Кент Крістобель : другие произведения.

Прекрасне та приватне місце (серія Сандро Челліні, книга 2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
   ВОНИ зійшли на пагорб, щоб побачити зимове сонце, що ширяє над далеким обрієм, широкий краєвид блідо-сірих пагорбів і безлистих лісів попереду та темну стрічку річки, що тягнеться внизу долиною. Водій різко загальмував на підйомі, і за ними здійнялася хмара пилу, огортаючи велику тварину автомобіля. Він обернувся до свого пасажира і розмашистим жестом обдарував його всім, що вони розглядали.
  «Ось», — сказав він англійською з таким сильним акцентом, що навіть цей єдиний склад було ледве впізнати. «Замок Орфей». Ласкаво просимо. І він усміхнувся, рівною усмішкою, яка не доходила до його очей, і відблиск золота далеко в його роті.
  Поруч з ним мандрівник дивився на алею з курних чорних кипарисів, що то спадала, то здіймалася прямо перед ними, розсікаючи краєвид навпіл і закінчуючись темними лісами, з-під яких височіли сірі кам’яні фланги красивого замку п’ятнадцятого століття: крутого, міцного й без прикрас. Власне кажучи, це не фортеця, а фортеця, навіть в останній рожевий відтінок згасаючого зимового дня, Замок Орфей, безкомпромісний, яким він завжди був, не намагався привернути увагу свого нового гостя.
  Вона чекала на них, масивні укріплені двері, в яких вона стояла, підкреслювали витонченість її фігури, її дівочі плечі, її крихітні щиколотки. Величезні сяючі блакитні очі, що дивляться на нього; хмара червоно-золотого волосся. Вона простягла до нього свої ніжні малярські руки, і на її губах спалахнула задоволена усмішка.
  — Містере Фейрхед, — сказала вона на користь невеликого імпровізованого комітету з прийому. Ззаду стояла висока дівчина у фартушку; у неї було довге чорне волосся з проділом по центру, а обличчя було ідеальним, блідим, меланхолійним овалом сільської Мадонни. А з нею були й інші гості, компанію яким склав Алек Ферхед: окрім нього двоє чоловіків і дві жінки. Все присутній і правильний. «Для нас велика честь».
  Будь-кому, хто дивився на Алека Ферхеда в сутінках, що стрімко зростали, можна було б пробачити, якщо б він подумав, що все, що він хотів зробити, — це розвернутися, залізти назад у машину та сказати водієві своїм золотим зубом, щоб той витягнув його звідти. Але поки всі чекали, що новоприбулий відповість на привітання директора, темрява опустилася позаду нього на широку запорошену місцевість, і було надто пізно.
  OceanofPDF.com
  Розділ перший​​
  ЗА КЕРМО своєї темної й тихої машини за півгодини до лютневого світанку Сандро Челліні сидів на провулку в південному передмісті Флоренції, думаючи про свою дружину. Луїза.
  Йому слід було думати про роботу, але не бажання думати про роботу було частиною проблеми.
  Протягом трьох днів Сандро Челліні платили за те, щоб він супроводжував сімнадцятирічну дівчину до її елітної школи в місті, а потім повертався додому. Її батьки думали, що вона потрапила в наркотики, і хотіли знати, хто зводить її зі шляху. Карлотта Беллагамба була єдиною дитиною – «дорогоцінною» дитиною, як говорив евфемізм; зачата в результаті медичного втручання.
  Поки що: нічого. За словами її батьків, п’ятничний вечір часто був ніччю, коли Карлотта залишалася на вулиці до ранку, і сьогодні справді була п’ятниця, але Сандро не мав великих надій. Ні в житті, ні в тому, щоб зробити якесь важливе відкриття, яке допомогло б Карлотті та її батькам краще зрозуміти одне одного.
  Це був сучасний світ: батьки настільки зайняті чи настільки нервові, що заплатили приватному детективу, щоб той наглядав за їхньою дитиною, а не брався за власну плоть і кров. Діти надто дорогоцінні, щоб їм дозволити дику мить чи дві, але це було не рішення Сандро; він був просто наймит. Як коротко висловився помічник Сандро за сумісництвом Джулі Сарто, що ще залишалося зробити цій дорогоцінній дитині, як не зійти з колії? Відкритий і закритий корпус.
  діти Не маючи власних, Сандро дуже добре усвідомлював, що не в змозі судити. Яким би він був батьком? Мовчазний, як рідний батько, змучений, як мати, змучений роботою й турботами? Він навіть подумати не міг про те, як би вони любили дитину, він і Луїза. Точна деталь: перший день у школі, побачивши, як дитина вчиться їздити на велосипеді чи грати у футбол. Бунтарські підлітки, які думають, що знають усе, така дівчина, як Карлотта, корчить обличчя своєму дурному старому татові.
  Дім дівчини був на зеленому боці; красива двоповерхова вілла – три, якщо врахувати гараж і підвал під високим першим поверхом. Йому було років двадцять, з терасою, верандою, п’ятьма оливковими деревами в передньому саду, пальмою з листям позаду та двома блискучими автомобілями в гаражі. Робота не була складною; це була няня, чиста й проста. Проблема полягала в тому, що Сандро не хотіла бути нянькою. Протягом тридцяти років офіцера міліції, з усім брудом і нудьгою, що випливало з цього, він принаймні був чоловіком.
  «Це почнеться повільно», — попередив його колишній партнер П’єтро, чоловік, з яким він ділив патрульну машину п’ятнадцять років. Життя приватного детектива буде схоже на життя будь-якого іншого позаштатного детектива; йому просто доведеться пристосуватися.
  Тільки починалося воно не повільно, зовсім ні. Понад рік тому його перша справа кинула його в безвихідь: пошуки норовливої англійської дівчини, чиїм батькам, здавалося, навіть наплювати на те, що вона може померти, і скорботна дружина, яка благала щоб зрозуміти самогубство її чоловіка. Розмахуючи в найгіршу погоду, яку місто бачив за останні сорок років, Сандро виявив, що бореться з самого початку – зі своїми давніми колегами в Polizia di Stato, з неймовірною зарозумілістю суперницької сили, карабінерів, з очікуваннями втрачений і, головне, з самим собою. Зі своїм новим статусом: приватний детектив. Найнижчий із нижчих, без значка чи товаришів, знімав шапку перед людьми, яких зневажав, тримав язик за зубами, коли хотів прокричати це місце.
  Він не міг звинуватити когось іншого у своєму звільненні з Поліції. Дехто міг назвати передачу інформації батькові жертви вбивства не більш ніж необережністю, проступком або навіть добрим вчинком. Але він порушив правила. Інші чоловіки, можливо, боролися з цим, чіплялися за свою роботу заради пенсії та теплого офісу, у якому провели останні п’ять років свого трудового життя. Не Сандро.
  Він знайшов англійську дівчину, майже живу. Він упіймав її викрадача. Він розгадав жахливу правду про те, як архітектор Клаудіо Джентілескі пішов у річку й залишив свою дружину йти далі саму, а потім пішов до тих, хто сумнівався, і довів їм, що знав, що робить. Довести це самому собі було ще далеко.
  А потім усе затихло. Паводкові води спали, настала зима. Різдво прийшло й минуло, і Сандро сидів у своєму тихому офісі в Сан-Фредіано, спостерігаючи, як тонке сонячне світло переходить з одного кінця кімнати в інший, і думав, чи задзвонить телефон коли-небудь знову.
  У січні, після місяця крутіння пальцями, він змусив себе записатися на комп’ютерні курси; зачатки. Як отримати дані, як визначити, чи машину стерто. Це навчило його, як мало він знав.
  У березні ми витратили два тижні на те, щоб стежити за молодою чилійською дружиною літнього пекаря, щоб з’ясувати, чи була у неї інтрижка чи ні. Ні, як виявилося, хоча у неї була дочка, яку вона тримала від нього в таємниці. Вона думала, що пекар не одружиться з нею, якщо в неї буде дитина. Чи добре все закінчиться? Сандро не міг знати; вітчим, згідно з його професійним досвідом, не був дуже добрим до своїх підопічних. Але це не його справа, коли справу закрили.
  У квітні охорона власника невеликої мережі гаражів у передмісті, місяць супроводжував чоловіка – грубу, нахабну роботу – по місту, збираючи заробіток, поки його черговий охоронець відновлювався від вогнепального поранення. . Сандро не сказав Луїзі про вогнепальне поранення. У червні, після місяця бездіяльності в багатолюдному місті, якийсь давній контакт із Британської Ради доручив йому італійсько-американський трест, який керує замком у Мареммі. Траст — якась мистецька спільнота — рішуче попросив його зробити це безглузда перевірка співробітника; практично роздатковий матеріал. Чи це було, хотів він запитати П’єтро, коли вони сиділи пліч-о-пліч у дружній, робочій метушні бару, куди вони ходили, коли працювали поліцейськими, синя кепка П’єтро між ними на столі, чи так це було буде? Педики і марнославство працюють, чекаючи, поки ці клаптики впадуть зі столу багатої людини?
  Коли двигун цокав у темному, морозному повітрі, в салоні автомобіля ставало холодно; Сандро відкрив флягу, яку наповнив гарячим чаєм. На верхньому поверсі будинку Беллагамба за матовим склом вікна ванної спалахнуло світло: хтось піднявся.
  Унизу засвітилося інше світло. Чи перша встала мати? Зайшла в халаті на теплу кухню, щоб зробити чоловікові каву? І знову Сандро думав не про роботу, а про Луїзу. Його дружина, з якою він більше місяця не ділився сніданком. Що з одним, то з іншим.
  Коли вони попрощалися біля бару, П’єтро швидко, люто обняв його за плечі: зовсім не так, як він.
  Він сказав: «Це добре, якщо ти виявиш, що у тебе є час, Сандро». Ти зараз потрібен Луїзі».
  Луїза потребувала його, коли захворіла. Тепер він був не такий впевнений.
  Люди згуртувалися. Якби ви запитали Сандро до того, як Луїзі поставили діагноз, він би сказав, що у них була купка друзів, не більше. Але коли дійшла чутка про те, що Луїза була в лікарні, чоловіки, жінки та діти зупиняли його на вулиці, щоб запитати, чи з ними все гаразд, чи їм щось потрібно. Навіть мовчазний продавець газет вишукував для них халяву з заднього боку свого кіоску; путівники по ресторанах, карти Сицилії, листівки з вухами. Луїзі це досить швидко втомилося; вона просто хотіла повернутися до роботи, і все, що пахло милосердям, викликало її роздратування.
  Після операції в листопаді п’ятнадцять місяців тому Луїза взяла місячну відпустку, грудень, на хіміотерапію, і хоча вони продовжили курс у січні та лютому, на той час їй уже було достатньо сидіти вдома, крутячи великими пальцями. Щотижня вона брала вихідні лише в п’ятницю та суботу: у п’ятницю, щоб прийняти ліки, у суботу, щоб полежати в затемненій кімнаті, поки він годував її сухим печивом і ромашкового чаю, тому що, просто піднявши голову з подушки, її кинуло. А в неділю цілий ранок огризатися на Сандро, хоча до вечора вона розм’якшала б і заплакала б; він не знав, з чим важче впоратися.
  А в понеділок вона повернеться на роботу, надійна, надійна Луїза в цеху у Фролліні, в тіні Палаццо Веккіо, продаючи черевики за 500 євро вродливим, розпещеним жінкам з усього світу; незмінно ввічлива, час від часу щедра на свою знижку, безмежно пишається своїми товарами. Не така тверда, як колись; хіміотерапія скинула з неї кілька кілограмів, а під час операції одну з її грудей забрали, а на її місці залишили поролоновий протез. Вони говорили про реконструкцію в лікарні, але обличчя Луїзи стало порожнім і впертим при згадці про нову операцію, більше часу, проведеного в лікарні, ніж це було суворо необхідно для порятунку її життя; протез підійде.
  Наприкінці березня в Кареджі був не по сезону спекотний день, і вони вдвох чекали півтори години в Портакабіні, який слугував тимчасовою клінікою. Сандро намагався втримати свою дружину за руку, але вона не терпіла його; було надто жарко, сказала вона. Коли вони нарешті потрапили до кабінету, біля лінії шраму з’явився висип, який міг викликати занепокоєння, але виявилося, що це була спека; нема про що турбуватися. Ще один огляд у вересні був очевидним; ми залишимо це за дев’ять місяців до наступного, сказали вони.
  Звісно, поруч із цією новиною — результат, якого так приховано прагнув, що він усе ще не наважувався в це повірити — робота не мала значення. Не має значення. Але Сандро ненавидів неможливість забезпечити; він не хотів, щоб Луїза хвилювалася про гроші.
  На тихій приміській вулиці — тихій, за винятком того безперервного дзижчання дронів, що прямували до міста — світло було сірим. Сонце було лише лимонно-жовтим сяйвом за східними пагорбами, але небо було ясним, лише пара тонких клаптиків хмар на сході з рожевим відтінком. Було дуже холодно.
  Сандро випив шматок свого охолоджуючого солодкого чаю, натягнув рукавички й енергійно потер руки. Він відчував себе на якійсь нічийній землі, на цій безіменній вулиці, де не було ні ні вдень, ні вночі. Людина-невидимка. У приватному детективі корисна якість, можливо, якщо не в житті.
  «Відведіть її на перерву», — сказав П’єтро.
  Цілий рік, відколи закінчилася хіміотерапія, він просив її: хочеш поїхати на Великдень до Чінкве-Терре? Може, ми знову поїдемо в Апулію на літо?
  «Давайте почекаємо до наступного огляду», — це було на початку, а потім «Не зараз». Весь серпень Фролліні залишалася відкритою і нікуди не збиралася. Її бос, сам гладкий старий Фролліні, старший за Сандро, але в кращому стані, сказав Луїзі, що вона — перлина в його короні.
  «Ми не можемо собі цього дозволити», — був виснажений козир Луїзи.
  Тому що ти не заробляєш, чи не так? Не дуже . Це те, чого вона не сказала.
  До того, як ця робота встигла вивести його з дому о шостій, Сандро щоранку лежав без сну і думав, що б він їй сказав, якби вистачило сміливості.
  Я не хочу, щоб ти бачив свого боса частіше, ніж мене, казав він. Я хочу, щоб моя кава була вдома, за кухонним столом, а ти у своєму великому білому халаті метушишся біля плити.
  Я хочу, щоб було як колись.
  Але тепер було надто пізно, чи не так? Здавалося, Сандро завжди був на крок позаду; Поки він усе ще вирішував, як розмовляти з власною дружиною, у Фролліні все змінилося. Луїза йшла кудись, а він мав залишитися позаду.
  І раптом почався екшн. Попереду дівчина вилетіла з під’їзду, щось кричачи через плече в темний будинок. У вузькій картатій куртці-бомбері, вузьких джинсах, чоботях із овчини та рукавичках без пальців вона витягла яскраво-рожеву Vespa з-під навісу веранди, кинула ранець у верхню коробку, потягнулася за шоломом і помчала машину. вийшов на дорогу і пішов.
  День Сандро почався.
  OceanofPDF.com
  Розділ Т другий​
  Я потрапив у поле зору лише в останню хвилину, захищений від неї купою верб, що росла біля річки; Катерина Джоттоне лише вчасно помітила це, щоб трохи збочити й похитнутися на motorino , і вона благополучно пройшла повз. Високий білий борт вантажівки, підйомне обладнання на платформі, мерехтіння червоної та білої стрічки; Маючи намір взятися за роботу, вона не озиралася, тож це було все, що вона бачила. Потім вона вдарилася об крижину, і було так добре, що вона не витягнула шию, щоб глянути позаду, інакше вона опинилася б на асфальті зі зламаною кісткою чи двома.
  Скутер затримався, коли вона змінила передачу. Згорбившись над кермом, Катерина — Кейт для своїх друзів — поповзла на пагорб. Було холодно; о, Ісусе Боже, було холодно.
  Було так холодно, що навіть крізь шари флісу, вовни та шкіри Кейт більше не відчувала своїх пальців на ногах. Виразні виступи її вилиць, піддані захоплюючому, гострому, як ніж, холоду, здавалося, ніби з них здерли шкіру. Коли її моторино долетіло до вершини пагорба, Орфео нарешті з’явився в полі зору, і Кейт подумала, як і дорогою на роботу майже вранці, що це зовсім не схоже на дім.
  Частково це була географія. Кейт виросла на широкій рівнинній долині Валь-ді-К’яна, звідки можна було бачити на милі й куди б не глянув там було житло: великі пасовища для худоби кіаніни, перемежовані квадратними фермами з башточками, сінниками та, все частіше, капанноні , низькими сірими ангарами легкої промисловості. Найближчі пагорби до рідного села Кейт були м’якими й круглими, увінчаними містами та дзвіницями, а їхні схили були скупчені ресторанами, барами та натовпами підлітків.
  Це місце було іншою справою, етруська Маремма; за дві години на південь, але пагорби були скелястими, безплідними, негостинними й дикими, на вершині яких час від часу траплялися вибілені й тихі села. Такій міській дівчині, як Кейт, це здавалося таким порожнім, запорошеним, коричневим, голим і диким серед глибокої зими, безлисті дерева й висохлі ожини, мов павутиння, чіплялися за їхні схили. Кейт винаймала кімнату в найближчому до замку містечку, занесеному мухами місці на краю рівнини під назвою Поццо-Бассо, і під час своєї восьмикілометрової поїздки на мотоциклі на роботу вона проїжджала лише випадкові фермерські будинки, петляючи через вулицю. тихі пагорби.
  Деякі з них перетворилися на руїни, порослі дикими виноградними лозами, знову поглинені ландшафтом. Вони викликали у Кейт мороз від напіврозбірливих горбків під плющем, розкиданого каміння, схожого на напівпоховані тіла. Вони змушували її думати, як швидко зникне людина.
  Вони називали замок досить просто Орфео, хоча те, що залишилося від самої родини Орфео, ховалося у Флоренції на їхній розкішній віллі, замок був надто незручним, надто протягнутим, надто дорогим для опалення. Більшість персоналу, на відміну від Кейт, були місцеві жителі, їхні сім’ї пов’язані з цим місцем поколіннями, і Траст для них нічого не значив; блудний син, який перетнув Атлантику в тридцятих роках, заробив гроші на сталі під час війни, а потім повернувся, в захваті від американського шляху, щоб створити англомовне місце для художників. Вони терпіли Траст, бігали з офісів у Балтіморі, але п’ятдесят років не мали великого значення в цьому ландшафті, порізаному етрусськими печерами, де навіть римляни були відносно новоприбулими.
  Кухарка Джіневра одного разу висловила здивування, що Кейт не їздить з дому на роботу, якщо вона не хоче жити там; вона належала до покоління, для якого було б цілком природним, щоб двадцятидев’ятирічна незаміжня жінка жила з батьками – або, у її випадку, мати і вітчим – навіть якщо це означало довгу дорогу на роботу. Але Кейт, яка провела більшу частину свого підліткового віку, сперечаючись із упертим, старомодним чоловіком, за якого її змучена мати вийшла заміж, коли їх покинув батько Кейт, тепер не жила вдома більше десяти років. Вона працювала на круїзних лайнерах біля узбережжя Флориди, у ресторанах на Лазурному березі, навіть у кав’ярні в Баті, Англія, але це місце – Замок Орфей, за дві години їзди від місця, де вона народилася – іноді здавався найбільш чужим з усіх.
  І сьогодні вранці більше, ніж більшість, Кейт задавалася питанням, чи справді це те, що їй тут просто не місце. Це було давно? можливо; зимовий сезон, звичайно, був важчим, ніж літній; гості дивувалися, що вони робили посеред нічого, у холод і дощ; це була не та Італія, на яку вони підписалися. Але вчорашній день був важким; вчора все ніби зіпсувалося. Вчора нічого не пішло.
  На гострому лісистому повороті показалося опукле дзеркало, яке непомітно позначало задній вхід до замку. Кейт повернула через поворот між деревами й кинулась, щоб маленька Веспа подолала каміння й уламки задньої під’їзної дороги. Відвідувачам і гостям не заохочували користуватися цим маршрутом, хоча він являв собою значний короткий шлях: не було жодного краєвиду, жодної алеї дерев, жодного обрамлення чудового, страшного профілю замку, а місцевість була нерівною. Таким шляхом під’їжджали крізь похмуру гущавину зарослої діброви, і над головою раптово виринув край замку.
  Серед дерев була невелика галявина, позначена флагштоком, де були припарковані різноманітні транспортні засоби персоналу, поза полем зору, і Кейт зійшла з коня та штовхнула свій мопед у місце, неофіційно відведене для неї. Праворуч від неї була пральня та квартира-студія, де штори були міцно засунуті; пройшов би деякий час, перш ніж він з’явиться. У її кишені її мобільний дзвенів маленьким веселим мелодією. Вінченцо.
  Вона стягнула шолом і приклала мобільний до вуха. 'V'cenz. Каро .'
  Вони не були разом так довго; п'ять місяців. Він зустрів її в нічному супермаркеті в Поццо, де він працював, купуючи собі трохи пива на зворотному шляху до ліжка, який вона орендувала біля байкерського бару. Вінченцо був молодший, на рік чи два, і вів тихе життя. Він подивився на Кейт, і вона зрозуміла, що він бачить дівчину, яка подорожувала світом, яка здобула свою незалежність, яка сама пила пиво пізно ввечері; його очі сяяли, коли він дивився на неї. Здебільшого він був милим.
  «Так», — сказала вона у відповідь на його запитання. «Щойно прибув. Добре, так, я в порядку».
  Вона розповіла йому про свої проблеми вчора ввечері, і він піклувався про неї, і це все, навіть якщо це здавалося гнітючим. Повернувшись, щоб помітити, що пікап садівника припаркований на своєму звичайному місці, вона сказала: «Мауро повернувся».
  Вінченцо був на першій зміні, і вона знала, що він буде біля каси, між клієнтами; він хотів знати, чи зможе він побачити її сьогодні ввечері, викладаючи свою справу. Кейт знала, що насправді він хотів переїхати до неї; вона дозволила йому говорити, розсіяно оглядаючись. Якщо пікап був доказом, то похмурий Мауро, фактотум, різноробочий і садівник, повернувся – до люті директора, він провів весь учорашній день, допомагаючи фермеру витягувати худобу з потоку на іншому боці долини. Але щось було інакше; вона ще не знала, що це таке. Під час розмови Вінченцо слухавка застрягла їй під вухом, Кейт відкрила блискучу коробку на задній частині мопеда й витягла опуклий брезентовий ранець, який взяла на роботу. Її пальці були схожі на заморожені сосиски, навіть у рукавичках.
  «Добре, любий, — ніжно сказала вона, — сьогоднішній вечір має бути чудовим. Чи можна тобі подзвонити? Треба зайти всередину, я мерзну. Un bacio , добре ? Un bacio .' Бурчачи, він відпустив її, і Кейт поспішила під дерева до замку.
  Незважаючи на те, що минуло шість місяців відтоді, як вона почала працювати в Orfeo, Кейт все ще не зовсім розуміла його принципи. Кожні десять тижнів приходило від п’яти до десяти гостей, усі – або майже всі – самотні та всі творчі люди того чи іншого роду. Ви могли б назвати їх художниками, припустила Кейт, але хоча вона завжди думала про художників як про художників чи скульпторів, гості Орфея могли бути поетами чи авторами романів чи п’єс, або вони могли виготовляти крихітні невиразні предмети з пір’я та глини чи складати опери. за допомогою звуків підводних істот.
  Що б вони не робили, їх розставляли навколо, розміщували в замкових апартаментах і господарських будівлях для цих десяти тижнів, підгодовують і поять; час від часу їх розважали експедиціями туди-сюди, до галерей чи церков або відвідуванням ораторів. Кейт завжди вважала, що вони тут, щоб працювати, але деякі з них, здавалося, взагалі нічого не робили, і, звичайно, від них ніколи не вимагали жодних доказів досягнень. Відверто кажучи, Кейт нічого не знала про мистецтво. І ця партія – добре. Вони були для неї чужорідним видом. Але знову ж таки – пара американців, англійський романіст, норвезький поет, – подумала Кейт, прямуючи довкола стін до замкової кухні, – це не було таким дивним. Вони були чужими.
  Також часто було кілька італійців – хоча цього разу лише один, і оскільки він був із Венеції, то був досить екзотичним для дівчини з рівнин Валь-ді-К’яна, які не мали виходу до моря, – але навіть вони мали вести кожну розмову англійською, офіційна мова замку. Норвежець і молода американка, які обоє хотіли вдосконалити свої мовні навички, час від часу намагалися спілкуватися з персоналом та італійськими гостями їхньою мовою, але це викликало неприйняття. Кейт не могла причепитися до правила домашньої мови, тому що це було причиною того, що її, сторонню людину, привезли. Її англійська та її спокійне, тихе спілкування з кумедними іноземцями навчилася на круїзних лайнерах. Але це правило, як і багато інших, було дивним; це робило це місце схожим на дивну острівну державу серед самотніх пагорбів. Власне, те, що іноді здавалося Кейті найбільше Орфео з його заборонами й покараннями, його усміхненою, непримиренною директоркою, — це інтернат чи в’язниця.
  Кухня й їдальня розташовувалися в старій стайні, яка прилягала до задньої частини замку, з його сліпої сторони, а в стіні, що огороджувала комплекс, був вхід для персоналу, потім невелика ділянка підстриженого газону. З вентиляційних отворів кімнати, де було замкове опалення, вирувала пара, а під її важкими черевиками хрустіла від інею трава. Двері на кухню були прочинені. Кейт почула голоси, зупинилася, повісивши сумку через плече, перед нею затуманившись дихання, і прислухалася.
  Голосів було занадто багато, і вони були піднесені надто високо. Директор не любив рекету, особливо італійського. Кейт привели після кухоньки – офіціантка було занадто сучасним словом, здавалося, для іміджу замку все мало бути середньовічним touch – пробурмотів щось грубе італійською американці. Навіть не гість, а дружина гостя, завітала на вечір. Дівчину звільнили; мабуть, вона кричала через плече, поки не виходила, її грубий, зухвалий тосканський акцент лунав подвір’ям.
  Тому було незвично чути такий галас необережно підвищених голосів; навіть якби виникла сварка – а їх було багато – вона обов’язково велася б у режимі свого роду шипіння, плювання, затишку. Отже: щось сталося.
  Кейт хотілося знати, на що вона йде, тож вона нерухомо стояла на хрусткій морозній траві й розмірковувала. З іншого боку пагорба, з невеликої купки господарських будівель, де жили інші, лаяли собаки, звук відбивався по схилах. Перший погляд на Орфея з вершини пагорба цього ранку був дещо іншим. Подумки Кейт перевірила деталі того, що вона зафіксувала: дерева, темний, зубчастий силует, вікна, надто скромні й вузькі для фасаду, і великі ворота у внутрішній двір, що стояли відчиненими. Це стало причиною переполоху?
  Все ще поза межами кухонних дверей, Кейт позадкувала, тихо повертаючись до маленьких воріт, які виводили її назад за стіни. Вони були досить добрі до неї там, але вона все одно була аутсайдером. Її потрібно було підготувати. Вона подивилася на годинник; було ледве восьма година, а вона ще рано йшла на роботу. Постоявши там ще хвилину, вона озирнулася туди, звідки прийшла, оглянула дерева, свій моторіно , пікап Мауро та Пунто Джіневри, зерносховище, флагшток. Прапор був приспущений; вона ніколи раніше не бачила цього таким: це було одне, звичайно, навіть якщо вона не розуміла значення цього. І вона зафіксувала, що великого замку 4x4 ніде не видно. Монстр, вони назвали його, Il Mostro .
  Ну , спантеличено подумала Кейт, тоді нічого особливого . Відкриті ворота; Il Mostro на якусь прогулянку. Чи їхала Дотторесса кудись учора ввечері, після обіду, в машині, яку вона, здається, розглядала як свою особисту власність? Або навіть сьогодні вранці? Але їй було ще надто рано вставати, та все одно Кейт щось побачила зараз у прогалині дерев за сто метрів звідси, де головна дорога вела до великих воріт.
   Низька блакитна форма. Поліцейська машина.
  І вона по морозній траві побігла до дверей, увірвалася на кухню, ніби щойно прийшла, і всі замовкли.
  OceanofPDF.com
  Розділ третій​​
  S САНДРО ЇХАВ ВІА СЕНЕЗЕ в сірому світанковому світлі, не зводячи з прицілу рожеву Vespa, він був на автопілоті. Через три дні він міг зробити це із зав’язаними очима: Сандро завжди мав хист до навігації. Якби не переговори.
  Минулого вечора вони з Луїзою говорили про роботу, яка здивувала Сандро. Почнемо з того, що він був у захваті.
  Вона вже була вдома, коли він увійшов о 7.30.
  Він слідував за дівчинкою до школи, де вона залишалася цілий день; він знову пішов за нею додому. Він пішов за нею до бару в Галлуццо, де вона випила гарячого шоколаду з трьома подружками, а потім вона повернулася додому.
  Луїза готувала польпеттоне , і змішані запахи телятини, свинини, трав і вина, що виходили з печі, підняли його настрій вище, ніж протягом кількох тижнів. Він із вдячністю обійняв її біля плити, а вона повернулася й швидко клюнула його в щоку, а потім повернулася до каструль.
  Сандро сидів за столом і на знак святкування налив собі келих «Морелліно ді Сканзано», який він узяв у винному магазині на Віа дей Серраглі дорогою додому; робота була роботою. Власниця, висока хрипла блондинка, про яку він час від часу дивувався – її голос занадто глибоко, її адамове яблуко надто видатне – рекомендував це; вона чи він мали чудовий смак.
  Луїза відчинила вікно, щоб засунути віконниці, і він побачив, як вона тремтить у крижаному повітрі. Щось у хімії повернуло її до менопаузи, і вона все ще була схильна зривати кардигани в поту.
  «Ти спіймаєш свою смерть», — роздратовано сказав він.
  «Зі мною все гаразд», — нетерпляче сказала вона, а потім, здавалося, пом’якшилася. Вона одягла светр, накинутий на спинку стільця; Сандро не пам’ятав, чи бачив це раніше. Тонкий меринос кольору кориці. Дорогий на вигляд. Якщо Луїза й відчула на собі його погляд, то не визнала цього.
  «Гарний светр», — м’яко сказав він.
  «Чи не так?» сказала вона навмання. «Старий запас, майже нічого не коштує».
  Він мав бути радий, що вона пишалася своєю зовнішністю. «Ви виглядаєте чудово», — ніяково сказав Сандро. «Моя прекрасна дружина. Ходіть і випийте зі мною склянку».
  «За хвилину», — сказала вона, знову повернувшись до нього спиною й щось помішуючи на сковороді.
  «Що ти зараз робиш?» запитав він.
  «Просто трохи рагу. Для морозильної камери. Подумав, що я міг би також, поки я був на цьому. Купили на ринку вдвічі більше.
  Щось у цьому кулінарному марафоні почало бентежити Сандро. Але перш ніж він зміг сформулювати своє занепокоєння, Луїза скинула фартух і сіла біля нього в крісло. Її шкіра сяяла на тлі тонкої коричневої вовни нового светра, вона підняла склянку, яку їй налив Сандро.
  Вони говорили про Карлотту, і Сандро відчув, як вино та тепло уваги Луїзи пом’якшили його. Заколисати його.
  «Мені це звучить як звичайний підліток», — сказала Луїза.
  «Ми ніколи не вживали наркотиків», — відповів Сандро. Йому було двадцять або близько того, коли він зустрів Луїзу; досить близько до віку Карлотти.
  «Тоді все було по-іншому», — сказала Луїза з привидом усмішки на вустах. «У нас не було грошей».
  Вона зробила маленький ковток вина; Сандро знала, що вона десь читала, що більш ніж склянка на день збільшує ваші шанси мати груди рак. Вона ніколи не пила, ніколи; він хотів сказати, що для цього немає причин, кара . Не шукайте причину.
  «Ось що», — сказав він. «Правда, у нас не було грошей». Не те, щоб зараз у нас набагато більше. — Але й наркотиків не було, як зараз.
  Луїза кинула на нього різкий погляд. «Не так багато», — сказала вона. «Але вони були поруч».
  «Звідки ти знаєш?» Сандро був здивований. Його дружина знизала плечима, і він усвідомив, що її плечі тепер такі ж стрункі, як і тоді, коли вони вперше залицялися. Вона підняла брову, лукаво посміхнулась йому.
  «Коли я тільки почав працювати, були дівчата, які приймали певні таблетки. Препарати, які тримали їх стрункими. Американські студенти привезли багато, амфетамінів, мабуть. Вони назвали їх швидкістю. Ти не пам’ятаєш джаз-клуб за станцією?» Її очі танцюють, то пустощі, то ностальгія.
  І Сандро запам’ятав це, хоч і не думав про це місце тридцять років; не те, щоб він коли-небудь був у ньому, коли він був відкритий. Він був закритий наприкінці шістдесятих, забитий дошками та занедбаний, поки через кілька десятиліть знову не відкрився як магазин взуття зі знижками. Гатто Неро .
  «Ти коли-небудь там був?» — запитав він її з цікавістю. «До Гатто? Тридцять років, а він усе ще дечого не знав про Луїзу.
  «Раз чи два. Фотограф повів мене туди».
  Фотограф був ще до Сандро; він був на двадцять років старший за Луїзу і мав друга, а не хлопця. Сандро все одно гірко ревнував цього чоловіка; лише коли йому самому було за п’ятдесят, йому спало на думку, що фотограф, який уже давно помер, майже напевно був геєм. Луїза обожнювала цього чоловіка; це все, що знав Сандро.
  Минув вік, відколи вони так не розмовляли. Особливістю їхнього подружжя були мир і тиша. І незадовго до раку вони перейшли до старих, старих часів. Сандро знав, що йому слід плисти за течією, насолоджуватися нею, але не міг. Що це означало?
  «Єдина дитина», — сказала Луїза, хитаючи головою. «У наш час усі вони єдині діти. Рецепт катастрофи».
  «Не знаю про це», — роздумливо сказав Сандро. Він не сказав їй, як була зачата дитина; дорогоцінна дитина. Чи мали б вони з Луїзою власну дитину, якби колись подолали сором і звернулися до експертів? Вони б ніколи не дізналися.
  «Я вважаю, що вони чинять правильно, придушіть це в зародку, якщо вона вживає наркотики», — продовжував він. Він думав про дівчину, яка реготала з друзями за гарячим шоколадом. — Хоча поки що вона не помилилася. Загалом, кінець тижня, тоді вона виходить, четвер, п’ятниця: минулої ночі вона залишилася вдома». Він кинув погляд на Луїзу. «Тож я думаю, що завтра повернуся пізно».
  Луїза кивнула, раптом виглядала стурбованою.
  «Вона хороша дитина», — зворушено сказав Сандро. «З нею все буде добре».
  — Добре, — сказала Луїза, легенько поплескавши його й підвівшись на ноги. На столі її келих ледве торкнувся.
  «Так про що це все?» — поцікавився Сандро, нахилившись, щоб перевірити, як йде полпеттон .
  «Що?» — сказала Луїза через плече.
  «Це кулінарне божевілля», — сказав він, усміхаючись. «Не те, щоб я скаржився».
  Він насправді не думав, що буде причина. Але було.
  «Накривай на стіл, — сказала вона, — і я тобі скажу».
  Він знав, що йому це не сподобається.
  Неподалік від міських стін рожева Vespa переїхала великий перехрестя на бурштині, і Сандро стрибнув за нею на червоний, тому що раптом йому було все байдуже. Фургон із доставкою сигналив, ріжучи позаду нього, і Сандро навіть не озирнувся.
  Сонце щойно зійшло, осяяло пагорби Казентіно на сході, освітлюючи срібну довжину Арно, коли він петляв під величезними парасольковими соснами, що обсаджували Віале Мікеланджело. Вони майже були там; Карлотта Беллагамба попереду нього пригальмувала, маленька «Веспа» погойдувалась, наче вона теж споглядала краєвид. Ніби й вона була вихована ним, їхнім приголомшливим містом. Низьке пласке сонце відблискувало від золотої кулі, що увінчувала величезний червоний купол Санта-Марія-дель-Фьоре, а за нею на південному заході далекі Апенніни були припорошені снігом.
   Рожева Vespa в останню хвилину кинулася ліворуч; старий у капелюсі й шинелі сердито відскочив із дороги. Сандро не поспішаючи переслідував поворот.
  Школа – Liceo Classico Marzocco – була найкращою, природно. Високі оштукатурені стіни, що вздовж вулиці – не більше ніж сільська вулиця, як може здатися сторонньому, з навислими гліциніями та магноліями – приховували деякі з найексклюзивніших властивостей у місті. Попереду Сандро його мета вставляла її Веспу в довгий ряд мопедів перед незайманим фасадом, як вона робила щодня, коли він спостерігав за нею.
  Сандро їхав у спокійному темпі, а як тільки він зник з поля зору, зупинився на чийсь під’їзд і вискочив.
  Тротуар біля школи тепер був переповнений студентами, які курили й балакали, тупали ногами на морозі й сміялися, перш ніж зайти всередину. Вони залишали це на останній момент; вже минуло вісім. Сандро йшов повільно, щоб дати собі час вибрати Карлотту. Йому довелося зійти з тротуару, було так тісно, а потім блискуча, потужна нова Audi змусила його повернутися в натовп, зупинившись прямо перед воротами школи. Красивий вусатий літній чоловік у бездоганному костюмі – трохи схожому на Фролліні, подумав Сандро, костюм за 1000 євро, гарний загар і не любив його з першого погляду – виліз і почав повчати довговолосого довговолосого хлопця, який ліз насуплено. з пасажирського сидіння. Син чи онук? Сину, вирішив Сандро; цей чоловік явно був досить заможним і досить гладким, щоб підібрати дітородну жінку через роки в житті. Здавалося, він був абсолютно байдужим до будь-якої перешкоди, яку міг створити його широкий низький автомобіль. Зрештою хлопець схилився, і, постоявши якусь зарозумілу, неквапливу хвилину, дивлячись, як він йде, чоловік знову сів у Audi та поїхав.
  Сандро нетерпляче чекав, поки велика машина поїде, не дивлячись на високого хлопця, що рухався крізь натовп. На його легке здивування, саме біля Карлотти зупинився худорлявий хлопець, Карлотта, у фіолетовому в’язаному капелюшку, і нахилився, щоб привітати її. Він був невимушеним, але мова тіла Карлотти підказала Сандро, що якби хлопець не був її хлопцем, вона б хотіла, щоб він був. Це був перший раз, коли Сандро бачив його, що означало б, що він не дуже ретельно дотримувався шкільного розкладу. Його довге волосся було гладким і блискучим, і він ніс колишній армійський рюкзак. Карлотта просунула руку йому в плече; він не заперечував. Вони зайшли всередину.
  Сандро чекав, прихилившись до стіни школи, як робив щодня, на випадок, якщо вона повернеться. Були молоді люди, вправлялися в прийомах прогулів; вони знали достатньо, щоб просто не пропасти, вони знали, як підписати себе, а потім вислизнути. Але було й таке: вулиця була такою гарною в різкому блакитному світлі, такою раптово спокійною тепер, коли студенти зникли всередині, що він відчув, що може простояти там увесь день. Щоб не думати.
  Школа стояла навпроти невисокої кам’яної стіни, за якою земля падала в невелику долину, наповнену оливковими деревами та бездоганною віллою, перш ніж знову піднятися назустріч величній середньовічній стіні його прекрасного міста, що похилилася через пагорб. Це був, мабуть, найдосконаліший краєвид, який Сандро коли-небудь бачив: сріблясто-зелені дерева, золота штукатурка вілли, грубий сірий камінь міських укріплень і далекий величний контур великого собору поза ними. Звідкись зі схилів унизу піднімався лісовий дим, світло було рожевим від ранньої години, небо було майже неймовірно чистим, прозоро-блакитним.
  Луїза.
  Виявилося, що стояти тут — це все-таки не спосіб уникнути думок. Сандро затупотів ногами в невиразному розчаруванні, і звук задерекотів у тихому повітрі. Він мав би бути рука об руку з Луїзою, гуляючи цими вузькими провулками й дивлячись на місто; вони повинні насолоджуватися своєю пенсією.
  Згладжувати ситуації ніколи не було сильною стороною Сандро у шлюбі – він волів мовчки пересидіти суперечку – але минулої ночі він спробував; насправді він думав, що йому це вдалося. Луїза щиро вважала, що він радий їй; їй не подобалося обманювати себе, але, можливо, цього разу вона щойно почула те, що хотіла почути.
  «Любий, — сказала вона, стукаючи дерев’яною ложкою по каструлі, накриваючи кришку, розв’язуючи фартух, — я маю дещо тобі сказати».
  Шість місяців тому від цих слів у нього на потилиці встало б волосся вгору. Але цей жах зменшився; тепер Сандро мав розкіш тривоги нижчого ґатунку, настирливого, винного, жалюгідного типу, який казав: «А я?
  «Ну, не стільки сказати тобі, — передумала вона, — скільки запитати». Її очі танцювали. І вона витримала його погляд. Як це сталося, дивувався він, що після всієї отрути, яку вони ввели в її організм, її шкіра все ще мала такий м’який, сяючий вигляд? Вони щось говорили про те, щоб не ходити на сонце, про певний ефект, який може мати хіміотерапія, але це не могла бути лише хімія: вона виглядала чудово, неймовірно в парі зі своїх каструль.
  «Продовжуйте», — Сандро помітив, що посміхається їй у очі. Наскільки це може бути погано? Він ні про що не хвилювався; у неї були якісь хороші новини, це було зрозуміло.
  «Вони підвищують мене», — сказала вона, усміхнувшись на її губах. Вона заправила розпущене волосся за вухо, і Сандро побачив, що на ній трохи макіяжу. «Ну, як би там не було».
  «Угу», — встиг сказати Сандро. « Кара , це чудово». Тоді він подумав. «Але ви менеджерка. Як вони можуть підвищити вас, коли ви вже керуєте?» Він все ще посміхався, але чув, як він голосить недовірливо, сумніваючись у її новинах. Невдоволення її тріумфом.
  «Ах, добре, Фролліні, — і вона ледь помітно почервоніла, — він хоче, щоб я грала більш активну роль. У покупці, ви знаєте.
  Фролліні. І ось він знову був між ними, зі своєю засмагою, чудовими вусами, чудовою віллою неподалік від того місця, де стояв Сандро, і блискучою спортивною машиною. Він завжди був дуже добрий до Луїзи; щоразу, коли він зустрічав Сандро, можливо, пару разів на рік, він схоплював руку Сандро між собою й енергійно потискав її. «Ти щаслива людина, Челліні», — казав він, перш ніж сильно поплескати його по плечу.
  На морозному схилі пагорба Сандро мимоволі видав роздратований звук, від якого прокашлювалося горло, згадавши про Фролліні, згадавши його власні обманливі відповіді Луїзі минулої ночі та розплату. Правильно йому служив.
  «Ну, — щиро сказав він, — це фантастика». Він не знав, яке у нього було уявлення про те, що означає покупка; Луїза переглядає слайди чи, можливо, брошури, чи переглядає веб-сайти? Ходити на флорентійські шоу, Pitti Uomo і тому подібне, і вибирати все, що їй подобається для нового сезону; досить нешкідливий.
  Ну, до певного моменту це виходило.
  «Коли ти починаєш?» він сказав.
  «Ну, ось у чому справа», — відповіла Луїза. «Він хоче, щоб я почав ходити з ним на шоу. Фролліні робить.
  Сандро відчув, як його посмішка стала твердою при думці про гарного старого чоловіка в кашемірових костюмах, який тримав двері своєї машини відчиненими, щоб Луїза могла залізти. У нього була дружина на віллі; вони були одружені назавжди, їхні діти виросли й працювали за кордоном. Про Фролліні та його коханок завжди ходили чутки, але він був стриманим. І Сандро дійшло до того, що Луїза завжди захищала свого боса від будь-яких подібних звинувачень. «Він не такий», — завжди казала вона. «Він не такий недбалий. ні.
  Але тоді ви очікуєте, що вона це скаже; лояльність — це друге ім’я Луїзи.
  «Так», — сказав він, енергійно кивнувши, щоб приховати нерухомість свого виразу. 'Шоу. Отже, коли? І де?» Він знизав плечима з удаваною безтурботністю. «Мілан?»
  Поруч із ним на вузьку вулицю, освітлену сонцем, крізь арочні бічні двері до школи хтось вийшов: двірник. Сандро вже представився. Йому довелося; чоловік середнього віку вештається біля школи. Чоловік неохоче висловив йому сумніви; виявилося, що він сам колишній поліцейський.
  Сандро кивнув; чоловік кивнув у відповідь.
  Минулої ночі Луїза не змогла глянути йому в очі. «Насправді, — сказала вона, і почервоніння стало ще сильніше, — Нью-Йорк. Наступні шоу в Нью-Йорку.
  Сандро кивнув, ошелешений, навіть не ставлячи наступного запитання, тому що вся будівля, яку він побудував, — світ, у якому Луїза повернеться до колишнього стану, і вони проводитимуть вихідні та вечори разом, спокійно обідаючи поза домом, пікніки та їздячи на автомобілі. Країна – руйнувалася навколо нього з такою лихою неминучістю, що він знав, що не буде потреби допомагати їй на її шляху. Вона збиралася йому сказати.
  «Наступного тижня», — сказала вона, відводячи погляд від рук. «Вилітаю в понеділок рано вранці. Назад у середу. Вираз її обличчя був наполовину зухвалим, наполовину винуватим. «Пізно, середа».
  Він був приголомшений. Вона їде через два дні? Так вже було домовлено. Отже, він нічого не міг зробити; по-дитячому відчуваючи, як у ньому з’являється злість – запитай мене? Вона мене не питає – Сандро доклав неабияких зусиль.
  «Як захоплююче», — сказав він заціпеніло. « Mamma mia ».
  Тоді вона нахилилася й обняла його, почувши його згоду; Сандро відчув її м’якість навпроти себе, відчув її солодкий знайомий аромат, змішаний із багатшими запахами їжі, і йому захотілося лютувати, як розбита дитина. Більше він нічого не сказав; він їв польпеттон , який так смачно пахнув і мав у роті лише тирсу; він запив це занадто великою кількістю Морелліно і став надто фальшиво веселим. Він погано спав.
  Але вони були тут.
  Сонце стояло вище в небі, і стіна нагрівалася, незважаючи на дрібний порошок інею, який все ще виднівся в долині внизу; поряд із Сандро цим скористався двірник, стоячи в задоволеному спогляданні. Його в’язка ключів звисала з замка воріт, він тримав запальничку в стиснутих долонях навколо сигарети, відкинувся назад і випустив синій дим із глибоким задоволенням.
  Була 8.30, і Карлотта була всередині, у школі, де й мала бути.
  Двірник звернувся до Сандро. «Отже, — сказав він, — як справи?» Він кивнув на відкриті ворота, а ключі бовталися. — Операція спостереження?
  Вся сцена була настільки абсурдно спокійною: різке блакитне зимове світло, блиск білої штукатурки, мальовнича звивиста вулиця та місто, що розкинулося під ними, що запитання на частку секунди не мало сенсу; за ту секунду Сандро навіть забув, чому він тут. Тоді його вразила ледь помітна сардонічна нотка запитання.
   — Сьогодні вранці я бачив її з хлопчиком, — грубо сказав він. Він би не хотів, щоб цей чоловік протегував йому.
  Двірник дістав із кишені маленьку круглу банку, відкрив кришку й загасив у ній сигарету, перш ніж знову заткнути недопалком. «Інакше мені доведеться прибирати це самому», — пояснив він. «Високий, худий хлопець? Довге волосся?
  — Це той, — сказав Сандро. «Він погані новини?»
  «Альберто? Залежно від того, як ви на це дивитесь». небагатослівний. «Я б не хотів, щоб моя дочка гуляла з ним». Тоді він ніби пожалів Сандро. — Хоча її батьки можуть не заперечувати проти нього. Його тон був саркастичним; Сандро дивився на нього порожньо.
  — Дуже багатий, — терпляче сказав двірник. «Одна зі старих родин, але вони об’єдналися; вони володіють половиною складських приміщень у Прато. У них є замок десь за містом, тримають яхту в Порто Ерколе, мама півроку проводить десь в Індії. Гоа? Вона зараз там».
  Він очікувально подивився на Сандро, чекаючи, що той запитає ще. Будь проклятий Сандро, якщо він захоче; він не цікавився. Купуйте журнали про знаменитостей на розсудливих людей. Але Гоа: головним чином він знав про Гоа те, що там було багато наркотиків. Або вона була однією з тих релігійних божевільних, йоги та дзен? Так чи інакше, це була не та родина, яка йому подобалася. Ніби у відповідь на його вираз обличчя двірник кисло засміявся. «Відкритий будинок, коли старого немає в гостях у однієї зі своїх подружок, ось що я чую. І вона... вона хороша дитина, не зрозумійте мене неправильно, але вона не в його колі».
  — А, — сказав Сандро. — Цікаво, чи вона їм про це розповідала. Батьки.
  Двірник знизав плечима, вже відвертаючись. «Можливо, все одно їм нічого сказати», — сказав він. «Він просто тягне її за собою».
  Засунувши руки в кишені, Сандро кивнув. Йому було холодно.
  — Повертайся о першій, — сказав двірник. «Сьогодні в школі о першій. Випийте собі кави, ви виглядаєте замерзлим». І він пішов.
  Усередині Порта-Сан-Мініато маленький бар виливав своїх клієнтів на холодне повітря, де вони курили з руками в рукавичках; всередині було тепло, яскраво і кипіло від місцевих диваків і артистичних типів, і товстий, театральний, бородатий бармен подав йому чудова кава та тістечка. Сандро вмостився й набрав Джулі.
  О першій він повернувся на пагорб до Liceo Classico Marzocco. Карлотта Беллагамба зникла. Він втратив її.
  OceanofPDF.com
  Розділ F наш​
  ВОНИ Скликали нараду на одинадцяту в їдальні для всього персоналу. Головним, очевидно, був Лука Галло; зрештою, він керував, а не вона, навіть якщо її називали директором. Дотторесса Лоні могла влаштовувати обіди, зустрічати гостей і розмовляти з ними про живопис чи книги, але Галло, який більшість ночей їв за своїм столом, робив усе інше. все; його переповнений кабінет, над кухнею, був схожий на генеральський бункер; у нього навіть на стіні була карта світу з шпильками. Кожна булавка представляла гостя, минулого чи теперішнього; Венесуела, Фінляндія, Мексика, Німеччина, Америка, де завгодно.
  Сидячи тихо в найдальшому кінці ряду кухонного персоналу, поки Галло розмовляв з ними своїм м’яким терплячим голосом, Кейт Джоттоне все ще була приголомшена.
  Через мить чи дві після того, як вона зайшла на кухню, поклала сумку на стіл і всі раптом замовкли, Кейт знала, що вони справді думали, чи варто їй взагалі щось говорити. Джіневра — кухарка, років шістдесяти п’яти, з грубим голосом, небагатослівна й рідко, неохоче, добра — перезирнулася з наступним за старшинством членом персоналу, Мауро, обличчя якого було схоже на грім.
  «Ну?» — запитала Кейт. «Я щойно бачив поліцейську машину».
  А потім, звісно, вони всі одразу заговорили: Джіневра та Мауро, інша кухонна дівчина, Ніколетта, племінниця Джіневри – Нікі – кожен зі своєю версією того, що сталося, хоча, як виявилося, ніхто з них насправді не спілкувався з поліцейським. Напевно було лише те, що це стосувалося Дотторесси Медоуз і зниклої машини. Зрештою Джіневра припинила це; у бібліотеці можна було розкласти каву для гостей і приготувати обіди. Вони повинні були продовжувати рух як зазвичай; вони дізнаються об одинадцятій.
  Коли вона наповнювала плетені коробки для обіду з етикетками, які кожному гостю видавали після прибуття, Кейт намагалася не думати про це; «Почекай, поки ти дізнаєшся», — сказала вона собі. Але в глибині живота вона відчувала якийсь страх, якого не зовсім розуміла. У кожен вистелений льоном кошик вона поклала невеликі пакунки у вощений папір — фрітату , перець на грилі, шматочок хліба та пару помідорів — а потім застібнула кришку. Мауро чи Нікі доставлятимуть коробки з ланчами до помешкань замку до першої години.
  Американки були в господарських будівлях; художниця, Тіна, тому що їй потрібна була студія, розташована у вілліно , Мішель, поетеса, у бунгало позаду пральні, з величезними вікнами, що дивляться на ліс позаду замку.
  Інші були в самій фортеці; Венеціанець Тіціано в номері на першому поверсі на куті, англієць на верхньому поверсі, норвежець по сусідству; зазвичай туди заселяють гостей однієї статі. Про всяк випадок, припустила вона, хоча їй здавалося, що всі вони думають про все, крім насолоди; якщо Кейт чогось і навчилася про художній процес, так це те, що це було не дуже весело. Dottoressa на piano nobile під ними, куток якого перетворився на квартиру для стажера, але Dottoressa мала левову частку, великі довгі вікна, що дивилися на кипарисову алею .
  «Ти пий каву», — сказала Джіневра, стурбована.
  Вона покладалася на Кейт у будь-чому навіть трохи складному. Це потрібно було зробити в три естафети; срібні таці з ізольованими колбами кави – американський стиль – гаряче та холодне молоко, чашки, блюдця, срібні ложки, три види цукру, печиво та тістечка. До старої бібліотеки було тринадцять сходинок: Джіневра не могла впоратися зі сходами й жахалася маленького старовинного, скрипучого ліфта; Нікі могла бути сім’єю, але її англійської не було, тому її довелося здебільшого зберегти до кухонних завдань і, крім того, вона була незграбною. Тож Кейт зробила це так само, як вона подавала щовечора за обідом, сім днів на тиждень, перед тим як поїхати додому в темряві на своєму моторіно .
  Минулої ночі вона думала, що може повернутися додому раніше, чи не так? Минулої ночі гості на цей раз гарно й швидко розійшлися з їдальні; іноді вони годинами сиділи, п’ючи лікери, а на кухні Джіневра та Кейт перекидалися одна одною, втомлюючись усе більше. Чекає, поки вони підуть. Минулої ночі їдальня була порожня о десятій, і якби вони були втрьох, то на прибирання знадобилося б не більше півгодини. Лише Джіневра сказала, що Мауро почувається погано, що їй потрібно повернутися, і коли Джіневра пішла, Нікі теж пішла, бо Джіневра була надто нервовою Неллі, щоб йти додому в темряві сама.
  Тому Кейт довелося закінчити самостійно, і на це їй знадобилася година. Вона думала про те маленьке поселення за пагорбом, коли полоскала й складала стоси, Джіневра й Мауро на занедбаній фермі; Нікі в сусідньому двокімнатному котеджі з овдовілою матір’ю. Не дивно, що Нікі більшу частину часу виглядала нещасною.
  Гроші були хороші. Але Кейт дійсно це заслужила.
  Бібліотека була найменш улюбленою кімнатою Кейт у замку, хоча правда в тому, що кімнат, які їй подобалися, було небагато. Її мати була в захваті, дивлячись на брошури, з якими вона поверталася додому після співбесіди, а Вінченцо була дуже вражена думкою, що вона буде крутитися по всьому закладу від бального залу до салотто , як якась принцеса. Але Кейт швидко здалося, що середньовічне життя було досить незручною справою навіть для мешканців замків. Взимку високі гарні вікна замку брязкали в рамах, пропускаючи вітер; його проходи були вологими, а стародавні радіатори замулені; Орфей був морозним і темним у найкращі часи, а бібліотека була його холодним і похмурим центром.
  Кімната мала надзвичайно високу стелю, містила галерею приблизно на шість метрів угору, заставлену книгами, і величезний камін, який майже не горів, із великим димарем, який, здавалося, висмоктував будь-яку частину тепла з будівлі. З кесонних балок звисало єдине джерело світла, крім чотирьох довгих вікон, величезна дерев’яна люстра з половиною. його лампочки перегоріли. Мауро мав замінити їх, але список речей, які мав зробити Мауро, був довгий.
  Англієць уже був там, коли вона увійшла через широкі подвійні двері, що вели на сходову площадку. Він ходив туди-сюди перед вікнами, крізь які падало тонке зимове світло; Кімната виходила на північний захід, і сонце в цю пору року майже не заглядало сюди. Алек Ферхед завжди був першим, завжди крокуючи по простору, в якому він опинився, змушений смикатися через ув’язнення. І сором'язлива, подумала вона, чи це просто англійка? Його очі ковзали по ній і геть, коли вони розмовляли; вона помітила, що інші жінки справили на нього такий же вплив.
  Намагаючись покращити свою англійську, Кейт позичила перше видання його роману з бібліотеки – якщо гості були письменниками, їхні роботи завжди додавалися на книжкові полиці. Вона була під враженням, що це була свого роду історія кохання. Але якщо й був, то не той вид, який вона впізнала, і майже відмовилася від нього. Вона не любила темних книг, книг про зраду і смерть; Кейт іноді вважала, що життя людей надто легке, якщо вони хочуть зробити себе нещасливими, читаючи про чуже горе.
  «Ха, — раптово сказав він, — Катерино. Ти ангел».
  Незважаючи на обставини, вона посміхалася; він був незграбним, жорстким, настороженим, але цей чоловік їй не міг не подобатися. Як і вона, він здавався стороннім, але завжди був ввічливим, завжди дякував за будь-яку послугу. Він ніколи не скаржився, навіть на темряву й холод, на відміну від інших, але потім Кейт уявила, що англійці, мабуть, більше звикли до цього.
  Ферхед налив собі чашку слабкої чорної кави. Втомлено недовірлива Джіневра пояснила Катерині, що зупинили свій вибір на caffè americano, оскільки воно відповідає найширшому діапазону смаків; За межами Італії здавалося, що від хорошого еспресо незвичне серце прискорюється небезпечно, і існувала ймовірність судових позовів. Кейт, яка звикла до дивних харчових звичок іноземців, лише сумно посміхнулася. Фейрхед обхопив руками широку білу чашку, щоб зігріти їх; Ззовні подвійних дверей почувся звук ліфта, коли він з стуком почав рухатися.
  «Кейт, — сказав Ферхед, — ти хоч уявляєш, що відбувається? Поліція?
  Її очі, звиклі до тьмяного світла, Кейт помітила, що він блідий. Йому було, як вона здогадалася, за п’ятдесят; приблизно того ж віку, що й Дотторесса Медоуз. Не старий; але досить старий. Хтось сказав їй, що він не написав жодного роману після того, з якого він читав на своїй презентації, тієї самої книги, яку вона спробувала прочитати, перш ніж повернути його на полиці, невдало. Сам Фейрхед сказав їй під час однієї з їхніх надто ввічливих балачок, що він займався уривками. «Просто халтури» , — сказав він неохоче; Лука Галло послужливо сказав їй, що це означає журналістику. Мабуть, подорожі, які тримали його в русі.
  Гості здебільшого такі були, перелітні. Одного вечора, на початку перебування нинішньої групи, Кейт підслухала, куди вони підуть далі. Виїзна стипендія в Пекіні, концертний тур в Каліфорнії, курс творчого письма в Іспанії. Для Кейт стало відкриттям, що люди можуть існувати в цьому постійному стані транзиту; насправді це змусило її почуватися меншою дивакою. Але навіть вона припускала – сподівалася, якщо говорити по правді, – що одного дня подорож припиниться. Колись, напевно, вони всі прибудуть.
  Вона почула, як відчинилися двері ліфта; Тіціано. І повільно похитала головою. «Я не впевнений. Синьйор Галло скликав нас на зустріч, одинадцята година. Дотторесса – директор – вона є – її тут немає».
