа быць нявіннае тлумачэнне. Гэта можа быць супадзеннем.
  
  Я не веру ў выпадковасці.
  
  Я таксама.
  
  Ну тады . . . , сказала яна.
  
  Нам трэба зламаць яго алібі, сказаў Чаліс. Вярніся і распытай усіх, з кім ён працаваў, суседзяў, звычайна.
  
  Элен сказала, Стогн.
  
  Нам таксама патрэбны ордэр, які абумоўлівае наша права абшукваць дом і любы іншы будынак, які можа належаць Ледвічу, а таксама яго месца працы і ўсе транспартныя сродкі, якія могуць належаць яму або любому члену яго сям'і. А тым часам добра ідзі і забірай яго на допыт.
  
  Недзе ў пакоі здарэння званіў тэлефон. Гэта адцягвала ўвагу. У самім пакоі было занадта шмат тупікоў, доўгіх бязветраных дзён і начэй, замкнёнага характару і паспешлівай ежы. «Якая каша», — падумала Элен. Яна адкінула галаву. Хто-небудзь адкажа на гэта, калі ласка?
  
  Але ў пакоі было толькі трое афіцэраў з закасанымі рукавамі, якія схіліліся над тэлефонамі ці экранамі камп'ютараў, таму яна падышла да тэлефона, які парушыў яго, і схапіла яго.
  
  Дэстры.
  
  Элен?
  
  Гэта быў яе муж. Алан?
  
  Ларэйн з вамі?
  
  Доўга пасля яна будзе памятаць, што яе першым адказам было раздражненне. Яе муж развальваўся на працягу некалькіх дзён, на нізкім узроўні, часта эмацыянальны, непамятлівы, схільны няправільна ацэньваць рэчы. Алан, гэта яе ўрок тэніса.
  
  Я гэта ведаю. Я чакаў, каб забраць яе.
  
  Верагодна, яна ў Кэтіс. Яна рабіла такія рэчы раней. Проста чакай яе.
  
  Тон Элен быў такі: я павінен рабіць усё?
  
  Яе муж сказаў, я патэлефанаваў Кэці. Яна сказала, што сёння ўвогуле не бачыла Ларэйна.
  
  Элен адчула, як па паверхні яе рук пацягнуліся дрыжыкі. Яе сэрца нібы замерла. Тады яна крычала:
  
  Чаму ты, чорт вазьмі, не сказаў!
  
  Ён гучаў балюча. Школьныя канікулы, карова. Чаму я павінен хвалявацца, што яе тут няма? Я думаў, што я памыляюся, і ты вядзеш яе на тэніс.
  
  Яна знайшла сябе снайперскай, Тады навошта ты мне званіў? калі яна павінна была бразнуць тэлефонам і прыняць меры.
  
  Я проста падумаў, што трэба яшчэ раз праверыць, і ўсё. Больш, чым ты магла б зрабіць, ебаная сука.
  
  На гэты раз яна не адказала. Яна стаяла, замерзла, і нешта ў яе твары і паводзінах павінна было насцярожыць Чаліса, бо яго рука сціснула яе руку, ён забіраў у яе тэлефон і браў на сябе адказнасць за яе страхі.
  
  * * * *
  
  Дваццаць чатыры
  
  
  
  Я заб'ю яго, сказала яна.
  
  — Не, — сказаў Чаліс.
  
  Калі ён дастане яе і прычыніць ёй балюча, Я заб'ю яго, Хэл, паглядзі, ці не зроблю я.
  
  Два седаны і дывізіённы фургон. Тры дэтэктывы, чатыры ўніформы і два судмедэксперты. Яны сыходзіліся да жылога масіву, дзе жыў Лэнс Ледвіч. Скобі Сатан узяў чацвёртую машыну, каб затрымаць Ледвіча на працоўным месцы і даставіць яго да дому.
  
  Не рабіце паспешлівых высноў, сказаў Чаліс. Яго Pajero быў знішчаны, памятаеце, так як ён схапіў Larrayne?
  
  Здавалася, яна напоўнілася палёгкай, а потым зноў напружылася. Жонкі атрымалі машыну. Універсал.
  
  Ах
  
  Яна запусціла рукі ў валасы. Я не разумею, як гэта магло здарыцца. Напэўна, ён схапіў яе па дарозе да Кэтіс. Але як? Я маю на ўвазе, дзіця медзякі, хлеў ніколі добраахвотна не ідзе з незнаёмцам.
  
  Потым яна, здавалася, зразумела значэнне сказанага Шэдам, застагнала і закрыла твар рукамі.
  
  Былі і іншыя тлумачэнні, але Чаліс іх не прапаноўваў. Ваша дачка - пацучыны падлетак. Ваша дачка ненавідзіць вас і ўцякла з хлопцам. Нейкім чынам ён ведаў, што было толькі адно: Тваю дачку стукнулі прасам па галаве.
  
  Ён змяніў сваё месца, Хэл, сказала Элен, адрываючы рукі ад твару. Уся гэтая рэклама, мы адагналі яго з шашы. Цяпер ён палюе, дзе насамрэч жывуць людзі. Бог.
  
  Чаліс пачуў нарастаючыя ноткі ў яе голасе, страх, абурэнне і істэрыку. Адна рэч у нас ёсць, гэта дзённае святло, сказаў ён. А цяпер супакойся і думай як медзь.
  
  Дзённае святло? Як гэта нам дапамагае? Ён схапіў яе ўдзень, і ніхто не заўважыў.
  
  Але ён не будзе
  
  Ён збіраўся сказаць, што не будзе кідаць яе цела ўдзень. Маўляў, у Ледвіча ёсць праца. Ён падсправаздачны людзям на працягу дня. Ён нічога не зробіць, пакуль не сцямнее.
  
  Трымаць яе прывязанай цэлы дзень? Божа, як гэта дрэнна, я спадзяюся, што так.
  
  Цяпер яны паўзлі па ляжачых ляжачых. Чаліс паказаў. Скобі ўжо тут. Гэта было хутка.
  
  CIB Falcon быў прыпаркаваны насупраць пад'язной дарогі Ледвічс, фактычна загароджваючы універсал, які стаяў збоку ад дома. Элен углядалася ў фігуры ў Сокале. Ледвіча нідзе не бачу. Не кажыце мне, што ён стаў бягуном.
  
  Потым Сатан была ля акна Чаліса. Яго не было на працы, бос. Учора выклікалі хваробу.
  
  Элен Дэстры нібы скамячылася. Яна пачала кусаць сябе за палец. О божа.
  
  Вы спрабавалі дом?
  
  Чакаю вас, бос.
  
  Яны выйшлі і падышлі да хаты. Чаліс націснуў кнопку побач з уваходнымі дзвярыма, якія былі цяжкімі разьбянымі рэчамі, з якіх ад штодзённага ўдару сонца аблез лак. Чалісу захацелася пакалупаць палоскі лаку. Дзверы адчыніліся.
  
  Місіс Лэдвіч?
  
  Так?
  
  Чаліс паказаў Сатону і двум канстэблям у форме ісці ў тыл маёмасці, затым праштурхнуўся ў дом, за ім рушылі Элен Дэстры і іншыя афіцэры.
  
  У нас ёсць ордэр на абшук гэтых памяшканняў і любых транспартных сродкаў, якімі вы можаце валодаць. Ваш муж тут?
  
  Жонка Ледвіча выглядала стомленай і рассеянай. Ён у ложку. Летні грып. Потым яна глядзела з аднаго на другога. Чаму ты не пакідаеш яго аднаго? Ён ледзь не страціў працу з-за таго, што вы часта прыходзілі і задавалі пытанні. Дайце яму адпачыць.
  
  Нам проста трэба пагаварыць з ім, сказаў Чаліс.
  
  Побач з ім Элен кіпела. Яна прасунулася наперад. Слухай, ты правядзеш нас да яго ці не?
  
  Трымайце ніжняе бялізну.
  
