Джой Эліс : другие произведения.

Палонніца на балоце (Di Nikki Galena, #6)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Палонніца на балоце (DI Nikki Galena, #6) Джой Эліс
  
  
  КІРАЎНІК ПЕРШАЯ
  
  'Што гэта за месца? Джозэф нацягнуў свой універсальны ахоўны касцюм і поежился.
  
  - У селекцыйным цэху. Там яны адбіраюць бульба, перш чым расфасаваны па пакетах. Ніккей расшпіліла маланку і нацягнула капюшон на галаву. 'Стэн Раддик і яго сям'я дзесяцігоддзямі вырошчвалі гародніну тут, на балоце Картэра. Яна паглядзела на вялікую сартавальную машыну з ролікамі і гидравликой, на заднюю частку змрочнага драўлянага хлява. 'Я думаю, яна вунь там.
  
  З далёкага кута зыходзіў святло, і цёмныя фігуры рухаліся ўзад і наперад.
  
  Званок паступіў каля двух гадзін ночы, і дэтэктыў-інспектар Ніккей Галена і сяржант Джозэф Сьцёр адказалі. Было пачатак кастрычніка, і хоць надвор'е заставалася не па сезоне цёплым, ночы станавіліся халоднымі і сырымі. І знаходжанне ноччу на бруднай ферме ў Фенландии ніяк не сагрэла ні іх цела, ні іх дух.
  
  Раней у паліцэйскі ўчастак Гринборо патэлефанавалі па тэлефоне, у якім гаварылася, што мясцовы хлопец, падшукваючы ціхае мястэчка, куды можна было б прывесці сваю дзяўчыну, зайшоў у хлеў на задворках фермы Раддика і выявіў цела. Паколькі ў апошні час ўчастак быў завалены ілжывымі званкамі, праверыць гэта быў накіраваны самотны бобі па імя канстэбль Мік Мэннерс, але як толькі ён увайшоў у хлеў, то зразумеў, што гэта не розыгрыш. Ён ведаў "мясцовага хлопца", аб якім ішла гаворка, як маленькую машкару, якая хутчэй з'есць бітае шкло, чым загаворыць са Старым Білам. Калі б ён сказаў, што зайшоў у гэты смярдзючы хлеў, спадзеючыся патрахацца, але знайшоў мёртвае цела, тады мёртвае цела было б менавіта тым, што знайшоў бы Мік. Ён неадкладна патэлефанаваў туды, і цяпер пачаўся доўгі, сумны працэс.
  
  'Патолагаанатам ўжо тут? - Спытала Ніккей маладога канстэбля.
  
  'Так, мэм. Ён прыбыў прыкладна пятнаццаць хвілін назад. Лекар канстатаваў, што жыццё знікла, і мы ачапілі ўвесь раён.
  
  Ніккей падзякавала яго і накіравалася да невялікай купцы паліцэйскіх у форме, якія ціха перагаворваліся, чакаючы за сіне-белай стужкай.
  
  На мяккую зямлю былі ляжаць тоўстыя пластыкавыя дошкі, каб чаравікі паліцэйскіх не забруджвалі тэрыторыю, і ў яркім святле галагенавых лямпы Ніккей магла разглядзець высокую худощавую постаць прафесара Роры Уілкінсан, патолагаанатама Міністэрства ўнутраных спраў.
  
  'Добры вечар, э-э, раніца, э-э, ноч, што б гэта ні было, дэтэктыў-інспектар. Ах, і Джозэф таксама, я ўсцешаны. Роры сонна пацёр вочы. 'Але я лічу, што гэтая канкрэтная смерць сапраўды патрабуе прысутнасці поўнага кантынгенту'.
  
  'Гучыць не вельмі добра, Роры.
  
  'На самай справе гэта не так. Я думаю, у вас на руках вельмі непрыемнае справа.
  
  Ніккей нахмурылася. Фірмовы стыль Роры з вышэйшага грамадства і чорнае пачуццё гумару на гэты раз, здавалася, адсутнічалі. "Цяпер ты пачынаеш мяне турбаваць. Ні злога намеру, ні могілкавага гумару? Ты хворы, мой сябар? Або мы маем справу з чым-то сапраўды жахлівым?'
  
  'У мяне слабое здароўе, мой дарагі інспектар, і вы цалкам маеце рацыю наконт самага жудаснага. Я не магу шмат сказаць на гэтай ранняй стадыі, мне, вядома, трэба, каб прэм'ер-міністр пацвердзіў гэта, але на вашым месцы я б пачаў правяраць Нацыянальны кампутар паліцыі на наяўнасць ахвяр выкрадання і закладнікаў. Траўмы гэтага падлетка былі нанесеныя на працягу даволі доўгага перыяду часу. Ён ссунуў свае акуляры ў металічнай аправе на пераноссе. 'Я думаю, вам лепш зірнуць'.
  
  'Ёсць якія-небудзь здагадкі, як доўга яна тут прабыла?' ціха спытаў Джозэф.
  
  Ніккей заўважыла, што яе сяржант з усіх сіл стараецца не глядзець на маладую жанчыну. Можа быць, гэта было таму, што ў яго была ўласная дачка, і ў такі момант было амаль немагчыма не думаць пра сваіх блізкіх.
  
  Роры скрывіў твар і надзьмуў шчокі. 'Меркаванае час смерці па-чартоўску цяжка ўсталяваць, пакуль не будуць належным чынам адзначаны ўсе фактары і змены, звязаныя з раскладаннем.
  
  Ніккей злосна паглядзела на яго. - Мы ўсе ведаем, што ты самы дакладны патолагаанатам ў акрузе, няма, у краіне, няма, у свеце, так што давай, выкладывайся!
  
  Ён збянтэжана ўсміхнуўся. 'На самай справе, я амаль упэўнены, што яна памерла не тут. Там такі беспарадак, што цяжка сказаць, але цела вызначана перамяшчалі, і я б сказаў, улічваючы тэмпературу, моцную пухліна, змяненне колеру і стан скуры, што яна была мёртвая прыкладна тры дні.'
  
  'Дзякуй, прафесар! Цяпер гэта было не так ужо цяжка, ці не так?
  
  'Зусім не складана, але ты ведаеш, як мне падабаецца прымушаць цябе пытацца. Гэта так весела. Яго спроба адлюстраваць бесклапотны гумар была нядоўгай. Імгненне праз выраз яго твару зноў стала сур'ёзным. 'У любым выпадку, я павінен працягваць. Мне трэба зрабіць усё папярэднія нататкі, а яе яшчэ трэба сфатаграфаваць на месцы. Мой крыміналіст пачаў пільны агляд месца на прадмет наяўнасці доказаў, таму, як толькі я скончу, я пакіну вас, каб вы апячаталі яго да тых часоў, пакуль не стануць вядомыя вынікі. '
  
  Ніккей кіўнула. 'І, мяркуючы па выразе твайго твару, я мяркую, ты збіраешся зрабіць гэта прыярытэтам?
  
  'Калі ты даведаешся пра ўсе падрабязнасці, я думаю, у цябе рукі будуць чухацца схапіць ўблюдка, які гэта зрабіў. Не бойся, раніцай яна будзе першай у маім спісе.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, Ніккей ўздыхнула. 'Лепш пайсці пагаварыць з сям'ёй Раддик.
  
  Джозэф павольна ішоў ад хлява. 'Небарака. Яна не можа быць вельмі старой, ці не так?
  
  'Я б сказаў, яна нядаўна выйшла з падлеткавага ўзросту. Як, чорт вазьмі, яна дайшла да такога стану? Ніккей нахмурылася.
  
  'Нам трэба будзе гэта высветліць, ці не так? І мы гэта зробім. У голасе Джозэфа пачуліся жорсткія ноткі.
  
  Ніккей лёгенька падштурхнула яго. 'Давай, Джозэф, скончым з гэтым. Пасля гэтага мы мала што яшчэ зможам зрабіць тут сёння ўвечары. Паліцыянты возьмуць справу ў свае рукі. Мы пагаворым са Стэнам і яго сям'ёй і пойдзем дадому, добра?
  
  Яны знайшлі Стэна, яго жонку Бэці і аднаго з іх сыноў, высокага, мускулістага хлопца па імі Раян, тымі, хто сядзіць за кухонным сталом. Ніккей агледзелася. Старое месца змянілася да непазнавальнасці. Дзіцем, яна часта прыходзіла сюды збіраць гародніна са сваім бацькам, і тады кухня была цудоўнай судомойней з прыбудаванай да яе ямай для вугалю, а ваду даводзілася прыносіць з калодзежа. Цяпер тут былі толькі гранітныя стальніцы і бліскучыя прыборы з нержавеючай сталі, усё ў стылі піўнога рэстарана з вялікай колькасцю функцый, чым у глянцавым часопісе. На імгненне яна задумалася, як некалькі пакетаў з пірожнымі маглі стварыць такую раскошу. Затым яна ўбачыла іх узрушаныя твары, і вярнулася да паліцэйскага рэжыму.
  
  'Ты можаш расказаць нам пра тое, што цябе вядома, Стэн? Ніккей ўзяла крэсла, але Джозэф застаўся стаяць.
  
  Стэн Раддик быў румяным мускулістым мужчынам гадоў пяцідзесяці з невялікім. Ён быў копіяй свайго бацькі, і Ніккей зноў адчула сябе маленькім дзіцем.
  
  'Мяркую, гэта было каля паўночы, не так, Бэт?
  
  Яго жонка кіўнула і склала рукі на каленях.
  
  'Хлопец забарабаніў у дзверы, крычучы на заводзіў у спальні'.
  
  'Я думаў, гэта быў няшчасны выпадак,' павольна вымавіў Раян. 'Нейкія ідыёты выкарыстоўваюць балоцістую тутэйшую паласу, каб адрэзаць вёску, а потым сканчаюць на дамбах.
  
  'Я спусціўся ўніз,' працягваў Стэн, - спытаўся ў яго, што здарылася, а ён працягваў што-то мармытаць пра трупе. Не мог улавіць ў гэтым ніякага сэнсу, тады ён сказаў пра хляве, так што я бяру Райана, і мы ідзем і шукаем самі. І ён меў рацыю.'
  
  'Хто патэлефанаваў у паліцыю?
  
  'Хлопчык сказаў, што ўжо тэлефанаваў на свой мабільны, але ён быў у такім стане, што я таксама патэлефанаваў, на выпадак, калі яны не даведаюцца правільны адрас. О, гэтая бедная малая, я ўвесь час бачу яе перад сваім разумовым поглядам. Я бачыў жудасныя рэчы, Ніккей, працуючы на зямлі — няшчасныя выпадкі з сельскагаспадарчай тэхнікай і да таго падобнае, але я ніколі не бачыў нічога падобнага.'
  
  'Як што-то з начных жахаў", - змрочна дадаў Раян.
  
  'Хопіць, сынок. Выяві трохі павагі. Бэці загаварыла ўпершыню. 'Яна ўсё яшчэ там?
  
  Джозэф кіўнуў. 'Яны павінны выконваць асцярожнасць, місіс Раддик, але яе забяруць і паклапоцяцца аб ёй, як толькі яны скончаць.
  
  Ніккей не чакала шмат чаго ад свайго наступнага пытання, але яна наогул нічога не пачула. - Хто-небудзь чуў учора ўвечары што-небудзь незвычайнае?
  
  Стэн паківаў галавой. 'Вунт, ці не так? Цяпер жніво. Машыны дзень і ноч узорваюць поля. Дзяніс і Клайв цяпер з камбайнам "тати" на ніжнім полі. І ў любым выпадку, гэты хлеў даволі далёка ад фермы.'
  
  'Былі якія-небудзь машыны там і сям, якія вы не пазналі?
  
  'Шмат. Зборшчыкі працуюць кругласутачна. Паўсюль машыны і транзитки.
  
  'Я так і думаў, што так і будзе,' сказаў Ніккей. 'Самае ажыўленае час года, ці не так?
  
  Стэн ўздыхнуў. 'Можаш сказаць гэта зноў. Не думаю, што калі-небудзь зноў зайду ў хлеў і не ўбачу гэтую небараку. Ён памаўчаў. 'На самай справе...
  
  'Ды добра табе, Стэн. Давай не будзем пачынаць гэта зноў, не цяпер. Голас Бэці гучаў измученно, яна паглядзела на Ніккей і безнадзейна ўсміхнулася ёй. 'Ён хоча ўсё прадаць і з'ехаць.
  
  У Ніккей адвісла сківіца. 'Але твая сям'я жыве тут ужо некалькі пакаленняў, Стэн! Напэўна, усё не так ужо дрэнна, ці не так? Яна не магла адарваць вачэй ад кухні, зробленай на заказ.
  
  Бэці заўважыла погляд Ніккей. 'Усё гэта дзякуючы ферме, Ніккей. Мой бацька памёр і пакінуў мне свой дом у Норфолке. Я прадаў яго і выдаткаваў грошы на рэканструкцыю фермы Раддика. Цяпер гэты стары дурань хоча пераехаць. Ты можаш у гэта паверыць?'
  
  Ніккей пахітала галавой. 'Балота Картэра" было б не ў парадку без Раддиков".
  
  Стэн кінуў вінаваціць погляд на свайго сына. 'Не думаю, што тут хутка застануцца Раддики, калі гэтыя хлопцы даб'юцца свайго'.
  
  'Стэн! Ніккей і сяржант тут не для гэтага. Яны не хочуць чуць аб нашых праблемах. А цяпер засяродзься на тым, што здарылася з гэтым бедным дзіцем, і не марнуй іх час.
  
  Ніккей вырашыла, што ва ўсім гэтым шмат у чым вінаваты шок. 'Не хвалюйся. Мы дашлем некалькіх паліцэйскіх, каб яны вярнуліся заўтра і ўзялі ў цябе пісьмовыя паказанні. Ты пастарайся крыху адпачыць. Я баюся, што нашы людзі будуць знаходзіцца там усё гэта час.'
  
  Бэці ўстала і пайшла напоўніць чайнік. 'Тады яны, напэўна, захочуць гарачага гарбаты з печывам, ці не так?
  
  'Табе там будуць вельмі рады, Бэці. Копы і іх кубкі! Ім патрэбен іх напой, каб яны не астылі. Дзякуй, што надалі час. Цяпер мы адыдзем, і павер мне, я сапраўды шкадую аб тым, што тут адбылося. - Ніккей ўстала, каб сысці.
  
  Асобы, якія глядзелі на яе ў адказ, казалі ёй, што тое, што "адбылося", застанецца ў памяці сям'і Раддик яшчэ вельмі доўга.
  
  * * *
  
  'Першыя думкі?' спытаў Джозэф, манеўруючы на машыне па цёмным багністым дарожках.
  
  Ніккей адкінулася на спінку сядзення. 'Ну, Роры ўпэўненая, што яе не забілі ў хляве, а ўлічваючы, што гэтая частка Балоты Картэра знаходзіцца ў непасрэднай блізкасці ад галоўнай дарогі Гринборо-Спилсби, гэта, верагодна, не мясцовае забойства. Верагодна, хто-то з'ехаў з дарогі на сельгасугоддзі і кінуў яе ў першым выпадковым бязлюдным месцы. '
  
  Джозэф хмыкнуў. 'Як яны паступаюць са сваім смеццем. Выкідваюць яго на пустэльным участку дамбы, замест таго каб везці на такое ж адлегласць да афіцыйнай сметніку.
  
  'Я не хачу параўноўваць яе з смеццем, але так, менавіта так. І калі б не той малады хлопец і яго дзяўчына, Стэн, верагодна, не знайшоў бы яе адразу. Гэтым адрынай больш не карыстаюцца. Ён сказаў, што яны карыстаюцца вялікім і новым адрынай, які знаходзіцца недалёка ад галоўнага ўваходу на ферму.'
  
  'Ммм, так яе кінулі наўмысна? Ці гэта быў проста выпадковы выбар? Ён пазяхнуў.
  
  'Ты быў вельмі ціхім сёння ўвечары, Джозэф. Ты думаў пра Тэмсин?
  
  Джозэф глыбока ўздыхнуў, затым стомлена ўсміхнуўся ёй. 'Вядома, быў. Апошнія некалькі месяцаў я пастаянна думаў пра яе, з-за заручын і ўсяго такога. Потым ты бачыш, як па-зверску забіваюць нейкага мілага дзіцяці, і, о, я не ведаю, ты проста разумееш, наколькі далікатная жыццё. 'Ён памаўчаў, затым гучна застагнаў. 'О, Божа! Я і мой балбатун! Я зрабіў гэта зноў, мне так шкада, Ніккей, я не ведаю, аб чым я думаў!'
  
  Ніккей пацягнулася і сціснула яго руку. 'Усё ў парадку, ты ведаеш. Кожнае выпадковае заўвагу пра дачок або дзецях не прымушае мяне разбурацца на зямлю ў прыступах некантралюемага гора. Ну, больш няма. Мая дарагая Ханна там, дзе ёй і месца, у маім сэрцы. Так што не хадзі на дыбачках, добра?'
  
  Адзіны дзіця Ніккей памёр, калі яна была падлеткам, і хоць боль ніколі не пакідала яе, яна знайшла спосаб справіцца з ёй, і гэта была праца, праца і яшчэ раз праца. Працавала над тым, каб тое, што здарылася з Ханной, не паўтарылася з іншымі маладымі дзяўчатамі. І калі гэта непазбежна адбудзецца, як у выпадку з дзяўчынай у хляве для бульбы, яна пераверне неба і зямлю, каб знайсці забойцу.
  
  * * *
  
  Калі Ніккей і Джозэф ад'язджалі ад Балот Картэра, недалёка ад іх, у больш аддаленым раёне Балот, яшчэ адна дзяўчынка ляжала без сну і была напалохана.
  
  Яна хацела, каб ён вярнуўся. Ён зноў забыўся пакінуць ёй ежы, і яна пабаялася з'есці два апошніх печыва, якія схавала пад матрацам. Па крайняй меры, ён не забыўся пакінуць ёй трохі вады і лекі, каб яна магла правесці некалькі гадзін з крыху меншай болем. Што, калі з ім што-небудзь здарылася? Што, калі з ім адбыўся няшчасны выпадак? Ніхто ніколі не тэлефанаваў. Ніхто не ведаў, дзе яна. Яна здрыганулася і прагнала гэтую думку. Гэта было занадта жудасна, каб думаць пра гэта.
  
  Пакой была поўная ценяў, а гук журчашчай вады быў гучней, чым звычайна, магчыма, сёння быў адзін з тых выключна высокіх прыліваў. У жываце ў яе гучна завуркатала, і, нібы ў адказ, дзе-то ў прыцемках пранізліва закрычала сава. Раней ёй здалося, што яна чула гук рухавіка, але паколькі ніхто ніколі яе не наведваў і здавалася, што ён, магчыма, прадаў сваю машыну, магчыма, гэта быў проста самалёт. Затым, калі цемра здалася ёй невыноснай, яна пачула знаёмы скрып яго старога ровара і з уздыхам палягчэння праглынула два засталіся печыва.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДРУГАЯ
  
  Джозэф сядзеў у сваім маленькім цесным кабінеце, складаючы праграму дзеянняў для каманды. Звонку, у пакоі крымінальнага вышуку, астатнія абмяркоўвалі змрочнае адкрыццё, зробленае мінулай ноччу. Джозэфа ніколі не переставало здзіўляць, як хутка распаўсюдзіліся навіны ў паліцэйскім участку Гринборо.
  
  'Усе тут? - Паклікала Ніккей.
  
  Ён устаў і пацягнуўся, калі голас Ніккей рэхам разнёсся па вялікім пакоі. Па нейкай прычыне ён адчуў сябе вельмі прыгнечаным, эмоцыя, да якой ён не прывык і з якой адчуваў сябе некамфортна. Джозэф быў не проста чалавекам з недапітай шклянкай, ён быў чалавекам тыпу “Гэй! Якая ўдача, у нас ёсць шклянку!". А ўлічваючы, што яго адзіная дачка заручылася з адным з лепшых маладых паліцэйскіх Гринборо, ён павінен быў адчуваць сябе добра.
  
  'У свой час, сяржант Сьцёр! Не турбуйцеся пра нас, нам няма чаго рабіць. 'Ніккей нецярпліва пастукала па дошцы побач з сабой.
  
  Ён вінавата ўсміхнуўся, сабраў рабочыя лісты і паспяшаўся да выхаду. 'Прабачце, мэм.
  
  'Добра, давайце пачнем. Ніккей выпрасталася і скрыжавала рукі на грудзях. 'Сёння раніцай трэба разабрацца з двума справамі, і спачатку я разбяруся з самым хуткім. Хоць гэта не значыць, што гэта не вельмі важная інфармацыя. Супэрінтэндант Вудхолл атрымаў выведдадзеныя аб тым, што Фрэдзі Карвера бачылі ў гэтай акрузе.'
  
  Джозэф нахмурыўся. Карвер не ўяўляў асаблівай праблемы для паліцыі Фенленда, але яго брудныя справункі гадамі пераследвалі Метрапалітэн. Затым мясцовае справа, у якім ён быў замяшаны, дала зваротны эфект, прымусіўшы бруднага багатага злыдня збегчы жыць у Іспанію. Дайшлі чуткі, што ён ненавідзеў гэта. Ён быў злачынцам з вялікага горада, любіў сонца і сангрию па святах, а не назаўсёды.
  
  Большасці з вас гэтае імя незнаёма, але я настойліва заклікаю вас зрабіць хатняе заданне па гэтаму чалавеку. Ён зусім бязлітасны. Я б не хацеў падлічваць, колькі падазроных смерцяў і знікненняў у Лондане і на паўднёвым усходзе можна прыпісаць яму або яго паслугачам.'
  
  'Што ён робіць на Балотах?' - спытаў канстэбль Дэйв Харыс, найстарэйшы і проницательнейший дэтэктыў каманды. 'Няўжо мы не можам прапанаваць яму больш, чым прапануе горад?'
  
  Ніккей паціснула плячыма. 'Твая здагадка гэтак жа добрая, як і мая, Дэйв. Мы паняцця не маем, чаму ён тут. Але, - яна правяла рукой па валасах і з трывогай паглядзела на сваю каманду, - Калі я згадала яго паслугачоў, вы павінны ведаць, што я кажу пра двух мужчын, з якімі мы мелі справу — двух вельмі непрыемных мужчынах, якіх завуць містэр Фабіян і містэр Вэнэйблс.
  
  На гэты раз па пакоі пракаціўся ціхі шэпт прызнання.
  
  'Ммм, я думаў, вы ведаеце гэтыя імёны. І пасля апошняга справы аб забойстве мы ні пры якіх абставінах не хочам, каб гэтая атрутная парачка з'яўлялася на нашым участку. Такім чынам, нам трэба дакладна высветліць, чаму Фрэдзі Карвер тут і што ён задумаў. Дэйв — Я б хацеў, каб вы звярнулі ўвагу на ўсе іншыя станцыі ў гэтым раёне. Нам трэба ўважліва сачыць за яго месцазнаходжаннем, і пакуль што мы ведаем SFA, добра?'
  
  Дэйв кіўнуў. 'Рона, мэм. А я папрашу Найла і Івон даведацца, што кажуць пра яго на вуліцах.
  
  Афіцэры ў форме канстэбль Найл Фэрроу, які неўзабаве стане зяцем Джозэфа, і канстэбль Івон Колінз былі вачамі і вушамі каманды на месцах. Было мала такога, што адбывалася на галоўных вуліцах, у завулках, пабах, клубах і дамах Гринборо, аб чым Івона і Найл не ведалі.
  
  'Гэта добра, Дэйв. Трымай мяне ў курсе ўсяго, што табе ўдасца раскапаць. Ніккей глыбока ўздыхнула. 'Такім чынам, як вы, напэўна, чулі, мінулай ноччу на балоце Картэра было знойдзена цела маладой жанчыны. Усе сыходзяцца на тым, што якое-то час яе трымалі ў палоне, перш чым забіць. Яна была белай, натуральнай брунэткай гадоў дваццаці з невялікім, і прафесар Роры Уілкінсан, патолагаанатам, лічыць, што яна была мёртвая каля трох дзён. Ён паабяцаў, што пазней сёння мы атрымаем яго папярэднія высновы.'
  
  'Пры ёй былі якія-небудзь дакументы, шэф? Ўмяшаўся канстэбль Каллен.
  
  'На ножном бранзалеце дзяўчыны было выгравіравана імя Лілі. Гэта магло нічога не значыць. Ён мог быць скрадзены, падораны ў якасці падарунка сябрам, належаць памерлага каханага чалавека, чаго заўгодна, але мы не можам ігнараваць той факт, што гэта таксама магло быць яе імя. Іншая важная рэч аб ёй, пакуль мы не атрымаем заключэнне судова-медыцынскай экспертызы, заключаецца ў тым, што ў яе быў выдалены адзін палец.'
  
  Канстэбль Джэсі Найтингейл злёгку здрыганулася. 'Пакуль яна была жывая?
  
  'Зусім дакладна. Апісанне прафесара Уілкінсан было вельмі неклиническим. Яго словы былі абарваны .
  
  'Цудоўна. Кэт рассеяна правяла пальцам па доўгім шнару, які цягнуўся ад скроні да сківіцы. 'Яна сапраўды звязалася з мілымі людзьмі.
  
  'Я хачу, каб вы пачалі правяраць PNC на наяўнасць зніклых жанчын, асабліва тых, якія падазраюцца ў выкраданні. Мы думаем, што палец быў звычайным знакам — адрэзаны і адпраўлены таго, хто павінен быў заплаціць выкуп. Кэт, правер усё мясцовае і нацыянальнае, што звязана з зніклымі жанчынамі па імені Лілі, Лілі, Lilly, Ліліян, Лилили, ты ведаеш кошт. Гэта не стандартнае напісанне для балот, так што гэта можа быць варыянт. Джэсі, не магла б ты зарэгістравацца ў рэестры зніклых без вестак? Мне б хацелася атрымаць раздрукоўку ўсіх жанчын ва ўзросце ад дзевятнаццаці да дваццаці сямі гадоў.
  
  Джэсі застагнала. 'Мне, напэўна, спатрэбіцца каляска для пакупак, каб раскласці ўсю паперу, якую вырве. Можа быць, мне пачаць з мясцовых, а потым пашырыць асартымент?
  
  Прабачце, я ведаю, што спіс няправільных дзеянняў для гэтай узроставай групы жудасны, але яны не так дрэнныя, як падлеткі. Як вы сказалі, пачніце з мясцовых і засяродзьцеся на колеры валасоў і імя. Я дам вам ведаць, як толькі пачнуць паступаць справаздачы, як з месца злачынства, так і ад крыміналістаў, тады вам будзе чым заняцца. 'Яна холадна ўсміхнулася ім. 'Я ведаю, што не абавязаны прасіць вас аб гэтым, хлопцы, таму што вы заўсёды выкладываетесь на сто адсоткаў ва ўсім, што робіце, але мне патрэбен хуткі вынік у гэтай справе. Кіраўнік бачыць, з-за навіны пра тое, што Фрэдзі Карвер вярнуўся з кантынента, і цяпер нам даводзіцца мець справу з гэтай няшчаснай дзяўчынай. Джозэф распаўсюдзіць праграму дзеянняў і тую невялікую інфармацыю, якая ў нас ужо ёсць, а затым, сябры, адарвіцеся свае азадка і прыступайце да справы. '
  
  Ніккей паманіла Джозэфа. Раздаўшы лісты, ён рушыў услед за ёй назад у яе кабінет і зачыніў за сабой дзверы.
  
  'Ты ж не думаеш, што гэта можа быць як-то звязана з Фрэдзі Карвером?' спытаў ён. "Нікому ніколі не ўдавалася здабыць на яго якіх-небудзь неабвержных доказаў, але мы ведаем з "Метрапалітэн", што ён цалкам здольны каго-небудзь катаваць ці укокошить'.
  
  Ніккей плюхнулася ў сваё крэсла. 'Як ты і сказаў, ён, безумоўна, здольны на гэта, і я б вельмі хацела прыціснуць яго за што-небудзь падобнае, але Фрэдзі з вышэйшай лігі і занадта разумны, каб неадкладна нагадзіць на парозе свайго новага дома. Ніккей скорчила грымасу. 'Па-мойму, гэта не вельмі прафесійная праца, ад яе патыхае адчаем. Напрыклад, пазбавіцца ад цела, і хутчэй. Спосаб Карвера - прымусіць яе знікнуць без следу. І ўсё ж, хто ведае? Давайце спачатку збярэм усё доказы на Лілі, і калі ён падыходзіць пад усе патрабаванні, тады, магчыма, нам варта дзейнічаць з ім. '
  
  Джозэф закусіў губу. 'Ты, вядома, мае рацыю, але гэта проста здаецца супадзеннем, ці не так? Карвера бачылі ў тым раёне, і выявіўся труп.
  
  Ніккей кіўнула. - О, як я ненавіджу супадзення.
  
  * * *
  
  Верны свайму слову, Роры Уілкінсан прама з месца злачынства адправіўся ў морг бальніцы Гринборо, каб дачакацца прыбыцця свайго нябожчыка госця. Што-то ў мёртвай дзяўчыне закранула яго за жывое, і яму трэба было ведаць, што на наступны дзень ўсё гатова.
  
  Да таго часу, калі Мэцью, лабарант, прыбыў раніцай, Роры ўжо завяршыў знешні агляд. Ён старанна адзначыў кожную рысу, метку і шнар. Ён пералічыў колер яе валасоў і вачэй, рост, вага і агульнае стан, праверыў працу яе стаматолага, зняў адбіткі пальцаў і дастаў матэрыял з-пад пазногцяў. Ён таксама сфатаграфаваў яе ў рэштках адзення, а затым зноў аголенай.
  
  'Ах, Мэт, мой збаўца! Перш чым мы пачнем ускрыццё, проста заскочи ў сталовую і прынясі мне сэндвіч з беконам, добра?
  
  Мэцью паглядзеў на знявечанае цела на стале для выкрыцця, у якім амаль немагчыма было распазнаць чалавека. 'З кетчупам або без?
  
  'Карычневы соус, калі ласка. І дужы кава быў бы дарэчы.
  
  Чакаючы, калі прынясуць сняданак, Роры сеў на высокі зэдлік, схіліў галаву набок і ўтаропіўся на аголеную жанчыну. Было дзіўна думаць, што гэтая гнілая, смярдзючая куча плоці і касцей хутка пачне расказваць яму страшную гісторыю пра тое, што здарылася з чыёйсьці дачкой. Ён ужо шмат чаго ведаў. Ён ведаў, што яна доўгі час знаходзілася ў палоне, звязаная і не здольная свабодна перасоўвацца. Ён ведаў, што яе білі і рэгулярна падвяргалі жорсткаму звароту. І хоць ён яшчэ не ведаў дакладнай прычыны яе смерці, танны залаты бранзалет на яе лодыжцы даў яму імя. Гэта рабіла ўсё гэта значна больш асабістым. Вядома, бранзалет на ножцы мог належаць каму заўгодна, але яму падабалася знаходзіць нейкі спосаб індывідуалізаваць свае трупы, таму для яго яна была Лілі.
  
  Мэцью вярнуўся, і Роры аднёс еду да сябе ў кабінет, але пакінуў дзверы адкрытай, каб ён мог пагаварыць са сваім тэхнікам. Ён сядзеў, утаропіўшыся ў акно, і старанна жаваў сэндвіч, у той час як яго асістэнт пачаў ўнутранае абследаванне зверху данізу. Прыступіўшы да Y-вобразнага грудо-юнга разрэзе, ён паглядзеў на прафесара. 'Ведаеш, ад гэтага паху мяне ванітуе.
  
  'З часам ты абвыкнеш да гэтага, мой хлопчык. Мазок "Віксом" пад носам заўсёды дапамагае.
  
  'Я не гэта меў на ўвазе. Ён ткнуў нажом у бок трупа. 'Гэта той бекон!
  
  * * *
  
  Тры гадзіны праз Роры скончыў папярэдні справаздачу, адкінуўся на спінку крэсла і дастаў тэлефон. Ніккей адказала амаль адразу.
  
  'У вас ці ў мяне, інспектар? Я сабраў усе, што ў мяне ёсць на дадзены момант.
  
  Менш чым праз дваццаць хвілін Ніккей і Джозэф сядзелі насупраць яго ў яго кабінеце.
  
  'Гэта голая частка майго папярэдняга справаздачы, калі вы прабачце за незнарокавы каламбур, без вынікаў лабараторных і таксікалагічных тэстаў, вядома. Я перадам іх табе, як толькі яны вернуцца. Ён паклаў папку на стол перад ёй і ўздыхнуў. 'Гэта змрочнае чытанне, але перш чым вы пачнеце, я магу расказаць вам тое, што ведаю напэўна, і выказаць сваё меркаванне аб тым, што яшчэ трэба будзе пацвердзіць.
  
  'Я была б ўдзячная табе, Роры. Тады мы зможам акунуцца ў гэты маленькі ўчастак. Яна хутка прагартала серыю жахлівых фатаграфій.
  
  'Добра. Ёй ад дваццаці трох да дваццаці пяці гадоў, дзяцей у яе не было, рост пяць футаў сем цаляў, а вага да заключэння, верагодна, складаў каля васьмі стоун. Я мяркую, мяркуючы па шматлікіх траўмаў, ступені рубцавання і пашкоджанні тканін, яна, павінна быць, была свайго роду заключанай дзе-то да шасці месяцаў. Перад смерцю яе стан было сумным, амаль знясіленым.'
  
  'Вам вядомая сапраўдная прычына смерці?
  
  Роры нахмурыўся. 'Так, і вось у чым загваздка, гэта не тое, чаго ты чакаў. Гэта была тромбаэмбаліі лёгачнай артэрыі, смяротнае ўскладненне пасля трамбозу глыбокіх вен галёнкі.'
  
  'Значыць, тэхнічна гэта не забойства?' недаверліва спытаў Джозэф.
  
  'Як бы тое ні было, небараку забілі гэтак жа дакладна, як калі б ёй ўваткнулі нож у сэрца, толькі значна павольней і жестокее. Тромб у назе ўтварыўся альбо з-за таго, што яна была параненая, альбо з-за таго, што яна была звязана і неактыўная ў працягу вельмі доўгага перыяду часу. Частка тромба адарвалася, трапіла ў лёгкае, і бац! О так, і я мяркую, што той, хто трымаў яе, быў моцна ўзрушаны, калі яна памерла. Яна пакрыта посмертными сінякамі.'
  
  'Гэта магло адбыцца раней ці, можа быць, калі яе перавезлі?
  
  'Абсалютна няма. У ўдараў, нанесеных пасля смерці, зусім іншы выгляд — кроў не цячэ, вы бачыце. Мае высновы пакажуць, што пасля смерці яе неаднаразова білі нагамі. Менавіта гэтая частка мяне так моцна турбуе. Я ніколі не бачыў такой жорсткай атакі пасля смерці, і паверце мне, я бачыў многае.'
  
  Вочы Ніккей звузіліся. 'Вы сказалі, што ёй адрэзалі безназоўны палец. У нейкі момант за шэсць месяцаў яе заключэння гэта адбылося?
  
  'Спачатку гэта не было новай траўмай'.
  
  Яна побарабанила пальцамі па стале. 'Такім чынам, падобна на тое, што яе выкралі, палец быў адпраўлены сям'і ці каму-то яшчэ ў якасці сродку ідэнтыфікацыі, але яны не заплацілі ці не змаглі заплаціць. Значыць, выкрадальнікі пратрымалі яе шэсць месяцаў? Гэта недарэчна! Яны альбо заб'юць яе, альбо адпусцяць, а не будуць чапляцца за яе. Ці можаце вы ўявіць сабе спробу захоўваць падобны сакрэт месяцамі запар? Гэта занадта рызыкоўна.'
  
  'Я згодны, але, падобна, менавіта гэта і адбылося. Наша Лілі, павінна быць, была вельмі важная для іх, жывая. Яе, павінна быць, таксама вельмі добра схавалі. Прабачце, я пакуль не змог аказаць вам ніякай станоўчай дапамогі. Я спадзяюся, што некаторыя судовыя экспертызы змогуць ўсталяваць, дзе яе трымалі. Яна была пакрыта абломкамі. Глеба, бруд, валакна, поўсць жывёл і да таго падобнае, і хоць я змог вызначыць іх прыроду, баюся, што на іх паходжанне сыдзе значна больш часу.'
  
  Ніккей зірнула на справаздачу. 'Я вазьму з гэтага ўсё, што змагу, Роры, калі ты аддасі мне астатняе, як толькі яны паступяць. Пакуль мы не даведаемся, ці з'яўляецца гэта мясцовым злачынствам, або мы проста атрымалі добрае ахвяраванне звонку, будзе па-чартоўску цяжка знайсці іголку ў стозе сена, каб зразумець, з чаго пачаць. '
  
  'Калі гэта дапаможа, мой студэнт працуе над рэканструкцыяй асобы. Гэта адно з новых супер-пупер высокатэхналагічных прылад нашай лабараторыі. Лазерны сканер і кампутар павінны ў самыя кароткія тэрміны даць нам лічбавае падабенства.'
  
  'Выдатна, гэта аблегчыць жыццё. А пакуль, калі мы знойдзем зніклага чалавека, які, здаецца, адпавядае агульнаму апісанні, я прышлю вам фота, каб вы маглі выканаць адну з сваіх другарадных работ, дакладна?
  
  'Так, тут праблем няма. Гэта простая працэдура. Мы сфатаграфуемся чэрап Лілі, накладзем гэты чэрап на галаву Злачынцы, і вуаля, калі гэта наша дзяўчына, у нас будзе дакладнае супадзенне. '
  
  Ніккей ўздыхнула і ўстала. 'Такім чынам, усё, што нам трэба зрабіць, гэта знайсці цябе фатаграфію. Дастаткова проста ... Я не думаю.
  
  Роры падняў на яе вочы. 'Ніякага адчаю, інспектар, вам даводзілася значна горш. Яшчэ некалькі кавалачкаў, і галаваломкі складзецца, як звычайна і бывае.
  
  - Звычайна мне не падабаецца, як гучыць гэта слова.
  
  З усмешкай ён сказаў: "Прабачце, я забыўся, што размаўляю з вялікім ДЫ Галеной, натуральна, я меў на ўвазе, заўсёды'.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  КІРАЎНІК ТРЭЦЯЯ
  
  Яго куртка была паношанага і выцвілай, і ён заўважыў, што абшэўкі рукавоў кашулі пачалі сцірацца, але гэта не адрознівалася ад іншых працуючых мужчын у грамадскім бары. Адзіная розніца заключалася ў тым, што яны сядзелі групамі, размаўляючы і смеючыся разам, у той час як ён сядзеў адзін. Ён не рабіў нічога, каб заахвоціць іншых сесці з ім побач, і яго маленькі столік быў цалкам заняты падборкай штодзённых газет і пінту мясцовага элю.
  
  Мэгі, гаспадыня паба, паглядзела на яго, праціраючы піўной келіх, і слаба ўсміхнулася ў яго бок. Ён, як заўсёды, кіўнуў у адказ і вярнуўся да прагляду сваіх газет. Замежныя навіны, надвор'е, нават спорт яго не цікавілі. Ён чытаў нацыянальныя навіны, унутраныя справы — усё да апошняга слова.
  
  Праз гадзіну ён акуратна склаў паперы, паклаў іх на стойку бара, каб Мэгі магла выкарыстоўваць для распальваньня каміна, і, не сказаўшы нікому ні слова, зашпіліў куртку і выйшаў на вуліцу. Здавалася, што час года змянілася ў раптоўна, і сёння быў першы дзень за некалькі месяцаў, калі яму стала па-сапраўднаму холадна.
  
  Ідучы па вуліцы, ён часта міргаў. Сонца свяціла ярка, але слёзы наварочваліся на вочы ад усходняга ветру. Ён зірнуў на гадзіннік. У яго была работа, якую трэба было рабіць, і ён не гарэў жаданнем займацца ёю. Адзінае, што казала ў яе карысць, так гэта тое, што яна аплачвала яго арэнду. Ён ледзь не засмяяўся ўголас, калі прадставіў, за што плаціць. Наўрад ці гэта быў дом мары. І ўсё ж гэта не назаўжды. Ён пацёр вочы, адчуваючы боль ад рэзкага ветру, ці гэта былі сапраўдныя слёзы? Ён не быў упэўнены. Часам, думаў ён, табе прыходзіцца рабіць тое, што ты ненавідзіш, каб атрымаць тое, чаго ты сапраўды хочаш. І было сее-што, чаго ён адчайна хацеў. Сёе-тое, дзеля чаго ён зрабіў бы ўсё. Вобраз жаночага асобы усплыў ў яго свядомасці, і ён з цяжкасцю праглынуў. За працу.
  
  * * *
  
  Ніккей сядзела ў адноснай цішыні свайго кабінета і збіралася з духам, каб праглядзець фотаздымкі Лілі. Пакуль яна глядзела на здымкі, мноства пачуццяў захліснула яе. Больш за ўсё яе турбавала скалечаная рука. Безназоўны палец быў груба адрэзаны, але кукса якім-то чынам зажыла. Было ясна, што гэтай дзяўчыне не аказвалі ніякай медыцынскай дапамогі, што навяло Іх на думку, што ампутацыя была праведзена без анестэзіі. Яна адсунула фатаграфіі. На іх было вельмі цяжка глядзець, асабліва калі ты ведала, што дзіця, паколькі ёй было крыху больш за гэтага, павінна быць, неспасціжна пакутаваў. Раптам яна зразумела, чаму гэты выпадак так падзейнічаў на Джозэфа. Гэта было супастаўленне паміж невымоўным шчасцем яго дачкі Тэмсин і жудаснымі пакутамі і смуткам Лілі. Дзве дзяўчыны, абодвум за дваццаць, адна на парозе новай яркай жыцця, а іншая ляжыць знявечанае ў моргу. Далікатная, сказаў ён, жыццё такая далікатная. "Гэта азартная гульня, - падумала Ніккей, - перамога ці параза". А небараку Лілі дасталася па-дрэннаму.
  
  Яна зноў паглядзела на фатаграфіі і задалася пытаннем, адкуль узялася дзяўчына. Таму што, калі яна мясцовая, ці будзе хто-то шукаць замену? Знікне яшчэ адна маладая жанчына? Ці гэта толькі Лілі была так важная для яго? Не было асаблівага сэнсу думаць пра гэта, і яна ведала гэта, але было цяжка не думаць. Чакаць вяртання крыміналістаў было ўсё роўна, што грызці пазногці. Ніккей Галена не ўмела чакаць. Але да таго часу, пакуль што-то, знойдзенае на целе Лілі, не зможа прыкладна сказаць ім, дзе яна была складзена ў турму, усё гэта будзе заставацца здагадкамі, і ёй проста прыйдзецца праявіць цярпенне.
  
  Ніккей глядзела ў акно і назірала, як Джозэф сур'ёзна размаўляе з Дэйвам.
  
  Можа быць, ёй варта адхіліць яго ад справы і дазволіць яму заняцца пошукамі Фрэдзі Карвера. Яна скорчила грымасу, як быццам ён гэта падтрымае! І ў любым выпадку, ён усё яшчэ будзе бачыць фатаграфіі на дошках для доказаў і чуць, як іншыя абмяркоўваюць справу. Ніккей выдыхнула. Ну што ж, ён справіцца з гэтым, яны заўсёды спраўляліся. Але на працягу наступных некалькіх дзён яна будзе вельмі ўважліва назіраць за Джозэфам Истером.
  
  * * *
  
  Джэсі ўстала і пацягнулася, размінаючы ныючыя спіну. Гадзіны за кампутарам, мала што змянілі ў выправе, і ад гэтага яе плечы хварэлі як ад агню.
  
  'Кэт? Хочаш кавы і, можа быць, пончык?
  
  'Хто-небудзь сказаў "пончык"? ' галава Дэйва тарганулася ўверх.
  
  'Так, даўніна, я цябе таксама дастану, не бойся.
  
  Кэт моцна пацерла ўласнае плячо. - Ты думаеш пра кафэ "Сябры'?
  
  'Я, вядома, рады.
  
  'Тады я улучу некалькі хвілін перапынку і пройдусь з вамі. Мне трэба, каб расцерці ногі. З-за траўмы на лініі агню Кэт выявіла, што доўгі сядзенне вельмі нязручна. Яна зняла са спінкі крэсла чорную скураную куртку і надзела яе. 'Што ў цябе, Дэйві-бой? Кава латте без костачак? Кэт ўсьміхнулася свайму партнёру.
  
  'Малако поўнай тлустасці і тры лыжкі цукру, як быццам ты не ведаеш, дзёрзкі!
  
  Дзве жанчыны выйшлі з офіса і спусціліся ў фае.
  
  'Мне здаецца, ці ўсё сёння трохі падушаныя? Кэт ўзяла Джэсі пад руку. 'Асабліва ты, мая сяброўка.
  
  'Нічога асаблівага, праўда. Джэс не хацела гаварыць пра тое, што яе турбавала. Для каго-то іншага гэта прагучала б так банальна, але для яе гэта была ўсёабдымная боль.
  
  'Кінь, гэта Кэт, памятаеш? Твой лепшы сябар ва ўсім свеце?
  
  Джэсі была вымушана ўсміхнуцца. Затым яна ўздыхнула. 'Сёння дзень нараджэння Грэм.
  
  Гэтыя тры словы павіслі ў паветры. Яны не мелі патрэбу ў тлумачэннях.
  
  Кэт спынілася. 'О чорт! Я такая зануда! Я павінна была памятаць! Прабач мяне, Джэс.
  
  'З чаго б табе ведаць? Цяпер гэта старажытная гісторыя, ці не так?
  
  'Толькі не для цябе, гэта не так.
  
  Але гэта было не так. Паўтара года таму ў яе былі шчаслівыя адносіны з мужчынам, якога яна любіла. Яны жылі разам і былі блізкія да таго, каб узяць на сябе "вялікі абавязацельства", калі аднойчы раніцай яна прачнулася і выявіла, што яе жыццё перавярнулася з ног на галаву. Канстэбль Грэм Хилдред, з яго крывой усмешкай і вялікім сэрцам, паснедаў з ёй, і калі яна зноў улёгся спаць пасля начной змены, ён адправіўся на працу ў паліцэйскі ўчастак Гринборо. Але ён так і не прыехаў, і Джэсі больш ніколі яго не бачыла. Рамантычная, казачная гісторыя падышла да канца.
  
  'Па-дурному, ці не праўда? Але вось бачыш, я проста не магу яго забыць.
  
  'Навошта табе гэта, Джэс? Ты кахала яго. Колькі часу прайшло?
  
  'Адзін год, шэсць месяцаў і восем дзён. І, як бы тое ні было, я ўсё яшчэ люблю яго. 'Яе вочы пачалі напаўняцца слязьмі. 'Я проста хачу, каб хоць неяк супакоіцца, Кэт, проста даведацца, ці жывы ён ці мёртвы, вось і ўсё. Тады, магчыма, я змагла б лепш спраўляцца, прыняць тое, што здарылася і працягваць жыць сваім жыццём. Гэта няведанне. Я проста не магу рухацца далей.'
  
  Кэт абняла яе і моцна прыціснула да сябе. 'А гадавіны вяртаюць усё гэта, ці не так?
  
  'Так, хіба яны не проста так. Яна вызвалілася з абдымкаў і выцерла вочы. 'І ты, напэўна, падумаеш, што я поўная дурніца, калі я скажу табе, што купіла яму паштоўку на дзень нараджэння і прымацавала яе побач з яго фатаграфіяй.
  
  Кэт пільна паглядзела на яе. 'Я не чую смеху, а ты?
  
  'Няма, але ты павінен смяяцца, гэта па-чартоўску шкада.
  
  'Гэта па-чалавечы, Джэсі. Калі б ён збег з іншай жанчынай, ці загінуў у выніку няшчаснага выпадку, або што—то яшчэ - нешта якое адчуваецца, тады так, я б абавязкова паведаміў пра вас афіцэра медыцынскай службы паліцыі, але не пра тое, як ён знік. Нават я ляжу без сну, варожачы, што, чорт вазьмі, адбылося, так што як ты спраўляешся, я паняцця не маю.'
  
  Джэсі апусціла галаву і прашаптала: 'Я дрэнна спраўляюся, Кэт. Калі б не праца, я б ужо была хворая на ўсю галаву, ці нават больш, чым цяпер'. Яна пахітала галавой. - Горш за ўсё тое, што я ўпэўненая, што ён жывы, але калі ён жывы, то дзе? І чаму? Яна развяла рукамі. 'Але гэта не значыць, што Дэйв атрымае свой пончык, ці не так?
  
  * * *
  
  Па меры таго як набліжаўся час чатырохгадзіннай сустрэчы, Ніккей пачынала адчуваць, што наогул нічога не было дасягнута. Калі яна ўвайшла ў пакой для забойстваў, то ўбачыла, што некаторыя фатаграфіі прэм'ер-міністра былі прымацаваныя да белай дошцы. Акрамя іх і словы "ЛІЛІ", акуратна напісанага уверсе, было больш няма чаго сказаць... Пакуль.
  
  Ніккей агледзела асобы перад сабой. - Дзе Дэйв? - спытала я.
  
  'Проста адказваю на званок з крымінальнага вышуку, мэм,' сказаў Джозэф. 'Ён ненадоўга.
  
  'Такім чынам, у яго адсутнасць у каго-небудзь ёсць што-небудзь канкрэтнае на Лілі?
  
  Кэт ўстала. 'За апошнія два гады ніхто з мясцовых жыхароў з такім жа або падобным імем не лічыўся зніклым без вестак, мэм. Я знайшоў дзвюх жанчын з такім імем у PNC, але фатаграфіі не супадаюць, ва ўсякім выпадку, з вялікай нацяжкай.'
  
  'Спіс няправільных дзеянняў, Джэсі?
  
  'Пакуль нічога, мэм, хоць я ўсё яшчэ працую над гэтым. Я высветліў імёны трох маладых жанчын, якія зніклі за гэты час, але іх апісання не зусім супадаюць. Я проста падумала, што праверу іх на выпадак, калі яны змянілі колер валасоў або знешнасць. Я зраблю гэта, калі скончу са спісам '.
  
  'Добра, Джэс, пакідаю гэта табе. Джозэф? Ёсць што-небудзь наогул?
  
  Джозэф паківаў галавой. 'Я праглядаў нацыянальныя справаздачы аб меркаваных выкраданнях з патрабаваннямі выкупу, але нічога падобнага на Лілі. Прабачце, мэм.
  
  Ніккей ўздыхнула. 'Нічога не зробіш. Мы будзем танчыць у цемры, пакуль не атрымаем яшчэ якія-небудзь доказы.
  
  Дэйв паспяшаўся увайсці і сеў. 'Прабачце за спазненне, мэм. Але ў мяне ёсць некалькі навін.
  
  'Слава богу, хоць хто-то гэта зрабіў! Тады працягвай.
  
  'Ну, я папрасіў Івону і Найла навесці сякія-такія даведкі, і яны натыкнуліся на сёе-што цікавае. Відавочна, Карвер адмовіўся ад сваёй шматграннай крымінальнай кар'еры ў карысць наркотыкаў, і толькі наркотыкаў. Ён адкрыў сваю запісную кніжку. 'У асноўным ён займаўся рабаваннем, гандлем людзьмі і "крышаванне", плюс заключыў дзіўны кантракт на ліквідацыю непажаданых перашкод, якія ўсталі ў яго на шляху. Цяпер гэты гідкі тып імкнецца стаць найбуйнейшым наркобароном па гэты бок Ла-Манша.
  
  'Значыць, ён вярнуўся назаўсёды?
  
  'Гэта тое, што яны перадаюць па чутках, хоць яму яшчэ трэба стварыць пастаянную базу'.
  
  'Дык дзе ж ён спыніўся?' спытаў Джозэф.
  
  'Ніхто не ведае, але Івон і Найл думаюць, што яны маглі б папрацаваць над старым лагам, які часам выдае карысную інфармацыю. Яны дакладуць непасрэдна вам, калі знойдуць што-небудзь смачненькае'.
  
  Ніккей прыкусіла ўнутраную бок шчокі. 'Значыць, ён вярнуўся ў гэтую краіну, і яго бачылі тут, у Лінкольншыры. Гэта сапраўды вельмі дрэнныя навіны.
  
  'Яшчэ адна рэч, якую яны высветлілі, мэм, гэта тое, што ён шмат падарожнічае. Яны думаюць, што напалі на след чалавека, які працуе ў яго кіроўцам. Падобна на тое, ён часта бываў у графстве і ад'язджаў з яго, а ў Англію вярнуўся ўсяго некалькі тыдняў таму.
  
  Ніккей нахмурылася. 'Без сумневу, стварае сетку. Нам трэба трымаць вуха востра ва ўсім, што звязана з наркотыкамі тут. Калі ён плануе пераварот, будуць ахвяры.'
  
  'Цікава, ці ведае сям'я Леонардов што-небудзь аб з'яўленні тут Карвера?' Джозэф задумаўся. Леонарды былі старадаўняй крымінальнай сям'ёй, якая жыла ў сумна вядомым маёнтак Карборо і кантралявала ўсе злачынных ў мясцовым маёнтку.
  
  'Пытай. 'Ніккей ўсміхнулася яму. Джозэф не ведаў Леонардов так добра, як яна, але ён узяў аднаго з малодшых членаў сям'і пад сваё крыло і некалькі разоў выцягваў хлопчыка з непрыемнасцяў.
  
  'Я патэлефаную Мікі, даведаюся, што ён чуў.
  
  'Добрая ідэя. Яна агледзелася. 'Ну, пакуль мы не атрымаем яшчэ некалькі справаздач, гэта ўсё. Працягвайце адкладаць, таму што ў каго-то знікла дачка, сястра, пляменніца ці сяброўка, і нам трэба знайсці гэтага чалавека. '
  
  'Як наконт таго, каб паведаміць пра гэта прэсе, мэм?' прапанавала Кэт.
  
  'Я хачу атрымаць больш інфармацыі, перш чым мы гэта зробім. Магчыма, гэта нават не наш выпадак. Яна адышла ад дошкі. 'Убачымся заўтра, роўна ў дзевяць.
  
  Калі каманда разышлася, Джозэф праводзіў яе ў офіс і пачакаў ў дзвярах. 'Па меншай меры, у мяне ёсць добрыя навіны. Mario's зноў адкрыўся ў сваім новым памяшканні. Ён хацеў бы пабачыцца з намі, калі мы зможам прыехаць. Такім чынам, хочаш сёння італьянскае страва? Я частую.'
  
  'Я прыйду, калі мы будзем рыхтаваць па-галандску. Ніккей облизнула вусны. 'Я сумавала па яго фриттате з бульбай і цыбуляй-пореем, з гэтым цудоўным сырам зверху.
  
  Джозэф ўсміхнуўся ёй. 'А, летуценны Таледжыа. І я сумаваў па яго спаржа з падліўкай з чатырох сыроў. Давай прыгатуем парася, добра?
  
  'Гэта даставіць мне задавальненне, павер мне,' з пачуццём сказала Ніккей. 'У мяне такое пачуццё, што як толькі гэта расследаванне пачнецца, у нас застанецца вельмі мала часу нават на тое, каб перакусіць бутэрбродам, не кажучы ўжо пра тое, каб павячэраць дзе-небудзь'.
  
  'Я зараз пазваню яму. 'Джозэф дастаў тэлефон з кішэні і неўзабаве ўжо весела балбатаў са сваім старым сябрам. Праз некалькі хвілін ён паглядзеў на Ніккей і спытаў: - Еве падабаецца італьянская кухня? - Спытаў я.
  
  Ніккей падумала пра гэта. Еве падабалася добрая ежа, і яна была выдатным поварам, але што тычыцца падрабязнасцяў, яна не ведала. Яна шмат чаго не ведала пра Еве.
  
  'Я падумаў, што яна, верагодна, усё яшчэ спрабуе ўстаць на ногі тут, у Гринборо. Можа, спытаем яе, ці не хоча яна далучыцца да нас?'
  
  'Вядома. Я пазваню ёй. Папрасі Марыё дадаць дадатковую плату, і мы пацвердзім, як толькі я даведаюся.
  
  Ніккей набрала нумар маці і стала чакаць адказу. Еве спатрэбілася некаторы час, каб узяць трубку.
  
  'Гэта Ніккей. Мы з Джозэфам збіраемся сёння ўвечары пасля працы ў італьянскі рэстаран. Ці можам мы вас зацікавіць?
  
  Ева засмяялася. 'О, ты сапраўды можаш! Мне ўжо амаль надакучыла распакоўваць скрынкі. Келіх італьянскага віна - гэта менавіта тое, што доктар прапісаў. Сустрэнемся там?
  
  'Мы забярэм цябе па дарозе, раз ты мясцовая'. Ніккей ўсё яшчэ адчувала сябе дзіўна. Ева была яе біялагічнай маці, аб якой Ніккей нічога не ведала да васемнаццаці месяцаў таму. Як толькі стала ясна, што Ніккей хоча бачыць Еву ў сваім жыцці, яна прадала свой вялікі дом у Конингсби і купіла ўчастак паменш на ўскраіне горада. Ніккей старалася бачыцца з ёй хоць бы раз у тыдзень і паступова даведвалася аб гэтай незвычайнай жанчыне, якую кахаў яе бацька.
  
  Ніккей скончыла размову і паказала Джозэфу падняты вялікі палец. 'У сем трыццаць у Евы, добра?
  
  Ён кіўнуў. 'Ідэальна.
  
  * * *
  
  Вечар складаў прыемны кантраст з знясільваючым днём. Паколькі там была Ева, ні Ніккей, ні Джозэф не згадалі пра расследаванне, і ім пайшло на карысць збавенне, хай нават на кароткі час, ад выгляду белай дошкі ў пакоі забойства і фатаграфій Лілі.
  
  Ева паставіла келіх. 'Не магу паверыць, што мне пашанцавала, што ў новым доме ёсць офіс у садзе. Гэта ідэальная студыя, так што я магу пакінуць усе свае фарбы і матэрыялы для мастака гатовымі да выкарыстання. Гэта сапраўдная мара.'
  
  'Над чым ты зараз працуеш?' спытала Ніккей.
  
  'Я спрабую маляваць пастэллю. Яна ліпкая на пальцах, але атрымліваюцца такія выдатныя спалучэння кветак, асабліва для эфектнага неба. Я думаю, што пастэль стане маім выбарам '.
  
  Джозэф прамакнуў рот сурвэткай. 'Я паспрабаваў гэта аднойчы. На жаль, я зрабіў з гэтага сапраўднае свіное вуха.
  
  Ніккей ўсьміхнулася. 'Таму што ты не любіш пэцкацца, містэр Акуратнасць?
  
  'Магчыма, але што больш важна, я не мастак. Гэта было яшчэ адно тэрапеўтычнае занятак, якое я паспрабаваў, калі сышоў з арміі. Для большасці людзей гэта выдатны спосаб расслабіцца, але я знаходжу гэта даволі напружаным заняткам.'
  
  'Якім чынам?' з цікавасцю спытала Ева. - Гэта адзінае, што мяне супакойвае.
  
  'Таму што, па-першае, тое, што я хацеў убачыць на паперы, здавалася, так і не ўвасобілася ў жыццё, а па-другое, як вы сказалі, я ненавідзеў пыльны пігмент на сваіх руках'. Ён поежился і выканаў "Лэдзі Макбет". 'Асабліва чорнае'.
  
  Ева засмяялася. 'На тваім месцы я б паспрабавала акварэль, значна больш высакародную.
  
  'Думаю, я пакіну мастацкія штучкі тым з вас, хто ў гэтым добры. Я займуся ловяць зладзеяў, дзякуй.
  
  Пакуль ён казаў, Ніккей ўбачыла, як на яго твар ўпала цень, і зразумела, што ён зноў думае пра Лілі. У той момант яна зразумела, што гэта было адзінае справа, якое яна хацела б скончыць вельмі хутка, і не толькі дзеля дзяўчынкі і яе сям'і, але і дзеля Джозэфа.
  
  * * *
  
  Ён прабыў дома ўвесь дзень, хоць яна бачыла яго ўсяго адзін раз, калі ён прынёс ёй вячэру. Ён здаваўся заклапочаным і, здавалася, амаль не чуў яе, калі яна сказала яму, што, на яе думку, яе лекі не дапамагае, што болі ўзмацняюцца. На секунду яго твар яго спахмурнеў жахам, але затым ён паціснуў плячыма і раптам сказаў ёй, што гэта апошні выхадны, які ён можа ўзяць на якое-то час, што ў іх на працы не хапае персаналу. Ёй не хацелася зноў згадваць пра таблетках.
  
  Магчыма, ёй патрэбныя былі іншыя лекі? Магчыма, яе арганізм настолькі прывык да звычайных таблетак, што яны больш не аказвалі ніякага эфекту. Яна глядзела ў бруднае акно на безлунное неба. Яго адсутнасць прынесла ёй некаторы палягчэнне. Яна магла б спаць спакайней, калі б няўмольная месяц не глядзела на яе ўсю ноч. Яна лягла і шчыльней захуталася ў старое пуховую коўдру. Тое, што ён пайшоў на працу, прынесла вялікую палёгку, але прынесла і свае праблемы, і горш за ўсё было тое, што ён забыўся пакінуць ёй ежу. Вада не была праблемай. Калі ён забываў на яе пляшку з гарбатай ці кава або збан з апельсінавымі шматкамі, яна заўсёды магла набраць вады з таза. Густ у яго быў жудасны, металічны і ... ну, яна аддавала перавагу не думаць, які ў яго смак. Але ёй патрэбна была ежа. Больш у яе ў жыцці нічога асаблівага не было, і ежа была адзіным, чаго яна з нецярпеннем чакала. Якое-то час яна спрабавала назапасіцца сухімі прадуктамі, печывам і таму падобным, але на самай справе ён ніколі не даваў ёй так шмат, і яна звычайна з'ядала іх да вечара.
  
  Ежа была не адзінай рэччу, якая выклікала ў яе непакой. Яна пастаянна баялася, што аднойчы ён не вернецца дадому. Ён можа патрапіць у аварыю — машына можа выйсці з-пад кантролю і збіць яго, ён можа спатыкнуцца і стукнуцца галавой. Ці нават можа здарыцца што-то медыцынскае, напрыклад, сардэчны прыступ або інсульт. А потым яна памрэ, павольна.
  
  Часам, калі боль была сапраўды моцнай, яна спрабавала ўявіць, як гэта - памерці ад голаду. Паспрабавала б яна з'есці зацвілыя паперу са сцен? Сваё пасцельная бялізна? Дохлыя мухі? Колькі часу гэта зойме? У самы непадыходны момант яна падумвала аб тым, каб пакончыць з сабой, каб пакончыць з гэтым да таго фатальнага дня, калі яна назаўжды застанецца адна. Але яна павінна была падумаць пра яго. Яна не павінна была прымушаць яго адчуваць мукі ад таго, што ён знайшоў яе, гэта было б несправядліва ў адносінах да яго. Ён любіў яе. Гэта прикончило бы яго, акрамя таго, як яна магла здзейсніць такі подзвіг? Ён захоўваў яе наркотыкі. Ён заўсёды забіраў у яе сталовыя прыборы пасля ежы, і ў пакоі не было нічога вострага. У яе не было ні люстэрка, ні карцін. І калі ў адным з выпадкаў, калі ён не скарыстаўся рамянём бяспекі, ёй ўдасца разбіць акно, ці зможа яна правесці гэтым фатальным асколкам шкла па ўласным целе? Яна сумнявалася ў гэтым. Яна была слабая целам і духам. Калі ласка, Божа, гэты дзень ніколі не наступіць.
  
  Яна ківалася ўзад-наперад і спрабавала думаць аб сваёй маці. Спрабавала ўспомніць яе валасы, яе вочы, яе твар, яе пах, тое, што яна казала, вершы, якія чытала ёй маці. Яна спрабавала і спрабавала, але вобраз быў расплывістым. Яна магла выклікаць ва ўяўленні толькі некалькі радкоў з мінулага, і ўсе яны, здавалася, круціліся вакол смерці, таго, што яна спрабавала забыць.
  
  Затым, калі боль і смутак дасягнулі апагею, яна ўбачыла зорку. Усяго адно дыяментава-яркая плямка, прасвечваюць скрозь аблокі, і яна пачула голас сваёй маці.:
  
  
  
  “Ты хочаш, каб яны сышлі
  
  Дзверы тваёй спальні прыадчынены
  
  Каб вы ўбачылі залатую расколіну
  
  Ззяць здалёку?
  
  Ты хочаш, каб прыйшла фея
  
  І запалі чароўны агеньчык,
  
  Мігацець і ззяць для цябе
  
  Усю ноч напралёт?
  
  Глядзі, з нябёсаў ззяюць зоркі.,
  
  Маўклівы, непахісны, верны;
  
  Бог клапоціцца ўвесь час,
  
  Малая, гэта табе.
  
  
  
  Упершыню за шмат гадоў яна ясна ўбачыла твар сваёй маці, яе выдатную лучезарную ўсмешку. Яна адчула, як тыя, хто любіць рукі мацней абнялі яе. Мяккі голас праспяваў знаёмыя куплеты, якія казалі яе спалоханай дачкі, што яна будзе спаць спакойна.
  
  Калі начны вецер мякка разагнаў аблокі і неба запоўнілася каскадам яркіх зорак, яна заплюшчыла вочы і заснула.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ЧАЦВЁРТАЯ
  
  Пакуль супэрінтэндант Грег Вудхолл сканчаў тэлефонная размова, Ніккей не магла адарваць погляду ад неахайных чарак тэчак, кніг, раздруковак і хрумсткіх пакетаў, якія ў яго кабінеце сышлі за картатэку. Калі Вудхолл змяніў старога сябра Ніккей, Рыка Бейнбриджа, супэрінтэндант быў ціхім, добра арганізаваным і спакойным перад тварам хаосу. За апошні год Гринборо змяніў яго, відавочна, не ў лепшы бок.
  
  'Ну, чорт вазьмі, знайдзі гэта, чувак! І гэтая бок чортавай Вялікадня была б добрая!' Вудхолл шпурнуў тэлефон назад на рычаг і выбухнуў шэрагам лаянак.
  
  'Яны праводзяць курсы кіравання гневам у Грамадскім цэнтры Гринборо, па аўторках ўвечары, у сем.
  
  'Вельмі пацешна, інспектар. Ён плюхнуўся на сваё месца і пачаў бязладна корпацца ў кучы папер на сваім стале. 'Такім чынам, што ў нас на дадзены момант ёсць?
  
  'Яна вызначана не была заключана ў турму дзе-то паблізу, сэр. Прафесар Уілкінсан толькі што патэлефанаваў мне і сказаў, што ўзоры глебы, узятыя з яе абутку і адзення, не з нашага раёна. Ён вылучыў трохі пылка і іншых раслінных рэшткаў і спадзяецца, што гэта ў агульных рысах пакажа, дзе знаходзілася дзяўчынка. Акрамя справаздачы энтамолагаў, які пацвярджае, што яна прабыла ў бульбяным гумне ўсяго дванаццаць ці каля таго гадзін, мы не прасунуліся далей у высвятленні, кім яна была.
  
  Ніккей дастала з канверта згенераваныя кампутарам фатаграфію. 'Роры даслаў мне гэта. Гэта не зусім тое, на што я спадзявалася, але і не так ужо дрэнна. Гэта разаслана ўсім сілам. Што вы думаеце аб тым, каб ўразіць гэтым сродкі масавай інфармацыі?'
  
  Рэжысёр узяў у яе фатаграфію і вгляделся ў твар, як быццам мог яе ведаць.
  
  'Так, мы ў вялікім даўгу перад ёй. Я паспрабую як мага хутчэй трапіць у навіны, калі ты адправіш гэта ў "Нэшнлз" і разошлешь копіі ва ўсе мясцовыя газеты. Можа, яна і нездешняя, але паспрабаваць варта. 'Ён зноў зірнуў на тонкія рысы асобы і цёмна-каштанавыя валасы. 'Вы кажаце, яе трымалі ў палоне шэсць месяцаў?
  
  Ніккей кіўнула. 'І з ёй вельмі дрэнна звярталіся, сэр. Будзем спадзявацца, што хто-небудзь яе пазнае.
  
  'Гэтая гісторыя з пальцам дзіўная, табе не здаецца? Я маю на ўвазе, гэта паказвае на тое, што хто-то спрабаваў запатрабаваць выкуп, ці не так? Такім чынам, калі яе людзі не змаглі заплаціць, чаму яны не заявілі аб яе знікненні? Ён паківаў галавой і нахмурыўся. 'Гэта сапраўды не мае сэнсу.
  
  'Як і ўтрымліваць яе ўвесь гэты час. Выкрадальнікі так не паступаюць.
  
  Вудхолл паціснуў плячыма. 'Ну што ж, працягвай капаць, Ніккей, і націснуў на крыміналістаў у пошуках гэтага геаграфічнага месцазнаходжання. Ён адкінуўся на спінку крэсла. 'Я думаю, на дадзены момант гэта ўсё, я ўпэўнены, ты хочаш працягнуць.
  
  Ніккей паглядзела на гадзіннік. 'Ммм, я бачу, пара ісці на ранішнюю сустрэчу, не тое каб я чакала, што з учорашняга вечара шмат чаго адбылося. Я папрашу Шейлу прасачыць, каб гэтая фатаграфія трапіла ў прэсу.
  
  Ніккей пакінула суперінтэнданта разбірацца з завалам на яго стале і паспяшалася ўніз, каб знайсці Шейлу Робинс, свайго офіс-мэнэджэра. Яна перадала фатаграфію для распаўсюджвання і накіравалася ў пакой для забойстваў, дзе яе сустрэлі радаснымі ўсмешкамі.
  
  'Толькі не кажы мне, што мы дамагліся нейкага прагрэсу'
  
  'Не ўпэўнены, мэм, але, безумоўна, магчыма.' КПП перабралі некалькі лістоў паперы. - Нам ужо тэлефанавалі з паліцыі графства Дэрбішыр. У іх няма нічога, наўпрост звязанага з Лілі, але ў мінулым годзе ў іх быў вельмі падобны выпадак.'
  
  'Наколькі падобныя?
  
  'Жанчына знойдзеная мёртвай. Яна была ў жудасным стане, ускрыццё паказала, што яе трымалі ў зьняволеньні больш за шэсьць месяцаў. У яе таксама адсутнічалі безназоўны і паказальны пальцы. Падобна на тое, у рэшце рэшт ей удалося перавязаць сябе, небарака.
  
  Ніккей насцярожана падняла галаву. 'І дзе менавіта яны яе знайшлі?
  
  'Скінуты ў закінуты кар'ер у Дарк-Пік. Я хацеў спытаць, мэм, ці магу я з'ездзіць туды, каб пагаварыць з дэтэктывам, вядучым гэта справа.
  
  'Добрая ідэя, Кэт, і чым хутчэй, тым лепш. Яны яе апазналі?
  
  'Няма, і яе знайшлі амаль год таму. Справа, вядома, усё яшчэ працягваецца, але яго значна скарацілі.
  
  Ніккей павольна кіўнула. 'Зразумела. А што-небудзь з нашага ўласнага расследавання?
  
  'У Рэестры зніклых людзей няма дадзеных аб Лілі, мэм. - Джэсі з надзеяй паглядзела на яе. - Мы атрымалі што-небудзь яшчэ ад крыміналістаў? Без дадатковых доказаў я крыху заблытаўся, у які бок ісці.'
  
  Ніккей перадала ёй адно з кампутарных малюнкаў Роры. 'Гэта настолькі блізка, наколькі яны могуць, але ён думае, што гэта дакладнае малюнак Лілі. І паколькі цяпер мы ведаем, што гэта не мясцовае забойства, сёння яно будзе апублікавана ў сродках масавай інфармацыі.'
  
  'І як толькі мы атрымаем некаторы ўяўленне пра тое, дзе яе трымалі, мы зможам перанесці пошукі ў гэты канкрэтны раён", - дадаў Джозэф.
  
  'Мэм, я атрымала яшчэ адно электронны ліст з Дербишира. Яно ад дэтэктыва, які вёў гэтую справу. Кэт ўтаропілася на экран. 'Ён сказаў, што, паколькі абедзве дзяўчынкі былі звязаны на працягу доўгага перыяду часу, мы павінны ведаць, што ў іх дзяўчынкі быў вельмі характэрны выгляд стрыманасці, свайго роду электрычная гнуткасць'. Яна прачытала з яго справаздачы: “Выкарыстоўвалася старая разнавіднасць электрычнага гнуткага трубаправода, у якім правады былі заключаны ў гумовую абалонку, а затым абгорнутыя ніткамі каляровага валакна (такія выкарыстоўваліся ў электрапрыборах, такіх як прасы, у пяцідзесятых гадах). Гэты канкрэтны флекс пакідаў часціцы, ўкараніўшайся ў скуру, і быў ідэнтыфікаваны як той, які выкарыстоўваецца кампаніяй Sunbeam ".
  
  Ніккей хутка прагледзела справаздачу судова-медыцынскай экспертызы, затым выдала нягучнае ўсклік. 'У Лілі тое ж самае! Ну, гэта старамодны flex, хоць у нас пакуль няма падрабязнай інфармацыі аб дакладным тыпе. Колер ніткі ідэнтычны, таму здаецца, што два чахла звязаныя.' Яна ўсхвалявана паглядзела на Кэт. 'Што нам вядома пра дэтэктыве, які вёў гэтую справу?
  
  'Яго клічуць Бэн Рэдли, мэм, і з тых часоў гэта стала для яго дакучлівай ідэяй. Ён да гэтага часу капаецца ў гэтым пры кожным зручным выпадку. Ён думае, што яе выкраданне якім-то чынам звязана з наркотыкамі.
  
  'Дзеля Бога! Якое злачынства такім не з'яўляецца? Не зусім адкрыцьцё, ці не так?
  
  'Як бы тое ні было, ён рады паведаміць нам усё, што ў яго ёсць на мёртвую дзяўчыну. Дарэчы, ён называе яе Ферн з—за таго, дзе яе знайшлі - у зарасніках папараці. Я думаю, гэта магло б дапамагчы нам правесці параўнання, калі паступіць справаздачу патолагаанатама.
  
  Ніккей кіўнула. 'Зусім дакладна. Табе сапраўды трэба пагаварыць з гэтым Бэнам Рэдли. Гэта ўсяго ў двух гадзінах язды адсюль, ты гатовы?
  
  'Яшчэ б, мэм. 'Кэт схапіла яе за куртку.
  
  Ніккей паглядзела на Джозэфа. 'Улічваючы тое, што мы цяпер ведаем, я прапаную адкласці пошукі Лілі да тых часоў, пакуль Кэт не атрымае ад Дербишира больш інфармацыі. Можа быць, вы з Джэсі маглі б дапамагчы Дэйв і засяродзіцца на пошуках Фрэдзі Карвера?
  
  'Добрая ідэя, безумоўна, лепшае выкарыстанне нашага часу'.
  
  Ніккей глядзела яму ўслед. Ёй здалося, што яна ўбачыла відавочнае палёгку на яго твары. Яна ледзь было не паклікала яго назад, але потым перадумала. Калі б яго што-то сапраўды турбавала, ён бы прыйшоў да яе, яна ведала, што ён прыйшоў бы. Менавіта гэта яны і зрабілі. І ўсё ж. Злёгку няўпэўнена паціснуўшы плячыма, яна паспяшалася паглядзець, як Шэйла спраўляецца з прэс-рэлізамі.
  
  * * *
  
  Суперинтенданту ўдалося атрымаць месца ў ленчтайм Ньюс, і ён папрасіў публіку патэлефанаваць па паказаным нумары, калі яны даведаюцца Лілі па фатаграфіі.
  
  Джэсі падняла брыво, гледзячы на Дэйва. 'У Строубов сёння днём будзе шмат працы.
  
  Ён усміхнуўся. Строббы былі грамадзянскім персаналам, обслуживавшим тэлефоны. "Клубнічныя мивви" рифмовались з "грамадзянскімі". 'З падобнымі рэчамі заўсёды адно і тое ж: як аддзяліць збожжа ад пустазелля'. У свой час Дэйву даводзілася адказваць на некалькі дзіўных тэлефанаванняў на іншым канцы провада, і ён ведаў, што мала хто на самай справе выказваў справядлівыя асцярогі і дакладную інфармацыю, але ёсць і тыя, хто траціць час марна, выстройваліся ў чаргу, каб выслухаць якога-небудзь небараку.
  
  'Лепш яны, чым я,' сказала Джэсі. 'Такім чынам, чым я магу дапамагчы?
  
  'Знайсці Карвера?
  
  'Вядома, а пасля абеду?
  
  'Знайшлі рэйс 19?
  
  'Што? Джэсі выглядала збянтэжанай.
  
  Дэйв ўхмыльнуўся. 'Пяць торпедоносцев, зніклых над Бермудскія трохвугольнікам ў 1945 годзе.
  
  'Добра, мы проста махнем у Штаты, добра? Мы ледзь можам дазволіць сабе бензін для машын.
  
  'Тады табе лепш заняцца Карвером, ці не так? Ён працягнуў ёй раздрукоўку. - Гэта з Іспаніі. З тых часоў, як ён купіў там нерухомасць, гішпанская паліцыя пільна сочыць за ім. Гэта спіс вядомых партнёраў з сумніўным мінулым. Правер іх і даведайся, ці ёсць у нас хто-небудзь знаёмы ў Багністых Землях.'
  
  Джэсі ўзяла лісток і прабегла вачыма імёны. 'Добра, нікога з іх я на самой справе не ведаю, але я правяду пошук па ім.
  
  Дэйв назіраў за ёй, пакуль яна ішла да свайго стала. Здавалася, яна заўсёды была ў курсе падзей, але яму было цікава, якой яна была, калі вярталася дадому, у пусты дом, населены прывідам Грэма Хилдред. Дэйв прапрацаваў з Грэмам шмат гадоў, і яго знікненне ўдарыла па яго мацней, чым ён калі-небудзь чакаў. Гэта не патрапіла ў загалоўкі газет, але было па-чартоўску балюча. Грэм быў добрым паліцыянтам, і ён любіў Джэсі. У іх з Дэйвам было шмат размоў па душах, пакуль яны ўсю ноч сядзелі ў машыне ў засадзе. Дэйв баяўся, што больш ніколі не ўбачыць свайго старога прыяцеля. Ён быў амаль упэўнены, што Грэм каго-то моцна засмуціў, што паслужыла падставай для яго пастаяннага звальнення з паліцыі, і ён баяўся, што чалавек, якога чакала Джэсі, пахаваны пад будаўнічай пляцоўкай. Ён сумняваўся, што канстэбля Грэма Хилдреда калі-небудзь знойдуць. Гэта было глыбока сумна, ён заслугоўваў лепшага ад сваіх калегаў. І Джэсі патрэбныя былі адказы, каб яна магла падвесці рысу і рухацца далей.
  
  Дэйв ўздыхнуў. Калі яны не змаглі знайсці свайго сябра, Джэс было б нядрэнна пазнаёміцца з кім-небудзь новым. Але яна, верагодна, нават не заўважыла б іншага мужчыну, нават калі б ён быў проста перад ёй, прапаноўваючы брыльянты і шампанскае. Ён зноў уздыхнуў і вярнуўся да свайго кампутара.
  
  Афіцэр у форме крыкнуў з-за дзвярэй: 'Хто-небудзь можа пагаварыць з якім-небудзь хлопцам аб справе Лілі?'
  
  'Які-то хлопец? У яго няма імя, канстэбль? Джозэф выходзіў са свайго кабінета.
  
  'Выбачайце, сяржант, так, гэта Дамінік Джарвіс. Ён пастаянны кліент. Звычайна размаўляе з інспектарам Мерсер, але яе няма дома.
  
  'Звычайны? Джозэф скрывіўся. 'У сэнсе... ?
  
  Джэсі падняла вочы. 'Сястра Дамініка Джарвіса знікла пару гадоў таму, памятаеш? Ён перасьледуе інспектара Мэрсера. Яна порылась ў паперах на сваім стале. 'Глядзіце, гэта яго сястра Дзіна. Яна адна з трох няўдачніца, якіх я хацеў пераправерыць.
  
  Джозэф кіўнуў констеблю. 'Я спушчуся. Дайце мне пару хвілін.
  
  Дэйв пацёр падбародак. 'Я не здзіўлены, што для вас гэта нічога не значыць, сяржант. Мы ніколі не мелі з гэтым справы. Мы былі па вушы ў забойствах Флэкстонов, і, шчыра кажучы, інспектар Мерсер ніколі не разглядала гэта як выкраданне. Яна лічыла, што з дзяўчыны проста было дастаткова, і яна збегла.'
  
  'Добра. І ўсё ж я лепш паслухаю, што ён скажа. Хочаш пайсці са мной, Джэсі?
  
  Джэсі адсунула крэсла і ўстала. 'Вядома.
  
  * * *
  
  Малады чалавек быў занадта худым. У яго быў зацкаваны выгляд апанаванага. Джозэф тут жа пашкадаваў, што не даручыў гэта каму-то іншаму. Але вось ён тут, так што лепш бы яму як мага хутчэй пакончыць з гэтым. 'Добры дзень, сэр. Я сяржант Сьцёр, а гэта канстэбль Найтингейл, чым мы можам дапамагчы?
  
  Дамінік Джарвіс змераў яго доўгім, крыху трывожным позіркам. 'Я бачыў навіны раней. Ён склаў рукі на каленях і паглядзеў Джозэфу ў вочы. 'Вы просіце аб дапамозе, каб знайсці забойцу той мёртвай дзяўчыны.
  
  'Так, сэр. Вы што-небудзь ведаеце пра яе?
  
  'Чаму вы не змясцілі фатаграфію маёй сястры ў навінах? Чаму вы не напісалі яе імя ў газетах? Чаму вы нічога не зрабілі, каб дапамагчы мне знайсці яе?
  
  Вочы мужчыны былі яркімі, у іх ўспыхвалі ўспышкі чыстага гневу.
  
  'Прабачце мяне, містэр Джарвіс, я не быў уцягнуты ў гэтую справу. Я працую над бягучым расследаваннем, і вы папрасілі аб сустрэчы з намі з-за гэтага'.
  
  - Ты ніколі не працаваў над справай маёй сястры, як ты жартам назваў гэта, таму што яно ніколі не было справай. Ты ніколі не ўспрымаў мяне сур'ёзна і нічога не рабіў!
  
  'Я шчыра спачуваю вашай сястры, містэр Джарвіс. Але, мяркуючы па тым нямногае, што я ведаю, яна не падвяргалася небяспецы. Яна не была непаўналетняй, не была хворая душой або целам, і ў яе ад'езд не было ніякіх падазроных абставінаў, якія патрабавалі б расследавання'. Джозэф пастараўся, каб яго голас гучаў мякка і роўна. Ён выдатна разумеў, што Дамінік Джарвіс альбо пад чым-то, альбо злёгку не ў сабе. Магчыма, і тое, і іншае.
  
  - Я ведаю сваю сястру, дэтэктыў. Яна ніколі б не пайшла, не пагаварыўшы спачатку са мной. Што б ні здаралася, мы заўсёды размаўлялі. Ён моцна сціснуў кулакі. 'Калі мы былі падлеткамі, нашы бацькі рассталіся. Яны пайшлі рознымі шляхамі, мы нікому не былі патрэбныя, таму мы засталіся дома разам. Ты разумееш? Мы падтрымлівалі адзін аднаго ва ўсім. Яна б ніколі, ніколі проста так мяне не кінула.'
  
  На імгненне Джозэф задумаўся, ці ёсць у гэтым доля праўды. 'Так што, па-твойму, з ёй здарылася?
  
  Яго голас задрыжаў ад эмоцый. 'Яна сустрэла мужчыну. Ён выкраў яе, ён прывабіў яе пустымі абяцаннямі. Ён напаіў яе, а затым выкраў. Я не здзіўлюся, калі гэта апынецца не той чалавек, які выкраў Лілі. Яго вочы звузіліся, ператварыўшыся ў шчылінкі.
  
  Джозэф выдыхнуў, яго сімпатыя да гэтага чалавека выпаралася з кожнай секундай. Гэта была пустая трата часу. Гэты чалавек хапаўся за саломінку і выкарыстаў Лілі як падстава, каб зноў распаліць справа пра знікненне сваёй сястры. Ён быў упэўнены, што Дамінік Джарвіс правоў. Дзіна сустрэла мужчыну, закахалася і збегла з ім. Канец. Калі яе брат быў такім энергічным ў паўсядзённым жыцці, то нядзіўна, што яна залезла ў ложак.
  
  'Мне сапраўды шкада, сэр, але калі ў вас няма ніякіх доказаў ...' Ён дазволіў словах заціхнуць.
  
  'Калі б гэта быў хто-небудзь з вашых, вы б, чорт вазьмі, знайшлі іх! Ну, хіба не так? Хіба вы не зрабілі б усё магчымае і не здаліся б да самага горкага канца?'
  
  Джозэф адчуў, як Джэсі побач з ім напружылася, і кінуў на яе занепакоены погляд. На жаль, Дамінік Джарвіс гэтага не выпусціў.
  
  'Ах, вядома! Цяпер я ўспомніў! Вы нават не можаце знайсці зніклага паліцэйскага, ці не так? У такім выпадку ў маёй сястры наогул няма шанцаў.
  
  'Канстэбль Найтингейл, не маглі б вы, калі ласка, пайсці і паведаміць дзяжурнаму сяржанту, што мы тут скончылі, і, магчыма, ён будзе настолькі ласкавы, што дашле афіцэра суправадзіць містэра Джарвіса з ўчастка. Джозэф ўстаў і выштурхаў кіпячую Джэс з пакоя.
  
  'Закрануў за жывое, ці не так, сяржант?
  
  Да гэтага моманту Джозэф ужо шкадаваў, што ён не паліцэйскі 1950-х гадоў. Тады ніхто б і вокам не міргнуў пры выглядзе сінякоў, якія маглі быць у гэтага чалавека, калі ён пакідаў участак.
  
  Джарвіс ўстаў. 'Добра, я сыходжу. Але вам варта ведаць дзве рэчы, дэтэктыў-сяржант Сьцёр. Першая - мая сястра не ўцякала. Я б ведаў, таму што яна мая близняшка. А па-другое, мне здаецца, я бачыў Дзіну з той дзяўчынай на фатаграфіі. Гэта было шмат гадоў таму, і дзяўчына была нашмат маладзей і прыгажэй, але я ўпэўнены, што мая сястра ведала яе.
  
  'Якога чорта ты не сказаў гэтага раней?
  
  'Чаму я павінен табе дапамагаць? Ты столькі для мяне зрабіў. Дамінік засунуў свой крэсла пад стол і праціснуўся міма Джозэфа. 'Калі вы хочаце пагаварыць са мной у будучыні, прыходзь да мяне, добра?' Ён выйшаў і ляпнуў дзвярыма.
  
  Перш чым Джозэф паспеў знайсці Джэсі, каб даведацца, як яна сябе адчувае, ён убачыў Ніккей, якая амаль бегла па калідоры яму насустрач.
  
  'Джозэф! Нам толькі што тэлефанавалі з Дербишира. Яны падабралі дзяўчыну, якая блукала па шашы А52 недалёка ад Эшборна. Яна была жорстка збітая, і ў яе быў отрублен паказальны палец на правай руцэ.'
  
  'Госпадзе! Калі гэта было?
  
  'Пару гадзін таму, дзякуючы таму дэтэктыва, які быў зацыклены на расьсьледаваньні. Як толькі ён пачуў пра гэта, ён патэлефанаваў нам. Яе адвезлі ў каралеўскі лазарэт Дэрбі. Ён лічыць, што яна занадта траўмаваная, каб гаварыць, але, верагодна, у яе ёсць ключ да таго, што здарылася і з Лілі, і з яе папярэдніцай Ферн.'
  
  - Тады мы павінны быць побач, калі яна будзе ў стане казаць, ці не так? Я ведаю, што Кэт, верагодна, ужо на паўдарозе да мэты, але гэта можа стаць тым прарывам, у якім мы маем патрэбу, так што нам таксама варта пайсці. 'Джозэф спрабаваў здавацца захопленым, але апошняе, чаго ён хацеў, гэта сядзець з маладой жанчынай, якую катавалі, магчыма, заключылі ў турму і падвергнулі жорсткаму звароту.
  
  Ніккей кінула на яго дзіўны погляд і сказала: 'На самай справе, я б аддала перавагу, каб ты застаўся тут і кіраваў караблём або, магчыма, кіраваў выратавальныя шлюпкі, калі з'явіцца Фрэдзі Карвер. Не трэба быць казаў, мусіла застацца таямніцай, каб праверыць гэта, калі ў нас ужо ёсць Кэт на месцы злачынства. Яна павярнулася і накіравалася назад у фае. 'Як звалі таго дербиширского дэтэктыва?
  
  Джозэф на імгненне задумаўся. 'Канстэбль Бэн Рэдли, мэм. Кэт лічыць, што ён трохі стары тэр'ер. Ён сапраўды раззлаваўся, калі яны згарнулі справа Ферн. Ён не можа з гэтым змірыцца, нават працуе над гэтым у вольны час.'
  
  'Тады мне сапраўды трэба з ім пагаварыць, ён ведае больш, чым хто-небудзь іншы. Добра, я вазьму сваю сумку і адпраўлюся ў дарогу. Я буду трымаць цябе ў курсе падзей ўсю дарогу, і, Джозэф, ты рабі тое ж самае, ці не так?
  
  Джозэф дакрануўся да яе рукі. Ён ведаў, што яна пакідае яго па якой-то прычыне, і здзіўляўся, чаму пагадзіўся застацца. У звычайнай сітуацыі ён настаяў на тым, каб пайсці з ёй. 'Вядома, і ты вядзі машыну асцярожна.
  
