Ліндсэй Дуглас : другие произведения.

Непахаваны мёртвы

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  ПРАЛОГ
  
  Д ЛЁСКІЯ КВЕТКІ? ЯНО ПАХНЕ палявымі кветкамі, але тады, як нешта можа пахнуць палявымі кветкамі? Тут сотні палявых кветак. Усе яны павінны пахнуць па-рознаму. Усе палявыя кветкі разам?
  Яго галава бурліць.
  Палявыя кветкі. Я не ведаю смярдзючых палявых кветак. Палявыя кветкі. Слова праносіцца ў яго мозгу. Яго галава тузаецца, раптоўны пстрычка, вочы зачыняюцца на секунду, і ўсё знікла. Цяпер пахне падземнымі тунэлямі: гнілой капустай. Гнілая капуста, каналізацыя, гніенне. Яны павінны разліваць іх па бутэльках.
  Ён азіраецца праз плячо на жанчыну, якая сядзіць праз тры месцы ззаду. Цёмна-каштанавыя валасы. Амаль чорны. Даўжыня пляча. Яна не глядзіць на яго. Мусіць, гэта яна, палявыя кветкі. У вагоне няма нікога, хто насіў бы такі водар.
  Цягнік з грукатам спыняецца, выходзячы з тунэляў у дождж і халодную цёмную ноч станцыі Далмарнак.
  Ён не паварочваецца, а глядзіць на адлюстраванне жанчыны, ловячы яе погляд у акне. Мімалётны позірк, потым яна адводзіць позірк. Ён усміхаецца ёй занадта позна, але адчувае, як яна ўздрыгвае.
  Ён глядзіць уздоўж вагона. Дзве бабулькі, бурчачы, галасы занадта гучныя; мужчына спіць, прыціснуўшыся тварам да шкла; чацвёра падлеткаў размаўляюць пра выхадныя і раздаюць бутэльку таннага віна.
  Цокае зубамі, праводзіць рукой па іржышчы на падбароддзі і глядзіць на сваё адлюстраванне ў акне. Пяць дзён росту. Трэба пагаліцца. Не падыходзіць для бізнесу, але яму гэта падабаецца. Гэта больш ён, чым чалавек, якога ён павінен прадстаўляць свету кожны дзень. Яго розум працягвае блукаць, шлейф разгубленасці, кожныя некалькі секунд яго погляд прыцягвае праз плячо жанчыну ззаду.
  Палявыя кветкі. Калі палявая кветка расце ў садзе, ці робіць гэта садовай кветкай? Магчыма, ёсць іншая назва. Можа, пахне інакш. Пахне па-іншаму?
  Дзверы павольна зачыняюцца. Ён глядзіць на карту маршруту. Засталося сем прыпынкаў, і ёй трэба будзе выйсці на адным з іх. Ён бы нічога не рабіў у цягніку. Занадта вялікая верагоднасць перапынення.
  Ціхая глухая вулачка, з лёгкім дожджылам, разбітымі вулічнымі ліхтарамі і брэхам сабакі за паўмілі. Гэта было месца вашага першага забойства.
  Гэта тое, пра што ён ужо думае? Забойства? Ён хоча забіць Джо? Вядома, не, але гэта амаль здаралася раней. Павінен быць рэалістычным. Ён хоча яе. Хоча адчуваць яе і трымаць. Панюхайце гэты кветкавы водар зблізку, удыхніце яго, паспрабуйце, калі ён аблізвае яе шыю. Адчуй яе ўздых, калі ён засоўвае руку паміж яе ног.
  Можа, яна таксама захоча, а можа, будзе змагацца. Калі яна будзе змагацца... Тады вы ніколі не ведаеце, што адбудзецца.
  Ён уяўляе сабе газеты. Ён увесь час думае пра газеты. Часам яго імя трапляе ў газеты, але не часта. Ніколі за нешта падобнае.
  Калі яна захоча яго, калі прыйдзе з ахвотай, газетам будзе цікава, каму будзе справа? А калі ён яе згвалціць, каму будзе цікава? Але калі ён пакіне яе цела на зямлі, згвалтаваную і мёртвую, магчыма, тады яны заўважаць. Можа, тады пра яго загавораць.
  Ён глядзіць у акно, на агні і мокрыя вуліцы Рутэрглена, як цягнік паўзе да наступнага прыпынку. Не варта так думаць. Гэта няправільна. Гэта глупства. Гэта не вельмі дапамагае. Гэта не дапамагае. Ты слухаеш, тата? Гэта не... чорт вазьмі... дапамагае.
  Яго вочы зноў акругляюцца, і ён глядзіць проста на яе. Яна пазбягае яго позірку. Ён любіць яе валасы. Такія ж валасы, як у Джо, толькі дакраналіся яе шыі. Валасы, якія ўпалі яму на жывот, калі яна яго збівала. Ад думкі пра яе тузаецца, спрабуе выгнаць гэта з галавы. Крывавы Джо. Але думка ёсць і цяпер. Яе язык увесь у ім, і не таму, што ён яе прымушаў. Яна гэтага хацела. Увесь час. Заўсёды хацеў яго; ён глыбока ўнутры яе, яе рукі на ім, яго язык на ёй. Увесь час.
  Потым яна пачала спаць з іншымі мужчынамі. А потым яна сышла.
  Жанчына грызе пазногці, азіраючыся на першы вільготны ўчастак платформы, пакуль цягнік павольна дрыжыць да станцыі Ратэрглен. Прыгожы твар, трохі лішняя вага, маленькі носік, чырвоныя вусны, вельмі напалоханы дзіўным хлопцам, які праз два сядзенні далей глядзіць на яе.
  Цягнік спыняецца пад М74. Ён зноў зірнуў праз плячо на жанчыну, калі дзверы адчыніліся. Навошта яму цяпер гэта хаваць? Яна ведае, што яе чакае.
  З вагона чуецца хіхіканне, калі чацвёра падлеткаў п'яныя сыходзяць з цягніка, штурхаючыся, смяючыся, спрачаючыся, крычачы ў ноч як мага гучней.
  Ён азіраецца на жанчыну. Цяпер яна пазірае на яго, а на гэты раз адводзіць погляд павольней. Ён глытае. Магчыма, яна хоча яго. Магчыма, ёй падабаецца ўвага.
  Ён адварочваецца і глядзіць на вагон. Ён усміхаецца. Ён апускае галаву. Ён адчувае яе пах, яе пах напаўняе паветра. Дзве бабулькі глядзяць на яго, нібы чытаюць на яго твары намер.
  «Што?» — кажа ён крыху збянтэжана. «Што?» — паўтарае ён, і вочы іх адводзяцца.
  Галава спячага чалавека падымаецца з маўклівай дрымоты, а потым зноў кідаецца на грудзі. Дзверы пачынаюць павольна шыпець. Ззаду чуецца тупат па падлозе. Яго па-ранейшаму хвалюе ўвага старых жанчын, жанчын, якія хоць неяк могуць зазірнуць у яго і прачытаць кожную думку, якая круціцца ў яго галаве, кожны крывавы кашмар, які расколвае яму галаву.
  Ён павольна паварочваецца, а потым раптам разумее, чаго яму не хапае. Цяпер хутка паварочваецца, але яна ўжо за дзвярыма, дзверы ўжо зачыненыя. Бяжыць да іх, стаіць ля шкла. Яна чакае на платформе, крычачы, каб цягнік крануўся; дыханне. Ён пачынае тузаць гуму паміж дзвярыма. Робіць пэўны прагрэс. Цаля. Яна не чакае. Два цалі. Яна бачыць, як падлеткі знікаюць праз дзверы ў залу чакання, яшчэ адзін пасажыр павольна крочыць па платформе, і бяжыць за імі. Цягнік пачынае адыходзіць. Ён адчайна тузае дзверы, але далей не ідзе. Ён усё яшчэ цягне за гуму, калі цягнік праязджае міма жанчыны, якая спяшаецца да выхаду, і іх вочы сустракаюцца ў апошні раз. Ён п'е ў валасы, спадзеючыся, што запомніць яе, але ўсе гэтыя жанчыны выглядаюць аднолькава. Яна ўздрыгвае, потым хоча заплакаць ад палёгкі, калі ён адступае ад дзвярэй і знікае, калі цягнік паскараецца ў дождж, у начную цішыню.
  Ён вяртаецца на сваё месца. Глядзіць на старых жанчын, якія на гэты раз глядзяць у адказ, і яму становіцца страшна. Вочы апускаюцца.
  «Чортава Джо», - мармыча ён.
  Жанчына падымаецца па лесвіцы на мост праз чыгуначнае палатно. Шчаслівы ўцёкі. Яна адчувае палёгку і ўжо пачынае выкідваць гэта з розуму. Мужчыны. Яны ўсе аднолькавыя; і яна зноў пачынае будаваць сваю абарону, калі ёй даводзіцца тлумачыць мужу, дзе яна была ўвесь вечар.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  1
  
  ЧАМУ ХТО ДАЛУЧАЕЦЦА Ў міліцыю? Я маю на ўвазе, сур'ёзна? Якая каласальна дзярмовая праца. Калі дадаць перагружанасць працай, недааплату і тое, што амаль усе вас ненавідзяць, вам давядзецца сумнявацца ў матывах кожнага, хто хоча гэта зрабіць. Варыяцыя той фразы Гручо Маркса пра тое, што ён не хоча быць у клубе, членам якога ён будзе. Мяркуючы, што Граучо сапраўды сказаў гэта. У свеце поўна памылкова атрыбутаваных цытат, хаця звычайна гэта Джон Ленан або Мая Анджэлу.
  Такім чынам, хто ведае, што думаюць мае калегі-афіцэры? Выклік? Патрэба ва ўладзе? Трэба рабіць дабро? Або жаданне быць вышэй за закон, каб можна было ім маніпуляваць, або парушаць яго. І далей, тысяча прычын для тысячы афіцэраў.
  Я паступіў у 96-м. Я вярнуўся з Босніі больш за год. Усё яшчэ дрэйфуе, усё яшчэ пакутуе. Я не звяртаўся да наркотыкаў, я не звяртаўся да выпіўкі. Я маю на ўвазе, што я выпіў кучу лайна, але не так, я думаў, што выкарыстоўваю гэта як мыліцу. У асноўным я звяртаўся да жанчын, колькі мог знайсці. Здавалася, яны вельмі задаволены гэтым, пакуль я не сышоў, або пакуль яны не даведаліся, якога чысла яны былі ў тым месяцы.
  Так, я быў прыдуркам. Уся гэтая херня, посттраўматычная херня, якая цячэ па маіх венах, усе гэтыя выявы целаў, выкінутых у смярдзючую спякоту балканскага лета, усе гэтыя гукі жанчын, якія крычаць у маёй галаве, не былі нічыім апраўданнем. Я павінен быў з кімсьці пагаварыць. Я не зрабіў. Спрабаваў справіцца з гэтым, але, здаецца, так і не зразумеў, што сэкс не дапамагае.
  Потым, нарэшце, я зрабіў кагосьці цяжарнай або, прынамсі, хтосьці сказаў мне, што я зрабіў яе цяжарнай. Гэта супала з з'яўленнем у грамадскай свядомасці сяржанта Джоны Блунсберы.
  Жан Фрайар пакінуў школу пры першай магчымасці. Няма ўзроўню "O", няма будучыні. Пачаў працаваць у газетным шапіку на старой Эдынбург-роўд. Часам я заходзіў туды ў суботу за свае дваццаць Marlboro. У мяне быў адхілены выгляд, які падабаўся жанчынам. Я ніколі не выглядаў зацікаўленым. Ніколі не выглядаў так, як я хацеў іх.
  Працаваў кожны раз, хаця, напэўна, толькі таму, што я не спрабаваў прымусіць яго працаваць.
  Нават не памятаю, першы раз у яе ці ў мяне. Нешта ў ёй было, хаця, напэўна, проста тое, што калі я лёг на спіну, а яна села на мяне, гэта было так па-чартоўску добра, што мне амаль удалося выкінуць гэтыя вобразы з галавы.
  Аднойчы ноччу прэзерватыў застаўся ў маёй кішэні разам з маім мозгам. Да таго часу я рабіў разумную працу.
  Нядзіўна, што я пайшоў далей, калі яна патэлефанавала мне і сказала, што цяжарная. Здавалася, яна паверыла, што я магу быць зацікаўлены, і, паколькі я ў той час больш нічым не займаўся, я сказаў, што ажанюся з ёй.
  Я ведаю. Я не заслужыў яе, не з такім стаўленнем. Нічога не заслужыў, акрамя таго, што атрымаў.
  Неўзабаве яна пачала дамагацца мяне ўладкавацца на працу. Я думаю, што яна на самой справе хацела, каб я зноў паехаў за мяжу. Яна меркавала, што я дашлю чэк з зарплаты дадому з далёкай, разбуранай вайной краіны. Яна захаплялася Чачэніяй. Калі б у яе ўсё было добра, мяне б забілі, а яна атрымала б ад кагосьці кампенсацыю.
  Аднак у газетах пачала з'яўляцца гісторыя. Малады сяржант у Глазга па імені Джона Блунсберы ўзламаў расследаванне забойства, якое перамагло самых высокапастаўленых дэтэктываў у горадзе. Хлопец быў старэйшы за мяне на дзевяць гадоў і меў свае пятнаццаць хвілін. Навіна на першай старонцы, дэтэктыў месяца. Ён дзейнічаў адзін, кіруючыся прадчуваннем, якое ўсе астатнія праігнаравалі, і схапіў свайго чалавека пасля доўгай пешай пагоні па адкрытай балоцістай мясцовасці за Іст-Кілбрайдам. Чытаючы паміж радкоў, было відаць, што ў рэшце рэшт ён збіў хлопца і выбіў з яго дзярмо, перш чым хлопец быў узяты пад варту.
  Я мог бы зрабіць гэта, я падумаў. Я мог выбіць з людзей дзярмо. І міліцыянты давалі б мне вахтавы рэжым, і я б не сядзеў дома.
  Мы пажаніліся ў ашаламляльна цёплы летні дзень 1996 года, а праз тры тыдні ў Джын здарыўся выкідак. Такім чынам, дзіця знікла, і я, збянтэжаны і неадчувальны па-за розумам, адразу падумаў страціць і жонку. Я зрабіў гэта не адразу, але гэта быў пачатак канца.
  Паліцыя больш не здавалася патрэбнай, але я быў там, і гэта дакладна не давала мне выходзіць з дому на доўгі час. Мне не трэба было мірыцца з тым, што яна п'е, і ёй проста не трэба было мірыцца са мной.
  Да таго часу, калі я скончыў свой першы курс, я сустрэў Пэгі і бачыўся з ёй за спіной у Джын, і да таго часу, калі я нарэшце сустрэў Джону Блунсберы, мы з Пэгі былі жанатыя восем гадоў, і шлюб даўно перайшоў у незацікаўленасць. Да таго часу Блунсберы быў п'яным галоўным інспектарам дэтэктыва, які жыў за кошт былой славы і пакутаваў ад таго ж шлюбу, што і ўсе мы.
  Першая справа аб забойстве была не адзіным яго вялікім поспехам. Было некалькі іншых, але не такіх гучных. Але дзесьці па дарозе ціск стаў для яго занадта моцным, і ён патануў у алкаголі. Я не ведаю, калі ён пайшоў па сыходнай спіралі, але да таго часу, калі Блунсберы дасягнуў пяцідзесяці, ён быў знясілены, гледзячы на ўсіх з падазрэннем праз асадак бутэлькі таннага змешанага соладу.
  Больш за год таму была апошняя каронная слава, узятая з ніадкуль, каб часова выратаваць яго няўдалай кар'еру і змарнаванай рэпутацыі, але з таго часу яго жыццё было нічым іншым, як імклівым падзеннем на ліфце ў пекла. А цяпер ён проста хлопец, якому за пяцьдзесят; залішняя вага, румяны твар, мутныя вочы. Шкада добрага чалавека, але там, адкуль ён прыйшоў, нашмат больш.
  Такім чынам, можна сказаць, што я далучыўся дзеля дзвюх ілюзій - дзіцяці, якое так і не з'явілася, і поўнай хлусні, якая з'яўляецца кар'ерай Джоны Блунсберы, але на самой справе я далучыўся, таму што адчуваў, што мой мозг вынялі і пераабсталявалі няправільны бок.
  Я зноў сутыкнуўся з Жанам Фраярам некалькі месяцаў таму. Яна дала мне аплявуху, мы пайшлі выпіць, параўналі разводы і дзяцей – у мяне тры і два, у яе – два і чатыры – і ледзь не апынуліся ў ложку. Мне падабаецца думаць, што ў рэшце рэшт мы абодва падумалі, але на самой справе рашэнне было цалкам яе. І гэта ўсё, што можна сказаць пра Жана Фраяра.
  Аднак гісторыя Джоны Блунсберы кульгае, пакуль мы назіраем, як яна праходзіць міма - плакальшчыкі на памінках - як ён цягнецца да апошняга поспеху; ці, магчыма, проста трымаецца, спадзеючыся атрымаць поўную пенсію, з такой жа годнасцю, як гэта можа зрабіць чалавек з бутэлькай віскі, прымацаванай да твару.
  Тым часам мой мозг круціцца павольна, час ад часу амаль вяртаючыся ў пазіцыю, але так і не паспяваючы.
  І яшчэ мудак.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  2
  
  М АНЯДЗЕЛКА РАНІЦАЮ, ТРЫ дні да Каляд. Сяджу за сталом з каласальным пахмеллем, успамін пра выхадныя ўсё яшчэ гарыць. Футбол не пайшоў добра – Партык Тысл прайграў 3-нуль у Рос Каўнці – і я апынуўся ў ложку з жахам з каталога No Oil Painting . Відавочна, што мы створаны адно для аднаго. Я таксама нічога не памятаю пра ноч, таму не ўяўляю, ці каштавала яна нянавісці да сябе. Прынамсі, мяне не выклікалі, і любыя выхадныя без гэтага - гэта нешта накшталт поспеху.
  Тэйлар яшчэ не ўвайшоў, і не тое, што яму будзе ўсё роўна, калі яго асудзяць. Гэта толькі я, Херрад і калекцыя канстэбляў, якія крыху паспелі дасягнуць палавога ўзросту. Начальнік, вядома, дае ўсім нам ведаць, хто тут гаспадар, і гне нас усіх пад сваімі туфлямі на шпільцы памерам шэсць.
  Сёння раніцай прайшоў міма Элісан па дарозе. Я быў жанаты на ёй дваццаць дзевяць дзён год ці два таму - тое, што я зрабіў у прыступе ідыятызму пасля разводу з Пэгі. Яна працавала недзе ўнізе, ішла міма са злачынцам на руцэ. Ён добра глядзеўся на ёй. Мы ўсміхнуліся. Вельмі ўтульна. Пасля разводу мы ладзім нашмат лепш, хаця пасля гэтага мы пазбягалі адзін аднаго амаль год. Яна выходзіць замуж за сяржанта Макговэрна ў чэрвені, што вельмі няшчасна.
  Геррод падымае галаву ад нейкіх папер, кідаючы файл у латок.
  «Гэта глупства, Хатан», — кажа ён.
  Не магу з гэтым паспрачацца.
  «Што ты зноў знайшоў сэнс жыцця?»
  Ён трымае ногі на стале і закурвае. Вядома, у будынку забаронена паліць, але тут няма каму наглядаць. Мужчына паліць B&H гэтак жа, як і ўсе астатнія. Гэта адна з прычын, чаму ён ніколі не заводзіць жанчын, хаця, шчыра кажучы, ёсць шмат прычын, чаму ён ніколі не заводзіць жанчын.
  Я ўсё яшчэ палю Marlboro, але звычайна не на працы. Спрабую быць добрым салдатам, выконваючы ўсе ўказанні зверху.
  «Зразумеў гэтага хлопца, так? Бампот кажа, што ўсю ноч быў у сястры. Хрэн начуе з іх сястрой? Я не бачыў сваю сястру з дванаццаці гадоў. Я б вырваў на сястру».
  Я цалкам гатовы паверыць, што Херрад у мінулым, у нейкі час, ванітаваў на сваю сястру.
  «Але не гэты хлопец. Гэты хлопец начуе з ёй. Вельмі ўтульна. Сястра яго падтрымлівае, вядома. І ўвесь час, пакуль яны хаваюцца пад прасцінамі ці што там робяць, яго склад шумна дыміцца. Поўная страхоўка, нічога агульнага са мной, таварыш, я быў у ложку са сваёй сястрой».
  «Так?»
  «Гэта хлусня».
  «Вы сказалі. Мы ведаем. Мы тут не таму, што гэта нешта іншае».
  «Раней было інакш, ці не так? Вы прыйшлі сюды ў панядзелак раніцай, вы зрабілі сваю працу, вы ўзялі з яе ўсё, што маглі, і час ад часу вы арыштоўвалі якога-небудзь дзіціна і выганялі яго да чорта. Скажыце мне, што гэта не мела сэнсу».
  «Вы гучыце як рэклама войскаў у Sunday Times».
  Ён пацiскае плячыма, уздыхае, круцiць галавой.
  — Не ведаю. Ведаеце, з мяне ўсяго хопіць. Усё гэта дзярмо, усе гэтыя дзікі. Усё да апошняга з іх.
  Ён заканчвае плач, тушыць цыгарэту ў перапоўненай попельніцы. Маё сэрца абліваецца крывёю за яго. Я амаль хачу яго абняць.
  «Маўчы і перастань шкадаваць сябе».
  Ён бурчыць на мяне і, не гледзячы на яго, перамяшчае іншую справаздачу з "Уваходу" на "Выход".
  Дзверы адчыняюцца. Уваходзіць адзін з тых ліхіх маладых канстэбляў, падобны на папярэднюю палову рэкламы Clearasil, за ім ідзе інспектор Блунсберы - чалавек, які не спаў месяц - ад якога смярдзіць алкаголем. Мадэль дэтэктыў. Мы ківаем на яго; ён ігнаруе нас, заходзіць у свой кабінет і зачыняе дзверы. Пару порцый J&B, два кубкі кавы, паўпачка Bensons, і ён будзе гатовы для нас.
  За апошнія месяцы гэты мужчынскі спуск набраў некаторую дынаміку. Кажуць, што Супер збіраецца падштурхнуць яго да кантакту, але, нягледзячы на ўсю жорсткасць, можна сказаць, што яна мякка ставіцца да такіх рэчаў. Любіць клапаціцца пра сваіх мужчын.
  Дзверы Bloonsbury зноў адчыняюцца амаль адразу, на паўгадзіны раней запланаванага часу. У яго твар, як спушчаная шына, і паперка ў руцэ, якой ён размахвае ў паветры, як п'яны Нэвіл Чэмберлен.
  — Геррод?
  «Што?»
  Блунсбэры глядзіць на лісток і яшчэ раз страсяне яго.
  «Справа аб згвалтаванні? Стоўнлаў-роўд?
  Геррод ківае. Выглядае трохі па-дурному, калі так гратэскава чалавек можа нават аддалена нагадваць авечку.
  «Ну, на хрэн ты сядзіш? Цягні сваю задніцу туды».
  Бразгаюць дзверы. Геррад глядзіць у падлогу, потым падымае вочы, намацваючы яшчэ адзін дым.
  «Разумееце, што я маю на ўвазе?» - кажа ён.
  Я ігнарую яго і шкадую ахвяру. Як быццам жаху папярэдняй ночы было недастаткова.
  
  
  ЧВЕРЦЬ НА ТРЭЦЮ. АДПРАВІЛІ ў далёкі канец Рутэрглен-Мэйн-стрыт, дэтэктыў-канстэбль Мораў, ПК Кэлі і Батэрст на буксіры. Правёў большую частку дня, працуючы над буйным крадзяжом - дзвесце тэлевізараў у грузавіку ў сэрвісе Bothwell - потым мяне паклікалі, каб я прыехаў і стаяў з Мораў, пакуль ён робіць усё магчымае, каб задаць правільныя пытанні. І гэта з самага пачатку не працуе.
  Непадалёк ад ратушы адбылася бойка паміж трыма бегбі. Два супраць аднаго, а не ўсе трое за сябе. Адзін атрымліваецца горш за ўсё, трапляе на зямлю з разбітай галавой. Да таго часу, як мы прыехалі, яго ўжо адвезлі на «Вікторыю», але было дастаткова людзей, каб расказаць нам, як ён выглядаў пасля нападу. Моцна апухлая галава, твар акрываўлены і фіялетавы, зубоў не засталося нават гаварыць. Дзярмо. Мяркуючы па ўсім, ён выжыў, таму што яны не трапілі яму ў мозг. Я бачыў дастаткова гэтых дурных ублюдкаў, якія занадта шмат выпілі, думаюць, што яны Кларк Кент, і ў выніку маюць галовы памерам з баскетбольныя мячы. Бачыў дастаткова гэтага, бачыў занадта шмат і шмат горшага.
  Такім чынам, у дзве пятнаццаць дня, за тры дні да Каляд, калі на галоўнай вуліцы Рутэрглен такая натоўп, як ніколі ў нашы дні, ніхто нічога не бачыць. Шмат хто бачыў хлопца, які ляжаў на тратуары, падобны на сабачую ежу, але ніхто не бачыў, што адбыўся інцыдэнт або тых, хто нападаў.
  Ёсць дзве рэчы, якія трэба зрабіць у такі час. Забудзьцеся і вярніцеся на станцыю; або боўтацца па пяць гадзін, распытваючы ўсіх старэйшых за тры гады, і пры гэтым нікуды не даходзіць. Вядома, калі хлопец памірае, тады пра гэта трапляюць газеты, і раптам ты павінен выглядаць так, быццам ты нешта робіш. Але калі ён ходзіць, то чорт вазьмі, які сэнс?
  Цяпер я хацеў бы, каб Мораў быў сумным юнаком, які імкнецца пакінуць свой след. Дзякуй Богу, што не атрымліваецца. Мораў аказваецца чалавекам. Здаецца, такі ж незацікаўлены, як і я. Задаваць правільныя пытанні; выглядае заклапочаным, бачаць, што ён робіць сваю справу, але цалкам усведамляе, што гэта бессэнсоўна; проста жадаючы вярнуцца на вакзал, каб выпіць кубак гарбаты. Я захапляюся гэтым у маладым дэтэктыве. Выглядайце добра перад публікай, а потым забудзьцеся пра гэта праз паўхвіліны. Шлях наперад.
  Канстэблі Келі і Батэрст робяць усё магчымае. Келі выглядае ўмерана абурана відавочнай адсутнасцю цікавасці з боку CID, але ён павінен ведаць лепш. Цяжка сказаць пра Батэрста. Закрытая кніга. У яе вельмі ўражлівы розум, хоць яна, напэўна, занадта маладая для мяне.
  Напэўна, як кажуць, займаецца там вялікай працай.
  DC Morrow з'яўляецца з крамы, выглядаючы як чалавек, які хоча быць у іншым месцы. Я аддзяляюся ад старой лэдзі, якая сцвярджае, што бачыла ўсё, але, верагодна, засноўвае большую частку сваіх паказанняў на сцэне бойкі з пачатку эпізоду Casualty на мінулым тыдні .
  - Што за гісторыя, Роб?
  Звяраецца са сваім сшыткам. Вельмі эфектыўны.
  «Атрымаў невялікае апісанне ад прадаўца. Не вельмі добра, але дастаткова, каб засунуць у камп'ютар, паглядзець, што мы можам атрымаць. Акрамя гэтага, няшмат».
  Я ківаю, адварочваюся, гляджу ўверх і ўніз па вуліцы. Халодны, шэры поўдзень, уключаныя калядныя агеньчыкі, уносячы адпаведны выгляд меланхоліі.
  Яшчэ нічога не купіў для Рэбекі. Я паняцця не маю, што сёння вы купляеце дванаццацігадовым дзяўчынкам. Не хачу выглядаць дурнем. Купіце ёй якую-небудзь цацку, якую яны рэкламуюць па тэлевізары, калі я ведаю, што яна ўжо занятая наркотыкамі і хлопчыкамі. Не магу пайсці на апошнюю тэхніку, таму што я паняцця не маю, што яе маці купіла ёй нядаўна. Цяжкае рашэнне. Я зраблю як звычайна і спытаю адну з жанчын на станцыі.
  Ужо дастаў хлопчыку сваю зменную паласу Rangers. Ледзь не задыхнуўся ў краме, калі трэба было яго купляць.
  Я паціскаю плячыма. «Кубак гарбаты?»
  Мораў ківае. «Гучыць геніяльна».
  Апошні агляд месца злачынства. Здаецца, у Кэлі і Батэрста не хапае людзей для інтэрв'ю. Больш нічога не трэба рабіць. Магчыма, вы ніколі не даведаецеся, што адбыўся інцыдэнт.
  «Правільна, канстэбль», — кажу я, і мы пайшлі трахацца.
  
  
  ТЭЙЛАР БУДЗЕ ТУТ, КАЛІ Я вярнуся. Мой непасрэдны начальнік, які сядзіць у сваім кабінеце за туманам дэпрэсіі.
  Першы раз я з ім размаўляў на канцэрце Дылана. Мы як бы сутыкнуліся, зразумелі, што з адной станцыі. Было крыху няёмка. Потым мы выявілі, што мы абодва былі фрыкамі Дылана, і гэта было яшчэ больш няёмка. Гэта было падобна на тое, што я хачу быць дзіўным Дыланам тут!
  У канчатковым выніку ў нас з'явілася такое неахвотнае параўнанне Дылана. Ён бачыў яго семнаццаць разоў на канцэрце, да маіх дванаццаці; У мяне было два айподы, напоўненыя Дыланам – каля тысячы двухсот трэкаў – ён традыцыяналіст, не любіць неафіцыйных бутлегаў і канцэртнага матэрыялу, таму ў мяне былі ўсе яго студыйныя альбомы. Варта каля чатырохсот трэкаў.
  Ёсць два віды людзей, якія чытаюць гэта. Ёсць тыя, хто думае, праклятыя дыланскія няўдачнікі, нацягніце на свой iPod прыдатную музыку, чорт вазьмі. А яшчэ ёсць сапраўдныя дзівакі Дылана, якія думаюць: семнаццаць канцэртаў... тысяча дзвесце трэкаў? Гэта не дзівак Дылана, гэта мімалётная цікавасць. Гэта ледзь ведаючы, што ён існуе!
  Калі мне сказалі, што я працую на Тэйлара, я не быў надта ўражаны, але потым, вядома, мы селі ў яго машыну, каб паехаць куды-небудзь у першы дзень, і Knock Out Loaded быў на прайгравальніку кампакт-дыскаў, а хто яшчэ мог слухаць да гэтага тут? З таго часу ўсё добра.
  Я тырчу галавой за дзверы.
  «Як справы?»
  Ён адводзіць позірк ад свайго кампутара. Стаміўся. Не думаючы пра працу.
  — Ціха, — кажа ён. «Вы можаце вылецець раней, калі хочаце. Ідзі дадому і прыгажуй на сёння».
  «Сур'ёзна?» Удар. «Пачакай, ты жартуеш».
  "Праверце вялікі мозг Брэда", - кажа ён. «Ты больш не ў Браўні, сынок. Прынясі нам кубак гарбаты, а?
  Я скрушна ківаю.
  «Гэта Брэт», — мармычу я, выходзячы за дзверы, і ён смяецца.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  3
  
  ЁН У КІНО . Атрымліваючы асалоду ад цемры. Яго звычайнае прыстанішча, невялікі арт-хаус-кінатэатр, у дваццаці хвілінах язды на аўтобусе. Цярпець не магу мультыплексы. Зручныя крэслы-вядры, напоі і ежа па рабаўніцкіх цэнах, практычна кожны фільм, прызначаны для ліпкіх дзяцей, якія паядаюць папкорн, і тых праклятых дарослых са звычкамі прагляду і разумовымі здольнасцямі да 14 гадоў.
  Ён прыходзіць сюды некалькі разоў на тыдзень, не супраць таго, што глядзіць. Сёння невялікі і прыгожы карэйскі фільм. 3 Прас . Ён закахаўся ў дзяўчыну, хоць яна зусім не падобная на Джо. Элегія і меланхолія, каханне і сум. Ён захоплены, захоплены рамантыкай. Цішыня. З прыгожай дасканаласцю закаханыя ніколі не размаўляюць.
  У аўдыторыі менш за дзесяць чалавек, як гэта часта бывае, але сёння ўвечары ёсць нехта асаблівы. Спачатку ён падумаў, што гэта сама Джо, жывая тут. Раней яна даволі часта прыязджала сюды з ім, чаму б ёй не быць тут цяпер?
  Тым не менш, чым больш ён глядзіць, тым больш ён бачыць адрозненняў. Гэта не Джо, проста той, хто адважваецца быць падобным на яе. Аднак ён таксама пераконвае сябе ў падабенстве. Яна сядзіць адна, а ён думае, што гэта за жанчына, якая ходзіць у кіно без суправаджэння, тым больш на такі рамантычны фільм? Якое паведамленне яна пасылае?
  Калі яны выйдуць, будзе цёмна; на вуліцах будзе ціха. Ён мог з ёй пагаварыць. Ён мог бы пайсці крыху далей. Ён уяўляе, як нахіляецца да яе, яе валасы ў яго на твары, удыхае яе. Ваганне, перш чым пацалаваць яе ці дакрануцца. Той цудоўны момант чакання. Палец мякка правёў па яе шыі, яго вусны дакрануліся да ніжняй частцы яе вуха.
  Па ходзе фільма ён хвалюецца. Ён адцягваецца, пакуль у рэшце рэшт фільм не страціў яго. Невялікі фільм, але да канца ён не можа дачакацца, пакуль ён скончыцца. У кіно ёсць нехта, з кім ён мае справу, і гэтая справа выбівае з яго розуму ўсё астатняе.
  І калі тытры нарэшце пайшлі, і жанчына, якая цалкам магла быць Джо, падымаецца са свайго месца, ён чакае часу, прыслухоўваючыся да стуку свайго сэрца. З Джо таксама было так у першы раз. І апошняе.
  У кінатэатры ціха, нешматлікім прысутным няма чаго сказаць, нібы пад уплывам маўчання галоўных герояў.
  Жанчына, якая не Джо, таксама адцягваецца, таксама не дазваляе цалкам пагрузіцца ў фільм. Калі яна выходзіць з кінатэатра, яна думае, ці тэлефанаваць свайму хлопцу - даходзіць да таго, што дастае з сумкі мабільны, - але ў той жа час ведае, што пакіне яго, пакуль не вернецца дадому.
  Ёсць дурная спрэчка, якую трэба працягваць, і яе трэба будзе працягваць у той жа вечар, але яна гатовая пакінуць яе як мага даўжэй.
  Аднак у гэты вечар яна так і не дойдзе да пад'езда.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  4
  
  ПАНЯДЗЕЛКА ВЕЧАР, КАЛЯДНАЯ БАША. Асобны пакой у гатэлі Holiday Inn у цэнтры горада, далёка ад нашай зоны. Ды-джэй грае разнастайны трэш з танцавальных чартаў. Нельга чакаць, што ён будзе гуляць Дылана ўсю ноч, праўда? У нас яшчэ наперадзе жахі караоке. Мы ўсе чакаем трохсоты раз пачуць п'янае выкананне Can't Help Falling in Love ад Bloonsbury , і да таго ж нашмат горш.
  У дваццатым стагоддзі было шмат этнічных чыстак, але чаму ніхто не правёў этнічных чыстак у сволачы, якая прынесла караоке ў заходні свет?
  Напэўна, не варта казаць гэта ўслых.
  Толькі што за поўнач, а вечарына ўжо разыходзіцца. У вас ёсць разумная публіка, якая рана знікае дадому, тады вы можаце гарантаваць, што астатняе жорсткае ядро будзе тут, пакуль не прыйдзе час ісці на працу заўтра раніцай. Заўсёды ёсць латарэя, каб атрымаць выхадны, у якой я ніколі не выйграю, але з таго часу, як Пэгі мяне выгнала, я ўсё роўна паўгода іду на працу адразу пасля доўгай ночы. Яшчэ адзін дзень перад Калядамі не мае ніякага значэння.
  Супер даўно няма. Шакаладных цукерак амаль не было са стала, а яна была за дзвярыма. Яе стары прыязджае з акругі Калумбія сёння вечарам, таму яна вяртаецца ў замак у Хеленсбургу, каб разагрэць ложак, хаця, як кажуць, яна, верагодна, будзе спаць, калі ён з'явіцца.
  Геррад выглядае няшчасна. Мяркую, Бернадэт апранула пояс цнатлівасці і пераплавіла ключ. У яе двое дзяцей, і цяпер няма патрэбы ў далейшым сексе. Кожны раз, калі я сустракаюся з ёй, мне цікава, пра што ён думаў. З іншага боку, трэба таксама задацца пытаннем, пра што яна думала. Можа быць, у блаславёнае імя сёлетняга romcom Рычарда Керціса, яны былі проста ідэальнымі адзін для аднаго.
  — Зноў тое самае, сяржант? Цягнула з людзей, якія назіралі за знаёмым спевам. Хрыплы, крывавы шум, Born This Way і некалькі небаракаў, якія робяць сябе ідыётамі на танцпляцы. У тым ліку, я не магу не заўважыць, PC Bathurst, абсалютна ашаламляльны ў абліпальным белым нумары. За ёй бегае некалькі такіх, як яна, але я думаю, што я мог бы справіцца з гэтым сам, хоць я і старэйшы за яе ў два разы. Яшчэ не зусім п'яны.
  «Так, калі ласка», — кажу я начальніку. Ён пытаецца тое ж самае ў Хэррода, потым маркотна цягнецца да бара.
  Увесь вечар Тэйлар быў на нервах. Здаецца, думае, што калі ён паслабіць сваю канцэнтрацыю, то можа апынуцца ў ложку з DS Murphy з Westburn, як гэта было ў мінулым годзе. Не думаю, што ён казаў пра гэта Дэбі, але з таго часу гэта мучыць яго. Я сказаў яму, што калі ты будзеш ладзіць за спіной сваёй жонкі, то гэта тое ж самае, што і ўсё астатняе. Вы павінны выкласціся на ўсе сто працэнтаў, а то не атрымаецца.
  Ён ніколі не слухае. Аднойчы п'янай ноччу ён адбіваўся ад Мэрфі пару месяцаў, пакуль яна не страціла цікавасць. Ён правёў апошні год, адчуваючы сябе вырадкам, спадзеючыся, што Дэбі ніколі не даведаецца. Я падазраю, аднак, што яна можа нават не клапаціцца.
  Час праходзіць у карнавале шуму і алкаголю. Херрод выпівае бакарды і колу. Я маю на ўвазе, што саракашасцігадовы мужчына п'е Бакарді і кока-колу, гэта амаль дэвіянт, так?
  «Джона ўвесь месяц казаў, што не будзе спяваць у гэтым годзе. Ён кажа, што гэта крыўдна для караля».
  Я смяюся, але мушу прызнаць, што цяпер гэта храп. Вось табе і гарэлка.
  - Дык чым ён займаўся апошнія дзесяць гадоў?
  'Блюзнерства. Кажа, што раскаяўся. Ніколі зноў. '
  Мы абодва глядзім на Блунсберы, вялікага апалагета Элвіса; за тры столікі, эфектна трахнуты з твару на танным віскі і ў працэсе робячы з сябе манументальнага ідыёта з-за нейкай маладосці з нашага раёна.
  «На каго гэта ён пускае сліны?»
  Геррод паціскае плячыма. «Нейкі скруббер з Шэтлстана».
  «Але ў яго ёсць шанец».
  Геррад рохкае, круціць галавой і адварочваецца. Раўнівы.
  «Сволач».
  Тэйлар, белы рыцар, вяртаецца з алкаголем. З жахам заўважце, што ён перайшоў на апельсінавы сок. Паркуецца, раздае выпіўку, маркотна аглядае танцпляцоўку. У разгар мітусні ды-джэй чамусьці затрымаўся на гэтай трагічнай одзе паўсюдным псіх-жанчынам Someone Like You , адпраўляючы большасць здаровых людзей бегчы ў пагоркі, а ўсіх астатніх на падлогу ў захопленых канвульсіях, хлюпаючы па ўсім іншыя і практычна займаюцца сэксам там, дзе яны стаяць.
  «Што з табой?» — кажу я Тэйлару.
  Ён не заўважае. Паўтараю. Азіраецца, паціскае плячыма.
  «Дэбі», — неахвотна кажа ён.
  Маю жудаснае адчуванне, што калі я буду працягваць сваю лінію расследавання, ён вось-вось стане крыўдным. Ніхто з нас гэтага не хоча.
  «Херрод кажа, што Джона не будзе займацца Элвісам у гэтым годзе. Відаць, блюзнерства».
  Тэйлар бурчыць. «Чортавы Элвіс», — пагардліва мармыча ён.
  Мы глядзім на Блунсберы, яго твар зараз хірургічным шляхам злучаны з тварам яго выратавання з Шэтлстана. Калі яна высмоктвае з яго ўвесь алкаголь, ён можа прачнуцца ад таго, дзеля чаго ён сябе пускае. Аднак я паняцця не маю, пра што яна думае.
  «Калі нам пашанцуе, ён занадта захапіцца Kitten Heels, — кажа Геррод, — і спевы абмінуць яго. Што вы думаеце?
  Kitten Heels? Ісус...
  Мы апускаемся ў панурае маўчанне і назіраем за тым, што адбываецца на танцпляцы. Я магу памыляцца, але здаецца, што канстэблі Форсайт і Бэнэт займаюцца сэксам. Цяжка сказаць, і я напружваюся, каб добра бачыць, і нарэшце смяюся, калі атрымліваю візуальнае пацвярджэнне. Чорт вазьмі, якая пара. Гэтыя двое гульцы на танцпляцы.
  Музыка спыняецца, пары разыходзяцца, за выключэннем гульцоў, якія плюхаюцца ў цёмны куток, потым ды-джэй пачынае заклікаць пасажыраў на караблі дурняў падысці і спяваць. Усе глядзяць на Bloonsbury, і чалавек не расчароўвае. Прыняўшы захоплена-іранічныя апладысменты, ён здымаецца з Джульеты і накіроўваецца да мікрафона. Штосьці мармыча дыджэю і паварочваецца да сваёй публікі. Падміргвае і паказвае на дзяўчыну. Мы з Герродам жорстка смяемся.
  А потым, як быццам Элвіс назірае і не можа цярпець, калі яго блюзнерзяць, нас чакае нейкае боскае ўмяшанне. Па пакоі ходзіць цвярозы афіцэр з вусамі. Усе глядзяць на яго. Ён вылучаецца за вярсту. Прабіраецца да нашага стала. Мы з Тэйларам глядзім адзін на аднаго і гаворым "дзярмо", якраз у той момант, калі Блунсберы прамаўляе першы радок сваёй песні, усміхаючыся пры гэтым Джульеце.
  Прылятае вус. Мы не ўражаны. Бэнг ідзе на маю сустрэчу з Батэрстам, якую я пачаў уяўляць як нейкую сустрэчу. Ён стаіць каля стала, глядзіць на нас знізу. Доля паліцэйскага: каб ваша жыццё ўвесь час перапынялася працай, нават калі вы не бавіце час.
  Ён нахіляецца наперад, пачынае крычаць Герроду на вуха. Твар Херрада падае на стол, і ён панура глядзіць на Блунсберы. «Мне застацца?» ён лямантуе, і не, ты, чорт вазьмі, не будзеш, вось адказ. Відавочна, што ты сышоў адсюль, таварыш, з расследаваннем злачынстваў. Тэйлар і я ледзь не пацягнуліся і пацалавалі адзін аднаго. Няма большага задавальнення, чым думаць, што цябе вось-вось выцягнуць, а потым выявіць, што гэта іншы бедны клоўн, які ў супе.
  Херрад падымаецца, хітаючы галавой і выглядаючы так, нібы мокры дзень у Ларгсе. Мы з Тэйларам стукаем куфлямі і назіраем, як ён набліжаецца да Элвіса і нешта мармыча яму. Потым, крыкнуўшы ў мікрафон «Чорт вазьмі», Блунсберы сыходзіць са сцэны і пачынае доўга цягнуцца да працы. Хапае яго за паліто, грымаснічае дзяўчыне, потым яны з Герродам выходзяць пад грубыя воплескі ўсіх нас.
  У такія часы ўсё гэта варта таго.
  Я аглядаю сцэну з новым добрым гумарам. Канстэбль Эдвардс падымаецца і пачынае здавальняюча ўвасабляць Робі, здымаючы на хаду верхнюю частку - насамрэч, гэтым маладым працаўнікам варта навучыцца трымаць усё пад прыкрыццём, пакуль у іх не з'явяцца валасы на грудзях - і я, пачырванеўшы ад нечаканай рамантычнай бравады, вырашаю, што гэта час, каб зрабіць мой крок на Батерст.
  Я выпіваю астатнюю шклянку і прабачаюся перад Тэйларам. Ён ківае, не супраць – нарэшце ўсміхаецца – і я прабіраюся. Яна стаіць спіной да сцяны пад фатаграфіяй Джона Ленана ў паліцэйскім шлеме – чыйсьці жарт – і выглядае шыкоўна з шклянкай чыстага спіртнога ў руках. Яна ўсміхаецца мне і застаецца адна. Добры пачатак. Як забіць гол на першай хвіліне. Мне ўдаецца спыніць сябе, займаючыся тым п'яным, калі ты абапіраешся на сцяну побач з дзяўчынай і пускаеш на яе сліну. Захоўвайце паважлівую дыстанцыю.
  - Як справы, Эвелін?
  Разумнае адкрыццё. Нічога мудрагелістага, нічога разумнага. Прыгожа і лёгка робіць гэта.
  Яна ўсміхаецца і ківае, не палохаючыся таго, што п'яны саракачатырохгадовы сяржант следчага б'е яе.
  «Я ў парадку, — кажа яна. «Вы? У вас добры пінжак».
  Два-нуль.
  Я ўсміхаюся - шмат усміхаецца. Я спадзяюся, што ніхто не глядзіць, інакш іх можа вырваць. Аднак гэта трэба зрабіць.
  «Вы самі выглядаеце нядрэнна».
  «Табе падабаецца гэтая сукенка?» кажа яна. Не, не кажа, хлыне. Яе вусны вільготныя, саскі цвёрдыя і напружваюцца, вочы дэманструюць цудоўныя прыкметы ап'янення.
  «Гэта ашаламляльна, Хен». Вагацца, думаць пра гэта; можа таксама скокнуць галавой наперад. «Ты ашаламляльны». Класіка.
  Яна смяецца. Тры-нуль. Думаю, што яна збіраецца нешта сказаць, але не кажа. Але яе вочы кажуць усё. Напэўна, яна чула пра мяне як мінімум ад пятнаццаці іншых жанчын на станцыі. Я п'яны, рагоча, і адчуваю сябе васемнаццацігадовым. Цяпер мяне не спыніць. Асцярожна да ветру. Дайце паўгадзіны, і мы з ёй вернемся да сябе, п'яныя, голыя і дзікія.
  «Я думаў з'ехаць адсюль», — кажу я. «Усё гэта караоке. Хочаш вярнуцца да мяне?
  Яна зноў смяецца. Я мог бы выпіць гэты смех.
  «Я так не думаю».
  ой-ой? Тры-адзін.
  Час. Запавольваецца. Уніз.
  «Чаму не?» Захоўвай спакой.
  «Ну, гэта было б няправільна».
  Тры-два.
  «Ты думаеш?» Захоўвайце кантроль.
  «Ну... гэта было б як трахацца з татам».
  Трахні мяне.
  Лік раўняючы, перамога і яшчэ як мінімум пятнаццаць галоў, каб толькі падштурхнуць.
  Яна мае прыстойнасць выглядаць крыху збянтэжанай, але як толькі мяч у сетцы, ён у сетцы. Падумайце пра ар'ергардныя дзеянні, магчыма, пра палітыку выпаленай зямлі, вырашыце лепшае з гэтага. Інтарэсам кожнага лепш за ўсё будзе адпавядаць хуткае і ціхае зняцце сродкаў.
  Я паціскаю плячыма. «Такім чынам, — кажу я.
  Яна смяецца, зноў выглядае збянтэжанай, нічога не кажа. Гучыць фінальны свісток, я паварочваюся спіной і сыходжу. Уявіце сабе, што ўсе астатнія хлопцы ў гэтым месцы смяюцца з мяне. Знайдзіце Тэйлара, які сядзіць адзін за сталом, вярнуўшыся з панурасцю.
  «Значыць, прамахнуўся?» - кажа ён.
  Ківаю, паціскаю плячыма, пачынаю прабірацца да бара. У маёй галаве кіпіць раздражненне, але гэта толькі няёмкасць. «Хочаце чагосьці больш жорсткага на гэты раз?»
  Тэйлар думае пра гэта, потым кажа: «Джоні Уокер».
  правільна. Я іду, адчуваючы сябе цалкам выхалашчаным і поўным рашучасці пазбавіцца твару яшчэ больш, чым звычайна. Паглядзіце на сярэдзіну падлогі, каб убачыць, як Эдвардс набліжаецца да канца свайго Робі Уільямса. Нядзіўна, што ён цалкам голы і робіць з сябе поўнага хуя. Магчыма, у яго няма валасоў на грудзях, але, па меншай меры, яго гуз у добрай форме.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  5
  
  У аўторак РАНІЦАЮ, ВЕРХНІЯ КАНЕЦЫ КАМБУСЛАНГА, Амаль да паўдарогі. Ачэпленая дарога, са звычайнымі ваўкалакамі ў некалькіх сотнях ярдаў.
  Цела даўно няма, і зараз яно будзе ляжаць пад нажамі Бэрда і Балінгола, сёлетніх патолагаанатамаў. Мясніна вострым нажом і ўсмешкай. Я, вядома, не бачыў. Прыехаў сюды толькі сёння раніцай. Геррод сказаў, што гэта жахліва. Крывавае месіва. Здробнены. Рады, што прапусціў. Мёртвыя целы выклікаюць у мяне занадта шмат успамінаў, і мне досыць цяжка захоўваць усе гэтыя пахаваныя ўспаміны на іх месцы.
  Прыпоўз, моцна абвешаны, сёння пасля васьмі гадзін раніцы і выявіў, што станцыя звар'яцела. Буйное забойства за тры дні да Каляд. Усе на палубе, а Блунсберы адказвае за карабель, які тоне. Вельмі адважны. Зараз ён там, каардынуе. Тэйлара таксама ўцягнулі, ён не надта задаволены тым, што павінен адказаць на званок п'янага Ёны, але так яно і павінна быць. Стаж.
  Мінулай ноччу яны нічога не зрабілі, але сёння раніцай дзярмо ляціць. Дом да дома ўверх па гэтай вуліцы, і назад па галоўнай дарозе. Хутка яны разгалінуюцца, паглядзяць, што яны могуць атрымаць з наваколля.
  На дадзены момант яны ацэньваюць час смерці паміж дзесяццю і адзінаццаццю трыццаць. Большасць з гэтых людзей да таго часу былі ў сваіх ложках або глядзелі тэлевізар. Катарга нармальнага жыцця. Цела знайшоў нейкі хлопец, які збіраўся вывесці сабаку на шпацыр. Не пазнаў яе, такое было знявечанае твар, але з таго часу мы даведаліся, што ён яе ведае. Мы будзем задаваць правільныя пытанні. Ніколі не ведаеш, што зробяць людзі, але інстынкт падказвае, што гэта быў не ён. Хлопец у шоку. Напэўна яму спатрэбіцца тэрапія – гэта па-сучаснаму. Калі ён знойдзе на каго падаць у суд, ён таксама гэта зробіць. Сёння без псіхатэрапеўта, адваката і лайф-коўча нічога ў жыцці не вырашыць. Хутка супермаркеты пачнуць прапаноўваць гэтыя паслугі, пачакайце і паглядзіце.
  Херрад на другім канцы вуліцы, дом за домам. Сёння раніцай у лепшым настроі. Яму падабаецца забойства. Лічыць, што гэта апраўдвае яго існаванне. Часам можна падумаць, што ён здзейсніў бы забойства, толькі каб даць усім нам што-небудзь для расследавання.
  Батэрст таксама недзе там. Бачыў яе ненадоўга сёння раніцай, і яна была дастаткова прыстойная, каб не даць мне "зрабіць трубку з сябе мінулай ноччу, ці не так?" усміхніся. Вельмі прафесійна, хаця яна выглядала жаласна. Напэўна, шкадуе, што адмовіў мне.
  Падыходзіць ПК Эдвардс з закрытым сшыткам у руцэ, падобны на чалавека, які мінулай ноччу распрануўся дагала перад сваімі аднагодкамі, і шкадуе пра кожную хвіліну. Я лічу, што ён быў яшчэ адным, хто зрабіў крок супраць Батэрста, і быў не больш паспяховым, чым я.
  - Не выспаўся, а, канстэбль?
  Ён круціць галавой. Дурны сволач.
  «Між іншым, добрыя y-франты. Думаеце, вы калі-небудзь атрымаеце іх назад?
  Ён нязручна варушыцца. Я падазраю, што хочацца сказаць мне, куды ісці. Вядома, не можа, таму ён хутка мяняе тэму.
  «Тут ёсць жанчына, з якой вы маглі б пагаварыць, сэр. Ведаў нябожчыка».
  Дастаткова справядліва. Не магу марнаваць занадта шмат часу на смех над маладымі канстэблямі, калі адбылося забойства. Я ківаю і іду за ім да шматпавярховага дома, недалёка ад месца, дзе было знойдзена цела. Магчыма, вуліца ўсё ж не будзе такой ужо бясплоднай пустыняй неінфармацыі.
  Не хвалюйцеся на допыт і спадзяйцеся, што жанчына не была блізкай сяброўкай ахвяры, якая будзе мармытаць на інтэрв'ю. Вось так і ў наш час. Усе плачуць. Мы павінны падзякаваць блаславёнай Дыяне за тое, што яна зрабіла яе рэспектабельнай. Ці, прынамсі, тых, хто яе забіў.
  Прайдзіце ў пярэдні пакой. Дом на першым паверсе, дзе ніколі не свеціць сонца. Магчыма, позна ўвечары. Цудоўны маленькі пакойчык, некалькі выпадковых калядных упрыгожванняў і аднатонная маладая жанчына, якая сядзіць пасярод яго, выглядаючы так, быццам яна засмучаная, таму што ў яе скончыліся маразы. Кубак гарбаты ў руках, тэлевізар уключаны, гук выключаны.
  Я саджуся насупраць, і яна мяне ўпершыню заўважае. Канстэбль Эдвардс стаіць каля дзвярэй. Спадзяюся, я не выглядаю так дрэнна, як ён.
  — Сяржант Хатан, — кажу я.
  Яна ківае, шумна адпівае гарбату, глядзіць у маўклівы тэлевізар.
  «Спадарыня Эйлін Спрот, — добраахвотна кажа Эдвардс з дзвярэй.
  Трымай маю руку да яго. Убачыце, як ён ківае і адступае далей за гэты грубы знешні выгляд. Іншыя рэчы, пра якія варта падумаць, напрыклад, як растлумачыць сваёй нявесце ўсе гэтыя яго голыя фотаздымкі, якія, верагодна, ужо пачалі з'яўляцца ў Інтэрнэце. Мы, поліс, непрымірымая доля.
  Памятайце пра працу.
  — Я так разумею, вы ведалі міс Келер.
  Цікава, каго паслалі паведаміць бацькам. Спадзяюся, гэта не сам Блунсберы.
  Яна глядзіць на мяне, яшчэ раз шумна сляпнуўшы.
  «Ну так. Не так добра, але. Часам ездзіў з горада на той самы аўтобус».
  «А калі быў апошні раз?»
  — Учора ўвечары, ведаеце. Яна выглядала дастаткова шчаслівай. Ну, ведаеце, не вельмі добра, але тады чаму любы сволач павінен быць такім шчаслівым? Гэта дзярмо жыццё, ці не так? Цяпер яна мёртвая. Не магу паверыць».
  «Адкуль вы бераце аўтобус?»
  «Б'юкенен-стрыт. Я працую ў ювеліры ў аркадзе, а яна працавала ў Frasers, нешта накшталт гэтага. Няпоўны працоўны дзень, я думаю. Часам бачыў яе ў горадзе, але мы не былі такімі дружнымі. Ты ведаеш».
  Вось і добра. Аўтаматычнае дыстанцыяванне. Не жадае занадта цесна звязвацца з ахвярай. Невялікая доля несумленнасці ніколі нікому не шкодзіла, і гэта азначае, што яна з меншай верагоднасцю разаб'ецца на мяне.
  «А ці часта вы хадзілі па вечарах ці ў выхадныя?»
  «Я шмат хаджу? Хто я? Білі няма таварышаў?
  «Не ты». Ісус. - Вы хадзілі з міс Келер?
  «Ой».
  Сапраўды?
  «Не, не, не вельмі. Час ад часу, ведаеце, але не часта».
  «Калі быў апошні раз?»
  «Пару выхадных таму. Я не магу ўспомніць».
  «Ці казала яна ўчора ў аўтобусе што-небудзь пра тое, што збіралася рабіць мінулай ноччу?»
  Яна глядзіць на мяне, ківае. Твар, як дзіця, якое хоча сказаць настаўніку, хто гэта быў той, хто кінуў крэйду.
  «Так, вось у чым справа. Яна кажа, што збіралася на здымкі, ведаеце, у той малюсенькі па дарозе. Той, які паказвае ўсё гэта замежнае дзярмо. Я меў рацыю на яе, так што я быў.
  «Яна сказала, з кім ішла?»
  'Так. Нейкі хлопец».
  - Ёсць уяўленне, хто гэта мог быць?
  — Насамрэч, не ўпэўнены. Нейкі хлопец, якога яна бачыла некалькі разоў. Я думаю, што ён аднекуль адсюль, разумееце, Кэмслэнг, але я не ўпэўнены.
  - Вы яго калі-небудзь бачылі?
  Моцнае хітанне галавой. Адцягваючыся, перш чым яна падышла занадта блізка.
  «Не, не. Я пажартаваў з яе наконт таго, каб паглядзець на хлопца, ведаеце, але я яго не бачыў. Кажа, што ён быў прыгожы, але вы ніколі не ведаеце, ці не так? Раней я думаў, што мой Малкі прыгожы, а цяпер паглядзі на сволач».
  Аўтаматычна азіраюся, ці ёсць фота Малкі. Яна п'е гарбату, потым яе вочы загараюцца і яна глядзіць на тэлевізар. Сачыце за яе позіркам. Гэта нейкі сумны хлопец, якога я ніколі раней не бачыў, і вы можаце сказаць, што яна хоча ўзмацніць гук. Час пакінуць яе.
  «Што ж, вялікі дзякуй, місіс Спрот. Нам трэба, каб вы прыйшлі на вакзал пазней, каб зрабіць заяву».
  'Чаму? Што я зрабіў?»
  «Вы нічога не зрабілі. Гэта проста працэдура». Мне падабаецца гэты прыроджаны давер поліса. Вядома, яна мае рацыю.
  «Ой». Азіраецца на тэлевізар. Час ісці.
  Я ківаю Эдвардсу, ён адчыняе дзверы, і мы выходзім, вяртаемся ў холад ранняй раніцы. Калі мы зачыняем за сабой дзверы, тэлевізар зноў уключаецца, і місіс Спротт забывае ўсё, што ведае пра Эн Келер.
  Стаім каля дома і глядзім на вуліцу. Прынамсі дваццаць афіцэраў кружацца вакол. Большасць з іх будзе пустой, але час ад часу вы атрымліваеце нешта падобнае да мяне. Збярыце ўсё разам, і вы ніколі не ведаеце. Наперадзе доўгі шлях, і большая частка яго будзе даволі сумнай. Я пачынаю цягнуцца, апусціўшы галаву, жадаючы хаця б раз выпіць кубак гарбаты, а не гарэлку з тонікам.
  «Чаму ты не спытаў пра Малкі?» — кажа Эдвард, адстаючы на крок.
  Я спыняюся і гляджу на яго, ківаючы галавой.
  - Дайце мне, калі ласка, кубак гарбаты, канстэбль?
  Ён выглядае пакараным і сыходзіць.
  Таму што я пахмельны і не думаў, таму і не пытаўся пра Малкі. Але яму не трэба гэтага ведаць.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  6
  
  МАЛЬШ ЧАТЫРЫ 30 , а нас у пакоі каля пятнаццаці. Што стане штодзённай падборкай, калі выказаць здагадку, што гэта пытанне не будзе вырашана ў першы дзень. Чакаем прыбыцця Блунсберы і возьмем на сябе адказнасць. Ён разам з Мілерам дае ёй усё апошняе і, напэўна, пячэцца за тое, што яшчэ не злавіў забойцу.
  Такім чынам, яго там пацерпяць, а пасля гэтага брыфінгу яму давядзецца выйсці і сутыкнуцца з ганчакамі прэсы, калі яго, верагодна, зноў пакараюць. Ён будзе лічыць гэта прыемнай інтэрлюдыяй.
  У іх фотаздымкі на сцяне. Да і пасля, і гэта не прыкметна тая ж жанчына. Безумоўна, у гэтых краях мы атрымліваем забойства, хаця гэта Глазга, а не Хуарэс; але не так. Хатнія, выпадковыя, выпадковыя, бандыцкія, мы атрымліваем іх час ад часу, некалькі ў год. Але гэта; жорсткі, дзікі, псіхатычны.
  Большасць людзей тут не ў сабе. Вы можаце сказаць. Яны маюць выгляд. Хацелася б, каб я быў побач з імі. Магчыма, я не хачу глядзець на гэтыя фотаздымкі, я магу ненавідзець той факт, што такая смерць знайшла свой шлях на наш участак, але я бачыў і горш у плоці. Акрываўленая, разадраная і раструшчаная плоць. І кожная з гэтых праклятых фатаграфій вяртае мяне назад, таму я на іх не гляджу.
  Дарагі стары Блунсберы, відаць, у паніцы з-за гэтага, і Бог ведае, у якім ён стане, улічваючы алкагольную прорву, у якую ён праваліўся апошнія некалькі гадоў.
  Ёсць невялікая размова, але не вельмі. Ні з гэтым, ні з тымі малюнкамі на сцяне. Мы ўсе чакаем Bloonsbury, каб мы маглі выйсці і заняцца гэтым, або пайсці дадому і паспрабаваць забыць гэта на ноч. Будзь удзячны, што гэта была не наша жонка, ці дачка, ці яшчэ хто-небудзь, у каго ўсё цела разрэзана на кавалкі, і спадзяйся, што гэта не паўторыцца, пакуль мы не зловім жывёлу, якая гэта зрабіла.
  Туды ж працягвае ўрывацца хатняе. Гэта бессэнсоўна, але вы не можаце спыніць гэта. Да гэтага часу не ведаю, што падарыць Рэбецы на Каляды. Убачымся з імі заўтра, хаця такімі тэмпамі мне, магчыма, прыйдзецца адмяніць. Піца і падарункі, а я перадам падарунак для іх маці і спадзяюся, што атрымаю што-небудзь у адказ. У гэтым годзе крыху перастараліся. Дыяментавыя завушніцы, крыху менш за пяцьсот фунтаў стэрлінгаў з месца ў горадзе. Грошы, якія я не магу дазволіць сабе на падарунак былой жонцы, якая сустракаецца з кімсьці іншым. Я не думаю, што я спрабую вярнуць яе, але тады навошта я марную грошы?
  Дзверы адчыняюцца, і я вырываюся з усё большай маркотнасці. DCI Bloonsbury, выглядаючы так, быццам яго толькі што здзічэлі. Думаю, яму патрэбна шпіталізацыя. Ён вялікі мужчына, шэсць-пяць можа. Нападаючы на заднім шэрагу ў свой час, гуляў у шатландскі суд. Амаль дамогся, хоць у тыя часы за гульню ў рэгбі даводзілася толькі шмат хворых суставаў і недарэчных вушэй. Ну, як ён цяпер ходзіць, у яго, вядома, баляць суставы. Мне пяць дзесяць, і я мог бы ўдарыць хлопца галавой, не расцягваючыся. У яго румяны твар алкаголіка, і на выгляд яму далёка за пяцьдзесят тры. Чалавек - катастрофа, але нейкім чынам яму ўдаецца абыходзіцца апошнія пару гадоў.
  Быў момант у мінулым годзе, калі ён амаль скончыў. Яго жонка толькі што паднялася і пакінула яго да сантэхніка з Дандзі, забраўшы дзяцей і ўсё астатняе вартае ў сям'і. Блунсберы перайшоў праз край, але нейкім чынам здолеў прабіцца назад. Атрымаў вялікую дапамогу. Па тых ці іншых прычынах ён тут герой. Раней быў зоркай, і людзі ўсё яшчэ хочуць раўняцца на яго, нават калі ўсё больш і больш з нас бачаць яго наскрозь.
  Такім чынам, гэта была яго мінулагодняя каронка. Як толькі ён быў на самым нізкім узроўні, ён прыдумаў прыгажуню. Вялікая справа аб забойстве ў гэтым канцы Глазга. Маладая жанчына атрымала кухонным нажом у шыю ад нейкага ёлера ў лыжнай масцы. Адчуванне, што ён стане паўторным забойцам, хутка расло, жанчыны па ўсім горадзе былі ў паніцы, а мы выглядалі бескарыснымі. Кіраваў Bloonsbury, расследаванне, здавалася, затрымалася на нейтраліце, а потым бум, ніадкуль, вялікі чалавек сабраў усё, зрабіў прарыў, і мы схапілі хлопца. Нейкі вар'ят з заходніх краёў адмаўляў гэта аж да стыку, але ён быў у нас. Дастаткова доказаў, каб пакараць тысячу забойцаў.
  Блунсберы быў героем, яго адзначалі ў газетах, па тэлебачанні паказалі тую пачварную кружку, у чэргах стаялі самыя розныя людзі, каб адсмактаць яго. Не ведаю, як ён гэта зрабіў, улічваючы стан, у якім ён быў у той час, але гэта было прыемна бачыць. Праблема, вядома, у тым, што з тых часоў ён атрымліваў усё большае, і гэта не надта добра атрымлівалася. Гэта будзе апошні шанец, і цяжка не ўявіць, што ён б'е па бутэльцы яшчэ мацней, і, магчыма, калі яму пашанцуе, у яго адмовіць печань, і ён памрэ, перш чым паспее яе падарваць.
  Ён падыходзіць да пярэдняй часткі пакоя, выглядаючы як дзярмо. Глядзіць на нас, мы глядзім у адказ. Вы бачыце, што ён аддаў бы перавагу проста ляжаць у пабе, гледзячы на поўную бутэльку Glen Ord або аднаго з гэтых соладавых, як ён час ад часу думае, што можа адрозніць іх.
  «Правільна, панове, — кажа ён, ігнаруючы пяці жанчын, — усе факты. Што ў нас ёсць? Геррад?
  Геррад глядзіць у свой нататнік.
  «Ахвяра, Эн Келер. Цёмна-каштанавыя валасы, гадоў дваццаць сем, выглядаць крыху. Меў два падпрацоўкі. Дапаможны ў Victoria, продажы ў Frasers на Бьюкенен-стрыт. У панядзелак працавала ў цэху, сёння была ў бальніцы». Ён робіць паўзу, праглядае ноты. Паспрабуйце не дазваляць маім думкам блукаць, бо я ўжо чуў усё гэта. «Пайшоў у кінатэатр Classic, каб паглядзець замежны фільм».
  Геррад не можа адрозніць краіны. Ніколі не быў за мяжой. Ёсць брытанскія, а ёсць замежныя. Аднойчы я размаўляў з ім пра Балканы. Але толькі адзін раз. Ведаў, каб не рабіць гэтага зноў.
  «Яна павінна была паехаць са сваім хлопцам, нейкім Крыстаферам Джэймсам з Камбусланга, хоць афіцэр памятае, што яна была адна. Ён сцвярджае, што адмяніў спатканне».
  - выпаліў Блунсберы. - Ты размаўляў з ім, Дэн?
  «Быў з ім большую частку дня», — кажа Тэйлар. «Няма алібі на мінулую ноч. Заставаўся, глядзеў тэлевізар. Можна апісаць, што было, але гэта нічога не значыць. Выглядае даволі засмучаным. Эксперты абследавалі яго кватэру, паглядзім, што яны прыдумаюць. Я мяркую, што нічога не будзе. Не думайце, што ён наш чалавек».
  «Чаму ён не пайшоў на здымкі?»
  «Яны пасварыліся. Нешта звязана з каралямі, якія ёй падарыў былы хлопец».
  «Ёсць імя?»
  «Гледзячы ў гэта. Мы знойдзем яго, зацягнем».
  «Ці мог ён выдумаць гісторыю? Адцягнуць увагу, і ўсё такое?
  Добра, гэта нізкая планка, але гэта Блунсберы нашмат больш уключаны, чым ён быў за апошнія месяцы. Магчыма, ён пойдзе на гэты. Хоча зноў быць героем. Знайдзіце яго імя ў газетах.
  — Не ведаю. Мы пагаворым з хлопцам, паглядзім, што мы прыдумаем».
  'Правільна. Херрад, што яшчэ?
  Геррад выглядае раззлаваны. Я часам задаюся пытаннем, паважае ён Блунсберы ці ненавідзіць яго выгляд. Ці абодва. Бываюць моманты, калі я разумею, што мне ў любым выпадку напляваць. Яны вартыя адзін аднаго.
  «Яна пакідае фатаграфіі, ідзе дадому. Дзесяць хвілін хады, яна не даходзіць. Дзесьці па дарозе да яе звяртаюцца, душаць, калоць». Глядзіць на свой сшытак. «Сто дваццаць пяць разоў, у асноўным у твар і грудзі». Ісус. Геррад глядзіць на жанчын, крыху збянтэжана, быццам яны далікатныя. Старамодны, Herrod. «Ён зацягнуў яе ў блізкі ўваход, перш чым зрабіць гэта, а потым пакінуў цела там, дзе забіў. Знайшоў нейкі небарака, які жыве на трэцім паверсе. Дзеянне магло быць зроблена не больш за тры-чатыры хвіліны. Хлопец, дарэчы, выпісаўся».
  Цішыня. Мы тут усе вар'яты, жорсткія сволачы, але такія рэчы заўсёды схопяць вас за яйкі, незалежна ад таго, колькі бандытаў вы арыштавалі. Незалежна ад таго, колькі целаў вы бачылі абезгалоўленымі і скінутымі ў кучу пасярод лесу.
  - Як вы думаеце, чаму ён гэта зрабіў? - кажа Блунсберы.
  «Што?»
  «Удары яе больш за сто разоў».
  Геррод паціскае плячыма. «Я, чорт вазьмі, не ведаю?» — прама кажа ён. Я не магу не ўсміхнуцца, але хутка выціраю гэта.
  «Так, добра, добра. Ёсць ідэі? - кажа Блунсберы, аглядаючы пакой.
  Гаворыць ДС Харысан. Прывабная жанчына, Эйлін, і ў якасці дадатковага бонуса яна лесбіянка, што робіць яе адной з нямногіх жанчын тут, з-за якіх я не рабіў з сябе ідыёта.
  «Ён ведаў яе, ненавідзеў яе, захапіўся актам помсты».
  "Магчыма", - кажа Блунзберы. Ніколі не даведаешся з хлопцам, хітрыцца ён ці павольна.
  Я паціскаю плячыма і вырашаю паўдзельнічаць. «Хлопец наўрад ці быў рацыянальным. Па жорсткасці атакі мы ведаем, што ён прайграў. Страціў кантроль. Вы наносіце камусьці нажом больш за сто разоў, вы не разважаеце. Цяжка зразумець яго матывацыю».
  Блунсберы ўздыхае, матае галавой. «Так, я мяркую, што вы маеце рацыю». Пачынае церці вока. Чалавеку трэба выпіць. «Я пагавару з тым лекарам, як яго завуць?»
  «Арканзас», — даносіцца голас з падлогі.
  «Так, праўда, як я мог забыць такое дурное імя?» Добра, яшчэ што-небудзь? Ці былі ручкі паталогіі што-небудзь паясняючае?
  Геррод. 'Так. Мяркуючы па ўсім, яна займалася сэксам учора днём. Яшчэ былі сляды спермы, - і ён зноў сарамліва азіраецца на жанчын, - ведаеце, унутры яе. Часовае, не звязанае з забойствам. З гэтага ў нас мужчына, сярэдзіны трыццаці гадоў, група крыві АВ адмоўная, і гэта наша доля».
  Я кажу вам, Бэрд і Балінгол - гэта нешта іншае. Як толькі па сперме ўдалося высветліць, што хлопец мужчына?
  «Напэўна, звязаны з хлопцам», — кажа Блунсберы, гледзячы на Тэйлара.
  "Так", - адказвае Тэйлар. «Зрабіў гэта ў другой палове дня ў туалетах на сваёй працы ў горадзе, — кажа ён. Менавіта пасля гэтага яна расказала яму пра падарунак ад былога. Спрачаліся, звычайная справа. Яна сышла, не вырашыўшы, ці пойдзе ён у кіно. Ён падумаў, але вырашыў не рабіць гэтага».
  "Правільна", - кажа Блунзберы.
  Ён аглядае пакой, не ведаючы, куды яшчэ пайсці з гэтым.
  «Правільна, - кажа ён зноў, - гэта хворая сволач у нас тут. Людзі будуць насрацца ў штаны, таму нам трэба, каб гэтага хлопца прыбралі з вуліц да Каляд. Такім чынам, я ведаю, што ва ўсіх нас ёсць чым заняцца ў гэты час года, але чым хутчэй мы вырашым гэта, тым больш часу зможам выдаткаваць на тое, каб атрымліваць асалоду ад. Такім чынам, давайце аддадзім усё, што ў нас ёсць, на наступныя пару дзён».
  Вельмі натхняе.
  'Правільна. У нас ёсць апісанне дзяўчыны, якая выйшла ў навіны, адкрыты тэлефонныя лініі і ўсё такое. Вы ўсе ведаеце, што робіце, таму выходзьце і працягвайце. Мне трэба пайсці і пагаварыць з газетамі».
  Сход пачынае разыходзіцца. Усе рукі на палубу. Будзем спадзявацца, што ў бліжэйшыя некалькі дзён злачыннасці ў гэтым раёне не будзе. Блунсберы вядзе з пакоя, а потым мы ўсе пачынаем шаркаць за ім. Тэйлар кладзе мне руку на плячо.
  — Мне трэба выпіць, Том. Вы ідзяце?
  Дзе лепш узмацніць ціск на сьледзтве, як не з шынку? Я ківаю і вяду наперад. Група разыходзіцца па станцыі, кожны са сваімі справамі. Мала размоў. Усё гэта вельмі інтэнсіўна. Думка, што на нейкім этапе мы сустрэнемся тварам да твару з гэтым хлопцам. І калі мы гэтага не зробім, гэта таму, што мы яго аблажалі.
  Амаль за дзвярыма, калі сяржант Рэмсі спыняе мой няўхільны крок да першай гарэлкі тоніка за дзень.
  - Ёсць што-то для цябе, Том.
  «Што?» Я не выглядаю ўражаным.
  «Напад пры абцяжваючых абставінах у Вестберне. Ваша шоу».
  трахацца.
  Тэйлар паціскае плячыма. — Да сустрэчы праз пару гадзін, сяржант. Я ўсё роўна буду там».
  Так, дакладна.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  7
  