  «Не тут», — здивовано сказав Ферхед. Ніби це могло бути щось дивовижне: і Кейт справді здавалося, що Лоні Медоуз була скрізь у цьому замку, як правило, навіть коли вона була далеко від нього.
  Інвалідний візок проскочив крізь двері, і Кейт відчула, як її серце піднялося. Тіціано – з Венеції, як і його тезка, хоча не художник, а піаніст – був єдиним, хто коли-небудь користувався ліфтом, який зазвичай вважався, не лише Джіневра, застарілою смертельною пасткою. Навпаки, інвалідний візок Тіціано був найсучаснішим, подібним до того, що вона коли-небудь бачила до того, як він прибув у замок приблизно шість тижнів тому. Він був обтічним і яскравим, з похиленими колесами, блискучим хромом і чорною гумою, і він міг рухатися в ньому, як блискавка, коли захотів.
  Кейт закохалася в Тіціано в ту мить, коли він уперше осяяв її широкою, білою усмішкою зі свого широкого щетинистого обличчя. Не багато волосся, на добрих п'ятнадцять років старший за Кейт, але щось у ньому було. Широкоплечий, він завжди був у футболках, ніколи не був у светрі; він зігрівався, сказав він, маневруючи інвалідним візком. Тіціан завжди був у русі, і протягом двадцяти років він був паралізований від пояса вниз. Аварія, в якій загинув його батько. Настільки приватна, така здібна, вона не хотіла, щоб він думав, що вона навіть думала про його інвалідність: вона не питала його про нещасний випадок. Вони запропонували йому жити помічником у замку, але він відмовився.
  Тіціано грав на піаніно, як бурхлива сила природи; більшість вечорів Кейт приходила, стояла біля підніжжя сходів і слухала, коли чула, як він почав, доки Джіневра не перекликала її.
  « Buongiorno , bellissima », — сказав Тіціано, підморгуючи їй. Кейт не могла стримати посмішки.
  Він дуже добре знав, що має говорити англійською, але Тіціано вмів так само вміло порушувати правила, як і обходити перешкоди на шляху свого інвалідного візка. Він здавався таким же веселим, як завжди; Кейт гадала, що він нічого не чув про візит поліції.
  Двох американців – жінок – тут ще не було. Вони обоє жили у флігелях замку і часто спізнювалися, і були несхожі, як крейда з сиром, хоча це не заважало їм триматися разом. Тіна, яка робила дивні, графічні горщики, приклеєні листям і детритом, щось на зразок карибського народного мистецтва, походила з Орландо, штат Флорида. Вона була сором’язливою та худорлявою, хоча деякі з її горщиків були такими великими, як грецькі глеки для олії, і потребували ручного поводження.
  Оскільки вона трохи знала Маямі з круїзів, Кейт раз чи двічі намагалася поговорити з Тіною про Флориду, але це було важко; Кейт дійшла висновку, що просто сумує за домом. Наступного тижня вона мала дати невелике шоу; про це говорили інші, але не Тіна. Вона нервувала з цього приводу. Вона почала прослизати до маленької кімнати поряд з їдальнею, щоб дивитися єдиний у замку телевізор і переглядати новини щовечора; новини зовнішнього світу.
  Потім була Мішель із Квінса, штат Нью-Йорк, яка жила за власним бажанням у сучасній студії позаду будівлі пральні, з її довгим, розпатланим сиво-світлим волоссям і виглядом вічної люті вихора. Одного разу Кейт, проходячи повз широкі вікна квартири Мішель із купою скатертин із пральні, побачила, як вона згорбилася над довгим білим столом і люто писала, наче дитина, що ховає свою роботу від уроків. Здавалося, вона відчула там Кейт і звернула на неї сліпучий погляд.
  Мішель була поетом і лібретистом, і, як знала Кейт, це була людина, яка писала слова для опер. Вона читала свої вірші на початку резиденції, зневажливо, викликаючи свою аудиторію на коментарі. Кейт дивувалася про презентації; більшість гостей, здавалося, боялися їх, коли приходила їхня черга. Мішель була бездітною.
  Тіна не пила кави і половину часу взагалі не з'являлася; коли вона це зробила, вона сьорбнула власного напою, зробленого з відварених китайських трав. Вона мешкала в маленькому вілліно , тепер розділеному на квартиру на першому поверсі та майстерню внизу, де Мауро виріс, хоча його сім’я ніколи не володіла нею. Прив’язаний будинок: батько Мауро до нього був садівником замку та фактом, але зв’язаний будинок втратив чинність після його смерті та створення трасту. Офіс у Балтіморі, який з гордістю заснував старий Орфео, вірячи в американський розум, логіку та справедливість, тут звинувачували в жахливо багатьох речах. Вілліно було всього за п’ять хвилин їзди, наприкінці низькорослої алеї кипарисів, посаджених батьком Мауро й на жаль занедбаних.
  Мішель іноді ходив до Тіни пізно ввечері; Кейт бачила, як вони двоє йшли між кипарисами, і кілька днів Кейт підозрювала, що вона залишилася там. Було запасне ліжко.
  «Я повинна піти», — сказала Кейт, відчуваючи тепер нервозність. Вона знала, що може залишити їх разом. Тіціану, здавалося, сподобався англієць, тому, можливо, вони захочуть поговорити. Насправді венеціанець добре вмів ладнати з усіма; Кейт не могла претендувати на якусь особливу дружбу з ним.
  Вона вже майже вийшла з дому, коли почула на сходах шум. Рев, як звір, що кидається.
  «Це вона, чи не так? Де вона?» Він лунав згори над нею, тому це міг бути лише Пер Хансен, але його голос було ледве впізнати. «Що з нею сталося?» Чи міг він бути п'яний? Він випив, склянку після келих деякими вечорами, і жодних ознак того, що ти справді п’яний. Але в цей час ранку? Він схилився над поручнями, його коричневе волосся стирчало догори, а густі світлі брови були ще більш буйними, ніж зазвичай, і Кейт бачила, що він сам. Він, мабуть, розмовляє — кричить — сам із собою.
  Вона втекла.
  Через п’ять хвилин персонал – Мауро, прибиральниця Анна-Марія, Нікі, Кейт і Джіневра – зібралися в їдальні.
  Лука Галло стояв на чолі столу в обідній кімнаті, тримаючи в руках аркуш паперу, який він постійно складав і розгортав.
  «Мені дуже прикро, що маю це вам сказати», — сказав він і на мить замовк, ніби не знаючи, що робити далі. Він виглядав так, ніби йому справді було шкода; його мерехтливі очі були тьмяні й розсіяні, а його веселе бородате обличчя на цей раз стало тверезим від шоку. Він почав знову, і цього разу говорив десять хвилин, і ніхто не сказав ні слова; вони всі просто дивилися.
  Мертвий.
  «Останньої ночі — між цим і Поццо Бассо. По дорозі до Поццо. Десь близько опівночі».
  Їдальня раптом ніби похолола. Усі стояли нерухомо, не знаючи, що робити далі.
  Нещасний випадок. Вона завжди їхала занадто швидко; на хвилю морської нудоти, почувши слова, Кейт побачила темну дорогу, наче крізь вітрове скло, що йшла їй назустріч.
  Як завжди, Лука взяв ініціативу в свої руки. «Ми повинні продовжувати нашу роботу, як завжди», — сказав він, відповідаючи на невисловлене запитання. «Ми повинні продовжувати: це нещасний випадок, жахливий випадок, але ми все ще можемо функціонувати». Він нахилився вперед, поклавши обидві руки на стіл, його запал знову ожив. «У гостей ще місяць тут, і у них є свої роботи. Ми маємо своє».
  Почулося шуміння землі, переміщення навколо столу, пробурмотіли звуки полегшення та шоку змішалися, коли люди отримували дозвіл повернутися до реального життя. Першим підвівся Мауро, обмінявшись словами з Джіневрою, яка виглядала помітно приголомшеною. Нікі виглядала наполовину схвильованою, наполовину наляканою, дивлячись, поки Джіневра повернеться до передачі, а щодо мене, — подумала Кейт, я зовні. Підзвітний усім і нікому, з маленьким моторіно для швидкої втечі. Вона сиділа, заціпеніла.
  Пер Хансен мав рацію: з нею щось трапилося.
  Чи може це бути правдою? мертвий? Як вона могла бути мертвою? Усі вони бачили її всього кілька годин тому, тільки минулої ночі, киплячу від життя, енергії, флірту та злоби, з блакитними очима, блискучими й небезпечними. Loni Meadows, Dottoressa , директор Orfeo Trust; раптом Кейт здалося абсолютно неможливим, щоб така людина могла померти.
  Учора вранці, жива та здорова, в одному зі своїх пихатих настроїв за кавою, тому що замало з них хотіли піти наступного тижня до Пінакотеки в Сієні. Пішовши до villino пізніше, щоб побачити, як Тіна виконує роботу. За напоїв, розмовляючи з Алеком Ферхедом про когось, кого вона знала у його видавництві. «Чудова дівчина, — сказала вона, кинувши на нього хитрий погляд, — якраз твій тип». Під час вечері сказала Перу, що планує поїхати в Осло на його прем’єру. Говорячи про художні галереї в Нью-Йорку, підтримуючи людей, її життя, наповнене краєм, а тепер його немає.
  Кейт бачила її об одинадцятій, а приблизно через годину вона була мертва. Кейт недовірливо похитала головою.
  Коли всі розійшлися, вона побачила на собі очі Луки Галло, і коли вона відповіла на його погляд запитальним поглядом, він підняв палець, щоб затримати її.
  — Я хотів би бачити вас у своєму кабінеті, Катерино, — сказав він. «Півгодини?»
  "Що у вас є?" Джулі не вміла приховувати свої почуття; — звучала вона, наче дитина в кінці класу, що кукурікає над запискою вчителя.
  «Я втратив її», — сказав Сандро.
  Жульєтта Сарто, секретар та помічник Сандро, яка займалася неповним робочим днем, не мала жодного резюме. Донька наркозалежної повії, яка працювала на Віа Сенесе та передозувала дитину, коли її дитині не виповнилося п’ятнадцять, Джулі закінчила в’язницю та психіатричну лікарню та з’явилася в житті Сандро, коли він заарештував її чотири роки тому за вбивство її колишній кривдник. Це був його останній випадок як чинного офіцера поліції, той самий випадок, який призвів до його дострокового виходу на пенсію, і після цього він і Луїза так само добре усиновили Джулі.
  Її реабілітація спрацювала краще, ніж очікувалося – дехто говорив завдяки їм, хоча Сандро завжди стверджував, що це пов’язано з простою впертою рішучістю дівчини – і Джулі був на його боці, добре чи погано. Худа, з бритвою на язик і гостра, як гвоздика, вона була настільки близькою до дочки, наскільки Сандро та Луїза ніколи не збиралися мати, і Сандро, наприклад, не міг би пережити попередній рік без неї.
  Півтижня Джулі працювала в Жіночому Центрі, за рогом Віа дель Леоне на сонній маленькій площі Тассо; майже рік тому, приблизно коли Луїза почала лікування, Джулі почав заходити до Сандро, побалакати чи принести йому кави. Вона теж приносила йому історії з Центру; хто очистився, хто завагітнів, пліткуйте про підступних поліцейських, звідників і поважних жінок.
  Потім одного ранку вона спіймала його, коли він лаявся на свій комп’ютер, і штовхнула його вбік. Сидячи поруч із ним за столом, вона навчила його, як упорядковувати свою адресну книгу електронної пошти, як перезавантажуватись, очистити дані й оновити пакет обробки текстів, як правильно користуватися пошуковими системами в Інтернеті. І коли через тиждень чи близько того вона встала на руки й коліна, щоб витягнути всі шухляди з його картотеки, щоб дістати шматок паперів, які застрягли ззаду, Сандро запропонував, умовно, що вона може подумайте про офіційне оформлення стосунків, два ранки на тиждень для початку.
  У фінансовому плані це, звичайно, не мало жодного сенсу; Сандро ледве сам заробляв. Але йому завжди хотілося знайти якісь двадцять євро для Джулі, і таким чином їй було приємніше взяти гроші. І Бог знав, їй завжди було чим зайнятися; вона навіть пішла за ним за дружиною пекаря, одного ранку, коли Сандро хвилювався, що жінка почала його впізнавати. До кінця року Джульєтта накопичила достатньо, щоб забрати собі пошарпаний коричневий моторіно . Виглядав довоєнний.
  «Чи не хочеш чогось яскравішого?» — спитав він, з сумнівом розглядаючи стародавню машину, і Джулі постукав її по носу. «Якби я мала щось металево-рожевого кольору з наклейками Барбі, — сказала вона, — це було б не так зручно, чи не так? Для спостереження.
  Сандро не знав, жартує вона чи ні, і різкий, змовницький штовхання, яким вона дала йому свого кістлявого плеча, не прояснив його. Він нічого не сказав, обдумуючи ідею. Він не хотів її розчаровувати. Але чому ні? Джулі була розумна, і вона добре вміла робити себе невидимою, худа, пильна сорока років у ринковому одязі. Вона навіть відвідувала уроки англійської мови, два вечори на тиждень; вона думала, що він не знає, куди пішли його гроші, але Луїза промовила це.
  Він би подумав про це; або, принаймні, якби вони колись знайшли іншого належного клієнта, він би це зробив.
  Тим часом у них була домовленість: якщо він на роботі і їй потрібно з ним поговорити, вона надсилатиме смс. Якби вона йому подзвонила, то могла щось перервати; вона могла привернути до нього увагу саме тоді, коли він хотів залишитися непомітним. Безликого спостерігача ніхто ніколи не помічав і не пам’ятав.
  — пробурмотів Сандро. «Про що ти дзвонив?» Він сидів у машині, на морозі, біля Liceo Marzocco.
  Його мобільний сигналив, коли він стояв на холодному тротуарі, скриплячи зубами від безсилої люті. Зателефонувати? Повідомлення було надіслано, коли він був у вільній від сигналу зоні біля підніжжя Монте-Алле-Крочі; у гарному задушливому барі, наповнюючись бріошами та кафе латте , читаючи газету та вітаючи себе з тим, як добре пройшов день.
  Він міг побачити щілину, де була рожева Vespa, коли він йшов на пагорб. Він сів на тротуар, уже не піклуючись про те, чи його побачать, і чекав, поки вони вийдуть, спостерігаючи за Карлоттою, чекаючи на довговолосого хлопчика. Без шоу.
  Він заліз у машину, щоб подивитися на свій телефон, і набрав Джулі.
  Зараз натовп дітей більш-менш розійшовся; лише один або двоє відстаючих навколо ліхтарного стовпа. Він спостерігав за ними, приклавши телефон до вуха й опустивши рот. «Так?»
  Джулі не збирався відпускати його так легко. «Ти старієш, Сандро, — кричала вона, — кажу тобі, я знаю всі хитрощі в книзі, які стосуються старшокласників. Я мав би стежити за дівчиною».
  І ким би я тоді був? Зайвий детектив на траві.
   «Ну, якби ти поводився пристойно, — м’яко сказав він, — можливо, я дозволив би тобі трохи стежити. Але поки що скажіть мені, про що ви телефонували.
  — Так, — сказала Джулі, згадавши себе. Добре. Дзвінок від хлопця щось назвав… гм…» — намацала вона, звук шурхоту паперів перехопив її, і Сандро довелося стримати зітхання. Яскравий, але неорганізований; дайте їй шанс.
  «Ось воно». Вона знову виринула на поверхню. «Лука Галло».
  Сандро відкинувся на спинку водійського сидіння. — Ага, — невиразно сказав він. Якусь мить це ім’я для нього нічого не означало, а потім означало. — Правильно, — сказав він. «Хлопець із Whatsit Trust».
  Через дорогу діти біля ліхтарного стовпа обернулися, щоб подивитися на нього; він трохи змінив позицію, щоб приховати від них своє обличчя, притулившись плечем до вікна.
  «Гм… Довіра, так. Хоче, щоб ви йому подзвонили.
  «Орфей», — автоматично повторив Сандро, його мозок знову запрацював. «Перевірка репутації». Він зітхнув, згадавши про всі ті інші перевірки працівників, які чекали на нього, та роботу охоронця. Вишибала нічного клубу, ось куди б він потрапив. Залучений до благодійної справи одним із шанувальників Луїзи.
  — Він звучав… смішно, — нерішуче сказав Джулі.
  «Смішно?»
  У цей момент хтось вийшов крізь шкільні ворота, і хлопці біля ліхтарного стовпа вигукнули. Сандро обернувся, щоб поглянути, і побачив, що це був худорлявий хлопець, в очі якого дивилася Карлотта. Альберто багатий хлопець.
  — Передзвоню, — сказав Сандро, запихаючи телефон до кишені.
  Троє хлопців-переростків скупчилися навколо припаркованого моторіні , штовхаючись один на одного, натягуючи шоломи. Не маючи власного мопеда, Альберто витіснив одного зі своїх друзів, взявши під контроль і змусивши дитину їздити на задньому сидінні.
  На щастя для Сандро, вулиця була односторонньою, тому що розвернутися в замкнутому просторі було б неможливо; звичайно не без того, щоб привернути до себе увагу. Його вміння стежити за хвостами потребувало трохи уваги, це було точно; Пошарпаний, непоказний motorino , такий як Giuli, також не може бути поганою ідеєю. Він сидів з двигун працював, поки вони не пройшли повз, сигарета, затиснута в губах Альберто, коли він говорив про це, без шолома та розважаючи своє оточення, знімаючи руку з керма, щоб жестикулювати в повітрі, моторіно повертався , коли він це робив.
  Не вперше Сандро відчув спазм жалю до маленької Карлотти Беллагамби.
  Унизу пагорба вони повернули через Порта-Сан-Мініато, ліворуч повз маленький бар, де Сандро втратив ділянку, униз високим каньйоном Віа-Сан-Нікколо, потім різко повернули праворуч, обігнувши велику частину Палаццо деї. Mozzi з величезними дверима з шипами. Вони були на площі Демідова, з видом на річку, де тусуються багаті діти.
  Банда зупинилася перед чимось схожим на закритий ресторан чи клуб із закритими вікнами на розі вулиці; вони ніби ридали по кишенях, щось шукаючи. Сандро припаркувався біля бару, де було багато курців, і дивився. Зачинені вікна не були повністю мертві; нитка червоних казкових вогників мерехтіла вздовж віконниць, і тьмяне світло було видно крізь засклену секцію вгорі дверей.
  Що б не шукали хлопці – а Сандро здогадався, що це гроші – вони це знайшли. Зараз вони вишикувалися біля дверей, Альберто, найвищий на голову, очолював, натискав на дзвінок і розмовляв у домофон, а потім вони опинилися всередині, а хлопець позаду трохи штовхнув їх, щоб пришвидшити їх.
  Так, подумав Сандро з похмурим задоволенням. Він знав, що це за місце; він знав, що вони там не витрачають батьківські гроші на засохлі бутерброди. Він також знав, що якби він пішов за ними, чоловік пізнього середнього віку сам, то міг би прикріпити до голови проблисковий маячок і імітувати поліцейську сирену.
  Він узяв собі шматочок піци, повернувся до машини й дивився.
  Полудень згасав. Півдюжини разів Сандро встромляв ключ у замок запалювання, готовий під’єднати його. Йому платили за те, щоб він спостерігав за Карлоттою Беллагамба, а не за її хлопцем, і він то морозив до кісток, то задихався несправною, загазованою машиною. обігрівач. Він думав про Джулі, ліниво розмірковував, чого хоче Галло. Здавна це були гроші мотузка, та робота; він гадав, що не заперечував би ще один подібний, перевірити кілька речей у системі, перевірити кредитне та кримінальне досьє, перевірити довідки. Йому навіть не потрібно було виходити з кабінету.
  Сандро знав, що йому слід зателефонувати цьому чоловікові, а також передзвонити Джулі, але для цього йому потрібно буде вилізти з машини й піти до берега річки за п’ятдесят метрів, де був сигнал мобільного зв’язку, з підвітряного боку. пагорби та кам'яний масив Палаццо Моцці. Тож він сидів і гриз нігті, і хотів, щоб він знову став поліцейським, а його напарник П’єтро сидів поруч і розмовляв про їжу. І цілих три ночі намагався не думати про те, як це було б повернутися до квартири, порожньої Луїзи.
  Близько четвертої години вона з'явилася. Не Джулі, не Луїза, а маленька Карлотта Беллагамба. Рожева Vespa перехилилася за ріг, небезпечно навантажена, кучері Карлотти виривалися з-під шолома. Дві великі сумки з розкішного мережевого магазину звисають на обох кермах, а ще одна — між її колінами. Вона ходила по магазинах. Ісус плакав.
  Сандро вимкнув двигун, який він використовував для роботи обігрівача, коли сонце зайшло й холод наростав. Він побачив, як Карлотта посміхнулася, коли вона говорила в домофон, а потім опинилася всередині. Вийшовши з машини, Сандро, приголомшений холодом, зробив п’ять-десять швидких кроків до річки. Потрапивши в зону дії телефону, він обернувся, щоб двері до клубу та маленька Vespa були в полі зору.
  «І де ти був, у біса?» — запитала Джулі, щойно почула його голос.
  «Ти знаєш, де Зоя?» — сказав Сандро, і це була свого роду відповідь. «Замкнись і йди сюди, нанеси макіяж. Я хочу, щоб ти зіграла мою дівчину».
  OceanofPDF.com
  Розділ F п'ятий​
  КОЛИ минулого літа Кейт приїхала на співбесіду в Орфео, саме Дотторесса Медоуз забрала її зі станції в Поццо. Режисер приходить за співбесідником. У той час Кейт була здивована і вражена цим: це здавалося їй доброю ознакою. Ознака чогось демократичного в системі, щоб бути шофером боса.
  Але Дотторесса Медоуз ледь навіть потиснула їй руку на станції й нічого не сказала, або майже до того, як вони їхали, автомобіль, який був приємним із дорогим ароматом, який Кейт пам’ятала з верхньої шухляди своєї найвишуканішої тітки. Тепер, звісно, Кейт знала – усі знали, – що Лоні Медоуз регулярно знаходила причини заскочити в місто; що великий позашляховик пахне її парфумами, тому що вони фактично стали її особистою власністю. Потім Кейт закінчилася тим, що дивилася крізь високі вікна автомобіля на великі пагорби, що виблискували в спекотному серпанку, милі за милями без жодної садиби. По дорозі через пагорби вони пройшли повз принаймні одну уламку автомобіля, яку оглядала поліція, виднівся лише капот машини, що висунувся з-під густих заростей мирту.
  Невже тому Кейт не пам’ятала білу вантажівку, повз яку вона проминула по дорозі на роботу, з підйомним механізмом і поліцейською стрічкою, аж до пізніше? Кажуть, шок робить дивні речі; коли хтось помирає, ви можете думати про те, що сталося, ой, багато років тому, але те, що сталося того самого ранку, стерто.
  «Її машина з’їхала з дороги десь минулої ночі», — сказав Лука Галло їхній маленькій групі в затишній їдальні, його сяюче вражене обличчя, але Кейт все одно не зрозуміла; у той момент вона чомусь думала, що це сталося набагато далі. Ні в сусідній долині, ні ледь поза межами очей високих сірих стін замку. «Вона отримала травму голови. З холодом... — і тоді він задригнув, можливо, побачивши, як вони всі витріщилися на нього, можливо, через реальність. Минулої ночі було мінус вісім; вона лежала б сама, у темряві й холоді. Вмирання; мертвий.
  Нещасний випадок. Чи всі аварії були такими? Страшно: раптовість, випадковість? Але якщо це й справді сталося раптово, Кейт не здалася випадковою. Вона злякалася.
  Вона могла зробити що завгодно за півгодини до того, як їй довелося бути біля кабінету Луки; безсумнівно, він хотів, щоб вона виконала будь-які завдання, які для неї мала Джіневра, а потім прийшла просто до нього. Кейт дійшла до того, що взяла тацю з бібліотеки, але коли вона вийшла у широкий хол, щось її зупинило. Маленький порив аромату, не більше ніж спогад про запах Лоні. І вона обережно поставила піднос і перш ніж хтось встиг запитати її, що вона думає про те, що вона робить, вона піднялася сходами.
  Вона тихенько зробила два кроки до подвійних дверей, що виходили навпроти неї, дверей, що вели до двосторонньої квартири Piano Nobile , яку Лоні Медоуз привласнила собі. Одні з дверей були відчинені, лише щілина.
  Кейт замовкла. Навколо неї замок мовчав; навколо її щиколоток раптом повітря стало холодним, не зовсім протягом, більше схожим на рівний холодний подих. Вона ворухнулася, але це все ще було там, наполегливо, як присутність. Кейт відчула, як холодок підіймається до її шиї, від чого волосся піднімається; вона була стрімка, як кішка. Немає такого поняття, як привиди.
  І перш ніж вона встигла дозволити собі подумати, що вона робить, Кейт штовхнула, і двері відчинилися.
  Кімната виходила на південь і була залита зимовим сонячним світлом, яке було тонким, але напрочуд сильним. Кейт довелося кліпнути й притулити очі рукою. Лоні Медоуз не закрила віконниці, чи не так? Це те, що Кейт бачила зі свого моторино ; Дотторесса так і не встигла спати минулої ночі. Коли її очі звикли, Кейт оглянула кімнату; величезне позолочене узголів’я, пухкі подушки, гладке оксамитове покривало. На ньому чотири чи п'ять нарядів, ніби вона витягла речі з гардеробу і кинула їх, вибираючи, що одягнути. Безлад інкрустованого туалетного столика, одяг, недбало скинутий на оксамитове покривало. Сплеск зеленого шовку на підлозі, пара чобіт, один на боці, і вся кімната наповнена її запахом, солодким і мускусним. Кейт закрила очі й на секунду вдихнула. Це було лише минулої ночі: я бачив її лише минулої ночі.
  Носити зелену шовкову блузку за обіднім столом, оксамитові джинси, чоботи. Вона приходила сюди і переодягалася, щоб вийти.
  На столі стояв закритий крихітний ноутбук Лоні. Кейт поклала руку на його текстуровану білу поверхню, і раптом у неї виникло найдивніше, найжахливіше відчуття, що вона не одна, ніби ці елементи Лоні Медоуз, розкидані по кімнаті, оживили щось інше десь поблизу, і воно дихало.
  Цілком нерухомо, затамувавши дихання – затримавши всередині солодкий, нудотний запах – Кейт прислухалася: чи був цей звук людським? Чи просто тканина замку, дерево й камінь осіли? Був вітер, по вікнах? Вона підняла руку з маленького комп’ютера, і тоді з’явилося щось вагоміше й чіткіше, ніж дихання чи навіть рух одягу: це міг бути крок, легкий, м’який крок і ще один. А потім, не замислюючись, Кейт повернулася й пішла – побігла, майже – назустріч звуку, до дверей на сходову площадку, тягнучи їх назад.
  Там нікого не було.
  «Хто це?» — сказала вона, і її голос луною пролунав на сходах. Чи почула вона це, як тільки підійшла до дверей, чи почула вона найменший звук різкого вдиху десь над собою? Чи це була її надмірна уява?
  Кейт зробила два кроки до широких сходів через сходовий майданчик і подивилася вгору, у темряву. «Хто там?» — знову сказала вона. Але було лише тиша, і так само раптово, як вона злякалася, Кейт відчула себе дурною. Істеричний. Над головою вона почула скрегіт стільця з однієї з кімнат, що належала чоловікам. Її уява.
  Внизу в бібліотеці та музичній кімнаті панувала тиша. Її уява.
  Коли вона прибула до офісу, Кейт почула всередині бурмотіння голосу Луки. Він уже говорив по телефону.
  Саме Лука Галло брав інтерв’ю у Кейт весь той час тому; Дотторесса Медоуз усміхнулася, коли вони прибули, і Лука вийшов, потім вона невиразно махнула рукою в бік Кейт, перш ніж поспішити в галерею, уже набираючи номер на своєму мобільному телефоні.
  Лука був легким; Він одразу сподобався Кейт. Я був вражений тим, як вона подорожувала, не питаючи її, як це робили дехто – як завжди запитували її мати та вітчим – чому ти нічого не зупинився? Чому ти не хотів оселитися?
  «Новий Орлеан, — сказав він замість цього, — нічого собі. І Іспанія. А круїзні лайнери? Це, мабуть, було цікаво».
  На столі між ними лежали розгорнуті брошури з історією тресту, але Кейт не потребувала їх читати. Вона вже шукала інформацію в Google перед співбесідою, тож знала романтичну історію про те, як італійський мігрант на ім’я Фабіо Орфео, дідусь нинішнього президента, заробив гроші в Америці та повернувся, щоб заснувати траст; про те, як він сподівався здобути якусь мистецьку грамоту, заснувавши англомовну спільноту у сімейному великому білому слоні розваленого замку на півдні Тоскани. За «сприяння міждисциплінарному братанню», що б це не означало. Надати простір, час і тишу для художників будь-якого кольору, щоб відкрити для себе найкраще.
  Нікколо Орфео тепер був представником родини, гарний чоловік років за шістдесят, бочкоподібний, потужний і плавно чарівний, з тонкими вусами. Він вийшов зі своєї вілли у Флоренції, щоб виголосити вступні промови гостям і час від часу збільшувати кількість учасників вечері в міру розвитку курсу. Сидячи поруч з Дотторесса , він передавав Лоні Медоуз зневажливі зауваження щодо приготування їжі Джіневри, ледве намагаючись стишити голос.
  Під час співбесіди перше, що вразило Кейт, це те, що маленький офіс Луки був забитий до тріщини; стоси брошур, карта світу, комп’ютери, принтер, кавоварка, розклад поїздів, дошка з фотографіями подій Трасту. Виглядало це весело: усміхнена група крутиться на вигнутих кам’яних кріслах амфітеатру, у павільйоні Венеціанської бієнале, у парку скульптур. Тільки якщо ви дуже ретельно пошукаєте, то зможете знайти будь-які докази життя за межами Трасту: крихітну фотографію в паспорті ще одного усміхненого бородатого обличчя, наполовину прихованого під екраном комп’ютера.
  Тепер Кейт знала, що це сицилійський хлопець Луки Сальваторе, який приходив пару разів на рік. Вони суворо ставилися до партнерів у тресті, він це чітко дав зрозуміти.
  «Принцип такий, що трохи схожий на відступ», — щиро сказав він. «Монастирське існування, якщо хочете, просто зосередженість на роботі. А якщо в гості не пускають дружину або партнера – ну, це було б забагато, чи не так? Ми, співробітники, найменше, що можемо зробити, це полегшити їм роботу. Тому ми теж тримаємо наше приватне життя подалі від Орфея».
  Кейт насправді не говорила ні про це Вінченцо, ні про ніжний, постійний тиск, у якому вона змушена жити.
  «Слухай, — сказав Лука на співбесіді, — це не умова прийому на роботу. Це ваш вибір».
  Вона тільки кивнула, і він не тиснув на неї.
  «Ти почнеш із того, що зробиш усе потроху», — сказав він, усе ще весело. «У вас такий великий досвід; Я маю на увазі, я вражений. Ми почнемо вас на кухні з прибирання. Але з вашими мовами – іспанською та англійською?
  «І трохи німецької», — сказала вона, раптом сором’язливо.
  «І німецька». Він плескав у долоні. «Мови заведуть вас далі, ніж робота на кухні. Якщо ви хочете йти далі.
  Було щось у тому, як Лука дивився на вас, такий безпосередній, такий відкритий і сповнений планів, такий євангельський. Вам довелося посміхнутися у відповідь.
  «Це було б чудово», — сказала вона, і він продовжив.
  «Я думаю про… ну, ми могли б назвати це зв’язком із гостями. Є стажери, — і незважаючи на те, що Лука схилив губи, коли він вимовляв це слово, — вони прийшли з американських коледжів, але вони молоді. У них – невиправдані очікування – вони сумують за домом, вони не в цьому надовго».
  Це точно було правдою. Десять днів тому пішла остання стажистка, Бет, третя з моменту прибуття Кейт півроку тому. Єдине, що об’єднувало цих трьох молодих американок, — це їхня явна неприязнь до більш-менш усього італійського та бажання повернутися у вільну країну. Здавалося, що Бет ставала меншою, чим довше вона залишалася, налякана всім: ізоляцією, кліматом, їжею, гадюками та диким кабаном, а також вдачею Мауро.
  «Ну що ж, — раптово закінчив він, згадка про стажерів, мабуть, розчарувала його. «Як я кажу. Подивимося, як підуть справи».
  «Так», — сказала вона, і в ту мить була впевнена, що не отримала роботи.
  Мауро підвіз її назад до вокзалу, а потім зробив коротку пересадку на запорошеному регіональному автобусі до Ареццо, і її забрав вітчим. Коли вона прийшла додому, Лука вже подзвонив, щоб запропонувати їй посаду, і Кейт подумала, чому.
  Той спекотний літній вечір здавався вже давно минулим, коли вона знову стояла біля кабінету Луки, чекаючи, як дитина, зустрічі з директором.
  — Катерина, — сказав він. «Кейт, дякую». Він висунув їй стілець. Він сів, спершись ліктями на стіл, і обхопив коротко підстрижену голову руками.
  'Катерина. Слухай. Мені потрібна твоя допомога зараз». Він говорив тихо, але вона знала, що це не буде прохання, насправді. Це була б інструкція.
  «Моя допомога?»
  Він витримав її погляд. «Після такої події потрібно зробити так багато, я впевнений, що ви це розумієте». Він знову тривожно провів рукою над головою, і обличчя його зблідло. «Є – все. Нещасний випадок і… — великими руками він відобразив вибух. «Раптом все невідомо». Він спробував усміхнутися. «У короткостроковій перспективі є люди, з якими мені потрібно зв’язатися».
  «Звичайно». У неї була сім'я? У неї були батьки? Важко було уявити.
   — А ще — гості. Вони повинні бути захищені – вони повинні бути заспокоєні».
  — Так, — сказала Кейт.
  «І без стажера…»
  Кейт кивнула, обережно, щоб не показати, що вона відчуває. Роздратування через те, що Бет пішла, хоча, можливо, це було й добре. Вона намагалася звернутися до Лоні Медоуз як до материнської фігури, і її зустріли невдало; навіть Кейт бачила, що Лоні не хоче бути нічиєю матір’ю, з її яскравою жвавістю, її напруженою, пташиною статурою, яка завжди готова до польоту, і її високогрудою фігурою, надто юною для її віку. Який був? П'ятдесят кілька; Кейт вгадала б п’ятдесят три. З легким шоком вона знову зрозуміла, що жінка мертва.
  — Так, — сказала вона. «Це кошмар для вас, я бачу це».
  — Так, — сказав Лука твердим голосом. — Справа в тому, що я хотів би запропонувати вам своєрідне підвищення — тимчасове, звісно, підвищення, на пробній основі. Ти також можеш продовжувати трохи допомагати Джіневрі, але я хотів би, щоб ти… гм, переключив свою увагу нагору. Поки ми чекаємо іншого стажера, — він зупинився, обличчя його було похмурим, — і, звісно, призначення нового директора. Мені знадобиться вся допомога, яку я можу отримати».
  Кейт дивилася на нього, намагаючись не виявляти своїх дуже змішаних почуттів: подвійний аутсайдер на кухні з цим підвищенням. «Вау», — це все, що вона могла ризикнути сказати. Потім, зрозумівши, що цього недостатньо, сказав: «Ви дуже добрий». І глибоко вдихнув. «Я буду мати честь».
  «Звичайно, — сказав Лука, і вона не сумнівалася, хто тепер господар, — тобі доведеться жити, принаймні поки що». Сьогодні вам доведеться піти і зібрати деякі речі. Зараз; Мауро відвезе вас до… гм…» Він зупинився, і вони витріщилися одне на одного. Монстр зник, чи не так? Кейт подумала, чи це списання, чи, можливо, поліція повинна перевірити це? Коли десять років тому шкільний товариш перевернув свою машину – під дією не надто марихуани та пари коктейлів – і загинув на кільцевій розв’язці на околиці Ареццо однієї п’ятниці ввечері, поліція затримала Datsun Cherry. подрібнювача без затримок чи церемонії. Батьки подарували його йому на вісімнадцятий день народження трьома тижнями тому.
   Витримуючи дружній, довірливий погляд Луки, Кейт проковтнула.
  — Скоро ми отримаємо ще одну машину, — спокійно сказав Лука. «Але тим часом Мауро може відвезти вас на пікап».
  «Так», — сказала вона змирившись. Вінченцо, подумала вона, але він уже відступав, його повне надії обличчя на касі, яке сяяло на неї, його нетерплячий голос по мобільному цього ранку. Вона б щось придумала. Здавалося, її час минув; Лука сидів за своїм комп’ютером, щось перевіряв і дивився на екран. Вона встала, щоб піти.
  «О, — сказав Лука, підводячи очі, — послухай, я знаю, що ти задумала це, Катерино. Якби ні, я б не питав».
  — Правильно, — сказала Кейт. Але в його голосі було щось таке, що підказувало їй, що Лука Галло навіть не був упевнений, чи він сам на це готовий. Як би там не виявилося.
  «Знаєте, він подзвонив знову», — сказав Джулі, щойно вони сіли всередину.
  Сандро вирішив, що макіяж був не такою чудовою ідеєю, хоча він мав ту перевагу, що змусив її виглядати трохи ближче до нього за віком. Незважаючи на те, що вона була грубою, Джулі могла виглядати чудово, без прикрас, тепер вона мала на собі трохи більше ваги. На її обличчі була жвавість, зморшкуватий, потертий вигляд, до якого Сандро дуже любив, тільки макіяж зробив його клоунським. «Ви гарно виглядаєте», — сказав він на тротуарі, намагаючись бути добрим, але вона лише похитала йому головою. «Я знаю, як я виглядаю, Сандро», — сказала вона. «Давайте просто переконаємо чоловіка в дверях, добре?»
  Чоловік у дверях насправді був індійським хлопчиком, років двадцяти, і, здавалося, йому було байдуже. «Члени?»
  Джулі взяв на себе керівництво, ступивши в тісне місце за завішеними дверима. — Ще ні, — сказала вона. «Скільки?»
  Біля її плеча Сандро намагався виглядати пошарпаним, чоловіком середнього віку — ну, майже старим — який вислизнув у п’ятницю вдень із закускою на боці. Боже, подумав він із запізненням, а що, якщо Луїза почує?
  «По п’ять євро кожному», — без особливого інтересу сказав індієць, і Сандро дістав гаманець. І все: вони були всередині.
  Майже одразу Сандро забажав повернутися на вулицю. Кімната, куди вони зайшли, була обладнана у фальшивому марокканському стилі, оксамит із китицями жахливо перетинався з леопардовим принтом від стіни до стіни. Підвісну стелю було встановлено, щоб втиснути антресоль над головою, що робило це місце кричущою клаустрофобією та, звичайно, смертельною пасткою в будь-якій надзвичайній ситуації. Вогонь, наприклад. В одному кутку чоловік у віці Сандро сидів поруч із жовтою, нудьгуючою дівчиною в міні-спідниці, тримаючи руку на її стегні. Він лежав спиною до леопардового малюнку з напівзаплющеними очима. Відводячи погляд, Сандро пішов слідом за Джулі гвинтовими сходами в кутку.
  Світло було таке погане, що Сандро спочатку їх не помітив, а потім ледь не спіткнувся об ногу хлопчика, який простягнувся в тісному проході між низькими марокканськими штампованими столами, банкетками й абажурами. Пролунав прошепотний вигук, рука підняла долоню на знак вибачення, і, на полегшення Сандро, нога відійшла, не поглянувши. Не озираючись, він пішов до точки огляду в дальній стороні тісної темної кімнати, де Джулі влаштувалася в кутку. Позаду нього захихотіла дівчина. Карлотта. Він не знав, чи вона сміялася з нього, чи з чогось, що сказали хлопці, чи її просто вбили камінням.
  Це те, чого хотіли батьки, чи не так? Так, вона вживає наркотики. Поговоріть з нею про це.
  «Він подзвонив знову», — сказав Джулі. «Лука Галло».
  — О, — похмуро сказав Сандро. "Вибачте".
  — Усе гаразд, — тихо сказав Джулі. «Ви були зайняті. Але він справді звучав якось… дивно».
  — Ти це сказав, — сказав Сандро, згадавши, що вона сказала. «Справді?» М'якість її голосу справила на нього дивний вплив; він відчув, як подушки намагаються його повернути, і стримав позіхання. Він ніби потрапив в інший світ, де діють інші правила. Він подумав про чоловіка внизу; що він відчував, коли повернувся, у реальний світ? Що він сказав своїй жінці, якщо в нього була жінка? Сюди небезпечно заходити.
  «Ага, — погодився Джулі, — просто трохи злякався. Щось про нещасний випадок, сказав він.
  — Нещасний випадок, — неуважно повторив Сандро. Лука Галло. Він відкинув голову назад і подумав про ту роботу, про жінку з приголомшливими блакитними очима, про той замок у Мареммі. Разом із Джулі, експертом у мистецтві комп’ютерних додатків, він шукав його в Google Earth, наближав його, дивлячись на яскраво-блакитне море та прибережну автостраду, повз потворні маленькі містечка на рівнині. Велика сіра в'язниця місця навколо подвір'я, алеї дерев, розсипу господарських будівель, що стоять гордо й ізольовано. Навколо голі пагорби, вузькі порожні сільські дороги.
  — Я подзвоню йому вранці, — сказав Сандро. «Він залишив номер?»
  "Так", - сказала вона. — І я дав йому твій — я маю на увазі твій мобільний. Він сказав, що входив і виходив. Продовжуйте намагатися, сказав він.
  — Правильно, — сказав Сандро.
  Його очі вже звикли до темряви, і він міг розрізнити членів маленької групи Карлотти. Хлопчик Альберто лежав, закинувши голову назад, як у трансі, і в навушниках, лише легке ритмічне похитування його головою з боку в бік вказувало на те, що він не спить. Карлотта сиділа прямо й нетерпляче: його серце завмерло, подумавши, що вона все-таки потребує його захисту.
  «Що ви про них думаєте?» Його голос був бурмотінням. Джулі знизав плечима.
  «Вони забиті камінням, але вона ні, ще ні. Вона хоче бути однією з них; Думаю, якщо зараз вона не вживає наркотики, то з часом вона це зробить».
  Сандро покусав губу, намагаючись зрозуміти, що він скаже родині Беллагамба.
  «По дорозі бачив Луїзу», — сказав Джулі. «Обідати з босом, це виглядало так».
  «Що?» сказав Сандро.
  Її обличчя піднялося вгору. «Привіт», — сказала вона не Сандро.
  Сандро озирнувся. Темний чоловік у сірій шкіряній куртці усміхався до них без жодного тепла. Сандро намагався вибратися з подушок і прийняти більш гідну позу, і йому це не вдалося.
  «Чао», — сказав чоловік із сильним акцентом і сів біля Джулі, поклавши руку їй на коліно. Він не був північноафриканцем, але щось таке інше. східноєвропейський? турецька? Звідкись зустрілися культури і пішли воювати. У його іншій руці було щось, чим він клацав і пересував, наче тривожні намистини: Сандро не бачив цього. Джулі продовжував посміхатися.
  «Нові члени?» Вони кивнули.
  «Звідки ти? Ви з міста? Чому я ніколи не бачу вас раніше?
  «Tavarnuzze», — сказав Джулі без жодного удару, і він підморгнув їй, чіпляючи зуби довгим і брудним нігтем. «Сільська дівчина, — сказав він, — я знаю сільських дівчат». Він щось кинув на підлогу.
  Він думав, що Джулі була однією з повій, які працювали на задніх дорогах до Сієни. Недалеко від позначки; Мати Джулі зробила саме це, хоча, коли Джулі була повією, вона вибрала інший виступ. Це було зауваження, яке могло змусити стару Джулі, ту Джулі, якій було байдуже, жити вона чи помре, Джулі, щойно вийшла з реабілітації, ніжну й оголену, як молюск, кинутися на чоловіка, шиплячи й плюючись.
  Все, що вона зробила, це помахала йому пальцем, посміхаючись.
  «Добре, добре», — сказав він. «Мир, мир. Живи і дай жити». І раптом він підвівся, і Сандро побачив, що те, чим він клацав і розмахував у лівій руці, було наручниками. Він побачив, що Сандро не в змозі відвести погляд, і знову розсміявся, голосно, радісно. Потім він з гуркотом спустився по сходах.
  Сандро кивнув їй. «Ти крутий клієнт, Джулі».
  «Ти думаєш?» Вона знизала плечима. «Ви просто повинні сказати собі, що немає правильного шляху. Якщо вони хочуть заподіяти вам біль, вони зроблять вас».
  Сандро коротко засміявся. Він глибоко вдихнув.
  — Ви бачили Луїзу, — грубо сказав він. «Обідаємо».
  Джулі з цікавістю поглянув на нього. — Так, — сказала вона. — У тому барі біля її магазину, знаєте. Чудовий».
  Добре, — подумав Сандро, намагаючись бути невимушеним. Стоячи біля барної стійки, швидко перекусити. Справедливо.
  «Схоже, вони веселилися», — продовжив Джулі. «Приємно бачити, як Луїза знову веселиться. І їсти».
  — Так, — сказав Сандро. «Правильно їсте?»
   « Скалоппіна з грибами, мені це здалося», — сумно сказав Джулі. «Приємно мати боса, який тебе цінує, а не просто трамеццино в барі. Стіл зі скатертиною, келих вина».
  Незважаючи на себе, Сандро видав вибуховий звук. Думаю про Луїзу, яка вчора ввечері відсувала свою склянку за столом.
  «Що?» сказав Джулі. «Що з тобою, Сандро?»
  Він почухав голову, кліпаючи очима на руки. Було відчуття, ніби на нього лягає велика вага. Місяці напруги; місяці чекали, поки це піднімуть, коли вони отримали все ясно, але потім завжди було щось інше. Ще одне випробування через вісімнадцять місяців, потім два роки. Чи думав він, що їх зв’яже цей страх? Це не було.
  «Сандро, — сказав Джулі, — про що це все?»
  Він підняв своє обличчя до її обличчя, побачив занепокоєння в її очах і воно вийшло.
  «Нью-Йорк?» — недовірливо сказав Джулі. «Луїзо, в Нью-Йорку? Ти ніколи не казав.
  — Я не знав, — сказав Сандро, а потім поспішно сказав: — Мабуть, це було в останню хвилину. Можливо – ще хтось вибув».
  «Дивіться, — сказав Джулі, і він побачив у її очах, що вона знала, про що він думає. Або вона знала щось інше? «Я можу впоратися з цим. Тобі потрібно піти додому і поговорити з Луїзою». Вона витріщилася на нього, глянула на Карлотту в кутку. «Я можу впоратися з цим. Ви знаєте, що я можу. Вона йде в неділю ввечері? Тобі краще розібратися з цим, Сандро».
  Він дивився на неї, знаючи, коли його били.
  «Йди додому».
  OceanofPDF.com
  Розділ S шостий​
   ВОНА ПОБАЧИЛА, ЩО ЇХ ПІДХОДИЛИ крізь ліс у темряві; спочатку вона не знала, на кого дивиться, лише повільні обриси чогось щільнішого за безлисті дерева.
  Це був незнайомий ракурс, вид на пагорб крізь ліс; Можливо, Кейт раз або два була в кімнатці за хвірткою, але вона б не мала часу стояти біля вікна й дивитися. Влітку листя робило б густий ліс непрохідним, і ви могли підійти прямо до замку непоміченим. Зимового вечора ефект був не менш моторошним; екран із тонких безлистих кінцівок змушував Кейт боліти очі, чим довше вона дивилася на нього.
  Кімната була меншою, ніж вона пам’ятала, а ліс був ближче. Його запах був шарами деревини, червоного ватного воску та дезінфікуючого засобу; анонімний запах. Вона зробила б це своїм; це було б не вперше.
  Мауро проїхав довгим і потворним маршрутом до Поццо, використовуючи смугу з двома дорогами. Кейт лише пізніше, коли вони прийшли звичним шляхом, зрозуміла, що він уникав місця аварії. Було багато речей, які сьогодні не спадали Кейт на думку; вона відчувала себе трохи приголомшеною, на автопілоті.
  Їй не знадобилося багато часу, щоб прибрати своє ліжко над баром для байкерів; півдюжини книг, трохи одягу, пару каструль. Її радіо, яке використовувалася як динамік для її iPod. Її не мало дивувати, як мало прихильності вона відчувала до цього місця; так легко було попрощатися. Але тоді це було Кейт, казала її мати. Дрифтер. Вона знала, що має поговорити з Вінченцо; вона могла зайти до нього в супермаркеті, тільки Мауро чекав на неї. У всякому разі, це було її виправдання; вона подзвонить йому – пізніше. Коли вона повернулася туди, де залишила його та пікап, то побачила, що він порожній, але незамкнений, і почала завантажувати сама. Коли Мауро знову з’явився приблизно через десять хвилин, вона стояла на колінах ззаду, сортуючи речі, і не бачила, звідки він прийшов. Він виглядав розчервонілим.
  «Де ти тоді був?» — сказала Кейт, яка ніколи не мовчала. Можливо, він куснув би швидко випити кави, але його загальний вигляд сором’язливості розповідав іншу історію. «Один на дорогу?»
  Він жорстко випростався. Мауро був земляком, наскрізь і старомодним: йому не подобалися слова дівчат.
  "Ви закінчили?" це все, що він сказав, приблизно.
  Повернувшись із ним у задушливу кабіну пікапу, Кейт, дихаючи потом і затхлими сигаретами, мовчала. Вона не хотіла ставати не з того боку Мауро, особливо коли він був за кермом. Кілька разів він водив її, і його стиль був сильним і стрімким, він рідко гальмував на дорогах, які він, мабуть, знав усе своє життя. А тепер світло вимивалося з неба, сонце близько до обрію, а дорога перед ними сіра й невиразна, особливо в долинах.
  Вони проїхали за поворот, і він сповільнився, тримаючись центру дороги. Голова Кейт повернулася, незважаючи ні на що: вантажівка зникла, машина теж. Лише збитий бруд і відблиск стрічки, щоб показати, де вони були. Мауро навіть не дивлячись сказав зневажливо. «Вона не перша, хто зробив цей вигин занадто швидко», — сказав він, стиснувши щелепу, шліфуючи шестерні. «Вона не буде останньою. Ось що я сказав поліції».
  «Вони говорили з вами?» Кейт водночас намагалася поглинути злість у його голосі й усвідомити ймовірність того, що Мауро допитувала поліція. Вона сумнівалася, що вони знайшли б цей досвід корисним.
   Він прохрипів. «Джіневра приготувала їм каву на кухні, тож ми, звичайно, побалакали. Я знаю комісаріо Грассо з дитинства, і того іншого теж».
  Дуже затишно. Але коли Кейт прибула, вони всі вдавали, що нічого не знають, чи не так? Гаразд, подумала Кейт, якщо ти цього хочеш. Вона відчувала, що ця подорож може ніколи не закінчитися, вона може назавжди застрягти в цьому брудному таксі з Мауро та його солодким диханням граппи.
  «Машина влетіла в річку?» запитала вона. Пікап перекинувся на гравій, коли він повернув на задню передачу, і Мауро ствердно буркнув. Він більше не говорив.
  Ящики були складені в кімнаті позаду неї: вона сама їх понесла. Мауро мав інші справи; вона б не запитала його, навіть якби він зависав, але Лука вийшов зі свого кабінету, щоб зустріти її, а Мауро потоптав до кухні, не оглядаючись, залишивши їх там.
  Спочатку вона подумала, що це міг бути Мауро, який вона побачила, що піднімається крізь темніші дерева, його кремезний контур, згорблений від гніву, все ще в її думках, але швидко вона зрозуміла, що це не міг бути він. Крім усього іншого, йому було б важко вчасно обійти замок до підніжжя пагорба, навіть припустивши, що він ледве зупинився, щоб зайнятися своїми справами на кухні. Було дві постаті, які повільно рухалися, зупинялися і починали, і жодна з них не мала нічого характерного, як Мауро, тупаюча хода.
  Дві жінки, настільки несхожі фізично, як можуть бути дві жінки. Тіна, блідошкіра дівчина з Флориди з прямим, як кочерга, безбарвним волоссям, пряма й струнка до виснаження, і Мішель із Нью-Йорка, сильна, м’язиста, люта, її сиве світле волосся зібране в шапочку. Мішель була одягнена в парку з хутряним капюшоном, короткі легінси і кросівки; це була її форма. Тіна була у вільних японських штанях, які вона часто носила – недостатньо теплих, і від них вона виглядала ще худішою; на її ногах були маленькі плоскі східні кеди, маленькі, як і все в ній. Її руки були в кишенях, плечі напружені. Дві жінки схилилися одна до одної, щоб підтримати незграбна, повільна домовленість, жоден із них не створений для співпраці, подумала Кейт, і вони продовжували зупинятися.
  Коли вони були менш ніж за двадцять метрів від замку, вони знову зупинилися, і Кейт побачила, що Мішель не стільки втішає Тіну, скільки стримує її. Рухи Тіни були різкими; вона смикала себе за волосся. У неї була істерика. Потім Мішель підняла дві руки до плечей Тіни й тримала її нерухомо, дивлячись в обличчя молодшої жінки. Кейт невпевнено зробила крок ближче до вікна, піднявши руки до скла; вона ще не ввімкнула світло в кімнаті, а дві жінки під нею були освітлені ніжно-жовтим світлом каретної лампи, прикріпленої до стіни замку. Вона почула різкий акцент Мішель, коли вона сказала: Ні в якому разі, крихітко. Це не твоя вина . Візьміться в руки . Потім Тіна нахилила голову набік і раптом подивилася прямо у вікно, де стояла Кейт.
  Інстинктивно Кейт зробила крок назад, але не раніше, ніж вона побачила, що обличчя Тіни було одутле від сліз; опухла, наче вона плакала – або бушувала – деякий час. Коли через мить Кейт відступила до вікна, ліс за м’яким півколом світла був зовсім темним, і двох жінок не було.
  Коли вона стояла в темній кімнаті, Кейт здавалося, ніби вона висаджена, а замок — її холодний, непізнаваний острів. З чимось схожим на тугу за домом вона думала про Поццо, його алеї курних дерев, його занедбану станцію, його сонні бари; вона подумала про свою ліжку та Вінченцо на касі в супермаркеті.
  Діставши свій мобільний, Кейт подивилася на екран і на зображення її та Вінченцо, маленького В'ценза, притиснутих щоками одна до одної, під час тієї поїздки до Ріміні наприкінці літа. Вона знала, що повинна зателефонувати йому, але не хотіла в це втручатися; вона не хотіла чути маленького хлопчика в його голосі. Зі спритністю, породженою довгою практикою, її великий палець прошмигнув по клавіатурі, і вона скинула йому повідомлення. Вибач , Каро, зупиняюся сьогодні в замку, я їм тут потрібен . Подзвонити пізніше?
  Оскільки Джіневра потребувала її на кухні — вона подбала про те, щоб Кейт теж це знала і не перевищувала свого місця — і вечеря мала бути о сьомій. Вона не знала, чи буде вона це їсти, чи подавати, чи і те й інше, але вона мала бути поруч; вона не встигла ні заспокоїти Вінченцо, ні пояснити йому нову ситуацію, поговорити по-дитячому і сказати йому, що вона любить його.
  Вона витріщилася на телефон, бажаючи, щоб повідомлення було в дорозі: як і багато інших речей у замку, мобільний сигнал був ненадійним і піддавався таємничим коливанням. Повідомлення надіслано , сказано.
  Ще в темряві кімната раптом відчула холод; Кейт відчувала глибокий холод замку, що охопив її спину. Великі квартири, які пронизують протяги, другий поверх, де англієць сидів і дивився на зимові поля, нічого не пишучи, а норвежець тупцював, зриваючи свої великі старі книги й залишаючи їх розкиданими по підлозі. Тіна повинна була зосереджено схилитися над своїм робочим столом, прикрашаючи свої горщики дивними речами, які вона збирала на території, кульками волосся, пилом, шпильками та кришками від пляшок, тільки вона ридала на плечі Мішель. Тіна, найбільш приватна, закрита людина, яку Кейт коли-небудь зустрічала.
  Кейт дійшла до думки, що ці люди, яких вона до сьогодні зводила докупи як клієнтів, ще одна група іноземців, які зникнуть через місяць і ніколи їх більше не побачать, раптом, після смерті Лоні Медоуз, стали реальнішими й виразнішими. її, ніж її власну родину. Вона відчула раптову гостру потребу зрозуміти їх.
  І тепер усі вони зібралися б у великій холодній бібліотеці, яка висмоктувала все тепло зі своїх радіаторів, знову збиралися на аперитиво , кілька мізерних пляшок просекко, готову газовану суміш Кампарі та, можливо, трохи алкоголю. Кожного вечора, коли Джіневра заходила до комори, вона скаржилася на те, скільки гості випили; Наприклад, Мішель могла запізнюватися на каву, але щовечора вона встигала на аперитиво .
  «Я проінформую вас завтра», — сказав Лука, зустрічаючи її з пікапа в сутінках, скоса поглядаючи на Мауро. Вона зрозуміла, що вони ніколи не дружили; як і вона, Лука був аутсайдером, і похмура незговірливість Мауро не поступилася, навіть під повним теплим сяйвом його уваги. Дивлячись, як садівник схилявся між деревами до сараю, де він тримав свої інструменти та катання, Лука виглядав втомленим у сірому світлі й зовсім не світився. Здавалося, що смерть Лоні Медоуз закралася в усі куточки, липка, як туман.
   «Просто... нехай поки що всі будуть щасливі», — сказав він у тихих сутінках. «Я не знаю, скільки часу у мене буде – на все це». І тому, неохоче зачинивши двері за теплим безпечним місцем свого нового помешкання, Кейт попрямувала до головної фортеці.
  Коли вона зайшла до бібліотеки, Луки не було й сліду, але там був Пер Норвежець, закутаний у вельветову куртку й шарф, пив віскі біля бічного вікна. Він дивився у вікно; він не показав, що знає про прибуття Кейт, і вона обернулася, щоб перевірити, чи все в порядку для аперитиву .
  «Вони будуть скаржитися», — сказав Лука біля пікапа. Вона була здивована, почувши в його голосі щось, крім ентузіазму; ознака напруги. «Повірте мені, незалежно від обставин вони знайдуть, на що поскаржитися, розмір оливок, занадто багато солі, мало солі, відсутність соди. Можна подумати, що вони платять». Можливо, не гіркота, а просто розчарування.
  Напої розклала, мабуть, Нікі, хоча вона, мабуть, побігла прямо на кухню: вона вважала, що в бібліотеці є привиди, якась стародавня історія про невірну дружину Орфея, замуровану живцем. Окрім віскі, там був Кампарі, окрема пляшка газованої води, маленька миска льоду, пастеризований апельсиновий сік, шість пляшок просекко та дві пляшки червоного вина. Очевидно, Джіневра була щедрою за цих обставин.
  «Як ви думаєте, де це сталося?» — пролунав із вікна рівний голос Пера без передмови, і Кейт здригнулася. Чи це їй приснилося, як він ричить, як теля, на сходах? Вона витріщилася на нього, а він озирнувся; в його очах було щось тупе.
  — Внизу біля річки, — нерішуче сказала вона, знову охолола від неуважності, з якою промчала повз евакуатор. Можливо, тіло все ще було там, чи не так? За червоно-білою стрічкою, що мерехтить на вітрі, під маленьким наметом, чекає, коли її заберуть. «Недалеко».
  Пер кивнув, і вона відчула запах віскі, коли він підніс склянку до губ.
