Ліндсей Дуглас : другие произведения.

Непоховані мерці

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  ПРОЛОГ
  
  С ЛІКОВІ КВІТИ? ВОНО ПАХНЕ польовими квітами, але як щось насправді може пахнути польовими квітами? Є сотні польових квітів. Всі вони повинні пахнути по-різному. Всі польові квіти разом?
  Його розум крутиться.
  Польові квіти. Я не знаю смердючих польових квітів. Польові квіти. Слово крутиться в його мозку. Його голова смикається, раптовий тріск, очі заплющуються на секунду, і все зникло. Тепер пахне підземними тунелями: гнилою капустою. Гнила капуста, нечистоти, тління. Вони повинні їх розлити в пляшки.
  Він кидає погляд через плече на жінку, яка сиділа через три місця позаду. Темно-каштанове волосся. Майже чорний. Довжина до плечей. Вона не дивиться на нього. Мабуть, це вона, польові квіти. У вагоні немає нікого, хто мав би такий запах.
  Поїзд з гуркотом зупиняється, виходячи з тунелів у мряку й холодну темну ніч станції Далмарнок.
  Він не обертається до кінця, а дивиться на відображення жінки, ловлячи її погляд у вікні. Побіжний погляд, потім вона відводить погляд. Він усміхається їй занадто пізно, але відчуває, як вона здригається.
  Він дивиться вздовж карети. Дві старенькі, бурчать, голосять надто голосно; чоловік спить, притиснувшись обличчям до скла; четверо підлітків, розмовляючи про вихідні та передаючи пляшку дешевого вина.
  Він смокче зуби, проводить рукою по щетині на підборідді і дивиться на своє відображення у вікні. П'ять днів зростання. Треба поголитися. Не підходить для бізнесу, але йому це подобається. Це більше він, ніж людина, яку він повинен представляти світові щодня. Його розум безперервно блукає, слід плутанини, його погляд притягується через плече кожні кілька секунд до жінки позаду.
  Польові квіти. Якщо польова квітка росте в саду, чи є це садовою квіткою? Можливо, для цього є інша назва. Можливо, пахне інакше. Чи пахло б інакше?
  Двері повільно зачиняються. Він дивиться на карту маршруту. Залишилося їхати сім зупинок, і їй доведеться вийти на одній із них. Він би нічого не робив у поїзді. Надто велика ймовірність перерви.
  Тиха глуха вулиця з дрібним дощиком, розбитими вуличними ліхтарями та собакою, що гавкає за півмилі. Це було місце вашого першого вбивства.
  Це він уже думає? вбивство? Він хоче вбити Джо? Звичайно, ні, але це майже траплялося раніше. Має бути реалістичним. Він хоче її. Хоче відчувати її і тримати. Понюхайте цей квітковий аромат зблизька, вдихніть його, спробуйте, коли він облизує її шию. Відчуйте її задихання, коли він просовує руку між її ніг.
  Може, вона теж цього захоче, а може, побореться. Якщо вона свариться... Тоді ви ніколи не знаєте, що трапиться.
  Він уявляє собі газети. Він увесь час думає про газети. Іноді його ім'я з'являється в газетах, але не часто. Ніколи за щось подібне.
  Якщо вона хоче його, якщо вона прийде охоче, чи будуть газети подбати, чи хтось перейматиметься? А якщо він її зґвалтує, комусь це буде цікаво? Але якщо він залишить її тіло на землі, зґвалтовану й мертву, можливо, тоді вони помітять. Може, тоді про нього заговорять.
  Він дивиться у вікно, на вогні та мокрі вулиці Рутерглена, як потяг повзе до наступної зупинки. Не слід так думати. Це неправильно. Це дурість. Це не дуже корисно. Це не допомагає. Ти слухаєш, тату? Це не... біса... допомагає.
  Його очі знову ковзають, і він дивиться прямо на неї. Вона уникає його погляду. Він любить її волосся. Те саме волосся, яке було у Джо, лише торкалося її шиї. Волосся, яке впало йому на живіт, коли вона його валила. Здригається при думці про неї, намагається викинути це з голови. Кривава Джо. Але думка зараз є. Її язик по ньому, і не тому, що він її змушував. Вона цього хотіла. Весь час. Завжди хотіла його; він глибоко всередині неї, її руки на ньому, його язик на ній. Весь час.
  Потім вона почала спати з іншими чоловіками. А потім вона пішла.
  Жінка гризе нігті, оглядаючись на першу вогку платформу, коли потяг повільно в’їжджає на станцію Рутерґлен. Гарне личко, трохи повна, маленький носик, червоні губи, дуже лякається незнайомим хлопцем за два сидіння звідси, який пильно на неї дивиться.
  Поїзд зупиняється під М74. Він знову кидає погляд через плече на жінку, коли двері відчиняються. Чому він повинен це приховувати зараз? Вона знає, що на неї чекає.
  З вагона лунає регіт, коли четверо підлітків п’яні виходять з потяга, штовхаються, сміються, сперечаються, кричать, блядь, у ніч якомога голосніше.
  Він повертається до жінки. Зараз вона пильно дивиться на нього, а цього разу відводить погляд повільніше. Він ковтає. Можливо, вона хоче його. Можливо, їй подобається увага.
  Він відвертається й дивиться на карету. Він посміхається. Він опускає голову. Він відчуває її запах, її запах наповнює повітря. Дві старенькі дивляться на нього, ніби читають намір на його обличчі.
  «Що?» — каже він трохи збентежено. «Що?» — повторює він, і їхні очі відводяться.
  Голова сплячої людини піднімається після мовчазного сну, а потім знову опускається на груди. Двері починають повільно шипіти. Позаду лунає тупотіння по підлозі. Його досі непокоїть увага старих жінок, жінок, які хоч якось можуть зазирнути в нього й прочитати кожну думку, що проходить у його голові, кожен кривавий кошмар, що розколює йому голову.
  Він повільно обертається, а потім раптом усвідомлює, чого йому не вистачає. Зараз швидко обертається, але вона вже за дверима, двері вже зачинені. Він біжить до них, стає біля скла. Вона чекає на пероні, вигукуючи, щоб поїзд рушив; задиханий. Він починає смикати гуму між дверима. Робить певний прогрес. Дюйм. Вона не чекає. Два дюйми. Вона бачить, як підлітки зникають крізь двері в зал очікування, ще один пасажир повільно йде по платформі, і біжить за ними. Поїзд починає рушати. Він відчайдушно смикає двері, але далі не йде. Він усе ще там, смикає гуму, коли потяг проїжджає повз жінку, що поспішає до виходу, і їхні погляди зустрічаються востаннє. Він п'є волосся, сподіваючись, що запам'ятає її, але всі ці жінки виглядають однаково. Вона здригається, потім відчуває, що хоче заплакати від полегшення, коли він відступає від дверей і зникає, коли потяг мчить у дощ, нічну тишу.
  Він повертається на своє місце. Дивиться на старих жінок, які цього разу дивляться у відповідь, і відчуває страх. Його очі падають.
  «Проклята Джо», — бурмоче він.
  Жінка піднімається по сходах на міст через залізничні колії. Щаслива втеча. Вона відчуває полегшення, і вже починає викидати це з голови. Чоловіки. Вони всі однакові; і вона знову починає будувати свій захист, коли їй доводиться пояснювати своєму чоловікові, де вона була весь вечір.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  1
  
  ЧОМУ ХТОСЬ ЙДЕ В міліцію? Я маю на увазі, серйозно? Яка колосально лайнова робота. Додайте надмірну роботу, низьку оплату праці та той факт, що вас майже всі ненавидять, і вам доведеться поставити під сумнів мотиви кожного, хто хоче це зробити. Варіація на тему Граучо Маркса про те, що він не хоче бути членом клубу. Якщо припустити, що Граучо дійсно це сказав. У світі повно неправильних цитат, хоча зазвичай це Джон Леннон або Майя Анджелоу.
  Отже, хто знає, що думають мої товариші по службі? Покликання? Потреба у владі? Необхідність творити добро? Або бажання бути вище закону, щоб можна було ним маніпулювати, чи порушувати його. І далі, і тисяча причин для тисячі офіцерів.
  Я вступив у 96 році. Я повернувся з Боснії більше року. Все ще дрейфує, все ще страждає. Я не вживав наркотиків, не вживав алкоголю. Я маю на увазі, я випив купу лайна, але не так, я думав, що використовую це як милицю. Здебільшого я звертався до жінок, скільки міг знайти. Здавалося, вони дуже задоволені цим, поки я не пішов або вони не дізналися, якого числа вони були того місяця.
  Так, я був мудаком. Уся ця біда, посттравматичний стресовий розлад, що тече моїми венами, усі ці зображення тіл, викинутих у смердючу спеку балканського літа, усі ті звуки жіночих криків у моїй голові – це не було нічиїм виправданням. Я повинен був з кимось поговорити. Я цього не зробив. Намагався подолати це, але, здавалося, так і не зрозумів, що секс не допомагає.
  Потім, нарешті, хтось завагітнів від мене, або, принаймні, хтось сказав мені, що вона завагітніла від мене. Це збіглося з появою в суспільній свідомості сержанта-детектива Джони Блунсбері.
  Жан Фрайар залишив школу при першій же можливості. Немає рівнів «О», немає майбутнього. Почав працювати в газетному кіоску на старій Единбурзькій вулиці. Я іноді заходив туди в суботу за своїми двадцятьма «Мальборо». Я мав відсторонений вигляд, який подобався жінкам. Я ніколи не виглядав зацікавленим. Ніколи не виглядав так, як я їх хотів.
  Працювало кожного разу, хоча, мабуть, лише тому, що я не намагався змусити його працювати.
  Навіть не пам'ятаю, чи був перший раз у неї чи у мене. Щось у ній було, хоча, мабуть, просто те, що коли я ліг на спину, а вона сіла на мене, це було так чертовски добре, що мені майже вдалося викинути ці образи з голови.
  Одного разу вночі презерватив залишився в моїй кишені разом із мозком. До того часу я виконував розумну роботу.
  Не дивно, що я пішов далі, коли вона подзвонила мені і сказала, що вагітна. Здавалося, вона вірила, що я можу бути зацікавлений, і оскільки я в той час не робив нічого іншого, я сказав, що одружуся з нею.
  я знаю Я не заслуговував її, не з таким ставленням. Я не заслужив нічого, крім того, що отримав.
  Незабаром вона почала домагатися мене влаштуватися на роботу. Я думаю, що вона насправді хотіла, щоб я знову поїхав за кордон. Вона передбачала, що я надішлю свій чек додому з далекої, охопленої війною країни. Вона була захоплена Чечнею. Якби в неї все склалося добре, мене б убили, а вона отримала б від когось компенсацію.
  Проте в газетах почала з’являтися історія. Молодий сержант із Глазго на ім’я Джона Блунсбері зламав розслідування вбивства, яке завадило найвищим детективам у місті. Хлопець був старший за мене на дев'ять років і мав свої п'ятнадцять хвилин. Перші новини, детектив місяця. Він діяв сам на основі передчуття, яке всі інші проігнорували, і схопив його людину після довгої пішки погоні над відкритими болотами за Іст-Кілбрайдом. Читаючи між рядків, було очевидно, що врешті-решт він збив хлопця і вибив його до лайна перед тим, як хлопця взяли під варту.
  Я міг би це зробити, я подумав. Я міг би вибити лайно з людей. І поліція давала б мені позмінну роботу, і я б не сидів удома.
  Ми одружилися в приголомшливо теплий літній день 1996 року, а через три тижні у Джин стався викидень. Отже, дитини не стало, і я, розгублений і безглуздий, негайно замислився про втрату і дружини. Я не зробив це відразу, але це був початок кінця.
  Здавалося, що поліція більше не потрібна, але я був там, і правильно, це не дозволяло мені виходити з дому на довгі періоди. Мені не доводилося миритися з тим, що вона пила, а вона просто не повинна була миритися зі мною.
  На той час, коли я закінчив свій перший рік, я зустрів Пеггі й бачив її за спиною у Джин, а коли я нарешті зустрів Джону Блунсбері, ми з Пеггі були одружені вісім років, і шлюб уже давно перестав незацікавленість. На той час Блунсбері був п’яним головним інспектором детектива, який жив за рахунок минулої слави та страждав від такого ж шлюбу, як і всі ми.
  Та перша справа про вбивство була не єдиним його великим успіхом. Було кілька інших, але не настільки гучних. Але десь у дорозі тиск став для нього занадто сильним, і він потонув у алкоголі. Я не знаю, коли він потрапив у низхідну спіраль, але коли Блунсбері досягло п’ятдесяти, він був марний, дивлячись на всіх із підозрою крізь осади пляшки дешевого солоду.
  Понад рік тому була остання коронна слава, вирвана нізвідки, щоб тимчасово врятувати його жалюгідну кар’єру та змарновану репутацію, але відтоді його життя було нічим іншим, як швидким падінням у ліфті до пекла. А тепер він просто хлопець, якому вже за п’ятдесят; надмірна вага, рум'яне обличчя, затуманені очі. Шкода хорошої людини, але там, звідки він прийшов, їх набагато більше.
  Отже, можна сказати, що я приєднався заради двох ілюзій – дитини, яка так і не з’явилася, і повної брехні, якою є кар’єра Джони Блунсбері, – але насправді я приєднався, тому що відчував, що мій мозок вийняли та переобладнали. неправильно.
  Я знову зіткнувся з Жаном Фрайаром кілька місяців тому. Вона вдарила мене по обличчю, ми пішли випити, порівняли розлучення і дітей – мені три і два, їй два і чотири – і мало не опинились у ліжку. Мені подобається думати, що зрештою ми обидва подумали, але насправді рішення було повністю за нею. І це все, що можна сказати про Жана Фрайара.
  Історія Джони Блунсбері, однак, кульгає, а решта з нас спостерігає, як вона проходить повз – плакальники на поминках – як він тягнеться до останнього успіху; або, можливо, просто тримається, сподіваючись отримати повну пенсію, з такою ж гідністю, як це може зробити людина з пляшкою віскі, прикріпленою до обличчя.
  Тим часом мій мозок обертається повільно, час від часу майже повертаючись у положення, але ніколи не встигаючи.
  І все одно мудак.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  2
  
  У ПОНЕДІЛОК РАНОК, ТРИ ДНІ ДО РІЗДА. Сидячи за партою з колосальним похміллям, спогади про вихідні все ще горять. Футбол пішов не дуже добре – Партік Тістл програв з трьома нулями в окрузі Росс – і я опинився в ліжку з жахом із каталогу «Без картин маслом» . Очевидно, ми створені одне для одного. Ви також нічого не пам’ятаєте про ніч, тож не уявляєте, чи варте воно ненависті до себе. Принаймні мене не викликали, і будь-які вихідні без цього є чимось успішним.
  Тейлор ще не прийшов, не те, що йому буде все одно, якщо його засудять. Це лише я, Геррод і цілий ряд констеблів, які трохи досягли статевого дозрівання. Інспектор, звичайно, повідомляє всім нам, чоловікам, хто головний, розчавлює нас усіх під своїми шпильками розміру шість.
  Пройшов повз Елісон по дорозі цього ранку. Рік чи два тому я був з нею одружений двадцять дев’ять днів — те, що я зробив у нападі ідіотизму після розлучення з Пеггі. Вона працювала десь внизу, проходила повз зі злочинцем під рукою. Він добре на ній виглядав. Ми посміхнулися. Дуже затишно. У нас стало набагато краще після розлучення, хоча ми уникали одне одного майже рік після цього. У червні вона виходить заміж за сержанта Макговерна, що дуже прикро.
  Геррод піднімає голову від якихось паперів, кидаючи файл у лоток.
  «Це дурниця, Хаттон», — каже він.
  Не можу з цим посперечатися.
  «Що ти знову знайшов сенс життя?»
  Він тримає ноги на столі і запалює цигарку. Звичайно, в будівлі заборонено палити, але тут немає нікого, хто б охороняв. Чоловік курить B&H так само, як і всі інші. Це одна з причин, чому він ніколи не отримує жінок, хоча, чесно кажучи, є багато причин, чому він ніколи не отримує жодної жінки.
  Я все ще курю Marlboro, але зазвичай не на роботі. Намагається бути хорошим солдатиком, виконуючи всі вказівки зверху.
  «Зрозумів цього хлопця, так? Бампот каже, що всю ніч був у сестри. Хіба ночує з їхньою сестрою? Я не бачив свою сестру з дванадцяти років. Я б вирвав свою сестру».
  Я цілком готовий повірити, що Геррод у минулому колись вирвав свою сестру.
  «Але не цей хлопець. Цей хлопець проводить з нею ніч. Дуже затишно. Сестра його підтримує, звичайно. І весь той час, поки вони ховаються під простирадлами чи що там роблять, його склад шумно димить. Повна страховка, нічого спільного зі мною, друже, я був у ліжку зі своєю сестрою.
  "Так?"
  «Це дурниця».
  'Ви сказали. Ми знаємо. Ми тут не тому, що це щось інше».
  «Колись було інакше, чи не так? Ви прийшли сюди в понеділок вранці, ви виконали свою роботу, ви взяли з неї все, що могли, і час від часу ви заарештовували якогось біса і виганяли його до лайна. Скажи мені, що це не мало сенсу».
  «Ти звучиш як реклама силових структур у Sunday Times».
  Він знизує плечима, зітхає, хитає головою.
  «Я не знаю. Мені просто досить, ти знаєш. Усе це лайно, усі ці дурні. До останнього чортового з них».
  Він закінчує лементувати, гасить сигарету в переповненій попільничці. Моє серце кров'ю обливається за нього. Я майже хочу його обійняти.
  «Замовкни і перестань жаліти себе».
  Він бурчить на мене й переміщує черговий звіт із входу на вихід, не дивлячись на нього.
  Двері відчиняються. Заходить один із тих розважливих молодих констеблів, схожий на попередню половину реклами Clearasil, а за ним іде інспектор Блунсбері — чоловік, який не спав місяць — від якого тхне алкоголем. Модельний детектив. Ми киваємо на нього; він не звертає на нас уваги, заходить до свого кабінету й зачиняє двері. Пару порцій J&B, дві чашки кави, півпачки Bensons, і він буде готовий для нас.
  Останніми місяцями катання цього чоловіка набуло певного темпу. Говорять, що Супер збирається підштовхнути його до контакту, але, незважаючи на всю важкість, можна сказати, що вона м’яка до таких речей. Любить піклуватися про своїх чоловіків.
  Двері Bloonsbury відчиняються майже відразу, на півгодини раніше розкладу. На ньому обличчя, як спущене колесо, і аркуш паперу в руці, яким він розмахує в повітрі, як п’яний Невілл Чемберлен.
  — Геррод?
  «Що?»
  Блунсбері дивиться на аркуш паперу й ще раз струсає його.
  «Справа про зґвалтування? Стоунло-роуд?
  Геррод киває. Виглядає трохи боязко, якщо настільки гротескно людина може навіть віддалено нагадувати вівцю.
  «Ну, якого біса ти сидиш? Забирай свою дупу туди».
  Двері грюкають. Геррод дивиться в підлогу, а потім піднімає очі, шукаючи ще одну димку.
  «Розумієте, що я маю на увазі?» каже він.
  Я ігнорую його і шкодую жертву. Ніби жаху минулої ночі було недостатньо.
  
  
  ЧЕТВЕРТЬ НА ТРЕТЮ. ВІДПРАВЛЕНИЙ на дальній кінець головної вулиці Рутерґлен, детектив-констебль Морроу, комп’ютери Келлі та Батерст на буксирі. Більшу частину дня я провів, працюючи над великою крадіжкою — дві сотні телевізорів у вантажівці до сервісної служби Bothwell — потім мене подзвонили, щоб я прийшов і стояв біля Морроу, поки він намагатиметься поставити правильні запитання. І це безперервно з самого початку.
  Недалеко від ратуші сталася бійка між трьома бегбі. Двоє проти одного, а не всі троє за себе. Той виходить найгірший, опиняється на землі, розбиваючи голову. Коли ми приїхали, його вже перевезли на «Вікторію», але було достатньо людей, які розповіли нам, як він виглядав після нападу. Сильно опухла голова, обличчя закривавлене та фіолетове, жодних зубів, про які можна було б говорити. лайно Імовірно, він вижив, тому що вони не влучили йому в мозок. Я бачив достатньо цих дурних виродків, які випили забагато, думають, що вони Кларки Кенти, а в кінцевому підсумку мають голови розміром з баскетбольні м’ячі. Досить бачив цього, бачив занадто багато, багато гіршого.
  Отже, о другій п’ятнадцятій пополудні, за три дні до Різдва, коли на Мейн-стріт Рутерґлен панує такий натовп, як ніколи в ці дні, ніхто нічого не бачить. Багато людей бачили, як хлопець лежав на тротуарі, схожий на собачу їжу, але ніхто не бачив ні події, ні нападників.
  Є дві речі, які потрібно зробити в такий момент. Забудьте про це і поверніться на станцію; або тинятися п’ять годин, розпитуючи всіх старше трьох років, і при цьому нічого не досягаєш. Звичайно, якщо хлопець помре, то про це потраплять газети, і раптом ти маєш виглядати так, ніби ти щось робиш. Але якщо він ходить, то, блін, який сенс?
  Тепер я б взяв Морроу за сумну молоду істоту, яка прагне залишити свій слід. Слава Богу, що не виходить. Морроу виявляється людиною. Здається таким же незацікавленим, як і я. Ставити правильні запитання; виглядає стурбованим, бачать, що він робить свою справу, але повністю усвідомлює, що це безглузде; просто вмирає від бажання повернутися на станцію на чашку чаю. Я захоплююся цим у молодому детективі. Добре виглядайте перед публікою, а потім забудьте про це через півхвилини. Шлях вперед.
  Констеблі Келлі та Батерст роблять свій внесок. Келлі виглядає помірно стурбованим очевидною відсутністю інтересу з боку CID, але він повинен знати краще. Важко сказати про Батерста. Закрита книга. Вона має дуже вражаючий розум, хоча вона, мабуть, занадто молода для мене.
  Напевно, як то кажуть, там багато займається.
  Ді Сі Морроу з’являється з магазину, схожий на людину, яка хоче бути в іншому місці. Я відокремлююся від старенької жінки, яка стверджує, що бачила все, але, ймовірно, базує більшість своїх свідчень на сцені бійки з початку епізоду минулого тижня Casualty .
  «Що за історія, Робе?»
  Звіряється зі своїм зошитом. Дуже ефективний.
  «Отримав короткий опис від продавця. Не чудово, але достатньо, щоб застрягти в комп’ютері, подивитися, що ми можемо отримати. Окрім цього, небагато».
  Я киваю, відвертаюся, дивлюсь на вулицю вгору та вниз. Холодний, сірий полудень, увімкнені різдвяні вогні, що приносять відповідну меланхолійну атмосферу.
  Я ще нічого не купив для Ребекки. Я поняття не маю, що сьогодні купують дванадцятирічним дівчаткам. Не хочу виглядати дурнем. Купи їй якусь іграшку, яку рекламують по телевізору, хоча я знаю, що вона вже зайнята наркотиками та хлопцями. Не можу вибрати найновішу техніку, тому що я не знаю, що її мати купила їй нещодавно. Важке рішення. Я зроблю як завжди і запитаю одну з жінок на станції.
  Уже отримав хлопчика його рейнджерів. Ледь не задихнувся в магазині, коли довелося його купувати.
  Я знизую плечима. Чашка чаю?
  Морроу киває. "Звучить геніально".
  Останній огляд місця злочину. Здається, у Келлі та Батерста не вистачає людей для співбесіди. Більше нічого робити. Можливо, ви ніколи не дізнаєтесь, що стався інцидент.
  «Ну так, констеблю», — кажу я, і ми їдемо.
  
  
  ТЕЙЛОР БУДЕ ТУТ, КОЛИ Я ПОВЕРНУСЯ. Мій безпосередній начальник, який сидить у своєму кабінеті за туманом депресії.
  Перший раз я з ним поговорив на концерті Ділана. Ми якось зіткнулися, зрозуміли, що ми з однієї станції. Це було трохи ніяково. Потім ми виявили, що ми обоє були Ділановими диваками, і це було ще незручніше. Це було так, я хочу бути диваком Ділана тут!
  У нас закінчилося таке невтішне порівняння Ділана. Він бачив його на концерті сімнадцять разів, до моїх дванадцять; У мене було два iPod, повні Ділана – близько тисячі двохсот треків – він традиціоналіст, не любить неофіційних бутлегів чи концертного матеріалу, тому мав усі його студійні альбоми. Приблизно чотириста треків вартують приблизно.
  Є два види людей, які читають це. Є ті, хто думає, прокляті невдахи Ділани, завантажте собі хорошу музику на iPod, до біса. А ще є справжні диваки Ділана, які думають: сімнадцять концертів... тисяча двісті треків? Це не дивак Ділана, це побіжний інтерес. Це ледве знання про його існування!
  Коли мені сказали, що я працюю на Тейлора, я не був надто вражений, але потім, звичайно, ми сіли в його машину, щоб кудись поїхати в перший день, і Knock Out Loaded був на CD-програвачі, і хто ще, ймовірно, слухав до цього тут? Відтоді все добре.
  Я схиляю голову за двері.
  «Як у нас справи?»
  Він відводить погляд від комп’ютера. Втомилася. Не думаючи про роботу.
  — Тихо, — каже він. «Ви можете вилетіти раніше, якщо хочете. Іди додому і прикрасься на сьогоднішній вечір».
  «Серйозно?» удар. «Почекай, ти жартуєш».
  «Перевірте великий мозок Бреда», — каже він. «Ти більше не в Brownies, синку. Принеси нам чашку чаю, а?
  Я скрушно киваю.
  «Це Бретт», — бурмочу я, виходячи за двері, і він сміється.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  3
  
  ВІН У КІНОТЕАТРІ . Насолоджуючись темрявою. Його звичайне місце відпочинку, невеликий художній кінотеатр, за двадцять хвилин їзди автобусом. Терпіти не можу мультиплекси. Зручні стільці-відра, напої та їжа за грабіжницькими цінами, практично кожен фільм, призначений для липких дітей, які пожирають попкорн, і тих проклятих дорослих із звичками перегляду та розумовими здібностями молодше 14 років.
  Він приходить сюди кілька разів на тиждень, не заперечує, що дивиться. Сьогодні маленький і гарний корейський фільм. 3 Праска . Він виявляє, що закоханий у дівчину, хоча вона зовсім не схожа на Джо. Елегія і меланхолія, любов і смуток. Він захоплений, захоплений романтикою. Тиша. З прекрасною досконалістю закохані ніколи не говорять.
  У залі менше десяти людей, як це часто буває, але сьогодні ввечері є хтось особливий. Спочатку він подумав, що це сама Джо, тут, у тілі. Вона досить часто приходила сюди з ним у минулому, чому б їй не бути тут зараз?
  Однак чим більше він дивиться, тим більше він бачить відмінностей. Це не Джо, просто той, хто наважується бути схожим на неї. Проте він також переконує себе в подібності. Вона сидить одна, а він дивується, що це за жінка, яка ходить в кіно без супроводу, тим більше на такий романтичний фільм? Яке повідомлення вона надсилає?
  Коли вони вийдуть, буде темно; на вулицях буде тихо. Він міг з нею поговорити. Він міг би піти далі. Він уявляє, як нахиляється до неї, її волосся йому на обличчі, вдихає її. Коливається, перш ніж поцілувати її чи торкнутися. Той прекрасний момент очікування. Палець м’яко провів по її шиї, його губи торкнулися нижньої частини її вуха.
  По ходу фільму він починає хвилюватися. Він відволікається, поки фільм не втратив його. Недовгий фільм, але до кінця він не може дочекатися, поки він закінчиться. У кіно є хтось, з ким він має справу, і ця справа вибиває з його голови все інше.
  І коли титри нарешті пішли, і жінка, яка цілком могла бути Джо, встала зі свого місця, він чекав, прислухаючись до стукоту свого серця. З Джо теж було так вперше. І останнє.
  У кінотеатрі тихо, кілька присутніх нічого не говорять, ніби під впливом мовчання головних героїв.
  Жінка, яка не є Джо, також відволікається, також не дозволяє повністю зануритися у фільм. Виходячи з кінотеатру, вона думає, чи зателефонувати своєму хлопцеві, дійшовши до того, що дістала мобільний із сумки, але водночас знала, що залишить його, поки не повернеться додому.
  Існує дурна сварка, яку потрібно продовжити, і її потрібно буде продовжити того ж вечора, але вона готова залишити її якомога довше.
  Однак цього конкретного вечора вона так і не дійде до свого під'їзду.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  4
  
  ВЕЧІР ПОНЕДІЛІКА, РІЗДВЯНИЙ БАШ. Окрема кімната в готелі Holiday Inn у центрі міста, далеко від нашої зони. Ді-джей грає різного роду танцювальний треш. Не можна очікувати, що він гратиме Ділана всю ніч, чи не так? У нас ще попереду жахи караоке. Ми всі очікуємо почути п’яне виконання Can’t Help Falling in Love від Bloonsbury в трисотий раз, і до того ж набагато гірше.
  У двадцятому столітті було багато етнічних чисток, але чому ніхто не проводив етнічну чистку того виродка, який приніс караоке в західний світ?
  Напевно, не варто говорити це вголос.
  Вже трохи за північ, а вечірка вже розходиться. Ви отримуєте розумний натовп, який зникає додому рано, тоді ви можете гарантувати, що решта жорсткого ядра буде тут, поки не прийде час йти на роботу завтра вранці. Завжди є лотерея, щоб отримати вихідний, я ніколи не виграю, але оскільки Пеггі мене вигнала, я все одно півроку збираюся на роботу прямо після довгої ночі. Ще один день перед Різдвом не має значення.
  Супер вже давно немає. Цукерок майже не було зі столу, а вона вийшла за двері. Сьогодні ввечері її старий приїжджає з округу Колумбія, тож вона повертається до замку в Геленсбурзі, щоб зігріти ліжко, хоча, судячи з того, що вони кажуть, вона, ймовірно, спатиме, коли він з’явиться.
  Геррод виглядає жалюгідним. Гадаю, у Бернадетт є пояс цнотливості, а ключ вона переплавила. У неї двоє дітей, і тепер немає потреби в подальшому сексі. Щоразу, коли я зустрічаю її, я дивуюся, про що він думав. З іншого боку, слід також задатися питанням, про що вона думала. Можливо, в благословенному імені цьогорічного romcom Річарда Кертіса, вони просто ідеально підходили одне одному.
  — Знову те саме, сержанте? Відтягнутий від людей-спостережень знайомим співом. Хрипкий, кривавий шум, Born This Way і кілька бідолах, які роблять себе ідіотами на танцполі. У тому числі, я не можу не помітити, PC Bathurst, абсолютно приголомшливий у білому облягаючому номері. За нею бігає кілька таких, як вона, але я думаю, що я міг би впоратися сам, хоч я вдвічі старший за неї. Ще не зовсім п'яний.
  «Так, будь ласка», — кажу я начальнику. Він запитує те саме у Геррода, а потім похмуро йде до бару.
  Весь вечір Тейлор був на нервах. Схоже, він думає, що якщо він не зосередиться, то може опинитися в ліжку з ДС Мерфі з Вестберна, як це було минулого року. Не думаю, що він розповідав про це Деббі, але відтоді це мучить його. Я сказав йому, що якщо ти збираєшся мацати за спиною своєї дружини, то це те саме, що й усе інше. Ви повинні викластися на сто відсотків, витягнути м’ячі, інакше не вийде.
  Він ніколи не слухає. Одного п’яного вечора він кілька місяців відбивав Мерфі, поки вона не втратила інтерес. Він провів останній рік, почуваючись виродком, сподіваючись, що Деббі ніколи не дізнається. Однак я підозрюю, що їй це може бути навіть байдуже.
  Час минає в карнавалі шуму і алкоголю. Геррод випиває бакарді та колу. Я маю на увазі, що сорокашестирічний чоловік п’є Бакарді та кока-колу, це майже девіантно, чи не так?
  «Джона весь місяць казав, що цього року не співатиме. Він каже, що це образливо для короля».
  Я сміюся, але мушу визнати, що зараз це пирхання. Оце тобі горілка.
  «То що він робив останні десять років?»
  «Богохульство. Каже, що розкаявся. Ніколи знову. '
  Ми обоє дивимося на Блунсбері, великого апологета Елвіса; за три столики, вражаюче витраханий на дешевому віскі та в процесі створення величезного ідіота через якусь молодицю з нашого району.
  «На кого він слинить?»
  Геррод знизує плечима. «Якийсь скрубер із Шеттлстона».
  «У нього є шанс».
  Геррод бурчить, хитає головою й відвертається. ревнивий.
  "Сволота".
  Тейлор, білий лицар, повертається з алкоголем. З жахом зауважте, що він перейшов на апельсиновий сік. Сам паркується, роздає випивку, похмуро оглядає танцпол. У розпал галасу ді-джей чомусь затримався на цій трагічній оди психо-жінкам повсюди, Someone Like You , посилаючи більшість здорових чоловіків бігти на пагорби, а всіх інших на підлогу в захоплених конвульсіях, плескаючи по кожному інші і практично займаються сексом там, де вони стоять.
  «Що з тобою?» Я кажу Тейлору.
  Він не помічає. Я повторюю це. Озирається, знизує плечима.
  «Деббі», — каже він неохоче.
  Маю жахливе відчуття, що якщо я продовжу свою лінію розслідування, він ось-ось отримає плач. Ніхто з нас цього не хоче.
  «Геррод каже, що Джона не збирається знімати Елвіса цього року. Мабуть, богохульство».
  Тейлор бурчить. «Чортовий Елвіс», — зневажливо бурмоче він.
  Ми дивимося на Блунсбері, його обличчя тепер хірургічно приєднане до обличчя його порятунку з Шеттлстона. Якщо вона висмоктає з нього весь алкоголь, він може прокинутися від того, заради чого він себе впустив. Однак я не знаю, що вона думає.
  «Якщо нам пощастить, він надто захопиться Kitten Heels, — каже Геррод, — і спів мине його. Що ти думаєш?
  Kitten Heels? Ісус...
  Ми занурюємося в понуру тишу і спостерігаємо за тим, що відбувається на танцполі. Я можу помилятися, але здається, що констеблі Форсайт і Беннет займаються сексом. Важко сказати, і я напружуюся, щоб правильно побачити, нарешті сміюся, коли отримую візуальне підтвердження. Чорт, яка пара. Ці двоє є гравцями на танцполі.
  Музика зупиняється, пари розходяться, окрім гравців, які плетуться в темний куток, потім діджей починає закликати пасажирів на кораблі дурнів підійти й заспівати. Усі дивляться на Bloonsbury, і ця людина не розчаровує. Приймаючи захоплені та іронічні оплески, він відсторонюється від своєї Джульєтти і йде до мікрофона. Бурмоче щось діджею і повертається до своїх слухачів. Підморгує і показує на дівчину. Ми з Герродом різко сміємося.
  А потім, ніби Елвіс спостерігає за цим і не терпить, коли його зневажають, ми зазнаємо божественного втручання. Кімнатою проходить тверезий офіцер з вусами. Всі дивляться на нього. Він виділяється на милю. Пробирається до нашого столу. Ми з Тейлором дивимося один на одного і говоримо «лайно», якраз тоді, коли Блунзбері вириває перший рядок своєї пісні, усміхаючись Джульєтті.
  Приходить вусатий. Ми не вражені. Банг йде на моє побачення з Батерстом, яке я почав уявляти як щось на зразок shoo-in. Він стоїть біля столу, дивиться на нас згори. Доля поліцейського: щоб ваше життя постійно переривалося роботою, навіть коли вам погано.
  Він нахиляється вперед, починає кричати Герроду на вухо. Обличчя Геррода опускається на стіл, і він похмуро дивиться на Блунсбері. «Мені залишитися?» він тремтить, і ні, ти, клятий, не будеш, - це відповідь. Ти, очевидно, пішов звідси, друже, з розслідуванням злочинів. Ми з Тейлором ледве не поцілували одне одного. Немає більшого задоволення, ніж думати, що тебе ось-ось витягнуть, а потім виявити, що це інший бідний клоун, який потрапив у суп.
  Геррод встає, хитаючи головою, і виглядає, як морозний день у Ларґсі. Ми з Тейлором цокаємо чарками й дивимося, як він підступає до Елвіса й щось бурмоче на нього. Потім, викрикнувши в мікрофон «Fuck's sake», Блунсбері виходить зі сцени і починає довго тягтися назад до роботи. Хапає його за пальто, гримасує дівчину, а потім вони з Герродом вибігають під грубе підбадьорення всіх нас.
  Саме в такі часи все це варте уваги.
  Я оглядаю сцену з новим добрим гумором. Констебль Едвардс встає і починає прийнятну роль Роббі, знімаючи на ходу верхню частину – справді, цим молодим хлопам варто навчитися тримати все під прикриттям, поки у них не з’явиться волосся на грудях – і я, почервонівши від несподіваної романтичної бравади, вирішую, що це час зробити мій крок на Bathurst.
  Я випиваю решту склянки й прощаюся перед Тейлором. Він киває, не заперечує – нарешті він усміхається – і я пробираюся. Вона стоїть спиною до стіни під фотографією Джона Леннона в поліцейському шоломі – чиясь жарт – і виглядає чудово зі склянкою прозорого алкоголю в руках. Вона посміхається мені і сама. Хороший початок. Як забити гол на першій хвилині. Мені вдається зупинитися, роблячи ту п’яну штуку, коли ти спираєшся на стіну біля дівчини і пускаєш на неї слину. Тримайте поважну дистанцію.
  «Як справи, Евелін?»
  Розумне відкриття. Нічого вишуканого, нічого розумного. Гарно і легко це робить.
  Вона посміхається й киває, не злякавшись того, що п’яний сорокачотирирічний сержант детектива б’є її.
  «Я в порядку», — каже вона. 'Ти? У вас гарна куртка».
  Два-нуль.
  Я посміхаюся – відбувається багато усмішок. Сподіваюся, ніхто не дивиться, інакше їх може вирвати. Але це треба зробити.
  «Ти й сам виглядаєш непогано».
  «Тобі подобається ця сукня?» каже вона. Ні, не каже, хльостує. Її губи вологі, соски тверді й напружені, очі демонструють чудові ознаки сп’яніння.
  «Це приголомшливо, Хен». Вагайтеся, подумайте про це; міг би також стрибнути головою вперед. «Ти приголомшлива». класичний.
  Вона сміється. Три-нуль. Думаю, вона збирається щось сказати, але не говорить. Але її очі все говорять. Вона, мабуть, чула про мене від принаймні п’ятнадцяти інших жінок на станції. Я п'яний, збуджений і почуваюся вісімнадцятирічним. Тепер мене не зупинити. Обережно до вітру. Дайте півгодини, і ми з нею повернемося до себе, п’яні, голі та дикі.
  «Я думав піти звідси», — кажу я. «Все це караоке-лайно. Хочеш повернутися до мене?
  Вона знову сміється. Я міг би випити цей сміх.
  «Я так не думаю».
  ой-ой? Три-один.
  час. сповільнює. вниз.
  «Чому ні?» Зберігайте спокій.
  «Ну, це було б неправильно».
  Три-два.
  «Ти думаєш?» Зберігайте контроль.
  «Ну... це було б як трахнути мого тата».
  Трахни мене.
  Зрівняльний рахунок, переможець і ще принаймні п’ятнадцять голів просто для того, щоб підкреслити це.
  Вона має пристойність виглядати трохи збентеженою, але як тільки м’яч у сітці, він у сітці. Подумайте про ар’єргардні дії, можливо, про політику випаленої землі, вирішіть, що краще. Інтересам кожного найкраще задовольнить швидкий і тихий вихід.
  Я знизую плечима. — Тоді цілком правильно, — кажу я.
  Вона сміється, знову виглядає збентеженою, нічого не каже. Лунає фінальний свисток, я повертаюся спиною і йду. Уявіть, що всі інші хлопці сміються наді мною. Знайдіть Тейлора, який сидить сам за столом, похмурість повернулася.
  — Значить, промахнувся? каже він.
  Я киваю, знизую плечима, починаю пробиратися до бару. У моїй голові кипить роздратування, але це лише збентеження. «Хочеш чогось жорсткішого цього разу?»
  Тейлор думає про це, а потім каже: «Джонні Вокер».
  правильно. Я йду, почуваючись абсолютно вихолощеним і сповненим рішучості позбутися свого обличчя ще більше, ніж зазвичай. Подивіться на середину підлоги, щоб побачити, як Едвардс наближається до кінця свого Роббі Вільямса. Не дивно, що він повністю голий і робить з себе повний хуй. Можливо, у нього немає волосся на грудях, але принаймні його шишка має чудову форму.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  5
  
  У ВІВТОРОК РАНОК, Верхній кінець Камбусланг, майже півдороги. Обгороджена дорога зі звичайними упирями за кілька сотень ярдів.
  Тіла давно немає, і зараз воно буде під ножами Берда та Балінгола, цьогорічних патологів. Бійня гострим ножем і посмішкою. Я, звичайно, не бачив. Прийшов сюди лише сьогодні вранці. Геррод сказав, що це жахливо. Криваве місиво. Подрібнений. Радий, що пропустив це. Мертві тіла викликають у мене занадто багато спогадів, і мені досить важко зберігати всі ці поховані спогади на їхньому місці.
  Заповз, сильно похмелівшись, сьогодні після восьмої ранку, щоб виявити, що станція зійшла з розуму. Масове вбивство за три дні до Різдва. Усі на палубі, а Блунсбері відповідає за корабель, що тоне. Дуже сміливий. Зараз він там, координує. Тейлора також залучили, він не надто радий, що йому доводиться відповідати на дзвінок п’яного Йони, але так воно і має бути. Старшинство.
  Минулої ночі вони нічого не зробили, але сьогодні вранці лайно летить. Будинок до будинку всю цю вулицю, і назад по головній дорозі. Незабаром вони розгалужуються, побачать, що вони можуть отримати з навколишньої території.
  На даний момент вони оцінюють час смерті між десятою та одинадцятою тридцять. Більшість із цих людей на той час були в ліжках або дивилися телевізор. Тяжкість нормального життя. Тіло знайшов якийсь хлопець, який збирався вивести собаку на прогулянку. Не впізнав її, таке було понівечене обличчя, але з того часу ми дізналися, що він її знає. Ми задамо правильні запитання. Ніколи не знаєш, що люди зроблять, але інстинкт підказує, що це був не він. Хлопець у шоці. Напевно йому знадобиться терапія – це сучасний спосіб. Якщо він знайде на кого подати до суду, він теж це зробить. Сьогодні без психотерапевта, соліситора та лайф-коуча нічого в житті не вирішити. Скоро супермаркети пропонуватимуть ці послуги, почекайте та побачите.
  Геррод на іншому кінці вулиці, будинок до будинку. У кращому настрої цього ранку. Він насолоджується вбивством. Вважає, що це виправдовує його існування. Іноді можна подумати, що він скоїв би вбивство, щоб дати всім нам щось для розслідування.
  Батерст теж десь там. Я ненадовго бачив її сьогодні вранці, і вона була достатньо порядною, щоб не дати мені "зробити трубку з себе минулої ночі, чи не так?" усмішка. Дуже професійно, хоча виглядала вона жалюгідно. Я думаю, шкодує, що відмовив мені.
  Підходить ПК Едвардс із закритим блокнотом у руці, схожий на чоловіка, який минулої ночі роздягся догола перед однолітками, і шкодує про кожну хвилину. Він був ще одним, хто зробив крок проти Батерста, я вважаю, і був не більш успішним, ніж я.
  — Ви мало спали, еге ж, констеблю?
  Він хитає головою. Дурний виродок.
  До речі, гарні Y-фронти. Думаєте, ви коли-небудь повернете їх?»
  Він незручно ворушиться. Я підозрюю, що мені хочеться сказати, куди йти. Звичайно, не може, тому він швидко змінює тему.
  — Тут є жінка, з якою ви хотіли б поговорити, сер. Знав загиблого».
  Справедливо. Не можна витрачати багато часу на сміх над молодими констеблями, коли сталося вбивство. Я киваю й слідую за ним до будинку з терасою, неподалік від того місця, де було виявлено тіло. Можливо, вулиця все-таки не буде такою безплідною пустелею неінформації.
  Не насолоджуйтеся допитом і сподівайтеся, що жінка не була близькою подругою жертви, яка проведе інтерв’ю, лепетаючи. Так воно є в наш час. Всі плачуть. Ми маємо подякувати блаженній Діані за те, що вона стала респектабельною. Або, принаймні, тих, хто її вбив.
  Пройдіть у передню кімнату. Будинок на першому поверсі, де ніколи не світить сонце. Можливо, пізно вдень. Похмура маленька кімната, кілька випадкових різдвяних прикрас і похмура молода жінка, що сидить посеред неї, виглядає так, ніби вона засмучена, бо в неї закінчилися Фрості. Чашку чаю тримають між руками, телевізор увімкнено, звук вимкнено.
  Я сідаю навпроти, і вона мене вперше помічає. Констебль Едвардс стоїть біля дверей. Сподіваюся, я виглядаю не так погано, як він.
  — Сержант детектив Хаттон, — кажу я.
  Вона киває, п’є шумний ковток чаю, дивиться на мовчазний телевізор.
  «Місіс Ейлін Спротт, — вигукує Едвардс із дверей.
  Тримай до нього мою руку. Побачте, як він киває й відступає далі за цю грубу зовнішність. Інші речі, про які варто подумати, наприклад, як пояснити своїй нареченій усі ті його фотографії оголеного, які, напевно, вже почали з’являтися в Інтернеті. Ми, поліси, невблаганна доля.
  Думайте про роботу.
  — Я так розумію, ви знали міс Келлер.
  Цікаво, кого надіслали повідомити батьків. Сподіваюся, це не сам Блунзбері.
  Вона дивиться на мене, знову шумно сопучи.
  «Ну так. Не так добре, але. Іноді їздив з міста тим же автобусом.
  «А коли це було востаннє?»
  «Останньої ночі, знаєте. Вона здавалася досить щасливою. Ну, знаєте, не чудово, але чому будь-який виродок повинен бути таким щасливим? Це лайно життя, чи не так? Тепер вона мертва. Не можу в це повірити.
  "Звідки ви взяли автобус?"
  'Б'юкенен-стріт. Я працюю в ювелірі в аркаді, а вона працювала у Frasers, щось таке. Неповний робочий день, я думаю. Іноді бачив її містом, але ми не були такими дружніми. Ти знаєш.
  Це добре. Автоматичне дистанціювання. Не хоче надто тісно спілкуватися з жертвою. Трохи нечесності ніколи нікому не зашкодила, і це означає, що вона менш імовірно розіб'ється на мене.
  «Чи багато ви гуляли вечорами чи у вихідні?»
  «Чи багато я виходжу? Як ти думаєш, хто я? Біллі немає товаришів?
  «Не ти». Ісус. — Ви гуляли з міс Келлер?
  «Ой».
  справді?
  — Ні, ні, небагато. Час від часу, знаєте, але не часто».
  «Коли востаннє?»
  «Пару вихідних тому. Я не пам'ятаю.
  «Чи говорила вона вчора в автобусі про те, що збиралася робити вчора ввечері?»
  Вона дивиться на мене, киваючи. Обличчя дитини, яка хоче розповісти вчителеві, хто кинув крейду.
  «Так, ось у чому справа. Вона каже, що йшла до картини, знаєте, до тієї крихітки по дорозі. Той, який показує все те іноземне лайно. Я мав право на неї, так що я був».
  «Вона сказала, з ким йшла?»
  Так. Якийсь хлопець.
  «Хтось це міг бути уявлення?»
  «Насправді не впевнений, знаєте. Якийсь хлопець, якого вона бачила кілька разів. Мені здається, він звідкись, знаєте, Cam'slang, але я не впевнений».
  — Ви його коли-небудь бачили?
  Сильне похитування головою. Відступаючи, перш ніж вона підійшла занадто близько.
  «Ні, ні. Я жартував з нею про те, щоб поглянути на хлопця, знаєте, але я його не бачив. Каже, що він гарний, але ніколи не знаєш, чи не так? Раніше я думав, що мій Малкі гарний, але подивіться на цього виродка».
  Автоматично озираюся навколо, щоб побачити, чи є фото Малкі. Вона п’є чай, потім її очі загоряються, і вона дивиться на телевізор. Слідкуйте за її поглядом. Це якийсь сумний хлопець, якого я ніколи раніше не бачив, і ви можете сказати, що вона дуже хоче посилити звук. Час залишити її.
  — Ну, дуже дякую, місіс Спротт. Нам потрібно, щоб ви прийшли на станцію пізніше, щоб зробити заяву».
  «Чому? Що я зробив?»
  «Ви нічого не зробили. Це просто процедура». Мені подобається ця вроджена довіра полісу. Звичайно, вона права.
  «Ой». Озирається на телевізор. Час йти.
  Я киваю Едвардсу, він відчиняє двері, і ми виходимо, повертаючись у холод раннього ранку. Коли ми зачиняємо за собою двері, телевізор знову вмикається, і місіс Спротт починає забувати все, що вона знає про Енн Келлер.
  Ми стоїмо біля будинку і дивимося на вулицю. Щонайменше двадцять офіцерів крутяться навколо, займаючись цим. Більшість із них будуть пустими, але час від часу ви отримуєте щось схоже на те, що я щойно зробив. Зберіть усе разом, і ви ніколи не знаєте. Попереду довгий шлях, і здебільшого він буде досить нудним. Я починаю тягнутися, опустивши голову, бажаючи хоча б раз випити чашку чаю, а не горілку з тоніком.
  «Чому ти не запитав про Малкі?» — каже Едвардс, на крок позаду.
  Я зупиняюся і дивлюся на нього, хитаючи головою.
  — Будь ласка, принесіть мені чашку чаю, констебль?
  Він виглядає покараним і йде геть.
  Тому що я похмільний і не думав, тому я не питав про Малки. Але йому не потрібно це знати.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  6
  
  МАЙЖЕ ЧОТИРИ ЗО ТРАДЦЯ , а нас у кімнаті близько п’ятнадцяти. Що стане щоденним оглядом, якщо припустити, що це питання не буде вирішено протягом першого дня. Чекаємо, поки прибуде Блунзбері та візьме на себе відповідальність. Він разом із Міллером, розповідає їй усе, що сталося, і, мабуть, їсть собі яйця за те, що він ще не спіймав убивцю.
  Отже, його там подрібнять, а після цього брифінгу йому доведеться вийти й зіткнутися з собаками преси, коли його, ймовірно, знову пошматують. Він вважатиме це приємною інтерлюдією.
  У них фотографії на стіні. До і після, і це не помітно та сама жінка. Звичайно, ми отримуємо вбивство в цих краях, хоча це Глазго, а не Хуарес; але не так. Побутові, випадкові, випадкові, бандитські, ми отримуємо їх час від часу, кілька разів на рік. Але це; жорстокий, дикий, психотичний.
  Більшість людей тут не на розумі. Ви можете сказати. Вони мають вигляд. Мені б хотілося, щоб я був там, поза межами своєї глибини з ними. Можливо, я не хочу дивитися на ці фотографії, я можу ненавидіти той факт, що така смерть знайшла свій шлях до нашої ділянки, але я бачив і гірше на власні очі. Закривавлена, розірвана і розтрощена плоть. І кожна з цих проклятих фотографій повертає мене назад, тому я на них не дивлюся.
  Дорогий старий Блунсбері, мабуть, панікує через це, і Бог його знає, у якому стані він перебуває, враховуючи алкогольну безодню, у яку він падав останні кілька років.
  Є деяка приглушена розмова, але не дуже. Ні з цим, ні з тими картинами на стіні. Ми всі чекаємо на Bloonsbury, щоб ми могли вийти і продовжити це, або піти додому і спробувати забути це на ніч. Будьте вдячні, що це була не наша дружина, чи дочка, чи хтось інший, у якого все тіло було розрізано на шматки, і сподівайтеся, що це не повториться, перш ніж ми спіймаємо тварину, яка це зробила.
  Домашнє вторгається і туди. Це марно, але ви не можете це зупинити. Досі не знаю, що подарувати Ребекці на Різдво. Побачимося з ними завтра, хоча з такою швидкістю мені, можливо, доведеться скасувати. Піца і подарунки, а я передам подарунок їхній мамі і сподіваюся, що мені щось повернуть. Цього року трохи переборщили. Діамантові сережки, трохи менше п’ятисот фунтів стерлінгів звідкись у місті. Гроші, які я не можу дозволити собі на подарунок своїй колишній дружині, яка зустрічається з кимось іншим. Я не думаю, що я намагаюся її повернути, але тоді навіщо я витрачаю гроші?
  Двері відчиняються, і я вириваюся з моєї похмурості. Інспектор Блонсбері, виглядає так, наче його щойно пожорсточили. Думаю, йому потрібна госпіталізація. Він великий чоловік, років шість-п’ять, може. Нападник заднього ряду свого часу грав у шотландському матчі. Майже вдалося, хоча в ті часи грати в регбі можна було отримати тільки багато хворих суглобів і безглузді вуха. Ну, як він зараз ходить, у нього точно болять суглоби. Мені п’ять десять, і я міг би вдарити хлопця головою, не розтягуючись. У нього рум’яне обличчя алкоголіка, а на вигляд йому далеко за п’ятдесят три. Цей чоловік - катастрофа, але якимось чином йому вдається пройти через останні пару років.
  Був момент минулого року, коли він майже закінчив. Його дружина щойно піднялася й пішла від нього до сантехніка з Данді, забравши дітей та все інше цінне в родині. Блунсбері переступив край, але якимось чином зумів пробитися назад. Отримав багато допомоги. З тих чи інших причин він тут герой. Колись він був зіркою, і люди все ще хочуть рівнятися на нього, хоча все більше і більше з нас бачать його крізь нього.
  Отже, це була його вершина минулого року. Як тільки він був у найнижчому стані, він придумав красуню. Велика справа вбивства в цьому кінці Глазго. Молода жінка потрапила в шию від якогось лопа в лижній масці кухонним ножем. Швидко зростало відчуття, що він стане повторним убивцею, жінки по всьому місту панікували, а ми виглядали нікчемними. Bloonsbury був відповідальним, розслідування, здавалося, застрягло в нейтральній ситуації, а потім бум, нізвідки, велика людина зібрала все разом, зробила прорив, і ми дістали хлопця. Якийсь божевільний головоломка з Вест-Енду, який заперечував це аж до джойнту, але він був у нас. Достатньо доказів, щоб усунути тисячу вбивць.
  Блунсбері був героєм, його славили в газетах, він показав ту потворну кухоль на телебаченні, усілякі люди стояли в чергах, щоб відсмоктати його. Не знаю, як він це зробив, враховуючи стан, у якому він перебував у той час, але це було добре бачити. Проблема в тому, звичайно, що він отримує всі великі з тих пір, і це не дуже добре. Це буде останній шанс, і важко не уявити, що він б’є по пляшці ще сильніше, і, можливо, якщо йому пощастить, його печінка відмовить, і він помре, не встигнувши вибухнути.
  Він підходить до передньої частини кімнати, виглядаючи як лайно. Дивиться на нас, ми дивимося у відповідь. Ви бачите, що він волів би просто сидіти в пабі, дивлячись на повну пляшку Glen Ord або одного з цих інших односолодових сортів, як він іноді вважає себе здатним відрізнити різницю.
  — Ну, джентльмени, — каже він, не звертаючи уваги на п’ятьох жінок, — усі факти. Що ми маємо? Геррод?
  Геррод дивиться на свій блокнот.
  «Жертва, Енн Келлер. Темно-каштанове волосся, двадцять сім, трохи привабливий. Мав дві роботи за сумісництвом. Допоміжний у «Вікторії», продажі у «Фрейзерс» на Б’юкенен-стріт. У понеділок працював у магазині, сьогодні мав бути в лікарні». Він робить паузу, переглядає ноти. Спробуй не дозволяти моєму розуму блукати, оскільки я вже почув усе це. «Пішов у класичний кінотеатр, щоб подивитися іноземний фільм».
  Геррод не може розрізняти країни. Ніколи не був за кордоном. Є британські, а є іноземні. Одного разу я з ним говорив про Балкани. Але тільки один раз. Знав, що більше цього не робитиму.
  «Вона мала поїхати зі своїм хлопцем, якимось Крістофером Джеймсом із Камбусленга, хоча прислуга пам’ятає, що вона була сама. Він стверджує, що скасував дату».
  Блунсбері випалює: «Ти говорив з ним, Дене?»
  «Провів з ним більшу частину дня, — каже Тейлор. «Немає алібі на минулу ніч. Залишився, дивився телевізор. Можна описати, що було, але це нічого не означає. Виглядає досить засмученим. Криміналісти перевіряли його квартиру, побачимо, що вони придумають. Гадаю, нічого не буде. Не думай, що він наша людина».
  «Чому він не пішов на фото?»
  «Вони посварилися. Щось пов’язане з намистом, подарованим їй колишнім хлопцем».
  "У вас є ім'я?"
  Дивлячись на це. Ми його знайдемо, затягнемо».
  «Чи міг він вигадати історію?» Відвернути увагу, і все таке?»
  Гаразд, це низька планка, але це Блунсбері, біса, набагато більше включений, ніж він був за останні місяці. Можливо, він піде на цей. Хоче знову бути героєм. Повідомте його ім'я в газетах.
  «Не знаю. Ми поговоримо з хлопцем, побачимо, що ми придумаємо».
  'Правильно. Геррод, що ще?
  Геррод виглядає розлюченим. Іноді я думаю, чи він шанує Блунсбері, чи ненавидить його вигляд. Або обидва. Бувають моменти, коли я розумію, що мені все одно. Вони варті один одного.
  «Вона залишає фотографії, йде додому. Десять хвилин ходьби, вона так і не доходить. Десь по дорозі до неї звертаються, душить, заколюють». Дивиться на свій блокнот. «Сто двадцять п'ять разів, переважно в обличчя та груди». Ісус. Геррод дивиться на жінок, трохи збентежено, ніби вони делікатні. Старомодний, Геррод. «Він затягнув її до близького входу, перш ніж це зробити, а потім залишив тіло там, де він її вбив. Знайшов якийсь бідолаха, що живе на третьому поверсі. Справа не могла бути зроблена більше трьох-чотирьох хвилин. До речі, хлопець виписується».
  Тиша. Ми всі тут божевільні, жорсткі виродки, але такі речі завжди схоплять вас за яйця, незалежно від того, скільки бандитів ви заарештували. Незалежно від того, скільки тіл ви бачили обезголовленими та скинутими на купу посеред лісу.
  «Як ви думаєте, чому він це зробив?» каже Блунзбері.
  «Що?»
  «Ударити її більше ста разів».
  Геррод знизує плечима. "Я не знаю, хрень, чи не так?" — прямо каже він. Я не можу не посміхнутися, але швидко витираю це.
  'Так, правильно, добре. Є ідеї, люди? — каже Блунсбері, оглядаючи кімнату.
  Говорить доктор Гаррісон. Приваблива жінка, Ейлін, і, як додатковий бонус, вона лесбійка, що робить її однією з небагатьох жінок тут, через яких я не зробив себе ідіотом.
  «Він знав її, ненавидів її, захопився актом помсти».
  «Можливо», — каже Блунзбері. Ніколи не дізнайся з хлопцем, хитрий він чи повільний.
  Я знизую плечима і вирішую взяти участь. «Хлопець навряд чи був раціональним. За жорстокістю атаки ми знаємо, що він її програв. Втратив контроль. Ти вдариш когось більше ста разів, ти не мислиш правильно. Це ускладнює розробку його мотивації».
  Блунзбері зітхає, хитає головою. «Так, я вважаю, що ви маєте рацію». Починає терти око. Чоловікові потрібно випити. «Я поговорю з тим лікарем, як його звати?»
  «Арканзас», — лунає голос із підлоги.
  «Так, правильно, як я міг забути таке дурне ім’я?» Гаразд, ще щось? Чи могли ручки патології сказати нам щось просвітлююче?»
  Херрод. Так. Мабуть, вона займалася сексом вчора вдень. Ще були сліди сперми, — і він знову сором’язливо оглядає жінок, — знаєте, всередині неї. За часом, не пов’язаний із вбивством. З цього у нас чоловік, близько тридцяти років, група крові АВ негативна, і це наша частка».
  Кажу тобі, Бейрд і Балінгол — це щось інше. Як тільки з його сперми вдалося зрозуміти, що хлопець самець?
  «Мабуть, пов’язаний із хлопцем», — каже Блунсбері, дивлячись на Тейлора.
  «Так», — каже Тейлор. «Зробив це вдень, у туалеті на своїй роботі в місті», — каже він. Саме після цього вона розповіла йому про подарунок від колишнього. Сперечалися, звична справа. Вона пішла, не вирішивши, чи піде він у кіно. Він подумав про це, але вирішив не робити цього».
  «Правильно», — каже Блунзбері.
  Він оглядає кімнату, не знаючи, куди ще подітися з цим.
  «Так, — каже він знову, — у нас тут хворий виродок. Людям буде лайно в штани, тому нам потрібно, щоб цей хлопець був з вулиць до Різдва. Отже, я знаю, що у всіх нас є чим зайнятися в цю пору року, але чим швидше ми це вирішимо, тим більше часу зможемо витратити на задоволення. Отже, давайте віддамо все, що у нас є, на наступні пару днів».
  Дуже надихає.
  'Правильно. У нас є опис дівчини, яка вийшла в новини, відкриті телефонні лінії і все таке. Ви всі знаєте, що робите, тож виходьте і продовжуйте це робити. Я маю піти і поговорити з газетами».
  Збори починають розриватися. Всі руки на палубу. Будемо сподіватися, що найближчими днями злочинів у цьому районі не буде. Блунсбері веде з кімнати, а потім ми всі починаємо човгати за ним. Тейлор кладе руку мені на плече.
  «Мені потрібно випити, Томе. Ти йдеш?
  Де краще посилити тиск на слідстві, як не з кабаку? Я киваю і веду дорогу. Група розходиться по станції, кожен зі своїми справами. Мало розмов. Все це дуже інтенсивно. Думка про те, що на якомусь етапі ми зіткнемося віч-на-віч із цим хлопцем. А якщо ми цього не зробимо, то це тому, що ми все облажали.
  Майже за дверима, коли сержант Ремсі зупиняє моє стабільне просування до першої горілки тоніка дня.
  «Є щось для тебе, Томе».
  «Що?» Я не виглядаю враженим.
  Напад при обтяжуючих обставинах у Вестберні. Ваше шоу.
  Бля
  Тейлор знизує плечима. — Побачимося за пару годин, сержанте. Я все одно буду там».
  Так, правильно.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  7
  