  ІНТЭНДЭНТ ШАРЛОТА Мілер сорак дзевяць гадоў, і, такім чынам, яна маладзейшая за многіх галоўных інспектараў у яе руках. Гэта, нядзіўна, крыніца трэнняў. Большасці з гэтых хлопцаў за пяцьдзесят, яны нікуды не збіраюцца і яны належаць да пакалення «жанчыны павінны быць на кухні, або мыць посуд, або быць захопленымі за сталом у порна-відэа». Сутыкнуўшыся з жанчынай, якая а) разумнейшая за іх, б) у стане ўказваць ім, што рабіць, в) ходзіць у месцы, пра якія яны нават не мараць, і г) выглядае значна, значна лепш, большасць з іх траціць свае дні ў кепскім настроі, кідаючыся на злачынцаў-канстэбляў. І сяржанты.
  Пункт d) можа здацца самым трывіяльным і сэксісцкім з усіх, але вы павінны быць рэалістамі. Калі б гэтая жанчына выглядала як адна з тых чэхаславацкіх штурхальнікаў ядра 1970-х гадоў, жавала тытунь і гнула зубамі жалезныя пруты, я ўпэўнены, што яны маглі б справіцца з гэтым значна лепш. Але яна мара. Я хацеў бы атрымаць яе раней за любога з гэтых нацягнутых, рэзкіх канстэбляў, якія тут праходзяць - нават такіх прыгожых, як Батэрст, - але Мілер ні ў якім разе не можа наблізіцца да такіх, як я. Гэта не таму, што яна замужам, таму што яна не верная. Гэта сіла. Яна імкнецца да людзей ва ўладзе, людзей, якія могуць нешта зрабіць для яе. І заўважце, што – людзі. Не толькі мужчыны.
  Цудоўная і бісэксуальная. Святое дзярмо. Сур'ёзна, кожны раз, калі вы сустракаеце такую жанчыну, здаецца, што іх вынайшлі. Мной. Шанцы на тое, што я, Мілер і яшчэ адна цудоўная жанчына апынемся разам у ложку, могуць быць роўнымі нулю, але, па меншай меры, яны не такія нулявыя, як былі б, калі б яна не была бісексуалкай.
  Глядзі, не насміхайся. Ва ўсіх нас ёсць уяўленне, і я выбіраю выкарыстоўваць сваё ўяўленне такім чынам. Пра што думае кожны з нас, суцяшаючы сябе спаць ноччу ў фантазіях Уолтэра Міці?
  Усё крыху змянілася паміж намі з Мілерам некалькі месяцаў таму. Мяркую, што ў мяне заўсёды было такое ж меркаванне пра яе, як і ў большасці іншых мужчын тут, - тая расплывістая сумесь падазронасці, рэўнасці і пажадлівасці - але аднойчы я няўцямна зайшоў у яе кабінет, не пастукаўшы, якраз калі яна пераапраналася, каб выйсці ў афіцыйны абед.
  Было позняе лета. На ёй была белая блузка і, мяркую, белы бюстгальтар, і я ўвайшоў да яе, калі яны былі распрануты і стаяла каля стала ў штанах і ні ў чым іншым. Калі я ўвайшоў, яна нахілілася, але выпрасталася, не спрабавала прыкрыцца і глядзела на мяне так, быццам не стаяла там топлес.
  Гэта быў дзіўны момант. Мы доўга глядзелі адзін на аднаго; хаця, відавочна, калі я кажу, што мы глядзелі адно на аднаго, я маю на ўвазе, што яна глядзела мне ў вочы, а я глядзеў на яе грудзі. Я ведаў, што гэта няправільна, але, дальбог, я не мог спыніцца. Мне вельмі хацелася паглядзець ёй у вочы, я сапраўды хацеў, але ўсё, што я мог зрабіць, гэта ўзірацца ў яе грудзі, думаючы, святая Маці Ісуса, гэта самыя цудоўныя грудзі, якія я калі-небудзь бачыў у сваім жыцці, я хачу гэтыя грудзі. Я не магла гаварыць, таму што ўсё, што я б сказала, гэта: « Ого, паглядзі на свае грудзі » або «Вы бачылі свае грудзі, яны цудоўныя» або што-небудзь такое ж глупства. Такім чынам, я стаяў, злёгку прыадкрыўшы рот, гледзячы на яе грудзі, пакуль яна не сказала: «Сяржант?» і заклён быў парушаны.
  Нарэшце я здолеў зірнуць ёй у вочы, сказаў: «Гэта можа пачакаць» і выйшаў, зачыніўшы за сабой дзверы.
  Я памятаю, як ішоў на вакзал і думаў, што гэта вельмі дзіўна, што мужчына - я - які бачыў столькі грудзей у сваім жыцці, так захапіўся любой парай грудзей, але мяне гэта зачапіла. Павінен прызнаць, што з тых часоў я глядзеў на яе з значна большай павагай.
  Напэўна, гэта няправільна, ці не так?
  Яна замужам за нудным касцюмчыкам па імені Фрэнк, які прадае за мяжой аўсяныя аладкі ці нешта падобнае. Такім чынам, хлопца тут ніколі няма, што дае ёй шмат часу для навядзення мастоў. Сустрэўся з хлопцам пару разоў і ледзь не заснуў, размаўляючы з ім. Адзін з брыгады вярблюджага паліто Айброкс з'яўляецца там прыкладна раз у сезон і гаворыць так, быццам ведае хрэн пра шатландскі футбол, хоць на самой справе ведае не больш, чым любы іншы комік, які падтрымлівае Рэйнджэрс. Паверце, у яго ёсць задумы стаць рэжысёрам, і яны рады адзін аднаму.
  Ужо амаль дзесяць гадзін, і мы з Тэйлар сядзім у пабе. Я толькі што прыехаў, выкурыўшы па дарозе сюды пяцьдзесят дзён. Тэйлар быў тут каля пяці. Улічваючы гэта, ён надзвычай пераканаўчы. Напэўна, пінты хопіць на некалькі гадзін, таму што тут не было каму купіць яму круглую.
  Напад пры абцяжваючых абставінах быў звычайнай справай. Хатнія, браткі, адзін трапіў у шпіталь, другі ў ізалятар яшчэ на вакзале. Яны сварыліся з-за жанчыны, што не дзіўна, і яна ва ўсім іграла нявінную, адчайна заклапочаную трэцюю асобу. Гуляючы адзін супраць аднаго, і калі хто-небудзь з іх павінен быць у баку, дык гэта яна.
  "Ваш раунд", - кажа Тэйлар, з вокам дэтэктыва ў дэталях. Я думаю, што я мог бы аспрэчыць гэта, але вырашыў не турбавацца. Прабіраюся да бара, кідаюся ў вочы гарачай бармэнцы Агнес.
  «Гарэлка-тонік і паўлітра спірту», — кажу я, і яна ківае галавой і займаецца сваімі справамі. Ціхая ноч, у зоне слыху нікога няма, і я задаюся пытаннем, ці варта мне гэта рабіць. Яна апранута ў абліпальны белы топ з дастатковай колькасцю дэкальтэ, і калі яна нахіляецца, каб дастаць тонік з халадзільніка, я добра бачу яе вялізныя ягадзіцы. Вельмі сэксуальна. Яна ўстае, злёгку расчырванелая вакол адбіўных, нядрэнная дзяўчына. Тым не менш, вырашыце супраць. Перайсці да пустой балбатні.
  «Ты можаш змяніць стужку, каханы?»
  Яна секунду слухае музыку і паціскае плячыма.
  «Сёння Каляды», — кажа яна, наліваючы паўлітра.
  «Каляды - гэта не толькі пластыры. У вас павінен быць калядны альбом Боба».
  «Хто Боб?» кажа яна.
  Вырашы, што ўсё роўна, што я не пайшоў на гэта, і перадай дваццаціфунтовую купюру. Потым з напоямі і дробязямі ў руках вяртаюся да стала. Сядай, раптам прыходзіць мне ў галаву, што Каляды набліжаюцца праз некалькі гадзін, а ў мяне ўсё яшчэ няма нічога для Рэбекі. Паглядзіце на гадзіннік. Заўтра да пятай вечара трэба што-небудзь атрымаць.
  «Што вы думаеце пра Блунсберы?» - кажа Тэйлар, злізваючы пену з вуснаў.
  «Што я пра яго думаю?»
  'Так. У яго ўсё яшчэ ёсць? Для такой вялікай справы, я маю на ўвазе».
  «Я сумняваюся, але сёння ўдзень ён выглядаў больш узбуджаным. Але давайце паглядзім праўдзе ў вочы, калі не лічыць справы Адысана, чым ён займаўся за апошнія пяць гадоў?»
  Няма адказу. Адказу няма.
  «Дык чаму ж, — кажу, — яна пасадзіла яго на гэты?»
  Тэйлар паціскае плячыма. «Такім чынам, ён, магчыма, аблажаецца».
  «Чаму?»
  «Гэта як Джэймс Бонд у «Чалавеку з залатым пісталетам ».
  - Вы хочаце сказаць, што ёсць азіяцкі карлік?
  «Не, не фільм, а кніга».
  «Ніколі не чытай».
  «Джэймс Бонд вымыты, у тупік. Яму прамылі мазгі расейцы. Сакрэтнай службе ён больш не патрэбны. Але, ведаеце, ён Джэймс Бонд. Яны не могуць проста сабраць яго на працу. Такім чынам, яны адпраўляюць яго за Скарамангай, самым смяротным забойцам у свеце. Калі ён заб'е яго, значыць, ён даказаў сваю каштоўнасць; калі яго заб'юць, у іх не будзе праблемы, што рабіць з Джэймсам Бондам».
  «Дык што здарылася?»
  «Што вы маеце на ўвазе, што адбываецца? Гэта чортавы Джэймс Бонд. Як вы думаеце, што адбываецца?
  «Блунсбэры — гэта не Джэймс Бонд».
  Тэйлар падымае брыво.
  «Чорт вазьмі, ён не так. Яна вядзе яго ўніз па рацэ, і калі ён сапсуецца, яго няма».
  Выпі мой першы напой. чорт вазьмі. Дадайце занадта шмат тоніка. Як мне ўдаецца ўсё яшчэ рабіць гэта пасля сямі-васьмі мільёнаў?
  «Ну і што тады?»
  "Мы разумеем", - кажа ён, паківаючы галавой. — Быў бы Кроў, але цяпер, калі ён схіліўся да сваёй аднапакаёвай руіны ў Арачары, мы затрымаемся на гэтым. І гэта, магчыма, будзе пасля таго, як яго зноў заб'юць, і прэса заплакае пра кроў. Блунсберы будзе недастаткова».
  «І так?»
  «Такім чынам, нам лепш пачаць думаць пра тое, як мы збіраемся атрымаць гэтага хлопца».
  «Ой». праца. «Значыць, гэта тое, пра што вы сядзелі і думалі тут?»
  «Не толькі гэта», — кажа ён, і я не ўпэўнены, што хачу ведаць, што гэта значыць. «У любым выпадку, нехта павінен гэта зрабіць, таму што Ёна, верагодна, зараз ляжыць тварам у канаве».
  «Што вы прыдумалі за свае пяць гадзін разважанняў?»
  Ён бярэ асабліва вялікі напой, злізвае пену з вуснаў, кладзе рукі на стол.
  «Хрэн усіх. Я чакаў цябе».
  Вельмі смешна.
  "Я сур'ёзна", - кажа ён у адказ на мой выраз твару. «Дык што мы маем? Нейкі дзіўны вырадак, які сячэ жанчыну на шматкі. Поўны гнеў, які разразае яе да такой ступені, што яе немагчыма пазнаць».
  «Чаму б проста не пакінуць гэта прафайлерам?» У іх ёсць такія людзі, якія проста сядзяць цэлы дзень і выдумляюць людзей. Хтосьці мочыцца аб сцяну, і яны трацяць тры тыдні на складанне псіхіятрычнага профілю чалавека, перш чым вырашыць, што яго брат сунуў яму моркву ў азадак, калі яму было тры гады.
  Ён паказвае на мяне пальцам. Я ненавіджу, калі ён гэта робіць. «Таму што яны не ведаюць усяго, сынок», — кажа ён.
  Ён мае рацыю.
  «Дык чаму так жорстка ў твар?»
  Гэта як у школе.
  «Асабістая крыўда». Падумайце аб гэтых фотаздымках. «Глыбокая асабістая крыўда».
  Ён ківае. «Альбо супраць яе, або каго-небудзь, хто падобны на яе». Адпавядае патрабаванням. — Я пайду на апошняе. Калі ён ведаў яе, мы даведаемся пра гэта, але гэта не так».
  «Магчыма, нейкі псіх, які ведаў яе. Пакланяліся ёй здалёк і г.д. Яна нічога пра гэта не ведала, ён набліжаецца аднойчы вечарам пасля кінатэатра, яна адмаўляецца ад яго, і ён губляе сваё дзярмо».
  «Магчыма, можа быць. не ведаю Мне падабаецца гук таго, што гэта нейкая луска, якая да яе наогул не мела дачынення. Цалкам адвольна. Калі б яна не была там мінулай ноччу, яна б ніколі не атрымала яго. Яна была на чужым месцы».
  «Ну і што? Мы шукаем хлопца, якога кінула дзяўчына з цёмна-каштанавымі валасамі? Гэта мог быць я».
  «Так, цябе кінулі практычна ўсе спалучэнні памеру, колеру валасоў і характару, таму я не збіраюся цябе ўцягваць».
  «Дзякуй».
  «Не кажы пра гэта». Ён п'е яшчэ. Пацешна, як яму ўдалося паскорыць, цяпер у яго ёсць хтосьці купіць яму раунд. «Нам патрэбна апісанне. Яна ішла па галоўнай дарозе, чорт вазьмі, толькі што выйшла з ажыўленага кінатэатра».
  «На ім было каля дзесяці чалавек».
  «Што заўгодна. Можна падумаць, што жанчына ў білетнай касе, прынамсі, зможа запомніць яшчэ некалькі твараў».
  «На людзей нельга спадзявацца».
  «Хіба гэта не праўда», — кажа Тэйлар і зноў доўга пацягвае шклянку, дапіваючы пінту. «Купі табе яшчэ, Хатан», — да ўсеагульнага здзіўлення дадае ён.
  Я здзіўлена ківаю. Тэйлар ніколі не купляе раунд дома. Цяпер дзве ночы запар.
  Тэйлар ідзе да бара, я аглядаю паб. Звычайны экіпаж. Яшчэ адзін ці два са станцыі, але ніколі не занадта шмат. Большасць з іх аддае перавагу кіту, і яны вітаюцца з ім.
  Дзверы ў паб адчыняюцца, і са страшным парывам халоднага ветру ўваходзіць Шарлота Мілер. Федэралы паднялі бровы, а потым мы ўсе робім выгляд, што не заўважылі.
  Паспрабуй не захлынуцца маёй гарэлкай, калі яна падыдзе да нашага стала і сядзе. Я спрабую ўсміхнуцца ў знак прызнання. Панюхайце яе духі, удыхніце іх. Не ўяўляйце яе голай...! Яна апранута ў сіні штановы касцюм і, як звычайна пасля чатырнаццаці гадзін у офісе, выглядае так, нібы апранулася пяць хвілін таму.
  «Ноч халодная», — кажа яна, паціраючы рукі.
  Я ківаю. Глядзі ёй у вочы. Здаецца, тут ёсць нейкая іскра, як і пасля інцыдэнту з грудзьмі. (У маёй галаве гэта вядома як інцыдэнт з грудзьмі.)
  «Што здарылася з нападам? Браты, так?»
  «Так». Размаўляйце нармальна. «Адзін у нас на станцыі, другі ў шпіталі».
  — Над жанчынай?
  «Так». Яна ўсміхаецца на гэта і круціць галавой.
  «Вы, мужчыны, усе падобныя», — гаворыць яна звычайна.
  Тэйлар вяртаецца з напоямі і ледзь не ўпускае сваю пінту. Робіць хуткае аднаўленне. Аддайце хлопцу належнае. Ён падазрона ставіцца да яе, але яна не ператварае яго ў дрыготкую кроплю жэле, як яна робіць некаторых яго сучаснікаў.
  - Дэн, - кажа яна. «Даўно тут?»
  Класіка. Яна будзе дакладна ведаць, як доўга ён тут. Цяпер я, гэта ўцягнула б мяне ў клубок падману і ідыятызму, спрабуючы растлумачыць, чаму я правёў так доўга ў пабе. Але што, калі б Блунсберы выступіў з вялікай прамовай Джока Стайна? Быў канец дня, і калі б у нас нічога не было ў бліжэйшы час і мы хацелі б пасядзець у пабе, мы маглі б. Але я б усё роўна паспрабаваў апраўдацца. Тэйлар занадта круты для гэтага; або мінулы клопат.
  «Каля пяці гадзін», — кажа ён. «Ці магу я даць вам выпіць?»
  Яна ківае. «Бруйхладдзіх, добра, дзякуй».
  Ён зноў паварочваецца да бара. Яна стукае пальцамі па стале. Доўгія пальцы, і я ўяўляю іх па ўсім целе. Часам я надакучаю нават самому сабе смешнай аднаслядоўнасцю майго мозгу, калі гэтая жанчына побач.
  «Што вы робіце на Каляды?» - пытаецца яна.
  «Працуе». Прытрымвайцеся аднаслоўных адказаў.
  Яна ўсміхаецца, амаль што разумее. «Хтосьці павінен. Мы з Фрэнкам едзем у Брэмар».
  Я ківаю, не здзіўлены. Брэмар. вядома.
  «Калі вы бачыце дзяцей?» - пытаецца яна.
  — Заўтра вечарам. Яна час ад часу пытаецца пра дзяцей. Я думаю, што яна навучылася гэта рабіць на выходных для кіраўніцтва. Адна з такіх рэчаў, калі яны кідаюць дваццаць чалавек у балота на Бенбекуле з карабком запалак, гаршкам з локшынай і трыма лістамі туалетнай паперы і загадваюць ім выжыць два тыдні.
  «О, — кажа яна. Тэйлар працуе за хлопцам у бары, спрабуючы выбраць густ сыру і цыбулі або шардоне і салёнага агурка. - Ты не спазнішся?
  Я думаю, што я пачынаю накшталт глядзець на яе. Яна павінна ведаць выгляд. Што яна дамагаецца? Я зусім не бачу гэтага. Яна гучыць амаль нервова, за выключэннем таго, што гэтае слова я не мог бы асацыяваць з ёй. Я ківаю галавой і кажу: «Сумняваюся».
  Яна стукае пальцамі.
  «Мне было цікава, ці не хочаце вы прыйсці пазней. У дом, я маю на ўвазе. Фрэнк едзе на ноч у Абердзін па справах. Такі, як ён, Калядны вечар, дзеля бога, але ты ж ведаеш, які ён. Сустрэча з ім у Брэмары ў чацвер раніцай».
  У галаве мільгаюць розныя думкі. Невыразныя рэчы пра Абердзіна і Фрэнка. Адсуньце іх у бок. Яна запрашае мяне на абед да сябе, калі яе мужа не будзе ў горадзе. Пра што гэта можа быць, у імя Дылана?
  «Я думаю, што я мог бы справіцца з гэтым».
  Яна ўсміхаецца. Я мог бы з'есці гэтую ўсмешку. 'Выдатна. Я пагавару з табой заўтра».
  Тэйлар вяртаецца са шклянкай у руцэ і кладзе яе перад сабой. Цікава, ці заўважыць ён, якой я стаў бледны.
  Яна ўсміхаецца яму, падымае шклянку. «Здароўя», — кажа яна, і перш чым мы паспяваем захапіць напоі, яна выпівае адзін напой. Глядзіць на нас дваіх. Сказаўшы тое, што прыйшла сказаць, і разумеючы, што яна не збіраецца атрымаць ніякай значнай размовы, яна ўстае.
  - Добра, - кажа яна, - дзякуй за напой, Дэн. Убачымся заўтра».
  Мы ківаем, яна паварочваецца і выходзіць, пакідаючы ў паветры след дарагіх духаў. Мы назіраем, як яна сыходзіць, потым за ёй зачыняюцца дзверы, і Тэйлар з цікаўнасцю глядзіць праз стол.
  Імгненне, потым ён кажа: «Што гэта было, сяржант?»
  «Я не ўпэўнены», — адказваю я, ківаючы галавой. «Працуюць цёмныя сілы, якія ніхто з нас не можа спадзявацца зразумець».
  Ён закочвае вочы і п'е яшчэ адзін вялікі напой.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  8
  
  ПАМЯТАЕ МАРОЗНУЮ лістападаўскую раніцу. Сняданак у кавярні ў цэнтры горада, а потым шпацыр па парку Келвингров. Неба было чыстым, паветра было халодным і чыстым. Раніца, калі ўсё пайшло не так.
  Яны правялі ноч разам; займалася каханнем увечары, а потым яшчэ раз раніцай, праўда, толькі пасля таго, як яна настаяла на паходзе ў ванную для паласкання рота. Яна заказала на сняданак бліны, кляновы сіроп і бекон; ён загадаў тое самае. Абодва пілі каву.
  Яны гаварылі пра тое, што яна купіць новы кампутар. Ён спрабаваў пераканаць яе набыць Mac, таму што ў яго быў Mac, і ён мог бы дапамагчы ёй з любымі праблемамі. Яна з усмешкай сказала, што часам было падобна на тое, што ён быў сузалежным. Убачыўшы яго твар, яна хутка дадала, што жартуе. Нягледзячы на тое, што ён ведаў, што гэта значыць, ён, вярнуўшыся дадому, паглядзеў у Google co-dependent , каб даведацца, ці магла яна мець на ўвазе што-небудзь яшчэ, чым яна магла пакрыўдзіць яго тым, што ён яшчэ не зразумеў.
  Да таго часу гэта ўжо пачалося, у іх ужо была першая буйная бойка. Шпацыруючы па парку, рука аб руку, раніца была як мага лепшай, сэкс, сняданак, блакітнае неба і свежае, чыстае, рэзкае паветра, яны сустрэлі двух сяброў Джо. Аляксей і Яўгенія. На шпацыр халоднай, свежай і свежай лістападаўскай раніцай. Яны стаялі і балбаталі, хаця яму не было чаго сказаць. Яны былі сябрамі Джо, а не яго, ён лічыў, што гэта проста перапынак у дасканаласці раніцы. А потым Алекс прапанаваў ім усім пайсці выпіць кавы, і гэты перапынак раптоўна сапсаваў іх дзень. Джо паглядзела на яго, ён моўчкі перадаў сваё жаданне не ісці піць каву, і яна пагадзілася.
  Праседзелі ў кавярні паўтары гадзіны. Ён нічога не сказаў. Ён хацеў, каб Джо ведала, наколькі ён не хоча быць там. Ён глядзеў у акно. Ён выглядаў сумным. У нейкі момант, калі кружкі былі прыбраныя, ён нават паклаў галаву на стол. Яму гэта не здалося грубым. Ён проста выказваўся. Ён падумаў, што было б грубей сказаць нешта.
  Калі Алекс і Эжэні сышлі, Джо ўварвалася ў яго. Яна тады не ўжывала слова сузалежная. горш. Нашмат горш. Яны паспрачаліся на вуліцы. Людзі далі ім шырокую паласу.
  Потым цалаваліся, мірыліся. Ва ўсякім разе праз некалькі дзён. Яны зноў займаліся сэксам, але гэта было не так чароўна, як ранішняе паласканне рота. Гэта ніколі не было такім чароўным.
  Сузалежны. Гэта тое, што яна сказала. Ён назваў гэта клопатам і любоўю, жаданнем бачыць, што ў яе жыцці ўсё ідэальна. І яна назвала яго сузалежным.
  Перад канцом ён купіў кампутар, каб ён мог дапамагчы ёй з любымі цяжкасцямі з кампутарам, з якімі яна можа сутыкнуцца.
  
  
  РАНІЦЬ . ЁН СТАІЦЬ У газетным шапіку. Шукае падарунак для Джо, хоць ён не ўпэўнены, калі ў яго будзе магчымасць падарыць яго ёй.
  Ён час ад часу купляе падарункі. Калі яна вернецца, ён будзе гатовы. Гэта таму, што ён адчувае сябе вінаватым. Вінаваты ў тым, што зрабіў Джо напярэдадні вечарам. Ён толькі хацеў з ёй пагаварыць. Хацеў толькі пасядзець, даведацца, як у яе справы. Было б прыемна патрымаць яе, правесці пальцамі па яе скуры, пацалаваць яе; ляжаць з ёй голым, лашчыць яе грудзі, есці яе, яго вусны і язык па ўсім яе целе; каб урэзацца ў яе, яго эрэкцыя балела і балела, зноў і зноў.
  Гэта было занадта шмат, каб прасіць? Гэта было ўсё, усё, што ён хацеў. Чаму яна проста не сказала "так"? Гэта была Джо, ён быў упэўнены, што гэта была Джо. Чаму яна проста не пагадзілася заняцца з ім каханнем, як гэта часта рабіла ў мінулым?
  Ён бездапаможна глядзіць на бясконцую калекцыю каробак цукерак. Цудоўнае мноства прывабных пакетаў, і кожны, усё, на што ён глядзіць, нагадвае яму пра Джо і нагадвае яму пра тое акрываўленае цела. Ён бачыць, як кроў пырскае ў паветра, ён адчувае, як нож цёплы і вільготны ў яго руках, ён адчувае, як мяккая плоць твару хістаецца пад сілай яго ўдару. Усё гэта прымушае яго адчуваць сябе невыразна дрэнна, млосна, але ён вырашыў, што гэта таму, што ён не паснедаў. Ён думае, ці варта яму пайсці выпіць кубак гарбаты. Глядзіць на гадзіннік, амаль час брацца за працу. Plate of Cheerios разбярэцца з ім.
  Ён не можа выкінуць з галавы бачанне таго, што ён зрабіў. Гэта павінна было даць яму палёгку, але ён пачынае пагаджацца з тым, што, магчыма, гэта была не Джо пад тым шалёным нажом. І ён усё яшчэ хоча бачыць яе, але не хоча рабіць з ёй тое, што зрабіў мінулай ноччу з той жанчынай. Гэта было б... непатрэбна.
  Ён глядзіць на сярэдні шэраг кніг, адчувае, як стукае сэрца, халадзее кроў. Потым ён разумее, што гэта не яна, не Джо, жанчына з цёмна-каштанавымі валасамі з іншага боку крамы. Яна падымае вочы, заўважае, што ён глядзіць на яе, і адводзіць погляд. Валасы такія ж. Можа быць, трохі карацей, кучаравы.
  Ён пачынае сачыць за дзяўчынай, якая павольна выходзіць з крамы. Магчыма, гэта Джо. Гэтыя вочы, ён убачыў святло ў гэтых вачах. Магчыма, яна зрабіла пластычную аперацыю, каб ён яе не пазнаў. Вось так робяць жанчыны.
  Ён выходзіць у халодную шэрую раніцу. Вочы прыжмурыліся. Сэрца б'ецца хутка. Яна яшчэ не заўважыла, як ідзе па люднай дарозе. Зашмат людзей.
  Ці мог ён зрабіць гэта зноў? Так хутка? Напярэдадні ўвечары ён страціў кантроль, а потым, хістаючыся, пайшоў дадому, каб званітаваць, як жаласнае маленькае дзіця, якое не можа гэтага вытрымаць. У шоку хістаўся дадому, ванітаваў, калі ён заходзіў у дом; і ўсё роўна ад думкі пра гэта круціцца жывот.
  Джо заходзіць пад прыпынак аўтобуса і чакае. Там яшчэ сем-восем чалавек. Ён ідзе за ёй і стаіць збоку. Час ад часу азіраецца, але не азіраецца. Пакутуе бурленне ў жываце, адчувае млоснасць кожны раз, калі думае пра тое, што зрабіў. Ці мог ён зрабіць гэта зноў? На гэты раз яна злавіла яго погляд, і ён пазнаў гэты позірк. Страх.
  Чаму яны ўсе яго баяцца? Яны не ведаюць, што ён будзе рабіць. Можа, гэта і не страх. Магчыма, гэта тое, што ён шукае. Магчыма, у яе проста нястраўнасць. Таму ён міла ўсміхаецца і цікавіцца, на які аўтобус яна сядзе. Глядзіць на гадзіннік. Ён павінен брацца за працу, няма сэнсу выклікаць падазрэнні. У любым выпадку там занадта шмат людзей. Гэта не ціхая вуліца пасля наступлення цемры. Ранішняя гадзіна пік - не час заляцацца да жанчын, нават калі яны гэтага просяць. Кідае на яе яшчэ адзін позірк, якога яна пазбягае. Час ісці на працу.
  Ён адварочваецца ад аўтобуснага прыпынку, ідзе праз дарогу і яго ледзь не збівае таксі. Гучыць гудок.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  9
  
  С КАЛЯДЫ. КРЫВАВАЯ жудасная раніца. Мінулай ноччу выпіў занадта шмат. Сядзеў з Тэйларам да трох пасля трох, слухаючы ўсе яго шлюбныя цяжкасці. Спачатку я здзіўляўся, чаму ён, здаецца, неахвотна ішоў дадому, а потым, калі лагер захапіў, ён пачаў расказваць мне ўсё пра гэта, і я атрымаў тое, чаго мне ўдалося пазбегнуць на вечарыне ў панядзелак вечарам. Прамова «у маёй жонкі раман». Яно даходзіць да ўсіх нас, і вы чуеце гэта так часта, што робіцеся імунітэтам - пакуль вы не станеце тым небаракам, пра якога ідзе гаворка.
  З Дэбі ўсё добра, але яна на некалькі гадоў маладзейшая за яго, і гэта заўсёды адбіваецца на працы. Яна настаўніца ў Кэткін Хай, новым будынку на старых гульнявых пляцоўках на ўзгорку над Камбуслангам. Я хадзіў туды ў папярэднім увасабленні, калі адзінае, што блішчала, гэта брытвы, якімі вучні разразалі наркотыкі. Бог ведае, як гэта цяпер, яны ў новым будынку, на які падаткаплацельшчыкі будуць раскашэліцца праз пяцьдзесят гадоў. Не магу сабе ўявіць, што супрацоўнікам стала лягчэй, і, відаць, яна кожны вечар вяртаецца дадому з жудаснымі гісторыямі пра студэнцкую жорсткасць і дыдактычную бяздарнасць. Сумясціце гэта з падобнымі гісторыямі Тэйлара пра няшчасце, і вы зразумееце, якія вясёлыя вечары яны правялі. Я ўвесь год думаў пра іронію таго, як ён увесь год адчуваў сябе вінаватым з-за сваёй сувязі з ДС Мэрфі, у той час як Дэбі большую частку гэтага часу праводзіла ў рукі самага вялікага хлопца ў аддзеле фізкультуры.
  Такім чынам, я прыехаў сёння раніцай, дзесяць хвілін пасля васьмі, адчуваючы сябе і выглядаючы як дзярмо, зусім забыўшыся пра тое, што трэба купляць падарунак для Рэбекі і правесці ноч з багой-каралевай станцыі. Убачыў Элісан па дарозе – думаю, што гэта будзе рэгулярна – і яна ледзь не змакрэла ад смеху.
  Кубак кавы для пачатку дня, потым тэлефонны званок унізе. Брата-бандыта вызвалілі са звычайнымі ўмовамі, і я быў шчаслівы, таму што гэта азначала, што я мог на час забыцца пра гэта. Праз дзесяць хвілін мы атрымалі паведамленне з бальніцы, што брат нумар два толькі што нечакана памёр. Наколькі яны маглі зразумець, кровазліццё ў мозг, але яны не былі ўпэўненыя. Такім чынам, мы павінны пайсці, схапіць першага ідыёта і вярнуць яго. Паднясіце абвінавачанне ў забойстве, ненаўмысным забойстве, ці яшчэ што. На шчасце, гэта не ў маіх руках.
  Гадзіннік адбівае дзесяць гадзін, і ў офісе пануе закісанне. Сямнаццаць крадзяжоў за адну ноч, тры згвалтаванні, пара буйных нападаў, яшчэ дзесяць ці каля таго дробных, хернявая тона іншай дробнай злачыннай дзейнасці, і ў сярэдзіне ўсяго гэтага нейкі хлопец заходзіць і кажа, што бачыў Эн Келер недалёка з кінатэатра, недзе пасля адзінаццаці гадзін вечара панядзелка. Некалькі чалавек мокнуць сябе ад хвалявання. Мяркуецца, што Bloonsbury, але цяжка сказаць. Сёння раніцай ён выглядаў – калі гэта магчыма – горш за мяне.
  Мне даручылі справу аб сэксуальным гвалце, таму дрэнная раніца можа стаць яшчэ горш. Трое падлеткаў напалі на маладую азіяцкую дзяўчыну, якая вярталася дадому з вечарынкі. Бацька сыходзіць з розуму. Не на падлеткаў – ціхая лютасць і пісталет у патыліцу ім, калі ён іх знойдзе, – а на маці за тое, што яна нам патэлефанавала. Няма такой справядлівасці, як ваша ўласная справядлівасць, і вы трымаеце сябе ў сабе. Ва ўсякім выпадку, я атрымаў PC Grant, каб пачаць. Зрабілі нашу працу, каб пачаць расследаванне, і цяпер дзяўчына ўнізе дае заяву двум жанчынам-афіцэрам. Са мной усё добра, і цяпер я вярнуўся да справы аб забойстве, удакладняючы, каб праследаваць розныя выпадкі назірання Эн Келер напярэдадні вечарам.
  Большасць з іх марныя - сапраўды, амаль палова проста немагчымыя, улічваючы тое, што мы ўжо ведаем пра яе рухі - а астатнія сумніўныя. Адзіны, хто меў нейкі сэнс, быў хлопец, які прыйшоў на станцыю. Усё, што ён сказаў, было звязана з тым, што мы ўжо ведалі, і ён прыдумаў апісанне хлопца, якога мы шукаем. Пры ўмове, вядома, што гэты хлопец не ён. Гэтыя чахлы рухаюцца загадкавымі спосабамі. Мы ўсё роўна зрабілі фотаздымак, і гэта будзе ўвесь дзень у навінах. Гэтыя рэчы ніколі не выглядаюць па-чалавечы, але часам яны даюць вынікі. Вядома, я павінен правесці астатак дня, адсочваючы ўсе іншыя званкі, каб убачыць, куды гэта прывядзе нас, якіх не будзе.
  На выхадзе я натыкаюся на сяржанта Харысана. Вопыт навучыў мяне захоўваць вадкасць для паласкання рота ў шуфлядзе стала, таму я больш не падпальваю ўсё, на што дыхаю.
  Яна прышпільвае на дошцы аб'яваў пра дабрачынны вечар паліцыі ў пачатку Новага года. Я ненавіджу гэтыя рэчы. Устаньце і паглядзіце на яе секунду, перш чым заўважыць, што я гляджу.
  — Эйлін, — кажу я.
  Яна паварочваецца, усміхаецца.
  «Цяжкая ноч?»
  Я ігнарую гэта. «Мне патрэбна парада».
  Яна ўтыкае апошнюю шпільку, правярае, ці роўна яна, і адступае.
  «Не пі так шмат і кладзіся спаць раней».
  «Вельмі смешна. Што вы ведаеце пра дванаццацігадовых дзяўчынак?»
  Яна ўсміхаецца. Мне падабаецца Эйлін Харысан. Не ведаю чаму. Магчыма, гэта таму, што я амаль упэўнены, што ў мяне няма шанцаў зацягнуць яе ў ложак.
  «Ну, калісьці я ім быў, калі гэта чымсьці дапамагае».
  «Мне патрэбна ідэя, што падарыць Рэбецы на Каляды».
  — Ваша дачка?
  «Так».
  Яна сціскае вусны.
  «Колькі грошай вы траціце?»
  «Пяцьдзесят фунтаў, магчыма», — кажу я, разважаючы, ці будуць мяне судзіць.
  «Яна сталая для свайго ўзросту?»
  Адчуваю сябе пад следствам. Уявіце, што Эйлін Харысан злосна дапытвае падазраваных.
  «Не ўпэўнены. Я маю на ўвазе, вы не можаце сказаць, ці не так? Хто ведае, якая яна, калі мяне няма? Наколькі я ведаю, яна можа ўжываць наркотыкі, хлопчыкаў і ўсё такое».
  Зноў падціскае вусны, глядзіць няўхвальна. — Ты занадта доўга працуеш, Том. Не ўсе дзеці дарослыя, займаюцца хітрымі здзелкамі і імкнуцца да таго, што могуць атрымаць».
  «Але некаторыя з іх ёсць».
  «Добра. Купіце ёй упрыгожванне. Калі яна старэйшая за свае гады, гэта ёй падыдзе, а калі не, яна адчуе сябе сталай і пакажа, што вы яе паважаеце. Як гэта?
  Я гляджу на яе; яна ўсміхаецца і паварочваецца. Чаму ў жанчыны нашмат больш здаровага сэнсу, чым у мужчыны? Павінен быць генетычны. Мы атрымалі тэстастэрон, яны атрымалі здаровы сэнс і шматразовыя аргазмы.
  «Якія каштоўнасці?» — слаба кажу я ў спіну Эйлін Харысан.
  Яна паварочваецца, усё яшчэ ўсміхаючыся. Жаласлівая ўсмешка, на гэты раз.
  «Выкарыстай сваё ўяўленне, Том, яна твая дачка». І ідзе жаваць яечкі зацятых злачынцаў.
  Адпаведна пакараны, я выбіраюся са станцыі.
  
  
  ТРЫ ЎНІЗ, ЧАТЫРЫ . Гэта будзе доўгі дзень. Я сядзеў у сумнай зале чакання невялікай адвакацкай канторы ў Толкросе ў выніку тэлефоннага званка ад Іэна Хілі, які сказаў, што бачыў нашу ахвяру забойства ў панядзелак вечарам. Гучыць крыху больш праўдападобна, чым іншыя, асабліва апошні, сямідзесяцітрохгадовы мужчына, які сцвярджаў, што бачыў яе ў Вулвортсе ў Рутэрглене ўчора раніцай а палове адзінаццатай.
  Я сяджу пад пільным вокам раздражнёнага ПА. Твар, як джала асы, тыповы скептык паліцыі Глазга. Я хачу яе за нешта арыштаваць.
  Дзверы адчыняюцца, выходзіць містэр Хілі, а перад ім маленькі чалавек у слязах, які падазрона глядзіць на мяне, праходзячы міма.
  «Не хвалюйся, — кажа яму Хілі, — мы вернем яе табе».
  Чалавек напаўпаварочваецца, вільготна ўсміхаецца і сыходзіць. Адбываецца цікавая невялікая гісторыя, падрабязнасці якой я не хацеў ведаць менш.
  Я ўстаю, бяру працягнутую руку Хілі.
  — Сяржант Хатан, — кажу я. Моцная хватка, хлопец малады і на дурня не выглядае. Мы ўжо пару галоў да добрага.
  «Заходзьце, сяржант», — кажа ён і праводзіць мяне міма ПА.
  Заходзьце, досыць просты кабінет, сядайце.
  «Прабачце за містэра Маккея», — кажа ён. «Праблемы з яго сабакам».
  — А, — кажу я. Мне сапраўды напляваць на сабаку.
  «Вельмі дзіўная сітуацыя, — кажа Хілі.
  «Мяркую, вы бачылі Эн Келер вечарам у панядзелак?» — кажу я, пераходзячы да справы.
  Ён ківае, выглядае сур'ёзна, нахіляецца наперад. 'Так. Панядзелак увечары, я ішоў дадому з паба. Прайшло б крыху пасля адзінаццаці.
  «Яна была адна?»
  Ён ківае, выглядае яшчэ больш сур'ёзна. Я ненавіджу адвакатаў. 'Так. Ну, накшталт, але справа была ў гэтым. Адразу за ёй ішоў хлопец. Я не звяртаў асаблівай увагі, але склалася ўражанне, што ён сачыў за ёй, даймаў яе...
  «Дык чаму ты нічога не сказаў? Дапамагчы ёй?
  Ён выглядае ашаломленым. Пытанне было не зусім справядлівым - гэта мела на ўвазе, што жанчына магла быць не мёртвай, калі б ён нешта зрабіў - але гэта не прынясе ніякай шкоды, каб трымаць іх на нагах.
  — Не ведаю. Вы не, ці не так? Ён не размаўляў з ёй ці што-небудзь яшчэ. Гэта было проста ўражанне. Я забыўся пра гэта, пакуль не ўбачыў навіны мінулай ноччу».
  «Так, добра». Паварушыце ў кішэні, зрабіце фотаздымак, перадайце яго праз стол.
  Ён вывучае яго, круціць галавой. «Безумоўна, не».
  Добра. Гэта была фатаграфія Геррода, і першыя дзве, якім я яе паказаў, ужо ідэнтыфікавалі яго як забойцу. Было б вельмі смешна, калі б гэта было так, але, на жаль, у яго ёсць паўтары сотні сведак-паліцэйскіх у якасці алібі.
  Прапусціце іншы малюнак. Ён глядзіць на гэта, зноў круціць галавой. Перадайце трэці, на гэты раз сапраўдны. Ён уважліва разглядае яго, яшчэ раз паківаў галавой.
  — Не, яго таксама. Прынамсі, я так не думаю».
  Я здымаю яго з яго, гляджу на яго, засоўваю назад у кішэню. Гэтыя праклятыя карцінкі кепскія. Гэта можа быць хто заўгодна. Гэта можа быць гэты хлопец, які сядзіць насупраць стала.
  - Як ты думаеш, ты зможаш спусцiцца на вакзал пазней i прыдумаць адно для чалавека, якога ты бачыў?
  Лёгкае паторгванне, ваганне - дастаткова - потым: «Вядома». Не на пару гадзін, але я мог бы зрабіць гэта сёння днём».
  Не здраджвай сваёй думцы. «Гэта было б цудоўна, дзякуй, містэр Хілі».
  Вы ніколі не ведаеце, што гэтыя чахлы збіраюцца зрабіць. Калі вы здзейснілі забойства, трэба, каб вар'ят ублюдак выклікаў паліцыю, але потым вар'ят ублюдак можа ўдарыць жанчыну больш за сто разоў нажом.
  Праз пяць хвілін я спускаюся па лесвіцы, гледзячы на фотаздымак. Гэта няправільна, але гэта не мільён міль. І наш сведка толькі зірнуў на яго, так што хто ведае, наколькі дакладная карціна? Там ніколі не было дастаткова, каб выказаць здагадку, што Хілі наш чалавек, проста падазрэнне, і калі б я ўсё яшчэ быў пахмельны, я б прапусціў гэта. Пра душэўныя пачуцці можна сказаць шмат, але звычайна я лічу, што яны сходзяць на нішто або робяць цябе падобным на ідыёта. Часам, праўда, яны выпадаюць, і тады ты выглядаеш як геній, так што табе трэба ісці з імі.
  Няхай хлопец прыйдзе ў станцыю, а потым паглядзім, што мы можам з ім зрабіць. Не будзе цяжка. Даведайцеся, у якім пабе ён быў, з кім быў, праверце. Мог бы запрасіць яго туды, але не хацеў нічога выдаваць. Калі хлопец раптам знікне і будзе здзейснена яшчэ паўсотні забойстваў, я магу не спяшацца адчуваць сябе дрэнна.
  Чарговая праверка спісу. Чатыры ўпалі, засталося тры.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  10
  
  ДВУХ ГАДЗІН – ЧАС, які я вызначыў для Хілі, каб заплаціць нам за званок – прыйшоў і сышоў без прыкмет хлопца. Далі яму некаторы час спазніцца, і тады мы ўсе кінуліся да дзеяння. Я перадаў свае сумневы наконт яго Bloonsbury, таму, калі ён не з'явіўся, Ёна перайшоў з нуля да шасцідзесяці за час, неабходны для таго, каб выпіць двойчы аднасоладавага.
  Мы з Тэйларам хадзілі туды. Офіс быў зачынены, але тады быў вечар Каляд. Пайшоў да яго дадому, а яго там не было, зайшоў у дом ПА, знайшоў яе да падпах у каляднай ежы і выглядала такой жа няшчаснай, як і раней. Яна сказала нам, што Хілі выйшаў з офіса неўзабаве пасля дванаццаці, каб прызначыцца на абед і што, наколькі ёй вядома, ён збіраўся пасля гэтага пайсці на станцыю. Сцвярджаў, што не ведаў, дзе ён абедаў, але, дзеля бога, жанчына яго ПА, напэўна, у яе было нейкае ўяўленне. Тэйлар пераканаў мяне не выкарыстоўваць шрубы, і мы сышлі без дадатковай інфармацыі.
  Зараз амаль пяць, і мне трэба ісці. Піца і падарункі з дзецьмі. Знайшоў пяць хвілін, каб знікнуць у ювеліры сёння раніцай, паміж апытаннямі падазраваных, і атрымаў для Рэбекі залаты ланцужок. Падыходзіць для жанчын любога ўзросту, па словах дзяўчыны ў краме. Крыху нерваваліся з нагоды таго, што іх маці падумае пра дыяментавыя завушніцы. Убачымся з ёй ненадоўга, калі аддам дзяцей. Не так нервуюся, як я, з нагоды таго, што адбудзецца пазней вечарам. Вячэра з Шарлотай Мілер.
  Зайдзіце ў офіс Тэйлара, каб пажадаць добрай ночы. Мы ўсе толькі што скончылі пасляабедзенную сустрэчу, на якой у нас быў звычайны абмен думкамі. Справы рухаюцца. Шмат званкоў ад грамадскасці, і цяпер у поле зроку з'явіўся пікантны падазраваны. Практычна вырашыў, што хлопец не паддаўся. Не мае належнага выгляду пра яго. Мы правяраем некалькі іншых з спісу сяброў і сваякоў Эн Келер, у тым ліку былога, які падарыў ёй каралі, якія сталі прычынай сваркі з хлопцам, але я ўсё роўна лічу, што гэта нейкі псіх, які амаль яе не ведаў.
  У любым выпадку, усё, што ў нас на дадзены момант, гэта наш адвакат. Аднак, як толькі першапачатковае адчуванне пройдзе, вы павінны быць настроены скептычна. Гэта не можа быць так проста. Хлопец проста так не прадставіўся б нам, якім бы галаўным ён ні быў. Магчыма, ён не з'явіўся на вакзале, таму што яго збіў аўтобус, ці ён проста забыўся. Што заўгодна. Тым не менш, гэта не перашкодзіла Блунсберы кідацца ў мудакі і срацца ад хвалявання.
  Тэйлар падымае вочы ад свайго стала. Стомленыя вочы, азызлы твар, чалавеку патрэбны адпачынак. Гэта і вялікая колькасць алкаголю.
  — Я пайшоў, сэр. Трэба ісці выконваць працэдуру добрага бацькі».
  Ён рохкае. Яго стол уяўляе сабой непакорлівую масу паперы. У мяне такое адчуванне, што ён так і хоча, каб ён застаўся тут да вечара. Дэбі павінна быць на вуліцы са сваім добра падвешаным інструктарам па гімнастыцы.
  Тэйлар, небарака. Я ведаю, у чым справа, і ўсё, што ў яго ёсць, гэта яго праца.
  «Абмен падарункамі?» — кажа ён стомленым голасам.
  «Бог ведае, што яны мне купяць у гэтым годзе».
  Ён рохкае ад смеху, твар не мяняецца.
  'Правільна. Я збіраюся застацца тут на некаторы час. Думаю, Ёна будзе працаваць дапазна. Двое сумных ублюдкаў разам. Паглядзіце, ці змагу я зноў дапамагчы яму выратаваць кар'еру».
  «Ён усё яшчэ не Джэймс Бонд».
  Тэйлар узіраецца ў багну паперы на сваім стале. Можа думаць пра тое, што я толькі што сказаў, можа думаць пра шмат што. Глядзіць у рэшце рэшт.
  «Што заўгодна. Прынамсі, здаецца, ён ідзе на гэты. Памятайце, скароціце да адной бутэлькі віскі ў дзень. Пабачым. Хочаце, я паведамлю вам, калі мы знойдзем вашага чалавека?»
  Падняць пальцы ў знак крыжа.
  — Я заўтра ў восем. Мне падыдзе».
  'О, так? Што вы робіце пасля таго, як пазбавіліся дзяцей?»
  Не магу стрымаць усмешку з твару, але я не магу сказаць яму, куды я іду.
  «Што трэба зрабіць, галоўны інспектар, што трэба зрабіць».
  Ён зноў бурчыць, на гэты раз без намёку на смех.
  «Жанчыны, а?» — кажа ён, і яму балюча гэта казаць. Можна бачыць, як ён думае пра Дэбі, адкрываючы рот.
  - Чаму б вам не пакінуць яе? Я кажу, з імгненным шкадаваннем. У мяне зараз няма часу ўступаць у гэтую дыскусію, і, вядома, няма жадання. Трымай маю руку. «Прабачце, гэта было зусім не так. Не мая справа. Слухай, мне трэба ісці. Я ўбачуся заўтра?»
  Пацірае рукой лоб. Стаміўся, усё роўна, занадта шмат у галаве, нават калі гэта толькі адно.
  — Бог ведае, сяржант. Не ведаю, што я буду рабіць заўтра. Я не ведаю, што яна будзе рабіць заўтра». Ён пафасна глядзіць на мяне і паціскае плячыма.
  Я ківаю, спрабую выказаць спачуванне, але не ведаю, ці блізка гэта да адзнакі. Паціскаць плячыма.
  — З Калядамі, сэр, — кажу я і адварочваюся.
  «Хо, чорт вазьмі, — кажа ён мне ў спіну.
  Вярнуцца да стала. Херрада няма ў непасрэднай блізкасці, і гэта добра, таму што я не магу абысціся любымі таннымі заўвагамі наконт таго, што рана сыду. Апошні погляд на ўсю паперу. Сотні рэчаў, якія трэба зрабіць, але нічога, што не магло б пачакаць да заўтра.
  Пінжак, ключы ад дома, ключы ад машыны, тэлефон, ідзі да дзвярэй. Добрай ночы тым нешматлікім полісам, якія ўсё яшчэ затрымліваюцца ў офісе, не спрабуйце пацалаваць якую-небудзь з жанчын. На выхадзе перадайце PC Bathurst. Усміхніся, пажадай ёй шчаслівых Калядаў, яна як бы моршчыцца мне ў адказ. Выдатна. Па калідоры да вяршыні лесвіцы. Глядзі ў акно ў цёмную ноч. Відаць холад. Чую крокі ззаду, і я паварочваюся, спадзеючыся, што гэта не праца. Сустракае Батэрста з ружова-чырвонымі вуснамі і заклапочаным тварам.
  «Ці магу я пагаварыць з вамі, сяржант?» кажа яна. Голас нізкі.
  'Вядома. Што здарылася?»
  Яна азіраецца праз плячо, прыкусвае ніжнюю губу.
  «Не тут. Ці магу я пагаварыць з табой пазней? Пасля працы, можа. Ты што-небудзь робіш сёння вечарам?
  Сёння вечарам? Сапраўды? Адзіная ноч за апошнія тры гады, калі ў мяне не было часу на PC Bathurst. Тым не менш, яна выглядае так, быццам яна сапраўды хоча пагаварыць, што неяк расчароўвае.
  «Прабач, Эвелін, сёння не тая ноч».
  Яна зноў закусвае вусны, азіраецца праз плячо. Я прабягаю ўвесь вечар, думаючы, дзе знайсці час. Мяркую, я мог бы скараціць дзяцей, але наўрад ці нават думаў бы спазніцца да Мілера. Я збіраўся адкрыць рот, але здолеў спыніцца. Чорт вазьмі, я мала бачу іх як ёсць.
  «Сапраўды, я не магу. Атрымаў дзве рэчы на сёння вечарам. Калядныя падарункі для дзяцей». А я сплю з босам. Прынамсі, я мяркую, што я сплю з босам. Магчыма, яна проста запрашае мяне туды, таму што хоча ўзяць у мяне інтэрв'ю на пасаду ў Вялікай ложы тампліераў. Пакрыюся смалой і даведаюся, у каго Святы Грааль.
  Яна нервова ўсміхаецца і ківае.
  — Добра. Можа, іншым разам, — кажа яна.
  «Як наконт заўтра?» Я прапаную. «Мы маглі б паабедаць. Не, не абед, я буду занадта заняты. Пасля працы?
  "Вядома", - кажа яна пасля ваганняў. «Гэта не тэрмінова, мне проста трэба з кімсьці пагаварыць, і ўсё».
  «У вас няма планаў на вечар? Ні бацькоў, ні васемнаццацігадовых хлопцаў, якія цягнуцца?»
  «Бацькі ў Інвернэсе. Я збіраюся на Новы год. Я на самой справе не збіраўся рабіць што-небудзь, акрамя прагляду «Місія невыканальная 3» яшчэ раз».
  «Я думаю, што я магу выратаваць вас ад гэтага».
  Мы хвіліну глядзім адзін на аднаго. Мне прыходзіць у галаву, што яна сапраўды дастаткова маладая, каб быць маёй дачкой, і амаль адчуваць сябе бацькам. Нагадвае маю сапраўдную дачку.
  «Слухай, прабач, мне трэба ісці».
  Яна ўсміхаецца. — Убачымся заўтра. І я прабач за тую ноч. Я быў грубы».
  Не ведаю, што на гэта сказаць.
  'Правільна. Да сустрэчы, - кажу я і выварочваю за дзверы, яе пах усё яшчэ са мной. Разам з гэтым непажаданым намеснікам, цікаўнасць.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  11
  
  СТАЯ НА ПАРОЗЕ дома Мілера. У дзверы толькі што пазванілі з суцяшальнай адсутнасцю прыхільнасці. Я чакаў, што гэта будзе Hallelujah Chorus або нешта такое ж грандыёзнае і прэтэнцыёзнае, але замест гэтага гэта было даволі блізкае да дынь-донгу.
  Ісус, я гавару глупства. Я павінен расслабіцца. Яна ўсяго толькі жанчына. У мяне іх было сотні. Не, сапраўды. Паспрабуйце не задавацца пытаннем, чаму я тут, таму што гэта мяне нікуды не прывядзе. Магчыма, справа толькі ў наступным: я думаю пра яе з таго часу, як убачыў яе топлес, а можа, яна думае пра мяне. Ёсць у жыцці і больш дзіўнае дзярмо.
  Ці, можа быць, яна хоча расказаць пра мой час у Босніі. Яна трохі ведае аб гэтай гісторыі, і час ад часу яна каментуе тое, што яна павінна даведацца пра гэта больш, гэта так цікава, і далей і далей. Тым не менш, я не веру, што яе цікавіць мой удзел у Балканскіх войнах больш, чым я хачу вярнуцца туды.
  Мой удзел у балканскіх войнах , чорт вазьмі.
  Усё яшчэ ў стане лёгкага ўзбуджэння пасля першай вячэрняй ежы. Дзеці наляцелі на мяне, праігнараваўшы мае ўказанні і адкрыўшы падарункі тут жа. Яны скінулі бомбу. Я павінен падзякаваць Гарысана. Ледзь не пасварыўся з Эндзі з-за недарэчных пухнатых вусоў, якія ён спрабуе адгадаваць, але тады ён падлетак і ён будзе рабіць нашмат больш глупстваў, чым гэта, перш чым яму стукне дваццаць.
  Усё роўна маці прыязджае не проста забраць, а пасядзець, выпіць. Вось мы і былі шчаслівая сям'я. Я перадаю падарунак Пэгі, яна робіць тое ж самае, што звычайна адкрывае яго перада мной, а потым амаль звар'яцела. У добрым сэнсе. Можна сказаць, дзецям спадабалася. Увесь гэты час мне было цікава, што б паставіў да гэтага яе цяперашні партнёр, містэр Неасоба, калі б ён з'явіўся, але, як ішла размова, у мяне склалася ўражанне, што ён вярнуў свой дэфектны характар Пэйслі і быў пакінуўшы маю сям'ю адну.
  У выніку ўсе яны прасілі мяне прыйсці і правесці калядную вячэру, на што я пагадзіўся, пакінуўшы сябе ў цяжкім становішчы, што рабіць з цудоўным Батэрстам. Ледзь не спытала, ці магу я ўзяць яе з сабой, але перадумала. Так што я выйду з працы заўтра ў пяць і вярнуся да сям'і; і калі гандляр-дзявочнік толькі што выйшаў, то, здаецца, я прымеркаваў свой дарагі падарунак да дасканаласці. Ёсць дзве рэчы, на якія жанчыны заўсёды захапляюцца - дыяменты і выпадковыя праявы сталасці. Яны працуюць кожны раз, і мне ўдалося выканаць абодва ў той жа дзень.
  Дзверы адчыняюцца. Суперінтэндант Шарлота Мілер. Я стаю і гляджу на яе. Яе вочы, я гляджу на яе вочы. Яна прыхінаецца да дзвярэй.
  - Ты збіраешся зайсці, Томас? Ты замярзаеш».
  Я не аматар моды - яшчэ адзін плюс для майго характару - таму я не ведаю, як бы вы назвалі тое, што яна апранае. Накшталт піжамы. І блакітны.
  Асцярожна заходжу ў дом, не ведаючы, ці знайду я там яшчэ каго-небудзь. Па дарозе сюды ў мяне ўзнікла раптоўная думка, што, магчыма, яна запрашае каля дваццаці чалавек з вакзала, а мы ўсе маўчалі, думаючы, што нас адмыслова выбралі.
  Я заходжу ў сталовую, слабае святло, бурлівы агонь, ціхая музыка, дзве сервіроўкі за сталом. Елка на куце.
  «Ці магу я ўзяць вашу куртку, даць вам выпіць?»
  Здымаю паліто, падаю ёй. У мяне такое дзіўнае пачуццё ў горле, якое часам адчуваеш, калі ведаеш, што збіраешся займацца сэксам.
  «Калі ласка, тонік гарэлкі».
  «Вядома», — кажа яна і зіхаціць пакой.
  Бог. К чорту пытанні, навошта я тут, я магу пра іх патурбавацца заўтра. Шмат часу. Паслабцеся і атрымлівайце асалоду ад, Хатан. І, магчыма, нарэшце прыйшоў час перастаць адчуваць сябе вінаватым з-за ўсіх гэтых пажадлівых думак, звязаных з грудзьмі.
  Пачынаю разглядаць карціны на сценах. Парусныя караблі і вялікія моры ў асноўным. Я чуў, што яна член Каралеўскага і Паўночнага яхт-клуба, не за гарамі. Не плавае, проста ідзе туды, каб пагуляць з астатнімі мясцовымі грашыма і спаць з любой вялікай палкай, якая трапіцца ёй у рукі. Вельмі годна захаплення.
  Розум блукае далей. Калі б мне давялося здагадацца, я б сказаў, што гэта была музыка Моцарта, але гэта толькі таму, што я бачыў Амадэя дваццаць пяць гадоў таму.
  Яна вяртаецца ў пакой, пазбаўляючыся курткі і трымаючы ў руках вядро лёду і бутэльку дарагога на выгляд французскага белага. Падымаецца да шафы з напоямі і разбірае свае віцяіны. Налівае сабе віна.
  «Ніякае мастацтва не можа спаборнічаць з жыццём, на сонца якога мы не можам глядзець», — кажа яна, пакуль я ўзіраюся ў карціну старой марской бітвы.
  Хм. Тады гэта будзе цытата ад каго-небудзь, але я яе не разумею, і мяне не асабліва заахвочваюць прасіць яе растлумачыць.
  Яна падае гарэлку, падымае чарку.
  «З Калядамі», — кажа яна.
  Падніму мой келіх у адказ. "Так", - усё, што я магу сказаць. Я павінен зрабіць лепш, чым гэта.
  Яна падбіраецца да зручных сядзенняў ля вогнішча, сядае. Яе пах п'яніць. Я хачу задушыць яе марожаным і гадзінамі аблізваць яго. Я хачу ўцерці яе ў грудзі шакаладным соусам і выпіць гарэлкі з пупка. Мне хочацца абмазаць яе ягадзіцы крэмам і бессэнсоўна лупцаваць імі. Мне хочацца абліць сіропам яе лабковыя валасы і похву, схаваць галаву паміж яе ног і праз пяць гадзін выплыць ліпкай, клейкай кашай.
  — Сядай, Томас, дзеля бога. І расслабцеся, вы выглядаеце так, быццам напалоханы да страты. Я не збіраюся цябе есці».
  Чорт.
  Сядзьце на наступнае свабоднае месца. Вазьміце доўгую чарку з гарэлкі, якая змяшчае суцяшальны недахоп тоніка. Адчуйце, як цеплыня апускаецца ў мой страўнік; імгненна расслабіўся.
  Я нібы ўсміхаюся ёй, а потым гляджу ў агонь. Гіпнатычнае полымя. Расслабіўся ад гэтага і ад пахаў у паветры. Шарлотка, якая гарыць па дровах, самая сапраўдная елка. Фантастычны, святочны, эратычны сон.
  Адчуваю, як яна глядзіць на мяне, але працягвай глядзець у агонь. Яна папрасіла мяне сюды, яна можа зрабіць першы крок. Адпіваю яшчэ гарэлкі і разумею, што я ўжо амаль дапіў. Лепей прытармазіць, інакш я зраблю з сябе ідыёта.
  «Мы мала размаўляем, — кажа яна.
  Я адцягваю вочы ад полымя. Яе вусны вільготныя, саскі відавочныя на атласе. Я зноў адчуваю дзіўнае пачуццё ў горле.
  «Мы ўсе цябе занадта баімся», — кажу я. Не ўпэўнены ў сваёй шчырасці, але яна ёсць.
  Яна ўсміхаецца. Адпівае віно. Вочы блішчаць у святле агню. «Гэта добра, калі крыху лепш пазнаеш сваіх людзей».
  Я ківаю. Мне хочацца паліць яе зад у мёдзе, і выпіць шампанскага з яе вушэй.
  Не, пачакай, гэта было б дзіўна.
  - Я не ведаю, што ты чуў пра мяне, Томас. Я ўпэўнены, што ў мяне павінна быць рэпутацыя».
  Я паняцця не маю, што яна хоча, каб я сказаў на гэта. Ну, дарагая, мы ўсе думаем, што ты ў гэтым дзеля ўлады, і ты будзеш спаць з кожным, хто дапаможа табе на тваім шляху.
  — Ну, усё праўда, — кажа яна. Дапіваю гарэлку. «Мы з Фрэнкам дамовіліся». Кажачы гэта, яна праводзіць рукой па валасах. Усмешкі.
  «Вы спіце побач, а ён не супраць?»
  Яна смяецца. «Вось і ўсё, хоць гэта не так аднабакова. Ён начуе з малайзійскім пірагом у Глініглсе.
  Твар нешта выдае, калі яна гэта гаворыць.
  «Здаецца, гэта вас турбуе».
  «Навошта?» Потым: «Ну, магчыма, ты маеш рацыю. Гэта смешна. Я раблю гэта з ім даволі часта, але часам мне здаецца, што ён падштурхнуў мяне да гэтага». Магчыма, збіраюся атрымаць гісторыю шлюбу. Звычайна я карыстаўся гэтай магчымасцю, каб схадзіць у прыбіральню і спадзявацца, што да таго часу, як я вярнуся, яны змянілі тэму; але гэта я хачу пачуць. Яна расчароўвае.
  «Прабачце, я не буду надакучаць вам гэтым».
  «Я не супраць».
  «Як-небудзь іншым разам. Я хачу расслабіцца і атрымаць асалоду ад гэтага вечара».
  Патрэсквае агонь, гучыць музыка, усе струнныя квартэты і клавесін. Пануе паўняўтульная цішыня. Я хачу разарваць яго, але не маю ні найменшага падання, што ёй сказаць. Яшчэ раз узірніся ў глыбіню полымя, таму што калі я гляджу на яе, я вярнуўся ў яе кабінет у цёплы дзень у канцы лета, і я не магу глядзець ёй у вочы.
  "Я таксама шмат думаю пра той дзень", - кажа яна. «Я быў здзіўлены, як мне спадабалася, што ты на мяне глядзіш».
  На гэты раз мне ўдаецца зірнуць ёй у вочы. Слон у пакоі. Я на самой справе не разумеў, што гэта слон, але, магчыма, сланы такімі і з'яўляюцца, калі знаходзяцца ў пакоі.
  Што, чорт вазьмі, адбываецца ў маёй галаве? Ісус.
  Яна ўстае, крыху збянтэжаная маім працяглым маўчаннем, і кажа: "Прынесці яшчэ выпіць?"
  Пачынаю разумець, што яна такая ж нязручная, як і я. Вы атрымліваеце ўражанні ад людзей, і звычайна яны больш экстрэмальныя, чым рэальнасць. Мы ўсе зроблены з адной формы, гэта клішэ, на якое я ўказваю. Нейкі хлопец можа здавацца херняком, але ён, напэўна, не будзе большым херняком, чым вы самі. Проста так ён трапляецца. Тое самае для кожнага крутога вырадка, кожнага коміка, кожнага неандэртальца. Кожная слабасць, кожная рыса асобы павялічваецца пад вачыма чалавецтва, калі ўнутры мы насамрэч не такія ўжо і розныя. Так можа быць і з Шарлотай Мілер. Моцная, часам у сіняках знешнасць, тым лепшая для таго, каб падняцца па лесвіцы і паставіць людзей на месца; але ў глыбіні душы яна напоўнена такой жа няўпэўненасцю і супярэчнасцямі, што і ўсе мы.
  Вось і пайшлі. Хатан, класічны пракляты гуманіст.
  Мы глядзім адзін на аднаго, у мяне ў горле паколвае і перасыхае. Падай ёй шклянку, нашы пальцы дакранаюцца. Адчуванне, быццам электрычнасць пранізвае мяне. Вырашыце, што знакі правільныя, і ідзіце да гэтага. Яна ўсяго толькі чалавек, як і ўсе мы, і яна не прасіла мяне сюды абмяркоўваць, ці вернецца Цістл калі-небудзь у Прэм'ер-лігу. Устань, уяві сябе Джэймсам Бондам - да таго, як яму прамылі мазгі расейцы, ці што з ім здарылася.
  Мая галава прыкладна ў футе ад яе. У мяне слязіцца рот. Яна пахне цудоўным, і я змагаюся з жаданнем пачаць гэта ў шалёным запале. Я нахіляюся наперад і цалую яе ў вусны - амаль не націскаючы - і адчуваю смак віна ў яе роце.
  Я праводжу пальцамі па яе шыі, калі мы цалуемся, і я адчуваю, як яна ўздрыгвае, а потым па яе спіне, і я засоўваю іх у шаўкавісты матэрыял, пакуль мае рукі не ляжаць на яе ягадзіцах. Абсалютна прыгожая мяккая скура, ідэальная форма, якую можна лашчыць дзвюма адчайнымі, жадаючымі і патрэбнымі рукамі. Наш пацалунак становіцца больш палкім, яе рукі абхопліваюць маю шыю, і я сціскаю гэтыя фантастычныя ягадзіцы, лепячы іх, лашчачы. Божа, я такі жорсткі, такі вільготны, мой член прыціснуўся да яе. Я не магу дачакацца, каб памацаць яе, прасунуць рукі паміж яе сцёгнаў, каб убачыць, ці такая ж яна вільготная, як я, таму рухаю рукой, адчуваю дотык яе акуратна паголеных валасоў на лабку, а потым праводжу пальцамі па яе шапіках і палегчыць два пальцы хутка ўнутр яе. Яна прамакае, гэтак жа адчайна, як і я, і ад дотыку яна задыхаецца і прыціскаецца да мяне, яе рот адкрыты, яе язык увесь у мяне.
  