  Він був п'яний сьогодні вранці? Вона намагалася пригадати точну якість цього крику: поранений, воюючий? Це було надзвичайно. Кейт завжди думала про нього як про комфортну, солідну присутність; вечорами за вечерею на початку тижня він насолоджувався компанією гостей, веселих тоді, уважного слухача, скромного й серйозного. Тепер їй спало на думку, що поступово він замовк. Вона здогадалася, що він сумує за дружиною; Він якось сказав їй, що він був одружений на іспанці двадцять п’ять років. Іоланда.
  Можливо, він кричав про власну дружину. Можливо, він прокинувся від поганого сну.
  Зараз він не говорив, і коли він відвернувся від неї, Кейт подумала, чи хтось, крім неї, ще був у кімнаті Дотторесси . Потім із галереї почувся звук прочищення горла. Кейт підстрибнула. Глянувши вгору в напівтемряві, вона майже розгледіла вузьке обличчя, глибоко посаджені очі й неголене підборіддя англійця. Це був Алек Ферхед, який дивився на неї з розкритою книгою в руці. Вона відкинула голову назад, щоб подивитися на нього; Пер витріщився у вікно й знову замислився над темрявою.
  — Привіт, — сказала вона. «Містер Ферхед». І вона згадала день, коли він прибув, виглядаючи так, ніби він хотів відразу сісти назад у машину; пригадала, як Лоні Медоуз стояла перед ними, простягаючи руку й промовляючи: « Для нас це честь» , з саркастичною ноткою в її голосі.
  — Катерино, — сказав він, і його голос був таким низьким і тихим, що вона подумала, що він, мабуть, у якомусь шоці. Він неохоче спустився сходами.
  «Можна принести тобі випити?» Кейт усміхнулася йому якнайкраще; вона ще не зовсім впевнена у своїй ролі: служниця чи подруга?
  — Так, — сказав він із втомленою іронією, — можна.
  Вона не роздумуючи налила йому склянку червоного вина, але знала, що він п’є. Вона знала, що всі вони п’ють і що їдять, якщо вже на те пішло. Тіна не їла жиру, делікатно залишаючи його на краю тарілки: Мішель їла все, що клали перед нею, з якоюсь відчайдушною швидкістю.
  — Ти виглядаєш по-іншому, Кетріно, — сказав Ферхед. Він мав на увазі, що на ній не було маленького білого фартуха, який вона надягала поверх одягу для роботи; однак для нього було незвично робити будь-які особисті зауваження ввічливо. Він ніби розмотав маленьку частинку. «Ти не на службі?»
  У темряві Кейт неприємно почервоніла. — Мене поки що підвищили. Я ніби новий стажист».
  — Так, — сумно сказав Ферхед. — Знаєш, я навряд чи помітив, що вона пішла? І вже тижні, чи не так? Відколи вона пішла.
  — Десять днів, — сказала Кейт. — Але, мабуть, і добре, що її тут немає. Усе це… — і вона жестом показала, що вони всі відчувають. Кожен по-своєму.
  — Так, я розумію, — сказав англієць. «Так, вони були поруч, чи не так?»
  «Я не знаю про це», — сказала Кейт. «Я думаю, Бет хотіла, щоб хтось був поруч, але, можливо, Дотторесса була не тією людиною».
  — Ні, — сказав Ферхед і подивився на неї своїми сумними очима. — Ти дуже прониклива, Катерино.
  — І ти теж, — сказала Кейт, бажаючи підбадьорити його. «Романіст? Завжди помічаєш?
  Він невдоволено засміявся. — Ну, колись, — сказав він.
  І Кейт згадав сором, з яким він зізнався на своїй презентації, що читав книгу, яку написав більше десяти років тому. Він стояв у бібліотеці, поки інші зібралися, щоб слухати, Мішель присіла до стіни, щоб полегшити біль у спині, Лоні стояв у галереї з Орфео, почесним гостем, як він часто був на цих заходах. Він звучав так, ніби читання завдавало йому болю, але він робив це без нарікань. Кейт була дивно вражена, і коли наступного дня вона пішла до меншої бібліотеки, щоб позичити книгу, вона навряд чи очікувала, що хтось інший прийде туди раніше за неї. Однак ні в кого: бідний Алек Ферхед.
  «У такі моменти — ти намагаєшся запам’ятати», — сказала вона, змінюючи тему, принаймні їй так здалося. «Коли хтось помирає? Ти намагаєшся підняти обличчя перед собою, або згадуєш, що останнє вони тобі сказали, або, або – я не знаю». Вона зам’ялася, раптом усвідомивши, що Пер підійшов ближче – чи він весь час був поруч і мовчав? – і дивився на неї. Вираз обличчя Ферхеда потемнів.
   Зрештою англієць знизав плечима. — Мабуть, — повільно сказав він.
  Пер все ще дивився. — Ось і все, — сказав він дивно хрипким голосом. «Я не пам’ятаю, що сталося вчора ввечері, ти маєш рацію». І склянка з віскі в його руці затремтіла. Алек Ферхед поклав руку на його плече.
  «Спокійно, — сказав він Перу, а потім, вибачаючись, Кейт, — ми всі засмучені».
  Хто останній бачив її? Лука, можливо; вона іноді заходила до нього, щоб дати вказівки на наступний день. Хоча після вчорашнього – можливо, ні. Усі були на хвилі, Лука більше, ніж більшість: він приєднався до них за закускою, а потім вибачився, сказавши, що має роботу. Він також подивився на неї скоса, Кейт це бачила; після вигуку, який Лоні видав йому раніше, на всі слуху, це не було несподіванкою.
  І на секунду Кейт спало на думку, що смерть Лоні може бути не страшною новиною для Луки.
  Вона неуважно посміхнулася Алеку, намагаючись подумати. Кейт пам’ятала, що Тіна теж рано залишила обідній стіл. Практично вибіг із кімнати після того, як щось сказала Лоні, навіть не безпосередньо Тіні. Про що вони говорили? Якась галерея в Нью-Йорку, якась виставка, яку рецензував Лоні. Тіна була такою, схильною до втечі. Хто залишився за столом із Лоні?
  Кейт спохмурніла. «Це так важко, чи не так?» — сказала вона напівпро себе. «Ти намагаєшся згадати, якими вони були, коли ти бачив їх востаннє – ти намагаєшся – я вважаю, ти намагаєшся повернути їх назад, певним чином».
  Вона подивилася на Алека Ферхеда, але їй здалося, що вона сказала не те. Здавалося, йому було явно незручно, і коли він змінив тему, відчуло полегшення. «А Лука приєднається до нас?»
  «Ну, — м’яко сказала Кейт, — Лука дуже зайнятий… ах… усім цим, ось чому я тут».
  — Це розумно з боку Луки, — сказав Ферхед. «Я впевнений, що ти будеш чудовим стажером». Його очі були сумні, але він намагався звучати яскраво. Іноді їй подобалися англійці. Здавалося, вони завжди вважали своїм обов’язком не турбувати вас своїми почуттями.
  — Дякую, — сказала вона. Вона побачила, що він уже допив келих вина, і знову наповнила його.
   «Що за книга?» — сказала вона, вказуючи на том, який він взяв з полиць.
  Він подивився вниз, ніби не підозрюючи, що тримає його в руці. — О, — повільно сказав він. «Історія сім'ї. Орфей. Мабуть, вискочки; у них замок лише з сімнадцятого століття, подарунок від якогось герцога, спроба купити прихильність доньки родини». Він подивився вгору, в каверноподібні заглиблення стелі. — Насправді, це не дуже любовний подарунок. Скоріше в'язниця». Він захлопнув книгу. «І вона виявилася поганою партією».
  Пер видав тихий звук, який міг бути свого роду згодою, і відійшов від них, щоб наповнити склянку віскі, залишивши їх так само безцеремонно, як і приєднався до них.
  «Погано?» — сказала Кейт, відважно намагаючись підтримувати розмову.
  Алек Ферхед невдоволено посміхнувся: «Нічого», — сказав він. «Невірний, чи що», — і ця балаканина раптом видалася смішною.
  Імпульсивно випалила Кейт. "Мені дуже шкода", - сказала вона. «Це, мабуть, жахливо для вас, я маю на увазі, навіть якщо ви не знаєте… не дуже добре знали її. Був особливий вид стосунків; це дуже особливе місце».
  Вона не знала, як це сформулювати; вона бачила, як Дотторесса Медоуз спілкувалася з ними під час аперитиву , люб'язно тримаючи руку то на одному, то на іншому плечі. Головуюча на обіді, як королева, очі сяють, її усмішка чарує їх, кожного по черзі, за столом. І сьогодні ввечері їм усім доведеться сидіти й їсти, можливо, Кейт теж, а місце Лоні Медоуз буде порожнім.
  — Так, — сказав Алек Фейрхед і, повернувшись, здавалося, що дивиться просто крізь неї, так що волосся на її шиї піднялося вгору, перш ніж відвести погляд. Коли вона заговорила, її голос затремтів. «Ти не знав її, чи не так? Я маю на увазі, раніше?
  Він обернувся, і погляд, який він кинув на неї, тепер був виваженим, наче він думав, чи може він їй довіряти, чи, можливо, погляд, до якого вона звикла після десяти років і більше служби, обговорюючи, чи варта вона взагалі розмовляти з нею. .
  «Наш світ маленький», — сказав він із блідим обличчям. «Ми вибираємо – розміщення тут і там. Ви були б здивовані, скільки разів наші шляхи перетинаються». І під час невеликої паузи, перш ніж він продовжив, Кейт задумалася що це не те, що вона назвала б прямою відповіддю. «Так, я знав її», — сказав він. — Але дуже давно. Давня історія».
  Кейт витріщилася на нього, намагаючись зрозуміти це. Як вона могла це пропустити? Вона б поклялася, що ні він, ні Лоні ніколи раніше не говорили про знайомство. Вона б ніколи не зрозуміла англійської.
  Він, здавалося, оцінював її реакцію, і на мить Кейт подумала, що він збирався сказати ще щось, коли пролунав скрип і стогін старого ліфта. «Це не жарт, — подумала Кейт; це було небезпечно, механізму має бути сто років.
  «Сподіваюся, вони обслуговують цей ліфт», — сказав Фейрхед і подивилася на нього, вражена луною своїх думок. Він майже посміхнувся. «Я б не хотів втратити Тіціано».
  Але не встиг з’явитися Тіціано, як у дверях з’явилася Мішель, її засмагле, зморщене обличчя було обрамлено неохайним сивим волоссям. Вона підійшла до столу, потім стояла, метушившись, перш ніж раптом налити собі високу склянку, осушити її, а потім налити іншу.
  «Ісусе, — сказала вона, і Кейт могла заприсягтися, що її руки тремтіли, коли вона наливала. «Це безлад, чи не так? Чи не так? Вона оглянула кімнату. "Що станеться зараз?" Вона подивилася на Кейт. «Бідна сучка», — грубо сказала вона, і на мить Кейт подумала, що йдеться про неї, але тоді вона зрозуміла, що має на увазі Лоні Медоуз. Чи так Мішель виражала горе?
  Ми повинні зробити так, щоб вони почувалися в безпеці, — сказав Лука. «Це дуже сумно, так», — обережно сказала Кейт. «Але ви не повинні хвилюватися. Ми продовжуватимемо робити все можливе для вас». Краєм ока вона побачила, як Алек Ферхед відвернувся; він стояв біля вікна, спиною до них.
  Тіціано ввійшов із розмахом. — Добрий вечір, — сказав він весело. Кейт налила йому води; Тіціано взагалі не пив. Якось він сказав їй, що це жахливо – бути п’яним у інвалідному візку. «Я робив це на початку», — сказав він, і раптова холодна дистанція в його очах нервувала її, він завжди був таким веселим. «Ти думаєш, що можеш зробити все, хоча б на деякий час, а потім згадуєш, що не можеш», — сказав він. Тепер вона присіла біля нього. Вона побачила, як Пер повернувся, щоб подивитися на них.
  «Це жахливо», — сказала вона тихим голосом італійською.
   — Так, — погодився він. Потім ввічливою англійською: «Але я чую, що це означає, що ми будемо бачитися з тобою трохи більше, Кейт». Кожна хмара має срібну підкладку, гарна англійська фраза».
  «Гарна фраза для хмарної країни», — сказала вона. «Лука тобі сказав? Про мою нову посаду?
  — Джіневра, — сказав він. «Вона думає, що ти отримаєш ідеї». Але він знову посміхнувся, щоб запевнити її, що жартує. Джіневра; Кейт справді не хотіла стати на неправильний бік Джіневри.
  Мішель дивилася на спину Алека Ферхеда, ніби щось плануючи; залучити його до розмови або виштовхнути з вікна. Кейт здогадалася, що він воліє вийти з вікна; у найкращі часи Мішель могла бути важкою роботою. Щось у ввічливості англійця, здавалося, особливо спровокувало її, ніби вона підозрювала, що він глузує з неї.
  — Мішель думає, що вона була п’яна, — тихо сказав Тіціано, скоса дивлячись на Кейт. «Лоні керував Monster п’яним, не впорався з керуванням, з’їхав з дороги і опинився в річці».
  «Вони це сказали? Поліція?
  Він знизав плечима. «Поліція з нами не спілкувалася». Він виглядав задуманим. «Цікаво, чи будуть?»
  Кейт витріщилася на нього. Він усміхнувся. «Ні. Я думаю, що це її власна теорія».
  Тіціано та Мішель добре ладнали, інколи вони були як злодії. Вона написала маленьке лібрето на його музику, і він відтворив її одного вечора на роялі по сусідству, поки вона співала своїм грубим від сигарети голосом. Того вечора можна було побачити, що в молодості вона була б гарненькою, можливо, навіть красивою. Її тіло потовстіло; Кейт бачила, як вона втекла зі зморщеним обличчям, намагаючись запобігти цьому. Але в неї були напрочуд ніжні литки та щиколотки, а під обличчям, огрубілим від віку та трохи випивки, її очі були дуже ясними, рот м’яким і чуттєвим. Але не сьогодні ввечері; цього вечора її очі були маленькими й мстивими на пухкому обличчі, її уста були стиснуті. Мішель була схильна до люті.
  «Люди вигадують історії, чи не так?» — задумливо сказав Тіціано. «Коли щось трапляється. Спитайте свого друга романіста».
   І вони обоє дивилися на спину Алека Ферхеда, який все ще був увімкнений у кімнату, коли Тіна з’явилася в дверях, наче привид, вербчаста, бліда й стурбована. Фейрхед обернувся, наче почув, як вона ввійшла, але Кейт не могла уявити, що він це зробив; Тіна теж рухалася, як привид. Вона виглядала такою розгубленою й наляканою, що Кейт підвелася, перед нею стояв лише Фейрхед, необережно тримаючи руку на плечі дівчини. Дівчина – їй було близько тридцяти. «Все добре?» вона почула, як він ніжно прошепотів. Тіна дивилася на нього запливаючими очима, ніби не знала його. Подивився на свою руку.
  Не бажаючи шпигувати, Кейт швидко відвернулася, дивлячись на Тіціано, і її думки повернулися до того, що він щойно сказав. «Що ти думаєш?» вона сказала: "Про те, що вона п'яна?"
  «Я думаю, що вона не пила», — сказав Тіціано, дивлячись перед собою, і мав рацію. «Лоні Медоуз була пристрастю до контролю, хіба ти не бачив її щовечора за вечерею?» Вона б не відмовилася від вина, але завжди б тільки сьорбала. Ніколи не наповнювала склянку сама, як це робить людина, що п’є. Ні пиття, ні наркотиків, це моя теорія, хоча вона була б напідпитку, якщо б знадобилося». Він розмірковував. «І шмигніть репліку, щоб показати бажання, тільки вона ніколи не стане залежною. Зачароване життя – досі». Кейт спохмурніла.
  Він підняв очі. «Я звучу так, ніби вона мені не сподобалася?» Кейт зустріла його погляд, нічого не сказавши. «Ну, можливо, ні», — сказав він замислено. «У неї були свої улюблені, а потім були й інші з нас. Я не думаю, що я єдиний».
  Від підніжжя сходів пролунав гонг.
  Жодного знаку Луки. Ніч мала бути довгою.
  OceanofPDF.com
  Розділ S навіть​
   А С САНДРО ВПУСТИВСЯ в будівлю, де вони з Луїзою провели все своє подружнє життя, він намацав замок, дурнувато незграбними руками. Він зрозумів, що нервує. Увійшовши всередину, він натиснув підсвічену кнопку ліхтаря на сходах і просто постояв мить, озираючись навколо себе в пошуках заспокоєння. Була потерта штукатурка, що потріскалася – минуло вісімнадцять років відтоді, як її востаннє ремонтували. Були електролічильники, поштові скриньки, велосипед. Він не знав, чий це велосипед.
  Він вставив крихітний ключ у поштову скриньку з позначкою «Челліні/Вентуреллі». Не всі жінки використовували свої незаміжні імена, хоча більшість так і використовували; Луїза з гордістю використовувала його ім’я протягом перших п’ятнадцяти років їхнього шлюбу, а потім знову почала використовувати своє ім’я приблизно в той час, коли померла її мати. Вона сказала, що це був її останній зв’язок з батьками, і Сандро це сприймав добре. Він знав, наскільки близькою була Луїза до своєї матері.
  Поштова скринька була порожня, але тоді він очікував, що так буде. Луїза взагалі збирала пост цими днями; це теж було добре з ним. У неї було своє приватне листування, у нього – своє. Вони б ніколи не відкрили листи один одному, чи не так? Якби це було з моменту тестування почалися листи з лікарні з блискучими целофановими віконцями? Вона завжди хотіла відкрити їх сама; іноді вона показувала їх йому, іноді ні.
  Раптом Сандро охопило бажання не тільки розірвати ті жахливі листи, але й взяти між руками сильне бліде обличчя Луїзи, притулити його до свого й змусити її розповісти йому все. Не тільки результати тесту, не тільки Фролліні, а чи кохала вона його? Чи був він для неї розчаруванням? Ніякої ввічливості, жодної шанобливої тиші. я люблю тебе Я хочу знати. Чому він не міг просто сказати це?
  Чи справді вона збиралася в понеділок вранці до Нью-Йорка? На сходах він зупинився на цій думці й важко сперся об холодну стіну. Увесь цей шлях, над широким темним океаном, до місця, де терористи залітали літаками у високі будівлі. Це лякало його: Луїза так далеко не видно; Луїза в чужому готельному номері, місці, де він не міг перевернутися вночі й притулитися обличчям до її плеча.
  Він ледве затримався біля дверей, перш ніж штовхнути їх; Думка про те, що він міг би притиснути до нього вухо, вперше спала в його голові лише на короткий час. У залі було темно, і всередині було ледь-ледь тепло; він відразу зрозумів, що її немає.
  Сандро завжди знав, як бути чоловіком; як мовчати перед обличчям страху, як продовжувати, коли все стає темним і непевним. Бути чоловіком, він мусив визнати, не завжди був правильним підходом, але це було щось, і тепер, здавалося, воно покинуло його. Навколо квартири говорили йому, що він самотній, що він більше не може покладатися на Луїзу, з якою він одружився, яка стоїть поруч.
  Він знав, що йому слід покласти сумку, піти на кухню й поставити каструлю кип’ятити миску з макаронами. Він міг зателефонувати Луїзі на мобільний і запитати, де вона, коли вона буде вдома; він міг навіть попросити її повернутися, тому що йому потрібно було з нею поговорити; це те, що сказав би Джулі. Подзвони їй, ідіот. Але те, що залишилося від людини всередині нього, виявилося, не дозволить Сандро зробити це.
  І тому, коли через добрих десять хвилин ключ Луїзи повернувся в замок, він усе ще стояв у передпокої у своєму пальті з сумкою в руці, позбавлений будь-якої волі. Це була просто втома? Він встав дуже рано. У всякому разі, це було обличчя, яке він представив Луїзі.
  Вона була одна; принаймні таке було. Чого він очікував? Звичайно, вона була сама.
  «Що ти так стоїш?» — сказала Луїза, нахмурившись, вішаючи пальто. На ній був макіяж; на ній це виглядало краще, ніж на Джулі. Темні очі, сильний рот; вона завжди мала гарну шкіру.
  «Вибач, cara », — сказав він, перебираючи своє пальто. 'Зношений; можливо, я щось придумаю. Щойно повернувся. Луїза пильно подивилася на нього, і він пошкодував про припущення, що може бути під погодою. Вона б подумала, що це спроба залишити її вдома. «Я збирався покласти трохи макаронів», — сказав він.
  Повз нього прошмигнула Луїза, і він відчув порив її запаху. Як собака Павлова, він відчував, що підкоряється її присутності.
  «Я вже їла», — роздратовано сказала вона, повертаючи кран, щоб наповнити каструлю, не знявши рукавичок. «Я думав, ти прийдеш пізніше?»
  «Так, добре, — сказав він, — Джулі — добре, я запросив Джулі на себе». Він не збирався казати, що це була ідея Джулі; він хотів, щоб цього не було зараз. «Я це зроблю, а ви сідайте». Він обережно відсунув її від раковини, поставив каструлю на плиту. Він зовсім не був голодний; він бачив, що ця нова ситуація вимагає від нього нового підходу, і це було все, про що він міг думати.
  «Я хотів тебе побачити». Він вагався, думаючи про те, що насправді хотів сказати, і не сказав цього. «Ти йдеш геть. Це так… так раптово».
  Луїза сіла в крісло, знімаючи рукавички. — А я завтра весь час на роботі, — насторожено сказала вона. «Ви це знаєте, чи не так?»
  — Звичайно, — сказав Сандро рівним голосом. «Якщо ви не думаєте, що це вас втомить». У розчаруванні він відвернувся від неї, взяв зубчик часнику з маленького теракотового посуду, почистив його, подрібнив і роздавив. Поставте сковорідку з олією, вдавіть в киплячу воду жменю спагетті. Навіть Сандро знав, як приготувати спагетті all'olio aglio e peperoncino ; навіть найстаромодніші чоловіки мали це у своєму репертуарі разом із пастою помодоро.
  «Завжди є неділя», — невиразно сказала вона, звучаючи розсіяно. Повернувшись, щоб поглянути на неї, він побачив, що вона шукає щось у своїй сумочці, на її обличчі з’явилася напівусмішка.
   І не встиг він зупинитися, як Сандро помітив, що каже: «Джулі бачив, як ти обідав із Фролліні». І почув звинувачення в його голосі. Луїза злякано подивилася на нього.
  «Вона бачила мене?» сказала вона. Якби вона не була його дружиною, він, можливо, мав би краще уявлення про те, чи в розгубленому виразі обличчя, яке вона звернула його до нього, є ознаки провини, але як це було, він не мав уявлення.
  «У Рівуарі», — коротко сказав він, повертаючись, щоб додати трохи чилі до смаженого часнику. Кімната наповнилася солодким, пряним ароматом. Він обережно вимкнув газ, не бажаючи спалити його. — Є петрушка? сказав він. Луїза потяглася до холодильника й дала йому жменю гілочок.
  — Ну, так, — сказала вона, знову сховавши обличчя в глибину сумочки. «Було тихо, — сказала вона, — і ми мали обговорити поїздку». Вона підняла на нього очі. «Він зайнята людина; ми повинні були знайти час».
  Сандро не вірив у випадковість. "Шукаєте щось там?" запитав він. Йому хотілося, щоб його голос був легким і добрим, але все, що він чув, була пристріт. Він підійшов до плити, взяв каструлю, осушив пасту, кинув її, киплячу, в олію, часник і чилі, поставив на стіл, дістав миску, вилку та серветку, налив собі склянку вчорашнього Морелліно. . Не торкався їжі, але випив вина.
  — Лише мій мобільний, — сказала Луїза. «Я, мабуть, залишив його в магазині». Вона поклала сумку собі на коліна, поклавши на неї обидві руки й випадково чи навмисно прикриваючи її вміст від нього, і нарешті зустріла погляд Сандро.
  «Що відбувається, Сандро?» — тихо спитала вона. «Щось не так?»
  І тепер його можливість випала так несподівано, що Сандро не був готовий.
  У перерві задзвонив його мобільний, він дістав його й утупився в екран; Лука Галло, сказано. Проклятий чоловік; він продзвенів кілька разів, а потім натиснув «відмовити».
  «Справа Беллагамби», — випалив він, не маючи жодного уявлення, що він збирався сказати далі. «Це хвилювання. Дівчина в поганій компанії».
  Луїза дивилася на нього вниз, не вірячи. «І ти людина, яка з нею розбереться?»
   "Що ви маєте на увазі?" сказав Сандро. Натщесерце вино не допомагало.
  — Я маю на увазі, — сказала Луїза, досі тримаючи руки на сумці, — що ти поводишся як ідіот. Якщо щось трапилося, то скажи мені, не просто сиди там, напивайся і роби зневажливі зауваження».
  — Гаразд, — сказав Сандро, ставлячи келих сильніше, ніж хотів, і бризнув вином на скатертину. — Ви справді їдете до Нью-Йорка з Фролліні? Ти… — він завагався, а потім зважився. Надто пізно. «Між вами щось відбувається?»
  Настала довга холодна тиша.
  Луїза повільно підвелася, поставивши сумку на стіл між ними, очищаючи спереду невидимі крихти. «Щось відбувається?» і глузлива нотка в її голосі миттєво охолодила його кров.
  «Я… я…» Сандро відчув, як язиком помацало вино. Відчував власну дурість, як туман, у якому він плутався. Бо він не знав, він навіть не знав, що питає. Він безпорадно глянув на неї, але вона не пожаліла його, ні цього разу.
  «Ви думаєте, я збираюся щось заперечувати?» — сказала Луїза, тримаючись непорушно. — Щоб надати вам свідків чи докази, показати вам свій журнал зустрічей у Нью-Йорку чи привести Фролліні сюди, щоб він точно пояснив природу наших стосунків? Бліда, страхітлива і красива, вона витримала його погляд, і найгірше було те, що він все ще думав, вона могла блефувати, це могло бути прикриттям.
  «Це було б весело, чи не так?»
  Він нічого не сказав; вона не хотіла, щоб він говорив; він дивився на макарони, що застигали, на забруднену скатертину. Її сумочка лежала там, запрошуючи його підняти її, шукаючи підказки. Він відвів очі.
  Луїза нахилилася, щоб він подивився на неї, і коли він підняв голову, вона заговорила. «Ви знаєте, що вони кажуть?» сказала вона. «Ця консультація, яку вони наполягали на тому, щоб я отримав? Вони сказали, що це може мати несподівані побічні ефекти, така хвороба. Думка про себе – смертність чи що. Жінки, деякі з них, подорожують світом. Втікати з молодшими чоловіками; займатися живописом або писати романи. Звичайно, деякі з них просто сидять вдома і чекають смерті. Але я не збираюся помирати, Сандро».
   — Ні, — сказав він безпорадно. «Я знаю, що ти ні». Але він не знав, ще ні. Невже він більше боявся, що вона покине його заради Фролліні, ніж того, що вона помре?
  Луїза витріщилася на нього, потім змахнула сумку зі столу в руки. Йому шкода, що вона цього не робила.
  — Ні, Сандро, — сказала вона. «Знаєте, що я думаю?» Він схилив голову. «Я думаю, що трохи часу окремо нам не зашкодить». І вона зникла, зачинивши за собою двері спальні.
  За десять хвилин після того, як Сандро пішов, Джулі вдалося зробити себе менш помітною. Її першим хвилюванням було те, що якщо вона залишиться в кутку сама, індіанський швейцар чи хтось із офіціантів видадуть її за повію та виведуть на вухо, але або вони не помітили, або не помітили. t дбати. Вона замовила колу в офіціанта, а він щойно взяв її гроші й приніс напій на своєму брудному підносі. А в своїх джинсах і байкерських черевиках Джулі насправді виглядала звичайною дівчиною в правильному освітленні.
  І все-таки, коли пара англійських дівчат сіли на іншому кінці банкету, тупо хихікаючи на гаші, вона, для маскування, вийшла на їхню орбіту. Один із них глянув на неї з мимохітью відразою, наче вона намагалася їм щось продати. «Не я, крихітко», — подумала вона, стримавшись.
  Джулі зосередилася на тому, щоб повільно сьорбати свій напій, вдивляючись у далечінь, наче замислюючись у глибоких і закам’янілих думках. Те, про що вона насправді думала, тримаючи Карлотту в полі зору, — це те, що вона бачила, коли проносила повз Рівуар на моторіно , хитаючись, сповільнюючись, мигцем побачивши знайомий профіль Луїзи.
  По сусідству з її робочим місцем, вона сидить у вікні й обідає зі своїм босом. Звісно, у неї не було роману, і Сандро вже міг це знати. Він би поговорив про це з нею, вона б вигнала його з кухні на сміх. Джулі відчув якийсь жах; Чи це було схоже на це, із запізненням вона подумала, для всіх тих дітей, яким вона заздрила, дітей з будинком і двома батьками, коли вони чули, як вони сваряться, і гадали, чи не збираються вони розлучатися?
  Вони з Фролліні знали одне одного тридцять років чи більше, чи не так? Джулі спало на думку, що Луїза знала свого боса так само довго, як і Сандро; оскільки вона була не більше ніж дитиною. І хвороба змінила її; це схудло, зробило її очі більшими й темнішими, додало їй такого неспокою, якого вона ніколи раніше не відчувала. Невже її бос раптом подивився на неї і побачив інакше? Чи дивилася вона на нього? З його засмагою, чудовими костюмами та великим золотим перснем на його мізинці, такий багатий, такий зручний, такий легкий.
  Це було божевілля. Джулі заплющила очі, щоб зупинити хід думок, і коли вона їх відкрила, Карлотта була на ногах. Вона сама спустилася вниз, залишивши сумки й пальто на сидінні, а Джулі, взявши з собою свої, пішов за дівчиною, не привертаючи жодного погляду. Жіноча кімната, здогадалася вона; і не раніше часу.
  Як виявилося, за крихітним входом, завішаним леопардовим малюнком, і не так жіночою кімнатою, як кімнатою для куріння; вестибюль із килимовим покриттям із двома оздобленими золотою плиткою умивальниками та туалетною кабінкою в дальньому кінці, уся обстановка абсолютно пристойна, а Карлотта Беллагамба мрійливо сиділа на умивальниках і гойдала ногами. Куріння джойнт.
  Бінго.
  Ці діти. Думка про Луїзу та Сандро набридала Джулі, розкисляла їй шлунок.
  Дівчина сонно посміхнулася Джулі з-під своїх кучерів, і Джулі посміхнувся у відповідь. І коли Карлотта піднесла до неї джойнт вертикально, вона знала, що не повинна нічого говорити, але вона сказала.
  «Ні, дякую», — сказав Джулі, все ще посміхаючись. "Це не добре для вас, ця штука".
  Карлотта знизала плечима й сповзла з умивальника. «Але почувається добре», — сказала вона, глибоко втягнувшись. Недбало згорнутий папір яскраво світився; дівчина навіть не вміла правильно крутити джойнт. Але Джулі не збирався вказувати їй на це.
  «Можливо», — сказав Джулі, а потім замовк. Цікаво, що Сандро скаже батькам завтра; чи збирався він взяти гроші і відмити руки від дівчини.
  «Це твій хлопець?» — зрештою сказала вона, кивнувши нагору. Карлотта почервоніла. "Начебто", - сказала вона. «Чудовий, чи не так?» Джулі знизав плечима.
   З-за дверей долинув каскад помилкового змиву, і одна з англійських дівчат вийшла з червоним рум’янцем на щоках, як у ляльки. Вона пройшла повз них, не помивши рук.
  Джулі кивнув у бік кабінки, але Карлотта Беллагамба похитала головою, піднявши джойнт. Джулі нічого не залишалося, як увійти, замкнувши за собою двері; після двох-трьох гігантських кока-кол, це було так само добре. Але коли вона вийшла, Карлотти вже не було.
  Біля оздобленого золотою плиткою умивальника Джулі старанно вимила руки, дивлячись у дзеркало. Вона не хотіла просто кинутися туди і розкрити те, що в неї було.
  Нижня кімната була порожня, коли вона вийшла, а біля входу сидів швейцар-індієць, заглиблений у свою касу, рахуючи купюри в тканинній сумці. Було майже два; якби Джулі піднялася гвинтовими сходами й побачила, що Карлотта й хлопці зникли, вона б втратила дорогоцінний час. Вона схопила свою куртку, шолом, перекинула сумку на плече й вийшла назовні.
  Було дуже холодно; голі дерева маленької площі були сріблясті від інею. Де вони були?
  — Вони не вийшли, — сказав голос біля її плеча. Це був Сандро, притулившись до стіни.
  «Тобі недостатньо тепло», — додав він, простягаючи руку до її шолома, щоб вона могла як слід одягнути куртку. Вона не знала, чи обійняти його за те, що він там, чи завдати йому горя за те, що ставився до неї, як до дитини.
  Позаду них почувся рух, у дверях почулися голоси, і Сандро взяв її за лікоть, відводячи обох убік.
  — Хороший хід, — сказав він тихим голосом, — пішов перед ними. Розумна дівчина.
  Позаду Джулі почула гортанний акцент чоловіка в сірій шкіряній куртці. « Alla prossima », — казав він. «У будь-який час, крихітко». Невиразний, наполегливий.
  «Як довго ти тут?» — прошипів Джулі. «Ти ж пішов додому, чи не так? Ви щось обговорили з Луїзою?
  — Так, — коротко відповів Сандро. «Слухай, я тільки що повернувся, щоб переконатися, що з тобою все гаразд. І дівчина, звичайно».
  «Я збиралася слідувати за нею додому», — сказала Джулі, стишуючи голос. «На моторіно ».
   — Ти б помер від викриття, — пробурмотів Сандро. «А ти змучений, подивись на себе». Джулі скривилася, згадавши тіні під очима в дзеркалі в гардеробі. — Я поїду за нею в машині. Тільки… — він зупинився.
  «Тільки що?» Плечі Джулі були згорблені від холоду, і навіть у чудовій ватній куртці, яку їй подарувала Луїза, вона не могла зупинити тремтіння.
  «Тільки я можу хотіти, щоб ви взялися за це трохи з завтрашнього дня. Я пообіцяв йому – Беллагамба – пообіцяв йому, що ми приїдемо і розповімо йому».
  Тож він збирався дотримуватися цього – або вона. Вона нічого не сказала; Сандро сприйняв її мовчання за небажання. — Я знаю, що завтра субота, — сказав він вибачливо. «Я компенсую це. Я просто хочу, щоб Беллагамба знав, що ти учасник угоди.
  Джулі відчула, як її обличчя розпливлося в посмішці. Вона могла це зробити, вона хотіла сказати, що вона могла. Вона стрималася, як навчив її робити Сандро. «Чому?»
  «Ну, для початку ви зробили більшу частину роботи», — сказав він, вагаючись. «І щось прийшло. Інша робота. Принаймні, я думаю, що так».
  «Що?»
  — Я ще не впевнений, — сказав Сандро. «Я отримав на мобільний спотворене повідомлення від Луки Галло». Він дивився через її плече, здалеку. «Каже, що терміново. Каже, що йому потрібно зустрітися зі мною завтра».
  Його погляд перевів через її плече, і трохи повернувши голову, Джулі побачила на вулиці трьох хлопчиків і Карлотту. Ззаду до них долинув звук засуви, що вистрілив у двері. «Час викидати», — сказав Сандро. Це було після другої.
  «Ти сідай на свій велосипед, — сказав Сандро, — я поїду за дівчиною додому».
  моторіно Джулі ; він простягнув їй шолом. «Іди додому і поспи зараз». І перш ніж повернутись до маленької машини, якою вони з Луїзою разом приїжджали відвідати її в реабілітаційному закладі, він приклав руку до її щоки. Тоді він зігнув плечі й пішов.
  Коли вона завернула за ріг, прямуючи додому, Джулі озирнувся й побачив його силует, коли він сидів самотньо й нерухомо біля колесо, спостерігаючи за дітьми на тротуарі. З тобою все буде добре , — мовчки пообіцяла вона. Все буде гаразд .
  Іній, що блищав на міських тротуарах, також припорошував дерева, ворота та паркани через передмістя та на темні пагорби. Унизу, у Мареммі, крижані притоки річок, що перетинали землю, почали замерзати по краях, а високо вгорі, де сидів Орфей під зростаючим місяцем, ясне нічне небо знизило температуру до восьми градусів нижче нуля й затверділо поля, зруйновані камінням.
  Унизу, в долині з крутими схилами, на різкому лівому повороті, де Лоні-Медоуз з’їхав з дороги, глибокі колії, які кар’єрний спуск важкої машини прорізав у землі, мов камінь. Він майже повністю спустився вниз, у річку; екіпажу евакуатора знадобилися години, щоб витягнути його звідти, і тепер хаос подрібненої рослинності та збуреного бруду був єдиним очевидним доказом стрімкого переходу Лоні Медоуз у темряві до її смерті.
  У самому Орфео все освітлення, за винятком ліхтарів безпеки, які оманливо тихо мерехтіли через однакові проміжки навколо масивних укріплених стін замку, було погашене, але в своєму новому ліжку, у своїй маленькій, пустій кімнаті, Кейт не могла заснути. Поки вона напівдрімала, уривки подій дня — обличчя, вирази обличчя, сказане й несказане — відтворювалися в її голові, то в порядку, то в іншому порядку.
  В якийсь момент вона підвелася, прочитавши фрагмент кошмару, і крикнула: «Ні!» перш ніж лягти назад. Вона пливла, напівпрокинувшись, напівмріявши, то в часі, то поза часом, бачачи пом’яте ліжко, зелену шовкову блузку, велику потворну машину біля готелю і, нарешті, лише яскраве, злобне обличчя дотторесси Медоуз, чуючи її різке, легке, — глузливий голос перед тим, як вона нарешті заснула.
  OceanofPDF.com
  Розділ E восьмий​
   А як щодо чоловіка?
  Кейт спало на думку, що Джіневра, грубо промовивши ці слова до Мауро, могла забути, що вона тут. Вона стояла біля робочої поверхні в маленькій холодній коморі біля кухні, опустивши голову й виконуючи накази. Які в даному випадку повинні були зробити пасту для вечірнього кростіні тоскані . Вона робила це протягом сорока хвилин або близько того, відтоді як спустилася невдовзі після 7:30 і застала Джіневру зненацька. «Боже мій», — сказала стара кухарка, притискаючи руку до своїх розчервонілих грудей, побачивши Кейт у дверях. «Ви мене спонукали. Що ти тут робиш так рано?»
  Суботній вечір був для Джіневри вихідним, а вечеря була шведським столом, приготованим заздалегідь: Кейт подумала, ще більше обдурити її, що, незважаючи на всю її пропозицію допомогти, буде вітатися. Минулого вечора, сидячи за мовчазним обіднім столом, стрибаючи вгору та вниз, прибираючи зі столу, а також намагаючись завести якусь розмову з гостями, Кейт жаліла Джіневру та Нікі, знаючи, скільки додаткової роботи чекає на них. кухонні двері. І, відверто кажучи, спроба зіграти ведучого за цих обставин була катуванням.
  Ліжко було зручне, кімната тепла, але Кейт прокинулася рано після важкої ночі. Вона відчувала приреченість, погані новини в очікуванні. В одному з її снів був гавкіт собак із ферми Джіневри, і тепер, не прокинувшись, вона все ще чула їх лай у передсвітанковому світлі. Усе, чого вона хотіла, це трохи людської компанії, щоб знову зробити світ нормальним.
  Щоб потрапити на кухню, Кейт довелося спуститися тихими, темними задніми сходами, ступаючи навшпиньки, щоб нікого не розбудити, проминула зачинені й мовчазні двері до кабінету та квартир Луки, вийшла на внутрішній дворик замку, сірий і мовчав у ранньому світлі й повертався до кухонних дверей.
  І здавалося, що вона не бажана. Тоді Кейт здавалося, що її новий статус — і вона хотіла мати чіткіше уявлення про те, що це за статус — не єдине, що дратує Джіневру; кухар також був незадоволений тим, що Кейт дихала їй у потилицю. Вона сама думала, о котрій годині встала Джіневра; вона була тут о сьомій щоранку, і не зважаючи на десять хвилин ходьби від фермерського будинку, де вона жила.
  І сьогодні вранці було холодно. На північному заході, як помітила Кейт, дивлячись на покриті інеєм поля в синьо-сірому світанку, на горизонті чекала товста хмара. Сніг спускається з Альп, повідомило їй радіо.
  Нікі не прийшов до 8.30; Джіневра запропонувала Кейт зробити пасту замість того, щоб відправити її назад спати; повільна, трудомістка робота, яка потребує великої кількості дрібного нарізання. Цибуля, морква, селера, орегано, куряча печінка, олія та вино.
  Коли Мауро увійшов, вона зрозуміла, що це він, ще до того, як він заговорив, з тупоту чобіт по килимку, важкого проступу, холодного подиху поля, що доносився з ним. Кейт знала, навіть не дивлячись, що він переходить кухню до великої дволітрової пляшки вина, яка стояла біля плити; вона чула, як наповнюється стакан.
  Вони трохи постояли мовчки, пробурмотівши кілька разів нарікаючи на холод, а потім почали.
  «Мабуть, нам доведеться очистити її речі», — буркнула Джіневра першою. «Я припускаю, що комусь доведеться його забрати».
  Він прохрипів. Джіневра йшла далі. — Що на це сказав комісаріо ? щось?
   Згадавши про поліцейського, Кейт зупинилася у своєму ретельному рубанні й прислухалася.
  «Ні», — із задоволенням сказав садівник. «Я думаю, що вони покінчили з усією справою, чи не так? Іноземці постійно в'їжджають на дерева і вбивають себе, це для них біль у спині, нашим бідолашним хлопцям доводиться розчищати безлад».
  І саме тоді Джіневра сказала з чимось злобним у голосі: «А як щодо чоловіка?»
  Чомусь це питання вразило Кейт більше, ніж усе, що вона чула після звістки про смерть Лоні Медоуз. Чоловік? Був чоловік. добре
  Мауро знову буркнув. «Що з ним?» — сказав він з презирством.
  — Ну, — обережно сказала Джіневра. — Гадаю, він вийде і забере її речі, чи не так?
  — Гадаю, він нікуди не поспішає, — сказав Мауро. «Я маю на увазі… це було не те, що ми б назвали шлюбом, чи не так?» Він кисло засміявся, і на мить до нього приєдналася Джіневра.
  — Думаєш, він знав? — сказала Джіневра трохи пізніше. «Про неї?»
  — Напевно, — з гіркотою сказав Мауро. «Різні правила для свого роду».
  Вони сиділи зараз за столом; Кейт чула скрегіт стільців і стакан Мауро, який ставили на дрова. Перезаправлений. Сама Джіневра пила б персиковий нектар, її хворобливий таємний порок. Вона замовила це в футлярі, на рахунок Трасту, але ніхто ніколи не пив, крім неї. Склянки задряжчали.
  «Він сказав, що вона не померла відразу», — сказав Мауро, і Кейт приклала руку до рота в прохолодній коморі.
  « Комісаріо » . Сказав це. Сказав, що це був холод, добив її.
  Джіневра вимовила неохоче. " Брутто ", - сказала вона. "Неприємно".
  «Вона мала це», — сказав Мауро, його голос уповільнився, майже задумливо під впливом вина.
  — Так, — сказала Джіневра. «Вона зробила».
  Оскільки тиша тривала, а куряча печінка все ще була в її пальцях, Кейт зрозуміла, що рано чи пізно Мауро та Джіневра владнають. вона була там і не знала, що тоді робитиме. І як за сигналом її шлунок, порожній майже дванадцять годин, голосно забурчав.
  Раптом Джіневра опинилася в дверях комори, пильно дивлячись на неї. Кейт підвелася, усміхаючись, наче нічого не почула, і подарувала Джіневрі дерев’яну дошку, завантажену свіжими акуратними купами; глянцева печінка, морква, селера, петрушка.
  « Mamma mia », — радісно сказала вона, «я помираю з голоду».
  Позаду Джіневри грюкнули двері, і всередину увійшла Нікі, а Анна-Марія, яка йшла за п’ятами, у пальті й бурчала.
  Але Джіневра не обернулася на звук; замість цього вона нахилилася до вуха Кейт. — А тепер слухай, моя дівчино, — сказала вона низьким лютим голосом. «Ми обидва знаємо, що ти чув. І якщо ти видихнеш слово –
  Кейт загіпнотизовано похитала головою. Джіневра продовжувала, люто бурмочучи. «Вона справді мала це, ніхто не погодиться з цим. Нікого з нас — я маю на увазі нікого — вона не звинувачувала в крадіжці, брехні чи пияцтві на роботі, окрім вас, і вона б до цього дійшла, повірте мені. Мауро, Галло, Нікі – звинуватили Нікі у крадіжці сережки!' Її очі вирячилися від обурення. «Одна сережка! І весь цей час він застряг у покривалі».
  Слова Кейт пересипалися, намагаючись заспокоїти Джіневру. «Ні… я… я б не…» Потім щось закралося в її пам’ять і не йшло. Я не думав — ну, просто — він посварився з нею, чи не так? Того самого дня».
  «Про що ти говориш?» — сказала Джіневра, упершись руками в стегна, а потім щось осяяло. «Не будь дурним. Як я вже казав, не минуло й дня, щоб вона з кимось не гребла».
  «А потім його не було цілий день», — сказала Кейт напівпро себе. «Він сказав, що витягує корів із струмка».
  Очі Джіневри були чорні, як смородина. «О, ти, дурна дівчино, звичайно, він був. Крім того, вона була жива і здорова цілий день, чи не так? Йому не потрібне алібі, він би не… — Вона на мить виглядала збентеженою, а коли знову заговорила, її голос втратив певність. «Це був нещасний випадок. Що ж, навіть якщо йому й справді було потрібне алібі, так, він пішов із коровами, а потім повернувся вчасно, щоб сука знову викрикала його за те, що він допоміг другові в біді, ніби вона мала б зрозумів. Але одне можна сказати напевно: коли вона в’їхала в річку й покінчила з собою, він лежав у ліжку біля мене й хропів». На вигляд свого віку Джіневра перевела подих.
  «Слухай, — прошипіла вона, — він думає, що в цьому є щось смішне. Ми всі робимо. Щось не так. Але це не має до нас відношення». І її маленькі чорні очі блищали.
  — Значить, він сказав це комісаріо ? запитала Кейт. Джіневра повернулася спиною у відповідь.
  Біля плити Анна-Марія та Нікі все ще бурчали між собою, але, глянувши через плече старого кухаря, Кейт побачила, що вони почали помічати, і Джіневра обернулася, щоб зиркнути на них.
  «А на що ти дивишся?» — кинула вона.
  — Він сказав, що я не маю прибирати кімнати, — сказала Анна-Марія. «Якась історія про те, що ми не хочемо нічого викидати помилково? Не міг зрозуміти ні голови, ні хвоста. Ніхто на мене не скаржився?»
  Була історія, Кейт завжди вважала це міфом, що Анна-Марія спалила витвір мистецтва, який був у розробці, який один із гостей залишив на їхньому кухонному столі; щось зроблене з пророслої зеленої картоплі та вибілених курячих кісток. Або це була застигла кров? Історія була різною.
  Анна-Марія все ще скаржилася. «Ну, я не знаю, вони будуть свинарниками, поки я повернуся. Дівчина з Флориди вже злякалася. Англієць не вміє нічого тримати в чистоті – але вони ніколи не знають, англійці. Не знають ганчірки для посуду, коли їх розкладають». Кейт замовкла її; якби її спіймали, коли вона так голосно лихає на гостей, вона була б на вусі. — А той сіверянин — він швед?
  — Норвезька, — сказала Кейт.
  «Ну, хто б він не був, він усе одно не пускав мене до своїх дверей уже тиждень, перші кілька днів просто дивився на мене, а потім не відповідав, коли я постукав». Вона плюхнулася на стіл, пихкаючи від обурення.
  Нікі вішала пальто. — Містер Галло сказав, що ви можете почати з бібліотеки, — заспокоїла вона. — Він також не казав, що збирається відраховувати твою зарплату, тож давай. Жодної шкоди. Ой, — продовжила вона без паузи, дивлячись на шматочок пандоро , який сама відрізала Кейт, — можна мені трохи цього?
  Нікі була жадібна, на худу дрібницю. Кейт відрізала ще один шматок солодкого жовтого дріжджового пирога й штовхнула тарілку через стіл дівчині, яка припаркувалася біля стільця й почала його вовчати. І через те, що Мауро був схожий на грім біля раковини, Нікі затикала обличчя й лепетала, а Анна-Марія все ще була вдягнена в пальто й займала стільки ж місця, як буйвол за столом, кухня раптом здалася дуже людною. Кейт підвелася.
  «Я перевірю їдальню перед тим, як піду?» сказала вона.
  — Тобі краще, — сказала Джіневра, дивлячись на неї намистинним поглядом. «Я впевнений, що вчора ми не мали належного шансу розчиститися. І куди перед тим, як піти?»
  «Ну, щоб перевірити Лу — містера Галло», — обережно сказала Кейт. «Якщо він на ногах. Анна-Марія?»
  «Ну, я не знаю про up and about», — глузливо сказала прибиральниця. «Він просто висунувся з вікна, щоб крикнути на мене, і якщо ви запитаєте мене, він все ще був одягнений у те, у чому спав». Вона понюхала.
  «Бідний Лука, — подумала Кейт. У чому була проблема Анни-Марії? Його альтернативний спосіб життя, можливо; бідний Лука, який усі ці роки бореться з упередженнями цієї партії. Він повинен бути зроблений з міцного матеріалу. Кейт проковтнула півчашки теплої кави, яку їй неохоче налила Джіневра, і пішла.
  При денному світлі їдальня виглядала сумно; Джіневра мала рацію, минулої ночі всі вони хотіли піти звідти надто поспішно. Стіл був вимазаний, а на підлозі валялися крихти, тож Кейт дістала миючі засоби з шафи на кухні й приступила до роботи.
  Сьогодні вранці це може виглядати сумно, але минула ніч була чимось іншим. Вийшовши з бібліотеки, з її темними кутками, де лунає луна, де голоси здавалися приглушеними, а шепіт прийнятним, і в сучасну дерев’яно-скляну їдальню гості просто перестали розмовляти.
  Чи то було веселе освітлення, чи намагання дивитися – або не дивитися – одне одному в очі за великим овальним столом, чи те, що відсутність Лоні Медоуз була тут неминучою, її місце буквально порожнє, Кейт не могла сказати. . Спогад про минулу ніч – дотторесса в зеленому шовку розповідає брудну історію про Фелліні; «Я знала його, знаєте », — сказала вона, зводячи по столу своїм кокетливим поглядом, тож ви не могли зрозуміти, на кого був спрямований її погляд.
  У неї були свої улюблені; хто це сказав? Ймовірно, Тіціано. Пер, Тіна; вони були її улюбленими.
  Минулого вечора вони навіть не скаржилися на баккалу , традиційно найбільш нелюбиму страву тижня, рибну вечерю в п’ятницю, солену тріску, тушковану в соусі. Вони не шумно напивалися, не сварилися, не сперечалися і не бралися за імпровізовані поетичні читання, хоча Пер безперервно і без видимого ефекту прокладав собі шлях через дві пляшки червоного вина, а Мішель запаморочилася від просекко ще до того, як сіла. Тіна пила склянку за склянкою води, наче очищаючи щось із свого організму, і розкладала їжу по тарілці.
  «Вони сказали – вона страждала?» Кейт почула, як сказала Тіна своїм високим легким голосом, дивлячись навколо розставленими очима. Питання здавалося глибоко шокуючим; точно ніхто не відповів.
  Анна-Марія подумала, що з Тіною щось не так. Її кімната погано пахла, сказала Анна-Марія; пахло кислим. Можливо, вона була хвора. Можливо, вона була просто нещасною.
  Фактично, ніхто взагалі багато не їв; Коли Кейт піднялася, щоб допомогти Нікі прибрати, вона помітила, що більшість тарілок майже не торкалися. Тіціано, хай благословить його, звільнився, але навіть він був далекий від свого звичайного буйства. Кожен із них, здавалося, мав намір тримати свої думки при собі. чому В голові Кейт спалахнула думка, що вони бояться сказати щось неправильне. Боїться звинуватити себе.
  Кейт поставила тацю з бренді та лікерами, а Пер і Алек Фейрхед мовчки налили собі великі порції; Лише після третього, чи, може, четвертого, Пер сів і щось сказав уривчастим голосом. Перше, що він сказав за весь обід. «Куди вона збиралася? Хтось знає, куди вона збиралася?»
  У дверях Кейт не змогла розгледіти їхніх облич у раптовій тиші. Тоді Мішель сказала: «Боже, Пер. Ми всі знаємо. чи не так? І тоді був рух, кашляння та ворушіння стільців. Їхній сигнал йти.
  Під столом, намагаючись зігріти крихти, Кейт сіла навпочіпки й уперше по-справжньому подумала про те, що сказали Мауро й Джіневра.
   Вона це заслужила.
  справді? Невже вони так думали? Що могла зробити Лоні Медоуз, щоб заслужити смерть? Розбитий на шматки; Кейт закрила очі, думаючи про це. Її обличчя, все в синцях і розбите. Довгі витончені пальці, тонкі щиколотки, схоплені жахливим гарчанням металу та гуми. Життя залишає її; скільки часу це зайняло? Обличчям у річку або притиснутим обличчям до мерзлої землі.
  Куди вона збиралася? По дорозі до Поццо Бассо. Навіть Кейт знала, що Лоні Медоуз регулярно навідується до Поццо пізно ввечері, щочетверга, щоп’ятниці, повертаючись щодня. І одного разу рано вранці місяць чи близько того Кейт сама побачила Монстра в місті, припаркованого біля готелю.
  Тіціано пішов останнім, як це часто буває; Кейт припустила, що інвалідний візок навчив його терпінню. За ці тижні вона помітила, що йому подобалося, щоб інші випереджали його в більшості ситуацій; вона припустила, тому що йому не подобалося відчувати, що він заважає, блокує двері, люди обмінюються словами над його головою. Хоча він ніколи цього не показував.
  Проте вона чомусь подумала, що тієї ночі смерті Лоні він пішов не останнім. Він теж був чимось засмучений? Він втомився? Вона не могла пригадати.
  «Я не даю вам спати?» — лагідно спитав він там, у їдальні. Кейт припустила, що вона позіхнула; звичайно, в той момент вона з тугою думала про своє ліжко.
  Вона похитала головою з сонним сміхом. «Це був довгий день».
  «Ти кажеш мені», — сказав Тіціано. «І ти запізнілий птах у найкращі часи, я тебе знаю. Завжди потрібно виконати ще одну маленьку роботу. Тепер, коли ти живеш, буде ще гірше, чи не так? Завжди на службі». Він простягнув руку, взяв її. «Не напружуйся, серденько».
  Кейт відчула себе збентеженою й задоволеною водночас, похитавши головою. «Я справді лінива», — сказала вона. «Ви повинні побачити мене, коли задзвонить будильник».
  Тоді він зупинив очі на ній, у кутику його губ з’явилася посмішка. «О котрій годині ти ліг спати вчора ввечері?» він сказав. — Ти не пішов звідси до одинадцяти.
   «Чи не я?» Вона подивилася на свої пальці на ногах.
  Підвівшись у їдальні, яка тепер була незайманою, навіть за суворими стандартами Джіневри, Кейт почервоніла від згадки.
  Отже, Тіціано стежив за нею, чи не так?
  Вона подумала про венеціанця, який сидів біля вікна переобладнаної для нього квартири на першому поверсі. Звукоізольований, з піаніно, пандусами та індивідуальною ванною кімнатою. Сидить біля вікна і дивиться.
  Вона справді пішла близько одинадцятої. Їдальня була порожня, Джіневри та Нікі не було. Чому Кейт раптом здалося важливим вияснити ці речі? Лоні Медоуз загинула в автомобільній аварії, як це просто.
  Але це була її остання ніч на землі, і це мало значення.
  І тепер Кейт подумала, чи є хтось там, хто ставить запитання про смерть Лоні Медоуз, чи їй доведеться поставити їх самій.
  Коли Лука Ґалло передзвонив йому, десь о дев’ятій ранку, Сандро випив одну каву, газета була розгорнута перед ним, і він уже знав, що той чоловік збирався сказати.
  Якби Луїза була там, вона змусила б його пояснити; вона б допомогла йому впорядкувати свої думки.
  « Що ти точно знаєш?»
  Вона б кинула йому виклик, подивившись через його плече на розкладену перед ними газету. Вони сиділи б разом за кухонним столом; він би пішов рано за газетою та трохи тістечок, Луїза випила б каву на плиті, готова до його повернення.
  «Це все неправильно» , — сказав би Сандро, не маючи на увазі його з Луїзою, тому що в ідеальному світі ця вчорашня розмова ніколи б не відбулася. Ні, він постукав би по паперу і сказав: « Це все не так». Я знав, що відбувається щось смішне ще тоді, минулого літа.
  Він був голодний, але йому не хотілося їсти.
  Сьогодні вранці вони з Луїзою не перекинулися жодним словом. Коли Сандро повернувся майже о третій годині ранку з Карлотти Беллагамба благополучно повернувся додому до Галлуццо, тихенько зайшов у квартиру й ліг спати, Луїзина нічна сумка була в дверях спальні, запакована й готова до вильоту, хоча вона збиралася їхати до Нью-Йорка лише в понеділок вранці.
  Коли Луїза пішла на роботу, близько восьмої, Сандро мовчки лежав у ліжку, вдаючи, що спить; йому здавалося, що якщо він не знає, що їй сказати, то краще б взагалі нічого не казати. Але він не міг заснути, хоч як сильно йому це було потрібно; коли він лежав, на нього тиснули сотні питань. Він відштовхував настирливих, натякаючих про поїздку Луїзи ( Чому вона не сказала мені раніше? Як давно вона знає? Чи отримала вона візу , чи дійсний її паспорт? ), але інші натовпилися до нього. І те, що більшість з них зводилося до простого: чи збирався він коли-небудь бути хорошим у цьому?
  Тож за кілька хвилин після того, як за Луїзою зачинилися двері, Сандро встав із ліжка, його голова калатала, і о 8.30 він уже був у «Ольтрарно». Не для нього цього ранку мармур і скло Рівуару, а також багатозначні погляди бармена та Луїзи, що стояли за рогом. Він надіслав Джулі повідомлення, щоб сказати їй, що сидить у брудному барі під назвою «Кафе Медічі», біля площі Санто-Спіріто, неподалік від кімнат Джулі на Віа делла К’єза. Це було місце, де ніхто не підійшов би до Сандро, не поплескав його по плечу й не запитав, як там Луїза. У барі один із сквернооких і тремтячих наркоманів ковтнув caffè latte , а в своїй кабінці Сандро читав La Nazione .
  Історія була на третій сторінці, супроводжувалася двома фотографіями. Сандро прочитав його раз, удруге, потім утретє, ворушачи губами під певними словами, і нарешті поклав папір на стіл.
  П'ятдесятип'ятирічна жінка, яку вчора вранці знайшли мертвою в уламках свого автомобіля в ущелині в провінції Гроссето, була ідентифікована як Дотторесса Леона Медоуз-Маскарелло, директорка знаменитої Програми творчого мистецтва Orfeo Trust, яка базується протягом двадцяти років. -два роки в Кастелло Орфей. Дотторесса Медоуз-Маскарелло, народжена в Америці, яка, очевидно, була єдиним пасажиром автомобіля, була директором програми протягом семи місяців. Вона була одружена з Джуліано Маскарелло, відомим людиною юрист із Флоренції, якого повідомили про смерть його дружини. Вважається, що аварія сталася рано вранці в п'ятницю, і жодного іншого автомобіля, пов'язаного з інцидентом, наразі не виявлено».