  СУПЕРІНТЕНДЕНТУ ШАРЛОТТ Міллер сорок дев’ять, а отже, вона молодша за багатьох головних інспекторів у її підручних. Це, як не дивно, джерело тертя. Більшості цих хлопців за п’ятдесят, вони нікуди не їдуть, і вони належать до покоління «жінки повинні бути на кухні, або мити посуд, або бути за столом у порно-відео». Зіткнувшись із жінкою, яка а) розумніша за них, б) може вказувати їм, що робити, в) відвідує місця, про які вони навіть не можуть мріяти, і г) виглядає набагато, набагато краще, більшість із них витрачає свої дні в поганому настрої, скидаючись на правопорушників констеблів. І сержанти.
  Пункт d) може здатися найбільш тривіальним і сексистським із усіх, але ви повинні бути реалістами. Якби ця жінка була схожа на одну з тих чехословацьких штовхальниць ядра 1970-х років, яка жувала тютюн і гнула зубами залізні прути, я впевнений, що вони могли б впоратися з цим набагато краще. Але вона мрія. Я хотів би отримати її перед будь-яким із цих стрижаних констеблів, що тиснуть м’ячі, що тут проходять – навіть таких гарних, як Батерст, – але Міллер нізащо не наблизиться до таких, як я. Це не тому, що вона заміжня, тому що вона не вірна. Це влада. Вона шукає людей при владі, людей, які можуть щось для неї зробити. І зауважте, що – люди. Не тільки чоловіки.
  Чудова і бісексуальна. Святе лайно. Серйозно, щоразу, коли ти зустрічаєш таку жінку, здається, що їх вигадали. Мною. Шанси на те, що я, Міллер і ще одна чарівна жінка разом опинимося в ліжку, можуть бути нульовими, але принаймні вони не такі нульові, якби вона не була бісексуалкою.
  Дивись, не глузуй. Усі ми маємо уяву, і я вирішую використовувати так. Про що думає кожен із нас, втішаючи себе спати вночі у фантазії Волтера Мітті?
  Кілька місяців тому між нами з Міллером все трохи змінилося. Мабуть, я завжди мав про неї таку саму думку, як і більшість інших тутешніх чоловіків – цю невиразну суміш підозрілості, ревнощів і хтивості – але одного разу я без стуку зайшов до її офісу саме тоді, коли вона переодягалася, щоб вийти до офіційний обід.
  Було пізнє літо. На ній була біла блузка і, я припускаю, білий бюстгальтер, і я підійшов до неї, оскільки вона зняла їх обоє і стояла біля свого столу в штанях і ні в чому іншому. Коли я увійшов, вона нахилилася, але випрямилася, не намагалася прикритися й дивилася на мене так, наче не стояла там топлес.
  Це був дивний момент. Ми довго дивилися одне на одного; хоча, очевидно, коли я кажу, що ми дивилися одне на одного, я маю на увазі, що вона дивилася мені в очі, а я дивився на її груди. Я знав, що це неправильно, але, клянись Богом, я не міг зупинитися. Мені дуже хотілося дивитися їй в очі, я справді хотів, але все, що я міг робити, це дивитися на її груди, думати, свята мати всіх Ісусів, це найрозкішніші груди, які я коли-небудь бачив у своєму житті, я хочу ці груди. Я не міг говорити, тому що все, що я б сказав: « Вау, подивися на свої груди» або «Ви бачили свої груди, вони чудові» або щось таке ж дурне. Отже, я стояв там, трохи відкрити рот, дивлячись на її груди, поки вона не сказала: «Сержант?» і закляття було зламано.
  Нарешті я зумів поглянути їй у вічі, сказав: «Це може почекати» і пішов, зачинивши за собою двері.
  Пам’ятаю, як я вийшов на вокзал і подумав, що це надзвичайно дивно, що чоловік – я – який бачив стільки грудей у своєму житті, був настільки закоханий у будь-яку пару грудей, але я був зачеплений. Мушу визнати, що відтоді я дивився на неї з набагато більшою повагою.
  Мабуть, це неправильно, чи не так?
  Вона одружена з нудним костюмчиком на ім’я Френк, який продає за кордоном вівсяні пиріжки чи таке лайно. Тож хлопця тут ніколи немає, що дає їй достатньо часу для наведення мосту. Зустрічав хлопця кілька разів і ледь не заснув, розмовляючи з ним. Один з бригади верблюжого пальто Айброкс з’являється там приблизно раз на сезон і говорить так, наче він знає хрена про шотландський футбол, хоча насправді він знає не більше, ніж будь-який інший комік, який підтримує Рейнджерс. Повірте, у нього є плани стати режисером, і вони раді один одному.
  Близько десятої години, ми з Тейлором сидимо в пабі. Я щойно приїхав, дорогою сюди викурив свою п’ятдесятину за день. Тейлор тут приблизно з п'ятої. Враховуючи це, він надзвичайно переконливий. Напевно, пінти вистачило на кілька годин, оскільки тут не було нікого, хто б купив його.
  Напад при обтяжуючих обставинах був звичайною справою. Домашні, брати, один потрапив у лікарню, другий в ізоляторі ще на вокзалі. Вони сварилися через жінку, що не дивно, і вона всюди грала невинну, відчайдушно стурбовану третю сторону. Грають одна проти одної, і якщо хтось із них і повинен бути в грі, то це вона.
  «Ваш раунд», — каже Тейлор, уважно дивлячись на деталі. Думаю, я міг би це заперечити, але вирішив не турбуватися. Пробирайся до бару, приверни увагу спекотного бармена, Агнес.
  «Горілка тонік і півлітра важкого», — кажу я, а вона киває й йде у своїх справах. Нині тиха ніч, у зоні чутності нікого більше, і я думаю, чи варто мені це робити. На ній обтягуючий білий топ із достатньою кількістю декольте, і коли вона нахиляється, щоб дістати тонік із холодильника, я добре бачу її масивні сідниці. Дуже сексуально. Вона встає, злегка почервоніла навколо відбивних, непогана дівчина. Тим не менш, вирішуйте проти. Перейти до пустих балачок.
  «Можеш змінити касету, коханий?»
  Вона секунду слухає музику й знизує плечима.
  «Сьогодні Різдво», — каже вона, наливаючи пінту.
  «Різдво — це щось більше, ніж пластир. Ви повинні мати різдвяний альбом Боба.
  «Хто Боб?» каже вона.
  Вирішіть, що все одно, що я не пішов на це, і дайте двадцятифунтову купюру. Потім, маючи в руках напої та дрібні речі, повертаюся до столу. Сідай, раптом мені спадає на думку, що до Різдва ще кілька годин, а я все ще нічого не маю для Ребекки. Подивіться на годинник. Завтрашнього вечора треба щось мати до п’ятої години.
  «Що ви думаєте про Блунзбері?» — каже Тейлор, злизуючи піну з губ.
  «Що я про нього думаю?»
  Так. У нього все ще є? Для такої великої справи, я маю на увазі».
  «Сумніваюся, але сьогодні вдень він здавався трохи активнішим. Але давайте подивимося правді в очі, якщо залишити в стороні справу Аддісона, що він зробив за останні п’ять років?»
  Відповіді немає. Відповіді немає.
  «Так чому, — кажу я, — вона посадила його на цей?»
  Тейлор знизує плечима. «Тож він, можливо, зіпсує справу».
  «Чому?»
  «Це як Джеймс Бонд у фільмі «Людина із золотим пістолетом ».
  "Ви маєте на увазі, що є азіатський карлик?"
  «Ні, не фільм, а книга».
  «Ніколи не читай».
  «Джеймса Бонда занесло в глухий кут. Йому промили мізки росіяни. Секретній службі він більше не потрібен. Але, знаєте, він Джеймс Бонд. Вони не можуть просто посадити його на роботу. Тож вони посилають його за Скарамангою, найстрашнішим убивцею у світі. Якщо він уб'є його, то він довів свою цінність; якщо його вб'ють, то у них не буде проблеми, що робити з Джеймсом Бондом».
  «Так що трапилося?»
  «Що ти маєш на увазі, що відбувається? Це довбаний Джеймс Бонд. Як ви думаєте, що станеться?
  "Блунсбері - це не Джеймс Бонд".
  Тейлор піднімає брову.
  «Проклятий, він ні. Вона везе його вниз по річці, і коли він зіпсувався, його вже немає».
  Випий мій перший напій. До біса. Додайте занадто багато тоніка. Як мені вдається це робити після семи чи восьми мільйонів?
  «Так що?»
  «Ми розуміємо», — каже він, хитаючи головою. — Був би Кроу, але тепер, коли він схилився до своєї однокімнатної руїни в Аррочарі, ми застрягнемо з цим. І, напевно, це буде після того, як його знову вб’ють, а преса буде голосити про кров. Блунсбері буде недостатньо».
  «Так?»
  «Тож нам краще почати думати про те, як ми збираємося отримати цього хлопця».
  «Ой». Робота. «То це те, про що ви сиділи тут і думали, чи не так?»
  «Не тільки це», — каже він, і я не впевнений, що хочу знати, що це означає. «У будь-якому випадку, хтось повинен це зробити, тому що Йона вже, ймовірно, лежить обличчям у канаві».
  "Що ви придумали за свої п'ять годин роздумів?"
  Він бере особливо великий напій, злизує піну з губ, кладе руки на стіл.
  «Всі до біса. Я чекав на тебе».
  Дуже смішно.
  «Я серйозно», — каже він у відповідь на вираз мого обличчя. «То що ми маємо? Якийсь дивний виродок, який ріже жінку на шматки. Цілковита лють, яка ріже її до такої міри, що її неможливо впізнати».
  «Чому б просто не залишити це профайлерам?» У них є такі люди, які просто сидять цілий день і вигадують людей. Хтось мочиться об стіну, і вони три тижні збирають психіатричний профіль чоловіка, перш ніж вирішити, що його брат запхав йому морквину в дупу, коли йому було три роки.
  Він показує на мене пальцем. Я ненавиджу, коли він це робить. «Тому що вони не знають усього, синку», — каже він.
  Він правий.
  «То чому так брутально в обличчя?»
  Це як у школі.
  «Особиста образа». Подумайте про ці фотографії. «Глибока особиста образа».
  Він киває. «Або проти неї, або проти когось, хто на неї схожий». Відповідає вимогам. «Я піду на останнє. Якщо він знав її, ми про це дізнаємося, але це не так».
  «Можливо, якийсь псих, який знав її. Поклонявся їй здалеку і так далі. Вона нічого про це не знала, він підійшов одного разу ввечері після кінотеатру, вона відкинула його, він втратив своє лайно».
  «Можливо, можливо. не знаю Мені подобається, як звучить це якась луска, яка до неї взагалі не мала відношення. Цілком довільно. Якби вона не була там минулої ночі, вона б ніколи його не отримала. Вона була на чужому місці».
  «Ну що? Ми шукаємо хлопця, якого кинула дівчина з темно-каштановим волоссям? Це міг бути я.
  «Так, вас кинули майже всі поєднання розміру, кольору волосся та типу особистості, тому я не збираюся вас втягувати».
  «Дякую».
  «Не згадуй про це». Він ще п’є. Дивно, як йому вдалося пришвидшитися, тепер він має когось купити йому раунд. «Нам потрібен опис. Вона йшла по головній дорозі, на біса, щойно вийшла з жвавого кінотеатру».
  «Було близько десяти людей».
  «Що завгодно. Можна подумати, що жінка в квитковій касі принаймні зможе запам’ятати ще кілька облич».
  «На людей не можна покладатися».
  «Хіба це не правда», — каже Тейлор, а потім, ще раз довго потягнувши склянку, допиває свою пінту. «Купи тобі ще один, Хаттон», — додає він на загальний подив.
  Я здивовано киваю. Тейлор ніколи не купує раунд вдома. Тепер дві ночі поспіль.
  Тейлор пробирається до бару, я оглядаю паб. Звичайний екіпаж. Один або два інших зі станції, але ніколи не забагато. Більшість із них віддають перевагу Киту, і їм це добре.
  Двері пабу відчиняються, і з передвісним поривом холодного вітру входить Шарлотта Міллер. Федерали підняли брови, а потім ми всі вдаємо, що не помітили.
  Спробуй не вдавитися моєю горілкою, коли вона підійде до нашого столу й сяде. Я намагаюся посміхнутися на знак визнання. Понюхайте її парфуми, вдихніть їх. Не уявляйте її голою...! Вона одягнена в довбаний синій брючний костюм і, як завжди після чотирнадцяти годин в офісі, виглядає так, наче вдяглася щойно п’ять хвилин тому.
  «Ніч холодна», — каже вона, потираючи руки.
  Я киваю. Подивіться їй в очі. Здається, тут є якась іскра, як і з моменту інциденту з грудьми. (У моїй голові це відомо як інцидент з грудьми.)
  «Що сталося з нападом? Брати, це було?
  "Так". Розмовляйте нормально. «Один у нас на вокзалі, інший у лікарні».
  «Через жінку?»
  "Так". Вона посміхається на це і хитає головою.
  «Ви всі, чоловіки, однакові», — каже вона повсякденно.
  Тейлор повертається з напоями і мало не впускає свою пінту. Швидко одужує. Віддайте хлопцеві належне. Він підозрює її, але вона не перетворює його на тремтливу краплю желе, як вона робить деяких його сучасників.
  — Ден, — каже вона. «Давно тут?»
  класичний. Вона точно знатиме, скільки часу він тут. Тепер я, це б заплутало мене в клубок обману та ідіотизму, намагаючись пояснити, чому я провів так довго в пабі. Але що, якби Блунсбері виголосив нам свою велику промову Джока Стайна? Це був кінець дня, і якби ми не мали нічого іншого негайно і хотіли б посидіти в пабі, ми могли б. Але я все одно намагався б виправдатися. Тейлор занадто крутий для цього; або минула турбота.
  «Приблизно п’ять годин», — каже він. «Можна принести тобі випити?»
  Вона киває. «Бруйхладдіх, чудово, дякую».
  Він повертається до бару. Вона стукає пальцями по столу. Довгі пальці, і я уявляю їх по всьому тілу. Іноді я навіть себе набридаю смішною одноколійністю свого мозку, коли поруч ця жінка.
  "Що ти робиш на Різдво?" питає вона.
  "Робочий". Дотримуйтесь однослівних відповідей.
  Вона посміхається, виглядає майже з розумінням. «Хтось повинен. Ми з Френком їдемо до Бремара».
  Я киваю, не здивований. Браемар. звичайно.
  «Коли ти побачишся з дітьми?» питає вона.
  «Завтра ввечері». Вона час від часу запитує про дітей. Я думаю, що вона навчилася робити це на вихідних для керівництва. Одна з таких речей, коли вони кидають двадцять людей у болото на Бенбекулі з коробкою сірників, горщиком локшини та трьома аркушами туалетного паперу, і кажуть їм вижити протягом двох тижнів.
  «О, — каже вона. Тейлор працює за хлопцем у барі, намагаючись вибрати між смаком сиру та цибулі чи шардоне та маринованого огірка. — Ти ж не запізнишся?
  Мені здається, я починаю дивитися на неї. Вона повинна знати погляд. Що вона має на меті? Я взагалі не бачу цього. Вона звучить майже нервово, за винятком того, що це слово не могло б асоціюватися з нею. Я хитаю головою і кажу: «Я сумніваюся».
  Вона стукає пальцями.
  «Мені було цікаво, чи не хочете ви зайти пізніше. До дому, я маю на увазі. Френк їде на ніч у справах до Абердіна. Такий, як він, Святвечір, їй-богу, але ти знаєш, який він. Зустріч з ним у Бремарі в четвер вранці.
  В голові миготять різні думки. Туманні речі про Абердіна та Френка. Відсуньте їх убік. Вона запрошує мене на вечерю до себе, коли її чоловіка буде за містом. Про що, в ім'я Ділана, це може бути?
  «Думаю, я міг би це впоратися».
  Вона посміхається. Я міг би з'їсти цю посмішку. «Чудово. Я поговорю з тобою завтра».
  Тейлор повертається зі склянкою в руці, кладе її перед собою. Цікаво, чи помітить він, наскільки я зблідла.
  Вона посміхається йому, піднімає склянку. «На здоров’я», — каже вона, і перш ніж ми встигли випити напої, вона випила його в один. Дивиться на нас двох. Сказавши те, що прийшла сказати, і усвідомивши, що вона не збирається отримати жодної змістовної розмови, вона встає.
  — Добре, — каже вона, — дякую за напій, Дене. Побачимось завтра».
  Ми киваємо, вона повертається і виходить, залишаючи в повітрі слід дорогих парфумів. Ми спостерігаємо, як вона йде, потім за нею зачиняються двері, і Тейлор з цікавістю дивиться через стіл.
  Мить, а потім він каже: «Що це було, сержанте?»
  «Я не впевнений», — відповідаю я, хитаючи головою. «Діють темні сили, які ніхто з нас не може сподіватися зрозуміти».
  Він закочує очі й робить ще один великий напій.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  8
  
  ПАМ'ЯТАЄ МОРОЗНИЙ листопадовий ранок. Сніданок в кафе в центрі міста, а потім прогулянка парком Келвінгроув. Небо було ясним, повітря холодним і чистим. Ранок, коли все почало йти не так.
  Вони провели ніч разом; займалася коханням увечері, а потім знову вранці, хоча лише після того, як вона наполягала на поїздці у ванну для полоскання рота. Вона замовила на сніданок млинці, кленовий сироп і бекон; він замовив те саме. Вони обоє пили каву.
  Вони говорили про те, що вона купить новий комп’ютер. Він намагався переконати її придбати Mac, тому що в нього був Mac, і він міг би допомогти їй вирішити будь-які проблеми. Вона з посмішкою сказала, що іноді він був співзалежним. Коли вона побачила вираз його обличчя, вона швидко додала, що жартує. Незважаючи на те, що він знав, що це означало, він пошукав у Google співзалежність, коли повернувся додому, щоб дізнатися, чи було щось інше, що вона могла цим мати на увазі, якимось чином вона могла образити його тим, що він ще не усвідомлював.
  Тоді це вже почалося, у них уже була перша серйозна бійка. Прогулюючись парком, рука об руку, ранок був таким чудовим, як тільки міг бути, секс, сніданок, блакитне небо та прозоре, свіже, чисте, гостре повітря, вони зустріли двох друзів Джо. Алекс і Євгенія. На прогулянку холодним, свіжим і свіжим листопадовим ранком. Вони стояли й балакали, хоча він не мав багато чого сказати. Вони були друзями Джо, а не його, він вважав це лише перериванням досконалості ранку. А потім Алекс запропонував усім піти випити кави, і ця перерва раптово зіпсувала їхній день. Джо подивилася на нього, він мовчки висловив своє бажання не йти пити каву, а потім вона погодилася.
  Просиділи в кав'ярні півтори години. Він нічого не сказав. Він хотів, щоб Джо знала, як сильно він не хоче бути там. Він дивився у вікно. Він виглядав нудьгуючим. Одного разу, коли кухлі прибрали, він навіть поклав голову на стіл. Йому це не здалося грубим. Він просто висловлювався. Він подумав, що було б грубіше щось сказати.
  Коли Алекс і Євгенія пішли, Джо ввірвався в нього. Тоді вона не вживала слова співзалежна. гірше. Набагато гірше. Вони сперечалися на вулиці. Люди дали їм широке місце.
  Пізніше вони цілувалися, помирилися. У всякому разі через кілька днів. Вони знову займалися сексом, але це було не так чарівно, як ранкове полоскання рота. Це вже ніколи не було таким чарівним.
  Співзалежні. Це те, що вона сказала. Він назвав це турботою та любов’ю, бажанням бачити, що в її житті все ідеально. І вона назвала його співзалежним.
  Перед кінцем він купив комп’ютер, щоб допомогти їй у вирішенні будь-яких труднощів з комп’ютером, які вона може зустріти.
  
  
  РАНОК . ВІН СТОЇТЬ У газетному кіоску. Шукає подарунок для Джо, хоча він не впевнений, коли він отримає можливість подарувати його їй.
  Він час від часу купує подарунки. Коли вона повернеться, він буде готовий. Це тому, що він почувається винним. Винен у тому, що він зробив Джо минулого вечора. Він хотів лише поговорити з нею. Я лише хотів сісти, дізнатися, як у неї справи. Було б приємно обійняти її, провести пальцями по її шкірі, поцілувати її; лежати з нею голим, пестити її груди, їсти її, його губи і язик по всьому її тілу; врізатися в неї, його ерекція болить і болить знову і знову.
  Це було занадто багато, щоб запитати? Це було все, усе, чого він хотів. Чому вона просто не сказала так? Це була Джо, він був упевнений, що це була Джо. Чому вона просто не погодилася займатися з ним коханням, як це робила так часто в минулому?
  Він безпорадно дивиться на нескінченну колекцію коробок шоколадних цукерок. Величезний набір привабливих пакунків, і кожен, усе, на що він дивиться, нагадує йому Джо, і нагадує йому те закривавлене тіло. Він бачить кров, що розбризкується в повітрі, він відчуває, як ніж теплий і вологий у його руках, він відчуває, як м’яка плоть обличчя розколюється під силою його удару. Усе це змушує його відчувати нездужання, нудоту, але він вирішує, що це тому, що не снідав. Він думає, чи варто йому піти випити чашку чаю. Дивиться на годинник, майже час братися до роботи. Plate of Cheerios розбереться з ним.
  Він не може викинути з голови бачення того, що він зробив. Це повинно було дати йому полегшення, але він починає визнавати, що, можливо, це була не Джо під тим шаленим ножем. І він усе ще хоче її бачити, але не хоче робити з нею того, що він зробив минулої ночі з тією жінкою. Це було б... непотрібно.
  Він дивиться на середній ряд книжок, відчуває, як тріпоче серце, холоне кров. Потім він розуміє, що це не вона, не Джо, жінка з темно-каштановим волоссям з іншого боку магазину. Вона дивиться вгору, помічає, що він дивиться на неї, і відводить погляд. Волосся таке ж. Може трохи коротше, кучерявіше.
  Він починає стежити за дівчиною, яка повільно виходить із магазину. Можливо, це Джо. Ці очі, він побачив світло в цих очах. Можливо, вона зробила пластичну операцію, щоб він її не впізнав. Це те, що жінки роблять.
  Він виходить у холодний, сірий ранок. Очі примружені. Серце б'ється швидко. Вона ще не помітила, як іде людною дорогою. Надто багато людей.
  Чи міг би він зробити це знову? Так скоро? Напередодні ввечері він втратив контроль, а потім поплентався додому, щоб вирвати, як жалюгідна маленька дитина, яка не може цього витримати. Похитнувся додому в шоці, зригуючи, коли він зайшов до будинку; і все одно думка про це перевертає йому шлунок.
  Джо заходить під автобусну зупинку й чекає. Там ще сім чи вісім людей. Він йде за нею і стає збоку. Час від часу озирається, але не озирається. Страждає від бурхіння в шлунку, відчуває нудоту щоразу, коли думає про те, що зробив. Чи міг би він зробити це знову? Цього разу вона ловить його погляд, і він впізнає цей погляд. Страх.
  Чому вони всі його бояться? Вони не знають, що він збирається робити. Можливо, це не страх. Можливо, це те, що він шукає. Можливо, у неї просто розлад травлення. Тож він мило посміхається й цікавиться, на який автобус вона збирається сісти. Він дивиться на годинник. Він повинен братися до роботи, немає сенсу викликати підозри. Там і так забагато людей. Це не тиха вулиця після настання темряви. Ранкова година пік – не час заїжджитися жінкам, навіть коли вони про це просять. Кидає на неї ще один погляд, якого вона уникає. Час йти на роботу.
  Він відвертається від автобусної зупинки, йде через дорогу і його мало не збиває таксі. Лунає гудок.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  9
  
  С ВЕЧІРЬ РІЗДВА. КРИВАВИЙ жахливий ранок. Минулої ночі випив занадто багато. Сидів до третьої години з Тейлором, вислуховуючи всі його сімейні труднощі. Спочатку я дивувався, чому він, здається, неохоче йшов додому, а потім, коли пиво захопило, він почав розповідати мені про це, і я отримав те, чого мені вдалося уникнути на вечірці в понеділок увечері. Промова «у моєї дружини роман». Це приходить до нас усіх, і ви чуєте це так часто, що стаєте несприйнятливими до тих пір, поки не стаєте тим бідолахою.
  З Деббі все гаразд, але вона на кілька років молодша за нього, і це завжди позначиться на роботі. Вона вчителька в Cathkin High, новій будівлі на старих ігрових майданчиках на пагорбі над Камбуслангом. Я був там у його попередньому втіленні, коли єдине, що сяяло, це бритви, якими учні різали наркотики. Бог його знає, як це зараз, вони в новому будинку, на який платники податків ще будуть розщедритися через п’ятдесят років. Не можу уявити, що персоналу стало легше, і, очевидно, вона щовечора повертається додому з жахливими історіями про жорстокість студентів і педагогічну невмілість. Поєднайте це з подібними розповідями про жалюгідність Тейлора, і ви зрозумієте, які веселі вечори вони повинні були провести. Я весь рік думав про іронію, коли він почувався винним упродовж року через свою злицю з DS Murphy, тоді як Деббі проводила більшу частину часу в руки найбільшого хлопця у відділі фізкультури.
  Отже, я прибув сьогодні вранці, десять хвилин після восьмої, почуваючись і виглядаючи як лайно, геть забувши про те, що потрібно купувати подарунок для Ребекки та провести ніч із станційною богинею-королевою. Побачила Елісон по дорозі – думаю, це буде регулярна функція – і вона ледь не змочилася зі сміху.
  Чашка кави для початку дня, потім телефонний дзвінок внизу. Брата-головоріза звільнили зі звичайними умовами, і я був щасливий, бо це означало, що я міг на деякий час про це забути. Через десять хвилин ми отримали повідомлення з лікарні, що брат номер два щойно несподівано помер. Наскільки вони могли судити, крововилив у мозок, але вони не були впевнені. Тож ми маємо піти, забрати першого ідіота та повернути його. Підніміть звинувачення у вбивстві чи ненавмисному вбивстві чи будь-якому іншому. На щастя, це не в моїх руках.
  На годиннику вже десята, а в офісі кипить. Сімнадцять крадіжок зі зломом за одну ніч, три повідомлення про зґвалтування, пара серйозних нападів, ще десять чи близько того незначних, тонна лайна іншої дрібної злочинної діяльності, і посеред усього цього якийсь хлопець заходить і каже, що бачив Енн Келлер недалеко з кінотеатру десь після одинадцятої в понеділок увечері. Кілька людей мокнуть себе від хвилювання. Імовірно, Bloonsbury, але це важко сказати. Сьогодні вранці він виглядав – якщо це можливо – гірше за мене.
  Мені доручили справу про сексуальне насильство, щоб поганий ранок міг стати ще гіршим. На молоду азіатську дівчину напали троє підлітків, коли вона поверталася додому з вечірки. Батько йде з розуму. Не на підлітків – тиха лють і пістолет у потилицю їм, якщо він їх колись знайде, – а на матір за те, що вона нам подзвонила. Немає такої справедливості, як ваша власна справедливість, і ви тримаєте себе в собі. У будь-якому випадку, я отримав PC Grant, щоб почати роботу. Ми зробили все, щоб розпочати розслідування, і тепер дівчина внизу дає показання кільком жінкам-офіцерам. Зі мною все добре, і тепер я повернувся до справи про вбивство, детально розслідуючи різноманітні повідомлення про те, як Енн Келлер побачили минулого вечора.
  Більшість із них марні – справді, майже половина є просто неможливими, враховуючи те, що ми вже знаємо про її рухи, – а решта сумнівні. Єдиний, хто мав якийсь сенс, був хлопець, який прийшов на станцію. Усе, що він сказав, було пов’язане з тим, що ми вже знали, і він придумав опис хлопця, якого ми шукаємо. Звичайно, якщо припустити, що цей хлопець не він. Ці головні кейси рухаються таємничими шляхами. Ми все одно зробили фото, і це буде в новинах цілий день. Ці речі насправді ніколи не виглядають по-людськи, але іноді вони дають результати. Звісно, я маю провести решту дня, стежачи за всіма іншими дзвінками, щоб побачити, куди це нас приведе, чого не буде.
  Виходячи, я наштовхнувся на сержанта Гаррісона. Досвід навчив мене зберігати рідину для полоскання рота в ящику столу, тому я більше не підпалюю все, чим дихаю.
  Вона прикріплює щось на дошці оголошень про поліцейський благодійний вечір на початку Нового року. Я ненавиджу ці речі. Встаньте і подивіться на неї секунду, перш ніж усвідомити, що я дивлюся.
  — Ейлін, — кажу я.
  Вона обертається, посміхається.
  "Груба ніч?"
  Я ігнорую це. «Мені потрібна порада».
  Вона встромляє останню шпильку, перевіряє, чи рівно, і відступає.
  «Не пийте так багато і лягайте спати раніше».
  «Дуже смішно. Що ти знаєш про дванадцятирічних дівчат?»
  Вона посміхається. Мені подобається Ейлін Гаррісон. Не знаю чому. Можливо, це тому, що я майже впевнений, що немає жодного шансу, що я коли-небудь затягну її в ліжко.
  «Ну, колись я був ним, якщо це щось допоможе».
  «Мені потрібна ідея, що подарувати Ребекці на Різдво».
  — Ваша донька?
  "Так".
  Вона стискає губи.
  «Скільки грошей ви витрачаєте?»
  «Можливо, п’ятдесят фунтів», — кажу я, думаючи, чи мене засудять.
  «Вона доросла для свого віку?»
  Відчуваю себе під слідством. Уявіть собі, як Ейлін Гаррісон злісно допитує підозрюваних.
  «Не впевнений». Я маю на увазі, ти не можеш сказати, чи не так? Хто знає, яка вона, коли мене немає? Наскільки я знаю, вона могла вживати наркотики, хлопців і таке інше».
  Знову стискає губи, дивиться несхвально. — Ти надто довго працюєш, Томе. Не всі діти є дорослими, займаються хитрими угодами і шукають те, що можуть отримати».
  «Але деякі з них є».
  «Добре. Подаруйте їй ювелірну прикрасу. Якщо вона старша за свої роки, це їй підійде, а якщо ні, це змусить її почуватися зрілою та показати, що ви її поважаєте. Як це?
  Я дивлюся на неї; вона посміхається і повертається. Чому жінки мають набагато більше здорового глузду, ніж чоловіки? Має бути генетичним. Ми отримали тестостерон, вони отримали здоровий глузд і численні оргазми.
  «Що за прикраси?» — тихо кажу я в спину Ейлін Гаррісон.
  Вона повертається, все ще посміхаючись. Жалісна посмішка, цього разу.
  «Використай свою уяву, Томе, вона твоя дочка». І йде жувати яєчка запеклих злочинців.
  Відповідно покараний, я виходжу зі станції.
  
  
  ТРИ ВНИЗ, ЗАЛИШИЛОСЯ ЧОТИРИ . Це буде довгий день. Сидячи в сірій зоні очікування невеликої адвокатської контори в Толлкросі в результаті телефонного дзвінка від Яна Гілі, який каже, що бачив нашу жертву вбивства в понеділок увечері. Звучить трохи правдоподібніше, ніж інші, особливо останній, сімдесятитрирічний чоловік, який стверджував, що бачив її в Вулвортсі в Рутерглені вчора о пів на одинадцяту вранці.
  Я сиджу під пильним оком роздратованого ПА. Обличчя, як жало оси, типовий поліцейський скептик Глазго. Я хочу її за щось заарештувати.
  Двері відчиняються, з них виходить містер Гілі, а перед ним маленький чоловік у сльозах, який підозріло дивиться на мене, проходячи повз.
  «Не хвилюйся, — каже йому Гілі, — ми тобі її повернемо».
  Чоловік наполовину повертається, плавно посміхається й зникає. Ось одна цікава історія, подробиці якої я не міг знати менше.
  Я встаю, беру Хілі за простягнуту руку.
  — Сержант детектив Хаттон, — кажу я. Міцна хватка, хлопець молодий і на дурня не схожий. Ми вже маємо пару голів до хорошого.
  «Заходьте, сержанте», — каже він і проводить мене повз ПА.
  Заходьте, досить простий кабінет, сідайте.
  «Вибачте за містера Маккея», — каже він. «Проблеми з його собакою».
  «А, — кажу я. Мені справді байдуже до собаки.
  «Дуже дивна ситуація, — каже Хілі.
  «Мені здається, ви могли бачити Енн Келлер у понеділок увечері?» Я кажу, переходячи до справи.
  Він киває, виглядає серйозно, нахиляється вперед. «Так. Понеділок увечері, я повертався додому з пабу. Це було б трохи пізніше одинадцятої.
  «Вона була одна?»
  Він киває, виглядає ще серйозніше. Я ненавиджу юристів. «Так. Ну, начебто, але це була річ. Позаду неї йшов хлопець. Я не звернув такої уваги, але у мене склалося враження, що він слідкує за нею, дошкуляє їй...
  «То чому ти нічого не сказав? Допомогти їй?
  Він дивиться здивовано. Запитання було не зовсім справедливим — малося на увазі, що жінка могла б і не померти, якби він щось зробив, — але тримати їх напоготові не завадить.
  «Я не знаю. Ви ні, чи не так? Він не розмовляв з нею чи щось таке. Це було просто враження. Я забув про це, поки не побачив новини вчора ввечері».
  "Так, добре". Перетасуйте в кишені, сфотографуйте, перенесіть через стіл.
  Він вивчає його, хитає головою. «Безперечно ні».
  добре. Це була фотографія Геррода, і перші дві, яким я її показав, уже ідентифікували його як убивцю. Це було б дуже смішно, якби це було так, але, на жаль, у нього є сто п’ятдесят свідків-поліцейських як алібі.
  Пропустіть інший малюнок. Він дивиться на це, знову хитає головою. Передайте третій, цього разу справжній. Він уважно вивчає його, знову хитає головою.
  — Ні, не він теж. Принаймні я так не думаю».
  Я знімаю його з нього, дивлюсь і запихаю назад у кишеню. Ці кляті фотографії паскудні. Це може бути будь-хто. Це може бути цей хлопець, який сидить за партою.
  — Як ти гадаєш, чи зможеш ти пізніше прийти на станцію й вигадати одну з них для чоловіка, якого ти бачив?
  Легке посмикування, вагання – достатньо – потім: «Звичайно». Не на пару годин, але я міг би зробити це сьогодні вдень».
  Не зрадь своїй думці. «Це було б чудово, дякую, містере Гілі».
  Ви ніколи не знаєте, що ці головні кейси збираються зробити. Коли ти вчинив убивство, потрібен божевільний виродок, щоб запросити поліцію, але потім божевільний виродок вдарить ножем жінку понад сто разів.
  Через п'ять хвилин я спускаюся сходами, дивлячись на фото. Це неправильно, але це не за мільйон миль. І наш свідок лише коротко подивився на нього, тож хто знає, наскільки точна картина взагалі? Там ніколи не було достатньо, щоб припустити, що Хілі наша людина, просто підозра, і якби я все ще був похмільний, я б це пропустив. Про інтуїцію сказано багато, але я зазвичай вважаю, що вони зводяться нанівець або роблять вас схожим на ідіота. Іноді, правда, вони вдаються, і тоді ти виглядаєш генієм, тож доводиться йти з ними.
  Нехай хлопець прийде на дільницю, а потім подивимося, що ми можемо з ним зробити. Не буде важко. Дізнайтеся, в якому пабі він був, з ким був, перевірте це. Міг запросити його туди, але не хотів нічого видавати. Якщо хлопець раптом зникне і буде скоєно ще п’ятдесят вбивств, я можу не поспішати, щоб почуватися погано.
  Чергова перевірка списку. Чотири знищені, залишилося три.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  10
  
  ДВА ГОДИНА – ЧАС, який я призначив, щоб Хілі заплатив нам за дзвінок – прийшов і пішов без жодних ознак хлопця. Дав йому трохи часу, щоб запізнитися, і тоді ми всі кинулися до дії. Я висловив свої сумніви щодо нього Bloonsbury, тому, коли він не з’явився, Джона перейшов від нуля до шістдесяти за час, потрібний для подвійної порції односолодового.
  Тейлор і я пішли туди. Офіс був закритий, але тоді був Святвечір. Пішов до нього додому, а його там не було, пішов до будинку ПА, знайшов її по пахви в різдвяному варінні та виглядала такою ж жалюгідною, як і раніше. Вона сказала нам, що Гілі пішов з офісу невдовзі після дванадцятої, щоб домовитися про обід, і, наскільки їй відомо, він мав намір піти на станцію після цього. Стверджував, що не знає, де він обідав, але, бога бога, ця жінка його секретар, вона, мабуть, мала якусь ідею. Тейлор переконав мене не використовувати гвинти, і ми пішли без будь-якої додаткової інформації.
  Зараз майже п’ять, і я маю йти. Піца та подарунки з дітьми. Сьогодні вранці знайшов п’ять хвилин, щоб зникнути в ювелірній крамниці між опитуванням підозрюваних, і отримав для Ребекки золотий ланцюжок. За словами дівчини в магазині, підходить жінкам будь-якого віку. Трохи хвилювався через те, що їхня мати подумає про діамантові сережки. Побачимося з нею ненадовго, коли віддам дітей. Не так нервую, як я, щодо того, що має відбутися пізніше ввечері. Вечеря з Шарлоттою Міллер.
  Зайдіть в офіс Тейлора, щоб побажати йому добраніч. Ми всі щойно закінчили післяобідню зустріч, де ми мали звичайний обмін думками. Справи рухаються. Багато дзвінків від громадськості для подальших дій, і тепер у полі зору з’явився соковитий підозрюваний. Майже вирішив, що хлопець звільнився. Не має належного вигляду про нього. Ми перевіряємо ще кількох із списку друзів і родичів Енн Келлер, у тому числі колишнього, який подарував їй намисто, яке спричинило сварку з хлопцем, але я все одно вважаю, що це якийсь псих, який майже не знав її.
  У будь-якому випадку, все, що у нас зараз є, це наш адвокат. Однак, як тільки початкове відчуття пройде, ви повинні бути скептичними. Це не може бути так просто. Хлопець не представиться нам просто так, незалежно від того, наскільки він головоломка. Можливо, він не з'явився на вокзалі, тому що його збив автобус, або він просто забув. Що завгодно. Однак це не завадило Блунсбері вирватися на мудаків і сратися від хвилювання.
  Тейлор піднімає погляд від свого столу. Втомлені очі, одутле обличчя, чоловікові потрібна перерва. Це та величезна кількість алкоголю.
  Я пішов, сер. Мушу піти виконати процедуру доброго батька».
  Він бурчить. Його стіл — це непокірна маса паперу. У мене таке відчуття, що він хоче, щоб він протримався тут до вечора. Деббі, мабуть, гуляє зі своїм чудовим інструктором з гімнастики.
  Тейлор, бідолаха. Я знаю, про що йдеться, і все, що він має, це його робота.
  «Обмін подарунками?» — каже він стомленим голосом.
  «Бог знає, що вони мені куплять цього року».
  Він сміється, обличчя не змінюється.
  'Правильно. Я збираюся залишитися тут на деякий час. Думаю, Йона буде працювати допізна. Двоє сумних виродків разом. Подивіться, чи зможу я допомогти йому знову врятувати кар’єру».
  «Він все ще не Джеймс Бонд».
  Тейлор вдивляється в трясовину паперу на своєму столі. Можливо, думає про те, що я щойно сказав, може думає про багато речей. Зрештою дивиться вгору.
  «Що завгодно. Принаймні, здається, він збирається на це. Розумійтеся, скоротіть до однієї пляшки віскі на день. Побачимо. Хочете, я повідомлю вам, якщо ми знайдемо вашу людину?»
  Підняти пальці в знак хреста.
  «Я завтра о восьмій. Мені підійде».
  'О, так? Що ти робиш після того, як позбувся дітей?»
  Я не можу стримати посмішки з обличчя, але я ніяк не можу сказати йому, куди я йду.
  «Що потрібно зробити, старший інспектор, чим зайнятися».
  Він знову бурчить, цього разу без натяку на сміх.
  «Жінки, а?» — каже він, і йому боляче це говорити. Я бачу, як він думає про Деббі, коли відкриває рот.
  — Чому б тобі не залишити її? — кажу я з миттєвим жалем. Зараз у мене немає часу втручатися в це обговорення, і, звичайно, немає бажання. Підніми мою руку. «Вибачте, це було не в порядку. Не моя справа. Слухай, я маю йти. Я побачу тебе завтра?»
  Потирає рукою чоло. Втомився, байдуже, забагато на думці, навіть якщо це лише одне.
  — Бог його знає, сержанте. Не знаю, що я роблю завтра. Не знаю, що вона робитиме завтра». Він жалісно дивиться на мене й знизує плечима.
  Я киваю, намагаюся виразити співчуття, але не знаю, чи це близько до позначки. Знизати плечима.
  «З Різдвом, сер», — кажу я й відвертаюся.
  «Хо, чорт, хо», — каже він мені в спину.
  Назад до парти. Геррода немає в безпосередній близькості, і це добре, тому що я не можу обійтися з будь-якими дешевими зауваженнями щодо раннього спання. Останній погляд на весь папір. Сотні справ, які потрібно зробити, але нічого, що не могло б чекати до завтра.
  Піджак, ключі від будинку, ключі від машини, телефон, голова до дверей. Доброї ночі тим кільком полісам, які все ще затримуються в офісі, не намагайтеся поцілувати будь-яку з жінок. На виході пройдіть ПК Батерст. Посміхніться, побажайте їй щасливого Різдва, вона ніби морщиться на мене. добре. По коридору до верху сходів. Подивіться у вікно на темну ніч. Видно холод. Позаду чую кроки, і я повертаюся, сподіваючись, що це не робота. Привітав Батерста з рожево-червоними губами та стурбованим виразом обличчя.
  «Чи можна з вами поговорити, сержанте?» каже вона. Голос низький.
  «Звичайно. Що трапилося?
  Вона озирається через плече, кусає нижню губу.
  «Не тут. Чи можу я поговорити з тобою пізніше? Після роботи, можливо. Ви щось робите сьогодні ввечері?»
  Сьогодні ввечері? справді? Єдина ніч за останні три роки, коли я не маю часу на PC Bathurst. Тим не менш, вона виглядає так, ніби вона дійсно хоче поговорити, що трохи розчаровує.
  «Вибач, Евелін, сьогодні не та ніч».
  Вона знову кусає губу, дивиться через плече. Я пробігаю весь вечір, думаючи, де знайти час. Гадаю, я міг би скоротити дітей, але навряд чи навіть думав би запізнитися до Міллера. Збирався відкрити рота, але встиг стриматися. До біса, я мало бачу їх як є.
  «Справді, я не можу. Сьогодні ввечері було дві речі. Різдвяні подарунки для дітей». А я сплю з босом. Принаймні я припускаю, що сплю з босом. Можливо, вона просто запрошує мене туди, тому що хоче взяти мене на співбесіду на посаду у Великій Ложі Ордену Тамплієрів. Покрийся смолою і дізнайся, хто має Святий Грааль.
  Вона нервово посміхається і киває.
  — Гаразд. Можливо, іншим разом, — каже вона.
  «Як щодо завтра?» Я пропоную. «Ми могли б пообідати. Ні, не на обід, сподіваюся, я буду дуже зайнятий. Після роботи?
  «Звичайно», — каже вона після вагань. «Це не терміново, мені просто потрібно з кимось поговорити, і все».
  «У вас немає планів на вечір? Немає батьків чи вісімнадцятирічних хлопців, які стрипнули?»
  «Батьки в Інвернесі. Я їду на Новий рік. Я насправді не планував нічого робити, окрім перегляду «Місія нездійсненна 3» знову».
  «Я думаю, що можу врятувати вас від цього».
  Ми дивимося один на одного хвилину. Мені спадає на думку, що вона справді досить молода, щоб бути моєю дочкою, і відчувати себе майже батьком. Нагадує мені мою справжню дочку.
  «Слухай, вибач, я маю йти».
  Вона посміхається. «Побачимось завтра. І мені шкода про той вечір. Я був грубим».
  Не знаю, що на це сказати.
  'Правильно. До зустрічі, — кажу я й виходжу за двері, її запах усе ще зі мною. Разом із цим небажаним помічником, цікавість.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  11
  
  СТОЯТЬ НА ПОРОЗІ будинку Міллера. У двері щойно подзвонили з втішною відсутністю афекту. Я очікував, що це буде Hallelujah Chorus або щось таке ж грандіозне та претензійне, але натомість це було досить близьке наближення до ding-dong.
  Ісусе, я говорю дурниці. Мені треба розслабитися. Вона лише жінка. У мене їх було сотні. ні справді Намагайся не думати, чому я тут, бо це мене нікуди не приведе. Можливо, це просто ось що: я думав про неї відтоді, як побачив її топлес, і, можливо, вона думала про мене. Є в житті ще дивніше лайно.
  Або, можливо, вона хоче поговорити про мій час у Боснії. Вона трохи знає цю історію, і час від часу вона робить коментарі про те, що вона повинна дізнатися про це більше, це так цікаво, і так далі. Проте я не вірю, що її цікавить моя участь у Балканських війнах більше, ніж я хочу туди повернутися.
  Моя участь у балканських війнах , до біса.
  Все ще перебуваю в стані легкого збудження після першої вечірньої трапези. Діти напали на мене, проігнорувавши мої вказівки та відкривши подарунки тут же. Вони скинули бомбу. Мені доведеться подякувати Гаррісону. Ледь не посварився з Енді через смішні пухнасті вуса, які він намагається відростити, але тоді він підліток і він зробить набагато більше дурниць, ніж це, поки йому не стукне двадцять.
  У всякому разі, їхня мама приїжджає не просто забрати їх, а посидіти та випити. Ось і ми були щасливою родиною. Я передаю подарунок Пеггі, вона робить те саме, що відкриває його переді мною, як правило, а потім ледве не злякається. В хорошому сенсі. Можна сказати, що дітям сподобалося. Увесь час я думав, що б зробив її нинішній партнер, містер Неособистість, якби він увійшов, але потім, як пішла розмова, у мене склалося враження, що він повернув свій неповноцінний характер до Пейслі і був залишивши сім'ю наодинці.
  Зрештою вони всі благали мене прийти і провести різдвяну вечерю, на що я погодився, залишивши себе в клопоті, що робити зі смачним Батерстом. Майже запитав, чи можу я взяти її з собою, але передумав. Тож я вийду з роботи завтра о п’ятій і приєднаюся до родини; і якщо торговець щойно пішов, схоже, я приміряв свій дорогий подарунок до досконалості. Є дві речі, до яких жінки ніколи не перестають впадати – діаманти та випадкові прояви зрілості. Вони працюють щоразу, і мені вдалося виконати обидва в один день.
  Двері відчиняються. Суперінтендант Шарлотта Міллер. Я стою і дивлюся на неї. Її очі, я дивлюся на її очі. Вона притуляється до дверей.
  — Ти збираєшся зайти, Томасе? Ви виглядаєте замерзаючим».
  Я не любитель моди – ще один плюс для мого характеру – тому я не знаю, як би ви назвали те, що вона одягнена. Сорт піжами. І блакитний.
  Обережно зайдіть до будинку, не впевнений, чи знайду там ще когось. По дорозі сюди мені спала на думку раптова думка, що, можливо, вона запрошує близько двадцяти людей зі станції, а ми всі мовчали, думаючи, що нас спеціально вибрали.
  Я заходжу в їдальню, слабке світло, палаючий вогонь, тиха музика, дві сервіровки за столом. Ялинка в кутку.
  «Можна взяти твою куртку, дати тобі випити?»
  Я знімаю пальто, подаю їй. У мене таке дивне відчуття в горлі, яке іноді виникає, коли ти знаєш, що збираєшся займатися сексом.
  «Горілка тонік, будь ласка».
  «Звичайно», — каже вона й мерехтить кімнатою.
  Бог. До біса з питаннями про те, чому я тут, я можу хвилюватися про них завтра. Багато часу. Розслабся і насолоджуйся, Хаттон. І, можливо, нарешті настав час перестати відчувати провину за всі ці хтиві думки, пов’язані з грудьми.
  Починаю розглядати картини на стінах. В основному вітрильні кораблі та великі моря. Я чув, що вона є членом Королівського та Північного яхт-клубу. Не плаває, просто йде туди, щоб погуляти з рештою місцевих грошей і спати з будь-якою великою палицею, яка їй дістанеться. Дуже гідний захоплення.
  Розум блукає далі. Якби мені довелося здогадуватися, я б сказав, що це була музика Моцарта, але це лише тому, що я бачив Амадея двадцять п’ять років тому.
  Вона повертається до кімнати, позбавляючись піджака, стискаючи в руках відро з льодом і пляшку дорогого на вигляд французького білого. Підходить до шафи з напоями та сортує мої в/т. Наливає собі вина.
  «Жодне мистецтво не може змагатися з життям, на сонце якого ми не можемо дивитися», — каже вона, коли я дивлюся на картину якоїсь давньої морської битви.
  Хм. Тоді це буде цитата когось чи іншого, але я її не розумію, і я не особливо заохочений просити її розповісти.
  Подає горілку, піднімає келих.
  «Щасливого Різдва», — каже вона.
  Піднімаю келих у відповідь. «Так», — це все, що я можу сказати. Мені доведеться зробити краще, ніж це.
  Вона підходить до зручних місць біля каміна, сідає. Її запах п'янить. Я хочу задушити її морозивом і годинами злизувати його. Я хочу втирати їй в груди шоколадний соус і пити горілку з її пупка. Мені хочеться обмити її сідниці кремом і безглуздо пошмагати. Мені хочеться облити сиропом її волосся на лобку та вагіну, заховати голову між її ніг і через п’ять годин з’явитися липке, липке місиво.
  — Сідай, Томасе, ради бога. І розслабся, ти виглядаєш так, ніби тобі до лайна страшно. Я не збираюся вас їсти».
  проклятий
  Сядьте на наступне вільне місце. Візьміть тривалий прийом горілки, яка містить втішну відсутність тоніка. Відчуйте, як його тепло опускається в мій живіт; миттєво розслабився.
  Я ніби посміхаюся їй, а потім дивлюся на вогонь. Гіпнотичне полум'я. Розслабився від цього та від запахів у повітрі. Шарлотта, палаючі дрова, справжня ялинка. Фантастичний, святковий, еротичний сон.
  Відчуй, як вона дивиться на мене, але продовжуй дивитися у вогонь. Вона попросила мене сюди, вона може зробити перший крок. Відпиваю горілки ще раз і розумію, що я вже майже допив. Краще повільніше, інакше я зроблю з себе ідіота.
  «Ми мало спілкуємося, — каже вона.
  Я відводжу очі від полум'я. Її губи вологі, соски помітні на тлі атласу. Я знову відчуваю те дивне відчуття в горлі.
  «Ми всі вас дуже боїмося», — кажу я. Не впевнений у своїй відвертості, але вона є.
  Вона посміхається. Сьорбає вино. Очі сяють у світлі вогню. «Добре пізнати своїх людей трохи краще».
  Я киваю. Мені хочеться її зад медом топити, а з її вух шампанським пити.
  Ні, почекай, це було б дивно.
  — Не знаю, що ти про мене чув, Томасе. Я впевнений, що маю репутацію».
  Я не знаю, що вона хоче, щоб я сказав на це. Ну, любий, ми всі думаємо, що ти в цьому заради влади, і ти будеш спати з будь-ким, хто допоможе тобі на твоєму шляху.
  «Ну, це все правда», — каже вона. Допиваю горілку. «Ми з Френком домовилися». Кажучи це, вона проводить рукою по волоссю. посмішки.
  «Ти спиш поруч, а він не проти?»
  Вона сміється. «Ось і все, хоча це не так однобічно. Він проведе ніч із малайзійським пирогом у Ґленіглзі».
  Обличчя щось видає, коли вона це говорить.
  «Звучить так, наче вас це турбує».
  «Чому?» Потім: «Ну, можливо, ти маєш рацію. Це смішно. Я роблю це досить часто з ним, але іноді мені здається, що він підштовхнув мене до цього». Можливо, збираюся отримати шлюбну історію. Зазвичай я користувався цією нагодою, щоб сходити в туалет і сподіватися, що вони змінили тему до того часу, як я повернуся; але це я хочу почути. Вона розчаровує.
  «Вибачте, я не буду набридати вам цим».
  «Я не проти».
  — Якось іншим разом. Я хочу розслабитися і насолодитися цим ввечері».
  Потріскує вогонь, лунає музика, усі струнні квартети й клавесини. Панує напівнезручна тиша. Я хочу розірвати це, але не маю жодного уявлення, що їй сказати. Подивіться ще раз у глибину полум’я, тому що коли я дивлюся на неї, я повернувся до її кабінету в теплий день пізнього літа, і я не можу дивитися їй в очі.
  «Я теж багато думаю про той день», — каже вона. «Я був здивований, як мені сподобалося, як ти на мене дивився».
  Цього разу мені вдається глянути їй в очі. Слон в кімнаті. Я насправді не здогадувався, що це слон, але тоді, можливо, це те, що слони, коли вони в кімнаті.
  Що в біса коїться в моїй голові? Ісус.
  Вона встає, трохи збентежена моїм продовженням мовчання, і каже: «Принести тобі ще одну чашку?»
  Починаю розуміти, що їй так само незручно, як і мені. Ви отримуєте враження від людей, і зазвичай воно більш екстремальне, ніж реальність. Ми всі створені з однієї форми, це кліше, на яке я вказую. Якийсь хлопець може здатися придурком, але він, мабуть, не буде більшим придурком, ніж ти сам. Просто так він стикається. Те саме для кожного крутого виродка, кожного коміка, кожного неандертальця. Кожен недолік, кожна риса особистості збільшуються під оком людства, хоча всередині ми насправді не такі вже й різні. І так може бути з Шарлоттою Міллер. Міцна зовнішність, іноді в синяках, тим більше підходить для того, щоб підніматися по сходах і ставити людей на місце; але всередині вона сповнена такої ж невпевненості та суперечностей, як і всі ми.
  Ось і ми. Хаттон, класичний проклятий гуманіст.
  Ми дивимося одне на одного, у мене в горлі поколює й пересихає. Подайте їй склянку, наші пальці торкнуться. Відчуття, ніби електрика пронизує мене. Вирішіть, що знаки правильні, і дійте. Вона просто людина, як і всі ми, і вона не просила мене сюди обговорити, чи Тістл колись повернеться в Прем’єр-лігу. Встаньте, уявіть себе Джеймсом Бондом – до того, як йому промили мізки росіяни, або що з ним сталося.
  Моя голова приблизно в футі від її. У мене сльоза з рота. Вона чудово пахне, і я в шаленій пристрасті борюся з бажанням цього початися. Я нахиляюся вперед і цілую її в губи – майже не натискаючи – і відчуваю смак вина в її роті.
  Я проводжу пальцями по її шиї, поки ми цілуємося, і я відчуваю, як вона здригається, а потім по її спині й просуваю їх усередину шовковистого матеріалу, доки мої руки не ляжу на її сідниці. Абсолютно красива м’яка шкіра, ідеальна форма, щоб її можна було пестити двома відчайдушними, потребуючими, бажаючими руками. Наш поцілунок стає більш пристрасним, її руки обхоплюють мою шию, і я стискаю ці фантастичні сідничні щоки, формуючи їх, пестячи їх. Господи, я такий твердий, такий вологий, мій член притиснувся до неї. Я не можу дочекатися, щоб помацати її, просунути руки між її стегна, щоб побачити, чи вона така ж волога, як я, тому я рухаю рукою, відчуваю дотик її акуратно поголеного волосся на лобку, а потім проводжу пальцями вниз її кицьку і швидко просунь два пальці всередину неї. Вона промокає, так само відчайдушно, як і я, і від дотику вона задихається й притискається до мене, її рот відкритий, її язик на мені.
  