  У хаце было гнятліва. Столі і сцены былі разлічаны на невялікую групу людзей. Мэбля была занадта вялікая для яго, нібы складзеная з назойлівых кутоў і паверхняў. Чаліс убачыў вялізны тэлевізар і трэнажор. Дзесьці радыё было настроена на токбэк-шоу. Яны прыйшлі ў спальню. Лёдвіч ляжаў пад прасцінай і ружовай коўдрай і выглядаў жаласна, твар яго быў чырвоным і мокрым, дыханне хрыпала ад мокроты.
  
  Што вы, сволачы, хочаце?
  
  Чаліс прадставіўся, але ведаў, што нешта не так. Ён не глядзеў на чалавека, які выйшаў раней у той дзень і выкраў, згвалціў і забіў ці хаця б схаваў дзяўчынку-падлетка.
  
  Элен Дэстры таксама гэта ведала. Чаліс адчуў яе расчараванне. Яна сказала: Лэнс, дзе ты быў сёння раніцай?
  
  Прама тут. У гэтым ложку. Тут з учарашняга дня.
  
  Чаліс азірнуўся на шпалеры, бліскучую белую ўбудаваную шафу, карункавыя фіранкі. У пакойчыку пахла хваробай і затхлым паветрам. Ложак быў дарагім, вульгарным пачварай, абсталяваным серабрыста-залатым вінілавым падгалоўем. Шэрагі латуневых шпілек акружалі вініл, у яго былі ўсталяваны радыё і пара дынамікаў.
  
  — звярнуўся да Ледвіча. Вы не былі ў Пензанс-Біч?
  
  Скажу табе, я палымяны жулік.
  
  Добра, паспрабуем. Ці можаце вы патлумачыць свае перамяшчэнні ў ночы з дванаццатага на семнаццатае снежня і каля світання дваццаць трэцяга?
  
  Я ўжо гэтай сучцы тут расказаў
  
  Элен падышла да ложка і акуратна аблазіла яго за валасы.
  
  Ой Ён пацёр галаву.
  
  Адкажы на пытанне, Лэнс.
  
  Як я ўжо казаў, я быў на працы.
  
  Па словах брыгадзіра, вы часта ліберальна ставіліся да гадзін.
  
  Так, але недастаткова, каб выйсці, схапіць і забіць каго-небудзь і схаваць яе куды-небудзь. І калі вы, мудакі, зрабілі хатняе заданне, вы б ведалі, што я пачаў дзённую змену дваццаць трэцяга. Пачатак у шэсць раніцы. Жонкі запісалі гэта ў каляндар. Я ведаю, таму што я яшчэ раз праверыў гэта пасля таго, як ты ўчыніў мяне апошні раз. Такім чынам, я не мог забіць, хто б гэта ні быў у той раз, і я не забіў нікога з іншых.
  
  Чаліс кіўнуў Элен, якая выйшла з пакоя.
  
  Да таго, як ваш Pajero быў скрадзены, ці выкарыстоўваўся ім калі-небудзь іншы чалавек? Сябар, сусед, член вашай сям'і?
  
  Мая сястра, мой швагер.
  
  Наколькі я разумею, ваш швагер быў у Тайландзе апошні месяц. Хто яшчэ меў да яго доступ?
  
  Румянец і паныласць пад чырвонай патрэсканай скурай. Слухай, я ведаю, што ён не быў зарэгістраваны, я ведаю, што на дадзены момант у мяне няма ліцэнзіі, я не разумею гэтага, але я быў у адчаі, мне трэба было ўзяцца за працу.
  
  Такім чынам, вы захоўвалі яго ў доме вашай сястры і час ад часу ездзілі на ім?
  
  так. Трэба было брацца за працу.
  
  Ці не магла цябе жонка забраць?
  
  У яе ёсць свая праца.
  
  Вы думалі, што калі паліцыя калі-небудзь правярае вас тут, правяраючы, што вы не ездзіце без правоў, яны не ўбачаць Pajero і не ўбачаць, як вы ў ім едзеце і сыходзіце, і палічаць, што вы добры хлопчык.
  
  Нешта падобнае.
  
  Не надта ярка, Лэнс.
  
  Ледвіч панура склаў рукі на пасцельнай бялізне на грудзях.
  
  Я яшчэ раз спытаю вас, хто-небудзь яшчэ ездзіў на вашым Pajero?
  
  няма
  
  Што з універсалам?
  
  Аўтамабіль жонкі.
  
  Але вы часам едзеце на ім?
  
  Не часта. Не, пакуль я быў без ліцэнзіі. У яе была такая рэч пра тое, што міліцыя канфіскуе яго, калі я кірую ім.
  
  Вы дасталі яго сёння раніцай?
  
  Жонка зрабіла. Мне спатрэбіліся абязбольвальныя. Яе не было ўсяго дзесяць хвілін.
  
  Вяртаючыся да Pajero. У вас была магчымасць усталяваць на яго яшчэ адзін камплект шын перад Калядамі?
  
  Чаму?
  
  У вас ёсць іншы транспартны сродак?
  
  Я выглядаю так, што магу дазволіць сабе тры?
  
  «Я не скажу табе, Лэнс», — сказаў Чаліс. Следчы знайшоў след ад шыны Cooper, пакінуты вашым Pajero, на Чыкоры-Кілн-Роўд.
  
  Не ведаў бы, якія ў мяне былі шыны. Яны ўжо былі на ім, калі я яго купіў.
  
  Аўтамабіль, які шукалі ў сувязі з забойствам Джэйн Гідэон, быў абсталяваны шынамі Cooper таго ж памеру і тыпу.
  
  Фігня.
  
  Ці можаце вы растлумачыць гэта, Лэнс?
  
  Рахунак за гэта? Ты мяне зашываеш. Вы бегаеце, як безгаловыя дзікі, нікуды не дзенецеся, і думаеце, пачакайце, давайце падставіць старога Лэнса.
  
  Усюдыходная шына Cooper, даволі рэдкая, з даволі характэрным малюнкам пратэктара.
  
  Чаліс убачыў, як Лэдвіч змагаўся з інфармацыяй, а потым убачыў, як выразна праясніўся яго твар, і пачуў, як ён сказаў тое, што сказала б любая добрая абарона: так, але вы не кажаце, што мае шыны тая самая шына, якую вы шукаеце, толькі тое, што яны падобныя.
  
  Дзе ў вас былі ўстаноўлены шыны?
  
  Я казаў вам, што яны ўжо займаліся гэтым. Я не звяртаў асаблівай увагі на тое, што яны былі. Шыны мне шыны. Ва ўсякім разе, усё магло здарыцца пасля яго крадзяжу. Магчыма, тыя, хто ўзяў яго, паставілі новыя шыны, а можа, запасная была шына Cooper, і яны пракалоліся.
  
  «Усё добрая абарона, кароткія аргументы», — падумаў Чаліс.
  
  У гэты момант увайшла Элен з календаром. Яна выглядала змучанай, бледнай і разбітай. Чаліс туліўся да яе ў калідоры, дзе яна прамармытала: «Згодна з гэтым, у яго сапраўды было шэсць гадзін, якія пачыналіся дваццаць трэцяй.
  
  Гэта магло быць запісана з тых часоў, сказаў Чаліс. Але яшчэ раз пракансультуйцеся з яго працадаўцам.
  
  Між тым, сказала Элен, Лэнс цэлы дзень ляжаў у ложку і відавочна не мог схапіць Ларэйна. Дык што ж гэта нас пакідае?
  
  * * * *
  
  Звонку Чаліс загаварыў у свой мабільны тэлефон. Сэр, просьба. Трэба будзе хутка.
  
  Паспрабуй мяне, сказаў Маккуоры.
  
  Мне патрэбна каманда паліцэйскіх і дэтэктываў на пляжы Пензанс. Дачкі сяржанта Дэстрыса не бачылі сёння раніцай.
  
  Цішыня. Тады, о, Госпадзе.
  
  Магчыма, гэта не звязана, але мы павінны ставіцца да гэтага так, быццам гэта так. Яго станцыі панікі тут.
  
  Мяне павінны былі паведаміць у тую хвіліну, калі вы даведаліся.
  
  Прабачце, сэр.
  