  
  ПЯТАЯ ГАДЗІНА РАНІЦЫ , Каляды. Назад у Глазга. Толькі што правёў сваю лепшую ноч з жанчынай за доўгі час. Атрымаў агіднае цёплае пачуццё, якое паказвае на тое, што я ўмерана закаханы. Гэта звычайна, і гэта пройдзе. На гэты раз шанцаў не памыліцца ў шлюбе. Лепшае, на што я магу спадзявацца, - гэта рэванш, але нават гэта наўрад ці можна гарантаваць. Я цалкам разумею, што ў наступны раз, калі я ўбачу яе, гэта будзе так, быццам гэтага ніколі не было, і я магу атрымаць свой зад за тое, што я кепскі выконваю сваю працу. Але на дадзены момант я задаволены тым, што грэюся ў бляску пост-абсалютна фенаменальнага сэксу. Цела як у дваццацігадовай дзяўчыны, грудзі, з якіх ты тыднямі можна было б лізаць марожанае, не надакучыла, язык на ёй, як нож, і тэхніка, адточаная дзесяцігоддзямі вопыту. Эфектны.
  Язык як нож? Адкуль гэта ўзялося?
  Едзьце праз Глазга, жадаючы, каб дарогі заўсёды былі такімі ціхімі. Увесь вечар не задумваліся над усімі іншымі рэчамі, а цяпер яны пачалі ўмешвацца. Крывавыя забойцы, вячэра з Пэгі і дзецьмі, што рабіць з Батэрстам. Пінаю сябе за тое, што я такі дурны, што пайшоў на спатканне на Каляды. Не ведаю, што рабіць. Ноччу Батэрст выпаў са спісу сэксуальных пажаданняў. Жанчыны майго ўзросту або старэй з гэтага моманту, і адкінь усе думкі пра маладых канстэбляў, на дваццаць гадоў маладзейшых за мяне.
  Выйдзіце з кватэры адразу пасля пяці пятнаццаці. Стомлены, але адчуваю сябе добра. Першая ноч за доўгі час, калі я не выпіў занадта шмат, хаця калі б мяне спыніў заўзяты малады паліцэйскі за апошнія паўгадзіны, у мяне ўсё роўна былі б непрыемнасці.
  Падымаюся па лесвіцы, заходжу ў кватэру. Дзве з паловай гадзіны сну, а потым шалёная пятнаццаціхвілінная спешка раніцай на вакзал. Прынамсі, на дарогах будзе ціха. Думаю, ці расказаць Тэйлар пра свой вечар, але ведаю, што не скажу.
  Заходзьце ў спальню, пазяхаючы. Не запальвай святло. Шторы расхінуты, вулічныя ліхтары напаўняюць пакой цьмяна-аранжавым святлом і цёмнымі ценямі. Я распранаўся, калі заўважыў, што на ложку ляжыць жанчына. Цалкам апранутая, але, несумненна, жанчына.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  12
  
  РАНІЦА КАЛЯДАЎ . Ён ляжыць без сну. Уяўляючы, што ён чуе звон саняў, бачыць снег на зямлі. Думаючы пра мінулыя Каляды, падарункі, якія ён так і не атрымаў.
  Джо ніколі не рабіла яму падарунка. Нейкі час ён думаў, ці не таму яна кінула яго, калі гэта зрабіла. За тыдзень да Каляд. Даўно ўжо, здаецца. Гэта было летась, ці пазамінулым? Столькі ў галаве. Столькі працы, столькі выпакутаваных і цяжкіх жыццяў. Столькі намаганняў, каб не раскрыць усім сакрэт.
  Але яна не кінула яго, каб не купіць падарунак. Гэта было б занадта глупства. У яе было шмат грошай. Яна кінула яго, таму што займалася сэксам у іншым месцы.
  Ён любіў яе, ён клапаціўся пра яе. Ён купіў ёй падарункі, шмат падарункаў. Узяўшы з сабой на іх першае спатканне срэбнае калье, з самага пачатку дайце ёй зразумець, што яна будзе пераможцам. Ён слухаў, заўсёды слухаў. Няхай робіць, што хоча. Дайце ёй падыхаць. Далі ёй месца. Ён масажаваў ёй галаву, калі ў яе балела галава, купляў ёй абед, калі яна была галодная, кожны дзень дасылаў ёй кветкі. Кожны дзень.
  Яна кінула яму гэта ў адказ, калі яны размаўлялі ў апошні раз. Быццам бы гэта было нядобра. Яна спала з іншымі хлопцамі, пакуль ён дасылаў ёй кветкі, а ён быў дрэнным хлопцам? Яна спала з іншымі хлопцамі, а ён чакаў каля яе дома з каробкай шакаладных цукерак, але ён быў дрэнным хлопцам? Яна спала з іншымі хлопцамі, а ён кожную ноч пакідаў дзесяць рамантычных паведамленняў на яе тэлефоне, але ён быў дрэнным хлопцам?
  Спачатку ён задумаўся, ці не ён быў праблемай, ці не ён быў вінаватым. Але гэта быў абсурд. Ідэя была абсурднай. Ён аддаў ёй усё. усё. Ён кожны дзень дарыў ёй палявыя кветкі. Кожны пракляты дзень. І яна трахалася праз цэлыя каманды па рэгбі, вартыя мужчын.
  Ён быў гераічны ў сваім рамане, а яна была шлюхай. Яна была шлюхай, адной з шлюх, адной з тых праклятых шлюх, якія хадзілі ў спальню на вечарынках і набіралі столькі хлопцаў, колькі маглі ўзяць. Але ён быў дрэнным хлопцам.
  Яна хадзіла на вечарынкі, распраналася дагала - калі нават не магла зняць вопратку - ляжала на ложку і ела мужчын. Трахаць адну, адсмоктваючы іншую, яе рукі адначасова хапаюць іншую пару. Вось кім яна была. Поўная шлюха, мужчыны на ёй, столькі праклятых мужчын, мужчын не злічыць.
  «Як гэта робіць мяне... ебаным... дрэнным хлопцам?»
  Словы прамаўляюцца ў пусты пакой.
  Яна адышла. Пераехаў дом. Ён так даўно яе не бачыў. Гэта быў год ці два? Час здаваўся такім доўгім. Зацягнула. Ён думаў пра яе кожны дзень, але не было магчымасці ўбачыць яе зноў. Калі толькі яна не вырашыла вярнуцца.
  Ці вярнулася б яна? Яму здавалася неверагодным, што яна яшчэ не пашкадавала, што з'ехала. Усе гэтыя мужчыны, але што яны ёй далі? Часам ён думаў, ці не здарылася з ёй што-небудзь. Магчыма, гэта было ўсё. Магчыма, гэта было тое, што ён сказаў, калі яна спыніла адносіны. Яна ніколі не прызнавала іншых мужчын, але ён мог сказаць, што меў рацыю, калі абвінаваціў яе. Ніхто не выглядае такім вінаватым, калі няма ў чым вінаватых.
  Тры гадзіны ночы, у галаве безупынна цікаў гадзіннік. Каляды. Яна павінна ляжаць побач з ім; замест гэтага яна, верагодна, усё яшчэ была на пахмеллі напярэдадні Каляд. Толькі яна і ўсе тыя мужчыны.
  Ён хутка яе знойдзе. Гэтыя іншыя жанчыны, тыя, што выглядалі як Джо, але не былі Джо, усе яны былі аднолькавымі. Яны не былі Джо. Часам яны таксама могуць быць ёю. Яны не былі Джо.
  Хвіліна трэцяй ночы. У яго галаве безупынна цікаў гадзіннік. Ён знайшоў бы іншую Джо. Ён знайшоў бы іншую.
  Джо трахаўся з усімі іншымі мужчынамі, але ён быў дрэнным хлопцам.
  «Я не быў чортава залежным...»
  Ебля Джо.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  13
  
  Я сяджу ў гасцёўні , лямпа гарыць цьмяна, кава вакол, калядная ёлка не асветленая і жаласная ў куце, слабая саступка аднаго чалавека сезоннаму духу. На канапе сядзіць Эвелін Бэтхерст з соннымі вачыма, у руцэ - калумбійскі нумар 3 фірмы Tesco, чорны, тры цукру. Вырашыла, што ёй трэба пагаварыць са мной сёння вечарам, думала, што прыйдзе і пачакае мяне, таму ўвайшла ў кватэру. Паліцыя робіць лепшых злачынцаў. Я стукнуўся аб сцяну. Патрэбен сон. Мне амаль сорак пяць, і я зусім непрыдатны, а не васемнаццаць. Калі яна хутка не пяройдзе да справы, я засну на ёй.
  «Я не павінен быць тут. Мне вельмі шкада». Ужо сёмы раз.
  «Гэта не праблема, Эвелін». Яшчэ адна вялікая чарка кавы, яшчэ адна цыгарэта; спадзяюся, што яны пачнуць біць. «Я не супраць. Не спяшайся, я нікуды не пайду. Калі вы будзеце гатовыя».
  Спачуванне. Я, вядома, хачу яе страсянуць і сказаць, каб яна працягвала, але яна чымсьці аблажалася.
  Зірніце на гадзіннік. Амаль шостая гадзіна. Дзярмо.
  Я гляджу на яе, маршчыны трывогі на яе твары. Прынамсі, гэта палегчыць размову сёння вечарам, пры ўмове, што яна сапраўды пагаворыць са мной у бліжэйшыя дзве гадзіны. Яна выглядае як маладая дзяўчына, якая сядзіць там. Збіраецца сказаць бацьку, што яна цяжарная; або яна кідае ўніверсітэт, каб пайсці будаваць вадзяныя помпы для вяскоўцаў у Заходняй Афрыцы. Седзячы вось так, я не магу паверыць, што спрабаваў зацягнуць яе ў ложак.
  Што заўгодна. Укусі мяне.
  Яна дапівае каву. Глядзіць на мяне. Я пазнаю гэта. Гэта ўсё. Калі яна скажа мне, што цяжарная або што яна кіне паліцыю, каб пайсці будаваць вадзяныя помпы для вяскоўцаў у Заходняй Афрыцы, я буду расчараваны.
  «Вы павінны паабяцаць мне, што нікому не скажаце пра гэта», — пачынае яна.
  Глядзіць на кропку слёз. Лепей навострыце.
  «Я не збіраюся нікому казаць».
  «Калі пра гэта даведаюцца на станцыі...», — і яна не заканчвае сказ. Падносіць кружку да рота, знаходзіць, што яна пустая.
  — Я прынясу табе яшчэ кубак. Ты сабрайся і раскажы мне пра гэта, калі я вярнуся».
  Яна ківае, працірае вочы. Я бяру кружку і накіроўваюся на кухню.
  Я гляджу з акна кухні на халодныя і пустыя вуліцы, пакуль кіпіць чайнік. Цікава, што яна скажа. Пачало ўзнікаць дрэннае прадчуванне, і я ўпершыню падумаў, што, магчыма, я не хачу ведаць, што яна мне толькі што скажа. Часам лепш за ўсё няведанне.
  Зварыце каву, вазьміце назад, аддайце і сядайце. На гэты раз без затрымкі. На секунду глядзяць мае вочы, робяць глыбокі ўдых, потым яна адразу пачынае гаварыць. Словы імкліва высыпаюць, сказы спатыкаюцца адно аб адно.
  І адразу я разумею, што меў рацыю. Я не хачу гэтага чуць.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  14
  
  ЗАХОДЗІЦЬ У ОФІС , пяць на восем. Прачнуўшыся. Прымаў душ, усё яшчэ адчуваю сябе брудным. Прывёў са мной Батэрст, і яна пайшла ў іх распранальню. Яна зняла цяжар са сваіх плячэй, пераклаўшы яго на мае, і прыйшла на працу ў лепшым настроі, чым у маёй кватэры. Не тое, каб я мог што-небудзь зрабіць для яе, але я сказаў правільныя рэчы, і яна зрабіла сваё прызнанне. І цяпер я затрымаўся з інфармацыяй.
  У кабінеце Тэйлара гарыць святло, і я высунуўся за дзверы. Я рады, што ён не быў часткай таго, пра што я толькі што чуў. Хачу сказаць яму, але ведаю, што не магу.
  «Раніца».
  Ён падымае вочы. Усмешкі, накшталт.
  «Што ты тады рабіў мінулай ноччу? Заўважаны тры хвіліны таму, прагульваючыся па паркоўцы з канстэблям Батэрстам.
  Божа, ты нічога не можаш зрабіць, праўда? Я збіраюся перайсці ў абарону, але вырашаю адмовіцца. Яны могуць думаць, што хочуць.
  Я не ўсміхаюся. Не хочацца.
  - Ёсць навіны?
  Ён ківае.
  'Так. У той час, калі вы мінулай ноччу трахаліся, некаторыя з нас працавалі».
  «Пашкадуй мяне».
  — У нас ёсць містэр Хілі. Каля паловы адзінаццатай забраў яго ў пабе ў горадзе, выпарваючы твар.
  Што я рабіў а палове адзінаццатай? Я быў глыбока ў абдымках Шарлоты Мілер. Здаецца, ужо даўно.
  «І?»
  «Ён даволі хутка працверазеў. На ноч пасадзілі ў камеру. Ёна прыйдзе пагаварыць з ім сёння раніцай».
  «І ён будзе цвярозы?» Амаль выплюнуў гэтыя словы, ведаючы тое, што я цяпер ведаю пра Джона Блунсберы. Калі Тэйлар заўважае тон, ён не каментуе.
  «Ён калі-небудзь? Сёння ў яго будзе прабег CID без Мілера, таму хто ведае, якім ён будзе?
  «Што вы думаеце пра нашага хлопца?» пытаюся.
  Ён адкідваецца на спінку крэсла, кідае ручку на стол. Падціскае губы. Махае галавой.
  «Не ведаю, шчыра кажучы. Я разумею, што вы маеце на ўвазе пра яго, але я думаю, што ён проста маленькі дурань».
  Наяўная крытыка, я не павінен быў выклікаць усіх у захапленні.
  'Правільна. Я не быў упэўнены. Блунсберы быў тым, хто з пены ляцеў ад гэтага. Проста інтуіцыя».
  Ён ківае. «Так, добра, маё пачуццё гаворыць, што гэта не ён, а Ёна той, хто прымае рашэнне. У любым выпадку, мы можам узяць узор крыві. Гэта павінна разабрацца». Яшчэ адзін паків галавой. «Навошта хлопцу запрашаць поліс?»
  «Каб даць нам ілжывае апісанне. Збіце нас са шляху».
  «Магчыма».
  - Што-небудзь яшчэ?
  — Пакуль даволі ціха. Звычайнае дзярмо пасля таго, як мінулай ноччу закрыліся пабы, але для нас не вельмі. Гэты ваш стол выглядае даволі цесна. Магчыма, вы захочаце пабачыць частку гэтага».
  «Бос», фальшывы салют, і за дзверы.
  Пайду на кухню, каб зрабіць кубак кавы, перш чым я сутыкнуся з дакументамі, большасць з якіх адкладалася на некалькі тыдняў. Я мог бы бесперапынна працаваць над гэтым на працягу наступнага месяца і не расчышчаць усё. Сустракаю Элісан на кухні, якая выглядае нашмат весялей, чым хто-небудзь сёння. Яна ўсміхаецца мне; Я раблю ўсё магчымае, каб адказаць.
  «З Калядамі», — кажа яна і амаль доўга цалуе мяне ў вусны.
  «З Калядамі», — адказваю я, і словы гучаць зусім па-іншаму.
  Яна займаецца чайнікам.
  «Што з табой, мізэрны? Гэта Каляды».
  «Гэта, вядома, не так. А што ты тут робіш?
  «Ракавіна ўнізе заблакаваная. Яны не хочуць, каб мы карысталіся кухняй. І ліфт зламаўся».
  «Я ведаю». Мне не хочацца размаўляць, але я тут. Без варыянту. Жанчына сапраўды была маёй жонкай. - Значыць, вы не праводзіце ўтульны дзень з Макговернам?
  "Утульнай ночы", - кажа яна. «Мы абодва заканчваем у чатыры, потым едзем да Крэганаў» у Страхур на ноч. Заўтра выхадны. Што з вамі?
  Трэба падумаць. Памятаеце, што наперадзе выдатны сямейны вячэру. Спадзяюся, калі прыйдзе час, я буду больш настроены на гэта.
  «Вячэра з Пэгі і дзецьмі пасля працы».
  Яна выдае ціхі свіст. «Зноў за?»
  Качаю галавой, чакаю, пакуль закіпіць чайнік.
  «Хто ведае?» Я кажу ў рэшце рэшт.
  Яна адпускае мяне першай, і я гатую каву як мага мацней. Шмат цукру, павярніся.
  «Да сустрэчы». Прыемна правесці час сёння вечарам, - кажу я.
  «Ты таксама. І Том, - кажа яна, прымушаючы мяне павярнуцца, - паспі яшчэ. Ты жудасна выглядаеш».
  дзякуй
  Вяртаюся ў офіс, прыпаркоўваюся задам да стала, гляджу на гару папер. Не столькі горы, колькі ў мяне няма прыкметнага ўнутранага трэя, хутчэй разгалісты ландшафт пагоркаў і лясоў. Піць каву, адчуваць дэпрэсію. У рэшце рэшт уключыце кампутар і пачакайце, пакуль ён ажыве. Паспрабуйце падумаць пра Шарлоту Мілер і цудоўны вечар, але думкі пра тое, што сказаў мне Батэрст, настойваюць на ўварванні.
  Яны, хто б яны ні былі, кажуць, што школьныя дні - гэта самыя шчаслівыя дні ў жыцці, а я заўсёды думаў, што гэта нейкая лухта. Але цяпер я аддаў бы ўсё, каб апынуцца ў сярэдзіне трохтыднёвага адпачынку і вось-вось адчыніць бочку з падарункамі.
  Успомніце мінулыя Каляды і пачніце праглядаць дакументы. Добрыя хрысціяне радуюцца сэрцам, душой і голасам...
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  15
  
  ВОСЬ ГІСТОРЫЯ АД Бэтхерста, і ў мяне няма асаблівых прычын меркаваць, што яна гэта выдумляе. Няма матыву, ваша благароддзе. Гэта датуецца крыху больш чым годам таму і буйной справай аб забойстве, якая часова выратавала кар'еру Блунсберы.
  Спачатку я не думаў, што гэта будзе шмат. Яшчэ адна гнюсная гісторыя пра карупцыю ў паліцыі, нікога не здзівіўшая, і пакуль пра гэта не даведаюцца СМІ, нікога гэта не цікавіць.
  Цяпер Bloonsbury's была не адзінай кар'ерай, якую выратавала ад ката гэтая справа. Была таксама справа з галоўным інспектарам дэтэктыва Джэры Кроў, яшчэ адным п'яным дзядком, які ўдзельнічаў у кругласутачнай сустрэчы AA. Гэта была справа Bloonsbury, але яна была настолькі рэзананснай, што ўсё было на руках, і Кроў уцягнуўся ў справу. Гэта было нешта накшталт сумеснага крэдыту, хоць Bloonsbury здолеў узбіць больш вяршкоў зверху. Кроу пазбег таго, каб яго штурхнулі ў кантакт, і калі ён урэшце рэшт пайшоў на датэрміновую пенсію пяць месяцаў таму, гэта было значна больш гонару, чым ён меў бы год таму; ці чым ён заслужыў. Хлопец выйшаў з-за кратаў.
  Жанчына знойдзена ляжачай на беразе ракі Клайд, недалёка ад Карміла. На яе напалі, зарэзалі чымсьці, што Інтэрахамве магло выкарыстаць у Руандзе ў 1994 годзе, і пакінулі паміраць. Яна ненадоўга жыве, каб расказаць гэтую гісторыю, распавядае звычайную гісторыю пра хлопца ў лыжнай масцы і ўсякае недарэчнае дзярмо, а потым належным чынам памірае праз пару дзён. Тым не менш, нягледзячы на тое, што зламыснік выбраў зброю, з таго, што мы змаглі даведацца ад ахвяры, аказалася, што гэта быў напад, які крыху выйшаў з-пад кантролю.
  Дык не тое, што прэса ўсё дабіраецца, вядома, не да суда, але раптам кожная жанчына ў радыусе пяці міляў пачынае панікаваць. Спачатку яны ігнаруюць гэта, але як толькі ахвяра памірае, паперы навальваюцца і робяць гэта самай апошняй вялікай падзеяй, бо гэты месяц павольны.
  Гэта канцэрт Bloonsbury, і з самага пачатку Кроў нюхае на заднім плане, удыхаючы пары алкаголю Bloonsbury для дадатковага харчавання.
  Ва ўсялякім разе, прэса ўсведамляе, наколькі небяспечны гэты комік і што кожная жанчына ў горадзе сапраўды павінна жыць у страху. Такім чынам, кожная жанчына ў горадзе пачынае жыць у страху, таму што ім загадалі, і ёсць грамадскі рэзананс з нагоды адсутнасці поспеху паліцыі.
  Справы ідуць дрэнна, і ніхто з нас не выглядае добра. Вялікі ціск, трэба нешта рабіць, і цяпер той, хто вырашыць гэта, стане героем. У такія моманты дзіўны афіцэр можа падтасаваць невялікія доказы. Дайце яму цьмянае ўяўленне, каго ён шукае, а ўсё астатняе ён зробіць сам. Гэта няправільна, але пакуль вы ведаеце, што шукаеце патрэбнага хлопца, гэта таксама не так. Бяда ў тым, што яны паняцця не маюць, хто такі хлопец. Няма. У іх ёсць узоры валасоў і скуры, а таксама два з паловай мільёны хлопцаў у Шатландыі, з якіх можна выбраць.
  І ў сярэдзіне вар'яцтва кармлення, калі мы ўсе выглядаем ідыётамі, а рэпутацыя падрываецца, як мост у Мостары, хлопец ледзь не робіць гэта зноў. Тая ж гісторыя, іншы вынік, усё яшчэ няма ключоў да яго асобы. На гэты раз ахвяра - нейкі ідыёт, які шукае хлопца. Нейкі клоўн, які глядзеў занадта шмат фільмаў Стывена Сігала і хоча біць забойцу. Шукаў яго кожны вечар на працягу двух тыдняў, потым нарэшце знайшоў. Толькі гэта не зусім на тых умовах, на якія яна разлічвала. Хлопец падыходзіць ззаду і б'е яе цаглінай па галаве, перш чым яна паспее сказаць хлопцу, што мае чорны пояс па каратэ. Тым не менш, яна трохі больш Бафі, чым Гуфі. Ёй удаецца нанесці яму добрую жорсткую расколіну па яйках, і яны абодва тактычна адступаюць.
  Зразумела, прэсе пляваць на тое, што жанчына ёбаная ідыётка. Ім гэта падабаецца, і ў канчатковым выніку мы стаім у чарзе, каб выглядаць дурнымі.
  І тут з густога туману гэтай блытаніны прыходзіць арышт. Зрабіўшы звычайны ўчынак адчаю, схапіўшы ўсіх звычайных падазраваных, раптам з гэтай долі, DCI Джона Блунсберы мае свайго чалавека, а Кроу цягнецца за ім, бяручы на сябе як мага больш заслуг. Забойца знаходзіцца пад вартай, вуліцы ў бяспецы - гэта адносныя рэчы - і дзве кар'еры былі выратаваны. Усё з нічога. Полісы кідаюць шмат падазроных поглядаў, але ў іх ёсць перакананне, нягледзячы на тое, што хлопец увесь час адмаўляе гэта. І што больш важна, калі гэта зрабіў не ён, сапраўдны забойца ніколі больш не ўдарыць.
  А потым.
  Вось тут і ўступае Батэрст. У той час яна нядоўга ў войску, рашуча настроеная стаць галоўным канстэблям Стратклайда да таго часу, як ёй споўніцца трыццаць пяць, і ўсё такое дзярмо. Але не мокра за вушамі, ніяк. Яна ведае, што адбываецца, ведае, што трэба рабіць.
  Такім чынам, яна апынулася ў цэнтры расследавання, і аднойчы ўвечары ў Кіце да яе падышоў Блунсберы, дыхаючы мятай і выглядаючы злавесна. Усе ведаюць яго гісторыю: жонка толькі што сышла і цяпер адчайна жадае прарыву ў справе.
  Ён гаворыць прыцішаным голасам, становіцца ўсё ўтульна і па-змоўніцку. Кажа ёй, што ў іх ёсць свой мужчына, але ты ведаеш, як гэта бывае, дарагая, у іх проста не хапае, каб яго выкрасці. Яна ўпершыню пра гэта чуе, але думае: я проста канстэбль, наўрад ці я буду ведаць усё, што адбываецца. Такім чынам, яна купляе яго. Ім патрэбна яе дапамога, кажа ён, але, відавочна, не можа быць занадта шмат тых, хто ведае пра гэта. Пералічвае тых, хто збіраўся ў гэтым удзельнічаць, і ніхто іншы не даведаецца. Трохі падробленых доказаў, некалькі рэчаў, размешчаных там, дзе іх не павінна быць, дзіўная падказка, пакінутая валяцца, і ў іх будзе свой чалавек. Калі б яна пайшла, ён бы ўбачыў, што гэта прынесла ёй вялікую карысць, і ёй не трэба, каб ён ёй гэта казаў, таму што гэта відавочна.
  Такім чынам, гэта не зойме шмат часу, і праз тры чвэрці гадзіны і пару газаваных напояў віскі яна ўвайшла. Разам з Кроў, натуральна, сяржант Херрад – нядзіўна – і малады Эдвардс, які належыць да брыгады Hang 'Em High. . Пяцёра ў групе, і яны едуць на закат, каб змагацца за праўду, справядлівасць і свабоду.
  Я думаў, што гэта будзе гісторыя, і зусім не здзівіўся. Вось як ідуць гэтыя рэчы. Я пачаў задавацца пытаннем, чаму яна прынесла яго мне цяпер, таму што я бачыў дастаткова такіх за гэтыя гады, каб сапраўды было ўсё роўна. Сляпыя вочы, і ўсё такое. Потым яна ўводзіць мяне ў курс спраў.
  Панядзелак увечары, калядная вечарына. Усе напіваюцца, звычайная справа. Гэта быў другі, на якім яна была, таму яна ведала, чаго чакаць, то бок чарга п'яных хлопцаў, якія спрабуюць прабрацца ў яе цесную белую сукенку; я ў тым ліку. Адным з п'яных Латарыё быў, вядома, Эдвардс, неўзабаве пасля таго, як ён распрануўся на карысць усіх нас. Наканавана нікуды не падзецца з ёй, але ўсё роўна ў роспачы. Ён ідзе на гэта, даючы ёй усё дзярмо, якое можа прыдумаць, падвяргаючы яе тры чвэрці гадзіны бязладнага маналогу. Пачынае гаварыць пра іх вялікі прарыў у мінулым годзе, пачынае расказваць рэчы, пра якія яна ніколі не ведала. Яна сама была крыху п'яная на пачатку, але такія рэчы досыць хутка працверажэюць.
  Блунсберы і Кроў увесь час удзельнічалі ў гэтым. Не проста зашыць хлопца, а ўсю праклятую справу. Забойства, усё. Хворы, вар'яцкі вырадак, які здзейсніў гэтыя два напады, быў самім Кроў з поўнага ведама Блунсберы. Ён здзейсніў першы штурм з запланаванай серыі, але, вядома, крыху захапіўся сабой, магчыма, таму, што знайшоў сваё сапраўднае прызванне ў жыцці. Забілі дзяўчыну. Потым яны дазволілі істэрыі нарастаць, кожны дзень кормячы кавалачкамі сметнікаў, каб падтрымліваць і культываваць вар'яцтва, а затым прымеркавалі другую атаку да дасканаласці, так што, калі ўсё было самым дзікім, калі была самая лютая спякота, яны ўмяшаліся і падхапіў іх чалавек.
  Ісусе, нядзіўна, што ён пратэставаў супраць сваёй невінаватасці. Хлопец паняцця не меў, але яны, відаць, паклалі на яго вочы з самага пачатку. Я не ведаю, як яны гэта зрабілі, але яны ведалі, што ў іх ёсць хлопец, у якога не будзе алібі ні на адну з дзвюх начэй. Напэўна, яны планавалі гэта тыднямі. Добра, яны ўзялі хлопца са спісу звычайных падазраваных, так што зусім не вінаваты атрымаўся. Аднак справядлівасць ёсць справядлівасць.
  Сшываць хлопцаў, калі ты ведаеш, што робіш гэта патрэбнаму чалавеку, гэта адно. Рабіць гэта з кімсьці, калі вы не ўпэўнены, але вам патрэбны перапынак, ну, вы можаце гэта зразумець. Даволі глупства, і гэта можа мець адваротны эфект, але мы ўсе гэта рабілі. Але гэта? Здзяйсненне злачынства, каб вы маглі яго раскрыць і ўзяць на сябе заслугу? Святы. трахацца. Дзярмо.
  Здзіўлены? Ні ў якім разе. Кроу быў хворым чалавекам, а Блунсбэры быў проста жаласным і адчайным. Не ведаю, што задумалі Херрад ці Эдвардс, але потым Эдвардс сказаў ёй, што пасля таго, як першы напад ператварыўся ў забойства, адбылася невялікая міжусобіца.
  Вось такая гісторыя, і пакуль яна расказвала мне ўсё гэта, мой розум не працаваў асабліва хутка. Я прыняў гэта за чыстую манету, усё яшчэ цьмяна цікавячыся, чаму яна думала, што павінна расказаць мне ўсё. Потым яна скідвае гэта на мяне, думку, якая прыйшла ёй у галаву, пасеянае зерне, якое вырасла ў пачвару з бабовага сцябла.
  Яна захварэла ў панядзелак увечары і пайшла дадому, пытаючыся ў сябе і ў тое, у што яна дазволіла сябе ўцягнуць. Потым раніца аўторка надышла пад лямант шалёнай актыўнасці. Яна бярэцца за гэта, як і ўсе мы. Потым дзесьці на працягу дня яна б'е яе, моцны ўдар у жывот. Магчыма, гэта паўторны спектакль. Магчыма, гэта яшчэ адна падстава. Блунсберы напіваўся ва ўсіх нас на вачах, але хто ведае, чым займаецца Кроў у гэтыя дні? Удар бутэлькі ў глухім лесе, вядома, але гэта не тое, што мы можам растлумачыць яго рухі. Такім чынам, магчыма, ён здзейсніў злачынства ў змове з Блунсберы, і пасля яшчэ аднаго-двух забойстваў яны збіраюцца прайсці сваю правераную і надзейную працэдуру сшывання.
  Такім чынам, гэта гісторыя. Усё праўда, акрамя апошняга, які з'яўляецца здагадкай. Першы лот досыць дрэнны, і я трымаюся надзеі, што другі лот - гэта празмернае ўяўленне Батэрста. Я думаю, што мне ўдалося ўгаварыць яе, але гэта прымусіла мяне задумацца. Немагчыма выправіць лагічны, выразны аргумент. Нядзіўна. Зашмат пытанняў. Што будзе ў гэтым для Крумкача? Магчыма, гэта не звязана з Кроу, і на гэты раз у Bloonsbury нехта іншы зробіць чорную працу. Але што Джона Блунсберы можа даць каму-небудзь у якасці платы за такія рэчы? Усе яго грошы ў алкаголі. Херрод, Эдвардс, яны ніяк не маглі патураць гэтаму. Першы быў штурм, які пайшоў не так. Тое, што адбылося ў панядзелак увечары, было далёка за межамі гэтага.
  не ведаю Мне трэба адысці ад усяго гэтага, падумаць ясна. Мне трэба пераканаць сябе, што яны не мелі дачынення да вечара панядзелка. Веданне папярэдняй справы досыць кепскае, не затлумляючыся ўсім гэтым. Я хачу пагаварыць з Тэйларам, і мне гэта спатрэбіцца, калі яны датычныя да гэтага забойства. Але калі яны не - і няма ніякіх прычын меркаваць, што яны здзяйсняюць усе злачынствы тут у сваіх мэтах - тады я ведаю, што Тэйлар не захоча пра гэта ведаць. Я, вядома, не.
  Мне патрэбна гарэлка-тонік, і шмат.
  І к чорту тонік.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  16
  
  ПРЫНЯЛА РАШЭННЕ. ЗБІРАЮЦЦА падняцца да Арачара і пагаварыць з Варонай. Не маю ні найменшага ўяўлення, што я збіраюся яму сказаць, але я ведаю, што калі я не прытрымлюся гэтага, гэта мяне проста раз'есць. Пасля гэтага, я не ведаю. Шмат што залежыць ад таго, што ён скажа, хаця я не ўпэўнены, як падняць гэтую тэму. Трэба толькі акрыліць. Аднак пакіньце гэта да заўтра. Сёння ўвечары я паабедаю са сваёй шчаслівай сям'ёй, і я не дазволю гэтаму перашкодзіць. Праблема, адкладзеная на іншы дзень, - праблема вырашана.
  Абед, сядзенне ў кабінеце Тэйлара, жаванне тлушчу. Я маю на ўвазе літаральна, купіўшы бутэрброд у сталоўцы. Тэйлар заклапочаны, мабыць, думаючы пра сваю жонку.
  «Чулі калі-небудзь пра Варону?» Перакідаю ў поўдзень.
  Ён падымае вочы.
  - П'яны Джэры? Хітае галавой, на твары з'яўляецца непрыемны выгляд, як ва ўсіх нас, калі мы думаем пра Крумкача. «Не, і я таксама не хачу. Я думаю, што Джона хадзіў да яго ў мінулым месяцы ці нешта падобнае. Сказаў, што ягонае месца - лайно.
  Я раблю яшчэ адзін глыток кавы, каб замаскіраваць смак.
  «Чаму вы пытаецеся?»
  Па тоне голасу можна зразумець, што яму ўсё роўна, таму лягчэй пазбегнуць пытання.
  «Проста цікава».
  Тэйлар рохкае і працягвае свае маркотныя разважанні. Вырашыце акунуцца ў іх сярэдзіну.
  «І што ты робіш сёння вечарам?»
  Азіраецца, паціскае плячыма. «Утульная калядная вячэра дома з жонкай і сватамі. Мама, тата, Бэці, той ідыёт Энтані і ўсе пятнаццаць іх дзяцей-ідыётаў, ці колькі іх цяпер. Я збіўся з ліку».
  «Ты паспееш?»
  — Не ведаю. Яны чакаюць да шасці гадзін, і калі мяне не будзе, яны прыступяць да абеду. І вы бачыце, наколькі я заняты, таму я не ўпэўнены. Могуць проста затрымаць на станцыі». Ён заводзіць рукі за галаву і глядзіць у столь.
  Гучнае мысленне. Я ніколі не сустракаўся з Энтані і дзецьмі, але чуў пра іх дастаткова.
  Я быў на мяжы таго, каб папрасіць абноўленую інфармацыю аб яго сямейным становішчы, але вырашыў адмовіцца. Сёння Каляды, і ў мяне ўжо дастаткова шмат думаць, не абцяжарваючы яго клопатамі.
  Так, вельмі па-хрысціянску з майго боку.
  Яшчэ адзін набег у сярэдзіну бутэрброда, пасля чаго імгненна шкадаванне. Адчуйце ў паветры пах алкаголю, падніміце галаву і ўбачыце старшага інспектара Джона Блунсберы, які стаіць у дзвярах. Яго нос блішчыць чырвоным пасярод суровага твару. Толькі што пасля інтэрв'ю з нашым галоўным падазраваным.
  — Добрая праца, Том, — кажа ён, — але гэта не ён. Аднак я разумею, пра што вы думалі».
  Так, дакладна. Напляваць, я ўжо сам думаў. Інстынкт зноў памыляецца. Магчыма, з гэтым трэба што-небудзь зрабіць, але не ўпэўнены, як палепшыць сваю інтэнсіўнасць. Бісадол, магчыма.
  «Вы адпусцілі яго?» - пытаецца Тэйлар, чалавек, які ўсё яшчэ валодае сталёвымі вантробамі.
  'Так. Гэта было не так, ведаеце. І аказалася, сволач на алібі да дупы».
  Паглядзіце ўверх. Ні ў якім разе.
  «Вы жартуеце?»
  Махае галавой. «Выдаў пару імёнаў, праверыў. Падумай, што ён пісаў, калі размаўляў з табой, дурная сволач. Апошняе, што ён зрабіў, гэта пагражаў падаць у суд, таму я заўважыў яму, што гэта не вельмі добрая ідэя. Думаю, ён зразумеў, што я маю на ўвазе».
  «Аналіз крыві?» кажа Тэйлар. Тон голасу кажа, што яму ўсё роўна.
  Блунсберы паківаў галавой.
  «Няма сэнсу», — кажа ён. «Ён не наш чалавек, і калі я пачну браць кроў у гэтага вырадка, то мы атрымаем іск. Вы ведаеце, якія гэтыя адвакаты. Ва ўсякім разе, кажа, што сур'ёзна паставіўся да апісання, якое даў нам, таму мы яго праверым. Ён якраз робіць фотаздымку. Верагодна, будзе цалкам адрознівацца ад іншага, які ў нас ёсць. Можа, нам варта забраць таго першага нягодніка, які ўвайшоў».
  «Ты не можаш арыштоўваць усіх, хто спрабуе нам дапамагчы, Ёна, - кажа Тэйлар. «Дрэнна для бізнесу».
  Bloonsbury рохкае, адчуйце дух J&B.
  «Так, усё роўна. Пайду што-небудзь паесці. Хто-небудзь з вас чаго-небудзь хоча?
  Я трымаю горшы бутэрброд на планеце Зямля, і Тэйлар паківаў галавой. Блунсберы зноў бурчыць і сыходзіць. Рады, што ён не заставаўся надоўга.
  Зноў акунуцца ў бутэрброд, прыдумаць мяса.
  «Здаецца, гэта крыху дзіўна, — кажу я, — вам не здаецца? Я маю на ўвазе, што адвакат раптам прыдумае алібі.
  «Хто ведае? Юрысты, яны тое і зробяць. Калі гэта робіць паліцыю дурной, ёй усё роўна».
  «А вось начаваць у камеры дарма».
  «Напэўна, у яго ёсць свае прычыны. Спрабуе ўцячы ад сваёй дзяўчыны. Што заўгодна. Хутчэй за ўсё, цалкам маюць намер судзіцца. І калі гэта так, я магу паспрачацца, што пустая пагроза Ёны яго не адпудзіць. Крывавыя адвакаты. Невялікая справа, таму яны ідуць шукаць яе самі».
  «Усё роўна непрыемны пах».
  «Гэта было дыханне Ёны. Забудзься, Том.
  У любым выпадку, чаго я хвалююся з гэтай нагоды?
  Ненадоўга задумайцеся, дзе гэта пакідае папярэднюю тэорыю аб тым, што за ўсёй справай стаіць Bloonsbury. Чым далей я аддаляюся ад размовы з Батэрстам, тым больш не хачу ў гэта верыць.
  «Куды цяпер?» — кажу я Тэйлару.
  Ён цяжка ўздыхае і яшчэ больш адкідваецца на спінку сядзення.
  «Чорт яго ведае», — кажа ён.
  
  
  F НАШЫ-ПЯТНАЦЦАЦЬ, ШТОДЗЕННАЯ аблава. Расследаванне практычна спынілася. Усіх, у каго мы выклікалі падазрэнне, выпісваем. Хлопец, былы хлопец, любы, хто добраахвотна паведаміў інфармацыю, сям'я, суседзі. У нас ёсць усе, хто хоць бы пацалаваў яе і выйшаў пустым. Цагляная сцяна. І гэта адна з праблем гэтай працы. Мы маглі ў нейкі момант пагаварыць з хлопцам, які валодаў нажом, і проста не пазнаць яго.
  Блунсберы здаецца яшчэ больш прыгнечаным, чым звычайна. Я спрабую ўспомніць, якім ён быў падчас апошняга забойства, бо калі Бэтэрст мае рацыю, то ён увесь час ведаў, што збіраецца раскрыць злачынства. Любы клопат ці раздражненне з яго боку былі б прытворнымі. Усё, што я памятаю, гэта хлопец, які не даваў выпіць і прымушаў усіх пакутаваць разам з ім. Бачыць, каб не піць, было б часткай плана, пакуты, якія гэта выклікала яго, былі сапраўднымі наступствамі.
  Аднак на гэты раз вы можаце адрозніць. Пах адчуваецца ў ягоным дыханні, на вопратцы і скуры, відаць на твары – чалавек не вырашыў адцягвацца ад выпіўкі. Джона Блунсберы; легенда. Больш нават не падыходзіць для ўвасаблення Элвіса падчас каляднай вечары. І такім ён стаў. Элвіс. Змарнелы, раздзьмуты, назаўсёды збіты з твару. Чапляюцца за песні мінулага, але становяцца горкай карыкатурай. У бліжэйшыя гады тут людзі будуць імітаваць Джону Блунсберы. Але на дадзены момант гэта робіць ён.
  Але якая мне справа? Мяне не ўразіла з таго часу, як я пачаў з ім працаваць, і цяпер я ведаю, што ён такі ж злачынец, як і падонкі, якіх мы цягнулі сюды ўсе гэтыя гады. Ён заслугоўвае таго, што чакае яго. У мяне ёсць бачанне, як ён праз тры гады ці тры месяцы будзе сядзець на Аргайл-стрыт пад чыгуначным мостам, які вядзе да Цэнтральнага вакзала. Струп на носе ад таго месца, дзе ён п'яны ўпаў у вадасцёкавую канаву, брудная барада і тое ж адзенне, што і цяпер; капялюш на зямлю, рыкаючы на мінакоў, каб даць яму дробязь на метылавы спірт або тармазную вадкасць, або што там, што Джэйкі п'юць у гэтыя дні.
  Ён стаіць спіной да нас, гледзячы на фатаграфіі Эн Келер, якія ўсё яшчэ ўпрыгожваюць сцены і будуць працягваць гэта рабіць, пакуль мы не зловім нашага чалавека, або пакуль іх не адсунуць новыя фотаздымкі новых ахвяр - сапраўдны страх і магчымасць. Ён паварочваецца з жахлівым выглядам і прыпадае да краю стала. Вадкі абед.
  «Сяржант Харысан, дайце нам тое, што ў нас ёсць».
  У Геррода выхадны, ён бавіць час з Бернадэт, дзецьмі і большасцю членаў яе сям'і. Цудоўны калядны час. Б'юся аб заклад, што ён проста хоча прыйсці на працу, але яна не дазваляе яму.
  Цікава, як Мілер ладзіцца са сваім тупым мужам у Брэмары. Думка пра яе дае мне цёплае пачуццё - загартаваны паліцэйскі паварочваецца да жанчыны ва ўладзе - як і большую частку дня.
  Памятайце пра працу. Сяржант Харысан.
  «Шчыра кажучы, у нас няшмат. Усе шляхі расследавання пакуль завялі ў тупік. Мы атрымалі вялікі рэзананс з боку грамадскасці. Некалькі чалавек бачылі яе ў кінатэатры, і мы можам быць упэўнены, што яна была адна. Мы двойчы бачылі, як яна ішла па вуліцы, пасля кінатэатра, два апісанні чалавека, які размаўляў з ёй або ішоў побач. Аднак апісанні не супадаюць».
  «Выснова?» - кажа Блунсберы, утыкаючыся. Голас не паказвае ніякай цікавасці.
  Харысан паціскае плячыма. Вось жанчына, якая любіць сваю працу, але аддае перавагу працаваць у іншым месцы.
  «Было цёмна, занадта кароткі мімаходзь. Нехта праходзіць міма вас на вуліцы, у вас няма прычын запамінаць іх, розум не будзе мець вельмі добрай памяці».
  Блунсберы бурчыць. Ён спадзяваўся даведацца, ці хлусіць адзін з іх, пажадана першы, бо ён ужо вырашыў, што наш сябар-юрыст невінаваты. Аднак Харысан мае рацыю. Гэтыя рэчы ў лепшыя часы - нацяжка.
  «Такім чынам, — кажа Гарысан, — з вечара панядзелка мы змагаемся са сведкамі. Мы размаўлялі з яе хлопцам, з якім яна пасварылася ў панядзелак днём, і з сямнаццаццю былымі хлопцамі або палюбоўнікамі». Сямнаццаць? Гэй, мая дзяўчына. «Усе выпісваюцца. Невялікая сям'я, але ўсе яны, здаецца, шчыра засмучаныя. Там няма нічога, што сведчыць аб матывах любога з іх».
  «Зноў выснова?» - кажа Блунсберы. Цікава, ці слухае ён яе.
  «Альбо яе забойцам быў той, хто яе ледзь ведаў, або не ведаў яе ўвогуле», — кажа яна. «Ці мы штосьці прапусцілі ва ўсіх нашых інтэрв'ю», — дадае яна, і гэта не такая канцэпцыя, супраць якой можна паспрачацца.
  Блунсберы ківае, як бы мармыча сам сабе пад нос - узмацняючы ўражанне, што чалавек губляе гэта. Ціхае мармытанне, словы неразборлівыя. Магчыма, улічваючы магчымасць таго, што менавіта ён нешта прапусціў. П'яны, які сутыкнуўся з уласнай памылковасцю - што яму яшчэ рабіць, як не мармытаць? Ці, магчыма, ён праклінае нас астатніх.
  — Тады правільна. Здаецца, гэта ўсё... У каго яшчэ ёсць што сказаць?» — кажа ён, азіраецца. - Хатан?
  Дзярмо.
  «Ён нясе крыўду за межамі рацыянальнага меркавання, ці то на яе, ці то на таго, хто падобны на яе. Калі гэта апошняе, мы ў вялікім дзярме, таму што яго будзе чортава цяжка знайсці. Хто ведае, наколькі Эн Келер выглядала як аб'ект яго нянавісці? Гэта можа быць любы хлопец. Любы пракляты хлопец».
  «Крыху профілю, ніякіх падказак, ніякай сутнасці», — змрочна кажа Блунсберы. «Гэта ўсё, што ў нас ёсць. Хто-небудзь яшчэ?
  Большасць з нас глядзіць у падлогу. Больш няма чаго сказаць. Каляды, і мы сядзім тут з гэтымі фотаздымкамі, якія глядзяць на нас звысоку, быццам труп без вачэй можа глядзець. Ніхто з нас не хоча быць тут.
  Блунсберы ўздыхае, цяжка дыхае, адчуваецца пах напою. Нават ззаду, дзе я сяджу з Тэйларам - маўклівы, заклапочаны Тэйлар, у яго на розуме іншыя рэчы.
  «Правільна, людзі, адчапіцеся. Ідзі дома і, калі зможаш, атрымлівай асалоду ад Калядаў», — і гэтыя словы гучаць асабліва горка з вуснаў Блунсбэры, бо ўсе мы ведаем, што ў яго няма ні дома, ні сям'і, да якой можна было б паехаць. — Заўтра нам давядзецца пачынаць спачатку. Прайдзі яшчэ раз усю сям'ю і хлопцаў, паглядзі, ці зможам мы што-небудзь прыдумаць. Калі гэта быў адзін з іх, я хачу пра гэта ведаць. Калі б гэта не было...» і словы заміраюць.
  Калі гэта проста нейкі хлопец, які выпадкова наткнуўся на яе і заняўся сваімі справамі, тады ў нас праблемы. Іншая падказка можа не з'явіцца да нас, пакуль наступная жанчына з цёмна-каштанавымі валасамі, якую ён сустрэне, не апынецца знявечанай у канаве.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  17
  
  H IS ДУМКІ НІКОЛІ не Бываюць лінейнымі. Туды і назад, туды і назад. У асноўным ён думае пра першы раз. Лепшы час. Калі яно было яшчэ свежым і чыстым, пакуль не было ніякіх спрэчак, перш чым яна пачала бачыць усіх гэтых за яго спіной. Ён быў у яе дома і разглядаў старыя фатаграфіі. Яны былі сябрамі, хоць ён ужо хацеў большага. Проста не была ўпэўненая, што яна да гэтага адчула.
  Фотаздымкі былі з адпачынку, які яна зрабіла з сябрамі ў Грэцыі. Шмат помнікаў – таму яна і паказвала іх яму – а потым пасярод старажытнагрэчаскай архітэктуры была адна з яе і дзвюх яе сябровак топлес ля басейна. Ёй было няёмка, яна хутка пайшла далей. Яны яшчэ адну-дзве хвіліны разам глядзелі на фатаграфіі, а потым яна адклала кнігу і прапанавала зрабіць яшчэ кубак гарбаты.
  Калі яна стаяла спіной да яго, ён зразумеў. Яна зусім не збянтэжылася. Не забылася яна і пра фота топлес. Гэта быў яе спосаб, яе спосаб даць яму зразумець, ацаніць яго цікавасць. А ён сядзеў і нічога не казаў.
  Ён моўчкі стаяў за ёй. Яна гаварыла, але ён не слухаў. Потым пяшчотна пацалаваў яе ў шыю. Ад яго дотыку яна здрыганулася. Затым яго рукі былі на ёй.
  Вось што ён любіў успамінаць. Той момант. Той першы дотык. Яе ўздрыгнула, яе цела напружылася, а потым момант, калі яна паддалася яму і расслабілася, момант, калі ён правёў рукой па яе грудзях і зразумеў, наколькі жорсткімі сталі яе соску.
  Той момант быў такім чароўным, такім ідэальным. Аднак гэта рэдка застаецца ў яго галаве, бачанне хутка сапсуецца.
  Ебля Джо.
  Што яна рабіла, сядзячы топлес ля басейна ў Грэцыі? Колькі мужчын там было? Колькі глядзелі на яе грудзі? Колькіх яна змясціла за вечар, колькі лізала, смактала і кусала гэтыя грудзі? І колькі мужчын яна прывабіла калекцыяй нявінных фатаграфій, вярнуўшыся дадому?
  Яна нават не магла заставацца мілай у яго ўспамінах. Усё скіснула з Джо. усё. Вось чаму ён павінен быў забіць яе, таму ён павінен быў забіць яе зноў, таму ён павінен быў працягваць забіваць яе, пакуль яна сапраўды не памрэ.
  
  
  ІМІТАЦЫЯ КАМІНУ ГАРЫЦЦА Ў сярэдзіне пакоя; дрэва зіхаціць у куце, зялёным і чырвоным; святло нізкае, цёмныя цені пераследуюць цёплыя колеры; міргаюць свечкі, пабліскваючы ў дыяментавых завушніцах Пэгі; Нэт Кінг Коўл спявае Мэл Тормэ (у нас ужо быў калядны альбом Боба, і, як ні дзіўна, яна адмовілася выпусціць яго зноў); ёсць водар спецый, а ў паветры адчуваецца Каляды. Вялікая вячэра, бяспечна змытая бутэлькай паўднёваафрыканскага чырвонага 2008 года. Мы сядзім на падлозе, прыхінуўшыся спіной да канапы, глядзім у агонь. Трымаючыся за рукі. Гучаць папераджальныя стрэлы, але іх засланяе калядная дымка.
  Прыбыў крыху са спазненнем і адразу ж быў завалены былой жонкай і дзецьмі, усё яшчэ свецячымі ад учорашняга прыемнага абеду. Паўгадзіны разглядаў розныя падарункі і заўважыў, што ад касцюма ад Пэйслі нічога не было. Але няхай без каментароў. Маса ежы, усе лагодныя, і атмасфера, па-чартоўску, лепшая, чым у большасці Калядаў, калі мы былі разам. Магчыма, я выявіў узгоднены сямейны план вярнуць бацькоў, раней вядомых як тата, але не будзем рабіць паспешлівых высноў. У рэшце рэшт, я паршывы дэтэктыў.
  І вось, мы падыходзім да сутнасці вечара. Дзеці сабраны па сваіх пакоях, на гэты раз вельмі шчаслівыя, каб пагуляць са сваімі iCraps і ўсім іншым сучасным смеццем, якога ў нас не было, калі я быў дзіцем, а мы з Пэгі сядзім спіной да канапы і назіраем за полымя. Мне здаецца, я ведаю, да чаго гэта вядзе, але часам гэтыя рэчы не заўсёды на гэтым заканчваюцца. Яна сціскае мае пальцы, і я вырашаю, што прыйшоў час задаць пытанне, якое заставалася незададзеным апошнія пару дзён.
  «Вон з гэтым», — так я закранаю тэму.
  Яна ўсміхаецца. «Я люблю, калі ты размаўляеш са мной, як з падазраваным». Цалуе мяне ў шчаку. «Пра што ты кажаш?»
  «Браян». Гандляра-дзявочніка звалі Браян.
  «Ой». Усмешка знікае, і яна выглядае невыразна адасобленай. Жуе губу, што, як я ведаю, азначае, што яна збіраецца сказаць мне тое, што хацела б пакінуць пры сабе. Цікава, ці забіла яна Браяна, а яго цела гніе пад намі ў склепе.
  «Ён пакінуў мяне да нейкай дваццацігадовай цырульніцы».
  Мне не ўдаецца стрымаць смех, як па тоне голасу, так і па самой справе. Яна спрабуе выглядаць сур'ёзна, але таксама пачынае смяяцца. Я заўсёды любіў гэты смех. Першае, што прывабіла мяне ў ёй, адвяла мяне ад кіслых абдымкаў Жана Фраяра.
  «Што за гісторыя?»
  Яна ўздыхае. «Гэта кажа ўсё, ці не так? Было б добра, калі б я заўсёды збіраўся запрасіць цябе на вячэру, але на мінулым тыдні я ўсё яшчэ думаў, што гэта будзе я і Браян.
  - Ён падкінуў цябе за тыдзень да Каляд?
  Яна акідвае мяне позіркам. «Вы павінны сказаць, што падзенне? Вы прымушаеце мяне гучаць як футбаліст».
  «Хто яна была?»
  «Не ведаю, усё роўна. Шчыра скажу, што ў мяне былі большыя расчараванні ў жыцці». Яшчэ адзін поціск рукі. «Ты сапраўды быў нашмат прыемней, і дзеці таксама былі нашмат шчаслівей».
  Ну вядома. Дзеці былі б больш шчаслівыя, каб Ганібал Лектэр прыехаў на абед.
  «Не ведаю, што вы ўбачылі ў ім у першую чаргу».
  Адказ на яе вуснах, і я ведаю, што гэта такое, але яна закусвае яго ў адказ. Ні час, ні месца. Яна не адразу выйшла замуж за іншага, калі мы рассталіся, як гэта зрабіла адна ідыёцкая палова партнёрства.
  «Што з табой?» — кажа яна, акуратна змяняючы ход дыскусіі. «Апошнім часам вы выйшла замуж за канстэбляў, ці вы проста павольна прабіраецеся праз станцыю ў наўмысным сэксуальным вар'яцтве?»
  Вельмі смешна. Тон такі, што я адпусціў яе з шлюбнай насмешкай. Аднак пытанне прымушае мяне думаць пра Шарлоту Мілер. Вырашы, што я ўстрымаюся ад таго, каб распавядаць пра яе Пэгі, але не прызнаю сабе наступствы гэтага. Калі б Мілер была выпадковым сэксуальным партнёрам, я б сказаў ёй, але гэта было больш за тое. Ці, прынамсі, так я ўзарваў гэта ў сваёй галаве.
  «Нічога асаблівага. Разбіўся з дваццацігадовым канстэблям на вечарыне ў панядзелак вечарам».
  «Вам цяпер падабаюцца яны старэйшыя?»
  «Злавай».
  Яна зноў смяецца, хапае бліжэйшую бутэльку віна і напаўняе шклянкі. Яна прыхінаецца да мяне, яе галава ляжыць мне на плячы.
  - Але я маю на ўвазе, што на дадзены момант няма нікога асаблівага? Я так даўно цябе не бачыў».
  Хтосьці асаблівы. Ну, я вырашыў, што суперінтэндант асаблівы.
  «Дэн, ён асаблівы», — кажу я. Хавайцеся за жахлівым гумарам, мужчынскім спосабам вырашаць нязручныя пытанні.
  «Вы ведаеце, што я маю на ўвазе».
  Я амаль гатовы прыняць гэтыя новыя пачуцці да боса, але вырашыў не быць ідыётам. Пэгі сустракалася з Шарлотай Мілер, таму яна абмочыцца ад смеху, калі я скажу ёй, што думаю. Гэта таксама было б развітаннем з начнымі забаўкамі.
  Дробна, Хатан, вельмі дробна.
  «Не, нікога асаблівага», — кажу я.
  Адчуваю, як яе галава ўпіваецца крыху далей у маё плячо.
  "Дзеці сумавалі па табе", - кажа яна, дазваляючы словам пралівацца ў цёплую калядную атмасферу.
  Што яна гаворыць?
  Чорт вазьмі, гэта відавочна, што яна кажа, і ці не гэтага я хацеў? Вельмі дарагі калядны падарунак, памятаеце?
  Гэта было перад мінулай ноччу.
  Забудзь мінулую ноч, дэбіл!
  «Тыдзень таму ты туліўся да Браяна».
  Яе рука ляжыць мне на жываце. Палец знаходзіць шлях праз маю кашулю, пачынае маляваць кругі на маёй скуры.
  «Я ведаю. Я не магу гэта апісаць. Я не сумую па ім. Я маю на ўвазе, хлопец быў, я не ведаю... нешта...
  «Сумна як чорт?»
  «Я мяркую, што вы маеце рацыю», - кажа яна, смеючыся. «Сумна як чорт». Зноў доўгая паўза. «Было вельмі прыемна з табой у апошнія пару дзён».
  Яна глядзіць на мяне, і я нават не вагаюся, перш чым адбудзецца непазбежнае. Нахіліцеся і горача пацалуйце яе ў вусны, адразу адчуйце яе язык у сваім роце. Яна заўсёды цалавалася як багіня, Пэгі, і тры гады пацалункаў з актыніяй не прытупілі яе здольнасцяў.
  Нарэшце ўдалося выкінуць думкі пра мінулую ноч і аддацца моманту. Няхай яна дамінуе, што ёй заўсёды падабалася рабіць. І калі ён пачынаецца, гэта сто міль у гадзіну, і становіцца ўсё хутчэй.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  18
  
  СНЕГУ НЯМА, нават не холадна. Дзень Божага Нараджэння, шэры і пагодлівы, змяніўся цёмным і змрочным вечарам, вільгаць у паветры, няспынны дождж пагрозлівы. І якая ноч для Джо, каб быць на вуліцы. Чаму яна павінна выходзіць адна на Каляды?
  Ён злавіў яе погляд у бары. Яна ўсміхнулася і не ўздрыгнула, таму была верагоднасць, што яна зацікавілася. Ці цікаўныя. Павінна быць нейкае тлумачэнне. Сама за сталом, з расплюшчанымі вачыма, п'е белае віно і аглядаецца на бар. Цёмна-каштанавыя валасы, прыгожая ўсмешка. Зусім не падобны на Джо, але было нешта падобнае. Ён хацеў пайсці і пагаварыць з ёй, але не мог прымусіць сябе. Нервовы вакол жанчын, нават цяпер.
  Яна дапіла і павольна ішла да аўтобуснага прыпынку. Сёння аўтобусаў не так шмат.
  Ён ідзе крокаў дзесяць ззаду, разважаючы, ці варта яму рабіць свой ход. Што ён мае на ўвазе? Ён не ўпэўнены, і кожны раз, калі ён думае пра Джо пад яго акрываўленым нажом, ён моршчыцца. Колькі разоў яму трэба было б забіць яе, каб гэта змяніла сітуацыю?
  У выпадковы момант яснасці ён ведае, што не ўсе жанчыны з цёмна-каштанавымі валасамі - Джо, але моманты праходзяць.
  Жанчына спыняецца перад ім і паварочваецца. Яна глядзіць на яго, ён запавольвае крок, спыняецца метраў за пяць.
  «Ну, вы проста збіраецеся ісці за намі ўсю ноч ці сапраўды збіраецеся з намі пагаварыць?»
  Ён утаропіўся. Гэта не Джо. Рот занадта вялікі, вочы занадта шырокія, голас іншы - няправільны акцэнт. Мілая Джо. На самай справе не ведае, што сказаць. Значна лягчэй размаўляць з вострым інструментам.
  «Як цябе завуць, прыяцель?»
  Ці павінен ён сказаць ёй праўду?
  "Эд", - кажа ён з ваганнем.
  «Ён гаворыць», — кажа яна. «Гэта ваша сапраўднае імя?»
  Ён адчувае страх. Магчыма, гэта Джо. Падобна на тое, што ў сярэдзіне яго мозгу ёсць гіганцкі шар глею, помадкі, бруду ці чагосьці іншага, што перашкаджае яму думаць ясна. «Не... гэта не так», — у рэшце рэшт кажа ён.
  Яна стаіць каля старой камяніцы і ківае на дзверы. Брудна-шэры будынак, вільготны і гнятлівы пад аранжавым святлом вулічных ліхтароў. У дзвярах ёсць дамафон, але замок зламаны.
  «Хочаш падняцца?» кажа яна.
  Яна запрашае яго... Ён нічога не гаворыць, не можа, і як яна ўваходзіць блізка, ён уваходзіць за ёй. Сэрца б'ецца часцей.
  Уверх па лесвіцы. Яна ўсміхаецца пра сябе і думае, колькі грошай будзе ў яго ў кішэні. Яна ўяўляе, што пазнае тып. Сарвіце іх, і яны будуць занадта збянтэжаныя, каб вярнуцца і турбаваць вас з гэтай нагоды. Ціхіх, жаласных, лёгкіх заўсёды можна адрозніць за вярсту.
  — Ты мала гаворыш, — кажа яна, адчыняючы дзверы.
  Ён глытае. Ён павінен здабыць упэўненасць у сабе, павінен перастаць адчуваць сябе нязграбным дзіцем. Жанчына запрасіла яго ў сваю кватэру. Гэта не Джо. Яна не Джо. Магчыма, гэта можа быць нехта іншы, а не Джо. Ён мог рухацца далей. Забудзь пра яе. Забудзь Джо. Можа, ён забудзе Джо. Перастань думаць пра Джо.
  «Вы запрасілі мяне сюды не для таго, каб пагаварыць», — кажа ён з большай упэўненасцю, чым адчувае.
  Дзвярны праём вядзе прама ў вялікую гасціную, скупую мэбляй. Стары тэлевізар у куце, канапа і адпаведнае сядзенне, фота Уоллеса і Громіта на сцяне.
  «Хочаш выпіць?» кажа яна.
  «Як цябе завуць?» - пытаецца ён.
  "Маргарэт", - адказвае яна, але ён чуе Джо. З-за кашы ў галаве. З-за гіганцкага шара глею. Ён круціць галавой, быццам гэта магло праясніцца; яна заўважае дзіўны рух і адчувае першы прыступ сумнення. Не трэба важдацца, падсуньце яму парашок, забярыце ў яго грошы, пакіньце яго.
  — Выпіць? — паўтарае яна.
  «Проста вада», — кажа ён і назірае, як яна ідзе да маленькай кухні.
  «Здымі куртку», — кажа яна. Ён думае, што рабіць з нажом ва ўнутранай кішэні. Яму гэта пакуль не патрэбна. Можа, гэта яму зусім не спатрэбіцца. Гэта не Джо. Ён пакідае куртку на крэсле каля дзвярэй. Магчыма, яму не варта карыстацца нажом. Гэта не Джо. Расслабцеся, атрымлівайце асалоду ад. Жанчына хоча сэксу, дайце ёй тое, што яна хоча.
  Яна вяртаецца ў пакой. Яна зняла паліто і трымае ў адной руцэ шклянку вады, у другой - белае віно. Яна падае яму ваду. Ён глядзіць на яе грудзі. Вялікія грудзі, дэкальтэ, танная ружовая футболка.
  - Падабаецца тое, што вы бачыце? — пытаецца яна, адпіваючы віно. Ён быў адкрыты занадта доўга, танны для пачатку. Яна ўсё роўна глытае яго, не даючы горкаму, як лімон, смаку адбіцца на твары.
  Ён трымае ваду, але не п'е. Ён здаецца зачараваны яе грудзьмі, і яна выпроствае спіну, каб падкрэсліць гэта. Яна цягнецца наперад, трымае яго руку - якая занадта ліпкая - падносіць яе да сваіх правых грудзей і пакідае там. Яго пальцы бяруць, няўхільна сціскаюць. Яна раптам адчувае сябе жудасна і хоча, каб ён выйшаў з дому. Пачынае распазнаваць тып асобы, які прывабіў яе сёння вечарам. Як яна можа так памыляцца, чытаючы гэтых мужчын? Калі яна вярнула іх на сваё месца, яна павінна была быць упэўнена, што ў яе ёсць ціхія, жаласныя. Тыя, хто б не нарабіў бяды. Не вар'яты. Не тыя, хто б перагарнуў.
  Яна бачыць гэта ў яго вачах, ведае, што ў яе тут.
  Ён цісне на яе грудзі. Даўно ён не дакранаўся да жаночых грудзей. Гэты большы, чым у Джо. Нашмат большы. Гэта не Джо. Памер грудзей яго бянтэжыць, але ў той жа час ўзбуджае. Слязiцца з рота. Ён вертыкальны.
  - Прабачце, - кажа ён цвёрдым голасам, хірургічна адрываючы руку ад яе грудзей. «Мне трэба будзе ў прыбіральню».
  «Правільна». Дзякуй Богу. «Вунь праз тыя дзверы», — кажа яна. «Першы злева».
  Ён пачынае адыходзіць, успамінае пра нож, але нічога не можа зрабіць, што не было б відавочна. Ён кідае на яе дзіўны позірк, потым выходзіць з пакоя.
  Гэта дзіўны хлопец; яна вырашае не марнаваць час на разважанні пра гэта. Ёсць куртка, якую трэба абшукаць. Яна падымае яго, збіраецца засунуць руку ў вонкавую кішэню, калі заўважае, што ўнутры. Толькі прыклад нажа, гэта ўсё, што яна бачыць, але гэтага дастаткова. Яна скідае куртку назад на крэсла.
  Калі б гэты хлопец быў цвёрдым чалавекам ці несамавітым чалавекам - нягледзячы на тое, што яна б не запрасіла яго вярнуцца, яна б зразумела, што ён трымае нож. Можна было нават чакаць. Але не гэты чалавек. Нічога страшнага ў ім, і пагроза ўся псіхалагічная. Ён дзіўны, трывожны. Валодаў чымсьці іншым, акрамя розуму.
  Яна ўстае, няма часу думаць, і прымае рашэнне.
  Ён стаіць у ваннай і глядзіць на сябе ў люстэрка. Спроба ўявіць сябе тым, кім ён не з'яўляецца, але не ведае, кім хоча быць. Каханак. Забойца. Абодва. Ён хоча быць кімсьці ўпэўненым. Джо раздушыў яго, прымусіў адчуць сябе такім маленькім. Да Джо ён быў іншым чалавекам. Яна загубіла яго. Прыйшоў час вярнуць старога чалавека, былую ўпэўненасць. Як толькі ён быў упэўнены, гэта не мела значэння, не мела значэння, што ён рабіў. Ён мог упэўнена забіваць і ўпэўнена займацца каханнем. Ён мог бы выйсці туды, прама зараз, і ён мог бы абняць яе, і ён мог бачыць, што яму хочацца рабіць у гэты момант.
  Яна папрасіла яго вярнуць, яе прывабіў ён, яна была прыцягнута ім. Чаму б не выкарыстаць гэта па максімуму?
  Апошні позірк у люстэрка - у ўпэўненыя вочы - потым ён вяртаецца ў хол. Чакаў, што яна ўсё яшчэ будзе стаяць у гасцінай, але яе няма.
  — Маргарэт? — гукае ён. Уваходныя дзверы зачыненыя, яе віно ляжыць на століку побач са шклянкай вады. — Маргарэт? зноў. Няма адказу.
  Ён правярае кухню. У яго ўзнікае думка, што, магчыма, яна зайшла ў спальню і чакае яго, голая, раскінуўшыся, гатовая і вабіць. Адчайны.
  Ён падыходзіць да свайго пінжака і бярэ яго, разумеючы, што ён не так акуратна павешаны, як ён пакінуў. Ён знаходзіць нож, шукае ў іншых кішэнях кашалёк. Нічога не забралі, але калі яна перабрала яго куртку, то ведае пра нож. Дзярмо. Ён азіраецца.
  - Джо? — крычыць ён.
  Ён падымае нож і бяжыць у спальню. Ён пстрыкае выключальнікам, нячысты пакой заліваецца рэзкім святлом. Ён заўважае гіганцкі плакат Манхэтэна на сцяне, але Джо там няма. Выбягае назад у пярэдні пакой, затым праходзіць кожны пакой у доме, усе магчымыя схованкі. Гэта невялікая кватэра; гэта не зойме ў яго шмат часу.
  Яна пайшла.
  Ён кіпіць. Гэта схіліла раўнавагу паміж усімі тымі асобамі, якія бушуюць унутры. Ён стаіць пасярод гасцінай і бессэнсоўна глядзіць на гадзіннік. Напэўна, ён быў у ваннай мінімум тры-чатыры хвіліны. Як далёка яна магла зайсці?
  Дастаткова далёка.
  Няма магчымасці чакаць яе вяртання. Яна магла пайсці на вечар, і ён у гневе б'е нагой адно з сядзенняў. Падымае вазу і кідае яе ў Уоллеса і Громіта. Ловіць Громіта на вуха. Ён падымае стол і ламае яго ножкі аб падлогу.
  Раптам ён выбухае ў оргіі жорсткага гневу, пакой за пакоем, ламаючы і разбіваючы. Масавыя разбурэнні. Робячы гэта, ён лаецца, праклінае Джо за тое, што яна давяла яго да гэтага. Бачыць яе твар, калі глядзіць у люстэрка, б'е кулаком па шкле. Яго рука адрываецца ў крыві, але ён не заўважае болю. Бярэ лямпу абедзвюма рукамі, гліна ламаецца пад яго рукой, такі яго гнеў. Нападае на матрац з нажом, жорстка калоць, з заплюшчанымі вачыма, люта сячэ. Матрац ператвараецца ў Джо, яе твар варочаецца ад сілы і лютасці яго нападу. Ён крычыць на гэта, крычыць на Джо, раздзіраючы яе на часткі, нож праразае яе цела, кожны мускул тузаецца, страляе і палымнее, твар Джо разрэзаны на крывавыя кавалкі. Часам сярод крыкаў узнікаюць словы чортава Джо , але часцей за ўсё гэта бязмоўны лямант гневу.
  У дзверы грукаюць.
  Ён спыняецца. Кавалак шкла з рамы карціны звініць аб зямлю, лёгкі, прыязны гук. Гук як Каляды. Ён стаіць у спальні, цяжка дыхае, пот на твары. Ужо амаль сцямнела, святло саступіла яго гневу, кватэра слаба асветлена вулічнымі ліхтарамі.
  Зноў далікатна пастукваюць у дзверы. Настойлівы. Яму цікава. Гэта не стук злоснага суседа. Ён пранікае ў пакой. Усё роўна ён не рухаецца, прыслухоўваецца да стуку сэрца, разважаючы, што яму рабіць.
  Ціхі стук у дзверы працягваецца, яго цікаўнасць перамагае трывогу. Ён ідзе назад праз калідор і гасціную да дзвярэй. Наведвальнік усё яшчэ на тым баку? Уявіце, што ён іх адчувае, адчувае, як яны дыхаюць. Гэта чалавек. Магчыма, іншы палюбоўнік Джо.
  Ён круціць ручку, замок пстрыкае, дзверы адчыняюцца. Ён глядзіць у цемру, на яго твары адбілася здзіўленне. Ён ведае гэтага чалавека, не разумее. Адступае, але пакідае дзверы адчыненымі. Яго наведвальнік усміхаецца, заходзіць у пакой. Зачыняе за сабой дзверы, гучыць толькі пстрычка замка.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  19
  