  
  П'ЯТА ГОДИНА РАНКУ , Різдво. Повернення до Глазго. Щойно провів найкращу ніч із жінкою за довгий час. Отримав огидне тепле відчуття, яке вказує на те, що я помірковано закоханий. Це зазвичай, і це пройде. Цього разу немає шансів одружитися. Найкраще, на що я можу сподіватися, це реванш, але навіть це навряд чи можна гарантувати. Я цілком усвідомлюю, що наступного разу, коли я побачу її, це буде так, ніби цього ніколи не було, і я можу отримати свій зад за те, що я паскудна на своїй роботі. Але на даний момент я задоволений тим, що насолоджуюся сяйвом пост-абсолютно феноменального сексу. Тіло, як у двадцятирічної, груди, з яких можна тижнями злизувати морозиво, не набридаючи, язик на ній, як ніж, і техніка, відточена десятиліттями досвіду. Ефектний.
  Язик як ніж? Звідки це взялося?
  Проїжджайте через Глазго, бажаючи, щоб дороги завжди були такими тихими. Весь вечір не думав про всі інші речі, які відбуваються, а тепер вони почали втручатися. Криваві вбивці, вечеря з Пеггі та дітьми, що робити з Батерстом. Шукаю себе за те, що я був таким дурним, щоб піти на подвійне побачення на Різдво. не знаю що робити Одного разу Батерст випала зі списку сексуальних бажань. Жінок мого віку чи старших відтепер, і відкинь усі думки про молодих констеблів, молодших за мене на двадцять років.
  Підніміться біля квартири одразу після п’ятої п’ятнадцятої. Втомився, але почуваюся чудово. Перша ніч за довгий час, коли я не випив надто багато, хоча якби мене завзятий молодий констебль зупинив за останні півгодини, у мене все одно були б проблеми.
  Піднявшись по сходах, зайшов у квартиру. Дві з половиною години сну, а потім шалена п’ятнадцятихвилинна гонка на ранок на вокзал. Принаймні на дорогах буде спокійно. Думаю, чи розповісти Тейлору про свій вечір, але знаю, що не скажу.
  Заходьте в спальню, позіхаючи. Не вмикай світло. Штори розсунуті, а вуличні ліхтарі наповнюють кімнату тьмяно-помаранчевим світлом і темними тінями. Я роздягався, коли помітив, що на ліжку лежить жінка. Повністю одягнена, але, безсумнівно, жінка.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  12
  
  РАННІЙ РІЗДВЯНИЙ РАНОК . Він лежить без сну. Уявіть, що він чує дзвінок саней надворі, бачить сніг на землі. Думаючи про минулі Різдва, про подарунки, які він так і не отримав.
  Джо ніколи не дарувала йому подарунок. Деякий час він думав, чи не тому вона кинула його, коли це робила. За тиждень до Різдва. Давно вже, здається. Торік це було чи позаминулого? Так багато в його голові. Стільки роботи, стільки вимучених і важких життів. Так багато зусиль, щоб не дозволити всім відкрити таємницю.
  Хоча вона не кинула його, щоб не купити подарунок. Це було б надто безглуздо. У неї було багато грошей. Вона кинула його, тому що отримувала багато сексу в іншому місці.
  Він любив її, він піклувався про неї. Він купив їй подарунки, багато подарунків. Взявши срібне намисто на їхнє перше побачення, дайте їй зрозуміти з самого початку, що вона переможець. Він слухав, він завжди слухав. Нехай робить, що хоче. Дайте їй подихати. Дав їй простір. Він масажував їй голову, коли у неї боліла голова, купував їй обід, коли вона була голодна, щодня посилав їй квіти. Кожен день.
  Вона кинула йому це у відповідь, коли вони востаннє розмовляли. Наче це було недобре. Вона спала з іншими хлопцями, поки він посилав їй квіти, але він був поганим хлопцем? Вона спала з іншими хлопцями, а він чекав біля її будинку з коробкою шоколадних цукерок, але він був поганим хлопцем? Вона спала з іншими хлопцями, а він щовечора залишав десять романтичних повідомлень на її телефоні, але він був поганим хлопцем?
  Спочатку він замислювався, чи не він був проблемою, чи він був тим, хто винен. Але це був абсурд. Ідея була абсурдною. Він дав їй усе. все Він щодня дарував їй польові квіти. Кожен проклятий день. І вона трахнула свій шлях через цілі команди з регбі, які варті чоловіків.
  Він був героїчним у своєму романі, тоді як вона була повією. Вона була повією, однією з повій, однією з тих клятих повій, які ходили в спальні на вечірках і набирали стільки хлопців, яких могли отримати. Але він був поганим хлопцем.
  Вона була на вечірках, роздягнена догола – якщо навіть намагалася зняти одяг – лежала на ліжку, їла чоловіків. Трахкає одну, відсмоктує іншу, її руки хапають іншу пару одночасно. Ось ким вона була. Повна повія, чоловіки на ній, стільки проклятих чоловіків, чоловіків незліченних.
  «Як це робить мене... довбаним... поганим хлопцем?»
  Слова вимовляються в порожню кімнату.
  Вона відійшла. Переїхав будинок. Він так давно її не бачив. Це був рік чи два? Час здавався таким довгим. Затягнуло. Він думав про неї щодня, але не було жодної можливості побачити її знову. Якщо вона не вирішила повернутися.
  Чи повернулася б вона? Йому здавалося неймовірним, що вона ще не пошкодувала, що пішла. Усі ці чоловіки, але що вони їй дали? Іноді він думав, чи не сталося з нею щось. Можливо, це було все. Можливо, через те, що він сказав, коли вона припинила стосунки. Вона ніколи не визнавала інших чоловіків, але він міг сказати, що мав рацію, коли звинуватив її. Ніхто не виглядає настільки винним, якщо немає в чому бути винним.
  Третя година ночі, безупинний годинник цокає в його мозку. Різдво Христове. Вона повинна лежати біля нього; натомість вона, ймовірно, все ще перебувала на похміллі під час святвечірньої вечірки. Лише вона та всі ті чоловіки.
  Він швидко її знайде. Ці інші жінки, ті, що були схожі на Джо, але не були Джо, усі вони були однакові. Вони не були Джо. Іноді вони також можуть бути нею. Вони не були Джо.
  Хвилина на третю ранку. Безупинний годинник цокає в його мозку. Він би знайшов іншу Джо. Він би знайшов іншу.
  Джо трахав усіх тих чоловіків, але він був поганим хлопцем.
  "Я не був співзалежним..."
  Чортова Джо.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  13
  
  СИДИТЬ У вітальні , тьмяно горить ліхтарик, навколо кава, неосвітлена й жалюгідна ялинка в кутку, слабка поступка одного чоловіка сезонному духу. На дивані сидить Евелін Батерст із сонними очима, тримаючи в руці власний Columbian No.3 від Tesco, чорний, три цукру. Вирішила, що їй потрібно поговорити зі мною сьогодні ввечері, думала, що прийде і почекає на мене, тож увійшла до квартири. З поліції виходять найкращі злочинці. Я вдарився об стіну. Потрібен сон. Мені близько сорока п’яти, і я абсолютно непридатний, а не вісімнадцять. Якщо вона скоро не дійде до справи, я засну на ній.
  «Я не повинен бути тут. Мені шкода. Вже сьомий раз.
  «Це не проблема, Евелін». Ще одна велика чашка кави, ще одна сигарета; сподіваюся, що вони почнуть працювати. «Я не проти. Не поспішай, я нікуди не піду. Коли ви будете готові.
  Г Співчуття. Звичайно, я хочу її потрясти і сказати, щоб вона продовжувала, але вона чимось налажана.
  Погляньте на годинник. Майже шоста година. лайно
  Я дивлюся на неї, стурбовані зморшки на її обличчі. Принаймні це полегшить розмову сьогодні ввечері, якщо вона справді розмовлятиме зі мною протягом наступних двох годин. Вона схожа на молоду дівчину, яка сидить там. Збирається сказати батькові, що вона вагітна; або вона кидає університет, щоб піти будувати водяні насоси для селян у Західній Африці. Сидячи тут отак, я не можу повірити, що намагався затягнути її в ліжко.
  Що завгодно. Укуси мене.
  Вона допиває каву. Дивиться на мене. Я впізнаю це. Це все. Якщо вона збирається сказати мені, що вагітна, або що вона кине службу в поліції, щоб поїхати будувати водяні насоси для селян у Західній Африці, я буду розчарований.
  «Ви повинні пообіцяти мені, що нікому про це не розкажете», — починає вона.
  Дивиться на місці сліз. Краще загострися.
  «Я не збираюся нікому розповідати».
  «Якщо про це дізнаються на станції...», — і вона не закінчує речення. Підносить кухоль до рота, виявляє, що він порожній.
  «Я принесу тобі ще одну чашку. Зберись і розкажи мені про це, коли я повернуся».
  Вона киває, витирає очі. Я беру кухоль і прямую на кухню.
  Я дивлюся з кухонного вікна на холодні й порожні вулиці, поки кипить чайник. Цікаво, що вона скаже. Почало отримувати погане передчуття, і я вперше подумав, що, можливо, я не хочу знати, що вона зараз мені хоче сказати. Іноді незнання – найкраще.
  Зробіть каву, візьміть її назад, віддайте та сідайте. Цього разу без затримки. На секунду дивиться на мене, глибоко вдихає, а потім починає говорити. Слова стрімко вилітають, речення спотикаються одне об одне.
  І відразу я розумію, що мав рацію. Я не хочу це чути.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  14
  
  ЗАХОДЯТЬ В ОФІС , п’ять на восьму. Повністю прокинувся. Приймав душ, усе ще почуваюся брудним. Привів із собою Батерст, і вона пішла до їхньої роздягальні. Вона зняла вагу зі своїх плечей, переклавши її на мої, і прийшла на роботу в кращому настрої, ніж у моїй квартирі. Не те, щоб я міг щось для неї зробити, але я сказав правильні речі, і вона зізналася. І зараз я застряг з інформацією.
  В кабінеті Тейлора горить світло, і я просуваюся за двері. Я радий, що він не був частиною того, про що я щойно почув. Хочу сказати йому, але знаю, що не можу.
  «Ранок».
  Він дивиться вгору. Посмішки, ніби.
  «Що ти тоді робив минулої ночі?» Помічений три хвилини тому, коли прогулювався автостоянкою з констеблем Батерстом.
  Господи, ти нічого не можеш зробити, чи не так? Я збираюся захищатися, але вирішую проти. Вони можуть думати, що їм заманеться.
  Я не посміхаюся. Не хочеться.
  «Будь-які новини?»
  Він киває.
  Так. Поки ти минулої ночі трахався, дехто з нас працював».
  «Пощади мене».
  «У нас є містер Хілі. Підібрав його в пабі в місті, випарив йому обличчя, десь о пів на десяту.
  Що я робив о пів на одинадцяту? Я був глибоко в обіймах Шарлотти Міллер. Здається, вже давно.
  «І?»
  «Він протверезів досить швидко. Посадили його на ніч у камеру. Сьогодні вранці Йона прийде поговорити з ним».
  — І чи буде він тверезим? Майже виплюнув ці слова, знаючи те, що я тепер знаю про Джону Блунсбері. Якщо Тейлор помічає тон, він не коментує.
  «Він коли-небудь? У нього сьогодні буде пробіг CID без Міллера, тому хто знає, яким він буде?»
  «Що ти думаєш про нашого хлопця?» я запитую.
  Він відкидається на спинку крісла, кидає ручку на стіл. Стискає губи. Хитає головою.
  «Не знаю, чесно кажучи. Я розумію, що ви маєте на увазі про нього, але я думаю, що він просто маленький дурень».
  Наявна критика, я не повинен був усіх хвилювати.
  'Правильно. Я не був впевнений. Блунсбері був тим, хто пінив із рота через це. Просто інтуїція».
  Він киває. «Так, моє чуття говорить, що це не він, а Йона той, хто приймає рішення. У будь-якому випадку ми можемо взяти зразок крові. Це має вирішити проблему». Ще один хитання головою. «Навіщо хлопцю запрошувати поліс?»
  «Щоб дати нам неправдивий опис. Введіть нас в оману».
  «Можливо».
  «Ще щось?»
  «Поки що досить тихо. Звичайне лайно після того, як паби закрили вчора ввечері, але не дуже для нас. Цей твій стіл виглядає досить тісно. Можливо, ви захочете подбати про це».
  «Бос», удаваний салют, і за двері.
  Ідіть на кухню, щоб зробити чашку кави, перш ніж я зіткнуся з документами, більшість яких відкладалася на кілька тижнів. Я міг би безперервно працювати над цим наступний місяць і не розчищати все. Зустрічайте Елісон на кухні, вона виглядає набагато веселішою, ніж я хочу, щоб хтось виглядав сьогодні. Вона посміхається мені; Я роблю все можливе, щоб відповісти.
  «З Різдвом», — каже вона й цілує мене в губи.
  «Щасливого Різдва», — відповідаю я, і слова звучать зовсім по-іншому.
  Вона займається чайником.
  «Що з тобою, жалюгідний дурно? Це Різдво».
  «Звичайно, це не так. Що ти взагалі тут робиш?
  Раковина заблокована внизу. Вони не хочуть, щоб ми користувалися кухнею. І ліфт зламався».
  «Я знаю». Не хочеться балакати, але я зараз тут. Жодного варіанту. Зрештою, ця жінка була моєю дружиною. — Отже, ти не збираєшся затишно провести день із Макговерном?
  «Затишної ночі», — каже вона. «Ми обоє закінчуємо о четвертій, а потім їдемо на ніч до Креґганів у Страхур. Завтра вихідний. Що з тобою?
  Треба подумати про це. Згадайте, що незабаром чудова сімейна вечеря. Сподіваюся, коли прийде час, у мене буде більше настрою.
  «Вечеря з Пеггі та дітьми після роботи».
  Вона тихо свистить. «Знову на користь?»
  Хитаю головою, чекаю, поки чайник закипить.
  «Хто знає?» Я кажу врешті-решт.
  Вона відпускає мене першою, і я варю каву якомога міцнішу. Багато цукру, повертайся.
  «До зустрічі». Гарно проведи сьогоднішній вечір, — кажу я.
  «Ти теж. А Томе, — каже вона, змушуючи мене повернутись, — поспи ще трохи. Ти виглядаєш жахливо».
  дякую
  Повертаюся в офіс, припаркую свій зад до столу, дивлюся на гору паперів. Не стільки гора, скільки я не маю помітного внутрішнього трею, більше схоже на розлогий ландшафт пагорбів і лісів. Пити каву, відчувати депресію. Згодом увімкніть комп’ютер і почекайте, поки він оживе. Спробуйте подумати про Шарлотту Міллер і чудовий вечір, але думки про те, що мені сказав Батерст, наполягають на втручанні.
  Вони, ким би вони не були, кажуть, що шкільні роки – це найщасливіші дні в житті, а я завжди думав, що це якась фігня. Але зараз я б віддав усе, щоб опинитися посеред тритижневої відпустки й збиратися відкрити бочку подарунків.
  Подумайте про минуле Різдво та почніть шукати документи. Добрі християни радіють серцем, душею і голосом...
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  15
  
  ОСЬ ІСТОРІЯ ВІД Батерста, і в мене немає особливих підстав вважати, що вона це вигадала. Немає мотивів, ваша честь. Справа про велике вбивство, яка тимчасово врятувала кар'єру Блунсбері, датується трохи більше року тому.
  Спочатку я не думав, що це буде багато. Ще одна мерзенна історія про корупцію в поліції, нікого не дивуючи, і поки про це не дізнаються ЗМІ, нікого це не хвилює.
  Тепер Bloonsbury's була не єдиною кар'єрою, яка була врятована від ката завдяки цій справі. Була також справа про головного інспектора детектива Джеррі Кроу, ще одного п’яного дурня, який брав участь у цілодобовій зустрічі AA. Це була справа Bloonsbury, але вона була настільки резонансною, що всі були на руках, і Кроу втрутився в справу. Це був щось на зразок спільного кредиту, хоча Bloonsbury вдалося збити більше вершків зверху. Кроу уникнув того, щоб його кинули в контакт, і коли він зрештою пішов на дострокову пенсію п’ять місяців тому, це було з набагато більшою честю, ніж він мав би роком раніше; або ніж він заслуговував. Хлопець вийшов із СІЗО.
  Жінку знайшли лежачою на березі річки Клайд, недалеко від Карміла. На неї напали, її вбили чимось, що, можливо, використовували Інтерахамве в Руанді в 1994 році, і залишили помирати. Вона коротко живе, щоб розповісти цю історію, розповідає звичайну історію про хлопця в лижній масці та всяке смішне лайно, а потім належним чином помирає через пару днів. Проте, незважаючи на те, що нападник вибрав зброю, з того, що ми змогли отримати від жертви, здавалося, що це був напад, який трохи вийшов з-під контролю.
  Отже, не те, щоб преса все дізналася, звичайно, не до суду, але раптом кожна жінка в радіусі п’яти миль починає панікувати. Спочатку вони ігнорують це, але як тільки жертва помирає, папери накопичуються, і це стає останньою великою справою, оскільки це був повільний місяць.
  Це концерт Bloonsbury, і з самого початку Кроу нюхає навколо на задньому плані, вдихаючи алкогольні випари Bloonsbury для додаткового живлення.
  Так чи інакше, преса вся в тому, наскільки небезпечний цей комік і що кожна жінка в місті справді повинна жити в страху. Таким чином, кожна жінка в місті починає жити в страху, тому що їм це наказано, і є громадський резонанс через відсутність успіху поліції.
  Справи йдуть погано, ніхто з нас не виглядає добре. Сильний тиск, потрібно щось робити, і тепер хто б це не вирішив, стане героєм. Саме в такі моменти дивний офіцер вдається до підробки невеликих доказів. Дайте йому якесь туманне уявлення, кого він шукає, а решту він зробить сам. Це неправильно, але якщо ти знаєш, що ведеш потрібний хлопець, це також не неправильно. Проблема в тому, що вони не мають поняття, хто правильний хлопець. Жодного. У них є зразки волосся та шкіри, а також два з половиною мільйони хлопців у Шотландії, з яких можна вибрати.
  І в середині божевілля, коли ми всі виглядаємо ідіотами, а репутація підривається, як міст у Мостарі, хлопець мало не робить це знову. Та сама історія, інший результат, але жодних розгадок про його особу. Цього разу жертвою став якийсь ідіот, який шукає хлопця. Якийсь клоун, який надивився забагато фільмів Стівена Сігала й хоче вдарити вбивцю. Два тижні щовечора шукав його, а потім нарешті знайшов. Тільки це не зовсім на тих умовах, на які вона очікувала. Хлопець підходить ззаду й стукає її цеглою по голові, перш ніж вона встигає сказати хлопцеві, що має чорний пояс з карате. Тим не менш, вона трохи більше Баффі, ніж Гуфі. Їй вдається добре вдарити його по яйцях, і вони вдвох тактично відступають.
  Звісно, пресі байдуже, що жінка довбана ідіотка. Їм це подобається, і в кінцевому підсумку ми стаємо в чергу, щоб виглядати дурними.
  А потім із густого туману цієї плутанини випливає арешт. Зробивши звичайний вчинок відчаю, зібравши всіх звичайних підозрюваних, раптом із цієї партії начальник відділу розвідки Джона Блунсбері отримав свою людину, а Кроу пливе за ним, беручи на себе якомога більше заслуг. Вбивця перебуває під вартою, вулиці безпечні – це відносні речі – і дві кар’єри врятовано. Все з нічого. Між Полісами кидається багато підозрілих поглядів, але вони переконані, незважаючи на те, що хлопець усе це заперечує. І що ще важливіше, якщо це зробив не він, справжній вбивця ніколи більше не вдарить.
  А потім.
  Ось тут і з’являється Батерст. На той час вона недовго служила в армії, вирішила стати головним констеблем Стратклайда, коли їй виповниться тридцять п’ять, усе таке лайно. Але не мокрий за вухами, ніяк. Вона знає, що відбувається, знає, що потрібно зробити.
  Отже, вона опинилася в центрі розслідування, і однієї ночі у Вейлі до неї підійшов Блунсбері, дихаючи м’ятою та виглядаючи зловісно. Усі знають його історію: дружина щойно пішла, і тепер відчайдушно хоче прориву у справі.
  Говорить притишеним голосом, стає затишним і змовницьким. Каже їй, що у них є свій чоловік, але ти знаєш, як це буває, люба, їм просто не вистачає, щоб його поцупити. Вона вперше про це чує, але думає: я просто констебль, навряд чи я знатиму все, що відбувається. Тому вона його купує. Їм потрібна її допомога, каже він, але очевидно, що не може бути багато тих, хто про це знає. Перелічує тих, хто збирався брати участь у цьому, і ніхто інший не дізнався б. Трохи підроблених доказів, кілька речей, розміщених там, де вони не повинні бути, дивна підказка, залишена валятися, і вони мали б свою людину. Якби вона погодилася, він побачив би, що це принесло їй велику користь, і їй не потрібно, щоб він їй це казав, тому що це очевидно.
  Тож це займе небагато часу, і через три чверті години та пару газованих напоїв віскі вона ввійшла. Разом із Кроу, звичайно, сержант Геррод (не дивно) та молодий Едвардс, який належить до бригади Hang 'Em High . П’ятеро в банді, і вони їдуть на захід, щоб боротися за правду, справедливість і свободу.
  Я думав, що це буде історія, і я зовсім не здивувався. Ось так йдуть справи. Я почав дивуватися, чому вона принесла це мені зараз, тому що я бачив достатньо цього за ці роки, щоб справді було байдуже. Заплющити очі, і все таке. Потім вона вводить мене в курс справи.
  Вечір понеділка, різдвяна вечірка. Всі напиваються, звична справа. Це був другий, на якому вона була, тому вона знала, чого чекати, тобто черги п’яних хлопців, які намагаються залізти в ту її облягаючу білу сукню; я включно. Одним із п’яних Лотаріосів був, звісно, Едвардс, невдовзі після того, як він роздягнувся на благо всіх нас. З нею судилося нікуди не дітися, але все одно відчайдушно. Він йде на це, викладаючи їй усе лайно, яке тільки може придумати, піддаючи їй тричвертий годинний безладний монолог. Починає говорити про їхній великий прорив минулого року, починає розповідати речі, яких вона ніколи не знала. Вона сама була трохи п’яна на початку, але такі речі досить швидко протверезають.
  Блунсбері та Кроу весь час брали участь у цьому. Не просто зашити хлопця, а всю прокляту справу. Вбивство, все. Хворий божевільний виродок, який вчинив два напади, був самим Кроу з повного відома Блунсбері. Він здійснив перший напад із задуманої серії, але, звісно, трохи захопився собою, мабуть, тому, що знайшов своє справжнє покликання в житті. Убив дівчину. Потім вони дозволили істерії наростати, щодня годуючи шматочками сміттярів, щоб підтримувати та культивувати божевілля, а потім визначили другу атаку до досконалості, щоб, коли все було найдикіше, коли спека була найлютішою, вони втрутились і підхопив їх чоловік.
  Ісусе, не дивно, що він протестував проти своєї невинності. Хлопець не мав гадки, але вони, мабуть, поклали на нього око з самого початку. Я не знаю, як вони це зробили, але вони знали, що у них є хлопець, який не матиме алібі на жодну з двох ночей. Вони, мабуть, планували це тижнями. Гаразд, вони взяли хлопця зі списку звичайних підозрюваних, так що вони не отримали абсолютно невинного. Однак справедливість є справедливість.
  Зшивати хлопців, коли ти знаєш, що робиш це правильній людині, це одне. Робити це з кимось, коли ти не впевнений, але тобі потрібна перерва, ну, ти це розумієш. Досить безглуздо, і це може мати зворотний ефект, але ми всі це робили. Але це? Вчинення злочину, щоб ви могли його розкрити і взяти на себе заслугу? Святий. блядь. лайно
  Здивовано? Ні в якому разі. Кроу був хворою людиною, а Блунзбері — просто жалюгідним і відчайдушним. Не знаю, що задумали Геррод чи Едвардс, але потім Едвардс сказав їй, що після того, як перший напад перетворився на вбивство, виникла невелика сварка.
  Ось така історія, і поки вона розповідала мені все це, мій розум не працював особливо швидко. Я прийняв це за чисту монету, все ще невиразно цікавлячись, чому вона думала, що мусить мені все розповідати. Тоді вона звалює це на мене, ту думку, яка спала їй на думку, зерно, яке було посіяне і яке виросло в чудовисько з бобового стебла.
  У понеділок увечері їй стало погано, і вона пішла додому, розпитуючи себе та те, у що вона дозволила себе втягнути. Тоді ранок вівторка світає під виття сирени шаленої активності. Вона береться за це, як і всі ми. Потім десь протягом дня вона вражає її, потужний удар у живіт. Можливо, це повторне виконання. Можливо, це інша підстановка. Блунсбері напивався на очах у нас, але хто знає, що робить Кроу в ці дні? Звісно, вдарив пляшку в лісовій глушині, але це не те, що ми можемо пояснити його рухи. Тож, можливо, він скоїв злочин у змові з Блунсбері, і після ще одного чи двох вбивств вони пройдуть свою перевірену та надійну процедуру зшивання.
  Отже, така історія. Усе правда, крім останнього, яке є припущенням. Перший лот досить поганий, і я чіпляюся за надію, що другий лот — надто активна уява Батерста. Здається, мені вдалося її переконати, але це змусило мене задуматися. Не можу виправити логічний, чіткий аргумент. Не дивно. Надто багато питань. Що б це було для Кроу? Можливо, це не пов’язано з Кроу, і цього разу у Bloonsbury є хтось інший, щоб виконати брудну роботу. Але що Джона Блунсбері міг дати комусь як плату за такі речі? Всі його гроші в алкоголі. Геррод, Едвардс, вони ніяк не могли цього вибачити. Першим був напад, який пішов не так. Те, що трапилося в понеділок увечері, було далеко за межі цього.
  не знаю Мені потрібно відійти від усього цього, подумати чітко. Мені потрібно переконати себе, що вони не мали нічого спільного з вечором понеділка. Знання попередньої справи досить погане, не заваляючись усім цим. Я хочу поговорити з Тейлором, і мені це знадобиться, якщо вони причетні до цього вбивства. Але якщо вони ні — і немає підстав припускати, що вони скоюють усі злочини тут у власних цілях — тоді я знаю, що Тейлор не захоче про це знати. Я точно ні.
  Мені потрібна горілка-тонік, і багато.
  І до біса з тоніком.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  16
  
  М РІШЕННЯ ПРИЙНЯЛО. ЗБІРАЮСЯ піднятися до Аррочара та поговорити з Вороною. Не маю навіть найменшого уявлення, що я збираюся йому сказати, але я знаю, що якщо я не простежу за цим, це мене просто з’їсть. Після того, я не знаю. Багато залежить від того, що він скаже, хоча я не впевнений, як підняти тему. Просто треба крилати. Однак залиште це до завтра. Сьогодні ввечері я вечеряю зі своєю щасливою родиною, і я не дозволю, щоб це сталося на шляху. Проблема, відкладена на інший день, - проблема вирішена.
  Обід, сидячи в офісі Тейлора, жуючи жир. Я маю на увазі буквально, купивши бутерброд у їдальні. Тейлор стурбований, імовірно, думає про свою дружину.
  «Ви коли-небудь чули про Кроу?» Я кидаю в полудень.
  Він дивиться вгору.
  «П'яний Джеррі?» Хитає головою, на його обличчі з’являється неприязний вираз, як у всіх нас, коли ми думаємо про Ворона. «Ні, і я теж не хочу. Я думаю, що Йона відвідав його минулого місяця чи щось таке. Сказав, що його місце було лайном.
  Я знову кусаю гумку свого бутерброда, ще раз ковтаю кави, щоб замаскувати смак.
  "Чому ви запитуєте?"
  За тоном голосу можна зрозуміти, що йому байдуже, тому легше уникнути запитання.
  «Просто цікаво».
  Тейлор бурчить і продовжує свої похмурі роздуми. Вирішіть зануритися в їх середину.
  «То що ти робиш сьогодні ввечері?»
  Озирається, знизує плечима. «Затишна різдвяна вечеря вдома з дружиною та зятями. Мама, тато, Бетті, той ідіот Ентоні та всі п’ятнадцять їхніх дітей-ідіотів, чи скільки їх зараз. Я збився з рахунку».
  «Ти встигнеш?»
  «Не знаю. Вони чекають до шостої, і якщо мене не буде, вони приступлять до вечері. І ви бачите, наскільки я зайнятий, тому я не впевнений. Можуть просто затриматися на вокзалі». Він закладає руки за голову і дивиться в стелю.
  Здорове мислення. Я ніколи не зустрічався з Ентоні та дітьми, але чув про них достатньо.
  Я була на межі запиту про його сімейний стан, але вирішила відмовитися. Зараз Різдво, і я вже маю достатньо пам’яті, не обтяжуючись усіма його проблемами.
  Так, дуже по-християнськи з мого боку.
  Ще один вторгнення в середину бутерброда, а потім миттєвий жаль. Відчувши запах алкоголю в повітрі, підведіть голову й побачте головного інспектора Джону Блунсбері, який стоїть у дверях. Його ніс шипуче червоніє посеред похмурого обличчя. Щойно після опитування нашого головного підозрюваного.
  «Гарна робота, Томе, — каже він, — але це не він. Але я розумію, про що ви думали».
  Так, правильно. Не хвилюйся, я вже сам думав. Інстинкт знову збивається. Можливо, з цим доведеться щось робити, але не знаю, як покращити свою інтуїцію. Бісодол, можливо.
  «Ти відпустив його?» — запитує Тейлор, людина, яка все ще володіє сталевими кишками.
  Так. Це просто було неправильно, знаєте. І виявилося, що цей мерзотник був до дупи в алібі».
  Подивіться вгору. Ні в якому разі.
  «Ви жартуєте?»
  Хитає головою. 'Видав пару імен, перевірив. Думаєш, що він знущався, коли розмовляв з тобою, дурненька. Останнє, що він зробив, — це погрожував судом, тож я зауважив йому, що це може бути не дуже гарною ідеєю. Думаю, він зрозумів, що я маю на увазі».
  «Аналіз крові?» каже Тейлор. Тон голосу говорить, що йому все одно.
  Блунзбері хитає головою.
  «Немає сенсу», — каже він. «Він не наша людина, і якщо я почну брати кров у цього виродка, ми отримаємо позов. Ви знаєте, які ці юристи. У всякому разі, він каже, що серйозно поставився до опису, який дав нам, тож ми його перевіримо. Він зараз робить фотозйомку. Можливо, він буде зовсім іншим, ніж інший, який ми маємо. Можливо, нам варто забрати того першого виродка, який увійшов».
  «Ти не можеш арештовувати всіх, хто намагається нам допомогти, Джона», — каже Тейлор. «Погано для бізнесу».
  Bloonsbury бурчить, відчуйте запах J&B.
  Так, будь-що. Я піду щось перекусити. Хтось із вас чогось хоче?
  Я тримаю найгірший бутерброд на планеті Земля, і Тейлор хитає головою. Блунзбері знову бурчить і йде геть. Добре, що він не залишився надовго.
  Знову пориньте в бутерброд, придумайте м'ясо.
  «Здається трохи дивним, — кажу я, — вам не здається? Я маю на увазі, що адвокат раптом придумав алібі.
  «Хто знає? Юристи, вони будуть робити, що хочуть. Якщо це робить поліцію дурною, їй байдуже».
  «Але провести ніч у камері дарма».
  — Мабуть, у нього є причини. Намагається втекти від своєї дівчини. Що завгодно. Швидше за все, повністю збирається судитися. І якщо це так, я б’юся об заклад, що його не відлякує пуста погроза Йони. Криваві адвокати. Невеликий бізнес, тому вони самі йдуть шукати».
  «Все ще відчуває неприємний запах».
  «Це був подих Йони. Забудь про це, Томе.
  Що я роблю, хвилюючись з цього приводу?
  Коротко задумайтесь, де це залишає попередню теорію про те, що за всім цим стоїть Bloonsbury. Чим далі я віддаляюся від розмови з Батерстом, тим більше не хочу в це вірити.
  «Куди зараз?» Я кажу Тейлору.
  Він важко зітхає і ще більше відкидається на спинку сидіння.
  «Чорт його знає», — каже він.
  
  
  F ЧОТИРИ П'ЯТНАДЦЯТЬ, ЩОДЕННА ЗВІТКА. Розслідування майже зупинилося. Усіх, у кого ми викликали підозру, виписуємо. Хлопець, колишній хлопець, будь-хто, хто добровільно надав інформацію, сім’я, сусіди. У нас є всі, хто хоч би поцілував її і вийшов порожнім. Цегляна стіна. І це одна з проблем цієї роботи. Ми могли в якийсь момент поговорити з хлопцем, який володів ножем, і просто не впізнати його.
  Блунсбері виглядає ще більш пригніченим, ніж зазвичай. Я намагаюся пригадати, яким він був під час останньої справи про вбивство, бо якщо Батерст правий, то він увесь час знав, що збирається розкрити злочин. Будь-яке занепокоєння чи роздратування з його боку були б удаваними. Усе, що я пам’ятаю, — це хлопець, який тримав напій і змушував нас усіх страждати разом із ним. Помітити, що він не пив, було б частиною плану, а туга, яку він завдав йому, була б справжнім наслідком.
  Однак цього разу ви можете помітити різницю. Його можна відчути на його диханні, на одязі та шкірі, на обличчі – чоловік не вирішив утриматися від випивки. Джона Блунсбері; легенда. Більше навіть не підходить для втілення Елвіса під час різдвяної ночі. І ось яким він став. Елвіс. Знесилений, роздутий, назавжди збитий з обличчя. Чіпляються за пісні минулого, але стають гіркою карикатурою. У найближчі роки люди збираються утілювати Джону Блунсбері тут. Але на даний момент це робить він.
  Але що мене має хвилювати? З тих пір, як я почав з ним працювати, мене це не вразило, і тепер я знаю, що він такий же злочинець, як і покидьки, яких ми тягали сюди всі ці роки. Він заслуговує на те, що до нього чекає. У мене є видіння, як він через три роки чи три місяці сидітиме на Аргайл-стріт під залізничним мостом, що веде до Центрального вокзалу. Струп на носі, звідки він п’яним впав у жолоб, брудна борода й той самий одяг, який носить зараз; капелюхом на землі, гарчачи на перехожих, щоб дати йому трохи мішки на метиловий спирт чи гальмівну рідину, або щось інше, що джейки п’ють сьогодні.
  Він стоїть спиною до нас, дивлячись на фотографії Енн Келлер, які все ще прикрашають стіни і залишатимуться так, поки ми не зловимо нашого чоловіка, або поки їх не відсунуть нові фотографії нових жертв – справжній страх і можливість. Він обертається, виглядаючи криваво жахливо, валиться на край столу. Рідкий обід.
  «Сержант Гаррісон, дайте нам те, що ми маємо».
  У Геррода вихідний, він тусується з Бернадетт, дітьми та більшою частиною її родини. Чудове Різдво. Б’юсь об заклад, що він просто хоче прийти на роботу, але вона йому не дозволяє.
  Цікаво, як ладнає Міллер зі своїм тупим чоловіком у Бремарі. Думка про неї викликає у мене теплі відчуття – закоренілий поліцейський обертається, щоб тиснути на жінку з авторитетом – як це було майже весь день.
  Думайте про роботу. Сержант Гаррісон.
  «Чесно кажучи, у нас небагато. Усі шляхи розслідування поки що завели в глухий кут. Ми отримали великий резонанс з боку громадськості. Кілька людей бачили її в кінотеатрі, і ми можемо бути впевнені, що вона була одна. Ми двічі бачили, як вона йшла вулицею, після кінотеатру, два описи чоловіка, який або розмовляв з нею, або йшов поруч. Однак описи не збігаються».
  «Висновок?» — каже Блунсбері, встрягаючи. Голос не виявляє жодного інтересу.
  Гаррісон знизує плечима. Ось жінка, яка насолоджується своєю роботою, але воліє бути в іншому місці.
  «Було темно, занадто короткий мимохідь. Хтось проходить повз вас на вулиці, у вас немає причин його запам’ятовувати, мозок не буде дуже добре запам’ятовувати».
  Блунзбері бурчить. Він сподівався прояснити, чи хтось із них бреше, бажано перший, оскільки він уже вирішив, що наш друг-юрист невинний. Однак Гаррісон має рацію. Ці речі в найкращі часи – натяжка.
  «Отже, — каже Гаррісон, — ми боремося зі свідками з понеділка ввечері. Ми розмовляли з її хлопцем, з яким вона посварилася в понеділок протягом дня, і з сімнадцятьма колишніми хлопцями або коханцями». Сімнадцять? Гей, моя така дівчина. «Всі виписуються. Маленька сім'я, але всі вони, здається, щиро засмучені. Там немає нічого, що вказує на мотив будь-кого з них».
  «Знову висновок?» каже Блунзбері. Цікаво, чи він взагалі її слухає.
  «Або її вбивцею був хтось, хто ледве знав її, або не знав її взагалі», — каже вона. «Або ми щось пропустили під час усіх наших інтерв’ю», — додає вона, і це не те, на що можна сперечатися.
  Блунзбері киває, ніби бурмоче собі під ніс – посилюючи враження, що чоловік втрачає це. Низьке бурмотіння, слова нерозбірливі. Можливо, враховуючи можливість того, що він щось пропустив. П’яний, який зіткнувся з власною помилковістю – що йому ще робити, як не бурчати? Або, можливо, він проклинає всіх нас.
  — Тоді добре. Здається, це все... Хтось ще має що сказати?» — каже він, оглядаючись. Хаттон?
  лайно
  «Він таїть в собі образу, яка виходить за рамки розумної думки, або на неї, або на когось, хто схожий на неї. Якщо це останнє, ми в лайні, тому що його буде важко знайти. Хто знає, наскільки Енн Келлер була схожа на об’єкт його ненависті? Це може бути будь-який хлопець. Будь-який проклятий хлопець.
  «Трохи профілю, жодних підказок, жодної суті», — похмуро каже Блунсбері. «Це все, що ми маємо. Хтось ще?
  Більшість із нас дивиться в підлогу. Більше нічого сказати. Різдво, і ми сидимо тут, і на нас дивляться згори ці фотографії, якби це міг дивитися труп без очей. Ніхто з нас не хоче бути тут.
  Блунсбері зітхає, важко дихає, відчувається запах напою. Навіть позаду, де я сиджу з Тейлором – мовчазний, заклопотаний Тейлор, у нього на думці інші речі.
  «Так, люди, геть. Іди вдома і насолоджуйся своїм Різдвом, якщо зможеш», — і ці слова звучать особливо гірко з вуст Блунсбері, оскільки ми всі знаємо, що в нього немає ні дому, ні сім’ї, куди б піти. «Завтра нам доведеться починати все заново. Ще раз перегляньте всю сім’ю та хлопців, подивіться, чи зможемо ми щось придумати. Якщо це був один із них, я хочу знати про це. Якби це не було...» і слова завмирають.
  Якщо це просто якийсь хлопець, який випадково натрапив на неї і пішов займатися своїми справами, тоді ми в біді. Ще одна підказка може не з’явитися на нашому шляху, доки наступна жінка з темно-каштановим волоссям, на яку він випадково натрапить, не опиниться понівеченою в канаві.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  17
  
  ЙОГО ДУМКИ НІКОЛИ не бувають лінійними. Туди-сюди, туди-сюди. В основному він думає про перший раз. Найкращий час. Коли він був ще свіжим і чистим, до того, як виникли будь-які суперечки, до того, як вона почала бачити всіх тих інших за його спиною. Він був у неї вдома і розглядав старі фотографії. Вони були друзями, хоча він уже хотів більшого. Просто не була впевнена, що вона до цього відчула.
  Ці фотографії були з відпустки, яку вона зробила з друзями в Греції. Багато пам’ятників – саме тому вона показувала їх йому – а потім посеред давньогрецької архітектури одна з неї та її двох подруг були топлес біля басейну. Їй було ніяково, вона швидко пішла далі. Вони ще хвилину-дві разом розглядали фотографії, а потім вона відклала книгу й запропонувала зробити ще чашку чаю.
  Коли вона стояла до нього спиною, він зрозумів. Вона зовсім не збентежилася. Не забула вона і про фото без топлес. Це був її спосіб, її спосіб дати йому зрозуміти, оцінити його інтерес. А він сидів і нічого не казав.
  Він мовчки стояв позаду неї. Вона говорила, але він не слухав. Потім він ніжно поцілував її в шию. Вона здригнулася від його дотику. Тоді його руки опинились на ній.
  Саме це він любив згадувати. Той момент. Той перший дотик. Її тремтіння, її тіло напружилося, а потім момент, коли вона піддалася йому й розслабилася, момент, коли він провів рукою по її грудях і зрозумів, наскільки твердими стали її соски.
  Той момент був таким чарівним, таким ідеальним. Але це рідко залишається в його голові, бачення швидко псується.
  Чортова Джо.
  Що вона робила, сидячи топлес біля басейну в Греції? Скільки чоловіків там було? Скільки людей дивилися на її груди? Скількох вона влаштувала за вечір, скільки лизала, смоктала й кусала ці груди? І скількох чоловіків вона заманила невинною колекцією фотографій, коли повернулася додому?
  Вона навіть не могла залишитися солодкою в його спогадах. Все прокисло від Джо. все Ось чому йому довелося вбити її, ось чому йому доведеться вбити її знову, ось чому він повинен буде продовжувати вбивати її, поки вона справді не помре.
  
  
  ІМІТАЦІЯ ПОЛОНА полум’я горить посеред кімнати; дерево виблискує в кутку зеленим і червоним; світло низьке, темні тіні переслідують теплі кольори; мерехтять свічки, виблискуючи в діамантових сережках Пеггі; Нат Кінг Коул співає Мел Торме (у нас уже був різдвяний альбом Боба, і, як не дивно, вона відмовилася випустити його знову); відчувається аромат спецій, а в повітрі відчувається Різдво. Велика вечеря, благополучно змита пляшкою південноафриканського червоного 2008 року. Ми сидимо на підлозі, спиною до дивана, дивимося у вогонь. Тримаючись за руки. Лунають попереджувальні постріли, але їх закриває різдвяний серпанок.
  Прибув із невеликим запізненням, і його одразу заполонили колишня дружина та діти, які все ще сяяли від учорашньої чудової вечері. Провів півгодини, розглядаючи всі різні подарунки, помітивши, що від костюма від Пейслі нічого немає. Проте нехай це залишиться без коментарів. Маса їжі, усі доброзичливі та неймовірно краща атмосфера, ніж у нас було майже всі Різдва, коли ми були разом. Можливо, я помітив узгоджений сімейний план повернути батька, якого раніше звали татом, але не будемо робити поспішних висновків. Зрештою, я паршивий детектив.
  І ось ми підходимо до суті вечора. Дітей збирають у свої кімнати, на цей раз дуже щасливі, щоб пограти з iCraps та всім іншим сучасним сміттям, якого в нас не було, коли я був дитиною, а ми з Пеггі сидимо спинами до дивана та спостерігаємо за полум'я. Мені здається, я знаю, куди це веде, але іноді ці речі не завжди на цьому закінчуються. Вона стискає мої пальці, і я вирішую, що настав час поставити питання, яке не задавали останні пару днів.
  «Геть це», — так я порушую тему.
  Вона посміхається. «Мені подобається, коли ти розмовляєш зі мною, ніби я підозрюваний». Цілує мене в щоку. «Про що ти говориш?»
  «Брайан». Купця-дробока звали Браян.
  «Ой». Посмішка зникає, і вона виглядає невизначено відстороненою. Жує губу, що, як я знаю, означає, що вона збирається сказати мені те, що воліла б залишити при собі. Цікаво, чи вона вбила Брайана, а його тіло гниє під нами в підвалі.
  «Він залишив мене заради якоїсь двадцятирічної перукарки».
  Мені не зовсім вдається стримати сміх, як через тон голосу, так і через сам факт. Вона намагається виглядати серйозною, але також починає сміятися. Я завжди любив цей сміх. Перше, що привернуло мене до неї, відвело мене від кислих обіймів Жана Фрайара.
  «Що за історія?»
  Вона зітхає. «Це все говорить, чи не так? Було б добре, якщо я завжди збирався запросити вас на вечерю, але цього разу минулого тижня я все ще думав, що це будемо ми з Браяном».
  «Він підкинув вас за тиждень до Різдва?»
  Вона дивиться на мене. «Ти повинен сказати, що скинь? Ви змушуєте мене звучати як футболіст».
  «Ким вона була?»
  «Не знаю, байдуже. Чесно кажучи, у мене були більші розчарування в житті». Ще один стиснення руки. «Було справді набагато приємніше, коли ти був поруч, і діти теж були набагато щасливіші».
  Ну звичайно. Діти були б щасливіші, якби Ганнібал Лектер приїхав на обід.
  «Не знаю, що ти взагалі побачив у ньому».
  Відповідь на її губах, і я знаю, що це таке, але вона кусає її у відповідь. Ні час, ні місце. Це не було так, ніби вона одразу вийшла заміж за когось іншого, коли ми розлучилися, як це зробила одна ідіотська половина партнерства.
  "Що з тобою?" — каже вона, акуратно змінюючи хід дискусії. «Останнім часом ви одружилися з констеблями, чи просто повільно пробираєтеся через станцію в навмисному сексуальному божевілля?»
  Дуже смішно. Тон такий, що я відпустив її з шлюбною глузуванням. Однак це питання змушує мене думати про Шарлотту Міллер. Вирішіть, що я не скажу про неї Пеггі, але не визнаю собі наслідків цього. Якби Міллер був випадковим сексуальним партнером, я б сказав їй, але це було більше. Або, принаймні, я так роздув собі в голові.
  «Нічого особливого. Побився з двадцятирічним констеблем на вечірці в понеділок ввечері.
  «Тобі вони подобаються нині старшими?»
  «Злавай».
  Вона знову сміється, бере найближчу пляшку вина й наповнює келихи. Вона притуляється до мене, її голова лежить мені на плечі.
  «Але, я маю на увазі, на даний момент немає нікого особливого?» Я так давно тебе не бачив».
  Хтось особливий. Ну, я вирішив, що суперінтендант особливий.
  «Ден, він особливий», — кажу я. Сховайтеся за жахливим гумором, чоловічим способом вирішення незручних питань.
  «Ви знаєте, що я маю на увазі».
  Я майже готовий прийняти ці нові почуття до боса, але вирішу не бути ідіотом. Пеггі познайомилася з Шарлоттою Міллер, тому вона змочиться зі сміху, якщо я скажу їй, що думаю. Це також було б прощанням із нічними розвагами.
  Неглибоко, Хаттон, дуже мілко.
  «Ні, ніхто особливий», — кажу я.
  Відчуй, як її голова трохи глибше вп’ється в моє плече.
  «Діти скучили за тобою», — каже вона, дозволяючи словам линути в теплу різдвяну атмосферу.
  Що вона каже?
  Блін, очевидно, що вона каже, і чи не цього я хотів? Дуже дорогий різдвяний подарунок, пам’ятаєте?
  Це було до вчорашнього вечора.
  Забудь минулу ніч, придурок!
  «Тиждень тому ти притискався до Брайана».
  Її рука лежить мені на животі. Палець пробирається крізь мою сорочку, починає малювати кола на моїй шкірі.
  «Я знаю. Я не можу це описати. Я не сумую за ним. Я маю на увазі, хлопець був, я не знаю... щось...'
  «Нудно до хрена?»
  «Мені здається, ти правий», — каже вона, сміючись. «Нудно, як хрен». Ще одна довга пауза. «Було дуже приємно з тобою бути поруч останні кілька днів».
  Вона дивиться на мене, і я навіть не вагаюся перед тим, як станеться неминуче. Нахиліться і тепло поцілуйте її в губи, відразу відчуйте її язик у себе в роті. Вона завжди цілувала, як богиня, Пеггі, і три роки поцілунків з актинією не притупили її здібностей.
  Нарешті вдалося позбутися думок про минулу ніч і віддатися моменту. Дозвольте їй домінувати, що їй завжди подобалося робити. І коли він починається, це сотня миль на годину, і стає все швидше.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  18
  
  СНІГУ НЕМАЄ, навіть не холодно. Різдвяний день, сірий і лагідний, змінився темним і похмурим вечором, вогкість у повітрі, невпинна загрозлива дощика. І яка ніч для Джо, щоб бути на вулиці. Чому вона повинна бути сама на Різдво?
  Він привернув її увагу в барі. Вона посміхнулася й не здригнулася, тож був шанс, що вона зацікавилася. Або цікаво. Має бути якесь пояснення. Сама за столиком, широко розплющеними очима, п’є біле вино, оглядається бар. Темно-каштанове волосся, гарна посмішка. Зовсім не схожий на Джо насправді, але було щось схоже. Він хотів піти поговорити з нею, але не зміг змусити себе. Нервує навколо жінок, навіть зараз.
  Вона допила й тепер повільно йшла до автобусної зупинки. Сьогодні не знайдеться багато автобусів.
  Він йде на десять кроків позаду, думаючи, чи варто йому робити свій хід. Що він має на думці? Він не впевнений, і щоразу, коли думає про Джо під його кривавим ножем, він здригається. Скільки разів йому доведеться вбити її, щоб це змінило ситуацію?
  У випадкові моменти ясності він розуміє, що не всі жінки з темно-каштановим волоссям є Джо, але моменти минають.
  Жінка зупиняється перед ним і повертається. Вона дивиться на нього, він сповільнює крок, зупиняється за п’ять ярдів.
  «Ну, ти збираєшся просто стежити за нами всю ніч, чи ти справді збираєшся з нами поговорити?»
  Він дивиться. Це не Джо. Рот занадто великий, очі занадто широкі, голос інший – неправильний акцент. Мила Джо. Справді не знає, що сказати. Набагато легше говорити гострим інструментом.
  «Як тебе тоді звати, друже?»
  Чи повинен він сказати їй правду?
  — Ед, — вагаючись каже він.
  «Він говорить», — каже вона. «Це ваше справжнє ім'я?»
  Він відчуває страх. Можливо, це Джо. Таке враження, що в його мозку є величезна куля мулу, помадки, бруду чи ще чогось, що заважає йому ясно мислити. «Ні... це не так», — зрештою каже він.
  Вона стоїть біля старої багатоквартирної будівлі й киває на двері. Брудно-сіра будівля, волога й гнітюча під помаранчевим світлом вуличних ліхтарів. У дверях є домофон, але замок зламаний.
  «Хочеш підійти?» каже вона.
  Вона запрошує його увійти... Він нічого не каже, не може, і як вона входить близько, він заходить за нею. Серце б'ється частіше.
  Вгору по сходах. Вона посміхається сама собі і цікавиться, скільки грошей буде в нього в кишені. Вона уявляє, що впізнає тип. Зірвіть їх, і вони будуть надто збентежені, щоб повернутися і турбувати вас про це. Ви завжди можете розрізнити тихих, жалюгідних, легких за милю.
  «Ви мало говорите», — каже вона, відчиняючи двері.
  Він ковтає. Він повинен знайти певну впевненість, повинен перестати відчувати себе незграбною дитиною. Жінка запросила його до себе в квартиру. Це не Джо. Вона не Джо. Можливо, це хтось інший, а не Джо. Він міг рухатися далі. Забудь про неї. Забудь Джо. Можливо, він зможе забути Джо. Перестань думати про Джо.
  «Ви запросили мене сюди не для того, щоб поговорити», — каже він із набагато більшою впевненістю, ніж відчуває.
  Двері ведуть просто у велику вітальню, небагато мебльовану. Старий телевізор у кутку, диван і відповідне сидіння, зображення Воллеса та Громіта на стіні.
  «Ти хочеш випити?» каже вона.
  «Як тебе звати?» — запитує він.
  «Маргарет», — відповідає вона, але він чує Джо. Через безлад у голові. Через гігантську кулю мулу. Він хитає головою, наче це може прояснити його; вона помічає дивний рух і відчуває перший приступ сумніву. Жодних балачок, підсипте йому порошок, візьміть його гроші, зв’яжіть його.
  — Напій? повторює вона.
  «Просто вода», — каже він і дивиться, як вона йде до маленької кухні.
  «Зніми куртку», — каже вона. Він думає, що робити з ножем у внутрішній кишені. Йому це ще не потрібно. Можливо, це йому зовсім не знадобиться. Це не Джо. Він залишає піджак на стільці біля дверей. Можливо, йому не варто користуватися ножем. Це не Джо. Розслабся, насолоджуйся. Жінка хоче сексу, дайте їй те, чого вона хоче.
  Вона повертається в кімнату. Вона зняла пальто й тримає в одній руці склянку води, а в іншій — біле вино. Вона простягає йому воду. Він дивиться на її груди. Великі груди, видно декольте, дешева рожева футболка.
  «Подобається те, що ви бачите?» — запитує вона, відпиваючи вина. Він був відкритий занадто довго, дешевий для початку. Вона все одно ковтає його, не допускаючи, щоб смак, гіркий, як лимон, виявився на її обличчі.
  Воду тримає, але не п'є. Він, здається, зачарований її грудьми, і вона випрямляє спину, щоб підкреслити це. Вона тягнеться вперед, тримає його руку – яка занадто липка – підносить її до своїх правих грудей і залишає там. Його пальці схоплюють, невпевнено стискають. Вона раптом почувається жахливо й хоче, щоб він геть із її дому. Починає розпізнавати тип особистості, який привернув її сьогодні ввечері. Як вона може так помилятися, читаючи цих чоловіків? Коли вона повертала їх на своє місце, вона мала бути впевнена, що у неї є тихі, жалюгідні. Ті, які не створять проблем. Не божевільні. Не ті, хто б надмірно реагував.
  Вона бачить це в його очах, знає, що у неї тут.
  Він тисне на її груди. Давно він не торкався жіночих грудей. Цей більший, ніж у Джо. Набагато більший. Це не Джо. Розмір грудей його бентежить, але водночас і збуджує. У нього сльоза з рота тече. Він прямостоячий.
  «Вибачте», — каже він розміреним голосом, хірургічно відриваючи руку від її грудей. «Мені доведеться піти в туалет».
  «Правильно». Слава Богу. «Крізь ті двері там», — каже вона. «Перший ліворуч».
  Він починає відходити, згадує про ніж, але нічого не може зробити, що було б неочевидним. Він кидає на неї дивний погляд, потім виходить з кімнати.
  Це дивний хлопець; вона вирішує не витрачати час на роздуми про це. Є куртка на обшук. Вона бере його, збираючись засунути руку до зовнішньої кишені, коли помічає, що всередині. Лише обух ножа, це все, що вона бачить, але цього достатньо. Вона скидає піджак назад на стілець.
  Якби цей хлопець був жорсткою людиною чи недом — незважаючи на те, що вона б не запросила його повернутися — вона б зрозуміла, що він тримає в руках ножа. Можна навіть очікувати. Але не цей чоловік. Нічого страшного в ньому, і загроза вся психологічна. Він дивний, тривожний. Володіє чимось іншим, крім розуму.
  Вона встає, не маючи часу на роздуми, і приймає рішення.
  Він стоїть у ванній і дивиться на себе в дзеркало. Намагається уявити себе тим, ким він не є, але не знає, ким хоче бути. коханець. Вбивця. Обидва. Він хоче бути впевненим у собі. Джо розчавив його, змусив відчути себе таким маленьким. До Джо він був іншою людиною. Вона його зруйнувала. Настав час повернути стару людину, стару впевненість. Як тільки він мав впевненість, це не мало значення, не мало значення, що він робив. Він міг впевнено вбивати, і він міг впевнено займатися коханням. Він міг би вийти туди, прямо зараз, і він міг би обійняти її, і він міг бачити, що йому хочеться робити в цю мить.
  Вона попросила його повернутися, він її привернув, він її привернув. Чому б не використати це максимально?
  Останній погляд у дзеркало — у впевнені очі — потім він повертається до коридору. Очікував, що вона все ще буде стояти у вітальні, але її вже немає.
  «Маргарет?» — кличе він. Вхідні двері зачинені, її вино лежить на столику біля склянки з водою. «Маргарет?» знову. Немає відповіді.
  Він перевіряє кухню. Має думку, що, можливо, вона зайшла в спальню і чекає на нього, гола, розпростерта, готова і манить. Відчайдушний.
  Він підходить до своєї куртки й бере її, усвідомлюючи, що вона не така акуратно повішена, як він її залишив. Він знаходить ніж, шукає гаманець в інших кишенях. Нічого не забрали, але якщо вона перебирала його куртку, то знає про ніж. лайно Він оглядається.
  "Джо?" — кричить він.
  Він піднімає ніж і біжить у спальню. Він клацає вимикачем, нечиста кімната купається в різкому світлі. Він помічає гігантський плакат Манхеттена на стіні, але Джо там немає. Вибігає назад у коридор, потім обходить кожну кімнату в будинку, усі можливі схованки. Це невелика квартира; це не займе у нього багато часу.
  Вона пішла.
  Він кипить. Це похилило баланс між усіма тими особистостями, які лютували всередині. Він стоїть посеред вітальні й безглуздо дивиться на годинник. Він, мабуть, був у ванній принаймні три-чотири хвилини. Як далеко вона могла зайти?
  Досить далеко.
  Немає можливості, щоб він міг дочекатися її повернення. Вона могла піти на вечір, а він у гніві б’є ногою одне з сидінь. Піднімає вазу і кидає її в Воллеса і Громіта. Ловить Громіта на вухо. Він піднімає маленький столик і ламає його ніжки об підлогу.
  Раптом він вибухає в оргії жорстокої люті, кімната за кімнатою, ламаючи та громлячи. Масове руйнування. Він лається, коли він це робить, проклинає Джо за те, що вона довела його до цього. Бачить її обличчя, коли дивиться в дзеркало, б’є кулаком по склу. Його рука виривається в крові, але він не помічає болю. Бере лампу обома руками, глина ламається під його рукою, такий його гнів. Накидається на матрац ножем, жорстоко колоючи, заплющивши очі, люто ріжучи. Матрац перетворюється на Джо, її обличчя схиблене від сили та люті його нападу. Він кричить на це, кричить на Джо, коли розриває її на частини, ніж роздирає її тіло, кожен м’яз здригається, стріляє та палає, обличчя Джо розрізане на криваві шматки. Іноді серед криків з’являються слова чортова Джо , але здебільшого це безмовне виття люті.
  У двері стукають.
  Він зупиняється. Уламок скла від рами картини дзвенить до землі, легкий, привітний звук. Звук як Різдво. Він стоїть у спальні, важко дихаючи, на обличчі його виступає піт. Вже майже темно, вогні поступилися його люті, квартира тьмяно освітлена вуличними ліхтарями ззовні.
  Знову ніжно стукають у двері. Наполегливий. Він цікавий. Це не стукіт розлюченого сусіда. Він проникає в кімнату. Він усе ще не рухається, прислухаючись до стуку свого серця, розмірковуючи, що йому робити.
  Тихий стукіт у двері продовжується, його цікавість перемагає трепет. Він повертається через коридор і вітальню до дверей. Відвідувач все ще на іншому боці? Уявіть, що він відчуває їх, відчуває, як вони дихають. Це чоловік. Можливо, якийсь інший коханець Джо.
  Повертає ручку, клацає замок, двері відчиняються. Він дивиться в темряву, на його обличчі відбивається здивування. Він знає цю людину, не розуміє. Відступає, але залишає двері відчиненими. Його відвідувач посміхається, заходить до кімнати. Закриває за собою двері, єдиний звук клацання замка.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  19
  
