Фесперман Ден : другие произведения.

Лежати в темряві (Владо Петрич №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Лежати в темряві (Владо Петрич №1) Ден Фесперман
  
  Для Ліз
  
  
  
  
  
  
  
  Я хотів би висловити подяку деяким із багатьох людей, які допомагали на цьому шляху. Дякую Клаудії Стілман і Джиму Шумейкеру за інструменти; Джеффу Прайсу за можливість; Володимиру Йовановичу, Невену Неземовичу, Мустафі-паші та Слободану Косановичу за те, що вони поділилися своїми знаннями; Муамеру Герцеглії, Давту Бібічу та Жарко Булічу за те, що вони навели мене через правову систему Сараєво часів війни; Чарльзу Хіллу зі Скотланд-Ярду та Коліну Кайзеру з Ради Європи за розуміння розбійного підчерев’я світу мистецтва; Мілошу Васичу та чудовій книзі Лінн Х. Ніколас « Зґвалтування Європи» за історичну перспективу; Лаурі Ліппман, Вільяму С. Боуї та Патріку МакГуайру за цінні поради та підтримку; Джейн Челіус і Юрісу Юр'євіксу за чітке редагування та те, що все це стало можливим; і моїй дружині, Ліз Боуї, і моїм батькам, Біллу та Джінні Фесперман, за все вищесказане та все між ними.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 1
  Він розпочав день, як завжди, з підрахунку могильників у своєму передньому вікні. Сьогодні вранці їх було дев’ятеро, вони рухалися по снігу за сто ярдів посеред того, що колись було дитячим футбольним полем. Вони зупинилися, щоб запалити цигарки, схиливши голови, наче плакальники, і на впалих щоках ледве помітні тіні щетини. Потім вони скинули свої тонкі шубки й розійшлися рваною шеренгою. Зігнувши спини, вони почали колоти землю кирками та лопатами.
  Спочатку вони рухалися повільно, виганяючи холод і сонливість скрипучих суглобів. Але Владо Петрич не поспішав. Він спостерігав досить часто, щоб знати, що буде далі.
  Невдовзі біля їхніх ніг утворилися коричневі плями бруду. Потім, коли чоловіки нагрівалися до свого завдання, рани розширювалися в акуратні прямокутники, і в міру поглиблення прямокутників могильники зникали в землі. Через годину було б видно лише їхні голови. Потім Владо виходив зі своєї квартири, щоб пішки піти на роботу вулицями Сараєво.
  Владо став залежати від пунктуальності могильників. Він знав, що вони люблять закінчувати рано, поки снайпери та артилерійські команди з навколишніх пагорбів ще сплять у тумані, запаморочені від ще однієї ночі в багнюці зі сливовицею. До середини ранку артилеристи також розтягували б м’язи та запалювали сигарети. Потім вони теж приступали до роботи, і відтоді до ночі футбольне поле було безпечним лише для мертвих.
  Владо інколи дивувався, чому він досі намагався спостерігати за цим ранковим ритуалом, але вважав його арифметику непереборною. Це був його щоденний перепис війни. Коли отвори набули форми, вони склали рахунок дня, як чорні намистинки рахівниці. Великі натовпи неминуче слідували за днем сильного обстрілу або за одним із сумних невеликих наступальних дій на схилі пагорба, які віддалено гримнули, як зламана іграшка. Одного напруженого ранку він нарахував тридцять чотири чоловіки на роботі, двічі перевіряючи, щоб переконатися, що вони плетуться та схрещуються, а бруд летить, наче від низки маленьких вибухів. Випари, що піднімалися від їхнього поту та сигарет, виливалися в небо, як дим маленької фабрики.
  Останнім часом, однак, були звільнення та скорочені години. Сьогоднішній екіпаж із дев’яти осіб виніс рішення про погане прицілювання та брак боєприпасів попереднього дня. Взимку війна завжди втрачала обертів.
  Інтереси Владо можна також назвати професійними. Іноді його власний робочий день складався на полі, в могилах для тих, кого забрали не снайпери, не вибухи, не хвороба і не старість. Владо працював слідчим відділу вбивств у місцевій поліції, і все ще отримував прибуток, хоч і погано.
  Це було гарне заняття для того, щоб кілька гірко посміятися з друзями, потішившись тим, що дрібні вбивства все ще варті уваги після двадцяти одного місяця війни. Для них завдання Владо полягало в тому, щоб сантехнік лагодив діряві унітази посеред повені, автомеханік латав шини, поки двигун згорів дотла. Навіщо турбуватися, запитали б вони. Чому б просто не залишити це все до кінця війни. До того часу всі ваші підозрювані все одно будуть мертві.
  Незмінно він відповідав бурмотучим хихіканням, опустивши очі, з освіченим часом смиренням усіх, хто має відповісти за те, що заробляє на життя мертвими. Тоді він дозволив би як, так, мабуть, вони мали рацію. Який він був дурень. Навкруги сміються. Ще один на мене, панове.
  Тож вип’ють за його дурість, чиюсь пляшку прогірклого домашнього брагу передадуть із рук у руки, а потім перейдуть до інших тем — футболу, чи жінок, чи війни. Завжди, зрештою, війна. Але він на мить затримувався своїми думками. Ні, вони зовсім не праві, заспокоював він себе. Ті самі дві мотивації, які підтримували його до війни, все ще могли підтримувати його. Або, принаймні, він сподівався, що зможуть.
  Одним з них була маленька, тонка обіцянка, яка манила всіх детективів із вбивств,— що колись із його роботи вийде щось гідне й благородне. Для кмітливих і наполегливих, можливо, за щоденним підрахунком трупів криється щось більше. Подібно до того, як епідеміолог знає, що єдиний розтин може дати ключ до пандемії, Владо чіплявся за переконання, що час від часу одне вбивство відкривало шлях до махінацій, набагато більших, ніж натискання курка чи занурення лезо.
  Але чи може це все ще бути правдою під час війни? І тут сумніви загрожували зупинити його, тож він поспішно перейшов до причини номер два — головоломки мотиву, схеми внутрішніх важелів і махових колес, що рухають механізмом люті. Тут знову війна сплутала розрахунки. Тепер усі механізми здавалися дедалі більш передбачуваними, керовані дистанційним керуванням із великих гармат на пагорбах. Кожен акт тремтів своїм відгомоном. Кожна мить пристрасті походить від двох років страждань.
  Проте Владо не міг не дивуватися незмінній популярності вбивства. Зі своїх історичних текстів він знав, що війна мала робити з людьми. У Сталінграді їли щурів і палили меблі, щоб зігрітися, але вони трималися разом. Навіть у Лондоні, жирному та м’якому Лондоні, кількість самогубств зменшилася, а психічне здоров’я різко покращилось. Але тепер він задумався, чи не було все це великою гарячою брехнею воєнної пропаганди. Тому що, у будь-якому випадку, люди тепер легше піддавалися пристрастям, які завжди їх докоряли. І поки облога продовжувалася, зневажливі закохані продовжували стріляти один в одного голими й мертвими, п’яні били інших п’яних за пляшку, а гравці гинули, як завжди. за свої борги.
  Можливості для таких вбивств ще ніколи не були багатшими.
  Скрізь була зброя — пошарпані моделі з Ірану та Афганістану з обоймами, що скручувалися, як банани, гладкі бельгійські автомати з охайних збройових магазинів Швейцарії, старовинні та незграбні старі «Томмі» з бог-зна-звідки, і всі дешеві підробки Калашникова, коли-небудь зроблені на Сході. Блок. Пагорби старої Югославії нарешті були захоплені зброєю Варшавського договору так, як покійний великий Тіто ніколи не уявляв.
  У моменти, коли війна затягувалася, повну зайнятість цією зброєю гарантували контрабандисти та чорні торговці, яких було надто багато, щоб порахувати. Вони металися у власній війні на виснаження, ошукані в мстивій гонитві за обманом. І не маючи куди тікати, крім смертоносної петлі пагорбів, погоня зазвичай була короткою та рішучою.
  Навіть коли обидві причини Владо, які виправдовували продовження роботи, втратили свою силу, він мав гідну альтернативу: робота не давала йому потрапити в армію. Це було немале досягнення в наші дні, коли навіть молоді хлопці в брудних джинсах і фланелевих сорочках щоночі йшли в гору до фронту.
  Ця думка завжди витягувала його з вікна в найчорніші ранки на доріжку похмурого житлового будинку, що стояв над футбольним полем.
  Якби могильники хоч раз зупинилися, щоб поглянути на ці ранки, вони б розгледіли худорляву фігуру чоловіка років тридцяти, одягненого в темний одяг. Стрункий спочатку, Владо ще більше звузився дієтою воєнного часу, аж поки його темно-карі очі не стали майже примарними в орбітах. Обличчя, яке колись швидко посміхалося, тепер було стриманим, невпевненим. Маленька складка над його переніссям поглибилася й урізалася, ставши новим, урочистим володарем зморшок сміху, що зморщилися навколо його очей. Його чорне волосся було жорстке, коротко й нерівно підстрижене його власноруч за допомогою тупих дитячих ножиць, усе швидше спадаючи на маківці та скронях. Єдиним пережитком довоєнних часів був його голос, глибокий і м’який, усе ще комфортний баритон, який манить у теплу, задимлену кімнату старих друзів.
  За його спиною, у маленькій вітальні та кухні, було все, що залишилося від довоєнного світу Владо. Більше півтора року його дружини та доньки не було в евакуації до Німеччини. Двері до кімнати його доньки не відчинялися тижнями, як і двері до старої спальні його та його дружини. Він поступово об’єднав своє майно та своє існування, частково тому, що це тримало його подалі від вікон, більш уразливих для снайперського та артилерійського вогню, а частково, щоб зберегти дорогоцінне світло та тепло від його незаконних газових підключень, які горіли уривчасто та низько під час зменшення. тиск. Але це також був його спосіб заритися всередину надовго, доглядати власне слабке полум’я проти сил, які могли б його загасити.
  Підходячи до кожного дня, він розвинув гостре відчуття темпу, постійного пристосування. Ті, які горіли надто яскраво, як він знав, дивлячись, ніколи не тривали. Це були ті, чиї пристрасті врешті-решт привели їх до зон вільного вогню, кричачи чи то від божевілля, чи то в остаточному виливі безсилої люті.
  Але нехай твоє полум’я стало занадто низьким, не вдалося його спонукати, і ти опинився в іншій крайності, виснажений і порожній. Ви бачили їх у дверях або згорблених у кав’ярнях, із засальним волоссям, безупинно дивлячись, одяг у лахміттях. Вони не припиняли відступати, опиняючись чи то на дні пляшки, чи то на могилі.
  Владо був католиком, а це означало, що його класифікували як хорвата, про що він ніколи не думав і не хотів цього до останніх двох років. Точність мітки була сумнівною, враховуючи його змішане походження. Його батько був мусульманином, мати католичкою. Вона подбала про те, щоб його охристили, хоча сама ніколи не дуже любила церкву. Потім вона витратила роки, затягуючи його на релігійне навчання та святкову месу, лише щоб побачити, як її зусилля пропали даремно.
  Тепер етнічне походження було, здавалося, першим, що хотів знати кожен, хто займав посаду. Ваша відповідь може спричинити за собою вбивство в одних місцях і підвищення в інших.
  Цю інформацію було досить легко дізнатися, вона була вказана прямо там, у ваших документах, що посвідчують особу. Етнічні ярлики були залишками різних конкуруючих імперій, які століттями стикалися на цих пагорбах. Османські турки деякий час керували цим шоу, приносячи іслам і султанську бюрократію, а потім зіткнулися з австрійцями, які принесли католицизм, бездоганне ведення документації та вулиці, наповнені їхньою архітектурою шарового пирога.
  Зі сходу завжди були росіяни, про яких варто було хвилюватися, вони поділялися своїм православним християнством і кирилицею з сербами. Потім прийшли нацисти й розгромили всіх, з’єднавшись із хорватами-націоналістами, усташами, достатньо довго, щоб спустошити кілька сотень тисяч сербів. Іноді до вбивства приєднувалися мусульмани. Іноді вони були серед жертв. Але всі сторони нібито були прощені під новою мантією остаточного переможця, післявоєнного комуністичного режиму маршала Тіто. Тіто продовжував утримувати ворожі сторони разом майже півстоліття, головним чином поводячись так, ніби ніхто ніколи не ненавидів один одного. Він відкинув усі розмови про етнічний націоналізм і недовіру, легковажно оголосивши, що відтепер переважатиме братерство.
  Це майже спрацювало.
  Але коли Тіто помер, етнічні фанати знову відкрили свої голоси, і серби кричали найголосніше. Розповіді про минулі масові вбивства, які десятиліттями зберігалися за сімейними столами, постали блискучими та відремонтованими. Старі страхи були вигнані з підвалів і горищ, підживлені новою дієтою етнічної пропаганди. З’явилися старі ярлики недовіри. Якщо ви були хорватом, це повинно означати, що ви були усташем. Кожен серб був четником. Мусульманин? Не краще турка. Коли речі почали розвалюватися, вони поспіхом зруйнувалися.
  Серби, які тримали основну частину армії, негайно й безжально захопили верх, і остаточна поразка Тіто стала очевидною на лініях вогню, що розділяли місто. На всіх навколишніх пагорбах стояли сербські гармати та окопи, а також армія, яка вирішила стиснути Сараєво, поки воно не стане їхньою власністю. Вони також утримували більшу частину землі в межах міста на дальньому березі річки Міляцка, яка звивалася крізь місто зі сходу на захід, як викривлений хребет.
  Разом із Владо на північному березі, у центрі старого міста, опинилося двісті тисяч людей, переважно мусульман, іноді хорватів і дуже рідко сербів. Але, як і у випадку з Владо, ярлики часто були неоднозначними. Змішані шлюби становили чверть населення, що тільки ще більше обурювало сербів. Маленьке богемне Сараєво, надто розумне для власного блага, розплачувалося роками кровозмішних насолод. Тепер серби, здавалося, мали намір зрівняти місто, якщо вони не зможуть його захопити, розбираючи цеглину за цеглиною, людину за людиною.
  Владо все своє життя не замислювався над тим, що означає бути католиком, і не бачив причин починати зараз. За останні дванадцять років він заходив до церкви лише тричі, двічі на похорони, і, звісно, зовсім не на шлюб, на цивільну церемонію, під час якої він вінчався з дочкою-мусульманкою сербської матері.
  Його єдина інша поїздка до церкви була його останньою, щоб розслідувати вбивство священика, знайденого мертвим у сповідальні. Ревнивий чоловік застрелив священика після того, як знайшов повну коробку пристрасних листів на парафіяльному бланку в шафі своєї дружини. Чоловік зайшов у кабінку, сів, двічі вистрілив через ґратчасту перегородку, а потім повернув рушницю на себе. Владо відчув себе ошуканим через самогубство. Він завжди хотів знати, чи була якась остання розмова. Він поцікавився, чи запропонувала будь-яка зі сторін прощення гріхів до того, як рушниця винесла вирок обом. Обидва зрештою вчинили адекватну покуту, як думав Владо, неважливо, що думала Церква.
  Якби могильники сьогодні вранці подивилися на Владо, вони могли б також побачити чашку кави в його руці. 20 доларів за фунт із зарплатою в один долар на місяць, часто платили сигаретами, це була не маленька розкіш. Таким був стан місцевої валюти та чорного ринку, який панував у місті.
  Він посміхнувся про себе з легким рум'янцем збентеження, згадуючи, як він придбав каву напередодні. Він справді благав про це. Не відкрито, але досить очевидним чином, навчившись, як поводитися з такими речами.
  Британський журналіст зателефонував для інтерв’ю, і Владо радо призначив час. Темою мали стати вбивства в місті смерті, а також постійна тема місцевої корупції, яка роз’їдає місто зсередини. Це була тема, яку Владо заборонялося обговорювати, але це було не до справи. Він, як ніхто інший, знав, що журналісти, співробітники ООН та інші сторонні люди завжди прагнуть залицятися своїми сумками, повними здобичі — кави, віскі, коробок «Мальборо», іноді навіть цукру. Хто знає, якими щедрими вони могли б бути, якби ви мали інформацію, яку вони хотіли, незалежно від того, можете ви її надати чи ні.
  Речі, які може запропонувати журналіст, можуть принести німецькі марки, долари, друзів і вплив або навіть повію на годину або близько того. Повій, що ховаються біля воріт французького гарнізону ООН, можна було придбати за пару пачок Marlboro, ціна, яку війська ООН визнали цілком прийнятною. Деякі взагалі кинули палити.
  Журналіст прибув якраз вчасно, м’ясистий оберемок метушні та британського гарного настрою, рожевіючи по краях від його підйому сходами, як м’який шматочок фрукта, який ось-ось зіпсується. Він простяг руку назовні, вітаючись, і чесно вигукнув: «Тобі Перкінс, Evening Standard. Радий познайомитися з вами».
  Владо відповів серйозним поглядом, наливаючи ложкою розчинну каву в чашку з водою, а потім перемішував коричневі кристали з благоговінням алхіміка, який торкається золотого пилу.
  «Моя остання чашка», — оголосив він, простягаючи її до репортера. «Будь ласка, візьми». Це задало правильний тон, подумав Владо. Він внутрішньо поздоровив себе, знаючи з тонкої посмішки Тобі та червоних щік, що решта буде легко.
  І це було.
  Тобі миттєво поставив кухоль і нахилився до свого ранця, крякнувши й незграбно нахиляючись від маси броньованого бронежилета, що оперізував його груди. Їх носив майже кожен чужинець, хоча місцеві, як правило, дивувалися, до чого вся ця метушня. Навіщо вдаватися до клопоту, якщо вам все одно можуть розірвати голову?
  Коли Тобі підвівся, його усмішка була широкою та великодушною, і він тримав у руках однофунтову банку Nescafé. Тепер він був мільйонером із блискучою монетою для жалюгідної бродяги. Залишилося лише погладити хлопця по голівці. Але Владо не відчував почуття гордості. Йому було лише цікаво, що ще може брязкати у великій сумці.
  Владо спочатку запропонував обов’язкову відмову, знизивши рівень своєї відшліфованої англійської до співучої, щоб краще відповідати моменту. Деякий час грайте в ролі тупого, жорсткого місцевого бюрократа, і Тобі може трохи швидше здатися.
  «О ні, це було б неможливо»
  Тобі наполягав, як вони завжди. «Справді. Будь ласка Вперед. У мене їх так багато, і все одно я їду в понеділок».
  Виїзд у понеділок. Це завжди зупиняло його з цими людьми, будь то журналісти, гуманітарні працівники чи якісь західні знаменитості, які шукали трохи атмосфери війни та реклами. Вони приходили й йшли, як туристи, показуючи синьо-білу картку ООН, щоб пройти через контрольно-пропускні пункти, де майже будь-якого місцевого жителя зупинили б холодно. Або розстріляли. Навіть якби він був поліцейським детективом. Лише іноземці покидали місто так легко. Вони сіли на борт вантажних літаків ООН, глибоко пузаті зелені ванни, які куняли вгору над пагорбами й геть. Тоді вони, безсумнівно, підсмажували своє виживання тієї самої ночі в якомусь теплому місці, де вікна мали скло, а не лопотіли пластикові листи. , і де було електричне освітлення та багато холодного пива.
  Тож Владо відчув лише трохи почуття провини, коли замкнув банку з кавою в шухляду столу й заявив: «Вибачте, але моє начальство сказало мені, що я справді не повинен з вами розмовляти. Принаймні не на цю тему. Можливо, ми можемо поговорити кілька хвилин «не для протоколу», як кажуть люди вашої професії, але щось більше буде неможливо».
  Потім настала неприємна частина. Тобі вирішив прочитати лекцію. «Так, це дух, чи не так. Мовчіть і зберігайте міф».
  «Міф?» — запитав Владо, якому було цікаво почути останні погляди зовнішнього світу на балканське божевілля.
  «Міф про етнічний мир і злагоду серед бідного народу Сараєво. Чистого уряду лише з благородними намірами. Так, ви жертви, ми всі це знаємо. До біса, ми не можемо ввімкнути наші телевізори, не побачивши ще одного заплаканого сараєянина, який каже: «Все, що тобі потрібно, це любов». Але щоразу, коли виникає тема про нечесну вигоду та поганих гравців за лаштунками, ви мовчите на нас і вдаєтеся до свого остаточного варіанту: звинуватити сербів. Це зробили четники. І вони зробили, чи не так. Викинув тебе з половини міста і трьох чвертей твоєї країни.
  «Але ви не зовсім святі тут, вибачте за невдалу релігійну метафору. А як щодо розкриття власних поганих яблук для різноманітності? Як довго, на вашу думку, тривала б ця війна, якби деякі ключові люди в ключових місцях раптом перестали заробляти на цьому гроші?»
  «Ви вважаєте нашу ненависть непереконливою, я так розумію? Можливо, бідний старий Маркс мав рацію, навіть якщо він уже не в моді. На Заході завжди йдеться про гроші».
  «Тому що це завжди про гроші, або владу, або будь-яку іншу форму багатства, яку ви хочете назвати», - сказав Тобі. «І це так само на Сході. Як ви думаєте, чому серби захопили півкраїни прямо з воріт? Не для того, щоб вони могли панувати над вами, милі люди, я можу вам це сказати. Це було економічне захоплення землі, зрозуміле й просте, під виглядом етнічного священного хрестового походу. «Рятуйте наших сербських братів. О, але поки ви на цьому, візьміть ту фабрику, чи не так? Я не кажу, що на цих пагорбах бракує справжньої ненависті. Є достатньо фанатів, щоб підтримувати ці армії в горі роками. Але подивіться на системи підтримки та лінії постачання. Усі бітові гравці, які це підтримують. Кому потрібен моральний дух, коли у вас є хороший потік твердої валюти, щоб офіцери були задоволені? Заберіть це, і хто знає, можливо, все почне гнити зсередини. Можливо, ненависті вже недостатньо. Можливо, ви навіть досягнете припинення вогню, яке триватиме достатньо довго, щоб отримати щось більше, ніж дозволити наступній партії тютюну та алкогольних напоїв пройти через лінії. Звісно, п’ятдесят відсотків доходу піде місцевій поліції».
  «Я думаю, що ви надто спрощуєте складну ситуацію».
  «Так, це те, за що мені платять, чи не так. Візьміть усі приємні розмиті сірі відтінки та перетворіть їх на чорно-білі, щоб публіка могла переварити, перш ніж переходити до гороскопів і останніх новин від королівської сім’ї. Але перш ніж ви відкинете мене як ще одного хака, яким я є, до речі, дозвольте мені розповісти вам невелику історію, яку я знайшов у вашому місті Мостарі, тоді ми подивимося, що ви думаєте».
  Останнє, чого Владо хотів від цього пихатого чоловічка, — це наочний урок, але він заплатив принаймні за стільки фунтом кави, тож Владо дозволив йому балакати.
  «Ви знаєте ситуацію в Мостарі, правда?» — сказав Тобі, і його обличчя з кожною хвилиною все більше червоніло. «У певному сенсі навіть гірше, ніж тут. Хорвати та мусульмани воюють один з одним на вулицях, стріляючи один в одного з іншого боку річки, а серби сидять на горах на сході й кидають снаряди по обох. Як нудьгуюча стара домогосподарка, яка виливає окріп на пару котів, що б’ються.
  «Ну, кілька тижнів тому місцевий мусульманський командир виконує свою звичайну роль для рідної сторони, коли в нього починає закінчуватися артилерійський снаряд. Тож він вмикає радіо і дзвонить своєму товаришу на сусідньому пагорбі, щоб попросити ще. «Вибачте, хлопці, ми самі закінчилися. Не можу зробити вам жодного пострілу. Ембарго на поставки зброї і все таке, знаєте».
  «Тож хто має працювати на одній частоті, тому що всі й так користуються тими самими старими югославськими армійськими радіостанціями, крім нашого сербського друга на горі. Ми назвемо його Слобо.
  «Якщо вам потрібні снаряди, у нас є все, що вам потрібно», — каже генерал Слобо. «І за доступними цінами».
  «Чудово, — каже генерал Мохамад. «А як щодо доставки? Хорвати між вами і нами».
  «Немає проблем, — каже Слобо. «Мій друг-хорват, командир Томіслав, може доставити їх прямо до вашого порогу за невелику комісію, скажімо, двадцять п’ять відсотків боєприпасів». Тож вони деякий час торгуються за ціну, призначають час і місце доставки. Потім вони домовляються до ООН домовитися про тимчасове «припинення вогню», щоб дозволити відправлення «гуманітарної допомоги», і вся справа проходить без проблем. Співробітники ООН проводять цілий день, плескаючи себе по спині, а потім не можуть зрозуміти, чому все псується, щойно від’їжджає остання вантажівка. Отже, ось: ворог номер один озброює ворога номер два за допомогою ворога номер три, при цьому змащуючи долоні Бог зна скільки генералів, штабних офіцерів, підлеглих і контрольно-пропускних тролів по дорозі. І все, про що ви тут, унизу, хочете говорити, — це ненависть, нетерпимість і «горе мені». Коли тема корупція, всі замовкають».
  Владо не мав йому відповіді. Він також не сумнівався, що маленька історія Тобі була правдою. Він чув багато подібного тут. Тому він вирішив просто сидіти. Тобі скоро стане нудно.
  Дійсно, він був. Зітхнувши, він витяг із сумки візитну картку.
  «Якщо ти колись передумаєш, ось моя картка. Ви можете зв’язатися зі мною в номері номер чотири тридцять чотири готелю Holiday Inn. Ви знаєте це місце, велике жовте звалище на лінії фронту з усіма дірами від снарядів. Але це єдина кімната в місті. Хто знає, якщо ти через тиждень вирішиш поговорити, можливо, я навіть зможу вичерпати тобі мішок цукру. Невелика допомога хорошим хлопцям для різноманітності».
  І саме те прощальне повідомлення, гадав Владо, залишило в нього гіркий присмак, відтінок сорому, який грав у краю його думок решту дня, як останній яскравий образ із сну.
  Але кава залишилася кавою, і він відпив ще один ковток, обіймаючи чашку обома руками, щоб зігрітися, дивлячись на футбольне поле. «Що такого соромного в маленькій винахідливості», — сказав він собі. Він сьорбнув пісок і озирнувся надвір. Грабарі були по пояс. Мабуть, у нього було ще півгодини, перш ніж снайпери заворушаться, хоча він відчував, що це буде ще один повільний день.
  Деколи вранці він вбивав додатковий час, працюючи над своєю зростаючою армією зразкових солдатів. Вони лежали перед ним на маленькому верстаку, який він поставив на кухні, ряд за рядом рисок і кольорів. Це було хобі, яким він зайнявся багато років тому, частково через його книжкове захоплення військовою історією, але відразу ж виявив, що воно втомлює, головний біль від незначних деталей. І коли через нетерпіння його робота була неохайною, він кинув її, запакувавши десятки нефарбованих головних чоловічків, які купив у наполегливому пориві оптимізму.
  Потім прийшла війна. Його дружина та донька евакуйовувалися з міста після перших двох місяців боїв, виїхавши в курній колоні шкільних автобусів теплого травневого ранку. Жінки, діти й старі махали з кожного вікна нещасній аудиторії молодих і середніх чоловіків, яких армія змусила залишитися. Інші сім’ї висипали з бортів заповнених вантажівок, їхні різнокольорові шарфи розвівалися на вітерці, який висушив їхні сльози.
  Того вечора Владо піднявся на дах їхнього чотириповерхового будинку, підтягнувши себе пожежною драбиною разом із маленьким розкладним стільцем і пляшкою сливовиці. Він сів, щоб спостерігати за нічним обстрілом, наче це був літній шторм, що накочувався з гір. Далекі артилерійські спалахи грали на хмарах червоними потоками трасуючих куль, і він зрозумів, що оцінює дальність кожного удару, рахуючи секунди перед вибухом, так само, як він робив зі своєю дочкою, щоб заспокоїти її страх перед грімом. На мить він пригадав батьківський комфорт — мати вагу дитини на колінах, спиратися підборіддям на маківку маленької голови, а волосся пахне сонячним світлом, піском на дитячому майданчику та дитячим шампунем.
  Він тримав пляшку коньяку, відпиваючи кожні кілька хвилин, відчуваючи, як вогонь кожного ковтка пробивається йому в горло, рівень падає за півдороги, поки бомбардування навпомацки просувається по місту.
  Він був уважним глядачем. Біля лікарні пролунав вибух, жовтий і глибокий, звук досяг його живота. На південному заході кілька спіральних смуг просвистіли в небі, наче скажені птахи, прямуючи до будівлі президента. Здебільшого все інше відбувалося у висотних передмістях на заході або на пагорбах на півночі. Завтра буде ще на що подивитися. І наступного дня. Він міг би провести тут усю війну.
  Тоді поблизу з раптовим стогоном закричав снаряд і впав із сильним вибухом. Стиснення збило його зі стільця, і, лежачи, розкинувшись на спині, він слухав, як скло ллється з вікон сусідньої будівлі. Якусь мить він лежав нерухомо, враховуючи себе, уважний до болю, до соку й хлюпання крові. Нічого не відчуваючи, він стояв. Його обличчя було вкрите пилом. Правою рукою він усе ще стискав шийку пляшки з бренді, але решту пляшки розбило осколком. Він тремтливо дивився на місто, не бачачи жодної душі й не чуючи нічого, крім легкого дзвону у вухах. Тоді він розвернувся й спустився по драбині настільки швидко, наскільки дозволяли його тремтячі ноги.
  Наступного ранку він переїхав до вітальні, зачинивши двері двох спалень і розклавши диван-ліжко. Тоді він відкрив свою стару шафку, щоб дістати свої втрачені батальйони лідерів разом із крихітними пляшечками фарби та тонкими делікатними пензликами. Він поставив верстак у кінці маленької кухні й привітав скучу назад у свій дім. Тепер він зрозумів, що ця дія поклала початок повільному й обережному догляду за його власним слабким полум’ям, засобом живлення його в мертві години зимової темряви. Доторкнувшись до золотого краю крихітної пряжки ременя, чи до срібла леза шаблі, до жовтого кольору шлейфа шолома, він рухався крізь години й залишав їх у своєму сліді.
  Через шість днів після вибуху на даху він отримав повідомлення від Червоного Хреста, що його дружина та дочка прибули до Берліна. Вони жили у багатоповерхівці на східній стороні з двома іншими матерями та дітьми з Боснії. Відтоді його зв’язували з ними лише пошта, яка надходила час від часу, коли взагалі надходила, і телефонний дзвінок, який він здійснював раз на місяць за допомогою радіоаматорів у Єврейському общинному центрі Сараєво, одному з небагатьох лінії зв'язку із зовнішнім світом, які не контролюються ні урядом, ні міжнародними ЗМІ.
  Тепер, глибоко в його другу зиму на самоті, більшість ночей знаходив його зануреним у мареві випарів фарби та сигаретного диму, мружачись у тьмяному світі тонкого полум’я природного газу. Робота повільно засліплювала його, але тримала його від даху та від пляшки.
  Інтереси Владо стосувалися армій епохи Наполеона. Він міг розповісти вам про траєкторію та дальність кожної намальованої зброї у своєму модельному арсеналі або про бойові можливості майже будь-якого підрозділу тієї епохи, прусського, російського чи французького.
  Йому спало на думку, що, мабуть, йому варто вважати це хобі недоречним, проявом поганого смаку. Він ніколи не мав жодних ілюзій щодо того, що являють собою зразкові солдати. Він також не сумнівався, що захоплення зброєю та уніформою відіграло певну роль у підтримці війни. Він чув надто багато історій про хлопців-біженців із сільських сіл, які вперше потрапили в окопи, які прагнули звести старі рахунки, щойно відчули в своїх руках силу автомата Калашникова.
  Але подібно до того, як люди на пагорбах не були солдатами — у кращому випадку — озброєним натовпом, казав він собі, — ці свинцеві фігури мали приблизно стільки ж спільного зі справжньою війною, скільки малюнки в його підручниках з історії, де їхні яскраві стріли мовчазно стикалися з чистою. , барвисті карти.
  Тиждень тому він вишикував двадцять австрійських драгунів, щоб помазати їх ґрунтовкою, наклеївши їм на голови кілька хвилин тому. Йому слід було почекати довше, поки клей схопиться, але він поспішав. Вибух бризок розніс кожну голову, ніби крихітним розстрілом. Ця ранкова праця пропала даремно, але він, не зважаючи на те, розсміявся й поштовхнув за двері. Пізніше він почав розповідати про це друзям, а потім перестав. І коли він повернувся додому тієї ночі, він не зміг зустрітися з ними, людьми з його поваленого взводу, обезголовлених на його робочому столі, голови, розкидані по підлозі, як дробові дробинки.
  Сьогодні вранці він дочекався надто пізно, щоб почати, але його солдати протрималися б до вечора. Їхні шанси кудись поїхати були приблизно такими ж, як і його. Він знизав плечима пальто й вийшов до дверей.
  Його офіс знаходився на березі річки Міляцка, просто через міст на дальньому березі, і лише за кілька сотень ярдів від лінії фронту. Свого часу штаб міліції знаходився в будівлі МВС у центрі міста. Але на початку війни міністерство сформувало нову спеціальну поліцію, яка негайно вигнала підрозділ Владо з будівлі та взяла на себе майже кожне важливе розслідування в місті.
  Владо то здивовано, то налякано спостерігав, як спеціальна поліція внутрішніх справ жорстоко викорінює гангстерське ядро чорного ринку, водночас підступно відступаючи, коли відчуває причетність офіційних осіб. Як припустив Тобі, не було секретом, що деякі високопосадовці з прибутковими зв’язками незабаром побачать, як війна продовжуватиме повільний, невпинний хід, утримуючи їхні ринки в полоні ще деякий час. Проте це відкрите знання було дуже розпливчастим, імена невідомі.
  Владо був роздратований цим неявним пониженням у посаді, знаючи, що таємні портали, яких він шукав, розширилися далі за межі видимості. Але його начальство тихо підкорилося, і його відділ переїхав через ріку в нову будівлю в забитій частині будинків і підприємств, розташованих у кількох кварталах від сербської лінії. Більша частина дальнього берега річки фактично належала сербам, простягаючись у гору через будинки та церковні подвір’я Грбавиці до лісистих країв гірських вершин, де стояли великі гармати.
  Головним буфером між поліцейським відділком і найближчими сербськими позиціями був французький гарнізон ООН, розміщений у кварталі вниз по річці в Скендерії, поруч із старим ковзанярським майданчиком часів Олімпіади 1984 року. Вицвіла фреска талісмана Олімпіади, усміхненої лисиці, схилялася з високої цегляної стіни, посмішка була порізана мінометними снарядами.
  Нова будівля поліції була присадкуватою потворною спорудою з бетону й коричневого скла. Під час розквіту Югославії тут розміщувався молодіжний центр Комуністичної партії. Тепер близько четвертої частини вікон були або тріснуті, або вибиті, замінені фанерою та листами пластику ООН, прикріпленими стрічкою ООН.
  Урядові будівлі були одними з небагатьох у місті з надійною електрикою. Три великі бензинові генератори забезпечували рівно стільки енергії, щоб освітлювати та охолоджувати злочинну лабораторію, якою вона була. Після цього вистачило енергії для кількох люмінесцентних ламп і безлічі перевантажених обігрівачів, які світилися, як тостери. Останнім часом щоранку вони були завішані мокрими шапками та шкарпетками. Одного лише запаху було достатньо, щоб ви захотіли прийти пізно.
  Прогулянка Владо тривала майже півгодини, плавно петляючи вниз до річки. Коли він вийшов із дому, почав йти сніг, і поки він дійшов до офісу, сніг перетворився на дощ. Це була м’яка зима, навіть земля не промерзла настільки, щоб заважати могильникам. Сіра сльота в ямках від раковин і на обвалених дахах покинутих машин.
  Коли Владо прибув, Дамір Бегович сидів за сусідньою партою. Він був єдиним у місті слідчим відділу вбивств. До війни був ще третій, Деян Васич, серб. Він був другом Владо, компаньйоном по карткових іграх і сімейним обідам. Їхні малолітні діти гралися разом на вихідних, хапаючись за волосся та слинячи на іграшки один одного. Одного разу вони потягли свої сім’ї на пляжний відпочинок на Адріатику, а потім відсвяткували своє повернення, побудувавши разом гойдалки. Вони сказали, що одного дня вони побудують своїм дітям будиночок на дереві в гарному місці на пагорбах, красивому з мотузковою драбиною, добре прихованому від туристів і старших дітей, але досить близько до гарного місця для пікніка, щоб привезти всіх сім'ї.
  Приблизно за тиждень до початку війни Деян покинув місто, не сказавши жодного слова, взявши зі столу лише сім’ю та службовий револьвер. Пізніше Владо почув, що вони сподівалися встигнути через пагорби до Белграда, але йому стало цікаво. Можливо, Деян усе ще був у місті, далі на протилежному пагорбі, або лише за кілька кварталів звідси, писав звіти про вбивства в Грбавиці чи в північно-західному передмісті Ілізди. Можливо, він був в армії, стріляв з мінометів у центр міста. Або він міг бути мертвим і гнити в траншеї. Можливо, він добрався до Відня чи Берліна. Хто б міг сказати?
  Майже всі в Сараєво знали когось такого, як правило, серба, когось, хто зник без попередження напередодні боїв, ніби був посвячений у бачення того, яким стане місто.
  Залишився лише Дамір, досить симпатичний, але на сім років молодший і, навіть у воєнний час, все ще щасливо блукає ліктями в задимленому світі кафе та гучної музики. Він справді був трохи граблями у своїй нескінченній гонитві за новими жінками, але це можна було б пробачити, хоча б через дитячу радість, яку він отримував від своїх насолод. Коли Дамір побачив солдатів Владо, він рипнув, як школяр, і на його широкому пласкому обличчі розпливлася весела усмішка. Він пустувато натякнув, що Владо міг би навіть позбавити його кількох, не розуміючи, що Владо не раніше, ніж розділить одиницю, ніж колекціонер антикваріату розламає набір стільців. У будь-якому випадку це був жахливий вечір, коли Дамір увірвався в квартиру з жінкою в кожній руці та пляшкою в кожній кишені свого пальта, щоб «розвеселити» Владо вечіркою. Дві години знадобилося, щоб вивести їх за двері, хихікаючи й погойдуючись у шкідливій хмарі бренді.
  Але з ним було досить легко працювати в його іноді владній манері. На початку війни вони домовилися, що кожен детектив візьме на себе кожне інше вбивство, і спочатку ця домовленість була спрямована на те, щоб не завантажувати роботу, коли вони хотіли бути якомога зайнятими. Тепер Даміру, здавалося, набридла смерть у всіх її іпостасях, і їхня рутина була єдиним, що заважало йому скотитись у постійне неробство на роботі.
  Цей день, як і кілька останніх, виявився ще одним повільним, коли не було чим зайнятися, окрім читання, пліток і куріння. Що ще гірше, Дамір був далекий від свого звичайного бадьорості, похмурий і бурчав щогодини. Тож я відчув полегшення, коли пізно вдень нарешті задзвонив телефон.
  Дамір прийняв дзвінок, деякий час послухав, щось нашкрябав, пробурмотів пару фраз, потім поклав слухавку й повернувся до Владо.
  «Здається, циганка з образою і дитиною щойно забила до смерті свого п’яного чоловіка під час його післяобіднього сну. Її сусідка каже, що циган готовий зізнатися. Я сказав їй, що ми покличемо вуличного офіцера відвезти її. А тим часом ось де ви знайдете дорогого померлого». Він простягнув наморочену адресу. «Все твоє».
  «Все моє? Ви взяли дзвінок». Владо горів бажанням працювати, але це навряд чи звучало як той випадок, який він мав на увазі.
  «Я отримав останній, пам’ятаєш? Минулої середи? Гравці в карти сперечаються про політику зі зброєю. Один мертвий, один п'яний, один заарештований. Ваша черга».
  Владо нахмурився і взяв своє пальто. Через годину він вийшов би за двері, збираючись знову пообідати з квасолею та рисом і провести тиху ніч, малюючи своїх драгунів і гусар. Він пробурмотів щось про дурість чергувати, а потім прокляв безглуздість відповідати на телефонні дзвінки після 15:00. Він схопив адресу й пішов геть.
  «Нехай циган почекає біля мого столу, коли я повернуся», — крикнув він через плече Даміру. «Я хочу, щоб вона заспокоїлася і була готова до розмови. І постарайтеся не запрошувати її на побачення до мого повернення, хоча вона схожа на ваш тип».
  «Так, добре з ручними інструментами», — відповів Дамір, усміхаючись першою за день.
  «І ще раз дякую».
  — Із задоволенням, — вигукнув Дамір, уже відкидаючись на спинку крісла.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 2
  Владо попрямував у танучу сльоту, прямуючи до дому подружжя в тому, що видавалося за циганський квартал, вузький рядок двоповерхових шлакоблокових будівель біля вершини крутого відкритого пагорба на північ від центру міста. Боснійська армія часто тримала там одну зі своїх небагатьох великих гармат, здебільшого для того, щоб створювати неприємний вогонь по сербах, що спонукало до великої кількості неприємного вогню у відповідь, зазвичай із ще більших гармат. Але це були лише цигани, міркувала влада. У місті, де люди все ще любили говорити про неважливість етнічної приналежності, циган завжди вважали найнижчими з низьких. Їхні квартири були неприємним місцем для проживання навіть за мірками воєнного часу.
  Через десять хвилин його прогулянки біля нього з’явився почервонілий і бездиханний Дамір.
  «Змінити свою думку?» – сказав Владо.
  «Мені потрібна була прогулянка. Учора цілий день просидів лише з паперами, потім увесь цей ранок лише з похміллям. А поміж ними була остання ніч, яку я хотів би зовсім забути. Так що я принаймні встигну піднятися з тобою на гору. Якщо це не допоможе, я навіть допоможу вам написати звіт. Але не переживай. Я повернуся вчасно, щоб циганку зареєстрували та підготували до допиту».
  — Отже, проблеми з жінкою? – запитав Владо. Це була єдина проблема, яку він міг уявити у Даміра.
  «Я бажаю. Це мої мама й тато».
  Дамір повернувся до своїх батьків, коли почалася війна, щоб переконатися, що вони будуть забезпечені. Крім того, щоб скористатись приготуванням матері. Оскільки свіже м’ясо та продукти практично зникли, вона була однією з тих винахідливих кухарів, які все ще мали різноманітність — пиріжки з рису, «картопля фрі» з кукурудзяного борошна та садові равлики, замочені на ніч, а потім обсмажені на сковороді з дикими тваринами. трави. Але ціною за повніший шлунок став темперамент його матері, різкий і вибуховий, і Владо вирішив, що, мабуть, стався ще один підрив.
  — Твоя мати знову пішла?
  «Так. Найгірший за весь час. І цього разу вона пішла на максимальний збиток і отримала його. Принаймні від батька, а може, й від мене».
  «Що ж, дайте цьому кілька днів, і все пропаде».
  — Цього разу ні, — сказав Дамір, похмуро похитавши головою. «Все, що вона зробила цього разу, це сказала мені, що все, у що я коли-небудь вірив про свого батька, було брехнею».
  Владо не знав, як на це відповісти, і, виходячи з минулого досвіду, Дамір навряд чи запропонує щось більше, доки він не буде готовий і не захоче. Тож вони йшли ще кілька хвилин без жодних слів, аж поки Дамір раптово не продовжив.
  «Усі ці роки він розповідав мені, яким героєм був під час останньої війни. Боротьба нацистів з партизанами Тіто. Ховається в печерах і кукурудзяних полях разом із самим великим чоловіком. Скинути з парашутом на якусь гору в темряві. Історії, які я чув тисячу разів і запам’ятав кожну деталь».
  «Тоді твоя мати каже, що він щось вигадує, так? Що лише робить його схожим на всіх чоловіків у цьому місті старше 70 років. Мій дядько був таким же. Змусив нас повірити, що він був Божим даром для партизанської війни. І хто взагалі каже, що твоя мати права. Вона просто сердилася і казала все, що могла, щоб зробити це боляче».
  «Мій батько каже, що вона права, ось хто. І це були не просто деталі, про які вона говорила, чи перебільшення. Це було все. Всю кляту війну. Сховався він так, у сусідів, у їхньому підвалі. Доглядає за двома дітьми. Одного разу він вийшов допомогти перевезти корів — вкрасти їх, мабуть, скоріше — із сусіднього села. Єдину рушницю, яка була в його родині, він закопав, сховав від власного батька, і більше ніколи її не викопав. Коли мама розповіла мені все це, він навіть не намагався більше прикидатися. Він зізнався, як і будь-який інший злочинець, який знає, що докази проти нього. Тоді він присунув свій стілець у куток і нічого не робив, окрім плачу. Обличчя його було сіре, наче він перетворювався на попіл на наших очах. Мій батько, великий партизан, лише переляканий селянин, що витирає носи немовлятам у корінному погребі».
  Владо хвилювався, що майже будь-яка відповідь здасться слабкою, банальною, але все одно спробував.
  «Навіть Тіто брехав про ці речі», — сказав він. «Тепер усі кажуть, що він захворів у печері під час, як вважалося, його найбільшої битви».
  «Так, але Тіто брехав про все. Це була його робота. Це мій батько Владо, і я завжди був великим дурнем, щоб повірити йому. Одна з причин, чому я хотів бути великим поліцейським слідчим, полягала в тому, щоб я мав половину пригод, які він мав. Коли почалася війна, тому я ледь не звільнився, щоб піти в армію, вважаючи, що це мій найбільший шанс героїзмувати. І якби моя мати не плакала й не робила припадок — і, слава Богу, так і було, — тоді я б це зробив. Тепер, хто знає». Він знизав плечима, пішов далі. «Отже, я тут. Просто гуляю і роблю свою роботу. Але я це переживу».
  Але було зрозуміло, що принаймні деякий час не буде. Навіть звичайні ліки Даміра від чорного настрою — жінки й алкоголь, рясно прийняті протягом одного цілого вечора — можуть бути надто слабкими, щоб забезпечити швидке одужання. Владо думав, що сказати далі, якщо щось сказати. Він спробував вигадати кілька фраз у своїй голові, аж поки його думки не перервав постріл, гучний і близький, що пролунав з-за річки.
  Кожного разу, коли снайпер відкривав вогонь у світлий час доби, він перемикав усі нервові системи в межах досяжності, особливо для тих, хто стояв на відкритій лінії вогню. В’ялі щелепи стиснуті, очі розширені, тіла зігнуті й згорнуті, ніби намагаючись розтопитися на тротуарі.
  До цього ніколи не звикаєш, хоч би як довго тривала війна, бо неминуче хтось потрапляв не там, де треба, падав, обливаючись кров’ю, і ставав центром порожнього кола, коли всі розбігалися. Коло стояло порожнім, поки небезпека не минула і не приїхала швидка допомога. Тоді натовп кинувся назад до середини, і тіло зникло. Кров залишилася, щоб дощ змив.
  Цього разу тілом, про якого йшлося, був чоловік у військовій формі, приблизно на 30 футів попереду, на перехресті, яке не було захищене ні будівлями, ні стінами старих автомобілів, складених у захисні бар’єри.
  Жінка, яка щойно пробігала територією, задихнулася, коли дісталася безпечного кутка, де стояли Владо та Дамір.
  «Я була практично поруч з ним, коли це сталося», — сказала вона, широко розплющивши очі, притиснувши руку до рота, широко розплющивши очі. Її макіяж почав змінюватися вибухом поту. Праве плече її пальта було забризкане кров'ю чоловіка.
  «Він просто йшов», — сказала вона, доходячи до істерики. «Просто гуляю. Ніби він вважав себе старим місцем, а всі інші бігли. Він повинен був знати краще. Як він міг не знати?»
  На мить здавалося, що ніхто не втрутиться, щоб перевірити, чи живий чоловік. Він не рухався, і півколо крові сочилося з-під нього, наче червона накидка, витончено кинута на землю. Тоді великий, добре одягнений чоловік, від якого сильно пахло лосьйоном після гоління, пройшов крізь натовп і потіснув до тіла. Він швидко став навколішки, на його шиї звисав золотий ланцюжок.
  «Відступай! Я подбаю про це, — крикнув він. Люди з обох боків підійшли ближче до відкритого простору, наче соромлячись допомогти. Він схопив чоловіка за обидві руки, прохрипів і потягнув тіло крізь розмазану кров’ю доріжку до захищеної зони, де стояли Владо та Дамір.
  «Можливо, нам потрібно щось зробити», — сказав Владо.
  — Краще залиште цього, — пробурмотів Дамір. «Великий хлопець керує одним із бензинових рекетів. Мабуть, хтось із його піхотинців дістав це».
  Прочитавши думки Владо, Дамір сказав: «Здається, він думав, що бути людиною для всіх сторін означає, що він більше не ризикує».
  Натомість смілива прогулянка гангстера через перехрестя порушила неписаний кодекс поведінки облоги. Якби ви виявляли повагу до снайпера, бігаючи, як усі, він, швидше за все, кинув би на вас лише нудьгуючий погляд у свій приціл. Але цей хлопець образив себе, і стрілець, який, можливо, мав намір взяти відпустку, був спонуканий до дії.
  На мить увагу натовпу відвернули крики маленького чоловіка, який почав сердито повчати солдата ООН на сторожовому посту за півкварталу звідти.
  «Ви будете стояти тут і нічого не робити всю війну, поки вони не вб'ють нас усіх!» кричав маленький чоловік знову і знову, його обличчя було почервонілим від люті. Пластикові мішки в його руках, один із яких був наповнений рисом, а інший — хлібом, гойдалися вперед-назад, наче маятники, а чоловік сопів і ревів. Солдат, йорданець, здавалося, не розумів місцевої мови, хоча він не міг пропустити повідомлення. Він тупо дивився перед собою, а чоловік підійшов ближче, скинувши одну сумку, щоб тицьнути в синій шолом солдата.
  Видовище було настільки приголомшливим, що Владо спочатку не звернув уваги, коли Дамір почав говорити.
  «Циганська справа вся твоя, Владо. Фактично, вся решта війни належить вам».
  Дамір пішов геть. Коли Владо обернувся, він на свою тривогу побачив, що Дамір прямує прямо на відкрите перехрестя, де щойно застрелили чоловіка, ідучи не швидше за старого, що човгає, з опущеними плечима та схиленою головою, з руками в кишенях.
  «Що ти робиш?» — крикнув Владо.
  Дамір зупинився лише на мить, озираючись із холодною порожньою злістю в очах.
  «Не хвилюйся, Владо, я все одно буду робити свою роботу. Я приготую тобі циганку, як просили».
  «Гвинт роботи. Візьміть вихідний, весь тиждень. Просто вийди з відкритого місця. Біжи!»
  Але Дамір відновив свою повільну ходу, цього разу відповідаючи Владо через плече. «У мій добрий час, Владо. Ні ваш, ні чиїсь».
  Невеликий натовп, який зібрався, щоб спостерігати за видаленням тіла, тепер дивився на Даміра з стомленим захопленням. Ніхто, крім Владо, не кричав і не підганяв його, зберігаючи цю енергію для близьких. Владо вирішив втекти, сподіваючись або впоратися з Даміром, або відштовхнути його в безпечне місце. Перш ніж він встиг поворухнутися, почувся швидкий свист, а потім гучний металевий дзвін, коли куля влучила в жовтий дорожній знак за кілька футів позаду Даміра. Потім пролунав різкий звук самої рушниці, коли звук наздогнав наслідки. Дорожній знак тремтів, ніби вирваний рукою з хмар. Свіжа діра, облямована сірим кольором, приєдналася до двох інших, уже помаранчевих від іржі.
  Напевно, снайпер двічі не промахнеться, і Владо знову кинувся бігти, але його перервав другий постріл. Він теж натрапив на знак, хоча Дамір продовжував рухатися вперед. Потім пролунав третій постріл і четвертий, причому знак щоразу дзвенів і тремтів.
  Снайпер тренувався зі стрільби, і з кожним ударом він постукував повідомлення, коротку, цинічну телеграму про свою зневагу до них усіх.
  Дамір, звісно, голосно й чітко сприйняв сигнал, і, нарешті дійшовши до укриття протилежного кута, повернувся й монотонно крикнув Владо: «Бачиш, це наша війна. Азартні ігри перед живою аудиторією. І коли вбивство виливається на трибуну, ми з тобою маємо розібратися в цьому. Можливо, колись ми зможемо скласти власні історії про те, як героїчно все це було».
  Дамір продовжував іти, ні швидше, ні повільніше, ніж раніше. Його кроки заглушили крики сторожового поста ООН. Маленький розлючений чоловік все ще не пом’якшився у своїх висловлюваннях про солдата, який, незважаючи на всю незворушність його обличчя, цілком міг бути зроблений зі свинцю.
  
  
  Дім цигана був досить передбачуваним, як і будь-яка інша перенаселена квартира в місті в наші дні: дві кімнати, з облупленою фарбою на брудних стінах, садовий шланг повзав по стінах, як довга зелена змія, несучи газ від незаконного підключення до імпровізовану піч і до другої насадки, ненадійно встановленої на рівні очей, викидаючи невеликий струмінь полум’я, що забезпечувало єдине світло в темряві пізнього дня. На плиті стояла велика каструля, інкрустована одноденними бобами. Віконне скло зникло, заклеєне молочним хвилястим пластиком. Ліжко відсунули в куток подалі від вікна. Поруч на підлозі стояла маленька люлька. Повітря було брудне від поту, віскі, старої їжі та брудних пелюшок. І, так, запах крові.
  На ліжку лежало тіло великого чоловіка, що лежав обличчям униз, його голова була вкрита кров’ю та сплутаним волоссям. Поруч на підлозі лежав молоток, обклеєний тим самим брудом. Владо вийняв свій блокнот і сів у маленьке крісло, щоб чекати на Томіслава Гребо, який у скороченому поліцейському відділі тепер був і техніком, що займається доказами, і судмедекспертом, хоча його поліцейська робота була однозначно другорядною порівняно з його кар’єрою неповного робочого дня. скрангер і дрібний роздрібний торговець. Гребо співпрацював зі своїм двоюрідним братом Мікі, який мав хист придумувати шанси й кінці, необхідні для того, щоб продовжувати життя в розбитому місті. Здебільшого вранці вони сидять за картковим столом у темряві протягненого старого ринкового холу в центрі міста, продаючи сантехнічне обладнання, яке стало в нагоді для будь-чого: від газових підключень до саморобних плит. Нещодавно вони розширили свою діяльність до другого столу, перевозячи заблукані картонні коробки Marlboro або будь-що інше, що їм вдалося роздобути.
  Це означало, що на захоплення Гребо завжди потрібно було кілька хвилин. Зазвичай хтось мав дійти до нього пішки. Але за півгодини він увійшов у квартиру, потираючи руки від холоду. Він був високий і худий, з непокірним хвилястим темно-каштановим волоссям і густими вусами, що звисали над довгим вузьким підборіддям.
  Гребо подивився на ліжко, скривився, а потім дістав камеру Instamatic із випуклої кишені пальта.
  "Що сьогодні особливого?" — спитав Владо, намагаючись позбавитись настрою, у якому він опинився відтоді, як побачив, як Дамір відходить.
  «Запальнички. BIC також. Мікі придумав цілу справу, не питайте мене як». Він замовк, поклавши сигарету на маленький столик, стовпчик попелу звисав над краєм. «Ми продали кілька і обміняли інші на пиво — Amstel, а не на місцеве лайно — і мішок солі».
  Він зробив фото, спалах вискочив, а потім почекав, поки відбиток зійде з передньої частини камери.
  «Непоганий ранок. Він думає, що якщо ми проявимо терпіння, то зможемо обміняти решту на бензин».
  «Навіщо комусь міняти бензин на запальнички?» – запитав Владо.
  Гребо опустив камеру, нахмурившись. «Навіщо комусь замінювати мінет на Marlboro?»
  «Гарна думка».
  «Все залежить від потреби. Попит і пропозиція. Це капіталізм внутрішнього рівня, Владо. Після війни все буде банками, бухгалтерами та посередниками, тому вчіться легкому, поки можете».
  Владо звик до цих лекцій. Йому було весело думати про таких, як Гребо, як про майбутнє економіки міста. Проте він визнав, що шляхи бартеру та чорного ринку спантеличили його. Він розглядав свою нову банку Nescafé. Можливо, він міг би трохи обміняти на щось, щоб розбити одноманітність свого раціону, хоча б на капусту.
  «Як ви думаєте, скільки капусти я міг би отримати за чверть фунта Nescafé?» запитав він.
  Гребо знову опустив камеру, насупившись. «Ісус, Марія і Бог, Владо», — сказав Гребо. Як і Владо, батько Гребо був мусульманином, мати — католичкою, і він був охрещений у католицтві. Але, як і дехто в Сараєво, він висловлював свою релігійну приналежність здебільшого через вибір лайки. «Тільки ідіот проміняє каву на капусту».
  «Але ти щойно сказав...»
  «Це інше. Marlboro для мінетів, так. Кава за капусту, навіть не на одній карті. Це питання порівнянної вартості. Я постійно кажу вам, що це попит і пропозиція. Ти все ще думаєш як комуніст, довбаний югослав. Кава така ж хороша, як тверда валюта, збережіть її на щось особливе. Капусту можна дістати з армійськими сигаретами, а армійські сигарети можна дістати де завгодно». Він крадькома оглянув кімнату, додавши стишеним голосом. «Можливо, ви навіть знайдете трохи тут, якщо тільки циган їх не розчистив».
  Владо продовжував міркувати про своє Nescafé. Як не капуста, то, може, апельсини? Він втомився думати про це. Краще просто залишити каву, інакше він відчує себе обдуреним.
  Вони ходили навколо тіла, розмовляючи, жодного разу не згадуючи про це. Гребо робив фотографії, а Владо час від часу нотував замітку, описуючи розміри кімнати на випадок, якщо хтось запитає, чого ніхто ніколи не робив. Вони почали говорити про їжу. Іноді здавалося, що люди в Сараєво не говорять ні про що інше.
  «Ти чув про Гаровіча», — сказав Гребо. «Знову їжа на вкладці ООН, і вони відвезли його в клуб Yez. Знову».
  Гарович був Лютвой Гаровичем, їхнім босом. Club Yez був найкращим рестораном Сараєво, безпечним і затишним у глибокому цегляному підвалі з каміном і піаністом. Кожна пляшка в барі мала правильну етикетку, незалежно від того, що насправді було всередині, а на кухні були спеції та свіже м’ясо. Тільки німецькі марки. Співробітники ООН, іноземні журналісти та успішні контрабандисти були єдиними, хто міг дозволити собі це місце, і будь-якої ночі їх можна було знайти за вечерею разом, не ставлячи одне одному жодних питань, за винятком, можливо, того, чи варто спробувати особливе.
  «Втретє за цей місяць», — сказав Гребо з огидою. «І, звичайно, він повинен був мені все про це розповісти. Він все розповідав про цей шматок телятини. Філе, «Рожеве, як зморщена пізда», — сказав він, мудак. І вдвічі соковитіше. Все, що ти можеш зробити, це сидіти і слухати. Скажи йому, що ти насправді думаєш, і до кінця тижня ти будеш на Зуці, який стріляє по четниках».
  «Великий шанс. Якщо він вас звільнить, йому доведеться заповнювати форми, наймати заміну, відповідати на запитання вищого керівництва. Загострення не в його стилі».
  «Ти мав би сказати, що він ніколи не відпустив би мене, тому що я незамінний, Владо. Бо без мене кафедра розвалилася б».
  «Якби це було б трагедією. Крім того, навіщо посилати вас на фронт, коли він може зробити ваше життя тут нещасним».
  «Це точно, сволота».
  Незабаром прибули ще двоє поліцейських, щоб перенести тіло назад до лабораторії Гребо. Коли Владо та Гребо вийшли з квартири, низький, глибокий тупіт пролунав з пагорбів на півночі.
  Гребо махнув правою рукою на звук. «Говорячи про Цука», — сказав він. «Як завжди зайняті, бідолашні».
  
  
  Поки Владо повернувся до офісу, циганка чекала біля його столу з поліцейським, як і обіцяв Дамір, хоча його ніде не було видно.
  Жінка була невисока, мініатюрна, з тонкими рисами обличчя та високими вилицями. Вона, очевидно, провела деякий час, збираючись удома у своєї подруги, її обличчя було витерте та акуратно нафарбоване, з яскравою помадою, ретельно нанесеною, і її волосся ідеально зачесане. Вона була одягнена в ошатну коричневу спідницю та світло-коричневу блузку. Одяг після вбивства, подумав Владо.
  Співбесіда пройшла передбачувано. Вона сказала, що її чоловік був скотиною, постійно пив і грав у азартні ігри. Він також ухилявся від призову в армію, згадала вона, її очі спалахнули відчайдушним ударом патріотизму. Більшість людей припускали, що будь-який посадовець нового уряду був захоплений справою боснійського націоналізму, і Владо дозволив їм це думати, виявивши, що іноді це дає йому важіль впливу.
  Жінка продовжувала. Її чоловік міг би працювати, але ніколи не робив цього, завжди був ледачий або п’яний. Він бив її, коли йому хотілося, і безперервно кричав на дитину. Їм ледь вистачало їжі. Сьогодні вдень він дав їй ляпаса, потряс дитину, а потім дав ляпаса й дитині, перш ніж опинитися в ліжку, де впав у ступор хропіння. Вона побачила молоток, взяла його й підійшла до ліжка. Наступне, що вона знала, дивилася вниз на свого сплячого чоловіка, але він уже не спав, а його голова була схожа на вишневий пиріг. Вона взяла дитину й пішла до сусіда, а потім залишила новини разом із дитиною.
  Довелося б опитати сусідів, щоб перевірити частину її історії, але Владо ні на хвилину в цьому не сумнівався. Він мав намір відіслати її назад до сина і дозволити судовим секретарам розібратися в цьому вранці. Але поліцейський чекав у коридорі, щоб відвести її до в'язниці. Завтра судді знову будуть головувати у своїх неопалюваних залах із тьмяними брудними коридорами, сподіваючись, що денні судові процеси та слухання не будуть перервані вибухом. Тривала процедура мирного часу.
  Владо зітхнув, кілька хвилин друкував її заяву, а потім попросив її підписати. Вона повільно прочитала, якусь мить вагалася, а потім нашкрябала своє ім’я. Коли Владо ставив свій підпис, вона запитала: «Що буде з моєю дитиною?»
  Владо відповів, не підводячи голови: «Мабуть, притулок, принаймні на сьогодні».
  «Як довго він буде там?»
  Невже це справді не спало їй на думку досі? Владо згадав часи, коли йому доводилося розповідати дружинам і друзям про вбитих близьких. Майже завжди були сльози та незручні паузи, і його завжди корчила втекти, щоб якнайшвидше втекти від горя, хоча натомість він мав бути уважним, перевіряти, чи не фальшиве горе чи відсутність подиву. Це було якось гірше. Звістка про смерть принесла остаточність, необхідність рухатися далі. Ця новина обіцяла цій жінці лише довге нескінченне сповзання у відчай.
  Він глянув убік, поправляючи годинник на дальній стіні, який не працював місяцями, а потім повільно повернувся, щоб зустріти її погляд. Її очі були наповнені слізьми, але досі жодна не пролилася.
  «Він буде там принаймні до вашого суду, якщо у вас немає родини, яка забере його, звичайно». Вона вже згадувала, що сирота.
  — Ні, — сказала вона, хитаючи головою. «Є тільки я».
  Вони обоє знали, що за таких умов небагато людей, ймовірно, візьмуть додатковий рот для годування. Та й кому, якщо вже на те пішло, захочеться циганка.
  «Коли прийде суд, вас засудять. Ваша заява це запевняє. Навіть без цього докази були б переконливими. Але якщо ваші сусіди підтвердять вашу історію про вашого чоловіка, хто знає?» Він знизав плечима. «Можливо, суддя проявить стриманість. Може тобі пощастить. Вирок може бути легким».
  «А це означатиме?»
  «Три роки, а може, й більше. Напевно, не менше».
  Вона нічого не сказала. Єдина сльоза впала на її праву щоку, і вона витерла її. Вона дивилася прямо перед собою, стиснувши щелепи, а потім кивнула. Він піднявся, проводжаючи її до коридору, де поліцейський, що чекав, спав у розкладному кріслі, закутаному від холоду. Його рот був відкритий, видихаючи мирні зітхання пари в темний коридор. Владо штовхнув його, і за кілька хвилин вони з жінкою зникли, їхні кроки відлунювали сходами.
  Груда волосся Гребо скуйовдилася за рогом.
  «Щойно закінчую», — сказав він, жваво витираючи руки об рушник, різкий запах хімікатів супроводжував його, як окрема присутність. «Схоже на двадцять шість ударів, плюс-мінус кілька. Дуже погано за таку дрібницю. Знаменитий циганський гнів, Додаток А. Слухай, у мене є пляшка домашньої сливовиці, щоб трохи випити після комендантської години, якщо можеш почекати хвилину-дві».
  Владо похитнувся від думки почати розмову. Він волів сон і тишу.
  «Ні, дякую», — відповів він. «Я трохи закінчив роботу. Але прийми один для мене».
  «На що ви можете розраховувати. Побачимося завтра, якщо будуть якісь дії. Я залишу звіт на вашому столі. Проте без сюрпризів. У чоловіка в крові було достатньо алкоголю, щоб розпалити піч».
  Зовні майже не було чути жодного звуку, коли Владо ступив до дверей виходу внизу. До комендантської години залишалося лише кілька хвилин, тож вулиці були порожні, за винятком військової поліції та кількох повій, які відчайдушно прагнули останньої операції. Якби телефони працювали, коли він повертався додому, він дзвонив, щоб дізнатися, як справи у Даміра. Було хмарно, але дощ припинився. Снайперський вогонь тріщав упродовж дня, як сало на сковороді, але загалом це був ще один тихий день, навіть біля річки. Можливо, це триватиме до кінця місяця.
  Потім, якраз перед тим, як Владо штовхнув двері, пролунав постріл — гучний, різкий, можливо, лише за кілька кварталів
  Снайперський вогонь уночі надихав на зовсім іншу поведінку. Ніхто не розбігався, якщо тільки серби не стріляли ракетою. Вуличних ліхтарів не було, а темрява сприяла стриманій версії зухвалості й бравади, трохи заграючи з місцевим фаталізмом, який Дамір так безрозсудно продемонстрував того дня.
  Тож Владо відповів на постріл, коли стояв на ґанку, запалив сигарету, глибоко вдихнувши, щоб яскравіше помаранчевий укол світла.
  Ось я, якщо вам цікаво, сказала сигарета. Але я б’юся об заклад, що ти занадто ледачий.
  Він спустився східцями до мосту, на вулицях знову затихло, за винятком хрипу підошв по мокрому піску. Він перейшов, дивлячись на тьмяну воду внизу, білі цятки піни та брижі, ледве помітні в фільтрованому місячному світлі. Він пройшов під прапором, натягнутим на міст, ніби на святковий парад, який попереджав: ОБЕРЕЖНО. СНАЙПЕР! Повернувши ліворуч від мосту, він попрямував ще одним кварталом у бік рогу, який виведе його з лінії вогню, наказуючи собі не поспішати й не панікувати. Тоді він запитав себе, кого ми тут дуримо, і пришвидшив крок. Попереду на тротуарі лежала темна форма.
  Він зупинився.
  Це була грудка, згорнута, людського зросту.
  Це було тіло.
  Він нахилився, щоб придивитися ближче, і відчув запах спітнілої вовни та чогось металевого. До його ніг стікала калюжа чорної рідини, тепла на дотик, трохи липка. Здавалося, це йде з голови. Владо потягнувся до руки, схопив зап’ястя, щоб перевірити пульс, але не знайшов його, але помітив важкий дорогий годинник. Також гарні запонки, а пальто було на дотик насиченого кашеміру. Добре одягнений чоловік, наскільки можна було судити в темряві.
  Ймовірно, він був убитий пострілом кілька хвилин тому, безсумнівно, від того, що хтось сидів у вікні на березі річки, якийсь мудак із нічним прицілом і не мав нічого іншого. Владо сердито викинув свою сигарету, дивлячись, як невеликий слід іскри пролітає крізь ніч, коли вона падає.
  На мить він відчув себе паралізованим. За всі ці місяці війни і чотири роки роботи слідчим він жодного разу не виявив трупа. Його завжди викликали, аж до цього моменту. За лічені години він бачив, як одного застрелили, а другий марно ризикував своїм життям. А тепер це тіло біля його ніг, і більше нікого не видно. Це викликало глибоку тривогу, але в ньому також був незаперечний натяк на хвилювання, тому що на мить знали лише він і вбивця. Можливо, снайпер спостерігав за ним і зараз, прислухався до кроків Владо і спостерігав, як кинута сигарета пливе кінчиком над кінчиком, точно знаючи, яке жахливе знання відкривається на розі.
  Але снайпер не розраховував на прибуття професіонала, когось, для кого це було б не просто випробуванням, а одкровенням, у якого можна повчитися, нервовим смаком дивної близькості між убивцею та жертвою.
  Владо випрямився й пішов за ріг на затишну вулицю, поки не дійшов до наступного кварталу. Він озирнувся в обидва боки й ліворуч ледве розрізнив охоронця перед міністерством внутрішніх справ за п’ятдесят ярдів.
  «Ти», — крикнув він голосом голосним, але водночас якимось слабким. Руху не було. Чоловік дрімав? мертвий?
  Нарешті охоронець обернувся, різко крикнувши у відповідь: «Комендантська година закінчилася. Ви повинні прийти сюди на допит. Повільно, будь ласка».
  Владо почув клацання запобіжника.
  «Я поліцейський», — крикнув він у відповідь, відчуваючи, як до його голосу повертається владний тон. «Інспектор Петрик. Тут біля річки є чоловік, якого застрелили. Прийди і допоможи мені. Зараз».
  Солдат — чи він був військовою поліцією? Важко розрізнити в темряві, усі вони мали однакову зброю — йшли неспішним кроком. Але його безтурботність стала ще сильнішою, коли Владо вивів його на поле вогню біля річки, і коли вони готувалися підняти тіло, він кілька разів дивився на стіну темряви на схилі пагорба через воду.
  «Допоможи мені перенести його», — сказав Владо. «Візьми зброю». «Нехай потреться об цю кашу голову», — подумав Владо. «Я візьму ноги».
  Охоронець задихнувся, і Владо не потрібно було питати, чому.
  Владо подумав, що вони могли б також відтягнути тіло до ґанку будівлі поліції. Гребо міг би це написати й подзвонити в лікарню, заощадивши хлопцям у морзі кілька хвилин паперової роботи. Вони були б йому винні.
  «Навіщо ми переходимо через річку», — наполегливо прошепотів охоронець, коли вони рушили на міст, унизу дзюрчала вода.
  «Розслабтеся. Ми веземо його до відділку поліції. Це лише кілька ярдів».
  Як тільки вони підійшли до ґанку, солдат кинув руки мертвого. Він уже хвилювався, що його пропустять на посаді. Він подивився вниз, почистив форму й перевірив, чи немає плям крові, а потім почав відходити.
  «Почекай хвилинку», — сказав Владо. Він наказав юнакові принести Гребо згори.
  Ґанок був захищений від вогню, тож Владо витяг запальничку, щоб краще побачити.
  Боже добрий. Прямо в обличчя. Більша халепа, ніж чоловік циган. І все ж було щось смутно знайоме в тому, що залишилося від лінії щелепи, в об’ємі й формі тіла.
  Гребо штовхнувся в двері, а за ним солдат.
  «Боже, Владо. Знав, що тобі слід було залишитися випити. Наскільки близько ви були?»
  «Не дуже. Здається, я почув постріл, коли виходив із дверей. Він був над річкою, кварталом нижче».
  — І ви повернули його сюди? Нотка роздратування в голосі.
  «Я подумав, що ми могли б упоратися з ним, або що ти міг би принаймні поглянути», — сказав Владо, відчуваючи себе дурним, збентеженим.
  Гребо знизав плечима, видихнувши через ніс, і пари сливовиці туманили в ніч, потім витягнув із кишені сорочки ліхтарик і спрямував промінь на зруйноване обличчя. Цього разу Владо відвів погляд, зосередившись на Гребо, і побачив, як його брови здивовано вигнуті.
  «Цей не снайпер», — сказав Гребо, нахиляючись ближче, примружившись. «Хто б це не зробив, був близьким».
  «Достатньо близько, щоб бути на одному березі річки?»
  «Досить близько, щоб наступати йому на пальці».
  Владо дозволив цьому зрозуміти, а потім оголосив те, що Гребо вже знав:
  «Здається, тоді він наш клієнт».
  «Так виглядає».
  Тепер треба було б працювати, і Владо охопила суміш втоми й відрази, хоч і не без ворушіння його дрімаючої цікавості. Його розум перейшов до роботи слідчого, щойно опинився на місці злочину, і його першою думкою було запитання: навіщо вбивати когось у відомій снайперській зоні, якщо ви не хочете, щоб це виглядало так, ніби це зробив снайпер? Це означало б план, щось більше, ніж сліпі емоції в роботі, можливо, навіть щось складне для зміни. У нього є можливості, сказав він собі.
  Він подумав про охоронця, який без жодного слова вже зник на своєму посту, і тепер його треба буде допитати, щоб з’ясувати, чи бачив він чи чув когось поблизу кілька хвилин тому. Те ж саме для повій у Скендерії, якщо хтось був на чергуванні в цю годину. Вони були б просто через річку від стрілянини, ховаючись біля насипаних піском стін, які утримували їх від лінії вогню, але все ще були зручні для французьких і єгипетських солдатів. Можливо, вони чули щось раніше чи пізніше, хоча Бог знає, що вони нічого не могли побачити в цій темряві.
  Він уже робив помилки. Він з огидою подумав про те, як вони з охоронцем протоптали все місце вбивства, наступаючи в крові, а потім тягнучи головний доказ вулицею та через міст. Він з легкою тривогою усвідомив, наскільки він дозволив собі почати ковзати, незважаючи на всі свої запобіжні заходи. Цьому не було виправдання. Він записав собі скупатися й поголитися сьогодні ввечері, щойно прийде вдома, хоч би якою холодною була вода, навіть якщо йому доведеться вийти вранці з купою порожніх глечиків, щоб стояти в черзі за свіжими запасами.
  Наразі йому доведеться повернутися з ліхтариком до місця, де він знайшов тіло, і обстежити місце події — однак обережно, обережно клацаючи світлом, щоб не привернути увагу справжнього снайпера — шукаючи калюжу кров і все, що може бути навколо.
  Але все по порядку. Треба було встановити особу потерпілого.
  Владо простяг руку за тілом і витягнув гаманець чоловіка. Здавалося, він повний, загалом близько сімдесяти D-марок, невелике багатство в наші дні. Ніякого пограбування точно не було.
  «Дай мені світло», — сказав він Гребо, який повернув ліхтарик до гаманця. Вузький промінь упав на ідентифікаційну фотографію кароокого чоловіка років під сорок з вугільно-чорним волоссям. Владо його одразу впізнав.
  «Есмір Вітас», — сказав він, не потрудившись прочитати дрібний шрифт, і його живіт трохи підскочив.
  — Вітас, — сказав Гребо. «Звучить знайомо».
  «Це повинно бути. Він начальник спеціальної міліції МВС. Або був». Він подивився на Гребо. «Я б сказав, що він наш клієнт».
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 3
  «Він не наш», — оголосив Лютва Гарович наступного ранку, крокуючи через офіс, щойно прийшов Владо.
  Ґаровіч був начальником детективів, бюрократом, інстинкти якого ніколи не підводили, окрім випадків, коли справа доходила до справжнього виконання завдань. Він пережив смерть Тіто, перетруси у відомствах, партійні чистки, розпад Югославії та перші два роки війни, і, безсумнівно, через багато років він продовжуватиме керувати неважливими людьми, незалежно від того, хто зрештою керуватиме містом. Три десятиліття блукання в середині бюрократії навчили його, що єдиний спосіб утриматися на плаву в мінливих течіях — це плисти ні надто сильно, ні надто швидко. Він опанував мистецтво топтатися по воді, процвітаючи, ніколи не прагнучи чогось більшого, ніж слава того, хто випадково віддавав його накази. Коли комунізм вийшов з моди, він був одним з перших, хто перестав використовувати модні слова партії. Якщо це колись повернеться, він швидко навчиться говорити їх знову.
  Жодна державна машина не мала таких талантів. Гарович був менеджером з персоналу на державній пивоварні, «міждержавним зв’язком» на муніципальній водопровідній станції, адміністратором середнього рівня в Міністерстві житлового будівництва та функціонером невизначених, але надзвичайно важливих обов’язків у Міністерстві юстиції. У цьому була краса того, що держава причетна до багатьох підприємств. З правильним поєднанням посередньої кваліфікації можна було б працювати майже будь-де.
  Через кілька місяців після початку війни він матеріалізувався одного ранку в закритому скляною кліткою кабінеті начальника детективів. Його попередник, грубий, але компетентний Зіяд Імамович, воював під час оборони міста лише після того, як був убитий мінометним снарядом, який розлетівся по стінах будівлі поблизу лінії фронту.
  Імамович був єдиним босом, якого Владо знав за чотири роки роботи слідчим відділу вбивств. Він був цілеспрямованою людиною, яка радила професіоналізм і ретельність. Він був твердо налаштований на те, що кожна справа буде вестися за правилами, якими б незначними чи безглуздими вона не здавалася, і він витратив усе до останньої унції свого бюджету, щоб відправити своїх трьох слідчих на тижні поспіль, щоб зібрати інформацію. належне навчання. Владо уявляв собі майбутнє, в якому він навчиться своїй справі навиворіт, без жодної справи, з якою він не зможе впоратися. Потім прийшла війна, забравши з собою Імамовича та його надії.
  Гаровічу знадобилося лише кілька хвилин, щоб вмоститися за сірим металевим столом Імамовича, наче той ніколи більше ніде не працював, і до того часу, як прибули Владо та Дамір, він прикріпив на стіні фотографію своєї родини, розклав Перед ним була купа справ, і її огорнула хмара сигаретного диму. Це була настільки чудова імітація ділової ефективності, яку Владо ніколи не бачив, і вона дурила всіх принаймні до середини дня.
  Ґарович був середнього зросту, з м’яким блідим тілом, що розпливалося посередині, наче розтанула шматочка масла. Високе чорне волосся було зачесане назад на широкому обличчі, а його шкіра була біла й розпухла від капусти, пива й картоплі. Він був одним із небагатьох у Сараєво, кому вдалося набрати вагу під час війни. Його очі, які, здавалося, постійно кліпали, були сіро-зеленими від слабкого бульйону, і він говорив високим, тріскучим голосом птаха, якого звикли чути серед великої балакучої зграї.
  Нічого так не дорожив Гарович, як порядок і спокій у звичних справах, особливо серед хаосу та метушні війни. А у випадку з убитим начальником спецназу МВС відчув тривожний порив виру.
  Він вирішив одразу поплисти у відкриту воду.
  «Це не наша юрисдикція, навіть близько», — сказав він, енергійно хитаючи головою, коли підійшов до столу Владо. «І щоб переконатися, я зателефонувала в МВС за годину до вашого приїзду. Вони погоджуються, звичайно».
  Його обличчя почервоніло, ніби він щойно бігав. Він нахилився через спинку Владового столу, його білі руки тицяли крізь непокірну купу книжок і паперів. Владо безвиразно спостерігав за вторгненням, відкинувшись на спинку крісла, склавши руки на грудях. Тоді Гарович знайшов те, за чим прийшов. Він тримав угорі блідо-зелену папку зі звітом минулої ночі.
  «Вітас, Есмір», — переможно процвіркнув він, читаючи друковані літери. — Цікавий випадок, безперечно. Хто, власне, вбив би найвпливовішого правоохоронця міста? Є про що поміркувати, Владо, поки малюєш наступний полк».
  Дамір, мабуть, балакав про солдатів.
  «Але тепер офіційно це не ваша справа. Або моє».
  «Тоді чия це справа? Офіційно?» — запитав Владо, хоча знав відповідь.
  «Спецполіція внутрішніх справ. Живий чи мертвий, він їхній хлопчик».
  