  Я ТЫПОВЫ ДЗЕНЬ БОКСА. Шэрае, хмарнае неба, пагроза дажджу, мяккага і жаласнага, у паветры нават не халаднавата.
  Праезд па дарозе Лох-Ламонд па дарозе ў Аррочар. Возера выглядае змрочна і без гумару, навакольныя пагоркі губляюцца ў нізкіх воблаках. Узімку гэта можа быць невымоўна дэпрэсіўным, а летам, калі гэта выглядае добра, паўмільёна чалавек з'язджаюцца з Глазга, каб праверыць гэта. Звычайна ёсць каля аднаго дня ў канцы сакавіка, калі гэта варта.
  Іншыя рэчы ў мяне на розуме. Выдатны сэкс з Пэгі. Потым мы сядзелі ў ложку пару гадзін, чытаючы Кальвіна і Гобса. Ідэальны вечар, які скончыўся чаканым вынікам – яна папрасіла мяне вярнуць. Не прама, непрыкметна, давай, Том, у нейкім сэнсе, але прапанова там, вісіць, чакаючы, пакуль я вырву яе з паветра. А я ў разгубленасці.
  Два дні таму я б ускочыў на гэта. Цяпер, з-за ночы з Шарлотай Мілер - жонкай іншага мужчыны, жанчынай зусім не з майго ўзроўню - я вагаюся. Я ідыёт, але нічога не магу з гэтым зрабіць. Я ведаю, што я не збіраюся адцягваць Шарлоту ад яе сумнага касцюма мужа, але ёсць верагоднасць, што я зноў апынуся ў яе ложку. Вярніцеся ва ўлонне сям'і, і гэтыя дзверы зачыненыя.
  Сёння раніцай я нерваваўся, ідучы на працу. Чакаў, якой будзе яе рэакцыя на мяне, чакаў знаку. Так і не з'явілася. Усё было даволі ціха, і неўзабаве пасля дзесяці я выбачыўся і накіраваўся да нячыстай ямы, у якой будзе жытло былога начальніка інспекцыі Вароны.
  Такім чынам, агульная блытаніна на жаночым фронце - ніякіх змен - і я спрабую падумаць, што сказаць Кроў. Але я не магу. Не ведаю, як супрацьстаяць яму.
  Едзьце ў Тарбэт, сумны і пусты, і падымайцеся на ўзгорак міма Чорнай авечкі. Яе дзверы аптымістычна адчыняюцца, дзве сумныя машыны прыпаркаваныя насупраць.
  Ведайце, што я не магу проста прыйсці сюды, каб паразмаўляць, што я павінен нешта прымусіць Кроу. Таксама ведайце, што яго дапытваюць неахвотна. Чаму ён павінен быць чымсьці іншым? Калі Эдвардс казаў Бэтхерсту праўду, Кроў не будзе добраахвотна перадаваць інфармацыю члену атрада, які не ўваходзіў у іх банду. Таксама разглядалася магчымасць таго, што Эдвардс лухтаў, памылкова спадзеючыся зрабіць уражанне на Батэрста - у рэшце рэшт, ён быў п'яны і ў роспачы. Такім чынам, я ведаю, што не магу ўварвацца туды і пачаць лупцаваць Варону.
  Уніз па гары, павярнуць за вугал, міма гатэля і ў вёску, такая, якая яна ёсць. Лох-Лонг выглядае такім жа шэрым і цьмяным, як Ламонд, горы на другім баку цалкам засланеныя вышэй за некалькі сотняў футаў. Працягвайце думаць, што я буду рабіць з любой інфармацыяй, якую атрымаю; працягвай думаць, як я скажу Пэгі, што не вярнуся; цікава, ці варта мне ўсё роўна вярнуцца, ці якую ролю Шарлота Мілер адыграе ў прыняцці рашэння.
  Аб'едзьце возера, падніміцеся па невялікай бакавой вулачцы, спыніцеся перад домам. Займаюся працай, але я адчуваю пах Шарлоты Мілер. Паспрабуйце яе.
  Стары Vauxhall Crow прыпаркаваны на вуліцы, усё яшчэ патрабуе капітальнага рамонту кузава. У паветры дождж. Халадней тут, пад пагоркамі.
  Якраз калі я выходжу з машыны, званіць мабільны. Геррод. Я на гэта не адказваю. Кіньце яго на пасажырскае сядзенне, зацягніце куртку мацней і ідзіце да дзвярэй, званіце. Можна пачуць слабы гук тэлевізара. Рыпіць дошка падлогі, потым праз секунду адчыняюцца дзверы.
  Варона стаіць перада мной. Ён дыхае, я ледзь не задыхаюся ад дыму. Ён ніколі не займаўся спіртнымі напоямі. Чалавек піва, і бутэльку віна, калі яму захочацца. Яго твар - катастрофа, і ён падобны на ўсіх жудасаў, міма якіх вы калі-небудзь праходзілі ў цэнтры горада.
  Пах з дому не надта прыемны, і я не ўпэўнены, што хачу, каб мяне запрасілі. Цікава, як доўга яго пенсія пратрымае яго тут, перш чым яго выганяць і ён апынецца там, дзе яму належыць.
  - Хатан? — кажа ён непрыемна. «Што?»
  «Падумаў, што можна паразмаўляць, галоўны інспектар». Выяўляйце павагу, нават калі я не магу прыдумаць нікога менш заслугоўваючага.
  - Ёна паслаў цябе па даручэнні? - бурчыць ён. «Адкрыю вам сакрэт. Напэўна, Геррад загадаў яму раззлавацца. Патрэбен нехта, каб зрабіць іх брудную працу пасля мінулага месяца. Ну, ты можаш сказаць яму, каб ён... адыходзіў».
  Ён пачынае зачыняць дзверы.
  «Гэта не мае нічога агульнага з Ёнай. Я не разумею, пра што вы кажаце».
  Ён спыняецца. Паўпраўда – я паняцця не маю, што гэта было. Я магу патурбавацца пра гэта пазней.
  - Дык што гэта такое?
  'Каляды. Я думаў, што я проста прыйду да вас, пагляджу, як у вас справы». Абсалютны смеццевы шторм. Мне добра, што я больш не думаў пра гэта па дарозе сюды.
  Ён адступае ад дзвярэй, прапускае мяне.
  «Куча лайна, Хатан, але ты мог бы зайсці, раз ты тут».
  Ён ідзе па кароткім калідоры і ў пакой, дзе працуе тэлевізар. Я зачыняю за сабою ўваходныя дзверы.
  Нумар - падказка. Пустыя вінныя бутэлькі, піўныя банкі, абедзенныя талеркі, кантэйнеры для ежы ў мікрахвалевай печы. Жонка Крумкача пакінула яго дзесяць гадоў таму, забраўшы з сабой усіх чатырох дзяцей. Ён пераехаў у гэтае месца адразу пасля гэтага, і некаторыя з гэтых рэчаў выглядаюць так, быццам яны стаяць тут з тых часоў.
  Ён апускаецца ў сваё любімае крэсла - тое, што акружана вялікай колькасцю смецця - і глядзіць на тэлевізар. Паўтор Моркамба і Уайза . Прынамсі, вы павінны меркаваць, што гэта паўтор. BBC зробіць усё, каб паспрабаваць атрымаць аўдыторыю.
  «Сядайце», — кажа ён і паказвае на старую канапа. Я сяджу на краі, прыбіраючы смецце з дарогі.
  «Вось», — кажа ён і кідае мне неадкрытую бляшанку цёплага McEwan's. Сур'ёзна.
  «Дзякуй». Хутчэй п'ю ўласную мачу, але стараюся не крыўдаваць. Адкрыйце яго, зрабіце хоць бы глыток і пастаўце на часопісны столік разам з усім астатнім дзярмом.
  Я сапраўды не ведаю, што сказаць - пачынаю адчуваць сябе дурным - так што сядзі і глядзі тэлевізар. Эрні і Эрні ляжаць разам. Ісусе, 70-я...
  «Ну, што такое Хатан?» - кажа ён. «Ты прыйшоў сюды не для таго, каб піць мой чортавы Экспарт».
  Хіба гэта не праўда?
  Падумайце аб тонкасці, але гэта не зусім варыянт. Гэта патрабавала б папярэдняга разважання. Можна было б проста дабрацца да гэтага.
  — Чуў чуткі, — кажу я.
  Ён глядзіць на мяне, мільгаючы цікавасцю.
  «О, так?»
  «Пра тое, што вы і Блунсберы сшывалі вашага чалавека за судовы працэс аб забойстве ў мінулым годзе».
  Ён ківае, гучна слэпае з бляшанкі.
  «Што з гэтым?»
  Што з гэтым? не ведаю
  «Ты зрабіў гэта?»
  «Што?»
  «Раслінныя доказы? Абвінаваціць яго, бо ў вас не хапіла, каб пасадзіць?»
  Ён глядзіць мне ў вочы. Пагарда.
  «Што гэта, Хатан? Вы працуеце ў нейкай поліскай камісіі? Вы ў крыжовым паходзе супраць несправядлівасці? Змагаешся ад імя незаконна зняволенага чортава галаўнога забойцы?'
  «Што вы мелі на ўвазе наконт таго, што Блунсберы пасля мінулага месяца патрэбны нехта, каб зрабіць яго брудную працу?»
  Ён засмяяўся, захлынуўся глытком McEwan's, змыў яго яшчэ адным гучным хлёканнем з банкі.
  «Слухай, Ві-Мэн, чаму б табе проста не сысці?» Відавочна, што вы не ведаеце ўсяго, таму адпраўляйцеся ў паход. Ты не ў сабе, Ві Чалавек, у сваёй грэбанай глыбіні».
  Я не ведаю пра гэта, але на самой справе, што я тут раблю? Марная трата часу.
  Я ўстаю, каб ісці. Гэта мяне ні да чаго не прывядзе, і я не збіраюся расказваць яму ўсё, што ведаю. І якая розніца, калі ён сапраўды забіў тую жанчыну ў мінулым годзе? Сапраўды?
  Як крыжакі за праўду, я зусім бескарысны.
  Апошняе пытанне, таму што мне ўсё роўна, што ён думае пра тое, што я задам яго.
  - Вы маеце дачыненне да забойства мінулай ноччу?
  Ён глядзіць на мяне, але ў гэтых вачах нічога няма. Без раздачы, без падказкі.
  «Пра што ты гаворыш?»
  'Эн Келер. Яе забілі ў Камбуслангу ў панядзелак вечарам».
  Ён круціць галавой, закатвае вочы. Шмат выпітага, без акцёрства. Ні пры чым. Кішачны інстынкт.
  «Ві, чалавек, адзіны раз, калі я пакідаў гэтае месца за апошнія пяць месяцаў, гэта каб срацца і адчыніць табе дзверы. А цяпер да хрэна. І прабачце, калі я вас не правяду».
  Паглядзіце на яго ўніз. Наеўся. Смурод, усё, пакідае непрыемны прысмак у роце. І я ненавіджу, калі мяне называюць Мілым чалавекам, асабліва старыя п'яныя дзяўбы, якія прыкладна на фут ніжэйшыя за мяне.
  Я бачу сябе ў ўваходных дзвярах, выходжу пад дождж. Адчуваецца чысціня і холад, а шэры дзень здаецца значна больш свежым, чым дзесяць хвілін таму.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  20
  
  Б ОСНІЯ, КАЗНЕЦЬ ЛЕТА '94. Я сядзеў ля дарогі. Ішоў дождж, але сонца толькі што выглянула, і ад цяпла падымалася пара з асфальту, які застаўся на паверхні. Я не спаў пару начэй, але ў нейкі момант балканскага лета, якое, здавалася, пачалося ў сакавіку, маё цела прызвычаілася.
  Сон быў тады, калі здаралася дрэннае. Калі ты ляжыш нерухома, свет вакол цябе змяняецца. Вы леглі спаць у ложку ў маленькім пакоі ў ціхім доме ў несамавітай вёсцы і, прачнуўшыся, убачылі, што вас акружылі бронетэхнікі, або салдаты адзін ведае з якога боку ішлі ад хаты да дом. Ваша цела павінна зразумець, што не спаць дрэнна, але сам сон можа быць значна горшым.
  У мяне ў руках была бутэлька вады. Я апусціў заплечнік на зямлю ззаду і паклаў камеру на вялікі камень, адстаўлены ад дарогі. Пяць дзён не фатаграфаваў. У Лондане было некалькі рэдактараў, якія задаваліся пытаннем, што я раблю, але я больш пра іх не думаў.
  Насустрач мне па дарозе ішоў малы, цягнучы за сабой стомленую старую ляльку. Я ўбачыў, што яна плача, перш чым пачуў яе. Дзіця, якое ходзіць самотна пасярод лесу, за міль ад бліжэйшага горада. Божа, я не хацеў ведаць яе гісторыю менш. Прынамсі, гэта было б выдатнае фота, але я скончыў з гэтым. Я толькі зноў браў камеру, каб перанесці яе з адной гаўнянай ямы ў іншую.
  Яна падышла бліжэй, пайшла ў мой бок, але не зацікавіла мяне. Магчыма, яна нават не магла мяне бачыць. Яна ішла па дарозе, і я сумняваюся, што яна нават не ўяўляла, куды ідзе. Слёзы рабілі маршчыны праз бруд на яе твары, яе рот быў адкрыты ў застылай грымасе. Мне здаецца, як толькі я ўбачыў яе, я зразумеў, што гэта была не лялька, якую яна цягнула побач з сабой. Яна мела такую вагу, якой ніколі б не мела лялька.
  Тое, што мяне сапраўды ўразіла ў тым, што яна цягнула дзіця побач з сабой па выбоінай дарозе, дык гэта тое, што яна трымала яго за адну шчыкалатку. Дзіця было апранута ў нейкі рудыментарны сукенку «усё ў адным», брудную і парваную; другая нага бязвольна звісала, плечы і галава бязгучна біліся рукамі аб зямлю. Твар дзіцяці глядзеў на мяне, калі дзіця набліжаўся. Гэта быў твар, які шмат міль цягнулі па зямлі.
  Дзяўчына моўчкі прайшла міма мяне, не заўважыўшы мяне. Загубленая ва ўласнай катастрофе. Мне нават у галаву не прыйшло спытаць, ці хоча яна дапамогі, быццам той факт, што яна ігнаравала маю прысутнасць, вызваляў мяне ад неабходнасці аказваць якую-небудзь дапамогу.
  Я не варушыўся, але назіраў за ёй усю дарогу, пакуль яна не знікла з поля зроку за дрэвамі. Апошні раз я ўбачыў дзіця, яго галава выскачыла з выбоіны.
  Я глядзеў на дрэвы праз дарогу. Запанавала цішыня. Няма птушак. Птушкі павылазілі з Доджа, як толькі пачалася вайна. У іх было больш розуму, чым у нас. Здавалася, нават насякомыя далі гэтаму месцы адпачынак.
  Дзіця магло б сысці, але твар дзіцяці красаваўся ў глыбіні маіх вачэй. На нейкім этапе я зразумеў, што мой твар мокры ад слёз.
  Праз некаторы час я пачуў ціхі грукат грузавіка, які ішоў з таго ж боку, што і дзіця. Дзень быў такі ціхі, што я некаторы час чуў грузавік, перш чым ён з'явіўся, павольна аб'язджаючы ямы на дарозе. Гэта была адкрытая зялёная 4-тонная ваенная машына без нумароў. У кабіне спераду сядзелі двое хлопцаў, сем-восем незадаволена ссутуліліся ззаду. Горача, брудна, няшчасна. Харваты, абапёршыся на зброю, або зваліліся, упёршыся локцямі ў калені. Большасць з іх глядзелі на мяне, калі праязджалі міма. Яны не спыніліся.
  Нейкі час я задаваўся пытаннем, што яны зрабілі, калі сустрэлі на дарозе дзіця. Малы з малым. Можа, затармазілі.
  
  
  ВЯРНУЦЦА Ў ОФІС адразу пасля абеду, дапамагаючы сабе Маленькім шэф-поварам снедаць увесь дзень па дарозе дадому. Херрад тэлефанаваў пяць разоў, пакуль мяне не было, але кожны раз я дазваляў тэлефону званіць. Не ў настроі.
  Можна сказаць, што нешта здарылася. Херрад там, усхвалявана размаўляе з кімсьці па тэлефоне. Канстэблёў вакол станцыі на некалькі больш, чым павінна быць у Дзень падарункаў, і ўсе выглядаюць так, быццам ім ёсць чым заняцца. Адзін з іх тэлефануе, што Тэйлар хоча бачыць мяне, а потым кідаецца прэч. Дзверы ў кабінет Мілера адчынены, і я чую, як яна размаўляе з відавочна ніжэйшым. Распазнаць тон. Усё гэта звязана з прэсай, якая вісіць каля ўваходных дзвярэй. Месца знаходзіцца ў стане кантраляванага хвалявання. Цікава, ці ёсць у нас наш чалавек і дзе генерал Блунсберы сярод мітусні?
  Херрад ляпае трубку, калі я праходжу міма.
  «На чорта ты быў?» - рыкае ён, і я маю намер расказаць яму, што я рабіў. Ігнараваць яго. Ён падымаецца і хутка выходзіць з кабінета.
  «Я прымацоўваю твой мабільны да задніцы хірургічным шляхам», — бурчыць ён на хаду.
  Яшчэ адзін канстэбль прабягае міма, ловячы слабы след алкаголю. Зайдзіце ў кабінет Тэйлара, чакаючы, што ён ліхаманкава арыштоўвае злачынцаў. Ён адкінуўся на спінку крэсла, падняўшы ногі на стол, у руцэ кубак гарбаты. Падобна на тое, што ён толькі што атрымаў асалоду ад смачнага абеду. Аазіс спакою. Падцягніце сядзенне праз стол, але не заходзьце так далёка, каб падняць мае ногі.
  «Ці магу я лічыць, што я нешта прапусціў?»
  Ён адпівае гарбату, ставіць кубак на стол, заводзіць рукі за галаву.
  - Дзе вы былі, сяржант?
  «Правядзенне незалежнай лініі расследавання».
  Ён ківае. Ён давярае мне дастаткова, каб ведаць, што ён даведаецца пра гэта, калі я буду гатовая сказаць яму. Хаця ў дадзеным выпадку хто ведае, калі гэта будзе?
  «Мы лічым, што мінулай ноччу ў нашага чалавека была яшчэ адна спроба. Сачыў за жанчынай у яе кватэру ў Ратэрглене, яна папрасіла яго ўвайсці...» ён падымае бровы, кажучы гэта, і мае рацыю. Хіба гэтыя людзі не чытаюць газет? «Яна пачынае думаць, што ў ім ёсць нешта дзіўнае. Ён ідзе ў туалет, яна зазірае ў яго куртку, знаходзіць нож. Гэтая дама чамусьці нічога не ведае пра забойства ў ноч на панядзелак. Але яна ведае, што ў яе ў ваннай ёсць патэнцыйны вар'ят, таму яна выходзіць. Ідзе ў дом сябра. Сяброўка крыху больш узбуджаная, паказвае ёй нашу першую фатаграфію ў газеце, і яна думае, што гэта ён. Чакае да раніцы...
  «Што?»
  Ён паціскае плячыма. «Гэта вам карысная публіка. Ва ўсякім разе, яна прымушае аднаго з нас вярнуцца да яе ў кватэру, на той выпадак, калі ён чакае. Вядома, даўно яго няма, але не раней, чым ён вырваў дзярмо з сустава. Яна ўсё яшчэ ўнізе, не думаю, што яна яшчэ намачыла бялізну».
  «Бля...»
  «Ва ўсялякім разе, у нас ёсць крыху лепшае апісанне, але хто ведае? Ва ўсялякім разе, гэта трэцяя фатаграфія, якую мы маем, а не эвалюцыя першай ці другой. Гэтыя людзі проста бескарысныя. Іх шмат».
  Апускае ногі, барабаніць пальцамі па парце. — Бескарысна, — паўтарае ён. «Тым не менш, ён сапсаваў гэта, і мы павінны быць на крок бліжэй».
  «Дык як жа ты сядзіш тут, падняўшы ногі, пакуль усе астатнія ў закісанні?»
  «Думаючы. На гэтай працы трэба думаць, Хатан, я казаў табе раней. Таму ты яшчэ сяржант».
  Адна з многіх прычын.
  «Дзе Блунсберы?»
  «Яшчэ там, унізе. Прымусіў каманду хадзіць па дамах, а SOCO - па кватэры. Ёна галоўны, і вельмі няшчасна, што хлопец уцёк. У яго ёсць такая тэорыя, што цяпер, калі ён сарваўся, хлопец адступіць і знікне, і мы яго ніколі не дастанем».
  «Што вы думаеце?»
  «Я думаю, ён пакажа руку. Гэтыя чахлы не могуць трымаць нажы пры сабе. Bloonsbury занадта заняты тым, што валяецца ў J&B, каб пазітыўна ставіцца да чаго-небудзь. Былі марынаваныя пялёнкі на працягу апошніх дзесяці гадоў. Дагэтуль не ведаю, як, у імя Бога, ён раскрыў тое забойства ў мінулым годзе».
  Раней сам здзіўляўся гэтаму. Магчыма, прыйшоў час сказаць Тэйлару, але я стрымаюся. Мне трэба ведаць больш, і я не маю ні найменшага ўяўлення, як я збіраюся гэта знайсці. CID проста недастаткова навучыць вас расследаванню.
  Змяніце тэму.
  - Як ты пажыў учора ўвечары?
  Ён фыркае, круціць галавой.
  «Жахліва. Проста жудасна. Сваты былі такія ж кепскія, як звычайна, потым Дэбі тэлефануюць каля паловы дзевятай і яна тэлефанавала... ну, разумееш...
  «Кінг Донг?»
  Гэта балюча, падніміце мне руку ў знак прабачэння.
  «Так, — у рэшце рэшт кажа ён, — Кароль Донг. У канчатковым выніку я прыйшоў сюды і не пайшоў дамоў да трох».
  «Што-небудзь зрабіць?»
  «Працаваў як сабака. Адвёў мяне ад гэтага». Паказвае на стол, і там валяецца значна менш папер, чым звычайна. «Вы павінны паспрабаваць гэта некалі».
  Ігнаруйце гэтую заўвагу. «Што вы збіраецеся рабіць?»
  — Пра Дэбі? Няма паняцця. Не ведаю, чаму яна проста не сыходзіць».
  «Магчыма, ён не хоча яе прымаць».
  «Так, магчыма». Ківае, сціскае вусны. Выглядае пакорліва і няшчасна. «Выкажам здагадку, што гэта тое, што яна робіць. Спрабуе прымусіць мяне сысці, каб яна магла заняць сваё месца».
  - Чаму б вам не пагаварыць з ёй пра гэта?
  Хітае галавой, і я разумею, што не магу сказаць пра гэта. Я не дарадца. Я заўсёды прымаў свой шлюбны разрыў з пакорай. Не тое каб я не разумеў, чаму яны адбываюцца.
  — Мы не размаўлялі шмат гадоў, Том, — кажа ён.
  Ён выглядае жудасна, і я хацеў бы не нагадваць яму пра гэта. У нас усё было добра, і супастаўленне гэтага з маімі ўласнымі Калядамі - мой шлюб ідзе ў адваротным кірунку, калі я гэтага хачу - прымушае мяне адчуваць сябе вінаватым.
  Зноў змяніце тэму.
  - Дык аб чым ты думаў?
  Ён сядзіць, гуляе з гарбатай. Думаю, я своечасова ўзяў яго на розум.
  «Проста цікава, ці варта спрабаваць яго змыць».
  «Як вы збіраецеся гэта зрабіць?»
  «Прынада. Гэты ўчора вечарам бачыў яго ў шынку. Ён не размаўляў з ёй там, але пайшоў за ёй, калі яна сышла. Прытрымліваецца ўзору панядзелка, калі мы лічым, што ён рушыў услед за ёй з кінатэатра».
  «Я не ведаю гэтага дакладна».
  «Але гэта верагодна. Так ці інакш, хлопцу падабаюцца дзяўчыны з цёмна-каштанавымі валасамі, і ён працуе ў нашым раёне. Мы ўжо зазірнулі ў паб учора ўвечары, паразмаўлялі з персаналам, які там быў, і некалькімі заўсёднымі наведвальнікамі. Ніхто не можа яго ўспомніць. Ніводнага вядомага твару ў горадзе».
  «Але мы павінны ведаць грамадскія месцы, якія ён можа часта наведваць».
  «Давай, — кажа Тэйлар, — мы гаворым пра Ратэрглен і Камбусланг, а не пра Нью-Ёрк. Пабаў не так шмат, асабліва з улікам таго, колькі іх зачынілася за апошнія некалькі гадоў. Мы павінны падумаць аб тым, як ён працаваў да гэтага часу, вырашыць, якія яго найбольш верагодныя месцы, паглядзець, ці зможам мы паставіць пастку. Дык вось чым я займаўся. Думаючы».
  Вельмі пахвальна. Больш, чым Bloonsbury будзе рабіць. Больш, чым я таксама, з маімі рамантычнымі клопатамі.
  Фокус.
  «Колькі ў нас афіцэраў з цёмна-каштанавымі валасамі?»
  «Трое, магчыма, яшчэ пара, якая магла б прайсці. Але я ўпэўнены, што нам удасца аднекуль дастаць парыкі, — кажа ён паблажлівым голасам. Я заслугоўваю гэтага. Вядома, мы маглі б атрымаць парыкі. Прыйшоў час адключыць асабістыя рэчы і падумаць пра гэта.
  Гэта звычайная група з недахопамі, якая едзе на закат за справядлівасць і свабоду: Блунсберы, запэцканая алкаголем; Херрод п'яны ад жадання арыштаваць каго заўгодна - у гэтым выпадку, напэўна, кожны ў Глазга старэйшы за дванаццаць гадоў з пенісам; раганосец Тэйлар, ахоплены сумненнямі і дэпрэсіяй з-за дзеянняў сваёй жонкі; і я, за ўсё, чаго я варты.
  Хтосьці павінен добра падумаць, і я не магу пакінуць усё гэта на Тэйлара.
  «Мы маглі б нават пераапрануць некаторых з вас, маладых канстэбляў і сяржантаў, як жанчыны», — усміхаючыся, кажа ён. «Я бачу цябе ў чырвоным, а можа, і ў ружовым. Ружовыя эластычныя велашорты, Wonderbra і сетка для валасоў».
  «Да хрэн».
  Спачатку панюхайце духі, а потым паглядзіце ўверх. Шарлота Мілер стаіць у дзвярах, склаўшы рукі, гледзячы на нас абодвух звысоку. Цікава, як доўга яна была там, таму што Тэйлар не стаў бы аўтаматычна падпарадкоўвацца ёй.
  «Я перапыніў сур'ёзныя дэбаты, панове?»
  «Што мы можам зрабіць для вас?» - пытаецца Тэйлар.
  «Некаторая праца была б нядрэнная, ці ты думаеш, што можаш рабіць сваю працу, нават не ўстаючы з задніка?»
  "Праца выконваецца", - усё, што ён кажа. Крута, лепш, чым было б, калі б я быў тут адзін.
  «Глядзі, каб атрымалася», — кажа яна, і голас такі, якім вы чакаеце. Вастрэй паўлітра свежавыціснутага цытрынавага соку. — Прыемна, што вы зайшлі, сяржант. Дзе ты быў усю раніцу?
  «Што-небудзь працягнуць».
  «Хочаш падзяліцца са мной?»
  Гэта абсурдна, але нешта ў ёй прымушае мяне адчуваць сябе як у школе. Нягледзячы ні на што.
  Але мы тут. Звычайна яна не сочыць за маімі рухамі. Я спаў з ёй, і цяпер яна будзе абыходзіцца са мной як з брудам да канца майго жыцця.
  "Гэта крыху няёмка", - усё, што я магу сказаць.
  Яна кідае на мяне сабачы позірк.
  «Магчыма, тады вы захочаце зайсці ў мой кабінет і растлумачыць мне гэта», і перш чым словы зляцелі з яе вуснаў, яна павярнулася на абцасах і сышла. Я гляджу на Тэйлара, ён усміхаецца, потым смяецца.
  «Што ты зрабіў, каб заслужыць гэта?»
  Паківаю галавой – я таксама не збіраюся яму гэтага казаць, – потым устаю на ногі.
  - Дык дзе ты быў сёння раніцай?
  Цяжка дыхаць. «Скажу потым», — хлушу я і выходжу.
  Праходзячы па офісе, я пачынаю задумвацца, ці не запрашае яна мяне туды, каб пераскочыць мяне праз стол.
  Прайдзіце ў яе кабінет, прайдзіце праз адчыненыя дзверы, зачыніце іх за мной. Яна сядзіць за сталом і чытае файл. Я адчуваю дзіўнае пачуццё ўзбуджэння. Я адчуваю яе пах, і гэта мяне нервуе. Хацелася б, каб я мог адчуваць сябе больш пад кантролем, калі я ўяўляю, як яна стаіць топлес каля свайго стала.
  Яна падымае галаву. Вочы кажуць пра гэта. Я тут не ў рамантычнай экспедыцыі.
  - А цяпер, сяржант, дзе вы былі сёння раніцай?
  Праклён моўчкі сам сабе.
  «Я вёў незалежнае расследаванне», — кажу я. На гэты раз гучыць няўдала.
  - І ці збіраецеся вы пакінуць гэтую незалежную лінію расследавання пры сабе? Яна са здзекам кажа словы «незалежная лінія расследавання».
  Не ведаю, што сказаць, не маю намеру расказваць ёй, што я раблю. Я нікога не абараняю – ну, магчыма, Батэрста – таму што большасць з гэтых людзей мяне не хвалюе. Я проста не магу казаць пра гэта, калі я яшчэ не ведаю, ці праўда што-небудзь з гэтага. Існуе таксама верагоднасць таго, што Шарлота Мілер ужо ведае ўсё, што трэба ведаць.
  «Ці можа гэта быць звязана з нашым расследаваннем забойства?»
  «Я не ведаю». Знайдзі нарэшце голас, калі не шмат слоў. «Але я не думаю, што гэта так», — слаба дадаю я пад цяжарам позірку.
  «Вельмі добра, сяржант, калі вы павінны трымаць гэтыя рэчы пры сабе. Аднак магу нагадаць, што гэта вельмі публічнае расследаванне, і ўсе патрабуюць хуткіх вынікаў. Галоўны канстэбль больш за ўсіх. Мы працуем у дастаткова жорсткіх абмежаваннях, і мы не можам дазволіць сабе час для старэйшых сяржантаў, каб уцякаць на чатыры гадзіны па капрызе. Мы разумеем адзін аднаго?»
  Я ківаю. Няма чаго сказаць. Ёй дакладна ўдалося прыглушыць мой запал.
  «Вось і ўсё, сяржант», — кажа яна, і я ведаю, калі мяне звальняюць. Павярнуць ісці. Хутка паглядзіце на яе фота ў форме на сцяне. Выглядае сур'ёзна. Спакусліва, але сурова.
  - Томас? - кажа яна маёй спіне. Амаль у дзвярах я паварочваюся. Жорсткае, затым раптоўнае выкарыстанне імя. Звычайная тэхніка кіравання.
  На яе твары ёсць нейкая ўсмешка, якую я, натуральна, не магу прачытаць.
  «Я спадзяюся, што мы зможам быць дастаткова сталымі, каб трымаць гэтыя рэчы асобна ад нашага асабістага жыцця».
  Наша асабістае жыццё? Прыстойна.
  «Зразумела». Больш няма чаго сказаць. Яна адказная, у многіх адносінах.
  Яна вагаецца, нібы няўпэўненая. Сарамлівасць у кагосьці іншага, можна падумаць.
  «Фрэнк едзе ў Італію на выхадныя», — кажа яна. Прапусціў яшчэ адну гульню на Ibrox. Які ён фанат? «Мне было цікава, ці можам мы нешта зрабіць?»
  «Вядома», — паўтараю я і ўсміхаюся, спадзяюся, усмешкай. Будзьце спакойныя і спакойныя, і я хутка зраблю свой выхад, перш чым выдаць сябе.
  Устаньце каля яе дзвярэй і адвядзіце цікаўныя погляды аднаго-двух канстэбляў і супрацоўнікаў у офісе, якія не ў форме. Адразу ўсхваляваны перспектывай праводзіць з ёй больш часу, адразу вінаваты ў тым, што падумалі б Пэгі і дзеці, калі б ведалі. Я павінен патэлефанаваць ёй сёння ўвечары, і я ведаю, што яны захочуць бачыць мяне на выходных.
  Ужо думаю аб сваіх апраўданнях, вяртаючыся праз офіс. Адкрыйце свежы пакет Marlboro's, выкусніце на вуліцы і выкурыце тры з іх, перш чым вярнуцца да гары на маім стале.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  21
  
  ДЗЯВЯТАЯ ГАДЗІНА , усё яшчэ ў офісе. Як заўсёды, калі ідзе расследаванне буйнога забойства, злачынстваў нават больш, чым звычайна. Мяне адправілі ў справу з нападам пры абцяжваючых абставінах і спробай рабавання банка. Сур'ёзна. Рабаванне банка, чорт вазьмі. У абодвух выпадках падазраваныя затрыманыя.
  У першым выпадку жонка адвярнулася ад мужа - пасля пятнаццаці гадоў гвалту, сказала яна. Гэта было лайно, няўтульнае, жудаснае хатняе лайно.
  Між тым, рабаванне банка стала камічнай палёгкай. Ранг аматараў. Нягледзячы на гэта, яны, верагодна, усё роўна здолелі б сысці з пятнаццаццю фунтамі, якія яны скралі, калі б яны не забыліся заправіць машыну для ўцёкаў бензінам.
  Знайшоў час для кароткага слова з Батэрстам. Цікава тая заўвага Кроў, калі я толькі прыехаў. Сутыкнуўся з ёй унізе, калі яна вярталася дадому ў канцы дня. Мне было цікава, ці ўсё яна расказала мне. Людзі рэдка.
  «Сёння раніцай быў да Крумкача», — сказаў я.
  Яна выглядала адразу спалоханай. Бачыў у вачах, чуў у голасе.
  «Што ты сказаў? Вы мяне не згадвалі?
  «Не хвалюйся».
  - Чаму вы сказалі яму, што вы там?
  Я не ведаў, што на гэта сказаць, і не збіраўся прызнавацца такім блазнам.
  «Проста задаў яму некалькі пытанняў. Выкажам здагадку, што ён мог бы разабрацца ў гэтым, але яго мозг, напэўна, настолькі замарынаваны, што цяжка сказаць, ці здольны ён разумна думаць. Слухай, я сапраўды не думаю, што ён ці Блунсберы мелі дачыненне да вечара панядзелка. Не турбуйцеся аб гэтым, усё гэта не мае нічога агульнага з тым, што адбылося ў мінулым годзе». Яна павольна кіўнула - не пераканала. «Ён сказаў яшчэ нешта. Пра тое, што ў мінулым месяцы меў справу з Блунсберы і Герродам. Вы ведаеце пра гэта?
  Яна выглядала яшчэ больш заклапочанай. Збянтэжаны.
  «Спачатку ён выказаў здагадку, што таму я там».
  Працягвала круціць галавой. Адкусіла адзін пазногаць.
  - Слухай, я не ведаю, - сказаў я. «Я буду пакапацца, але я павінен быць асцярожным. Не хачу, каб людзі выклікалі падазрэнні». Тады я падказаў нам абодвум выхад. Для гэтага ад яе спатрэбіцца шмат мужнасці і нічога ад мяне, але гэта не я стварыў сітуацыю ў першую чаргу. «Вы маглі б пайсці да Мілер, расказаць ёй усё. Вы будзеце выглядаць кепска, але калі гэта вас так турбуе...
  - Я не магу, - сказала яна. Напалоханы.
  «Яна не такая дрэнная, як здаецца». Асабісты досвед - пакладзіце яе ў ложак, і яна стане кацянём. Кацяня? Божа, ты сапраўды з 1950-х. «Калі гэта будзе вас турбаваць, калі гэта прымусіць вас не захацець быць у паліцыі, тады вы павінны гэта вынесці».
  «Гэта будзе канец маёй кар'еры».
  Я думаў, ці магу я адмаўляць гэта, але не мог. Калі яе не выгналі за ўдзел у гэтым, хто захоча з ёй працаваць пасля таго, як яна гэта зрабіла?
  «У залежнасці ад таго, наколькі моцна вы хочаце сваю кар'еру. Таму што, калі вы гэта зробіце, вам проста прыйдзецца забыць пра гэта, працягваць сваё жыццё. Гэта было больш за год таму - вы ўсё зрабілі добра. Вы павінны адпусціць гэта. Паверце, вечар панядзелка не меў нічога агульнага з тымі хлопцамі, таму вам трэба альбо прыняць тое, у чым вы ўдзельнічалі, і забыцца пра гэта, альбо выйсці з гэтага і сутыкнуцца з наступствамі».
  Яна працягвала круціць галавой. Гэта была вялікая дыскусія, якая патрабавала значна больш часу, але ў мяне яго не было.
  «Глядзі, мне трэба ісці. Падумайце над тым, што я сказаў. Пакуль нічога не рабіце, і мы пагаворым у выхадныя».
  На гэта яна слаба ўсміхнулася і кіўнула. Не ўпэўнены, вядома, ці паспею я яе пабачыць.
  Вось і ўсё, і мы пайшлі сваёй дарогай. Мы абое заўтра на працы, і мы можам узяць яго адтуль.
  Узяў кароткае інтэрв'ю ў Шарлоты, калі яна знікла на вечар. Хоча заўтра ўвечары з'ехаць, пераначаваць дзе-небудзь у гасцініцы. Сказала, што задумала месца. Я не змагаўся з гэтым, і пакуль я стаяў у яе кабінеце і вёў кароткую дыскусію на гэтую тэму, мне проста хацелася пераскочыць праз стол і сарваць з яе вопратку.
  Неўзабаве пасля гэтага раздаўся чаканы тэлефонны званок ад Пэгі. У свой час жангляваў з дастатковай колькасцю жанчын, каб пра гэта гучаць крута. Нягледзячы на гэта, як поўны ідыёт, я не мог прымусіць сябе сказаць катэгарычна "не" наконт заўтрашняга вечара.
  Такім чынам, адразу пасля дзевяці ў пятніцу ўвечары, да маіх вачэй у паперах, і я не магу засяродзіцца ні на адным радку. Шарлота, Пэгі і Эвелін Батэрст працягваюць урывацца ў працэс мыслення. У асноўным Шарлота.
  Наколькі я ведаю, яна праводзіць вечар адна. Вельмі хочацца схадзіць туды, калі я скончу ў офісе. Цалкам паддацца закаханасці, і ёсць толькі адна дарога, як толькі вы пачынаеце адчуваць сябе такім; ёсць толькі адна рэч, якая адбудзецца. Ты зробіш з сябе ідыёта.
  Мне сорак чатыры, чорт вазьмі. Крыху павольны пачатак, але пасля Босніі ў мяне былі ўсе гэтыя жанчыны, і, клянуся божа, я не веру, што зрабіў з сябе ідыёта з любой з іх. Занадта сапсаваны. Магчыма, было некалькі тых, хто быў раззлаваны, і, вядома, некалькі былі пакрыўджаныя, і мае паводзіны многія палічылі б асуджальным, але я ніколі не рабіў з сябе дурня. Цяпер, аднак, мы знаходзімся як раз у цэнтры самага вялікага расследавання забойства, якое калі-небудзь было ў нас у гэтым патчы, і я паводжу сябе як закаханы клоўн. Ісус.
  Чым хутчэй я ўпаду ніцма - мяне кіне Мілер і аблажу з Пэгі, у выніку апынуўшыся толькі з двума нікчэмнікамі, роўнымі мне ў жыцці, затрыманымі ў пабе суботнім вечарам - тым хутчэй я змагу займацца справамі. Такім чынам, калі я пайду да Мілер сёння ўвечары, мяне альбо паставяць на сваё месца, не раней часу і якраз тое, што мне трэба, альбо я залезу ў яе ложак на ноч і зваліцца глыбей у прорву.
  Аднак спачатку я павінен зрабіць гэтую працу. Божа, хто ідзе ў паліцыю, каб займацца дакументамі?
  Дапіваю кубак гарбаты ў правай руцэ, сядаю на спінку сядзення і гляджу ў столь. Пачніце разважаць аб тым, каб заўтра выбрацца адсюль, займаючыся ўсякім глупствам. Падумайце, якім будзе мой прыём у Хеленсбургу, таму што, як бы няправільна гэта было рабіць, я ведаю, што не змагу спыніцца, каб паехаць туды. Няпрошаны.
  
  
  КАНЕШНА – ТАМУ ШТО так склалася, што на дарогу жыцця з велізарнай вышыні кідаецца вялікая колькасць лайна – як бы дрэнна я ні ўяўляў, што я мог бы адчуваць сябе, калі дайшоў туды, гэта нават не пачынаецца вытрыце азадак, як гэта насамрэч працуе. Не пракляты патч.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  22
  
  Э ВЕЛІН БАТУРСТ ВЫГЛЯДЗІЦЬ ПАХОДНАЯ НА Джо.
  Яна паркуе машыну на дарозе ўнізе саду вялікага дома ў Хеленсбургу і выходзіць пад дождж. Глядзіць на святло ў доме ў пяцідзесяці ярдах уздоўж пад'язной дарогі, цікавіцца, што яна робіць. Уздрыгвае, нацягвае на сябе куртку.
  Яна замыкае дзверы машыны. Яе ўласны аўтамабіль на рамонце - няспраўныя тармазы - яна пазычыла машыну ў канстэбля Форсайта, які дзяжурыў усю ноч. Форсайт верыць, што калі-небудзь яна можа адплаціць за паслугу.
  Батэрст не атрымае магчымасці.
  Яна адчыняе вароты, адчувае, як б’ецца сэрца. Глядзіць на гадзіннік, ці будзе наглядчыца дома. Пятнічны вечар, неўзабаве пасля дзесяці. Што б ні рабіла Мілер, яна палічыць гэта непажаданым перапынкам з непажаданай інфармацыяй.
  Глыбока ўдыхае, спрабуе супакоіцца; пачынаецца доўгая прагулка па пад'язной дарозе. Ёй ёсць яшчэ куды пайсці, з кімсьці яшчэ, з кім яна магла б пагаварыць - не тое каб яна збіралася сказаць пра гэта Томасу Хатану, - але яна вырашыла прыйсці сюды першай. Магчыма, яна пяройдзе далей. Магчыма, не.
  Ці варта было ёй слухаць Хатана? Але гаварыла не Хатан, а яе сумленне. Яна збіралася зрабіць тое ж самае на працягу апошняга года. Паступова жаданне знікла. Месяцы зробяць гэта з вамі. Але цяпер гэта вярнулася, народжанае страхам, пачуццём віны і нянавісцю да таго, часткай чаго яна была. Больш не трэба было давяраць Хатану. Тое, што ён сказаў раней на станцыі, - гэта ўсё, што ёй хацелася пачуць.
  Яе цяжкія крокі нясуць яе бліжэй да хаты, у жываце поўзае ад нерваў. Яна задаецца пытаннем, ці збіраюцца яе звольніць, падобна таму, як яна чула, як Мілер звольніў столькі афіцэраў у мінулым. Хатан сказаў, што не так дрэнна, як здаецца, і яна спадзяецца, што гэта праўда.
  Яна аўтаматычна б'е ў званок, без яснай думкі ў галаве; адыходзіць ад другой прыступкі так, што яна знаходзіцца па-за мізэрнай абаронай пярэдняй часткі дома. Дождж мочыць галаву. Яна зноў дрыжыць ад холаду. Сухасць у горле, нервовыя пальцы.
  Дзверы адчыняюцца, заспеўшы яе знянацку. Яна ўзіраецца ў паўзмрок хаты, адчувае прыліў цяпла. Перад ёй стаіць Шарлота Мілер. Спачатку не пазнае Батэрста. Мілер апранае доўгую сінюю шаўковую піжаму, яе ногі голыя. Батэрст глядзіць ззаду на яе скуру, гладкую і залатую ў цьмяным святле.
  — Канстэбль Батэрст? - кажа яна, здзіўленне ў яе голасе прыходзіць з раптоўным пазнаннем.
  Батэрст ківае, нічога не кажа. Няма слоў. Яны некалькі секунд глядзяць адзін на аднаго, перш чым адзін прачнецца. Мілер круціць галавой, адчувае холад, выклікае яе ўнутр і зачыняе за ёй дзверы.
  Батэрст стаіць у зале і азіраецца. Не ведаючы, чым зарабляе на жыццё яе муж, яна задаецца пытаннем, што Мілер зарабляе ў якасці суперінтэнданта, каб дазволіць сабе такое багацце.
  «Прабачце, што турбую вас у пятніцу вечарам», — пачынае яна, але Мілер спыняе яе, кіўнуўшы галавой.
  — Не кажы глупства, Эвелін. Здымі паліто, а я прынясу ручнік. Як доўга вы там стаялі?
  Батэрст думае выйсці з машыны, здаецца, гадзіну таму. Нічога не адказвае, здымае паліто, Мілер праводзіць яе ў гасціную.
  «Мне трэба зрабіць кароткі тэлефонны званок, потым я прынясу ручнік», — кажа яна.
  Яна знікае. Эвелін Батэрст стаіць пасярод пакоя, раптам адчуўшы, што яе валасы вільготныя.
  
  
  Нічога асаблівага ў гісторыі пра тое, як дзіця ішоў па дарозе і сутыкаўся ў выбоіны галавой мёртвага дзіцяці, не было. Так, гэта гучыць асабліва. Гэта гучыць па-чартоўску жудасна. Падобна на тое, што здараецца не кожны дзень. Але гэта толькі тое, што людзі думаюць у наш час, таму што большасць насельніцтва не праводзіла часу ў зоне ваенных дзеянняў.
  Папярэднія пакаленні заўсёды ішлі на вайну. Вось што яны зрабілі. Усе пайшлі на вайну, усе прызвычаіліся, навучыліся жыць з усім жахлівасцю таго, што бачыш, што перажываеш. Прыехаў дадому, справіўся. Калі ты не справіўся, то цябе зачынілі, ці ты ўдарыў жонку, ці ты ўпіўся ў бяспамяцтва, ці ты стаў тым хлопцам, які затрымаўся ў кутку вёскі, ад якога ўсе казалі сваім дзецям трымацца далей.
  У нашы дні ўсё залежыць ад таго, каб справіцца. Грамадства - гэта асоба. Раней гэтага не было. Раней гаворка ішла аб функцыянаванні грамадства як цэлага, і калі гэта азначала, што асобныя людзі аблажаюцца, каб грамадства магло функцыянаваць, то так і будзе. У нашы дні людзі маюць права не трахацца. Грамадства вельмі прадумана, каб паставіць асобу на першае месца, за выключэннем, непазбежна, такога роду супастаўлення, якое вылучаюць шэрыя нюансы жыцця, яно адыгрывае сваю ролю ў распадзе грамадства.
  Такім чынам, усім балюча, усе плачуць, і кожнаму ёсць што расказаць, і гэта толькі мая. За выключэннем таго, што я не хачу гэта расказваць; Я не хачу размаўляць. Гісторыя такая дзярмовая, як я ўвогуле апынуўся на ўзбочыне той дарогі, што калі мне давядзецца пра гэта падумаць, калі нехта калі-небудзь будзе прымушаць мяне думаць пра гэта, тады, Божа, я перамог «Не проста плакаць, я не буду проста спакойна думаць...
  Нічога асаблівага ў дзіцяці і дзіцяці, галава якога адскоквае ад дарогі, не было, за выключэннем таго, што гэта была адзіная гісторыя, якую я расказаў псіхіятру, якога бачыў праз месяц пасля таго, як вярнуўся з Балкан.
  Я сеў, яна задала мне некалькі пытанняў, я перапыніў яе і расказаў ёй гісторыю пра галоўку дзіцяці, якая падскоквае, а потым, перш чым я дайшоў да канца - хоць, вядома, гэта гісторыя, якая насамрэч не мае канец - я ўстаў і выйшаў. Я не хацеў ёй больш казаць, а калі я не збіраўся з ёй размаўляць, то не было сэнсу быць там.
  Размаўляючы, я глядзеў ёй на горла. У яе быў незвычайна вялікі для жанчыны Адамаў яблык, і я ўвесь час глядзеў на яго, цікавячыся яе полам, разважаючы, ці сапраўды Адамаў яблык не такі вялікі, і што, магчыма, я перабольшваў яго ў нейкай дзіўнай спробе адцягнуць сябе.
  Больш я яе не бачыў. Азіраючыся назад, я з цяжкасцю ўяўляю сабе яе Адамаў яблык.
  
  
  НЕ МНОГА ПАЗЬ ШЭСТАЙ раніцы . Дождж усё яшчэ лье ў выглядзе ўстойлівага дожджу, калі канстэбль Батэрст прыбыў на станцыю, пакінуўшы «Пэжо» Форсайта на паркоўцы з ключамі ў выхлапной трубе. Праз пару гадзін ён вызваліцца ад службы. Адтуль яна пойдзе дадому пешшу, дзесяць хвілін пешшу па мокрых бязлюдных вуліцах ранняй раніцай.
  Калі яна выходзіць на вуліцу і заварочвае за першы вугал, нехта бачыць яе, бачыць, як яе цёмна-каштанавыя валасы цьмяна адбіваюць аранжавыя вулічныя ліхтары, але яна не бачыць яго. Яна ідзе далей, тупы боль у цягліцах ног узмацніўся ад сядзення ў машыне.
  Яна думае пра Шарлоту Мілер, мае цьмяныя думкі пра Томаса Хатана, але не думае пра праблемы, з якімі яна выйшла ў той вечар. Разважае, ці выпіць ёй кавы, калі вернецца дадому, ці адразу легчы спаць.
  Аднак ёй ніколі не давядзецца выбіраць.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  23
  
  СНІЦЦА ДЗІЎНЫ СОН , у якім Пэгі і Шарлота голыя разам на велізарным газоне перад домам і спяваюць Aerosmith – Crazy – калі званіць тэлефон. Нейкі час гэта мучыць сон, перш чым я вырываюся з фантазіі ў халодную раніцу. На вуліцы яшчэ цёмна, у ложку холадна. Першае, пра што я думаю, - гэта паехаць да Шарлоты мінулай ноччу і атрымаць сваё грубае абуджэнне. Peugeot 307 канстэбля Форсайта сядзіць каля яе варот. Форсайт. Форсайт? Так што я сядзеў там, адчуваючы сябе чортавым ідыётам, перш чым развярнуцца і накіравацца назад дадому. Вытрымаўшы бутэльку з гарэлкай, пайшоў адразу спаць. Я не магу паверыць, што яна пайшла на Форсайта. Вядома, я таксама не магу паверыць, што яна пайшла на мяне, але я, прынамсі, не нейкі плямісты канстэбль, для якога пагаленне - гэта далёкая мара. Прынамсі, пасля кур'ёзнага выпадку з грудзьмі ў абедзенны час у нас нешта адбывалася. Але Форсайт?
  Гляджу на гадзіннік, пакуль мая рука звілістым шляхам вылазіць з-пад коўдры ў доўгім шляху да тэлефона. Яшчэ няма сямі гадзін.
  «Так?» Я мармычу ў трубку.
  «Вам трэба ўвайсці».
  
  
  ШЭРАЕ СВЯТЛО ЗОРЫ ПАЧЫНАЕ прасвечвацца за шматкватэрнымі дамамі. Дождж перастаў, холад ужо не здаецца такім халодным. Невялікая тэрыторыя ў ніжняй частцы парку, дзе было знойдзена цела, забітая паліцыяй; увесь парк ачэплены ад публікі. Субота паміж Калядамі і Новым годам, і не надта шмат людзей выпаўзла з ложкаў. Некалькі аноракаў са сваімі сабакамі стаяць і назіраюць за дзейнасцю паліцыі.
  І што кожны з нас робіць, гэтыя занадта шмат правадыроў і занадта шмат індзейцаў? SOCO робяць сваю справу, у той час як астатнія з нас стаяць, пышна бяссільныя, у жахлівай пакуты і гневу.
  Цела Эвелін Батэрст ужо вывезена.
  Першы афіцэр на месцы здарэння не пазнаў яе, з яе тварам абыходзіліся гэтак жа, як з Эн Келер пяць дзён таму. Множныя нажавыя раненні, так што яна была ўшчэнт знявечаная. Цела было апазнана па пасведчанні асобы ў яе ўнутранай кішэні. Дзіўна, але толькі тады дзяжурнаму канстэблю прыйшлося ванітаваць.
  Уся банда тут, кожны з нас выглядае хворым. Чым горш? Што яна адна з нас? Ці проста гэта здарылася зноў, забойца ўдарыў яшчэ раз? Ён вярнуўся і не сыдзе, пакуль мы яго не зловім.
  Блунсберы ўсё яшчэ п'яны з мінулай ночы. Вельмі прывабна ён выглядае ў сваёй спустошанасці і ап'яненні. Тэйлар прынамсі паспеў працверазець, толькі выглядае пахмельным - такі ж, як той ідыёт Геррод. І Шарлота Мілер стаіць асобна. Нават бачыў, як яна пусціла слязу. Я не бачыў яе на месцы злачынства з таго часу, як яна сюды прыехала, але гэта іншае. Гэта спалучэнне ўсіх нашых горшых кашмараў.
  Спрабаваў пагаварыць з ёй некалькі хвілін таму, нічога не атрымалася. Яна выглядае ў шоку, але вы павінны быць пабудаваны з граніту, каб вас гэта не кранула.
  «І калі ён быў дома, ляжаў яго дзядзька, разбіты па галаве, і бацька яго прабіты наскрозь сэрца, і яго маці рассекла наскрозь».
  Гэта тое, што яна сказала, гэтыя яе адзіныя словы. Яе голас быў ціхім, і, як усе інтэлектуалы, якія не могуць казаць праўду пра свае пачуцці, яна хавалася за літаратурнай спасылкай. Яна, прынамсі, выглядае сапраўды збянтэжанай.
  Неўзабаве Форсайт прайшоў міма яе, і яны нават не зірнулі адзін на аднаго. І што яны задумалі не больш за некалькі гадзін таму? Навошта суперінтэнданту вяртацца дадому канстэбль? Прычына можа быць толькі адна, і гэта тая самая, якая прывяла мяне туды напярэдадні Калядаў. Прымушае мяне задумацца, чаму яна запрасіла мяне на гэты вечар.
  Цяпер, аднак, сённяшні вечар у атэлі выглядае вельмі малаверагодным, і калі я не правяду ўвесь вечар на вакзале, я магу быць рады таму, што не адхіліў запрашэнне Пэгі. Аднак на дадзены момант гэта трывіяльныя меркаванні. Яны былі б такімі, нават калі б гэтае апошняе забойства не быў адным з нас, прычым папулярным членам сіл.
  Я прыхінуўся спіной да дрэва, дзесяты дым за дзень у руках, мой розум паўсюль. Без сумневу, мне давядзецца пагаварыць з Тэйларам. Каму я магу здрадзіць, калі адзіны з пяці чалавек, якога я хацеў бы абараніць, забіты?
  Паслядоўнасць падзей. Панядзелак увечары - Эн Келер забіваюць, і ў той жа час Эдвардс распавядае Батэрсту пра вялікую леташнюю змову. Праз два дні Батэрст распавядае мне поўную гісторыю. Не хоча, каб я нікому расказваў, таму я павінен меркаваць, што яна гэтага не сказала. Я іду да Кроу, ён выглядае тупаватым з нагоды вечара панядзелка – і інстынкт кажа, што ён гаворыць праўду – хоць ёсць нешта пра Херрада і Блунсберы, быццам змова ўсё яшчэ дзейнічае ў нейкім сэнсе. Наш забойца зноў спрабуе нанесці ўдар, на гэты раз беспаспяхова, і патэнцыйная ахвяра добра яго разглядае. Вядома, трохі расплывістае апісанне, паколькі ўсе гэтыя людзі ідыёты, але гэта, вядома, не зусім падобна на Кроу. Смеласць працягвае казаць, што ён не мае дачынення да забойства. Я размаўляю з Батэрстам, раю ёй пайсці да Мілера, і наступны эпізод у гісторыі - гэта той, дзе яе забіваюць.
  Такім чынам, яе забіў той самы чалавек, які забіў Келера - той самы мо, наколькі хто-небудзь можа сказаць на гэтай стадыі - ці яна была забітая пад капірку, каб прымусіць яе маўчаць, і ў такім выпадку адкуль яны даведаліся, што яна збіралася гуляць інфарматар? Ці магла я насцярожыць іх сваёй бессэнсоўнай паездкай да Крумкача? Гэта тое, што паглынае мяне больш за ўсё. Ці я быў вінаваты ў яе смерці?
  Божа, гэта жудасная думка. Але інтуіцыя кажа, што Батэрст быў проста чарговай ахвярай у шэрагу. Цёмна-каштанавыя валасы, шпацыруючы адна па вуліцах сярод ночы, яна ўпісваецца ў форму ахвяр.
  Але ёсць яшчэ адно адчуванне, якое кажа, што выпадковасцей не бывае. Калі яна цяпер мёртвая, гэта таму, што яна ведае пра тое, што адбылося ў мінулым годзе. І калі неяк даведаюцца, што яна сказала мне...
  Атрымліваю дрыжыкі, адчуваю, як рука на маёй шыі. Запалі яшчэ адну цыгарэту, калі халодная раніца працягвае балюча выглядаць. Яшчэ адна каманда СМІ пад'язджае, і мне цікава, як Блунсберы збіраецца з імі справіцца ў сваім штаце.
  З'яўляецца Тэйлар, выглядаючы пякельна, амаль такі ж, як і ўсе мы.
  — Вы ў парадку, сяржант? - кажа ён.
  Цыгарэта ў роце, я ківаю. Чаму ён мяне пытае?
  «Я маю на ўвазе, — кажа ён, — у вас двое нешта было, ці не так?»
  Так, правільна. Ён думаў, што я правёў з ёй ноч перад Калядамі.
  «Нічога, акрамя чарговай чаргі адмоваў для мяне, сэр», — кажу я, і смак цыгарэты жудасны. Мне падыходзіць, калі я выкурваю больш за палову пачкі перад сняданкам.
  «О», — кажа ён і выглядае незацікаўлена. Не верыць мне, што добра.
  "Гэта чортавы беспарадак", - кажа ён, азіраючыся на мітусню. І яшчэ большы беспарадак, чым ён мяркуе.
  - Кажу, - кажу я. Раздушыць цыгарэту нагамі, пастанавіў не піць іншую, пакуль што-небудзь не з'есць. — Мне трэба з вамі пагаварыць, сэр.
  «Так, вядома, калі заўгодна. Аднак не цяпер. Камусьці давядзецца размаўляць з прэсай. Ёна ў непрыдатным стане».
  «Усё яшчэ трахаўся з мінулай ночы».
  «Усё яшчэ трахаўся з вечара панядзелка», - кажа Тэйлар - у адным з нашых старых жартаў - і сыходзіць, каб пагаварыць з тэлевізійным статкам, які жадае публікацый для ранішніх навін. Нішто так не падабаецца людзям з кукурузнымі шматкамі, чым крывавае калецтва.
  
  
  БЫЎ ДОЛГІ ДЗЕНЬ. НАШ збіты муж прачнуўся і хоча выставіць абвінавачанне. Прыйшлося пайсці і пагаварыць з ім, і, знайшоўшы жонку непрыемнай і цяжка паверыць, ён быў такім жа дрэнным. Ідэальна падыходзяць адзін аднаму, за выключэннем таго, што адзін з іх - жорсткі, хлуслівы вырадак. Ці, магчыма, як мне прыйшло ў галаву ў нейкі момант на працягу дня, яны абодва жорсткія ўблюдкі і абодва гавораць праўду пра жорсткасць аднаго. У мяне было адчуванне, што гэта будзе як з Майклам Дугласам і Кэтлін Тэрнер у «Вайне руж», і яны пазбавілі б нас усіх ад шмат клопатаў, калі б проста кудысьці зляцелі і разам упалі з люстры.
  Дзярмо трапіла ў вентылятара, вядома. З'явіўся галоўны канстэбль, паводзячы сябе так, быццам гэта яму належыць - я, на шчасце, прапусціў яго, хлопец дэбіл - яго прыцягнулі назад з "зімовага адступлення" - так ён гэта назваў - і не надта рады гэтаму. Паколькі гэта патрэба аўтарытэту, каб зваліць наступнага па старшынствам на агнявым рубяжы, Мілер атрымаў гэта па шыі, і ўсе чакалі, што пасля гэтага яна стрэліць. Не адбылося, аднак. Яна сабрала іх усіх разам - таксама прапусціла гэта, у бальніцы - і правяла з імі заклапочаную гаворку, уважлівую, стрыманую, аб неабходнасці хуткага выніку не толькі на карысць грамадскасці, але і для нашага ўласнага дабра. Падкрэсліў неабходнасць добрай, сумленнай працы, рабіць працу добра і не спрабаваць нічога, што можа мець адваротны вынік.
  Добрая паліцэйская балбатня, але зусім не такая, як Шарлота. Звычайна яна сярод нас, як Урук-хай з бензапілой. Ніколі не быў побач з ёй, калі яна страціла аднаго са сваіх людзей раней, так што вы не ведаеце, якой яна будзе.
  Адлюстроўвае ўвесь настрой станцыі. Усе аднолькавыя – стрыманыя, гаротныя, рашучыя. Мы павінны схапіць хлопца, не будзе вадзіцца, і любое іншае злачынства, якое будзе здзейснена на гэтым шляху, выклікае яшчэ большае раздражненне, чым звычайна.
  У нейкі момант пасля абеду місіс Батэрст з'явілася з Інвернэса, уся ў слязах і злосці. Ніколі не хацела, каб яе дачка была ў міліцыі. Як толькі яна выгнала гнеў з грудзей, яна зламалася, і Шарлота праводзіла з ёй шмат часу. Чарговы сюрпрыз.
  Два званкі ад Пэгі, якія я праігнараваў. Скончылася тым, што напісаў у адказ, што я патэлефаную ёй пазней, калі ў мяне будзе час. Наконт сённяшняга вечара проста няма магчымасці. Гэта будзе доўгі вечар, і я проста не ў настроі для шчаслівых сем'яў. Але яна павінна гэта ўсвядоміць, а калі гэтага не зробіць, то мы не прасунемся далей, чым тры гады таму.
  Нарэшце ў кабінет Тэйлара, дзесьці пасля шостай. Цэлы дзень хацела з ім пагаварыць і ўсё больш расчаравалася з-за затрымак, якія назапашваліся, з-за смецця, якое ўвесь час перашкаджае. Спадзяваўся, што поўдзень будзе кароткім, але таксама прапусціў гэта, дзякуючы іншаму нападу пры абцяжарваючых абставінах на Мэйн-стрыт Ратэрглен. Не ведаю, што там унізе адбываецца.
  Знайдзіце Тэйлара, які глядзіць на сцяну, у сваёй звычайнай пазіцыі. Мысленне. Зачыніце за мной дзверы, падцягніце месца насупраць стала.
  — У цябе дрэнныя навіны, Том, — кажа ён.
  Сапраўды? Тэйлар выглядае жудасна. Спадзяюся, што дрэнныя навіны будуць не пра яго, што гэта сапраўды дрэнныя навіны для яго, а не для мяне.
  «Што?»
  «Тысл страціў два-адзін у Рэйта».
  «Вы жартуеце?»
  «Мортан перамог, Рос таксама, так што вы апусціліся на дзявятае месца».
  «Чорт».
  «Перамога адзін-нуль, забітыя два галы за апошнія пяць хвілін».
  Крывавы Чартапалох, крывавы бескарысны. Варта пачаць падтрымліваць адну з тых хрэнавых каманд у Другой лізе; вы ведаеце тых, хто прыцягвае натоўп з шасці чалавек і атрымлівае накачку кожны тыдзень.
  «Мяне больш не хвалюе», — кажу я голасам, які сведчыць пра адваротнае. «Сёння я фанат Іст Стырлінга».
  «Іх усіх пабілі».
  «Смешна».
  Ён смяецца, але гэта не дзень для смеху, і ён памірае на яго твары.
  Час на працу. У мяне ў жываце з'явіўся вузел.
  «Што я прапусціў?»
  Ён глыбока ўздыхае, праводзіць рукой па валасах. Божа, ён выглядае стомленым. Яму патрэбны перапынак, і калі я думаю пра гэта, я не магу ўспомніць, калі ў апошні раз у яго быў выхадны больш за дзень.
  «Тое ж самае, што і раней», — пачынае ён. 'Дакладна. Амаль столькі ж нажавых раненняў, акрамя ста дваццаці сямі на гэты раз. Ёсць некаторыя ўзоры скуры, і яны ўжо правераны. Гэта той самы хлопец. Спачатку задушыў яе, але не забіў, потым ударыў па ёй нажом». Адчуваю сябе дрэнна, паспрабуй быць абыякавым, але гэта Эвелін Батэрст. «У асноўным на твар і зноў на жывот, а таксама на пахвіну». Робіць яшчэ адзін доўгі ўдых. «Толькі іншае, і я не ведаю, што з гэтым рабіць, яны знайшлі доказы таго, што яна займалася сэксам. Але спермы не было. У яе праніклі, але з дапамогай, ведаеце, фалаімітатара або вібратара. Былі невялікія сляды ўкусаў, невялікія сінякі. У яго пакуль няма доказаў, ён не знайшоў нічога іншага для ўзору, але Бэрд мяркуе, што яна займалася лесбійскім сэксам. Ён глядзіць на мяне ўпершыню з таго часу, як пачаў гаварыць. - Вы ведалі гэта пра яе?
  Пакруціў галавой. Падумайце імгненна пра эгаістыку - гэта тлумачыць, чаму яна адхіліла мае заляцанні! Адчувайце сябе вінаватым, нават думаючы пра гэта.
  «Здаецца, ніхто не ведае, што яна рабіла мінулай ноччу. У вас ёсць ідэі?
  Ужо пыталіся, вядома. Зноў паківаў галавой.
  — Дык хто ведае, дзе яна была? Час смерці быў каля шасці раніцы. Яна магла быць мёртвай не больш за дзесяць хвілін, калі яе знайшлі. Акрамя таго, Бог ведае. Так, і адзін з канстэбляў - Форсайт, я думаю - даў ёй у доўг сваю машыну, але ён сказаў, што не ведае, куды яна з ёй пайшла. Усю ноч дзяжурыў, а яна прынесла і пакінула. Вы ў парадку?
  Ах, бля, Ісус. Адчуй гэтую руку на маіх кішках, сціскае, круціць.
  Што гэта значыць? Адводжу погляд ад Тэйлара, гляджу ў падлогу, мацаю пачак цыгарэт, спрабую сабрацца з думкамі. Мінулай ноччу з Мілерам быў Бэтэрст, а не Форсайт. Яна пайшла туды, каб расказаць пра групу з пяці чалавек, і што потым? У іх быў сэкс? Гэта не мае сэнсу. І пасля таго, як яна кажа ёй, яе забіваюць.
  Зноў супадзенне? Гэтага не можа быць. Занадта шмат супадзенняў. Ну і што? Мілер удзельнічае ў гэтым, і яна вярнулася сюды за Батэрстам і паклапацілася пра яе? Ні ў якім разе. Той жа забойца, што і ў мінулы раз. Мужчына, безумоўна, мужчына. Магчыма, яна патэлефанавала Крумкачу, прымусіла яго зрабіць гэта.
  «Сяржант, вы хочаце падзяліцца гэтым са мной?» — кажа ён, і я мяркую, што я абавязаны яму. Але я не магу сказаць яму пра Мілера. Пакуль не.
  Куды нам далей? Варона, гэта вядзе назад да Вароны. Ад хлопца пахне не толькі алкаголем. Гэта ён забіў жанчыну ў мінулым годзе, ён здольны на злачынства. Не звяртайце ўвагі на інтуіцыю, таму што з ім і Блунсберы, безумоўна, нешта адбываецца, нешта зусім нядаўна.
  «Дзе Ёна?» пытаюся.
  «Што?»
  Ён з цікаўнасцю пазірае на мяне. Ён мае рацыю. Мае думкі паўсюль. Дзе ва ўсім гэтым Блунсберы? Ён быў занадта п'яны ўвесь тыдзень, каб ведаць што-небудзь лепш. Падчас апошняй справы аб забойстве ён не выпіваў, можна было зразумець, што ён меў на ўвазе гэта, у яго было вока на злачынства – нават калі я тады не ведаў, наколькі вока – але цяпер у яго няма зразумець, што адбываецца. Ён згубіўся.
  Варона была сліззю, можна было бачыць, як ён рабіў гэта з кімсьці, саслужыўцам, кім заўгодна. Але Bloonsbury - гэта проста луш. Сумны, жаласны луш па сыходнай спіралі.
  - Ёна?
  — Думаю, ён пайшоў паразмаўляць з сябрамі Батэрста. Не па сіле. Нічога не дапаможа, але ён у адчаі. Ходзяць чуткі, і гэта павінна быць, што Мілер збіраецца выгнаць яго са справы. Але не ведаю».
  Тады што? Нас, напэўна.
  «Хочаш пакатацца?»
  «Дзе?»
  'Аррочар. Глядзі Варона».
  Ён нахіляецца наперад да стала. Выглядае вастрэй.
  «Варона? Пры чым тут Крумкач?
  Устань, пачні даставаць цыгарэту з пачка.
  — Хадзем, па дарозе раскажу.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  24
  