  Я - ТИПОВИЙ БОКСИЙ ДЕНЬ. Сіре хмарне небо, загроза дощу, м’який і жалюгідний, у повітрі навіть не прохолодно.
  Проїзд по дорозі Лох-Ломонд по дорозі в Аррочар. Озеро виглядає похмурим і позбавленим гумору, навколишні пагорби губляться в низьких хмарах. Взимку це може бути невимовно депресивним, а влітку, коли це виглядає добре, півмільйона людей з’їжджаються з Глазго, щоб перевірити це. Зазвичай наприкінці березня є один день, коли це варто.
  Інші речі в моїй голові. Чудовий секс з Пеггі. Потім ми кілька годин сиділи в ліжку, читаючи Кальвіна і Гоббса. Чудовий вечір, який завершився очікуваним результатом – вона попросила мене повернутися. Не прямо, непомітно, давай, Томе, начебто, але пропозиція там, висить, чекає, поки я вирву її з повітря. І я в розгубленості.
  Два дні тому я б кинувся на це. Тепер, через ніч із Шарлоттою Міллер — дружиною іншого чоловіка, жінкою, яка зовсім не в моєму колі — я вагаюся. Я веду себе ідіотом, але нічого не можу з цим вдіяти. Я знаю, що не збираюся відманювати Шарлотту від її нудного костюма чоловіка, але існує ймовірність, що я знову опинюся в її ліжку. Поверніться в лоно сім'ї, і ці двері зачинені.
  Сьогодні вранці я нервував, йдучи на роботу. Чекаю, якою буде її реакція на мене, чекаю знаку. Вона так і не з’явилася. Усе було досить тихо, і незабаром після десятої я вибачився й рушив до нечистої нори, де буде житлом колишнього начальника розвідки Кроу.
  Отже, загальне замішання на жіночому фронті – жодних змін – і я намагаюся подумати, що сказати Кроу. Але я не можу. Не знаю, як йому протистояти.
  Їдьте в Тарбет, нудний і порожній, і піднімайтеся на пагорб повз Чорну вівцю. Його двері оптимістично відчинені, дві сумні машини припарковані навпроти.
  Знай, що я не можу просто прийти сюди побалакати, що я повинен щось вимушувати у Кроу. Також знайте, що він буде неохоче допитуваний. Чому він має бути чимось іншим? Якщо Едвардс говорив Батерсту правду, Кроу не збирався добровільно повідомляти інформацію члену сили, який не був частиною їхньої банди. Також розглядали ймовірність того, що Едвардс був дурницею, в помилковій надії, що він справить враження на Батерста – зрештою, він був п’яний і в розпачі. Отже, я знаю, що не можу вдертися туди й почати шльопати Кроу.
  З гори вниз, за ріг, повз готель і в село, таке, як воно є. Озеро Лох-Лонг виглядає таким же сірим і нудним, як і Ломонд, гори з іншого боку повністю затьмарені вище кількох сотень футів. Продовжуйте думати, що я збираюся робити з будь-якою інформацією, яку я придумаю; продовжуй думати, як я збираюся сказати Пеггі, що я не повернуся; цікаво, чи варто мені все-таки повернутися, чи яку роль у цьому рішенні зіграє Шарлотта Міллер.
  Оберніть голову озера, вгору по невеликій бічній вулиці, зупиніться перед будинком. Подумай про роботу, але я відчуваю запах Шарлотти Міллер. Скуштуйте її.
  Старий Vauxhall Кроу припаркований надворі, і все ще потребує масштабного ремонту кузова. У повітрі дощ. Тут, під пагорбами, холодніше.
  Мобільний дзвонить саме тоді, коли я виходжу з машини. Херрод. Я на це не відповідаю. Кидаю його на пасажирське сидіння, затягую тугіше мою куртку і йду до дверей, дзвоню. Чути слабкий звук телевізора. Скрип дошки підлоги, потім через секунду відчиняються двері.
  Ворона стоїть переді мною. Він дихає, я мало не задихнувся від випарів. Він ніколи не займався спиртними напоями. Людина пива, і пляшка вина, якщо він захоче. Його обличчя просто жахливе, і він схожий на всіх байків, повз яких ти проходив у центрі міста.
  Запах із дому не надто приємний, і я не впевнений, що хочу, щоб мене запросили. Цікаво, як довго його пенсія триматиме його тут, перш ніж його виженуть і він опиниться там, де йому місце.
  Хаттон? — каже він неприємно. «Що?»
  «Я подумав, що я міг би переговорити, старший інспектор». Виявляйте повагу, навіть якщо я не можу придумати нікого менш гідного.
  — Йона послав тебе з дорученням? — бурчить він. «Відкрию вам секрет. Напевно, Геррод наказав йому злитися. Потрібен хтось, щоб виконати їх брудну роботу після минулого місяця. Ну, ти можеш сказати йому, щоб він... пішов».
  Він починає зачиняти двері.
  «Це не має нічого спільного з Йоною. Я не знаю, про що ви говорите».
  Він зупиняється. Напівправда – я не маю жодного уявлення про що це було. Я можу потурбуватися про це пізніше.
  «Що це таке?»
  'Різдво. Я думав, що я просто приїду і подивитись, як у вас справи». Абсолютний сміттєвий шторм. Мені добре, що я більше не думав про це дорогою сюди.
  Він відступає від дверей і проводить мене.
  «Купа лайна, Хаттон, але ти міг би зайти, оскільки ти тут».
  Він проходить коротким коридором і потрапляє в кімнату, де працює телевізор. Я закриваю за собою вхідні двері.
  Номер чайові. Порожні винні пляшки, пивні банки, обідні тарілки, контейнери для готової їжі в мікрохвильовій печі. Дружина Кроу покинула його десять років тому, забравши з собою всіх чотирьох дітей. Він переїхав сюди відразу після цього, і деякі з цих речей виглядають так, ніби вони стоять тут відтоді.
  Він опускається у своє улюблене крісло – те, що оточене найбільшою кількістю шлаку – і дивиться на телевізор. Повтор Моркамба і Вайза . Принаймні, ви повинні припустити, що це повтор. BBC зробить усе, щоб спробувати отримати аудиторію.
  «Сідайте», — каже він і показує на старий диван. Я сідаю на край, прибираючи сміття.
  «Ось», — каже він і кидає мені невідкриту банку теплого McEwan’s. Серйозно.
  «Дякую». Вірніше пити власну сечу, але намагаюся не ображати. Відкрийте його, зробіть найменший ковток і поставте на журнальний столик разом з усім іншим лайном.
  Я справді не знаю, що сказати – починаю почуватися дурним – тож сидіть і дивіться телевізор. Ерік і Ерні разом у ліжку. Господи, 70-ті...
  «Ну, що таке Хаттон?» каже він. «Ти прийшов сюди не пити мій довбаний Експорт».
  Хіба це не правда?
  Подумайте про тонкість, але насправді це не варіант. Це вимагало б попереднього обдумування. Можна було б просто дістатися до нього.
  — Чув чутки, — кажу я.
  Він дивиться на мене, мерехтить інтерес.
  "О, так?"
  «Про те, що ви з Блунзбері минулого року зашивали вашу людину через суд за вбивство».
  Він киває, голосно сопує з банки.
  «Що з цим?»
  Що з ним? не знаю
  «Ти зробив це?»
  «Що?»
  «Рослинні докази? Звинуватити його, бо вам не вистачило, щоб його посадити?»
  Він дивиться мені прямо в очі. Презирство.
  «Що це, Хаттон? Ви працюєте в якійсь поліській комісії? Ви в хрестовому поході проти несправедливості? Боротися від імені протиправно ув'язненого довбаного головного вбивці Один?
  «Що ви мали на увазі, коли Bloonsbury потребував, щоб хтось виконував його брудну роботу після минулого місяця?»
  Він гавкає, сміється, давиться ковтком McEwan's, змиває його ще одним гучним сльопом із банки.
  «Слухай, Чоловіче, чому б тобі просто не піти? Ви, очевидно, не все знаєте, тож вирушайте в похід. Ти вийшов з глибини, Wee Man, з твоєї довбаної глибини».
  Я не знаю про це, але справді, що я тут роблю? Марна трата часу.
  Я встаю, щоб піти. Це мене ні до чого не приведе, і я не збираюся розповідати йому все, що знаю. І яка різниця, якщо він справді вбив ту жінку минулого року? справді?
  Як хрестоносці за правду, я абсолютно марний.
  Останнє запитання, тому що мені байдуже, що він думає про те, що я ставлю його.
  — Ви маєте якесь відношення до вбивства минулої ночі?
  Він дивиться на мене, але в цих очах нічого немає. Ні роздачі, ні підказок.
  «Про що ти говориш?»
  Енн Келлер. Її вбили в Камбусланзі в понеділок ввечері».
  Він хитає головою, закочує очі. Багато пиття, ніякої акторської майстерності. Ні до чого. Інстинкт.
  «Чоловіче, єдиний раз, коли я покидав це місце за останні п’ять місяців, — це щоб піти посратися й відкрити тобі двері. А тепер відійди. І вибачте, якщо я вас не проводжу».
  Подивіться на нього вниз. Досить було. Сморід, все, залишає неприємний присмак у роті. І я ненавиджу, коли мене називають Wee Man, особливо старі п’яні діди, які приблизно на фут нижчі за мене.
  Я бачу себе до вхідних дверей, виходжу під дощ. Здається чистим і холодним, а сірий день здається набагато свіжішим, ніж десять хвилин тому.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  20
  
  Б ОСНІЯ, ПІЗНЕ ЛІТО '94. Я сидів на узбіччі дороги. Йшов дощ, але сонце щойно виглянуло, і від спеки піднімалася пара з асфальту, що залишився на поверхні. Я не спав кілька ночей, але в якийсь момент балканського літа, яке, здавалося, почалося в березні, моє тіло звикло до цього.
  Сон був, коли траплялися погані речі. Коли ти лежиш спокійно, світ навколо тебе змінюється. Ви лягли спати в ліжку в маленькій кімнаті в тихому будинку в непоказному селі, і прокинулися, щоб побачити, що вас оточила бронетехніка, або що солдати один Бог знає з якого боку йшли від будинку до будинок. Ваше тіло повинно зрозуміти, що не спати погано, але сам сон може бути набагато гіршим.
  У мене в руках була пляшка води. Я кинув свій рюкзак на землю позаду, а камеру поклав на великий камінь, віддалений від дороги. Я не фотографував п'ять днів. У Лондоні було кілька редакторів, які дивувалися, що я роблю, але я більше про них не думав.
  Назустріч мені по дорозі йшла дитина, тягнучи за собою втомлену стару ляльку. Я бачив, що вона плаче, перш ніж почув її. Дитина гуляє сама посеред лісу, за милі від найближчого міста. Господи, я не міг менше знати її історію. Принаймні це було б чудове фото, але я покінчив із цим. Я лише знову брав свою камеру, щоб перенести її з однієї діри в іншу.
  Вона підійшла ближче, прямуючи в моєму напрямку, але я її не цікавила. Можливо, вона навіть не могла мене побачити. Вона йшла дорогою, і я сумніваюся, що вона навіть не уявляла, куди прямує. Сльози прорізали бруд на її обличчі, її рот був відкритий у застиглій гримасі. Мені здається, щойно я побачив її, я зрозумів, що це була не лялька, яку вона тягла за собою. Вона мала вагу, якої б ніколи не мала лялька.
  У тому факті, що вона тягнула дитину поруч із собою по вибоїній дорозі, мене справді вразило те, що вона тримала її за одну щиколотку. Дитина була одягнена в якийсь рудиментарний одяг «все в одному», який був брудним і порваним; друга нога мляво звисала, плечі й голова мовчки стукалися руками об землю. Дитяче обличчя дивилося на мене, коли дитина підійшла. Це було обличчя, яке багато миль тягнули по бруду.
  Дівчина мовчки пройшла повз мене, не помітивши, що я поруч. Загублена у власній катастрофі. Мені навіть не спало на думку запитати, чи потрібна їй допомога, наче той факт, що вона ігнорувала мою присутність, звільняв мене від необхідності надавати будь-яку допомогу.
  Я не рухався, але стежив за нею всю дорогу, поки вона не зникла з поля зору за деревами. Востаннє я бачив дитину, голова якої вистрибувала з вибоїни.
  Я дивився на дерева через дорогу. Настала тиша. Без птахів. Птахи вискочили з Доджа, щойно почалася війна. У них було більше розуму, ніж у нас. Здавалося, навіть комахи дали цьому місцю відпочинок.
  Дитина могла б і піти, але її обличчя красувалося в глибині моїх очей. На якомусь етапі я зрозумів, що моє обличчя мокре від сліз.
  Через деякий час я почув тихий гуркіт вантажівки, що доносився з того ж боку, що й дитина. День був такий тихий, що я чув вантажівку деякий час, перш ніж вона з’явилася, повільно об’їжджаючи ями на дорозі. Це був відкритий зелений 4-тонний військовий автомобіль без номерних знаків. Попереду в таксі було двоє хлопців, семеро чи вісім незадоволено скорчилися позаду. Гаряче, брудно, жалюгідно. Хорвати, спершись на рушниці, або схилилися, спершись ліктями на коліна. Більшість із них дивилися на мене, проїжджаючи повз. Вони не зупинилися.
  Деякий час я дивувався, що вони зробили, коли зустріли дитину на дорозі. Дитина з немовлям. Можливо, сповільнилися.
  
  
  ПОВЕРТАЮСЯ ДО ОФІСУ відразу після обіду, по дорозі додому пригостившись сніданком «Маленький шеф-кухар». Геррод дзвонив п’ять разів, поки мене не було, але щоразу я дозволяв телефону дзвонити. Не в настрої.
  Можна сказати, що щось сталося. Там Геррод, схвильовано розмовляє з кимось по телефону. Констеблів на станції трохи більше, ніж мало б бути на День подарунків, і всі вони виглядають так, ніби їм є чим зайнятися. Один із них телефонує, що Тейлор хоче мене бачити, а потім тікає. Двері до кабінету Міллера відчинені, і я чую, як вона розмовляє з явно нижчим. Розпізнайте тон. Усе це пов’язано з пресою, яка крутиться біля вхідних дверей. Місце знаходиться в стані контрольованого хвилювання. Цікаво, чи є у нас наша людина, і де генерал Блунсбері серед сум’яття?
  Коли я проходжу повз, Геррод гуркоче трубку.
  «Ти, чорт, був?» — гарчить він, і я маю намір сказати йому, що я робив. Ігноруйте його. Він встає і швидко виходить з кабінету.
  «Я прикріплю твій мобільний хірургічним шляхом до твоєї дупи», — бурчить він на ходу.
  Інший констебль проходить повз, вловлюючи слабкий слід алкоголю. Зайдіть в офіс Тейлора, очікуючи побачити, як він гарячково затримує злочинців. Він відкинувся на спинку крісла, піднявши ноги на столі, у руці чашка чаю. Схоже, він щойно насолоджувався смачним обідом. Оазис спокою. Підніміть сидіння через стіл, але не заходьте так далеко, щоб поставити мої ноги.
  «Чи можу я вважати, що я щось пропустив?»
  Він відпиває чаю, ставить чашку назад на стіл, кладе руки за голову.
  — Де ви були, сержанте?
  «Проведення незалежного розслідування».
  Він киває. Він достатньо довіряє мені, щоб знати, що він дізнається про це, коли я буду готовий розповісти йому. Хоча в цьому випадку хто знає, коли це буде?
  «Ми думаємо, що вчора ввечері наш чоловік знову спробував. Повернувся за жінкою до її квартири в Рутерглені, вона запросила його...» піднімає брови, кажучи це, і він має рацію. Хіба ці люди не читають газет? «Вона починає думати, що в ньому є щось дивне. Він йде в туалет, вона заглядає в його куртку, знаходить ніж. Ця жінка чомусь нічого не знає про вбивство в понеділок увечері. Але вона знає, що в її ванній є потенційна божевільна, тому вона виходить. Йде до друга. Подруга трохи активнішає, показує їй нашу першу фотографію в газеті, і вона думає, що це він. Чекає до ранку..."
  «Що?»
  Він знизує плечима. «Це для вас корисна публіка. У всякому разі, вона змушує одного з нас повернутися з нею до її квартири, на той випадок, якщо він підстерігає. Звичайно, давно пішов, але не раніше, ніж він вирвав лайно з суглоба. Вона все ще внизу, не думаю, що вона ще намочила нижню білизну».
  "Бля..."
  «У будь-якому разі ми маємо трохи кращий опис, але хто знає? У всякому разі, це чітка третя фотографія, яку ми маємо зараз, а не еволюція першої чи другої. Ці люди просто марні. Багато з них.
  Опускає ноги, стукає пальцями по парті. «Даремно», — повторює він. «Тим не менш, він зірвався, і ми повинні бути на крок ближче».
  «Отже, як вийшло, що ти сидиш тут, піднявши ноги, поки всі інші бродять?»
  «Мислення. На цій роботі треба думати, Хаттоне, я вже говорив тобі раніше. Тому ти й досі сержант».
  Одна з багатьох причин.
  «Де Блунзбері?»
  «Все ще там. Змусив команду ходити по домівках, а SOCO – по квартирі. Йона головний, і я дуже нещасний, що хлопець утік. Має таку теорію, що тепер, коли він зіпсувався, хлопець відступить і зникне, і ми його ніколи не дістанемо».
  "Що ти думаєш?"
  «Я думаю, він покаже руку. Ці головники не можуть тримати свої ножі при собі. Bloonsbury надто зайнятий, занурюючись у J&B, щоб бути позитивним щодо будь-чого. Протягом останніх десяти років мав маринований пелюшок. Я досі не знаю, як він розкрив ту справу про вбивство минулого року».
  Я сам дивувався цьому. Можливо, настав час сказати Тейлору, але я стримаюся. Мені потрібно знати більше, і я не маю жодного уявлення, як я збираюся це знайти. CID просто недостатньо добре навчає вас розслідуванню.
  Змініть тему.
  «Як ти пожився вчора ввечері?»
  Він фиркає, хитає головою.
  «Жахливо. Просто жах. Зяті були такі ж погані, як завжди, потім Деббі дзвонять о пів на десяту, і вона дзвонила... ну, знаєте...
  «Кінг Донг?»
  Це боляче, підніми мою руку на знак вибачення.
  «Так, — зрештою каже він, — Король Дон. Зрештою я прийшов сюди й не пішов додому до третьої».
  "Щось зробили?"
  «Працював як собака. Відірвав мене від цього». Вказує на стіл, і там набагато менше паперів, ніж зазвичай. «Ви повинні спробувати це якось».
  Ігноруйте це зауваження. «Що ти збираєшся робити?»
  «Про Деббі? Не знаю. Не знаю, чому вона просто не йде».
  «Можливо, він не хоче її приймати».
  "Так, можливо". Киває, стискає губи. Виглядає змиреним і жалюгідним. — Припустімо, це те, що вона робить. Намагається змусити мене піти, щоб вона могла мати своє місце».
  «Чому б вам не поговорити з нею про це?»
  Хитає головою, і я розумію, що я вийшов із себе. Я не радник. Я завжди просто приймав розрив шлюбу з покорою. Це не те, що я не розумів, чому вони відбуваються.
  — Ми не розмовляли роками, Томе, — каже він.
  Він виглядає жахливо, і я б хотів, щоб не нагадував йому про це. У нас все було добре, і зіставлення цього з моїм власним Різдвом – мій шлюб розвивався в протилежному напрямку, якщо я того хочу – змушує мене почуватися винним.
  Знову змініть тему.
  «То що ти думав?»
  Він сидить, бавлячись чаєм. Думаю, я вчасно зрозумів його.
  «Просто думаю, чи варто намагатися його викинути».
  «Як ти збираєшся це зробити?»
  'Приманка. Цей вчора ввечері бачив його в пабі. Він не розмовляв з нею там, але пішов за нею, коли вона пішла. Подібно до понеділка, коли, як ми думаємо, він вийшов слідом за нею з кінотеатру».
  «Цього точно не знаю».
  «Але це ймовірно. Так чи інакше, хлопцю подобаються дівчата з темно-каштановим волоссям і він працює в нашому районі. Ми вже перевірили паб минулого вечора, поговорили з персоналом, який там був, кількома постійними відвідувачами. Ніхто не може згадати його. У місті невідоме обличчя.
  «Але ми повинні знати громадські місця, які він, імовірно, часто відвідує».
  «Давайте, — каже Тейлор, — ми говоримо про Рутерґлен і Камбусленг, а не про Нью-Йорк. Пабів не так багато, особливо враховуючи, скільки їх закрилося за останні кілька років. Ми маємо подумати про те, як він працював досі, вирішити, які його найвірогідніші відвідування, подивитися, чи зможемо ми встановити пастку. Ось що я робив. Думаючи».
  Дуже похвально. Більше, ніж робив Bloonsbury. Більше, ніж я, з моїми романтичними захопленнями.
  Фокус.
  «Скільки у нас офіцерів з темно-каштановим волоссям?»
  «Троє, можливо, ще пара, яка зможе пройти. Але я впевнений, що ми могли б звідкись дістати перуки, — каже він поблажливим голосом. Я заслужив це. Звичайно, ми могли б отримати перуки. Настав час вимкнути особисті речі та подумати про це.
  Це звичайна недолуга група, яка їде на захід сонця за справедливість і свободу: Блунсбері, забруднений алкоголем; Геррод п’яний від бажання заарештувати будь-кого – у цьому випадку, мабуть, усіх у Глазго віком від дванадцяти з пенісом; рогоносець Тейлор, охоплений сумнівами та депресією через дії своєї дружини; і я, за все, чого я вартий.
  Хтось має чітко подумати, і я не можу залишити все Тейлору.
  «Ми навіть могли б запросити кількох із вас, молодих констеблів і сержантів, одягнутих як жінки», — каже він, усміхаючись. «Я бачу вас у червоному чи, може, рожевому. Рожеві стрейч-велосипедки, Wonderbra і сітка для волосся».
  «Відійди».
  Спочатку понюхайте духи, а потім подивіться вгору. Шарлотта Міллер стоїть у дверях, склавши руки, дивлячись на нас обох зверху вниз. Цікаво, як довго вона була там, тому що Тейлор автоматично не підкорявся б їй.
  — Я перервав серйозну дискусію, правда, панове?
  "Що ми можемо зробити для вас?" запитує Тейлор.
  «Було б непогано попрацювати, чи ти думаєш, що можеш виконувати свою роботу, навіть не встаючи з спини?»
  «Робота виконується», — це все, що він каже. Круто, краще, ніж я був би, якби я був тут сам.
  «Дивіться, чи буде», — каже вона, і голос звучить саме так, як ви очікували. Гостріше, ніж півлітра свіжовичавленого лимонного соку. — Добре, що ви зайшли, сержанте. Де ти був весь ранок?»
  "Щось, щоб слідкувати".
  «Хочеш поділитися цим зі мною?»
  Це абсурдно, але щось у ній змушує мене відчувати себе так, ніби я в школі. Попри все.
  Але ми тут. Зазвичай вона не стежить за моїми рухами. Я спав з нею, і тепер вона буде поводитися зі мною, як з брудом до кінця мого життя.
  «Це трохи незручно», — це все, що я можу сказати.
  Вона кидає на мене собачий погляд.
  «Тоді, можливо, ви захочете зайти до мене в кабінет і пояснити мені це», — і перш ніж слова злетіли з її вуст, вона розвернулася на каблуках і пішла. Я дивлюся на Тейлора, він посміхається, потім сміється.
  «Що ти зробив, щоб заслужити це?»
  Похитаю головою – я теж не збираюся йому цього говорити – тоді піднімусь на ноги.
  «То де ти був сьогодні вранці?»
  Дихайте важко. «Скажу пізніше», — брешу я й виходжу.
  Проходячи по офісу, я починаю думати, чи вона просить мене туди, щоб перекинути мене через стіл.
  Підійдіть до її кабінету, перейдіть у відчинені двері, зачиніть їх за мною. Вона сидить за своїм столом і читає файл. Я можу відчути дивне відчуття збудження. Я відчуваю її запах, і це нервує. Хотілося б, щоб я міг більше контролювати ситуацію, коли я уявляю, як вона стоїть біля свого столу топлес.
  Вона піднімає голову. Очі кажуть. Я тут не в романтичній експедиції.
  — А тепер, сержанте, де ви були сьогодні вранці?
  Проклинаю тихо про себе.
  «Я проводив незалежне розслідування», — кажу я. Цього разу звучить нерозумно.
  — І ви збираєтеся залишити цю незалежну лінію розслідування при собі? Вона з насмішкою вимовляє слова «незалежна лінія розслідування».
  Не знаю, що сказати, не маю наміру розповідати їй, що я роблю. Я нікого не захищаю – ну, можливо, Батерста – тому що мені байдуже більшість із цих людей. Я просто не можу говорити про це, коли я ще не знаю, чи щось із цього правда. Також існує ймовірність, що Шарлотта Міллер уже знає все, що потрібно знати.
  «Чи може це бути пов’язано з нашим поточним розслідуванням убивства?»
  «Я не знаю». Знайди нарешті голос, якщо не багато слів. «Однак я не думаю, що так», — слабко додаю я під вагою погляду.
  — Добре, сержанте, якщо вам доведеться тримати ці речі при собі. Однак я можу вам нагадати, що це дуже публічне розслідування, і всі вимагають швидких результатів. Головний констебль більше, ніж будь-хто. Ми працюємо в умовах достатньо жорстких обмежень, не маючи можливості дозволити собі час, щоб старші сержанти-детективи звільнилися на чотири години з примхи. Ми розуміємо один одного?»
  Я киваю. Нічого сказати. Їй точно вдалося вгамувати мій запал.
  «Ось і все, сержанте», — каже вона, і я знаю, коли мене звільняють. Поверніться, щоб піти. Швидко подивіться на її фотографію в уніформі на стіні. Виглядає суворо. Спокусливо, але суворо.
  — Томас? — каже вона мені в спину. Майже біля дверей я повертаюся. Жорстке, потім раптове використання імені. Звичайна техніка управління.
  На її обличчі – свого роду – посмішка, яку я, природно, не можу прочитати.
  «Я сподіваюся, що ми зможемо бути достатньо зрілими, щоб тримати ці речі окремо від нашого приватного життя».
  Наше особисте життя? Пристойний.
  «Звичайно». Більше нічого сказати. Вона керує багатьма способами.
  Вона вагається, наче невпевнена. Ви можете подумати, що сором’язливість у когось іншого.
  «Френк поїхав до Італії на вихідних», — каже вона. Пропустив ще одну гру на Ibrox. Який він фанат? «Мені було цікаво, чи ми можемо щось зробити?»
  «Звичайно», — повторюю я й намагаюся посміхнутися. Будь холодним і спокійним, і я швидко зроблю свій вихід, перш ніж я зраджу себе.
  Встаньте біля її дверей і відволікайте цікаві погляди одного або двох констеблів і персоналу в неодягненій формі в офісі. Одразу схвильований перспективою проводити з нею більше часу, відразу ж відчуваючи провину за те, що подумали б Пеггі та діти, якби знали. Я маю зателефонувати їй сьогодні ввечері, і я знаю, що вони захочуть бачити мене на вихідних.
  Повертаючись через офіс, я вже думаю про свої виправдання. Відкрийте свіжу пачку «Мальборо», випийте на вулиці й викуріть три з них, перш ніж повернутися до гори на моєму столі.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  21
  
  ПЕРЕД ДЕВ'ЯТОЇ ГОДИНИ , все ще в офісі. Як завжди, коли розслідується велике розслідування вбивства, злочинів навіть більше, ніж зазвичай. Мене вигнали, щоб мати справу з нападом при обтяжуючих обставинах і спробою пограбування банку. Серйозно. Пограбування банку, до біса. В обох випадках підозрюваних затримали.
  У першому випадку дружина відвернулася від чоловіка – після п’ятнадцяти років жорстокого поводження, за її словами. Це було лайно, незручне, жахливе, домашнє лайно.
  Тим часом пограбування банку стало комічним полегшенням. Ранг любителів. Незважаючи на це, вони, напевно, все одно зуміли б втекти з п’ятнадцятьма фунтами, які вони вкрали, якби вони не забули заправити машину для втечі бензином.
  Знайшов час для короткого спілкування з Батерстом. Цікаво те зауваження Кроу, коли я вперше прибув. Зіштовхнувся з нею внизу, коли вона поверталася додому в кінці її дня. Мені було цікаво, чи все вона мені розповіла. Люди рідко це роблять.
  «Сьогодні вранці ходив до Кроу», — сказав я.
  Вона виглядала наляканою. Побачив це в очах, почув це в голосі.
  «Що ти сказав? Ви мене не згадали?»
  «Не хвилюйся».
  «Чому ти сказав йому, що ти там?»
  Я не знав, що на це сказати, і не збирався визнавати себе таким клоуном.
  «Просто поставив йому кілька запитань. Припустімо, він міг би це розробити, але його мозок, мабуть, настільки маринований, що важко сказати, чи здатний він ясно мислити. Слухай, я справді не думаю, що він чи Блунсбері мали якесь відношення до вечора понеділка. Не турбуйтеся про це, все це не має нічого спільного з тим, що сталося минулого року». Вона повільно кивнула – не переконана. «Він сказав ще щось. Про те, що минулого місяця мав справу з Блунсбері та Герродом. Ви знаєте про це?
  Вона виглядала ще більше стурбованою. спантеличений.
  «Спочатку він припустив, що саме тому я там».
  Продовжувала хитати головою. Відкусила один її ніготь.
  «Слухай, я не знаю», — сказав я. «Я покопаюся, але мушу бути обережним. Не хочу, щоб люди викликали підозри». Тоді я запропонував нам обом вихід. Це потребувало б багато сміливості від неї і нічого від мене, але це не я створив цю ситуацію. — Ти міг би піти до Міллера, розповісти їй усе. Ти будеш виглядати погано, але якщо це тебе так сильно турбує..."
  — Я не можу, — сказала вона. Наляканий.
  «Вона не така погана, як здається». Особистий досвід – посадіть її в ліжко, і вона кошеня. Кошеня? Господи, ти справді з 1950-х. «Якщо це буде вас турбувати, якщо це змусить вас не хотіти бути в силі, тоді ви повинні це зробити».
  «Це буде кінець моєї кар'єри».
  Я думав, чи можу я це заперечити, але не міг. Якби її не вигнали за участь у цьому, хто б хотів працювати з нею після того, як вона це зробила?
  «Залежить від того, наскільки ти хочеш своєї кар’єри. Тому що якщо ви це зробите, вам просто доведеться забути це, продовжувати своє життя. Це було більше року тому – наразі у вас все добре. Вам доведеться відпустити це. Повір мені, вечір понеділка не мав нічого спільного з тими хлопцями, тому ти повинен або прийняти те, частиною чого ти був, і забути про це, або вийти з цього і зіткнутися з наслідками».
  Вона продовжувала хитати головою. Це було велике обговорення, яке вимагало набагато більше часу, але я його не мав.
  «Слухай, я маю йти. Подумайте про те, що я сказав. Поки нічого не робіть, і ми поговоримо на вихідних».
  На це вона слабко посміхнулася й кивнула. Звичайно, не впевнений, чи встигну я її побачити.
  Це було все, і ми пішли своїми шляхами. Ми обидва завтра на роботі, і ми можемо взяти це звідти.
  Провів коротку розмову з Шарлоттою, коли вона зникла на вечір. Хоче завтра ввечері поїхати, переночувати десь у якомусь готелі. Сказала, що придумала місце. Я не сперечався з цим, і, стоячи в її кабінеті й коротко обговорюючи цю тему, мені просто хотілося перестрибнути через стіл і зірвати з неї одяг.
  Незабаром після цього пролунав очікуваний телефонний дзвінок від Пеггі. Свого часу я жонглювала достатньою кількістю жінок, щоб про це звучало круто. Незважаючи на це, як повний ідіот, я не міг змусити себе сказати категорично «ні» про завтрашній вечір.
  Отож, після дев’ятої вечора п’ятниці, у мене очі в паперах, і я не можу зосередитися на жодному рядку. Шарлотта, Пеггі та Евелін Батерст постійно втручаються в процес мислення. Переважно Шарлотта.
  Наскільки я знаю, вона проводить вечір сама. Мені дуже кортіло піти туди, коли я закінчу в офісі. Цілковита піддача закоханості, і є лише одна дорога, якою ви можете піти, як тільки ви починаєте відчувати це; є лише одна річ, яка станеться. Ти зробиш із себе ідіота.
  Мені сорок чотири, на біса. Трохи повільний старт, але після Боснії у мене були всі ті жінки, і, клянусь Богом, я не вірю, що зробив себе ідіотом з будь-якою з них. Занадто заплутаний. Можливо, було кілька розлючених, і, безумовно, кілька постраждалих, і мою поведінку багато хто вважав би осудною, але я ніколи не робив із себе дурня. Однак зараз ми перебуваємо в центрі найбільшого розслідування вбивства, яке ми коли-небудь проводили в цій частині, і я поводжуся як закоханий клоун. Ісус.
  Чим швидше я впаду долілиць — мене кине Міллер і зіпсую з Пеггі, врешті-решт опинюся з кимось іншим, окрім двох байдужих, рівних мені в житті, яких зачепили в пабі в суботу ввечері, — тим швидше я зможу займатися справами. Тож, якщо я піду сьогодні ввечері до Міллер, мене або поставлять на місце, не раніше часу й саме те, що мені потрібно, або я ляжу в її ліжко на ніч і скочуся глибше в прірву.
  Однак спочатку я маю виконати цю роботу. Господи, хто йде в поліцію, щоб робити документи?
  Допиваю чашку чаю з правої руки, сідаю на спинку сидіння, дивлюся в стелю. Почніть думати про те, щоб забратися звідси, робити всю цю дурницю завтра. Подумайте, яким буде мій прийом у Геленсбурзі, тому що, хоч би як неправильно було це робити, я знаю, що не зможу зупинитися, щоб туди поїхати. Незваний.
  
  
  ЗВИЧАЙНО – ОСКІЛЬКИ так склалося, коли на життєву дорогу з величезної висоти падає величезна кількість лайна – хоч би погано, як я собі уявляю, я почувався, коли потрапив туди, це навіть не починається витріть дупу, як це насправді працює. Не проклята латка.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  22
  
  Е ВЕЛІН БАТХЕРСТ ВИГЛЯДАЄ схожою на Джо.
  Вона паркує машину на дорозі в нижній частині саду великого будинку в Геленсбурзі, виходить під дощ. Дивиться на вогні в будинку за п’ятдесят ярдів уздовж під’їзної дороги, цікавиться, що вона робить. Тремтить, натягує куртку ближче.
  Вона замикає двері машини. Її власна машина на ремонті – несправні гальма – вона позичила машину у констебля Форсайта, який чергував усю ніч. Форсайт вірить, що колись вона відплатить за послугу.
  Батерст не матиме шансу.
  Вона відкидає хвіртку, відчуває биття свого серця. Дивиться на годинник, цікавиться, чи буде начальник вдома. П'ятниця ввечері, незадовго після десятої. Що б не робила Міллер, вона вважатиме це небажаною перервою з небажаною інформацією.
  Робить глибокий вдих, намагається заспокоїтися; починається довга прогулянка під'їздом. Їй є ще куди піти, хтось інший, з ким вона могла б поговорити – не те щоб вона збиралася згадати про це Томасу Гаттону, – але вона вирішила прийти сюди першою. Можливо, вона піде далі пізніше. Можливо, ні.
  Чи мала вона слухати Хаттона? Але це говорила не Гаттон, а її сумління. Вона збиралася зробити те саме протягом минулого року. Поступово бажання зникало. Місяці зроблять це з вами. Але тепер це повернулося, породжене страхом, почуттям провини та самоненависті до того, частиною чого вона була. Не було потреби більше довіряти Хаттону. Те, що він сказав раніше на станції, — це все, що їй хотілося почути.
  Її важкі кроки ведуть її ближче до дому, у животі повзає від нервів. Вона задається питанням, чи збираються її звільнити, подібно до того, як вона чула, як Міллер звільняв багатьох офіцерів у минулому. Не так погано, як вона здається, сказав Хаттон, і вона сподівається, що це правда.
  Вона автоматично дзвонить у дзвінок, без чіткої думки в голові; відступає від другої сходинки так, що вона залишається поза межами мізерного захисту передньої частини будинку. Дощ мочить їй голову. Вона знову тремтить на холоді. Сухість у горлі, нервові пальці.
  Двері відчиняються, застаючи її зненацька. Вона вдивляється в тьмяне світло будинку, відчуває приплив тепла. Перед нею стоїть Шарлотта Міллер. Спочатку не впізнає Батерста. Міллер одягнена в довгу блакитну шовкову піжаму, її ноги голі. Батерст дивиться ззаду на її шкіру, гладку й золотисту в напівтемряві.
  — Констебль Батерст? — каже вона, з подивом у її голосі з’являється раптове впізнання.
  Батерст киває, нічого не каже. Без слів. Вони дивляться один на одного кілька секунд, перш ніж один прокинеться. Міллер хитає головою, відчуває холод, кличе її всередину й зачиняє за нею двері.
  Батерст стоїть у залі й озирається. Не знаючи, чим заробляє на життя її чоловік, вона задається питанням, скільки заробляє Міллер, будучи суперінтендантом, щоб дозволити собі таке багатство.
  «Вибачте, що потурбувала вас у п’ятницю ввечері», — починає вона, але Міллер зупиняє її, киваючи головою.
  — Не будь дурницею, Евелін. Знімай пальто, а я принесу рушник. Скільки ти там простояв?»
  Батерст думає вийти з машини, здається, годину тому. Нічого не відповідає, знімає з неї пальто, Міллер проводить її до вітальні.
  «Мені просто потрібно подзвонити, а потім я принесу рушник», — каже вона.
  Вона зникає. Евелін Батерст стоїть посеред кімнати, раптово потеплішаючи, відчуваючи вогкість свого волосся.
  
  
  НІЧОГО ОСОБЛИВОГО в історії про те, як дитина йшла по дорозі, штовхаючи голову мертвої дитини на вибоїнах, НЕ БУЛО. Так, це звучить особливо. Це звучить просто жахливо. Звучить як те, що трапляється не щодня. Але саме так думають люди сьогодні, тому що більшість населення не була в зоні бойових дій.
  Попередні покоління завжди йшли на війну. Ось що вони зробили. Всі пішли на війну, всі звикли, навчилися жити з усім жахом того, що ти бачиш, що ти переживаєш. Прийшов додому, впорався. Якщо ти не впорався, то тебе посадили, або ти вдарив жінку, або ти запився до безпам’ятства, або ти став тим хлопцем, який забився в кутку села, від якого всі казали своїм дітям триматися подалі.
  Сьогодні все залежить від того, щоб впоратися. Суспільство – це особистість. Раніше цього не було. Раніше йшлося про функціонування суспільства як цілого, і якщо це означало, що окремі люди обдурюються, щоб суспільство функціонувало, то так і буде. У ці дні люди мають право не обдурюватися. Дуже продуманий з боку суспільства суспільство, яке ставить людину на перше місце, за винятком, неминуче, такого роду зіставлення, яке викидають сірі нюанси життя, воно відіграє свою роль у розпаді суспільства.
  Тож усім болить, усім плаче, і кожному є що розповісти, і це лише моя історія. За винятком того, що я не хочу це розповідати; я не хочу говорити Ця історія така лайнова, як я взагалі опинився на узбіччі тієї дороги, що якщо мені доведеться про це подумати, якщо хтось колись змусить мене подумати про це, тоді, Господи, я виграв Не просто плакати, я не буду просто тихо думати...
  Не було нічого особливого в тій дитині та немовляті, голова якого відскакувала від дороги, за винятком того, що це була єдина історія, яку я розповів психіатру, якого відвідав через місяць після повернення з Балкан.
  Я сів, вона поставила мені кілька запитань, я перервав її і розповів їй історію про підстрибуючу дитячу голову, а потім, перш ніж я дійшов до кінця – хоча, звичайно, це історія, яка насправді не має кінець – я встав і вийшов. Я не хотів їй більше нічого розповідати, а якщо я не збирався з нею говорити, то не було сенсу бути там.
  Розмовляючи, я дивився їй на горло. У неї було незвично велике адамове яблуко для жінки, і я просто дивився на нього весь час, цікавлячись її статтю, гадаючи, чи адамове яблуко насправді не таке вже й велике, і що, можливо, я перебільшую його в якійсь химерній спробі відволіктися.
  Більше я її не бачив. Озираючись назад, я намагаюся уявити її кадимове яблуко.
  
  
  Невдовзі після шостої ранку дощ усе ще падає мрякою, коли констебль Батерст прибуває на станцію, залишаючи «Пежо» Форсайта на парковці з ключами у вихлопній трубі. Через пару годин він буде звільнений від служби. Звідти вона піде пішки додому, десятихвилинним прогулянком мокрими безлюдними вулицями рано вранці.
  Коли вона виходить на вулицю й повертає за перший ріг, хтось бачить її, бачить, як її темно-каштанове волосся тьмяно відбиває помаранчеві вуличні ліхтарі, але вона не бачить його. Вона йде далі, тупий біль у м’язах ніг посилився від сидіння в машині.
  Вона думає про Шарлотту Міллер, має туманні думки про Томаса Хаттона, але не думає про проблеми, з якими вона вийшла того вечора. Роздумує, чи їй випити кави, коли вона повернеться додому, чи відразу лягти спати.
  Однак їй ніколи не доведеться вибирати.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  23
  
  СНИТЬСЯ ДИВНИЙ СОН , де Пеггі та Шарлотта оголені разом на величезній галявині перед входом і співають Aerosmith – Crazy – коли дзвонить телефон. На деякий час це мучить сон, перш ніж я вириваюся з фантазії в холодний ранній ранок. Надворі ще темно, у ліжку холодно. Перше, про що я думаю, це поїхати до Шарлотти вчора ввечері та отримати моє грубе пробудження. Peugeot 307 констебля Форсайта біля її вхідних воріт. Форсайт. Форсайт? Тож я сидів там, почуваючись довбаним ідіотом, а потім розвернувся й повернувся додому. Не потягнув пляшку горілки, пішов прямо спати. Я не можу повірити, що вона пішла на Форсайта. Звісно, я теж не можу повірити, що вона пішла на мене, але принаймні я не якийсь плямистий констебль, для якого гоління — це далека мрія. Принаймні у нас щось відбувалося після курйозного випадку з грудьми під час обіду. Але Форсайт?
  Подивіться на годинник, поки моя рука звивистою дорогою вилазить з-під ковдри в довгій дорозі до телефону. Ще немає сьомої години.
  "Так?" Я бурмочу в трубку.
  «Тобі потрібно зайти».
  
  
  СІРЕ СВІТЛО ЗОРІ ПОЧИНАЄ ПРОСЯЧИТИ З-за багатоквартирних будинків. Дощ припинився, холод не здається таким холодним. Невелика ділянка в нижній частині парку, де було знайдено тіло, забита поліцією; весь парк перекрито від відвідувачів. Субота між Різдвом і Новим роком, і не надто багато людей виповзло з ліжка. Кілька анораків зі своїми собаками стоять навколо і спостерігають за діяльністю поліції, ось так.
  І що кожен із нас робить, ці надто багато вождів і надто багато індіанців? SOCO займаються своєю справою, тоді як ми, що залишилися, стоїмо, надзвичайно безсилі, у жахливому стражданні та гніві.
  Тіло Евелін Батерст вже вилучено.
  Перший офіцер на місці не впізнав її, її обличчя обробляли так само, як і Енн Келлер п’ять днів тому. Численні ножові поранення, так що вона була вщент спотворена. Тіло впізнали за ідентифікаційною карткою в її внутрішній кишені. Дивно, але лише тоді черговому констеблю довелося вирвати.
  Вся банда тут, кожен із нас виглядає хворим. Що робить це гірше? Що вона одна з нас? Чи це просто сталося знову, вбивця вдарив ще раз? Він повернувся і не піде, поки ми його не спіймаємо.
  Блунсбері все ще п'яний з минулого вечора. Дуже привабливо він виглядає в своїй спустошеності та нетверезому стані. Тейлор принаймні встиг протверезіти, просто виглядає похмільним – так само, як той ідіот Геррод. А Шарлотта Міллер стоїть окремо. Навіть бачив, як вона пустила сльозу. Не бачив її на місці злочину, відколи вона сюди приїхала, але це інше. Це поєднання всіх наших найгірших кошмарів.
  Намагався поговорити з нею кілька хвилин тому, але нічого не вдалося. Вона виглядає приголомшеною, але ви повинні бути побудовані з граніту, щоб вас це не зворушило.
  «І коли він був удома, там лежав його дядько, побитий по голові, і його батько пронизаний наскрізь серце, і його мати розсічена наскрізь».
  Це вона сказала, це її єдині слова. Її голос був тихим, і, як усі інтелектуали, які не можуть говорити правду про свої емоції, вона ховалася за літературним посиланням. Вона, принаймні, виглядає щиро збентеженою.
  Невдовзі Форсайт пройшов повз неї, і вони навіть не глянули один на одного. І що вони робили не більше ніж кілька годин тому? Навіщо суперінтенданту повертати констебля додому? Причина може бути лише одна, і це та сама, яка привела мене туди напередодні Різдва. Змушує мене задуматися, чому вона запросила мене на цей вечір.
  Однак тепер сьогоднішній вечір у готелі виглядає вкрай малоймовірним, і якщо я не проведу весь вечір на вокзалі, я можу радіти, що не відхилив запрошення Пеггі. Проте на даний момент це тривіальні міркування. Вони були б, навіть якби цей останній убивця не був одним із нас, до того ж популярним членом сили.
  Я спиною до дерева, десятий дим за день у моїй руці, мій розум повсюди. Безперечно, мені доведеться поговорити з Тейлором. Кого мені зраджувати, коли вбито єдиного з п’яти банди, якого я захистив би?
  Послідовність подій. Понеділок увечері – Енн Келлер убивають, і в той же час Едвардс розповідає Батерсту про торішню велику змову. Через два дні Батерст розповідає мені всю історію. Вона не хоче, щоб я розповідав про це нікому іншому, тому я повинен припустити, що вона цього не сказала. Я йду до Кроу, він виглядає тупим щодо понеділкового вечора – і інстинкт говорить, що він говорить правду – хоча є щось у Герроді та Блунсбері, ніби змова ще в певному сенсі діє. Наш вбивця намагається вдарити знову, цього разу безуспішно, і потенційна жертва добре його розглядає. Звісно, трохи туманний опис, оскільки всі ці люди ідіоти, але це точно не схоже на Ворона. Душа продовжує говорити, що він не має відношення до вбивства. Я розмовляю з Батерст, раджу їй піти до Міллера, і в наступному епізоді історії її вбивають.
  Отже, її вбив той самий чоловік, який убив Келлера – той самий чоловік, наскільки хтось може сказати на даному етапі – чи її вбили під копію, щоб замовкнути, і в такому випадку, як вони знали, що вона збиралася зіграти викривач? Чи міг я насторожити їх своєю безглуздою поїздкою до Кроу? Це те, що поглинає мене найбільше. Чи я був винен у її смерті?
  Господи, це жахлива думка. Але інтуїція говорить, що Батерст був просто ще однією жертвою в ряду. Темно-каштанове волосся, яка самотньо гуляє по вулицях серед ночі, вона підходить під образ жертв.
  Але є й інше інтуїтивне відчуття, яке говорить про те, що випадковостей не буває. Якщо вона зараз мертва, це через її знання про те, що сталося минулого року. І якщо якось вони знають, що вона сказала мені...
  Отримати тремтіння, відчуваю, як рука на моїй шиї. Запаліть ще одну сигарету, поки холодний ранок продовжує виглядати хворобливо. Ще одна команда ЗМІ під’їжджає, і мені цікаво, як Блунсбері збирається з ними впоратися в своєму штаті.
  З’являється Тейлор, виглядаючи пекельно, майже так само, як і всі ми.
  — З вами все гаразд, сержанте? каже він.
  Сигарета в роті, я киваю. Чому він мене питає?
  «Я маю на увазі, — каже він, — у вас удвох щось було, чи не так?»
  Так, правильно. Він думав, що я провів з нею ніч перед Різдвом.
  «Нічого, крім чергової в довгій низці відмов для мене, сер», — кажу я, і сигарета стає жахливою на смак. Мені підходить, якщо викурити більше половини пачки перед сніданком.
  «О», — каже він і виглядає незацікавленим. Не вірить мені, і це добре.
  «Це довбаний безлад», — каже він, оглядаючись на метушню. І безлад більший, ніж він припускає.
  «Скажи мені», — кажу я. Роздавлю сигарету під ногами, вирішу не пити другу, поки я щось не з’їм. «Мені потрібно з вами поговорити, сер».
  «Так, звичайно, будь-коли. Але не зараз. Комусь доведеться поговорити з пресою. Йона в непридатному стані».
  «Все ще трахався з минулої ночі».
  «Все ще трахався з понеділка ввечері», — каже Тейлор – в одному з наших старих жартів – поки він йде, щоб поговорити з телевізійною стадою, яка збирається, прагнучи розповіді для ранкових новин. Ніщо більше не подобається людям у кукурудзяних пластівцях, ніж криваве каліцтво.
  
  
  БУВ ДОВГИЙ ДЕНЬ. НАШ побитий чоловік прокинувся і хоче висунути звинувачення. Довелося піти і поговорити з ним, і, знайшовши дружину неприємною та важко повірити, він був таким же поганим. Ідеально підходять одне одному, за винятком того, що один з них — брутальний, брехливий виродок. Або, можливо, як мені спало на думку в якийсь момент протягом дня, вони обоє жорстокі виродки і обидва говорять правду про жорстокість іншого. Маю відчуття, що це буде як Майкл Дуглас і Кетлін Тернер у «Війні троянд», і вони врятували б усіх нас від багатьох проблем, якби вони просто кудись пішли та разом впали з люстри.
  Лайно влучило в вентилятора, звичайно. Головний констебль з’явився, поводячись так, ніби це йому належало – я, на щастя, пропустив його, хлопець ідиол – повернувся зі свого «зимового відступу» – так він це назвав – і не надто радий цьому. Оскільки це потреба влади, щоб скинути наступного за старшинством на лінії вогню, Міллер отримав це по шиї, і всі очікували, що вона після цього стрілятиме. Однак не сталося. Вона зібрала їх усіх разом – пропустила також це, у лікарні – і провела з ними стурбовану розмову, уважну, стриману, про необхідність швидкого результату не лише на благо суспільства, але й для нашого власного блага. Наголошував на необхідності доброї, чесної роботи, виконувати роботу добре і не намагатися нічого, що може мати зворотний результат.
  Гарна поліцейська балачка, але зовсім не така, як Шарлотта. Зазвичай вона серед нас, як Урук-Хай з бензопилою. Ніколи не був поруч з нею, коли вона втратила когось із своїх людей, тому ви не знаєте, якою вона буде.
  Віддзеркалює весь настрій станції. Усі однакові – стримані, жалюгідні, рішучі. Нам потрібно схопити хлопця, не буде ніяких зайвих дій, а будь-який інший злочин, скоєний на цьому шляху, дратує ще більше, ніж зазвичай.
  Десь пополудні місіс Батерст з’явилася з Інвернесса, вся в сльозах і гніві. Ніколи не хотіла, щоб її донька була в поліції. Як тільки вона вигнала гнів зі своїх грудей, вона зламалася, і Шарлотта проводила з нею багато часу. Ще один сюрприз.
  Два дзвінки від Пеггі, які я проігнорував. Закінчилося тим, що я відповіла СМС, що подзвоню їй пізніше, коли матиму час. Щодо сьогоднішнього вечора, просто немає можливості. Це буде довгий вечір, і я просто не в настрої для будь-яких щасливих сімей. Однак вона має це усвідомити, а якщо вона цього не зробить, то ми не просунемося далі, ніж три роки тому.
  Нарешті в кабінет Тейлора десь о шостій. Цілий день хотів поговорити з ним і все більше засмучувався через затримки, які накопичилися, через сміття, яке постійно заважає. Сподівався, що пізній вечір буде коротким, але пропустив і це завдяки ще одному нападу при обтяжуючих обставинах на головній вулиці Рутерґлен. Не знаю, що там відбувається.
  Знайдіть Тейлора, який дивиться на стіну, його звичайна поза. Мислення. Зачиніть за мною двері, підсуньте місце через стіл.
  — Є для тебе погані новини, Томе, — каже він.
  справді? Тейлор виглядає жахливо. Сподіваюсь, погані новини стосуватимуться не нього, це справді погані новини для нього, а не для мене.
  «Що?»
  «Тісл програв два-один у Рейті».
  «Ви жартуєте?»
  «Мортон виграв, Росс також, тож ти опустився на дев’яте місце».
  «Блядь».
  «Перемога один:нуль, пропуск двох голів за останні п’ять хвилин».
  Кривавий будяк, клятий марний. Треба почати підтримувати одну з тих поганих команд Другої ліги; Ви знаєте тих, хто приваблює натовп із шести людей і отримує накачування щотижня.
  «Мені вже байдуже», — кажу я голосом, який натякає на інше. «Сьогодні я фанат Іст Стерлінга».
  «Їх побили, і всіх».
  «Смішно».
  Він сміється, але це не день для сміху, і він вмирає на його обличчі.
  Час для роботи. У мене в животі став вузлик.
  «Що я пропустив?»
  Він глибоко видихає, проводить рукою по волоссю. Господи, він виглядає втомленим. Йому потрібна перерва, і коли я думаю про це, я не можу згадати, коли востаннє він мав вихідний більше одного дня.
  «Те саме, що й раніше», — починає він. 'Точно. Майже стільки ж ножових поранень, але цього разу сто двадцять сім. Є кілька зразків шкіри, і вони вже перевірені. Це той самий хлопець. Спочатку задушив її, але не вбив, а потім врізався в неї ножем». Відчуєш себе погано, спробуй бути безпристрасним, але це Евелін Батерст. «Здебільшого на обличчі та животі, а також на промежині». Робить ще один довгий вдих. Єдине інше, і я не знаю, що з цим робити, вони знайшли докази того, що вона мала секс. Але сперми не було. Її проникли, але за допомогою, знаєте, фалоімітатора або вібратора. Були невеликі сліди укусів, невеликі синці. У нього ще немає доказів, він поки що не знайшов нічого, що можна спробувати, але Берд припускає, що вона займалася лесбійським сексом». Він дивиться на мене вперше, відколи почав говорити. «Ти знав це про неї?»
  Похитати головою. Подумайте про миттєву егоїстичну думку – це пояснює, чому вона відкинула мої ухиляння! Відчуйте провину навіть за те, що подумали про це.
  «Здається, ніхто не знає, що вона робила минулої ночі. У вас є ідеї?
  Вже запитували, звичайно. Знову похитав головою.
  «Тож хто знає, де вона була? Час смерті був сьогодні близько шостої ранку. Коли її виявили, вона могла бути мертвою не більше десяти хвилин. Крім того, Бог його знає. Так, і один із констеблів – Форсайт, я думаю – дав їй у борг свою машину, але він каже, що не знає, куди вона з нею поділася. Він чергував цілу ніч, а вона привезла і залишила. Ви в порядку?
  Ой, біса Ісусе. Відчуй цю руку на моїх кишках, стискаючи, викручуючи.
  Що це означає? Відводити погляд від Тейлора, дивитися в підлогу, намацати пачку сигарет, спробувати зібратися з думками. Минулої ночі з Міллером був Батерст, а не Форсайт. Вона пішла туди, щоб розповісти їй про банду з п’яти, а потім що? Вони займалися сексом? Це не має сенсу. І після того, як вона розповідає їй, її вбивають.
  Знову випадковість? Не може бути. Надто багато збігів. Ну що? Міллер бере участь у цьому, і вона пішла за Батерстом сюди та подбала про неї? Ні в якому разі. Той самий вбивця, що й минулого разу. Чоловік, точно чоловік. Можливо, вона зателефонувала Кроу, змусила його це зробити.
  «Сержант, ви хочете поділитися цим зі мною?» — каже він, і я, мабуть, зобов’язаний йому. Але я не можу розповісти йому про Міллера. ще ні.
  Куди нам далі йти? Ворон, це веде назад до Ворона. Від хлопця тхне не тільки алкоголем. Це він убив жінку минулого року, він здатний на злочин. Не звертайте уваги на інтуїцію, тому що з ним і Блунсбері точно щось відбувається, щось нещодавнє.
  «Де Йона?» я запитую.
  «Що?»
  Він з цікавістю дивиться на мене. Він правий. Мої думки повсюди. Де в усьому цьому Блунсбері? Він був надто п'яний увесь тиждень, щоб знати щось краще. Під час останньої справи про вбивство він не пив, можна було сказати, що він це мав на увазі, у нього було око на злочин – хоча я тоді не знав, наскільки око – але тепер він не має зрозуміти, що відбувається. Він загубився.
  Ворона була слизом, ви могли бачити, як він робив це з кимось, товаришем по службі, будь-ким. Але Bloonsbury - це просто луш. Сумний, жалюгідний луш на низхідній спіралі.
  «Йона?»
  — Гадаю, він пішов поговорити з друзями Батерста. Не від сили. Нічого не допоможе, але він у відчаї. Ходять чутки, і це має бути, що Міллер збирається вигнати його зі справи. Хоча не знаю.
  а потім що? Нас, мабуть.
  «Хочеш покататися?»
  «Де?»
  'Аррочар. Бачити Ворона.
  Він нахиляється вперед на стіл. Виглядає різкіше.
  «Ворона? При чому тут Ворона?»
  Встаньте, почніть діставати сигарету з пачки.
  — Давай, я тобі розповім по дорозі.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  24
  