  Ніккей кінула на яго знішчальны погляд. 'Шчыра, Джозэф. Я патэлефаную табе, калі прыеду. Занадта нецярплівая, каб чакаць ліфт, яна пабегла ўверх па лесвіцы. 'Ты можаш звязацца з Кэт і расказаць ёй, што здарылася? Калі яна, вядома, яшчэ не ў курсе, і я сустрэну яе ў шпіталі.
  
  Джозэф глядзеў услед яе бяжыць постаці, усё яшчэ не разумеючы, чаму, ён адчуў такую палёгку, застаўшыся ў Гринборо.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ПЯТАЯ
  
  Дзяўчынка знаходзілася ў асобнай палаце, недалёка ад асноўнай палаты.
  
  'Бедная дзяўчынка, яна ў глыбокім шоку. Яна нават не можа назваць нам сваё імя, інспектар Галена. Дэтэктыў працягнуў ёй руку. 'Я канстэбль Бэн Рэдли, мэм.
  
  Кэт назвала Бэна Рэдли тэр'ерам, але Ніккей падумала, што дакладней было б назваць пітбуль. Мужчына быў такім жа шырокім, як і высокім, і, здавалася, у яго наогул не было шыі. Яго заўчасна залысевшие валасы былі акуратна падстрыжаныя, а скура обветрилась і пакрыўся маршчынамі.
  
  З усмешкай яна паціснула яму руку, падумаўшы, што ён быў бы даволі жахлівым супернікам, калі б у яго не было такіх мяккіх, тых, хто спачувае вока. У дадзены момант ён здаваўся амаль звар'яцелым ад стану ахвяры.
  
  Разам яны зазірнулі праз шкляную перагародку.
  
  Маладая жанчына, лежавшая ў ложку, была худой і бледнай, калі не лічыць тых месцаў, куды яе білі нагамі. Яе валасы былі зблытаны ад засохлай крыві, а з глыбокага парэза на руцэ ўсё яшчэ сачылася кроў паміж швамі, хоць рану прамылі і апрацавалі. Яе правая рука была туга забінтаваная і падвешаная над галавой на прыладзе, падобным на перавязь. Яна ляжала зусім нерухома, нішто не рухалася, акрамя яе вачэй. Яны мітусіліся па пакоі, як у параненага жывёлы.
  
  'Можа прайсці якое-то час, пакуль яна загаворыць, мэм. Магчыма, вам прыйдзецца доўга чакаць.
  
  'Мне трэба вярнуцца на Балоты сёння ўвечары. Такім чынам, пасля таго, як мы пагаворым, я пакіну дэтэктыва-канстэбля Каллен, з якім вы ўжо знаёмыя. Мяркую, вы не будзеце адыходзіць занадта далёка ад ложка гэтай юнай лэдзі?
  
  Твар Бэна сказала ўсё. 'Не, ты маеш рацыю. Я буду тут да канца. Ён уздыхнуў. 'Калі б я знайшоў ублюдкаў, якія забілі Ферн, гэты дзіця не ляжаў бы тут. І твая Лілі таксама не ляжала б на пліце ў моргу.
  
  'Гэта не ваша віна, дэтэктыў. Яна пранікліва паглядзела на яго. 'Такім чынам, вы ўпэўненыя, што яна стала ахвярай тых жа людзей, якія ўтрымлівалі іншых жанчын? Ці ёсць які-небудзь шанец, што яна проста трапіла ў якой-небудзь дзіўны няшчасны выпадак?'
  
  'Палец быў наўмысна ампутаваны, мэм. Лекары думаюць, што, магчыма, з дапамогай магутных кусачак або чаго-небудзь падобнага. Палец Ферн быў адрэзаны ножовкой, вось і ўся розніца. Твар Бэна скрывіўся, ператварыўшыся ў маршчыністую, скурыстыя масу нянавісці. 'Шкада, што яны не патрапілі мне ў рукі ў першы раз, я б ...' Ён ударыў сціснутым кулаком па сцяне.
  
  Пранізлівыя блакітныя вочы Ніккей звузіліся. 'Гэта не дапамагае, Бэн. Мы не нясем адказнасці за зло, якое робяць гэтыя людзі. Мы проста павінны зрабіць усё, што ў нашых сілах, каб разабрацца з дзярмом, якое яны пакідаюць пасля сябе, і прыціснуць ублюдкаў, калі гэта магчыма. Цяпер я прапаную вам пачаць думаць больш пазітыўна, калі ты сапраўды хочаш прадухіліць паўтарэнне гэтага. Ніккей зноў паглядзела праз шкло. 'Па меншай меры, цяпер у цябе ёсць што-то надзейнае, з чым можна працаваць.
  
  Бэн ўтаропіўся ў падлогу. 'Прабачце, мэм. Я проста так злуюся. Ён падняў вочы і сустрэўся з яе халодным позіркам. Ніккей бачыла, што ён ацэньвальна глядзіць на яе, спрабуючы зразумець, што яна сабой уяўляе. Затым ён, здавалася, прыйшоў да якога-то рашэнні і з амаль незаўважным кіўком сказаў: 'Аднойчы ў мяне была дачка, я вазіў яе за мяжу на вакацыі ўсяго жыцця, і яна падхапіла нейкую жудасную заразу. Ёй было ўсяго дванаццаць. Ён гучна праглынуў. 'Ніхто нічога не мог зрабіць, каб выратаваць яе, нават доктар сказаў мне, якім бездапаможным, якім бяссільным ён сябе адчуваў'. Ён адвярнуўся. 'Я не змагла дапамагчы свайму дзіцяці, цяпер я адчуваю, што падводжу і гэтых дзяўчынак. Я адчуваю сябе такой жа бездапаможнай, як той доктар".
  
  Ніккей напружылася і адчула, як па целе прабег халадок. Глыбока ў сэрцы яна адчула яго боль. Ёй хацелася выпаліць што-небудзь аб сваёй дачкі Ханне, распавесці яму, якім прыгожым, кемлівым дзіцем яна была, палезці ў сумачку і дастаць фатаграфію, але яна гэтага не зрабіла. Замест гэтага яна пастаралася, каб яе голас гучаў роўна, і сказала: "Я вельмі шкадую аб вашай дачкі, дэтэктыў, але гэта было тое, што вы не маглі кантраляваць. Гэта зусім іншае. Калі вы хочаце, каб дапамагчы ёй або іншым падобным ёй, ' Ніккей паказала на нікчэмную фігурку пад белымі прасцінамі, - мы вельмі рады, што вы працуеце з намі, але, дзеля Бога, захоўвайце сябе ў руках.
  
  Бэн кіўнуў.
  
  'Такім чынам, ці можам мы куды-небудзь пайсці? Я бачу, Кэт вярнулася, так што яна застанецца тут. Можа быць, вы раскажаце мне, што вам вядома пра Ферн? Для пратаколу і не для пратаколу.
  
  Бэн правёў шырокімі пальцамі па сваім кароткім валасам. 'Прама па калідоры ёсць пакой для сваякоў. Мы часова занялі яе. 'Ён слаба ўсміхнуўся Ніккей. 'Выбачайце за маю ўспышку, мэм, гэта больш не паўторыцца. Я зусім забыўся аб добрых манерах. Магу я прапанаваць вам абодвум выпіць, перш чым мы пачнем?
  
  Бэн пайшоў за каву, і Кэт падышла да яе. 'Гэта зручны момант для запісаў, мэм. Яшчэ адна ахвяра?
  
  'Павінна сказаць, гэта быў свайго роду шок. 'Ніккей паглядзела ўслед Бэну і падняла бровы.
  
  'Занадта захапіўся? - Спытала Кэт.
  
  'Спадзяюся, што няма, але у мяне такое пачуццё, што ён задавальняе з гэтага крыжовы паход, а не сутыкаецца тварам да твару са сваім асабістым горам.
  
  'Ён распавёў мне пра гэта, але раскрыццё гэтага справы не верне яго дачка. Кэт зморшчылася. 'Хоць вы б усе пра гэта ведалі, мэм, ці не так?
  
  'Зусім дакладна, і, дарэчы, я б аддаў перавагу, каб вы захавалі ў таямніцы тое, што здарылася з маёй дачкой. У дадзены момант гэта не мае значэння, і я б аддаў перавагу, каб ён не ведаў. Яна назірала, як Бэн асцярожна вымае шклянкі з кававаркі. 'І калі яму так балюча, цікава, што ён будзе рабіць, калі ўсё скончыцца?
  
  'Мяркую, ён адразу ж увязаўся ў іншае справа, як гэта зрабіў ты.
  
  'Так, як і я,' прашаптала Ніккей.
  
  Бэн вярнуўся, трымаючы ў руках тры полистироловых шкляначкі. 'Усім дужы кава.' Ён перадаў адзін з іх Кэт і сказаў: 'Чаму б табе не пасядзець з ёй у пакоі? У цябе сапраўды мілае прыязнае твар. Я ўпэўнены, што ёй было б спакайней бачыць вас там. Затым ён павярнуўся да Іх і сказаў: 'Калі будзеце гатовыя, мэм'.
  
  * * *
  
  Ён унял дрыготкую руку і, нарэшце адчыніў дзверы.
  
  Ён накіраваўся наўпрост на кухню і зняў з сябе ўсю вопратку, пакінуўшы яе неахайным кучай на каменным падлозе. Ён павярнуў кран воданагравальніка, і ў ракавіну пацёк струменьчык гарачай вады. Ён напоўніў міску да краёў, узяў вялікі кавалак старамоднага мыла і пачаў мыцца. Спачатку ён люта растирал рукі, з-за чаго скура пачырванела і балела, затым працаваў з галавы да ног, шаруючы фланэллю кожны цаля свайго аголенага цела. Яму спатрэбілася дваццаць хвілін, перш чым ён пацягнуўся за потертым ручніком і старанна выцерся. Пазбягаючы бруднай адзення, як быццам яна належала прокаженному, ён прайшоў у сваю жылую пакой і дастаў з валізкі некалькі чыстых. Аднясучы іх назад на кухню, ён спыніўся каля варштата і ўтаропіўся на маленькую кардонную скрынку, што стаяла побач з чайнікам. Ўнутры яе, на падушцы з белага кухоннага рулета, ляжаў палец жанчыны. Крыві было зусім няшмат, проста цёмна-карычневае клейкае месіва вакол отрубленного канца, дзе выступала костка. Ён прыгледзеўся больш уважліва. Пазногаць на пальцы быў абарваны. Лак для пазногцяў быў дзіўнага цёмна-сіняга колеру, які ў нашы дні, падобна, падабаецца моладзі. Не той колер, які ён знаходзіў асабліва прывабным, і ён дзіўна глядзеўся на адзіным пальцы, самотна які ляжыць у скрынцы. Астатнія былі прыгажэй: адзін персікавага адцення, а іншы ружовага, як жавальная гумка. Ён здрыгануўся, асцярожна паклаў чыстую вопратку на варштат і вярнуўся да ракавіне, дзе апаражніў міску, зноў напоўніў яе свежай гарачай вадой і зноў пачаў мыцца.
  
  * * *
  
  Было ўжо больш дзесяці вечара, калі Ніккей вярнулася ў паліцэйскі ўчастак Гринборо. Бэн Рэдли зрабіў даволі ўражальную працу падчас палявання на людзей, якія ўтрымлівалі і катавалі Ферн. Магчыма, ён занадта глыбока ўграз, але ён сумленна даследаваў усе адкрытыя перад ім шляху, пакуль не засталося ні аднаго, які можна было б даследаваць. Ніккей размаўляла з ім больш за гадзіну і была шчыра здзіўленая яго карпатлівай падыходам да справы. Яна, у сваю чаргу, падахвоцілася даслаць яму ўсе справаздачы аб Лілі. Разам і, спадзяюся, з дапамогай маладой невядомай жанчыны яны, нарэшце, даб'юцца выніку.
  
  Джозэф сустрэў яе ў кабінеце, пазяхаючы. - Я пачакаў, проста каб пераканацца, што ты вярнулася ў парадку. Не тое каб я прагуляў. Я ўжо запрашаў сюды прафесара Уілкінсан, і ён сказаў, што да заўтрашняй раніцы ў яго будзе заключэнне батанічнай экспертызы. Ён агледзеўся. - Коткі няма? - спытаў я.
  
  'Яна застанецца ў шпіталі, пакуль дзяўчынка не паправіцца настолькі, што зможа гаварыць. Канстэбль Бэн Рэдли арганізаваў месца, дзе яны маглі б пераначаваць паміж зменамі, а потым вырашыў вярнуцца з ёй і паглядзець, ці не зможа ён чым-небудзь дапамагчы.'
  
  'І у той жа час, без сумневу, памацаць, каб праверыць, да чаго мы прыйшлі.
  
  'Калі ласка. Гэта справа павінна быць сумесным прадпрыемствам Дербишира і нас, таму я сказаў, што мы аб'яднаем ўсю інфармацыю. Яна павесіла куртку на спінку крэсла. 'Так у колькі прыйшоў Роры?
  
  'Усяго каля гадзіны таму. Ён кажа, што ў яго велізарная нагрузка і ён будзе працаваць дапазна ўсю тыдзень. Ён зусім хутка вернецца ў свой любімы морг. Джозэф зноў пазяхнуў. 'Ён перадаваў табе прывітанне і пацалункі і сказаў, што убачыцца раніцай. Джозэф паківаў галавой і ўсміхнуўся. 'Ведаеш, я быў бы не супраць пажыць на планеце Вилко. Ён, безумоўна, адзіны ў сваім родзе, ці не так?'
  
  Ніккей кіўнула. 'О, настолькі ён нічога, але я не ўпэўненая наконт яго свету, для мяне гэта занадта агідна, дзякуй. 'Яна апусцілася на крэсла. 'Больш нічога цікавага пра Лілі не ўсплыло? Ніякіх зачэпак па фатаграфіі, якую мы падалі СМІ?
  
  'Пакуль нічога. Куча звычайных званкоў, якія ідуць за апеляцыяй, але ні адной зачэпкі, за якую варта было б зачапіцца ... Пачакай. Акрамя адной. Ён распавёў Ніккей аб Дамініка Джарвисе.
  
  'Гучыць трохі так, быццам ён уставіў гэты каментар у канцы, проста каб вывесці цябе з сябе'.
  
  'Можа, ты і маеш рацыю, але ён дзіўны, гэта дакладна, сур'ёзна ненармальны. Я падумаў, што пагавару пра яго заўтра з інспектарам Джыл Мерсером.
  
  'Добрая ідэя, і цяпер я чую, як цябе кліча Клаўдыё Фен, а ты?
  
  'Ён крычыць ужо некалькі гадзін.
  
  Ніккей з пяшчотай паглядзела на яго. 'Табе трэба было пайсці дадому, маппет! Табе сапраўды не трэба турбавацца аб тым, што я затрымаюся.
  
  'Я ведаю, але я так і раблю.
  
  'З табой усё ў парадку, Джозэф? Ты не падобны на свайго звычайнага "зацікленных на ўсім" чалавека?
  
  Джозэф паціснуў плячыма і прысеў на край яе стала. 'Я ведаю, і ў мяне няма адказаў, Ніккей. Ён нерашуча ўсміхнуўся ёй. 'Усё, што я магу растлумачыць, гэта неспакой пра Тэмсин і заручыны.
  
  Ніккей нахілілася наперад і паляпала яго па назе. 'Найл - самы сумленны і добры малады чалавек, з якім я калі-небудзь меў задавальненне працаваць. Ён збівае пыху з большасці хлопцаў свайго ўзросту, і ён бліскучы афіцэр паліцыі. Чаго яшчэ ты хочаш для сваёй дзяўчыны?'
  
  'Магчыма, вы патрапілі ў самую кропку. Ён афіцэр паліцыі. Як вы і я.
  
  Ніккей ўтаропілася на сяброўку. 'Ён зусім не такі, як мы з табой. Я казаў гэта раней, але Тэмсин і Найл зусім іншай пароды, чым мы, і ў іх зусім іншыя мэты ў жыцці. Акрамя таго, яны глыбока закаханы і досыць маладыя, каб прыстасавацца адзін да аднаго.' Яна ціха засмяялася. - Ты ведаеш, што Найл, разносчык бургеры нумар адзін на станцыі, цяпер прытрымліваецца здаровага харчавання? Не зусім вегетарыянец, але накіроўваецца ў той бок.'
  
  Джозэф трохі расслабіўся і ўсміхнуўся ў адказ. 'Тэм распавяла мне. І, у сваю чаргу, яна правярае хлопца да экзаменаў і праяўляе шчырую цікавасць да таго, як працуе паліцыя дваццаць першага стагоддзя. Гэта тое, чаго я ніколі не думаў, што ўбачу ў сваім жыцці.'
  
  'Дык чаму ў Мардзі такое асоба? Гэта звязана са справай, якім мы займаемся? З Лілі?
  
  Джозэф кіўнуў.
  
  'Яна і дзяўчына да яе ўплываюць на многіх людзей, Джозэф. Ты ведаеш таго іншага дэтэктыва па справе Ферн, Бэна Рэдли? Ён моцна перажывае з-за яе ... Ён страціў маленькую дачку, што ніколькі не дапамагае.
  
  Джозэф выдаў ціхі стогн. - І гэта табе таксама не вельмі дапамагло, ці не так?
  
  'Прызнаю, гэта быў адзін з такіх момантаў, але на гэты раз я стрымаўся. Ты б ганарыўся мной. Я нават не згадаў Ханну.
  
  'Я заўсёды ганаруся табой, Ніккей,' мякка сказаў Джозэф. Ён устаў са свайго месца на стале. 'А цяпер пойдзем дадому. І калі ты захочаш зазірнуць у катэдж "Вузел", то можаш дапамагчы мне разрабіць прыгожую лажанню, перш чым ляжаш спаць, таму што ты яшчэ нічога не ела, ці не так?
  
  - Наогул-то, дзве пачкі чыпсаў, батончык "Марс" і сосисочный рулет.
  
  Джозэф падняў два перакрыжаваных ўказальных пальца. 'Аааа! Неадкладна вымый рот.
  
  * * *
  
  Кэт і Бэн сядзелі моўчкі, назіраючы за спячай дзяўчынай у суседняй ложка. Раней яе паніка была настолькі моцнай, што лекары вырашылі даць ёй заспакойлівы, каб не дазваляць ёй і далей траўмаваць сваю знявечаную руку. Цяпер, калі звонку сцямнела і медсёстры час ад часу ўваходзілі і выходзілі, каб паназіраць за яе прагрэсам, над двума дэтэктывамі запанавала цішыня, і, як ні дзіўна, улічваючы, што яны былі незнаёмцамі, гэта не выклікала дыскамфорту. Пасля таго, як Кэт выдаткавала трохі часу на размову са сваім калегам з Дербишира, яна знайшла яго цікавым і шчырым. Гэта было незвычайна для копаў. Часам скуголенне і ліхаслоўе ў сталовай былі такімі ж моцнымі, як на конкурсе "Міс Свету". І гэта тычылася толькі мужчын.
  
  Бэн выцягнуў ногі перад сабой і пазяхнуў. 'Так якая яна, твая начальніца?
  
  'Лепшая жанчына. Скаргаў няма.
  
  'Табе пашанцавала, Кэт. Менш за ўсё я назваў бы нашага цяперашняга інспектара "галоўным". У мяне цэлая куча скаргаў.
  
  'Ну, я мяркую, ДЫ Галена таксама не ўсім падабаецца'. Кэт ціха засмяялася. "Калі-то даўно ДЫ Галена нікому не падабаўся! Яна, вядома, не перавозіць пасажыраў. Калі ты ў яе камандзе, ты па-чартоўску старанна працуеш і не ссешь па дробязях! Але яна ўстане на твой бок супраць каго заўгодна, і, па меншай меры, ты дакладна ведаеш, дзе ты знаходзішся з ёй.'
  
  'З гэтым не паспрачаешся, ці не так? Я б аддаў перавагу мець моцнага боса і ведаць, чаго я стаю, чым якога-то неахайна выпускніка ўніверсітэта, які не адрозніць сваю задніцу ад локця, калі справа тычыцца належнай паліцэйскай працэдуры. Бэн скрывіў твар.
  
  Кэт ўсьміхнулася. 'Ці магу я выказаць здагадку, што твой сапраўдны інспектар - адзін з такіх?
  
  'Па-чартоўску мае рацыю, але я больш нічога не скажу, таму што мне трэба сачыць за сваім крывяным ціскам.
  
  Іх галасы былі прыглушаны, хоць было мала шанцаў, што дзяўчына прачнецца. Гэта проста здавалася прыдатным.
  
  'Падобна на тое, Гринборо - нядрэннае месца для працы,' сказаў Бэн.
  
  'Так, вельмі добра. Кэт скорчила грымасу. 'У нас быў адзін засранец, які ператварыў маё жыццё ў пекла, але цяпер ён сышоў, і, як ні дзіўна, ён сапраўды дапамог босу выблытацца з далікатнай сітуацыі, так што ...' Яна паціснула плячыма. 'За выключэннем гэтага адзінага Вашынгтона, гэта сапраўды згуртаваная каманда'.
  
  'Табе пашанцавала. Тут ёсць некалькі старых добрых хлопцаў, па якім я б таксама сумаваў, але я маю задумку аб мове ...
  
  Балючы стогн сарваўся з сухіх вуснаў дзяўчыны, перапыніўшы Бэна на паўслове.
  
  Кэт нахілілася наперад і ціхім голасам прадставіла сябе і Бэна. Спалоханыя вочы перабягалі з аднаго на іншага, затым спыніліся на Кэт і напоўніліся слязьмі. Кэт мякка запэўніла яе, што з ёй больш нічога не здарыцца і што побач з ёй пастаянна будзе знаходзіцца паліцэйскі.
  
  'Вы можаце сказаць мне, як вас завуць?
  
  Дзяўчына сглотнула, але прамаўчала.
  
  Бэн ўстаў. 'Я пайду скажу медсястры, што вы прачнуліся, і пакіну вас, дзяўчынкі, на хвілінку адных.
  
  Кэт кіўнула яму, ацаніўшы яго тактоўнасць.
  
  'Нам сапраўды трэба ведаць ваша імя, каб мы маглі вам дапамагчы. 'Яна накрыла здаровую руку дзяўчыны сваёй і пяшчотна сціснула яе. 'Мы на вашым баку, я абяцаю. Мы хочам знайсці таго, хто прычыніў табе боль, перш чым яны зробяць гэта з кім-то яшчэ. Ты разумееш?'
  
  Дзяўчына, здавалася, вагаўся. Яна паглядзела на сваю забінтаваную руку і падавіла галашэньне. 'Сафі. Мяне клічуць Сафі.
  
  'Добрая дзяўчынка, Сафі. Для пачатку, я магу сёе з кім звязацца ад твайго імя? Сям'я? Сябар?
  
  Дзяўчына зноў адмовілася адказваць.
  
  'Паслухай, Сафі. Мы не хочам прычыняць табе яшчэ больш болю, я абяцаю, але мы павінны злавіць людзей, якія гэта зрабілі. Цяпер, калі вы проста пагаворыце са мной, раскажыце ўсё, што можаце, тады я арганізую для вас супрацоўніка па аказанні дапамогі пацярпелым. Вы будзеце ў гэтым не самотныя. З вамі будзе хто-тое, хто будзе суправаджаць вас на кожным кроку. Так вы дапаможаце нам?'
  
  'Я буду гаварыць з табой, але толькі з табой.
  
  У голасе чуўся акцэнт, але Кэт не была ўпэўненая, што менавіта. Як бы тое ні было, яна вырашыла перайсці прама да справы, пакуль дзяўчына была сам-насам з ёй. - Ты ведаеш, хто гэта з табой зрабіў, Сафі? - Спытала я.
  
  'Няма. Я ніколі яго раней не бачыў.
  
  'Гэта быў адзін чалавек?
  
  'Я бачыла толькі аднаго мужчыну. Ён быў вялікім і моцным, вельмі моцным! Яе голас павысіўся, і Кэт спалохалася новай істэрыкі, калі пачала ўспамінаць свой вопыт.
  
  'Ш-ш-ш, усё ў парадку, усё ў парадку. Перш чым яна змагла працягнуць, дзверы адчыніліся, і з'явіўся лекар. 'Выбачайце, дэтэктыў-канстэбль, але я вымушаны папрасіць вас пачакаць звонку, пакуль я агледжу сваю пацыентку. Мне трэба пераканацца, што яна гатовая да допыту, перш чым вы яшчэ больш яе расстроите.
  
  Спрачацца не было калі, і з гаварылася праклёнам Кэт адышла ад ложка. Яна прашаптала дзяўчыне, што будзе прама звонку, па другі бок акна, і ні на хвіліну не выпусціць яе з-пад увагі.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ШОСТАЯ
  
  Джозэф пастукаў. Пачуўшы "Заходзьце!", ён увайшоў у кабінет інспектара Джыл Мэрсера.
  
  'Ёсць хвілінка-іншая, мэм? Перад ранішняй сустрэчай?
  
  'Я дакладна ведаю, пра каго ты хочаш пагаварыць, Джозэф, так што заходзь і займай лаву.
  
  'Мяне наведаў твой закляты вораг.
  
  Інспектар фыркнуў. 'Я чуў. Мне шкада, што вам прыйшлося выслухаць Дамініка. Ён не самы прыемны малады чалавек, ці не так?
  
  'Мякка кажучы, залішне адкрыта. Справа ў тым, што ён выказаў здагадку, што яго зніклая сястра магла ведаць загінулую дзяўчыну, Лілі. Ці ёсць шанец, што ён кажа праўду?
  
  Яна адкінула валасы за плячо. 'Думаю, вельмі мала. Ён ужо рабіў нешта падобнае раней, спрабуючы звязаць знікненне сваёй сястры з бягучымі расследаваннямі. Я сапраўды думаў, што ён ужо адступіў, але ён ніколі не здаецца.'
  
  'Гэта яго сястра-блізнюк, ці не так? Думаю, ты можаш гэта зразумець.
  
  'Вось чаму я зрабіў усё, што мог, каб быць цалкам упэўненым, што мы нічога не страцілі. Кіраўнік быў не занадта задаволены гадзінамі, якія я выдаткаваў на тое, што ён заўсёды лічыў ўцекачом, але я шчыра спачуваў гэтаму хлопцу.'
  
  Джозэф адкінуўся на спінку крэсла. 'Як ты думаеш, што з ёй здарылася?
  
  Джыл Мерсер глыбока ўздыхнула. 'Я мяркую, што Дзіна Джарвіс сустрэла маладога чалавека, закахалася ў яго і не ведала, як сказаць свайму брату, што яна сыходзіць. У іх было шчаслівае дзяцінства, мы ведаем гэта напэўна. Калі я Дамініка папрасіла сфатаграфаваць яе, ён дастаў альбом з фотаздымкамі з дзяцінства і далей, усё аб шчаслівых сем'ях. '
  
  'Але ён сказаў, што яго бацькі з'ехалі, кінулі іх?
  
  'Не зусім. Першапачаткова сям'я Джарвіс, за вылікам абавязковага лабрадора, выглядала як прататып Ідэальнай брытанскай сям'і. Калі дзеці былі падлеткамі, мама і тата крыху з'ехалі з глузду, і раптам — каханне тут больш няма.'
  
  'Ах, гэты раскол.
  
  'Так, але дзяцей ніколі нельга было кідаць. Дачка была вокам маці, як і сын у бацькі. Яны маглі б працягваць сваю ідэальную жыццё, калі б захацелі, але яны хацелі застацца разам. У рэшце рэшт бацькі пагадзіліся пайсці сваім шляхам і перадаць дом братам і сёстрам, якім да таго часу споўнілася васемнаццаць. Яна суха засмяялася. 'На мой погляд, не такая ўжо ўбогая здзелка.
  
  Джозэф кіўнуў. 'Зразумела. Гэта пацвярджае тваю тэорыю аб нежаданні Дзіны казаць Дамініку, што яна хоча з'ехаць. І я мяркую, ён проста не мог змірыцца з тым, што яна паднялася і пайшла без папярэджання.'
  
  Джыл прыкусіла кончык пазногця вялікага пальца. 'Паслухай, гэта справа заўсёды не давала мне спакою. Шмат начэй я ляжала без сну і думала: "Няўжо я нешта згубіла?" Але калі і так, я па-чартоўску ўпэўнены, што не ведаю, што гэта такое. Калі я папрашу Шейлу скапіяваць мае нататкі і справаздачы, не маглі б вы зірнуць на іх для мяне? Паглядзі, не кідаецца табе ў вочы што-небудзь, можа быць, нітачка, за якой я не рушыла ўслед, або каментар, які я ўспрыняла няправільна. Яна з надзеяй паглядзела на яго. - Я была б вам вельмі ўдзячная.
  
  'Вядома, я так і зраблю, хоць з-за справы Лілі і палявання за Фрэдзі Карвером я не ўпэўнены, колькі часу ў мяне будзе.
  
  'Не спяшайся. Гэта вісіць вакол, як благі пах, ужо шмат гадоў, але нават у гэтым выпадку мне б не хацелася думаць, што Дзіну Джарвіс сапраўды выкралі, а я нічога не зрабіў, таму што не верыў тэорыям яе вар'ят браціка.'
  
  Джозэф ўстаў. 'Я разумею, што вы маеце на ўвазе, і я, вядома, разбяруся з гэтым, мэм. Дзякуй, што надалі мне час. Ля дзвярэй ён спыніўся і павярнуўся. 'Ці былі якія-небудзь неабвержныя доказы таго, што Дзіна сапраўды сустракалася з мужчынам?
  
  'Яна была даволі таварыскай дзяўчынай, Джозэф, і калі мы пагаварылі з яе сябрамі, яны намякнулі, што яна сустрэла чалавека, якога лічыла, цытую, "Сапраўды асаблівым і пры гэтым сэксуальным". Так што я думаю, што адказ "так", хоць нам так і не ўдалося высветліць яго асобу".
  
  'Дзякуй, мэм. Падайце гэта мне.
  
  * * *
  
  'Гэта была доўгая, па-чартоўску нязручная ноч на гэтым чортавым крэсле! - Бэн пацёр шчацінне на падбародку. 'Яшчэ што-небудзь з дзяўчынай, Кэт?
  
  Кэт зачыніла за сабой дзверы і стомлена ўсміхнулася сваёй растрапанай спадарожніцы. Яна зноў паглядзела ў акно на Сафі. 'Я не ўпэўненая. Яна занадта шмат хавае, і я не ведаю чаму. Я мяркую, што яна нелегалка, але зноў жа я не ведаю. Яна выгнула спіну, каб паслабіць ныючыя цягліцы. 'Як бы тое ні было, яна ўсё яшчэ баіцца, што гэты чалавек знойдзе яе. Нават наша прысутнасць тут мала развейвае яе страхі. На самай справе, мяркуючы па тым, як яна глядзіць на доктара, і не хачу вас пакрыўдзіць, але і вас таксама, яна проста панічна баіцца мужчын, кропка.'
  
  'Яна па-ранейшаму лічыць, што гэта быў усяго толькі адзін мужчына?
  
  'Так, але я на гэта не куплюсь. Схапіць яе, сесці за руль машыны, пацягнуць у бяспечнае месца, катаваць? І ўсё гэта ў адзіночку?
  
  'Яна не зусім амазонка, Кэт. Калі б ён аглушыў яе, а потым засунуў у свой чаравік, я думаю, ён бы справіўся даволі лёгка.
  
  'Што, і сказаць ёй, каб яна не рухалася, пакуль ён падносіць кусачкі да яе пальцу?
  
  'Павінна быць, у гэты момант яна была без прытомнасці.
  
  'Яна кажа, што памятае гэта, і я ёй веру. Кожны раз, калі я набліжаюся да гэтай часткі, яе вочы становяцца памерам з абедзенныя талеркі'.
  
  'А як наконт яго апісання? - Спытаў Бэн.
  
  Кэт паглядзела на сваю запісную кніжку. 'Што ж, па меншай меры, мне ўдалося выцягнуць з яе хоць гэта, чаго б гэта ні каштавала. Высокі, грубоватого выгляду, з дрэнна падстрыжанымі бруднымі светлымі валасамі і паношанай вопраткай. Старыя джынсы, кашуля і што-то накшталт непрамакальнай курткі, двухколернага карычневага колеру з мяккай падшэўкай. Ўзрост, яна не ўпэўненая. Можа быць, трыццаць з нечым. Аб, і ад яго дрэнна пахла. Мне патэлефанаваць на ўчастак ці гэта зробіце вы?
  
  Бэн ўстаў і беспаспяхова паспрабаваў разгладзіць зморшчыны на штанах. 'Я сам гэта зраблю. Паколькі яна нават не жадае трываць мяне ў адным пакоі з сабой, мне лепш як-небудзь быць карысным. І я падрыхтую нам што-небудзь на сняданак, пакуль мяне не будзе. Ёсць якія-небудзь перавагі? Мне сказалі, што ежа ў кафетэрыі амаль ядомая.'
  
  'Кавы з якой-небудзь булачкай будзе ў самы раз, Бэн. Яна дастала сумачку. 'Мая чарга. Ты ўвесь вечар трымаў мяне ў каву.
  
  Бэн Рэдли неахвотна ўзяў десятифунтовую банкноту. 'Вярніся туды, дзяўчынка. Калі ты зможаш выцягнуць з яе досыць, каб прыціснуць гэтага ўблюдка, я абяцаю, што пачастую цябе лепшым вячэрай, які можа прапанаваць Дэрбі, добра?
  
  'Слухаю вас, дэтэктыў. І майце на ўвазе, у мяне вытанчаны густ. Яшчэ раз пацягнуўшыся, Кэт вярнулася ў дзверы і зноў села побач з маладой жанчынай.
  
  * * *
  
  У пакоі крымінальнага вышуку Джозэф павесіў на сцяну карту Гринборо і быў заняты тым, што ўтыкаў у яе каляровыя шпількі. 'Шкада, што ў нас няма аднаго з новых камп'ютэрных экранаў'.
  
  'О, неверагодная ўдача. Ходзяць чуткі, што мы прадаем гэты будынак. Або так, або прагарым ў наступным годзе". Дэйв выглядаў прыгнечаным пры гэтай думкі. 'Я не магу паверыць, што ўрадавыя скарачэння прывялі да таго, што справы сталі настолькі дрэннымі'.
  
  'Што ж, у такім выпадку, магчыма, мне варта быць удзячным за гэтыя маленькія каляровыя маркеры, і я буду вельмі асцярожны, каб не страціць ні аднаго", - саркастычна адказаў Джозэф. 'Такім чынам, ёсць яшчэ пацверджаныя паведамленні аб з'яўленні Карвера?
  
  Дэйв прагледзеў свой спіс. 'Толькі адзін здымак з камеры відэаназірання на Теобалд-стрыт, у раёне Марына-энд. Ён ехаў у серабрыста-шэрым "мерсе", які, як было пацверджана, быў таксі. Ён быў з двума невядомымі мужчынамі і жанчынай, накіроўваўся з горада.'
  
  Джозэф дадаў яшчэ адзін значок на карце і адступіў. 'Не зусім ахоплена, ці не так? Дзесяць назіранняў за тры тыдні.
  
  'І ўсё гэта недзе ў заходняй частцы горада і яго ваколіцах", - дадаў Дэйв. 'Дзіўна. Гэта не шыкоўнае месца, дзе вы чакалі знайсці яго, і не што-то накшталт маёнтка Карборо'.
  
  'Што ў нас ёсць цікавага ў заходнім раёне?' Джозэф абвёў пальцам кружок на карце. 'Прыстань для яхт, і гэта даволі сціпла. Некалькі цікавых перапланіровак, такіх як збожжасховішча і Насенняводчы цэх. Акрамя гэтага, тут вельмі мала чаго ёсць, акрамя некалькіх хоць трохі прыстойных аб'ектаў нерухомасці і гольф-клуба на ўскраіне.'
  
  'Скураная Бутэлька унізе, ля ракі. Гэта не самы карысны паб ў горадзе, але ў свой час ён і стары "Белы лебедзь" у завулку Бэк-Элі былі любімымі месцамі многіх нашых лепшых кліентаў.'
  
  'Як у Леонардов?
  
  'О, не, іх водопоем быў "Рыбацкі вузел". Не тое каб яны там больш завісалі, хоць, я думаю, некалькі падонкаў ўсё яшчэ спрабуюць дзіўныя штукі з задняй пакоя.
  
  Джозэф пацёр ноющее плячо. 'Гринборо зусім не падобны на ўстанову Фрэдзі Карвера, ці не так? Чым ён займаецца?
  
  'У мяне жудаснае прадчуванне, што мы хутка пра гэта даведаемся,' змрочна сказаў Дэйв.
  
  Шэйла Робинс памахала яму з парога. 'Сяржант Сьцёр? У мяне для вас некалькі тэчак ад інспектара Мэрсера. Пакласці іх на стол?
  
  Джозэф падышоў да яе. 'Я занясу іх, дзякуй, Шэйла.
  
  'Яшчэ поработаешь?' спытаў Дэйв.
  
  'Наогул-то, гэта невялікая паслуга. Ён з цікавасцю паглядзеў на Дэйва. 'Ты калі-небудзь ведаў Дзіну Джарвіс?
  
  'Вы пытаецеся не таго чалавека, сяржант, але правільны чалавек толькі што ўвайшоў у дзверы.
  
  Джозэф падняў вочы і ўбачыў Івон Колінз і свайго будучага зяця, Найла Фэрроу. 'Як раз своечасова, хлопцы. Дзіна Джарвіс? Што вы можаце мне сказаць?
  
  Івон прыжмурылася, затым сама сабе кіўнула. 'Так, дзяўчына, якая знікла ў студзені 2014 года. Сімпатычная, цёмнавалосая, каля пяці футаў трох цаляў, блакітныя вочы, адзін брат, Дамінік. Жыла з ім па адрасе 53 Woolpack Lane, Истсайд, Гринборо. Трохі падзарабляла, затым працавала ў друкарні на Мэйн-роўд. Прыязная, ніякіх сутычак з намі, хаця, здаецца, я ўзгадваю паведамленне яе брата аб тым, што яна прыцягнула магчымага пераследніка, гэта было прыкладна за шэсць месяцаў да яе знікнення. Івон схіліла галаву набок. 'І гэта ўсё, што я магу прыгадаць ўслых'.
  
  Джозэф не пераставаў дзівіцца здольнасці Івон ўспамінаць. 'Гэтага дастаткова, дзякуй. Ён пачухаў патыліцу. 'У вас калі-небудзь былі якія-небудзь тэорыі аб тым, што адбылося?
  
  'Мы гэта зрабілі,' сказаў Найл. 'Не так, Вонни?
  
  Івон кіўнула. 'У нас не было ніякіх спраў з Дзінай, але ў нас было некалькі дробных сутычак з яе братам.
  
  'Чатыры, калі быць дакладным", - уставіў Найл. 'Мы вырашылі, што гэта таму, што ён адчуваў адказнасць за Дзіну, таму ён быў, ну, трохі празмерна клапатлівым'.
  
  'Мы вырашылі, што яна шукае выхад, і калі ёй зрабілі прапанову, яна ўхапілася за яго. І яна з кім-небудзь сустракалася. Мы ведаем гэта, напэўна, не так, Найл? Івон паглядзела на свайго таварыша па камандзе.
  
  'О так, я сам бачыў яе аднойчы ўвечары за рэстаранам "Залаты цмок". Сутычка, у якой яна апынулася, вызначана была чым-то вялікім, чым проста сяброўскія абдымкі. Але, на жаль, я яго не пазнаў.
  
  Івон кіўнула. 'У той час у нас быў прыток працоўных-мігрантаў і палявых рабочых з іншых абласцей, і вакол было шмат новых асоб'.
  
  'Пасля таго, як яна знікла, я з усіх сіл спрабавала ўспомніць, як ён выглядаў, але яны былі ў цемры, а мне не вельмі-то хацелася тарашчыцца.
  
  Джозэф паціснуў плячыма. 'Здаецца, усё амаль вычарпалася, ці не так? І я мяркую, брат быў разгневаны на нас за тое, што мы не пачалі сур'ёзнага расследавання?
  
  'І так, і няма,' адказала Івон. 'Ён ніколі не пераставаў пераследваць нас, гэта праўда, але ён ніколі не ўпадаў у крайнасці, на якія ідуць некаторыя сям'і, калі знікае любімы чалавек. Ён ніколі па-буйному не прыцягваў прэсу.'
  
  'Ён ніколі не падаваў петыцый, як ты мог бы чакаць'. Дадаў Найл.
  
  'І ён ніколі не выкарыстоўваў сацыяльныя сеткі, каб абвінаваціць нас у тым, што мы падвялі яе ці не выконваем сваю працу'.
  
  Джозэф скорчил грымасу. 'Што ж, гэта адно з дабраславеньняў, але, як ты кажаш, гэта незвычайна.
  
  'Мы думаем, што ў глыбіні душы ён ведае, што здарылася з яго сястрой. Ён проста не можа прызнаць, што яна сыдзе і будзе жыць удалечыні ад яго. Таму ён час ад часу махае рукой, таму што ад яго гэтага чакаюць, але ён ведае, сяржант, ён ведае.
  
  Найл раптам стаў выглядаць старэй. Цяпер ён быў значна больш здольным дарослым чалавекам, чым калі ўпершыню прыехаў у Гринборо. Джозэфу заўсёды падабаўся энтузіязм маладога паліцэйскага, але ён сумняваўся, што той калі-небудзь пасталее. Цяпер, падобна, так яно і было, і Джозэф быў рады, што збіраецца далучыцца да сваёй сям'і. 'Дзякуй вам абодвум за гэта. Вельмі ўдзячны. Такім чынам, ёсць якія-небудзь навіны аб тоўстым Фрэдзі?
  
  'Баюся, нічога асаблівага,' адказала Івона. 'Проста чуткі, нічога канкрэтнага. Што турбуе ўсіх, прамых і несумленных, так гэта тое, што ён, здаецца, нічога не робіць. Ён не заключаў ніякіх здзелак, не рабіў прапаноў аб паглынанні, не пагражаў і не ажыццяўляў ніякай злачыннай дзейнасці, аб якой хто-небудзь ведае. Яго маўклівае прысутнасць у гэтым раёне выклікае ці ледзь не большае неспакой, чым калі б ён сеяў хаос.'
  
  'Чаму ён не вярнуўся ў свае старыя паляўнічыя ўгоддзі, у біг-Смоук? - Спытаў Дэйв.
  
  'Таму што за ім палюе занадта шмат людзей", - неадкладна адказаў Найл. 'І я маю на ўвазе не толькі Метрапалітэн, хоць у іх ёсць мноства абвінавачванняў, якія чакаюць яго. У той час, калі ён збег з краіны, ён засмуціў аднаго або двух буйных нягоднікаў. На поўдні яму не рады. '
  
  'Яму тут таксама не рады,' прабурчаў Дэйв. 'З усіх іншых месцаў, куды ён мог бы адправіцца — вялікіх гарадоў і маленькіх мястэчкаў, мястэчкаў з выгодамі — чорт вазьмі, навошта прыязджаць на Балоты?
  
  - Ну, у нас ёсць сёе-тое, чаго ён хоча, інакш яго б тут не было. Мы проста павінны капнуць глыбей. Івон зірнула на гадзіннік. 'І гэта нагадала мне, што праз дзесяць хвілін мы сустракаемся з Прагорклым.
  
  Джозэф выглядаў здзіўленым. 'Хто?
  
  Івон ўсьміхнулася. 'Гэта морда, якой я кірую ўжо шмат гадоў — Гідкі Реджо Мілнер. Маленькі праныра, але скарбніца інфармацыі, і ён рады падзяліцца ёю за невялікае ўзнагароджанне.'
  
  - І нічога з гэтага ён не марнуе на туалетныя прыналежнасці, ' дадаў Найл, зморшчыўшы нос.
  
  'Тады поспехаў табе з гэтым. Далажы, калі твая смярдзючая морда што-небудзь табе дасць.
  
  'Акрамя блох?' прамармытаў Найл, зачыняючы дзверы.
  
  Джозэф усміхнуўся, затым, успомніўшы словы Івоны аб тым, што ашуканцы з Гринборо таксама занепакоеныя, дастаў свой тэлефон і набраў нумар Мікі Леанарда.
  
  'Прывітанне, Джо! Як справы? Ты тэлефануеш з маім запрашэннем на вяселле?
  
  Джозэф засмяяўся. 'Тут мала што адбываецца так, каб ты не чуў пра гэта, ці не так?
  
  'Як жа вы маеце рацыю.
  
  'Мікі, ці магу я сее-што перадаць ад цябе?
  
  'Вядома, а што цябе турбуе?
  
  Джозэфу ўсё яшчэ было цяжка атаясамліваць гэтага яркага падлетка з цяжкім дзіцем, якому ён дапамог вярнуцца да ранейшай жыцця. 'Я ўпэўнены, што ваша сям'я выдатна дасведчаная аб непажаданым даст па суседстве?'
  
  Мікі на імгненне змоўк. 'Так, падобна, у нас тут жудасная ўспышка паразітаў, ці не так?
  
  'Мяне цікавіць Пацучыны кароль.
  
  - А хіба не ўсе мы такія?
  
  'Я вельмі зацікаўлены ў тым, каб на зямлі было дастаткова пастак, каб прымусіць яго шукаць новыя пашы, калі вы разумееце, да чаго я хілю?' Джозэф пачакаў некалькі секунд.
  
  'Я думаю, нам спатрэбіцца Крысолов для гэтага справы, Джо. Але я прапаную вам з інспектарам Нікам пагаварыць з дзядзькам Реймондом. Ён таксама вельмі зацікаўлены ў знішчэнні гэтага шкодніка. Я думаю, ён будзе гатовы перадаць інфармацыю, калі вы зробіце тое ж самае?'
  
  Джозэф бываў тут раней. 'Я пагавару з інспектарам, і, калі яна пагодзіцца, мы звяжамся з Реймондом і дамовімся аб сустрэчы. Дзякуй, сябар мой. Як у цябе справы ў апошні час?
  
  'Добра, Джо, вельмі добра. У мяне ёсць дзяўчына, як наконт гэтага?
  
  'Гэй! Гэта выдатныя навіны. Як яе клічуць?
  
  'Мілі, і яна такая класная! Не магу паверыць у сваю ўдачу'.
  
  'Тады трымайся за яе, малы, і звяртайся з ёй добра. Ведаеш, ты і сам не такая ўжо дрэнная здабыча.
  
  'Ой, Джо, ды добра табе! Наўрад ці я Джасцін Бібер'.
  
  'Якое палягчэнне! Ты адважны хлопец з добрым сэрцам, трымайся за гэта, добра?
  
  'Убачымся, Джо. І не забудзься запрашэнне на вяселле.
  
  'Мне паслаць гэта Мікі Леанарду і госцю?
  
  'Чаму б і не? Давай пачакаем трохі!
  
  Джозэф з усмешкай скончыў размову. Калі калі-небудзь і была гісторыя, якая прымушала вас паверыць у сілу дабра над злом, то гэта гісторыя пра юнага Мікі і яго ўзыходжанні з сцёкавай канавы. Некаторыя рэчы ў гэтай працы былі адстойнай, напрыклад, пошук мёртвых дзяўчат, але некаторыя рэчы, такія як Мікі, рабілі ўсё стаяць таго.
  
  * * *
  
  Ён паводзіў сябе дзіўна. Здавалася, ён быў настолькі перапоўнены энергіяй, што не мог ўседзець на месцы ні хвіліны. Яна глядзела, як ён ходзіць па пакоі, размахваючы рукамі падчас размовы. Ён нават прапанаваў трохі прагуляцца з ёй у садзе. Яна ўсміхнулася, але вырашыла не рабіць выгляд, што для яе гэта важна. Ёй трэба было быць асцярожнай — занадта шмат энтузіязму, і ён мог перадумаць.
  
  Ўсе яе істота крычала аб тым, каб ёй дазволілі пасядзець пад сонцам, адчуць халаднаватую траву пад нагамі і падыхаць свежым паветрам. Яна моўчкі маліла аб тым, каб яе вызвалілі ад душнага катэджа і цёмных, панурага пакояў, хоць бы ненадоўга.
  
  Калі ён сышоў, зачыніўшы за сабой дзверы, яе сэрца ўпала. Ён ужо забыўся аб сваёй прапанове. Яна поерзала ў мяккім крэсле. Сёння боль была амаль невыноснай. Але тады, калі ж гэта было не так? І на гэты раз яна не магла вінаваціць яго за тое, што ён забыўся яе лекі. У апошні час яму было лепш, чым звычайна, і цяпер ён здаваўся проста на вяршыні асалоды. Яна хацела быць шчаслівай за яго, але гэта турбавала яе. Яна кахала яго, але яго было немагчыма зразумець. Яна была ўпэўненая, што калі б ведала прычыну яго нядаўняга прыпаднятага настрою, гэта не напоўніла б яе падобным парывам захаплення.
  
  Дзверы адчыніліся, і ён вярнуўся, яго ўсмешка была шырэй, чым калі-небудзь. Да яе здзіўлення, ён пяшчотна дапамог ёй устаць. Яе працяў прыступ болю, і ён пачакаў, пакуль яна адновіць дыханне. Ён павольна падвёў яе да старой драўлянай садовай лаўцы і пасадзіў пасярод груды падушак, якія падрыхтаваў для яе. Ён усхвалявана закружился вакол яе, потанцевал і вярнуўся з коўдрай для яе ног і шклянкай ліманаду. Ён казаў хутка, невыразна. Ён казаў ёй атрымліваць асалоду ад свежым паветрам, дзень быў цудоўны, і яна павінна як мага лепш выкарыстоўваць сонечнае святло, перш чым восень зменіцца зімой. Ён сказаў, што яму трэба вярнуцца да працы пазней, але ў яе ёсць трохі часу, каб адпачыць на вуліцы, хоць яна павінна патэлефанаваць яму, калі стоміцца ці захоча вярнуцца ў сваю пасцель.
  
  Як быццам! Яна нават не магла яму адказаць. Яна адчула камяк у горле і зразумела, што слёзы вось-вось выбухне. Яна зноў усміхнулася, і ён сышоў. Ён азірнуўся на яе, перш чым увайсці ў катэдж, затым ўхмыльнуўся, адкінуў доўгую челку з вачэй і знік ўнутры.
  
  Пах зарослага саду і чысты, падбадзёрлівы ранішні паветра былі для яе як шампанскае. Яна адчувала сябе п'янай ад задавальнення. Яна не выходзіла на вуліцу два гады.
  
  * * *
  
  'Кэт? Гэта ты?
  
  'Лінія няспраўная, мэм, я гуляю звонку. Так лепш?'
  
  'Гэта выдатна. Як там справы?
  
  'Акрамя таго факту, што ў мяне, верагодна, пачаліся геморрои ад шматгадзіннага сядзення на бальнічным крэсле, у мяне нарэшце-то ёсць добрыя навіны!'
  
  Ніккей ўздыхнула з палёгкай. 'Нарэшце-то! Давай, выкладвай.
  
  'Сафі - гэта Сафія Крайя, албанская нелегальная імігрантка. Яна працавала на верхавода банды дзе-то за межамі Гринборо. Вы ведаеце сутнасць справы, мэм, - чартоўску цвёрды шчэпа, які развозяць па палях, зразаючы капусту або збіраючы нарцысы, дзе б ні была гэтая праца. Потым ёй і яшчэ адной дзяўчынцы прапанавалі працу ў вялікай гадавальніку дзе-то ў Дербишире.'
  
  'Толькі не кажы мне, калі яна дабралася туды? ..
  
  'Так, дзіцячай пакоя няма, але сюрпрыз, сюрпрыз, калі яны хацелі зарабіць дастаткова грошай, каб пракарміць сябе, то выпадкова знайшліся дзве вакансіі ў заняпалым начным клубе'.
  
  'Бедныя дзеці! І я мяркую, што на гэтым усё не скончылася?
  
  'Зусім. Ўблюдкі, якім належаў клуб, шукалі не гламурных хостесс або добранькіх танцорак на тычцы, а проста работніц сэкс-бізнэсу. І той, хто падабраў гэтых двух дзяўчат, прарабіў сапраўды добрую працу, напалохаўшы іх да усрачки. Ім пагражалі турмой або дэпартацыяй, і ім сказалі, што іх сям'і таксама пацерпяць. Вось што на самой справе усяляла ў іх страх Божы.'
  
  'Як табе ўдалося выцягнуць з яе ўсё гэта?
  
  'Яна нядрэнны дзіця, мэм. Пасля занадта доўгіх роздумаў я вырашыў, што, улічваючы тую жыцце, якую яна вяла, яна, верагодна, была па-чартоўску мацней, чым я думаў, і ўжо сапраўды дастаткова моцнай, каб мне сказалі праўду. Таму я ў дакладнасці распавёў ёй, што здарылася з двума яе предшественницами і што, напэўна, здарыцца з наступнай маладой жанчынай, якая стала здабычай гэтых жывёл. Калі яна зразумела, як блізка падышла да таго, каб месяцамі падвяргацца катаванням, і ў канчатковым выніку памерці, у ёй прачнулася сумленне. Аб, і той факт, што ў мяне была доўгая гутарка з іміграцыйнай службай. У святле таго, што яна перанесла, яны паспрабуюць ёй дапамагчы.'
  
  'Малайчына, Кэт! Рады за цябе.
  
  'Пачакаем астатняга. Мы толькі што вывучылі карту і секундамер Бэна Рэдли і паспрабавалі прыкладна вызначыць, куды яе павезлі. Мяркуючы па тым, як доўга яна знаходзілася ў дарозе, а затым яе цягнулі праз лясы і да таго падобнае, мы мяркуем, што яна дзе-то на поўдзень ад Бакстана. У яе былі завязаныя вочы, але яна сказала, што месца, у якім яе трымалі, смярдзела жывёламі і гноем. Мы мяркуем, што гэта, павінна быць, быў хлеў або якое-то стары будынак фермы. Затым яна кажа вельмі расплывіста. Таксікалагічны аналіз паказаў слабыя сляды нейкага прэпарата тыпу рогипнола, таму мы думаем, што ёй што-то давалі перад ампутацыяй пальца.'
  
  'Мяркую, да шчасця. 'Ніккей зморшчылася пры думкі аб кусачках.
  
  'Мяркуючы па збіццю, якое яна атрымала, я не думаю, што гэта было па дабрыні душэўнай, мэм, хутчэй, як спосаб утрымаць яе, пакуль ён калечил яе'. Ніккей прадставіла, як Кэт здрыганулася. 'Ну, мы перадалі ўсё гэта "Дэрбі лэдс", і калі ты думаеш, што гэта ўсё, што я магу тут зрабіць, то, напэўна, я магу вярнуцца?
  
  'А Сафі?
  
  'Дэрбі возьме яе пад апеку, як толькі яе выпішуць з бальніцы. Яны ведаюць, наколькі гэта сур'ёзна, яны будуць назіраць за ёй дзень і ноч, і за ёй будзе добры догляд'. Кэт пазяхнула ў трубку.
  
  'Ты кажаш так, нібы табе трэба трохі адпачыць, ты ў стане весці машыну?
  
  'Я ў парадку, і Бэн вяртаецца са мной, так што ён можа весці машыну, калі я захачу спаць'.
  
  'Кэт, перш чым ты пойдзеш, скажы, як Сафі ўдалося збегчы ад гэтага чалавека ці мужчын?
  
  'Яна па-ранейшаму непахісная ў тым, што прычыніў ёй боль самотны мужчына, але ёй здалося, што яна чула іншыя галасы ў хляве ці дзе б яе ні трымалі. Як бы тое ні было, у гэтага хлопца быў нейкі прыступ. Ён не мог дыхаць. Мяркуючы па тым, як яна гэта апісала, я б сказаў, што гэта была астма. Як толькі яна зразумела, што адбываецца, яна сарвалася з месца і пабегла, як быццам за ёй гналіся пякельныя сабакі. Яна паняцця не мела, куды накіроўваецца, ёй проста пашанцавала, што яна выехала на галоўную аўтамагістраль А52.'
  
  'Фух! Шчасліўчык! Як наконт сяброўкі? Яна ўсё яшчэ ў начным клубе?
  
  'Няма. Сафі сказала, што ў дзяўчыны быў хлопец у Кінгс-Линне. Ёй удалося патэлефанаваць яму, і ён прыехаў за ёй. Цяпер яны, напэўна, за сотню міляў адсюль.
  
  'Спадзяюся. Цяпер ты вельмі асцярожны, вяртаючыся. А Кэт? Выдатная праца з гэтай дзяўчынай.
  
  Ніккей паклала трубку і ўжо не ў першы раз падумала, як ёй пашанцавала, што ў яе такая добрая каманда.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК СЁМАЯ
  
  Грег Вудхолл, здавалася, распачаў спробу прыбраць са свайго стала. Ніккей заўважыла, па меншай меры, у двух месцах, дзе сапраўды была бачная паверхню шпону.
  
  'Што тычыцца Сафіі Крайи, - заявіла яна, - Паліцыя ўжо нанесла візіт верхаводу банды, якая наняла Сафію і яе сяброўку. Ён паказаў нам іх копіі дакументаў, яны падробленыя, але, па-відаць, даволі добрыя, і паколькі астатнія яго працаўнікі з Усходняй Еўропы з'яўляюцца кошерных, мы больш ці менш ўпэўненыя, што ён да гэтага не мае дачынення. Ён сапраўды некалькі разоў бачыў мужчыну, околачивающегося побач з Сафіяй, як раз перад тым, як яна сказала яму, што ёй прапанавалі лепшую працу за межамі акругі. Апісанне падыходзіць пад аднаго або двух мясцовых злыдняў, і хлопец гатовы зайсці і зірнуць на некалькі фатаграфій. Яна перайшла да наступнага ліста. 'Дэрбі даслаў нам папярэдні справаздачу судова-медыцынскай экспертызы аб рэчыўных доказах, канфіскаваных з адзення Сафіі, і яны дакладна супадаюць з рэшткамі, выяўленымі на скуры і вопратцы Ферн і Лілі. Прафесар Уілкінсан хутка прыедзе, каб распавесці аб сваіх канчатковых батанічных выніках, і ён амаль упэўнены, што пылок пакажа дакладнае месцазнаходжанне месца, дзе былі заключаны дзяўчынкі. Я не ведаю, як, чорт вазьмі, ён збіраецца гэта зрабіць, але я ў яго вельмі веру'.
  
  'Ўзаемна. Калі змагу, я прыйду і паслухаю, што ён скажа. Дай мне ведаць, калі ён прыедзе, добра, Ніккей?
  
  'Вядома, сэр, і я проста хацеў бы згадаць, што зварот канстэбля Каллен з Сафіяй было ўзорным. Яна здабыла велізарную колькасць інфармацыі, не траўміруючы дзяўчыну яшчэ больш, і прапанавала ёй усю неабходную падтрымку. Павінна быць, нялёгка было прымусіць чалавека, з якім так дрэнна звярталіся, супрацоўнічаць так добра. '
  
  'Прынята да ведама, інспектар Галена. Грег выглядаў задаволеным.
  
  'Дзякую вас, сэр.
  
  * * *
  
  Пакуль Ніккей выходзіла з кабінета Грега Вудхолла, трое мужчын сядзелі на потертой канапе і абураліся з нагоды месцазнаходжання чацвёртага.
  
  'У мяне ёсць справы больш важна, чым тырчаць тут і чакаць. Дзе ён, чорт вазьмі?
  
  'Зусім дакладна. Я даю яму яшчэ дзесяць хвілін, потым сыходжу.
  
  'О, праўда, Лэні? Ты збіраешся падставіць боса? Я так не думаю.
  
  'Так, але мне тут не падабаецца. Ад цішыні мяне кідае ў дрыжыкі. Дайце мне трохі шуму вулічнага руху, пару пнеўматычных тармазоў і заводскі гудок ў любы дзень. Усе гэтыя дрэвы і цемра - зусім не мая кубак гарбаты.'
  
  'Значыць, Лён, ты не збіраешся купляць сабе міленькая ціхае мястэчка за горадам, калі выйдзеш на пенсію? Гэта была мара Эзры. Вясковая жыццё ўдалечыні ад горада.
  
  'Лухта сабачая! Калі я прыгатую досыць тэсту, мы з жонкай адправімся на сонейка. Мой выгляд прымірэння прыходзіць з гукам позвякивающих манет у казіно і бразганнем якарных ланцугоў ад шыкоўных яхт ў марыне. Ах так, і людзі, у якіх ёсць грошы, якія можна выдаткаваць, і асаблівыя патрэбы, і я так шчаслівы іх задаволіць. 'Маленькі чалавечак адкінуўся на спінку канапы і паказаў шэраг няроўных зубоў гарчычнага колеру. 'А як наконт цябе, Вік? Я ведаю, ты яшчэ малады, але ў цябе ёсць планы?
  
  Зубы маладога чалавека былі бялей, але хцівы бляск у яго вачах быў такім жа. 'Аб так, у мяне ёсць планы. Ён закашляўся і плюнуў на падлогу.
  
  'Тады давай, падзяліся імі з намі, Вік.
  
  'Неа'.
  
  'Што такога асаблівага ў цябе і тваіх мяцежных ідэях, што ты не можаш расказаць нам? Мы твае сябры. Голас Эзры гучаў абражанага.
  
  'У мяне няма сяброў, і ты не зразумееш, што ў цябе дзярмо замест мазгоў.
  
  'Ах ты, маленькі смаркач! Я цябе...
  
  'Зьбярэцеся з духам, вы, двое! Я чую, як пад'язджае машына. Ён тут. Ён не ўзрадуецца, так што супакойцеся.
  
  Фрэдзі Карвер, цяжка абапіраючыся на кій са срэбным булавешкай, накульгваючы, увайшоў у пакой і злосна ўтаропіўся на тры сур'ёзных асобы перад сабой. Ласкамі не было. Нізкі голас быў поўны пагрозы. 'Я чакаў лепшага. Ты падвёў мяне і маю сям'ю, а ты ведаеш, як моцна я люблю сваю сям'ю. Ён старанна выцер пыл з аднаго з пластыкавых крэслаў, што стаялі перад канапай, сеў і нахіліўся наперад. 'Цяпер, па чарзе, я хацеў бы дакладна ведаць, што пайшло не так. Гэта была зусім простая праца. Ты першы, Лэні.'
  
  * * *
  
  Фрэдзі Карвер прасядзеў амаль паўгадзіны, не слухаючы нічога, акрамя блеяния і апраўданняў. Праўда, гэтыя трое былі адкідамі яго арганізацыі, але ён усё роўна чакаў вынікаў, а ня бязладзіцы. Паміж імі, яны стварылі яму праблему, і не такую, якую ён мог бы лёгка выправіць.
  
  Ён вгляделся у мужчын і падумаў, не бяспечней было б для ўсіх выдаткаваць іх марна, набраць трохі свежай крыві і пачаць усё спачатку. Верагодна, ён аказаў бы свету паслугу. Давайце паглядзім праўдзе ў вочы, Лэні быў верны нам, але зараз гэта прайшло, яму трэба было здацца шмат гадоў таму. Сэрца Эзры больш не ляжала да гэтага, і гэта магло прывесці да разгильдяйству, а Фрэдзі ненавідзеў разгільдзяйства. Потым быў Вік. Месца Віка ў клетцы. Ён быў нясталым, небяспечным і пазбаўленым усялякіх пачуццяў, менавіта таму Фрэдзі наняў яго. Да жаль, у гэтым таксама была праблема. Гэты сукін сын-псіх з лісіным тварыкам ідэальна падыходзіў для той працы, якую яму даручылі. Калі толькі ён не быў гатовы выдаткаваць надзвычайны суму грошай, знайсці каго-то іншага з навыкамі Віка было б нялёгка.
  
  Ён стукнуў кіем аб падлогу. 'Добра. Я пачуў дастаткова. Твае апраўданні - проста жарт. Калі вы хочаце працягваць працаваць на мяне, я збіраюся даць вам траім апошні шанец выправіцца. Ён забойна ўсміхнуўся. 'І я сапраўды маю на ўвазе "апошні" шанец. Яшчэ адна памылка, я гавару ясна? Ён паглядзеў на кожнае белае твар па чарзе і вырашыў, што яны ставяцца да гэтага сур'ёзна. 'Цяпер слухай уважліва. Вось што я хачу, каб ты зрабіў.
  
  * * *
  
  'Справаздачу ад майго сябра-палинолога. Роры памахаў раздрукоўкай ў паветры.
  
  'Прыйсці зноў? Ніккей выглядала збянтэжанай.
  
  'Спецыяліст па пылку. Роры паправіў акуляры і прыняў сваю лепшую педагагічную позу. 'Ты ведаеш, што кожны з нас памрэ з пылком ў грудзях? Ён практычна не паддаецца разбурэння і захаваецца яшчэ доўга пасля таго, як насавыя абалонкі ператворацца ў пыл. Ён злёгку пасыпаў іх пальцамі.
  
  'Праўда? Нават Грег Вудхолл выглядаў здзіўленым.
  
  'Абсалютна. На самай справе, археолагі і геолагі выкарыстоўвалі пылок для рэканструкцыі расліннасці дагістарычных эпох, што кажа аб тым, наколькі агрэсіўныя і цягавітыя на самай справе гэтыя надакучлівыя маленькія зярняткі.
  
  'І што канкрэтна гаворыцца ў справаздачы? Ніккей ўжо губляла цярпенне.
  
  Патолагаанатам запаў у памяць. - У ім гаворыцца, што Ферн і Лілі трымалі ў палоне і катавалі ў месцы незвычайнай прыгажосці. Там былі вапняковыя скалы, дываны з званочкаў, сабачага меркурыя і рэнсомса, зараснікі жоўтай почковатой вікі, накрытыя лясной Венерай, ясенем і воблачна-белым цвіцення чаромхі. Жывыя загарадзі, якія атачаюць гэта месца, зараснікі глогу, і, што яшчэ больш важна, побач расце цюльпаны дрэва з магнолией, што паказвае на вырошчванне - сад ці маёнтак. Іншыя нашы знаходкі паказваюць на наяўнасць лесвіцы Якава і непасрэдную блізкасць жывёл — коней, калі быць дакладным. Такім чынам, я думаю, мой справаздачу даў вам нямала падстаў для разважанняў, ці не так?'
  
  * * *
  
  Ніккей ўвайшла ў пакой крымінальнага вышуку і ўбачыла, што Кэт вярнулася, размаўляючы са смутна знаёмай фігурай. Яна больш уважліва прыгледзелася і зразумела, што гэта Бэн Рэдли, дэтэктыў з Дербишира. Ён сказаў, што хацеў бы вярнуцца з Кэт, але яна падумала, што ён цалкам мог вырашыць перасекчы Белы Пік са сваімі калегамі ў пагоні за забойцам Ферн.
  
  Яна ўжо даслала копію справаздачы Роры у Дэрбішыр і паразмаўляла з адказным афіцэрам. Мяркуючы па жывому цікавасці мужчыны да таго, што яна распавяла яму, яна была амаль упэўненая, што палова яго атрада адправілася на паляванне за магнолией і тюльпанным дрэвам побач з жывой загараддзю з глогу. Яна ўсміхнулася пра сябе, задаючыся пытаннем, ці многія паліцыянты даведаліся б цюльпаны дрэва, калі б спатыкнуліся аб яго. Яна з крывой усмешкай прапанавала раздаць пошукавым групам фатаграфіі.
  
  Мяркуючы па паліто і дарожнай сумцы праз плячо, усё выглядала так, нібы ён планаваў застацца.
  
  'Добры дзень, канстэбль Рэдли. Спадзяюся, наш Кот быў вам карысны?
  
  Мужчына празьзяў і люта заківаў. 'Дзякуй, мэм. Яна была фантастычнай, зрабіла бліскучую працу з юнай Сафіяй Крайя.
  
  Ніккей задавалася пытаннем, якія глыбокія і змястоўныя размовы адбываліся паміж імі, калі яны бавілі начныя гадзіны ля ложка дзяўчыны.
  
  'Вы выглядаеце крыху менш напружаным, чым падчас нашага апошняга размовы, дэтэктыў.
  
  'Ах так, ну, нарэшце-то мы да чаго-то прыйшлі, мэм. Гэта было расчараванне, ведаць, што якое-то жывёла ўсё яшчэ на свабодзе, а справа амаль закрыта'. Ён апусціў галаву. 'Я ўсё яшчэ збянтэжаны сваёй выбліскам. Прыношу свае прабачэнні.
  
  'Забудзь пра гэта, Бэн. Зараз я прапаную табе папрасіць Кэт паказаць табе ўсё, што ў нас ёсць на гэтым канцы. Магчыма, у справаздачах аб Лілі знойдзецца якая-небудзь крупіца інфармацыі, якая дапаможа тваёй камандзе. О, і я збіраюся вызваліць канстэбля Каллен, каб ён выступаў у якасці злучнага звяна на працягу ўсяго гэтага расследавання.'
  
  'Дзякуй, мэм, я цаню гэта. Раніцай я еду назад. Мой сябар едзе за мной з Гримсби, так што сёння я зраблю ўсё, што змагу. Ён адарыў яе амаль сарамлівай усмешкай. - І я ўбачу цябе зноў. Я павінен Кэт цудоўны вячэру.
  
  Кэт ўхмыльнуўся. 'Зусім дакладна! І табе лепш не забываць.
  
  Ён коратка закрануў пляча Кэт. 'Як быццам! А цяпер, калі я магу дзе-небудзь асвяжыцца? Тады мы можам прыступіць да працы.
  
  'Я завязу вас,' прапанаваў Дэйв, і двое мужчын выйшлі з пакоя.
  
  Ніккей задалася пытаннем, ці яна была адзінай, хто ведаў, што Бэн мог лёгка атрымаць доступ да ўсёй інфармацыі, якая ў іх была пра Лілі, прама да свайго кампутара. Павінна была быць іншая прычына для яго паездкі ў Гринборо, і Ніккей была амаль упэўненая, што цяпер яна глядзіць на яе.
  
  Калі дзверы зачыніліся, Ніккей павярнулася да Кэт. 'Тут адбываецца што-небудзь такое, аб чым мне варта ведаць, Кейтлин?
  
  'Мэм?'
  
  'Котка?
  
  'Ні ў якім разе! Ён, удвая старэйшы за мяне!
  
  'Няправільна. Ён не можа быць старэйшыя за больш чым на дзесяць гадоў, ды і ўзрост у любым выпадку не мае значэння. Ён усё яшчэ жанаты?
  
  'Мэм! Сумленнае слова!
  
  'Ну і што?"
  
  'Наогул-то, разведзены. Яго шлюб разваліўся пасля смерці дачкі.
  
  'Ммм. 'Ніккей ўбачыла, як пачырванелі шчокі Кэт, і вырашыла, што на сёння з яе досыць весялосці. 'Добра. Цяпер я хацела б абмеркаваць з вамі тюльпанные дрэвы.
  
  * * *
  
  Джозэф зачыніў дзверы ў свой кабінет, што ён рабіў рэдка, але яму захацелася некалькі хвілін пабыць у цішыні, каб праглядзець дасье Джыл Мерсер па справе аб знікненні Дзіны Джарвіс. Ён ведаў, што яму варта ганяцца за Фрэдзі Карвером, і апошняе, што ён хацеў знайсці ў гэтай тэчцы, была яшчэ адна мёртвая дзяўчына, але, нягледзячы на гэта, што-то прыцягвала яго да яе, як магніт.
  
  Некаторы час ён чытаў, затым адкінуўся на спінку крэсла і абдумаў тое, што распавялі яму Івон і Найэл. Дзіна, па-відаць, была таварыскай, прыязнай, і яе бачылі ў пылком паядынку з мужчынам. Гэта магло б апісаць сотні дзяўчат у Гринборо, але гэта дало яму ўяўленне аб тым, да чаго можа прывесці яе ад прыроды буяная індывідуальнасць.
  
  'Сяржант! Гэты хлопец, Джарвіс, вярнуўся ўніз, а інспектар Мерсер сёння ў судзе. Не маглі б вы сустрэцца з ім, калі ласка? Малады канстэбль амаль маліў.
  
  'Ізноў заігрывае, так? Джозэф закрыў файл і ўстаў. Як раз своечасова, нават калі гэта азначала атрымаць зарад зенітных снарадаў. 'Ўжо іду.
  
  У пакоі для допытаў Дамінік Джарвіс небудзь выдохся, альбо вырашыў прымяніць да Джозефу зусім іншы падыход.
  
  'Дзякуй, што пагаварылі са мной, сяржант.
  
  Джозэф прыжмурыўся. 'Няма праблем. На самай справе я думаў зайсці да вас заўтра.
  
  'Калі ласка, прыходзь. У любым выпадку, прыходзь, у мяне ёсць даволі поўнае дасье на тое, што, як я падазраю, здарылася з Дзінай.
  
  Б'юся аб заклад, што ведаеце", - падумаў Джозэф і прадставіў сабе скрынкі з паперамі, газетныя выразкі і кампутарныя раздрукоўкі. 'Такім чынам, чым я магу дапамагчы вам сёння, містэр Джарвіс?'
  
  'Ну, паколькі вы так і не праверылі маю інфармацыю аб тым, што Дзіна была знаёмая з гэтай дзяўчынай Лілі, я правёў уласнае невялікае расследаванне і, здаецца, ведаю, дзе яны пазнаёміліся.
  
  Джозэф стараўся не паказваць гэтага, але адчуў лёгкую дрыжыкі ўзбуджэння.
  
  'Я думаю, гэта было, калі Дзіна рыхтавала для кампаніі па вытворчасці гародніны пад назвай Dewflex. Часам пасля працы яна і яшчэ адна ці дзве дзяўчыны хадзілі ў кактэйль-бар. Ён называўся "Хот Сокс". Ты яго ведаеш?'
  
  'Зараз ўстанова закрыта, але так, яно знаходзілася ў Херринг-алеі'. Джозэф назваў бы гэта хутчэй брудным установай, чым кактэйль-барам, але хто ён такі, каб судзіць? 'Лілі таксама працавала ў "Дьюфлекс'?
  
  'Думаю, так. У Дзіны была фатаграфія, зробленая на вечарыне з нагоды дня нараджэння ў бары, і менавіта там я яе пазнаў.
  
  'Ў вас ёсць гэтая фатаграфія? - спытаў я.
  
  'На жаль, няма. Учора ўвечары я прагледзеў усе яе рэчы, але гэтага там не было.
  
  'Вы захавалі шмат рэчаў Дзіны? - спытаў я.
  
  'О, усё, афіцэр. Яе пакой у дакладнасці такая, якой яна яе пакінула. Яе адзенне па-ранейшаму ў гардэробе і шафках. Нічога не кранутае. Гэта было б няправільна, не тады, калі... ' Ён змоўк.
  
  Джозэф зразумеў. Джэсі Найтингейл сказала тое ж самае. Як яна магла пазбавіцца ад яго каштоўных рэчаў, калі яна не ведала, што з ім здарылася? Джозэф выдыхнуў. 'Паслухайце, містэр Джарвіс, гэта не для пратаколу, але я прыйду да вас заўтра і зноў займуся расследваннем яе знікнення. Проста зрабі мне адну ласку, і трымай гэта пакуль пры сабе, добра?
  
  Палягчэнне адбілася на твары мужчыны, і ён хутка кіўнуў. 'Так, вядома. Ён устаў. 'Я ведаў, што вы іншы, сяржант. Вы ўмееце слухаць.
  
  "Наўрад ці ты даеш каму-то шмат магчымасцяў заняцца чым-небудзь іншым", - падумаў Джозэф. Ён падзякаваў Джарвіса і праводзіў яго да выхаду.
  
  Вяртаючыся ў аддзел крымінальнага вышуку, Джозэф задаваўся пытаннем, ці не здзейсніў ён памылку, заахвочваючы Джарвіса, але нават калі б гэта было так, ён ведаў, што той усё роўна пайшоў бы. Ён хацеў паглядзець пакой Дзіны Джарвіс.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ВОСЬМАЯ
  
  Мужчына сядзеў за тым жа столікам, чытаючы сваю звычайную стос газет. Прыходы і сыходы ў пабе яго не цікавілі, ніколі не цікавілі. Калі ён расплачваўся за піва, Мэгі адарыла яго той самай усмешкай, якая казала: "Не за што, таму што ты марнуеш тут грошы, але, шчыра кажучы, я б хацела, каб ты гэтага не рабіў, таму што ты мне не падабаешся, і я табе не давяраю".
  
  Ён не вінаваціў яе. Хоць ён стараўся трымаць сябе ў чысціні, ён ведаў, што яго паношаная адзенне і непрыязна паводзіны не рабілі яго лепшай рэкламай яе ўтульнага паба. Ён паглядзеў у яе бок і ўбачыў, што яна балбоча з парай пастаянных наведвальнікаў. Яе заговорщическая манера, калі яна нахілялася наперад над вільготнай паверхняй бара і гаварыла паўшэптам, прымусіла яго звярнуць увагу.
  
  'Паліцыя гойсае па ўсім Эшвуд-Мэнору. Аднаму богу вядома, што яны шукаюць. Боб сказаў, што яны прыбываюць тузінамі!
  
  'Дзіўна. Яны былі ў Олд-Холе сёння раніцай на досвітку. Прабылі там нядоўга, але я бачыў там па меншай меры дваццаць чалавек. Стары, апрануты ў яшчэ больш старую васковую куртку, выглядаў збянтэжаным. 'Магчыма, яны не знайшлі тое, што шукалі, калі яны пераехалі ў Эшвуд-Мэнор.
  
  У мужчыны ўнутры ўсё сціснулася, як быццам яго моцна ўдарылі. Паліцыя? Тут? У роце перасохла, і ён здушыў жаданне выбегчы з бара. Яны не павінны яго знайсці! Што б ні здарылася, яны не павінны яго бачыць. Але куды ён мог пайсці? Ён, вядома, не адважыўся ўцячы. Ён глыбока ўздыхнуў, выпрастаў руку і падняў свой келіх. Ён не мог дазволіць гэтым людзям даведацца, як ён хваляваўся. Яму трэба было падумаць, але ён не мог зрабіць гэта тут. Ён павінен быў вярнуцца і праверыць сваю кватэру. Ён быў тщателен, але ці быў ён досыць тщателен? Магчыма, паліцыя зможа што-то знайсці. Пальцаў не было, гэта дакладна, але, можа быць, што-то яшчэ?
  
  Ён пачакаў доўгіх пяць хвілін, затым акуратна склаў паперы і аднёс іх у бар. 'Усё тваё, Мэгі.
  
  'Дзякуй, сэр. Убачымся заўтра. Яе ўсмешка была вымучанай.
  
  Можа быць, Мэгі, а можа і няма.
  
  * * *
  
  Як раз у той момант, калі Джозэф збіраўся ісці дадому, Івон і Найл пастукалі ў дзверы яго кабінета.
  
  'Сяржант? Ёсць хвілінка?
  
  Джозэфу здалося, што Івона выглядае занадта ярка для канца доўгай змены.
  
  'У нас ёсць сёе-тое, што, як нам здаецца, табе спадабаецца.
  
  Гэта ўсё тлумачыла. 'Ўваходзіце, калі вы абодва зможаце залезці ў гэты шафа.
  
  'Фрэдзі Карвер.
  
  'Не сказаў бы, што ён мне падабаўся, але... ?
  
  'Нарэшце-то ў нас ёсць нос, які ведае ўсё аб прыходах і сыходу Фрэдзі знутры'.
  
  'Праўда? Вы двое малайцы.
  
  'Першае, што ён нам паведамляе, - гэта тое, што Фрэдзі на мінулым тыдні здзейсніў невялікую паездку ў Дэрбішыр.
  
  'Куды? - спытаў я.
  
  'Ён быў занадта разумны, каб паведаміць каму-небудзь, што менавіта ён задумаў, але наш насаты кажа, што ён адвёз яго ў Эшборн, потым Фрэдзі пакінуў яго там і паехаў далей адзін. Вярнуўся прыкладна праз дзве гадзіны, потым наш хлопец адвёз яго дадому.'
  
  'Сафію знайшлі ў Эшборне! Я па-чартоўску ўпэўнены, што ён звязаны з тымі мёртвымі дзяўчатамі.
  
  'Мяне б гэта ніколькі не здзівіла, сяржант, але даказаць гэта можа быць няпроста. Каманда "Дэрбі Лот" ўжо знайшла гэта геаграфічнае месцазнаходжанне?
  
  'Наколькі я ведаю, гэта ўсё роўна што шукаць іголку ў стозе сена. Колькі ты ведаеш паліцэйскіх, якія маглі б апазнаць цюльпаны дрэва?
  
  'Ні аднаго,' адказаў Найл, ' і я ўключаю сябе ў іх лік. О так, мы з Вонни толькі што сее-што раскапалі. Можа, гэта і глупства, але двойчы ў год, рэгулярна, як гадзіннік, Фрэдзі кідае сваю любімую трэцюю жонку і розных дзетак, з'язджае адзін і застаецца на ноч. Ніхто не ведае, куды ён ходзіць, і ён ясна даў зразумець, што яны ніколі не павінны пытацца пра гэта. Найл ўтаропіўся на Джозэфа. 'На што гэта падобна для цябе?'
  
  'Гадавіна? Службовы візіт?
  
  'Так, гэта менавіта тое, што мы падумалі'. Найл злёгку падштурхнуў Івон, і яна ўзяла ініцыятыву ў свае рукі.
  
  'Мы спрабавалі прасачыць сямейную гісторыю Фрэдзі. Яго маці займалася чорным хлебам з канца сямідзесятых, але будзь я пракляты, калі мы зможам прасачыць яго бацькі'.
  
  'Тата Карвер, верагодна, хаваецца ў доме састарэлых пад іншым імем, адсюль і рэдкія візіты яго кахаючага сына", - сказаў Найл.
  
  'Гэта, ці ў яго няма бацькі,' дадала Івона.
  
  'Гэта значыць, што ён сапраўды быў народжаны д'яблам?' Спытаў Джозэф, і лёгкая ўсмешка расплылась па яго твары.
  
  'Гэта значыць, што любы бацька, які спарадзіў Фрэдзі, кінуўся б у бегу, як толькі даведаўся, што з сябе ўяўляе гэты маленькі вырадак.
  
  Джозэф усміхнуўся, удзячны за лёгкае палёгку. 'Справядліва, але я ўсё яшчэ думаю, што мая ідэя правільная.
  
  Івон падняла бровы. 'Хутчэй за ўсё, сяржант, але я яшчэ не дабралася да галоўнага. Фрэдзі сабраў частку сваёй старой працоўнай сілы, прывёз іх з Лондана і рассяліў па часовым кватэрах паўсюль. Дык вось, некаторыя з людзей Фрэдзі, не з вышэйшага эшалона, вядома, але сёе-хто з джобберов, пастаянна трымалі ў заклад на тое, хто зможа даведацца, куды ён ходзіць, без яго ведама. Мой нос кажа, што яны знялі прабег з яго машыны падчас апошняй паездкі, і ён склаў 238 міль туды і назад. 119 міль ад Гринборо могуць азначаць Дэрбішыр. '
  
  Джозэф выглядаў неубежденным. 'Гэта таксама магло азначаць, што ён ездзіў у Холанд-Фен і браў тату з сабой на некалькі жывапісных прагулак па чайным крамах ўздоўж водных шляхоў'.
  
  'Машына вяртаецца ў поўным беспарадку.
  
  "Мая машына трапляе ў аварыю па дарозе ў катэдж "Вузел", калі я еду за трактарам!"
  
  'Як бы тое ні было, наша лыч лічыць, што ў наступны раз адзін з хлопцаў рушыць услед за ім.
  
  'Рызыкоўна! Фрэдзі засунуў іх пад десятифутовый пласт бетону, калі б даведаўся.
  
  'Зусім дакладна, але хто мы такія, каб спыняць іх, тым больш што, па чутках, гэта адбудзецца даволі хутка.
  
  'Магчыма, гэта як раз тое, што нам трэба. Дай мне ведаць, калі што-небудзь высветліць.
  
  Івон і Найл кіўнулі.
  
  'Такім чынам, Карвер збірае сваіх салдат,' задуменна вымавіў Джозэф. 'Але навошта? Што ён плануе?
  
  Найл таксама выглядаў сур'ёзным. 'У нас паўсюль вочы і вушы. Калі хто-небудзь што-небудзь прагаворыцца, мы зоймемся гэтым, сяржант, і я абяцаю.
  
  Джозэф паспяшаўся ў кабінет Ніккей і прысвяціў яе ў тое, што яны яму толькі што распавялі.
  
  'Гэта, вядома, трывожна. Ніккей пацерла вочы. 'Але я збіраюся хвалявацца заўтра, не цяпер. Я вымотана. Давай закруглимся, добра?
  
  Джозэф скорчил грымасу. 'Тэмсин прыедзе сёння ўвечары. Мяркую, яшчэ якія-то вясельныя справы. Я думаю, яна хвалюецца з-за вечарынкі з нагоды заручын на наступным тыдні.
  
  'Гэта важная падзея. Ведаеш, некаторыя пары жэняцца толькі адзін раз. 'Ніккей ціха засмяялася.
  
  'Хочаш далучыцца да нас? Мне б не перашкодзіў яе жаночы падыход да прапаноў. У палове выпадкаў я нават не разумею, пра што яна кажа.
  
  Ніккей зноў засмяялася. 'А ты думаеш, я б стала? Я ведаю пра плямах крыві больш, чым пра вясельных сукенках. Я правёў так шмат часу ў гэтай установе, гоняясь за злыднямі або ведучы гендэрныя вайны за павышэнне, што, верагодна, ведаю менш цябе! Прабач, але я перанясу сустрэчу ў іншы раз.'
  
  'Ёсць хатняя агароднінная Корму з самосой і ўсё астатняе.
  
  'Люблю вяселля. У колькі?
  
  - У сем, у сем трыццаць?
  
  'Тады да сустрэчы. А цяпер ідзі. Мне проста трэба звязаць пару незамацаваных рэшт, і я зачыню лавачку.
  
  * * *
  
  Ніккей ніколі не бачыла Тэмсин такой шчаслівай.
  
  Калі яны ўпершыню сустрэліся, усё, што яна ўбачыла, - гэта даволі жорсткія і разгубленую маладую жанчыну. Часам гнеў Тэмсин выяўляўся ў з'едлівых каментарах, а часам яна адклікалася пра бацьку ў такіх негатыўных выразах, што Ніккей хацелася страсянуць яе. Але яна памякчэла. Гэта здарылася да сустрэчы з Найлом, і сустрэча з ім зрабіла ўсё яшчэ лепш. Найл быў добры для яе, і яна ператварала ў Найла адказнага маладога чалавека.
  
  'Ты будзеш на вечарыне з нагоды заручын, Ніккей, ці не так? Мы арандавалі банкетная зала ў спартыўным клубе. Гэта проста прыём з двух гадзін дня да дзесяці. Спачатку выпі за наш кошт, а потым справа за табой. Там будзе шмат асоб са станцыі. '
  
  'Я ўпэўнены, што так і будзе, ваш хлопец папулярны'. Ніккей не стала дадаваць, што вельмі нешматлікія паліцэйскія адмовіліся б ад магчымасці бясплатна выпіць. 'Такім чынам, калі знамянальны дзень? Вы прызначылі для гэтага дату?
  
  'Мы думаем аб маючай адбыцца вясны, калі зможам сабе гэта дазволіць. 'Яна зірнула на свайго бацьку, які паказаў ёй мову.
  
  'Не глядзі на мяне! Я па-ранейшаму аддаю перавагу Гретна Грын. Джозэф паставіў дымящееся страва ў цэнтр стала. 'Бяры. Тут поўна.
  
  Сёння вечарам Ніккей ўпершыню ўбачыла, як бацька і дачка адчуваюць сябе зусім нязмушана адзін з адным. Яны смяяліся, жартавалі і дражнілі адзін аднаго самым натуральным і кранальным чынам. Ніккей хацелася плакаць. Гэта было ўсё, чаго Джозэф калі-небудзь хацеў — вярнуць сваю дачку. Цяпер ён, нарэшце, выканаў сваё жаданне. Ніккей ведала, што была права наконт прычыны яго нежадання глядзець на мёртвую дзяўчыну ў бульбяным хляве. Яму была невыносная думка аб тым, што ён можа страціць яе зноў. І Ніккей выдатна гэта разумела. Прывід Ханны вплыл ў пакой, пагражаючы выклікаць слёзы ў яе на вачах. Як бы ёй хацелася ўбачыць сваю дзяўчынку, якая сядзіць з імі за сталом, смеющейся з Тэмсин і якая будуе планы на вяселле стагоддзя.
  
  'Ты нейкі ціхі.
  
  'Ежа, Джозэф. Ты ведаеш, як я люблю тваю ежу. Баюся, занадта смачна, каб марнаваць час на размовы. - Яна памахала перад ім відэльцам з вегетарыянскай самосой, і яны ўсміхнуліся адзін аднаму. Яна ведала, што ёй не ўдалося абдурыць яго, але Тэмсин засмяялася і пагадзілася з ёй.
  
  Ніккей павярнулася да Тэмсин. 'Так дзе вы двое збіраецеся жыць, калі ажэніцеся?
  
  'Добры довад. Тэмсин адклала відэлец і глыбока ўздыхнула. 'Невялікая гісторыя, але вось яна. Брат Найла зламаў нагу, і Найл выгульваў замест яго сабаку. Я прыехала на выхадныя і паехала з ім, і мы ўбачылі гэты катэдж. Яна прыкусіла ніжнюю губу. 'Над гэтым трэба шмат папрацаваць, і гэта далёка не так проста, але, о, Ніккей, мне гэта проста спадабалася'.
  
  'Дзе гэта знаходзіцца? - спытаў я.
  
  'Джэйкабс Мер. Гэта на сцежцы, якая вядзе да старой млыне. Яна называецца Херонден. Найл спрабуе знізіць цану з-за яго стану, але ў яго ўзнікаюць невялікія праблемы.'
  