  Я ЕХАЎ УЗДОЎЖ БЕРАГІВ Лох-Ламонд да таго часу, як я скончу расказваць Тэйлару пра апошнія некалькі дзён. Нічога не выключана, акрамя таго, як я мінулай ноччу з'явіўся ў Хеленсбургу і ўбачыў машыну Форсайта, прыпаркаваную каля дома Мілера. Гэта і сэкс.
  Ён уважліва слухаў, час ад часу пытаўся, суставы пальцаў паступова бялелі, пакуль мы ішлі. Калі мы селі ў машыну, то, як звычайна, слухалі Дылана, але Боба даволі хутка ўразіла. «Я марыў, што бачыў святога Аўгустына» па-ранейшаму ціха гучыць у маёй галаве, хоць у гэтыя дні я лічу, што забываю гэтыя словы.
  Толькі міма Луса, калі я завяршаю. Ён глыбока дыхае, круціць галавой. Учора ўвечары я скончыў з тым, што казаў Батэрсту, што яна павінна пайсці да Мілера, і засталося на гэтым. Першае, што ён кажа:
  «Нам трэба ведаць, куды Бэтэрст пайшоў мінулай ноччу. Вы ўпэўнены, што паняцця не маеце?
  Я назіраў дастаткова людзей, якія хлусяць, каб ведаць, як лёгка быць злоўленым. Пакруціў галавой, сказаў "не" настолькі пазітыўным голасам, наколькі я магу.
  — Ну, калі гэта было звязана з вашай змовай, то навошта ёй машына? Не для Ёны. Яна магла лёгка сесці на цягнік. Herrod крыху далей, але тое ж самае. Застаюцца Кроу або Мілер».
  Не вельмі думаў пра гэта, таму што я ўжо ведаю, што яна зрабіла. Не думаў пра тое, наколькі лёгка ён зможа прыйсці да высновы.
  «Яна магла паехаць на цягніку да Мілера. Толькі варона жыве ля чыгункі».
  «Так, — кажа ён, — але вы сказалі, што днямі яна баялася. Калі яна сапраўды думае, што Кроў забойца, ці пайшла б яна кідацца туды ў пятніцу вечарам?
  Справядлівае меркаванне: гэта было апошняе месца, куды яна пайшла б.
  «Але Мілер, гэта значна больш верагодна. І калі б яна спазнілася, то да таго часу, як яна вернецца, яна будзе ведаць, што цягнікі ўжо сыдуць. І...'
  Ён рухаецца направа і разганяецца міма павольна рухаецца грузавіка, машына стогне ўсю дарогу. Я не разважаю, але я павінен ведаць, што ён збіраецца сказаць.
  «І што?»
  Ён падымае бровы.
  «Бэрд сказала, што думала, што ў Батэрст быў лесбійскі сэкс».
  Гэта тое, куды ён ідзе, таму я мог бы пагадзіцца з гэтым. Не выглядаць ідыётам.
  «І мы ведаем, што Мілер мае пэўную рэпутацыю».
  «Exactamundo», — кажа ён. — Дзеля бога. Ці ёсць хто-небудзь на станцыі, з кім яна не спала, акрамя нас з вамі?»
  Амаль пакінуць занадта доўгі прамежак, амаль пракляты маўчаннем.
  - Напэўна, яна не магла трахацца з Ёнам?
  Ён горка ўсміхаецца.
  «Вы жартуеце?» Кажу, крыху абурыўся. «Яна спала з Ёнай? Ён усё яшчэ можа быць жорсткім?
  Ён смяецца. «Я сумняваюся. Гэта было шмат гадоў таму, калі Мілер быў сяржантам, а Джона Блунсберы быў Джонам Блунсберы. Усё яшчэ валяецца ва ўсім тым дзярме, з-за якога ён пачаў. У той час ён дапамагаў ёй у дарозе».
  Затрымаўся ў павольным руху, мала шанцаў праехаць. Куды ўсе гэтыя людзі збіраюцца ў паршывы суботні вечар?
  «У любым выпадку, — кажа ён, і смех знік, — гэта не мае сэнсу. Батэрст спускаецца туды, каб раскрыць нейкую вялікую паліцэйскую змову, і Мілер зацягвае яе ў ложак. І божа, не мог жа Мілер забіць яе пасля».
  «Магчыма, яна спала не з Мілерам», — кажу я і адчуваю, што словы захлынаюцца ў горле — хлусня босу. «Магчыма, яна пазычыла машыну, каб паехаць да якой-небудзь дзяўчыны, нешта ў гэтым родзе».
  Ён ківае. «Так, магчыма. Безумоўна, гэта мае большы сэнс. Але калі гэта і было, то пра кагосьці яна маўчала, таму што на станцыі ніхто пра гэта нічога не ведае.
  «Ці не так?»
  Працягла ўздыхае, кажа: "Так", і апускаецца ў цішыню.
  Мы набліжаемся да Тарбета, рады бачыць, што павольны рух працягваецца па дарозе Ламонд, пакуль мы зварочваем.
  «Вы ўжо ведалі?» — пытаюся я, калі мы праязджаем міма «Чорнай авечкі», усюдыісных дзвюх машын, якія сядзяць наперадзе.
  «Што ведаеш?»
  «Тое, што я вам толькі што сказаў. Што яны зашылі хлопца, а не пра Кроу».
  «Не канкрэтыка. Такія ж, як вы, такія ж, як і ўсе мы. Я ведаў, што яны зашылі яго, але я не ведаў дакладна, як, і я меркаваў, што ў іх усё яшчэ ёсць правільны хлопец. Аднак не ўсё астатняе». Дзякуй Богу за гэта.
  «А што з гэтым? Ты думаеш, што забойца - Крумкач?
  — Не ведаю. Ці здольны ён на гэта? Вядома, ён. Але ніводная ідэнтыфікацыя хлопца на гэтым тыдні не паказвае Кроу. І вы самі сказалі пра тое, як ён паводзіў сябе, калі вы пайшлі да яго. Ён паняцця не меў, чаму ты там. І, па меншай меры, у Кроу было мала хітрасці. Чалавек быў адкрытай кнігай».
  Праўда. З такім жа поспехам мог бы зрабіць татуіроўку пізды на лбе.
  - А як наконт Ёны?
  Уніз, у Аррочар, некалькі агнёў рассыпаліся вакол вяршыні Лох-Лонга.
  Зноў круціць галавой. — Толькі не бачыце, сяржант. Чалавек змарнеў. На гэтым тыдні ён не ўяўляе, што робіць. Яго кар'ера знікае ва ўнітазе. Яму вось-вось падораць чэк і пенсію, а праз тры месяцы ўсё прападзе. Мы ўбачым, як ён боўтаецца на вуліцах Глазга». Запавольваецца, калі мы падыходзім да хаты Вароны. «На гэты раз ён не дастае трусоў з капелюша».
  Ён выключае рухавік, і мы выходзім у мокры цёмны вечар. Хата выглядае бязлюднай, знутры ні гуку, ні святла. Яго старая машына знікла. Мы стаім і глядзім на дом, адчуваем лёгкі дожджык у валасах. Тэйлар вядзе па садовай дарожцы і кажа:
  «Думаю, мы прапусцілі яго».
  Ён звоніць, а мы стаім на марозе і чакаем. Паглядзіце на возера, цёмнае і мёртвае ў ночы, на адлегласці некалькіх агнёў уздоўж яго берагоў. Чуваць, як ціха плёскаецца вада на беразе, метраў за пяцьдзесят. Дрыжыкі.
  Тэйлар зноў звоніць, крычыць праз паштовую скрыню.
  «Джэры! Ты там, Джэры?
  нічога. Ён спрабуе адкрыць дзверы, але яны замкнёныя.
  — Як вашае плячо, сяржант? - кажа ён.
  Маё плячо ў парадку, дзякуй. Я буду выкарыстоўваць падэшву майго правага бота, калі вы не супраць. Ён адступае. Збіраюся выбіць нагой замок, як адчыняюцца дзверы суседняга дома. З'яўляецца стары, выглядаючы падазрона, раздражнёны тым, што яго патурбавалі ў суботу ўвечары.
  Ён глядзіць на нас, не выглядае задаволеным. Тэйлар дастае свой бэйдж, але там цёмна, і, судячы па тым, як хлопец прыжмурыўся, ён мог дастаць штраф за паркоўку і не заўважыў бы розніцы.
  «Старшы інспектар Тэйлар, гэта сяржант Хатан. Мы шукаем Джэры Кроў, - кажа ён.
  Стары насцярожана пазірае, праз некаторы час рохкае.
  «Ну, ты яго не знойдзеш», — кажа ён.
  «Чаму не?» - пытаецца Тэйлар, падыходзячы на крок бліжэй.
  «Ён раз'юшаны». – Голас даносіцца знутры: «Зачыніце б вы ебаныя дзверы, тут мароз!» – Патэлефанаваў мне, сказаў, што з'язджае на некалькі дзён, папрасіў прыгледзець. Нахабная сволач. Паглядзі».
  «Калі гэта было?»
  «Зачыні ебаныя дзьверы, ёджыт!»
  «Калі было што?» — кажа стары.
  «Калі ён вам тэлефанаваў?»
  «Я не ведаю, так? Чорт вазьмі, ты думаеш, што я запісваю кожны свой тэлефонны званок?»
  Тэйлар працягвае, цярплівы, з разуменнем. Я захапляюся гэтым у ім.
  «Ну, гэта было сёння раніцай, учора? Калі?
  Стары азіраецца праз плячо, бачыць нешта па тэлевізары.
  «Слухай, мне трэба ісці. Я думаю, гэта было сёння раніцай, добра?
  - І вы бачылі, як ён сыходзіў?
  «Не, не. Я ж казаў, ён тэлефанаваў. Вы скончылі?»
  Тэйлар ківае, стары адварочваецца.
  - Ён не пакінуў табе ключ, праўда? — пытаецца ён, калі дзверы пачынаюць зачыняцца, і атрымлівае адмоўны адказ, калі яны зачыняюцца.
  Ён паварочваецца і глядзіць на мяне.
  «Хіба вы часам не любіце публіку?»
  «Думаеце, мы павінны яго арыштаваць?» Я кажу.
  «Дрэнныя валасы?»
  «Так».
  Ён усміхаецца і кажа: «Дзверы».
  Даўно не даводзілася гэтага рабіць. Звычайна пад рукой ёсць малады канстэбль, які не так даўно скончыў школу Kicking the Door Down, каб зрабіць гэтую працу за вас.
  Загружайцеся да дзвярэй, як мага вышэй і бліжэй да замка. Першы ўдар нагой, і ўсё рыпае, і я раптам не здзіўляюся, бо памятаю, які лайно ўвесь дом. Другі ўдар нагой і дзверы з трэскам адчыняюцца, замок ляціць назад у калідор.
  «Сталёвыя ногі ці гнілая дзвярная рама?» - кажа ён.
  «Вельмі смешна».
  Ён вядзе наперад - не трэба ўхітрацца - і запальвае святло ў холе. Вы адчуваеце пах алкаголю, гніення, і мы разыходзімся і ідзем па пакоі, праз усё.
  Сюрпрызаў няма. Дом выглядае так жа, як і ўчора, і, вядома, пахне гэтак жа. Пустыя піўныя банкі або вінныя бутэлькі ў кожным пакоі. Спадабаўся танны немец з выгляду. Сцены голыя і сумныя. Некаторыя шуфляды ў спальні былі пакінуты адкрытымі, некалькі рэчаў раскідана. Або нехта іншы шукаў тут - пошук няпоўны - або, што больш верагодна, Крумкач паспешліва спакаваў сумку і схапіў некалькі смярдзючых вопратак, перш чым пайсці. Хаця ў любым выпадку, магчыма, ён жыў з расчыненымі шуфлядамі і раскіданай па спальні вопраткай.
  Знайдзіце пад яго матрацам пару сотняў порначасопісаў. Гэта сапраўды сумна. Вось дзе вы іх захоўваеце, калі яшчэ жывяце з бацькамі, а калі вы мужчына сярэдняга веку жывяце самастойна? Чаму б проста не пакласці іх ляжаць на тумбачцы? Звычка, мабыць. Ён сорак гадоў трымаў іх пад матрацам. У газетным шапіку іх было некалькі, але большасць з іх былі нашмат больш агіднымі. Хворыя скандынаўскія рэчы, з жывёламі і жанчынамі, якія выкарыстоўваюцца спосабамі, якія выходзяць далёка за рамкі звычайнага выкарыстання жанчын у парнаграфіі; чым больш мы абшукваем яго дом, тым мацней разумеем, што ён хварэў.
  У шафе ў іншым пакоі Тэйлар знаходзіць цалкам чаканую і вельмі вялікую калекцыю DVD. Большасць з іх у скрынках без маркіроўкі, але мы не клапоцімся правяраць іх. Напэўна, большую частку гэтых рэчаў ён забраў з карпаратыўных тавараў. У нас ёсць склады, перапоўненыя такім лайном, а таксама рознымі іншымі нелегальнымі прадуктамі, і ёсць шмат тых, хто будзе выкарыстоўваць гэтыя месцы як супермаркет.
  Нідзе ні следу кампутара. Паспрабуйце падумаць, ці бачыў я адзін напярэдадні, але не заўважыў. Кроў быў простым чалавекам, чыё знаёмства і камфорт з тэхналогіямі насамрэч не выходзілі за межы пульта ад тэлевізара і пярсцёнка на слоіку з півам, так што цалкам магчыма, што ён пражыў усё жыццё, зарыўшыся ў нетэхналагічны пясок.
  Гэта не вялікі дом; паўгадзіны і гатова. Мне патрэбны душ, адчуваю сябе змрочна. Стаім пасярод гасцінай. Прыгнечаны. Хваравіты. Гэты хлопец быў адным з нас.
  «Вы здзіўлены?» кажа Тэйлар.
  «Не, але гэта жудасна. Ісус, чалавек слізь. Калі ён калі-небудзь вернецца і не ён здзейсніў забойства, я хачу яго за што-небудзь атрымаць».
  Тэйлар ківае, азіраецца, задумваецца.
  - Але ж ён не вернецца?
  Пытанне рытарычнае. Няма спосабу, каб ён вярнуўся.
  «Ты маеш рацыю».
  «І што ты думаеш?» — кажа ён і, гаворачы гэта, пачынае рухацца да ўваходных дзвярэй. «Што гэта робіць Варону? Забойца?
  Я ківаю, калі мы выходзім у халодную цемру ночы - ветрык з возера адчувае сябе асвяжальна, пасля смуроду і смуроду дома - і зачыняю за сабой дзверы. Ён зачыняецца, але толькі што.
  «Так, я думаю, што гэта робіць яго чым заўгодна».
  Садзімся ў машыну, сядзім і глядзім у цемру. Ветравое шкло запэцканае дажджом, і гэта падобна на пух перад намі, які перашкаджае нам атрымаць дакладнае ўяўленне аб сітуацыі.
  «Што цяпер?» пытаюся.
  «Не ўпэўнены. Але я думаю, што мы павінны проста пакінуць гэта пры сабе на дадзены момант. Калі Кроў забіў Батэрста, ці азначае гэта, што Ёна быў замешаны ў гэтым?
  «Ён павінен быць. З целам былі зроблены такія рэчы, пра якія прэса так і не даведалася пасля першага забойства».
  «Гэта дрэнна. Крывавы Ёна. Але, магчыма, не ён. Магчыма, гэта быў Мілер. Мы не ведаем, што яна не ўдзельнічала ў справе Адысана. А можа быць, Крумкач не меў ніякага дачынення да смерці Батэрста. Можа, ён проста кудысьці з'ехаў. Хлопец на пенсіі, можа ездзіць куды хоча. Можа, ён паехаў да тых сваіх дзяцей, — кажа ён і зноў паківае галавой. «Добра, ён не зрабіў гэтага, але хто ведае? Усе доказы паказваюць на тое, што забойца мінулай ночы быў тым самым, што і забойца ў панядзелак увечары, а ўсе іншыя доказы паказваюць на тое, што гэта не быў Кроу.
  Зрабіце глыбокі ўдых. Акуратнае падвядзенне вынікаў, і ў прынцыпе мы не ведаем, куды ісці далей.
  «У любым выпадку, — кажа ён, — пакуль мы трымаем гэта пры сабе і спадзяемся, што ніякія чатырнаццацігадовыя злачынцы не вырашацца ўварвацца сюды і знайсці ўсё гэтае дзярмо».
  Ён запускае рухавік, запускае абагравальнік на поўную магутнасць, потым разварочвае машыну і накіроўваецца назад у бок Лох-Ламанд.
  
  
  ВЯРТАННЕ НА ВАКЗАЛ незадоўга да дзесяці. Думка пра тое, каб правесці ноч у гатэлі з Мілерам, даўно знікла, але потым раптам аднавілася яе тэкстам з просьбай патэлефанаваць ёй дадому, калі я скончу на дзень. Вырашыў не рабіць гэтага, седзячы ў машыне з Тэйлар. На жаль, з тых часоў маё сэрца калацілася часцей.
  У кабінеце Блунсберы гарыць святло, Тэйлар заходзіць, каб пагаварыць з ім. Вялікі чалавек ляжыць галавой на стале і рохкае ў сне. Пустая бутэлька White & McKay адкрыта ляжыць ля яго правай рукі.
  Тэйлар падымае яго, кладзе ў кантэйнер, потым выключае святло і зачыняе за сабой дзверы.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  25
  
  НА ПАРАГІ Ў Хеленсбургу, дзе я быў тры ночы таму. Зрабіў кароткі званок Мілеру, і яна папрасіла мяне спусціцца. Не ведаю, якога чорта я тут раблю. Напалову чакаў, што Варона чакае за дзвярыма з нажом. Была спакуса расказаць пра гэта Тэйлару перад ад'ездам, але не змагла. Трымаў язык за зубамі, як пракляты ідыёт. Заходзіць у логава дэмана, абсалютна безабаронны. Гэта тое, што вы глядзіце, як людзі робяць у кіно, і думаеце: што ты робіш, ебаны прыдурак? Падымайцеся!
  Але я з гэтым наўрад ці мог бы закрычаць сюды, праўда? Логава дэмана? Можа быць, я самы вялікі і дурны асёл на планеце. Ну і што, калі Батэрст і Мілер займаліся сэксам? Пры іншых абставінах я б паглядзеў відэа.
  Дзверы адчыняюцца, і Мілер запрашае мяне ўвайсці. Апрануты, як і ўчора вечарам, але ў іншай каляровай гаме. Яна ўсміхаецца, не размаўляе, выглядае нервовай. Зачыняе за мною дзверы і праводзіць мяне ў гасціную. Агонь яшчэ гарыць, ялінкі яшчэ ззяюць, але выглядаюць яны цяпер несамавіта.
  Напалову чакаю з'яўлення Крумкача, але розум падказвае, што гэтага не адбудзецца. Стойце ля цяпла вогнішча, цікаўцеся, дзе Фрэнк, але насамрэч не хвалюйцеся. Успамінаю Італію, калі я чую, як яна ззаду налівае напоі, потым яна побач са мной, а ў мяне ў руцэ тонік з гарэлкай.
  Глядзім у агонь. Думаю, я дазволю ёй гаварыць большую частку. Патрэбна цыгарэта.
  «Не супраць, калі я закуру?»
  Яна круціць галавой. Дастаньце пакет, страсіце адзін і запаліце. Сёння ўвечары я адчуваю сябе добра, напэўна, таму, што за апошнія пару гадзін я мала курыў.
  «Мы ўсе ў гэтым свеце занятыя будаўніцтвам Вавілонскіх вежаў; і дзіця нашага ўяўлення заўсёды змяняецца, калі яно прыходзіць ад няні».
  Гэта ўсё, што яна кажа. Я чуў гэта раней; мы ўсе маем. Гэта яе любімая фраза, і яна дае яе ўсім навабранцам. Не магу сабе ўявіць, што гэта шмат значыць для большасці з іх, але гэта гучыць добра, і я ведаю, што яна думае. Яна сказала б гэтыя словы Эвелін Батэрст, і якія вежы яна можа пабудаваць цяпер?
  - Вы добра яе ведалі? кажа яна.
  Глыбока ўзірайцеся ў агонь. Гэта першы раз, калі я тармазіў увесь дзень. Выпі са шклянкі больш, чым я збіраўся. Адчуванне такое ж прыемнае, як цыгарэта, алкаголь згарае, холад б'е па жываце.
  Пасля шоку ад пачатку дня гэта паступова ператварылася ў чарговае забойства. Вы павінны заставацца засяроджанымі на гэтых рэчах, не дазваляйце ім дакранацца да вас, але ваш мозг можа час ад часу ўключацца ў авердрайв. Цёплы агонь, гарэлка-тонік у руцэ і жанчына, якая можа быць датычная да забойства, стаіць побач.
  Твая спіна была павернута. Шкло можна было атруціць...
  Супакойся, чувак, супакойся, блядзь.
  «Не, не вельмі. Не лепш, чым усе мы.
  «Не», — кажа яна, і голас сцішаны і дзіўны.
  «Калі вы апошні раз з ёй размаўлялі?» - пытаецца яна пасля яшчэ аднаго доўгага маўчання ў патрэскванні вогнішча.
  Зрабіце другі вялікі глыток гарэлкі, шклянку ўжо амаль асушылі. Ці ведае яна, што я сказаў Батэрсту прыйсці і пагаварыць з ёй? Ці ведае яна тое, што я ведаю і што я гэта ведаю? Я мог бы пусціць вакол сябе кольцы. Я павінен давяраць ёй, бо інакш я тут?
  — Мінулай ноччу каля пяці. Яна якраз была на выхадзе».
  «Як яна выглядала?»
  — Не ведаю. Як звычайна, я мяркую.
  Магчыма, я вырашыў ёй даверыцца, але я ёй нічога не кажу.
  - Яна нічога не казала пра тое, што рабіла мінулай ноччу? Вочы кідаюцца на мяне, я думаю, ці ведае яна, што я валодаю фактамі.
  Пакруціў галавой, асушыў шклянку.
  — Не. Сказала, што кудысьці збіраецца, але нічога канкрэтнага».
  З-за вачэй яе рука слізгае ў маю, яе пальцы сціскаюцца. Яе дотык электрызуе і ашаламляе адначасова. Паднімаю келіх, не задумваючыся, кубікі лёду лягуць да майго рота з асадкам тоніка. Мне патрэбна яшчэ адна.
  Калі яна зноў загаворыць, голас яшчэ меншы, чым раней; словы вырываюцца.
  «Я чула, што вы разам пайшлі працаваць на Каляды», — кажа яна. Як, чорт вазьмі, яна гэта пачула? - Як гэта было, Томас? Ты начаваў са мной».
  Я амаль адчуваю, як поўзае маё цела. Яна гучыць як адкінутая каханка, маладая жанчына, якая заблудзілася ў глыбіні адносін, якія яна не разумее. Але гэта Шарлота Мілер, я не магу паверыць, што яна параненая.
  Я гляджу на яе, і першая сляза пачала цячы па яе твары. Ах, на чорта. Не можа быць сапраўдным. Няўжо ў жыцці няма пэўнасці?
  Яе галава ляжыць мне на плячы, сляза капае на тыльны бок маёй далоні. Яна альбо гуляе са мной, альбо становіцца шчыра эмацыянальнай. У любым выпадку, я так далёкі ад сваёй глыбіні, што мяне магло хермам забіць у сярэдзіну Ціхага акіяна.
  Магчыма, паміж намі з Пэгі гэта не доўжылася, але па маіх мерках гэта доўжылася вечна, і ўсё таму, што яна ніколі не была занадта эмацыйнай. Я перастаў адчуваць эмоцыі шмат гадоў таму. Я не люблю эмоцый, асабліва ў іншых людзях. Я хачу існаваць у іншым свеце, сто гадоў таму, калі ўсе мелі жорсткія верхнія вусны і проста цярпелі дзярмо, і ніхто ніколі не плакаў.
  «Я думаю, што мне лепш пайсці».
  Танна, але, чорт вазьмі, я прыйшоў сюды не дзеля таго, каб яна напоўнілася Джэрэмі Кайлам. Я ўсё адно жартую.
  Рука сціскаецца мацней, з яе вуснаў зрываецца нешта падобнае да ўсхліпу. Гэта жанчына, якая кіруе станцыяй з жалезнай рукой у жалезнай пальчатцы.
  «Застанься са мной сёння ўвечары», — кажа яна, яе голас дрыжыць, калі яна гаворыць, і здаецца, што рука сціскае мне жывот. Навошта ёй я начаваць?
  Чорт вазьмі, яна не збіраецца забіваць мяне ў сваім ложку. Вазьміцеся ў рукі!
  Я не адказваю, але ведаю адказ. Яна глядзіць на мяне, і яе твар увесь у слязах, вочы чырвоныя. Мяне зацягвае, і калі яна гуляе са мной, я трапляю ў пастку. Аслеплены яе адчуваннем уразлівасці, яе сэксуальнасцю - якая можа быць настолькі ж аслеплена падманам, незалежна ад таго, наколькі я сябе ўсведамляю.
  Яна трохі пацягваецца, я апускаю галаву, і нашы вусны сустракаюцца. Я адчуваю смак слёз, яе язык пяшчотна абмацвае мой рот.
  Мы доўга цалуемся перад вогнішчам, пакуль яе слёзы не высахлі, потым мы ідзем у яе спальню, і на гэты раз заняткі любоўю больш далікатныя і бясконца больш інтымныя, чым раней.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  26
  
  ХАЛОДНАЯ РАНІЦА , здаецца , нарэшце прыйшла зіма пасля вечнай восені з мяккім і мокрым надвор'ем. Воблачнасць нізкая, у паветры пагроза снегу. Напярэдадні ўвечары была насычаная, звычайныя суботнія сваркі, якія ўзмацняюцца з улікам пары года. Крадзяжы з узломам, напады, нажавыя раненні, у значнай ступені падмацаваныя алкаголем. Вакзал гудзе, трэба разабрацца са злачыннасцю больш, чым у каго ёсць часу. У сярэдзіне расследавання двух забойстваў сяржант-дэтэктыў Херрод падвяргаецца нападу з папярэдняй ночы; увесь час ён разважае пра стан свайго галоўнага інспектара. Ноч праспаў за пісьмовым сталом, завязаў у таксі і за пару гадзін да гэтага адправіў дадому. Чалавек, які выклікае агіду і далёкую памяць аб павазе.
  Геррад ненавідзіць кожную хвіліну працы, якую выконвае, і ў той жа час любіць яе. Ідэальны канал для яго нястрымнага дрэннага гумару, ідэальны выхад для яго параноі, бліскучая нагода збегчы з дому і жонкі.
  Амаль поўдзень, і ён задаецца пытаннем пра Хатана - які яшчэ не з'явіўся сёння раніцай. Магчыма, нядзеля, але гэта не час для адпачынку. Тэйлар сядзіць за сваім сталом і разважае як звычайна, але Хатана няма, і ён спадзяецца, што не расследуе сляды. Ненавідзіць ідэю, што гэта могуць быць Тэйлар і Хатан, якія раскрываюць забойствы.
  У мяне была цьмяная думка, чаму Эвелін Батэрст магла быць забітая, але адмаўляецца ў гэта верыць, адмаўляецца думаць пра гэта. Часам ён усведамляе ўласную параною. Заўсёды ёсць іншая прычына.
  Тэлефон тэлефануе, калі ён складае справаздачу аб спробе нападу, і ён хмурыцца на званок. Калі гэта іншае дзярмо...
  «Геррад», — бурчыць ён у трубку.
  Чуецца лёгкае ваганне, ціхі голас.
  - Сяржант Херрод? Жанчына, якую ён не пазнае. Гучыць як тэлефонная скрынка.
  Скрынка выкліку? Дзе яна знайшла адзін з іх?
  «Так, я ўжо казаў гэта».
  Больш ваганняў. Крывавыя жанчыны.
  «Што здарылася, Хэн, я заняты?»
  «Мне сказалі пагаварыць з вамі. Справа ў гэтых забойствах, — выпальваецца яна.
  Бровы Геррода крыху прыўзняліся. Можа быць нешта, можа быць нічога. Аднак яна гучыць нервова.
  «Добра, Хэн. Не спяшайцеся. Як цябе завуць?»
  Яна не адказвае, не хоча яму сказаць. Ён кантралюе жаданне крыкнуць у трубку. Тое, што ён прывык рабіць з публікай.
  «Я не змагу табе дапамагчы, калі ты не скажаш мне сваё імя, Хен», — кажа ён.
  «Я баюся».
  Ён спрабуе панізіць голас і прамовіць спачуванне, хоць ведае, што гэта яму не пад сілу.
  «Адкуль вы тэлефануеце?»
  «Не ў Глазга», — кажа яна праз некалькі секунд. «Я не вельмі хачу сказаць».
  Геррод закатвае вочы. Вось і пайшлі, — думае ён. Ні імя, ні адраса. Вы на планеце Зямля, хоча спытаць ён.
  «Добра, ты таксама не павінен мне гэта казаць, проста скажы мне, чаму ты тэлефануеш». На мяжы адбою.
  «Я выйшла з мужчынам у Глазга. Прыкладна год таму. Усяго некалькі разоў». Яна спыняецца, ён думае, ці не плача яна. «Магчыма, крыху больш за тое. Мы... Я мяркую, што мы былі прадметам, але гэта была адна з тых рэчаў. Так здарылася, хаця я гэтага не хацеў».
  Геррод трымае тэлефон перад тварам і глядзіць на яго. Божа мой. Яна тэлефануе, каб паскардзіцца на свае адносіны. Цудоўная. Адзін крок ад таго, каб набраць нумар 999, каб паведаміць, што таблетка для мыцця не раствараецца ў посудамыйнай машыне.
  «Так?» - кажа Геррод. Гэта амаль смешна, і ў яго ёсць дзіўнае пачуццё гумару, якое ненадоўга праяўляецца, перш чым ён цалкам губляе галаву.
  «Магчыма, тры месяцы ўсяго, у тым ліку крыху... адключэнняў».
  Яна больш нічога не кажа, не адразу. Больш грошай трапляе ў машыну. Геррод стукае пальцамі па стале. Асвятленне. Што, чорт вазьмі, мог бы правесці дзень па тэлефоне, слухаючы аб чыіхсьці праблемах у адносінах.
  «Не спяшайцеся», — зноў кажа ён, адчуваючы сябе недарэчна задаволеным тым, што яму ўдалося быць добрым з кімсьці.
  Ён чуе яе дыханне. Ён аглядае станцыю. Здаецца, што ўсе астатнія занятыя. Чаму толькі ён?
  «Ён быў проста... дзіўны. Нейкі час мы сябравалі. Мы пазнаёміліся на вячэрнім курсе іспанскай мовы ва ўніверсітэце. Ведаеце, адна з тых рэчаў, на якія вы падпісваецеся і наведваеце адзін-два разы. Сябры, гэта было ўсё на самай справе, гэта ўсё, што я думаў. Потым аднойчы ён прыходзіць да мяне, вельмі моцны. Сапраўды націскаю...
  Больш ваганняў. Геррод не можа з сабой стрымацца.
  - І ты яго трахала?
  Яна вырываецца з жалю.
  «І ты зацяжарыла?» Геррод бачыў спектаклі.
  «Нічога падобнага. Не. Не. Проста здарылася, і сэкс быў у парадку. Вы ведаеце. Я не... ведаеце, я не хачу, каб вы думалі... У нас быў сэкс. Вось і ўсё».
  Сэкс быў у парадку, лічыць Геррод. Тыповая жанчына, такая асуджальная. Прынамсі, яны былі ў яго вопыту.
  Ён трымае тэлефон далей ад сябе і зноў глядзіць на яго. Надае яму вяне выгляд і вяртае яго.
  - Працягвай, - кажа ён. «У мяне ўвесь дзень. Не, у мяне ёсць...
  «Гэта адбылося... вельмі хутка, вельмі хутка... насамрэч, азіраючыся назад, яшчэ да таго, як гэта пачалося, было дзіўна. Ён быў дзіўны. Дакучлівы. Мы змагаліся, амаль з самага пачатку. З майго боку было глупствам дазваляць гэтаму доўжыцца так доўга, як я, але я не мог супрацьстаяць вялікай бойцы ў канцы. Ён быў паўсюль, купляў мне падарункі, празмерна абараняўся, душыў мяне. Ён задушыў мяне».
  «Але не літаральна, таму што вы размаўляеце па тэлефоне», — сказаў Геррад.
  Ён адчуваў, як яна ўтаропілася ў тэлефон, збянтэжаная яго праніклівай балбатнёй.
  - Не, - сказала яна няўпэўнена. «Я не меў на ўвазе гэта літаральна».
  - Добра, - кажа Геррод. «І вы хочаце сказаць, абанент?» Такое адчуванне, што ён Алан Грын на Радыё 5, які прымае нейкі бясконцы званок, калі той, хто тэлефануе, адмаўляецца прыходзіць на размову.
  «У рэшце рэшт гэта было проста дзіўна. Я заканчваў пару разоў, ён пачынаў даймаць мяне. Стала... — Яна дрыжыць. Больш за год яна старалася не думаць пра гэта, і ў асноўным ёй гэта ўдавалася. Навіны апошняга тыдня зноў убілі яе ў галаву. «Ён заўсёды быў побач, заўсёды тэлефанаваў. Я вяртаўся дадому з працы, і ён уваходзіў сам. Ён быў там, чакаў мяне, прыгатаваны абед, віно на стале. Ісус...'
  Словы, якія Езус прыгатаваў для вас абед? у яго на вуснах, але час для сарказму прайшоў. Аднак павольна яна нарэшце даходзіць да сутнасці.
  «Аднойчы мы моцна пасварыліся, яшчэ раз, яшчэ раз... Я сказаў усё, што думаў. усё. Я сказаў абразы, пра якія нават не думаў. Памер яго пеніса, яго дыханне, яго... Божа, усё. Пачуццё гумару... нібы ў яго было такое».
  Яе словы даносяцца ўсё хутчэй, пачуцці, як і раней, награваюцца. Гнеў і страх, нянавісць, адчай.
  «Ісус...» - мармыча яна ў трубку.
  «Што здарылася?»
  «Гэта было ўсяго пару дзён», — хутка кажа яна. «Я змяніў замкі, потым я ўбачыў, што ён стаіць каля майго дома. Глядзець. Я ўстаў сярод ночы, а ён усё яшчэ быў там. Ён з'явіўся ў мяне на працы. Сапраўды. Ён мяне проста напалохаў. Потым хутка дайшоў да пагроз забойствам».
  «Вы выклікалі паліцыю?»
  Яна фыркае ў трубку.
  «О, так. Быццам бы вас шмат патрахалі, - кажа яна з горыччу.
  «Ну, на чорта ты зараз міліцыю выклікаеш?» — кажа Геррад, і яго пагарда атрымлівае волю.
  "Таму што я думала, што табе патрэбна дапамога", - адрэзвае яна.
  Херрод хмурыцца на тэлефон. Карацей кажучы, гэта жараб'ёўка, хто павесіць трубку іншаму.
  «Што ты зрабіў?» - кажа Геррод.
  «Я толькі што сышоў. Гэтак жа добра, што я быў у такім становішчы. Здымаў сваю кватэру, праца была лайном. Я паехаў жыць у Дандзі, некаторы час жыў у прыяцеля. Цяпер я маю ўласнае жыллё. Размясціў шмат рэчаў у Facebook, прымусіў яго падумаць, што я ў іншым месцы. Я чуў, што ён працягваў мяне шукаць».
  «Гэта трагічная гісторыя, — кажа Геррод. Тон яго голасу жудасны. Жахлівы цынізм, варты таго, каб яна павесіла трубку.
  "Ну, цяпер", - рэзка кажа яна.
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Хлопец быў дзіваком», — кажа яна. - Я маю на ўвазе... Я не ведаю, чаму ён быў апантаны мной. Сапраўды. Хто ведае, чаму ўсё гэтае дзярмо мае значэнне, чаму хтосьці ўлюбляецца ў кагосьці іншага?»
  «Кіньце... я не ведаю, філасофскую балбатню, і проста скажыце мне, чаму, чорт вазьмі, вы тэлефануеце».
  Чарговая паўза. Яна хоча пакласці трубку, але ёй патрэбны званок. Яна занадта шмат думае пра гэта, занадта шмат думае пра яго. Ёй трэба перанесці гэтыя думкі, выгнаць іх з грудзей, з сумлення.
  «Некаторы час таму я глядзеў на яго акаўнт у Фэйсбуку, што мяне вельмі збянтэжыла, калі я стараўся не думаць пра яго. Ён сябраваў з усімі гэтымі жанчынамі... яны былі падобныя на мяне, такі ж колер валасоў, аднаго ўзросту. Гэта было проста жудасна. Ён пісаў самае дзіўнае дзярмо. Учора ўвечары я зноў паглядзеў, таму што зноў пачаў пра гэта думаць. Гэта дзярмо станавілася яшчэ больш дзіўным і страшным, пакуль пару тыдняў таму, а потым спынілася».
  «І?»
  «І... мне было цікава, ці не пачало гэтае дзіўнае дзярмо праяўляцца па-рознаму. Больш небяспечныя шляхі...»
  «І?»
  Херрад задаецца пытаннем, ці скончыцца яго жыццё, сядзячы тут, размаўляючы з гэтай жанчынай па гэтым тэлефоне.
  «Тыя дзве жанчыны, якія былі забітыя ў Глазга. Яны падобныя на мяне... Я падобны на іх».
  Геррад паківаў галавой. Ісус. Гітлер, мой удзел у яго падзенні . Верагодна, яна запісвала размову, і праз некалькі хвілін яна будзе на YouTube.
  «Вы думаеце, што гэтыя забойствы адбываюцца з-за вас?» - кажа ён.
  - Так, - хутка адказвае яна.
  «Ну добра...» — кажа ён. Можна было. У рэшце рэшт, яе апісанне былога хлопца як страшнага дзівака-забойцы ў значнай ступені звязана з іх поўным веданнем справы пра забойцу. — Працягвай. У вас ёсць для мяне імя?»
  Было б крута, думае ён раптам, калі б гэта быў прарыў, як бы па-ідыёцку гэта не гучала. Кожны выпадак мае адзін. А ён размаўляе па тэлефоне – Блунсберы спіць, Хатан дзесьці займаецца Бог ведае што, Тэйлар глядзіць у столь.
  «Я не хачу, каб ён даведаўся, што я тэлефанаваў. Вы павінны паабяцаць».
  Ён ківае ў трубку. «Ваш сакрэт, такім, які ён ёсць, у бяспецы са мной».
  Яшчэ адно доўгае ваганне. Ён чуе, як яна глытае, уяўляе, як яна жуе ніжнюю губу.
  - Хілі, - кажа яна, слова кінулася. «Яго звалі Ян Хілі. Ён быў адвакатам у Толкросе, дзесьці там.
  Геррод заплюшчвае вочы. Божа мой! Знянацку. Яна павінна жартаваць? Гэта не можа быць на самой справе. Яго кулакі сціскаюцца. Азіраецца па кабінеце – тут кіпіць люд, які займаецца сваімі справамі. Ніхто не ведае таго, што ён ведае.
  - Ян Хілі? — кажа ён цішым голасам. - Вы ўпэўнены ў гэтым?
  «Так».
  Геррод мог яе пацалаваць. Адвакат, якога прыцягнуў Хатан, і якога ён, Тэйлар і Блунсберы з радасцю звольнілі. Блунсберы нават размаўляў з хлопцам каля гадзіны і нічога не прыдумаў. Чалавека прыйшлося канчаткова замарынаваць. Ян Хілі. Ён зараз паедзе і возьме яго. У хлопца няма падставы падазраваць, а каўнер будзе ў яго.
  Жыццё салодкае. З ніадкуль жыццё салодкае.
  «Цяпер мы можам прывесці гэтага чалавека, але вы павінны даць мне сваё імя і нумар тэлефона, па якім я магу з вамі звязацца», — кажа ён. Ён сцішае голас, стараецца гучаць абнадзейліва, стараецца не выдаць свайго хвалявання.
  «Ці магу я не ператэлефанаваць вам?» — кажа яна, і Геррад паківаў галавой. Але гэта няважна.
  «Лепш бы ты даў мне нумар», — кажа ён.
  «Прабачце, — кажа яна, — я напалохана. Я табе заўтра патэлефаную, — і тэлефон адключаецца.
  «Дурная дупа», — кажа Геррод, але на яго твары з'яўляецца ўсмешка, і ён радасна пастуквае пальцамі па стале. Абсурд, поўны абсурд, але часам такія рэчы бываюць.
  Тэйлар з'яўляецца са свайго кабінета.
  «Толькі што даведаўся, што нехта іншы, хто табе не падабаецца, памёр?» - кажа ён.
  Геррод круціць галавой і мармыча. Тэйлар можа трахнуць сябе, думае ён.
  «Дзе Ёна?» - пытаецца Тэйлар
  «Не ведаю», — хлусіць Хэррад. Я не кажу вам, што ён дома ў ложку, усё яшчэ п'яны з мінулай ночы.
  Тэйлар сам нешта мармыча і вяртаецца ў свой кабінет. Геррад усміхаецца. У яго не было яе падрабязнасцей, але яна патэлефанавала яшчэ раз. У яго было адчуванне. Цяпер, аднак, былі больш важныя справы. Ён пайшоў і ўзяў інтэрв'ю ў Яна Хілі, а потым прывёў хлопца.
  Ён ведае, што не павінен ісці адзін, але так яму больш падабаецца працаваць. Асабліва ў такой вялікай справе, дзе ўся заслуга будзе належаць яму. Бачыць сваё імя ў агнях.
  Калі ён падымае куртку, ранейшая думка - адкуль жанчына даведалася, што спытаць яго? – выслізгвае з галавы.
  «Трэба зрабіць некалькі званкоў», — крычыць ён праз адчыненыя дзверы кабінета Тэйлару, які ў адказ мармыча: «Табе не трэба казаць мне, што ты робіш». Потым Геррода няма.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  27
  
  S ХІТ. ПРАЧНУЎСЯ АМАЛЬ А ДВАНАЦЦАЦАЙ. На гэты раз не пахмелле, якое спачатку збіла мяне з дэзарыентацыі, ускладненае знаходжаннем у чужым ложку. Шторы былі расхінуты, шэрае святло чарговага сумнага дня напоўніла пакой. Устаў і спатыкнуўся - толькі калі я зірнуў у акно на свінцовы Ферт-оф-Клайд, я ўспомніў, што быў у Хеленсбургу. Шарлота сышла, мабыць, на працу. Такім чынам, я пабадзяўся. Заняў мой час. Усё чакаў, што натыкнуся на дварэцкага або пакаёўку.
  З улікам абставінаў, вядома, трэба было быць у офісе ўвесь дзень, але, паколькі я ўжо спазніўся, я падумаў, што мог бы выкарыстаць яго як мага лепш. Прыняў душ, прыгатаваў сабе бекон з яйкамі і кубак моцнай кавы, і сышоў адразу пасля гадзіны.
  Калі я ішоў па дарозе да сваёй машыны, каму, акрамя Фрэнка, трэба было ўваходзіць. Дзіўна, але ў мяне на хвіліну ўзнікла пачуццё віны з-за таго, што я не памыўся пасля сняданку, а не з-за таго, што я стукнуў яго жонку. Мы кіўнулі адзін аднаму. Хлопец, мусіць, ведаў, навошта я там.
  - Шарлота дома? — спытаў ён.
  Я паглядзеў праз плячо, потым зноў на яго.
  «Не», — адказаў я.
  Можна было бачыць, як ён думае, чуць пытанне ў яго галаве. Ну, чаго ж вы тут тады робіце?
  «Ну, добры дзень, сяржант», — толькі і сказаў ён.
  — Фрэнк, — кіўнуў я, і мы прайшлі міма.
  І так атрымалася, што я прыходжу на вакзал незадоўга да другой. Херрода нідзе не відаць, і маладыя канстэблі звычайна мітусяцца. Дзверы ў кабінет Шарлоты зачыненыя, а значыць, яна ў горадзе.
  Я не спаў дзве гадзіны і дагэтуль здолеў цалкам пазбавіць розуму ад усяго, што адбывалася; гэта прыводзіць да блытаніны і турботы.
  Мой тэлефон быў выключаны ўсю ноч, мяне чакала некалькі паведамленняў, калі я нарэшце ўключыў яго за сняданкам. Пару дзе ты, чорт вазьмі , ад вакзала і пару Пегі. Трэба было патэлефанаваць ёй учора ўвечары. Вярнуўся ў сабачую будку, і, магчыма, там я хачу быць.
  Звярніце ўвагу, што на маім стале ляжыць MacBook, якога звычайна там няма. Зайдзіце ў кабінет Тэйлара. На гэты раз ён займаецца дакументамі. Падымае вочы, не ўражаны.
  — Праўда, сяржант? Адзін з нашых учора быў забіты».
  Адразу адчуваю сябе ідыётам. Ніякая хлусня, ніякае бяздарнае апраўданне не прыходзіць у галаву, таму я проста не адказваю.
  «Добра, ёсць чым заняцца. У нас кампутар Эвелін. Патрабуецца далікатная рука. Прайдзіцеся, прачытайце ўсё . Калі вам патрэбна дапамога тэхнароў, звяртайцеся да яе. Яна была дзяўчынай свайго часу. Facebook, Bebo, Twitter, Google+, Blogger, Fucko, Wanko і ўсё такое сучаснае дзярмо, якое робяць дзеці. Верагодна, вам не спатрэбяцца паролі ўліковых запісаў, якія ўводзяцца з яе ноўтбука». Ён паказвае назад на мой стол. «Прачытайце ўсё, паглядзіце, ці ёсць там што-небудзь. Што-небудзь пра Крумкача, ведаеце, і іншае.
  Відавочна, я не выглядаю ўражаным.
  «І ты можаш прыбраць гэты чортавы погляд са свайго твару. Калі б вы так не спазніліся, вы б ужо скончылі».
  «Правільна».
  Пачніце вяртацца да стала.
  «І калі вы знойдзеце што-небудзь, вы ведаеце, кампрамат, пра яе ці каго-небудзь яшчэ на вакзале, забудзьцеся».
  Ківаю, спыняюся ў дзвярах, паварочваюся назад.
  «Дзе выдатны дуэт у барацьбе са злачыннасцю?» пытаюся. - Як жа гэта так, што Геррад не дамогся гэтага? Герроду гэта спадабалася б.
  Ён круціць галавой.
  «Паняцця не маю, дзе Ёна. Магчыма, ён дзесьці там, але я падазраю, што ён дома і не адказвае на тэлефон, таму што ён у сваім звычайным становішчы».
  «А ноўтбук?»
  «На шчасце, я першы ўзяўся за гэта. Вы атрымалі гэта, таму што мы ведаем, якім быў бы Геррад».
  Я ківаю і вяртаюся да свайго стала.
  І так атрымалася, што наступныя пяць гадзін я праводжу ў асабістым свеце Эвелін Батэрст. Адзін са стандартаў дэтэктыўнай працы - гадзінамі разбірацца ў штодзённасці ў надзеі знайсці адзін маленькі факт, які дапаможа вам. Спачатку я падумаў, што гэта можа быць вельмі цікава, але непазбежна аказалася адваротнае.
  Тэйлар сапраўды мела рацыю, дзяўчына сапраўды прыняла сучасную эпоху. Facebook, Bebo, Twitter, Google+, Blogger, Fucko і Wanko. І астатняе. Я падумаў, што, магчыма, пад гэтай ашаламляльнай знешнасцю магла быць гравітацыя, але, божа, хто-небудзь добра выглядае, калі ўвесь цяжар яго калектыўнай свядомасці вырываецца ў сацыяльных сетках? Колькі разоў адзін чалавек можа напісаць LOL і пры гэтым захаваць любы ўзровень інтэлектуальнай годнасці?
  І, вядома, хаця яна магла быць залішне адкрытай і сумленнай у свеце прыватных спраў, але, выкідваючы інфармацыю ў Інтэрнэт, яна ніколі не згадвала пра сваю працу ў паліцыі. Фактычна, большасць прыдуркаў, якія б пасябравалі з ёй на гэтых сайтах, верагодна, нават не ведалі, чым яна зарабляе на жыццё.
  Час ад часу з'яўляліся спасылкі, з якіх можна было зрабіць выснову пра справу Адысана ці нешта падобнае, але нічога канкрэтнага.
  Дык што я маю пасля пяці гадзін у яе свеце? нічога. Што ж, я бачыў некалькі яе аголеных фотаздымкаў, якія хаваліся ў нетрах кампутара, але ў гэтых абставінах нават такі брудны вырадак, як я, не ўзбуджаўся.
  І гэта ўсё для дарагой маладой Эвелін. Жыццё, якое назаўсёды застанецца ўвекавечаным у Інтэрнэце. Ці, прынамсі, да таго часу, пакуль сацыяльны парадак не разбурыцца і не разбурыцца сама структура грамадства. Што можа быць не так далёка. Калі пашанцуе.
  Пакуль я скончыў, на вуліцы ўжо даўно сцямнела, далёка за сем гадзін. Была змена змены, але ўсё тая ж лухта. Шарлота выйшла каля трох і прайшла міма. Прызналі маю прысутнасць і ўсё. Яна выглядала стомленай, і я не думаю, што гэта толькі з-за таго, што мы рабілі мінулай ноччу. Дагэтуль не патэлефанаваў Пэгі, хаця большую частку дня я думаў пра гэта. З яе боку, мой тэлефон таксама не званіць.
  Вярніцеся ў кабінет Тэйлара. Большую частку дня яго не было, вярнуўся толькі паўгадзіны таму. З таго часу правёў час, гледзячы ў столь.
  Саджаю сябе на сядзенне без запрашэння. Ён глядзіць на мяне, пытальна падняўшы бровы. Пакруціў галавой.
  «Нічога».
  — Га, — кажа ён.
  Адкідвае галаву назад, цяжка ўздыхае.
  — Нешта павінна быць, сяржант. Павінна быць нешта, чаго мы не атрымліваем. Адзін і той жа чалавек забіў Эн Келлер і Эвелін Батэрст. Так што гэта? Ці было забойства Батэрст выпадковым з яе ўдзелам у справе Адысана – ці яно было звязана, і ў такім выпадку забойства Келера таксама павінна быць звязана».
  «Г.зн., варона», — кажу я.
  «Exactamundo».
  І, магчыма, Шарлота, але я трымаю гэта ў сабе.
  «Хацелася б, каб я мог разумна думаць», — кажа ён. Ён не адзін.
  «Што ты рабіў сёння ўдзень?»
  Круціць галавой, глядзіць у падлогу.
  «Пайшоў дадому, зайшоў да Ёны».
  «І?»
  Яго вочы прыкаваныя да кавалка бруду на дыване, а розум — да нечага іншага. Я падазраю, што збіраюся атрымаць далейшыя адкрыцці аб яго шлюбе. Рыхтуйцеся, але я павінен быць гатовы іх пачуць.
  "Я мог бы абысціся без усяго гэтага лайна ў дадзены момант", - кажа ён.
  «Што здарылася?»
  «Ёна проста беспарадак. Ісус».
  «Вы ўваходзіце? Падзяліцца бутэлькай Teachers?»
  «Не пусціў мяне. Адчыніў дзверы пасля таго, як я званіў у званок каля пяці хвілін, проста стаяў і дыхаў дымам. Бог. Гэта яму, сяржант. На гэты раз не будзе ні раптоўных адкрыццяў, ні вялікай перамогі з-пад сківіц паразы».
  «Калі толькі ён не стаіць за ўсім гэтым, як у мінулы раз».
  Хітае галавой, горка смяецца.
  «Няма шанцаў. Паглядзіце на хлопца. Я заўсёды ім захапляўся, і раней ён быў зоркай, за якую яго ўсе прымалі. Я ведаю, што ён прайшоў гэта да таго часу, як вы яго сустрэлі, але хлопец быў там. Але прайшло не менш за дзесяць гадоў, як ён зрабіў якую-небудзь добрую справу... не менш за дзесяць гадоў. І калі ўсё гэта пра справу Адысана праўда, то хлопец толькі што прадаў сваю душу ў пекла. Чым хутчэй ён дабярэцца, тым лепш».
  «Калі ён працягне піць...»
  «Ты думаеш? Я дакладна ведаю, што яго доктар тры гады таму - тры чортавыя гады - сказаў яму, што калі ён не адмовіцца ад віскі цалкам, а не проста зменшыць, ён памрэ праз тры месяцы. Ну, гэта былі доўгія тры месяцы».
  «Такім чынам, вы думаеце, што вы прызямліцеся з ім?» пытаюся.
  Ён выдае ціхі свіст.
  «Ну, я так і думаў, але...»
  «Але што?»
  Уздымае бровы.
  "Чуў чуткі", - кажа ён.
  «Так?»
  «Мілер думае ўзяць на сябе расследаванне».
  «Вы жартуеце?»
  «Толькі тое, што я чуў. Я думаю, што Ёна сышоў, але кажуць, што яна знясілена адсутнасцю прагрэсу і хоча ўзяць на сябе адказнасць».
  «Яна не можа гэтага зрабіць!»
  «Яна каралева. Яна можа рабіць што хоча. Яна можа пачысціць прыбіральні, калі захоча».
  Я не гэта меў на ўвазе. Я ведаю, што ў яе ёсць аўтарытэт, але, Божа, яна займалася сэксам з Батэрстам за пару гадзін да таго, як дзяўчына была забітая. Яна магла быць замяшаная, чорт вазьмі, як яна можа весці расследаванне?
  Прыкрыццё. Сапраўды даволі відавочна. Так здаецца.
  «Бля,» — гэта ўсё, што я кажу, паківаючы галавой.
  "Так", - кажа Тэйлар. "І Дэбі сышла", - дадае ён, падумаўшы.
  «Што?»
  «Яна сышла. Збянтэжыла ўсіх крытыкаў, пераехаўшы да свайго маладога чалавека. Такім чынам, я зноў халасцяк сярэдняга ўзросту».
  — Дзярмо. Вы ў парадку?
  Глядзіць у падлогу, надзімае шчокі, павольна выпускае паветра.
  «Не ведаю».
  «Хочаш пайсці выпіць?»
  Ён ківае.
  «Люблю», — кажа ён і ўстае з крэсла. Глядзіць на некаторыя паперы на сваім стале, мармыча нешта сабе пад нос і накіроўваецца да дзвярэй, на хаду тушыць святло.
  — У вас ёсць уяўленне, куды падзеўся Геррад? Увесь поўдзень ён адсутнічаў, — кажу я, ідучы за ім.
  «Не. Калі пашанцуе, ляжаць мёртвыя ў канаве.
  
  
  АЛЕ ГЕРАД НЕ ляжыць мёртвы ў канаве. Ён мёртвы вісіць на сцяне, праткнуты дэкаратыўным мячом праз ніжнюю частку грудной клеткі, яго ногі звісаюць на тры цалі ад зямлі. Кроў з яго рота даўно перастала цячы, лужына на падлозе парушаная шапаценнем пацукоў.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  28
  
  АДЗІНАЕ СУЦЯШЭННЕ, У ЯГО ёсць, - гэта суцяшэнне болю.
  Боль раны; боль адмовы; боль прыніжэння. Боль паразы.
  Не магу перастаць думаць пра Джо. Паглынае яго думкі. Крывавы Джо. Выпакутаваны твар, пакутлівая ўсмешка. Джо крычыць на яго. Джо кажа яму, каб ён адышоў. Джо ляпнуў дзвярыма. Джо засмучаецца. Джо адмаўляецца ад падарункаў. Джо павярнулася спіной. Джо ўцякае, знікае, так што ён ніколі не ведае, дзе яе знайсці. Джо сыходзіць з яе жыцця, каб яна магла пазбегнуць яго. Мужчына, які кахаў яе, які даў бы ёй усё.
  Ён хоча забраць сябе кудысьці, кудысьці ў межах свайго ўяўлення. горад; вялікі, медны, гучны; дзе дзеянне. Толькі ён і Джо ходзяць па клубах, наведваюць начныя залы. Выпіўка, азартныя гульні, танцы. Займацца каханнем.
  Колькі разоў яны займаліся сэксам? Ён забывае цяпер. Занадта даўно. Сапраўдная колькасць знікла, згубілася пад перабольшаннямі і самападманам, пад самымі цудоўнымі ўспамінамі пра твар Джо падчас аргазму. Яе рот скрывіўся, гэты позірк амаль казаў пра боль, але насамрэч быў самым неверагодным задавальненнем.
  Аднак яго мары ніколі не спраўджваюцца. З турмы свайго розуму ён не можа разабрацца з фантазіяй. Не магу пабудаваць. Як вежавы блок шасцідзесятых гадоў, ён выглядае добра на працягу пяці секунд, потым пачынае разбурацца і трэскацца.
  Ён больш ніколі не ўбачыць Джо, а калі і ўбачыць, ёй гэта не будзе цікава. Не Джо. Джо з яе ботамі да каленяў, Джо з яе разумнай усмешкай, Джо з яе стрункамі і кельцкай татуіроўкай на сцягне і акуратна паголенымі публічнымі валасамі і яе тварам, скрыўленым ад задавальнення падчас аргазму. І яго фантазіі распадаюцца ў паскудны беспарадак; ён і Джо адны ў цёмным смуродным пакоі, нікуды не дзеючыся, нічога не робячы.
  У рэшце рэшт ён будзе ачышчаны. У рэшце рэшт яна зразумее. Яна будзе адна з ім і крыўдай, якую яна яму нанесла. Можа тады яна ўсміхнецца яму і яны стануць адным цэлым. Яна зноў пакахае яго, як любіла раней.
  Яна ніколі не казала яму. Гэта ўсё яшчэ балюча, магчыма, гэтак жа, як і тое, што яна сышла. Яна ніколі не казала, што кахае яго, нягледзячы на колькасць магчымасцяў, якія ён ёй даваў, нягледзячы на тое, што неаднаразова выказваў сваю любоў да яе.
  Гэта адна з многіх рэчаў, якія ён не разумее.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  29
  
  ІНШЫ ДЗЕНЬ, ІНШАЕ пахмелле. Чатыры гадзіны ў пабе з Тэйларам, да канца якіх я пераканаў яго, што ён усё роўна больш не хоча быць жанатым на Дэбі. Зрабіў сваю лепту для яго душэўнага спакою, хаця я сумняваюся, ці будзе ён усё яшчэ рады гэтаму сёння раніцай. Ён выглядаў жудасна, калі я яго ўбачыў, але неўзабаве ён зноў сышоў. Паехаў, каб пагаварыць з парай сяброў Эн Келер. Вялікі вернік у аднаўленне старой зямлі. Вы заўсёды даведаецеся нешта новае.
  Блунсберы ў сваім кабінеце і робіць бог ведае што. Дзверы зачыніліся, хутчэй за ўсё, пападаючы ў соус. Мілер патэлефанаваў яму каля паўгадзіны таму, праз дзесяць хвілін адпусціў. Ён выйшаў з выглядам раз'юшанага чалавека, але потым ён заўсёды выглядае раз'юшаным чалавекам.
  Геррад знік. Учора раніцай патэлефанаваў і выйшаў невядома куды. У рэшце рэшт можа быць мёртвым у канаве. Аднак без яго на вакзале, вядома, прыемней. Будзем спадзявацца, што ён прыняў дарагую прапанову аб трансферы з іншага месца. Сёння раніцай газеты не бачыў; гэта магло быць на задняй старонцы - Херрад у шоку Здзелка з "Олд Трафард" за 35 мільёнаў фунтаў стэрлінгаў .
  Тым часам на мяне наваліліся рэшткі выходных – рабаванні, згвалтаванні, рабаванні. Усё гэта паказвае, як адчайна нам не хапае кадраў. Цяжкае становішча. Занадта шмат чаго адбываецца, і калі мы маглі ўсімі сіламі займацца расследаваннем забойстваў, афіцэраў пастаянна адцягваюць на больш звычайныя злачынствы.
  Напісанне справаздачы аб узломе ў газетным кіёску ў ніжнім канцы галоўнай вуліцы Камбусланг, калі Мілер з'яўляецца са свайго офіса. Падыходзіць, азіраючыся, як яна гэта робіць.
  — Мне спатрэбіцца ўсё, што ў вас ёсць па справах Келера і Батэрста, сяржант. усё. Нататкі, выпадковыя думкі, расплывістыя ідэі». Яна пазірае на мяне, і я мяркую, што я кідаю на яе позірк. — Я замяніў старшага інспектара Блунсберы. Я буду весці следства. Я хачу, каб усё, што ў цябе ёсць, як мага хутчэй».
  Яна не можа гэтага зрабіць.
  - Дзе Дэн? - пытаецца яна.
  «Размаўляю з сябрам Эн Келер».
  - А сяржант Хэррод?
  Пакруціў галавой.
  «Скажы ім абодвум, што я хачу бачыць іх, калі яны ўвойдуць».
  Яшчэ секунда яе рэзкага, абарончага позірку, потым яна адварочваецца. Яна спыняецца, праходзячы міма зачыненых дзвярэй офіса Блунсберы, магчыма, разважаючы зайсці. Ідзе далей, у свой кабінет. Зачыняе за сабой дзверы.
  Ну, Божа, Тэйлар меў рацыю. Злачынцы захапілі прытулак; расследаванне ўзяў на сябе падазраваны. За выключэннем таго, што яна ні ў каго не падазраецца, акрамя мяне.
  Галава на далоні, вочы адкрыты. Не звяртаючы ўвагі на офісны шум вакол мяне. Безумоўна, не думаў пра рабаванне газетнага кіёска. Яны сышлі з некалькімі тысячамі цыгарэт і кучай парнафільмаў. Божа, можа, гэта была Варона і ўсё.
  Забудзься на Варону. Што я буду рабіць з Шарлотай Мілер? Яна апошні чалавек, які бачыў Батэрст, яна спала з ёй; потым, магчыма, праз гадзіну Батэрст памёр. І Шарлота Мілер нікому пра гэта не кажа.
  Але ці сапраўды я веру, што яна мела да гэтага дачыненне? Калі яна гэтага не зрабіла, то ці ёсць што-небудзь дрэннае ў тым, што яна вядзе гэтую праклятую? Калі яны двое былі інтымныя, то, магчыма, яна будзе ўключана ў гэта - вядома, праклятае відовішча больш уключана, чым Ёна.
  Я ўстаю, рашэнне прынята, хаця я паняцця не маю, адкуль яно ўзялося. Яна не можа гэтага зрабіць. У яе трыццаць афіцэраў спрабуюць высветліць, дзе была Эвелін Батэрст у тую ноч, калі яна памерла, і ў чыім ложку яна ляжала.
  Стукайце ў дзверы, не чакайце, пакуль вас запросяць. Заходзьце з паднятай галавой, поўныя агрэсіі. Не магу прыдумаць патрэбных слоў, таму я проста выкладваю першыя, якія ёсць.
  «Што ты, чорт вазьмі, робіш?»
  Добры пачатак. Раптам паўстане вобраз мяне, які сяджу ў міжгароднім цягніку; білет першага класа, ем адзін з гэтых бутэрбродаў з бры і чорным вінаградам, ледзяны в&т, ідучы на поўнач на свята.
  — Сяржант?
  Адно слова, але які голас. Звілася змяя. Вы можаце пачуць гэта ў гэтых двух складах, гнеў толькі чакае, каб выбухнуць. З суперінтэндантам Мілерам так ніхто не размаўляе. Мне проста трэба пайсці на гэта. Усе гарматы.
  «Ты спаў з Эвелін у пятніцу вечарам».
  Яе плечы распраўляюцца. Твар падцягваецца.
  «Што?» гэта ўсё, што яна кажа. Гнеў знік, яна больш не гучыць так, быццам збіраецца застрэліць мяне з аўтамата. Крыху здзівіўся, можа, і ўсё.
  «Ты спаў з Эвелін. Палова праклятай сілы спрабуе высветліць, кім быў яе палюбоўнік у пятніцу вечарам, і гэта ты».
  Я дазваляю словам уваходзіць у галаву. Я ўвогуле не магу яе прачытаць, як гэта было заўсёды.
  «Што прымушае вас так думаць?»
  Я ўяўляў, як яна рассыпаецца перад шокам і страхам ад маёй татальнай, лімітавай атакі, але гэта не словы жанчыны, якая рассыпалася. Гэта жанчына не спяшаецца, ацэньвае сітуацыю, памер шкоды.
  «Я ведаў увесь час», — адказваю я, што з'яўляецца паршывым адказам, які не можа аказаць на яе ніякага ціску. Яе твар расслабляецца.
  Дзярмо.
  «Што вы збіраецеся рабіць?» - пытаецца яна. Там амаль усмешка, а можа, я проста ўяўляю гэта, таму што я бачыў жорсткіх ублюдкаў зблізку, і вы заўсёды можаце зразумець, калі яны збіраюцца ўсміхнуцца. Непасрэдна перад тым, як закапаць нож у вачніцу.
  Такім чынам, што мне рабіць? Я павінен сказаць Тэйлару, і я павінен сказаць усім, хто хоча паслухаць. Магчыма, гэта не значыць, што яна мела дачыненне да забойства, але гэта, безумоўна, мае дачыненне да следства.
  Я стаю, выглядаючы дурным. Я страціў увесь той бліскучы агонь, які быў у мяне, калі я ўпершыню трапіў сюды, сорак пяць секунд таму, у чарговы раз даказаўшы, што я нават аддалена не такі круты, якім мне хочацца думаць.
  Пакажы яйкі, Хатан, чорт вазьмі.
  «Вам трэба прызначыць Дэна галоўным».
  Яе розум працуе, і мяне бянтэжыць ведаць, што ён нашмат вастрэйшы за мой. Зрабіўшы тут кар'еру ў надзеі стварыць нейкае камандаванне, я цяпер цалкам рэактыўны.
  Я мог проста павярнуцца і выйсці. Сесці на цягнік. Ідзі і жыві ў Горнай мясцовасці, у лесе ля ракі. Ешце трусоў.
  «А калі я не?»
  Я спадзяваўся, што яна не спытае пра гэта.
  - Проста зрабі гэта, Шарлота. Я не ведаю, што адбывалася паміж вамі і Эвелін, але вы занадта блізкія. І калі гэта калі-небудзь стане вядома, вы хрэн, асабліва калі возьмеце на сябе расследаванне. Падобна на тое, што табе ёсць што хаваць».
  «І што вы думаеце? Думаеш, мне ёсць што хаваць?»
  «Я не ведаю».
  Я адчуваю сябе як Партык Тысл, які гуляе ў Барселону. Перад пачаткам гульні ты ўгаворваеш сябе, што будзе адзінаццаць супраць адзінаццаці, і ўсё можа здарыцца, і ты кідаешся з усіх сіл і, магчыма, нават забіваеш гол у першыя дзве хвіліны, і думаеш, чорт вазьмі, мы можам гэта зрабіць; затым, праз паўгадзіны, вы губляеце семнаццаць адзін.
  «Вы ведаеце, чаму Эвелін прыйшла да мяне?»
  Мяне паглынаюць гэтыя вочы. Старайцеся думаць выразна. Пра што гэта? Ці хоча яна ведаць, колькі я ведаю і калі я гэта ведаў? Я згубіўся.
  «Паняцця не маю».
  Доўгая паўза.
  «Вы ведалі, што яна прыйдзе, перш чым яна прыйшла?»
  Яна ловіць рыбу. Я такі ідыёт, што калі дазволю ёй лавіць рыбу, яна неўзабаве нешта зловіць.
  «Як, калі, гэта не мае значэння. Я ведаю, вось і ўсё. Вы збіраецеся паставіць Дэна на гэта ці не?
  «Калі я зраблю, што ты яму скажаш?» Што, калі ён даручыць вам марнаваць увесь свой час на пошукі каханай Батэрста? Што тады?»
  Ад яе дрыжыкі па сотнях розных прычын. Час ісці.
  «Проста зрабі гэта».
  Калі сумняваецеся, звярніцеся да маркетынгавай анонсы Nike. Бо няма нічога немагчымага.
  Дай ёй лепшы выгляд сталі. Паспрабуйце быць жорсткім. Сапраўды, мне было б лепш нічога не спрабаваць, проста быць сабой. Заблытаны няшчасны дзядзька, які хоча ўцячы. Таму я паварочваюся на абцасах і выходжу, перш чым яна паспела ўбачыць наскрозь - хаця я, напэўна, спазніўся на пяць хвілін.
  Зачыні за мной дзверы, адчуй палёгку. Паняцця не маю, што я буду рабіць, калі яна вырашыць пайсці на праверку волі, цалкам праігнараваўшы мяне. Усё, што я магу зрабіць, гэта спадзявацца, што яна саступіць і дазволіць Тэйлару заняцца гэтым. Інакш...
  Калі я перасякаю адкрыты план, легендарны Джона Блунсберы выходзіць са свайго кабінета. Выглядае жахліва, але гэта не дзіўна. Сутыкнуўшыся з тым фактам, што яго кар'ера канчаткова знікла за паўвуліцай. Некаторыя мужчыны добра глядзяцца на спіне чатырох-пяцідзённай іржышча - я, напрыклад, - а некаторыя проста жахліва.
  Ён спыняецца, каб пагаварыць са мной, калі нашы шляхі перасякаюцца. Выглядае зламаным. Плечы згорбленыя; адзенне амаль такая ж, якую ён насіў апошні тыдзень; вочы крывава-чырвоныя, магчыма, праколатыя нажом; румяны твар, пукаты нос алкаголіка ў спалучэнні з спадзістымі шчокамі чалавека, які месяцамі нічога не еў; станчэнне валасоў, матавыя, брудныя. У нас тут наркаманы, якія выглядаюць лепш, чым ён.
  «Сцерва сказала табе, што яна зрабіла?» - кажа ён. Словы спатыкаюцца адно аб адно на шляху з яго вуснаў. Адчуваецца пах віскі. Нясвежы і свежы адначасова.
  «Так».
  Ён прываліўся да стала. Стол Геррода, як гэта бывае. Галава падае яму на грудзі, а потым ён заўважае, што Геррода няма.
  «У вас ёсць уяўленне, дзе гэты мудак?»
  «Калі пашанцуе, яго перавялі», — кажу я.
  «Хто б яго?»
  Так, добра.
  - Ты закурыў, Хатан?
  Ідзі да майго стала і выкапай пачак Marlboro. Дастаньце два, запаліце, а затым перадайце яму другі і запальнічку. Як звычайна, дзіўны канстэбль паглядае ці два, але ніхто нічога не кажа. Яна жаласна дрыжыць у яго руцэ, полымя мільгае, і яму патрабуецца некалькі секунд, каб знайсці канец цыгарэты. Шкада, што я зрабіў гэта для яго.
  «Што ты цяпер будзеш рабіць?» пытаюся.
  Ён адказвае не адразу; пачынае кашляць розныя агідныя рэчывы са сваіх лёгкіх у тую секунду, калі дым трапляе ў сетку. Малады кампутар, якога я не пазнаю, праходзіць міма, глядзіць на Ёну, як на падонка. Магчыма, калі выказаць здагадку, што ён знаходзіцца па той бок вялікай агароджы правапарадку. Што ён, верагодна.
  «Яна хоча, каб мы звольніліся».
  «І?»
  Яшчэ раз кашляе, калі ён зноў спрабуе закурыць.
  «Без шанцаў. Я тут, пакуль ад мяне не пазбавяцца.
  Ён глядзіць на мяне, паказвае цыгарэту.
  «Ведаеце, я трахаўся з ёй раней. Даўно, але я зрабіў гэта».
  Яшчэ ў часы славы, калі Джона Блунзберы быў таго варты.
  «А цяпер паглядзі на яе. Яна мяне трахае...
  Не ведаю, што яму сказаць. Ты не адзіны, вялікі чалавек.
  Ён устае, спрабуе расправіць плечы.
  «Ну, я не звальняюся ні за якую сволач. Асабліва не яе. Я не чуў апошняга пра Джону Блунзберы».
  Тэлефон званіць ззаду мяне, якраз калі ён пачынае сыходзіць. Ратуе мяне ад далейшых размоваў - я ўсё роўна не збіраўся сказаць яму што-небудзь яшчэ.
  «Калі гэта для мяне, скажы ім, што я пайшоў, каб мяне абсарвалі», — кажа ён і, спатыкаючыся, выходзіць з кабінета, натыкаючыся на ходу на ПК Форсайта.
  Калі гэта для вас, яны ўжо будуць ведаць, што вас злуюць.
  Падніміце трубку. «Хатан».
  - Томас?
  Пэгі. Чорт. Павінна было некалі здарыцца. Я не мог пазбягаць яе да канца жыцця. Асабліва не, калі я хачу зноў ажаніцца з ёй.
  «Гэй, як справы?»
  — Я ў парадку, Томас. Я спрабаваў дастаць цябе ўсе выходныя. Што ты рабіў?
  Гучыць раздражненне. Вось мы зноў. Тая ж старая гісторыя. Але на гэты раз яна мае рацыю. Пачакайце, яна заўсёды мела рацыю.
  «Прабачце, але вы напэўна бачылі навіны. У суботу раніцай...'
  «Так, вядома».
  «Гэта быў бедлам. Я займаюся гэтай справай, і мяне ўвесь час трапляюць разам з усім іншым дзярмом, якое адбываецца».
  «Я разумею, але вы не былі там усю суботу ўвечары, так? Ці ў нядзелю раніцай? Што ты рабіў, Томас? Вы, напэўна, спалі. Ты мог спаць тут. Вы маглі патэлефанаваць. Вы ніколі не адказвалі на мае тэксты».
  Яна трымае мяне за яйкі. Пэгі не з тых напружаных, неўратычных тыпаў, якія знікаюць у няўпэўненасці, як толькі вы згадваеце імя іншай жанчыны або з'яўляецеся дадому са спазненнем на абед на пятнаццаць секунд. Адзіная прычына, па якой яна раздражняецца на мяне за тое, што я не прыйшоў у суботу ўвечары, - гэта тое, што яна ведае. Я адчуваю гэта. Такім чынам, мне давядзецца прыкласці значна больш намаганняў, каб хлусіць.
  «Слухай, Дэн пасылае мяне на самыя розныя рэчы. Проста не спыняўся».
  — Ён не ведаў, дзе вы былі ў нядзелю раніцай. Я думаў, што ты са мной».
  Прыпёрся да сцяны. Пісталет у маю галаву.
  — Дзеці з нецярпеннем чакалі гэтага, Томас. Вы маглі патэлефанаваць».
  Яна робіць паўзу, але я не ведаю, што сказаць. Яна нічога не ведае, і ўсё ж я адчуваю сябе так, быццам мяне злавілі са спушчанымі штанамі.
  «Слухай, я ведаю, што мы не зноў разам, але Каляды... разумееш. Я проста падумаў... ну, калі ёсць яшчэ хто-небудзь, ты мог бы хаця б сказаць мне».
  Стойце хутка. Мячы выходзяць. Хлусіць вялікі час.
  «Шчыра кажучы, няма. Я сачыў за тым, пра што нават Дэн не ведаў. Усё гэтае забойства становіцца жудасным». Не магу паверыць, што я ўжыў слова "шчыра". Упэўнены падарунак. «Ці магу я бачыць вас сёння ўвечары?» Я табе ўсё раскажу».
  «Ці ёсць сэнс?»
  «Шчыра кажучы, шмат чаго адбываецца, Пэгі». Перастань казаць шчыра , ебаны дэбіл. «Я прыйду сёння вечарам, калі змагу сысці».
  Яна вагаецца, але яна ў мяне.
  - Добра, - кажа яна. «Я пачакаю».
  — Добра. Я пастараюся не спазніцца».
  «Як я ўжо сказаў, я пачакаю».
  правільна. Тэлефон не працуе. Пастаўце слухаўку назад. Такое адчуванне, што я толькі што выйшаў з турмы, але я, верагодна, вярнуся туды пазней вечарам. Калі я калі-небудзь туды патраплю.
  Пачні разбірацца ў маіх пачуццях па ўсёй гэтай справе. Гэта яна пакінула мяне дзеля іншага мужчыны. Яна развялася са мной. Мы займаліся сэксам на працягу ночы, а потым цм, я зноў абавязаны.
  Няхай яна мае рацыю. Гэта я выкашляў дыяментавыя завушніцы. Некалькі дзён таму я думаў, што ўсё яшчэ закаханы ў яе. Пасля адно захапленне, і што? не ведаю Я ўсё яшчэ павінен быць закаханы ў яе, але я, магчыма, занадта вялікі мапет.
  Каханне, калі ты плачаш. Каго я жартую?
  Зноў з'яўляецца Блунсберы. Панюхайце яго, перш чым я яго ўбачу. Ён, спатыкаючыся, прабягае міма стала, абапіраючыся на ўсё, што можа.
  «Не магу паверыць, што забыў выпіўку», — кажа ён, вяртаючыся ў свой кабінет.
  Не магу паверыць, што ў яго ёсць бутэлька, якая не пустая.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  30
  
  ДЫ О, ГЭТА БЫЛО. Я вярнуўся з Босніі і дзесяць хвілін размаўляў з псіхіятрам. З таго часу ні з кім не размаўляў. Я не хачу, каб гэта было пра мяне. Калі-небудзь. Не мае значэння, што гэта "гэта", гэта не пра мяне.
  Я ведаю, што размаўляць прыемна, і я ведаю, што адзіны спосаб пазбегнуць жахлівасці ўспамінаў, якія я насіў з таго часу, - гэта выпусціць усё гэта, але я не думаю, што гэта калі-небудзь адбудзецца .
  Раней я думаў, што, вярнуўшыся дадому - пасля таго, як сышоў з прафесійнай жанчынай-псіхам - я знайду жанчыну, якой магу даверыцца. Палюбоўніцу. З жанчынамі заўсёды было лёгка размаўляць. І былі такія жанчыны, з якімі я спаў ці рабіў што заўгодна, і ні разу я не думаў: так, я магу з табой пагаварыць. Ні разу.
  Я падумаў, можа, рамантычна... гэта рамантычна?... што там быў бы нехта, і я б інстынктыўна ведаў, што яна тая, і што я хачу з ёй пагаварыць, і гэта проста усе выйшлі ў спешцы, і я б, напэўна, у выніку заплакаў, як удзельнік рэаліці-шоу. Быў бы адзін, і я ведаў бы.
  Ну, я, чорт вазьмі, ведаў, што гэта не Жан Фраяр. Божа, мы ніколі не гаварылі ні пра што, акрамя яе і таго, што ёй трэба, што я ёй даю і як я магу зрабіць яе жыццё менш жудасным.
  Пэгі, аднак, яна была іншай. З самага пачатку я падумаў, вось і ўсё. Гэта жанчына, з якой я пагавару. Гэта тая жанчына, з якой я сяду, і яна будзе мне дарадцай, і я змагу выкінуць з галавы гэтую дрэнь. Я выплюну ўсё гэта наперад, а яна будзе сядзець і браць гэта ў сябе, і гэтага больш не будзе ў маёй галаве, таму што я ад гэтага пазбаўлюся, гэта будзе ў яе галаве, але яно перамагло Не турбуйце яе так, як гэта турбавала мяне, таму што з ёй гэтага насамрэч не здарылася, так што гэта будзе ўсё роўна, што перакласці хваробу на таго, хто не можа яе заразіць. Гэта была Пэгі, і я збіраўся расказаць ёй заўтра.
  Так, закруціце песню Beatles. Заўтра ніколі не наступіць.
  ніколі. Я б сядзеў і думаў, добра, вось і ўсё, вось і ўсё. Прама цяпер. Прама зараз. Скажыце што-небудзь!
  Я ніколі не казаў. І яна ведала. Яна ведала, што там шмат рэчаў, і чакала, пакуль я ёй скажу. Навісла над намі. Мы не былі б парай, пакуль я не падзяліўся. І таму мы ніколі не былі парай. Нягледзячы на дванаццаць гадоў шлюбу.
  Яна ўсё яшчэ чакае. І цяпер справа не столькі ў брыльянтавых завушніцах, не столькі ў тым, што я хлушу пра сваё месцазнаходжанне – хаця, відавочна, гэта было б, калі б яна ведала, што я спаў з босам – гаворка ідзе пра тое, што я жыву ў зоне ваенных дзеянняў на працягу двух з паловай гадоў, гэта пра тое, што мяне псіхічна стралялі і ніколі ёй пра гэта не гаварылі. А завушніцы з дыяментамі... ведаеце, што яны казалі? Кажуць, добра, сёмаму пара заходзіць. Я тут, я вярнуўся, і гэтым разам я размаўляю. Шчыра кажучы.
  Шчыра кажучы, на хрэн.
  