  У голові Сандро щось зрушилося, перевернулося, постало перед ним. Старий трюк, який його мозок навчився за десятиліття поліцейської роботи, трюк пошуку інформації; Ви думаєте, що справа мертва й зникла, і вона ніколи не мала особливого значення, але коли потрібно, ця маленька шухлядка в картотеці мозку відкривається просто так. Коли вчора вранці він уперше отримав повідомлення про те, що телефонував Галло, йому було б важко назвати ім’я працівника, якого його найняв Orfeo Trust для перевірки. Тепер він міг би сказати нудьгуючому бармену Медічі, який зараз намагався викинути наркомана, який п’є латте , про день народження жінки; він міг сказати йому колір її очей.
  Леона Медоуз, відома як Лоні, архітектор; скульптор у змішаній техніці; культурознавець. Народився 4 липня 1952 року в Топеці, штат Канзас. Вивчав архітектуру в Колумбійському університеті та Сорбонні в Парижі, прибув до Флоренції в 1972 році, щоб отримати докторський ступінь з образотворчого мистецтва в Accademia di Belle Arti, вийшов заміж за Джуліано Маскарелло в 1979 році, запрошений стипендіат в Інституті Курто, Лондон, 1981–1982, та в Інституті моди Технології, Нью-Йорк, 2000–2001. Роботи виставлялися в Сан-Франциско, Римі, Флоренції, Ніцці, Лондоні. Відмінний кредитний рейтинг, чисті водійські права, без незавершених процедур банкрутства, без судимостей. Дітей немає.
  Помер 22 лютого 2008 р.
  Очі: блакитні.
  Що він дізнався про неї? Лише те, про що його попросили дізнатися, що її резюме, перевірені всі її рекомендації, дати та кваліфікація, усі заклади, які, за її словами, відвідувала, мали записи про її відвідування, усі названі галереї насправді виставляли її роботи коли вона сказала, що вони були. Що її очі справді були блакитними; Єдине зайве судження, яке Сандро зробив, дивлячись на фотографію паспортного розміру, прикріплену до пачки паперів, надісланих йому Лукою Галло минулого літа, полягало в тому, що очі Лоні Медоуз були найбільш чарівно-блакитними, які він коли-небудь бачив.
   Перевірку кредитоспроможності та судимості, які він перевіряв потихеньку, вимагаючи послуг серед своїх колишніх колег у Порта-аль-Прато. Люди робили це весь час.
  «Вона померла, мабуть, тридцять годин тому», — міркував Сандро; тому Лука Галло, адміністратор Орфейського тресту, зателефонував Сандро практично в той момент, коли він дізнався про смерть дотторесси .
  Гаразд , сказав собі Сандро, тут щось відбувається .
  Якби Луїза була там, але її не було, чи не так? І вперше за тижні, можливо, місяці, у хімічну відповідь на виклик Сандро відчув, як вузол у його кишках розім’явся, хоча б трохи. Тут щось є .
  І саме тоді подзвонив Лука Галло; вони говорили приблизно п’ять хвилин: маючи ліпше уявлення з газетної статті про що це буде, Сандро відчув, що його запитання можуть почекати. Вони домовилися зустрітися о 10.30 за адресою на північ від Санта-Кроче. Сандро поклав трубку, а потім негайно набрав номер батька Карлотти Беллагамби. Минуло недовго.
  «Гей, бос». Голос був бадьорий, охриплий від недосипання; Голос Джулі. Він підвів очі й побачив її біля бару, вона розстібала пальто й замовляла каву, кивнувши бармену. «Це мій місцевий житель, звідки ви знаєте?»
  Він не знав. — Трохи змінився план, Джулі, — сказав він.
  OceanofPDF.com
  Розділ N 1​
  СТОЙАЮЧИ ПІД ДЕРЕВАМИ , Кейт спостерігала, як Лука Галло від’їжджає, а вихлопні гази автомобіля каламутніють у морозному повітрі. Навколо неї був тихий краєвид, білий від інею, а небо над головою все ще було чудове блідо-фіолетово-блакитне.
  За її спиною стояв височезний сірий масив замку, спостерігаючи за наближенням ворогів. З верхнього поверху, подумала Кейт, можна побачити аж до річки; ви могли б побачити ту провалля, де померла Лоні Медоуз. Автомобіля Луки тепер не було видно.
  Кейт була головною. Це був якийсь жарт, чи не так? Наче вона могла керувати тим, що на кухні, шепотіти, сваритися й замовкати, коли вона з’являлася. Не кажучи вже про гостей. Але вона мусила сприймати це серйозно, навіть якщо вони цього не зробили. Лука довіряв їй.
  Коли вона раніше закінчила в їдальні, Кейт вагалася біля кухонних дверей, тримаючи в руках фартух; вона чула підвищені голоси.
  «Куди вона була, це те, що я хотів би знати». Джіневра; її руки будуть на стегнах, нижня губа стирчить.
  «До шикарного чоловіка в Поццо». Мауро.
  «Який шикарний чоловік?» Нікі, сонна, як завжди; всі інші сміялися з цього.
   Раптом Кейт більше не хотіла слухати, і вона, звичайно, не хотіла відчинити двері, щоб вони всі дивилися. Вона запхала фартух у шухляду буфету й залишила біля дверей у сад.
  Вона пройшла через замерзлу траву до тераси, де влітку гості їли під альтанкою, вийшла через живопліт і обійшла до гарної цегляної хвіртки, де були офіс і квартира Луки. Незнайомий маленький чорний автомобіль із логотипом компанії-прокату на водійських дверях був припаркований на гравію біля нього. Коли вона підійшла, двері кабінету відчинилися, і звідти вийшов Лука, несучи стос файлів; Кейт злякалася, побачивши, що він одягнений у костюм. Вона ніколи не бачила його в нічому, крім картатої сорочки та військових штанів, навіть учора, коли він стояв перед ними в їдальні й сказав їм, що директор мертвий.
  «Катерино», — сказав Лука й зітхнув. «Так. Хвилинку». Він замкнув двері й дав їй ключ. «Вибач за вчора, Кейт. Я провів весь вечір на телефоні, спілкуючись з офісом у Балтіморі. Про оголошення нового директора, про влаштування нового стажера».
  «О, — сказала Кейт, здивована тим фактом, що не відчула особливого розчарування.
  «Все гаразд», — сказав він із ледь помітною посмішкою. «Я сказав їм, що наразі в цьому немає потреби. Я сказав їм, що ти абсолютний скарб, і ми повинні триматися за тебе».
  Кейт збентежено посміхнулася у відповідь. Він поплескав її по плечу. — Мені треба їхати до Флоренції. Тільки на ранок, я сподіваюся. Є хтось, кого я маю побачити».
  «Так?»
  Він насупився, і вона побачила, що він розмірковує над тим, скільки йому потрібно їй сказати. "Ах, пара людей, насправді". Він глибоко вдихнув. «Мені потрібно побачитися з чоловіком доттореси Медоуз».
  «Він ще не знає?» Кейт була в жаху.
  «О, так, — похмуро відповів Лука, — він знає. Він – добре. Є речі, які потрібно обговорити».
  «Зрозуміло», — сказала Кейт, знаючи, коли замовкнути.
  «Ти впораєшся, на ранок?» Можливо, до раннього дня. На сьогодні була запланована поїздка до Піенци, але я її скасував мікроавтобус; Я припускаю, що ніхто не сподіватиметься, що поїде. Гостям, звичайно, потрібно буде розповісти; ти можеш це зробити на кавовій зустрічі? Він подивився на годинник. «Через півгодини? Мені справді потрібно йти».
  «Звичайно», — сказала Кейт, думаючи про те, як мало їй хотілося бачити їхні відвернені, нещасні обличчя або вдавати, що вона головна.
  «Всього кілька годин», — сказав Галло, наче прочитав її думки. «Я повернуся не пізніше середини дня».
  І маленька чорна машина з логотипом на дверях зникла.
  Телефон Кейт стрибнув у її кишені; вона мовчала цими днями. Здавалося б, більш професійно. Не дістаючи його, вона знала, що це буде Вінченцо.
  Бібліотека була порожня, коли вона розклала каву, і Кейт подумала, чи можуть гості взагалі не прийти сьогодні.
  кантуччі Джиневри – колись будуть судові процеси, – попереджав Лука, тримаючись за щелепу та сміючись, – коли хтось нарешті зламав одному зуб – Тіціано був там, його стілець стояв біля довге вікно. Він міг просто бачити; підвіконня тут були досить низькі. Вона дивувалася, як він інколи тримався стриманого; якби вона була в інвалідному візку, вона б завжди лютувала через те, чого не могла зробити. Вона підійшла до нього з тарілкою з печивом і, виглянувши у вікно, побачила Мішель і Тіну, загорнуті в ватники на траві, кожна з чашкою кави.
  — Певно, там тепліше, — сумно сказав Тіціано, дивлячись на неї.
  «Я можу вивезти вас, якщо хочете», — швидко сказала Кейт.
  Він знизав плечима. «Я міг би зробити це сам, якби захотів», — спокійно сказав він, дивлячись на неї рівним поглядом. «Знаєш, я дуже добре справляюся з цим».
  Він теж був, вона бачила, як він летить смугами, швидше за більшість пішоходів. Хтось сказав, що він був на останній Паралімпіаді. Баскетбол.
  «О, я не мала на увазі… я знаю…» Вона відчула, як її очі закололись і стали гарячими.
  Заспокойся, подумала вона, плакати смішно. Вся ця справа діставалася їй. Її мати говорила з хрипким відстороненням: « Звичайно , ти не вмієш відповідати» , Катерино Джоттоне , ти просто як твій батько . Весь цей бізнес вільного духу , все дуже добре . Вам потрібно щось прив'язати .
  Вінченцо намагався прив'язати її. Він звучав сердито, хоча, чесно кажучи, він звучав так, ніби намагався це контролювати. «Але що саме відбувається?» — запитав він незадоволено. Вона пояснила.
  «Це небезпечна дорога», — протверезів він. — І в цю пору року також. Мадонна . Була пауза. «Ти засмучений?»
  Кейт думала про це. «Трохи», — сказала вона. «Я в порядку».
  «Вона тобі сподобалася, чи не так?»
  Вона була здивована цим. «Мабуть, так», — зрештою відповіла вона. «Насправді вона була стервом, але так. Мені вона сподобалася».
  Тіціан дивився на неї. Невже я справді це сказала, запитала вона? Однак вона була стервом; Кейт насправді це не спало на думку, поки вона не пішла; вона не наважувалася цього сказати. Та чи сподобалася вона мені? Захоплювалися, може, неохоче поважали, а коли була смішною, за обіднім столом, коли тримала всіх на долоні якоюсь розповіддю – так. Вона сподобалася.
  «Я просто мала на увазі, якщо тобі потрібна компанія», — сказала вона тепер Тіціано, оговтавшись.
  «Насправді я віддаю перевагу тут, сьогодні вранці», — медитативно сказав Тіціано, дивлячись на Мішель і Тіну. — Ті двоє — добре. Разом вони можуть отримати небагато. Пара готичних відьом чаклує».
  Кейт знала, що не повинна погоджуватися; — усміхнулася вона в мороці. «Мм-мм», — сказала вона. «Я бачив, як Тіна плакала. Мішель була – мабуть, вона її втішала». Вона вагалася. «Вони… гм… пара, як ти думаєш?»
  Тіціано відкинув голову з удаваним подивом, а потім змилосердився. «Ні, не пара». Кейт спало на думку, що вона може запитати його про що завгодно, і він знатиме відповідь. Сидячи в тому інвалідному візку, його мозок крутився, весь цей час дивився і навчався.
  «Що тоді?» сказала вона. Чи могла вона довіряти йому, що він не скаже Луці, що вона ставить недоречні запитання? Вона думала, що зможе. Все одно вже пізно.
  — Ну, — сказав Тіціано, — я б сказав, що Тіну цікавить лише її робота. Людські стосунки - не її річ. Не зовсім здоровий, але художники часто не здорові. Навіть працездатні».
   «Але вона плакала», — уперто сказала Кейт.
  Тіціано знизав плечима. «Лоні була в тому ж полі, чи не так? Скульптор, колись, до того, як стала критиком. Можливо, вони через це зв’язалися».
  Кейт подивилася на нього, не зовсім вірячи; цікаво, чи всі вони знають про кар’єри один одного так багато, як, здається, Тиціано. Він робив домашнє завдання. «А Мішель?»
  «Головна емоція Мішель — це лють, чи не так?» Тіціано підняв голову, дивлячись на Кейт, із зацікавленими очима. «Гнів, а не любов. Хоча я не думаю, що вона завжди була такою».
  Так само, як колись вона теж була красивою. Кейт кивнула, і вони разом поглянули на жінок. «Я думаю, вона, мабуть, любить Тіну, — сказала вона.
  «Є зв’язок», — сказав Тіціано. «Звичайно. Можливо, зірвана материнська любов. Можливо, Мішель варто було піти іншим шляхом, поїхати на ферму у Вудсток чи ще кудись і народити дітей. Яка користь у мистецтві? Усе це копання над столом, придумування слів». Він сам звучав майже сердито. «Для чого? Хто читає вірші Мішель? Вона сказала мені, що її остання книга була продана тиражем 1000 примірників по всьому світу. Меломани, люди, які приходять мене послухати, з їхніми самовдоволеними, снобістськими вихованими обличчями, хіба вони важливі? Іноді мені хочеться якнайшвидше відкотити стілець зі сцени і вискочити в перший ряд, щоб просто побачити їхні обличчя».
  «Ти справді так не думаєш», — сказала Кейт.
  Він безтурботно підніс чашку до губ, не давши їй зрозуміти, чи не жартує. «Можливо, ні», — сказав він і посміхнувся.
  Надворі, на траві, Тіна поставила свою чашку на дерев’яний столик у саду, де влітку гості могли сидіти й спостерігати за заходом сонця. Її волосся здавалося більш гладким, рівним і безбарвним, ніж будь-коли; її губи зблідли. Її плечі були згорблені, а руки стискалися на холоді. Вона кивнула головою, Мішель різко кивнула їй у відповідь, і Тіна поспішила до студії. Тіціано мав рацію; Уся мова тіла Мішель, коли вона стояла, обхопивши себе руками, дивилася, як Тіна йде, була напруженою рана лють. І коли вона обернулася й подивилася на вікно, її обличчя було суцільним.
  «А чому вона така сердита?» Вона повернулася до нього, обережно взяла в нього порожню чашку.
  — Ах, це, — сказав Тіціано й відвів погляд. «Це… добре. Ви повинні запитати це в неї».
  Кейт засміялася. Запитати Мішель? Ти з глузду з'їхав?
  — Не я, — сказав Тіціано. Він повернув стілець і повернувся до столу.
  — наполягала Кейт. «Ти знаєш?» Від підніжжя сходів почувся скрип дверей, що відчинялися. Мішель. «Це справа дітей?» І, подумавши, що це була химерна пропозиція Тіціано, вона раптом могла уявити Мішель матір’ю, такою розлюченою, такою, яка схильна до раптових, ніжних спалахів і лютих обіймів.
  — Можливо, не без зв’язку, — сказав Тіціано, не намагаючись стишити голос. — Але не зовсім так. Пізно вийшла заміж, рано овдовіла. Минулого року вона овдовіла. Її чоловік був композитором; вони подали заявку приїхати сюди разом».
  Кейт витріщилася на нього, розглядаючи те, що він щойно сказав. Про цю велику втрату вона не знала. А потім у дверях з’явилася Мішель, і при вигляді Тіціано її розлючене обличчя розслабилося, майже в усмішці. «Гей, крихітко», — сказала вона грубо.
  — Я сказав тобі не називати мене так, — сказав Тіціано, підморгуючи їй.
  — Думаю, я вип’ю кави нагорі, — сказала Кейт.
  І залишив їх.
  Лука Галло призначив членський клуб на вузькій вулиці біля ринку Сан-Амброджо для їхньої зустрічі, відхиливши пропозицію Сандро щодо його власних офісів. Сандро погодився з вибором приміщення без заперечень, оскільки офіси були досить грандіозним терміном для двох кімнат у Сан-Фредіано з краєвидом на будівельну торгівлю; можливо, Галло про це здогадався.
  Розмірковуючи над цією можливістю, Сандро вперше замислився над тим, чому Галло узяв його на роботу перевіряти Дотторессу Лоні Медоуз, коли ця робота могла легко було зроблено однією з більших і більш анонімних агенцій із розумнішою адресою. Можливо, це було питанням розсудливості – Сандро, безперечно, був стриманим – або перевагою старомодного способу ведення справ. А може, подумав Сандро, з підозрою дивлячись на нарядженого персоналу членського клубу, який чекав у його обшитому панелями вестибюлі, на десять хвилин раніше, як завжди був на все, можливо, він параноїк.
  Насправді клуб був неподалік від квартири Сандро та Луїзи, навіть якщо причиною, яку Галло запропонував це місце, було те, що він знаходився зовсім поруч із офісом чоловіка Лоні Медоуз – тепер уже вдівця – Джуліано Маскарелло. І вони б йшли від клубу до тих офісів.
  Коли він вийшов із дому, був свіжий холодний ранок, не такий яскравий і блакитний, як учора, але коли він перетинав річку, світло впало золотом на ніжно-жовтий колір фасаду Палаццо Корсіні, і Сандро майже дозволив собі уявити весну. Лише тоді він болісно усвідомив, що за звичайних обставин він уявляв би подорож узбережжям із Луїзою на Великдень, можливо, азалії, які цвітуть уздовж центральної резервації автомагістралі, пікнік у багажнику. А тепер можливість нового сезону все одно відступила; небо згустилося й затягнулося хмарами, а вітер був сильним, коли він прямував угору вузьким каньйоном Борго-Пінті до Чірколо-Богема.
  Професійно привітна молода жінка в костюмі привітала його і запитала, чи не проти почекати. Декор виглядав так, ніби його зняли з фільму про Шерлока Холмса сімдесятих; вестибюль був обшитий деревом, на полицях було виставлено вино; крізь червону оксамитову завісу, що вела в основну частину клубу, Сандро бачив позолочені та шкіряні корінці книжок на стіні з полицями та низькі шкіряні крісла з ґудзиками. Воно виявилося досить порожнім; принаймні не було б проблем із підслуховувачами.
  Зрештою, він одразу сказав Джулі, що вони не підуть разом бачити батьків Карлотти Беллагамби. Не сьогодні. Джулі виглядав трохи засмученим, коли сказав їй, що вона йому також не потрібна для зустрічі з Галло. Можливо, так само добре, враховуючи оточення. Джулі було б тут некомфортно, і це місце було б збентежено більше, ніж він.
  «Я вже розмовляв із Беллагамбою», — коротко сказав він, щоб забути її розчарування. «Я сказав йому, що ти будеш дуже радий приїхати й доповісти йому про наш прогрес із його дочкою, але насправді було мало що сказати важливого. Чесно кажучи, він уже здається щасливішим від того, що ми залучені. Ми домовилися, якщо вона знову вийде на вихідні, він зв’яжеться. З тобою.
  Беллагамба, небагатослівний чоловік, справді буркнув на це; «Більше за все інше, подумав Сандро, відчув полегшення від того, що його донька безпечно повернулася додому в Галлуццо й продовжує виконувати домашнє завдання. Сандро якомога сміливіше представив йому Джулі як рівну собі у нагляді, і, здавалося, її прийняли. Принаймні Джулі здавалося досить щасливим.
  «І ти», — сказала вона. «Ти справді не підеш?»
  Він збентежено знизав плечима. «Почекаємо і побачимо. Що каже Галло; він запитав, однак. Якби я зміг виїхати з міста.
  «А як щодо офісу?» вона наполягала.
  «Ось ноутбук», — сказав він, надзвичайно задоволений у ту мить, що виконав благання Джулі й вклав гроші в цю прокляту річ. Не кажучи вже про всілякі аксесуари – збільшену ємність батареї, мобільний широкосмуговий зв’язок – тоді він почувався повністю обдуреним у покупці. «Я можу взяти його з собою». Джулі подивився на нього скептично. — А я переадресую дзвінки на твій мобільний. Це буде лише кілька днів, і все одно завтра неділя. Навряд чи Беллагамба завтра попросить вас слідкувати за дівчиною. Зітхання. «Справді, Джулі. Ти сам казав, що краще будеш стежити за дівчиною, ніж я. І я хочу цю роботу. Це – це справжня робота».
  І це було все; Покинути місто було справою одного-двох дзвінків, єдиного технічного налаштування. Якщо Луїза могла це зробити, Сандро теж міг; палиці, так вона це описала, чи не так? Деякі жінки просто вгору палички .
  Чомусь перед ним з’явився образ його власної матері, із засученими рукавами та насупленими брови, коли вона стала навколішки серед своїх рядів квасолі та артишоків, шукаючи слимаків, простягаючи руку, щоб потягнути його, її єдину дитину, до себе. Прикоренений до землі, як Луїза не була. він не одружився з Луїзою, бо вона була як його мати, чи не так? Навіть якщо в чомусь вони були схожі. Він одружився на ній через її вдачу, швидку гнівливість, швидку м’якість, її гострий розум і м’яку шкіру її чудової блідої шиї.
  — Ти сказав Луїзі? — сказав Джулі, дивлячись на нього з глибокою й виправданою підозрою.
  Сандро кліпав очима. «Ну, я зроблю, очевидно», — сказав він, захищаючись. «Дай мені перерву. Я щойно сам дізнався».
  «Учора ввечері у вас виникла ідея», — сказала вона. «Коли вона піде?»
  «Понеділок, — пробурмотів він, не бажаючи про це думати, — повертаюся пізно в середу. Я повернуся до того часу. Напевно.
  «А якщо ні? Може пройти майже тиждень, перш ніж ви знову побачите її».
  Сандро справді не хотів про це думати. «Вона сказала, що ми можемо обійтися деякий час окремо». Він чув себе, розпещена дитина. Прочистив горло.
  «І насправді, це робота. Вони хочуть, щоб я був там. Є питання, які потрібно задати. Мабуть.
  Джулі згорбила плечі, дивлячись у свою порожню чашку від кави. Він запропонував їй тістечко, але вона не хотіла; вона була вимита і вилучена. Ця справа з Луїзою; можна подумати, що Джулі все ще підліток, їхній підліток. Вони впоралися з її гнівом — люттю сорокалітньої дитини та нападами тремтіння, що виникли після реабілітації та в’язниці. Вона стала залежною від них. Любити їх? І тепер вона злякалася, що вони покинуть її; Сандро хотів сказати, не дурійте. Але правда була в тому, що він не знав. Йому стало погано.
  «Хіба в них немає поліції для розслідування ДТП?» сказала вона.
  Він буркнув на це. «Не так просто», — ось усе, що він сказав. І він сам не знав подробиць, це була правда.
  «Тобі краще з нею поговорити», — це все, що жорстоко сказала Джулі, перш ніж вона кинулася. Вийти з бару та повернутися до ліжка, було його припущення. Це була пізня ніч, чи не так? Сандро не хотів про це думати.
  Він подзвонив би їй. Коли мав час; у нього просто не було хвилини. Він неохоче дістав телефон у фойє клубу й дивився на нього, коли прийшов Лука Галло.
   Минулого літа вони лише обмінювалися електронними листами, але Сандро все ще зберіг яскраве враження ефективності, ввічливого, але економного стилю письма та характерного, м’якого, глибокого, переконливого голосу. Особисто Галло був солідним, дещо пошарпаним бородатим чоловіком, який виглядав незатишним у своєму костюмі. І нервовий, до того ж. Він ніс портфель і оберемок папок.
  Менеджер знову з’явилася позаду Галло й провела їх через завішені двері до кутового столу. Місце було, як Сандро думав, зовсім безлюдне; із сусідньої кімнати чувся приглушений стукіт накривання столів. Сандро відразу сказав чоловікові, що прочитає газету.
  Галло провів руками по майже лисій голові, потім зітхнув. «Так ти знаєш».
  — Значить, це про неї? Дотторесса Медоуз. Сандро говорив обережно; він не хотів кидатися в руки.
  Галло зробив пальцями намет на полірованому столі. «Це про неї. так Її – смерть».
  Сандро уважно оглянув його. «У газеті — здається, випадково. Ви говорили з поліцією?
  Галло кивнув. «Вони кажуть, що це просто, наскільки вони можуть судити. Вона не впоралася з керуванням, їдучи надто швидко на зледенілій дорозі. Сьогодні вранці проводять повний розтин. Кажуть, це небезпечна дорога; є попереджувальні знаки, але… — і він розвів руками. «Але що ти можеш зробити? Це поліцейська лінія. Люди є люди, так вони кажуть; вони не завжди звертають увагу».
  — Добре, — сказав Сандро. «Ви хочете сказати, що вважаєте, що вони помиляються?»
  Галло зітхнув. — Я нічого не кажу, — втомлено сказав він. «Поліція каже, що це нещасний випадок, наскільки вони стурбовані. У цьому є певні елементи, які… — Він обірвався. «Є певні питання. Головна проблема – добре. Ви зіткнетеся з проблемою дуже скоро». Він приклав обидві руки до обличчя, протер очі. Чоловікові потрібен був сон. Він опустив руки й покорено глянув на Сандро. «Це було неправильно з мого боку. Я не повинен був називати його проблемою. Чоловік сумує. Звичайно, він є».
  — Ви говорите про чоловіка Лоні Медоуз? сказав Сандро.
   Галло кинув погляд через плече, і Сандро напівобернувся й побачив жінку, яка провела їх до столика, що наближалася з тацею кави.
  Чи Сандро зареєстрував минулого літа, виконуючи цю звичайну перевірку співробітників, що його піддана одружена з однією з найвідоміших авокатів Флоренції? Звичайно, мав. Маскарелло не був таким відомим, як два десятиліття тому, але це було ім’я; чесно кажучи, це був один із маленьких тривожних знаків питання щодо роботи, яку Сандро вирішив проігнорувати в ім’я спокійного життя та легких грошей.
  Навіщо вам перевіряти жінку, яка, мабуть, уже добре відома у високих культурних колах, у тій пліткарській, цікавій мафії художників, письменників і дурнів, від яких нічого не можна приховати? Жінка, яка, крім того, мала дуже хороші зв'язки? Це було питання, яке він повинен був поставити. У потрібний час.
  Усміхнена жінка не поспішаючи поставила кавові речі на стіл, схилившись між ними. Вона пахла гарденією; «Мило», — подумав Сандро, який ніколи в житті не спокушався іншою жінкою, окрім Луїзи. Приємно, правда. Він дочекався, поки вона знову вийде з кімнати. «Так?» тихо сказав він.
  — Так, — сказав Галло. «Я говорю про Джуліано Маскарелло. Він думає, що вона була – він відмовляється вірити, що це був нещасний випадок».
  Сандро видихнув. "Чому це було б?" — запитав він обережно. 'На вашу думку? Горе? Відмова? Чи щось більш конкретне?»
  Галло підняв портфель і поставив його собі на коліно. «У мене тут є попередні звіти поліції. Але ти пробач мені, якщо я не покажу їх тобі зараз. Вони, очевидно, приватні. Мені потрібно бути впевненим, що це розслідування буде продовжено. Що стосується містера Маскарелло, він наведе вам свої причини. Потім знову зітхнув. «Він звик добиватися свого; можливо, є також щось на зразок провини».
  «Провина?» Сандро нахилився вперед і взяв чашку кави. Він був слабким і несмачним – у найскромнішому барі міста подавали б щось краще. Навіть якщо від дівчини пахне гарденією.
  — Вони були — відчужені — це не зовсім те слово. Кілька років вони жили окремо. Більше десяти років». Галло виглядав незатишним. Принаймні я так розумію. Вони – принаймні, вона – були досить відкритими щодо цього».
  «А він?»
  — Можливо, він також; Я ніколи не обговорював це з ним. Ми ні – я його погано знаю». Галло видав нетерплячий звук. «У будь-якому випадку, суть не в цьому. Мабуть, я мав на увазі, що він може відчувати провину, тому що він припускав, що вона завжди буде поруч – і тепер… Плечі Галло знову піднялися, неспокійно. «Ми повинні перейти до суті. Він хоче, щоб її смерть розслідували».
  Сандро зупинився на речення раніше. Він припускав, що вона завжди буде поруч . Так треба було жити, чи не так? Не можна було жити в очікуванні гіршого.
  Він помітив, що Галло дивиться на нього, і наздогнав його. «Він хоче розслідувати її смерть. Так.
  Галло витримав його погляд. — Він говорив про те, щоб найняти приватного детектива. Я сказав йому, що вас дуже рекомендували, і ми вже використовували вас. Для рутинної роботи.
  «Він знає, що ти перевірив його дружину?» Сандро злякався.
  — Звичайно, — коротко відповів Галло. «Це нормально, час від часу. Рутина.
  Сандро почав хитати головою, бо був цілком упевнений, що це було зовсім не буденно. Але він зупинився; він нічого не сказав.
  Було щось у Луці Галло, що його непокоїло; він не міг зміряти людину. Він вважав, що смерть Лоні Медоуз була нещасним випадком чи ні? Було щось, про що він не говорив Сандро. Так сказав Сандро.
  Настала довга тиша. Під бородою кругле обличчя Галло виглядало блідим і виснаженим.
  — Гаразд, — сказав він. «Мабуть… ну, я не думав, що це те місце». Він підняв на коліно портфель, з яким прийшов, і зазирнув усередину. Він витяг папку й поклав її на стіл.
  «Був електронний лист», — сказав він і повільно, неохоче витяг аркуш паперу, довго дивився на нього, поклав на стіл і повернув до Сандро. 'Анонім. Ах – незвично.
  OceanofPDF.com
  Розділ T en​
   НА М’ЯКОМУ ЧЕРВОНОМУ камені верхнього поверху Кейт вагалася, тримаючи в руці тацю з кавою. З одного боку був Алек Ферхед; з іншого — Пер Хансен. Обидві двері були міцно зачинені.
  Поверхом нижче двері доттореси Медоуз тепер були не лише зачинені, а й замкнені. Кейт спробувала це. Очевидно. Вона зрозуміла, що стає сміливішою, хоча брязкіт ручки у великій тихій будівлі викликав у неї винувату скорботу. Хто був там, щоб запитати її, що вона думає, що робила, коли Лука був у від’їзді? Хоча Джіневра, як вона гадала, не задумається над цим.
  Кейт була тут багато разів. Вони з Нікі розділили доставку обідів і продуктів для сніданку; інколи, з доброї душі, вони повертали чоловікам із пральні забуту білизну. Гості повинні були відповідати за свою білизну, але ці двоє – і Мішель – пам’ятали про це лише випадково. Тіціано та Тіна були скрупульозними, ніколи не залишали жодного сліду, Тіціано гнучко згинався зі свого інвалідного візка та черпав речі з підлоги собі на коліна. І ні Нікі, ні Кейт не зробили б цього для Мішель, оскільки вона верещала на них, щоб залишили її речі в спокої. Їй не потрібно було витирати дупу, вона не була психічно хворою, так вона сказала.
   Не дуже ти, подумала Кейт. Жінка була розлючена, цілком правильно, як і сказав Тіціано.
  Вона була тут багато разів, але тепер усе було інакше; замок не був місцем, де вона поїде за кілька годин, щоб мчати схилами на своєму моторіно , щоб знайти Вінченцо, який чекає на її порозі в темряві, бажаючи відвести її в кіно та побалакати про свій день. На сходовому майданчику, в теплій темряві, що пахне воском і деревом, раптом їй здалося, ніби вона потрапила в пастку.
  Двері Алека Ферхеда майже завжди були відчинені; ось як вона знала, що він щодня сидів біля вікна, дивлячись назовні, а екран його комп’ютера був порожнім. Вона ставила кошик із обідом у куток його кімнати, а він повертався й дарував їй цю збляклу сумну посмішку. Це місце було його останнім шансом, сказав Тіціано.
  Двері Пера Хансена завжди були зачинені; Кейт припускала, що чим далі на північ ти йдеш у світі, тим більше тобі подобається закриватися в собі. Він писав п’єси, вона це знала, а також сценарії для фільмів, щоб заробляти гроші.
  Вони були там, хтось із них? Вона вагалася, тримаючи в руці тацю, на якій лежали дві чашки кави, що швидко остигала. Перед нею на сходовому майданчику стояло гарне старе крісло, схоже на щось єгипетське, вигнуте Х-подібне з полірованих дерев’яних стійок. Вона сіла на нього.
  Коли це закінчиться, запитувала вона? Коли з’явився новий директор, коли чоловік Дотторесси прийшов забрати її речі, а у Piano Nobile з’явився новий мешканець? Може, віддали б комусь із гостей; Джіневра сказала, що були деякі проблеми з тим, що він їхав до Дотторесса-Медоуз. Широка, красива кімната з двома вікнами, старими важкими меблями, туалетним столиком з інкрустацією та позолоченим ліжком — варта бомби, це теж сказала Джіневра, половина її вказана в Catalogo delle Belle Arti , і Лоні Медоуз розлив лак для нігтів на туалетний столик.
  Бет провела з нею там багато часу, чи не так? Пліткувати за туалетним столиком. Кейт цікавилася, чи хтось має номер телефону Бет в Америці? Лука б. Чи подзвонив би він їй, щоб повідомити новини?
  Знизу Кейт почула короткий, але гучний регіт, який пролунав сходами. Мішель; Тіціано розсмішив би її. вона не міг уявити, що він міг сказати, чим поділився з Мішель.
  Коли тиша запанувала, вона почула інші речі. З-за кімнати Алека Ферхеда тихий звук, наче вода тече по камінцях; вона прислухалась уважніше. Звук, який вона майже знала, а потім він прийшов до неї; стукіт комп’ютерної клавіатури, не навмисно, по одному пальцю, але поспішно. Він писав. Вона вагалася; тоді краще не перебивати його.
  З-за дверей Пера Гансена нічого. Кейт підвелася на ноги, підійшла ближче до дверей, так що її щока майже притулилася до дерева. Тиша. Вона постукала.
  Повна тиша. Кейт обережно відступила, поставивши тацю перед собою.
  — Містер Хансен? сказала вона. А потім – хоч вона гадала, чи це була її уява – після звуку, схожого на тихе гарчання, звуку розчарування, двері раптово відчинилися перед нею, і він стояв босоніж, у светрі, з червоними очима. Поза ним на хаотично заваленому столі вона побачила наполовину повну пляшку червоного вина. Була одинадцята година.
  Якусь мить вони стояли там, на нього поглядаючи, Кейт, вражена, замовкла. Він доклав зусиль. — Міс Джоттоне, — сказав він, дивлячись на тацю в її руці, ніби не знав, що це таке.
  — Катерина, — сказала вона. «Я перепрошую. Сподіваюся, я вам не заважав?»
  Він гірко засміявся. «Ви маєте на увазі, я працював?» Вона знизала плечима, посміхаючись. «Ні, я не працював», — сказав він, і гіркота зникла; його голос мертвий.
  Вона глянула повз нього в кімнату, яка виглядала так, ніби її проніс торнадо.
  Він прослідкував за її поглядом, а потім сказав: «Хочеш увійти?» Він дивився на уламки своєї кімнати, наче нічого не впізнав. «Ти перевіряєш мене? Катерина?
  «Я приніс тобі кави». Вона пройшла повз нього, все ще тримаючи тацю.
  Покласти його було нікуди. Кожен сантиметр довгої поверхні столу був покритий, наполовину заповнена пляшка вина й порожня на боці, папери, книги, корінці розділені обличчям донизу, інші складені в стопку. нестійка вежа; два винних келиха з відливами сухого червоного в них, кругові плями на папері. На підлозі лежало пальто; стояла скриня з відкритими шухлядами, і одяг висипався або запихувався. Шафа з відчиненими дверцятами була порожня, за винятком одного темного костюма, який висів. Ліжко не було застелене.
  У цього чоловіка була дружина; напевно він не так жив?
  Кейт обережно поставила піднос на підлогу. Подав йому чашку. Вона озирнулася на відчинені двері й вирішила, що Алеку Ферхеду доведеться обійтися без його. Вона сама відпила іншу чашку.
  «Ти був… засмучений», — сказала вона, згадуючи його звук, який вона чула. Роззираючись по кімнаті. Це було більше твердження, ніж запитання.
  Він дивився в чашку. Потім кивнув.
  — Так, — зрештою сказав він. «Я був засмучений. Я засмучений».
  Коли Кейт нічого не сказала, лише підбадьорливо глянула на нього, він продовжив. «Я не знаю, як би я це сказав навіть англійською, не кажучи вже про італійську. Я любив її. Я відчував до неї сильне почуття».
  У голові Кейт з’явилася картина за обіднім столом, за яким вона обслуговувала цих гостей шість днів на тиждень протягом стільки ж тижнів, як Пер Хансен дивиться через стіл на Лоні Медоуз, відволікаючись на півдорозі розмови з кимось із відвідувачів.
  «Ми були, усі», — сказала Кейт. Це те, що ти сказав. Пер Хансен витріщився на неї. — Ні, — сказав він. «Не всі».
  Кейт не знала, що сказати, бо, звичайно, він мав рацію.
  Тепер він по-іншому дивився на неї. «Тобі подобається наш Тіціано, чи не так?» сказав він. Кейт витріщилася на нього.
  — Звичайно, — тихо сказала вона.
  Він видав сумний, нетерплячий звук. «Я не маю на увазі просто, як , однак». Він розвів руками. «Життя надто коротке, ось що кажуть?» Дуже хороша фраза англійською. Занадто короткий, щоб не сказати, що ви маєте на увазі. Люблю ? як? М'які слова».
  «Я не знаю, що сказати», — сказала Кейт. «Тіціано — дуже особлива людина».
  — Він протилежність мені, — різко сказав Пер. «Моє життя було тихим. Без подій. Я мав усе, що хотів, але не мав амбітний». Кейт кивнула, чекаючи. Пер глибоко вдихнув. «Я трохи грубий, можливо, стриманий, трохи легковажний? Я не знаю своїх емоцій». Він насупився, і вона зрозуміла, що йому не потрібна відповідь. «Тіціано відкритий, комунікабельний і щедрий, сповнений енергії, усе зовнішнє, я — усе всередині». Він сів за набитий купою стіл, відкинув папери вбік і сперся ліктями на шкіру. Охопіть його голову руками.
  — З Тіціаном треба бути обережним, — втомлено сказав він. «Він не все, ким здається».
  «Ні?» — неохоче сказала Кейт і раптово відчула холод у теплій кімнаті. Не треба , хотіла вона сказати. Не кажи мені , не руйнуй це . Поставте чашку, ще наполовину заповнену, на піднос.
  «Ви знаєте, як це сталося?» Пер подивився на неї між руками. «Аварія». Вона повільно похитала головою. — Бомба, — сказав Пер. ' Una bomba. Це був теракт на автобазі. Де він чекав з батьком, щоб піти на футбольний матч».
  — Його батько помер, — прошепотіла Кейт.
  Пер кивнув. «Він не може бути тим, ким здається», — сказав він. «Після цього?» Він похитав головою. «Чи справді він може бути таким щасливим, таким сповненим рішучості, таким теплим? ні.
  — Ти його не знаєш, — уперто сказала Кейт.
  — Ніхто з нас його не знає, — сумно сказав Пер. «Ви хочете вірити в найкраще за всіх, чи не так, Катерино?»
  Вона не відповіла, і через мить Пер потер обличчя й підвівся.
  — Вибачте, — сказав він. «Тепер я засмутив і вас. Я тільки хотів сказати, що з боку не все видно. Ми не знаємо Тіціано. Ти мене не знаєш». Він підійшов до вікна, дивлячись надвір, і, коли він заговорив, це було щось глибше, ніж небажання, щось більше схоже на жах. «Там, ви сказали, чи не так? Вона померла там, просто за пагорбом. Просто подалі від очей».
  «Так».
  Вона підійшла до нього біля вікна. Звідси було видно вниз по пагорбу, через дерева, вниз по прямій лінії дороги, яка була переднім під’їздом до замку. Зрештою, ви не могли розрізнити річку. Скло було старе, закручене нерівномірної товщини; рами пропускали протяг, від якого Кейт тремтіла. Небо було яскраво-білим. Сьогодні ввечері буде сніг, подумала вона.
  — Я знаю це місце, — віддалено сказав Пер Гансен. «Де дорога згинає, біля річки».
  «Ви це знаєте?»
  Але перш ніж він встиг відповісти, почувся далекий, але чіткий звук автомобіля, що наближався. Вони обоє водночас повернули голови: спочатку нічого не було. Нічого, окрім голих пагорбів, тихих дерев, ліворуч від кута даху Мауро та Джіневри, затиснутого між двома вигинами землі. І звук.
  А потім з'явилося. Маленький червоний автомобіль, яскравий між замерзлими полями. Вони спостерігали, як воно зникло з поля зору, а потім знову з’явилося. Хто б це не був, їхав дуже швидко.
  — Це вона, — категорично сказав Пер, ніби сам собі.
  'ВООЗ?' — ледь чутно сказав Кейт, але він замовк, лише засунув руки в кишені й подивився у вікно. Вона ще мить постояла, а коли він більше нічого не сказав і навіть не обернувся, щоб поглянути на неї, вона взяла піднос і пішла.
  Бібліотека була порожня, коли вона повернулася вниз; прибираючи чашки з кавою, вона чула, що надворі щось коїться. Голоси: голос жіночий, підвищений, лепет іноземною мовою. Іспанська мова, якою Кейт вказала у своїй заявці, що вона вільно володіє. Вона не говорила про це чотири роки, не відтоді, як була в круїзі з Маямі.
  Поставивши тацю, Кейт підійшла до вікна; маленький червоний автомобіль, який вони бачили, що наближався з верхнього поверху, був припаркований навскоси на траві перед замком: видовище шокувало. Паркуватися на траві було категорично заборонено. Мауро незграбно підбігав від вілліно , його обличчя почервоніло від злості, а Джіневра у фартусі кричала на маленьку, темну, повну жінку, яка щойно вилізла з машини. Незнайомка була розпатлана, з голими ногами, у чоботях і пальті, наче прокинулася в темряві й вибігла з дому з першими речами, до яких потрапила.
  Поки вона підійшла до них, до Мауро та Джіневри, обоє зиркаючими очима, приєдналася Нікі, яка радісно вирячилася від цього видовища.
   — Вона щось каже про норвежця, — сказала Джіневра, неохоче дивлячись на Кейт. — Вона хоче його, Гансене.
  «Почекай», — сказала Кейт іспанською, підходячи по траві до жінки, піднявши обидві руки, намагаючись її заспокоїти. Підійшовши ближче, вона побачила, що жінка була змучена, але гарна, темноока, і, діставши з кишені якісь папірці, почала розмахувати ними в повітрі.
  "Пер!" — скрикнула вона своїм глибоким чужим голосом, дивлячись на сірий фасад замку. "Пер!" Потім вона повернулася до Кейт і пробурмотіла трохи іспанської. Кейт витріщилася.
  «Добре, — сказала вона, — добре».
  «Скажи їй, що вона не може цього робити», — люто втрутився Мауро, і Кейт здавалося, що його гнів був близький до точки кипіння за останні двадцять чотири години. «Скажи їй, щоб вона пересунула цю прокляту штуку. Вона не може залишити це там». Він показав на скуйовджену траву. «Погляньте на мою галявину. Вона не може залишити це там».
  «Що вона каже?» — нетерпляче сказала Джіневра.
  — Вона каже, що вона його дружина, — повільно сказала Кейт.
  — Його дружина? Джіневра перевела погляд з жіночого обличчя на глибоко посаджені вікна на верхньому поверсі замку.
  Кейт кивнула. «Вона каже, що він написав їй минулого тижня, просячи розлучення».
  «Через двадцять п’ять років», — сказала жінка іспанською, яка насправді не дуже відрізнялася від італійської. Кейт простягла руку; жінка тепер була зовсім нерухома, уся шалена енергія випарувалася. «Після двох дорослих дітей. Він просить у мене розлучення. Тому що він закоханий в іншу».
  Перше, що вразило Сандро в Джуліано Маскарелло, це його вік.
  Можливо тому, що адвоката насправді не було видно двадцять років, можливо тому, що, коли все ще повідомлялося про його діяльність у зв’язку з тією чи іншою мирною ініціативою, тим чи іншим протестом проти порушень громадянських прав, використовували старовинну фотографію, одну з адвокат у його розквіті, вуличний боєць, очі палають, рука піднята в революційному вітанні. Та ж сама картинка була використана поруч фотографія його мертвої дружини в ранковій газеті. Але чоловік, який сидів перед Лукою Галло та Сандро у високих кімнатах, які були його кабінетами на Борго дельї Альбіцці, був зморщений, з плямами на печінці та лисий, його зморшкувата шия втягувалася в комір, як у старої черепахи.
  Смагляві рептилійні очі, які дивилися на його відвідувачів, були яскравими, проте його рукостискання було жилавим і сильним, і коли він говорив, було цілком ясно, що всі здібності Джуліано Маскарелло залишилися непорушними.
  «Ви сказали йому про електронний лист?» — було перше, що він сказав, наказово звернувшись до Луки Галло. Було зрозуміло, що між цими двома не було втраченого кохання, і Сандро задумався, чи взаємна ворожнеча була результатом смерті Лоні Медоуз чи виникла ще до неї. Майже напевно останнє.
  Лука Галло був ввічливим, не посміхаючись. — Звичайно, — сказав він.
  Тож вони показали електронний лист Маскарелло та, ймовірно, також його дружині.
  Маскарелло звернувся до Сандро. «Ви прочитали це?»
  Сандро мав.
  Спочатку йому було цікаво, що Лука мав на увазі під незвичайним. Англійська була жорсткою, формальною: цілком зрозумілою навіть для Сандро, але він мав розчаровуюче відчуття, що щось упустив. Це була не його мова; але він також не міг сказати, чи була це перша мова письменника.
  Я пишу як доброзичливий бажаючий повідомити вам, що доктора Лоні Медоуз не слід призначати на цю посаду.
  Поки що буденно. Але це тривало, і Сандро почувався неспокійно; хоча він читав іноземною мовою, він відчував щось боляче; щось мучило.
  Доктор Медоуз не така, якою здається . Вона не красива , вона потворна . Вона не має нічого спільного з мистецтвом , вона не може творити , вона може тільки руйнувати. Лоні Медоуз - зла.
  Не відвертий, не жорстокий, але непрозорий: дерев’яно повторюваний таким чином, що став зловісним, принаймні для Сандро. Його безпосереднє враження полягало в тому, що слова не були ані розрахованими, ані розрахунковими, а скоріше були продуктом збентеженого розуму.
  Електронна адреса являла собою, очевидно, випадковий набір літер і цифр. «Надіслано через проксі-сервер», — коротко сказав Лука, навіть не потребуючи запитань, і Сандро безрезультатно перебирав свої спогади про комп’ютерний курс, який він відвідував минулого року, намагаючись зрозуміти, що це означає. «Повністю анонімно».
  «Повністю?»
  Галло знизав плечима; Сандро бачив, що на цю тему він був упевнений, що знає більше, ніж Сандро. «Мабуть, не існує такого поняття, як повна анонімність, але комп’ютерний офіс у Балтіморі сказав, що вони нічого не можуть зробити, щоб відстежити це». Він зробив паузу. «Був лише один. І в Інтернеті повно божевільних; чи знаєте ви, якщо ви попросите анонімний інтернет-відгук про будь-що – навіть про наші курси – люди скажуть те, що ви не можете собі уявити, щоб вони сказали вголос?»
  Сандро мусив погодитися; те ж саме стосувалося і в поліції.
  Галло недовірливо похитав головою. «І ми не повинні були знати – чи не так? Щоб це було більше, ніж це».
  Сандро кивнув, розмірковуючи. Але це щось говорило, чи не так? Щоб людина, яка їх надсилала, принаймні знала, що існують такі речі, як проксі-сервери.
  «Як ви думаєте, ваші артисти знають, як це зробити?» запитав він. «Чи знаються вони на комп’ютерах сьогодні?» Він думав про маленькі майстерні на вулицях міста; електрична лампочка, вся необхідна техніка, старі люди в коричневих халатах схилилися над шматком позолоти. Але тоді, можливо, вони не кваліфікувалися як художники, лише ремісники.
  Погляд Луки Галло тоді поєднував жалість із цікавістю. «Насправді, у ці дні – так, вони роблять», – сказав він. «Або вони знають людей, які знають».
  Лише Сандро тоді був цілковитим невігласом.
  Галло замінив роздруківку електронного листа в папці. «У будь-якому випадку, — різко продовжував він, — Маскарелло зараз поставив на це когось свого; він каже, що якщо є якийсь спосіб відстежити відправника електронного листа, то він це зробить». «Правильно», — відповів на це Сандро, не в змозі приховати свого полегшення, що від нього чи Джулі не очікується, що він розкриє інтернет-обман.
  Лука Галло підняв руку. — Маскарелло скаже вам, що він підозрює когось із гостей замку. Тут, — сказав він, передаючи папку Сандро, — є копії файлів кожного гостя. Можливо, це може вразити Маскарелло, що ми сприймаємо його серйозно».
  А ми? — У чому їх підозрює? Сандро відчув потребу бути обережним.
  «З… добре, він тобі розповість», — сказав Галло, заплющивши обличчя.
  І тепер, під високою кесонною стелею, побіленими стінами та портретами з очима-намистинками на стінах Маскарелло, Сандро витримав погляд адвоката й сказав: «Так. Я прочитав це».
  Маскарелло уважно подивився на нього. «Звичайно, вони хотіли б, щоб я — ми, моя дружина і я — ніколи не дізналися про це», — сказав він. «Їм набагато легше».
  «Вони?» — м’яко поцікавився Сандро.
  «Велика довіра. Вони могли б провести своє розслідування щодо моєї дружини без будь-яких заперечень, які могли бути у неї чи мене».
  Сандро почув адреналін у голосі чоловіка і зрозумів, що для нього це м’ясо та напій. Боротьба. Чи тому він вирушив у цей хрестовий похід? Для гострих відчуттів від погоні? Однак Сандро мусив визнати, що після тижнів – місяців – бездіяльності він міг з почуттям провини відчути, що щось подібне спалахнуло в ньому самому. Він подивився на обличчя Галло: воно було нерозбірливим, але блідим.
  — Але, звичайно, я дізнався, — продовжив Маскарелло. «Вони думали, що я не буду? Невже вони думали, що я не буду знати, що за нашими спинами ведуться розслідування?» Сандро злегка посміхнувся, щоб приховати своє занепокоєння.
  — Природно, ми б вам повідомили, — спокійно сказав Галло. Маскарелло пирхнув.
  — Отже, ви висунули заперечення? запитав Сандро. «Моїм… будь-якому розслідуванню?»
  «Тоді вже було пізно», — сказав Маскарелло, стискаючи тонкі губи, дивлячись у вікно. Він обернувся й пильно подивився на Сандро прокурорським поглядом. — А що ви дізналися про мою дружину, містере Челліні? — сказав він зі зневагою.
   Він би не просив Сандро продовжити це розслідування, чи не так? Не через мільйон років; він повинен мати в своєму розпорядженні будь-яку кількість сумнівних типів, які б розпитували, вимагали послуг і, безсумнівно, заохочували до зради довіри. Джуліано Маскарелло міг бути захисником прав людини та учасником маршів за мир і справедливість, але Сандро його не дуже любив. І теж йому не довіряв. Він простягнув руку й дістав із портфеля власну тонку папку про Лоні-Медоуз — папку, яку він дістав із шафи у своєму кабінеті на Віа-дель-Леоне, коли Джулі стояв там, докірливо спостерігаючи за кожним його рухом.
  «Я виявив, що її резюме точне, а всі рекомендації справжні», — тихо сказав він. «Що вона не мала судимостей і не порушувала правил водіння». Очі адвоката блиснули, але він нічого не відповів на запитання, як Сандро міг отримати цю інформацію. Тому що вона була мертва, можливо; або тому, що Сандро не знайшов нічого викривального.
  У кімнаті панувала тиша, крізь довгі вікна падало тьмяне й прекрасне рідке лютневе світло; «Уперше за кілька місяців, — подумав Сандро, — у ньому залишився слід тепла. Він звернувся до Луки.
  «Чи всі присутні гості Кастелло Орфея були вже обрані, — запитав він, — до того, як була призначена дотторесса Медоуз?»
  Лука Галло спохмурнів. — Майже всі, — сказав він через деякий час. «Один був обраний потім», — він подивився на сторінку. «У липні. Пер Хансен. Норвезька. На жаль, один із початкового вибору загинув. Він був композитором, Джозефом Коннором, чоловіком Мішель Коннор, і нам довелося призначити іншого».
  Маскарелло видав звук нетерпіння, можливо, тому Сандро сказав, що він зробив далі; через нерозсудливість, породжену гнівом, через відчуття, що це була програна справа, у всякому разі, якась підстановка, у якій розглядався низький статус Сандро як відмови від поліції, і його викрили та принижений як не більше ніж дешевий шпигун і найнятий м’язик.
  «Якби я досліджував цей електронний лист, — сказав він, піднявши резюме Лоні Медоуз і холоднокровно дивлячись на нього, — чи справді, смерть вашої дружини, я думаю, що це…» і він тримав маленьку фотографію її паспорта між і повернув його обличчям до себе: «Це було б для мене корисніше, ніж будь-що інше, чи не так?»
  Маскарелло трохи нахилився над своїм важким полірованим столом, але нічого не сказав.
  «Вона була красивою жінкою, набагато молодшою за свого чоловіка. І ви, безсумнівно, скажете мені, якщо я помиляюся, але я б сказав, що ваша дружина мала значний вплив на чоловіків і користувалася ним регулярно».
  Сандро навіть не здогадувався, що він дійшов до цих речей, поки не заговорив.
  «Очевидно, — сказав адвокат своїм іржавим голосом, — жодної такої інформації не можна знайти на фотографії».
  — Якщо хочеш, — сказав Сандро. «Однак я думаю, ми обоє знаємо, що це можливо».
  Маскарелло сидів дуже нерухомо; Лука Галло виглядав скам’янілим.
  — Я хотів би знати, що ти кажеш, — сказав Маскарелло з тихою погрозою.
  Сандро бачив, як цей чоловік міг налякати й налякати будь-якого свідка, будь-якого міністра уряду, будь-якого злочинця чи навіть будь-якого невинного, щоб він зізнався. Але він витримав нерви.
  «Я кажу, що вона була надзвичайно привабливою жінкою, яка жила окремо від свого чоловіка і жила так кілька років. Я кажу, що не виключено, що вона могла бути в інших стосунках, або, можливо, у кількох, або що вона використовувала її – свою жіночність – у своїх інтересах. І ці речі могли бути джерелом неприязні до неї».
  Маскарелло пильно дивився на нього, нічого не кажучи. Сандро пішов далі. «Якби я розслідував цю... нещасний випадок, я мав би почати з розмови з найближчими людьми вашої дружини: тими, з ким вона була в інтимних стосунках, або тими, хто бажав інтимної близькості з нею, серед яких, я припускаю, ви були б і ви. Це те, що я кажу».
  Настала тиша.
  «Ми з дружиною були близькі, — сказав Маскарелло, — але ми не жили разом більше десяти років; така близькість – була – не те, чого я вимагав від неї, і ми не обговорювали її життя таким чином». Він замовк, обережно вдихнувши. 'Често кажучи, у відповідь на ваші наслідки. Я не знав, хто її коханці. А ще простіше кажучи, тієї ночі, коли померла моя дружина, я був у лікарні в Санта-Марія-Нуова, де проходив звичайне лікування. Вибачте, якщо я не зобов'язую вас подробицями. До квартири мене супроводжувала медсестра, яка залишилася зі мною тієї ночі. Це задовольнить вас як алібі? На вустах чоловіка з’явився привид посмішки.
  Сандро схилив голову. «Мені потрібно поговорити з медсестрою», — сказав він. «Але так, я так думаю». Він зробив паузу. — А тепер мені цікаво, чи не будете ви люб’язні сказати мені, у чому саме ви підозрюєте?
  Тиша запанувала настільки довго, що Сандро міг заприсягтися, що світло, яке падало на побілену стіну, встигло змінитися.
  А потім Маскарелло повільно підвівся, поклав розчепірені пальці на робочий стіл і подивився на них.
  «Моя дружина була жінкою, яка точно знала, чого хоче. І вона переконалася, що вона його отримала. Цей електронний лист було надіслано через кілька днів після оголошення в мистецьких і освітніх ЗМІ про призначення Леони. Він не був широко відомий і не транслювався; ми говоримо про невелику групу тих людей, — і він, здавалося, посміхнувся, — які переїжджають від притулку до притулку, від читання до фестивалю та стажування по всьому світу. Вони живуть на недоречну благодійність інших».
  Зупиняючись, Маскарелло перевів подих, мабуть, переосмислюючи цю лінію атаки.
  «Моя дружина Лоні не була якоюсь куртизанкою. Вона була художницею, активно займалася управлінням мистецтвом і була впливовим критиком у пресі та в Інтернеті».
  Вона не може творити, вона може тільки руйнувати. Критик.
  «Вона писала для дуже читаного веб-журналу. Що відомо як блог.
  «Блог». Чи його тон видавав певну невігластво? Сандро вважав, що ні, але Маскарелло все одно пояснив.
  — Своєрідний поточний коментар щодо цікавих питань, — нетерпляче сказав він. «У цьому випадку мистецтво через Інтернет. Часто анонімні, хоча особи їхніх авторів завжди є предметом багатьох спекуляцій».
  «Її було анонімно?»
  — Вона писала під ім’ям Самотня зірка, — сказав Галло, кидаючи погляд на Маскарелло. «Звичайно, я знав, що вона була автором блогу; Я думаю, що інші були».
  «Те, що я кажу, — раптово продовжив Маскарелло, нахиляючись вперед, ніби відчуваючи біль, — це те, що я вірю…» і судячи з того, як він це сказав, це було не питання віри, а впевненості», — я вважаю, що електронний лист був надісланий кимось, хто подав заявку бути гостем у замку, і я вважаю, що ця особа, написавши електронний лист, прийнявши стипендію, яка зробила б особу близькою до неї, була мотивована лише бажання якось помститися своїй дружині. Здійснювати якесь покарання».
  Він знову сів, і Сандро почув у його диханні короткий свист. Зрештою, чоловік був старий. Він був старий і хворий.
  Сандро чекав, щоб переконатися, що він закінчив. «Помста за що?» сказав він. — Отже, у вашої дружини були вороги? Він спостерігав, як чоловік маскує свою слабкість, роблячи вдих легкими безшумними рухами своїх стародавніх голубиних грудей, відмовляючись задихатися.
  «Це вам належить дізнатися», — зрештою сказав Маскарелло, і коли Сандро побачив, що зневага зникла з погляду адвоката, він зрозумів, що йому доручили роботу.
  OceanofPDF.com
  Розділ E рівень​
   КОЛИ ВОНИ ДІЙШЛИ до Борго дельї Альбіцці, Галло виглядав настільки приголомшеним, що Сандро змилосердився над чоловіком і мовчки спрямував його за лікоть у бар, трохи далі по вулиці.
  Ранок був ще холодним, і бар був заповнений суботніми покупцями, дівчатами-підлітками, що поверталися з магазинів дешевого одягу на Віа дель Корсо, і жінками, які поверталися іншим шляхом, навантажені сумками з Сан-Амброджо. Коли вони з Галло підійшли до приємної кави та випічки, Сандро довелося півдюжини разів усміхнутися й вибачитися, натикаючись на ще одну жіночу купу колючих артишоків і кров’яних апельсинів. Сандро думав про той замок, серед холодних темних пагорбів, і не хотів залишати своє місто, це місце, повне життя, жіночих покупок і барів з блискучим мармуром і латунню. Він думав про Луїзу, менш ніж за кілометр від неї, яка керувала її цехом, і знав, що йому слід піти туди.