  'Гэта прыгожае месца, акружанае палямі, - сказаў Джозэф, - але даволі аддаленае'.
  
  'Ты ўмееш гаварыць, тата! Воблачнае вір цяжка назваць горадам, ці не так? І табе падабаецца гэта месца.
  
  'Touché. Але я проста падумала аб тым, што ты будзеш там адна, калі Найл будзе на змене.'
  
  'Я люблю горад, і я люблю сваіх сяброў, але я стаў больш любіць спакой Балот'.
  
  'Мне здаецца, я прайграю бітву.
  
  'Думаю, так. 'Ніккей адкінулася на спінку крэсла і ўтаропілася ў сваю пустую талерку. 'Скажы мне, каб я отвалила, калі я невежлива, але колькі яны просяць за катэдж?
  
  'Сто пяцьдзесят тысяч. Вакол яго сапраўды вялікі ўчастак. Тры спальні, вялікая кухня — але, як я ўжо сказаў, над гэтым трэба папрацаваць. Шмат працы.
  
  'Калі гэта так, то яны бяруць праславутае. Хто мае з гэтым справа?'
  
  'Ардэн і Коллетт, агент па нерухомасці на плошчы.
  
  'А Джэф Ардэн, наогул-то, нядрэнны хлопец. Я хадзіла з ім у школу. 'Ніккей пацерла рукі. 'Магчыма, прыйшоў час аднавіць наша знаёмства. Сто пяцьдзесят за звалку на задворках "залімітавага"! Жарт! Паглядзім, ці змагу я прымусіць яго глядзець на рэчы больш рэалістычна, добра?
  
  Твар Тэмсин прасвятлела. - А ты б змог?
  
  'Гэта тое, што ў яе атрымліваецца лепш за ўсё, Тэм, - тэрарызаваць ні ў чым не вінаватых агентаў па нерухомасці.
  
  'Невінаватых агентаў па нерухомасці не бывае.
  
  'Заўваж, яна не адмаўляла іншай частцы,' тэатральным шэптам сказаў Джозэф сваёй дачкі.
  
  Калі Ніккей засталася адна на ферме "Хмарны катэдж", яна зноў падумала пра Лілі, Ферн і Сафі. Такія мілыя дзяўчыны, як Тэмсин, але ў іх адабралі будучыню або нанеслі глыбокія шнары. Можа быць, гэта і выдатны свет, але ў ім жыло некалькі злых душ.
  
  * * *
  
  Цяпер маці прыходзіла да яе амаль кожную ноч. Было палёгкай, што ёсць з кім пагаварыць. Ён рэдка бываў дома, а калі быў, то быў заклапочаны больш, чым калі-небудзь. Яго думкі вызначана былі занятыя іншымі рэчамі, акрамя яе і яе дабрабыту.
  
  Яна здрыганулася і шчыльней захуталася ў старое пуховую коўдру. Хрыплы кашаль разьдзіраў яе саднящее горла. Некалькі дзён таму яна здзейсніла жудасную памылку і цяпер расплачвалася за гэта. Дзень быў ясны, і паколькі ён прабыў нейкі час дома, яна згадала, што, магчыма, ёй было б карысна зноў выйсці на вуліцу. Ён нахмурыўся, кінуў кнігу, якую чытаў, на падлогу і практычна па-жабіныя пацягнуў яе да садовай лаўцы.
  
  На гэты раз падушак не было, і дрэва, прычыняла боль яе спіне. Праз некаторы час ёй стала так няёмка, што яна паклікала яго, каб ён аднёс яе назад у дом. Ён не чуў яе. Яна крычала ад болю і адчаю больш гадзіны. Затым неба завалакло хмарамі, і пачалі падаць буйныя кроплі дажджу. Наступіла ноч, калі ён успомніў пра яе.
  
  Яшчэ адзін кашаль адгукнуўся болем у яе грудзях. Ён быў у роспачы, калі зразумеў гэта, і змяніў яе мокрую вопратку і выцер ручніком дрыжачае цела. Ён падрыхтаваў ёй гарачыя напоі і паклаў у ложак, забяспечыўшы старой грэлкай і дадатковым коўдрай. Але на наступны дзень ён пайшоў і вярнуўся толькі позна ўвечары.
  
  Яна павярнулася на бок. Па крайняй меры, гэты дрыжыкі ў нейкім сэнсе дапамог ёй. У яе прапаў апетыт, што было добра, паколькі яна ела ўсё радзей і часцей.
  
  Лежачы ў ложку, яна глядзела ў акно на дзікі зарослы пейзаж. Неба сёння ўвечары было зацягнута хмарамі. Ні месяца, ні зорак. Яна ўсміхнулася ў цемры. Справы былі не так ужо дрэнныя. Калі не лічыць візітаў яе маці, ёй выпала адна дзіўная поспех. Раней у той жа дзень, аслабеўшы ад голаду і моцна кашляючы, яна ўпала на шляху ў туалет. Пры гэтым яна моцна стукнулася сцягном аб кут цяжкага дубовага туалетнага століка. Калі яна ляжала на падлозе, хапаючы ротам паветра і курчачыся ад болю, яна пачула грукат і ўбачыла бляск чаго-то металічнага, які ляжыць прама пад куфрам. Калі боль крыху прайшла, яна папаўзла, павольна перасоўваючы свае костлявое цела па брудных падлозе, пакуль не змагла дацягнуцца да таго, што ўпала.
  
  Яна зноў усміхнулася. Гэта быў стары нож. Магчыма, калі-то гэта быў штык ваеннага часу, які захоўвалі на памяць і выкарыстоўвалі як нож для разразання паперы. Павінна быць, ён гадамі ляжаў у глыбіні аднаго з цяжкіх драўляных скрынь. Яна вызваліла яго пры падзенні, і цяпер ён належаў ёй, і яна паклапоціцца аб тым, каб ён яго не знайшоў. Не тое каб ён больш прыбіраўся ў яе пакоі.
  
  Ёй спатрэбіўся рэшту дня, каб падняцца з падлогі і схаваць свой трафей. Але яно таго каштавала. Цяпер у яе быў выбар, і нават нягледзячы на тое, што маці працягвала казаць ёй трымацца, быць мужнай, што яна хутка зноў вернецца дадому, цяпер яна ведала, што ёй самой вырашаць, калі яна пакіне гэтае месца назаўсёды.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТАЯ
  
  Бэн Рэдли пацёр вочы. Яны жудасна хварэлі, і было такое адчуванне, што хто-то кінуў у іх жменю пяску. Правёўшы дапазна ноч, ён пакінуў Гринборо незадоўга да шасці раніцы, а затым адразу ж адправіўся са сваімі калегамі, пераадолеўшы многія мілі ў пошуках тых двух асаблівых дрэў, якія прывялі б іх да забойцаў Ферн і Лілі.
  
  "Было б лепш, калі б яны ведалі, што, чорт вазьмі, шукаюць", - падумаў ён пра сябе. Батанічная ідэнтыфікацыя не давалася лёгка купцы плосконогих. З магнолией было прасцей за ўсё, нават большасць яго тупых прыяцеляў ведалі магнолію, хоць у гэтым годзе было ўжо занадта позна для характэрных белых або ружовых кветак, але цюльпаны дрэва? Ніякіх шанцаў.
  
  Ён сеў за свой стол і агледзеў офіс. Магчыма, яму трэба было вярнуцца туды, але ў іх быў поўны склад, прокладывающий сабе шлях праз паркі, агароды, лясы і палі. Тут ад яго было больш карысці. Ён адчуваў, што яны былі блізкія, і калі ён зноў зірнуў на запіску ад Ніккей Галена з Гринборо, то адчуў, што яны амаль на месцы. Гэты хлопец, Фрэдзі Карвер, здаваўся як раз з тых, на каго працуюць жывёлы, з тых, хто здольны здзекавацца над такімі дзецьмі, як Ферн, Лілі і Сафі. Кэт сказала, што дасць яму ведаць, ці сапраўды апошняя паездка Фрэдзі была ў Дэрбішыр. Тым часам ён сам трохі праверыць гэты непрыемны кавалак лайна. Ён уключыў свой кампутар увайшоў у сістэму.
  
  Пакуль ён спрабаваў вырашыць, як лепш за ўсё атрымаць патрэбную інфармацыю, яго думкі вярнуліся да мінулай ночы ў бальніцы. Ён адчуваў ... ну, ён не быў да канца ўпэўнены, што менавіта ён адчуваў. "Распутано" - вось слова, якое прыйшло яму ў галаву. Яго хаатычныя, заблытаныя думкі цудоўным чынам распутались самі сабой, пакуль ён сядзеў у бальніцы з Кэт і Сафі. І цяпер ён не быў упэўнены, ці было гэта з-за таго, што яны, нарэшце, павысілі стаўку ў справе Ферн, або з-за таго, што яны былі з Кэт Каллен.
  
  Не было ніякіх сумневаў, што яна яму падабалася. Яму б вельмі хацелася працаваць з ёй у якасці партнёра. Яны з самага пачатку пасябравалі. І яна здавалася зусім нязмушанай ў яго кампаніі. Але, магчыма, Кэт была такой з усімі. Ён уздыхнуў. З ёй было вельмі лёгка размаўляць, і яна адкрылася яму, калі яны скоротали поўнач, распавяла аб тым, што з ёй здарылася, і як яна была параненая. Бедная Кэт! Было выдатна, што яна засталася на працы, не кажучы ўжо пра тое, каб заставацца такой здольнай і быць на вышыні становішча. Ён выпрастаў спіну. У іх будзе час падумаць пра гэта пазней, калі яны зловяць забойцу Ферн.
  
  * * *
  
  Ён сядзеў на краі ложка ў сваім доме-стайні і глядзеў у каменны падлогу. Цяпер ён сам бачыў паліцыю, у вялікім доме на галоўнай дарозе ў Бакстан.
  
  Гэта выглядала так, як быццам яны перанеслі свае пошукі далей ад яго раёна. Ён прыкусіў ўнутраную бок шчокі. Аднак ён не мог супакоіцца, не адважваўся выказаць здагадку, што гэта бяспечна. Магчыма, у іх быў нейкі план, магчыма, яны прыкрывалі пэўныя раёны ў пэўны час і маглі лёгка вярнуцца. Не, ён пакуль не мог дазволіць сабе расслабіцца. Не тое каб ён калі-небудзь рабіў гэта. Ён устаў і пацягнуўся. Ён прасядзеў так усю ноч, напалоханы тым, што незадоўга да паўночы пачуў шум машыны пад'ехала. Цяпер, як бы ён ні стаміўся, яму трэба было збірацца на працу. Гэтая думка выклікала ў яго агіду, але ў гэтым не было нічога новага.
  
  На сваёй кухні ён паклаў у лустачку тостар анемичного белага хлеба. Ён ніколі не мог шмат ёсць перад выхадам, але яму трэба было падсілкавацца. Ён ніколі не ведаў, калі гэта можа спатрэбіцца яму ў наступны раз. Ён закасаў рукаў і ўтаропіўся на доўгія цёмныя рубцы на сваім перадплечча. Драпіны былі глыбокімі, але, дзякуй Богу, гаіліся. Ён акуратна вышмараваў іх антысептыкам, баючыся, што яны заразятся пасля таго, як доўгія пазногці люта вонзятся ў яго плоць.
  
  Ён паморшчыўся, закасаў рукаў і кінуў у кружку чайны пакецік. У яго было яшчэ дзесяць хвілін. Ён рабіў тое, што заўсёды рабіў перад сыходам на працу, выпіваў кубак гарбаты і думаў пра лепшых часах, аб мінулых часах.
  
  * * *
  
  Ніккей допивала другую кубак кавы, калі Джозэф пастукаў у дзверы.
  
  'Ці магу я сее-што перадаць вам?
  
  'Вядома, заходзь і сядай.
  
  'Я мог бы тут адхіліцца ад тэмы, але цэлая куча, здавалася б, асобных падзей зацямняе карціну'.
  
  'Мы гаворым аб фатаграфіі Талстога Фрэдзі?
  
  Джозэф павольна правёў рукой па валасах. 'Думаю, так. Гэта тычыцца зніклых дзяўчынак, тых, каго мы знайшлі як аблудных і якія ўцяклі з хаты. Джэсі дала мне некалькі фатаграфій і іх дэталі, і я магу памыляцца, але, мяркуючы па іх узросту і агульнага ўвазе, я не думаю, што яны проста збеглі. Я думаю, што яны маглі быць ўзятыя для выкарыстання ў сэкс-гандлю. Як і Сафі, ім скармілі нейкую гісторыю пра тое, як яны зараблялі вялікія грошы, танцуючы ў клубах або працуючы мадэлямі, вы ж ведаеце, якую распаўсюджваюць хлусня гэтыя мужчыны, а потым іх адвезлі ў нейкую брудную забягалаўку за шмат міляў адсюль і выкарыстоўвалі. Мы ведаем, што ён быў замяшаны ў гэтым рэкеце, калі быў у Лондане.'
  
  'Але Сафі была нелегалаў. Гэтыя дзеці мясцовыя. Ён не мог трымаць над імі пагрозу дэпартацыі. Чаму б ім проста не збегчы і не вяртацца дадому?' Ніккей ўтаропілася на фатаграфіі, якія Джозэф расклаў на стале.
  
  'Сорам? Пачуццё віны? Пагрозы ў адрас іх сем'яў?
  
  'Ммм, можа быць. І ты думаеш, за гэтым стаіць Карвер? Напэўна, ён быў у сваёй іберыйскім пацуковай нары, пакуль усё гэта адбывалася?
  
  Джозэф кіўнуў. 'Так і было, але інфарматары Івоны і Найла кажуць, што ўвесь час, пакуль яго не было, ён планаваў сваё вяртанне. Пакуль ён быў у выгнанні, яго арганізацыя працавала ў Брытаніі.'
  
  'І цяпер ён дома. О, цудоўна! Ніккей абхапіла галаву рукамі. 'Але чаму тут?
  
  'Нашы пехацінцы працуюць над гэтым, пакуль мы размаўляем. Джозэф узяў у рукі адну з фатаграфій. 'Вы не пярэчыце, калі я пайду і пагавару з Дамінікам Джарвісам? Яго сястра - адна з дзяўчат у спісе Джэсі. Яна падобная на Лілі, але, як ні дзіўна, я думаю, з ёй адбылося што-нешта іншае, і я хацеў бы агледзець яе дом.'
  
  Ніккей выглядала зацікаўленай. 'Хочаш, я прыйду?
  
  'Без крыўд, але, падобна, я зрабіў на яго пэўнае ўражанне. Калі ты не супраць, на гэты раз я паеду адзін і неафіцыйна, і калі я палічу, што гэта патрабуе афіцыйнага візіту, я табе скажу.
  
  Ніккей палічыў за лепшае б, каб Джозэф засяродзіўся на чым-то адным, а не на зніклых маладых жанчын, але ён, здавалася, быў вельмі захоплены гэтай дзяўчынай Джарвіс. 'Добра, але чаму ты думаеш, што яна адрозніваецца ад іншых?'
  
  'Я чытаў дасье Джыл Мерсер. Гэта не было паўнавартасным расследаваннем, таму што кіраўнік думаў, што яна проста знікла без вестак. Ніякай ўразлівасці, і гэта не наша справа, але Джыл было шкада брата-блізнюка Дзіны, Дамініка, і яна яна капала так далёка, як толькі адважвалася.'
  
  'І што ж вы просеяли з попелу?
  
  'Я пагаварыў з парай яе старых сяброў і некалькімі калегамі па працы, і ў мяне склалася пакуль нічым не пацверджаная тэорыя.
  
  Яго вочы блішчалі, і Ніккей падумала пра ганчака сабаку, якая ўзяла след.
  
  'Дамінік клянецца, што яе выкралі, і я думаю, што ў пэўным сэнсе ён мае рацыю.
  
  'Не кажы загадкамі, Джозэф! Пераходзь да справы і скажы мне, што ты думаеш.
  
  "Я думаю, што яна сапраўды сустрэла каго-то. У рэшце рэшт, Найл бачыў іх разам, і я ўпэўнены, яна падумала, што ён каханне ўсёй яе жыцці. Я амаль упэўнены, што яна альбо збегла з ім, альбо, магчыма, мела на яго, калі ён пакідаў Гринборо. Мне сапраўды трэба ведаць, хто быў гэты чалавек. '
  
  Ніккей кіўнула. - І што здарылася з Дзінай. Тады ідзі і пагавары з Дамінікам, але не расказвай яму аб сваіх падазронах. Джыл сказала мне, што ён нясталы.'
  
  'Безумоўна, так і ёсьць. І не хвалюйся, я буду больш чым дыпламатычны.
  
  Калі Джозэф выходзіў з офіса, Ніккей здзіўлялася, чаму іх выбралі вядучымі наступнага эпізоду Сагі аб Карвере. Недаверліва хмыкнуўшы па нагоды яго выбару месца, яна зняла тэлефонную трубку і набраў нумар, які надрапаў у сваім нататніку.
  
  'Джэф! Даўно не бачыліся! Гэта Ніккей Галена'. Яна ўсміхнулася і намалявала знакі фунта стэрлінгаў у нататніку, калі яе старая школьная сяброўка спытала, як у яе справы. 'Вельмі добра, але магу я папрасіць цябе аб ласцы? Калі б я сказаў "Эрондин, Джэйкабс Мер", што б ты адказаў?
  
  Некаторы час яна слухала, як агент па нерухомасці узносіць любаты жыцця ў "пышна адасобленым месцы" і як "добразычлівае невялікае абнаўленне" верне катэджа яго першапачатковую прыгажосць.
  
  'Джэф, гэта я, Ніккей, дзяўчына, якая падсыпала табе ў скрынку для сняданку лягушачьей ікры, таму што ты сцягнуў мае бутэрброды з арахісавага алеем. Давай гаварыць па-сапраўднаму, добра? Каб даведацца аб адасобленым месцы, прачытайце "адзінота без выгод і аўтобуснага паведамленні", а каб атрымаць сочувственную інфармацыю, прачытайце "выдаткаваць чортаву процьму грошай". Гэта памыйніца, сябар мой, і ты гэта ведаеш. Але, на жаль, пара дзяцей, пра якіх я клапачуся, закахаліся ў гэта месца. Я ведаю, якая запытаная цана, але я прашу вас аб разумнай. Як наконт таго, каб вы патэлефанавалі уладальнікам, а затым ператэлефанавалі мне?'
  
  Затым Ніккей адкінулася на спінку крэсла і пачала фармуляваць другі этап свайго мудрагелістага плану.
  
  * * *
  
  'Мы толькі што з'ехалі, Рэдли! Хочаш далучыцца да нас у вясёлай загараднай прагулцы?
  
  Бэн адарваў погляд ад стосы раздруковак і фатаграфій, якія пакрывалі яго стол, і быў уражаны, усвядоміўшы, што сядзіць тут ужо больш трох гадзін.
  
  'Я буду сумаваць, Эндзі. Я хачу скончыць тут.
  
  'Надакучыла гуляць на свежым паветры? Паліцэйскі ў воданепранікальных чаравіках ўхмыльнуўся свайму сябру. 'Думаю, табе не перашкодзіла б падыхаць свежым паветрам. Ты брудную выглядаеш!
  
  'Мінулай ноччу я паспаў усяго тры гадзіны, так што, па меншай меры, у мяне ёсць апраўданне, задніца.
  
  'Я таксама люблю цябе, Бэн. Убачымся.
  
  Калі яго калега адышоў, Бэн падняў вочы. 'Эндзі? У якім раёне ты сёння працуеш?
  
  'Э-э, вёскі вакол Лоўэры-Баклі, я думаю. Чаму?
  
  'Проста пацікавіўся. Я далучуся да цябе, калі скончу тое, што раблю.
  
  'Сяржант сказаў, што мы накіроўваемся на захад, у бок Хилкоут-Энду.
  
  'Дзякуй, я зайду за табой пазней.
  
  Бэн прагледзеў інфармацыю, якую сабраў за апошнія пару гадзін. Магчыма, яму варта патэлефанаваць у Гринборо. Ён быў па-чартоўску ўпэўнены, што, хоць Фрэдзі Карвер не меў ніякіх вядомых або задакументаваных дзеянняў у Дербишире, яго прысутнасць тут было цалкам вызначаным. Ён быў падобны да прывіду, праплываюць па меншай меры праз паўтузіна спраў, якія расследаваў Бэн. Імя Карвера не згадвалася, але былі дзясяткі згадак пра невядомага чалавека, які даваў велізарныя сумы наяўных грошай, калі патрабавалася, і, здавалася, быў здольны чароўным чынам пазбаўляцца ад сведак.
  
  Бэн перавярнуў старонку. Ён мог памыляцца, але яму здалося, што ён знайшоў спасылку. Чалавек па імені Розвуд, здавалася, заўсёды з'яўляўся, калі згадваўся ананімны таямнічы чалавек. Бэн працаваў над некалькімі справамі з тых часоў, як "Ферн" скарацілі. Ён часта задаваўся пытаннем, адкуль некаторым новым дылерам і нягоднікам раптам ўдавалася займець у свае брудныя лапы столькі наяўных грошай, калі яны ў іх мелі патрэбу, асабліва калі гэта прызначалася для таго, каб падарваць аўтарытэт мясцовага наркабарона. Можа быць, Фрэдзі моўчкі будаваў новую магутную імперыю. Бэн пачухаў патыліцу. Усё гэта дасягалася, калі Фрэдзі Карвер шчасна знік з поля зроку, пацягваючы риоху на сваёй віле ў Іспаніі. Вочы Бэна звузіліся. Калі Карвер працаваў у гэтым раёне, хай і інкогніта, то ён цалкам мог мець якое-то стаўленне да Ферн, Лілі і Сафі.
  
  'Канстэбль Рэдли! Тэлефонны званок у прыёмнай. Гэта сяржант Морыс, вы яму тэрмінова патрэбныя.
  
  Бэн пацёр затекшее калена і выскачыў з аддзела крымінальнага вышуку. 'Сяржант? Бэн Рэдли слухае.
  
  'Адпраўляйся ў Каралеўскую бальніцу, як мага хутчэй. Аддзел неадкладнай дапамогі. Там ёсць дзяўчына, яе клічуць Зоі Уоллес. З ёй два WPC, вам трэба, каб адзін з іх прысутнічаў на сумоўі, але не дазваляйце нікому іншаму размаўляць з ёй, зразумела? Нікому.'
  
  'Я ўжо еду, сяржант, але што за гісторыя? Бэн памацаў па кішэнях у пошуках ключоў ад машыны.
  
  'На яе напалі, калі яна выгульвала сабаку дзе-то ў раёне каменнага круга каля Лайтон-Пік. Проста едзь туды і пагавары з ёй сам. Я думаю, гэта звязана з тваім справай аб Ферн.
  
  * * *
  
  Гнеў і абурэньне ўтрымлівалі Зоі Уоллес разам. Улічваючы яе пакутлівае выпрабаванне, Бэну здалося дзіўным, што яе больш за ўсё турбавала месцазнаходжанне і стан яе хатняга лабрадора.
  
  Яе лекар адвёў Бэна ў бок. 'Я думаю, што гэта выпадак спробы адгарадзіцца ад таго, што з ёй адбылося. Зрабіце што-нешта іншае больш важным, тады асноўная праблема стане менш важнай'.
  
  Бэн з горыччу кіўнуў. Ён выдатна разумеў. Ён рабіў гэта гадамі, з таго часу, як памерла яго дачка і пайшла ад яго жонка. - Мы ведаем пра сабаку? - Спытаў я.
  
  'Пакуль няма. Мы спадзяемся, што ён на шляху дадому.
  
  'Ці магу я пагаварыць з ёй цяпер, доктар? Мне жыццёва важна даведацца аб нападавшем на яе. Мы лічым, што гэта звязана з трыма іншымі выпадкамі. Ён зрабіў эфектную паўзу. 'І паколькі дзве дзяўчыны мёртвыя ... ?
  
  Доктар сур'ёзна кіўнуў. 'Вядома. Толькі будзьце як мага далікатней. На яе вельмі жорстка напалі.
  
  'Всексуальномплане?
  
  'Баюся, што так. Нападнік, несумненна, меў намер згвалціць яе, дэтэктыў. Але ён абраў моцную, дзёрзкую дзяўчыну, якую нялёгка было адолець. Разам са сваім сабакам яна магла нанесці яму некалькі хоць трохі прыстойных ран. Я па-чартоўску на гэта спадзяюся. Злосны вырадак.'
  
  Бэн сеў побач з Зоі і адчуў, як яго ахапіла жудаснае адчуванне дэжавю. Ён хацеў бы, каб з ім была Кэт Каллен, а не канстэбль, якую ён ледзь ведаў. Манеры Кэт былі ідэальныя як для атрымання інфармацыі, так і для выказвання спагады адначасова. І ў любым выпадку, ён проста хацеў, каб яна была з ім.
  
  'Мне непрыемна задаваць табе падобныя пытанні, Зоі, але гэта сапраўды важна. Ты не супраць?
  
  Жанчына магла быць прыгожай, але немагчыма было ведаць напэўна. Яе вочы былі полузакрыты, апухлі і обесцветились. Вусны былі разбітыя, і з іх усё яшчэ сочились малюсенькія кропелькі крыві. Адна скулы была відавочна треснута, і сіняк исцарапала скуру па ўсёй левай баку асобы. Усе павярхоўна. Без сумневу, яны зажывуць, і пазней яна будзе ўдзячная за гэта. Ён паглядзеў на яе рукі і зразумеў, чаму сяржант вырашыў, што яны звязаны з Ферн і астатнімі. Глыбокая рваная рана прочертила няроўную лінію на яе безыменным пальцы.
  
  'Як гэта здарылася, Зоі? Ён паказаў на палец.
  
  'Гэты вырадак спрабаваў яго адсекчы! Вось што здарылася! Тон быў зусім не такім, як у Сафі, але тады яна была зусім іншай жанчынай.
  
  - А што ён выкарыстаў? - спытаў я.
  
  'Якая-то піла. Адзін з тых самаробных інструментаў, накшталт нажа "Стэнлі" з доўгім вышчэрблены лязом. - Яна паспрабавала засмяяцца, затым заціснула здаровай рукой пашкоджаны рот і прамармытала: - Ён добра падрыхтаваўся. Яна з надзеяй паглядзела на яго. 'Ты ўжо знайшоў Барні?
  
  Бэн ўсміхнуўся. 'Яны цяпер шукаюць яго. Яны думаюць, што ён сам дабіраецца дадому.
  
  'Спадзяюся, што так. Без яго і двух салдат, якія чулі мой крык, я уздрыгваю ад думкі, што б ён са мною зрабіў.
  
  'Двое вайсковых хлопцаў? Бэн зірнуў на канстэбля.
  
  'Практыкаванне па арыентаванні на вяршыні. Бог, несумненна, прыглядаў за мной. Яны гналіся за ім, але сказалі, што ён знік, як пацук у нары.
  
  'Вы можаце даць мне апісанне нападніка?
  
  'Па-чартоўску ўпэўнены, што змагу! Увесь час, пакуль я адбіваўся ад яго, я думаў— успомні! Яна няёмка поерзала. 'Паслухайце, я зраблю ўсё магчымае, каб распавесці вам усё, што змагу, але не маглі б вы праверыць маю сабаку для мяне? Проста паглядзіце, забралі яго ўжо?'
  
  Бэн падышоў да дзвярэй і паклікаў іншага канстэбля. 'Было б сапраўды карысна даведацца апошнія навіны пра яе сабаку. Ёй гэта не дапаможа, ведаючы, што ён усё яшчэ прапаў'.
  
  Афіцэр кіўнуў і пайшоў прэч па калідоры.
  
  'Добра, Зоі, ты гатовая?
  
  Яна энергічна кіўнула: 'Ды. Высокі, можа быць, пяць футаў дзесяць цаляў або вышэй, белы, дрэнная скура, цені на пяць гадзін, брудна-каштанавыя, кудлатыя валасы, жудасна пахла'.
  
  Бэн запісваў усё, пакуль яна казала, затым успомніў, што Сафі гаварыла тое ж самае, і спытаў: 'Дрэнна пахла? Як так? Пах цела?'
  
  'Гэта і што-то яшчэ, што-то прыкра-салодкае. Гэта было агідна! Яе вырвала.
  
  'Працягвай'.
  
  Зоі зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў. 'Дакладна. Брудна-карычневыя штаны, тоўстая куртка, цёмная, ды, цёмна-сіняя, з больш светлай падшэўкай. Чырвоная клятчастая кашуля, тоўстая, як у дрывасека, брудна-карычневыя чаравікі інжынераў. Яна здрыганулася. 'І я думаю, у яго можа быць сколот пярэдні зуб. Яе голас ўпаў амаль да шэпту, і яна прыкметна дрыжала. 'Ну, так і было задумана, калі я стукну яго досыць моцна.
  
  Бэн зразумеў, што яна ў шоку. Ён падбадзёрваючы ўсміхнуўся і сказаў, што пакіне яе з констеблем на некалькі хвілін, пакуль сам пойдзе даведацца пра навіны аб Барні. Да яго аблягчэнні, як толькі ён згадаў пра яе сабаку, яна пачала супакойвацца.
  
  'О, калі ласка, калі ты не супраць.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, ён паклікаў медсястру і распавёў аб стане Зоі. Яна паклікала доктара, які ўсё яшчэ чытаў яе дасье, і яны ўдваіх увайшлі агледзець сваю пацыентку.
  
  'Канстэбль Рэдли! Малады канстэбль паклікаў яго ад дзвярэй. 'Я толькі што пачуў, што сабаку знайшлі. Яе прытуліў бліжэйшы сусед.
  
  'Выдатна! Ён паранены?
  
  'Трохі шакаваны, у яго парваныя падушачкі і ён жудасна брудны, у астатнім з ім усё ў парадку'.
  
  Доктар паклікаў яго назад у палату. 'Яшчэ пяць хвілін, дэтэктыў, потым я вымушаны папрасіць вас сысці. Яна вельмі адважная жанчына, але ёй сапраўды патрэбен спакой, добра?
  
  Бэна гэта цалкам задавальняла. Гэтая жанчына практычна намалявала партрэт мужчыны, які прычыніў ёй боль, і яму не цярпелася загрузіць яго ў паліцэйскі кампутар.
  
  - Па-першае, твой Барні ў бяспецы, з ім усё ў парадку. За ім прыглядае твой сусед.
  
  Слёзы цяклі па яе твары. 'Дзякуй табе, Бэн. Вялікае табе дзякуй.
  
  'У мяне ёсць яшчэ пара пытанняў. Тады, абяцаю, я пакіну цябе, каб ты крыху паспаў.
  
  'Сумняваюся, што я калі-небудзь зноў змагу заснуць, ну, не раней, чым ты яго зловіш. Але так, пытай.
  
  'Ён што-небудзь казаў?
  
  Зоі кіўнула. 'Я не памятаю, што ён казаў, у асноўным непрыстойнасці, але ён быў ангельцам.
  
  'Мясцовы акцэнт?
  
  'Накшталт таго. Не вельмі добра сказана. Грубы, рэзкі тон, не зусім мясцовы, але блізкі.
  
  'Апошні пытанне, Зоі. Ты б пазнала яго зноў?
  
  'Абсалютна ўсюды. Яна прыціснула руку да запалёных вачэй і заплакала. 'Яго жудаснае твар назаўжды адбілася ў маёй памяці.
  
  * * *
  
  Паведаміўшы усё, што распавяла яму Зоі Уоллес, Бэн паехаў на месца нападу. Афіцэр у форме праверыў яго пасведчанне асобы і прыўзняў бел-блакітную стужку ачаплення, прапускаючы яго ўнутр.
  
  'Прывітанне, Бэн. Думаў, ты хутка будзеш тут. Да яго падышла мініяцюрная цёмнавалосая дэтэктыў з усмешкай на вуглаватым прывабным твары.
  
  'Ўжо ёсць што-небудзь?
  
  'О, мы тут не околачиваемся, дэтэктыў! У нас ужо ёсць лязо, і крыміналісты, падобна, думаюць, што ў нас ёсць практычна ўсе віды вадкасцяў арганізма.
  
  'Цудоўна, а я яшчэ нават не вячэрала.
  
  'Ну, можа быць, табе варта купіць сабе добры тоўсты бургер з смажанай бульбай на зваротным шляху ў пастарунак. Гэта дапаможа.
  
  Бэн скорчил грымасу. 'Дзякуй. Тым не менш, гэта азначае, што калі хто-то трапіць нам у рукі, у нас не будзе праблем з правядзеннем тэсту ДНК і ловяць яго. Гэта добра.
  
  'Так, мы таксама пагаварылі з двума хлопцамі з атрада. Калі б яны не прыбылі своечасова, я думаю, Зоі была б мёртвая. Яна была занадта запальчывай, каб сысці жывы. Як бы тое ні было, іду ў заклад, што прама цяпер ён обделывается.'
  
  'Я шчыра спадзяюся на гэта.
  
  'Я таксама.
  
  Бэн вярнуўся да сваёй машыне і пасядзеў трохі, перш чым ехаць дадому. Гэта напад моцна адрознівалася ад іншых, але траўма пальца і характэрны непрыемны пах мужчыны сведчылі аб тым, што гэта быў адзін і той жа чалавек. Ён уставіў ключ у замак запальвання. Яму прыйдзецца дачакацца справаздач лабараторыі, каб праверыць, ці звязаныя яны афіцыйна з іншымі дзяўчатамі. Ён завёў машыну. Што, чорт вазьмі, гэты мужчына задумаў? Навошта ламаць шаблон? Навошта нападаць на жанчыну іншага гатунку, ды яшчэ з сабакам? Ён заўсёды верыў, што там быў не адзін чалавек, але патрульныя ясна далі зразумець, што гэта вызначана адзіночка.
  
  Ён рушыў наперад і запрыгал па няроўнай дарожцы. Адчуванне было не зусім правільным, але, вядома, пашкоджаны палец казаў аб тым, што гэта быў той жа чалавек? Ці так яно і было? Ён збочыў з трасы, прыпаркаваў машыну пад велізарным букам і сеў, гледзячы на даліну. Яму трэба было з кім-небудзь пагаварыць. Праз імгненне ён дастаў свой мабільны і знайшоў нумар Кэт Каллен.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ДЗЕСЯТАЯ КІРАЎНІК
  
  Джозэф сеў на даволі старамодны, але вельмі зручны канапа і паглядзеў на кававы столік са шкляной стальніцай. Ён быў завалены тэчкамі, раздрукоўкамі, статыстыкай па нейкіх уцёкаў, газетнымі артыкуламі і ўсімі відамі нататнікаў, вядомых чалавеку.
  
  Пакуль Дамінік рыхтаваў яму кавы, Джозэф агледзеўся. Дом быў акуратным і ахайным, хоць дэкор быў састарэлым, а мэбля даволі просты. Тым не менш, гэта быў сюрпрыз. Джозэф чакаў убачыць небудзь брудную яму, альбо што-то больш сучаснае і мужчынскае. Гэта было падобна на дом пары позняга сярэдняга ўзросту, а не на халасцяцкую бярлог двадцатишестилетнего мужчыны.
  
  Джарвіс вярнуўся з кубкамі і сподкамі на падносе, і Джозэф адчуў пах гэтага молатай кавы.
  
  'Цукар? У белай фарфоравай вазачцы быў цукар "demerara" з маленькай срэбнай лыжачкай. 'Я лічу блюзнерствам класці цукар у сапраўдны кавы, але,' ён стомлена ўсміхнуўся Джозэфу, - гасцям дазволена ўсё, што яны аддаюць перавагу. Не тое каб у мяне цяпер было шмат гасцей. Раней, калі мая сястра была тут, тут быў дзень адчыненых дзвярэй, але, шчыра кажучы, я думаю, што нават маім сябрам надакучыла, што я распавядаю аб выкраданні Дзіны.'
  
  'Ты сапраўды ў гэта верыш, ці не так?
  
  'Цалкам, Джозэф. Магу я называць цябе Джозэфам?
  
  'Вядома, можаш. 'Джозэф сербануў кавы без цукру і здзівіўся, чаму не ўзяў свае звычайныя дзве лыжачкі. Ён ухвальна ўздыхнуў. 'Гэта выдатны кава, Дамінік.
  
  'Мой галоўны загана. Я марную даволі шмат грошай на самыя лепшыя бабы'.
  
  Джозэф зірнуў на стосы папер. 'Вы правялі вялікае даследаванне аб беглецах і зніклых без вестак. Якія вашы высновы?
  
  'Што закон - гэта асёл.
  
  Джозэф ўхмыльнуўся. 'Скажы мне што-небудзь, чаго я не ведаю.
  
  'Ты паняцці не маеш, праз што я прайшоў, калі яна ўпершыню знікла. Вызначэнне зніклага чалавека такое: “Любы, чыё месцазнаходжанне невядома, незалежна ад абставін знікнення. Яны будуць лічыцца зніклымі без вестак да таго часу, пакуль іх не знойдуць і не ўсталююць іх дабрабыт або іншым чынам ". Гэта ўсяляла ў мяне надзею, 'ён нахмурыўся,' пакуль мне не паказалі, што ўзровень рызыкі для Дзіны не адпавядае патрабаванням для прыняцця мер. Яна не была дзіцем, не была ўразлівай дарослай, у яе не было праблем з псіхічным здароўем або наркотыкамі / алкаголем, ёй не пагражала ніякая форма пагрозы, і, шчыра кажучы, яе ўвогуле нельга было лічыць "групай рызыкі".' Ён выдыхнуў. 'Яны звязаліся са мной з Бюро па вышуку зніклых людзей Нацыянальнага агенцтва па барацьбе з злачыннасцю і дабрачыннай арганізацыяй "Зніклыя людзі". Яны зрабілі ўсё, што маглі, але таксама нічога не знайшлі. Яны спыталі мяне, ці разумею я, што дарослыя маюць законнае права знікнуць. Праз некаторы час я ўжо не ведала, гараваць мне ці жыць надзеяй. Я ўсё яшчэ не ведаю. Я ў падвешаным стане. '
  
  '250 000 чалавек штогод знікаюць без вестак у Вялікабрытаніі", - ціха сказаў Джозэф. 'І амаль ва ўсіх з іх ёсць хто-то, а часам і цэлая сям'я, разлученная няведаннем'.
  
  Дамінік апусціў галаву. 'Пакуль гэта не здарыцца з табой, гэта немагчыма апісаць. Я казаў табе, што ў мяне больш не бывае наведвальнікаў, але я не хачу іх. Я не хачу, каб хто-небудзь быў побач са мной. Раней я была даволі таварыскай — добра, не такі, як Дзіна, — але я не была палахліва фіялкай. Цяпер я запальчывы, у мяне няма цярпення ні да каго і ні да чаго, часам я бываю амаль жорсткім, і я капрызую да такой ступені, што нават ненавіджу сябе.'
  
  'Як ты думаеш, хто яе выкраў?
  
  'За месяц да знікнення яна змянілася. Яна стала скрытнай і перастала сустракацца з многімі з сваіх звычайных сяброў. Я ведаў, што яна сустрэла мужчыну, але кожны раз, калі я пытаўся ў яе, хто ён, яна адгароджваецца ад мяне. Ён пацёр лоб. 'Яна ніколі раней гэтага не рабіла. Мы былі блізкія. Мы гаварылі пра ўсё, і яна нават прымушала мяне правяраць яе хлопцаў, ведаеце, даведацца маё меркаванне? Мы блізняты, мы ... Я думаю, у нас была свайго роду сувязь. Гэта была амаль гульня, і да таго часу мы былі сапраўды добрай, згуртаванай сям'ёй. Мы былі сябрамі, Джозэф, і я любіў сваю сястру. Ён правёў тыльным бокам далоні па вачах. 'Я сумую па ёй і хачу ведаць, ці жывая яна ці мёртвая.
  
  Джозэф успомніў словы Джэсі Найтингейл. Яны былі ў дакладнасці такімі ж, як тыя, што сказаў Дамінік. Ім трэба было даведацца, што здарылася з іх каханым чалавекам. 'Вы калі-небудзь бачылі гэтага чалавека?
  
  'Ніколі, хоць аднойчы ён падвозіў яе на сваёй машыне. Яна выбегла, заскочыла ў машыну, і яны з'ехалі, перш чым я паспела зірнуць на яго.
  
  'Што гэта была за машына? - спытаў я.
  
  - Што-небудзь дарагое, накшталт "Аўдзі" ці "Мерса". Як я ўжо сказаў, яно стаяла там адну хвіліну, а потым знікла. Ён больш не прыходзіў у дом, ну, ва ўсякім выпадку, пакуль я быў тут.
  
  'І Дзіна нічога не ўзяла з сабой?
  
  Ён устаў. 'Хадзем, паглядзім яе пакой.
  
  Ён першым падняўся па лесвіцы і адчыніў дзверы ў вялікую светлую пакой. Там было прыгожае пасцельная бялізна на двухспальным ложку, тоўсты раскошны дыван і убудаваныя шафы. Тут было ахайна і, відавочна, рэгулярна прыбіралі, паўсюль валяліся жаночыя рэчы: часопісы, модныя красоўкі, касметыка і флаконы духаў.
  
  Джозэф ўспрыняў усё гэта з пачуццём трывогі. Гэта было так, як калі б Дзіна Джарвіс толькі што зазірнула ў краму на рагу за новым часопісам або пліткай шакаладу.
  
  Побач з яе ложкам, побач з будзільнікам, скрынкай сурвэтак і маленькай вазачкай з некалькімі бранзалетамі з бісеру, стаяла маленькая ваза са свежымі кветкамі.
  
  Калі погляд Джозэфа затрымаўся на колерах, Дамінік сказаў: "Я думаю, што жыць у надзеі важней за ўсё на свеце'.
  
  'І нічога не прапала?
  
  'Наколькі мне вядома, няма. Толькі тое, у што яна была апранута.
  
  Джозэф прыняў раптоўнае рашэнне. 'Я паспрабую выйсці на след гэтага загадкавага чалавека.
  
  Дамінік адступіў назад, як быццам Джозэф ўдарыў яго. 'Праўда?
  
  'Так, але я хачу, каб ты выслухаў мяне. Ты згадаў аб праве кожнага дарослага ўцячы, ці не так?
  
  Ён моўчкі кіўнуў, не зводзячы вачэй з Джозэфа.
  
  'Будзьце гатовыя да таго, што гэты сцэнар стане рэальнасцю. І калі гэта так, то для вас будзе немым весткай, што яна пайшла добраахвотна, і з поўным усведамленнем таго, што вы былі па-за сябе ад турботы. Вы можаце з гэтым змірыцца?'
  
  'Ты што-небудзь ведаеш, Джозэф? Што-тое, аб чым ты мне не расказваеш?
  
  'Не, Дамінік, я не ведаю, але я бачыў, да чаго гэта можа прывесці, і я проста хачу, каб ты падрыхтаваўся.
  
  Дамінік выпрастаўся. 'Калі гэта дасць мне канчатковы адказ, значыць, так таму і быць. Па крайняй меры, я буду ведаць, так ці інакш.
  
  'Добры чалавек. Цяпер мне трэба вяртацца, але пакінь гэта ў мяне, і дазволь мне прыйсці да цябе, калі ў мяне што-небудзь будзе, добра? Ніякіх прывідаў у паліцэйскім участку, зразумеў?
  
  'Зразумела, але не маглі б вы даць мне ваш нумар на выпадак, калі я ўспомню што-небудзь, што магло б вам дапамагчы?
  
  Джозэф на імгненне завагаўся, затым рызыкнуў. 'Гэта мой прамы тэлефон у пастарунку, а ніжэй паказаны нумар мабільнага. Але гэты тэлефон толькі для экстраных выпадкаў, і я сур'ёзна.
  
  'Даю табе слова, Джозэф. Проста высветліць, што здарылася з маёй сястрой, калі ласка.
  
  * * *
  
  Фрэдзі Карвер ўтаропіўся над свайго куфля на мужчыну, які сядзеў насупраць яго. Містэр Фабіян быў высокім і добра складзеным, з галавой, настолькі старанна выбритой, што яна здавалася пакрытай лакам.
  
  'Я хацеў бы падзякаваць вас за выдатную працу, якую вы прарабілі, пакуль мяне не было, і запэўніць вас, што, калі мая арганізацыя цалкам запрацуе, для вас знойдзецца праца на рэгулярнай аснове'.
  
  'Прыемна гэта чуць. Фабіян сеў прама, як шомпал, і паглядзеў прама ў вочы Фрэдзі, яго твар быў нібы кавалак граніту. 'Мы імкнемся падабацца'.
  
  "Сябар мой, - падумаў Фрэдзі, - нішто ў табе нельга назваць прыемным". Фабіян і містэр Вэнэйблс прымусілі здрыгануцца нават яго. Яны былі самай халоднай парай, якую ён калі-небудзь меў няшчасце сустрэць. Але ... яны выканалі сваю працу.
  
  'У дадзены момант праца, якая прычыняе мне больш за ўсё засмучэнняў, нязначная, ты б за яе не ўзяўся'.
  
  'Раскажы мне аб гэтай "нязначнай" праблеме.
  
  Фрэдзі паставіў сваю шклянку на падстаўку. 'Добра. Я наймаю трох чалавек па двухгадоваму кантракце. Я плачу па самым высокім расцэнках. Праца простая, можа быць, трохі грязноватая, але дастаткова зразумелая, улічваючы іх магчымасці. Ім удалося ўсё сапсаваць.'
  
  'Заменіце іх.
  
  'У нас усяго месяц ці каля таго да таго, як усё зменіцца ў раёне, дзе яны грунтуюцца. Гэта будзе маштабнае паглынанне. Калі яны змогуць пратрымацца яшчэ крыху, яны сыдуць у гісторыю, ну, у тым, што тычыцца маёй арганізацыі. Ён зірнуў на гадзіннік. 'Я пасадзіў іх на вельмі кароткі ланцужок. На самай справе я чакаю навінаў ад Лэні ў любы час.'
  
  'Я мог бы скончыць тое, што яны лічаць такім цяжкім'.
  
  'Вы з іншай лігі, містэр Фабіян. Гэта праца для адкідаў, і гэта што-то асабістае, а не частка больш маштабнай аперацыі.
  
  Фабіян паціснуў плячыма. 'Але яны відавочна не справяцца з гэтым. - Яго вочы звузіліся да щелочек. - Я ненавіджу нядбайную працу. Паслухай, у мінулым ты даваў мне шмат прыбытковай працы. Я рады на некаторы час перабрацца ў трушчобы, калі гэта дапаможа.'
  
  Перш чым Карвер паспеў адказаць, зазваніў тэлефон.
  
  'Ці магу я прынесці вам гэта, містэр Карвер?
  
  'Дзякуй, але няма. 'Фрэдзі з цяжкасцю падняўся з скуранога канапы і павольна похромал да абаненту, які тэлефануе тэлефоне. 'Але вы можаце наліць мне яшчэ выпіць, містэр Фабіян. Магчыма, мне гэта спатрэбіцца.
  
  Голас на іншым канцы быў высокім і, відавочна, што-то ўстрывожаным. Фрэдзі прыкрыў трубку рукой і прашаптаў свайму госцю: 'Лепш зрабі яе пабольш'.
  
  'Містэр Карвер, сэр?
  
  Ён працягваў маўчаць.
  
  'Бос? Гэта Лэні. Баюся, у нас праблема. Рушыла ўслед доўгая паўза. - Э-э, Вік знік, містэр Карвер.
  
  - Што, чорт вазьмі, ты маеш на ўвазе пад знікненнем? Праца не скончана.
  
  'Справа ў тым, містэр Карвер, што з тых часоў, як мы бачылі вас у апошні раз, ён быў у нармальным стане. Я думаю, гэта як-то звязана з тымі жанчынамі. Дзяўчынкі, разумееце? Пальцы?
  
  'Вядома, я ведаю, дурань ты гэтакі.
  
  'Ён паводзіць сябе сапраўды дзіўна. Ну, больш дзіўна, чым звычайна, з тых часоў, як збег той замежнік'.
  
  - Па-першае, ён ніколі не павінен быў утрымліваць яе, ці не так? Ён дакладна ведаў, што павінен быў з ёй рабіць.
  
  'Я ведаю, сэр, але мы з Эзрой ніколі нічога пра гэта не ведалі, клянуся Богам. Як бы тое ні было, раней мы адправіліся да яго дадому, і ўсе яго рэчы былі сабраныя, гатовыя да ад'езду, але яго нідзе не было. Голас запнуўся і абарваўся. 'Мне сапраўды шкада, містэр Карвер, але мы ўсюды паглядзелі.
  
  'Зразумела. Голас Фрэдзі быў мяккім і свісцячым. 'Як ты думаеш, у якія непрыемнасці ён сябе ўцягнуў?
  
  'Я сапраўды не ведаю, містэр Карвер, сэр. З Вікам не ўсё ў парадку. Ён жывёла, ты гэта ведаеш, але мяркуючы па тым, як ён сябе паводзіў ... Давай проста скажам, што калі б я была самастойнай жанчынай, я б не хацела сутыкацца з ім.
  
  Фрэдзі кіпеў. На працягу многіх гадоў, нават калі ён быў у Іспаніі, усё ішло гладка. Цяпер, з-за таго, што гэты крэтын Вік не мог утрымаць свой член у штанах, Фрэдзі давялося страціць кучу грошай, зрабіць што-нешта вельмі непрыемнае і, без сумневу, праліць шмат непатрэбнай крыві. Ён сціснуў зубы. 'Вядзі сябе як звычайна, Лэні. З гэтага канца ўсё будзе ўладжана. Віка ніколі не існавала, разумееш? І табе прыйдзецца выконваць яго працу так жа, як і сваю.
  
  Той, хто тэлефанаваў, здушана войкнуў. 'Але, містэр Карвер, я не магу! Я...
  
  'Усё як звычайна, Лэні. Ці вы з Эзрой нічога не атрымаеце. Ні долі, ні грошай, нічога, і калі дойдзе да гэтага, я б на тваім месцы пачаў азірацца праз плячо. Я дастаткова ясна гавару?
  
  'Так, сэр. Зусім. Лінія абарвалася.
  
  Фрэдзі прыняў высокі келіх, які працягнуў яму Фабіян. Гледзячы яму прама ў твар, ён сказаў: 'Што ж, містэр Фабіян, падобна, у мяне ўсё-ткі ёсць для вас праца. Ты выпадкова не памятаеш каго-небудзь па імені Вік?
  
  'Высокі, у паношанай вопратцы, з хітрым поглядам, пацучыным тварыкам, з сур'ёзным засмучэннем асобы? Пахне гниющим мясам?
  
  'Гэта той самы. Што ж, я б хацеў, каб вы знайшлі яго і патлумачылі, што ён больш у мяне не працуе.
  
  'Звольніць яго з працы назаўжды?
  
  'Ну, я ж не прашу цябе даць яму P45, ці не так? 'Ён злосна ўхмыльнуўся. 'Так што, будзь так добры'
  
  'О, з задавальненнем, містэр Карвер, з найвялікшым задавальненнем. І будзьце ўпэўненыя, памылак не будзе.
  
  * * *
  
  Ніккей адчувала змешаныя пачуцці з нагоды ўсёй гэтай актыўнасці ў раёне Дербишира. Натуральна, яна хацела, каб забойцу злавілі, але яна накшталт як прыняла Лілі як сваю і была трохі пакрыўджаная тым, што Фены не прымалі ўдзелу ў гэтай акцыі.
  
  Бэн Рэдли, здавалася, вёў сябе як які-то супер-паліцэйскі. Ён спрабаваў звязаць Фрэдзі Карвера з ценявымі здзелкамі ў яго раёне, знайсці чароўнае цюльпаны дрэва, узяць інтэрв'ю ў нядаўна якія падвергліся нападу маладых жанчын і знайсці згубіліся сабак. Ніккей ўсміхнулася пра сябе. Гэты чалавек уваскрос зноў, як птушка Фенікс. Яна задавалася пытаннем, ці было гэта з-за таго, што справа Ферн нарэшце-то было канчаткова прыбрана з картатэкі, ці гэта з-за з'яўлення ў яго жыцці нейкага Кэта Каллен.
  
  Ніккей б вельмі хацела бачыць Кэт шчаслівай з кім-то асаблівым. Дзяўчына пабывала ў пекле і вярнулася назад, і, за выключэннем некалькіх бессэнсоўных інтрыжак, яна нікому не дазваляла набліжацца да сабе з таго часу, як была параненая. Цяпер Ніккей адчула перамену ў сваім юным дэтэктыве і задалася пытаннем, ці не магла б яна што-небудзь зрабіць, каб хоць трохі дапамагчы справе. Яна павінна была прызнаць, што ў Бэнэ Рэдли было што—то вельмі сімпотнае - магчыма, справа была ў яго дзіўна выразных вачах.
  
  Яна паглядзела на час. Амаль тры гадзіны, і пасля дзённай сустрэчы яна планавала выйсці і трохі паздзекавацца над нейкім агентам па нерухомасці. Яна ніколі не ўхваляла сватаўство і не потворствовала яму. Аднак цяпер яна вырашыла паспрабаваць.
  
  'Кэт! У мой кабінет, калі ласка, ' крыкнула яна ад дзвярэй.
  
  'Мэм? Кэт паспяшалася увайсці.
  
  'У мяне ёсць для цябе невялікая работка, калі хочаш.
  
  Твар Кэт заззяў. 'Вы ж ведаеце мяне, мэм. Я люблю кідаць выклік.
  
  'Я б хацеў, каб вы звязаліся з констеблем Рэдли і даведаліся, ці не патрэбна яму дапамога. Я б сапраўды хацеў мець вочы і вушы ў лагеры "Дэрбі" прама цяпер, асабліва пасля гэтага нядаўняга нападу. Я ўпэўнены, што ён зможа дамовіцца са сваім босам, а калі няма, я сам яму патэлефаную.
  
  Кэт кіўнула. 'Добрая ідэя, мэм. Там зараз шмат чаго адбываецца, і ўсё гэта сапраўды звязана з намі, ці не так?
  
  'Абсалютна. Так што ідзі, патэлефануй яму і трымай мяне ў курсе, добра?
  
  Калі Кэт паспешна выйшла з кабінета, Ніккей дазволіла ўсмешцы распаўзціся па яе твары. 'Двух зайцоў адным трапным стрэлам! Малайчына, Ніккей Галена!
  
  Джозэф стаяў ззаду яе з некалькі збянтэжаным выглядам. 'Размаўляць з самім сабой - нядобры знак. І куды гэта Кэт так спяшаецца?
  
  'У пошуках, і я спадзяюся, што яна знойдзе скарб.
  
  'Зараз я турбуюся. Ты што, нюхаў што-небудзь у сховішча доказаў?
  
  'Не, але я сапраўды адчуваю сябе крыху пад кайфам,' нахмурылася Ніккей, ' і, ведаеш, мне гэта вельмі падабаецца.
  
  'Можа, мне прызначыць сустрэчу на чатыры гадзіны замест цябе, пакуль ты заскакиваешь на сустрэчу з FMO?
  
  'Не, я ў парадку, дзякуй, Джозэф. Яна адарыла яго дзікай усмешкай, і ён пайшоў, ківаючы галавой.
  
  * * *
  
  Ніккей стаяла перад сваёй спустошанай камандай. 'Так, цяпер я хачу зрабіць гэта хутка. У святле нядаўніх падзей у Дэрбі я папрасіў Кэт вярнуцца туды, каб прапанаваць дапамогу, а таксама трымаць нас у курсе прагрэсу пасля нядаўняга нападу на жанчыну па імя Зоі Уоллес. Нашы спробы ўстанавіць асобу Лілі зайшлі ў тупік, і мы павінны выказаць здагадку, што яна не мясцовая і, магчыма, збегла або знікла без вестак, а гэта сапраўды вельмі абцяжарыць ідэнтыфікацыю. 'Яна паглядзела на Джозэфа. 'А цяпер я папрашу Джозэфа прысвяціць вас у яго тэорыю аб тым, што некаторыя дзяўчыны з спісу Нядобранадзейных выкарыстоўваюцца ў сэкс-індустрыі, і што за гэтым можа стаяць Фрэдзі Карвер. 'Яна села і жэстам запрасіла Джозэфа выйсці з пакоя.
  
  Уся каманда пагадзілася з тым, што яго сцэнар сапраўды верагодны.
  
  'Гэта вельмі верагодна, улічваючы тое, што мы высветлілі аб тым, што Карвер працаваў пад прыкрыццём", - сказала Івон. 'Гэта была адна з яго старых гульняў — прыводзіць маладых дзяўчат у свае клубы. І, паводле нашых крыніцаў, ён збіраў грошы з рук у рукі. Ён, відавочна, што-то планаваў.'
  
  'Чаму мы не можам знайсці, дзе ён спыніўся?' спытаў Дэйв. 'Гэта не зусім цэнтр Манхэтэна, ці не так?
  
  Найл падняў руку. 'Мы думаем, ён пастаянна рухаецца, Дэйв. Нават хлопец, які часам падвозіць яго, кожны дзень забірае яго ў розных месцах. Ён сапраўды не хоча, каб хто-небудзь звярнуў на яго ўвагу.'
  
  'І ў яго гэта нядрэнна атрымліваецца,' прабурчала Джэсі. 'Гэта сапраўды хвалюе.
  
  Ніккей паглядзела на Джозэфа. 'А як наконт вашага папярэдняга візіту з нагоды адной з зніклых жанчын з спісу Джэсі? Э-э, нейкі Дзіны? Гэта патрабуе ўдзелу каманды?
  
  'Не на дадзеным этапе, мэм. Спачатку мне трэба правесці яшчэ сякія-такія даследаванні, а потым я дазволю вам вырашыць, ці варта працягваць.
  
  'Добра. Яшчэ якія-небудзь пытанні?
  
  Івон ўстала. 'Мы думаем, што Фрэдзі збіраецца куды-то пайсці сёння ўвечары, мэм, і адзін з яго людзей паспрабуе прасачыць за ім. Мая морда паведаміць нам заўтра, ці атрымалася яму гэта.
  
  'Цудоўна. Будзем спадзявацца, што ён накіруецца на захад.
  
  Джозэф выглядаў задуменным. 'Я хацеў спытаць, ці не пагаварыць нам з Рэймандам Леанардам, як прапаноўваў Мікі? Леонарды маглі б дапамагчы ў вышуку Карвера.
  
  Ніккей пахітала галавой. 'Я думаю, гэта павінна быць апошняе сродак. З тых часоў, як памёр Арчы Леанард, усё змянілася, і мне не вельмі зручна размаўляць з яго сынам.
  
  'Цалкам справядліва, і ў любым выпадку, я ўпэўнены, што Мікі перадаў бы што-небудзь цікавае.
  
  Яна ўстала. 'Добра, калі больш нічога няма, можаш ісці.
  
  Вярнуўшыся ў яе кабінет, Джозэф хмурна паглядзеў на яе. 'Ты ж не затрымлівалася з гэтым, ці не так?
  
  Ніккей надзела куртку. 'У мяне прызначаная сустрэча. Ці магу я пакінуць цябе за галоўнага?
  
  'Я заінтрыгаваны.
  
  Яна ўсміхнулася яму. 'Іду ў заклад, што так і ёсць. Убачымся пазней.
  
  Ніккей пакінула станцыю.
  
  Дом Джэйкаба знаходзіўся ў дваццаці хвілінах язды, і Ніккей, задаволеная тым, што крыху пабыла адна, пачала расслабляцца і атрымліваць асалоду ад знаёмай сельскай мясцовасцю, якую яна так любіла. Неўзабаве гарадок змяніўся россыпам дамоў, а затым акрамі ўрадлівых сельскагаспадарчых угоддзяў. Лінія пілонаў цягнулася ў бясконцасць праз мілі старанна апрацаваных зямель. Для яе яны заўсёды здаваліся гіганцкімі металічнымі людзьмі, марширующими ўсё далей да гарызонту.
  
  Калі яна прыехала, Джэф Ардэн ўжо быў там, і яна адразу зразумела, чаму Тэмсин і Найл былі так зачараваныя катэджам. Але яна таксама ўбачыла велізарны аб'ём працы, які трэба было зрабіць.
  
  Джэф працягнуў руку. 'Рады цябе бачыць, Ніккей.
  
  'Ты таксама, і дзякуй, што прыехаў так хутка.
  
  'Гэта шматспадзеўна, ці не так? Джэф ўтаропіўся на аблезлую фарбу.
  
  'Так, калі вы валодаеце вялізнымі здольнасцямі да провіду і можаце выдаткаваць невялікае стан.
  
  'Давай зойдзем ўнутр'.
  
  Дзверы адчыняліся прама ў пярэднюю пакой, як і ў многіх катэджах на балотах. Ніккей адразу зразумела, што менавіта тут будзе жыць дачка Джозэфа, калі выйдзе замуж. Дом быў у аварыйным стане, не адмаўляю, але гэта быў бы выклік, за які варта было б узяцца. 'Джэф? Хто ўладальнік?
  
  'Памятаеш Патрысію Ламбард, гэта было? На год старэйшыя за нас?
  
  'Дзіўныя вочы і вялікая перхаць?
  
  Джэф кіўнуў: 'Гэта той самы. У яе ўсё яшчэ тыя вочы, але, да шчасця, перхаць знікла. Яна выйшла замуж за аднаго з сыноў Бентонов. Гэта быў дом яго бабулі'.
  
  'Вы гаварылі з ёй аб цане?
  
  'Так. Яна трохі ліпкая, але, думаю, крыху спадзе.
  
  'Так ёй і трэба, калі яна хоча распродажы. Гэтаму установе патрабуецца сур'ёзная ўвага.
  
  'Па большай частцы гэта касметыка.
  
  Ніккей чмыхнула. 'Лухта сабачая! Спатрэбіцца нешта большае, чым футра з магнолій і прыгожы абажур, каб зрабіць гэта прыдатным для жыцця. А я яшчэ нават не бачыла ванную.
  
  'Ах, ну што ж...
  
  'Бо Там ёсць ванная, ці не так?
  
  'Ды'.
  
  'Пакажы мне.
  
  Яны падняліся па лесвіцы і прайшлі па кароткай лесвічнай пляцоўцы.
  
  'Першапачаткова тут не было ваннай, але ў пяцідзесятыя гады самую маленькую спальню перарабілі ў такую ж. Джэф адкрыў дзверы.
  
  'Чорт! Дарэчы аб ружовым! Вочы Ніккей пашырыліся, калі яна ўбачыла ружовую плітку, ружовы падлогу, ружовую ванну, рукамыйніца і, ах, ды, ружовы ўнітаз. 'Значыць, гэтаму па меншай меры пяцьдзесят пяць гадоў?
  
  'Па меншай меры. Вельмі рэтра, ці не праўда?
  
  'Можна і так сказаць. 'Ніккей беспаспяхова спрабавала ўявіць, Найла, якая ўчыняе ранішняе абмыванне ў гэтым кашмары з ледзянцовыя ваты.
  
  Яны праверылі спальні, а затым вярнуліся ўніз.
  
  'У яго каля паловы акра зямлі, і ёсць дзве гаспадарчыя пабудовы — гараж і невялікая майстэрня.
  
  Ніккей паглядзела праз палі туды, дзе ўсё яшчэ стаяла вежа разбуранай ветранога млына. Вакол была ворная зямля, перемежавшаяся дрэнажнымі канавамі. Прама зараз глеба была густа-карычневай, ўзаранай глыбокімі разорамі. Уздоўж дарожак раслі невялікія групы дрэў, ажыны і шыпшынніка. Ідылія, падумала Ніккей. Яна прадставіла, на што гэта будзе падобна на досвітку або калі сонца будзе садзіцца за высокую линкольнширское неба. Не ўсім гэта спадабалася б, некаторыя ўбачылі б самотнае і не дужа гасцінны месца без бліжэйшых суседзяў, без транспарту і крам.
  
  'Якая ў яе лепшая цана, Джэф?
  
  'Ёй трэба сто сорак, не менш.
  
  'А Найл Фэрроу сказаў, што ў яго на розуме?
  
  'Баюся, што ніжэй гэтага ўзроўню.
  
  Ніккей задуменна глядзела на старую ўласнасць. 'Тут трэба памяняць праводку, паклапаціцца аб каналізацыі, комін мае патрэбу ў аднаўленні, а дах патрабуе ўвагі. Нават калі ванная не выклікала ў вас мігрэні, яна зношаная і вільготная, плітка адслойваецца, а ванна заляпаныя да такой ступені, што я б не стаў купаць ў ёй паршывы сабаку. І яго трэба будзе адрамантаваць, як унутры, так і звонку. Я думаю, Патрысіі патрэбна рэальная праверка, ці не так?'
  
  'Яна разглядае гэта як ідэальную магчымасць для каго-то правесці рэстаўрацыйныя працы, і, улічваючы памер ўчастка, я думаю, яна пратрымаецца'.
  
  'Тады гэта месца будзе стаяць тут, пакуль не згніе. Калі гэта было завяшчанне, то яна не можа разлічваць на гэта, каб купіць ўласную ўласнасць, а ў Бентонов няма недахопу ў грошах. Не лепш ці мець грошы ў банку, нават калі яны трохі менш, чым вы планавалі?'
  
  'Цалкам згодны, і, павер, я не хачу, каб гэта назаўсёды засталося ў маіх кнігах. Джэф ўсміхнуўся ёй. 'Я пагляджу, што можна зрабіць, Ніккей. Нічога не абяцаю, таму што яна не з тых жанчын, якіх кране слезливая гісторыя. Пажылыя людзі, "маладыя і катэдж іх мары, калі б толькі яны маглі сабе гэта дазволіць", не захацелі мыцца разам з ёй.'
  
  'Тады паспрабуйце знайсці ёй новых пакупнікоў, добрую працу і галоўнага здабытчыка - афіцэра паліцыі з гарантавана добрым крэдытных рэйтынгам. Калі яна настолькі арыентавана на грошы, яна павінна разумець, што выйшла ў выйгрыш'.
  
  'Яна шчырая дзелавая жанчына.
  
  'Ці прагная сучка?
  
  Джэф засмяяўся. 'Магчыма. Няма, хутчэй верагодна.
  
  Яны вярнуліся да сваіх машынам. Ніккей развіталася са сваёй старой школьнай сяброўкай. 'Пастарайся з усіх сіл, ці не так? Гэта для дачкі майго самага блізкага сябра. Яна выходзіць замуж за хлопца, які працуе са мной, і так атрымалася, што я пра яго высокай думкі.'
  
  'Вядома, я патэлефаную. Я патэлефаную табе пазней і перадам, што яна скажа.
  
  'Я цаню гэта. А цяпер мне лепш вярнуцца да "забойства і хаосу'.
  
  Джэф ўхмыльнуўся. 'Я таксама. Праца агента па нерухомасці часам можа апынуцца даволі складанай.
  
  Ніккей паехала назад у пастарунак і правяла рэшту змены ў сваім кабінеце, складаючы справаздачы і правяраючы якія паступаюць абнаўлення. Як раз у той момант, калі яна падумвала аб тым, каб адправіцца дадому, зазваніў тэлефон.
  
  'Як цябе гэта, Ніккей? Джэф назваў цану.
  
  'Гэта гучыць як музыка для маіх вушэй, сябар мой. Як табе ўдалося пераканаць яе пагадзіцца?
  
  'Шчыра кажучы, я проста выклаў усё ў дакладнасці так, як вы сказалі, і дадаў, што пры цяперашнім стане рынку яна магла б вельмі доўга чакаць, каб знайсці іншага пакупніка ў такім выгадным становішчы. Такім чынам, мне патэлефанаваць містэру Фэрроу і паведаміць добрыя навіны?
  
  'Калі ласка. А Джэфу? Не кажы яму, што мы там сустрэліся. Я сказаў ім, што перакіну з табой парай слоў, але не больш таго. Я сапраўды не хачу наклікаць на сябе гнеў хлопца. Проста дазволь яму думаць, што ты заключыў для яго па-чартоўску выгадную здзелку і што ты зорны агент па нерухомасці, якім ты, вядома ж, і з'яўляешся. '
  
  'Няхай будзе па-твойму, Ніккей. Наколькі я памятаю, ты звычайна так і паступала.
  
  'Зараз, зараз.
  
  'Ведаеш, я так і не акрыяў ад той лягушачьей ікры. Пасля гэтага я некалькі тыдняў баяўся адкрываць скрынку з сняданкам. Я мог памерці з голаду.
  
  Ніккей засмяялася. 'Дзякуй за тое, што вы зрабілі. Я сапраўды цаню гэта.
  
  'З задавальненнем. Ў любы час. І калі ўсё пройдзе добра, твае юныя сябры будуць шчаслівыя, а я исключу Херондин з сваіх спісаў. Бяспройгрышны варыянт, Ніккей.
  
  'Сапраўды, і цяпер я магу пайсці дадому і ў якія-то павекі заснуць сном праведніка.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК АДЗІНАЦЦАТАЯ
  
  З яе новым лекамі было што-то не так. Ён сказаў ёй, што зайшоў у аперацыйную, таму што вельмі непакоіўся за яе, і лекар прапісаў ёй больш моцнае абязбольвальнае. Яго папярэдзілі, што спачатку гэта выкліча ў яе дрымотнасць, і некаторым людзям патрабуецца больш часу, каб прывыкнуць да іх.
  
  Яна ўсё гэта разумела, але наступствы былі жахлівымі. Яна дакладна адчувала сябе далёка не соннай. На самай справе, яна адчувала сябе здольнай на ўсё. Нейкі час ёй не прычынялі болю, але яна дорага заплаціла за гэты кароткі перыяд палягчэння.
  
  Нават гэтай раніцай яна ўсё яшчэ была ў замяшанні, і ў яе была самая моцная галаўны боль, якую яна калі-небудзь памятала. Яна сядзела ў сваім крэсле і слухала яго. Яна нічога не чула з тых часоў, як прачнулася, але адчувала, што ён дзе-то ў доме. Нейкім чынам яна памылася і здолела апрануцца. Ёй здалося, што яна ўспомніла, што ён быў з ёй мінулай ноччу, але яна не была ўпэўненая. Было смутны ўспамін аб тым, як ён стаяў над ёй, схіліўшы галаву і раскінуўшы рукі, як Ісус на крыжы, і яго цела ззяла ў святле свечак. Але, вядома, гэтага не магло здарыцца. Таму што тады ён быў бы голым, ці не так? Значыць, гэта былі наркотыкі.
  
  І наркотыкі, павінна быць, былі прычынай таго, што яе маці танцавала па пакоі, апранутая ў вясёлкавую тафта, і абсыпаў яе яркімі серабрыстымі зорачкамі. Яна памятала, як спрабавала злавіць зіхатлівыя, мігатлівыя агні. Яна была лёгкай, як паветра, і танцавала са сваёй маці. Яна паглядзела на свае распухлыя ногі і ўздыхнула. Танцавала яна калі-небудзь? Яна прабыла ў гэтым пакоі так доўга, што больш амаль нічога не памятала, хоць думка пра танцы, здавалася, распальвала ў ёй нейкія эмоцыі, так што, магчыма, калі-то так і было. Што ж, ёй патрэбныя былі новыя абязбольвальныя, але яна больш не будзе іх прымаць.
  
  Яна была амаль збянтэжана думкай аб тым, што ўбачыць яго зноў, пасля таго, што яна ўявіла у сваім галлюцинаторном стане. І што горш за ўсё, яна, павінна быць, сцягнула з сябе адзенне ноччу. Калі яна прачнулася, яны ляжалі на падлозе побач з ложкам.
  
  Хваля млоснасці захліснула яе. Ці павінна яна сказаць яму? Яна была бы абражаная, але ён сапраўды павінен ведаць, што яны так моцна паўплывалі на яе. Яна магла параніцца сама ці нават прычыніць яму боль, калі б ён прыйшоў адведаць яе.
  
  Яна няёмка заерзала ў крэсле, затым выцягнула рукі перад сабой, асцярожна паварочваючы іх далонямі ўверх, затым далонямі ўніз, затым ўцягнула іх у тулава і зноў выцягнула. Яна ўсё яшчэ была трохі вольная ад сваіх звычайных ранішніх пакут. І хіба ёй не ўдалося падняцца з ложка без старонняй дапамогі? Магчыма, ёй варта рызыкнуць і працягнуць прыём таблетак? Некаторыя таблеткі сапраўды паўплывалі на вас з самага пачатку, але вы да іх прывыклі, ці не так?
  
  Яна паступіць так, як ішла заўсёды, і будзе кіравацца ім. Ён ведаў лепш за ўсіх, і ён заўсёды рабіў для яе ўсё самае лепшае, нават калі яна гэтага не заслугоўвала. Яна ўздыхнула. Ёй так пашанцавала, што ён у яе ёсць.
  
  * * *
  
  Пасля ранішняй нарады Джозэф аднёс усё, што яму ўдалося знайсці на Дзіну Джарвіс, у кабінет Ніккей і расклаў гэта на яе стале. Ён паўночы не спаў, спрабуючы сабраць разам тое, што магло адбыцца за час, які папярэднічаў яе знікнення. Ён атрымаў доступ да файлаў Бюро па вышуку зніклых людзей Нацыянальнага агенцтва па барацьбе з злачыннасцю і меў доўгую гутарку з вельмі паслужлівым чалавекам з дабрачыннай арганізацыі, з якой звязаўся Дамінік.
  
  Джозэф пачухаў патыліцу. 'У мяне выразна трывожнае пачуццё з нагоды гэтай дзяўчыны, Ніккей. Мне непрыемна гэта гаварыць, але я пачынаю згаджацца з братам. Я думаю, яе знікненне падазрона.
  
  'Табе не здаецца, што гэта крыху мяняе справу? Я думаў, ты верыш, што яна збегла з мужчынам ці пасля яго?
  
  'Я да гэтага часу так думаю. Мяне турбуе тое, што здарылася з ёй пасля гэтага. Джозэф з трывогай паглядзеў на Ніккей. 'Падумай аб гэтым. І паглядзі на гэта. Ён дастаў з канверта некалькі фатаграфій і паклаў іх на стол. 'Я ўзяў іх з яе спальні.
  
  Ніккей кінула на яго папераджальны погляд. 'Гэта было разумна?
  
  'Усё ў парадку. Дамінік дазволіў мне ўзяць іх і скапіяваць. - Ён паказаў на адну з іх. На ёй былі намаляваныя брат і сястра разам на вялікі перасоўны кірмашы ў Халле. Яны не былі однояйцевыми двайнятамі, але падабенства было. Абодва былі стройнымі і тонкокостными, са светлымі валасамі і шэра-блакітнымі вачыма. Яны відавочна атрымлівалі асалоду ад тым, што адбываецца. 'Такіх, як гэты, дзясяткі. Калі Дамінік сказаў, што яны былі блізкія, ён меў рацыю. Яны былі сапраўды добрымі сябрамі. Гэтыя фатаграфіі ставяцца да ранняга дзяцінства, і ўсе яны шчаслівыя і ўсміхаюцца. Я ведаю, што лічыла яго дзіўным і напорыстым, але цяпер я думаю, што гэта пабочны прадукт яго гора. Нават ён прызнае, што змяніўся да горшага з тых часоў, як яна пайшла. У мяне не ўкладваецца ў галаве той факт, што яна ні разу не звязалася са сваім братам, ні асабіста, ні праз трэцюю бок, проста каб паведаміць яму, што яна ў бяспецы.'
  
  Ніккей глыбока ўздыхнула. 'Справа ў тым, што мы не можам быць упэўненыя, што паміж імі не было разрыву. Часам сямейныя распаду носяць катастрафічны характар, яны могуць прывесці да дзесяцігоддзям непрыязнасці ўнутры сям'і. Што, калі яны пасварыліся, і яна ўцякла, каб выказаць сваё сэрца свайму таямнічаму мужчыну? Што, калі ён сказаў: "Пакінь яго, пойдзем са мной", і яна гэта зрабіла?
  
  'За два дні да яе знікнення Дамінік павёў яе ў мясцовы рэстаран, і яны разам павячэралі. Афіцыянт, які абслугоўваў іх у той вечар, сказаў, што яны сышлі разам. Яны былі ў добрым настроі і пакінулі прыстойныя чаявыя. Што магло адбыцца за дваццаць чатыры гадзіны, каб яна знервавалася або раззлавалася настолькі, каб не проста ўстаць і сысці, а кінуць усё, што ў яе было? З яе пакоя нічога не прапала. Усё гатова і чакае яе вяртання. Гэта жудасна.'
  
  'Я бачыў гэта так шмат разоў раней'.
  
  'Я таксама, але... О, я не ведаю, Ніккей, мне проста здаецца, што гэта няправільна.
  
  'Добра. Паколькі ў Дэрбі, падобна, справа аб забойстве прасоўваецца галопам, знайдзіце час зазірнуць глыбей. Папытаеце Джэсі дапамагчы вам.
  
  'Ты думаеш, яна павінна, Ніккей? Яшчэ адна справа аб знікненні чалавека?
  
  'Джэсі ведае, што калі яна працягне працаваць, ёй давядзецца мець справу з такімі рэчамі, Джозэф. Я не магу звяртацца з ёй у лайкавых пальчатках. Калі яна спраўляецца з гэтай працай, то павінна быць гатовая справіцца з усім, што ёй даручаць.'
  
  Джозэф ведаў, што яна мае рацыю. Ён быў бы шчаслівей з Кэт, але Кэт была недаступная.
  
  'Такім чынам, ты што-небудзь ведаеш аб гэтым няўлоўнага бойфрэнда?
  
  'Толькі тое, што ў яго была дарагая машына, і адна з сябровак Дзіны сказала, што ён быў даволі заможным чалавекам. Джозэф злёгку ўсміхнуўся. 'Найл заспеў іх на задворках "Залатога дракона", і я думаю, яны займаліся чым-то вялікім, чым проста абмеркаваннем надвор'я.
  
  'Значыць, Найл сапраўды бачыў яго?
  
  'На жаль, ён прызнаецца, што сарамліва адводзіць вочы. Джозэф на імгненне змоўк. 'Але, кажучы аб Найле, я забываю сёе-тое важнае! Адгадайце, што? Уладальнік катэджа ў Джэйкабс-Мер знізіў цану. Яны збіраюцца зрабіць сваю прапанову сёння! Добрыя навіны ці што?'
  
  Ніккей адарыла яго поглядам, які можна было апісаць толькі як самаздаволены, а затым расплылась ў задаволенай усмешцы. 'Але гэта ж выдатна! Яны, павінна быць, на сёмым небе ад шчасця.
  
  'І назад! Ён падазрона ўтаропіўся на яе. 'Гэта, выпадкова, не мае да цябе ніякага дачынення?
  
  'Я? Няма. Я толькі ўчора тэлефанавала і ціха перагаварыла з Джэфам, як і абяцала Тэму. Павінна быць, уся справа ў агента па нерухомасці.'
  
  'Ты ж казаў, што ён быў добрым хлопцам. Што ж, у яго вызначана былі козыры ў іх карысць. Добра, я павінен прызнаць, што буду хвалявацца з-за таго, што Тэм там так ізаляваны, але яны абодва водзяць машыну, і гэта ўсяго ў пятнаццаці хвілінах язды ад Хмарнага Балоты.'
  
  'Больш за тое, ім абодвум гэта падабаецца, і гэта тое, чаго яны хочуць. І яны паднімуцца па службовай лесвіцы'.
  
  'Я збіраюся дапамагчы з задаткам. У мяне ёсць трохі грошай, якія я адклаў пасля таго, як прадаў сваю кватэру ў Фенчестере. Гэта дасць ім што-то накшталт платформы для старту'.
  
  'А вяселле? Хто за гэта заплаціць? Маці нявесты?
  
  Джозэф скорчил грымасу. 'Чаму-то я так не думаю. Не думаю, што ў Лауриной глушы цяпер усё ідзе асабліва добра.
  
  'А як наконт ўплывовай працы ў Швейцарыі?
  
  'Я не ведаю ўсіх фактаў, але, падобна, яна была сведкам-экспертам на працэсе з удзелам адной з буйных фармацэўтычных кампаній, і яны былі не занадта задаволеныя паказаннямі, якія яна дала. Раптам яна перастала быць папулярнай, яе працоўная нагрузка вычарпалася, і Тэмсин, здаецца, думае, што ў бліжэйшай будучыні яна можа вярнуцца ў Эдынбург. Ён памаўчаў. 'І што яшчэ горш, яе партнёр, вялікі і непаўторны Гэвин, збег і забраў з сабой большую частку іх банкаўскага рахунку.
  
  'О божа. Я разумею, што ты маеш на ўвазе.
  
  'Мэм? Выбачайце, што перарываю, але прысутны тут сяржант прасіў паведаміць, калі ў нас з'явіцца што-небудзь на Фрэдзі Карвера. У дзвярах стаяла Івон.
  
  'Ішто?"
  
  'Ён сапраўды ездзіў у Дэрбішыр мінулай ноччу, сяржант, у Эшборн.
  
  Джозэф ўдарыў кулаком па складзенай рупарам далоні. 'Я так і ведаў! Ён сапраўды мае якое-то стаўленне да мёртвых дзяўчатам! Куды менавіта ён пайшоў?
  
  'Гэтага я не магу вам сказаць. Мой нос сказаў, што адзін з яго людзей сачыў за машынай Фрэдзі. Калі ён дабраўся да Эшборна, ён пакінуў свайго кіроўцы ў "Макдоналдсе" і паехаў адзін. У гэты момант хлопец, які сачыў за ім, страціў сваю бутэльку і перадумаў ісці за ім далей, але пачакаў, каб даведацца, як доўга той адсутнічаў. Відавочна, яго не было больш двух гадзін. '
  
  'Чорт! За гэты час ён мог з'ехаць куды заўгодна. Гэты чалавек Фрэдзі прасачыў за ім да дома?
  
  'Я ведаю, аб чым вы думаеце, мэм,' сказала Івон. 'Ён даведаўся, дзе той спыніўся? Не, ён страціў яго да таго, як дабраўся да Гринборо.
  
  'Па меншай меры, гэта змяшчае яго ў раён, дзе загінулі Лілі і Ферн, а Сафі трымалі ў палоне і катавалі. Гэта робіць яго першым у маім спісе. Джозэф паглядзеў на Івон. 'Малайчына, Вонни. Трымай вуха востра, каб пачуць яшчэ якую-небудзь інфармацыю, добра?
  
  'О, ён ведае, што рабіць. Я спытаў у яго, ці ёсць хто-небудзь, хто быў бы гатовы пагаварыць з намі аб тым, дзе можа спыніцца Карвер, але ён змоўк, сказаўшы, што яны занадта шануюць свае жыцці. Баюся, нам прыйдзецца самім знайсці яго.
  
  'А як наконт таго, каб адсачыць машыну? - Спытала Ніккей.
  
  'Ён пастаянна мяняе іх месцамі, мэм. Здаецца, у яго распараджэнні цэлы парк аўтамабіляў. Я думаю, гэта адна з тых рэчаў, якія былі наладжаны, пакуль яго не было ў краіне.
  
  'Што ж, выдатная праца, працягвай у тым жа духу. - Ніккей павярнулася да Джозефу. 'Мне трэба распавесці аб гэтым Кэт і Бэну, а потым паведаміць кіраўніку.
  
  'А я вярнуся да спробаў ўсталяваць асобу таямнічага мужчыны Дзіны. Можа быць, я прагуляюся ў "Залаты цмок", пагляджу, ці працаваў там хто-небудзь з персаналу, калі Дзіна была тут.
  
  'Добра. Заставайся на сувязі, добра?
  
  'Рона'.
  
  * * *
  
  Кэт адказала на званок Ніккей і перадала інфармацыю Бэну Рэдли.
  
  "Значыць, ён і ёсць чалавек, які стаіць за ўсімі гэтымі здзелкамі!'
  
  'Мы не ведаем гэтага напэўна, Бэн. Маглі быць і іншыя прычыны, па якіх ён наведаў ваша цудоўнае графства. Кэт сядзела насупраць Бэна за яго сталом.
  
  'О, можа быць, свята? Ці, можа быць, ён проста любіць арыгінальны бэйквеллский пудынг?
  
  'Не жартуй, табе гэта не ідзе.
  
  'Ben! Ёсць навіны! Хударлявы дэтэктыў з маршчыністым тварам, ухмыляющийся ад вуха да вуха, крыкнуў з парога пакоя крымінальнага вышуку. 'У нас унізе Розвуд. Толькі на гэты раз сумоўе бяруць у яго.'
  
  Бэн нахмурыўся. 'Люіс Розвуд, справа? Як так выйшла?
  
  'То справа пра наркотыкі, звязанае са стрып-клубамі? Аперацыя "Вясёлка"? Той, над якім мы працуем амаль год? Месяц ці два ў нас у кішэні быў выкідала, і ён, нарэшце, прыйшоў да нас. Розвуд, сярод іншага, дапамагаў адмываць даходы для уладальнікаў. У нас на яго шмат чаго ёсць, уключаючы фатаграфічныя доказы таго, што ён быў з усімі дрэннымі хлопцамі, і мы затрымалі яго з самай вялікай пачкам пазначаных банкнот, якую вы калі-небудзь бачылі! Ён будзе спускацца вельмі доўга.'
  
  Бэн падышоў і ляпнуў свайго калегу па плячы. 'Малайчына, Гэз. Сапраўды малайчына.
  
  Калі Гэры пайшоў павітаць іншых сваіх прыяцеляў, Бэн вярнуўся да свайго стала і задумліва ўтаропіўся на Кэт. 'Я сапраўды не ўпэўнены, што рады я Розвуду або расчараваны. Я абсалютна ўпэўнены, што ён як-то звязаны з Фрэдзі Карвером, магчыма, вельмі звязаны з ім, і калі Роузвуд разгромлены, гэта можа стаць яшчэ адной крывавай затрымкай на шляху да пошуку забойцы Ферн.' Ён моцна прыкусіў пазногаць вялікага пальца. Пакуль Кэт разважала, што б яму сказаць, яна ўбачыла, што ёй трэба забраць пошту. Адно паведамленне вылучалася як маяк — запіска ад Дэйва. Па ўказанні Кэт ён раскапаў некалькі старых здымкаў Фрэдзі Карвера, зробленых з камер назірання. На адной фатаграфіі ён паціскаў руку невядомаму калегу, на другім вячэраў з тым жа мужчынам, і там было малюнак, на якім яны ўдваіх выходзілі з клуба. Кэт папрасіла фатаграфіі ў надзеі, што Бэн зможа апазнаць невядомага мужчыну. Яна шчоўкнула па файла JPEG, і там быў Фрэдзі, выглядаў з ног да галавы бізнес-магнатам-багачоў, протягивающий загарэлую руку тучному і даволі неахайна выгляду мужчыну з зачасанымі назад тонкімі вусікамі.
  
  'Гэта хто-небудзь, каго ты сустракаў у сваіх падарожжах?
  
  Бэн ледзь не ўпаў з крэсла. Перш чым Кэт зразумела, што адбываецца, ён нахіліўся і пацалаваў яе ў шчаку. 'Ты выдатная жанчына! Гэта Люіс Розвуд. Вы толькі што ўлавілі сувязь! Ён злучнае звяно паміж сумніўнымі здзелкамі і таямнічым чалавекам з усімі грашыма! Гэта па-чартоўску выдатна... Прабач, Кэт, я на імгненне забыўся.
  
  'Не саромейся. Кэт шырока ўсміхнулася і задумалася, ці меў ён на ўвазе лаянка або пацалунак. Яна таксама не ведала, што мела на ўвазе.
  
  'Такім чынам, як выкарыстоўваць гэтую інфармацыю? Нам трэба ўсё добранька абдумаць. Бэн адкінуўся на спінку крэсла, пацёр скроні і заўважыў новае электроннае паведамленне. Яно прыйшло ад аднаго з яго калег, які дапамагаў яму і прочесывал Дэрбішыр ў пошуках месца зняволення Ферн і Лілі.
  
  
  
  Бэн, звяжыцеся з намі як мага хутчэй. Альбо твой тэлефон выключаны, дурань, альбо няма сігналу, і ў мяне ёсць сёе-тое для цябе. Джейс.
  
  
  
  Бэн набраў нумар свайго сябра і ўключыў гучнагаварыцель, каб Кэт чула. 'Джейс? Гэта Бэн. Дзе ты?
  
  'Нарэшце-то, чорт вазьмі! Я дома, спрабую хоць крыху паспаць. Але, паслухай, можа, гэта глупства, а можа, гэта менавіта тое, што ты шукаеш. Я дакладна не ведаю.
  
  'Тады выкладвай, і я табе скажу. 'Бэн падняў бровы, гледзячы на Кэт.
  
  'Добра, добра. Ну, мая дзяўчына працавала ў маленькім пабе непадалёк ад Эпплтон-Дэйл. Мінулай ноччу ўсе казалі пра тое, што мы абшукалі ўсе маёнткі ў акрузе і спрабавалі адгадаць, што мы шукаем. Яна, натуральна, маўчыць, але трымае вуха востра. Потым яна чуе, як які-то хлопец кажа, што нам варта забыцца аб вялікіх маёнтках і пайсці паглядзець ўстанова Кавачини. Ён паняцця не меў, што мы шукаем, але, па яго думку, туды прыходзіла і сыходзіла жудасна шмат людзей, як днём, так і ноччу.'
  
  'Кавачини плейс? Я павінен гэта ведаць?
  
  Яны пачулі, як Джейс пазяхнуў. 'Ну, я гэтага не рабіў, але я навёў сякія-такія даведкі і думаю, вы маглі б пайсці далей. Гэта вялікі прыватны дом, недастаткова вялікі, каб называцца маёнткам, і шмат гадоў таму тут была стайня. Ён называецца "Вудлендс" і належыць нейкаму Рыку Кавачини. Сам ён там не жыве, але хто-то там жыве. Ходзяць чуткі, што гэта вар'ят.'
  