  D ЇЗДИТЬСЯ ВЗДОВЖ БЕРЕГІВ озера Лох-Ломонд, поки я закінчую розповідати Тейлору про останні кілька днів. Нічого не виключено, крім того, що я вчора ввечері прийшов у Геленсбург і побачив машину Форсайта, припарковану біля будинку Міллера. Це і секс.
  Він уважно слухав, час від часу ставив питання, кісточки пальців пальців поступово біліли, поки ми йшли. Коли ми сіли в машину, ми, як завжди, слухали Ділана, але Боб дуже швидко захопився. I Dreamed I Saw St Augustine досі тихо грає в моїй голові, хоча сьогодні я вважаю, що забуваю ці слова.
  Просто повз Лусс, коли я завершую. Він глибоко дихає, хитає головою. Я закінчив говорити Батерсту вчора ввечері, що вона повинна піти до Міллера, і залишив це на цьому. Перше, що він каже:
  «Нам потрібно знати, куди пішов Батерст минулої ночі. Ви впевнені, що не знаєте?
  Я спостерігав достатньо людей, які брешуть, щоб знати, як легко бути спійманим. Похитайте головою, скажіть «ні» якомога позитивнішим голосом.
  — Ну, якщо це було пов’язано з твоєю змовою, то навіщо їй машина? Не для Йони. Вона могла легко сісти на поїзд. Геррод трохи далі, але те саме. Залишається Кроу або Міллер».
  Не дуже думав про це, тому що я вже знаю, що вона зробила. Не думав про те, як легко він міг би дійти висновку.
  «Вона могла сісти на поїзд, щоб зустрітися з Міллером. Це тільки Кроу живе поза залізницею».
  «Так, — каже він, — але ти сказав, що вона була налякана днями. Якщо вона справді вважає, що Кроу вбивця, чи пішла б вона туди в п’ятницю ввечері?»
  Правда: це було останнє місце, куди вона пішла б.
  — Але Міллер, це набагато ймовірніше. І якби вона приїхала досить пізно, то знала б, що потяги цілком можуть піти, коли вона повернеться. І...'
  Він рухається праворуч і прискорюється повз вантажівку, що повільно рухається, машина стогне всю дорогу. Я не розумію, але я повинен знати, що він збирається сказати.
  «І що?»
  Він піднімає брови.
  «Берд сказала, що думала, що у Батерст був лесбійський секс».
  Це те, куди він йде, тож я міг би погодитися з цим. Не виглядай ідіотом.
  — І ми знаємо, що Міллер має певну репутацію.
  «Exactamundo», — каже він. — Заради Бога. Чи є на цій станції хтось, з ким вона не спала, крім нас з тобою?»
  Майже залишити занадто довгий проміжок, майже проклятий мовчанням.
  «Вона точно не могла трахнути Йону?»
  Він гірко посміхається.
  "Ви жартуєте?" Я кажу, трохи обурений. «Вона спала з Йоною? Він все ще може набридати?»
  Він сміється. «Я сумніваюся. Це було багато років тому, коли Міллер був сержантом-детективом, а Джона Блунзбері був Джоною Блунзбері. Все ще валяється у всьому тому лайні, яке спонукало його почати. Тоді він допоміг їй у дорозі».
  Застряг у повільному русі, мало шансів проїхати. Куди всі ці люди йдуть у паскудний суботній вечір?
  «У будь-якому разі, — каже він, і сміх зникає, — це не має сенсу. Батерст спускається туди, щоб розкрити якусь чудову поліцейську змову, а Міллер кладе її в ліжко. І Боже, не міг же Міллер убити її потім».
  «Можливо, це був не Міллер, з яким вона спала», — кажу я, і відчуваю, як слова задихаються в горлі — брехати босові. «Можливо, вона позичила машину, щоб поїхати до якоїсь дівчини, щось у цьому роді».
  Він киває. Так, можливо. Звичайно, це має більше сенсу. Але якщо це й було, то про когось вона мовчала, бо ніхто на станції про це нічого не знає».
  «Чи не так?»
  Довго зітхає, каже «Так» і замовкає.
  Ми під’їжджаємо до Тарбету, радіємо, що весь повільний рух продовжується вздовж дороги Ломонд, поки ми повертаємо.
  «Ви вже знали?» — запитую я, коли ми проїжджаємо повз «Чорну вівцю» — всюдисущі дві машини, що сидять попереду.
  «Знати що?»
  «Те, що я вам щойно сказав. Що вони зашили хлопця, а не трохи про Кроу.
  «Не конкретика. Такий же, як ти, такий же, як і всі ми. Я знав, що вони його зашили, але не знав, як саме, і припускав, що вони все ще мають потрібного хлопця. Але не все інше». Слава Богу за це.
  «А що з цим? Ви думаєте, що Кроу вбивця?
  «Не знаю. Чи здатен він на це? Звичайно, він є. Але ні в одній ідентифікації, яку ми мали цього тижня, жодна з них не вказує на Кроу. І ви самі сказали про те, як він поводився, коли ви пішли до нього. Він поняття не мав, чому ти там. І принаймні в Вороні було небагато хитрощів. Чоловік був відкритою книгою».
  правда З таким же успіхом міг би витатуювати пизду на лобі.
  «А як щодо Йони?»
  Униз, у Аррочар, кілька вогнів розсіяно навколо голови Лох-Лонг.
  Знову хитає головою. — Просто не бачу цього, сержанте. Чоловік змарнований. Цього тижня він не знає, що робить. Його кар'єра зникає в унітазі. Ось-ось йому подарують чек і пенсію, а через три місяці все пропаде. Ми побачимо, як він тусується на вулицях Глазго». Сповільнюється, коли ми підходимо до будинку Ворони. «Цього разу він не витягає кроликів із капелюха».
  Він вимикає двигун, і ми виходимо у мокрий темний вечір. Будинок виглядає безлюдно, зсередини ні звуку, ні світла. Та його стара машина зникла. Ми стоїмо і дивимося на будинок, відчуваємо легкий дощик у своєму волоссі. Тейлор веде доріжкою в саду і каже:
  «Думаю, ми пропустили його».
  Він дзвонить, а ми стоїмо на холоді й чекаємо. Подивіться на озеро, темне й мертве вночі, на відстані кількох вогнів уздовж його берегів. Можна почути, як вода тихо плещеться на березі, за п’ятдесят ярдів. тремтіння.
  Тейлор знову дзвонить, кричить через поштову скриньку.
  «Джеррі! Ти там, Джеррі?
  нічого Він намагається відкрити двері, але вони зачинені.
  — Як твоє плече, сержанте? каже він.
  Моє плече в порядку, дякую. Я скористаюся підошвою свого правого черевика, якщо ви не проти. Він відступає. Я збираюся вибити ногою замок, як відчиняються двері сусіднього будинку. З’являється старий підозрілий хлопець, роздратований через те, що його потривожили в суботу ввечері.
  Він дивиться на нас, не виглядає щасливим. Тейлор дістає свій бейдж, але темно, і, судячи з того, як хлопець мружиться, він міг дістати штраф за паркування й не помітив би різниці.
  — Головний інспектор Тейлор, це сержант детектив Хаттон. Ми шукаємо Джеррі Кроу, — каже він.
  Старий дивиться насторожено, через деякий час бурчить.
  «Ну, ти його не знайдеш», — каже він.
  «Чому ні?» запитує Тейлор, підходячи ближче.
  «Він розлючений». – Зсередини лунає голос: «Зачиніть, кляті, двері, тут мороз!» – Подзвонив мені, сказав, що їде на кілька днів, попросив доглянути. Нахабна сволота. Подивіться на це».
  «Коли це було?»
  "Зачини довбані двері, ya eejit!"
  «Коли було що?» — каже старий.
  «Коли він дзвонив вам?»
  «Я не знаю, чи не так? До біса, ти думаєш, що я записую кожен свій телефонний дзвінок?»
  Тейлор продовжує терпляче, з розумінням. Я захоплююся цим у ньому.
  «Ну, це було сьогодні вранці, вчора? Коли?
  Старий хлопець дивиться через плече, бачить щось по телевізору.
  «Слухай, мені треба йти. Здається, це було сьогодні вранці, добре?
  — І ви бачили, як він пішов?
  «Ні, ні. Я ж казав, він дзвонив. Тепер ти закінчив?»
  Тейлор киває, старий відвертається.
  — Він не залишив тобі ключ, чи не так? запитує він, коли двері починають зачинятися, і отримує негативну відповідь, коли вони зачиняються.
  Він повертається і дивиться на мене.
  «Хіба ти іноді просто не любиш публіку?»
  — Гадаєте, ми повинні його заарештувати? кажу я.
  «Погане волосся?»
  "Так".
  Він посміхається, а потім каже: «Двері».
  Давно не доводилося цього робити. Зазвичай під рукою є молодий молодий констебль, який незадовго закінчив школу Kicking the Door Down, щоб виконати цю роботу за вас.
  Завантажтеся до дверей якомога вище та ближче до замка. Перший удар ногою, і все скрипить, і раптом я не дивуюся, бо пам’ятаю, який лайно весь будинок. Другий удар ногою, і двері з тріском відчиняються, замок летить назад у коридор.
  «Сталеві ноги чи гнила дверна рама?» каже він.
  «Дуже смішно».
  Він веде вперед – немає потреби в хитрощах – і вмикає світло в коридорі. Ви відчуваєте запах алкоголю, розпаду, і ми розділяємось і ходимо кімнату до кімнати, оглядаючи все.
  Сюрпризів немає. Будинок виглядає так само, як і минулого дня, пахне так само. Порожні банки від пива чи пляшки від вина в кожній кімнаті. Сподобався дешевий німець на вигляд. Стіни голі й сумні. Деякі ящики в спальні залишилися відкритими, кілька одягу розкидані. Або хтось інший шукав тут – незавершений пошук – або, що більш імовірно, Кроу поспішно спакував сумку та схопив кілька смердючих речей, перш ніж піти. Хоча може статися так, що він жив із відкритими шухлядами та розкиданим одягом по спальні в будь-якому випадку.
  Знайдіть під його матрацом пару сотень порножурналів. Це справді сумно. Ось де ви їх зберігаєте, поки ще живете з батьками, а коли ви вже чоловік середніх років, живете самі? Чому б просто не покласти їх на тумбочці біля ліжка? Звичка, мабуть. Він тримав їх під матрацом сорок років. У газетному кіоску їх було кілька, але більшість з них були набагато огиднішими. Хворі скандинавські речі, коли тварин і жінок використовують у спосіб, що виходить далеко за межі звичайного використання жінок у порнографії; чим більше ми обшукуємо його будинок, тим гірше ми розуміємо, що він хворів.
  У шафі в іншій кімнаті Тейлор знаходить цілком очікувану та надзвичайно величезну колекцію DVD. Більшість із них у немаркованих коробках, але ми не намагаємося їх перевірити. Він, мабуть, зібрав більшість цих речей із перевезень компанії. У нас є склади, заповнені подібним лайном, а також різними іншими нелегальними продуктами, і є багато тих, хто використовує ці місця, як супермаркет.
  Ніде жодного сліду комп’ютера. Спробуйте подумати, чи бачив я один минулого дня, але не помітив. Кроу був простою людиною, чиє знайомство та комфорт із технологіями насправді не виходили за межі пульта від телевізора та каблучки на банці з пивом, тож цілком можливо, що він прожив усе життя, заховавши голову в нетехнічний пісок.
  Це не великий будинок; півгодини і готово. Мені потрібен душ, почуваюся похмуро. Ми стоїмо посеред вітальні. депресія. Хворобливий. Цей хлопець був одним із нас.
  «Ви здивовані?» каже Тейлор.
  «Ні, але це жахливо. Господи, цей чоловік - слиз. Якщо він колись повернеться і не він скоює вбивство, я хочу його за щось отримати».
  Тейлор киває, озирається, замислюється.
  «Він не повернеться, чи не так?»
  Питання риторичне. Він не повернеться.
  «Ви маєте рацію».
  «То що ти думаєш?» — каже він і, кажучи це, починає рухатися до вхідних дверей. «Що це робить Кроу? Вбивця?
  Я киваю, коли ми виходимо в холодну темряву ночі – вітерець з озера відчуває себе освіжаючим після смороду та смороду будинку – і зачиняю за собою двері. Він закривається, але лише зараз.
  «Так, я думаю, що це робить його чим завгодно».
  Ми сідаємо в машину, сидимо і дивимося в темряву. Лобове скло вимазане дощем, і це схоже на пух перед нами, який заважає нам чітко бачити ситуацію.
  «Що тепер?» я запитую.
  «Не впевнений». Але я вважаю, що ми повинні поки що залишити це при собі. Якщо Кроу вбив Батерста, чи означає це, що Йона був причетний до цього?»
  «Він повинен бути. З тілом були зроблені речі, про які преса так і не потрапила після першого вбивства».
  «Це погано. Кривавий Йона. Але тоді, можливо, не він. Можливо, це був Міллер. Ми не знаємо, що вона не брала участь у справі Аддісона. А може, Кроу не мав жодного відношення до смерті Батерста. Можливо, він просто кудись пішов. Хлопець на пенсії, може ходити, куди хоче. Можливо, він поїхав до когось із своїх дітей, — каже він і знову хитає головою. — Гаразд, він ні в якому разі не зробив цього, але хто знає? Усі докази вказують на те, що минулої ночі вбивця був тим самим, що й у понеділок увечері, а всі інші докази вказують на те, що це не був Кроу».
  Зробіть глибокий вдих. Охайне підсумовування, і в основному ми не маємо поняття, куди йти далі.
  «У будь-якому випадку, — каже він, — поки що ми тримаємо це при собі й сподіваємось, що жоден чотирнадцятирічний злочинець не вирішить увірватися сюди й знайти все це лайно».
  Він запускає двигун, запускає обігрівач на повну потужність, потім розвертає машину й повертається до озера Лох-Ломонд.
  
  
  ПОВЕРНЕННЯ НА ВОКЗАЛ незадовго до десятої. Думка про те, щоб провести ніч у готелі з Міллером, давно зникла, але потім раптово відродилася її смс із проханням подзвонити їй додому, коли я закінчу на день. Вирішив не робити цього, сидячи в машині з Тейлором. На жаль, відтоді моє серце калатає швидше.
  В офісі Блунсбері горить світло, Тейлор заходить поговорити з ним. Велика людина лежить головою на столі й бурчить уві сні. Біля його правої руки відкрито порожня пляшка White & McKay.
  Тейлор піднімає його, кладе в урну, потім вимикає світло й зачиняє за собою двері.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  25
  
  НА ПОРОЗІ В Геленсбурзі, де я був три ночі тому. Зробив короткий дзвінок Міллеру, і вона запросила мене спуститися. Не знаю, якого біса я тут роблю. Наполовину очікує, що за дверима чекає Ворона з ножем. Мені кортіло розповісти про це Тейлору перед відходом, але я не зміг. Тримав рота на замку, як клятий ідіот. Заходьте в лігво демона, абсолютно беззахисні. Це те, що ти дивишся, як люди роблять у кіно, і думаєш, що ти робиш, довбаний придурок? Вставай!
  Але я навряд чи міг би кричати тут, чи не так? Лігво демона? Можливо, я найбільший і найдурніший осел на планеті. То що, якби Батерст і Міллер займалися сексом? За інших обставин я б подивився відео.
  Двері відчиняються, і Міллер запрошує мене всередину. Одягнений так само, як і минулої ночі, але іншої колірної гами. Вона посміхається, не говорить, виглядає нервовою. Зачиняє за мною двері і проводить мене до вітальні. Вогонь ще горить, ялинка все ще сяє, але вони тепер виглядають непоєднувано.
  Наполовину чекаю появи Кроу, але чуття підказує мені, що цього не станеться. Стойте біля тепла вогню, дивуйтеся, де Френк, але насправді це не хвилює. Згадай Італію, коли я чую, як вона розливає напої позаду, потім вона біля мене, а я тримаю в руці тонік з горілкою.
  Дивимось у вогонь. Думаю, я дозволю їй говорити більшу частину. Потрібна сигарета.
  «Не проти, якщо я закурю?»
  Вона хитає головою. Вийміть пакет, струсіть один і запаліть. Почуваюся добре сьогодні ввечері, мабуть тому, що я не курив багато за останні пару годин.
  «У цьому світі ми всі зайняті будівництвом Вавилонських веж; і дитина нашої уяви завжди є підмінювачем, коли вона приходить від годувальниці».
  Це все, що вона каже. Я чув це раніше; ми всі маємо. Це її улюблена репліка, і вона дає її всім новобранцям. Не можу уявити, що для більшості з них це має велике значення, але звучить добре, і я знаю, про що вона думає. Вона сказала б ці слова Евелін Батерст, і які вежі вона може побудувати зараз?
  «Ви добре її знали?» каже вона.
  Дивіться глибоко у вогонь. Це перший раз, коли я гальмував весь день. Пити зі склянки довше, ніж я збирався. Відчуваю себе так само добре, як сигарета, алкоголь згорає, мороз пробиває мій живіт.
  Після шоку від початку дня це поступово перетворилося на ще одне вбивство. Ви повинні залишатися зосередженими на цих речах, не можете дозволити їм зачепити вас, але ваш мозок все одно може час від часу перевантажуватись. Теплий вогонь, тонік горілки в руках і жінка, яка може бути причетна до вбивства, стоїть поруч.
  Ти був повернутий спиною. Скло могло бути отруєне...
  Заспокойся до біса, чоловіче, заспокойся до біса.
  «Ні, не дуже. Нітрохи не краще, ніж усі ми».
  «Ні», — каже вона, і голос тихий і дивний.
  «Коли ви востаннє з нею розмовляли?» — питає вона після ще однієї довгої тиші серед потріскування вогню.
  Зробіть другий великий ковток горілки, вже майже осушивши склянку. Вона знає, що я сказав Батерсту прийти і поговорити з нею? Чи знає вона те, що я знаю, і що я це знаю? Я міг би обвести себе кільцями. Я повинен довіряти їй, бо інакше я тут?
  — Учора ввечері близько п’ятої. Вона саме йшла».
  «Як вона виглядала?»
  «Я не знаю. Гадаю, як зазвичай».
  Можливо, я вирішив їй довіритися, але я їй нічого не кажу.
  «Вона нічого не сказала про те, що робила минулої ночі?» Очі мерехтять на мене, я думаю, чи знає вона, що я володію фактами.
  Похитати головою, осушити склянку.
  «Ні. Сказала, що збирається кудись погуляти, але нічого конкретного».
  Її рука ковзає в мою, її пальці стискаються. Її дотик електризує і приголомшує водночас. Піднімаю мій келих, не замислюючись, кубики льоду зі стуком опускаються до мого рота з тоніком. Мені потрібен ще один.
  Коли вона заговорила знову, її голос став навіть тихішим, ніж раніше; слова вириваються.
  «Я чула, що ви разом пішли на роботу на Різдво», — каже вона. Як, у біса, вона це почула? — Як це було, Томасе? Ти ночував у мене».
  Я майже відчуваю, як моє тіло повзає. Вона схожа на відкинуту коханку, молоду жінку, загублену в глибині стосунків, які вона не розуміє. Але це Шарлотта Міллер, я не можу повірити, що вона поранена.
  Я дивлюся на неї, і перша сльоза почала текати по її обличчю. Ох, до біса. Не може бути справжнім. Невже в житті немає певності?
  Її голова лежить мені на плечі, сльоза капає на мою долоню. Вона або грається зі мною, або стає щиро розчуленою. У будь-якому випадку, я так далеко від своєї глибини, що міг бути лайном врізаний у середину Тихого океану.
  Можливо, між нами з Пеггі це не тривало, але за моїми стандартами це тривало вічно, і все тому, що вона ніколи не була надто емоційною. Я перестав відчувати емоції багато років тому. Я не люблю емоцій, особливо в інших людях. Я хочу існувати в іншому світі, сто років тому, коли у всіх були скучені верхні губи, вони просто терпіли лайно, і ніхто ніколи не плакав.
  «Я думаю, мені краще піти».
  Дешево, але до біса, я прийшов сюди не для того, щоб вона була повністю Джеремі Кайл. Я все одно жартую.
  Рука стискає трохи сильніше, щось наближається до схлипування вислизає з її губ. Це жінка, яка керує вокзалом із залізною рукою в залізній рукавичці.
  «Залишся зі мною сьогодні ввечері», — каже вона, її голос тріскається, коли вона говорить, і таке відчуття, ніби якась рука стискає мій живіт. Навіщо їй, щоб я залишився на ніч?
  До біса, вона не збирається вбивати мене у своєму ліжку. Взятися!
  Я не відповідаю, але знаю відповідь. Вона дивиться на мене, і її обличчя вкрите слізьми, очі червоні. Мене затягує, і якщо вона грає зі мною, я потрапляю в пастку. Засліплений її вразливістю, її сексуальністю, яка може бути настільки ж засліплена обманом, незалежно від того, наскільки я себе усвідомлюю.
  Вона трохи потягується, я опускаю голову, і наші губи зустрічаються. Я відчуваю смак сліз, її язик ніжно обмацує мій рот.
  Ми довго цілуємося перед вогнем, поки її сльози не висохнуть, потім ми йдемо до її спальні, і цього разу заняття любов’ю є ніжнішими та нескінченно інтимнішими, ніж раніше.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  26
  
  ХОЛОДНИЙ РАНОК , зима, здається, нарешті прийшла після вічної осені з м’якою та вологою погодою. Хмарність низька, в повітрі загроза снігу. Напередодні ніч була насиченою, звичайними суботніми перепалками, які посилювалися в залежності від пори року. Крадіжка зі зломом, напади, ножові поранення, багато в чому підкріплені алкоголем. Вокзал гуде, злочинів більше, ніж будь-хто встигає. Під час розслідування двох вбивств сержант-детектив Херрод зазнає нападу минулої ночі; весь час він розмірковує про стан свого старшого інспектора. Ніч проспав за робочим столом, посадив у таксі і відправив додому за пару годин до цього. Чоловік, який викликає огиду і далекий спогад про повагу.
  Геррод ненавидить кожну хвилину роботи, яку він виконує, і водночас любить її. Ідеальний провідник його нестримного поганого гумору, ідеальний вихід для його параної, блискучий привід втекти з дому та дружини.
  Майже полудень, і він думає про Хаттона, який ще не з’явився сьогодні вранці. Можливо, неділя, але це не час для відпочинку. Тейлор сидить за своїм столом, розмірковує як завжди, але немає Хаттона, і він сподівається, що не розслідує сліди. Ненавидить ідею, що саме Тейлор і Хаттон розкривають вбивства.
  У мене була туманна думка, чому Евелін Батерст могла бути вбита, але відмовляється в це вірити, відмовляється думати про це. Іноді він усвідомлює власну параною. Завжди є інша причина.
  Телефон дзвонить, коли він збирає звіт про спробу нападу, і він похмуро дивиться на дзвінок. Якщо це ще якесь лайно...
  «Геррод», — гарчить він у трубку.
  Чути легке вагання, тихий голос.
  — Сержант Геррод? Жінка, яку він не впізнає. Звучить як телефонна скринька.
  Телефонна скринька? Де вона знайшла одну з них?
  «Так, я вже це сказав».
  Більше вагань. Криваві жінки.
  «Що це, Хен, я зайнятий?»
  «Мені сказали поговорити з вами. Це про ці вбивства, — випалює вона.
  Брови Геррода трохи підіймаються. Може бути щось, може бути нічого. Проте вона звучить нервово.
  — Гаразд, Хен. Не поспішай. Як тебе звати?
  Вона не відповідає, не хоче йому говорити. Він контролює бажання кричати в трубку. Те, що він звик робити з публікою.
  «Я не зможу тобі допомогти, якщо ти не скажеш мені свого імені, Хен», — каже він.
  «Я боюся».
  Він намагається стишити голос і звучати співчутливо, хоча знає, що це йому не під силу.
  «Звідки ти телефонуєш?»
  «Не Глазго», — каже вона через кілька секунд. «Я не дуже хочу говорити».
  Геррод закочує очі. «Ось і ми, — думає він. Ні імені, ні адреси. Ви на планеті Земля, хоче запитати він.
  «Гаразд, тобі теж не потрібно мені це казати, просто скажи мені, чому ти телефонуєш». На межі повісити трубку.
  «Я гуляла з чоловіком у Глазго. Близько року тому. Лише кілька разів». Вона зупиняється, він думає, чи не плаче вона. «Можливо, трохи більше. Ми... Я думаю, ми були предметом, але це була одна з тих речей. Це просто сталося, хоча я цього не хотів».
  Геррод тримає телефон перед обличчям і дивиться на нього. Боже мій Вона дзвонить, щоб поскаржитися на свої стосунки. чудово Один крок до набору 999, щоб повідомити, що таблетка для прання не розчиняється в посудомийній машині.
  «Так?» — каже Геррод. Це майже смішно, і в нього є те дивне почуття гумору, яке проявляється ненадовго, перш ніж він повністю втрачає голову.
  «Можливо, три місяці загалом, включно з деякими... випадковими».
  Вона більше нічого не каже, не відразу. Більше грошей вкладається в машину. Геррод стукає пальцями по столу. Освітлення. Якого біса, міг би провести день на телефоні, слухаючи чиїсь проблеми в стосунках.
  «Не поспішайте», — знову каже він, почуваючись абсурдно задоволеним собою, що йому справді вдалося бути з кимось добрим.
  Він чує її дихання. Озирається по вокзалу. Усі інші, здається, розумно зайняті. Чому саме він?
  «Він був просто... дивним. Деякий час ми були друзями. Ми познайомилися на вечірньому курсі іспанської мови в університеті. Знаєте, одна з тих речей, на які ви записуєтеся і відвідуєте один чи два рази. Друзі, це було все насправді, це все, що я думав. Потім одного разу він накидається на мене, дуже сильний. Справді наполегливо..."
  Більше вагань. Геррод не може втриматися.
  «І ти трахнув його?»
  Вона виривається сумним сміхом.
  «І ти завагітніла?» Херрод бачив шоу.
  «Нічого подібного. Ні. Ні. Це просто сталося, і секс був у порядку. Ви знаєте. Я не... ти знаєш, я не хочу, щоб ти думав... Ми займалися сексом. Ось і все».
  Секс був у порядку, думає Геррод. Типова жінка, така осудлива. Принаймні, вони були в його досвіді.
  Він тримає телефон подалі від себе і знову дивиться на нього. Надає йому в'янучого вигляду та повертає його.
  «Продовжуйте», — каже він. «У мене весь день. Ні, я маю...
  «Це просто стало... дуже швидко, дуже швидко... насправді, озираючись назад, ще до того, як це почалося, це було дивно. Він був дивним. Нав'язливий. Ми боролися майже з самого початку. З мого боку було нерозумно дозволити цьому тривати так довго, але я не зміг витримати велику боротьбу в кінці. Він був скрізь, купував мені подарунки, надмірно захищав, душив мене. Він задушив мене».
  — Але не буквально, тому що ти розмовляєш по телефону, — сказав Геррод.
  Він відчував, як вона дивиться на телефон, збентежена його спритною балаканиною.
  — Ні, — сказала вона невпевнено. «Я не мав на увазі це буквально».
  — Гаразд, — каже Геррод. «І ваша думка, абонент?» Таке відчуття, ніби він Алан Грін на Радіо 5, який приймає нескінченні дзвінки, а той, хто дзвонить, відмовляється будь-коли прийти до розмови.
  «Зрештою це було просто жахливо. Кілька разів закінчувала, він почав до мене приставати. Стало... — Вона тремтить. Вона намагалася не думати про це більше року, і здебільшого їй це вдалося. Новини минулого тижня знову викликали в неї незручність. «Він завжди був поруч, він завжди телефонував. Я повертався додому з роботи, і він входив сам. Він був там, чекав на мене, вечеря була приготовлена, вино на столі. Ісусе...'
  Слова, які Ісус приготував для вас обід? у нього на вустах, але час для сарказму минув. Хоча повільно, вона нарешті доходить до суті.
  «Одного дня у нас була велика сварка, ще раз, ще раз... Я сказав усе, що думав. все Я сказав образи, про які навіть не думав. Розмір його пеніса, його дихання, його... Господи, все. Почуття гумору... наче в нього було таке».
  Її слова доносяться швидше, почуття, як і раніше, вичерпуються. Гнів і страх, відраза, відчай.
  «Ісусе...» — бурмоче вона в трубку.
  «Що сталося?»
  «Це було лише пару днів», — швидко каже вона. «Я поміняв замки, а потім побачив, що він стоїть біля мого будинку. Дивлячись. Я встала серед ночі, а він все ще був там. Він з'явився у мене на роботі. Дійсно. Він мене просто налякав. Тоді він швидко дійшов до погроз смерті».
  «Ти викликав поліцію?»
  Вона хрипить у трубку.
  «О так. Наче вас багато нах*яли, — каже вона, вириваючи гіркоту.
  «Ну на біса, ти зараз викликаєш поліцію?» — каже Геррод, і його зневага отримала повну свободу.
  «Тому що я думала, що тобі потрібна допомога», — кидається вона.
  Геррод похмуро дивиться на телефон. Коротше кажучи, це жеребкування, хто покладе трубку іншому.
  «Що ти зробив?» — каже Геррод.
  «Я щойно пішов. Так само добре, що я був у змозі. Здавав свою квартиру, робота була лайном. Я поїхав жити в Данді, деякий час зупинився в приятеля. Тепер маю власне житло. Розмістив багато речей у Facebook, змусив його подумати, що я десь в іншому місці. Я чув, що він мене шукав».
  «Це трагічна історія, — каже Геррод. Тон його голосу жахливий. Жахливий цинізм, заслуговує на те, щоб вона поклала трубку.
  «Тепер так, — різко каже вона.
  "Що ти маєш на увазі?"
  «Той хлопець був диваком», — каже вона. «Я маю на увазі... я не знаю, чому він був одержимий мною. Дійсно. Хто знає, чому це лайно має значення, чому хтось закохується в когось іншого?»
  «Припиніть... я не знаю, філософську балаканину, і просто скажіть мені, чому, біса, ви телефонуєте».
  Ще одна пауза. Вона хоче покласти трубку, але їй потрібен дзвінок. Вона занадто багато думає про це, занадто багато думає про нього. Їй потрібно перенести ті думки, викинути їх із грудей, зі своєї совісті.
  «Нещодавно я подивився на його обліковий запис у Facebook, і це мене дуже збентежило, коли я намагався не думати про нього. Він дружив з усіма цими жінками... вони були схожі на мене, такого ж кольору волосся, такого ж віку. Це було просто моторошно. Він писав найдивніше лайно. Я знову подивився вчора ввечері, тому що знову почав про це думати. Це лайно ставало ще дивнішим і страшнішим, поки пару тижнів тому, а потім припинилося».
  «І?»
  «І... мені було цікаво, чи це дивне лайно почало проявлятися по-різному. Більш небезпечні шляхи..."
  «І?»
  Геррод цікавиться, чи закінчиться його життя, сидячи тут, розмовляючи з цією жінкою по цьому телефону.
  «Ті дві жінки, яких убили в Глазго. Вони схожі на мене... Я схожий на них».
  Геррод хитає головою. Ісус. Гітлер, моя участь у його падінні . Ймовірно, вона записувала розмову, і за кілька хвилин вона буде на YouTube.
  «Ви думаєте, що ці вбивства відбуваються через вас?» каже він.
  «Так», — швидко відповідає вона.
  «Ну добре...» — каже він. Це було можливо. Зрештою, її опис колишнього хлопця як страшного, вбивчого виродка, в значній мірі пов’язаний з їхнім повним знанням про вбивцю. 'Продовжуйте. У вас є для мене ім'я?»
  Було б круто, раптом думає він, якби це був прорив, як би по-ідіотськи це не звучало. Кожен випадок має один. І телефонує він – Блунсбері спить, Хаттон десь робить Бог знає що, Тейлор дивиться в стелю.
  «Я не хочу, щоб він дізнався, що я телефонував. Ви повинні пообіцяти».
  Він киває в трубку. «Твій секрет, таким, яким він є, у безпеці зі мною».
  Ще одне довге вагання. Він чує, як вона ковтає, уявляє, як вона жує нижню губу.
  «Гілі», — каже вона, слово поривається. «Його звали Ян Гілі. Він був адвокатом у Толлкросі, десь там».
  Геррод заплющує очі. Боже мій! Зненацька. Вона жартує? Це не може бути насправді. Його кулаки стискаються. Озирається по офісу – там зайнято людьми, які займаються своїми справами. Ніхто не знає те, що він знає.
  «Ян Хілі?» — каже він нижчим голосом. «Ти впевнений у цьому?»
  «Так».
  Геррод міг її поцілувати. Адвокат, якого привів Гаттон і якого він, Тейлор і Блунсбері з радістю звільнили. Блунсбері навіть спілкувався з хлопцем близько години, але нічого не придумав. Чоловіка довелося остаточно замаринувати. Ян Хілі. Зараз би він пішов і дістав би його. Немає приводу для підозрілості хлопця, і це буде у нього нашийник.
  Життя солодке. З нізвідки життя солодке.
  «Тепер ми можемо привести цього чоловіка, але ви повинні дати мені своє ім’я та номер телефону, за яким я можу з вами зв’язатися», — каже він. Він стишує голос, намагається звучати заспокійливо, намагається не видавати свого хвилювання.
  «Я можу не передзвонити вам?» — каже вона, і Геррод хитає головою. Але це неважливо.
  «Було б краще, якби ти дав мені номер», — каже він.
  «Вибачте, — каже вона, — я налякана. Я зателефоную тобі завтра», — і телефон клацає.
  «Дурна дупа», — каже Геррод, але на його обличчі з’являється усмішка, і він радісно постукує пальцями по столу. Абсурд, повний абсурд, але іноді такі речі є.
  Тейлор з'являється зі свого кабінету.
  «Щойно дізнався, що хтось інший, який тобі не подобається, помер?» каже він.
  Геррод хитає головою й бурмоче. Він думає, що Тейлор може сам собі нахренитися.
  «Де Йона?» запитує Тейлор
  «Не знаю», — каже Геррод, брешучи. Я не кажу тобі, що він удома в ліжку, досі п’яний з учорашнього вечора.
  Тейлор сам щось бурмоче й повертається до свого кабінету. Геррод посміхається. Він не отримав її деталей, але вона подзвонить ще раз. У нього було відчуття. Але тепер були важливіші справи. Він пішов би взяти інтерв’ю в Яна Хілі, а потім залучив би хлопця.
  Він знає, що не повинен йти сам, але він вважає за краще працювати саме так. Особливо щодо такого великого, як це, де вся заслуга буде його. Бачить своє ім'я у вогнях.
  Коли він піднімає піджак, попередня думка – звідки жінка знала, що просити його? – вислизає його думка.
  «Потрібно зробити кілька дзвінків», — кричить він через відчинені двері офісу на Тейлора, який бурмоче у відповідь: «Тобі не потрібно розповідати мені, що ти робиш». Потім Геррод пішов.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  27
  
  S HIT. ПРОКИНУЛАСЯ МАЙЖЕ О дванадцятій годині. На один раз не похмілля, яке спочатку змусило мене втратити орієнтацію, до того ж ще й перебування в чужому ліжку. Штори були розсунуті, сіре світло ще одного нудного дня наповнило кімнату. Встав і спотикався навколо – лише коли я подивився у вікно на свинцевий Ферт-оф-Клайд, я згадав, що був у Геленсбурзі. Шарлотта пішла, мабуть, на роботу. Отже, я поблукав. Забрав мій час. Весь час очікував зіткнутися з дворецьким чи покоївкою.
  Звісно, з огляду на обставини я мав бути в офісі цілий день, але оскільки я вже спізнювався, я подумав, що міг би використати його якнайкраще. Прийняв душ, приготував собі трохи бекону та яєць і чашку міцної кави, пішов одразу після години.
  Коли я йшов дорогою до своєї машини, хто мав увійти, як не Френк. Дивно, але на мить у мене виникло почуття провини через те, що я не вмився після сніданку, а не через те, що я трахнув його дружину. Ми кивнули один одному. Хлопець, мабуть, знав, чому я там.
  «Шарлотта вдома?» запитав він.
  Я подивилася через плече, потім знову на нього.
  «Ні», — відповів я.
  Ви могли бачити, як він думає, чути запитання в його голові. Ну, що ж ти тут, в біса, тоді робиш?
  «Ну, доброго дня, сержанте», — це все, що він сказав.
  — Френк, — сказав я, кивнувши, і ми пройшли повз.
  І так сталося, що я прибув на станцію незадовго до другої. Херрода ніде не видно, а молоді констеблі ведуть звичайну метушню. Двері в офіс Шарлотти зачинені, а це означає, що вона в місті.
  Я не спав протягом двох годин і поки що мені вдалося повністю тримати свій розум ясним від усього, що відбувається; це призводить до плутанини та занепокоєння.
  Мій телефон був вимкнений всю ніч, на мене чекало кілька текстових повідомлень, коли я нарешті ввімкнув його за сніданком. Пару « Де ти, чорт візьми » зі станції, а пару — «Пеггі». Треба було подзвонити їй учора ввечері. Повернувся в собачу будку, і, можливо, саме там я хочу бути.
  Зверніть увагу, що на моєму столі лежить MacBook, якого зазвичай там немає. Зайдіть в офіс Тейлора. На цей раз він займається паперовою роботою. Дивиться вгору, це не вражено.
  — Правда, сержант? Одного з наших вчора вбили».
  Відразу відчуваю себе ідіотом. Жодна брехня, ніяке бездарне виправдання не спадає на думку, тому я просто не відповідаю.
  «Так, тобі є чим зайнятися. У нас комп’ютер Евелін. Потрібна делікатна рука. Перегляньте, прочитайте все . Якщо вам потрібна допомога технарів, то зверніться до неї. Вона була дівчиною свого часу. Facebook, Bebo, Twitter, Google+, Blogger, Fucko, Wanko і все те сучасне лайно, яке роблять діти. Можливо, вам не знадобляться паролі облікових записів, які надходять із її власного ноутбука». Він жестом повертається до мого столу. «Прочитайте все, подивіться, чи є там щось. Усе про Кроу, знаєте, та інше.
  Очевидно, я не виглядаю враженим.
  «І ти можеш прибрати цей довбаний погляд зі свого обличчя. Якби ти так не запізнився, ти б уже покінчив».
  «Правильно».
  Почніть повертатися до парти.
  «І якщо ви знайдете щось, знаєте, компрометуюче про неї чи когось іншого на станції, забудьте».
  Киваю, зупиняюся в дверях, повертаюся назад.
  «Де великий дует у боротьбі зі злочинністю?» я запитую. — Чому Геррод не взяв його? Герроду це сподобається.
  Він хитає головою.
  «Поняття не маю, де Йона. Можливо, він десь там, але я підозрюю, що він вдома і не відповідає на телефони, тому що він у своєму звичайному положенні».
  «А ноутбук?»
  «На щастя, я першим потрапив до нього. У вас є, тому що ми знаємо, яким би був Геррод».
  Я киваю й повертаюся до свого столу.
  І ось наступні п’ять годин я проводжу в приватному світі Евелін Батерст. Один із стандартів детективної роботи – годинами переглядати буденність, сподіваючись знайти хоч один маленький факт, який би вам допоміг. Спочатку я подумав, що це може бути досить цікаво, але неминуче виявилося протилежне.
  Тейлор справді мав рацію, дівчина справді прийняла сучасну епоху. Facebook, Bebo, Twitter, Google+, Blogger, Fucko та Wanko. І решта. Я подумав, що, можливо, під цією приголомшливою зовнішністю була гравітація, але, клянись Боже, чи хтось виглядає добре, коли вся вага його колективної свідомості виливається в соціальні мережі? Скільки разів одна людина може написати LOL і при цьому зберегти будь-який рівень інтелектуальної гідності?
  І, звісно, хоча вона була надто відкритою та чесною у світі приватних справ, коли викидала інформацію в Інтернеті, вона ніколи не згадувала про свою роботу в поліції. Насправді більшість поганців, які б подружилися з нею на цих сайтах, ймовірно, навіть не здогадувалися, чим вона заробляє на життя.
  Час від часу траплялися посилання, з яких можна було зробити висновок про справу Аддісона чи щось подібне, але нічого конкретного.
  Отже, що я маю після п’яти годин у її світі? нічого Що ж, я побачив кілька її оголених фотографій, які ховалися в надрах комп’ютера, але за цих обставин навіть такий брудний виродок, як я, не запалювався.
  І це все для дорогої юної Евелін. Життя, яке назавжди залишиться в Інтернеті. Або, принаймні, до тих пір, поки не зруйнується соціальний порядок і не зруйнується сама структура суспільства. Що може бути не так далеко. Якщо нам пощастить.
  Поки я закінчив, надворі вже давно стемніло, далеко за сьому. Була зміна зміни, але все те ж лайно. Шарлотта вийшла близько третьої й пройшла повз. Визнав мою присутність, і все. Вона виглядала втомленою, і я не думаю, що це лише через те, що ми робили вчора ввечері. Досі не зателефонував Пеггі, хоча я думав про це більшу частину дня. З її боку, мій телефон теж не дзвонить.
  Поверніться в офіс Тейлора. Його не було майже весь день, він повернувся лише півгодини тому. Провів час відтоді, дивлячись у стелю.
  Сідаю на сидіння без запрошення. Він дивиться на мене, запитально піднявши брови. Похитати головою.
  «Нічого».
  "Га", каже він.
  Відкидає голову назад, важко зітхає.
  — Щось має бути, сержанте. Має бути щось, чого ми не отримуємо. Та сама людина вбила Енн Келлер і Евелін Батерст. Так що це? Чи було вбивство Батерст випадковим з її причетністю до справи Аддісона – чи це було пов’язано, і в цьому випадку вбивство Келлер також має бути пов’язане».
  «Тобто ворон», — кажу я.
  "Точний мундйо".
  І, можливо, Шарлотта, але це я тримаю при собі.
  «Я б хотів, щоб я міг добре мислити», — каже він. Він не один.
  "Що ти робив сьогодні вдень?"
  Хитає головою, дивиться в підлогу.
  «Пішов додому, зайшов до Йони».
  «І?»
  Його очі прикуті до шматка бруду на килимі, а розум прикутий до чогось іншого. Я підозрюю, що збираюся отримати додаткові викриття щодо його шлюбу. Будьте готові, але я повинен бути готовий їх почути.
  «Зараз я міг би обійтися без усього цього лайна», — каже він.
  «Що сталося?»
  «Йона просто безлад. Ісусе».
  'Ти заходиш? Поділитися пляшкою Teachers?»
  «Не впустив мене. Відчинив двері після того, як я дзвонив у дзвінок близько п’яти хвилин, просто стояв і дихав димом. Бог. Це йому, сержанте. Цього разу не буде ні раптових одкровень, ні великої перемоги з пащі поразки».
  «Якщо він не стоїть за всім цим, як минулого разу».
  Хитає головою, гірко сміється.
  «Немає шансів. Подивіться на хлопця. Я завжди захоплювався ним, і раніше він був зіркою, за яку всі його сприймали. Я знаю, що він уже пройшов, коли ви його зустріли, але хлопець був там. Але минуло принаймні десять років, як він зробив якусь добру справу... принаймні десять років. І якщо все це про справу Аддісона правда, то хлопець щойно продав свою душу в пекло. Чим швидше він добереться, тим краще».
  «Якщо він продовжить пити...»
  «Ви думаєте? Я точно знаю, що його лікар три роки тому – три довбані роки – сказав йому, що якщо він зовсім не відмовиться від віскі, а не просто скоротить його, він помре через три місяці. Ну, це були довгі три місяці».
  «Тож як ти думаєш, ти з ним приземлишся?» я запитую.
  Він тихо свистить.
  «Ну, я так і думав, але...»
  «Але що?»
  Піднімає брови.
  «Чув чутки», — каже він.
  "Так?"
  «Міллер думає сама взяти розслідування».
  «Ви жартуєте?»
  «Тільки те, що я чув. Я думаю, що Йона вибув, але кажуть, що вона роздратована відсутністю прогресу і хоче взяти на себе відповідальність».
  "Вона не може цього зробити!"
  «Вона королева. Вона може робити те, що хоче. Вона може почистити туалети, якщо захоче».
  Я не це мав на увазі. Я знаю, що вона має повноваження, але Господи, вона мала секс із Батерстом за пару годин до того, як дівчину вбили. Вона може бути замішана, біса, як вона може вести розслідування?
  Прикриття. Насправді досить очевидно. Так виглядає.
  «Бля,» — це все, що я кажу, хитаючи головою.
  «Так», — каже Тейлор. «І Деббі пішла», — додає він невдовзі.
  «Що?»
  «Вона пішла. Збентежила всіх критиків, переїхавши до свого молодого чоловіка. Отже, я знову холостяк середнього віку».
  «Черт. Ви в порядку?
  Дивиться в підлогу, надуває щоки, повільно випускає повітря.
  «Не знаю».
  «Хочеш піти випити?»
  Він киває.
  «Люблю», — каже він і встає зі стільця. Дивиться на кілька паперів на своєму столі, бурмоче щось собі під ніс і прямує до дверей, по ходу вимикаючи світло.
  — Маєш уявлення, куди подівся Геррод? Він був відсутній весь день, — кажу я, слідуючи за ним.
  Ні. Лежить мертвий десь у канаві, якщо нам пощастить».
  
  
  АЛЕ ІРРОД НЕ лежить мертвий у канаві. Він мертвий висить на стіні, пронизаний декоративним мечем через нижню частину грудної клітки, його ноги звисають на три дюйми від землі. Краплі крові з його рота давно перестали, калюжу на підлозі потривожили снуючі ноги щурів.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  28
  
  Єдина розрада, яку він має, це розрада болю.
  Біль від болю; біль відторгнення; біль приниження. Біль поразки.
  Не можу перестати думати про Джо. Поглинає його думки. Кривава Джо. Обличчя вимучене, болісна усмішка. Джо кричить на нього. Джо каже йому, щоб він пішов. Джо грюкає дверима. Джо засмучується. Джо відмовляється від подарунків. Джо повертається спиною. Джо втікає, зникає, так що він ніколи не знає, де її знайти. Джо йде з її життя, щоб вона могла уникнути його. Чоловік, який любив її, який дав би їй усе.
  Він хоче взяти себе кудись, кудись у межах своєї уяви. місто; великий, мідний, гучний; де відбувається дія. Тільки він і Джо ходять по клубах, відвідують нічні заклади. Випивка, азартні ігри, танці. Заняття любов'ю.
  Скільки разів вони займалися сексом? Зараз він забуває. Занадто давно. Справжнє число зникло, загублене під перебільшенням і самообманом, під найславетнішими спогадами про обличчя Джо під час оргазму. Її рот скривився, цей погляд майже говорив про біль, але насправді був неймовірним задоволенням.
  Однак його мрії так і не збуваються. З в'язниці свого розуму він не може розібратися з фантазією. Не можу побудувати це. Як багатоповерхівка шістдесятих, вона виглядає добре протягом п’яти секунд, потім починає кришитися і тріскатися.
  Він більше ніколи не побачить Джо, а якщо побачить, їй це не буде цікаво. Не Джо. Джо зі своїми черевиками до колін, Джо зі своєю багатозначною посмішкою, Джо зі стрингами та кельтським татуюванням на стегні, акуратно поголеним волоссям і її обличчям, спотвореним від задоволення під час оргазму. І його фантазії розпадаються в мерзенну кашу; він і Джо одні в темній смердючій кімнаті, нікуди не йдуть, нічого не роблять.
  Згодом він буде очищений. Згодом вона зрозуміє. Вона буде єдина з ним і тим болем, яке вона завдала йому. Можливо, тоді вона йому посміхнеться і вони стануть одним цілим. Вона знову полюбить його, як любила раніше.
  Вона ніколи йому не розповідала. Це все ще болить, можливо, так само, як і той факт, що вона пішла. Вона ніколи не говорила, що кохає його, незважаючи на кількість можливостей, які він їй давав, незважаючи на те, що неодноразово висловлював свою любов до неї.
  Це одна з багатьох речей, які він не розуміє.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  29
  
  ІНШИЙ ДЕНЬ, ІНШЕ похмілля. Чотири години в пабі з Тейлором, до кінця яких я переконав його, що він справді більше не хоче одружуватися з Деббі. Зробила свою лепту для його душевного спокою, хоча я сумніваюся, що він все ще буде радий цьому вранці. Він виглядав жахливо, коли я його побачив, але незабаром він знову пішов. Поїхав, щоб поговорити з парою друзів Енн Келлер. Великий вірник у відновлення старої землі. Ти завжди дізнаєшся щось нове.
  Блунсбері у своєму кабінеті, робить Бог знає що. Двері зачинені, швидше за все, потрапивши в соус. Міллер подзвонив йому приблизно півгодини тому, а через десять хвилин відпустив. Він вийшов із виглядом розлюченого чоловіка, але потім він завжди виглядає розлюченим чоловіком.
  Геррод зник. Подзвонив вчора вранці і пішов, невідомо куди. Зрештою, може бути мертвим у канаві. Вокзал, безумовно, приємніше місце без нього. Сподіваюся, він прийняв дорогу пропозицію про трансфер з іншого боку. Сьогодні вранці не бачив газети; це могло бути на задній сторінці – Херрод у шоці Угода з Олд Траффорд за 35 мільйонів фунтів стерлінгів .
  Тим часом, я отримав уламки вихідних – пограбування, зґвалтування, пограбування. Це все показує, наскільки нам відчайдушно не вистачає кадрів. Жахливе становище. Відбувається надто багато, і коли ми могли б зробити всі руки на палубі для розслідування вбивств, офіцерів постійно відтягували від більш звичайних злочинів.
  Написання звіту про вторгнення в газетний кіоск у нижньому кінці головної вулиці Камбусланг, коли Міллер з’являється зі свого офісу. Підходить, оглядаючи її навколо.
  — Мені знадобиться все, що у вас є щодо справ Келлера та Батерста, сержанте. все Нотатки, випадкові думки, туманні ідеї». Вона пильно дивиться на мене, і, мабуть, я дивлюся на неї. «Я прийняв це місце від старшого інспектора Блунсбері. Я буду вести розслідування. Я хочу якомога швидше отримати все, що у вас є».
  Вона не може цього зробити.
  «Де Ден?» питає вона.
  «Розмовляю з другом Енн Келлер».
  — А сержант Геррод?
  Похитати головою.
  «Скажи їм обом, що я хочу побачити їх, коли вони зайдуть».
  Ще секунду її різкого, захисного погляду, а потім вона відвертається. Вона зупиняється, коли проходить повз зачинені двері до офісу Блунсбері, можливо, думає зайти. Іде далі, у свій кабінет. Закриває за собою двері.
  Ну, Господи, Тейлор мав рацію. Злочинці захопили притулок; розслідування взяв на себе підозрюваний. Крім того, вона не є нічиєю підозрюваною, крім мене.
  Голова в долоні, очі відкриті. Ігноруючи офісний шум навколо мене. Звісно, жодної кривавої думки про пограбування газетного кіоску. Їм випало кілька тисяч сигарет і купа порно. Боже, можливо це був Crow 'n' all.
  Забудь Ворона. Що я збираюся робити з Шарлоттою Міллер? Вона остання людина, яка бачила Батерста, вона спала з нею; потім, можливо, через годину Батерст помер. І Шарлотта Міллер нікому про це не розповідає.
  Але чи справді я вірю, що вона була до цього причетна? Якщо ні, то чи є щось погане в тому, що вона керує клятою штукою? Якщо вони двоє були інтимними, то, можливо, вона буде переключена на це – безперечно, прокляте видовище, увімкнене більше, ніж Йона.
  Я встаю, рішення прийнято, хоча я не знаю, звідки воно взялося. Вона не може цього зробити. Тридцять офіцерів намагаються з’ясувати, де була Евелін Батерст у ніч, коли вона померла, і в чиєму ліжку вона лежала.
  Стукай у двері, не чекай, поки тебе запросять. Заходь, піднявши голову, повний агресії. Не можу придумати потрібних слів, тому я просто виходжу з першими, які є.
  "Що, в біса, ти робиш?"
  Гарний початок. Раптом уявіть себе, як я сиджу в міжміському поїзді; Квиток першого класу, їсти один із цих сендвічів з брі та чорним виноградом, крижаний в&т, ідучи на північ у відпустку.
  — Сержант?
  Одне слово, а який голос. Згорнута змія. Ви можете почути це в цих двох складах, гнів тільки чекає, щоб вибухнути. З суперінтендантом Міллером так ніхто не розмовляє. Мені просто доведеться піти на це. Всі гармати.
  «Ти спав з Евелін у п’ятницю ввечері».
  Її плечі розправляються. Обличчя підтягується.
  «Що?» це все, що вона каже. Злість зникла, вона більше не звучить так, наче збирається вистрілити в мене з автомата. Трохи здивований, може, от і все.
  «Ти спав з Евелін. Половина клятої сили намагається з’ясувати, ким був її коханець у п’ятницю ввечері, і це ти».
  Я дозволив словам увійти в голову. Я взагалі не можу її прочитати, як це було завжди.
  «З чого ви так думаєте?»
  Я уявляв, як вона розсипається перед шоком і трепетом від моєї тотальної, прямої атаки, але це не слова жінки, яка розвалилася. Це жінка не поспішає, оцінює ситуацію, розмір збитку.
  «Я знав весь час», — кажу я, що є кепською відповіддю, яка не тисне на неї. Її обличчя розслабляється.
  лайно
  «Що ти збираєшся робити?» питає вона. Там майже усмішка, а може, я просто уявляю це, тому що я бачив жорстоких виродків зблизька, і ви завжди можете зрозуміти, коли вони збираються посміхнутися. Якраз перед тим, як вони закопають ніж у твою очну ямку.
  Отже, що мені робити? Я повинен сказати Тейлору, і я повинен сказати всім, хто хоче послухати. Можливо, це не означає, що вона мала стосунок до вбивства, але це, безумовно, має відношення до розслідування.
  Я стою там і виглядаю дурно. Я втратив увесь той блискучий вогонь, який був у мене, коли я вперше потрапив сюди, сорок п’ять секунд тому, ще раз довівши, що я навіть віддалено не такий крутий, як мені хочеться думати.
  Покажи яйця, Хаттон, до біса.
  «Тобі потрібно призначити Дена головним».
  Її розум працює, і мене бентежить усвідомлення того, що він набагато гостріший за мій. Зробивши тут кар’єру в надії встановити якесь командування, я зараз повністю реагую.
  Я міг просто розвернутися і вийти. Сісти в поїзд. Їдьте й живіть у горах, у лісі біля річки. Їжте кроликів.
  «А якщо я ні?»
  Я сподівався, що вона не запитає про це.
  — Просто зроби це, Шарлотто. Я не знаю, що відбувалося між тобою та Евелін, але ви надто близькі. І якщо про це колись дізнаються, ти в дурниці, особливо якщо берешся на розслідування. Схоже, тобі є що приховувати».
  «І що ви думаєте? Думаєш, мені є що приховувати?»
  «Я не знаю».
  Я відчуваю себе як Партік Тістл, граючи в «Барселону». Перед початком гри ти вмовляєш себе, що буде одинадцять проти одинадцяти, і може трапитися все, що завгодно, і ти кидаєшся з усіх сил, і, можливо, ти навіть забиваєш гол у перші дві хвилини, і ти думаєш, чорт забирай, ми можемо це зробити; потім, через півгодини, ви втрачаєте сімнадцять один.
  «Ви знаєте, чому Евелін прийшла до мене?»
  Мене поглинають ці очі. Намагайтеся мислити ясно. про що це? Чи хоче вона знати, скільки я знаю і коли я це знав? я заблукав.
  «Не знаю».
  Довга пауза.
  «Ви знали, що вона прийде до того, як вона прийшла?»
  Вона рибалить. Я такий ідіот, що якщо я дозволю їй ловити рибу, вона незабаром щось зловить.
  «Як, коли, це не має значення. Я знаю, це все. Ви збираєтеся поставити Дена на це чи ні?»
  «Якщо я зроблю, що ти йому скажеш? Що, якщо він накаже вам витратити весь свій час на пошуки коханки Батерста? Що тоді?»
  Мене мурашить по сотням різних причин. Час йти.
  «Просто зроби це».
  Якщо сумніваєтеся, скористайтеся маркетинговою рекламою Nike. Адже немає нічого неможливого.
  Подаруй їй найкращий сталевий вигляд. Намагайтеся бути жорстким. Дійсно, мені краще нічого не пробувати, просто бути собою. Заблукав жалюгідний бідолаха, який хоче втекти. Тож я обертаюся на каблуках і виходжу до того, як вона встигла розгледіти — хоча я, напевно, запізнився на п’ять хвилин.
  Зачини за мною двері, відчуй полегшення. Поняття не маю, що я збираюся робити, якщо вона вирішить піти на випробування волі, повністю проігнорувавши мене. Все, що я можу зробити, це сподіватися, що вона поступиться і дозволить Тейлору продовжити це. Інакше...
  Коли я перетинаю відкритий план, зі свого кабінету виходить легендарний Джона Блунсбері. Виглядає жахливо, але це не дивно. Зіткнувшись з тим фактом, що його кар'єра остаточно зникла за u-вигином. Деякі чоловіки добре виглядають на спині щетини чотири-п’ять днів – я, наприклад, – а деякі просто жахливо.
  Він зупиняється, щоб поговорити зі мною, коли наші шляхи перетинаються. Виглядає зламаним. Плечі згорблені; одяг майже такий же, який він носив останній тиждень; очі криваво-червоні, можливо, були проколені ножем; рум'яне обличчя, горбкий ніс алкоголіка в поєднанні з впалими щоками того, хто місяцями нічого не їв; волосся стоншене, сплутане, брудне. У нас тут є наркомани, які виглядають краще, ніж він.
  "Сука сказала тобі, що вона зробила?" каже він. Слова спотикаються одне об одне на шляху з його вуст. Чути запах віскі. Несвіжий і водночас свіжий.
  "Так".
  Він падає на стіл. Стіл Геррода, як це буває. Голова падає на груди, а потім він, здається, помічає, що Геррода немає.
  «У вас є уявлення, де цей мудак?»
  «Якщо нам пощастить, його перевели», — кажу я.
  «Хто б його мав?»
  Так, правильно.
  — Маєш курити, Хаттон?
  Підійдіть до мого столу і викопайте пачку Marlboro. Вийміть два, запаліть, а потім дайте йому інший і запальничку. Як завжди, дивний констебль подивився чи два, але ніхто нічого не сказав. Вона жалісно тремтить у нього в руці, полум’я блимає, і йому потрібно кілька секунд, щоб знайти кінчик сигарети. Шкода, що я зробив це для нього.
  "Що ти збираєшся робити зараз?" я запитую.
  Він відповідає не відразу; починає кашляти різноманітні огидні речовини зі своїх легенів у секунду, коли дим потрапляє на мережу. Молодий ПК, якого я не впізнаю, проходить повз, дивиться на Йону, ніби він покидьок. Можливо, якщо припустити, що він по той бік великого паркану закону та порядку. Що він, мабуть, і є.
  «Вона хоче, щоб ми пішли у відставку».
  «І?»
  Ще трохи кашляє, коли він знову намагається закурити.
  «Немає шансів. Я тут, поки мене не позбудуться.
  Він дивиться на мене, показує сигаретою.
  «Знаєш, я трахкав її раніше. Давно, але я це зробив».
  Назад у часи слави, коли Джона Блунсбері був того вартий.
  А тепер подивіться на неї. Вона мене трахає..."
  Не знаю, що йому сказати. Ти не один, великий чоловіче.
  Він встає, намагається розправити плечі.
  «Ну, я не піду у відставку заради будь-якого виродка. Особливо не її. Не чув останнього про Джону Блунзбері.
  Телефон дзвонить позаду мене, коли він починає йти. Це рятує мене від подальших розмов – не те, що я збирався йому ще щось сказати.
  «Якщо це для мене, то скажи їм, що я йду, щоб мене обдурили», — каже він і, спотикаючись, виходить з офісу, натрапляючи на ходу на ПК Форсайта.
  Якщо це для вас, вони вже знатимуть, що вас обдурять.
  Підніміть трубку. Хаттон.
  — Томас?
  Пеггі. проклятий Колись мало статися. Я не міг уникати її до кінця свого життя. Особливо, якщо я знову захочу з нею одружитися.
  «Гей, як справи?»
  — Я в порядку, Томасе. Я намагався дістати тебе всі вихідні. Що ти робив?»
  Звучить роздратовано. Ось ми знову. Та сама стара історія. Але цього разу вона має рацію. Почекай, вона завжди була права.
  «Вибачте, але ви, мабуть, бачили новини. Суботній ранок...'
  «Так, звичайно».
  «Це був бідлам. Я займаюся цією справою, і мене постійно приземляють разом із усім іншим лайном, яке відбувається».
  «Я розумію, але ти не був там усю суботу ввечері, правда?» Або недільний ранок? Що ти робив Томас? Ти, мабуть, спав. Ти міг спати тут. Ви могли подзвонити. Ти ніколи не відповідав на мої повідомлення».
  Вона тримає мене за яйця. Пеггі не з тих напружених, невротичних типів, які зникають у невпевненості, щойно ти згадуєш ім’я іншої жінки або повертаєшся додому на п’ятнадцять секунд на вечерю. Єдина причина, чому вона дратується на мене за те, що я не прийшов у суботу ввечері, це те, що вона знає. Я відчуваю це. Отже, мені доведеться докласти набагато більше зусиль, щоб збрехати.
  «Слухай, Ден посилав мене з усією справою. Просто не зупинився».
  — Він не знав, де ти був у неділю вранці. Я думав, що ти зі мною».
  Притулений до стіни. Пістолет мені в голову.
  «Діти з нетерпінням чекали цього, Томасе. Ви могли подзвонити».
  Вона робить паузу, але я не знаю, що сказати. Вона нічого не знає, але я відчуваю себе так, наче мене спіймали зі спущеними штанами.
  «Слухай, я знаю, що ми не знову разом чи щось таке, але Різдво... ти знаєш. Я просто подумав... добре, якщо є ще хтось, ти міг би принаймні сказати мені».
  Стійте швидко. М'ячі вийшли. Велика брехня.
  «Чесно кажучи, немає. Я слідкував за тим, про що навіть Ден не знав. Усе це вбивство стає жахливим». Не можу повірити, що я вжив слово «чесно». Безсумнівний подарунок. «Я можу побачити вас сьогодні ввечері?» Я тобі все розповім».
  «Чи є сенс?»
  «Чесно кажучи, Пеггі, багато чого відбувається». Перестань говорити чесно , довбаний придурок. «Я прийду сьогодні ввечері, коли зможу втекти».
  Вона вагається, але я її маю.
  «Добре», — каже вона. «Я почекаю».
  «Добре. Я постараюся не запізнитися».
  «Як я сказав, я зачекаю».
  правильно. Телефон не працює. Покладіть приймач назад. Таке враження, що я щойно вийшов із в’язниці, але, ймовірно, повернуся туди пізніше сьогодні ввечері. Якщо я колись туди потраплю.
  Почніть вникати в мої почуття в цілому. Це вона залишила мене заради іншого чоловіка. Вона зі мною розлучилася. Ми займалися сексом протягом ночі, а потім я знову зобов’язаний.
  Припустимо, вона права. Це я викашляв діамантові сережки. Кілька днів тому я думав, що все ще закоханий у неї. Одне закоханість потім, і що? не знаю Я мав би досі бути закоханим у неї, але я, можливо, занадто великий маппет для цього.
  Кохання, як плачу вголос. Кого я жартую?
  Знову з'являється Блунзбері. Понюхай його, перш ніж я його побачу. Він спотикається повз парту, спираючись на все, що може.
  «Не можу повірити, що забув випивку», — каже він, повертаючись до свого офісу.
  Не можу повірити, що в нього є непорожня пляшка.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  30
  
  О , ЦЕ БУЛО ЦЕ. Я повернувся з Боснії і десять хвилин спілкувався з психіатром. Відтоді ні з ким не спілкувався. Я не хочу, щоб це було про мене. Коли-небудь. Неважливо, що це "це", це не про мене.
  Я знаю, що це добре поговорити, і я знаю, що єдиний спосіб уникнути жахливих спогадів, які я ношу з собою з тих пір, це випустити все це, але я не думаю, що це коли-небудь станеться .
  Раніше я думав, що коли я прийду додому – після того, як я розлучився із професійною психіатрією – я знайду жінку, якій можу довіритися. Коханку. З жінками завжди було легко спілкуватися. І були такі жінки, з якими я б спав або робив що завгодно, і я жодного разу не подумав: так, я можу з тобою поговорити. Жодного разу.
  Я подумав, можливо, романтично... це романтично?... що десь хтось був би, і я б інстинктивно знав, що вона та, і що я хочу з нею поговорити, і це просто усі вийшли поспішно, і я, напевно, закінчив би плачем, як якийсь учасник реаліті-шоу. Був би один, і я б знав.
  Ну, я до біса добре знав, що це не Жан Фрайар. Господи, ми ніколи не говорили ні про що, крім неї, про те, що їй потрібно, про те, що я їй даю, і про те, як я можу зробити її життя менш жахливим.
  Проте Пеггі була іншою. З самого початку я подумав, що це все. Це та жінка, з якою я буду говорити. Це та жінка, з якою я сяду, і вона буде мені порадником, і я зможу викинути з голови всю цю лайно. Я виплюну це все вперед, а вона сидітиме там і прийматиме це, і це більше не буде в моїй голові, тому що я позбудуся цього, це буде в її голові, але воно перемогло Не турбуй її так, як це турбувало мене, тому що це насправді не сталося з нею, тож це буде все одно, що перекласти хворобу на когось, хто не може її отримати. Пеггі була тією самою, і я збирався сказати їй завтра.
  Так, запустіть пісню Beatles. Завтра ніколи не настане.
  Ніколи. Я б сидів там і думав, добре, ось воно, ось воно, зараз. Прямо зараз. Прямо зараз. Скажи щось!
  Я ніколи не казав. І вона знала. Вона знала, що там багато всього, і чекала, доки я їй скажу. Воно нависло над нами. Ми б не були справжньою парою, доки я не поділюся. І тому ми ніколи не були справжньою парою. Незважаючи на дванадцять років шлюбу.
  Вона все ще чекає. І тепер мова йде не стільки про діамантові сережки, не стільки про те, що я брешу про своє місцезнаходження – хоча, очевидно, це було б, якби вона знала, що я спав із босом – це про те, що я живу в зоні бойових дій протягом двох з половиною років, це про те, що я був психічно розстріляний і ніколи не говорив їй про це. А діамантові сережки... знаєте, що там говорили? Кажуть, гаразд, пора сьомому зайти. Я тут, я повернувся, і цього разу я розмовляю. Чесно.
  Чесно кажучи, до біса.
  