  
  Сфера діяльності спеціальної поліції, що розросталася, стала для Владо нескінченним джерелом розчарування та захоплення. Спочатку він лише дратувався, спостерігаючи, як найцікавіші випадки міста перепливають через річку до цього гібрида в той час, коли він міг навчитися на цьому досвіді. Це була одна частина поліції, одна частина армії, а третя частина секретної розвідувальної служби. Дехто любив казати, що четверта частина є найбільшою — мафіозна частина, складна мережа якої поширюється на кожну банду контрабандистів і чорних торговців у місті, сягаючи навіть сербських пагорбів. Було важко сказати, наскільки правдивими були припущення, якщо взагалі були.
  Така невизначеність була неминучою в місті, яке завдячувало своїм виживанням приватним групам озброєних бандитів. Коли серби були готові кинутися через мости та захопити кожну головну дорогу протягом перших тижнів боїв, саме розбійники — злодії, лихварі, рекетири та їхні різноманітні силовики — згуртували оборону, озброївши та організувавши достатньо. людей, щоб відбиватися від наступаючих танків лише пістолетами та кулеметами. Владо мав це передати їм. Вони билися, як тигри, рятуючи музеї, лікарні, банки, урядові будівлі та весь центр міста. Якби по дорозі вони допомогли собі отримати частину вмісту цих будівель або встановили мережі постачання, які наповнювали їхні власні кишені так само, як і шлунки сараївців, ну, хто б скаржився?
  Але коли серби окопалися навколо міста і стало зрозуміло, що найближчим часом ніхто не покине його, баланс настав через цей неортодоксальний рекет. Приватники та їхні мандрівні армії стали де-факто місцевою владою, і протягом кількох місяців вони виявлялися набагато спритнішими, ніж новонароджена боснійська бюрократія та її новенька поліція Міністерства внутрішніх справ. Вони керували вулицями з жахливою сміливістю, зупиняючи транспортні засоби, щоб викачати бензин, або, якщо їм було лінь, просто забирали транспортні засоби. Вони викрадали бронежилети у репортерів і гуманітарних працівників, виганяли чоловіків із кафе та водопроводів, щоб вони копали окопи на фронті, а також викрадали або організовували перепустки ООН у рамках процвітаючої торгівлі людьми, вивозячи друзів і клієнтів з країни. За певну ціну звичайно. Все за жорстку ціну.
  І так вони заробили гроші. Багато марок і доларів. Вони також придбали майно, вітрину за вітриною, але не витрачаючи свої багатства. Їхнім улюбленим способом було переконати власників під дулом пістолета підписати свої документи. Небагато власників довго заперечували, особливо коли пропонували можливість залишитися на посаді менеджера за солідну зарплату.
  У міру того як їхні володіння ставали сильнішими та чисельнішими, їхній світ неминуче перетворювався на запеклу війну у війні. Боротьба за першість стала приголомшливою через її мінливі альянси, через різкі спалахи стрілянини, але незабаром вона переросла у серйозне протистояння між двома очевидними королями, Енко та Зарко, які зрештою досягли непростого миру, розділивши між собою найбільші ракетки. . Десь на узбіччі була спеціальна поліція, яка все ще сперечалася про юрисдикцію з цивільною поліцією, армією, міліцією та військовою поліцією, ніби хтось справді був головним.
  Зрештою, їхня пихатість так само, як і їхнє чванство, принесло їм перевагу. Зарко став відомий тим, що заскочив до будівлі президента під час затишшя щоденного обстрілу, зганяючи свою велику мінливу масу м’язів і жиру по сірих рядах столів, голосно читаючи лекції. будь-кого, хто хотів би послухати, чи то про чесноти бодібілдингу, чи то про те, хто насправді керує країною. Його, звичайно, і не забувайте про це.
  Його аудиторією зазвичай був покірний ряд клерків і друкарок, хоча вожді нового уряду, безсумнівно, також чули через відчинені двері, скрегочучи зубами й повільно будуючи плани помсти. ООН була так само безсила зупинити таку поведінку, але незабаром прийняла це беззаконня як зручний привід для того, щоб не діяти агресивно проти сербів. Зрештою, вони сперечалися, що було б гірше: захоплення сербами чи ця дрібна тиранія гангстерів?
  Через трохи більше ніж рік після цього боснійський уряд, який бажає отримати повноваження, вирішив, що з них досить, але знадобилося ще кілька місяців, перш ніж вони були готові завдати удару у відповідь. Саме тоді молода поліція нового уряду МВС нарешті піднялася на ноги, а Есмір Вітас очолив шлях.
  І яка людина краще для цієї роботи? Будучи молодим ученим, він отримав усі можливі нагороди за обов’язок і честь, але однокласники ніколи не вважали його стукачем чи саморекламою. Після університету та інших вищих дипломів він пішов до армії, потім до правоохоронних органів, а коли почалася війна, він був природним вибором очолити поліцію спеціального призначення. Здебільшого завдяки його зусиллям міністерство змогло кинути будь-який виклик бандам, а тим більше потужний напад, який вони зрештою розв’язали. І його сильні сторони були як євангельськими, так і організаційними.
  Владо випадково почув його одного вечора, коли він проповідував у кав’ярні перед заповненим столиком офіцерів середнього рівня, вибухаючи тонами моральної впевненості над шумом потужного бомбардування. Пляшки ходили навколо столу, коли Вітас виступав проти «спекулянтів і вбивць паперу, тих, хто хоче, щоб ми сиділи тут, у цій мисці крові, назавжди, поки вони можуть контролювати ринки, які роблять їх багатими».
  Владо то розвеселило, то засоромило його усвідомлення того, наскільки ця тирада звучала схоже на ту, яку два дні тому виголосив Тобі, британський журналіст.
  «Вони можуть бути мусульманами, але вони є нашими ворогами так само, як і серби», — сказав Вітас. «Зупиніть їх, і ми припинимо половину причини облоги. Зупиніть їх, і ми врятуємо себе як у власних очах, так і в очах світу».
  І на мить Владо майже повірив у це, сидячи, насолоджуючись ковтком пляшки, яку нарешті передали до його столу. Правда це чи ні, але це був сміливий момент натхнення. Це також небезпечно, адже ви ніколи не знаєте, хто ще буде слухати в такому місці. Хтось із натовпу майже напевно повідомив би про зауваження прямо бандам. Небезпечні люди цілком можуть образитися на таке завзяття.
  Незабаром після цього Вітас підкріпив свої слова справами, залучаючи елементи армії, військової поліції та навіть деяких інших банд, які програли в попередній боротьбі за владу. Він розпочав потужний штурм опорних пунктів Зарко та Енко, і протягом двох днів у жовтні місто трусився під самовільним вогнем із мінометів, кулеметів і гранатометів. Державне радіо видало повідомлення, щоб усі трималися подалі від вулиць, ніби вони були в безпеці з самого початку, і протягом усього цього всі віддалені сербські артилеристи залишалися дивно тихими. Можна було уявити, як вони з приємним здивуванням спостерігають за своїми прицілами та біноклями, бачачи, як їхній ворог вибухає з лютістю, якої довго не було в тупиковій битві на пагорбах.
  Енко був легшим горіхом. Його вбили в перший же день, кинувшись у відчайдушну атаку. Він залишив по собі дюжину мертвих заручників, спалених, як пов’язаний дровами в підвалі, із зав’язаними за спинами руками.
  Жарко затягнувся. Нарешті він здався, коли його будинок було оточено. Він не міг не помітити абсурдності свого скрутного становища — оточений і обложений армією, яка сама була оточена й обложена. Тож він здався, прогулюючись пізно вдень у дворик із золотим каштановим листям зі своїм старшим лейтенантом Невеном Галіловичем та кількома іншими. Через чотири години він був мертвий, застрелений спецназом під час спроби втечі. Принаймні такою була офіційна версія, але всі завжди дивувалися, і з’явилася тисяча різних версій, щоб пояснити, що насправді сталося. Його тіло так і не знайшли, розтин не проводився. Наступного ранку сербське бомбардування відновилося, ніби й не припинялося.
  Відтоді місто почало заселятися, наскільки місто могло бути за таких обставин. Але ніхто ніколи не сумнівався, що попередній звір вижив у тій чи іншій формі. У нього було занадто багато щупалець, і вважалося, що вони відродяться під новою головою, навіть якщо голова буде більш офіційної природи.
  Тож тепер Владо знову став би спостерігачем за діями спецназу, як підслуховувач, що намагається почути розмову крізь важкі двері зачиненої кімнати.
  Він думав, чи почує він знову про розслідування. Звісно, було б поганим розголосом визнати, що міського хрестоносця проти банди було вбито. Тож, можливо, буде проведено приглушене офіційне розслідування, яке оприлюднитиме приглушені офіційні результати. Вбивство було б приписано, скажімо, особистим розбіжностям, можливо, за участю ревнивого чоловіка. Жінки вважали слабкістю Вітаса. Він був холостяком, і чоловік на його посаді за таких умов мав ціле місто на вибір.
  Або, можливо, влада вигадала б історію про сербську хитрість і зраду — озброєний чоловік прокрадався крізь лінії та перетнув річку. Бог знає, що це траплялося, але це було рідко, і зазвичай агенти шпигували, а не стріляли.
  Можливо, навіть офіційне пояснення буде правдою. Але Владо сумнівався в цьому, головним чином тому, що знав, що було б, якби він не знайшов тіло. Натомість його виявила б якась бідна стара жінка чи мандрівний хлопчик одразу після світанку. Ранкова бригада госпіталю забрала б його, і через поспіх, небезпеку та загальну втому від смерті якийсь переобтяжений молодий лікар чи начальник моргу, який не лікар взагалі. Висновок був би достатньо правдоподібним, якби тільки завдяки місцезнаходженням, без запитань і без розтину. Навіть якби хтось пізніше поставив під сумнів знахідку, його було б досить легко змусити замовкнути правильною комбінацією погроз і німецьких марок. Особистість жертви викликала б невеликий резонанс, але на той час тіло було б помічено, загорнуте та закопано глибоко в землю, в іншому свіжому прямокутнику на футбольному полі за вікном Владо. Справу закрито.
  Якби ця справа була одним із тих рідкісних порталів, які шукав Владо, йому б ніколи не дозволили зазирнути в неї зараз. Він почав вірити, що його друзі мали рацію. Але робота все одно перемагала службу в окопі. Тепер йому доведеться чекати наступного телефонного дзвінка. А точніше, на другий дзвінок. Дамір отримав наступний. «І взагалі, де Дамір», — з неясним почуттям занепокоєння запитував Владо. Владо не бачив його цілий день. Він спробував повернутися додому, але навіть його мама й батько були поза домом. Або, можливо, лінія не працювала, ще більша ймовірність.
  Владо витягнув зі стосу на столі книжку в м’якій обкладинці й відкинувся на спинку, щоб читати. Дещо про подорожі Тибетом. За годину він уже дрімав, книжка розкинулась у нього на грудях, а спинка крісла, що обертався, стогнала позаду нього.
  Тоді холодна в’яла рука лягла на його плече, штовхаючи його прокинутися. У його вусі прохрипів високий голос.
  «До роботи, Владо, до роботи. Я знаю, що ви дуже зайняті своїми великими справами, але є справжня робота, яку потрібно зробити».
  Знову Гарович. Зелена папка знову була в його руці, ніби він ніколи її не відкладав. Він вимушено посміхнувся.
  «Здається, сьогодні твій щасливий день, Владо». Він зробив паузу, щоб перевести подих. «Есмір Вітас повністю твій. Це слово прямо з МВС. І хто я такий, щоб здогадуватися? Схоже, вони хочуть, щоб це було незалежне розслідування, все було дуже коректним і високопоставленим, і так далі, і так далі. Отже, тримайте файл. Але перш ніж робити щось інше, ти маєш зустрітися з Касічем опівдні, за годину, у штабі спеціальної поліції».
  «Юсо Касич?»
  «Так. Виконуючий обов’язки начальника Касич».
  “Дуже ефективно.” Він намагався стримати хвилювання у своєму голосі, щоб Гарович не вихопив файл. «Вони, можливо, принаймні дали стільцю охолонути».
  Гарович відмовився підхопити наживку.
  «Хтось має втрутитися і стежити за магазином», — сказав він. «У будь-якому випадку, якщо вони збираються мати нового начальника, це цілком може бути Джусо». Він уперше розмовляв із Касічем п’ять хвилин тому й уже називав його на ім’я.
  «І, Владо».
  "Так?"
  «Це не якийсь п'яний циган з молотком в голові. Не створюй проблем ні тобі, ні мені. Зберігайте це з повагою. Чим швидше ви впораєтеся з цим, тим краще. І, перш за все, тримайте його охайним».
  «Побачимо», — подумав Владо. Йому все ще потрібно було вести себе холоднокровно з Гаровичем, щоб не помітити його бюрократичний радар. Але він мав намір бігти з цим, поки не впаде. Чим ширше і неохайніше все буде, тим краще.
  
  
  Поки що справа була досить акуратною. У папці з документами, до якої Гарович ставився з такою грандіозною обережністю, не було нічого, крім звітів попередньої ночі. Висновки Гребо були стандартними: смерть від пістолета великого калібру з близької відстані. Ні алкоголю, ні наркотиків у крові. Востаннє Вітас поїв приблизно за дві години до того, як його вбили — смажене курча (Гребо, мабуть, зітхнув із заздрості) і капуста, трохи рису та трохи кави. Ніщо не вказувало на щось, окрім простої смерті від пострілу. На тілі не було дивних слідів, які б свідчили про боротьбу, перш ніж його застрелили. Вітас також не був озброєний, якщо тільки вбивця не взяв зброю. Якщо Вітас і домовлявся про зустріч, то, очевидно, не з кимось, кого він боявся.
  Коли Владо повернувся на місце злочину, він не знайшов нічого, крім калюжі крові. Сніг на тротуарі розтанув, тому слідів не було, або він міг їх знайти, повзаючи, притиснувшись носом до мокрого бетону. Поруч ніхто не жив, були лише закинуті офісні будівлі, діряві, потрощені та залиті водою. Найближчим населеним місцем у ту годину були б казарми Скендерія прямо за річкою, хоча там навряд чи хтось щось побачив. Все ж таки варто було б поговорити з черговим напередодні ввечері та зі звичайним натовпом повій.
  Військовий поліцейський, який допомагав Владо перенести тіло, нічого не помітив перед стріляниною, хоча він пам’ятав, що бачив, як Вітас покидав будівлю приблизно десять хвилин тому, тому він, мабуть, прийшов прямо з офісу. Охоронець не пригадує, щоб чув постріл як такий, оскільки чув постріли протягом усього свого посту, який почався чотири години тому. Його більше турбував холод, який просочувався крізь діри в підошвах його чобіт, і очікуваний візит його дівчини, яка так і не з’явилася. Вона мала принести йому вечерю, тож він залишився лише з денною порцією сигарет «Дріна», однією пачкою, і боровся з голодом глибокими вдихами. Але після Вітаса на вулиці не було більше нікого, крім Владо, і жодних машин, окрім звичайних броньованих машин ООН, які гуркотіли повз щогодини.
  У Вітасовому гаманці також виявилося небагато — звичайні посвідчення особи та кілька старих квитанцій, деякі з них ще до війни. Владо з ніжністю глянув на один із закритого ресторану. Одного разу він побував туди зі своєю дружиною на особливу їжу на п’яту річницю їхнього весілля. На мить він згадав баранину та лісові гриби, келихи червоного вина, медову випічку на десерт.
  В одній кишені штанів лежав лише обдертий олівець, у другій пом’ятий і забруднений носовичок. В кишенях сорочки нічого.
  Коли Владо ще раз переглядав звіт, Гребо матеріалізувався за своїм столом.
  «Вибачте за минулу ніч», — сказав Владо, підводячи очі. «Сподіваюся, ви змогли спокійно випити свій напій».
  «О, більш-менш».
  Гребо метушився, озираючись на кабінет Гаровича. «Насправді, я боюся, що я, можливо, надто поспішав, щоб дістатися до пляшки».
  «Що ти маєш на увазі? І в чому справа, Гребо? Все ще похмільний? Власне, що ти тут взагалі робиш? Ти зустрічаєшся з Даміром по телефону?»
  «Ні. Це справа Вітаса. У вас є хвилина?» Знову озирнувшись.
  «У мене був би цілий день, якби мені не довелося побачити Касіча за годину. А як щодо Вітаса?»
  Гребо підсунув стілець і сів, нахилившись до Владо й стишивши голос. «Я одурів. Але я думаю, що зможу все виправити. можливо. Якщо ми ще встигнемо».
  «Що ти маєш на увазі, що ти обдурився. Причина смерті?»
  «Будь ласка. Дайте мені кредит. На цьому я ніколи не дурився. Маленька помилка пропуску, от і все. І якщо я не зможу це виправити, мабуть, усе одно нічого важливого. Це так: щоразу, коли я роблю тіло, я досить уважно переглядаю весь одяг, я знаю, що ти теж робиш. Але, все-таки, іноді речі з’являються, і не завжди у вірогідних місцях. Коли ми ще займалися контрабандою, було дивовижно, що ви знаходили вшитими в їхніх підкладках».
  Владо смутно задумався, куди поділися плоди минулих відкриттів. Ймовірно, на карткових столах Микі та Гребо на ринку.
  — У будь-якому випадку, сьогодні вранці я зрозуміла, що забула одягнути Вітаса. Минулого вечора вони були таким кривавим безладдям, і, ну... це насправді не було проблемою, тому що одяг майже кожного, кого я отримав, - це криваве місиво. Проблема полягала в тому, що я все-таки знайшов трохи товариства для випивки. І скажу тобі, Владо, на неї було набагато цікавіше дивитися, ніж на тебе. Тож, мабуть, я поспішав утекти й вискочив, перш ніж перевірити одяг».
  «Зрозуміло. І цілком можна пробачити. Тоді що ви маєте на увазі?»
  «Я хочу сказати, що сьогодні вранці я подумав, що мені краще спуститися сюди і подбати про це, навіть якщо я все ще буду похмільний. У будь-якому випадку потрібно було закінчити кілька тестів. І мені теж пощастило. Коли я закінчив, Гарович зійшов із формою заявки, щоб відправити мішок із доказами та всю справу до Міністерства внутрішніх справ. У всякому разі, я мав достатньо часу, щоб знайти це».
  Він простягнув Владо маленький клаптик паперу. Прізвище було написане на ньому тремтким олівцем поруч із адресою в Добрині, нестабільному околиці міста поблизу старого Олімпійського селища.
  «Це було в його правій кишені штанів», — сказав Гребо.
  «Цього не могло бути. Я обшукав його кишені відразу після того, як зробив посвідчення особи, як завжди».
  «Це була кишеня для годинника. Знаєте, інколи у великій є менша кишеня. Легко не помітити».
  Владо спохмурнів. У темряві запальнички він пропустив це. У колишні часи Імамович скрутив би собі шию за таку неохайність і заслужив би це.
  «Ну, чому ти просто не віддав його Гаровичу, не відправив разом із сумкою?»
  «Це могло виглядати не так добре, чи не так. В останню хвилину я придумав те, що ми обидва повинні були з’їсти минулої ночі. Я знаю, що він вважає, що ми стали неохайними. І, в біса, маємо. Але в такому великому випадку, ну, як я вже сказав, не надто добре. Тож я подумав, що якщо у вас ще є файл, ви можете підсунути його, сказати, що ви його знайшли. Або зареєструйте його постфактум. Якщо ні... — Він знизав плечима.
  «Насправді я маю файл. Гарович забрав його годину тому, але щойно повернув. Так що не хвилюйтеся, я додам це до запису, і ніхто не стане розумнішим. Хоча я вважаю, що відтепер нам обом краще бути трохи обережнішими».
  Гребо полегшено похилився.
  «Дякую», — сказав він. «Я вже уявляв, як марширую до Цука. У будь-якому випадку, він був витертий пилом. Папір, я маю на увазі. Усі гравюри належать Вітасу. Так що це, напевно, все одно небагато».
  Гребо повернувся, щоб піти, а Владо запитав: «Як вона взагалі?»
  Гребо на мить спантеличено схилив голову, а потім сказав: «О. її. Так, добре, похмілля не варто, це точно. Можливо, це ще одна причина, чому ця справа сьогодні вранці здавалася такою терміновою. Обов’язок раптом став набагато привабливішим, якщо ви розумієте, що я маю на увазі».
  Між Гребо та Даміром Владо почав відчувати себе офісним євнухом.
  Владо подивився на нашкрябану адресу. Добриня, півострів на території, що контролюється мусульманами, в морі сербської артилерії, був зовсім не приємним місцем для відвідування. Забагато ліній вогню. Але телефони там майже не працювали, тож довелося перевіряти особисто. Він ставився до цього як до екскурсії, намагався з цього чогось навчитися.
  Він почав складати номер у папку з файлами, потім подумав, чи не захоче Касіку ще раз поглянути. Він склав папір і запхав його в кишеню сорочки. Немає сенсу привертати увагу до їхньої млявості. Крім того, якщо вони справді хотіли незалежного розслідування, яке це мало значення?
  «Ще одне число для твоєї чорної книжки?» — сказав чийсь голос, викликаючи у Владо миттєве відчуття провини. Але це був лише Дамір, який виглядав виснаженим, але всміхаючись, знову тріумфуючий воїн, який повернувся з чергового успішного нападу на молодих, охочих жінок Сараєва.
  «Так, моя дуже товста чорна книга», — з полегшенням відповів Владо. «Ласкаво просимо до нього будь-коли для нових контактів».
  — Усе гаразд, — сказав Дамір. «Я вже отримав номер офісу. І я не хочу турбувати вашу дружину в Берліні, і я, мабуть, остання людина в Сараєво, від якої вона хотіла б почути. І це, мабуть, ваші єдині два числа, чи не так?»
  «Закрити».
  Він уважно вивчив обличчя Даміра, щоб не виявити натяку на фальшиву ноту, вимушену посмішку. Але він справді здавався очищеним, навіть оновленим. Можливо, все-таки старі ліки спрацювали.
  «Ну, як я чую, тут справді насичений день для змін. Звучить як справжнє хвилювання минулої ночі після того, як я пішов. Звучить непогано, якщо тільки Гарович не вирішить, що для нас занадто жарко, і не передасть це в Інтер’єр».
  «У нього вже є, але вони його відкинули. Вони змусили ООН дивитися через плече, і вони не хотіли здаватися кровозмішними. Отже, це все-таки наше».
  «Принаймні ти так думаєш».
  «Ти маєш на увазі, що вони втручаються».
  «Не очевидно. Але я очікую, що вони посадять вас на дуже короткий повідок, пропонуючи багато «допомоги», подобається вам це чи ні. Скажи мені, твоя перша зустріч була б не з помічником начальника Юсо Касічем, чи не так?»
  Владо засміявся. «Ні, це з новим виконувачем обов’язків директора Юсо Кашичем».
  Дамір підняв брови. "Вражаюче", - сказав він. «Я підозрюю, що ти будеш багато з ним зустрічатися, поки це не закінчиться. І він, мабуть, буде дуже щедрим на пропозиції «технічної допомоги» від своїх різноманітних головорізів і ламаних ніг, якщо я знаю тих хлопців. На офіційному рівні вони будуть триматися подалі від цього, щоб справити враження на Вашингтон, Лондон і Париж. Але на твоєму місці я б не надто озирався через плече. Може бути шоком побачити, що ховається у вашій тіні».
  Потім Владо порушив можливість, про яку він думав, відколи Гарович повернув йому матеріали справи. «Звичайно, ти завжди можеш допомогти мені стежити за спиною», — сказав він, оцінюючи реакцію Даміра. «І я знаю, що мені знадобиться допомога у відстеженні потенційних клієнтів, таких як вони. Я скажу про це Касику, якщо хочеш. Я думаю, що міністерство захоче, щоб це було завершено досить швидко».
  «Ти серйозно?» — запитав Дамір із нотками щенячої завзятості в його тоні. «А точніше, ви думаєте, що Касич погодиться з цим?»
  «Не завадить запитати. Хто знає, можливо, йому навіть доведеться сказати «так». Приємно мати певний вплив на цих хлопців для зміни, чи не так?»
  «Так, приємно», - погодився усміхнений Дамір. «Але пам’ятайте. Ймовірно, це саме те, що Касич хоче, щоб ви відчували».
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 4
  Незважаючи на всю свою потужність, міністерство внутрішніх справ не мало опалення у вестибюлі на нижньому поверсі. Владо приєднався до семи інших, які чекали, закутавшись у важкі пальта й сидячи на пошарпаних вінілових стільцях і диванах. Підлога з коричневого лінолеуму була пусткою недопалків і дрібних бур’янів пилу. Хмари сигаретного диму ледве маскували сморід сечі з унітазу з підкладкою в коридорі. Зсередини маленької кабінки, побудованої з фанери та прозорих листів пластику, було чути стукіт генератора, де сидів офіцер у формі, виконуючи роль портьє, вибираючи імена та телефонуючи нагору для отримання дозволів, які, здавалося, ніколи не надходили.
  Поки Владо чекав, він обмірковував те, що знав про Касіча. Він був людиною з репутацією стриманого як у своєму гніві, так і в своїй доброзичливості, і це, як кажуть, було продуктом його історії. Він був молодим імпульсивним і розпорошеним хлопцем, чиї різкі зауваження та нерозсудливість роками застрягли у великій опуклості середньої бюрократії. Щойно він перейшов вік, у якому починали залишати свій слід, багато людей списали його з рахунків.
  Тоді на початку вісімдесятих, коли жорстка державна машина послабилася та пристосувалася після смерті Тіто, Кашич із запізненням почав підніматися, наздоганяючи більш щасливих колег, а потім перевершуючи їх. Він швидко просувався по партійних лавах під туманними титулами, які, здавалося, виділили його як важливу людину в державній безпеці. Ті, хто зовні, ніколи не могли бути впевнені, чи керувалося його сходженням його власною силою чи силою когось іншого, і, здавалося, Касіч віддавав перевагу саме цьому.
  До того часу, коли Міністерство внутрішніх справ почало формувати свою нову поліцію, він був природним вибором для ієрархії, і він став за Вітасом як відданий лейтенант, незабаром відомий своєю безжальною ефективністю.
  Подібно до Вітаса, він зробив собі ім’я під час жовтневих рейдів, керуючи важкою роботою під час маневру, який другого й вирішального дня захопив Зарко в пастку. Коли помилковий мінометний снаряд з його підрозділу впав у кварталі на північ від позначки, убивши трьох старих мешканців квартири, що розвалювалася, він здригнувся, але ненадовго. «Невелика ціна в довгостроковій перспективі», — так тут скажуть», — резюмував він на місці своїм підлеглим, які, природно, погодилися.
  Владо оглянув вестибюль на інших, усіх чоловіків. Здавалося, вони нудьгували, ніби чекали годинами. Двоє задрімали, незважаючи на холод.
  Але лише через кілька хвилин чоловік у кабінці постукав по фанері й помахав Владо нагору, глухо кричачи: «Містере! Касич чекає. Другий поверх.”
  Владо піднявся східцями, щоб зігрітися, минаючи попередження безпеки та пропагандистські плакати, приклеєні на стінах. БОСНІЙСЬКА АРМІЯ НА БОСНІЙСЬКОМУ КОРДОНІ проголошувала один плакат, виконаний у нуво соцреалістичному стилі. Чорний силует похмурого незграбного солдата здіймався з-під зубчастих чорно-білих пагорбів на пурпуровому тлі, ніби він став частиною тих самих гір, які захищав.
  Касич стояв на сходах біля відчинених дверей у позі толерантного вчителя, який чекав, щоб провести останнього учня до класу. Його сріблясто-чорне волосся було коротко підстрижене з боків, і коли Владо підійшов ближче, він побачив, що обличчя Касіча було пейзажем гострих кутів і глибоких тіней, худим, як у спортсмена, нагадуючи солдата на плакаті. І все ж тут, у середині січня, у цьому місті, де все стало попелястим і блідим, усе ще було сповнене сил і кольорів, ніби він тренувався на чистій дубовій підлозі в спортзалі, у яскравому світлі й туманній спекі. .
  Він потиснув руку, міцно стиснувши величезною рукою. Владо помічав його раніше на спільних нарадах служби безпеки та офіційних зборах, чоловіка, чия наполегливість схилялася до вас через столи, обідні столи та кімнати для допитів, справляючи враження серйозності та апетиту.
  Тенденція серед інших полягала в тому, щоб видати його за підлабузника, який демонструє свій ентузіазм перед начальством, або за людину, справді загорнуту своєю місією. Владо ніколи не знав його настільки добре, щоб вирішити.
  Касич провів Владо через відкритий майданчик із захаращеними столами, де чоловіки в темно-синіх уніформах міністерської поліції діловито займалися тим, що вони тут робили. Владо нарахував п’ять обігрівачів, кожен з яких працював на повну потужність. В кімнаті було зручно, навіть затишно
  Вони дійшли до великого кабінету з НАЧАЛНИКОМ СПЕЦПОЛІЦІЇ на дверях. «Отже, він уже переїхав», — подумав Владо, оглядаючи стіни та стіл у пошуках ознак Вітаса, коли сів у крісло. Він був злегка розлючений, не знайшовши жодного. Він сподівався першим обшукати кабінет Вітаса, але було очевидно, що його побили.
  Касич ковзнув за старий стіл Вітаса, озирнувшись на мить навколо нього, ніби ще орієнтуючись, потім нахилився вперед, склавши перед собою руки на стосі нотаток. Його голос пролунав у глибокій повноті наказу, хоча його слова були привітними.
  «А тепер, Владо. Приємно бачити, що ти береш участь у справі. Я провів певну перевірку й переконався, що ви — старанна людина й надійний слідчий, хоча мушу визнати, що ваш брак досвіду змушує мене задуматися. Менше двох років детективом до початку війни, а всього чотири роки, чи не так?»
  Владо кивнув.
  — Я так розумію, що ви не були дуже зайняті з початку війни. Принаймні не в такому випадку».
  «Правильно».
  «Я також розумію, що ваш бос, містер Гарович, хоч і допомагав, але не дуже прагнув змусити вас звільнитися від цього. Він, як я розумію, дещо обережна людина».
  Владо дозволив собі коротку посмішку. "Це м'яко кажучи", - сказав він.
  «Ну, я можу зрозуміти його вагання. Це чутлива справа. І це за всіма правами має бути наш випадок. Якби не деякі особливі міркування, ми б впоралися з цим, і впоралися б з цим професійно та добре, я не сумніваюся».
  «Особливі міркування?»
  «ООН У деякі дні ми навіть не можемо тут ссати, якщо троє з них не запитають, чи можуть вони прийти. Ми вважаємо, що маємо доводити себе щодня, а потім подати звіт про це в трьох примірниках. Якби я хотів, я б просто сказав їм займатися своїми справами — це не те, що вони самі керують найсуворішим кораблем. Я не можу сказати вам, скільки разів ми могли б розправитися з французами чи єгиптянами, торгуючи повіями та сигаретами або продаючи перепустки ООН для незаконного вивезення людей з країни по три тисячі марок за штуку. І ми всі знаємо, що вони всю війну лизали чоботи протилежної сторони.
  «Але незважаючи на все це, ми, тобто люди, які стоять вище за мене, відчуваємо, що можемо досягти правильних результатів у цьому відділі разом із ними. І якщо ми звернемося з ними, то, можливо, ми зможемо отримати належну допомогу для ведення цієї війни. Більша зброя, протитанкова зброя — ви вже чули про список білизни, і він не буде заповнений найближчим часом, доки діє ембарго на поставки зброї. Але принаймні в деяких колах є імпульс».
  Касік зупинився, щоб запалити сигарету, витягаючи «Мальборо» з пачки на столі. Це мала бути лекція про війну чи вони колись обговорюватимуть Вітаса?
  «Ось тут і з’являється це маленьке розслідування», — сказав Касич, ніби читаючи думки Владо. «Кожного разу, коли вони вловлюють найменший подих чогось брудного, що дме з нашого боку, будь-чого пов’язаного з корупцією, рекетом, наживою з нашого боку паркану, це стає ще одним боєприпасом для збереження ембарго. Це досить легко продати: «Якщо боснійці навіть не можуть прибрати за собою, чому ми маємо допомагати їм робити ще більший безлад». Ми думали, що довели нашу правоту рейдами в жовтні, але ООН на це не повірила. Вони кажуть, що позаду залишилося занадто багато незавершених справ. І їм не сподобалося, як Вітас привів кількох «небажаних» під кінець, щоб допомогти нам. Зробили всі наші позитивні результати заплямованими, сказали вони. Ми створили лише кількох колишніх, щоб стати новими лордами. І все-таки надто багато кумедних грошей обертається навколо і надто багато кумедних способів їх заробити, кажуть вони. І в цьому є частка правди. Ви дивитесь на ринки бензину, сигарет, м’яса, кави, чого завгодно, і все ще в руках людей, які знаходяться поза межами нашої досяжності. І я вважаю, що це само собою зрозуміло, але я все одно це скажу. Ця розмова не повинна виходити за ці стіни. Досить зрозуміло?»
  «Достатньо чітко».
  Касич жбурнув сигаретою в попільничку.
  «Але кожен, хто має очі, бачить, що проблеми все ще з нами. Навіть якщо це не так очевидно, як раніше. Занадто багато людей все ще отримують прибуток від статус-кво».
  Тоді Касік нахилився вперед через стіл, опустивши голову, його очі звузилися від зосередженості, як великий, гладкий пес, що пхається в нору набагато меншої тварини.
  «І чесно кажучи, Владо, хоча мені дуже боляче це говорити, Вітас, можливо, був серед тих, хто наживався. Принаймні так виглядає з того небагато, що ми вже дізналися. Коли ми вперше почули, що Вітаса вбили, ми подумали, що має бути у кожного. У жовтні він нажив багато сильних ворогів, і один із них, мабуть, помстився. Але тепер схоже, що це може бути складнішим і набагато заплутанішим. І як тільки ми побачили, куди це йде, ми викликали вас. Немає сенсу в тому, щоб ООН вірила, що лисиці намагаються охороняти курник на цьому місці».
  Владо почав перебивати запитанням, бо тепер у нього вдосталь. Але Касич крутився.
  — Крім того, я багато про вас чув, — сказав він, вказуючи сигаретою на груди Владо. «Досить знати, що ти хороша людина для таких речей. Тупий. Не боїться наступати на пальці, навіть коли це може бути недобре для вас. Напевно, саме те, що лякає Гаровича, але це те, що нам потрібно в цій справі, хоча я не думаю, що у вас ще був такий випадок, чи не так?»
  «Ні, сер. Не зовсім».
  «І це не те, що ви отримали багато шансів для них, відколи ми почали бізнес. Так, я знаю, ми також вкрали більшість ресурсів. І якби Імамович був ще живий, він би ніколи не допустив, щоб це сталося без однієї пекельної боротьби. Але, відверто кажучи, Владо, і це не для того, щоб принизити ваші таланти чи будь-кого з ваших людей, наші люди тут звикли мати справу з цим конкретним кримінальним світом. Вони дізналися про всі його маленькі вулички та провулки, особливо з жовтня, навіть якщо ми їх ще не контролюємо. І ми, безсумнівно, маємо найкращі ресурси для виконання такої роботи.
  «Це підводить мене до наступного пункту. Будь ласка, Владо, використовуй наш досвід, коли зможеш. Залишатися незалежним не означає залишатися в невіданні. Тримайте мене в невіданні, так, добре, скільки завгодно. Але наш технічний персонал є вашим бажанням. І я знаю, що у нас є краща лабораторія, ніж у вашого хлопця Гребо. Те саме стосується наших файлів. Відкритий для вас. Звичайно, в межах розумного, тому що якщо ви думаєте, що ви насправді ще не знаєте нас або не довіряєте нам, на даний момент це почуття обов’язково взаємне».
  Владо кивнув, а потім вирішив, що це слушний момент, щоб перервати. «Поки ми обговорюємо можливу допомогу, я хотів би мати можливість залучити Даміра Беговіча до цієї справи. Він у моєму відділі, я йому довіряю, і ми добре співпрацюємо».
  Касич спохмурнів, ніби щойно з’їв щось неприємне. Тоді він зітхнув, випустивши довгий, болісний вдих із ніздрів.
  «Напевно, це не той партнер, якого я б вибрав для вас, якби вибір залежав від мене. Але...”
  Коли він зробив паузу, Владо подумав, чи зустріч не записується, чи, можливо, Касіч відтворить все пізніше для якогось міжнародного спостерігача, щоб довести, що він поводився якнайкраще. Якою б не була причина, Владо миттєво отримав відповідь, на яку сподівався.
  «Тоді добре. Використовуйте Беговича, як вам потрібно. Але економно. Основну роботу залиште собі. Чим менше людей мають доступ до ваших знахідок, тим краще. І якщо вам важко відстежити людей або навіть отримати потрібну інформацію, ми, як я вже сказав, можемо вам допомогти. Я не знаю, які у вас навички допиту, але якщо вам трапиться будь-яка цегляна стіна з кимось, у нас є одні з найстаріших рук у місті, які мають справу з такими речами». Швидше за все, Владо знав, що це означає. Великі хлопці сидять у яскраво освітлених кімнатах, потягуючи каву, розбиваючи колінні чашечки та підключаючи електроди.
  «Незалежно від того, яку країну ми хочемо мати в майбутньому, - сказав Касич, - старі способи інколи все ще працюють найкраще. Не зрозумій мене неправильно, Владо. Ти бос. Як я вже казав, ми хочемо вияснити це, чим швидше, тим краще. Ось чому, коли я сьогодні вранці почав чути деякі речі про самого Вітаса, стало ще важливішим, щоб ми негайно відмовилися від нашої юрисдикції».
  «Що за речі?»
  Касич опустив голову, повільно похитавши нею, портрет скорботного сина.
  «Я завжди чув, що він прямий стрілець», — підказав Владо.
  «Я теж. Насправді, пряміше немає. Але, можливо, з початком війни він відчув, що правила інші або що вони більше не застосовуються».
  «Боюсь, вам доведеться бути трохи конкретнішим».
  «Так, я припускаю, що ви зараз допитуєте». Касич розплився в широкій посмішці. «Насправді, поки ви тут, ви, мабуть, хотіли б запитати мене про моє власне місцезнаходження минулої ночі. У мене, звичайно, є достатньо мотивів. Моє підвищення було майже автоматичним, коли Вітас пішов».
  «Ця думка спала мені на думку», — сказав Владо, обережно з тоном. «Мені потрібно знати, де ви були під час вбивства, і, якщо у вас є алібі, де ви були, коли вперше про це почули, хто вам сказав. Ваша реакція. Не тільки від вас, а й від інших. І так далі».
  Касич кивнув, загасив цигарку. «Дуже добре. У вас буде весь необхідний час для цих речей, щойно ця розмова закінчиться. Але, повертаючись до Вітаса...»
  «Його відсутність чесноти».
  «Так. Чорний ринок, боюся. Нічого особливого. Переважно м’ясо, сигарети та алкогольні напої».
  «Мальборо, наприклад?» — спитав Владо, простягаючи руку до рюкзака Касіка й допомагаючи собі одним.
  Касич посміхнувся. Він запропонував Владо запалити, а собі взяв сигарету. «Так, Marlboro. Дрінас теж. І він, мабуть, зайшов достатньо глибоко, щоб загинути. Мені здається, це не головоломка, чому. Чи то він когось стискав, чи хтось його стискав. Це дійшло до голови, і від когось треба було позбутися. Ним виявився Вітас. Що стосується того, хто натиснув на курок, ми, ймовірно, могли б провести решту війни, вистежуючи його, якщо це схоже на більшість цих випадків. Ви знаєте, як це працює».
  «Насправді я не впевнений, що знаю. Наш маленький відділ, здається, втратив зв’язок».
  Уперше Касич відчув трохи збентеження. «Так. Ця велика вм’ятина, яку ми завдали вашому бізнесу. І саме тоді, коли ви повинні були вивчати мотузки. Що ж, у наші дні це зазвичай відбувається так: коли хтось хоче купити спусковий механізм, він отримує солдата, який залишився на фронті на день чи два, хтось шукає кілька додаткових німецьких марок для себе чи своєї родини. Йому дали рушницю, ім’я і, можливо, навіть місце та час. Він виконує роботу, ховає свій пачок у матрац десь подалі від вікна, або в будь-якому іншому місці, де його не спалить чи рознесе на шматки, і знову зникає в багнюці. Цей опис звужує коло до кількох тисяч. Але якщо це справді сталося, то це не тригер, який нас справді цікавить. Це той, хто віддав наказ, людина, яка, імовірно, займає достатньо високу посаду в мережі контрабанди, щоб наказати вбити начальника міліції МВС. »
  «Здається, ви вже багато знаєте про цю справу».
  «Це або похвала за швидку роботу моїх людей сьогодні вранці, або дипломатичний спосіб сказати, що ми тут трохи випереджаємо себе. правда І я зовсім не пропоную вам виключати інші можливості. Я лише кажу вам, куди вказують наші перші сліди».
  «Тоді у вас є кілька підказок для мене».
  «Так, але тільки в найширшому сенсі».
  Касік відчинив шухляду столу, ту, яка, імовірно, до ранку була заповнена роботами Вітаса. Він дістав чотири тонкі папки з файлами й поклав їх на стіл. «Мені сказали, що ці люди можуть чимось допомогти», — сказав він, торкаючись файлів. «Вони вже спрямували нас у певному напрямку, як я сказав».
  «І ці люди...?»
  «Один — м'ясник. Другий — майстер виробництва сигаретної фабрики. Двоє інших займаються постачанням віскі з чорного ринку. Усі четверо працювали для нас під прикриттям. Вони чули щось про Вітаса раніше, але, природно, вони навряд чи відчували вільність передавати це, поки він був головним».
  «Слово, мабуть, поширилося швидко».
  «У таких мережах зазвичай так і відбувається. Ці четверо джентльменів виступили зі своїми історіями ще до того, як я сьогодні вранці навіть дійшов до свого столу. Мотивований думкою про бонуси, без сумніву. Це ще один спосіб наживи, і ці люди навряд чи без власної вини. Насправді мене найбільше хвилює відсутність наших власних людей у цьому тому, що я боюся, що часом ти почуватимешся, як риба на воді. Наші джерела не зовсім звичайні, навіть для людей під прикриттям. По-перше, ми не можемо платити їм багато, тому більшу частину їхньої зарплати отримують від власних прибутків від системи, яку ми намагаємося закрити. Що, звісно, ставить нас у дивне становище, коли ми змушені це терпіти. Погодьтеся, ми всі новачки в цій грі. До війни половина з них або їздила на таксі, або жила в якомусь гірському селі, гадаючи, скільки яєць їм вдасться вкрасти з сусідського курника. Запитайте цього «м'ясника», де розрізати каре ягняти, і він, мабуть, вкаже на осередок. Навіть рекетири, які раніше мали певний досвід, зараз, навіть після жовтня, діють на такому рівні, про який вони навіть не мріяли, зі своїми приватними арміями. Але ці інформатори принаймні знають вулиці, навіть якщо вони не завжди є тими, хто їх назвав би розумними. Ви, ймовірно, знайдете трохи шорсткі краї».
  «Схоже, вони ні на що не годяться».
  «Я сам інколи дивуюся цьому. Але Вітас завжди вважав, що вони того варті».
  «Можливо, тому, що він використовував їх, щоб прив’язати себе до ринку».
  «Можливо, і якщо це так, то будь-яка їх інформація може викликати підозру. Але на даний момент це єдине місце, з якого ми повинні почати. Якщо, звичайно, ви щось не знайдете. Або якщо щось не було на місці події. Але судячи з того, що я бачив у вашому звіті раніше, було небагато або нічого».
  Отже, він прочитав звіт. «Так, дорогоцінний маленький». Владо на мить подумав про складений папірець у своїй кишені з іменем і адресою в Добрині, а потім залишив цю думку без коментарів.
  «Проте я мушу сказати, — сказав Касік, — хоча ці наші люди далеко не ангели, їхні історії звучать правдивими».
  «Що змушує вас це говорити?»
  «Яка б у них була причина брехати? Звісно, вони могли б отримати кілька відміток D за свої неприємності, але передача інформації про щось подібне лише зробила б їх уразливими для того, хто віддав би наказ».
  «Якщо вони не в союзі з тим, хто віддав наказ».
  «Можливо. Але ми досить добре перевірили цих людей. І не думайте, що ми їх ніколи не перевіряли. Є інші, які нічого не роблять, окрім того, щоб інформувати наших інформаторів, просто щоб переконатися, що ми отримуємо правдиву історію. Тому я сумніваюся, що вони ризикували б своїми стосунками з нами, продаючи нам сміття. Ми можемо вивести їх з бізнесу дуже швидко. Крім того, ці четверо чоловіків працюють у чотирьох різних місцях, з трьома різними продуктами та живуть у різних частинах міста. Наскільки нам відомо, вони навіть ніколи не розмовляли один з одним. Але їхні історії разюче схожі, принаймні в тому, як вони стосуються Вітаса. І ще одна річ, у своїй основі всі ці незаконні операції досить прості, незалежно від того, чи йдеться про ланцюжок командування чи ланцюг постачання. Їхні цілі також прості: багато грошей із якомога меншими проблемами. Навіть коли виникає спокуса шукати складні рішення та заплутані схеми, чим довше ви бачите цих людей за роботою, тим більше усвідомлюєте, що таке відверта жадібність.
  «Тож я думаю, що ви можете повірити цим людям на слово, принаймні в загальному плані. Це може бути все, що ви отримаєте від них. Не очікуйте багато деталей. З одного боку, це ніколи не було їхньою силою. Вони інформатори, а не навчені слідчі. З іншого боку, вони не можуть не боятися того, хто все ще вирішує. Вбивство людини в ранзі Есміра Вітаса, як правило, дуже погано впливає на пам'ять людей. Але це початок, і зараз це все, що я можу запропонувати».
  «Навіть якщо припустити, що вони говорять правду, — сказав Владо, — чи залишився хтось настільки високопоставлений у рекеті, хтось ще достатньо могутній, щоб замовити це вбивство? Я маю на увазі м’ясо, сигарети та віскі. Навряд чи це верхня частина лінії. Не як бензин. Або людей, якщо на те пішло».
  Владо міг уявити, як Гребо здригнувся від його останнього зауваження. Безсумнівно, він щойно видав якусь кричущу діру невігластва про роботу чорного ринку.
  «Ви б так подумали, чи не так», — відповів Касич. «Можливо, Вітас по-своєму дивно думав, що він є етичним, не займаючись найбільшими сферами відчаю, палива та свободи. М’ясо – це розкіш, до того ж швидкопсувне. Це не те, що ви можете зберігати це як валюту. Але сигарети, давайте подивимося правді в очі, вони найближче до твердої валюти, яку деякі люди мають. Це те, як ми платимо нашим солдатам чи поліції. Починаючи з жовтня, ми відчуваємо певний відчай, який охоплює всі ці ринки, оскільки поставки скоротилися. І якщо ви вже відчуваєте стиснення, а потім раптом начальник міліції МВС впивається ліктем у ваше поле, ну, ви бачите, як хтось може сприймати це як питання життя чи смерті, яким би потужним Вітас не був. Але ваша думка добре зрозуміла. Здавалося б, на нашому боці річки залишилося не так багато людей, які мають достатньо впливу, щоб замовляти подібні речі».
  — Тоді ви думаєте, що наказ міг надійти з-за річки. Від сербів».
  «Це можливість».
  «Це означає, що навіть якщо ми зможемо ідентифікувати, хто віддав наказ, ми, можливо, не зможемо нічого з цим зробити».
  «Як я сказав. Можливість». Він заткнув ще один Marlboro. «І не щасливий. Але принаймні цього було б достатньо, щоб задовольнити ООН, особливо від когось поза нашим департаментом. Це може навіть краще служити нашій меті. Покладіть більше провини на протилежний берег Мілячки, і, можливо, вони побачать наші аргументи трохи чіткіше. Але це підводить мене до найбільш тривожного елементу з того, що ми знаємо про Вітаса. Йдеться про його можливі контакти з іншою стороною.
  «Ви знаєте, Вітас виріс у Грбавиці, — сказав Касич. «Насправді, ви знали його ще хлопчиком, чи не так? Хоча я вважаю, що ви були кращими друзями з його молодшим братом».
  Владо був вражений, дивуючись, як Касич міг викопати цей предмет у такий короткий термін. Напевно Гарович не знав. Тим не менш, це було таке маленьке місто в багатьох відношеннях, що з кожним днем ставало все менше. Тим не менш, швидка робота.
  «Ми ходили в одну школу, — сказав Владо. «Але він був на вісім років попереду мене. І так, я добре знав його молодшого брата. Він був однокласником. Убитий лише рік тому».
  «Так, мінометний снаряд через дах. Я пам'ятаю. Вся його родина. Що залишило Вітаса зовсім самотнім, мабуть. Його мати була сербкою, знаєте. Його батько був мусульманином, хоча він не мав би нічого спільного з цими ярликами. Він був першим і єдиним югославом, казав він. Можна тільки гадати, що б він зараз сказав».
  — Ви знали його батька?
  «Дещо. Я зустрів його кілька років тому, якраз перед його смертю. Невдовзі померла і його мати».
  «Тож ви думаєте, що Вітас все ще мав контакти в своєму старому районі». – запитав Владо. «А якщо так, це так незвично?»
  «Не як такої. Буває і зараз. Людям вдається отримувати новини туди й назад разом із бензином і кавою. Іноді навіть телефонні з’єднання на деякий час відновлюються. Це зводить армію з розуму, коли це трапляється, але ось ти. Я сам ще знаю людей там. Мій дід по батьківській лінії був сербом, хоча ми з батьком виховувалися як мусульмани».
  Насправді це означає, що він, мабуть, не був вихований ні сербом, ні мусульманином, ні чимось іншим, поки не прийшов час обрати сторону, як тільки почалася війна. Як і майже всі інші в місті, Кашич, ймовірно, вважав себе здебільшого сараєжанином, який був окремо від цих обмежених сільських жителів будь-якого походження. Отже, Кашич пов’язав свою долю з групою, яка пообіцяла зберегти Сараєво таким, яким воно є, тобто мусульманським урядом нової нації Боснії. Поки що він підтримував переможеного у війні, хоча ні це, ні сербський присмак у його минулому, здавалося, не зашкодили його просуванню по кар’єрі.
  «Знаєте, мій дім був в Ілізді», — сказав Касич.
  «Насправді я ні». Це було передмістя, яке тепер утримується сербами.
  «Так, і гарний будинок теж. Великий і зручний. Напевно, якийсь армійський командувач зараз там гарнізонує, сперши свої черевики на мій журнальний столик, а його собака згортається калачиком на моєму ліжку».
  На мить Касікове обличчя мало віддалений вираз, наче він подивився на підлогу офісу й помітив генерала в черевиках, що розвалився за одним із столів.
  «Але з Вітасом, — продовжив Кашич, — я боюся, що він міг відкрити деякі канали, які були, в кращому випадку, неналежними».
  «А в гіршому?»
  «Протоки незаконної діяльності. Контрабанда. Що, якщо це правда, мало що означає надання допомоги та комфорту ворогові, не кажучи вже про значний прибуток. Ті самі люди, яких він так переконливо критикував, можливо, навіть стали його платниками. Це, звичайно, не я можу сказати остаточно. Це вам належить з’ясувати під час розслідування. Я лише хочу, щоб ви знали, про що йдеться».
  «І звідки таке враження?»
  «Те саме місце, де й інша наша інформація», — сказав він, віддаючи тонкі файли. «Від цих чотирьох джентльменів. Ви знайдете м'ясника на ринку Маркале в будь-який день тижня. Сигаретник на зміні на сигаретній фабриці ще...» — він зупинився, щоб перевірити свій годинник, масивну модель, улюблену старою Югославською народною армією, — «ще дві з половиною години. Тож ви можете зловити його там сьогодні, якщо хочете. Те саме стосується двох зв’язків віскі. Їхні адреси зазначені в досьє, і всі четверо очікують візиту».
  Він зробив паузу, ніби збираючись закінчити, а потім сказав: «А тепер, коли ви будете готові, ви можете запитати мене».
  Владо був заскочений зненацька. Він швидко перемикав передачі, думаючи, чи його випробовують. Він ще не був готовий допитати Касіча, і не збирався зробити з себе дурня, намагаючись. Йому потрібно було перекласти контроль над розмовою.
  «Насправді, пізніше було б краще. Але я, мабуть, почав би з того, що попросив би заглянути всередину того столу, — сказав Владо, глянувши на простір під ліктями Касіча.
  Тепер Кашич був тим, хто раптово розгубився.
  «Так, стіл», — сказав він. «Я б зачекав, щоб переїхати, але все тут відбувається так швидко, що я вважав за краще відразу взятися до справи. Його бізнес-файли або принаймні ті, які не мали жодного відношення до цієї справи або будь-якої з цих дій, я зберіг».
  Владо почав заперечувати, але Касич підняв руку, нахиливши голову, і сказав: «Я знаю, ти хотів би бути суддею. Але вам просто доведеться повірити мені на слово. Я знаю, що це нелегко, але в наших файлах є деякі речі, які є надто чутливими, щоб ніхто, окрім наших людей, зараз їх міг побачити. Вони не мають жодного відношення до Вітаса. Вони стосуються інших розслідувань, і я не хочу, щоб вони були скомпрометовані».
  «Чи не було б це принаймні важливо для контексту. Можливо, я б краще знав, де підходять деталі, якби міг краще розглянути весь асортимент».
  Крім того, Владо було цікаво, бо надто довго почувався осторонь. Він відчував, як заспокоюється в ритмі розслідування, відчував, як у глибині його свідомості тріпотить там, де робота бездіяла місяцями.
  «Я вірю, що з цими людьми ви знайдете весь потрібний вам контекст», — сказав Касич, вказуючи на тонкі файли в руках Владо. «Щодо інших речей Вітаса, я тримав їх окремо від своїх. Вони прямо тут». Він показав на велику картонну коробку в кутку кабінету, заклеєну скотчем. Це означало, що він чи хтось інший уже пройшли через усе.
  «Мені також потрібен доступ до його квартири. Його машина теж, якщо вона ще є».
  «Звичайно». Касич знову потягнувся до столу. «Ось ключі від його будинку. Його машину, боюся, розбили місяць тому. Пряме влучення в будівлю навпроти, коли вона була припаркована навпроти. І, Владо, я знаю, що Гарович нервує через усе це. Про чутливість справи. Він просто такий. Дозволь мені розібратися з цим. Ви йдете, куди вам потрібно. Запитуйте те, що вам потрібно, і не хвилюйтеся, що наступите на пальці. Мій включно».
  Касік підвівся з-за столу, простягнувши руку, щоб потиснути на прощання. Коли Владо повернувся, щоб піти, Касич міцно поклав руку йому на плече.
  «Владо?»
  «Так».
  «Останнє застереження». Касич зробив паузу. «Будуть люди, які пильно спостерігають за вами в цьому питанні, і я не говорю лише про себе та ООН. Деякі з них я, ймовірно, навіть не підозрюю про себе, але досить сказати, що вони мають засоби впливати на будь-яке та всі аспекти вашого життя. Вони захочуть результатів, Владо, і вони захочуть їх швидко. Вони не захочуть, щоб їм сказали про якийсь ланцюжок доказів, що тягнеться в гори до невідомих точок. Вони хочуть конкретики, ім’я за ім’ям».
  Десь на другому кінці міста снаряд упав на землю, пригнавши голову, і Владо пережив суміш страху та піднесення. Дамір мав рацію. Ні в кого не було карти, щоб провести їх крізь цю темряву, і будь-хто, хто запропонував би освітлити їм шлях, за своєю природою був би ненадійним.
  «Отже, що саме ти хочеш мені сказати?» — спитав Владо, коли вони вийшли на сходи.
  «Щоб тримати очі відкритими. Стежити за спиною. І знати, що тепер ти взявся за цю справу, дороги назад не буде. І що, незважаючи на всю ту допомогу, яку я хотів би і, справді, можу вам запропонувати, у найважливішому сенсі ви будете повністю самі».
  «Я знаю», — відповів Владо, намагаючись не здаватися таким боязким, як почувався. «І я готовий».
  "Ми всі на це сподіваємося", - сказав Касич. І з усмішкою повернувся до свого кабінету.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 5
  Саме такою була робота Влада . Усі машини поліцейського департаменту були конфісковані армією, а власна машина Владо, цегляно-червоний Yugo, давно приєдналася до сотень інших сміття на парковці біля його будинку після того, як мінометна черга заповнила її дірками та подрібнила. його життєво важливі органи.
  Вантажівки ООН нещодавно почали буксирувати з усіх куточків міста зім’яті кузови автомобілів, жертви всіх видів пострілів і снарядів, які тільки можна собі уявити. Вони були підірвані, розірвані, побиті, порвані, обпалені та діряві. Дивлячись зі схилу пагорба в центрі міста, колекція створювала гарне видовище, зібрана разом у веселковій кольоровій гамі та випадковому відблиску хрому, їхні руїни приховували відстань, хоча де-не-де згорілі виділялися потворно чорними. плями, схожі на великі обгортки жувальної гумки, які зім’яли й тримали над полум’ям.
  Тож Владо ходив куди завгодно пішки, набираючи більше кілометражу, ніж будь-коли як піший патрульний. Він звик до цього, і попри всю небезпеку додаткового контакту зі стріляниною, прогулянка стала чимось на зразок комфорту. Він працював у ритмі на довших ділянках, викидаючи свої найпохмуріші думки назовні, а потім товчучи їх собі під ноги, рухаючись, поки його розум не став порожнім і він міг дрейфувати, дивлячись на людей, які біжать або ухиляються, і на вухо. відкритий для свисту наближення снаряда.
  Крім того, єдині люди, які досі їздили в автомобілях, — це представники ООН, іноземні журналісти, мафіозі, офіцери армії чи уряду чи будь-хто інший, хто став однією з маленьких рухомих частин збройної машини війни. Це була особистість, без якої Владо міг би обійтися.
  Вони з Даміром розділили чотири контакти, надані Касічем. Дамір займався торгівлею алкогольними напоями з двома людьми. Владо брав м'ясо і сигарети.
  Єдиним іншим міркуванням було переконатися, що він зможе вчасно дістатися до Єврейського громадського центру для свого щомісячного дзвінка Жасміні, запланованого, як завжди, на 15:00. Пропустіть це, і вам доведеться чекати ще тридцять днів до наступної нагоди.
  Він вирішив спершу піти на сигаретну фабрику. Це означало довгу прогулянку повз західну околицю центру міста, що, ймовірно, не було б проблемою, оскільки день залишався тихим до раннього дня.
  Від офісу Касіча Владо рушив угору в бік вулиці Краньчевіца, яка йшла паралельно річці та так званій Снайперській алеї, але була захищена довгим рядом високих будинків або, на відкритих майданчиках, імпровізованими стінами, побудованими з розбитих автобусів, листів. -металеві обрешітки та бетонні огородження. Деякі з цих речей не зупинили б навіть найслабкіші кулі, але вони заблокували лінію прицілу снайперів. Час від часу вони все одно стріляли, мабуть, від нудьги, і деякі шматки листового металу були такі діряві, що нагадували гігантські тертки для сиру.
  Цієї пори року дорога була оповита серпанком лісового диму, який виривався з труб, що визирали із заштукатурених дірок у стінах будівель. Це був ще один спосіб, у який люди монтували системи опалення, ще один спосіб, у який місто повільно перетворювалося на лабиринт пошарпаних гірських хатин, одна на іншу в сірих будівлях, які повільно розбивалися на шматки.
  Кожні кілька кварталів Владо проходив повз робітників по шию в брудних ямах. Вони витягували нутрощі старих газопроводів або збивали нові труби, працюючи над тим, щоб та чи інша життєво важлива речовина надходила до іншого куточка міста. Одні працювали на місто. Інші працювали на себе чи своїх сусідів, розкопуючи вулицю, щоб встановити ще один незаконний газовий підключення.
  Звичайний натовп гуляв. Дехто тягнув порожні молочні контейнери та каністри на маленьких візках, прямуючи до пунктів збору води. Інші йшли до ринку Маркале в центрі міста, де більшість покупців повільно проходили повз мізерні купи овочів — переважно капусти та картоплі — дивлячись, але рідко купуючи.
  Треті, як-от Владо, просто намагалися перетнути місто, поки це було безпечно. Були старі жінки в хустках, які стискали шалі та пошарпані сумки, жилисті чоловіки, схилившись до пошарпаних палиць, а потім були ті чудові молоді жінки, незважаючи ні на що, одягнені в ошатний одяг, із укладеним волоссям і помадою, підводкою та рум’янами.
  Крізь цей потік, наче зефіри, плелися хлопці-підлітки по двоє й по троє, вередливі й зі скляними очима, уже настільки звиклі до війни, ніби це був упертий випадок акне. Чомусь Владо ніколи не міг уявити, що ці хлопці колись керуватимуть банками та бізнесом після закінчення війни.
  Процесію покривав зимовий букет облоги — запах вологого й брудного одягу, вареної капусти й талого сміття, скріплених їдким серпанком лісового диму.
  На кількох кутах на тротуарі потенційні купці розташували магазини, стоячи біля маленьких розкладних столиків або всередині покинутих кіосків, у яких до війни продавали цукерки, журнали та холодні напої, свіжі закуски та газети. Тепер ви можете вибирати з використаних книжок у м’якій обкладинці, пачок незав’язаних сигарет, кількох дуже старих шоколадних батончиків, ціна яких значно перевищує денний дохід, і випадкової пляшки пива приблизно за тижневу зарплату.
  Майже всі старі крамниці та вітрини були замкнені й закриті віконницями, хоча на південній стороні вулиці, менш вразливій для снарядів, що падали дугою з-за річки, деякі вітрини все ще були цілими. Манекени були одягнені в ті самі сукні, що й два роки тому, жорстко вказуючи на повні полиці з одягом, складені за ними в пилюці й темряві. У місці, яке живе завдяки корупції та хитрості, ще не вважалося дозволеним проникати в ці магазини, або, можливо, злочинці вважали, що це просто не варте клопоту.
  Це було ще більше дивно, тому що товари тротуарних рознощиків були набагато нижчими за якістю того, що було за вітринами. Вони були найнижчою сходинкою чорного ринку, який став настільки мізерним, що його можна було жаліти. Владо подумав про Гребо та Мікі, які так раділи придбанню кількох запальничок Bic, і подумав, як Вітас міг піддатися таким мізерним спокусам.
  Чи можливо це було? Можливо. За таких щоденних обставин малі спокуси легко зростали. Коли здавалося, що майбутнє ніколи не настане, кожен день ставав таким собі судним. Кожен ранок здавався виправданням вашої поведінки напередодні, незалежно від того, що ви зробили, і невдовзі всім стало очевидно, що невинним було не краще, ніж винним. Старі правила почали здаватися майже химерними, як доросла людина, озираючись на підлітковий вік, дивується, як він коли-небудь так переймався такими дріб’язковими справами, як іспити та вихідні.
  Отже, можливо, Вітас знайшов якийсь новий план, за яким діяв, хоча він не вписувався ні в що, що Владо коли-небудь знав або чув про нього.
  Він згадав похмурий будинок сім’ї в Грбавиці, найстаріший і найбільший у кварталі, що височів, як бункер, своїми кутовими тінями та двосхилими вікнами. Всередині були мереживні фіранки, серветки на диванах, виснажливе відчуття нескінченного прибирання пилу та пилососу, подушок, які надуваються, а чохли розгладжуються, щойно виходиш із кімнати. Йому було неприємно сісти десь, особливо коли Вітасова мати спускалася довгими сходами. Вона була тріпотливою, дратівливою жінкою, яка прагнула залицятися до друзів своїх маленьких синів, уважною, але завжди здавалося, що зосереджена на чомусь через ваше праве плече. Вона говорила делікатним, тремтячим голосом, складними реченнями, які зволікали перед завершенням, ніби її думки починали випаровуватися, щойно виривали на поверхню, і вона ніколи не могла їх наздогнати, перш ніж вони зникли.
  Він пам’ятав її особливо з останнього тижня в середній школі. Сім'я Вітасів запросила однокласників свого молодшого сина до своєї хатини в горах. Вони смажили кевапчічі на розжареному деревному вугіллі, запах диму та приправлене прянощами м’ясо було дуже смачним на різкому чистому повітрі. Весняні квіти розцвіли на зелених похилих луках, а кілька смуг снігу все ще ховалися в складках і в тіні. Вони всі гарно прогулялися, перетинаючи трав’янисті поля маслянок, різаючи під запашними насадженнями бальзаму та переступаючи через чисті бурхливі струмки.
  Вони разом їхали додому на сільськогосподарській вантажівці, підстрибуючи на вузьких поворотах на півдорозі вниз по горі, перш ніж Владо згадав, що залишив свій рюкзак. Він забрав його наступного ранку в домі Вітасів у місті, обережно сидячи на одному з бездоганних диванів, щоб залишити потрібний час для ввічливості, поки місіс Вітас усе більш розсіяно розпитувала його про свого старшого сина Есміра. , мабуть, забувши, що Владо був однокласником її молодшого сина Хусейна. Насправді Есмір на той час уже був в армії, служив на узбережжі Адріатичного моря і вже вигравав блискучі звіти, як він робив у всіх починаннях досі.
  Владо дійшов до західного краю центру, пробираючись за багатоповерховими квартирами вздовж алеї Снайперів, також відомої як вулиця Воєводи Радомира Путніка, хоча нова влада вже придумала власну, більш політично надихаючу назву для широкого бульвару.
  Будинки тут зазнали найжорстокіших ударів, але все ще були практично заповнені мешканцями, якщо не рахувати квартир, що виходили на річку. Більшість із них були порожні, знищені в перші тижні війни, коли гелікоптери лили крізь вікна червоні потоки трасуючого вогню чи то для того, щоб викорінити гнізда снайперів, чи то просто для того, щоб усунути денні розчарування. Кілька цілих поверхів згоріли у вогні, а деякі вікна тепер були порожні й почорнілі. Цілі секції бетонної облицювання були розірвані, а в деяких кімнатах, розірваних, все ще можна було побачити гобелі та шматки почорнілих меблів.
  Через вулицю й ближче до річки була нічийна зона з потрощеними спаленими багатоповерхівками, краєвидом із подрібненого металу й битого скла, де деякі люди все ще крадькома нишпорили вночі, ризикуючи життям, шукаючи старі дверні рами, віконні стулки, зламані меблі, все, що може бути використано на дрова. Вони повзали крізь вогку й затхлу темряву, ухиляючись від щурів і широких променів снайперських прицілів.
  За багатоквартирними будинками та поза лінією вогню була ціла субкультура молодих людей, сильних, які завжди знаходили спосіб розважитися, незалежно від ціни. Владо пройшов повз кілька груп балакучих підлітків, деякі зі старших хлопців у формі або зі зброєю. На одній автостоянці йшов баскетбольний матч. Хлопці вели гладкий, недостатньо накачаний м’яч на мокрому майданчику, м’яч шалено брикався ногами, коли він торкався країв ямок на мушлі. На сталевій дошці був вибитий старий малюнок осколкових бризок. Джинси та сорочки хлопців були чорні від бруду м’яча, їхні обличчя й руки були заплямовані, як у шахтарів.
  Гук реактивної гранати перервав сплеск і удар м’яча, але лише на мить. Усі за будівлею миттєво зрозуміли через якийсь добре відпрацьований внутрішній розрахунок, що гучність і тон означали, що снаряд був недостатньо близько, щоб завдати їм шкоди, і життя продовжувалося лише після найкоротшого вагання, колективного здригання, настільки легкого, що новачок ніколи б не помітив.
  Непродуманий хук вилетів з обода. Снаряд розірвався за шість кварталів. Найнижчий хлопець на майданчику піднявся навшпиньках і схопив відскоку, брудна вода полетіла з плеском його рук.
  Після ще одного кварталу Владо повернув праворуч, проїхавши під залізничною естакадою і піднявшись на невеликий пагорб, перш ніж повернути ліворуч до входу в сигаретну фабрику.
  Натовп із майже сотні людей зібрався біля воріт із ланцюгом, щільно збившись у купки, але тихо чекаючи, коли щодня з’являться поліетиленові пакети по фунту з подрібненим тютюном. Вони купували мішки по десять марок за штуку, а потім намагалися перепродати їх за подвійну ціну в центрі міста людям, у яких не вистачило сил чи сміливості піти на завод.
  Владо показав свою перепустку й прослизнув повз трьох охоронців із великокаліберними кулеметами. Охорона тут була краще озброєна, ніж біля будівлі президента, хоча ці чоловіки носили старі трикотажні штани та сорочки з принтом, а також темні шапки з ворсистої вовни. Відповідаючи духу підприємства, на якому вони працювали, сигарети горіли в роті всіх трьох.
  Владо проминув ще охоронців біля дверей заводу, а потім спустився сходами до величезного галасливого підвалу. Більшу частину виробництва давно перенесли під землю після того, як снаряди почали влучати у верхні поверхи. Владо увійшов до кімнати, де десять жінок стояли обабіч довгого столу, складаючи сигарети в пачки. Самі пакети були зроблені з будь-якого доступного паперу — старих обгорток для рулонів туалетного паперу, обгорток від мила, сторінок зі старих шкільних підручників і навіть використаних державних бланків. Владо смутно подумав, чи може бути якийсь із його старих звітів про арешт у високих стосах. Він неквапно взяв нову пачку й почав читати уривок зі сторінки 283 шкільного підручника з фізики. Дещо про принцип Бернуллі.
  Навколо нього чоловіки катали величезні зелені бункери з подрібненим тютюном, прямуючи до бункерів машин, які скручували й різали тисячі сигарет. З фабрики завжди надходили скарги, що постачання тютюну скорочується до останніх запасів, але Владо здавалося, що виробництво йде на повну. Він пішов далі, дивлячись, як стрічка конвеєра несла щойно виготовлені сигарети до столу жінок. Насуплений і зморщений лоб підійшов чоловік, здавалося, старшина. Вони кричали один одному, перекриваючи гул техніки.
  «Владо Петрич. Я тут, щоб побачити пана Куприча».
  Бригадир кивнув і зник за рогом великої зеленої машини, яка гуділа й стукала геть. Владо чекав, поки з’явиться Купріч, наполовину очікуючи, що хтось у потаємному передчутті, нервово озираючись. Він думав, чи варто йому рухатися в темніший куток. Як взагалі працювали ці призначення?
  Через кілька хвилин чоловік, який, мабуть, був Купрічем, пройшовся з-за рогу машини, далеко вперед перед ним стояв великий живіт, що розтягувався за межі спітнілої білої футболки. Вітаючи, він простягнув пухку праву руку. Широка посмішка розпливлася по його широкому обличчю, ніби він зустрічався з цінним клієнтом, щоб укласти ділову угоду.
  «Отже, це наш файний і таємний чоловік під прикриттям», — подумав Владо.
  «Будь ласка, йдіть за мною». — гукнув у галас Купріч. «Керівник заводу надав свій офіс, де тихо, і ми можемо насолоджуватися усамітненням.
  «І, — сказав він, його посмішка стала ширшою, — ми можемо трохи покурити. Я працюю цілий день посеред цього, і єдиний час, коли я можу палити, це обід. Надто небезпечно. Якби це місце колись згоріло, війна була б програна за тиждень».
  Це було недалеко від істини. Фабрика була одним із найбільших центрів війни, настільки ж життєво важливою, як завод з виробництва боєприпасів. Якщо більшість армій, як кажуть, подорожують на животі, боснійські сили болісно повзали на легенях. Щоденна порція сигарет не давала їм тліти ночами в холодних брудних траншеях. На передовій пайки були вищими, а солдати були єдиними в місті, хто отримував сигарети з фільтром. Це не звучало як великий привілей, поки ви не вдихнули нефільтровану Дріну. Гострий, їдкий укус надихнув домашнє виробництво дерев’яних мундштуків ручної роботи, які тепер можна побачити по всьому місту.
  Купріч повів Владо нагору в офісне крило будівлі. Покинувши шум, вони на мить пірнули у велику кімнату для зустрічей, яка колись була дуже розкішною, обшитою панелями й килимами. Довгий дубовий стіл посередині кімнати був розколотий навпіл, його зламані боки були вкриті опалою штукатуркою та плиткою стелі. Перекинуті обертові стільці та таблички з згадками про минулі виробничі досягнення були звалені разом на одному кінці, а панелі були розірвані довгими смугами. Над головою — рвана діра в стелі, по краях якої проросли дроти та пошматована ізоляція.
  «Від мінометного снаряду минулого тижня», — сказав сяючий Купріч, який, здавалося, з гордістю дивився на зруйновану кімнату. «На щастя, ніхто не постраждав».
  Вони пройшли коридором до кабінету директора заводу й сіли на його диван біля низького журнального столика за кілька футів від величезного дубового столу. На столі менеджер розклав близько дюжини секцій і форм важкого, скрученого металу, найдобірніших уцілілих уламків снарядів, які впали на завод або навколо нього.
  Владо бачив подібні вистави в офісах по всьому місту — у лікарні, у магазинах, у будівлі суду, у кількох бюрократичних установах, які все ще працювали. Захоплення цими знаряддями мук спантеличило його. Якусь мить він подивився на цю збірку — конічні вершини кількох великих снарядів, зубчасті боки менших реактивних гранат.
  В офісі Владо Дамір взявся збирати осколки стріляних снайперських куль, які знайшов на вулицях і тротуарах. Це були розірвані й потьмянілі шматки латуні. За шість місяців він накопичив 79 — він перераховував їх щотижня або близько того, — і, спалюючи нервову енергію, він сидів за своїм столом, стукаючи чашкою вгору-вниз у такт якоїсь мелодії в голові, час від часу брязкаючи ними. як чашка колотого льоду.
  Можна було побачити хлопчиків на вулиці, які збирали для власних столів і спалень, легіони крихітних експертів-аматорів, які навчилися визначати діапазон, калібр і походження майже всіх видів зброї. Вони також знали звички та влучність різних сусідських снайперів, і якби ви запитали, вони сказали б вам, яка теперішня ймовірність того, що вас обстрілять, якщо ви ступите на сусідній провулок чи перехрестя. Вони намітили лінії вогню в своїх головах так, як середземноморські хлопці знайомляться з місцевими руїнами та пам’ятками, сподіваючись отримати чайові від туристів.
  Купріч трохи постояв, а потім зірвав щось із настінної полиці за столом менеджера. Він повернувся з простягнутою рукою, простягаючи Владо маленьку плоску банку сигарет. На кришці було гарно зображено намальоване від руки сцену Сараєво в його колишній славі на помаранчевому тлі.
  «Будь ласка, з моїми компліментами, а також з повагою менеджера», — сказав Купріч.
  Наразі Владо вже наполовину очікував, що крізь двері промарширує вітальна комісія, яка розгорне прапор «ВІТАЄМО, ІНСПЕКТОР ПЕТРИЧ», скандуючи фабричні гасла.
  «Скажи мені, — запитав Владо, — чи завжди твої призначення в поліції такі публічні?»
  Купріч ніби занепав. Його усмішка зникла. «Люди не знають, чому я з тобою розмовляю», — сказав він. «Або навіть те, що ви працюєте в МВС. Маю довіру керівника. Я бригадир. І коли я сказав, що приймаю важливого гостя з поліції, він був дуже радий прийняти мене. Якби він попросив більше інформації, я був готовий сказати йому, що уряд шукає допомоги у виявленні контрабандистів тютюну, але він ніколи не став запитувати. Як я вже сказав, він мені довіряє. І ваше служіння також».
  Купрік запалив цигарку, з докірливим клацанням закрив срібну Zippo. «Я міг би подумати, що моє ставлення та здібності будуть приводом для впевненості, а не для насмішок».
  «Можливо, я просто не знайомий із тим, як ці речі працюють», — сказав Владо, не знаючи, почуватися жахом чи дурнем. Він поліз у сумку, перебираючи папери, доки не знайшов спіральний блокнот і ручку.
  «Тож, містере Куприч, якщо ви терпите мою відносну недосвідченість у цих справах, мені сказали, що у вас є новини про містера Вітаса. Можливо, ви могли б почати з першого разу, коли ви почули його ім’я, згадане з чимось, що ви вважаєте неприйнятною чи незаконною поведінкою».
  Обличчя Купріча стало довгим і серйозним. Він сказав, що вперше почув про те, що Вітас почав торгувати сигаретами, кілька місяців тому.
  «Тоді все це було досить розпливчасто, щось на кшталт спроби аматорів запхати дріни в порожні коробки Marlboro. Невелике майбутнє в цій грі. Один раунд розпродажів, і ваш авторитет згорів назавжди. Якщо ви не були начальником міліції МВС. Тоді, можливо, ви відчули, що можете створити власні правила».
  «І коли це було?»
  «Два-три місяці тому. Не так довго. Наступне, що я чую, можливо, через кілька тижнів після цього, це те, що він відрізав частку тютюну, що надходить. Ми тут любимо нарікати на постачання, але у нас було багато запасів ще до війни. І незалежно від того, скільки бій точиться, новий вантаж завжди з’являється через пагорби саме вчасно. ООН не поворухне за нас і пальцем, якщо ви не заплатите належним людям, і навіть тоді це важко. Але вантажівкою та іншими способами він добирається сюди. Навіть на ослиному візку колись.
  «Тож, у будь-якому випадку, це була лінія постачання, до якої Вітас хотів підключитися. Як я вже сказав, слово на ньому було розпливчастим, але він нібито використовував своїх людей, щоб витягнути частину, коли вона перелетіла через гору».
  «Його люди?» Тобто міліція МВС?»
  «Хто знає? Але чому б і ні. Йому досить легко сказати, що вони конфіскують його для переслідування у справах про контрабанду. Пізніше досить легко, щоб усе це зникло».
  «А можна запитати, звідки взялося це «слово»?»
  «Звичайно, з моїх джерел».
  «Деякі імена були б корисними. Або навіть одне ім’я».
  Куприч прийняв насмішкуватий вигляд, наче мав справу зі звичайним дилетантом.
  «Мені не дуже підійде як агент під прикриттям, якщо я роздую свої джерела», — сказав він, випускаючи дим із ніздрів. «Досить сказати, що це люди, які знають, про що говорять. Це люди, які підключені до мереж, ліній постачання, і ми всі знаємо, куди ці лінії постачання зрештою ведуть. Отже, очевидно, у них є свої причини, щоб залишитися анонімними, і якщо ми не потураємо їм або якщо ми почнемо розкидувати їхні імена в неправильних колах, то вже через тиждень вони нам не принесуть користі. , я можу тобі це точно сказати. Крім того, вам потрібні їхні боси. Не вони».
  І все ж Владо роздратувався від цієї ідеї.
  — продовжив Купріч. «Чим довше Вітас залишався, тим сильніше він тиснув. Існують способи, як це робиться в цьому виді бізнесу. Один із способів — почати вбивати своїх конкурентів, яких сьогодні не сприймають, тому що вони привертають неправильну увагу. Інший шлях, як і в будь-якій справі, через піт і суєту. Ви знижуєте ціни своїх конкурентів, переходите на їхні ринки з кращим обслуговуванням і швидшою доставкою». «Ще один новий капіталіст, який уже думає, що все знає», — весело подумав Владо. «Тоді є спосіб, яким скористався Вітас. Він просто почав розкидатися, і це викликає лише відплату, а не таку, яка, ймовірно, залишить вас на місці. Думаю, саме тому Вітас помер».
  «Ти думаєш? Або ти знаєш?»
  «Я знаю, або знаю настільки добре, наскільки міг би, не бачивши стрілянини чи не чуючи наказу».
  «Як так?»
  «Як я вже казав, це була інформація в мережі. Одного разу здавалося, що це було скрізь: Вітас штовхнув надто сильно, і було занадто мало доказів того, що у нього було достатньо сили, щоб підтримати це. Він був людиною з титулом та ім’ям, але мало інших зв’язків, які допомогли б йому пережити будь-яке серйозне випробування. Єдиний спосіб впоратися з такою загрозою — видалити ім’я та назву. Що означало вбити самого чоловіка. Якщо ви робите себе мішенню в зоні бойових дій, рано чи пізно вас вразять. І це те, що сталося з Вітасом, швидше за все».
  «Щось, що ви чули «в мережі», як ви кажете, є конкретикою? Або про структуру цих конкуруючих операцій, яка може дати певні підказки щодо відповідальних. Хто, наприклад, міг постраждати найбільше від того, що він задумав?»
  «Конкретно, хто віддав наказ? Жодного. Навряд чи хтось, хто знає, буде говорити про це, якщо він не хоче такої ж долі. Що стосується структури та того, хто постраждав, вибирайте самі. Будь-хто з півдюжини чоловіків у цьому місті мав достатньо влади, щоб наказати, або навіть ще два десятки з наступної сходинки, хоча усунення начальника міліції МВС, ймовірно, прийшло б згори, і ви, безперечно, це зробили. бачив звіти розвідки про цей ланцюг командування».
  Насправді він мав — чотири аркуші, надруковані через один інтервал, які Касік засунув у тонкий файл, щоб поінформувати Владо про поточний стан контрабанди в місті. Ця інформація чітко узгоджується з оцінкою Купріча — півдюжини людей, кожен з яких очолює досить невелику операцію, кожен з яких має шматки ринків для кожного споживчого товару від бензину до м’яса.
  Після короткої паузи Купріч сказав: «Слухай, я не зможу вирішити твою справу за тебе чи вказати пальцем на твого чоловіка. Я лише кажу вам те, що було загальновідомо, про що могли почути протягом останніх двох тижнів усі, хто має вуха».
  «Хоча я припускаю, що ви захочете отримати додаткову компенсацію за це «загальновідоме», якщо ви ще не отримали його, або щось інше, що вони надіслали вам від більшої дії за ці вибрані фрагменти інформації».
  «Тільки те, що належить мені. І нічого, що створить щось більше на шляху незаконного обігу. Я лише розділяю, як ви сказали, частку, яка неминуче прийде до мене в будь-якому випадку. Лише стільки, щоб зберегти свою руку в грі, щоб я міг зберегти свої контакти».
  «Звичайно, все для загального блага».
  «Ти поводишся так, наче ти вище за все це, з твоїм звільненням від армії, з твоєю звичайною зарплатою та твоїм опалюваним офісом. Тож скажіть, у вас є сім’я?»
  «Так».
  — І вони все ще тут, у місті?
  — Ні, — сказав Владо. «Поїхав до Німеччини».
  «Так, я розумію», — супроводжувався мовчазним поглядом, ніби відповідь Владо закрила справу. «Мій досі тут. Четверо хлопців і дівчина. І моя дружина, звичайно. Усі живуть у чотирьох кімнатах, хоча ми дійсно не можемо використовувати четверту кімнату, найбільшу, тому що вона виходить на південь через річку, вікна немає, а стіни повні металу. Тож не кажіть мені, як мені жити в житті, чи що я занадто стримую, і не думайте, що ви можете якимось чином диктувати, що я можу чи не можу робити».
  «За таку ціну, як я міг», — ледь не сказав Владо, хоча він зовсім не був упевнений, якою буде ціна чи хто її заплатить. Він лише знав, що втомився від виправдань за дрібне різьблення кожного, одна гра в сварку та суєту за одною, і зазвичай лише за воду, трохи додаткової їжі та дах над головою.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 6
  Від сигаретної фабрики Владо повернувся через місто до центру, щоб зустрітися з другим джерелом Касіча. Ним був м’ясник Мухамер Грніч, який тримав м’ясний прилавок у ринковій залі біля зовнішнього ринку Маркале. Був уже середина дня, тож натовп досяг піку. Лише кілька десятків людей усе ще ходили серед кіосків і прилавків у темному, протягненому залі. Це була найкраща пора року для півдюжини чи близько того м’ясників, які розташували магазини вздовж довгих стін будівлі. Погода була досить холодною, щоб їхнє м’ясо не псувалося, навіть якщо не було електрики, і двері та вікна будівлі залишалися відкритими, щоб це було так. Коли клієнти нахилялися, щоб зазирнути у вікна стійки, їх дихання запотівало скло.
  На прилавках посеред залу кілька незаможних жінок у хустках і хустках намагалися розпродати останню зі своїх маленьких купок розсипаних цигарок та іншу дрібницю. Інші пропонували осиротілі пляшки Sarajevska Piva, місцевого пива, яке все ще варять, хоча останнім часом воно мало кислий смак кукурудзи та старих шкарпеток.
  Неподалік, в кінці кімнати, стояло кілька карткових столиків, де продавали старі відрізки садового шланга, сантехнічні з’єднання, хомути, різноманітні гайки та болти, переплутані відрізки дроту та лампочки, які перегоріли за кілька годин після закінчення терміну служби. Це було так, ніби бригада майстрів висипала вміст своїх ящиків з інструментами. Владо озирнувся в пошуках карткового столика Гребо, але вони з Микі або зібрали його на день, або сьогодні вдень продавали надворі.
  М'ясна стійка Хрніка була в дальньому кінці. Це був великий чоловік у білому халаті, поцяткованому засохлою кров’ю корів, кіз і ягнят, потемніло в смуги й бризки, а потім розмазалося. Халат виглядав так, наче його не прали тижнями. У нього було широке обличчя, сірі очі та коротко підстрижене сріблясте волосся з лаконічним чубчиком із кількома пасмами, що спадали до брів, як розв’язані шнурки.
  Його м’ясо виглядало досить свіжим. Дві сторони того, що Владо вважав бараниною, звисали на гачках, підвішених над прилавком. У вітрині було кілька придатних свинячих відбивних, а зверху було викладено кілька великих кісточок темно-коричневого в’яленого м’яса, солоної шинки, яка найкраще пасувала до невеликої кількості хліба та кількох ремнів сливового бренді.
  Ціни завжди змушували Владо задихатися, тридцять німецьких марок за фунт за свіже м’ясо, сорок і більше за в’ялену шинку.
  Владо тихо представився, а Хрніч наказав дівчині-підлітку за прилавком, ймовірно, своїй доньці, почати діяти. Вона налила гарячої води з термоса в чашку розчинної кави та цукру, а потім збила їх у піну шоколадного кольору. Вона піднесла їх до порожнього прилавка, куди Хрнік привів Владо. Тоді м’ясник направив свою доньку до в’яленого м’яса, розставивши два пальці, щоб вказати ширину, яку вона повинна нарізати. Вона спритно загорнула шматок у білий папір і принесла Владові.
  «За ваші проблеми», — сказав м’ясник.
  Сьогодні всі були такими щедрими.
  Владо на мить проігнорував це, сказавши: «Мабуть, ви знаєте, чому я тут. Ви надали нам певну інформацію про Есміра Вітаса, і я шукаю будь-які підказки чи ідеї щодо того, чому він міг бути вбитий і хто може нести відповідальність».
  Хрніч послідував розповіддю, схожою на те, що Владо почув від Купріча, тільки цього разу Вітас, як кажуть, втрутився в торгівлю м’ясом. Він тиснув надто сильно, надто швидко, не роблячи цього так, як це доводилося робити в ці дні. Потім з’явилася інформація про те, що з ним скоро розправляться, що він не має достатньої сили, щоб підтвердити свій титул. Звичайно, це було загальновідомо. Тоді він був мертвий.
  — Тоді скажи мені, якби це слово було настільки загальновідомим, ти не думаєш, що людина з такими контактами, які мав Вітас, теж почула б це і вжила б заходів, щоб або зупинити це, або дати відсіч? І напевно він не вчинив би настільки дурним, щоб зустріти когось унизу біля Міляцки на самоті й у темряві».
  «Я припускаю, що ви знаєте ці речі краще за мене, будучи співробітником спеціальної міліції МВС», — сказав Хрніч. Він сказав це з відтінком насмішки, наче Владо сам був пошкодженим товаром, прибувши з того самого корабля, де до вчорашнього дня керував такий продажний капітан.
  Владо знайшов хвилину, щоб пояснити свою позицію та обіцянку міністерства щодо його незалежності. Здавалося, ніщо з цього не викликало нічого, крім подальшої презирства.
  «Тож у вас навіть немає хороших контактів у міністерстві», — сказав Хрніч.
  Владо відчував, що його штовхають у глухий кут. «Ні. Немає жодних контактів у міністерстві. Але ми тут, щоб поговорити про ваші контакти. Звідки твоє м’ясо?»
  «Ігман», — сказав він гордо, наче винороб, який щойно згадав про свій виноград, приїхав із Бордо.
  «Гора Ігман? Небезпечне місце, за всіма ознаками».
  «Так. Ми любимо казати, що залежно від того, куди впаде ягня, коли його забивають, воно може опинитися на блюді з того чи іншого боку».
  «Насправді, будь-яке постійне постачання з такого нестабільного джерела, як Ігман, здається, вказує на певну співпрацю з, як би ми це називали, недружніми джерелами? Скажіть, ви згодні на таку співпрацю чи ваше джерело це робить? А може, справа у вас обох».
  Усмішка зникла з обличчя Хрініка. Він озирнувся на свій м’ясний прилавок, удаючи, що перевіряє, як справи, хоча Владо бачив, що наразі немає клієнтів.
  «Звичайно, я не можу сказати вам напевно», — стишив голос продовжив Хрніч. «Я знаю лише те, що мій постачальник каже, що джерелом є Ігман. Усі інші домовленості залишаються за ним. Я остання людина в дуже довгому ланцюзі, тож хто я такий, щоб говорити, куди насправді веде цей ланцюг».
  «Якщо ми не вирішили, що для цього розслідування ми повинні втягувати ланки цього ланцюга одну за одною, що ми можемо зробити, ви знаєте».
  «Мене чітко запевнили, що в цьому випадку цього не станеться. Суворі запевнення, що моя безпека буде захищена, — сказав Хрніч, його голос знову підвищився, а обличчя почервоніло.
  «Ваша безпека», — сказав Владо, відчуваючи втому. «Що варте вашій безпеці, коли у вас є інформація про те, що очільника внутрішньої міліції збираються вбити, і ви не поділяєте її, поки він не помер. Наскільки цінним може бути забезпечення захисту такого джерела?»
  «І я вам кажу, я був впевнений, що мене захистять».
  «Ким забезпечено?»
  «Міністерство. Люди, на яких ви насправді не працюєте, тому що ви настільки «незалежні». Вони сказали мені співпрацювати з вами, але я не повинен ставити під загрозу ні свої зв’язки, ні свою операцію».
  «Так, ваша операція», — сказав Владо, і в пам’яті спало видіння деренчливого пристрою зі зношеними ременями та шківами, який хрипить і димить. Він подивився на прилавок Хрніка, на його жорстку лушпиння в’яленого м’яса та жилаву баранину, яка, можливо, була бараниною чи навіть козлятиною, наскільки знав Владо, і подумав про мізерні можливості прибутку на цьому рівні того, що видавалося за організовану злочинність.
  Він зітхнув, а потім запитав стомленим, але приємним тоном: «Ви можете принаймні розкрити наступне посилання від вас. Ваш постачальник. Тільки одне ім'я».
  Хрнік нічого не сказав.
  «Отже, це наша чудова мережа людей під прикриттям», — сказав Владо. «Скажіть мені, після зустрічі з двома з вас сьогодні, ви всі так неохоче ставите запитання своїм джерелам, так сором’язливо повторюєте імена когось, крім нещодавно померлих? Ви завжди отримуєте винагороду за те, що так мало дізнаєтеся так пізно?»
  «Єдиний спосіб дізнатися щось — це мовчати», — суворо сказав Хрніч. «Щоб не задавати питань. Ось тоді все починає випливати назовні, лише коли вони думають, що тобі все одно».
  «І я вважаю, що лише тоді, коли вони хочуть побурчати про щось тривіальне, наприклад, про те, що начальника внутрішньої поліції помітили на смерть, вони вирішують розповісти вам і всім іншим про це».
  Хрнік стиснув рот у тверду, тверду лінію. Владо схопив із прилавка білий оберемок м’яса й кинув у свій портфель на блискавці.
  «Дякую за м’ясо», — весело сказав він і пішов геть.
  Він пройшов близько тридцяти футів, коли м’ясник гукнув.
  — Зачекайте, — крикнув Хрнік.
  Владо зупинився, повільно обертаючись. Можливо, Хрніч збирався попросити повернути м’ясо, але будь Владо проклятий, якби він його повернув. За зухвалість міліції мала бути певна плата. Крім того, він був голодний.
  Але Хрнік здавався зовсім не розлюченим. Він усміхався, майже дико, зловмисним прапором злої радості.
  «Ви хочете, щоб вас познайомили з наступним кроком у моєму «ланцюжку командування»? Тоді дуже добре. Ти зустрінеш його». Він стягнув свій брудний фартух і кинув його на ваги. «Зверніть увагу на лічильник», — різко сказав він доньці; потім він пройшов повз Владо з рішучістю людини на місії.
  «Ідіть за мною», — сказав він, не повертаючи голови, проходячи повз. «У вас буде зустріч, гаразд».
  Вони швидким кроком пройшли два квартали вгору по крутому пагорбу, Хрнік дихав, наче старий паровий двигун, який раптово знайшов свій ритм після років простою. Потім вони попрямували вузькою вуличкою, де троє молодих хлопців били ногами потертий футбольний м’яч по бруківці крізь танучу кригу. Беззубий жебрак, що стояв на колінах у дверях, невпевнено звівся. Ніби впізнав Хрніка, він благально простяг руку.
  Хрнік не звернув на нього уваги, швидко крокував далі, не кажучи жодного слова, поки вони не дійшли до пом’ятих сталевих дверей на півдорозі вгору. «Зачекай тут», — сказав він через плече, перш ніж зникнути всередині.
  Через кілька хвилин він з’явився знову, тепер спокійніший, майже самовдоволений тим, як дивився Владо прямо в очі, ніби змушуючи його повернутись назад, ніби цю сцену він придумав із самого початку.
  «Він зараз вас прийме», — оголосив Хрнік із розквітом консьєржа.
  Владо пройшов за ним через двері, де сирий стихійний сморід мало не повалив його на підлогу. Це, мабуть, їхня бійня, бо в повітрі тхне свіжою кров’ю. Це був запах життя, що стікає краплею, рідин, які вже гниють, коли вони падають, суть тваринної паніки, що витає в повітрі, як привид. Мабуть, саме це змусило тварин блеяти ще до того, як вони навіть побачили блиск леза або відчули перший укол металу, що ковзнув їм у тіло.
  Вони піднялися двома сходами в темряві, запах дедалі посилювався, коли вони піднімалися. Потім Хрніч штовхнув Владо у відчинені двері, де двоє бородатих чоловіків у вицвілих камуфляжних куртках грубо обшукали його.
  «Сідай за стіл і поверни свій стілець до стіни», — грубо наказав один, і коли Владо завагався, чоловік підняв автомат Калашникова зі стільця й тицьнув ним у бік Владо.
  «Рухайся».
  Владо сидів у скрипучому офісному кріслі, повернувшись обличчям до стіни. Яким було це місце колись? Діра для бюрократів? Офіс якогось потогінного заводу? Вся ця сцена здавалася дещо абсурдною, враховуючи те, що він бачив наразі про двох так званих чоловіків під прикриттям. Він почувався скоріше школярем-блукачем, який чекає покарання, ніж людиною, яка потрапила в біду з натовпом. Йому було цікаво, наскільки далеко вони хочуть просувати свою владу за допомогою поліцейського. Можливо, вони б більше злилися на Хрніка за те, що він взагалі привів його сюди.
  Владо озирнувся через плече, намагаючись краще розгледіти кімнату.
  «Ви не повинні повертати голову, якщо вам не накажуть це зробити», — сказав чоловік із пістолетом. Владо зробив, як йому було сказано, не відповідаючи, і приблизно хвилину всі були нерухомі, очевидно, чекаючи, поки хтось прийде. Владо не знав, пішов Хрніч чи ні, але з плином секунди він став вередувати, уже не терплячись через цю малобюджетну спробу залякування.
  Потім почулося бійняння ніг, коли чоловіки піднялися назустріч, і наближення важких черевиків з коридору. Суворий, але стриманий голос оголосив: «То це наш містер Петрик?»
  Цей тон розбудив Владо. Це не був невпевнений голос дилетанта. Сходинки перетнули підлогу, зупинившись одразу за Владо.
  «І будь ласка, містере Петрику, ви не повертатимете голови під час нашої розмови, якщо не захочете опинитися на купі з козами та вівцями в коридорі».
  Стовбур гармати міцно впхався в шию Владо, незручний шматок холодного металу. Владо чув тріск кишенькового телефону — «Моторола», як усі називали їх — бейдж членства будь-якого високопоставленого мафіозного функціонера. Телефони працювали не краще, ніж будь-яка інша частина місцевої телефонної системи. Їхня цінність полягала як у статусі, так і в спілкуванні. У кафе було дивно, як швидко покращилося обслуговування похмурого офіціанта, коли клієнт витягнув із сумки Motorola.
  З іншого боку стіни проти Владо раптом почувся дикий стукіт, протяжний високий вереск, потім стукіт і стукіт копит, перш ніж вереск раптово став уривчастим і гортанним, заглушаючи сам себе. Поступово він стих, а потім почувся шум великого вантажу, який підняли на підлогу. Потім приглушене скрегіт і ковзання лез під хутром і тілом, принаймні так прозвучало для Владо.
  «Незапланований, але гідний наочний урок», — сказав голос позаду Владо. «Можливо, ви будете пам’ятати про це під час нашої невеличкої розмови. Мені сказали, що ви хотіли зустрітися зі мною». У голосі з’явилися нотки веселості. «Щоб ти навіть захотів поставити мені кілька запитань».
  Владо нічого не сказав.
  «Ну, ти чи ні?»
  «Так, я знаю».
  «Питання, про які можна забути. Всі вони. Тому що я скажу тобі єдину відповідь, яку ти хочеш почути. Особливо, якщо ви прийшли запитати про Есміра Вітаса. І коли я закінчу, твій шлях вгору по ланцюгу командування також закінчиться, якщо ти не захочеш відчути більше цього, — він штовхнув ствол пістолета трохи глибше в шию Владо, — тільки з більшим наступного разу вкуси».
  Владо гостро відчув свою слабкість, свою нещодавню втрату ваги, наче його хребет міг зігнутися й зламатися від унції більшого тиску.
  «Вітас був покидьком, ти мене розумієш? Маленький самовдоволений придурок, який вважав себе конкурентом. Але він склав негідну конкуренцію. Тож, зрештою, набагато гідніший конкурент убив його. Не я, ти розумієш. Не те, що я не зміг би цього зробити, якби я хотів. Це повинно сказати вам, яку допомогу ви отримаєте від свого міністерства, якщо ви вирішите розглянути питання про мою особу чи моє місцеперебування й далі після цієї зустрічі. Зрозумів?»
  Він знову натиснув дулом пістолета вперед. Владо намочив губи, щоб заговорити, але був надто повільним.
  «Тож ти розумієш, як усе працюватиме відтепер, так?»
  «Так».
  «Покінчимо з цим», — подумав він. Ці люди давно перестали бути веселими. Хрнік також може повернути своє кляте м'ясо. Просто позбавте його від цього смороду, цього тиску біля основи його шиї.
  «Тоді ви рухатиметеся далі із закритими очима та руками за головою, поки не вийдете з цієї будівлі. І якщо хтось у цій кімнаті знову побачить вас на цій вулиці, вони вб’ють вас на місці, а потім відірвуть на шматки для щурів. Зрозумів?»
  «Зрозумів».
  «Дуже добре».
  Тиск ствола пістолета зменшився, і Владо відчув, як усе його тіло розслабилося. Він зробив невпевнений рух, щоб підвестися, але сильна рука одразу лягла йому на праве плече. Стовбур пістолета повернувся на місце, і голос заговорив знову.
  «Не поспішайте так. Спочатку ви повинні насолодитися кількома моментами нашої гостинності. Закінчивши нашу справу, ми можемо говорити як чоловіки, як хранителі наших родин, як земляки-патріоти. Так?»
  «Так».
  «Ми повинні говорити про наших дружин. Ваш, наприклад. Жасміна, її звати?»
  Владо не подобалося, куди це веде, натякаючи на ресурси та зв’язки, які тягнуться богзна-куди.
  «Я так розумію, вона працює клерком в архітектора в Берліні, так? Конструктор якийсь. І якщо я не помиляюся, технічно вона є нелегальним працівником, який працює без відповідних документів від уряду Німеччини, і я вважаю, що це нормально, доки влада не дізнається про це».
  Це все було правдою. Владо пішов шукати таємний портал, але тепер почувався так, ніби впав крізь люк у яму, де внизу лежали всі ці кози, випотрошені й липкі від власних рідин, чорні від мух. Що казав Касич? Не було б шляху назад. Владо тоді був радий, схвильований. Тепер це здавалося мізерним комфортом.
  Голос продовжував: «Це нагадує мені, ми повинні вас відпустити незабаром, інакше ви запізнитеся на телефонний дзвінок цього місяця. Уявіть собі зайве хвилювання, якщо вам не вдалося зателефонувати. Що б подумала ваша маленька дочка? Соня, так?»
  Владо насилу відповів, спромігшись лише сухий тріск, ледь чутний за шумом мотороли: «Так. Соня».
  «Чудове ім'я. Тож ідіть і телефонуйте. І тримайте очі закритими, будь ласка, всю дорогу вниз по сходах, якщо ваші слабкі ноги ще можуть вас нести. Їжте м'ясо, коли ви вдома. Це зробить вас сильнішими. Бачите, як навіть ми робимо свій внесок у збереження здоров’я наших поліцейських? Навіть ваш друг пан Хрніч патріот? Ви це бачите, чи не так, містере Петрику?»
  «Так».
  «Добре. Тоді геть.
  Стовбур пістолета підняв його вгору, наче гачок, і Владо заплющив очі, побачивши квартиру в Німеччині зі своєю дружиною та дочкою, з колом друзів, здебільшого іншими боснійськими біженцями, деяких з них вони знали, інших – ні. Він почав бачити, як навіть тут вплив кількох неприємних людей може поширюватися не лише на лінію бою, але й на кордон. Це не були люди, яких він хотів знати краще. У всякому разі, не на даний момент.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 7
  Минуло щонайменше три квартали, перш ніж він повністю усвідомив, що його оточує. Хрнік пішов, імовірно, назад на ринок, не сказавши ні слова, щоб зайнятися своєю справою. Владо практично спотикався на бруківці, спускаючись з пагорба, якимось чином прямував у правильному напрямку до мосту, який мав вести його до Єврейського общинного центру.
  Що йому зараз найбільше потрібно було випити, поштовхнути чимось, щоб зупинити шалене кружляння його уяви. Звичайно, він чув історії про те, що його так пригнічували. Чув, як вони отримували інформацію та використовували її проти вас. Техніка завжди звучала дешево й легко, як карткові трюки, легкі для освоєння, не складніші за те, як цигани ворожили, заглянувши у твій гаманець. Але це все одно подіяло на нього своєю тривожною магією. Скільки він не намагався переконати себе, що погрози були пустими, що демонстрація сили була примарною, він не міг уникнути відчуття, що ставки розслідування раптово підвищилися. Проблема полягала в тому, що він не мав уявлення, хто їх виховав і хто вирішить, чи не порушив він ці нові, невизначені правила, перетнувши якийсь невидимий кордон у темряві.
  Як би там не було, зустріч тривала не так довго, як припускав Владо. Він виявив, що в нього ще є кілька вільних хвилин, щоб записатися на щомісячний дзвінок до Жасміни, хоча зараз це здавалося змішаним благословенням. Незважаючи на те, що він завжди з нетерпінням чекав поговорити з нею, їхні розмови незмінно були сповнені важких моментів, або через біль розлуки, або відстань, яка здавалася більшою з кожним дзвінком. І тепер, коли йому найбільше потрібно було комусь довіритися, розповісти про свої страхи та жах, натомість йому доведеться прибрати будь-який натяк страху у своєму голосі. Кожен, хто робив ці дзвінки, знав, що лінія не безпечна. Наскільки Владо знав, його мучителі отримали всю інформацію з його попередніх дзвінків. Радіоаматорські розмови з будь-якої частини міста, ймовірно, перехоплювалися армією з обох сторін, їх слухали солдати в навушниках.
  Владо дзвонив із Єврейського громадського центру в старій синагозі за кілька кварталів від поліцейського управління на іншому березі річки. Під час облоги він став свого роду нервовим центром. Це був не лише один із найсильніших зв’язків із зовнішнім світом, але й єдиний, який безпосередньо не контролювався урядом.
  Міжміська телефонна служба центру була винахідливою роботою. Усі лінії зв’язку, що вели з міста, давно були перервані, тож радіоаматор під’єднався до телефонної мережі в Загребі, столиці сусідньої Хорватії, яка потім з’єднала дзвінки будь-де, крім Сербії та інших частин Боснії. Сербія була табу, тому що вона все ще була ворогом Хорватії. Боснія була заборонена просто тому, що забагато телефонних ліній було перервано. Ви можете дзвонити по всій земній кулі, але ви не можете зателефонувати за кілька миль по дорозі до такого міста, як Киселяк або Пале.
  Навіть якщо армія підслуховувала, люди, які працювали в радіорубці, також не могли не почути ваш дзвінок, оскільки вони тримали зв’язок відкритим. Ви також не мали особливого приватного життя від інших, які стояли з вами в черзі.
  Якщо обстріл не був сильним, у центрі завжди був великий натовп вдень. На першому поверсі можна було отримати гарячий обід зі стандартних бобів, макаронів, рису та хліба. Якщо тобі було нудно, то можна було пограти в карти чи шахи, а також була привітна хвиля тепла від дров’яних печей і метушня людей, що товпилися за маленькими столиками.
  Центр також забезпечував поштову службу, надсилаючи та приймаючи вантажівками через конвої допомоги, які прибували через непостійні проміжки часу з портового міста Спліт на Адріатиці, десятигодинної подорожі нерівними гірськими дорогами, вирізаними з козячих стежок. британськими інженерами для ООН. Конвої часто затримувалися на тижні через бої або через паперову роботу на сербських блокпостах на в’їзді до міста.
  Центр також організував деякі з небагатьох евакуаційних колон, які все ще виходили з міста кожні кілька місяців, завжди набиті жінками, дітьми та старими. Для чоловіків бойового віку або тих, хто володів деякими технічними навичками, які уряд вважав необхідними, єдиним виходом був самостійно піднятися через пагорби, для чого потрібно було пройти через дві лінії протиборчих армій.
  Дружина Владо, Жасміна, і його дочка, Соня, виїхали одним із перших із цих конвоїв. Вони пережили снаряди та постріли під час важкої поїздки, зрештою потрапивши з Хорватії до Німеччини, задовго до того, як німці вирішили, що з них усе досить, і вони посилили свої закони про біженців і надання притулку.
  Як чоловік на бійні дуже добре знав, Жасміна тепер працювала на архітектора, хоча й не легально, отримуючи зарплату та виплати, значно нижчі за німецькі стандарти. Вони з Сонею жили в розваленому багатоповерхівці. Старий приятель-міліціонер Владо влаштував і квартиру, і роботу. Він був поліцейським у Східній Німеччині, який витримав перевірки після возз’єднання, щоб зберегти свою роботу, хоча він все ще застряг у своїй незграбній патрульній машині радянського виробництва Lada, тоді як його західні колеги працювали у фургонах VW.
  Владо познайомився з ним під час поїздки до Берліна менше ніж за рік до війни, під час спеціального курсу підготовки. Імамович змінив правила та бюджет, щоб переконатися, що Владо має бути присутнім, тому що це був семінар із роботи з доказами та огляду місць злочину, уроки, які він повністю зіпсував минулої ночі, спотикаючись навколо тіла Вітаса в темряві.
  Владо намагався уявити нове життя Жасміни лише на спогадах про подорож. У Берліні тоді панував неспокій, всього за кілька тижнів до возз’єднання. Здебільшого він згадував жінок, таких високих, майже примарних і незмінно в чорному одязі, холодно-похмурих, як сама зима, з їхніми суворими стрижками, важкими черевиками й неусміхненими обличчями. Він пригадував свої поїздки міською залізницею, штовханину приміських потягів із грюкаючими дверима, що зачинялися, легіони похмурих людей, що туди й виходили на кожній зупинці, не звертаючи уваги на графіті в їхньому впорядкованому, але розпатланому оточенні, гнівні повідомлення в балончиках, які вимагає, AUS-LÄNDER RAUS! Іноземці вийшли.
  Його прогулянка до Єврейського центру зайняла всього кілька хвилин, і до того часу, коли він прибув, він майже заспокоївся. Чим менше сказано про зустріч, тим краще. Він думав, скільки йому сказати Даміру. Можливо, він мав подібний досвід.
  Перед центром зібрався натовп із піднятими обличчями, щоб переглянути довгий список імен людей, чия пошта прийшла. Він протиснувся ліктем і попрямував нагору до радіорубки.
  Щомісячний телефонний дзвінок Владо незмінно відбувався між двома людьми — закоханим молодим солдатом у хвостику, який дзвонив своїй дівчині у Відень, і згорбленою старою жінкою, яка телефонувала своєму онукові в Угорщині. Він завжди приїжджав із Белграда, щоб відповісти на її дзвінок, перетинаючи кордон Сербії з Угорщиною, достатньо для їхньої короткої розмови, а також тривалої поїздки за покупками віскі, бензину та сигарет, які він міг перепродати в Белграді.
  Владо дізнавався в обличчя інших завсідників, і вони зазвичай кивали й балакали, чекаючи в коридорі, але завжди не відмовляючись від себе, вважаючи, що вони вже достатньо розкрили у своїх телефонних розмовах. Сьогодні було особливо втішно бачити, як завжди всі на своїх місцях, наче нічого не змінилося з минулого разу.
  Владо почав багато мріяти про Жасміну лише через тиждень після того, як вона поїхала, і невдовзі він виявив, що набагато більше пам’ятає про неї, ніж тоді, коли вони були разом, зайняті щоденними обов’язками по дому та вихованню дитини. Несподівано відірваний від цих рутин і залишений протистояти війні сам, він часто уявляв її. У моменти бездіяльності, коли він цього найменше очікував, перед ним поставало її зображення, її довгі стрункі ноги в чорному шлангу зникали в спідниці. Ці моменти підкрадалися до нього з повільним наростанням стискання в грудях, і вночі він бачив уві сні, як вони сидять верхи одна на одній у шаленій енергії та русі, а її обличчя стиснуто в гримасі задоволення. Завжди після цього, лежачи без сну на ліжку, він уявляв, що чує повільне, розмірене дихання їхньої доньки, що долинає з іншого боку коридору, яка спить у своєму ліжечку, згорнувшись калачиком, як плід під м’якою жовтою ковдрою.
  Заняття коханням у цих снах стали набагато пристраснішими та частими, ніж це було протягом останнього року спільного спілкування, і він зрозумів, що так мало бути раніше. Перші кілька тижнів розлуки знадобилися, щоб заново відкрити її як коханку, як щось більше, ніж дружина і мати, якою вона стала. Але коли тижні перетворювалися на місяці, мрії похитнулися, розпливлися по краях. Часто обличчя перед ним на ліжку тепер було запозичено від якоїсь жінки, яку він пройшов того дня на вулиці, однієї з неймовірно доглянутих жінок, яких ви бачили скрізь у місті, у випрасуваних спідницях і з темною помадою, кожна волосинка на місці.
  Два місяці тому Владо невміло спробував розірвати коло, купивши повію одного вечора після роботи. Він переконався, що залишив офіс останнім, а потім пройшов два квартали до засипаного піском провулка біля бічного входу до французького гарнізону. У світлі лампи безпеки ООН він оцінював перспективи — три жінки, що стояли мляво й мляво у великих пальтах. Двоє підняли ногу вперед, показуючи довгі ноги в капронах і не натякаючи на те, де може починатися спідниця. Третій спробував усміхнутися. Потім, із запізненням помітивши своїх колег, вона теж висунула стегно вперед з-під пальта.
  Владо обрав її не менше, ніж через відсутність професійного блиску. Завжди поганий торгувач, він швидко погодився на шість пачок Marlboro, які потрібно було заплатити з коробки, яку він отримав тижнем раніше від офіційного представника ООН. Потім він відвів її назад до своєї будівлі та піднявся сходами до офісу, сподіваючись, що ніхто випадково не повернувся.
  Приміщення все ще було порожнім, і коли він клацнув вимикачем, то з полегшенням побачив, що генератори все ще працюють. Він замкнув двері офісу зсередини, а потім обережно спрямував її за лікоть до кушетки вздовж стіни в маленькій кімнаті очікування офісу. Жоден із них ще не розмовляв і не торкався, оскільки домовилися про ціну.
  Йому спало на думку, що це, мабуть, одне з найкращих місць, де вона працювала останнім часом. І французькі, і єгипетські солдати в цьому кінці міста воліли влаштовувати свої пільгові зустрічі в кузові бронетранспортера, а їхні приятелі виглядали з люків і дверей, балакали й курили, можливо, пожартували, і на мить Владо подумав, що вона схилилася під низькою броньованою стелею, простір, затхлий від старого поту й запаху металу; відсмоктуючи якогось незнайомого чоловіка звіддалік, потім непомітно плюючи, поки він застібав свою форму, і вона мовчки підраховувала, що вона могла б купити за свої нові пачки сигарет.
  Вона почала роздягатися, і Владо наслідував її приклад, обидва вони возилися з ґудзиками та блискавками, холод кімнати наповзав на них, викликаючи мурашки по шкірі. Він подивився на бліду шкіру її обличчя в блакиті люмінесцентного світла і на мить спалахнув на те, яким життям вона жила до війни, бо з її дискомфорту було очевидно, що це не її професія. довго. Він уявляв її, охайну й акуратну в нейлонових тканинах і елегантній сукні, як вона приходить до офісу, схожого на цей, знімає те саме вовняне пальто, потім сидить перед друкарською машинкою, або відкриває шухляду з файлами, чи, можливо, піднімає слухавку, щоб говорити чітко. до підлеглого на іншому поверсі, весь час освітлений тим самим блідим флуоресцентним сяйвом.
  Вона повернулася до нього, її обличчя було порожнім, губи непохитно стулені, все ще розстібаючись і розстібаючись.
  — Будь ласка, — сказав він тихим голосом. "СТІЙ."
  Вона подивилася на нього, на її обличчі поєднувалися полегшення й занепокоєння. Зрештою, їй потрібні були ці сигарети.
  — Ось, — поспішно сказав він. «Візьми їх». Він передав не лише шість узгоджених пачок, а й всю коробку. «Візьми їх і йди, поки я не передумав».
  Вона швидко підтягнула спідницю й застібнула блузку, тепер уже зовсім не вовтузячись, а потім швидко пішла геть, клацаючи підборами до сходів, коли вона застібала пальто, залишивши Владо опуститися назад на диван, і на мить з’явилася Жасміна. , потім згасає, знову нечітко.
  