  Бэн ашаломлена паглядзеў на Кэт. 'Вар'ят? Што ты маеш на ўвазе?
  
  'Ну, ён, вядома, пустэльнік, але большасць гісторый пра яго выдуманыя. Кітайскі шэпт быў бы больш пэўным, чым тое, што распавялі мне мясцовыя'.
  
  'Вы з ім размаўлялі? - спытаў я.
  
  - Няма часу, таму я даў гэта цябе, калі ты зможаш прайсці міма яго супрацоўнікаў.
  
  'Кій? - перапытаў я.
  
  'Садоўнік, кухар і генерал Догсбоди. Сапраўдная кампанія дзівакоў, калі хочаце ведаць маё меркаванне.
  
  'Значыць, ён багаты?
  
  'Павінна быць, але адкуль бяруцца грошы, аднаму богу вядома. На самай справе, Бэн, я ні халеры не магу пра яго даведацца. Яго як быццам і не існуе.
  
  'Добра, Джейс. Дзякуй за ўсё. Пакінь гэта мне, і я буду трымаць цябе ў курсе, калі гэта сапраўдная зачэпка. Вяртайся спаць. Ты гэта заслужыў.
  
  Джейс зноў пазяхнуў. 'Па-чартоўску мае рацыю, прыяцель.
  
  Бэн скончыў размову і павярнуўся да Кэт: 'Што ты пра гэта думаеш?'
  
  'Гатовы паспрачацца, больш, чым ты. Я ведаю прозвішча Кавачини, але не ў сувязі з усім гэтым, і, хутчэй за ўсё, гэта зусім іншая сям'я. Некалькі гадоў таму адзін з нашых афіцэраў, рызыкуючы жыццём, выцягнуў дзіцяці з разлітай ракі. Дзяўчынку звалі Сьюзэн Кавачини.'
  
  У Бэна адвісла сківіца. 'Гэта быў канстэбль Хилдред, ці не так? Ён атрымаў медаль за яе выратаванне. Мы разам вучыліся ў паліцэйскай аўташколе, праходзілі прасунуты курс ваджэння. Сапраўды добры хлопец, Грэм. Я часта задаюся пытаннем, што з ім здарылася.'
  
  'Як і ўсе мы, асабліва яго партнёрка, Джэсі Найтингейл. 'Кэт выдыхнула. 'Гэты дзіця - адзіны Кавачини, аб якім я калі-небудзь чула.
  
  'Значыць, нам трэба праверыць, ці няма сувязі, ці не так?
  
  'Ммм, мы ведаем. Але перш скажы, як ты збіраешся ўсталяваць сувязь паміж Розвудом і Фрэдзі Карвером?
  
  Бэн выглядаў няўпэўненым. 'Гэта складана. Розвуд - сапраўды слізкі кліент, і я не хачу, каб разгойдваць лодку, заблытваючы праблему. Мае калегі не падзякуюць мяне за тое, што я замутнил ваду, па меншай меры пасля таго, як спатрэбіўся год, каб сабраць усе разам.'
  
  Кэт глыбока ўздыхнула. 'Цікава, як ты думаеш, твой бос пагодзіцца прапанаваць Розвуду моркву? Палегчыць яго цяперашнюю і даволі непрыемную сітуацыю, калі ён падтрымае Карвера?
  
  Бэн наморщил лоб. 'Здзелка? Не ведаю, як інспектар, але Розвуд быў бы нябожчыкам, калі б пайшоў на гэта. Усе ведаюць, што Карвер - бязлітасная скаціна. Розвуд падпісаў сабе смяротны прысуд.'
  
  'Мяркуючы па тым, што вы сказалі, Роузвуд можа сесці ў турму на вельмі, вельмі доўгі тэрмін, калі яго прызнаюць вінаватым. Бэн, калі б ты толькі мог убачыць дасье, якое Гринборо, Метрапалітэн і гішпанская паліцыя ўжо маюць на Фрэдзі Карвера. Гэта палохае. Я думаю, ім патрэбна ўсяго толькі невялікая дапамога, і ўсё ўстане на свае месцы, і тады гэты вырадак пойдзе на ўсё жыццё. Я думаю, што гэты кавалачак знаходзіцца ўнізе, у вашай пакоі для ўтрымання пад вартай.'
  
  'Мяркую, калі Розвуд зможа даць пэўную інфармацыю, якая дазволіць нам "знайсці" нейкія доказы, то Фрэдзі ніколі не даведаецца, хто прагаварыўся?
  
  'Гэта варта абдумаць.
  
  'Гэта так, як і пошук таго, куды сыходзіць Фрэдзі. Калі б мы маглі гэта зрабіць, мы маглі б прыціснуць яго законным шляхам, тады кожны атрымае свайго чалавека. Так што давайце спачатку зазірнем у "Кавачини" і ў шыкоўны дом Рыка, поўны вар'ятаў, добра?
  
  'Гучыць як выдатны спосаб правесці дзень. Давай зробім гэта.
  
  * * *
  
  Джозэфу і Джэсі ў "Золатам цмоку" не пашанцавала, але, калі яны сыходзілі, афіцыянтка паклікала іх назад. 'Я б паспрабаваў пагаварыць з Кэсси Хеджес ў "Ціна Віно" на Картерс-лейн. У той час яна працавала тут, і я ўпэўнены, што яна ведала Дзіну Джарвіс.'
  
  Яны падзякавалі яе і накіраваліся ў вінны бар, размешчаны ў брукаванай завулку паміж адзіным універмагам Гринборо і крамай мабільных тэлефонаў.
  
  Яны знайшлі Кэсси заняты чысткай кававаркі. Відавочна, абрадаваная падставай ненадоўга перапыніць працу, яна паказала ім на столік, і яны ўсе селі.
  
  Джозэф падумаў, што Кэсси падобная на дзёрзкага французскага жандара ў сваёй уніформе ў стылі мілітары і востраканцовай капелюшы-пилюльке. Яна дакладна выглядала больш шыкоўная, чым на сваім працоўным месцы. "Ціна Віно" было не проста састарэлым, яно было стомленым і зношаным. Усё ў ім выглядала змучаным, акрамя Кэсси.
  
  'О так, я добра ведала Дзіну. Яна беспаспяхова спрабавала заправіць воблака светлых валасоў пад капялюш. 'Мы былі добрымі сяброўкамі цэлую вечнасць.
  
  'Хто-небудзь гаварыў з вамі пра яе, калі яна знікла?
  
  'Няма, хоць прыкладна ў той час мяне паслалі дапамагаць у суседні магазін "Дракона" ў Сполдинге, так што, магчыма, мяне проста не было ў Гринборо.
  
  'Як ты думаеш, што з ёй здарылася?' запыталася Джэсі.
  
  Кэсси падціснула вусны і выдала нягучны свісцячы гук. 'Для мяне гэта загадка. Я сапраўды паняцця не маю. Тады гэта не мела сэнсу, і да гэтага часу не мае.
  
  'У вас не стварылася ўражанні, што яна няшчасная або што яе што-то турбуе?
  
  Яна павольна паківала галавой з боку ў бок. 'Яна была сапраўды такі ж, як заўсёды, яркай, жыццярадаснай, і з ёй было вельмі весела'.
  
  Джозэф ўздыхнуў. Больш яны тут нічога не атрымаюць.
  
  Джэсі нахілілася наперад. 'Скажы мне, яе брат быў такім уладным, якім здаецца?
  
  'Дамінік? Ні за што. Ён быў мілы з ёй. У іх былі сапраўды добрыя адносіны, і, павінна быць, ім было цяжка клапаціцца пра сябе ў падлеткавым узросце. Ён клапаціўся пра яе, але не дамінаваў. Ён мне падабаўся.'
  
  'Вы ўсё яшчэ падтрымліваеце з ім сувязь?
  
  'Няма. Дамінік быў у роспачы, калі ніхто не змог яе знайсці. Ён змяніўся, ён быў амаль варожы іх старым сябрам. Я спрабавала якое-то час, але ён стаў мне даволі непрыемны, і мне шкада казаць, што я здалася.'
  
  'Бойфрэнды? Дзіна была вельмі прыгожай, праўда?
  
  'Яна падабалася шматлікім мужчынам. Яна танцавала з імі, весялілася, але ў яе ніколі не было пастаяннага хлопца. Кэсси памаўчала. 'Ці я так не думаў, але калі я бачыў яе ў апошні раз, яна была чым-то вельмі ўсхваляваная. Я ведаю, што ў гэтым замешаны мужчына, але яна мне нічога не сказала.
  
  'Якое было ваша ўражанне? Што-то накшталт: "О, гэты новы хлопец, якога я сустрэла, такі гарачы!" або "Гэты багаты, прыгожы хлопец кажа, што я яму падабаюся". Ты разумееш, што я маю на ўвазе. Джэсі паглядзела на яе.
  
  Кэсси наморщила лоб, прыкусіла губу, затым сказала: 'Гэта было больш ... больш падобна на тое, што ён прапанаваў што-то сапраўды важнае для яе, што-то хвалюючае'.
  
  'Напрыклад, паабяцаць ёй новую бліскучую кар'еру? Джозэф ведаў, як злыдні спакушаюць моладзь абяцаннямі славы і багацця.
  
  'Так! Менавіта так гэта і здавалася. Як быццам яна была на парозе чаго-то асаблівага. Але тады яна ўсё яшчэ казала аб звычайных рэчах. Я не веру, што яна планавала збегчы з кім-то, калі ты так думаеш.
  
  'Адзін з нашых афіцэраў бачыў, як яна цалавалася з мужчынам на заднім сядзенні "Залатога дракона". Можа быць, гэта адзін з хлопцаў, пра якіх вы казалі, з якімі яна танчыла і гэтак далей?' - Спытаў Джозэф.
  
  'Dina? Яна б гэтага не зрабіла!
  
  'Гэта факт. Ён бачыў яе.
  
  Кэсси чмыхнула. 'Тады ваш афіцэр—, памыляецца. Дзіна не схадзіла з розуму ад мужчын. Яна... ' Кэсси няўпэўнена пераводзіла погляд з аднаго на іншага. 'Яна ніколі... Я маю на ўвазе, яна не...
  
  Джэсі выглядала здзіўленай. 'Вы спрабуеце сказаць нам, што Дзіна Джарвіс была нявінніцай?
  
  'Вось менавіта. Ты ж ведаеш, што яны існуюць.
  
  'Прабач, Кэсси,' ўмяшаўся Джозэф, 'але так шмат людзей казалі нам, што яна была таварыскай, сапраўднай тусоўшчыцай, так што гэта проста трохі дзіўна, вось і ўсё'.
  
  'Дзіна проста любіла весялосьць і танцы. Яна не была вясёлай дзяўчынай у сэксуальным сэнсе'.
  
  'А тыя мужчыны, якім, па вашых словах, яна падабалася, я мяркую, былі мясцовымі?
  
  Кэсси кіўнула. 'Наколькі я памятаю, іх было трое, яны заўсёды прыставалі да яе з просьбамі пайсці з імі куды-небудзь, але яна ніколі іх не спакушала. Яна была прыязная, таму што такі ўжо яна была, але заўсёды дакладна паказвала ім, на што яны здольныя.'
  
  'Іх імёны? Джэсі дастала сваю запісную кніжку.
  
  'Ну, быў Артур. Як яго прозвішча? Ах, Артур Киркби, гэта дакладна. Здаецца, ён быў кім-то накшталт медсёстры, хоць я не ўпэўнены, дзе менавіта. Яна памаўчала. 'І Робі Лаенс. Цяпер яна яму сапраўды падабалася, раней ён еў больш індыйскай ежы, чым было карысна для яго, проста таму, што яму патрэбен быў падстава, каб пабачыцца з ёй.
  
  'Што ты пра яго ведаеш? - спытаў я.
  
  'Па-мойму, ён апрацоўваў зямлю на ферме свайго бацькі, дзе-то недалека ад горада.
  
  'А трэці мужчына? - спытаў я.
  
  'Кіл Чендлер. Цяпер мне сапраўды стала шкада яго, таму што ён быў, ну, я думаю, ветлівы тэрмін, які яны цяпер выкарыстоўваюць, - "кінуты выклік". У пэўным сэнсе ён быў сімпатычным хлопцам, але больш быў падобны на які любіць шчанюка, чым на патэнцыйнага бойфрэнда. І ён ніколі не разумеў, чаму яна не хацела сустракацца з ім.'
  
  'Чым ён зарабляе на жыццё?
  
  'Нічога. Мне сказалі, што ў яго няма працы. Ён жыве дзе-то на балотах са сваёй бабуляй, прыглядае за ёй, выконвае працу па хаце і выконвае даручэнні за сваё ўтрыманне.
  
  'Колькі яму гадоў? - спытаў я.
  
  Кэсси выдыхнула. 'Яго цяжка ацаніць. Можа быць, дваццаць пяць, трыццаць? Яна падняла вочы, калі яе менеджэр паклікаў яе да сябе. 'Баюся, доўг кліча. У мяне ўстойлівае адчуванне, што ніхто іншы не ў стане ачысціць гэтую кававарку. Мне трэба ісці.'
  
  Джозэф ўстаў. 'Дзякуй, што паразмаўляла з намі, Кэсси. Магчыма, мы вернемся.
  
  - У любы час, і калі ты знойдзеш яе, скажы, каб яна звязалася са мной. Я сумую па ёй.
  
  Вяртаючыся ў паліцэйскі ўчастак, Джозэф і Джэсі вырашылі, што даведаліся аб Дзіне больш, чым чакалі.
  
  'Мяркую, няма ні найменшага шанцу, што Найл памыліўся, ці не так? Асцярожна запыталася Джэсі. - Ты ж казала, што ён хутка адвярнуўся.
  
  'Не, ён быў упэўнены, і ён занадта проницателен, каб памыліцца'. Затым Джозэф дадаў: ', Але я спытаю яго зноў'.
  
  Джэсі ўсміхнулася. 'Ён даволі наіўны ... - гэта, верагодна, не тое слова, якое вы хацелі б пачуць аб сваім будучыні зяте, але яго лёгка збянтэжыць. Іншыя WPC лічаць яго даволі чароўным.'
  
  'Фу! Не думаю, што нашаму юнаму герою баевіка спадабалася б, калі б яго лічылі чароўным. Дзеля ўсяго святога, не кажы яму гэтага!
  
  'На самай справе, калі вы думаеце аб палцы, якую даводзіцца трываць некаторым нашым жанчынам-паліцыянтам, паверце мне, гэта вялікі камплімент'.
  
  'Тым не менш, пакінь гэта пры сабе. - Джозэф сапраўды ганарыўся тым, што ў чалавека, які хацеў ажаніцца на яго адзінай дачкі, была бездакорна чыстая рэпутацыя.
  
  'Куды далей, сяржант?
  
  'Я думаю, мы паглядзім, што зможам даведацца аб трох прыхільніках Дзіны, і, магчыма, зробім некалькі візітаў на дом, як ты скажаш?
  
  'Вядзі мяне, Макдафф.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ДВАНАЦЦАТАЯ КІРАЎНІК
  
  Кэт і Бэн нічога не знайшлі. Яны не змаглі знайсці ніякіх Кавачини, акрамя сям'і маленькай дзяўчынкі, якую выцягнулі з ракі, і пасля гэтага нічога нельга было знайсці.
  
  'Як наконт таго, каб зрабіць перапынак, і я пакажу табе трохі Пік Дыстрыкту?
  
  'У нас ёсць час для пікніка?
  
  'Я больш думаў аб прагулцы на прыродзе, якая ўключае ў сябе назіранне за дрэвамі'.
  
  Ад пошуку ў кампутары ў Кэт акругліліся вочы, а нага пачала пабольваць. Прагулка была б вельмі дарэчы. 'Ах, ды. На шчасце, у мяне ў машыне ёсць паходныя чаравікі. О, мне толькі што прыйшла ў галаву думка. Перш чым мы пойдзем, я перадам вынікі пошуку Кавачини Дэйв. Ён поўны прафан у кампутарах, але калі ён звяжацца з Івон Колінз, яны маглі б проста здабыць для нас сёе-якую інфармацыю.'
  
  'Мацуйся. Сустрэнемся ў двары.
  
  * * *
  
  Эпплтон-Дэйл быў ціхай вёсачкай. Гэта было прыгожа, але не настолькі, каб прыцягваць масу турыстаў, а гэта азначала, што тут усё яшчэ жылі мясцовыя жыхары, а не пераехалі паўднёўцы, якія шукаюць сельскай асалоды.
  
  Бэн пад'ехаў да бліжэйшага да Вудлендс пабу. Яны з Кэт выйшлі з машыны і зайшлі ўнутр. Некалькі чалавек паднялі галовы, але, пачуўшы, як ён са сваім дербиширским акцэнтам замовіў палову горкага і газаваную ваду, больш не звярнулі на яго ўвагі.
  
  'Я бываў тут раней,' прашаптаў ён Кэт, ' але не бачу нікога знаёмага. Што расчаравала. Бэн ведаў, што яны маглі б накіравацца прама да дома Кавачини і папрасіць абшукаць тэрыторыю, але ў яго было вельмі дзіўнае прадчуванне па гэтай нагоды. Ён адчуваў, што было б лепш выкарыстоўваць падыход "мякка-пяшчотны".
  
  'Нам патрэбна некаторая агульная даведачная інфармацыя, і хоць, як толькі вы яе атрымаеце, пастаянныя кліенты звычайна раскажуць вам значна больш, чым вам трэба, нам патрэбна дакладная інфармацыя, а не плёткі".
  
  'Згодная. Кэт зрабіла глыток вады і агледзела бар. 'А як наконт яго?
  
  Бэн зрабіў глыток піва і прасачыў за яе позіркам.
  
  Мужчына ў адзіноце сядзеў за стойкай. Ён ўзгрувасціўся на барнай крэсла, адкрыта назіраючы за барменшей, якая налівала яркі напой у доўгі шклянку. Мужчына быў добра апрануты ў паўсядзённае адзенне і піў мясцовы напой. Каля яго ног ляжаў перапэцканы спаніэль, адзін вачэй якога быў зачынены, а іншы, не міргаючы, сачыў за сваім гаспадаром.
  
  'Ты маеш рацыю, як раз тое, што нам трэба,' прашаптаў ён. - мясцовы выхаваны. Пайшлі. - Яны рушылі ўздоўж стойкі, і Бэн усміхнуўся мужчыну. 'Прывітанне. Выбачайце, што пытаюся, але вы адкуль-то адсюль?
  
  Мужчына паглядзеў на іх і, выдаткаваўшы імгненне на тое, каб ацаніць, усміхнуўся ў адказ. 'Трыма дамамі вышэй, за апошнія дваццаць гадоў. Чаму?
  
  Бэн працягнуў руку, і ён яму адразу спадабаўся. 'Бэн Рэдли, а гэта Кэт Каллен. Рады з вамі пазнаёміцца.
  
  Перадумаў плесці небыліцы пра ператрус дамоў, ён дастаў з кішэні сваё службовае пасведчанне і непрыкметна паказаў яго мужчыну. 'Наогул-то, констеблю Рэдли і констеблю Каллену. Нам патрэбна дапамога.
  
  Калі мужчына і быў здзіўлены, то ніяк гэтага не паказаў. Ён агледзеўся і, убачыўшы пусты столік у куце, жэстам запрасіў іх далучыцца да яго і яго сабаку.
  
  'Мяне клічуць Гары Ватсан. Чым я магу дапамагчы?
  
  'Мне трэба ведаць аб доме пад назвай Вудлендс. Ты ведаеш яго?
  
  Мужчына выглядаў заинтригованным. 'Так, гэта прама праз дарогу, дэтэктыў.
  
  'Клічце мяне Бэн. Я не імкнуся прыцягваць да сябе занадта шмат увагі. Ён зрабіў глыток з свайго куфля. 'Вы ведаеце уладальнікаў?
  
  Мужчына паціснуў плячыма. 'Не магу сказаць, што разумею. Яны трымаюцца асабняком.
  
  Пасля інфармацыі Джейса аб тым, што гэта месца было агменем актыўнасці, Бэн спадзяваўся на большае.
  
  'Нам сказалі, што там шмат якія прыязджаюць і беларусаў, якія з'язджаюць, днём і ноччу. Ёсць ідэі, чаму? ' спытала Кэт.
  
  'Калі б я паслухаўся мясцовыя плёткі, то змог бы прапанаваць вам тузін прычын, кожная з якіх больш фантастычная, чым папярэдні". Гары Ватсан ўсміхнуўся. 'Баюся, я больш разбіраюся ў фактах і лічбах. Усё, што я ведаю напэўна, гэта тое, што гэта віно належыць прыезджым, а не мясцовым. Ён падняў сваю шклянку і напалову асушыў яго. 'І той, хто там жыве, не ў лепшым стане здароўя.
  
  'Хто б гэта мог быць? - спытаў я.
  
  'Здаецца, яго завуць містэр Кавачини.
  
  'Рык Кавачини?
  
  'Я паняцця не маю, як яго завуць, і ніколі па-сапраўднаму яго не бачыў, але мне здаецца, ён пакутуе чым-то накшталт хваробы Альцгеймера.
  
  'Значыць, у яго павінен быць мясцовы лекар?
  
  Гары Ватсан ўсміхнуўся. - Я мясцовы лекар, і містэр Кавачини, вядома, не зарэгістраваны ў мяне.
  
  Бэн нахмурыўся. 'Дык хто ж за ім даглядае?
  
  'Кожны тыдзень мяне наведвае прыватны лекар. Я ведаю гэта толькі таму, што нядаўна выпадкова сутыкнуўся з ім і пазнаў у ім аднаго з заснавальнікаў прыватнай псіхіятрычнай бальніцы недалёка ад Дэрбі. Да таго ж гэта дарагое месца, вельмі сціпла якія абслугоўваюць багатых і знакамітых. У Кавачини павінны быць грошы, каб аб ім так добра клапаціліся. У яго ёсць кухарка, якая, як я разумею, адначасова выконвае функцыі сядзелкі, і яшчэ двое, якія таксама дапамагаюць.
  
  'І ўсе яны жывуць у ім?
  
  'Медсястра, вядома, ведае, але там ёсць гаспадарчыя пабудовы, частка старой стайні. Я думаю, там жывуць мужчыны.
  
  'Вы іх ведаеце? Пагаворыце з імі?
  
  'Калі я сказаў, што яны трымаюцца асабняком, я меў на ўвазе менавіта гэта. Я, верагодна, бачу па меншай меры аднаго з іх кожны божы дзень, і калі не лічыць ківу, гэта ўсё. Адзін з мужчын таксама тут п'е, але я па-ранейшаму паняцця не маю ні пра іх імёнах, ні наогул пра што-небудзь пра іх.
  
  Бэн утаропіўся ў сваю шклянку і павольна взболтал залацістую вадкасць. 'А мясцовыя плёткі? Што-небудзь сапраўды праўдападобнае?
  
  'Што за пытанне! Доктар нахіліўся і пагладзіў сабаку па шаўкавістай галаве. 'Я не аматар заключаць заклад, але я б аддаў перавагу тэорыю, што ён каго-то бянтэжыць, каго-то добра вядомага, можа быць, знакамітасць ці палітык. Хто-то вельмі высокапастаўлены. Таму замест таго, каб адправіць яго ў дом састарэлых, дзе яго маглі б даведацца і асудзіць як абыякавага сына ці дачку, яны пасялілі яго тут, у глушы, з яго асабістым асяроддзем з медыцынскіх работнікаў і сядзелак. Адсюль усе гэтыя прыходы і сыходы. І, без сумневу, цяпер яны проста чакаюць, калі ён памрэ.'
  
  Бэн адчуў дрыжыкі дэжавю і зірнуў на Кэт. Мяркуючы па выразе яе твару, у яе былі тыя ж думкі, што і ў яго. Ён успомніў размову аб штогадовых паездках Фрэдзі Карвера. Службовыя візіты да сваяку? Кавачини? Карвер? Ён паспрабаваў спыніць свае думкі ад забяганні наперад. 'У яго хто-небудзь ёсць?
  
  Гары прыпадняў бровы. 'Ну, я не лічу сваім абавязкам сачыць за установай, але ўчора ўвечары ён сапраўды быў там. Было вельмі позна. Я вяртаўся пасля неадкладнай дапамогі з бальніцы, калі ўбачыў, як пад'ехала вялікая цёмная машына. Сёння раніцай яе ўжо не было.'
  
  У тую самую ноч, калі Фрэдзі Карвера бачылі, якія перасякаюць мяжу, графства Дэрбішыр. Цяпер, калі Ферн, Лілі і Сафі хочуць знайсці джастиса, усё, што ім трэба, - гэта магнолія і цюльпаны дрэва. Яго сэрца падскочыла. 'Як твае веды ў дрэвах?
  
  Доктар выглядаў збянтэжаным. 'Ну, я магу даведацца калядную ёлку, і гэта толькі таму, што раз у год натыкаюся на яе ў куце сваёй гасцінай. О, і, можа быць, каштан? Тое мальчишество, разумееш? Чаму?'
  
  'Як наконт магноліі? - прапанаваў я.
  
  'Ах ды, ружавата-белыя працы, якія пакрываюцца камякамі ад марозу, як раз тады, калі яны сапраўды пачынаюць добра выглядаць. У нас ёсць адна з такіх.
  
  'А ў Вудлендз-гардэне такі ёсць?
  
  'Не, я так не думаю, хоць прайшло ўжо некалькі гадоў з тых часоў, як я быў там у апошні раз.
  
  Ўзбуджэнне Бэна пачатак спадаць.
  
  Гары задуменна пацёр падбародак. 'Хоць, калі падумаць, адзін можа быць за паддоком, не зусім на тэрыторыі Вудлендс, але даволі блізка. Там шмат дарослых дрэў.'
  
  'Каму належыць гэтая зямля? - спытаў я.
  
  'Цяпер ужо ніхто не ўпэўнены. Шмат гадоў назад усё гэта было часткай сухотнага санаторыя. Падчас вайны яго так моцна разбамбілі, што знеслі. Некалькі старых катэджаў і гаспадарчых пабудоў ўсё яшчэ стаяць. Прыцягвае выпадковых валацугаў або скваттеров, але зямля моцна зарасла. Яна цягнецца адразу за Ляснымі Масівамі прама ўніз па рацэ ў Дейлсмите.'
  
  Бэн адчуў дрыжыкі ўзбуджэння. 'Дзякуй, доктар. Вы былі вельмі карысныя. Ён працягнуў мужчыну візітоўку. 'Мой нумар, на выпадак, калі успомніце што-небудзь яшчэ. А цяпер нам сапраўды трэба ісці, але, калі ласка, вы дазволіце нам пачаставаць вас яшчэ выпіўкай?
  
  * * *
  
  Як яна і чакала, ён настаяў на тым, каб яна набралася цярпення і працягвала прымаць лекі. Ён патлумачыў, што новыя прэпараты вельмі моцнадзейныя і яе арганізму спатрэбіцца некаторы час, каб прыстасавацца да іх. Ёй прыйшлося пагадзіцца, што боль стала менш, але замяшанне і дзіўныя бачання ўсё яшчэ вельмі турбавалі. Мінулай ноччу ёй падалося, што яна была на балоце, ішла басанож па сцежцы праз балота. Яна была акружаная невыразнымі, танцуючымі плямамі святла, дзіўнымі фігурамі, падобнымі на ліхтары, якія віліся і падскоквалі перад ёй. У цемры, над балотам, маці трывожна паклікала яе, сказаўшы, каб яна была асцярожная і не забывала пра здрадлівых прылівах.
  
  На наступны дзень яна выявіла, што яе ногі пакрытыя запечанай брудам і падрапаная. Яна ні за што не змагла б лёгка ступаць па балоцістай зямлі, як ёй уяўлялася, але ўжо сапраўды не выпацкалася ў бруду тут, у сваёй спальні.
  
  Яна павольна падышла да стала і отломила яшчэ кавалачак цудоўнай шакаладкі, якую ён пакінуў для яе. Яна не вячэрала, і ўсё выглядала так, нібы пра вячэру забыліся, але шакалад у яе быў. Гэтага хапіла б ёй да раніцы, і, па меншай меры, нядаўна яму ўдалося ўспомніць пра яе сняданку, хоць яна была не ў тым стане, каб яго ёсць. Лекі выклікала ў яе млявасць, млоснасць і моцную смагу. Ён сказаў, што гэта пройдзе, і яна была ўпэўненая, што так і будзе. Яе боль была жудаснай, і ў грудзях усё яшчэ хрипело, калі яна кашляла, таму нядзіўна, што лекар прапісаў ёй што-то настолькі моцнае.
  
  Костлявым пальцам яна намалявала малюсенькі гурток у тоўстай бруду на сваім акне. Вечар быў ціхім. Ні адзін вецер не варушыў чорную трысняговы траву, што расла каля катэджа, і яна чула вельмі мала птушыных крыкаў. Яна задавалася пытаннем, ці вернецца ён своечасова, каб даць ёй лекі. Яна не хацела прапусціць гэта, а потым пачынаць усё спачатку з гэтымі жудаснымі пабочнымі эфектамі.
  
  У дваццаты раз за дзень яна праверыла, дзе схаваны стары нож. Верагодна, у яе ніколі не хапіла б смеласці скарыстацца ім, але ён быў там, калі гэта жудаснае існаванне стане невыносным. Гэта была яе страхоўка, яе забеспячэнне на выпадак яшчэ больш цёмнай ночы. З незвычайнай пяшчотай яна пацалавала яго і паклала назад.
  
  * * *
  
  Усе трое мужчын, якія цікавіліся Дзінай Джарвіс, усё яшчэ жылі ў гэтым раёне. Джозэфу ўдалося звязацца з двума з іх, але адшукаць трэцяга, Кіла Чандлера, аказалася больш складана.
  
  'Нам патрэбна "Узрушаючая Івон", каб разабрацца ў гэтай справе, 'прабурчала Джэсі,' А яна ўжо разоралась. Яна павярнулася да Дэйву. 'Ты выпадкова не ведаеш аб сям'і па прозвішчы Чендлер? Яны жывуць дзе-то на балотах?
  
  Дэйв, здавалася, быў цалкам паглынуты праверкай чаго-то на сваім кампутары і нічога не адказаў.
  
  'Зямля выклікае Дэйва! - Крыкнула Джэсі.
  
  'Прабач. Кэт папрасіла мяне навесці сёе на каго, і гэта аказалася няпроста. Ён дакорліва ўтаропіўся на кампутар.
  
  'Я спытаў, ці ведаеце вы сям'ю фен па прозвішчы Чендлер.
  
  'Брын Чандлер - сакратар клуба аматараў боўлінга. Фрэд Чандлер ўзначальвае таварыства па размеркаванні зямельных участкаў. Альма і Фрэд Чандлеры жывуць над крамай чыпсаў у Корлы Аудайк. Тады ёсць яшчэ...
  
  'Га! Мне не трэба, каб ты зачытваў тэлефонны даведнік. Як наконт чалавека па імя Кіл Чандлер?
  
  'Ніколі пра яго не чуў.
  
  'Выдатна. Ты ведаеш тысячы Чендлеров, але не таго, які мне патрэбен.
  
  'Чаму б не спытаць...
  
  'Я ведаю, спытай Івону. На жаль, я не магу, яна займаецца дарожна-транспартным здарэннем на Вялікай дарозе.
  
  Джэсі падышла да Джозефу і распавяла яму.
  
  'Добра, што ж, я прапаную наведаць двух іншых і працягнуць паляванне за нумарам тры, калі Івон вызваліцца і зможа далучыцца да нас. Джозэф устаў і зірнуў на толькі што напісаную запіску. 'Спачатку Робі Лайанс, потым Артур Киркби. Ён паказаў на дзверы. 'Пойдзем?
  
  Джэсі ўзяла куртку і сумку. 'Я гатовая. Яна азірнулася на занепакоенага Дэйва і дадала: 'Поспехаў табе ў пошуках.
  
  * * *
  
  Дэйв прамармытаў "да пабачэння" і вярнуўся да свайго экрана. Ён быў рады, што Джэсі пайшла з офіса. Ён не хацеў, каб яна бачыла, што ён даследуе.
  
  Сьюзэн Кавачини. Ён добра памятаў усё гэта справа. Майце на ўвазе, ён павінен быў памятаць — ён быў там, калі Грэм сарваў з сябе форменную куртку і нырнуў у ваду, каб выратаваць дзіцяці. Ён ніколі не бачыў, каб хто-то дзейнічаў так хутка.
  
  Але яму трэба было ведаць значна больш таго, што ён памятаў. Раздражнёна уздыхнуўшы і жадаючы, каб Кэт была тут і дапамагла яму, ён набраў прозвішча Кавачини ў Google.
  
  Яго ўздых ператварыўся ў гучны стогн, калі ён убачыў чвэрць мільёна з'явіліся праглядаў. Усе першыя былі пра футбол або тэніс, і ён ўдасканаліў пошук. Праз некаторы час ён знайшоў згадку пра Сьюзэн Кавачини і здзівіўся, чаму ён адразу не пачаў пошук з яе поўнага імя. 'Старэю, прыяцель'. Ён двойчы клікнуў па сайту і знайшоў блог аб юнай плыўчыха, якая пасля таго, як ледзь не патанула, працягнула плаваць за сваю школу і спадзявалася прадстаўляць акруга. 'Малайчына, Грэм,' прашаптаў ён. 'Без вас я, магчыма, чытаў бы некралог'. У раздзеле "Навіны аб драматычным выратаванні канстэбля Грэма Хилдреда" ён знайшоў некалькі газетных справаздач з архіва. Нарэшце ён дабраўся да таго, што шукаў, і адкрыў яго. Гэта быў цэлы раздзел фатаграфій. Ён усміхнуўся. 'Гэта наш Грэм, сапраўды добры хлопец'. Ён пакруціў галавой, загрузіў адну з фатаграфій і перайшоў да наступнай. Сьюзэн са сваімі бацькамі, пожимающая руку улыбающемуся Грэму ў форме, сапраўды кранальная фатаграфія, якую часта выкарыстоўвалі газеты пасля знікнення паліцэйскага.
  
  Дэйв раптам замёр. Ён нахіліўся бліжэй да экрана, затым высунуў скрыню стала і дастаў фатаграфіі, якія раней адправіў Кэт па электроннай пошце. Адкінуўшы некалькі штук у бок, ён схапіў адну з іх і паднёс да выявы на экране.
  
  Бацька дзяўчыны! Ён быў вельмі падобны рысамі асобы на заможнага прадпрымальніка, пожимающего руку крутым юрысту Люісу Розвуду. Так, гэты мужчына, вядома, быў маладзейшы і, безумоўна, прыгажэй, але ў ім было прыкметнае падабенства з Фрэдзі Карвером.
  
  Дэйв раздрукаваў фатаграфію і адсунуў крэсла. Яму трэба было пагаварыць з босам.
  
  Ён паспяшаўся ў яе кабінет і паказаў ёй тое, што знайшоў. 'Сваячка, мэм?
  
  Яна ўважліва вывучыла фатаграфію. 'Я б так сказаў, ці не так? Рады за цябе, Дэйв. Магчыма, менавіта па гэтай прычыне Карвер знаходзіцца ў гэтым раёне. Сям'я, але якая жыве пад іншым імем, так што мы ніколі пра гэта не даведаемся.'
  
  'Ці магу я пайсці і перакінуцца з імі парай слоў?' Дэйв спытаў: 'Як бы паміж іншым, можа, я змагу праверыць, ці на правільным шляху мы, але не встревожу іх'.
  
  'Калі яны ўсё яшчэ жывуць у тым жа месцы. Яна выбіла дроб на стале. 'І табе трэба прыдумаць сапраўды праўдападобны падстава, каб быць там.
  
  'Я не думаю, што яны даведаліся б мяне. У той дзень, калі гэта здарылася, як толькі дзіця апынуўся на сухой зямлі, мяне адправілі шукаць машыну хуткай дапамогі, а потым я быў заняты тым, што стрымліваў натоўп. Сям'я ніколі не бачыла мяне, а нават калі і бачыла, прайшлі гады. Яны падумаюць, што я проста стары дзівак, а не дэтэктыў.'
  
  Ніккей адкінулася на спінку крэсла. 'Ты далёка не стары дзівак, сябар мой. Але добра, прыдумай што-небудзь праўдападобнае і не хадзі адзін. Вазьміце з сабой яшчэ аднаго афіцэра ў цывільным.
  
  'І калі Фрэдзі Карвер адкрые дзверы, я пайду, праўда?
  
  Ніккей змрочна ўсміхнулася яму. 'Чаму-то я не думаю, што гэта адбудзецца. Ты ўжо паведаміў аб гэтым Кэт?
  
  'Я прыйшоў прама да цябе.
  
  'Тады я патэлефаную ёй і увяду у курс справы. І што, Дэйв? Я хачу ведаць апошнія навіны, як толькі ты вернешся.
  
  'Вы зразумелі, мэм.
  
  * * *
  
  Робі Лайанс не быў у захапленні ад візіту паліцыі. Джозэф бачыў па мове яго цела, што яму далёка не камфортна.
  
  'Я ледзь яе памятаю. У любым выпадку, яна з'ехала адсюль шмат гадоў таму, так навошта гаварыць са мной цяпер?
  
  Лайанс быў высокім і добра складзеным, не атлетычнаму складзеным, але відавочна больш моцнымі пасля працы на ферме. Джозэфу не спадабаўся яго абарончы тон.
  
  'Я здзіўленая гэтым, сэр. Мы сустракалі некалькіх чалавек, якія думалі, што вы вельмі любілі яе", - сказала Джэсі.
  
  'Ну, яны памыляюцца. Ён фыркнуў. 'Адзін час яна мне сапраўды трохі падабалася, але яна не была зацікаўленая, так што, - ён паціснуў плячыма,' канец гісторыі.
  
  Ён стаяў побач з трактарам і круціўся. Джозэф выказаў здагадку, што Лайанс, верагодна, хацеў, каб гэта была хуткая машына, таму што ў яго былі ўсе прыкметы бягуна.
  
  'Мы спрабуем скласці ўяўленне аб Дзіне, сэр. Якой яна была?
  
  Лайанс паглядзеў на яго, прыжмурыўшыся. 'Што-небудзь здарылася?
  
  'Не, сэр, наколькі нам вядома, няма. Вам што-небудзь вядома?
  
  'Няма! Ён амаль выкрыкнуў гэтае слова. 'Я не бачыў яе з тых часоў, як яна ўцякла. Добра, я сапраўды папрасіў яе схадзіць са мной на спатканне, і аднойчы, усяго адзін раз, мы пайшлі ў клуб і добра правялі час, але потым, ну, я...
  
  Джэсі злосна паглядзела на яго. 'Ты заслужыў гэта, і яна сказала табе, куды гэта ўторкнуць. І, верагодна, у літаральным сэнсе.
  
  Ён уздыхнуў. 'Што-то ў гэтым родзе. Ну, добра, гэта было проста так. Я спрабаваў угаварыць яе, папрасіць прабачэння, але яна нічога не хацела ведаць.
  
  'Такім чынам, я пытаюся ў цябе яшчэ раз, якой яна была?
  
  Лайанс штурхнуў засохлую бруд. 'Цудоўна. Яна была такой яркай і поўнай жыцця. Я сапраўды думаў, што яна збегла з якім-небудзь багатым мярзотнікам.
  
  'Ты гэта дакладна ведаеш? - Спытаў Джозэф.
  
  'Я бачыў яго. Я ішоў за ёй. Не, не пераследваў яе! Я проста хацеў паспрабаваць яшчэ раз, папрасіць прабачэння, вось і ўсё.
  
  'Дзе гэта было і, што больш важна, калі гэта было?
  
  'На прыстані. Павінна быць, прайшло ўсяго дзень або два да яе ад'езду. Я амаль дагнаў яе, калі яна раптам памахала рукой і пабегла да гэтай па-чартоўску вялікі бліскучай машыне. Кіроўца адкрыў перад ёй дзверцы, і яна заскочыла ўнутр.'
  
  'Вы яго бачылі? - спытаў я.
  
  Лайанс надзьмуў шчокі. 'Я часта задаваў сабе гэтае пытанне з тых часоў, як яна пайшла. Ён здаўся мне знаёмым, гэта ўсё, што я магу сказаць. Затым ён з'ехаў. Да жаль, у яго былі таніраванае шкла, так што другога погляду не было.'
  
  'Знаёмы?
  
  'Мне проста здалося, што я пазнаў яго ў той мімалётны момант, але, напэўна, я памыліўся, таму што гэта так і не вярнулася да мяне'. Ён раптам засумаваў. 'І пасля столькіх гадоў, я думаю, гэтага ніколі не будзе.
  
  Вярнуўшыся ў машыну, Джозэф паглядзеў на Джэсі. 'Зноў гэтая дарагая машына. І цяпер яе бачылі два сведкі, Лайанс і Дамінік Джарвіс. Гэты чалавек існаваў, ці не так?
  
  'О, так. Чорт вазьмі, шкада, што мы не можам паглядзець запісы камер відэаназірання з прыстані, але, паколькі мы вяртаемся на некаторы час таму, гэта, безумоўна, выключана. Джэсі нахмурылася. 'Ён быў вельмі нервовым, ці не так?
  
  'Але некаторыя людзі так сябе паводзяць у паліцыі, ці не так?
  
  'Толькі калі ім ёсць што хаваць.
  
  'Ён табе не спадабаўся, ці не так?
  
  'Не вельмі, але, думаю, гэта не робіць яго выкрадальнікам.
  
  'Добра, тады пойдзем паглядзім, ці падабаецца табе Артур Киркби яшчэ больш.
  
  * * *
  
  Ім не спатрэбілася шмат часу, каб дабрацца да дома састарэлых Кэнан-Вейл, дзе яны неўзабаве знайшлі Киркби. Яны сядзелі ў пакоі для персаналу ў задняй часткі вялікага дома. Киркби неадкладна пачаў рыхтаваць ім чай.
  
  'Я прымеркаваў свой перапынак да вашага візіту, афіцэры. Пасля вашага званка я быў больш за ўсё занепакоены тым, што вы даведаліся нейкія дрэнныя навіны аб Дзіне. Гэта той выпадак?
  
  'Наколькі добра вы ведалі Дзіну Джарвіс?' спытаў Джозэф.
  
  'Шчыра кажучы, не так добра, як хацелася б. 'Киркби усміхнуўся. 'Трэба сказаць, не з-за адсутнасці спробаў.
  
  Погляд Джэсі казаў пра меле і сыры. І Джозэф пагадзіўся. Гэтыя двое мужчын не маглі быць больш рознымі.
  
  'Але яна табе адмовіла?
  
  Киркби засмяяўся. 'О так, на рэгулярнай аснове! Яна была сапраўды класнай, гэтая'.
  
  'Ў вас ёсць якія-небудзь версіі па нагоды яе знікнення, сэр?' запыталася Джэсі, з удзячнасцю прымаючы дымілася кубак гарбаты.
  
  Киркби некаторы час маўчаў. 'Не, не зусім, хоць у той момант я быў узрушаны да глыбіні душы. Ён працягнуў Джозэфу чай і цяжка апусціўся на адзін з пацёртых пластыкавых крэслаў. 'Усё, што я ведаю, гэта тое, што аднойчы яна была на вяршыні асалоды, а на наступны дзень знікла з твару зямлі.
  
  'Ты думаеш, яе выкралі? - Спытаў Джозэф.
  
  Киркби скорчил грымасу. 'Няма. 'Ён нахіліўся наперад, бліжэй да Джозефу. 'Ты ведаў, што Дзіна ўмее спяваць? Я маю на ўвазе, што яна па-сапраўднаму спявае.
  
  Джозэф нахмурыўся. 'Няма. Ніхто нам пра гэта не казаў, нават яе брат.
  
  'Ha! Дамінік! Ну, гэта мяне не здзіўляе. Ён не зусім ўхваляў яе спевы на публіцы, і, чорт вазьмі, у яе быў анёльскі голас.' Яго ўсмешка стала шырэй. 'І танцуй! Ведаеш, яна магла б стаць прафесіяналам. Настолькі добрая яна была.
  
  Джозэф адчуў трапятанне ўзбуджэння. Гэта было амаль мімалётнае заўвагу, але ў яго ўзнікла адчуванне, што менавіта ў гэтым ключ да яе знікнення.
  
  'У той час я захапляўся музыкай", - прызнаўся Киркби. 'Дзіна часта прыходзіла да мяне дадому, і мы гулялі тое, што я запампаваў. Яна хацела запісаць дэма, і я сказаў ёй, што ў мяне ёсць прыяцель, які можа арганізаваць гэта для яе. У яго была гукавая студыя, і пасля таго, як я расказаў яму, які ў яе цудоўны голас, ён быў гатовы да гэтага. '
  
  'Гэта зрабіла яна?' запыталася Джэсі.
  
  Ён сумна паківаў галавой. 'Не, яна вырашыла не рабіць гэтага. Яна сказала мне, што ведала, што Дом не хацеў бы, каб яна рабіла гэта, і яна не хацела прычыняць яму боль. Ведаеш, яны былі вельмі блізкія.
  
  Джэсі паставіла сваю кубак на стол. - У цябе, напэўна, ёсць якія-небудзь здагадкі аб тым, што магло з ёй здарыцца? Вы, здаецца, былі даволі блізкія, нават калі так і не перайшлі мяжы "га".
  
  Хадзілі чуткі. Я стараўся не слухаць, таму што, па праўдзе кажучы, я быў падаўлены. Якое-то час я задаваўся пытаннем, ці не звязана гэта са мной, таму што я занадта моцна ціснуў на яе, каб яна запісала дэма, але...
  
  'Якія чуткі?
  
  'Быў вар'ят дзіця. Ён паўсюль хадзіў за ёй па пятах. Ён быў бяскрыўдны, але быў одурманен ёю'.
  
  'Кіл Чандлер?
  
  'Ты яго ведаеш?
  
  - Мы ведаем аб ім.
  
  'Можа быць, табе варта пагаварыць з ім, калі ты зможаш дамагчыся ад яго хоць кропелькі здаровага сэнсу. Ён сказаў, што бачыў Дзіну ўвечары напярэдадні яе знікнення. Калі ў гісторыі, якую ён распавёў, ёсць хоць кропля праўды, то, магчыма, у вас ёсць адказ на пытанне, куды яна адправілася.'
  
  'І што ж ён сказаў?
  
  Киркби, здавалася, сышоў у сябе. 'Гэта былі б чуткі. Не толькі гэта — на Кіла, небараку, далёка нельга спадзявацца. У яго цяжкасці з навучаннем і мноства іншых праблем. Я б аддаў перавагу не перадаваць тое, што, верагодна, з'яўляецца кучай глупства. Калі ён вам раскажа, рабіце з гэтым, што хочаце, але гэта ўсё, што я хачу сказаць.'
  
  'І апошні, і вы мне вельмі дапамаглі, містэр Киркби, вы сказалі, што не думаеце, што яе выкралі, так што ж вы думаеце?
  
  'Што, магчыма, ёй прапанавалі прайсці праслухоўванне. Яе бачылі з мужчынам у шыкоўнай машыне, і яна згадала што-то аб пышным хлопца, делающем ёй прапанову. Я ніколі не думаў, што гэта як - то звязана з сэксам, таму што Дзіна, ну, яна...
  
  'Мы ведаем аб Дзіне, сэр.
  
  'А, ну, я думаў, ён прапанаваў ёй праслухоўванне або шанец паспрабаваць сябе ў што-то накшталт мюзікла. 'Ён паціснуў плячыма. - Я ўсё яшчэ хачу. Але, як я ўжо сказаў, пагаворыце з Не, ён быў апантаны ёю. Калі хто-небудзь што-то і ведае, дык гэта ён.'
  
  'Дзе мы можам яго знайсці? - спытаў я.
  
  'Дзе-то побач з Райнерз-Гаутом. У яго бабулі дзе-то там ёсць старадаўні катэдж. Ён жыве з ёй.
  
  Вярнуўшыся ў машыну, Джэсі сказала: 'Мы ўсяго ў двух хвілінах язды ад галоўнага сартавальнага аддзялення Пошты, і яны, напэўна, ведаюць, дзе знаходзіцца катэдж Чендлеров'.
  
  'Добрая думка, Бэтмен. - Джозэф выехаў на галоўную дарогу, якая вядзе ў горад. - Так табе Артур спадабаўся больш, чым Робі?
  
  'Значна, хоць я трохі баюся таго, што скажа нам Вар'ят Кіль, калі мы яго знойдзем.
  
  - Калі мы знойдзем яго. Ты калі-небудзь бываў у Райнерз-Гаут?
  
  'На прытоку ракі, ці не так? На раўніне, падступаючай да балота?
  
  'Так, гэта дзіўнае месца. Я быў там усяго адзін раз і не ведаў, як, чорт вазьмі, вярнуцца на дарогу. Завулкі і дарожкі ўсе віхляюць і віхляюць, пакуль вы не перастанеце разумець, у якім кірунку рухаецеся.'
  
  Яны згарнулі на ўязную пляцоўку перад офісам сартавання і прыпаркаваліся.
  
  Джэсі пагаварыла з жанчынай на стойцы рэгістрацыі, і тая папрасіла іх пачакаць, пакуль яна навядзе сякія-такія даведкі.
  
  Літаральна праз некалькі хвілін да іх выйшаў высокі, загарэлы, усмешлівы паштальён. 'Добры дзень, я Найджэл. Я чуў, што вы шукаеце катэдж Чендлеров?
  
  Джэсі паглядзела на яго шорты. Мяркуючы па тым, якімі загарэлымі былі яго ногі, ён, верагодна, насіў іх круглы год.
  
  'Так і ёсць,' сказаў Джозэф. 'Вы можаце паказаць нам дарогу?
  
  'Я мог бы, але ёсць вялікая верагоднасць, што ты будзеш клікаць сваіх прыяцеляў, каб яны прыйшлі і знайшлі цябе. Усмешка знікла. 'Са старой качкай ўсё ў парадку, ці не так? Яна цудоўная бабулька, трохі ненармальная, але ёй, павінна быць, каля дзевяноста.
  
  'Не, нічога падобнага. Нам проста трэба перакінуцца парай слоў з Не Чандлером.
  
  Найджэл паглядзеў на гадзіннік. 'Ведаеш што, у мяне тэрміновая дастаўка па адрасе, усяго ў паўмілі ад іх дома. Калі ты последуешь за мной, я завяду цябе туды, і тады ты ўбачыш, што гэта за д'ябальшчына - шукаць.
  
  Яны падзякавалі яго і вярнуліся да машыны. Праз некалькі імгненняў яны пачулі гудок і ўбачылі Найджела, які махае ім з свайго ярка-чырвонага паштовага фургона.
  
  'Ну што ж, наперад, у невядомасць,' сказала Джэсі.
  
  'Тут нічога не адбываецца", - адказаў Джозэф.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫНАЦЦАТАЯ
  
  Дэйв стаяў на парозе даволі прыемнага дома на Стейшн-роўд і чакаў, пакуль хлопчык гадоў васьмі пойдзе за сваім бацькам. Ён вырашыў трымацца як мага бліжэй да праўды, каб не падставіць сябе.
  
  'Містэр Кавачини? Мяне завуць Дэйв Харыс, і я прашу прабачэння за турботы, але я раблю перадавіцу для мясцовага паліцэйскага часопіса. Мы з маім калегам спрабуем знайсці некалькі предысторий аб некаторых афіцэраў Фенландии, якія былі ўзнагароджаны медалямі за адвагу.'
  
  Гэты чалавек быў у некаторым родзе расчараваннем. Па-першае, ён і блізка не быў так падобны на Фрэдзі, як спачатку здалося Дэйв, а потым, калі загаварыў, паказаўся даволі слабым і безвыніковым, зусім не падобным на Таўстуна Карвера.
  
  'Я ўпэўнены, усё, што можна было сказаць пра афіцэра, які выратаваў нашу Сьюзэн, ужо было сказана. Газеты так доўга былі поўныя гэтым'.
  
  'А як пажывае юная лэдзі? Спадзяюся, у яе ўсё добра?
  
  'О, так, яна зорка. Вядома, цяпер яна падлетак, але кожны дзень мы дзякуем богу за тое, што яна ўсё яшчэ з намі'.
  
  Гэты чалавек казаў амаль як нованавернутых, а не як блізкі сваяк злыдня, і Дэйва пачалі адольваць сумненні.
  
  'Паслухайце, цяпер не вельмі зручны час, я павінен адвесці свайго хлопчыка на футбольную трэніроўку, але калі вы патэлефануеце мне і дамовіцеся аб сустрэчы, я быў бы рады дапамагчы вам, калі змагу'.
  
  Дэйв дастаў ручку і пакапаўся ў кішэні ў пошуках чаго-небудзь, на чым можна было б напісаць. Ён не хацеў паказваць сваю афіцыйную запісную кніжку, таму што імкнуўся выглядаць пенсіянерам або, па меншай меры, грамадзянскім тварам. Нарэшце ён знайшоў квітанцыю на бензін і надрапаў нумар Кавачини на абароце. 'Дзякуй, сэр, я вам вельмі ўдзячны. Ён працягнуў руку і быў здзіўлены сіле поціску мужчыны. - Я патэлефаную табе, можа быць, на наступным тыдні.
  
  Спускаючыся па сцежцы, ён азірнуўся і ўбачыў мужчыну, які глядзеў ім услед. Дэйв глыбока ўздыхнуў і працягнуў ісці. Выраз твару Кавачини было атрутным. І ў гэтую долю секунды ён стаў рыхт-у-рыхт як Карвер.
  
  * * *
  
  У офісе ў Дербишире Бэн Рэдли і Кэт Каллен нецярпліва чакалі распараджэнняў. Кэт толькі што скончыла доўгі размова з інспектарам Ніккей Галена з Гринборо і перадала Бэну ўсю інфармацыю. Ён, у сваю чаргу, паведаміў пра гэта свайму інспектару і атрымаў дабро на ператрус ва ўладаньнях Кавачини ў Эпплтон-Дэйл.
  
  Кэт зноў паглядзела на гадзіннік. Атрыманне ордэра, здавалася, доўжылася цэлую вечнасць, і чаканне забівала іх абодвух.
  
  'Засталося нядоўга. Бэн нацягнуў бронекамізэльку і тоўстую куртку.
  
  У жываце ў Кэт завуркатала. Такое пачуццё ўзнікала ў яе кожны раз, калі яе адпраўлялі на асабліва небяспечны або высокоприоритетный выклік. Яна зноў паглядзела на фотакопіі двух дрэў. Яна, як і большасць астатніх, нічога пра іх не ведала, але была ўпэўненая, што сёння той дзень, калі яе пазнаёмяць са знакамітым жоўтым таполяй.
  
  Сяржант у форме і група мужчын і жанчын ўвайшлі ў офіс. 'Калі будзеш гатовы, Бэн. У нас ёсць дакументы. Мы пойдзем?
  
  Бэн глыбока уздыхнуў і перавёў погляд з Кэт на групу вакол яго. 'Добра, вы ўсё ведаеце, у чым справа. Вось дом пад назвай Вудлендс, а за ім - зарослы парк, рэшткі старой бальніцы з закінутымі будынкамі. Мы бярэм іх адначасова. Са мной будуць чатыры афіцэра, якія правераць Вудлендс і яго жыхароў. Астатнія адпраўляйцеся на тэрыторыю бальніцы. Так што, калі вам усё ясна, давайце зробім гэта. '
  
  Паездка ў Эпплтон-Дэйл заняла каля дваццаці хвілін, і Кэт востра ўсведамляла, што змярканне наступяць праз два гадзіны. Гэтага было дастаткова, каб зрабіць усё, што ім было трэба. Яна выглянула ў акно. Пасляпаўдзеннае сонца, освещавшее скалісты вапняк піка, дзіўна падымала настрой.
  
  Яе і Бэна суправаджалі малады дэтэктыў канстэбль Мэрфі, вядомы як Спад, і каманда з дзесяці афіцэраў у форме, а таксама кінолаг. Па ўказанні Бэна тры машыны прыпаркаваўся на стаянцы прыкладна ў двухстах ярдаў ад дома, і яны падышлі пешшу.
  
  Вузкі завулак, якім, па-відаць, карысталіся толькі сабакары, цягнуўся ўздоўж краю ўчастка і вёў на тэрыторыю бальніцы. Канстэбль Мэрфі і яго каманда бясшумна слізганулі ў брудны завулак і зніклі.
  
  Яна, Бэн і іх група старанна абследавалі Лясныя масівы.
  
  Нішто не варушылася. Ніякіх крыкаў ці ляманту, аб якіх шапталіся мясцовыя жыхары. На самай справе, наогул нічога.
  
  'Зайдзі за дом і паглядзі. 'Вочы Бэна бліснулі.
  
  Двое афіцэраў разышліся ў процілеглых кірунках да задняй частцы старога ўчастка, а Кэт і яе новыя калегі праціснуліся праз галоўныя вароты.
  
  Жанчына, якая, нарэшце, адкрыла дзверы, была ў дывановых тапачках. 'Якога чорта вам трэба?' спытала яна, падазрона нахмурыўшыся.
  
  Кэт адзначыла, што ланцуг надзейна замацаваная.
  
  'Выбачайце за непакой, міс. Я канстэбль Бэн Рэдли. Ён сунуў сваё пасведчанне ёй амаль у твар. 'Мы можам увайсці? Гэта тэрмінова.
  
  'Не, чорт вазьмі, ты не можаш! У мяне тут хворы чалавек. Яна паспрабавала зачыніць дзверы, але на шляху ў яе апынуўся Бэн дзясятага памеру. Яна падняла шырока расчыненыя вочы ад яго чаравіка, і выраз яе твару змянілася з гневу на страх. - Вы не можаце ўвайсці! Прабачце. Мне нельга.
  
  'У мяне ёсць ордэр, міс. Так што, баюся, мне давядзецца папрасіць вас адысці ў бок. Калі вы не дазволіце нам увайсці, тады дзверы прыйдзецца зачыніць. - Ён паказаў на афіцэра побач з ім, які трымаў цяжкі металічны пісталет. Ён падняў бровы. - На ваш выбар.
  
  'Няма! Не ... калі ласка! Не рабі гэтага. Я пушчу цябе, але ты павінна весці сябе ціха. Мой працадаўца вельмі хворы.
  
  Бэн кіўнуў. 'Містэр Кавачини?
  
  Яна адчыніла дзверы дрыготкімі рукамі. 'Усё дакладна.
  
  'А ты хто такі?
  
  'Я прыглядаю за ім.
  
  'Не зусім тое, што я меў на ўвазе, міс. Ваша імя, калі ласка?
  
  Перш чым жанчына паспела адказаць, стары дом огласился пранізлівым, разрэджваюць кроў крыкам.
  
  Кэт і яшчэ адзін афіцэр неадкладна пабеглі да лесвіцы.
  
  'Няма! Вы не можаце падняцца туды! Жанчына амаль крычала сама.
  
  З верхняга паверха даносіліся цяпер іншыя гукі, падобныя на прыглушанае бульканне. Бэн паклаў далонь на руку Кэт. 'Чаму? Што менавіта не так з містэрам Кавачини?
  
  'У яго прагрэсавальнае прыдуркаватасць, калі хочаш ведаць! І калі ён спалохаецца ці встревожится, яго дзеянне лекаў скончыцца занадта хутка. Яна паднялася на прыступку і умольна паглядзела на Бэна. 'Калі ласка! Пакінь яго мне і майму памочніку. Калі ён у такім стане, нас павінна быць двое.'
  
  'Хто твой памочнік? Дзе ён?
  
  Яна заламала рукі. 'Ён ужо павінен быць тут. Містэр Кавачини супакоіцца, калі будзе ціха. Павінна быць, ён пачуў вас і спалохаўся.
  
  'Вы не з тых, хто называе імёны, ці не так, міс?
  
  'Клічце мяне Джанет. А майго памочніка клічуць Джон.
  
  Бэн кінуў на яго знішчальны погляд. 'Джанет і Джон, так? Нядрэнна. Што ж, Джанет, баюся, нам прыйдзецца абшукаць дом і сад.
  
  'Навошта? Тут нічога няма, запэўніваю цябе. Толькі Джон і я. Аб, і садоўнік, Кіт. Яна паказала на лесвіцу. 'О, так, і яшчэ адзін спяць стары!
  
  'Што, ты маеш на ўвазе бацькі Фрэдзі Карвера? - Спытаў Кэт.
  
  Яе авантура акупілася. Рот Джанет прыадкрыўся, а спалоханыя вочы сказалі ім усё, хоць яе вусны пыталіся: "Хто?" Я ніколі не чула ні аб якім Фрэдзі Карвере.
  
  Бэн паклікаў аднаго з паліцэйскіх. 'Выйдзі вонкі, знайдзі двух іншых, прывядзі іх, а потым нам прыйдзецца падняцца наверх і наведаць старога. Ён павярнуўся да жанчыны і кіўнуў у бок першага паверха. - Кавачини зачынены? - спытаў я.
  
  Джанет выдала сухі, гаўкаючых смяшок. 'Ён па-чартоўску мае рацыю! Затым яе твар памякчэў. 'Небарака, у яго кожны дзень бываюць адзін або два моманты прасвятлення, і гэта ўсё. У астатні час, калі яму не даваць заспакойлівых ... ну...
  
  'Тады яму самае месца ў належным установе.
  
  'На самай справе! Ты не кажаш.
  
  Што-то пстрыкнула. Кэт падумаў: "Вось і ўсё!" Фрэдзі Карвер адправіў свайго бацькі сюды, у глуш, не таму, што яму было сорамна за беднага старога. Ён баяўся яго! З-за тых аднаго або двух вельмі небяспечных момантаў прасвятлення! Момантаў, калі ён мог распавесці аб сваім дарагім сыне і аб тым, што ён вытвараў.
  
  'Мне патрэбен нумар тэлефона сына містэра Кавачини, калі ласка,' настойліва папрасіла Кэт.
  
  'У мяне яго няма'.
  
  Ўмяшаўся Бэн. 'Ах так! Давай, Джанет! Ты ухаживаешь за гэтым хворым старым і ў цябе няма нумара тэлефона яго сына?
  
  Жанчына прыкусіла губу. 'Я сур'ёзна. Ён тэлефануе нам двойчы ў дзень.
  
  Кэт паглядзела на яе. 'А табе не здаецца, што гэта крыху дзіўна? Ці, можа быць, ён так добра табе плаціць, што табе ўсё роўна.
  
  Джанет злосна паглядзела на яе.
  
  'Ben! У нас ёсць садоўнік, але іншага мы знайсці не можам.'
  
  'Добра, адзін з вас застанецца тут з гэтымі двума. Трымаеце іх разам на кухні. Кэт, Дзіна, хадзем са мной, мы збіраемся, каб наведаць хворых.
  
  Джанет прыціснула рукі да рота. 'Няма! Калі ласка! Не падымайся туды.
  
  Трое паліцэйскіх павярнуліся да яе спіной і накіраваліся да лесвіцы.
  
  Толькі адна дзверы была зачыненая, і з-за яе Кэт чула валтузню.
  
  У дзвярны вушак быў ввинчен невялікі кручок. Бэн выняў з яго ключ і адчыніў дзверы. Рашуча пастукаўшы, ён сказаў: 'калі Ласка, не турбуйцеся, містэр Кавачини. Гэта паліцыя, сэр. Калі вы не пярэчыце, мы зараз прыедзем.'
  
  Адказу не было. Усе яны пачулі што-то накшталт летаніны, затым наступіла цішыня.
  
  'Добра, сэр. Адыдзіце ад дзвярэй.
  
  Пах ударыў па іх першымі.
  
  'Госпадзе Ісусе! Канстэбль па імені Дзіна заціснуў рукой нос і рот, перш чым увайсці ў пакой. 'Гэта тое, аб чым я думаю? Ён паказаў на карычневыя плямы, размазаныя па сценах.
  
  'Я б сказала, што так. 'Кэт беспаспяхова спрабавала не ўдыхаць занадта шмат. 'Што-небудзь яшчэ пахне так жа?
  
  Бэн агледзеўся. 'Містэр Кавачини?
  
  Пакой была бедна абстаўленая, хоць былі зроблены намаганні, каб зрабіць яе зручнай. У куце ціха бліскаў экран тэлевізара. Односпальные ложак была ў беспарадку, мокрыя прасціны валяліся на падлозе, скручаныя ў камяк, сярод іх заблыталася піжама.
  
  'Дзе, чорт вазьмі ... ? Аб чорт, я думаю, нам патрэбна дапамога. Бэн паглядзеў на Кэт, затым сказаў Дзіна: 'Выкліч хуткую". Мы не справімся з гэтым'.
  
  Кэт паглядзела ў бок акна. Пажылы мужчына, які, павінна быць, Кавачини, ажно скурчыўся на шырокім падаконніку, як жывёліна. Ён быў голы. Яго белыя безвалосыя ногі, пакрытыя худой бледнае скураное скурай, былі падцягнуты да небритому падбародка, кастлявыя рукі, абхоплівалі іх. Ён разгойдваўся ўзад-наперад і ўздрыгваў кожны раз, калі яго аголены пазваночнік датычылася халоднага шкла ззаду яго. На яго твары застыла шырокая кривозубая ўсмешка, а слязлівыя расфокусированные вочы, здавалася, былі скіраваныя куды-то паміж Кэт і кончыкам яго ўласнага носа.
  
  Не сказаўшы адно аднаму ні слова, яны выйшлі з пакоя і замкнулі дзверы.
  
  - "Хуткая дапамога" і лекар ўжо ў шляху. Што мы будзем рабіць з жанчынай і садоўнікам?
  
  Перш чым Бэн паспеў адказаць, яго рацыя ажыла. 'Гэта канстэбль Мэрфі, у нас тут сітуацыя, нам патрэбна падтрымка! Прыём.'
  
  'Бэн слухае, Спад. Што адбываецца?
  
  'Мы знайшлі вашы чортавы дрэвы! Разам з трыма мужчынамі, адзін мёртвы. Застрэлены ва ўпор.
  
  'Выпадкова?
  
  'Наўрад ці. Калі толькі ён не мог дацягнуцца да ўласнай шыі звязанымі рукамі. Больш падобна на пакаранне смерцю.
  
  'Вы затрымалі двух іншых? - спытаў я.
  
  'Пацвярджаю.
  
  'Гэта яны і ёсць забойцы? - спытаў я.
  
  'Сумнеўна. Яны гэта адмаўляюць. Яны па-чартоўску напалоханыя і выглядаюць досыць шакаваны, каб гаварыць праўду. І яшчэ, Бэн, там ёсць старая кладоўка, побач з дрэвамі, яна поўная брудных старых скрываўленых пасцельных прыналежнасцяў, ірванай адзення і сее-якіх інструментаў, уключаючы кусачкі. Я думаю, мы знайшлі месца, дзе трымалі дзяўчынак.'
  
  Кэт паглядзела на твар Бэна. Ён выглядаў прыпаднятым і усхваляваным.
  
  'Нарэшце-то! Добра, добрая праца. Цяпер далажыце аб усім каменданта і выклічце сюды крыміналістаў. Оцепите ўвесь раён, зразумела? Цалкам. Наша сітуацыя тут усё яшчэ актыўная, так што вас зразумеў і выходжу.'
  
  Іншыя паліцэйскія ўтаропіліся на яго, чакаючы загадаў. Кэт ведала, што ён вось-вось расплачацца. Праз столькі часу яны, нарэшце, знайшлі месца, дзе была заключана маленькая Ферн і астатнія. Цяпер яны сапраўды маглі прыціснуць да пазногця ублюдкаў, якія прычынілі ім боль.
  
  'Вось і ўсё, хлопцы! Мы нарэшце-то знайшлі гэта. Бэн разгарнуўся і злосна паглядзеў на мужчыну і жанчыну. 'Выклічце па рацыі яшчэ людзей і вярніце гэтых дваіх для допыту. Нам проста патрэбен зніклы чалавек.
  
  Ён падышоў да Джанет і наблізіў свой твар да яе твару. 'Добра. Дзе ён? Дзе ён хаваецца? Твой чортаў Джон?
  
  Яе трэсла. 'Я не ведаю. Павінна быць, ён пачуў цябе і ўцёк.
  
  - А як ён выглядае? - спытаў я.
  
  Яна паціснула плячыма. - Э-э, высокі, з бруднымі светлымі валасамі. На ім старая непрамакальных куртка — карычневая.
  
  'І ён жыве тут? - спытаў я.
  
  'Не, ён жыве ў будынку старой стайні.
  
  Бэн паглядзеў на канстэбля, які рушыў услед за ім.
  
  Мужчына кіўнуў. 'Знайшоў месца, але там было пуста, Бэн.
  
  'Добра. Вы двое, нагледзіць за гэтай парай і дачакайцеся "хуткай". Кэт, ты ідзеш са мной. Ён павінен быць дзе-то тут, верагодна, хаваецца, калі бачыў астатніх. Мы дабяромся да яго.'
  
  Бэн падціснуў хвост і выбег з хаты, Кэт ішла за ім па пятах.
  
  Да гэтага часу сонца садзілася, і па зямлі пачалі распаўзацца цені. Усе вакол блішчэла, калі дагасае залаты сонечнае святло прабівалася скрозь вячэрнюю расу. Чаравікі Кэт прамоклі ад мокрай травы, і яна пачула, як Бэн прамармытаў: 'Сляды ... Там, дзе ён бег па высокай траве, павінны быць сляды'. Ён падбег да старой стайні і агледзеў яе ў пошуках сцяжынкі, па якой пайшоў уцякач.
  
  Потым Кэт заўважыла гэта і кінулася бегчы. 'Сюды, Бэн! Я думаю, ён пайшоў у той бок, да ракі.
  
  Слабыя сляды пратэктараў вялі па вузкай дарожцы, якая складаецца ў асноўным з жвіру і бруду. Бэн дагнаў яе, і яны разам прабеглі метраў дзвесце-трыста, затым дабраліся да развілкі.
  
  Яны захісталіся. 'Цяжка разглядзець, у які бок ён пайшоў, тут толькі мох і невысокая трава. Бэн агледзеўся. 'Добра, ты ідзі ў адзін бок, я пайду ў іншую. І врі з усіх сіл, калі будзеш глядзець на яго.
  
  Зямля была слізкай, і сцяжынка даволі крута спускалася да ракі. Некалькі разоў Кэт поскальзывалась і ледзь не ўпала. Плёскат вады станавіўся ўсё гучней, а затым яна пачула іншы шум. Кэт спыніла свой імклівы кідок, ўхапілася за нізкую галінку, каб не ўпасці, і моўчкі стаяла, прыслухоўваючыся, ці не пачуецца гук зноў.
  
  Вось яно! Ціхі храбусценне. Гук, нібы хто-то спрабаваў бясшумна прабрацца скрозь увядающий папараць.
  
  Кэт прысела на кукішкі, ледзь асмельваючыся дыхаць, і напружыла слых, спрабуючы дакладна разабраць, адкуль даносіцца шум. Кэт ніколі не была з тых, хто ходзіць вакол ды каля. Як толькі яна падумала, што разгадала яго, яна стрымгалоў кінулася да яго.
  
  Мужчына злёгку ахнуў ад здзіўлення і працягнуў сваю дзікую скоку ўніз да ракі.
  
  'Паліцыя! Калі ласка, вярніцеся сюды! Нам няма куды ісці! Ben! Ён тут! Кэт вылаяўся і накіраваўся за мужчынам.
  
  Раптам яе ахвяра паслізнулася і страціла раўнавагу. Кэт ўхапілася за васковую тканіна яго рукавы.
  
  'О чорт!' Мокрая куртка выслізнула ў яе з рук, і, хутка азірнуўшыся на яе, мужчына, хістаючыся, пабрыў уніз па схіле.
  
  Кэт спынілася. На гэтым грубым, небритом твары яна ўбачыла выраз непадробнага жаху. І што-то яшчэ. Яе розум быў падобны да кодавага замка. Усе лічбы былі на месцы, ні адна з іх не стаяла на патрэбным месцы. Яна сморщила твар і закрыла вочы, адчайна спрабуючы асэнсаваць тое, што падказваў ёй мозг.
  
  Які ўцякае чалавек ужо дабраўся да берага ракі і рыхтаваўся увайсці ўброд ў быстротекущую ваду.
  
  Лічбы ўсталі на свае месцы.
  
  Яна павольна рушыла ўслед за псрапалоханых мужчынам ўніз па схіле і спынілася, назіраючы, як вада цямнее на штанах мужчыны і падбіраецца да икрам
  
  'Грэм! Грэм Хилдред! Усё ў парадку! Усё скончана!
  
  Яе голас празвінеў над зіготкімі пеністымі водамі ракі, і мужчына замёр.
  
  'Грэм! Мы схапілі астатніх! Мы ведаем усё пра Фрэдзі Карвере. Я сур'ёзна, усё скончана. Ты можаш вяртацца дадому, Грэм.
  
  Мужчына павярнуўся з выразам недаверу на твары, а затым яго сківіца адвісла, а цела абмякла. З амаль жывёльным крыкам Грэм Хилдред паваліўся наперад, на плыткаводдзе ля самай ракі.
  
  * * *
  
  Грэм сядзеў на заднім сядзенні машыны хуткай дапамогі, загарнуўшыся ў цеплавое коўдру. Кэт і Бэн селі побач з ім.
  
  Вочы Грэм ўсё яшчэ былі шырока раскрытыя ад страху. 'Перш чым ты зробіш што-небудзь яшчэ, ты павінен выслухаць мяне. Ты павінен даставіць Джэсі ў бяспечнае месца! Карвер цяпер адправіцца за ёй. Гэта не твая віна, але ты не ведаеш, што нарабіў, прыйшоўшы сюды! Яна ў жудаснай небяспекі. Слёзы змешваліся з рачной вадой, стекавшей па яго шчоках.
  
  'Усё ў парадку. Яна ў бяспецы ў Гринборо Нік, прыяцель, ' ціха сказаў Бэн.
  
  'Не, гэта не яна! У Карвера ёсць хто-то ўнутры! У яго хто-то ў кішэні. Яна не павінна заставацца ў паліцэйскім участку Гринборо! Паверце мне, гэта апошняе месца, дзе ёй варта быць. Дастаўце яе ў бяспечнае месца, цяпер, пакуль усё дзярмо не разляцелася па швах і Карвер не даведаўся — калі ўжо не пазнаў. Грэхема пачало трэсці. 'Ты паняцця не маеш, што ў гэтага чалавека на розуме ў дачыненні да Джэсі.
  
  Кэт выскачыла з машыны хуткай дапамогі і ў патэлефанавала Ніккей Галене. Яна паведаміла свайму босу неверагодную навіну — што Грэм Хилдред, да іх здзіўлення, у бяспекі. Затым Кэт перадала дакладныя словы папярэджання.
  
  'О, не! Аб чорт!'
  
  'Я ведаю, мэм. Але вы павінны рабіць тое, што ён кажа. Ён ведае, аб чым кажа. Ты не паверыш, што мы тут бачылі — мерцвякі, вар'яты ... О, Божа, я не магу табе сказаць!
  
  - Кэт, я здабуду яе ў бяспечнае месца, абяцай гэта Грэм, але цяпер яе тут няма, і гэта мяне вельмі непакоіць.
  
  Кэт пачула ўздых і стогн.
  
  'Па меншай меры, яна з Джозэфам, так што гэта дабраславеньне, але яны накіроўваюцца ў аддаленае месца на балотах, а вы ведаеце, якое наша чортава графства з пункту гледжання радыё і мабільных сігналаў, вы можаце быць па-чартоўску ўпэўнены, што кантакту не будзе. Я збіраюся адправіцца за імі сам, прама цяпер, добра? І не кажы Грэму, што яе тут няма. Я ўпэўнены, яму і так давялося праз многае прайсці.'
  
  'Будзьце асцярожныя, мэм, добра?
  
  'Вядома, але я не дазволю гэтаму монстру пагражаць каму-небудзь з нашых, толькі не ў маё дзяжурства! Яна памаўчала, потым дадала: 'І яшчэ, Кэт, ты зрабіла бліскучую працу, але зараз прыйшоў час вяртацца дадому, добра?'
  
  Званок скончыўся.
  
  * * *
  
  Магчыма, упершыню ў сваім жыцці Фрэдзі Карвер не ведаў, што рабіць.
  
  За апошнія дзесяць хвілін Карвер адчуў гнеў, боль, замяшанне і страх. Цяпер ён не адчуваў нічога, акрамя чыстай лютасці.
  
  Усё, да чаго ён імкнуўся, выслізгваў ад яго. З зробленых ім званкоў, якія засталіся без адказу, ён зразумеў, што скачуць пацукі з карабля, што тоне.
  
  Яго бацька быў Бог ведае дзе. Яго справа была сапсавана, хоць на гэты раз да яго гэта не мела ніякага дачынення, і ён паняцця не меў, колькі яго аператыўнікаў было ўзята пад варту паліцыяй. У дадатак да ўсяго, і, магчыма, горш за ўсё, адзін з яго шпіёнаў бачыў, як паліцыя вяла яго ручнога палоннага паліцэйскага да машыны хуткай дапамогі. Каб бруд патрапіла ў дом яго бацькі, яна павінна была зыходзіць у першую чаргу ад Хилдред. Мужчына, павінна быць, знайшоў спосаб перадаць паведамленне. Што ж, яго папярэдзілі. Цяпер пальчаткі былі знятыя. Цяпер Фрэдзі нічога яму не павінен.
  
  Адно было ясна напэўна: ён стрымае сваё абяцанне Грэму Хилдреду. Вік больш не быў даступны, але ён ведаў чалавека, які мог выканаць гэтую працу.
  
  Карвер узяў тэлефон і патэлефанаваў містэру Фабиану.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ЧАТЫРНАЦЦАТАЯ
  
  Не падазраючы аб драме, разгортваецца ў Дербишире, Джозэф і Джэсі гналіся за маленькім чырвоным фургонам па багністых сцяжынках. Джэсі ціха присвистнула. 'Я і паняцця не меў, што гэта месца такое заблытанае.
  
  'Я ведаю. Гэта адно з нешматлікіх месцаў, якое не можа знайсці спадарожнікавая навігацыя, і прама цяпер я вельмі ўдзячны нашаму сябру-паштару Найджелу. Я б не хацеў апынуцца тут ноччу. Джозэф вгляделся ў звілістую дарогу і павялічваецца колькасць выбоін.
  
  'І пажылая лэдзі і дзівакаваты хлопец на самай справе жывуць тут! Што, калі б ёй спатрэбілася дапамога — хуткая дапамога ці лекар?
  
  'Ну, мне сказалі, што ў іх ёсць стацыянарны тэлефон. У астатнім "дзівакаваты хлопец" ускоквае на ровар і ганяе, як клэпперы, я мяркую.
  
  Завулкі віхлялі ўздоўж глыбокіх дрэнажных канаў і палёў, якія сыходзілі да далёкага гарызонту размытым зялёным і шэрым плямай.
  
  'Колькі яшчэ? - Запыталася Джэсі.
  
  'Думаю, недалёка. Бачыш групу дрэў у куце таго поля? Я амаль упэўнены, што дарога адгаліноўваецца адтуль і вядзе да Райнерс-Гаут.
  
  'Што такое гаут? - спытаў я.
  
  'Стары тэрмін, які пазначае вадаправодную трубу, якая праходзіць пад зямлёй, як каналізацыя.
  
  'Цудоўна. Уяўляю, як жыць па такім шыкоўным адрасе, як "Каналізацыя Райнера"!
  
  'Калі яны выкарыстоўваюць гэта назва ў якасці тапоніма, яно звычайна адбываецца ад назвы паводкі — балотная вада сцякае з рэк у мора'.
  
  'Што такое рын? - спытаў я.
  
  'З якога ты акругі, Джэсі?
  
  - У Дорсете, і я ўпэўнены, што там няма ніякіх ринов.
  
  'Гэта канава, дрэнажны канал'. Ён усміхнуўся. 'Я люблю ўсе традыцыйныя рэчы, звязаныя з балотамі. Ты заўсёды пазнаеш што-то новае".
  
  'Я паверу табе на слова.
  
  'Бачыш гэтую гаёк? Ён праехаў міма самотнай групы паваленых ветрам дрэў і чэзлага падлеску па яшчэ больш вузкай сцежцы. 'Яны называюць гэта Чортавымі норамі.
  
  Джэсі стаяла напаўпаварота да яго. Здавалася, яна шчыра зацікавілася. 'Добра, скажы мне, чаму.
  
  'Старамодная страхоўка, на самай справе. Фермеры саджалі іх у куце поля, каб сатане было дзе пагуляць. Спадзяваліся, што ён пакіне іх ўраджай у спакоі, калі яму будзе дзе пацешыцца. Звычайна іх трое ў трыкутніку, і гэта не таму, што яны ў куце. Яны ўтварылі тройцу, якая трымала д'ябла ў цуглях.'
  
  Джэсі ўсміхнулася. 'Табе варта было б у вольны час чытаць лекцыі ў мясцовым музеі.
  
  'Якое вольны час?
  
  'Ах так, я забылася пра гэта. 'Яна паказала пальцам. 'Найджэл прытармажвае, я бачу стоп-сігналы.
  
  Джозэф параўняўся з каралеўскім паштовым фургонам і апусціў шкло. 'Дзякуй, Найджэл, я табе вельмі ўдзячны.
  
  Мужчына ўхмыльнуўся. 'Катэдж у пары сотняў ярдаў далей па дарозе, за ўсёй гэтай нізкарослай плотам. Як ты думаеш, ці зможаш знайсці дарогу з гэтага балота? Гэта зваротная бок залімітавага.'
  
  'Так, думаю, што так. Я паклапаціўся адзначыць некалькі славутасцяў па шляху сюды.
  
  'Не задерживайся. Хутка сцямнее, а я ў свой час бачыў нямала машын, вытащенных лябёдкай з гэтых канаў. Найджэл памахаў рукой, але перш чым з'ехаць, крыкнуў у адказ: 'І не кладзі надзеі на свой мабільны або рацыю, прыём тут нікуды не варты'.
  
  * * *
  
  Джозэф думаў, што яго любімы катэдж у Вузле поўны зачаравання і характару, але дом Чандлеров быў падобны на малюсенькі кавалачак старых Фенлендов, пакінуты некранутым цягам часу.
  
  Яны ўбачылі, як Кіль паварочвае ручку, каб падняць ваду з калодзежа. Ён глядзеў на іх з відавочным захапленнем — Джозэф здагадаўся, што наведвальнікі былі чым-то накшталт прыемнай навінкі.
  
  Джозэф паказаў яму іх службовыя пасведчанні, распавёў, хто яны такія і сцісла, чаму яны тут апынуліся.
  
  'Лепш зайдзі і прымі вага, сёння ўвечары тут трохі не па сабе'.
  
  Джэсі зірнула на Джозэфа і развяла рукамі.
  
  'Ён мае на ўвазе восень — туманную і халаднаватую ў паветры.
  
  У жалезнай рашотцы гарэў агонь, і ў маленькай ўтульнай кухні было цёпла і ўтульна. Кіль высунуў тры драўляных крэсла з-пад старога дубовага стала, і яны селі.
  
  'Ты ж ведаеш, я любіў яе.
  
  Джозэф кіўнуў. 'Мы чулі. Ён паглядзеў на маладога чалавека. Было цяжка вызначыць яго ўзрост, яму магло быць ад дваццаці пяці да трыццаці пяці або нават нашмат менш. Ён быў худым, як бабовы сцябло, з рэзкімі, даволі жаноцкімі рысамі асобы, абрамленым капой хвалістых сьветлых валасоў. У яго была жывая ўсмешка, і ў цэлым ён быў даволі сімпатычным.
  
  'Хочаш гарбаты? Я рыхтую бабулі кожны дзень роўна ў пяць. Цяпер яна спіць, але хутка паўстане.
  
  'У нас усё ў парадку, Кіл. У нас не так шмат часу, але нам трэба ведаць, ці можаш ты расказаць што-небудзь аб Дзіне Джарвіс.
  
  'Чаму?'
  
  Гэта было не столькі груба, колькі вельмі прамалінейна.
  
  'Мы вывучаем абставіны яе знікнення, Кіл. Мы думалі, што яна проста паехала, але цяпер мы крыху турбуемся аб ёй.
  
  'Яна не збегла. Яна ўсё яшчэ тут. Ну, была да нядаўняга часу. Ён выглядаў такім сумным, што гатовы быў заплакаць.
  
  'Божа'. Высокая, поўная жанчына стаяла ў дзвярным праёме, які вёў да лесвіцы, цяжка абапіраючыся на падножку. 'Ён зноў расказвае табе ўсю гэтую лухту аб сваёй страчанай любові? Яна ўсміхнулася. 'Я Мэры Чандлер, а ты хто?
  
  Джозэф ускочыў і прадставіў Джэсі і сябе. 'Гэта наша віна, місіс Чандлер. Мы прыйшлі спытаць Кіла, што ён можа расказаць нам аб Дзіне.
  
  Яна апусцілася ў крэсла з падлакотнікамі бліжэй да агню. 'Тады будзьце гатовыя да доўгай ночы. Ён трохі працягвае.
  
  Джозэф павярнуўся да Килу. 'Ты сказаў, што яна нікуды не сыходзіла. Як ты думаеш, што з ёй здарылася?
  
  'Я не люблю казаць пры бабулі. Ён апусціў галаву і сашчапіў рукі на каленях.
  
  'Не звяртайце на мяне ўвагі. Я дастаткова доўга знаходжуся на гэтай зямлі, каб мяне нішто не шакавала. Мэры ўзяла скрутак пражы для вязання і кручок і пачала працаваць.
  
  'Яна была прыгожая, ўмела спяваць і танцаваць, а потым той гарадскі мужчына ў вялікай машыне што-то з ёй зрабіў, і тады яна болей не смяялася'.
  
  Джэсі нахмурылася. 'Калі гэта было, Кіл?
  
  'За дзень да гэтага.
  
  'Да чаго? Да таго, як яна знікла?
  
  'Яна не знікала.
  
  'Дык дзе ж яна? - спытаў я.
  
  Ён злёгку паціснуў плячыма. 'Я не ведаю. Хоць я ўсё яшчэ шукаю яе.
  
  Джозэф любіў загадкі, але не ў дадзены момант. 'Добра, раскажыце нам, калі вы бачылі яе ў апошні раз.
  
  Кіл ўтаропіўся ў падлогу, затым падняў вочы і ўхмыльнуўся. 'Мне патрэбен мой дзённік. Ты можаш прачытаць яго, калі хочаш. Там табе ўсё раскажуць. Ён ускочыў, выбег, і яны пачулі, як ён падымаецца па крутой драўлянай лесвіцы.
  
  Пажылая лэдзі адклала вязанне і ўважліва паглядзела на іх. 'Ён нешта ўбачыў. Яна пацерла свае вузлаватыя рукі перад камінам. 'Я проста не ўпэўнена, што менавіта. Аднойчы ўвечары ён прыйшоў дадому ў такім стане. Ён быў вельмі разгублены. І плакаў! Як дзіця! Я дакладна ведаю, што дзе-то ў яго заблытаным мозгу знаходзіцца адказ на ўсе твае пытанні. Яна падняла бровы. 'Проста яго крыху складана зразумець.
  
  'Вы ведалі Дзіну? - спытаў я.
  
  'О, не, качаня, я нікуды не выходжу. Я ніколі не спала адну ноч у месцах, далёкіх ад сваёй ложка прама тут. Яна зноў усміхнулася, паказаўшы больш шчылін, чым зубоў. 'Але нават тут ты можаш пачуць сее-што ад тых, хто прыходзіць і сыходзіць'.
  
  'Як ты думаеш, што адбылося?
  
  'Я думаю, хто-то забраў у Дзіны Джарвіс што-то каштоўнае, што яна ніколі б ім не аддала. А потым яны забілі яе і павезлі на балота'.
  
  Джозэф зірнуў на Джэсі і ўбачыў, як пабялеў яе твар.
  
  'Ён у мяне! - Кіл убег у пакой, як усхваляваны пяцігадовы дзіця. - Паколькі вы з паліцыі, вы можаце запазычыць яго. Але я хачу яго вярнуць. Ці павінен я папрасіць цябе падпісаць што-небудзь, каб сказаць, што яно ў цябе?'
  
  'Не, мы будзем вельмі асцярожныя, і гэта вельмі ласкава з твайго боку, Кіл. Дапамагаць паліцыі ў расследаванні - вельмі адказны ўчынак.
  
  Хлопчык-мужчына імгненна вырас у памерах.
  
  'Нам пара, сяржант. Джэсі глядзела ў акно.
  
  'Так, хутка з'явяцца темняки. Лепш прэч з балотных сцяжынак, ты да іх не прывыкла. 'Пажылая лэдзі сама сабе кіўнула. 'Тут змярканне гуляюць з тваімі вачыма. Так што беражыце сябе, маладыя людзі.
  
  'Мы ўбачымся з табой зноў, калі вернем твой дзённік, і дзякуй табе за дапамогу.
  
  У машыне Джозэф раскрыў кнігу з загнутым карэньчыкаў і ахнуў.
  
  Гэта была маса слоў і малюнкаў, накідаў і карыкатур. Кожная старонка была спярэшчаная мудрагелістымі пісьмёнамі і малюнкамі. Ён павярнуў яе да Джэсі і выдыхнуў. 'Нам сапраўды трэба зірнуць на гэта вельмі ўважліва'.
  
  'Спадар паліцэйскі!
  
  Джозэф апусціў шкло і ўбачыў твар Кіля зусім блізка ад свайго ўласнага.
  
  'Раней я чуў, як яна спявае, недалёка ад балота, дзе-то побач з балотам Картэра. Потым, некалькі месяцаў таму, яна перастала. Ён бліснуў сваёй дзіўна мілай усмешкай. 'Я проста падумаў, што табе варта ведаць. Затым ён убег назад у катэдж і зачыніў дзверы.
  