  
  ДВІ ГОДИНИ І ледве закінчив той звіт про пограбування газетного кіоску. Документообіг. Справа не в тому, що я сиджу на ньому; Мене постійно перебивають. Звичайне лайно кожного понеділка. Мені досить. Потрібен відпочинок від усього цього. Вбивство, безглузді маленькі кримінальні розслідування, Пеггі, Шарлотта. Мені потрібна перерва від усього цього.
  Приходить Тейлор. Проходить повз мене, потім зупиняється, бере секунду й повертається.
  — Що це з вами, сержанти?
  Я кидаю погляд на стіл Геррода. Я жодним чином не ототожнюю той факт, що я вчора запізнився на роботу, з тим фактом, що Геррода немає вже двадцять чотири години. Він ідіот, а я – незважаючи на випадкові думки про протилежне – ні. Невиразно обурюється бути таким же рангом, як він, хоча, на жаль, жоден із нас нікуди не йде.
  «Ти з'являється, коли хочеш, Геррод Бог знає де, і тепер Ейлін Гаррісон дзвонить захворіла. Ви це знали? Ви знали, що вона захворіла?»
  У мене нічого немає. Один із тих випадків, коли краще дозволити йому вирватися. Влада час від часу має вириватися, інакше вона втрачає контроль над реальністю, що вона влада.
  «У нас є робота, яка виходить з дупи... Мене не хвилює, чи є у неї пухлина на шиї, яку вона зламала, падаючи зі сходів після серцевого нападу. Іди до біса сюди, до біса..."
  Він усе ще дивиться на мене, наче я поганий хлопець. Я тут із восьмої ранку й нічого не кажу. Зізнайтеся, що я трохи здивований, оскільки я справді вважаю, що Ейлін Гаррісон — це той тип завзятої трудоголічки, яка прийде на станцію, незважаючи на те, що вона жертва раку з розбитим серцем і зламаною шиєю.
  Можливо, я повинен їй подзвонити.
  Ця думка приходить мені в голову, а потім я думаю, біса, залиште це в спокої.
  Тейлор все ще дивиться на мене, наче я на п’ятиденну їжу від курки віндалу, коли перед нами з’являється Шарлотта Міллер.
  «Панове».
  Отримавши велику кількість гніву, який не відразу розсіюється, вона вирішує ігнорувати його.
  «Я б хотіла бачити вас у своєму кабінеті, головний інспекторе», — каже вона Тейлору, а потім відвертається.
  Тейлор дивиться, як вона йде, а потім дивиться на мене, перш ніж піти за нею.
  «Вона, мабуть, зробить мене сержантом, щоб був хтось виконувати всю ту сержантську роботу, яка вас, здається, не хвилює».
  Він йде; Я спостерігаю, як він йде. Дзвонить телефон, і я відповідаю з дуже низьким рівнем ентузіазму.
  «Том?» — каже Ремсі на стійці реєстрації. Саме те, що мені потрібно. Чергова крадіжка масок Вінні Пуха в Рутерглені.
  «Стюарт», — кажу я без ентузіазму.
  — Є жінка, яка хоче поговорити з Герродом. Йдеться про вбивства Келлера та Батерста. Сказала, що вчора вранці розмовляла з Герродом по телефону.
  Awooga! Вони сказали, що Геррод зник після дзвінка.
  — Чи можете ви провести її до однієї з кімнат? Я зійду за хвилину».
  «Не турбуйся».
  Телефон вниз, стукаю пальцями по столу. Отримав дивне поколювання. Це поліцейська справа. Інстинкт. Ось-ось досягти прориву.
  Поки що не буду стрибати в розпал конфлікту Тейлора і Міллера. Почекай і подивися, чи мої кишки в порядку для змін.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  31
  
  Гаразд , ВИДАЄТЬСЯ, що ГУТС здебільшого в потрібному місці.
  Щойно мене відвідала Джозефін Джонсон. Двадцять шість, приваблива, темно-каштанове волосся. Щось від Уми Турман про неї.
  Вона подзвонила Герроду вчора, тому що думала, що її колишній хлопець може бути тим хлопцем, якого ми шукаємо. Не назвала Герроду свого імені чи номера, бо злякалася. Спробував зателефонувати йому сьогодні ще раз, не вдалося. Щось вона передумала, вирішила зайти і відкашляти бобів.
  Почала говорити про те, як вона бачила цього хлопця на деякий час, і все було трохи дивно. У мене було багато деталей, перш ніж я отримав назву. Чесно кажучи, я не наполягав на імені, тому що припускав, що це буде хтось, кого ми не знаємо. Чому б не бути? Це мало бути будь-яке старе ім’я, і деталі, історія, яка стояла за її переконанням, що цей хлопець міг бути серійним убивцею, мала бути набагато важливішою. Потім, звичайно, виявилося, що це хтось, кого ми знаємо. Хтось, кого ми привели на співбесіду, а потім відпустили.
  Ян Хілі.
  Тож я залишив її сидіти з чашкою чаю та комп’ютером для компанії, схопив Тейлор і зробив великі ноги для офісу Хілі. Тейлор щойно вийшов із Шарлотти Міллер із помірно стурбованим виглядом. Щойно мене призначили відповідальним за все розслідування вбивства, і це полегшення для мене, якщо не для нього.
  Ми могли вийти, як проклята кавалерія. Зброя, підтримка, усе. Але це не спосіб Тейлора. Не хоче гуляти по всьому місту, якщо ми хочемо виглядати дурними. У злочині немає такого поняття, як випадковість, окрім того, коли це сталося. Ян Хілі може бути нашою людиною; він міг і не
  Зараз ми знаходимося на дорозі між офісом Хілі та його будинком, коли ми вийшли порожніми. Його секретар сидів і грав дурня. Сказала, що поняття не має, де він був, і якщо знала, але не казала, або не знала й хвилювалася, то чудово це приховувала. Невдоволення міліції.
  Коротка поїздка до будинку Хілі десь у Паркхеді. Тейлор вирушає на лондонську дорогу. Не надто багато трафіку – не потрібні сині проблиски. Ненадовго досягає дев'яносто п'яти на зовнішній смузі. Він розлючений.
  «Скільки часу Йона брав інтерв’ю у цього хлопця?» каже він.
  «Не знаю», — відповідаю. — Годину, а може, й більше. Не впевнений.
  «Я маю на увазі, що, в ім’я Бога, робив цей чоловік? Він має бути довбаним детективом. Як ти можеш опитувати вбивцю половину клятого дня, а потім вирішити, що він не твій хлопець? Господи, ти торкнувся його пальцем після двох секунд у його кабінеті. Йона весь ранок розмовляє з виродком і навіть не потурбувався взяти зразок».
  'Давай. Я дозволив цьому пройти. Ви самі сказали, що не думали, що це все».
  «До біса», — сердито каже він. «Я говорив з хлопцем три хвилини. Йона практично купив йому обід».
  «Він не міг вибрати вбивцю з чотирьох черниць і закривавленого хлопця з бензопилою. Він закінчив».
  Можливо, я віддаю занадто багато уваги черницям.
  «Точно він закінчив. Абсолютно правильно».
  Ще один цвях у труну Блунсбері. Навіть не думав про цвяхи в труні Геррода. Якщо Гілі наша людина, є шанс, що Геррод мертвий. І незважаючи на те, що він — відкрита рана на дупі людства, ви ніколи не бажаєте, щоб це сталося з кимось із ваших.
  Піднімаємося в бічну вулицю, а потім припаркуємося перед будинком Гілі. Жодних балачок. Сходи вгору, третій поверх. Почніть сповільнюватися, коли ми досягнемо вершини. Йдіть тихіше, коли ми наближаємось до дверей. Зелена фарба, повільно відшаровується.
  Глибокий вдих. Подивіться один на одного. нервовий. Це може бути все, це може бути нічого. Хотілося б, щоб ми взяли зброю. Тейлор дзвонить, ми стоїмо й чекаємо.
  «Ми повинні бути озброєні», — кажу я.
  «Не треба».
  Знову намагається подзвонити в двері, піддається неминучому.
  — Ну, Джоне Вейне, — каже він. Джон Уейн? Заспокойся, дідусю. «Зробіть свою сержантську справу і вибийте двері ногою».
  Чудово. Понад п’ятнадцять років у війську, і це все, що я вмію. Вирішив спробувати те, що я колись бачив у фільмі. Спробуйте дверну ручку.
  З клацанням, що лунає по коридору, двері відчиняються. Гарно і легко. Поглянь на Тейлора, і він похмуриться у відповідь.
  Відкрийте двері, зайдіть всередину. Тейлор попереду. Відразу це відчути. Темрява, тиша. Штори засунуті. Ні звуку. Навіть слабке дзижчання холодильника чи центрального опалення. Страшно.
  Тейлор натискає на вимикач. нічого Не працює електрика або перегоріла лампочка. У будь-якому випадку ми входимо в темний будинок, де за дверима ховається вбивця-психопат.
  «Ми повинні були взяти зброю», — бурмочу я. Він не звертає на мене уваги, починає повільно заходити в квартиру.
  Залиште двері відкритими, щоб увійшло трохи світла. Коли ми робимо перші кілька необережних кроків, починаємо помічати запах. Вимкнути молоко. Не якийсь прогірклий різкий сморід. Лише натяк на це.
  На моїй шиї починають рости волосся. На моїх руках. Відчуйте тремтіння. Здавлення в грудях. Я ненавиджу це. Ходьба в невідоме. Хто знає, якою справді є Хілі? Якщо він вискочить, розмахуючи ножем, добре, ви вступите в бійку. Подбайте про це. Проблема в повзанні в темряві. Ось такий страх. Очікування. Для шоку.
  Я слідую за Тейлором у кімнату. У блідому світлі від дверей я бачу диван, телевізор у кутку. Світло за шторами. Тейлор підходить і відкриває їх, і сіре світло ще одного холодного й жалюгідного полудня в Глазго заливається.
  Озирніться по кімнаті, швидко за двері; наполовину очікуючи, що Хілі буде там із сокирою. Треба схопитися.
  Це сумна гнітюча маленька кімната. Жахливі меблі 80-х; 15-дюймовий плоский телевізор; сірі шпалери, сірі картини; коричневий килим; урна, заповнена сміттям; потріпаний журнальний столик, завалений журналами та фотографіями.
  Ми йдемо дивитися на них одночасно. Порножурнали, фотожурнали – які майже однаково виглядають з обкладинки – додатки до газет. На обкладинці кожного з них зображена жінка з темно-каштановим волоссям. Це може бути Джозефін Джонсон. Це може бути Енн Келлер. Ними може бути Евелін Батерст.
  Ми дивимось один на одного. Це збирається разом. У нас є свій вбивця. Без сумніву. Я відчуваю це. Якби тільки ми мали розум зламати двері, коли ми вперше прийшли перевірити хлопця.
  Назад у зал. Подивіться у ванну кімнату, спробуйте ввімкнути ще раз, але все ще нічого. Однак ми добре бачимо це при світлі з іншої кімнати. Неприємна кімнатка, неприємний аромат. Йди далі.
  Шкіра лізе! Відчуйте, як воно розтягується і душить, шум з іншої кімнати. Слабкий, але виразний. Легкий рух, а потім знову тиша. Ми не одні.
  Подивіться один на одного, повільно вийдіть у зал. М'язи напружені. Кожне почуття загострюється. Цей запах стає сильнішим. Очікування атаки. Маленька квартира, залишилось дві кімнати. Кухня і спальня. Спочатку кухня, зазирни. Ледве розрізняю в темряві. Велика кімната, але проста. Дверцята холодильника відкриті, не світиться. Пляшка молока лежить розбита на підлозі. Так багато про запах.
  Спальня. Це все. Світло з іншої кімнати сюди не проникає. Ми невпевнено стоїмо в дверях.
  «Є хтось?» каже Тейлор. Тиша. «Гілі?»
  Чекаємо. нічого Подивіться один на одного, ледве вираз його обличчя в темряві.
  «Ой, до біса це», — каже він через кілька секунд. Швидко заходить до кімнати, я позаду. Прямо до штор, починає їх розкривати. Щось пробігає з-під ліжка повз наші ноги. блядь! Стрибає серце. Стиснуті кулаки. Зрозумійте, що це довбаний кіт. Подивіться на двері, коли відкриваються штори і вливається світло. Немає кота. Це щур. Великий, сірий і потворний. До біса величезний.
  Нарешті бачу це краєм ока. Обертайтеся. Великий щур, щоб відвернути мою увагу від цього. Тейлор уже дивиться, насуплене обличчя. На стіні біля ліжка. кривавий; блідий; мертвий. Сержант-детектив Геррод проколов живіт декоративним мечем, підвішеним на стіні. Кров уже давно перестала капати. Його рот відкритий, кров застигла на губах, його очі тупо дивляться на нас. Зброя не влучила в краватку — стриману шовкову роботу M&S, яку він, мабуть, отримав на Різдво. Він висить вільно, на нього капає кров з його рота. Квадрати бежевого і синього кольорів, чорні плями впоперек. Новий дизайн. Взуття зникло. Ноги Геррода в брудних білих шкарпетках.
  Деякий час ми стоїмо і дивимося. Випиває. Офіцер поліції врізався в стіну спальні. Спробуй схопити мій хід думок. Що це означає для розслідування вбивства. Що це означає для станції. Другий офіцер убитий за два дні. Подумайте про Бернадетт; гірко, вона буде насолоджуватися цим у збочений спосіб. Ми стоїмо й дивимося, наче очікуємо, що щось станеться.
  «Продовжуйте чекати, поки він скаже нам, щоб ми відійшли і займалися своїми справами», — каже Тейлор.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  32
  
  РАННЯ ВЕЧІРНЯ ЗВЕРШЕННЯ . Трохи пізніше звичайного внаслідок подій дня. Перший з Тейлором. Блунсбері повернувся в офіс, почувши про Геррода, але він тримається подалі від нас. Сидить мовчки у своїй кімнаті з пляшкою в правій руці. Не знаю, чому Шарлотта просто не відправляє його в дорогу. Хлопець на службі і бентежить себе і всіх, кому доводиться з ним контактувати.
  Починаю думати, що Міллер може так само злетіти з рейок, як і він, що, можливо, вона втрачає це. Двоє її офіцерів були вбиті за останні пару днів, вона отримала розслідування вбивства, яке вийшло з-під її контролю, і вона програла. Бачив її на кілька секунд по дорозі до преси. Її колишня самовпевненість зникла. Блідий, вражений, майже розбитий. Вона досі не повернулася, тому, можливо, вона ще не встигла схопити Йону.
  Двері зачиняються, банда в основному тут. Тейлор стоїть попереду, зробив це багато разів. Але ніколи не такий великий. Ніколи для вбивці двох офіцерів. Важко зрозуміти відчуття в кімнаті. Геррод не подобався комусь із нас, людина була надто неповноцінною для цього, але колега — це колега. Якщо нічого іншого, це міг бути хтось із нас. Егоїст, але так працює розум.
  Ми повідомили про Хілі. Зображення в кожній газеті, на кожній дошці оголошень. Перша частина будь-якого розслідування вбивства не підходить. Ми знаємо, хто це зробив. Тепер нам залишилося тільки зловити його. Жахливо, що він у нас тут; теж замкнений у камері. І Джона Блунсбері вирішив відпустити його. Не знаю кого звинувачувати. сам Блунсбері; Міллеру за те, що він призначив його головним; або я і Тейлор за те, що залишили його.
  Тейлор починає.
  «Так, люди, ось воно. Я знаю, що це важко, але ми повинні мислити трепетно, бути професійними. Там є небезпечний чоловік, і ми повинні вивести його з вулиці. Ми можемо бути злі, ми можемо бути обурені, ми можемо бути пригніченими, ми можемо почуватися винними, що завгодно. Але все це може почекати. По-перше, ми повинні бути ясними, і ми повинні отримати нашу людину». Він вагається. І з цього приводу ми всі знаємо, що він у нас був тут, і було вирішено відпустити його. Якщо преса дізнається про це... ну, ми будемо виглядати, м’яко кажучи, погано. Тому ми тримаємо язик за зубами. Нікому не розповідай. Жодних дружин, чоловіків, матерів чи чого завгодно. Закрий рот».
  Кілька кивків, більшість із нас тупо дивляться на нього або в підлогу. Ніхто нікому нічого не розкаже.
  «То що ми маємо? Учора вранці Геррод зателефонував Джозефіні Джонсон і зв’язав його з Ієном Хілі. Сержант обійшов туди самостійно. Простіше кажучи, він був ідіотом». Робить паузу, глибоко вдихає. Тут немає друзів Геррода, щоб образити. «Яким би не був поворот подій, все закінчилося смертю сержанта. Хілі, розуміючи, що ми на нього натрапили, зникає. Зі зразків волосся в квартирі криміналісти підтвердили, що саме Хілі вбив Енн Келлер і констебля Батерста. Деякі з нас можуть дивуватися, чому Евелін вбили, але виглядає так, ніби вона опинилася не в тому місці в невідповідний час».
  Озирається по кімнаті. Цей останній коментар був спрямований виключно на мене?
  так
  Все одно він правий. Забудьте про Ворона і якусь велику змову. Батерст йде до Міллера, щоб зізнатися; з будь-якої причини вони опиняються в ліжку, як і ви; повертаючись додому посеред ночі, Батерст натрапляє на Хілі, і це вирішує її долю. Не варто було самому гуляти вулицями серед ночі, коли вбивця вільний. Ніякої конспірації.
  «Тепер Геррод. Три вбивства і наш вбивця пішов на землю. Ми знаємо, що він наша людина, нам потрібно знати, де він. Нам потрібно поговорити з усіма, хто коли-небудь зустрічав цього хлопця. Родина, друзі, клієнти, хто завгодно. Томе, ти щойно був у його офісі?
  Так. Повернули все, що змогли знайти. Просто збираюся піти і переглянути все це, подивитися, що ми можемо отримати. ПА внизу намагається бути стоїчним».
  «Я поговорю з нею, коли ми закінчимо».
  Він зупиняється, знову оглядає кімнату. Не один для виступів наш Дан. Я знову згадую про Міллера, який починає розподіляти зони відповідальності. Кому де шукати, з ким говорити. Я знаю, що маю на наступні кілька годин. Переглядаючи файл за файлом конфіденційних паперів Яна Хілі. Приземлився з Морроу, щоб допомогти. Це ще буде довга робота. Подивіться на годинник – уже майже сьома. Подумай про Пеггі вперше з ранку. Знову доведеться скасувати. Вона повинна зрозуміти. Якщо вона цього не зробить, тоді просто немає сенсу, чи не так?
  Надто багато відбувається. Дві жінки; розслідування вбивства, яке зараз взяло двох колег; стара поліцейська змова за участю невідомо скількох клоунів на станції. Забагато відразу. Мені просто потрібно кілька годин, щоб відійти від цього, оцінити все. Прийміть деякі рішення, відкиньте частину сміття. Але я не отримую шансу. Кожні десять хвилин з'являється щось нове. Одкровення, вимога, що завгодно. Принаймні сьогодні це трохи спростилося. Ми шукаємо Яна Хілі, і крапка. Мені також потрібно, щоб одна з жінок сказала мені піти в похід – або обидві, якщо на те пішло – і тоді все було б ще простіше.
  Увімкніть знову, щоб підсумувати.
  «Правильно, люди. Ви всі знаєте, що робите. Нам потрібно якнайшвидше це вирішити, тож виходьте туди й продовжуйте це робити. '
  Тейлор виходить із кімнати, і зустріч переривається. Стежка позаду, ніхто не розмовляє. Є робота, яку потрібно зробити. Повертайся до мого столу, підбігає Морроу.
  «Так, Роб. Міг би також сісти за стіл Геррода. Сидіння вже має бути холодним».
  Він піднімає брови, не виглядає надто враженим. Сидіння мерця. Я підсуваю йому коробку з паперами.
  «Що ми шукаємо?» — запитує він.
  «Не знаю», — кажу я. «Дай мені знати, коли знайдеш».
  Підніміть трубку. Перестаньте дзвонити Пеггі, перш ніж я почну. Одне кільце, і вона відразу піднімає.
  'Привіт?'
  "Гей..."
  «О Боже, Томасе», — каже вона. «Все добре? Я чув про Геррода.
  «Я в порядку. Але він не дуже добре».
  — Що там відбувається, їй-богу?
  «Це круто. Геррод був просто дурнем». Я все співчуваю. Пеггі не подобався йому більше, ніж мені.
  «Ну, просто будьте обережні».
  «Я зроблю. Слухай, я не зможу встигнути сьогодні ввечері. Це стає все гірше і гірше».
  «Я хвилююся. Я хочу тебе побачити». Почніть заперечувати, вона не дає мені шансу. «Я нікуди не піду. Неважливо, коли ти прийдеш, я буду спати в будь-який час. Просто підійди та приєднайся до мене».
  Якого біса, це не має жодної різниці. Я міг би спати в них, як і в мене. Хоча, що станеться, якщо завтра ввечері мені буде ще кудись піти?
  «Звичайно. Але справді, не чекай».
  «Я не буду».
  Добре. І якщо ти не будеш дратуватися, якщо я заповзу о пів на п’яту».
  «Це не має значення».
  Добре. Я буду там».
  «Дякую, Томасе. Діти будуть раді бачити вас вранці».
  Усе це частина плану.
  «Так, це буде добре».
  Попрощайся, поклади трубку. Морроу сховав голову в купу паперу, добрий хлопче. Якби Геррод усе ще був там, він би жадібно прислухався до кожного слова й не намагався приховати факт.
  Телефон знову вмикається, щойно я кладу трубку. внутрішній.
  Хаттон.
  «Томас».
  Шарлотта. лайно Подивіться вгору. Двері її кабінету зачинені. Мабуть, вона повернулася, коли ми були на зустрічі. Я хотів все спростити.
  «Привіт».
  Б'юся об заклад, Морроу захотів би це послухати, якби знав, хто телефонує.
  «Ви будете працювати допізна?» каже вона.
  «Без питань».
  «Я розумію. звичайно. Але мені було цікаво, чи не могли б ви зайти пізніше?
  Давай... Мені це не потрібно. Я маю їхати до Хеленсбурга о третій годині ночі? я не можу Не сьогодні ввечері. Знову не витримаю Пеггі.
  Вона знає про мої вагання. Звучить тривожно.
  — Не Геленсбург. У мене є квартира. Кельвінсайд. Ви можете прийти, коли закінчите».
  Вона звучить як звичайна людина. На самоті. Вразливий.
  Приділіть хвилинку. Ти обіцяв колишній дружині. Можливо, незабаром ти станеш наступною дружиною.
  «Справа трохи виходить з-під контролю, — каже вона. «Мені потрібно поговорити, от і все».
  Чому зараз? Чому сьогодні ввечері? Чому вона не хоче говорити завтра ввечері? Де Френк, коли він тобі потрібен?
  — Гаразд, — кажу я. Закрийте очі, потріть чоло. Справді, Хаттон? справді?
  «Дякую», — каже вона. — Я теж буду тут пізно. Я поговорю з тобою перед тим, як піду».
  Вона кладе трубку. Покладіть трубку. Дивіться на це. Зачекайте, доки він знову подзвонить, і ви отримаєте інший запит на мій час на середину майбутньої ночі. Коли цього не відбувається, я знімаю верхній аркуш паперу зі стосу й починаю налаштовуватися на пошуки життя й творчості Яна Гілі.
  Не дописав і двох рядків, коли відчиняються двері до офісу Блунсбері й виходить розбитий чоловік. Коли він проходить, у кімнаті є шість чи сім людей, і кожен з нас зупиняє те, що ми робимо, щоб витріщитися на хлопця. Закривавлені очі, обличчя в смугах і потворне. Безлад. Здається, що він ходить більш прямолінійно, ніж зазвичай, але його плечі згорблені, шаркаючи. Він зупиняється на півдорозі кімнати. Стало відомо, що всі дивляться на нього. Знає, про що ми всі думаємо. Він ловить кілька поглядів, але ніхто не відводить погляду. На цій станції не залишилося нікого, хто б не міг зараз поглянути йому прямо в очі і сказати йому, що вони думають.
  Нарешті він дивиться на мене, і ці очі — кривава смерть; потім випрямляється і виходить з кімнати.
  І якщо чоловік має хоч якийсь розум, він не повернеться.
  
  
  «Я ДУМАВ про Кроу», — каже Тейлор.
  Він виглядає втомленим. Я не здивований. Його дружина щойно пішла; його доручили вести величезне розслідування вбивства; очікуються миттєві результати; під тиском. І до того ж година тридцята ранку. І ось я приєднався до CID, бо думав, що буде дев’ять на п’яту.
  «Що з ним?»
  Кінець дня. Переглянув усі документи, до яких я збираюся. Ми з Морроу знайшли кілька речей, які нам доведеться перевірити, але це буде на ранок. Тейлор провів добрих три години з ПА, а потім відправив її пакуватися. У неї були вихідні, а сьогодні вранці, як завжди, прийшла на роботу. Гілі ніде не було видно, навіть гадки не було, куди він міг подітися. І це було приблизно все.
  Отже. Кінець дня, остання сигарета, остання чашка кави.
  Тоді? Вибирайте. Шарлотта пішла одразу після півночі, підкинувши мені адресу на ходу. Тож у мене є вибір. Шарлотта чи Пеггі, і я обіцяв їм обом.
  Думайте про роботу. Ворона.
  «Чому він просто так зник?» каже Тейлор. «Ми почали думати про нього. Можливий підозрюваний, можливий зв'язок між ними. Ми не повинні втрачати речі з поля зору. У суботу ввечері ми кинулися туди, вибиваючи двері. Той факт, що він утік, здавалося, причетний до нього. Тепер ми маємо Хілі заштампувати все. Отже, ми просто забудемо про Кроу? Позначити його зникнення як збіг?
  «Випадковості не буває».
  «Exactamundo», — каже він.
  «Тож нам потрібен зв’язок між Кроу та Хілі».
  Так. Ви нічого не бачили, коли переглядали файли Хілі? Згадка про те, що Кроу мав справу з кимось із своїх клієнтів?
  «Нічого. Але потім Морроу перевірив половину з них, і він би не шукав».
  Він на мить утримує мій погляд, а наступна частина розмови – та частина, де він каже мені, що я маю зараз переглянути всі документи, які Морроу переглядав – потім каже: «Не сьогодні ввечері». Ну, дякую. «Завтра вранці. Нехай Морроу розгляне все, що ви викопали цього вечора. Не потрібно нікому розповідати, що ми думаємо».
  Тейлор протирає очі. Пів першої години ночі – не найкращий час для чіткого й логічного розуміння.
  — Не знаю, сержанте. Нам тут чогось не вистачає. Щось очевидне.
  «Давай, — кажу, — ми всі так говоримо. Весь час. Ви не можете цього знати, поки не дізнаєтеся».
  Спирається ліктями на стіл і позіхає.
  «Звичайно. Ви отримали це з китайського печива?»
  «Я зробив. І є ще щось. Завжди знімайте одяг, перш ніж йти в душ».
  «Дуже смішно. Злись, і ми поговоримо вранці».
  Він встає. Щасливчик повертається додому в порожнє ліжко. Ще не вирішив куди їду. Хоча, звичайно, я точно знаю, куди йду.
  «Чи був шанс, що ти сьогодні говорив з Ейлін Гаррісон?»
  Я кидаю йому запитливий погляд у відповідь.
  «Не дивись на мене так», — каже він. «Ти завжди розмовляєш з жінками, або вони розмовляють з тобою, або що там, у біса, коїться. Не дивіться так , що б ви мали на увазі, старший інспектор ?
  Я хитаю головою і починаю виходити.
  «Ні, — кажу я через плече, — я не розмовляв з Ейлін Гаррісон».
  «Можливо, якщо вона знову зателефонує захворіти завтра або ми не почуємо від неї, ви могли б обійти й подивитися, чи з нею все гаразд».
  «Що? Серйозно?
  «Так. Подивіться на моє обличчя. Це серйозне обличчя. Тут коїться досить дивного лайна, щоб ми хоча б не переконалися, що з нею все гаразд. Досить дивно, що вона взагалі не приходить, особливо в такий час».
  Тепер він має право.
  Я не відповідаю, повертаюся та йду назад до головного офісу. Тиша серед ночі; CID у спокої. Подивіться на годинник. Трохи більше п'яти годин, і лайно знову полетить.
  Візьміть ключі від машини та почніть підкидати монету уявно; знаючи, що якщо це вийде на бік Пеггі, я продовжуватиму робити найкраще з трьох, поки не отримаю належного результату.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  33
  
  ПОСТ -СЕКС : найкраще, що є. Це може бути кліше, але це прямо там, де є сам секс і перегляд старого фільму про перемогу Тістла над «Селтіком» з рахунком 4:1. Прохолодний, гіркий, кусає всередині горла. Як димний односолод біля теплого вогню в холодний день. Ляжте на спину, вдихніть, дивіться в стелю. Забути все. Насолоджуйтесь димом і насолоджуйтесь залишками смачних відчуттів, які все ще залишаються у ваших стегнах і шлунку. Ви відчуваєте втому, починаєте піддаватися їй, дозволяйте їй охопити вас. Як хвилі, що розбиваються об океан.
  "Що ти думаєш?"
  Ви ковтаєте галон морської води. Так само добре. Я збирався кивнути й впустити димлячий недопалок собі на груди.
  «Просто насолоджуюсь моментом».
  Вона кладе руку мені на груди, починає малювати кола. Господи, вона не збирається романтизувати зі мною? Вона цілує мене в плече, пригортає голову до моєї руки. Що за біса?
  «Я радий, що ти був поруч останні кілька днів, Томе. Ви мені були потрібні».
  Незважаючи на всю гіркоту та вчинки жорсткого хлопця, це все одно добре звучить. Шарлотті Міллер потрібен сержант Хаттон. Щось таке, що ти нашкрябаєш на столі в школі. Якби ти був жалюгідним.
  Чверть на четверту. Щойно мав приголомшливий секс і почувався розслабленим уперше за пару днів. Я мав намір піти до Пеггі, коли закінчу, але тепер, коли я тут і абсолютно виснажений, у мене є відчуття, що я нікуди не піду, доки не прийде час на роботу. Велика провина означає велике заперечення. Намагайся не думати про Пеггі.
  Я все чекаю, коли впаде гільйотина Шарлотти. Однак кожен раз більш інтимний, ніж попередній. Глибше в болото. Закохатися. Я з нею. Не та людина, не той час, не та планета.
  Я перевертаюся на бік, подалі від неї, а вона обіймає мене руками й притискається до моєї шкіри, її красиві та м’які груди прилягають до моєї спини.
  Вона каже щось інше, її голос мрійливий, але втома знову охопила мене, коли я переходжу на бік, і я не вловлюю цього. Я намагаюся вирвати слова з повітря, але вони зникли.
  
  
  БЛЯК ! У ВІВТОРОК РАНОК будильник. Не знаю, що відриває мене від сну, але я сиджу прямо в ліжку. Надворі світло, знай, що я спізнююся, не дивлячись на годинник. Порожнє ліжко, проклята жінка вже встала і пішла на роботу, залишивши мене лежати тут. Бля Наважтеся глянути на годинник. Ой, блядь. Бля Пів восьмої.
  Подивіться на мій телефон. Три пропущені дзвінки, чотири СМС, але телефон без звуку. Я ніколи цього не робив. Мабуть, це був Міллер. Міллер поставив мій телефон на беззвучний режим...
  Станція; Тейлор; Пеггі. Вони всі дзвонили. Ісус. Де були Крейг Левайн і перший міністр, хіба я їм теж не був потрібен?
  Полетіть у шалений порив холодної води, зубної пасти та вчорашнього одягу. Вийти на вулицю. Вночі випав сніг – легкий покрив. Мало не послизнутися на сходах. Мені важко завести машину, я виїжджаю на дорогу, і через п’ять хвилин я застряг у пробці.
  Продовжуйте дивитися на годинник, оскільки це стає все пізніше. Увімкніть і вимкніть радіо. Погані новини, нудні новини, погода – я знаю, що випав сніг! Знову дзвонить телефон, і я не звертаю на це уваги. І знову.
  Нарешті прибув після дев’ятої тридцять. Біжіть на станцію – підняті брови від Ремсі – вгору по сходах і в офіс. Звичайний гул діяльності. У центрі кімнати Тейлор розмовляє з Міллером. Вони зупиняються, дивляться на мене, коли я підходжу. Тейлор виглядає так, наче хоче мене вдарити, Міллер грає роль. Несхвальний начальник. Я знизую плечима. Не знаю, що сказати.
  "Я залишу вас", - каже жінка, яка п'ять годин тому кричала від хтивості.
  Так, кричав.
  Тейлор показує на свій кабінет, і я йду за ним. Він сидить за своїм столом. Жести, щоб я зачинив двері. Запускається. Низький голос. Божевільний.
  "Що, в біса, ти робиш?"
  Я не можу пояснити.
  «У нас тут грандіозна справа, а ти лежиш у ліжку?» І, судячи з вашого вигляду, чуже ліжко. Чи можете ви не залишити це на два чортових дні, поки ми трохи попрацюємо?
  Хотілося б, щоб у мене був якийсь захист, але я нічого не маю.
  — Господи, сержанте, чи не могли б ви сказати хоча б щось для себе?
  я не можу Йому не потрібно знати про Шарлотту.
  Він нахиляється вперед, лікті спираються на парту.
  «Детектив констебль Морроу був тут останні дві години. Має кілька хороших ідей, добре працює. Він повернувся, на роботу. Виконує свою кляту роботу. Більше цього, і він буде виконувати вашу роботу. Виходь туди і продовжуй це».
  Дурний, принижений, хочеться віддати честь. Подумайте про це краще.
  «Ми закінчили, сержанте».
  правильно. Поверніться, щоб піти. Зачекайте на більш тихі слова, які менеджер часто говорить, щоб показати, що вони насправді не сердяться на вас. Вони не приходять. Вийдіть за двері, залиште їх відчиненими, а потім повертайтеся до мого столу.
  Папери, які Морроу перевірив учора, усі досі там, купа на столі Геррода. Я піднімаю їх, ставлю перед собою. Біля телефону є повідомлення. Ти можеш подзвонити Пеггі?
  Відсуньте його вбік, вирішіть подумати над цим. Що я можу сказати?
  Підніміть перший папір і почніть шукати будь-яку згадку про головного інспектора детектива Джеррі Кроу.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  34
  
  ВИТРАТИ ТРИ ГОДИНИ НА всі ті папери, на які Морроу витрачав свій час учора. Шукаю ім'я Ворона, думаю про двох жінок. Було б чудово мати можливість відвести свої думки від такого роду речей, але я вважаю, що ми всі однакові.
  Пеггі або Шарлотта. Безпечний варіант проти бомби, яка очікує на вибух. Продовжуйте складати подумки списки з іменем Ворона на них обох, щоб я не пропустив його, якщо він з’явиться.
  Бали на користь:
  Пеггі. історія; чудовий секс; мати моїх дітей; повернути мою сім'ю; Мені сорок чотири, і настав час грати; теплі, люблячі стосунки, особливо коли стосунки з Шарлоттою нікуди не йдуть – було б нерозумно втрачати Пеггі через те, що може тривати не до чаювання; Пеггі робить хороший ямайський імбирний пиріг.
  Шарлотта. Чудовий секс.
  Спробуй сказати собі, що секс із Пеггі такий же хороший, але з Шарлоттою є щось зайве. Хоча це може бути просто новинка. Можливо, через дванадцять років він не матиме такого ж смаку. Ніщо так не притуплює апетит, як знайомство.
  не знаю Голова каже Пеггі, серце розділене, пеніс каже Шарлотта. Це приблизно все.
  Зрештою я беру трубку Пеггі.
  'Привіт?' каже вона. Голос насторожений. Знає, що це я.
  «Не клади трубку», — кажу я. Негайно переходить у захист, перш ніж вона встигла заговорити. Хороший хід, Хаттоне, придурку.
  Вона не говорить. Також не кладе трубку.
  «Я перепрошую. Я просто не міг приїхати».
  «Де ти був?»
  Ніколи не був великим брехуном, але я міг би спробувати. По телефону легше.
  «Було пізно. Посеред ночі. І я знаю, що ти сказав, але не було сенсу. Мені потрібен був сон, дитино». Старе знайомство. Б'юся об заклад, Браян назвав її коханою . «Я перепрошую. Була пів на четверту, я тільки прийшов додому, вимкнув телефон, забув поставити будильник і згас, як світло. Я знаю, я мав принаймні написати смс чи щось таке».
  Немає негайної відповіді. Не обов’язково погана річ. Більше нічого не кажи. Почекай і побачиш.
  «Я просто хотіла б...» — починає вона, зупиняючись. «Я не знаю Томаса. Просто будь чесним, заради Бога».
  «Я кажу чесно». Як завжди, втрачено суть. «Слухай, я прийду сьогодні ввечері, обіцяю». Закриваю очі, коли я це кажу.
  — Не треба, Томасе. Не... я не знаю... я все одно хочу, щоб ти прийшов. Але приходь, коли хочеш. Коли ви маєте на увазі».
  «Я спробую прийти сьогодні ввечері. Обіцяю. Ось я знову.
  — Не обіцяй, Томасе. Натисніть.
  Телефонний дзвінок, просто так. Немає можливості для більшої брехні. Пістолет мені в голову прямо зараз, і я б вибрав Пеггі, а не Шарлотту. Але це не триватиме.
  Повертайся до роботи, намагайся думати про Кроу, а не про жодну з жінок. Однак думка про ворону не настільки приваблива.
  
  
  ЧЕРЕЗ N ГОДИНУ, І я зрозумів. Вже ранній день. Вмираючи за деякий обід. Морроу заходив і виходив, дзижчав навколо, як хороший маленький детектив. Добре, що він мені подобається.
  Зайдіть в кабінет начальника.
  «Бінго».
  Тейлор дивиться вгору. Чоловік фактично переглядає якісь папери, а не дивиться в стелю, як зазвичай. Має серйозно ставитися до своїх обов'язків. Він був поза домом більшу частину ранку, прийшов приблизно двадцять хвилин тому.
  «Зачини двері», — каже він.
  Зробіть це, станьте над його столом. Усе ще відчуваю ту напругу в повітрі.
  «Сподіваюся, у вас щось є, бо Морроу порожній».
  Я намагаюся не радіти. Почніть так думати, і я перетворюся на Геррода.
  «Кроу і Хілі. Початок минулого року. Звинувачення в зґвалтуванні. Кроу був офіцером, який проводив арешт, Хілі захищав обвинувачених. Десь уздовж лінії Кроу заплутався, і хлопець пішов на технічну тему. Звісно, це не говорить, але від цього тхне розплатою. Обвинувачений був великим банкіром. Що такий хлопець робить, йдучи до такого нехопера, як Гілі? Постав на нього, тому що він знає, що Хілі — людина, з якою можна мати справу, мабуть. Плата Кроу, він завдасть необхідної шкоди, хлопець вийшов із в’язниці».
  Тейлор дивиться на свій стіл. Однією рукою потирає підборіддя, другою вказує на стілець. Я сідаю. Він розбирається. Я вже робив це, і хоча це те, що ми шукали, чи насправді це приведе нас до чогось?
  «І що?» каже він зрештою. «Що ми маємо? Хілі і Кроу знають один одного. Знайте, що інший зігнутий. Як це тут застосувати? У нас є перша половина з’єднання, тепер нам потрібна друга».
  Подумай прямо, Хаттон.
  'Правильно. Кроу та Хілі працювали разом принаймні над однією справою. Можливо, було більше, ми не знаємо. Справа про вбивство минулого року, як ми знаємо, — це Кроу. Але помітної участі Хілі немає».
  "Не знайшов нічого про це?"
  Похитати головою.
  «А тепер ми знаємо, що Гілі вбив Енн Келлер і Евелін», — продовжую я. «Ми не знаємо, чи бере участь Кроу. І обидва чоловіки зникли. Я розмовляв з Кроу, не припускав, що там щось є. Однак він згадав, що раніше цього місяця розмовляв із Герродом і Блунзбері. Тепер Геррод теж мертвий. А в Блунзбері безлад. Може бути й мертвим».
  «Так, але це завдано самому собі. Я не думаю, що ми можемо звинувачувати Кроу в стані Блунсбері».
  Сядьте. Згуртова думка. Спочатку на три дні.
  — Може, Кроу його шантажує. Можливо, тому Блунзбері та Геррод пішли до Кроу, «бо Кроу погрожував розкрити їхню участь у справі про вбивство».
  «Як він міг це зробити? Він був винніший за всіх разом узятих. Він був убивцею заради Бога».
  «Так, але подивіться на хлопця. Він знесилений, там, у своєму маленькому брудному будиночку. Думаєш, він подумає трепетно? Можливо, він погрожує цим Йоні. Йона не може заплатити, він знає, що його ось-ось розкриють, і він робить те, що робить будь-який поважаючий себе п’яниця. Потрапляє в соус. Тим часом Кроу прибирається, щоб, коли лайно потрапляє на віяло, його не було поруч, щоб щось зловити».
  «Тож чому лайно ще не влучило в вентилятор? Його не було три дні».
  «Він десь зупинився, щоб випити пінту, і все ще прилипає до барного стільця?» Хто знає?
  «І куди вписується вбивство Хілі Геррода?»
  «Я не знаю. Але якщо ми зможемо розібратися з поліцією, ми можемо це дізнатися. Де Йона?» я запитую. «Якщо ми просто вийдемо прямо й запитаємо, чи не шантажує його Ворон, як ти думаєш, ми отримаємо пряму відповідь?»
  Тейлор потирає чоло. «Я сумніваюся. Сьогодні не бачив цього хлопця».
  «Вона ж не відсторонила його, правда?»
  Він знизує плечима.
  «Можливо, він просто взяв вихідний, щоб спробувати протверезіти. хто знає Можливо, він прийде завтра в синьо-червоному облягаючому комбінезоні з великими жовтими штанями, натягнутими поверх».
  «То як щодо того, щоб ми просто пішли туди й запитали його, чи не шантажує Кроу через справу Аддісона?»
  «А що, якщо він? Яке вписується в це вбивство Хілі Енн Келлер? Якщо між Кроу та Блунзбері щось відбувається, це не обов’язково стосується Хілі. Зв'язок між Хілі та Кроу за звинуваченням у зґвалтуванні понад рік тому нічого не означає, сержанте.
  Глибокий вдих. Він правий.
  «У будь-якому разі, — каже він, — справа в тому, що Хілі вбив тих двох жінок і тепер він зник. Це той хлопець, якого ми повинні знайти».
  «То з чого ми почнемо шукати?»
  «Не знаю».
  — Тож як щодо того, щоб ми все одно пішли й поговорили з Блунзбері про Кроу. Це може нас кудись завести. Якщо ні, нам не гірше».
  Дивиться на годинник. Сподіваюся, він згадає про обід. Він цього не робить.
  «Гаразд, ми продовжимо це. Я піду подивитися на Блунсбері. Немає сенсу в тому, щоб ми обидва з’являлися туди, як делегація від анонімної організації «Mesed Up Coppers Anonymous», і якщо ти підеш сам, він скаже тобі, куди йти».
  Кивати. Справедливо. Я принесу обід.
  «Піди й поговори зі своїм великим обвинуваченим у ґвалтівнику», — каже він. «Подивіться, що він знає про Кроу та Гілі».
  «Він нічого мені не скаже, чи не так?»
  Тикає пальцем у лоб.
  «Використовуйте пелюшку. Будьте тонкими».
  Тонкий? Я шотландець.
  Встаньте, готові йти.
  — І ти повинен зателефонувати Пеггі. Вона шукала тебе минулої ночі після того, як ти пішов».
  лайно «Котра година?»
  «Я не знаю. "Можливо, два".
  Ах Спійманий зі спущеними штанами. Кожен раз. Я такий марний брехун. Вийти. Скромний пиріг на обід.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  35
  
  B E ТОНКИЙ.
  Сидячи в кімнаті очікування біля офісу менеджера банку. Відчуваєш себе як зону очікування дантиста, за винятком того, що журнали більше орієнтовані на бізнес, а золоті рибки в акваріумі не є золотими рибками, оскільки вони мають більш екзотичний характер. Товстий килим – бордовий, без візерунку – кремові стіни. Цікаво, як я збираюся зіграти це, якщо я хочу отримати від нього щось.
  Що стосується детективів, то мені завжди вдавалося розбирати речі в голові, бачити можливості тощо. Однак, коли справа доходить до того, щоб змусити свідків відмовитися від цієї маленької надбавки, я марний.
  З'являється PA. Кінець сорокових, волосся в пучок, синій костюм. Проводить мене через двері до офісу банкіра, оголошує, ніби я відвідую королівський двір, а потім зачиняє за собою двері. Не пропонує каву.
  Банкір встає з-за столу.
  «Як ваші справи, офіцер? Будь ласка, заходьте. Сідайте».
  Перевірте офіс, коли я йду до стільця. Дорогі картини, великі рослини, масивний акваріум, такий же багатий килим, як і кімната очікування. гроші Це не банкір, який має справу з хлопцем на вулиці та його депозитним рахунком у сто тридцять п’ять фунтів.
  — Чим я можу вам допомогти, сержанте Хаттон?
  — Це не займе у вас багато часу, містере Монтегю. На першому курсі був викладач географії на ім’я Монтегю. Ненавиділа його. Використовується для того, щоб ластиком для дошки переміщати вас по спині. Напевно, я міг би зараз подати на нього до суду, якби не той факт, що його вбив хтось із шестикласників. Можливо, я міг би подати до суду на школу. «Просто хочу поставити вам кілька запитань про Яна Хілі».
  Він виглядає невиразно цікавим, наче не впізнає імені.
  — Ваш адвокат, — додаю я.
  — Думаю, сержанте, тут має бути якась помилка. Усіма моїми справами займаються Гарпер, МакКалліог і Браун з Інґрем-стріт».
  справи? Харпер, МакКалліог і Браун? Хочеться заарештувати його за те, що він надокучливий дурень із шикарним акцентом.
  Витонченість, облямована набік.
  «Справа про зґвалтування, минулого року. Джені Норхолт, одна з ваших співробітників. Харпер, МакКалліог і Браун не займалися цією справою».
  Заступницька посмішка зникає з обличчя.
  «О, він», — каже він. «Що з ним?» Дивиться на годинник. «Я справді досить зайнятий».
  — Тоді, можливо, ви могли б зайти на станцію пізніше, щоб відповісти на кілька запитань?
  Він дивиться на мене. Той завжди закриває їм рот. Намагається перекинути свою вагу, але він повинен знати краще. У Глазго це нікому не вдається надовго.
  — Добре, сержанте. Але я справді не розумію, як я можу чимось допомогти».
  «Ви знаєте, що Йен Хілі розшукується у зв’язку з убивством жінки та двох поліцейських?»
  Він киває. Звичайно, знає.
  «Ми просто стежимо за всіма його клієнтами за останні пару років. Подивіться, що ми можемо знайти».
  «Дуже ретельно», — каже він. У його голосі звучить зневага.
  Що я втратив, ударивши цього чоловіка в обличчя? Крім, очевидно, моєї роботи і, можливо, моєї свободи на кілька місяців?
  «Якщо всіма вашими справами займаються Харпер, МакКалліог і Браун, чому ви звернулися до такого дрібного адвоката, як Гілі, щоб розібратися з обвинуваченням у зґвалтуванні?»
  Дивиться вниз на ніс.
  «Це була делікатна справа», — каже він голосом тоншим, ніж котяча нутроща. Дивиться на годинник.
  «Це також була досить велика справа. Звинувачення у зґвалтуванні від одного з ваших співробітників. Хіба Гарпер, МакКалліог і Браун не компетентні вирішувати великі справи?»
  Його зуби стискаються за стиснутими губами. Щелепні пульси.
  «Закон може бути для вас чорно-білим, сержанте, але є деякі речі, яких ви явно не розумієте».
  Правильно, це все. До біса, ти, чортова труба, яка обожнює Lehman Brothers.
  «Слухай». Нахиліться вперед. Його голова відсувається на дюйм-два назад. «Мені наплювати на твоє мерзенне маленьке зґвалтування. Ми знаємо, що ви її зґвалтували, ми знаємо, що вас заарештував старший інспектор Кроу, і ми знаємо, що ви пішли до Гілі, бо дізналися, що він людина, яка може впоратися з Кроу. Гроші мінялися руками, Кроу навмисно облажався, а ти пішов».
  Він починає заперечувати, але я котюся.
  «Закрий це. Мені байдуже твоє зґвалтування. Мене не хвилює винагорода, нічого з цього. Все, що мене цікавить, це Хілі. Хлопець вбивця, нам потрібно його спіймати. Мені просто потрібно все, що ти можеш розповісти мені про нього. Ось і все. Звідки ви взяли його ім'я, якщо знаєте, чому між ним і начальником інспекції Кроу. Ти можеш сказати мені зараз, інакше є багато людей, які зацікавляться твоєю хитрістю, пов’язаною із серійними вбивцями».
  Скажіть усе приблизно за п’ять секунд. Він вередує. Він перебирає кілька паперів на своєму столі. Підозрюю, що грається з ідеєю викликати якийсь великий сир у війська, з яким він грає у бридж у вівторок, і сказати йому, щоб він позбавився від цього сержантського придурка.
  Фіксує мене поглядом.
  «Я відніс це Гарперу. Він займається моїм бізнесом». Ймовірно, це буде Гарпер із Гарпера, МакКалліога та Брауна. Не Джо Гарпер, колись з Абердіна та Хібса. «Коли він почув ім'я задіяного поліцейського, він сказав, що у нього є репутація. Щоб ми могли з ним впоратися. Однак він не вважав, що було б доцільно втручатися Харпер, МакКалліог і Браун». Б’юсь об заклад, що ні. «Вони згадали ім’я Яна Хілі».
  «А ви знаєте, чому Хілі та Кроу змогли вести бізнес разом?» Чи була історія?»
  Тепер він виглядає самовдоволеним. Я заблукав на територію, з якою він справді не може допомогти.
  «Комерції довіряють мені дбати про їхні гроші, сержанте. Їм не потрібно знати, як я це роблю, або мої стосунки з іншими в банківському світі. Я не бачу, щоб адвокати та поліцейські чимось відрізнялися, а ви?» Мене прийнято, але він продовжує говорити, тому що йому подобається звучання власного голосу. «Я нічого не знаю про те, як ці люди працюють. Я заплатив гроші, мене звільнили від цього безглуздого і абсолютно необґрунтованого звинувачення».
  Клас розпущено. Погляд говорить все.
  «Чи мали ви справу з Ієном Хілі з інших питань?»
  — Ні, сержанте, не робив, і мушу сказати, що все це мене втомлює. Я зайнята людина, тож якщо ви не проти піти».
  Не знаю, звідки вона знає, але в дверях з’являється ПА і стоїть, чекаючи, поки непроханий гість втече з Доджа.
  Я повинен прийняти поразку. Я не можу заарештувати їх обох, як би мені цього не хотілося. Встати.
  «Тільки не здумай нікуди йти, якщо нам доведеться з тобою знову поговорити».
  Його обличчя починає червоніти. З гнівом. Потрапити в ціль.
  «Як це сталося, — каже він, і ви чуєте, як він намагається контролювати свій голос, — завтра ввечері я везу свою дружину до Австрії, щоб зустріти Новий рік у Відні».
  Ми дивимося один на одного вниз. Як в кіно. Вирішіть більше не дратувати його і повільно відступайте з офісу.
  Вийдіть у свіжість дня. Сніг у центрі міста перетворився на сльоту, але він все ще лежить на дахах. Низька хмарність і холод. Схоже, знову може піти сніг.
  Візьміть гамбургер, з’ївши по дорозі зовсім незадовільний бутерброд, а потім поверніться до офісу. Десь після третьої, коли я заходжу. Тейлор у своєму кабінеті, ноги на столі, дивлячись у стелю. Цікаво, чи знайшов він нашу людину. Має знати краще.
  «Важко на роботі?» — кажу я, заходячи.
  Опускає ноги, випрямляється.
  «Ви довбаний ідіот, чи не так, сержанте?»
  «Що я зробив тепер?»
  Усвідомлення починається. Банкіру не знадобилося багато часу, щоб подзвонити.
  «Будь тонким...»
  «Хлопець був мудаком. Йому пощастило, що я не...
  «Можливо, він і був дурнем, але Міллер був тут, як торнадо. Здавалося, вона думала, що це моя вина».
  «Ну, якщо ви не можете контролювати свій персонал», — кажу я з тією зухвалою усмішкою, яку я вихопив у Еллі МакКойст.
  Я сприймаю такий погляд у відповідь, тоді він знову ставить ноги на стіл.
  — Ну, перед тим, як ти образив делікатного багатія, він тобі щось сказав?
  «Нічого особливого. Його підвели до Хілі його адвокати Харпер, МакКалліог і Браун». Тейлор піднімає брови при цьому імені. «Сказав, що Хілі був відомий як людина, яка готова мати справу з поліцією. Але це все. Принаймні це було все, що він казав. Гадаю, марна трата часу. І все ж мені було приємно дратувати його».
  «Чудово, сержант. Тепер ти можеш піти і дратувати Міллер, бо вона хотіла бачити тебе, коли ти прийшов. Дивиться на мене через стіл. «Ви були там кілька разів за останній тиждень. Ти ж не спиш з нею?»
  «Насправді я».
  Він пирхає. "Так, ви хочете". Дивиться в підлогу, проводить втомленою рукою по волоссю. «Я міг би спробувати це зробити, тепер у мене немає причин не робити цього».
  Швидка зміна теми.
  «А як щодо Блунсбері», — запитую я. «Ви бачите його?»
  «Я зробив».
  «І?»
  «Він був п'яний».
  — Ти питаєш його про Кроу?
  «Нікуди не дійшов. Він просто почав бурмотіти, що він непотрібний виродок. Звичайні п'яні марення».
  — І справа Аддісона. Ви згадали, що ми знали про це?
  «Сказав мені, щоб я відійшов і займався своїми справами», — каже він, хитаючи головою. «Я не знаю, що ми можемо зробити. Може, привезти, замкнути і не пити на пару днів. Але це Джона Блунсбері, бога бога. Не думаю, що Міллер піде на це».
  — Ви керуєте розслідуванням.
  «Я впевнений, сержанте, що є грань на піску, і арешт Джони Блунсбері буде на іншому боці. Нам просто доведеться отримати інформацію з інших джерел». Він потирає рукою чоло. Виглядає втомленим. «Так, геть і переведи Шарлотту через її стіл, або що там ви там робите».
  «Подивлюсь, що я можу зробити».
  Він усміхається, коли я виходжу з кімнати. На іншому кінці офісу кивайте на Морроу, занурившись у документи. Цікаво, на що Тейлор зараз дивиться? Постукайте в двері Міллера, зайдіть. Вона дивиться вгору, не пропонує мені сісти.
  «Щойно телефонував Джонатан Монтегю», — каже вона. Язик згорнутий. Ось-ось розв’язати. Прийміть швидке рішення.
  «Чому ти не розбудив мене сьогодні?»
  «Що?» — здивовано каже вона. Роздратований на мене за відповідь. Ніби я в початковій школі.
  «Ти залишив мене спати і прийшов на роботу. Знав, що запізнюся. Для чого ти це робиш? І перевести телефон у беззвучний режим? Справді?
  Вона не відповідає. Дивиться на офіс. Подивіться, як вона дивиться мені позаду, щоб переконатися, що двері добре зачинені.
  «Не можна заходити в офіси таких людей, як Джонатан Монтегю, і починати балакати», — каже вона зрештою. Ігнорує мене. Зухвали мене. — Особливо не за такими безглуздими звинуваченнями, як ті, які ви висунули йому.
  Почуваюся дурним, але водночас мушу боротися зі злістю.
  «А що це було з DCI Crow?»
  «Це все одно неправильно», — кажу я, вирішуючи застосувати її тактику ігнорування незручного запитання. «Можливо, ви призначили Тейлора головним, але ви не надаєте інформацію про себе та Евелін...»
  «Ти не кажеш, чому ми з Евелін спали разом», — відповіла вона.
  Що я можу на це сказати? Що я приїхав до її будинку в п’ятницю ввечері, як закохане маленьке цуценя. Досить погано відчувати жалюгідність, неважливо, що всі інші знають про це.
  «Я так і думала», — каже вона на моє наступне мовчання. «Не думайте, що ви отримуєте якісь особливі послуги, сержант, — додає вона уїдливо, — там, звідки ви прийшли, є багато іншого».
  Не доведеться відкривати двері, коли я піду. Просто проповзти під ним.
  Дивіться один на одного ще кілька секунд, але більше нічого не можна сказати. Поверніться, щоб піти. Цікаво, чи скаже вона мені щось у спину, але не скаже. Відкрийте двері та вийдіть на свободу головного офісу. Дихайте свіжим повітрям. Наче вийти з ліфта, в якому ви пробули в пастці десять годин. Втеча з гамівної сорочки.
  Повертаюся до мого столу, думаючи, яку ще безнадійну навію я можу розглянути, і чому Шарлотта Міллер так швидко обернулася проти мене? Подивіться на час. Не минуло й дванадцяти годин, як вона була рада, що я був поруч останні кілька днів.
  Частина гри. І якби вона зателефонувала сьогодні ввечері й наказала мені бути біля її ліжка, чи вистачило б мені сміливості відмовитися?
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  36
  
  У ВІВТОРОК ВЕЧЕРІ, ВИХОДЯЧИ З ОФІСИ. Розмірковую про те, щоб піти, не зареєструвавшись у Тейлора, але вирішу, що мені краще. Знайдіть його в операційній, притулившись спиною до столу, дивлячись на фотографії Геррода, Енн Келлер і Евелін Батерст на стіні.
  Нема чого сказати. Я деякий час стою біля нього, дивлячись на фотографії в товариській і гротескній тиші. Двері зачинені, нічого не чути, що відбувається надворі. Абсурдно, але відчувається спокій.
  «Мені потрібно трохи поспати», — кажу я нарешті.
  Він киває. Все ще нічого сказати. Захоплений, але визнаючи, що я можу піти.
  «Ти теж повинен», — кажу я, і він не відповідає.
  Я мало не поплескав його по плечу, пам’ятаючи, що це не моє місце, тоді прямую до дверей.
  «По дорозі додому ви можете зайти й зустрітися з сержантом Гаррісоном?»
  Він повертається, щоб поглянути на мене, коли я стою біля дверей. Він читає вираз мого обличчя.
  «Вона подзвонила сьогодні вранці», — каже він. «Це точно була вона, тому я не думаю, що з нею щось трапилося».
  Я даю йому справді? подивіться.
  «Це просто трохи дивно, — каже він, — і мені це не подобається. Тож піди туди, постукай до неї, переконайся, що я нічого не маю знати. Тоді можеш піти додому і поспати».
  Глибоко зітхнувши – він, звичайно, правий, і мені потрібно перестати бути дурнем у цьому – потім я повертаюся й вирушаю в ніч.
  