  
  Його зв’язок із дочкою Сонею став ще більш віддаленим. Їй було одинадцять місяців, коли вона пішла, віддана дівчинка, яка трималася за свого батька, коли це було можливо, піднімаючись на ноги, тримаючи його за руку, і швидко повзала за ним щоранку, коли він йшов у ванну голитися. Зараз їй два роки і вісім місяців. Відтоді, як він бачив її востаннє, вона майже потроїлася. Вона навчилася ходити, говорити і рахувати до п'яти.
  Тепер вона балакала німецькою та сербсько-хорватською мовами, і навіть її голос здавався іншим, коли він чув його на фоні телефонних дзвінків до Берліна. Хоча останнім часом він її взагалі не чув.
  Раніше вона підходила до телефону кожного разу, коли він дзвонив, надто сором’язлива, щоб вимовити будь-який звук, окрім хихікання, але охоче слухала й неохоче здавала трубку без жалібного зойку обурення. Але він швидко зів’яв для неї, і тепер її неможливо було підтягнути до телефону.
  «Я не хочу», — чув він її слова або просто суворе «Ні!» її впертість, що тріскає крізь статику за сотні миль. Зазвичай тепер він не турбувався про це, хоча сьогодні він відчував особливу потребу знову почути її голос, почути тихе, рівне дихання через милі.
  Набір фотографій надійшов у нещодавній пачці конвойної пошти з поштовим штемпелем у жовтні 1993 року — звичайно, із запізненням на три місяці, після тривалої затримки контрольно-пропускних пунктів і дозволів. На них був зображений міцний молодий незнайомець, усміхнений і впевнений, одягнений у яскравий теплий сніговий комбінезон і стоїть на розгрібаному піску берлінського дитячого майданчика. На задньому плані були міцні дерев’яні гойдалки, парк колясок та інші діти та їхні матері, які безтурботно відпочивали в сонячний день.
  Настала черга телефонувати Владо, і радист глянув на нього й повторив номер берлінського телефону в навушник, навіть не запитуючи.
  Після короткої паузи він жестом попросив Владо підняти слухавку. Владо прислухався до серії дзижчань і клацань, потім почув, як підняли трубку. Потім він дочекався цієї невеликої, невпинної затримки в передачі, яка завжди нагадувала йому дитячі трансляції радянських космонавтів, які прибули з космосу.
  «Привіт», — відповіла Жасміна. «Як справи?»
  «Безпечно. Досить безпечно. Як щодо вас?»
  «Мені завжди цікаво, що я буду робити, якщо ти пропустиш дзвінок або запізнишся. Якщо я буду панікувати, чи що я подумаю».
  «Ні, цього тижня було тихо. Війна сповільнюється. Можливо, це хороші новини».
  Він відчув, як почав мертвіти, ставати онімілим, холодним і сумним, коли залишив правду. Не вперше він задумався, як це має бути для людей, які працюють у радіокімнаті, щодня сидять у цих розмовах, чуючи, як індекс надії сповзає до кінця реєстру, оскільки місяці минали без змін.
  Він сказав Жасміні, що майже хотів би більше битви, щоб дні минали швидше, а потім зрозумів, щойно слова зійшли з його вуст, яку дурницю було сказати.
  «То як ти, — запитав він, — і як робота. А Соня, як вона». Тоді він, всупереч своєму розуму, додав: «Я не думаю, що вона...»
  «О! ну ні. мені шкода Я намагався тримати її тут якомога довше, але зараз вона на дитячому майданчику з другом. Вони поспішали купатися. Є новий критий громадський басейн. Є нові уроки для малюків, і вона дуже схвильована».
  На задньому плані Владо чув телевізор. Це звучало як різкі перебільшені звуки мультфільму, який Соня, очевидно, дивилася весь час. Він відчув, як за його обличчям піднімається жар, і озирнувся на інших у кімнаті, але всі вони дивилися від нього.
  «Ти б так пишався нею, Владо. Зараз вона говорить повними реченнями. Довгі думки, дуже складні. Вона така розумна. І її німецька краща за мою. Ви повинні почути, як вона розмовляє зі своїми друзями. Їхні батьки кажуть, що вона навіть розмовляє нею краще, ніж їхні діти».
  «Чудово. Мені знадобиться розмовник, щоб поговорити з власною дочкою».
  Потім пауза, після якої або глибокий вдих, або спалах статики.
  «Будь ласка, не кажіть речей, які викликають у мене почуття провини. Це те, що ми повинні зробити тут. Ти знаєш, ми б залишилися, якби це залежало від мене. Тут досить важко жити, навіть знаючи мову. Ми повинні припустити, що можемо опинитися тут назавжди».
  «Я знаю. я знаю все гаразд І я не намагаюся змусити вас почуватися винним. І ви не повинні. Я просто констатував факт. Іноді мені здається, що вона пішла від мене назавжди, навіть якби я міг бути там завтра. І це пригнічує, як і все тут».
  «Я знаю. я розумію Ми не повинні витрачати наші три хвилини на суперечку».
  Вона згадала, що деякі боснійські друзі помітили на вулицях Берліна кількох сумнозвісних сербів, один із яких був особливо неприємним охоронцем з табору. Вони повідомляли про побачене, давали довгі заяви в поліцію, але, здавалося, ніхто не дуже зацікавився. Насправді ставало важко отримати будь-які новини про Сараєво, окрім щоденного звіту про обстріли, можливо, підрахунку загиблих чи кількох слів про черговий зупинений конвой ООН.
  Радист показав Владо, що його час майже закінчився.
  «Бережіть себе», — сказав він. «Не довіряйте кожному. Навіть ті, що з дому».
  «Це той, про кого ми повинні хвилюватися», — сказала вона. «Чи не ти все ще живеш у зоні бойових дій?»
  «Я серйозно», — сказав він суворим голосом. «Бережи себе та Соню». Його очі зиркнули по кімнаті, але всі голови були повернуті. «Ті самі люди, які небезпечні для мене, можуть бути небезпечними для вас, навіть там».
  — Гаразд, — сказала вона запинаючись. «Я буду». Вона звучала спантеличено. Вона також знала, що ці дзвінки, ймовірно, будуть відстежуватися; що якби безпека Владо якось порушилася, це могло б бути настільки конкретним, наскільки він собі дозволив би це зробити.
  "Я люблю тебе", - сказала вона.
  «І я люблю тебе». І для різноманітності він не збентежився, вимовивши це перед кімнатою, заповненою брудними, байдужими свідками.
  Він лагідно подякував радисту й пішов.
  Кілька хвилин потому він не міг пригадати, щоб протиснутися ліктями крізь натовп людей униз двома сходами або виштовхнути вхідні двері. Він знав лише те, що раптом опинився на вулиці, приголомшений холодним вітерцем і блимаючи від сонячного світла. Він був загорнутий у новий світ своєї родини з його ігровими майданчиками, теплими домівками та багатолюдним, щедрим ринком. Його завжди дивувало те, наскільки глибоко він міг зануритися лише в кілька хвилин зупиненої розмови, і як важко було пробитися на поверхню.
  Він пірнув крізь бурхливий натовп, який зібрався біля списку розсилки, роззяв, як людина, яка щойно вилетіла з темного театру. Погляд на годинник. Ще достатньо часу, щоб зробити інші зупинки на день, повернувшись через річку. Не потрібно поспішати. Він пройшов цілий квартал спокійною ходою, перш ніж помітив, що люди навколо нього біжать, похиливши голови. Останніми днями він переїхав на відкриту територію, чітко позначену снайперську зону, до того ж дуже жваву. Владо опустив голову й упівриссю кинувся до мосту.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 8
  Владо завжди знаходив певну привабливість у обшуках кімнат і квартир мертвих — звісно, коли тіло було винесено. Це було схоже на входження в капсулу часу, привілейований погляд на знімок життя, що триває, пункт відправлення ще однієї нещасної душі.
  Саме це дивно приємне передчуття спонукало Владо йти до Вітасової квартири, не давало йому забагато поглядати через плече. Хоча він все ще був приголомшений зустріччю на бійні, він сумнівався, що хтось там намагався стежити за ним.
  Він бездіяльно міркував, як пожився Дамір. Ймовірно, він уже закінчив, а у Владо була ще одна зупинка після цієї. Він уловив, що втомлено хотів, щоб він розподілив більше щоденних справ. Але, можливо, Касич мав рацію. Владо, ймовірно, найкраще впорався з більшою частиною роботи сам. Немає сенсу ще більше турбувати міністерство, ніж воно було, інакше вони можуть взагалі позбавити його справи, хоч би проклятий вигляд.
  Вітасова квартира була за десять хвилин їзди, на третьому поверсі гарного будинку в центрі кінця вісімнадцятого століття, побудованого за часів правління Австро-Угорської імперії. Трохи попоравшись із великим ключем, який дав йому Касич, Владо штовхнув важкі дерев’яні двері.
  Відразу його вразила відсутність величі, відсутність гарного. Вітас ніколи не вважав його користолюбцем чи знавцем, який міг би колекціонувати предмети мистецтва чи меблі, але Владо принаймні очікував м’якого виразу вульгарності, яка зазвичай вражає холостяків, які досягають вершини своєї справи в середньому віці. І все ж тут був Вітасів телевізор — не великий західний зразок, а шматок коричневого пластику з маленьким екраном, якому щонайменше двадцять років. Не те, щоб кращий набір підійшов би для чогось сьогодні.
  Стереосистема Вітаса була такою ж старою, з широкою вертушкою та високим шпинделем для складання по п’ять альбомів одночасно. Дивлячись на це, ви майже могли почути болісне клацання, ковзання звуку вінілу об вініл.
  Стіни були голі, за винятком старої гравюри міста над диваном. Жодних оформлених посвідчень чи нагород армійських часів. Немає фотографій родини чи друзів.
  Електрогенератора також не було, що дивно, в квартирі людини такого високого рангу. У нього справді була міцна нова дров’яна піч, а поруч із нею лежав великий стос акуратно нарубаних дров. А з кількох кутів стелі виблискували обрізані мідні труби добре встановлених газопроводів. Безсумнівно, когось запросили, щоб смонтувати це. А чому ні? Чого була варта влада та привілеї, якщо вони не приносили принаймні трохи комфорту.
  Другим враженням Владо було те, що він був не єдиною людиною, яка була тут останнім часом. Він безпомилково відчув присутність когось, хто нещодавно покинув кімнату, хоча він також відчув, що це було безглуздо, тому що якби люди Касіча були тут першими — а вони, мабуть, були, оскільки Касіч не сумнівався щодо обшуку в кабінеті Вітаса, — тоді вони я, ймовірно, закінчив тут рано вранці.
  Коли він прогулювався, були помітні невеликі ознаки занепокоєння — частково відкриті шухляди, меблі трохи зрушилися зі своїх старих слідів на килимі. Знаки виділялися, тому що квартира інакше здавалася домом когось нав’язливо охайного й дбайливого. Без пилу. Жодного безладу. Вітас не пускав справи на самоплив лише тому, що йшла війна.
  Владо подумав про своє власне місце, де каструлі, покриті квасолею, лише наполовину мили перед наступною порцією. Розсипані зерна рису були розкидані по всіх куточках маленької кухонної підлоги, і останнім часом у нього, здавалося, не вистачало сил і сил. схильність вистежувати їх. Його ліжко не застеляли тижнями, а простирадла посіріли від так мало прання. Щоправда, минулої ночі він викупався й поголився, як і поклявся собі. Але він згадав свій рушник, прокислий і засунутий у куток ванної. Тут свіжі рушники були акуратно складені на поличках у ванній кімнаті, яка легко й приємно пахла милом і лосьйоном після гоління. Свічка стояла в маленькому блюдечку в застиглій калюжі воску.
  На ліжку лежали чисті простирадла, покривало було акуратно заправлене на кожному кутку. Насправді кожна кімната, крім їдальні, яка виходила на північ із пластиковими стрічками, заклеєними на вікно, здавалася охайною. Це не був дім людини, чиє життя було безладним, і не будь-кого, хто став необережним.
  Коли Владо йшов до кухні, він почув шум із сусідньої квартири, стукіт, а потім дитячий плач, чиєсь життя триває. Потім знову тиша.
  Владо перевірив холодильник. Велика брила льоду лежала на полиці й повільно капала. Деяке м’ясо почало псуватися. Там була наполовину повна пляшка молока. Владо відкрив кришку і понюхав. Ще свіжий. Його кортіло ковтнути. Минуло більше року, як у нього не було жодного. Він ніколи раніше не любив це, але запах раптом здався таким привабливим, таким сповненим минулих асоціацій. Але щось стримувало його: чи то професіоналізм, чи то вище покликання цієї справи, чи відчуття, що його випробовують, перевіряють, коли він займається своєю роботою. Якби хтось інший був тут раніше, він міг би завжди повернутися.
  Владо залишив наостанок великий вікторіанський стіл у кутку Вітасової спальні, його темне червоне дерево, багате закутками й отворами. Над головою на щойно встановленому гаку висів гасовий ліхтар. Стеля над ним трохи почорніла, мабуть, від багатьох ночей використання.
  Письмовий стіл був єдиним місцем у домі, де були явні ознаки безладу, хоча було неможливо сказати, чи це результат обшуку, чи власної енергії Вітаса.
  Владо переглянув якісь документи зверху, не знайшовши нічого важливого. У кількох верхніх куточках лежали обрізки довоєнних рахунків разом із повідомленнями про передплату з іноземних журналів, які все ще були складені в хронологічному порядку до останніх місяців, коли всі такі рахунки припинилися. У конвертах усе ще лежало кілька старих листів, акуратно розірваних верхівок: один від друга з Відня, балакучий і банальний, інший із Загреба, третій із Белграда, усі вони були передвоєнні та кожен, очевидно, нічого не вартий для Владо. Але він записав імена та адреси, все одно.
  Ніде не було ніякої адресної книги, що особливо дратувало Владо, тому що її також не було в ящику з речами в кабінеті Вітаса. Сам Касич, мабуть, уже перегорнув його. Можливо, пізніше він отримає оброблену версію. Усе, що він мав у цьому рядку, — це нашкрябане ім’я та адреса, які Гребо знайшов у кишені годинника Вітаса.
  Серед клаптиків порваного чи зім’ятого паперу в сміттєвому кошику біля столу було кілька перерваних листів до друзів, лише з кількома абзацами в кожному, викинутих чи то через марність написання, чи то через перспективу, що вони можуть не дійти до місця призначення протягом місяців, якщо взагалі.
  Тоді один із цих фальстартів привернув його увагу знизу купи, не стільки через те, що там було сказано, скільки через те, як воно було адресовано:
  «Люба мамо», — почалося воно. Дати не було.
  Так багато про те, що його мати померла, хоча Касік звучав досить упевнено. Владо шукав її адресу, не знайшовши жодного сліду на листі та жодного конверта на столі чи в кошику для сміття. У двох абзацах, написаних Вітасом, не було також жодних підказок, які свідчать про те, що він здоровий і сподівається, що вона теж почувається добре.
  Він переглянув сміттєвий кошик у пошуках інших двох листів. Вони обидва були написані на тонкому папері для авіапошти, тому що навіть якщо ви надсилали вихідну пошту через журналістів, які від’їжджали, або через Єврейський центр, хтось зрештою оплачував поштові витрати, тож ви намагалися зберегти легку вагу.
  Проте записка для його матері була на папері кремового кольору — на міцному письмовому папері, який мати може купити для свого сина, сподіваючись отримати частину з нього колись назад. Це теж, здавалося, був ще один пережиток Вітасового життя. до війни, настільки ж застарілі зараз, як журнали та рахунки з епохи, яка вже здавалася багатовіковою.
  Він обшукав решту відділень столу. В одній шухляді, на яку Владо міг би посперечатися, був вимушений і висунутий, зберігалися лише старі фінансові записи, кілька сімейних документів і вицвіла фотографія привабливої жінки, що стояла поруч із набагато молодшим Есміром Вітасом, без нічого на звороті. Здавалося, більше нічого цікавого не було, ні імен, ні номерів м’ясників, ні різаків сигарет, ні контрабандистів віскі. Якщо раніше були, то зараз вони засунуті в якусь картотеку в МВС.
  Зараз він уже ледве бачив, щоб читати. Світло згасло до пізньої сутінки. Коли він підвівся з-за столу, до нього долетів запах подарованого м’ясом м’яса, змусивши його бурчати в животі, незважаючи на побоювання, які він відчував через усе, що було пов’язано з Хріником. Він замкнув квартиру і почав спускатися сходами, знову почувши дитячий плач із сусіднього під’їзду. Вийшовши на вулицю, він повільно озирнувся навколо, але вулиці вже були порожні. Потім він поплентався до річки, щоб зробити останню зупинку цього дня.
  
  
  Він підсвідомо готувався до цього візиту з ранку, знаючи, що його краще відкласти до темряви. А враховуючи, що він розмовляв із Жасміною лише годину тому, він почувався майже винним за те, що взагалі прийшов у гості, особливо тому, що трохи, невпевнено чекав цього.
  Коли він дійшов до темряви казарми Скендерія, єдине світло було від невеликого ряду прожекторів, які французи встановили по периметру свого комплексу. Владо попрямував до мішків з піском, складених біля входу. Зблизька можна було відчути запах їхньої вогкості, запах, схожий на мокрий цемент, який передавав їхню вагу та щільність. Французи побудували стіни давно, коли бої нарешті вщухли. Владо спостерігав з вікна офісу, як вони методично складали мішки з серією твердих ударів, звук, який змусив усвідомити той самий шум, який створить куля, коли вона влучить — приглушений удар , коли гільза робила дірку, а потім шипіння сипучого піску.
  За рогом від входу, як Владо знав зі свого попереднього підприємства, було найближче місце роботи місцевих повій. У сутінках завжди збиралося кілька, наче птахи, що злітаються на заході сонця до голих дерев у парку.
  Будь-що раніше, і вони були б надто добре освітлені навіть для ООН, щоб терпіти. Їм би наказав піти якийсь вартовий, який занурив своє обличчя в зібрання не лише для того, щоб відчути запах парфумів, але й для того, щоб зберегти обережність, оскільки він порадив їм, цілком цивілізовано, прибрати накази командира.
  Але з настанням темряви їх не можна було виганяти, хіба що командир гарнізону хотів заколоту на своїх руках, бо які ще насолоди можна було отримати від цієї безлюдної посади. Французам було призначено стикнутися з двома заклятими ворогами, які розташувалися вздовж берегів річки, яку прагнули обидва, а снаряди й кулі летіли над ними в обох напрямках. Ваш блакитний шолом був придатний лише для презирства та гарантованого квитка додому, якщо ви пройшли свій шестимісячний тур неушкодженим. Тож яке значення мало те, якщо хтось купував випадкову жінку, або навіть якщо особливо заповзятливий солдат або двоє займалися маленьким бізнесом для себе як роботодавців для місцевих талантів. Краще мати таку відволікання, ніж випити занадто багато і, можливо, поставити під загрозу своїх однополчан.
  Місце було саме там, де Владо здійснив власну безглузду угоду з жвавою молодою повією — «банківська касирка» — так він думав про неї тепер, — і він напружився, повертаючи за ріг.
  Він знайшов чотирьох жінок, які чекали на відстані кількох ярдів одна від одної. Вартовий був розміщений трохи далі за поворотом. Можна було лише розгледіти його ствол і наконечники черевиків.
  Жодна з жінок не курила. На це витрачали б свою зарплату, коли вони працювали.
  Владо прочистив горло. Чотири обличчя піднялися назустріч його, і він одразу побачив її, третє за лінією. На ній було червоне вовняне плаття, яке все ще виглядало трохи похмурим і діловим для цієї професії, хоча сукня виглядала підшитою, принаймні він міг здогадатися, приблизно на чотири дюйми вище коліна. Різниця з тим, що була раніше, полягала в тому, що її макіяж був важчим, стертим і нанесеним олівцем з явною ретельністю, але залишав враження — що? — звичайно не пристрасті чи бажання відмовитися. Щось меланхолійне, застигле. І все ж, здавалося, вона була впевненіша в собі, ніж місяць тому.
  «Я інспектор Петрік, — сказав він, — і мені потрібно на хвилинку розпитати вас чотирьох про стрілянину минулої ночі».
  «Яка, їх було близько тисячі», — відповіла найближча жінка, найвища, з довгим темним волоссям. На ній була шуба зі штучного хутра, яка розгорнулася, щоб відкрити шовковисту чорну сукню. Двоє інших, як він помітив, були досить традиційно одягнені. Або вони були новачками, або їм просто було байдуже. Або, можливо, з такою полоненою клієнтурою існував певний ринок чистої нормальності, фантазійний продавець кинувся з вулиці прямо у ваш бронетранспортер.
  «Мене цікавить єдиний постріл, який пролунав незадовго до дев’ятої, якраз перед закриттям, і, мабуть, найгучніший, який ви могли почути за весь день, якби довго тут стояли. Загиблий стояв через річку, трохи нижче за течією. Може, метрів п'ятдесят звідси. Може більше. І це був не снайпер. Той, хто в нього стріляв, стояв поруч із ним».
  «І ти думаєш, що, можливо, ми залізли на сумки тут, щоб краще подивитися чи, можливо, запропонувати кращу ціль», — знову вигукнула перша, тепер запалюючи Marlboro, демонструючи своє багатство та, у свою чергу, своє становище серед її однолітки. «Слухай, останнє, що приверне мою увагу, — це постріл. Якщо вони не стріляють у мене, вони можуть стріляти цілий день».
  «Мене цікавить не сам кадр. Мене цікавлять моменти перед чи після, усе, що ви могли бачити чи чути під час комендантської години. Кроки когось поспішають. Машина, що їде по дорозі біля річки, сьогодні це досить рідкість. Або будь-який клієнт, якого ви могли відпустити в цьому напрямку нещодавно. Взагалі будь-що, насправді, тому що в той час вулиці не були кишені свідками».
  «Ну, мила, вибачте, але тут не було нічого незвичайного, про що можна було б повідомити».
  «І ви представник цієї бізнес-асоціації?»
  «Насправді для ООН».
  Вона простягла руку, ніби для дуже британського рукостискання. «Керівник відділу зв’язків з громадськістю, бюро особистих послуг ООН», — сказала вона, хрипко хрипучи.
  Владо обернувся до інших. «Тож нічого не спадає на думку з минулого вечора. Нічого незвичайного чи хоча б помітного», — запитав він, але говорив тільки перший.
  «Якби ми розповіли тобі те, що спало на думку минулого вечора, ти б так схвилювався, що нам довелося б звинуватити тебе», — сказала вона, а інші мовчки знизали плечима. «Інакше це було не що інше, як звичайний біг самотніх облич і образливих пропозицій. Я правий, дівчата?»
  Серія невеликих кивків. Жінка Владо в червоному дивилася в землю. Йому хотілося взяти її за плечі, змусити поглянути йому в очі, хоча він не міг точно сказати, чи тільки тому, що він хотів отримати відповіді на свої запитання. Як би там не було, це був очевидний глухий кут, доки керувала вища жінка. Він мав дозволити Даміру впоратися з цим, як підказували йому перші інстинкти. До цього часу Дамір мав би цю досвідчену стару старуху балакати та ділитися з ним сигаретами, розповідаючи попутно половину історії свого життя.
  «Ну. Якщо вам щось спадає на думку пізніше, я прямо внизу, четвертий поверх. Інспектор Петрик».
  «Не хвилюйся, ми знаємо це місце», — гукнув йому вслід перший жіночий голос, коли він обходив вигин мішків з піском. «Там працюють одні з наших найкращих клієнтів. Хороші чайові, я чую».
  Її регіт здійнявся високо в темряві, і Владо почервонів, незважаючи ні на що.
  
  
  Поки Владо дійшов до своєї квартири, падав туманний холодний дощ. Він був втомлений і голодний. Це був його найдовший робочий день за останні місяці.
  І все ж він був так енергійний, як не був від початку війни. Звичайно, у випадку були проблеми, серйозні. Але попри всі провісники страху й труднощів, він не швидше повернеться до випадків убитих циган і п’яниць, аніж повернеться до тієї бійні з її смородом крові й паніки.
  Він почав розслідування, сумніваючись у власних здібностях, і дехто наполягав. Він був над головою? Можливо. Але хто б не опинився на цьому ландшафті, де правила та вірність можуть змінюватися щогодини.
  Набагато більше тривоги, ніж його відсутність досвіду, викликала суть ранніх доказів, якими вони були. Здавалося, що це надто погладжено, надто пристосовано до його власних потреб і потреб Міністерства внутрішніх справ. Цілком можливо, що це була вигадка або для вигоди інформаторів, або для їхніх босів, які, можливо, прагнули приховати щось набагато складніше та прибутковіше. Навіть якби вони говорили правду, яке б це мало значення. Їхні розповіді дали кілька корисних подробиць.
  Якщо Владо був просто зацікавлений у тому, щоб упорядкувати справу, як Гарович, безсумнівно, віддав би перевагу, він був упевнений, що йому потрібно лише передати свої та Дамірові чотири «джерела» Касічу для подальшого допиту. Тоді, маючи достатньо часу для більш переконливого допиту або більш творчої уяви, щоб принести плоди, люди Касіча з’являться з достатньою кількістю, щоб зробити висновок.
  З приблизного списку бандитів буде обрано когось, щоб взяти провину. Можливо, мафіозі навіть призначать когось зі своїх кандидатів, скориставшись шансом ще більше виграти конкуренцію. Колеги на бійні точно не втримаються від такого трюку.
  Потім справу повернули Владо для офіційного закриття, вигадку, яку він підписав і пропонував у трьох примірниках відповідним міжнародним спостерігачам. Її загорнуть у той самий заплямований пачок із закривавленою репутацією Вітаса, помахають кілька разів перед незацікавленим світом, а потім зникнуть із поля зору та забудуть.
  Владо вирішив, що він не буде продовжувати цей шлях, не отримавши наказу, навіть якщо це означало б тижнями йти через глухі кути. Окрім можливої небезпеки такого підходу, єдиною проблемою було те, що він мав небагато підказок.
  Але він мав один. Тупик чи ні, але перевірка може зайняти більшу частину дня, хоча б через його розташування.
  Він витяг із ранця зім’яті ім’я та адресу, які лежали в кишені Вітаса в ніч убивства. Тоді він запалив ліниве дводюймове полум’я від штуцера шланга, що йшов через кухонну стіну. Він підійшов до книжкової полиці й намалював потерту карту міста, розгорнувши її на кухонному столі у мерехтливому світлі.
  «Мілан Главас» — це ім’я на паперовій смужці, а адреса справді була в Добрині, тобто Владо знадобиться машина. Він провів пальцем уздовж маршруту, перетинаючи складки й дрібні розриви карти. Як завжди з картами, ця перенесла його в минуле, у парки та дитячі майданчики з його дочкою, у звивисті прогулянки його юності вузькими лісистими стежками, що ведуть на пагорби. Він провів пальцем по знайомих провулках і провулках, перетинав снігові кущі та зелені луки старих, кращих часів, пропускаючи запахи улюбленої пекарні, привітний поклик старого друга, нині померлого.
  Тоді світ був таким великим, навіть якщо місто було меншим. Ви можете піднятися на гору, щоб вловити вітерець із північного сходу, знаючи, що його запах і те, як він відчувається у ваших легенях, розкажуть вам трохи про кожну межу та берегову лінію, яку він перетнув, щоб дістатися до вас — вниз від Альп і через Італію , потім через Адріатику та на сухі пагорби Далмації, перш ніж, нарешті, піднятися через зелені перевали та гори Боснії до цього міста в долині.
  Нині повітря здавалося лише затхлим і обмеженим, що Владо знав, що не мало сенсу. І вперше за майже два роки він відчув бажання піднятися на дах свого житлового будинку, глибоко вдихнути гірське повітря і знову прислухатися до поклику далеких країн. Він оглядав своє місто, коли воно спочивало перед ним уночі, його шрами приховала темрява. Серби не повинні бути єдиними, хто насолоджується видом.
  Він повільно підіймався по драбині, прислухаючись до свисту снаряда, який міг би заштовхнути його вниз, але ніч була тиха. Ступивши на дах серед розсипів битого скла, він на своє задоволення виявив, що туман розвіявся, а десь із-за хмар місяць кидав бліде світло крізь купол. Із заходу до нього долинув уривчастий звук стрілянини, але він був далеким і нешкідливим.
  Він напружив очі в бік пагорбів на півдні, за дальнім берегом річки, гадаючи, чи не ворушиться хтось на фронтах битви. Потім він повернув на захід, дивлячись на чорний горб Зука, зібраного, як сплячий ведмідь. На північ він оглянув більше хребтів, потім на схід. І в кожній точці огляду, як він знав, були люди та зброя, які могли б убити його миттєво, якби вони дізналися, що він тут і дивиться в їхній бік. Йому було цікаво, що ці люди мають бачити вдень, дивлячись у цьому напрямку, яку всемогутність вони повинні відчувати, націлюючи свої стволи на будівлі та людей, безпомилково бачачи, хто стоїть на загибелі, чи які будівлі стоять на падіння, а потім спостерігаючи за вибухами, їхні постріли летіли до місця призначення.
  Це зображення викликало в пам’яті деякі вірші з його юності, вірш з одного з його класів англійської мови. Хто це написав? Стівенсон, згадав він. Так, Роберт Луїс Стівенсон, ім’я, яке тоді звучало для його вух так смішно й чужорідно. Вірш був «The Land of Counterpane», і тому, що йому довелося запам’ятати, деякі вірші запам’яталися йому, стали його улюбленими через те, що вони нагадували йому про його власне дитинство — дитина вдома в ліжку з іграшками. вишикувалися навколо нього, як крихітна імперія, володарем і господарем якої він був.
  Він згадав репліку з середини, щось про те, як відправляв свої «кораблі у флотах все туди-сюди серед щитів».
  Але найбільше його вразив останній вірш, який спав йому на думку, коли він згадав про артилеристів у своїх гірських бункерах, які дивилися вниз, у бік його дому:
  Я був гігантом великим і досі
  Що сидить на горі-подушці,
  І бачить перед собою долину і рівнину,
  Приємна земля контрпанів.
  
  Він знову глянув у бік пагорбів і, як і раніше, відчув, як працює підземна машина, здіймання й гуркіт сил, які ледь стримували шви обрію. Можливо, якби ти приклав вухо до землі, він уявив, що ти б навіть почув це, пульсація, схожа на пульс, що дає життя та порядок кожній жахливій дії нагорі.
  Йому хотілося поглянути на ту машину, непомітно прослизнути між ковзаючими зубцями її шестерень і знайти людей за пультом керування; щоб застати їх зненацька і знати. Просто знати.
  Попри всі недоліки, вирішив Владо, цей випадок був для нього найкращим шансом зробити це, але спочатку він мав повірити, що вхід можливий. Він вирішив, що так і буде, хоча б тому, що з того небагато, що він уже побачив, можливо, люди за пультом керування не завжди були такими пильними. Два роки війни зробили їх такими ж отупленими й недбалими, як і всіх інших.
  Кинувши останній погляд на дальній берег річки, Владо знову зліз по драбині. Тоді він обережно перегорнув карту, нарізав трохи в’яленого м’яса зі щедрої пропозиції м’ясника та налив склянку води з пластикового глечика. Це була вечеря, і сьогоднішній вечір здавався ситним, бенкетом для привілейованих.
  Перед тим, як залізти в ліжко під пуховою ковдрою та трьома шарами вовни, він потягнувся до жорсткої сантехнічної ручки, яка керувала струменем газу. На мить він подумав намалювати своїх солдатів. Вони сиділи на верстаку в кутку, не торкаючись цілими днями, розслаблені та недисципліновані. Він усміхнувся на цю думку, а потім вимкнув газ, надто втомлений, щоб щось окрім сну. Полум’я ненадовго тріснуло на кінчику сопла, перш ніж беззвучно зникнути, повернувшись у шланг до свого джерела глибоко в землі.
  Крізь стіну він чув радіо свого сусіда, яке грало вперше за кілька тижнів. Мабуть, вони якось отримали нові батареї. І він занурився в сон під слабкі тонкі звуки старовинної народної мелодії з узбережжя Далмації, гітара, що бриніла від шуму, а шовковистий шар холоду пробивався під ковдрами.
  Він поринув у неспокійний сон, де яскраві жіночі обличчя з денних вулиць і тротуарів йшли назустріч йому в тривожному і манливому параді. Вони посміхалися, але їхній макіяж був важким, а кольори трохи нечіткими. Вони були надто бліді й кричущі, наче всі їх вималювали й прикрашали холодні, жваві руки похоронника. Але він все-таки підійшов до них.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 9
  Підготовка до Добрині була чимось схожа на спорядження для експедиції в пустелю. Владо довелося подбати про готівку, найняти автомобіль, знайти бензин, заздалегідь спланувати свій маршрут і їздити з нерозважливою точністю, щоб уникати ям від снарядів і розірваного металу, не сповільнюючи настільки, щоб викликати постріл. Тут не було місця, щоб зупинятися, щоб дивитися на карти, тому що якщо Сараєво перетворилося на своєрідне пекло на землі, то Добриня була його найглибшим колом відчаю та ізоляції.
  Висотні квартали Добриньї схилилися на самотньому півострові на південному заході, незручно затиснутому з трьох боків сербськими гарматами та траншеями, слабко з’єднаними з рештою міста вузькою смугою, що тягнеться між покинутими будівлями та стінами з поставлених один на одного автомобілів і автобусів. Маршрут пролягав через контрольно-пропускні пункти та офіцерів служби безпеки, а нагородою в кінці черги була невелика, тиха громада будинків, насипаних у мішки з піском і вкопаних проти щоденних приливних ударів артилерії.
  Найбезпечнішим способом було поїхати автостопом на броньованому автомобілі ООН, але це означало пройти через офіційні канали. Треба було б підписати бланки та відмови, втрачаючи принаймні день і привертаючи небажану увагу як частину угоди.
  Владо досить легко знайшов автомобіль, білий VW Golf його сусіда з двома кульовими дірками в пасажирських дверях. Заклеєний пластик на задньому склі. Сусід не хотів брати участь у поїздці до Добрині, тому він передав Владо ключі та побажав йому добра. Він також не особливо хотів, щоб його машина їздила до Добрині, поки Владо не підсолодив пропозицію чотирьох пачок Дрінас половиною м’яса, що залишилося від м’ясника. Судячи з його гарячого прийняття, Владо, ймовірно, міг би укласти угоду з набагато меншими витратами.
  «Попит і пропозиція», — міркував Владо.
  Купити бензин було не так просто, хоча майже кожен міг вказати на двері та вітрини, де хтось продавав бензин. Останнім часом пропозиція була обмеженою, і перші дві локації залишилися порожніми. Третя була за два квартали від міського ринку. Владо припаркувався на тротуарі, на розі, де за розкладним столиком, накритим паперами в м’якій обкладинці, у ніші зачиненого ділового будинку стояв чоловік із шершавим обличчям у вовняній шапці. Владо вивчав назви — дешеві загадки з пожовклими сторінками й напівголими жінками на обкладинці, керівництво з ремонту «Юго» 83 року випуску, туристичний путівник Грецією, сербохорватський переклад «Піквікських паперів» Діккенса.
  «Бензин?» – запитав Владо.
  «У вас є гроші?»
  Владо показав йому п’ять зім’ятих купюр загальною вартістю шістдесят марок. Він отримав їх раніше від Гаровича, який отримував готівку для особливих випадків, тягнучись наверх до місця, яке знав лише він. Він незмінно йшов до нього, згорбившись і бурмочучи, як стурбований старий троль, з’являючись через кілька хвилин із щільно складеними купюрами в правій руці.
  «Тільки два літри», — сказав він Владо. Цього, плюс калюжі, яка вже є в баку, ледве вистачить на дорогу.
  Чоловік у кепці перетнув вулицю до дверей іншої покинутої будівлі, відмикаючи великий замок на зігнутому засувку. З деякими труднощами він штовхнув металеві двері, що стогнули, обклеєні пошрамованими плакатами з довоєнних цирків і концертів, а потім зник на темних сходах.
  Владо тремтів частково від холоду, частково від моторошної схожості всієї обстановки на вітрину бійні напередодні. Він дивився на вікна нагорі, шукаючи будь-яких ознак світла чи руху, гадаючи, хто б там міг бути — скільки людей у саморобних уніформах, розвалившись зі зброєю. Скільки чоловіків із моторолами курять за пошарпаним столом перед бухгалтерськими книгами, уже заповненими чорним чорнилом. Стоси бензинових каністр, що тхнули випарами так само, як у іншому місці тхнуло кров’ю. Наскільки він знав, можливо, навіть його друг із бійні, про якого він чув, але не бачив, був там, нагорі, відвідуючи інше царство його імперії.
  Через кілька хвилин з дверей вийшов другий чоловік, мимохіть озирнувшись, перш ніж перейти вулицю. В одній руці він тримав пластикову воронку. В іншій була велика винна пляшка, яка хлюпала бурштиновою рідиною. Владо впізнав етикетку жалюгідного вина з Мостара, але картина була досить приємною — пастельний малюнок старовинного міського кам’яного мосту. Кілька місяців тому його знесло в річку внаслідок обстрілу.
  Коли чоловік підійшов ближче, Владо нахмурився.
  «Ви впевнені, що це два літри?»
  «Цілком впевнений. Бачите?» — сказав він, показуючи на позначки на етикетці. «Як сказано».
  «Так, але бензину навіть не по шию».
  «Цього тижня так повно, як ви його знайдете будь-де», — сказав чоловік, криво посміхаючись, його дихання було хмарою сливовиці та сигарет.
  Пари бензину дійшли до Владо, як тонік, старий запах ностальгії, який ненадовго переніс його до довгих поїздок сільською місцевістю, гуркоту шин на порожньому шосе. Пагорби, зелені й незагрозливі, потім невелике хвилювання від першого блакитного проблиску океану після довгої їзди до узбережжя. Ти обігнув високу криву й відкрився краєвид неба й води. Бачив, як хвилі йдуть довгими віддаленими рядами по безкрайньому морю.
  Газова кришка закрилася з стуком.
  Чоловік поштовхнув назад через вулицю, цього разу не озираючись, знову запалив цигарку й зник за дверима, залишивши свій стіл із книгами недоглянутим. Владо востаннє кинув погляд на вікно верхнього поверху, де за заплямованим склом на мить з’явилося бліде обличчя. Потім штора тріснула, і обличчя зникло. Владо заліз у Golf і розвернув його, прямуючи до Добрині.
  Раніше того ранку вони з Даміром порівняли нотатки попереднього дня. Таємні люди Даміра були приблизно такими ж продуктивними, як і Владо, тобто він отримав від них небагато, окрім загальних слів, і їхня лінія була такою самою: Вітас втручався в нашу торгівлю. , цього разу в спиртному, і таким чином зробив себе міченим чоловіком.
  «Вони лайно, ось що я думаю», — зневажливо підсумував Дамір. «Чиїсь заводи, причому до біса незграбні. Але чий? І з якою метою? Щоб привести нас до чогось або від чогось».
  Владо згадав про переслідування на бійні, але значно пом’якшив це, частково через збентеження, а частково через обіцянку, яку він дав Касіку, тримати більшість фактів у справі при собі.
  Насправді він був абсолютно невпевнений у тому, як йому діяти з Даміром, дотримуючись цієї обіцянки. Дамір роздратувався б і скаржився, якби відчував, що він просто служить прославленим клерком, і це було б справедливо. Незважаючи на різницю в роках, Дамір був рівним йому за званням і відповідальністю. Він також заслужив свій шанс на серйозну справу.
  Але коли вони обговорювали свої наступні кроки, Владо лише сказав, що збирається продовжувати лідерство в Добрині, і вже відчував невдоволення Даміра.
  Дамір зголосився повернутися до повій у Скендерії, і Владо був дуже радий погодитися.
  «Можливо, мені там буде трохи комфортніше», — запропонував він з усмішкою. «Насправді я знаю, що буду. Залиште жінок професіоналам, Владо, або принаймні самотнім чоловікам».
  