  * * *
  
  Пакуль Кэт размаўляла са сваім босам, Бэн папрасіў парамедыка пакінуць іх на хвілінку сам-насам. Ён прыадчыніў дзверы і паглядзеў на стомлены, стомлены твар зніклага паліцэйскага. Ён хацеў быць усхваляваным — у рэшце рэшт, гэты чалавек быў практычна легендай, але пусты погляд Хилдред турбаваў яго. Таму ён паклаў руку яму на плячо і сціснуў. 'Фрэдзі, павінна быць, пагражаў табе чым-то па-чартоўску жахлівым, раз ты ўвесь гэты час хаваўся. Ён памаўчаў. 'У цябе былі якія-небудзь сур'ёзныя доказы супраць яго, ці не так?
  
  'Правоў па абодвух пунктах.
  
  Голас быў цьмяным і стомленым. Бэну адчайна хацелася закідваць яго пытанне за пытаннем, але ён ведаў, што яшчэ занадта рана. 'Грэм? Ты ж ведаеш, што я павінен агледзець цябе ў бальніцы, а потым, калі ўсе будзе ў парадку, цябе адвязуць у бяспечнае месца для допыту?
  
  Ён стомлена кіўнуў сваёй калматай нечесаной галавой. 'І праходзіў псіхіятрычнае абследаванне. Я ведаю, як гэта робіцца. Але мне таксама трэба быць дзе-небудзь яшчэ, акрамя Гринборо або тут. Карвер прыйдзе за мной гэтак жа, як і за Джэсі.
  
  Ён быў стомлены, таму Бэн вырашыў пакінуць яго. Ён зноў папляскаў яго па плячы і ўстаў. 'Я пакіну цябе ў спакоі, чувак. Пагаворым пазней.
  
  Рука Грэма кінулася наперад і схапіла яго за запясце. Сіла дотыку адкінула Бэна назад.
  
  'Няма! Застанься. Мне трэба, каб ты сее-што для мяне зрабіў. Калі ласка?
  
  Бэн зноў сеў.
  
  Грэм адкінуў з ілба пасму мокрых валасоў. 'Ты, здаецца, ужо ўсё высветліў наконт Фрэдзі. Калі вы знайшлі гэта месца, хоць меркавалася, што яно трымаецца ў строгім сакрэце нават ад яго ўласных людзей, то вы павінны многае ведаць.'
  
  Бэн скрывіўся. 'Не зусім. Толькі асновы, але я па-чартоўску шмат чаго не разумею, гэта дакладна.
  
  'Што, напрыклад?
  
  'Па-першае, чаму ты жывы. Гэта як-то звязана з маленькай дзяўчынкай, якую ты выратаваў ад ўтаплення? Сьюзэн Кавачини?
  
  Грэм горка ўсміхнулася. 'Пацешна, ці не праўда? Я выратаваў ёй жыццё, а яна, дзіўным чынам, выратавала маю.
  
  'Яна пляменніца Фрэдзі? - спытаў я.
  
  'Так. У яго перакручаны набор каштоўнасцяў, у гэтага чалавека. Ён можа забіваць, катаваць і калечыць, але калі справа тычыцца яго ўласнай сям'і, ён гуляе строга па правілах.
  
  'І гэта значыць не забіваць чалавека, які выратаваў дзіцяці свайго брата?
  
  'Дакладна. Ён сапраўдны хросны бацька. Голас загучаў цвярдзей. Бэн здагадаўся, што першапачатковы шок праходзіць і да яго паступова даходзіць, што ён больш не палонны. 'Добра, я раскажу вам гісторыю сцісла, проста для таго, каб вы маглі распавесці яе уладам якія ўтрымліваюць, а падрабязнасці пакіну на потым. Але спачатку, вы можаце запэўніць мяне, што констеблю Джэсі Найтингейл будзе прадастаўлена кругласутачная ахова ў бяспечным месцы?'
  
  'Кэт як раз дамаўляецца аб гэтым з інспектарам Ніккей Галеной. Яна цалкам разумее сітуацыю, так што вы можаце быць упэўнены, што яна зробіць усе, што ад яе спатрэбіцца.
  
  'Я не магу ўявіць нікога, каго б я хацеў мець у сваёй справе, акрамя гэтага ратвейлера'. Грэм слаба ўсміхнуўся. 'І не маглі б вы папрасіць іх не выбалтывать Джэсі, што я жывы. Для яе гэта будзе па-чартоўску моцным узрушэннем. Папрасі іх, каб мой стары прыяцель Дэйв Харыс распавёў ёй, добра? Ён выглядаў засмучаным. 'Я ... я нават не ведаю, у якой яна сітуацыі, калі ты разумееш, што я маю на ўвазе, прайшло вельмі шмат часу. Можа, у яе ёсць хто-то яшчэ? ..
  
  Бэн высунуў галаву з машыны хуткай дапамогі. Ён быў здзіўлены, што сонца ўжо села. 'Кэт? Грэм хоча, каб ты звязалася са сваім партнёрам, Дэйвам. Ён бы хацеў, каб менавіта ён паведаміў навіна Джэсі, і зрабіў гэта ў ціхім месцы.'
  
  Да яго здзіўлення, Кэт выглядала ўстрывожанай і прашаптала: 'Усё не так проста, Бэн. Джэсі цяпер няма ў пастарунку. Інспектар асабіста адправіўся на яе пошукі'.
  
  Сэрца Бэна ўпала. Гэта было не тое, чым ён збіраўся падзяліцца з Грэмам прама цяпер.
  
  'Але я ўсё роўна патэлефаную Дэйв, добра?
  
  Бэн кіўнуў і нырнуў назад у машыну хуткай дапамогі. 'Кэт цяпер тэлефануе яму. І як бы тое ні было, нядаўна я правёў некаторы час у Гринборо, і твая Джэсі была вельмі засмучаная з-за якой-то газетнай артыкулы пра цябе. Яе сяброўкі сказалі мне, што ў яе жыцці вызначана няма іншага мужчыны.'
  
  'Давай проста спадзявацца, што гэта праўда, добра?
  
  Бэн адкінуўся на спінку крэсла і паспрабаваў не думаць аб тым, што Джэсі Найтингейл цяпер далёка не ў бяспецы. 'Так што здарылася, Грэм?
  
  Грэм глыбока ўздыхнуў і пачаў. 'Я ішоў на працу, калі мне патэлефанаваў мой стары прыяцель. Ён быў адным з людзей Фрэдзі, не займаў высокага становішча, але быў у курсе спраў Фрэдзі з наркотыкамі. Падобна на тое, Карвер моцна пакрыўдзіў сваю сяброўку, і гэта сапраўды вывела яго з сябе, таму ён вырашыў адплаціць Карверу тым жа. У яго быў дзённік Фрэдзі, падрабязная інфармацыя пра яго дылерах, з указаннем часу і даты, і ён быў гатовы перадаць яго. Я пайшоў на сустрэчу з ім, але хто-то яго затрымаў. Там былі людзі Фрэдзі. Яны прастрэлілі мне морду, забілі яго прама ў мяне на вачах і забралі мяне з сабой.'
  
  'І прывёў цябе сюды?
  
  'Не адразу. Яны нейкі час трымалі мяне ў палоне. Знішчылі ўсё, што ў мяне было пры сабе — пасведчанне, тэлефон, кашалек, крэдытныя карткі, усё астатняе. Яны раздушылі маю машыну на нейкай звалцы, якая належыла Карверу. Яны ператварылі мяне ў не-асобу. Ён нахмурыўся. 'Потым мяне наведаў сам вялікі вырадак. Здавалася, я быў для яго чымсьці накшталт праблемы, але яму ў галаву прыйшла гэтая выдатная ідэя. Ён здрыгануўся. 'Яго бацька станавіўся для яго сур'ёзнай пагрозай'.
  
  'У таты было прыдуркаватасць, але часам ён атрымліваў задавальненне, распавядаючы маляўнічыя гісторыі аб сваім хлопчыку?
  
  Грэм кіўнуў. 'Ён сказаў, што я павінен дапамагаць клапаціцца пра яго бацьку.
  
  Бэн схіліў галаву набок. 'І?
  
  'Калі б я калі-небудзь паспрабаваў звязацца з кім-небудзь з маёй мінулым жыцці, ён бы забраў Джэсі і аддаў яе аднаму з сваіх галаварэзаў, чалавеку па імі Вік, для працяглых гульняў. Вік - псіх, які выконвае за яго па-сапраўднаму брудную працу.'
  
  - Так і было. Мы знайшлі яго на заднім двары. Па словах яшчэ двух "супрацоўнікаў" Карвера, Фрэдзі звольніў яго сёння раніцай.
  
  'Значыць, Бог ёсць! Грэхем змрочна ўсміхнуўся.
  
  'Але гэта было яшчэ не ўсё, ці не так?
  
  'Няма. Ён рэгулярна дасылаў мне фатаграфіі Джэс, проста каб я ведала, што ён сапраўды назірае за ёй, і нагадваў мне пра небяспекі, у якой яна знаходзілася. Некаторых забралі ў паліцэйскім участку, так што вось адкуль я ведаю, што ў яго ёсць свой чалавек. Затым ён дасылаў мне адрэзаныя пальцы, каб даказаць, што ён настроены смяротна сур'ёзна, і што, калі я калі-небудзь паспрабую прадаць яго, Джэсі таксама адсякуць пальцы, а затым яе перададуць у рукі Віка. 'Ён зноў здрыгануўся. 'Я ведаў, што ён прычыняў боль іншым дзяўчатам, магчыма, нават забіваў іх, але я люблю Джэсі! Як я мог ... ? Што я мог зрабіць?' Яго вочы напоўніліся слязьмі. 'Ben? Што я мог зрабіць? Яго грудзі ўздымаліся ад рыданняў.
  
  'Менавіта гэта ты і зрабіў, чувак. Ты абараніў яе. Гэта ўсё, што ты мог зрабіць.
  
  Грэм абхапіў сябе рукамі і ўтаропіўся ў падлогу. Яго голас задрыжаў, калі ён сказаў: 'Нават гэтага яму было недастаткова. У якасці дадатковай страхоўкі Фрэдзі прадставіў мяне як чалавека, які працуе ў яго на зарплату на працягу многіх гадоў. Пераклаў кучу грошай на афшорны рахунак на маё імя. Ён паабяцаў ананімна адправіць у бульварную прэсу "ўнутраную" інфармацыю аб брудным проходимце-копе, якога ўсе называлі героем. Ён паабяцаў знішчыць мяне і запляміць рэпутацыю кожнага дзеючага афіцэра паліцыі адным махам. Ён падняў галаву, яго вочы былі чырвонымі і пачырванелымі. 'Ён таксама мог гэта зрабіць. Ён усё яшчэ мог! Грэм шчыльней закутался ў коўдру і разгойдваўся ўзад-наперад. 'Потым быў яго бацька. Бедны стары! Спачатку ўсё было ў парадку, потым яму стала па-сапраўднаму дрэнна. Ён быў як жывёла, ён измазывал нас фекаліямі, ен нападаў на нас, а потым плакаў, як дзіця. Ты скребешь і скребешь сваю скуру, але заўсёды адчуваеш пах лайна. Гэта было жудасна... Жудасна!
  
  'Думаю, нам пара ісці, афіцэр. Наш пацыент выглядае вельмі засмучаным. Нам трэба адвезці яго ў бальніцу. Парамедык забраўся ўнутр.
  
  'Так, вядома, але з табой павінен ехаць афіцэр. 'Ён павярнуўся да Грэму і абняў яго. 'Ты адважны хлопец. Убачымся вельмі хутка.
  
  'Проста скажы інспектару Галене, каб ён злавіў гэтага монстра і ніколі не адпускаў яго, добра?
  
  'Ёй не трэба будзе паўтараць двойчы, павер мне! Поспехі, прыяцель.
  
  'І што, Бэн? Грэм выціснуў слабую ўсмешку. 'Не будзь занадта строгі да Джанет. Яна добрая жанчына.
  
  'У Фрэдзі на яе таксама што-то было?
  
  'О, так. Але Джанет была пышная са старым. Яна многаму мяне навучыла. Ён выціснуў усмешку. 'А калі яны не хочуць, каб я вяртаўся ў паліцыю, па меншай меры, я магу ўладкавацца сядзелкай да псіхіятра, ці не так?
  
  Бэн паківаў галавой, калі машына хуткай дапамогі з'ехала. Ён паспрабаваў уявіць, як Джэсі Найтингейл адрэагуе на гэтую навіну, калі яны дабяруцца да яе. Увесь яе свет зноў зменіцца, гэта дакладна. Ён спадзяваўся, што гэта будзе да лепшага, але два гады - гэта доўгі тэрмін. Цяпер яны абодва будуць зусім іншымі людзьмі. Асабліва Грэм. У яго засталіся б душэўныя шнары на ўсё жыццё.
  
  Ён падышоў да Кэт. У іх была праца. Што б ні здарылася, Фрэдзі Карвер павінен быць злоўлены, і яму нельга дазволіць выкарыстоўваць каго-небудзь з сваіх прадажных адвакатаў або высокапастаўленых сяброў, каб пазбавіцца ад яго. Калі б існавала хоць нейкая справядлівасць, на гэты раз куля-забойца сышоў бы ў адстаўку назаўжды.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ
  
  Містэр Фабіян паклаў трубку і паклаў тэлефон назад у кішэню. Ён глядзеў у акно машыны і думаў, як моцна ненавідзіць гэтую плоскую зямлю з яе аднастайнымі милями вспаханных палёў і звілістымі завулкамі, якія нікуды не вялі.
  
  І навіна, якую толькі што паведаміў Таўстун Карвер, таксама не падняла яму настрою. Тым не менш, ён заўсёды быў аптымістам, і калі адна дзверы зачыніліся ... Карвер плаціў вельмі добра, ён заўсёды плаціў, але калі яго адважная новая імперыя пачала тануць яшчэ да таго, як ён яе запусціў, тады прыйшоў час пакінуць карабель. Ён ні за што не пагадзіўся б на гэта. І ён ведаў, не пытаючыся, што містэр Вэнэйблс адчуваў бы тое ж самае.
  
  Ён ляніва пачухаў падбародак. Улічваючы ўсе працы, якія Карвер ладзіў ім у мінулым, ён адчуваў, што яны павінны аказаць Фрэдзі яшчэ адну паслугу, перш чым пакінуць гэты жахліва панылы акруга. Ён выканае гэты абавязак.
  
  Карвер звычайна плаціў яму наяўнымі, але для тых выпадкаў, калі гэта было немагчыма, яны стварылі складаную сістэму бяспечнага пераводу грошай. Гэта было немагчыма адсачыць, і містэр Фабіян ведаў, што як толькі ён пагодзіцца на гэтую працу, Карвер перавядзе грошы на адзін з сваіх шматлікіх афшорных рахункаў.
  
  Фабіян пацягнуўся да пасажырскага сядзення, узяў свой партфель і дастаў непразрыстую пластыкавую тэчку. Ён не чакаў, што яму калі-небудзь давядзецца яе адкрываць. Карвер сказаў, што гэта безадмоўны механізм і, хутчэй за ўсё, ён ніколі не будзе актываваны, але паколькі самыя прадуманыя планы Таўстуна, падобна, пайшлі наперакасяк, цяпер спатрэбіўся экстраардынарны вопыт містэра Фабіяна.
  
  Ўнутры канверта была серыя фатаграфій, набор тэлефонных нумароў, кодавае імя і кароткае дасье з асабістымі дадзенымі. Ён узяў першую фатаграфію і яе сур'ёзна абдумаў. Жанчына была бландынкай, мініяцюрнай і выглядала настолькі далёкай ад стэрэатыпнага паліцэйскага, наколькі гэта было магчыма. Ён прыгледзеўся больш уважліва і вырашыў, што яна значна старэй, чым можна было ўбачыць па хвостику і свежым твары на першы погляд. Ён праверыў дату яе нараджэння і злёгку кіўнуў. Верагодна, гэта была адна з самых прыгожых метак, з якімі ён калі-небудзь меў задавальненне мець справу. Пажадлівая ўсьмешка расплылась па яго твары. Такім чынам, апошняя праца, якую ён калі-небудзь выканае для Фрэдзі Карвера, будзе цяжкасцю кахання. Як міла. Ён ведаў, чаго ад яго чакае Таўстун, але справа была ў тым, што містэр Фабіян быў значна вынаходлівей дарагога Фрэдзі. І на ўсялякі выпадак, калі яго ўзнагароджанне не матэрыялізуецца, ён атрымае яго іншым спосабам. У кожнай працы ёсць свае перавагі.
  
  Ён лёгка правёў пальцам па стройнага цела на фатаграфіі і ўздыхнуў. Да гэтага часу ўся яго праца была чыста клінічнай. Ён павінен быў заставацца на вяршыні сваёй кар'еры. Ён быў прафесіяналам, і ніякія эмоцыі не перашкаджалі яму. Ён і містэр Вэнэйблс былі крыху больш, чым машынамі — машынамі для забойства. Толькі аднойчы за ўсю сваю кар'еру яны не змаглі выканаць заданне, і больш такога не паўторыцца. Але на гэты раз містэр Фабіян зразумеў, што хоча большага, чаго-то іншага. У рэшце рэшт, гэта быў апошні раз, калі іх з Карвером шляхі перасякаліся. Так, ён прыдумаў бы што-небудзь больш авантурна для сваёй лебядзінай песні, а потым яны з Венейблсом зніклі б, як вір далікатнага балотнага туману.
  
  Ён адкінуўся на спінку крэсла, дастаў тэлефон і набраў адзін з нумароў на лістку. Як толькі яму адказалі, ён назваў кодавае слова. Праз некалькі імгненняў асцярожны голас спытаў: 'Што табе трэба?'
  
  'Расклад яе дзяжурстваў на наступныя два дні, і яе месцазнаходжанне ў цяперашні час.
  
  'Я напішу табе эсэмэску.
  
  Тэлефон адключыўся.
  
  Фабіян прагартаў іншыя фатаграфіі, пакуль чакаў паведамленне. У асноўным яны былі зробленыя ў паліцэйскім участку, але іншыя былі паказаны ў яе дома, у мясцовым спартзале і падчас прабежкі па набярэжнай. Фабіян аблізнуў вусны. Для яго гэта была новая гульня. Ён проста спадзяваўся, што яна не даставіць яму занадта вялікага задавальнення. Ён не хацеў, каб задавальненне адцягвала яго.
  
  Рэзкае гудзенне азначала якое ўваходзіць паведамленне. Ён прачытаў кароткае паведамленне, затым адключыў тэлефон. Здавалася, яму трэба было дзейнічаць хутка, каб замацавацца на сваёй мэты, і тады, што ж, тады ў яго было б усе час у свеце, каб папесціць сябе. Ён хутка зверыў тое, што яму далі, са сваёй тапаграфічнай картай і павольна кіўнуў. Гэта было недалёка і ў вельмі дзікім месцы на краі балота, што сведчыла на яго карысць. Ён ужо правёў разведку мясцовасці, калі ўпершыню прыехаў у гэта богам забытае месца. Ён вельмі хутка патэлефанаваў містэру Венейблсу, пакуль у яго яшчэ быў сігнал мабільнага, затым дазволіў ўсмешцы расплыўся па свайму твару. У іх была праца. Ён прышпіліў рэмень бяспекі, завёў рухавік і з усіх сіл выехаў на пустую дарогу.
  
  * * *
  
  Пакуль містэр Фабіян імчаўся па галоўнай дарозе да балота, Ніккей ехала яшчэ хутчэй у бок Райнерс-Гаут. Пакуль яна вяла машыну, яна абдумвала інфармацыю, якой яе забяспечылі раней. Яе вочы звузіліся. Кэт і Бэн бліскуча прарабілі працу ў Дербишире, але яны таксама выклікалі ланцуговую рэакцыю, якая паставіла Джэсі Найтингейл і Грэма Хилдред ў сапраўды вельмі дрэннае становішча. А Джэсі ўсё яшчэ знаходзілася ў шчасным недасведчанасці аб усім гэтым. Небарака нават не ведала, што яе мілая Грэм жывая і, па меншай меры, фізічна цэлая.
  
  А Фрэдзі Карвер? Ніккей ведаў, што ў злачыннай супольнасці, да якога ён належаў, не было адданасці. Ён быў злосным, прагным, свядомым хуліганам і звяртаўся са сваім "персаналам" як з брудам. Калі б яны ўбачылі, што ён трывае няўдачу, яны б не падалі яму ні радка. Але гэта азначала, што прама цяпер, калі гады планавання коцяцца кату пад хвост, Фрэдзі будзе моцна пакутаваць, і, як загнаны ў кут звер, ён сапраўды можа быць вельмі небяспечны.
  
  Ніккей асцярожна завяла вялікі "Лендровер" за падманлівы паварот і паспрабавала паставіць сябе на месца Карвера. Праз некаторы час яна здрыганулася і перадумала. Што турбавала яе цяпер, так гэта той факт, што Карвер, верагодна, вініл Грэма у гэтай катастрафічнай сітуацыі, а гэта азначала адплата. А гэта, у сваю чаргу, азначала прычыніць боль таго адзінага, аб чым Грэм сапраўды клапацілася. Джэсі.
  
  І сёе—тое яшчэ, тое, на што, як яна спадзявалася, дербиширские дэтэктывы звярнулі ўвагу, - у Карвера ў кішэні былі два прафесійных забойцы. Гэта можа азначаць адно для Джэсі і адно для Грэма.
  
  Ніккей сглотнула і націснула на акселератар. У яе было адно перавага. Яна ведала гэтую частку балота так жа добра, як планіроўку НІКА Гринборо. Яе стрыечная бабуля нарадзілася ў фермерскай катэджы ў вёсачцы, якая ляжала паміж Райнерс-Гаутом і Картерс-Фен, і гэтыя небяспечныя завулкі захаваліся ў яе памяці з дзяцінства. І калі змярканне надтачылі цені на цямнее балоце, яна палічыла, што ёй страшэнна пашанцавала, што яна гэта зрабіла.
  
  * * *
  
  У іншай частцы туманнага воднага свету, далёка ля краю балота, гухнула сипуха і пранеслася міма старога, зношаным катэджа. Ўнутры чалавек, чые крыкі парушылі палёт совы, ляжаў на бруднай ложка. Яна была галодная і адчувала боль. Ён сказаў ёй, што можа затрымацца, і пакінуў ёй ежу і пітво. І ён прыйшоў, але мінулай ноччу так і не вярнуўся дадому. Яна разгубілася і з'ела ўсё. Цяпер у яе не засталося нічога, акрамя пары сухіх бісквітаў.
  
  Ён пакінуў ёй сумесь з розных таблетак, і яна хацела атрымаць іншае, больш моцнае лекі. Некаторыя з іх дзейнічалі не больш, чым аспірын.
  
  Яна нацягнула на сябе коўдру, падцягнула калені да грудзей і закрыла вочы на ненавіснае, пакутлівае месца, якое стала яе светам. Яна цьмяна памятала вясёлую дзяўчыну, якая аднойчы заскочыла ў прыгожую машыну. Гэта была яна? Тая дзяўчына была поўная надзей. Ёй быў абяцаны дзіўны шанец змяніць сваё жыццё, і яна стаяла на парозе чаго-то асаблівага. Здавалася, яна думала, што дзяўчынка ўмее не толькі спяваць, але і танцаваць. І яшчэ там быў мужчына, мужчына, які ўзбуджаў яе і адкрываў для яе забароненыя дзверы. Няўжо гэтая дзяўчына магла быць ёю?
  
  Яна паспрабавала заснуць. Па крайняй меры, у яе ўсё яшчэ быў нож, і цяпер думка пра тое, што ён праніжа бледную скуру, здавалася амаль суцяшальнай.
  
  * * *
  
  У паліцэйскім участку Гринборо Дэйв Харыс усё яшчэ спрабаваў прызвычаіцца з тым, што распавяла яму Кэт.
  
  Грэм быў знойдзены. Гэта было падобна на казку, у якой жудасны людаед завастрыў адважнага прынца, а рыцары прыскакалі, каб выратаваць яго і вярнуць прынцэсе. Хоць на самай справе ўсё было не так проста. Прынцэса была на балоце з надыходам цемры, і прама цяпер памагатыя людаеда, магчыма, высочвалі адважнага прынца.
  
  Дэйв пацёр вочы. Гэта было так шмат, што трэба было ўсвядоміць. І Джэсі трэба будзе яшчэ многае пераварыць. Ён сумна ўсміхнуўся. Джэсі заўсёды верыла, што Грэм усё яшчэ жывы, але Дэйв - няма. Ён думаў, што Грэм мёртвы, забіты з-за чаго-тое, што ён ведаў. Цела аднаго з пыс Грэма было знойдзена прыкладна ў той жа час, так што калі інфарматар быў забіты, то, напэўна, і паліцэйскі таксама?
  
  Тады Дэйв паняцця не меў пра сувязі Карвера і Кавачини. Ён проста выказаў здагадку, што гэта быў шепоток аб угодзе з наркотыкамі, за якой Грэм сачыў і быў ліквідаваны за свае клопаты. Але цяпер ён адчуваў сябе вінаватым, як быццам падвёў свайго старога сябра, не стрымаўшы абяцанні.
  
  Ён пацягнуўся. Ён стаміўся і хацеў дадому, але ні за што не збіраўся пакідаць прытон, пакуль не ўбачыць, што Джэсі, Джозэф і Ніккей вярнуліся ў цэласці і захаванасці. У гэтыя дні ён больш турбаваўся. Магчыма, ён старэў. Ён ведаў, што кожны з іх быў дастаткова моцны і хітры, каб паклапаціцца пра сябе, і ён ведаў, што ўсе яны былі адданыя сваёй справе і гатовыя ўзяцца за што заўгодна. Але ён таксама ведаў, што дзе-то там ёсць злыя людзі.
  
  Раптам Дэйв зразумеў, што ў кабінеце Джозэфа тэлефануе тэлефон. Ён паспяшаўся да тэлефона і зняў трубку.
  
  'Сяржант Сьцёр, калі ласка.
  
  'Выбачайце, яго зараз няма. Магу я ўзяць ваш нумар, і ён вам ператэлефануе?
  
  Пачулася раззлаваны бурчанне. 'Ён надоўга? Я тэлефанаваў яму на мабільны, але ён не адказвае.
  
  'Паслухайце, я канстэбль Харыс. Я магу чым-небудзь дапамагчы?
  
  Пасля кароткай паўзы мужчына сказаў: 'Ён прыходзіў да мяне сёння днём. Мяне завуць Робі Лайанс, і гэта звязана са знікненнем Дзіны Джарвіс'.
  
  'Я ўдзельнічаю ў гэтым расследаванні, містэр Лаенс. Калі ласка, працягвайце.
  
  Мужчына набраў у грудзі паветра, затым выпаліў: 'Я бачыў мужчыну, з якім яна пайшла!' Ён раздражнёна ўздыхнуў, затым працягнуў: "Справа ў тым, што я быў трохі прыдуркам, калі ваш калега і гэты іншы афіцэр прыйшлі да мяне. Па праўдзе кажучы, я быў вельмі засмучаны з-за Дзіны і іншага багатага хлопца, але я не мог нікому расказаць. Я б выглядаў як слабак. '
  
  'І хто гэты чалавек? - Цярпліва спытаў Дэйв.
  
  'Я сказаў сяржанту Истеру, што, па-мойму, пазнаў яго, калі ўбачыў з Дзінай перад самым яе сыходам, але ніяк не мог успомніць, хто ён. Ну, пасля працы я спусціўся ў паб выпіць. Я быў вельмі узрушаны іх візітам. Гэта ўскалыхнула ўсе старыя пачуцці да Дзіне. Я падышоў да Скураной Бутэльцы, але там адбылася невялікая сутычка, таму я падышоў да старога "Белы лебедзь", і там я яго ўбачыў. Ён піў з двума суровымі мужчынамі ў дарагіх касцюмах. Ён перавёў дыханне, затым працягнуў. 'Потым я ўсё ўспомніў. Там я бачыў яго раней. Ён і група шыкоўна выглядаюць гарадскіх хлопцаў выпівалі там шмат гадоў таму. Мой прыяцель лічыў, што яны былі нейкімі прадпрымальнікамі. Я проста думаў, што яны ашуканцы. '
  
  'І да вас тады не дайшло, што гэта той самы мужчына, якога вы бачылі з Дзінай?
  
  'Гэта быў мімалётны погляд, калі яна садзілася ў яго машыну, і ў астатнім ён быў проста тварам у пабе, якім я рэдка карысталася, не больш'.
  
  'Як даўно вы яго бачылі?
  
  'Паўгадзіны або каля таго. Але гэта яшчэ не ўсё. Я як раз думаў, што пачакаю, пакуль ён сыдзе, і пазнаю нумар яго машыны, ці пайду за ім, калі ён пойдзе пешшу, калі забягае іншы хлопец і што-то напружана кажа з імі троими. Што б ён ні сказаў, яны ўскочылі і пабеглі на вуліцу. Нават не дапілі свае напоі, проста пакінулі іх. Я пабег за імі па завулку да прыстані для яхт, але да таго часу, як я дабраўся туды, яны ўжо заскочылі на задняе сядзенне вялікай чорнай машыны, і яна ўжо кранулася з месца.'
  
  'Ты запомніў нумар? - спытаў я.
  
  'Я б так і зрабіў, але гэта было замаскіравана. Я нават не ведаю марку машыны. Ён быў сапраўды вялікім, не зусім такім, як тыя лімузіны, якія вы бачыце подъезжающими на кінапрэм'ерах, але не за гарамі.'
  
  Дэйв перавёў дыханне. 'Паслухайце, я перадам усё гэта сяржанту Истеру і нашаму босу. Вы можаце зайсці і зрабіць афіцыйную заяву, ці мы можам звярнуцца да вас?
  
  'Я прыйду зараз, калі гэта дапаможа.
  
  'Я пайду і паведамлю дзяжурнаму сяржанту, што вы хутка будзеце тут, а таксама пашлю афіцэра ў паб, каб даведацца, ці не ведае хто-небудзь асобу вашага чалавека. Дзякуй, містэр Лаенс. Вы мне вельмі дапамаглі.'
  
  Дэйв павесіў трубку і паспрабаваў звязацца з Джозэфам. Калі яму не пашанцавала, ён патэлефанаваў Ніккей, але ў яе таксама не было сігналу. Гэта не было рэдкасцю ў гэтым аддаленым раёне, але Дэйв адчуў, як дрыжыкі турботы прабегла па яго спіне, і пракляў жахлівае адсутнасць радыёперадач. Яму было непрыемна думаць, што яго бліжэйшыя сябры не на сувязі. Потым ён падумаў, што ўсе, акрамя аднаго. Ён патэлефанаваў Кэт, і на гэты раз яму адказалі. 'Прывітанне, даўніна, я ўжо вяртаюся. Убачымся прыкладна праз паўтары гадзіны. Ты сумаваў па мне?"
  
  'Ты, напэўна, ніколі не даведаешся, наколькі моцна, мая маленькая Котачка. Едзь асцярожна, добра?
  
  Яна кінула яму рэпліку, годную самай Ніккей Галены, і Дэйв адчуў, як яго захлістваюць вельмі незвычайныя эмоцыі. Упершыню за шмат гадоў яму захацелася плакаць. Ён выказаў здагадку, што гэта быў шок ад навіны пра Грэме, але раптам яго калегі па працы, якія сталі для яго самымі дарагімі сябрамі, сталі яму вельмі дарогі.
  
  Каштоўная і ўразлівая. Ён праглынуў. Ён хацеў іх вярнуць.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ШАСНАЦЦАТАЯ
  
  'Гэта тая дарога? Джэсі ўтаропілася ў цемру, зусім страчаная.
  
  Джозэф кіўнуў. 'Ага. Мы паварочваем налева на наступным скрыжаванні да Картерс-Фен, а затым ідзём па дарозе да самага выезду на галоўную дарогу ў Гринборо.
  
  'Хіба цела Лілі знайшлі не ў балоце Картэра?
  
  'Зусім дакладна. На ферме Раддика.
  
  Джэсі ненадоўга задумалася. 'Кіл сказаў, што чуў, як Дзіна спявала каля балота Картэра. Як ты думаеш, у яго бреднях можа быць доля праўды?
  
  'Можа быць, калі мы добра вывучым яго дзённік, мы даведаемся больш'. Джозэф прытармазіў на скрыжаванні і зірнуў на патрапаны паказальнік. 'Я не думаю, што Кіл хлус. На самай справе я ўпэўнены ў гэтым, але яго погляд на свет і спосаб данесці яго да іншых не так-то лёгка расшыфраваць.'
  
  Джэсі паглядзела на што цямнее неба, затым праз дарогу, уздоўж прамой паласы руху. Яна паказала. 'Паглядзі туды! Хто-то імчыцца сюды, як лятучая мыш з пекла!
  
  Джозэф ціха вылаяўся. 'Не варта ехаць па гэтым прасёлкавых дарогах. Я проста спадзяюся, што ён убачыць нашы фары і не падумае, што мы прыпаркаваліся. На гэтым участку ад яго нікуды не падзецца. Па абодва бакі ад нас канавы, і ніякіх прахадных месцаў, пакуль мы не спусцімся нашмат ніжэй.
  
  Джэсі адчула укол страху. 'О чорт! Ён не падае ніякіх прыкмет запаволення!'
  
  'Прэч, Джэс! Калі гэты вырадак не спыніцца, нас выкіне прама з дарогі!
  
  Джэсі отстегнула рэмень бяспекі і ўжо збіралася выскачыць з машыны, калі пачула ўсклік Джозэфа: "Пачакайце, гэта Ніккей! Гэта яе новы "Лендровер"".
  
  Яны абодва выбраліся з машыны і глядзелі, як вялікі 4x4 затармазіў ў некалькіх ярдаў перад імі. Ніккей вылезла, яе твар было асунутым і занепакоеным.
  
  'Што, чорт вазьмі, здарылася?' спытаў Джозэф.
  
  Ніккей пляснула рукамі. 'З чаго мне пачаць? Але спачатку нам трэба знайсці месца, дзе мы маглі б пагаварыць. І пакуль ніякіх пытанняў, добра? Я проста вельмі рада, што знайшла цябе.
  
  Джэсі нахмурылася. Што б ні было не так, гэта было сур'ёзна. Яна ніколі не бачыла боса ў такім стане. 'Чаму мы не можам вярнуцца ў пастарунак, мэм? Напэўна, гэта самае бяспечнае месца для размовы?
  
  'Не цяпер, і я сказала, ніякіх пытанняў. Ніккей агледзелася вакол, нібы ў пошуках натхнення. Затым яна выпрасталася і сказала: 'Я збіраюся павярнуць назад да бліжэйшага які праходзіць месцы. Я развернусь і хачу, каб ты рушыў услед за мной, і пад гэтым я маю на ўвазе заднюю дзверы. Зразумей гэта, я хачу, каб ты быў так блізка, што калі ты чихнешь, я адчую скразняк у сябе на патыліцы.'
  
  Джозэф кіўнуў і жэстам запрасіў Джэсі вярнуцца ў машыну. - Рона.
  
  Джэсі ніколі б не здала назад па гэтай паласе ў цемры. Яна была добрым кіроўцам, але ў яе не было жадання памерці. Ніккей, аднак, ўключыла задні ход і рванула назад, як быццам яна была на гумцы. За нейкія секунды Ніккей разгарнула "Лендровер" і помигала ім, каб яны ехалі ззаду яе.
  
  Джозэф ўстаў у некалькіх футах ад яе бампера.
  
  'Што, у імя ўсяго святога, адбываецца? - Запыталася Джэсі.
  
  'Ш-ш-ш, цішэй,' прашаптаў ёй Джозэф. 'Ніякіх пытанняў, памятаеш?
  
  'Я не ведаў, што да цябе гэта таксама ставіцца.
  
  'Калі я прама цяпер зраблю што-небудзь яшчэ, акрамя як засяроджуся на задніцы гэтага "Лендровера", мы апынемся па вушы ў лайне.
  
  'Заўвага прынята. Джэсі адкінулася на спінку сядзення і паспрабаваў не даць свайму розуму перагружаць. 'Я проста хацела б ведаць, куды мы накіроўваемся.
  
  - Можа быць, гэта як-то звязана з гэтым. 'Тон Джозэфа быў сур'ёзны, і ён паказваў на гарызонт, недалёка ад таго месца, дзе павінна была праходзіць галоўная дарога.
  
  Джэсі ўбачыла, як на балотную дарогу выехаў святло фар. Пакуль яна глядзела, да іх далучыўся другі святло, затым абодва приглушились і патухлі.
  
  Раптам зазваніў яе тэлефон, і яна падскочыла. Дрыготкімі рукамі яна націснула кнопку прыёму. Гэта была Ніккей. Обрывочный сігнал вярнуўся.
  
  'Трымайцеся мацней, хлопцы. Мы едзем па бездаражы, проста паверце мне'.
  
  Наступныя пяць хвілін былі аднымі з самых захапляльных, якія Джэсі магла ўспомніць. Яна ніколі не была фанаткай атракцыёнаў з пабялелымі косткамі пальцаў, і гэта было настолькі страшна, наколькі ўвогуле магчыма.
  
  Нарэшце яны спыніліся ззаду старой помпавай станцыі, месца, якое рачное ўпраўленне, верагодна, правярала раз у месяц, калі такое магчыма. Яны былі схаваныя ў баку ад дарогі на невялікай бетоннай паркоўцы. Каб дабрацца туды, яны праскочылі па прасёлкавай дарозе і поросшему травой фермерскай участку поля, перш чым згарнуць на пешаходную дарожку, якая вядзе да помпавай станцыі водных шляхоў. Джэсі адчувала сябе так, нібы трапіла ў пастку цыклу адціску пральнай машыны.
  
  Задняя дзверцы адчыніліся, і бос забраўся ўнутр. 'Выбачайце за гэта. З вамі абодвума усё ў парадку?
  
  'Я праверыў свае зубныя пломбы, і яны ўсё яшчэ на месцы', - сказаў Джозэф з усмешкай. 'Я мяркую, што вы даволі добра знаёмыя з гэтай часткай балоты?'
  
  'Дакладна, але прама зараз, вам абодвум трэба сёе-тое ведаць. Ты заўважыў, што ў нас амаль з'явілася кампанія? Яны абодва кіўнулі.
  
  'Хто гэта быў? - Запыталася Джэсі.
  
  'Калі я не памыляюся, гэта былі нейкія людзі, якія не жадалі табе дабра, Джэс.
  
  'Я? Чаму? Шок хвалямі пракаціўся па яе свядомасці, а затым яна адчула руку на сваім плячы.
  
  'Няма простага спосабу зрабіць гэта, Джэсі, таму я думаю, лепшае, што я магу зрабіць, гэта проста сказаць табе прама. Ты гатовая да гэтага?'
  
  Джэсі замерла. Яны знайшлі цела Грэма! Гэта павінна было быць так, інакш з чаго б босу так асцярожнічаць?
  
  'Грэм ў бяспецы. Ён быў у Дербишире, яго трымаў Фрэдзі Карвер. Ён у бяспекі, і з ім нічога не здарылася, ясна?
  
  Словы Ніккей не мелі для яе ніякага сэнсу. Затым сэрца Джэсі затыхкала ў грудзях. 'У бяспекі? Жывая?
  
  Ніккей сціснула яе плячо. 'Яго адвезлі ў бальніцу на абследаванне, але так, фізічна ён не пацярпеў.
  
  'Я павінна пайсці да яго! Калі ласка, мы можам зараз пайсці? Яна паспрабавала выраўнаваць дыханне. 'Дзе ён? Куды яны яго забралі? Яна пацерла віскі. 'І хто гэта быў на балоце? Чаму яны шукаюць мяне? Я не разумею! Пачыналася паніка.
  
  'Спакойна, спакойна,' мякка супакоіў яе Джозэф. 'Не спяшайся, Джэс, але галоўнае, што ён усё яшчэ жывы. Ты заўсёды казала, што ён жывы, ці не так?
  
  'І ты сказаў, што аднойчы я атрымаю адказ. Па яе шчоках пацяклі слёзы. 'Мой Грэм! Ён у бяспекі.
  
  'Цяпер, Джэс. Я ведаю, што прашу аб многім, але табе трэба зноў надзець сваю паліцэйскую фуражку і выслухаць тое, што я павінен табе сказаць. Ты ўбачыш Грэм, я абяцаю, але не прама цяпер. Рука на яе плячы сціснулася мацней. 'Вы абодва ў вялікай небяспецы, і мы павінны пераканацца, што вас даставілі ў бяспечнае месца. Адбыўся буйны прарыў у дачыненні да Фрэдзі Карвера, але мы думаем, што ён лічыць, што ўцечка адбылася ад Грэма. Гэта не так, але гэта не мае значэння. Галоўнае, што Фрэдзі думае, што так яно і было, і ён мае намер адпомсціць Грэму праз цябе.'
  
  Сур'ёзнасць сітуацыі раптам ёй стала ясная, і Джэсі выцерла вочы. Яе радасці ад таго, што яе малітвы пачутыя, прыйдзецца пачакаць. Цяпер яна была б задаволеная тым, што ён проста жывы. 'Я разумею,' павольна вымавіла яна. 'І я зраблю ўсё, што вы мне скажаце, мэм.
  
  'Добрая дзяўчынка! Ніккей сціснула яе плячо. 'Спачатку мы павінны знайсці месца, дзе цябе схаваць. І ніхто не павінен ведаць, Джэс. Нават твае сябры з "Ніка". На жаль, асабліва твае калегі з паліцыі. Яе голас ўпаў да шэпту. 'У Карвера ёсць хто-то, хто шпіёніць для яго ў Гринборо, і хто б гэта ні быў, ён сачыў за вашымі прыходамі і сыходу з таго часу, як знік Грэм.
  
  Спачатку Джэсі выпрабавала шок, які неўзабаве перарос у гнеў, а затым і абурэнне. 'Куля! Як яны смеюць?'
  
  'З-за грошай. Што яшчэ? І калі ў яго ёсць хто-то ў нашым участку, у яго могуць быць вочы і вушы ў любы іншы мясцовай нішы.
  
  Джэсі надзьмула шчокі і выдыхнула. 'Куды я магу пайсці, мэм? Дзе я сапраўды ў бяспецы ад такога нягодніка, як Карвер?
  
  'Я думаю, у нас ёсць некалькі варыянтаў, хаця ўсе яны далёкія ад дасканаласці. Ніккей адкінулася на спінку крэсла. 'Выслухай мяне і скажы, што ты думаеш.
  
  * * *
  
  Кэт отхлебнула гарбаты і паглядзела на Дэйва над сваёй гурткі. 'Я не магу пачаць апісваць гэта месца, яно было падобна на што-то з віктарыянскай псіхушкі. Бедны стары! Я маю на ўвазе, што яго апекуны зрабілі ўсё магчымае, але ён павінен быў знаходзіцца ў нармальным доме, які спецыялізуецца на слабоумии. І калі я ўбачыла Грэма! Ён выглядаў проста жудасна! "Прыгнятаюць", было б прыдатным словам. У яго быў погляд за тысячу міль.' Яна апусціла вочы ў свой чай, затым пасвятлела. 'Але ... Улічваючы тое, што мы высветлілі ў Эпплтон-Дэйл, плюс паказанні Грэхема, у нас больш чым дастаткова доказаў, каб прад'явіць абвінавачванне Карверу, калі мы яго зловім. І запомні гэта, ' яна нахілілася бліжэй да Дэйв, - Грэм многае бачыў і чуў, пакуль быў у Дербишире, і паколькі ён ведаў, што весці дзённік занадта небяспечна, ён пастараўся запомніць даты, час і ўсё астатняе аб Карвере. Ён сказаў, што будзе ляжаць па начах без сну і паўтараць тое, што вывучыў, зноў і зноў, як мантру. Ён - хадзячае дасье аб рухах Фрэдзі.'
  
  'І калі Карвер хоць што-небудзь западозрыць у гэтым, ён, напэўна, захоча прымусіць яго замаўчаць.
  
  'Я думаю, ён у любым выпадку захоча гэта зрабіць, Дэйв. Але Бэн кажа, што ў яго кругласутачная ахова і ён у бяспечным месцы. Аб, і Бэн таксама сказаў, што двое астатніх марыянетак Карвера, Лэні і Эзра, як спяваюць птушкі.'
  
  Дэйв выглядаў збянтэжаным. 'Я пакуль не ў курсе. Якую менавіта ролю яны адыгралі ў гэтай блытаніне?
  
  'У асноўным, бандыты. Карвер наняў іх траіх у якасці пасланцаў паміж Гринборо і яго нядаўна створанай канторай ў Пік Дыстрыкту. Яны здабывалі і перавозілі інфармацыю, наркотыкі, работнікаў сэкс-бізнэсу, грошы для адмывання, усё што заўгодна. Лэні і Эзра жылі ў некалькіх мілях ад Эпплтона, у невялікім перасоўным доме на стаянцы. Трэці мужчына, злосны псіх па імі Вік, не змог змірыцца з знаходжаннем пад замком і знайшоў сабе закінуты катэдж на тэрыторыі старога санаторыя, за домам Кавачини.'
  
  'І там трымалі і катавалі дзяўчынак, Ферн, Лілі і Сафі?
  
  Кэт кіўнула. 'Меркавалася, што Вік абсячэ палец, адправіць яго Грэму Хилдреду ў якасці папярэджання аб тым, што здарыцца з Джэсі, калі ён пяройдзе дарогу Карверу, а затым пазбавіцца ад дзяўчыны любым спосабам, які ён абярэ. Яны былі расходным матэрыялам, у асноўным нелегальнымі імігрантамі, якія па той ці іншай прычыне не спраўляліся са сваім вагой або, што больш верагодна, не прыцягвалі кліентаў у начных клубах.'
  
  'Але Вік не пазбавіўся ад іх? Дэйва злёгку затошнило.
  
  'Вік быў драпежнікам. "Ненармальны" было б занадта мяккім словам для яго. Астатнія паняцці не мелі, што ён завастрыў дзяўчынак. Яны выдатна ведалі пра іх і пра тое, што з імі павінна было здарыцца, але яны верылі, што ён забіў іх і пазбавіўся ад іх па ўказанні Фрэдзі. Затым у Віка здарыўся прыступ астмы, і ён дазволіў Сафі сысці. '
  
  - А потым яны зразумелі, што ён працаваў, так бы мовіць, неафіцыйна?
  
  'Так, і калі Вік выявіў, што побач няма жанчыны, якую ён мог бы выкарыстаць, яго парывы ўзялі верх, і ён паспрабаваў выкрасці і згвалціць Зоі Уоллес, жанчыну, выгуливавшую сваю сабаку. Як толькі ён зразумеў, што зайшоў занадта далёка, ён залёг на дно. Лэні даведаўся, распавёў Фрэдзі, і Фрэдзі паслаў яшчэ аднаго з сваіх смяротных памочнікаў вырашыць праблему канчаткова.' Кэт нахмурылася. 'Мы нічога не ведаем напэўна, але Фабіян і Вэнэйблс - фаварыты ў гэтай справе. У гэтага былі ўсе прыкметы прафесійнага хіта'.
  
  Дэйв помассировал віскі. 'Ты сказаў, што Вік зрабіў прабежку? Як атрымалася, што яго знайшлі прама там, дзе ён сядзеў на кукішках?
  
  'Гэта была віна Лэні і Эзры. Віка забілі і выкінулі каля іх фургона на досвітку - папярэджанне, каб яны былі напагатове. Яны запанікавалі, паклалі цела ў машыну, пакуль не стала зусім светла, і адвезлі ў старую бальніцу. Туды ніхто ніколі не ездзіў. Ідэя складалася ў тым, каб дачакацца наступлення цемры, у катэджы Віка і пахаваць яго ў лесе.'
  
  'За выключэннем таго, што вы з Бэнам Рэдли і яго камандай адправіліся тэлефанаваць. Нядрэнна.
  
  'Гэта быў бліскучы вынік, але я не магу радавацца гэтаму з-за Джэсі і Грэма. Калі з імі што-небудзь здарыцца, я ніколі сабе гэтага не дарую'.
  
  'Госпадзе! Гэта не твая віна, Кэт. Я ўпэўнены, бос знойдзе месца, куды яе можна заваражыць, пакуль не ўляжацца пыл. Дэйв ўздыхнуў. 'Мы не можам скарыстацца ні адной з нашых канспіратыўных кватэр з-за пагрозы з'яўлення "крата" прама тут, сярод нас. Так што цяпер усё залежыць ад Ніккей.
  
  'Ты што-небудзь чуў аб ёй?
  
  'Так, слава богу, хоць гэта было ўсяго толькі кароткае паведамленне, перш чым сігнал зноў перапыніўся. Яна знайшла Джозэфа і Джэсі, але больш нічога мне не сказала. Дзе менавіта яны знаходзяцца, я паняцця не маю.'
  
  'Так будзе лепш за ўсё, сябар мой.
  
  'Мне проста гэта не падабаецца. Карвер бязлітасны.
  
  'Як і Ніккей Галена. І Карвер пагражае аднаму з яе маленькіх ягнят. Кэт допила чай. 'А я стаўлю на дэтэктыва-інспектара.
  
  Дэйв гучна пазяхнуў. 'Нам пара дадому і крыху адпачыць. Але я хачу ўбачыць боса цэлым і цэлым.
  
  'Ты ідзі, Дэйві. Я пабуду тут і патэлефаную табе, калі яна вернецца, абяцаю.
  
  'Табе таксама трэба паспаць, Кэт.
  
  'Я не ўпэўненая, што калі-небудзь зноў змагу заснуць пасля таго, як убачыла той жудасны дом у Эпплтон-Дэйл. Яна пацягнулася. 'І я хачу патэлефанаваць Бэну і даведацца, як ідуць справы ў "Пікс'.
  
  'Ён табе падабаецца, ці не так?
  
  Кэт амаль сарамліва ўсміхнулася. - Ён цябе не можа не падабацца. Ён такі круты, з тых хлопцаў, якіх цёмнай ноччу пазбягаеш, пераходзячы вуліцу, але ён сапраўды выдатны мужчына.' Ўсмешка стала шырэй. 'І я магу памыляцца, але я амаль упэўнены, што бос адправіў мяне туды, таму што ... Не, адмяніце мой апошні візіт. Ніккей Галена ні за што не стала б рабіць нічога падобнага.'
  
  'Што-то накшталт чаго?
  
  'О, нічога. Ты маеш рацыю, я стамілася. Я не магу разглядаць боса ў якасці свацці, а ты?
  
  'Наш грубы бос? Прападзі пропадам гэтая думка!
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК СЕМНАЦЦАТЫ
  
  Голас Ніккей гучаў трывожна. 'Наколькі я разумею, мы знаходзімся паміж молатам і кавадлам. Я ўпэўнены, што фары, якія выехалі на марш-лейн, належалі людзям Карвера. Цяпер, каб хто-то мог арыентавацца на гэтым участку Балот, ён павінен быў выканаць сваю хатнюю працу. Гэта азначае, што ён таксама можа ведаць, што мы даволі надзейна схаваліся тут, паколькі ёсць толькі адзін прызнаны выхад з гэтага лабірынта.
  
  'Значыць, яны будуць назіраць і чакаць?
  
  'Зусім дакладна, хоць я не ўпэўнены на сто адсоткаў, што другая машына на самай справе засталася побач з першай. Калі яны приглушили фары, мне здалося, што я ўбачыў, як яна выехала назад на галоўную дарогу. Але я не магу быць упэўнены, так што вяртацца да гэтага скрыжавання ўсё роўна было б вельмі рызыкоўна. Я ведаю, што Джэсі можа быць толькі ў адной машыне, і мы маглі б схаваць яе пад коўдрамі на заднім сядзенні, але іх можа быць двое, а нас двое. Шанцы не вельмі добрыя.'
  
  'Хоць, як вопытныя вадзіцелі паліцэйскага пераследу, мы сапраўды маем перавага ў шашэйных гонках", - прамармытаў Джозэф. 'Нават у гэтым выпадку мы не можам так рызыкаваць'.
  
  - А якія былі іншыя ідэі? ' запыталася Джэсі.
  
  'Гэта быў бы мой трэці выбар, проста таму, што мы не ведаем, каму ў пастарунку можна давяраць, а каму няма. Ніккей прыкусіла ніжнюю губу. 'Мы маглі б запытаць падмацаванне і прывесці сюды сініх і двоек у поўным складзе. Людзі Карвера, вядома, не захацелі б ўвязвацца ў пагоню за паліцэйскімі машынамі па ўсім акрузе, а паколькі яго людзі пакідаюць карабель, я сумняваюся, што ім акажуць якую-небудзь дапамогу на мясцовым узроўні.'
  
  Джозэф кіўнуў. 'Гэта было б маім першым выбарам, калі б не той факт, што ў гняздзе сядзіць кукушонок. І, магчыма, яшчэ больш яго людзей у іншых мясцовых паліцэйскіх участках, так што, зноў жа, мы сапраўды не можам так рызыкаваць, ці не так?
  
  'Што падводзіць мяне да апошняга варыянту, але нават ён выглядае не занадта разумным. Ніккей ўздыхнула. 'Тут, на краі балота Картэра, пяць катэджаў, і я гатовы паспрачацца, што нават стары фермер Раддик, які пражыў тут усё сваё жыццё, не ведае, дзе знаходзяцца два з іх. Тры з іх заселеныя, а два закінутыя. Адзін з гэтых двух належаў маёй стрыечнай бабулі. Мы спрабавалі прадаць яго шмат гадоў таму, але беспаспяхова. Акрамя таго, што гэта немач, яна занадта выдаленая, каб быць сховішчам, а грунт пакрыты мяккім глеем, так што вы ніколі не змаглі б там будаваць. Мы далі гэта стыхіі. '
  
  'Ты думаеш, нам варта разбіць там лагер? Джэсі гэта зусім не ўзрадавала.
  
  'Так, ты і Джозэф. Толькі на адну ноч. Але я больш за ўсё баюся, што вы будзеце цалкам адрэзаныя ад свету: ні тэлефонаў, ні радыё, ніякай сувязі.
  
  'Так што наконт цябе?
  
  - Магчыма, вы заўважылі, што я сказаў, што адсюль ёсць толькі адзін агульнапрыняты выхад. Што ж, ёсць і іншы варыянт, але было б глупствам спрабаваць зрабіць гэта ноччу, без святла. Яна памаўчала. 'Хоць я падумваю паспрабаваць. Мне трэба вярнуцца, каб усе уладзіць, а гэта нялёгка, калі ты не можаш разлічваць на падтрымку сваіх калегаў-афіцэраў.'
  
  'Як наконт таго, каб вярнуцца ў тое месца, дзе ў нас быў тэлефонны сігнал, і патэлефанаваць туды,' прапанавала Джэсі. 'Мы б вельмі хваляваліся, калі б ты ехаў па перасечанай мясцовасці ў цемры.
  
  'Я б нават не стаў спрабаваць гэты паход па бездаражы цяпер, калі наступіла ноч. Мы дабраліся сюды нармальна, але цяпер нашмат цямней. Не, мне трэба трапіць на станцыю, а Джозэфу трэба забяспечыць тваю бяспеку і схаваць цябе, пакуль я не вярнуся. Я збіраюся вярнуцца на галоўную дарогу і паспрабаваць шчасця. Я магу кіраваць гэтай расцяжкай з завязанымі вачыма. Калі я падыду бліжэй, я змагу ацаніць, назіраюць за намі па-ранейшаму, а затым вырашыць, як дзейнічаць далей. У цемры Джэсі адчула, што яе бос хмыліцца. 'Я добры ў гульнях, асабліва калі ў іх удзельнічаюць хуткія машыны'.
  
  Джэсі паверыла ёй, але ўсё роўна была незадаволеная тым, што яе пакінулі на балоце. 'А мы не можам пайсці з вамі, мэм? Я таксама хачу рызыкнуць.
  
  'Але гэта не так. Калі б ты трапіла ў рукі такога чалавека, як Фабіян, або яго злоснага прыяцеля Венейбла ... ' Ніккей здрыганулася. 'Пра гэта проста невыносна думаць.
  
  'Ну, калі ты так кажаш.
  
  'Я ведаю. Мая ідэя складаецца ў тым, каб вярнуцца з першымі прамянямі сонца з невялікай групай людзей, якіх мы ведаем, якіх можам давяраць, маючы на ўвазе Кэт, Дэйва, Найла і Івон, магчыма, суперінтэнданта. Да таго часу я знайду бяспечнае месца, і мы клапоціцца аб тым, каб Карвер і яго паплечнікі не змаглі цябе знайсці.
  
  'Дык дзе ж гэты катэдж?' спытаў Джозэф.
  
  'Прыкладна ў паўмілі адсюль і накіроўваемся да балота. Гэтая сцяжынка прывядзе нас бліжэй, затым мы цвёрды перанос радка вашу машыну ў старым хляве на краі ўчастка і пойдзем пешшу. Яна перавяла дыханне. 'Я спадзяюся, што людзі Карвера падзяліліся, а таксама, што яны не ведаюць гэты раён так добра, як я. Спадзяюся, яны западозраць, што адна машына збочыла з балота іншым маршрутам, і тады я падыму шуміху з нагоды выезду на галоўную дарогу. '
  
  'Значыць, яны павераць, што мы ўсё пакінулі гэты раён пад покрывам цемры і ў іх няма прычын паляваць за намі. Джэсі абдумала гэтую ідэю. 'Гэта магчыма.
  
  'Са мной яна будзе ў бяспецы,' ўрачыста сказаў Джозэф Ніккей.
  
  'Я б не пакінула яе ні з кім іншым, гэта дакладна. Ніккей дакранулася да яго рукі. 'Можа, паспрабуем?
  
  'Не думаю, што ў нас ёсць вялікі выбар, а ты?
  
  Ніккей адкрыла дзверцы машыны. 'Тады ідзі за мной, і без агнёў, добра? Гэта далёка не так дрэнна, як маршрут, па якім мы сюды дабіраліся, але, Джозэф? Будзь асцярожны.
  
  'О, я так і зраблю!'
  
  * * *
  
  У Бэна Рэдли было паўгадзіны да таго, як яму трэба было сыходзіць. Спачатку ён быў здзіўлены, што яго галоўны супэрінтэндант папрасіў яго дапытаць Грэма Хилдреда. Затым ён падумаў пра гэта і зразумеў прычыну. Калі хто-то перажыў такое травмирующее падзея ў сваім жыцці, прыязнае, знаёмы твар разам з псіхіятрам лічыліся аптымальнымі. Звычайна гэта быў хто-то, каму ён давяраў, са свайго ўчастка, але, ведаючы, што ў Гринборо ўкараніўся Карвер, гэта лічылася непадыходзячым. І Бэн ведаў Грэма па іх прасунутым курсах кіравання. Ён выказаў здагадку, што яго блізкае удзел у разбурэнні новай імперыі Фрэдзі Карвера таксама дазваляла яму быць прысвечаным ў інсайдэрскую інфармацыю, якой Грэм павінен быў падзяліцца. Ён проста спадзяваўся, што здольны спалучаць эфектыўнасць з спачуваннем. Грэм Хилдред так шмат пакутаваў, што апошняе, чаго Бэн хацеў, - гэта прымусіць яго зноў перажыць гэты кашмар.
  
  Тэлефонны званок вывеў яго з задумення. Ён быў рады пачуць жыццярадасны голас Кэт.
  
  'Дома ў бяспецы. Проста падумаў, што варта звязацца з табой.
  
  Бэн быў да смешнага шчаслівы ад таго, што яна клапацілася аб ім настолькі, каб падумаць пра тое, каб патэлефанаваць яму. Ён быў амаль упэўнены, што іх асабістыя тэлефоны абаронены ад цікаўных вушэй, але не адважыўся рызыкнуць сказаць ёй, што ён як раз з'язджае ў прыватную клініку, дзе за Грэмам заляцаліся. Замест гэтага яны некалькі хвілін пагаманілі, і ён паабяцаў прыехаць у Гринборо, як толькі ўсе ўляжацца. Ён усё яшчэ быў павінен ёй вячэру і не збіраўся забываць пра гэта.
  
  Калі Бэн неахвотна скончыў размову, ён адчуваў сябе збітым з панталыку. Эйфарыя прайшла, і ён адчуваў дзіўнае пачуццё разгубленасці. Паляванне на забойцу Ферн займала ўсю яго жыццё. Гэта было прычынай, па якой ён уставаў раніцай і ішоў на працу. Гэта напаўняла яго дні і пераследвала па начах. Гэта было для яго ежай і пітвом. Цяпер усё было амаль скончана, і ён не быў упэўнены, як справіцца з пустэчай, якая павольна разверзалась перад ім.
  
  Раптам яго ўяўленне аб паліцыі змянілася. І ён быў амаль упэўнены, што гэта з-за таго, што ён сустрэў Кэт Каллен і яе боса, інспектара Ніккей Галена. У іх было тое, чаго не было ў яго, і ён быў амаль упэўнены, што там, дзе ён цяпер знаходзіўся, не было нічога падобнага.
  
  Апатыя і абурэньне распаўсюджваліся па яго станцыі, як ракавая пухліна, пожирающая здаровыя тканіны. Ён разумеў, што Гринборо трэба будзе весці тую ж бітву, але чаму-то здавалася, што яны спраўляюцца з ёй лепш. Каманда Кэт па—ранейшаму была менавіта такой - сапраўднай камандай. ДЫ Галена відавочна пракладаў ўстойлівы курс у бурным моры палітычных пераменаў, і ён хацеў быць часткай чаго-то падобнага.
  
  Бэн агледзеў свой спартанскі дом і ўбачыў вельмі мала такога, што сагрэла б яго сэрца. Так шмат змянілася пасля таго, як ён расстаўся са сваёй жонкай. Ён дазваляў ёй мець усё, што яна хацела. Цяпер, калі ён агледзеўся, яму здалося, што яна хацела даволі шмат чаго. А што тычыцца яго выдатнай памерлай дачкі, ён не мог нават глядзець на яе фатаграфію, таму ў доме не было ні карцін, ні упрыгожванняў. Ён мог бы жыць у манаскай келлі, і адзінае, чаго не хапала, - гэта карціны на сцяне.
  
  Затым былі яго пачуцці да Кэт. Падчас свайго крыжовага паходу за прыцягненне забойцы Ферн да адказнасці ён нікога і нічога не падпускаў да сябе. Увесь гэты час яго адзінай эмоцыяй быў гнеў і расчараванне з-за грузу. Затым ён сеў побач з Кэт ў той бальніцы і перажыў нешта зусім чужое яму. Ён быў спакойны. І калі ён толькі што гаварыў з ёй, у яго было такое ж пачуццё спакою. Здавалася, яно цякло звілістых патокам, збіраючыся ў яго галаве і сэрцы.
  
  Ён зноў агледзеўся. Ён ні з чаго не будзе сумаваць тут. На працы больш не было нічога важнага для яго, акрамя некалькіх таварышаў, якіх ён паважаў. Ён мог бы сысці заўтра. Яму падабаўся гэты раён, але з іншага боку, яму падабаліся прагулкі пешшу, а дайсці можна было куды заўгодна.
  
  Бэн глыбока ўздыхнуў. Выдыхаючы, ён зразумеў, што на самай справе хоча толькі двух рэчаў. Пазбавіцца ад Фрэдзі Карвера і быць з Кэт Каллен.
  
  * * *
  
  Пакуль Бэн разважаў аб сваім будучыні, Грэм Хилдред рабіў тое ж самае. З чутак ён зразумеў, што Джэсі падтрымлівала яго ўсё той час, пакуль ён адсутнічаў. Ён маліўся, каб так яно і было, проста таму, што кахаў яе, але думка аб тым, што яна самотная і ўстрывожаная, была вельмі невыносная. Гэта было так даўно!
  
  Усе той час, што яны былі паасобку, ён турбаваўся пра яе бяспекі. Ён ведаў, што Карвер трымаў яе пад наглядам, і быў у жаху ад таго, што адзін з псіхапатаў-памочнікаў Фрэдзі аднойчы зробіць з ёй што-небудзь жудаснае. І цяпер ён усё яшчэ хваляваўся. Ён спрабаваў адправіць ёй паведамленне, але не атрымаў адказу. Ён ведаў, што неабходна выконваць строгі пратакол, і ён будзе яго выконваць. Проста было так цяжка не мець магчымасці ўбачыць яе зноў. Яго сэрца балела ад жадання проста пабыць з ёй дзе-небудзь у ціхім, улагоджаным месцы. Проста быць.
  
  Грэхем апусціў погляд у адкрыты нататнік, які ляжыць перад ім. Ён метадычна запісваў усе свае ўспаміны. Даты, час, дзеянні персаналу, тэлефонныя размовы, наведвальнікаў і падслуханыя размовы. Яго памяць не была фатаграфічнай, але яна была добрай. Ён прывучыў сябе запамінаць даты, выкарыстоўваючы сістэму мнемотехники, якую вынайшаў сам. У той жудасны час яго розуму не было чым заняцца. У яго не было ні сяброў, ні тэлефона, ні тэлевізара, ні радыё. Усё, што ў яго было, - гэта некалькі раманаў у мяккай вокладцы і яго ўяўленне.
  
  Ён агледзеў пакой, і задаўся пытаннем, як доўга ён прабудзе тут, дзе б тут ні знаходзіўся. Як толькі яго прызналі фізічна здаровым, яго забралі з лякарні і на галавакружнай хуткасці даставілі сюды. Відавочна, гэта была нейкая прыватная клініка, з густам аформленая і надзвычай камфартабельная палата. За ім кругласутачна назіралі двое паліцэйскіх, і ён бачыў прыватнага ахоўніка далей па калідоры, побач з ліфтамі. Яны не хацелі рызыкаваць. Ён проста спадзяваўся, што яны робяць тое ж самае для Джэсі.
  
  'Як у нас справы сёння ўвечары?' Гэта было новае твар. Мужчына паказаў Грэму сваё бальнічнае пасведчанне. 'Мяне завуць Дуг Крэмер. Я з групы псіхалагічнай экспертызы. Мы добра за табой присматриваем?
  
  Грэм кіўнуў. 'Вельмі добра, дзякуй.
  
  'Добра. Малады чалавек правёў пальцам па экране свайго планшэта і кіўнуў. 'Я бачу, праверка вашага фізічнага стану была даволі ўражлівай, улічваючы ўсе абставіны. Крывяны ціск у норме, агульны стан здароўя добрае, хоць аналізы крыві паказваюць некаторы дэфіцыт мінералаў і вітамінаў. Тутэйшая ежа цудоўная. На вашым месцы я б скарыстаўся ёю ў поўнай меры. І мы купім вам якія-небудзь дабаўкі.
  
  'Ну, у заняпалай, смярдзючай стайні мала што можна даведацца аб вытанчанай кухні. У яго голасе гучалі горыч і злосць.
  
  'Вы гатовыя абмеркаваць вынікі вашай першапачатковай ацэнкі, Грэм?
  
  'Так. 'На самай справе ён не быў упэўнены, але адкладаць гэта не мела сэнсу.
  
  Дуг падбадзёрваючы ўсміхнуўся Грэму. 'Рады паведаміць, што ты справіўся лепш, чым мы чакалі. Але я мяркую, што некаторыя з тваіх адказаў былі атрыманы ў выніку псіхалагічнага абследавання для тваёй працы ў паліцыі. Я правоў?'
  
  Грэм паціснуў плячыма і сарамліва ўсміхнуўся. 'Тэст быў падобным'.
  
  'Вы ведаеце, што на працягу некаторага часу за вамі прыйдзецца назіраць?
  
  Грэм зноў кіўнуў. 'І наведваць сеансы кансультавання.
  
  'Зусім дакладна. Вас прадставяць псіхіятрычнай брыгадзе ў вашым раёне, і ў вас будзе адданы індывідуальны кансультант. Дуг адкінуўся на спінку крэсла. 'Ёсць прыкметы посттраўматычнага стрэсавага засмучэнні, і мы імкнемся, каб паспрабаваць абмежаваць ўплыў, якое гэта можа аказаць на вашу жыццё, таму я настойліва заклікаю вас рэгулярна наведваць сеансы і прымаць любую дапамогу, якую вам прапануюць'.
  
  Грэм нахмурыўся. 'Любіш наркотыкі?
  
  'Магчыма, але больш верагодна, што кагнітыўнай-паводніцкая тэрапія. Гэта шырока выкарыстоўваецца і вельмі эфектыўна'.
  
  'Мне не патрэбныя наркотыкі.
  
  'Добра, але не спрабуй справіцца з гэтым у адзіночку. За табой стаіць цэлая каманда людзей, якія хочуць дапамагчы. Памятай гэта, добра? Яны будуць клапаціцца пра цябе і тваім дабрабыце. Яны заўсёды на тваім баку. Дуг зірнуў на нататнік. 'Гэта вельмі ўражлівы матэрыял, Грэм. Павінна быць, гэта было вельмі важна для вас.
  
  'Гэта падтрымлівала мяне, калі я верыў, што ўся надзея знікла. Гэта было ўсё роўна, што падтрымліваць агонь усю ноч'.
  
  'Гэта быў добры вогнішча? Вылечваў, які сагравае?
  
  'Не, гэта была пякучая нянавісць. Гэта была надзея адпомсціць злому чалавеку, які прычыняў боль і забіваў нявінных людзей'.
  
  'Тады, я думаю, я б назваў гэта ачышчальным агнём, ці не так?
  
  Грэм на імгненне задумаўся. 'Так, ачышчэнне.
  
  'Так, можа быць, гэта ўсё-ткі быў гаючы агонь'.
  
  'Можа быць, так яно і было. Ён утаропіўся на старонкі, спісаныя акуратным почыркам. 'Я проста ведаю, што ўсё гэта дапаможа вырашыць яго лёс.
  
  Дуг ўстаў. 'Тады я пакіну цябе з тваімі запісамі, але адпачні трохі, і паглядзець тэлевізар ці фільм. Не працуй ўвесь час.
  
  Грэм узяў ручку. 'Мне трэба запісаць гэта як мага хутчэй.
  
  'Таму што?
  
  'Калі б я мог, я б спаліў яго, але ён спатрэбіцца паліцыі. Але калі гэтая кніга будзе скончана, усё будзе скончана , і я ніколі туды больш не вярнуся'.
  
  'Табе трэба выгаварыцца. Гэта частка працэсу гаення.
  
  'Я исцелюсь, калі буду дома з жанчынай, якую люблю.
  
  'Я жадаю вам усяго найлепшага, але не варта недаацэньваць тое, праз што вы прайшлі. Дуг зрабіў паўзу. 'Я так разумею, што ваш афіцэр, які праводзіць апытанне, ужо ў шляху.
  
  Грэм кіўнуў. 'Канстэбль Бэн Рэдли. Ён добры хлопец. Я яму давяраю.
  
  Дуг кіўнуў. 'Гэта дапамога. Але паслухай, я разумею, што ім трэба многае ведаць, і я ведаю, што вельмі важна, каб ты распавёў ім усё, што можаш, але не дазваляй нікому запалохваць цябе. Ты далікатны, Грэм. Рабіце, што можаце, але не перашчыруйце. Ўказанні лекара.'
  
  'Я перадам Бэну, што ты гэта сказаў, добра?
  
  'Зрабі гэта, а калі ўзнікнуць цяжкасці, крыкні мне, і я сам яму скажу.
  
  Грэм ціха засмяяўся. 'Я хачу дапамагчы паліцыі, Дуг. Я ведаю пра вельмі дрэнным чалавеку тое, чаго, верагодна, не ведае ніхто іншы. Я правёў шмат часу з яго старым бацькам, у якога было прыдуркаватасць, але калі ў яго быў добры дзень, ён распавядаў шмат гісторый аб сваім сыне. Мне трэба пераканацца, што ўлады ведаюць усе.'
  
  'Добра, але памятай, што я табе сказаў. Я буду побач, калі табе спатрэбіцца падтрымка.
  
  Падбадзёрваючы памахаўшы рукой, Дуг накіраваўся да дзвярэй. 'Калі твой сябар сыдзе, пастарайся крыху паспаць і не працуй над сваімі мемуарамі ўсю ноч! Табе трэба пабольш адпачываць.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВАСЕМНАЦЦАТЫ
  
  Ніккей была амаль расчараваная тым, што не ўбачыла наёмнага забойцу Карвера на галоўнай дарозе, але, нягледзячы на гэта, яе пераследвала непрыемнае адчуванне, што за ёй назіраюць. Астатняя частка падарожжа прайшла без здарэнняў, але калі яна, нарэшце ўвайшла на станцыю, яе суправаджала глыбокае пачуццё страху. Было па-сапраўднаму жудасна думаць, што адзін з іх два гады шпіёніў за дэтэктывам. Фрэдзі Карвер, мужчына, якога яна нават ніколі не сустракала, падступна пракраўся ў яе паліцэйскі ўчастак. Гэта запляміць ўсё месца. Вядома, гэта не абавязкова павінен быў быць афіцэр паліцыі. Гринборо цяпер выкарыстаў грамадзянскіх асоб для выканання вялікага адсотка сваіх задач. Гэта мог быць дыспетчар выклікаў, спецыяліст па тэхнічным абслугоўванні, ІТ-кансультант, сакратар, абслугоўваючы персанал, апрацоўшчык доказаў і гэтак далей да бясконцасці. Але гэта мог быць і прадажны афіцэр, і думка пра гэта выклікала ў яе агіду.
  
  Яна ўвайшла ў свой кабінет. Нешта варухнулася ў куце, і Ніккей ледзь не закрычала.
  
  'Прабачце, мэм. Я скарысталася вашым футоном. Кэт вёскі, пацягнулася і запахнула куртку.
  
  'Табе варта было б быць дома, у ложку, пасля ўсяго, што ты нарабіла за апошнія некалькі дзён. Ты заслужыла паўнавартасны адпачынак, а не начлег на маім канапе.
  
  'Я хацела пераканацца, што вы ў бяспецы. - Яна агледзелася. 'Дзе сяржант? І Джэсі?
  
  'Джозэф з ёй. Мы трапілі ў бяду на балоце. Ніккей кінулася на зямлю побач з Кэт. 'Госпадзе! Гэта бардак!
  
  'Чым я магу дапамагчы? - спытаў я.
  
  Ніккей ўсміхнулася ёй. 'Пайсці дадому, паспаць, а потым вярнуцца на досвітку. Мне трэба сабраць невялікую, старанна падабраную каманду, каб забраць Джэсі і даставіць яе ў бяспечнае месца.'
  
  'Я буду там. 'Вочы Кэт ззялі, ад сну не засталося і следу. - Патэлефанаваць Дэйв? - спытала я.
  
  'Зрабі гэта з хаты. Падобна на тое, у сцен ёсць вушы.
  
  'Ах, ды. І калі мая інфармацыя не памылковая, баюся, тое ж самае на пары іншых станцый у гэтым раёне. Бэн кажа мне, што маленькая птушачка распавяла яму, што гэта было часткай генеральнага плана Фрэдзі - мець некалькі спячых унутры, так сказаць. Людзей, якіх ён мог актываваць па сваім жаданні.'
  
  Ніккей ціха присвистнула. - У яго быў нейкі план, ці не так?
  
  'Але, на шчасце, у яго таксама было гнілое яблык, і яно заразило ўвесь бочачку, перш чым ён яго дастаў'. Кэт пацерла рукі. 'Аб, я павінен сказаць вам, перш чым пайду, Найл і Івон сабралі пару інфарматараў, якія паведамілі нам, што гатовыя дапамагчы нам у пошуках Фрэдзі.
  
  'У абмен на што? - спытаў я.
  
  'Ананімнасць і невялікі ўдар злева. Івон сказала, што гатовая выкласці свае грошы, каб займець Карвера. Яна падумала, што гэта па-чартоўску выгадная здзелка. І Найл, блаславі яго гасподзь, прапанаваў арганізаваць розыгрыш прызоў.'
  
  Ніккей ўсміхнулася. 'Ён, напэўна, зарабіў бы стан, калі б усе ведалі, што гэта было зроблена для таго, каб засадзіць гэтага ўблюдка за краты. Гэтыя двое ўсё яшчэ на службе?
  
  'Не думаю, мэм. Вы разглядаеце іх для сваёй элітнай каманды?
  
  'Так і ёсць.
  
  'У мяне ёсць іх тэлефоны. Я пазваню ім пасля таго, як пагавару з Дэйвам, і папрашу прыйсці крыху раней.
  
  'Выдатна. А цяпер адпраўляйся дадому.
  
  Застаўшыся адна ў сваім кабінеце, Ніккей зачыніла дзверы патэлефанавала і суперинтенданту на свой асабісты мабільны. Грег Вудхолл таксама павінен быў прыйсці да яе на досвітку.
  
  Ніккей выцягнула з-пад футона аўтамабільнае коўдру і падушку. Яна не магла вярнуцца дадому, ведаючы, што Джозэф і Джэсі былі на балоце Картэра, у старым, працякалай старым катэджы, які быў яе каханым месцам у дзяцінстве.
  
  Задаволеная тым, што сёння нікуды не збіраецца, яна адправілася ў аддзел крымінальнага вышуку, дзе ўсё яшчэ працавала пара адзінокіх інспектараў.
  
  'Хто-небудзь збіраецца за ежай? Калі і выйдзе, то на маёй сумлення.
  
  'Дзякуй, мэм, але я хутка сыходжу. Хоць я з задавальненнем прынясу вам што-небудзь.
  
  'Я таксама, мэм. На сёння я тут скончыла.
  
  'Не, забудзьцеся пра гэта. Вы, хлопцы, едзьце дадому. Я пазваню, каб замовілі піцу.
  
  'Ты ўпэўнены? - спытаў я.
  
  'Зусім дакладна'.
  
  Джозэф ненавідзеў піцу. Майце на ўвазе, калі б яна ўмела рыхтаваць так, як ён, яна, верагодна, адчувала б тое ж самае. Не, яна б не стала, яна любіла піцу. Але ў яе было прадчуванне, што сёння ўвечары, без каго-небудзь з каманды, з кім можна было б падзяліць гэта страва, яно не будзе такім смачным.
  
  Яна наліла сабе кавы з аўтамата і вярнулася ў свой офіс. Без каманды, якая сабралася вакол яе, усё здавалася няправільным.
  
  'Мэм? Канстэбль ў форме ўручыла ёй службовую запіску. 'Ад дзяжурнага сяржанта, мэм. Канстэбль Харыс спытаў, ці можам мы праверыць мужчыну, якога бачылі сёння ў старым "Белым лебядзе'.
  
  'Дзякуй. 'Ніккей паглядзела на запіску, а затым заўважыла доўгую запіску ад Дэйва, якая ляжыць у яе на стале. Яна отхлебнула кавы і прачытала іх абодва. Такім чынам, таямнічага хлопца Дзіны Джарвіс бачылі і пазналі тут, у Гринборо. І "уніформа", блаславі іх гасподзь, даведалася яго імя ад персаналу бара ў пабе. Гібсан Эш. Ні аднаго з іх яна не пазнала.
  
  Ніккей ўвайшла ў свой кампутар і ўвяла імя, затым падціснула вусны і выдала нягучны гук здзіўлення. 'О, божа! Гібсан Эш, ты непаслухмяны хлопчык, ці не так? І што яшчэ горш, вашы вядомыя партнёры - мужчыны, якія працуюць або працавалі на нейкага Фрэдзі Карвера. Яна надзьмула шчокі і глыбока ўздыхнула. 'Такім чынам, містэр Эш, што, дзеля ўсяго святога, вы зрабілі з Дзінай Джарвіс?
  
  Ніккей пачала збіраць кожную малюсенькую інфармацыю, якую змагла знайсці пра яго, затым разаслала падрабязнасці па ўсіх інстанцыях. Як "адшукваецца".
  
  Ніккей дастала фатаграфію Гібсана Эша з друкаркі і ўтаропілася на яе. 'Я знайду цябе, маленькі самаўпэўнены мярзотнік. Тады ты мне дакладна распавядзеш, што здарылася з гэтай мілай дзяўчынай.
  
  * * *
  
  Бэн Рэдли сядзеў насупраць Грэма Хилдред і моўчкі маліўся аб настаўленьні.
  
  Пакой была ўтульнай і цёплай, з мэбляй добрага якасці і карцінамі на сценах. На стале на падносе стаялі кафейнік і фарфоравыя кубкі, а таксама апетытнае печыва і нават сапраўдны карычневы цукар. Безумоўна, гэта было ідэальнае месца для сяброўскай гутаркі. Што турбавала Бэна, так гэта тэма размовы.
  
  'Ты можаш працягваць, калі будзеш гатовая. Голас Грэма гучаў роўна. 'Я не зламаюся і не буду з крыкам бегаць па пакоі, я абяцаю. Я ўжо рабіў гэта, толькі ў той час я быў у стайні. Ён слаба ўсміхнуўся Бэну. 'На жаль, я не жартую. Былі дрэнныя дні, а ночы былі яшчэ горш.'
  
  'Я б сказаў, што магу прадставіць, але я не магу. Ты павінен быў бы перажыць гэта, каб па-сапраўднаму ацаніць, на што гэта было падобна".
  
  'Галоўнае, што я перажыў гэта. Я павінен трымацца за гэта. Калі я дастаткова моцны, каб вытрымаць такую катаванне, я змагу давесці гэта да канца, ці не так?"
  
  Бэн усміхнуўся яму. 'Калі ты прайшоў праз усё гэта, чувак, я б сказаў, што ты можаш сутыкнуцца з чым заўгодна.
  
  'Спадзяюся, вы маеце рацыю. Грэм падаўся наперад. - Такім чынам. З чаго мы пачнем?
  
  'Ведаеш, як кажуць: "Давай пачнем з самага пачатку, гэта вельмі добрае месца ..."
  
  'О, выдатна! Яны даслалі чортаву Джулі Эндрус правесці мой допыт. Проста мне пашанцавала!'
  
  'Добра, я абяцаю не спяваць. Можа, пачнем? О, і ты ведаеш, што я павінен гэта запісаць?'
  
  Яны прагаварылі каля гадзіны. Акрамя запісу, Бэн зрабіў нататкі аб праблемах, якія трэба было праверыць. Затым Грэм пачаў успамінаць сее-што з таго, што распавядаў яму бацька Фрэдзі Карвера, Рык Кавачини.
  
  Быў адзін дзень, не так даўно, калі стары быў па-сапраўднаму устрывожаны. Джанет дала яму што-тое, каб супакоіць, і я прапанаваў, можа быць, мы маглі б спампаваць для яго некалькі старых песень. Мы паняцця не мелі, што яму падабаецца, але вы ведаеце, сёе-тое з шасцідзесятых. Якое-то час гэта працавала як па чараўніцтве. Небарака пачаў падпяваць, Джанет прыгатавала нам усім чай, і ён быў такім расслабленым, якім я не бачыў яго ўжо некалькі месяцаў'. Грэм пачухаў патыліцу. 'Я не ведаю, ці былі гэта словы з адной з песень, але раптам ён схапіў мяне за руку і пачаў казаць, каб я не давярала яго сыну. Я хацеў выказаць яму ўсё, што я думаю пра яго заганнай сына, але заткнуўся і слухаў. Грэм на імгненне змоўк. 'Пачакай, пакуль я закажу яшчэ кавы. Я б хацеў выпіць чаго-небудзь мацней, але док не ў захапленні ад таго, што я трымаю бутэльку "Лафройга" пад ложкам.
  
  'Мяркую, гэта зразумела. Бэн выключыў дыктафон. Ён ведаў, што Грэму нялёгка, і яму, верагодна, патрэбна была перадышка. Прайшло тры ці чатыры хвіліны, перш чым прынеслі каву, і да таго часу, калі Грэм быў гатовы пачаць зноў, Бэн быў як на іголках.
  
  'На вашым месцы я б узяў гэта на заметку, таму што гэта можа проста схаваць Карвера за краты на вельмі доўгі час,' ён закусіў губу, ' ці гэта можа каштаваць паліцыі цэлага стану і прывесці да пшику, я не ведаю. Ён зрабіў глыток кавы. 'Рык сказаў мне, што яго сын забіў сваю першую жонку. Ён сказаў, што Фрэдзі верыў, што ў яе быў раман, і гэтага было дастаткова, каб яе звольнілі. Рык сказаў, што яму сапраўды падабалася ягоная нявестка, ён не верыў, што яна была няправільная. Ён паспрачаўся з Фрэдзі, але ў ідыёта перад вачыма ўсё паплыло чырвоным туманам. Рык сказаў мне, што аднойчы хто-небудзь правядзе сее-якія работы ў старым доме Фрэдзі ў Хакни ў Лондане і знойдзе яе цела.'
  
  'Пякельнае полымя! Магчыма, менавіта з—за гэтага ён і апынецца на лаве падсудных - калі гэта не проста казка!
  
  'Я паверыў яму. Ён быў такім трезвомыслящим, якім я яго калі-небудзь бачыў. Ён нават спытаў, не сыграю я з ім партыю ў шахматы, і яму ўдалося правесці добрых пятнаццаць хвілін у дбайнай стратэгічнай гульні, перш чым святло зноў пагасла.'
  
  'Ну, гэта павінна быць вельмі проста праверыць'.
  
  'Асабліва пасля таго, як ён назваў мне яе імя. Гэта была Глинис, і ён нават назваў мне імя дома — Шелдонхерст. Карвер валодаў гэтым домам шмат гадоў, так што, ды, знайсці яго будзе няцяжка.'
  
  'Мяркую, ён не сказаў вам, дзе яна пахавана?
  
  Грэм ўхмыльнуўся. 'Ты б падумаў, што спадзявацца на гэта занадта складана, ці не так? Але гэта было першае, аб чым я падумаў спытаць. Калі яна там, то пад прыбудовай да садовым памяшканні.
  
  Бэн выдаў нягучны вокліч здзіўлення. 'Добрая праца!
  
  'Ёсць шмат іншых дробязяў, уключаючы дэталі тэлефонных размоваў, якія я падслухаў, калі Фрэдзі быў у гасцях, але ўсё гэта будзе тут'. Ён паказаў на нататнік на стале. 'Тады справа за табой. 'Грэм стомлена адкінуўся на спінку крэсла. 'Мы скончылі?
  
  'Так, Грэм. Гэтага больш чым дастаткова. Бэн выключыў магнітафон і паклаў яго ў кішэню курткі. 'Хоць я вярнуся і наведаю цябе.
  
  'Спадзяюся, мне не прыйдзецца прабыць тут занадта доўга. Тут вельмі зручна, але я адчуваю сябе так, нібы толькі што памяняў адну турму на іншую.
  
  Бэн сціснуў яго руку. 'Мы зробім усё, што ў нашых сілах, каб ты мог бяспечна вярнуцца дадому, дзе тваё месца, я абяцаю табе гэта.
  
  'А Джэсі? Калі я змагу з ёй пагаварыць?
  
  Бэн чакаў гэтага пытання і маліўся, каб ён не раскрыў сапраўдную сітуацыю. 'О, ты ведаеш, на што падобная гэтая бюракратычная валакіта, Грэй. Як толькі мы зможам гарантаваць, што вы абодва будзеце па-за небяспекі, мы вернем вас адзін аднаму.
  
  'Ты і гэта таксама абяцаеш?
  
  'Ўрачыста'.
  
  'Я буду настойваць на гэтым. 'Ён сумна паглядзеў на Бэна. 'Усе ўжо ніколі не будзе як раней, я ведаю гэта. Я проста спадзяюся, што ў мяне ўсё атрымаецца, калі гэта тое, чаго хоча Джэсі.'
  
  'Я б паставіў добрыя грошы на тое, што гэта менавіта тое, чаго яна хоча, але ты ж ведаеш, як кажуць, рабі крок за крокам'.
  
  Бэн пайшоў, спадзеючыся, што не нагаварыў Грэму занадта шмат банальнасцяў і пустых абяцанняў. Ён не быў навучаны аказанні дапамогі ахвярам або ў посттраўматычных сітуацыях. Ён проста спадзяваўся на тое, што ён чалавек, якому не ўсё роўна.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДЗЕВЯТНАЦЦАТАЯ
  
  Джозэф агледзеў старую ўласнасць з ног да галавы. Ён перасоўваўся па закінутых пакоях з асцярожнасцю салдата. Вядома, менавіта такім ён і быў, і ён ніколі не губляў гэтага абвостранага пачуцця насцярожанасці да небяспекі.
  
  'Я думала, што будзе горш, чым гэта'. Джэсі задернула тоўстыя матавыя шторы на акне. Вакол яе падняўся слуп пылу, і яна гучна закашлялась. 'Калі не лічыць ўсёй гэтай цвілі і пылу!
  
  'Я прапаную разбіць лагер тут, у пярэдняй пакоі. Джозэф агледзеўся. 'Наверсе сапраўдны беспарадак. Я думаю, што дах знесла ў адным месцы, і бак працякае. Гэта не так ужо дрэнна.'
  
  'Калі б гэта месца было бліжэй да цывілізацыі, яго б адразу прадалі. Гэта нагадвае мне катэдж бабулі Кіла'.
  
  'Верагодна, пабудаваны ў той жа час. Ён трывалы, проста запушчаны і закінуты'.
  
  'Шкада, што мы не можам распаліць агонь. Джэсі з сумам паглядзела на стары адкрыты ачаг. 'У кошыку нават ёсць палены.
  
  'Ніякіх шанцаў. Баюся, гэта аўтамабільныя коўдры і запасное коўдру з фальгі, калі стане занадта холадна.
  
  'Па меншай меры, яны пакінулі пару старых крэслаў. Джэсі падазрона пакратала адно і пачакала, не выбеглі ці мышы. 'Я іх добранька встряхну. Гэта будзе лепш, чым нічога.
  