  Добра, у вас могуць быць дадатковыя людзі, сказаў Маккуоры. У вас наогул ёсць падказкі? - з'едліва дадаў ён.
  
  «Некаторыя, — холадна сказаў Чаліс, — і збіраліся разбіць гэты падпал.
  
  Трымайце мяне ў курсе, Хэл, добра? Рэгулярна.
  
  Разлічвайце на гэта, сэр.
  
  Чаліс паклаў тэлефон у кішэню.
  
  Бос?
  
  Скобі Сатан бескарысна тузаў бакавыя дзверы стальнога гаража Ледвіча. Зачынены, бос.
  
  Забудзься. Вярталіся на вакзал.
  
  Вёз адзін з канстэбляў у форме. Чаліс амаль сеў ззаду з Элен Дэстры, але яе трывога была занадта адчувальнай. Яна правяла ўсю дарогу, размаўляючы па мабільным тэлефоне, і са свайго пасажырскага сядзення ён адчуваў яе нервовае цела, чуў яе боль, калі яна тэлефанавала.
  
  Ён чуў, як яна сказала: што-небудзь са шпіталяў?
  
  Апошнія тры званкі былі мужу. Гэта было іншае? не . . .
  
  Канстэбль, я не хачу апраўданняў. Проста зрабі гэта.
  
  Яна выключыла тэлефон, і Чаліс павярнуўся, збіраючыся пагаварыць з ёй, адцягнуць яе, калі яна зноў тыцнула пальцамі па кнопках выкліку. У яе на каленях быў адкрыты нататнік, на некалькіх апошніх старонках былі пералічаны лічбы.
  
  Гэта сяржант Дэстры. Я спрабую знайсці сваю дачку. Не, няма пра што турбавацца. Ці была яна сёння ў краме? не? Яна сказала, што можа праз некаторы час пайсці купіць кампакт-дыск. не? Добра, дзякуй.
  
  Чаліс зноў апынуўся наперадзе. Гэтыя званкі выконвалі карысную функцыю, займаючы яе, калі гіпер, і, у пэўным сэнсе, складалі працу паліцыі. Хто ведае, можа яна раскрые чалавека або ўспамін, якія прывядуць іх да яе дачкі.
  
  * * * *
  
  Дваццаць пяць
  
  
  
  З жанчынай на стойцы рэгістрацыі была дзяўчына гадоў семнаццаці-васямнаццаці, варожая, панурая. Маці і дачка, — вырашыў партыйны сяржант і звярнуўся да маці. Дапамагчы, мадам?
  
  Мне трэба з кімсьці пагаварыць.
  
  Яна была худая і змучаная. Яе рукі былі ў жылах і костачках, у бабулькі, хоць ёй было, напэўна, не больш за сорак пяць. Я буду рабіць?
  
  Пра той заплечнік па тэлевізары.
  
  Загады заключаліся ў тым, што ўсіх, хто валодае інфармацыяй аб выкраданнях, трэба было накіраваць у пакой для допытаў. Інспектар Чаліс хутка прыедзе, каб пагаварыць з вамі, сказаў сяржант.
  
  Чакалі хвілін пяць. Быў ранні вечар, шостая гадзіна. Чаліс быў моцна стомлены. Элен Дэстры пайшла дадому, каб пабыць са сваім мужам, але ён ведаў, што яна вернецца. Астатнія дэтэктывы былі занятыя пошукам Ларэйна Дэстры. Такім чынам, яму засталося размаўляць з вар'ятамі і марнатраўцамі часу.
  
  Вы сказалі майму сяржанту, што гаворка ідзе пра заплечнік, місіс Стокс.
  
  Той, што па тэлевізары.
  
  Працягвай.
  
  Меган яна добра паказала сваю дачку, у яе ёсць хлопец.
  
  Хлопец. Працягвай.
  
  Ён даў ёй заплечнік.
  
  Імя?
  
  Ну, на скуры была выбітая назва брэнда. І бірка нейкая прышытая да падкладкі, але яе нехта абрэзаў.
  
  Чаліс адчуў, як мурашкі па скуры. Па словах місіс Эбат, Кімблі Эбат прышыла сваё імя на ніжняй частцы дызайнерскай этыкеткі свайго заплечніка. Ён успомніў яе заплаканы твар: «Я паказаў ёй, як гэта рабіць, містэр Чаліс», — сказаў Шэд.
  
  Што ж, вернемся да заплечніка, місіс Стокс. Я меў на ўвазе імя хлопца.
  
  Дэні Холсінгер.
  
  Чаліс заззяў праз стол на жанчын. Цяпер ёсць супадзенне. Дэні дапамагае нам з нашымі запытамі ў гэты самы момант.
  
  Б'юся аб заклад, што ён, сказала місіс Стокс.
  
  Чаму б вам усім не пакінуць яго ў спакоі, сказала дзяўчына. Ён нічога не зрабіў.
  
  Раскажы пра заплечнік.
  
  Дэні забіў тых дзяўчат, так? Сказала місіс Стокс. Ён забіў іх і падарыў на памяць некаторыя з іх рэчаў і набраўся смеласці аддаць заплечнік маёй дачцэ.
  
  Мы не ведаем, што гэта той самы заплечнік.
  
  Вядома, гэта так. Я паглядзеў на яго, калі ён аддаў яго Меган. Гэта прыемна, кажу я. Потым я бачу, што біркі абрэзаныя. Я кажу, што гэта? Ён адказвае: «О, я купіў гэта ў краме секундантаў, таму няма этыкеткі». Але я яму не паверыў.
  
  Чаліс павярнуўся да дзяўчыны. Меган? Ці сказаў Дэні, дзе ён узяў заплечнік?
  
  Яна глядзела ў падлогу. Ён сказаў, што купіў.
  
  У глыбіні душы вы лічыце, што гэта праўда?
  
  няма
  
  Ён скраў яго, брудны глюк. Забіў тую дзяўчыну і скраў яе.
  
  Ён ніколі! Ты заўсёды на яго.
  
  Місіс Стокс павярнулася да дачкі. так? Двойчы я ведаю, што яго каралі за крадзеж.
  
  Яна пашукала ў сваёй сумачцы і кінула Чалісу праз стол відэакасэту. Плюс ён вычварэнец. Спрабаваў прымусіць Меган глядзець гэта, людзі, якія займаюцца сэксам з жывёламі. Не магу сказаць, на якія дурныя рэчы ён здольны. Яна зноў павярнулася да дачкі. Вы хочаце, каб вашу галаву прачыталі, выходзячы з такім падонкам, як ён.
  
  Адкуль ты ведаеш, фрыгідная карова.
  
  Чаліс стукнуў рукой па стале. Гэта расследаванне забойства. На гэтай зямлі няма нічога больш сур'ёзнага. Кіньце спрачацца і адкажыце на мае пытанні, інакш вас абодвух так хутка пасадзяць за перашкоды, што галовы закружацца.
  
  Місіс Стокс сабралася і сказала: «Працягвай». Я гатовы.
  
  Меган горача глядзела ў падлогу.
  
  На дадзены момант давайце забудзем Дэні.
  
  Цяжка забыць гэтага маленькага жудака.
  
  Місіс Стокс, папярэджваю вас.
  
  Прабачце, прабачце, я ўвесь у вушы.
  
  Заплечнік пераходзіць да цябе, Меган. Дзе гэта цяпер?
  
  Мама дазволіла яго скрасці, так? Дурная карова.
  
  Я бачу. І як гэта адбылося?
  
  Пусціла ў хату гэтага цыгана.
  
  Місіс Стокс раскрыла рукі. Адкуль я мог ведаць, што яна збіраецца абрабаваць гэтае месца? Яна шмат не ўзяла. Я нават не ведаў, што яна ўзяла заплечнік, пакуль не ўбачыў тэлевізар. Я паварочваюся да Меган і кажу: "Гэта як у цябе". Потым яна кажа мне, што яе ўкралі. Не мая віна.
  
  Гэта так, - сказала Меган.
  
  Маўчыце абодва. Меган, паслухай мяне, як ты думаеш, ці магчыма Дэні скраў у кагосьці заплечнік і аддаў яго табе?
  