  
  Це була гарна погода для Сараєво водіння. Низькі хмари сильно звисали, пропускаючи холодний туман, хоча на заході спостерігалося тривожне прояснення. Але навіть за поганої видимості Владо прискорився, коли потрапив у широкий каньйон Снайперської алеї. Ніякої іншої машини не було видно, лише кілька чоловіків і жінок йшли неквапливим кроком, або безглуздо, або позбавлені надії. Він обійшов дві снарядні ями, відчувши, як булькає бензин і витікає зі швидкістю кілька німецьких марок за хвилину. Дохід, який міг би підтримувати цілу родину тижнями, зникав із його вихлопу.
  Він повернув ліворуч, перерізаючи залізничні колії, де кілька порожніх трамвайних вагонів валялися на коліях, ніби їх скинули з великої відстані, повні дірок, кожне вікно розбито. Уряд все ще говорив про відновлення трамваїв як прояв духу та рішучості. Чудова ідея, подумав він, — рухома мішень на фіксованому курсі для розваги снайперів.
  Владо вже був у Добрині з початку війни, і він смутно пам’ятав маршрут водія, вгору та по тротуарах та навколо армійських бар’єрів. Він попрямував на захід, де багатоповерхівки почали рідшати серед нових передмість міста. «Гольф» перекинувся через бордюр і через стоянку порожнього міні-моллу, вилетів на тротуар і прискорився. Двоє чоловіків на велосипедах з’їхали з дороги. Автомобіль, скрипнувши розбитим склом, відлетів назад на стоянку. Пройшовши ще півмилі таким чином, він повернув ліворуч на невеликий схил і на майданчик для паркування, щоб проїхати через армійський контрольно-пропускний пункт, останню зупинку перед Добриньєю. Нудьгуючий солдат, що тулився в захисній тіні першого поверху, перевіряв його документи й махнув рукою.
  За всіма правдами, Владо мав би тремтіти, коли повертав «Гольф» на підлогу. За кілька сотень ярдів з обох боків були передові позиції сербів. Йому доведеться пробігти чверть милі, перш ніж заховатися за прикриттям висотних будинків, що вздовж широкої вулиці далі. І все-таки оточення його заспокоїло, і не лише тому, що це був ледачий день, коли снайпери грали в карти й мастили свої рушниці, чи то надто нудьгуючи, чи надто скупі на набої, щоб висловити йому честь своєю увагою. І з поштовхом він усвідомив, що почав боятися свого власного міста, як за сили в ньому, так і за сили на пагорбах.
  Добринджа також, безсумнівно, була територією якогось дрібного воєначальника чи контрабандиста, але була надто ізольованою, щоб відчувати зв’язок, і це робило його безпечним, чи, можливо, це було лише відчуття звільнення, втечі. Вузький півострів з його вузькими лініями вогню чекав на нього, як тимчасовий притулок. Будь-кого, хто вирішив піти слідом, було дуже легко помітити, і коли він глянув у дзеркало, то побачив, що дорога позаду нього порожня.
  Коли «Гольф» ревів, почувся важкий гул. Владо здригнувся, низько пригнувшись за кермо, але звук був далеко. Хмари почали підніматися.
  З обох боків тепер були вежі Олімпійського селища, здебільшого пустельного в цьому кінці. Бракували цілих шматків цегли. Деякі віконні отвори були чорні від пожеж. На інших лопотіли штори. Він почувався археологом, який прибув на місце втраченого храму в тропічному лісі, десь там, де ціла цивілізація зібрала речі й виїхала століття тому.
  Він спрямував «Гольф» униз, вертлячись поміж вигнутими стінами стоячих один на одного автомобілів і автобусів, а потім помчав на головному бульварі Добрині серед купи багатоквартирних будинків і брудних дворів. У кількох сотнях ярдів ліворуч вимальовувався трав’яний пагорб Момілло, його зелень майже сяяла в блідому світлі, самотня й талісманна, наче якийсь великий церемоніальний курган, споруджений, щоб зобразити кружляння небес.
  У найнебезпечніші дні війни пагорб був усіяний стволами й турелями, садом сербської зброї, що проріс першої весни війни і, здавалося, ніколи не припинить рости. Але якимось чином місцеві жителі своєю стрілецькою зброєю вперто відганяли сербів, рушницю за рушницею, і тепер там було порожньо, але все ще була загрозлива присутність. Якщо придивитися ближче, можна побачити ледь помітні лінії слідів, що перехрещуються, наче сліди старих ран.
  Кожен житловий будинок тут був засипаний піском на рівні землі. Коли запаси мішків з піском закінчилися, люди зробили свої власні зі старого одягу, ковдр, штор, будь-чого, що могло вмістити кілька лопат бруду. Пригальмувавши, щоб ще раз перевірити свою карту, Владо помітив двох хлопців, що йшли риссю поруч з машиною, не відставаючи від неї. Він раптом зрозумів, що вони використовують його як прикриття, щоб пробратися вулицею, ховаючись за ним, наче він був броньованим автомобілем. Він інстинктивно натиснув на педаль газу, хвилюючись, що його менша швидкість може викликати вогонь. Потім із відчуттям провини він подивився в дзеркало заднього виду, щоб побачити, як хлопці тепер біжать швидше; не хмуритися і не трясти кулаком, просто бігати швидше.
  Будинок Мілана Главаса був таким же, як і всі інші — високий, порізаний і сірий, з траншеями, що прорізали територію по діагоналі між будинками, щоб служити тротуарами. Навпроти одного кінця будівлі було невелике брудне кладовище з грубими дерев’яними знаками. У Добрині ви ховали мертвих, де могли.
  Неподалік пролунали постріли з гвинтівки. За кілька хвилин до цього в повітрі пролунав крик гранати. Проте хмари були досить низькими, і кілька дітей гралися на сусідньому полі, забиваючи футбольний м’яч крізь залишки сльоти.
  Більшість імен на поштових скриньках були стерті, і Владо марно шукав «Главаша», поки молода жінка, що спускалася зі сходів, не запитала, кого він шукає.
  «Ви знаєте пана Главаша?»
  «Так. Четвертий поверх, праві задні двері».
  Владо підвівся.
  «Він чекає вас?» — гукнула вона йому вслід.
  Він озирнувся, побачивши її підвернуте догори обличчя, губи у формі серця з акуратними шарами яскравої помади.
  «Я б так не подумав. Я не зміг до нього додзвонитися, і я щойно приїхав із центру».
  Здавалося, вона була вражена, навіть сумна від однієї лише думки про те, що лише кілька хвилин тому була в центрі міста.
  «Тоді сильно стукайте, — сказала вона, — і будьте готові чекати».
  «Він погано чує чи просто повільно тримається на ногах?»
  «Обидва, але тільки тоді, коли він цього хоче. Здебільшого він просто старий і буркотливий, а іноді й трохи сволота. Або, принаймні, він хоче, щоб ми так думали».
  «Він, ймовірно, буде в ньому?»
  «Він майже завжди. Постояти біля його дверей достатньо довго, і ви почуєте, як він кашляє. Ось як ми знаємо, що він досі живий, там, як собака, що не перестає гавкати. Взимку чи влітку, він ніколи не зупиняється. Якщо ви живете по сусідству, це може бути як тортури водою. Іноді ти молишся, щоб обстріл заглушив його».
  Владо посміхнувся. «Я запропоную йому сигарети. Можливо, це допоможе».
  «Так, ви це робите». Вона посміхнулася у відповідь. «І удачі з ним».
  Владо піднявся на четвертий поверх і голосно постукав, а потім відстав, дивлячись на важкі зелені двері. Він прислухався до звуків, які рухалися сходами вгору-вниз, дітей, що мчали коридором, крику звідкись знизу. Пахло старими стравами та вогкістю. Десь здалеку зацокотіла рушниця.
  Владо знову постукав. Все ще немає відповіді, крім луни дверей.
  Тоді з квартири, як і передбачала жінка, він почув глибокий хрипкий кашель. Він прискорився до швидкої серії хаків, сухих і крупних, зі звуком, схожим на розрив листового металу короткими різкими ривками. Боже мій
  Постукав утретє, почекав хвилину. Потім четвертий. Минуло майже десять хвилин, перш ніж Владо нарешті почув наближення човгання, ковзання тапочок по лінолеуму, потім брязкіт страхувального ланцюга, звук, який не часто можна почути в місті. Один болт з тріском відскочив назад. Потім ще один, а потім глибокий свистячий кашель і вологе сопіння. Нарешті клацання ручки та металевий стогін, коли двері відкинулися.
  Його зустріло приголомшливе обличчя не через вік чи хворобу — хоча ці ознаки також були присутні у великих зморшках і плямах — а через те, що воно одразу натякало на охайну, вибагливу присутність, яка раптово зародилася. Спочатку було волосся чоловіка, густий вибух білизни, що випромінювався від обличчя, покритого сивою щетиною, де в численних зазубринах і подряпинах можна було знайти ознаки перерваної стружки.
  І все ж у ньому все ще було щось від вишуканого старого джентльмена, те, як лінії чудового старого саду все ще проступають навіть після того, як бур’яни зайняли його. Колись тут діяла елегантність, припустив Владо, колись чоловік, який, можливо, пиляв і підстригав нігті, який, можливо, акуратно заклав носову хустку в нагрудну кишеню і носив плісировані штани з ідеальними складками. І все ж на цьому чоловікові зараз був темно-синій вовняний халат поверх товстих вовняних штанів із зеленою ковдрою, накинутою на все це, як брезент.
  У повітрі відчувався відтінок старого поту, а також легкий запах мила й пудри для тіла, наче він щойно вийшов із парильної ванни.
  Главас стояв, уважно оглядаючи Владо кілька хвилин, перш ніж нарешті оголосити глибоким старим карканням, повільно обсмаженим десятиліттями сигарет: «Чому я завдячую цьому задоволенням?»
  Його розкритий рот оголив кілька жовтих, затуплених зубів, загнутих усередину, як у старого черепа.
  «А якщо вже на те пішло, то хто ти, в біса, такий, що приїхав аж сюди з міста, щоб турбувати мене».
  «Владо Петрич. Слідчий поліції. Ви пан Главаш?»
  «Мілан Главас, так», — сказав він, і в його очах промайнув блиск інтересу. Він трохи підвів голову, ніби хотів краще роздивитися, але нічого не сказав.
  — Звідки ти знав, що я приїду з міста? – запитав Владо.
  «Бо від вас капустою не пахне», — сказав Главас. «Або про брудних дітей, їхні пелюшки та нежить. І ви не кашляєте, як хворий на туберкульоз, і не виглядаєте так, ніби ви провели останні двадцять місяців, бігаючи по багнюці чи скорчившись у кутку подалі від вікон. Чи варто продовжувати? Тоді, будь ласка, якщо ви пройшли весь цей шлях із таким великим ризиком, зайдіть усередину.
  Вони переїхали до задньої кімнати, колись, мабуть, була гостьова спальня, а тепер вітальня, судячи з меблів, безсумнівно, вибрана через те, що її розташовано подалі від найжвавіших ліній вогню. В одному кутку стояла маленька дров’яна піч ручної роботи — модель, грубо виготовлена з важкого листового металу. Він виглядав так, ніби він зім’явся, якщо сісти на нього, і навряд чи здавався придатним для сильного вогню. Було холодно, ледве почорніло.
  «Це збудував мій геніальний сусід», — сказав Главас, прослідкувавши за поглядом Владо. «Коли вперше спробував, ледь не спалив квартиру. Але це спрацювало, по-своєму. Та все одно. Через три дні дрова закінчилися. І це після того, як він обійшовся мені в сорок марок. Живіть і вчіться».
  Главас підняв з дивана другу вовняну ковдру і накинув її на спину, опускаючись на диван. На крайньому столі стояла наполовину наповнена миска квасолі.
  «Сподіваюся, я не перервав ваш обід», — сказав Владо.
  «Якби ти тільки мав. Це час, коли я завжди хотів би, щоб мене перервали. Тоді й коли я мушу срати на ці смердючі туалети. Я дозволяю собі одне промивання на тиждень. Я просто не можу змусити себе витрачати воду, виливши її в туалетну кімнату після того, як протягнув її на шість сходів».
  Владо обвів поглядом кімнату. Було стильне зелене крісло-крило з шовковою оббивкою, товстий східний килим на підлозі, тонко витканий. Він глянув угору й побачив два гарних ескізи пером і тушшю в елегантній рамці та олійну картину, яка навіть для недосвідченого ока Владо вартувала невеликий статок.
  «Будь ласка, містере Петрику, скажіть мені, хоча я навряд чи з тих нетерплячих, кому потрібно відразу переходити до суті, що може привести поліцейського інспектора до моїх дверей». Він злегка нахилився вперед, ніби приховуючи власний маленький сюрприз.
  «Я розслідую вбивство. Потерпілий мав ваше ім’я та адресу в кишені, і я подумав, що він, можливо, відвідував вас нещодавно, можливо, навіть десь за останні кілька днів».
  Главас повільно відхилився назад, зводячи брови. «Ах. Тоді Есмір Вітас?»
  «Так. Отже, він був тут».
  «О так. Вівторок, я думаю, це було? Або в який день це було три дні тому. Я більше не намагаюся ідентифікувати дні як такі. Вони або хороші, або погані, здебільшого залежно від видимості, а потім вони мертві й зникають. Але я добре пам'ятаю Вітаса, так. Мій єдиний відвідувач за кілька місяців, буквально. І поки ти не прийшов, я думав, що він може бути останнім ще на кілька місяців. Коли ти постукав, я вважав, що ти просто ще один із нудьгуючих дітей, яким нічого робити, крім як завдати собі клопоту, постукавши в двері старого, а потім утекти, сміючись, щойно двері відчиняться. Або, що ще гірше, вони зовсім не тікають. «Будь ласка, — кажу я їм, — чому б вам не побігти і не погратися під обстрілом. Викличте на нас артилерію. Дозвольте нам стежити за нашими вікнами, поки ви біжите, рятуючи своє життя». »
  Він хрипко захихотів, бурчачи до краю глибокого кашлю, перш ніж якось взяти себе під контроль.
  «Отже, — продовжив він, тепер усміхаючись. — Ви, можливо, вирішили, що я підозрюваний у цьому вбивстві? кажучи це так, ніби перспектива його тішила.
  «Здебільшого я думаю, що я хотів би поставити вам кілька запитань. Я хочу знати, навіщо Вітас прийшов сюди, і про що він хотів поговорити, якщо щось хотів. Ви були друзями?»
  «Ні. Я ніколи не зустрічав його до того дня. Вівторок, я казала? І це був жахливий вівторок. Весь ранок лунають гранати. Загинув сусід, просто стояв у дворі, наче чекав цього. Деякі люди роблять це, ви знаєте, просто здаються і йдуть туди просити про це. Хлопчик тут вище був на балконі. Втратив руку. І посеред усього цього лунає стукіт у двері. Насправді їх три, і коли я нарешті відчиняю, цей Вітас чекає біля дверної коробки в темно-синьому пальті. Я теж знала, що він не звідси. Чистий як свисток. На ньому ані порошинки».
  — А ви його не чекали?
  «Не більше, ніж я чекав вас. Телефон не працює, тому він не міг подзвонити. Він дізнався про моє ім’я в місті й прийшов шукати, принаймні він так сказав. Він хотів поговорити».
  «Про що?»
  «Як виявилося, дуже багато речей. Він був тут кілька годин. І він правильно перейшов до суті, як я припускаю, що ви це зробите».
  «Можливо, ми могли б почати просто з перегляду вашої з ним розмови, наскільки ви пам’ятаєте. Навіть ті частини, які ви не вважаєте особливо цікавими, якщо ви не заперечуєте. Тому що речі, які здаються тобі безглуздими, можуть мати для мене велику цінність».
  «Так, я думав, що ви це скажете. Саме так сказав Вітас, — і при цьому Главас вибухнув хрипким хрипким сміхом, який швидко перелився в кашель. Знадобилася ціла хвилина, щоб злом вщух.
  «Він привіз із собою картку», – сказав Главас. «І він хотів мене про це запитати. Індексна картка 3 на 5 із моїм ім’ям і підписом і маленьким червоним кружечком у верхньому правому куті. Картка з інвентарних справ Національного музею. Вам знайоме це місце?»
  «Так, прямо на річці. Врятувався, ледве».
  «Врятований, справді. Нашою доблесною міліцією, нашими бандитами в зеленому камуфляжі. Любителі мистецтва, я впевнений, усі. Лютує проти сербів-міщан у їхній освіченій самовідданій боротьбі. Але це вже інша історія. Отже, Вітас показав мені цю листівку, виймає її з кишені свого пальта з помахом, наче він приніс мені діамант «Надія». Потім він подивився мені прямо в очі, так само, як ти зараз, і сказав: «Чи можеш ти сказати мені значення цього?»
  «І я сказав: «Справді, я можу, годинами поспіль, містере Вітас, годинами поспіль. Тільки я не впевнений, що ти захочеш почути всю історію,— саме тоді він розповів мені те, що ти щойно сказав. Розповідайте йому все, навіть незначне. Нехай він розбирається в важливому. Просто продовжуйте говорити, поки не залишиться нічого, що можна сказати. Тоді він запропонував мені сигарету зі свіжої пачки. Насправді «Мальборо», яке, я думаю, у вас не було б?»
  «Ні. Тільки Дрінас. Але в мене є свіжа пачка».
  Главас витягнув руку зі свого пальта, чекаючи, поки Владо розірве тонкий папір. Він жадібно схопив першу сигарету, і на його обличчі з’явилося вираз полегшення, коли Владо нахилився вперед із запальничкою. Главас опустився на диван, втягнувши перший ковток диму якраз вчасно, щоб заглушити наростаючий кашель. Широка усмішка розпливлася по його обличчю. — Ось, — сказав він. «Набагато краще. Навіть з Дрінасом».
  Він так само глибоко вдихнув вдруге, поки Владо чекав, потім видихнув довгий розкішний клубок диму, перш ніж продовжити, на півтакту повільніше, ніж раніше.
  — Отже, Вітас запалив мою сигарету, першу з багатьох, тож я сподіваюся, що ти приніс не одну пачку. Потім він сказав: «Ну, чому б вам просто не сказати мені, що ви знаєте про картку, і коли ви закінчите, ми повернемося до деяких речей, які мене цікавлять». Я сказав йому, що це може тривати буквально годинами, тому що історія цієї картки сягає півстоліття, і той факт, що вона була у нього, говорить мені, що її історія, можливо, досі переглядається.
  «О, не турбуйтеся про це, пане Главас», — сказав він дуже по-джентльменськи. Він був схожий на гарного молодого племінника, який зайшов на чай. Досить приємний по-своєму. Вивели мене зненацька. «Я дуже терпляча людина, — сказав він, — і судячи з усього, жоден із нас найближчим часом нікуди не поїде». Бачите, обстріл все ще викликав неабиякий галас. Я був здивований, що він взагалі прийшов, а тим більше, що прибув цілим і таким незворушним. І ви кажете, що тепер його вбили. Ви в цьому впевнені».
  «Боюсь, що так. Сам бачив тіло».
  «Ах, прикро». Главас похитав головою, стукаючи цигаркою об поруччя дивана, а потім стрімкими рухами вибагливого чоловіка змахнув трохи розсипаного попелу. Він відхилився назад, щоб ще раз повільно затягнути сигарету.
  «Можна запитати, як це було зроблено?» — запитав Главас. — Я маю на увазі вбивство.
  «Постріл в голову. Внизу біля річки вночі. Швидше за все, так виглядатиме, що він став жертвою снайпера».
  Здавалося, він кілька секунд обмірковував це, а потім буркнув, ніби вирішив продовжити це.
  «Ну, то де я був?»
  «Індексна картка, та з червоною крапкою. Ви сказали, що у Вітаса був один».
  «Так, це надійшло з так званого файлу передачі, дуже важливої, але маловідомої частини «нашої культурної спадщини», як це люблять називати бюрократи мистецтва. Я сказав пану Вітасу, що був дуже здивований, побачивши, що він взагалі має картку, а він лише посміхнувся і нічого не сказав. Тож я розповів йому все, що знав про цю картку та сотні інших, подібних до неї, і я припускаю, що ви хотіли б повторити гру, хоча у вас є лише Drinas, а не Marlboro, і, швидше за все, ви не мали кави з тобою також».
  «Ні зерна». Владо посміхнувся.
  «Ні. Я думаю, ні. І я все одно не маю гарячої води, хоча, гадаю, я міг би нав’язати комусь із моїх милих сусідів, запропонувавши в обмін ложку Nescafé. Але у вас його немає, тому...»
  Тоді Главас із великим зусиллям вдихнув настільки глибоко, наскільки дозволяли його хрипіючі легені, ніби готувався до пірнання у глибоку воду. Він подивився на свої руки, ніби тримав ту саму картку, яку того дня приніс Вітас. І він почав свою розповідь.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 10
  « Розумієте, ця листівка — це мистецтво», — сказав Главас. «Видатні витвори мистецтва».
  Владо відчув укол хвилювання. То чи це була суть таємниці, за яку Вітас помер? Деякі картини з музею? Трохи культури, вирваної зі стіни?
  — А, — сказав Главас. «Я бачу, що я вам уже набридла. Навіть не настільки зацікавлений, щоб робити нотатки».
  Владо, почервонівши, зрозумів, що відклав ручку.
  «Я був таким очевидним?» запитав він. «Мабуть, я сподівався, що це може бути щось більше. Більше ніж кілька ящиків алкогольних напоїв чи сигарет, або кілька баранини. Вибачте, але кілька фотографій здаються мені ще менш надихаючою причиною, щоб вас убили на війні. Звичайно, припускаючи, що це може призвести до цього. Принаймні м’ясо можна їсти».
  «Так, м’ясо», – сказав Главас. «Це, алкоголь, бензин і сигарети можуть зробити вас багатими на чорному ринку. З часом. І з великою конкуренцією, про яку варто хвилюватися. Але за допомогою лише кількох фотографій, як ви сказали, ви можете розбагатіти майже за одну ніч. Мільйонером у кілька разів, якщо ви зробите правильний вибір. Навіть з мізерними пропозиціями цього міста.
  «І в цьому процесі ви можете почати знищення цілої культури. Будь-яка з цих речей сама по собі, пане Петрику, здається достатньою причиною для вбивства когось у цій атмосфері грабунку та геноциду, чи не погоджуєтеся ви? Зрештою, що може бути більш заспокійливим для совісті, коли ти можеш хвалитися тим, що ти руйнуєш емоційну спадщину нації, навіть коли ти набиваєш власні кишені багатством на все життя».
  «Гадаю, якщо поглянути на це з такого боку, то це здається трохи ближчим до суті». Владо витягнув власну сигарету з пачки Дрінас, що лежала між ними.
  «А у випадку з переказним файлом або цими картками з червоним колом, — сказав Главас, — ми говоримо не лише про картини, а й про рукописи, скульптури, ікони з церков, як католицьких, так і православних. . Навіть кілька старовинних єврейських реліквій, до яких вдалося дістати комуністам. Кілька старих монет тут і там, кілька мечів, ваз, гарних старих скриньок тощо. І кожен твір, або принаймні кожен твір мистецтва у «файлі передачі» опинився в інвентарних файлах музею з маленьким червоним кружечком у верхньому правому куті та моїм іменем внизу. І якщо ви захочете дослідити далі, ви побачите, що кожна з цих карток розповідає власну історію про те, як мистецтво рухається та мігрує, приходить і йде, сюди та сюди, залежно від удачі війни, жадібності бюрократів, хитрість політиків і примхи долі. Тому що, не помиляйтесь, містере Петрику, у кожній історії про війну завжди є розповідь про мистецтво в русі, про те, як одна культура намагається вкрасти душу іншої, чи то в ім’я здобичі, чи під ніжним виглядом « збереження.'
  «Ось чому, розповідаючи вам про файл передачі, я мушу спочатку повернутися до весни 1945 року, у жалюгідний кінець ще однієї жалюгідної війни. Тож ми почнемо з цього, якщо ви не проти».
  «Будь ласка, зробіть».
  Главас легенько просунувся на дивані, перекинувши грубу ковдру на плечі, зібрався знову, глибоко вдихнувши.
  «Тоді було набагато гірше, ніж зараз, я вам скажу», — сказав він. «І це не просто прискіпливе ставлення до старого чоловіка, який вирішив довести, що йому сталося гірше, ніж будь-кому в наш час. Зараз я сиджу тут під купою ковдр без тепла і, можливо, дві години на тиждень проточної води, і це в хороший день. І це, ей-богу, розкіш порівняно з тією війною. Їжа зараз однакова щодня, але це їжа. Стіни зараз повні осколків, але вони все ще стоять. Ворог стріляє по нас, але він принаймні залишається на пагорбах. Це погана гра в рулетку. Та війна була бійнею за одною. Ви хочете дізнатися про справжні етнічні чистки? Потім поверніться і почитайте про ту м'ясорубку. А краще спитай свого батька чи дядька».
  Владо не треба було нікого питати. Він чув більшість таких історій з усіма їхніми кривавими подробицями. І хоча більш славетні історії про героїзм були схильні перебільшувати — спитайте, наприклад, батька Даміра, — історії про труднощі й жах, якщо щось було пом’якшене. Хорвати вбивали сербів, серби вбивали мусульман, комуністи вбивали роялістів, німці вбивали практично всіх — і для тих, хто вижив, старий гнів і недовіра ніколи не були далекими від поверхні. З їхніх спогадів виникли вуглинки, які тепер так яскраво горіли по всій Боснії, наче вогонь ховався під землею лише півстоліття.
  «Мого села не було, спалили дотла, маленьке місце на сході, всього дюжина хат», – сказав Главас. «Знищений нацистами та тими мерзенними хорватами в усташах. Я навчався в університеті до того, як все закрили, вивчав історію мистецтв і мріяв колись керувати державним музеєм, і щойно виграв стажування куратора в Белграді, коли почалися бої. Тоді, звісно, все закінчилося. І село зникло приблизно за той час, коли ви купували продукти. Коли прийшли солдати, я встиг виїхати з міста на фургоні з чотирма хлопцями мого віку. Потім ми бігли від блокпосту через ліс, поки я не дійшов сюди. Ніхто з інших трьох не встиг. Стріляли, поки ми бігли, хоча я жодного разу не озирнувся. Просто відчув, як вони падають навколо мене, спускаються вниз, наче вони раптом втомилися й здалися на місці. Дивно, що мене не вдарили. Три дні я жив на снігу й одній п’яті хліба, а решту війни провів, ховаючись у підвалах і підсобках, ховаючись від того, що видавалося тодішній владі».
  Главаш ще двадцять хвилин розповідав про ті часи, його голос підвищувався від пристрасті, наче події відбулися минулого тижня. Владо шукав спосіб повернути його до обговорюваної теми, але було очевидно, що Главаш скаже своє слово. Така людина більше не заважала відвідувачам. «Тож нехай він сам розмовляє», — подумав Владо, глянувши на годинник. Судячи з усього, Главаш нарешті наближався до кінця Другої світової війни.
  «До того часу, як ви пережили щось подібне, у вас не тільки вичерпався страх перед Богом, у вашому животі також палав вогонь помсти, і ви були готові помститися будь-яким способом. Мій шанс був би через мистецтво. Через кілька місяців після закінчення війни мене запросили приєднатися до делегації, яка прямувала до Німеччини, щоб повернути речі, які були награбовані у новоствореної нації Югославії під час війни. Я кажу делегація, і це звучить грандіозно, але насправді це були лише я та ще один хлопець. Якби стільки музейників не вбили чи не вивезли в табори, мене б ніколи не обрали. Але я був для них легким вибором. Моя підготовка змусила мене виділитися, і коли я почув, що вони шукають допомоги, я скористався нагодою. Я міг витягувати помсту полотно за полотном. І дозвольте вам сказати, що я з самого початку не мав наміру дотримуватися чиїхось правил. Я був сповнений завзяття, готовий вимагати будь-що і все, що не було прив’язано, особливо якщо я підозрював, що це твір, який справді належить Німеччині. Моя головна тривога полягала в тому, як я зможу не дати про це дізнатися моєму босу — Пенчічу, директору музею з Белграда. І тоді, звичайно, мені також доведеться мати справу з офіцерами союзників, які керували операцією. Офіцери Монументів, як вони себе назвали. Американці, в основному.
  «Але Пенчич був набагато попереду мене. Коли ми зустрілися, щоб розглянути наш бойовий план перед від’їздом, він показав мені всю документацію, яку ми мали взяти. Кожна доступна сертифікація, штамп і страхова форма для кожного предмета, про який ми знали, що він відсутній, загалом кілька тисяч предметів. Дивовижно, що все було зроблено, повна ретельність.
  «Потім він дістав стос чистих бланків сертифікатів. Заготовки! А для чого ці, спитав я, ніби й не здогадавшись. Бо все, що ми зможемо повернути, сказав він, і я зрозумів, що знайшов свого господаря. Це були знаряддя ретельного крадіжки перед нами, і він не задовольнився планом взяти десяток, чи двадцять, чи навіть п’ятдесят. Якщо він збирався ризикувати шахрайством і обманом, то, клянусь Богом, він збирався зробити це на повну силу. У нього було двісті чистих бланків. Двісті! І ми б використали їх з розумом, а не для будь-якого сміття, яке може призвести до претензії, і ні для власної особистої вигоди. Ми були на місії для Бога і країни».
  Главас замовк, зітхаючи.
  «У вас є ще одна Дріна — ця закінчується. Дякую». Надворі пролунав пронизливий свист, за яким пролунав потужний вибух. Будівля ніби здригнулася. Главас глянув у бік своїх пластикових вікон.
  «Ах, небо проясняється. Попереду, швидше за все, галасливий день. Отже, тоді. Ми вирушили до Берліна в червневий понеділок. В трофейний старий Фоккер, перефарбований в білий колір. Я вперше в літаку, і я досі пам’ятаю це диво. Ми виїхали звідси, і мені спало на думку, яке гарне це місто. Раніше, навіть коли був тут широкооким сільським хлопцем, я завжди бачив Сараєво якимось шрамом на горах, великою сірою порізою в зелені. Але звідти воно стало живою істотою, довге витончене тіло осіло в долині подрімати після жахливої безсонної ночі, дим клубочиться з труб. А річка — був ранній ранок, коли ми вилетіли, на яскравому сонці — річка була схожа на чудове золоте намисто на дуже елегантній жінці. Чудова мить. Потім вгору, через гори, і далі до Німеччини «Берлін. Господи, Берлін. Якщо ви хочете побачити марну війну, ви повинні були побачити Берлін. Навіть після всього, що сталося, мені було шкода цих людей. Цілі блоки перетворювалися на цеглини, але тепер це ставало акуратним. Скрізь були ці прусські стоси цегли, і скрізь ці кремезні жінки в хустках робили їх більше, складали все вище й вище, передаючи їх довгими складальними лініями, деякі з жінок насправді були досить молодими й гарними, мокрими від нестачі їжі. овдовілі привиди блукають по руїнах. І якщо ви думаєте, що тут жінки підуть на все заради сигарет, ну... Але найбільше мені запам’ятався сморід. Небо допоможе вам, якщо ви опинилися за вітром великої річки Шпрее. Це була гігантська каналізація, і все ще повна тіл, роздутих, як мертві щури, чорних і роздутих, розміром з маленьких китів».
  Він зробив паузу, щоб затягнутися сигаретою. Владо вже зрозумів, чому це може зайняти деякий час, тож він підштовхнув Главаса назад до теми. «І тоді ви почали пошуки. За награбоване мистецтво».
  «Так. Ми поселилися та зареєструвалися у влади. Спочатку з росіянами, в їхній окупаційній зоні, яка здебільшого була безрезультатною. Це все, що ми могли зробити, щоб хоч щось знайти в їхній зоні, щоб вони не повезли це до Москви. Вони грабували мародерів, і, звичайно, як ми думали, ми не звинувачували їх, особливо після того, через що вони пройшли. Хоча до кінця першого тижня я відчував до них таку ж огиду, як і до німців. Вештаючись у своїх чоботях і шинелях, котячи танки по уламках, перевіряючи в усіх папери. Здійснюючи безглузді арешти. І допомагаючи собі половині жіночого населення старше десяти років. Вони справді були звірі, хоча їхні художники були на вищому рівні. Точно знав, що взяти в першу чергу».
  Наступні двадцять хвилин були мандрівним дослідженням шляхів і засобів російських мистецьких загонів, захоплюючим, але шалено далеким від теми. Владо кілька разів перебивав, але це було схоже на спробу керувати локомотивом, що зійшов з рейок. Главас повертався на рейки, коли йому хотілося.
  «Далі були західні союзники», — сказав Главаш, нарешті залишивши росіян позаду. «Це не набагато легше, але ви принаймні не хвилювалися, що половину того, що вони мали, відправляють додому наступним човном. І французам було б так само погано, як і росіянам, якби у них була половина шансу. Хоча не вірте, що британці та американці теж не брали речі. Кожен отримав щось із цього.
  «Основний збірний пункт для американців був у Мюнхені, але в ті часи було ще багато речей, розкиданих у сільській місцевості, багато з них у нізвідки, місцях, де німці сховали речі в останні місяці війни, що ще не зібрано. Ми дістали свої карти та вирушили з нашим американським гідом у підземні екскурсії один за одним, відвідуючи старі підземелля, печери та шахти, підвали монастирів та монастирів, виноробні, пивоварні, замки. Скрізь, куди б ми не поїхали, були одна чудова колекція за одною. Я не міг тримати очі в голові днями. І поволі ми прогресували. У мене був свій список і я почав відмічати галочками речі одну за одною. Вони складали наші речі в ящики для пакування та відправляли їх до центрального пункту для відправлення назад до Югославії.
  «І, звичайно, по дорозі ми завжди шукали, як казав Пенчіч, «загублених ягнят мистецтва», предмети, які блукали незатребуваними на порожніх пасовищах. Нашим завданням, сказав він, було прийняти їх у нашу отару, наче вони рідні. І так ми зробили».
  — засміявся Главас, усміхаючись.
  «Я все ще пам’ятаю деякі історії, які ми розповідали, деякі тонкощі, які знадобилися, щоб підтвердити наші вимоги. І я знаю, що іноді люди нам просто не вірили. Але врешті-решт у них часто не було вибору. Досить часто це були не куратори, з якими ми мали справу, у всякому разі, за винятком більших пунктів збору. Нам довелося лише обдурити клерків і офіцерів нижчого рівня, розповсюджувачів паперу, які не знали різниці між Ботічеллі та Божоле. Отже, за дев'ять виснажливих тижнів ми перевершили самих себе. До того часу, як ми були готові сісти на борт нашого чудового маленького білого Фоккера назад до Сараєво, ми використали сто шістдесят п’ять із наших двохсот чистих бланків».
  «Ви не хвилювалися, що вас спіймають?»
  «О, ми знали, що нас все одно впіймають. І ми були. Наприкінці п'ятдесятих стало цілком очевидно, що сталося. Наша поведінка стала відомим незначним обуренням у європейських колах європейського мистецтва, не стільки через обсяг і вартість того, що ми взяли, досить незначне в загальній схемі речей. Їх розлютила думка, що двоє таких маленьких людей, як ми, зробили це з такою нахабною легкістю й не збиралися вибачатися. І, звісно, спогади швидко старіють, особливо серед величезних орд армійських клерків, які більше не могли згадати нічого про те, що вони нам підписали, а тим більше деталей наших маленьких вигадок і прикрас. Але ті, хто був на вершині, знали, що ми втекли з товаром».
  — Отже, вам довелося все віддати?
  «О ні. Ми з самого початку очікували, що нас знайдуть. Ми знали, що законні власники з часом стануть відомі в деяких випадках. Тож із самого початку ми вжили запобіжних заходів, які максимально ускладнили б отримання цих предметів. І ось тут з’являється файл передачі».
  «Як?»
  «Ми знали, що не можемо залишити їх із нашими музейними колекціями. Надто легко відстежити таким чином. Тож ми негайно почали їх поширювати. Деякі твори відправлялися в урядові міністерства, прекрасні картини, які в кінцевому підсумку висіли за спиною якогось сірого, похмурого клерка, який цілими днями писав на формах. Ікони йшли до церков, як правило, невеликих сільських парафій, які були дуже раді їх мати. Це була єдина державна доброзичливість до релігії, яку Тіто будь-коли допускав.
  «Деякі частини пішли до кількох великих державних готелів. Але основна маса дісталася фізичним особам. Партійні функціонери. Велики міністерства. Я вважаю, що це був моральний еквівалент колекціонера-мільйонера, який ховає речі у своїй шафі. Але це був найкращий спосіб показати їх взагалі, і водночас гарантувати, що ми залишимо їх у країні. Тож коли сторонні люди почали запитувати, чи не могли б вони повернути ці експонати, ми могли чесно сказати: «Боже, цих експонатів більше немає в наших музеях, і щоб їх відшукати, знадобиться багато років, і, добре, ми будемо звичайно, візьміться за роботу, але це не може бути пріоритетом, розумієте». Тільки ми весь час знали, де що».
  «Тому що все це було записано у файлах передачі».
  «Так. А я був їхнім володарем і господарем. Навіть коли мої обов’язки тут, у музеї, почали розширюватися, я зберіг цю роль. Частково тому, що я знав про це більше, ніж будь-хто інший, але частково тому, що відчував емоційну прихильність. Я їх врятував і повернув.
  «Але потім сталася смішна річ. Усі партійні чиновники та керівники міністерств, які були бенефіціарами нашої схеми, виявили, що їм дуже подобалося мати гарні твори мистецтва у своїх домівках. І, звичайно, їхні підлеглі всі заздрили. Вони також хотіли мистецтво для своїх будинків. Із зростанням бюрократії зростав і попит. І, звісно, нам нічого не залишилося, щоб дати їм тоді, крім власних музейних експонатів».
  «А ти зробив?»
  «Але звичайно. Те, що вони не були міністрами, не означає, що вони не можуть зробити ваше життя нещасним, якщо ви переступите їх. Тому ми виконали вимогу, і кількість файлів для передачі почала зростати. Музейне мистецтво почало рухатися, частина за частиною».
  Він знову засміявся.
  «У мене навіть вийшов шматок, фактично один із оригінальних предметів для передачі».
  Він показав через кімнату на олійну картину, яка так вразила Владо, коли він уперше зайшов. Це було зелене поле лілій у світлі пізнього полудня, шедевр імпресіоністів.
  «Це дев'ятнадцяте століття. Швидше за все, він належав невеликому музею в Штутгарті. «Tut mir leid », як кажуть німці».
  «Ви не хвилюєтеся, що його пошкодять?»
  «Спочатку я був. Коли почалася війна, я поклав його в підвал будівлі у власну закриту шафу. Але через деякий час я не міг терпіти думки про це там, унизу, з мишами, іржавими велосипедами та брудними вуличними їжаками, зі скупченими сім’ями, які були надто налякані, щоб рухатися щоразу, коли починався обстріл. Тож одного вечора я пішов, щоб отримати його, і добре, що я зробив. Підвал був по щиколотку в воді через труби, які лопнули під час обстрілу. Вода була лише за кілька дюймів від того, щоб повністю його знищити. Це було дивно. Саме так вони знайшли багато старих німецьких місць у підвалах і шахтах. У стоячій воді або інкрустовані сіллю. Уражений пліснявою. Деякі речі зруйновані або напівзруйновані. Інші притерті пилом або погризені мишами, або заживо поховані обвалами. Вони запихали картини між матрацами, завішували їх білизною, ковдрами та мереживними шторами. Дивовижно, що вони зробили з деякими з них. І було моє власне дорогоцінне старе полотно, яке повільно вмирало, коли піднімалася вода. Тому я приніс це сюди. Якщо снаряди потраплять, якщо якийсь снайпер проб’є дірку, то краще швидка смерть, ніж повільні тортури вогкістю та пліснявою. Принаймні таким чином я зможу насолоджуватися нею, доки я або вона не закінчимо. У будь-якому випадку, де я був?»
  Владо перевірив свій блокнот. «Мистецтво виїжджало з музеїв, як ви сказали, витікаючи по частинах».
  «Так, і строго за книгою. Звісно, не кожен міг прийти й попросити «позичити» картину на все життя. Треба було мати якісь зв’язки, чи якусь вагу в партії. Деякі просили, але їм було відмовлено. Я повинен був допомогти вирішити, хто гідний, що, звичайно, означало певні переваги для мене. Бартерні точки. Цей килим, який ви бачите. Той стілець, на якому ти сидиш. На моєму місці можна було б добре працювати, водночас запевняючи, що мистецтво в безпеці, каталогізовано, застраховано та ретельно обліковується.
  «Через деякий час ми навіть виявили приємний побічний ефект практики, крім нашого власного збагачення, звичайно. Ми виявили, що створюємо місце для наших власних нових артистів. Для цього більшість музеїв відправляють експонати на зберігання. З іншого боку, ми змогли зробити наших меценатів щасливими, розмістивши твори мистецтва в їхніх домівках, а також давши нашим більш яскравим молодим художникам місце, щоб повісити свої роботи. Іронія полягає в тому, що коли деякі з них ставали популярними, кілька творів їхніх робіт також були «позичені». Отже, розумієте, мистецтво породжує мистецтво, коли воно рухається і зміщується».
  «Звучить так, що ви говорите про великий обсяг».
  «Наприкінці вісімдесятих, я б сказав, близько тисячі штук. І коли кожен фрагмент кудись рухався, він ставав частиною мого домену. Ми виймемо картку з центрального файлу, розмістимо червоне коло у верхньому кутку її інвентарної картки поруч із моїм підписом і помістимо його у файл передачі. І хоча я все ще тут базувався, Белград так і не отримав контроль над ним. Я думаю, частково тому, що ніхто не хотів морочитися з ним, коли він став занадто великим і громіздким. Коли Пенчіч помер, я був останнім, хто міг простежити все до його початку. Отже, я був куратором найбільш розрізненої колекції у світі. Пастух, якщо хочете, усіх мандрівних ягнят нашої країни».
  «Невже нікого не хвилювало все це? Мати стільки штук — що, більше тисячі, як ви сказали? — отак повсюди».
  «Чого було хвилюватися? Тисяча – це крапля в море порівняно з національним кадастром. І все це відбувалося надто поступово, щоб когось насторожити. І давайте подивимось правді в очі, містере Петрику, скільки людей, за винятком кількох зігнутих старих диваків, справді достатньо знають про інвентар музею, щоб помітити, чи якийсь експонат тут і там вилучено. Так чи інакше, все йшло гладко, моя імперія постійно зростала.
  «Тоді почалася війна. Закралася якась невиразна гострота. Я сповільнив рух, фактично зупинив його. Тому що ми хотіли почати розміщувати деякі з наших кращих музейних експонатів у безпечніших місцях. Банківські сховища, таке місце. Тож ми спрямували нашу енергію. І саме в цей час мене відвідав — тут, а не в офісі — дуже незвичайний покровитель, навіть більше, ніж ви чи містер Вітас.
  «А коли це було?»
  «Березень дев'яносто другого. Просто перед тим, як все пішло до біса. Це був генерал, бригадний генерал Югославської народної армії. Генерал Маркович. Мені сказали, що він зараз десь на пагорбах поблизу. Його люди обстрілюють нас щодня"
  — Серб, значить.
  «Так, серб. І він раптом дуже зацікавився світом мистецтва, зокрема моєю розрізненою колекцією. В офіційній якості, звичайно. Він сказав, що представляє «інтереси уряду». Треба сказати, що це був зовсім не той чоловік, якого можна зустріти в галереях Національного музею».
  «Що він хотів знати?»
  «Все. Він уже подивився файл передачі, або це, або хтось сказав йому про це, і він чудово знав, що означають червоні кружечки. Йому хотілося отримати короткий опис кожного предмета передачі в місті, короткий опис місця розташування — наскільки розкидано, наскільки легко знайти, наскільки власники можуть протистояти «захисному вивезенню», як виглядає наша документація, що знають страхові компанії. І цінності, він хотів знати, які речі мають найкращу цінність. Або, як він так лукаво висловився, які предмети потребують негайної уваги, якщо ми хочемо врятувати їх від війни, якщо війна справді почнеться. Чи запитував він про техніку, про переваги різних шкіл, цінність пейзажу на противагу, скажімо, якійсь абстракції, яка могла б означати щось більше, щось фантастичне, якийсь тотем чи талісман? До біса ні. Як я вже казав, цей чоловік був бізнесменом».
  «Чи він коли-небудь потрудився пояснити свою зацікавленість, крім того, що сказав, що він представляє уряд?»
  «О, всі його мотиви були дуже патріотичні, звичайно. Він сказав, що він і його начальство побоюються, що війна незабаром почнеться, тому вони хотіли взятися за цю дуже вразливу частину нашої національної мистецької спадщини — місцезнаходження, цінності, масштаби всього цього — щоб, як тільки все загострилося, він міг переконатися, що все це захищено. Він сказав, що люди на найвищому рівні висловили свою стурбованість і призначили його відповідальним за захист».
  «Ти повірив йому?»
  «Ви б? Цей великий філістер із часником і сливовицею на диханні? Ні на мить. Ні слова про це. Якби хтось був зацікавлений в охороні, це було б офіційним шляхом, і були б візити до музею, а не до мене додому. Треба було б підписувати форми в трьох примірниках, розповсюджувати записки та проводити зустрічі. Це було б більше тяганини, ніж ви могли б собі уявити, і все було б дуже гарно зіпсовано всіма належними каналами, щоб мистецтво знаходилося саме в найбільш вразливому місці під час зйомки. почався.
  «Генерала, навпаки, цікавила лише швидкість, ефективність і, якщо ви запитаєте мене, скритність. Вам це звучить як офіційна урядова операція? Ні, він був найманець, підбитий шовком старий більшовик, який тільки хотів більше знати про вартість і товарність. Капіталіст, який навчається, шукає свою велику можливість, такий нещасний випадок, який чекав, щоб трапитися з цією країною після смерті Тіто».
  «Тоді що ти йому сказав?»
  Главас сів прямо в кріслі, натягнувши ковдру на плечі.
  «Все, що я знав. Місця, значення, оцінки того, скільки він міг би округлити та за який період часу. Що б він не просив, правда».
  Владо на мить здивувався. Він злегка нахмурився, викликавши нетерпляче зітхання Главаса.
  «Чому ти допоміг йому?» – запитав Владо.
  «Чому ні? Навіщо ризикувати гнівом цієї людини. Якби я міг мати друга в Грбавиці, коли наближається війна, а серби, згорбившись, кидаються на місто, як кішки, чому б і ні. А я серб, пане Петрич». Він знову нахилився вперед, ковдра зісковзнула. «Не сербський патріот, чи православний ревник, чи той, хто досі оплакує наші славетні втрати Бог знає скільки сотень років тому на рівнинах Косова. Але все ж серб, з ідентичністю, яка колись мені може знадобитися. Те, що мені тоді було потрібно. І я не буду витрачати можливу цінність цієї ідентичності, містере Петрику, ні для вас, ні для всіх проклятих розмальованих полотен у цьому місті. Скажіть, містере Петрику, чи не за таких обставин? Відкинути свою безпеку, я маю на увазі, виступивши за принципи проти якогось філістера в надії не дати кільком сотням творів мистецтва залишити країну?»
  «Це те, що, на вашу думку, сталося? Що це мистецтво пішло з країни».
  «Пішов або йде, вибирайте. Як інакше ви могли б отримати з цього прибуток. Продаючи на ринку Маркале, поруч із картоплею та сантехнічними вузлами? Підперти його на картковий стіл із страховою оцінкою, прикріпленою до рами? Користуйтеся головою, містере Петрику. Мистецтво може вижити в зоні бойових дій, але мистецька «спільнота», яка має його захищати, зазвичай біжить на боягузливих лисичих ногах. Декілька твердолобих завжди залишаються, щоб спробувати зберегти старий порядок або, як вони кажуть, «захистити нашу спадщину». Але інші вилазять, поки можуть, використовуючи всі доступні їм зв’язки, залишаючи нас вбитими. Як ваш друг містер Вітас».
  «Це думав і Вітас, що мистецтво йде з країни?»
  — Мені здається, він сильно підозрював це ще до того, як прибув сюди, і як тільки я розповів йому про свою розмову з добрим генералом Марковичем, він, здавалося, був у цьому цілком упевнений. Принаймні я так зрозумів з його запитань».
  «Що за запитання?»
  «Він хотів дізнатися про поточне постачання, про те, що ще може бути в місті з файлу передачі. Про те, що могло бути переміщено з початку війни, хто відповідав за переміщення, хто відповідав за охорону, якщо хтось. І хто відповідав за записи або мав до них доступ, окрім мене. Він запитав, чи хтось спілкувався зі страховиками, чи хтось із ООН цікавився. І він хотів знати, який ринок може існувати для цих предметів, якщо припустити, що їх справді можна вивезти з міста, з країни. Насправді він хотів знати багато того самого, що й генерал Маркович, за винятком того, що він явно відставав на кілька років».
  — Ви не думаєте, що він був пов’язаний з генералом? Наприклад, намагатися з’ясувати, чи мав він із ним справу відверто?»
  «Він міг бути, я припускаю. Подумавши про це пізніше, я зрозумів, що Вітас міг просто піти слідами генерала, щоб перевірити, чи правдива його історія. Цікаво, чи не обманював його, так би мовити, партнер по злочину. Так, це мені спало на думку. Також незвичайним виглядало те, що начальник МВС займатиметься власним розслідуванням. Я, звісно, не належу до вашої сфери роботи, але я розумію, що у начальника зазвичай є хтось нижчий, як ви, хто справді виходить у поле й бруднить собі ноги. Особливо, якщо вони повинні приїхати в таке місце. Як ти думаєш?»
  «Я не знаю, що думати. У Вітаса, мабуть, була причина самостійно вести розслідування, якщо він це робив. А може, як ви сказали, він намагався перевірити своїх партнерів».
  «Ні, я вирішила, що не дуже в це вірю. Але він міг намагатися втрутитися в усю схему, я припускаю, пізній прибулець, який дізнався про схему і хотів вчинити власне вбивство, перш ніж запаси закінчаться. Це теж могло пояснити його інтерес. Тому що він також здавався зацікавленим у тому, щоб дізнатися, як знайти слід, як ідентифікувати сліди предметів, які вже перемістилися, ознаки, які могли залишитися після такого роду діяльності».
  «І які знаки це залишить?»
  «Здебільшого порожні місця. Порожні місця на стінах, де раніше висіли картини». Главас розреготався, хрипів і хрипів, махаючи руками по іншу сигарету. Він глибоко вдихнув, стримуючи ще один хрип, а потім замовк, щоб перевести подих.
  «Порожні місця? Це все?»
  «Ні. Це лише найочевидніша ознака. Якщо ви хочете зберегти видимість пристойності та замести сліди, на картках у файлах передачі повинні бути нові позначки для кожного взятого предмета. На війні це було б досить просто. «Знищено, претензію подано» або «Пограбовано, претензію подано». Усі з датами з початку війни, у будівлях, які, як відомо, постраждали, напали чи були захоплені не тими людьми. Такі речі. Або, якщо ви були просто надто лінивими і, можливо, надто жадібними, існував простіший спосіб. Ви можете просто знищити файли передачі, тоді навіть не буде жодних записів для лікаря. І одинадцять місяців тому саме це і сталося».
  «Знищено? Усі?»
  «До останньої карти. Один виродковий снаряд через вікно, а потім пожежа. Принаймні так сказали в музеї. Пожежу вдалося локалізувати в одній кімнаті дивом».
  «Ви звучите так, ніби думаєте, що це було навмисно».
  «Подивіться, хто це місце охороняв. Ті самі головорізи, які його врятували. Раптом одного ранку все з картотеки зникло, точніше, згоріло, але жодна картина в музеї не пошкоджена. намагався підняти сморід, і продовжував би підняти, але через два дні мене звільнили».
  «Чому?»
  «Той виродок Муровіч, пустоголовий молодий дурень, який захопив Національний музей через три тижні після початку війни, одразу після того, як директора було вбито мінометним снарядом. Він ненавидів усіх старих рук, і найбільше ненавидів тих, хто знав більше, ніж він сам, що відразу було двома ударами проти мене. Те, що я серб, також не вказувало на те, що я можу просуватися по службі. І коли файли передачі зникли, у Муровіча знайшлося необхідне виправдання. Я був застарілим без своєї колекції».
  «Яка його роль у всьому цьому?»
  «Мурович? Останнім часом небагато. З початку війни в музеї панувала повна плутанина. Протягом двох місяців усі були більш-менш у своїх підвалах під час найгірших боїв. Потім, коли вони почали вилазити, протираючи очі та струшуючи пил, люди почали думати, що вони просто можуть це пережити. А потім, надто пізно, всі почали турбуватися про мистецтво.
  «Але на той час Мурович і його молоді бюрократи накинулися на мене. Він повернувся туди, як тільки міг, ставлячи свої претензії як виконуючий обов’язки директора та нагинаючи вуха всім, хто залишився в місцевих офісах Міністерства культури. Тим часом я все ще був тут, у Добрині, не міг рухатися. Минуло ще шість тижнів, перш ніж я міг потрапити в місто, та й то лише на бронетранспортері ООН. У ті дні я залишався в місті на тиждень або близько того, щоб попрацювати, а потім повертався сюди в тих жахливих трунах. Але до того часу, коли я вперше повернувся до міста, Мурович переконав міністерство, що я був прихованим сербським фанатиком, якому не можна довіряти, і що я, крім того, зійшов у старечий стан і більше не відповідаю цій роботі. , особливо, як він сказав, «у хаосі воєнного часу».
  «Я також не міг заперечити, що останні кілька років я дозволяв цьому ковзати. Я став розслабленим, ледачим. Але моє діловодство все ще було чітким, і я мав найкращу інституційну пам’ять з усього міністерства. Останньою людиною, яку Мурович хотів мати поруч, був хтось, хто постійно виправляв би його та здогадувався, коли він переходив на посаду. Але, зважаючи на мій спосіб мислення, я міг би прямо зараз записати чверть файлу передачі з пам’яті, звести його до копійки за оціночною та страховою вартістю, а також багато місць. Все, що мені знадобиться, — це цілий тиждень у чистій, тихій кімнаті, зі смачною їжею та необмеженою кількістю Marlboro.
  «Звичайно, я сказав це Муровичу, але він тільки розсміявся. Він знайшов це дивним, побажав мені успіхів на пенсії, наказав триматися подалі від небезпеки. Він сказав мені, що ООН зрештою розбереться з цим у все більш науковий спосіб. Потім він запакував мене прямо до Добрині, і там пішов мій дозвіл на супровід ООН до міста. Він вигнав мене так само ефективно, ніби відправив мене на Ельбу. Тож ось я в ув’язненні, де, на жаль, я втратив будь-який зв’язок із цим замкнутим світом, який називається мистецькою спільнотою».
  Він замовк, опускаючись на спинку крісла.
  «Ще одну сигарету, будь ласка», — слабко сказав він.
  Владо намагався переварити все, що почув, простягаючи запальничку. Тоді йому спала на думку загадка. Він на мить погортав свої записи, а потім запитав: «Якщо файли були знищені одинадцять місяців тому, що Вітас робив із карткою минулого вівторка?»
  «Ах. Це саме те, що я хотів знати. Бо в нього був оригінал, а не копія. Мій власний почерк тут, на звороті. Він був дуже скромний щодо цього. Дуже химерний, але все ж придворний джентльмен. Він сказав мені, що для нас обох буде краще, якби я не знав. Він ніби посміхнувся, коли сказав це. Я запитав, чи залишилися інші файли, і він сказав мені щось дуже дивне. Він сказав, що вони були в ситих руках у небезпечному оточенні. Що б це не означало».
  «Ви сказали, що він також запитав вас, чи хтось, крім генерала Марковича, коли-небудь виявляв інтерес до файлу. Інші урядовці чи навіть ООН. Вони мали?»
  «Наскільки мені відомо, ніхто. Можливо, вам варто запитати про це Муровича».
  «Чи називали Вітас чи Маркович інші імена, інші можливі контакти?»
  «Жодного. Як я вже сказав, Вітас був дуже обережним. Його запитання мало що говорили мені, і здебільшого він просто сидів і слухав, киваючи, наче знав усе з самого початку. І якби він колись раніше чув ім’я генерала Марковича, то ви б цього не дізналися з його реакції. Він був порожній, як камінь. Не той, з ким би я хотів грати в карти».
  Владо трохи поміркував над цим, а потім запропонував Главасу ще одну сигарету.
  — Отже, — сказав Владо. «Можливо, ви допоможете мені зрозуміти, з чого мені почати. Куди я можу піти звідси. Якщо файли зникли або сховані, то, я вважаю, ще одна можливість полягає у відстеженні мистецтва, яке може залишитися. Якщо припустити, що картину все ще вилучають або взагалі вилучають, то як би вивезти картину з міста, не викликаючи підозр».
  «За таких умов? Користуйтеся головою, містере Петрику. Ніколи не було кращого часу. Половина міста евакуйована, або мертві та поховані. Будівлі зруйновані або напівзруйновані. Навіть нацистам було не так просто. Принаймні з ними, коли закінчилася війна, ми знали, у кого це було, де його шукати. За цих умов хто скаже, куди щось може опинитись, коли його розграбують. На вибір буде тисяча підозрюваних. Серби будуть звинувачувати мусульман, мусульмани будуть звинувачувати четників, хорвати теж. Всі будуть звинувачувати всіх, і тоді ви маєте гангстерів, Зарко чи Енко чи будь-кого з дюжини капюшонів у цьому місті. І якщо вам не подобається зовнішність вашого сусіда, ви завжди можете звинуватити його. Я серб і знаю свою справу, тому, можливо, хтось навіть подумає мене звинуватити. Можливо, вже є. А може, зараз хтось припише все це до Вітаса. Мерці завжди мають вміння звинувачувати.
  «Суть у тому, що існує тисяча вбудованих виправдань, якщо ви хочете пояснити багато втраченого мистецтва, і це дає вам усі можливості на світі підняти, пограбувати або «загубити» будь-який твір, який вам попадеться. на. І це подвоюється для елементів із файлів передачі, якщо немає жодних записів. Хто навіть може сказати, що було взято, якщо ви не знаєте, що було спочатку? І навіть якщо цей ідіот Муровіч колись залучить ЮНЕСКО на свій бік, до того часу все, що виявиться зниклим безвісти, буде списано як жертва війни. І той, хто його взяв, буде вільний додому».
  «Так, але насправді вивезти його звідси – це інша справа. Це не те, що ви можете просто склеїти фотографію та перевезти її через гору у вантажівці, якщо у вас немає супроводу ООН. Навіть тоді ви можете втратити його дорогою на контрольно-пропускному пункті. Єдиний надійний шлях – це повітря, і це виключно ООН”
  — І ти вважаєш, що це перешкода?
  «Чи не так?»
  «Ах, ООН»
  Главас зареготав, знову захрипів, а потім надривно кашлянув. Наразі Владо вже очікував побачити, як його нутрощі почнуть булькати з рота червоно-сірою піною. Главаш підніс до рота пожовклій кіркою хустку й шугнув у неї. Коли він відтягнув його, зелена гумова нитка потяглася з його ніздрів, як пасмо плавленого сиру зі шматка піци. Главас витер його рукавом іншої руки, ніжно підводячись від сміху.
  «Вибачте, містере Петрику. Маю сказати, що мене радує воєнний час. Більше не треба зациклюватися на конвенціях і хороших манерах. Це все надто втомлює, тож я вільний бути просто гротескним старим, і можу звинувачувати у всьому четників».
  Він знову засміявся, і на мить Владо подумав, що ось-ось спуститься в чергову ущелину хакерства. Але хрип ущух, і Главас розгублено впав у крісло.
  «Так, ООН», — почав він знову більш м’яким голосом, схиливши обличчя до стелі. «Наш захисник від зла. Ви усвідомлюєте, містере Петрику, що якщо ви хочете перевозити щось інше, крім квасолі, рису та борошна, ООН вам не дозволить? Несправедливо, кажуть вони. Це означало б стати на бік війни. Навіть не ліки. Мовляв, серби заперечували б. Тоді, може, трохи солі та перцю? Або, можливо, пару овочів? Ні, неможливо. Проти правил. Проте я твердо переконаний, що якщо ви дуже сильно хочете відправити щось із міста на цих порожніх літаках, що відлітають, щось маленьке, портативне, що легко завантажується в повітряний вантажний відсік, то це цілком можливо, якщо у вас є відповідні суми грошей. Я знаю це офіційно? Або напевно? Ні, пане Петрику, не хочу. Але я відчуваю це інтуїтивно з тих перешіптувань, які я чув у галереї на початку війни, розмов про приватних колекціонерів, які захищають свої добірні вироби солодкими підлеглими ЮНЕСКО та офіцерами кораблів у синіх шоломах. Кілька німецьких марок тут і там. Це все особиста справа, кілька послуг для друзів, і тоді про це ніколи більше не потрібно говорити. Тож так, я вважаю, що ООН не така вже й велика перешкода».
  «Але як тільки ви його відправили, що тоді? Який міжнародний ринок викраденого мистецтва? Хтось не буде запитувати, звідки це?»
  — Чи знаєте ви, містере Петрику, скільки вкрадених предметів мистецтва коли-небудь повертають? Є взагалі якась ідея?»
  «Третій? Може чверть?»
  «Менше одного відсотка. І коли ніхто навіть не матиме аркуша паперу, щоб попередити міжнародні аукціонні ринки, тоді ви збираєтеся збрити цю цифру ще ближче. Все, що вам потрібно, це брокер, готовий поставити якомога менше питань. Лондон, Цюріх, Нью-Йорк, будь-яке з цих трьох місць, мабуть, підійде. А якщо ще є хвилювання, у Техасі завжди знайдеться якийсь скромний нафтовик, який прийме це за свій підвал. Або якийсь багатий старий німець у Південній Америці, у якого половина місцевої поліції лежить у набедренній кишені його ледерхозенів. Продати це та зберегти в таємниці неважко, якщо це не щось настільки сумно відоме, що всі це відразу помітять. І нічого звідси не відповідає цьому опису. Це не означає, що на цьому не можна заробити багато грошей».
  «То про скільки предметів ми говоримо? Ви сказали, що файлів передачі перевалило за тисячу, але, очевидно, не всі були в Сараєво».
  «Ні. Але більше, ніж ви думаєте. Белград і Загреб ніколи не були такими зацікавленими, як місцеві люди та чиновники. Це завжди було місто, яке пишалося своїми смаками, своїми приватними колекціями. Тут було близько трьохсот».
  «Тоді про які гроші ми говоримо? В середньому».
  «Мистецтво — це не те, що піддається усередненню. Принаймні так я казав людям, щоб показати свою чистоту. Але я став вульгарним на старості, і я вам зараз скажу, що вартість приблизно трьохсот предметів передачі в місті, ймовірно, сягала приблизно ста шістдесяти тисяч доларів за штуку. Навряд чи щось, чим би захопило людей мистецтва в Скотланд-Ярді. Але візьміть у руки третину пропозиції, і ви отримаєте шістнадцять мільйонів. Непогано для готівкової економіки. І якщо ви бажаєте бути трохи розбірливішими, ви можете легко збільшити свій середній показник, можливо, на чотириста тисяч за штуку для верхньої третини. Тепер ви бачите сорок мільйонів або принаймні двадцять мільйонів навіть після того, як ви врахували знижку, яку іноді доводиться робити, коли ви продаєте предмети сумнівного походження. Я бачу, як через це когось вбивають, містере Петрику, чи не так?»
  «Стільки про м’ясо та сигарети», — подумав Владо. Стільки про сумне, непристойне підчерев’я організованої злочинності міста. Тепер смерть у малих масштабах почала мати певну логіку.
  «Я хотів би, щоб ви зробили мені послугу», — сказав він Главашу. «Я не можу забезпечити вас ні чистою, теплою кімнатою, ні хорошою їжею, а у мене немає Marlboro. Але я можу залишити вам повну пачку Drinas, якщо ви зможете спробувати зібрати те, що пам’ятаєте про місцеві предмети, які були у файлах для передачі».
  «За цих обставин я б вважав це щедрою пропозицією».
  «Витратьте наступні два дні і запишіть якомога більше про найцінніші речі. Хто їх мав. В якому місці. Зокрема в центрі міста. Не зважайте на розташування Grbavica та Ilidza. Не зважайте на свій твір на стіні. Я хочу почати шукати деякі з тих «порожніх місць», про які ти говорив, чим порожніші нещодавно, тим краще, і єдиний спосіб знати, де шукати, це за допомогою твоєї пам’яті».
  «Вважайте, що це зроблено», — сказав Главас, висвітлюючи стару благородність і витонченість, які він, мабуть, використовував протягом років у всесвіті художників і музеїв. «Це буде привілеєм знову відчути себе корисним. Я почну, як тільки ви підете».
  Владо закрив блокнот, згорбившись, наче готовий підвестися, а потім запитав: «Чи сказав Вітас щось про те, куди він збирається далі? Про те, з ким ще він може зустрічатися?»
  «Боюсь, нічого. Як я вже сказав, він був дуже обережний щодо цих речей. І якщо когось такого обережного, як він, можна так легко вбити, то, я думаю, вам варто стежити за собою, містере Петрику.
  «Ця думка спала на думку. І якщо ви зацікавите ще відвідувачів цією темою, пане Главаше, повідомте, будь ласка».
  «І як мені це зробити? Як, якщо вже на те пішло, я можу передати вам цей список, коли закінчу. Телефони тут працюють приблизно раз на місяць. І щось мені підказує, що ти не хочеш, щоб я надсилав повідомлення через поліцію чи ООН».
  «Я прийду заберу це. Той самий час за два дні. Але не лякайтеся, якщо я спізнюся, хоч би на день-два».
  «У будь-якому випадку. Я нікуди не піду».
  Владо встав, ступаючи до дверей.
  — Тим часом я, мабуть, мав би відвідати вашого друга, містера Муровіча. Ви знаєте, де його знайти?»
  «У своєму новому офісі в Національному банку Боснії, поруч із головним склепом, як Тутанхамон у своїй гробниці. Наш хлопчик, король мистецтва, такий же наївний і легко керований. Але якщо ви справді зацікавлені в тому, щоб негайно шукати ці «порожні місця», містере Петріку, я думаю, я можу знайти для вас стартову точку».
  Владо зупинився, поклавши руку на дверну ручку.
  — Так, — тихо сказав він. «Я був би вдячний за це».
  «Спробуйте почати з голови Муровича», — сказав Главас. «Це найпорожніший простір у всьому Сараєво».
  І з цими словами він впав у ще один потужний вибух хрипкого сміху, який продовжувався, поки він махнув Владо за двері.
  Коли Владо почав спускатися сходами, хрипи перетворилися на різкий кашель, і він все ще рвався вперед, коли Владо вийшов із виходу внизу, де звук нарешті заглушили наполегливі дитячі крики та брязкіт пострілів.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 11
  Дорога назад із Добрині пройшла без пригод, і до того часу, коли Владо висадив машину, сонце світило на солодкі схили пагорбів, де сніг випав найраніше й найглибше. Знизу в місті віддалені скупчення дахів і бальзамів нагадували мініатюрні різдвяні села, позовані для фотографії. Потрібен був бінокль, щоб побачити, де потрібно ретушувати сцену — діри в дахах, випалені сліди та розбиті вікна. І знадобилася б особливо потужна модель, а також деяке терпіння, щоб розібрати туди-сюди стволи гармат, що стирчать із замаскованих нір.
  Банк Боснії, колишній YugoBanka, був змушений увійти в сплячку під час війни через брак готівки та потребу уряду в його глибоких надійних сховищах. Вони були вбудовані в схил пагорба сорок років тому, і потрібен був ядерний вибух, щоб вирвати їх, а тим більше розбити на частини. Отже, саме там уряд зберігав свої найцінніші скарби, починаючи від найрідкісніших музейних експонатів і закінчуючи документами про майно та фінанси. І саме тут, за словами Мілана Главаса, Владо знайшов Енвера Муровича, молодого нового директора Національного музею.
  Владо пройшов через вхід у озброєний табір. П’ятеро чоловіків із важкими кулеметами негайно піднялися, щоб привітати його, як легіон нудьгуючих продавців, які прагнуть продати йому костюм. Тут пахло річним потом і сигаретами, а порожні прилавки й каси вкривав товстий шар пилу.
  «Енвер Муровіч», — невпевнено запитав Владо, а коли ніхто не відповів, додав: «Я інспектор Петрич… представляю поліцію Міністерства внутрішніх справ».
  Ніхто все ще не відповів, але один із чоловіків зник у задніх дверях, а троє інших повільно влаштувалися на своїх місцях. П’ятий пройшов повз Владо, не дивлячись у вхідні двері, зайнявши пост надворі, де він, ймовірно, мав бути весь час.
  Голос Муровіча пролунав перед ним у кімнату, тріпотливий вибух ображеної влади, вимовлений із абсолютною зневагою. Владо підхопив його на півслові.
  «... просто не можна мати подібні переривання в майбутньому без кращої ідентифікації або підтвердженого запису».
  Він вийшов із-за рогу в темряву — високий чоловік, худий як очерет, одягнений у все чорне, за винятком окулярів у товстій яскраво-пурпуровій оправі. Його волосся було підстрижене акуратно, щільно до шкіри голови. Це, а також його жвава, офіційна манера, змусили його вразити Владо як витончену версію Гаровіча. Його стиль і імідж були естетськими, але чомусь він все ж видавав обережну, влучну душу кар’єрного бюрократа. Владо міг дуже легко уявити, як цей хлопець випхає старий багаж, як Главас, за двері. Або вниз по довгих сходах.
  Раптово повернувши в бік Владо, Мурович повільно оглянув його, провівши поглядом зверху вниз, потім знову на обличчя, оцінюючим поглядом, який сказав: «Ні, це не підійде, але ми будемо такими ж ввічливими». як того вимагає протокол».
  «Так. Я містер Мурович, — сказав він з ноткою нетерпіння.
  — Інспектор Петрик, — сказав Владо. «Я проводжу розслідування за дорученням МВС».
  «Ідентифікація?»
  Владо показав йому своє пошарпане службове посвідчення, пояснивши: «Мене тимчасово приписали до спецпідрозділу МВС. Ви можете зателефонувати виконувачу обов’язків начальника Касічу, якщо у вас є якісь сумніви».
  «Без сумніву», — сказав він легковажно, таким тоном, як той, хто тільки тестував, грав у гру.
  «Тоді сюди. До свого офісу, — сказав він. Він пішов геть, озирнувшись через плече, щоб додати: «Перед тим, як ми приступимо до справи, можливо, вам потрібна коротка екскурсія. Насправді це досить вражаючий невеликий домен, до якого не будь-хто причетний. Ви також можете скористатися доступом, поки ви тут».
  Запрошення, а також зовнішній вигляд кабінету Муровіча — охайний, запорошений, порожній сміттєвий кошик, кожна тонка купа паперів, складених саме так — змусили Владо посміхнутися першому прояву поспіху й нетерпіння. Здавалося, що це людина, якій мало що робити, окрім як сидіти й метушитися, чекаючи, щоб вразити будь-яких відвідувачів, які могли зайти, якщо вони не були «просто будь-ким».
  Вони спустилися вологими сходами, Мурович увімкнув світло, а потім натиснув кілька кнопок на маленькій клавіатурі, щоб вимкнути сигналізацію. Він відімкнув двері в підвал із закритими кімнатами, що вели до головного сховища.
  Він відімкнув перший вхід у клітку й увійшов у вальс до кімнати, напханої картотечними шафами й стосами величезних книжок у тканинних палітурках. «Старі документи та документи про майно ще за часів Тіто», — пояснив Мурович. «Колись вони все розберуть, але це буде пекельний безлад. Я навіть не знав, що такі речі пережили останню війну, а тим більше останні півстоліття».
  Він відімкнув другі двері в клітку до більшої кімнати. Тут, спираючись одна на одну, стояли рами різного розміру, покладені тканиною між кожними.
  Мурович зітхнув.
  «Це одні з найцінніших експонатів з музею», — сказав він. «Звичайно, не з регуляторами температури та вологості, які ми хотіли б, і я б волів, щоб вони не притулялися один до одного отак. Але, як бачите, простір обмежений. Боюся, що це найкраще, що ми можемо зробити наразі».
  Наступна кімната була головним склепінням, його гігантський замок сяяв, як капітанське штурвал корабля. Мурович легенько постукав у двері, лише глухо клацаючи по товстому металу.
  «А тут, — сказав він, — наші найцінніші речі. Маленькі скарби, яким багато століть. Королівські коштовності, найрідкісніші картини, ілюмінована єврейська Агада п’ятнадцятого століття. Лише це коштує кілька мільйонів, і всі та його брат у міжнародному мистецькому співтоваристві хотіли б отримати його, щоб захистити його до кінця війни, кажуть вони. Але немає шансів. Якщо ми відпустимо це зараз, це буде востаннє, що ми побачимо про це.
  «Здебільшого нікого, крім мене та трьох інших, сюди не пускають, тому вважайте, що це ваш щасливий день. Бачиш, там ще є маленьке розкладне ліжко. І саме там спить наш президент, коли справи стають особливо поганими».
  Він запропонував це з високою посмішкою, наче їхній ватажок, можливо, влаштував там любовне гніздечко. Здавалося, він дуже схвильований своєю близькістю до цього маленького подиху сили. Владо міг би посміятися. Він звик бачити нових можновладців у дії, коли вони намагалися керувати цією країною за допомогою своїх штанів. Вони були притиснуті разом у цьому місті разом з усіма іншими, їхній світ з кожним днем ставав компактнішим, і за таких обставин близькість влади викликала у нього лише відчуття клаустрофобії, як і це сховище, ця гробниця з її скарбами.
  Главаш мав рацію. Мурович був тут трохи Тутанхамоном. Не вистачало лише золотого головного убору та маленької цапиної борідки. Якби вибух міг якимось чином запечатати його, можливо, його теж не відкопали б ще двадцять століть, залишивши муміфікувати разом із його скарбами та ліжком його президента.
  Він провів Владо назад через перші дві кімнати, шумно зачинивши за собою двері клітки, а потім знову піднявся нагору. Потім він показав на офісне крісло біля свого столу.
  Владо глибоко вдихнув, відчуваючи потребу в свіжому, чистому повітрі, але відчуваючи лише затхлість тихого офісу.
  — Отже, — сказав Мурович. «Розслідування. Який сорт?»
  «Те, що може бути пов’язане з вашими файлами передачі, які, як я розумію, зникли».
  «Навряд чи я б так сказав. Вони не зникли, вони зовсім зникли. Знищена пожежею».
  — Я вважаю, що це був танковий снаряд?
  «Танк. Граната. розчин. Яка різниця. Він увійшов через вікно, і все в кімнаті зникло».
  «Крізь вікно?»
  «Так, справді дивак. Наступного ранку я сам побачив пошкодження. Охоронці навіть показали мені деякі осколки снарядів, які вони знайшли. Напередодні ввечері був великий напад. Я пам’ятав, як слухав це в ліжку».
  «І весь файл передачі зник? До останньої картки? Навіть під час найгіршої пожежі зазвичай можна щось врятувати».
  «О ні. Всі пішли. Практично випаровується. Перевіряв особисто. Спочатку було лише три-чотири шухляди. Нічого, крім попелу. Це було досить погано, але шухляди зі страховими документами також були знищені. Це справді трагедія. Це єдина частина міської колекції, якою ми ще не володіємо, тож на даний момент ми відчуваємо себе вразливими».
  — І ти кажеш, що там були охоронці?
  «Так. Ціла деталь».
  «Армія? Поліція?» Хоча Владо вже знав відповідь.
  «Насправді дехто з Заркових людей», — сказав він, дивлячись прямо на Владо, ніби змушуючи його підняти брову.
  «Ви б, мабуть, назвали їх головорізами», — продовжив він. «Я припускаю, що вони саме такі. Але я б назвав їх перш за все рятівниками. сигарета? Вони французи. Жодної з цих прогірклих дрін для мене».
  «Ви маєте на увазі, тому що вони врятували ваш музей. Дякую».
  «Музей і все, що в ньому. За три дні до пожежі ми перенесли сюди найкращі речі. Ми також почали з записів, інвентаризації та страхової оцінки. Файли передачі мали вийти наступного ранку. Ще дванадцять годин, і вони сиділи б прямо внизу, у сховищі».
  «Тоді дивовижний поворот долі».
  «О, я розумію шанси. І я знаю, про що ти думаєш, будучи поліцейським. Але ці люди були досить турботливими, охоче виконували накази директора музею, а також пильними. Крім того, жменька людей навряд чи зможе зупинити снаряд».
  «Ви зовсім не підозріли? Незважаючи на пильність, ці люди навряд чи були святими».
  «Так усі кажуть, але, як на мене, їхня поведінка була зразковою. Якби вони хотіли скористатися нами, вони могли б пограбувати або піти з будь-яким предметом, який забажали, будь-якої ночі. Але вони зберегли себе в чистоті. Чистий як свисток».
  «Але ви самі сказали, що самі файли є цінними, що елементи передачі досить вразливі, поки файли відсутні».
  Мурович ледь не посміхнувся. «Ці люди, хоч і були мужні, але, як би я це сказав, елементарні? Якби вони були схильні до крадіжок, то забрали б те, що їм припало до душі. Вони ніколи не вважали мене тим, хто працює над якоюсь складною схемою, який може зрозуміти, що файли є ключем до чогось цінного, особливо коли всі ці скарби лежать прямо перед ними. Це менталітет піратів. Навіщо хвилюватися про бухгалтерські хитрощі, коли треба взяти скриню із золотом?»
  «Я більше думав про їх боса. Я впевнений, що Зарко, як ніхто у цьому місті, усвідомлював цінність правильної інформації».
  «Так, але він уже мертвий, чи не так». І для Муровіча це, очевидно, закрило можливість подальших підозр.
  «Тоді розкажіть мені трохи більше про цих чоловіків. Які деталі вони зазвичай публікували за ніч?
  «П'ятеро чоловіків, і не тільки найнижчі солдати. Зарко запевнив мене, що у нас будуть деякі з його найкращих людей, доки вони нам будуть потрібні».
  «Його найкращі люди. Ви маєте на увазі офіцерів».
  «Насправді його старший офіцер. Чергувати щовечора».
  — Його ім’я, якщо ви пам’ятаєте?
  «Халілович. Лейтенант Невен Халілович. Можливо, ви чули про нього?»
  Він мав. Почувши ім’я, Владо відчув, що перетинає ту невидиму межу в темряві, яка хвилювала його раніше. Халілович був правою рукою Зарко, ув'язненого після листопадового рейду. Або він теж був серед убитих під час останнього штурму? А може, пізніше, під час «втечі», як із Зарком.
  «То він був там, коли влучив цей снаряд?»
  «Так».
  «А чи були втрати серед охоронців?»
  «Не як такий».
  «Ні, звичайно, ні. Тоді ще один дивний поворот долі. І чи спадало комусь пізніше, включно з тобою, пане Муровичу, попросити слідчого з підпалів коротко оглянути. Хоч би тільки для того, щоб захистити добре ім’я пильного пана Халіловича».
  «Як я вже сказав, містер...»
  «Петрик. Інспектор Петрик».
  «Інспектор Петрик. Для мене сумнівів не було. Ми були в надійних руках, руках, які врятували практично все, що ми мали. І, будучи майже на передовій зони бойових дій, не здавалося доцільним мати слідчого, який працював у будівлі та навколо неї. І, відверто кажучи, це було б дуже несмачною демонстрацією недобросовісності, збентеженням, враховуючи все, що ті люди зробили для нас. Можливо, тієї ночі не було втрат, але вони постраждали раніше, і буквально прямо на нашому порозі. Мені відомий їх передбачуваний послужний список, їхня контрабанда та їхні чорні ринки. Але для нас, як я вже сказав. Рятівники».
  Він затягнув сигарету і довго, драматично затягувався. Владо нашкрябав у своєму блокноті, а потім Мурович запитав: «До речі, пане Петріку, хто вас підвів до всього цього?» Або ваш інтерес до мистецтва виникає природним шляхом?»
  — Насправді один із ваших колишніх колег. Мілан Главас».
  «Ах, так. Мілан. Я міг знати. Він завжди був захоплений теоріями змови. Завжди вгадує мотиви людей, намагаючись миттєво зміряти їх. Дуже офісний політик».
  “Здається, не дуже хороший”
  «Він сказав вам, що я його звільнив, мабуть. І несправедливо, безперечно. Він хотів цю роботу, знаєте. Директор музею. Але, звичайно, він просто на кілька років перевищував потреби в енергії. І погодьтеся, пане Петрич, те, що він був сербом, не допомогло. Хороший, можливо. Але в світлі всього, що сталося за останні два роки, зараз для них не так багато місця на високих посадах, принаймні в цьому кінці міста».
  «То ви його звільнили».
  «Так. Що, безсумнівно, назавжди озлобило його проти мене. Ніби він уже не відмовив мені в тому, що я знаю багато чого про мій бізнес чи про мистецтво взагалі. Але якби Мілан був наполовину настільки розумним, як він думає, він би знав, що копія всього трансферного файлу існує в Белграді».
  Мурович сказав це з ноткою тріумфу, ніби пропонуючи відповідь на підступне запитання для особливо щільного учня. На його обличчі промайнув рум'янець гордості, що вітає сам себе.
  «Белград?» – сказав Владо. Він мусив визнати, що був заскочений зненацька.
  Це ніби пояснювало зауваження Вітаса до Главаса про те, що файл був... як він його написав? «у надійних руках у небезпечному оточенні».
  «Отже, — сказав Владо, — тоді у вас є ці файли або принаймні копія».
  «Ще місяць не буде. Як ви можете собі уявити, Белград не дуже горів бажанням співпрацювати з новою незалежною Республікою Боснія і Герцеговина, існування якої він навіть не визнає, хоча, як я чув, ці файли є справою загальнодоступною для студентів чи мистецтвознавці. Майже будь-хто міг би зайти з вулиці, і якби ми хотіли, щоб нас про це не чекали, є люди, яких ми могли б надіслати, щоб скопіювати це вручну та контрабандою привезти нам результат. Можливо, я був наївним, але я хотів зробити щось вище. Війна не триватиме вічно, і колись нам знову доведеться працювати з цими людьми. Тож я вирішив спочатку добросовісно докласти зусиль через належні міжнародні канали».
  «ООН?»
  «Так. ЮНЕСКО. Зрештою Белград погодився, і п’ятнадцятого лютого копію документів буде відправлено кур’єром ЮНЕСКО».
  «Це ще місяць. Чому затримка?»
  «Тоді набуває чинності грант ЮНЕСКО. Це гроші на збереження, спеціально призначені для Сараєво. Їхня людина не може ані реквізувати скріпку, а тим більше бронювати потяги та рейси, доки гроші не стануть офіційно доступними. Потім він їде до Белграда. І треба сказати, це буде полегшенням. Місяцями ми думали, що врешті-решт нам доведеться зробити це важким шляхом, консультуючись із старожилами, включно з Міланом, щоб спробувати зібрати все воєдино з уривків набридлих старих спогадів».
  «Чому б все одно не зробити щось із цього, принаймні для кількох найцінніших предметів. Неодмінно знайдуться такі, які легко спадають на думку. Главаш, здається, вважає, що міг би зібрати досить багато, якби мав час і бажання, і, можливо, невелику допомогу».
  «Так, я не сумніваюся, що він це робить. Звучить так, ніби Мілан претендував би на щось. Чарівний чоловік по-своєму, справді, і сповнений таємничих знань, старих знань, які можуть бути дуже захоплюючими, коли він починає розповідати якусь історію, якщо у вас є енергія, щоб відключити його. Але, боюся, набагато менше знань, ніж він хоче, щоб ми всі повірили. Думаю, якби ви прийняли його пропозицію, то повернулися б через кілька годин і знайшли б його з кількома чистими аркушами паперу та попільничкою, повною недопалків, звісно, від ваших власних сигарет».
  «Насправді я прийняв його пропозицію. І, напевно, ви маєте рацію щодо попільнички. Про порожні сторінки подивимося. Але коли ЮНЕСКО приїде з копіями, я хотів би подивитися, якщо ви не проти».
  «Ой, але яка потреба? Я впевнений, що з Міланом, який працює на вас, ви вже матимете все, що вам потрібно, на той час». Він розреготався, отруйним сміхом, який найкраще підходить для коктейльних вечірок і маленьких шикарних ресторанів.
  Він повів Владо до дверей.
  «Зважайте на стрілянину сьогодні», — порадив він. «Будь ласка, передайте Мілану мої вітання. І намагайся не бути надто суворим з ним, коли він програє».
  Він ще жодного питання про те, як справи у Главаса, не поставив, зазначив Владо. Жодного запиту про здоров’я чи безпеку старого в Добрині. Війна знищила половину міста, але це не означає, що ви все ще не можете потрапити в усю стару дріб’язковість мирного часу.
  Але Владо отримав принаймні дві важливі відомості. Файли для передачі повернуться в руки ще через місяць, тобто, якщо мистецькі твори все ще вивозитимуться з країни, контрабандисти, ймовірно, знали, що працюють проти крайнього терміну, і могли бути схильні або до неохайності, або до відчаю.
  Він також дізнався, що з Невеном Галіловичем варто було б поговорити, якщо він живий і відкрив би рота. Касич знав би, де його знайти. Можливо, Дамір також зробив би це, з усіма клубами та кафе, які він часто відвідував.
  Але Горан Філіпович теж знав би.
  