  'З такімі фіранкамі і тым фактам, што ў гэтым пакоі толькі адно акно, якое выходзіць на вуліцу, я думаю, мы можам запаліць свечку, калі зможам яе знайсці. Я пайду пашукаю на кухні.
  
  Праз некалькі хвілін ён вярнуўся, трымаючы ў руках жменю пагнуць і неахайнасць хатніх свечак. 'Незаменныя, калі жывеш у такім месцы, як гэта. У старой лэдзі ў кухонным скрыні ляжалі дзясяткі. Ён запаліў адну і паклаў на стол. 'Гэты катэдж так добра схаваны, што ніхто ніколі не знойдзе яго ноччу. З гэтым малюсенькім агеньчыкам мы ў бяспецы.
  
  Джэсі скончыла стрэсваць пыл са старых падушак і паклала іх назад на крэсла. 'Яны нават не здаюцца вільготнымі. 'Яна завернулась ў адно з аўтамабільных коўдраў і вёскі. 'Гэта будзе доўгая ноч'.
  
  Джозэф паставіў скрынку на падлогу паміж імі. 'Мы не памром з голаду. Я заўсёды трымаю ў машыне аварыйны паёк. Мяне занадта часта лавілі на тым, што я паўночы праседзеў на пра, а крама пад рукой. Ён нахіліўся і пакапаўся ў скрынцы. - Ваду, дыетычную колу, батончыкі "Марс", пачак "Хобнобс", некалькі яффских пірожных і салёных рысавых крекеров.
  
  'Бяседа, не менш.
  
  'Не тое, што я хацеў бы прыгатаваць для цябе па такому асабліваму нагоды.
  
  Джэсі ўздыхнула. 'На самай справе, да мяне яшчэ не дайшло. Я маю на ўвазе, я ведаю, што ён жывы, і яго павезлі ў бяспечнае месца, але пакуль я не ўбачу яго сваімі вачыма, ну... ' Яна злёгку здрыганулася. 'Я працягваю думаць, што ад яго застануцца скура ды косці, змардаваны і хворы. Я амаль баюся яго бачыць'.
  
  'Гэта натуральна, Джэс. І ты таксама ў шоку. Гэта важна ўсвядоміць. І гэта не зусім дапамагае, ці не так?
  
  'Магло быць і горш. Калі б бос не прыехаў сюды, каб знайсці нас, як нешта з Выдмы, мы маглі б быць мёртвыя прама цяпер. Яна нахмурылася. 'Чаму яны не рушылі ўслед за ёй на балота?
  
  'Я думаю, яны занадта кемлівыя для гэтага. Калі б яны праверылі гэты раён, то ведалі б, што ёсць вялікая верагоднасць заблудзіцца або апынуцца ў дамбе. І калі Карвер губляе кантроль над сваімі людзьмі, яны могуць падумаць, што рызыка таго не каштаваў.
  
  'Да таго ж, я мяркую, у іх не было магчымасці даведацца, ці быў кіроўца "Лендровера" адзін або на борце быў поўны камплект узброеных афіцэраў рэагавання SCO19'.
  
  'Дакладна. Як бы тое ні было, я амаль упэўнены, што праз некаторы час яны выйшлі з гульні. Яны альбо перегруппируются, альбо сыдуць.
  
  'Значыць, мы будзем сядзець тут да світання, пакуль бос не вернецца з кавалерыяй?
  
  'Так, Петал. Ты будзеш мець задавальненне знаходзіцца ў маім грамадстве ўсю ноч напралёт.
  
  'Я мог бы паступіць і горш.
  
  'Як у цябе справы са слоўнымі гульнямі?
  
  'Паколькі мне было, напэўна, дзевяць, калі я ў апошні раз гуляў у яе, поўнае дзярмо'.
  
  'Добра, я на гэта спадзяваўся. Я дрэнны няўдачнік.
  
  'Як наконт гульні "Дзве праўды і хлусня'?
  
  'О так, мне гэта падабаецца. 'Ён шырока ўсміхнуўся. - Давай адкладзём гэта да ранняга раніцы, калі ты будзеш найбольш ўразлівая.
  
  'Выдатна. Тое ж самае датычыцца і цябе. - Яна паглядзела на каробку. 'Ці можна мне печыва?
  
  'Частуйся. Дай адгадаю? Яффский пірог?
  
  'Зразумеў'.
  
  Яны крыху пагаварылі, потым Джэсі спытала: 'У боса даволі незвычайная прозвішча, ці не так? Я ніколі яе раней не чула'.
  
  'Галена? Так, я ведаў, што гэта разнавіднасць пароды або мінерала, які здабываецца з-за ўтрымання срэбра. Але яна сказала, што гэта не мае да гэтага ніякага дачынення. Відавочна, гэта назва мясцовасці. Прабабуля і дзядуля яе былога мужа былі родам з горада Галена, штат Ілінойс, у ЗША.'
  
  'Яна захавала гэта імя пасля разводу?
  
  'Цяпер яна не змагла б гэтага змяніць, нават калі б захацела. Яна проста ёсць Ніккей Галена. Але я ўсё яшчэ думаю, што яе імя адбылося ад шэрай скалы з якая праходзіць праз яе срэбнай ніткай.
  
  'Няма ліха без дабра? Я думаю, гэта павінна быць залатое сэрца. Яна - нешта асаблівае, і я ганаруся тым, што працую з ёй '.
  
  'Добра сказана, дэтэктыў. Джозэф праглынуў.
  
  'І нават хрысціянскае імя. "Ніккей" не зусім традыцыйнае, ці не так?
  
  'Я погуглил гэта, калі мне аднойчы стала сумна. Гэта даволі дзіўна, таму што кажуць, што людзі з імем Ніккей схільныя выбіраць прафесіі, якія служаць чалавецтву. І яно адбываецца ад Нікі, грэцкай багіні Перамогі. На іншым сайце гаварылася, што людзей з NK у імёнах не ўражваюць статус або сімвалы поспеху. Усё, што ім трэба, - гэта адданасць, і яны адплацяць вам тым жа, што будуць вернымі і надзейнымі сябрамі.'
  
  'Гэта палохала дакладна, ці не так?
  
  'Я б сказаў.
  
  'Як ты думаеш, вы з босам калі-небудзь будзеце разам?
  
  Джозэф папярхнуўся цукеркай. 'Што прымусіла цябе так сказаць?
  
  'О, проста цікаўнасць. У вачах Джэсі з'явіўся гарэзны бляск.
  
  'Мы сябры, ясна? Сапраўды добрыя сябры.
  
  'Вы двое так падыходзіце адзін аднаму. Вы падабаецеся адзін аднаму, і вы давяраеце адзін аднаму, і...
  
  'Га! Я была такой са сваім спаниелем, але я не думала выходзіць за яго замуж. 'Ён зрабіў глыток вады. 'Шчыра кажучы, Джэс, нават калі б гэта прыйшло мне ў галаву, гэта разбурыла б усе, што ў нас ужо ёсць.
  
  'Якім чынам?
  
  'Для пачатку мы не змаглі б працаваць разам. Гэта падзяліла б каманду, і, 'ён сур'ёзна паглядзеў на яе,' у нас абодвух былі няўдалыя шлюбы. Цяпер у нас ёсць сяброўства і таварыскія адносіны, плюс-чартоўску добрыя працоўныя адносіны на працы, якую мы абодва любім. Нам проста занадта шмат ёсць, што губляць.'
  
  - Значыць, ты сапраўды любіш яе.
  
  Джозэф не думаў, што яму трэба адказваць на гэтае пытанне.
  
  - Яна любіць цябе. Я зразумела гэта ў першы дзень, калі прыйшла працаваць у каманду. Джэсі адкусіла кавалачак ад печыва. 'Але я чую, што ты кажаш. І я разумею. Я бачыў, што гэтая праца робіць з шлюбамі. Я бачыў больш хатніх праблем і разладаў, расстанняў і разводаў, чым гарачых абедаў.'
  
  'Але ты ўсё яшчэ хочаш выйсці замуж за Гітарыста.
  
  'Па нейкай прычыне я заўсёды думаў, што мы розныя. Я ведаў, што змагу наладзіць наш шлюб. Я ні на хвіліну ў гэтым не сумняваўся'.
  
  'А цяпер? Калі Грэм усё яшчэ хоча ажаніцца на табе, ты скажаш, што я хачу?
  
  'Я думаю, нам прыйдзецца пачынаць усё спачатку. Падабаецца нам гэта ці не, але цяпер мы два розных чалавека. Ніхто не змог бы прайсці праз тое, што давялося Грэму, і выйсці з гэтага жывым і здаровым. Я проста буду побач з ім, і мы паглядзім, што адбудзецца. Гэта ўсё, што я магу зрабіць.'
  
  'Ты праніклівы і мудры чалавек, Джэсіка Найтингейл.
  
  'Дзякуй, сяржант. Цяпер, як наконт гульні ў дзве праўды і хлусня?
  
  * * *
  
  Ніккей зірнула на насценныя гадзіны. Амаль дзесяць. Побач не было нікога з яе каманды, яна адчувала сябе кінутай на волю лёсу, а неспакой за Джозэфа і Джэсі прымушала яе мераць крокамі залу. Яна пакінула іх у адным з самых негасціннай і недаступных месцаў ва ўсіх Багністых землях, што рабіла яго яшчэ і адным з самых бяспечных, але ўсё роўна яна турбавалася.
  
  Было позна, але яна ведала, што Ева - позняя птушка, і была ўпэўненая, што тая не пярэчыла б атрымаць нечаканы званок ад сваёй дачкі.
  
  'Ева Андэрсан.
  
  'Гэта я, Ніккей. Як справы?
  
  'Наогул-то, я толькі што вярнулася са студыі. Толькі што скончыла чарговы шэдэўр. Яна засмяялася. 'Ці не, што, верагодна, і мае месца.
  
  На Ніккей прыйшло натхненне. - Хочаш кавы? - спытала я.
  
  Ева не вагалася. 'Можа, мне паставіць чайнік?
  
  'Не, сустрэнемся ў Марыё. Ён варыць выдатны кава і не будзе пярэчыць супраць пары спазнелых.
  
  Ева не задавала пытанняў. 'Пятнаццаць хвілін?
  
  'Ідэальна. Ніккей схапіла сваё паліто, якая вісела на дзверы, і паспяшалася з офіса.
  
  Роўна праз чвэрць гадзіны яны з Евай ўтульна ўладкаваліся ў маленькай кабінцы ў задняй частцы рэстарана Mario's. Афіцыянт паставіў перад імі на стол паднос з кавай, і, да радасці Ніккей, там жа стаяла вялікая талерка з цудоўнымі італьянскімі закускамі.
  
  'Патэлефанавала Я загадзя,' сказала Ева. 'Таму што ты нічога не еў, ці не так?
  
  'Я збіраўся, але мяне накшталт як падпільнавалі.
  
  'Як я і падазраваў. Гэта ўсяго толькі брускетта, міні-піца і трохі соусаў, але гэта цябе падтрымае. Закусвай.
  
  Ніккей так і зрабіла. 'Выратавальнік'.
  
  'Такім чынам, аб чым табе трэба пагаварыць, што павінна быць сказана "пад прыкрыццём"? 'Ева разуменнем паглядзела на яе.
  
  'Акрамя службы ў каралеўскіх ВПС, вы шмат часу праводзілі, працуючы на Міністэрства абароны, ці не так?
  
  Ева кіўнула.
  
  Ніккей панізіла голас, хоць у зале не засталося нікога, акрамя некалькіх наведвальнікаў і аднаго або двух афіцыянтаў. 'Мне патрэбна паслуга. Я шукаю бяспечнае месца.
  
  'І як хутка?
  
  'Заўтра на досвітку.
  
  'Як раз час заслаць свабодную ложак. Блакітны або ружовы падкоўдранікаў?
  
  'Ружовы.
  
  'І ў яе будуць суправаджаюць?
  
  'Двое, кругласутачна, васьмігадзінныя змены.
  
  'Переоденьте іх у рабочую вопратку, дайце ім інструменты і абсталяванне дэкаратараў і знайдзіце ім патрапаны фургон — калі ў вас ёсць час.
  
  - Усе фургоны на вакзале патрапаныя, - сказала Ніккей, - але мне трэба здабыць адзін, які зарэгістраваны не на нас.
  
  - Добра, а я прама адсюль паеду ў "Склюдаваннем" і прынясу ежы для маёй "пляменніцы" і мілых мужчын, якія збіраюцца адрамантаваць сталовую. Працягласць знаходжання?
  
  'Невядома. Ты ўпэўнены, што цябе гэта задавальняе?
  
  'Зусім дакладна. Мастацтва - гэта выдатна, але тут не так шмат карцін, якія можна павесіць на сцяну. Мне стане сумна, калі я ў бліжэйшы час займуся чым-небудзь канструктыўным. Яна дакранулася да вуснаў пальцам. 'І я ведаю, што не варта задаваць пытанняў.
  
  'Я магу расказаць вам асновы. Вам, верагодна, было больш карысці ад падпісання Закона аб дзяржаўнай таямніцы, чым мне.
  
  'Можа быць.
  
  'Яна афіцэр паліцыі, дэтэктыў, і ёй пагражае дасведчаны забойца. Мы падазраём, што ў пастарунку завёўся "крот", таму не можам скарыстацца нашымі звычайнымі бяспечнымі месцамі. Акрамя некалькіх давераных калег, ніхто не ведае, што вы мая маці, і толькі Джозэф ведае ваш новы адрас. Я хачу схаваць яе на ўвазе, прама тут, у Гринборо. '
  
  'Разумная думка.
  
  'Вазьмі гэта. 'Ніккей працягнула маці танны платны мабільны тэлефон і зарадная прылада. 'Мы з Джозэфам карыстаемся імі для такіх выпадкаў. Вы знойдзеце ўсе імёны і нумары, якія могуць вам спатрэбіцца пры ўваходзе ў сістэму Кантактаў.'
  
  Ева сунула тэлефон у сумачку. - Дай мне кодавае слова, на выпадак, калі што-небудзь, - яна зрабіла паўзу, - што-небудзь незапланаванае здарыцца.
  
  Ніккей на імгненне задумалася. 'Піца. Калі я ўбачу ці пачую гэта, ў паведамленні або ў размове, вакол мяне будзе натоўп паліцэйскіх і буйнакаліберных кулямётаў.
  
  'Колькі дадатковых начынняў для верталёта?
  
  Ніккей гучна засмяялася. 'Ты сапраўды гатовая да гэтага, ці не так?
  
  'Я сумую па сваёй працы больш, чым магу выказаць словамі, Ніккей. Так што не турбуйцеся аб сваім маленькім кветачкі, са мной яна будзе ў бяспецы. Дарэчы, як яе завуць? Мая пляменніца?
  
  'Er, um, Michelle. Мы назавем яе Мішэль Андэрсан, добра? І яна з Лафборо. Я выпадкова ведаю, што яна знаёмая з гэтым раёнам, так што гэта спросціць задачу. Не тое каб я чакаў, што яна будзе з кім-то размаўляць, пакуль яна з табой.'
  
  'Я ведаю парадак дзеянняў, Ніккей. Я буду гатовы, і мы прыступім да справы. Вашы афіцэры па ахове растлумачаць' чаго ад мяне чакаюць. Яна адкінулася на спінку крэсла. 'А цяпер даядаў гэтую ежу, пакуль яна не астыла.
  
  'Дзякуй, Ева. Я ведаю, што гэта занадта, але я сапраўды цаню гэта.
  
  'І я цаню, што ты думаеш пра мяне і твой давер.
  
  'Калі я не магу давяраць сваёй маці, то каму я магу давяраць?
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАТАЯ
  
  Ніккей прыехала ў пастарунак незадоўга да паўночы, і званок на мабільны прымусіў яе падскочыць.
  
  'Інспектар Нік?
  
  'Мікі! Ты не можаш заснуць?
  
  'Сёння ніхто не будзе спаць у Карборо, Ніккей.
  
  Яна напружылася. 'Чаму? Што адбываецца?
  
  'Я спрабаваў датэлефанавацца да Джо. З ім усё ў парадку? Яго тэлефон разрадзіўся'.
  
  'Ён на расследаванні, магчыма, яго адключылі'. Ёй не спадабалася хлусіць Мікі. 'Але што адбываецца ў Карборо?'
  
  'Джо хацеў даведацца пра навіны аб Крысином караля. Што ж, падобна, яму больш не падабаюцца Балоты. Усё, чым ён займаецца, зачыняецца.
  
  'Нашы калегі ў Дербишире сапраўды падпалілі сінюю сэнсарную паперу, хоць мы не былі ўпэўненыя, наколькі моцна агонь паўплывае на яго'.
  
  'Гэта моцна паўплывала на яго, інспектар Нік, таму што яго армія распалася. Ніхто больш не хоча мець з ім нічога агульнага, і я чуў, што некаторыя з ягоных хлопцаў ужо шукаюць прапановы ад вас, хлопцы. За адну ноч ён ператварыўся з Пацучынага караля ў ізгоя.'
  
  'Такога не магло здарыцца з больш годным чалавекам.
  
  'Я згодны з вамі, і Рэйманд таксама. Ён вельмі задаволены, што гэты чалавек здзейсніў ўцёкі'.
  
  - Вы ведаеце чалавека па імя Гібсан Эш? - памаўчаўшы, спытала Ніккей.
  
  'Ён адзін з людзей Фрэдзі", - без ваганняў адказаў Мікі. "Яго даволі доўга не было на месцы злачынства, але цяпер ён вярнуўся. Ён быў уцягнуты ў пошук жанчын для сэкс-клубаў Ратмана. Трохі абаяльны, па крайняй меры, так мне казалі.'
  
  'Ты яго ведаеш?
  
  'Не асабіста. Ён не ў маім гусце, Ніккей, больш няма, ' усміхнуўся Мікі. 'Але я па-ранейшаму трымаць вуха востра і трымаю вуха востра.
  
  'Я хачу тэрмінова з ім пагаварыць.
  
  'Я зраблю, што змагу. 'Мікі злёгку пазяхнуў. 'Перадавай прывітанне сяржанту Джо, добра?
  
  'Вядома. І дзякуй табе, Мікі.
  
  'Не хвалюйся. Так, і яшчэ сее-што, перш чым я пайду: адзін з людзей Фрэдзі, які перайшоў на бок Рэйманда, з вартых даверу крыніц ведае, што містэр Вэнэйблс накіроўваецца ў аэрапорт Іст-Мидлендс. Адтуль яны лётаюць рэгулярнымі рэйсамі ў Галандыю, а паколькі ў яго мілая маленькая кватэрка ў Амстэрдаме ...
  
  'Музыка для маіх вушэй, Мікі. Ты зорка.
  
  'Так і ёсць, ці не так?
  
  "Адзін забіты", - падумала Ніккей, завяршаючы размову. І калі б містэр Фабіян зрабіў тое ж самае, яна адчула б сябе нашмат лепш.
  
  * * *
  
  Джозэф абышоў стары катэдж, пакінуўшы Джэсі драмаць у крэсле. Яна выглядала змучанай. Джозэф ведаў, што шок ад сённяшніх навін нагнаў яе. Ён паспрабаваў патэлефанаваць па мабільным, затым сунуў яго назад у кішэню. Мёртвыя месца на балотах былі менавіта такімі — мёртвымі.
  
  Ён хацеў патэлефанаваць Тэмсин, проста каб пачуць яе голас. З тых часоў, як яны пакінулі ў баку свае рознагалоссі, яна стала яму бязмерна дарога. Яна заўсёды была такой, але цяпер, калі ён змог падзяліць з ёй гэтую мілую, шчаслівае бок яе натуры, ён быў як ніколі блізкі да таго, каб быць цалкам задаволеным сваім жыццём. І цяпер яго дзяўчына збіралася замуж. Ён пакруціў галавой, дзівячыся таму факту, што яму трэба будзе стаць часткай яе будучай жыцця. Ён заўсёды верыў, што аднойчы даведаецца пра яе маючым адбыцца замужжы з аб'явы ў газеце або кароткага паведамленні ад Лоры. Той факт, што яна будзе трымацца за яго руку, калі яны будуць ісці па праходзе, напоўніў яго захапленнем.
  
  Ён адкрыў заднюю дзверы і выглянуў на ціхае балота. Ён любіў аддалены, ён любіў катэдж "Вузел", але ён не любіў гэта месца. Калі-то, калі Ніккей была маленькай, гэта магло быць ідыліяй, але не цяпер.
  
  Некалькі хвілін ён прыслухоўваўся. Балотная глуш была далёкая ад цішыні. У асноўным ён чуў ваду — капанье, цурчанне, плёскат. Ён даносіўся з ракі непадалёк, з азёр у балоцістай глебе, і павольна рухаўся ўздоўж незлічоных канаў, дрэнажаў і дамбаў. У падлеску снавалі дробныя жывёлы. Лёгкі ветрык шамацеў лісцем у зарослым садзе. А потым пачуліся тыя гукі, якія было цяжка растлумачыць. Рыпанне і стогны гнілых слупоў плота і дошак адрыны былі падобныя на гукі колаў, павольна якія верцяцца на изрытой каляінамі зямлі, і ён дакладна ведаў, чаму некаторыя старыя мясцовыя жыхары былі верыце ў прыкметы. Совы і іншыя начныя птушкі маглі замарозіць кроў сваімі крыкамі.
  
  Быў адзін гук, які ён не мог вызначыць. Дзіўны пранізлівы гук, які не быў часткай балоты. Гэта павінна было быць жывёла, магчыма, дзікая котка або ліса, хоць яны не былі распаўсюджаны на балотах. Ён здрыгануўся і нырнуў назад ўнутр, замкнуўшы за сабой дзверы. Ён падышоў да таго месца, дзе спала Джэсі.
  
  'Я проста даю адпачынак вачам.
  
  'А я герцаг Мальбара.
  
  Джэсі пазяхнула і пацягнулася, затым шчыльней захуталася ў коўдру. 'Можа, паспрабуем зазірнуць у дзённік Кіля?
  
  'Вядома. Когда'небудзь гэта пройдзе. Ён прынёс кнігу, подтащил свой стары крэсла бліжэй да крэсла Джэсі і ўзяў свечку. 'Даўным-даўно...
  
  Джэсі пакруціла галавой. 'О, божа! І як, чорт вазьмі, мы павінны ва ўсім гэтым разабрацца?
  
  Кожная старонка была запоўненая ад поля да поля, амаль закрываючы паперу пад ёй. Там былі накіды, выразаныя малюнкі, надпісы і якія-то дзіўныя творы мастацтва, якія ўяўлялі сабой нешта сярэдняе паміж графіці і маляваннем.
  
  'На самай справе ён вельмі таленавіты", - прашаптаў Джозэф. 'Гэтыя малюнкі вельмі добрыя'.
  
  'Я ўпэўнены, што вы маеце рацыю, калі б маглі сказаць, што яны ўяўлялі сабой.
  
  'Я не думаю, што мы збіраемся расшыфроўваць гэта пры свечках. Для гэтага нам патрэбен яркае святло і ясныя мазгі'.
  
  Джэсі нахілілася бліжэй. 'Што гэта? Чаму-то гэта здаецца знаёмым.
  
  Джозэф ўтаропіўся на накід старога будынка. Ён з'явіўся на некалькіх апошніх старонках, і на кожнай старонцы быў выразна надрукаваны спіс дат і часу, з аднаго боку. Джэсі была права, гэта сапраўды выглядала так знаёма. 'А гэта? Гэта малюнак фар і рашоткі радыятара аўтамабіля.
  
  'Шыкоўная машына таямнічага бойфрэнда?
  
  'Я б сказаў, што так. Гэта Аўдзі А6, прадстаўніцкі седан. Ён перавярнуў старонку. 'О, тут сапраўды вельмі цёмна.
  
  На старонцы былі намаляваныя скрыўленыя дрэвы і фігуры ў чорных вопратцы з раскосымі чырвонымі вачыма, з доўгімі завостранымі пальцамі і выцягнутымі нагамі. 'Будзе цяжка аддзяліць фантазію ад факту'. Ён вярнуўся да пачатку. 'Гэта больш падобна на звычайны дзённік тыпу альбома для выразак, але з часам афармленне Кіля кардынальна мяняецца. Апошнія старонкі выглядаюць амаль вар'яцка '.
  
  'І палохалая. Я бачыў падобныя кнігі раней, у спальнях сталкеров, апантаных вырадкаў і драпежнікаў.
  
  'Я не думаю, што так павінна было быць. Некаторыя з яго накідаў прыгожыя, і ён напісаў маленькія вершы побач з імем Дзіны. Гэта хутчэй ода любові, чым пагроза ў яе адрас.
  
  'Гэтыя чорныя істоты выглядалі не занадта любяць.
  
  'Я думаю, гэта яго страх за яе. З ёй што-небудзь здарылася, і я думаю, гэта напалохала яго, таму ён адлюстраваў гэтага чалавека як начны істота '.
  
  'Я пакідаю гэта на ваша меркаванне, прафесар Фрэйд. Я пачакаю, пакуль у нас не з'явіцца некалькі добрых магутных лямпаў. Джэсі ўтульна завернулась ў коўдру. 'Я б забіў за кубачак гарбаты, а ты?
  
  - Вы б пагадзіліся на батончык "Марс'?
  
  'Не мой звычайны перакус на ноч, але дзякуй, я б з задавальненнем.
  
  Пакуль Джэсі спала, Джозэф прасядзеў да світання, чытаючы пры свечках незвычайны дзённік Кіля. Час ад часу звонку крычала начная птушка, і Джэсі варушылася, але працягвала спаць.
  
  Джозэф не спаў. Ён ведаў, што можа здарыцца, калі ён аслабіць пільнасць. Там былі вельмі дрэнныя людзі.
  
  Ён закрыў кнігу і задумаўся аб некаторых рэчах, якія вылучаліся, у асноўным аб чарцяжах будынка. Дзе ён бачыў гэта раней? Хоць забі, ён не мог успомніць. Але ён атрымаў некаторы ўяўленне аб Кілі Чандлере і быў яшчэ больш упэўнены, што малады чалавек быў сведкам чаго-тое, што магло б расказаць ім, што здарылася з Дзінай Джарвіс.
  
  * * *
  
  У гасцінічным нумары, недалёка ад таго, што павінна было стаць цэнтрам яго новых уладанняў, Фрэдзі Карвер сядзеў, утаропіўшыся ў прастору. Пасля непрыемнага вопыту зносін з паліцыяй некалькі гадоў таму ён быў гатовы да магчымага правалу. Яго стратэгія сыходу была распрацавана яшчэ да таго, як ён пакінуў Іспанію. Ён абгарадзіў значную колькасьць сваіх актываў і абараніў свае самыя прыбытковыя інвестыцыі, але гэта дорага яму абыйдзецца. Ён ўклаў больш грошай, чым яму хацелася думаць, у планаванне і стварэнне рабочай сілы, і ён ужо развітаўся з гэтым. І чаму? Таму што толькі дзеля таго, каб прымусіць свайго бацькі замаўчаць, ён быў досыць дурны, каб даверыцца такому сэксуальнаму драпежніку, як Вік, і досыць вялікадушны, каб захаваць жыццё паліцэйскаму. Што ж, Вік заплаціў сваю цану, і калі ўсё пойдзе па плане, паліцэйскі таксама пацерпіць. І на гэты раз ён не плаціў грошы і не выкарыстаў другагатунковых старыя цыгарэты. Ён выбраў лепшае, і лепшае прынясе свае плады. Гэта не пайшло б на карысць яго фінансах, але дапамагло б суняць гнеў, які разъедал яго знутры.
  
  Ён сутаргава ўдыхнуў і затрымаў дыханне, затым гучна выдыхнуў. Ён быў Фрэдзі Карвером. Ён паўстане з попелу. Ён рабіў гэта раней і зробіць зноў. Але не ў Іспаніі. На гэты раз ён абярэ што-небудзь вытанчанае і элегантнае. Яго настрой паднялося, затым зноў упала. Ці Мог ён сабе гэта дазволіць?
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ
  
  Яркімі выбліскамі аранжавага і малінавага святла світанак разарваў шэра-чорныя хмары на палосы. Ніккей Галена накіроўвалася да балота Картэра. З ёй былі яшчэ тры машыны. Ніккей ішла на чале канвою, Дэйв моўчкі сядзеў побач з ёй. Ззаду яе быў супэрінтэндант Грег Вудхолл у суправаджэнні двух давераных афіцэраў з групы збройнага рэагавання. Наступнымі ішлі Найл Фэрроу і Івон Колінз, а Кэт замыкала шэсце.
  
  Ніккей не зводзіла вачэй з балотнай дарожкі, у той час як Дэйв аглядаў наваколлі ў пошуках прыкмет небяспекі. На шчасце, усё здавалася ціхім.
  
  Яны пад'ехалі да старога катэджа, і Ніккей адчула укол настальгіі разам са сваім усюдыісным непакоем за Джэсі. Ёй сапраўды трэба было што-то зрабіць, каб выратаваць дом сваёй старой цёткі ад раскладання, але, верагодна, у той час у яе на розуме было занадта шмат наркагандляроў. А цяпер? Не тады, калі адбывалася так шмат іншых важных падзей.
  
  Джозэф адкрыў дзверы. Джэсі стаяла проста за ім, і Ніккей адчула, як яе захліснула палёгку. Гэта было ўсё, што яна магла зрабіць, каб не кінуцца да яе і абняць.
  
  'Калі ласка, усё ўнутр, акрамя SCO19. Не маглі б вы ўважліва сачыць за завулкам, па якім мы заехалі, калі ласка?
  
  Абодва афіцэра кіўнулі і занялі пазіцыю за дзвярыма.
  
  Ніккей ўсміхнулася Джозэфу і яго падапечнай. 'Абодва ў парадку?
  
  Джэсі змрочна ўсміхнулася. 'Дзякуй за білет, мэм. Калі не лічыць адсутнасці абслугоўвання ў нумарах, размяшчэнне было пяцізоркавым.
  
  Ніккей павярнулася да Кэт. 'Ты прынесла тое, аб чым я цябе прасіла?
  
  Кэт кіўнула і адкрыла гаспадарчую сумку, якая вісела ў яе на руцэ. 'Мэм, я набыла ідэальную рэч з часоў працы пад прыкрыццём. Яна агледзелася і заўважыла пыльнае, пацьмянелыя люстэрка ў пярэднім пакоі. 'Дай мне хвілінку.
  
  'Спачатку надзень гэта. 'Ніккей раздала куленепрабівальныя камізэлькі. 'Тады план такі: вярнуцца на галоўную дарогу, а на першым скрыжаванні падзяліцца. Я б хацеў, каб кіраўнік паехаў па галоўнаму з'езду з Гринборо, Джозэф і Найл паехалі па Сполдинг-роўд, а Кэт - па з'езду з Кастор-вілідж. Джэсі будзе са мной, схаваная на заднім сядзенні "Лендровера", і будзьце ўпэўненыя, там ёсць усё неабходнае для яе прыёму. Мы сустрэнемся на вакзале, як і калі. Вы можаце выбраць самы доўгі і прыгожы маляўнічы маршрут, які вам спадабаецца, добра?'
  
  'Я мяркую, вы нічога не бачылі па шляху сюды?' спытаў Джозэф.
  
  'Дарогі амаль пустыя, і мы нікога не маглі разглядзець", - сказаў Дэйв. 'Хоць гэта не значыць, што хто-то не назіраў за намі з хованкі'.
  
  'Мы павінны выказаць здагадку, што так яно і было", - умяшалася Ніккей. 'Мы вядзем машыну так, як быццам за намі сочаць, і робім ўніклівыя дзеянні, каб адарвацца ад іх, проста ў якасці меры засцярогі. З знясіленымі сіламі Карвера ён не зможа пераследваць нас усіх, гэта дакладна.
  
  'Як цябе гэта?' З калідора з'явілася Кэт, напружанне спала, і ўсе засмяяліся.
  
  Яе стары талент да маскіроўцы не пакінуў яе. 'Джэсі? Пазнаёмся з Джэсі!
  
  На Кэт быў доўгі светлы парык, які яна старанна сабрала ў дакладную копію "конскага хваста" у стылі Джэсі. Яна перахапіла яго ззаду такім жа гальштукам і фарсіла ў кароткім цемна-сінім пінжаку, трохі отличавшемся па дызайне, але таго ж колеру, што і той, што быў на Джэсі. 'Я амаль упэўнены, што змог бы абдурыць іх, зазірнуўшы ў акно машыны.
  
  'Я скажу,' сказала Джэсі. 'Гэта ўзрушаюча!
  
  'Ну, мы яшчэ не зусім скончылі. Цяпер твая чарга. Кэт кінула Джэсі іншы парык, на гэты раз цёмна-карычневы, даўжынёй да плячэй, у стылі боб.
  
  'Для цябе, калі ты дабярэшся да месца прызначэння,' сур'ёзна сказала Ніккей. 'Ты больш не Джэсі Найтингейл, цябе клічуць Мішэль, добра?
  
  'Я брунэтка? Гэта што-то зменіць.
  
  'І ты надзенеш маю парку,' дадала Кэт. 'Яна прыкрые твой камізэлька, і ты будзеш выглядаць зусім па-іншаму.
  
  'Добра, Кэт, ты паедзеш з Джозэфам, а Івона павядзе тваю машыну. Па крайняй меры, калі ў нас сапраўды будзе кампанія, нашая кавалькада павінна збіць іх з панталыку.'Ва ўсякім выпадку, Ніккей спадзявалася, што так яно і будзе. 'Такім чынам, калі ў нас усё гатова, давайце прыбірацца з гэтага балота да таго, як канчаткова рассветет. І ўсім ўдачы. Убачымся пазней.
  
  * * *
  
  Калі каманда Ніккей адправілася праз Балоты, адзінокая жанчына рыдала ў сваю выпацканае падушку. Ён наогул не вярнуўся дадому, і на гэты раз яна ведала, што ён кінуў яе. Яна заўсёды ведала, што аднойчы гэта адбудзецца. Ён кляўся, што кахае яе, але ён быў мужчынам, а ў яе ўсё яшчэ заставалася дастаткова разважнасці, каб разумець, што яна безнадзейная, неахайным і гідкае стварэнне, якое не заслугоўвае любові ні ад каго, асабліва ад яго.
  
  Яна ведала, што аднойчы здзейсніла што-то жудаснае, але не магла дакладна ўзгадаць, што менавіта. Але ён быў побач з ёй. Ён зрабіў усё, што мог, каб зноў усё выправіць. Ён абараняў яе і хаваў. Але цяпер... ? Яна згарнулася ў тугі клубок і задалася пытаннем, колькі часу трэба, каб памерці з голаду.
  
  * * *
  
  Калі Ніккей нарэшце вярнулася ў паліцэйскі ўчастак Гринборо, яна была амаль на ўзводзе. "Спецыяльная дастаўка" яе каштоўнай падапечнай прайшла як па падручніку, і яна ведала, што Джэсі ў самых надзейных руках. Ева была ідэальным выбарам. Высокакваліфікаваныя афіцэры, якія цяпер "ўпрыгожвалі" дом Евы, былі ўзятыя з іншага раёна і прайшлі праверку са слоў кіраўніка, што было дастаткова добра для Ніккей. Упершыню за некалькі дзён яна адчула, што зноў можа дыхаць. Яна зайшла выпіць кавы, перш чым зайсці ў офіс крымінальнага вышуку, і выявіла Джозэфа ўжо ў аўтамата.
  
  'Дзякуй табе за тое, што ты зрабіў мінулай ноччу.
  
  'Без праблем, і час было выдаткавана нездарма. Ён паставіў каву і дастаў з кішэні запісную кніжку. 'Даволі малавядомы дзённік Кіла Чандлера аб падзеях, звязаных са знікненнем Дзіны Джарвіс.
  
  'Праўда? Ніккей ўзяла ў яго нататнік і пагартала яго. 'О, божа! Мяркуецца, што я што-небудзь з гэтага разумею?
  
  'Я сапраўды сказаў, што гэта незразумела. Але, як ні дзіўна, калі б у мяне было трохі больш часу і я перакінуўся парай слоў з Івон Колінз, я думаю, што змог бы пранікнуць у ход думак гэтага маладога чалавека.
  
  'Вось гэта выклікае непакой. Гэта вельмі дзіўныя рэчы'.
  
  'Тады, можа быць, у мяне таксама дзіўны склад розуму.
  
  'Давай не пойдзем туды на пусты страўнік. Мне патрэбен сняданак. Я паміраю з голаду.
  
  'Ў цябе сустрэча праз пятнаццаць хвілін.
  
  Ніккей ўсьміхнулася. 'Выдатна. Застаецца як раз дастаткова часу, каб хто-небудзь схадзіў і купіў мне круасан або добрую вялікую булачку ў шакаладзе.
  
  Джозэф скорчил грымасу. 'Аб' кей, мэм, я ўжо іду.
  
  'Яны на мне.'
  
  'Я б таксама так падумаў. Ведаеш, я прапусціў вячэру і сняданак.
  
  'Ах, доля паліцэйскага не з прыемных.
  
  'Затыкніся, Ніккей.
  
  * * *
  
  Пакой крымінальнага вышуку была поўная афіцэраў, якія чакалі девятичасового нарады, і Джозэф быў устрывожаны. Хто-то тут быў не тым, кім ён ці яна здаваўся, таму ім прыйдзецца быць вельмі асцярожнымі ва ўсім, што яны казалі і рабілі, пакуль вырадак не будзе разгромлены. Ніккей сказала яму, што лепшае, што яны могуць зрабіць, - гэта засяродзіцца на паляванні за Карвером, як ні ў чым не бывала, і працягнуць расследаванне справы Дзіны Джарвіс, канцэнтруючыся ў асноўным на пошуках Гібсана Эша. Яна не хацела, каб крот ведаў, што яна ведае пра іх існаванне. Такім чынам, усё, што тычылася Джэсі, павінна было абмяркоўвацца толькі сам-насам або па-за межамі памяшкання. Нават Джозэф яшчэ не ведаў, дзе яна знаходзіцца, але па настрою Ніккей ён мог сказаць, што яна была задаволеная гэтым. Ён усміхнуўся пра сябе. Калі Ніккей была задаволеная, то і ён быў бы задаволены.
  
  'Усё ці тут? - спытаў я.
  
  Пачуўся адабральны шум.
  
  Ніккей стаяла перад імі, трымаючыся нязмушана.
  
  Малайчына, падумаў Джозэф. Трымай іх разняволенымі.
  
  'Як вы, напэўна, чулі ...' Ніккей пачала падрабязна расказваць пра крах дамаганняў Фрэдзі Карвера на злачынны свет Дербишира. Затым, у інтарэсах усіх, хто не прысутнічаў учора, яна абвясціла аб выяўленні і выратаванні канстэбля Грэма Хилдред.
  
  Пакуль яна казала, Джозэф ўважліва назіраў за сваімі калегамі-афіцэрамі. Быў шанец, што хто-то павядзе сябе не ў сваёй талерцы або праявіць дыскамфорт. Ён спадзяваўся і маліўся, каб гэта быў не хто-тое, каго яны ведалі і каму давяралі, але заўсёды заставаўся невялікі шанец. Як бы тое ні было, цудоўнае вяртанне зніклага паліцэйскага было сустрэта з велізарным захапленнем і крайнім здзіўленнем.
  
  Калі ўсё супакоілася, Ніккей перайшла да размовы аб знікненні Дзіны Джарвіс. 'Мы вырашылі, што цяпер яна лічыцца ў групе рызыкі. Мы мяркуем, што яна была выкрадзена, магчыма, чалавекам па імі Гібсан Эш'. Яна распавяла ім, што ёй удалося даведацца аб гэтым чалавеку, у тым ліку яго сувязь з Фрэдзі Карвером. 'Паколькі мы цяпер ведаем, што Карвер быў адказны за выкраданне Ферн, Лілі і Сафі, мы можам выказаць здагадку, што ён, верагодна, стаяў за знікненнем Дзіны з Гринборо. Я апублікаваў паведамленне, якое прываблівае ўвагу, так што, спадзяюся, Эш патрапіць у полі чыйго-небудзь погляду ў не занадта аддаленай будучыні.'
  
  Джозэф ўстаў. 'Мэм? Я раскапаў яшчэ некалькі фактаў аб Дзіне Джарвіс. Ці магу я растлумачыць?
  
  'Калі ласка, зрабі гэта. Працягвай, Джозэф.
  
  Было пацверджана, што ў яе быў выдатны пеўчы голас, а таксама яна была вельмі добрай танцоркай. Мы таксама ведаем, што яе брат Дамінік ніколі не быў у захапленні ад таго, што яна выкарыстала гэты талент на публіцы. Цяпер мы ведаем, што Гібсан Эш быў "скаўтам" ў клубах Фрэдзі, таму я мяркую, што ён зрабіў менавіта тое, у што мы першапачаткова верылі, і паабяцаў Дзіне бліскучую кар'еру ў шоў-бізнэсе.'
  
  'І небарака не хацела хваляваць свайго брата, таму яна наведала гэтыя "праслухоўвання" без ведама Дамініка", - дадала Івон.
  
  'Яна закахалася ў Гібсана Эша ў шляху?' спытаў Найл. 'Пасля таго, чаму я быў сведкам, я б сказаў, што яна была больш чым сражена.
  
  'Ну, ты б ведаў, не так, Рамэа?' пачуўся голас ззаду. Пачуўся выбух смеху, і Найл пачырванеў.
  
  'Добра, жарты скончаны,' перабіла Ніккей. 'Я думаю, Найл правоў. Ёсць прыкметы таго, што Дзіна закахалася ў свайго прадпрымальніка з дзіцячым тварыкам - кручок, леску і грузіла.
  
  'Так што ж з ёй здарылася потым?' спытаў Дэйв. 'Навошта яе выкрадаць, калі яна пайшла б добраахвотна?
  
  Джозэф адказаў як мог. 'Мы не ведаем дакладна, але я думаю, Гібсан Эш таксама закахаўся ў яе. Магчыма, усё зайшло занадта далёка? Як бы тое ні было, я падазраю, што адбылося што-то яшчэ, і я таксама веру, што малады чалавек з цяжкасцямі ў навучанні, мужчына па імя Кіл Чандлер, які быў па вушы закаханы ў Дзіну, быў сведкам гэтага, ці чаго-то з гэтага. Адно можна сказаць напэўна, ён ведае аб Дзіне Джарвіс больш, чым мы. І, улічваючы яго слабое псіхічнае здароўе, дакапацца да сутнасці будзе працай самога д'ябла.'
  
  'Але ты паспрабуеш?' спытала Ніккей.
  
  'О так, мэм. - Ён паглядзеў на Івону. 'І з вашымі ведамі мясцовых умоў і дапамогай мы так ці інакш гэта зразумеем.
  
  'Аракул у вашым распараджэнні, сяржант. 'Івон ўсьміхнулася.
  
  'Дзякуй. Цяпер у нас ёсць яшчэ двое мужчын, якім таксама вельмі падабалася Дзіна, і мы не можам выключаць, што яны былі нейкім чынам ўцягнутыя. У нас ёсць сядзелка-мужчына па імя Артур Киркби і фермер па імя Робі Лаенс. Ён раздаў усім памяткі з іх падрабязнасцямі. 'У мяне не было часу, каб праверыць біяграфію гэтых хлопцаў, так што, магчыма, хто-небудзь возьме гэта на сябе'. Джозэф агледзеў пакой і змрочным голасам сказаў. 'Падобна на тое, цяпер нас больш за ўсё турбуе, шукаем мы Дзіну Джарвіс ці яе цела?'
  
  Ціхі шэпт рэхам пракаціўся па пакоі. Джозэф быў упэўнены, што ведае, аб чым думае большасць яго калег, і шчыра спадзяваўся, што яны памыляюцца.
  
  * * *
  
  Роўна ў адзінаццаць гадзін Ніккей патэлефанавала, на што так спадзявалася.
  
  'Як можна хутчэй, інспектар Нік! Ён у гатэлі пад назвай "Альма" на пад'ездзе да станцыі і збірае рэчы, каб з'ехаць.
  
  'Ах ты, маленькі анёлачак!
  
  'Думаю, я палічыў за лепшае б быць зоркай, але табе трэба паспяшацца! Убачымся'.
  
  Ніккей схапіла фатаграфію Гібсана Эша і выбегла ў пакой крымінальнага вышуку, дзе Кэт і Дэйв працавалі за сваімі кампутарамі. 'Вы абодва! Са мной!
  
  "Альма" была захудалым, даволі патрапаным на выгляд маленькім гатэлем. Засохлыя летнія расліны ўсё яшчэ звісалі з краёў аконных скрынь і падвесных кошыкаў, а шыльды пачалі адслойвацца.
  
  Вестыбюль быў не лепш, і паколькі за стойкай нікога не было, Ніккей перегнулась праз стойку і пагартала кнігу наведвальнікаў. "Ты можаш паверыць , што ён назваў сваё ўласнае імя?" - спытала яна Дэйва. 'Пакой дваццаць тры, пойдзем у госці!'
  
  Як бы тое ні было, яны сустрэлі Гібсана Эша з чамаданам у руцэ наверсе лесвіцы. Перш чым ён зразумеў, што адбываецца, на ім былі кайданкі, і ён накіроўваўся да чакала іх машыне.
  
  'Гэта было занадта проста, ці што?' прамармытаў Кэт.
  
  'Мы заслугоўваем крыху ўдачы, ці не так?' - адказаў Дэйв.
  
  'Гэта праўда'.
  
  Вяртаючыся на станцыю, Ніккей паглядзела ў люстэрка задняга выгляду і паспрабавала прачытаць выраз твару Эша. Ён быў напалоханы, гэта дакладна. На самай справе, ён выглядаў напалоханым, а гэта звычайна не ставіцца да абрабаванага злыдню. Звычайна найменшае, чаго вы маглі чакаць, - гэта патоку абраз, часам якія адносяцца да вас, а часам да вашага паходжанні, але заўсёды суправаджаюцца маляўнічай, а часам і даволі крэатыўнай нецензурщиной. Гібсан Эш не вымавіў ні слова, і выглядаў ён хутчэй гатовым заплакаць, чым абсыпаць іх славеснымі абразамі. Ці разумеў ён, што яго вось-вось выкрыюць як выкрадальніка, а можа быць, і забойцу маладой жанчыны, якая кахала яго? Ніккей не была ўпэўненая, але ёй не цярпелася хутчэй аповесці яго ў пакой для допытаў.
  
  * * *
  
  У той самы час, калі Ніккей разглядала абстаноўку ў Alma, Бэн Рэдли перачытваў стосы інфармацыі аб Льюіса Розвуде, юрыста-брутале. Бос Бэна катэгарычна адмовіўся заключаць здзелку з гэтым чалавекам, але Бэн знайшоў іншы спосаб выкарыстоўваць яго. Старанна вывучыўшы адну або дзве цікавыя інфармацыі, якія даў Грэм, Бэн вырашыў перагаварыць з Розвудом па-ціхаму. Яго ідэя складалася ў тым, каб дазволіць Роузвуду думаць, што іншыя члены банды Карвера прызналіся ва ўдзеле ў пэўных заданнях, ва ўсіх тых, у якіх, як Бэн ўжо ведаў, Роузвуд прымаў удзел. Затым Бэн намякнуў б, што калі б ён адмаўляў сваё дачыненне, то мог бы ўзяць віну на сябе адзін.
  
  Ён спусціўся ў памяшканне для ўтрымання пад вартай і дамовіўся з сяржантам аб некалькіх хвілінах размовы з заключаным у пакоі для допытаў.
  
  Розвуд выглядаў змардаванай. Быць злоўленым было тым, пра што ён, відавочна, ніколі не думаў.
  
  'Шкада чуць, што вам адмовілі ў вызваленні пад заклад. - Бэн пастараўся, каб у яго голасе не было сарказму. 'Гэта цяжка. Ён сеў насупраць адваката. 'Паслухай, я хацеў бы, каб гэта засталося толькі паміж намі, але, як ты добра ведаеш, я абавязаны гэта запісаць.
  
  Бэн уключыў дыктафон і хутка прабегся па ўводным.
  
  'Люіс, калі я магу называць вас так? Я павінен сказаць вам, што пасля таго, як бацька Фрэдзі Карвера, Рык Кавачини, быў дастаўлены ў спецыялізаваную бальніцу для аказання медыцынскай дапамогі, а яго апекуны ўзятыя пад варту, да нас звярнуліся некалькі мужчын і жанчын, гатовых сведчыць супраць Карвера на самых розных пасадах.'
  
  Голас Розвуда гучаў рэзка і насмешліва. 'Я не ўчора нарадзіўся, дэтэктыў. Мужчыны не кідаюць Карвера проста так. Ну, не ў тым выпадку, калі яны хочуць пражыць доўгае жыццё і захаваць сваю знешнасць.
  
  'На дадзены момант я пагаварыў з пяццю сведкамі, і паміж імі мы абмеркавалі рабаванне ювелірнай крамы ў Мейфэре ў сакавіку, партыю наркотыкаў, дастаўленую на пароме Зебрюгге ў мінулым месяцы, шантаж высокапастаўленага палітыка ў раёне Питерборо, ах ды, і забойства двух жанчын, а таксама незаконнае пазбаўленне волі і згвалтаванне трэцяй'. Ён падняў бровы. 'Разам мы звязалі Карвера з усім гэтым, і я павінен згадаць, што яны гаварылі не толькі пра Карвере, ваша імя рэгулярна з'яўлялася ў дэпешах'.
  
  'Без сумневу, разам з Санта-Клаўсам і Гринчем.
  
  'Не магу сказаць, што памятаю гэтыя імёны, але Люіс Розвуд ... Вось гэта я дакладна памятаю. Бэн нахіліўся бліжэй да мужчыну і сказаў: "У мяне ёсць доказы, што Карвер тэлефанаваў вам увечары дзясятага верасня ў адзінаццаць гадзін, сямнаццаць хвілін, і вы абмяркоўвалі, як забяспечыце яму алібі на час інцыдэнту ў Зебрюгге. У мяне ёсць усе падрабязнасці. Запісы тэлефонных размоў, і, на жаль для вас, хто-то яшчэ таксама гэта чуў, і яны вельмі хочуць засведчыць гэта на судзе. Мой вам савет - супрацоўнічайце з намі. Фрэдзі Карвер больш не твой лепшы сябар. Ён больш не мае ніякага ўплыву нідзе і ні з кім. Ён не ўратуе цябе. Але ты магла б выратаваць сябе ад самага суровага прысуду. Бэн рэзка ўстаў. 'Мне трэба ісці. Пакуль мяне не будзе, знайдзіце час, каб абдумаць гэта. Ён утаропіўся прама на Роузвуда. 'Калі вы пацвердзіце якую-небудзь інфармацыю, якая трапіла ў маё распараджэнне, я паклапачуся аб тым, каб Карвер не даведаўся аб вашым удзеле. У нас тут цяпер дастаткова травы, каб засеяць газон, але ён не павінен думаць, што вы адзін з іх. Ваша супрацоўніцтва будзе адзначана і ўзнагароджана. '
  
  Бэн скончыў інтэрв'ю і накіраваўся да дзвярэй. Ён азірнуўся на бледны твар Розвуда і з задавальненнем адзначыў, што сардоническая ўсмешка знікла.
  
  Рэжысёр Бэна сустрэў яго за дзвярыма. 'Рэдли, мінулай ноччу мы з Хилдред добра папрацавалі. Я падумаў, вам варта ведаць, што Метрапалітэн пагадзіўся агледзець дом пад назвай Шелдонхерст ў Хакни. Наколькі я разумею, яны вязуць якое-то спецыяльнае абсталяванне з георадарным аналітыкам.'
  
  'Геарадар? Які скануе бетон, каб выявіць скрытыя аб'екты пад ім, ці не так?
  
  'Гэта сучасны, неинвазивный інструмент расследавання, і ён можа зэканоміць паліцыі цэлае стан, калі нічога не пакажа'.
  
  'А калі гэта што-небудзь пакажа?
  
  'Я пайду куплю табе бутэльку шампанскага, і мы падбярэм добрую камеру для містэра Карвера.
  
  'Я думаю, што шампанскага заслугоўвае Грэм, сэр.
  
  'Занадта дакладна. Гэты чалавек заслугоўвае медаля.
  
  'У яго ўжо ёсць такі, і я сапраўды веру, што гэта выратавала яму жыццё.
  
  Кіраўнік заклапочана паглядзеў на Бэна. 'Я проста спадзяюся, Рэдли, што ён акрыяе ад усяго гэтага. Так званая “нармальная" жыцце пасля таго, праз што ён прайшоў, ці можа быць вельмі цяжкай для гэтага чалавека.
  
  'Ён справіцца'. Бэн быў здзіўлены тым, наколькі ўпэўнена ён сябе адчуваў з гэтай нагоды. Але ён быў упэўнены, што мае рацыю. Пакуль Джэсі Найтингейл у бяспекі і хоча вярнуць свайго мужчыну, Грэм будзе жыць.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДРУГАЯ
  
  Івона сядзела побач з Джозэфам і глядзела ў нататнік Кіла Чандлера, у прыватнасці на накід драўлянага будынка. Праз некаторы час яна закрыла вочы, і Джозэф падумаў, ці не занадта часта яна працавала ў дзве змены.
  
  'Зразумела! Яе вочы расчыніліся. 'Гэта ферма Раддика — стары хлеў для сартавання бульбы.
  
  'Вядома! Джозэф ляпнуў сябе далонню па скроні. - Я ведаў, што бачыў гэта раней, калі мы знайшлі Лілі, але, напэўна, калі я туды прыйшоў, было цёмна.
  
  'Дык чаму ж наш малады мастак малюе бульбяны хлеў і сцэну забойства?' задумліва спытала Івон.
  
  'І што азначаюць гэтыя даты? Джозэф правёў пальцам па акуратна выведзеным лічбаў.
  
  'Апошні усяго за некалькі дзён да знікнення Дзіны. Як вы думаеце, ён бачыў яе там?
  
  Джозэф пачухаў нос. 'Але чаму? Калі яна сустракалася з гэтым хлопцам, Гібсанам Эшам, у яго былі грошы. Калі б ён хацеў пакончыць з сабой, прабачце за грубасць, але калі б ён гэта зрабіў, то мог бы адвезці яе назад у свой гатэль або куды б там ні спыніўся, ці нават зняць дзе-небудзь пакой. Не везці яе ў аддаленую частку балота і не спакушаць ў чортавым хляве для бульбы. У гэтым няма сэнсу.'
  
  'Бос пагутарыць з Эшам, як толькі яго аформяць. Можа быць, табе варта спытаць у яго, не памяшаны ці ён на сховішчах караняплодаў.
  
  'Я так і зраблю, не хвалюйся. Ён усміхнуўся ёй і падняў нататнік. - У цябе ёсць час, каб праглядзець гэта для мяне? Проста каб паглядзець, ці мае што-небудзь для цябе сэнс. У мяне ёсць пара тэорый з нагоды Кіля, але я быў бы ўдзячны за ваш ўклад.'
  
  'Вядома, сяржант. Найл дзе-то размаўляе з адным з нашых мардаварот, так што, пакуль ён не вернецца, я ў тваім распараджэнні.
  
  Джозэф перадаў ёй кнігу, затым зразумеў, што тэлефануе яго мабільны. Нумар быў невядомы. 'Сяржант Сьцёр, я магу вам дапамагчы?
  
  Голас на іншым канцы провада быў скажоны і амаль неразборчив.
  
  'Супакойцеся, сэр. Давайце пачнем спачатку, добра? Хто гэта?
  
  'Ты сказаў, што я не павінна табе тэлефанаваць, я ведаю, але я павінна пагаварыць з табой! Я павінна. 'Голас сарваўся на галашэньне. 'Што-то адбываецца, і я ведаю, што гэта звязана з маёй сястрой. Вы павінны сказаць мне, сяржант. Вы знайшлі яе?
  
  Джозэф ледзь не застагнаў. Дамінік. 'Не, прабач. Я не ведаю, што, па-твойму, адбываецца, але мы не знайшлі Дзіну. - Ён памаўчаў, потым дадаў: - Ты ж ведаеш, што я абяцаў расказаць табе, як толькі пазнаю што-нешта канкрэтнае, ці не так? Я сур'ёзна, Дамінік.
  
  'Яны размаўляюць па ўсім горадзе. Я чуў іх, яны размаўляюць!
  
  Джозэф прыкрыў трубку рукой і прашаптаў Івоне: 'Мне не падабаецца, як гэта гучыць. Я думаю, у яго што-то накшталт нервовага зрыву'.
  
  'Хочаш, я зьбяру там каманду?
  
  Ён паківаў галавой. 'Не, я пайду.
  
  'Адзін? - спытаў я.
  
  'Са мной усё будзе ў парадку, ён са мной у парадку. Я ацаніў яго стан і, магчыма, пазваню яго лекара'.
  
  'А як наконт інтэрв'ю з Эшам?
  
  'Скажы Ніккей, куды я паехаў, і спытай, ці можна табе пасядзець. І спытай яго пра хляве на ферме Раддика.
  
  Джозэф узяў сваю куртку і надзеў яе. 'Я не павінен затрымлівацца. Напэўна, ён проста трохі стаміўся.
  
  'Будзь асцярожны, сяржант.
  
  * * *
  
  Джозэф пад'ехаў да дома і выявіў, што ўваходныя дзверы адкрыта. Ён паклікаў, але, не атрымаўшы адказу, увайшоў ўнутр.
  
  Дамінік Джарвіс сядзеў на канапе, абхапіўшы галаву рукамі. Яго пальцы былі мокрымі ад слёз.
  
  Джозэф апусціўся на калені побач з ім і паспрабаваў суцешыць яго. 'Мы сапраўды робім усё, што ў нашых сілах, Дамінік, і цяпер у нас ёсць сякія-такія зачэпкі. Мы сочым за імі, і калі я атрымаю адказы на некаторыя пытанні, абяцаю, што адразу ж раскажу вам. Ён абняў дрыготкія плечы. 'Я б не стаў вам хлусіць, таму не магу сказаць, што мы блізкія да разгадкі таго, што адбылося, але мы сапраўды ведаем нашмат больш, чым раней'.
  
  'Калі б ты зрабіў гэта даўным-даўно, - Дамінік з цяжкасцю вымаўляў словы, - Тады, магчыма, яна цяпер была б тут, са мной.
  
  'Мне вельмі шкада, праўда шкада, але я не магу змяніць мінулае. Я магу толькі сказаць вам, што цяпер у нас ідзе поўнае расследаванне, і мы высветлім, што адбылося, я ведаю, што высветлім.'
  
  'Занадта позна, занадта позна для Дзіны і для мяне.
  
  Джозэфу не спадабалася, як невыразна прагучаў голас Дамініка. 'Дамінік? Ты што-небудзь прыняў?
  
  'Занадта позна. Даруй, але я не веру, што ты знойдзеш яе праз столькі часу, і я ... ну, я не магу больш чакаць, гэта занадта балюча. Я так больш не магу. Дамінік паглядзеў прама на Джозэфа і вельмі выразна вымавіў: "Ты сапраўды павінен быў знайсці яе да гэтага часу'. Затым ён цяжка апусціўся на канапу.
  
  'Дамінік! Дамінік! Пагавары са мной! Застанься са мной, давай, чувак. 'Джозэф паспрабаваў падняць яго і прымусіць ісці, але той зайшоў занадта далёка, павісла мёртвым грузам. Нават Джозэф не змог падтрымаць яго, і ён паклаў яго на падлогу і павярнуў на бок. Адной рукой ён праверыў дыхальныя шляхі Дамініка, а іншы выцягнуў тэлефон з кішэні.
  
  'Хуткая дапамога! Неадкладная дапамога! Катэгорыя А! Перадазіроўкі, пацыент не рэагуе'. Джозэф прадыктаваў адрас і адказаў на звычайныя пытанні, затым ўстаў і азірнуўся, каб паглядзець, ці зможа ён знайсці тое, што забраў Дамінік. Ён нічога не знайшоў і не мог пакінуць яго, таму сцягнуў з канапы плед і абгарнуў ім нячулае цела. Дамінік дыхаў, але неглыбока і з цяжкасцю. 'Давай! Давай жа!'
  
  Здавалася, прайшла вечнасць, але на самой справе прайшло ўсяго каля шасці хвілін, калі прыбыў апрануты ў зялёнае супрацоўнік службы экстранага рэагавання з торбамі і медыцынскім абсталяваннем. Джозэф распавёў яму ўсё, што ведаў, затым пакінуў парамедыка займацца Дамінікам, а сам адправіўся на пошукі лекаў, якія той прымаў.
  
  У ваннай Джозэф знайшоў пластыкавы пакет і некалькі скрыначак з таблеткамі, усе пустыя.
  
  Ён паказаў парамедику. У скрынках былі антыдэпрэсанты і парацэтамол, але ў іх не было магчымасці даведацца, што было ў пакеце або колькі таблетак было прынята.
  
  'Мяркую, вы паняцця не маеце, як даўно ён гэта зрабіў?
  
  'Ён патэлефанаваў мне хвілін дваццаць назад, і голас у яго быў дзіўны. Вось чаму я прыйшла адведаць яго. Часам ён становіцца даволі маніякальным. Я проста падумала, што ён засмучаны.
  
  'Хуткая дапамога ў двух хвілінах язды адсюль, але ён не ў лепшым стане, прыяцель'. Парамедык зрабіў усё, што мог. 'Я думаю, ён прыняў вялікую частку гэтага лекі некаторы час таму. Ёсць якія-небудзь ідэі, што паслужыла прычынай гэтага?'
  
  Джозэф сумна кіўнуў. 'О, так. Я дакладна ведаю, чаму ён гэта зрабіў. Яго сястра-блізнюк знікла два гады таму, і ён вінаваціць нас у тым, што мы яе не знайшлі.
  
  'Ах, ганьба, гэта сапраўды брудную'.
  
  'Можна сказаць.
  
  Фельчар устаў. 'Добра, брыгада ўжо тут. Мы даставім яго ў бальніцу Гринборо. Вы едзеце з ім?
  
  'Не, але я адразу прышлю туды каго-небудзь. Дзякуй за тое, што вы зрабілі.
  
  'Прабач, што кажу гэта, але я думаю, што гэтага было занадта мала, занадта позна.
  
  'Гэта тое, што ён думаў аб нашым расследаванні'.
  
  'Ты не можаш выратаваць іх усіх, прыяцель. Я б хацеў, каб мы маглі, але... ' Ён паціснуў плячыма і адступіў, даючы магчымасць сваім калегам змяніць яго. - Ты можаш толькі зрабіць усё, што ў тваіх сілах.
  
  Калі Дамініка Джарвіса ўкладвалі на насілкі, Джозэф здзіўляўся, чаму яму так часта здаецца, што ён проста недастаткова добры.
  
  * * *
  
  'Вонни! Вонни! Найл галопам ўляцеў у аддзел крымінальнага вышуку.
  
  'Яна з босам у пакоі для допытаў 2. Яны дапытваюць Гібсана Эша. Што такога важнага? ' спытала Кэт.
  
  'Я размаўляў з адным з кіроўцаў Карвера. Найл амаль лепятаў ад хвалявання. 'Мой мардаты прызначыў сустрэчу. Гэты хлопец павінен забраць Карвера пазней сёння, а затым адвезці яго па пакуль невядомым адрасе. Калі я змагу прымацаваць да яго маячок, ён пакладзе яго ў машыну! Да вечара Карвер мог бы апынуцца за кратамі!
  
  'Божа! Бос павінен гэта пачуць.
  
  Дэйв падняў вочы. 'Толькі што ўлавіў канец размовы. Пайду перапыню інтэрв'ю. Кэт, займіся ГЭТЫМ і паглядзі, ці зможаш ты атрымаць дазвол на прыладу сачэння. Ён сардэчна паляпаў Найла па спіне. 'Малайчына, хлопец! Гэта лепшае, што я чуў за многія гады.
  
  Дэйв паспяшаўся ўніз, у пакоі для допытаў, і пагаварыў з Ніккей. Яна не выглядала задаволенай тым, што яе перапынілі, але калі зразумела, аб чым ён кажа, на яе твары з'явілася пераможная ўсмешка. Яна перапыніла інтэрв'ю, і яны з Ивонной рушылі ўслед за ім назад наверх.
  
  'Ты ўпэўнены, што яму можна давяраць?' спытала яна Найла.
  
  'Ўпэўнены, наколькі гэта магчыма, мэм. Але паверце мне, людзі Карвера жылі ў царстве тэрору разам з гэтым чалавекам. Большасць з іх працавалі на яго толькі таму, што ён меў нейкую ўладу над імі або іхнімі сем'ямі. Цяпер яны хочуць выйсці на свабоду і хочуць бачыць Карвера за кратамі'
  
  'Дастаткова добра. Ніккей павярнулася да Дэйву. 'Як толькі Кэт вернецца з следопытом, разбярыся з гэтым і схадзі за формай. Яны захочуць, каб машыны былі ў поўнай баявой гатоўнасці, каб забраць яго, калі ён прыбудзе ў канчатковы пункт прызначэння. Я паведамлю кіраўніку. Ёсць ідэі, калі яго забяруць, Найл? '
  
  'Ён думаў, што гэта будзе каля чатырох гадзін дня, плюс-мінус, але ён не можа быць упэўнены. Часам усё мяняецца, і кожны раз, калі яму тэлефануюць, ён павінен ісці'.
  
  'Ён можа паведаміць вас, калі будзе на сувязі?
  
  'Ён гэта зробіць, а потым разарве кантакт, і ўсё будзе залежаць ад нас і шныпары.
  
  Дэйв зірнуў на гадзіннік. Было адразу пасля поўдня. 'Што з Гібсанам Эшам, мэм? Гадзіны будуць адлічваць, як доўга мы зможам яго ўтрымліваць.
  
  'Я адразу ж спушчуся ўніз, як толькі ўбачу Грега Вудхолла. Яна агледзелася. 'Джозэф яшчэ не вярнуўся?
  
  'Ад яго нічога не было чуваць, мэм. Можа быць, містэр Джарвіс зладзіў чарговую заварушку, а сяржант выконвае абавязкі сацыяльнага работніка.
  
  'Амаль адгадаў. Ён выконваў ролю першага выратавальніка. Джозэф увайшоў у кабінет і плюхнуўся ў бліжэйшы крэсла. 'У Дамініка Джарвіса перадазіроўкі. Я спрабаваў захаваць яму жыццё да тых часоў, пакуль медыкі не змогуць ім заняцца.'
  
  'Паспяхова?' спытала Ніккей.
  
  'Ён быў яшчэ жывы, калі яго паклалі ў машыну хуткай дапамогі, але надзеі ў іх не было.
  
  'Як раз тады, калі мы амаль высветлілі, што здарылася з яго сястрой,' прамармытала Ніккей. 'Дурны, дурны чалавек.
  
  'А Гібсан Эш?' спытаў Джозэф.
  
  'Я толькі пачаў размаўляць з ім, калі мы атрымалі гэтую навіну.
  
  'Якія навіны?
  
  'Ах, вядома, вы не пазнаеце. Яна шырока ўсміхнулася. 'Хадзем са мной да містэру Эшу, і па дарозе я паведамлю вам сапраўды цудоўныя навіны.
  
  * * *
  
  'Сумоўе адноўлена ў 12.18. Прысутнічаюць... ' Ніккей завяршыла фармальнасці і села насупраць Эша і Джэймса Дзьмулі, дзяжурнага адваката. 'Пакуль што вы пацвердзілі, што ведалі Дзіну Джарвіс, але настойваеце на тым, што ніколі не ведалі, што з ёй здарылася, гэта праўда?
  
  'Яна проста знікла. Я паняцця не меў, куды яна дзелася. Да гэтага часу не ведаю.
  
  'Але вы працавалі на Фрэдзі Карвера, здабываючы жанчын, для яго брудных клубаў?
  
  'Няма! Ну, я ўяўляла інтарэсы многіх людзей. Я прадпрымальнік, таму шукала таленавітых мастакоў, а не прастытутак'.
  
  'Кінь, Гібсан! Карвер не даведаўся б таленавітую мастачку, калі б спатыкнуўся аб яе. Яму патрэбныя былі дзяўчаты, любыя, толькі б яны маглі прыцягнуць кліентаў.
  
  'Я не маю да гэтага ніякага дачынення! У Карвера таксама ёсць пара легальных клубаў, і ў яго ёсць некалькі хоць трохі прыстойных артыстаў кабарэ. Ён заплаціў мне за тое, каб я іх шукаў.
  
  'І цудоўная Дзіна была адной з іх?
  
  'Так. Яна паланіла мяне. Яна была поўнай супрацьлегласцю: прыемная знешнасць, анёльскі голас, і яшчэ яна ўмела танцаваць. Яна была сапраўднай захавальніцай.
  
  Ніккей ўтаропілася на яго. 'Так што здарылася? Ты пачаў займацца таварам, ці не так?
  
  Гібсан Эш злосна ўтаропіўся на яе. 'Вы ўсё няправільна зразумелі, дэтэктыў.
  
  'Тады чаму б вам не пасвяціць ў маю цемру, містэр Эш?
  
  'DI Galena.' Стомлены тон Джэймса Дзьмулі перапыніў іх. 'Мой кліент падахвоціўся дапамагчы вам ўсім, чым зможа, калі вы не пярэчыце, па меншай меры, быць з ім ветлівым?
  
  Ніккей сціснула зубы. Мужчына відавочна не ведаў яе. Па яе стандартам, яна была ветлівай.
  
  Джозэф ўмяшаўся і ветліва спытаў: 'На якой машыне вы ездзілі, калі "вялі перамовы" аб праходжанні Дзінай праслухоўвання, містэр Эш?'
  
  - Тая ж машына, што і цяпер у мяне, "Аўдзі'.
  
  'Мадэль?
  
  'У салуне, на А6.
  
  'Добрая машына.
  
  'Мне гэта падабаецца.
  
  'Дзіне таксама спадабалася? - спытала я.
  
  'Яна сказала, што гэта сапраўды шыкоўна, і так, ёй спадабалася. Чаму?
  
  'Ты шмат часу праводзіў з Дзінай Джарвіс?
  
  Гібсан Эш памаўчаў. 'Ладна. Я пару разоў паслухаў, як яна спявае, потым адвёз яе ў гатэль, дзе ёсць танцпол, проста каб паглядзець, наколькі добра яна танчыць, і, напэўна, бачыў яе разоў шэсць ці сем, пакуль ладзіў ёй цяперашні праслухоўванне ў Лондане. '
  
  'Вы ўзялі яе з сабой у Лондан?
  
  'Мы павінны былі ехаць, але менавіта тады яна знікла. Ён адкінуўся на спінку крэсла. 'Шчыра кажучы, дэтэктыў, я хацеў знайсці падыходнае агенцтва, якое ўяўляла б яе інтарэсы. Яна каштавала больш, чым клубы Фрэдзі. Я хацеў, каб яна сапраўды дабілася поспеху, ну, ведаеце, мюзіклы, запісы, можа быць, Вест-Энд? Яна была настолькі добрая.'
  
  Ніккей ўтаропілася на яго, спрабуючы прачытаць што-небудзь на яго адкрытым і, мабыць, занадта нявінным твары. 'У вас з ёй быў сэкс?
  
  Гібсан Эш напружыўся.
  
  'Вы не абавязаны адказваць на гэтае пытанне, - сказаў Дзьмулі.
  
  'Думаю, так. Ніккей пригвоздила яго ледзяным позіркам.
  
  'Мы сталі даволі блізкія. Яна была мілай дзяўчынай, зусім не падобнай на іншых, з якімі я меў справу'. Ён сашчапіў рукі і ўтаропіўся на іх зверху ўніз. "Яна не гналася за славай. Я не думаю, што яна наогул ўяўляла, наколькі добрая. У ёй была нейкая наіўнасць, і гэта было даволі асвяжальна пасля некаторых жанчын, якія ... ' Яго голас заціх. 'У любым выпадку, не, мы так і не пераспаў разам. Мы цалаваліся, але не больш таго. Я думаю, ' ён зрабіў паўзу, - я думаю, што ў нас мог быць хто-то іншы.
  
  'Гэта яна так сказала? - спытаў я.
  
  'Не так шматслоўна.
  
  'Ты хацеў пайсці далей? - спытаў я.
  
  Ён падняў вочы, але на Джозэфа, а не на Ніккей. 'Так, паглядзеў. Яна была надзвычай прыгожая. Я павінен быў быць кім-то накшталт еўнуха, каб не заўважыць гэтага.
  
  'І вы не сталі выпрабоўваць лёс?
  
  'Не, я гэтага не рабіў. Ён зноў адарыў яе сваім абуральна нявінным поглядам. 'Я думаю, яна хацела, але што-то яе спыніла, так што ж гэта магло быць, акрамя іншага мужчыны? Ён паціснуў плячыма. 'Можа, гэта і да лепшага, таму што не думаю, што мой працадаўца быў бы гэтаму занадта рады.
  
  'Фрэдзі Карвер?
  
  Мужчына моўчкі кіўнуў.
  
  'Я думаю, вам варта ведаць, што існуе вельмі вялікая верагоднасць таго, што пазней сёння ваш "працадаўца" можа сядзець у тым жа самым крэсле, толькі ён будзе адказваць на некалькі зусім іншыя пытанні'.
  
  'Я б на гэта не разлічваў,' змрочна сказаў ён.
  
  'Мы яшчэ паглядзім, ці не так?
  
  'Ты можаш думаць, што ведаеш, дзе ён, але табе яго не дастаць. У яго ўсё яшчэ ёсць саюзнікі, хоць некаторыя з яго людзей аддалі яго.
  
  'А ты? - спытаў я.
  
  'Нам, гэта значыць, мне і групе людзей, з якімі я працую, было сказана прыбірацца з гэтага раёна. З намі звяжуцца пазней'.
  
  Джозэф паглядзеў на Ніккей і кіўнуў у бок нататніка Кіла.
  
  Ніккей працягнула. 'Дзякуй вам за гэта. Цяпер вернемся да знікнення Дзіны Джарвіс. Для зручнасці запісу сяржант Сьцёр паказвае містэру Эшу дзённік.
  
  Джозэф адкрыў яе на эскізе драўлянага хлява. 'Ты ўведаеш гэта месца? - спытаў я.
  
  Эш няўцямна паглядзеў на яго. 'Няма.
  
  'Вы ніколі не вадзілі туды міс Джарвіс?
  
  'Я не ведаю, што гэта і дзе гэта. Як я мог адвезці яе туды?
  
  Джозэф перавярнуў старонку. 'Вы б сказалі, што гэта добры малюнак пярэдняй частцы вашай машыны?
  
  Эш адкінуўся на спінку крэсла і нахмурыўся. 'Так, гэта Аўдзі А6, але яна не абавязкова павінна быць маёй. Што гэта за вар'ятка кніга?
  
  'У гэтых краях не так ужо шмат салуноў А6,' прамармытаў Джозэф амаль пра сябе. 'Занадта добры для паездак па брудным прасёлках. Новы, павінна быць, каштуе каля 60 000 фунтаў стэрлінгаў, так што хутчэй гарадскі аўтамабіль, ці не так?'
  
  Ніккей кіўнула.
  
  'Што ўсё гэта значыць? Гібсан Эш зноў выглядаў спалоханым. 'Я не маю ніякага дачынення да таго, што яна сышла ў самаволку, я абяцаю табе гэта. Падумай аб гэтым. Яна была маёй залаты гусыней, маім квітком, каб збегчы ад Карвера. Я быў спустошаны, калі яна знікла. Якога чорта мне яе забіваць?'
  
  'Не ўзгадаю, каб я згадваў, што яна была мёртвая?
  
  'Гэта фігура прамовы, інспектар Галена,' павольна вымавіў Дзьмулі, ' як вам добра вядома. - Навошта забіваць курыцу, якая нясе залатыя яйкі? І я павінен задаць тое ж пытанне, таму што мне здаецца, што ў маёй кліенткі былі вельмі важкія прычыны забяспечыць яе бяспеку, вам не здаецца?
  
  Ніккей нахмурылася, але была вымушана пагадзіцца. Яна ні на секунду не падумала, што Эш снежна-белы. На самай справе ў яго, верагодна, было дзве струны на смыку — пошук сапраўдных талентаў і пошук дзяўчат для сэкс-бізнэсу Фрэдзі. Але яна не была ўпэўненая, што ён выкраў Дзіну, і хоць думка аб вяртанні да чертежной дошцы была сумнай, падобна, менавіта да гэтага яны і накіроўваліся.
  
  'Добра, вы вольныя. Але не пакідайце Гринборо. Я хачу, каб вы адразу ж забранявалі нумар у гатэлі Alma і заставаліся там, пакуль я не дазволю вам ісці. Гэта зразумела?
  
  Эш люта заківаў. 'Так, я зраблю гэта.
  
  'Так будзе лепш для вас, містэр Эш. Гэта не ветлівая просьба, гэта загад.
  
  - Ты верыш, што ён застанецца? - спытаў Джозэф, выйшаўшы на вуліцу.
  
  'Няма, але ён можа нас здзівіць. І ў яго аповедзе ёсць што-то падобнае на праўду, ці не так?
  
  'Я думаю, ён сапраўды хацеў вырвацца з лап Карвера, а што можа быць лепш, чым сысці пад руку з прыгожай дзяўчынай, якая магла б зрабіць яго багатым.
  
  Ніккей прытулілася спіной да сцяны калідора. "Такім чынам, яны планавалі паездку ў Лондан на праслухоўванне, яны сапраўды тусаваліся разам, і ён вазіў яе на сваёй машыне. Ммм, і яна яму сапраўды спадабалася.'
  
  'Але ён рэзка спыніўся пры намёку на што-то большае, чым пацалунак. Джозэф скрывіўся. 'Таму што ў яе ўжо быў хто-то іншы?
  
  'Ці, што больш верагодна, таму, што яна была нявінніцай. Ніккей падняла брыво. 'Яна трымалася ўвесь гэты час, можа быць, хацела быць абсалютна ўпэўненай, што гэты малады Лотар не збіраецца проста паступіць па-свойму, а потым зваліць дадому.
  
  "Але што, калі хто-то яшчэ хаваўся на заднім плане? Хто-то, каму не падабалася, што яна мае зносіны з багатым і абаяльным злыднем на шыкоўнай машыне?" Хто-то, хто, магчыма, хацеў займець яе для сябе?'
  
  'Магчыма, нам варта яшчэ раз пагаварыць з трыма яе прыхільнікамі — Робі Лайонсом, Артурам Киркби і самім аўтарам дзённікаў Не Чандлером.
  
  Разам яны падняліся па лесвіцы ў кабінет Ніккей.
  
  'Давайце паглядзім, што каманда высветліла пра гэтых трох хлопцаў, добра? Тады, можа быць, мы зробім ім яшчэ адзін візіт.
  
  'Я павінен патэлефанаваць і праверыць, як там Дамінік Джарвіс. Думаю, афіцэр, які назірае за ім, патэлефанаваў бы, калі б ён не выжыў, але я хацеў бы ведаць, у чым справа.
  
  'Вызначана, і я пагляджу, як прасоўваюцца падрыхтоўкі да затрымання Карвера.
  
  'Спадзяюся, Эш быў не мае рацыю, кажучы, што не ведаў, што задумаў Фрэдзі. Гэтая гісторыя з травяным шафёрам і маячком-ищейкой сапраўды здаецца трохі зручнай, ці не так?
  
  'Я ведаю, але мы павінны з гэтым змірыцца. Людзі Фрэдзі падаюць, як мухі, а кіроўца можа быць кошерных. Хутка ўбачым, і горшае, што можа здарыцца, - гэта тое, што пакуль мы ганяемся за адной машынай, Фрэдзі ўладкоўваецца на начлег у іншы.'
  
  'Ёсць навіны ад Джэсі?' прашаптаў Джозэф.
  
  'Няма, і ты ж ведаеш, што кажуць аб тым, што адсутнасць навін - гэта добрая навіна.
  
  * * *
  
  Як толькі Найл перадаў трэкер кіроўцу Фрэдзі, ён вярнуўся на станцыю і дагнаў Івон. Яна ўсё яшчэ была пагружаная ў альбом для малявання Кіла Чендлер.
  
  'Тут ёсць сёе-тое, што я павінна зразумець,' задуменна вымавіла яна. 'Але, дзеля ўсяго святога, я не магу зразумець, што менавіта.
  
  'Гэта само прыйдзе да вас, так заўсёды бывае. Гэта тое, што ў вас атрымліваецца лепш за ўсё - прасейваць інфармацыю ў пошуках сувязяў'.
  
  Івон пацерла вочы. 'Я мяркую, мы ўсе будзем у поўнай баявой гатоўнасці, каб схапіць Карвера, але я б сапраўды хацела пагаварыць з аўтарам гэтага тома'.
  
  'На зямлі дастаткова войскаў, каб знішчыць невялікую краіну, не кажучы ўжо аб адным чалавеку. Я ўпэўнены, што яны не будуць сумаваць па нас. Пагаворыце з інспектарам або сяржантам.
  
  'Хіба ты не хочаш паўдзельнічаць у дзеянні?
  
  'Ты ж ведаеш мяне, я люблю прыгожыя бойкі, але паколькі ў гэтыя выхадныя ў мяне вечарына ў гонар маёй змовін, я думаю, што мне варта берагчы сваю хлапечую знешнасць для маёй будучай нявесты'.
  
  'Ах ты, лялячка! Яна пакахала б цябе так жа моцна і з падбітым вокам!
  
  'Ах, але мне сапраўды трэба вырабіць ўражанне на маю будучую свякроў, ці не так? яна прыедзе на вечарыну з нагоды заручын, і я не думаю, што яна занадта рада таму, што яе дачка выходзіць замуж за паліцэйскага", - з пачуццём дадаў ён.
  
  'Ах ды, зразумела. Шырокая ўсмешка расплылась па твары Івон. 'Такім чынам, мы сапраўды ўбачым былую жонку сяржанта. Вось гэта будзе ўжо што-то, ці не так?
  
  'Яна не нашыўка ў інспектара'.
  
  'Найл! Нават не хадзі туды!
  
  'Ну, яны так добра падыходзяць адзін аднаму, я проста падумала...
  
  'Нават не думай. Ты ведаеш, наколькі гэта можа быць небяспечна ў тваім выпадку. Яна агледзелася. 'Яны вярнуліся з інтэрв'ю з Эшам?
  
  'Па-мойму, яны ў яе кабінеце.
  
  'Тады я пагляджу, ці змагу арганізаваць паездку на балота Картэра. З тваім прыгожанькім тварыкам там нічога не павінна здарыцца.
  
  * * *
  
  Яна ляжала на падлозе ў кухні. Яна спрабавала выбрацца з катэджа, але выявіла, што дзверы зачыненыя звонку, а ключы зніклі. Яна ведала, што ў яе не хопіць сіл, каб вярнуцца ў сваю спальню, і была так измотана сваімі намаганнямі, што проста лягла на халодныя пліткі і закрыла вочы.
  
  Прычына, па якой яна спрабавала выбрацца, заключалася ў тым, каб пашукаць ежу.
  
  Жывёлы і птушкі елі ягады і садавіна. Каровы елі траву. Можа быць, яна магла б зрабіць тое ж самае. Яна выявіла трохі чэрствага хлеба ў смеццевым вядры на кухні, а затым трохі сухіх шматкоў, але ёй трэба будзе дапоўніць іх. Усё, што ў яе было ў багацці, - гэта солоноватая вада. Саланаватай або няма, яна ведала, што вада захавае ёй жыццё на якое-той час. Гэта быў проста голад, які разрываў яе страўнік — о так, і боль. Яна выдала кароткі кудахтающий смяшок. Але цяпер яна сапраўды магла што-то з гэтым зрабіць, таму што знайшла яго заначку з яе таблеткамі ў хлебнице. Яна не была ўпэўненая, што ёсць што, але ўсе яны былі нейкімі абязбольвальнымі, так што на самай справе гэта не мела значэння.
  
  Як толькі яна адчувала сябе крыху адпачылай, яна ўставала, з'ядала скарыначку хлеба, а затым прымала якія-небудзь больш моцныя таблеткі. Гэта дало б ёй дастатковую перадышку, каб вярнуцца ў спальню са сваімі пайкамі. Яна паморшчылася. І гэта былі пайкі, каб падтрымліваць яе ў тонусе да ... чаго? Было некалькі варыянтаў, але яна працягвала верыць, што ён вернецца. Вернецца з нармальнай ежай, шакаладам і, магчыма, нават кветкамі? Ён сказаў бы ёй, што кахае яе, і прынёс бы ёй грэлку для ныючага спіны, і узбіў б ёй падушкі, каб ёй было зручней. Ён ніколі не збіраўся пакідаць яе, яна была ўпэўненая ў гэтым. Што-то павінна было здарыцца. Ён так доўга клапаціўся пра яе, што ніколі не кіне яе зараз. Ён прыйдзе за ёй. Ён бы так і зрабіў.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦЯЯ
  
  Пасля абеду Ніккей склікала імправізаваную нараду сваёй каманды. У яе было адчуванне, што яны былі вельмі блізкія да высьвятленьня таго, што здарылася з Дзінай Джарвіс. Ёй таксама трэба было чымсьці заняць свае думкі, пакуль яны не даведаюцца, быў затрыманы Фрэдзі Карвер.
  
  'У каго-небудзь ёсць што-небудзь цікавае пра трох мушкецёраў — Лайонсе, Киркби і Чендлере?
  
  'Лайанс быў па-сапраўднаму захоплены Дзінай ў той час і, падобна, з тых часоў ні з кім больш не сустракаўся. Некалькі выпадковых сябровак, але нічога сур'ёзнага", - сказаў Дэйв. 'Я думаю, што яго сэрца было прывязана да Дзіне, і ніхто іншы не мог параўнацца з ёй'.
  
  'Так што ён быў бы вельмі злы, калі Эш ласкава ўгаворваў яе', - дадала Ніккей. 'Досыць злы, каб запярэчыць ёй па гэтай нагоды, як ты думаеш?'
  
  'У яго сапраўды запальчывы характар", - сказаў Джозэф. 'Я ўбачыў гэта, калі дапытваў яго. Ён вельмі неахвотна размаўляў з паліцыяй. Ён мог бы паступіць так, як вы сказалі, і, магчыма, накінуцца і ўдарыць яе занадта моцна. Я не думаю, што ён наўмысна прычыніў ёй боль, але калі б ён убачыў чырвонае, хто ведае?'
  
  'А Киркби?
  
  'Ён быў значна больш спакойным, амаль легкадумным, але ў мяне склалася ўражанне, што яна таксама глыбока пакрыўдзіла яго'. Джозэф нахмурыўся. Магчыма, гэта ні пры чым, але я не думаю, што Дамінік яму моцна падабалася. Відавочна, Киркби, якім падабаўся яе пеўчы голас, угаворваў яе запісаць дэма ў студыі прыяцеля. Дамінік быў не ў захапленні, і Дзіна адхіліла прапанову.'
  
  'Я даведаўся аб ім сёе-тое яшчэ,' падахвоціўся Кэт. 'Киркби прапрацаваў з Дамінікам Джарвісам каля года, і мае роспыты кажуць мне, што вы, верагодна, маюць рацыю, сяржант. Ён наогул не ладзіў з Дамінікам.'
  
  'Дзе гэта было? - спытаў я.
  
  'Псіхіятрычная бальніца ў Нидэм-Холе. Яны абодва былі там медсёстрамі і абодва спецыялізаваліся на сыходзе за пажылымі людзьмі. Праз некаторы час Киркби здаўся і ўладкаваўся на працу ў дом састарэлых, дзе ён цяпер знаходзіцца.'
  
  'А Дамінік?
  
  'Яму давялося кінуць гэтую справу пасля знікнення яго сястры. Ён цэлую вечнасць хварэў. Двайняты Джарвіс, дарэчы, жылі не так ужо дрэнна. Акрамя нерухомасці, не якая падлягае іпатэцы, некаторы час таму было якое-то спадчыну, ім пакінулі значную суму грошай. У цяперашні час ён нідзе не працуе.'
  
  'І я падазраю, што ён не зможа працаваць якое-то час, калі наогул зможа. Голас Джозэфа быў сур'ёзным. 'Ён у аддзяленні інтэнсіўнай тэрапіі, і яны ўсё яшчэ кажуць, што яго шанцы на выжыванне невялікія.
  
  Пачуўшы гэтыя словы, Ніккей адчула холад пазнавання. Гэта было тое, што яны сказалі пра яе выдатнай Ханне. Яны былі маеце рацыю, гэта было вельмі доўга, з вялікай душэўнай болем, пакуль яна, нарэшце, не здалася. Яна цепнула вачмі і перавяла размову далей. 'Такім чынам, лічым мы Киркби магчымым кандыдатам?
  
  Голас Джозэфа гучаў задуменна. 'Я быў бы здзіўлены, але ў мяне ўзнікла адчуванне, што я не бачу сапраўднага Артура Киркби. Гэта было амаль так, як калі б ён разыгрываў для нас спектакль. Добры хлопец і ўсё такое, але ў глыбіні душы, ну, я не ўпэўнены, што там адбывалася. Я думаю, ён глыбокі хлопец. '
  
  'І глыбіня можа быць небяспечнай,' дадаў Дэйв.
  
  'А потым мы пераходзім да Килу Чандлеру,' працягвала Ніккей.
  
  'Мы з Ивонной вывучалі яго кнігу і абодва згодныя з тым, што ў яго трэба яшчэ раз узяць інтэрв'ю. Мы цалкам ўпэўненыя, што гэты дзённік нам што-то кажа, але мы не ведаем, што менавіта. Джозэф паківаў галавой.
  
  'Ён сапраўды псіхічна хворы? Ці Мог ён быць настолькі захоплены Дзінай, што забіў яе, а не дазволіў Гібсану Эшу забраць яе ў яго?' - спытала Ніккей.
  