  Спокійно поясніть ситуацію, скажіть їй, що він обов’язково повернеться до того, як вона поїде до Нью-Йорка. Але навіть думка про це місце знову викликала у нього неспокій: Нью-Йорк, ці сталеві та скляні будівлі, ці метушливі натовпи, Луїза, яка сміється та цокає келихами з Фролліні за тисячі кілометрів.
   До біса, — подумав він. Викиньте це з голови і робіть свою роботу.
  Не питаючи, що він хоче випити, Сандро купив Луці Галло caffè macchiato , один для себе, і дві маленькі порції бренді. Відштовхнув чоловіка попереду в задню частину довгого вузького бару й знайшов тихе місце.
  «Він — міцний горішок», — сказав Сандро, уважно дивлячись на Галло. «Маскарелло».
  Галло випив маккіато , але залишив бренді.
  "Так, він", - сказав він. У нього була обережна манера розмовляти; розмірений, ввічливий, навіть коли, як зараз, його тріщали.
  Сандро спало на думку, що керувати Замком Орфей, мабуть, складна робота. Усі ці іноземці та така жінка, як Лоні Медоуз, з якою треба мати справу. Він поліз у портфель і дістав брошуру, яку дав йому Галло, перегортаючи сторінки. Фотографії будівель, приміщення галереї, співробітників і благодійників, списки імен.
  Був знятий з повітря сірий, схожий на в’язницю блок замку з господарськими будівлями, що розкинувся по хребтах пагорбів. Навіть минулої ночі він мав погане передчуття щодо цього місця.
  Картина привернула його увагу, знайоме обличчя, яке він не міг точно вказати пальцем: він придивився уважніше. Але це був маленький світ. Це місто було селом, а ця країна була купою сіл, переплутаних одне в одному.
  — Він коли-небудь приходив у замок? — запитав він, перегортаючи сторінку. «Маскарелло? Щоб побачити її?
  — О, ні, — сказав Лука Галло, ніби ця ідея була досить тривожною, — ніколи. Я зустрічався з ним раз або два раніше на прийомах у Флоренції. Мистецькі зустрічі, знаєте, у Британській Раді. Деякі кампуси американських університетів». Він задумливо подивився на бренді. — Але вони вже не жили разом, знаєте, навіть до того, як вона прийшла до нас, до Орфея.
  «Ви були там довго, перш ніж вона приїхала?»
  «О, так», — кивнув Галло. «Вісім років. Вона вже третій режисер, з яким я працював. До цього я був адміністратором оперного театру на Сицилії».
  «І у вас завжди були з ними щасливі стосунки? Ви не заперечуєте – поділ праці?
  Галло посміхнувся. «Я люблю свою роботу. Я б не хотів бути директором, ні; за кадром, так мені подобається. Тож так, дуже щасливий».
  «А інші – давні співробітники?»
  — Пара, — сказав Галло, — Мауро й Джіневра; різноробочий та кухар. І племінниця Джіневри, Нікі. Сім'я Мауро була там протягом багатьох поколінь: він народився в Кастелло Орфео, більш-менш».
  Налаштування стали більш чіткими для Сандро. «Це не могло бути легко», — сказав він. «Вони, мабуть, були… обережні. Сільські жителі не люблять приїжджих у найкращі часи».
  Лука Галло напружився. «Вони працьовиті. Очевидно, їм довелося навчитися адаптуватися до кожного нового директора».
  «Цей зокрема? Будь-які конкретні проблеми?» Галло подивився на барну стійку, відчуваючи відчутне занепокоєння. «З персоналом чи гостями? Будь-яка… Сандро шукав слово, «якась історія?»
  «Я не можу сказати», — сказав Галло, стривожений, розмахуючи руками на знак протесту. «Гості – ну, є проблеми з конфіденційністю. Дійсно, я не думаю – не лазя в їх життя, не задаю питань. Справді, я не пліткую. Це місце – і він нахилився вперед, пристрасно, віруючий. «Замок Орфея — це святилище для них, де творять мистецтво. Безпечне місце.
  — Гаразд, — легко сказав Сандро. «Давайте подивимось на це з іншого боку. Вважайте себе свідком». Він говорив тихо. «Той день. Розкажи, що сталося. Все, що ти пам'ятаєш».
  Галло зітхнув. «У Лоні та Мауро дійсно були... розбіжності. Того дня. Той останній день. Через те, що Орфей покинув його, щоб допомогти іншому фермеру; це було нічого. Нічого».
  Голос Галло опустився до болісного шепоту. Це його честь, що він хотів захистити свій персонал, а також своїх гостей, і Сандро міг уявити собі майстра на всі руки, підозрілого, територіального, мовчазного, як і всі contadini .
  — І вона на нього накинулася?
  Галло скуто кивнув. «Я пояснив їй, що це було те, чого очікували в сільській місцевості. Допомога іншим. Вона насправді не розуміла».
  Зараз у Сандро була фотографія. «Зрозуміло, а чи було ще щось незвичайне?»
  Галло знизав плечима. «Того дня поїздка до Сієни була скасована, оскільки деякі з гостей були зайняті іншими проектами. Дотторесса була роздратована через це; зазвичай очікується, що гості відвідуватимуть організовані заходи. Хоча певна свобода дій, звичайно, є».
  Настала тиша, в якій Сандро відчував зростаючий опір: можливо, просто оборону.
  — Гадаю, ви їх добре знаєте, — запитав він якомога невимушеніше. «Жити в такій тісності. Наприклад – я не знаю – бути в армії, чи що. Ніяких секретів».
  Галло міг бути миротворчим, неконфліктним типом, але він не був дурнем. «Ви маєте на увазі, чи знав я якісь секрети Лоні Медоуз?» Тепер на його щоках повернувся колір; у всякому разі, вони були позитивно рум'яними в теплому барі.
  — Мабуть, так, — спокійно сказав Сандро. «Я навряд чи міг запитати її скорботного вдівця, чи знає він, з ким вона спить, правда? Навіть якби він випадково не був могутнім Джуліано Маскарелло».
  Лука Галло крутив маленьку чарку між пальцями на барі. Він нічого не сказав.
  «Наприклад, куди вона їхала, коли розбила ту машину посеред ночі?» Може, з нею хтось йшов?»
  Галло відвів очі від свого споглядання бурштинової рідини. «Я вважаю, що у неї були стосунки. Вона – ну, було добре відомо, що певними ночами вона їздила на машині, пізно, до міста. І не повертатися, іноді, до наступного дня.
  «Певні ночі?»
  Ґалло дивився на нього, схиливши голову набік, його гострі, розумні очі суперечили його м’якій, шаленій зовнішності. «Я вважаю, що це було загалом наприкінці тижня. Хоча я не склав діаграму».
  — І вона пішла б одна?
  «Я не дивився, як вона йде», — сказав Галло. «У мою роботу ніколи не входило стежити за особистим життям гостей або директора. У нас є – у Тресті є певні принципи – – і тут він зупинився, виглядаючи незручно.
  «Принципи?» Сандро обережно допитувався.
   «Ну, це явно не релігійний орден, але ми не заохочуємо відвідувати партнерів і тому подібне. Час, який гості проводять з нами, буде найбільш продуктивним, якщо їм буде дозволено більше зосередитися на своїй роботі. Без відволікань».
  — Розумію, — сказав Сандро. Це мало сенс, свого роду. Якби йому довелося жити без Луїзи, чи зосередився б він інтенсивніше? Можливо, він дізнався б; насправді він сумнівався в цьому, дуже сильно. «І це правило, чи принцип, чи що завгодно — стосувалося як персоналу, так і гостей?»
  — Ну, звісно, не працівникам кухні, — сказав Галло, — і не формально комусь, але… добре. Це завжди вважалося доречним для тих із нас, хто був залучений на мистецькому рівні».
  Що пояснило б, чому Лоні Медоуз пішла заради неї в інше місце – зв’язкових.
  — Але ви не знаєте, ким він був? Чоловік, з яким вона мала стосунки?»
  «Якби це був чоловік», — сказав Галло, ледь помітно посміхаючись. Сандро спало на думку, що Галло був геєм. Це спростило речі? Це означало, що він не спав із Лоні Медоуз.
  — Ви думаєте, це могла бути жінка?
  — Ні, — збентежено сказав Галло. «Насправді я так не думаю. Я просто був – добре. Не можна припустити».
  — Ні, — погодився Сандро. «Абсолютно». І вони сиділи в задумливій тиші якусь коротку, майже задоволену мить. Сандро подумав про той великий, страшний замок, про тих людей, які там тримали; подумав про Лоні Медоуз, що мчить від нього в темряві, ці блакитні очі зосереджені на далекій точці, коханець, втеча.
  «Що це за місто, — сказав він, — куди б вона поїхала?»
  «Поццо Бассо?» — зневажливо сказав Галло. «Звичайне маленьке місце, знаєте, бар чи два, готель, залізнична станція, лікарня, поліцейська дільниця».
  «Тож я починаю з цього?» Сандро витяг попередній поліцейський звіт, який йому надав Галло; там була адреса. Він продовжував говорити, майже сам із собою. «Мені знадобиться півгодини, щоб усе розібрати». Він перетасував сторінки.
  Він підійшов до фотографії й різко зупинився.
  «Вона не була в машині, коли її знайшли?»
   Він бачив це, ту жахливу скуту позу. Один черевик, обличчям у воду, скуйовджене волосся. Жінка одного ранку встала, одяглася, вибрала ті черевики і не знала, що в них помре.
  Галло повільно похитав головою. «Вона, мабуть, прийшла до тями, думають вони. Вдарилася головою об дверну стійку, настільки, щоб убити її, опам’яталася. Але весь час у неї була крововилив у мозок, а з холодом… — Він замовк.
  — Усе гаразд, — сказав Сандро. «Вам не потрібно проходити через це знову. Я поговорю з ними. З дозволу Маскарелло, вони повинні дозволити мені побачити – добре. Усе, що мені потрібно побачити». Він зітхнув. «Мені краще йти, якщо я хочу отримати ще щось — фотографії місця події, наприклад. Акт розтину трупа; звіт про транспортний засіб, перевірка наркотиків, усі ці речі. Мені доведеться прийти сьогодні. так?
  Лука Галло знову зблід. — Так, — обережно сказав він. «Очевидно, це те, що ви повинні зробити. Мабуть, я не думав – вам доведеться бути стриманим».
  Сандро стримав пирхання. «Я вмію бути стриманим», — сказав він.
  Галло відсунув від себе склянку з бренді. — Випий, — сказав Сандро. «Це може вам знадобитися».
  «Це мала бути вона», — сказала Джіневра. — Він спав із дотторессою . Хто ще це може бути?»
  Кухня знову була теплою й повною: Анна-Марія вже зняла пальто, Нікі, Мауро сердито дивився на задні двері, стежачи за склом, чи не з’являться ще небажані гості. На плиті булькала найбільша кавова машина «Мока», а на столі стояло п'ять маленьких чашок із блюдцями. Наближався обід, а корзини ще не були роздані, але, здавалося, нікого це не хвилювало.
  Пер Хансен з’явився на вершині широких кам’яних сходів замку, коли вони пройшли через ворота. Невелика депутація жінок, Мауро з ними, стояла позаду дружини чоловіка.
  «Йоланда», — сказала вона. «Мене звати Йоланда». І, незважаючи на це, вона розплакалася перед усіма; доставивши її люті мови, здавалося, що в ній не залишилося злості. Коли вона побачила свого чоловіка у великих, темних, арочних дверях, вона незграбно побігла поперед них і до нього. Усі інші залишилися на подвір’ї, чекаючи, поки Хансен заговорить.
  Йоланда підійшла до Перу, але тут вона трохи зупинилася, ніби існував невидимий бар’єр, який заважав їй торкнутися його. Норвежець зламав його, поклавши руку дружини, сказавши щось ніжно, пробурмотів іспанською. Він нічого не сказав ні жінкам, ні Мауро, а завів дружину у великий похмурий коридор і зачинив двері.
  «Я думаю, що Джіневра має рацію», — сказала Кейт, і всі подивилися на неї. «Він спостерігав за нею. Дотторесса .​ Я бачив, як він спостерігав за нею під час вечері. І того разу вони їхали в мікроавтобусі до Риму, він ніс її сумки, коли вони поверталися. Аж до її кімнати».
  Вона забула це; це просто вернулося їй у голову, коли було потрібно. Пер Гансен слідував за Лоні Медоуз, наче лакей, несучи її дві сумки, а вона лише дивно посміхнулася йому через плече.
  Вона відчинила йому двері, він увійшов до її кімнати. Вона зачинила б за ним двері.
  Це означає, що вона спала з ним? Навіщо йти аж до Поццо, щоб спати з Пером Гансеном у готелі «Ліберті», коли вона могла просто прослизнути до його кімнати, а він — до її? Відокремлені лише одним поверхом. Чи дізналися б люди? Майже напевно.
  Для Кейт це не мало сенсу: вона не вірила.
  — А крім того, хто ще це міг бути? — сказала Джіневра, упершись руками в стегна. Кава вибухнула всередині алюмінієвого горнятка, наповнивши кімнату своїм запахом. Кейт відчула, що захотіла байкерського бару, дружньої тиші кожного ранку, коли вона хапала еспресо . Джіневра налила.
  «Може, — сказала вона, — він хотів залишити свою дружину заради старої з Нью-Йорка, місіс Ангрі? Або маленька божевільна з її безладдям і її горщиками?»
  — Ну, — неохоче сказала Кейт, — мабуть, це могла бути Бет? Інтерн. Можливо, тому вона пішла».
  Настала тиша, поки всі обмірковували цю думку та відкинули її; Бет, більш полохлива, ніж маленький коричневий кролик, і великий, небагатослівний скандинав.
  «Бет була геєм», — сказала Нікі з кутка, і всі витріщилися.
  «Що?» — в один голос сказали Джіневра й Анна-Марія.
  «Вона гей», — сказала Нікі, склавши руки на своїх кістлявих грудях. Кейт уперше помітила маленьке татуювання ромашки на зап’ясті.
  «Звідки ти знаєш?» — сказала обурена Джіневра.
  Нікі нічого не сказав; вона закотила очі. «Давай , — сказала вона; "не кажи мені, що ти не знав?"
  У кутку Мауро видав звук, схожий на гарчання в горлі. Рот Джіневри був стиснутий у лінію.
  Кейт несподівано засміялася, і всі обернулися на неї з однаковою ворожістю. Вона подивилася собі під ноги.
  Нікі, вочевидь звільнена від року чи більше мовчазної слухняності, здавалося, зараз не могла припинити розмову.
  «Мені здається, їй це сподобалося», — сказала вона. « Дотторесса» . Ло-ні. Чим більше дівчат-геїв, тим краще». На щоках дівчини були червоні плями. «Мені здається, вона перевіряла всіх, хто проходив сюди, залежно від того, що вона могла від них отримати, чи сподобається їм вона, чи може вони спокусилися полюбити когось іншого. Вона мала бути просто бджолиною маткою, чи не так? Я не хотів нічого на шляху конкуренції». Вона обернулася, щоб подивитись на Кейт. — Проте я здивований, що ти прослизнув крізь мережу. Не старий, не потворний, не одружений, не гей».
  Кейт витріщилася на неї, втративши дар мови.
  — Досить, — різко сказала Джіневра. Мауро відчинив двері й зник.
  Подивившись по кімнаті на інших жінок, на кожну пару пильних, недружніх очей, навіть на очі Нікі, Кейт знадобилося не більше трьох секунд, щоб прийняти рішення піти за ним.
  Надворі сонце майже зникло; був сильний вітер і небо було білою ковдрою. У повітрі відчувався запах, який ніс вітерець.
  — Ісусе Христе, — сказав Мауро, — хтось розпалив багаття. Він дивився вниз по схилу в бік ворсинки . Жінки обернулися, щоб поглянути, і ось він, густий стовп диму між чорними кипарисами, що клубочиться на вітрі.
  «Це будинок?» — сказав Мауро, і його обличчя було вбивчим, білим від емоцій. « Віліно? ' Він випустив низку лайки. Із запізненням Кейт згадала, що вілліно був будинком, у якому виріс Мауро; в його очах вона побачила гнів гірко ображеного. «Ісус, довбані ідіоти, іноземці», — сказав він, розмовляючи тепер сам із собою, крокуючи з негнучкими ногами до трактора. «Що, в ім’я Бога, вони роблять, запалюючи багаття?»
  Кейт побігла за ним, коли трактор мчав між кипарисами вниз, до диму. І коли вони наближалися, задихаючись і кашляючи крізь їдку хмару, трактор відхилився вбік, і перед очима з’явилися дві жінки, що стояли обабіч бочки з нафтою, з якої клубочився і піднімався густий клуб диму. Тіна і Мішель, і їхні обличчя були зухвалими.
  Кейт побачила, як Мішель у своїх легінсах і потворному великому кардигані рухалася поруч з Тіною, стримавши руку на руці тоншої жінки. Позаду них, обрамлені останнім жовтим листям гранатового дерева, стояли відчинені двері студії внизу; вона бачила старі газети на підлозі та естакаду, покриту шматками кераміки та інструментів.
  ' Che cazzo state facendo, sceme? — крикнув Мауро. «Якого біса ви думаєте, що ви робите, ідіоти?» Вони дивилися на нього з нерозуміючим поглядом, і лють, яка все ще звучала в його голосі, зупинила Кейт. Мауро, з усіх них, був би тим, кого вона могла уявити, чинячи насильство: Мауро, для якого кожна бездарність цих іноземців була нагадуванням про зраду. Він відвернувся, бурмочучи.
  Кейт зазирнула в бочку з маслом; там було всяке. Вона побачила згорнутий попіл паперу, помаранчеву вовну, клубок зім’ятої тканини, її індійський візерунок оранжево-зеленого кольору чорнів і тлів. Неперевершений запах горілого волосся.
  «Що ти робив?» — тихо сказала Кейт жінкам. Вона побачила, як Тіна кинула на Мішель благальний погляд, а старша жінка відповіла.
  — Слухай, — сказала вона, різко приглушивши голос. «Прибиральниця сказала, що сьогодні нічого робити не буде. Сказала Тіні, що їй сказали нічого не торкатися. Що ми мали робити?» Вона виглядала втомленою. «Іноді мистецтво породжує багато лайна. Вам потрібно провести чисту чистку, якщо ви хочете рухатися вперед».
  Жінка зазвичай була настільки прямою, що цього разу було щось у темних, відведених очах Мішель, що змусило Кейт наполягати. «Справді?» — сухо сказала вона. «Але насправді, я думаю, була причина, чому Анні-Марії сказали не прибирати. Поліція... І вона замовкла, розвівши руками. Не кажучи більше, бо насправді вона не знала, чому Лука сказав те, що сказав.
  Тіна зробила конвульсивний рух. «Поліція?» — сказала вона, широко розплющивши очі, і, почувши майже забутий звук її тихого, переляканого голосу, Кейт зрозуміла, що дівчина майже не сказала жодного слова відтоді, як Лука вперше зібрав їх разом у бібліотеці, щоб сказати їм, що Лоні Медоуз мертва. Вона тремтіла: але було холодно. Кейт сама почала відчувати холод під темними кипарисами, вибіленим небом, повним снігу.
  Мауро з’явився біля Кейт із відром води, щось буркнув і вилив тліючий детрит у бочку з маслом. Шипіло і тхнуло.
  «Не хвилюйся», — сказала Кейт, змушуючи себе згадати, що вона тут, щоб піклуватися про цих жінок. «Поліція – це буде не більше ніж формальність». Але Мауро та Джіневра сказали, що поліція не повернеться: це був нещасний випадок. Тож хто тоді прийде перевіряти їхнє сміття? Чому кімнати не можна було чіпати?
  «Це все скоро закінчиться», — сказала вона безглуздо. Вона відчула, як починає тремтіти.
  «Чуєш це?» — сказала Мішель, дивлячись униз, напрочуд ніжно, обійнявши Тіну за плечі. «Не хвилюйся». Вона підвела погляд на Кейт, і вираз її сердитих чорних очей здавався майже вдячним. «Скоро». Вона вагалася. "Вона відчуває себе винною", - сказала вона.
  «Винний?»
  «Ти краще скажи їм, — погрозливо втрутився Мауро, — що якщо щось подібне станеться знову, я сам їх вижену».
  Кейт витріщилася на нього. — Досить, Мауро, — сказала вона, намагаючись тримати голос твердим. «Я поговорю з ними». Він довго дивився на нього, а потім повернувся на каблуки, все ще прямо, як шомпол, від люті.
  Тіна та Мішель стежили за ним; Здавалося, Мішель розслабилася, хоча Тіна все ще міцно обхопила себе руками. Мішель побачила, як Кейт дивиться на молоду жінку.
  «Їй потрібно було почистити речі», — різко сказала вона, не дивлячись одним оком на спину Мауро. «Я не збирався розповідати цьому клятому неандертальському виродку. Вона отримав цю річ. ОКР.' І у відповідь на порожній погляд Кейт. «Обсесивно-компульсивний стан».
  Кейт повільно кивнула; вона думала, що знає, що це таке. Але якось це не все пояснювало. Вона опиралася ще раз зазирнути всередину бочки з маслом. Було щось неприємне в тому, як виглядав пачок тканини та палиць. І вона раніше бачила ці індійські візерунки.
  «Хтось сказав Бет?» — несподівано сказала Тіна тим тихим, неземним голосом тонкого фарфору.
  Мішель зробила потворне обличчя. «Навіщо їй телефонувати?» сказала вона.
  Кейт подивилася на неї, зацікавлена її реакцією. «Вона любила Лоні», — сказала вона. «Вони…», і вона спробувала знайти спосіб описати нерівні стосунки між ними. «Вони… розмовляли».
  «О, так», — сказала Мішель. «Про що б ці двоє знайшли для розмови? Бет була дурнею».
  — Між ними щось сталося? запитала Кейт. «Тому вона пішла?» Мішель знизала плечима й нічого не сказала.
  Кейт якусь мить дивилася на своє вперте обличчя, потім повернулася до Тіни. «Що ти спалив?» сказала вона. «Чому ти почувався винним? Ця штука – та тканина з індійським візерунком, це була Лоні, чи не так?
  Тіна благально подивилася на Мішель.
  Мішель перевела погляд то на Кейт, то на Тіну й знову. «Ах, чорт, — сказала вона. «Якої шкоди це може завдати?»
  «Шкода?» сказала Кейт.
  — Ходімо всередину, — сказала Мішель, киваючи на відчинені двері студії. «І ми вам розповімо». Тіна стояла напружено, не реагуючи на руку Мішель на її плечі.
  — Ми їй скажемо, крихітко, — заспокійливо сказала Мішель, ніби розмовляючи з дитиною. «Я маю на увазі, що ти справді не вбив її, чи не так?»
  OceanofPDF.com
  Розділ T дванадцятий​
   ТУТ БУВ ПРОГНОЗ СНІГУ.
  Коли Сандро проїжджав через південне передмістя в суботньому пробці до затіненої лісами Сієнської суперстради , єдина чиста ділянка блакитного неба зникала позаду. Йому не потрібно було вмикати телевізор, як він це зробив опівдні в темряві їхньої квартири в Санта-Кроче, щоб знати, що погода зіпсується.
  Якби це була субота вдень після квітня, Сієнська суперстрада була б повільною та наповненою, але ніхто не хотів спускатися до Маремми взимку; пляжі будуть безлюдними, ці безплідні пагорби сплять. Перевіряючись у дзеркало, Сандро з побоюванням побачив, як червоні черепичні дахи міста відступають позаду нього, бліді укріплення Чертози високо на фоні горизонту. Його місто. Він уже був здивований тим, як сильно скучив за вузькими, гамірними вуличками, переповненими барами та суботніми домогосподарками.
  Він покинув тишу на площі Санта-Кроче взимку, голубів, що пурхали з плит, терасові сади вілли Бардіні, п’єтра- серена та аркові вікна, які заспокоювали око, і для чого? По обидва боки від нього на вузькій вибоїстій дорозі товпився недоглянутий ліс К’янті, а попереду хмари тиснули на далекі пагорби Маремми.
  Боліла спина. Він давно не їздив так далеко, і боляче ворухнувся на сидінні, намагаючись послабити вузол між лопаток. Маскарелло та його дружина: ці стосунки були одним із факторів, які напружували м’язи його шиї. Звісно, як поліцейський, він був присутній у багатьох домочадцях, кричав і кричав, сльози та піт, ножові рани, таврування та зламані вилиці. Він знав слова, які не можна було повернути. Можливо, тому, коли справа дійшла до нього, він пішов би на все, щоб уникнути першого кроку у власному шлюбі: першого звинувачення.
  Одного разу його зателефонували в красивий житловий будинок у передмісті за допомогою анонімного дзвінка, чоловічий голос сказав, що хтось помре. Сандро бачив, як гарна блондинка, якій ще не було й тридцяти, вискочила зі скляних дверей, залізла у свій маленький мерседес із прихованою усмішкою на обличчі, і він щойно встиг подумати, поїхати назустріч її коханому , перш ніж вона повернув ключ у замку запалювання і машина піднялася. Чому чоловік хотів, щоб там був поліцейський? Чоловік, свідок цієї таємної посмішки, співучасник? Він ніколи не забув частку секунди перед жахливим звуком вибуху, якийсь вакуум, вдих, коли він зрозумів – і чоловік, вийшовши з-за вантажівки, зрозумів – що вже надто пізно. . Сандро вдавалося не дивитися на криваве місиво всередині автомобіля, коли він біг шукати щось, щоб поміряти пульс, але ця мить світу, затамувавши подих і бажаючи, щоб жахлива річ не трапилася, зрештою, – це ніколи не залишалося його.
  Він міг би це зупинити, якби дістався швидше, якби реагував гостріше, якби був розумнішим. Або, як вставила б Луїза, якби ти міг літати чи читати думки. І це не він заклав бомбу, напрочуд ефективний саморобний пристрій, чи не так?
  Після цього чоловік злетів з голови, сміявся на вулиці, з кров’ю на штанинах і глибоким порізом на лобі від металу, що летить. Він порізав собі зап’ястки в камері поліцейського ізолятора осколком кожуха бюро. Геніальний. Здатність людини наносити тілесні ушкодження.
  Проте Маскарелло та його дружина мали те, що дехто назвав би щасливим шлюбом. Він терпів усе, до чого вона задумалася: вони порозумілися. За кермом Сандро помітив, що тремтить його голова різко здригнулася від цієї думки, а шия напружилася ще більше. Але не Маскарелло її вбив: він лежав на лікарняному ліжку. Сандро припустив, що він міг заплатити за це комусь іншому. У нього були контакти та ресурси. Але саме він вимагав розслідування її смерті. І він міг би приборкати Лоні Медоуз, якби хотів. І як би це було, якби ти був її коханцем?
  Тепер у Сандро боліли очі. Світло було непевне, дерева тут нависали над проїжджою частиною. Галло запропонував йому підвезти; Сандро дивився на нього з нерозумінням. Думка про те, що там унизу не буде самостійного транспорту, була для нього немислимою, але він почав розуміти, що Галло працює за принципами, відмінними від звичайного виснаженого міського колишнього поліцейського. У нього були ідеали – зеленого життя, мистецької свободи тощо.
  «Я поїду сам», — коротко сказав Сандро. Він відхилив пропозицію Галло провести його туди в конвої, а Сандро слухняно йшов позаду. «Я знайду це місце», — сказав він. «Ти йди вперед».
  І йому теж потрібен був час, щоб Галло не дихав йому в потилицю. Час переглянути поліцейський звіт, фотографії та папку брошур і резюме, які дав йому Галло. Час зателефонувати в поліцейську дільницю в Поццо-Бассо, сісти перед Джулі в офісі та проінструктувати її, що робити за його відсутності.
  І, звичайно, час поговорити з Луїзою. Правильна розмова, щоб очистити повітря, вибачитися за всю ту істеричну нісенітницю про романи, сказати їй, що насправді він почуває. Час тихенько підійти до Фролліні й вивести її звідти на десять хвилин, щоб сісти пліч-о-пліч у Caffè La Posta під аркадами на площі Республіки й обговорити це до кінця, перш ніж він піде, перш ніж вона піде. Це широке бліде обличчя, її темні очі, що усміхаються йому у відповідь над високою склянкою латте макіато .
  Лоні Медоуз загинула в автомобільній аварії — сьогодні це важко налагодити без досвіду, враховуючи, що більшість автомобілів, якщо не двадцятирічний «Фіат» Сандро, були складними машинами, керованими комп’ютером, із рідкокристалічними дисплеями та мікрочіпами. Якщо ви хочете вбити когось напевно, були й інші способи.
   Луїза не хотіла б бачити попередні фотографії місця аварії. Глибока виїмка в мерзлій землі, кров і волосся на стійці дверей автомобіля, череп, пом’ятий, як яєчна шкаралупа. Вона також не вимагатиме перегляду початкового поліцейського звіту про вирішальні фактори — погодні умови, травми, сліди заносу — усе це говорило Сандро лише про те, що поліція, ймовірно, мала рацію: це був нещасний випадок.
  Ні, Луїза запитувала його, якою вона була тоді? Вона хотіла б спочатку побачити фотографію живої жінки, а вже потім розкладала перед ним усі ці аркуші паперу, розглядаючи кожну фотографію, кожне резюме, кожну особисту заяву, надану гостями Фонду.
  Це те, на що Сандро знадобився б час, перш ніж самостійно вирушити вздовж дірявого шосе Сієни. Час узгодити справу з Луїзиною точкою зору і час сказати їй, після всього цього, я ідіот, люба. вибач мені Чудово проведіть час у Нью-Йорку, ви на це заслуговуєте.
  Тільки це було не зовсім так.
  Джулі не здавався. Терпляче Сандро стояв у офісі біля їхнього дешевого маленького принтера, копіюючи папку з документами, а вона ходила по підлозі й лаяла на нього.
  «Що ти маєш на увазі, вона була зайнята?»
  «Сьогодні субота, Джулі», — тихо сказав він, складаючи папери в інший файл і простягаючи його їй. Вона взяла його, але навіть не подивилася, що це таке. «Магазин був переповнений».
  «Але це важливо», — благала вона.
  «Джулі, — сказав він зі спокоєм, якого не відчував, — ти починаєш істерику. Ми одружені тридцять років, і тижневий розрив не прикончить нас». Навіть коли він це сказав, йому стало погано.
  І вони були зайняті у Фролліні; Субота та в сезон розпродажів. Він увійшов , він розмовляв із Джузі, періодично доброзичливою дівчиною з підморганими губами (насправді вже не дівчина, але молодша за нього). Він запитав її, чи Луїза була поруч. Якби вона була доступна. Вона посміхнулася і сказала: « Звичайно , я подзижчу нагорі» . Вона, гм , насправді я думаю, що вона з Фролліні .
   «То ти просто… що?» — сказав Джулі.
  «Я написав їй записку», — відповів Сандро. «Залишила це вдома», і на це Джулі лише похитала головою. Сів, подивився на папку і зітхнув. «А це?»
  Він знизав плечима. «Для файлів».
  Джулі роздратовано впустив його на стіл. Бідна дитина. Коли вона подумала, що вона є частиною угоди, товаришем по зброї, він пішов. Віддалена можливість ще одного вечірнього стеження за дівчиною, яка курить дурман, очевидно, не здавалася тим новим початком, на який сподівався Джулі. Він щось пригадав, написав «ПЕРЕВІРИТИ БЛОГ ЛОНІ МЕДОУЗ: САМОТНЯ ЗІРКА» на яскраво-рожевій листівці Post-it і приклеїв її на столі біля комп’ютера. ШУКАЙТЕ ІМЕНА.
  Вона відчиняла шухляду, де вони тримали новий ноутбук. Її рот стиснувся, і вона покірно просунула його через стіл до нього. «Усі кабелі там, і бездротова карта, і акумулятор добре заряджений».
  Після цього вона замовкла, і Сандро зміг зателефонувати на стійку реєстрації поліцейської дільниці в Поццо-Бассо, провінція Гроссето, і домовитися про зустріч із комісаріо Грассо, чиєю справою був цей звичайний інцидент. Реєстратор був абсолютно байдужим до запиту Сандро: Сандро міг уявити його огрядним, самовдоволеним, із крихтами бріошів на формі.
  Сандро поглянув на годинник, вибоїни тріпотіли його руки на кермі. Він потрапив на суперстраду до двох і мав би бути в Поццо-Бассо о 3:30, годину або близько того в поліцейській дільниці, а потім, якщо пощастить, знайти дорогу до замку до темряви.
  Він міг би піти на годину раніше, якби хоча б цю годину не сидів за кухонним столом у полуденній темряві квартири, намагаючись придумати, що написати в записці, яку залишав для Луїзи.
  Щось прийшло; на деякий час на роботі. Побачимося, коли повернешся .
  любов .
  Короткий, сварливий, роздратований, дитячий. Він бачив, як вона скручує папір у кульку й кидає його в кухонну стіну, думаючи про всі ці речі. Але щоразу він писав дорога , хоча це було слово він хотів використати й не турбуватися про решту, він просто відчув, як ця образа кипить у ньому. Чому я повинен бути одним? Той, хто благає і йде на компроміс? Він дав їй маленьку запаковану валізу якщо не штовхнути ногою, то штовхнути ногою, коли йшов, а потім відчув сором за себе.
  «Досить», — подумав він і з зусиллям перевів увагу на роботу й темніший обрій на півдні.
  Коли він побачив вказівник на Поццо Бассо, небо було залізно-сірим від снігу, який ще не викристалізувався, і він просто чекав, поки ця невелика зміна атмосферних умов почне м’яко спадати, а світло вже слабшало. Через п’ять хвилин після виходу з суперстради Сандро опинився на похмурій околиці міста: Галло мав рацію, коли це було звичайне маленьке місце. Дивно рівний, як млинець, враховуючи пагорби, що здіймалися майже одразу за ним; рознесена будівля станції та відкритий перехід через залізничну колію, ряди алюмінієвих капанноні, де розміщено легку промисловість, потворний ерзац торговий центр, побудований навколо мережі дешевих супермаркетів. Місто з одним конем, без жодних прагнень до кращого.
  Коли він їхав далі, ситуація трохи покращилася; алея з курних акацій вела до того, що залишилося від середньовічного центру з укріпленнями. Йому сказали шукати єдиний готель Поццо Бассо, який виявився однією з небагатьох привабливих будівель у місті: готель «Ліберті» з гідним фасадом у стилі ар-деко та особливо елегантною акацією, що затінює його балкони, віддалений від міста. ворота. Дотримуйтесь вказівників на Гроссето, другий ліворуч після готелю, сказав йому сержант без ентузіазму монотонним голосом.
  Хоча Сандро згадав, що він мав повний дозвіл чоловіка померлої, Аввокато Маскарелло, для його розслідування смерті Лоні Медоуз, він припустив, що офіцер був надто дурним, щоб зафіксувати значення імені, оскільки манера телефонувати чоловіка залишилася незмінною. .
  Огинаючи старий мур, повертаючи між високими воротами з такими знайомими Сандро знаками Polizia di Stato – гербом, девізом «Свобода за законом» – він подумав, що насправді не має упередженого ставлення до провінційних форпостів. служби, яка була колись був власним роботодавцем. Насправді він не був таким: за межами великих міст було багато розумних офіцерів, а деякі регіональні центри мали виклики, значно суворіші, ніж ті, з якими Сандро зіткнувся у Флоренції: імміграція, контрабанда людей, мафія, тероризм. бідність; на півдні було кілька жахливих мертвих маленьких містечок, і бідність робила жахливі речі. Поццо Бассо, однак, був у кращому стані; Сандро вже зателефонував П’єтро щодо місця ще до того, як зустрівся з Лукою Галло. Під час розмови він чув метушню поліцейської контори позаду свого старого напарника; чи чув він і втому, обережність, жаль? Бідний старий Сандро, на морозі. Ні. Його уява: П'єтро буде на боці Сандро. Завжди.
  Він зупинився на місці, призначеному для названого офіцера; інших не було. Срібляста Audi була припаркована на місці іншого офіцера, тож він був не єдиним цивільним, який порушив ретельно вивірені правила автостоянки.
  Ні, найбільшою проблемою, з якою зіткнувся Поццо Бассо, були б підлітки, які курили траву та кишенькові злодії у святковий сезон, коли маленькі містечка заповнені приморськими туристами, навіть так далеко від узбережжя. П’єтро пирхнув. «Це смітник», — сказав він. — І всі вони — рідні. Не довірив би їм знайти власні задники обома руками». Але його старий напарник не чув про комісаріо Ґрассо, тож Сандро, замкнувши машину, не був мудрішим.
  Проходячи позаду Audi, Сандро поглянув у водійське вікно з інстинктом, відточеним протягом трьох десятиліть, для реєстрації деталей. Ламінована зелена картка флорентійського дозволу на паркування, зона Е, притулилася до лобового скла. Табличка біля головного входу до приземкої, потворної одноповерхової будівлі міліції вказувала, що вхід до моргу та кабінету коронера був позаду. Сандро зайшов усередину.
  Чоловік змусив його чекати двадцять хвилин; цілком розумно, оскільки сам Сандро прийшов на п’ять хвилин раніше. Не є предметом образи; та в будь-якому випадку Сандро витратив час на вивчення попереднього матеріалу, який поліція вважала за потрібне поділитися з Лукою Галло та Джуліано Маскарелло. Маскарелло, зазначив він, ідентифікував тіло; він, мабуть, прийшов учора. Він дав їм пекло? Або він стримався, чекаючи доказів?
  Там були фотографії задньої частини великого позашляховика, носом у річку, хоча й не зануреного. Широкий знімок, на якому видно крутий, покритий інеєм схил пагорба в сірому світанку, кілька чагарникових дерев, різкий поворот і клаптик чорного льоду. Детрит із мухами на узбіччі, навіть у тому чудовому місці; клубок очерету та ожини на березі річки. І на цьому кадрі ледве видно тіло, лише білий відблиск голої ноги жінки.
  Вона померла близько півночі, і було ясно, що вона прямує в напрямку міста, подалі від замку; вона ніколи не потрапляла до Поццо-Бассо чи там, куди збиралася. Чомусь Сандро подумав про той готель із фасадом у стилі арт-деко.
  Він все ще був заглиблений, коли двері Грассо відчинилися. Він відчув запах дорогого лосьйону після гоління, але поки він підняв очі, той, хто був із комісаріо Грассо перед ним, уже зникав у дверях, широкі плечі в темному кашеміровому пальті.
  Якщо ім’я Джуліано Маскарелло його вразило чи налякало, старший поліцейський, маленький кремезний чоловік із чорними, близько посадженими й нерозумними очима, вирішив не показувати цього. Він також, як Сандро зрозумів менш ніж за хвилину, не збирався змінювати позицію, яку зайняв щодо смерті Лоні Медоуз.
  Грассо відхилив анонімний електронний лист, зневажливо помахавши рукою. «Теорія змови нісенітниця. У кожного є вороги; навіть люди з ворогами їздять небезпечно». Його маленькі очі з капюшоном ліниво опустилися, наче він ледве міг не заснути.
  Сандро стримався; лише ввічливо глянув на чоловіка. Грассо нетерпляче клацнув язиком і пішов далі. "Попередні токсикологічні звіти показують, що вона випила помірну кількість алкоголю".
  «Вона перевищила ліміт?» — сказав Сандро, знаючи, що вона не була.
  Чоловік спокійно подивився на нього й продовжив, наче нічого не говорив. «Вона не була пристебнута ременем безпеки; судячи з слідів заносу, вона їхала дуже швидко на небезпечній ділянці дороги. Два тижні тому, коли востаннє були такі сильні морози, був подібний випадок. У її зразку крові також були сліди кокаїну». Він знизав плечима. «Якщо Аввокато Маскарелло бажає змарнувати свої гроші на… — «слова, здається, ненадовго втратили його» — на приватного детектива, то це його право».
  Сандро витягнув фотографії. «А машина? Його перевірили на будь-які дефекти, щось, що могло сприяти інциденту?»
  Грассо повільно схилив голову. «Поки що здається лише те, що протектор передніх шин був дуже близький до незаконного зносу. Вона жорстко водила цю машину».
  «Але насправді не незаконно. А гальма?»
  Міліціонер сардонічно посміхнувся. «Їй ніхто не гальмував», — сказав він. «Якщо ви їдете надто швидко по вузькій крижаній дорозі пізно вночі, пристебнувшись або не пристебнувшись, то гальма насилу спрацюють. Ви читаєте забагато дешевих книг у м’якій палітурці, містере Челліні.
  Сандро проігнорував образу; дикі коні не витягли б з нього в ту мить інформацію про те, що ще недавно він був начальником Грассо в Polizia di Stato. «Ви знаєте, куди вона збиралася?» — тихо запитав він.
  Грассо був приголомшений, ніби це питання не спало йому на думку. «Є припущення, — сказав він, вороже дивлячись на Сандро, — що вона, можливо, збиралася зустрітися з кимось, з ким у неї були… стосунки. Випадковий зв'язок. У Поццо Бассо». Сандро зрозумів картину: Грассо та його місцеві жителі, його пліткарі та друзі змовилися між собою. Поштовх і підморгування.
  «Чи вдалося вам вийти на слід цієї людини? Це – випадкові стосунки? Сандро не бачив жодних причин відривати свої удари.
  — Ні, — коротко сказав Грассо, стиснувши щелепу. «Ми не маємо».
  «І це вас не турбує?»
  Маленькі, темні, тваринні очі затверділи. "Я не сумніваюся, що цей аспект інциденту буде вирішено", - сказав він. «Активно займатися цим на цьому етапі було б марною тратою державних коштів: це мій обов’язок враховувати це. Жінка загинула через те, що їхала на небезпечній швидкості під дією наркотиків; ми повинні – Аввокато Маскарелло, безсумнівно, – вважати щасливим випадком те, що їй вдалося лише вбити себе. Інакше він би не просто витрачати гроші на приватного детектива, а на досить дорогий судовий процес».
  Двоє чоловіків якусь мить дивилися один на одного, і найдивніше було те, що чим упертішим ставав Грассо, тим більш упевненим був Сандро, що тут є що досліджувати. чому Впертість? Те, що він відчував непримиренну неприязнь до чоловіка? Мало того, ні зниклого коханого, ні навіть електронної пошти немає. Це було пов’язано з Лоні Медоуз. Це було пов’язано з уявленням Сандро про її останні хвилини, з тим, що жінка зі світло-блакитними очима, яка так прямо дивилася на нього з тієї фотографії, прийшла до тями достатньо довго, щоб піднятися. з машини, і померти там, де вона лежала, на морозі.
  Можливо, чекаючи допомоги, можливо, знаючи, що допомоги не прийде. Це не зайняло багато часу, але це були хвилини, які втягнули його, ті тріщини, між якими провалилося її життя, ті незбагненні, дорогоцінні останні хвилини між життям і смертю, коли могла прийти допомога, і її життя могло бути зруйновано. збережено.
  Сандро підвівся. «Мені потрібно буде забрати її особисті речі», — сказав він.
  — Запитайте на стійці реєстрації, — сказав Грассо. «Зачиняй двері, коли виходиш».
  На стійці реєстрації Сандро дали вказівки до моргу: просто сказали йому обійти ззаду. Ніхто не запропонував його супроводжувати. Він передав форму звільнення, яку Маскарелло підписав і авторизував, молодій жінці в комбінезоні, яка обслуговувала стійку реєстрації, таку дешеву на вигляд, що вона колись могла належати пролітній шиномонтажній майстерні. У неї було татуювання на одній стороні шиї, пірсинг на губах, а волосся було пофарбоване в чорний колір. Сандро було цікаво, які поради щодо кар’єри вона отримувала в школі.
  Дівчина провела його крізь подвійні двері з дротяним склом і в офіс, заставлений шафами для документів. Інші двері вели до самого моргу; крізь дротяне скло він бачив знайомі набори довгих шухляд і вкриту кашеміром спину чоловіка, який вийшов із кабінету Ґрассо й зараз розмовляв із техніком. Він зважив поліетиленовий пакет, який вона простягла йому в руці, не дивлячись на нього.
   «Одяг тут?» — м'яко спитав він. Вона похитала головою. Знищили вже, значить; Сандро зітхнув. Чи вбило б їх, якщо б посиділи на цьому матеріалі день чи два?
  «Автомобіль?»
  'У фунті. Є відставання від дробарки. Ви хочете побачити тіло? — байдуже спитала вона, стежачи за його поглядом.
  Сандро вивчав її; чи вона взагалі цікавилася, хто він, перш ніж впустити його туди? Він похитав головою: у нього були фотографії; він мав би посмертні подробиці. Вони зробили багато фотографій. Але насправді – він бачив достатньо трупів.
  Чоловік у кашеміровому пальто за склом напівобернувся, показуючи їм свій профіль: високе густе волосся, зачесане з чола, міцний римський ніс, пишні вуса. Це був чоловік, якого Сандро бачив учора вранці, коли він прощався зі своїм сином біля Liceo Classico Marzocco, що випадково знаходився у флорентійській паркувальній зоні Е, перед тим як поїхати на сріблястому «Ауді» вниз з пагорба. Це також був чоловік, чию фотографію він бачив у брошурі Кастелло Орфео і напівпізнав: Ніколо Орфео, спадкоємець маєтків Орфео, власник і слуга Трасту.
  Його телефон запищав; повідомлення. Під байдужим поглядом санітара з пірсингом на губах він дістав його і подивився на нього.
  Це було від Джулі: дзвонив Беллагамба , Карлотта оголошує, що виходить , не повернеться до ранку . Я маю слідувати . Він клацнув трубку.
  І щось стало на місце.
  «Можливо, я огляну тіло», — сказав він.
  Горщики стояли в ряд на високій полиці у просторій білій студії, і вони лякали Кейт.
  «Я зроблю каву», — сказала Мішель, відкручуючи маленьку машину «Мока» і наповнюючи її з крана.
  За шість тижнів Мішель була лише роздратованою та злою; але коли вона рухалася між поплескуванням по плечу Тіни та маленьким електричним кільцем у кутку студії, розмовляючи напів сама з собою, навіть її різкий акцент звучав м’яко, симпатично.
   Горщики все ще лякали Кейт: було таке враження, ніби вони дивилися на неї згори. Кожна з них була дещо деформована, і все ж їх розставляли так люб’язно, так дбайливо, ніби вони були виставлені в терапевтичному відділенні якоїсь лікарняної палати, свідчать про страждання чи розлад. Прилиплі до них клаптики й уламки змусили її подумати про нарости на тілі, волосся, що вибивалося з ніздрів, опуклості, рубці. Чим більше вона дивилася, тим більше вони, здавалося, набували рис, дивлячись на неї, кривлячись або хмурячись. Вони були… хороші, мусила визнати Кейт. Вона не знала, що вони означають – чи, можливо, не хотіла знати, – але вони дісталися їй.
  Просто скажи мені, — хотіла крикнути вона, коли вони вперше зайшли до кімнати. Скажи мені, що ти мав на увазі. Вона змусила себе чекати; вона для початку подивилася на горщики, щоб дати собі терпіння.
  «Тобі вони подобаються?» — спитала Мішель, схрестивши руки на твердому переді.
  — Не питай її про це, — швидко сказала Тіна.
  «Я… мені вони точно не подобаються», — сказала Кейт, знаючи, що немає способу сказати правильну річ. «Вони мене лякають».
  — Це добре, — сказала Тіна. «Ось що я хочу, щоб вони зробили».
  І вона раптом звучала невимушено. Кейт дійшла до думки, що це їхній простір, ці двоє. Тут вони були щасливі. Зовні – у бібліотеці, їдальні, замкових просторах – це була інша справа.
  «Це вона не розуміла», — сказала Мішель Тіні. «Усі ті речі про те, що це груба психодрама — вона не розуміла».
  «Хто не зрозумів?» — запитала Кейт, хоча знала відповідь.
  «Лоні не зрозуміла», — сказала Тіна, і її голос замовк.
  — Крихітко, — застережливо сказала Мішель.
  «Я думала, їй сподобалася твоя робота», — сказала Кейт. Вона зробила паузу. «Я пам’ятаю, як вона приходила подивитися на ваші речі. Це був перший тиждень?
  Атмосфера дещо змінилася; світла кімната раптом здавалася прохолоднішою.
  «Це було до того, як вона дізналася. Я знав, що вона сказала про мене. Сподобалася моя робота?» Перевірка слів. Вона похитала головою. «Ні. Вона ненавиділа мою роботу. Вона вдала, що я подобаюся, щоб я не вгадав».
  — Маленька Лоні, — сказала Мішель огидним дитячим голосом. «Всі повинні були її любити. Ніколи не могла впасти, якщо вона зробила щось погане».
  "Не здогадався, що?" — запитала Кейт, витримуючи погляд Тіни.
  Тіна лише похитала головою, раптово завмерши.
  «Ви можете це сказати», — тихо сказала Мішель. «Вона зараз пішла».
  Коли Тіна мовчала, Мішель терпляче повернулася до Кейт. «У Нью-Йорку була анонімна робота з останнього шоу Тіни. Блогер. Потерла це. Сказав, що Тіна – що це було?» Тіна похитала головою, її рот був стиснутий і безкровний. «Гот із передмістя».
  Кейт поняття не мала, що це означає. «Анонімно?»
  «Це була Лоні: блогера звали Lonestar. Багато людей знали, що це вона, і один із них сказав Тіні. Вона знизала плечима. «Люди такі. Вони люблять передавати такі речі з собою».
  «Мені не слід було це читати», — сказала Тіна, закривши обличчя руками, звучачи як дитина. Мішель штовхнула в руки чашку зеленого чаю; дав Кейт маленьку чашку кави. Підійшов до маленької шафи й дістав пляшку коньяку й чарку.
  Кейт зрозуміла, що не знає, котра година. Вона сподівалася, що Джіневра та Нікі дістали кошики з обідом; вона не могла цього поспішати.
  «Але вона прочитала це», — сказала Мішель.
  Тіна дивилася на свій чай. «Це була справжня дурість». І підвів очі.
  Здавалося, що вперше з моменту її прибуття в замок бліде, вимите обличчя Тіни під толстовкою різко висвітлилося. Розсип світло-коричневих веснянок по всій її білій шкірі, очі зовсім не невизначені, а горіхові, зелені, золоті й чорні разом. Її жорстке, нечесане волосся, як сіно. Дитина.
  Вона озирнулася вниз. «Ніколи не варто читати критиків. ніколи; просто продовжуй свою роботу, повертайся в студію. Мабуть, я думав, що від цього мені стане легше. Моє життя було не єдиним, яке вона знищила».
  Мішель заспокійливо простягла руку. — Давай, — сказала вона тихим голосом. «Не знущайтеся з цього приводу. Я знаю, що це погано, але вона не зруйнувала твоє життя, дитино. Це нічого».
  Кейт подумала, чия це була ідея запалити вогонь, знищити речі? Тіни? Вона засумнівалася.
  «А потім?» — лагідно підказала вона. І Тіна підняла свою плямисту, нещасне обличчя до неї. "Тож я це зробила", - сказала вона.
  "Що зробив?" Тіна знову опустила голову, і вона пробурмотіла.
  «Я зробив її. Зробив… зробив ляльку Лоні». І піднявши голову до спантеличеного обличчя Кейт, вона сказала: «Ти знаєш, що таке obeah?» Vudou? Я зробив куліску. Лялька вуду».
  «Вуду», — повторила Кейт, і її погляд звернувся до ряду горщиків, що стояли над нею, з їхніми злісними маленькими недоречними рисами. Під час карибських круїзів добрі, повні американські жінки поверталися з тими ганчірковими ляльками з палиць, тканини та фальшивими сувоями. Діснеївське чаклунство.
  «Я не думала, що це спрацює», — тихо сказала Тіна.
  «Це не спрацювало», — грубо сказала Мішель, перебиваючи її. «Просто припини, хлопче. Зараз.
  Мати Кейт вірила в екзорцизм, злих духів і зцілення вірою; Кейт завжди стогнала й трималася за голову при згадці про того чи іншого моторошного священика, а тепер це здавалося відверто небезпечним божевіллям.
  — Вона має рацію, — сказала вона, тримаючи Тіну за лікті й дивлячись їй в обличчя. «Ти не повинен говорити про це. Ти з глузду з'їхав? Про це ніхто не повинен знати: дівчину замкнуть.
  Це було це місце. Якби Кейт була десь ще, у Поццо, тусувалася з Вінченцо, вдома з матір’ю чи їла морозиво у своєму рідному місті з дівчатами, з якими вона виросла, – це було б просто смішно. Дурний. Дитячі речі; дівчина з образою робить ляльку вуду з підлого вчителя. У цьому місці, з високими сірими стінами замку, завжди за її спиною, холодними, темними коридорами, широкою, порожньою, замерзлою місцевістю, що простяглася на милі, з лише мовчазними фермерами між нею та цивілізацією – тут Кейт була налякана. І Кейт було нелегко налякати.
  Вона глибоко вдихнула. «Ти зробив дурницю, але ти її не вбив». Вона звернулася до Мішель. «Що вона одягла на цю річ?» Лялька?
  «Я зробила його з глини», — сказала Тіна. «Я... взяв трохи її волосся». Вона подивилася на Мішель, ніби питаючи дозволу, але обличчя Мішель було лише похмурим. «Від її гребінця. І ця тканина – це була її хустка».
   Кейт переводила погляд з одного з них на іншого, ледве вірячи в божевілля.
  «Шалф заплутався в моїй білизні», — зухвало сказала Мішель. «Це дало Тіні ідею».
  Каструлі дивилися на неї вниз, обличчя Тіни та Мішель були чітко й окремо божевільні, у відчинених дверях усе ще витав запах горілого волосся та тканини, і раптом Кейт зрозуміла, що не може більше залишатися там.
  Надворі небо здавалося нижчим, ніж будь-коли, і темнішим; подув вітер, і було дуже холодно та вогко від наближення снігу. Далеко в лісі почувся тріск мисливських рушниць, а за ними лай собак.
  Кейт зазирнула всередину бочки з маслом: почорніле та спалене місиво виглядало огидно. За нею підійшли Тіна та Мішель. Кейт нахилилася, простягла руку й завагалася.
  «Що нам з цим робити?» сказала Тіна.
  Над ними, там, де кипариси закінчувалися й сіра маса замку темніла в слабкому пообідньому світлі, почувся крик. Почувши звук, Кейт обернулася: це був Тіціано, який сидів у своєму інвалідному візку. Він підняв руку, і Кейт помахала йому у відповідь. Він не повинен намагатися спуститися; гравійна доріжка була складною. Мимоволі вона озирнулася в барабан і побачила довгий шматок розсипаної почорнілої глини, який міг бути кісткою.
  — Не знаю, — сказала вона, відводячи очі.
  Вона подивилася вгору; Нікі була нагорі з кошиком у руках, незграбно ступаючи до них по нерівній стежці, хитаючись, повернулася, щоб помахати Тиціану. Смішно, але Кейт не хотіла, щоб Нікі заглядала всередину барабана; Нікі була просто дитиною.
  «Я позбудуся цього для вас», — швидко сказала вона. «Просто покладіть його ззаду». Тіна посміхнулася з несміливою вдячністю.
  І Кейт майже побігла через каміння до Тіціано, вчасно побачивши, як його широка посмішка стала настороженою. «Все добре?» — стурбовано запитав він, коли вона підійшла до нього. Ставши навколішки біля нього, відводячи подих, Кейт спромоглася посміхнутися. "Я в порядку", - сказала вона. Через плече Тіціано вона побачила, як хтось інший вийшов з-за замку, швидко крокуючи під деревами.
  «Я думав, ти міг би провести мене на прогулянку», — сказав Тіціано, і Кейт усміхнулася ширше, тому що Тіціано не потребував, щоб хтось штовхнув його стілець. Вона зупинилася, щоб він не подумав, що вона сміється з нього.
  Вона сіла навпочіпки. — Авжеж, — сказала вона, дивлячись на худу, напружену постать, що огинала стіни в довгому пальті. Це був Алек Ферхед. Побачивши їх, він зупинився. Підвівшись, Кейт помахала рукою, потім знову поглянула на Тіціано. Він схопив її руку. «Тож ти будеш?»
  «Так, Каро ». Кейт спохмурніла. 'Ти щось поїв? На даний момент все трохи хаотично. На кухні; Я не знаю, чи я маю бути там, чи тут, чи що».
  «Нікі приніс мені щось раніше», — сказав він. «Про мене добре піклуються. І я впевнений, що це буде вважатися частиною ваших обов’язків — допомагати інвалідам».
  — Не будь дурнем, — різко сказала вона, а потім одразу пошкодувала про це. Вона була погана в цьому; була вона рівна цим людям чи ні? Чи була вона другом Тіціана чи його служницею? Дивно, що перед смертю Лоні Медоуз і її власним раптовим підвищенням по службі Кейт сказала б, друже, сто відсотків.
  — Я просто візьму пальто, — сказала вона. На Тіціано було кілька шарів одягу, а також вовняна шапка та рукавички, тоді як вона виходила не більше ніж у светрі. Зараз було морозно, вітер шмагав її ноги; дурна ідея йти гуляти в таку погоду та сніг на дорозі, але все одно. Алек Ферхед підходив.
  Кейт знову помахала англійцю, йдучи до своєї кімнати; Тіціано пояснив би. Але те, що вона почула, поспішаючи через каміння, було тихим, поспішним запитом англійця: «Не проти, якщо я піду? Можна було б подихати свіжим повітрям, — і Тіціано, в голосі якого вона, як їй здавалося, почула змирення, хоча з її боку це могло бути виданням бажаного за дійсне, відповів: «Звичайно, так. Чим більше, тим краще».
  Прокляття, подумала вона, прокляття.
  OceanofPDF.com
  Розділ тринадцятий​​
  Сидячи за великим старим комп’ютером в офісі на вулиці Віа-дель-Леоне, Джулі думала, що вона там робила суботнього дня, коли, безсумнівно, Сандро їй не платитиме, не тому, що вона робила це заради грошей, Бог знав. Але тут задзвонив телефон, і Джулі вивела поганий настрій. І це також була хороша робота, тому що виявилося, що вона відповідала на телефонний дзвінок своєму першому клієнту, завдяки Сандро, і звучати як жорстока школярка було б не вдалим кроком. Фабріціо Беллагамба навіть запитав її на ім'я.
  Чоловік був у стані, тому що його донька хотіла вийти в суботу ввечері. Джулі довелося прикусити язика, щоб не сказати, просто розслабся. Це не буде оцінено.
  «Ви правильно зробили, що зателефонували нам», — сказала вона. «Абсолютно. Бійка з нею не покращить справи; їй потрібно відчути, що ти їй довіряєш». Навіть якщо ви цього не робите; незважаючи на те, що ви можете довіряти їй, лише якщо у вас є приватний детектив, який стежить за нею, але, очевидно, це не місце Джулі сумніватися в цьому.
  — Я подбаю про неї, — сказав Джулі. «Не хвилюйся».
  Ці слова вирвалися з неї, перш ніж вона встигла подумати; це не те, що Сандро сказав би цьому чоловікові. Тепер вона виправилася. «Я залишусь близько до неї. Я буду там о 5.30?»
  І була коротка пауза, перш ніж Фабріціо Беллагамба сказав: «Дякую».
  Надіславши SMS Сандро майже в ту хвилину, коли вона поклала трубку, Джулі була сповнена тріумфу, а потім після того, як повідомлення було надіслано, сповнена нервів.