  
  Горан був другом Владо, який провів перший рік війни офіцером у хорватській бригаді. Підрозділ був розпущений нервовими урядовцями, коли почалися хорватсько-мусульманські бої в Мостарі та центральній Боснії. Її солдати були розпорошені по інших підрозділах, поглинаючи хорватську загрозу мусульманській більшості, хоча бригада все ще зухвало тримала невеликий штаб на західній околиці центру міста, брудний офіс у покинутій піцерії, на якому майорів хорватський герб у шах. прапор спереду.
  Ґоран скористався нагодою, щоб повністю піти з армії, посилаючись на осколкове поранення правої ноги. Це призвело до того, що він кульгав, що посилювалося при наближенні будь-якого вищого офіцера, і чомусь ніхто ніколи не сумнівався, чи він все ще придатний до бою.
  Тоді він об’єднав довоєнні німецькі заощадження своїх свекра та двох старих тіток, щоб відкрити маленьке кафе в низькому, добре захищеному будинку в центрі міста. Він ідеально розрахував це, відкривши саме тоді, коли люди знову почали шукати нічне життя, розуміючи, що їм доведеться або почати наслідувати ритми нормального життя, або збожеволіти у своїх підвалах. Кафе сподобалося настільки добре, що потім він відкрив невеликий кінотеатр у кімнаті навпроти коридору, натягнувши через стіну з одного кінця велике простирадло для екрану та зібравши вісімдесят різних розкладних стільців для сидіння.
  У наш час будь-який бізнес, особливо будь-який успішний, неминуче призводить до контакту з людьми, які займаються рекетом і чорними ринками, і Ґоран використав свою перевагу та зв’язки в армії, щоб стати неофіційним експертом у різноманітних змаганнях. і відносини. Він пронюхав вірогідність листопадового рейду за три дні до того, як він стався, і міг сказати тобі протягом будь-якого тижня, хто вгорі, хто впав, а кому краще шукати вихід з міста. Завдяки всьому цьому він розвинув хист знати, коли можна продовжувати пліткувати, а коли настав час припинити задавати запитання, і він знав, що краще не просити нічого більше, ніж власної мізерної частки дії, достатньої підтримувати роботу свого бару та театру. Було досить погано винен цим людям гроші. Останнє, що ви хотіли їм винен, це послуга.
  Нині зазвичай його можна було знайти або в барі, або в сусідньому офісі в коридорі, що примикав до театру, у тісному місці, де пахло бензином і пульсувало від пульсу двох генераторів, які підтримували його бізнес-імперію з маленької комірчини. Він майже завжди скорчився над клавіатурою комп’ютера, використовуючи спеціальне програмне забезпечення для введення субтитрів на останню відеокасету, яку йому вдалося пронести через доброзичливого журналіста чи працівника допомоги. Тепер у нього було достатньо додаткових назв, щоб надрукувати невеликий розклад показів на наступний місяць, і його зусилля з маркетингу та розміщення вивісок по місту окупилися. За винятком днів важкого обстрілу, театр зазвичай був переповненим залом, навіть при княжій сумі D-mark за голову.
  Вони з Владо все ще час від часу пили разом, кілька чашок пива, а не сливовиці, лише стільки, щоб зняти відрижку чи дві, щоб тижневі спогади мерехтіли й ковзали, достатньо, щоб відчувати запаморочення всю дорогу додому, а потім потонути глибоко в дріжджовий сон.
  Спершу Владо зайшов у кав’ярню, відчинивши двері в атмосферу диму й шуму, настільки густу, що, здавалося, йому доведеться проштовхнутися. Він оглянув кімнату, заповнені всі столики, загалом, може, сорок людей. Була лише 4:30, але з 9 вечора комендантська година, нічне життя, як воно було, почалося з першими ознаками сутінків. Розмова була гучна і бурхлива. У закладі не було жодної людини без цигарки, але Владо бачив лише чотирьох, хто дійсно купив напій — двоє пива, двоє кави. З величезних динаміків у кожному кутку лунали гітари та вокал старої югославської рок-групи No Smoking. Гурт був популярний до війни. Тепер їх розпустили, а солістка опинилася в Белграді. Здається, тут ніхто не заперечував.
  Владо пройшов крізь столики до бару, де стояла молода жінка з нудьгуючим виглядом, шукаючи наступну добірку в коробці з касетами. Йому довелося двічі крикнути, щоб привернути її увагу.
  «Горан тут?»
  «Спробуй поруч», — сказала вона. «У театрі».
  Владо рушив у коридор, проштовхнувши ліктем повз чотирьох гуляк, які щойно прибули, а потім підійшов до іншого дверя, де за картковим столом сидів чоловік, щойно продавши останній квиток на перший вечірній сеанс.
  «Владо», — привітав його чоловік, усміхаючись, хоча Владо не міг пригадати його імені. «Ви шукаєте Горана?»
  «Так. У його кабінеті?»
  «По телефону. Але я скажу йому, що ти тут. Зачекайте всередині. Ви можете переглянути перші кілька хвилин фільму, поки я візьму його. На будинок».
  Владо вийшов у двері. Всередині було прохолодно, хоч і не так задимлено, і, якщо не рахувати розмови англійською, що час від часу бриніла з саундтреку фільму, було тихо, як у могилі. Коли його очі звикли до темряви, він побачив, що всі місця були заповнені, натовп людей усе ще був у своїх важких пальтах, а їхнє дихання було видно над головою в широкому промені світла від проектора.
  З незліченної кількості інших фільмів і телешоу Владо відразу міг зрозуміти, що дія цього фільму відбувається в Нью-Йорку, і за плавною каденцією та низькими тонами саундтреку було очевидно, що відбувається щось зловісне, що небезпека наближається. Але найбільше в сцені його вразили охайність і порядок. Тут було робоче суспільство з вулицями, незасміченими ямами від снарядів і спаленими автомобілями. Місце з яскравим світлом, скляними вітринами. Можна було зайти за ріг, випити пива, гарячої їжі, чашечки кави, затриматися скільки завгодно і піти додому в теплу квартиру з чистими простирадлами і вимикачем на стіні. І все, про що вам потрібно було хвилюватися, це кілька злочинців, які намагалися вас застрелити. Це було схоже на рай. Тепер він зрозумів, чому ці люди так охоче відмовлялися від тижневої плати за дві години розваг.
  Рука торкнула його по правому плечу.
  — Тут, — прошепотів голос. «Тепер він може бачити вас».
  Владо неохоче покинув вулиці Нью-Йорка і зайшов, щоб знайти Горана за клавіатурою, який бурмотів, а його сорочка звисала крізь отвір у спинці його розкладного стільця.
  Він обернувся, посмішка розпливлася по його широкому неголеному обличчі. «Владо. Що ж, пора. Два тижні я не можу запросити вас сюди на пиво, а тепер ви вибрали день, коли я намагаюся закінчити якусь комедію, яку навіть не впевнений, що зможу перекласти. Забагато мови американського хіп-хопу та внутрішніх жартів. Тож де ти був?»
  «Навколо».
  «Так я чув. Людина про місто. Допізна сидів у своїй квартирі сам. Захоплююче життя, Владо».
  Владо посміхнувся. Це була стара і часта тема між ними.
  «То що ж тоді? Щось із погляду твоїх очей говорить мені, що ти тут не заради фільму чи пива».
  «Я когось шукаю. Невен Халілович. Я не пам'ятаю, що було після рейду. Незалежно від того, чи його вбили, чи помилували в армію, чи він досі у в’язниці».
  «Ви можете припинити пошук. Востаннє я чув, що він мертвий. Його забрали в армію, добре, але не дотягнув до першого місяця. Один із тих диких нападів на єврейське кладовище, які ніколи не призводять до інших трупів на могилах. Але з рук я не пам’ятаю, хто мені все це сказав, тому я можу розпитати, щоб переконатися. чому Ви, хлопці, нарешті потрапили в корупційні справи, чи приєдналися до спецназу міліції, не сказавши мені?»
  «Тільки в кредит. Це розслідування Вітаса. Гадаю, ви чули про нього».
  «Тільки сьогодні вранці». Він похитав головою. «То це твоє, так?» Горан замовк на мить, а потім злегка кивнув: «Так. Я припускаю, що це зрозуміло. Вразіть блакитних шоломів незалежною людиною. Покажіть, що ми справді виправляємо свій виступ у всіх потрібних місцях». Він засміявся. «Усьому ти цілком віриш, Владо, правда?»
  «Як лояльний державний службовець, я можу лише щиро погодитися».
  «Так яка історія з Вітасом? Господи, він теж був не по шию в місцевому щурячому гнізді, чи не так?»
  Він простягнув Владо пиво.
  «Дякую. Я сподівався, що ви, можливо, вже сформували обґрунтовану припущення щодо цього. Але міністерство, схоже, так вважає. Або, принаймні, Касіч і кілька людей під прикриттям.
  — Касич, — пирхнув Горан. «Як би він знав».
  «Що ти маєш на увазі?»
  «Насправді нічого. Просто я завжди вважав, що його механізм надто добре намащений, стиль більше, ніж зміст, і це завжди працювало на нього. Один із тих хлопців, яким завжди вдається поставити себе на потрібне місце для наступного підвищення».
  «Не всі ми можемо заробляти на життя продаючи фільми та пиво».
  «Правда. Деякі з нас натомість починають малювати маленьких французьких солдатиків для задоволення».
  Владо засміявся. «Тепер ти стаєш особистим. Ви знущаєтеся над моїми друзями. Більш зрілу розмову, ніж я можу отримати від Даміра, і не завжди так, як Гребо. І мені не потрібно витрачати місячну зарплату або коробку Marlboro, щоб провести з ними вечір».
  «Тепер, якби ти міг знайти спосіб намалювати людину зростом приблизно п’ять футів п’ять, рудоволосу з довгими ногами та блузкою з низьким вирізом, то ти теж міг би стати бізнесменом. І ви можете взяти набагато більше, ніж місячна зарплата».
  «Можливо, якби я переплавив цілий дивізіон. Французи в Скендерії не дуже вибагливі. Я міг би просто поставити її на ганок штаб-квартири біля прайс-листа. Я б змусив їх пробити дорогу Marlboro до моїх дверей».
  «Просто переконайтеся, що ви зробили всі отвори в потрібних місцях. Ви завжди можете запитати мене, якщо забули».
  «Ще кілька місяців, і мені знадобиться».
  «Все так погано, га?»
  Владо нічого не сказав, лише похитав головою зі сумною посмішкою.
  «Що ти чуєш від Жасміни?» – сказав Горан. Саме він мав зв’язки, щоб доставити її та Соню на автобусній колоні з міста.
  «Те саме. Все ще приживаюся. Все ще вчуся говорити німецькою. З кожним телефонним дзвінком віддаляєшся від мене. Іноді я думаю, що в армії мені буде краще. Тоді, можливо, принаймні я міг би спробувати викрастися через Ігман».
  «Це за умови, що ти навіть хочеш покинути це місце».
  «Що, ти думаєш, що мені тут подобається?»
  «Ні. Ви просто не могли залишити це позаду. Ти дуже боїшся, що він може зникнути в хмарі диму, поки тебе не буде, і ти повернешся до великої діри в землі».
  «Ви знаєте, чому я залишаюся — так, наче в мене все одно був вибір. Залиште зараз, і сім’я біженців житиме в моєму домі до закінчення війни. І з дозволу уряду. Я залишуся без роботи, а до того часу й без грошей. І, ймовірно, звинувачують у дезертирстві на додачу до всього іншого. Крім того, якщо я зможу протриматися через два роки цього, я міг би так само піти на відстань».
  «За що? Привілей жити тут після війни?»
  «Чому ні. Це мій дім. Ваш теж. І якщо це така гарна ідея втекти, чому б тобі не підкратися через пагорби?»
  «Не повірте, я не думав про це. Але зараз я заробляю гроші. Справжні гроші. Німецьких марок і доларів. Щоб вибратися, мені потрібно було б витратити половину, і куди б я не потрапив, мені, ймовірно, доведеться витратити решту, щоб продовжувати жити, поки я шукаю роботу. Але якби ця війна закінчилася завтра, я б миттєво вилетів звідси. Виїзд до Хорватії. Або Словенія. Все, щоб вибратися з цього місця».
  «Це буде час залишитися, а не піти».
  «Ви справді так думаєте? Коли ви востаннє добре, повільно прогулялися своїм районом?»
  «У моєму районі більше ніхто не ходить повільно».
  «Ви розумієте, що я маю на увазі, і вам не потрібно повільно йти, щоб зрозуміти, про що я говорю. Скільки ваших старих сусідів або вбили, або зібрали речі й пішли».
  Владо знизав плечима. «Можливо, чверть. Можливо, більше».
  «Дві третини, скоріше, а хто вселився після їхнього від’їзду? Селяни та біженці. Селяни. Всі з чіпом на плечі і сокирою точити. Половина жінок носять хустки і проклинають усіх, хто не схожий на них. Ви католик, а дружина мусульманка. Думаєте, після війни тут буде терпимість до цього? Подивіться на наш уряд, якщо вас цікавить післявоєнна демографіка. Верхньо мобільні будуть мусульманами та політично активними, мені байдуже, скільки на словах ви чуєте про багатоетнічне суспільство. Той загинув з першими чотирма сотнями снарядів».
  «Це зараз. Коли людям не доведеться боротися, щоб жити, або стояти в черзі за водою, або думати, що їхні діти будуть рознесені на шматки кожного разу, коли вони виходять за двері, вони знову зміняться».
  «Не ставте на це. І не думайте, що ці біженці коли-небудь виїдуть. У них це надто добре. Вони забирають усі найкращі роботи, найкращі порожні квартири. І вони злипаються. Коли один отримує роботу, влаштовуються на роботу всі його друзі та родина. Крім того, ти забуваєш, як тут працює пам’ять. Розмовляли з кимось із старих партизанів із сорокових років, які мають щось приємне про німців? Чи будь-яким старим четникам, які мають щось приємне сказати про Тіто? Не кажучи вже про старих добрих фашистських усташів. Це місто мертве, Владо, і всі в ньому, хто залишився там постфактум, також».
  «Можливо. А може, я просто занадто впертий, щоб зізнатися в цьому».
  «Не впертий. Сентиментальний. Ви один із тих людей, які закопалися у свій маленький бункер і заснули, думаючи, що якщо ви просто переживете обстріл і снайперську стрілянину, то зможете прокинутися через кілька років, і сонце буде вийди, твоя родина повернеться додому, і ти продовжиш там, де зупинився».
  «Не там, де я зупинився. Я не наївна. Я знаю, що все буде інакше. Я не зможу говорити тією ж мовою, що й моя дочка, з одного боку».
  «Це можна виправити. Що можна відремонтувати за кілька місяців, а може й менше. Але, можливо, Жасміні краще було б одягнути шарф на голову, коли вона повернеться. І якщо у вас ще є друзі в Грбавиці, то краще напишіть їм прощального листа зараз, тому що вони або переїдуть, або житимуть за стіною, яка пролягатиме біля річки з контрольно-пропускним пунктом на кожен міст. Якщо нам пощастить, ми станемо новим Берліном, якщо ні, ми станемо наступним Бейрутом.
  «Ти один із тих бідолашних обдурених душ, які думають, що він все зрозумів, Владо, хто вірить, що виживання — це справді все. Поки ти тримаєш голову опущеною, тримаєшся подалі від пляшки та час від часу голишся, ти переживеш це так, як і був, не маючи нічого гіршого, ніж кілька поганих спогадів, які турбуватимуть тебе у блаженні роки миру що попереду. Це ти весь, Владо, малюєш своїх солдатів у темряві та бігаєш за своїми дрібними злочинцями».
  «Тож я повинен пити? Або перестати виконувати свою роботу і піти в армію? Або, можливо, щотижня я гуляю по місту, щоб знову «жити». Це ваші ліки від таких, як я?»
  «Ти повинен робити будь-що, це все, що я кажу. Будь-який акт тимчасового божевілля підійде. Усе, що переконає мене, що ти насправді не віриш, що ти все ще та безпечна, обережна людина, якою вважав себе на початку цієї війни. Самовладання — це чеснота, а не релігія. Тому що в такому місці будь-який ваш рух — будь-який рух — може призвести до смерті, тож чому б не вибрати кілька з певним змістом, певною пристрастю. Тоді, можливо, ти не прокинешся вранці через десять років і не виявиш, що поховав себе заживо, і не залишилося нікого, хто б тебе викопав».
  Поки Владо навпомацки шукав відповідь, двері офісу відчинилися з темного кінотеатру, і всередину висунула голова білетника: «Твоя сцена наближається, Горане».
  «Дякую. Бути тут же».
  Владо прийняв запитливий вигляд, вітаючи переривання, почуваючись ніяково, неспокійно. «Ваша сцена? Ви зараз проводите концертне шоу?»
  «Сцена з їжею», — збентежено відповів Горан. «Це частина фільму, і я ніколи не хочу його пропускати. Виходить одразу після перестрілки. Велика страва для американського свята. Пташка розміром з хетчбек Юго, глазурована і коричнева. Супниці гарячого супу, картопля, овочі, випічка. Вино, напої. Лише хвилина-дві, а весь натовп падає в непритомність. Ви практично чуєте, як слина бризкає по підлозі. Після цього кому яка ділянка. Я дивився це вже дев’ять разів, і мені все ще не вистачило».
  Він різко звівся на ноги. «Але, послухайте, я прочитаю цю історію Невена і повернуся до вас».
  Підійшовши до дверей, Владо згадав ще дещо.
  — Ще одна річ, — сказав Владо. «Ти пам’ятаєш, що щось чув про матір Вітаса? Де вона. Що вона задумала?»
  Горан зупинився, поклавши руку на дверну ручку.
  «Так, вона мертва».
  «Ви впевнені?»
  «Наскільки я можу бути впевнений, не бачивши тіла»
  «Це не дуже впевненість експерта, який колись сказав, що війна закінчиться за три місяці. Наскільки надійне ваше джерело?»
  «Досить надійний. Вітас мені сказав».
  «Коли?»
  «Мабуть, це було близько року тому. Він приходив сюди, роблячи щось схоже на вас, шукаючи генеалогічне дерево того чи іншого району. Я запитав про його родину, і він пробурмотів щось про свою покійну матір. Сказала, що померла кілька місяців тому. Старі вмирають, знаєте, навіть коли немає війни. Особливо, коли їм нудно й самотньо, як тобі. Будь ласка, Владо, не забудь зателефонувати наступного тижня, а то я сам приїду і витягну тебе з квартири. І я наступу на деяких із тих маленьких чоловічків, поки буду там. А тепер до їдалень Нью-Йорка».
  Він відчинив двері під звуки скреготу шин і голлівудських пострілів, які зовсім не нагадували різкий тріск снайперської гвинтівки. Це були тихі хлопки, звуки дітей викликали віру.
  
  
  На той момент, коли він пішов від Горана, було, ймовірно, надто пізно застати Даміра в офісі, і, ймовірно, телефони також були вимкнені, що засмутило, оскільки тепер у нього було багато обговорення. Тепер їм доведеться змінити свою стратегію. Якби Главас зміг зробити так, як обіцяв, вони мали б десятки підказок, щоб перевірити місто з файлів передачі, шукаючи втрачені картини.
  Коли він дійшов до своєї квартири, він був холодний і втомлений, уперше за кілька тижнів він почувався таким втомленим, відчуття, яке він міг би навіть вітати, якби його чекала гаряча ванна. Натомість була лише обірвана телефонна лінія. Температура в приміщенні здавалася ще холоднішою.
  Він відчинив дверцята духовки й повернув ручку газу, почувши слабке шипіння, а потім запалив сірником. Він подумки запам’ятав, щоб підібрати ще кілька сірників. У його ящику залишилося менше десятка.
  З пальника вирвалося слабке блакитне кільце полум’я. У міру того, як більше сімей підключалося до труб, тиск продовжував падати, і постачання було схильне до частих перебоїв, іноді на кілька днів поспіль. З такою швидкістю мине двадцять хвилин, перш ніж він зможе закип’ятити каструлю з водою, і ще довше, перш ніж він справді обігріє навіть куток квартири.
  Він підійшов до верстака в кутку вузької кухні, якийсь час перебираючи кілька напіврозмальованих солдатів, але його руки все ще були надто задерев’янілими для будь-яких деталей.
  Він нарізав шматок м’яса м’ясника й повільно пожував, загорнувши решту назад у грубий папір, потім ковтнув трохи води з пластикового глечика з молоком і відривав черствий шматочок хліба.
  Він присунув ліжко до кухонних дверей, сподіваючись зібрати якомога більше тепла, і вирішив залишити піч увімкненою на всю ніч. Це була ризикована пропозиція. Якщо подачу газу припинити, полум’я згасне, а якщо знову включити газ, він або задихнеться, або злетить у вогняну кулю. Одна чи інша подія відбувалася в місті в ці дні приблизно раз на тиждень, або через несправне підключення, або через таку азартну гру, як ця. Не допомогло й те, що місцева комунальна служба давно вичерпала запаси присадки, яка надала газу виразного попереджувального запаху, і серби найближчим часом не поділяться своїми.
  Владо обмірковував факти справи, знімаючи додаткову ковдру з полиці шафи. Було досить легко зрозуміти, куди мав потрапити файл передачі. Люди Зарко, пов'язані з генералом Марковичем і Бог-зна-ким ще, вивезли його. Можливо, вони навіть проводили конкуруючі операції. Але як Вітас отримав картку? Він теж був частиною цього? Або він відкрив карту у власному розслідуванні. Можливо, він дістав її під час жовтневого рейду на штаб Зарко. Невен Халілович знав би відповіді, але він був мертвий. Усі, хто, здавалося, щось знав, насправді були або мертві, або опинилися не на тому боці міста. Директору галереї Муровічу більше не буде допомоги принаймні протягом місяця, коли надійде грант ЮНЕСКО. Якщо Главаш не прийде, Владо опиниться в глухому куті. І хоч Владо миттєво відразив Муровіча, можливо, він мав рацію щодо Главаша. Можливо, у Владо залишиться лише попільничка, повна недопалків.
  Але чому ті історії від м’ясника та сигаретника. І чому демонстрація м'язів під час його шейкдауну. Вони підходять один одному, але ні з чим іншим. Чи були вони просто опортуністами, які намагалися зробити кілька позначок, і чи було взято Касіча? Можливо, він теж був у своїй голові в цій справі. Завжди говорили, що Вітас був мозком Міністерства внутрішніх справ, і, можливо, це було правдою. Горан зробив гідну думку. Касич завжди отримував вищі оцінки за стиль, ніж за зміст. Коли все було сказано та зроблено, можливо, він був не гостріший за Гаровича, просто черговий бюрократ, який намагався топтати воду. Початкові звіти людей під прикриттям здавалися багатообіцяючим шляхом до швидкого завершення. Він, безсумнівно, був під сильним тиском, щоб поспішно закінчити це.
  У Владо цокотіли зуби, коли він заліз у ліжко, задерев’янілий і хворий. Сьогодні ввечері по сусідству не грало радіо. Одна ніч веселощів, а потім повернення до збереження батарейок для більш життєво важливих цілей. Він повернув голову на подушку, зазирнувши крізь кухонні двері у відкриту піч, де кільце блакитного полум’я світилося, наче фарби затемненого театру перед початком вистави на сцені. Він поринув у сон, все ще чекаючи виступу, і незабаром йому наснилося жіноче обличчя, яке дивилося на нього зі сцени, первісне й бліде, з губами у формі серця, надто яскраво підфарбованими помадою. Це було миле обличчя, але й натякання. Насправді це була жінка з квартири Главаса. Або це була маска? Ні, це було обличчя, але раптом воно стало неймовірно білим і тепер дивилося на нього з низу сходів, видаючи приглушений водянистий звук, який було надто спотворено, щоб зрозуміти. І все ж, як він відчував, у неї є для нього послання, якби тільки вона змогла його сформулювати. Жінка стиснула губи, а потім притиснула палець до рота, чи то образливо, чи то застережливо, тоді як він неспокійно відступив, не знаючи, посміхнутися чи виказати занепокоєння. Натомість він просто продовжував рухатися, ніби керований дистанційним керуванням, просуваючись далі сходами, які ставали холоднішими з кожним кроком.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 12
  Сильний вибух розбудив його. Він розплющив очі на сонячний ранок і поштовхи афтершоку, щось на кшталт гуркоту завершення далекого удару грому. Він на мить відчув, ніби хтось сів йому на живіт, і він почув, як предмети падають на землю надворі.
  Його пронизала хвиля холодного повітря, і він зрозумів чому, коли сів і глянув на іншу сторону кімнати. Його останнє неушкоджене вікно вилетіло, і тепер воно являло собою купу блискучих осколків на підлозі вітальні. Кілька осколків були вбиті в протилежну стіну. Інші гронами стирчали зі старого синього крісла, наче перо дикобраза.
  Він підвівся, щоб знайти запасний рулон пластику, схований у кухонній шафі, і одразу порізав ліву ногу об черепок біля кухонних дверей. Він озирнувся на своє ліжко й побачив, що кілька шматочків впали на його ковдру, але жодного з них не вистачило сили, щоб пробити її. Він поглянув у дзеркало у ванній кімнаті й висмикнув дві чи три прядки зі свого волосся.
  Ось як це працює, сказав він собі. Він вставав серед ночі, щоб закрити газ, прокинувшись якимсь глибоким, невідкладним страхом бути поглиненим задухою чи вибухом. Потім ззовні все одно пролунав вибух, ніби нагадуючи йому, що запобіжні заходи не мають значення. Усе це було випадковістю та везінням, і не було жодного способу перехитрити їх.
  Дивлячись у відкрите вікно, його руки вже заніміли, а зуби цокотіли, він оглядав пошкодження спереду, заклеюючи скотчем лист пластику. Квартиру сусіда розірвали. Він був пустим до тижня тому, коли сюди переїхала сім’я з шести осіб, ще одна бродяча група біженців із якогось маленького містечка на пагорбах.
  За пошкодженням даху та фасаду було очевидно, що снаряд врізався прямо у верхній кут будинку — нічого великого калібру, ймовірно, лише реактивна граната, але достатньо велика, щоб виконати свою роботу, зруйнувавши фасад кімнату та видування всіх сусідніх вікон, які досі були цілими. На щастя, родина спала позаду. Дивлячись крізь отвір, Владо не бачив жодного тіла, і він не хотів шукати їх на морозі, особливо коли на шляху, можливо, було більше снарядів.
  Але він не міг відірватися від вікна. Здавалося, нікого не було. Він уважно прислухався, затиснувши вухо, але не було ні стогонів, ні криків про допомогу, лише тиша раннього ранку з яскравим сонячним промінням, що спалахує на новому снігу. Гарячий металевий запах упереміш із звичайною гостротою лісового диму та палаючого сміття.
  Він завершив поспішний ремонт свого вікна, притиснувши на місце останню смужку клейкої стрічки. Ранкових інвентаризацій могильників уже не буде, і ця думка несподівано сповнила його відчуттям полегшення, тієї легкості, яка настає після завершення будь-якої довгоочікуваної роботи.
  Потім, відійшовши від роботи, він знову подумав про родину в сусідній квартирі. Його віконний пластик злегка заколебався від свіжого вітерця, і він затремтів. З сусіднього будинку все ще не було жодного звуку. Хтось інший розбереться з цим пізніше, сказав він собі. Але він вирішив ще раз поглянути, і коли він відклеїв нову смужку стрічки, почувся голос, чоловічий, який казав комусь залишитися всередині. Владо відкотив стільки пластику, щоб побачити розпатланого чоловіка з волоссям і бородою, повними гіпсового пилу, який невпевнено йшов крізь отвір у передній стіні в сніг.
  «З усіма добре?» – запитав Владо. Чоловік повернувся роботом, і його очі на мить зупинили Владо порожнім поглядом. Тонкі струмочки крові сочилися з його ніздрів, але в іншому він здавався цілим. Чоловік обернувся, не сказавши жодного слова, і коли минула ще хвилина без відповіді, Владо знову заклеїв пластик на вікні.
  Йому слід поставити воду для кип’ятіння для кави, сказав він собі, повертаючись до кухні. Слід подбати про його прибирання, поголитися і підготуватися до роботи. Їм було б добре там, ким би вони не були. А якщо ні, тоді лікарня була б набагато краще обладнана, ніж він, щоб виправити їх.
  Кілька днів тому він бачив двох найменших дітей у сім’ї, які гралися на вулиці, хлопчика та дівчинку, воркуючи та сміючись, тягаючи маленьку пошарпану ляльку. Він повернувся до дверей і пішов у сніг.
  Крізь отвір вибитого вікна квартири було видно чоловіка, якого він бачив раніше. Владо пройшов подвір’ям, переступив поріг і побачив, що чоловік тремтить, ледве знепритомніє. Владо схопив його за плечі й опустив у крісло, вкрите пилом і шматками штукатурки. Послідував другий вибух, можливо, за квартал, і в коридорі почала голосити маленька дитина. Тепер він бачив, що в стелі також була велика рвана діра.
  — Давай, — суворо сказав Владо. «Ці постріли лунають з півночі, і їх буде більше. Зараз у вас немає захисту. Візьми зі мною свою сім’ю по сусідству, поки це не закінчиться».
  Чоловік усе ще не говорив, але він, здавалося, заворушився, і невпевнено пішов коридором до того місця, звідки нещодавно долинув голосіння. Він вийшов на чолі колони, що відстає, а його дружина слідувала за дітьми. Вони всі були тихі, як і батько, четверо дітей дивилися широко розплющеними очима, мати виглядала лише втомленою, ніби вона нарешті здалася.
  «Приходь. Швидко», — закликав їх Владо, радше щоб привести м’язи в рух, ніж від страху перед неминучою небезпекою. Часто ці «бомбардування» складалися не більше ніж з двох-трьох снарядів одночасно, які кидалися, як розсип, у випадкові точки міста. Потім, зробивши свою годинну заяву, артилеристи занудьгували й повернулися до дрімоти чи карткових ігор.
  Але чим швидше ця група підніметься, як гадав Владо, тим швидше вони очистять свої системи від шоку.
  Він з полегшенням побачив, що всі здавалися цілими, хоча вони ще не сказали жодного слова. Вони пішли слідом за Владо в сніг, одягнені не зовсім по погоді. Він озирнувся, щоб переконатися, що діти бодай взуті.
  Опинившись у своїй квартирі, йому практично довелося штовхати їх у крісла, порізавши праву руку, коли він поспішно скидав осколки розбитого скла на підлогу з подушок. Потім він рушив на кухню, як занепокоєний господар обідньої вечірки, запалюючи конфорку, щоб нагріти воду для кави.
  «Вам, мабуть, варто пройти обстеження до лікаря», — кричав Владо з кухні, але нічого не відповідав. «Струси мозку від цих вибухів можуть завдати більшої шкоди, ніж ви думаєте. Ви можете піти без подряпини і померти через годину від внутрішньої кровотечі».
  «Лікарня», — нарешті хтось сказав. Це була жінка. «Чи можете ви сказати нам, як це знайти?»
  Господи, якби вони цього не знали, справді були б новачки. «Вон там на вершині пагорба», — Владо показав у бік свого закритого вікна на схід. «Прямо через кладовище, а звідти далі вулицею. Але після останнього снаряда я б почекав хоча б півгодини».
  Він продовжив свою гостинність, витерши пару запорошених і давно невикористаних чашок для кави та чотири маленькі стакани для дітей. Він думав, що б він міг дати їм на сніданок, припускаючи, що для цього знадобиться хліб. Ймовірно, вони звикли до цього.
  Їхнє мовчання відновилося, і це почало його бентежити. Він швидко глянув угору, наче бажаючи переконатися, що в його вітальні немає кімнати, повної зомбі, які сиділи на кріслах і заціпеніли від трупного задубіння, і з полегшенням побачив, що двоє найменших дітей впали на підлогу. , і гралися з чимось.
  Коли він побачив, що їхньою іграшкою був один із його металевих солдатиків, його першим спонуканням було попросити їх прибрати її. «Але яка може бути для них краща користь», — сказав він собі. Грайте з ними скільки завгодно. Батьки, однак, мовчали, як каміння.
  «Отже, як довго ти був у місті», — запитав Владо.
  На мить здалося, що ніхто не відповість. Тоді батько, ніби з великим зусиллям, зволожив губи й заговорив. «Чотири тижні», — сказав він. Він перестав тремтіти і, здавалося, трохи зібрався.
  Владо подав йому гарячу кухоль неміцної кави, а другу — дружині. «Діти, вони їли?»
  «Так, трохи хліба», — сказала мати. «Сьогодні вранці ми отримаємо більше».
  «Яке було твоє місто?» – запитав Владо. «Звідки ти взявся?»
  Вони назвали якесь село, про яке Владо майже не чув, якусь крапку з однієї з його карт, розташовану приблизно за сорок миль, посеред вузького обложеного коридору постачання. Вони, мабуть, добре провели час за останні кілька років, і потрапити сюди також було непросто.
  «Як ти потрапив у місто?»
  «В іншій сім’ї», — сказав батько. «Візком. Ми натрапили на Ігман. Іноді все ще можна пройти. Нам пощастило. Сім'я, яка поїхала лише через годину після нас, втратила по дорозі від снайперів двох синів».
  «Я навіть не знав, що хтось все ще намагається потрапити», — сказав Владо. «Я думав, що це просто люди, які намагаються вибратися».
  — Не можна, — сказав чоловік. — Принаймні, не над Ігманом, не якщо ти чоловік. Солдати в перевал пропускатимуть лише сім’ю з працездатним чоловіком. Для більшої кількості солдатів. Мені все цікаво, коли ж мене за це візьмуть. Але це був єдиний шлях, яким ми потрапили».
  «О, вони знайдуть вас досить скоро, я думаю. Але на твоєму місці я б відтепер відправив твою дружину саму до черги з хлібом і водою, навіть якщо вона не зможе стільки тягнути назад. Таким чином вони отримують більшість із них».
  Тоді, здавалося, щось осяяло чоловіка. І він подивився Владо прямо в очі, коли запитав: «А ти. Як ти залишаєшся на вулиці? Я помітив вас у перший тиждень нашого перебування тут і мені стало цікаво. Ти молодий і сильний».
  «Сильний, ні. Молодий, дискусійний після двох таких років. Але ви праві, точно призовного віку. Але я служу в міліції. Детектив. Розслідування вбивств».
  Чоловік похитав головою, погоджуючись із розумністю занять Владо з виглядом послужливого божевільного. Чи не вперше Владо бачив таку відповідь.
  «Тепер, я думаю, нам доведеться шукати нове місце для проживання», — сказав чоловік. «Але це не повинно бути важко. Зараз так багато квартир відкрито, і їх завжди буде більше».
  Владо вважав цю величезну, постійну перестановку, що відбувалася у нього під носом, внутрішнім колом міграції.
  «Я Алія Конджік», — сказав чоловік, ніби раптом згадавши його манери. «Моя дружина Неля».
  «Владо Петрич».
  — Гадаю, ми повинні зараз піти. Вийдіть, щоб знайти їжу та інше місце для проживання. І я вважаю, що ви маєте рацію, що нам слід спочатку звернутися до лікаря».
  Усі вони піднялися, не кажучи жодного слова, здавалося, що тепер вони спокійніші, хоча все ще чимось нагадували йому про контужених військ, яких лікарі визнали придатними до служби під тиском надати підкріплення.
  «Повертайся, якщо тобі щось знадобиться», — сказав Владо, з приступом розчарування побачивши, що маленький хлопчик повернув іграшкового солдатика туди, де він його знайшов. «І якщо вам потрібно скористатися моїм помешканням, поки ви шукаєте нову квартиру, ласкаво просимо».
  «Дякую, але я впевнений, що це буде не важко. Це було третє порожнє місце, яке ми бачили після прибуття. Вибирати дійсно є з чого».
  «Тобі потрібен додатковий одяг?» — спитав Владо, відчуваючи відчай людини, чия вечірка провалилася, закінчившись надто рано. «Чи ковдри? У мене є кілька запасних».
  «Ні. У нас все гаразд», – сказала мати. Але принаймні вона посміхалася, і на даний момент цього здавалося більш ніж достатньо.
  «Діти», — покликала вона. «Пора рухатися. Будь ласка, подякуйте пану Петрику». І вони робили це один за одним, починаючи від найстаршого і закінчуючи молодшим, ніби вправлялися в цій рутині.
  «І як я вже сказав», — додав Владо. «Я буду тут знову сьогодні ввечері, якщо я вам знадоблюсь». Але він знав, що, ймовірно, більше ніколи їх не побачить.
  Він спостерігав, як вони йшли з відчинених дверей, з двома порожніми чашками кави все ще в його руках, і коли вони йшли вузькою лінією слідів у тонкому шарі снігу, він усвідомив, що вони були його першими відвідувачами після Даміра. напідпитку вдерся до нього всі ті місяці тому.
  Зачинивши двері, він помітив, що в кімнаті все ще панує їхній запах, але не неприємний, лише кілька варіантів місцевої суміші диму й поту. І коли він прибрався після своїх маленьких обов’язків господаря, він відчув невелике піднесення, повноту, яка довго була порожньою.
  Він змішав власну чашку кави, переконавшись, що власна була такою ж слабкою, як ті чашки, які він розмішував для своїх гостей, і, роблячи це, одна думка непрохано повернулася до нього з останніх хвилин сну. Його розум сортував, відбирав, шукав головоломки попереднього вечора. Але тепер, коли він випив перший ковток кави, йому прийшло рішення: існував би спосіб отримати повну копію файлу передачі, і він міг би отримати її раніше, ніж Мурович або навіть ЮНЕСКО. І це не мало б залежати від старіння пам’яті Мілана Главаша. Але для цього знадобляться супутниковий телефон і факс на лінії без урядового опікуна чи підслуховувача, і для того й іншого йому доведеться відвідати готель Holiday Inn.
  Телефони там теж можна було просканувати, але ймовірність була набагато кращою, ніж будь-який офіційний телефон, особливо враховуючи кількість журналістів, які телефонували та виходили в будь-який час доби.
  Він знову спробував зателефонувати Даміру, але якщо зв’язок відновився вночі, то в його районі їх знову обірвав вибух. Тому він натягнув чоботи й пальто, а потім вийшов за двері.
  Далеко навпроти імпровізованого поля могил він побачив свою сім’ю сусідів, які хитали головами, від них піднімалися невеликі випари дихання, коли вони йшли на пагорб до лікарні.
  
  
  Holiday Inn став найкращим місцем проживання для журналістів і міжнародних знаменитостей, головним чином тому, що це був єдиний вибір. Практично всі інші готелі значного розміру були закриті або зруйновані, і за нинішніх умов жоден Hilton чи Hyatts найближчим часом не розпочне будівництво. Тож майже кожного вечора в «Холідей Інн» був аншлаг, незважаючи на його ненадійне розташування за триста ярдів від лінії фронту.
  Яскравий фасад готелю, кольору яєчного жовтка, виходив на алею Снайперів і річку Міляцка на сліпі погляди порожніх багатоповерхівок без вікон Грбавіці, де снайпери та гранатометники жваво прицільно стріляли, освітлюючи це місце. вночі з червоними потоками трасуючого вогню та жовтими розривами запущених гранат.
  Результатом цього стало те, що практично всі кімнати готелю на передній або південній стороні були непридатні для проживання. Те саме було вірно для деяких на східній стороні, із зяючими дірами від снарядів у стінах.
  Владо з теплотою згадував готель із 1984 року, коли він був не лише новим, але й центром усього суспільного життя, пов’язаного із Зимовою Олімпіадою в Сараєво. Він був самотнім чоловіком у свої двадцять, він розважливо та допізна гуляв на переповненій дискотеці, пив під шум і світло, а потім хитався додому, часто з дівчиною під рукою з іншої частини світу. , використовуючи свою гарну англійську якнайкраще, і все це навчання нарешті окупилося.
  За ці кілька дорогоцінних тижнів якимось чином місто функціонувало так, як ніколи раніше, з надзвичайно працюючими телефонами, чітким і чітким телевізійним сигналом і трамвайною системою, яка сяяла і працювала бездоганно за розкладом. З цим прийшла впевненість, що, оскільки Тіто вже чотири роки в могилі, Сараєво мало рухатися вперед, поза комунізмом і поза Югославією, у якусь нову сферу, яка може бути лише надзвичайно кращою та повною можливостей. Світ залишив свій слід. , і знак ніколи не зітреться.
  Зараз на готельній дискотеці було темно і закрито. Ресторан на передньому плані перенесли в безпечніше місце в задній конференц-залі, прохолодно і тьмяно, з власними пластиковими вікнами. І єдиний спосіб, за допомогою якого світ залишив свій слід, це сяйво телевізійних вогнів або білий флот і блакитні шоломи солдатів ООН.
  Але готель продовжував працювати, живлячись мафіозними грошима та зв’язками, а також похмурою рішучістю його персоналу зберегти свою роботу. Вони ще встигали подавати три гарячі страви на день, майже завжди з м’ясом. Офіціанти в заплямованих смокінгах патрулювали з навмисною ефективністю, тихенько відкладаючи собі недопиті пляшки з вином і водою, які так часто залишали на столі ревучі зграї втомлених журналістів. Щодня вдень під’їжджала вантажівка-цистерна і зливала повний вантаж води в резервуари готелю, забезпечуючи ще кілька годин чищення зубів, холодного душу та змивання туалетів. Постійне, але дедалі дорожче постачання бензину забезпечувало достатньо генераторів, щоб електрика працювала частину кожного дня, хоча й нерегулярно, і раз на багато днів була тепла вода. У таких випадках майже з вулиці чути стогін задоволення журналістів.
  Таким чином, готель знову став обов’язковим пунктом призначення для будь-якої приїжджої еліти, навіть якщо зіркові актори та музиканти, які час від часу приїздили до міста, бажаючи забрати свій нагрудний знак у Сараєво перед тим, як полетіти назад через пагорби, часто були низькими або тьмяними. потужність. Сараєво стало місцем, де можна було підняти кар’єру, що провисла, швидкою, але ризикованою рекламою, не кажучи вже про піар-бали, зароблені за «державну службу» або «солідарність з народом Боснії».
  Принаймні так приходили сараївці, щоб побачити вторгнень. Спочатку вони прагнули уваги, навіть лестили, знайшовши тонку срібну підкладку у своєму скрутному становищі. І, можливо, розголос допоміг би. Тепер вони знали краще й бачили своїх відвідувачів у бронежилетах просто такими, як перехідними людьми, які на кілька коротких митей підіймалися на руїни свого нещастя у світлі прожекторів, а потім відходили, коли вимикали світло. Єдиним впливом, яким хтось більше хвилювався, була економічна хвиля D-marks і Marlboro, розсипаних за ними.
  Владо підійшов до будівлі ззаду, перетнувши відкритий двір. Звичайна шеренга прихильників зібралася біля заднього входу. Маленькі хлопчики стояли біля дверей і просили роздатковий матеріал. Молоді чоловіки, що стояли на підборах, ланцюжком курили й демонстрували своє знання англійської, сподіваючись отримати роботу перекладача та екскурсовода, за яку можна було б платити до ста марок на день, а то й більше, якщо вам пощастило зачепитися за японську мову. телевізійна група.
  Сьогодні вранці натовп говорив про службовця готелю, якого в спину влучив снайпер. Він був охоронцем підземного гаража, власником невеликого, але дорогого парку транспортних засобів, що належав журналістам і гуманітарним працівникам, які зупинялися в готелі. Його робота полягала в тому, щоб переконатися, що нічого не було вкрадено, викрадено чи вандалізму, тримаючи їх на замку за ланцюговим входом протягом усієї ночі. Більшість були броньовані, але не всі, як він виявив сьогодні вранці, переносячи один позаду готелю, щоб підготувати його для одного з репортерів. Куля увійшла в заднє скло, пройшла крізь сидіння водія, перш ніж влучити йому в ліву нирку. Кілька хвилин тому його відвезли до лікарні, його сорочка й штани були мокрими від червоного. Сам журналіст зараз був позаду, оглядаючи транспортний засіб у підвітряній частині будівлі, бронежилет розкритий спереду, коли він зазирнув усередину, нахмурившись на закривавлене сидіння. Потім він підійшов до задньої частини, мацаючи пальцями кульовий отвір у явному захопленні. Оскільки він працював на один із найдиккіших лондонських таблоїдів, можливо, він уже розмірковував про те, як можна врятувати дешеву мелодраму від першої особи від ранкової шкоди: «Це була куля з моїм ім’ям, але цього разу хтось інший взяв хіт». Так, це було б добре. Він би над цим попрацював.
  Владо відчинив двері й побачив охоронця в скляній кабінці, де на боснійському телебаченні звучав американський фільм із субтитрами. Оскільки в решті міста, як зазвичай, відключили електроенергію, це було одне з небагатьох місць, де можна було дивитися трансляції місцевої мережі.
  Сторож зупинив його суворим бурчанням. Місцевих жителів сюди не пускали, особливо коли вони прибували без запрошення, щоб потурбувати клієнтів, які платили. Владо показав своє посвідчення, і охоронець помахав йому разом із ще одним бурчанням.
  Зайти на площу готелю, схожу на торговельний центр, було все одно, що ступити на дно глибокого каньйону в сутінках, тьмяно й прохолодно, з глухою луною від кожного кроку. Дивлячись на розбиті мансардні вікна на вісім поверхів вище, ніхто б не здивувався, побачивши сталактити, що капають зі стелі. Подейкували, що французький радіожурналіст проводив тут свій вільний час, відточуючи свої навички альпінізму, спускаючись спуском по внутрішніх стінах.
  Стійка реєстрації була оточена каркасом із дерева та пластику, який утримував тепло від маленького обігрівача. Клерк був недовірливий, поки Владо не показав свою картку. Він попросив Тобі Перкінса, і його направили до кімнати 434.
  Він піднявся темними сходами на четвертий поверх, а потім навпомацки пішов уздовж коридору, поки не зміг розрізнити номери на дверях. Він постукав.
  Зсередини почувся голос: «Найджел? Заходьте».
  Владо відчинив двері й побачив Тобі Перкінса, те саме рожеве й сите обличчя, що й минулого дня, який сидів на краю незастеленого ліжка й гортав маленький блокнот.
  «Ну що ж, наш безстрашний детектив?»
  «Інспектор Петрик, так. Сподіваюся, я не заважаю».
  «Зовсім ні. Насправді приємний сюрприз. Зважаючи на це інтерв’ю, можливо, ще раз подумали? Або, можливо, моя маленька лекція про соціальну відповідальність вразила мене. Ні, певно, не так. У будь-якому випадку я чекав свого фотографа, але ти впораєшся набагато краще. Безсумнівно, це дасть мені гарячі чайові».
  Знову була усмішка херувима, обличчя, яке було якраз із веселого вечора в пабі. Владо завагався біля дверей.
  — Будь ласка, будь ласка, заходьте, — сказав Тобі. «Сядь і скажи мені, що я можу для тебе зробити. Але я боюся, що кави більше немає».
  Неявний докір уразив, і Владо припустив, що заслужив на це. Але неважливо.
  «Насправді це послуга, яка мені потрібна. Доступ до супутникового телефону, якщо він у вас є», — і Владо вже переконався, що він має. Він сидів на стільці біля вікна, його антена розкрилася, як біла парасолька біля вікна, яке навіть тут було пластиковим листом.
  «Ви потрапили в потрібне місце», — сказав Тобі. «Я просто готувався спакувати речі і, можливо, вирушити в аеропорт на день раніше, ніж планувалося. Останнім часом тут так повільно. Моя ганчірка надсилала ще когось через тиждень, і ми вирішили, що можемо залишити це місце відкритим на деякий час. Потім десять хвилин тому мені подзвонили з офісу, і мій клятий редактор сказав, що він хоче, щоб я був тут тимчасово. Каже, що, на його думку, незабаром все знову загостриться. Називає це своїм інстинктом, але це вам редактори. Завжди здається, що ти точно знаєш, чого не хочеш чути. У всякому разі, з телефоном проблем немає. Заходьте, я передам вам це по лінії зв’язку».
  Владо викопав із сумки номер телефону.
  «Тож, — продовжив Тобі, — куди ти дзвониш, якщо ти не проти, що я запитую?»
  Владо вагався, а потім вирішив, що Тобі все одно дізнається код країни. Немає сенсу намагатися зберегти це в таємниці.
  «Белград».
  «Ну, тоді». Посмішка Тобі розчинилася в погляді цікавості. «Я думаю, не надто багато боснійських державних службовців хочуть дзвонити до Белграда. Сім'я?»
  «Друг».
  «Так, добре, якщо я не беру участі ні в чому протизаконному». Він сказав це, сміючись, зі свідомим блиском в очах. «Я можу просто набити цифри, щоб ви потрапили на супутник, а ви можете вказати решту. Код країни для Yugo тепер три-вісім-один, якщо ви не знали. Белград все ще один на один».
  Владо вже збирався покірно попросити про приватність, коли Тобі сказав: «І я чекаю надворі, звісно, хоч би було спокусливо підслухати дзвінок поліцейського до ворожої столиці. Крім того, навіть якби я міг вас підслухати, я не розмовляю мовою, а мій перекладач весь ранок був на вулиці й пив каву».
  «Ще одне прохання, перш ніж піти, якщо все гаразд».
  «Звичайно».
  «Я бачу, у вас також є факс. Якби мій друг тут мав щось надіслати мені, який номер він використає?»
  «Ну, це стає цікавим, чи не так. Скажи мені, ти міг би про це поговорити зі мною? Коли все закінчиться, звичайно. І тепер я припускаю, що це має бути якось пов’язане з вашою роботою, принаймні периферійно».
  «Так. Периферійно, як ви виражаєтеся. Можливо, так і є. І якщо ви можете мені допомогти, я можу вам пообіцяти, що ніхто інший не отримає нічого з цього раніше вас».
  «Легко пообіцяти, оскільки, ймовірно, ніхто більше про це не просив. Але звичайно, я піду на таку домовленість. Ексклюзив. Тоді досить справедливо. Ну, ось і почнемо... О, і спробуйте не бігати надто довго, якщо ви не проти. На моєму рахунку десять марок за хвилину».
  Владо прислухався до сигналу набору, а потім набрав цифри, почувши шиплячий звук, а потім усі старі хрипи та клацання, до яких звикли в телефонних передачах колишньої Югославії. І поки він чекав відповіді, він думав про свого друга на іншому кінці, Богдана Деліча. Владо був знайомий з ним ще в університеті і постійно спілкувався, поки не почалася війна. Він був художником, принаймні так себе завжди називав Богдан, балакуче переходив з однієї випадкової роботи на іншу, відвідував галереї, щоб показати свої роботи, і не спав до години з друзями за пляшками домашнього бренді.
  Він був справжнім запереченням терміну «голодуючий художник», з широким животом, що обвисав через його пояс, і великою сиплою бородою, яка закривала його щелепне обличчя. Востаннє, коли Владо бачив його, у нього було двоє крикливих, брудних дітей і худа, як очерет, дружина, яка, здавалося, ніколи не говорила більше двох слів за раз. Це був старовинний Богдан, який бурмотів і розповідав про всі свої старі нав’язливі ідеї, ніби не звертаючи уваги на дітей, що бігають, чи на пригнічений вигляд жінки, яка йшла позаду. Йому навіть вдалося проігнорувати наростаючу хвилю сербського націоналізму, коли вона почала захоплюватися вулицями Белграда. Ну, подумав Владо, тепер побачимо, якого серба з нього зробили.
  І раптом на іншому кінці дроту почувся його голос, такий грубий і гучний, як завжди. Зв'язок був чудовим.
  «Богдане, це Владо Петрич. Із Сараєво».
  «Владо? Господи, це справді ти? А з Сараєво? Це ніби покликаний мертвим. Дзвінок із Сараєво. Це так погано, як кажуть?»
  «Я думаю, це залежить від того, наскільки погано вони це кажуть».
  Богдан відповів своїм пузатим сміхом.
  «Той самий старий Владо. Ніколи не видає своїх почуттів без жартів і боротьби». Це спостереження трохи здивувало Владо, навіть трохи роздратувало. Але при десяти D-марках за хвилину не було часу досліджувати це далі.
  «Белград ненавидить вас, до речі, не вас особисто, а вас як жителя Сараєва. І навіть я трохи втомився від вас. Ти — це все, про кого в світі чують у цій війні. Весь світ жаліє вас і ненавидить усіх нас. У нас немає роботи, немає бензину, інфляція подвоюється щогодини, але CNN плачуть про Сараєво. Але тепер це випадає з мого серця, мій друже. На бога, як справи? Як твоя родина?»
  «Вони пішли».
  На іншому кінці на мить запала тиша, і Владо зрозумів, що його неправильно зрозуміли.
  «Я маю на увазі, що поїхав до Німеччини. Берлін. З червня дев'яносто другого».
  «Добрий Боже. Довгий час. Але вони принаймні живі».
  «Так, живий і росте. Соні вже майже три».
  Богдан зі своїми дітьми без жодного слова зрозумів вагу цього зауваження та всі його наслідки. Він знав, як швидко змінюються діти в цьому віці і як швидко вони відокремлюються від когось далекого.
  «Отже, слухай, Богдане, я користуюся позиченим і дуже дорогим телефоном і не можу витрачати багато часу. Але мені потрібна послуга, якщо ти можеш це зробити. Я не думаю, що це буде ризиковано, але якщо ви вирішите, що так, то не турбуйтеся».
  Владо пояснив, що йому потрібно, копію інформації з того, що Белград називав файлами передачі, зокрема тих елементів, які перераховані з розташуванням Сараєво. Богдан сказав, що спробує. У нього були друзі в Міністерстві культури, які знайшли б це для нього, без запитань, а інше було б легко.
  «Я все одно останнім часом сперечався з деякими з їхніх людей. Нарешті я почав робити собі ім’я, але тепер деякі з них вважають мою роботу надто авантюрною. Або, ймовірніше, підривна». Він знову засміявся. «Але я скажу їм, що намагаюся скласти список того, які з наших національних скарбів все ще можуть бути в руках тих брудних моджахедів у Боснії, у вашому кровозмішному місті язичників і змішаних шлюбів. Це має змусити їх рухатися».
  «Це кілька сотень елементів, але скопіюйте якомога більше, або принаймні ті, що мають вищі значення. А потім ви можете надіслати його факсом на цей номер. Це супутниковий телефон, тому він може коштувати небагато. Але все, що ви могли б зробити, було б великою допомогою».
  «Чи можете ви сказати мені щось про те, для чого це?»
  «Розслідування вбивства. Це все, що я можу сказати. Вибач".
  «Це досить добре для мене, Владо. Я зроблю те, що зможу».
  
  
  Дамір чекав його в офісі з втомленим і пригніченим виглядом.
  «Чому пощастило в Добрині?» запитав він.
  «Можливо», — сказав Владо. «Сподіваюся, через кілька днів я отримаю всі підказки, які ми можемо запитати. Я лише сподіваюся, що вони не заведуть у той самий глухий кут». Дамір чекав ще, але це було все, що він поки що отримував. Владо знав, що це несправедливо, але продовжував. «Що з тобою? Щось більше?»
  «Усі мої джерела про це не говорять. Приблизно все, в чому вони погоджуються, це те, що агенти міністерства під прикриттям є справді тіньовими персонажами. Але, можливо, це означає, що вони хороші люди під прикриттям. не знаю Чим більше я думав про це, тим більше відчував, що, можливо, ми вийшли з нашої ліги. Можливо, є вагома причина, що всі ці місяці ці справи бере міністерство, а не ми».
  «А як щодо повій?»
  Дамірове обличчя проясніло. «Була одна, яка мені дуже сподобалася», — сказав він, і Владо відчув приступ ревнощів, гадаючи, чи це «його», «банківська касирка», як він про неї думав. Потім так само швидко він відчув провину за турботу. Зрештою, певна частина католицизму його матері стерлася.
  «Вона називає себе Франческа. Гарна блондинка, невисока, трохи м’яка по краях, але в усіх потрібних місцях». І незважаючи на себе Владо розслабився. Він думав, що пам'ятає один. За своєю манерою вона здавалася майже такою ж досвідченою, як та, що називала себе лідером.
  «Навчився чогось від неї?»
  «Для наших цілей? Ні. Така сама проблема, як у вас. Начальська продовжувала відкривати рота. Яка стерва. Але, здається, я побачуся з Франчески іншим разом. Вона не надто довго в бізнесі, щоб забути, що вона все ще може цінувати чоловіка за вечір. Звісно, якщо він оплачує її дорогу».
  Дамір був на порозі подальших описів чеснот і здорового глузду цієї жінки, коли у Владо задзвонив телефон. Приємно чути, як вони знову дзвонять, подумав він.
  Це був Горан.
  — Владо, — крикнув він. Він друкував, коли Владо взяв слухавку, але тепер брязкіт ключів припинився.
  «Привид живий, Владо. Ваша людина Невен Халілович, колишня права рука покійного оплакуваного Зарко. Він на Цуці, живе у своїй маленькій фортеці, якщо це можна назвати життям. Здається, йому вдалося зібрати там свою приватну армію. Заспокоює регулярну армію, утримуючи ключову частину лінії, а вони роблять його щасливим, тримаючись поза його спиною. Хоча, судячи з усього, він зовсім не щасливий. Зрозуміло за цих обставин. Не можу пригадати жодної іншої частини лінії, де останнім часом було б більше обстрілів і стрілянини день у день».
  Владо зробив паузу. Він був радий почути, що Халілович живий, але навряд чи він очікував його знайти тут. Тюремна камера була б набагато більш сприятливою для швидкого та продуктивного співбесіди. Але хотів він докопатися до суті цієї справи чи ні?
  «Як я можу туди піднятися?» запитав він.
  «Зук? Ви серйозно? Навіть якщо ви пішли, немає ніякої гарантії, що ви зможете пройти повз його охоронців і справді побачити його. І якщо це станеться, він завжди може вирішити потримати вас на деякий час. Він може бути винен армії, але він не винен поліції».
  «Ви справді закликаєте мене бути обережним, Горан? Чоловік, який вважає, що я повинен трохи пожити, навіть якщо це означає смерть? Просто скажи мені, як туди піднятися».
  «Насправді це досить легко», — тихо сказав Горан. «Змінні одиниці з’являються щовечора. Малі групи. Переважно новобранці, без підготовки та власної зброї. Вони ночують і повертаються вранці перед світанком, здають гвинтівки, забирають свою платню сигаретами та йдуть додому спати. Здебільшого хлопці. Діти з прищами та шкіряними куртками та нервові подружки, які їх чекають».
  «Щоночі?»
  — Навіть сьогодні ввечері, якщо ти хочеш. Я збирався сказати, що це не найкращий час. Сьогодні вранці обстріл був сильнішим. Але завтра ввечері православний Новий рік і тоді точно не хочеться йти. Тож так, тобі краще зробити це сьогодні ввечері, якщо ти налаштований і налаштований йти. Ти дуже цілеспрямований і рішучий, чи не так? Бо якщо ти ні, тобі нема чого бути там навіть на хвилину».
  «Тоді вважай мене ревним і рішучим».
  «Тепер ви змусили мене побажати, щоб я ніколи не відкривав рота».
  «Саме те, на що я сподівався».
  «Я просто хотів, щоб ти вийшов з дому, випив кілька пива чи щось подібне. Ви впевнені, що це того варте?»
  «Не зовсім. Але єдиний спосіб, яким я зрозумію це, це піти. У будь-якому разі, це єдиний спосіб дізнатися щось більше, ніж я вже знаю, а це дуже мало».
  «Ну що ж, — зітхнувши, сказав Горан, — у мене є друг, якому ви можете подзвонити, щоб домовитися про це. Вони збирають агрегати біля сигаретної фабрики. Я зателефоную йому й повідомлю ваше ім’я та номер, і він передасть вам відповідь, якщо хочете».
  Владо зробив секундну паузу. Тоді він зробив стрибок. «Так. Давай».
  «Тоді добре». – сказав Горан. «Але якщо ти отямишся, то передзвони мені, і ми вип’ємо пива».
  
  
  «Щось має статися», — сказав Дамір, щойно Владо поклав трубку. «Ви справді виглядали схвильованими».
  «Або так, або наляканий до смерті», — сказав Владо, і, ще раз обміркувавши наслідки того, куди він прямує, вирішив зрівнятися з Даміром, принаймні в цьому.
  «Сьогодні ввечері я піду до Цука. Шукати Невена Халіловича».
  «Бог великий», — пробурмотів Дамір. «Я навіть не знав, що він живий. І він недовго проживе, якщо ховається там, нагорі».
  «Мабуть, керує власною армією. Вони умовно звільнили його, щоб битися».
  «Має певний перекручений сенс, я думаю. Це більше, ніж я можу сказати про те, що ви робите. Гадаю, якщо хтось знає, що відбувається у світі капюшонів, то це хтось на кшталт нього, але що, якщо ви підійдете аж туди, а він вас навіть не побачить».
  «Можливо. Або навіть якщо він побачить мене, то може нічого не сказати. Але є шанс, що він може бути саме тим, що ми шукаємо. Колишнім капюшонам завжди може знадобитися друг з поліцією».
  «Це за умови, що він колишній, а не нинішній».
  «У будь-якому випадку він, ймовірно, досить добре поза петлею, перебуваючи там, що, як мені здається, додасть йому певної довіри, якщо він вирішить заговорити».
  «Так, але Зук? Причина, чому я зберіг цю паскудну роботу, полягала в тому, щоб триматися подалі від таких місць».
  «А я думав, що весь цей час ви були в цьому заради товариства та хорошого навчання. Або можливість познайомитися з новими цікавими людьми, такими як Франческа». Владо зітхнув. «Але я знаю, що ти кажеш. Zuc не зовсім те, на що ми розраховували».
  «То чому б мені не піти замість цього. У вас є сім'я. У мене немає нічого, крім кількох подруг, які б оплакували лише про втрату час від часу ночі в місті. Мої мама й тато можуть подбати про себе самі, бо все, що я більше не хвилююся. Просто сформулюйте для мене запитання, і я їх задам, як це просто. Це справді не конкурс, чи не так?»
  «Дякую. Але, боюся, у Касіча не було б іншого шляху. Це моє розслідування, коли ви приступите до нього, і якщо я не збираюся ділитися з вами великою інформацією...»
  «Так, я це помітив».
  «... Тоді мені нема чого бути таким вільним від небезпек. Що нагадує мені. Я пом’якшив цю справу, коли розповів тобі про це днями. Насправді вони налякали мене до смерті, але я досі не впевнений, наскільки вони серйозні».
  «Ну, це має бути хороша практика на сьогоднішній вечір. У вас буде багато часу, щоб налякатися до смерті».
  Дамір поплескав рукою по спині Владо, поклавши її туди, ніби хтось втішає загиблих біля могили. Потім, без сліду свого звичайного веселощів, він сказав: «Успіхів, Владо. Там, нагорі, вам знадобиться все, що ви можете отримати».
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 13
  Що брав на війну? Бо Владо спало на думку, що він прямує сюди. На війну. Він припускав, що протягом останніх двох років він уже жив у середині одного. Але тепер, коли він розмірковував про те, щоб прогулятися до окопів Цука, він зрозумів інше. Він працював лише на його околицях, пробиваючись, як і всі інші, в надії уникнути уваги снарядів і снайперів.
  Після того, як жорстокість перших кількох місяців боїв минула, більші знаряддя зосередили більшу увагу на околицях міста, на передовій армій, що отаборилися в снігу та багнюці. Лише зрідка в центрі міста кілька днів стріляли. Лише час від часу дивовижний постріл із смертоносною точністю потрапляв у натовпи, які зібралися, щоб пограти в дитячі ігри, оплакувати поховання, зробити покупки на ринку чи стати в чергу за хлібом чи водою.
  Владо нишпорив навколо свого будинку, відкриваючи двері та кімнати, які були зачинені місяцями. Він почувався дивним чином непідготовленим для своєї подорожі. Спальний мішок? У нього не було. Шолом? Так само. Але в цьому не було нічого незвичайного. Більшість солдатів мали трохи більше, ніж шинелі та темні вовняні кашкети, які кожен чоловік, здавалося, носив узимку. пістолет? Вони дали вам один на вершині пагорба, і ви повернули його, повертаючись вниз.
  Він відкрив двері доньчиної комірчини, безцільно нишпорячи. Він підняв кілька іграшок із невеликої купи на підлозі біля розібраних панелей її ліжечка. Він підніс до носа пухнасту руду собаку. Синтетичне хутро було жорстким і холодним, від нього ледь пахло слиною та старими консервованими фруктами.
  Він зайшов до своєї та Жасміни спальні, відкрив шухляду тумбочки й знайшов наполовину прочитану книгу, її обкладинка застрягла посередині, щоб позначити місце, де Жасміна востаннє відклала її. Він уявляв, як вона сидить у ліжку й читає її, її поза кожного вечора, відкинута на подушку, притулену до стіни, невеликий конус світла лампи, що зливається на сторінки книги, білість аркушів, зібраних біля її колін, її довге каштанове волосся, розпущене на оголених плечах.
  Він згадав розмову однієї з їхніх останніх ночей разом.
  «У понеділок їде колона з двадцяти автобусів. Горан каже, що може залучити вас і Соню».
  Вона опустила книгу собі на коліна, що вже було досягненням, і підвела очі, розплющивши очі. "А ти?"
  «Ви знаєте правила».
  Згідно з правилами, і завжди були, жоден здоровий чоловік віком від шістнадцяти до шістдесяти не міг залишити місто. Вони були життєво важливі для оборони. Неписані правила полягали в тому, що ті, хто не служив у регулярній армії, могли придбати виняток за поточну ставку, рівну трьом тисячам доларів, за умови, що у вас були відповідні зв’язки, і навіть купівля виходу була пов’язана з ризиками, не останньою з яких була бути або пострілом у спину, або обдуреним кожною копійкою.
  Вона на мить знову поглянула на свою книгу, дивлячись, але не читаючи, потім знову підняла очі, хоч і тримала книгу відкритою на колінах.
  «Ще одна причина, чому ми не повинні йти», — сказала вона. «Чому б нам просто не почекати, поки ми всі зможемо піти?»
  Але вони обоє знали, що її захист неминуче розвалиться, якщо не цього вечора, то наступної ночі. Як і всі, вони спочатку припускали, що війна швидко відійде або в забуття, або в порятунок. Пройде, як сильна лихоманка, смертельна чи ломаюча. Натомість це стала тривалою хворобою, яка повільно позначалася, і на той час вони обоє знали, що прогноз навряд чи зміниться найближчим часом. Ті, хто міг вийти, вийшли, якщо мали розум, навіть якщо це означало залишити синів і батьків.
  «Ми могли б почекати два роки, і ми все одно не зможемо вийти всім одразу», — сказав він.
  Вона закрила книгу, поклала її біля себе на ліжко й подивилася у вікно, у ніч. Вона задула нічну свічку. «Я не знаю. Напевно, ні, я думаю».
  Він почекав хвилину мовчання, знаючи за ритмом її дихання, що вона бореться взяти контроль над своїми емоціями, можливо, також підготувавши своє наступне спростування.
  «Я залишусь і притримаю будинок, — сказав він, — подбаю, щоб його відремонтували, як це потрібно. Тримайте дах цілим і вікна закритими, не давайте родині біженців заселитися. Коли все закінчиться, ми знову будемо разом».
  «А куди ми маємо йти? Загреб? А жити де? Карловац? Жити в якомусь наметовому містечку з десятьма тисячами інших біженців? Німеччина? То на Соню можна все життя кричати? Австрія? Швейцарія? І що я буду робити? А що Соня робить без батька?»
  «Ти хочеш, щоб вона тут виросла? З усім цим? Хочеш, щоб вона звикла до такого життя, вважала, що це нормально тікати від куль або щодня ставати в чергу з відрами за водою?»
  Жасміна натягла простирадла на плечі й перевернулася, підібгавши ноги, щоб подумати. Він підійшов до неї ззаду, обгорнувся навколо неї, взяв її руку й міцно стиснув, і вони повільно занурилися в сон.
  Наступного ранку Владо прокинувся від снарядів і стрілянини, і, відкривши очі, побачив одягнену Жасміну, яка стояла перед шафою з уже відкритою валізою на ліжку.
  
  
  Владо відвернувся від ліжка і відкрив ящики комода. Усередині був одяг, який він не носив уже багато років, після того, як він провіяв свій гардероб до кількох міцних сорочок і штанів і єдиного светра з грубої коричневої вовни. Предмети в шухляді здавалися йому дивними, ніби вони належали до іншої епохи, артефакти в незапечатаній гробниці. У цій кімнаті навіть порошинки, що перекидалися крізь бліде світло, здавалися закодованими з минулим. Він вдихнув несвіжість, відчув її різний запах у легенях, усі старі настрої та атмосфера змінилися й осіли всередині нього. Якийсь внутрішній хімічний перемикач, за яким довго не доглядали, на мить увімкнувся від раптового реєстру цих хибних показань, і він глибоко видихнув, щоб зібратися, а на його очах з’явилися сльози. Він випрямився, один раз моргнув і важко ковтнув, а потім почав пакувати невелику валізу з важким темним одягом, кількома старими речами, які він не заперечував би забруднити, і кинув туди ковдру для доброї міри разом із флягою та старим дощем. піджак.
  І це було майже все, що він міг зробити. У будинку був маленький ліхтарик, але не було батарейок. Не було закусок, на які можна було б посмикати, а його пістолет, службовий револьвер, замкнений у шухляді на роботі, здавався б там нагорі ще більш непотрібним, ніж тут.
  Він роздягнувся, щоб переодягнутися, відчуваючи кислинку своєї немитої шкіри. Коли він востаннє купався? Чотири дні тому? П'ять? Він обтер себе холодною мочалкою в темряві, намилюючи тонким ножем мило. Потім весь наступний день він відчував свербіж.
  Він обернувся й побачив своє зображення в дзеркалі на повний зріст, що висіло в дверях шафи Жасміни. На нього дивився блідий примарний чоловік, у якого виднілися ребра й мурашки по шкірі, і його охопило відчуття власного трупа, розтягнутого на плиті.
  Скриня, тепер трохи впала, була б більше, як розбита земля морозу, побіліла й здута; м'язи його рук стали млявими; його очі порожні, повіки набряклі, вії вкриті брудом; волосся жорстке і стоїть у всіх напрямках. Тільки нігті будуть рости, принаймні, як сказано в книгах, але вже не рожеві і не чисті. Він поглянув на відображення своїх грудей, гадаючи, чи не буде воно розірвано однією з тих ран, до яких він так звик бачити, лише потворніші, нерівні краї, вкриті брудом, мерзенний і іржавий ілюмінатор, що розливає свій слизький вміст у димучий змійовик. . Він навіть знав запах, його суть холодного й вологого ґрунту й зароджуваної гнилі після кількох днів перебування в стихії.
  Він різко обернувся до ліжка, щоб потрясти зображення, потім знову подивився на дзеркало й побачив, що воно залишилося, привид якогось майбутнього, якого він ніколи не хотів досягти, але йшов би до нього за кілька годин. Чому б просто не скасувати це: це не так, якби Касич був би проти, якщо він передав свої перші результати. Тоді він подумав про наступний день за робочим столом, підіпнувши ноги, а слабкі люмінесцентні лампи дзижчали й пульсували над його головою. Гарович у русі до свого столу з папкою в руці, Дамір брязкає баночкою з мушлями та розповідає про своє останнє завоювання. І облога, що тягнеться вперед своєю нестримною механічною силою. Ні, він пішов би до Зука. Подивіться, що можна було дізнатися чи про війну, чи про цю справу.
  Він зачинив двері шафи, повернувши дзеркало з поля зору, а потім вийшов з кімнати.
  Отже, це був страх перед війною з його сухим металевим смаком і темною грою уяви. Він достатньо начитався про окопи, бункери та бойові дії, щоб зрозуміти, у що він може вплутатися, підійшовши до Цука. Йому вже були знайомі розколоті дерева, місячний краєвид багнюки в кратерах, щури, що огрядніли, і ноги, які стали м’якими та зморщеними в мокрих черевиках. Що стосується скиглення і розриву розривів снарядів, то вони, принаймні, не будуть чимось новим.
  Він випадково чув, як хлопці-підлітки в кав’ярнях розмовляли про їхні щотижневі зустрічі на одну ніч. Вони слабко посміхнулися й кілька разів пожартували, наполовину через браваду, а наполовину через катарсичну потребу, їхні розмови продовжувалися, поки вони не відійшли на прийнятну відстань від своїх найглибших страхів. Принаймні до наступного разу.
  Піхотні атаки там були рідкістю, він теж це знав. Жодна сторона ніколи не отримала достатньої переваги, щоб пробувати їх часто. Обидві сторони були тонкими вздовж більшої частини лінії, і жодна не могла мати достатньо маси для наступу, якщо інша не дізнається про це та не відповість тим же. Оборона здебільшого була покладена на міни та артилерію, і нічне чергування зазвичай зводилося до очікування снарядів і бажання повернутися додому. Це була нагорода за ніч — передсвітанська прогулянка назад у чашу міста з його одноманітними зручностями розстрілів і облоги, його розірваною сантехнікою та слабким газовим полум’ям, його твердими ліжками, притиснутими до менш відкритих стін, його повільним завитком лісового диму. і димлячі купи сміття, і вночі, його чорнильниця темряви.
  