  Джозэф нахмурыўся. 'У яго вызначана ёсць цяжкасці з навучаннем і псіхалагічныя праблемы, таму мы не можам выключаць гэтую думку, але маё асабістае ўражанне пра яго кажа мне, што няма. Я не думаю, што ён мог прычыніць шкоду чаму-небудзь або каму-небудзь, асабліва таго, хто яму дарог.'
  
  'Тады нам варта пайсці і пагаварыць з ім яшчэ раз.
  
  'Я магу ўзяць гэта на сябе, мэм?' спытала Івон. 'Мне б вельмі хацелася пагаварыць з Кілем.
  
  'Я таксама,' уставіў Джозэф.
  
  'Добра. Паколькі я пачынаю па-сапраўднаму нервавацца з-за бою з Карвером і не хачу псаваць свой дыван, я завязу цябе. Гэта маё старое топкое месца, і я не хачу, каб вы двое гадзінамі бязмэтна блукалі па балотных сцежках.
  
  Івон ўсьміхнулася. 'Якое палягчэнне. Я ведаю гэты раён як свае пяць пальцаў, але Райнерс-Гаут і тая частка балоты Картерс-Фен да гэтага часу застаюцца для мяне загадкай.
  
  'Такім чынам, што-небудзь яшчэ?
  
  Кэт ўстала. 'Яшчэ сее-што, мэм. Я атрымала паведамленне з Дербишира, і, здаецца, у Метрапалітэне выявілі што-то, зарытое пад падлогай садовай пакоя ў старым доме Фрэдзі Карвера. Пакуль мы размаўляем, яны, верагодна, запускаюць вучэнні Канг.'
  
  'Калі яны знойдуць астанкі яго першай жонкі, яму пагражае пажыццёвае зняволенне. 'Ніккей змрочна ўсміхнулася.
  
  'Акрамя ўсіх іншых злачынстваў, у якіх прызнаюцца яго людзі", - усміхнуўся Дэйв, паціраючы рукі.
  
  'Хлопцы, не хачу хваляваць следства, але мы яго яшчэ не злавілі,' сказаў Кэт.
  
  'Простая фармальнасць,' сказаў Дэйв. 'На гэты раз гэты злыдзень наш! І ён можа развітацца са сваім сонечным домам на Коста-дэль-Крымінале.
  
  * * *
  
  Ніккей прыпаркавала "Лендровер' каля катэджа Чендлеров і агледзелася. Моцны вецер разносіў салёны азон па балоце. Яна ўздыхнула. Ёй заўсёды падабалася гэта пустыннае месца. Калі-то сям'я Чандлеров была бліжэйшымі суседзямі яе стрыечнай бабулі. Яна задавалася пытаннем, ці пазнае яе старая лэдзі Чандлер.
  
  'Ну-ну. Маленькая Ніккей Рыд! Божа, як ты вырасла, качаня!
  
  Гэта быў адказ на яе пытанне. 'Місіс Чандлер, як вы сябе адчуваеце?
  
  'Дастаткова добра, улічваючы ўсе абставіны.
  
  'Кіл тут? Мы вярнулі яго нататнік і хацелі б з вамі перакінуцца парай слоў, калі вас не абцяжарыць?
  
  'Ніякіх праблем. Ён вернецца з хвіліны на хвіліну. Я пастаўлю чайнік. 'Яна паглядзела на Джозэфа і Івону. 'Вас трое? Ты ж не плануеш забраць яго, праўда? Яна схіліла галаву набок і ўсміхнулася.
  
  'Вы, напэўна, хацелі б, каб мы далі вам перадышку.
  
  'О так! Але ў хлопца добрае сэрца, і ён робіць усё, што ў яго сілах, нават калі часам даводзіць мяне да вар'яцтва. Місіс Чандлер наліла ў чайнік вады з вялікага збана і паставіла яго на пліту. 'Мяркую, гэта па нагоды зніклай дзяўчыны?
  
  Ніккей кіўнула. 'Мы павінны знайсці яе, місіс. К. Гэта таямніца, якая працягваецца ўжо занадта доўга, і яе брат па-за сябе.
  
  'Нядобра, калі ты застаешся без адказаў. Аднаго з маіх сыноў змыла ў мора, і мора спатрэбілася вельмі шмат часу, каб вярнуць яго мне. Мы не ведаем, што з ім здарылася. Ён проста не прыйшоў дадому аднойчы ноччу. Гэта было няўдалае час, і памылкі быць не магло. '
  
  'Я гэтага не памятаю'.
  
  Пажылая жанчына ўздыхнула. 'Задоўга да цябе, дзяўчынка. І я ніколі не казала нічога пасля. У гэтым не было сэнсу, ці не так? Ніякія размовы не вернуць яго назад.
  
  Але мне трэба пагаварыць аб маёй дзяўчынцы, падумала Ніккей. Я хачу, каб памяць аб ёй жыла вечна, а ты не зможаш гэтага зрабіць, калі пахаваеш яе.
  
  'Добры дзень. Кіл адкрыў дзверы і цёпла ўсміхнуўся ім. 'Я бачыў вашу машыну. Мне падабаюцца "Лендроверы'.
  
  'Я таксама,' сказала Ніккей з яшчэ больш шырокай усмешкай. 'I'm Nikki. Мая цётка раней жыла непадалёк адсюль.
  
  'У пустым катэджы на балоце Картэра?
  
  'Гэта той самы'.
  
  'Спадзяюся, ты не пярэчыш, я абшукаў яго адзін раз, каб знайсці Дзіну, але яе там не было.
  
  'Я зусім не пярэчу, з вашага боку было вельмі прадбачліва адшукаць яе'
  
  'Я шукаў ўсюды, Ніккей. Ён паціснуў плячыма і нахмурыўся. 'Дык чаму я думаю, што яна ўсё яшчэ дзе-то тут?
  
  'Кіл, калі ласка, не маглі б мае сябры распытаць цябе аб тваёй кнізе?
  
  'О, так, яны з паліцыі, таму могуць пытацца усё, што захочуць. Ён азірнуўся праз плячо на дзверы. 'І, магчыма, вы захочаце праверыць сваю машыну. Радыё ў ім выдавала дзіўныя гукі.'
  
  Ніккей нахмурылася. 'Добра, я так і зраблю.
  
  Звонку ад парыву ветру ў яе перахапіла дыханне. Яна адкрыла дзверцы машыны і слізганула на кіроўчае сядзенне. Гучна трашчала не яе аўтамабільнае радыё, а паліцэйскае.
  
  Яна ўважліва прыслухалася, але з-за перашкод нічога разабраць было немагчыма. Затым яна пачула адно слова — Карвер.
  
  Ніккей сглотнула і задалася пытаннем, што, чорт вазьмі, адбываецца. Яна павінна была ведаць! Потым яна ўспомніла, што сігнал можна злавіць прыкладна ў чвэрці мілі назад па дарозе. Спатрэбілася б занадта шмат часу, каб зайсці ўнутр і папрасіць дазволу скарыстацца гарадскім тэлефонам.
  
  Ніккей выскачыла з машыны і пабегла да катэджа. 'Заставайся на месцы, Джозэф! Я вярнуся, добра?
  
  Не чакаючы адказу, яна заскочыла назад у машыну 4x4 і з'ехала. Праз тры хвіліны яна ўлавіла абрыўкі радыёсувязі. 'Ніккей Галена набліжаецца да балота Картэра. Што адбываецца? Канец сувязі.'
  
  Сігнал перарываўся, але быў амаль разборлівы. 'Карвер памяняўся машынамі. Ён пасажыр на заднім сядзенні чорнага "Лексуса". Акрамя кіроўцы, у машыне знаходзіўся толькі ён, і мяркуецца, што машына накіроўваецца да набярэжнай Солтэра. Мы мяркуем, што на рацэ яго чакае лодка.'
  
  'Я магу дабрацца туды па прасёлкавых дарогах. Пакажы мне пагоню'.
  
  'DI Galena! Чакайце падмацавання. Мы лічым, што ён узброены. Паўтараю, ён узброены.'
  
  'Прабач, я губляю цябе. 'Ніккей выключыла радыё і притопнула нагой. Яна зірнула на гадзіннік. Прыліў, павінна быць, ужо пачаўся. Ідэальнае час, каб спусціцца на лодцы па рацэ і выйсці ў Уош. Затым у Паўночнае мора і імчацца да Галандыі і свабодзе.
  
  Калі ты дабярэшся да лодкі.
  
  Ніккей сціснула зубы. Як і многія іншыя месцы на балотах, Солтерс-Куэй было няпроста знайсці, калі не ведаць дарогу. Быў добры шанец, што любым гоняць паліцыянтам машынам спатрэбіцца чартоўску шмат часу, каб знайсці патрэбную дарогу. У яе была фора, яна дакладна ведала, якім маршрутам прыйдзецца ехаць кіроўцу Lexus, каб дабрацца туды, і набліжалася з іншага боку. Калі б багі былі да яго добразычлівыя, яна магла б сее-што зрабіць, каб паставіць тлустую кропку ў плане ўцёкаў Фрэдзі.
  
  Яна сціснула зубы і зрабіла глыбокі ўдых. Усё, што ёй было трэба, - гэта ідэальны час, выдатныя навыкі ваджэння, сталёвыя нервы і крыху ўдачы! Яна змрочна ўсміхнулася. Для яе гэта гучала добра!
  
  Лётаючы па завулках, узбіваючы бруд і раскідваючы за сабой пясок, яна нагадвала сабе пра ўсіх тых злачынствах, якія ўчыніў Фрэдзі. Яна ўбачыла Джэсі, па твары якой цяклі слёзы і якая была асуджаная на доўгія гады жыцця ў чысцец. Яна падумала пра Грэме, які атрымаў адрэзаныя пальцы, ведаючы, што маладых жанчын тэрарызуюць і, верагодна, забіваюць, і пакуль ён не прысудзіць жанчыну, якую любіў, да той жа долі, ён нічога не зможа з гэтым зрабіць. Яна падумала аб забойцах, якіх Карвер ўкараніў у яе любімыя Фенлендз. Бессардэчны забойцы, такія як Фабіян і Венейблз.
  
  Прыйшоў час пакласці ўсяму гэтаму канец.
  
  Прыйшоў час падвесці рысу.
  
  Праз некалькі хвілін Ніккей збавіла хуткасць. Яна выехала на дарогу, вядучую да Солтерс-Куэй. Гэта быў доўгі, злёгку звілісты завулак з двума вузкімі палосамі. Паварот на Набярэжную быў прыкладна на паўдарогі, і Карвер, павінна быць, набліжаўся да яе з процілеглага боку.
  
  Яна спыніла машыну і дастала з бардачка бінокль арнітолага. Удалечыні яна разгледзела самотны аўтамабіль, мчавшийся з хуткасцю ветру. Яе вочы звузіліся. Гэта быў чорны, вялікі салун.
  
  Самотны 4x4 быў звычайным відовішчам на балотах. Імі карысталіся фермеры, землеўладальнікі, якія абслугоўваюць водныя шляхі, імі карысталіся свет і яго жонка. Ніккей рушыла наперад, старанна ацэньваючы хуткасць надыходзячага аўтамабіля і дакладнае становішча павароту на набярэжную.
  
  Упершыню дрыжыкі страху прабегла па яе лапатак. У яе быў план. Гэта быў добры план — калі ён спрацуе. У яе будзе адзін шанец.
  
  Пробормотав малітву Богу Джозэфа, яна націснула на педаль газу. Надыходзячая машына злёгку прытармазіў. Можа быць, трохі нервуецца?
  
  Так і павінна быць.
  
  Ніккей моцна ўчапілася ў руль і пранеслася міма "Лексуса". У патрэбны момант яна крутанула руль гаечным ключом, а затым неадкладна паправіла яго зноў. Задняя частка цяжкага "Лендровера" разгарнулася папярок дарогі. З грукатам і скрыгатам якія ірвуцца металу ён урэзаўся ў заднюю частку "Лексуса". Ніккей справілася з намеццю і спыніла машыну.
  
  Аддаючы рэмень бяспекі, яна ўбачыла, як чорная машына закруцілася, як ваўчок, і нырнула ў крутую арашальных канаву, тянувшуюся ўздоўж абочыны.
  
  'Дзірка ў адным месцы!' віскнула яна і адчыніла дзверы. 'Трапіўся, вырадак!
  
  Яна падбегла да канаве і ўбачыла, як кіроўца спрабуе выбрацца з разбітай машыны. Ён апусціў шкло, і яна пачула, як ён кліча на дапамогу.
  
  'Вылазь з акна. Я дапамагу табе! Ніккей саслізнула ў халодную ваду канавы.
  
  'Не магу. Здаецца, у мяне зламаная лодыжкі.
  
  'Вы выключылі рухавік? - спытаў я.
  
  'Так'.
  
  ' Добра, тады сядзі ціха. Гэтая машына нікуды не паедзе. Дапамога хутка будзе тут. Што ж, так і будзе, калі каму-небудзь з маіх калегаў ўдасца знайсці дарогу да Солтерс-Куэй.
  
  Усё, што яна хацела ведаць, - гэта ў якім стане быў Фрэдзі Карвер.
  
  Словы "Мы думаем, што ён узброены!" ўсплылі ў яе ў галаве.
  
  Яна паглядзела праз задняе акно на скорчившегося мужчыну, моцна прыціснутае да далёкай дзверы і няздольнага падняцца.
  
  Яна б засмяялася, калі б ён не накіраваў пісталет прама на яе.
  
  'Ён не зараджаны!' крыкнуў кіроўца з пярэдняй частцы машыны. - Ён хавае яго на заднім сядзенні на ўсялякі выпадак, але я дастаў патроны да таго, як ён сеў у машыну.
  
  Ніккей глядзела, як таўстун націскае на курок, зноў, і зноў, і зноў. А потым ён шпурнуў у яе пісталет і выбухнуў шэрагам непрыстойнасцей.
  
  Ніккей перабольшана ўздыхнула. 'О божа, што за прывітанне! Цяпер мая чарга. З чаго мне пачаць? Ах ды ... Фрэдэрык Карвер, я арестовываю вас па падазрэнні ў выкраданні і шантажы канстэбль паліцыі Грэма Хилдреда. Вы не абавязаны нічога казаць. Але вашай абароне можа пашкодзіць, калі вы не упомянете падчас допыту тое, на што пазней будзеце спасылацца ў судзе. Усё, што вы скажаце, можа быць выкарыстана ў якасці доказы.'
  
  Ніккей ніколі не была так шчаслівая, паўтараючы гэтыя словы. Гук надыходзячых блюзаў і двоек прымусіў яе адчуваць сябе яшчэ лепш.
  
  'Дзякуй, што абясшкодзілі яго пісталет", - сказала яна кіроўцу. 'Я паклапачуся, каб было зафіксавана, што вашы дзеянні, верагодна, выратавалі мне жыццё'.
  
  'Сапраўды пашанцавала, таму што меркавалася, што ён спыніцца на першай машыне. Ён усміхнуўся ёй, а затым паморшчыўся. 'Павінна быць, што-то яго напалохала, таму што ён кінуў гэта, і мяне выклікалі для замены'.
  
  Што-небудзь ці хто-то, падумала Ніккей, успомніўшы пра кроте на станцыі. 'Ну, у любым выпадку дзякуй.
  
  'Не за што, лэдзі. З мяне хопіць гэтага чалавека. Проста зачыніце яго і расплавьте чортаў ключ. Ён зноў усміхнуўся. 'Дзе ты навучылася так вадзіць?
  
  'Прабачце? Не разумею, аб чым вы. Гэта быў няшчасны выпадак, ці не так?
  
  'О так! На гэтых палосах такое здараецца запар і побач. Думаю, проста нам не пашанцавала.
  
  * * *
  
  Ніккей пераканалася, што Карвера выцягнулі з канавы і на ім былі кайданкі, а таксама што пра яго кіроўцу паклапаціліся да прыезду хуткай дапамогі. Затым яна паехала назад праз Балота, туды, дзе пакінула Джозэфа і Івону. Ёй удалося прымусіць Дыспетчара патэлефанаваць у катэдж Чендлеров, так што, па меншай меры, яны не будуць турбавацца пра яе.
  
  Калі яна выбралася з пашкоджанага "Лендровера", яны ўжо чакалі яе.
  
  'Я не ведаю, абняць цябе, ці добра адчытаць,' прабурчаў Джозэф.
  
  'І тое, і іншае здаецца прыдатным", - дадала Івон. 'Але я б аддала перавагу абдымкі. Наш бос сапраўды паклаў Таўстуна ў адзіночку!'
  
  'Вось чаму я б пайшоў на вымову. Джозэф злосна паглядзеў на Ніккей. 'Не было ніякай неабходнасці сыходзіць вось так у адзіночку. Мы былі побач з табой.
  
  Ніккей спрабавала выглядаць раскаивающейся, але гэта было няпроста, калі адчуваеш сябе ў такім прыўзнятым настроі. 'Мне шкада, праўда шкада. Справа ў тым, што я паняцця не меў, што адбылося і дзе ён быў, пакуль не апынуўся ў паўмілі ад нас. Потым у мяне не было часу вярнуцца сюды і забраць цябе. Было б занадта позна лавіць яго.
  
  Джозэф паглядзеў на яе пакамечаны і падрапаны аўтамабіль. 'Выглядае дорага.
  
  'Каштавала кожнага пені! І я павінен сказаць, што мая новая машына ідэальна падыходзіла для гэтага. Я не думаю, што гэта спрацавала б у больш лёгкай і менш дасканалай мадэлі '.
  
  'Крыху пашанцавала, што ты не быў за рулём паліцэйскай машыны, ты быў бы вельмі папулярны.
  
  'Я б усё роўна гэта зрабіў.
  
  'Я таксама. 'Джозэф здаўся і абняў яе. 'Малайчына! Цяпер, калі мы толькі зможам знайсці Дзіну Джарвіс, усё будзе амаль ідэальна, ці не так?
  
  'Што распавёў табе Кіл, пакуль мяне не было?
  
  'Давай вернемся ў пастарунак, і там мы ўвядзем вас у курс справы. Ён шырока ўсміхнуўся ёй. 'Я проста не магу дачакацца, калі ўбачу гэтага злоснага ўблюдка, які сядзіць у камеры! Я падумваю аб тым, каб зрабіць фатаграфіі і адправіць іх па электроннай пошце кожнаму паліцэйскаму ў краіне. '
  
  'Я не ўпэўненая, што гэта быў бы добры крок для тваіх кар'ерных перспектыў, хоць я разумею твае пачуцці", - сказала Ніккей.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ЧАЦВЁРТАЯ
  
  Ніккей ніколі раней не бачыла такіх урачыстасцяў у паліцэйскім участку Гринборо. Гэта было так, як быццам вайна скончылася. Рэжысёр Грег Вудхолл нават перадаў віншаванні ад Метрапалітэна, што было ўпершыню. Але радасць Ніккей ад таго, што Карвера нарэшце-то збілі, была азмрочана пачуццём няёмкасці. У асноўным гэта было звязана з Дзінай Джарвіс, але таксама і з тым фактам, што ніхто нічога не чуў пра Фабиане. Было пацверджана, што Вэнэйблс знаходзіцца на шляху ў Нідэрланды, але Фабіян знік з радараў, і гэта азначала, што Джэсі Найтингейл не зможа прыняць удзел ва ўрачыстасцях.
  
  'Бэн едзе сюды з Дэрбі'. Кэт была ў захапленні ад арышту і не магла дачакацца, каб паведаміць яму пра гэта. "Вы сапраўды зрабілі на яго ўражанне, мэм'.
  
  'Што ж, пасля ўсёй працы, якую ён зрабіў па справе Ферн, ён больш за ўсіх заслугоўвае ўбачыць Карвера ў камеры. Ён добры паліцэйскі.
  
  'На самай справе я не ўпэўненая, што ён хоча заставацца на гэтай працы, мэм. 'Кэт пахітала галавой. 'Ён расчараваўся ў сваёй галіне. Ён лічыць, што хлопцы і дзяўчаты - добрая кампанія, але пры тым, як ідуць справы, ён не бачыць будучыні ў паліцыі.'
  
  'Гэта сумна. Ён з тых паліцэйскіх, якіх паліцыя не можа дазволіць сабе страціць.
  
  'Не маглі б вы пагаварыць з ім, мэм? Ён паважае вас. Я ўпэўнены, ён бы выслухаў.
  
  'Так, Кэт. Я так і зраблю, калі ты думаеш, што гэта дапаможа.
  
  'Калі ты не можаш пераканаць яго, то ніхто не зможа. Дзякуй.
  
  'Без праблем. Цяпер, як бы я ні шкадаваў аб тым, што задумаў вечарыну, не маглі б мы, каб абмеркаваць тое, што сказаў Кіл Чендлер? Кэт, зьбяры астатніх і прыходзь у мой кабінет. Нам усім трэба пагаварыць.
  
  * * *
  
  'Я турбуюся па двух прычынах. Ніккей сядзела за сваім сталом, зусім не падобная на чалавека, які толькі што затрымаў самога адшукваецца ў акрузе.
  
  Джозэф уважліва назіраў за ёй. Ён ведаў, што, калі яна казала, што хвалюецца, яна не жартавала.
  
  'Людзі, якіх Карвер абраў бы для пераследу Джэсі і Грэма, былі б містэрам Фабіянам і містэрам Венейблсом. Венейблса бачылі садящимся ў самалёт, наступны ў аэрапорт Схіпхол, таму мы ведаем, што, па меншай меры, якое-то час, ён нас не турбуе, але Фабіян - гэта зусім іншая справа. Мы не ведаем, дзе ён знаходзіцца, а ён сапраўды вельмі небяспечны чалавек.
  
  'Ці захоча ён па-ранейшаму даводзіць да канца тое, што задумаў Карвер, ведаючы, што планы Фрэдзі сарваныя?' спытаў Дэйв. 'Асабліва калі Карвера не будзе побач, каб заплаціць яму.
  
  'Я думаю, што калі б Карвер актываваў Фабіяна, грошы неадкладна перайшлі б з рук у рукі', - сказаў Джозэф. 'Фабіян смяротна небяспечны. Карвер паверыў бы, што калі б ён заплаціў гэтаму чалавеку за выкананне працы, яна была б выканана, без пытанняў.'
  
  'Я згодная. Ніккей панізіла голас. 'Дарэчы, я толькі што размаўляла з Грэгам Вудхоллом, і Карвера пераводзяць на іншы ўчастак, за межамі гэтага раёна. Мы не можам рызыкаваць, каб яго трымалі тут, калі да нас трапіў адзін з яго людзей. Прама зараз за ім назірае невялікая група прызначаных давераных афіцэраў, але нават у гэтым выпадку мы не можам рызыкаваць тым, што што-то патрапіць унутр ці будзе вывезена кантрабандай для яго. Так што, Кэт, магчыма, Бэну Рэдли прыйдзецца праехаць крыху далей, калі ён не дабярэцца сюды ў бліжэйшы час.'
  
  Кэт проста кіўнула. Джозэф употай падумаў, што, магчыма, мэтай паездкі Бэна было хутчэй наведаць нейкага дэтэктыва, чым зняволенага.
  
  'Джозэф, патэлефануй Мікі і спытай яго пра Фабиане. Любыя навіны будуць прынятыя з удзячнасцю.
  
  Джозэф устаў і накіраваўся ў свой кабінет.
  
  'Мікі? Сяржант Джо слухае.
  
  'Рады цябе чуць, Джо. Перадай нашы самыя цёплыя пажаданні інспектару Нік, добра? Нават на Реймонда гэта зрабіла вялікае ўражанне. Перадай ёй ад усёй сям'і Леонардов, што ты малайчына!
  
  'Навіны распаўсюджваюцца па Карборо з хуткасцю святла?
  
  'Так бывае, калі слухаеш паліцэйскае радыё. Э-э, забудзься, што я гэта сказаў. Чым я магу дапамагчы?
  
  'Фабіян.
  
  'Залёг на дно. І Рэйманд кажа, што ў яго ёсць сякія-такія планы, інакш ён далучыўся б да агульнага патоку уцёкаў.
  
  'Калі ты што-небудзь пачуеш, хоць што-небудзь, ты можаш мне патэлефанаваць?
  
  'Калі я гэта зраблю, ён у поўным тваім распараджэнні, Джо, і сардэчна запрашаем да яго. Толькі не падыходзь да яго блізка. Будзь асцярожны, Джо, добра?
  
  'І ты, дзетка. Проста трымацца далей ад гэтых сапраўды дрэнных людзей, добра?
  
  Мікі засмяяўся. 'Так, акрамя майго дзядзькі. Убачымся!
  
  Вярнуўшыся ў офіс Ніккей, Джозэф мала што мог прапанаваць. 'Як мы і падазравалі, Фабіян ўсё яшчэ паблізу і, відавочна, што-то задумвае".
  
  'Чорт вазьмі! Што ж, мы мала што можам зрабіць, акрамя як пераканацца, што ўсе свабодныя афіцэры на вуліцах трымаюць вуха востра.
  
  'Леонарды таксама будуць трымаць нас у курсе. Ён з тых людзей, якія нават яны не хочуць забруджваць свой маёнтак.
  
  'Такім чынам, пяройдзем да Дзіне Джарвіс. Яна паглядзела на Джозэфа. 'Як Дамінік? - спытаў я.
  
  'Ніякіх зменаў, але ён усё яшчэ трымаецца.
  
  'Я б хацеў паведаміць яму добрыя навіны, а ты?
  
  Джозэф кіўнуў. Ён ведаў, што Ніккей заўсёды была ўпэўненая, што, хоць Ханна знаходзілася ў вегетатыўнай стане, яна магла чуць і разумець тое, што ёй казалі. 'Так, я хацеў бы сказаць яму, што мы знайшлі яе.
  
  'Мы нічога не можам зрабіць, пакуль Фабіян не пакажа сваю пачварную морду, таму засяродзімся на Дзіне, добра?
  
  Усе яны пробормотали што-то ў знак згоды.
  
  'Yvonne? Джозэф? Раскажыце нам аб вашым дне з Не Чендлером.'
  
  'У яго мозг матылі", - сказала Івон. 'Ён пераскоквае з аднаго на іншае, вось чаму ў яго нататніку такі беспарадак'.
  
  Джозэф далучыўся. 'Што мы сапраўды ўсталявалі, так гэта тое, што ён, безумоўна, бачыў Гібсана і Дзіну разам некалькі разоў, адсюль і малюнак Аўдзі'.
  
  - Але з-за таго, што ён не ўстанаўлівае сувязяў, гэта не азначала, што "Аўдзі" калі-небудзь была паблізу ад фермы Раддика. Івон пагартала сваю запісную кніжку. 'Падобна на тое, што ён пісаў па меншай меры аб трох розных здарэннях, у якіх была замяшаная Дзіна, але ў розны час і, магчыма, з рознымі людзьмі, а не толькі з Гібсанам Эшам'.
  
  'І бульбяны хлеў на ферме Раддика - адно з такіх здарэнняў?' спытала Ніккей.
  
  Івона кіўнула Джозэфу.
  
  'Так, вядома,' працягнуў ён. - Мы думаем, што б ні здарылася з Дзінай, гэта альбо пачалося, альбо скончылася тым, што адбылося там. І Кіл быў сведкам чаго—небудзь ці ўсяго гэтага, але...
  
  'Ён заблакаваў гэта,' скончыла за яго Івон. 'Ён спрабаваў расказаць нам, але ці то з-за прысутнасці яго бабулі, то, можа быць, таму, што ён проста не мог змірыцца з гэтым, Кіл не змог расказаць нам, што ён бачыў'.
  
  'Не мог ці не захацеў?' спытала Кэт.
  
  "Абсалютна не мог", - пацвердзіў Джозэф. 'Ён сапраўды змагаўся. Мы падумалі, можа быць, калі мы павязем яго з катэджа ў нейтральную абстаноўку, магчыма, ён зможа ўспомніць.'
  
  'Я падумала,' сказала Івон, - што яму, магчыма, спадабаецца экскурсія па дзеючаму паліцэйскаму участку? Я думаю, гэта парадавала б яго калейдоскопический розум'.
  
  'Тады, калі ён апынецца выкрадальнікам, мы маглі б проста пакінуць яго тут. Кэт ўхмыльнуўся.
  
  'Калі ён апынецца такім, я буду купляць вам усю дацкую выпечку на працягу года", - адказаў Джозэф.
  
  'А цяпер, хлопцы, вернемся да бульбянішчы, адрыны,' ціха сказала Ніккей. 'Мяне вельмі бянтэжыць, што менавіта ў гэтым месцы мы выявілі цела Лілі. Цяпер у нас ёсць пацверджаная сувязь паміж Лілі і людзьмі Фрэдзі Карвера, таму мы павінны ўлічваць, што выкарыстанне гэтага хлява было наўмысным, а не выпадковым. А гэта значыць, што людзі Карвера маглі адвезці туды Дзіну, ці не так?
  
  Думкі Джозэфа развіваліся ў вельмі падобным кірунку. 'Мы думаем, што, паколькі некаторыя з людзей Карвера мясцовыя або грунтаваліся тут некаторы час, яны маглі б пагаварыць з хлопцамі Раддика'.
  
  'І у размове за пінту піва ў "Скураной бутэльцы", пабе, які яны часта наведваюць, хто-небудзь з іх мог бы згадаць, што ў іх на ферме ёсць добры новы селекцыйны цэх, ' далучылася Івон. 'Гэта значыць, што стары выйшаў з ужывання.
  
  'А ферма Раддика настолькі ізаляваная, наколькі гэта наогул магчыма.
  
  Кэт нахмурылася. 'Ты не думаеш, што браты Раддик маглі быць звязаныя з Карвером?
  
  Ніккей пахітала галавой. 'Вельмі сумняваюся. Яны не злачынцы. Ні ў аднаго з іх няма судзімасцяў. Яны працавітыя фермерскія хлопцы, можа быць, не занадта кемлівыя, але, тым не менш, Карвер напалохаў бы іх да смерці.'
  
  Джозэф адчуў лёгкі ўкол турботы. Ён не быў ўпэўнены, чаму, але яму не спадабалася думка аб тым, што гэты хлеў па адборы бульбы якім-небудзь чынам звязаны з Дзінай Джарвіс. Ён узяў са стала перад сабой невялікую тэчку з паперамі. 'Я зрабіў фотакопію малюнка Кіля. Ён раздаў ім усім па копіі адной канкрэтнай старонкі. "Хлеў Раддика" і "Начныя стварэння" Кіля.
  
  Івон ўтаропілася на фатаграфію. 'Спачатку гэта мяне занепакоіла. Але цяпер я веру, што ўсё прасцей, чым мы думалі. Гэтыя істоты не ўяўляюць Гібсан Эш або тое дрэннае, што з ёй здарылася, яны проста людзі, якія адвялі Дзіну ў хлеў. Тры фігуры, хутчэй за ўсё, людзі Карвера. Што б ні бачыў Кіл, як яны рабілі, гэта траўміравала яго настолькі моцна, што ён больш не памятае, што бачыў.'
  
  Ніккей застагнала. 'Пасля двух гадоў пастаяннага выкарыстання, па меншай меры да нядаўняга часу, было б бескарысна шукаць у брудным хляве мікраэлементы або ДНК.
  
  'Але ці магло гэта здарыцца?' спытала Кэт. 'За апошнія некалькі гадоў крыміналісты прасунуліся наперад.
  
  'Але не на Балотах, Кэт, і дадай да гэтага той факт, што нашы бюджэты зрэзаныя да ніткі. А паколькі ў мяне няма прыяцеляў у CSI, якія маглі б умяшацца і дапамагчы нам, мы забітыя высокатэхналагічным абсталяваннем. '
  
  'У вас ёсць прафесар Уілкінсан.
  
  'Я шалёна люблю яго, але ён не цудатворац. У яго таксама ёсць бюджэты".
  
  Джозэф зразумеў, да чаго хіліць Кэт, і ўсхвалявана кіўнуў. 'У яго таксама ёсць сябры ў Фенландском універсітэце, у якіх шмат усялякіх штуковін і велізарны энтузіязм. Я нават чуў, што ў іх ёсць ўласная ферма па вытворчасці трупаў, у якім-небудзь зацішным і вельмі засакрэчаным месцы. Там праводзяцца маштабныя судова-медыцынскія даследаванні.'
  
  Ніккей выглядала пакрыўджанай. 'Чаму я пра гэта не ведаю?
  
  Дэйв усміхнуўся. 'Напэўна, таму, што ты ніколі не чытаеш службовыя запіскі, якія не маюць нічога агульнага са справамі, над якімі ты працуеш.
  
  'Сумленны кап, Харыс. Ты думаеш, яго варта спытаць?
  
  'Дакладна'.
  
  Івона глядзела на ксеракопію дзённіка, відавочна, пагружаная ў свой уласны свет.
  
  'Прывітанне? Куды ты знікла? - Спытаў яе Найл. Ён павярнуўся да астатніх. 'Я ўжо бачыў гэты погляд раней, хлопцы. Гэта можа быць што-то важнае.
  
  'Ці гэта мог быць вецер,' выказаў здагадку Кэт і ўхмыльнуўся.
  
  'Можа, гэта і глупства,' летуценна сказала Івон, ' але мне трэба, каб пазбавіцца ад гэтага пачуцця, інакш я звар'яцею.
  
  Ніккей нахілілася наперад. 'Мы ўсе ўвагу.
  
  'Дзве рэчы. Найл, ты бачыў, як Дзіна ўчапілася ў клінч з мужчынам. Цяпер ты пазнаёміўся з Гібсанам Эшам. Гэта быў ён?
  
  Найл закусіў ніжнюю губу і моцна зажмурыўся. 'Я амаль не глядзеў, але...' Яго вочы шырока раскрыліся. 'Не, я не думаю, што гэта быў Эш. У мужчыны, з якім яна была, былі валасы пясочнага колеру. Гібсан Эш смуглы. І тое, што я ўбачыла, не было цнатлівым пацалункам, мяркуючы па тым, куды рухаліся яго рукі. І яе таксама, калі ўжо на тое пайшло, вось чаму я адвярнуўся.'
  
  Івон перавяла дыханне. - Па-другое, колькі тут хлопчыкаў Раддика?
  
  'Тры,' неадкладна адказала Ніккей.
  
  Івон выцягнула палец і навяла яго на трох начных стварэнняў на малюнку. 'Трое мужчын. Гэта быў хлеў іх бацькі. Можа, яны і не злачынцы, але вадзілі яны туды таварыскасць Дзіну на вечарыну? Якога колеру ў іх валасы? '
  
  'Двое светла-каштанавых, адзін пясочнага колеру. У Райана Раддика валасы пясочнага колеру.
  
  * * *
  
  Ева Андэрсан была на кухні, атрымліваючы асалоду ад кампаніяй і тым, што ёсць для каго рыхтаваць.
  
  Джэсі взгромоздилась на зэдлік, назіраючы за ёй. 'Мяне заўсёды ўражваюць упэўненыя ў сабе кухары. Яна схіліла галаву набок, калі Ева спрытна нарэзала свежы імбір палоскамі таўшчынёй у вафлю. 'Я ў некаторым родзе шэф-кухар тыпу "Паспрабуйце, але не чакайце занадта шмат чаго". Я заўсёды расчароўваюся ў тым, як атрымліваюцца мае стравы. Яны ніколі не выглядаюць так, як на малюнках у кнізе рэцэптаў'.
  
  'Мая бабуля была поварам у вялікім маёнтку ў Хэмпшыр. Я вырас, назіраючы, як яна рыхтуе дзівосныя стравы практычна з нічога. Яна сказала, што гэта адбылося з-за спробаў прыгатаваць пажыўныя стравы ў ваенны час. Як бы тое ні было, яе любоў да кулінарыі вызначана перадалася ўнуку.'
  
  'Выглядае ўзрушаюча. Імбір цудоўна пахне, праўда?
  
  Ева кіўнула. 'Грэм рыхтуе?
  
  Джэсі зарагатала. 'У яго праблемы з поджариванием хлеба! Не, мой Грэм - мара прадаўца мікрахвалевых печаў. Ён карыстаецца ім так часта, што яму даводзіцца рэгулярна замяняць іх. Я не думаю, што ён у сваім жыцці карыстаўся звычайнай духоўкай.'
  
  'Я ўпэўнены, што ў яго ёсць шмат іншых годных якасцяў'.
  
  'З лішкам, Ева. Ён добры чалавек, і я так моцна яго люблю.
  
  'Тады ён акрыяе ад усяго гэтага. Калі ў цябе ёсць любоў, яна ў цябе ёсць.
  
  'Гэта прагучала так, нібы ішло ад чыстага сэрца.
  
  'Гэта прыйшло з асабістага вопыту, мая дарагая, павер мне.
  
  Джэсі ўсміхнулася і апусціла вочы. 'Я сапраўды давяраю табе. І дзякуй табе за тое, што ты робіш для мяне. Гэта важная справа, і ніхто з нас гэтага не забудзе, я абяцаю табе.
  
  'Нічога страшнага. Калі ўсё гэта скончыцца, ты павінен пакінуць гэта ззаду і забыцца гэта жудаснае час.
  
  'Я магу забыць некаторыя рэчы, Ева, але не цябе.
  
  'О, працягвай! Праз хвіліну мы абодва будзем плакаць. А цяпер перадай мне слоічак кітайскіх спецый. Я думаю, што гэтыя хлопцы заслугоўваюць сённяшняга пачастункі.
  
  Джэсі шырока ўсміхнулася. 'Я ніколі не ведала, каб хто-небудзь прымушаў "працоўных" на самай справе займацца аздабленнем! Яны выдатна здзіраюць шпалеры'.
  
  'Сапраўднасць - ключ да добрага падману'.
  
  'Гэта тое, што ты ім сказаў?
  
  Ева падняла вочы да столі, сама нявіннасць. 'Магчыма, я сказала што-то ў гэтым родзе. Але я магу сказаць, што яны добра навучаны. Яны пастаянна напагатове, стопрацэнтныя прафесіяналы.'
  
  'Я проста хачу, каб гэта хутчэй скончылася.
  
  'Не сумняваюся, дзіця маё. Ева адчула прыліў пяшчоты да маладой жанчыне. 'Не сумняваюся.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ПЯТАЯ
  
  І зноў Ніккей вяла нас да балота Картэра. На гэты раз яны вярталіся на ферму Раддика, каб трохі пабалбатаць з трыма братамі. Яна і Джозэф былі ў яе "Лендровере", які не атрымаў сур'ёзных пашкоджанняў, а Івон і Найл рушылі ўслед за імі на патрульнай машыне. Калі яны прыбылі на ферму, Джозэф і Ніккей ўвайшлі ўнутр адны.
  
  Яны знайшлі Стэна і Бэці на кухні. Стэн чытаў газету, а Бэці рэзала гародніна.
  
  'Хлопчыкі наверсе, пераапранаюцца. Дзяніс і Клайв збіраюцца ў горад пасля вячэры, і я думаю, Раян зойдзе ў мясцовае кафэ прапусціць пінту. Бэці ўсё яшчэ выглядала стомленай і змучанай, і Ніккей стала цікава, ці ўсё добра ў доме Раддиков.
  
  'Я так разумею, гэта звязана з той бедняжкой, якую мы тут знайшлі? Стэн склаў газету, і адклаў яе ў бок.
  
  'У пэўным сэнсе,' адказала Ніккей. - Хоць на самай справе нам трэба пагаварыць з імі аб адным старым справе, якое можа быць як-то звязана.
  
  Бэці правяла рукой па валасах. 'Што мае сыны могуць ведаць аб чым-небудзь? Яны добрыя хлопчыкі, з імі ніколі не было непрыемнасцяў. На яе твары адбілася заклапочанасць.
  
  Голас Джозэфа быў спакойны і роўны. 'Усё ў парадку, місіс Раддик. Яны мясцовыя хлопцы, і нам трэба даведацца пра каго-то іх ўзросту, каго яны маглі ведаць.
  
  Твар місіс Раддик паслабілася. 'О, я разумею. Вядома.
  
  Стэн паглядзеў на Ніккей і падняў бровы. Ён кіўнуў у бок сваёй жонкі. 'Непакоіцца пра ўсё, гэтая'.
  
  'А ты, я мяркую, няма? Тон Бэці быў рэзкім, не пакідаючы ў Ніккей сумненняў у тым, што на кухні "Раддик" відавочна не хапала хатняй утульнасці. У мінулы раз, калі Бэці была тут, яны таксама былі блізкія да таго, каб з-за чаго-то паспрачацца. О так, Стэн хацеў прадаць дом, хоць Бэці выдаткавала на ферму кучу грошай. Здавалася, хлопчыкі не імкнуліся працягваць сямейны бізнэс. Цікава, з чаго б гэта? Стабільны даход, цяжкая праца, але Раддики ніколі не ўхіляліся ад гэтага. У іх быў цудоўны дом з усімі выгодамі і прыгатаванай для іх ежай. Напэўна, пра гэта марыў кожны малады чалавек, пакуль ён не ажаніўся і не знайшоў якую-небудзь іншую небараку, якая ўзяла б на сябе цяжар клопату пра яго. Дзіўна, падумала яна, вельмі дзіўна.
  
  'А вось і яны. Бэці паглядзела ў бок калідора. 'Стэн, адвядзі афіцэраў у пярэднюю пакой. Там ім будзе зручней.
  
  'Прывітанне, мам! Звонку паліцэйская машына! Клайв амаль забег на кухню.
  
  'Я ведаю, сынок, і ў суседнім пакоі двое паліцэйскіх, яны хочуць пагаварыць з табой. Ім патрэбна твая дапамога ў адным справе.
  
  Трое маладых людзей павольна ўвайшлі ў "лепшую" пакой і падазрона паглядзелі на Ніккей і Джозэфа.
  
  'Вы двое былі тут, калі знайшлі дзяўчыну,' рашуча заявіў Раян.
  
  Ніккей кіўнула. 'Сядайце, хлопцы. Гэта не зойме шмат часу.
  
  Дзяніс і Клайв занялі канапа, а Раян сеў на жорсткі крэсла асобна ад іх. Ніккей адзначыла мову яго цела. У яго, відавочна, не было жадання быць побач са сваімі братамі, і ён не зьбіраўся далучацца да іх для начной прагулкі па горадзе. У яе галаве зазвінелі трывожныя званочкі. Сямейная варожасць, не менш.
  
  'Хто-небудзь з вас калі-небудзь сябраваў з дзяўчынай па імя Дзіна Джарвіс?
  
  Калі раней тэлефанавалі трывожныя званы, то цяпер загучаў усемагутны магутны клаксон.
  
  Раян напружыўся. Ніккей ўбачыла, як яго рукі напружыліся на падлакотніках крэсла. Двое іншых ахнулі.
  
  'Я мяркую, вы былі сябрамі, ці не так?
  
  Цішыня была адчувальнай.
  
  'Можа быць, хто-небудзь з вас, траіх прыдуркаў, хоча што-небудзь дадаць? Ці хаця б адказаць на пытанне? Яна паглядзела на Джозэфа, і ён паціснуў плячыма.
  
  'Гэта не фокус, хлопцы. На самай справе ўсё даволі проста, ці мне прапанаваць вам варыянты адказаў?
  
  Па-ранейшаму ніхто не прамаўляў ні слова.
  
  'Добра. Відавочна, што гэта было занадта складана. Паспрабуй гэта, каб ацаніць памер. Што адбылося ў неіснуючым селекцыйным цэху ў тую ноч два гады таму, калі ты прывёў сюды Дзіну Джарвіс?
  
  Рэакцыя на гэта была не менш чым дзіўнай.
  
  Клайв сагнуўся напалову, абхапіўшы галаву рукамі, і заплакаў.
  
  Дзяніс ўтаропіўся на Райана, затым пачаў выкрыкваць на яго адрас непрыстойнасці. Сам Раян збялеў, яго твар ператварыўся ў маску смерці.
  
  'Добра, вы трое. Я думаю, нам трэба пачаць з самага пачатку, ці не так? І мне патрэбна праўда, разумееце? Яе вочы звузіліся да щелочек. 'Я хачу некалькі прамых адказаў і спыні істэрыку. Пара пасталець. Спачатку ты, Раян, і раскажы ўсю гісторыю, калі ласка.
  
  * * *
  
  Еве не падабаліся змярканне. Яна знаходзіла іх жудаснаватымі. Цені былі доўгімі і ілюзорнымі, святло прыходзіў і сыходзіў, перш чым растварыцца ў цемры, і яна не заўсёды давярала таму, што казалі ёй вочы.
  
  Яна працавала ў сваёй садовай студыі, хоць і не вырабляла шмат прадукцыі. Яны дамовіліся, што дзеля суседзяў яна павінна прытрымлівацца свайго звычайнага распарадку. Яна паразмаўляла з бліжэйшай з іх і шчодра пересыпала свой размова каментарамі аб сваёй чароўнай пляменніцы Мішэль і аб тым, як яна рада, што дзяўчына захоча правесці з ёй час.
  
  'На самай справе гэта можна назваць адпачынкам для аднаўлення сіл. У небаракі цэлую вечнасць была жалезістая ліхаманка, таму яна якое-то час пажыве ў мяне, каб аднавіць сілы перад вяртаннем да працы'.
  
  Гэта прайшло лёгка, разам з тым фактам, што яна як бы няўзнак згадала, што выкарыстоўвае аздобны бізнес брата Мішэль для правядзення работ у сваёй новай уласнасці. "Каб гэта заставалася ў сям'і, ты ж ведаеш. Мне так пашанцавала, што яны адмянілі працу і знайшлі іншую працу ў гэтай галіне. Ці бачыце, яны не мясцовыя. Сям'я Мішэль жыве ў Лафборо. Хлопчыкі падбіраюць мяне па чарзе. Яна змоўніцку засмяялася. Расцэнкі 'прыяцеляў', калі я накармлю іх і прыму Джона і яго брыгадзіра ў сябе на некалькі начэй. Не тое каб я пярэчыла, дарагая, чым больш, тым весялей, па-мойму, і я таксама займаюся упрыгожваннем! Перамога, я б сказала, перамога, ці не так?'
  
  Яна была добрай манюка, хоць аддавала перавагу думаць аб гэтым як аб таленавітай актрысе. У ранейшыя часы ў яе было шмат практыкі. Ева ўздыхнула. Яна сумавала па хвалюючым момантам сваёй працы. Яна сумавала па многіх рэчаў, а таксама па некалькіх асаблівым людзям — у прыватнасці, па адным.
  
  Яна пацягнулася. Хопіць аб гэтым! Не было сэнсу апускацца ў мроі, ёй трэба было трымаць сябе ў руках. Мужчыны, якія прыглядалі за маладой жанчынай-паліцыянтам, былі зусім кампетэнтнымі прафесіяналамі, але Ева працавала ў гэтым бізнэсе нашмат даўжэй, чым яны.
  
  Ева адклала пастэльныя фарбы і выцерла рукі вільготным ручніком. Пара было вяртацца ў дом і заканчваць рыхтаваць вячэру. Яна накіравалася да дзвярэй, затым спынілася як укапаная. Што-то было не так. Яна паняцця не мела, што гэта было, але ніколі не сумнявалася ў сваім ўнутраным нюх.
  
  Мышцы жывата напружыліся, і ўсе яе пачуцці былі напагатове, спрабуючы знайсці прычыну яе дыскамфорту.
  
  Адразу нічога не кінулася ў вочы, але яна вярнулася да свайго стала мастака і адкрыла вялікі драўляны скрыню для захоўвання пастэлі і матэрыялаў для малявання. З ніжняга скрыні яна асцярожна дастала прадмет, загорнуты ў анучу. Затым яна выйшла са студыі, пакінуўшы святло уключаным.
  
  Яна адышла ў цёмнае месца ў садзе і праверыла пісталет. Яна практыкавалася з завязанымі вачыма і магла рабіць гэта хутка і эфектыўна ў цемры. Яна спадзявалася, што пісталет не спатрэбіцца, але калі гэта і так, то яна не сумнявалася ў сваіх здольнасцях. Валоданне стралковай зброяй, вядома, абавязкова для ўсіх ваенных арганізацый, але Ева таксама была даўнім членам Асацыяцыі стралковай зброі, Каралеўскіх ВПС, і ў яе шафах захоўвалася больш трафеяў, чым у большасці людзей было пар шкарпэтак.
  
  Зброю, якое яна цяпер трымала, было 9-міліметровым паўаўтаматычным пісталетам Browning Hi-power. Гэта быў службовы пісталет L9A1, зараджаны, за якім добра даглядалі і рэгулярна чысцілі. Гэта прымусіла яе адчуваць сябе нашмат лепш з нагоды таго, што яе турбавала.
  
  Уважліва паназіраўшы за садам на працягу некалькіх хвілін, Ева непрыкметна перамясцілася да кустоўя, росшему па абодва бакі суседскага плота. Яна прабіралася скрозь кусты, пакуль праз французскія вокны не адкрыўся ясны від на дом. Джэсі глядзела тэлевізар у гасцінай, і было відаць, як адзін з яе ахоўнікаў ходзіць па сталовай.
  
  Бакавая брамка, якая вядзе ў кветнік, была не зачыненая і прыадчынены. Паглядзеўшы ў праход, Ева ўбачыла белы фургон, усё яшчэ прыпаркаваны на пад'язной дарожцы. Нішто не здавалася чым-то іншым, акрамя нармальнага, але яна ведала кожнай часцінкай свайго цела і розуму, што што-то не так.
  
  І тут да яе дайшло.
  
  Дым! Яна адчувала пах дыму.
  
  І тады яна ўбачыла гэта. Малюсенькія струменьчыкі бледнага дыму падымаліся з працоўнага фургона "будаўнікоў".
  
  Ева ведала тактыку адцягнення ўвагі, калі бачыла яе, і яна дастала свой тэлефон і націснула кнопку адпраўкі. Яна ўжо напісала тэкставае паведамленне: Хочаш піцу сёння вечарам? Люблю Еву x . Ніккей атрымае гэта неадкладна.
  
  Скончыўшы з гэтым, яна глыбока ўздыхнула. Еве трэба было разабрацца з няпрошаным госцем.
  
  * * *
  
  Раян Раддик цяпер набыў балючы адценне шэрага, але, па меншай меры, яго брат перастаў лаяцца ў яго адрас.
  
  'Я чакаў гэтага з тых часоў, як яна пайшла.
  
  'Чаму гэта, Раян? - Спытала Ніккей.
  
  'Таму што я ведаў, што вы падумаеце, быццам я маю якое-то стаўленне да яе знікнення.
  
  'А ты хіба не? Я маю на ўвазе, яна знікла на наступны ж дзень пасля цябе і тваіх братоў. . . Што менавіта ты і твае браты з ёй зрабілі? Ты забіў яе? Дапытвалася Ніккей.
  
  'Няма!' закрычаў Дзяніс. 'Вядома, мы яе не забівалі!
  
  - Так дзе знаходзіцца Дзіна Джарвіс?
  
  'Мы паняцця не маем, клянуся. 'Клайв нарэшце здабыў дар прамовы.
  
  Джозэф паківаў галавой. 'Добра. Раян? Вы з Дзінай былі неразлучныя, так?
  
  Раян кіўнуў. 'Так, мы сустракаліся каля шасці месяцаў.
  
  'Як дзяўчына, хлопец? Ці палюбоўнікі?
  
  'Палюбоўнікі,' прамармытаў ён.
  
  Ніккей нахмурылася. 'Ах, вось тут у нас праблема, Раян. Таму што ўсе яе сябры і ўсе астатнія, з кім мы размаўлялі, кажуць, што Дзіна была нявінніцай. Так што не мог бы ты растлумачыць?
  
  Раян ўздыхнуў. 'Яна ўсім сказала, каб ніхто не западозрыў, што мы сустракаемся. Ён злосна паглядзеў на Ніккей. - І каб адзін ці два мясцовых распусніка не спрабавалі залезці да яе ў трусікі.
  
  'Што такога жудаснага было б у прызнанні таго, што ў вас былі адносіны? Я мяркую, вы абодва сапраўды любілі адзін аднаго?' - спытаў Джозэф.
  
  Злосны погляд стаў яшчэ гневнее. 'Ты сустракаўся з яе братам? Ён забіў бы нас абодвух. Дзіна была яго каштоўнай маленькай сястрой-блізнюком, ніхто не быў досыць добры для яе. Ён быў не супраць, каб яна пайшла куды - небудзь і трохі павесяліліся, але думка аб тым, што яна з кім - то спіць...
  
  'А як наконт спецыяліста па пошуку талентаў, Гібсана Эша?
  
  Раян скрывіўся. 'Яна сказала, што ён быў сапраўды добры да яе і шчыра верыў, што яна зможа дамагчыся поспеху, магчыма, у Лондане. Але хоць яна і змірылася з гэтым на нейкі час, на самай справе ёй не хацелася сыходзіць.'
  
  'Чаму б і не? Для яе гэта была велізарная магчымасць.
  
  'Ёй падабалася тое, што ў яе ўжо было. Яна не хацела псаваць усе.
  
  'І што ж у цябе было такога асаблівага?
  
  'Сэкс' прабурчаў Дзяніс. — Яна была залежная ад ды... майго брата.
  
  'Затыкніся, прыдурак! Ты ніколі нічога не рабіў, каб вырашыць праблему. Ты проста так раўнаваў нас з Дзінай!
  
  'Як быццам!'
  
  Ніккей падняла руку. - У чым праблема?
  
  Раян павярнуў сумнае твар у бок Клайва. 'Я павінен сказаць ім, брат. Даруй, але усё скончана. Мы павінны распавесці ім усё.
  
  'Я ведаю, што хочам, але не маглі б мы заняцца гэтым дзе-небудзь у іншым месцы? Клайв паглядзеў у бок дзвярэй, дзе, як ведала Ніккей, нецярпліва тапталіся яго маці і бацька. - Дзе-небудзь у зацішным месцы?
  
  'Па-мойму, станцыя - добрае месца, - ціха сказаў Джозэф. 'Проста поболтаем, калі вы не пярэчыце, хлопчыкі?
  
  Раян ўстаў. 'Выдатна. Пара вынесці ўсю гэтую блытаніну вонкі, тады, можа быць, мы зноў зможам стаць сям'ёй.
  
  Ніккей паглядзела на ваяўнічае выраз твару Дзяніса і падумала, што Раяну, верагодна, не варта затрымліваць дыханне.
  
  Калі Клайв і Дзяніс забраліся на задняе сядзенне патрульнай машыны Івон і Найла, а Джозэф прытрымаў дзверы для Райана, запасны мабільны тэлефон Ніккей выдаў траскучы гук.
  
  'Ева! Ніккей выхапіла тэлефон з кішэні і прачытала тэкставае паведамленне — вылучалася адно слова: піца.
  
  За лічаныя секунды яна папярэдзіла ўчастак і суперінтэнданта. Яна ведала, што быў накіраваны узброены атрад, але ёй таксама трэба было там быць.
  
  'Трымайся, Раян! Гэта можа стаць паездкай ўсёй тваёй жыцця!'
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ШОСТАЯ
  
  Адзінай рэччу, якую Ева планавала змяніць у сваім новым доме, быў зімовы сад. Ён быў старым і пабудаваны не асабліва добра, яна падазравала, што гэта быў праект "Зрабі сам". Яна была доўгай і вузкай, з дзвярыма і вокнамі з адзінарным шкленнем, што чалавек з шкларэзам, верагодна, быў надзвычай рады выявіць. Разак ўяўляў сабой стандартную частка старадаўняга абсталявання для ўзлому дамоў і складаўся з круглага разака і прысоскі. Шкляное кольца было акуратна выразана і бясшумна знята, пакінуўшы акуратнае адтуліну, досыць вялікая, каб прасунуць руку і адамкнуць дзверы знутры. Проста!
  
  Ева назірала за ім з-за свайго садовага хлява і вырашыла, што ён, безумоўна, не аматар. Ён працаваў хутка. Яна пачула, як адчыніліся ўваходныя дзверы і крыкі пачуліся з пярэдняй частцы дома. Яго пажар быў заўважаны, і, без сумневу, адзін з двух паліцэйскіх адправіўся туды, каб паспрабаваць небудзь патушыць полымя, альбо адвесці фургон з пад'язной дарожкі далей ад дома. І гэта пакінула Джэсі толькі з адным мужчынам, які прыглядаў за ёй.
  
  Мужчына, які як раз збіраўся ўвайсці ў яе дом, відавочна, думаў, што з адным праціўнікам праблем не ўзнікне. Гэта рабіла яго альбо вельмі добрым, альбо залішне самаўпэўненым. Ева выбрала "вельмі добрым". Так было бяспечней. Ніколі не недооценивай свайго ворага.
  
  Яна пошарила ў кішэні свайго артыстычнага фартуха. Пісталет быў на месцы, як і пара іншых карысных прадметаў, на ўсялякі выпадак. Яна зазірнула ў зімовы сад і ўбачыла, што рассоўныя дзверы ў гасцёўню былі шырока адчыненыя. Яна не пакінула іх у такім стане. Можа быць, Джэсі выйшла туды, а потым забылася зачыніць іх зноў. Як бы тое ні было, лягчэй ад гэтага не станавілася. Калі мужчына быў узброены, а яна была ўпэўненая, што ён быў узброены, ён мог забіць ахоўніка Джэсі яшчэ да таго, як той зразумеў, што стаў мішэнню. Еве трэба было разабрацца з гэтым, і хутка.
  
  Мужчына як раз адкрываў дзверы і бясшумна уваходзіў у аранжарэю.
  
  'Ці магу я вам чым-небудзь дапамагчы?
  
  Яна ўбачыла, як ён падскочыў. Ён азірнуўся на яе, і яна міла ўсміхнулася яму. Пажылая дама ў тапачках, у халаце мастачкі і з мазкамі індыга-блакітны пастэлі на старэе твары не ўяўляла асаблівай пагрозы для мускулістага мужчыны ростам шэсць футаў, але пісталет, падобна, сапраўды турбаваў яго.
  
  Ева трымалася досыць далёка, каб ён не змог дацягнуцца да яе з ударам. І ён, відавочна, зразумеў, што яна сочыць за ім, як ястраб, на выпадак, калі ён пацягнецца за сваім зброяй.
  
  Яе голас быў такім жа цвёрдым, як рука, сжимавшая пісталет. 'Калі ты зробіш хоць найменшы рух, я цябе прыкончу. У гэтага пісталета, як вы, верагодна, ведаеце, магазін на 13 патронаў, і мне не трэба казаць вам, які эфект ён акажа на чалавечую плоць з такой блізкай адлегласці.'
  
  Куток яго рота ледзь прыўзняўся. 'О, так. Я вельмі добра ведаю.
  
  'Я бачу, што так. І я таксама бачу, што ты обдумываешь свой наступны крок. Калі ласка, не рабі яго. Я забіваў людзей раней, і я заб'ю цябе, не сумнявайся.
  
  На заднім плане Ева ўбачыла, як наглядчык Джэсі бесцырымонна вывалак яе з гасцінай. Затым яна ўбачыла, як ён робіць званок. Проста да тых часоў, пакуль ніхто не вырашыў разыграць з сябе героя і не ўмяшаўся ў яе справы.
  
  'Такім чынам, небяспечная лэдзі, што нам цяпер рабіць?
  
  'Мы нічога не робім.
  
  'Ці магу я прысесці? - спытаў я.
  
  'Не, ты не можаш. Ты можаш дыхаць, але я б нават гэта рабіў з асаблівай асцярожнасцю.
  
  'Ты не зможаш доўга трымаць пісталет у такім стане, ты ж ведаеш. Твая рука стоміцца, і калі ты зменіш хоць найменшы захоп, я буду тым, хто будзе пагражаць.
  
  Ева ведала, што ён мае рацыю, але не збіралася казаць яму пра гэта. 'Я не згодная, але давай не будзем спрачацца.
  
  Мужчына засмяяўся. Еве здалося, што гэта быў самы халодны гук, які яна калі-небудзь чула.
  
  А потым ён раскусіў яе блеф і зрабіў выпад.
  
  Ева ступіла назад у адчыненыя дзверы і ўдарыла яго ў локаць.
  
  Яго крыкі рэхам разносіліся па цяністым садам на заднім двары жылога дома. Ён усё яшчэ крычаў, калі прыбыла ўзброеная група рэагавання.
  
  * * *
  
  Ніккей глядзела на представшую перад ёй карціну і не была ўпэўненая, смяяцца ёй ці плакаць.
  
  Дом быў асвечаны, як Блэкпульская вежа. Вакол яго і ў садах былі расстаўленыя паліцыянты ў форме. На дарозе ціха тлеў фургон, двое парамедиков спрабавалі аказаць дапамогу які мінае крывёй мужчыну пад пільным наглядам некалькіх снайпераў з SCO19, а яе маці стаяла ў цэнтры сцэны, апускаючы злавеснага выгляду паўаўтаматычны пісталет у пакет для доказаў.
  
  'Шкада, мэм, што вы прапусцілі грандыёзны фінал'. Джэсі была бледнай, але ўсміхалася. 'Ева была неверагодная'.
  
  Ніккей ўтаропілася на маці. 'Гэта сапраўды была яна?
  
  'А цяпер, я мяркую, мяне трэба адвесці ў пастарунак і затрымаць для допыту.
  
  'Так, напэўна, ведаеш. Так прынята, калі ты толькі што ў каго-то страляў.
  
  'Хутчэй, проста выратаваў мне жыццё,' дрыготкім голасам адказала Джэсі.
  
  'І ў прысутнасці некалькіх вельмі надзейных сведак", - дадаў паліцэйскі, які вывеў Джэсі з пакоя. "Гэта быў самы відавочны выпадак самаабароны, які я калі-небудзь бачыў. Ён увайшоў з намерам, мэм. У яго адабралі пісталет і нож.'
  
  Ніккей паглядзела на маці. 'З табой усё ў парадку?
  
  'Ён сапраўды так дрэнна, як я думаю, Ніккей? Яна кіўнула ў бок аранжарэі.
  
  'Магчыма, горш. Ён забойца і тэрарыст. Яго шукаюць па ўсім кантыненце, і я ніколі не сустракаў больш бязлітаснага чалавека за ўсе гады маёй працы.
  
  'Тады, можа быць, мне варта было забіць гэтага ўблюдка. 'На секунду ў вачах Евы заскакалі іскрынкі, і Ніккей не была ўпэўненая, ці мела яна на ўвазе тое, што толькі што сказала, ці жартавала.
  
  'Цяпер я магу ісці дадому?' Джэсі была падобная на маленькую школьніцу, якую пакінулі пасля ўрокаў.
  
  Ніккей ўздыхнула. 'Не цяпер, Джэс, хоць ты, вядома, не можаш заставацца тут. Нам усё яшчэ трэба знайсці крата.
  
  Джозэф паклаў руку ёй на плячо. 'Я ўпэўнены, што адну з нашых шматлікіх новых траў можна пераканаць кінуць каго заўгодна ў ду-ду, ці не так?
  
  'Я спадзяюся на гэта.
  
  'І што, Ніккей? Джозэф прашаптаў ёй на вуха так, каб ніхто іншы не мог пачуць: 'Чаму б мне не патэлефанаваць Кэт і не папрасіць яе забраць Джэсі да сабе на ноч?" Я ўпэўнены, што пагроза спынілася, калі Ева ператварылася ў Эні Оўклі.'
  
  'Добрая ідэя. Папытаеце яе нянек нагледзець за ёй, пакуль вы з гэтым не разбярэцеся. 'Ніккей пацерла скроні і застагнала. 'І у нас усё яшчэ ёсць Раян Раддик на заднім сядзенні маей машыны. Нам прыйдзецца разабрацца з гэтымі хлопцамі сёння ўвечары.
  
  'Ноч яшчэ толькі пачалася. Джозэф скрывіўся. 'Шчыра кажучы, я паміраю ад жадання даведацца, якога чорта гэтыя маладыя людзі рабілі з Дзінай Джарвіс, а ты?
  
  'Занадта дакладна. Мне проста трэба пераканацца, што з нашым вопящим забойцам звяртаюцца найлепшым чынам, перш чым пасадзіць за краты. 'Ніккей павярнулася да аднаго з узброеных афіцэраў. 'Гэты чалавек, верагодна, самы падступны і смяротны злачынец, якога вы калі-небудзь мелі няшчасце сустрэць. Ставіцеся да яго адпаведна. Хай вас не ўводзіць у зман той факт, што ён толькі што быў затрыманы пажылым чалавекам у пухнатых тапачках, добра? Яму патрэбен высокі ўзровень максімальнай бяспекі. Вам гэта зразумела? '
  
  'Мэм, мы ўжо атрымалі інфармацыю аб ім ад Інтэрпола. Будзьце ўпэўненыя, містэр Фабіян не зможа нікуды глядзець, не заўважыўшы накіраванага на яго пісталета.
  
  Ніккей вярнулася туды, дзе Ева размаўляла з Джозэфам. 'Мне так шкада, што да гэтага дайшло, Ева. Я ніколі не верыла, што хто-то зможа ўсталяваць з табой сувязь.
  
  Джозэф паківаў галавой. 'Ну, я, вядома, гэтага не рабіў. Гэта павінен быў быць наш чортаў інсайдэр, ці не так?
  
  'Нам трэба знайсці яго, або яе, і хутка. 'Ніккей павярнулася да Еве. 'Ты хочаш, каб медыкі агледзелі цябе? Павінна быць, гэта быў па-чартоўску страшны момант.
  
  'Я ў парадку, шчыра. Нядрэнна б выпіць чаго-небудзь мацней, але, думаю, нам лепш спачатку пакончыць з фармальнасцямі. Яна ўсміхнулася. 'І перш чым ты спытаеш, пісталет цалкам афіцыйны, так што не турбуйцеся пра гэта'.
  
  'Рада гэта чуць. 'Ніккей сціснула руку маці і прашаптала:' Дзякуй. Ты сапраўды была выдатнай.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ СЁМАЯ
  
  Праз гадзіну Ніккей і Джозэф сядзелі насупраць Райана Раддика ў адзінай свабоднай пакоі для допытаў. Гринборо быў перапоўнены, але, па меншай меры, Фрэдзі Карвера перавялі ў іншы ўчастак з больш прасторнымі памяшканнямі для ўтрымання пад вартай.
  
  'Я стамілася, Раян, і я сапраўды хачу пайсці дадому ў нейкі момант сёння ўвечары. Як ты думаеш, ты мог бы растлумачыць, ясна і сцісла, што, чорт вазьмі, адбылося з Дзінай Джарвіс?'
  
  Раян падаўся наперад. 'Ўсё гэта здарылася з-за майго малодшага брата Клайва. У яго былі праблемы. Ну, э-э, на самай справе, адна вельмі непрыемная праблема.
  
  Ніккей прыйшлося абаперціся на рукі, каб не трэсці яго. - Проста скажы гэта, Раян. У канчатковым выніку так прасцей.
  
  'Ён не мог зрабіць гэтага. 'Раян поерзал на крэсле, потым нарэшце ўздыхнуў і расказаў ім сваю гісторыю.
  
  'Ён быў у лекара і здаў аналізы, але ўсе яны апынуліся ў парадку, таму лекар сказаў, што, верагодна, гэта проста нервы. Яму трэба было расслабіцца і не хвалявацца. Але дзіця сапраўды хваляваўся. У яго была дзяўчына, але яна пачала занадта моцна ўзбуджацца, і ў рэшце рэшт ён кінуў яе. Яму было амаль дваццаць гадоў, і ён захварэў з-за гэтага.'
  
  Джозэф кіўнуў. 'Я ўпэўнены, што ціск было даволі невыносным для хлопца таго ўзросту'.
  
  'І у гэтым плане дзяўчаты могуць быць даволі жорсткімі. Я хацеў дапамагчы яму, таму што думаў, што калі хто-небудзь яшчэ раззлуе яго, ён сапраўды сыдзе з розуму '. Раян выдыхнуў. 'Я пайшоў з ім да лекара, і ён сказаў, што, магчыма, трохі стымуляцыі магло б дапамагчы, таму я купіў яму некалькі сапраўды непрыстойных часопісаў. Але яны не дапамаглі. Адзіным, хто схаваў іх у сябе пад ложкам, быў Дзяніс.'
  
  У Ніккей было непрыемнае ўяўленне аб тым, да чаго гэта прывядзе, але яна вырашыла пачакаць, пакуль ёй раскажуць.
  
  'Я распавёў Дзіне, і яна ведала, як я хваляваўся, так што ...' Ён падняў вочы да столі. 'Яна падумала, не абудзіць яго, калі мы дазволім яму назіраць, як мы, накшталт як, цалуемся, разумееш?
  
  'Я ўлавіў карціну, дзякуй.
  
  'Ну, два гады таму стары свіран быў не ў тым стане, у якім ён цяпер. Тата толькі-толькі пабудаваў новы і набыў усё новае абсталяванне для сартавання, так што мы з братамі перацягнулі туды пару старых канапаў, і ў нас быў стары пабіты більярдны стол, так што мы ўзялі і яго, і хадзілі туды пасля працы паслухаць музыку і выпіць пару кубкаў піва. Увогуле, прэч з-пад мамчыных ног.'
  
  'І Дзіну ты таксама туды вадзіў?
  
  'Некалькі разоў. Гэта была не зусім раскоша, але мы атрымалі некаторы адзінота. У любым выпадку, паколькі доктар сказаў, што Клайва трэба як бы "падбадзёрыць", сказала Дзіна, што мы павінны паспрабаваць што-то трохі, ну, трохі больш ...
  
  'Непаслухмяны? Похабные?
  
  Цяпер Раян выглядаў па-сапраўднаму збянтэжаным. 'Я паслаў за сее-якімі рэчамі з Інтэрнэту. Скураныя маскі для асобы з адтулінамі для вачэй і яшчэ сякія-такія перакручаныя штучкі. Здаецца, яны называюць гэта рыштункам для бондажа? Дзіна падумала, што гэта выдатна, і ёй не цярпелася паспрабаваць. Я не была так упэўнена, але калі гэта дапамагло ... Гэта павінна было быць усяго толькі невялікім забаўкай і свайго роду тэрапіяй для Клайва.
  
  "Калі ты верыш у гэта, мой хлопчык, ты паверыш у што заўгодна", - падумала Ніккей.
  
  'Але мы ўсё занадта шмат выпілі, і Дзіна, ну, я не ведаю, ці было гэта з-за таго, што большую частку свайго жыцця яна была такой абароненай, але яна сапраўды захапілася гэтым'. Ён утаропіўся ў стол. 'Усё гэта стала крыху дзікім. Яна сказала, што можа ўзяць нас усіх, і яна гэта мела на ўвазе'.
  
  'І гэта тая мілая дзяўчына, якую ўсе лічылі нявінніцай?
  
  "Самае дурное, што яна была такой мілай дзяўчынай. Яна была добрай, клапатлівай, з ёй было вельмі добра, але ў яе была і іншы бок. Яна любіла сэкс і была амаль ненасытна.'
  
  Джозэф палез у кішэню і выцягнуў фотакопію дзённіка Кіля. Ён расправіў яе на стале перад імі. Ён паказаў на начных істот. 'Трое мужчын у чорных скураных масках, з-за якіх бачныя толькі вочы. Наш юны вуайерист назіраў за сэксуальнымі гульнямі! Толькі ён не разумеў. Ён думаў, што з ёй адбываецца нешта жудаснае. Вы ведалі, што за вамі назіраюць?
  
  'Мы што-то пачулі, і Дзяніс выбег. Паколькі ён быў па пояс голы, ён не мог кінуцца ў пагоню, але быў амаль упэўнены, што гэта Кіл Чендлер'.
  
  'Так яно і было, і мы лічым, што ён быў настолькі траўмаваны тым, чаго, як яму здавалася, ён стаў сведкам, што нават не можа казаць пра гэта два гады праз'.
  
  'О чорт. 'Раян павольна пакруціў галавой з боку ў бок.
  
  - У самай справе. Так што ж адбылося потым?
  
  'Мы апрануліся, і я адвёз яе туды, дзе заўсёды пакідаў, недалёка ад яе дома, а рэшту шляху яна прайшла пешшу.
  
  'Ты вёў машыну, калі быў п'яны?
  
  'Я ведаю, але я павінен быў адвезці яе дадому, інакш яе брат сышоў бы з розуму.
  
  'Як яна табе паказалася?
  
  'Яна была на небывалым ўзводзе. Яна сказала мне, што я павінен пакінуць маскі і ўсе гэтыя перакручаныя штучкі, таму што ёй не цярпелася зрабіць гэта зноў '.
  
  'І гэта быў апошні раз, калі вы яе бачылі?' спытаў Джозэф.
  
  'Так, хоць яна патэлефанавала мне пазней тым жа вечарам і сказала, што ў яе ёсць для мяне цудоўныя навіны. Яна прыняла сее-якое рашэнне, але не хацела казаць мне пра гэта па тэлефоне. Але я больш ніколі яе не бачыў і нічога пра яе не чуў.
  
  'Ты хоць уяўляеш, што яна мела на ўвазе?
  
  Раян моцна сціснуў рукі. 'Гэта магло быць звязана з прапановай аб праслухоўванні?
  
  'Я адчуваю "або?"
  
  'Ці быў шанец, што яна цяжарная. Ён выглядаў прыгнечаным. 'Я казаў табе, якой яна была патрабавальнай? Ну, у мяне не заўсёды была магчымасць прыняць меры засцярогі.
  
  Ніккей зірнула на Джозэфа. Гэта адкрывала мноства магчымасцяў.
  
  'Больш ніхто гэтага не ведае, і я быў бы ўдзячны, калі б вы маглі пакінуць гэта толькі паміж намі? - Сур'ёзна спытаў Раян. 'Што тычыцца астатняга, мае браты ўсе пацвердзяць. Версія Дзяніса, магчыма, была б крыху больш маляўнічай і, верагодна, перегнутой, але ён заўсёды зайздросціў таму, што ў нас з Дзінай было разам.'
  
  'Як і многія іншыя прыхільнікі, калі б яны ведалі, якая яна на самай справе,' прамармытала Ніккей.
  
  'Можа быць, хто-то з іх так і зрабіў, і яму гэта не спадабалася. 'Голас Райана быў поўны эмоцый. 'Усё, што я ведаю, гэта тое, што Дзіна ніколі б не збегла. Хто-то выкраў яе. І, можа быць, яны забралі і майго дзіцяці, але я пачынаю думаць, што ніколі не даведаюся праўды пра гэта.'
  
  'Не будзь так упэўнены. З кожным днём мы даведаемся усё больш. Ніккей доўга і пільна глядзела на маладога чалавека. - А я так проста не здаюся.
  
  Раян кіўнуў. 'Я б хацеў, каб вы паверылі, што мне вельмі сорамна за тое, што я вам расказаў, і я шкадую, што ў мяне не хапіла смеласці расказаць вам пра яе нашмат раней.
  
  'Я таксама, але лепш позна, чым ніколі. Цяпер заставайся на месцы, пакуль мы ўдакладнім сякія-такія дэталі з тваімі братамі, а потым завязу цябе дадому. Твае бацькі будуць па-за сябе.
  
  'О, божа, што ж мне ім сказаць?
  
  'Я б параіў праўду, але, можа быць, злёгку перапрацаваную версію? Асабіста я б прапусціла маскі і групавуху, каб зберагчы тваю маму ад сардэчнага прыступу. 'Ніккей ўстала і накіравалася да дзвярэй. Пасля таго, як Джозэф пайшоў, яна павярнулася і прашаптала: 'А праблема Клайва? Тваё лекі спрацавала?'
  
  'О, гм, так, так і было'.
  
  'Ну, я ніколі!'
  
  * * *
  
  Ніккей знайшла сваю маці ў іншым пакоі для допытаў, апранутую ў папяровы касцюм.
  
  'Не зусім ад Шанэль, ці не так?
  
  Ніккей ўсміхнулася высокай, прамой жанчыне, якая захавала свае доўгія бліскучыя цёмныя валасы далёка за шэсцьдзесят. 'Ева, у цябе вельмі прыгожая фігура ва ўсім, нават у аднаразовым папяровым касцюме.
  
  'Хоць раней я выглядала не надта добра. Яна злёгку ўсміхнулася. 'Твой злыдзень, павінна быць, здзіўляўся, што, чорт вазьмі, адбываецца, раз яму пагражае ведзьма з разрисованным тварам. Ўсмешка стала шырэй. 'Але ён недаацаніў мяне, ці не так?
  
  'Вялікая памылка. Іду ў заклад, цяпер ён усвядоміў усю памылковасць сваіх паводзін. Ніккей вёскі. 'Яны амаль скончылі з табой, але ты не можаш вярнуцца туды сёння ўвечары, так што паехалі са мной дадому. У мяне ёсць сёе-якая адзенне, якая табе падыдзе, хоць штаны, магчыма, трохі прыспушчаны.
  
  'Тады я магу прыкінуцца, што гэта модныя абрэзкі.
  
  'Калі нам пашанцуе, Джозэф, магчыма, раздобудет што-небудзь і для нас.
  
  'З задавальненнем. Так, і я пакінула нумар тэлефона вашага суперинтенданту. Ён можа патэлефанаваць туды, калі спатрэбіцца, з нагоды майго валодання пісталетам. Зацікаўлены бок таксама пацвердзіць, што ў мяне ўсё яшчэ ёсць пэўны "статус" у маім старым аддзеле.'
  
  Ніккей схіліла галаву набок. Кожны дзень ўсплываў чарговы маленькі фрагмент інфармацыі аб яе загадкавай маці. Яна задавалася пытаннем, што яшчэ хавалася за гэтым даволі прыгожым тварам. - Улічваючы, што вы, па сутнасці, кіравалі канспіратыўнай кватэрай з двума афіцэрамі аховы на месцы ў дваццаць чатыры гадзіны сем хвілін, і вы затрымалі ўзброенага зламысніка, усё, што тут высветліцца, будзе ўсяго толькі звычайнай папяровай працай. Сумняваюся, што кіраўнік стане тэлефанаваць вашым таямнічым людзям у цёмных касцюмах. І вы стралялі толькі для таго, каб вывесці з ладу, а не забіць. Ніккей ўстала. 'Мне трэба ўладзіць некаторыя справы, а потым, як толькі ты будзеш вольны, - мы пойдзем дадому.
  
  'Што за дзень! - усклікнуў я.
  
  Ніккей засмяялася. 'З нас нядрэнная каманда, ці не так? Я скідаю Таўстуна Карвера ў канаву, а ты страляеш у яго наёмнага забойцу!
  
  'Павінна быць, гэта ў нас у крыві.
  
  'Магчыма, ты і мае рацыю.
  
  Ніккей дагнала Джозэфа у пакоі крымінальнага вышуку. 'Сёння ўвечары я забіраю Еву дадому, у Клаўд-Фен.
  
  'Цудоўна. Я таксама збіраўся гэта прапанаваць. На шчасце, сёння раніцай я дастаў з маразілкі хатні чылі кон карне. Яго хопіць на траіх. Заязджай да мяне па дарозе дадому.
  
  'Мой герой.
  
  'Я думаю, вы з мамай заслужылі сённяшнюю ўзнагароду, ці не так? Я ўсяго толькі абслугоўваючы персанал.
  
  'Армія маршыруе на жываце, ці не так?
  
  'Твая, вядома, любіць,' усміхнуўся Джозэф. 'Ну, што нам засталося зрабіць сёння вечарам?
  
  'Вы спраўляліся ў бальніцы аб стане Дамініка?
  
  Ён кіўнуў. 'Ммм. Толькі што зрабіў гэта. Баюся, па-ранейшаму без змен.
  
  'Ну, я мяркую, ён трымаецца. 'Ніккей чмыхнула. 'Такім чынам, заўтра нам трэба зрабіць дзве працы. Знайдзі траўку, якая згодная вызваліць гэтую станцыю ад крывавага "крата", і пачні усё спачатку з мужчынамі, якія жадаў Дзіну Джарвіс. Ніккей раптам засмяялася. 'Мяркую, нам лепш не казаць ім, што на самой справе вытворяла іх чыстая і бязгрэшная маленькая дзяўчына?
  
  'Ні ў якім разе!
  
  'Шкада, але я б з задавальненнем паглядзеў на іх твары.
  
  * * *
  
  У адзінокім катэджы недалёка ад балота цені паглынулі ўвесь свет. Яна ўзгадала верш, якое калі-то чытала ёй маці, і яно не сагравала і не супакойвала. Гэта палохала яе ў дзяцінстве, і пудзіла цяпер. Гэта было аб злавесных ценях, маршыруюць уверх па лесвіцы, каб паглынуць перапуджанага дзіцяці, які ляжыць у сваёй вузкай ложка. Яна задавалася пытаннем, аб чым магла думаць яе маці, чытаючы ёй такія рэчы.
  
  Чуе яна цяпер гэты тупат, грукат, тупат?
  
  Яе сэрца забілася хутчэй. Там вызначана што-то было.
  
  Гэта яго голас клікаў яе? Так і было! Вельмі слаба, зусім побач са сваім вухам, яна пачула яго шэпт. Ён казаў ёй, што хутка яны зноў будуць разам.
  
  Слёзы напоўнілі яе вочы, і яна з надзеяй агледзелася, але па-ранейшаму была адна. Павінна быць, з-за ветру або гэтых падступных сгусцелым ценяў.
  
  Па крайняй меры, яна больш не была галодная. Ежа больш не мела значэння. Забраўшыся ўвечары пад бруднае коўдру, яна прыняла рашэнне. Заўтра яна прыме ўсе таблеткі, якія знайшла, а потым нарэшце засне і больш ніколі не прачнецца.
  
  Тады злыя цені змогуць рабіць усё, што захочуць, таму што яна больш ніколі не будзе баяцца.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМАЯ
  
  Джозэф ўжо быў у сваім кабінеце, калі прыйшлі Ніккей і Ева.
  
  'А якой гадзіне вы вярнуліся?
  
  'Не ўпэўнены. Рана. Не мог заснуць.
  
  Ніккей падумала, што ён выглядае стомленым і заклапочаным, але было ў ім і нешта такое, што прымусіла яе спытаць: 'Ты што-небудзь высветліла аб Дзіне?'
  
  Джозэф сабраў са стала нейкія паперы. 'Думаю, што знайшоў.
  
  'І што? - яна амаль крычала.
  
  'Дай мне яшчэ некалькі хвілін, і, як толькі прыбудзе каманда, я ўсё растлумачу. Я мог бы скарыстацца іх меркаваннем, каб звязаць канцы з канцамі ў маім здагадцы.
  
  Ніккей кіўнула. 'Дакладна, гэта проста дае мне час разабрацца з Евай і папрасіць каго-небудзь адвезці яе дадому.
  
  - Як прайшла мінулая ноч пасля таго, як вы двое пакінулі катэдж "Вузел'?
  
  Ніккей даволі сумна ўсміхнулася яму. 'Я думаю, ёй было даволі цяжка. Я маю на ўвазе, яна ведала, што гэта дом майго бацькі, але ніколі раней яго не бачыла. Яны былі неверагодна дысцыплінаваныя ў тым, што было прымальна ў іх адносінах, і Ева ніколі не вторгалась ў хатнюю жыццё бацькі. Аж да ўчорашняга дня яна заўсёды знаходзіла падстава, каб не наведваць мяне на ферме Клаўдыё Катэдж.'
  
  'Жыццё сапраўды дапускае некаторыя балючыя сітуацыі'.
  
  'І ўсё ж сёння яна выглядае выдатна. Па крайняй меры, з той першай паездкай скончана, цяпер я адчуваю, што магу запрасіць яе, калі захачу, і думаю, яна пагодзіцца.
  
  'Гэта яшчэ адзін вялікі крок наперад, ці не так? Джозэф цёпла ўсміхнуўся ёй.
  
  'Яна дзіўная жанчына.
  
  'Як і яе дачка. А цяпер, калі ты проста пакінеш мяне заканчваць.
  
  * * *
  
  Трыццаць хвілін праз, уся каманда сабралася ў офісе крымінальнага вышуку.
  
  'Мэм? Канстэбль Бэн Рэдли ўсё яшчэ тут. Ён можа прысутнічаць пры гэтым з намі? Спытала Кэт.
  
  'Чым больш, тым весялей. Заўсёды калі ласка. Ніккей ўстала і распавяла ім, што адбылося мінулай ноччу. Яна не згадала ні Джэсі Найтингейл, ні той факт, што ў цяперашні час тая знаходзіцца ў кватэры Кэт з двума афіцэрамі аховы. 'Як вы ўсё ведаеце, нам так не пашанцавала, што сярод нас ёсць нехта, хто знаходзіцца ці быў на жалаванне ў Фрэдзі Карвера. Калі табе стане ад гэтага лягчэй, то і Фенчестеру Ніку таксама, і пары іншых станцый у гэтым раёне. Я хачу, каб яго знайшлі. Больш не будзе сакрэтнасці ў дачыненні да таго, што мы ведаем. Я хачу, каб ён або яна ведалі, што мы актыўна спрабуем высачыць іх. Калі ў каго-небудзь з вас ёсць нюх ці вы ведаеце каго-небудзь, звязанага з Карвером, каго можна было б пераканаць раскрыць нашага "крата", то націснеце на іх з усіх сіл. Гэтую сітуацыю трэба дазволіць, і хутка.' Яна глыбока ўздыхнула. 'Зараз я збіраюся перадаць усе Джозэфу, які з-за прыступу бессані, па-відаць, у адзіночку раскрыў таямніцу Дзіны Джарвіс. Яна ўсміхнулася яму і вёскі.
  
  'Дзякуй. Джозэф ўстаў і прайшоў у пачатак пакоя. 'Учора ўвечары, пасля размовы з братамі Раддик, я зразумеў, што ўсё наша ўяўленне аб Дзіне было памылковым. Яна была далёкая ад таго, у што мы верылі. Яна абдурыў усіх вакол просты хлуснёй — што яна нявінніца. На працягу шасці месяцаў у яе быў бурны раман з Раяну Раддиком, і хто можа сказаць, што ён быў у яе першым? Два іншых чалавека ведалі аб іх адносінах, і гэта былі браты Райана, Клайв і Дзяніс. Клайв ніколі б нікому пра гэта не сказаў, але я не ўпэўненая наконт Дзяніса. Яго снедала рэўнасць, таму што, як і многім іншым мужчынам у асяроддзі Дзіны, яна яму таксама падабалася.'
  
  'Наўмысна ці не, але ён цалкам мог прагаварыцца, калі выпіваў у пабе, ці не так?' - сказаў Дэйв.
  
  'Цалкам магчыма. Але ці павераць яму? Дзяніс не адрозніваецца цеплынёй і прыязнасцю, і хоць мы ведаем, што ў яго шмат сабутэльнікаў, сапраўдных сяброў у яго вельмі мала. Я думаю, усе палічылі б, што ён паспрабаваў гэта з ёй, быў адкінуты і адыгрываўся, паліваючы яе брудам. Ён зрабіў паўзу. 'Але вернемся да самой Дзіне. Калі верыць Раяну, а я думаю, што ён кажа праўду, яна была ў вельмі добрай форме за дзень да знікнення, і гэта пацвердзілі іншыя людзі, з якімі мы размаўлялі раней. Яна сказала Раяну па тэлефоне, што прыняла сее-якое рашэнне і што ў яе ёсць для яго вельмі хвалюючыя навіны. На наступны дзень яна пайшла.'
  
  'Гібсан Эш і яго абяцанне праславіцца на "Х-фактары"? ' выказала здагадку Кэт.
  
  'Я так не думаю", - асцярожна сказаў Джозэф. 'Я думаю, што яе "хвалюючыя" навіны і яе рашэнне па гэтай нагоды вырашылі яе лёс. Мінулай ноччу, калі я не мог заснуць, я зноў і зноў чуў два выпадковых каментара. На адным з іх Найл распавядаў пра Дамініка Джарвисе і сказаў што-то накшталт: “Мы думаем, што ў глыбіні душы ён ведае, што здарылася з яго сястрой, і, на жаль, ён не мог прызнаць, што яна сыдзе ад яго і задаволіць сваё жыццё асобна. Таму ён час ад часу махае рукой, таму што ад яго гэтага чакаюць, але ён ведае, сяржант, ён ведае. Другі каментар быў ад самага Дамініка Джарвіса, як раз перад тым, як ён страціў прытомнасць. Ён сказаў: "Вы сапраўды павінны былі знайсці яе". Ён не проста абвінавачваў нас у тым, што мы не расследавалі яе знікненне належным чынам. Мелася на ўвазе, што гэта было прама ў нас пад носам, але мы гэтага не заўважылі. О, так, і яшчэ ён сказаў: "Я так больш не магу". У мяне было пачуццё, што ён меў на ўвазе, што не можа працягваць жыць у хлусні.'
  
  Ніккей ўтаропілася на яго. 'Ты хочаш сказаць, што Дамінік сапраўды ведае, што здарылася з яго сястрой?
  
  Джозэф кіўнуў. 'Думаю, так. І ёсць сёе-тое яшчэ. Калі я быў у доме Дамініка і ўбачыў пакой Дзіны, я сказаў вам, што гэта было так, як быццам яна толькі што выйшла на хвілінку. Там былі свежыя кветкі і жаночыя часопісы, і я толькі цяпер зразумела, што асобнікі "Спякоты" і "Бэлы" былі актуальныя. Навошта купляць свежыя часопісы для таго, каго там не было? Гэта не мае сэнсу.'
  
  'Ён мог рабіць гэта па звычцы", - сказаў Бэн. 'Напрыклад, калі б ён перастаў іх купляць, яму давялося б прызнаць, што яна сышла назаўжды'.
  
  'Ці яна ўсё яшчэ там? - Павольна вымавіла Ніккей. 'У гэтым доме ёсць падвал?
  
  'Не, мэм", - заявіла Івон. 'Ні ў адным з дамоў на Вулпак-лейн няма падвалаў з-за глейкай глебы'.
  
  'А як наконт астатняй часткі хаты, Джозэф? Што з гэтага ты бачыў?
  