  «Давай, передзвони мені», — подумала вона. Скажи мені, що я зробив чудово, потім скажи мені, що я буду робити далі. Вона встала, пройшлася кімнатою, перевірила, чи телефон заряджений і чи підійде її одяг, не надто помітний, не надто потертий. Їй підійшло б добре: її найкращі темні джинси, біла сорочка, штучний кашеміровий светр, тепла ватна куртка, яку Луїза подарувала їй на Різдво.
  Це її зупинило: Луїза, яка все ще буде на роботі, цілий день мучиться на іноземцях, і не дізнається, поки не повернеться додому, що Сандро виспався.
  Це те, що він зробив? Ні, звичайно, ні: він був на роботі, це правда. Але Джулі сподівався, що він написав правильну записку, виправляючи ситуацію. Великий шанс. А потім знову почала крокувати кімнатою; вона насправді не могла зараз думати про Луїзу. Давай, сказала вона на мобільний.
  Як виявилося, він не передзвонював їй протягом години, а коли передзвонив, то не сказав нічого, чого вона очікувала.
  «Сьогодні ви популярна жінка», — сказала помічниця моргу, висуваючи шухляду й адресуючи коментар мертвому тілу, яке там містилося. Це був товстий, недоречно веселий чоловік, який мав звичку бурмотіти собі під ніс; Сандро було цікаво, що б Нікколо Орфео зробив про нього. Він знав, що це був Орфео, тому що, чекаючи, поки чоловік закінчить, на нього дивилася дівчина з проколеними губами, він повернувся до брошури, яку дав йому Галло, і подивився на нього. Нікколо Орфео, батько героя Карлотти Альберто, чиє прізвище він ніколи не питав.
  Нікколо Орфео, якому шістдесят дев’ять років і він добре виглядає, сфотографований у старій бібліотеці замку, стоячи біля рояля, а потім сфотографований у патріархальному режимі з дружиною та сином біля вілла у Флоренції, на широкій терасі з дорогими садовими меблями та смугастим навісом і Дуомо, що спокійно ширяє на задньому плані. Будинок був десь за Романськими воротами, судячи з краєвиду: Поджіо Імперіале або Арчетрі, обидва в зоні E. Відкритий день, сказав двірник у Liceo Classico Marzocco, коли він їде з однією зі своїх жінок.
  Дружина була схожа на болтера, надто худа, з глибокою засмагою, як у південній півкулі, з розсіяною усмішкою на обличчі, коли вона стояла між сином і чоловіком, і не дивно. На досвідчене око Сандро Нікколо Орфео не виглядав чоловіком для шлюбної клятви. Мабуть, занадто аристократично. Накопичувалися й інші докази.
  А потім він заходив крізь розпашні двері, і Сандро відступив, сподіваючись стати невидимим якомога ближче, наскільки це можливо в просторі. Порив карболу, який невідповідно змішався з лосьйоном після гоління чоловіка, і його бліде обличчя, його очі пильно дивилися перед собою, Нікколо Орфео промаршував повз і вийшов з моргу.
  Популярна жінка: значить, Орфей теж прийшов подивитися на неї. Сандро добре знав, що не будь-хто міг зайти з вулиці й показати нещодавно померлого в державних приміщеннях, але ім’я Орфея було в цих краях. Питання полягало в тому, що він тут робив?
  Щодо цього Сандро починав формулювати власні причини. Або він любив її, або хотів переконатися, що вона мертва. Або обидва.
  Коли санітар моргу, на добрих десять сантиметрів нижчий за Сандро, із широкою запитальною посмішкою на круглому блискучому обличчі, стояв, тримаючи ручку довгої сталевої шухляди, у якій був Лоні Медоуз, Сандро відчув, що хоче сказати цьому чоловікові: ні, він передумав. Він попросив показати мертве тіло, щоб переконатися, що Орфей був тут з тієї ж причини, що й він, і тепер він знав, що це було останнє, що він хотів зробити. Натомість він схилив голову, глибоко вдихнув і сказав: «Так».
  Зараз Нікколо Орфео сідає у ту велику сріблясту «Ауді», виїжджаючи на кільцеву дорогу брудного маленького містечка, а його начищена, потужна машина — чудовий звір серед пошарпаного провінційного руху. але Сандро не міг використати це як привід, щоб вибігти з моргу й погнатися за ним, тому що мав доволі ясне уявлення, куди він прямуватиме. І Лука Галло дав Сандро гарний набір вказівок до Кастелло Орфей від Поццо.
  Шухляда висунулася з легкістю; Лоні Медоуз не була великою жінкою, і тепер під хрустким білим простирадлом вона майже не займала місця. Санітар склав простирадло, щоб відкрити її обличчя та шию, і Сандро жваво кивнув, піднявши руку, щоб зупинити його. Очі, звичайно, були закриті. Світло-блакитні, блакитні очі, і без них вона була майже звичайною. майже; у мертвих не було нічого звичайного. Якби вона була жива, її шкіра була б дивовижною для жінки її віку, на ній майже не було жодної зморшки чи вади, хоча тепер вона була тьмяна, як бруд, а одна вилиця була розбита. Синці та припухлість, що виникли внаслідок цього, зробили її обличчя кривобоким, знівеченим.
  Її губи були синювато-сірі; Сандро не міг розгледіти більше одного-двох пучків волосся, тому що, як і поранення, від якого вона вбила, воно було приховане під білою білизною, складеною у щось на зразок ковпака, щоб захистити глядача від розрізів патологоанатома. Він міг попросити чоловіка відкрити поранення, відкинути кепку, але він цього не зробив. Навіть з того, що міг бачити Сандро, з огляду на розвал черепа на тонкій, як яєчна шкаралупа, скроні, вм’ятину розміром, можливо, з великий грейпфрут, вона не могла пережити цю одну травму. Це була поширена травма в автомобільних аваріях, коли голова стикалася зі стійкою дверей, і зазвичай була смертельною, і були й інші. Сандро нахилився ближче; у його портфелі були фотографії, він знав, що йому не потрібно було цього робити, але тепер він зайшов так далеко – він різко зупинився, його опущене обличчя на її, як у коханого; він не хотів дихати. Він хотів заплющити очі, але залишив їх відкритими.
  З такої близькості він міг розгледіти діагональний слід на її шиї, невелике, червонувате садно, схоже на опік мотузки, який, можливо, був слідом від ременя безпеки, коли він намагався загальмувати її тіло від сили удару. Грассо, однак, сказала, що вона не носила його, і на мить Сандро замислився над невідповідністю. Це може виявитися значним, а може й ні; на цьому етапі він просто не міг знати.
   Сандро вдихнув, проти власної волі, і відчув його, запах моргу, запах тіла, яке пройшло через усі інвазивні процеси, які слідують за смертю, наповненого чужорідними рідинами та коагулянтами лабораторії. Чим би пахло Лоні Медоуз за життя? Мило, крем для обличчя, один із тих важких, дорогих ароматів, мускус її власної шкіри. Він відкинув голову назад.
  Дивлячись на блідо-розуміле обличчя санітара, Сандро мовчки побажав Луїзи, м’якої білої шиї, в яку він міг би втиснутися обличчям і вдихати, доки він не відчував запаху.
  — Дякую, — сказав він. «Достатньо».
  Розсувні двері, реєстраційна стійка, бліде обличчя з пірсингом і чорне волосся секретаря — усе це розпливалося, коли він повертався крізь потворну маленьку будівлю та її не менш потворне оточення, поки не повернувся до своєї машини, відкривши незамкнені двері та всередині. Роблячи глибокі вдихи.
  «Не будь смішним», — сказав він собі. Ви раніше бачили трупи. Хоча не надовго. Навіть п'ять років. З його останніми двома великими справами, однією як поліцейський, іншою як приватний детектив, він очікував трупа, але зумів потрапити туди першим. Справа наполегливості й удачі, казав він собі. Але на удачу не можна було покладатися. Але з Лоні Медоуз він запізнився, хоча не можна сказати, що це була вина Сандро.
  Або міг би? Звичайно ні. Але що, якби він викликав достатньо цікавості, щоб запитати, чому Orfeo Trust хоче перевірити рекомендації такої жінки? А що, якби йому вдалося витягнути з Луки Ґалло, тоді не більше, ніж привітний, симпатичний голос у трубці, який просив його провести цілком звичайний контроль, інформацію про те, що про неї було надіслано неприємний анонімний електронний лист? Чи міг би цей електронний лист сказати йому, що його відправник був небезпечним і міг би з часом вистежити Лоні Медоуз і спричинити її смерть?
  Він — якби це був він — точно знав би, де її знайти.
  Один, другий: він вдихнув приємний, затхлий запах салону свого автомобіля: штучна шкіра, старий килим, щось застаріле чи інше, що він взяв на сніданок тиждень тому і все ще лежав у бардачку.
  Навколо Сандро все нормалізувалося; за вікном його машини світ тривав, рух рухався кільцевою дорогою. Він дістав телефон і знову з тугою подумав про місто – світлий, тихий офіс у Сан-Фредіано, широку зелену річку, звук моторіні , що чутно у знайомій похмурій квартирі, що пахла запахом Луїзи, – подзвонив Джулі. .
  — Так, — сказав він. 'Так, молодець. Хороша дівчинка. А тепер слухайте.
  Коли він дав їй свої вказівки, Сандро склав телефон і поклав його до кишені, довго сидячи, розмірковуючи, що йому робити далі. Потім завів машину і поїхав.
  Якби їм хотілося свіжого повітря, вони могли б пройти за замок, повз вілліно , пральню, студію та простий новий будинок, де жив Мауро, аж до невеликого пагорба та зруйнованої вежі; це було маленькими повноправними гостями, які іноді брали, щоб піти від важкого обіду. Вони могли піти на озимі поля, хоча були попереджені про небезпеку, яку представляють мисливці, що тримають курок; вони могли піти стежкою, що вела від заднього входу, вниз до гарного маленького струмка. Вони нічого з цього не зробили.
  Коли Кейт вийшла з дверей до стайні в капелюсі, шарфі, рукавичках і довгому ватнику, застебнутому до вух, щоб захиститися від сильного вітру, вона побачила машину. Маленька чорна машина з логотипом оренди, припаркована біля входу в офіс; піднявши очі, вона побачила світло за закритими вікнами. Тож Лука повернувся; Кейт це знала, вона повинна піти і розповісти йому про події. Але світло гасало, і на неї чекали Тіціано та Фейрхед – і все було надто складно. Дружинам заборонялося — і особливо, як вона підозрювала, галасливим, емоційним, зрадженим дружинам — і цілком можливо, що Лука зайняв би позицію, що вона, Кейт, мала відправити Йоланду Хансен пакуватися. Вона не хотіла бачити цей розчарований погляд у його очах, тому поспішила повз.
  Поки вона підійшла до них, Алек Ферхед штовхнув інвалідний візок Тіціано по нерівній землі за замком і повернувся до спереду, до гладкого асфальту дороги, що вела вниз між великою алеєю старих кипарисів, де вони чекали на неї. Двохсотлітні дерева, між якими Йоланда Хансен на швидкості наближалася до Кастелло Орфей, ніби хотіла протаранити великі ворота; алея, якою любила приходити й йти Лоні Медоуз, вважаючи себе володаркою замку. Не для неї торговий під'їзд.
  З Кейт поруч вони рушили, не кажучи жодного слова, лише Алек Ферхед сором’язливо посміхнувся їй. Вона усміхнулася у відповідь, прощаючи йому; відчуваючи захоплення від думки покинути межі замку вперше за, здавалося, тижні, а не лише двадцять чотири години. І враховуючи темп, з яким вони рушили, Тіціано лідирував і обертав колеса з шаленою енергією, вона була не єдиною.
  Деякий час ніхто не говорив. Вони знали, куди йшли.
  Широкий зимовий краєвид простягався перед ними, сонце було лише слабким відблиском неподалік над західним обрієм, за низьким небом, важкою від шарів снігової хмари. Коли вони дійшли до кінця старої кипарисової алеї, Тіціан зупинився, вони повернулися й озирнулися.
  Велика присадкувата частина замку сиділа там, ще більше, ніж будь-коли, і абсолютно не зацікавлена в них. Все це, небо, дерева й камінь, у відтінках сірого, за винятком спалаху червоного, який був автомобілем, у якому приїхала Йоланда Хансен, більше не на траві, а припаркованому на під’їзді.
  — Бідний старий Пер, — різко сказав Алек Ферхед. «Який безлад». Тіціано розреготався, потираючи руки в шкіряних рукавичках на колінах. Кейт подивилася на руки піаніста й побачила, що натомість дивиться на його ноги, безживні й худі в підбитих штанях, його непотрібні ноги в черевиках стояли на підставці для ніг.
  «Ти можеш повторити це», — сказав він. «Безлад».
  «Ви знаєте, що відбувається?» — сказала Кейт, дивлячись на Ферхеда. Зрештою, вони були сусідами, норвежець і англієць. Вона подумала, як він друкував там сьогодні вранці; подумав про всі ті інші ранки, коли він не робив би нічого, крім як дивився вниз, де вони стояли зараз, униз між високими темними деревами до далеких пагорбів і сріблястої смуги річки, що звивалася між їхніми відрогами. Напевно, якби Пер з кимось розмовляв, то це був би з ним?
   «Він потрапив у халепу», — повторив Ферхед. «Ось що сталося». У тому, як він це сказав, було щось змирене, наче це була ситуація, про яку він усе знав, яку бачив раніше.
  — Його дружина сказала, що він написав їй про розлучення, — невпевнено сказала Кейт. Це були плітки. Від цього їй було незручно. «Сказав, що закохався в іншу жінку і хотів розлучення». Вона похитала головою. «Я не можу в це повірити. Я завжди думав...
  «Вважав, що він добрий сім’янин?» — сказав Тіціано, крутячи колесами й повертаючи назад униз. «Я теж. Хтось точно повернув голову».
  Кейт довелося поспішати, щоб наздогнати, але довгий крок Ферхеда дозволив йому легко йти в ногу з ними двома.
  «Ви знаєте, хто?» — запитала вона. Тіціано знизав плечима; — звернулася вона до Ферхеда.
  — Так, — сказав він. «Я знаю». Він виглядав незручно. «Я не думаю… я думаю, що він скаже вам сам, якщо… коли… це стане доречним».
  — О, заради Бога, — сказав Тіціано, повторюючи Джіневру з дикою бадьорістю, його обличчя червоніло від вітру й з цікавістю дивилося на Алека Ферхеда. «Хто ще це міг бути? Єдиною іншою гарною жінкою в цьому місці була Кейт, і я думаю, що вона сказала б, чи не так? Якби вони з Пером планували поїхати разом на захід сонця?
  Кейт люто почервоніла; Тіціано продовжував йти незважаючи на це. — Думаєш, він теж її відбив? Як би ви це зробили? Стиснути гальма? Звичайно, сьогодні це не так просто, і якби в неї не було гальм, вона б ніколи не доїхала до кінця дороги.
  Коли Кейт дивилася на Тіціано з недовірою, Алек Ферхед заговорив. Він був зовсім білий. «Я не думаю… я б хотів, щоб ти так не говорив», — сказав він, звучаючи дуже по-англійськи.
  — Отже, це була Дотторесса Медоуз? Він збирався залишити дружину заради Дотторесси Медоуз? запитала Кейт.
  — Так, — сказав Фейрхед так тихо, що вона ледь чула його. «Так. Саме так він думав».
  Вони вийшли з невеликого скупчення низьких дерев, що позначало кінець алеї, і були на дорозі, D-дорозі, вигнутій, вузькій і, якби вона була більш жвавою, занадто небезпечною, щоб йти по ній. наближення хуртовини при поганому освітленні. Ніхто з них не запитав, куди вони повернуть; усі разом повернули вниз, кожен мовчки розмірковуючи над тим, що щойно було сказано. Кейт спало на думку, що без Тіціано та інвалідного візка, напевно, була б альтернатива цій дорозі — шлях через пересічену місцевість до місця призначення. Пагорби були позначені такими стежками, кролячими доріжками, овечими стежками та стежками для верхової їзди; одним із дивних аспектів ландшафту було те, наскільки порожнім він завжди здавався. Весь час має бути таємний рух, у чагарнику, між вербами та кущами ялівцю та мирту, що огинають дерева.
  — Значить, кухонні плітки мали рацію? — запитав Тіціан. «Можна знати, що Джіневра буде тримати руку на пульсі. Не кажи мені, що ти нічого не помітила, Катерино? Ти розумна дівчина».
  «Щось помітили?» — сказала Кейт, — я насправді нічого не помітила. Я не шукаю… 'Вона хотіла сказати, я не шукаю таких речей. Це правда? Не в круїзах, ні; під час круїзів вона дуже добре вміла розпізнавати ті романи, які виникали й згасали серед літніх пасажирів.
  «Думаєте, ми понад усе це?» — сказав Тіціано, читаючи її думки, не вперше. Кейт хотіла, щоб Алек Фейрхед, який стояв за метр попереду від них і обхопив себе руками, щось сказав.
  — Містер Ферхед? — лагідно запитала вона. Алек? Що ви думаєте про все це?» І він повернувся до неї, і вона побачила його очі, затуманені від вітру.
  «Стоп», — сказав він. 'СТІЙ.'
  І хоча він мав на увазі не це, вони всі буквально зупинилися посеред дороги. У раптовій тиші Кейт здалеку почула звук автомобіля, який приїжджав і від’їжджав, збиваючи з пантелику та підстрибуючи пагорбами. Потужний автомобіль.
  Алек Фейрхед тер кулаком око, дивлячись на край пагорба, звідки вони мали змогу бачити наступну долину, де дорога різко вигинала, і тоді Кейт згадала, як він виглядав того вечора, коли він прибув, наче хотів утекти, коли побачив, що всі вони стоять і чекають на нього.
  «Мені шкода», — сказала вона, і вона серйозно це сказала. «Ти знав її. Я забув це. Мені шкода.
  — Це не те, — сказав Фейрхед із смученим і переслідуваним обличчям. Була довга пауза, потім він заговорив нерішуче. «Це Пер. Мені просто шкода Пера, якщо чесно. Він – закохався в неї. Він людина, яка не робить речі навпіл – він також людина, яка не вміє прикидатися. Він закохався в неї». Далекий автомобіль тепер був голоснішим і ближчим.
  «Ви маєте на увазі, закохався в неї?» Кейт обійняла себе, потираючи руки; на підвітр'ї пагорба було навіть холодніше, якщо це можливо, ніж у замку. Тут, у цих долинах, сонце не сідало між листопадом і березнем.
  «Закохався в неї, так», — сказав Алек Ферхед, і Кейт побачила, що він тремтить. Він не був тепло одягнений; темна вельветова куртка, тонкі рукавички, нікчемний шарф – але це не те. «Я також маю на увазі, що він був захоплений нею. Обманутий». Кейт бачила, що він говорив із похмурим розумінням. «Вона була… флірткою, це добре слово для цього».
  «Ніколи не фліртував зі мною», — сказав Тіціано, рум’яний і здоровий на відміну від Ферхеда, але його посмішка була холодною.
  Звук автомобіля, що наближався, раптом став набагато ближчим, і Кейт відразу зрозуміла, що вони стоять посеред дороги. Це мало йти сюди; більше ніде було. Вона підійшла до узбіччя. «Давайте», — сказала вона, але вони її не слухали. Вона підійшла за інвалідним візком і нахилилася, щоб штовхнути, і нарешті двоє чоловіків відповіли.
  «Чи хотіли б ви, щоб вона фліртувала з вами?» — швидко сказав Алек Ферхед, напружившись, намагаючись зупинити тремтіння. «Вона була хороша в цьому, знаючи, з ким варто турбуватися».
  — Ви дуже добре знали її, чи не так? — сказав Тіціано.
  Насправді це було не питання, але якби Алек Ферхед хотів відповісти, ніхто б не зміг його почути, тому що в цю мить велика, потужна срібляста машина підскочила на пагорб над ними, а її двигун оглушливо заревів. він пройшов без повороту чи торкання гальм, у межах сантиметрів від маленької групи. Водій не повернув голови, щоб визнати, що вони там – цілком можливо, подумала Кейт з нудотою, що він їх взагалі не бачив, – але всі вони знали, хто це був. Вони знали машину Нікколо Орфео та те, як він нею керував; як Лоні Медоуз, ніби він був безсмертним, недоторканним.
  — Ну, — сухо сказав Алек Ферхед. «Наш пан і покровитель». Вони обернулися, щоб подивитися, але знали, куди він йде; вгору по кипарисовій алеї позаду них, недбало швидко, бо, звісно, на відміну від бідолашної Йоланди Хансен, якби він хотів протаранити власні ворота, ніхто не міг його зупинити. Автомобіль був закритий клубом білого пилу, коли він виїхав на ґрунтову дорогу, і вони повернули.
  «Як ти думаєш, там сонце?» — сказав Тіціано, киваючи вгору в бік пагорба. Кейт зробила жест вибачення. Сонця не було ніде; на обрії хмара була сіро-блакитною від незмитого снігу.
  «Ми повинні повернутися?» — з надією запропонувала вона. Обидва чоловіки перевели погляд із замку на Кейт і назад.
  — Ні, — сказав Тіціано, коли Фейрхед похитав головою.
  Але коли вони знову рушили, то повільно, неохоче. До чого вони взагалі йшли? Для огляду місця злочину? Огидно шукати кров чи клаптики одягу чи протектори шин? А може, втікши із замку, вони не поспішали повертатися, особливо зараз, коли прибув Нікколо Орфео?
  «Вона вела його», — сказала Кейт.
  Ферхед кивнув, схиливши голову на ходу. «Вона сказала йому, що розлучиться зі своїм чоловіком – принаймні, так він каже».
  — Ти йому не віриш?
  «Я думаю, він переконав себе; Можливо, вона змусила його повірити, що так і буде, але якщо я знаю Лоні… — Ферхед замовк, і Кейт побачила, що тепер він нестримно тремтить.
  Вона зняла капелюха й простягла його; він узяв його, ламаючи голову над ним секунду, перш ніж натягнути його. Він спробував подякувати, але обличчя його було похмурим. «Якби я знав Лоні, вона б прикрилася. Лише жарт , милий , тільки на гарячому , милий . Але, звичайно, Пер сприйняв би це серйозно, будучи Пером». Він скривив рота. «Пер не може собі уявити, щоб хтось сказав таке легковажно. Так він написав Йоланді в Осло тиждень тому. Коли вона отримала листа, вона кинула все і вийшла, тільки тоді – це було все, що можна назвати академічним».
  «Він сказав вам це – коли?» — сказав Тіціано. "Минулого тижня?"
  «Ні, — відповів Ферхед, енергійно хитаючи головою, — вони сперечалися сьогодні вдень — я не міг не підслухати. Я навіть дещо зрозумів. Я намагався допомогти. Я б ніколи не дозволив йому надіслати листа, якби він мені сказав. Я б йому сказала, що вона ніколи не покине свого чоловіка».
  Тіціано сидів дуже нерухомо в інвалідному візку, стиснувши руки по боках. — Чоловік, — сказав він; «відомий адвокат з прав людини». Він прозвучав нехарактерно різко. «Ти думаєш, ні? Але він старий, чи не так? Старий і потворний».
  — Старий, потворний і багатий, — сказав Фейрхед, дивлячись од них на сіру лінію горизонту. «Але справа не тільки в цьому. Вони двоє в одному роді, Лоні та Джуліано Маскарелло. були. Безжальний, чарівний, розумний і все інше».
  Отже, Ферхед не просто мимохідь познайомився з Лоні Медоуз та її чоловіком, перш ніж приїхати сюди. Це було більше ніж це; це щось завадило йому писати; щось сталося.
  А потім почули іншу машину. Далеко, повільніше, тихіше, ніж перший, але все ближче. Мовчки, наче змовившись, поспішали вони тепер, щоб вийти на край пагорба, побачити й бути побаченими. А потім вони зупинилися й поглянули вниз, у вузьку долину, на різкий вигин біля підніжжя крутого пагорба, на павутинні верби, на збурену землю. Останнє рване мерехтіння стрічки, що потрапило на ожину.
  Вони стояли, переводячи повітря, і тоді Кейт вирішила. «Ти знав її», — почала вона, і перш ніж вона встигла це запитати, запитати Алека Ферхеда, що зробила з ним Лоні Медоуз, як би давно це було, він люто обрушився на неї.
  «Ми були останніми, хто бачив її, — сказав він, — я і Пер. Я не міг цього побачити. Я не можу повірити, що я не бачив, що відбувається. Ми були останніми, хто бачив її перед її смертю».
  «Що сталося?» — тихо запитав Тіціан.
  — Жінки пішли, — сказав Фейрхед незвичним, офіційним голосом. «Тіна вийшла з-за столу раніше, тому що Лоні сказала щось, що її засмутило. Мова йде про одну з галерей у Нью-Йорку.
  Кейт кивнула. «Це було пов’язано з шоу, яке вона мала в Нью-Йорку», — неохоче сказала вона. «Лоні опублікувала погану рецензію на роботу Тіни в та сама галерея, і я припускаю, що я просто згадую ім’я… — Вона замовкла, не бажаючи розповідати Тінин секрет.
  «Мішель і Тіціано пішли за нею». Ферхед дивився вниз по схилу на червоно-білу стрічку.
  — Вона бігла, — сказав Тіціано й зітхнув. «Я чув, як вона плаче. Я дозволив Мішель слідувати за нею; Я не встигав. Я пішов спати». Кейт подивилася на нього вниз, відчуваючи невеликий імпульс адреналіну, коли речі стали на свої місця. Так, спочатку Тіна, потім Мішель, потім Тіціано.
  Ферхед продовжив у віддаленій монотонності. «І ми сиділи втрьох; вона сказала щось про бідолашну Тіну, розмовляючи з Пером. Вона казала, що Тіні потрібно зміцніти, якщо вона збирається вижити, що мистецтво — це не лише студія, що ти маєш взаємодіяти зі світом. Пер просто дивився на неї, вона могла щось говорити». Його голос був напруженим, глухим від смирення. «Тоді її телефон пішов. Вона отримала текстове повідомлення на телефон».
  «Ніяких телефонів під час обіду, я подумав», — сухо сказав Тіціано. «Хіба це не правило?»
  Алек Ферхед знизав плечима, на його худому обличчі з’явилася марева посмішки. «Одне правило для Лоні Медоуз, — сказав він, — інше для всіх нас. Ви, мабуть, уже навчилися цього». Тіціано сидів прямо в інвалідному візку, і Кейт знала, що він хотів прямо спитати Алека Ферхеда, що вона з ним зробила, щоб змусити його блукати світом, як він. Вона поклала йому руку на плече, щоб зупинити його.
  «Вона прочитала повідомлення?» — лагідно запитала вона.
  Він невдоволено кивнув. «Ми могли б і не існувати. Вона прочитала це й лише невиразно посміхнулася нам, задоволена собою, не звертаючи уваги. Потім вона встала і вийшла».
  Настала тиша, за винятком звуку другої машини. Це було повільніше, тихіше, ніж у Орфея, але все ближче.
  — Пер пішов із нею? — тихо запитала Кейт. Вона помітила, що думає про спальню Лоні Медоуз, де все ще пахне нею, одяг розкиданий навколо, наче вона щойно пішла. Зелений шовк блузки, яку вона одягла за вечерею, недбало залишений на підлозі; вона змінилася, щоб знову піти. Вона б не зробила цього, коли в кімнаті був Пер? Хіба що вона була більшою повією, ніж вони думали. «Він пішов з нею в машині тієї ночі?» Він мав якесь відношення до... аварії?»
  «Після того, як вона пішла, Пер просто посидів і дивився… я не знаю. Ніби його вдарили. Я повинен був зрозуміти». Ферхед виглядав привиденим. «Але я сам мав достатньо клопоту, переживаючи ті обіди. Тоді він, нічого не кажучи, встав і теж пішов; і я пішов за ними».
  «Ви маєте на увазі, що вони були разом?» Голос Тіціано був випробовуючим, наполегливим. Алек подивився на нього так, ніби не впізнав його. «Разом? Ні. Вона йшла нагору до своєї кімнати, тримаючи в руках телефон. Вона поспішала. Звісно, наші кімнати поверхом вище, тому нам довелося пройти повз неї, але Пер зупинився. Я пішов далі. Коли я озирнувся, вона була біля дверей і розмовляла з ним. Нетерплячий. Я не знаю, чи він увійшов. Я пішов спати. Я чув, як він підійшов приблизно через п’ять хвилин».
  'Ти чув його? Ви його не бачили?
  Але Алек Ферхед не відповів; він дивився вбік від неї, і Кейт слідкувала за його поглядом. Його очі були прикуті до дальнього пагорба, де з’явилася ще одна машина, але ця була маленька й коричнева, скромна, як лісова істота, порівняно з великою гладенькою гуркітливою машиною Орфея, і рухалася повільно, наче щось шукала. Шукаю їх.
  OceanofPDF.com
  Розділ F чотирнадцятий​
   ТРИ ФІГУРИ НА брові наступного пагорба і, мабуть, метрів за вісімсот від Сандро не рухалися; вони спостерігали за ним. Високий чоловік, без пальта; жінка з довгим чорним волоссям, яке розвівалося на вітрі, і яку, навіть на такій відстані, коли він вилазив із машини, Сандро міг сказати, що вона вродлива; і чоловік в інвалідному візку. Широкоплечий; сильний. Троє не обов'язково друзів, а союзників.
  Це була професійна звичка; у поліції чи поза нею здатність оцінювати людей і динаміку між ними на відстані була корисною. Щоб знати, чи вони згорнуться, згрупуються і звернуться проти вас, чи розбіжаться. У будь-якому випадку ви повинні знати, хто з них рухатиметься найшвидше; Сандро подумав, що хлопець в інвалідному візку може мати перевагу, інвалід чи ні.
  Трохи постоявши, спершись на дах автомобіля, Сандро дивився на них. Вони мали бути із замку; фактично, якщо він перевірив резюме гостей, той, хто в інвалідному візку, був би Тіціано Скарпа. Піаніст? Композитор і піаніст. Сандро уявляв його спотвореною, сердитою постаттю; без жартів, паралізований від пояса донизу з двадцяти двох років під час вибуху бомби Червоної бригади, яка вбила його батька. З цього кута він не виглядав низькорослим.
  Троє фігур дивилися на нього, але не рухалися, і Сандро зрозумів, що вони теж йшли сюди. Розслаблений, Сандро тримався на своєму; нехай завтра повертаються. Через півгодини, щонайбільше сорок п'ять хвилин, стемніє, а їх чекає прогулянка. І ніби вони прочитали його думки, чоловік в інвалідному візку повернув голову, щоб Сандро міг побачити профіль, нахилив її вгору, щоб поговорити з дівчиною, голова якої потім повернулася до худорлявого чоловіка, він кивнув, і вони пішли.
  Для Сандро сорок п’ять хвилин було небагато. Він одразу ж почав, піднявшись схилом навпроти нього майже аж до місця, де стояли троє й дивилися на нього. Потім назад вниз. Лід трохи розтанув, хоча сьогодні він навряд чи міг бути вище нуля, і більшу частину його все ще було видно. Чорний, склоподібний, що розгортається віялом по асфальту з середини пагорба. Він дивився вздовж узбіччя, у бліді зимові трави з обох боків, обережно перетинаючи ділянку. Він не звик до розслідування дорожньо-транспортних пригод за межами міста, і в будь-якому разі, хоча біля Флоренції були сільські смуги, ожеледиця ніколи не була великою проблемою. У місті здебільшого трималася температура на градус-два вище. Він не бачив, звідки взявся цей лід; у згасаючому світлі він здався.
  Біля слідів заносу Сандро зупинився, стоячи на колінах у своїй старій стьобаній куртці, не схожій на досить теплу. Він подивився вниз на крутий схил пагорба. Вона різко загальмувала, а потім наткнулася на клаптик льоду на сухішому асфальті, але навіть він був покритий інеєм, і це не дало їй достатнього ефекту, шини знову втратили зчеплення. Велика машина стукотіла й хиталася набік, усе ще рухаючись надто швидко – ви могли бачити зі слідів заносу. Одного лише цього могло бути достатньо, щоб вибити її, ударивши головою про дверну коробку, коли машина нахилилася.
  Ці блакитні очі, широко розширені в темряві. Чи це відбувається, запитала б вона себе за частку секунди до того, як вдарилася головою, коли її ноги марно качали на педалях. Сандро подумав, що йому все-таки треба було піти до фунту, щоб подивитися на машину. Хоча в нього були фотографії: кров і волосся на передній стійці, трохи на дверях машини, пляма на вікні.
  Під час автомобільних аварій люди завжди мали недовірливий вигляд, коли виходили з-під уламків, приголомшені не лише ударом, а й усвідомлення того, що вони смертні, що їхня доля може так легко вислизнути з їхніх власних рук. Момент, коли вони втратили контроль над ситуацією – доти такою зручною, як їхня власна вітальня – все ще віддзеркалювався в їхніх здивованих, розширених зіницях; усвідомлення того, що автомобіль був не просто м’яким і слухняним візком, до якого вони звикли, теплим, м’яким, комп’ютеризованим і безпечним. Це була клітка і зброя; паяльна лампа і тупий предмет.
  Біля підніжжя пагорба, на вигині, Сандро випростався, дивлячись на збурену й мерзлу землю. Було дуже холодно, а сонце ще навіть не зайшло. Дещо це було холодним вітром – у місті люди також були значною мірою захищені від вітру, але тут, здавалося, нічого не було між Сандро та Росією. Важко було повірити, що влітку люди спливали сюди з міста, купатися в річках, лежати на пляжах, грітися в басейнах на цих розпечених і безплідних схилах. Здалека він почув, як деякі собаки почали лаїти, і звук сумною луною розлетівся навколо пагорбів.
  Вигин справді був дуже гострий; у темряві, якщо ви не знаєте дороги, це може бути смертельно. Хоча Лоні Медоуз знав дорогу; вона б знала, що крива наближається. За кілометр назад також був знак, який попереджав про повороти – але не про лід, що б не казав Грассо. Місце аварії – або що там там було – було значно забруднене. Евакуатор піднявся на узбіччя, але через те, що земля була промерзла, слідів не було зовсім. Сандро повернувся до машини, дістав конверт із фотографіями й переглядав їх запеклими від холоду пальцями, доки не знайшов потрібну. Повернувшись спиною до дороги, він підняв її в світлі, що залишилося, порівнюючи зображення з реальністю.
  Перед ним була розчавлена довга трава, знову покрита інеєм у формі розпростертого тіла Лоні Медоуз. Він подивився на фотографію: одна ступня в панчохах вивернута всередину, один черевик скинутий, її голова внизу на березі та у воді. Її спідниця — на вигляд важка темно-шовкова — піднялася, і було видно панчоху. Вона б хиталася в темряві, фари автомобіля безглуздо світили в річку. За нею відчиняються двері автомобіля.
   На деяких фотографіях вони використовували спалах; було ще дуже рано. На траві, де лежало тіло, було багато хвилювань. Вона могла тинятися, ошелешена, перш ніж крововилив у її мозок безповоротно вкинув її в кому. Він би припустив, що вона впала б на коліна, а потім уперед, хоча на фотографії більше виглядало так, ніби вона впала стрімголов.
  Автомобіль не був настільки сильно пошкоджений; згідно зі звітом, все ще можна їздити. Якби це не було носом у березі річки. Сандро знову вивчив фотографії, потім перевернуту землю перед собою. Вона намагалася, чи не так? Можливо, спливаючи кров’ю, можливо, отримавши струс мозку, вона запустила двигун, припускаючи, що все ще контролює, задні колеса марно оберталися в повітрі, а передні колеса глибше занурювалися в замерзлу багнюку берега річки. Застряг.
  Це не допомогло.
  Або це зробив? Принаймні, це виключало одну чи дві речі; якби в машині був хтось інший, хтось, хто бажав їй зла, чи ця особа, яка спричинила аварію, дозволила б їй знову взяти контроль і спробувати витягнути машину з багнюки? Це здавалося малоймовірним. Але в будь-якому випадку цей сценарій мав низку недоліків; будь-хто, хто планує спричинити аварію, перебуваючи в автомобілі, також ризикує загинути або отримати травму. Можливо, це могло статися лише через імпульс, сварку, спробу схопити кермо. Але де зараз був би той передбачуваний пасажир, якщо б ніхто не бачив, як він чи вона сідають у машину з Лоні Медоуз? Закривавлений, поранений, травмований, заморожений, у шоці? Безумовно, така людина не може очікувати, що залишиться непоміченою. Знову ж таки, той, хто якимось чином зумів замаскувати всі ці наслідки, навряд чи був імпульсивним.
  Це не мало сенсу. Вона була б одна, розкручуючи двигун, у темряві, лаяючись сама собі. так
  Сандро обережно поклав фотографії назад у їхній конверт і поклав їх у переповнений бардачок автомобіля.
  Нога в панчохах. Вона одягла частину; вона не думала, що виходить у темряву, на холод, вона не була одягнена для зимової експедиції, вона не була готова до цього. Вона збиралася зустрітися з коханим, у теплому номері готелю. Сандро підняв маленьку пластикову сумку з Лоні Особисті речі Медоуза та вивчив їх. Непідготовлена, недбала, зосереджена лише на своєму призначенні; трохи схожий на Сандро, який тепер докоряв собі за те, що не придивився ближче до вмісту сумки на початку дня. І якщо він збирався напевно знайти те, чого не вистачає в мішечку, він повинен був зайнятися цим.
  Можливо, поліція його пропустила, так. Сандро почав біля річки, працюючи назад, шукаючи кінчиками пальців, перевіряючи можливі траєкторії. Коли через двадцять п’ять хвилин було просто надто темно, щоб продовжувати, а він все ще нічого не знайшов, Сандро почав переконувати себе, знову погоня за дикими гусями. Це могло бути в її машині, це могло бути в її кімнаті в Кастелло Орфео; Є ймовірність, що навіть Ґрассо та його тупці знайшли б його, якби його там знайшли.
  Звичайно.
  Він перетнув дорогу, відійшов на сотню метрів назад, потім трохи піднявся на пагорб, з вершини якого на нього спостерігала трійка, потім знову спустився. Овеча стежка вела ліворуч, оминаючи пагорб дорогою туди, звідки прийшли троє – ніби він не знав – стежка, яка також могла бути коротким шляхом, тільки вони б не поїхали нею з інвалідним візком .
  Світло майже повністю вимивалося з самотньої долини, гряда далеких пагорбів чорніла на тлі швидко темнішого неба, і тепер, хотів він того чи не хотів, Сандро мав піти й зустрітися з мешканцями замку Орфей.
  Маленький цифровий годинник у кутку старого комп’ютера повідомив Джулі, що зараз 17.10, коли вона обережно прикріпила документ до електронного листа, адресованого Сандро, натиснула «Надіслати» та закрила комп’ютер. Документ містив дати, місця та час, які їй вдалося почерпнути з Інтернету, а також із пачки паперів, які Сандро подав у старій картотеці під Орфео/Медоуз. Джулі намагалася налаштувати своєрідну сітку, перехресно посилаючись на поточних гостей у Кастелло Орфей так старанно, наскільки дозволяв вільний час і обмеження її англійської. Заняття, які відвідував Джулі, були лише для відпочинку та розмови, і не дуже допомогли в розшифровці міграції та зупинки художників. Відвідування стипендії з мистецтва інсталяції в Упсалі, Швеція? Поет у в'язниці в Голландії? Життя мешканців Кастелло Орфей не здавалося Джулі зовсім завидним, який таємно мріяв оселитися в більш скромній версії вілли Беллагамба в Галлуццо.
  Викладання англійської мови в Сорбонні в Парижі звучало нормально. Але хіба ніхто з цієї групи не хотів осісти? Можливо, у них не було вибору.
  Інструкції Сандро були дуже чіткими. — Я хочу, щоб ви дізналися, хто з них перетинався з Лоні Медоуз у минулому, скажімо, за останні п’ятнадцять років. Я знаю, що вони матимуть, Маскарелло та Галло вже натякнули на те, що це маленький світ, якщо ви непереборний артист. Очевидно, я не очікую, що ти все дізнаєшся. Але публічні речі: фестивалі, лекції, виставки, творчі відпустки, книжкові тури. Скільки можете».
  У Джулі було лише пару годин, і вона не думала, що зробила всебічну роботу. Це була важка робота; вона не знала, що таке sabbatical італійською, не кажучи вже про англійське слово для цього, але вона скористалася своєю ініціативою та онлайн-словником. Вона була досить задоволена; для неї це нічого не значило, але для Сандро мало значення.
  Вона ще не запитала його, чи телефонував він Луїзі. Настав момент, коли потрібно було просто сісти на заднє сидіння, вона це бачила. І, безумовно, вони були твердими; ніщо не могло вибити Сандро та Луїзу з колії, звісно, не маленьке непорозуміння, як це. Джулі пригадала, як Луїза розповіла їй про рак, і як їй довелося важко ковтнути й удавати, що не злякалася; це було трохи так. Але тут ніхто не вмирав. Вона мала нагадати собі про це.
  Неначе подумавши, перш ніж покласти трубку, Сандро сказав: «Сьогодні ввечері Карлотта Беллагамба піде до дому Альберто, впевнений. Я відчуваю, що батько Альберто не в місті, і зараз буде вечірка».
  «Звідки ти це знаєш?» — запитала вона з цікавістю.
  — Тому що я щойно бачив його батька, який виходив із поліцейської дільниці в Поццо-Бассо; тому що ми з його батьком Нікколо Орфео робимо парі Сьогодні ввечері Альберто влаштовує вечірку, тому що він сказав Альберто, що не повернеться додому. Він залишився у сімейному замку, і хто знає, можливо, я навіть буду обідати з ним».
  І перш ніж Джулі навіть почав перетравлювати цю нову інформацію, він продовжив: «Знаєш, що було б справді корисним, Джулі, якби ти міг туди потрапити?» В партію; в будинок. Поговоріть з цими дітьми. Думайте про це як про частину стеження за Карлоттою, якщо хочете. Але що я хочу знати, це те, коли старий зазвичай грає на виїзді. Дати, якщо можливо; зокрема, якщо він грав на виїзді, то тієї ночі, коли помер Лоні Медоуз». Була пауза. «О, а якби він вживав кокаїн».
  Після приголомшеного мовчання Джулі сказав: «Гаразд».
  «Ти зможеш, хлопче», — сказав Сандро, і вона пом’якшала. Якого біса. Вона могла б спробувати.
  І якщо вона хотіла дістатися Галлуццо до 5:30, їй доведеться йти. По дорозі Джулі взяв близько п’ятдесяти грамів наркотику від дилера на розі площі Санто-Спіріто, сидячи на широкій кам’яній лаві, забризканій голубиним лайном, і тримав суд, схожий на індіанського розумника. Вона знала його з тринадцяти років; він подивився на неї без здивування, простягаючи маленький пакунок із фольги, хоча вона була чиста вже три роки.
  — Усе гаразд, — збентежено сказав Джулі. «Це не для мене».
  «Звичайно, — сказав він, — що завгодно».
  Навіть не повернувшись до своєї кімнати, щоб зняти пальто, як тільки вона опинилася в межах замку, Кейт пішла прямо в офіс.
  Тіціано та Алек Фейрхед розійшлися своїми шляхами, не пробурмотівши на прощання; вони троє поспішили назад під темне небо, елемент сорому, тривоги в їхньому спільному мовчанні. Чи це був вид чоловіка, який вилазив із машини? Упир, як вони, екскурсант? Кейт не була в цьому впевнена; повільний, виважений спосіб, яким він дивився на них, змусив її подумати, що чоловік без голови в потертому пальті мав серйозніші плани.
   Коли Фейрхед підняв руку, щоб попрощатися під великою аркою, Кейт раптом відчула неабиякий хвилювання за нього; він насправді виглядав хворим. І злякався. Але він перехопив її погляд і поспішив геть, перш ніж вона встигла запитати його, чи з ним усе гаразд.
  За дверима офісу Кейт завагалася, почувши голоси. Луки та інший, глибший – нижчий, зліший – голос, який вона впізнала як Нікколо Орфео. «Неможливо», — казав він. «Не може бути й мови».
  Вона постукала. Раптово запала тиша, а потім Лука насторожено запитав: «Хто це?»
  Він звучав втомлено, і коли вона невпевнено штовхнула двері у відповідь на його неохоче: «Тоді швидше», вона побачила, що він теж так виглядає. Він сидів за своїм столом, рукави сорочки були засунуті, піджак зім’ятий на спинці стільця. Здавалося, від сьогоднішнього ранку він виростив щетину за тиждень. Нікколо Орфео стояв біля вікна, його широкі плечі закривали те, що залишилося від світла; він подивився на Кейт через плече, дивлячись на неї з голови донизу, а потім озирнувся назовні. Всупереч усім правилам замку відчувався сильний запах сигарного диму.
  Кейт залишилася стояти в своєму пальті, оскільки її не запросили сісти.
  — Граф Орфей залишиться, — втомлено сказав Сандро. — Принаймні на вечерю.
  — Розумію, — сказала Кейт, чекаючи подальших інструкцій, але їх не було. Вона бачила, що Орфео триматиме їх усіх у звисанні; це був його дім, і якщо він вирішить, що ліжко потрібно заправити за дві хвилини, у якій би кімнаті він не вибрав, тоді їм доведеться стрибнути.
  — Мені було цікаво, чи ти вже подзвонив Бет, — поспішно сказала вона.
  «Бет?» На мить Лука дивився порожньо. «О, Бет. Правильно, так. Я маю на увазі, ні. Ні, я їй не дзвонив».
  «Ну, вона повинна знати», — сказала Кейт. «Перед тим, як вона прочитає це в газеті. Вам не здається? Я маю на увазі, вони були близькі». З вікна Орфео на мить поглянув на неї своїм аристократичним носом, але цього разу не з такою невимушеною розпусністю.
  — Так, так, мабуть, — розгублено сказав Лука.
  Кейт подивилася на годинник. «Якщо це не буде зроблено сьогодні ввечері, — сказала вона, — різниця в часі й таке інше — це буде лише через день».
   «Яка твоя пропозиція?» — нетерпляче сказав Лука. Вона побачила, як він озирнувся на Орфея; чи мав цей чоловік владу над роботою Луки? Кейт завжди вважала, що Траст є цілком окремою організацією, але вона припускала, що замок усе ще належить йому. Вона подумала про те, що Джіневра сказала про те, що Лоні Медоуз створює проблеми всім, хто працював під нею: Мауро, Нікі, Луці.
  — Я подзвоню їй, — сказала Кейт. «Ти дай мені номер, і я поясню їй. Ніжно, знаєте.
  — Гаразд, — сказав Лука, звучаючи нетипово невпевнено. Він почав нишпорити в хаосі на своєму столі в пошуках чогось, а потім зупинився, здавалося, забувши, що шукав. Чи його бентежила присутність Нікколо Орфео, чи він згаював час? Чому він хвилюється за Бет?
  «Номер?» — підказала вона. Він продовжив колупати, знайшов свій мобільний, прокрутив список номерів і прочитав їй номер. Бет жила на східному узбережжі: Вестпорт, Коннектикут. Там був би пізній ранок. Кейт підняла очі від того, як ввела номер у своєму телефоніно , і побачила, що вони обидва дивляться на неї, і це означає цілком зрозуміле.
  — Тоді я подзвоню їй. Я зараз це зроблю». І вона поспішно пішла, все ще на пальті, не розслабившись жодної секунди обміну. За дверима Кейт вагалася цілу хвилину, прислухаючись, але нічого не почула. Можливо, вони теж прислухалися до звуку її кроків, перш ніж продовжити розмову. Вона пішла.
  Зупинившись на кухні, Кейт мала намір пообіцяти Джіневрі, що прийде за мить, щойно вона зателефонує Бет, тільки назрівала нова суперечка. Звичайно, був вихідний Джіневри, згадала вона із запізненням, кухар мав йти додому о п’ятій по суботах. Кейт просто втратила відчуття часу, своїх звичних справ. І від сварки не можна було втекти.
  «Ким він мене вважає?» Джіневра спалахувала. Мауро стояв у кутку з чашкою кави в руці та неприємним блиском в очах. Він ніколи не пив каву без дрібниць; Кейт виявила, що хоче запитати його, що станеться, якщо ти зійдеш із того трактора й зламеш собі шию?
   Поверхні кухні вже були заставлені посудом для вечірнього фуршету, кожна покрита окремою чистою випрасуваною ганчіркою. «Він думає, що я економка, покоївка, прибиральниця?» Він відправляє Анну-Марію додому, звільняє вас від кухонних обов’язків – «при цьому вся сила її погляду звернулася на Кейт», – потім він вирішує, що нам потрібно заправляти ліжка, а я повинен відправити Нікі прибирати стажерку. ванна кімната.
  «Інтерн?»
  — Маленька спальня, — нетерпляче сказала Джіневра. Вона стягнула фартух. «Ну, ти можеш це зробити. Нікі зробив достатньо. Ви можете це зробити, і ви також можете допомогти їй очиститися після вечері. Субота ввечері та неділя вранці, мій вихідний. Сподіваюся, хтось це пам'ятає».
  «Потрібно прибрати кімнату інтерна? Я подумав... — і Кейт збентежено замовкла.
  «Дві додаткові на вечерю», — пробурмотіла Джіневра. «І жодного попередження. Ну, їм доведеться обійтися рисом».
  «Двоє? Хто інший?»
  — Не питай мене, — кинула Джіневра.
  — Шнапер, — сказав Мауро, уперше заговоривши з кутка. «Хтось прийшов поставити нам запитання». Його голос був небезпечно обірваним; він був як слід п’яний, зрозуміла Кейт. «Якщо ви запитаєте мене, за цим стоїть її чоловік». Його сміх був мокрим і невиразним. — І тут є ще Орфей, це трохи змінилося. Без сумніву, охоплений горем».
  Кейт хотіла вибратися звідти; їй це не сподобалося.
  «Де Нікі?»
  «Вона буде на піаніно нобіле », — сказала Джіневра, пом’якшуючи. «Прибирання кімнати інтерна». Тоді вона скривилася. «Ви знаєте, вам доведеться провести її назад на ферму».
  «Я розберуся з нею», — сказала Кейт. «Ти йди додому».
  Джіневра витріщилася на неї, а потім без жодних слів скинула фартух. Провела рукою газові крани на плиті, поправила кухонний рушник на рейці. «Ти йдеш?» — різко сказала вона Мауро. Він знизав плечима, його очі почервоніли. Відтоді, як Дотторесса померла, йому стало ще гірше, подумала Кейт : п’яніший, зліший; можливо, тому Джіневра захищала його. Захищаючи його від нього самого.
   — Гаразд, — сказав він. «Подивіться трохи телевізора».
  «І перекусити». На Джіневрі було пальто, і вона втомлено вивела Мауро попереду себе за двері. З темряви закрутився крижаний вітер. — Перекусити, — повторив він, ніби не знаючи, що означають ці слова, коли за ними зачинилися двері. Кейт сподівалася, що Джіневра була за кермом.
  Біля кухонних дверей вона зупинилася й прислухалася; Почув, як собаки почали лаяти з іншого боку пагорба, коли в поле зору з’явився Пунто кухаря. Джіневра знала, що щось не так, тому вона тримала Мауро на волі. Кейт подивилася з пагорба в інший бік, у бік Вілліно . В одному з верхніх вікон приземкої будівлі горіло світло, і поки вона стояла там, ще більше світла спалахнуло ближче, праворуч із-за пральні. Сучасна квартира зі скляною стіною: Мішель, напевно, вмикає всі лампочки. Невдовзі гості з’являтимуться один за одним, наче звірі, які винюхують наступну страву, незважаючи ні на що.
  Коли вона переходила подвір’я до кам’яних сходів і великих дверей, більш-менш одночасно сталося дві речі. З чорного неба почали шугати сніжинки, а всередині замку хтось – це могла бути лише одна людина – почав грати на піаніно. Хоча це здавалося надто скромним описом для звуку, який долинув до Кейт, зупинивши її там, де вона стояла. Як рідина, музика витікала крізь кожну щілину у віконницях, між дверима та дверною коробкою, піднімаючись і розливаючись, м’яко й меланхолійно, на подвір’я, заповнюючи простір, оточений сірими стінами й чорним небом над головою, наче Кейт була в ній. власний приватний концертний зал. Лише на мить, поки вона стояла і забула, що її хвилює або куди вона йде, вона зрозуміла суть усього цього. Великий жахливий замок з метровими стінами, закритими кімнатами, усамітненням, годуванням і напоїв нещасних гостей, муками. Для цього.
  Вона побачила, як він пройшов навшпиньки в коридорі, як мінотавр, його велика голова між великими плечима схилилася над блискучим чорним піаніно, не звертаючи уваги, і піднімаючись широкими вигинами кам’яних сходів, вона затамувала подих.
  Нікі стояла в дверях маленької кімнати інтерна, спираючись на тесаний камінь у кутку, тримаючи в руці вологу тканину. Вона була приголомшена, прослуховування. Кейт приклала палець до губ, і Нікі кивнула. Її очі були круглі; вони чули гру Тіціано раніше, але він ніколи не звучав так. Музика бриніла й котилася, тепер заливаючи кожен куточок стародавньої будівлі; її погляд перехопив рух вище на сходах, Кейт підняла очі й побачила Алека Ферхеда на верхньому майданчику, очі якого блищали у світлі знизу. Їй здавалося, що музика кличе їх усіх зі схованок — і свято, і попередження, і похоронний марш, усе в одному.
  Ферхед змінив увагу, і він подивився на неї, а потім, досить несподівано, вона побачила вираз, якого ніколи раніше не бачила, усмішка чистого щастя та звільнення розповсюдилася на його обличчі, ніби він був заскочений зненацька чимось, що його захопило. . Кейт кивнула головою, і в цей момент вона відчула, як Нікі взяв її руку й міцно стиснув.
  Повернувшись, вона посміхнулася дівчині в обличчя. «Все гаразд», — промовила вона, бо ошелешений погляд Нікі перетворився на жах, коли загриміли ноти, і вона підбадьорливо посміхнулася. Ніби під ними Тіціано зрозумів, що музика виходить за межі його контролю, вона змінилася або він приборкав її, і Нікі поряд з Кейт видихнула. Відчувши відлив напруги, Кейт подивилася через плече на маленьку охайну кімнату, яка колись була Бет: одне довге вікно з віконницями, вузьке ліжко з вицвілим м’яким червоним оксамитовим покривалом, кут, повернутий назад у колі світла, пролитого нічна лампа. Був поставлений стіл з папером і телефоном. Побачивши її запитальний погляд, Нікі лише знизав плечима.
  «Це ми з тобою», — прошепотіла Кейт. «Я відправив Джіневру додому». Нікі слухняно кивнула.
  Все ще дивлячись у кімнату, Кейт не побачила ні сліду перебування Бет, ні викинутої паперової палітурки на полицях, ні сліду на стінах. «Ти сумуєш за нею?» тихо сказала вона, і Нікі поворухнула головою, дивлячись, неоднозначно. Потім кивнув.
  «Їй тут не сподобалося», — прошепотіла вона. «Вона сказала мені, це її налякало. Щось її налякало». Кейт на мить придивилася до її виразу. Згадав, що Нікі теж вірив у привидів; обережно взяв вологу ганчірку з її рук і потягнув двері кімнати інтерна за собою.
   «Давай, — сказала вона. «Вони скоро всі з’являться, а випивки немає». Музика, здавалося, несла їх униз сходами, вимірюючи їхні кроки, ніби вони не могли не йти в такт їй, ніби вони танцювали. Коли Кейт досягла дна, вона зупинилася.
  На порозі стояв чоловік середніх років із широким, втомленим обличчям, у руці в невеличкій сумочці, схиливши голову, слухаючи. На ньому був капелюх, на полях якого щойно танув сніжок. Наче за командою, музика піднялася до ідеальної точки та припинилася.
  — Сандро Челліні, — сказав чоловік у новій тиші й простягнув руку.
  OceanofPDF.com
  Розділ F п'ятнадцятий​
  ДВІ ДІВЧАТА — ЖІНКИ , він мав би сказати, що він знав — витріщилися на нього у відповідь, одна маленька, мишата й гостроноса, друга висока, плечиста, чорноволоса й розумна. Він уже бачив високу дівчину з двома чоловіками, які дивилися на нього вниз, і не помилився, вважаючи її красунею. У неї був повний, опущений рот П’єро делла Франческа: обличчя цариці Савської та міцні плечі дівчини-солдата. Сандро міг уявити, як вона крокує в бій, не замислюючись.
  — Катерина Джоттоне, — сказала вона й простягла руку. «Я помічник керівника. Помічник Луки».
  Вона мала акцент, близький до сієнського, тож не звідси. Її хватка була теплою й міцною; її чорне волосся було розпущене посередині, і вона подивилася на нього з цікавістю, а не неприязно, наче мала щось до нього. Наче він міг принести хороші новини, але вона ще не була цілком впевнена; ніби вона йому довіряла. Згадуючи це, Сандро відчував скрип і давність, але вона виглядала так, як кожна дівчина, яку він коли-небудь хотів запросити на побачення, якби він не був надто сором’язливим і самотнім, починаючи з тринадцяти років. Вона була схожа на Луїзу.
  Гра на піаніно припинилася. Це було надзвичайно дивно: Сандро не вважав себе ні чуйним, ні сприйнятливим. до атмосфери чи забобонів, але поки звучала музика, він відчував, ніби все це не було цілком реальним. Ні прорізані вікна великої, темної, невблаганної будівлі, що нависла над ним у сутінках, ні високі мовчазні кипариси, що оточували його на підході, ні сніг, що кружляє на порожньому подвір’ї. Єдине справжнє, що залишилося позаду нього на цьому крутому повороті: роз’їдена багнюка та відблиск міліцейської стрічки, що чіплялася за вербу.
  «Ти… гм… слідчий», — сказала худа дівчина з гострим носом і волоссям опудала, і реальність повернулася. Щось у ній нагадувало йому Джулі. «Я щойно застелив твоє ліжко. По сусідству з кімнатами Доттореси . Вона кинула на нього очі-намистинки. По сусідству; Сандро було цікаво, хто б зайняв таку кімнату за нормальних обставин.
  «Показати тобі?» – сказала Катерина Джоттоне. Вона не знала, що він прийде, але інша дівчина знала. Катерина була тут аутсайдером, як і він, і думала на ногах. добре. «Або тобі потрібно спочатку побачити Луку?»
  — Я просто залишу ці… речі, — сказав Сандро, піднімаючи свій футляр.
  Кімната була маленькою, але це було добре в такому великому протягу, як це; воно здавалося теплим і добре освітленим. Був стіл, який він міг використовувати як письмовий, і довге вікно. «Ви дуже добрий».
  «Я скажу Луці, що ти тут?» – сказала Катерина Джоттоне. Позаду неї на сходовому майданчику друга дівчина переминалася з ноги на ногу, прислухаючись.
  «Це було б чудово», — сказав Сандро. «Дякую, міс Джоттоне. Ви дуже допомогли».
  — Катерино, — сказала вона, схиливши голову. «Мені приємно». Вона спохмурніла. — Буде… вечеря, або щось на зразок, трохи пізніше. Ми трохи – догори ногами. А в суботу вихідний вечір Джіневри; вона кухар. З восьмої в їдальні щось розкладуть. Але я впевнений, що Лука – містер Галло – покаже вам».
  Коли Сандро обережно зачинив двері, він почув їх на сходах, низький голос Катерини Джоттоне та збудливе балакання іншої. Він не знав, що їм сказав Галло; мінімум був тим, що він собі уявляв, але людям не знадобилося багато часу, щоб все вирішити. Він цього не зробив потрібно турбуватися про це.