  Ён назіраў за ёй. Праз некаторы час яна пачала ківаць галавой. Вось чаму я не паведаміў пра гэта, калі яго ў мяне скралі, асабліва я не сказаў маме, ты бачыш, што яна любіць. Дэні, ты ведаеш, ён любіць дарыць мне рэчы. Я не ведаю, як ён можа дазволіць сабе палову таго, што дае мне, калі толькі ён не сарве гэта спачатку. Яна падняла вочы і адважна сказала: «Я хачу, каб ён пачаў усё нанова». Ён павінен перастаць здзіраць рэчы.
  
  * * * *
  
  Чаліс сустрэў у калідоры Элен Дэстры, якая несла ключы ад машыны. Яна выглядала растрапанай, яе настрой быў сапсаваны. Ён спыніўся і ціха сказаў: "Як справы?"
  
  Што вы думаеце?
  
  Ён узяў яе за руку. Гэта падыме вам настрой. Ён падштурхнуў яе да пакояў для допытаў.
  
  Яна адвярнулася. Хэл, у мяне ёсць чым заняцца. Тэлефонныя званкі. Скобі ўжо зарэгістраваўся? Я хачу сачыць за пошукам. Мільён рэчаў.
  
  Зноў бралі інтэрв'ю ў Дэні Холсінгера.
  
  Мяне больш цікавіць пошук Ларэйна, чым таго, хто забіў Клару Макрыс.
  
  Цярпіце мяне. Я магу прывязаць яго да заплечніка.
  
  Заплечнік. Як я ўжо казаў, вакол іх павінны быць дзесяткі.
  
  Ён скраў менавіта гэты. Этыкетка была выдалена альбо ім самім, альбо перад тым, як ён яе скраў, я яшчэ не даведаўся.
  
  Яна заплюшчыла вочы. Я малю Бога, каб гэта было.
  
  * * * *
  
  Дэні, ты зняў этыкетку пасля таго, як скраў заплечнік, ці яе ўжо знялі?
  
  Я не краў яго, містэр Чаліс. Сяржант Дэстры ведае, што я гэтага не рабіў.
  
  Я нічога такога не ведаю, Дэні.
  
  Вы паверылі мне, калі вы і тая Пэм Мэрфі затрымалі мяне тут.
  
  Я табе цяпер не веру.
  
  Я купіў яго сумленна ў адным з іх другіх крам.
  
  Дакажыце гэта. Пакажыце нам квітанцыю.
  
  Афармленне дакументаў. Я звычайна не трымаюся за такія рэчы.
  
  Чаліс нахіліўся наперад. Дэні, мяне не цікавіць твая лухта. Адкрыю вам сакрэт, так? Гэты заплечнік? Ён належаў Кімблі Эбат.
  
  Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?
  
  Здавалася, ён быў шчыра збянтэжаны. Яе згвалцілі і забілі за пару тыдняў да Каляд, сказаў Чаліс. Вы не чытаеце газеты, не глядзіце навіны?
  
  Я не ведаю іх імёнаў, - прамармытаў Дэні.
  
  Гэта гучыць прыкладна так, сказала Элен. Яны для вас проста мяса, так? Вы іх гвалціце, забіваеце, кідаеце іх целы. Каму цікава, як іх завуць?
  
  Голас яго зрываўся, правальваючыся на высокіх нотах. Я нікога не забіваў.
  
  Мы павінны раскрыць гэтую справу, Дэні, сказаў Чаліс. Ты лепшы лідар, які ў нас ёсць.
  
  Я магу даказаць, што я іх не забіваў
  
  У вас ёсць алібі? Бойд Джолік? Хто яму паверыць? Меган? Яна толькі што была на стойцы рэгістрацыі, рабіла заяву. Пачынаецца з таго, што Дэніэл Хольсінгер - хлус і злодзей і любіць глядзець нелегальнае порна, а потым ідзе ўніз.
  
  Дэні выглядаў уражаным. Яна ніколі.
  
  У цябе няма сяброў, Дэні. Ніхто не збіраецца даць табе алібі. Ніхто не пралье слёз, калі мы закрыем вас. Тры пажыццёвыя тэрміны, вы атрымаеце.
  
  Элен нахілілася наперад, і Чаліс убачыў, як цяжка ёй сказаць: чатыры пажыццёвыя тэрміны. Разумееш, Дэні, мае дочкі прапалі без вестак, і зараз я схільны шпурнуць кнігу ў цябе, як ні ў каго іншага. Ніколі не крыўдзі медніка, Дэні, ніхто з тваіх таварышаў-падонкаў не вучыў цябе гэтаму?
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла. Я ніколі не чапаў твайго дзіцяці. Я клянуся.
  
  Чаліс ціха сказаў: Заплечнік, Дэні.
  
  Ён апусціўся ў крэсла. Як вы сказалі, я ўзяў. Гэты дом каля Франкстана.
  
  Чаліс спыніў яго. Дэні, ты афіцыйна ўсё яшчэ пад асцярогай. Я збіраюся запісаць гэта, добра? Вы хочаце, каб прысутнічаў адвакат?
  
  няма
  
  На карысць стужкі містэр Холсінгер прызнаўся ў крадзяжы чорнага скуранога заплечніка з дома каля Франкстана. Дэні, каб працягнуць, ты выразаў этыкетку?
  
  Ён быў ужо выразаны, як часам бачыш у секундных крамах.
  
  Вы яшчэ што-небудзь укралі з гэтага дома?
  
  Магутнасць. Я забываю. Наяўныя грошы і ўсё такое.
  
  Дзе вы знайшлі заплечнік?
  
  Дэні ўхмыльнуўся. Атрымайце гэта за імі панэльныя рэчы вакол ванны. Я калісьці быў у гэтым іншым доме? Выпадкова штурхнулі ванну? Бок адвальваецца, і там ёсць пара вінтовак. Цяпер, калі я раблю над домам, гэта першае месца, куды я гляджу.
  
  «Магчыма, нам спатрэбіцца адрас гэтага дома, Дэні», — суха сказаў Чаліс. Але ён адчуў стары знаёмы паколванне палявання. Гэта павінен быў быць заплечнік Kymbly Abbotts. Гэта быў сувенір, але не той, які можна было трымаць навідавоку.
  
  Элен паднялася на ногі. Ты зараз пакажаш нам дзе, Дэні .
  
  Чаліс падняў руку. Яшчэ хвіліна. Дэні, цябе дапытвалі аб крадзяжы з узломам пры абцяжарваючых абставінах дома каля іпадрома, наступным крадзяжы і падпале Mitsubishi Pajero і падпале забойства Клары Макрыс на Куотэрхорс-Лейн. Вы адмаўлялі ўсю інфармацыю аб гэтых злачынствах. Ці хацелі б вы перагледзець сваю пазіцыю?
  
  Дэні апусціў галаву. Агбургам быў я.
  
  А другі чалавек, які ўдзельнічае?
  
  Бойд Джолік
  
  Што наконт містэра Олівера?
  
  Хэл, давай , сказала Элен. Яна шалела, пераступала з нагі на нагу.
  
  Чаліс падняў руку. Дэні?
  
  Крэйг прыехаў і забраў нас пасля таго, як Джол спаліў Pajero.
  
  Вы прызналіся ў крадзяжы пасля ўзлому?
  
  Я і Джол. Усё гэта была ідэя Джолса.
  
  А парнаграфічнае відэа?
  
  Я не ведаў, што на ім.
  
  Дэні, мяне толькі цікавіць, адкуль ты гэта ўзяў.
  
  Гэта было ў Паджеро. Ззаду была гэтая кардонная скрынка, паўтузіна відэа, таму я ўшчыпнуў адно.
  
  Добра. Цяпер вы таксама ўдзельнічалі ў дарожна-транспартным здарэнні з белым седанам Mercedes, якім кіравала жанчына-кіроўца ў той жа дзень? На Coolart Road? У той час як у Pajero?
  
  так.
  
  Растлумачце, што адбылося.
  