  
  ПРАЗ ДЗВУХ ГАДЗІНАЎ, і амаль што скончыў гэты рэпартаж пра рабаванне газетнага кіёска. Афармленне дакументаў. Справа не ў тым, што я сяджу на гэтым; Мяне ўвесь час перапыняюць. Звычайнае дзярмо любога панядзелка. Мне хопіць. Патрэбен адпачынак ад усяго гэтага. Забойства, бессэнсоўныя крымінальныя расследаванні, Пэгі, Шарлота. Мне трэба адпачыць ад усяго гэтага.
  Прыходзіць Тэйлар. Праходзіць міма мяне, потым спыняецца, робіць секунду, паварочваецца.
  — Што з вамі, сяржанты?
  Я кідаю позірк на стол Геррада. Я ні ў якім разе не атаясамліваю той факт, што ўчора спазніўся на працу, з тым фактам, што Геррада няма ўжо дваццаць чатыры гадзіны. Ён ідыёт, а я – нягледзячы на адваротнае меркаванне, – не. Смутна крыўдзіцца на тое, што з ім аднолькавы ранг, хаця, на жаль, ніхто з нас нікуды не пойдзе.
  — Ты з'яўляешся, калі захочаш, Хэррод Бог ведае дзе, і цяпер Эйлін Гарысан тэлефануе хворай. Вы гэта ведалі? Вы ведалі, што яна захварэла?
  У мяне нічога няма. Адзін з тых выпадкаў, калі лепш даць яму вырвацца. Улада час ад часу вымушана крычаць, інакш яна губляе кантроль над рэальнасцю таго, што яна ўлада.
  «У нас ёсць праца, якая выходзіць з задніцы... Мне ўсё роўна, што ў яе пухліна на шыі, якую яна зламала, зваліўшыся з лесвіцы пасля сардэчнага прыступу. Забірайся сюды, чорт вазьмі...
  Ён усё яшчэ глядзіць на мяне, быццам я дрэнны хлопец. Я тут з восьмай раніцы і нічога не кажу. Прызнайцеся, што я крыху здзіўлены, таму што я сапраўды лічу, што Эйлін Харысан - гэта той тып працаголіка, які разбівае мячы, які прыйшоў бы на станцыю, нягледзячы на тое, што ён ахвяра раку з разбураным сэрцам і зламанай шыяй.
  Можа быць, я павінен патэлефанаваць ёй.
  Гэтая думка прыходзіць мне ў галаву, а потым я думаю, чорт вазьмі, пакінь гэта ў спакоі.
  Тэйлар усё яшчэ глядзіць на мяне так, нібы я пяцідзённая даўніна рэшткаў курынага віндалау, калі перад намі з'яўляецца Шарлота Мілер.
  «Спадары».
  Набраўшыся вялікай колькасці гневу, які не адразу рассейваецца, яна вырашае ігнараваць яго.
  «Я хацела б бачыць вас у сваім кабінеце, галоўны інспектар», — кажа яна Тэйлару і адварочваецца.
  Тэйлар назірае за ёй, а потым кідае на мяне позірк, перш чым пайсці за ёй.
  «Яна, напэўна, зробіць мяне сяржантам, каб быў каму-небудзь выконваць усю тую сяржанцкую працу, якая вас, здаецца, не хвалюе».
  Ён сыходзіць; Я гляджу, як ён ідзе. Звініць тэлефон, і я адказваю з вельмі нізкім узроўнем энтузіязму.
  - Том? - кажа Рэмсі на стойцы рэгістрацыі. Якраз тое, што мне трэба. Чарговы крадзеж масак Віні Пуха ў Ратэрглене.
  — Сцюарт, — кажу я без энтузіязму.
  — Тут унізе ёсць жанчына, якая хоча пагаварыць з Геррадам. Гаворка ідзе пра забойствы Келера і Батэрста. Сказала, што размаўляла з Герродам па тэлефоне ўчора раніцай.
  Авога! Яны сказалі, што Хэррод знік пасля званка.
  «Вы можаце правесці яе ў адзін з пакояў? Я схаджу праз хвіліну».
  «Не турбуйся».
  Тэлефон уніз, пабарабаніць пальцамі па стале. Атрымаў дзіўнае паколванне. Гэта міліцэйская справа. Кішачны інстынкт. Вось-вось атрымаецца прарыў.
  Пакуль не збіраюся ўскокваць у разгар канфлікту Тэйлара і Мілера. Пачакай і паглядзі, ці ў мяне ўсё ў парадку, каб змяніць.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  31
  
  ОК , ВЫДАЕЦЦА, КІШКІ ў асноўным у патрэбным месцы.
  Толькі што быў візіт Жазэфіны Джонсан. Дваццаць шэсць, прывабная, цёмна-каштанавыя валасы. Штосьці ад Умы Турман пра яе.
  Учора яна патэлефанавала Герроду, таму што думала, што яе былы хлопец можа быць тым хлопцам, якога мы шукаем. Не назвала Герроду ні імя, ні нумар, бо баялася. Сёння паспрабаваў датэлефанавацца да яго, не атрымаўся. Нешта перадумала, вырашыла зайсці і адкашляцца.
  Пачала гаварыць пра тое, як яна бачыла гэтага хлопца на некаторы час, і ўсё гэта было крыху дзіўна. У мяне было шмат дэталяў, перш чым я атрымаў імя. Шчыра кажучы, я не настойваў на імя, таму што меркаваў, што гэта будзе нехта, якога мы не ведаем. Чаму б не? Гэта павінна было быць любое старое імя, і дэталь, гісторыя, якая стаіць за яе верай у тое, што гэты хлопец можа быць серыйным забойцам, павінна была быць значна больш важнай. Потым, вядома, гэта аказаўся нехта, каго мы ведаем. Кагосьці мы прывялі на гутарку, потым адпусцілі.
  Ян Хілі.
  Таму я пакінуў яе сядзець там з кубкам гарбаты і камп'ютэрам для кампаніі, схапіў Тэйлар і зрабіў вялікія ногі для офіса Хілі. Тэйлар толькі што выйшаў ад Шарлоты Мілер і выглядаў умерана насцярожаным. Толькі што мяне прызначылі адказным за ўсё расследаванне забойства, што для мяне, калі не для яго, палёгка.
  Мы маглі выйсці, як праклятая кавалерыя. Зброя, падмацаванне, усё. Але гэта не шлях Тэйлара. Не хоча бадзяцца па ўсім горадзе, калі мы хочам выглядаць дурнымі. У злачынстве не бывае выпадковасці - за выключэннем таго, калі яно адбываецца. Ян Хілі можа быць нашым чалавекам; ён можа і не.
  Цяпер мы знаходзімся на дарозе паміж офісам Хілі і яго домам, прыбыўшы пустым. Яго ПА сядзеў там, гуляючы ў дурня. Сказала, што паняцця не мае, дзе ён, і калі ведала і не казала, або не ведала і хвалявалася, то хавала гэта выдатна. Крыўда на міліцыю.
  Кароткая дарога да дома Хілі дзесьці ў Паркхедзе. Тэйлар адпраўляецца на лонданскую дарогу. Не надта вялікі рух - не трэба ніякіх міргаючых сініх агнёў. Ненадоўга дасягае дзевяноста пяці на знешняй паласе. Ён раз'юшаны.
  «Як доўга Ёна браў інтэрв'ю ў гэтага хлопца?» - кажа ён.
  «Не ведаю», — адказваю. — Гадзіну, а можа, і больш. Не ўпэўнены».
  «Я маю на ўвазе, што, у імя Бога, рабіў гэты чалавек? Ён павінен быць чортавым дэтэктывам. Як можна дапытвацца ў забойцы палову праклятага дня, а потым вырашыць, што ён не твой хлопец? Божа, ты тыцнуў яго пальцам праз дзве секунды ў яго кабінеце. Ёна праводзіць усю раніцу, размаўляючы са сволаччу, і нават не патурбуецца ўзяць пробу».
  'Давай. Я дазволіў гэтаму прайсці. Вы самі сказалі, што не думалі, што гэта ўсё».
  «Да чорта», — злосна кажа ён. «Я размаўляў з хлопцам тры хвіліны. Ёна практычна купіў яму абед».
  «Ён не мог выбраць забойцу з чатырох манашак і залітага крывёй хлопца з бензапілой. Ён скончыў».
  Магчыма, я аддаю занадта вялікую заслугу манашкам.
  «Правільна, ён скончыў. Цалкам правільна».
  Яшчэ адзін цвік у труну Блунсберы. Нават не думаў пра цвікі ў труне Геррода. Калі Хілі наш чалавек, ёсць верагоднасць, што Геррад памёр. І пры ўсім тым, што ён адкрытая рана на задніцы чалавецтва, вы ніколі не хочаце, каб гэта здарылася з кімсьці з вашых.
  Падымаемся на бакавую вуліцу, потым мы прыпаркуемся перад кватэрай Хілі. Не важдацца. Уверх па лесвіцы, трэці паверх. Пачніце запавольвацца, калі дасягнем вяршыні. Ідзіце цішэй, калі мы набліжаемся да дзвярэй. Зялёная фарба, павольна адслойваецца.
  Глыбокі ўдых. Паглядзіце адзін на аднаго. Нервовы. Гэта можа быць усё, гэта можа быць нічога. Шкада, што мы ўзялі зброю. Тэйлар звоніць, мы стаім і чакаем.
  «Мы павінны быць узброеныя», — кажу я.
  «Не трэба».
  Зноў спрабуе пазваніць у дзверы, паддаецца непазбежнаму.
  «Правільна, Джон Уэйн», - кажа ён. Джон Уэйн? Супакойся, дзед. «Зрабі сваю сяржанцкую справу і выбі нагой дзверы».
  Цудоўна. Больш за пятнаццаць гадоў у паліцыі, і гэта ўсё, на што я здольны. Вырашыў паспрабаваць тое, што я аднойчы бачыў у фільме. Паспрабуйце дзвярную ручку.
  Са пстрычкай, якая рэхам разносіцца па калідоры, адчыняюцца дзверы. Прыемна і лёгка. Паглядзіце на Тэйлара, і ён хмурыцца ў адказ.
  Адчыніце дзверы, заходзьце ўнутр. Тэйлар наперадзе. Адразу гэта адчуваю. Цемра, цішыня. Шторы засунутыя. Ні гуку. Нават слабага гуду халадзільніка ці цэнтральнага ацяплення. Страшна.
  Тэйлар націскае на выключальнік. нічога. Выйшла з ладу электрыка або перагарэла лямпачка. У любым выпадку, мы ўваходзім у цёмны дом, дзе ёсць усе магчымасці, што за дзвярыма хаваецца забойца-псіхатык.
  «Трэба было ўзяць з сабой зброю», — мармычу я. Ён не звяртае на мяне ўвагі, павольна заходзіць у кватэру.
  Пакіньце дзверы адчыненымі, каб прапускала трохі святла. Калі мы робім першыя некалькі няўпэўненых крокаў, пачынаем заўважаць пах. Выключыць малако. Не нейкі прагорклы рэзкі смурод. Проста намёк на гэта.
  На маёй шыі пачынаюць лезці валасы. На маіх руках. Адчуйце дрыжыкі. Цісненне ў грудзях. Я ненавіджу гэта. Ідзем у невядомае. Хто ведае, які Хілі на самай справе? Калі ён выскачыць, размахваючы нажом, добра, вы ўступаеце ў бойку. Беражыце гэта. Праблема ў поўзанні ў цемры. Вось і страх. Чаканне. Для шоку.
  Я іду за Тэйларам у пакой. У бледным святле ад дзвярэй я бачу канапа, тэлевізар у куце. Святло за фіранкамі. Тэйлар падыходзіць і адчыняе іх, і шэрае святло чаргова халоднага і жаласнага поўдня ў Глазга заліваецца.
  Азірніцеся па пакоі, хутка за дзвярыма; напалову чакаў Хілі з сякерай. Трэба схапіцца.
  Гэта сумны гнятлівы маленькі пакой. Жудасная мэбля 80-х; Тэлевізар з плоскім экранам 15 цаляў; цьмяныя шпалеры, цьмяныя карціны; карычневы дыван; кантэйнер, перапоўнены сьмецьцем; шчарбаты часопісны столік, застаўлены часопісамі і фотаздымкамі.
  Заадно ідзем на іх глядзець. Порначасопісы, фотачасопісы - якія амаль аднолькава выглядаюць з вокладкі - газетныя дадаткі. На вокладцы кожнага з іх ёсць выява жанчыны з цёмна-каштанавымі валасамі. Імі можа быць Жазэфіна Джонсан. Імі можа быць Эн Келер. Імі можа быць Эвелін Батэрст.
  Мы глядзім адзін на аднаго. Гэта збіраецца разам. У нас ёсць свой забойца. Без сумневу. Я адчуваю гэта. Калі б толькі ў нас хапіла розуму выламаць дзверы, калі мы ўпершыню прыйшлі праверыць хлопца.
  Вярнуцца ў залу. Зазірніце ў ванную, паспрабуйце зноў уключыць выключальнік, усё яшчэ нічога. Аднак мы добра бачым гэта пры святле з іншага пакоя. Непрыемны пакойчык, непрыемны водар. Ідзі далей.
  Скура лезе! Адчуйце, як ён расцягваецца і душыцца, шум з іншага пакоя. Слабы, але выразны. Лёгкі рух, а потым зноў цішыня. Мы не адны.
  Паглядзіце адзін на аднаго, павольна ідзіце назад у залу. Мышцы напружаны. Кожны сэнс абвастрыўся. Гэты пах узмацняецца. У чаканні нападу. Невялікая кватэра, засталося толькі два пакоі. Кухня і спальня. Спачатку зазірніце ў кухню. У цемры яе ледзь разабраць. Вялікі пакой, але просты. Дзверы халадзільніка адчыненыя, святло не выпраменьвае. На падлозе ляжыць разбітая бутэлька з малаком. Столькі пра пах.
  Спальня. Гэта ўсё. Святло з іншага пакоя сюды не пранікае. Мы няўпэўнена стаім у дзвярах.
  «Ёсць хто-небудзь?» кажа Тэйлар. Цішыня. - Хілі?
  Чакаем. нічога. Глядзяць адзін на аднаго, ледзь робячы яго выраз у цемры.
  «Ах, да чорта гэта», — кажа ён праз некалькі секунд. Хутка заходзіць у пакой, я ззаду. Прама да фіранак, пачынае іх рассоўваць. Нешта бяжыць з-пад ложка, міма нашых ног. чорт вазьмі! Сэрца скача. Сціснутыя кулакі. Зразумей, што гэта чортавы кот. Паглядзіце на дзверы, калі шторы адчыняюцца і ўнутр заліваецца святло. Няма кошкі. Гэта пацук. Вялікі, шэры і непрыгожы. Па-чартоўску велізарны.
  Нарэшце бачу гэта краем вока. Павярнуцца. Вялікі пацук, каб адцягнуць маю ўвагу ад гэтага. Тэйлар ужо ўтаропіўся з суровым тварам. На сцяне каля ложка. крывавы; бледна; мёртвы. Сяржант-дэтэктыў Херрод прабіў жывот упрыгожаным мячом, які вісеў на сцяне. Кроў даўно перастала капаць. Яго рот адкрыты, кроў застыла на вуснах, яго вочы тупа глядзяць на нас. Зброя міма гальштука, стрыманай шаўковай працы M&S, якую ён, напэўна, атрымаў на Каляды. Ён вісіць свабодна, частка крыві з яго рота капала на яго. Квадраты бэжавага і блакітнага колеру, чорныя плямы ўпоперак. Новы дызайн. Абутак знік. Ногі Геррода ў брудных белых шкарпэтках.
  Нейкі час стаім і глядзім. П'е яго. Афіцэр паліцыі ўсадзіўся ў сцяну спальні. Паспрабуй схапіць мой ход думак. Што гэта значыць для расследавання забойства. Што гэта значыць для станцыі. Другі афіцэр збіты за два дні. Падумайце пра Бернадэт; горкі, яна будзе атрымліваць асалоду ад гэтага ў вычварным спосабам. Мы стаім і глядзім, быццам чакаем, што нешта адбудзецца.
  «Працягвайце чакаць, пакуль ён скажа нам, каб мы адышлі і займаліся сваімі справамі», — кажа Тэйлар.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  32
  
  РАННІ ВЕЧАР АБЛАВА . Крыху пазней, чым звычайна, у выніку дзённых падзей. Першы з Тэйларам. Блунсберы вярнуўся ў офіс, пачуўшы пра Геррада, але ён трымаецца далей ад нас. Сядзіць моўчкі ў сваім пакоі з бутэлькай у правай руцэ. Не ведаю, чаму Шарлота проста не адпраўляе яго далей. Хлопец дзяжурыць і бянтэжыць сябе і ўсіх, каму даводзіцца з ім кантактаваць.
  Пачынаю думаць, што Мілер можа так жа далёка збіцца з рэек, як і ён, што, магчыма, яна губляе гэта. Двое яе афіцэраў былі забітыя за апошнія пару дзён, расследаванне забойства выйшла з-пад яе кантролю, і яна прайграла. Бачыў яе на некалькі секунд па дарозе на размову з прэсай. Яе ранейшая самаўпэўненасць знікла. Бледны, узрушаны, амаль разбіты. Яна ўсё яшчэ не вярнулася, таму, магчыма, яна яшчэ не схапіла Ёну.
  Дзверы зачыняюцца, банда ў асноўным тут. Тэйлар стаіць наперадзе, рабіў гэта шмат разоў. Аднак ніколі не такі вялікі. Ніколі для забойцы двух афіцэраў. Цяжка зразумець пачуццё ў пакоі. Херрод не падабаўся камусьці з нас, чалавек быў занадта дэфіцытны для гэтага, але калега - калега. Калі нічога іншага, гэта мог быць адзін з нас. Эгаістычны, але так працуе розум.
  Мы паставілі абвестку аб Хілі. Малюнак у кожнай газеце, на кожнай дошцы. Першая частка любога расследавання забойства недарэчная. Мы ведаем, хто гэта зрабіў. Цяпер нам застаецца толькі злавіць яго. Крывава непрыемна, што ён быў тут; таксама замкнёны ў камеры. І Джона Блунсберы вырашыў адпусціць яго. Не ведаю, каго вінаваціць. сам Блунсберы; Мілера за тое, што ў першую чаргу прызначыў яго кіраўніком; або я і Тэйлар за тое, што пакінулі яго.
  Тэйлар пачынае.
  «Правільна, людзі, вось яно. Я ведаю, што гэта цяжка, але мы павінны думаць прама, быць прафесіяналам. Там ёсць небяспечны чалавек, і мы павінны вывесці яго з вуліц. Мы можам быць злымі, мы можам быць абуранымі, мы можам быць у дэпрэсіі, мы можам адчуваць сябе вінаватымі, што заўгодна. Але ўсё гэта можа пачакаць. Перш за ўсё, мы павінны быць яснымі і атрымаць свайго чалавека». Ён вагаецца. «І ў гэтым плане мы ўсе ведаем, што ён у нас быў тут, і было вырашана яго адпусціць. Калі прэса дабярэцца да гэтага... ну, мы будзем выглядаць, мякка кажучы, кепска. Таму мы трымаем язык за зубамі. Нікому не кажы. Ні жонак, ні мужоў, ні маці, ні чаго заўгодна. Закрыйце раты».
  Некалькі кіўкоў, большасць з нас тупа глядзіць на яго або ў падлогу. Ніхто нікому нічога не скажа.
  «Дык што мы маем? Учора раніцай Хэррод патэлефанавала Жазэфіне Джонсан і прызначыла яго Яну Хілі. Сяржант аб'ехаў туды самастойна. Прасцей кажучы, ён быў ідыётам». Робіць паўзу, робіць глыбокі ўдых. Сяброў Геррода тут не крыўдзіць. «Якім бы ні быў паварот падзей, усё скончылася смерцю сяржанта. Хілі, разумеючы, што мы на яго, знікае. З узораў валасоў у кватэры крыміналісты пацвердзілі, што менавіта Хілі забіў Эн Келер і паліцэйскага канстэбля Батэрста. Некаторыя з нас могуць задацца пытаннем, чаму Эвелін была забітая, але выглядае так, быццам яна апынулася не ў тым месцы і не ў той час».
  Азіраецца па пакоі. Гэты апошні каментарый быў накіраваны выключна на мяне?
  так.
  У любым выпадку ён мае рацыю. Забудзьце пра Крумкача і нейкую вялікую змову. Батэрст ідзе да Мілера, каб даць прызнанне; па любой прычыне яны трапляюць у ложак, як і вы; па дарозе дадому сярод ночы Батэрст натыкаецца на Хілі, і гэта вырашае яе лёс. Не варта было ісці аднаму па вуліцах сярод ночы, калі на волі быў забойца. Ніякай канспірацыі.
  «Цяпер Геррад. Тры забойствы, і наш забойца пайшоў на зямлю. Мы ведаем, што ён наш чалавек, нам трэба ведаць, дзе ён. Нам трэба пагаварыць з усімі, хто калі-небудзь сустракаў гэтага хлопца. Сям'я, сябры, кліенты, хто заўгодна. Том, ты толькі што быў у яго офісе?
  'Так. Вярнулі ўсё, што маглі знайсці. Проста збіраюся пайсці і паглядзець усё гэта, паглядзець, што мы можам атрымаць. Афіцэр унізе спрабуе быць стаічным».
  «Я пагавару з ёй, калі мы скончым».
  Ён спыняецца, зноў аглядае пакой. Не адзін для прамоў наш Дэн. Мая думка зноў пераходзіць да Мілера, калі ён пачынае дзяліць зоны адказнасці. Каму дзе глядзець, з кім пагаварыць. Я ведаю, што мяне чакае на наступныя некалькі гадзін. Праглядаючы файл за файлам канфідэнцыйных дакументаў Яна Хілі. Прызямліўся з Мораў, каб дапамагчы. Гэта яшчэ будзе доўгая праца. Глядзі на гадзіннік – ужо амаль сёмая. Падумай пра Пэгі ўпершыню з сённяшняй раніцы. Давядзецца зноў адмяніць. Яна павінна разумець. Калі яна гэтага не зробіць, значыць, няма ніякага сэнсу, ці не так?
  Занадта шмат чаго адбываецца. Дзве жанчыны; расследаванне забойства, якое зараз заняло двух калегаў; старая паліцэйская змова з удзелам хто ведае колькі блазнаў на вакзале. Занадта шмат адразу. Мне проста трэба некалькі гадзін, каб адысці ад гэтага, ацаніць усё. Прыміце некаторыя рашэнні, адкіньце частку смецця. Але я не атрымліваю магчымасці. Кожныя дзесяць хвілін з'яўляецца нешта новае. Адкрыццё, патрабаванне, што заўгодна. Прынамсі, сённяшні дзень крыху спрасціў яго. Мы шукаем Яна Хілі, і кропка. Яшчэ мне трэба, каб адна з жанчын сказала мне пайсці ў паход - ці абедзве, калі на тое пайшло, - і тады ўсё будзе яшчэ прасцей.
  Уключыце зноў, каб падвесці вынік.
  «Правільна, людзі. Вы ўсе ведаеце, што робіце. Нам трэба хутка разабрацца з гэтым, так што адпраўляйцеся і прыступайце да гэтага. '
  Тэйлар выходзіць з пакоя, і сустрэча спыняецца. Сцежка ззаду, ніхто не размаўляе. Ёсць праца, якую трэба зрабіць. Вяртайся да майго стала, Мораў падышоў рыссю.
  «Правільна, Роб. Мог бы таксама сесці за стол Геррода. Сядзенне ўжо павінна быць халодным».
  Ён падымае бровы, не выглядае надта ўражаным. Сядзенне мерцвяка. Я падсоўваю яму скрынку з паперамі.
  «Што мы шукаем?» - пытаецца ён.
  «Паняцця не маю», — кажу я. — Дайце мне ведаць, калі знойдзеце.
  Падніміце трубку. Перастаньце званок Пегі, перш чым я пачну. Адзін пярсцёнак, і яна адразу падымаецца.
  «Прывітанне?»
  «Гэй...»
  «О, Божа, Томас», — кажа яна. «З вамі ўсё добра? Я чуў пра Геррода.
  «Я ў парадку. Але ў яго ўсё не так добра».
  «Што там адбываецца, дзеля бога?»
  'Гэта крута. Геррод быў проста дурным». Я ўсім спачуваю. Пэгі не падабаўся яму больш, чым мне.
  «Ну, толькі будзь асцярожны».
  «Я буду. Слухай, я не змагу перажыць сёння ўвечары. Гэта становіцца ўсё горш і горш».
  «Я хвалююся. Я хачу цябе бачыць». Пачынаю пярэчыць, яна не дае мне магчымасці. «Я нікуды не пайду. Усё роўна, калі ты прыйдзеш, я буду спаць у любы час. Проста падыдзі і далучайся да мяне».
  Якога чорта, гэта не мае ніякай розніцы. Мог бы таксама спаць у іх, як і ў сябе. Хаця, што адбудзецца, калі мне трэба будзе куды-небудзь пайсці заўтра вечарам?
  'Вядома. Але сапраўды, не чакай».
  «Я не буду».
  «Добра. І пры ўмове, што ты не будзеш раздражняцца, калі я прыпаўзу ў палову пятай».
  «Гэта не мае значэння».
  «Добра. Я буду там».
  «Дзякуй, Томас. Дзеці будуць рады бачыць вас раніцай».
  Усе часткі плана.
  «Так, гэта будзе добра».
  Развітаемся, пакладзем трубку. Мораў уткнуўся галавой у стос паперы, добры хлопец. Калі б Геррад усё яшчэ быў там, ён бы ўважліва ўслухоўваўся ў кожнае слова і не спрабаваў схаваць гэты факт.
  Тэлефон зноў працуе, як толькі я кладу трубку. Унутраны.
  «Хатан».
  «Томас».
  Шарлота. Дзярмо. Паглядзіце ўверх. Дзверы яе кабінета зачыненыя. Напэўна, яна вярнулася, калі мы былі на сустрэчы. Я хацеў, каб усё было спрошчана.
  «Прывітанне».
  Б'юся аб заклад, Мораў хацеў бы паслухаць гэта, калі б ведаў, хто тэлефанаваў.
  «Вы будзеце працаваць дапазна?» кажа яна.
  «Без пытанняў».
  «Я разумею. вядома. Але мне было цікава, ці не маглі б вы прыйсці пазней?
  Давай... Мне гэта не трэба. Я павінен ехаць у Хеленсбург у тры гадзіны ночы? Я не магу. Не сёння вечарам. Зноў не магу супрацьстаяць Пэгі.
  Яна ведае пра мае ваганні. Гучыць трывожна.
  — Не Хеленсбург. У мяне кватэра. Кельвінсайд. Вы маглі б прыйсці, калі скончыце».
  Яна гучыць як звычайны чалавек. адна. Уразлівы.
  Знайдзіце хвілінку. Ты абяцаў былой жонцы. Магчыма, вы хутка станеце наступнай жонкай.
  "Справы проста выходзяць з-пад кантролю", - кажа яна. «Мне трэба пагаварыць, вось і ўсё».
  Чаму цяпер? Чаму сёння вечарам? Чаму яна не хоча гаварыць заўтра вечарам? Дзе Фрэнк, калі ён вам патрэбны?
  — Добра, — кажу я. Заплюшчваю вочы, паціраю лоб. Праўда, Хатан? Сапраўды?
  "Дзякуй", - кажа яна. — Я таксама позна буду. Я пагавару з табой перад тым, як пайду».
  Яна кладзе трубку. Пакладзеце трубку. Глядзіце на гэта. Пачакайце, пакуль ён зноў зазваніць, і ў сярэдзіне будучай ночы мне спатрэбіцца іншы час. Калі гэтага не адбываецца, я падымаю верхнюю паперу са стоса і пачынаю наладжвацца на пошукі жыцця і творчасці Яна Хілі.
  У мяне не было двух радкоў, калі адчыняюцца дзверы офіса Блунсберы і выходзіць разбіты чалавек. У пакоі шэсць ці сем чалавек, калі ён праходзіць міма, і кожны з нас спыняе тое, што мы робім, каб утаропіцца на хлопца. Крывавыя вочы, твар у плямах і непрыгожы. Беспарадак. Здаецца, што ён ходзіць па прамой лініі, чым звычайна, але яго плечы згорбленыя, шаркаючы. Ён спыняецца на паўдарозе пакоя. Зразумеў, што ўсе на яго глядзяць. Ведае, што мы ўсе думаем. Ён ловіць некалькі вачэй, але ніхто не адводзіць позірку. На гэтай станцыі не засталося нікога, хто б не мог цяпер паглядзець яму проста ў вочы і сказаць яму тое, што яны думаюць.
  Нарэшце ён глядзіць на мяне, і гэтыя вочы - крывавая смерць; потым выпростваецца і выходзіць з пакоя.
  І калі ў чалавека хоць хоць які розум, ён не вернецца.
  
  
  «Я ДУМАЎ пра Кроу, — кажа Тэйлар.
  Ён выглядае стомленым. Я не здзіўлены. Яго жонка толькі што з'ехала; яго даручылі вялікае расследаванне забойства; чаканыя імгненныя вынікі; пад ціскам. І да таго ж гадзіна трыццаць раніцы. І вось я, далучыўся да CID, таму што думаў, што будзе дзевяць да пяці.
  - Што з ім?
  Канец дня. Прагледзеў усе паперы, да якіх я збіраюся. Мы з Мораў знайшлі некалькі рэчаў, якія трэба будзе праверыць, але гэта на раніцу. Тэйлар правяла добрыя тры гадзіны з ПА, а потым адправіла яе збіраць рэчы. У яе былі выхадныя, а сёння раніцай, як звычайна, прыйшла на працу. Хілі нідзе не было відаць, паняцця не было, куды ён мог падзецца. І гэта было прыкладна ўсё.
  Такім чынам. Канец дня, апошняя цыгарэта, апошняя кубак кавы.
  Тады? Выбірайце. Шарлота з'ехала адразу пасля поўначы, падсунуўшы мне адрас на шляху. Так што ў мяне ёсць выбар. Шарлота або Пэгі, і я абяцаў ім абедзвюм.
  Памятайце пра працу. Варона.
  - Чаму ён проста так знік? кажа Тэйлар. «Мы пачалі думаць пра яго. Магчымы падазраваны, магчымая сувязь паміж імі. Мы не павінны выпускаць рэчы з-пад увагі. Суботнім вечарам мы кінуліся туды, выбіваючы дзверы. Той факт, што ён уцёк, здавалася, меў на ўвазе яго. Цяпер у нас Хілі затаптаваў усё. Такім чынам, мы проста забываем пра Кроу? Пазначыць яго знікненне як выпадковасць?
  «Выпадковасці не бывае».
  «Exactamundo», — кажа ён.
  «Такім чынам, нам патрэбна сувязь паміж Кроў і Хілі».
  'Так. Вы нічога не бачылі, калі праглядалі файлы Хілі? Згадка пра тое, што Кроў меў справу з кім-небудзь са сваіх кліентаў?
  — Нічога. Але потым Мораў праверыў палову з іх, і ён бы не шукаў».
  Ён на імгненне трымае мой позірк, у той час як наступная частка размовы - тая частка, дзе ён кажа мне, што я павінен зараз праглядзець усе дакументы, якія прагледзеў Мораў - потым кажа: "Не сёння вечарам". Ну, дзякуй. — Заўтра раніцай. Няхай Морау праследуе ўсё, што вы выкапалі сёння ўвечары. Не трэба нікому казаць, што мы думаем».
  Тэйлар працірае вочы. Палова гадзіны ночы - не лепшы час для выразнага і лагічнага разумення.
  — Не ведаю, сяржант. Нам тут чагосьці не хапае. Нешта відавочнае».
  «Давай, — кажу, — мы ўсе так гаворым. Увесь час. Вы не можаце ведаць гэтага, пакуль не даведаецеся».
  Абапіраецца локцямі на парту і пазяхае.
  'Вядома. Вы атрымалі гэта з кітайскага печыва з прадказаннем?
  «Я зрабіў. І ёсць яшчэ што. Заўсёды здымайце вопратку, перш чым ісці ў душ».
  «Вельмі смешна. Злавіся, і мы пагаворым раніцай».
  Ён устае. Шчасліўчык ідзе дадому на пусты ложак. Яшчэ не вырашыў, куды паеду. Хоць, вядома, я дакладна ведаю, куды іду.
  «Ці ёсць шанец, што вы сёння размаўлялі з Эйлін Харысан?»
  Я кідаю яму запытальны позірк у адказ.
  «Не глядзі на мяне так», — кажа ён. «Ты ўвесь час размаўляеш з жанчынамі, або яны размаўляюць з табой, або яшчэ што, чорт вазьмі, у цябе адбываецца. Не глядзіце так , што б вы ні мелі на ўвазе, галоўны інспектар ?
  Я ківаю галавой і пачынаю ісці.
  «Не, — кажу я праз плячо, — я не размаўляў з Эйлін Харысан».
  «Магчыма, калі яна заўтра зноў патэлефануе хворай, або мы не атрымаем ад яе ніякіх паведамленняў, вы маглі б пайсці і паглядзець, ці ўсё ў яе ў парадку».
  'Што? Сур'ёзна?
  'Так. Паглядзі на мой твар. Гэта сур'ёзны твар. Тут дастаткова дзіўнага лайна, каб мы хаця б не пераканаліся, што з ёй усё ў парадку. Даволі дзіўна, што яна наогул не прыходзіць, асабліва ў такі час».
  Цяпер ён мае рацыю.
  Я не адказваю, паварочваюся і вяртаюся ў галоўны офіс. Цішыня паўночы; CID у стане спакою. Паглядзіце на гадзіннік. Крыху больш за пяць гадзін, і дзярмо зноў паляціць.
  Вазьміце ключы ад машыны і пачніце падкідваць манету ў думках; ведаючы, што калі гэта апынецца на баку Пэгі, я буду працягваць рабіць лепшае з трох, пакуль не атрымаю правільны вынік.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  33
  
  P OST-SEX CIGARETTE : лепшае, што ёсць. Гэта можа быць клішэ, але гэта як раз на месцы з самім сэксам і праглядам старога фільма пра перамогу Тысла над Сэлтыкам з лікам 4:1. Прахалодны, горкі, рэзкі ў горле. Як дымны солад ля цёплага вогнішча ў халодны дзень. Ляжце на спіну, удыхніце, глядзіце ў столь. Забудзь усё. Смакуйце дым і смакуйце рэшткі цудоўных адчуванняў, якія ўсё яшчэ захоўваюцца ў вашай паясніцы і жываце. Вы адчуваеце стомленасць, пачынаеце ёй паддавацца, дазваляйце ёй ахопліваць вас. Як хвалі, якія б'юцца аб акіян.
  «Што ты думаеш?»
  Вы праглынаеце галон марской вады. Так жа добра. Я збіраўся кіўнуць і ўпусціць акурак на грудзі.
  «Проста атрымліваю асалоду ад моманту».
  Яна кладзе мне руку на грудзі, пачынае маляваць кругі. Божа, яна ж не збіраецца рамантыкаваць са мной? Яна цалуе мяне ў плячо, прытуляе галаву да маёй рукі. Што за хрэн?
  — Я рады, што ты быў побач апошнія некалькі дзён, Том. Ты мне быў патрэбны».
  Нягледзячы на ўсю горыч і паводзіны жорсткага хлопца, гэта ўсё роўна гучыць добра. Шарлоце Мілер патрэбны сяржант Хатан. Нешта такое, што вы надрапалі на сваім стале ў школе. Калі б вы былі жаласнымі.
  Без пятай. Толькі што заняўся ашаламляльным сэксам і адчуў сябе расслабленым упершыню за пару дзён. Я меў намер пайсці да Пэгі, калі скончу, але цяпер, калі я тут і зусім знясілены, у мяне ёсць адчуванне, што я нікуды не паеду, пакуль не прыйдзе час на працу. Вялікая віна азначае вялікае адмаўленне. Старайся не думаць пра Пэгі.
  Я ўсё чакаю, калі ўпадзе гільяціна Шарлоты. Аднак кожны раз больш інтымны, чым папярэдні. Глыбей у багну. Закахацца. Я з ёй. Не той чалавек, не той час, не тая планета.
  Я пераварочваюся на бок, ад яе, а яна абхоплівае мяне рукамі і прыціскаецца да маёй скуры, яе прыгожыя і мяккія грудзі прылягаюць да маёй спіны.
  Яна гаворыць яшчэ нешта, яе голас летуценны, але стомленасць вярнулася, калі я перайшоў на бок, і я не лаўлю гэтага. Я спрабую вырваць словы з паветра, але яны зніклі.
  
  
  БЛЮБІЦЬ ! У АЎТОРАК РАНІЦАЙ - будзільнік. Не ведаю, што цягне мяне са сну, але я проста сяджу ў ложку. На вуліцы светла, ведай, што спазняюся, не гледзячы на гадзіннік. Пусты ложак, праклятая жанчына ўжо ўстала і пайшла на працу, а мяне пакінула ляжаць. трахацца. Адважыцеся зірнуць на гадзіннік. Ай, чорт вазьмі. трахацца. Палова дзевятай.
  Паглядзі на мой тэлефон. Тры прапушчаныя званкі, чатыры SMS, але тэлефон бязгучны. Я ніколі гэтага не рабіў. Напэўна, Мілер. Мілер паставіў мой тэлефон у бязгучны рэжым...
  Станцыя; Тэйлар; Пэгі. Яны ўсе тэлефанавалі. Ісус. Дзе былі Крэйг Левэйн і першы міністр, хіба я ім таксама не быў патрэбны?
  Ляцець у шалёны прыліў халоднай вады, зубной пасты і ўчорашняй вопраткі. Выходзіць на вуліцу. Ноччу снег – лёгкае покрыва. Ледзь не паслізнуўся на лесвіцы. У мяне праблемы з запускам машыны, я выязджаю на дарогу, і праз пяць хвілін я затрымаўся ў корку.
  Працягвайце глядзець на гадзіннік, як гэта становіцца ўсё пазней. Уключайце і выключайце радыё. Дрэнныя навіны, сумныя навіны, надвор'е - я ведаю, пайшоў снег! Зноў званіць тэлефон, і я не звяртаю на гэта ўвагі. І яшчэ раз.
  Нарэшце прыехаў пасля дзевяці трыццаці. Бяжым на вакзал - Рэмсі падняў брыво - уверх па лесвіцы і ў офіс. Звычайны гул дзейнасці. У цэнтры пакоя стаіць Тэйлар і размаўляе з Мілерам. Яны спыняюцца, глядзяць на мяне, калі я падыходжу. Тэйлар выглядае так, нібы хоча мяне стукнуць, Мілер гуляе ролю. Няўхвальнае начальства. Я паціскаю плячыма. Не ведаю, што сказаць.
  «Я пакіну цябе», — кажа жанчына, якая пяць гадзін таму крычала ад пажадлівасці.
  Так, крычаў.
  Тэйлар паказвае на свой кабінет, і я іду за ім. Ён сядае за свой стол. Жэстам, каб я зачыніў дзверы. Запускаецца. Нізкі голас. Шалёны.
  «Што ты, чорт вазьмі, робіш?»
  Я не магу растлумачыць.
  «У нас тут манументальная справа, а ты ляжыш у ложку?» І, як відаць, чужы ложак. Ты не можаш пакінуць гэта на два чортавых дні, пакуль мы зробім сёе-тое?»
  Хацелася б, каб у мяне была нейкая абарона, але ў мяне нічога няма.
  «Божа, сяржант, вы хоць што-небудзь скажаце за сябе?»
  Я не магу. Яму не трэба ведаць пра Шарлоту.
  Ён нахіляецца наперад, локці ўпіраюцца ў парту.
  Дэтэктыў канстэбль Мораў быў тут апошнія дзве гадзіны. Ёсць некалькі добрых ідэй, добрая праца. Ён вярнуўся, на працу. Робіць сваю праклятую працу. Больш гэтага, і ён будзе рабіць вашу працу. Выходзьце і працягвайце».
  Дурны, зняважаны, хочацца салютаваць. Падумайце пра гэта лепш.
  «Мы скончылі, сяржант».
  правільна. Павярнуць ісці. Пачакайце больш ціхіх слоў, якія менеджэр часта кажа, каб паказаць, што яны на самой справе не злуюцца на вас. Яны не прыходзяць. Выйдзіце за дзверы, пакіньце іх адчыненымі, а потым вярніцеся да майго стала.
  Усе паперы, якія Мораў правяраў учора, усё яшчэ там, стос на стале Херрада. Я падымаю іх, кладу перад сабой. Побач з тэлефонам паведамленне. Вы можаце патэлефанаваць Пэгі?
  Адсуньце яго ў бок, вырашыце падумаць. Што я магу сказаць?
  Падніміце першую паперу і пачніце шукаць любыя згадкі пра галоўнага інспектара дэтэктыва Джэры Кроў.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  34
  
  ТРАЦІЦЬ ТРЫ ГАДЗІНЫ НА ўсе тыя паперы, на якія Мораў марнаваў час учора. Шукаю імя Крумкача, думаю пра дзвюх жанчын. Было б добра мець магчымасць адвесці свае думкі ад такіх рэчаў, але я мяркую, што мы ўсе аднолькавыя.
  Пэгі або Шарлота. Бяспечны варыянт супраць бомбы, якая чакае выбуху. Працягвайце складаць у думках спісы з імем Крумкач на іх абодвух, каб я не прапусціў яго, калі ён з'явіцца.
  Ачкі на карысць:
  Пэгі. Гісторыя; выдатны сэкс; маці маіх дзяцей; вярнуць маю сям'ю; Мне сорак чатыры, і мне пара дзейнічаць; цёплыя, любоўныя адносіны, асабліва калі адносіны з Шарлотай ні да чаго не прыводзяць - было б глупствам страціць Пэгі з-за таго, што можа не працягвацца да чаявання; Пэгі робіць добры ямайскі імбірны торт.
  Шарлота. Выдатны сэкс.
  Паспрабуйце сказаць сабе, што сэкс з Пэгі такі ж добры, але з Шарлотай ёсць нешта дадатковае. Аднак гэта можа быць проста навінкай. Можа быць, праз дванаццаць гадоў ён не будзе мець той самы ўкус. Нішто так не прытупляе апетыт, як знаёмства.
  не ведаю Галава кажа Пэгі, сэрца раздвоена, пеніс кажа Шарлота. Вось прыкладна і ўсё.
  У рэшце рэшт я бяру трубку Пэгі.
  «Прывітанне?» кажа яна. Голас насцярожаны. Ведае, што гэта я.
  «Не кладзі трубку», — кажу я. Неадкладна пераходзіць у абарону, перш чым яна паспее загаварыць. Добры ход, Хатан, дэбіл ты.
  Яна не размаўляе. Таксама не кладзе трубку.
  «Я прашу прабачэння. Я проста не мог прыйсці».
  «Дзе ты быў?»
  Ніколі не быў вялікім хлусам, але я мог бы таксама паспрабаваць. Прасцей па тэлефоне.
  «Было позна. Сярэдзіна ночы. І я ведаю, што вы сказалі, але не было сэнсу. Мне патрэбен быў сон, дзетка». Старое знаёмства. Б'юся аб заклад, Браян назваў яе каханай . «Я прашу прабачэння. Была палова пятай, я толькі што прыйшоў дадому, адключыў тэлефон, забыўся паставіць будзільнік і згас як святло. Я ведаю, я павінен быў прынамсі адправіць смс ці нешта падобнае».
  Няма неадкладнага адказу. Не абавязкова дрэнная рэч. Больш нічога не кажы. Пачакай і ўбачыш.
  - Я проста хачу... - пачынае яна, спыняецца. «Я не ведаю Томаса. Толькі будзь шчырым, дзеля Бога».
  «Я кажу шчыра». Прапусціў кропку, як звычайна. «Слухай, я прыеду сёння вечарам, абяцаю». Заплюшчы вочы, пакуль я гэта кажу.
  — Не трэба, Томас. Не... я не ведаю... я ўсё роўна хачу, каб ты прыйшоў. Але прыходзьце, калі хочаце. Калі вы гэта маеце на ўвазе».
  «Я паспрабую прыйсці сёння вечарам. Абяцай». Вось я іду зноў.
  - Не абяцай, Томас. Націсніце.
  Тэлефонны званок скончыўся, проста так. Няма магчымасці для большай хлусні. Стрэльба ў маю галаву зараз, і я выбраў бы Пэгі, а не Шарлоту. Але гэта не працягнецца.
  Вяртаючыся да працы, паспрабуйце думаць пра Кроў і ні пра адну з жанчын. Варона, аднак, не такая прывабная думка.
  
  
  ПРАЗ ГАДЗІНУ, І Я атрымаў гэта. Ужо ранні вечар. Паміраюць за нейкі абед. Мораў заходзіў і выходзіць, мітусіўся, як добры маленькі дэтэктыў. Добра, што ён мне падабаецца.
  Зайдзіце ў кабінет начальніка.
  «Бінга».
  Тэйлар падымае вочы. Чалавек сапраўды разглядае нейкія паперы, а не глядзіць у столь, як звычайна. Трэба сур'ёзна ставіцца да сваіх абавязкаў. Ён быў на вуліцы большую частку раніцы, увайшоў каля дваццаці хвілін таму.
  «Зачыніце дзверы», — кажа ён.
  Зрабі гэта, стань над яго сталом. Усё яшчэ адчуваю, што напружанне ў паветры.
  "Спадзяюся, што ў вас ёсць што-небудзь, таму што Мораў прыйшоў пусты".
  Стараюся не радавацца. Пачні так думаць, і я ператворуся ў Геррода.
  «Кроў і Хілі. Пачатак мінулага года. Абвінавачванне ў згвалтаванні. Кроу быў арыштоўшчыкам, Хілі абараняў абвінавачаных. Дзесьці па лініі Варона памыліўся, і хлопец пайшоў па тэхнічнай частцы. Вядома, гэта не напісана, але пахне адплатай. Абвінавачаны быў буйным банкірам. Што робіць такі хлопец, калі ходзіць да не-хопера, як Хілі? Пастаўце на яго, таму што ён ведае, што Хілі - гэта чалавек, з якім можна весці справы. Плата Кроу, ён наносіць неабходную шкоду, хлопец выйшаў з турмы».
  Тэйлар глядзіць на свой стол. Адной рукой пацірае падбародак, другой паказвае на крэсла. Сяджу. Ён разбіраецца. Я ўжо рабіў гэта, і хаця гэта тое, што мы шукалі, ці сапраўды гэта прывядзе нас да чаго-небудзь?
  «Ну і што?» - кажа ён у рэшце рэшт. «Што мы маем? Хілі і Кроў ведаюць адзін аднаго. Ведайце, што другі сагнуты. Як гэта прымяняецца тут? У нас ёсць першая палова сувязі, цяпер нам патрэбна другая».
  Думай прама, Хатан.
  'Правільна. Кроў і Хілі працавалі разам як мінімум над адной справай. Магчыма, іх было больш, мы не ведаем. Справа аб забойстве ў мінулым годзе, як мы ведаем, была Варона. Але ніякага прыкметнага ўдзелу Хілі няма».
  «Нічога не знайшлі?»
  Пакруціў галавой.
  «І цяпер мы ведаем, што Хілі забіў Эн Келер і Эвелін», — працягваю я. «Мы не ведаем, ці мае да гэтага дачыненне Кроу. І абодва мужчыны зніклі. Я размаўляў з Крумкачом, не казаў, што там нешта ёсць. Аднак ён згадаў, што раней у гэтым месяцы размаўляў з Херрадам і Блунсберы. Цяпер і Геррад памёр. А ў Блунсберы - бардак. Можа быць і мёртвым».
  «Так, але гэта сама. Я не думаю, што мы можам вінаваціць Кроу ў стане Блунсберы».
  Сядай. Згуртаваная думка. Спачатку на тры дні.
  — Можа, Крумкач яго шантажуе. Магчыма, таму Блунсберы і Херрад пайшлі да Кроў, «таму што Кроў пагражаў раскрыць іх удзел у справе аб забойстве».
  «Як ён мог гэта зрабіць? Ён быў больш вінаваты, чым усе яны разам узятыя. Ён быў забойцам, дзеля Бога».
  «Так, але паглядзі на хлопца. Ён знясілены, там, у сваім брудным маленькім катэджы. Вы думаеце, што ён будзе разумна думаць? Магчыма, ён пагражае гэтым Ёну. Ёна не можа заплаціць, ён ведае, што яго хутка выкрыюць, і робіць тое, што робіць любы п'яніца, які паважае сябе. Трапляе ў соус. Тым часам Кроў прыбіраецца, каб, калі дзярмо трапляе ў вентылятар, яго не было побач, каб злавіць яго».
  «Ну чаму дзярмо яшчэ не патрапіла ў вентылятар?» Яго няма тры дні».
  «Ён дзесьці спыніўся, каб выпіць пінту, і ўсё яшчэ прыліп да барнага крэсла?» Хто ведае?
  - І дзе тут упісваецца забойства Хілі Геррода?
  — Не ведаю. Але калі мы зможам разабрацца з паліцыяй, мы можам даведацца. Дзе Ёна? пытаюся. - Калі мы проста выйдзем і спытаем, ці не шантажуе яго Кроў, як ты думаеш, мы атрымаем прамы адказ?
  Тэйлар пацірае лоб. «Я сумняваюся. Сёння не бачыў хлопца».
  - Яна ж не адхіляла яго ад працы?
  Ён паціскае плячыма.
  «Магчыма, ён проста ўзяў выхадны, каб паспрабаваць працверазець. Хто ведае? Магчыма, ён прыйдзе заўтра ў сіне-чырвоным абліпальным камбінезоне з вялікімі жоўтымі штанамі, нацягнутымі зверху».
  - Дык як наконт таго, каб мы проста пайшлі туды і спыталі яго, ці не шантажуе Кроў па справе Адысана?
  — Але што, калі ён? Якое месца тут упісвае забойства Хілі Эн Келер? Калі паміж Кроу і Блунсберы нешта адбываецца, гэта неабавязкова звязана з Хілі. Сувязь паміж Хілі і Кроў па абвінавачанні ў згвалтаванні больш за год таму нічога не значыць, сяржант.
  Глыбокі ўдых. Ён мае рацыю.
  «У любым выпадку, — кажа ён, — справа ў тым, што Хілі забіў гэтых дзвюх жанчын і цяпер знік. Гэта той хлопец, якога мы павінны знайсці».
  «Дык з чаго мы пачнем шукаць?»
  «Паняцця не маю».
  — Дык як наконт таго, каб мы ўсё роўна пайшлі і пагаварылі з Блунсбэры пра Кроу. Гэта можа нас куды-небудзь прывесці. Калі гэтага не адбудзецца, нам не горш».
  Глядзіць на гадзіннік. Спадзяюся, ён згадае пра абед. Ён гэтага не робіць.
  «Добра, мы зробім гэта. Я пайду паглядзець на Блунсберы. Няма сэнсу ў тым, каб мы абодва з'яўляліся туды, як дэлегацыя з Ананімных гуртоў «Mesed Up Coppers», і калі вы пойдзеце самі, ён скажа вам, куды ісці».
  Ківаць. Дастаткова справядліва. Я паабедаю.
  «Ідзі і пагавары са сваім вялікім абвінавачаным у гвалтаўніку», — кажа ён. «Паглядзіце, што ён ведае пра Кроў і Хілі».
  - Ён мне нічога не скажа, так?
  Утыкае пальцам у лоб.
  «Карыстайся пялёнкай. Будзьце тонкімі».
  Тонкі? Я шатландзец.
  Устаньце, гатовы да працы.
  — І ты павінен патэлефанаваць Пэгі. Яна шукала цябе мінулай ноччу пасля таго, як ты сышоў».
  Дзярмо. «Какая гадзіна?»
  — Не ведаю. «Магчыма, два».
  Ах Злавілі са спушчанымі штанамі. Кожны раз. Я такі бескарысны хлус. Выйсці. Сціплы пірог на абед.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  35
  
  B E ТОНКІ.
  Сядзіць у пакоі чакання каля кабінета кіраўніка банка. Падобна на чаканне стаматолага, за выключэннем таго, што часопісы больш арыентаваны на бізнес, а залатая рыбка ў акварыуме не з'яўляецца залатой рыбкай - яна больш экзатычная. Тоўсты дыван – бардовы, без малюнка – крэмавыя сцены. Цікава, як я буду гуляць у гэта, калі я хачу атрымаць ад яго што-небудзь.
  Што тычыцца дэтэктываў, я заўсёды ўмеў разбіраць рэчы ў сваёй галаве, бачыць магчымасці і г.д. Аднак калі справа даходзіць да таго, каб прымусіць сведкаў адмовіцца ад гэтай маленькай лішняй сумы, я бескарысны.
  З'яўляецца ПА. Канец саракавых, валасы ў пучок, сіні касцюм. Праводзіць мяне праз дзверы ў кабінет банкіра, абвяшчае, быццам я прыехаў на каралеўскі двор, потым зачыняе за сабой дзверы. Каву не прапануе.
  Банкір устае з-за стала.
  — Як справы, афіцэр? Калі ласка, сядайце.
  Праверце офіс, калі я іду да крэсла. Дарагія карціны, вялікія расліны, вялізны акварыум, такі ж багаты дыван, як у зале чакання. Грошы. Гэта не банкір, які мае справу з хлопцам на вуліцы і яго дэпазітным рахункам у сто трыццаць пяць фунтаў.
  - Чым я магу вам дапамагчы, сяржант Хатан?
  — Гэта не зойме ў вас шмат часу, містэр Мантэгю. На першым курсе ў мяне быў настаўнік геаграфіі Мантэгю. Ненавідзела яго. Выкарыстоўваецца, каб перацягнуць вас на зад з дапамогай гумкі для дошкі. Напэўна, я мог бы зараз падаць на яго ў суд, калі б не тое, што яго забіў адзін з шасцігодак. Магчыма, я мог бы падаць у суд на школу. «Хацеў бы задаць вам некалькі пытанняў пра Яна Хілі».
  Ён выглядае цьмяна цікаўным, быццам не пазнае імя.
  — Ваш адвакат, — дадаю я.
  «Я думаю, павінна быць нейкая памылка, сяржант. Усімі маімі справамі займаюцца Харпер, МакКаліёг і Браўн з Інгрэм-стрыт».
  спраў? Харпер, МакКаліёг і Браўн? Адчуваю, як арыштаваць яго за тое, што ён надакучлівы прыдурак з шыкоўным акцэнтам.
  Тонкасць, абрамленая ў адзін бок.
  «Справа аб згвалтаванні, у мінулым годзе. Джэні Нортхолт, адна з вашых супрацоўніц. Харпер, МакКаліёг і Браўн не займаліся гэтай справай».
  Заступніцкая ўсмешка знікае з твару.
  — Ах, ён, — кажа ён. - Што з ім? Глядзіць на гадзіннік. «Я сапраўды вельмі заняты».
  — Можа, тады вы спусціцеся на вакзал пазней, каб адказаць на некалькі пытанняў?
  Ён глядзіць на мяне. Той заўсёды затыкае ім рот. Спрабую кідаць сваю вагу, але ён павінен ведаць лепш. Нікому ў Глазга гэта не сыходзіць надоўга.
  — Добра, сяржант. Але я сапраўды не бачу, чым я магу чымсьці дапамагчы».
  «Вы ведаеце, што Ян Хілі знаходзіцца ў вышуку ў сувязі з забойствам жанчыны і двух паліцэйскіх?»
  Ён ківае. Вядома, ведае.
  «Мы проста сочым за ўсімі яго кліентамі за апошнія пару гадоў. Паглядзім, што мы можам знайсці».
  "Вельмі грунтоўна", - кажа ён. У яго голасе чуецца пагарда.
  Што я страчу, ударыўшы гэтага чалавека па твары? Акрамя, відавочна, маёй працы і, магчыма, маёй свабоды на некалькі месяцаў?
  «Калі ўсімі вашымі справамі займаюцца Харпер, МакКаліёг і Браўн, чаму вы звярнуліся да такога дробнага адваката, як Хілі, каб разабрацца з абвінавачаннем у згвалтаванні?»
  Глядзіць на нос.
  «Гэта была далікатная справа», — кажа ён тонкім, чым кацінае нутро, голасам. Глядзіць на гадзіннік.
  «Гэта таксама была даволі вялікая справа. Абвінавачанне ў згвалтаванні ад аднаго з вашых супрацоўнікаў. Хіба Харпер, МакКаліёг і Браўн не здольныя вырашаць вялікія справы?
  Яго зубы сціскаюць за сціснутымі вуснамі. Сківічныя пульсы.
  «Закон можа быць чорным па белым для вас, сяржант, але ёсць некаторыя рэчы, якія вы відавочна не разумееце».
  Правільна, усё. Да хрэну ты, трамбалка, якая пакланяецца Lehman Brothers.
  «Слухай». Нахіліцеся наперад. Яго галава рухаецца на цалю-два назад. — Напляваць мне на тваё мярзотнае згвалтаванне. Мы ведаем, што вы яе згвалцілі, мы ведаем, што вас арыштаваў галоўны інспектар Кроў, і мы ведаем, што вы пайшлі да Хілі, таму што даведаліся, што ён чалавек, які можа мець справу з Кроў. Грошы перайшлі з рук у рукі, Крумкач наўмысна аблажаўся, а ты сышоў».
  Ён пачынае пярэчыць, але я качуся.
  «Зачыніце. Мяне не хвалюе тваё згвалтаванне. Мяне не хвалюе аплата, усё гэта. Усё, што мяне цікавіць, гэта Хілі. Хлопец забойца, трэба яго злавіць. Мне проста трэба ўсё, што вы можаце расказаць мне пра яго. Вось і ўсё. Адкуль вы ўзялі яго імя, калі ведаеце, чаму існуе сувязь паміж ім і DCI Crow. Ты можаш сказаць мне зараз, інакш знойдзецца шмат людзей, якія зацікавяцца твае хітрымі справамі з серыйнымі забойцамі».
  Скажыце ўсё прыкладна за пяць секунд. Ён мітусіцца. Ён перабірае пальцамі паперы на сваім стале. Я падазраю, што гуляю з ідэяй выклікаць нейкага буйнога сыра ў войска, з якім ён гуляе ў брыдж у аўторак, і сказаць яму, каб пазбавіўся ад гэтага нікчэмнага прыдурка сяржанта.
  Фіксуе мяне позіркам.
  — Я аднёс гэта Харперу. Ён займаецца маімі справамі». Верагодна, гэта будзе Харпер з Харпера, МакКаліёга і Браўна. Не Джо Харпер, калісьці з Абердзіна і Хібса. «Калі ён пачуў імя міліцыянта, ён сказаў, што ў яго ёсць рэпутацыя. Каб мы маглі з ім справіцца. Аднак ён не палічыў мэтазгодным уцягванне Харпера, МакКаліёга і Браўна». Б'юся аб заклад, што не. «Яны згадвалі імя Яна Хілі».
  «І вы ведаеце, чаму Хілі і Кроў змаглі весці бізнес разам?» Ці была гісторыя?»
  Цяпер ён выглядае самазадаволена. Я заблукаў на тэрыторыю, з якой ён сапраўды не можа дапамагчы.
  — Прадпрыемствы давяраюць мне клопат пра іх грошы, сяржант. Ім не трэба ведаць, як я гэта раблю, ці мае адносіны з іншымі ў банкаўскай сферы. Я не бачу, што адвакаты і міліцыянты адрозніваюцца, а вы?» Зразумела, але ён працягвае казаць, таму што яму падабаецца гук яго ўласнага голасу. «Я нічога не ведаю, як працуюць гэтыя людзі. Я заплаціў грошы, мяне знялі з гэтага смешнага і абсалютна неабгрунтаванага спагнання».
  Клас распусцілі. Выгляд гаворыць усё.
  — Вы мелі справу з Янам Хілі па якіх-небудзь іншых пытаннях?
  — Не, сяржант, не, і павінен сказаць, што ўсё гэта мяне надакучае. Я заняты чалавек, так што калі вы не супраць адпачыць.
  Не ведаю, адкуль яна ведае, але ПА з'яўляецца ў дзвярах і стаіць у чаканні, пакуль няпрошаны госць сыдзе з Доджа.
  Я павінен прыняць паражэнне. Я не магу арыштаваць іх абодвух, як бы я ні хацеў. Устаньце.
  «Толькі не думай нікуды ісці, калі нам спатрэбіцца з табой яшчэ раз пагаварыць».
  Яго твар пачынае чырванець. Са злосцю. Трапіць у цэль.
  «Як гэта здарылася, — кажа ён, і вы чуеце, як ён з цяжкасцю стрымлівае голас, — я вязу сваю жонку ў Аўстрыю заўтра вечарам, каб правесці Новы год у Вене».
  Мы глядзім адзін на аднаго ўніз. Як у кіно. Вырашыце больш не раздражняць яго і павольна адступайце з офіса.
  Выйдзіце ў свежасць дня. Снег у цэнтры горада ператварыўся ў слякотную кашу, але яна ўсё яшчэ ляжыць на дахах. Нізкая воблачнасць і холад. Здаецца, зноў можа пайсці снег.
  Вазьміце гамбургер, з'еўшы па дарозе зусім нездавальняючы бутэрброд, а потым вярніцеся ў офіс. Праз некаторы час пасля трох, калі я заходжу. Тэйлар у сваім кабінеце, ногі на стале, гледзячы ў столь. Цікава, ці знайшоў ён нашага чалавека. Павінен ведаць лепш.
  «Цяжка на працы?» — кажу я, заходзячы.
  Апускае ногі, выпростваецца.
  «Вы чортавы ідыёт, ці не так, сяржант?»
  «Што я цяпер зрабіў?»
  Прыходзіць разуменне. Банкіру не спатрэбілася шмат часу, каб датэлефанавацца.
  «Будзь тонкім...»
  «Хлопец быў прыдуркам. Яму пашанцавала, што я не…
  «Магчыма, ён і быў прыдуркам, але ў мяне быў Мілер, як тарнада. Здавалася, яна думала, што гэта мая віна».
  «Ну, калі ты не можаш кантраляваць сваіх супрацоўнікаў», — кажу я з той нахабнай усмешкай, якую вылучыла Элі МакКойст.
  Я гляджу ў адказ, потым ён зноў ставіць ногі на стол.
  «Ну, перш чым пакрыўдзіць далікатнага багатага чалавека, ён вам што-небудзь сказаў?»
  «Нічога асаблівага. Яго адвакаты, Харпер, МакКаліёг і Браўн, прызначылі Хілі. Тэйлар падымае бровы пры гэтым імені. «Сказаў, што Хілі быў вядомы як чалавек, які будзе мець справу з паліцыяй. Але гэта ўсё. Ці, прынамсі, гэта было ўсё, што ён казаў. Пустая трата часу, я мяркую. Тым не менш, мне было прыемна раздражняць яго».
  — Выдатна, сяржант. Што ж, ты можаш пайсці і раздражняць Мілер, таму што яна хацела бачыць цябе, калі ты ўвайшоў. Глядзіць на мяне праз стол. «Вы былі там некалькі разоў за апошні тыдзень. Ты ж не спіш з ёй?
  «Я насамрэч».
  Ён фыркае. «Так, хочаш». Глядзіць у падлогу, праводзіць стомленай рукой па валасах. «Магчыма, я б паспрабаваў гэта зрабіць, цяпер у мяне няма прычын не рабіць гэтага».
  Хуткая змена тэмы.
  «А як наконт Блунсберы?» — пытаюся я. - Ты бачыш яго?
  «Я зрабіў».
  «І?»
  «Ён быў п'яны».
  - Ты пытаешся ў яго пра Крумкача?
  «Нікуды не трапіў. Ён проста пачаў мармытаць пра тое, што ён бескарысны вырадак. Звычайнае п'янае трызненне».
  — І справа Адысана. Вы сказалі, што мы ведалі пра гэта?
  «Сказаў мне адысці і займацца сваімі справамі», — паківаў ён галавой. «Не ведаю, што, чорт вазьмі, мы можам зрабіць. Можа, прывезці, замкнуць і не піць на пару дзён. Але гэта Джона Блунсберы, дзеля бога. Не думаю, што Мілер на гэта пойдзе».
  «Вы кіруеце расследаваннем».
  «Я ўпэўнены, што ёсць мяжа ў пяску, сяржант, і арышт Джоны Блунсберы будзе нейкім іншым бокам. Нам проста давядзецца атрымаць інфармацыю з іншых крыніц». Ён пацірае рукой лоб. Выглядае стомленым. «Правільна, прэч і правядзі Шарлоту праз яе стол, ці што там вы ўдваіх робіце».
  «Пагляджу, што я магу зрабіць».
  Ён усміхаецца, калі я выходжу з пакоя. На другім канцы кабінета ківай на Мораў, апусціўшыся на калена ў дакументы. Цікава, на што Тэйлар цяпер глядзіць? Стукай у дзверы Мілера, заходзь. Яна падымае вочы, не прапануе мне сесці.
  «Толькі што тэлефанаваў Джонатан Мантэгю», — кажа яна. Язык скручаны. Пра тое, каб развязаць. Прыміце імгненнае рашэнне.
  «Чаму ты не разбудзіў мяне сёння?»
  «Што?» - здзіўлена кажа яна. Раззлаваны на мяне за адказ. Як я ў пачатковай школе.
  «Ты пакінуў мяне спаць і прыйшоў на працу. Ведаў, што спазнюся. Для чаго вы гэта робіце? І перавесці мой тэлефон у бязгучны рэжым? Сапраўды?
  Яна не адказвае. Азіраецца на кантору. Глядзі, як яна глядзіць мне ззаду, каб пераканацца, што дзверы зачынены належным чынам.
  «Вы не заходзіце ў офісы такіх людзей, як Джонатан Мантэгю, і не пачынаеце балбатаць», — кажа яна ўрэшце. Ігнаруючы мяне. Адважны мяне. — Асабліва не па недарэчных абвінавачаннях, падобных да таго, што вы яму выставілі.
  Адчуваеце сябе дурным, але адначасова павінны змагацца са злосцю.
  «І што гэта было з DCI Crow?»
  «Гэта ўсё роўна не так», — кажу я, выкарыстаўшы яе тактыку ігнаравання няёмкага пытання. «Магчыма, вы даручылі Тэйлару кіраваць, але вы не даяце інфармацыю пра сябе і Эвелін...»
  «Вы не добраахвотна кажаце, чаму вы думаеце, што мы з Эвелін спалі разам», — адказала яна.
  Што я магу на гэта сказаць? Што я прыехаў да яе дома ў пятніцу вечарам, як закаханы маленькі шчанюк. Досыць дрэнна адчуваць сябе жаласным, няважна, што ўсе астатнія ведаюць пра гэта.
  «Я так і думала», — кажа яна на мой наступны прыступ маўчання. «Не думайце, што вы атрымліваеце нейкія асаблівыя ласкі, сяржант, — дадае яна з укусам, — там, адкуль вы прыйшлі, ёсць шмат іншага».
  Не трэба будзе адчыняць дзверы, калі я пайду. Проста падпаўзці пад яго.
  Глядзіце адзін на аднаго ўніз яшчэ некалькі секунд, але больш няма чаго сказаць. Павярнуць ісці. Цікава, ці скажа яна што-небудзь мне ў спіну, але не скажа. Адчыніце дзверы і выйдзіце на свабоду галоўнага офіса. Дыхаць свежым паветрам. Быццам выхад з ліфта, у якім ты знаходзіўся ў пастцы дзесяць гадзін. Уцёкі з уціхамірвальнай кашулі.
  Вяртаюся да майго стала, думаючы, якую яшчэ безнадзейную тэндэнцыю я магу прасачыць і чаму Шарлота Мілер так хутка павярнулася супраць мяне? Глядзі на час. Не прайшло і дванаццаці гадзін, як яна была рада, што я быў побач апошнія некалькі дзён.
  Частка гульні. І калі яна патэлефануе сёння вечарам і загадае мне прысутнічаць ля яе ложка, ці хопіць мне смеласці адмовіцца?
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  36
  
  У АЎТОРКІ ВЕЧАР, Я ВЫходзіў з офіса. Разважаю аб тым, каб сысці, не зарэгістраваўшыся з Тэйларам, але вырашыў, што мне лепш. Знайдзіце яго ў аператыўнай, прыхінуўшыся спіной да стала, гледзячы на фатаграфіі Херрода, Эн Келер і Эвелін Батэрст на сцяне.
  Няма чаго сказаць. Я некаторы час стаю побач з ім, гледзячы на карціны ў таварыскай і гратэскавай цішыні. Дзверы зачыненыя, нічога не чуваць, што адбываецца звонку. Як ні дзіўна, гэта адчувае сябе спакойна.
  «Мне трэба выспацца», — кажу я нарэшце.
  Ён ківае. Усё яшчэ няма чаго сказаць. Захоплены, але прызнаючы, што я магу сысці.
  «Ты таксама павінен», — кажу я, і ён не адказвае.
  Я ледзь не паляпаў яго па плячы, памятаў, што гэта не маё месца, потым накіраваўся да дзвярэй.
  «Па дарозе дадому вы можаце заехаць і сустрэцца з сяржантам Гарысанам?»
  Ён паварочваецца, каб паглядзець на мяне, калі я ўжо ў дзвярах. Ён чытае выраз майго твару.
  "Яна патэлефанавала сёння раніцай", - кажа ён. «Гэта дакладна была яна, так што я не думаю, што з ёй нешта здарылася».
  Я даю яму сапраўды? глядзець.
  «Гэта проста крыху дзіўна, — кажа ён, — і мне гэта не падабаецца. Такім чынам, ідзі туды, пастукай да яе, пераканайся, што я нічога не павінен ведаць. Потым можаш ісці дадому і выспацца».
  Глыбокі ўздых - ён, вядома, мае рацыю, і мне трэба перастаць быць дурнем - потым я паварочваюся і накіроўваюся ў ноч.
  