  
  Місцем зустрічі Владо був штаб бригади на заході від центру міста. Він прибув аж надвечір. Старенька жінка, закутана в червону шаль, присіла на землю біля водопровідного крана, розкидаючи одну за одною гору сигарет.
  Контингент чоловіків, які мали підійти до Цука, мав зібратися у групу приблизно з шістдесяти осіб, а потім розділитися на шість груп по десять осіб, які відходили з інтервалом у десять хвилин, щоб не привертати зайвої уваги ворожих стрільців. Неголений командир сказав Владо йти за ним першою групою.
  «Просто мовчи і роби, як я кажу, це все, що я прошу. Якщо вас уб’ють, я можу пообіцяти, що ми вас повернемо. Якщо ви поранені, ви отримаєте будь-яке лікування, яке можете отримати там. Ви не отримаєте нічого кращого за те, що отримують солдати, що не завжди так добре. Але це ваше рішення».
  Було зрозуміло, що жоден із прибулих солдатів не належав до добре підготовленого підрозділу. Вони з’явилися в вуличному одязі та кросівках, ніби для гри в баскетбол, деякі одягнені в ті самі брудні джинси та куртки, які вони одягали востаннє, коли підіймалися на пагорб, не потурбувавшись про те, щоб випрати їх.
  Командир призначив лідерів для інших груп, які мали слідувати, а потім скликав першу десятку. Троє чоловіків під сорок стояли усамітнені, згорнувшись у братерстві віку й тиші, зберігаючи сили, щоб піднятися на пагорб і безпечно пережити ніч.
  Молодші, однак, поступилися шкільній схильності легковажно ставитися навіть до найурочистішої події. Вони метушилися й крутилися в тіні, програючи касети на великому радіо, яке тримав на плечах високий хлопець із прищами й чорним хвостиком.
  Він перебирав стос касет, цигарка хиталася в його роті, коли він говорив. Інший із молодших простягнув йому касету, вказавши своє прохання прогулятися на пагорб.
  Інший член цієї групи був зайнятий осторонь, цілуючи свою дівчину на прощання, він у карикатурному образі суворості та обов’язку, вона у плаксивій міміці скорботи.
  Почалася повільна прогулянка, і Владо приєднався до молодших, частково з цікавості, частково тому, що знав, що зі старшими все одно не буде розмови, що ніяк не пришвидшить час. Можливо, це була різниця між знанням, що вам доведеться робити це знову і знову, і знанням, як це зробив Владо, що це буде одноразова подорож.
  Якийсь час єдиним шумом був стукіт басів із великого радіоприймача, який усе ще тримався на плечі високого хлопця, музика стрибала, наче в такт руху його картатої фланелевої сорочки, яка гойдалася вперед-назад, кожен крок в гору.
  У темряві вони проходили повз людей, які прямували вниз з пагорба, одні віталися, інші несли глечики з водою або тягнули вози. Більшість вирушили додому на ніч, хоча деякі з молодших були спрямовані до слабких і дорогих пропозицій нічного життя Сараєва.
  Ще через кілька кварталів будинки почали рідшати. Чим вище піднімалася група, тим більше було пошкоджень.
  Двоє хлопців почали жартувати з третього про його дівчину. З їхньої розмови було зрозуміло, що він познайомився з нею лише кілька днів тому, і через кілька хвилин Владо підійшов і запитав, як вдалося так легко знайти нову дівчину, поки йшла війна.
  Вони троє озирнулися, запитуючи його, не кажучи ні слова. Він сказав їм, що він поліцейський, шукає когось, свідка у справі. Просто в дорогу.
  «Невелика поїздка», — сказав хлопець із новою дівчиною.
  Інші сміялися, ніби знайомі зі старим жартом.
  «То ти хочеш знати, як знайти дівчину?» — спитав хлопець.
  «Не зовсім. я заміжня Просто цікаво, як це відбувається у вашому віці. Наскільки я пам’ятаю, було досить важко займатися таким бізнесом, коли не було війни».
  «О, це легко. Навіть легше. У всякому разі зустріч з ними. Важко знайти час наодинці з ними. Мами і тата тепер завжди вдома. Завжди в приміщенні. І це не те, що ви можете піти погуляти в парку. Раніше вашою найбільшою надією було дочекатися, поки всі підуть спати. Зараз комендантська година, і ви повинні самі повертатися додому. Але завжди є спосіб. Вона спить у подруги, і ви робите те саме. Або, можливо, ти скажеш батькам, що знову йдеш на «фронт», тільки насправді ти йдеш кудись в інше місце».
  «А простіше познайомитися? Я все ще не розумію».
  — Принаймні, ті, що у вашому будинку. Ці хлопці тут». Він кивнув у бік своїх друзів у групі. «До війни ніхто з нас не був знайомий. Ми тусувалися з іншими людьми, усі ми. Але тепер більшість моїх старих друзів уже немає, їх також. Більшість залишилося. Деякі були вбиті. І в перші кілька місяців ви пам’ятаєте, як це було. Всі в підвали та укриття. Це був ти та всі інші з твоєї будівлі, і ти не збирався проводити вечір, розмовляючи з батьками. Отже, ви знайшли інших людей свого віку та влаштували вечірку. Кілька тижнів, і у вас з’явиться нова група друзів. Ще кілька тижнів, і деякі хлопці та дівчата починають об’єднуватися. А коли війна, місяць з дівчиною здається роком. Все інтенсивніше. Серйозніше. Вони починають говорити про дітей, бажаючи залишити щось від себе».
  Другий приєднався: «А ти кажеш, так, так, давай народимо дитину, тільки ти справді сподіваєшся, що дитини не буде, але ти більш ніж готовий продовжувати спроби».
  Інші засміялися.
  Перший учасник групи, той, хто передав свою касету хлопчикові з радіоприймачем, потім повторив своє прохання, цього разу голосно, щоб увімкнули його музику.
  Високий хлопець із хвостиком відповів, витягнувши касету, яку він програвав, і вставив іншу, але вона все ще не була потрібною.
  «Гей, це все ще Aerosmith», — крикнула потерпіла сторона. «До біса Aerosmith».
  «На біса Guns 'N' Roses», — крикнув у відповідь хвостик.
  «Він завжди такий», — пробурмотів інший хлопець. «Відтворює свій власний твір, доки ми не підіймемося надто високо на пагорб, а потім вставляє свій, коли ми маємо зменшити шум».
  «Так як там, нагорі», — запитав Владо. «Чого мені очікувати?»
  «Холодно», — відповів один. «Бамутний. Багато бруду і багато четників».
  "Страшно?"
  «Іноді. Зазвичай просто тихо і нудно. Це коли ти просто сидиш, розмовляєш і куриш всю ніч».
  «Ви чуєте їх з іншого боку?»
  «Весь час. Іноді ви кричите туди-сюди. Вони кричать щось, ми кричимо щось у відповідь, потім це продовжується, доки якийсь офіцер не зупинить це, або це стане огидним. Тому що, коли стає надто погано, хтось завжди починає стріляти. Тоді всі сердяться на того, хто спочатку говорив, тому вам потрібно стежити за тим, що ви говорите».
  «Хтось коли-небудь спить?»
  «Ви не повинні, але ви можете спробувати. Ми ніколи не спимо там. Ми не засинаємо, поки не повернемося на півдороги вниз з пагорба. І ось тоді мудак з радіо нарешті починає грати нашу музику».
  Вони знову всі засміялися.
  На той час вони були просто неба, дорога петляла вздовж схилу трав’янистого пагорба в темряві. Коли зараз розривався снаряд, можна було побачити спалахи в небі. Зараз вони були на сільськогосподарських угіддях. Кожен будинок знаходився приблизно за сотню ярдів від останнього, де родини пасли кіз і корів і вирощували довгі ряди кукурудзи, гарбузів і капусти. Зараз будинки були порожні, дахів немає, тварин теж.
  Проїхали перекинутий у кювет підірваний автобус, пофарбований у камуфляж зеленого кольору. Якийсь армійський транспорт, що зійшов з рейок. Навіть у темряві було видно, що вологі поля всіяні раковинами, ніби велетенські ховрахи копали останні кілька років.
  Попереду вереск і гарчання Guns 'N' Roses нарешті наповнили повітря. Четверо хлопців, які стояли найближче до Владо, підняли підбадьорення.
  Потім, услід за коротким стуком автоматичної зброї звідкись з-за підвищення, командир на чолі колони наказав замовкнути.
  «Геть музику й геть розмови», — крикнув він. «Всі сигарети, поки ми не досягнемо вершини».
  «Хай ви, сер», — пробурмотів хлопець із касетою, люто затягуючись, перш ніж кинути сигарету в канаву.
  Стрічка вилетіла з апарата з клацанням, яке означало перетин якоїсь невидимої лінії. Через кілька хвилин їх зустрів снаряд, а потім гул. Тоді небо засяяло буянням червоних трасуючих куль, що ринули в дикому пошуку цілей. З наближенням православного Нового року таке святкове розпалювання ставало все більш звичним явищем, і до наступної ночі воно не припинялося до ранку.
  Вони дійшли до невеликого ряду зруйнованих будинків, села високо на пагорбі перед схилом хребта, і тут вони зупинилися. Офіцер привітав їхній підрозділ, давши сигнал ліворуч. Владо підійшов до нього, щоб оголосити свій титул і пункт призначення.
  «Отже, ти хочеш Невена. Ви можете мати його. Униз, ще чверть милі, можливо, трохи більше. Я попрошу когось, хто вас відвезе».
  Невдовзі до нього приєднався ще один підліток у картатому вовняному піджаку, поцяткованому брудом. Здавалося, він радий можливості рухатися.
  Між будинками були складені та прибиті дошки, укріплені насипами землі. Чоловіки сиділи позаду них навпочіпки або сиділи на землі за будинками, тихо перемовляючись і куривши. Один окріп для кави над маленькою плитою.
  Владо почув лепет поблизу, а потім сміх, і подумав, чи не було це з іншого боку. Потім почувся крик, ще більше сміху, потім хтось крикнув, цього разу неподалік.
  Вони з хлопчиком просунулися далі, стежкою позаду кількох будинків, обминаючи зламані гілки й по щиколотки занурюючись у багнюку. Потім стежка вигиналася навколо схилу пагорба до більш відкритої землі, де не було будинків і дерев.
  Через кілька миттєвостей пролунав свист снаряда, жовтий спалах і нищівний удар глибоко в живіт Владо. Також відбулося легке підйом землі, принаймні так здалося Владо, коли він раптом опинився навпочіпки, його обличчя було перекошене від страху.
  Він шукав супроводжуючих і побачив хлопця, який стояв прямо, розслаблено, затягувався сигаретою та дивився на Владо з легкою цікавістю. — Розслабся, — сказав хлопчик. «Це було не так близько». Владо довелося б перекалібрувати своє визначення близькості, якщо він мав протриматися тут дуже довго.
  Нарешті вони дісталися місця призначення, спустившись у траншею зв’язку, що веде до маленького бункера, де вони побачили вартового, який читав книжку в м’якій палітурці при світлі гасового ліхтаря. Коли вартовий підвів очі, хлопець повернувся, щоб піти, не сказавши жодного слова.
  «Я хочу побачити Невена Халіловича», — оголосив Владо, наче швейцару готелю чи секретарю керівника підприємства.
  «Генерал Халілович зазвичай не бачить нікого, крім своїх людей», — відповів вартовий.
  Загальний. Це був сміх. Хоча якби ви змогли зібрати власну армію, перебуваючи офіційно під військовим арештом, тоді, можливо, ви заслужили б право називати себе як завгодно.
  «Скажіть йому, що інспектор Петрик з міністерства внутрішніх справ хотів би поговорити з ним про справу, яка його цікавить».
  «Сумнівно. Але я передам його».
  Відповідь надійшла лише через п’ять хвилин.
  «Невен каже, щоб ти відштовхувався і повертався вниз з пагорба, звідки ти прийшов».
  Владо якусь мить розмірковував, що робити. Було ясно, що вартовий не хотів перепитувати. Владо порибав у кишенях п’ять марок, які він видобув із шухляди перед тим, як піти. Вартовий зневажливо глянув на нього, але взяв.
  «Скажіть йому, що я хочу обговорити рівень оцінки мистецтва покійного Есміра Вітаса».
  Цього разу це зайняло десять хвилин, але коли вартовий повернувся, він жестом попросив Владо йти за ним. Вони попрямували вниз по довгому акуратно викопаному траншеї, заглиблюючись у приватну війну Невена Халіловича.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 14
  Вони пройшли кілька сотень ярдів, долаючи повороти й повороти, перш ніж через кілька хвилин прибули до бункера з колод і дерну, оточеного солдатами, які лежали серед рушниць і ящиків з боєприпасами. З даху бункера стирчала пічна труба, з неї валив дим. Тоді голос покликав його всередину, де було тепло, але димно й яскраво освітлено гасовим ліхтарем.
  І там був Невен, який по-королівськи схилився в алюмінієвому кріслі, вінілові ремінці якого розтріпалися по краях. Він був бородатим і виглядав втомленим, але все одно мав відтінок лютості, особливо в яскравих круглих очах, темно-карих, зіницями майже ненормально великими.
  Він говорив, не підводячись і не подаючи руки. «Отже. Покійний Есмір Вітас?»
  «Так. Це вам допомагає чи шкодить?»
  «Мабуть, ні те, ні інше. Але це те, про що я хотів би знати більше. У тебе є єдине, що для мене більше цінно. Інформація».
  На мить він подивився на Владо, ніби щось вирішуючи, а тоді вказав на друге пошарпане крісло з газону на протилежному боці маленького дерев’яного чайного столика. «Будь ласка. Сідайте».
  Невен покликав помічника, потім замовив дві чашки кави, наче в кафе, демонструючи свій легкий авторитет, а також можливості, які він надає.
  «Це справжня кава», — сказав він. «Не миттєво».
  Коли Владо нічого не сказав, Невен продовжив. «Отже, ви тут, щоб обговорити мистецтво та пана Вітаса».
  Владо вирішив відразу викласти більшість своїх карт на стіл. «Більше кажучи, я хотів би запитати вас про файли передачі та про те, як Зарко міг їх використати. Очевидно, Вітас щось знав про операцію, і, схоже, через це його вбили. Можливо, він брав участь; можливо він лише розслідував. Я думаю, ви можете допомогти мені вирішити, який».
  «Я можу сказати вам дуже мало про це, окрім того, що я знаю, що у нас були картотеки, і що з певних причин вони вважалися дуже важливими. Але їх або конфіскували, або знищили під час рейду, тож яке вони тепер мають значення?»
  Ну, принаймні щось було. Файли пережили «пожежу» в музеї, як підозрював Владо, і, можливо, все ще там. Ймовірно, вони були або в МВС, або в армії. Він знову подумав про Вітасове зауваження: «у надійних руках у небезпечному оточенні».
  «Ким конфісковано?» – запитав Владо.
  «Треба запитати в МВС. Ви працюєте на них, чи не так? Я лише знаю, що ми залишили їх позаду, коли вийшли здаватися. Хоча на той час будівля вже загорілася, тому мало що знаєш».
  «А потім, провівши кілька тижнів у в'язниці, вас помилували. В армію, за вашим визнанням, як поставили? ...”
  «Моя безцінна служба моїй країні», — сказав Невен, уперше посміхнувшись, викрививши зуби, м’ясоїдною посмішкою, глибоко заплямованою нікотином. Його дихання було від цибулі та смаженого м’яса, важких від жиру випарів. Владо уявив собі шматочки баранини, які смажаться над плитою в отворі якогось задимленого бункера. Його живіт бурчав, коли Невен нахилився, щоб загасити сигарету на столі.
  «І саме так я хотів би зараз зберегти свої стосунки з моєю країною», — продовжив Невен. «Стійкий і теплий. І я не впевнений, що зможу це зробити, розмовляючи з вами про щось із цього. Можливо, все, що я зроблю, це змусити їх вирішити, що я все-таки повинен був залишитися у в'язниці».
  «А може, вони вирішать, що хтось інший повинен сидіти замість нього».
  "ВООЗ?"
  «Хто б це не змушував вас залишатися тут, в оточенні людей з автоматами Калашникова, живучи таким чином. Коли тобі комфортніше поруч із четницькою армією, ніж біля власного уряду, я б сказав, що у тебе є вороги, про яких ти маєш подбати, але не можеш. Можливо, хтось із них причетний до всього цього, до цього арт-бізнесу. Мабуть, він заробляв більше грошей, ніж будь-що інше, з чим був пов’язаний Зарко».
  Невен, який до цього часу відчував щось на зразок нудьги, подивився прямо в обличчя Владо, очі його горіли сильною, презирливою зарозумілістю. — Дозвольте мені розповісти вам, як це працює, містере детективе, і більше не називайте свого імені, бо я не хочу його знати, а тим більше запам’ятовувати. Тут у мене є свої люди, і армія залишає мене в спокої. Вони навіть більше за мене ненавидять МВС. Єдине, кого вони ненавидять більше, це військова поліція. Будь-яке з цих суперництв може призвести до смерті, або, якщо ви знаєте, як ними користуватися, вони можуть зберегти вам життя, навіть зробити вас багатими».
  «Насправді на вулицях говорять, що вас таки вбили».
  «Так. На єврейському кладовищі. Це була корисна історія. Навіть якщо деякі люди знали, що це неправда, вони вирішили, що це звільнило їх від гачка. Якщо люди в місті думали, що я мертвий, тоді більше не було потреби намагатися притягнути мене до відповідальності, зараз чи пізніше. І я теж брав участь у тих клятих нападах дурнів на єврейському цвинтарі на початку. Ось що переконало мене, що я маю зібрати своїх людей і піти звідти, навіть якщо це означало приїхати в таке місце. Тож я переконав кількох солдатів приєднатися до мене, звичайним способом».
  «Ви їх купили».
  «Звичайно».
  — А хіба деякі офіцери регулярної армії не мали власних уявлень про це?
  «У них були свої ідеї, але я мав оцінки D, або, принаймні, я був готовий витратити свої. Навіщо їм витрачати гроші, намагаючись перевершити мене, коли вони можуть отримати власні прибутки від угоди?»
  — Ви маєте на увазі, що ви їм теж заплатили.
  — Звичайно, за офіцерськими ставками. Все заради привілею мого власного зручного місця тут, на Zuc. Досить віддалений, щоб уберегтися від цікавих очей генералів, і досить важлива частина лінії, щоб зробити себе необхідним. Я завжди був хорошим бійцем. Вони це знають, і їхні лінії подекуди настільки тонкі, що вони раді мені».
  Кава прийшла на маленькому мідному підносі. Помічник налив густий турецький напій із каструлі у формі пісочного годинника. Владо сьорбнув його і з подивом виявив, що він навіть приправлений кардамоном, якого сьогодні в місті майже неможливо знайти.
  «Що заважає тобі кинутися на той бік. Багато інших це роблять». Дійсно, це відбувалося щотижня, іноді в підрозділах по двадцять і більше чоловік.
  «Скажімо так, що з того боку мені варто боятися ще більше людей, ніж тут. Вони все ще не дуже задоволені тим, що сталося два роки тому. Ми зробили так, щоб багато офіцерів ЮНА виглядали дуже погано, відбиваючи їхні танки зі стрілецької зброї. І завжди є ті, хто ворогує з інших причин».
  «Як генерал Маркович, наприклад».
  Уперше Невен був дещо вражений. Він злегка кивнув головою, наче бажаючи переоцінити потенціал зустрічі. Потім він повільно сказав: «Так. Генерал Маркович, наприклад».
  «Ще один шанувальник образотворчого мистецтва, як мені сказали».
  «Справді він». Він на мить замовк. «Отже, ви кажете, що можете мені допомогти. як?»
  «Слухайте, ми знаємо, що мистецтво вивозять з країни, навіть якщо музей, здається, про це не здогадується. Якщо ми зможемо прив’язати операцію до вбивства Вітаса і викорінити її, я думаю, що в кінцевому підсумку ми віддамо деяких людей, які хочуть бачити вас ув’язненою».
  «Як генерал Маркович? Навряд чи, якщо у вас немає дуже точної артилерії та хороших джерел з іншого боку».
  «Ні. Але ми точно можемо його дискредитувати». Владо наважився вийти. «Ми маємо повну підтримку та підтримку міжнародного співтовариства»
  «Ви маєте на увазі ООН?»
  «І це дає нам потенційний доступ через річку». За реакцією Невена він побачив, що кінцівка щойно піддалася.
  — ООН, — пирхнув Невен, знову криво всміхаючись. «Як ви думаєте, хто робить можливим виїзд цього мистецтва з країни?»
  «Це саме те, що ми хотіли б знати».
  «Ви хочете знати занадто багато. І все, що я можу зробити, кажучи тобі, це нажити собі ще більше ворогів у більшій кількості невідповідних місць».
  «Слухай, я не прошу все, що ти знаєш. Просто розглядайте запитання за запитанням, і коли ви почнете відчувати, що ризик переважає над перевагами, припиніть відповідати. Але дайте собі шанс».
  І тоді перший і єдиний удар провидіння Владо впав буквально на землю. З боку сербських ліній у бік їхніх позицій пролунав снаряд: високий вигнутий мінометний постріл із відстані кількох сотень ярдів. Вони обидва впали на землю, і їх оббризкала доща бруду, земля тремтіла й бурчала під ними. Коли Невен підвівся, його берет був перекошений, а на його струнастому чубчику запеклася бруд. Бруси, з яких будувався його «офіс», були зігнуті всередину. Піднос з кавою був перекинутий. Невен більше не виглядав майстром, навіть на цьому невеликому відрізку лінії, і його обличчя на мить видало, що він теж це знав. Вони трохи почекали, пролунавши снарядами у відповідь і короткою перестрілкою між автоматами. Потім Невен ледь чутно сказав: «Що за запитання».
  Владо не зловтішав, не поводився так, ніби динаміка бодай трохи змінилася.
  «Почнемо з файлів. Ви влаштували вибух і пожежу в музеї, а потім вкрали їх, чи не так?»
  «Так».
  На подив Владо, Невен сказав, що артилерійський обстріл був організований від їхнього імені генералом Марковичем.
  — І це було тоді, коли Зарко приєднався до операції?
  «Це була його перша головна роль, можна сказати. Маркович залучив нас до цього кілька днів тому».
  «Як він влаштував це? У той час була невелика незручність війни, і, як ви сказали, Зарко створював поганий вигляд армії Марковича».
  «Якби вони могли нас знищити, вони б це зробили. Маркович так само легко, як ніхто. Але на той час було зрозуміло, що вони не зможуть взяти мости, і вони не збираються потрапити до музею. Як тільки він це зрозумів, він домовився про зустріч».
  «Як?»
  «Це було досить легко. Ви просили про переговори про припинення вогню на рівні підрозділів. Це завжди найкращий спосіб змусити блакитні шоломи рухатися від вашого імені, щоб встановити офіційний контакт з іншою стороною. Тож одного ранку ми всі зібралися разом: Маркович і двоє його офіцерів, Зарко, я та ще один наш, разом із двома спостерігачами Європейського Співтовариства, тими хлопцями в білих уніформах, тими, хто схожий на морозиво. Вони завжди вірять, що чим більше вони зможуть підтримувати нас у розмові, тим ближче ми будемо до миру».
  «За таких умов навряд чи можна обговорювати домовленості про контрабанду».
  «Спочатку ми цього не зробили. Ми говорили про обмін полоненими, моніторинг артилерії, снайперські мораторії. Усе те, що жодна зі сторін не збиралася робити, тому що скільки б грошей ми не хотіли заробити разом, у глибині всього цього ми все одно ненавиділи їх, а вони нас. Коли настав час для справжньої справи, Маркович сказав спостерігачам ЄК, що їм із Зарко потрібно кілька хвилин усамітнення для більшої відвертості та відвертості. Дали, звичайно. Тоді ми все це влаштували, сидячи в білому БТР ООН прямо біля річки».
  «І саме тут Маркович виклав тобі це і запропонував підключитися, якщо ти допоможеш».
  «Він сказав Зарко, що хоче витвори мистецтва з нашого боку річки. Він сказав, що там кращі речі. Сказав, що зможе впоратися з транспортуванням із країни, якщо ми зможемо переправити їх через міст. Але спочатку він хотів, щоб ми подбали про файли передачі. У нього вже звідкись є своя копія».
  Белградська копія, подумав Владо. Якби друг Владо міг отримати копію, у Марковича точно не було б проблем.
  «Він хотів знищити копію в музеї», — сказав Невен. «Він призначив нам дату і сказав, що може забезпечити прикриття вогню. Зарко сказав йому добре, якщо він не вдарився об будівлю, поки ми були в ній. Ми трохи посміялися, покурили, випили бренді, а потім пішли. Хлопці з ЄС були розчаровані, коли ми сказали йому, що нічого не досягли».
  «Отже. Ви повинні були взяти на себе керівництво музеєм і знайти спосіб знищити записи. Але ти зберіг їх натомість, чи не так. Потім влаштували знищення».
  «Зарко не був дурнем. Він подумав, що з власною копією він міг би керувати операцією легше, з більшою незалежністю. Він продав цю ідею Марковичу як спосіб скоротити логістику, спростивши її, щоб нам не довелося ризикувати використанням кур’єрів чи загадкових короткохвильових повідомлень щоразу, коли Маркович мав картину, яку він хотів, щоб ми забрали. Я не думаю, що Маркович ніколи по-справжньому звик до цієї ідеї, але він постійно отримував свою частину, тому жив з цим».
  «Але спершу треба було закріпитися в музеї. Зайдіть на місце як його «захисники». Що, я вважаю, було досить легким, коли Мурович керував місцем».
  «Він був закоханий у нас. І я маю на увазі це буквально. Завжди падає від мужніх бійців у своєму холі, приносячи нам каву та тістечка. Мені подобалося думати, що я йому особливо подобаюся». Невен засміявся. «Для нього ми були бездоганними. Ми прийшли, щоб врятувати його казкові галереї, і таким чином ми врятували його роботу. Ми були його благородними дикунами, які ще благородніше протистояли бажанням грабунку. До цього Зарко завжди був дуже суворий. Не повинно було бути розграбування музею, навіть найменших предметів, а це були одні з найкращих».
  «Тому що він хотів файли. І що тоді, коли вони у вас були?»
  «Відтоді нас, окрім Зарко, брали участь лише двоє. Алія Неревич і я. Алія був убитий у перший день поліцейського рейду в жовтні, стоячи на вулиці, як дурень, думаючи, що обстрілюють лише четники, а ми втекли в укриття».
  — Вас тільки двоє, окрім Жарка?
  «Це було стільки, скільки він міг довіряти. Він переглядав файли, знаходив картку, яка йому подобалася, з більшою вартістю, а потім відправляв нас забрати».
  «Просто так? Пара бандитів заходить до чиєїсь оселі, щоб зняти картину зі стіни?»
  «Це було легше, ніж ви думали. Поки ми були в музеї, ми взяли канцелярське приладдя Муровіча, тож підробили його підпис на офіційних дозволах на «охорону», а потім заплатили кожному по сто марок за співпрацю та незручності. Дивно, як швидко люди сприймають підказку. Навіть якщо вони були підозрілі, як тільки ви їм заплатили, вони не наважувалися запитувати ні музей, ні будь-яку іншу владу. Навіщо ризикувати втратою дорогоцінних знаків D? Особливо, коли це насправді не був їхній малюнок.
  «Але найсмішніше було те, що деякі люди вже зрозуміли для себе можливості отримання прибутку. Приблизно на кожній п’ятій зупинці не було і картини, і людей, які там жили. Кілька інших уже склали його в ящики та поставили в підвал чи комірчину. Вони почервоніли й сказали, що робили це для збереження. Лише один чоловік коли-небудь намагався зневажити нас. Кричав на нас і погрожував піти в поліцію».
  «І?»
  «Ми віднесли його до річки і вистрілили йому в голову. Наступного ранку морг забрав його. Це був напружений день, і вони списали його як снайперського влучного».
  «Знайома техніка. Так Вітасу дісталося».
  Невен не здавався анітрохи здивованим.
  «То ви просто ходили вулицями з картиною?» – запитав Владо.
  «Ми створили його на місці. Завжди брали з собою дошки, цвяхи і скатертину. Завантажив ящик на вантажівку, а потім дочекався настання темряви, щоб вивезти».
  «Де».
  «Якийсь час на місці біля річки, біля блокпосту, куди вантажі надходили тиловим каналом. Існували посередники, дозволені діяти з обох сторін, які привозили тютюн, м’ясо, алкогольні напої. Небезпечна робота, але вони заробили багато грошей, поки жили, і обидві сторони використовували їх для інформації. Вони перенесуть наш ящик, принаймні до тих пір, поки накладні витрати не стануть смішними».
  «Накладні витрати?»
  «Забагато виграшів надто багатьом людям. Скімінг і сифонування. Операція протікала, як решето, і оскільки Маркович відправляв усе через пагорби вантажівкою, на кожному контрольно-пропускному пункті було більше виплат, і навіть тоді іноді вантаж так і не доїхав до місця призначення. Тому ми спростили».
  «Як».
  «Як інакше. «Можливо, авіалінії». Це те, що солдати ООН називають своїми щоденними польотами, тому що, можливо, вони полетять, а можливо, ні. Гарантована нічна доставка, якщо наступного дня серби не стрілятимуть і не обстрілятимуть аеропорт. І іноді Маркович міг вирішити цю проблему, але не завжди».
  «То ви б залишили картини куди?»
  «У складі вантажів і відправок ООН, біля будівлі PTT на шляху до аеропорту. Прямо за штаб-квартирою сил ООН. Особливо зручно, тому що це було з нашої сторони лінії. Ми проїжджали крізь ворота, розмахуючи рахунком-фактурою ООН і залишали ящик на задньому завантажувальному майданчику, готовий до доставки першим ранковим рейсом до Франкфурта».
  «Як часто?»
  — Спочатку, можливо, раз на тиждень. Зарко не хотів переборщити, почати привертати зайву увагу. Наш контакт в ООН також завжди був насторожений щодо цього. Маркович наполягатиме на збільшенні поставок, представник ООН – на менших. Тоді, можливо, за місяць до рейду ми почули, що Мурович працює над тим, щоб отримати список з Белграда через ЮНЕСКО. Тому ми збільшили графік. Три рази на тиждень, іноді навіть чотири-п'ять, якщо було тихо і рейси курсували щодня. Ми знали, що це ризиковано, але як тільки Муровіч отримає копію файлів, ми припинимо роботу. Ми говорили про його вбивство, але вважали, що його заміна може бути тільки гіршою. Можливо, це навіть хтось, хто захоче глибше дослідити причину пожежі».
  «Ну, він отримав схвалення ЮНЕСКО. Але грант активується лише в лютому».
  «Тож вони, ймовірно, все ще це роблять».
  «Як? Рейд позбавив вас бізнесу».
  «Це так. І цього мало бути достатньо, щоб Вітаса вбили. Але він, очевидно, мав достатньо впливу, щоб змусити репресії залишитися. Зарко засмутило те, що він ніколи не був попереджений. Він завжди хвалився, що має когось у Міністерстві, але вони, мабуть, не були дуже високими, тому що він ніколи не чув жодного слова. Коли після цього Зарко вбили, я був упевнений, що його джерело не годиться».
  — Його не застрелили, коли він намагався втекти?
  «Це офіційна версія, але немає можливості. Зарко мав хорошого адвоката і багато D-знаків, і занадто багато шляхів виїхати з міста навіть після того, як його спіймали. Він би ніколи не ризикнув тікати. Можливо, добре спланована втеча з в’язниці пізніше, під час важких боїв, з великою кількістю винагород і внутрішньої допомоги. Але не незграбна спроба закрутити».
  «Чому ні. Навіть такі люди, як Зарко, можуть впасти у відчай».
  — Цього не сталося , — люто вигукнув Невен.
  Владо дав йому хвилину заспокоїтися. «Як ви це описуєте, навіть Вітас міг бути контактом Зарко в МВС. Виймає Зарко, бере файли, збільшує свій розріз і йде далі».
  «Це також пояснює, чому Вітаса вбили. Більше суперництва і більше крові. Ви живете цим досить довго і врешті-решт помрете цим».
  Але інсайдерові не знадобився б брифінг Мілана Главаша минулого тижня, подумав Владо. Це звучало так, ніби слідчий слідкує за відкриттям.
  «Швидше за все, його вбили, тому що він був на операції», — сказав Владо. «Це залишає питання про те, з ким Маркович ще повинен працювати. Можливо, він найняв когось нового».
  «Завжди знайдеться хтось, хто хоче взятися за таку роботу», — сказав Невен. «І як тільки ви отримуєте таке обладнання, як ООН, ці речі набувають бюрократичної інерції. Ви не зупините щось подібне, просто усунувши одного з директорів. Ви тільки робите його більш прибутковим для тих, хто все ще в грі».
  «Тож давайте подивимося, хто залишився в бізнесі після рейдерського захоплення. Є Маркович, а потім є хтось із ООН. І хто б це міг бути?»
  «Хтось у транспортній конторі. Транспортні бланки завжди були заздалегідь підписані та завірені печаткою. Все, що Зарко мав зробити, це заповнити деталі. Ми відправили все до франкфуртського контакту, який, я припускаю, отримав уріз за продаж, маркетинг тощо. Ми з Алією отримували додаткову плату за кожну справу, але, ймовірно, нічого близького до того, що заробляли основні гравці. Ми були лише частиною накладних витрат».
  «Давайте заповнимо деякі імена, починаючи з Франкфурта та ООН»
  «Я не знаю жодного».
  «Як ти не міг? Вони обидва були прямо там, на рахунку-фактурі, якщо хтось не використовував підроблений підпис у цьому кінці та псевдонім у іншому.
  Невен насупився, метушився і дивився в землю. На мить запала тиша, коли він нахилився, щоб підняти одну з упалих чашок кави.
  — Давай, — сказав Владо. «Ви не можете забути».
  «Можливо, я ніколи їх не знав», — гірко сказав Невен, дивлячись прямо в обличчя Владо. «Тому що я не вмію читати. Ніколи не навчився. Дислексія, я думаю, вони зараз це називають. За винятком того, що наші прогресивні школи за маршала Тіто ніколи не знали способу обійти цю перешкоду. Я був сильним хлопчиком, тому це ніколи не мало значення. Мені завжди були інші способи використання, і такі люди, як Зарко, завжди були раді залучити мене до роботи. Я завжди вважав це слабкістю, а потім з’явився Зарко зі своїм лихварським бізнесом, і моє майбутнє було забезпечене. Коли почалася війна, майбутнє було ще райдужнішим. Ось чому він завжди міг мені так довіряти. Це був мій ключ до підвищення. Не було нічого, чого я не міг би зробити для нього, жодного письмового повідомлення, яке я не міг би доставити без повної гарантії конфіденційності. Я був ідеальним кур’єром».
  «Але Алія вмів читати».
  «Алії ніколи не дозволяли тримати документи або бачити їх. Він був лише частиною команди доставки. Тож імена, вантажовідправник ООН і хлопець у Франкфурті, я справді не маю уявлення. Знає тільки Зарко».
  «Це залишає мене майже там, де я починав. Хіба що».
  «Якщо?»
  «Якщо ви все ще залучені. Все ще керує цим звідси й використовує мене, щоб прокласти фальшивий слід».
  Невен усміхнувся, майже сумно.
  «Так. Тут без файлів і без будь-якої прямої лінії зв’язку, окрім бідолашних тупих хлопців, які щодня ходять сюди зі своїми гучними радіо та такими, як ви. До того ж, якби я все ще був залучений, ти зараз був би в дуже поганому стані. Тепер, коли я отримав від вас усю необхідну інформацію, було б легко вкинути вас у багнюку й забути, як незабаром зробили б усі. Колись твої кістки виявляться під плугом якогось фермера, а може, турист знайде металошукачем твою пряжку. Ви усвідомлюєте, містере детективе, як мало ви знаєте про те, що змушує це місце працювати?» Він показав у долину, до криниці темряви, де спало місто. «Це те саме, що змушує це місце тут керувати. Подивіться довкола на срані ями та окопи. Це майбутнє нашого чудового рідного міста. І якщо такі люди, як я, керують тут, це мало б вам дещо сказати про людей, які там керують. Як ви думаєте, чи хтось із них справді довірятиме вам виконувати таку дурну справу, як ця, містере детективе? Я б сказав, що ти скоро станеш дуже самотньою людиною».
  Він кинув свій «Мальборо» в багнюку і встав, щоб піти.
  — А тепер, містере детективе, наша розмова закінчена.
  Він розвернувся й пішов геть, зникнувши за поворотом траншеї.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 15
  Ті хлопці під час прогулянки схилом гори мали рацію. Нічні відвідувачі Zuc не спали. Вони звивалися і розмовляли, курили і пили. Проклинали і війну, і снаряди, і четників. Але здебільшого вони дивилися й слухали, наче перелякані діти, що забилися в своїх ліжках, прислухаючись до кожного скрипу дощок підлоги.
  Час від часу зграї червоного трасуючого вогню божевільно виблискували над головою, освітлюючи хвилясту рівнину багнюки. З іншого боку гори гримів снарядний вогонь і спалахував з далекого пагорба. На щастя, більша частина дійства залишилася добре вниз по лінії.
  Найбільшим сюрпризом для Владо був випадковий, безцільний характер усього цього. Навіть у найжахливіших описах минулих війн, які він читав, завжди була схожість на план. Навіть безглуздість Першої світової війни мала на собі відбиток якогось величезного, нестримного організму з плоті та сталі з розгалуженою мережею комунікацій, розкиданою по всіх куточках фронту. Бомбардування були скоординованими, тривали дні за часом, хоча б лише для того, щоб викликати єдиний шалений момент самогубчого нападу. Кожна масова хвиля вбивств була заздалегідь спланованою.
  А тут? Війна йшла крізь темряву, як звір, у якого всі кінцівки були пошкоджені. Стрілянина велася епізодично, ніби з примхи. Повільні снайперські перепалки швидко переросли в гарячу особисту вендету, а потім так само швидко вщухли. Гарматні команди працювали чи не працювали залежно від запасу снарядів, сну та бренді, хоча найчастіше від останнього. Командування й управління були поняттями для якогось іншого схилу пагорба, для якоїсь іншої частини країни, де час від часу зсувалась лінія, можливо, для якоїсь іншої війни взагалі. Або, можливо, так завжди відчувалася війна зсередини, наче людина була частиною великого портрета, який набував форми й порядку лише на відстані.
  
  
  Ближче до четвертої години ранку почався дощ, який почався з густого туману, який перейшов у рівномірний дощ із холодних жирних крапель. Владо опустив голову, напружуючи очі в темряві, дивлячись, як вода стікає з його розмоклої шапки в калюжу біля його ніг.
  Вузький промінь ліхтарика прокотився в його траншею, освітлюючи інших чоловіків, які так само позували. Чиясь рука вхопилася ззаду за його праве плече, штовхаючи його так, наче він задрімав. «Ходімо, якщо ти йдеш».
  Це був офіцер, який підняв їхній підрозділ на гору. Витягували.
  Він виліз, м’яка земля просідала під його вагою, його суглоби задерев’яніли від годин стояння й сидіння на холоді.
  Вони вишикувалися в гаю з розколотих дерев і почали свій парад вниз. Владо був надто втомлений, щоб перевірити, хто попереду і позаду нього. Усі вони дивилися собі під ноги. Ніхто не говорив. Вогонь, який горів кілька годин тому, тепер згас.
  Минуло ще двадцять хвилин, перш ніж він оцінив ситуацію, зробивши подумки перекличку, кидаючи погляд спереду на тил колони, що хиталася. Попереду йшли старші чоловіки, які все ще групувалися за віком і ставленням. Повернувшись позаду, він на свою тривогу побачив, що двоє хлопчиків-підлітків несли між собою ковдру, важко накинуту, як носилки. Було очевидно, що в ньому хтось був, мертвий чи поранений. Ймовірно, мертвий, судячи з того, як опуклість постійно торкалася землі.
  Це був хлопчик із хвостиком, як виявилося, той із радіо. Йому прямо в ніс потрапив шматок шрапнелі, яка відірвала йому половину обличчя, але залишила його недоторканим. Інші хлопці повернули його тіло обличчям донизу в ковдру, тягнучи його так, наче він просто дрімав у мокрому гамаку. Кутик його картатої сорочки звисав збоку. Його радіо ніде не було видно, або знищене тим самим вибухом, або спритно конфісковане якимось ветераном лінії.
  Коли вони досягли підніжжя пагорба, тьмяне світло проникало в глибоке сіре східне небо, і дощ припинився. Вони дійшли до місця зустрічі з минулого вечора, і командир почав роздавати денний пайок сигарет. Ти отримав цілу пачку за ніч на фронті. Постійні відвідувачі першої лінії навіть отримали поради щодо фільтрів. Офіцер сунув Владо пачку, приємно здивувавши, поки йому не спало на думку, як пачка раптом стала доступною. Владо відмахнувся. «Натомість віддайте його комусь із його друзів».
  «Які друзі?» — грубо спитав офіцер. «Всі його ненавиділи. Він і його кляте радіо».
  Владо заціпеніло простягнув руку, щоб взяти пачку, потім, передумавши, відтягнув руку назад.
  «Дайте це одному з них», — сказав він, вказуючи на інших у підрозділі. «Я закінчив з роздатковими матеріалами».
  — Так само, — сказав офіцер. «Я залишу це собі. Кожен, хто втомився брати подачки в цьому місці, міг би застрелитися, перш ніж помре з голоду».
  
  
  До дому залишалося ще півгодини ходьби, і Владо міг лише продовжувати ставити ногу на ногу. Розмова з Невеном вже здавалася такою, наче вона відбулася кілька днів тому, спогади про сцену майже сюрреалістичні з її спалахами світла, гострим смаком кави по-турецьки. Звичайно, той інший світ на горі більше не існував, окрім як у свідомості Владо.
  Він прийшов на поріг промоклий до кісток, і саме в такі часи він найбільше бажав гарячого душу та теплого ліжка. Натомість він зняв свій одяг і поклав його на раковину, витерши бруд з тіла вологою, кислою губкою. Він запалив два газові полум’я на кухонній плиті: один, щоб нагріти каструлю з квасолею, яку він залишив замочувати на ніч, інший, щоб нагріти воду для кави. Nescafé було до останньої крупинки, тому він використав їх усі, віддаючи перевагу одній міцній чашці, ніж парі слабких.
  Через кілька хвилин він сьорбнув пекучого напою, відчувши короткий біль від жару в горлі та шлунку. Тоді він натягнув товсті сухі шкарпетки та довгу білизну, футболку та светр і заліз під ковдру.
  Він проспав майже до полудня, прокинувшись неспокійно від звуку далекого вибуху. Його шлунок був стиснутий і газований, а подих пахло несвіжими зернами та кавою. Він намагався зателефонувати в офіс, щоб повідомити, де він, але зв’язок знову обірвався. Він подивився в дзеркало, потерши рукою щетинисті щоки, але не вистачило духу провести холодною, тупою бритвою по дводенному росту. Надворі було ще сіро. Він хлюпнув до рота склянку води, сплюнув у раковину, потім натягнув забруднені, але сухі штани й убрався в пальто. Настав час йти до офісу.
  Дамір зустрів його, наче вражений.
  «Ти повернувся з мертвих!» — крикнув він, а потім попросив, щоб увечері виклали повний виклад. Владо розповів йому те, що він дізнався, надавши лише кілька подробиць, згадавши операцію з контрабанди, але нічого не розповідаючи про те, що саме перевозили. Подальші подробиці можуть почекати, поки він не отримає список від Главаса. Інакше він усе ще почувався зв’язаним своєю обіцянкою Кашичу стримувати все, що міг. Він опустився на крісло, його вже наздогнала втома.
  «Важко повірити, що цей виродок не вміє читати», — сказав Дамір. «Не дивно, що Зарко йому довіряв. Коли війна закінчиться, нам доведеться залучити кращий клас злочинців, інакше вони ніколи не дозволять нам приєднатися до Європейського Союзу».
  «Ще хтось каже?» – запитав Владо.
  «Все тихо. Взагалі нічого. Цього ранку я так відчайдушно прагнув чогось зробити, що майже сподівався на нове вбивство. Немає такого щастя. Але цей випадок Вітаса — нам потрібні нові підказки, Владо, інакше ми опинимося в глухому куті. Який би слід не був кілька днів тому, напевно, зараз уже холодно».
  «Це найдовший потік західних детективних кліше, які я чув із ваших вуст, відколи ми почали працювати разом», — сказав Владо.
  Дамір засміявся, але серцем не було в нього. На мить Владо помітив тінь похмурості, яка омила обличчя Даміра кілька днів тому, коли він прогулювався снайперською зоною.
  «Що вас турбує?» — стурбовано запитав Владо, хоча вже мав доволі гарну ідею. «Я гадав, що у вас принаймні є ваша нова подруга Франческа, щоб згаяти час. У будь-якому випадку твій вечір не міг бути таким поганим, як мій».
  «Ти стримуєш мене, Владо. Коли ви попросили мене допомогти в цьому розслідуванні, я був схвильований, але мене повністю закрили. Я не що інше, як хлопчик на дорученнях. Ви проводите ніч із, мабуть, найвідомішим гангстером у місті, який вижив, і підсумовуєте це в три хвилини невиразної балаканини. Днями ти чотири години брав інтерв’ю у якогось старого чоловіка в Добрині. Чотири години! Потім ти пояснюєш мені це за дві хвилини широких запевнень, що незабаром у нас буде багато нових підказок. Я маю вірити тобі на слово, навіть не знаючи його імені чи того, чим він займається, а потім я маю підтримувати себе щасливим, спілкуючись із повіями, і, мабуть, це все, на що ти думаєш, що я гарний. Чому я думаю, що навіть коли я біжу по цих слідах, я все одно не знаю, що я шукаю?»
  Дамір на ходу створив голову пари, ледь не закричавши, коли закінчив. Витрачений, він відкинувся на спинку крісла.
  «Ви маєте рацію, — сказав Владо, — і мені дуже шкода».
  На мить він замислився над тим, щоб стверджувати, що він тримав Даміра в невіданні лише для власного захисту, бо це справді викликало занепокоєння. Чим менше людей обговорюють цю інформацію, тим краще для безпеки Владо, особливо враховуючи схильність Даміра до повзання кафе.
  І все ж він знав, що коли поштовх доходить до штовхання, Дамір міг тримати язик на замку так само міцно, як ніхто. За безтурботною поведінкою була завзята смуга професійних амбіцій, яка час від часу виявлялася, і Владо міг відчути це тепер у впертому стисканні щелепи Даміра, стійкості його очей. Це був не веселий хлопець, який шукав нічого іншого, як легко провести час. Дамір хотів, щоб його сприймали всерйоз, і почувався приниженим.
  Крім того, навіть якщо подальше поширення інформації було ризикованим, існувала певна безпека в чисельності, яка була результатом кращого інформування Даміра. Якби він знав, на що звернути увагу, він був би більш вправним у тому, щоб стежити за спиною Владо, не кажучи вже про свою власну.
  «Це Касич», — нарешті сказав Владо. «Він змусив мене пообіцяти. Щоб все це було близько до жилета».
  Дамір нічого не сказав. Правда це чи ні, але було очевидно, що цього пояснення теж недостатньо, і Владо зрозумів. Після двох років спостережень, як Міністерство закриває їх у найбільших справах у місті, вони нарешті отримали свою частину справи, але Владо тримав усе це за собою.
  «Ми поговоримо про це пізніше», — сказав Владо. «Я обіцяю. І я тобі ще скажу. Якомога більше деталей. Напевно, вам все одно пора знати, якщо я отримаю підказки, на які сподіваюся від Добрині».
  Він знав, що йому доведеться придумати спосіб принаймні вшанувати дух своєї обітниці Касічу, не завдаючи ще більшої шкоди его партнерові. І, хто знає, краще поінформований Дамір може навіть допомогти переломити ситуацію. Але на все це треба було чекати до раннього вечора. Владо запізнився, і йому потрібно було наздогнати.
  Але він вирішив зробити першу маленьку пропозицію інформації, шматочок, щоб принаймні переконати Даміра, що його серце на правильному місці.
  «Старий у Добрині вважає, що все це пов’язано з мистецтвом, його контрабандним вивезенням із країни».
  Дамір широко розплющив очі, явно заспокоєний. «О, але я мало не забув», — сказав він, намагаючись відкрити свій блокнот. «Сьогодні вранці дзвонив ваш представник Nescafé».
  Владо знадобилася мить, щоб усвідомити, що він мав на увазі Тобі, британського журналіста.
  «Він каже, що ваша посилка прийшла. І якщо це означає більше кави, то я сподіваюся, що ви не забудете своїх друзів. У всякому разі, він сказав, що тобі краще рухатися. Здається, він розпирає від цікавості».
  Це було останнє, що потрібно було Владо, якийсь репортер розпитував усе місто про копію файлу передачі. Він боявся ідеї ще однієї довгої прогулянки так швидко після того, як повернувся з Цука, але вирішив, що йому краще поїхати до «Холідей Інну».
  
  
  Тобі був у бадьорому й жвавому настрої, витертий і гладко поголений завдяки приватному водопостачання Holiday Inns.
  Від цієї думки Владо почувався ще бруднішим і виснаженішим, з ноткою буркотливості. А може, це було пов’язано з тим, де він ночував. На мить він подумав про хлопчика-підлітка з дівчиною і подумав, що він зараз задумав. Ймовірно, обіймалися з нею десь подалі від батьків, притулившись до тепла гладкої жіночої шиї. Розповідати їй про хлопчика з радіоприймачем, про те, як його обличчя зникло з мокрим, чмокаючим звуком і спалахом червоного туману, або взагалі не говорити про це, а тримати це всередині, глибоко, куди ніхто ніколи не досягне це.
  «Отже, я так розумію, ти якийсь любитель мистецтва», — сказав Тобі, посміхаючись, розмахуючи стосом факсового паперу в правій руці.
  Владо бачив, що написано кирилицею, алфавітом сербів і росіян, і задавався питанням, чи багато Тобі зміг розшифрувати, якщо взагалі міг розшифрувати. Здавалося, Тобі відчув його занепокоєння.
  «Не втримався, щоб мій перекладач подивився на це», — сказав Тобі.
  Один Бог знав, хто це був, — подумав Владо, згадавши ту ганебну зграю, яка велася біля заднього входу в готель.
  «Він каже, що це не що інше, як музейні речі, предмети, що тут зберігаються. Ви зараз займаєтесь крадіжками мистецтва? Або це щось приватне, щось стороннє?»
  «Будь ласка», — сказав Владо, відчуваючи себе надто втомленим, щоб відбити такий нетерплячий інтерес. «Ти не повинен більше нікого про це питати. ніхто Це дуже чутлива справа, навіть небезпечна».
  Обличчя Тобі стало серйозним і серйозним.
  «Ні. Звичайно, ні. Не хвилюйся, я знаю, що ти підкажеш мені, як тільки зможеш. А тим часом, — сказав він, нахиляючись до своєї великої сумки, — ти виглядаєш так, ніби тобі може знадобитися ще трохи цього.
  Це була ще одна баночка Nescafé.
  Краще б ні, — подумав Владо, але його уста так і не вимовили слів, а права рука потяглася до глека.
  Він не мав ілюзій щодо того, як Тобі дивився на ці операції. Кожна пожертва була додатковою претензією на лояльність Владо, першим внеском за будь-які поліцейські таємниці, які могли зрештою бути відкритими. І краще, щоб вони були незабаром, здавалося, казав він, інакше він піде шукати власних інтерпретацій наявних фактів. Наскільки Владо знав, Тобі зробив власну копію списку. Владо мав знати, що не довіряти журналісту як кур’єру конфіденційної інформації. Це було все одно, що попросити алкоголіка принести вам пляшку вина. Але через дефіцит факсів і міжнародних телефонних ліній у нього не було вибору.
  «Дякую. Це дуже щедро», — сказав Владо.
  «Як я сказав. Поставляється разом із бізнесом. Роздавати ці речі вже майже звично. І я не приходжу сюди й наполовину такий навантажений, як деякі хлопці, яких ви бачите. Віскі, сигарети, цукор, шоколад. Христе, це все, що вони можуть зробити, щоб прилетіти з шматком мила та чистою нижньою білизною і все одно досягти обмеження ваги ООН. Сараєвський бакшиш».
  Так, — подумав Владо. Ще один спосіб змусити жуків говорити в камери та магнітофони. Але оскільки Тобі почувався таким щедрим цього ранку, чому б не зайняти його ще трохи. Безсумнівно, у нього була б машина або доступ до неї, а Владо потрібна була поїздка до Добрині, щоб пробігтися з Главашем у файлі. Судячи з усього, Богдан встиг переслати факсом деталі понад сотні речей.
  «Чи не хотіли б ви сьогодні вранці здійснити невелику подорож до Добрині?» — запитав він у Тобі. «У нас трохи не вистачає службових автомобілів, і мені потрібно когось побачити. Це займе лише кілька хвилин».
  Тобі на мить замислився, а потім знизав плечима. «Звичайно. чому ні Я нічого не роблю сьогодні вдень, але сиджу на дупі, намагаючись продовжити сьогоднішній ранковий брифінг кількома телефонними дзвінками, а зв’язок не працює вже годину. Я давно не був у Добрині. Завжди пригода. І тут нічого не робити, доки серби завтра ввечері не відпустять з новорічною башнею. Те, як йдуть справи, це лише феєрверки, які ми будемо тут мати на деякий час. Господи, але це йшло до біса повільно».
  Владо гадав, чи Тобі так розмовлятиме з будь-ким у місті, наприклад, із засмученою матір’ю та дитиною в якійсь похмурій квартирі; так відверто зневажливо ставився до млявості війни та браку медіа-підкованості. Чомусь він так не думав. Для них він мав би своє обличчя, вимовляючи співчутливі банальності, щоб спонукати ще кілька цитат. Але щось у тому, що Владо був поліцейським, змусило Тобі відмовитися від удавання, наче він просто тусувався з колегами. Копи та репортери, розмірковував Владо, люблять і ненавидять партнерів у втомленому братстві тих, хто бачив надто багато.
  
  
  Вони здійснили поїздку в броньованому автомобілі з великими синіми наліпками, наклеєними на обох дверях, які проголошували The Evening Standard готичними літерами. Владо був вражений вагою та захищеністю автомобіля. Задня частина була наповнена брязкаючими каністрами та картонними коробками, наповненими їжею, зошитами та брудним одягом. Він сказав Тобі, що для різноманітності це приємне відчуття бути куленепробивним.
  — Також гранатозахисний. Або практично. Дехто з шведів за кермом одного з них нещодавно отримав RPG раунд, не пряме влучення, але до біса майже. Все, що це зробило, це трохи розбило їх. Зламав кілька ребер, проїхавши в кювет, але в іншому все гаразд.
  «Одного разу я особисто спілкувався. Навпроти готелю Holiday Inn. Колега не зачинив двері як слід, і коли я виїхав на дорогу, вони розлетілися навстіж не з того боку. Мабуть, там були снайпери, які казали: «Ну, зараз ми візьмемо один», і перш ніж я навіть встиг розвернути її й зачинити двері, як навколо нас пролунали три постріли. Більше нічого про це не думала, поки наступного дня ми не заправляли її бензином. Бензиновий бак радісно протік. Рикошет з вулиці, мабуть, відскочив прямо в неї. Тепер я не можу заповнити його більше ніж на дві третини. Кілька дюймів нижче, і ми б злетіли в дим. Це було два тижні тому, а я досі не полагодив її. І, Господи, як вони вимагають ремонту тут, можливо, я ніколи не буду. Наскільки я знаю, вони роблять воскову форму з ваших ключів, поки вони це роблять.
  «У будь-якому разі, — продовжив Тобі, — кого це ми збираємось побачити?»
  «Хтось, хто займається справою».
  Тобі чекав ще, і коли нічого не було, він усміхнувся, повільно похитавши головою, і скоса глянув на Владо. «Боже, ти справді граєш близько до жилета, чи не так. І що за справа?»
  «Вбивство».
  Тобі пирхнув. «Тільки один? Навряд чи це варте зусиль».
  — Мабуть, це залежить від вбивства.
  Тобі чекав, знову сподіваючись на більше. Але Владо витріщився в бокове вікно й закурив.
  Тобі почав розповідь про свої подорожі по Боснії. Здавалося, він справді був скрізь. Центральна Боснія, Посавський коридор біля Брчко на північному сході, Баня-Лука і Санські Мост на півночі, Мостар на південному заході. Він теж не раз бував у Добрині, судячи з його спритності в проходженні смуги перешкод через бордюри, тротуари та блокпости.
  Він навіть відсидів у Біхачі, містечку на крайньому північному заході Боснії, схожому на Сараєво, тільки з набагато меншою увагою ЗМІ і, як наслідок, з набагато меншою міжнародною допомогою.
  «Подивіться, що вони там зараз використовують для грошей», — сказав Тобі, виймаючи свій гаманець із задньої кишені під час руху. Він простягнув Владо пом’ятий аркуш паперу розміром приблизно 2 на 4 дюйми. З одного боку було маленьке зображення річки, що протікає через Біхач — Владо впізнав її під час подорожі багато років тому, — а в обох верхніх кутах була надрукована цифра п’ять. Тильна сторона була порожня.
  «Гірше, ніж ігрові гроші, — сказав Тобі, — але коштує п’ять марок у Біхачі. Навіть марок D під матрацами не вистачило, щоб витримати війну, і не було жодної державної валюти, тож їм довелося їх друкувати. Виглядає гірше, ніж щось із настільної гри».
  Було дивно слухати польовий звіт про країну від цього чоловіка, який приходив і йшов, як бізнес-мандрівник, розповідаючи про місця, де Владо був усе своє життя, ніби вони були районними зупинками в торговій мережі.
  «Знаєш, тобі тут у певному сенсі пощастило», — казав Тобі. «Ви зіткнулися разом у цій лайновій облозі, вас відбирають по одному. Але принаймні ви втримали виродків. Як тільки погані хлопці потрапляють у вас, незалежно від того, хто з цих поганих хлопців опиняється у вашому лісі, тоді все закінчується. Ви йдете в деякі з цих маленьких сіл у центральній Боснії та знаходите двадцять-тридцять зруйнованих будинків, не просто спалених, а й розриваних. Але потім ви придивляєтеся ближче, і завжди є один або два будинки, які здаються чудовими. Прання на лінії, вікна цілі, кури на подвір'ї, дим з труби. Ви розпитуєте і знаходите, що вони мусульмани, а всі інші були хорватами, або вони хорвати, а всі інші були мусульманами. Тепер боснійський детектив має працювати над такими справами про вбивства. Вирішіть одну з них, і ви очистите весь безлад».
  
  
  Вони піднялися сходами до дому Главаса й голосно постукали, але після чотирьох спроб і п’яти хвилин відповіді все ще не було, і навіть кашлю не було. Владо спробував відкрити двері, і вони були незамкнені, і коли він штовхнув їх, то почув кроки, що наближалися знизу.
  Це була жінка з минулих часів, та, що мала губи у формі серця.
  «Він пішов», - сказала вона. «З учорашнього дня. Четверо чоловіків на БМВ Гарний темно-синій без подряпини. Ви не побачите таких багато тут. Кожен хлопчик у кварталі вийшов, щоб торкнутися його».
  «Ці люди були озброєні?»
  «Не те, щоб я бачив. Троє з них піднялися сходами, зайшли всередину, потім через кілька хвилин вийшли, і він був з ними, усі мовчали, майже не кажучи ні слова. Відтоді я його не бачив. Мені здалося, що я чув когось тут учора ввечері, але я перевірив сьогодні вранці, і його все ще не було».
  Вона явно хвилювалася. Так само був і Владо.
  «Ну, тоді давайте подивимося».
  Квартира виглядала майже як раніше. Біля повної попільнички на тумбочці лежала купа письмового паперу та пара олівців. Подушки були приперті до узголів’я, а простирадла повернуті назад, наче Главас сидів і працював, коли чоловіки підійшли до дверей. На одній сторінці нічого не було написано. Чи то Мурович у музеї мав рацію в своїй оцінці Главаша, чи то чоловіки взяли з собою щось зайве.
  Але найбільше тривожила відсутність на стіні вітальні, де колись цвіло поле лілій під рукою майстра-імпресіоніста. Тепер це було лише порожнє місце, сліди від пилу показували старі контури рами — саме те, що Главаш сказав йому шукати.
  Владо витягнув із сумки пачку паперу для факсів і гортав сторінки, поки не знайшов: картина, відправлена Главасу, Мілан, з адресою в Добрині, з квітня 1979 року.
  Остання переоцінка: червень 1988 р. Страхова вартість: 112 000 доларів США.
  «Отже, там мала бути одна з ваших картин?» — запитав Тобі. Владо забув, що він там, перестав про нього хвилюватися, бо він не розмовляв мовою. Але, мабуть, було досить легко зрозуміти, чому Владо дивився на список із таким занепокоєнням.
  — Так, — відповів Владо. «Можна так сказати. Не хвилюйтеся, ви будете повністю проінформовані про все. Незабаром усе виглядає так».
  Він повернувся до жінки. Вона дивилася з порога, ніби боялася ступити всередину.
  «Ці чоловіки, вони несли щось, коли йшли?»
  «Я так не думаю. Хіба що вони поклали б собі в кишеню. У Главаша була нічна сумка, або я все одно так думав».
  «Може, портфель?»
  «Можливо. Я погано на це роздивився. Я спостерігав за ними зі свого переднього вікна».
  «І ви сказали пізніше, що вам здалося, що ви чули когось тут учора ввечері?»
  «Це могли бути просто якісь хлопці на сходах. не знаю Але так, це звучало як щось. Мені стало легше, тому що я думав, що він, мабуть, повернувся, аж поки я не зрозумів сьогодні вранці, що він цього не зробив».
  «Чоловіки були у формі?»
  Вона похитала головою.
  «Всі були в пальтах. Темні пальта».
  «Як вони були одягнені інакше?»
  «Акуратно. Дорого, якби мені довелося здогадуватися».
  «Одяг, який би ви носили в офісі?»
  «Скоріше, як ти одягнешся до гарного кафе».
  Чи будь-яке інше місце, де нині тусуються бандити, — подумав Владо.
  
  
  Повернувшись до офісу, він побачив, що Дамір усе ще перебуває в нетерплячому та пустотливому настрої, але, здавалося, його підживлює щось п’янке, ніж кола та шоколад, які він, мабуть, з’їв за останні кілька годин. Коли Владо наблизився, Дамір вказав на зону очікування біля офісу Гаровича, і Владо з пригніченим почуттям побачив, що змусило його партнера так збентежитись.
  — У вас гість, — сказав Дамір. «Дуже терпляча, судячи з того, як довго вона вас чекала».
  Вона сиділа на тому самому дивані, куди Владо взяв її кілька тижнів тому, тільки тепер вона виглядала суворою, склавши коліна, тримаючи на колінах гаманець. Вона підвела очі, здивована побачивши, що Владо прямує до неї.
  «Спочатку людина Nescafé, тепер відвідувач із французьких казарм», — сказав Дамір. «Це, мабуть, твій щасливий день».
  «Твоє теж. Поки я з нею розмовляю, можливо, ви можете підготуватися до перевірки деяких нових потенційних клієнтів. Він помахав факсом від Богдана.
  «Що це?»
  «Я поясню, коли закінчу з нею. Але якщо нам пощастить, це суть справи».
  
  
  При денному світлі вона виглядала по-іншому, а може, просто зникла її косметика. Більше немає рум’ян, підводки для очей чи губної помади, залишаючи звичайне, але приємне обличчя, втомлене, але досить добре підживлене, більше, ніж раніше, трохи повніше, або, можливо, його пам’ять грає з ним шахрайство.
  Владо невпевнено підійшов, не знаючи, що сказати.
  «Мені здається, що тут ми востаннє зустрічалися у вашому офісі», — сказала вона, слава Богу, не настільки голосно, щоб Дамір почув. Це зауваження трохи зняло напругу, і вона простягла руку для привітання. «Можливо, цього разу результати будуть більш продуктивними для вас».
  «Залежить від того, для чого ти тут», — сказав Владо, одразу пошкодувавши про це зауваження.
  «Мені потрібно було з тобою поговорити», — сказала вона трохи прохолоднішим тоном, або, можливо, знову це була уява Владо. «Про розстріл. Оскільки минулого вечора там була Марія, мені було некомфортно щось говорити».
  Марія. Це, мабуть, та повія, яка все розмовляла.
  «Будь ласка», — сказав він, показуючи на кімнату для допитів зі скляними перегородками. «Ми можемо поговорити тут».
  Вони сіли на стільці по різні боки пошарпаного дерев’яного столу. Застарілі трубки люмінесцентного світла дзижчали й бризкали над головою. Владо відчув, що деякий дискомфорт повертається, і швидко рушив, щоб заповнити тишу. «Насамперед про головне», — сказав він, відкриваючи блокнот. Він нашкрябав дату вгорі й запитав: «Ваше ім’я, будь ласка. Для протоколу».
  «Ходжич, Аміра», — сказала вона.
  «Адреса? І номер телефону, якщо він є».
  «З якої причини?» — запитала вона з раптовою різкістю в голосі.
  «Якщо мені знадобиться поговорити з тобою знову», — сказав він, дивлячись їй у очі. «Звичайно, якщо ви не хочете, щоб я прийшов до вас на роботу, щоб поставити будь-які додаткові запитання, у присутності Марії, яка, як я вважаю, саме та розмовляла минулої ночі».
  «Так, вона була, і, ні, я вважаю, що мені б це не хотілося. Вулиця Босанська номер сім-дванадцять, квартира тридцять сім. У мене немає телефону».
  Це, ймовірно, означало, що вона біженка, подумав Владо, інакше вона все ще матиме зв’язок із до війни, незалежно від того, працював він чи ні.
  «Отже. Ніч розстрілу, значить. Я припускаю, що ви були там, за бараками».
  «Так. Звичайне розташування.»
  — І ви чули постріл?
  «Так. Але в одному Марія мала рацію. Стрілянина тривала годинами. Звичайні речі в тому районі. Але цей був іншим. Голосніше і ближче, і з ближнього боку річки. Марія відразу подумала, що це має бути якось пов’язано з її чоловіком. Її звичайний чоловік. Або, принаймні, найближче, що вона мала до звичайного чоловіка. Виявилося, звичайно, ні. Її чоловік був у безпеці в іншому місці. Наступного ранку ми всі почули, кого насправді вбили. Але, ну, тобі, здавалося, було цікаво знати будь-які подробиці, якими б незначними вони були, тож я подумав, що принаймні винен тобі цим, хоча б тому, що Марія, здавалося, була такою рішучою, що ніхто з нас не промовить ні слова».
  «Чому вона подумала, що її чоловік може бути там? Вона чекала його?»
  «Ні. Вона бачила його лише кілька хвилин тому. Він би вийшов через ворота».
  — З казарми?
  «Так».
  — Пішки?
  «Ні. На джипі. Одна з білих ООН. Броньований, з товстими вікнами, але ми всі бачили, хто їде за кермом, бо ми його знали з інших часів».
  — Значить, він був солдатом. Не є цивільним службовцем».
  «Так, офіцер».
  «Звання?»
  «Полковник. Або так його називає Марія. Її французький полковник. Або іноді вона просто називає його Солодким Морісом. Або Маленький полковник, як Наполеон».
  «Ну, тоді біля воріт чекає полковник зі звичайним тиском».
  «Так, я думав, що ви захочете знати, особливо коли я почув, що вбитий чоловік був важливою людиною». Вона глянула на стіл. «Як ти думаєш, я можу отримати одну з твоїх сигарет?»
  «Будь ласка».
  Він перекинув через стіл пачку «Дрінас». Він простягнув запальничку й дивився, як вона вдихнула, стиснувши губи. Коли вона знову заговорила, вона тримала сигарету в зубах, випускаючи невеликі вибухи диму з кожним словом. Це здавалося майже вигаданим, щоб надати їй вигляду суворості, але вона не змогла повністю це зробити. Щось у цьому жесті звучало не так. Проте вона явно воліла спроектувати цей образ, а не те, що могло бути справжнім, і Владо спало на думку, що вдома, ймовірно, є діти, можливо, чоловік у місті чи на передовій. Поза була заради них. Це була повія, а не мати чи дружина. Він на мить задумався, якою вона має бути в тому іншому світі.
  «Тож, — сказав він, — у нас є французький полковник, який керує джипом ООН, можливо, у цьому районі за кілька хвилин або навіть за кілька секунд до стрілянини, — сказав Владо, — можливо, він сам щось бачив або чув».
  «Так».
  «Чи можете ви прикріпити це трохи більше? Що ви маєте на увазі під кількома хвилинами? десять? П'ять? Один чи два?»
  «Один, якби мені довелося вгадати. Воно справді було досить коротким або таким здавалося», — сказала вона, і з її рота виривалися ще маленькі клуби диму.
  Ну, можливо, це було щось. Принаймні з полковником варто було б поговорити, подумав Владо. Якби він їхав у правильному напрямку, можливо, він принаймні помітив би Вітаса, що стояв на розі, або будь-кого іншого, хто міг бути з ним. Це був далекий постріл, але кращий за будь-який інший постріл у свідка, який він мав зараз, і це був зовсім не постріл.
  «Чи є ще щось, що ви пам’ятаєте з тих моментів безпосередньо до або після пострілу? Будь-які інші звуки. Хтось біжить. Можливо, машина, що від’їжджає».
  «Я не знаю. Я не впевнений, що почув би щось інше. З тієї хвилини, як ми почули постріл, у Марії була істерика. Це було все, що ми могли зробити, щоб вона не повзала навколо мішків з піском і не перебігла через міст, щоб на власні очі побачити, що сталося. Вона кричала про свого маленького Моріса, свого маленького полковника. У будь-якому випадку була близька комендантська година, і ми хвилювалися, що вона посадить нас усіх у в’язницю на ніч. І, чесно кажучи, історії, які ви чуєте про поліцію та повій...»
  Вона різко зупинилася, раптом збентежена.
  «Що ти нарешті зробив?»
  «Через кілька хвилин вона заспокоїлася. Ми хотіли провести її додому, але вона відмовилася. Сказала, що йде до нього в квартиру, що він буде там, якщо з ним все гаразд, що вона залишиться там на ніч, тож пішла. Якби його не було, вона мала ключ, щоб увійти, сказала вона. Решта з нас — того вечора були лише ми з Лейлою — ми пішли додому разом. Вона живе в будинку поруч зі мною. Де живе Марія, ніхто з нас не знає, полковник теж. А наступної ночі все повернулося на круги своя. Марія виглядала добре. Єдиний раз, коли вона поводилася кумедно з того часу, це коли ти з’явився».
  «Цей полковник. Він звик мати її в своїй квартирі? Це нормально в цьому бізнесі? З офіцерами ООН, я маю на увазі».
  «Це частина розслідування?»
  Це було? Владо не був упевнений. «Я не знаю, відверто. Мені лише знайти кожну деталь, яку я можу».
  «Вам доведеться запитати когось, хто займається цим трохи довше, ніж я. Я новачок. Так само і Лейла. Ми почали того ж тижня, трохи більше місяця тому, і, як я чую, жінки приходять і йдуть від цього місяць за місяцем, за винятком таких, як Марія, які роблять це роками».
  «Тож розкажіть мені, що ви знаєте про Марію та цього полковника, чи то з інших рук, чи що завгодно. Моріс, ти сказав. Вона колись називала його прізвище? І це, безперечно, є частиною розслідування, тому що я хотів би з ним поговорити».
  Вона похитала головою.
  «З того, що мені сказали кілька інших, це був справжній роман, принаймні з її боку. Він був направлений до Сараєво рік тому, і забрав її майже одразу. Кілька ночей на тиждень. Через деякий час він отримав собі квартиру. Мабуть, деякі офіцери вищого рангу так роблять, і вона почала залишатися у нього по два-три дні.
  Через деякий час він, мабуть, охолов до неї. Можливо, він навіть знайшов когось, хто йому більше подобається. Вона поверталася до ритму все більше і більше ночей, місячи біля казарми, як підліток, чекаючи, поки він заїде чи виїде на своєму джипі. Кілька разів, коли я бачив, як він проїжджав, він посміхався їй і махав рукою, от і все. Це змусило мене задуматися, чи все, що вона сказала про них двох, було правдою. Зрештою, вона не найстабільніша людина у світі. Але вона показала нам ключ від його квартири. І здавалося, що вона знала про нього дуже багато».
  «Як що?»
  «Маленькі подробиці з його квартири. Більше, ніж те, що ви просто зібрали б за кілька хвилин між простирадлами. Знав, як звати його дружину. Як виглядала вона та їхні діти. Вона бачила всі його фотографії з дому. Знав, яку зброю він зберігає. Сказав нам, що він є важливою людиною в ООН. Сказав, що він жорсткіший за інших. Що якби в нього стріляв четник, то він би відстрілювався, і не промахнувся. Не так, як ті, хто просто сховався і подав звіт. Мені здалося, що він наговорив їй багато чоловічої дурниці, і вона в це повірила».
  — А тепер, гадаю, ми з’ясуємо, чи є у нього спостережливість і пам’ять. У будь-якому випадку, ви мали рацію, коли прийшли. Іноді дрібниці ведуть до великих».
  Вони разом вийшли за двері, і він проводжав її до сходів, слухаючи, як її підбори цокають на першому поверсі, луною так само різко, як і минулого разу.
  Він проігнорував запитальний погляд Даміра, коли сів за стіл, але Дамір не зрозумів натяку. «Отож, — прошепотів він. "Успіх?"
  «Не той сорт, який ви маєте на увазі», — відповів Владо.
  — Сподіваюся, у вас є номер телефону.
  «Конфіденційно. Якщо ви хочете дістатися до неї, вам доведеться спуститися до Скендерії. Просто обов’язково візьміть коробку Marlboro, якщо хочете чогось більшого, ніж розмова». Він відчув, що це зауваження знецінило його в той момент, коли він його промовив, хоча, здавалося, Даміру воно, безумовно, сподобалося. — Крім того, у вас немає роботи?
  «Це залежить. Де ті нові підказки, які ви обіцяли».
  «Так. Ці». Владо витягнув факс із ранця. «Ось, візьміть кілька сторінок, і ви можете почати відразу».
  Дамір переглянув кирилицю, і його очі спалахнули. «Звідки це в біса? Десь ми не належимо, це точно».
  «Не зважай на це. Просто намажте свою іржаву кирилицю і починайте читати. Це список картин, цінних творів мистецтва, які висять у місті, з їхніми останніми відомими адресами. Ми хочемо знати, які з них ще тут, а яких немає. Перевірте їх один за одним, адреса за адресою. Якщо будівлю зруйновано, переходьте до наступної. Якщо квартира була зруйнована, розпитайте сусідів, що сталося, куди поділися мешканці, а потім продовжуйте. І якщо місце зайняте, але картини немає, дізнайтеся, коли вона була взята, ким і вказана офіційна причина. Отримайте якнайбільше детальних описів тих, кого вони бачили. Якщо пощастить, ми будемо на сліді вбивці Вітаса за день».
  Дамір глянув на папери, на його обличчі була помітна нетерплячість. «Швидше, якщо я можу допомогти», — сказав він. «Я вже в дорозі». І він метушився за двері, хвостики злетіли, як крила.
  
  
  Залишившись сам, Владо взяв слухавку, і він із задоволенням знову почув гудок. Він погортав довідник ООН і набрав номер казарми Скендерія. Чоловічий голос відповів англійською з сильним французьким акцентом.
  «Так, це інспектор Петрич із цивільної поліції. Я намагаюся зв’язатися з одним із ваших полковників, але, боюся, у мене є лише ім’я.
  — Це не повинно бути проблемою, у батальйоні лише один полковник, і його ім’я Ален. Хочете, я вас з’єднаю?»
  Владо зітхнув. «Стільки про марення нестабільної старої повії», — подумав Владо.
  «Нічого, дякую. Полковника, якого я шукав, звати Моріс. Очевидно, я отримав погану інформацію».
  «Ні, не робив. Просто не те місце. Ви шукаєте полковника Моріса Шевара. Минулого року його офіційно відправили сюди в батальйон, але він призначений до штабу в будівлі PTT. Хочете його номер?»
  «Безперечно».
  