  Гэтая птушка адсякае Джола, падае яму палец. Такім чынам, ён ідзе за ёй дадому. Ён быў такі шалёны, сказаў, што збіраецца вярнуцца і разабрацца з ёй.
  
  Што вы мелі на ўвазе?
  
  Я не ведаю. Ён звар'яцеў. Ён спрабаваў прымусіць мяне пайсці з ім.
  
  Што рабіць?
  
  Разбярыцеся з ёй.
  
  Забіць яе? Спаліць яе дом?
  
  Ён не сказаў. Але я не здзівіўся, калі пачуў пра пажар. Глядзі, у яго дрэнныя навіны. Палохае мяне да лайна. Вы павінны адабраць яго.
  
  У калідоры Элен плюнула: «Каштоўныя секунды», Хэл, каштоўныя секунды.
  
  Дакладна, сказаў Чаліс.
  
  * * * *
  
  Дваццаць шэсць
  
  
  
  Эні адвяла іх да ўрочышча жылля, якое адыходзіла ад хмызняку паміж Франкстанам і Бакстэрам. Чаліс і Элен былі ў галоўнай машыне з Дэні, за рулём Чаліс. У другой машыне знаходзіліся Скобі Сатан і трое афіцэраў у форме.
  
  Добра, Дэні, пакажы нам дом.
  
  Яго заклапочаны твар скрывіўся ад трывогі. Яны ўсе выглядаюць аднолькава.
  
  Гэта была праўда. Маленькія цагляныя дамы з чарапічнымі дахамі, усім каля трыццаці гадоў. Уздоўж вуліц раскінуліся родныя дрэвы. Пярэдніх платоў не было. Машыны на пад'ездах або на прыродных палосах паказвалі на сціплыя даходы і памкненні. Чаліс запаволіў машыну перад групай падлеткаў, якія гулялі ў крыкет. У адваротным выпадку вуліцы былі бязлюдныя.
  
  Ён павярнуўся, завяршыўшы блок, і пачаў наступны. Потым яшчэ.
  
  Нарэшце Дэні сказаў: «Гэта было накшталт таго.
  
  Як той, ці быў той?
  
  Той.
  
  Празмерна доўгая трава і пустазелле, сцены з белай галькай і паліваная плітка вылучаюць яго сярод іншых дамоў, але зусім нязначна. Што вы ў ім пазнаеце?
  
  Я не ведаю. Сцены, накшталт штук. Плюс тое, што на даху.
  
  Спадарожнікавая антэна.
  
  Добра, пайшлі.
  
  * * * *
  
  Праз пятнаццаць хвілін Чаліс спытаў: «Наколькі вы ўпэўнены?»
  
  Даволі ўпэўнены. Была ноч.
  
  Дэні, гэты дом не заселены. Гэта было так на працягу некаторага часу.
  
  Фактычна Чаліс знайшоў шыльду «Здаць», якая ляжала ў траве.
  
  Не тады, калі я ўварваўся.
  
  Тады вы, напэўна, уварваліся ў іншы дом.
  
  Чаліс зірнуў на Элен. Яе твар пакрыўся маршчынамі расчаравання і надзвычайнай трывогі. Яна міргнула, пускаючы пырскі слёз. Ён атрымаў новую базу. Ён мог быць дзе заўгодна.
  
  Чаліс адвёў Сатан у бок. Парайцеся з суседзямі. І паглядзіце, ці можаце вы атрымаць у нерабочы час нумар агенцтва, якое займаецца арэндай. Нам трэба ведаць, хто з'яўляецца ўладальнікам гэтага памяшкання, хто апошні раз яго арандаваў, адрас перасылкі і г.д.
  
  правільна.
  
  Чаліс паглядзеў на неба. Ужо амаль сцямнела. Ён бачыў сіняватае мігценне тэлевізараў у пары дамоў. На гарызонце ззялі агні Мельбурна.
  
  Ён вярнуўся да машыны. Добра, Дэні, вязу цябе дадому.
  
  дадому?
  
  Элен прарычала: «Твой дом на бліжэйшы час, калі цябе не вызваляць пад заклад, бескарыснае дзярмо».
  
  Дэні чмыхнуў носам. Ён прынюхваўся ўсю дарогу з маленькай сядзібы, калі Чаліс памылкова павярнуў і апынуўся ў тупіках і на вуліцах, якія звіваліся, нібы вантробы складанага арганізма. Дэні мог бы працягваць прынюхвацца, калі Чаліс нарэшце знайшоў вуліцу, па якой яны выйшлі б на шашу, калі б ён не напружыўся і не паказаў пальцам і сказаў: «Вось». Вось дом.
  
  У большасці дэталяў ён быў падобны на другі, за выключэннем таго, што трава была нізкай, у траве была ўбітая шыльда з назвай кампаніі і джып з такой жа шыльдай, прыпаркаваны на пад'ездзе. Дрэвы і густы хмызняк адгароджвалі дом ад суседзяў.
  
  Я памятаю знак, сказаў Дэні.
  
  Рыс Хартнет, спецыяліст па кандыцыянаванні паветра.
  
  * * * *
  
  Дваццаць сем
  
  
  
  Халіс прыпаркаваўся далей па вуліцы і патэлефанаваў па рацыі Сатану і яго камандзе. Калі яны прыбылі, ён загадаў аднаму чалавеку вартаваць джып, а Сатан і астатніх людзей ён накіраваў у двор ззаду. Скобі, ты пачакай ля задніх дзвярэй. Пастаўце аднаго чалавека ў любы кут, каб ён мог сачыць за рухам у любога з вокнаў па баках дома. Мы з Элен будзем наперадзе.
  
  Ён зноў павярнуўся да машыны. Дэні, дай мне сваё запясце, калі ласка. Я ненавіджу гэта рабіць, але . . .
  
  Ён прышпіліў тонкае запясце, якое не супраціўлялася, да ручкі даху над дзвярыма. Ці не занадта цесна?
  
  Вочы Дэні блішчалі. Ты ідзеш за ім?
  
  Так, Дэні, мы.
  
  Захварэў глядзець.
  
  Вы робіце гэта.
  
  Чаліс адвярнуўся. Элен Дэстры была па-за сябе, адзначала час на дарожцы, хацела пагаварыць, хацела дзейнічаць. Яна выбіла шыны на джыпе. Нават у паўзмроку Чаліс мог заўважыць, што яны былі зношаныя, не спалучаліся. Гэта не шыны Cooper.
  
  Твар Элен быў перакошаны чымсьці падобным да сораму. Хэл, я думаю, Хартнет бачыў, як я выгружаў злепкі шын, якія мы рабілі на вадасховішчы. Магчыма, пазней у той жа дзень ён замяніў Coopers на патрыманыя шыны. Яна адвярнулася. Калі ён забіў яе, Я ніколі не дарую сабе.
  
  Злавацца на яе не было сэнсу. Чаліс узяў яе за руку. Вы гатовыя?
  
  Я калі-небудзь.
  
  Падышлі да ўваходных дзвярэй. У бліжэйшых дварах брахалі сабакі. Чаліс адляпіў камара ад шчакі. Ён чуў нераўнамерны ўсплёск і шолах, як нехта ўручную паліваў градку ў доме справа. Элен падняла косткі пальцаў і пастукала.
  
  Голас сказаў: «Прабачце». Вы паліцыя?
  
  Чаліс хутка перайшоў да мяжы з дрэвамі і хмызнякамі. так.
  
  Ты шукаеш кандыцыянера?
  
  Што вы можаце сказаць мне пра яго, сэр?
  
  Мы толькі што размаўлялі. Калі ён убачыў, што твая машына затармазіла, ён пераскочыў праз маю агароджу.
  
  Адсюль і брэх сабак, падумаў Чаліс. Вы можаце паказаць мне, дзе?
  
  Мужчына паказаў. У мяне склалася адчуванне, што ён накіроўваецца ў рэзерв.
  
  Чаліс пабег на дарожку. Запаведнік уяўляў сабой цёмную масу ў паніжаным святле вечара. Ён націснуў кнопку перадачы на радыё. Скобі, заднія дзверы адчынены?
  
  Так, бос.
  