  
  Больш за пяць хвілін стаю ля яе дзвярэй . Гэта даволі доўга стаяць ля чыіх-небудзь дзвярэй. Пяць хвілін. Проста не рабіце нічога пяць хвілін, потым уявіце, што вы стаіце каля чыіх-небудзь дзвярэй. Амаль здаўся, але потым яна нарэшце адказвае. Не ведаю, колькі часу я б даў гэтаму. Увесь час я думаю, наколькі яна будзе раздражняцца на мяне за тое, што я выцягнуў яе з ложка хворага.
  Мы стаім у холадзе ночы, мяне асвятляе вулічны ліхтар, а яе асвятляе маленькі ліхтар у калідоры.
  - Том, - кажа яна. «Заходзьце».
  Яна не выглядае хворай, але выглядае страшэнна жахліва.
  Я не ўяўляў сабе нічога, акрамя як стаяць на парозе, упэўніцца, што яна не памерла, праверыць, ці сапраўды ў яе чума ці нешта падобнае, і сысці.
  Увогуле, запрашэнне ўвайсці - гэта не зусім шок.
  Я іду за ёй, зачыняю за сабой дзверы. Заходзім у яе парадны пакой, яна сядае ў адзінае крэсла, я — на канапу насупраць. У пакоі цёпла, у куце гарыць адна лямпа. Хуткая праверка на сценах. Карціны. Добры густ. Ці, ведаеце, мне так здаецца. Як я ведаю. У куце стаіць тэлевізар, але ён выключаны ля сцяны. Выглядае нявыкарыстаным.
  «З вамі ўсё добра?» — пытаюся нарэшце.
  «Адчуваю сябе лайном», — кажа яна.
  Я ківаю.
  «Грып ці што? Хочаш, я пайду за цябе ў Боты? Выклікаць лекара?
  «Я спаў з Эвелін».
  Я гляджу на пакой. Гэта занадта далёка ў левым полі, каб я мог вылічыць, таму я нават не спрабую.
  «Што?»
  «Мы былі... Ведаеце, яна была маладая, у нас толькі што была такая рэч... Гэта пачалося на вакзальным вечары некалькі месяцаў таму. Гэта быў проста сэкс, разумееш. Яна называла мяне сваім прыяцелем. Яна выдае сумны, пусты смех. Я пачынаю разглядаць Эвелін Батэрст і Эйлін Харысан як сяброў. Гэта тое, што я хацеў бы ўявіць сабе ў іншых абставінах. «Мы амаль не размаўлялі. Проста час ад часу бачыліся дзеля сэксу. Вы ведаеце, якое гэта месца. У любым месцы... Вы не можаце проста пайсці займацца сэксам з кім заўгодна, не кажучы ўжо пра дваццаціаднагадовага канстэбля. Дык вось, мы нікому нічога не казалі, час ад часу спалі разам, і... усё».
  Жанчыны размаўляюць са мной. Я сказаў гэта, ці не так? Хацелася б, каб яны гэтага не зрабілі. Але гэта іншае.
  «Калі быў апошні раз?» Я пытаюся, і нават пры гэтых абставінах я ўсё яшчэ адчуваю, што задаю гэтае пытанне з А ці ёсць відэа? далучаны.
  «Вечар пятніцы», — кажа яна. «Яна прыйшла да мяне ў... я не ведаю... проста з'явілася сярод ночы. Звычайна мы так не рабілі. Прыйшла сюды ў дзве гадзіны ночы, ці што. Яна была засмучаная, але... мы не размаўлялі... Яна не сказала мне, што адбываецца, пра што ідзе гаворка... яна проста хацела адцягнуцца ад гэтага. А я...'
  Яна пачынае плакаць.
  Я гэтага не раблю, я туды не пайду.
  - Калі яна з'ехала? пытаюся.
  Яна выцірае твар рукой, спрабуе ўзяць сябе ў рукі.
  «Я проста трахнуў яе. Я ведаў, што павінен быў даць ёй магчымасць пагаварыць, але я проста трахнуў яе. Гэтая ўразлівая маладая жанчына... Што гэта робіць мяне?»
  — Справа не ў табе, — жорстка кажу я. Ісус, Хатан. - Калі яна з'ехала?
  "Незадоўга да таго, як яна памерла", - кажа яна. Ледзь трымаюцца разам. «Напэўна, яна пайшла прама на вакзал, высадзіла машыну Форсайта, а потым пайшла дадому...»
  Яна губляе яго на апошняй фразе. Што зразумела, улічваючы, што Батэрст так і не вярнуўся дадому.
  «Я не магу... Я не магу...»
  І чаго яна не можа зрабіць, дык гэта вынесці прысуд.
  Я ўстаю. Тое, што я не магу зрабіць, гэта... гэта. Гэтая рэч. Сяджу тут, размаўляю з калегам, які плача. Я павінен. Я павінен быць побач з ёй, але я бачыў дастаткова засмучаных людзей у сваім жыцці, дастаткова людзей, якія плачуць па загінуўшых, зніклых без вестак, згвалчаных, або плачуць аб тым, што яны зрабілі ці чаго не зрабілі.
  Яна сядзіць у слёзных глыбінях вінаватай роспачы, і я далучаюся да яе ў пачуцці віны і нянавісці да сябе, сыдучы ад яе. Я не магу ёй дапамагчы. Гэта маё апраўданне. Што можа зрабіць для каго-небудзь такі аблажаны, меланхалічны мудак, як я?
  Яна не забіла Эвелін. Яна не зрабіла нічога дрэннага, за выключэннем таго, што многія людзі задаюцца пытаннем, хто гэта быў той, хто спаў з канстэблям, і адзін чалавек - я - абвінаваціў суперінтэнданта ў тым, што ён трахнуў ахвяру незадоўга да таго, як яе напаткаў лёс.
  Хвіліну ці каля таго я гляджу ўгару на Эйлін Харысан. Не так доўга я стаяў у дзвярах, але яшчэ доўга, стаяў над жанчынай, гледзячы, як яна плача. Яна чакае, што я нешта скажу? Сясці побач з ёй, абняць яе, сказаць ёй, што яна не вінаватая?
  Яна нічога не чакае. Яна нічога не хоча.
  Я не ведаю, чаму я так доўга стаю. Я ніколі не дам ёй ні найменшага суцяшэння. Яна вялікая дзяўчынка, у вялікім свеце.
  Нарэшце я паварочваюся і хутка выходжу з пакоя, назад у калідор, назад праз ўваходныя дзверы. Як толькі я выйшаў на вуліцу, я больш не чую гуку яе ўсхліпаў.
  Я скажу Тэйлар, што ёй патрэбна рэшта месяца.
  Зразумела, да гэтага ўсяго адзін дзень.
  
  
  ІДЗІЦЕ ДАМОТЫ, НАКАЗАНА правесці рэшту паршывай ночы дома перад тэлевізарам. Вырашыла зрабіць паважны ўчынак і патэлефанаваць Пэгі, задаволеная, што нарэшце я магу зрабіць штосьці добрае з яе дапамогай. Яна кажа мне, што стамілася, і пабачымся яшчэ ўвечары. Я прасіў аб гэтым. Раней яна злавіла мяне на хлусні па тэлефоне і мела прыстойнасць не сказаць мне ў той час. Я заслугоўваю не менш, чым таго, каб мяне адвярнулі.
  Дык вось я, крыху раней дзевяці трыццаці. Пачак вэнджання, халадзільнік, поўны в&т, і пара тостаў для кампаніі. Вельмі хочацца патэлефанаваць Шарлоце. Не ведаю чаму, акрамя відавочнага. Ці хачу я папрасіць прабачэння за тое, што абвінаваціў яе ў тым, што яна спала з Батэрстам? Сапраўды? Здавалася, яна была шчаслівая дазволіць мне думаць, што так і было, хаця, азіраючыся назад, гэта было больш маім здагадкай.
  Вядома, я сапраўды хачу патэлефанаваць ёй, таму што я сумую па каханні, што жаласна і выклікае яшчэ большую нянавісць да сябе, чым сыход ад Эйлін Харысан.
  Нарэшце, пасля гадзіны хернявага тэлебачання і блукання думак, я падымаю трубку. У кватэры ў Кельвінсайдзе не адказваюць, таму я паспрабую ў Хеленсбургу. Тэлефон падымаецца, і перш чым сэрца, якое б'ецца, нязмушана блукае ў рот, Фрэнк вітаецца. Я кладу трубку, не кажучы. Адчуваю сябе танна, і шкада, што я не тэлефанаваў.
  Так сяджу яшчэ гадзіны дзве, назіраю за агульным фаршам і павольна напіваюся. Мне цікава пра Кроў, і Хілі, і Мілера, і Блунсберы, і Батэрста, і Гарысана, і ўсіх іншых ублюдкаў у паліцыі. Ці ўсе яны аб'ядналіся ў нейкае вялікае таемнае таварыства, якое займаецца забойствам сваіх? Нарэшце засынаю і плыву ў сны, дзе я зноў у лесе, а яны ўсе там, у сербскіх мундзірах, гоняцца за мной, са спушчанымі сабакамі. І Тэйлар сярод усіх, адзін з іх, з Мораў побач з ім.
  Прачынайцеся ад абмеркавання даваеннай іспанскай скульптуры крыху раней трох гадзін раніцы. Нейкі час трымае маю цікавасць, потым я адпаўзаю ў ложак. Заснуць раней, чым я паспею пачысціць зубы. Прачынаешся ад будзільніка а сёмай гадзіне, рот, як унутраны мячык для гольфа, твар, на якім можна пасмажыць бекон.
  Няшчасны, як усе хрэн з ім.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  37
  
  РАНІЦА СЕРАДЫ. Апошні дзень у годзе, і добрага збавення ад яго. На вакзал адразу пасля восьмай. Чакайце бурных воплескаў студыйнай аўдыторыі, што я паспеў, але навокал цішыня. Цяжкія працаўнікі баброў прэч. Усё роўна адчуваю, што спазніўся прыкладна на паўтары гадзіны. Мяне спыняе Рэмсі, калі я збіраюся накіравацца на першы паверх. Гэта чалавек, які ніколі не пакідае сваю пасаду.
  «Напад пры абцяжваючых абставінах, сяржант. Айчынны, — кажа ён.
  — Ні ў якім разе, таварыш. Мораў павінен быць побач».
  — Ужо перадаў яму крадзеж на Мэйн-стрыт. Сяржанта Гарысана зноў няма, так што... - дадае ён, гледзячы ў свой спіс. «Практычна ўсе занятыя. Вы хочаце пагаварыць з Тэйларам».
  'Так. Я табе патэлефаную».
  Уверх па лесвіцы. Я ненавіджу хатнія гвалты. Я ўсё яшчэ разважаю, якія справы мне падабаецца расследаваць, калі я заходжу ў кабінет Тэйлара.
  «Рэмсі хоча, каб я здзейсніў хатні гвалт».
  Ён выглядае пякельна. Я маю на ўвазе, сапраўды... але тады навошта нават згадваць пра гэта? Вазьміце ўсіх сюды і выстаўце іх на парад, і гэта будзе выглядаць як фільм пра зомбі. Мы ўсе так знясіленыя.
  «Так, — адказвае Тэйлар, — так».
  «Ці ёсць у мяне час разабрацца з хатнім гвалтам?»
  «Трэба зрабіць», — кажа ён. «Пакуль Хілі не пакажа руку, нікому з нас няма чаго рабіць. У вас ёсць якія-небудзь геніяльныя ідэі, я іх падтрымліваю, але ў адваротным выпадку вы маглі б быць карысным».
  Я думаў паехаць у адпачынак. Гэта было геніяльна.
  «Не».
  «Тады, — кажа ён, — уся хатняя гаспадарка твая. Вы ўсё роўна гэта ведаеце, значыць, вы лепшы чалавек».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  Ён усміхаецца. Не падабаецца, як гэта выглядае.
  «Містэр і місіс Джэнкінс, - кажа ён.
  «Ты жартуеш...»
  Ён усміхаецца. Ручка ў вочнай брыгадзе, на якой я правёў дзень на мінулым тыдні. Пара, дзе аднаму было так жа дрэнна, як другому.
  «Што на гэты раз?»
  «Для таго, каб паставіць на гэта не занадта тонкую кропку, ён выгнаў яе да чорта. Яна ў Вікторыі. Кажуць, што ў яго самога сіняк ці два, але мы не ведаем, ці зрабіў ён гэта сам сабе, каб выглядаць, што гэта яна пачала».
  «Ісус».
  'Дакладна. Чым хутчэй вы гэта праробіце, тым хутчэй вы зможаце вярнуцца да нашай зручнай справы аб серыйным забойцы. Калі вам трэба прыцягнуць хлопца, проста зрабіце гэта».
  «Правільна». Пачніце накіроўвацца за дзверы.
  - Ты едзеш да Эйлін?
  Я спыняюся. Глыбокі ўдых. Павярнуцца. У гэты момант я не быў упэўнены, што збіраўся сказаць, таму наўмысна не задумваўся ні секунды. У мяне нічога няма.
  «Так».
  Я не дадаю да гэтага, як быццам, даўшы яму маўчанне, ён вырашыць дазволіць мне выйсці, не задаючы далей ніякіх пытанняў.
  «Вы выглядаеце нешматслоўны», — кажа ён, суха звяртаючыся да майго маўчання. - Мяркую, ты спаў з ёй.
  Смешна. Шкада, што я меў. Іншая прычына, па якой я не думаў пра яе, вядома, заключалася ў тым, што я быў поўным і поўным ублюдкам і сышоў ад яе, не даўшы ёй ні найменшай долі суцяшэння. З усіх выпадкаў, калі я быў поўным адмарозкам з жанчынамі... ну, гэта, напэўна, у першай дзесятцы. Хаця некаторыя іншыя могуць гэта аспрэчыць.
  «Я не спаў з ёй».
  Ён робіць твар, быццам уражаны. Маляўнічую рэпліку пакідаю пры сабе.
  «І?»
  «Яна нездаровая».
  «Божа, гэта як зубы намаляваць. Вы размаўлялі з сяржантам і даведаліся, што з ёй, і калі яна, верагодна, вернецца на станцыю?
  Розум апусцеў. Я проста стаю і думаю, што, напэўна, варта сказаць яму праўду, таму што гэта мае дачыненне да расследавання, але, вядома, я не хачу казаць яму, таму што гэта не мая справа, гэта справа сяржанта Гарысана. За выключэннем таго, што яе тут няма.
  «Я чую, як працуе твой мозг, Том, я толькі не чую, пра што ты думаеш, таму, магчыма, ты мог бы выказаць словамі?»
  Я адчуваю сябе пустым. Мозг адключаецца, што звычайна адбываецца, калі сутыкаецца са складаным вербальным узаемадзеяннем. Здарылася са мной у судзе пару разоў, што, дарэчы, па-чартоўску няёмка.
  — Сяржант! - гаўкае ён, і я сапраўды лічу, што збіраюся выкласці нейкую лухту пра тое, што яна захварэла нейкім вірусным штамам грыпу, які, напэўна, прыляцеў з Азіі, калі я заўважаю, што яго вочы адводзяцца, а твар расслабляецца. Я павольна паварочваюся, чакаючы ўбачыць Мілера, які крочыць па офісе. Замест гэтага нас сустракае блаславёны выгляд Эйлін Харысан, у форме, здаровай і гатовай да працы.
  Яна стаіць у дзвярах.
  — Прабачце за апошнія два дні, галоўны інспектар, — кажа яна. «Я быў даволі хворы... абодва бакі, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Спрабаваў зайсці ў першы дзень, і ледзьве вылез з пад'езду. Падумаў, што лепш праспаць».
  Ён ківае, глядзіць удзячна, атрымаўшы звязны адказ.
  «Дзякуй, Эйлін, рада, што ты адчуваеш сябе лепш. Пагаворыце з Робам, і прыкладна праз дваццаць хвілін будзе брыфінг. Вы можаце дагнаць».
  «Дзякуй, сэр».
  Яна сыходзіць, нават не глядзіць на мяне. Мяне магло не быць. Цалкам заслужана.
  "Звярніце ўвагу, як мы размаўлялі адзін з адным", - кажа ён мне, калі яна сыходзіць. «Гэта было тое, што мы называем размовай. Што б вы ні казалі, я ўсё яшчэ мяркую, што вы спалі з ёй, асабліва тое, як яна вас там затлуміла. Гэта паказала ўсе прыкметы».
  Я адкрываю рот, каб пратэставаць, але на самой справе, якая гэта розніца? Павярнуць ісці.
  «Вазьмі каго-небудзь з сабою на той выпадак, калі Джэнкінс усё яшчэ рэзкі», — крычыць ён мне ўслед. «Эдвардс ці яшчэ хто-небудзь».
  Крывава дзівосна. У мяне было адчуванне, што ў хлопца ёсць толькі ўдары малатком па сваёй жанчыне, і я ўпэўнены, што змагу ўзяць яго, калі спатрэбіцца. Усё роўна не магу знайсці Эдвардса, таму я адпраўляюся самастойна.
  Пачынаю думаць, што было б добрай ідэяй уладкавацца на іншую працу.
  
  
  ВЯРНІЦЕСЯ Ў ОФІС праз некалькі гадзін. Усе выглядаюць сытымі. Канец семестра блюз, я мяркую. Хатняя справа была адной з тых рэчаў, якія я хацеў скончыць як мага хутчэй, але гэта не дазволіла. Прыйшлося зацягнуць хлопца, патраціць на гэта пару гадзін. Забраніраваў яго. Пакінулі яго ціха задыхацца ад злосці ў камеры. Цяпер нам трэба высветліць, што з гэтым хоча зрабіць яго жонка. Верагодна, яна захоча, каб яго вызвалілі, каб яна магла яго забіць.
  Мораў усё яшчэ сядзіць за сталом Херрада і займаецца дэтэктывам канстэбля. Правяраючы масы дакументаў з большым энтузіязмам, чым належыць.
  Апусціўшыся за мой стол, мы пазнаем адзін аднаго. Я сутыкаюся з назапашваннем дакументаў, якія трэба разабрацца. З цягам тыдня ўсё больш нарастае - гэта не мае ніякага клопату для першаснага расследавання. Глядзіце на гэта некалькі секунд. Вырашы, што гэта ўвесь час, які я павінен прысвяціць гэтаму сёння.
  «Што ў цябе?» пытаюся.
  Ён адказвае, не падымаючы вачэй.
  «Праглядаючы ўсё дзярмо Хілі ў пошуках спраў, над якімі працаваў Джасцін Эдвардс. Нікуды не дзенешся», — дадае ён.
  «Чаму Джасцін?»
  «Хіба вы не чулі?» — кажа ён, падымаючы галаву.
  — Апошнія дзве гадзіны я быў дома. Валасы падымаюцца на патыліцы.
  "Загінуў у выніку наезду і ўцёкаў сёння раніцай па дарозе. Памёр па дарозе ў бальніцу".
  Я тупа гляджу перад сабой, не ведаю, што думаць. Эдвардс. Не адразу трапляе ў вочы. Разгублены. Патрэбна больш інфармацыі. Жэстам рукамі, каб ён працягваў гаварыць. Дзе знік голас?
  «Блакітны, 07 рэг. Astra. Учора позна ўвечары скрадзены каля крамы ў Ратэрглене. Знойдзены закінутым на Блантайр-Фарм-Роўд. Не ведаю, для чаго выкарыстоўвалася машына, ці не для забойства Эдвардса. Магчыма, быў удар, мог быць няшчасны выпадак. Я правяраю гэтыя рэчы, ці магу я знайсці што-небудзь, кагосьці, хто хацеў яго смерці».
  Яго нявеста пасля таго, як даведалася, што ён здымае камплект падчас каляднай вечары.
  Дурная думка. Потым, вядома, я думаю пра Крумкача.
  Можа гэта быў Крумкач? Забіў Эдвардса па той жа прычыне, што і Эвелін. Але мы ведаем, што Хілі забіў Эвелін.
  «Дзе начальнік?» пытаюся.
  «Ён і Блунсберы былі ў Мілера каля паўгадзіны».
  «Ёна? Калі ён з'явіўся?»
  «Каля гадзіны таму. Чыста паголены, хада па прамой лініі, пераапрананне».
  «На чорта гэта прыйшло?» — пытаюся, а ён паціскае плячыма. Мы глядзелі адзін на аднаго яшчэ некалькі секунд, потым ён вяртаецца да сваіх дакументаў.
  Трэба падумаць і мець што-небудзь разумнае сказаць Тэйлару, калі ён выйдзе з ваеннага савета.
  Трое афіцэраў загінулі, і відавочная сувязь выскоквае. Справа Адысана. Засталіся толькі Блунсберы і Кроў. Адзін з іх можа быць забойцам - варона, вялікі фаварыт; У Bloonsbury былі праблемы з мачай на мінулым тыдні - ці ёсць яшчэ нехта, хто ведае пра іх пяцёра і выводзіць іх аднаго за адным?
  Але гэта не мае сэнсу. Мы ведаем, што Хілі забіў Эвелін і Геррода. Дык адкуль ён тут ва ўсім?
  Дзверы ў кабінет Мілера адчыняюцца, і адтуль выходзяць Тэйлар і Блунсберы. І Мораў меў рацыю. Хлопец падобны на чалавека. Па-ранейшаму ёсць паглыбленні на вуснах, дзе бутэлька была прымацаваная на працягу апошняга тыдня, але, па меншай меры, ён не хістаецца. Ён збочвае ў свой кабінет, Тэйлар накіроўваецца да мяне. Выглядае вельмі раззлаваны.
  — Абед, сяржант? - гаўкае ён.
  — Толькі палова адзінаццатай.
  Спыняецца і глядзіць на мяне ўніз.
  «Я іду паабедаць. Ты ідзеш?»
  Няма тых, хто адмовіцца ад цёплага запрашэння. Кіньце тое, што я раблю – а гэта нішто – і ідзіце за ім, калі ён выходзіць за дзверы.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  38
  
  Сяджу ў дзіўнай маленькай кавярні ў цэнтры Гамільтана. Ежа заказана, кубкі гарбаты перад намі. Тэйлар не адкрываў рота па дарозе сюды; проста ехаў занадта хутка. Усю дарогу слухаў Боба. Калі мы пачалі, іграла Sad Eyed Lady , і яна не скончылася да таго часу, як мы сюды прыехалі.
  Мы абодва замовілі курыны пірог і чыпсы; выкажам здагадку, што ён гэтак жа песімістычна, як і я, наконт магчымасці атрымаць добры вынік на фронце харчавання.
  - Дык як жа з'явіўся Блунсберы? Я кажу ў рэшце рэшт. Нельга сядзець тут цэлы дзень, трымаючы адзін аднаго за члены, ні пра што не размаўляючы.
  Тэйлар п'е гарбату, гледзячы ў падлогу. Мысленне.
  «Магчыма, усё-такі гэта Ісус», — кажа ён.
  Афіцыянтка кідае на нас няўхвальны позірк, які ставіць перад намі наш пірог і чыпсы.
  «Уваскрос з магілы», — дадае ён. «У рэшце рэшт, гэта робіць Езус. Гэта яго справа».
  Паглыбіцеся ў пірог і з радасцю выявіце, што ён не надта крыўдны. Аднак чыпсы мокрыя і недастаткова гарачыя. Кавалачкі млявых памідораў абразаюць талерку.
  «Дык што тады з гневам?»
  Ён моршчыцца, смакуючы чыпсы.
  - Ты чуў пра Эдвардса? - кажа ён.
  «Так».
  «Думаеце тое самае, што і я?»
  «Варона».
  «Дакладна», — кажа ён. «Варона».
  Ён набівае рот пірагом з курыцай і сядзіць, маркотна жуючы. У рэшце рэшт запіваюць гарбатай.
  Чакае, пакуль у яго ў роце не будзе больш пірага, перш чым зноў пачаць.
  «Я вырашыў, што з такім жа поспехам можна падняць пытанне з Мілерам. Таму я сказаў: «Дайшлі чуткі пра справу Адысана». Яна глядзіць на мяне смешна. "Я таксама чула гэтыя чуткі", - кажа яна. «Не вер усяму, што чуеш». Таму я кажу: «Ну, як вы растлумачыце забойства трох афіцэраў, якія ўдзельнічалі ў гэтым за пяць дзён?» «Супадзенне, — кажа яна, — бывае». Вы ведаеце тон. Я згадваю, што Кроў знік, і што мы знайшлі сувязь паміж ім і Хілі. Яна кажа, што ведае, што, вядома, і робіць, таму што ты ўварваўся ў кабінет Мантэгю, як нейкі ебаны каўбой.
  дзякуй
  "І ёй усё роўна", - працягвае ён. «Між тым, Джона проста сядзеў там, як... чорт вазьмі, я не ведаю. Мяшок лайна, вось што. Я сказаў ёй, што думаю, што мы павінны гэта праверыць, яна кажа, што ёсць лепшыя рэчы, на якія мы можам марнаваць час. «У Ісуса ёсць лепшыя ідэі», — кажа яна.
  «Ісус?»
  «Так, Ісус! Не адставайце! Я выкарыстоўваю тут метафару ўваскрасення, гэта не складана... Ёна, відаць, выкарыстаў свой выхадны, каб працверазець і геніяльна падумаць».
  «Ах. І якія менавіта могуць быць гэтыя ідэі?»
  «Ах, Божа, ты ведаеш. Звычайная дрэнь. Двайнікі, фатаграфіі і дэзінфармацыя. Але вы ведаеце, і яны ведалі, што ўсе не ў гэтым. Гэта інстынкт. Яно было ў Ёны, у яе таксама. Нават калі гэта быў проста інстынкт таго, з кім лепш спаць».
  Яна, вядома, страціла гэта.
  - Дык чаму ж яна не дазваляе табе ўлезці ў справу з Варонай?
  Ён працягвае есці свой пірог з курыцай, пакідаючы чыпсы там, дзе ім належыць. Паказвае злосны відэлец.
  «Чаму вы думаеце? Не хоча адкрываць старыя раны. Калі гэта стане вядома, яна будзе выглядаць дрэнна, і мы не можам гэтага дапусціць».
  Калоць ежу. Чыпсы ёсць чыпсы, і я не збіраюся іх пакідаць, як бы гэта ні было жудасна.
  «Значыць, яна ведае лік?» пытаюся. «Уся справа? Кроў - забойца, Блунсберы - змоўшчык».
  Ён круціць галавой.
  — Не ведаю. Было б неверагодна, калі б яна гэта зрабіла. Нават яна не магла так доўга абараняць імідж сілы, праўда? Чорт». Зноў круціць галавой; завяршае пірог з курыцай. «Не, я так не думаю. Жаданне зрабіць так, каб яе станцыя выглядала добра, добра. Але справа з Адысанам была пра тое, што Блунсберы і Кроў атрымалі пенсію».
  - А калі б яна даведалася толькі ў апошнія некалькі дзён? Я кажу. «Магчыма, яна не захоча выносіць усё гэта ў адкрыты доступ. Не ў такі час».
  - Як яна магла даведацца пра гэта за апошнія некалькі дзён? - пытаецца ён.
  «Эвелін».
  Ён дапівае гарбату і пачынае азірацца, шукаючы яшчэ што-небудзь паесці.
  «Збіраешся з'есці рэшту гэтага пірага?» - кажа ён.
  «Так».
  «Такім чынам, мы вярнуліся да таго, што Мілер быў каханкам Батэрст у ноч, калі яна памерла», — кажа ён. «Я проста не ўпэўнены ў гэтым».
  Прыйшоў час. Я адкладваў гэта досыць доўга, хоць мне ўсё роўна давядзецца абмінуць гэтыя рэчы пра Эйлін. Ад яе залежыць, ці прынясе гэты самародак да стала.
  «Ну, я не думаю, што яны... яны не спалі разам ці нешта падобнае, але яна пайшла да яе. Эвелін пайшла да Мілера».
  - Адкуль вы гэта ведаеце?
  Ён ужо выглядае раздражнёным. Вядома, ён быў раздражнёны з таго часу, як мы пакінулі станцыю.
  — У пятніцу вечарам я пайшоў да Шарлоты. Машына Форсайта была прыпаркавана на вуліцы».
  «У імя... Што...? Што...? Чаму, чорт вазьмі, ты збіраўся бачыць Шарлоту?
  Я як бы паціскаю плячыма. Не ведаю, як я скажу гэта, каб гэта не прагучала зусім смешна.
  - Ты ж не спіш з ёй, Хатан? Не кажы мне, што ты на самой справе спіш з ёй?»
  Я толькі ківаю. Ён глядзіць на мяне з крыху разяўленым ротам. Яшчэ трохі курынага пірага на языку, пару кавалачкаў у зубах.
  «Я не веру ў гэта», — кажа ён, і няма сумневу, што гэта праўда. «Я адзіны хлопец на ўсёй гэтай станцыі, які не спаў з гэтай ебанай жанчынай?» Мужчына выглядае недаверліва. Мне ўдалося зрабіць на яго ўражанне. «Як доўга гэта доўжыцца?»
  «Каля тыдня».
  «Кожную ноч? Толькі адзін раз? што?
  «Калядны вечар, субота, панядзелак».
  «Чорт». Ён дазваляе слову сысці ў нішто. Ён падымае мой кубак гарбаты і асушвае яго. Калі ён зноў адкрывае рот, кавалкі курыцы зніклі. «Вось дзе вы былі ўсе гэтыя раніцы. Ісус. Чаго яна хоча ад такога, як ты?»
  «Паміж намі проста нешта адбылося з таго часу, як я выпадкова ўбачыў яе грудзі некалькі месяцаў таму. Гэта быў слон у пакоі. Сверб, які трэба пачасаць».
  Ён пазірае на мяне, нібы я нейкі дзіўны экспанат у заапарку.
  «Як, на хрэн, вы выпадкова ўбачылі грудзі начальніка?»
  «Гэта як бы... здарылася... Але, я кажу вам, гэта былі цудоўныя грудзі, і я з тых часоў думаў пра іх, і кожны раз, калі я глядзеў на яе, яна ведала, што я думаю пра гэта. пра яе грудзі, і, як ні дзіўна гэта гучыць, відавочна, што яна думала, сяржант думаў пра мае грудзі , і гэта выклікала ў яе захапленне – ці, прынамсі, цікаўнасць – і ёй проста трэба было паспрабаваць».
  «Ці тры».
  Ён доўга ўздыхае. Я хаваюся за сваю кружку, з паднятымі бровамі, хоць яна пустая. Нават зараз, калі мы вядзем гэтую размову, я думаю пра яе грудзі.
  — Добра, — кажа ён. «Ты біў начальніка. Цудоўная. Да следства, вядома, не мае дачынення. Такім чынам, Эвелін пайшла да яе ў пятніцу ўвечары, яна таксама займалася лесбійскім сэксам у пятніцу ўвечары, але не з наглядчыкам...?»
  «Так».
  «Такім чынам, яна размаўляла з Мілерам, як мяркуецца, пра справу Адысона, хоць мы не ведаем, а потым з'ехала ў іншае месца да нейкага каханка».
  «Так».
  «І вы ведаеце, хто быў гэты палюбоўнік?»
  Я гляджу праз стол, апускаю кружку. Я сапраўды не збіраюся адказваць на гэта, але тады мне не трэба.
  Эйлін Харысан: адзіная вядомая лесбіянка на вакзале, два дні адпачынку, вяртанне пасля візіту другога сяржанта... усё гэта адлюстроўваецца ў яго вачах, калі ён глядзіць на мяне, а потым ківае. Твар у яго знікае, ён абапіраецца на рукі, потым пацірае твар.
  «Такім чынам, апошнія пяць дзён у нас бегалі афіцэры, спрабуючы высветліць, з кім спала Эвелін непасрэдна перад смерцю...»
  «Так усё атрымалася», — кажу я.
  Ён выглядае не ўражаны гэтым. Я і Эйлін Харысан не ўражаны.
  «Вы маглі б сказаць мне, прынамсі, што вы ведалі, што Батэрст наведваў Мілера. Чаму ты не сказаў?
  У мяне сапраўды няма на гэта адказу.
  «Вы хацелі, каб гэта быў ваш уласны маленькі сакрэт? Гэта было? Гэта больш, чым сэкс, сяржант? Што ты кажаш? Я нічога не кажу, вы ўсё кажаце за мяне. «Вы думаеце, што ў вас ёсць нейкі шанец з ёй?» Вы хочаце быць містэрам Мілерам? Бля, Том, што ты думаеш?
  Ён трапіў у самую кропку. Усё ж ён дэтэктыў. Я проста сяджу, як кавалак сала.
  «Калі ты зноў яе ўбачыш?»
  — Не ведаю. Яе раззлаваў бізнес Мантэгю. Думаю, яна мяне кінула».
  Не ведаю, наколькі пафасна прагучаў тады мой голас. Ён круціць галавой, гнеў сыходзіць з яго твару, замяняючыся ўсмешкай. Пачынае смяяцца. Цікава, што ён робіць, але гэта становіцца заразным, і я далучаюся да яго. Ён мае рацыю смяяцца з мяне, у рэшце рэшт, я гэтага заслугоўваю.
  «Яна проста выкарыстала мяне для сэксу», — кажу я, і мы абодва пару хвілін смяяліся над абсурднасцю мяне і Шарлоты Мілер.
  Калі вы не можаце смяяцца, што вы можаце зрабіць? Сволач.
  Калі мы збіраемся разам, ён задае відавочнае пытанне.
  «Як гэта было тады?»
  Я б спытаў у яго тое самае, калі б сітуацыя была адваротнай.
  "Дзіўна", штодзённа, гэта ўсё, што я магу зрабіць.
  Ён выглядае ўдзячным. «Я чакаю, што гэта, верагодна, будзе».
  Афіцыянтка круціцца побач, Тэйлар заказвае яшчэ адзін кавалак пірага, без чыпсаў. Яна зноў знікае. Ён усміхаецца, круціць галавой, закатвае вочы, кажа: «Божа, я павінен быў заказаць яшчэ гарбаты». Кліча яе, падымае кубак. Яна ківае.
  Рады, што нарэшце сказаў яму. І гэта пазбаўляе ад гэтай бессэнсоўнай закаханасці. Мне спатрэбіўся добры ўдар пад зад, каб пачаць гэта пераадольваць, і яе рэакцыя на справу Мантэгю была разумным пачаткам. Мне таксама трэба было, каб Тэйлар пасмяяўся нада мной.
  - Дык ты думаеш, што яна кінула цябе з-за Джонатана Мантэгю?
  «Яна не так шмат сказала, але я мяркую, што гэта ўсё».
  «Яна, напэўна, спіць з ім». Ён усміхаецца. «Тры разы за шэсць дзён, шчасліўчык...»
  Хвіліну сядзім моўчкі. Другі кавалак курынага пірага прыходзіць падазрона хутка. Сапраўды, яны нават паспелі разагрэць гэта ў мікрахвалеўцы?
  Тэйлара, здаецца, не турбуе непрыстойная паспешлівасць, і яна адразу ўцягваецца.
  — Значыць, Шарлота злуецца з-за таго, што ты едзеш у Мантэгю. Яна ведае, што гэта таму, што мы правяраем Варону. Эвелін расказала ёй усю гісторыю...
  «Мы мяркуем, мы не ведаем».
  «Што заўгодна. Яна не лічыць, што справа Адысана мае да гэтага дачыненне, нягледзячы на трое смерцяў, і таму яна не хоча, каб мы капаліся ў старых ранах. Пакіньце іх у спакоі і засяродзьцеся на пошуку Яна Хілі.
  «Або, — кажу я, — яна ведае, што яны звязаны, таму што яна частка гэтага. Хоча пераканацца, што мы не даведаемся праўду».
  «Занадта страшна, Хатан. Варона, добра, бо хлопец хворы. Але Мілер. Калі гэта так, чаму б проста не ўзяць на сябе адказнасць за справу, калі яна зняла Блунсберы?»
  «Яна спрабавала гэта».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Яна сказала, што робіць гэта. Я пагражаў раскрыць той факт, што Эвелін хадзіла да яе ў пятніцу вечарам; загадаў ёй паставіць вас галоўным замест гэтага».
  Ён глядзіць на мяне з відэльцам курынага пірага ў руцэ.
  «Ты жартуеш?»
  «Не».
  «Божа, Хатан, ты поўны маленькіх сакрэтаў. Што-небудзь яшчэ вы хочаце мне сказаць?
  «Ну, гэта было дзіўна, таму што ў той час, калі я загадваў ёй пра гэта - і давайце будзе ясна, я быў значна менш моцным, чым гэта гучыць - я меркаваў, што яна спала з ёй. Такім чынам, нават калі яна гэтага не зрабіла, яна ўсё роўна лічыла, што той факт, што яны бачыліся ў тую ноч, калі Эвелін была забітая, быў дастатковай прычынай, каб адмовіцца ад вядзення расследавання».
  Тэйлар ківае ўбок, працягваючы есці пірог.
  «Так, гэта можа быць істотным. Што-небудзь яшчэ?
  «Не думаю».
  — Добра. Мне здаецца, я наслухаўся дастаткова сакрэтаў».
  Я жэстам кажу афіцыянтцы, што хачу яшчэ гарбаты.
  «Дык што мы будзем рабіць?» пытаюся.
  Ён наколвае яшчэ адзін кавалак пірага.
  «Мы збіраемся ігнараваць яе і пойдзем за Кроу. Вярніцеся ў Аррочар пазней днём. Пагаворыце з некалькімі людзьмі, правядзіце больш дбайны пошук у яго жудаснай хатцы, і мы даведаемся, куды ён пайшоў.
  Чай прыходзіць.
  «Магія», — кажу я.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  39
  
  ЧАС ПАСЛЯ ЧАЦВЁРТАЙ . Ужо надышоў вечар, але ў краіне ўсё яшчэ светла, нізкая хмара і снег ляжыць на зямлі. Хогманэй, наперадзе звычайная напружаная ноч. Тым не менш, тут ужо не так, як раней, гэта дакладна. Гэта вам скажа любая бабуля. Уся гэтая беганіна і першая падстава; з'яўляцца ў доме абсалютна незнаёмых людзей з бутэлькай White & McKay у руцэ; спяваць дзіўныя песні без слоў, якія маглі б быць такімі ж як Коўлам Портэрам, так і Гары Лодэрам; усё, што пайшло. Мы сталі нацыяй людзей, якія сядзяць і глядзяць гнілы тэлевізар і бясконца скардзяцца, як усё гэта жудасна і што Новы год ужо не такі, як раней. Як быццам у гэтым вінаватыя ўсе, акрамя нас саміх.
  Аднак сёння ўвечары нам не будзе паганага тэлевізара. Мы шукаем Кроу, і пасля некалькіх гадзін марнавання часу на пагоню за паведамленнямі аб назіранні Яна Хілі мы вярнуліся на правільны шлях. Магчыма, гэта няправільны шлях, але ў мяне ёсць адчуванне.
  За апошнія два дні амаль дзевяноста чалавек паведамілі, што бачылі Яна Хілі. Гучыць добра? Гэта гіганцкая трата часу. Калі б яны ўсе былі з аднаго месца, у нас было б добра. Але, як гэта заўсёды бывае, нам тэлефанавалі адусюль. Таксама і на поўдзень, бо яго фатаграфія з'явілася ў нацыянальных навінах.
  Такім чынам, Ян Хілі - Элвіс гэтага тыдня. Праца на бензанасосе ў Вулвергемптане; седзячы на лаўцы ў Гайд-парку; кіданне праз борт парома Mull у неспакойным моры; гуляць у гольф у Нэрн.
  Вось у чым бяда з выкладаннем фотаздымкаў – звоняць разнастайныя клоўны. Тое самае на мінулым тыдні з фотаздымкам, які аказаўся вельмі кепскім падабенствам нашага чалавека. Кожны небарака, якому няма з кім пагаварыць, хоча патэлефанаваць у паліцыю.
  Праблема ў тым, што патрэбны толькі адзін з гэтых званкоў, каб быць правільным; вы не можаце ігнараваць ніводнага з іх. Такім чынам, у мяне было чатыры гадзіны, каб праверыць ілжывыя званкі з усяго Глазга.
  Блунсберы кідаўся вакол на працягу некалькіх гадзін, пакуль не стукнуўся аб сцяну каля трох гадзін. Я не бачыў, як ён гэта зрабіў, але вы адчувалі пах віскі ў яго дыханні, бачылі гэта ў яго вачах. Нельга ўтрымаць дурня ад напою надоўга.
  Незадоўга да таго, як я сышоў, мне яшчэ раз патэлефанавала на Batphone ад Шарлоты. Што ты робіш сёння вечарам, Томас? Франка ў Польшчы. Чаму ты не спускаешся?
  Сур'ёзна...
  Не ведаю, у што яна гуляе. Аднак, на шчасце, я не збіраюся ўпадаць у гэта так моцна, як раней. Я яшчэ не зусім пераадолеў гарб, так што гэта не значыць, што я не пайду туды, але, па меншай меры, я пачынаю станавіцца скептычным. Аднаўленне невялікімі этапамі.
  У любым выпадку, марнаванне паўдня ззаду, і мы накіроўваемся ўніз да дома Вароны. Мы можам пагаварыць з некалькімі людзьмі паблізу, а не толькі з агідным суседам. Правядзіце больш дбайнае абследаванне дома, зазірніце не толькі ў порнаграфію і пустыя піўныя бляшанкі, паглядзіце, ці ёсць запіска аб тым, дзе можа быць яго былая.
  Неўзабаве пасля пяці дабіраемся да хаты. Выйдзіце з цяпла машыны ў начны холад. Спыніцеся і паглядзіце на возера. Машын на дарозе няма, нізкая воблачнасць і снег заглушаюць любы гук. Цішыня. У паветры больш снегу, але ён не пачаў падаць з якой-небудзь сілай. Возера нерухомае, хваля амаль не намываецца на бераг. Горы пакрытыя белым. Прыгожы. Шатландыя ва ўсёй сваёй маўклівай, маляўнічай велічы. Чысты і свежы.
  З суседняй хаты чуваць ціхае журчанне тэлевізара. Шалёнае вітанне з нейкай жахлівай віктарыны. Момант знік. Вяртаемся да хаты Вароны. Сцежка заснежаная цнатлівая. Сёння яго не было, але тады мы наўрад ці чакалі, што ён будзе.
  "Тады, - кажа Тэйлар, - давайце скончым з гэтым".
  Да ўваходных дзвярэй, адчыніце іх і ў дом весялосці. Святло гарыць. З таго часу, як мы былі тут у суботу ўвечары, не падобна, каб хтосьці быў тут, і гэта добра.
  І так яшчэ на паўтары гадзіны мы зноў апускаемся ў занядбаны, нізкатэхналагічны свет галоўнага інспектара дэтэктыва Джэры Кроў. Перабярыце ўсё, нашмат больш дбайны пошук, чым раней. Шукайце паперкі, адрасныя кнігі, нумары тэлефонаў, што заўгодна. Уніз па спінцы канапы і крэслаў, прыбіраючы шуфляды, кожны брудны закуток і кожную агідную шчыліну, спрабуючы знайсці тое, што можна. І ў канцы гэтага ў нас ёсць старая кніга са старымі нумарамі людзей, з якімі ён, напэўна, не размаўляў гадамі, плюс пара адрасоў і нумароў на кавалачках паперы, якія даўно праваліліся на падушкі і ў дзіркі. Сумны стан Джэры Кроў - ні сяброў, ні жыцця, за выключэннем гніласнага збору нелегальнай парнаграфіі.
  Седзячы ў гасцінай у канцы яго. Запальваюць святло, глядзяць, як падае снег. Паміраю ад жадання выйсці на холад.
  «Я амаль шкадую сволач», — кажа Тэйлар, і я разумею, што ён мае на ўвазе. Але, як я ўжо казаў раней, ён не той чалавек, каб выклікаць сімпатыю.
  «Усё роўна хацелася б пасадзіць яго ў турму».
  'Так. Добра, я зраблю некаторыя з гэтых званкоў, - кажа ён, дастаючы тэлефон, аглядаючы мізэрны спіс нумароў. «Пакуль я гэта раблю, вы можаце пачаць ад дома да дома. Калі хочаце, пачніце з суседняга дома».
  «Ці магу я арыштаваць яго?»
  «Не саромейцеся. Толькі памятайце, што вам трэба будзе запоўніць справаздачу».
  Добры пункт.
  Тэйлар пачынае называць першы нумар; Выпраўляюся на холад. Снег даволі моцны. Адчувае сябе чыстым. Амаль сёмая гадзіна; цікава, што клоўн з дрэннымі валасамі будзе глядзець па тэлевізары сёння вечарам.
  Я звоню і чакаю выбуху. Трэба было прынесці дубінку.
  Звініць яшчэ раз. Можна ўявіць старога ўнутры, які рыкае і лаецца, лаецца з жонкай. Калі б ён ведаў, што гэта я, ён, напэўна, нават не адказаў бы; тады ў мяне будзе шанец узламаць дзверы, памахаць яму паперкай, прыкідваючы, што гэта ордэр, і абшукаць памяшканне. Можа зрабіць гэта ў любым выпадку.
  Дзверы адчыняюцца. Працягніце значок.
  «Сяржант-дэтэктыў Хатан. Мы размаўлялі ў суботу».
  Ён глядзіць на мяне з маўклівай грубаватай цікаўнасцю.
  — Пра твайго суседа, Варону.
  Ён робіць доўгі ўдых. "Правільна", - кажа ён.
  «Вы бачылі яго нядаўна?»
  «Я казаў вам раней, ён аблажаўся. І я хачу, каб вы зрабілі тое ж самае».
  Ён пачынае зачыняць дзверы. Паставіў нагу праз лінію, руку да дзвярэй.
  — Слухай, дзядуля, — рэзка кажу я, — на гэты раз ты альбо адказвай на пытанні належным чынам, альбо я атрымаю ордэр і каманду з CTIS, і мы прыедзем сюды і разарвем твой пракляты дом на шматкі.
  Ён вагаецца. Крык даносіцца з гасцінай: «Што ты робіш, дурная пізда?» Зачыні ебаныя дзверы! – азіраецца цераз плячо, потым выходзіць на прыступку, зачыняючы за сабой дзверы.
  «Што табе трэба, таму што я гляджу тэлевізар?»
  Гэта спрацавала. У нашы дні не часта людзі так хутка руйнуюцца ад пагрозы ордэра на ператрус.
  — Мне трэба ведаць, калі вы апошні раз бачыліся з Крумкачом, што менавіта ён сказаў, калі тэлефанаваў вам, ці былі ў яго госці, што заўгодна. Падумайце, не спяшайцеся».
  - Што тады задумаў гэты бескарысны вырадак?
  «Гэта не мае значэння. Проста адкажыце на пытанні».
  Ён доўга ўздыхае. Хоча паказаць, якую вялікую паслугу ён мне робіць.
  «Я і спадарыня не так добра спім, разумееш? Я з радыкулітам, а яна з артрытам. Правільна сволач той радыкуліт, сынок, а яны ж лекары лайна не ведаюць». Цярпенне. «Таму мы звычайна не спім сярод ночы. Суботняя раніца, я не ведаю, колькі гэта было, можа, гадзіна, нешта такое, я чую шум, разумееце. Нешта адбываецца ў суседнім доме».
  «Што за шум?»
  «Я не ведаю, так? Ці быў я там?
  «Добра. Працягвай».
  «Я пачуў, як ляпнулі дзверы, і зірнуў у акно. Бачыў, як ён з'ехаў з дарогі».
  «У які бок?»
  'Уверх, ты. Лох-Файн, разумееш.
  правільна. Дабірацца куды-н. Не вярнуўся ў Глазга.
  - Дык калі ён табе патэлефанаваў?
  «Недзе раніцай. Не памятаю дакладна, калі. Восем гадзін ці што. Можа, раней. Сволач падняў мяне з ложка».
  - Што ён сказаў?
  Ён круціць галавой, смокча зубамі. Я ненавіджу гэтага хлопца. Але я ненавіджу большасць людзей, якіх мне трэба распытваць.
  "Не" шмат. Кажа, што з'язджае на некалькі тыдняў, ці магу я прыгледзець за гэтым месцам. Я маю на ўвазе, сапраўды?
  Ён горка смяецца, і я не вінавачу яго. За месцам Вароны лепш за ўсё паклапаціўся б падпальшчык з дзесяццю галонамі паліва і Zippo.
  - Як ён гучаў?
  «Як ён гучаў? На хрэн? Ён глядзіць праз плячо на зачыненыя дзверы, тужлівым позіркам. « Смяротная зброя 3 уключана».
  «Давай, дзядуля, гэта лайно. Вы ўдзельнічаеце ў сапраўднай справе. Нашмат цікавей. Дык як ён гучаў?»
  «Ах, я не ведаю. Я мала размаўляў з ім, ведаеце, але ён гучаў... інакш. Цяжка апісаць. З прастудай, або з дыхавіцай, ці што. Слухай, я не адзін з тых ублюдкаў-псіхіятраў, адзін з іх адукаваных ублюдкаў. Я працоўны чалавек. Сорак гадоў у паштовым гандлі».
  «Гэта растлумачыць радыкуліт».
  «Так, так, але як вы думаеце, пошта хоча ведаць пра гэта?» Яны трахаюцца».
  «Што-небудзь яшчэ вы можаце сказаць мне?»
  «Так, ёсць. Мае яйкі адмярзаюць. Ці магу я вярнуцца ўнутр?
  І мы дасягнулі сваёй мяжы.
  «Вядома, наперад».
  Ён буркне нейкую нізкую абразу ці іншую і ляпае дзвярыма. Я адварочваюся ў той момант, калі Тэйлар выходзіць з месца Кроу.
  «Куды-небудзь дабрацца?» пытаюся.
  Ён глядзіць на снег, на імгненне дазваляе шматкам апусціцца на яго твар - некалькі секунд ачышчэння - і потым глядзіць.
  «Размаўляў з трыма людзьмі. Спачатку Юля, былая. Яна нічога не чула ад яго пяць-шэсць гадоў. Кажа, што калі мы яго знойдзем, мы павінны нагадаць яму пра яго аліментныя абавязкі».
  «Нейкі шанец».
  'Так. Астатнія двое не ведаюць, хто яны. Не скажу, але мы можам іх праверыць. Я падазраю, што толькі пара сумнявых хлопцаў, з якімі Крумкач робіць сваю брудную працу. Пры згадванні яго імя яны абодва выглядалі раз'юшанымі. Я мяркую, што ён павінен ім грошы, і ніхто з іх не ведае, дзе ён. Што з вамі?
  Я паказваю ў напрамку "Адпачынак і будзьце ўдзячныя".
  «Выехаў каля гадзіны ў суботу раніцай і пайшоў у той бок».
  Ён глядзіць у снег, уздоўж дарогі, якая праходзіць побач з Лох-Лонг, затым падымаецца на ўзгорак ад возера, саступаючы месца паваротам, якія прапануюць як мінімум тры варыянты маршруту. Снег ужо ляжыць на дарозе, і з таго часу, як мы прыехалі, па ёй амаль не праязджала машына. Толькі дурань пайшоў бы ў горы ў такую ноч; асабліва калі чалавек, за якім мы сочым, пайшоў пяць дзён таму, і яго след будзе халаднейшы за ваду ў возеры, на вяршыні якога мы стаім.
  - Вы збіраецеся ісці за ім, ці не так? Я кажу.
  Ён смяецца.
  - Сур'ёзна, сяржант, гэта было пяць дзён таму.
  «Што тады?»
  — Ты пойдзеш яшчэ апытаць суседзяў, а я вярнуся ўнутр і пагляджу тэлевізар. Смяротная зброя 3 уключана.'
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  40
  
  ВЯРНІЦЕСЯ Ў ДОМ праз паўгадзіны. Прамерзлы да касцей, патрабуе гарачага напою. Ці алкаголь. Знайдзіце Тэйлара з паднятымі нагамі, які глядзіць адно з тых шоу на BBC3 з такімі назвамі, як « Занадта малады, каб забіць сваю маму» або « У ўзросце да 10 гадоў і цяжарная» .
  - Што-небудзь? - кажа ён.
  «Яны ўсе думалі, што ён паўзун. У некаторых з іх ёсць што расказаць, але нічога актуальнага. Што з вамі? Вы даведаліся, кім былі дрэнныя хлопцы ў "Смяротнай зброі 3" ?'
  «Вы можаце быць здзіўлены, даведаўшыся, што я працаваў».
  «У шоку».
  «Патэлефануйце на ўсе станцыі ў ваколіцах. Прасіў іх выйсці шукаць машыну Крумкача, пазваніць, калі што знойдуць».
  «Б'юся аб заклад, што ты быў папулярны».
  «Проста скарыстаўся сваім натуральным аўтарытэтам».
  Уявіце сабе карціну пятнаццаці настольных паліцэйскіх, якія цягнуцца па снезе, лаючы яго экстравагантна маляўнічымі словамі нязгоды.
  «Ну і што, калі ён паехаў з наваколля?»
  «Мы зробім гэта заўтра. Але калі ён паблізу, мы можам пайсці яго шукаць сёння вечарам. Так што сядзім і чакаем. Дайце ім гадзіну-дзве. Сказаў ім патэлефанаваць без вяртання. Добра, ён можа быць дзе заўгодна, але калі яго машына знаходзіцца ў адным з меншых гарадоў на захадзе, мы можам яго злавіць».
  «Ці не маглі б мы пайсці і пасядзець дзе-небудзь у бары?»
  «Мы нікуды не дзенемся. Прыпаркуй задніцу. Побач з канапай ляжыць цёплы Макьюэн.
  дзякуй
  І гэта надоўга. Мы сядзім і чакаем, гледзячы на жудаснае тэлебачанне. Тэлефон час ад часу званіць, час ад часу станцыя паведамляе нам, што яны праверылі адзіную паркоўку ў сваім горадзе з адзінай паркоўкай; але ў астатні час мы маўчым, таму што Тэйлар праяўляе асаблівую прыхільнасць да прагляду шоу пра падлеткаў, якія ненавідзяць сваіх бацькоў, і шоу пра падлеткаў, якія з'яўляюцца бацькамі. Кажа, што гэта дапамагае яму зразумець нашых кліентаў.
  Прыкладна праз паўтары гадзіны выпрабаванняў, калі мы ўжо збіраемся здацца, мы атрымліваем той, якога чакаем. Dunoon. Мясцовыя федэральныя супрацоўнікі знайшлі машыну Крумкача, прыпаркаваную на невялікай вуліцы ў канцы горада. Тэйлар даведаўся пра месцазнаходжанне, загадаў ім пакінуць усё як ёсць і што мы прыедзем, каб праверыць гэта самі.
  Такім чынам, некалькі хуткіх званкоў, каб папярэдзіць астатнюю пошукавую групу, а потым мы вяртаемся ў снег. Уздоўж Лох-Лонг ад Арачара, слізгайце ўверх па Рэст і Будзьце ўдзячныя, уніз і ўздоўж Лох-Файн, міма Страхура.
  Па меры таго, як мы едзем, снегу становіцца менш, але Тэйлар засяроджваецца на тым, каб не з'ехаць з дарогі, а я дазваляю сваім думкам блукаць па розных жанчынах. Пэгі, Шарлота, адносна забытая Элісан, нават Эйлін Харысан. Па-ранейшаму адчуваю сябе поўным дзярмом і заслугоўваю ганьбы, якая, верагодна, калі-небудзь напаткае мяне. Магчыма, проста ў пекле, калі я атрымаю ўсё, што да мяне прыходзіць.
  Мы дабіраемся да Dunoon, праязджаем міма чыпі па дарозе, і сама ідэя паху аказваецца занадта п'янкай. Паўсюль ядуць рыбу, а потым мы звяртаемся да спадарожнікавай навігацыі, каб знайсці патрэбную вуліцу. Satnav - гэта яшчэ адно вынаходніцтва, якое прымушае мяне шкадаваць, што я жыву ў 50-я гады.
  Што не так з тымі чортавымі людзьмі, якія заязджаюць у возера ці ў сярэдзіну кішачага ваўкамі лесу і кажуць, што я не вінаваты ? Спадарожная навігацыя - гэта яшчэ адзін спосаб, з дапамогай якога чалавецтва можа адмовіцца ад любога пачуцця асабістай адказнасці.
  Такім чынам, мы выходзім на снег і холад, усё яшчэ даядаючы вячэру. Добрая рыбная вячэра таксама - хрумсткі кляр, смачны кавалачак рыбы, патрэбную колькасць солі і воцату, чыпсы, абсмажаныя ў фрыцюры.
  Стаім, глядзім на машыну. Удар нагамі па шынах, розныя іншыя формы вонкавага агляду, пакуль мы даядаем апошнюю ежу – Тэйлар крыху адстаў, таму што ён быў за рулём.
  «Ну і што?» Я кажу яму. — Ён даставіў паром да Гурока? Сеў на цягнік да Глазга?
  «Хрэн», — мармыча Тэйлар, кідаючы кавалак рыбы ў снег. Нахіляецца, зачэрпвае яго, кідае ў рот, пакуль не астыла. «Не, гучыць не так. Які быў бы сэнс?»
  «Спрабуе збіць нас са следу».
  «Ці можа ён нават падумаць, што мы на яго след?» - кажа ён.
  Я даядаю рыбную вячэру, запіхваю паперу ў кішэню паліто і мыю рукі ў снезе. Закурыць. Гэты нікацінавы вопыт пасля рыбнай вячэры.
  Тэйлар рыдаецца ў кішэні і кідае мне маленькую чорную кніжку. Варона жыццё на шасцідзесяці маленькіх старонках.
  «Праверце гэта. Шукайце што-небудзь у гэтай мясцовасці».
  Дабірайцеся да гэтага ў цьмяным святле вулічных ліхтароў, пакуль Тэйлар працягвае кружыць машыну, б'ючы нагамі па розных частках, ад абеду не засталося нічога, акрамя чыпсаў. Нарэшце кажа: «Вы добра ўмееце ўзломваць гэтыя рэчы?»
  Паглядзіце з паскуднага спісу знаёмых Кроў. З жахам убачыў, што я там унізе.
  «Геррад быў вашым чалавекам для гэтага».
  «Цяпер мёртвы».
  Добры пункт. Страціць цікавасць да кнігі, таму што я нікуды не дасягну; блукаць па машыне. Замок на багажніку выглядае даволі іржавым, і паколькі гэта хэтчбэк, гэта дазволіць нам атрымаць доступ да ўсяго.
  «Вазьміце лом і зачыніце замок ботаў, або суньце ў акно», — кажу я.
  Ён даядае свае чыпсы, азіраецца ў пошуках кантэйнера, потым скурчвае паперу і кідае яе мне.
  «Знайдзіце урну, а, сяржант?» - кажа ён. Я запіхваю яго ў другую кішэню. «У мяне ёсць нешта ў багажніку, што можна выкарыстоўваць для гэтага. Зламайце замок, менш шуму будзе. Няма сэнсу выклікаць падазрэнні ў мясцовай паліцыі, калі нам гэта не трэба. Я мяркую, што Шарлота спала з большасцю з іх і з усімі.
  Вясёлы.
  Я дастаю маленькі лом з багажніка машыны Тэйлара.
  "Я мог бы з'есці яшчэ адзін з іх", - кажа ён, калі я вяртаюся, нагружаны злачыннымі таварамі.
  — Другі рыбны абед?
  «Так».
  Кажачы гэта, гучыць раскаянне, быццам гэта непрызнанне ў абжорстве. Дзве рыбныя вячэры запар. Незалежна ад спакусы, другое, верагодна, будзе расчараваннем.
  Трымаю цыгарэту між вуснаў, гавару, не паспяваючы ўпусціць яе ў снег.
  «Думаю, мы пашкадуем, але чаму б і не?» Другая вячэра з рыбай... - прыпыніцеся, каб прыкласці дадатковыя намаганні, - можа спатрэбіцца, - кажу я, калі замок адчыняецца.
  Яшчэ раз доўга зацягваюся дымам, дастаю цыгарэту з майго рота.
  «Магчыма, на гэты раз павячэраць хагіс».
  Засунь цыгарэту мне ў рот, паднімі чаравік... трэба абедзве рукі, яна такая іржавая і жорсткая.
  Багажнік адчыняецца, мы глядзім на змесціва, відавочнае, нягледзячы на цьмянае святло. Ідзе непрыемны пах. Цыгарэта вывальваецца з рота ў снег.
  «Бля...»
  Тэйлар цягнецца наперад і цягне за галаву трупа, які ляжыць у кузаве аўтамабіля. Яна не рухаецца ад яго дотыку, таму мы абодва мацней цягнем за цела. Ён жорсткі і непадатлівы, але ў рэшце рэшт нам удаецца яго тузануць, і галава паварочваецца нам насустрач. Вочы і рот адкрыты.
  Мы некаторы час глядзім на гэта. Ніхто з нас не ведае, што сказаць. Мы правялі апошнія паўтара тыдня, не ведаючы, што адбываецца. Мы сабралі, што маглі, і прыдумалі нейкую сувязь. А цяпер усё, што мы лічылі сэнсам, выкінулі ў акно.
  «Ісус, — кажа Тэйлар. «Я маю на ўвазе, сур'ёзна...?»
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  41
  
  Я ДАГЭЛЬ ДУМАЮ ПРА ДЖО . Заўсёды думаю пра Джо. Ён не разумее, што Каляды прайшлі, такія лабірынтныя сцежкі блукалі яго розумам. Усё яшчэ бачыць, як робіць Джо калядны падарунак, абдымае Джо пад коўдрай у халодную калядную ноч, а агеньчыкі елкі мігцяць у куце. Усё, што я хачу на Каляды - гэта Джо .
  Галава тузаецца. Калі толькі ён зможа знайсці яе.
  Як доўга яна прапала без вестак, перш чым ён зразумеў? Колькі дзён ён стаяў каля яе дома, чакаючы, пакуль яна вернецца, перш чым даведаўся, што яна пайшла назаўжды? Колькі дзён? Колькі змарнаваных дзён? Як далёка яна магла зайсці за гэты час? Час адправіцца ў любую кропку свету.
  Ён не ведаў, чаму яна сышла. Чаму яна сышла? Навошта камусьці на яе месцы так сысці? У яе быў нехта, хто зрабіў бы для яе ўсё, хто б яе кахаў, бегаў за ёй і рабіў для яе ўсё, хто сагрэў яе і ахоўваў, абараняў ад небяспек сучаснага гарадскога жыцця, якіх мноства.
  Як яна магла так выйсці на яго? Што за бяздумная, эгаістычная шлюха яна была? Магчыма, калі ён знойдзе яе, калі ён нарэшце зможа зрабіць ёй падарунак, гэта будуць не каштоўнасці, не адзенне, не шакалад, не кветкі, не білеты ў Каралеўскую канцэртную залу. Магчыма, гэта будзе боль. Адплата за боль, які яна нанесла яму па незразумелых прычынах. Адкупная боль для Джо.
  Ён халодны, халодны да касцей. Два дні нічога не еў. Спачатку яго кармілі, але цяпер гэта спынілася. Забыўся, якая ежа на смак, забыўся пра яе цеплыню, калі яна слізгае ў горла. Вады і час ад часу порцыі J&B недастаткова. Віскі гарыць і грэе, але смак яму ўсё роўна не падабаецца; нішто не можа змяніць гэта.
  У яго балелі запясці, але з часам здранцвенне знікла, і цяпер ён нічога не адчувае; за выключэннем выпадковых струменьчыкаў крыві па яго руках пасля таго, як ён спрабуе вырвацца. Ведае, што спосаб зняць боль - заставацца на месцы, але часам яго ахоплівае адчайнае жаданне ўцячы. Джо там - мілая Джо - і ён ёй патрэбны. Ён ведае, што яна сумуе па ім, як і ён па ёй. Уяўляе, што з ёй адбываюцца самыя розныя рэчы, і пры думцы аб гэтым у ім гнецца, пры думцы, што яго няма побач, каб абараніць яе.
  Там так шмат злачынцаў і небяспечных псіхапатаў. І вось ён у турме, і нічога не можа зрабіць.
  Злосць праходзіць. Ён думае пра ціхі калядны поўдзень. На дрэве зіхацяць агні, спявае Бінг Кросбі. І Сінатра, і Нэт Кінг Коўл. У агні трашчыць вугаль. Трымаючыся за рукі, пярсцёнак вакол пальца Джо.
  Яго рукі абхапілі яе горла.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  42
  