  Комп’ютер завантажувався цілу вічність. Сандро знав, що комп’ютери економлять будь-яку кількість часу; все одно ефект, який вони справили на нього, лише посилив його нетерпіння. Синій екран із запитом пароля, піктограми з’являються одна за одною, дзижчать і клацають. З’явилася заставка: це був краєвид із маленького будиночка, який вони з Луїзою давно орендували на Лігурійському узбережжі; Джулі завантажив його для нього. Смуга фестончастого зелено-білого тенту й сонце, що заходить у море, пара пришвартованих човнів, чорних на сріблястій воді. Ліворуч від комп’ютера на столі Сандро поклав папку зеленої картки з інформацією про гостей замку. Він вирішив, думаючи про Катерину та мишачу дівчинку, про відсутнього кухаря, про тих, хто керував трактором і пікапом, який він бачив припаркованим позаду замку, що це не зашкодить мати записку чи двоє також у штаті закладу.
  Чи надіслав би кухар, садівник чи дівчина з довгим чорним волоссям і м’яким акцентом вальдічіани анонімний електронний лист через проксі-сервер про жінку, яку вони навряд чи коли-небудь зустрічали? Ні, не стали б. Але Сандро не вірив, що всі свої яйця потрібно складати в один кошик; закривати його варіанти на такій ранній стадії розслідування було б поспішним. І тепер він був тут, серед цих похмурих і порожніх пагорбів, тепер він дихав повітрям замку, чув його скрип і шепіт і відчував, як його товсті стіни згортаються навколо нього, головоломка смерті Лоні Медоуз перетворилася на щось інше, щось предметне змінити, щось ще живе, його наслідки ще не розгадані. Раптом темрява цього замку та його території наповнилася можливостями.
  Воно б прийшло. Так завжди було.
  Майже ніколи не було легко, але це прийшло; ви повинні були стояти в центрі нерухомого місця, як це, і слухати, і спостерігати. Це було замкнуте коло, як і багато вбивств; вам просто потрібно було намалювати краї, а потім подивитися на ті, що зібралися всередині. Подібно до ромського місця, куди колись покликали Сандро та П’єтро, оскільки тіло молодого чоловіка лежало прямо поза межами світла причепів і покинутих контейнеровозів, пораненого більше двадцяти разів і залишеного стікати кров’ю в пилу на солодкому… пахне квітень вечір.
  Деякі мандрівники залишилися у своїх трейлерах, інші зібралися на межі поля зору поліцейських, які світили вогнями на тіло, а потім щохвилинно оглядали його руками в рукавичках. Один чи двоє прийшли, щоб надати інформацію, якій не можна довіряти. Молодий чоловік — не більше ніж хлопчик — був одним із них, і вони знали, що їх підозрюватимуть.
  На це був потрібен час, це було точно. Треба було знайти речові докази, проаналізувати пилок і пил, визначити форму й особливості знаряддя вбивства, але здебільшого це було питання очікування. Чекаючи, щоб їм довіряли, щоб підозра зникла, щоб люди почали говорити – навіть не з Сандро та П’єтро, а між собою. І тоді, нарешті, маленький і розлючений ромський хлопчик прибіг до Сандро, його обличчя було поцятковане брудом і плакав, і той сказав йому, що його старший брат був закоханий у дівчину ззовні.
  Печатка ламається, і світ кидається всередину. Сандро все ще пам’ятав дотик голови того маленького хлопчика до грудної клітки, гарячої й вогкої, відчуття немитого волосся під долонею.
  Він став і підійшов до вікна.
  Спочатку були внутрішні віконниці, потім вікно; він відкрив її, щоб відсунути зовнішні жалюзі. Від холоду йому перехопило подих, але він трохи постояв біля відчиненого вікна й дивився. Сніг ще падав, але вже тихо, тихо; вітер ущух, і він міг відчути зміну, що настала над ландшафтом, коли сніг вкрив і приглушив його, відчув його чистий холодний запах у повітрі. Під ним проїзд і галявини розвіювалися, але навіть темні далекі пагорби сяяли білим відбитком, відбиваючи якесь таємниче джерело світла: можливо, місяць, який ненадовго просвітив крізь розрив снігової хмари. Чи був місяць дві ночі тому? Сандро спробував пригадати; це була ніч, чи не так, коли Луїза сказала йому, що їде геть.
  Серед ночі він піднявся до туалету. Як завжди, його вік і все таке. Сандро заплющив очі, намагаючись пригадати, і на мить усе, що він міг пригадати, — це розпач, який охопив його в прохолодній ванній кімнаті та її матовому вікні. без віконниць. Не тому, що він буде сам кілька днів, а тому, що його якось залишили. Він знову відкрив очі. Було темно, або майже; не більше ніж шматок півмісяця, який видно над головою.
  Ця думка чомусь пригнітила його; чи було б краще, якби світив повний місяць тієї ночі, коли помер Лоні Медоуз? Тому що він сам не хотів би померти в темряві. І з інших причин він зараз не міг точно визначити, але які б йому прийшли в голову.
  Сандро обережно зачинив віконниці й повернувся до столу.
  Знайди коханця. Знайдіть відправника електронного листа.
  Він зупинився на місці, насупившись. Чи були б ці двоє однаковими? Це було можливо, так. Він міг уявити сценарій, за яким чоловік міг би надсилати листи ненависті, а потім ставати коханцем жертви. Але це була натяжка. З такою жінкою, як Лоні Медоуз, різкою, настирливою, допитливою? Розтяжка. Він стояв дуже нерухомо, задумавшись.
  Сандро спало на думку, що він навіть не може бути впевнений, чи відправник електронного листа також був її вбивцею. Якби це було вбивство. У нього боліла голова від спекуляцій: треба було почати дивитися на факти.
  Якби ви хотіли відправити когось розбити машину наодинці, як би ви це зробили? Сандро міг придумати принаймні один спосіб, але жодного, який гарантовано мав би успіх. Зрештою, вона могла бути важко поранена, покалічена або паралізована, а не вбита. Отже, ваші ручні роботи повинні бути непомітними, на випадок, якщо вона повернеться, щоб розповісти історію. Хоча, можливо, травми було б достатньо; можливо, хтось просто хотів зустріти Лоні Медоуз віч-на-віч з реальністю, яку вона не могла зачарувати – з тим фактом, що вона, як і всі інші, була смертною.
  Він поклав свій мобільний телефон на зелену папку, і той терпляче блимнув йому у відповідь, показуючи, що має потужний сигнал. Десь тут має бути передавач, хоча він не пам’ятав, чи бачив його. Йому слід було перевірити сигнал у долині, чи не так? Чи змогла б вона покликати на допомогу? Якби вона мала з собою телефон. Чи змогла б вона отримати сигнал?
  Сьогодні кожен завжди мав телефон; якби Сандро міг пригадати тримати його на ньому і заряджати, то кожен міг.
  Необережно проводячи пальцем по сенсорній панелі ноутбука, Сандро увійшов до широкосмугової мережі Castello Orfeo, яка була незахищеною. Немає нікого за милі навколо, щоб безкоштовно його вивантажити, то навіщо турбуватися?
  Годинник у кутку екрана показував 18.45. Джулі спостерігав би за Карлоттою Беллагамба й чекав її моменту. Сандро був упевнений, що вона впорається. На секунду він відчув укол провини; це насправді не було про дівчину та її хлопця-наркотика, чи не так? Він використовував її – використовував їх. Але Джулі була інша справа. У Джулі була своя програма; тепер вона сприймала Карлотту як свій випадок. На екрані Сандро відкрив поштову скриньку, натиснув «Надіслати» й «Отримати», вражений тим, як швидко ці речі стали його другою натурою.
  У його поштову скриньку пінгувалися повідомлення, шквал сміття, спам, який Джулі запрограмував видалити, потім одне від Джулі.
  Унизу знову залунала музика, цього разу тихіша, тиха й гарна. Шопен? Сандро подобався Шопен, навіть якщо він не міг стверджувати, що знає багато про музику; Луїза час від часу насолоджувалася концертом у Театро Комунале чи Гольдоні, трохи Верді, трохи Моцарта, і Сандро, якби не працював, йшов з ними, щасливий невіглас. Ця музика тепер заспокоювала його, хвилі нот, наче вода, ніби її було спеціально складено, щоб полегшити тривожні думки. Але які думки могли турбувати покровителів Шопена? Багаті чоловіки і жінки, в замках і палацах.
  Відкинувшись на спинку крісла, Сандро вдихнув запах старих грошей, каменю, дерева та лаку, задумавшись. Він відкрив електронний лист від Джулі: список, потім щось на зразок таблиці з датами, часом і віком. Пер Гансен, народився в Тронхеймі, Норвегія, 1953; Олександр Ферхед, народився в Лондоні, 1954; Тіціано Скарпа, Местре, 1966 р.; Мішель Коннор, уроджена Вільямсбург, Бруклін, 1956; Тіна Кройц, народилася в Орландо, Флорида, 1977. Сандро похилив голову, намагаючись зрозуміти графік. Невже цим людям нема дому, куди можна піти? Лондон, Париж, Каракас, Ярра; здавалося, що вони ледве осіли. Ні: один із них, норвежець, той, чия рідна країна здавалася найменш гостинною, провів там найбільше часу: у 1985 році він відвідав стипендію для творчого письма в Барселоні, а потім Осло відтоді. The сім'янин. Важко зрозуміти, як він, принаймні, натрапив би на Лоні Медоуз перед тим, як приїхати до Орфея, якби вона не побувала в Осло. Чого він не міг уявити.
  Алек Ферхед і Лоні Медоуз були в Лондоні між 1981 і 1982 роками.
  Потім він щось почув. Понад спокусливі варіації музики Сандро почув, як хтось стоїть на сходах біля своєї кімнати, не голосно, але безпомилково. З інстинкту він закрив екран комп’ютера й підвівся, швидко й тихо, притримуючи стілець, щоб він не шкрябав. Почувся стук.
  На порозі, обережно, щоб не увійти, Лука Галло виглядав стурбовано вибачливим. Власне, кілька разів вибачився за те, що Сандро довелося прийняти й прийняти в Кастелло Орфей не ним самим, а кимось іншим.
  «Але вона була дуже мила», — сказав Сандро, відчуваючи потребу захистити Катерину Джоттоне. «Зі мною не могли поводитися більше – ну, правильно».
  «Так, — сказав Галло, здивований, — так, ну, звичайно. Катерина зовсім недавно – їй довелося ступити в пролом, якщо ви мене розумієте. Але вона добре виконує свою роботу, так, чудову роботу».
  І знову у Сандро виникло відчуття, що вони з Катериною в деякому роді в одному човні: аутсайдери, і від них нічого не очікують.
  Тоді Лука Галло хвилювався над аранжуваннями. У їдальні приготували щось на кшталт вечері, і Галло показав Сандро, якщо він захотів, де її знайти, власне, неподалік від місця, де він припаркував машину, неформальна домовленість, люди могли прийти і ходили як хотіли по суботах, але сьогодні було трохи незвично.
  Галло трохи скривився. «Нікколо Орфео – граф Орфео, хоча він насправді не використовує цей титул, розумієте – він вечеряє з нами сьогодні ввечері. Отже, якщо ви хочете приєднатися до нас?
  — Звичайно, — сказав Сандро. — Якби я міг мати півгодини?
  Галло дивився в кімнату, і речі, розкладені на столі. «Звичайно, — сказав він неуважно, — так, спочатку тобі буде чим зайнятися. Я… ага… я, гм, згадав про вашу присутність тут гостям. А – скорочена версія.' Він увійшов до кімнати, наполовину зачинивши за собою двері; маленький простір раптом став меншим.
   — Так, — сказав Сандро. «Я можу уявити».
  «Я створив у них враження, що це була якась формальність. Маскарелло, у своєму горі – ти знаєш».
  «А персонал? Деякі з них, здається, добре розуміють, чому я тут. Не всі».
  — А, — розгублено сказав Галло. «Так. Я тільки сказав – добре. Я згадав вас побіжно, Джіневрі. Здається, новини якось мандрують».
  — А Орфей? Він говорив невимушено, стежачи за Галло краєм ока.
  «Орфей? Що з ним? Щось там було. Галло дещо знав.
  «Він знає?» Сандро підбадьорливо посміхнувся. «Чому я тут?»
  «Ах, так. Хоча однозначно – добре. Він живе у Флоренції, навіть якщо це місце його родини. Вам не потрібно буде з ним говорити?» Блеф і паніка.
  Чоловік, якого Сандро бачив, як владно проривав похмурий маленький поліцейський відділок Поццо, крикнув би на Луку Галло, не замислюючись, Сандро це бачив; ніби середньовічний селянин. І просте припущення, що граф може співпрацювати з розслідуванням приватного детектива з будь-якої теми, безумовно, було б сприйняте як образа його гідності.
  — Але він знав Лоні Медоуз?
  Лука Галло знизав плечима, його небайдужість не переконувала. «Звичайно».
  «І коли… ах… коли він був тут востаннє?» У ніч аварії?
  — О, ні, — швидко сказав Галло. «Він зазвичай не приходив вечорами, не часто, це довго їхати, ви розумієте. Ні, я думаю, що востаннє він був тут у – дозвольте мені подумати – у неділю. Насправді немає потреби – взагалі немає потреби. Поговорити з ним.
  — Ну, можливо, лише одне-два слова, — м’яко сказав Сандро.
  Галло кинув на нього погляд. Сандро побачив, що нігті чоловіка обгризені дощенту. Він нахилився повз Луку Галло, штовхнув двері й сів на кут ліжка.
  — Містере Галло, — сказав Сандро, дивлячись на нього. «Лука». У м’яких мавпячо-карих очах Луки Галло спалахнула тривога. Чи міг він справді це підозрювати чоловіче, цей смикаючий клубок тривог? Ходячий зрив.
  «Лука, тут…» він завагався, обережно досліджуючи. «Чи є ще щось, що я повинен знати?» Про вас і Дотторессу Медоуз, наприклад? Будь-яка ворожнеча? Засмучений? Бо якщо є, то вийде, розумієте. Це завжди так».
  — Я ж казав тобі, — сказав Галло з блідим обличчям під щетиною. «Ми були хорошою командою».
  Сандро нічого не сказав, лише подивився на нього.
  «Ми не були друзями», — змирився Лука. «Гарно? Але ми працювали разом».
  — Добре, — тихо сказав Сандро, підводячись на ноги, обійшовши Галло, який стояв, наче прищеплений, і знову відчинив двері. «Отже, я сам знайду дорогу вниз». Він показав рукою, і Галло випередив його з дверей на широкий майданчик.
  «І я радий представити себе». Ґалло кивнув, дивлячись на нього насторожено, ніби знав, що наразі його зняли з гачка. Сандро бадьоро вів далі. — Як ви думаєте, тим часом чи міг би я… ну… швидко оглянути квартири доттореси Медоуз? Він використав це слово так, наче вона була принцесою. Це місце діставало його.
  «Звичайно». Рибалка в обвислих кишенях піджака Галло знову виглядав стурбованим, нервово нетерплячим. Він витяг зв’язку ключів, від’єднав один. «Вони зовсім поруч; вона була першою з наших директорів, яка зайняла ці кімнати». Коли він сказав це, в його тоні було щось різкіше.
  Сандро подивився на ключ, який усе ще тримав у руках Галло. «Коли поліція... коли вони прийшли повідомити вас про її нещасний випадок, вони попросили показати кімнати?» — недбало запитав він.
  Галло знизав плечима. «Вони заглянули. Це все. Я… я нічого про це не думав. Я маю на увазі, наскільки вони знали, вона загинула в автокатастрофі».
  — Так, — сказав Сандро, і їхні погляди зустрілися. — Гадаю, так. Грассо, безсумнівно, здавався досить зарозумілим, щоб вважати це марною тратою часу, або, можливо, вони занадто поважали власність Орфея.
  «Хочеш, я тобі покажу?» Рука Галло стиснула ключ; Сандро спало на думку, що він був би не зовсім так заохочуючи поліцейських, що пробираються через його дорогоцінний замок.
  «Я, мабуть, зможу знайти дорогу сам», — легко сказав Сандро. — І їдальня теж, ви сказали, неподалік від того місця, де я припаркував машину? Я піду за своїм носом, чи не так?» Галло не поворухнувся. «Дякую, — сказав Сандро, — я буду добре». І простяг руку.
  Галло неохоче впустив туди ключ. — О, — сказав Сандро, задумливо дивлячись на нього. «Ще одне. У вас є її номер? Номер мобільного телефону Dottoressa ?
  Галло стривожено кліпнув на нього. «Її номер?» Ніби він запитав, чи є у нього нижня білизна мертвої жінки.
  — Номер її мобільного, — терпляче відповів Сандро.
  Знову копаючись у кишені, Галло дістав маленький пошарпаний телефон і тицьнув його, доки на крихітному сяючому екрані не з’явилося те, що він шукав.
  Сандро нічого не пояснював, крім усмішки. — Дякую, — сказав він. Галло продовжував стояти, аж поки Сандро доклав руку до дверей і зробив крок уперед, і лише тоді чоловік нарешті повернувся, щоб піти.
  Повертаючи ключ у важких подвійних дверях, Сандро думав про Нікколо Орфео. Його перша думка була надто зарозуміла, щоб займатися вбивством. Надто дурний, його другий.
  У квартирах панувала темрява, тепла, оксамитова, запашна темрява: навіть не ввімкнувши світла, Сандро зрозумів би, що в них живе жінка. Знав би, мабуть, що це за жінка теж. Жінка, яка любила відчувати свою присутність, якій подобалося простежувати свій характерний аромат у житті інших людей; жінка, яка любила свої зручності та свої задоволення. Він потягнувся за дверима, щоб знайти вимикач; він очікував блискучого спалаху над головою від якоїсь величезної потвори у вигляді люстри, але вимикач увімкнув серію ламп, персикових і золотих, що м’яко освітлювали велику неприбрану кімнату. Він зачинив за собою двері.
  Кімната була не просто великою, вона була чарівною. Навпроти обшитої панелями стіни він мав три довгі вікна, які відповідали вікнам у маленькій кімнаті Сандро, а над ним стояло величезне ліжко з ошатно різьбленим дерев’яним узголів’ям, темним оксамитовим покривалом і розкиданим щонайменше півдюжиною предмети викинутого одягу, деякі розкладені так, ніби пропонували цілі вбрання. Вона витратила деякий час на вибір, що одягнути. На підлозі лежала зім’ята смарагдово-зелена сорочка з якогось тонкого матеріалу; його явно носили. Пара штанів; шовкова білизна. Також носили. Сандро переступив через них, гадаючи, що сказала б Луїза. Отримання зображення.
  Двері в одному кутку були прочинені: ванна кімната. Нахилившись, Сандро клацнув іншим світлом; ця була освітлена, як гардеробна зірки, м’яке світло світилося навколо старовинного дзеркала. Велика мармурова ванна, схожа на ванну римського імператора, з м’якою плямистою зеленою плиткою, яка виглядала дуже дорого. Здавалося, його нещодавно обладнали й прикрасили, і Сандро пригадав слова Галло, що попередні директори не займали ці кімнати. Тож вона привласнила найкрасивіші кімнати й розфарбувала їх у своїх кольорах. Не шкодуючи коштів.
  Розташувавшись серед плитки в одному стриманому кутку, Сандро зрештою знайшов те, що шукав: шафку для ванної кімнати. Це не дало нічого, що його дуже цікавило: якісь знеболюючі з кодеїном, сильні, але випили лише одне. Жінка, яка не хвилювалася з трав’яними ліками, а вибрала ядерний варіант, лише помірно. Він шукав протизаплідні таблетки? Ну, він знайшов кілька. П'ятдесят п'ять, але тоді ще не менопауза. І щось, на його думку, було ліками ЗГТ, тому пояс і брекети, це була жінка, яка все ще харчувалася власними гормонами, але вона не ризикувала. Останнє, чого хотіла ця жінка, це дитина.
  Стоси дорогих кремів і лосьйонів. Що б вона зробила, якби ознаки старіння більше не можна було ігнорувати чи зволожувати? Пластична хірургія, мабуть. Сандро змусив себе не судити. Чому б їй не хотіти триматися своєї зовнішності? Відчувши навколо себе присутність жінки, як теплий задушливий туман, він задумливо зачинив двері кабінету й повернувся до великої спальні. На туалетному столику лежала косметика й маленький шкіряний футляр із коштовностями; це виглядало як справжня угода, або більша її частина. Кілька перлин з діамантовою застібкою, діамантова брошка у формі зірки, каблучка з великими сапфірами, опалами, гранатами. Темно-червона губна помада лежала оголеною, стерта до тонкості; її улюблений відтінок. Луїзі це сподобається, чи не так? Або, можливо, це засмутило б її; можливо одне потім інше. Сандро дістав мобільний, і набрав номер, який йому дав Лука Галло.
  У поліетиленовому пакеті, який санітар передав йому в морзі, не було мобільного телефону. Він не знайшов його біля річки, лежачи на руках і колінах у замерзлій траві, коли світло спало. Був він тут, похований під викинутим одягом, у шухляді чи сумочці?
  Чи буде він заряджатися через два дні? Зараз багато телефонів. Він підніс його до вуха. Десь дзвеніло. Знову опустив, прикрив рукою й прислухався. Десь дзвонить, але не тут.
  Якби це було замкнене, непомічене, у шухляді в поліцейському відділку в Поццо-Бассо, чи було б його почуто? напевно. Вони б його вимкнули? Ймовірно; але цей телефон не був вимкнений. У той момент, коли Сандро знову підніс свій мобільний до вуха, увімкнулося повідомлення з автовідповідача, і він відчув, як волосся піднялося на його шиї, а звук того голосу, що тихо говорив до нього з минулого, завершив картину, яку він мав мертву жінку до досконалості. Він знав її запах, точний колір її очей, навіть форму її акуратного тіла, відбитого на тому одязі, що залишився лежати на підлозі, та великому позолоченому ліжку, а тепер і її голос. Жодного механічного повідомлення за замовчуванням для Лоні Медоуз, ні: їй довелося записати власне, двома мовами, дихаючою та солодкою, її англійська весела, пряма та інтимна, італійська лінива, звабливо американська. Вона б ніколи не постаралася зробити це правильно, Лоні Медоуз ніколи б не відчула потреби маскуватися серед місцевих жителів.
  Зараз вона не могла підійти до телефону. Ніби вона розмовляла з ним, і тільки з ним.
  «Ти закохуєшся в неї, — глузував із себе Сандро, — закоханий у мертву жінку, та й то не добру. Можливо, це сталося тому, що думка про те, як Луїза посміхається в очі іншому чоловікові, не виходила з його думок протягом сорока восьми годин, але він раптово й приголомшливо окреслив одну з тих кімнат, повних старих пальт, розбитого посуду та запорошених картин, нелюбимий мертвий залишає позаду свій скарб забутих і збентежених емоцій, серед яких безнадійне кохання. Він швидко вимкнув мобільний, завершивши розмову.
  Приліжкові тумбочки, тумби з горіхового дерева на витончених ніжках і кожна з маленькою шухлядкою. На якому боці вона спала? Обидва, по вигляд цього. Примхливий, схильний до самозакоханості, розповзається по ліжку. З одного боку книжка з тріснутим корінцем, з іншого — наполовину наповнена склянка з водою. Сандро підійшов до шафи зі склянкою для води, відчинив шухляду й дістав срібну блістерну упаковку з трикутними таблетками, які він там побачив і очікував там побачити. Сьогодні не завжди синього, а всіх кольорів, хоча ці випадково були світло-сіро-блакитні, чотирьох зникло, один з яких він бачив крізь поліетиленовий мішок для доказів, у якому містилося майно Лоні Медоуз. Віагра.
  У кутку стояв стіл, а на ньому маленька біла машинка, яку він ледве впізнав як портативний комп’ютер, такий маленький і тонкий він був. Звичайно, у неї був би комп’ютер. Було відкрито. Сандро стояв, споглядаючи це. Чи залишила б вона його відкритим? Він натиснув нігтем кнопку ввімкнення: екран став синьо-зеленим; він чекав. Нічого, тільки тихе, сліпе світіння. Немає запиту на пароль. У Сандро зростало відчуття, що хтось втрутився в цю машину. Якби він був у військовій частині, маючи цілий відділ, присвячений витягуванню інформації з комп’ютерів – ну, він не був. Чи ця компактна збірка з пластику, схем і кремнію зберігає всі її секрети? Напевно, ні: машини мали свої обмеження. Сандро знав, що міг би покласти його в сумку й повернути до Флоренції, щоб один із технічних контактів Маскарелло розібрав, але на даний момент Сандро доведеться продовжувати без нього. Зрештою, це була лише машина, сучасний ярлик до чийогось приватного життя. Були й інші маршрути.
  Унизу, над ним, долинали кроки. Повернувшись до звуку, Сандро побачив, що той не повністю зачинив за собою двері, що було безглуздо. Він швидко перетнув кімнату й обережно зачинив її, почувши, як людина проходить униз, не зупиняючись. Наразі він востаннє озирнувся по кімнаті.
  Вона поспішно змінилася. Вона взяла з собою Віагру і мобільний, бо його тут не було. Вона збиралася зустрітися зі своїм старшим коханцем.
  У власній тісній кімнаті покоївки Сандро востаннє перевірив пошту, але нічого не було.
  19.45; Луїза пішла з роботи, напевно? Якби вони відправили її додому раніше, як вони повинні були зробити після довгої суботи з кількома напруженими днями попереду, вона могла повертати ключ від квартири заблокувати прямо зараз. Вона могла бути там півгодини, сидячи за кухонним столом, навіть якщо припустити, що вона не відразу побачила записку – Сандро виявив, що скрипить зубами. Забудьте про це. Під ним музика плавно наростала, наростаючи до точки неповернення.
  Луїза не працювала електронною поштою; він не знав, чому відчув той приплив надії та страху, коли натискав «відправити» й «отримати». Унизу пролунали останні ноти, запала тиша, а потім пролунали оплески.
  «Час зустрітися з місцевими», — подумав Сандро.
  «Приватний детектив? У Dottoressa – нещасний випадок? Ви це знали? Нікі не хотіла показувати Кейт обличчя, розпускаючи волосся, але майже непомітно кивнула.
  Вони були на кухні, поспішно начищали келихи й столові прибори й розставляли їх на тацях, бо тепер усе відставало від графіка.
  Проте навіть коли вона це сказала, Кейт зрозуміла, що це було не таким несподіванкою, як мало б бути. Навіть коли вони вперше побачили його, вилазячи зі свого скромного маленького автомобіля, зі схилу пагорба, щось було в Сандро Челліні. Щось обережне і скрупульозне. Тіціано й Алек Фейрхед теж це бачили, вона знала, що вони замовкли в сутінках поруч із нею.
  «Хто вам сказав?»
  Нікі знизала плечима, виглядаючи жорстоким.
  — Джіневра?
  «Насправді, Мауро. Лука Ґалло сказав йому, що приїде слідчий, щоб, можливо, розгадати його».
  Кейт відступила на крок і уважніше подивилася на Нікі. "Тому що?"
  — О, я не знаю, — глухо відповіла Нікі. Мауро каже, що Галло хоче домогтися його звільнення, як це зробила Дотторесса . Вважає, що це велика змова.
  «Справді?» Вона не повірила. «Можливо, у нього параноїк щодо Луки», — сказала Нікі, возячись. Вона виглядала млявою та почувалася незручно, її шкіра стала ще плямішою, ніж зазвичай в теплі кухні.
  — Нікі, — сказала Кейт, — не сприймай це неправильно, але тобі потрібно забратися звідси. Я не маю на увазі просто переїхати до Поццо, я маю на увазі, далеко. Живеш там, твоя мама, Джиневра, Мауро…
  «Ти так думаєш?» — сказала Нікі, нахмурившись, наче така можливість не спадала їй на думку. Вона подивилася на Кейт. «Ну, — сказала вона в пориві конфіденційності, озираючись навкруги, наче її могли підслухати, — Дотторессі точно не подобався Мауро навіть раніше — того ранку. Вона винесла йому письмове попередження. Вона сказала, що якщо вона знову спіймає його п’яним, він вилетить; вона навіть сказала, що збирається отримати якийсь алкотестер».
  Кейт пригадала свою нещодавню поїздку до Поццо, щоб забрати свої речі, як Мауро вийшов із бару, почервонівши та задихавшись бренді. «Ну, — повільно сказала вона, — вона мала рацію, чи не так?»
  — Це його дім, — просто сказала Нікі. Вона підійшла й стала біля дверей Кейт. «Це місце — його життя».
  Небезпечно вигнати людину з дому. Вони дивилися одне на одного, обидва відчуваючи, що це серйозно; присутність Сандро Челліні в замку підтвердила це. Чи завжди вона думала, чи був це нещасний випадок? Кейт зрозуміла, що вона була; а також те, що вона, наприклад, була насправді рада, що Челліні тут.
  — Знову сніг, — сказала Нікі, дивлячись повз неї. Кейт ще трохи відчинила двері, і вони разом визирнули. Сніг рівномірно падав під світлом стіни, густий, м’який і тихий. Вибоїста поверхня проїжджої дороги вже була вкрита білим килимом, і ніч здавалася глухою.
  «Ми засніжили?» сказала Кейт. «Таке колись буває?»
  Нікі кинула на неї презирливий погляд. «Один чи два рази на рік. Мауро має бути там і розчищати дорогу. Кейт кивнула, подумавши. «Він багато працює», — сказала Нікі, і вигляд у неї був стурбований.
  «Я знаю», — сказала Кейт і зітхнула.
  Вони обоє зробили крок убік; Повітря було чистим і гострим, і Кейт відчула, як пластівці м’яко падають на її підвернуте догори обличчя, потім холодні й вологі. Вона похитала головою, відчувши його у своєму волоссі, побачивши, як він починає осідати на деревах, на орендованому автомобілі, припаркованому під ними, на сідлі її власного моторіно ... У ширшій, глибшій темряві за замком навіть Кейт їй здалося, що вона бачить відблиск білого на пагорбах навколо них. Раптом стало надзвичайно тихо.
  «Музика зупинилася», — сказала Нікі, але поки вони прислухалися до тиші, з іншого боку замку долинув далекий крик, щось на кшталт футбольного вітання. «Вони приходять по їжу?» — стривожено сказала Нікі.
  — Швидко, — сказала Кейт. «Давай». Має бути не менше восьми; як вона могла втратити відчуття часу? Кухонний годинник показував пів на годину.
  Але коли вони поспішили, навантажені посудом, їдальня була порожня. Кейт зняла одяг: кабачки, фаршировані м’ясним фаршем, скибочками холоднокатана фарширована телятина, смажені на грилі баклажани з петрушкою та слизький червоний і жовтий тушкований перець. Кростіні , який вона сама допомагала приготувати, здавалося, ціле життя тому.
  «Де всі?» — сказала Нікі, але Кейт чула їх у коридорі, що прямував з бібліотеки незручними проходами. У дверях вона зустріла Тіціана.
  — Бойкотта , — переможно сказав він.
  Позаду нього стояв Пер, а його дружина Йоланда люто трималася за його руку. Пер виглядав рішуче, як людина, чия єдина надія — напитися якнайбільше. Алек Фейрхед вийшов у тил; його обличчя за плечем Йоланди було рожевішим, здоровішим, і він все ще мав той вираз, який вона бачила на сходах, — здивований щастям. Звільнений; чи, можливо, він теж був п'яний.
  Кейт поклала руки на стегна. «Що ви маєте на увазі, бойкотувати?» В очах Тіціано блиснув, якого вона не впізнала; злоби, дикості чи бунту. «Що б ви бойкотували?»
  — Це місце, — сказав Тіціано.
  Вона стала навколішки і все ще по-італійськи, щоб інші не зрозуміли, вона сказала: «Ти знаєш, чи не так? Про детектива.
  Тіціано кивнув. — Лука сказав нам, — насторожено сказав він. «Ми були в музичній кімнаті, перш ніж я грав. Полонена аудиторія». Вона подумала про музику, яка лилася потім.
  «Що… як вони це взяли?»
  Тіціан схилив голову набік. «Ви просите мене донести?» — тихо сказав він, вживаючи слово, яким би користувалися в школі. Вона посміхнулася.
  Тіціано задумливо скривив губи. «Ну, Пер щойно сказав, що? що? Ніби він загубив свої кульки. Тіна виглядала скам’янілою. Мішель почала кричати на нього, що це неподобство». Він кинув погляд через плече на Алека Ферхеда. «Англієць – добре. Я спочатку думав, що він збирається розплакатися, але потім він здався – знаєте. Всі англійські. Стоїчний: подав у відставку, ніби його чекає розстріл». Тепер вони обоє подивилися на Пера Хансена й Алека Ферхеда позаду них, перший почав мружитися.
  — Tuttavia , — голосно сказав Тіціано, і знову англійською. «У будь-якому випадку. Ми прийшли вам сказати, що ми не їмо. Або, принаймні, не тут». Він простяг руку до таці з фаршированими кабачками й поставив її собі на коліно.
  — Вибачте, — невиразно сказав Алек Ферхед. — Вибачте, міс Джоттоне, Кейт. Ми не маємо на увазі це особисто». Він усе ще був ввічливим, але його волосся було неохайним, і Кейт бачила краватку, яку він завжди носив, запхану в кишеню піджака. «Дівчата влаштовують вечірку».
  «Дівчата?» Кейт не могла уявити, кого він мав на увазі.
  — Мішель і Тіна, — сказав Тіціано. «Місце Мішель».
  «У бібліотеці залишилася випивка?» — сердито запитала Кейт. «Ти все випив?»
  «Це зробила музика», — сказав Пер із смішно-урочистим обличчям, дивлячись на Тіціано. У всьому винен він, винен музичний геній. Здається, вакханка. Втеча з в'язниці».
  Тіціано поклав свої мускулисті передпліччя на підлокітники інвалідного візка; він був схожий на воїна; він, звичайно, був ватажком і, мабуть, єдиним тверезим. «Нам не подобається ця справа приватних детективів», — сказав він. «Я не думаю, що це було частиною угоди. Не сприяє артистизму».
  — Ні, — сказав Фейрхед, і його обличчя стало ще більш диким. «Не в договорі, мене підозрюють у вбивстві».
  «Ми не співпрацюємо», — додав Пер. Поруч із ним Йоланда дивилася на нього, її очі сяяли.
  Це було смішно, подумала Кейт, дивлячись на них, що ці митці, які провели шість тижнів, уникаючи один одного, як нервові коти, тепер об’єднані. Через смерть Лоні. Вона зробила крок назад, піднявши руки. «Слухай, це не має до мене жодного стосунку», — сказала вона. «Я просто кухонний раб».
  — Ми знаємо, — нетерпляче сказав Тіціано, і Кейт закусила губу. Він кинув на неї різкий погляд, і на мить вона подумала, що він збирається сказати щось, щоб пом’якшити її, але натомість він опустив свої широкі руки й крутили колесами, розвертаючи тісним колом.
  Решта слухняно пішли слідом, але Алек Ферхед лише зупинився, зависаючи на мить, повертаючись у коридор. «Вибач, Катерино», — знову пробурмотів він, і вона почула легку невиразність у його голосі. «Ви бачите, як воно є». Він насупився, ніби пожвавішав. — Ви теж могли б прийти, знаєте. Ми хотіли б, щоб ви – принаймні – Кейт усвідомила, що Нікі жадібно прислухався до її плеча. «Принаймні я б». Тільки тоді він затиснув рота, ніби шкодуючи про сказане, і поспішив за іншими.
  «Я зараз подзвоню Бет», — почула, як сказала Кейт Нікі. І, мабуть, вони теж це чули, тільки вона зачинила перед ними двері їдальні.
  OceanofPDF.com
  Розділ шістнадцятий​​
  Г ЮЛЬЄТТА САРТО НІКОЛИ НЕ була в такому домі. Їй довелося змусити себе холоднокровно пересуватися широкими білими коридорами, від однієї великої блідої кімнати зі скляними стінами до іншої, роблячи себе невидимою, проходячи поміж ними, ніби вона робила це все своє життя, але всередині вона була вкорінюється до місця, очі на черешках.
  Це було легко. Або якщо не зовсім легко, то набагато менший кошмар, ніж вона очікувала. Насправді Джулі була обурена, майже розлючена, що це було так легко, і помітила, що дивується, чому вона провела своє життя, очікуючи, що їй відмовлять у доступі майже будь-куди. Вона знала, що лише наркотик змусив хлопця, до якого вона прив’язалася, обернутися й усміхнутися їй, коли він пройшов перед нею через ворота та всередину чарівного кола вілли Орфей. Усі вони були закам’яніли від того чи іншого, і напилися молока людської доброти; їй навіть не потрібно було роздавати власну заначку. Маленьке братство дурманів; dope великий нівелір – ну, до певної міри. Джулі була не єдиною присутньою старшою людиною – вона помітила хлопця з довгим білим волоссям і сережками, який керував клубом у закладі позаду Санто-Спіріто, влаштовуючи суд на великому шкіряному дивані – але вона не мала жодних ілюзій, що якби вона не стежила за собою, вона була б на вусі. Тому що після братської любові прийшла параноя, у великому теплому дивовижному світі наркотиків.
  Карлотта вийшла з дому о сьомій. На непомітній відстані слідував Джулі, приблизно знаючи від Сандро, куди прямуватиме Карлотта. Їй не спало на думку сумніватися в Сандро, і він, звісно, мав рацію.
  Високо на південних пагорбах Арчетрі, звідки відкривається краєвид на блискуче місто, на тихій вузькій вулиці, чиї довгі, чисто оштукатурені стіни вказували на сад, більший за більшість парків, вимальовувався високий фланг вілли, збудованої у великих масштабах, і попереду Джулі, Карлотта сповільнилася. Джулі негайно заглушила двигун свого моторіно , потім обережно поставила машину біля стіни й запалила сигарету. Тут був поворот дороги, і якщо вона трохи нахилилася вперед, то могла побачити, що відбувається, тримаючись у тіні великої вічнозеленої рослини, що нависала над стіною. Було дуже-дуже холодно, але тротуар усе ще блищав інеєм; сніг, сказала б вона, тільки снігу в місті ніколи не було.
  Карлотта зупинилася біля воріт, розташованих далі вздовж стіни, і незабаром проїхала через них свою маленьку рожеву Vespa, залишивши Джулі зовні, з нічним небом і блискучим килимом міста, розстеленим під ними.
  Приблизно кожні десять хвилин протягом тієї години, що Джулі стояла там, відчуваючи, як німіють пальці на ногах, з’являлося більше відвідувачів, поодинці, час від часу, але частіше групами по п’ять і більше, балакаючи, сміючись, не звертаючи уваги на те, що Джулі схилилася дорога навпроти, на своїй третій сигареті. Чекала часу, спостерігаючи за тим, що відбувається, коли тата Альберто Орфео не було. Вона помітила, що думає про Сандро, там, у Мареммі, у тому великому потворному замку в темряві. Гортаючи сторінки, які він їй дав, це здалося їй кумедною підстановкою для «гостей». Ні телевізора, ні хлопців, ні нікого, кого ви знали, застрягли в нікуди без машини; звучало для Джулі дуже схоже на реабілітацію.
  Принаймні у Сандро була б машина.
  У Джулі задзвонив телефон; озираючись навколо, вдячна, що поки що залишилася сама на вулиці, вона витягла його зі своєї застібнутої кишені: це був Сандро. «Так?» — прошипіла вона, не подивившись на особу абонента.
  «Джулі?»
   Це був не Сандро. Серце Джулі защеміло; лайно. Чому вона відчувала себе винною? Ніби знову в школі, коли мене називали тупцем.
  «Луїза», — сказала вона, запинаючись, інстинктивно випроставшись із напівприсідки, яку прийняла. «Як справи?» Тупо формально; вона вже віддала гру.
  «То ви знаєте про цю… ідіотську гру, чи не так?» Як завжди, Луїза відразу перейшла до справи.
  «Гра? Яка гра?
  «Джулі», — сказала Луїза, попереджаючи її. «Не хвилюйся. Ви знаєте, куди подівся Сандро?
  «Так, звичайно».
  — А чому ти шепочеш?
  «Я працюю», — сказала Джулі, перетворюючи свій шепіт на бурмотіння. «За дівчиною. Карлотта Беллагамба».
  «О, так», — сказала Луїза сталевим від презирства голосом. «Та дівчина, до якої він став по-батьківськи. А де він? десь у якомусь готелі, поки ти займаєшся ногами, намагаючись навчити мене якомусь уроку? Залишитися з П'єтро?
  «Що? Ні, ні, — рішуче відповіла Джулі, забувшись про себе, озираючись, щоб перевірити, чи хтось почув. На мить вулиця була порожня. — Він пішов до Маремми на нову роботу. Справді. Вона зупинилася, прислухаючись до тиші. «Луїза?»
  — Гаразд, — втомлено сказала Луїза, і Джулі відчула нотку тривоги через поразку в її голосі, коли вона продовжила. «Тож ти не збираєшся мені говорити».
  «Добре, — сказав Джулі, — я сказав тобі правду, він у Мареммі». Жодної відповіді від Луїзи. «Слухай, — сказав він, — він засмучений, так. Про те, що ти йдеш геть, не скажеш йому, поки не стане надто пізно. Він хвилюється, що втратить вас». Чи варто їй навіть згадувати Фролліні, стару ящірку? Вона вирішила не робити цього.
  «Він ідіот. Втратити мене? Я думаю, що він хвилюється , так поводиться».
  Її голос був урваний від злості; Джулі намагався зрозуміти, що це означає. Незважаючи на те, що після реабілітації вона трималася подалі від чоловіків, вона досить добре знала, що це таке, коли стосунки закінчуються. речі ви, можливо, погоджувалися роками, раптом ви не могли більше терпіти, і дороги назад не було. Ти дозволив собі когось ненавидіти, і все закінчилося.
  Вона зробила крок на вулицю, дивлячись на замерзле місто, чорні скелети дерев у саду вілли, нерухомі в крижаній безвітряній ночі. Луїза була там, сама в холодній квартирі зі своїми валізами та квитком на літак.
  «Коли ти їдеш?» — обережно спитала вона. «Це ранок понеділка?»
  — Він тобі все про це розповів, чи не так? Це відрядження; хтось вибув. Це велика можливість».
  Чи був там уламок оборони?
  «Я прийду завтра», — сказав Джулі. Знову тиша. «Будь ласка?»
  «Я буду зайнятий. Упаковка.
  «Я допоможу». І цього разу вона мусила сприйняти мовчання Луїзи як згоду. «Я прийду об одинадцятій. Я принесу пастичіні ».
  Пастичіні , маленькі тістечка, які ви приносили, коли відвідували своїх близьких у неділю. Джулі провела кілька місяців у будинку на півдорозі після того, як її виписали з психіатричної лікарні. І щонеділі вранці вона заходила до Луїзи та Сандро — цієї дивної пари, які були для неї кращими батьками, ніж її справжні — але лише після зупинки в пастицерії на вулиці Європи.
  З боку Джулі це було безсоромне, сентиментальне звернення, але воно, можливо, здобуло їй шанс поговорити про цю дурну справу. Відповіддю Луїзи був звук роздратування, який Джулі не мав іншого вибору, як прийняти за згоду.
  «Луїза?» Але вона поклала трубку.
  Тепер, після майже години, проведеної вдома, Джулі все ще не помітив Карлотту, і вона вмирала з голоду. Там була їдальня з довгим столом, заставленим стосами коробок від піци на винос, і вона відірвала собі пару скибочок. На столі стояли два ящики з пивом і кілька наполовину повних пляшок шампанського; під ним лежала пара і цілувалися. Вона повернулася до кімнати зі шкіряними диванами, де під пахвою чоловіка, який керував нічним клубом, тепер жила дівчина, молодша за нього на тридцять років. Хто розчистив усі ці речі вчасно до повернення старого?
  Коли вона пройшла повз невелику групу, яка сиділа, схрестивши ноги та крутячи джойни за диваном, вибухнула сміхом, Джулі вирішила, що настав час ослабити свій профіль. Вона вийшла надвір, у сад.
  Позаду неї хтось увімкнув музику, гучний R&B, і світло згасло; на якийсь параноїдальний момент Джулі подумав, чи вони чекали, поки вона піде. Вона відійшла від шуму в кінець одного крила великого будинку й стала там, дозволяючи своїм очам звикнути. Було темно, але в саду не було порожньо – десь здалека вона чула шепотливі голоси. Там був похилий газон з клумбами та великою, ретельно підстриженою живоплотом за ним. Джулі прислухався. Дістала наркотики, якісь папери, розламала одну зі своїх дешевих державних сигарет на сухий тютюн і почала скручувати джойнт. Не для неї; це був камуфляж чи, можливо, приманка. Але це було дивно, рухатися через стільки часу. Не добре.
  Біля неї хтось з'явився, і вона подала йому джойнт; це був хлопець, який впустив її.
  «Я тебе знаю?» — сказав він із легким інтересом, коли запалив. Вона зважила його в темряві.
  — Ні, — ласкаво сказала вона.
  «Я так не думав», — сказав він, глибоко потягнувши, і Джулі незважаючи на себе зітхнула. «Що?» — сонно запитав хлопець.
  «Ви коли-небудь казали собі, що збираєтеся кинути це?» — запитала вона.
  Він знизав плечима. «Звичайно».
  — Добре, — сказала вона. «Це добре». Він випростався, не знаючи, чи збирається вона дзвонити його батькам, чи що. "Все добре", - сказала вона. «Не звертай на мене уваги». Він міг подумати, що йому вона приснилася вранці. Вона вагалася. — Ти десь бачив Альберто чи Карлотту? За світлом кінчика сигарети вона побачила, як його ліниві очі розглядають її без цікавості, ніс зморщився від смаку дешевого тютюну; зрештою, можливо, він був не з її роду. Він кивнув через похилу галявину, потім відвернувся, знову в бік музики.
  Якийсь час Джулі не рухалася, а потім спокійно пішла по діагоналі по траві між клумбами до дугоподібної щілини в живоплоті. Десь було джерело світла, непомітне, голубувате, низько серед зелені; вона чула, як люди десь розмовляють ліворуч від неї, бурмотучими голосами. Вона підійшла ближче. «Берто», — почула вона шепіт голосу. Це була Карлотта? Коли хлопець заговорив, вона точно подумала, що це він.
  — Іди сюди, — хрипко сказав він.
  Розмова була не зовсім розмовою. Ласкаві імена, сміх, бурмотіння поцілунків. Потім дівчина роздратовано запитала: «А як щодо наступного тижня?»
  Тоді вони домовилися про зустріч. «Не цього тижня, не думаю», — сказав він. «Це занадто. Подивіться на цей лот; немає шансів залишитися самотнім». Він звучав похмурим, нетерплячим, ніжним. Можливо, зрештою, він серйозно ставився до неї. — І, крім того, старий — я не знаю, які в нього зараз плани. Там щось трапилося, тому його немає сьогодні ввечері. Він сказав, що сталася аварія.
  «Аварія?» Вона звучала сварливо, гордовито. «Що за аварія?»
  Її голос був неправильний, подумав Джулі, коли Альберто пробурмотів у відповідь: «Не знаю, cara...» . У всякому разі, нічого спільного з ним», а потім вони перемістилися, і дівчина була в полі зору, і це була не Карлотта. Альберто притулив своє обличчя до її шиї, і вона відсахнулась, дивлячись у свій довгий ніс між крилами прямого світлого волосся.
  Нещасний випадок.
  Джулі зробив крок назад, намагаючись подумати, раптом не бажаючи бути свідком, озираючись крізь арку на світлі вікна вілли й думаючи, що Карлотта не повинна бачити цього. Потім була Карлотта, яка йшла до неї. Назустріч їм.
  Першим поривом Джулі було відвернути дівчину, підійшовши до неї з розпростертими руками й усмішкою на обличчі, хоча вона не знала, що вона збиралася сказати. Потім вона подивилася на рух Карлотти на твердих ногах, її стиснуті кулаки, і, коли вона підійшла ближче й Джулі побачила блиск сліз, коли інша дівчина пройшла повз, навіть не помітивши її, вона подумала: Ну , вона знає. занадто пізно. Джулі стояла осторонь, а за нею розгорнулося все пекло.
  Чи не мусила вона колись дізнатись, що Альберто не її сорт? Хіба так не було краще? Але Джулі знала, що в той час їй ніколи не ставало краще, і вона чула сльози в голосі Карлотти, коли вона лютувала. Вона відступила в тінь, розвернулась і вбігла всередину. Коли вона це зробила, Хтось відчинив вікно на весь цей шум – вони справді нагадували котяче верескання – і насмішкувато загукав.
  Зрештою, це був не рай у домі. Коли Джулі непоміченою прослизнула повз шкіряні дивани, шампанське та красивих молодих людей, які спостерігали за собою на кожній відбиваючій поверхні, вона могла побачити лише шматки застиглої піци, прилиплі до їхніх коробок, і сигарети на кремовому килимі. Вона повернулася через кімнати, вийшла з бічних дверей до воріт, куди ввійшла, і чекала.
  Це зайняло сорок хвилин, але Карлотта зрештою прийшла з розвіяним волоссям, смугами на очах, розірваною курткою, грюкаючи воротами за собою. Вона виглядала так, наче дала все, що могла.
  Джулі поїхав за рожевою Vespa на стриманій відстані, хоча, можливо, недостатньо стриманій; Чекаючи на віа Сенесе біля світлофора, який, очевидно, горів червоним, Карлотта обернулася й подивилася на Джулі через плече, наче в знак визнання, і в її очах промайнуло щось схоже на впізнання. Довгу мить вони дивилися один на одного. Вони були на одному рівні з обшарпаним нічним баром, який знав Джулі, і його оригінальна посріблена вивіска тридцятих років все ще була на місці. Старі чоловіки стояли біля прилавка, товариськи розмовляючи, і сяйво з місця раптом виглядало привітним.
  Світло залишалося червоним. Карлотта повернула голову, щоб простежити за поглядом Джулі. Джулі опустила ноги й зняла шолом.
  «Хто ти?» запитала Карлотта.
  Хочеш кави? запитав Джулі.
  Вони сиділи й пили тепле молоко, а Карлотта возилася з вологою серветкою й випалювала своє горе. Для початку Джулі відклала свою місію, обережно поплескавши дівчину по плечу, сказавши їй, що їй краще від цього, що було правдою. Карлотта була щаслива розповісти їй, що вона знає про батька Альберто, хоча вона кинула на Джулі ледь помітний здивований погляд, коли дістала блокнот.
  — Ти його розслідуєш, чи що? Вона понюхала, высморкалась, виглядала краще. Подивився цікаво.
  — Щось, — сказав Джулі. І обидва посміхнулися.
  Поки вони повернулися до Галлуццо й Джулі побачив дівчину в безпеці, кілька лапок снігу почали падати, майже непомітно. Джулі деякий час сиділа біля будинку, потираючи пальці, писала SMS Сандро всередині її шкіряних рукавиць, коли вони напружилися й заціпеніли. Вона побачила, як у будинку спалахнуло світло, а потім почулися звуки голосів. Ти виживеш, подумала вона.
  Якби він знав, як мало часу йому знадобиться, щоб оцінити своїх підозрюваних під час їхньої першої зустрічі, Сандро міг би зробити нотатки. Але не завжди все йшло за планом, нотатки могли вводити в оману, і іноді лише цей перший проблиск був потрібен. Принаймні так він собі казав.
  Коли Сандро зійшов із широких кам’яних сходів у величезну печерну залу, йому пролунав телефонний дзвінок. Крізь арку, де грали на фортепіано, чувся гуркіт голосів і вітання; Сандро здалося, що він розрізнить серед них голос Луки Галло, напружений і сердечний.
  Він зупинився, подумавши, як холодно в цій великій чудовиській будівлі. Навпроти широкого аркового входу до музичної кімнати були наглухо зачинені величезні шиповані двері; у дальньому кінці коридору були інші, менші двері, і його дратувало, що він ще не знав, куди вони ведуть.
  Сандро вже ненавидів це місце; це був лабіринт, незручно величезний, з його таємними дверима й таємничими, крижаними потоками повітря, і безпросвітний, як підземелля, повне привидів. Але це була не лише будівля – це було все. Йому було незручно, не на місці; занадто далеко від дому. З широкої зеленої ріки басейн міста наповнювався червоними дахами і вузькими вуличками, повними людей, і висів над собою великий мармуровий і теракотовий корабель Дуомо. Хвороба купола, як називали це флорентійці, або хтось все одно це називав. Гірландайо? Він мав рацію, ким би він не був; більше ніде не було цивілізовано, а найменше на безплідних пагорбах, колись малярійних болотах і жорстоких замках Маремми.
  Лоні Медоуз намагалася обладнати там свій будуар шовком і подушками, але це все ще була велика кам’яна в’язниця, і вона врешті-решт її здобула.
  Дивлячись на свій телефон, Сандро почувався сварливим, як підліток. Нове повідомлення , прочитати? Але коли він клацнув, щоб відкрити її, то почув звуки руху групи й підняв очі. Він поспішно відклав телефон.
   «Почекай, почекай», — говорив Лука Галло, піднявши руки. Він був спиною до Сандро, який стояв у широких дверях музичної кімнати, ніби намагаючись заблокувати їх. Через його плече Сандро бачив обличчя. Кремезна жінка з відкритим ротом готова відповісти; її світле волосся було розпущене й сиве, а її великі, спустошені риси обличчя колись могли бути красивими. Мішель Коннор: він подумки поставив її галочку. Десь осторонь у дальньому кінці кімнати, тримаючись однією рукою за піаніно, з гордовитим виразом незручності на обличчі стояв Нікколо Орфео. Відмежування від натовпу.
  Вони дійсно здавалися трохи схожими на натовп; Питання було лише в тому, кого розтягувати?
  «Вибачте, вибачте», — саркастично сказала Мішель Коннор, і хоча вона розмовляла з Лукою, вона дивилася просто на Сандро; «але ми на це не купимося».
  Галло трохи покрутив головою в напрямку Сандро, благаючи куточком ока, і Сандро взяв його приклад і зробив крок уперед.
  «Привіт», — сказав він, пліч-о-пліч із Лукою Галло в дверях; почув він, як тихо видихнув Лука. «Я Сандро Челліні». Він простягнув руку жінці, але та не звернула на це уваги.
  — Ми знаємо, хто ти, — сказала вона зневажливо.
  "Ви знаєте?" Він говорив м’яко, схиливши голову набік, і відчув, як незручно пересувається серед інших. Він нагадав собі, що ці сіверяни по-іншому ставляться до ввічливості; вони цього не розуміли. Їхня грубість не завжди означала ворожість – хоча у випадку цієї жінки він думав, що, ймовірно, так і було. Все одно ніщо не збиралося його провокувати. «І?» Він розчаровано опустив руку.
  «Давай», — сказав англійський голос — дуже англійський, вибачливий і незручний — і коли власник цього голосу пройшов повз нього, Сандро помітив худе обличчя, глибоко посаджені очі, коротко підстрижене волосся: це було один, той, якого він шукав. Ти, — подумав він, — ти був у Лондоні з Лоні Медоуз двадцять п’ять років тому. Якою гарною вона була б тоді з тими холодними яскраво-блакитними очима. Чи Алек Ферхед теж був красивим?
  Тепер він був схожий на монаха; він простягнув руку, і коли Сандро взяв її, він відчув, що вона вся в кістках і холодна на дотик. «Я Олександр Ферхед, — сказав він. «Я знаю, хто ти», — подумав Сандро, але тепер, коли він мав перед собою цю людину, він не був настільки впевнений. Позаду Ферхеда маленький натовп трохи відступив, послаблюючись.
  Сандро кивнув, зіставляючи обличчя з іменем, на яке він глянув на екрані, на карті Джулі, що описувала життя кількох людей.
  — Здається, я бачив вас раніше, — сказав він. «На прогулянку». І він подумав, що чоловік почервонів.
  Чия це була ідея, та прогулянка? Вони теж щось шукали? А тепер зійшов сніг, засипавши сцену.
  — Ви всі підходьте , — сказала люта кремезна жінка, проштовхнувшись повз Сандро; він відчув, як тепла, могутня її маса витісняє його, і мимоволі поступився їй. «Я збираюся підготувати місце». Вона агресивно зазирнула всередину. «Тіна?»
  «Це Мішель Коннор», — відважно сказав Лука, проігнорувавши його. 'Чудовий поет. І Тіна Кройц, наш скульптор».
  Тіна Кройц була худорлявою жінкою, дівчиною, яку він би сказав здалеку, яка зараз вийшла з музичної кімнати, хитаючи головою.
  «Радий познайомитися», — ласкаво сказав він, і Тіна відкинула голову назад.
  «Ви справді тут через аварію?» — сказала вона, її голос був не набагато більшим, ніж переляканий шепіт. — Про Лоні?
  «Будь ласка, не хвилюйся», — сказав він так м’яко, як міг. «Я планую поговорити з усіма. Просто побалакати».
  Ніби це заспокоїло б її. Вона чогось боялася, але тоді вона виглядала так, ніби це не займе багато. Жорстока дитина? Побита дружина? Такою для нього здавалася Тіна Кройц, одна з тих дівчат у притулку, які бояться власної тіні, які щовечора ставили стілець до дверей і ховали кухонні ножі, щоб захиститися, лише для того, щоб перерізати собі горло з ними. Коннор простягнув руку для захисту, і дівчина схилилася до неї, і Сандро подумав, кому з них більше потрібна друга.
  — Тоді я сподіваюся наздогнати вас завтра, — сказав Сандро, визнаючи поразку; ця пара змусила його відчути себе кривдником. Мішель Коннор видала глузливий звук, і жінки зникли крізь важкі двері, впускаючи той безпомилковий новий запах, порив холодного вологого повітря та короткий проблиск пластівців, що кружляють під світлом.
  Здавалося, що їхнє зникнення свідчило про якийсь сплеск, і інші висунулися крізь арочні двері, а Лука втомлено відступив, щоб пропустити їх повз. «У їдальні, як завжди, є їжа», — кинув він як останню відчайдушну спробу зберегти контроль або принаймні вигляд нормальності. Сандро побачив, що чоловік був близький до відчаю, і поклав руку на його плече.
  «Я впевнений, що ми всі зможемо поговорити завтра», — сказав він, звертаючись до маленької групи, але не тримаючи руку на Луці Галло. Він відчув, як рука чоловіка напружилася у відторгненні.
  Вони озирнулися на нього. Англієць, здавалося, на межі якоїсь істерики; міцно збудований скандинавський тип, який мав бути Пером Хансеном, злегка погойдуючись від випитого, густими світлими бровами та вродливою темною жінкою, яка прилипла до нього, як клей. Його дружина? І з висоти пояса чітко розумний, проникливий погляд чоловіка в інвалідному візку вимагав, щоб він дивився вниз: Тіціано Скарпа, продюсер надзвичайного звуку, який перевів Сандро через поріг Кастелло Орфей.
  Сандро дійшов висновку, що людині, яка може створювати таку музику, не знадобиться інший вихід. Весь гнів, увесь страх, усе кохання можна було зібрати в цей звук; чи міг би такий чоловік скоїти вбивство?
  «Це ти грав?» — сказав він смиренно. Скарпа ледь помітно посміхнувся й схилив голову, пародійно висловлюючи скромне визнання.
  — Я, — сказав він легко.
  — Я впевнений, що ти просто виконуєш свою роботу, — ніяково сказав Ферхед. «Ми не маємо на увазі…»
  Але Тіціано Скарпа перебив його. — Давай, — сказав він, легко обертаючи стілець. «Давайте принесемо вибачення La Giottone. Мішель матиме наші яйця, якщо ми змусимо її чекати».