  Адпраўце чалавека. Скажыце яму адчыніць для Элен ўваходныя дзверы. Яны застануцца і абшукваюць дом. Ты і іншыя пойдзем са мной. Ён пешшу, зайшоў у хмызняк.
  
  * * * *
  
  Элен шалёна абшукала дом, потым сабралася і пачала шукаць зноў. Яна ўвесь час натыкалася на канстэбля ў форме. Гэта быў невялікі дом. У чалавеку, які жыў у ім, не было нічога дрэннага. Меў тэлевізар, стэрэамагнітолу, жменьку кніг. Яго звычкі былі акуратнымі. У асвятленні, шпалерах, прадметах у шафах і шуфлядах не было нічога дзіўнага. Не было парнаграфіі, не было сродкаў жорсткасці. Не было ні жывога, ні мёртвага цела, ні прыкмет таго, што хтосьці там быў.
  
  Але дом казаў пра нягнуткае жыццё. Ні мітусні, ні пылу, ні прыкмет таго, што ў канцы дня тут раскінуўся звычайны чалавек. На імгненне Элен адчула Рыса Хартнета, яго цвёрдасць і нянавісць да бязладзіцы.
  
  І, чаго гэта каштавала, быў кампутар і прынтар Canon.
  
  Яна ўспомніла ванну. Яна зняла бакавыя панэлі. нічога.
  
  Толькі пах волкасці.
  
  Але ён захаваў адзін сувенір, заплечнік Kymbly Abbotts. Ці трымаў ён іншых? Ці ён перастаў гэта рабіць пасля таго, як Дэні ўварваўся?
  
  Столь, сяржант?
  
  Быў каналізацыйны люк. Яны паставілі пад ім стол у пярэднім пакоі, і яна назірала, як канстэбль выцягваецца праз вузкую шчыліну. Яна пачула, як скрыпнулі бэлькі даху. Яна пачула чых.
  
  Потым з'явіўся яго твар. Нічога, сяржант. Ён зноў чыхнуў.
  
  Спускайся. Нам трэба ведаць, ці ёсць у яго ўласнасць ці арандуе дзе-небудзь іншы дом.
  
  Мы не абшуквалі хлеў, сярж. І ў яго можа быць дзе-небудзь схованка для яго абсталявання і гэтак далей.
  
  Рваць на сабе валасы, вось што яна хацела зрабіць. Яе рукі свярбелі, каб параніць сваё цела.
  
  Хлеў, першы.
  
  Гэта быў хлеў для агародніцтва і інструментаў. Граблі, вілы, рыдлёўка і невялікая кірка былі ўпёрты ў высокую драўляную скрыню ў адным куце. На бэльках над іх галовамі ляжалі даўжыні дзюбеляў. Вакол трох сцен былі ўзведзены шырокія стэлажы. Элен узяла пластыкавую ванну з мёдам. Ён быў поўны шруб. Чацвёртая сцяна была завешана малаткамі, зубіламі, адвёрткамі і гаечнымі ключамі. Гаечныя ключы ляжалі ў скрыні з інструментамі на падлозе. Яна здагадалася, што інструментаў у джыпе будзе яшчэ.
  
  Яна схапіла канстэбля. Мы не правяралі яго фургон.
  
  Гэта было неасцярожна з яе боку. Хартнет мог адскочыць і ўцячы на ім. І былі важкія прычыны, чаму гэта трэба было спачатку шукаць.
  
  Усе дзверы былі зачыненыя. Элен адправіла канстэбля шукаць ключы, а сама хадзіла вакол машыны, тузаючы за ручкі і спрабуючы зазірнуць у зацемненыя вокны. Рухомае пекла, падумала яна і заплакала. Больш за дзесяць гадзін таму ён схапіў Ларэйна. Калі ён быў сапраўдным, яе дачка ўжо была мёртвая. Яна павінна была чакаць гэтага, сутыкнуцца з гэтым. Яна зноў тузанула ручкі задніх дзвярэй.
  
  Здавалася, што джып страсянуў у адказ, так дробна, што яна амаль не заўважыла гэтага. Яна не давярала сваім пачуццям. Гэта магло быць, што зямныя пліты крыху ссунуліся, далёка, далёка пад ёй, зафіксаваўшы маленечкае дрыжанне тут, на гэтай дарозе.
  
  Канстэбль вярнуўся, размахваючы ключамі. У кошыку на кухоннай лаўцы, сказаў ён з гонарам. Ён спыніўся, паглядзеў у бок запаведніка. Яны прывезлі чоппер.
  
  Элен выхапіла ў яго ключы. Яе не цікавіла нічога, акрамя як адчыніць дзверы.
  
  Задняе аддзяленне, калісьці такое знаёмае ёй, маленькае, прыязнае, мужчынскае месца, якое сведчыла пра разумныя рукі і працаздольнасць Рыса Хартнета, цяпер, здавалася, складалася з вострых металічных вуглоў і халоднага металу. Паліцы, кранштэйны, інструменты, абрэзкі алюмінія, электрычны шлейф, шуфляды, вялікая шафа на замку ўздоўж аднаго боку падноса.
  
  Прыглушаны стук. Яшчэ адзін намёк на качанне.
  
  Разам зарэгістравалі. Канстэбль намацаў ключы з дзвярэй і пашукаў меншыя ключы на кальцы. Элен вырвала ў яго ключы. Перш чым канстэбль аддаў ёй ключы, яны выканалі невялікі дурны танец, змаганне захопу пляцоўкі.
  
  Дзверы шафы адкінуліся ўверх. Larrayne ляжала ў цеснаце на баку і загорнутая ў коўдру з тонкай пены высокай шчыльнасці. Яе запясці і лодыжкі былі скотчам. Рот у яе быў заклеены скотчам. Яе вочы былі шырока расплюшчаныя і спалоханыя, а потым яны пачалі міргаць, каб адагнаць слёзы, і яна пачала калаціць сваё цела, калаціць яго, пакуль яе не выцягнулі і не вызвалілі.
  
  * * * *
  
  Чаліс адчуў, як сціснуліся грудзі. У яго роце быў кіслы прысмак, а дыханне пераходзіла ў напружаныя, напружаныя дрыжыкі, якія ледзь вытрымлівалі яго. астма. Ён мільгануў у дзяцінстве. Вечары заўсёды былі горшым часам. Яму хацелася бегаць, лазіць і кідацца, што заўгодна, каб пазбегнуць ложка, што заўгодна, каб насыціцца за хвіліны да таго, як яго выклічуць унутр, што заўгодна, каб застацца на вуліцы, і наступалі прыступы, часам такія моцныя, што яго бацькі ў паніцы выклікалі хуткую дапамогу . Але гэта было дзяцінства. У яго былі больш свежыя ўспаміны пра невялікі горад, яго жонку, другога канстэбля, раман паміж імі гарэў незаўважна для яго да ананімнага званка, які завабіў яго на ўчастак дрэў уздоўж бязмесячнай дарогі. Стрэлы. Ён атрымаў аднаго ў руку, рану, якая вырывала рукаў. Ён зрабіў круг і застрэліў чалавека, які хацеў, каб ён сышоў з дарогі. Чаліс спыніўся, абапіраючыся адной рукой на ствол дрэва. Дыханне яго хрыпела і шумна. «Вось і маўчанне», — падумаў ён.
  
  Па дарозе былі мужчыны. Пятнаццаць хвілін, па словах дзяжурнага сяржанта ў Франкстане. І верталёт з пражэктарам.
  
  Хартнет меў перавагу ў дзве хвіліны. Ён ведаў свой шлях праз запаведнік, відаць. Чаліс не паслаў машыну да ніжняга краю запаведніка. Да яго проста не было дарог. Такім чынам, усе чацвёра, Сатан, абодва канстэблі, барахталіся ў паўзмроку, паміж імі гарэлі толькі два факелы.
  
  Ён круціў па радыё. Што-небудзь?
  
  Прыйшлі адказы: не, начальнік.
  
  Усе памаўчайце на хвіліну і слухайце.
  
  Праз некаторы час ён сказаў: што-небудзь?
  