  
  Я СТОЯЮ ПІД ЇЇ ДВЕРЯМИ більше п'яти хвилин. Це досить довго стояти біля чиїхось дверей. П'ять хвилин. Просто не робіть нічого протягом п’яти хвилин, а потім уявіть, що ви стоїте біля чиїхось дверей. Майже здався, але потім вона нарешті відповідає. Не впевнений, як довго я б дав це. Весь час я гадаю, наскільки вона на мене роздратується за те, що я витягнув її з ліжка хворого.
  Ми стоїмо в холоді ночі, я освітлений вуличним ліхтарем, а вона освітлена маленькою лампою в її коридорі.
  — Томе, — каже вона. «Заходьте».
  Вона не виглядає хворою, як така, але виглядає до біса жахливо.
  Я насправді не уявляв собі, щоб зайти. Я не уявляв нічого, окрім того, щоб стояти на її порозі, упевнитись, що вона не померла, перевірити, чи вона точно хвора на чуму чи щось подібне, а потім піти.
  Загалом, запрошення увійти — це не зовсім шок.
  Я йду за нею, зачиняю за собою двері. Заходимо в її передню кімнату, вона сідає в одне крісло, я сідаю на диван навпроти. В кімнаті тепло, в кутку горить одна лампа. Швидка перевірка стін. Картини. Хороший смак. Або, знаєте, мені так здається. Як я знаю. У кутку стоїть телевізор, але він вимкнений біля стіни. Виглядає невикористаним.
  «Ти в порядку?» — питаю я нарешті.
  «Відчуваю себе лайном», — каже вона.
  Я киваю.
  «Грип чи що? Ти хочеш, щоб я пішов для тебе в Бутс? Викликати лікаря?
  «Я спав з Евелін».
  Я дивлюся на всю кімнату. Це занадто далеко в лівому полі, щоб я міг обчислити, тому я навіть не намагаюся.
  «Що?»
  «Ми були... Ви знаєте, вона була молодою, у нас просто була така річ... Це почалося ввечері на вокзалі кілька місяців тому. Знаєте, це був просто секс. Вона називала мене своїм друзям. Вона випускає сумний, порожній сміх. Я починаю сприймати Евелін Батерст і Ейлін Гаррісон як друзів-трабаків. Це те, що я хотів би уявити за інших обставин. «Ми майже не розмовляли. Просто бачилися час від часу для сексу. Ви знаєте, яке це місце. Будь-де... Ви не можете просто піти займатися сексом з будь-ким, не кажучи вже про двадцятиоднорічного констебля. Отже, ми ніколи нікому нічого не говорили, час від часу спали разом, і... все».
  Жінки розмовляють зі мною. Я сказав це, чи не так? Я б хотів, щоб вони цього не зробили. Але це інше.
  «Коли востаннє?» Я питаю, і навіть за цих обставин мені все одно здається, що я задаю це запитання з А чи є відео? додається.
  «Вечір п'ятниці», — каже вона. «Вона прийшла до мене... я не знаю... просто з'явилася посеред ночі. Зазвичай ми цього не робили. Вона прийшла сюди о другій ночі, чи що. Вона була засмучена, але... ми не розмовляли... Вона не сказала мені, що відбувається, про що йдеться... вона просто хотіла відволіктися від цього. А я...'
  Вона починає плакати.
  Я цього не роблю, я туди не піду.
  «Коли вона пішла?» я запитую.
  Вона витирає обличчя рукою, намагається взяти себе в руки.
  «Я щойно трахнув її. Я знав, що мав дати їй можливість поговорити, але я просто трахнув її. Ця вразлива молода жінка... Що це означає для мене?»
  «Це не про вас», — різко кажу я. Господи, Хаттон. «Коли вона пішла?»
  «Незадовго до того, як вона померла», — каже вона. Ледве тримаючись разом. «Вона, мабуть, поїхала прямо на станцію, висадила машину Форсайта, а потім пішла додому...»
  Вона втрачає його на останній фразі. Що й зрозуміло, враховуючи, що Батерст так і не повернувся додому.
  «Я не можу... Я не можу...»
  І чого вона не може зробити, так це винести речення.
  Я встаю. Те, що я не можу зробити, це... це. Ця річ. Сиджу тут, розмовляю з колегою, яка плаче. я повинен. Я мав би бути поруч із нею, але я бачив достатньо засмучених людей у своєму житті, достатньо людей, які плачуть за загиблими, зниклими безвісти чи зґвалтованими, або плачуть за тим, що вони зробили чи чого вони не зробили.
  Вона сидить у сльозливих глибинах винного відчаю, і я приєднаюся до неї у почуттях провини та ненависті до себе, піду від неї. Я не можу їй допомогти. Це моє виправдання. Що такий облажаний, меланхолійний мудак, як я, може зробити для когось?
  Вона не вбивала Евелін. Вона не зробила нічого поганого, окрім того, що багато людей цікавляться, хто це був той, хто спав із констеблем, і одна людина – я – звинувачую суперінтенданта в тому, що він трахнув жертву незадовго до того, як її спіткала доля.
  Десь хвилину я дивлюся на Ейлін Гаррісон згори вниз. Не так довго, як я стояв біля дверей, але ще довго, стоячи над жінкою, дивлячись, як вона плаче. Вона чекає, що я щось скажу? Сісти біля неї, обійняти її, сказати їй, що вона не винна?
  Вона нічого не очікує. Вона нічого не хоче.
  Я не знаю, чому так довго стою. Я ніколи не дам їй ні найменшої втіхи. Вона доросла дівчина у великому світі.
  Нарешті я обертаюся й швидко виходжу з кімнати, повертаюся до коридору, повертаюся до вхідних дверей. Вийшовши на вулицю, я більше не чую її ридання.
  Я скажу Тейлор, що їй потрібна відпустка до кінця місяця.
  Звичайно, залишився лише один день.
  
  
  ІДИ ДОДОМУ, СУДИЛОСЯ ПРОВЕДИТИ решту поганої ночі вдома перед телевізором. Вирішила зробити почесний вчинок і подзвонити Пеггі, рада, що нарешті я можу зробити щось добре завдяки їй. Вона каже мені, що втомилася, і зустрінеться ще ввечері. Я просив про це. Раніше вона спіймала мене на брехні по телефону й мала пристойність не сказати мені тоді. Я заслуговую не менше, ніж на те, щоб мене відвернули.
  Так ось я, трохи раніше дев’ятої тридцять. Пачка симулів, холодильник, повний алкоголю, і пара тостів для компанії. Вмирає від бажання подзвонити Шарлотті. Не знаю чому, крім очевидного. Чи хочу я вибачитися за звинувачення її в тому, що вона спала з Батерстом? справді? Здавалося, вона щаслива дозволити мені думати, що так і було, хоча, озираючись назад, це здавалося більше моїм припущенням.
  Звичайно, я справді просто хочу їй зателефонувати, тому що я сумую закохатись, і це жалюгідно та викликає ще більше ненависті до себе, ніж відхід від Ейлін Гаррісон.
  Нарешті, після години поганого телебачення та блукаючих думок, я піднімаю слухавку. У квартирі в Кельвінсайді ніхто не відповідає, тому я спробую в Хеленсбургу. Телефон піднімається, і перед тим, як моє серце, що б’ється, невимушено підійде до рота, Френк каже привіт. Я кладу трубку, не кажучи. Почуваюся дешевим і шкода, що я не дзвонив.
  Так сиджу ще дві години, спостерігаю за загальним фаршем і повільно напиваюся. Мені цікаво про Кроу, Хілі, Міллера, Блунсбері, Батерста, Гаррісона та будь-яку іншу сволоту в поліції. Чи всі вони об’єдналися в якесь велике таємне товариство, яке займається вбивством своїх? Нарешті засну і поринаю в сни, де я знову в лісі, а вони всі там, у сербських мундирах, женуться за мною, собаки спущені. І Тейлор серед усіх, один із них, з Морроу поруч.
  Прокидайтеся на обговорення довоєнної іспанської скульптури трохи раніше третьої години ранку. Якийсь час утримує мій інтерес, потім я відповзаю в ліжко. Засни раніше, ніж я встигну почистити зуби. Прокидайся під будильник о сьомій годині, рот, як внутрішність м’яча для гольфу, обличчя, на якому можна смажити бекон.
  Жалюгідний, як усі з ним.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  37
  
  РАНОК СЕРЕДИ. Останній день у році, і гарного звільнення від нього. На станцію одразу після восьмої. Очікуйте бурхливих вітань від студійної аудиторії, що я встиг, але тиша навколо. Працьовиті маленькі трудівники біжать геть. Усе ще відчуваю, ніби я запізнився приблизно на півтори години. Мене зупинив Ремсі, коли я збирався йти на перший поверх. Це людина, яка ніколи не покидає своєї посади.
  «Напад при обтяжуючих обставинах, сержанте. Домашні, — каже він.
  «Ні в якому разі, друже. Морроу має бути поруч».
  «Вже вручив йому крадіжку зі зломом на Мейн-стріт. Сержанта Гаррісона знову немає, тому... — додає він, переглядаючи свій список. «Практично всі зайняті. Ти хочеш поговорити з Тейлором.
  'Так. Я тобі подзвоню».
  Вгору по сходах. Я ненавиджу домашнє насильство. Я все ще розмірковую, які саме справи мені подобається розслідувати, коли я заходжу в офіс Тейлора.
  "Ремсі хоче, щоб я зробив якийсь домашній напад".
  Він виглядає пекельно. Я маю на увазі, справді... але тоді навіщо навіть згадувати про це? Візьміть усіх сюди і виставте на парад, і це буде схоже на фільм про зомбі. Ми всі настільки виснажені.
  «Так, — каже Тейлор, — він так».
  «Чи встигаю я впоратися з домашнім насильством?»
  «Потрібно зробити», — каже він. «Поки Хілі не подасть руку, нам нічого не потрібно робити. У вас є якісь чудові ідеї, я їх підтримаю, але в іншому випадку ви могли б бути корисними».
  Я думав поїхати у відпустку. Це було блискуче.
  "Ні".
  «Тоді, — каже він, — усе ваше домашнє господарство. Ти все одно це знаєш, тому ти найкраща людина».
  "Що ти маєш на увазі?"
  Він посміхається. Не подобається, як це виглядає.
  «Містер і місіс Дженкінс, — каже він.
  «Ти знущаєшся...»
  Він посміхається. Перо в очній бригаді, на яку я витратив день минулого тижня. Пара, де одному було так само погано, як і іншому.
  «Що буде цього разу?»
  «Щоб поставити не дуже точну точку на цьому, він вигнав її до біса. Вона у Вікторії. Кажуть, у нього самого один-два синяки, але ми не знаємо, чи зробив він це сам собі, щоб виглядало, ніби це вона почала».
  «Ісус».
  'Точно. Чим швидше ви подбаєте про це, тим швидше ви зможете повернутися до нашої зручної справи про серійного вбивцю. Якщо вам потрібно привести хлопця, просто зробіть це».
  «Правильно». Почніть виходити за двері.
  — Ви йдете до Айлін?
  я зупиняюсь. Глибокий вдих. Обертайтеся. У цей момент я не був упевнений, що скажу, тому навмисно не замислювався. у мене нічого немає.
  «Так».
  Я не додаю до цього, ніби, заставивши його мовчати, він вирішить дозволити мені піти, не ставлячи жодних запитань.
  «Ти виглядаєш небагатослівним», — каже він, сухо звертаючись до мого мовчання. «Я припускаю, що ти спав з нею».
  Смішно. Я б хотів, щоб я мав. Інша причина, чому я не думав про неї, звісно, полягала в тому, що я був цілковитим виродком і пішов від неї, не давши їй ані найменшої розради. З усіх разів, коли я був цілковитою сволотою з жінками... ну, це, мабуть, у першій десятці. Хоча деякі інші можуть це заперечити.
  «Я не спав з нею».
  Він робить обличчя, наче вражений. Барвисту репліку залишаю при собі.
  «І?»
  «Їй недобре».
  «Ісусе, це все одно, що намалювати зуби. Ви розмовляли з сержантом і з’ясували, що з нею, і коли вона, ймовірно, повернеться на станцію?»
  Розум порожній. Я просто стою й думаю, що, ймовірно, варто сказати йому правду, бо це має відношення до розслідування, але, звичайно, я не хочу йому розповідати, бо це не моя справа, це справа сержанта Гаррісона. Тільки її тут немає.
  «Я чую, як працює твій мозок, Томе, я просто не чую, про що ти думаєш, тож, можливо, ти міг би висловитися словами?»
  Я почуваюся порожнім. Мозок вимикається, що зазвичай відбувається, коли стикається зі складною словесною взаємодією. Кілька разів трапилося зі мною в суді, що, до речі, до біса незручно.
  — Сержант! — гавкає він, і я справді вірю, що збираюся розповісти якусь нісенітницю про те, що вона захворіла на якийсь шкідливий штам грипу, який, мабуть, потрапив з Азії, коли я помічаю, що його очі відводяться, а вираз його обличчя розслабляється. Я повільно обертаюся, очікуючи побачити Міллера, що крокує через офіс. Натомість нас зустрічає благословенна Ейлін Гаррісон, підтягнута, здорова та готова до роботи.
  Вона стоїть у дверях.
  — Вибачте за останні два дні, головний інспектор, — каже вона. «Я був дуже хворий... обидва кінці, якщо ви розумієте, що я маю на увазі. Спробувала зайти в перший же день і ледве вилізла. Я подумав, що краще поспати».
  Він киває, виглядає вдячно, отримавши зв’язну відповідь.
  «Дякую, Ейлін, рада, що ти почуваєшся краще. Поговоріть з Робом, і приблизно за двадцять хвилин буде брифінг. Ви можете наздогнати».
  «Дякую, сер».
  Вона йде, навіть не дивиться на мене. Я міг би там не бути. Заслужено.
  «Зверніть увагу, як ми розмовляли одне з одним», — каже він мені, коли вона йде. «Це було те, що ми називаємо розмовою. Що б ти не говорив, я все ще припускаю, що ти спав з нею, особливо те, як вона тебе там заглушила. Це показало всі ознаки».
  Я відкриваю рота, щоб протестувати, але насправді, яка різниця? Поверніться, щоб піти.
  «Візьміть когось із собою на випадок, якщо Дженкінс усе ще зухвалий», — кричить він мені вслід. «Едвардс чи хтось».
  До біса чудово. У мене таке відчуття, що хлопець має лише удари молотком для своєї дівчини, і я впевнений, що зможу взяти його, якщо доведеться. Я все одно не можу знайти Едвардса, тож я йду сам.
  Починаю думати, що було б гарною ідеєю знайти іншу роботу.
  
  
  B ПОВЕРНІТЬСЯ В ОФІС через кілька годин. Усі виглядають ситими. Кінець семестру блюз, я думаю. Домогосподарство було однією з тих речей, які я хотів завершити якнайшвидше, але це не дозволило. Довелося затягнути хлопця, витратити на це пару годин. Забронював його. Залишили його тихо задихатися від люті в камері. Тепер нам потрібно дізнатися, що його дружина хоче з цим зробити. Ймовірно, вона захоче, щоб його звільнили, щоб вона могла його вбити.
  Морроу все ще за столом Геррода, займаючись тією справою детектива-констебля. Перевірка маси паперів з більшим ентузіазмом, ніж це виправдано.
  Опустіться за мій стіл, ми визнаємо один одного. Я зіткнувся з накопиченням паперів, які потрібно розібрати. Протягом тижня все більше зростає – це не стосується первинного розслідування. Подивіться на нього кілька секунд. Вирішіть, що це весь час, який я маю присвятити цьому сьогодні.
  "Що у вас є?" я запитую.
  Він відповідає, не піднімаючи очей.
  «Переглядаючи все лайно Хілі в пошуках справ, над якими працював Джастін Едвардс. Нікуди не дінешся», — додає він.
  «Чому Джастін?»
  «Хіба ви не чули?» — каже він, піднімаючи голову.
  «Я був удома останні дві години». Волосся піднімаються на задній частині шиї.
  «Загинув під час удару та втечі сьогодні вранці по дорозі. Помер дорогою до лікарні».
  Я тупо дивлюся перед собою, не знаю, що й думати. Едвардс. Не відразу вражає мене. Збентежений. Потрібно більше інформації. Жест руками, щоб він продовжував говорити. Де подівся голос?
  Синій, 07 рег. Астра. Вкрадено вчора пізно ввечері біля магазину в Рутерглені. Знайдено покинутим на Блантайр-Фарм-роуд. Не знаю, для чого використовувався автомобіль, чи не для вбивства Едвардса. Можливо, це був удар, міг бути нещасний випадок. Я перевіряю ці речі, чи зможу я щось знайти, когось, хто хотів його смерті».
  Його наречена після того, як дізналася про те, що він знімає свій комплект під час різдвяної ночі.
  Дурна думка. Потім, звичайно, я думаю про Кроу.
  Чи міг це бути Ворон? Убив Едвардса з тієї ж причини, що й Евелін. Але ми знаємо, що Хілі вбив Евелін.
  «Де бос?» я запитую.
  «Він і Блунсбері були в Міллера близько півгодини».
  «Йона? Коли він з'явився?»
  «Близько години тому. Чисто поголений, прямолінійна ходьба, змінний одяг».
  «Звідки це в біса?» Я питаю, а він знизує плечима. Ми дивимося один на одного ще кілька секунд, а потім він повертається до своїх документів.
  Потрібно подумати й мати щось розумне, що можна сказати Тейлору, коли він вийде з військової ради.
  Троє офіцерів загинули, і випливає очевидний зв’язок. Справа Аддісона. Залишилися лише Блунзбері та Кроу. Один із них міг бути вбивцею – великим улюбленцем Кроу; Минулого тижня Bloonsbury мав проблеми зі ссать – чи є ще хтось, хто знає про п’ятьох із них і вилучає їх одного за іншим?
  Але це не має сенсу. Ми знаємо, що Хілі вбив Евелін і Геррода. Тож звідки він тут усе?
  Двері в офіс Міллера відчиняються, і звідти виходять Тейлор і Блунсбері. І Морроу мав рацію. Хлопець виглядає як людина. У нього все ще є поглиблення на губах, де пляшка була прикріплена останній тиждень, але принаймні він не хитається. Він прямує до свого офісу, Тейлор прямує до мене. Виглядає надзвичайно розлюченим.
  — Обід, сержант? він гавкає.
  — Тільки пів на одинадцяту.
  Зупиняється і дивиться на мене вниз.
  «Я йду пообідати. Ви йдете?»
  Ніхто не відмовиться від теплого запрошення. Залиште те, що я роблю – а це нічого – і підіть за ним, коли він виходить за двері.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  38
  
  СИДИТИ В ДИВНОМУ маленькому кафе посеред Гамільтона. Їжа замовлена, чашки чаю перед нами. Тейлор не відкривав рота дорогою сюди; просто їхав занадто швидко. Слухав Боба всю дорогу. Коли ми почали, грала Sad Eyed Lady , і вона не закінчилася до того моменту, коли ми приїхали сюди.
  Ми обидва замовили курячий пиріг і чіпси; Припустімо, що він такий же песиміст, як і я, щодо можливостей отримати хороший результат на фронті їжі.
  «То як же з’явився Блунзбері?» Я кажу врешті-решт. Не можна сидіти тут цілий день, тримаючи один одного за члени, ні про що не розмовляючи.
  Тейлор п’є чай, дивлячись у підлогу. Мислення.
  «Можливо, він все-таки Ісус», — каже він.
  На нас несхвально дивиться офіціантка, яка ставить перед нами пиріг і чіпси.
  «Встав із могили», — додає він. «Зрештою, це те, що Ісус робить. Це його справа».
  Покопайтеся в пиріжку, із задоволенням виявивши, що він не надто образливий. Хоча чіпси розмоклі та недостатньо гарячі. Шматочки млявих помідорів обтягують край тарілки.
  «То що тоді з гнівом?»
  Він кривиться, коли смакує чіпсами.
  — Ти чув про Едвардса? каже він.
  "Так".
  «Думаєте те саме, що я?»
  «Ворона».
  «Точно так», — каже він. «Ворона».
  Він набиває повний рот курячого пирога й сидить, понуро жує. Зрештою запиває чаєм.
  Чекає, доки він не набере більше пирога в роті, перш ніж почати знову.
  «Я вирішив, що міг би підняти це питання з Міллером. Тож я сказав: «До мене дійшли чутки про справу Аддісона». Вона смішно дивиться на мене. «Я теж чула цю чутку», — каже вона. «Не вірте всьому, що чуєте». Тож я кажу: «Ну, як ви поясните вбивство трьох офіцерів, які були задіяні протягом п’яти днів?» «Збіг обставин, — каже вона, — таке трапляється». Ви знаєте тон. Я згадав, що Кроу зник, і що ми знайшли зв’язок між ним і Хілі. Вона каже, що знає, і це, звісно, вона знає, тому що ти вдерся в офіс Монтегю, як якийсь довбаний ковбой.
  дякую
  «І їй байдуже», — продовжує він. «Тим часом Джона просто сидів там, як... чорт, я не знаю. Мішок лайна, ось що. Я сказав їй, що думаю, що нам варто перевірити це, вона каже, що є кращі речі, на які ми можемо витрачати час. «В Ісуса є кращі ідеї», — каже вона.
  «Ісус?»
  «Так, Ісусе! Не відставати! Я використовую тут метафору воскресіння, це неважко... Йона, мабуть, використав свій вихідний, щоб протверезіти та геніально подумати».
  «Ах. І якими саме можуть бути ці ідеї?»
  «Ой, боже, ти знаєш. Звичайна хрень. Двійники, фотографії та дезінформація. Але ви знаєте, і вони знали, що всі знали, що це не те, що тріщить. Це інстинкт. Йона мав його, і вона також. Навіть якби це був просто інстинкт, щоб спати з ким найкраще».
  Вона, звичайно, втратила це.
  «То чому вона не дозволяє тобі потрапити в справу з Вороною?»
  Він продовжує їсти свій курячий пиріг, залишаючи чіпси на місці. Показує сердиту вилку.
  «Чому ти думаєш? Не хоче відкривати старі рани. Якщо це стане відомо, вона буде виглядати погано, і ми не можемо цього допустити».
  Коліть їжу. Чіпси є чіпси, і я не збираюся їх залишати, якими б жахливими вони не були.
  — Тоді вона знає рахунок? я запитую. «Все? Кроу вбивця, Блунсбері змовник».
  Він хитає головою.
  «Не знаю. Було б неймовірно, якби вона це зробила. Навіть вона не могла так довго захистити імідж сили, чи не так? Блядь. Знову хитає головою; закінчує курячий пиріг. «Ні, я так не думаю. Хочеться, щоб її станція виглядала добре, добре. Але справа Аддісона стосувалась того, що Блунсбері та Кроу отримали пенсію».
  — А що, якби вона дізналася лише за останні кілька днів? кажу я. «Можливо, вона не захоче виносити все це назовні. Не в такий час».
  «Як вона дізналася про це за останні кілька днів?» — запитує він.
  «Евелін».
  Він допиває чай і починає шукати щось їсти.
  "Ти збираєшся з'їсти решту цього пирога?" каже він.
  «Так».
  «Тож ми повертаємося до того, що Міллер був коханцем Батерст у ніч, коли вона померла», — каже він. «Я просто не впевнений у цьому».
  Настав час. Я відкладав це досить довго, хоча мені все одно доведеться обходити стороною речі про Ейлін. Саме їй належить подати до столу саме цей самородок.
  «Ну, я не думаю, що вони... вони не спали разом чи щось таке, але вона пішла до неї. Евелін пішла до Міллера».
  «Звідки ти це знаєш?»
  Він уже виглядає роздратованим. Звичайно, він роздратований, відколи ми вийшли з вокзалу.
  — У п’ятницю ввечері я пішов до Шарлотти. Машина Форсайта була припаркована надворі.
  «В ім'я... Чого...? Що...? Якого біса ти збирався побачитися з Шарлоттою?
  Я ніби знизую плечима. Не знаю, як я скажу це, щоб це не прозвучало абсолютно смішно.
  — Ти ж не спиш з нею, Хаттоне? Не кажи мені, що ти насправді з нею спиш?»
  Я просто киваю. Він дивиться на мене злегка роззявленим ротом. Усе ще має трохи курячого пирога на язиці, пару шматочків у зубах.
  «Я в це не вірю», — каже він, і немає сумніву, що це правда. «Я єдиний хлопець на всій цій станції, який не спав з тією довбаною жінкою?» Чоловік виглядає недовірливо. Мені вдалося справити на нього враження. «Як довго це триває?»
  «Близько тижня».
  «Кожної ночі? Тільки один раз? Що?
  «Різдвяний вечір, субота, понеділок».
  «Блядь». Він дозволяє слову піти в ніщо. Він піднімає мою чашку чаю і осушує її. Коли його рот знову відкривається, шматки курки зникли. — Ось де ти був усі ці ранки. Ісус. Чого вона хоче від такого, як ти?»
  «Між нами просто щось сталося відтоді, як я випадково побачив її груди кілька місяців тому. Це був слон у кімнаті. Сверблячка, яку потрібно почухати».
  Він придивляється до мене, ніби я якийсь дивний експонат у зоопарку.
  «Як, до біса, ти випадково побачив груди суперінтенданта?»
  «Це просто... трапилося... Але, я кажу тобі, це були чудові груди, і я думав про них з тих пір, і щоразу, коли я дивився на неї, вона знала, що я думаю про її груди, і, хоч це дивно звучить, очевидно, що вона думала, сержант думав про мої груди , і це викликало її збудження – або принаймні цікавість – і вона просто повинна була спробувати».
  «Або три».
  Він протяжно зітхає. Я ховаюся за кухлем, з піднятими бровами, хоча він порожній. Навіть зараз, поки ми ведемо цю розмову, я думаю про її груди.
  — Гаразд, — каже він. «Ти бив суперінтенданта. чудово Звісно, це не стосується розслідування. Отже, Евелін пішла до неї в п’ятницю ввечері, вона також займалася лесбійським сексом у п’ятницю ввечері, але не з інспектором...?»
  «Так».
  «Отже, вона говорила з Міллером, мабуть, про справу Аддісона, хоча ми не знаємо, а потім пішла кудись до якогось коханця».
  «Так».
  «А чи знаєте ви, хто був цей коханець?»
  Я дивлюся через стіл, опускаючи кухоль. Я дійсно не збираюся відповідати на це, але тоді мені не потрібно.
  Ейлін Гаррісон: єдина відома лесбіянка на дільниці, два вихідні на роботі, повернення після візиту іншого сержанта... все це відтворюється в його очах, коли він дивиться на мене, а потім киває. Його обличчя стає порожнім, він спирається на руки, потім потирає обличчя.
  «Отож останні п’ять днів у нас бігають офіцери, намагаючись з’ясувати, з ким спала Евелін перед смертю…»
  «Просто так вийшло», — кажу я.
  Він виглядає не вражений цим. Не вразив мене та Ейлін Гаррісон.
  — Ви могли сказати мені принаймні, що знали, що Батерст відвідав Міллера. Чому ти не сказав?»
  Я справді не маю на це відповіді.
  Ти хотів, щоб це був твій маленький секрет? Це було так? Це більше ніж секс, сержанте? Що ти кажеш? Я нічого не кажу, ти все говориш за мене. «Ти думаєш, що у тебе є якийсь шанс з нею?» Ви хочете бути містером Міллером? Бля, Томе, про що ти думаєш?
  Він влучив у саму точку зору. Він все-таки детектив. Я просто сиджу, мов шматок сала.
  «Коли ти знову побачиш її?»
  «Не знаю. Вона була розлючена через справу Монтегю. Думаю, вона мене кинула».
  Не знаю, як пафосно прозвучав тоді мій голос. Він хитає головою, гнів покидає його обличчя, а на зміну йому приходить посмішка. Починає сміятися. Цікаво, що він робить, але це стає заразним, і я приєднуюся до нього. Він має рацію, сміючись наді мною, зрештою, я на це заслуговую.
  «Вона щойно використала мене для сексу», — кажу я, і ми обоє зрештою мочимо себе, сміючись кілька хвилин над абсурдністю мене та Шарлотти Міллер.
  Якщо ви не можете сміятися, що ви можете зробити? Сволоч.
  Коли ми збираємося разом, він ставить очевидне запитання.
  «Як це було тоді?»
  Я б запитав його те саме, якби ситуація була зворотною.
  "Приголомшливо", звичайно, настільки добре, наскільки я можу це зробити.
  Він виглядає вдячно. «Я сподіваюся, що так і буде».
  Офіціантка зависає поруч, Тейлор замовляє ще один шматок пирога, без чіпсів. Вона знову зникає. Він посміхається, хитає головою, закочує очі, каже: «Боже, я мав замовити ще чаю». Кличе її, піднімає чашку. Вона киває.
  Радий, що нарешті сказав йому. І це ще трохи позбавляє від цієї безглуздої закоханості. Мені потрібен був хороший копняк під дупу, щоб почати це переживати, і її реакція на справу Монтегю була розумним початком. Тейлор, який посміявся наді мною, теж те, що мені потрібно.
  «То ти думаєш, що вона кинула тебе через Джонатана Монтегю?»
  «Вона нічого не сказала, але я думаю, що це все».
  «Вона, напевно, спить з ним». Він посміхається. «Тричі за шість днів, щасливчик...»
  Сидимо мить мовчки. Другий шматок курячого пирога надходить підозріло швидко. Справді, вони навіть встигли розігріти це в мікрохвильовці?
  Тейлора, здається, не бентежить непристойний поспіх, і він пряметься.
  — Отже, Шарлотта сердиться через те, що ти йдеш до Монтегю. Вона знає, що це тому, що ми перевіряємо Кроу. Евелін розповіла їй всю історію...
  «Ми припускаємо, ми не знаємо».
  «Що завгодно. Вона не думає, що справа Аддісона має до цього стосунок, незважаючи на три смерті, і тому вона не хоче, щоб ми копалися в старих ранах. Залиште їх і зосередьтеся на пошуку Яна Хілі».
  «Або, — кажу я, — вона знає, що вони пов’язані, тому що вона є частиною цього». Хоче переконатися, що ми не дізнаємося правди».
  «Надто страшно, Хаттон. Ворона, добре, бо хлопець хворий. Але Міллер. Якщо це так, чому б просто не доручити собі вести справу, коли вона усунула Блунзбері?»
  «Вона спробувала це».
  «Що ти маєш на увазі?»
  «Вона сказала, що робить це. Я погрожував розкрити той факт, що Евелін пішла до неї в п’ятницю ввечері; наказав їй призначити вас головним замість цього».
  Він дивиться на мене, тримаючи в руці виделку з курячим пирогом.
  "Ти, чорт, знущаєшся?"
  "Ні".
  «Ісус, Хаттон, у вас повно маленьких секретів. Щось ще ви хотіли б мені сказати?»
  «Ну, це було дивно, тому що в той час, коли я наказував їй про це – і давайте будемо ясними, я був набагато менш наполегливим, ніж це звучить – я припускав, що вона спала з нею. Тож, хоча вона й не зробила цього, вона все одно вважала, що той факт, що вони бачилися тієї ночі, коли Евелін було вбито, був достатньою причиною, щоб відмовитися від ведення розслідування».
  Тейлор киває, продовжуючи їсти пиріг.
  «Так, це може мати значення. Щось ще?
  «Не думаю».
  «Добре. Гадаю, я наслухався достатньо секретів».
  Я показую офіціантці, що хочу ще чаю.
  «То що ми будемо робити?» я запитую.
  Він пронизує ще один шматок пирога.
  «Ми збираємося ігнорувати її і підемо за Кроу. Поверніться до Аррочара пізніше вдень. Поговоріть з кількома людьми, ретельніше обшукайте той його жахливий будиночок, і ми з’ясуємо, куди він подівся».
  Чай приходить.
  «Магія», кажу я.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  39
  
  ПІСЛЯ ЧЕТВЕРТОЇ години. Вже вечір настав, але в країні все ще ясно, низька хмарність і сніг лежить на землі. Хогманей, попереду звичайна напружена ніч. Тим не менш, тут вже не так, як колись, це точно. Будь-яка бабуся тобі це скаже. Вся ця біганина і перша опора; з'являтися в будинку абсолютно незнайомих людей з пляшкою White & McKay у руці; співаючи дивні пісні без слів, які могли б нагадувати Коула Портера так само, як Гаррі Лодера; все, що пішло. Ми стали нацією людей, які сидять і дивляться погані телевізори, і нескінченно скаржаться на те, як це все жахливо і що Новий рік просто не такий, як був раніше. Ніби в цьому винні всі, крім нас самих.
  Однак сьогодні ввечері для нас не погане телебачення. Ми полюємо на Ворона, і після кількох годин марнування часу на переслідування повідомлень про спостереження Яна Хілі ми повернулися на правильний шлях. Можливо, це неправильний шлях, але я відчуваю.
  За останні два дні майже дев'яносто людей повідомили, що бачили Яна Хілі. Звучить добре? Це гігантська трата часу. Якби вони всі прийшли з одного місця, у нас було б добре. Але, як завжди, дзвонили звідусіль. На південь також, коли його фотографія потрапила в національні новини.
  Отже, Ієн Хілі — Елвіс цього тижня. Робота на бензонасосі у Вулвергемптоні; сидячи на лавці в Гайд-парку; підкидання через борт порома Mull у бурхливому морі; грати в гольф у Нерні.
  Це проблема з розміщенням фотографій – до вас дзвонять усілякі клоуни. Те ж саме минулого тижня з фотозйомкою, яка виявилася дуже поганою схожістю на нашого чоловіка. Кожен бідолаха, якому немає з ким поговорити, хоче подзвонити в поліцію.
  Проблема полягає в тому, що лише один із цих викликів є правильним; ви не можете ігнорувати жодного з них. Тож у мене було чотири години, щоб перевірити фальшиві дзвінки з околиць Глазго.
  Блунсбері кидався кілька годин, поки не врізався в стіну близько третьої години. Я не бачив, як він це робив, але ви відчували запах віскі в його диханні, бачили це в його очах. Не можна надовго утримати дурня від випивки.
  Перед тим, як піти, мені ще раз зателефонувала на Batphone від Шарлотти. Що ти робиш сьогодні ввечері, Томасе? Франка в Польщі. Чому ти не сходиш?
  Серйозно...
  Не знаю, у що вона грає. Однак, на щастя, я не збираюся впадати в це так сильно, як раніше. Я ще не зовсім подолав горб, тож це не означає, що я не піду туди, але принаймні я починаю ставитися скептично. Відновлення невеликими етапами.
  У будь-якому випадку, марнотратний день позаду, і ми прямуємо вниз до будинку Кроу. Ми можемо поговорити з кількома людьми поблизу, а не лише з огидним сусідом. Проведіть більш ретельний огляд будинку, подивіться за межі порнографії та порожніх пивних банок, подивіться, чи є якась записка про те, де може бути його колишня.
  Ми підходимо до будинку невдовзі після п’ятої. Вийдіть із тепла автомобіля в прохолоду ночі. Зупиніться та подивіться на озеро. На дорозі немає машин, низька хмарність і сніг заглушають будь-який звук. Тиша. У повітрі більше снігу, але він не почав падати з якоюсь силою. Озеро тихе, хвилі майже не намивають його на берег. Гори вкриті білим. Красива. Шотландія у всій своїй тихій, мальовничій величі. Чистий і свіжий.
  Чути слабке дзюрчання телевізора з сусіднього будинку. Шалені вітання з якоїсь жахливої вікторини. Мить минула. Повертаємося до будинку Ворона. Засніжена стежка незаймана. Сьогодні його не було, але тоді ми навряд чи очікували, що він буде.
  «Тоді, — каже Тейлор, — покінчимо з цим».
  Підніміться до вхідних дверей, відчиніть їх і в будинок веселощів. Світло горить. Не виглядає так, ніби хтось ще був тут, відколи ми були тут у суботу ввечері, і це добре.
  І так ще на півтори години ми знову занурюємось у застарілий, низькотехнологічний світ старшого інспектора детектива Джеррі Кроу. Перегляньте все, набагато ретельніший пошук, ніж раніше. Шукайте клаптики паперу, адресні книги, номери телефонів тощо. Вниз по спинці дивана та крісел, вичищаючи шухляди, кожен брудний закуток і кожну огидну щілину, намагаючись знайти те, що можна. І в кінці ми маємо стару книгу зі старими номерами людей, з якими він, мабуть, не спілкувався роками, а також пару адрес і номерів на клаптиках паперу, які давно впали за подушки та в діри. Сумний стан Джеррі Кроу – ні друзів, ні життя, за винятком гнилої колекції нелегальної порнографії.
  Сидячи в кімнаті відпочинку в кінці цього. Світло горить, дивляться, як падає сніг. Вмирає від бажання вийти на холод.
  «Майже шкода виродка», — каже Тейлор, і я знаю, що він має на увазі. Але, як я вже казав раніше, він не той чоловік, щоб викликати симпатію.
  «Я все ще хочу посадити його у в'язницю, зауважте».
  Так. Гаразд, я зроблю деякі з цих дзвінків, — каже він, дістаючи телефон і переглядаючи мізерний список номерів. «Поки я це роблю, ви можете почати від будинку до будинку. Почніть із сусіднього будинку, якщо хочете».
  «Я можу його заарештувати?»
  «Не соромтеся. Тільки пам’ятайте, що вам доведеться заповнити звіт».
  Хороша думка.
  Тейлор починає називати перший номер; Я виходжу на холод. Досить сильний сніг. Відчувається чистотою. Майже сьома година; Цікаво, що клоун з поганим волоссям дивитиметься сьогодні ввечері по телевізору.
  Дзвоню в дзвін і чекаю вибуху. Треба було принести кийок.
  Ще раз подзвонити. Можна уявити старого всередині, який ричить і лається, лається на свою дружину. Якби він знав, що це я, він, мабуть, навіть не відповів би; тоді я отримав би можливість зламати двері, помахати йому аркушем паперу, вдаючи, що це ордер, і обшукати це місце. Все одно міг би це зробити.
  Двері відчиняються. Простягніть значок.
  «Сержант-детектив Хаттон. Ми говорили в суботу».
  Він дивиться на мене з мовчазною грубою цікавістю.
  «Про твого сусіда, Ворона».
  Він робить довгий вдих. «Правильно», — каже він.
  — Ви його нещодавно бачили?
  «Я вже казав тобі, що він обдурився. І я б хотів, щоб ти зробив те саме».
  Він починає зачиняти двері. Переставити ногу через лінію, руку до дверей.
  «Слухай, дідусю, — різко кажу я, — цього разу ти або відповідай на запитання належним чином, або я отримаю ордер і команду з CTIS, і ми прийдемо сюди й розірвемо твій клятий дім на шматки».
  Він вагається. З вітальні доноситься крик: «Що ти робиш, дурна піздо?» Зачини довбані двері! – озирається через плече, потім виходить на сходинку, зачиняючи за собою двері.
  "Що тобі потрібно, тому що я дивлюся телевізор?"
  Це спрацювало. Нечасто в наші дні люди так швидко руйнуються під загрозою ордера на обшук.
  — Мені потрібно знати, коли ти востаннє бачив Кроу, що саме він сказав, коли тобі подзвонив, чи були в нього відвідувачі, щось. Подумайте про це, не поспішайте».
  «Що тоді задумав цей марний виродок?»
  «Це не має значення. Просто відповідайте на запитання».
  Він протяжно зітхає. Хоче показати, яку велику послугу він мені робить.
  «Ми з місіс не дуже добре спимо, розумієш? Я з радикулітом, а вона з артритом. Правильно сволота, що радикуліт, синку, а вони лікарі хрена не знають». Терпіння. Тож ми зазвичай не спимо серед ночі. Суботній ранок, я не знаю, котра була година, може, одна година, щось таке, я чую якийсь шум, знаєте. По сусідству щось відбувається.
  «Що за шум?»
  «Я не знаю, чи не так? Я там був?»
  «Добре. Давай».
  «Я почув, як грюкнули двері, і визирнув у вікно. Бачив, як він з'їхав з дороги.
  «У який бік?»
  Вгору. Лох-Файн, знаєте.
  правильно. Дістатися кудись. Не повернувся до Глазго.
  «Коли він тобі подзвонив?»
  «Якось вранці. Не пам'ятаю, коли саме. О восьмій чи щось таке. Може раніше. Негідник підняв мене з ліжка».
  «Що він сказав?»
  Хитає головою, смокче зуби. Я якось ненавиджу цього хлопця. Але я ненавиджу більшість людей, яких мені доводиться розпитувати.
  "Ні" багато. Каже, що він їде на кілька тижнів, чи можу я подбати про це помешкання. Я маю на увазі, справді?
  Він гірко сміється, і я не звинувачую його. За місцем Кроу найкраще подбає підпалювач із десятьма галонами пального та Zippo.
  «Як він звучав?»
  «Як він звучав? На біса? Він дивиться через плече на зачинені двері, тоскним поглядом. « Смертельна зброя 3 увімкнено».
  «Давай, дідусю, це лайно. Ви берете участь у справжньому. Набагато цікавіше. То як він звучав?»
  «Ах, я не знаю. Я мало з ним розмовляв, знаєте, але він звучав... інакше. Важко описати. Застуда, або задишка, або щось таке. Слухайте, я не один із тих виродків-психіатрів, один із освічених виродків. Я працююча людина. Сорок років у пошті».
  «Це пояснює ішіас».
  «Так, так, але як ви думаєте, пошта хоче про це знати?» Вони трахаються?»
  «Щось ще можете мені сказати?»
  Так, є. Мої яйця відмерзають. Чи можу я повернутися всередину?
  І ми досягли своєї межі.
  «Звичайно, вперед».
  Він бурчить якусь низьку образу чи інше й грюкає дверима. Я відвертаюся, коли Тейлор виходить із місця Кроу.
  "Кудись потрапити?" я запитую.
  Він дивиться на сніг, на мить дозволяє пластівцям сісти на його обличчя – кілька секунд очищення – а потім дивиться.
  «Розмовляв з трьома людьми. По-перше, Юлія, екс. Вона не чула від нього нічого п’ять-шість років. Каже, що якщо ми його знайдемо, то маємо нагадати йому про його аліментні обов’язки».
  «Якийсь шанс».
  Так. Інші двоє не знають, хто вони. Не скажу, але ми можемо їх перевірити. Підозрюю, що лише пара підозрілих хлопців, з якими Кроу виконує свою брудну роботу. Вони обидва роздратувалися при згадці його імені. Я думаю, що він винен їм гроші, і ніхто з них не знає, де він. Що з тобою?
  Я вказую в напрямку Rest and Be Thankful.
  «Вийшов близько першої в суботу вранці і поїхав туди».
  Він дивиться в сніг уздовж дороги, яка пролягає біля озера Лох-Лонг, а потім піднімається на пагорб убік від озера, поступаючись місцем поворотам, які пропонують щонайменше три варіанти маршруту. Сніг на дорозі вже густий і майже жодна машина не проїхала по ній відколи ми приїхали. Лише дурень пішов би на пагорби такої ночі; особливо коли чоловік, за яким ми стежимо, пішов п’ять днів тому, і його слід буде холоднішим, ніж вода в озері, біля якого ми стоїмо.
  «Ти збираєшся слідувати за ним, чи не так?» кажу я.
  Він сміється.
  «Серйозно, сержанте, це було п’ять днів тому».
  «Що тоді?»
  — Ти збираєшся опитати ще кількох сусідів, а я повернуся всередину й дивлюся телевізор. Смертельна зброя 3 увімкнено.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  40
  
  ПОВЕРНІТЬСЯ В БУДИНОК через півгодини. Промерз до кісток, потребує гарячого напою. Або алкоголь. Знайдіть Тейлора з піднятими ногами, який дивиться одне з тих шоу на BBC3 під назвою « Занадто молодий, щоб убити свою маму» або «Младше 10 і вагітна» .
  «Щось?» каже він.
  «Вони всі думали, що він погань. Деяким із них було що розповісти, але нічого актуального. Що з вами? Ви дізналися, ким були погані хлопці в "Смертельній зброї 3 "?
  «Ви можете бути здивовані, дізнавшись, що я працював».
  «Шокований».
  «Дзвоніть на всі станції в околицях. Попросив їх піти шукати машину Кроу, подзвонити, якщо щось знайдуть».
  «Бьюсь об заклад, ти був популярний».
  «Просто використав свій природний авторитет».
  Зробіть фото п’ятнадцяти настільних поліцейських, які бредуть у сніг, проклинаючи його екстравагантно яскравими словами незгоди.
  «А що, якби він поїхав з околиць?»
  «Ми зробимо це завтра. Але якщо він поблизу, ми можемо піти шукати його сьогодні ввечері. Тож сидимо і чекаємо. Дайте їм годину або дві. Сказав їм зателефонувати з нульовими поверненнями. Добре, він може бути де завгодно, але якщо його машина в одному з менших містечок на заході, ми можемо його дістати».
  «Чи не могли б ми піти посидіти де-небудь у барі?»
  «Ми нікуди не йдемо. Припаркуй дупу. Поруч з диваном лежить теплий Мак’юен.
  дякую
  І це надовго. Ми сидимо і чекаємо, терплячи жахливе телебачення на ходу. Час від часу дзвонить телефон, час від часу станція повідомляє нам, що вони перевірили єдину автостоянку в своєму місті з єдиною автостоянкою; але решту часу ми мовчимо, оскільки Тейлор виявляє особливу пристрасть до перегляду шоу про підлітків, які ненавидять своїх батьків, і шоу про підлітків, які є батьками. Каже, що це допомагає йому зрозуміти нашу клієнтуру.
  Приблизно через півтори години випробувань, коли ми вже готові здатися, ми отримуємо те, на що чекаємо. Dunoon. Місцеві федерали знайшли автомобіль Кроу, припаркований на маленькій вулиці в кінці міста. Тейлор дізнається місце розташування, каже їм залишити все як є, і що ми приїдемо, щоб перевірити це самі.
  Отже, кілька коротких дзвінків, щоб попередити решту пошукової групи, а потім ми знову на снігу. Уздовж озера Лох-Лонг від Аррочара, ковзайте вгору по Rest and Be Thankful, вниз і вздовж озера Лох-Файн, повз Страхур.
  По мірі того, як ми йдемо, снігу стає менше, але Тейлор зосереджується на тому, щоб не з’їхати з дороги, а я дозволяю своїм думкам блукати між різними жінками. Пеггі, Шарлотта, відносно забута Елісон, навіть Ейлін Гаррісон. Все ще відчуваю себе повним лайном і заслуговую на осуд, який, ймовірно, колись зустрінеться зі мною. Можливо, просто в пеклі, коли я отримаю все, що до мене приходить.
  Ми доїжджаємо до Dunoon, проїжджаємо повз чіппі по дорозі, і сама ідея запаху виявляється надто п’янкою. Скрізь вечеряють рибою, а потім ми вдаємося до супутникової навігації, щоб знайти потрібну вулицю. Сатнави – це ще один винахід, який змушує мене шкодувати, що я живу в 50-ті роки.
  Що не так з тими довбаними людьми, які в'їжджають в озеро або в ліс, повний вовками, і кажуть, що я не винен ? Супутникова навігація — це лише ще один спосіб, за допомогою якого людство може відмовитися від будь-якого почуття особистої відповідальності.
  Тож ми виходимо на сніг і холод, все ще доїдаючи вечерю. Також непогана рибна вечеря – хрустке тісто, смачний шматок риби, потрібну кількість солі та оцту, чіпси, просмажені у фритюрі.
  Стоїмо, дивимося на машину. Ступання шин, різні інші форми зовнішнього огляду, поки ми їмо останню їжу – Тейлор трохи відстав, бо він був за кермом.
  «Ну що?» Я кажу йому. — Він доставив пором до Гурока? Підійшов потяг до Глазго?»
  «Хорт, — бурмоче Тейлор, кидаючи шматок риби в сніг. Нахиляється, зачерпує його, кладе в рот, поки воно не охолоне. «Ні, звучить неправильно. Який сенс?
  «Намагається збити нас зі сліду».
  «Чи міг би він навіть подумати, що ми на його сліді настільки?» каже він.
  Доїдаю рибну вечерю, запихаю папір у кишеню пальта й мию руки в снігу. Закурити. Цей нікотиновий досвід після рибної вечері.
  Тейлор нишпорить у кишені й кидає мені маленьку чорну книжку. Вороняче життя на шістдесяти маленьких сторінках.
  'Перевірте це. Шукайте щось у цьому районі.
  Дістайтеся до нього в тьмяному світлі вуличних ліхтарів, а Тейлор продовжує кружляти навколо автомобіля, брикаючи різні частини, і від його обіду не залишилося нічого, крім чіпсів. Нарешті каже: «Ти добре вмієш проникати в ці речі?»
  Подивіться з пошарпаного списку знайомих Кроу. З жахом побачив, що я там.
  «Геррод був вашою людиною для цього».
  «Зараз мертвий».
  Хороша думка. Втратити інтерес до книги, тому що я нікуди не досягну; бродити навколо машини. Замок на багажнику виглядає досить іржавим, і оскільки це хетчбек, це дозволить нам отримати доступ до всього.
  «Візьміть лом і закрийте замок багажника, або засуньте вікно», — кажу я.
  Він доїдає свої чіпси, шукає урну навколо, потім скрипить папірець і кидає його мені.
  «Знайти урну, а, сержант?» каже він. Я запихаю його в другу кишеню. «У мене є щось у багажнику, що ти можеш використати для цього. Зламай замок, буде менше шуму. Немає сенсу викликати підозри місцевої поліції, якщо нам це не потрібно. Я сподіваюся, що Шарлотта спала з більшістю з них і з усіма.
  веселий.
  Я дістаю маленький лом із багажника машини Тейлора.
  «Я міг би з’їсти ще одну з них», — каже він, коли я повертаюся, навантажений товарами для вчинення злочинів.
  — Друга рибна вечеря?
  «Так».
  Кажучи це, він звучить із докором сумління, наче це нездатність зізнатися в обжерливості. Дві вечері з рибою швидко поспіль. Незалежно від спокуси, другий, швидше за все, буде розчаруванням.
  Тримайте сигарету моїми губами, говоріть, не встигаючи впустити її в сніг.
  «Я думаю, що ми про це пошкодуємо, але чому б і ні? Друга вечеря з рибою... — пауза, щоб докласти додаткових зусиль, — може знадобитися, — кажу я, коли замок відкривається.
  Знову довго затягуй дим, вийми сигарету з мого рота.
  «Можливо, цього разу вечеря хаггіс».
  Поклади сигарету назад мені в рот, підійми чоботик... потрібні обидві руки, вона така іржава й жорстка.
  Багажник відкривається, ми дивимося на вміст, очевидний, незважаючи на тьмяне світло. Виноситься неприємний запах. Сигарета випадає з рота в сніг.
  "Бля..."
  Тейлор простягає руку вперед і тягне за голову трупа, який лежить у кузові позаду машини. Воно не рухається від його дотику, тому ми обоє тягнемо тіло енергійніше. Він жорсткий і неподатливий, але зрештою нам вдається смикнути його, і голова обертається нам назустріч. Очі і рот відкриті.
  Деякий час ми дивимося на це. Ніхто з нас не знає, що сказати. Ми провели останні півтора тижні, не маючи жодного уявлення про те, що відбувається. Ми зібрали все, що могли, і придумали якийсь зв’язок. А тепер усе, що ми вважали сенсом, викинуто у вікно.
  «Ісусе, — каже Тейлор. «Я маю на увазі, серйозно...?»
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  41
  
  ЩЕ ДУМАЮ ПРО ДЖО . Завжди думаю про Джо. Він не усвідомлює, що Різдво минуло, такі лабіринтові стежки змусили його подумати. Досі бачить, як дарує Джо різдвяний подарунок, обіймає Джо під ковдрою холодної різдвяної ночі, а в кутку мерехтить вогники ялинки. Все, що я хочу на Різдво, це Джо .
  Голова смикається. Якби тільки він міг знайти її.
  Як довго вона була зникла, перш ніж він усвідомив? Скільки днів він стояв біля її дому, чекаючи, поки вона повернеться, перш ніж він дізнався, що вона пішла назавжди? Скільки днів? Скільки втрачених днів? Як далеко вона могла зайти за цей час? Час відправитися в будь-яку точку світу.
  Він не знав, чому вона пішла. Чому вона пішла? Чому хтось на її місці пішов би так? У неї був хтось, хто зробив би для неї все, хто любив би її, бігав за нею і робив для неї все, хто зберігав її в теплі та безпеці, хто захищав її від небезпек сучасного міського життя, яких безліч.
  Як вона могла так піти від нього? Якою вона була бездумною, егоїстичною повією? Можливо, коли він знайде її, коли він нарешті зможе зробити їй подарунок, це будуть не коштовності, не одяг, шоколадні цукерки, квіти чи квитки до Королівського концертного залу. Можливо, це буде біль. Розплата за біль, який вона завдала йому з незрозумілих причин. Розплата для Джо.
  Він холодний, холодний до кісток. Два дні нічого не їв. Спочатку його годували, але зараз це припинилося. Забув смак їжі, забув її тепло, коли вона ковзає йому в горло. Води та час від часу порції J&B недостатньо. Віскі пече і зігріває, але смак йому все одно не подобається; ніщо не може цього змінити.
  Його зап’ястки боліли, але згодом оніміння зняло біль, і тепер він нічого не відчуває; за винятком випадкових цівок крові по його руках після того, як він намагається вирватися. Знає, що шлях до позбавлення від болю — залишатися нерухомим, але іноді його охоплює відчайдушне бажання втекти. Джо там, мила Джо, і він їй потрібен. Він знає, що вона вболіває за нього так само, як і він за нею. Уявляє, що з нею відбуваються всілякі речі, і в ньому кипить гнів від думки про це, від думки про те, що його немає поруч, щоб захистити її.
  Там так багато злочинців і небезпечних психопатів. І ось він ув’язнений, і нічого не може з цим вдіяти.
  Злість проходить. Він думає про тихий різдвяний вечір. Вогники виблискують на дереві, співає Бінг Кросбі. І Сінатра, і Нат Кінг Коул. У вогні потріскує вугілля. Тримаючись за руки, його кільце навколо пальця Джо.
  Його руки обхопили її горло.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  42
  