  
  У будівлі PTT розташовувався штаб сил ООН, похмура, сіра фортеця на західній частині міста вздовж Алеї снайперів, біля повороту на Добриню. Це було ненадійне місце, оточене мішками з піском і безліччю супутникових антен і антен. У кращі часи тут розташовувалися центральна телефонна компанія та пошта.
  Владо набрав номер.
  «Офіс доставки», — сказав голос із британським акцентом.
  Владо був настільки здивований, що якусь мить мовчав.
  "Привіт?" — знову заговорив голос.
  «Так. Вибачте. Я набрав не той номер».
  Владо поклав трубку.
  Полковник Шевард працював у судноплавній конторі, а це означало, що він був безпосередньо пов’язаний з авіакомпанією Maybe Airlines, головною рятувальною лінією Сараєво та найкращим шляхом до міста та виїзду з нього для їжі, солдатів і, можливо, цінних витворів мистецтва. Це показало поїздку Маленького полковника на джипі в новому світлі. Або це зробив? Це насправді не було особливого зв’язку. І він не мав жодного уявлення, скільки людей працювало в транспортній конторі або скільки з них могли мати дозвіл стежити за тим, щоб витвір мистецтва в ящику відправлявся наступним рейсом. З правильною комбінацією виграшів майже кожен міг би це зробити, припускав він.
  Владо підвівся з-за столу й почав ходити по кімнаті. Він запалив сигарету й кілька хвилин обмірковував свої варіанти, а потім сів назад, вважаючи, що минуло достатньо часу, щоб той, хто відповів уперше, забув його голос. Він знову набрав номер у будівлі PTT.
  «Офіс доставки», — відповів той самий британський голос.
  «Так, я хотів би запитати про можливість надіслати приватну посилку одним із ваших рейсів. Зазвичай я розсилаю їх через конвої Єврейського центру, але це справа дуже термінова. Можливо, ви могли б сказати мені, як це можна зробити».
  «Цього не може бути. Сувора політика проти цього. Без винятків. Вибач".
  З цими словами він, здавалося, був готовий покласти трубку, тому Владо заговорив швидко. «Звичайно, є винятки. Мені сказали, що ці речі можна робити час від часу, навіть якщо рідко».
  «Слухай, друже, я не хочу нагрубити з тобою, але я особисто двічі перевіряю майже кожен вихідний маніфест і можу твердо сказати тобі, що нічого приватного чи публічного, якщо на те пішло, ніколи не виходить звідси з мого дозволу. Мій бос здер би мене живцем, якби щось зробив, неважливо, що станеться, якби преса дізналася про це».
  «Чи можу я оскаржити це. До вашого боса, можливо. І я теж не вірю, що знаю твоє ім’я».
  Владо виявив, що коли ви маєте справу з військовими чи іншими подібними ієрархіями, запит про чиєсь ім’я майже завжди приносить вам не що інше, як перенаправлення на наступну сходинку в ланцюгу командування. Начебто, назвавши вам своє ім’я, вони були зобов’язані надіслати вам додому задоволеного клієнта, інакше ризикували пояснити будь-яку офіційну скаргу, яку ви можете подати. Він так і не зрозумів, чому вони просто не відмовилися назвати своє ім’я й не поклали трубку. Перекладання проблеми на когось іншого здавалося загальноприйнятим способом дій.
  «Мене звати Маклін, сер. Лейтенант Маклін».
  «Дуже хороший лейтенант. І ваш начальник».
  «Дивіться, містер...»
  «Юсуфович», — сказав він, сказавши перше, що спало йому на думку, — дівоче прізвище його дружини.
  «Містер Юсуфович. Відповідаючи на ваше початкове запитання, є деякі рідкісні, досить рідкісні випадки, коли ми можемо перевозити приватні посилки нашими рейсами, як правило, лише як особливу послугу людям, які надали нам особливу послугу в питаннях надання допомоги чи постачання. І навіть тоді це суворо затишно, і лише як послуга окремим особам, а не боснійському уряду, з очевидних причин безпартійності. Якщо ви просите такого дозволу, я не тільки не можу з цим впоратися, але вам доведеться подати запит особисто моєму начальнику. Він єдиний, хто може сказати «так», і я можу вам сказати прямо зараз, що дев’ять разів часто він каже «ні».
  «А його ім'я?»
  «Полковник Шевард, сер, він може зустрітися з вами не раніше наступної середи. Якщо ви не проти поради, сер, він може бути трохи колючим. Якщо ви якимось чином можете створити враження, що це його ідея, у вас буде більше шансів. Ви знаєте, так це працює з французами. Отже, я можу призначити вам зустріч на наступну середу? Пане Юсуфович? Ви тут? Ісус. Все це, і цей клятий дурень повісив мені трубку».
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 16
  Владо прокинувся й побачив, що вночі випав сніг, а потім розвіявся. Тепер сонце світило яскраво, і, дивлячись у вхідні двері, він міг добре бачити пагорби з рідкісною для цієї пори року чіткістю.
  Він почувався бадьорим не лише від міцного нічного сну, але й від оновленого відчуття мети. Зникнення Главаса стурбувало його і зарядило його енергією. У якийсь момент під час сну він намагався переконати себе, що Главас імпульсивно вирішив обміняти свою картину на проїзд з міста, що, можливо, візит Владо навіть підштовхнув цю ідею, і що люди, які супроводжували його так акуратно мода — мабуть, не маючи нічого приховувати, оскільки вони зробили це посеред дня — лише починала його подорож. На світлі дня ця ідея здавалася абсурдною, але він усе ще чіплявся за цю можливість.
  У будь-якому випадку, його дії протягом останніх кількох днів якимось чином спричинили події, які він міг би тепер відстежити, якби тільки знав, де шукати знаки. У втомі минулої ночі така перспектива здавалася безнадійною, але сьогодні вранці, з її багатим відчуттям обіцянок і можливостей, вона здавалася в межах досяжності, мабуть, лише один спалах розуміння.
  Він відкрив печатку на новій банці Nescafé і пригостив себе розкішною міцною чашкою. Потім він сів за робочий стіл на кухні й витяг повну коробку своїх недобитих солдатів. Це був би добрий спосіб очистити його голову, трохи віддалитися від фактів справи, які переповнювали його сни.
  На мить він подумав, чи вдалося Даміру ще щось знайти в гонитві за зниклими картинами. Пошуки, мабуть, будуть складнішими та тривалішими, ніж вони сподівалися. Ну добре. Він був готовий до насиченого і насиченого дня
  Його солдатам, із задоволенням зауважив він, потрібно було зовсім небагато попрацювати, перш ніж вони були закінчені, лише кілька невеликих, але важливих штрихів — золото на ґудзиках і пряжках ременів, срібло для розмахуючих лез шабель.
  З полиці він зняв величезний атлас військової історії. Опублікований у Лондоні, він був одним із найцінніших його надбань. Він відкрив її для карти та повнокольорового малюнка битви під Аустерліцем. Там, у чеському місті бавовняних та цукрових заводів, Наполеон здобув свою найяскравішу перемогу в 1805 році, розгромивши не лише австрійців, а й росіян. Думка про переможця великого шансу Владо припала до душі тільки зараз. Він використовував малюнок битви як модель для своїх австрійських гусар, яким того дня було погано, їх було вигнано з поля з великими втратами.
  Він підняв один тонким пінцетом на сонячне світло, що просочувалося крізь тьмяний пластик на кухонному вікні, і почав мазати золотом ґудзики маленького чоловічка, стежачи за тим, щоб не розмазати яскраво-блакитний колір їхніх тунік. Такі приємні кольори. Такі ривки, з піднятими в повітря мечами, сміливо рвуться вперед. Він на мить подумав про брудних чоловіків на Цуці, про їхні обличчя у світлі плит і ліхтариків. У цих солдатів були гладкі засмаглі обличчя й блакитні очі. Він на мить замовк, відчуваючи запах фарби, сьорбаючи каву й дозволяючи думкам вилетіти з голови. Він неуважно поставив кухоль на книгу, і коли через кілька хвилин його мрія перервалась, він побачив, що залишив коричневе кільце кави на карті битви прямо навпроти синьої стріли наступу Наполеона. Він зірвав брудну сорочку з купи одягу в ногах свого ліжка і витер поля Аустерліца, а потім поставив кухоль на верстак.
  Він глянув на годинник, розмірковуючи, куди поділися останні двадцять хвилин, потім узяв свою сумку й вийшов за двері.
  
  
  Стіл Даміра був порожній, але Гарович чекав, дивлячись на годинник із ще більшою мірою нервозності, його бюрократичні вусики смикалися, наче він був тарганом, який щойно відчув наближення чобота.
  «Сьогодні вранці ти маєш зустрітися з Касічем, — спокійно вигукнув він. «Ти трохи запізнився, чи не так. Я намагався зателефонувати тобі додому, але зв’язок не працював».
  Владо думав, скільки часу пройде, перш ніж йому доведеться звітувати Касічу, припускаючи, що він цього хотів.
  «Чи сказав Касич, чому він хоче мене бачити?»
  «Звіт про хід роботи. Сподіваюся, у вас є. Заради тебе і мене».
  
  
  Цього разу ніхто не чекав у холі внизу. Гарович, який завжди прагнув догодити, зателефонував заздалегідь, щоб повідомити міністерство, що Владо вже в дорозі. Він прибув і побачив високого чоловіка в темно-синій уніформі, який чекав біля входу. Здавалося, він знав Владо в очі, що трохи бентежило, оскільки Владо ніколи в житті не бачив цього чоловіка. Можливо, це була ще одна маленька хитрість Касіча, щоб справити на нього враження. Було б досить легко показати охоронцеві фотографію Владо за кілька хвилин до цього. Але, можливо, це також означало, що вони показували його фото іншим, або що цей чоловік спостерігав за Владо раніше.
  Касич знову чекав на сходах, і коли вони влаштувалися в його кабінеті, він відкрив двома словами, які, здавалося, були передмовою до всіх його розмов. «Отже, тоді».
  Він замовк, упорядковуючи папери на столі. «Розкажи мені, як справи».
  Дорогою Владо думав, як саме він відповість на таке запитання. Зникнення Главаша змусило його насторожено ставитися майже до всіх. І якщо він міг тримати інформацію про свого напарника днями, то він міг би триматися й Касіча, принаймні доти, доки той не був готовий зробити остаточний звіт. Він також не хотів, щоб Касіч поставив своїх людей на слід, за його спиною, каламутивши воду та привертаючи подальшу увагу до того, куди він прямує. Йдучи до міністерства, він сформував загальну стратегію, як наразі відбиватися від Касіча, але навіть коли він відкрив рота, щоб відповісти, він не вирішив, що саме сказати.
  Але Касич заговорив знову, перш ніж Владо встиг почати. «Я припускаю, що все йде добре. Принаймні я вирішив, що так має бути, інакше ви б уже попросили нашої допомоги».
  Отже, негайно виклик.
  «Мені ще може знадобитися допомога», — відповів Владо. «Для подальшого допиту, такого роду речі. Але в іншому, так, я думаю, що я прогресую. Ще недостатньо для будь-яких арештів, але я розробив деякі теорії». Він ретельно зважив свої наступні слова: «І, здається, вони збігаються з деякими з ваших ранніх натяків і підозр».
  Касич засяяв від цієї новини, його гімнастична життєва сила сяяла на його витягнутому обличчі, карі очі були майже батьківськими у своїй м’якості. Владо цікавився, як довго триватиме посмішка.
  «Тож, — продовжив Касич, — наші агенти під прикриттям трохи допомогли».
  — Можливо, для себе. Я припускаю, що їм обом виплатили премії».
  Посмішка зникла.
  «Як ви сказали, — продовжив Владо, — їм було трохи бракувало деталей. І навіть у своїх загальних рисах вони були дещо на правильному шляху. Схоже, що Вітас вплутав себе в якийсь кримінальний рекет, або зсередини, або ззовні».
  «Ззовні?»
  «Досліджуючи це. Сам, мабуть, не кажучи нікому у відділку. Або для того, щоб мати можливість втручатися в контрабандну операцію, або тому, що він не довіряв решті міністерства».
  — Мається на увазі я, — з легким обуренням заявив Касік.
  «Мається на увазі всі, крім нього самого, включаючи вас і кілька сотень інших».
  Касич зробив паузу.
  «Але з іншого ракурсу таємних людей, загальний ракурс м’яса та сигарет. Продуктивно?»
  «Я не дуже впевнений. Можливо, це було щось більш прибуткове». Це було те, до чого Владо хотів зайти, і він запровадив свою стратегію. «Крім цього, я боюся, що я поки що не готовий сказати нічого більше. В інтересах міністерства, звичайно».
  Касич виглядав настільки приголомшеним, як і сподівався Владо, хоча на його обличчях швидко почали з’являтися ознаки гніву.
  «Звісно, ви не вважаєте, що в інтересах міністерства залишатися в невіданні з цього питання. І, безсумнівно, вам не складе труднощів поділитися зі мною своїми знахідками, — сказав Касік злегка недовірливим тоном.
  «Нічого, якби це була лише справа довіри», — сказав Владо. «Це більше стосується вашого власного захисту та захисту міністерства загалом». Касич почав перебивати, але Владо підняв руку і кинувся далі. «Будь ласка. Дозвольте мені закінчити. Вітаса вбили через те, що він дізнався. Або він намагався використати інформацію для власної фінансової вигоди, або проти когось іншого, але в будь-якому випадку це призвело до його вбивства. У зв’язку з цим я не бачу жодних причин наразі наражати на небезпеку подальших старших співробітників міністерства чи департаменту таким же чином, особливо коли офіційно ваша роль у цій справі полягає лише в наданні допомоги».
  Тоді, перш ніж Кашич зміг увірватися, Владо зіграв свій єдиний блеф. «Але більш важливим є питання незалежності цього розслідування», — сказав Владо. «Ви повинні знати, сер, що деякі люди в командуванні ООН дали мені зрозуміти, що вони уважно стежать за мною, щоб переконатися, що я зберігаю свою «об’єктивність» — їхнє слово, а не моє — і що я не затишний. до міністерства. Я не хотів би робити нічого, що могло б зашкодити довірі ООН до департаменту, яка, я можу вам сказати з авторитетних джерел, на даний момент досить висока. Я навіть думав про скасування цієї зустрічі, щоб мене не помітили, коли я входжу чи виходжу з будівлі. Але я вважаю, що один візит не буде за межами, якщо я не скажу зайвого».
  Владо на мить подумав, чи не наклав він на нього надто товстого, але Касіч виглядав більше збентеженим, ніж скептичним. Він явно очікував повного інструктажу без опору. Він відкрив шухляду столу й витяг свіжу пачку «Мальборо», цього разу не пропонуючи Владо, а неуважно запаливши собі.
  — Щодо вашої першої причини, — сказав Касік. «Ваша турбота про членів департаменту є недоречною, не кажучи вже про нерозумну. По-перше, чим більше з нас ви будете інформувати — звичайно, в розумних межах — тим більше ви гарантуватимете власну безпеку. На мій погляд, Вітаса вбили самотужки, незалежно від того, чи були його мотиви добрими чи злими. Самотній мисливець завжди легша мішень.
  «Щодо ваших турбот про мою безпеку, не будьте смішними. Частина моєї роботи полягає в тому, щоб знати, як піклуватися про себе. Ми не зграя цивільних, які випадково стали свідками злочину і потребують захисту. Ми – закон, і чим більше ми знаємо, тим сильніша наша позиція.
  «Я вважаю, що це ваше останнє зауваження є липким. Хоча я сумніваюся, що навіть найвибагливіший чиновник з командування ООН витлумачить вашу «незалежність» як перешкоду для неофіційного дебрифінгу час від часу».
  «Я б не був у цьому впевнений», — сказав Владо і вирішив зупинитися на цьому, щоб дати ідеї ще трохи покипіти. Коли тиша затягнулася, стало зрозуміло, що він поставив Касіча в позицію, яку не був готовий захищати. Як, справді, він міг змусити Владо руку? Навіть якщо він підозрював, що Владо перебільшує, він не міг бути впевненим. Його єдиною альтернативою було припинити розслідування Владо, а це зіграло б погану дію не лише в Сараєво, але ймовірно також у Вашингтоні, Лондоні та Парижі. Звичайно, він зможе впоратися з Владо пізніше, але Владо може потурбуватися про це іншим разом.
  Владо спостерігав, як на обличчі Касіча розгортаються емоції, і ще раз подумав, що, можливо, Касічу на цій новій посаді не вистачає голови. За роки виконання наказів у нього було небагато шансів розвинути правильний підхід до лідерства. Нещадна ефективність іноді була поганою заміною спритності та гнучкості, хоча іноді вона все одно перемагала через власну грубу інерцію.
  Нарешті Кашич повернувся до свого стандартного голу. «Отже, тоді... Очевидно, ти не зрушуєш з місця. І куди це залишає нас, окрім темряви?»
  «Сподіваюся, до отримання результатів залишиться лише кілька днів».
  «І тоді ви дасте нам імена?»
  «Мабуть, кілька. Або принаймні загальний план операції». Коли Касіч перетравлював це, він, здавалося, був залучений у внутрішні дебати. Він вагався мить, а потім почав невпинно. «Владо. Цілком можливо... Вам просто варто не виключати внутрішніх підозрюваних. Я маю на увазі всередині міністерства. Або, можливо, це причина вашого вагання щодо проведення брифінгу».
  Навряд чи це було те, чого Владо очікував, але це було полегшення, хоча йому все одно доводилося ступати легко. «У вас є підозри в цьому плані?» — спитав він Касіча.
  «Неясно. Нічого конкретного. Просто поговори, справді. Старі розмови в міністерстві кілька тижнів тому, які у світлі того, що сталося з Вітасом, тепер набувають іншого значення. Але я нічого не можу обговорити з вами, принаймні, поки не дізнаюся більше деталей про те, що ви придумали».
  Тоді Владо виникла спокуса розповісти Кашичу все, що він дізнався. Карі батьківські очі тепер здавалися радше трагічними, ніж привітними. Очевидно, Касику було боляче визнати, що він може бути за штурвалом зіпсованого корабля, і знову, здавалося, його пригнічували нові обов’язки.
  Але бажання минуло. По-перше, пропонування повного брифінгу зараз розвіяло б його прикриття про контроль ООН. З іншого боку, він все ще не знав, кому можна довіряти. Крім того, якщо він передумав, то завжди міг би зв’язатися з Касічем завтра або післязавтра. Він справді задавався питанням, про що, мабуть, існувала ця «небрежність», хоча було зрозуміло, що він не збирається отримувати нічого далі, не даючи щось натомість. Але були й інші способи отримати інформацію від міністерства, і це також потребувало певних тонкощів.
  «Тим часом, — сказав Владо, — ти можеш трохи допомогти мені».
  — Обов’язково, — сказав Касич, трохи пожвавішавши.
  «Ваші файли».
  Хмурий погляд повернувся.
  «Нічого, чого я вже не бачив», — швидко додав Владо. «Лише кілька речей у персональній папці Вітаса, які я хотів ще раз перевірити, у світлі того, що я дізнався з того часу».
  Касич виглядав полегшеним. «Немає проблем», — сказав він. «У мене є деякі справи поза будівлею, зустріч у будівлі президента, тому я проводжу вас туди. Крім того, зараз у нас є відвідувач, якого я б не проти вразити». Він додав останнє лукаво, наче Владо добре знав, про що йдеться, хоча й гадки не мав.
  Він повів Владо вниз по сходах, легенько поклавши руку на спину Влада, наче провадив сина до бібліотеки з простроченими книгами. Вони увійшли в подвійні двері відділу документації, його величезна картотека, пофарбована кількома облупленими шарами промислового зеленого кольору. Нещодавній обстріл, спрямований на сусідню президентську будівлю, почав вибивати частину штукатурки стелі, а дрібний білий пил вкрив верхню частину металевих картотечних шаф, розташованих довгими похмурими рядами.
  Навпроти них через широку стійку стояв метушливий клерк, який показав через плече, нахилившись до Касіча, прошепотів: «Це Морріс з ООН, сер».
  «Цілком гаразд», — прошепотів Касич у відповідь. «Мене сповістили».
  Отже, подумав Владо, постійний наглядовий орган ООН тут, щоб пошурхати, хоча ні для кого не секрет, що під виглядом співпраці уряд ретельно дезінфікує все, що просять побачити ООН. Не те, щоб ООН коли-небудь вимагала чогось особливо нещодавнього чи актуального, здавалося б, так само не пов’язаного з реальністю, як і будь-яка інша світова бюрократія. Владо знав, що це слабке місце в його історії прикриття, хоча поки що здавалося, що це тримається.
  Касич міцно поклав руку на праве плече Владо й нахилився ближче, прошепотивши: «Вибач мене на мить, Владо, якщо я використаю тебе для короткого наочного уроку».
  — Капітане Морріс, — прогримів Касік. «Знову до нас, я бачу».
  Морріс, схилившись над відкритою шухлядою файлів, відповів, відвівши погляд від своїх пологів, нерозбірливим бурчанням. Але прохолодний прийом не завадив Кашичу.
  — Це інспектор Петрік, містере Морріс, хоча, можливо, мені не потрібно вас представляти. Звичайно, це людина, яку викликали ззовні для проведення розслідування Есміра Вітаса. Я запросив його на брифінг, і вам буде приємно дізнатися, що він прямо сказав мені, що це мене не стосується. Я неохоче мушу погодитися».
  Морріс тепер дивився на нього, здавалося, роздратований і більш ніж спантеличений. Для Владо було очевидно, що він нічого не знав ні про Вітаса, ні про розслідування, і йому це було менше. Ймовірно, він просто виконував доручення для когось іншого, шукав у файлах якісь дрібниці, щоб включити їх у товстий звіт, який ніхто ніколи не прочитає. Касич ніби не помітив. Він був надто зосереджений на тому, щоб завершити свою незграбну частину театру.
  «Сподіваюся, ти не будеш проти, якщо він приєднається до тебе у перегляді». Потім Касич велично повернувся до клерка і сказав: «Які файли йому потрібні, Круліч», але на той час Морріс знову вклонився своїй роботі, буркнувши. Владо почувався майже збентеженим за цю неприємну гру, але вона принаймні послужила важливій меті, усвідомлював це Касич чи ні.
  Коли Круліч поспішив забрати досьє Вітаса, Касич знову нахилився, щоб прошепотіти на вухо Владо, і коли він заговорив, стало зрозуміло, що він розробив контратаку на стратегію Владо. «Не забувай мою пропозицію допомоги, Владо. Використовуйте нашу робочу силу, наш досвід. Якщо ви вважаєте, що наші таємні люди не зовсім відверті, можливо, ми зможемо переконати їх бути більш поступливими.
  «Але що б ви не робили, — сказав він, у його тоні з’явився раптовий відтінок сталі, — не сидіть надто довго на своїй інформації. Цей хлопець Морріс тут три дні поспіль. Можливо, вони грають із вами в дружні стосунки, але ми зовсім не так ставимося до них. Тож якщо ви хвилюєтеся про те, щоб зв’язати кінець, перш ніж робити якісь кроки, тоді не робіть цього».
  «Що саме ти кажеш?»
  «Охайність не є головною проблемою. Ця швидкість — це все. Що навіть точність або знайти саме того, хто потрібно, може бути не найважливішим, доки ми знайдемо когось із колекції мерзотників цього міста, чим швидше, тим краще. Краще для нас усіх, Владо. За міністерство, за країну. І не забувайте про власний добробут у всьому цьому».
  Він схопив Владо за плече й посміхнувся, тепер свердлячи його тими карими очима, які могли виглядати теплими й рідкими в одну хвилину, а наступної – холодними й металевими. Цей останній коментар був пропозицією роботи чи погрозою? — здивувався Владо.
  «Тоді вдалого полювання», — оголосив Касік кімнаті. Він нахилився до Владо й прошепотів: «Але, будь ласка, старий сину, не залишайся довго в полі сам. Там небезпечно. Швидше вибирайте кадри. Цільтесь мудро».
  Владо більше не було соромно за нього. Можливо, він недооцінив Касіча. Круліч повернувся з особистою справою Вітаса, але Владо з попередньої перевірки знав, що всередині не буде нічого корисного. Те, що він справді хотів побачити, потребувало б трохи більше часу, але якщо пощастило, Касік мимоволі дав ключ. Після кількох хвилин перегляду паперів для показу Владо повернув файл і сказав: «А тепер, поки ви це робите, я також хотів би побачити файли жовтневого рейду».
  Круліч здригнувся. «Для цього вам знадобиться дозвіл згори», — негайно відповів він. Він був добре навчений говорити «ні», і тепер, коли Касіч пішов на день, він повернувся до свого природного стану лінивого держслужбовця, що курить, у найкращих традиціях епохи Тіто, неохоче реагуючи ні на що. крім потягу до нікотину, кофеїну чи незаслуженого підвищення.
  «Ви чули Касіча», — сказав Владо, говорячи трохи голосніше. «Я повинен мати доступ до всього, що захочу. Яке ще схвалення потрібно, ніж начальник відділу».
  Цього разу Морріс був уважнішою аудиторією, випрямляючись, щоб слухати. Тепер це не вразило Круліча. «Вибачте. Дозвіл має бути письмовим. Це правило».
  правила. Завжди остання лінія захисту для вкоріненої ліні. Але у Владо була остання артилерійська черга.
  «Дуже добре. Я пошлю когось, щоб потурбувати пана Касіча, який щойно поїхав до президента на важливу зустріч. Ми можемо перервати зустріч і викликати його в зал, що, я впевнений, викличе певне збентеження. Потім йому доведеться повернутися в офіс, щоб він міг підписати відповідні форми, звичайно, тому що правила не дозволяють йому просто надіслати записку. І він, безсумнівно, буде вдячний за те, що ви так старанно дотримувалися правил до останньої літери, навіть після того, як він так чітко висловив власні бажання лише за кілька хвилин до від’їзду.
  Це було пряме попадання. Круліч тримався твердо лише мить, а потім перервав відступ. Він згорбився, щоб дістати файл, не сказавши жодного слова. Морріс пірнув назад у свою шухляду, і Владо дозволив собі легку тріумфальну посмішку.
  
  
  Хоча Республіка Боснія та Герцеговина була наймолодшою країною у світі та однією з найменших, її уряд уже накопичив купу рекордів, гідних нації, яка в десять разів перевищує її чисельність та вік. Деякі просто залишилися з об’ємної документації Югославії, але в попередні два роки місцеві чиновники ревно будували ці основи. Вони повернулися до старого емпіричного правила, згідно з яким чим більше паперів створюється у вашому відділі, тим важливішим він має бути, і після двох років війни ні смерть, ні відволікання не зупинили їхнього запалу.
  Так само, якби ви готувалися до проведення важливої правоохоронної операції, одним із останніх показників її масштабу був би обсяг її паперової роботи. З цієї причини Владо покладав великі надії на файл жовтневого рейду, і коли Круліч важко впустив товсту папку на прилавок, він побачив, що не буде розчарований.
  Він відніс пачку до сусіднього столика й улаштувався на довге читання. Файл розповідав свою історію сухим, стерильним жаргоном поліцейських бюрократів і службових записок. Але коли Владо пробирався через заявки, організаційні схеми, списки обов’язків, накази про призначення, цілі місії та широкі політичні заяви, він почав відчувати не лише операцію, але й атмосферу, яка, мабуть, існувала у відділі. в той час.
  Настрій був похмурим, відчувалося, що вони знаходяться в облозі дикої та дедалі сміливішої тактики банд та їхніх воєначальників. Ручна робота Вітаса була очевидною в більшості паперів, і Владо міг відчути спосіб, у який він намагався закрити всі витоки та канали інформації назовні, щоб після тривалого періоду явної тиші Міністерство змогло вдарити з несподіваністю кота з темного кутка, оголивши кігті.
  Були бланки за бланками та стоси підписаних наказів і повноважень, деякі з яких надійшли просто від Вітаса до міністра внутрішніх справ і далі до офісу президента.
  Були гарантії співпраці з боку місцевого армійського корпусу, запорука допомоги з боку військової поліції. Вітас доклав чимало зусиль, щоб забезпечити партнерство інших, які розділять провину, якщо щось піде не так. Проте він також докладав зусиль, щоб зберегти авторитет, необхідний для того, щоб претендувати на левову частку заслуг у успіху.
  Звичайно, з усією цією діяльністю було б практично неможливо зберегти пивоварну операцію в таємниці, хоч би скільки Вітас стримував. Банди, очевидно, зрозуміли, що їх чекає бій, хоча, за словами Невена, вони були здивовані як його жорстокістю, так і часом. Або їхні джерела в міністерстві підвели банди через відсутність пильності, або навмисно залишили банди в невідомості з власних причин.
  Владо знадобилася година, щоб знайти першу річ, яку він шукав. Це був опис майна, вилученого в штабі Зарко після його капітуляції.
  Вони перерахували все: зброю, валюту, ящики з боєприпасами, аж до контрабандних ящиків із сигаретами, повних коробок жіночих панчішно-шкарпеткових виробів і стосів порнографічних журналів, які все ще були загорнуті в пластик. Здатність Зарко не дати своїм людям розірвати останній предмет була найбільшим свідченням його лідерських якостей.
  На середині другої сторінки списку з одним інтервалом Владо знайшов перший цікавий предмет: 79. Дерев’яний ящик, прибл. 8' × 6' × 2' форма доставки додається.
  Наступний пункт був далі на тій же сторінці: 96. Картотека в стилі бібліотеки, 2 шухляди.
  Біля обох пунктів на полях були зроблені рукописні позначки: Опіка передана, 10-04-93, див.
  Владо перегорнув кінець звіту, де на звороті була прикріплена сторінка кремового кольору, такого самого сорту, який він знайшов у сміттєвому баку Вітасової квартири. Його повідомлення було коротким: предмети №79 і №96 передано на особисте зберігання начальнику відділу Е. Вітасу. Він був підписаний Вітасом без додаткових пояснень. Дата була лише через два дні після рейду. Очевидно, предмети викликали його інтерес, і він, очевидно, не відчував, що вони будуть у безпеці під вартою міністерства. І до того часу, коли він нарешті встиг підтвердити свої підозри, його супротивники були готові й чекали. Принаймні, так прочитав Владо. Це також могло означати, що Вітас просто почекав, перш ніж спробувати отримати фінансову користь від своєї знахідки.
  Владо переглянув матеріали справи про захоплення та розстріл Зарко, починаючи з докладного, підписаного протоколу подій начальника частини арешту. Він згадав, що тоді у місті було багато нарікань через обставини смерті Зарка. По-перше, Зарко досі був для багатьох героєм, пам’ятаючи його за захист міста. По-іншому, розстріл мав безпомилковий запах сумарної страти, подібної до того, що відбувалося в минулі часи.
  Документи показали, що до складу опіки входило шість осіб, і вони були зібрані з особливою ретельністю більш ніж за тиждень наперед, спеціально для виконання завдання, яке вони потім зіпсували. Очевидно, Вітас хотів зробити все правильно, боячись тієї самої критики, яка виникла після пострілу в Зарко. Владо переглянув список імен і впізнав трьох із шести, включаючи командира. Всі були відомі як надійні, пильні офіцери. Він не впізнав інших трьох, хоча один здавався на диво знайомим. Його було вибілено та передруковано, імовірно, через друкарську помилку. Але не було підстав припускати, що ці троє не були відібрані так само ретельно.
  Згідно з рапортом командира з грифом «ТІЛЬКИ ДЛЯ відомств», деталь перебувала в невеликій вантажівці з брезентовим отвором ззаду та броньованими бортами. Забравши Зарка, він і його люди мали їхати прямо до в'язниці. Вони зробили одну зупинку на контрольно-пропускному пункті, розміщеному на барикадах за квартал, проминувши іноземну телевізійну групу, а потім не затрималися, поки не зупинилися на короткий час для дітей, які били на вулиці футбольний м’яч. У той момент, за словами командира, підозрюваний намагався втекти, вистрибнувши з задньої частини вантажівки. Він дійшов лише до того, щоб розкрити задні щитки, коли його застрелили. Однак у доданому звіті свідків говориться, що клапани ніколи не відкривалися, а це означає, що він ніколи не стрибав. Не дивно, що люди були засмучені. На цей раз дикі вуличні чутки мали певну достовірність. Існували розбіжності щодо того, чия куля вбила його, сказав командир, і в його звіті не було названо, хто з шести чоловіків відкрив вогонь. Це було дивне упущення, враховуючи, що це був суто внутрішній звіт. Але хтось, безсумнівно, був швидкий на курку.
  Невенові слова повернулися до нього. Зарко ніколи б не намагався втекти, казав він. Можливо, після трьох днів боротьби він огризнувся, нездатний ясно мислити. Але якщо це було так, чому він здався? Невен мав рацію. Це мало сенсу. І навіть якби він утік, чи не спробував би він принаймні спершу схопити рушницю, а не просто вискочити позаду? Владо повернувся до початку звіту. Так, як він і думав. Зарко теж був у наручниках.
  Владо повернувся до списку шести осіб, і йому впало в очі те саме ім’я, що й раніше. «Кемаль Станіч». Де він це чув раніше? Він попросив особову справу чоловіка. Круліч голосно зітхнув, потім мляво дістав папку, а потім опустився на спинку крісла з газетою та сигаретами.
  Спочатку здавалося, що в минулому цього чоловіка не було нічого незвичайного, хоча, можливо, було трохи дивно, що до війни він був бакалійником. Вік 35. Нічого дивного.
  Лише після того, як Владо побачив імена чотирьох дітей чоловіка з позначкою «померлий» поруч із двома з них, він зрозумів, що здавалося знайомим у цьому імені. Так, це було все: продуктовий магазин Кемаля. Роком раніше там була перестрілка, коли сам Зарко бився з членами ворогуючої банди. Під час перехресного вогню загинуло двоє дітей.
  Їхнім батьком, бакалійником, був Кемаль Станич. Кілька днів потому він викликав невеликий переполох у будівлі суду, викрикуючи деяких суддів і адвокатів, виступаючи проти міста загалом і системи правосуддя зокрема, бо, звісно, в ті дні ніхто не зробив жодного кроку до затримати Зарка. Місцева газета щось написала про це, а потім воно згасло.
  Боже, хто при здоровому глузді поставив би його на загін охороняти Зарка? Вітас, мабуть, за своїм підписом стояв на останній сторінці списку завдань, поряд із червоним друкованим штампом «ЗАТВЕРДЖЕНО».
  Але Владо знову переглянув досьє Stanic, і цього разу дата найму вискочила зі сторінки. Він приєднався до війська лише за п’ять днів до рейду. Схвальна печатка Вітаса була датована трьома днями раніше. Через два дні після стрілянини Станіч був звільнений в армію, але в місці, де повинні були бути записані терміни і стан його розлучення, була лише помітка, див. Цього разу у верхньому правому куті зворотної сторінки були сліди скоби, але не було вкладень. Можливо, Вітас забрав і цей предмет. Здавалося, він тримав усі ключові карти в колоді, коли помер. Але де він їх залишив і в кого вони тепер?
  Владо ще раз повернувся до списку деталі опіки. Знову було ім’я: Кемаль Станіч, надруковане на засохлій білій корекційній рідині. Нижче була друкарська помилка чи чиєсь ім’я? Владо зішкрябав нігтем виправлення, працюючи повільно, обережно, як реставратор, який шукає оригінал. Назва нижче була довшою. Перше ім’я починалося на Б, хоча Владо не міг бути впевнений щодо решти. Однак прізвище, яке значною мірою сягало за межі Станіча, здавалося Мілутінович. Владо попросив ще один файл.
  На той час представник ООН пішов. Так було з усіма іншими, окрім Круліча, який скорчився в кутку, пирхаючи димом, наче розлючений, але слабкий дракон.
  — Усе гаразд, — сказав Владо. — Цей, мабуть, зробить це за день, і я передам найкращі оцінки вашої поведінки наступного разу, коли побачу Касіча. Мені потрібна папка з особовим складом Б. Мілутіновіча».
  «Боромир чи Бошко?» — за мить запитав Круліч, тримаючи в руках папку.
  «Обидва».
  Обидва були авторитетними офіцерами. Жодна з них не містила жодної згадки про спеціальне розміщення в деталях зберігання. Владо не був упевнений, що це все одно було б включено, якщо їх не згадали пізніше за виняткову роботу. Але один пункт у досьє Боромира привернув його увагу. Ветеран спеціальної міліції Міністерства зі стажем повний рік, його кілька разів відзначали за хорошу роботу, поки все не розвалилося в останній день вересня, за два дні до рейду. Якби Вітас призначив його до команди опікунів, він втратив би свої послуги в невідповідний момент.
  Причина звільнення: Протиправність. Див. додається. Цього разу прикріплення справді було.
  Це був звіт про розслідування, заснований на розповідях двох агентів під прикриттям, і коли Владо побачив їхні імена, він відчув мурашки на потилиці. Один був наглядачем на сигаретній фабриці на прізвище Купріч. Іншим був м'ясник на ім'я Хрнік. Кожен розповів історію про неприємні зв’язки, пов’язані з нещасним паном Мілітуновичем у незаконній торгівлі м’ясом і сигаретами.
  На початок і завершення всієї справи знадобилося лише два дні, дивовижна спритність за будь-яких обставин, а тим більше посеред метушні, яка, мабуть, панувала в дні перед нападом.
  Проте, незважаючи на всю ганьбу, яку Мілутінович раптово обрушив на себе, його не тільки не притягнули до відповідальності, але й дали щедру — неймовірно щедру, за цих обставин — вихідну допомогу у п’ятсот D-марок. Не дивно, що він не зробив сморід. Це було більше, ніж він заробив би за рік роботи. У всякому разі, не те, щоб на його скавуління приділяли особливу увагу в той хаотичний час. У пориві останніх подробиць Вітас, ймовірно, навіть не знав, що Мілутіновича вигнали з групи опіки, а тим більше замінили нестабільним бакалійником із смертоносною сокирою. Для Зарка це було рівнозначно смертному вироку. Якби хтось хотів, щоб його прибрали з дороги, щоб отримати більшу частку від контрабандного мистецтва, це зробило свою справу.
  Владо перегорнув звіт про дисциплінарне слухання Мілутіновича, і там знову була червона печатка зі словом ЗАТВЕРДЖЕНО. Він був датований 30 вересня.
  Під ним був повний, жирний підпис людини, яка організувала весь цей маневр, помічника начальника Юсо Касіча.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 17
  Владо кожні кілька футів оглядався через плече, наполовину очікуючи побачити Касіча чи, можливо, чоловіка в береті, який зустрічав його в міністерстві, чи навіть чотирьох чоловіків у темних шинелях, які забрали Главаша . Подумавши про них, він вирішив піти в обхід і звернув до невеликого пагорба на східній стороні міста, який став символом того, як велася ця війна.
  На вершині пагорба розкинулися будівлі Косівського госпітального комплексу, де мешкали загиблі, вмираючи та поранені жителі міста. Цей статус зробив госпіталь помітним місцем на карті цілей кожного облогового стрільця. Хоча кому потрібні були карти, коли з більшості краєвидів Косево було так само легко помітити, як найвищу офісну вежу. Для будь-кого, хто дивився на довгий ствол гаубиці, він височів на горбі землі, наче зруйнована середньовічна фортеця, його переповнені палати зріли з обіцянкою завершити роботу, яку тільки почали вчорашні снаряди.
  Лікарі та адміністратори лікарні — або, принаймні, ті, хто не виїхав і не був убитий, — належним чином і ретельно нанесли на карту кожне із сотень уражень снарядів. Вони щедро роздавали карти журналістам, правозахисним організаціям і відвідувачам усіх мастей, ще один маленький крик обурення з неминучою порочною гостротою гордості: подивіться, що ми пережили.
  Пунктом призначення Владо була низька оштукатурена будівля на півдорозі до пагорба. Тобі більше не потрібно було вказувати туди дорогу через запах, який сповіщав за сто ярдів, що це, мабуть, міський морг.
  На початку війни це місце було буквально затоплене смертю, камери його підвалу по коліна в складених тілах, личинках і паводковій воді з труб, які лопнули під час обстрілу. Директор разом із половиною персоналу втік. Знадобилися тижні, щоб створити та запустити іншу команду, і на той час перевантаження було майже нестерпним. З тих пір воду та більшість личинок витерли, але запах тих тижнів так і не зник, а дехто вірив, що ніколи не зникне.
  Запах був ще сильнішим у приміщенні, оскільки Владо відчув, щойно він відчинив двері, сморід гнилі та гниття, який майже подвоївся. Він потягнувся до носовичка, а потім зупинився, намагаючись дихати через рот, відчуваючи хрип неприємного повітря на горлі. Двоє чоловіків сиділи за нудно-сірою стійкою за порожніми столами, курили сигарети та читали застарілі журнали, ніби обслуговували офіс автомайстерні. Обоє були взуті в товсті чорні гумові чоботи. Заплямовані бавовняні халати висіли на стіні поруч із важкими гумовими рукавичками.
  «Інспектор поліції Петрик», — оголосив Владо, все ще намагаючись не вдихнути через ніс. Якимось чином сморід все одно відчувався, більше як смак, ніж як запах.
  «Я хотів би подивитися на ваші нові надходження. Особливо все, що могло надійти з Добрині. Або будь-хто за останні двадцять чотири години, хто з’явився з адресою в Добрині, незалежно від того, де їх знайшли».
  "У вас є ім'я?" — сказав один із чоловіків, відкладаючи журнал.
  «Главаш, Мілан. Старший чоловік. Кінець шістдесятих, початок сімдесятих».
  Чоловік перевірив буфер обміну, перегорнув сторінку, потім похитав головою, видихаючи дим.
  «Ніхто з таким іменем. Але у нас є троє без посвідчень»
  Він відчинив задні двері й нахилився на сходи. Смердючий запах подвоївся. Владо незручно ворухнувся.
  «Мустафа!» — гукнув чоловік униз сходами. «Три безіменних хтось із Добрині?»
  У відповідь Мустафа піднявся сходами, витираючи руки об брудну ганчірку. Його халат теж був у коричневих плямах, тільки його блищало від свіжих доповнень.
  — Так, — нарешті відповів він. — Думаю, їх двоє. Чоловік і жінка. Обидва старші. Вона все ще тут, завтра похорон».
  «А чоловік?» – запитав Владо.
  «Поховали сьогодні вранці».
  Клерк обернувся до Владо. «Вибачте, інспекторе. Схоже, ти запізнився».
  «Я хочу, щоб його викопали». – сказав Владо. «Зараз».
  «Вам знадобиться схвалення родини». Очевидно, клерк був готовий йти додому на день, і Владо навряд чи міг його звинувачувати.
  «Схвалення родини, коли ти навіть не маєш його імені?»
  Владо мав його на цьому, але клерк ще не був готовий здатися. «Слухай, ми раді відкопати його для тебе. Ми навіть не змусимо вас отримати постанову судді, хоча технічно могли б. Але зараз поганий час доби. Занадто багато світла. Менше ніж за годину стемніє, тож чому б вам просто не сісти, не покурити й не почекати, поки стемніє. Ви можете почекати до ранку, але тоді земля промерзне сильніше, тож вам краще вибратися туди, поки копати легше».
  Досить добре. Але будь він проклятий, якщо чекатиме тут. — Тоді через годину, але я зустріну вашу людину на полі.
  «Шукайте його на свіжих купах. Вони єдині не вкриті снігом. Ви знаєте це місце?»
  «Знай це добре», — сказав Владо.
  «Мустафа також буде там». Мустафа виглядав не дуже щасливим, почувши це. «Якщо ви ідентифікуєте особу».
  Владо провів наступну годину, намагаючись позбутися запаху, який був на його піджаку, штанях, обличчі. Він закашлявся й сплюнув, наче це була кістка, яка застрягла йому в горлі, але через деякий час він не міг вирішити, чи запах був сильнішим, чи просто думка про нього.
  Коли настав призначений час, він спустився з пагорба та перетнув засніжене поле, намочуючи черевики та шкарпетки, проходячи повз ряди грубих дерев’яних знаків — вузькі плити для мусульман упереміш із хрестами для католиків і православних. У темряві він побачив, що могильник уже на роботі. Земля була ще м’яка від ранкової праці, тому йти було легко, і минуло лише кілька хвилин, перш ніж лопата вдарилася об дерево.
  Рік тому тіло могло навіть не заслуговувати на розкіш труни. Смерть прийшла так стрімко, що в місті закінчилися труни, а більшість деревини пішла на дрова. Тепер, коли втрати зменшуються, пропозиція знову задовольняє попит. Кілька майстрів скриньок, які все ще працювали, готували своє майбутнє, за умови, що вони самі виживуть.
  Мустафа також прибув, чекаючи біля могили з руками на стегнах. Ще через кілька хвилин могильщик очистив залишки бруду, що покривав кришку труни. Потім він викопав у багнюці біля скриньки невелику полицю й вийшов звідти, спираючись на лопату. Владо намагався пригадати обличчя могильника з усіх його ранків біля вікна, але він здавався таким же, як і всі інші, головним чином його можна було впізнати по легкій сутулості плечей, кепці, насунутій на голову, тонкій куртці, розпущеній на спині.
  Мустафа спустився до невеликої полиці з багнюкою. Він витягнув викрутку з кишені пальта, відчинив кришку, а потім увімкнув маленький ліхтарик. Жовтий промінь влучив в обличчя Мілана Главаса.
  «Це твоя людина?» — запитав Мустафа, дивлячись на Владо.
  «Так», — сказав він. «Главаш, Мілан».
  Вони принаймні дозволили б йому переодягнути брудну рясу й ковдру, хоча на його грудях були розтерті висипання порваної тканини й засохлої крові. Його рот був відкритий, ніби він розкрився посеред дрімоти. Його вираз виглядав майже як нудьга, а не біль чи жах. Загальне враження було враження людини, яка пройшла життя брудним і розпатланим, і це засмучувало Владо. Це було не так, як хотілося б, щоб поховали Главаса, це було певно, і чомусь це усвідомлення викликало сльози у Владо, коли він дивився в могилу на стягнуте сіре обличчя.
  «Я пам'ятаю його з минулого вечора», - сказав Мустафа.
  — Ви його оглядали? – запитав Владо.
  «Так. Він зайшов пізно. Пізніше, ніж зазвичай. Я був на півдорозі до дверей».
  «Причина смерті?»
  «Шрапнель. Снайпер. хто знає Я насправді не навчений цим речам. Все ж таки вдарився чимось. Вся грудна клітка розірвана, як бачите самі. Смерть на війні. Що ще варто сказати, коли ви це сказали?»
  «Хто його привів?»
  «Армія. У Добрині зазвичай так і відбувається».
  «Чи сказали, де його знайшли?»
  «Вони ніколи не роблять. Ймовірно, це було не біля його дому, інакше вони змогли б зробити ідентифікацію. Вони зазвичай просять деяких сусідів подивитися, коли вони можуть. Але йому пощастило. Безіменних людей у Добрині зазвичай ховають на задньому дворі».
  «Так. Дуже щаслива людина».
  
  
  Владо йшов через кладовище до дому, втомлений і голодний, на нього лягла інформація дня. Він усе ще прочищав горло й спльовував після свого візиту до моргу, хоча тепер він знав, що запах майже повністю зник.
  Побачивши, що сталося з Главашем, він дивувався власному скрутному становищу. Кого він обдурив своєю наполегливістю чи своїми надуманими виправданнями перед Кашичем? Якщо на те пішло, якій меті він насправді служив? Навіть якщо він розкриє справу, кому він повідомить про свої відкриття, не відчуваючи, що ризикує своєю шиєю. Касич, очевидно, був готовий розправитися з ним миттєво. Він також не міг розраховувати на допомогу ООН. Пережити два роки війни лише для того, щоб померти, розслідуючи вбивство, було б верхом абсурду. Навіщо турбуватися?
  Останнім, хто пройшов цей шлях, був Есмір Вітас, і Владо надто добре бачив, куди це веде. Якщо культурна спадщина міста зникала, хіба це було так жахливо в порівнянні з іншими втратами міста?
  Знову ж таки, спроба контрабанди витворів мистецтва вже здавалася настільки частиною механізму самої війни, що зупинити це було, здавалося б, таким високим покликанням, як і його робота.
  Але залишалася інша проблема: як використати його відкриття. Якщо навіть канали ООН становили ризик, чи були доступні канали, які б прийняли інформацію, а потім не використали її як зброю проти нього? Щодо Касіча, то справа проти нього здавалася досить проклятою, але все ж існувала ймовірність, що він був лише інструментом когось іншого, можливо, навіть вищого в уряді. Наскільки Владо знав, усе міністерство було корумпованим, тепер, коли Вітаса не було на шляху. Було так багато про що думати, і так мало часу чи місця для цього.
  Навіть якби Владо зараз хотів відмовитися від розслідування, як би він міг? Настав час йому тулитися до Даміра, шукати виходу з цієї халепи. Він припускав, що вони могли б повідомити про знахідки досить скромні, щоб заспокоїти тих, хто боїться правди. Але чи цього достатньо, щоб захистити їх, враховуючи те, що вони навчилися? Наскільки Владо знав, Дамір натрапив на дім, де була знята картина, і викликав невидиму тривогу своїми запитами.
  Владо не вперше спало на думку, яким маленьким став його світ. За останні кілька днів він подолав майже все це пішки, і навіть до свого найвіддаленішого пункту призначення, Зука, він дістався за кілька годин. Насправді не було куди тікати, якщо ніхто не бажав перейти до сербської лінії вночі, і Владо був здивований, подумавши, що така випадкова пропозиція тепер здається цілком розумною, або, принаймні, варіантом, який він більше не міг відкинути. руки. Але навіть це викликало додаткові ускладнення. З іншої сторони все ще залишався вплив генерала Марковича.
  
  
  У той момент, коли він увійшов у двері, у його квартирі щось сталося не так. Неохайність була як завжди. Але він відчув те саме безпомилкове відчуття хвилювання, яке відчував у квартирі Вітаса. Він повільно ходив навколо, шукаючи відчутної відмінності від того, як він залишив речі. Через кілька хвилин, не знайшовши жодного, він почав заспокоюватися. Це були просто його нерви, просто накопичення фактів дня в його голові. Він зварить чашку кави і трохи поїсть, потім розслабиться. І коли його шлунок переставав бути порожнім, він малював своїх солдатів, щоб прояснити голову. Можливо, він нарешті закінчить взвод.
  Він підібрав у м’ясника шматок в’яленого м’яса. Ще вистачило на кілька прийомів їжі, якщо він витримав кроки, хоча він вирішив, що сьогодні ввечері повинен з’їсти шматочок більший, ніж зазвичай. Розпалив плиту, щоб закип’ятити воду для кави.
  Через кілька хвилин, коли вода закипіла, він підняв кухоль, щоб налити трохи Nescafe, і коли він це зробив, воно залишило позаду шоколадно-коричневе кільце на зелених полях Аустерліца, майже в тому самому місці сторінки, де він мав витерла того ранку.
  Хтось посунув кухоль.
  З горла до живота пройшов холод, і він почав побіжно оглядати свій розмальований взвод. Вони теж, здавалося, були в безладді, притиснувшись ближче до краю верстака, ніж він їх залишив. Насправді в підрозділі тепер не вистачало людини. Той, хто обшукував це місце, мабуть, скинув одну з них у купи газет унизу. Безсумнівно, вони поспішали. Останнім часом у Владо були такі дивні години, що вони, ймовірно, думали, що він може увійти будь-якої миті. Але точно нічого не знайшли. Як завжди, Владо зберігав усі свої нотатки та цифри у своєму рюкзаку, який брав з собою, куди б не йшов.
  Владо задумався, що могло бути причиною цього. Невже цікавість Касіча була занадто сильною для нього? Можливо, Круліч, службовець із діловодства, відчув докори бюрократичного сумління і зателефонував Касічу, щоб попередити його про незвичайні прохання Владо. Можливо, комусь у морзі дали підказку стежити за тим, хто цікавиться старим із Добрині. А може, полковник Шевард дізнався про дивний запит на інформацію щодо доставки посилки з міста. Главас міг би сказати Бог знає що, перш ніж померти, залежно від того, наскільки сильно вони були з ним, перш ніж добити його пострілом у груди.
  Чим більше Владо думав про це, тим більше він усвідомлював, що майже будь-хто, з ким він спілкувався протягом останніх кількох днів, міг свідомо чи мимоволі підказувати вищим особам про його прогрес у справі.
  Він раптом відчув себе таким дилетантом, цілковито наївним. Він був рибалкою, випущеною на риф, повний акул, і лише зараз помітив гниль у корпусі свого тонучого судна. Надто пізно він подумав про глибину своєї необережності, коли перед ним розкрилося темно.
  Він дозволив Тобі, репортеру, переглянути файл передачі, і Бог знав, кого Тобі міг запитати про це. Він балакав про Главаса пліткарському директору Національного художнього музею, людині, якій, безсумнівно, була своя користь від такої інформації. Потім були його прямі запитання самому Невену, людині, яка шукала вихід із скрутного становища, людині з хорошими зв’язками, яка, як і будь-хто інший, знала, як використовувати правильну інформацію для правильного впливу.
  Навіть якби Круліч ще не зателефонував Кашичу, завтра вранці все міністерство знало б, які саме файли запитував Владо. Він не міг би привернути увагу до свого сліду краще, ніж якби запалив за собою довгу лінію смолоскипів. Він уривався так, наче це було якесь вбивство в будь-якому місті.
  Тож де він залишився, крім уразливого? Він міг би все розповісти Тобі; тоді Тобі отримав би гарну історію. Або, можливо, Тобі ставив би лише багато незручних запитань і взагалі не писав історії, враховуючи, що у Владо все ще мало фактичних доказів. У будь-якому випадку Владо, швидше за все, потрапить під кулю, і Дамір також. І на якусь панічну мить він задумався, чи не Дамір уже мертвий, захований у якомусь провулку чи викинутий у річку, поставивши надто багато делікатних запитань, необережно хоча б тому, що Владо дав йому так мало, щоб продовжити.
  Він міг зробити так, як просив Касіч, і передати нікчемних людей під прикриттям до міністерства для подальших запитань. Але навіть нікчемні чоловіки, які займаються незначною хабарництвом, мають сім’ї, яких треба підтримувати, і маленькі роти, яких треба годувати, тож навіщо ними жертвувати? Коли він спотикався про цю думку, у нього задзвонив телефон.
  Отже, лінії нарешті були відновлені. Але будь він проклятий, якщо відповість зараз. З кожним дзвоном він відчував усе більшу клаустрофобію, ніби повітря в кімнаті повільно поглинався звуком.
  Він підняв шматок м’яса, запхав його до кишені пальта, а потім відчинив двері. Видно було тільки гори, темно окреслені в блідому розмитому світлі місяця, що сходить, що щойно пробився крізь хмари. Кладовище внизу, там, де Главаш та всі інші лежали під купами бруду та снігу, сяяло білим, ледь помітним блиском.
  Він вийшов на вулицю, зачинивши за собою двері на телефонний дзвінок, і швидкими кроками попрямував до центру міста.
  
  
  Коли він дійшов до офісу, хмари вже перемістилися по місяцю, і, судячи з неба, скоро їх буде більше, що ще більше затьмарить світло в ще одну ніч без електрики. Але він відчув полегшення, побачивши, що офісні генератори запрацювали і що всі на його поверсі розійшлися. Немає Гаровича, щоб схилитися через його плече. Він щойно почав заспокоювати свої нерви серед тиші та спокою, як задзвонив його телефон, ніби попередній дзвінок переслідував його вниз по пагорбу.
  Цього разу він підняв трубку.
  Це був Дамір. Почувши знайомий голос, він відчув полегшення. «Де ти в біса був, Владо? Я намагався всюди».
  «Це ви дзвонили в мій будинок близько двадцяти хвилин тому?»
  «Ви маєте на увазі, що ви були там? Чому ти не взяв його?»
  «Я не знаю. Надто вередливий. У мене вдома провели обшук».
  «Мати Божа. Ким?»
  «Люди Кашича, якби я мав здогадатися».
  — Матір Божа, — знову сказав він, цього разу вже тихіше. «Владо, що відбувається з цією справою?»
  «Ось що я хотів би знати. Занадто багато людей на високих посадах із відбитками пальців. Ви не повірите, що я знайшов у деяких файлах сьогодні вдень. Але це не те, що ми повинні обговорювати по телефону. Досить сказати, що ви нікому не повинні довіряти. Чим далі я йду, тим більше думаю, чи, можливо, Гаровіч був правий. Можливо, мені варто було залишити це в спокої».
  «Ну, на жаль, у мене для вас ще погані новини. Якийсь хлопець з ООН цілий день намагався зв’язатися з вами. З того моменту, як ви пішли, щоб побачити Касіча, він дзвонив, мабуть, шість разів. Настільки шалений, що він був наполовину з глузду. Я сказав йому, що він може зі мною так само легко розмовляти, але він наполягав, що це підходиш лише ти. Він хотів твій домашній номер, але я не дав його йому. Він теж хотів твою адресу, але ти знаєш, що я йому її не дам».
  «Що він хотів?»
  «Він би не сказав. Також не залишив би ні імені, ні номера. Але я думаю, що він справді є іноземцем ООН».
  «Французька?»
  «Британець, з акценту. І не ваш Nescafé чоловік. Я пам’ятаю голоси таких щедрих людей».
  «Можливо, він подзвонить сюди».
  «Можливо. Але тим часом він подзвонив мені сюди кілька хвилин тому».
  «Вдома?»
  «Так. Звідки, в біса, він отримав цей номер, я хотів би дізнатися, але враховуючи деяких жінок, яких я знаю, я думаю, що можу здогадатися. Мені це не подобається, Владо. У цій справі Вітаса нас уб’ють. Або застряг десь у траншеї».
  «Що він сказав?»
  «Що йому довелося схопити вас. Довелося зустрітися з вами. Зараз, а не завтра. Я сказав йому, що я нічого не можу зробити, щоб це влаштувати, тому що я не знав, де ти, але єдиний спосіб, яким я міг нарешті позбутися його, це погодившись зустрітися з тобою вдома сьогодні ввечері. З якоїсь причини він досі не може отримати ваш домашній номер. Одна з переваг твого целібату, я вважаю.
  «Але він не залишив свій номер?»
  «Сказав, що це надто делікатно, що він не може дозволити, щоб ви йому телефонували, коли може відповісти не та людина, не тільки в його офісі, але й де б він не жив. Тож він залишив лише повідомлення. Він хоче зустрічі сьогодні ввечері, з тобою наодинці. Через півгодини після комендантської години».
  Владо глянув на годинник.
  «Боже, це через сорок хвилин. Де?»
  «Кінець вулиці Даковіца. Вниз біля річки. Він сказав, що тоді або ніколи. А Владо?»
  «Так».
  «Він сказав, що переконаний, що його життя в небезпеці, як і ваше також. Але він не сказав, чому і від кого».
  — І ви впевнені, що він був британцем?
  «Наскільки я міг судити».
  «Але не французькою? Ви впевнені, що він не міг бути французом?»
  «Я б одразу впізнав французький акцент. Моя перша жінка була француженкою, ви знаєте, ще під час Олімпіади. Мені було лише чотирнадцять. Думаєш, після цього я забуду французькі акценти? Я просто радий, що цей хлопець дістався мені, а не Гаровічу. Уявляєте, як би він збожеволів?»
  Одна лише думка про таку можливість, про те, як Ґаровіч сплескується й червоніє на обличчі, паралізований справжнім бюрократичним жахом моменту, була достатньою для деякої бажаної легковажності. Вони двоє посміялися по телефону.
  Дамір промовив довірливим тоном. «Владо, я знаю, що ти не вважаєш мене поліцейським».
  «Це неправда».
  Власне, певною мірою так і було. Не те, щоб Дамір був нерозумним або не мав навичок. Просто він завжди здавався надто зацікавленим у жінках, випивці та приємному часі, щоб коли-небудь вести велике розслідування. Владо зізнався собі, що, ймовірно, одна з причин, чому він стримався, також пов’язана з цим, а не лише з його обіцянкою Касіку, який все одно виявився негідним такої лояльності.
  «Я просто іноді сумнівався у вашій серйозності, от і все. Ваша прихильність. Але ти молодий. Ви це переростете. І хто взагалі може навчитися бути хорошим слідчим у війні? Ми всі надто зайняті рятуванням власної шкіри».
  «Я серйозно ставлюся до однієї речі, а це підтримка моїх колег. знаю, що ви завжди були ближче до Васіча до війни, що ви обидва завжди краще працювали разом. І я це розумію. Він мав жінку, дітей, як і ти. Але Владо, тобі не варто вдаватися в це самому. Ти навіть не знаєш імені цього чоловіка, і ти збираєшся зустрітися з ним лише за квартал від того місця, де Вітас був убитий тією ж особою, наскільки ми знаємо».
  Це спало на думку Владо, і він відчув полегшення від пропозиції дубліката.
  «Ваша допомога буде вітатися, але схоже, що двоє з нас можуть його відлякати».
  «Тож я притихну. Я піду раніше, працюю з країв, як завжди вчив нас наш старий бос, коли у нас був справжній бос. За зміну він би мною пишався».
  Згадка про Імамовича, їхнього старого вождя, діяла якось заспокійливо, наче старий сам щойно прошепотів мудру пораду з-за могили.
  «Якщо я піду зараз, — продовжив Дамір, — я зможу встигнути приблизно на десять хвилин раніше розкладу. Я можу отримати картину землі до вашого прибуття, і якщо ситуація буде виглядати хиткою, я попереджу вас подвійним свистком, коли почую, що ви наближаєтеся. Вважайте будь-що інше, мовчання чи інше, як усе-чисте. Незважаючи на те, що сьогодні ввечері темно, пересуватися, щоб вас не помітили, має бути досить легко».
  «Тільки не лякайте його. Якщо він так нервує, як ви сказали, він втече за перших ознак того, що він об'єднався. У вас є рушниця?»
  «Завжди. Ти той, хто не вважає, що тобі потрібно бути озброєним у цьому місті».
  «Ну, мій десь тут, у шухляді». Владо знову подивився на годинник. — У нас близько тридцяти п’яти хвилин. Тобі краще рухатися, якщо ти збираєшся це зробити». Дамір жив у західній частині міста. Це був би тягун. Владо потрібно було пройти лише кілька кварталів. Він мав би трохи часу, щоб убити.
  «Мені доведеться поспішати», — погодився Дамір. «Але я молодший за вас. Я встигну. Тоді побачимось там».
  «А Дамір?»
  "Так?"
  «Дякую. Я буду вам винен».
  «Один? Скоріше п'ять-шість».
  Він поклав трубку серед сміху.
  Владо поставив слухавку. Справи рухалися надто швидко. Він знову глянув на годинник. Він усе ще не їв і був зголоднілий, хоча тепер у нього був час перекусити м’ясом і закурити. Можливо, це б зменшило хвилювання. Інакше все інше — довга прогулянка до Цука й назад, безсонна ніч у траншеї та всі денні одкровення — могло б його пригнічити саме тоді, коли йому потрібна була ясна голова.
  Він розгорнув м’ясо з м’ясного паперу. Від запаху в нього потекла слина. Йому доведеться відрізати для Даміра гарний шматочок після цього вечора. Ну, не будемо переборщити, — подумав він. Останнім часом Дамір здавався досить добре забезпеченим.
  Він потягся до свого столу за своїм швейцарським ножем, бажаним сувеніром із довоєнної поїздки до Берліна, а потім згадав, що позичив його Даміру тиждень тому.
  Можливо, цей хлопець з ООН, якщо він справді був представником ООН, мав товар на Chevard або навіть всю операцію. Можливо, це навіть був британець, з яким він днями розмовляв по телефону. Можливо, звістка про розслідування також дійшла до потрібних людей. «Хто знає, — сказав він собі, — це ще може вдатися». Але будьте обережні. І набрати їжі в шлунок.
  Він смикнув верхню шухляду Дамірового столу. Заблоковано. немає проблем Владо та його давній напарник Васич давно виявили смішний недолік тітоїстських офісних меблів, про який не всі знали навіть зараз. У більшості офісів один ключ підходить для всіх, стіл за столом, шухляда за шухлядою, за винятком обладнання наглядачів, звичайно. Вони не вирішили, чи була ця помилка типовою комуністичною халепою чи хитрим способом дозволити партійним фанатикам і стукачам стежити за своїми колегами. У будь-якому випадку, Васіч і він використовували це для багатьох жартів, поки Імамович не дізнався. Він реквізував цілий новий набір замків і ключів, але, оскільки система була такою, вони так і не прибули.
  Отже, Владо взяв свій ключ і сунув його в замок Даміра. Він легко відкрився.
  Господи, який безлад. Дамір був навіть більшим вьючним щуром, ніж він підозрював. Там були забруднені кавою серветки, зім’яті записки, вирвані клаптики паперу з номерами телефонів — мабуть, Дамірова версія маленької чорної книжечки — касети з хеві-метал-музикою гуртів, про які Владо ніколи не чув, канцелярські скріпки та різні інші дрібниці. Владо перебирав купу, відсуваючи невеликі горби зім’ятого паперу, скривившись від болю, коли вколов великий палець у шпильку.
  Тоді успіху. Він помітив червону рукоятку армійського ножа, що лежала внизу на спині. Але коли він потягнувся до нього, щось привернуло його увагу, як спалах знайомого обличчя в рухомому натовпі. Це була маленька синя туніка з крихітними золотими ґудзиками, розписана вручну. Маленький австрійський гусар, близько 1805 року, зі своєю ще непофарбованою шаблею, сміливо піднятою в небо.
  Владо підняв солдата, піднявши його вгору в слабкому флуоресцентному світлі. Жертва Наполеона, тепер ненадовго взята в полон Даміром. Владо зачинив і знову замкнув шухляду, а потім запхав солдата глибоко в кишеню, вдумуючись у наслідки свого відкриття. Він намагався придумати невинне пояснення, але його не було. Зараз також не було часу просити про це. Він потягнувся до власного столу й витяг службовий револьвер із такого ж хаотичного безладу паперів і стрічок. Виявивши, що патронники повністю заряджені, він клацнув запобіжник і насадив рушницю на солдата. Крихітний чоловічок тепер стане його підтримкою, похмуро міркував він.
  Він схопив свою сумку, перекинувши ремінь через плече. Потім він пройшов через офіс і вийшов за двері, залишивши розгорнуте й нез’їдене м’ясо на робочому столі, і почувався справді дуже самотнім.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 18
  Дорогою до місця зустрічі Владо намагався обчислити глибину зради Даміра. Можливо, він був лише прославленим помічником, який проводив обшук у Владовій квартирі і більше нічого не робив — усе б спрацювало чудово, будь-який сусід, який би його бачив, визнав би в ньому друга й ніколи не запідозрив би нічого непристойного. Можливо, він подавав регулярні звіти про приїзди та від’їзди Владо, його контакти, але мало знав про справжню роль Касіча. Він припустив, що це пояснює кілька речей.
  І, можливо, справді був несамовитий співробітник ООН, який справді намагався зв’язатися з Владо з важливою інформацією.
  Знову ж таки, можливо, Дамір спроектував усе, сподіваючись привезти Владо в темне та вразливе місце після комендантської години, де будь-кого вбитого списуватимуть як чергову жертву снайпера.
  Навіть якби була більш доброзичлива роль, Владо запитав себе, чи зробив би він те саме. Ні, він ніколи не донесе на колегу, не попередивши колегу про домовленість. Але Дамір дійшов висновку, що все гаразд. Зраджений власним батьком, озлоблений Дамір вирішив, що він також може грати в цю гру. В очах Владо він був винен. Єдиним питанням був диплом.
  Якби Владо мав час обміркувати це питання далі та на ситий шлунок, він знав, що міг би взагалі пропустити зустріч. Але його імпульс досяг точки, коли він відчув, що не має іншого вибору, як кинутися вперед.
  