  Не, бос.
  
  Потым Чаліс пачуў гэта — стук і пошчак лопасцяў ротара. У яго рацыі затрашчаў голас. Інспектар Чаліс?
  
  У запаведніку. Вы бачыце гэта?
  
  Цішыня, значыць, Набліжаюся да цябе зараз.
  
  Нас чацвёра, сказаў Чаліс. Двое ў форме, двое ў цывільным. Былі ў белых кашулях.
  
  Як апранутая наша мэта?
  
  Я не ведаю.
  
  Роджэр. Ну прамыйце яго, падмятаючы зараз.
  
  Раптам святло прамацала дрэвы каля Чаліса. Ён пстрыкнуў, нібы раз'юшаны палец, потым пачаў раўнамерна махаць па запаведніку, пакуль верталёт павольна рухаўся ўніз.
  
  У ашаламляльным гомане Чалісу стала дрэнна. Ён зразумеў, што не еў шмат гадзін. Ён думаў ісці за святлом, а потым вырашыў накіравацца ў процілеглы бок. Было дастаткова людзей, каб схапіць Хартнета, калі святло пражэктара праляцела яго, але што, калі яно праляцела міма яго, і цяпер ён быў ззаду зачысткі, у бяспецы ў цемры, чакаючы, пакуль зможа выслізнуць.
  
  Хартнет не павінен быў рухацца, сказаў сабе Чаліс пазней. Хартнет павінен быў проста пачакаць. Але ён не дачакаўся. Ён вырваўся з гушчару, трывожна крычаў, размахваючы нажом. Чаліс адчуў, як лязо надрэзала яго сасок. Спачатку была цёплая вільготнасць, потым боль.
  
  Ён зрабіў манітор, апусціўшыся на адно калена са стогнам. Хартнет разгарнуўся. Ён усё яшчэ крычаў, змагаючыся з паветрам нажом. Небяспека для Чаліса была не ў майстэрстве і разліку Хартнетса, а ў гэтай дзікай руцэ, якая вяла ветраком. Чаліс перавярнуўся на спіну, урэзаўшыся каленямі ў грудзі. Для Хартнета гэта, відаць, было сігналам падпарадкавання, таму што ён пабег наперад, нізка нахіліўшыся, абышоўся з левага боку Чаліса, усё яшчэ крычачы.
  
  Чаліс чакаў. Ён чакаў удару ўверх, водбліску месяца на нажы, які падказаў яму, што ён вось-вось хісне ўніз і разарве яго. Абапіраючыся на перадплечча, ён павярнуў тулава і выстрэліў абедзве нагі.
  
  Ён злавіў Хартнета за калені. Адзін стукнуў аб другі, і Чаліс пачуў вільготны, прыглушаны трэск косткі, якая ламалася. - закрычаў Хартнет. Яго рукі ўзняліся ўверх, а спіна выгнулася. Ён плюхнуўся на зямлю і пачаў барахтацца. Чаліс адчуваў сябе жудасна. Ён ніколі ні ў каго не бачыў столькі пакут і ніколі не прычыняў столькі.
  
  * * * *
  
  Дваццаць восем
  
  
  
  Я ўвесь час казаў: "Вашы маці сукі". Дурная медная сука. Дурная медная сука, якая адмаўляецца ад свайго слова.
  
  Цішэй, любоў, усё ў парадку.
  
  Гэта было падобна на асабістае.
  
  Думаю, на гэты раз так і было.
  
  Ён сказаў мне, што я заўсёды быў з ім грубы. Ну, я быў. Я заўсёды думаў, што ён лайдак. Я сказаў вам, што я так думаў. Я не мог паверыць, што ты прывёў яго ў дом.
  
  Усё ў парадку, мілая. Усё ў парадку. Цяпер вы ў бяспецы.
  
  Яны былі ў машыне. Сатан быў за рулём, а Чаліс побач з ім. Брыгада хуткай дапамогі ачысціла і апранула парэз Чаліс, перш чым забраць Хартнета. Larrayne Destry была ў задняй частцы машыны, са сваёй маці. Ад шпіталізацыі Шэд адмовіўся.
  
  Вам не трэба гаварыць пра гэта зараз.
  
  Я хачу.
  
  Добра, мілая.
  
  Вы думаеце, што ён мяне згвалціў, ці не так? Ну, ён і збіраўся, сказаў ён. Працягваў гаварыць мне ўсё, што ён збіраўся са мной зрабіць. Сказаў мне, што гэты час будзе адрознівацца ад іншых. На гэты раз ён збіраўся расцягнуць яго на некалькі дзён.
  
  Чаліс пачуў ціхі скрыгат тканіны аб тканіну. Ён не павярнуўся. Яны не былі прышпіленыя рамянямі бяспекі, але сціснуліся адзін да аднаго, нюхаючыся, часам плачучы, Элен бесперапынна дакраналася да твару дачок.
  
  Ён паказаў мне ўсе гэтыя рэчы.
  
  Якія рэчы?
  
  Быў гадзіннік, пярсцёнак, заколка для валасоў. Дробязі.
  
  Сувеніры.
  
  Ой
  
  Праз месяц прайшла хмара. Здавалася, на чорнай дарозе яны засталіся адны. Чаліс кашлянуў і праз плячо сказаў: «Дзе ты бачыў гэтыя рэчы, Ларэйн?»
  
  Ён адчуў, што Ларэйн схіліўся да яго. Там, дзе мама знайшла мяне, у шафе ў яго фургоне.
  
  Чаліс кіўнуў. І ён казаў пра іншых жанчын, якіх ён выкраў?
  
  Зноў і зноў. Хвальба.
  
  Элен сказала: "Я не магу паверыць, што я дазволіла яму ўбачыць гэтыя злепкі шын". Напэўна, ён атрымліваў асалоду ад таго, што працаваў побач з паліцыяй, назіраючы, як яны бадзяюцца. Напэўна, не паверыў свайму шчасцю.
  
  Чаліс кіўнуў. Каб Хартнет заставаўся ў будынку суда, працаваў і назіраў, спатрэбілася б пэўная смеласць і саманадзейнасць.
  
  Нібы прачытаўшы яго думкі, Элен сказала: «Ён увесь час быў у нас пад носам». Я яму давяраў.
  
  Тады Чалісу прыйшло ў галаву, што яго сяржанту ёсць што хаваць. Яна змагалася з непажаданымі эмоцыямі і ўсведамленнямі. Ад сваёй гаваркасці яна адчувала палёгку, але ці адчувала яна сябе здраджанай і збянтэжанай? Быццам нешта здарылася, каб паставіць пад сумнеў яе добрае меркаванне пра сябе. Ён памятаў, што некалькі разоў бачыў яе з Хартнетам. Як далёка гэта зайшло?
  
  * * * *
  
  Як доўга вы збіраецеся трымаць майго кліента?
  
  Скобі Сатан сказала: «Усяму свой час, місіс Нан».
  
  Ён быў стомлены і брудны. Ён быў падрапаны ажынавымі дубцамі на ўскрайку запаведніка, дзе яны схапілі Хартнета. Яму хацелася дадому. Здавалася, некалькі дзён ён не бачыў дачкі, ці не прачнуўся.
  
  Чаліс праінфармаваў яго. Ён праслухаў запісанае інтэрв'ю з Дэні Холсінгерам. Ён быў гатовы.
  
  Спадар Джоліч, вы ўсё яшчэ пад асцярогай.
  
  Вядома.
  
  Хачу паведаміць вам, што адзін з вашых саўдзельнікаў выдаў вас.
  
  Мяне не здзіўляе.
  
  Бойд, заткніся, сказала Марыён Нан.
  
  Не, ты заткніся.
  
  Сатан стомлена працягваў: Ты і Дэні Холсінгер
  
  Дэні Холсінгер. Звычайны злодзей і хлус. Мой кліент
  
  Місіс Нан, калі ласка, дайце мне скончыць.
  
  Ага, няхай чалавек скончыць.
  
  Вам усё роўна, што з вамі адбываецца?
  
  Заткніся. Вы мне надакучылі.
  