  ТУТ НІКОЛИ НЕ БУДЕ ПОРОМУ , коли він вам потрібен.
  Повернення до Глазго, довгий шлях із Данун; назад тим шляхом, яким ми прийшли. За такої погоди це займе принаймні пару годин, і ми могли б покликати когось у Глазго, щоб зробити нашу роботу за нас; але хто це буде? Кому ви телефонуєте, коли щойно знайшли свого головного підозрюваного мертвим у його власній машині, і у вас виникають підозри щодо двох найвищих офіцерів у відділку?
  Ворон виглядав у смерті так само потворно, як і за життя. Я не можу згадати когось, кого б мені було менше шкода, знайшовши їх давно мертвими. Ми попередили місцевих жителів, але попросили залишити це під шапкою кілька годин. Зробіть необхідне, але не телефонуйте до Глазго з новинами, бо Глазго вже знає.
  Ще багато снігу на землі, жодних розмов у машині. Тейлор зосереджувався на тому, щоб не їздити надто швидко за цих умов, залишаючи мене зосередитися на тому, що, чорт візьми, відбувається. Можна придумати тільки два варіанти.
  Вийдіть на смугу з подвійним рухом повз Balloch, поки сніг не дасть тимчасової перепочини і водіння стане легшим. Залишилося близько двадцяти хвилин до кінця року, і я не можу дочекатися, щоб закінчити з цим. Ніби завтра буде краще.
  Тейлор мчить крізь ніч. Вирішує, що настав час поговорити про це. Джеррі Кроу, мертвий у власному автомобілі.
  "Ви працювали над цим?" — запитує він.
  Зберіться з думками, намагайтеся не вимовляти їх усі відразу.
  «Якщо Кроу мав якесь відношення до інших смертей, мав бути якийсь спільник, який тепер опікувався ним. Альтернативно, і більш імовірно, він не мав до цього жодного відношення, і з ним вчинили так само, як і з іншими, як частину тієї самої угоди. На мить забувши про Ієна Хілі, «бо я не знаю, де він вписується, з оригінальної банди з п’яти залишився лише Блунсбері».
  "Так".
  «Отже, Йона піклувався про всіх своїх співзмовників, чи це означає, що хтось інший переслідує їх усіх, і Йона наступний у черзі?»
  «Наприклад, Міллер», — каже він. Або, чорт забирай, я не знаю. Оскільки вона знає про справу Аддісона, можливо, вона стане наступною жертвою».
  «То кого ми попередимо? Блунсбері чи Міллер?
  «Можливо, вони в цьому разом».
  Можливо, вони є. Зараз мене вже нічим не здивуєш.
  «А як щодо Хілі?» кажу я.
  «Я не можу цього вирішити. Ми знаємо, що він убив Енн Келлер і Евелін. Геррод був убитий на своєму місці. не знаю Можливо, він працює з Bloonsbury. Зрештою, Йона відпустив його. Можливо, вони уклали угоду».
  Дивіться перед собою в густий нічний туман. Нам потрібно поговорити, але це в туманній надії, що ми натрапимо на щось доречне, а не на реальну можливість щось вирішити.
  «Він розуміє, що Хілі вбивця», — кажу я. У той же час він хоче позбутися всіх своїх співзмовників, тому він заручається допомогою Хілі. Погрожує заарештувати його, якщо він не зробить за нього свою брудну роботу, щось у цьому роді».
  «Джона Блунсбері», — гірко каже Тейлор. «Все ще не вірю. Ця теорія все ще має бути на узбіччі. Якщо він збирався їх подолати, навіщо шукати допомоги психа? Як ти збираєшся контролювати такого хлопця? Чому б просто не зробити це самому?»
  Ми проїжджаємо через Дамбартон, усе ще мало заторів, у повітрі кілька лапок снігу, за три чверті години до місця призначення. Ми прямуємо до будинку Блунсбері, але що ми скажемо, якщо побачимо, що він сидить там із драмом у руці й сердито заявляє про свою невинність?
  «Немає доказів», — кажу йому.
  «Що?»
  «У нас немає доказів. З будь-якого з них. Це все припущення».
  Він киває. «Я знаю».
  «Ми можемо бути за милі від мети, мочиться на вітрі. Ось сценарій: Хілі вбиває Келлера, потім Евелін. Просто в рамках його обов’язків як, я не знаю, наступного Тобіна. Джозефіна Джонсон призначає Херрода на Хілі, і той отримує винагороду, коли йде до нього. Хілі, усвідомлюючи, що ми на нього натрапили, відмовляється. Наступного дня Едвардс гине внаслідок наїзду та втечі. Так буває. Досить великий збіг, але чому б і ні? Тим часом якийсь потворний союзник Кроу, з яким він веде бізнес, набридає нашим жахливим колишнім колегою і розлучається з ним. Там, мабуть, тисяча людей, які хотіли побачити Кроу мертвим. Отже, п’ять смертей, і Джона Блунсбері не має жодного відношення до жодної з них».
  Тейлор вдивляється в білий морок. Йому подобається, як це звучить, я це бачу. І це теж не звучить надумано. Можливо, трохи, але не так дивовижно, як Джона Блунсбері, який звернувся за допомогою до психопата.
  «Можливо, ви маєте рацію. Сподіваюся, ви праві. Ви можете уявити, який сморід від цього, якщо Bloonsbury наша людина?»
  «Можливо, ми забігали вперед», — кажу я. «Отже, був збіг чи два. Так буває. Ми кинемося туди, щоб знайти Йону, який сидить сам і тихенько напивається разом із Джулсом Холландом».
  Барабанить пальцями по керму.
  — Не знаю, сержанте...
  Ми самі поговорили в колі, як і ви. Він опускається в тишу. Час згадати іншу річ, про яку я мав би згадати кілька годин тому.
  «Отже... — кажу я, — мені також треба подумати про Шарлотту Міллер».
  "Що ти маєш на увазі?"
  Ми потрапили на Ерскінський міст; а десь дзвони віщують прихід Нового року. вечірка. Сніг знову починає густіти.
  Ось іде.
  «Вона запросила мене сюди сьогодні ввечері. Френк, мабуть, у Польщі. Я маю на увазі, хто їде до Польщі?»
  Він дивиться на мене. На щастя, не надто довго, і повертає назад на дорогу.
  «І ти збирався мені це колись сказати?»
  «Я вам зараз кажу».
  «Серйозно, сержант».
  Оскільки він має рацію, коли дратується, я, природно, захищаюся.
  «У чому проблема? Ви ревнуєте?»
  «Трай мене. Де ми були дві хвилини тому під час цієї дискусії? Загинули четверо офіцерів. Якщо це не збіг, якщо всі вони мертві з однієї причини, і якщо це зробив не Блунзбері, а він наступний у списку, то це міг би бути Міллер. Вона знає, що ти знаєш. Чому б інакше вона запросила вас туди?
  Можливо, він має рацію, але я маю подумати про своє захисне роздратування. «Якщо вона збиралася це зробити, то чому б не зробити це раніше?» У неї було багато можливостей».
  — Я не знаю, сержанте. Просто запитайте себе, чому вона взагалі вас трахає».
  «Я казав тобі! Через інцидент з її грудьми!
  Я дивлюся на нього. Сам факт опису інциденту з її грудьми як інциденту з її грудьми змушує мене посміхнутися, але Тейлор не посміхається.
  Знову тиша. І він має рацію. Випадок із грудьми насправді не пояснює, чому суперінтендант береться за таких, як я, але все одно немає сенсу, щоб я мовчав. Я нічого про це не знав, коли вперше спустився туди напередодні Різдва.
  Нічого сказати. Мандрівка триває в тиші; і сніг падає дедалі шаленішими шквалами, так що до того часу, як ми приїдемо до Гамільтона, ми проїжджаємо крізь білу масу.
  Я не був у домі Блунсбері з тих пір, як він влаштував парубочу вечірку в покер через два тижні після того, як Бітті переїхав. Насправді це був покер/порнофільм/наркотики/алкоголь/вечірка повій. Стандартний поліцейський проїзд. Наповнив будинок нашою купою, напав на склад і взяв усе, що міг, затягнув туди пару пирогів, які вони спеціально зібрали напередодні ввечері. Ви знаєте угоду: «завтра ввечері приходьте і робіть багато з нас, інакше вас обкрадуть». Трапляється весь час. У будь-якому випадку, на жаль, сержант-детектив Хаттон був у центрі всього цього. Вибили мені з обличчя, втратили купу готівки на картках, стоячи в черзі до жінок. Бог знає, якого числа я стояв у черзі. Це не гордий момент у моїй кар'єрі.
  Деякі речі краще забути.
  Під’їхати до будинку, вийти з машини на мороз. Вгору по доріжці — заплутана маса мертвої рослинності, яка все ще видна в саду, незважаючи на сніг. Цікаво, в якому стані занепаду буде будинок.
  Місце тихе. Ні світла, ні звуку.
  «Він або вийшов, або впав на підлогу», — каже Тейлор, дзвонячи в дзвінок.
  «Напевно, десь упав на підлогу», — кажу я. Натягни моє пальто ближче до мене. Не має значення. Це мороз.
  Він знову дзвонить, і ми стоїмо й чекаємо. Даремно. Пробує дверну ручку. Заблоковано.
  «Ви готові знову зачинити двері?» каже він.
  «Ви жартуєте?»
  «Давай, сержанте, ми не будемо стояти тут цілу ніч, чекаючи, поки хлопець прокинеться або повернеться додому».
  «Але він міг не мати до цього нічого спільного. Він може бути просто п'яний. Як це буде виглядати, якщо ми вдеремося в його будинок і нічого не вийде?»
  Він дивиться на мене як старший інспектор.
  «Сержант, зламай довбані двері. Я візьму на себе відповідальність. Просто зробіть це. Якщо хтось вивозить їх усіх, Блунсбері все одно може лежати там мертвий».
  Зробіть довгий вдих. Ось іде. Радий, що я взув чоботи.
  Ногу вгору, стукни сильно в замок душею мого чобота. Двері злегка підгинаються, а я втрачаю рівновагу, послизаю і падаю на спину. В м’яке снігове ложе. Тейлор ігнорує мене, прикладає плече до ослаблених дверей і штовхає їх. Озирається назад.
  — Давай, сержанте, геть дупу, — каже він і заходить до хати. Вмикає світло в коридорі, дивиться на сходи.
  «Йона!»
  Вигрібаю сніг, відчищаю його як можу, заходжу в будинок.
  «Йона!» — знову кричить він.
  Мертва тиша.
  «Так, сержант, сходами вгору, я зроблю тут».
  Тейлор йде у вітальню — сцену переважної більшості покерної вечірки, — а я прямую до спалень, сцени іншої частини покерної вечірки. Три спальні, з ванною в кінці, якщо я правильно пам’ятаю.
  Ви відчуваєте невиразне збентеження, заходячи в будинок людини, яка цілком може бути абсолютно невинною. Половина очікує застати його в ліжку з кимось зі станції, а я почуваюся ідіотом.
  До вершини сходів зупиніться і послухайте. нічого
  "Джона, ти там?"
  Немає відповіді. Мені моторошно зараз, коли я тут, навіть з увімкненим світлом. У повітрі помітний неприємний запах. Цікаво, чи це смерть. Не думай так. Припустімо, що будь-де, де живе Блунзбері, пахне дещо неприємно.
  Іду по верхньому майданчику, під ногами скриплять дошки підлоги. Повз поліцейське фото — молодий Йона з тодішнім державним секретарем у справах Шотландії. Судячи з усього, Ян Ленг. Дні його слави минули так давно.
  Відчиніть двері до передньої спальні.
  «Йона?»
  Увімкніть світло. Місце - це лайно. У такому стані твоя кімната, коли тобі шістнадцять, а мати забула сказати тобі прибрати в ній останній рік. Чоловік живе як свиня. Неприємно думати, на які форми життя Тейлор зустрінеться на кухні.
  Зайдіть в кімнату, почніть колупатися в його речах. Скрізь одяг, ковдри, скинуті з краю ліжка. Простирадла та подушки в плямах. Цікаво, чи змінив він їх відтоді, як повії були тут разом із усіма хлопцями зі станції? Судячи з усього, ні.
  Думаю, що я спочатку це відчуваю, а не чую. шум; шепіт звуку. прискіпливий. Відчуваю це в тремтінні по спині. Скиньте піджак, кишені якого я переглядав. Стій спокійно. Мовчазний. Можливо, Тейлор.
  Воно приходить знову. Шум шуму. Наступна спальня. Дивний звук. Не схожий на чоловічий чи жіночий голос, але все ж людський. Скиглити.
  Я б хотів знову мати пістолет. Треба було б почати носити ці речі, але шум все одно не загрожує. Вийшов у зал, і тепер я чую це чіткіше. Відчуйте біль від цього. Волосся піднімаються на моїй потилиці.
  Шум знизу. Тейлор натрапив на щось, низька лайка; знову кличе Блунсбері.
  Встаньте біля іншої спальні. Секундне вагання. Штовхніть двері, не знаю, що я знайду. Наполовину очікуючи побачити собаку, що скиглить у кутку.
  Світло горить.
  Ісус Христос. Запах вражає мене так само сильно, як і вигляд того, що переді мною; отримати цей миттєвий шок, як голки води під морозним душем.
  Ян Хілі, прикутий до стіни. Неголений, з підведеними щоками, ледве впізнаваний від чоловіка, з яким я розмовляв тиждень тому. Він голий, його руки прикріплені до стіни над ним, і він мляво звисає з них. Його ноги можуть торкатися підлоги, але вони не пропонують опори. А навколо його ніг кількаденні фекалії, сеча та блювота.
  Зробіть крок назад, спробуйте ігнорувати запах. Він мружиться від світла, а потім дивиться на мене. На його обличчі мерехтить визнання, слово беззвучно зривається з його вуст.
  "Бос!" Я кричу: «Думаю, тобі краще піднятися сюди».
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  43
  
  як ТЕЙЛОР трудиться вгору по сходах. Я збирався проривати свій шлях крізь людські залишки на підлозі, щоб підвести Гілі, але вирішив дочекатися боса. Хілі може виглядати як людська істота, але він все одно вбивця. Принаймні Енн Келлер, хоча правда про друге і третє вбивства починає проступати. Приходить Тейлор і стає біля мене.
  «Ісусе, — каже він мені в спину.
  Нарешті, після півтора тижнів спекуляцій і випадкових припущень, ми маємо щось конкретне. Частина живого доказу на стіні, яка є всім необхідним доказом причетності Джони Блунсбері до вбивства трьох інших офіцерів. Ісус ледь не вдарив у саму точку.
  «Це середньовіччя, до біса», — каже Тейлор. «У вас є ключі?»
  «Згадайте, що цей хлопець зробив з Енн Келлер».
  «Ми не знаємо, що він комусь щось зробив».
  «Можливо, все інше було підставою, але як Блунсбері взагалі потрапив на нього?» Цей хлопець убив Енн Келлер. Подумай про те, що він з нею зробив, перш ніж підвести його».
  Він дивиться на Хілі. Хілі тупо дивиться у відповідь. Напевно, я б сказав, що він поняття не має, про що ми щойно говорили. Мертві очі, рот намагається посміхнутися.
  «Як довго ви тут?» запитує Тейлор.
  нічого
  «Гілі, як довго?»
  Прошепотіле слово злітає з його вуст, випадає в кімнату, нерозбірливе.
  «Що це було?» каже Тейлор. Голос все ще різкий. Не час для голих психопатів на стінах.
  Губи Хілі знову рухаються, і цього разу ми це чуємо. Холод каркаючого голосу.
  «Джо», — каже він. «Скажи Джо».
  
  
  НІТКИ ІСТОРІЇ час від часу збігаються разом і створюють картину в мережі.
  Ще одна з улюблених цитат Шарлотти. Дуже доречно.
  Через півгодини ми знову в дорозі. Подзвонив Ремсі і сказав йому, щоб він зібрав кількох хлопців. Його вразила делікатність усього цього. Правда цього нікому не сподобається. Змусив його розпочати пошуки Блунсбері й наказати привезти хлопця. Хто знає, у якій канаві він зараз лежатиме? Також сказав йому, що ми подбаємо про те, щоб розповісти Міллеру, куди ми зараз прямуємо. Вниз до Хеленсбурга, назад тим шляхом, яким ми щойно прийшли. Зупинилися за бензином і провіантом на випадок, якщо ми загрузнемо в снігу, і в дорогу.
  Ейлін Гаррісон з’явилася в Блунсбері перед тим, як ми пішли, все ще виглядаючи приголомшеною. Не впевнена, що її вираз обличчя так змінилося, коли вона побачила Хілі, але вона виглядала настільки невпевнено, що їй не було куди подітися. З нею було троє констеблів, які доглядали за Гілі, на випадок, якщо хлопець вирішить або зможе посміятися.
  Коротка дискусія в машині, перш ніж Тейлор замовк, щоб зосередитися на їзді крізь заметіль. Ми поставили Хілі кілька запитань, але він був не в змозі відповісти.
  Шматки падають разом, сміття у відро. Можливо, все починається з того, що Кроу намагається підкупити Блунсбері. Це припущення, але ми знаємо, що вони мали справу за останній місяць, і це розумний удар. Bloonsbury починає панікувати через те, що справа Аддісона викриється. Велика кар'єра, нарешті, змита в унітаз, починає думати, що з цим робити.
  Тим часом Хілі вбиває Енн Келлер. Тієї ж ночі Евелін дізнається правду про Аддісона. Можливо, Bloonsbury дізнається про це, а можливо, ні. Можливо, він знає, що вона йде до Міллера. У всякому разі, я підключив його до Хілі, він розмовляє з хлопцем і розуміє, що він наш убивця. Виношує свій план. Вирішує позбутися всіх своїх співзмовників. Хто знає, як швидко він усе це зробив? Тож він дістає Гілі через деякий час після того, як приміряв його з тим клоуном у Рутерґлені.
  Суботнього ранку Блунсбері спускається до Аррочара, піклується про Кроу. Саджає його в кузов автомобіля, їде в Данун. Якось повертається до Аррочара та його власної машини. Можливо, викрав інший автомобіль. Розібравшись з Кроу, він приходить до Глазго і вбиває Евелін. Не знаю, як він знає, де її знайти, але тоді вона була між своїм домом і станцією, не так вже й багато. Робить з нею те, що Хілі зробив з Енн Келлер, підкидаючи докази, щоб звинуватити Гілі.
  Далі він якимось чином дізнається, що Джозефіна Джонсон поставила Геррода на Хілі. Він чекає його, пробиває ножем у груди. Потім наступного дня він робить для Едвардса вбивство, скоєне проїздом.
  Історія дотепер. Немає надто багато доказів, але це стає на місце. Таке відчуття, і було багато випадків, коли Bloonsbury не було поблизу станції.
  Отже, у нас є Джона Блунсбері, підійдіть до цього; і підтвердження цього висить на стіні в його додатковій спальні. Хілі був там кілька днів, Йона був у нього вдома в цей час. Жодного підлаштування, жодної дурниці, Bloonsbury — наша людина.
  Відчуйте себе порожнім. Порожнистий. Не хочу бути сьогодні в поліції. Не хочу бути тут. Якщо твоє життя буде таким лайном, ти міг би жити в одній із тих лайнових країн, які навіть не функціонують, де відчай всепоглинає, де відчай визначається не лише неспроможністю дозволити собі оновити свій Підписка на Sky. Кожен із нас матиме жахливий вигляд, коли це стане відомо, і ніхто не буде дякувати нам із Тейлором за те, що ми це виявили.
  Що підводить нас до останнього великого питання. Участь Шарлотти Міллер. На якому боці колії ми її знайдемо? Ми могли б їй зателефонувати, але це те, що потрібно говорити комусь в очі. Виміряти реакцію.
  Не починайте говорити про це, доки ми не переїдемо Ерскінський міст, не розчиститься сніг і ми обидва не будемо жувати огидні бутерброди з шинкою та сиром, які купили на заправці. Близько другої години.
  «Як ми будемо грати в це?» Я кажу врешті-решт.
  Він махає мені бутербродом.
  — Навіщо ми купили їх, сержанте? Вони міняються.
  Було після півночі. Який, на вашу думку, був вибір?
  Він бурчить, продовжує їсти.
  «Не впевнений, це відповідь на ваше запитання», — каже він. «Ми думали дозволити вам увійти самому, як і планувалося».
  «Подивитися, чи вона мене вб’є?»
  «Більш-менш».
  «Дякую».
  «Не думаю, що це спрацює», — каже він. «Я маю на увазі, якщо вона нічого про це не знає, то вона затягне тебе в ліжко, а я залишуся сидіти в машині й морозити свої яйця. І ми обоє будемо виглядати ідіотами, коли доведеться сказати їй правду. Отже, ми просто підемо туди, розповімо їй, що знайшли. Ми думаємо, що Джона вбиває всіх, хто знає про бізнес Аддісон, а це означає, що вона може бути наступною в списку».
  «А що, якщо вона в цьому замішана і, я не знаю, дістає пістолет?»
  «Не бачу. Який її мотив? Звісно, якби про Аддісона дізналися, це виглядало б погано, відклало б її на рік чи два назад, але як їй знати, чи деякі з її офіцерів є вбивцями? І вона Шарлотта Міллер, заради Бога. Вона може ебать і потурати їй вихід з чого завгодно. Їй не потрібно змовлятися, щоб убити своїх офіцерів.
  Повертає ліву розвилку на світлофорі, прямує вниз у напрямку Хеленсбурга. Мушу з ним погодитися. Жінка, з якою я зблизився за останній тиждень, не є причетницею Блунсбері. Те, що він зробив, викликає огиду, але він така погана людина, що, як би сильно ви не вірили, у цьому все одно є певна довіра. Але Шарлотта Міллер?
  «А якщо вона в цьому замішана, — продовжує він, — у чому я справді сумніваюся, то яка вона виграшу від того, що нам щось зробить? Про Bloonsbury вже вийшло, всі знають. Ні, якщо вона причетна, вона все заперечить, схопить Йону і вб’є його, щоб він не міг говорити. Таким чином вона зазнає мінімальної шкоди».
  Звучить правильно, але це такий безлад, якого ніколи не знати.
  «Так куди подівся Йона?»
  Він знизує плечима. «Бог його знає. Лежить у канаві. Якщо він зрозумів з того, що я сказав раніше сьогодні, що ми були на Кроу, можливо, він просто закінчив бігти. Поїхав до Лондона, щоб спати під мішком з рештою його роду.
  — Або він міг приїхати до Хеленсбурга, щоб убити Міллера. Останній з людей, які знають».
  « Ми знаємо», — каже він. «Він все ще має про нас піклуватися».
  Враховуючи ту спритність, яку він продемонстрував, відшліфовуючи інших, це не найвтішніша думка. Уявіть собі мою смерть від рук божевільного Йони Блунсбері. П'яний Джона Блунсбері. Але до біса з цим, можливо, смерть була б найкращою в цей момент. Постраждалих поліцейських, безсумнівно, будуть вітати як хоробрих героїв – як і будь-яку іншу людину, яка помирає в ці дні – тоді як ті офіцери, яких не було вбито під час цього розслідування, будуть засуджені за те, що вони були групою злочинно схильних, некомпетентних невдах.
  Ви все ще розмірковуєте про те, як це було б, коли б меч проштовхнув вас крізь нутрощі, притиснувши вас до стіни в манері покійного Геррода, про якого мало хто сумував, коли Тейлор зупиняється біля особняка. Зупиняє машину, глушить двигун. Дивиться на мене.
  — Це все, сержанте. Я знаю, що ти зазвичай займаєшся сексом, коли приходиш сюди, але на цьому...
  «Кумедно, сер».
  Він посміхається і виходить з машини. Я слідую, ступаючи в глибокий сніг, знову відчуваючи, як холод прорізає тонку підкладку куртки. Подивіться на стежку до будинку. Кілька вогників увімкнуто, але я не бачу її обличчя, притиснутого до вікна, яке спостерігає за мною. Якщо вона чекала мене, я прибув набагато пізніше, ніж вона могла подумати.
  Відчиніть ворота внизу саду, почніть довгу прогулянку стежкою.
  «Сподіваюся, вона прийшла», — каже Тейлор.
  — І сам, — додаю я. «І без зброї».
  — Джессі, — каже він.
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  44
  
  СТОЯТЬ НА ПОРОЗІ , де я був двічі за останній тиждень. Сьогодні ввечері інші нерви. Я сподівався, що до цього віку я перестану відчувати нерви, але, здається, цього не сталося, незважаючи на те лайно, яке було раніше.
  Ось-ось дзвонить.
  «Почекай, — каже Тейлор.
  «Другі думки?»
  — Чуєте, сержанте?
  Він правий. Поліцейський інстинкт. Щось не так. Не знаю що, не знаю як. Просто відчуття, але на основі таких почуттів так багато роботи. Щось у вашому шлунку; волосся на потилиці; це додаткове відчуття, яке не дає тобі втрапити в несподіване, не дає тобі вдарити ножем у живіт.
  «Ви хочете, щоб я знову вибив двері ногою?» Це збереже наше прибуття в таємниці».
  Він кидає на мене погляд старшого інспектора, простягає руку, пробує дверну ручку. Двері, насмішкувавшись над моєю драматичною пропозицією, з клацанням відчиняються.
  Дайте один одному право, подивіться на блискавку і зайдіть у будинок. Тихо зачини за собою двері, зупинись і прислухайся.
  нічого
  У залі горить світло. Двері до вітальні відчинені, і ми бачимо слабке червоне світло різдвяних вогнів, хоча ялинки немає в полі зору. Він показує мені, щоб я перевірив кімнати з іншого боку коридору, і я починаю пильно дивитися в першу, коли він йде до вітальні.
  Бібліотека, така кімната, якої нормальні люди просто не мають удома. Ряди книг, які назавжди залишаться непрочитаними; письмовий стіл, недоторканий рукою людини; старомодний глобус із тих часів, коли Далекий Схід був невиразною масою, а Мангеттен — болотом; в кутку горить ліхтарик, з якої причини. Можливо, щоб допомогти слідчому.
  Пройдіть через кімнату до дверей у дальньому кінці. Ніжно. Відкрийте його, перейдіть до наступного. У тьмяному світлі ліхтарика в бібліотеці я бачу контури більярдного столу. Світло, що нависає над дошкою, панує в кімнаті в її тінистій темряві. Тут нічого не видно. Через кімнату і в ту позаду – кімнату в задній частині будинку.
  Тут темно, тьмяне світло з бібліотеки не проникає. Схоже на вітальню, великий телевізор у кутку. 46” екран. Сюди Френк приходить дивитися на Рейнджерс у тих рідкісних випадках, коли він не може потрапити на гру. Через кімнату до дверей з іншого боку, після побіжного погляду. Ми шукаємо Шарлотту, а не ретельно досліджуємо це місце.
  Назад у зал. Тейлор вже виходить з кухні. Хитає головою, показує великим пальцем на сходи, проходячи повз.
  Це великий хол, що дозволяє великим широким сходам бігти вгору ліворуч; складна балюстрада, яка включає голову фігури у верхній частині сходів. Можна подумати, що це може бути композитор чи щось таке ж претензійне. Але гірше – це якийсь старий гравець «Рейнджерс» років сорокових чи п’ятдесятих. Джордж Янг, хтось такий. Господи, але Френк сумний лохун. Я мало не розсміявся, коли побачив це вперше. Вирішив, що він заслуговує на те, щоб я переспав з його дружиною. Підійдіть до Тейлора позаду – не чути скрипу підлоги – і він зупиняється, щоб поглянути на маленьку фігурку. Ні слова, хитає головою, йде далі.
  Він зупиняється на сходовому майданчику, а ми стоїмо й слухаємо. Знову нічого, в домі все одно тиша. Не знаю точно, що саме ми шукаємо. Звук когось убивають? Крикучі звуки сексу? Не може бути такого – мене вишикували на роботу.
  «Спальня?» — тихо питає він.
  Наведіть вздовж залу. Відчуйте хвилювання при самій згадці про це. Думка про те, що Шарлотта лежатиме там і чекатиме на мене. Не думаю, що вона буде надто вражена тим, що я з’являюся з компанією. Чути, як вона каже: «Думаєте, сержанте, ви не впоралися?» Також можна почути, як вона втрачає самовладання. У мене починають виникати сумніви щодо простого входження в будинок без попередження. Чуття все ще є, але Шарлотта Міллер все-таки головна, і ось-ось на порозі її спальні стоять два клоуни. Незваний.
  «Ви впевнені в цьому?» Я кажу йому настільки тихо, наскільки можу. «Можливо, нам варто повернутися і подзвонити».
  «Стартуйте, сержант», — каже він.
  Встаньте за двері. Подивіться на Тейлора. Незважаючи на всі його жорсткі слова, видно, що він не такий впевнений, як хотів би бути. Ні звуку зсередини. А що, якщо ми просто врвемося туди, а вона все, що робить, це спить? Ми будемо виглядати ідіотами. І я точно вбиваю будь-який шанс, який у мене є; хоча моя коротка закоханість уже розгорілася найяскравіше й слабшає.
  "Що ви очікуєте знайти?" шепочу я.
  Я бачу, що він точно не такий впевнений, як хотів би бути. Але все-таки дружина цього хлопця нещодавно покинула, і ми всі дуже безрозсудні, коли це трапляється. Просто шукаю щось інше, що може піти не так.
  Він знизує плечима. Це все. Він відчиняє двері, бере руку до вимикача, заходить до кімнати. Я промахнувся позаду, і ми двоє стоїмо там, як пара бойовиків.
  За винятком того, що немає вбрання Action Man, щоб зробити себе повним херем.
  Шарлотта ворушиться, піднімає голову з подушки. Її очі відганяють сон, і вона сідає. Дивиться на нас так, ніби вона не може зрозуміти, що ми представляємо. Простирадла спадають з неї, і вона носить той самий топ, який носила в перший вечір, коли я прийшов сюди. Можна побачити чудовий контур її грудей.
  Не час, Хаттон, не час!
  Ми стоїмо, наче пара пудингів, і чекаємо, що вона щось скаже, хоча відповідальність насправді має лежати на нас.
  — Головний інспектор? каже вона зрештою. Вираз на її обличчі повільно змінюється від здивування до відсутності розуміння, на шляху до обурення. Тейлору краще зробити це добре, бо я мовчу.
  Він вагається, але знає, що має щось сказати.
  «Ми повинні поговорити з вами про DCI Bloonsbury», — каже він.
  Цікаво.
  Вона кидає на нього виснажливий, перетворює констеблів на желе погляд. Тейлор має проти цього вбудоване силове поле, а я просто намагаюся сховатися за ним, як Рон і Герміона, що протиснулися під плащем-невидимкою Гаррі.
  Вона відсуває простирадла й встає з ліжка. Топ ковзає по її стегнах, але не раніше, ніж вона дозволяє нам хоч миг поглянути на лобкове волосся, гладке та чуттєве стегно. Відчуваю те дивне відчуття в горлі. Правильне місце, неправильний час.
  Хитає головою, очі все ще дивляться на світло.
  «Що в біса ти робиш, Ден? Котра година?»
  «Близько двох», — каже він. Гарна команда в голосі. Хлопець нітрохи не наляканий. Сталеві кульки.
  Вона кидає на мене той самий погляд — очевидно, не підозрюючи, що мене захищають сталеві силові кулі Тейлора — потім знову повертається до нього.
  «І ти не міг додзвонитися?»
  Не моргає оком, Тейлор. Дуже ефектно.
  «Я подумав, що нам варто побачити вас особисто».
  Ще один сердитий погляд. Викладаючи все можливе, але вона повинна знати, що з ним це не працює.
  «Дзвінок у двері?»
  Він не відразу відповідає. Давай, Ден, придумай хороше. Поняття не маєш, що він збирається сказати, а потім робить очевидне й повністю ігнорує запитання.
  «Ми знайшли Яна Хілі», — каже він.
  Очі світяться, обличчя робить безліч різних речей. Вона робить крок вперед.
  «Де?» каже вона.
  «Будинок головного інспектора».
  «Що?»
  «Блунсбері тримав його в полоні у своєму будинку. Судячи з усього, він був там кілька днів».
  Тепер вона дивиться на нього по-іншому. Сідає на ліжко, хитає головою. Потім рука тягнеться до чола і починає тертися. Стрес. Прокляття нашого часу. Однак це розумний час, щоб підкреслити. Ми можемо майже почути цю інформацію та її зміст, що крутиться в її голові. А може, вона вже обдумує власну позицію. Як вона збирається пояснити це ЗМІ, головному констеблю; скільки їй доведеться нести тягар відповідальності?
  Якщо вона вже знає, що Гілі був ув’язнений у будинку Блунсбері, як говорилося в одній із наших теорій, це командна дія.
  Через деякий час дивиться вгору. Можна помітити відсутність впевненості в її очах.
  «Спускайся вниз і чекай у вітальні. Я зійду за хвилину, — каже вона. «Випий собі», — виникає запізніла думка. Хороша думка. Мені це потрібно.
  Ми стоїмо, дивлячись на неї, але нас уже відпустили. Принадність жінки в піжамі чи небажання випустити її з поля зору. не знаю Нарешті Тейлор веде, і ми виходимо. Ми з Міллером переглянемося, але я навіть не можу спробувати прочитати.
  З подивом виявив, що мої ноги все ще повністю функціональні. Уздовж коридору та вниз по сходах, повз бюст Вуллі Торнтона чи когось іншого.
  «Не знаю, як ти це робиш», — кажу я йому, коли вважаю, що ми вже поза межами чутності. «Ти ніби маєш цю надздібність».
  «Місь, сержант», — каже він, коли ми входимо до вітальні. «Ви просто повинні запам’ятати, хто з вас має яйця».
  «У мене є сумніви щодо цього».
  «Треба скористатися пелюшкою. Якби ми не виявили нічого поганого, як тільки все стало бридким, мені просто потрібно було згадати трохи про Хілі та Блунсбері. Шок від цього завжди повністю змінював ситуацію». Він піднімає на мене брови, щоб отримати моє схвалення. Я дивлюся на нього. Добре, але це не завадило б моїм ногам стати желе, навіть якби я про це подумав.
  Прямуйте за алкоголем.
  «Мені потрібно випити. Хочете односолодовий? У них є пристойні речі».
  Він стоїть посеред кімнати, дивлячись на залишки вогню – єдине слабке полум’я, яке все ще намагається вирватися з попелу – освітлене лише червоним світлом різдвяних вогнів.
  Перевірте відро з льодом і знайдіть його повністю укомплектованим. Хм... З одного боку, це виглядає трохи дивно. З іншого - лід!
  Зроби собі в&т, пополам. Зробіть великий ковток. Холодний і теплий, ніжний і гострий, ідеальний напій.
  — У них тут якийсь лагавулін, — кажу я. «Тобі подобається це лайно».
  Він пильно дивиться на мене, схиливши чоло, очі мружаться в напівтемряві.
  «Щось не так», — каже він.
  "Що ти маєш на увазі?"
  Він оглядає кімнату, але здебільшого вона в теплій темряві. Червоне світіння, слабкі тіні. досі.
  «Не знаю. Просто щось... — Його голос стихає.
  Дивиться вбік, у темні кутки. Я на секунду забуваю про напій, стежу за його поглядом. Мають перший нахил напруги; тремтіння по спині. Підозра на звук, рух. Ластівка. М'язи напружені. Очікування.
  — Включи світло, сержанте, — каже він.
  А потім рух із-за сидіння біля дерева. Ці слова ледве вимовлені, я не встиг підійти до вимикача. Коротке хвилювання в темряві, помах рукою, і щось летить у повітрі й стукає в голову Тейлора, перш ніж він ухиляється.
  Він падає назад, падає на підлогу. Крісло відсувається вбік у дерево; фігура з'являється ззаду. Рухаючись до Тейлора, ніж виблискує червоним. Дерево перекидається, все дзвенить кульками і шелестить мішурою; тіні котяться по кімнаті разом із падаючим світлом.
  Можна розрізнити потворне обличчя Джони Блунсбері, скривлене від напруги; відчуває запах віскі, коли його дихання сердито видихає. Він майже на Тейлорі, не рухається на підлозі. Киньте в нього напій. Вага рідини зрушує політ склянки, але все одно вона б'є його збоку по голові. Змушує його обернутися, спіткнутися, і перш ніж він встигає напасти на Тейлора, я вже на хлопцеві, тримаю руку на його зап’ясті, піднімаю її, зупиняючи удар ножа.
  Падайте назад, боріться один з одним на підлогу. Стиснувши зуби, відчуваю запах людини. Все ще нерозумний, непідготовлений потрапив у розпал бою. Він починає тягнути ніж вниз. Сильніший за мене, завжди це знав. Наближає, і тепер всі мої зусилля і думки спрямовані на те, щоб це зупинити. Шість дюймів від моєї маківки, ще ближче до нього. Але він контролює, я повністю захищаюся. Оборонні. Подумайте про найкращий спосіб грати у футбол, найкращий спосіб робити будь-що. Перейти в атаку. Ризикнути. На мить. Перемикаю енергію, і з усім, що маю, я підношу голову до його обличчя. Пропустіть ніж на дріб. Його ніс і зуби скриплять під моїм чолом, і я відчуваю це так само, як і він. Але я готова до шоку, він ні. Найкоротша секунда, це все, що я маю. Контролюйте його зап'ястки, різко опустіть ніж. Відчуйте теплі обійми його шиї навколо леза, коли воно занурюється в нього прямо під підборіддя. Від нього миттєво йде боротьба, тіло важко лежить на мені. Грудна клітка все ще піднімається, відчувається, як кров починає пульсувати з його шиї. Нудотно, темно, тепло. Відштовхніть його від мене й насилу підведіться. Чути його дихання на підлозі, глибокі вдихи, що супроводжуються тихими стогонами Тейлора, що лежить поруч.
  світло.
  Кімната повна цього, і Міллер стоїть у дверях, дивлячись на сцену в пустому центрі своєї вітальні. Тейлор намагається сісти, червоніють по обличчю від кривавої рани; Блунсбері лежить на підлозі, віддай йому рану на шиї, ніж усе ще тримає в руці, яка врізала його – я повинен зняти його з нього, не роздумуючи, не роби цього; і я стою над ними, закривавлені обличчям і верхом пальта.
  Її рот відкритий, але з нього нічого не виходить. Нічого сказати. Влучна лайка може бути доречною. Вона виглядає наляканою, я віддам їй це. Тейлор намагається підвестися, і я переступаю через Блунзбері до нього.
  «Я в порядку», — каже він, піднявши руку. — Викличте йому швидку допомогу.
  «Що сталося?» — каже зрештою Міллер. Голос зривається. Блунсбері продовжує стогнати на підлозі. Треба було б бути обережнішими з ним, але він отримав ножа в шию. Все ще не думаючи.
  — Він чекав, — кажу я. «Це він вбивав інших. Евелін, Едвардс, Геррод. Навіть той сволота Ворона».
  «Ворона?» каже вона. Зовсім загубився.
  «Усі, хто знав про справу Аддісона. Мабуть, ти був наступним».
  Вона дивиться на нього вниз, роззявивши рота.
  «Йона?» каже вона. Думає, що помирає.
  Його голова вперше піднімається. Ігнорує мене і Тейлор, дивиться прямо на неї. Рух його шиї відновлює кровотік. Рівний пульс. Голос у нього, коли лунає, хрипкий, захлинаючись від крові. Сповнений ненависті.
  «Чортова сука», — каже він. "Сука". З рота тече кров.
  Вираз її обличчя змінюється. Шок до злості. Очі горять. Бачив вигляд раніше.
  «Христе, — каже вона. «Я знав, що мав щось зробити з ним давно. Подивіться на цей стан. Я викличу швидку».
  цей стан ? що? Килим?
  Вона починає виходити з кімнати.
  «Не повертайся до мене спиною, суко. Не керуй моїм життям... а потім повернися спиною...'
  Він сказав бігти? Або розорити?
  Вона вагається, повертається. Блунзбері підтягнувся на лікті, дихання виривалося з важких зітхань; задихатися; булькання. Ми з Тейлором дивимося це, непрохані гості.
  «Повертайся сюди, лоха», — хрипить він на неї голосом, який, здається, збирався здатися. Вона дивиться на нього згори з усією зневагою, яку будь-хто міг би зібрати в цих очах.
  «Відійди, Йона», — каже вона. Виплескуються слова, і вона починає відвертатися.
  Я дивлюся на нього, не дуже впевнений, що відбувається. Він досі тримає в руках ніж. Зачекайте хвилинку, подивіться, що станеться. Дивне бачення. І це паралізує мене на соту частку секунди.
  З нізвідки Блунсбері знаходить сили. Підхоплюється, міцно стискаючи в руках ніж. Майже сповільнена зйомка. З рани в горлі ллється кров; він покритий цим. Стрибає до Шарлотти з ножем у спину, намагаючись помститися. Вона відчуває стрімкий рух позаду, повертає голову. Час для найкоротшого спалаху паніки на її обличчі.
  Але він вмираюча людина. Коли ніж рухається вниз до середини спини Шарлотти, я на нього, зриваючи його на підлогу, і він падає під моєю вагою. Ніж випадає з рук, лежить непотрібний і затуплений на килимі.
  Я дивлюся на неї, на це незворушне обличчя. Паніка минула, страху не було й сліду. Не можу нічого в ньому прочитати. Відштовхнуся від Блунзбері, і кров булькає в його горлі від якогось відчайдушного передсмертного подиху. Візьміть ніж; Ми з Тейлором стоїмо й дивимося на Шарлотту.
  Вона віддає все, що отримує. Можливо, Блунзбері просто причетний її до всіх своїх злочинів, але вона знатиме, чи є якісь докази. Дії п'яного психа нікому не будуть інкриміновані.
  «Дякую», — каже вона. Голос тихий, але рівний.
  Я киваю. Не кажи нічого. Ми з Тейлором дивимося на неї в яскраво освітлену тишу. Він обмацує рану на голові.
  З ялинки з мішурним тремтінням падає кулька, осідаючи на килим. Блунсбері раптово кашляє кривавим кашлем, з його тіла виривається придушений подих. Тиша порушена, чари розвіяні.
  "Я викличу швидку", - каже вона, тому що вона повинна. Хоча, може, вона не хоче, щоб Блунзбері помер там, де він лежить?
  Щось в її очах, потім вона повертається і йде з кімнати.
  Подивіться вниз на Bloonsbury. Швидку все одно пізно, чоловік помирає. З рук сержанта Хаттона. Я хотів би сказати, що він перший чоловік, якого я вбив, але не можу. У хороші дні, у дні, коли я можу заблокувати минуле, коли я можу перетворити минуле на інше життя, це дні, коли я можу сказати, що він перша людина, яку я вбив. Таких днів небагато.
  Я дивлюся на Тейлора. Ми непрохані гості. Тиша над хатою. Десь цокає годинник. Чомусь я починаю цікавитися, що робить Френк, і чи буде йому це все одно?
  — Іди й слухай, сержанте. Переконайтеся, що вона викликала швидку допомогу. І місцева станція, — каже Тейлор.
  "Так".
  OceanofPDF.com
  
  
  OceanofPDF.com
  45
  
  Т ТРЕТЯ ГОДИНА, НОВИЙ РІК. Водяне сонце низько в небі; Яскравий день, сніг ще густий на землі, мороз уже в повітрі на ніч попереду. Ясний, прохолодний, свіжий, чудовий день.
  Сидячи в машині через дорогу від старого сімейного будинку. Сиджу тут більше двадцяти хвилин. Не можу вирішити, робити чи ні гігантський крок через дорогу. Я не заслуговую на те, щоб Пеггі – або будь-хто з них – відвезла мене назад, але якщо я піду туди, стискаючи маленький пучок квітів, який зараз лежить на пасажирському сидінні, тоді вони відвезуть мене назад . Незважаючи на повну автомобільну аварію за останні кілька днів, моє майбутнє є, якщо я цього захочу.
  Зловив пару годин сну, десь між п'ятою і восьмою. Прокинувся з таким жахливим відчуттям, як і останні кілька днів. Здається, справу майже закрито, але минуть місяці чи роки, перш ніж сморід зникне; і я все ще відчуваю тепло крові Блунсбері, що пульсує на моїй руці.
  Великий детектив, колишній поліцейський герой Глазго, лежить у морзі готелю "Вікторія". Помер дорогою до лікарні, його тіло привезли сьогодні вранці. Загинув від рук сержанта детектива Хаттона. Я сказав комусь, що він був першою людиною, яку я коли-небудь убив, але не з певним переконанням.
  Сьогодні вранці перевірив деякі речі. Наші підозри були дуже близькі до мети, і все нове, що ми відкрили, підтвердило нашу теорію.
  Дізнався від Джозефін Джонсон, що вона першою поговорила з Bloonsbury у суботу. Він сказав їй зателефонувати Герроду наступного дня. Налаштуйте його з самого початку. Бідна дівчина неусвідомлено зіграла свою роль, Геррод увійшов прямо в це. Блунсбері знав свою людину, знав, що він кинеться туди сам. Білий лицар. Чекав на нього, а потім зарізав. Зарізав свою людину.
  Я не можу цього зрозуміти, тому що я міг подумати, що Геррод міг би тримати язика за зубами. Але хто знає, що відбувалося в голові Bloonsbury останні кілька тижнів?
  Знайшли деталі автомобіля, викраденого з Dunoon пізно ввечері в п'ятницю або рано вранці в суботу. З'явився в Аррочарі. Відповідає тому, що Блунсбері мав справу з Кроу.
  Що ще у нас є? Вони повертаються до тіла Евелін, щоб побачити, чи зможуть вони знайти там якісь сліди Блунсбері; тепер, коли вони знають, що шукають.
  Тейлор брав інтерв'ю у Хілі протягом кількох годин. Я не сидів на цьому. Він хитався всюди; психопат до розумного від активного адвоката до божевільного вбивці. І через усе це одержимість Джозефіною Джонсон. Щоб почути його слова, їхні стосунки межували з Ромео і Джульєттою за трагедією та з Полом Ньюменом і Джоан Вудворд за довголіттям. Одержима особистість, яка потребувала віддушини, і знайшла її в жінці, яка втекла від нього. Здавалося, він не думав, що вона втече назавжди, і що вона може повернутися будь-якої миті. Він думав, що було багато причин, чому вона пішла, але визнав, що існувала ймовірність, що вона зробила це тому, що вона була «стервою повією, яка мала намір трахнути якомога більше інших чоловіків», тому він і мав довелося її покарати.
  Чи можете ви повірити чомусь, що говорить вам така людина? Він сказав, що його забрали в Блунсбері після того, як він прорвався в квартиру жінки в Рутерглені. Подумав, що за ним слідкують. Був дуже заплутаний у тих кайданах, тож він втратив ніч і день, але ми знаємо, як довго він там був.
  Йен Хілі повинен сидіти в тюрмі до кінця свого життя, але хто знає в наші дні? Отримає гідного адвоката, і він, ймовірно, змусить присяжних пошкодувати його, бо його викрала поліція; і вони його відпустять. Ми отримаємо достатньо доказів щодо цього хлопця, щоб засудити безліч убивць, але ви ніколи не зможете сказати. Юристи, юристи, всюди, з іменами, які потрібно створити, резюме, які потрібно покращити.
  Ми знайшли відбитки Блунсбері в будинку Кроу та на автомобілі, який використовувався під час наїзду на Едвардса. П'яний Йона; навіть не думала надягати рукавички. Ви просто не думаєте робити це як офіцер, чи не так? Коли ви отримуєте відбитки, ви перевіряєте їх на відбитки відомих злочинців, а не на своїх людей.
  Отже, Блунсбері винен за всіма пунктами. І помер разом із цим, що добре. Усі найкращі лиходії отримують це в кінці. Це економить на судових витратах і означає, що в залі суду не буде ніякої ласки з якимись довбаними присяжними.
  І тепер, коли Блунсбері пішов до пекла і забрав із собою свою таємницю, що це робить Шарлотту Міллер?
  Вона сиділа і спостерігала за всім цим серед ночі, коли приїхала швидка допомога і вивезла вмираючого чоловіка. Жерли дорогий коньяк; розлив в римські часи. За нею ховалася маска багатства та шоку, все ретельно створене. Безпека в яких знаннях? Те, що між нею та Блунзбері не було жодного зв’язку, або ось що: на кожному кроці, після кожної її дії вона витирала дошку. Там не буде нічого, щоб вказати пальцем у її бік.
  Чи можете ви засудити когось за дії такого, як Джона Блунсбері? Можливо, це був останній акт дрібної помсти вмираючого. Щоб виглядало так, ніби вона весь час була з ним у змові. Що зрештою вона впустила його до свого будинку, а не він сам впустив або зламався. Пам’ятаєте, вхідні двері залишилися відчиненими, але це могло вказувати на будь-яку сторону.
  Але який інший доказ ми маємо? У нас були підозри ще до того, як ми туди пішли, і те, як Блунсбері поводилася, свідчило про те, що вона була частиною цього. Але це було все. Цілком можливо, що наші триваючі розслідування щось виявлять, але ми обоє знаємо, що вона була б більш ретельною.
  І ось сьогодні вона залишила нас. Без спроб втручання. З'явилися на вокзалі хвилин за двадцять. З’явився головний констебль – увесь у блискучих ґудзиках і смердючий напоєм – а потім через десять хвилин пішов із посмішкою, яка була далеко від його обличчя.
  Вона покликала мене до свого офісу перед тим, як піти. Я стояв перед нею в тому кабінеті вп’яте за тиждень. Насторожений, а не нервовий. Мені було цікаво, чи збираюся я почути зізнання.
  Немає шансів.
  «Я їду на кілька днів», — сказала вона.
  Всього кілька днів? Я подумав. Ці дні, ймовірно, розтягнуться на тижні, тижні розтягнуться на вічність.
  «Потрібен час, щоб подумати. Збери мою голову. Головний констебль вважає, що це була б гарна ідея. Нехай все владнається. Останні кілька днів були досить важкими на станції", - сказала вона. Досить важко? Давай, Шарлотто, розкажи, як воно є. «Все це схоже на якусь велику змову».
  «Це саме те, люба», — подумав я. І є велика ймовірність, що ви в центрі всього цього.
  Вона дивилася на мене кілька секунд. Не знаю, чого вона чекала від мене. Вона шукала співчуття? Але я їй нічого не дав. Не було що сказати. Ми з Тейлором підозрюємо її в причетності, і зробимо все, щоб отримати докази цього.
  Проте я впевнений, що там нічого не знайти.
  Нам залишається гадати, що сталося між нею та Джоною Блунсбері. Можливо, це повертається повністю. Шістнадцять років тому, до його першої хвилини слави та погоні по відкритих болотах. Напевно колись почалося. Можливо, вони обидва весь час були в ньому разом, сидячи позаду іншого. І поки Блунсбері не впорався і борсався в океані віскі, Шарлотта Міллер каталася у відкритому морі. Збирався йти до кінця.
  «Ви б пішли зі мною?» сказала вона. Тихий, нервовий голос, але я б не повірив цьому голосу зараз, незалежно від його тону. Проте цей запит був несподіваним. Ураження електричним струмом. Але якщо раніше це був удар від усієї електромережі, то тепер це було схоже на статику від перемички. «Тепер, коли все закінчилося, ви повинні мати можливість трохи відпочити. Я впевнений, що Ден був би не проти».
  Я подумав, що Ден зійде з розуму, любий. Але не було про що хвилюватися. З Шарлоттою Міллер я ні в якому разі не поїхав. Стояти перед її столом було настільки далеко, наскільки вона коли-небудь збиралася мене завести.
  — Я так не думаю, — сказав я. Все ще надто багато речей, які потрібно розібрати. І навіть якби їх не було...
  Вона проковтнула. Прийняв добре. Я знав, що я думаю, я впевнений.
  І це було все. Більше вона нічого не сказала; Я відвернувся від свого захоплення минулого тижня й вийшов з її кабінету. Зачинив за мною двері. Це випробувана і надійна метафора.
  Через пару хвилин вона вилетіла з вокзалу. Ніяких прощань. Ми не змогли точно замкнути її лише тому, що Блунзбері намагався її вбити, але я б впевнений, що якщо ми щось знайдемо й захочемо її привести, її буде дуже важко втримати.
  І це тільки про все. На деякі питання відповіли, на деякі ні. Кілька залишків, як-от чоловік, який зараз гниє у в’язниці за звинуваченнями у вбивстві Аддісона минулого року. Злочини Джеррі Кроу – хоча це все чутки. Можливо, це весь час був Bloonsbury. хто знає Хтось інший буде вирішувати, що робити з цим хлопцем.
  Ми закінчили, і я залишився сидіти через дорогу від колишньої дружини і чогось чекати. Можливо, хтось із них повинен взяти рішення з моїх рук. Щоб один із них виглянув у вікно й помітив припарковану через дорогу машину. Щоб один із них вирішив, чи засунути штори, чи підійти й запросити мене.
  У глибині душі – незважаючи на всю дурість захоплення Шарлоттою Міллер – я припускав, що в кінцевому підсумку повернуся сюди, що я ввійду через ті двері. Але минулої ночі я вбив людину, і це було не вперше. Це було вперше за сімнадцять років. І хоч сімнадцять років — це довгий термін, але цього далеко не достатньо.
  Я завжди думав, що коли я зустріну потрібну жінку, то поговорю з нею. Моя участь у Балканській війні. Я випустив би це все, великий вал жахливих спогадів, який вивергався вперед, нестримний, закінчувався тим, що я в сльозах і розвалився на підлозі. І роками я думав, що це буде Пеггі. Роками. І, можливо, навіть минулого тижня я думав, що це буде Пеггі.
  Але сидячи тут, через дорогу від її будинку, я знаю. Я не думаю, що я обманював себе, коли вперше подумав, що вона буде тією. Я щиро в це вірив. Тепер, однак, я знаю напевно. Ні сьогодні, ні завтра, ні наступного тижня. І незабаром, після того, як я повернуся, я прокинуся серед ночі, бормотаючи, спітніючи та панікуючи, а вона дивитиметься на мене й лякатиметься, і вона сподіватиметься, що я поговорю з нею , і я побачу це в її очах. Напевне і певне знання, що я не буду. Напевне й певне знання того, що десь, напевно, є хтось, кому я б довірився, але це не вона.
  Я бачу рух у передній і раптом розумію, що не можу сидіти тут і чекати, поки вони приймуть рішення за мене. я повинен піти.
  Двигун увімкніть, увімкніть першу та плавно відійдіть від узбіччя. Міцно тримайся за кермо, бо в мене тремтять руки. Подивіться на годинник. Мабуть, я сидів там цілу годину. Пізній вечір, день Нового року.
  Автоматичне вмикання музики. Боб. Ідіот Вітер .
  Боже, цей рядок про те, що ми так довго не знаємо спокою та тиші. Ось ми йдемо.
  Мені та Бобу час піти до найближчого пабу.
  
  OceanofPDF.com
  Д. С. Хаттон. Книга 2 – ЧУМА ВОРОН
  Amazon США
  Amazon UK
  
  Сержант-детектив Томас Хаттон повертається у чудовому, неймовірно жорстокому кримінальному романі, який стирає межу між трилером і жахами та підносить серіал Хаттона до вищих ешелонів сучасної фантастики нуар.
  
  «Ще один чудовий приклад шотландського кримінального нуару». Любитель кримінальної фантастики
  Троє людей загинули. Убитий. Кожного з них зв’язали й заткнули рот у лісі, з видаленою верхньою частиною черепа, їхній відкритий мозок обібрали ворони. Якщо їм щастило, вони швидко гинули.
  DS Hutton був на лікарняному кілька місяців, жив на схилі шотландської гори, приїжджаючи в місто лише на щотижневі психіатричні сеанси. Однак настала чума воронів, усі на палубі, і Хаттона викликають назад на службу.
  Минають місяці, а поліція залишається в безглузді перед обличчям жахів, скоєних найнелюдянішим серійним убивцею свого часу. Залучають сторонніх детективів, напруга зростає, мало що змінюється. Однак Хаттон опиняється на передньому краї розслідування, його все більше і більше затягує в багно, і незабаром його переслідує його минуле, і він безконтрольно падає в безодню сексу, алкоголю та провини. А коли він досягне дна, на нього чекатиме чума воронів...
  
  OceanofPDF.com
  Д. С. Хаттон. Книга 3 – КРОВ, ЩО ЗАПЛЯДЖУЄ ВАШІ РУКИ
  Amazon США
  Amazon UK
  Переслідування DS Hutton почалося...
  Молода дівчина мовчки стоїть біля вікна серед глибокої ночі.
  Вітражний Ісус у блакитному дивиться на загублену церкву.
  Жінка висить на шиї на мосту, крила ангела на її спині.
  Хлопчик-підліток лежить у ванні, вода стала криваво-червоною.
  Чотирьом конгрегаціям було наказано об’єднатися, що призвело до жахливих наслідків. Жертви падають одна за одною, оскільки DS Hutton і DCI Taylor опиняються втягнутими в неспокійний і дволикий світ церкви, її чисельність падає, а ті, хто залишився, борються за залишки слабкої влади.
  Сповниться біблійне пророцтво, потече кров фанатиків, а привиди минулого Хаттона стануть кошмарами його сьогодення...
  
  OceanofPDF.com
  Д. С. Хаттон, книга 4 – ДЕРЖАЙТЕСЯ, ЩОБ МОЯ МОГИЛА БУЛА В ЧИСТОТІ
  Amazon США
  Amazon UK
  Чума ворон прийшла до DS Хаттона, а за ним пекло...
  Студента штовхнули перед потягом.
  Подвійне обезголовлення.
  Чоловік мертвий на вулиці, побитий і під дією наркотиків.
  Жінка, обмотана скотчем, її тіло кинуто в підвал.
  Смерті навколо Глазго, випадкові, жорстокі та криваві, здаються непов’язаними. Потім на поштову скриньку Хаттона приходить електронний лист, і раптом він потрапляє в чергову кошмарну справу, його світ знову розривається на частини в жорстокій історії помсти, сексу, брехні, провини та вбивства.
  
  OceanofPDF.com
  Д. С. Хаттон. Книга 5 – У МІЙ ЧАС ВМИРАЮЧИ
  Amazon США
  Amazon UK
  Вбивство під час коронавірусу.
  ДС Хаттон повертається в ще одному темному й похмурому, неймовірно комічному трилері про серійних вбивць, який підживлює секс і вбивства.
  У Глазго сірий жовтень, жалібно ллє дощ, реквієм місту, спустошеному наслідками вірусу довгого літа. І тепер у розповідь з’являється вбивця, щоб сіяти хаос, проливати кров і вести місто в танці смерті.
  Кожна жертва помирає від тисячі жорстоких порізів, кров стікає з порожніх очей їх маски смерті. Сестринська маска залишилася в іншому місці, шахрайська підказка, підкинута вбивцею, щоб познущатися над поліцією.
  Жахливий танець посилюється, кількість загиблих зростає, аж поки Гаттон неминуче, невблаганно, нестерпно стає останньою хорошою людиною, що стоїть у битві проти ненависного й хижого вбивці...
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"