  
  Прогулянка складала лише кілька кварталів, але Владо використав свій додатковий час для обхідного підходу. Перехід напряму міг би поставити його на місце першим. Він міг би навіть перевершити Даміра на місці, вирішальну перевагу. Але кілька хвилин тому Дамір, якому не можна було довіряти, міг дзвонити звідки завгодно, включно з Міністерством внутрішніх справ на цій вулиці. І якби Владо заходив на місце, усі б уже були на своїх місцях, можливо, навіть чекали б його завчасно.
  Хмарний покрив був сильнішим, ніж будь-коли, закриваючи місячне світло з неба, а комендантська година спорожніла вулиці. Снайперський вогонь і артилерія були слабкі того дня, наче всі на пагорбах економили сили та боєприпаси до сьогоднішнього православного Нового року. Очікувалася сильна стрілянина, і, здавалося, перспектива звільнити бари та кафе завчасно, і всі розійдуться додому до своїх найбезпечніших кімнат. Владо сумнівався, чи навіть повії затрималися на своїх постах так пізно, як завжди. Якщо хтось хотів спланувати зустріч із якомога меншою ймовірністю свідків, це була ніч, щоб це зробити.
  Підійшовши за квартал до місця зустрічі, він тримався узбіччя вулиці, якомога ближче до покинутої офісної будівлі. Він зупинився й уважно прислухався. Нічого, крім слабкого дзюрчання води, звуку, що доноситься від крутих кам’яних стін на березі річки Міляцка. Але було ще щось, звук, який він знав, але не міг визначити. Це був цокаючий звук, повільніший за годинник. Це був шум, який створює автомобіль, коли його двигун охолоджується.
  Він зробив ще кілька кроків, все ще не в змозі розгледіти нічого попереду. Потім ще кілька, і ось вона, машина. Ні, дві машини, які стояли навпроти одна одної приблизно в десяти ярдах одна від одної, лише одну було легше помітити, оскільки вона була біла. За його силуетом це здавалося джипом, а білий джип міг означати лише ООН. Він гадав, що це заспокоює, але друга машина ні. У Даміра такого не було.
  Владо почекав кілька хвилин, важко дихаючи, від тиску в грудях. Він подумав про те, щоб повернути й тихенько піти назад до центру міста. Нехай вони зроблять наступний крок, ким би вони не були. Але де б він залишився тим часом? Де б він працював? Зараз з цього не було виходу, а з Сараєво точно не було виходу. Він повільно зробив ще три кроки, а потім зупинився, коли тишу порушив голос.
  «Владо. Це ти?»
  Це був Дамір, який звучав щасливо, привітно. Владо відсунув ранець і поліз у кишеню, хапаючись за пістолет. Запальничка спалахнула, освітивши Дамірове обличчя. Він усміхався, невимушено. Можливо, він сидів на барному стільці, чекаючи на приятеля, незважаючи на всю стурбованість, очевидну на його обличчі.
  «Він тут, Владо. Він знайшов мене раніше, ніж я знайшов його. Сходьте вниз, а потім я відійду на обережну відстань, щоб ви могли поговорити наодинці, поки я стежу на сторожі».
  Владо зробив ще два кроки й зупинився, тепер уже в десяти ярдах від Даміра та краю берега річки, але нічого не сказав. Дамір примружився в темряву, намагаючись знайти Владо, і стурбований вираз почав морщити його лоб.
  «Владо, все гаразд. Ніщо не може піти не так. Я тут».
  «І це справді проблема з цим налаштуванням, чи не так», — сказав Владо, вражений раптовою гучністю власного голосу. «Особливо тепер, коли ви збираєте моїх солдатів. Ви отримаєте решту, коли я опинюся в річці? Це частина угоди?»
  Після цього посмішка Даміра зникла. Його запальничка вирвалась, і хтось інший скористався моментом. Фари джипа спалахнули, висвітливши Владо біля будівлі, як людину на сцені. Він хилився від балок, вибігаючи на середину вулиці. Коли він це зробив, пролунав постріл. Владо різко повернув у бік річки, кинувся позаду другої машини та пірнув на землю, коли пролунав черговий постріл.
  Це було так голосно, подумав він, так голосно. Потім він опустився на траву й покотився, тепер уже далеко від світла фар, відчуваючи, як мокрі леза торкаються його обличчя, а потім знову котився, кроки швидко стукотіли до нього, голоси кричали. Залізні поручні торкнулися його спини, і коли він підкотився під ними, Дамір крикнув: «Він йде до річки!»
  Звільнившись від поруччя, він раптово пірнув, його живіт підскочив до горла. Він відскочив один раз, різким ударом об кам’яну стіну, а потім упав на п’ятнадцять футів у воду. Він ударив із гучним сплеском, вражений спочатку холодом, а потім кам’янистим дном. Глибина річки тут була не більше двох футів, і удар ледь не збив з нього вітер. Він сопів і задихався, почувши крики та біг. Пролунав ще один постріл, який влучив у воду десь праворуч від нього. Він пірнув, але йому було важко втриматися на мілководді. Але течія, яка завжди здавалася такою ледачою згори на мостах, уже гнала його вниз за течією, притискаючи до безпечного місця.
  Крики тривали, до голосу Даміра приєдналися ще двоє, Владо не впізнав жодного. Тоді він зрозумів, що на даний момент він у безпеці, врятований безпорадністю міста. Річка була непроникною ущелиною темряви, через яку не було ні вуличних ліхтарів, ні міських вогнів. Хтось розвернув джип, але його фари були марні, стрибаючи над річкою, як прожектори, спрямовані в небо. Ніщо не могло нахилити їх туди, де веслував Владо.
  Тепер його проблемою був холод. Він пнувся до протилежного берега, але ноги вже були важкі, мокрий одяг обвисав навколо нього. Його ранець поплив перед ним, ремінь натирав його шию. Рушниця провисла в його кишені, як якір, уже марна, і він насилу витягнув її, і вона лягла на дно. Вода мала пісок, металевий смак, як жменя брудних монет.
  Тепер він був ярдів за двадцять нижче за течією. Він почув невеликий сплеск, а за ним лайка й биття. Зуби почали цокотіти. Він зрозумів, що не зможе довго залишатися у воді. Залишалося щонайбільше кілька хвилин, перш ніж він знепритомніє від переохолодження. Вилазити й дертися кігтями по берегу все ще було надто ризиковано, і він не був певен, що зможе дістатися до одного з місць, де залізні драбини піднімалися до стіни. Фари джипа тепер слабшали вниз за течією вздовж дороги вгорі, водій, ймовірно, вдивлявся в берег, щоб побачити, чи не з’явився Владо. Той, хто був у цій групі, ймовірно, мав зв’язки, щоб мобілізувати більше людей, щоб затримати північний берег до кінця ночі, під тим чи іншим приводом, хоча новорічне бомбардування ускладнило б для них опівночі.
  — знову пролунав Дамірів голос.
  «Возлив! Водозлив! Ідіть на міст, і ми побачимо його, коли він пройде!»
  Владо точно знав, що мав на увазі. Через кожну чверть милі вниз по річці спостерігалися трифутові перепади, які створювали серію маленьких акуратних водоспадів, які затримували сміття та іграшкові човни біля свого заснування. Навіть у темряві на фоні білого каскаду з’являлося тіло, яке проходило крізь нього, — легка мішень для тих, хто швидко натиснув на спусковий гачок. Навіть якщо кулі промахнулися, течія може затримати його під водою і повільно зробити роботу за них. Він знову пнувся до протилежного берега, ноги важчі, ніж раніше, а руки обм’якли. Здавалося, що течія відповідала на кожен рух удвічі більшою силою. Тепер він міг почути, як наближається порив водозливу, шипіння, що переходить у рев. Він глянув у бік мосту вниз за течією і побачив на тлі тьмяного неба якийсь силует. З’явилася друга форма, і промінь світла вискочив з неї та направився в річку. У них був ліхтарик.
  Він знову кинувся до протилежного берега, нарешті досягши його, але відчувши лише слиз мокрої кам’яної стіни, надто гладкої та крутої, щоб утриматися. Навколо нього піднялася течія, вода поглибилася в затишші перед водозливом. Рев його каскаду тепер заглушив кожен голос згори, хоча він відчував, як промінь світла грає на воді позаду нього.
  Прямо над ним, на два фути від води, з’явилася чорна кругла діра. Це була одна зі зливових колекторів, що осушували південну частину міста, і Владо, буркнувши, лише зміг підняти ліву руку достатньо високо, щоб ухопитися за задній край труби, коли він ковзнув повз Його ноги ковзнули під хвилю води. Водозлив, і йому знадобилася вся його сила, щоб відтягнутися проти течії, хоча тепер він обома руками тримався за трубу. З останнім запасом енергії він втягнув голову, плечі та груди в отвір, весь час гадаючи, коли його помітять і застрелять. Чоловіки на мосту, мабуть, покладають усі надії на водозлив.
  Владо підтягнув ноги й опустився в неглибокий потік води, що текла по трубі. Повітря тут було теплішим, навіть освіжаючим, незважаючи на важкий кислий запах. Дно та боки були слизькі від водоростей, але було достатньо місця для пересування. Йому потрібно було втекти від отвору, перш ніж промінь знайшов його, тож він поповз, спочатку хитаючись, злегка вдаряючись головою об верх. Це не так вже й погано, сказав він собі, хоча абсолютна темрява попереду була жахливою. Єдиним звуком було дзюрчання води, що лунало з глибини темряви. Але він був поза річкою. Що ще важливіше, він був поза полем зору.
  Кілька хвилин він відпочив, дозволяючи м’язам розслабитися, хоча його зуби продовжували цокати. Відчувши, що трохи зміцнів, трохи потепліло, він почав наосліп повзти вперед. Не було б виходу з того шляху, яким він прийшов. Згодом хтось може зрозуміти, куди він мав піти, і вирішить увійти за ним. Він знав, що тунель прямував у гору в напрямку, який міг означати лише проблеми. Неправильна сторона лінії була не далі, ніж сто ярдів або близько того. Але на даний момент здавалося, що правого боку міста не існує. Тепер усе Сараєво було закрите для Владо. Він продовжував повільно, рівномірно повзати.
  Зупинившись ненадовго відпочити, він згадав про свою запальничку. Він був у нього в кишені, біля маленького солдатика. Потягнувшись до нього, він намацав маленький меч, намагаючись не зламати його. Він витягнув запальничку. Кремінь був розмочений, але після дюжини спроб він спалахнув. Тунель змійкою простягався вперед, наскільки він міг бачити, далеко за межі діапазону світла.
  Він підбив собі підсумки. Його ранець, хоч і був мокрим, усе ще був застібнутий, можливо, достатньо заклеєним, щоб усе всередині залишалося досить сухим. Він дозволив погаснути світлу й продовжив.
  Він продовжував повзати, мабуть, ще півгодини, через палиці, мертвого пацюка та інші об’єкти, про які міг лише здогадуватися, зупиняючись кожні кілька хвилин, щоб освітлити собі шлях і перевести подих. Кожного разу шлях попереду був лише подальшою темрявою. Він проминув кілька менших труб, що з’єднувалися з обох боків, але наразі кожна була надто маленькою, щоб можна було об’їхати.
  Через кілька хвилин він відчув, як щось гладке й металеве пройшло під ним. Він був круглий, розміром приблизно з перевернуту миску для салату, і майже одразу його обличчя наткнулося на грубий клубок залізного дроту, що пахло іржею. Відвернувши обличчя, він відчув гострий удар у лівій щоці, за яким потекла тепла кров, і, зітхнувши, зрозумів, де він має бути.
  Він увімкнув запальничку й перекинувся на бік, побачивши, що пройшов через міну. За всіма правами він уже мав би бути мертвим, але міна випередила його, здолавши тривале перебування у воді. Поза ним була іржава котушка колючого дроту, і наступні двадцять хвилин він обережно розплутував її та відтягував убік, кілька разів порізавши собі руки. Він повільно потягнув розмотані пасма повз себе до своїх ніг, а коли шлях звільнився, він продовжив, вмикаючи запальничкою кожні кілька хвилин, щоб перевірити наявність нових мін. Якби одна сторона потрудилася мінувати тунель, могли б це зробити обидві сторони.
  Але вже не було ні мін, ні моток дроту. Тепер він опинився на ворожій території.
  Він продовжував ще півгодини, проминувши інший отвір праворуч. Під час однієї зупинки він почув гуркіт автомобіля над головою. Нарешті він побачив попереду тьмяний промінь світла, досягнувши його й знайшов прямо над ним грозову решітку. Було достатньо місця, щоб присісти, і він схопився за залізну сітку. Він був важкий, але рухливий. Він клацнув запальничкою прямо під гратами, чекаючи цілу хвилину на будь-яку реакцію. Коли їх не було, він силою відсунув решітку й вивільнився.
  Хмари розривалися, і світив місяць. Годинник Владо якось дожив до вечора, тому він пошкодував, що не тримав рушницю. Було трохи після 23:00. Йому залишалася близько години до того, як новорічне святкування засяє вулицями, хоча тут, як і на іншому кінці міста, люди, здавалося, уже в очікуванні позабивали люки. У вікнах тут і там він міг розрізнити бліде світло від свічок, ліхтарів чи мізерного газового полум’я, але здебільшого була темрява.
  Вулиця була смутно знайомою, хоча Владо досі не знав його точного місцезнаходження. Але по тяжкості чорного пагорба, що нависав попереду, він зрозумів, що він далеко за річкою й у сербському районі Грбавиці. І поки він був тут, він хотів зробити одну зупинку, перш ніж спробувати знайти дорогу назад. Якби найсміливіші його припущення були вірними, він знайшов би притулок і, можливо, навіть інформацію.
  Якби він помилявся, допомоги не було б взагалі, лише подальші ознаки смерті, включно з передвісниками його власної.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 19
  Бути спійманим по цей бік лінії було б фатальним, і Владо це знав. І все ж він не міг позбутися відчуття, що все ще перебуває у своєму місті, все ще на знайомих вулицях. Минуло більше двох років, відколи він був у Ґрбавиці, що надає відчуття відстороненості від теперішнього перебування там. Як у випадку з молодим чоловіком, який повертається до колишньої школи чи дитячого майданчика, він міг пригадати невинність своїх колишніх прогулянок тут, відчув їхню знайомість навіть зараз, але знав, що це місце вже ніколи не буде таким, як було раніше.
  Він також відчув дивне піднесення, мало схоже на те, що він знав, як підліток викрадався з дому своїх батьків після півночі. Це було те саме відчуття раптового звільнення, перебування на волі на забороненій території — побоювання щодо наслідків, але приголомшеного сміливістю, коли я нарешті вислизнув за дзеркало.
  Він стояв над каналізаційною решіткою цілих дві хвилини, намагаючись зорієнтуватися для наступного кроку, і сітка вулиць туманно формувалася в його пам’яті, як потерта карта. Він стояв обличчям зі сходу на захід. Це означало, що йому потрібно було пройти один квартал на південь, перш ніж знову повернути праворуч на захід. Потім три квартали прямо і ще один ліворуч на південь, і ось воно.
  Він зупинився на першому перехресті, прислухаючись до кроків, стежачи за будь-яким рухом. З пагорба на сході брязкотіла автоматична зброя, опівночі опівночі опівночі буквально стрибали з рушниць, витрачаючи набої. Дивлячись на бульвар, у темряві вимальовувалися будівлі, наче дрімаючі старі друзі. Тут він ганявся за м’ячем з пагорба з чотирма друзями. Там він пішов з дорученнями до м’ясної крамниці, яку його мати віддавала перевагу для особливих випадків, хоча ця крамниця була за цілу милю від їхнього дому. Але навіть у темряві, уважніший огляд виявив симптоми смертельної хвороби війни — відколи, кратери, що розкладаються дробом і осколками, білий пластик, що мляво звисає у віконних рамах, дощова вода, що стікає на розбитих автомобілях, і всі ці особливі запахи міського виживання… есенція лісового диму, спаленого сміття та їжі, яка давно минула.
  Щоб почути, як це розповідають люди з його боку міста, Грбавіца наказав це зробити. І це правда, що такі товари, як цукор, кава, яйця, м’ясо тут було легше дістати, і за нижчими цінами. Але що стосується війни, то Грбавіца була в самому центрі подій, не залишившись від тягаря бойових дій, як і деякі передмістя, які утримували серби. Тут також були таблички, написані від руки: « Обережно, снайпер». Тільки вони були написані кирилицею.
  Трохи вище пагорба та за кілька кварталів на схід був край єврейського кладовища, спірна місцевість, яка витримала численні напади боснійської армії. Якщо атака колись вдасться, це відкриє околиці для вогню з трьох сторін. Це стане іншою Добриньєю, коли серби будуть притиснуті до річки. Владо спостерігав за розгортанням одного з цих нападів, як і багато хто в його частині міста. Вони розігрувалися на схилі пагорба, що виходив навпроти, як драма на відкритому повітрі в далекому амфітеатрі, війна як вид спорту. Чоловіки без шоломів у зеленому мчали крізь надгробні плити до коричневої смуги бруду, з якої дим і метал поверталися на цвинтар. Брязкіт гармат лунав по всьому місту, а нападники падали на землю, одні, щоб сховатися, інші, щоб приєднатися до зібрання мертвих. Тіла мусульман, хорватів і сербів у великій кількості впали на похованих євреїв у бунті багатоетнічної розбещеності.
  У Грбавиці, як і на іншому березі річки, постійно гуркотіли вантажівки та джипи ООН із вантажем міжнародних військ у блакитних шоломах або мішками з борошном, рисом і квасолею. Ця думка на мить змусила Владо задуматися, оскільки Шевард або той, хто був у джипі ООН із Даміром кілька годин тому, може приїхати шукати його сюди. Але навіть ООН було легко загнано в глухий кут через облогу, що прорізала місто. Переправа була б практично неможлива вночі, особливо в такий короткий термін. Навіть на світанку в будь-якому місці, окрім аеропорту, знадобляться деякі документи та спокійна розмова. Генерал Маркович, припускав він, міг би щось організувати поспіхом, але він сумнівався, що контрабандна операція загрожує кроком, який би попередив багатьох інших — з усіх боків — про те, що має відбуватися щось надзвичайне.
  Двічі протягом наступних кількох хвилин він чув гуркіт і скрип вантажівок, що скреготіли передачами вгору, але звук, здавалося, доносився з іншого боку річки. Його здивувало, наскільки близько вони прозвучали. Йому здавалося, ніби він пройшов сотні миль, але безперешкодна прогулянка поставила б його на власний поріг менше ніж за півгодини.
  Завернувши за останній ріг, він побачив будинок, який шукав, миттєво впізнавши його за фронтонами, лінією даху, а коли він підійшов ближче, за вікнами на верхніх поверхах, два з яких, здавалося, збереглися. . У темряві він не міг сказати, наскільки сильно це місце було пошкоджено. Таким чином, він усе ще здавався вражаючим прикладом ампірної архітектури, залишеної австрійцями в дев’ятнадцятому столітті.
  Владо був приємно здивований, побачивши тьмяне світло з-за вікна другого поверху. Він постукав у вхідні двері й чекав, потім спробував удруге, але без відповіді. Він спробував натиснути ручку, і двері відімкнулися. Він увійшов усередину, тихенько зачинивши за собою двері.
  Було напрочуд тепло, хоча він мимоволі здригнувся, частково від полегшення, а частково від раптової втоми. У повітрі безпомилково відчувався запах нещодавно приготованого. Смажене м’ясо, здогадався він, і в нього пішла сляза. З-за рогу він почув потріскування вогню, яке помаранчевим світлом покрило східний килим у кімнаті перед ним. Він також почув рівне цокання годинника.
  Згори скрипнула дошка підлоги. Він подивився вгору на сходи, і там з’явилося сяйво, а потім поясніло, ковзаючи, як лисиця. Це був ліхтар, і він очікував, що невдовзі зустрінеться з настороженим обличчям якогось біженця, якогось новачка, який переховувався вдома під час війни, у якого було б багато запитань, якого міг би досить стривожити поява Владо — напевно, через тепер він виглядав жахливо — дзвонити до влади чи просити документи, що посвідчують особу.
  Але натомість обличчя, як і будинок, було миттєво впізнано, хоча тепер на ньому були глибокі зморшки. Її волосся стало білим і густим, тепер зібране в пучок по-дівчачому рожевою стрічкою. На ній був довгий білий фланелевий халат, дуже схожий на ті, які носила його мати. І чомусь вона не виглядала ані здивованою, ані настороженою, побачивши його, незважаючи на те видовище, яке він, мабуть, зробив, не кажучи вже про запах, коли він стояв і капав у її дверях. Насправді вона, здавалося, майже рада його бачити.
  «Добрий вечір, пані Вітас», — сказав він.
  Вона замовкла, наче голос був не таким, яким вона очікувала. «Есмір?» сказала вона. «Це ти, сину?»
  Перш ніж Владо встиг заговорити, вона дала свою відповідь.
  «Але, звичайно, це ти. Ти спізнився, Есмір, і мокрий. Заходь і погрійся біля багаття». Вона продовжувала спускатися сходами.
  «Ні. Вибачте, це не Есмір. Я Владо Петрич, його старий друг». Він трохи збентежено додав: «Зі шкільних часів».
  Вираз її обличчя не змінився. Вона підійшла до нього на півметра, тримаючи ліхтар на його обличчі однією рукою, а другою злегка погладила його лоб. Вона повернула його мокрі чуби на місце. Лише тоді її порожня усмішка зникла, на її лобі з’явилося занепокоєння.
  «Ти маєш рацію», — сказала вона втомлено, наче була змушена поступитися певним у дебатах. «Це не Есмір. Мені шкода». Наче це була її вина. «Я насправді думав, що ні. Але ти його бачив? Ви прийшли від нього?»
  Тоді він вирішив, що не він понесе погані новини. Наскільки він знав, вона, можливо, не дізнається про смерть свого сина до закінчення війни. Хоча вона справді, здавалося, очікувала його появи, що могло означати, що вона була обманута й не на зв’язку, або що він справді час від часу відвідував її через будь-які канали впливу.
  «Так, я бачив його».
  «І він в порядку?»
  Владо знову мав шанс виправити її, і якби він вірив, що має справу зі здоровим і раціональним розумом, то міг би знайти спосіб м’яко дати їй зрозуміти. Але її поведінка, здавалося, свідчила про протилежне. Він також був зачарований сюрреалістичним затишком будинку, його теплом і світлом, запахом смачної їжі. Усе, в тому числі й меблі, наводило на думку про світ, який був запечатаний багато років тому, задовго до війни.
  Поки вона говорила, він відчув те саме дивне відчуття, яке відчував у шкільні роки, коли приходив забрати свій рюкзак після екскурсії в гори.
  «Так, він у безпеці», — відповів Владо.
  «Він сказав, що буде».
  — І ти часто бачиш його?
  «О, так, щомісяця. Він, звичайно, приходив би частіше, але він дуже зайнятий. Він важливий, знаєте, важлива людина в місті».
  Жодної згадки ні про війну, ні про щось незвичайне. Владо було цікаво, що вона знає про те, що відбувається за її дверима, крім гуркоту та гуркоту, які час від часу потрясали її будинок.
  «І ви прийшли від нього? Ти один із його людей?» — запитала вона, все ще пов’язуючи все зі світом, який обертався навколо її сина. «Він прислав вас з дровами? Чи їжа?»
  Це пояснювало затишок у домі. Отже, ось як Вітас мав свій вплив. Не для власного збагачення, мабуть, з огляду на мізерність квартири, а для матері. Підтримувати її постачання з-за річки було хитрістю, і, мабуть, недешево. Це пояснювало незакінчений лист до матері, який Владо виловив із сміттєвого бака Вітаса. Це також пояснювало обкладинку, яку поширив Вітас. Було б набагато легше тримати лінії постачання відкритими й таємними, якби всі вважали її мертвою. Це також могло пояснити, як він міг глибше заритися в лабіринт мистецької схеми. Будь-хто, хто має достатньо зв’язків із цією половиною міста, щоб опалювати та годувати будинок, також матиме можливість підключитися до виноградної лози контрабандистів. Насправді, як показала смерть Вітаса, можливо, він почувався безпечніше по цей бік річки, ніж на «своєму» боці, — відчуття, яке Владо на мить усвідомив надто добре.
  Ця думка підштовхнула Владо ідею, але він знав, що йому доведеться діяти тактовно, якщо він хоче її вжити. Це вимагало б трохи обережної брехні вразливій старій жінці, думка, яка не сиділа комфортно.
  «Так», — сказав він, нарешті відповідаючи на її запитання. «Есмір прислав мене. Тільки цього разу в мене ні дров, ні їжі. Я мав лише прийти перевірити вас і будинок. Щоб перевірити, чи потрібен вам ремонт».
  «Ти мокрий», — сказала вона, ніби вперше це помітила. Він був набагато більше, ніж мокрий. Він був каламутний і неголений, від нього смерділо річкою та зливовими стоками. Коли вона проводила його за дзеркало на шляху до вітальні, він був шокований своїм виглядом, і той факт, що його погляд не змусив її з криком піднятися на сходи, більше сказав йому про її відсторонений стан. Він припускав, що всі, крім її сина, опинилися в тій самій непоказній формі, що стосується неї.
  «Есмір піклується про мене», — весело сказала вона, садячи Владо на диван. Він зіщулився, спустивши промоклі штани на гарну стару оббивку, хоча також не міг не помітити густий пил. Очевидно, ведення домашнього господарства все ще було покладено на неї з передбачуваними результатами.
  «Він каже мені, що мені небезпечно виходити з дому. Злочинці, стрілянина та пограбування. Каже, їх багато. Тому я не маю ходити на вулицю, а він посилає все, що мені потрібно». Усе це було сказано з ноткою материнської гордості, наче вона могла описувати добрі манери свого хлопчика.
  — Тоді я зварю нам чаю, — сказала вона. «Есмір завжди спочатку п’є чай». І вона піднялася, ковзаючи до кухні. Цокаючий годинник на мантії показував, що 11:30, і вже можна було почути, як увійшли в рух попередні дії, брязкіт кулеметної черги та кілька мінометних снарядів, стукіт і ширяння. Здавалося, вона не помітила й не збентежилася думкою про відвідувача в таку пізню годину. І з болем він усвідомив, що цілком може бути її останнім відвідувачем протягом тривалого часу. Навіть назавжди.
  Вітас був мертвий менше тижня, тому його відсутність ще не встигла виявитися в її запасі дров чи на полицях її комори. Але це не займе багато часу, і що тоді буде?
  Коли війна поглинула місто, про дітей ви завжди чули в першу чергу, це спало на думку Владо, і їхня трагедія була незаперечною; товариші по іграх, убиті розривом снаряда, коли каталися на санях або грали в м'яч; сироти з сумними очима і без видимого майбутнього, загартовані не по літах.
  Проте молодь завжди мала стійкість і енергію, щоб продовжувати, поглинаючи удари простою чисельністю у великому клані молоді. Незалежно від того, скільки їхніх друзів померло, завжди знайдуться нові друзі. Ті, хто пройшов це цілим, завжди матимуть інше життя, як тільки стрілянина припиниться.
  Старі, однак, закінчувалися отак, або як Главас, відрізаними й самотніми, впавши від тягаря чи то страху, чи то зневаги, висівши лише стільки часу, щоб померти непоміченими, або згаснути, доки життя перестане мати значення. Так чи інакше, війна їх покінчила.
  Не було жодного способу дізнатися, як довго Вітасова мати була в такому стані, але, виходячи з того, що маленький Владо бачив про неї в попередні роки, він припустив, що вона, ймовірно, була близько до цього стану до першого пострілу. Потім помер її молодший син — Есмір, можливо, повідомив би про це — і, якби вона все ще трималася за край, це штовхнуло б її наперекір.
  Принаймні в неї залишився свій будинок. Навіть якщо він був затхлим і вкритим пилом, де-не-де з пластиковими вікнами, він був здебільшого неушкодженим. І до минулого тижня можна було сказати, що вона все ще мала свого головного захисника, сина з достатньою кількістю зв’язків, щоб зігріти її та нагодувати.
  Але зараз? Гниття почнеться, і Владо сумнівався, що вона матиме свідомість робити що-небудь, але повільно піддаватися цьому.
  Він підвівся й підійшов до каміна, гріючи руки, прислухаючись до шипіння чайника з кухні. Він поклав іншу поліну на вуглинку, відразу пошкодувавши про це. Чим менше використовується зараз, тим краще. Якщо вона переживе зиму, можливо, весна чи припинення вогню нарешті виманять її на вулицю, де вона приверне увагу сусіда, хоча він знав, що хапається за соломинку.
  За кілька хвилин колода весело горіла з гучним тріском і тріском, пахнучи сосновою смолою. Владо стягнув мокрі черевики й притулив їх до екрану, потім зняв мокрі шкарпетки й накинув їх на верх. Він стояв, склавши руки, вдивляючись у полум’я, у той маленький світ вугілля, що коливався на дні, і це була його поза, коли місіс Вітас знову увійшла до кімнати. Вона балансувала на срібній таці, наповненій чайником, чашками, цукорницею — повною, на його подив — і парою маленьких тістечок.
  «Будь ласка, — сказала вона, — сідайте на диван. Там завжди сидить Есмір».
  Вона сіла навпроти крісла з порожньою усмішкою на її обличчі, а Владо швидко пірнув до тістечок, з рота потекли сльози. Він запхав один до рота, його язик висунувся, щоб поласувати будь-якими крихтами, і солодкуватий присмак увірвався в його роті, як наркотик. Він завантажив у чашку три чайні ложки цукру. Він би поклав решту до своїх кишень, якби мав нагоду, хоча спокуса його соромила.
  На мить у нього виникло відчуття тимчасового божевілля. Зіткнення з усіма цими зручностями, яке було так тяжко після його жахливого дня, штовхнуло його на емоційний уступ, і на якийсь непевний момент він міг зробити все, щоб не розплакатися. Він міркував про те, що мало не сталося з ним біля річки. Тепер він був тут, за кілька кварталів, але практично на іншій планеті.
  На якусь мить він думав залишитися. Напевно, було б досить легко переконати її, що Есмір призначив його бути її доглядачем. Але він був би так само безсилий утримати лінії постачання від пересихання. Насправді, чим довше він залишався, тим швидше її дрова, вода та їжа вичерпувалися. До того ж у нього була тут робота, і він мусить її зробити найближчим часом. Він стримав сльози.
  «Які повідомлення ви приносите від мого сина?» — запитала вона.
  «Я можу лише сказати, що він здоровий», — сказав він, важко ковтаючи слину. «Він дає тобі все найкраще. Він часто говорить про вас».
  Це було саме те, що вона хотіла почути, і широко всміхнулася. Поки що добре.
  — І він скоро приїде в гості?
  Владо подивився на стіл. — Так, — ледь чутно відповів він. «Так, скоро». Він знову подивився на її сяюче обличчя. Її очі блищали, але погляд був трохи зміщений, як це було під час його візиту в ту саму кімнату багато років тому, ніби вона крадькома дивилася на щось через його плече.
  «Цього разу він хотів прийти», — сказав Владо. «Але його робота зробила це неможливим. Тому він сказав, що я маю прийти замість нього». Він зважив свої наступні слова, відчуваючи, що важливо правильно їх сформулювати. «Він сказав, що я повинен ретельно перевірити будинок, чи не потрібно щось ремонтувати. Він сказав, що я повинен займатися всіма справами, якими він зазвичай займається».
  Вона ніби пожвавішала, змінила вираз, наче його слова відімкнули якісь двері. «А, — сказала вона. — Тоді ти захочеш побачити його речі. Щоб перевірити його речі. Це завжди перше, що він робить після чаю».
  «Так. Звичайно».
  Вона посміхнулася, нібито щаслива, що все зробила правильно. Потім вони випили чаю, ще трохи посміхнулися одне одному, і настав час. Владо підвівся на ноги.
  «З чого мені почати?» запитав він.
  — У підвалі, звісно, — жваво сказала вона, ніби мала справу з дурнем. «Тут усі його речі».
  Стоячи Владо злегка похитувався. Цукор тільки почав спалахувати в його крові, повзучи, як повільна блискавка. Двері підвалу були на кухні, на стільниці стояла повна коробка свічок і сірників. Він запалив один і обережно спустився крутими вузькими сходами, прикриваючи полум’я лівою рукою.
  Павутиння прилипло до його обличчя, а знизу він чув, як миші, можливо, щось більше, бігли в пошуки укриття, коли наближалася його свічка. Він уявляв, що це справді популярне місце серед гризунів, мабуть, єдиний будинок у кварталі з опаленням і повною коморою.
  А тут, у підвалі? Він повернувся в один бік і побачив стару вугільну піч, тиху й холодну. Навіть Вітас і всі його зв’язки не змогли забезпечити цей дорогоцінний товар. Через іншу стіну лежали старі інструменти, вкриті пилом і павутинням, і Владо почав у розпачі хоч щось знайти.
  Він пішов у наступному напрямку, і коли він дійшов до дальнього кута, світло виявило два предмети, від яких його серце витало. Ось, нарешті, Вітасові «речі», як сказала його мати. Хоча Вітас, безсумнівно, назвав би їх доказами, такими, які можна зібрати із захопленого штабу бандита-воєначальника.
  Одним із них були дві невеликі дерев’яні шухляди для картотек, такі, що можна знайти в бібліотеках та архівах, і вони були заповнені спереду назад картотеками. Владо перегорнув кілька і побачив, що вони були такими, як їх описав Главаш, аж до його ініціалів, нашкрябаних унизу кожного. Їх було сотні, а це означало, що все повинно бути майже завершено. Це, нарешті, був файл передачі.
  Іншим предметом був дерев’яний ящик приблизно вісім футів заввишки, шість футів у ширину та два фути завглибшки, позначений синім номером 96 угорі, як це було зазначено в інвентарних формах у звітах міністерства.
  Він повинен був передати це їм, вони добре подбали про свій витвір мистецтва, коли вивезли його з країни. Створено відповідно до специфікацій музею, безсумнівно. Напевно, було б досить легко навчитися, як у такого ідіота, як Мурович.
  Владо ліниво міркував, що за картина має бути всередині, але не мав ані часу, ані інструментів, щоб з’ясувати це. Більший інтерес викликав синьо-білий рахунок-фактура, запечатаний під пластиковим листом із зовнішнього боку.
  Це була форма відправлення ООН, дозволена для транзиту до Франкфурта, адресована на піклування якомусь Бранко Юсичу, безсумнівно, їхній еміграційний зв’язок із його власними зв’язками з тіньовими краями мистецького ринку, їхній дилер до решти світу. Пункт призначення у Франкфурт означав, що він мав місце на американському вантажному рейсі, який щоранку летів першим, чотири години прямо із Сараєво до Франкфурта, якщо місцеві умови дозволяли.
  Унизу рахунка-фактури був авторизаційний підпис, і не було несподіванкою побачити, що наказ надійшов прямо згори: полковник Моріс Шевар, підпис дещо безрозсудний, із типовою французькою надмірною дозою штрихів і стилю. Владо відклеїв форму і поставив її на підлогу біля свічки.
  Він знову погортав шухляди файлів, і як він це зробив, почався православний Новий рік. Була опівночі. За кілька хвилин бомбардування почалося серйозно. Він на мить зупинився, щоб прислухатися. «Це, мабуть, дивовижне видовище», — подумав він, — червоні маркери, що вигинаються в ніч, розриви снарядів виглядають гарно, доки ти не потурбувався про те, що сталося потім. Він на мить задумався, що пані Вітас, мабуть, робить нагорі, що вона має зробити з усього цього. На дошках підлоги не було жодного руху, і він уявив, як вона спокійно сидить біля вогнища, а його вогники танцюють у її пустих очах. Він уявив самого Вітаса, який сидить на дивані, усі ці візити з їхнім чаєм і пустими балачками, мабуть, здебільшого про шкільні роки, без розмов про війну чи смерть. Або, ймовірніше, сам Вітас взагалі ніколи не приходив, лише відправляв припаси та ці речі в підвал через перевірених посередників. Довіряли тільки тому, що їм добре платили.
  Сам Вітас міг з’явитися лише у вигляді листа, записки на одному з аркушів кремового паперу. Але на думку його матері, цього було достатньо, як і візит.
  Владо перебрав картки, виявивши, що багато з них були грубо позначені галочками, можливо, позначаючи товари, які вже були відправлені. За приблизними підрахунками, підрахувавши оціночну вартість кожного такого предмета, він вирахував, що мистецькі твори на суму приблизно вісім мільйонів доларів уже повинні були бути переміщені. Навіть враховуючи зниження ставок на чорному ринку викраденого мистецтва, це було прибуткове підприємство, і, судячи з кількості неперевірених карток, воно все ще тривало, завдяки власному списку Марковича, ймовірно, швидше, ніж будь-коли, враховуючи наближення ЮНЕСКО. крайній термін. Йому було цікаво, що подумає Мурович, коли він почне виявляти зникнення всіх своїх дорогоцінних речей, чи відчує себе зрадженим своїми старими друзями.
  Знову дивлячись на ящик, він розмірковував про масштабність досягнень Вітаса. Він, мабуть, зворушив небо й землю, щоб витягнути їх із приміщення міністерства та переправити через річку. Він, мабуть, знав, щойно побачив предмети в штабі Зарко, що саме вони означали. Наскільки Владо знав, це навіть могло прискорити набіг. Не дивно, що Касич зробив усе можливе, щоб Зарко замовк. Це вирішило б його проблему, навіть якщо він збільшив свою частину прибутку. Потім йому вдалося стерти більшу частину паперового сліду, який пов’язував його з актом, хоча він надто покладався на невелику частку коригуючої рідини.
  Єдиний прорахунок Вітаса був щодо його власної безпеки, і тепер його мати також заплатить ціну.
  У пошуках кімнати Владо нічого не знайшов. Він використав рулони скотчу ООН і пластик, залишені тим, хто закривав розбиті вікна, щоб зібрати близько п’ятдесяти карток із картотеки, подбавши про те, щоб деякі були позначені, а деякі – ні. Він також загорнув рахунок-фактуру, кілька разів заклеївши обидва пачки скотчем, щоб переконатися, що вони залишалися водонепроникними, а потім запхав їх у свій рюкзак, перш ніж накрити його також стрічкою та пластиком.
  Потім він знову піднявся сходами, задуваючи свічку й знову з’явившись у світлі нагорі.
  Вона все ще сиділа на дивані, повністю прокинувшись. Але тепер вона подивилася на нього трохи по-іншому, ніби приємно здивована, що хтось взагалі виходить із її підвалу.
  — Я тебе знаю, — раптом сказала вона. «Ти Владо. Ти забув свій рюкзак. Ти залишив його у нас у горах минулої ночі. Хусейн часто говорить про вас, — сказала вона.
  Так звали молодшого брата Есміра, убитого рік тому.
  «Він твій хороший друг, чи не так?» сказала вона.
  «Так, він є».
  «Коли побачиш його, скажи йому, щоб він повертався додому», — сказала вона тоном, радше застережливим, ніж благальним. «Йому час повертатися додому». Вираз її обличчя став суворим, як мати, яка лає своїх хлопчиків, коли вони підіймаються до парадних сходів, давно пора обідати.
  — Есмір теж, — сказала вона. «Обом моїм хлопцям час повертатися додому».
  «Так», — знову сказав Владо, не знаючи інших слів. Він сподівався піднятися до старої кімнати Есміра, щоб пошукати сухий одяг, але тепер він зрозумів, що найкраще буде просто піти. Він би обходився тим, що мав.
  «Тоді мені краще піти зараз, — сказав він, — якщо я хочу побачити ваших синів».
  «Так», — сказала вона дрейфуючим тоном. — Пізніше ми шукатимемо твій рюкзак. Але ви хочете спочатку чаю? Есмір завжди спочатку п’є чай».
  «Ні. Я боюся, що мені зараз потрібно йти».
  Він підійшов до дверей, наполовину очікуючи, що вона спробує його зупинити чи благати негайно піти й знайти її синів. Він боявся, що вона заплаче. Але її обличчя було таким же порожнім, як і тоді, коли вона вперше поглянула на нього.
  «Есмір хотів, щоб я сказав тобі ще одну річ», — сказав Владо. «Він сказав, що зараз на вулиці безпечніше, але тільки рано вранці, і що завтра вранці він хотів би, щоб ви пішли до сусідів, щоб знову зв’язатися з друзями. Щоб вони знали, що з тобою все гаразд».
  «Так», — сказала вона, посміхаючись. «Мої друзі. так Я їх приведу».
  Владо не була впевнена, що такі люди взагалі існують, окрім як у її власній уяві.
  «Ви повинні попросити в них їжі або дров, якщо ви закінчитеся», — сказав Владо. «Есмір, можливо, не зможе надати нічого».
  «Усе це забезпечує мій син. Він важливий хлопчик у своїй школі. Ви його знаєте, чи не так?»
  — Так, — сказав Владо. «Так, я його знаю».
  Він відчинив двері, швидко озирнувшись в обидва боки, щоб переконатися, що на вулиці нікого немає. Кілька пострілів ще бризнули на пагорби, але весь квартал здавався порожнім. Жодне світло не горіло, окрім цього будинку. Він обернувся, щоб попрощатися.
  «Дякую за все», — сказав він, але вона ніби не почула його.
  «Скажи їм, щоб швидше прийшли», — сказала вона, докоряючи. «Скажи моїм хлопцям».
  Він відступив східцями й пішов геть, прямуючи в тому напрямку, звідки прийшов. Він озирнувся лише раз, якраз вчасно, щоб побачити, як вона зачиняє двері з усмішкою задоволення на її обличчі.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 20
  Єдиним шляхом назад був той шлях, яким він прийшов, тому Владо рушив до каналізаційної ґрати за чотири квартали, тримаючись узбіччя вулиць і намагаючись йти легко, хоча тепер він почувався майже невидимим, непорушним.
  Ці почуття зникли за квартал від місця призначення, коли позаду почувся голос.
  «Стоп! Військова поліція. Будь ласка, будьте готові показати свої документи, що посвідчують особу. Ви порушуєте комендантську годину».
  Важкі черевики застукали до нього, і Владо, обернувшись, побачив розпливчасті обриси людини далеко вгорі. Він навіть не почув міліціонера, і Владо проклинав його необережність. Він обмірковував, чи спробувати це зробити нахабним, обурено заявити, що він теж поліцейський, а потім блиснути бейджем, сподіваючись, що цей хлопець не помітить характерну синьо-білу печатку Боснії та Герцеговини чи відсутність двоголового орла, який серби використовували на всіх своїх офіційних паперах.
  Це було надто ризиковано, відмінності надто очевидні, і він повільно відступив назад. Можливо, у темряві поліцейський не помітив би його просування до наступного перехрестя, ярдів за десять.
  «Стій, я сказав».
  Промінь ліхтарика пронісся вулицею, проклавши шлях прямо до Владо. Зараз або ніколи, і він кинувся за ріг. Коли він це зробив, раптово почулися кроки та ще один крик, а потім нічого. Або надто лінивий, щоб бігти, або зупинився, щоб взяти на плече свою автоматичну зброю, подумав Владо.
  Владо мав перевагу на тридцяти ярдах і був за рогом, тепер лише за півкварталу від решітки. Однак його відкриття з’їсть різницю. Йому доведеться спочатку спробувати струснути поліцейського, якщо поліцейський справді переслідує.
  Владо пірнув у дверний отвір, пройшовши три сходинки до дверей і спробувавши ручку. Воно було замкнене. Він присів у кутку майданчика, сподіваючись, що цього буде достатньо, щоб приховати його. За рогом пролунали кроки міліціонера. Ліхтарика тепер не було, що, ймовірно, означало, що він тримав рушницю обома руками. Кроки затихли, потім знову спалахнуло світло, підмітаючи вулиці. Він повільно обертався зліва направо. Потім вдруге, ще повільніше. Поліцейський ступив уперед, продовжуючи рухати світло, два кроки, три, потім четвертий, що поставило його біля дверей Владо, не далі ніж у десяти футах. Поліцейський усе ще важко дихав від свого бігу, випари затягнулися в ніч. Владо здалося, що він відчуває запах сливовиці. добре. Чим п'яніший, тим краще. Поліцейський вилаявся, несамовито кидаючи світло на вікна та двері. Він вимкнув промінь, розвернувся й пішов тим шляхом, яким прийшов, бурмочучи щось про «проклятих дітей», шумно заходячи за ріг.
  Через п’ять хвилин Владо відкривав решітку зливової каналізації й відступав на мілководдя. Через годину він пробився назад через колючий дріт і дивився з кінця тунелю в річку. Обидва береги здавалися тихими. Але не варто було б виходити на вулицю тут. Він упав назад у річку, ковзаючи по слизовому камінню ногами вперед, бризнувши на дно. Він почав йти вниз за течією, оглядаючи береги, рухаючись.
  Біля першого водозливу хвиля збила його, коли він упав у трифутовий водоспад. Вага падіння стукала вниз, але він вирвався. Знову промоклий до кісток, він плів крізь воду, що сягала стегон. Він пройшов ще три водоскиди, перш ніж вирішив, що безпечно підніматися на берег.
  Звісно, термін «безпека» був відносним, тому що він досяг тієї частини річки, яка петляла вузькою нічийною смугою між Грбавицею та західною частиною центру, за кілька сотень ярдів на захід від «Холідей Інну».
  Ці території нібито були заміновані. Але він також знав, що люди, які відчайдушно потребують дров, інколи пробираються до них уночі, нишпорячи серед потрощених дверей і віконних рам у пошуках чогось, що могло б загорітися. Інакше можна було б взагалі розраховувати лише на кількох щурів за компанію.
  Владо ступив усередину покинутої будівлі, яка була розколота навпіл, як колода гікорі, і, здавалося, кинула виклик половині законів фізики, коли взагалі стояла. Захищений стінами, він провів наступні півгодини, шукаючи дрова, знайшовши їх на другому поверсі, коли побачив розколоту віконну раму, що звисала з отвору. Він розв’язав його й обережно спустився сходами. Він витягнув достатньо шматочків, щоб запальничкою запалити невелике полум’я, дим йшов крізь величезну щілину в будівлі.
  Він вирішив почекати там годину до світанку. Тоді він робив свій крок, мчачи назад на свою сторону міста. Якщо потрапив на міну, то потрапив на міну. Якщо стріляли, значить, стріляли. Легко було думати про це після того вечора, який він щойно пережив, і, дивлячись на невелике полум’я, він дивувався, чому Касік не наказав його вбити раніше, і чому його розслідування було дозволено зайти так далеко. Звісно, якби він помер, було б збентежено, але нічого такого, що не можна було б пояснити в ООН, заарештувавши кількох підозрілих персонажів, щоб взяти на себе провину.
  Тоді йому прийшла в голову причина. Касич сподівався використати його, щоб знайти файли передачі та решту відсутніх доказів. Поки їх не було зникло, він і вся операція були вразливими. Хто краще, ніж хтось під його власним пальцем, щоб відстежити це за нього. І оскільки Дамір повідомляв про більшість рухів Владо, це майже спрацювало, поки Владо не зник у місці, де навіть Дамір і Касіч не могли слідкувати.
  Вогонь нарешті почав його зігрівати. Він потер руки над невеликим полум’ям, гадаючи, як Жасміна та Соня, мабуть, проводять вечір, і почав крокувати крізь уламки першого поверху будівлі.
  Кімната ніби колись була частиною великої квартири. Де-не-де серед уламків обсипаної штукатурки та розбитого скла лежали пом’яті старі фотографії, вирвані з рам. Обличчя дивилися на нього, молоді й старі, одружені й неодружені, зі своїми довоєнними посмішками. Йому було цікаво, де вони зараз, що встигли взяти з собою, поспішаючи покинути цю будівлю, і чи повернуться вони колись. Або навіть хочуть.
  Поки він тинявся з кімнати в кімнату, тримаючись подалі від вікон на випадок, якщо якийсь пильний снайпер повинен спостерігати в цю маленьку годину, він уявив себе в Берліні, прогулюючись по темній квартирі Жасміни.
  Він дещо знав про вигляд цього місця з фотографій, невеликі, але весело пофарбовані кімнати з дитячими малюнками олівцем усюди. Він пройшов крізь двері, уявляючи перед собою маленьке ліжко з дитячою фігурою, що згорнулася під простирадлом. Він нахилився, щоб поцілувати її в лоб, дбайливий батько подбав про те, щоб його дочка була в безпеці вночі. Він щільніше натягнув простирадло на її плечі, потім перетнув коридор, слідкуючи за запахом парфумів Жасміни, відкинув ковдру, щоб залізти, потім притиснувся до її спини, його живіт здригнувся, коли він відчув, що напружується біля неї. Він поклав руку їй на талію, і вона заворушилася, її волосся розчесалося по його щоці, коли вона повернулася йому назустріч. Він відчув тепло її губ.
  Надворі, на сусідньому схилі пагорба, святкувач Нового року випустив останню репризу зі свого міномета перед тим, як повернутися на ніч. Глибокий гуркіт злякав Владо, який побачив, що дивиться на порожню кімнату, стелю якої розірвало наполовину до підлоги великими осколками штукатурки та ватину. Він подивився на годинник і побачив, що вже близько 5:30. Незабаром небо почне світлішати, хоча до сходу сонця залишалося кілька годин.
  Він витягнув із сумки пластик і перебирав вміст, доки не знайшов свій блокнот, гортаючи сторінки, щоб знайти правильну адресу. Він обдумав у своїй голові найкращий маршрут, потім виповз за двері та за ріг, прямуючи геть від річки та поза нічийною зоною, повертаючи до «Холідей Інну».
  Тепер йому не залишалося нічого іншого, як бігти, і він виклав усе, що міг, ступаючи якомога обережніше крізь уламки цегли, каміння та покрученого металу, водночас бажаючи, щоб у нього було достатньо часу перевірити маленькі металеві скриньки. з їх розтяжками, найпоширенішим видом мін, знайдених у цих місцях.
  Під час одного кроку його нога справді зачепилася за дріт, і він закричав, спіткнувшись, здавленим криком паніки, але продовжував йти. Ймовірно, це було не що інше, як клубок старого радіо чи обірвана телефонна лінія.
  Він дійшов до Снайперської алеї, яка на цей раз здавалася символом безпеки, і помчав, його кроки голосно ляскали по тротуару, самотній шум цієї ранкової години. Він не заспокоївся, аж поки не пройшов позаду затишного масиву «Холідей Інн», а потім уповільнив крок, важко дихаючи, щоб перевести подих. Він озирнувся, але ні поліції, ні нікого більше не було. Дійшовши до наступної вулиці, він повернув ліворуч, прямуючи на захід, до багатоповерхового житлового будинку на вулиці Босанській, 712. Він піднявся трьома прольотами тьмяних сходів, крізь мускус гнилі та старої сечі, і дійшов до дверей квартири 37.
  Він постукав, і за кілька хвилин двері відчинила Аміра Ходжич, яка все ще спала на обличчі. На ній був важкий бавовняний халат, туго підперезаний поясом.
  «Мені потрібна твоя допомога», — сказав Владо. «Мені шкода».
  На її обличчі не було макіяжу, волосся скуйовджене, а очі втомлені й налиті кров’ю. Вигляд Владо був, безперечно, страшнішим, ніж тоді, коли він підійшов до будинку пані Вітас. Але вона не виглядала стривоженою, лише втомленою і, мабуть, дрібницею.
  «Чому я не здивована вас бачити», — сказала вона, зупинившись на порозі, перш ніж ширше відчинити двері й завернути всередину. «Заходьте», — сказала вона через плече. «Я зроблю тобі каву. Ти виглядаєш так, ніби тобі це потрібно. Але тихо, будь ласка, мої діти сплять».
  Вона знову повернулася до нього обличчям. «Хочеш помитися? Я можу нагріти воду».
  «Це було б божественно». Хоча, напевно, це була така ж послуга для неї самої, як і для нього. Зараз він, мабуть, пахне каналізаційним щуром.
  Він стояв у крихітній ванній кімнаті, знімаючи з себе мокрі штани, сорочку, білизну та шкарпетки. Тут було прохолодно, але не дуже погано. І все було краще, ніж залишатися в цьому липкому одязі.
  Через кілька хвилин вона легенько постукала. «Горняк з водою стоїть за дверима».
  Він на мить здивувався цій скромності жінки, яка роздяглася перед ним заради кількох пачок сигарет. Потім він забув про все інше, коли відчув розкіш гарячої води, протираючи нею груди, ноги. Він занурив обличчя в горщик. Він затримав дихання, заплющив очі, а потім, зітхнувши, витягнув, капаючи. Йому майже захотілося засміятися з цієї простої радості.
  Через кілька хвилин вона знову постукала в двері, розмовляючи ледве шепотом у тихій квартирі. «Ось рушник і трохи сухого одягу. Вони належать моєму чоловікові. Мабуть, трохи велика, але суха і чиста. Більшу частину решти я продав, тож ви можете залишити ці».
  Висушений і одягнений, Владо зайшов на кухню в панчохах і побачив, що вона приготувала сніданок із хліба, сиру та ковбаси. Газопроводи, як він бачив, були тут акуратно та професійно встановлені. У кутку стояла невелика піч, саморобна, але набагато міцніша за ту, що належала Главасу. Воно горіло безперервно, поруч була складена купа порубаних полін. Йому не хотілося б нічого краще, ніж згорнутися калачиком на підлозі, як кіт, щоб спати решту дня.
  За стандартами Сараєва Аміра встановила заможний спосіб життя, подумав Владо. Вона стежила за його поглядом, який переходив від розкоші до розкоші, ніби читаючи його думки.
  «Додаткові переваги моєї роботи», — сказала вона. «Це оплачується краще, ніж майже будь-яка інша робота, яку я міг би знайти, навіть якщо більшу частину валюти складають сигарети. Гадаю, доречно, що стара фермерська дружина покладається на врожай сухого листя за гроші».
  «Фермерська дружина. Я завжди думав, що ти працюєш в офісі. Банк, десь так».
  «Я здивований, що ви взагалі уявляли мене як щось інше, крім тимчасово бажаної власності. Ще один товар на бартерному ринку. Не те, щоб я звинуватив вас за це. Без такого мислення мої діти померли б від голоду».
  «Саме те, як я волів би думати про вас. Але я чомусь не міг. Я постійно думав про вас до війни, на якійсь нормальній роботі з нормальними вимогами. Я не міг пройти повз це».
  «Отже, це була проблема. Я припускав, що у вас раптово виникло почуття провини, коли ви думали про дружину вдома, яка мила підлогу або витирала маленький нежить. Дитина біля її грудей і квасоля на печі».
  «Було й таке. Дружина. Але вона в Берліні з моєю донькою. Я не бачив їх два роки. Ви були моєю першою спробою, ну, будь-чого, відколи вони пішли».
  «Вибачте, що підвела вас», — сказала вона пом’якшеним тоном, що здавалося, ніби вона це мала на увазі.
  «То твій чоловік?» — спитав Владо, смикаючи позичену сорочку. «Він...?»
  «Мертвий. Загинув у боях дев'яносто третього. Патріот, який загинув від сліпої покори завзяттям. Його вистрелили в груди, але ви могли б так само легко назвати це смертю через сп'яніння пропагандою. Він почув, що у нас буде нова нація, і нам потрібно її захищати, і прийняв це близько до серця, не маючи на увазі ведення ферми, збору врожаю чи годування сім’ї. Він приєднався першого тижня, не маючи зброї та не тренуючись. І виродки поставили його прямо на лінію фронту, де він був би забитий першою хвилею. Вони навіть не повернули його тіло, і ми точно ніколи не повернемо нашу землю чи наш будинок.
  «Це все, що ми з дітьми могли зробити, щоб дістатися сюди на возі. Маленький Гамід ще навіть не ходив. Це був свинячий вагон. Ми пахли свинячим лайном і брудним сіном протягом тижня, перш ніж у нас вистачило води для купання».
  Владо подумав про Главаша, заправленого в сіно його власного фермерського воза, колеса якого скриплять через ті самі гори півстоліття тому.
  «А як щодо решти твоєї родини?»
  «Нас розлучили бої. Зараз усі вони живуть у містах поблизу Спліта на узбережжі Далмації в готелях для біженців. Мої батьки та мої двоюрідні брати, сестра, її чоловік. Вони надіслали кілька листів, але це все. Вони витратили всю свою тверду валюту до кінця першого року. Це все, що вони можуть зробити, щоб прогодувати себе, а тим більше допомогти нам. Напевно, я справляюся краще, ніж усі вони разом узяті».
  «Ти намагаєшся вибратися?»
  «Я так робив протягом першого року, але ми завжди були занадто далеко в списку, щоб потрапити в конвой. Тож навесні я збирав кульбаби для салату й шукав дрібниці чи будь-що інше, що міг знайти, поки ми поступово витрачали всі свої заощадження. Коли всі гроші закінчилися, тоді я вперше пішов у французькі казарми. Спочатку я був поганий. Навіть ти міг це побачити. Я був готовий кинути це лише через тиждень. Тоді ви прийшли того вечора зі своїми безкоштовними сигаретами. Цього було достатньо, щоб підтримувати мене, доки я не вистачив сміливості зробити це правильно. А тепер, як бачите, я став професіоналом».
  Вона гірко посміхнулася. Владо було трохи неспокійно, отримавши роль рятівника її кар’єри.
  «Деякі клієнти тепер навіть запитують мене по імені. Вони розчаровані, якщо мене немає. Хоча я все одно роблю не все. В основному мінети. Рік тому я навіть не міг вимовити ці слова. Мінет. Тепер це заучена поведінка. Мінет. Дайте мені ще кілька місяців, і я зроблю все, що вони хочуть, дозволяючи їм зв’язати мене. Будь-яке збочене, що вони хочуть». Вона замовкла, сьорбаючи каву. «Але мої діти будуть товстими і теплими, і спатимуть на чистих простирадлах».
  Вона поставила чашку з кавою, похмуро дивлячись на стіну. «Тиждень тому нам сказали, що ми нарешті очолюємо список, що ми матимемо місце в наступній колоні автобусів до Спліта. Мабуть, ще місяць-два. Тільки тепер я не дуже впевнений. Якби ми поїхали зараз, у нас вистачило б грошей лише на боротьбу разом із моїми родичами. Якщо я попрацюю ще рік, мені вистачить, щоб доїхати до Відня. У мене там є друзі, які приймуть нас, якщо ми зможемо допомогти з орендою».
  Вона запропонувала більше їжі, включаючи кілька скибочок свіжого апельсина. Владо не їв жодного більше року. За довоєнними мірками він був м’яким, трохи сухим. Але смак був неймовірний. Вона мало не розсміялася, побачивши захоплення на обличчі Владо, коли він відкусив шматочок.
  «Ще одна додаткова перевага», — сказала вона, усміхаючись.
  «Так», — сказав він, відчуваючи збентеження від своєї реакції. «Ще один успішний іногородній». Це було легковажне зауваження, фрагмент його власної гіркоти, що вирвався під величезною вагою втоми, але вона більше не посміхалася, і її обличчя заціпеніло.
  «Не сприймайте це особисто, — втомлено сказав він. — Просто люди, які тут виросли, відчувають, що втрачають своє місто не менше через біженців, а й через четників».
  «Так, ви, великі космополітичні люди, які нікого не ненавидять, крім таких, як я. Я вважаю, що вам потрібно мати когось, на кого дивитися зверхньо. Четників немає. Вони всі в пагорбах, тому ви вибрали нас. Ви записуєте нас у неосвічених селян і вважаєте, що кожна жінка, яка носить хустку на голові, є релігійним фанатиком, а кожен чоловік, який молиться в мечеті, є моджахедом. Ви думаєте, ми справді хочемо бути тут? Тому що ми так любимо ваше місто, що ніколи не зможемо відірватися від водопроводу та цих гарних кролятників, які ви називаєте квартирами, де ви спите позаду, щоб вас не вдарили постріли, що лунають через вікна?
  «Що вас справді турбує, так це те, що ми, здається, виживаємо краще за вас. Ми можемо розвести багаття, зарізати козу, засадити пустир овочами. Тріумф селянина, і це зводить з розуму. Так багато про мудрість вулиць».
  «Якби це було все, ми б витримали. Це ставлення, яке ми обурюємо. Я не кажу, що це була ваша особисто вина, але як ви думаєте, з чого почалася ця війна? У маленьких містечках і селах, де люди зберігали всі старі, вузькі образи за останні п'ятдесят років. Ви були єдиними, хто досі хвилювався, хто четник, хто католик, хто мусульманин».
  «Ми були єдиними, хто дивився правді в очі, от і все».
  «І ваша правда полягала в тому, що серб не може довіряти хорвату, або мусульманин довіряє сербу, або кому завгодно. Це була твоя правда?»
  «Ви чули історії, коли виростали, як і ми. Про четників-сволотів чи усташів-головорізів. У вас, мабуть, був такий же старий дядько, як і я, який завжди попереджав вас після третьої чарки, що все це колись повториться. Але в Сараєво ви просто пішли в кафе і викурили ще одну сигарету. Викиньте все це з голови і дозвольте своїм дідусям і бабусям хвилюватися про історію. Ви були хорошими маленькими титоїстами, які не просто забували минуле, ви робили вигляд, що його ніколи не було. А тепер ви такі шоковані та ображені, що це знову сталося, прямо у вас під носом, поки ви пили каву та розмовляли про західну музику.
  «Але хіба це не смішно, як швидко ти все зрозумів. Тепер ви так швидко, як будь-хто, називаєте когось брудним ярликом. Скільки разів ви сказали «четник» за останні десять хвилин. І кому потрібні четники, коли на всю решту країни можна дивитися вниз. Ви поводитесь так, ніби ви єдині люди у світі, які страждають, і що всі винні, крім вас самих. Не дивно, що навіть телекамери втомилися від вас».
  Владо побачив, що сльози потекли по її щоках, але її голос був непохитним, непохитним у низькій монотонності, яка стукала вперед, наче гул судового секретаря, який читає обвинувальний акт.
  «Мій чоловік був таким же, як і ви, настільки відданим толерантності та братерській любові, що перше, що він хотів зробити, це взяти рушницю та піти стріляти в кожного четника, якого він міг зустріти».
  Вона замовкла, заспокоюючись, знову відпила кави, хоча вона вже охолола.
  «Це була його улюблена сорочка», — сказала вона, дивлячись на Владо. «Це єдиний, з яким я не зміг розлучитися». Потім її плач перелився в ридання. Ще більше сліз котилося по її щоках.
  «Вибачте», — тихо сказав він, простягаючи руку через стіл, щоб торкнутися її обличчя. Вона стояла й йшла до печі, безцільно прибираючи. Він пішов слідом, легенько поклавши руку їй на плече, і вона знову заридала. Вона повернулася до нього, дивлячись йому в обличчя, коли він змахнув її сльози, і вона міцно притягнула його до себе, стискаючи стару сорочку.
  Вона прихилила голову до його грудей, і він поцілував її волосся зі смаком мила й кухонних запахів. Все її тіло пахло чистою, теплою постіллю, пом'ятим простирадлом. Вона підняла обличчя, щоб поцілувати його, і вони схопилися один за одного. На її щоках і шиї він відчув сліди рум’ян і млинців з минулої ночі. Вона розстебнула халат, і Владо просунув руки всередину.
  Вони не говорили. Владо тримав її якомога міцніше, і вона, здавалося, ахнула. Обидва трималися за порятунок так само, як і за бажання. Розум Владо, все ще приголомшений гарячою водою та укусом апельсина, тепер застрибнув від відчуття теплої шкіри під його руками, тіла жінки, людини, яка все ще боролася, хто все ще був здатний на гнів, на життя.
  З дверей спальні почувся тихий голосок, і вона миттєво напружилася, м’яко, але з прихованою твердістю відсторонилася. Вираз її обличчя, як і коли вони були вперше разом, здавалося сумішшю полегшення та розчарування, хоча цього разу іншого характеру.
  Лише за кілька секунд її перехід був завершений. Вона знову стала матір’ю, яка доглядає за своїми дітьми, її обличчя було висвітлене турботливою ніжністю. Вона спритно перев’язала свій халат перед тим, як обернутися до дверей спальні.
  «Так, Мірза».
  «Я голодний».
  — Тоді йди снідай.
  Мірза, якому на вигляд було близько шести років, стояв, сором’язливо дивлячись навколо дверей, ніби не бажаючи входити, доки тут був цей дивний чоловік. Вона була схожа на мініатюрну Аміру з трохи задертим носом і великими карими очима. Потім позаду неї з’явилося друге маленьке обличчя, на цілу голову коротше, із зовсім іншими рисами — блакитними очима, світлим волоссям, широким і веселим обличчям — узяте від того, хто зараз назавжди втрачений.
  «Все гаразд, Мірза, — м’яко сказала Аміра. — Він друг. Приходь і їж. Ти теж, Гаміде».
  Вона повернулася до Владо, діловито, але з усмішкою, і тихо сказала: «У тебе завжди так з жінками?» Навіть коли ви платите подвійну ціну або коли я хочу безкоштовно, я завжди одягаю свій одяг, перш ніж щось трапиться».
  Але куточки її очей все ще блищали від останніх сліз. Владо сидів з ними під час сніданку, насолоджуючись рідкісною розкішшю другої чашки кави. Він почав відчувати неспокій, незважаючи на свою втому, що він повинен планувати свій наступний крок, яким би він не був. Але коли він згадав про таку можливість, Аміра вказала на спальню.
  «Тобі потрібен сон», — сказала вона. «Залишайся позаду, скільки хочеш».
  Він проліз між чистими простирадлами, прохолодним, але не холодним, і натягнув на плечі м’яку товсту ковдру. Тоді він згорнувся на бік, легко занурюючись у бажане забуття.
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 21
  Владо спав вісім годин і прокинувся з планом.
  Він вийшов зі спальні й побачив Аміру на підлозі, яка тихо гралася зі своїми дітьми та набором кольорових олівців. Десь здалеку стукав міномет. У маленької дівчинки була лялька, і хлопчик смикнув її, плачучи, щоб тримати її. Аміра відвела погляд від своїх зусиль посередництва, щоб привітатися, і його присутність негайно змусила дітей замовкнути.
  «Доброго ранку», - сказав він. «Або, мабуть, доброго дня. Дякую за це. Це найкраще, що я спав за останні місяці».
  «Випрані простирадла та чистий одяг творять чудеса. Ви повинні колись спробувати їх».
  Владо почервонів. «Вибачте за те, як я виглядав».
  «Я все ще не впевнений, що хочу запитати, де ти був у цьому одязі. Я їх помив. Сохнуть за вікном».
  Владо озирнувся по кімнаті, на мить запанікував.
  «Твоя сумка біля дверей», — сказала вона, і він розслабився.
  «Як довго ви планували залишитися? Я припускаю, що вам зараз не дуже раді у вашому домі, інакше ви б сюди не прийшли».
  «Я міг би також сказати вам. Мене шукають люди. Люди, з якими ви не хотіли б опинитися на неправильному боці. Я виглядав так, як сьогодні вранці, бо тікав від них. Плавання, навіть. Мені довелося перетнути річку, щоб потрясти їх, і мене там теж не дуже вітали».
  «Це має якесь відношення до стрілянини минулої ночі?»
  «З цим пов’язано все. І це, мабуть, усе, що я маю вам про це розповісти, для вашого ж блага. Якщо вас це турбує, я можу піти зараз. З дітьми я б, звичайно, зрозумів».
  Вона розглянула це на мить.
  «Куди б ти пішов?»
  «Я б десь знайшов».
  «Ви вже маєте. Залишайся скільки тобі потрібно. Я міг би використати когось, щоб наглядати за дітьми, поки я працюю. Я думаю, що вони зношують свій прийом із сусідами. Ціни на догляд за дітьми постійно зростають».
  «Насправді я можу мати інше місце до кінця дня. А тим часом у вас ще є інструменти вашого чоловіка?»
  «Нам вдалося привезти кілька. Я їх дістану». Вона зайшла в спальню. Він почув, як вона порпається в шафі, і за кілька хвилин вона з’явилася з невеликою металевою скринькою для інструментів. Усередині було кілька викруток, молоток, півмісяцевий ключ і цілий ряд цвяхів і болтів. Це було небагато, але підійде.
  «Я хотів би позичити кілька», — сказав він.
  «Звичайно».
  «Насправді є ймовірність, що ви взагалі їх не отримаєте».
  — Добре, — сказала вона без паузи. «Вони були його. Мені вони не потрібні, окрім як продавати, а ринок зараз, здається, насичений». Вона повернулася до свого ділового голосу, коли говорила про чоловіка.
  «Мені також потрібна твоя послуга».
  «Продовжуйте».
  «Ви розмовляєте англійською?» Він мало сподівався, що вона так, оскільки вона з маленького містечка. Але якби це було так, він міг би надіслати записку, хоча це було б ризикованіше.
  «Трохи, так. Досить добре, насправді».
  Коли Владо здивовано відреагував, вона сказала: «Дехто з нас навчився дечого в провінції, крім того, як вбивати один одного, знаєте».
  «Вибачте».
  «З ким я маю поговорити?»
  «Мені потрібно передати повідомлення британському журналісту, який зупинився в готелі Holiday Inn. Не по телефону, його вже можуть прослуховувати. Треба було б сказати йому це особисто. Я навіть не впевнений, що він буде там, тому вам, можливо, доведеться почекати або повернутися пізніше. У вас, напевно, буде більше шансів, якщо ви дочекаєтесь настання темряви».
  «Тож я б скоротив робочі години».
  «Так. І я не маю можливості відплатити тобі».
  «Все гаразд. Гадаю, я все одно тобі винен. Ви та людина, завдяки якій я розпочав бізнес». Цього разу вона сказала це грайливо, без попередньої нотки гіркоти. Він приєднався до її усмішки.
  «Так яке ж повідомлення? І кого я маю бачити?»
  «Тобі Перкінс, кімната чотири тридцять чотири. Скажи йому зустріти мене тут. Він повинен взяти з собою ковдру і приїхати на своєму Land Rover. Скажи йому стежити, щоб ніхто не стежив за ним. Мені потрібно, щоб він мене кудись відвіз».
  «А якщо він запитає, де?»
  «Просто скажіть йому, що я розкрив справу, і якщо це спрацює, у нього буде історія всього життя».
  
  
  Це його, звичайно, дістало.
  Чотири години потому, коли вже стемніло, Тобі, стукаючи та хрипучи, піднявся сходами позаду Аміри. Він увійшов з червоним обличчям, його опуклий мішок волочався біля його ніг, але він був явно схвильований.
  «Отже, куди ми йдемо, містере детектив із вбивств. Розкрити ще одне ваше особисте вбивство?»
  «Набагато більше, ніж це, я сподіваюся. Але нам доведеться почекати до закінчення комендантської години».
  “Ну, хіба ми не хитрі й лукаві в ці дні. Секретні факси до Белграда. Неофіційні поїздки в Добриню. Тепер ви ховаєтесь у квартирі на західній стороні, а ваш офіс каже, що ви «недоступний для коментарів», а потім ставить цікаві запитання про те, коли я бачив вас востаннє, з ким ще спілкувався містер Петрік і так далі . Вони хотіли, щоб я поставив кілька запитань, тож я дав їм відмову, сказавши, що їм доведеться поговорити з моїм редактором. Я розумію, що ти, мабуть, задумав щось, що вони зовсім не схвалюють. Мені все більше подобається».
  Тож тепер перевіряли всюди. Владо був радий, що він ніколи не сказав ім’я Аміри Даміру, і його ніде не було написано в офісі.
  «Я зроблю нам каву», — сказала Аміра.
  «Дозвольте мені», — відповів Тобі, бурчачи нахиляючись до своєї сумки та, здавалося, бездонного запасу Nescafé. Вийшла ще одна банка.
  Вона жваво кивнула, наче чекала цього весь час. Тобі, здавалося, був трохи здивований такою звичайною реакцією на його звичайну щедрість.
  Вони провели наступні три години в розмові, дивній тристоронній розмові про життя, яка чергувалася англійською та сербохорватською, а Владо перекладав, коли було потрібно. У якийсь момент, коли Тобі розповідав про свої попередні дні, висвітлюючи африканські революції, Владо подумав про малоймовірну комбінацію подій, які об’єднали це тріо. Основою його була здебільшого та чи інша форма впертості — етнічна впертість, яка поклала початок війні, вперта відмова світу робити що-небудь, окрім плекання під час смертоносної облоги, уперте чіпляння Владо за місто, яке загинуло під його ногами, упертість Тобі гонитва за історією та вперта боротьба Аміри за майбутнє своїх дітей.
  Аміра приготувала вечерю, розділила половину курки, потім поклала своїх дітей спати. Через півгодини після дев'ятої комендантської години Владо встав на ноги.
  «Пора», — сказав він.
  — Так, але час для чого, — сказав Тобі.
  «Ви скоро дізнаєтесь».
  Владо звернувся до Аміри. «Влада, ймовірно, шукатиме вас на роботі. Якщо ви можете собі це дозволити, вам краще залишитися подалі на ніч або дві. Як тільки вони вас наздоженуть, будьте особливо обережні з моїм партнером, Даміром Беговічем, або одним із його босів, Юсо Касічем. І нікому не зізнавайся, що я хоч раз був у твоїй квартирі. Просто розкажіть їм історію, яку ви мені розповіли, за винятком того, що ви коли-небудь знали ім’я полковника, чи знали, що він був офіцером, чи навіть те, що він був французом. Це повинно їх задовольнити».
  «А де ти весь цей час будеш?» — запитала вона. Тобі так само нетерпляче чекав на відповідь.
  «Це залежить від того, наскільки нам пощастить».
  
  
  За вказівкою Владо вони погнали броньований Ленд Ровер на захід Алеєю Снайперів. Владо був готовий швидко залізти ззаду під ковдру на випадок, якщо будуть розміщені нові контрольно-пропускні пункти. По дорозі він поліз у свою сумку, розірвав пластик, приклеєний навколо транспортної накладної ООН, і сканував документ під зеленим світлом приладової панелі, а Тобі з цікавістю озирався.
  «Куди тепер?» — запитав Тобі.
  «Зупиніться на хвилину. Ми майже на місці. Кілька сотень ярдів праворуч».
  «Штаб-квартира ООН?»
  «Так».
  «Я думав, що саме туди ми прямуємо. І кого ми просимо побачити, коли ми вже біля воріт?»
  «Ніхто. Ми поїдемо назад до вантажного доку, щоб побачити, що ми можемо знайти».
  — І як, на вашу думку, нам пройти через головні ворота, якщо не протаранити їх під градом стрілянини?
  «З цим».
  Він простягнув рахунок-фактуру, коли Тобі зупинив ровер на узбіччі.
  — Вражаюче, — сказав Тобі. «Схоже, це навіть справжня річ. Але це все ще залишає вас. У мене є повноваження преси ООН, тож не проблема. Ви не робите».
  «Я буду ззаду, під ковдрою. Ви вкажете на грудку, яку я роблю, і скажете охоронцеві, що ви здійснюєте доставку, як зазначено в рахунку-фактурі. Просто сподіваюся, що він не попросить оглянути посилку або не помітить, що дата відправлення минула кілька місяців. Але ви, ймовірно, можете уникнути більшості запитань, звернувши його увагу відразу на підпис полковника Шеварда внизу. Вони повинні вже звикнути до такого типу доставки та до вантажівок, які виглядають набагато тінішими, ніж ваші. О, і скажіть йому, що вам, можливо, знадобиться кілька хвилин, щоб трохи постаратися молотком, щоб підкріпити ящик для відправлення. Це має дати нам потрібний час».
  Тобі зітхнув, схоже, переосмислюючи цю затію, коли Владо забрався ззаду й натягнув ковдру на голову.
  «Краще це буде пекельною історією», — пробурмотів він, увімкнувши машину.
  
  
  Сталося так, як і передбачав Владо. Вартовий, здавалося, нудьгував, його мало цікавило нічого, крім повноважень Тобі в ООН і підпису полковника Шеварда внизу рахунку-фактури.
  — Праворуч від вас, сер, — сказав солдат. «Доки знаходяться на дальньому кінці ззаду, за мішками з піском. Але будьте обережні у своїй справі. Сьогодні ввечері снайпер працював з того боку будівлі».
  Вони заїхали, Владо зігрівся під ковдрою. Він відчув, як ровер зупинився. Він почув, як Тобі підняв ручне гальмо і сказав: «Остання зупинка, усі виходьте».
  Владо підвівся, з полегшенням побачивши, що вони поза полем зору вартового, і, мабуть, також поза межами чутності. Він відчув ще більше полегшення, побачивши великий дерев’яний ящик, що стояв на вантажному майданчику. Звичайна фактура кріпилася збоку, покрита пластиком. Ящик був приблизно такого ж розміру, як той у підвалі Вітасової матері, хоча, можливо, трохи менший.
  — Давай, — сказав він Тобі. «Подивимося, що всередині. Чим швидше ми закінчимо тут, тим краще». Він дозволив краще вгодованому Тобі тягнути й тягнути молотком, а Владо розкручував цвяхи викруткою.
  Вони звільнили один бік ящика, цвяхи стогнали, і Владо відтягнув пластик із бульбашками, який був загорнутий навколо вмісту».
  — Ісусе, — пояснив Тобі. «Це картина».
  — Коштує приблизно сто дванадцять тисяч доларів США, — сказав Владо.
  «Звідки, в біса, ти це так швидко дізнався?» — запитав Тобі.
  «Вона належала Мілану Главасу. Ось у чиїй квартирі ми були днями».
  «Вони вбили його за це?»
  «Частково для цього. Але переважно за те, що говорив правду».
  «Отже. Це як я думав днями. Операція з контрабанди предметів мистецтва, — Тобі глянув на імена на рахунку. «Здається, з дуже великою рибою. Як ви думаєте, скільки вони заробили таким чином?»
  «Мільйони. Мінімум».
  Тобі широко посміхнувся. Він ляснув Владо по спині.
  «Не дивно, що всі тебе шукають. Але не хвилюйтеся, відтепер я ваш особистий супровід і охоронець, люб’язно наданий Evening Standard, усі витрати охоче оплачуються. Отже, куди звідси? І нам, мабуть, слід забрати мого фотографа по дорозі. Він може зробити кілька знімків цього. Рахунок-фактура теж».
  «По-перше, ми повинні трохи перепакувати. Тоді ви берете картину з собою. Рахунок-фактура та ящик залишаються тут».
  «Ви маєте на увазі «ми».
  «Ні. Ви. Я хочу, щоб ти повернув картину до Аміри. Якщо вона хвилюється, щоб зберегти його, скажіть їй спалити його. Добре зі мною».
  «Але він коштує понад сто тисяч? Христос. І я вважаю, що це теж клятий доказ».
  «Так воно і є. Але всі докази, які я зможу взяти, знаходяться в цій сумці, — сказав Владо, вказуючи на свою сумку.
  «І де, в біса, ти будеш весь цей час?»
  «Ось. Очікування. Я дозволив би тобі залишитися зі мною, але боюся, що тут є місце лише для одного».
  «Про що ти, в біса, говориш?»
  «Я буду всередині», — сказав Владо, поплескуючи по ящику. «І коли він покине Сараєво, я теж. Надано Maybe Airlines. Через що картину доводиться вивозити. Щоб звільнити місце для мене. Цей ящик запланований першим рейсом завтра вранці до Франкфурта. Якщо ви теж у рейсі, ви зможете зробити всі фотографії, які забажаєте, коли ми прибудемо. Я навіть встигну на співбесіду. Решта документації, яка вам знадобиться для вашої історії, знаходиться в деяких зошитах і картотеках у моїй сумці».
  Це був перший раз, коли Владо бачив, як Тобі втратив слова.
  «Тоді краще братися до роботи», — нарешті сказав він, знову беручи молоток.
  
  
  Це зайняло хвилин п'ятнадцять.
  Владо увійшов до пакувального матеріалу, яким Тобі потім обгорнув його, переконавшись, що він прихований, але має достатньо отворів для дихання. Тоді Тобі повернув дерев’яну сторону на місце й забив ящик.
  «Спокійно, друже, побачимося у Франкфурті», — пробурмотів Тобі в ложу, і Владо почув, як ровер від’їхав.
  Владо стояв, але сторони запропонували достатню підтримку, щоб дозволити йому поринути в уривистий вертикальний сон, який закінчився, коли він прокинувся від голосів навколо ящика. Пакувальний пластик утримував більшу частину тепла його тіла, тому він залишався напрочуд теплим усю ніч; було навіть трохи душно. Тоді Владо відчув рух, слухаючи дзижчання та скрегіт двигуна, коли навантажувач переміщав ящик у вантажівку, що прямувала до аеропорту.
  Через кілька хвилин гальма скрипнули, коли вантажівка зупинилася на звичайному сербському контрольно-пропускному пункті на шляху до аеропорту. Владо почув голоси солдатів, а потім відчинені двері багажника, коли вони зайшли всередину. Вони, мабуть, уже звикли до цих вантажів. Запиту на перевірку не було. Їх більше хвилювало те, що приходить в країну, ніж те, що йде.
  Вантажівка продовжувала свій шлях, це була друга поїздка Владо через ворожу лінію за останні тридцять годин. В аеропорту другий навантажувач перевіз його на нерівній їзді через те, що, мабуть, було злітно-посадковою смугою. Ящик з металевим брязкотом опустився всередині простору, де луною відлунювали звуки, наче в печері. Тоді він зрозумів, що знаходиться в череві наступного літака з Боснії.
  Зі звуків довкола він міг зрозуміти, що на борт також завантажують кілька інших речей, хоча рейси, які відправлялися, зазвичай були легко упаковані, оскільки вони вже спустошили свої вантажі з допомогою для міста. Зазвичай вони виїжджали з Сараєво, маючи лише багаж солдатів, журналістів і гуманітарних працівників, які їхали додому автостопом. Там було місце для, можливо, дюжини пасажирів, які сиділи шеренгою з обох боків, обличчям досередини, хоча з обох боків було кілька невеликих віконечок розміром з ілюмінатор, якщо вони хотіли повернутися, щоб помилуватися краєвидом.
  Владо почув, як пасажири сідали. Американські голоси льотного екіпажу підказували прибулим, де розмістити сумки. Йому стало цікаво, чи встиг Тобі. Іноді на ці рейси були списки очікування, особливо коли запеклі бої дозволяли здійснювати меншу кількість рейсів, водночас збільшуючи попит на безпечніше транспортування. Але протягом останніх днів легких боїв польоти тривали практично без перерв, тож його шанси, ймовірно, були хорошими.
  Друга група людей з гуркотом піднялася на борт, і Владо почув голос Тобі вище інших. «Гей, цікаво, що в цьому ящику», — запитав він. «Напевно, контрабандні шедеври мистецтва», — зауваження, яке викликало щирий сміх колеги.
  Господи, — подумав Владо. Поки що не зухвай.
  Дехто з пасажирів пересувався, все ще дивлячись на свої сумки, перш ніж сісти на свої місця, і Владо раптом відчув легке постукування по борту ящика, а потім бурмотіння Тобі.
  «Ти вільний вдома. Відправлення через десять хвилин. Це лише я, ще один хак і десяток бельгійських солдатів. Доброго шляху».
  Владо прислухався до човгання ніг і клацання ременів безпеки, прив’язування останньої частини багажу, а потім американський голос крикнув у кабіну, що все готово та надійно.
  Кілька миттєвостей потому великі двигуни ожили. З деякими труднощами Владо зміг підняти руку, послабивши рівно стільки пакувального матеріалу, щоб зробити маленький вічко з одного боку. Трохи витягнувши шию, він міг побачити одне з крихітних вікон. Тепер видно було лише злітно-посадкову смугу, і поки Владо спостерігав, вона почала рухатися. Вони вирулювали на позицію для зльоту.
  Він відчув поворот і тремтіння літака, коли він котився по порізаній злітно-посадковій смузі, повертаючись у положення для останнього прогону. Літак зупинився, і двигуни запрацювали на повну потужність, вібрації були гучні й сильні. Не було б пострілів. Без затримок. Вони були вчасно, і його серце підскочило.
  Потім, саме тоді, коли пілот повинен був сильно натиснути на педаль газу, двигун затих, оглушливі пульсації раптово знизилися до гучного дзижчання холостого ходу. Через кілька хвилин двигуни зовсім зупинилися, і один з американців крикнув з кабіни: «Вибачте, хлопці. До нас в останню хвилину прийшов відвідувач, який хоче нас побачити».
  Почулися крики, гудіння запитань пасажирів і скрип вантажних дверей. Раптовий розлив денного світла пройшов крізь вічко Владо, і він почав закривати отвір, його ліктем напружено впиралося в край ящика.
  На борту стукотіли кроки, судячи з цього, кілька чоловіків діловито крокували. Він почув незнайомий голос, який викрикував накази сербохорватською. «Вибачте за затримку вашого рейсу, панове», — сказав голос англійською. «Але це займе лише кілька хвилин».
  «А хто ти в біса такий», — нетерпляче вигукнув колега Тобі.
  «Генерал Драган Маркович, армія боснійських сербів».
  Якби Владо не підтримувався дерев’яним ящиком, у нього б підкосилися коліна. Наступне оголошення викликало ще більше збентеження.
  «Я вважаю, що на борту є Тобі Перкінс, джентльмен з Evening Standard?» – сказав Маркович.
  Тобі, мабуть, підняв руку чи іншим чином виявив свою присутність, тому що Маркович тоді сказав: «Якщо ви не заперечуєте, сер, нам потрібно залишити вас тут ще трохи. На кілька запитань».
  — Вибачте, — відповів Тобі. «Я буду сумувати за своїм сполученням із Франкфурта та Лондона. Я залишаюся».
  — Тоді літак теж залишиться, сер.
  Ця загроза залучила до цього бельгійських солдатів, які не збиралися дозволити британському писаку скасувати свій від’їзд. Швидко стало зрозуміло, що Тобі вийде з літака. Владо дуже хвилювався за нього, але його, ймовірно, звільнять не пізніше ніж за кілька годин, не гірше за його зносом, з іншою військовою історією для своїх колег. Хоча сербські снайпери час від часу любили стріляти в західного журналіста, поліцейські затримання зазвичай проводилися на офіційному рівні. Поки брав участь західний громадянин, особливо якщо він був журналістом, вони зазвичай призводили до лише певних незручностей і спалаху співчутливого розголосу для затриманого кореспондента.
  Але Маркович не задовольнився лише захопленням Тобі.
  «Боюся, що є ще один порядок справ. Я хочу, щоб вантажну зону ретельно обшукали. Будь ласка, продовжуйте, чоловіки. Зверніть особливу увагу на великі шматки».
  Наступними звуками були відчинені замки й засувки на ящиках і шафках, що належали бельгійцям і команді американців. Кілька бельгійців закричали на знак протесту, а один із американських членів екіпажу запитав: «Де ваш ордер на обшук?»
  «Це не Америка, панове», — холодно відповів Маркович. «І це не Бельгія. Це Сербська Республіка Боснія».
  Хтось стукнув рукою по ящику, і Владо приготувався до кінця. Спроба втекти звідси була б неможливою. Навіть якби він вийшов із задньої частини літака та покинув злітно-посадкову смугу, він швидко натрапив би на стрілянину з інших частин сербської армії, які окопалися навколо злітно-посадкової смуги. Той, хто схопив ящик, почав тягнути дошку, намагаючись вирвати її.
  Потім заговорив Маркович.
  «Попович!» — закричав він. «Що ти думаєш робити?»
  Рух припинився.
  «Перевіряю цей ящик, сер». Можливо, він кричав прямо у вухо Владо, звук був настільки близько.
  «Не зважай на це», — сказав Маркович із легким натяком на самовдоволення. «Я можу особисто ручатися за його вміст».
  Солдат відсунув незакріплену дошку на місце й перейшов до наступного предмета. Через п'ять хвилин вони були готові, і все було знову упаковано.
  «Вибачте, що потурбував вас, панове», — сказав Маркович, задоволений тим, що його втікача ніде на борту, а його вантаж незабаром відправиться на аукціонні ринки Європи. «Тут ніби все в порядку».
  «В повному порядку», — подумав Владо.
  Від літака почулися кроки, і світло потьмарилося, коли вантажні двері повернулися на місце. Через кілька хвилин двигуни повернулися до роботи, і цього разу не було жодної затримки, оскільки літак пригальмував вперед, струснувши злітно-посадковою смугою, аж поки Владо не відчув, як його живіт піднявся, коли колеса відірвалися від землі. Літак різко піднявся вгору і швидко згорнувся на крутий берег, націлюючись на далекі пагорби.
  Владо знову відтягнув достатньо пакувального матеріалу, щоб дивитися в маленьке віконце, не даючи про себе знати бельгійцям. Повз них проносилися дахи, одні з них почорніли й обгоріли, інші стояли. Потім літак облетів кінець міста, щоб почати виліт із долини.
  Здавалося, хтось рухався біля ящика, і Владо на мить охопив паніку. Потім він почув сміх, і, трохи витягнувши шию, він побачив, що бельгійці вже піднялися й розстебнули ремені безпеки, клацаючи один одному Instamatics, святкуючи закінчення свого шестимісячного туру.
  За вікном Владо побачив клуб диму звідкись далеко знизу, снаряд, який чи то відлітав, чи то приземлявся, потім аеродром котився повз, смуга асфальту, що віддалялася. Літак різкіше накренився, і срібляста стрічка річки Міляцка заблищала внизу під ранковим сонцем, і на мить він знову відчув смак її мідно-коричневої води.
  Востаннє він бачив місто на спалених багатоповерхівках на сході й далі, у бік власної квартири, хоча поле зору був закритий пагорбом. Щоправда, він бачив край засніжених полів, де, судячи з пори дня, невдовзі нахилялися до своїх лопат могильники.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"