  Сатан вырашыла сядзець і назіраць. Ён павярнуўся да Марыён Нан, якая адчула яго позірк і сказала: Хацелася б пабыць сам-насам з маім кліентам.
  
  Безумоўна.
  
  Так, добра, я не хачу хвіліну сам-насам з ёй, сказаў Ёліч.
  
  Бойд, папярэджваю цябе, не дазваляй твайму языку ўцягнуць цябе ў непрыемнасці.
  
  Сатан перавёў позірк на Джоліка. Ёліч раптам стаў менш жорсткім і напышлівым. Здавалася, ён з цяжкасцю спытаў, містэр Сатан, вы б сказалі, што я даволі нармальны, праўда?
  
  Залежыць, як вы вымяраеце гэта, Бойд, але, вядома, я так і кажу.
  
  Не хворы ці не скручаны?
  
  Сатан рашуча паківаў галавой. Нуп.
  
  Спыніце гэта! Проста спыніце гэта! - сказала Марыён Нан. Канстэбль Сатан, я прашу вас спыніць гэтае інтэрв'ю.
  
  Але містэру Джоліку ёсць што сказаць, сказаў Сатан.
  
  Калі я дам вам пэўную інфармацыю, яна будзе выглядаць добра ў вачах DPP, так? — спытаў Ёліч.
  
  Вельмі добры шанец.
  
  Добра. Вось ідзе. Я зрабіў аг бург. Я спаліў чортавы поўны прывад. Я забіў жанчыну. Толькі вы павінны разумець, што я быў абцяжараны. Яна не павінна
  
  Хлопчык, заткніся.
  
  Бойд Джолік пакруціў вялікім пальцам. Гэтая карова тут? Яна дае мне планы дамоў, фатаграфіі, што заўгодна, і я даю ёй працу. Мы падзялілі гэта пяцьдзесят на пяцьдзесят.
  
  Цікава.
  
  Слухай, вырачыстыя вочы, не верчы яго слову супраць майго.
  
  Сатан утаропілася на яе.
  
  Яна атрымала гэты пусты дом, містэр Сатан, сказаў Джоліч. Напэўна, усё яшчэ там. Ён зрабіў паўзу. Яна не павінна была казаць, што я хворы.
  
  * * * *
  
  У вас ідуць.
  
  Вы не збіраецеся мяне грубіяніць, сяржант?
  
  Я ў добрым настроі, сказаў ван Альфен, асцярожна штурхаючы Марыён Нан у камеру.
  
  * * * *
  
  На наступную раніцу Чаліс сказаў: Скобі, ты пойдзеш са мной.
  
  Яны праехалі праз горад, які цяпер здаваўся менш рэзкім, больш лагодным і даверлівым, быццам усе пачулі гэтую навіну ўначы і вярнуліся да сябе. Ці гэта я? Чаліс падумаў. Я чытаю рэчы такімі, якія яны ёсць, ці як я адчуваю? Але людзей было больш. Большая частка з іх выглядала бадзёра перад раннім сонцам.
  
  Яны знайшлі Лэнса Ледвіча ў ягонай гасцінай, гледзячы ранішні тэлевізар, жанчыны ў трыко гнуліся на траве, Сіднэйскі оперны тэатр плыў за імі. Чаліс адчуў пах пары эўкаліпта, а на падлозе ляжаў гарачы лімонны напой. Ён кінуў відэастужку, якая так пакрыўдзіла Меган Стокс, на часопісны столік.
  
  Ведаеш, што гэта, Лэнс?
  
  Здавалася, частка жыцця сышла з Ледвіча. Ніколі раней не бачыў.
  
  Пацешна, яго знайшлі ў вашым поўным прывадзе.
  
  Нічога пра гэта не ведаю.
  
  Скобі, абшукай кухню, паглядзі, ці зможаш ты знайсці ключы ад гаража містэра Ледвіча.
  
  Ледвіч апусціўся ў крэсла. Праз хвіліну Сатан вярнулася, трымаючы ў руках звязку ключоў.
  
  Заставайся з ім, сказаў Чаліс. Я не буду доўга.
  
  Адну сцяну гаража абшылі металічнымі стэлажамі. Чаліс налічыў дзясятак адзінак прафесійнага прайгравання відэа. Былі таксама каляровы капіравальны апарат і стос яркіх гільзаў, гатовых засунуць у пустыя скрыні для касет. На лаўцы побач ляжаў мяккі паштовы мяшок з амерыканскімі паштовымі выдаткамі, які ўтрымліваў майстар відэакасеты. Ці быў швагер у Тайландзе з пакупкамі? Сястра таксама ўдзельнічала? Ці шмат у іх было пакупнікоў, якія прадаваліся з-пад прылаўка для іх відэа? Ці шмат бралі? Каб Ледвіч мог дазволіць сабе Pajero, Чаліс вырашыў, што Pajero таксама з'яўляецца часткай мужчынскага іміджу, крутога аператара.
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік. Апоўдні. Ён даў сабе рэшту дня. Дазвольце камусьці іншаму апытаць Рыса Хартнета. Яго не цікавіла, што заахвоціла Хартнета.
  
  * * * *
  
  Зрухі ў атмасферы былі відавочныя для Пэм у той момант, калі яна зайшла на станцыю ў пачатку сваёй змены. Чаліс быў арыштаваны. Дачка Дэстрыса была ў бяспецы. Уся станцыя здалася весялейшай.
  
  Яна была ў пары з Джонам Танкардам на працягу дня. Яна ехала. Іх першай працай было расследаванне паведамленняў аб крадзяжах з двух панэльных фургонаў, якія належалі серфінгістам у Майерс-Пойнт. Яна выявіла, што яе сэрца і страўнік рабілі смешныя рэчы. Ёй было цікава, ці ўбачыць Джынджэр. Простае ўсведамленне, што ён побач, падбівала яе.
  
  Джон Танкард трымаў Эйдж на каленях. Абвінавачванні адноўлены. Вось што мне падабаецца чуць. Што ты думаеш, Мэрф?
  
  «Крывавая клятва», — сказала яна, выставіўшы ніжнюю сківіцу, паглыбіўшы голас, схапіўшыся за руль, быццам ішла ў бой.
  
  Ён пачырванеў. Ты не мілая.
  
  * * * *
  
  На другім баку паўвострава Чаліс фармаваў новую апору планера. Ён страціў сябе ў рэзкім укусе ляснога самалёта, Lucky Oceans на Radio National і лісце, якое прыйшло ад старога чалавека з Дарвіна:
  
  Са спасылкай на ваш запыт аб інфармацыі адносна A33-8. Гэта быў серыйны нумар ваенна-паветраных сіл, які прымяняўся да неваенным Dragon, якія былі прыняты на ўзбраенне RAAF падчас вайны. Я меў задавальненне лётаць на A33-8 у пачатку 1942 года, непасрэдна перад падзеннем Явы. Я быў размешчаны ў Бруме і здзейсніў на ёй тузін паездак, перапраўляючы галандскіх бежанцаў у Порт-Хедленд. Я ведаю, што ваш самалёт пачаў працу ў кампаніі Vacuum Oil Company, лётаючы геолагаў на паўночны захад, але што з ім стала пасля вайны, я сапраўды не мог сказаць. Калі гэта не так ужо і складана, магчыма, вы маглі б даслаць мне яе здымак.
  
  У навінах а пятай гадзіне з'явілася паведамленне пра чалавечыя парэшткі, знойдзеныя ў хмызняку на выгіне ручая на другім баку паўвострава. Чаліс вымятаў сваю драўняную габлюшку ў кантэйнер, запакаваў свой камбінезон у Трыумф і паехаў дадому па праселках, якія дрыжаць ад касцей. Ён зайшоў унутр, яго крокі грукаталі ў дуплах дома. На яго аўтаадказчыку міргала чырвонае святло. Тры званкі. Ён націснуў кнопку прайгравання. Пацвярджэнне асобы на целе ў рачулцы; затым яго жонка; і перш чым загаварыў трэці абанент, ён выявіў, з невялікім зрухам у раўнавазе, што чакаў ціхага, ціхага голасу.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"