  'Толькі гасцёўня і спальня Дзіны. І гэта быў даволі вялікі дом. Там, вядома, мог быць гарышча або кладоўка.
  
  Ніккей ўстала. 'Добра, давай скончым з гэтым. Дэйв, спачатку патэлефануй, а потым адпраўляйся ў бальніцу і паглядзі, ці ёсць якія-небудзь змены ў стане Дамініка. Нам сапраўды трэба з ім пагаварыць. Джозэф, мы павінны абшукаць гэта маёмасць. Забудзьцеся пра ордэры, мы падазраём чалавека, якому пагражае небяспека, так што зніміце гэтую чортаву дзверы, калі спатрэбіцца. Вазьміце з сабой Івон і Найла. - Яна павярнулася да Бэну. 'Вы хочаце, каб асіставаць?
  
  'Зусім дакладна'.
  
  'Тады дапамажы Кэт праглядзець усе, што зможаш раскапаць аб Дамініка Джарвисе. Правер яго крэдытныя карты, банкаўскія выпіскі, паглядзі, купляў ён жаночыя рэчы. Паглядзі хоць бы на яго спісы ў "Склюдаваннем" — ежа на аднаго ці на дваіх, ты ж ведаеш, што гэта такое. Яна ўдарыла кулаком па складзенай кубачкам далоні. 'Медыцынскія і працоўныя кніжкі таксама. Я хачу ведаць аб гэтым чалавеку ўсё, што толькі можна ведаць.
  
  'Вы адгадалі, мэм,' усхвалявана сказала Кэт. 'Пайшлі, Бэн. Бяры гэты запасны стол і кампутар і давай капаць.
  
  'Усім заставацца на сувязі, і я хачу ведаць кожную часцінку інфармацыі, якая пацвярджае тэорыю Джозэфа. Я іду пагаварыць з Грэгам Вудхоллом. Давай паспрабуем перагрупавацца ў апоўдні, добра?
  
  * * *
  
  Джозэф, Івона і Найл вярнуліся першымі.
  
  Джозэф выглядаў прыгнечаным. 'Пры ўваходзе нічога не пацярпела. На шчасце, акно было зачынена на клямку. Але, баюся, ніякіх прыкмет Дзіны, ды і наогул ніякага адчування, што хто-то, акрамя Дамініка, быў там вельмі доўгі час.
  
  'Гэта месца было падобна на дом састарэлых", - сказаў Найл. 'Сапраўды простая мэбля і узорысты дыван'.
  
  'Я думаў, калі быў там раней, што гэта не падыходзіць маладому неженатому хлопцу", - пагадзіўся Джозэф.
  
  Ніккей прыжмурылася. 'Гэта не значыць, што ён не зрабіў з ёй што-небудзь яшчэ.
  
  'Напрыклад, забіць яе?
  
  'Гэта было вядома, ці не так? "Пригрози, што кінеш мяне, і я заб'ю цябе". На што падобны сад?
  
  'Даволі зарослы, з адчуваннем неахайнасці, але ён даволі маленькі, і на яго не звяртаюць увагі суседзі. Я не магу ўявіць, каб Дамінік хаваў яе там", - дадала Івон.
  
  Ніккей закрыла вочы, затым асцярожна пацерла павекі вялікім і паказальным пальцамі.
  
  "Калі б мы толькі ведалі, што гэта за хвалюючая навіна. Гэта дало б нам важны ключ да разумення таго, што адбылося'.
  
  "Я не магу адкараскацца ад думкі, што, паколькі гэтыя словы былі сказаныя Раяну Раддику сам-насам, яны сапраўды тычыліся яго, што паказвае на тое, што, магчыма, яна была цяжарная", - задуменна сказаў Джозэф. 'У рэшце рэшт, гэта можна было б аднесці да разраду захапляльных падзей і, безумоўна, да таго, з нагоды чаго варта прыняць рашэнне'.
  
  'І гэта было б менавіта тое, што вывела б з сябе яе празмерна клапатлівага брата-блізнюка Дамініка. Ніккей зірнула на гадзіннік. Быў амаль апоўдні. 'Давай пойдзем і паглядзім, не прыдумалі ці Кэт і Бэн чаго-небудзь карыснага.
  
  Калі яны ўвайшлі ў пакой крымінальнага вышуку, Дэйв уваходзіў праз іншую дзверы. Яго твар быў змрочным. 'Дамінік памёр сёння раніцай, мэм. Мне шкада, што я не мог паведаміць вам адразу, але ў аддзяленні інтэнсіўнай тэрапіі адбыўся нейкі крызіс, і я ні ад каго не мог атрымаць прамога адказу.'
  
  Ніккей выдала гучны стогн. 'Чорт! Чорт!
  
  Найл спакойна паглядзеў на яе. 'Мэм? Не перажывайце з-за гэтага. Ён бы ўсё роўна нам нічога не сказаў. У яго была маса магчымасцяў дапамагчы, калі сяржант сказаў, што правядзе паўторнае расследаванне знікнення сваёй сястры.'
  
  Ніккей плюхнулася ў крэсла. 'Магчыма, ты правы. Такім чынам... Давай выкажам здагадку, што Дамінік быў адказны за яе знікненне. Ён забіў яе? Калі так, то што ён зрабіў з целам? Ці ён адаслаў яе прэч або заключыў у турму? Калі так, то куды?'
  
  'Мэм? Магчыма, гэта глупства... ' паклікаў Бэн са свайго новага месца за сталом. 'Я прагледзеў яго пакупкі ў прадуктовых крамах за апошнія некалькі месяцаў, і, здаецца, ён купіў некалькі скрынак вельмі дарагога чорнага шакаладу ручной працы'.
  
  'Ішто?"
  
  'У яго моцная алергія на шакалад. У яго медыцынскай карце пазначана, што шакалад выклікае ваніты і прыступы мігрэні.
  
  'Можа быць, гэта былі падарункі?
  
  'Для каго? Ён твой сапраўдны Білі Без сяброў, і ў яго няма сям'і паблізу, ' ўмяшалася Івон. 'Бо яны былі для яго сястры, як ты думаеш?
  
  Джозэф раптам спытаў: 'Бэн! Калі была здзейснена апошняя купля?'
  
  'Тыдзень таму. А...
  
  'Значыць, калі яны былі для яе, яна ўсё яшчэ жывая,' прашаптала Ніккей. 'Але дзе?
  
  'Ці магу я ўнесці прапанову, мэм? - Спытала Івон.
  
  Усе паглядзелі на яе.
  
  'Я думаў пра Кілі Чандлере. Ён меў рацыю наконт таго, што ўбачыў у Хляве Раддика, нават калі і няправільна вытлумачыў гэта. Ну, ён сказаў, што яна ніколі не сыходзіла, ці не так? Што ён часта выслухоўваў яе на балоце. Што, калі ён сапраўды сыходзіў?'
  
  'Ён таксама сказаў, што шукаў яе паўсюль. Ён нават пабываў у закінутым катэджы тваёй стрыечнай бабулі. Джозэф паглядзеў на Ніккей.
  
  'Гэй! Што-то знайшоў! Кэт ледзь не падскочыў з крэсла. 'Гэты чокнутый дзіця, магчыма, мае рацыю! Памятаеш, я сказаў, што блізнятам Джарвіс пакінулі кучу грошай? Ну, гэта яшчэ не ўсё. У старога дзядзькі, які пакінуў ім свой маёнтак, таксама быў катэдж, і, б'юся аб заклад, вы не здагадваецеся, дзе менавіта?
  
  'Балота Картэра!
  
  'Як звалі таго дзядзьку?' спытала Ніккей.
  
  'Джуд. Джуд Даттон.
  
  'Чорт вазьмі! У яго быў вялікі ўчастак зямлі і фермерскі дом. Гэта было бліжэй да балота, чым дом Раддика, і ён трымаў там жывёлу. Потым ён захварэў яшчурам, і ўсё месца было закрыта на каранцін. Яму прыйшлося знішчыць свой статак, і ён здаўся, я гэта выразна памятаю.'
  
  'У гэтым завяшчанні не згадваецца фермерскі дом. Тут гаворыцца толькі аб маленькім фермерскай доміку.
  
  Ніккей засяроджана сморщила твар. 'Там што-то было... - выдыхнула яна. 'Так, вы маеце рацыю, там быў катэдж! Але, наколькі я памятаю, ён быў разбураны.
  
  'Ты змог бы яго знайсці? - спытаў я.
  
  Яна надзьмула шчокі. 'Напэўна, так. - Затым яна ўстала. 'Так! Вядома, я магу знайсці гэта! Джозэф, Найл і Івона, давайце вернемся ў Балота Картэра.'
  
  'Не магу дачакацца,' прамармытаў Джозэф. 'Чортава ўбогая дзірка!
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВЯТАЯ
  
  'Праязджайце міма фермы па прасёлкавай дарозе, затым згарніце на сцежку, якая вядзе налева. Здаецца, што яна заканчваецца старым гниющим фургонам і кучай паддонаў, але мы абыходзім яго і бачым што-нешта накшталт гайкі. Крыху далей ёсць заліў, які выцякае з самога балота. Катэдж знаходзіцца паміж дрэвамі і вадой.'
  
  Думкі Ніккей кідаліся. Людзі ніколі не заходзілі далей фермы. Яна была ўпэўненая ў гэтым. Калі яна сама ледзь ведала пра існаванне катэджа, то яна была ўпэўненая, што ніхто іншы не ведаў. Можа быць, нават не Кіл Чендлер.
  
  Яна адчула хваляванне. Месца было ідэальным для прытулку. Калі гэта было там, дзе яна меркавала, то ўбачыць яго можна было толькі з мора або з самых далёкіх куткоў балоты. Адзінымі людзьмі, якія маглі знаходзіцца там паблізу ў апошнія месяцы, былі нелегальныя мігранты, і наўрад ці яны звярнуліся б да ўладаў, калі б ўбачылі што-то незвычайнае.
  
  Івон вяла машыну асцярожна, набрала хуткасць на прамой, затым збавіла хуткасць амаль да ўпора на стромкім левым павароце. 'Вунь фургон, мэм.
  
  'Припаркуйся, Івон. Рэшту шляху нам давядзецца прайсці пешшу.
  
  За іржавым драбамі кінутага фургона ледзь віднелася вузкая сцяжынка. Яна была напалову пакрыта крапівой і зараснікамі, і ісці па ёй было цяжка.
  
  Найл рушыў наперад, спрабуючы расчысціць дарогу астатнім.
  
  'Прама. Яна трохі рассоўваецца, калі мы набліжаемся да катэджа. Ніккей зморшчылася і паспрабавала вырвацца з калючкі ажыны, якая ўпілася ёй у скуру. Наперадзе іх быў густы ўчастак нізкарослых, скрыўленых ветрам дрэў, і яна пачула, як Джозэф прамармытаў праклён па нагоды гэтага бязлюдным праклятага месца.
  
  Яны прабраліся скрозь навала чэзлых дрэў і спусціліся па невялікім схіле, які вёў да балота. 'Сяржант мае рацыю, гэта жудаснае месца! - прамармытаў Найл, паслізнуўшыся на друзлым сланцаў. 'Будзем спадзявацца, што мы памыліліся. Калі гэтую дзяўчыну пратрымалі тут увесь гэты час, мне страшна падумаць, у якім яна стане.
  
  Ніккей адчула, як ледзяныя рукі закранулі яе сэрца. Здавалася, вельмі мала шанцаў знайсці каго-небудзь жывым у гэтым пустэльным месцы.
  
  Затым у поле зроку здаўся катэдж, паўразбураная халупа, цёмная і непрыступная.
  
  Яны прайшлі праз разбураныя драўляныя вароты і выявілі паўразбураную дзверы хлява. Найл рыўком адкрыў яе і зазірнуў унутр. Прыслоненыя да сцяны, якая блішчала ад кропелек вільгаці, стаяў старамодны чорны ровар "сядзь і попрошайничай".
  
  'Гэта не хлам! На ім няма ні плямкі іржы. Дык вось як ён прыходзіў і сыходзіў, не вырабляючы ніякага шуму? ' спытала Івон.
  
  'Магчыма. Я мяркую, ён таксама мог пакінуць дзе-небудзь схаваную машыну, а сам прыехаць.
  
  'Ты сапраўды думаеш, што тут хто-то есць? - Прашаптаў Найл.
  
  'Я думаю, што гэты ровар паказвае на нядаўняе выкарыстанне, так што я мяркую, што так, але калі яна тут, мы не павінны яе палохаць. Калі яе ўтрымлівалі супраць яе волі ў працягу двух гадоў, што ж, хто ведае, як яна адрэагуе. І нам трэба будзе выклікаць афіцэраў-спецыялістаў, якія разбіраюцца ў сыходзе за закладнікамі. Ніккей здрыганулася пры гэтай думкі. 'Мы знойдзем спосаб пракрасціся ўнутр і правядзем пільны ператрус, пакой за пакоем. Мы ўсе згодныя?
  
  Яны кіўнулі.
  
  'Добра, гэта рызыкоўна, але давай праверым дзверы і паглядзім, не адкрыта ці якая-небудзь з іх. Джозэф, вы з Ивонной пойдзеце наперадзе. Найл? Мы заходзім з чорнага ходу і нікога не пускаем паасобку. Мы зробім гэта разам.'
  
  Праз некалькі імгненняў Найл знайшоў слабое месца. 'Кухоннае акно покосилось ад часу. Я магу адкрыць клямку.
  
  'Добра, я паклічу астатніх'. Ніккей паспяшалася абыйсці стары будынак і вярнулася з Джозэфам і Ивонной, да таго часу Найл ўжо ўздымаў старую створку акна.
  
  Адзін за адным яны забраліся ўнутр.
  
  У апусцелай кухні было цёмна і паныла.
  
  'Мне здаецца, тут амаль тое ж самае, што было два пакалення назад. Івон ўключыла ліхтарык, і прамень выхапіў з цемры старую ракавіну "Белфаст", драўляны зліўны бачок з рэбрамі, выбелены дабяла за гады выкарыстання, выкладзены каменяломнях кафляная падлогу і віду віды стол з двума крэсламі з прамымі спінкамі. У нішы стаяла чорная дроўнай пліта, якая, па-відаць, была адзіным спосабам падрыхтоўкі ежы або нагрэву вады.
  
  Найл ціхенька свіснуў. 'Паглядзі, у якім ён стане!
  
  Столь быў зацягнуты вялізнымі клубками бруднай павуціны, а пабел на сценах месцамі аблупілася. Ён бясшумна увайшоў у пакой, затым рэзка спыніўся. 'Ах, але гэта выклікае непакой. Паслухай.
  
  Ніккей і Джозэф паглядзелі на тоўсты тоўсты пласт пылу на паверхні кухоннага стала і ўбачылі невялікае чыстае пляма, свабоднае ад бруду. Што-то зусім нядаўна прыбралі. На каміннай рашотцы віднеліся купкі пухнатай попелу, а пліта старажытнай духоўкі была старанна вымыта.
  
  Яны стаялі і слухалі.
  
  Не было чуваць ні гуку, апроч аддаленага цурчання вады ў балоце. На балоце было ненатуральна ціха. Не крычалі птушкі, вадзяныя пацукі не шнарылі ў сухі трысняговай траве. Ні адзін ветрык не шамацеў над акрамі марскі лаванды і высокай чорнай травы.
  
  'Мне гэта не падабаецца,' прамармытаў Найл.
  
  Ніккей кашлянула, каб разрадзіць абстаноўку. 'Праўда, з-за гэтага дзяўчынцы не купяць новую капялюшык. Давай паглядзім, што там унутры. Яна ўзялася за круглую латуневую дзвярную ручку і, выглядаючы смялей, чым адчувала сябе, ўвайшла ў гасціную.
  
  Яны ступілі наўпрост у віктарыянскую эпоху.
  
  Джозэф вылупіў вочы. - Што гэта такое?
  
  Пакой была абклеена цяжкімі шпалерамі з малюнкам. На сценах віселі карціны ў мудрагелістых рамках, а мэбля складалася з грувасткага канапы, двух крэслаў са спінкамі і стала з чырвонага дрэва. Там былі кнігі, алейныя лямпы і мармуровыя статуэткі.
  
  Івон прыўзняла куток адной з цяжкіх парцьеры, якія віселі на акне. 'Разумна! Глядзіце, мэм. Гэта акно выходзіць на заднюю частку дома, але на ўсялякі выпадак, калі які-небудзь цікаўны паркер ўсё-ткі зазірне ўнутр, ён абляпіць гэтыя выдатныя фіранкі кавалкамі старой анучы. Нікому і ў галаву не магло прыйсці, што гэта месца обитаемо.'
  
  Ніккей глядзела ў смеццевае вядро, абабітыя аксамітам з парчовым махрамі, на пустыя абгорткі ад дарагіх бельгійскіх цукерак.
  
  Джозэф разглядаў кнігі. Там былі падручнікі па псіхіятрыі, хірургічным працэдурах, ідэнтыфікацыі і выкарыстання наркотыкаў. 'Што, дзеля ўсяго святога, ён тут рабіў? Я маю на ўвазе, я ведаю, што ён быў медсястрой у псіхіятрычнай клініцы, але навошта ўсё гэта?'
  
  Справа ад каміна была абабітая панэлямі дзверы, а ў іншым канцы пакоя сыходзіла ўверх лесвіца.
  
  'Вы з Ивонной агледзіце там, Джозэф, і праверце іншыя пакоі ўнізе. Ніккей паказала на дзверы. 'Мы з Найлом праверым наверсе. Я б сказала, што там дзве спальні. Мы будзем разбірацца з імі па чарзе, добра, Найл?
  
  'Добра. Малады чалавек асцярожна ўздымаўся па вузкім стромкім прыступках, Ніккей ішла за ім па пятах. На маленькай пляцоўцы яны ўбачылі дзве зачыненыя дзверы. У пакоях ззаду іх было ціха, нішто не варушылася. Першая дзверы адчыніліся ад лёгкага дотыку.
  
  Пакой была маленькай і просты, без якіх-небудзь упрыгожванняў, толькі абшарпаныя сцены, маснічыны і односпальные ложак з жалезным каркасам і камода з трыма глыбокімі высоўнымі скрынямі побач з ёй. Ложак быў акуратна заслаць белымі ільнянымі прасцінамі, пацёртымі, але чыстымі, як заўважыла Ніккей, і выцвілымі, пацёртымі блакітнымі коўдрамі. Схаваць што-небудзь было няма дзе: ні шафаў, ні дзвярэй, нічога. Гэта было падобна на манаскую келлю.
  
  Не кажучы ні слова, яны вярнуліся на лесвічную пляцоўку і зноў замерлі, прыслухоўваючыся да найменшага гуку з другой пакоі.
  
  Калі Найл нахіліўся бліжэй да тоўстым дубовым панэлям, Ніккей ахапіла моцнае пачуццё страху. Яна ведала, што менавіта тут яны знойдуць Дзіну Джарвіс.
  
  'Гатовы, Найл? - спытаў я.
  
  'Гатовы, мэм. 'Ён наваліўся плячом на дзверы, але яна не паддалася.
  
  Ён паспрабаваў зноў, але дужы дуб трымаў моцна. Затым Найл адступіў назад, наколькі мог на маленькай пляцоўцы, і моцна ўдарыў нагой. Замак зламаўся, і ён, спатыкаючыся, ўваліўся ў пакой, Ніккей ішла за ім па пятах.
  
  Паветра ў пакоі быў сапрэлым, пахла сумессю экскрыментаў, мачы і затхлы даўно закрытага памяшкання. Ніккей вырвала, і яна заціснула рот рукой. Шторы былі шчыльна зашморгнены, і святла было вельмі мала.
  
  Яны ўважліва агледзелі кожную частку вялікай пакоі, якая была цёмнай і поўнай ценяў. Было ціха. Занадта ціха.
  
  Ложак стаяла пад бруднымі шыбамі зарешеченного слыхавога акна. Цёмная нерухомая фігура, якая ляжыць на ёй, сказала ім, што яны, нарэшце, знайшлі Дзіну Джарвіс.
  
  Ніккей хацела паклікаць Джозэфа далучыцца да іх, але яна чула, як ён усё яшчэ ходзіць па пакоях ніжняга паверха, і вырашыла дазволіць яму завяршыць праверку.
  
  Яна падышла да вонючему пасцельным бялізны і асцярожна адкінула выпацканы покрыва.
  
  Раптам збоку на яе абрынуўся ўдар, ад якога ў яе перахапіла дыханне, і яна расцягнулася на бруднай падлозе. Калі яна паспрабавала ўстаць, іншы, больш цяжкі, амаль зруйнавальны вага адкінуў яе назад на дошкі, дзе яна ляжала, напалову аглушаная і з цяжкасцю пераводзячы дыханне. Цяжар яго да зямлі, яна пачула гартанны булькаючы крык, за якім рушыў услед гук таго, як хтосьці скрабецца і спатыкаецца на лесвіцы. Адчайна змагаючыся з тым, каб выпаўзці з-пад таго, што стрымлівала яе, яна, задыхаючыся, паклікала Найла або Джозэфа на дапамогу.
  
  Скрозь хрыпы свайго абцяжаранага дыхання яна пачула шум, які даносіўся з першага паверха катэджа. Вар'яцкі, пранізлівы крык, глухі ўдар і стогн, а затым зноў гукі чыёй-то нязграбнай хады і крушэння мэблі.
  
  Затым наступіла цішыня.
  
  Ніккей паспрабавала ўхапіцца за жалезную ножку ложка, каб падняцца, пазбавіўшыся ад таго, што ціснула ёй на грудную клетку. Яна часткова вызвалілася і пачала выгінацца, калі пачула ціхі стогн і зразумела, што была обездвижена ўсім вагой цела Найла Фэрроу.
  
  'Найл! Аб Божа! Найл! 'Яна прыўзнялася на калені і асцярожна перавярнула яго, каб убачыць цьмяны бляск металічнай дзяржальні нажа, якая тырчыць з яго перадплечча. Вялікая цёмная пляма крыві ўжо прасачылася скрозь яго вопратку, і ў бледным святле яна ўбачыла, як яго вочы закаціліся, паказаўшы толькі вавёркі, а затым ён пачаў трэсціся.
  
  Яна прыстроіліся ззаду яго, падтрымліваючы яго і прыціскаючы да сябе, як быццам суцяшала дзіцяці. Асцярожна паклаўшы яго, яна подсунула яму пад галаву сваю згорнутую куртку і паклікала Джозэфа.
  
  Замест Джозэфа у дзвярах з'явілася Івон і з крыкам кінулася на зямлю побач са сваім таварышам па камандзе.
  
  'Я думаю, больш за ўсё шок,' выдыхнула Ніккей. 'Хоць гэтая жудасна рана сыходзіць крывёй. Нож лепш не вымаць, але ты можаш яго чым-небудзь спакаваць?
  
  Не вагаючыся, Івон сарвала з сябе куртку, а затым форменную блузку. Яна скамячыла белую кашулю і абгарнулі ёю лязо, моцна сціскаючы яго. 'Я не збіраюся выкарыстоўваць нічога з гэтай смярдзючай памыйніцы супраць майго хлопчыка,' прамармытала яна.
  
  Ніккей выцягнула з кішэні рацыю. На шчасце, яна не пацярпела ў бойцы. Упершыню ў гэтым аддаленым раёне сапраўды быў сігнал, таму яна неадкладна выклікала па рацыі "Патрабуецца тэрміновая дапамога" і паведаміла ім іх дакладнае месцазнаходжанне. Затым яна зноў апусцілася на калені і праверыла пульс Найла.
  
  Здавалася, прайшла вечнасць, перш чым яго вочы пачалі факусавацца, а затым ён гучна ахнуў ад болю і шоку. 'Што... ?
  
  Івон сціснула яго руку. 'Расслабся, маппет. Я ўжо ў дарозе.
  
  'Калі яны змогуць знайсці гэта гаўнянае месца,' прахрыпеў ён. 'І чаму ты называеш мяне "маппет"?
  
  'Яны знойдуць яго.' запэўніла яго Ніккей. 'Наша машына стаіць на дарожцы, так што яны яе не прапусцяць.
  
  'А ты "маппет", таму што ты самы бескарысны паліцэйскі, якога калі-небудзь навучалі, ' сказала Івон, усміхаючыся яму. 'І не спрабуй гэта адмаўляць.
  
  'Ніккей, ты ў парадку? Джозэф, хістаючыся, увайшоў у пакой, моцна прыціскаючы руку да лба.
  
  'Я ў парадку, гэта Найл паранены. Яна чакала нас, Джозэф, яна ўдарыла яго нажом'.
  
  Джозэф ўпаў на калені і пяшчотна правёў рукой па валасах Найла. 'Як, чорт вазьмі, я збіраюся растлумачыць гэта сваёй дачкі?
  
  'Думаю, вельмі асцярожна. Найл выціснуў слабую ўсмешку. 'Чорт, гэта балюча!
  
  Ніккей дакранулася да рукі Джозэфа і паманіла яго прэч. 'Ты забраў яе, Джозэф? Яна адразу ж спусцілася па лесвіцы.
  
  Ён паківаў галавой. 'Няма. Мы пачулі шум, але правяралі старую прыбудову да катэджа. Калі мы вярнуліся ў гасціную, яна была за дзвярыма. Яна ткнула яго мне ў твар і збіла з ног'. Ён прыбраў руку, агаліўшы выродлівую багровую шышку: 'Яна была як звар'яцелая. Гэта было дзіўна. Яна выбегла напалову, напалову заковыляла вонкі. Як толькі я перастаў бачыць зоркі, я пагнаўся за ёй, але потым мы пачулі твой кліч. Я паслаў Івон да цябе, але калі я шукаў дзяўчыну, яна знікла. Я думаю, яна дзе-то хаваецца. З табой тут усё будзе ў парадку, калі я вярнуся туды і пашукаю яе?'
  
  'Івон нагледзіць за Найлом. Я пайду з табой. Яна зусім ненармальная, так што разам у нас будзе больш шанцаў.
  
  Івон кіўнула. 'У нас усё ў парадку. І не хвалюйся, я не збіраюся губляць лепшага сябра, які ў мяне калі-небудзь быў, асабліва калі ён заручаны з дачкой сяржанта. Мяне б выбілі з паліцыі.'
  
  Да таго часу, як Ніккей і Джозэф выйшлі на вуліцу, падняўся вецер і навіслі цёмныя навальнічныя хмары. Балота выглядала халодным, шэрым і пустынным.
  
  'Дзе яна магла схавацца ў гэтым месцы? Вядома, мы б яе ўбачылі.
  
  Джозэф абвёў позіркам маркотную балоцістую мясцовасць. 'Яна накіроўвалася да заліву. Яна лёгка магла ўлегчыся ў адной з дрэнажных канаў ніжэй зараснікаў трыснягу. Пойдзем у той бок.
  
  Ніккей бегла па няроўнай балоцістай зямлі побач з Джозэфам. 'Dina! Dina! Мы тут, каб дапамагчы вам!' Яна ведала, што гэта ні да чаго добрага не прывядзе, але ад спробы адчула сябе лепш.
  
  Яны былі амаль ў абзы вады, калі Джозэф крануў Ніккей за руку і паднёс палец да вуснаў. Ён паказаў.
  
  Ніккей разгледзела кавалачак светлага матэрыялу, які ляжыць паміж зараснікамі асакі.
  
  'Калі яна пабяжыць,' прашаптаў Джозэф, ' наш лепшы шанец - узяць яе ў абцугі і проста прыціснуць да зямлі. Мы ведаем, што яна безоружна і, павінна быць, стамілася. Яна вызначана параненая, або з яе што-то не так. Тое, як яна бегла — яна бегла, падскакваючы, гэта было сапраўды дзіўна.'
  
  'Добра, тады пайшлі.
  
  Яны падзяліліся, адзін справа, другі злева, і пабеглі да таго, што ляжала ў чароце.
  
  Дзіна Джарвіс ўскочыла і з леденящим кроў крыкам пабегла прама да вады.
  
  'Пачынаецца прыліў, Джозэф! Не дай караблю сысці занадта далёка наперад, інакш мы яго страцім!
  
  Ніккей кінулася за ёй. Вецер данёс да іх голас Дзіны. Яна клікала сваю маці пачакаць яе. Ніккей дрыжала на бягу.
  
  'Dina! Пачакай! Мы можам табе дапамагчы! Вада была ўжо вышэй яе лодыжак, і Ніккей ведала, як лёгка патрапіць пад падводнае працягу.
  
  Затым Джозэф прамчаўся міма яе і кінуўся на дзікую і неахайную постаць. Яны паваліліся ў ваду, і на імгненне Ніккей перастала бачыць, што адбываецца. Яе ахапіў страх. Затым цёмныя вады расступіліся, і Джозэф, хістаючыся, накіраваўся да яе з обмякшей фігурай на руках.
  
  'Яна ў мяне! Давайце аднясем яе назад у катэдж і знойдзем коўдры. Яна доўга не працягне, калі мы не сагрэем гэтыя змерзлыя косткі. Ад яе нічога не засталося.
  
  Пакуль яны прабіраліся скрозь вецер па балоцістай мясцовасці, пачаў хвастаць дождж.
  
  'О, цудоўна!' вылаялася Ніккей. 'Як быццам мы недастаткова прамоклі! Я думаю, нам не перашкодзіла б боскае ўмяшанне, ці не так, Джозэф? Давай, у цябе ж ёсць сувязі. Яна паказала на неба.
  
  'Малітвы ўжо пачутыя,' выдыхнуў ён. 'Глядзі.
  
  Калі Ніккей падняла вочы, яна ўбачыла ланцужок сініх агеньчыкаў, якія перасякаюць дарогу ў іх бок. 'О, дзякуй Богу за гэта!
  
  'Не хвалюйся, я ўжо гэта зрабіў.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАТАЯ
  
  У тую ноч, стомленыя і змучаныя, Ніккей і Джозэф чакалі навін аб Дзіне Джарвіс.
  
  Найла пакінулі на ноч для назірання пасля аперацыі па выманні нажа з яго рукі. Яму пашанцавала, злое старое лязо на міліметр строгі мытны кантроль, нельга міма плечавы артэрыі, хоць і закранула галаўны вену. Яго напампавалі антыбіётыкамі, наклалі швы і сказалі, што, хоць ён некаторы час не зможа працаваць і яму спатрэбіцца фізіятэрапія, ён, безумоўна, будзе ў дастатковай форме, каб атрымаць асалоду ад вечарынкай з нагоды сваёй змовін у выходныя.
  
  Ніккей пазяхнула. 'Ён гэта катэгарычна адмаўляе, але я зноў і зноў пракручвала ў галаве тое, што адбылося ў той жудаснай пакоі. Гэта Найл штурхнуў мяне, а не Дзіна, як ён сцвярджае. Ён адштурхнуў мяне з дарогі і паўстала паміж мной і нажом. Ён выратаваў мне жыццё, Джозэф, гэта так жа дакладна, як тое, што яйкі - гэта яйкі. '
  
  'Што, я мяркую, робіць майго будучага зяця сапраўдным героем?
  
  'Так, і яго камандзір пазнае аб гэтым заўтра раніцай першым справай. Яна зноў пазяхнула. - Тэмсин выглядала засмучанай.
  
  Джозэф кіўнуў: "Хіба?" Я спадзяваўся, што гэта не прымусіць яе двойчы падумаць, перш чым выходзіць замуж за паліцэйскага, але, 'ён ціха засмяяўся,' я недаацаніў яе. Яна сказала мне, што гэта сапраўды пераканала яе ў тым, наколькі важная наша праца і наколькі неабходна наша прысутнасць, калі што-то ідзе не так.'
  
  'Гэтая дзяўчына змянілася да непазнавальнасці.
  
  'Яна вырасла, Ніккей. Цяпер яна моцная жанчына, і я думаю, з яе атрымаецца-чартоўску добрая жонка паліцэйскага.
  
  'І ты перастанеш турбавацца пра яе?
  
  'Ніколі'.
  
  'Добра. Але, тым не менш, мне было непрыемна бачыць, як на цябе так ўплываюць Лілі і іншыя бедныя дзяўчынкі.
  
  'Некаторыя справы сапраўды выбіваюць цябе з каляіны. Гэта непазбежна, ці не так? Джозэф паглядзеў на яе.
  
  'Калі ў цябе ёсць сэрца і ты ўсё яшчэ здольны на спачуванне, то так, гэта так.
  
  'І гэтая бедная дзяўчынка, Дзіна. Калі я падняў яе з вады, яна прамокла наскрозь, але па-ранейшаму нічога не важыла. Яна была такой спустошанай, што гэта было ўсё роўна, што ўзяць у рукі мех з адзеннем, усярэдзіне якога няма цела.'
  
  'Пасля таго, што яна перанесла, я на самой справе не ўпэўнены, ці хачу я, каб яна выжыла. Жорстка так думаць?'
  
  'Вядома, няма. Ты проста не хочаш, каб яна пакутавала яшчэ больш.
  
  У Ніккей ў кішэні зазваніў тэлефон. 'DI Galena.' Некалькі імгненняў яна слухала, затым падзякавала, якая тэлефанавала і ўдарыла кулаком па паветры. 'Так! Яны апазналі крата!
  
  Джозэф цяжка ўздыхнуў. 'Значыць, наша Джэсі можа вярнуцца дадому! Затым: - Але хто гэта быў?
  
  'На жаль, малады канстэбль. Сёння ён не выйшаў на працу, але дзяжурнаму сяржанту паступіў ананімны званок з яго імем. Яны паехалі да яго дадому, але ён ужо сышоў.
  
  'Гэта сапраўды дрэнныя навіны.
  
  'Відавочна, што ў хлопца было шмат праблем, некаторыя з іх фінансавыя. Магчыма, хлопцы Карвера заспелі яго ў цяжкую хвіліну.
  
  'Чаму ты оправдываешь нягодніка-паліцэйскага, Ніккей Галена?
  
  'Таму што я станаўлюся старэй, і ўсё ўжо не здаецца такім чорна-белым, як раней.
  
  Увайшоў высокі хударлявы мужчына ў акулярах ў цёмнай аправе і працягнуў руку. 'DI Galena? Мяне клічуць доктар Левін, і я даглядаю за міс Джарвіс. Мне далі невялікую даведачную інфармацыю, але не маглі б вы расказаць мне яшчэ што-небудзь пра тое, як яна апынулася ў такім стане?'
  
  Ніккей патлумачыла ўсё, што, на яе думку, было дарэчы, і доктар уздыхнуў. 'Баюся, як толькі мы стабілізавалі яе стан, нам спатрэбілася аперацыя. У яе была цяжкая інфекцыя, і яна ўсё яшчэ знаходзіцца ў крытычным стане.'
  
  'Што з ёй здарылася, доктар, што зрабіла яе такой ... - Джозэф не быў упэўнены, як растлумачыць дзіўную хаду і той факт, што Дзіна амаль согнулась напалову, калі спрабавала бегчы. 'Яе цела было так скрыўленыя падобным чынам?
  
  'Яна падвергнулася таго, што я магу апісаць толькі як бойню. Відавочна, гэта была спроба аборту плёну. Агідна няўмелая "аперацыя" выклікала моцнае крывацёк і інфекцыю, а пазней ўтварыліся масіўныя і пакутлівыя знітоўкі. Доктар ўтаропіўся на іх узрушаныя твары. 'Прабач, што кажу так прамалінейна, але гэта так. І ў яе ў крыві ўсё яшчэ дзіўны кактэйль з наркотыкаў. Анальгетыкі, супрацьзапаленчыя прэпараты, галюцынагены і некалькі іншых рэчываў, якія мы яшчэ не вызначылі. Мяркуючы па яе агульным стане і па тым, што вы толькі што распавялі мне аб яе зняволенні, я падазраю, што ёй рэгулярна давалі розныя абязбольвальныя прэпараты, а таксама для таго, каб яна заставалася паслухмянай.'
  
  'Небарака,' прашаптаў Джозэф. - Падумаць толькі, калі-то ў яе быў шанец прафесійна спяваць і танцаваць.
  
  Ніккей здрыганулася. Яе уласны брат! Яе брат-блізнюк! Як ён мог? - А аперацыя?
  
  'На самай справе мы проста зрабілі ўсё, што маглі, каб ёй было зручней. У яе быў цяжкі сэпсіс, таму нам прыйшлося выдаліць інфікаваныя тканіны і паспрабаваць паменшыць бактэрыяльную нагрузку '. Ён нахмурыўся. 'Калі яна выжыве, ёй варта падумаць пра больш радыкальнай аперацыі калі-небудзь у будучыні'.
  
  'І якія яе шанцы выжыць?
  
  'На дадзены момант немагчыма адгадаць. Яго пэйджар запішчала. 'Прабач, мне трэба ісці. 'Ён зрабіў паўзу. 'Я б сказаў, што яна акрыяе ад фізічных траўмаў. Што тычыцца яе псіхічнага стану, то гэта не мая справа вырашаць.' Ён паспяшаўся прэч, затым крыкнуў у адказ: 'Майце на ўвазе, калі яны змогуць шчасна пазбавіць яе ад наркотыкаў, усё мерапрыемства можа здацца ёй сапраўды няўдалай паездкай. Хочаце верце, хочаце не, але людзі перажывалі і горай гэтага.'
  
  'Не перакананая,' сказала Ніккей ў спіну удаляющегося мужчыны. - Я не магу ўявіць сабе нічога горш таго, праз што яна прайшла.
  
  'Я таксама. Можа, пойдзем дадому?
  
  'Так. 'Ніккей ўзяла Джозэфа пад руку. 'О так!
  
  OceanofPDF.com
  
  
  КІРАЎНІК ТРЫЦЦАЦЬ ПЕРШАЯ
  
  Кабінет Грега Вудхолла больш не быў падобны на бюро знаходак. Нават яго стол быў прыбраны. Ніккей і Джозэф сядзелі насупраць суперінтэнданта.
  
  'Наняў поденную прыслугу?' бесклапотна спытала Ніккей.
  
  Ён пацёр рукі. 'Больш ці менш. Наогул-то новы офіс-менеджэр, і яму падабаецца кідаць выклік.
  
  'Павінна быць,' прамармытаў Джозэф. 'Ці, можа быць, ён проста мазахіст.
  
  'Ну-ну, Джозэф, усё было не так ужо дрэнна.
  
  Ніккей падняла бровы.
  
  Гутарка зайшла ў тупік. Трэба было заняцца сур'ёзнай справай, і ніхто з іх на самай справе не хацеў ім займацца.
  
  'Вы вярталіся ў тое месца, дзе змяшчалася Дзіна Джарвіс? - Спытаў Грег.
  
  'Так, сэр, крыміналісты цяпер працуюць на месцы здарэння. Усё сфатаграфавана, сабраны доказы, але, падобна, больш ніхто да гэтага не датычны. Яе выкраў адзін Дамінік Джарвіс.'
  
  'Мы знайшлі серыю запісных кніжак, сэр, не зусім дзённікаў, але ён быў заўзятым працаўніком нататак. Запіскі былі паўсюль. Я ўпэўнены, што калі мы збярэм іх разам, яны адкажуць на некаторыя нашы пытанні пра яго душэўным стане.'
  
  'А як наконт лекаў, якімі ён яе накарміў?
  
  'Мы пагаварылі з яго тэрапеўтам. Дамінік пераканаў яго, што ён пакутуе ад стану, званага CRPS, або сіндромам комплекснай рэгіянальнай болю. Яго сімптомамі з'яўляюцца пакутлівыя болі ў пэўных галінах пасля простага ўдару ці ўдару. Інтэнсіўнасць болю не мае дачынення да траўмы. Гэта стан цяжка даказаць ці абвергнуць, і лекар агульнай практыкі выпісаў паўторны рэцэпт на вельмі моцныя абязбольвальныя. Мы думаем, што ён аддаў іх Дзіне.'
  
  'Ён скраў іншых з псыхіятрычнай бальніцы, але ў асноўным купляў усё, што мог, у дылераў", - дадаў Джозэф. 'Мы знайшлі кетамін, барбітураты, ПХФ, ЛСД у выглядзе микроточков і руце, прабачце, бензадыазепіны, трохі падобныя на рогипнол'.
  
  'Усё гэта, я мяркую, можа выклікаць галюцынацыі, змененыя стану рэальнасці, начныя кашмары, страту памяці і параною.
  
  'Яна два гады жыла ў наркатычным пекле, і ўсё таму, што яе брат быў альбо памяшаны на кантролі, альбо снедаем рэўнасцю. Я думаю, што да гэтага ён гадамі падвяргаў яе псіхалагічным маніпуляцыям'. Ніккей здрыганулася.
  
  'І яна знайшла выйсце ўсім сваім сдерживаемым эмоцыям ў Райане Раддике і іх сэксуальных гульнях", - сказаў Джозэф. 'На самай справе гэта не павінна было прычыніць ніякай шкоды, але мы лічым, што яна здзейсніла памылку, сказаўшы свайму брату, што цяжарная.
  
  'Я бачыў некалькі нататак на палях у адной з яго медыцынскіх кніг. Яны спасылаліся на той факт, што ён рабіў гэта толькі таму, што любіў яе і быў бы побач з ёй, нават калі яна здзейсніла што-нешта настолькі жахлівае, што ўсе будуць цурацца яе, усе, апроч яго. Мяне ад гэтага затошнило. Ніккей няёмка поерзала на крэсле. 'Вырадак.
  
  Вудхолл нахмурыўся. 'Я ведаю, што якое-то час яе напампоўвалі наркотыкамі і замыкалі ў яе пакоі, але хіба яна не магла знайсці спосаб збегчы?
  
  'Мы таксама знайшлі рамяні бяспекі, прымацаваныя да яе ложка, сэр. Я думаю, што ён не рызыкаваў, калі быў у ад'ездзе. І з таго, што мы бачылі, мы думаем, што ён вёў падвойнае жыццё. Часткова ў камфартабельным гарадскім доме, а часткова з ёй на балоце.
  
  'І мы б ніколі не пачалі новае расследаванне, калі б вы не палявалі за Фрэдзі Карвером.
  
  Ніккей кіўнула. 'Сувязь была слабой, ці не так? Яна звязвала яе з пошукавікам талентаў Фрэдзі, Гібсанам Эшам, але мы дабраліся да мэты, ці не так?
  
  'І цяпер Джэсі і Грэм могуць выйсці з-пад абароны?' спытаў Джозэф.
  
  'Пакуль мы гаворым, пра гэта дамаўляюцца. Ах ды, і паліцыя знайшла парэшткі першай жонкі Карвера, так што, разам з усімі іншымі абвінавачваннямі, тут, у Дербишире, і на поўдні, я ўпэўнены, што Фрэдзі Карвер ніколі больш не скаштуе свабоды.'
  
  'Іду ў заклад, іспанская віла, якую ён так ненавідзеў, цяпер выглядае для яго не так ужо дрэнна", - засмяяўся Джозэф.
  
  'Давай заключым заклад на тое, куды ён пойдзе, добра?
  
  'Стаўлю пяцёрку на Уэйкфилда,' сказаў кіраўнік. 'Самы буйны кот А ў Заходняй Еўропе.
  
  'Я б аддаў перавагу Белмарш,' задуменна вымавіў Джозэф. 'Там ўтрымліваюцца самыя небяспечныя людзі ў краіне і ёсць сумна вядомая "турма ў турме'.
  
  'Я б паставіў свае грошы на Фрэнклэнда'. Ніккей ўздыхнула. 'Мне б хацелася думаць аб тым, што ён дзеліць добрую жыццё з Хантли, Сатклиффом і астатнімі'. Яна адкінулася на спінку крэсла і паглядзела на двух сваіх калегаў. 'Ці значыць гэта, што мы сапраўды можам дазволіць сабе зноў трохі расслабіцца?
  
  'Як толькі вы разбярэцеся з гарой папяровай цяганіны, назапашанай у сувязі з гэтымі справамі, я б прапанаваў вам сысці. Як гэта гучыць?
  
  Ніккей выпрасталася. 'Ведаеш, гэта гучыць проста пышна!
  
  Грег і Джозэф ўтаропіліся адзін на аднаго шырока расплюшчанымі вачыма. Ці правільна яны ўчулі? Сапраўды Ніккей Галена пагадзілася ўзяць перапынак?
  
  'Я думаю, Ева заслугоўвае пачастункі пасля таго, што яна зрабіла для Джэсі Найтингейл. Я збіраюся прапанаваць зладзіць свята. Я частую. Яна ўсміхнулася Джозэфу. 'Я, напэўна, мог бы проста ўзяць цябе з сабой, калі табе гэта падабаецца?
  
  - О божа, гэта выдатная думка, але каму-то ж прыйдзецца застацца і трымаць абарону.
  
  Джозэф з вартым жалю выглядам склаў рукі. 'Гринборо ніколі раней не даводзілася абыходзіцца без цябе. Я не ўпэўнены, што мы справімся.
  
  'Лухта сабачая, Джозэф. Проста адвалі і арестуй каго-небудзь, добра?
  
  * * *
  
  Грэм Хилдред увайшоў у дом, які калі-то быў іх з Джэсі шчаслівым домам.
  
  'Тут ані не змянілася, Джэс. Ён паблукаў вакол, праводзячы рукой па знаёмых прадметах, падымаючы ўпрыгажэнні і акуратна кладучы іх назад. 'Ведаеш, увесь час, пакуль мяне не было, я памятала пах нашага дома. Драўняны дым, твае пахкія сухія кветкі і травы, якія ты вешаешь сушыцца на кухні. Яго голас заціх. 'Я ніколі не думаў, хоць заўсёды спадзяваўся...' Ён падышоў да каміна. 'Што гэта? Ён паглядзеў на віншавальную паштоўку. 'Але твой дзень нараджэння толькі летам!' Ён узяў яго і прачытаў. Слёзы напоўнілі яго вочы. 'Ты купіў гэта для мяне? Нават нягледзячы на тое, што я мог памерці? Ці збегчы? Мая бедная Джэс, ты паняцця не мела, што адбылося, ці не так? І ўсё ж ты працягвала чапляцца.'
  
  Яна бездапаможна паціснула плячыма. 'Як ты толькі што сказаў, я заўсёды спадзявалася.
  
  Ён працягнуў да яе рукі, і яна са всхлипом ўпала ў іх. У гэты момант ён зразумеў, што меў рацыю, калі трымаўся, трываючы страшныя пакуты. Ён ведаў, што гэта зойме час, ён не быў дурнем, але, вядома, калі кожны з іх зможа выкараскацца ў адзіночку, то яны, чорт вазьмі, выкарабкаются і разам.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ЭПІЛОГ
  
  Джозэф агледзеўся. Сход з нагоды заручын было на мяжы сюррэалізму.
  
  Найл і Тэмсин сказалі, што гэта была звычайная сустрэча, каб іх калегі маглі працаваць пазменна, але, падобна, усе засталіся. Пакой была поўная гасцей, усе пілі, елі, размаўлялі і смяяліся.
  
  Сюррэалістычнай часткай было змешванне людзей.
  
  Ева Андэрсан смяялася з патолагаанатамам Роры Уилкинсоном. Сястра Найла, якая працавала ў запаведніку для цюленяў, захоплена гутарыла з суперинтендантом Грэгам Вудхоллом. Мікі Леанард радасна балбатаў з сяржантам аховы, і гэта было сапраўды дзіўна. Дэйв па-сяброўску жартаваў з сяброўкай Тэмсин, якая больш была падобная на экоборца, чым на госця вечарынкі. А Ніккей была загнаная ў кут парай афіцэраў-стажораў, якім не цярпелася пачуць, якую перадавую тэхніку яна выкарыстала, каб сапхнуць "Лексус" з дарогі.
  
  Адзінымі, хто быў злеплены разам, былі Кэт Каллен і Бэн Рэдли, і Джозэф задумаўся, ці не будуць яны наступнымі, хто будзе святкаваць перамогу.
  
  Тэмсин падбегла да яго і ўчапілася ў яго руку. 'Джэсі няма?
  
  'Яны перадавалі прывітанне, але Грэму яшчэ занадта рана знаходзіцца ў такім натоўпе'. Джозэф агледзеўся. 'Адкуль узяліся ўсе гэтыя людзі? Ніша, павінна быць, пустая!'
  
  'Raid мяне, тата. Я разаслала дзесяць запрашэнняў — мне здаецца, мой будучы муж - папулярны чалавек.
  
  'Так і ёсць. 'Джозэф усміхнуўся дачкі. 'Я так рады за цябе, мілая.
  
  'Усё будзе добра, ты ж ведаеш, ці не так?
  
  'Цяпер ведаю. Вы - выдатная пара. Ён узяў яе за руку і падвёў да пары свабодных крэслаў. 'Я не згадваў пра гэта раней, але ў якасці падарунка да заручыны я хацеў бы дапамагчы вам ўнесці задатак за ваш новы дом. Я кажу вам гэта ў першую чаргу, таму што хачу пераканацца, што я не раблю няправільна. Я ведаю, Найл - горды хлопец, і ён хоча забяспечыць табе ўсё самае лепшае, і апошняе, што я хачу зрабіць, гэта знерваваць яго. '
  
  Тэмсин абняла яго і пацалавала ў шчаку. 'Тата, гэта выдатна! І ты не пакрыўдзіш Найла, я абяцаю табе, ён палічыць вялікай кампліментам тое, што ты хочаш нам дапамагчы.'
  
  'Добра, тады пакуль помалкивай, і я раскажу вам абодвум разам.
  
  "І я зраблю выгляд, што так здзіўленая!' Яна паглядзела на яго. 'Дарэчы, пра здзіўленні: хто-то, хто, відавочна, хацеў застацца невядомым, паклаў за стойку бара буйную суму грошай. Ты ж таксама не будзеш мець да гэтага ніякага дачынення, ці не так?
  
  'Не, Тэм, прабач. На гэты раз не я.
  
  'Ммм, тады мне трэба сёе-тое даведацца. Хоць у мяне ёсць сякія-такія падазрэнні. Яна зноў пацалавала яго і ўцякла, каб далучыцца да Найлу і яго братам.
  
  'Яна выглядае такой прыгожай і такой шчаслівай.
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў, што Ніккей глядзіць услед яго дачкі. Яе вочы былі затуманены, і ён ведаў, што яна думае пра Ханне. Ён абняў яе за талію. 'Так, так, любіць. Я ніколі не адважыўся паверыць, што гэты дзень настане.'
  
  'Але гэта здарылася, і я не магу выказаць, як я рады за цябе. Павінна быць, здаецца, што прайшла цэлая вечнасць, але ты сапраўды вярнуў сваю дачку.
  
  Цяпер надышла яго чарга выцерці слязу з вока.
  
  'Джозэф? Прайшло вельмі шмат часу, ці не так?
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў, што яго высокая, элегантна апранутая былая жонка назірае за імі.
  
  'Што ж, уяві мяне, Джозэф. Гэта, павінна быць, знакамітая Ніккей Галена!
  
  Джозэф перакладаў погляд з аднаго на іншага і кашлянуў. 'Вядома, прабач, Лора, пазнаёмся з Ніккей, а Ніккей,' Ён злёгку паціснуў плячыма, - я думаю, ты, напэўна, здагадваешся, што гэта Лора.
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі, усміхаючыся і абменьваючыся кампліментамі, але паміж імі павісла напружанне. Джозэф адчуў халодны скразняк. Да гэтага моманту вечарына была такой нязмушанай, але цяпер яму захацелася апынуцца дзе-небудзь на балоце.
  
  'Ты не пярэчыш, Ніккей? Мне жудасна шкада, але мне сапраўды трэба перапыніць цябе. Нам з Джозэфам трэба аб чым пагаварыць і высьветліць сякія-такія справы, паколькі, падобна на тое, наша дачка вось-вось выйдзе замуж.
  
  'Вядома. Выдаткуйце столькі часу, колькі вам трэба. Ніккей кінула на яго дзіўны погляд. Ён быў упэўнены, што гэта азначала: 'Поспехі, прыяцель, падобна, яна вам спатрэбіцца'.
  
  * * *
  
  Івон Колінз зрабіла віна з свайго куфля і прысунулася бліжэй да Дэйву. Ён выглядаў так, нібы яго трэба было выратаваць, перш чым ён адправіцца ў Грынпіс.
  
  'Я нядаўна размаўляў з Джэсі,' сказаў Дэйв, накладваючы сабе рулет з сасіскамі. - Яна ўзяла працяглы адпачынак, каб пабыць з Грэмам.
  
  'Гэта добра. Ім трэба трохі часу пабыць разам.
  
  'Я не думаю, што яна вернецца, Івон. Грэм ведае, што ён больш не зможа выконваць гэтую працу, не толькі пасля таго, праз што яму давялося прайсці, і ў мяне такое пачуццё, што яны з'едуць адсюль далёка-далёка.'
  
  'Ці можна іх вінаваціць? Я б так і зрабіла, калі б у мяне быў хто-тое, каго я так любіла. Я б сышла без прамаруджвання.
  
  'Я таксама, але я буду сумаваць па малой. Яна ў нас нядоўга, але яна мне сапраўды спадабалася.
  
  'Такая жыццё, сябар мой. Але калі казаць больш сур'ёзна, што ты пра гэта думаеш?
  
  Яна кіўнула галавой туды, дзе Джозэф і Ніккей размаўлялі з высокай, даволі суровага выгляду жанчынай.
  
  'А, прыехала былая. Дэйв ўтаропіўся на яе, не бянтэжачыся. 'Яна прыгожая, праўда?
  
  Івон зрабіла яшчэ глыток віна і паглядзела над свайго куфля на сёмуху. 'Вядома, звонку яна прыгожая, але ... Чорт, я сапраўды з нецярпеннем чакаў гэтага эпізоду, але не зараз'.
  
  Дэйв моўчкі стаяў побач з ёй.
  
  Пакуль яны глядзелі, Ніккей накіравалася да Еве Андэрсан. Як раз перад тым, як яна падышла да Еве, яна азірнулася на Джозэфа, і Івон з Дэйвам абодва ўбачылі выраз яе твару.
  
  'О, божа,' сказаў Дэйв.
  
  Івон толькі гучна ўздыхнула. Затым яна сказала: 'Я магу памыляцца, але гэта не абяцае нічога добрага'.
  
  * * *
  
  Ніккей і Ева разам прайшлі ў канец залы і знайшлі ціхае мястэчка далей ад шуму.
  
  'Я толькі што пазнаёміўся з былой жонкай Джозэфа, Лаурай.
  
  'І па гэтаму каменнаму выразу ягонага твару я зразумеў, што гэта не зрабіла на вас асаблівага ўражанні.
  
  Ніккей паціснула плячыма. 'Яна не такая, як я чакала, вось і ўсё. Я думала, яна будзе, ну, прыемней, я мяркую. Джозэф заўсёды казала, як ёй было добра з Тэмсин, і яна сапраўды зрабіла ўсё магчымае, каб дапамагчы, калі дзяўчынка некаторы час таму была ў небяспецы, але, я не ведаю, яна не падобная на ранейшага чалавека. '
  
  'Хіба Джозэф не казаў што-небудзь аб тым, што ў яе жыцці ўсё ідзе наперакасяк? З-за яе працы і з-за таго, што яе партнёр кінуў яе?
  
  Ніккей кіўнула.
  
  'Тады, магчыма, гэта і ёсць адказ. Людзі мяняюцца, калі ў іх жыцці здараюцца дрэнныя рэчы. Ева пранікліва паглядзела на яе. 'Ведаеш, табе не аб чым турбавацца. Джозэф - вельмі праніклівы чалавек. Ён не наробіць глупстваў, не бойся на гэты конт.'
  
  Ніккей не адказала. Яна што-то адчула ў Лауры, і ёй гэта не спадабалася. Часам яна адчувала тое ж самае пачуццё, працуючы над справай, і яно заўсёды прадказвала непрыемнасці.
  
  Яна зрабіла вялікі глыток віна, затым паглядзела на Еву. 'Калі б ты магла паехаць куды-небудзь у свеце на вакацыі, куды б гэта было?
  
  Ева, не вагаючыся, адказала: 'Санторини'.
  
  'Грэцкі востраў?
  
  'У Эгейскім моры, на адным з Кикладских выспаў. Яна ўсміхнулася пры гэтай думкі. 'Я пабывала ў многіх месцах, пакуль служыла ў каралеўскіх ВПС, але чаму-то так і не дабралася да Санторини, аб чым заўсёды шкадавала. 'Яна запытальна паглядзела на Ніккей. 'Чаму?
  
  'На тое, каб прыбраць з майго стала, сыдзе пара тыдняў. Тады ты будзеш вольны?
  
  'Як птушка, але...
  
  'Я сам замоўлю квіткі.
  
  Ева ўтаропілася на яе. 'Калі ты ў апошні раз была ў адпачынку, Ніккей?
  
  Ніккей адкрыла рот і тут жа зноў закрыла яго.
  
  'Ды добра, калі ж? - спытаў я.
  
  'Ханне, напэўна, было каля васьмі. Мы паехалі ў Скарборо на тыдзень.
  
  'Я так і думаў. Праца заўсёды была на першым месцы, ці не так? Дык чаму цяпер?
  
  'Э-э, таму што я сапраўды хацеў бы правесці крыху часу са сваёй маці?
  
  'І гэта зусім выдатна, але ёсць іншая прычына?
  
  Ніккей кінула хуткі погляд туды, дзе Лаура захоплена гутарыла з Джозэфам. 'Таму што мне пара ненадоўга з'ехаць з Гринборо. Яна допила віно. 'Так, Ева, прыйшоў час зрабіць перапынак.
  
  
  
  
  
  КАНЕЦ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  Тады, калі ласка, далучайцеся да нашага спісу рассылання, каб бясплатна атрымліваць крымінальныя трылеры, дэтэктывы і містычныя кнігі Kindle і новыя рэлізы. Далучайцеся зараз і не прапусціце наступную выгадную кнігу. Мы з'яўляемся адным з вядучых незалежных брытанскіх выдаўцоў крымінальнай літаратуры.
  
  Націсніце тут, каб далучыцца: http://www.joffebooks.com/contact/
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Кнігі інспектара Ніккей Галены
  
  ЗЛАЧЫНСТВА НА БАЛОТАХ
  
  
  
  https://www.amazon.co.uk/CRIME-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01H98SG5G/
  
  https://www.amazon.com/CRIME-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01H98SG5G/
  
  
  
  
  
  
  
  
  НОВЫ КРЫМІНАЛЬНЫ ТРЫЛЕР З ЗАХАПЛЯЛЬНЫМ ДЭТЭКТЫВАМ, ЯКІ НЕ СПЫНІЦЦА НІ ПЕРАД ЧЫМ, КАБ АДПОМСЦІЦЬ ЗА СВАЮ ДАЧКУ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  Дэтэктыў Ніккей Галена , Кніга 2
  
  
  
  ЦЕНЬ НАД БАЛОТАМІ
  
  
  
  https://www.amazon.co.uk/SHADOW-gripping-crime-thriller-suspense-ebook/dp/B01HHA49SY/
  
  https://www.amazon.com/SHADOW-gripping-crime-thriller-suspense-ebook/dp/B01HHA49SY/
  
  
  
  
  
  ДВА ЖОРСТКІХ ЗАБОЙЦЫ РАЗГУЛЬВАЮЦЬ ПА БАЛОТАХ, АЛЕ КАМУ МОЖА ДАВЯРАЦЬ ДЭТЭКТЫЎ-ІНСПЕКТАР НІККЕЙ ГАЛЕНА?
  
  
  
  Сябра і суседа дэтэктыва Ніккей Галены чакае трагічны канец, але ў яго смерці крыецца нешта большае, чым здаецца на першы погляд . . .
  
  
  
  І хто-то жудасны з мінулага сяржанта Джозэфа Истера вярнуўся ...
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  НІККЕЙ ГАЛЕНА , КНІГА 3
  
  
  
  ПАЛЯВАЛІ На БАЛОТАХ
  
  
  
  
  
  Злосны злачынец нацэліўся на інспектара Ніккей Галену і яе каманду. Аднаго за іншым ён высачыў іх і разбурыць іх жыцця, калі толькі яна не спыніць яго першай.
  
  
  
  https://www.amazon.co.uk/HUNTED-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01IYIDWCM/
  
  
  
  https://www.amazon.com/HUNTED-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01IYIDWCM/
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  КНІГА 5: СТАЛКЕР На БАЛОТАХ
  
  
  
  https://www.amazon.co.uk/STALKER-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01M6Z0YPZ
  
  https://www.amazon.com/STALKER-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01M6Z0YPZ
  
  
  
  
  СЯБРОЎКА ДЭТЭКТЫВА НІККЕЙ ГАЛЕНЫ ДУМАЕ, ШТО ЯЕ ПЕРАСЬЛЕДУЕ СМЯРОТНА НЕБЯСПЕЧНЫ ПРАСЛЕДАВАЛЬНІК
  
  
  
  Блізкая сяброўка інспектара Ніккей Галены Хелен Брук трапіла ў сур'ёзную аварыю, калі апынулася ў пастцы ў абрынулі склепе. Пасля з такой цяжкасцю дасягнутага выздараўлення Хелен усё яшчэ ўспамінае мужчыну, які, па яе словах, быў там з ёй і які прызнаўся ў забойстве. Але ніякіх слядоў гэтага чалавека знайсці не ўдаецца.
  
  
  
  Затым Хелен кажа Ніккей, што за ёй нехта назірае. Але ці з'яўляецца ўсё гэта плёнам ўяўлення яе сяброўкі і часткай яе посттраўматычнага стрэсу?
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ТАКСАМА ДЖОЙ ЭЛІС
  
  
  
  СЫН ЗАБОЙЦЫ
  
  
  
  
  
  
  https://www.amazon.co.uk/MURDERERS-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01LWY0PUJ/
  
  https://www.amazon.com/MURDERERS-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01LWY0PUJ/
  
  
  
  - А што, калі б твая маці была серыйнай забойцам?
  
  
  
  КРЫВАВЫ ЗАБОЙЦА, ПАДОБНА, ВЯРНУЎСЯ Ў ЛИНКОЛЬНШИРСКИЕ БАЛОТЫ .
  
  
  
  Захапляльны самастойны крымінальны трылер ад аўтара бэстсэлераў з серыі "Ніккей Галена".
  
  
  
  Дваццаць гадоў таму: фермера і яго жонку разарваў на кавалкі бязлітасны серыйны забойца.
  
  
  
  Цяпер: жанчыну жорстка зарэзалі на элітнай кухні яе прыгожага дома на краі балот.
  
  
  
  Затым чалавек па імя Дэніэл Кіндэр прыходзіць у паліцэйскі ўчастак Солтерна і прызнаецца ў забойстве.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Спіс персанажаў
  
  Дэтэктыў - інспектар Ніккей Галена
  
  Ніккей - адважны, сумленны і адданы сваёй справе афіцэр паліцыі, якая пачынала з самых нізоў і праклала сабе шлях наверх па службовай лесвіцы. Хаця, калі-то яна была адзіночкай, загартаванай асабістай трагедыяй і некаторымі жудаснымі выпадкамі, з якімі ёй даводзілася сутыкацца, фарміраванне новай, згуртаванай каманды надало ёй драйву і энтузіязму.
  
  
  
  Яна жыве ў Линкольнширских балотах, і яе "ўчастак" ўключае ў сябе мілі сельскагаспадарчых угоддзяў, шырокія ўчасткі небяспечных балот і Гринборо, вялікі гандлёвы горад, у якім злачынцаў столькі ж, колькі ў некаторых гарадскіх раёнах. Ніккей разведзеная, а яе адзіны дзіця Ханна трагічна загінула ў падлеткавым узросце.
  
  
  
  Дэтэктыў - сяржант Джозэф Сьцёр
  
  Джозэф вырас у сям'і сярэдняга класа, атрымаў добрую адукацыю, паступіў ва ўніверсітэт, а затым пайшоў служыць у армію. Ён трымае гэты факт у сакрэце ад сваіх калег, паколькі горка расчараваўся пасля таго, як аперацыя пайшла наперакасяк і загінулі нявінныя людзі.
  
  
  
  У яго спакойныя манеры і разумнае стаўленне, і ён зусім не ўсведамляе, што ён вельмі прывабны мужчына. Пасля драматычнага першага выпадку з Ніккей Галеной яго папрасілі далучыцца да яе камандзе на пастаяннай аснове, і цяпер ён жыве побач з Ніккей на Клаўд-Фен. Ён разведзены з дачкой Тэмсин, дзяўчынкай, якой была ненавісная думка аб тым, што яе бацька быў салдатам і забіваў людзей. Першапачаткова Тэмсин жыла са сваёй маці і не мела нічога агульнага з Джозэфам, але паступова яны аднаўляюць свае адносіны бацькі і дачкі. Джозэф спадзяецца, што аднойчы яна ўбачыць, як моцна ён змяніўся.
  
  
  
  Канстэбль Кейтлин 'Востраў' Каллен
  
  Кэт жорсткая, праніклівая і самы дасведчаны паліцэйскі ў камандзе. З тых часоў, як яна далучылася да каманды Ніккей, яна выправіла няўдалую кар'еру і становіцца выдатным дэтэктывам. Кэт - хамелеон і бліскуча працуе пад прыкрыццём. Ніккей прызнае яе навыкі і ведае, што можа давяраць ёй. Адна з моцных бакоў Кэт ў тым, што, учапіўшыся зубамі ў праблему, яна ніколі не здаецца. Іншая - яе жывы інтарэс да тэхналогіях. Яна самааддана адданая сваёй камандзе і цесна супрацоўнічае са сваім старэйшым партнёрам па працы Дэйвам.
  
  
  
  Канстэбль Дэйв Харыс
  
  Дэйв - стары добры паліцэйскі і горды чалавек, які палічыў за лепшае схаваць сур'ёзныя сямейныя праблемы, каб справіцца ў адзіночку. Ніккей даведалася аб яго мінулым і робіць усё магчымае, каб дапамагчы і абараніць яго. Ён отплачивает ёй тым, што ўсім сэрцам адданы яе камандзе і прывозіць з сабой багатыя веды мясцовых умоў і старамодную інтуітыўна паліцэйскую працу.
  
  
  
  Рэжысёр Грег Вудхолл
  
  Грег стаў суперинтендантом пасля сыходу на пенсію Рыка Бейнбриджа. Ён яшчэ адзін афіцэр, які прайшоў свой шлях па службовай лесвіцы, і надае шмат часу і паважае мужчын і жанчын, якія працуюць з ім. Ён ведае Ніккей з тых часоў, як яна была стажорам, і ён таксама ведае, што яна і яе каманда часам дзейнічаюць нестандартна, але часцей за ўсё ён аддае перавагу падтрымліваць яе. Грег не трывае дурняў, і што тычыцца Ніккей, ён шануе як яе адданасць паліцыі, так і высокі працэнт арыштаў.
  
  
  
  Прафесар Роры Уілкінсан
  
  Роры - патолагаанатам мясцовага міністэрства ўнутраных спраў, і пасля таго, як ён быў цесна звязаны з Ніккей Галеной ў некалькіх жахлівых выпадках, ён стаў яе сябрам. Ён жыве са сваім партнёрам Дэвідам і рады падзяліцца тым фактам, што ён гей, з усімі, хто гатовы слухаць. У яго злое, змрочнае пачуццё гумару, але ён неверагодна разумны і ставіцца да ўсіх душах, якія ў канчатковым выніку аказваюцца на яго апецы, з гранічным павагай і чуласцю.
  
  
  
  Канстэбль Івон Колінз
  
  Івон правяла амаль два дзесяцігоддзі ў якасці афіцэра ў форме на вуліцах Гринборо. Нягледзячы на тое, што жанчына-паліцэйскі з высокімі ўзнагародамі, ёй падабаецца быць "бітым бобі", і яна ведае аб горадзе і навакольных балотах больш, чым хто-небудзь іншы ў паліцыі. Яна валодае энцыклапедычнымі ведамі закона, але належыць на свае добрыя інстынкты, якія прыходзяць з вопытам.
  
  
  
  Канстэбль Найл Фэрроу
  
  Найл - напарнік Івон па камандзе. Ён малады і поўны энтузіязму, але ў яго ёсць усе правільныя каштоўнасці. Ён у чым-то падобны на героя 'Boy's Own'; любіць свой пояс з рыштункам, поўны усялякіх штуковін, і з задавальненнем у яго залазіць, калі гэта неабходна. Стаўшы афіцэрам паліцыі, ён ажыццявіў сваю дзіцячую мару, і яму падабаецца працаваць з вулічнай Ивонной. Ён заручаны з Тэмсин, дачкой Джозэфа.
  
  
  
  Ева Андэрсан
  
  Ева - біялагічная маці Ніккей. Яна ніколі не планавала распавядаць Ніккей аб сваёй любові да Фрэнку Риду, бацьку Ніккей, але складаная справа звяло іх разам, і праўда выйшла вонкі. Ева была ў каралеўскіх ВПС і служыла з Фрэнкам, затым яна перайшла працаваць у міністэрства абароны. Калі Ева выявіла, што Ніккей сапраўды хоча, каб яна была часткай яе жыцця, яна пераехала з Коннингсби ў Гринборо, каб быць бліжэй да сваёй дачкі.
  
  
  
  Сяржант Бэн Рэдли
  
  Бэн знаходзіцца ў Дербишире, і яго ўжо шмат гадоў мае адно канкрэтнае нераскрытае справу. Пасля сумеснай аперацыі з Гринборо і ўбачыўшы згуртаваную каманду, якой кіруе Ніккей, ён задаецца пытаннем, ці не пара яму рухацца далей. Ён, як і Ніккей, страціў сваю адзіную дачку, і яго шлюб скончыўся разводам. Ён суровы на выгляд мужчына, але пад суровай знешнасцю хаваецца вельмі чулы і клапатлівы паліцэйскі.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Гласарый англійскай слэнгу для амерыканскіх чытачоў
  
  A & E: Няшчасны выпадак і аддзяленне неадкладнай дапамогі ў бальніцы
  
  Аггро: Агрэсіўныя паводзіны, агрэсія
  
  Паветраны налёт: атака, пры якой бомбы скідаюцца з самалёта на наземныя мэты
  
  Анорак: батанік (гэта таксама азначае непрамакальныя куртку)
  
  Artex: тэкстураваных тынкоўка для сцен і столяў
  
  Узровень А: экзамены, здаюцца паміж 16 і 18 гадамі
  
  Стары Рыкі: Эдынбург
  
  Батончык: булачка
  
  Барні: аргумент
  
  Мензурка: шклянку або кубачак для захоўвання вадкасцяў
  
  Beemer: аўтамабіль або матацыкл BMW
  
  Льготы: сацыяльнае забеспячэнне
  
  Сагнуты: карумпаваны
  
  Смеццевае вядро: кошык для смецця (назоўнік) або выкідваць смецце (дзеяслоў)
  
  Бісквіт: печыва
  
  Хлопец: хлопец
  
  Удар: какаін
  
  Вентылятар: тэлефон
  
  Боб: грошы
  
  Бобі: паліцэйскі
  
  Стандарт балоты: звычайны
  
  Чорны хлеб: на слэнгу рыфмуецца з мёртвым
  
  Булачка: маленькі кекс
  
  Койка: койка азначае ўцёкі
  
  Бургер-бар: рэстаран хуткага харчавання hamburger
  
  Купля з мэтай здачы ў арэнду: Купля дома / кватэры для здачы ў арэнду з мэтай атрымання прыбытку
  
  Аб'язная дарога: другарадная дарога
  
  Дабрачынны магазін: дабрачынны магазін
  
  Сумка-пераноска: пластыкавы пакет з супермаркета
  
  Дом састарэлых: установа, дзе ажыццяўляецца догляд за пажылымі людзьмі
  
  Аўтастаянка: аўтастаянка
  
  Ла-Манш: Ла-Манш, вадаём, які падзяляе Англію і Францыю
  
  Зносіны ў чаце: флірт, спроба падчапіць каго-небудзь дасціпным подшучиванием або кампліментамі
  
  Хімік: аптэка
  
  Балбатун: размова
  
  Чиппи: ўстанова хуткага харчавання, дзе прадаюць чыпсы і іншую смажаную ежу
  
  Чыпсы: Бульба фры, але патаўсцей
  
  Крымінальны вышук: Аддзел крымінальных расследаванняў
  
  Грамадзянская вуліца: грамадзянская жыццё (у адрозненне ад арміі)
  
  Харчовая плёнка: поліэтыленавая плёнка для харчовых прадуктаў
  
  Гадзіны: ўдар
  
  Вугальная яма: невялікі склеп або адсек для захоўвання вугалю
  
  Певень і бык: выдумка / бязглуздзіца
  
  Аблажацца: аблажацца, здзейсніць памылку
  
  Агульны: ўчастак паркавай зямлі / або больш нізкага класа
  
  Агульнаадукацыйная школа (Уклад.): Сярэдняя школа
  
  Паліцэйскі захоп: захоп
  
  Паліцэйскі: афіцэр паліцыі
  
  Коста-дэль-Крымінал: раён Іспаніі, дзе, як кажуць, пражывае шмат брытанскіх злачынцаў
  
  Камбінезон: камбінезон або кацельны касцюм
  
  CPS: Каралеўская пракурорская служба, вырашае, ці будуць распачатыя справы паліцыяй
  
  Няня: той, хто прыглядае за дзецьмі за грошы
  
  Савет: мясцовае самакіраванне
  
  Дэн Дэйр: герой коміксу Eagle
  
  Палуба: адна з пляцовак на паверсе вышыннага дома
  
  Калода: ударыць (дзеяслоў)
  
  Адчайны Дэн: вельмі моцны персанаж коміксаў
  
  ДЫ: дэтэктыў-інспектар
  
  Ўвагнутасць: не
  
  Мезим-фортэ стрававальнай печыва: звычайнае печыва
  
  Зрабі бегункі: знікні
  
  Зрабі адно: сыходзь
  
  Doc Martens: Цяжкія чаравікі на падэшве з паветранай падушкай
  
  Гады асла: доўгі тэрмін
  
  Праезная дарога: старажытны шлях, па якім везлі быдла на рынак
  
  Сяржант: дэтэктыў-сяржант
  
  Дамба: сцяна або насып для прадухілення затаплення
  
  ED: аддзяленне неадкладнай дапамогі бальніцы
  
  Арол: комікс для хлопчыкаў
  
  Ранні прылёт: рана сыходзіць з працы
  
  Яечныя салдацікі: палоскі тоста з вараным яйкам
  
  Выканаўца: паліцэйскі таран
  
  Нерухомасць: грамадскі жылы комплекс (аналагічна жылых праектах)
  
  Агент па нерухомасці: рыэлтар (ЗША)
  
  Фальклендская вайна: вайна паміж Вялікабрытаніяй і Аргентынай ў 1982 годзе
  
  Педик: цыгарэта
  
  Бруд: паліцыя (абраза)
  
  Яшчур: віруснае захворванне буйной рагатай жывёлы і авечак
  
  Сілы: армія, ваенна-марскі флот і ваенна-паветраныя сілы
  
  FMO: афіцэр-медык узброеных сіл
  
  Смажаны лустачку: смажаны хлеб
  
  Легавый: паліцыя
  
  Гарда: ірландская паліцыя
  
  Садовы цэнтр: бізнес па продажы раслін і садовага інвентара
  
  Джорди: з Ньюкасла
  
  Злазь: цалуйся
  
  Глыток: з рота / таксама можа азначаць мокроту або сліну
  
  Тэрапеўт: лекар агульнай практыкі, урач, які працуе па месцы жыхарства
  
  Трансплантацыя: цяжкая праца
  
  Бабуля: бабуля
  
  Хабдабы: крайняя трывога
  
  Хэнкок: Тоні Хэнкок, англійская комік, папулярны ў 1950-х гадах
  
  Дужы арэшак: дужы чалавек
  
  HGV: цяжкавагавае транспартны сродак, грузавік
  
  ХОЛМС: Кампутарная сістэма паліцыі Вялікабрытаніі выкарыстоўвалася пры расследаванні буйных інцыдэнтаў
  
  Дом: дом састарэлых або хворых людзей
  
  Іне: не так
  
  Інтэрпол: міжнародная паліцэйская арганізацыя
  
  На апеку: дзіця, забранный сацыяльнымі службамі з сям'і
  
  Жалезная лэдзі: Маргарэт Тэтчэр у дачыненні да любой моцнай жанчыне
  
  МСЭ: аддзяленне інтэнсіўнай тэрапіі ў бальніцы
  
  JCB: механічны экскаватар
  
  Джэры-білд: дрэнна зроблены
  
  Хлопец: малады чалавек
  
  Дзяўчына: маладая жанчына
  
  Ліфт: ліфт
  
  Лорд Лукан: знакаміты арыстакрат, які, як мяркуецца, забіў няню сваіх дзяцей і знік у 1974 годзе. Так і не быў знойдзены.
  
  Грузавік: грузавік
  
  Страціў бутэльку: страціў мужнасць / збаяўся
  
  Люфтваффе: ваенна-паветраныя сілы Германіі
  
  Мардзі: пануры або капрызны
  
  Асоба, якая ўчыніла памылку: зніклы чалавек
  
  Міс Марпл: дэтэктыў з серыі кніг Агаты Крысці
  
  Міністэрства абароны: міністэрства абароны
  
  Мабільны тэлефон: сотавы тэлефон
  
  Дэпутат: Член парламента, палітык, які прадстаўляе вобласць
  
  Нафф: непераканаўча, нядобра
  
  Нацыянальная служба: абавязковая ваенная служба Вялікабрытаніі, якая скончылася ў 60-е гады
  
  Сеткаватыя шторы: разнавіднасць запавес напаўпразрыстых
  
  NHS: Нацыянальная служба аховы здароўя, служба грамадскага аховы здароўя Вялікабрытаніі
  
  Нік: паліцэйскі ўчастак (як дзеяслоў: арыштоўваць)
  
  Зараз: нічога
  
  Псіх: вар'ят чалавек
  
  Гадавальнік: месца, дзе вырошчваюцца расліны, хмызнякі і дрэвы для продажу (часта оптам).
  
  Obo: назіранне
  
  Старая кашолку: старая (зняважліва)
  
  Стары Біл: паліцыя
  
  Паток: што заўгодна
  
  Штаны: назоўнік: ніжняе бялізну прыметнік: дрэннае / дрэнь / жудаснае
  
  Пара: дэсантнік
  
  Аплата па меры паступлення: сотавы тэлефон, за званкі па якому вы плаціце загадзя
  
  ПК: канстэбль паліцыі
  
  Бензін: бензін
  
  Дот: бетонавую будынак, часткова падземнае, якое выкарыстоўваецца ў якасці абарончага пасады.
  
  Прыдурак: дурань
  
  Адвалі: як ўсклік, сыходзь (груба). Таксама можа азначаць раздражняць.
  
  Мачыцца ўніз: ідзе дождж
  
  Гульнявое поле: спартыўная пляцоўка
  
  Плебей: звычайны чалавек (часта абразлівы)
  
  Прэм'ер-міністр: выкрыццё
  
  Портакабин: пераноснае будынак, якое выкарыстоўваецца ў якасці часовага офіса і г. д.
  
  Пошта: пошта
  
  Аддзел планавання: аддзел мясцовых органаў улады, які выдае ліцэнзіі на будаўніцтва і девелопмент нерухомасці.
  
  PNC: нацыянальны кампутар паліцыі
  
  PSNI: паліцэйская служба Паўночнай Ірландыі
  
  Прыдурак: дурны ідыёт
  
  Прэм'ер-ліга: вышэйшы дывізіён англійскага футбола
  
  Грамадскі аналітык: навукоўцы, якія праводзяць хімічны аналіз у мэтах абароны грамадства
  
  Карчмар: чалавек, кіраўнік пабам (скарачэнне ад public house), месцам, дзе падаюць алкагольныя напоі, а часам і ежу.
  
  Каралеўскія ваенна-паветраныя сілы: Каралеўскія ваенна-паветраныя сілы
  
  Ануча: газета
  
  Таранный рэйдэрскі захоп: рабаванне, пры якім аўтамабіль урэзаўся ў вітрыну крамы
  
  Рэндзі: узбуджаны
  
  Выведка: рэкагнасцыроўка
  
  Рэд Адэр: знакаміты пажарны на нафтавай свідравіне
  
  Рэанімацыя: палата рэанімацыі
  
  Правільнае стан: беспарадак
  
  Тэлефанаваць: тэлефон (дзеяслоў)
  
  Дарожныя работы: выкананы рамонт дарог
  
  Радок: аргумент/аргументаваць
  
  RSPB: Каралеўскае таварыства абароны птушак
  
  RTC: дарожна-транспартнае здарэнне
  
  Фургон: месца сустрэчы
  
  Каралеўскія інжынеры: Корпус брытанскай арміі, які займаецца ваеннай інжынерыяй і г. д.
  
  Рэгбі: рэгбі (шыкоўны амерыканскі футбол)
  
  Сяржант: сяржант
  
  SCO19: Спецыяліст па барацьбе са злачыннасцю і аперацыях, спецыяліст па кіраванні агнястрэльнай зброяй
  
  Мошонка: нізкая жыццё
  
  Камора: невялікая кухня для мыцця посуду
  
  Паўпадвальны: двухкватэрны дом, да якога толькі з аднаго боку прымыкае іншы дом
  
  SFA: Усім салодкіх ебеней
  
  Трахацца: займацца сэксам
  
  Загрузка: вялікая колькасць
  
  Превзойдите усе шанцы: кажаце гучна, па-гаспадарску
  
  Каледж шостага класа: школа для старшакласнікаў апошніх двух гадоў навучання.
  
  Старшы следчы: старшы следчы
  
  Skip: вялікі адкрыты кантэйнер, які выкарыстоўваецца для будаўнічых адходаў
  
  Шлепалка: дзындра
  
  Смэкхед: марына брыля гераінавай наркаман
  
  Морда: паліцэйскі інфарматар
  
  Крыміналіст: супрацоўнік паліцыі, які выязджае на месца злачынства
  
  Дзёран: надакучлівы чалавек
  
  Сартаваць: рабіць ці складаць
  
  Солиситор: юрыст
  
  Спаркі: электрык
  
  Ведьмак: шпіён
  
  Таварыш па звязе: салдат нізкага рангу
  
  Нож Stanley: універсальны нож
  
  Ўзрушаючае відовішча: прыгожая жанчына
  
  Супер: супэрінтэндант (паліцэйскае званне)
  
  Геадэзіст: той, хто прафесійна даследуе зямлю і будынка
  
  Слодыч: ласкавае зварот, як у каханай
  
  Таблоід: газета
  
  Тати: бульба
  
  Чай: Вячэра (североанглийский)
  
  Кухоннае ручнік: сушыльная тканіна
  
  Каса: касавы апарат
  
  Савет: беспарадак
  
  Падпіўшы: трохі п'яны
  
  Сам Топ: пакончыць з сабой
  
  Факел: ліхтарык
  
  Тоці: прывабная жанчына
  
  Трамптон: ўніжальнае назва пажарнай службы, часта выкарыстоўваецца паліцыяй
  
  Рэпетытар: выкладчык універсітэта
  
  Шматпавярховы дом: высокае будынак, якое змяшчае кватэры (звычайна сацыяльнае жыллё)
  
  Элітны: багаты ці модны
  
  Вікі: смярдзючая мазь, якая выкарыстоўваецца для палягчэння катаральным працэсу
  
  Дурная задума: канабіс
  
  Уолі: дурны чалавек
  
  Баявы кліч: Часопіс Арміі выратавання
  
  Мыцце: у пральнай машыне
  
  Упраўленне па водазабеспячэнню: кампанія, якая пастаўляе ваду ў пэўны раён
  
  Розыгрыш бізуна: збор грошай
  
  Чалавек з белым фургонам: тыповы прадстаўнік працоўнага класа, які водзіць невялікі грузавік
  Вдовьи адзення: чорная вопратка, якую носіць ўдава ў жалобе
  
  Wilco: выканае, г. зн. так
  
  Збор воўны: Мары наяве
  
  Желтобрюхий: ураджэнец Линкольншира
  
  Йоб: грубы або агрэсіўны юнак або асобу
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Калі ласка, далучайцеся да нашай рассыланні бясплатных крымінальных трылераў, дэтэктываў, містычных і любоўных раманаў kindle і іх новых рэлізаў, а таксама навін аб наступнай таямніцы Ніккей Галены!
  
  http://www.joffebooks.com/contact/
  
  
  
  
  
  Дзякуй, што прачыталі гэтую кнігу. Калі яна вам спадабалася, калі ласка, пакіньце водгук на Amazon, і калі мы нешта прапусцілі ці ў вас узнікнуць пытанні, калі ласка, звяжыцеся з намі. Аўтар і каманда выдавецтва цэняць вашы водгукі і час, выдаткаванае на чытанне гэтай кнігі.
  
  
  
  Наш адрас электроннай пошты: office@joffebooks.com
  
  
  
  
  
  http://joffebooks.com
  
  
  
  
  
  Сачыце за намі на facebook www.facebook.com/joffebooks, каб даведацца пра навіны аб наступнай кнізе Джой Эліс
  
  
  
  
  
  Мы ненавідзім памылкі друку, але часам яны праслізгваюць. Калі ласка, дасылайце любыя выяўленыя памылкі па адрасе corrections@joffebooks.com
  
  Мы выправім іх як мага хутчэй. Мы вельмі ўдзячныя уважлівым чытачам, якія знайшлі час, каб звязацца з намі.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  ПАДБОРКА ІНШЫХ НАШЫХ ВЫДАННЯЎ, ЯКІЯ ВАМ ТАКСАМА МОГУЦЬ СПАДАБАЦЦА
  
  
  
  
  
  ЗУСІМ НЯПРАВІЛЬНА:
  
  
  
  http://www.amazon.co.uk/WRONG-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B010Y7641M/
  
  http://www.amazon.com/WRONG-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B010Y7641M/
  
  
  
  
  
  Спачатку стральба, потым жудаснае адкрыццё на пусткі ...
  
  Напарнікі паліцыі, Д. І. Калладайн і Д. С. Рут Бейлисс, спаборнічаюць з часам, каб высачыць забойцу да таго, як увесь раён ўспыхне гвалтам. Іх бос думае, што ва ўсім вінаваты наркабарон Рэй Фэллон, але інстынкты Калладайна падказваюць, што ў жылым комплексе Хобфилд адбываецца нешта значна больш агіднае.
  
  
  
  Ці зможа гэты дуэт высачыць забойцу да таго, як хто-небудзь яшчэ памрэ, і да таго, як прэса здрадзіць агалосцы жудасныя злачынствы? Дэтэктываў Калладайна і Бейлисса вядуць па следзе, які праходзіць у небяспечнай блізкасці ад дома. У захапляльнае фінале яны спаборнічаюць з часам, каб выратаваць каго-то, хто вельмі блізкі сэрцу Калладайна.
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  http://www.amazon.co.uk/SECRET-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B00XYMC5GI/
  
  
  
  http://www.amazon.com/SECRET-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B00XYMC5GI/
  
  
  
  
  
  Жудасныя сямейныя таямніцы усплываюць вонкі, калі забіваюць маладую жанчыну
  
  
  
  Эмі Хіл, девятнадцатилетняя студэнтка, задушаная, і яе цела выкінута на адкрытае месца ў горадзе. Для расследавання гэтага жорсткага злачынства выкліканыя новыя паліцэйскія партнёры, Д. І. Н. Джым Ніл і Д. С Ава Мары апошнім часам. Апошнім чалавекам, тым, якія бачылі Эмі жывы, быў Сайман, сын сябра сям'і, але перш чым яго паспелі належным чынам дапытаць, ён знік.
  
  Дэтэктываў Ніла і Мары апошнім часам вядуць па следзе шакавальных сямейных таямніц і злачынстваў. Ці зможа гэты дуэт высачыць забойцу да таго, як хто-небудзь яшчэ памрэ? Спыненне гэтага трагічнага цыклу гвалту паставіць пад пагрозу жыццё Д. С. Мары апошнім часам у захапляльным і кранальным фінале.
  
  Калі вам падабаюцца Анджела Марсонс, Рэйчел Эбат, Рут Ренделл або Марк Білінг, вы будзеце зачараваныя гэтым захапляльным новым аўтарам крымінальнай фантастыкі.
  
  "МЁРТВЫ САКРЭТ" - першы фільм з новай серыі дэтэктыўных трылераў з удзелам Д. С. Авы Мары апошнім часам і Д. І. Джыма Ніла. Ава Мары апошнім часам - маладая жанчына-паліцэйскі, нядаўна якая атрымала званне дэтэктыў-сяржанта. Яна фанатичка фітнесу з густам да небяспечным адносінам. Джым Ніл - бацька-адзіночка, які сумяшчае сваю адданасць працы з клопатам пра сына.
  
  Дзеянне гэтай дэтэктыўнай гісторыі разгортваецца ў выдуманым паўночным горадзе Стромфорд і захопіць вас ад пачатку да шакавальнага завяршэння.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  ЗВЫЧКА - трылер-бэстсэлер № 1, ад якога вы не зможаце адарвацца,
  
  
  
  
  Маладая жанчына, Рэбека Хейлсхорн, ляжыць зарезанная ў сваёй пасцелі на аддаленым фермерскай доме. Для расследавання выкліканы дэтэктыў-пачатковец Брэндан Хілі. Увесь пекла вырываецца на волю, калі на сцэну ўрываецца яе брат. Аказваецца, у Рэбекі шмат сакрэтаў і сувязяў з бруднай сеткай, які спалучае ўлада, багацце і сэкс. Дэтэктыў Брэндан Хілі, спрабуючы пакінуць трагічнае мінулае ззаду, праводзіць небяспечнае расследаванне, якое паставіць пад пагрозу яго жыццё, так і яго розум. "Звычка" - захапляльны трылер, які спадабаецца ўсім аматарам крымінальнай фантастыкі. Бреартон ўзмацняе напружанне на кожным кроку, пакуль не прыходзіць шакавальнае і захапляльнае завяршэнне.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"