  ТУТ НІКОЛІ НЕ БУДЗЕ ПАРОМУ, калі ён вам патрэбны.
  Назад у Глазга, доўгі шлях ад Данун; таму, як мы прыйшлі. Пры такім надвор'і гэта зойме прынамсі пару гадзін, і мы маглі б патэлефанаваць каму-небудзь у Глазга, каб зрабіць нашу працу за нас; але хто гэта будзе? Каму вы тэлефануеце, калі толькі што знайшлі свайго галоўнага падазраванага мёртвым у яго ўласнай машыне, у выніку чаго вы падазраяце двух самых высокапастаўленых афіцэраў участку?
  Варона і ў смерці выглядала гэтак жа непрыгожа, як і ў жыцці. Я не магу ўспомніць нікога, каго б мне было менш шкада, знайшоўшы іх даўно мёртвымі. Мы папярэдзілі мясцовых жыхароў, але папрасілі патрымаць гэта пад шапкай на некалькі гадзін. Рабіце неабходнае, але не тэлефануйце ў Глазга з навінамі, таму што Глазга ўжо ведае.
  На зямлі яшчэ шмат снегу, у машыне няма размоў. Тэйлар засяроджваецца на тым, каб не ехаць занадта хутка ў гэтых умовах, пакідаючы мяне засяродзіцца на тым, што, чорт вазьмі, адбываецца. Можна прыдумаць толькі два варыянты.
  Выязджайце на двухдарожную дарогу міма Balloch, перш чым снег дасць часовую перадышку і кіраванне стане прасцей. Да канца года засталося каля дваццаці хвілін, і я не магу дачакацца, калі ўсё скончыцца. Як быццам заўтра будзе лепш.
  Тэйлар імчыцца праз ноч. Вырашае, што прыйшоў час пагаварыць пра гэта. Джэры Кроў мёртвы ў сваёй машыне.
  - Ты што-небудзь з гэтага прыдумаў? - пытаецца ён.
  Збярыцеся з думкамі, паспрабуйце не вымаўляць іх усё адразу.
  «Калі Кроў меў дачыненне да іншых смерцяў, павінен быў быць нейкі саўдзельнік, які цяпер клапаціўся пра яго. У якасці альтэрнатывы, што больш верагодна, ён не меў да гэтага ніякага дачынення і з ім паступілі гэтак жа, як і з іншымі, у рамках той жа здзелкі. На секунду забыўшыся пра Іена Хілі, "таму што я паняцця не маю, дзе ён упісваецца, з першапачатковай банды з пяці застаўся толькі Блунсберы".
  «Так».
  «Такім чынам, Ёна клапаціўся аб усіх сваіх паплечніках, ці гэта азначае, што нехта іншы гоніцца за імі, і Ёна наступны ў чарзе?»
  «Напрыклад, Мілер», — кажа ён. «Ці, чорт вазьмі, я не ведаю. Паколькі яна ведае пра справу Адысана, магчыма, яна стане наступнай ахвярай».
  «Дык каго мы папярэджваем? Блунсберы ці Мілер?
  «Магчыма, яны ў гэтым разам».
  Магчыма, яны і ёсць. Мяне б цяпер нішто не здзівіла.
  - А як наконт Хілі? Я кажу.
  «Я не магу гэтага разабрацца. Мы ведаем, што ён забіў Эн Келлер і Эвелін. Геррад быў забіты на сваім месцы. не ведаю Магчыма, ён працуе з Bloonsbury. У рэшце рэшт, Ёна адпусціў яго. Магчыма, яны заключылі здзелку».
  Глядзі перад сабой у густы туман ночы. Нам трэба пагаварыць, але гэта ў цьмянай надзеі, што мы натрапім на нешта актуальнае, а не на рэальную магчымасць што-небудзь прыдумаць.
  «Ён разумее, што Хілі забойца», — кажу я. У той жа час ён жадае пазбавіцца ад усіх сваіх паплечнікаў, таму звяртаецца па дапамогу да Хілі. Пагражае арыштам, калі ён не зробіць за яго сваю брудную працу, нешта ў гэтым родзе».
  «Джона Блунзбэры», — з горыччу кажа Тэйлар. — Усё роўна не веру. Гэтая тэорыя ўсё яшчэ застаецца на ўзбочыне. Калі ён збіраўся іх перабіць, навошта звяртацца за дапамогай да псіхаў? Як вы збіраецеся кантраляваць такога хлопца? Чаму б проста не зрабіць гэта самому?»
  Мы праязджаем праз Дамбартан, па-ранейшаму мала затораў, некалькі шматкоў снегу ў паветры, тры чвэрці гадзіны менш да нашага пункта прызначэння. Мы накіроўваемся да дома Блунсберы, але што мы скажам, калі ўбачым, што ён сядзіць там з драмам у руцэ і гнеўна заяўляе аб сваёй невінаватасці?
  «Няма доказаў», — кажу яму.
  «Што?»
  «У нас няма доказаў. Любога з гэтага. Гэта ўсё здагадкі».
  Ён ківае. «Я ведаю».
  «Мы можам быць за мілі ад адзнакі, мочыцца на ветры. Вось сцэнар: Хілі забівае Келера, затым Эвелін. Проста ў рамках яго абавязкаў як, я не ведаю, наступнага Тобіна. Жазэфіна Джонсан ставіць Хэрыда на Хілі, і той атрымлівае ўзнагароду, калі ідзе да яго. Хілі, разумеючы, што мы на яго, адрываецца. На наступны дзень Эдвардс забіты ў выніку наезду. Так бывае. Даволі вялікае супадзенне, але чаму б і не? Тым часам нейкаму пачварнаму паплечніку Крумкача, з якім ён вядзе справы, надакучае наш жудасны былы калега і распраўляецца з ім. Напэўна, там тысяча чалавек, якія хацелі бачыць Кроу мёртвым. Такім чынам, пяць смерцяў, і Джона Блунсберы не мае дачынення ні да адной з іх».
  Тэйлар узіраецца ў белы змрок. Яму гэта падабаецца, я гэта бачу. І гэта таксама не гучыць занадта надумана. Магчыма, крыху, але не так дзіўна, як Джона Блунсберы заручыўся дапамогай псіхапата.
  «Магчыма, вы маеце рацыю. Спадзяюся, вы маеце рацыю. Ці можаце вы ўявіць, які смурод ад гэтага, калі Блунсберы наш чалавек?
  «Магчыма, мы забягалі наперад», — кажу я. «Такім чынам, было супадзенне ці два. Так бывае. Мы рушым туды, каб знайсці Ёну, які сядзіць адзін і ціха напіваецца разам з Джулсам Холандам».
  Ён барабаніць пальцамі па рулі.
  — Не ведаю, сяржант...
  Мы самі пагаварылі ў коле, як і вы. Ён апускаецца ў цішыню. Час згадаць яшчэ адну рэч, пра якую я павінен быў згадаць некалькі гадзін раней.
  «Такім чынам... — кажу я, — мне таксама трэба падумаць пра Шарлоту Мілер».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  Мы трапілі на Эрскінскі мост; а дзе-нідзе б'юць званы, абвяшчаючы прыход Новага года. Партыя. Снег зноў пачынае згушчацца.
  Вось ідзе.
  «Яна запрасіла мяне туды ўвечары. Франк у Польшчы, відаць. Я маю на ўвазе, хто едзе ў Польшчу?»
  Ён глядзіць на мяне. На шчасце, не надта доўга, і паварочвае назад на дарогу.
  «І вы збіраліся сказаць мне гэта калі-небудзь?»
  «Я вам зараз кажу».
  - Сур'ёзна, сяржант.
  З-за таго, што ён мае рацыю, калі раздражняецца, я, натуральна, абараняюся.
  «У чым праблема? Ты зайздросціш?»
  «Хрэн мяне. Дзе мы былі дзве хвіліны таму падчас гэтай дыскусіі? Загінулі чатыры афіцэры. Калі гэта не супадзенне, калі ўсе яны мёртвыя па адной і той жа прычыне, і калі гэта зрабіў не Блунсберы, а ён наступны ў спісе, гэта можа быць Мілер. Яна ведае, што вы ведаеце. Інакш навошта яна запрашала цябе туды?
  Магчыма, ён і мае рацыю, але мне трэба падумаць пра раздражненне сваёй абароны. «Калі яна збіралася гэта зрабіць, то чаму б не зрабіць гэта раней?» У яе было шмат магчымасцей».
  - Я не ведаю, сяржант. Проста спытай сябе, чаму яна ўвогуле цябе трахае».
  «Я казаў табе! З-за выпадку з яе грудзьмі!
  Я гляджу на яго. Сам факт апісання інцыдэнту з яе грудзьмі як інцыдэнту з яе грудзьмі прымушае мяне ўсміхнуцца, але Тэйлар не ўсміхаецца.
  Зноў цішыня. І ён мае рацыю. Інцыдэнт з грудзьмі насамрэч не тлумачыць, чаму наглядчык імкнецца да такіх, як я, але ўсё роўна не мае сэнсу, каб я маўчаў. Я нічога пра гэта не ведаў, калі ўпершыню спусціўся туды напярэдадні Калядаў.
  Няма чаго сказаць. Падарожжа працягваецца ў цішыні; і снег падае ўсё больш лютымі шкваламі, так што да таго часу, калі мы прыбываем у Гамільтан, мы едзем праз белую масу.
  Я не быў у доме Блунсберы пасля таго, як ён зладзіў халасцяцкую вечарыну ў покер праз два тыдні пасля таго, як Біці з'ехаў. Сапраўды, гэта быў покер/порнафільм/наркотыкі/алкаголь/прастытутка. Стандартны тарыф паліцыі. Запоўніў дом кучай нас, уварваўся ў склад і здабыў усё, што мог, прыцягнуў туды пару піражкоў, якія яны спецыяльна сабралі напярэдадні вечарам. Вы ведаеце здзелку: "прыходзьце і зрабіце шмат з нас заўтра вечарам, інакш вас абкрадуць". Здараецца ўвесь час. У любым выпадку, на жаль, сяржант Хатан быў у цэнтры ўсяго гэтага. Выбілі з твару, страцілі кучу грошай на картках, стаялі ў чарзе да жанчын. Бог ведае, якога нумара я стаяў у чарзе. Момант у маёй кар'еры не для гонару.
  Некаторыя рэчы лепш забыцца.
  Спыніцеся каля дома, выйдзіце з машыны на мароз. Уверх па сцежцы, заблытаная маса мёртвай расліннасці, якая ўяўляе сабой сад, усё яшчэ відаць, нягледзячы на снег. Цікава, у якім стане апынецца дом.
  Месца ціхае. Ні святла, ні гуку.
  "Ён альбо выйшаў, альбо паваліўся на падлогу", - кажа Тэйлар, звонячы ў званок.
  «Напэўна, недзе паваліўся на падлогу», — кажу я. Нацягні маё паліто бліжэй да мяне. Няма розніцы. Мароз.
  Ён зноў звоніць, і мы стаім і чакаем. Дарэмна. Спрабуе ручку дзвярэй. Зачынены.
  «Вы гатовыя зноў паставіць дзверы?» - кажа ён.
  «Вы жартуеце?»
  «Давай, сяржант, мы не будзем стаяць тут усю ноч і чакаць, калі хлопец прачнецца або вернецца дадому».
  «Але ён мог не мець да гэтага ніякага дачынення. Ён можа быць проста п'яны. Як гэта будзе выглядаць, калі мы ўварвемся ў яго дом і нічога не атрымаецца?»
  Ён кідае на мяне позірк галоўнага інспектара.
  «Сяржант, выламайце ебаныя дзверы. Я бяру на сябе адказнасць. Проста зрабі гэта. Калі нехта вывозіць іх усіх, Блунсберы ўсё роўна можа ляжаць там мёртвы».
  Зрабіце доўгі ўдых. Вось ідзе. Рады, што ў мяне боты.
  Нагу ўгору, моцна пнуць у замок душою ботам. Дзверы злёгку падкідваюцца, а я губляю раўнавагу, саслізгваю і падаю на спіну. У мяккую падсцілку снегу. Тэйлар не звяртае на мяне ўвагі, прыкладвае плячо да аслабленых дзвярэй і штурхае іх. Азіраецца назад.
  «Давай, сяржант, адрывайся», — кажа ён і заходзіць у хату. Запальвае святло ў пярэднім пакоі, глядзіць на лесвіцу.
  - Ёна!
  Выграбаю снег, адмахваюся, як магу, заходжу ў хату.
  - Ёна! — зноў крычыць ён.
  Мёртвая цішыня.
  «Добра, уверх па лесвіцы, сяржант, я зраблю тут уніз».
  Тэйлар ідзе ў гасціную - сцэну пераважнай большасці покерных вечарынак - а я накіроўваюся ў спальні, сцэну для іншай часткі покернай вечарыны. Тры спальні, з ваннай у канцы, калі я не памятаю.
  Адчуваеце невыразную няёмкасць, уваходзячы ў дом чалавека, які цалкам можа быць абсалютна невінаватым. Палова чакае знайсці яго ў ложку з кімсьці са станцыі, а я буду адчуваць сябе ідыётам.
  Да вяршыні лесвіцы спыніцеся і паслухайце. нічога.
  - Джона, ты там?
  Няма адказу. Жудасна цяпер, калі я тут, нават з уключаным святлом. Невыразна непрыемны пах у паветры. Цікава, ці гэта смерць. Не думай так. Выкажам здагадку, што ўсюды, дзе жыве Блунзберы, будзе пахнуць невыразна непрыемна.
  Іду па верхняй пляцоўцы, пад нагамі рыпяць дошкі. Міма паліцэйскага фотаздымка - малады Ёна з дзяржаўным сакратаром Шатландыі. Ян Лэнг, знешне. Дні яго славы былі так даўно.
  Адчыніце дзверы ў пярэднюю спальню.
  - Ёна?
  Запальваюць святло. Месца - гаўно. У такім стане твой пакой, калі табе шаснаццаць, а маці забылася загадаць табе прыбраць у ім апошні год. Чалавек жыве як свіння. Ненавіджу думаць, з якімі формамі жыцця Тэйлар сутыкнецца на кухні.
  Зайдзіце ў пакой, пачніце рыцца ў яго рэчах. Паўсюль адзенне, коўдры, скінутыя з ложка. Прасціны і падушкі ў плямах. Цікава, ці памяняў ён іх з таго часу, як шлюхі былі тут разам з усімі хлопцамі са станцыі. З выгляду, не.
  Думаю, я спачатку адчуваю гэта, а не чую. Шум; шэпт гуку. Прыдзірацца. Адчуваю гэта ў дрыжыках па спіне. Скідаю пінжак, кішэні якога я праглядаў. Стаяць на месцы. Ціхі. Можа, Тэйлар.
  Ён прыходзіць зноў. Шум шуму. Наступная спальня. Дзіўны гук. Не падобны на мужчынскі ці жаночы голас, але ўсё ж чалавечы. Скуголенне.
  Хацелася б, каб у мяне зноў быў пісталет. Варта было б пачаць насіць гэтыя рэчы з сабой, але шум усё роўна не пагражае. Выйшаў у залу, і цяпер я чую гэта больш выразна. Адчуйце ад гэтага боль. На маёй шыі ўздымаюцца валасы.
  Шум знізу. Тэйлар натыкаецца на нешта, ціхая лаянка; зноў кліча Bloonsbury.
  Устаньце каля другой спальні. Секунда ваганняў. Адчыняю дзверы, не ведаю, што я знайду. Напалову чакаў убачыць сабаку, які скуголіць у куце.
  Святло гарыць.
  Ісус Хрыстос. Пах дзівіць мяне гэтак жа, як і выгляд таго, што перада мной; атрымаць імгненны шок, як іголкі вады пад ледзяным душам.
  Ян Хілі, прыкаваны да сцяны. Няголены, з падведзенымі шчокамі, ледзь пазнаны ад чалавека, з якім я размаўляў тыдзень таму. Ён голы, яго рукі прымацаваны да сцяны над ім, і ён бязвольна звісае з іх. Яго ступні могуць дакранацца падлогі, але яны не забяспечваюць ніякай падтрымкі. А вакол яго ног некалькі дзён - фекаліі, мача і ванітавыя масы.
  Зрабіце крок назад, паспрабуйце ігнараваць пах. Ён жмурыцца ад святла, а потым глядзіць на мяне. На яго твары мільгае прызнанне, з вуснаў бязгучна зрываецца слова.
  «Бос!» Я крычу: «Думаю, вам лепш падняцца сюды».
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  43
  
  ЧУЕЦЕ, як ТЭЙЛАР падымаецца па лесвіцы. Я збіраўся прабіцца праз чалавечы дэтрыт на падлозе, каб падвесці Хілі, але вырашыў пачакаць боса. Хілі можа выглядаць як дзярмовая калатнеча чалавека, але ён усё роўна забойца. Прынамсі, Эн Келер, хаця праўда пра другое і трэцяе забойствы пачынае праяўляцца. Прыходзіць Тэйлар і становіцца каля майго пляча.
  «Ісус», — кажа ён мне ў спіну.
  Нарэшце, пасля паўтары тыдняў здагадак і выпадковых здагадак, мы маем нешта канкрэтнае. Кавалак жывых доказаў на сцяне, які з'яўляецца ўсім неабходным доказам датычнасці Джоны Блунсберы да забойства трох іншых афіцэраў. Ісус ледзь не трапляе ў самую кропку.
  «Гэта, чорт вазьмі, сярэднявечча», — кажа Тэйлар. «У вас ёсць ключы?»
  «Успомніце, што гэты хлопец зрабіў з Эн Келер».
  «Мы не ведаем, што ён камусьці нешта зрабіў».
  «Магчыма, усё астатняе было падставай, але як Блунсберы ўвогуле да яго дабраўся?» Гэты хлопец забіў Эн Келлер. Падумайце, што ён зрабіў з ёй, перш чым падвесці яго».
  Ён глядзіць на Хілі. Хілі няўцямна глядзіць у адказ. З здагадкі я б сказаў, што ён паняцця не мае, пра што мы толькі што гаварылі. Мёртвыя вочы, рот спрабуе ўсміхнуцца.
  «Як доўга вы тут?» - пытаецца Тэйлар.
  нічога.
  - Хілі, як доўга?
  Прашэптанае слова пралятае з яго вуснаў, выпадае ў пакой, неразборлівае.
  «Што гэта было?» кажа Тэйлар. Голас па-ранейшаму жорсткі. Няма часу на голых псіхапатаў на сценах.
  Вусны Хілі зноў рухаюцца, і на гэты раз мы чуем гэта. Халадок каркаючага голасу.
  - Джо, - кажа ён. «Скажы Джо».
  
  
  НІТКІ ГІСТОРЫІ час ад часу збліжаюцца і ствараюць карцінку ў сеціве.
  Яшчэ адна з любімых цытат Шарлоты. Вельмі дарэчы.
  Праз паўгадзіны мы зноў у дарозе. Пазваніў Рэмзі і сказаў яму сабраць некалькі хлопцаў. Уразіла далікатнасць усяго гэтага на яго. Праўда ў гэтым нікому не спадабаецца. Прымусіў яго пачаць пошукі Блунсберы і даставіць хлопца. Хто ведае, у якой канаве ён будзе ляжаць у гэты момант? Таксама сказаў яму, што мы паклапоцімся пра тое, каб паведаміць Мілеру, куды мы зараз накіроўваемся. Уніз да Хеленсбурга, назад тым шляхам, якім мы толькі што прыйшлі. Спыніліся за бензінам і правіянтам на выпадак, калі мы загразнем у снезе, і ў дарогу.
  Эйлін Харысан з'явілася ў Блунсберы перад нашым ад'ездам, усё яшчэ выглядаючы ашаломленай. Не ўпэўнены, што выраз яе твару так моцна змяніўся, убачыўшы Хілі, але яна выглядала настолькі недарэчнай, што яе выразу не было куды больш дзецца. З ёй было тры канстэблі, якія даглядалі Хілі, на ўсялякі выпадак, калі хлопец вырашыць ці зможа пажартаваць.
  Кароткае абмеркаванне ў машыне, перш чым Тэйлар заткнуўся, каб засяродзіцца на яздзе праз завею. Мы задалі некалькі пытанняў Хілі, але ён быў не ў стане адказаць на што-небудзь.
  Аскепкі падаюць разам, смецце ў кантэйнер. Магчыма, усё пачалося з таго, што Кроу паспрабаваў падкупіць Блунсберы. Гэта здагадка, але мы ведаем, што яны мелі справу за апошні месяц, і гэта разумны ўдар. Bloonsbury пачынае панікаваць з-за таго, што справа Адысана стане вядомай. Вялікая кар'ера, нарэшце, змываецца ва ўнітаз, пачынае думаць, што з гэтым рабіць.
  Тым часам Хілі забівае Эн Келлер. У тую ж ноч Эвелін пазнае праўду пра Адысана. Магчыма, Bloonsbury даведаецца пра гэта, а можа, і не. Магчыма, ён ведае, што яна ходзіць да Мілера. У любым выпадку, я падключыў яго да Хілі, ён размаўляе з хлопцам, разумее, што ён наш забойца. Выношвае свой план. Вырашае пазбавіцца ад усіх сваіх паплечнікаў. Хто ведае, як хутка ён усё гэта зрабіў? Такім чынам, ён завалодаў Хілі праз некаторы час пасля таго, як прымерыў яго з тым блазнам жанчыны ў Ратэрглене.
  Ранняй суботняй раніцай Блунсберы спускаецца ў Арачар, клапоціцца пра Кроу. Саджае яго ў кузаў машыны, едзе ў Данун. Нейкім чынам вяртаецца да Аррочара і сваёй машыны. Магчыма, скраў іншы аўтамабіль. Разабраўшыся з Кроу, ён прыходзіць у Глазга і забівае Эвелін. Не ведаю, адкуль ён ведае, дзе яе знайсці, але тады яна знаходзілася паміж сваім домам і вакзалам, не на вялікай адлегласці. Робіць з ёй тое ж самае, што Хілі зрабіў з Эн Келер, падкладаючы доказы, каб абвінаваціць Хілі.
  Далей ён неяк ведае, што Жазэфіна Джонсан накіравала Хэры на Хілі. Чакае яго, б'е нажом у грудзі. Затым на наступны дзень ён робіць для Эдвардса ў забойстве праезду.
  Гісторыя пакуль. Не занадта шмат доказаў усяго гэтага, але гэта становіцца на месца. Такое адчуванне, і было шмат выпадкаў, калі Bloonsbury не было каля станцыі.
  Такім чынам, у нас ёсць Джона Блунсберы, прыходзьце да гэтага; і пацверджанне таму вісіць на сцяне ў яго спальні. Хілі быў там некалькі дзён, Ёна ў гэты час быў у яго дома. Без падставы, без лухты, Bloonsbury наш чалавек.
  Адчуваць сябе пустым. Полая. Не хачу быць сёння ў паліцыі. Не хачу быць тут. Калі вашае жыццё будзе такім дзярмом, вы можаце жыць у адной з тых лайновых краін, якія нават не функцыянуюць, дзе адчай усёпаглынальны, дзе адчай вызначаецца не толькі немагчымасцю дазволіць сабе аднавіць свой Падпіска Sky. Кожны з нас будзе выглядаць жудасна, калі гэта стане вядома, і ніхто ў паліцыі не будзе дзякаваць Тэйлару і мне за тое, што мы гэта адкрылі.
  Што падводзіць нас да апошняга вялікага пытання. Удзел Шарлоты Мілер. На якім баку дарожак мы яе знойдзем? Мы маглі б ёй патэлефанаваць, але гэта тое, што трэба сказаць камусьці ў твар. Вымерайце рэакцыю.
  Не пачынайце гаварыць пра гэта, пакуль мы не пераадолеем Эрскінскі мост, снег не сыдзе і мы абодва не будзем жаваць агідныя бутэрброды з вяндлінай і сырам, якія набылі на запраўцы. Амаль дзве гадзіны.
  «Як мы будзем гуляць у гэта?» Я кажу ў рэшце рэшт.
  Ён махае мне бутэрбродам.
  «Навошта мы купілі іх, сяржант?» Яны блукаюць».
  — Было ўжо за поўнач. Як вы думаеце, які быў выбар?
  Ён бурчыць, працягвае есці.
  "Не ўпэўнены, гэта адказ на ваша пытанне", - кажа ён. «Разважаў дазволіць вам зайсці самастойна, як і планавалася».
  - Каб убачыць, ці заб'е яна мяне?
  «Больш-менш».
  «Дзякуй».
  "Не думаю, што гэта спрацуе", - кажа ён. «Я маю на ўвазе, што калі яна нічога пра гэта не ведае, яна зацягне цябе ў ложак, а я застануся сядзець у машыне і абмярзаць свае яйкі. І мы абодва будзем выглядаць ідыётамі, калі давядзецца сказаць ёй праўду. Такім чынам, мы проста пойдзем туды, раскажам ёй, што мы знайшлі. Мы лічым, што Ёна забівае ўсіх, хто ведае пра бізнес Адысан, а гэта значыць, што яна можа быць наступнай у спісе».
  «А што, калі яна ў гэтым удзельнічае і, я не ведаю, дастае пісталет?»
  «Не бачу. Які ў яе матыў? Безумоўна, калі б пра Адысан стала вядома, гэта выглядала б кепска, адкінула б яе на год ці два назад, але адкуль яна павінна ведаць, што некаторыя з яе афіцэраў з'яўляюцца забойцамі? І яна Шарлота Мілер, дзеля Бога. Яна можа трахацца і патураць сабе з чаго заўгодна. Ёй не трэба змаўляцца, каб забіць сваіх афіцэраў».
  На светлафорах паварочвае на левую развілку, накіроўваецца ўніз у напрамку Хеленсбурга. Я вымушаны з ім пагадзіцца. Жанчына, з якой я зблізіўся за апошні тыдзень, не з'яўляецца канфедэратам Bloonsbury. Тое, што ён зрабіў, выклікае агіду, але ён такі бязладны чалавек, што, як бы моцна ні была ваша вера, у гэтым усё яшчэ ёсць доля даверу. Але Шарлота Мілер?
  «І калі яна ў гэтым удзельнічае, — працягвае ён, — у чым я вельмі сумняваюся, якая карысць ёй ад таго, каб што-небудзь зрабіць з намі?» Пра Bloonsbury ўжо выйшла, усе ведаюць. Не, калі яна замяшаная, яна ўсё адмаўляе, схопіць Ёну і заб'е яго, каб ён не мог гаварыць. Такім чынам, яна атрымае мінімальную шкоду».
  Гучыць правільна, але гэта такі беспарадак, які вы ніколі не ведаеце.
  - Дык куды падзеўся Ёна?
  Ён паціскае плячыма. — Бог яго ведае. Ляжаць у канаве. Калі ён зразумеў з таго, што я сказаў сёння раней, што мы насустрач Кроу, магчыма, ён толькі што скончыў бягун. Паехаў у Лондан, каб спаць пад мяшком з астатнімі яму падобнымі».
  — Ці ён мог прыехаць у Хеленсбург, каб забіць Мілера. Апошні з людзей, якія ведаюць».
  " Мы ведаем", - кажа ён. «Ён усё яшчэ павінен клапаціцца пра нас».
  Улічваючы спрытнасць, якую ён прадэманстраваў, адшліфоўваючы іншых, гэта не самая суцяшальная думка. Уявіце сабе маю смерць ад рук звар'яцелага Джоны Блунсберы. П'яны Джона Блунзберы. Але чорт з ім, магчыма, смерць была б лепшым у гэты момант. Пацярпелых паліцыянтаў, несумненна, будуць вітаць як адважных герояў - як і ўсіх іншых людзей, якія паміраюць у нашы дні - у той час як тыя афіцэры, якія не былі забітыя падчас гэтага расследавання, будуць пакараныя за тое, што яны з'яўляюцца групай крымінальных, некампетэнтных няўдачнікаў.
  Усё яшчэ разважаючы над тым, што было б, каб меч пранзаўся праз твае нутро, прыбіўшы цябе да сцяны, як у нябожчыка Херрада, якога мала прапусцілі, калі Тэйлар спыняецца каля асабняка. Спыняе машыну, выключае рухавік. Глядзіць на мяне.
  «Гэта ўсё, сяржант. Я ведаю, што вы звычайна займаецеся сэксам, калі прыходзіце сюды, але на гэтым...
  «Вясёла, сэр».
  Ён усміхаецца і выходзіць з машыны. Я іду следам, ступаю ў глыбокі снег, зноў адчуваючы, як холад праразае тонкую падшэўку курткі. Паглядзіце на сцежку да дома. Гарыць пару ліхтароў, але я не бачу яе твару, прыціснутага да акна і назіраючага за мной. Калі яна чакала мяне, я значна спазніўся, чым яна думала, што я прыеду.
  Адчыніце вароты ўнізе саду, пачніце доўгую ісці па дарожцы.
  "Спадзяюся, яна ўвайшла", - кажа Тэйлар.
  — І ў адзіноце, — дадаю я. «І бяззбройны».
  - Джэсі, - кажа ён.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  44
  
  СТАЯ НА ПАРОЗЕ , дзе я быў двойчы за апошні тыдзень. Сёння вечарам іншыя нервы. Я спадзяваўся, што да гэтага ўзросту я перастану адчуваць нервы, але, здаецца, гэтага не адбылося, нягледзячы на тое дзярмо, якое было раней.
  Вось-вось прагучыць звон.
  «Пачакай, — кажа Тэйлар.
  «Другія думкі?»
  - Чуеце, сяржант?
  Ён мае рацыю. Паліцэйскі інстынкт. Нешта не так. Не ведаю што, не ведаю як. Проста адчуванне, але на глебе такіх пачуццяў зроблена так шмат працы. Нешта ў жываце; валасы на патыліцы; тое дадатковае пачуццё, якое перашкаджае табе ўвайсці ў нечаканае, перашкаджае атрымаць нож у жывот.
  «Хочаш, каб я зноў выбіў дзверы?» Гэта захавае наш прыезд у таямніцы».
  Ён кідае на мяне свой позірк галоўнага інспектара, працягвае руку і спрабуе адкрыць дзвярную ручку. Дзверы, насміхаючыся з маёй драматычнай прапановы, адчыняюцца са пстрычкай.
  Дайце адзін аднаму права, паглядзіце і заходзьце ў дом. Ціха зачыніце за сабой дзверы, спыніцеся і паслухайце.
  нічога.
  У зале гарыць святло. Дзверы ў гасцёўню адчынены, і мы бачым слабыя чырвоныя калядныя агеньчыкі, хоць елкі не відаць. Ён паказвае мне, каб я агледзеў пакоі з іншага боку калідора, і я пачынаю неасцярожна зазіраць у першы, калі ён ідзе ў гасціную.
  Бібліятэка, такі пакой, якога ў нармальных людзей проста няма ў хаце. Шэрагі кніг, якія назаўжды застануцца непрачытанымі; пісьмовы стол, некрануты чалавечай рукой; старамодны глобус з тых часоў, калі Далёкі Усход быў невыразнай масай, а Манхэтэн — балотам; у куце гарыць ліхтарык, па любой прычыне. Магчыма, у дапамогу следчаму.
  Прайдзіце праз пакой да дзвярэй у далёкім канцы. Акуратна. Адкрыйце яго, у наступны. У цьмяным святле маленькай лямпы ў бібліятэцы я бачу абрысы більярднага стала. Навісае святло над дошкай дамінуе ў пакоі ў цяністай цемры. Тут няма чаго бачыць. Праз пакой і ў той, што ззаду - у пакой ззаду дома.
  Тут цёмна, цьмянае святло з бібліятэкі не пранікае. Выглядае як гасцёўня, вялікі тэлевізар у куце. Экран 46 цаляў. Сюды Фрэнк будзе прыязджаць глядзець Рэйнджэраў у тых рэдкіх выпадках, калі не можа патрапіць на гульню. Праз пакой да дзвярэй з другога боку, беглым позіркам. Мы шукаем Шарлоту, не праводзячы ўважлівага агляду гэтага месца.
  Вярнуцца ў залу. Тэйлар ужо выходзіць з кухні. Махае галавой, паказвае вялікім пальцам на лесвіцу, праходзячы міма.
  Гэта вялікая зала, з левага боку якой можна падняцца па шырокай лесвіцы; складаная балюстрада, якая ўключае фігуру ў верхняй частцы лесвіцы. Можна падумаць, што гэта можа быць кампазітар ці нешта не менш прэтэнцыёзнае. Але яшчэ горш – гэта нейкі стары гулец «Рэйнджэрс» гадоў сарака-пяцідзесятых. Джордж Янг, хтосьці такі. Божа, але ж Фрэнк сумны лох. Я ледзь не засмяяўся, калі ўбачыў гэта ў першы раз. Вырашыў, што ён заслугоўвае таго, каб я пераспаў з яго жонкай. Падышоў ззаду Тэйлара - не было чуваць рыпання дошкі падлогі - і ён спыніўся, каб паглядзець на маленькую постаць. Ні слова, круціць галавой, ідзе далей.
  Ён спыняецца на лесвічнай пляцоўцы, а мы стаім і слухаем. Зноў нічога, у хаце па-ранейшаму цішыня. Не ведаю, што менавіта мы шукаем. Гук таго, што кагосьці забіваюць? Крычаць гукі сэксу? Не можа быць такога – мяне выстраілі ў чаргу.
  «Спальня?» — ціха пытаецца ён.
  Пакажыце ўздоўж залы. Адчуйце паколванне хвалявання пры адным згадванні пра гэта. Думка, што Шарлота будзе ляжаць там і чакаць мяне. Не думаю, што яна будзе занадта ўражана тым, што я з'яўлюся з кампаніяй. Я чую, як яна кажа: «Думаеце, вы не справіліся, сяржант?» Можна таксама пачуць, як яна губляе нервы. Пачынаю сумнявацца наконт таго, каб проста зайсці ў дом без папярэджання. Чуццё ўсё яшчэ прысутнічае, але ў рэшце рэшт, Шарлота Мілер - бос, і вось-вось на парозе яе спальні ўстануць два клоўны. Няпрошаны.
  «Вы ўпэўнены ў гэтым?» Я кажу яму, як мага цішэй. «Можа, нам варта вярнуцца і пазваніць у званок».
  «Уверх, сяржант», — кажа ён.
  Станьце за дзвярыма. Паглядзі на Тэйлара. Нягледзячы на ўсе яго жорсткія словы, відаць, што ён не зусім упэўнены, як хацеў бы быць. Ні гуку знутры. Што, калі мы проста ўварвемся туды, а яна будзе толькі спіць? Мы будзем выглядаць як ідыёты. І я дакладна губляю любы шанец, які ў мяне ёсць; хаця мая кароткая закаханасць ужо разгарэлася найлепшым чынам і слабее.
  «Што вы чакаеце знайсці?» Я шапчу.
  Я бачу, што ён дакладна не такі ўпэўнены, як хацеў бы быць. Але тым не менш, ад хлопца нядаўна сышла жонка, і мы ўсе вельмі неразважлівыя, калі гэта адбываецца. Проста шукаю, што яшчэ можа пайсці не так.
  Ён паціскае плячыма. Гэта ўсё. Ён адчыняе дзверы, трымае руку на выключальніку, заходзіць у пакой. Я памыляюся ззаду, і мы двое стаім там, як пара баявікоў.
  За выключэннем таго, што няма вопраткі Action Man, каб зрабіць сябе поўным херняком.
  Шарлота варушыцца, падымае галаву з падушкі. Яе вочы міргаюць ад сну, і яна сядае. Глядзіць на нас так, быццам не можа зразумець, што мы ўяўляем. Прасціны спадаюць з яе, і яна апранае той самы топ, у якім была ў першую ноч, калі я прыехаў сюды. Можна ўбачыць цудоўныя абрысы яе грудзей.
  Не час, Хатан, не час!
  Мы стаім, як пара пудынгаў, і чакаем, пакуль яна што-небудзь скажа, хаця адказнасць за гэта павінна ляжаць на нас.
  — Галоўны інспектар? кажа яна ў рэшце рэшт. Выраз яе твару павольна пераходзіць ад здзіўлення да адсутнасці разумення, на шляху да абурэння. Лепш Тэйлару зрабіць гэта добра, таму што я трымаю язык за зубамі.
  Ён вагаецца, але ведае, што павінен нешта сказаць.
  "Мы павінны пагаварыць з вамі пра DCI Bloonsbury", - кажа ён.
  Цікава.
  Яна кідае на яго змрочны, канстэбль-жэле позірк. У Тэйлара ёсць убудаванае сілавое поле супраць гэтага, і я проста спрабую схавацца за яго спіной, як Рон і Герміёна, якія ўціскаюцца пад плашчом-нябачнікам Гары.
  Яна адсоўвае прасціны і ўстае з ложка. Верх слізгае па яе сцёгнах, але не раней, чым яна дазваляе нам на кароткі пробліск валасоў на лабку, гладкіх і пачуццёвых сцёгнаў. Атрымліваю гэтае дзіўнае пачуццё ў задняй частцы горла. Правільнае месца, няправільны час.
  Кітае галавой, вочы ўсё яшчэ прыжмурыліся на святло.
  «Што, чорт вазьмі, ты робіш, Дэн? Колькі цяпер часу?»
  «Каля двух», — кажа ён. Добрая каманда ў голасе. Хлопец ніколькі не спалохаўся. Сталёвыя шары.
  Яна кідае на мяне той жа позірк – відавочна, не ведаючы, што я абаронены сталёвым сілавым полем Тэйлара, – потым зноў паварочваецца да яго.
  «І вы не маглі патэлефанаваць?»
  Вокам не міргнеш, Тэйлар. Вельмі ўражвае.
  «Думалі, мы павінны сустрэцца з вамі асабіста».
  Яшчэ адзін злосны позірк. Выкладвае ўсё магчымае, але яна павінна ведаць, што з ім гэта не працуе.
  — Званок у дзверы?
  Ён не адразу адказвае. Давай, Дэн, прыдумай добрае. Не ўяўляў, што ён скажа, а потым робіць відавочнае і цалкам ігнаруе пытанне.
  «Мы знайшлі Яна Хілі», — кажа ён.
  Вочы свецяцца, твар робіць мноства розных рэчаў. Яна робіць крок наперад.
  «Дзе?» кажа яна.
  «Дом галоўнага інспектара».
  «Што?»
  «Блунсберы трымаў яго ў палоне ў сваім доме. Мяркуючы па ўсім, пратрымалі яго там некалькі дзён.
  Цяпер яна кідае на яго іншы позірк. Сядае на ложак, хітае галавой. Затым рука ідзе да лба, і яна пачынае расціраць. стрэс. Бяда нашага часу. Аднак гэта разумны час, каб падкрэсліць. Мы можам амаль пачуць гэтую інфармацыю і тое, што яна цягне за сабой, якая круціцца ў яе галаве. А можа, яна ўжо прадумвае ўласную пазіцыю. Як яна збіраецца растлумачыць гэта СМІ, начальніку паліцыі; колькі ёй давядзецца несці груз адказнасці?
  Калі яна ўжо ведае, што Хілі быў зняволены ў доме Блунсберы, як сцвярджала адна з нашых тэорый, гэта каманднае выкананне.
  Праз некаторы час падымае вочы. Відаць адсутнасць упэўненасці ў яе вачах.
  «Ідзі ўніз і чакай у гасцінай. Я схаджу праз хвіліну, — кажа яна. «Выпіце сабе», — прыходзіць услед думка. Добрая думка. Мне гэта трэба.
  Мы стаім, гледзячы на яе, але нас ужо адпусцілі. Прывабнасць жанчыны ў піжаме або нежаданне выпускаць яе з поля зроку. не ведаю Нарэшце Тэйлар вядзе, і мы выходзім. Мы з Мілерам пераглядаемся, але я нават не магу паспрабаваць прачытаць.
  Са здзіўленнем выявіў, што мае ногі ўсё яшчэ цалкам функцыянуюць. Уздоўж калідора і ўніз па лесвіцы, міма бюста Вулі Торнтана або каго б там ні было.
  «Не ведаю, як у вас гэта атрымліваецца», — кажу яму, калі мяркую, што мы далёка ад чутнасці. «Гэта як быццам у вас ёсць гэтая звышздольнасць».
  «Чудзьма, сяржант», — кажа ён, калі мы ўваходзім у гасціную. «Вы проста павінны памятаць, у каго з вас ёсць яйкі».
  «Я сумняваюся ў гэтым».
  «Трэба скарыстацца пялёнкай. Калі б мы не выявілі нічога дрэннага, у той момант, калі ўсё стала непрыемна, мне проста трэба было б заскочыць крыху пра Хілі і Блунсберы. Шок ад гэтага заўсёды мог цалкам змяніць сітуацыю». Ён падымае бровы, каб атрымаць маё адабрэнне. Я гляджу на яго. Добрая думка, але гэта не перашкодзіла б маім нагам стаць жэле, нават калі б я падумаў пра гэта.
  Накіроўвайцеся да алкаголю.
  «Мне трэба выпіць. Хочаце аднаго соладу? У іх ёсць прыстойныя рэчы».
  Ён стаіць пасярод пакоя, гледзячы на рэшткі вогнішча - адзінае нізкае полымя, якое ўсё яшчэ спрабуе вырвацца з попелу - асветленае толькі чырвоным святлом калядных агнёў.
  Праверце вядро з лёдам і знайдзіце, што яно цалкам абсталяванае. Хм... З аднаго боку, гэта здаецца трохі дзіўным. З іншага - лёд!
  Зрабі сабе в&т, папалам. Зрабіце вялікі глыток. Халодны і цёплы, гладкі і востры, ідэальны напой.
  — У іх тут нейкі Лагавулін, — кажу. «Табе падабаецца гэта дзярмо».
  Ён пазірае на мяне, скурчыўшы лоб, вочы прыжмурыліся ў цьмяным святле.
  "Нешта не так", - кажа ён.
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  Ён аглядае пакой, але больш за ўсё гэта ў цёплай цемры. Чырвонае ззянне, слабыя цені. Тым не менш.
  — Не ведаю. Проста што-небудзь... - голас яго сціхае.
  Глядзіць убок, у цёмныя куткі. Я на секунду забываюся пра напой, сачу за яго позіркам. Маюць першы ўхіл напружання; дрыжыкі па спіне. Падазрэнне на гук, рух. Ластаўка. Мышцы напружаны. Чаканне.
  «Уключыце святло, сяржант», — кажа ён.
  А потым рух з-за сядзення ля дрэва. Словы ледзь вымавіў, я не паспеў дабрацца да выключальніка. Кароткае хваляванне ў цемры, узмах рукой, і нешта ляціць у паветры і стукнецца ў бок галавы Тэйлара, перш чым ён паспявае хіліцца з дарогі.
  Ён падае назад, камечыцца на падлогу. Крэсла адсоўваецца ў дрэва; постаць з'яўляецца ззаду. Накіроўваючыся да Тэйлара, нож паблісквае чырвоным. Дрэва перакульваецца, усё звініць шарамі і шамаціць мішурой; цені катаюцца па пакоі разам з падаючым святлом.
  Можна разглядзець пачварны твар Джоны Блунсберы, скрывіўся ад напружання; адчувае пах віскі, калі яго дыханне злосна выдыхае. Ён амаль на вяршыні Тэйлара, нерухомы на падлозе. Кіньце ў яго напой. Вага вадкасці зрушвае палёт шклянкі, але ўсё роўна яна б'е яго збоку па галаве. Прымушае яго павярнуцца, спатыкнуцца, і перш чым ён паспявае напасці на Тэйлара, я апынаюся на хлопцу, трымаю руку на яго запясці, падымаю яе, спыняючы ўдар нажа.
  Адступаем, змагаемся адзін з адным на падлогу. Сціснуўшы зубы, адчуваю пах чалавека. Усё яшчэ не разважаючы, непадрыхтаваным кінуўся ў разгар бою. Ён пачынае цягнуць нож уніз. Мацнейшы за мяне, заўсёды ведаў гэта. Набліжае, і цяпер усе мае сілы і думкі накіраваны на тое, каб гэта спыніць. Шэсць цаляў ад макушкі, яшчэ бліжэй да яго. Але ў яго ёсць кантроль, я цалкам абараняюся. Абарончы. Падумайце пра лепшы спосаб гуляць у футбол, лепшы спосаб зрабіць што-небудзь. Ісці ў атаку. Рызыкуйце. На імгненне. Пераключаю энергію, і з усім, што ў мяне ёсць, я падымаю галаву да яго твару. Прапусціце нож на долю. Яго нос і зубы храбусцяць пад маім ілбом, і я адчуваю гэта не менш, чым ён. Але я гатовы да шоку, ён не. Самая кароткая секунда, гэта ўсё, што ў мяне ёсць. Кантралюйце яго запясці, рэзка апусціце нож. Адчуйце цёплыя абдымкі яго шыі вакол ляза, калі яно ўтыкаецца ў яго проста пад падбародак. Ад яго імгненна сыходзіць бойка, цела цяжка кладзецца на мяне. Грудзі ўсё яшчэ ўздымаюцца, адчуваецца, як кроў пачынае пульсаваць з шыі. Млосна, цёмна, цёпла. Адштурхніце яго ад сябе і з цяжкасцю ўстаю. Можна пачуць яго дыханне на падлозе, глыбокія ўдыхі, якія суправаджаюцца ціхімі стогнамі Тэйлара, які ляжыць побач.
  Святло.
  Пакой поўны гэтага, і Мілер стаіць у дзвярах, гледзячы на сцэну ў пустым цэнтры сваёй гасцінай. Тэйлар з усіх сіл спрабуе сесці, па твары яго цячэ чырвоная ад крывавай раны; Блунсберы ляжыць на падлозе, працягні рану на шыі, нож усё яшчэ трымае ў руцэ, якая яго ўрэзала - я павінен зняць яго з яго, не разважаючы, не рабі гэтага; і я стаю над імі, у крыві на твары і на паліто.
  Яе рот адкрыты, але з яго нічога не выходзіць. Няма чаго сказаць. Добра пастаўленая ненарматыўная лексіка можа быць у парадку. Яна выглядае напалоханай, я дам ёй гэта. Тэйлар пачынае з цяжкасцю ўставаць, і я пераступаю праз Блунсберы да яго.
  «Я ў парадку», — кажа ён, падымаючы руку. «Ты лепш выклікай яму хуткую дапамогу».
  «Што здарылася?» - у рэшце рэшт кажа Мілер. Голас зрываўся. Блунсберы працягвае стагнаць на падлозе. Варта быць больш асцярожным з ім, але ён атрымаў нажом у шыю. Усё яшчэ не думаючы.
  — Ён чакаў, — кажу я. «Гэта ён забіваў астатніх. Эвелін, Эдвардс, Херрод. Нават той сволач Крумкач».
  — Варона? кажа яна. Зусім страчаны.
  «Усе, хто ведаў пра справу Адысана. Мабыць, ты быў наступным».
  Яна глядзіць на яго ўніз, разявіўшы рот.
  - Ёна? кажа яна. Думае, што памірае.
  Яго галава ўпершыню падымаецца. Ігнаруе мяне і Тэйлар, глядзіць проста на яе. Рух яго шыі аднаўляе крывацёк. Устойлівы пульс. Голас, калі даносіцца, хрыплы, захлынаючыся крывёй. Поўны нянавісці.
  "Чортава сука", - кажа ён. «Сука». З рота плюецца кроў.
  Выраз яе твару мяняецца. Шок да гневу. Вочы гараць. Бачыў выгляд раней.
  «Хрысце, — кажа яна. «Я ведаў, што мне трэба было нешта зрабіць з ім шмат гадоў таму. Паглядзіце на гэты стан. Я выклічу хуткую».
  гэты стан ? Што? Дыван?
  Яна пачынае выходзіць з пакоя.
  «Не адварочвайся ад мяне, сука. Не ты кіруеш маім жыццём... потым павярніся назад...'
  Ён сказаў бегчы? Ці разбурыць?
  Яна вагаецца, паварочваецца. Блунсберы падняўся на локці, дыханне зыходзіла з яго цяжкімі ўдыхамі; задыхаючыся; бульканне. Мы з Тэйларам назіраем за гэтым, няпрошаныя госці.
  «Вяртайся сюды, блядзь», — хрыпіць ён на яе голасам, які, здаецца, хацеў здацца. Яна глядзіць на яго ўніз, з усёй пагардай, якую кожны мог вытрымаць у гэтых вачах.
  - Адчапі, Ёна, - кажа яна. Выплюхваюцца словы, і яна пачынае адварочвацца.
  Я гляджу на яго, не ведаючы, што адбываецца. Ён усё яшчэ трымае нож у руках. Знайдзіце хвілінку, паглядзіце, што будзе. Дзіўнае бачанне. І гэта паралізуе мяне на сотую долю секунды.
  З ніадкуль Блунсберы знаходзіць у сабе сілы. Падхопліваецца, моцна сціскаючы ў руках нож. Амаль запаволены рух. З раны ў горле цячэ кроў; ён пакрыты ім. Скачок да Шарлоты, нож у спіну, усе намаганні, каб адпомсціць. Яна адчувае парыў руху ззаду, паварочвае галаву. Час для кароткай успышкі панікі на яе твары.
  Але ён паміраючы чалавек. Калі нож рухаецца ўніз да сярэдзіны спіны Шарлоты, я апынаюся на ім, збіваючы яго на падлогу, і ён падае пад маім цяжарам. Нож выпадае з рук, ляжыць бескарысны і затуплены на дыване.
  Я гляджу на яе, на гэты бясстрасны твар. Паніка знікла, страху не было і следу. Нічога не магу прачытаць. Адштурхваюся ад Блунсберы, і кроў булькае ў яго горле ад нейкага адчайнага перадсмяротнага дыхання. Вазьміце нож; Мы з Тэйларам стаім і глядзем на Шарлоту.
  Яна аддае ўсё, што атрымлівае. Магчыма, Блунсберы проста ўцягнуў яе ва ўсе свае злачынствы, але яна будзе ведаць, ці ёсць якія-небудзь доказы. У дзеяннях п'янага псіхатэрапіі нікому не інкрымінуюць.
  - Дзякуй, - кажа яна. Ціхі голас, але цвёрды.
  Я ківаю. Не кажы нічога. Мы з Тэйлар проста глядзелі на яе ў ярка асветленай цішыні. Ён абмацвае рану на галаве.
  Фенечка з мішураю дрыготкай звальваецца з елкі, асядаючы на дыване. Блунсберы раптам кашляе крывавым кашлем, з яго цела вырываецца здушаны дыханне. Маўчанне парушана, чары рассеяны.
  «Я выклічу хуткую», — кажа яна, таму што трэба. Хаця можа яна не хоча, каб Блунсбэры памёр там, дзе ён ляжыць?
  Нешта ёсць у яе вачах, потым яна паварочваецца і сыходзіць з пакоя.
  Паглядзіце ўніз на Bloonsbury. Хуткую дапамогу ўсё роўна позна, чалавек памірае. З рук сяржанта-дэтэктыва Хатана. Я хацеў бы сказаць, што гэта першы чалавек, якога я забіў, але не магу. У добрыя дні, у дні, калі я магу заблакіраваць мінулае, калі я магу ператварыць мінулае ў іншае жыццё, гэта дні, калі я магу сказаць, што ён першы чалавек, якога я забіў. Такіх дзён няшмат.
  Я гляджу на Тэйлара. Мы няпрошаныя госці. Цішыня над домам. Дзесьці цікае гадзіннік. Чамусьці я пачынаю задумвацца, чым займаецца Фрэнк, і ці будзе яму ўсё роўна?
  — Ідзі і слухай, сяржант. Пераканайцеся, што яна выклікала хуткую дапамогу. І мясцовая станцыя, — кажа Тэйлар.
  «Так».
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  45
  
  Т 3 ГАДЗІНЫ, НОВЫ ГОД. Вадзяністае сонца нізка ў небе; светлы поўдзень, яшчэ густы снег на зямлі, іней ужо ў паветры на наступную ноч. Ясны, халодны, свежы, цудоўны дзень.
  Сяджу ў машыне праз дарогу ад старога сямейнага дома. Сяджу тут больш за дваццаць хвілін. Не магу вырашыць, рабіць ці не гіганцкі крок праз дарогу. Я не заслугоўваю таго, каб Пэгі - ці хто-небудзь з іх - адвезлі мяне назад, але калі я пайду туды, сціскаючы маленькі пучок кветак, які зараз ляжыць на пасажырскім сядзенні, тады яны адвязуць мяне назад . Нягледзячы на тое, што за апошнія некалькі дзён адбылася поўная аўтакатастрофа, мая будучыня ёсць, калі я гэтага захачу.
  Злавіў пару гадзін сну, нейкі час з пяці да васьмі. Прачнуўся, адчуваючы сябе такім жа лайном, як і апошнія некалькі дзён. Падобна на тое, што справа ў асноўным закрыта, але пройдуць месяцы ці гады, перш чым смурод ад гэтага знікне; і я ўсё яшчэ адчуваю цеплыню крыві Блунсберы, якая пульсуе на маёй руцэ.
  Вялікі дэтэктыў, некалі паліцэйскі герой Глазга, ляжыць у моргу ў Вікторыі. Памёр па дарозе ў бальніцу, а яго цела прывезлі сёння раніцай. Загінуў ад рук сяржанта Хатана. Я сказаў камусьці, што гэта першы чалавек, якога я забіў, але не з перакананнем.
  Сёння раніцай праверыў некаторыя рэчы. Нашы падазрэнні былі блізкія да мэты, і ўсё новае, што мы адкрылі, пацвярджае нашу тэорыю.
  Я даведаўся ад Жазэфіны Джонсан, што яна першай размаўляла з Bloonsbury у суботу. Ён сказаў ёй патэлефанаваць Герроду на наступны дзень. Наладзьце яго з самага пачатку. Бедная дзяўчына несвядома адыграла сваю ролю, Херрад увайшоў прама ў яе. Блунсберы ведаў свайго чалавека, ведаў, што ён будзе кідацца туды самастойна. Белы рыцар. Чакалі яго, потым зарэзалі. Зарэзаў свайго чалавека.
  Я не магу гэтага зразумець, таму што я мог падумаць, што Хэррод быў бы ў парадку, калі б трымаў язык за зубамі. Але хто ведае, што адбывалася ў галаве Bloonsbury апошнія некалькі тыдняў?
  Знайшлі дэталі аўтамабіля, скрадзенага з Dunoon позна ўвечары ў пятніцу або рана раніцай у суботу. З'явіўся ў Аррочары. Адпавядае таму, што кампанія Bloonsbury мела справу з Кроу.
  Што яшчэ ў нас ёсць? Яны вяртаюцца да цела Эвелін, каб убачыць, ці змогуць яны знайсці там сляды Блунсберы; цяпер, калі яны ведаюць, што шукаюць.
  Тэйлар браў інтэрв'ю ў Хілі на працягу некалькіх гадзін. Я не сядзеў на гэтым. Ён вагаўся паўсюль; ад псіхатычнага да разумнага ад уключанага адваката да шалёнага забойцы. І праз усё гэта апантанасць Жазэфінай Джонсан. Каб пачуць яго гаворку, іх адносіны мяжавалі з Рамэа і Джульетай па трагедыі і з Полам Ньюманам і Джаан Вудворд па даўгавечнасці. Апантаная асоба, якая мела патрэбу ў выхадзе і знайшла яе ў жанчыне, якая ўцякла ад яго. Здаецца, ён не думаў, што яна ўцячэ назаўсёды і што ў любы момант можа вярнуцца. Ён думаў, што было мноства прычын, па якіх яна сышла, але прызнаў, што была верагоднасць, што яна зрабіла гэта таму, што была «сукай-шлюхай, якая імкнецца трахнуць як мага больш іншых мужчын», таму ён прыйшлося яе пакараць.
  Ці можаце вы паверыць у тое, што вам кажа такі чалавек? Ён сказаў, што яго забралі ў Блунсберы пасля таго, як ён памыліўся ў кватэры жанчыны ў Ратэрглене. Падумаў, што за ім сачылі. У гэтых наручніках ён быў вельмі заблытаны, так што ён страціў улік ночы і дня, але мы ведаем, як доўга ён быў там.
  Іэн Хілі павінен быць у зняволенні да канца жыцця, але хто ведае ў нашы дні? Атрымае прыстойнага адваката, і ён, верагодна, прымусіць прысяжных пашкадаваць яго, бо яго выкрала паліцыя; і яны адпусцяць яго. Мы атрымаем дастаткова доказаў на хлопца, каб прызнаць вінаватымі мноства забойцаў, але вы ніколі не можаце сказаць. Юрысты, юрысты, усюды, з імёнамі, якія трэба зрабіць, рэзюмэ, якія трэба палепшыць.
  Мы знайшлі адбіткі Блунсберы ў доме Кроу і на машыне, якая выкарыстоўвалася ў выпадку наезду на Эдвардса. П'яны Ёна; нават не думаў апранаць пальчаткі. Вы проста не думаеце рабіць гэта як афіцэр, ці не так? Калі вы атрымліваеце адбіткі, вы правяраеце іх з адбіткамі вядомых злачынцаў, а не з вашымі людзьмі.
  Такім чынам, Bloonsbury вінаваты па ўсіх пунктах абвінавачання. І памёр разам з гэтым, што добра. Усе лепшыя злыдні атрымліваюць гэта ў канцы. Гэта дазваляе зэканоміць выдаткі на судовае разбіральніцтва і азначае, што ў зале суда не будзе ніякай лажані з нейкай чортавай прысяжнай.
  І цяпер, калі Блунсберы адправіўся ў пекла і забраў з сабой сваю таямніцу, што зробіць Шарлоту Мілер?
  Яна сядзела і назірала за ўсім гэтым сярод ночы, як прыехала хуткая дапамога і вывезла паміраючага чалавека. Паглынуў дарагі каньяк; разлівалі ў рымскія часы. За ёй хавалася маска багацця і шоку, усё старанна пабудавана. Бяспечны ў якіх ведах? Тое, што паміж ёй і Блунсбэры не было ніякай сувязі, ці гэта: на кожным кроку, пасля кожнага дзеяння, якое яна рабіла, яна выцірала дошку. Там не будзе нічога, каб паказаць пальцам у яе бок.
  Ці можаце вы асудзіць каго-небудзь за дзеянні такога чалавека, як Джона Блунсберы? Магчыма, гэта быў апошні акт дробнай помсты паміраючага чалавека. Каб выглядала, што яна ўвесь час была з ім у змове. Што яна ўпусціла яго ў свой дом у канцы, а не ён упусціў сябе ці ўварваўся. Памятаеце, што ўваходныя дзверы былі адчыненыя, але гэта магло паказваць на любы бок.
  Але які яшчэ доказ у нас ёсць? У нас былі падазрэнні яшчэ да таго, як мы пайшлі туды, і тое, як дзейнічала Блунсберы, сведчыць пра тое, што яна была часткай гэтага. Але гэта было ўсё. Магчыма, нашы расследаванні нешта выявяць, але мы абодва ведаем, што яна была б больш грунтоўнай.
  І вось сёння яна пакінула нас. Ніякай спробы ўмяшання. З'явіўся на вакзале хвілін на дваццаць. З'явіўся галоўны канстэбль - увесь у бліскучых гузіках і смярдзючым напоем - і праз дзесяць хвілін сышоў з усмешкай, далёкай ад твару.
  Яна паклікала мяне ў свой кабінет перад тым, як пайсці. Я стаяў перад ёй у тым кабінеце пяты раз за тыдзень. Хутчэй насцярожаны, чым нервовы. Цікава, ці буду я да споведзі.
  Няма шанцаў.
  "Я з'язджаю на некалькі дзён", - сказала яна.
  Усяго некалькі дзён? Я думаў. Гэтыя дні, хутчэй за ўсё, расцягнуцца на тыдні, тыдні - на вечнасць.
  «Патрэбен час, каб падумаць. Збяры галаву. Старшы канстэбль лічыць, што гэта была б добрая ідэя. Хай справы ўладкуюцца. «Апошнія дні былі даволі цяжкімі на станцыі», — сказала яна. Хутчэй цяжка? Давай, Шарлота, раскажы, як ёсць. «Гэта ўсё падобна на нейкую вялікую змову».
  Гэта менавіта тое, дарагая, падумаў я. І ёсць вялікая верагоднасць, што вы ў цэнтры ўсяго гэтага.
  Яна глядзела на мяне некалькі секунд. Не ведаю, чаго яна чакала ад мяне. Яна шукала спагады? Але я ёй нічога не даў. Не было чаго сказаць. Тэйлар і я абодва падазраем яе ў датычнасці, і зробім усё, каб атрымаць доказы гэтага.
  Я стаўлюся, аднак, што знайсці не будзе чаго.
  Нам застаецца задацца пытаннем, што адбылося паміж ёй і Джонам Блунсберы. Магчыма, гэта вяртаецца да канца. Шаснаццаць гадоў таму, да яго першай хвіліны славы і пагоні па адкрытым балоце. Напэўна, некалі пачалося. Магчыма, яны двое ўвесь час былі ў ім разам, едучы на спіне аднаго. І ў той час як Блунсберы не вытрымаў і бухаў у акіяне віскі, Шарлота Мілер каталася ў адкрытым моры. Збіраўся ісці да канца.
  «Вы б пайшлі са мной?» - сказала яна. Ціхі, нервовы голас, але я б не паверыў гэтаму голасу цяпер, якім бы тонам ён ні быў. Тым не менш, гэты запыт быў нечаканым. Паражэнне токам. Але калі раней гэта быў удар ад усёй электрасеткі, то цяпер гэта было падобна на статычны ўдар ад перамычкі. «Цяпер, калі ўсё скончылася, ты зможаш атрымаць адпачынак. Я ўпэўнены, што Дэн быў бы не супраць».
  Я падумаў, што Дэн разгубіцца, каханне. Але хвалявацца не было аб чым. Я ні ў якім разе не пайшоў з Шарлотай Мілер. Стоячы перад яе сталом, яна магла мяне завесці так далёка.
  - Не думаю, - сказаў я. Усё яшчэ занадта шмат рэчаў, каб разабрацца. А нават калі б не было...
  Яна праглынула. Прыняў гэта добра. Ведаў, што я думаю, я ўпэўнены.
  І гэта было ўсё. Яна больш нічога не сказала; Я адвярнуўся ад свайго захаплення мінулага тыдня і выйшаў з яе кабінета. Зачыніў за мной дзверы. Гэта правераная і надзейная метафара.
  Праз пару хвілін яна выкацілася з вакзала. Без развітання. Мы не змаглі дакладна зачыніць яе толькі таму, што Блунсбэры спрабаваў яе забіць, але я б паспрачаўся, што калі мы штосьці знойдзем і захочам прыцягнуць яе, яе будзе вельмі цяжка дастаць.
  І гэта толькі пра гэта. На некаторыя пытанні дадзены адказы, на некаторыя - не. Некалькі рэшткаў, напрыклад, чалавек, які цяпер гніе ў турме па абвінавачванні ў забойстве Адысана з мінулага года. Злачынствы Джэры Кроў - хоць гэта ўсё чуткі. Можа быць, гэта быў Bloonsbury ўвесь час. Хто ведае? Нехта іншы будзе вырашаць, што з гэтым хлопцам рабіць.
  Мы скончылі, і я застаўся сядзець праз дарогу ад былой жонкі і чагосьці чакаць. Магчыма, камусьці з іх трэба прыняць рашэнне з маіх рук. Каб адзін з іх выглянуў у акно і заўважыў прыпаркаваны праз дарогу аўтамабіль. Каб адзін з іх вырашыў, заштурхнуць шторы ці падысці і запрасіць мяне.
  У глыбіні душы – нягледзячы на ўсю глупства захаплення Шарлотай Мілер – я меркаваў, што апынуся сюды, што я ўвойду праз гэтыя дзверы. Але мінулай ноччу я забіў чалавека, і гэта было не ўпершыню. Гэта было ўпершыню за семнаццаць гадоў. І хаця семнаццаць гадоў — гэта вялікі тэрмін, гэтага далёка не дастаткова.
  Я заўсёды думаў, што калі сустрэну патрэбную жанчыну, пагавару з ёй. Мой удзел у Балканскай вайне. Я выпусціў бы ўсё гэта вонкі, вялізнае падзенне жудасных успамінаў, якое вырывалася наперад, нястрымна, і скончылася тым, што я ў слязах і разваліўся на падлозе. І на працягу многіх гадоў я думаў, што гэта будзе Пэгі. Гадамі. І, магчыма, нават на мінулым тыдні я думаў, што гэта будзе Пэгі.
  Але седзячы тут, праз дарогу ад яе дома, я ведаю. Я не думаю, што я хлусіў самому сабе, калі ўпершыню падумаў, што яна будзе той самай. Я ў гэта шчыра верыў. Цяпер, аднак, я ведаю дакладна. Ні сёння, ні заўтра, ні на наступным тыдні. І неўзабаве, калі я вярнуся, я прачнуся сярод ночы, рыкаючы, у поце і ў паніцы, і яна будзе глядзець на мяне і баяцца, і яна будзе спадзявацца, што я пагавару з ёй , і я ўбачу гэта ў яе вачах. Пэўнае і дакладнае веданне, што я не буду. Упэўненае і дакладнае веданне таго, што там, напэўна, ёсць нехта, каму я мог бы даверыцца, але што гэта не яна.
  Я бачу рух у гасцінай і раптам разумею, што не магу сядзець тут і чакаць, пакуль яны прымуць рашэнне за мяне. Я павінен сысці.
  Рухавік уключаны, у першую чаргу і плаўна ад'ехаў ад абочыны. Вазьміся моцна за руль, таму што ў мяне дрыжаць рукі. Паглядзіце на гадзіннік. Напэўна, гадзіну прасядзеў. Позні дзень, навагодні дзень.
  Аўтаматычнае ўключэнне музыкі. Боб. Ідыёт Вецер .
  Божухна, гэты радок пра тое, што так доўга не ведаў спакою і цішыні. Вось і ідзем.
  Час мне і Бобу схадзіць у бліжэйшы паб.
  
  OceanofPDF.com
  Д. С. Хатан, кніга 2 – ЧУМА ВАРОН
  Amazon ЗША
  Amazon Вялікабрытанія
  
  Сяржант-дэтэктыў Томас Хатан вяртаецца ў цудоўным, ашаламляльна жорсткім крымінальным рамане, які сцірае мяжу паміж трылерам і жахамі і падымае серыю пра Хатана да вышэйшых эшалонаў сучаснай фантастыкі нуар.
  
  «Яшчэ адзін цудоўны прыклад шатландскага крыміналу». Аматар крымінальнай фантастыкі
  Тры чалавекі загінулі. Забіты. Кожнага з іх звязалі ў лесе і заткнулі кляпамі рот, верхнюю частку чэрапа выдалілі, а аголены мозг абабралі вароны. Калі шанцавала, то хутка гінулі.
  DS Hutton быў на бальнічным некалькі месяцаў, жывучы на схіле шатландскай гары, прыязджаючы ў горад толькі на штотыднёвыя псіхіятрычныя сеансы. Аднак чума крумкачоў прыбыла, усе на палубе, і Хатана выклікаюць назад на службу.
  Праходзяць месяцы, а паліцыя застаецца недасведчанай перад тварам жахаў, учыненых самым бесчалавечным серыйным забойцам свайго часу. Прыцягваюць старонніх дэтэктываў, напружанне расце, мала што змяняецца. Хатан, аднак, апынаецца ў авангардзе расследавання, яго ўсё далей і далей зацягвае ў багну, і неўзабаве яго пераследуе яго мінулае, і ён бескантрольна падае ў бездань сэксу, алкаголю і пачуцця віны. А калі ён дасягне дна, яго чакае чума варон...
  
  OceanofPDF.com
  Д. С. Хатан, кніга 3 – Кроў, у якой пэцкаюць вашыя рукі
  Amazon ЗША
  Amazon Вялікабрытанія
  Пераслед DS Hutton пачаўся...
  Маладая дзяўчына моўчкі стаіць ля акна ў глухую ноч.
  Вітражны Ісус у блакітным глядзіць на страчаную царкву.
  Жанчына вісіць на шыі з моста, крылы анёла на яе спіне.
  Хлопчык-падлетак ляжыць у ванне, вада стала крывава-чырвонай.
  Чатыры суполкі атрымалі загад аб'яднацца, што прывяло да жахлівых наступстваў. Ахвяры падаюць адна за адной, калі DS Hutton і DCI Taylor аказваюцца ўцягнутымі ў неспакойны і двудушны свет царквы, яе колькасць рассыпаецца, а тыя, хто застаўся ззаду, змагаюцца за рэшткі змяншэння ўлады.
  Адбудзецца біблейскае прароцтва, пральецца кроў рупліўцаў, а прывіды мінулага Хатана стануць кашмарамі сучаснасці...
  
  OceanofPDF.com
  Д. С. Хатан, кніга 4 – ГЛЯДЗІЦЕ, КАБ МАЯ МАГІЛА ТРЫМАЛАСЯ Ў ЧЫСТЫНЕ
  Amazon ЗША
  Amazon Вялікабрытанія
  Чума крумкачоў прыйшла да DS Hutton, і Пекла следам ...
  Студэнт штурхаўся перад цягніком.
  Двайное абезгалоўліванне.
  Мёртвы на вуліцы чалавек, збіты і пад наркотыкамі.
  Жанчына, абматаная скотчам, цела скінута ў склеп.
  Смерці вакол Глазга, выпадковыя, жорсткія і крывавыя, здаюцца не звязанымі паміж сабой. Потым на паштовую скрыню Хатана прыходзіць электроннае паведамленне, і раптам ён трапляе ў чарговую кашмарную справу, яго свет зноў разрываецца на часткі ў жорсткай гісторыі помсты, сэксу, хлусні, віны і забойства.
  
  OceanofPDF.com
  Д. С. Хатан, кніга 5 – У МОЙ ЧАС СМІРЦІ
  Amazon ЗША
  Amazon Вялікабрытанія
  Забойства ў часы каронавіруса.
  DS Hutton вярнуўся ў яшчэ адным змрочным і змрочным, надзвычай коміксовым трылеры аб серыйных забойцах, які падпітваецца сэксам і забойствамі.
  У Глазга шэры кастрычнік, журботна ідзе дождж, рэквіем па горадзе, спустошанаму вірусам доўгага лета. І цяпер у апавяданне ўваходзіць забойца, каб сеяць хаос, праліваць кроў і весці горад у танцы смерці.
  Кожная ахвяра памірае ад тысячы жорсткіх парэзаў, кроў сцякае з пустых вачэй іх перадсмяротнай маскі. Маска-сястра засталася ў іншым месцы, падказка, падкінутая забойцам, каб здзекавацца з паліцыі.
  Danse macabre узмацняецца, колькасць загінулых расце, пакуль Хатан непазбежна, няўмольна, невыносна не становіцца апошнім добрым чалавекам, які змагаецца з прывідным і драпежным забойцам...
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"