  Коли він відвернувся, Сандро побачив, як м’язи його спини рухаються під сорочкою, побачив, як потужні передпліччя згинаються й розгинаються, побачив мозолі на пальцях великих пальців, потерті латки на ременях на зап’ястях. Навіть без використання його ніг цього б не було багато чого Тіціано Скарпа дозволив би перемогти його. І вони вирушили, але не через головні двері, а через менший вихід, про який раніше думав Сандро і який, судячи із запахів їжі, що долинали віддалік, вів до їдальні.
  Лука Галло зробив розсіяний рух, щоб слідувати, але Сандро похитав головою. «Відпустіть їх», — сказав він, заговоривши з полегшенням своєю мовою. «Вже пізно».
  «Ви б не подумали, що це мій будинок, чи не так?» До них увірвався задирливий аристократичний голос Нікколо Орфео, і Сандро відчув, як у нього стиснулися щелепи; знущання, але й надто наполегливий. «Як ви думаєте, мене можна представити?»
  Його очі, потускнілі від втоми, Галло випростався. «Сандро Челліні, це граф Орфей. Граф – '
  — Так, так, — грубо сказав чоловік, піднімаючи велику руку з кільцями, щоб відмахнутися від нього. Не дивно, що син був розпещеним поросям.
  «Un piacere », — сказав Сандро, простягнувши руку.
  Орфей проігнорував це. «Підемо в бібліотеку? Мені потрібен напій після цієї демонстрації». А чоловік уже йшов від них у сусідню кімнату. Тут було холодніше, і складна важка люстра лила похмуріше світло; У величезному кам’яному каміні було розкладено невеликий вогонь, але він лише тлів.
  Нічого не пропонуючи Сандро чи Луці Галло, Орфео налив собі напій із кількох пляшок на таці. Кампарі, солодкий вермут, віскі. Поки він спостерігав за ним, єдине, що заважало Сандро бути відверто грубим, це те, що граф насправді міг бути дуже близьким до того, щоб стерти зарозумілу усмішку з свого обличчя. Чи потрібно було чекати, поки його підозри підтвердить Джулі? Зрештою Орфей повернувся до нього обличчям.
  «Я думаю, ви розумієте, чому я тут?» Сандро тримав шанобливий голос.
  — О, так, — сказав Орфео з не зовсім переконливою легкістю, і Сандро відчув ворушіння задоволення. «Цей її жахливий чоловік, каже мені Лука. Я припускаю, що він хоче сказати останнє слово. Можливо, він хотів би подати на мене до суду, тому що його дружина їздила небезпечно. Дуже неприємний маленький чоловічок, знаєте. — Він перекинув склянку назад і наполовину спорожнив її.
   Сандро спокійно дивився на нього. Ви маєте на увазі Avvocato Mascarello? Гадаю, не можна стати таким могутнім, не наживши ворогів».
  «Потужний?» Нікколо Орфей театрально зморщив носа. «Ну, я не знаю про це. У нього є досить неприємні зв’язки, я це знаю».
  Сандро, який відчув раптовий приплив захоплення Джуліано Маскарелло, лише посміхнувся.
  — А де ця проклята їжа? — незгодно сказав Орфей. «Здається, все зруйновано». Він осушив склянку, а Лука Галло швидко її наповнив.
  — Ти повернешся до Флоренції сьогодні ввечері? — м’яко запитав Сандро, розглядаючи темну маслянисту рідину.
  «Ви маєте на увазі, чи збираюся я керувати автомобілем?» Ну, це не ваша справа, якби я був». Він подивився на Галло. «Я буду спати на піаніно нобіле ».
  Кімната Лоні Медоуз. Лука Ґалло переводив погляд з Орфея на Сандро й назад, з панікою в очах. «Ну… я… я не впевнений…»
  — Я не проти трохи неохайності, — зневажливо сказав Орфей. «Просто пристели ліжко».
  Лука Галло закрив рота. — Так, — сказав він.
  Я знаю твою гру, — подумав Сандро. Орфео дивився на нього, ніби пропонуючи йому сперечатися, сказати щось про докази чи розслідування, а Сандро озирнувся прямо назад, немов кажучи, ви могли б змусити комісаріо Ґрассо вклонятися й шкрябати, і не мріяти порушити ваше приватне життя, взявши крок до спальні Лоні Медоуз, але я не Грассо. Але перш ніж було сказано бодай слово, телефон Сандро знову зацвірчав, і презирливий погляд Орфея став твердішим.
  "Ви не проти?" — сказав Сандро, дістаючи телефон. Знаючи, як нечемно Орфео вважав би це. Він подивився вниз.
  Два нових повідомлення. Перше від Маскарелло, коротко і по суті. Подзвони мені до 8.30 . На телефоні 8.38. Він підняв голову, розраховуючи, і побачив, що Орфей дивиться на нього. Швидко посміхнувшись, щоб визнати, що він знав, наскільки він зневажливий, і йому було байдуже, потім Сандро знову опустив погляд. Друге повідомлення було від Джулі, і воно було таким же типовим для відправника. Повсюди, гейбі, охоче.
   У тата є дівчина десь там. Карлотта каже, що вечірка сьогодні ввечері, тому що його раптово відкликали сьогодні ввечері через нещасний випадок, можливо, краще подзвонити пізніше. Все добре, Карлотта, добре, додому безпечно.
  добре. Сандро підвів очі й побачив настороженість на обличчі Орфео, відповів на це широкою усмішкою.
  «Слухай, мені дуже прикро, — сказав він із надто фальшивою ввічливістю, — але я маю повідомлення зателефонувати до Аввокато . І оскільки він мій роботодавець, принаймні для мене він є могутнім».
  Орфео спохмурніло, дивлячись на мобільний, який підніс Сандро, наче зараз він нагадував йому щось ледь помітно тривожне. Сандро прибрав його. — Отже, — продовжував він, — вибачте мене?
  Лука раптом опинився поруч з Орфео, ніби охоплений іменем адвоката. «Так, це було б добре», — сказав він, і Сандро почув полегшення в його голосі. «Ми… ах…», — він подивився на двері, через які зникли гості, а потім нервово продовжив, «ми просто пустимо гостей… ми їм дозволимо…», він перевів подих, — За якусь хвилину ми підемо до їдальні. І звернувшись до Сандро з поглядом, який благав зрозуміти: «Тож у свій час?»
  У музичній кімнаті Сандро зробив паузу, знову потягнувся до мобільного, перевіряючи сигнал, а потім озирнувся через плече на тьмяну холодну печерну бібліотеку.
  Ще один аперитив? — сказав Галло, коли Орфео грубо відсмикнув руку, щоб глянути через плече на Сандро, який стояв біля піаніно з телефоном у руці.
  — І це ще одна річ, — почув він бурмотіння Орфея, — розірваний телефон. Хіба я вам не казав? Ти повинен був… — і різко повернувся назад, щоб все, що він сказав, було проковтнуто.
  Сандро трохи постояв, задумавшись; дивлячись на миготливий екран мобільного, який повідомляв, що сигналу немає. Думаючи про те, що щойно сказав Орфей.
  Він піднявся по трьох сходах поспіль. Зачинив за собою двері й підійшов до довгого вікна, насупивши брову, дивлячись на власний телефон, усе ще роздумуючи. Він почув тихий звук знадвору й підвів очі від телефону та крізь ще незачинене вікно, де якась фігура під ним ходила туди-сюди півколом під’їзду.
   Тут був сигнал. Він набрав номер Маскарелло; задзвонило. І подзвонив. «Блін, — подумав він, — майже дев’ять». Він здогадався, що Джуліано Маскарелло любить хронометраж. Коли він уже збирався здатися, жіночий голос різко відповів: «Так?»
  Він попросив Маскарелло. На задньому плані йому здалося, що він щось чує, механічне шипіння, приглушені голоси. — Аввокато Маскарелло проходить діаліз, — холодно сказав голос жінки.
  «А, він подзвонив мені», — смиренно сказав Сандро. «Сандро Челліні».
  Приглушені голоси, і коли вона повернулася на лінію, тон жінки був трохи менш холодним. «Зателефонуй знову о десятій», — сказала вона й поклала трубку.
  Гаразд, — подумав Сандро, дивлячись на освітлене півколо снігового гравію під собою. Розберіться. Є відправник електронного листа, і є Орфей. Орфей її коханий, з яким вона збиралася зустрітися. Тільки він був у Флоренції.
  Фігура внизу зупинилася, нахилила обличчя, і він побачив її профіль. Це була Катерина, плечі згорблені від холоду, коли вона простежувала й поверталася своїми кроками по землі, і чомусь від її вигляду йому стало легше. Притулившись обличчям до скла, Сандро почув хрускіт її ніг у снігу та звук її голосу, який нагально говорив на її власний телефоніно . Потім вона підвела очі, і Сандро відійшов від вікна.
  Орфей. Він у чомусь винен? так
  Він знайшов хвилину, перш ніж спуститися знову.
  OceanofPDF.com
  Розділ S подія​
   На іншому кінці світу, у Вестпорті, штат Коннектикут, ТЕЛЕФОН ДЗВОНІВ довго й глухо . Кейт, притулившись до плити на гарячій кухні, а Нікі нервово дивився на неї від дверей до їдальні, уявила великий білий будинок з вагонки, як ті, що по телевізору, з галявиною, блискучими дошками у просторій залі, але чим довше він подзвонив, чим більше вона здригнулася від думки повідомити новину Бет, а коли голос відповів, хрипкий і впевнений, на мить вона з полегшенням подумала, що помилилася номером. Тому що це звучало зовсім не так, як сварлива, нещасна Бет, яка їздила по коридорах і мала постійну мігрень.
  Але це була вона. «Говорю», — заспівала Бет, коли Кейт запитала її ім’я, вибачаючись, готова покласти трубку.
  «Це Катерина? З Кастелло Орфей? Від трасту. Сніг послабшав, тепер кружляло лише кілька запорошених пластівців, але від холоду майже перехопило подих і прекрасна, тиха білизна всього цього. Дерева здавалися ближчими, щільнішими, засніженими й нерухомими. Над її головою біле почало осідати в щілинах масивного фасаду.
  «Ой». Збентежена і тепер трохи розгублена Бет насторожилася. 'Катерина. привіт Як у вас справи?
   «Бет, добре, послухай». І тепер Кейт виявила, що не знає, як це сказати; думала про те, як вона звучатиме там, у яскравий американський день, у великому білому домі, який вона собі уявляла, з його зеленим похилим газоном. «Є погані новини».
  Поки вона продовжувала, Кейт почула, як Бет ковтнула, а потім почула уривчасте, незв’язне схлипування, і вона уявила, що весь цей світлий американський мир зруйновано. 'Лоні. Хто… як… Бет зупинилася, здавалося, зібравшись. — Ви сказали, що це був нещасний випадок? Тепер вона звучала недовірливо. "Ви впевнені?"
  — Так, — повільно відповіла Кейт. «У її машині. Чому ви це питаєте? Бет?
  «Вона завжди їхала надто швидко», — невпевнено сказала Бет, і Кейт кліпала очима, почувши слова, які вона повторювала собі, коли Лука сказав їм, почувши сльози в голосі дівчини.
  «Вона зробила, ви маєте рацію. Це саме те, що я сказав». Але навіть поки вона говорила, Кейт з тупим страхом подумала, що не вірить у це.
  І ніби підтверджуючи свою думку, Бет сказала: «Вони впевнені, чи не так?» Звучала так само, як боязка, нервова Бет, яку зробив із неї замок.
  Кейт говорила обережно. «Послухай мене, Бет. Як ви думаєте, хтось хотів завдати їй болю?»
  «Поранити її?» І Бет тихо засміялася, сумно, гірко. — Вона не боялася розлютити людей, чи не так? Навіть ті, хто її любив. Особливо вони».
  Кейт якусь мить мовчала. «Ті, що її любили. Як… гм… як хто?»
  «Я знаю, що ти хочеш досягти», — вибухнула Бет. «Як хто? Добре, як я. Вона знала, що я – вона знала, що я гей. Вона мене обдурила. Ось чому я пішов, добре? Ось чому. Вона дозволила мені закохатися в неї. Вона тримала мене в її кімнаті, на її ліжку, сиділа в її ліжку, пліткувала, поки вона одягалася, розповідала мені речі. Інтимні речі. Дайте мені подумати...
  «Ні, Бет, — рішуче відповіла Кейт, — я не хотіла — підкопуватись, я мала на увазі не це. Я знаю, що це не має до вас нічого спільного».
  Почулося хрипке схлипування, а потім тиша, і Кейт почула голос матері, шепітний, тривожний. Кейт почула, як Бет зібралася. «П'ять хвилин, мамо, добре?»
  Кейт почекала цілу хвилину, перш ніж почати знову.
   «Тут є приватний детектив», — сказала вона, намагаючись цього разу звучати розумно, логічно та втішно. «Здається, хороший хлопець». Настала її черга вагатися, а потім повільно заговорила. «Чоловік Лоні не хоче вірити, що це був нещасний випадок».
  Вона померла не відразу, знаєте. На мить Кейт хотіла поділитися цим жахливим фактом з Бет, розповісти їй, яким сильним холодом був тієї ночі, розповісти їй про зелену шовкову блузку на підлозі спальні Лоні, але вона зупинилася.
  Натомість вона запитала знову, спокійно, м’яко: «Чи є щось — чи хтось — про що ви знаєте, що могло б йому допомогти? У розслідуванні?»
  «Будь-хто», — повторила Бет із травмованим голосом.
  — Бет, — сказала Кейт, — Пер написав своїй дружині, що хоче розлучитися, бо закохався в іншу жінку. Яка ще це може бути жінка? Ви? я? Тіна Кройц?
  «За?» Бет була відверто недовірливою. «Ні в якому разі. Я маю на увазі, що вона зробила з ним свою справу. Фліртувала... — Вона замовкла, а коли знову заговорила, то з глухим розумінням. — Гадаю, вона, можливо, вчинила з ним так само, як і зі мною. На кшталт… підвів його».
  «Тільки Пер не сприйняв би ні як відповідь?»
  Різкий вдих. — Ти думаєш, що він... ти справді думаєш, що Пер заподіє їй біль?
  — Ні, — сказала Кейт, не замислюючись. «Так. Ну, можливо, в гарячці. Але це не було...
  Хіба що він був з нею в машині? Кейт не повірила цьому. Навіть якби Фейрхед не почула, як він підійшов до ліжка, якби Пер покинув замок із нею, якби він вдарив її, поборовся з нею, загнав їх у дерево, — увесь сценарій відкрився сам собою, жахливо яскравий. Але він би не залишив її помирати там, у темряві. Він би плакав, намагався її реанімувати. Викликав швидку, сам здався поліції. Він би не дав їй померти.
  — Ні, — сказала вона. «Я не думаю, що він би». Настала тиша. — Тож він насправді не був її коханцем, наскільки вам відомо? Знову тиша. — Ті ночі, коли вона пізно ввечері залишала замок, це було не з Пером? Коли вона взяла машину і поїхала в Поццо?
  «Ой». Бет заговорила насторожено. — Отже, ви знали про це.
   «Усі знали», — вибачливо сказала Кейт. — Навіть Мауро знав. Хоча я не думаю, що він знав, до кого вона йде».
  Бет заговорила. «Вона сказала мені, що я єдиний. Я не повинен говорити нікому». Пауза, потім задумливо. «Вона розповідала мені про всіх своїх коханців. Б’юся об заклад, Мауро теж не знав про англійця, чи не так?»
  Кейт все ще зупинилася. «Англієць? Алек Ферхед?
  Лоні сказала, що коли він з’явився з Мауро на початку відступу, останнім, хто прибув, вона бачила це на його обличчі. Щоб він її не забув, що б не казав».
  «Забули її?»
  — Це було дуже давно, — сказала Бет. «Роки. Вона була – тріумфуюча з цього приводу. Він написав цю книгу про неї, тому вона сказала, що його єдина книга була про неї. Про них. І коли він з’явився, вона сказала, що він не бачив її багато років, але він усе ще хоче її».
  зробив він? Він мав? Кейт намагалася змиритися з цим, намагалася зупинити себе, ненавидячи Лоні Медоуз. — Він справді сказав, що знав її ще давно, — повільно сказала вона. «Коли… коли ми отримали новини. Коли ми почули, що вона мертва».
  Привидене обличчя Алека Ферхеда в бібліотеці. Кейт мимоволі відступила від великої кам’яної стіни замку й пішла до дерев, міцно обхопивши себе руками від холоду, до початку нерівної дороги, що вела повз пральню до Мішель. «Так, — сказала Бет, — принаймні він це визнав».
  «Так». Кейт зрозуміла, що не хоче, щоб Алек Ферхед був поганим хлопцем. «Ти не думаєш, що вона знову почала?»
  Крізь дерева вона бачила світло, яке проливалося з квартири Мішель крізь велику скляну стіну — видовжений прямокутник сліпучо-білого кольору, що відливався на снігу; вона відчувала, як крижана волога сочиться з краю її джинсів. Відчула бажання піти туди й шпигувати за ними, але бідолашна Нікі, що тремтіла на кухні, зупинила її. Вона розвернулася й, не замислюючись, попрямувала до замку, оминаючи траву спереду, де й зупинилася.
  Там, у темряві. Вона дивилася вниз на пряму алею кипарисів, поглинену ніччю, обтяжену снігом, позаду неї на величезну гряду передньої височини замку.
  «Почати щось із Ферхедом? Ні в якому разі». Бет говорила. Вона звучала досить впевнено; майже веселий. «Вона думала, що він невдаха. Ні в якому разі. Вона навіть сказала це. Як собака, що повертається до своєї блювотини».
  «Правильно». «Який жахливий вираз», — подумала Кейт. І чомусь Вінченцо прийшов їй у голову. Що я роблю з ним, запитала вона себе в мить розсіяної ясності? Бідний Вінценз.
  Вона зрозуміла, що це тактика зволікання. «То ти не збираєшся мені говорити?» На фасаді спалахнуло світло, і на мить Кейт подумала, що це в кімнаті Лоні, і що вона повернулася, щоб не допустити розголошення своїх таємниць. У вікні, дивлячись вниз, стояв кремезний чоловік: Сандро Челліні. Не в кімнаті Лоні, а в кімнаті Бет, у сусідній кімнаті.
  «Я не знаю». Бет звучала налякано. «Вона була такою одержимою, що люди не знають. Їй подобалося, що ніхто ніколи не міг здогадатися з того, як вони один з одним. Для неї це була якась гра. Її таємне життя. Тому вони зустрілися десь в іншому місці, поза замком. Звісно, він був старий, але це її не бентежило. Вона була в цьому не через любов. І вона отримала від цього такий кайф. Він приходив на обід, розповідав, а вона махала йому назад до Флоренції.
  «Назад до Флоренції?» його? — Гей, послухай, — стривожено сказала Кейт, знаючи, що чоловік тут, панує в музичній кімнаті, що вона подасть йому обід, щойно цей дзвінок закінчиться. Зростаюче усвідомлення того, що Бет мала рацію; звичайно це був би він. Лоні Медоуз просто піднявся на вершину. "Ви впевнені?"
  «Я абсолютно впевнений». Тепер настала черга Бет бути терплячою. — Це був він, лорд і господар. Нікколо Орфео, звичайно. Вона хотіла бути королевою замку, чи не так?
  Королева замку. І Кейт дивилася на вікно, де стояв Сандро Челліні, поки врешті голос Бет не повернувся до неї. Катерина? Ви ще там?
  Їдальня, в якій вони сиділи, схожа на пародію на стару титуловану родину, не була такою величною, як бібліотека: містилася в якійсь прибудові, з низькою стелею, погано освітлена, з нудними, службовими меблями. Сандро помітив, як Орфео зневажливо озирається довкола, ніби відрікаючись від сучасного доповнення та всього, що воно представляло; Сандро припустив, що в угоду входило розміщення гостей. Мабуть, правила охорони здоров’я та гігієни, і Орфео не любив, коли йому нагадували, що це вже не зовсім його дім.
  Сандро трохи почекав; їли мовчки. Він бачив, як Лука Галло нервово дивився на нього з дальнього краю овального столу. На них чекала жовтувата, сором'язлива дівчина; Нікі, — сказав Галло, знайомлячи їх. Він сподівався на Катерину, але вона проводила більшу частину часу на кухні, лише з’являючись у дверях із чистим посудом для Нікі, кидаючи на нього погляд. У якийсь момент він почув, як там задзвонив її телефон, почув її бурмотіння. Він припустив, що зазвичай це не дозволялося, але в офіційності сервіровки було щось екстравагантне — столу, поспішно накритого за владним наполяганням Орфея, хоча кухар був вихідним. Зрештою Сандро, усвідомлюючи, що йому треба передзвонити Маскарелло о десятій, звернувся до Орфея.
  — Ви були у Флоренції? сказав він. — Тієї ночі? І старий дивився на нього з-під важких брів, його засмагле обличчя погрожувало обурено.
  Це здавалося таким же хорошим способом порушити тему. Звісно, він знав, що Орфео був у Флоренції в четвер увечері, бо бачив, як той підвозив сина до школи того ранку о восьмій. Або він? Менше двох годин до замку, швидкісною машиною. Але це був недолік, те, що утримало Сандро від прямого звинувачення; це була річ, яка не мала сенсу.
  Вона померла дорогою назустріч коханому. Орфей був її коханцем, тому, мабуть, він мав намір зустрітися з нею. Але він був у Флоренції близько восьмої ранку після її смерті й свіжий, як ромашка. Сандро не знав, як вони домовилися про зустріч, але він припустив, що це буде по телефону. А де був її телефон?
  «Що ти маєш на увазі?» — грізно сказав Орфео, тримаючи в руках ніж і виделку. Лука Галло запротестував, але ніхто на нього не подивився.
  Повільно, сказав собі Сандро, переконайся, що ти впевнений. — Просто питаю, — сказав він легковажно, відкушуючи рулету з телятини. Холодно, але добре. Він відкинув думку про Луїзу та її посуд у морозилці. «Погода була погана, чи не так? Ні ночі, щоб бути в дорозі».
  — О ні, — сказав Галло, — граф Орфей ніколи не приходить уночі; у всякому разі, точно не взимку». Він подивився на чоловіка з надією, намагаючись догодити. Орфей пильно поглянув на нього, але лише крякнув.
  — Дорога жахлива, — зневажливо сказав він. «Я припускаю, що вона їхала занадто швидко». Він вклав у рот ковток фаршированих кабачків і пожував.
  Не в змозі помітити в голосі чоловіка навіть крихти жалю, Сандро відчув, як кипить від розчарування й неприязні. Як це працювало? Чи вони просто використовували один одного? Навіть прихильності не було? Або все це було в його голові?
  У Сандро щось промайнуло в голові. «Я… ну… минулого тижня зустрічався з вашим сином», — імпульсивно сказав він, тримаючи посмішку, пропонуючи Орфео підняти очі від тарілки. Неприємний імпульс; бажання засмутити. «Я бачу у Флоренції».
  «Справді?» Голос Орфея був презирливим, але він різко підвів очі. Розсміявся. «Не можу собі цього уявити». Він повернувся до Луки Галло й запитав: «А як щодо сиру?»
  «Робота», — сказав Сандро, знаючи, що це тонкий лід, коли йдеться про конфіденційність клієнта. «Слід за дівчиною, батьки якої хвилювалися, що вона потрапила не в той натовп». Він вирішив подзвонити Джулі. Після Маскарелло.
  Орфей з підозрою дивився на нього. «Натовп Альберто? Хто це – дівчина?»
  — Дівчина з гарної родини, — сказав Сандро. «Її батько має мережу магазинів».
  — О, я розумію, — сказав Орфео, дивлячись вниз із чимось наче весело. «Один із тих. Що ж, Альберто гарний хлопчик, він має право розважатися. У його віці – добре». Він відсунув тарілку. «Очевидно, що вона тут недовго, донька цього крамаря». Нахилився вперед. «Ви можете заспокоїти своїх роботодавців. Альберто, мабуть, трохи висловлюється, — і його рот неприємно здригнувся, — але він не дурень.
   Сором'язлива дівчина поставила між ними тарілку із сиром, і Орфео критично поглянув на неї, наче Сандро вийшов із кімнати.
  Сандро потягнувся до свого келиха з вином, коли він хотів би вдарити чоловіка; воно впало в склянку. хороше вино; той самий Морелліно, якого вони з Луїзою пили вчора ввечері. Це було тільки минулої ночі? Його раптово охопили огида й втома.
  — Справді, — категорично сказав він. «Ну, було б добре мати можливість їх заспокоїти».
  Нікі підстрибнула між ними, намагаючись звільнитися. «Мені принести каву?» — нервово запитала вона Галло. Орфей роздратовано махнув їй рукою, і вона злякано побігла назад на кухню.
  Сандро обернувся до Луки Галло, раптово втративши терпіння через необхідність бути стриманим.
  — Дотторесса Медоуз поїхала — одразу після обіду, у четвер увечері, — сказав він, і Нікколо Орфео бурчав, виражаючи зневагу. Сандро витримав погляд Луки Галло.
  «Зробила», — блідо відповів Галло.
  «Ти був там… під час їжі?» — наполягав Сандро. «Чи сказала вона щось, щоб дати підказку, куди вона йде?»
  «Я залишився лише на закуску », — сказав Лука Галло, намагаючись посміхнутися. «Я… ах, у мене була робота». Бурчання від Орфея. «І, чесно кажучи, — продовжив Галло, — це не зовсім моя… ну… моя сфера знань. Розмова на вечері. Для мене все надто бойове».
  — Ви маєте на увазі під Дотторесса Медоуз? Нікі повернулася зі своєю тацею кави й поставила перед кожним по чашці з блюдцем, а потім побігла геть.
  Ґалло виглядав стривожено, наче він віддав більше, ніж збирався. «Ну… я…»
  — Не радо терпів дурнів, — вставив Орфео з-під густих сивих брів. «Ось що ви маєте на увазі». Роздумливо, ніби не звертаючи уваги на те, як образливо це прозвучало: «І вона не розуміла цінності доброго слуги».
  Мається на увазі Лука Галло. Сандро мусив дивитися на свою тарілку, не бажаючи бачити приниження в очах чоловіка.
  «Вона – добре. Вона любила брати участь у дебатах, — сміливо сказав Галло. 'Вона мав сильного суперника. Деякі з гостей вважають такий вид заручин незручним. Ми повинні це поважати».
  Сандро вперше почув від нього щось подібне до критики. «Справді», — сказав він, не в змозі приховати свого інтересу, але Нікколо Орфео також зареєстрував коментар, і під поглядом, який він тепер скеровував через стіл на чоловіка, якого він явно вважав не більш ніж дворецьким, Лука Галло був вже відступає.
  Дівчина знову повернулася. ' Дігестиви? — запитала вона, і, мабуть, вдячний за перерву, Лука повернувся, щоб усміхнутися їй, похитавши головою.
  — Усе гаразд, Нікі, — сказав він. «Ми впораємося. Тобі треба додому, чи не так?»
  — У всякому разі, не для мене, — різко сказав Сандро, підводячись на ноги. «З мене досить». Це прозвучало грубо, і він не зробив жодних зусиль, щоб виправити враження.
  Прокляття, — подумав він, — прокляття, прокляття; йому дуже хотілося кинути виклик цій людині, але чомусь, з Лукою Галло, він не міг змусити себе.
  Ти був її коханцем. Де ти був, коли вона помирала?
  «Мені потрібно подихати свіжим повітрям», — ввічливо сказав він, коли Лука напіввстав.
  І коли Сандро подивився на це, двері до кухні відчинилися на кілька сантиметрів, потім ширше. Катерина пильно дивилася на нього крізь простір. Вона трохи відвела голову вбік і очі, але, незважаючи на те, що він був не знайомий із географією цієї великої кам’яної в’язниці, він не міг зрозуміти, що вона мала на увазі. Він нерішуче спробував висловити обережну згоду. Двері зачинилися, коли Галло, здавалося, помітив, що дивиться на них.
  — Торговий вхід, — сказав Орфей, не дивлячись на жодного з них. Він потягнувся до арманьяку.
  — Не затримуйся, — сказав Галло, відкриваючи перед Сандро великі вхідні двері. І повернувся, щоб поспішити назад до їдальні, з виразом стомленого терпіння на його обличчі.
  — Почекай, — сказав Сандро, простягаючи руку, щоб затримати його. «Про телефон?»
  "Телефон?" Галло подивився порожньо, потім насторожено. «Який телефон?»
   — Орфей казав щось про телефон, — сказав Сандро. — Щойно після того, як я залишив вас у… хоч би як була ця велика холодна кімната. Бібліотека.' Він майже відчував його холод звідси, крізь темну музичну кімнату, холоднішу, ніж повітря за вхідними дверима. «Чий телефон? Телефон Лоні?
  — Подивіться, — поспішно сказав Галло, — будь ласка. Просто кинь це. Залиште його – це не має до нього діла». Він здавався відчайдушним. «Ти справді не розумієш, чи не так? Він сильна людина. Протягом восьми років більша частина моєї роботи полягала в тому, щоб підтримувати Орфея в рівному стані, не дати йому засмутити гостей, боротися з його погрозами підняти орендну плату, його істериками через розширення галереї, студію. Як це могло бути пов’язано з ним?»
  Галло стурбовано подивився на їдальню, потім знову на Сандро. — Слухай, — прошипів він. — Ти справді думаєш — людина живе у вісімнадцятому столітті, їй-богу. Я не думаю, що він навіть має комп’ютер. Ви повинні шукати когось, хто надіслав анонімний електронний лист, чи не так?»
  Сандро глянув на нього. Зітхнув.
  — Гаразд, — сказав він, але в його голосі було застереження. «Ми поговоримо про це вранці. Я… є речі, які я міг сказати сьогодні ввечері, розумієте. Але я цього не зробив. Але якщо ви думали, що я буду ручним детективом, ви з Маскарелло – добре. Я вірю в ретельність. Навіть якщо люди засмучуються».
  — Гаразд, гаразд, — сказав Галло з виснаженим обличчям. Він тримав двері відчиненими в зимову ніч. «Добре. Вранці».
  Коли за ним зачинилися двері, а Сандро стояв на снігу, відчував холод навколо щиколоток і намагався зрозуміти, з якого боку обійти страхітливий сірий край замку, у нього задзвонив телефон. Це був Джуліано Маскарелло.
  OceanofPDF.com
  Розділ Е вісімнадцятий​
  МИНУЛО ДЕСЯТЬ ХВИЛИН, ДВАДЦЯТЬ , поки Кейт зависала між умивальником і задніми дверима, спостерігаючи за Сандро Челліні. Чи зрозумів він? Нікі перенесла кілька тарілок із їдальні в посудомийну машину, кидаючи на Кейт дедалі насторожені погляди.
  — Похолодає, — багатозначно сказала вона, кивнувши на двері, що виходили назовні, стоячи на відчинені щілину. Кейт розташувалася перед ним.
  «Справді?» Обмахується віялом. «Мені здається, що душно».
  Вінченцо зателефонував саме тоді, коли, здавалося, у сусідньому будинку стало гаряче, і вона хотіла послухати. З того небагато, що вона бачила за дверима, Сандро Челліні анітрохи не любив графа Орфея; вона також була цілком упевнена, що він уже щось підозрює. Все, що хотіла Кейт, це залишити його наодинці й розповісти йому те, що вона знає; тільки чим довше їй доводилося чекати, тим болючішою і заплутанішою ставала в її голові маленька історія Бет.
  Її першим поривом було позбутися Вінченцо якнайшвидше: якби Лоні була поруч, звук мобільного телефону персоналу, який дзвонив під час обіду – і йому відповідали – був би приводом для серйозного крику, щойно гості зникли.
  «Вибач, В'ценз, любий», — почала вона, почуваючи себе нудотою. «Я зараз не можу говорити…»
  Але він не звернув уваги; вона швидко зрозуміла, що він пив. Його голос невиразний; здавалося, що сьогодні всі були п'яні. Челліні не був: він випив лише одну склянку. Чи могла вона довіряти йому?
  «Привіт, крихітко», — сказав Вінченцо, весело протягуючи; на задньому плані Кейт чула звуки байкерського бару під своїм старим помешканням.
  «Мені сказали, що ти виїхала», — сказав він, і вона почула, що за життєрадісністю було приховано щось інше. 'Ти ніколи не казав. Я думав, це буде день чи два. Щонайбільше тиждень, тоді ми зможемо… — Закралася неоднозначність.
  «Не назавжди», — благала Кейт. «Слухай, В'ценз, зараз тут усе трохи божевільне. Коли все налагодиться –
  Повернувшись у цей момент, Нікі кинув на неї цікавий погляд, перш ніж поставити наполовину очищену тарілку з цукіні .
  «Вони хочуть знати, чи є там сир», — прошепотіла вона.
  Кейт поклала руку на слухавку й мовчки вказала на двері кладовки. Нікі зник, з’явившись із червоношкірим пекоріно та шматочком грани . Треба було б зробити.
  Вінченцо говорив через неї, його голос то звучав, то зникав напідпитку, і вона уявила, як він оглядає бар, поки він говорить. «Так, ти сказав це раніше. Б’юсь об заклад, що божевілля. У Поццо це велика новина, знаєте, ваша леді вчинила самогубство.
  «Вона не вбивала себе». Кейт почула різкість у її голосі.
  «Ну, як завгодно. Ти розумієш, що я маю на увазі, дитино».
  «Не називай мене так», — подумала Кейт. "Великі новини?" — беззвучно сказала вона. Невже вони не мали про що краще пліткувати?
  «Велика Сімона прийшла, сповнена цього», — сказав Вінченцо. Кейт дійшла до висновку, що він вирішив звинувачувати її в тому, що вона не може робити це частіше, спілкуватися зі своєю групою хлопців, хлопцями, з якими він виріс. Хоча він був тим, хто хотів оселитися.
  «Велика Сімона?»
  «Працює в Liberty», — сказав Вінченцо. «Ха, тепер вам цікаво, чи не так?»
  «V'cenz», — втомлено сказала Кейт.
  Він ніби не почув її. — Він нічний швейцар у «Ліберті».
   «Готель», — повільно сказала Кейт. Готель, де вона бачила замкову машину «Монстр», припарковану о сьомій ранку на передній частині.
  «Так, готель», — відповів Вінченцо з перебільшеним терпінням. — Де ваша леді — ваша мертва леді — була постійним гостем. Вона завжди приходила пізно, сама, її супутник приїжджав трохи пізніше, на машині з номерами Флоренції. Старший хлопець, з гарною дорогою засмагою та вусами». Якусь мить він задумався. «Смішно, що тієї ночі він не забронював номер, — каже Сімо. Хлопець думав, що вони його не знають, але вони знають».
  «А може, йому просто байдуже», — неуважно сказала Кейт. — Він не з тих, хто дбає про маленьких людей, містере Орфео. Я маю на увазі графа Орфея».
  Запанувала тиша, на задньому плані чувся лише гуркіт суботніх п’яниць у барі. «Ви знали про це?» і голос Вінченцо був роздратованим.
  «Начебто», — обережно сказала Кейт. «Ну, ми знали її – ви сказали, він не забронював номер того вечора?»
  «Що завгодно», — сердито відповів Вінченцо. Вона бачила, як це виглядає; можливо, він думав, що вони тут влаштовують оргії. Ти мало що знаєш, подумала вона.
  « Каро », — сказала вона, намагаючись примиритися, «не...», але він поклав трубку.
  Загалом, розмова була як цвях у труну. Орфея, або її та Вінченцо.
  У їдальні Нікі крутився над тацею з дижестивом . Дивлячись із дверей, Кейт намагалася зловити погляд Сандро Челліні; вона думала, що він зрозумів. Але не було способу дізнатися. Вона вийшла до сміттєвих баків: його ні сліду. Зі студії Мішель лунала музика.
  Коли вона повернулася, Нікі плюхнулася перед Кейт, розв’язуючи її фартух.
  «Лука сказав, що я можу йти», — сказала вона, вдивляючись в обличчя Кейт. За міцно зачиненими дверима з їдальні долинали тихі голоси, але слідчого не було з них.
  Кейт спохмурніла. — Звичайно, — розгублено сказала вона. «Ідіть».
   Нікі завагалася. «Ти збирався провести мене додому».
  Кейт видихнула. — Звичайно, — сказала вона, тільки цього разу змирившись.
  Лише біля задніх дверей, позаду них темряви на кухні, підлога витерта, усі прилади вимкнені й від’єднані від мережі, вони згадали про сніг і довелося ще п’ять хвилин шукати в асортименті чобіт і пальт у шафі те, що витримав би півторакілометрову прогулянку в цих умовах. І знову, для Кейт.
  Ця думка, здається, тільки що спала на думку Нікі, коли вона спостерігала, як Кейт намагається вдягнути вологі гумові чоботи, на піврозміру менші. «Це нормально?» — злякано спитала вона. Кейт випросталася на порозі, збираючись заспокоїти дівчину, а потім позаду неї, з-під дерев, почувся звук, і вони обидві замовкли, скигливши на губах Нікі.
  «Жінки?» Голос був грубим і вибачливим, і хоча раніше вона чула його лише побіжно, Кейт одразу зрозуміла, що це Сандро Челліні. Вона заспокійливо схопила Нікі за руку й повернулася. Він вийшов з-під дерев.
  «Тож саме тут ти ховався», — сказав він. «Знайти дорогу в цьому місці – кошмар. А може, це сніг. На снігу все виглядає інакше».
  «Я збиралася проводжати Нікі додому», — сказала Кейт, бажаючи його зрозуміти. «Я б… гм, я хотів би поговорити».
  «Вигуляти її?» Він недовірливо насупився. 'У цьому? Це далеко?»
  Кейт кивнула вниз на пагорб. — Півтора кілометра, можливо.
  — Я підвезу вас, — негайно сказав він.
  Рука Нікі все ще тримала її, Кейт з нетерпінням відчула, як вона напружилася. Злякалася власної тіні; що може бути не так з підвезенням?
  «А як щодо снігу?» сказала Нікі. «У вас є ланцюги?»
  Сандро відійшов від них на кілька кроків, дивлячись на схил, заклавши руки в кишені ватника. Старий, потертий, одна манжета потерта, він нагадував Кейт той, який носив її вітчим. «Чому вона завжди була такою жорстокою до свого бідного старого вітчима», — подумала Кейт із докором сумління. Кращий тато, ніж коли-небудь був її біологічний.
  «З нами все буде добре», — сказав Сандро. «Вже не так холодно, як було; сніг не зійде. І це недалеко».
  Нікі нічого не сказала, але Кейт відчула, як вона трохи тремтить. — Давай, — прошепотіла вона. «Він правий». Дівчина знизала плечима, а Кейт повернулася до Сандро і сказала: «Дякую».
  Але коли він підійшов до маленької коричневої машини, Нікі похмуро сказала: «Я хотіла, щоб це були тільки ми з тобою».
  Кейт подивилася на неї. — Цілий вечір ми з тобою, — сказала вона, не розуміючи.
  «О, годі, — сказала Нікі й затулила рота. Кейт все ще не розуміла. Сандро підійшов до них, і, не питаючи, Нікі заліз на спину, дитина в цій обстановці. «Кейт теж прийде», — оголосила вона, не подумавши запитати, чи можна.
  Сівши на переднє сидіння, Кейт усвідомила, що ніколи не проводила в машині так мало часу, як останні шість місяців. Раптом світ став іншим, у металевій клітці автомобіля холодний білий світ зменшився до того, що вони могли бачити через лобове скло. Утеплений, безпечний, мобільний. Не дивно, що Лоні Медоуз визнала Монстра своїм.
  Сандро ввімкнув передачу, і машина поповзла вперед по засніженій дорозі. Дорога почала схилятися, але шини все ще міцно трималися на темній необробленій поверхні. Над головою хмара зрушилася й розділилася, і шматок місяця вислизнув, сріблясто-яскравий, проливаючи бліде світло на гладкі білі пагорби. Коли вони підійшли до підніжжя пагорба, над вигином схилу з’явилася темна форма даху ферми.
  «Хтось ще не встав», — сказала Кейт, повертаючись і дивлячись на Нікі. Вона сиділа, побіліла, як кролик, що завмер у світлі фар. Скуто кивнув.
  Вони дійшли до двох присадкуватих стовпчиків, що позначали кінець дороги, і звернули на засніжений асфальт. Сандро Челліні рухався повільно, але недостатньо повільно, і Кейт відчула, як задній кінець автомобіля повернувся, коли він повернувся, нудотний рух; воно ковзало далі. І саме в мить паніки Кейт відчула, як щось її заспокоює, якась стійка еманація спокою й певності; вона побачила, як широкі обвітрені руки Челліні міцніше стисли кермо, але він не подав жодного іншого знаку, що існує якась небезпека. З нескінченною повільністю, нескінченною турботою він змінився вниз, тепер лише одна рука на кермі, а потім, нарешті, машина, здавалося, випрямилася й стала рівною, і вони поповзли вперед.
  — Вибачте, — сказав Сандро, не повертаючи голови. «Тепер недалеко, чи не так?»
  І це не було, мабуть, вісім хвилин, щоб подолати трохи більше кілометра, тому що вони повзли зі швидкістю равлика, навіть якщо здавалося, що це була година. Лише коли вони підійшли до зламаних воріт навпроти входу на ферму і Кейт вилізла, щоб відкрити їх, вона задумалася, як вони збираються повернутися.
  Але виявилося, що Сандро Челліні весь час мав ланцюги на спині. «Треба було вдягнути їх там, — сказав він вибачливо, відкриваючи багажник. Нікі теж виліз, і вони стояли перед ним; Ноги Кейт були як желе. Просто я міський хлопець. І ледачий дерник». Він витягнув із пластикового футляра іржаву, брязкаючу масу, і на цей звук десь з іншого боку будівлі почав гавкати собака, потім ще один, і ще. Вони гавкали невтомними залпами, переймаючи один одного в своєрідному раунді; Кейт подивилася на будинок, очікуючи, що засвітиться світло, але сліпі вікна залишалися темними.
  «Тепер вони не замовкають годинами», — сказала Нікі з похмурою гордістю, згорбивши плечі. Кейт просунула свою руку.
  — Вибачте, — сказав Сандро. «Не займе хвилини». Він став на коліна біля заднього колеса.
  Фермерський двір був темним і неохайним, безіменні фігури під брезентом, сильний аміачний запах сечі великої рогатої худоби, і будь-яке світло, яке горіло нагорі, було вимкнене. Було холодно й мокро, але Сандро мав рацію, не так холодно, як раніше, трохи вище нуля. Нічого так холодно, як ніч смерті Лоні Медоуз. Безпрецедентно низький рівень, говорилося в новинах у четвер вранці; вона щойно це згадала. Вони слухали кухонне радіо.
  Собаки гавкали далі. «Вони звели б мене з розуму», — сказала Кейт.
  "Іноді я думаю, що це тільки я і вони", - сказала Нікі. «З ними все гаразд».
  Кейт щось задумала. «Тіціано приходить до них у гості, чи не так?»
  «Він?» сказала Нікі. "Мабуть, це пекельна робота по гравію".
   Це повинно бути; Кейт спостерігала, як він домовлявся про це того дня, стиснувши щелепи та згинаючи біцепси. «Він не дозволяє речам стояти на його шляху», — сказала вона. «І він любить тварин. Гадаю, собаки не розрізняють». Нікі мовчала, і Кейт згадала те, що сказав Пер, те, що він сказав там, у своїй кімнаті, коли вони спостерігали, як червона машина Йоланди Хансен наближається до замку. Ми не знаємо Тіціано .
  У дверях Кейт неохоче прошепотіла: «Мені зайти з вами?» Вона кілька разів була тут удень, коли місце було похмурим, але звичайним; вона виявила, що в темряві, незважаючи на безформні перешкоди, що засмічують комору, безмозку ворожість собак, різкий сморід бруду, це була сцена, від якої вона хотіла якомога швидше втекти. Нікі скуто похитала головою, а потім обняла Кейт.
  «Дякую», — сказала вона, і Кейт відчула гаряче дихання Нікі у своєму волоссі.
  «Для чого?» сказала Кейт, відступаючи.
  — Не знаю, — сказала Нікі. «Все. Проводити мене додому. Каже мені, що я повинен піти звідси. Це змусило мене усвідомити – це здається неможливим, ти відчуваєш, що застряг назавжди. Але завжди є спосіб».
  Кейт подивилася на її біле, серйозне обличчя, потім знову на машину. Сандро Челліні все ще стояв на колінах десь у темряві, поза полем зору.
  «Наскільки погано, Нікі?» Вона подивилася на розвалений фасад старої ферми, подумала про її мешканців, Джіневру, її овдовілу сестру Мауро, яка жила в цьому місці поколіннями. Сиро й темно взимку, пече довгим сухим літом, але це було вдома. Неймовірно піти. Небезпечно вигнати людину з дому.
  І ніби вона прочитала думки Кейт, Нікі поспішно сказала, витягаючи шию, щоб спробувати побачити, де Сандро: «Слухай, те, що ми сказали — я не думаю, що Мауро — нічого не вплинуло на неї. До доттореси? ти Я маю на увазі – я знаю, що він має пікап, і він знає дорогу, і все таке. І того дня його не було». Кейт могла сказати, що вона думала про це. — Але я не думаю, що він достатньо розумний. Навіть тверезий».
  — Ні, — повільно відповіла Кейт, дивуючись, якою тупою Нікі іноді може здаватися, а потім сказати щось подібне. Але вона мусила це сказати, не бажаючи того. «Але ми не знаємо – можливо, нікому не знадобилося бути розумним». Вона мовчала тихо.
  Він міг просто… збігти її з дороги, чого вона не сказала. Ганяв її на своєму пікапі. Пер не міг дивитися, як вона помирає, але Мауро? Вона бачила, як Нікі тремтить, міцно склавши руки на тілі. Кейт простягла власні руки й енергійно потерла плечі дівчини. «Не хвилюйтеся, — сказала вона. «Тепер заходьте всередину, ви помрете від холоду тут».
  Нікі не рухалася. — Не Мауро, — сказала вона, мов уперта дитина, яка знала, що помиляється, але відмовлялася це визнавати. Вона взяла Кейт за рукав, її тонкі пальці потиснули тканину. «Ти будь обережний», — пробурмотіла вона, притягуючи її додолу та ближче. Звучить налякано. «Ти просто будь обережним».
  Потім вона різко хилилася, двері різко грюкнули за нею, і Кейт обернулася й побачила Сандро Челліні, що стояв у місячному світлі не далі, ніж за метр від них.
  «Готові, як і ти», — сказав він бурхливим тоном, до якого Кейт звикла. Вона залізла.
  «Зараз», — сказав він, увімкнувши передачу й нахилившись, щоб озирнутися через плече, обережно виїжджаючи заднім ходом із ферми. «Ти щось хотів мені сказати?»
  Сандро спостерігав, як Катерина йде, коли вона виходила з машини, так само врівноважено й спокійно, як і тоді, коли вона сідала. Це було повільне повзання назад на пагорб, шини скреготіли й хрускітли, коли ланцюги стискали, але це було цікаво.
  Двадцяти хвилин, які зайняла подорож, насправді виявилося недостатньо; вони сиділи пліч-о-пліч у машині після того, як він вимкнув двигун і продовжив розмову.
  Надворі знову почав сідати сніг; він бачив, як воно осіло на даху стайні, де була кухня. Світло горить над ним; Кабінет Луки Галло, як вона сказала, його кімната та ванна кімната; її власна маленька квартира була розташована далі в тому ж кварталі. Приміщення для прислуги.
  Він вислухав, що вона мала сказати, вставляючи це разом із інформацією, яку він уже мав.
   Орфей був тим, про що вона спочатку хотіла йому розповісти. Що він був коханцем Лоні Медоуз; Завжди обережний, Сандро не сказав їй, що він уже знає, тому що це могло бути більше. І було. «Вона ходила і зустрічала його. У готелі «Ліберті». Навіть у темряві він бачив, як вона почервоніла. «Мій хлопець знає когось, хто там працює».
  «То ви б припустили, куди вона прямує?» Широко розкривши очі, вона знизала плечима.
  «Зараз? Я здогадуюсь. Раніше я не знав. Я думаю, що інші так і зробили».
  «Гості чи персонал?»
  «Обидва», — пробурмотіла вона. — За винятком… не Пер.
  І це була нова інформація. Пер Хансен, якого Лоні Медоуз зачаровувала і фліртувала з ним, поки він не закохався в неї і не захотів покинути свою дружину.
  — А цей чоловік — чи останній чоловік, який бачив її живою? Його значення було безпомилковим. Чоловік, якого він бачив, чіплявся за свою дружину, як за рятувальний круг.
  Вона витріщилася на нього. Повільно кивнув. — Вона отримала повідомлення, — сказав Алек. Якраз коли вони виходили з-за столу, а потім у неї не було часу ні на одного з них. Алек пішов спати. Але – '
  «Але що?»
  «Він не міг… Пер не міг…», і вона зупинилася. Вона була достатньо розумна, щоб знати, що є речі, яких вона не знає. «Він хороша людина».
  «Як ти думаєш, він знав її», — ніжно запитав він. «До того, як він прийшов сюди? Per?'
  Вона похитала головою, збентежена. «Ні. Чому?
  «А як щодо інших?» він підказав. «Жінки? Вони... показали якісь ознаки того, що знали її?» Збереження Ферхеда до останнього.
  «Я не знаю, чи точно вони її знали», — повільно сказала вона. «Я так не думаю. Однак Мішель не могла її терпіти з першого слова. Ні Тіна. Тіна, просто тому, що вона жахливо ставилася до своєї роботи у своєму блозі минулого року».
  Він перебив. «Коли це було саме?»
  Вона не створює, вона руйнує, – йдеться в електронному листі. Може художник це написав? Але Кейт вихопила його. «Минулого літа дещо час? Не так давно».
  «І інший». Сандро стиснув губи, згадуючи її: найяскравішу й найжорстокішу з них, для нього, з її буйним волоссям, її аурою люті.
  «Мішель», — сказала Кейт. «Я не знаю, чому вона ненавиділа Лоні. Можливо, тому що вони були такими різними. Тому що вона була вдовою, а у Лоні були всі чоловіки, яких вона хотіла». Вона насупилася. «Здавалося, більше ніж це. Вона також захищала Тіну». Вона відкрила рота, а потім знову закрила його, ніби збиралася ще щось сказати.
  — А містер Ферхед? Майже випадково.
  «О, так», — сказала вона, ніби це було те, що вона чекала сказати. «О так, він зробив».
  І ще одна частина головоломки стала на місце. «Він написав про неї книгу, — здивовано сказала Катерина Джоттоне. Його книга.
  А потім він почекав, дозволивши її думкам улягтися, перш ніж запитати: «А тепер розкажи мені». А тепер розкажи мені, що сталося того останнього дня».
  Звичайно, сам він їй нічого не сказав; це була не його робота. Скоріше як бути психологом, якщо вірити телесеріалам; вони говорили, ти слухав. Хоча до того моменту, як вона вилізла з машини й пішла вниз по пагорбу до яскравого світла та гучної музики, Сандро спало на думку, що він міг би довіритися Катерині, але незабаром. Проте ще рано розповідати їй, що сказав Маскарелло; він сам не був цілком упевнений, що це означає.
  Маскарелло не витрачав жодних слів. Стоячи в темряві великої будівлі, розмірковуючи, чи Лука Ґалло все ще в зоні чутності, і розчарований усвідомленням того, що він не мав уявлення, у якому напрямку він приведе його назад до входу в кухню, Сандро мав розум мовчати, поки чоловік говорив; він доклав зусиль, щоб зосередитися на тому, що він сказав. За його спиною груба стіна втримувала глибокий холод, який, здавалося, проникав у його кістки через його вірне старе пальто, призначене лише для легкого міського холоду.
  «Сподіваюся, ви зайняті», — сухо сказав адвокат. «Сподіваюся, ви вже взялися за роботу, і тому не встигли мені передзвонити. Здається, мені не потрібно розповідати вам, скільки коштує мій час?»
  Сандро неохоче виявив, що майже посміхається. Навіть коли його підключили до апарата для діалізу або до чогось іншого, що він міг чути, як дзижчання, наче мухоловка м’ясника, на задньому плані, чоловік був непохитно переконаний у своїй власній владі керувати. Там були персонажі – і мимохіть, боляче Сандро подумав, що Луїза була одним із них – несприйнятливі до страху перед власною смертністю. А ще були решта, як Сандро, штовхали страх, як камінь, у гору.
  «Так», — сказав Сандро настільки скромно, наскільки міг. «Я був зайнятий». Почувся свистячий видих, і на мить Сандро подумав, що це машина, перш ніж він зрозумів, що це було повітря, яке витісняється з легенів Маскарелло.
  — Гаразд, — хрипко сказав Маскарелло. «Прикро, але це повинен бути я – я не люблю делегувати цю справу. Досить того, що ви повинні знати; Я не хочу, щоб секретарі це пережовували, я не хочу, щоб це перетворилося на плітки». І Маскарелло, мабуть, більше за інших знав про те, як легко можна перехопити те, що залишили на автовідповідачі чи написали в електронному листі.
  «Як склався їхній шлюб», — думав Сандро, намагаючись і не зміг уявити, як вони пліч-о-пліч в одному ліжку читають, перш ніж вимкнути світло. Але Маскарелло дійсно любив її; він не хотів, щоб її заплямували.
  «Ні», — сказав він.
  «Галло в достатній безпеці», — сказав Маскарелло з легким відтінком презирства, який погасив іскру почуттів, які Сандро щойно почав відчувати. «Він не буде говорити. Хороший слуга, лише підвищений за межами своєї компетенції, як сказав би Лоні. Я сподіваюся, що він на межі розуму». Була пауза. — А як там справи? Це маленьке гніздо гадюк, які звиваються та звиваються, правда, з тобою серед них?»
  Сандро подумав, що цей чоловік просто самотній і хоче поговорити, хоч би неймовірним це здавалося. Він навряд чи міг попросити його перейти до суті.
  «Ну, — сказав він. «Я тут лише пару годин. Але всі здаються трохи на межі».
  «Це потворне старе місце, чи не так?» — прокоментував Маскарелло з іржавим задоволенням. «Орфео міг би називати себе великим дворянином, але це навряд чи вілла Боргезе, чи не так?»
  «Він знає» , — з благоговінням подумав Сандро, відчувши презирство в голосі старого адвоката. Він відомий весь час . «Ви були тут?» він сказав.
  — Ну, зрозуміло, ні з тих пір, як Лоні оселився. Їй подобається… — і він зупинився, відкашлявся. 'Їй сподобалося. Щоб розправити крила».
  «Він тут», — обережно сказав Сандро. — Я маю на увазі графа. Прибув якраз переді мною».
  «Так, я думав, що він може бути». Була пауза. «Немає потреби шкодувати моїм почуттям, чоловіче. Я чую по твоєму голосу, що тобі вдалося це вирішити. Що той пихатий старий дурень Орфей був нею — її другою струною». Він волого прочистив горло. «Молодець».
  «Ти тому дзвонив?» — запитав Сандро. І Маскарелло випустив хрипкий сміх, який змінився на інший кашель. Понад монотонний голос машини Сандро почув, як хтось щось сказав старому адвокату, заперечуючи.
  «Мені подобається твоя прямота, Челліні», — сказав він, коли кашель ущух. «Лука Галло сам не був упевнений у вас, коли привів вас до мене; Я задумався про це. Але неважливо, що він думав; важливо те, що я впевнений». Пауза, важка змістом. «Не розчаровуйте мене, правда?»
  Сандро нічого не сказав; по-дурному він не подумав, що означало б працювати на таку людину, як Джуліано Маскарелло. Якби все пішло погано, ну, він був би майже кінець. Але навіть успіх не буде простим. Маскарелло мав великий вплив, якщо він прожив достатньо довго, щоб скористатися ним, але Сандро не був упевнений, чи хоче Маскарелло своїм покровителем. І майже ніби Маскарелло прочитав думки Сандро про свого роботодавця, він вирішив перейти до суті.
  — Гаразд, — категорично сказав він. «Дві відомості для вас; це те, на що ти чекав?
  Озираючись у чорнильній темряві, прислухаючись до тихого шелестіння й скрипу з лісу, примарного під снігом, Сандро пробурмотів згоду.
  «Перше придумала моя команда техніків. Вони пройшли через проксі-сервер, який використовувався для надсилання електронної пошти, і придумали інтернет-кафе на півночі Парижа, яке закрили через нездатність належним чином стежити за своїми клієнтами». Він зітхнув. «Бачите, закони про боротьбу з тероризмом. У наші дні анонімності знайти важче».
  Сандро знав це; однак він не сумнівався, що в Парижі, як і у Флоренції, є чимало нерегульованих вуличних інтернет-магазинів. Він говорив без будь-яких очікувань. — Отже, у них немає жодної колоди? відеоспостереження? Запис клієнтів?
  «Ні. Але мої технічні працівники мають точний час, якусь надуману електронну адресу, придуману на місці». Пауза. «Надіслано о 4:15 ранку, 23 квітня, через тиждень після оголошення про призначення Лоні. Електронна адреса була Eduardog82@hotmail.com.
  — Хвилинку, — розпачливо сказав Сандро й почув зітхання Маскарелло. Він нашкрябався в кишені в пошуках блокнота й олівця. Відійшов від стіни й поспішив до якогось світла далі навколо великого масиву замку; побачив дві постаті, освітлені світлом ліхтаря, на ґанку, мабуть, входу в кухню. Наполегливо він це записав.
  Eduardog82. Сандро давно був на курсі про інтернет-злочинність і банківське шахрайство, і пам’ятав, як йому розповідали, що тим, хто намагається замаскуватися, майже ніколи не вдається; паролі, адреси та шифри завжди містили щось, якусь підказку. Досить часто це зводилося до того, що люди хотіли, щоб їх ідентифікували; хотів, щоб їхня печать була на речах. Особливо психічно нестабільні.
  «Готові?» — запитав Маскарелло, і в його голосі закралося нетерпіння. Час був єдиним, чого Маскарелло не міг купити.
  Коли він знову заговорив, голос Маскарелло змінився. Ухильний, блеф. «І інше. Тіціано Скарпа».
  «Так», — насторожено сказав Сандро, і цей чоловік без жодних зусиль спадав йому на думку: громіздка, енергійна фігура в інвалідному візку, блискучі люті очі, м’язисті плечі. Ватажок заколоту артистів. Піаніст, із-під чиїх сильних пальців музика лилася вгору й заповнювала величезний потворний замок. «Скарпа. так Я зустрічав його. В інвалідному візку».
   «Параллегік», — різко сказав Маскарелло. «Поранення хребта під час бомбардування вокзалу в Местре наприкінці вісімдесятих, яке пізніше помилково приписали Червоній бригаді».
  «Правильно», — відповів Сандро, і ця справа спала в його пам’яті такою ж свіжою, як і тоді, коли у Флоренції всі ще переживали після вибуху за Уффіці, у результаті якого загинули двоє карабінерів . Він пам’ятав, скільки смертей у Местре – дев’ять убитих. Поранені – добре. Навколо постраждалих стало менше розголосу.
  «Його батько був із ним на вокзалі», — сказав Маскарелло.
  «По дорозі на футбольний матч», — закінчив Сандро, коли ця болюча деталь стала на місце.
  «Так», — коротко сказав Маскарелло. «Ну, справа не в цьому. Справа в тому, що я був захисником. Обвинуваченого, політичного активіста, схопили навмання – '
  «Я пам’ятаю», — перервав його Сандро. Обвинувачений – політичний активіст – не був якимось миролюбцем із християнських соціалістів; він був повністю оплаченим терористом, крайнім правим членом групи північних сепаратистів, що відкололася. Маскарелло зняв його; навколо цього було багато розголосу. Припущення, що свідки були підкуплені та надані неправдиві алібі. Чоловік сховався. Через два роки його відбитки знайшли по всьому заводу з виробництва бомб у передмісті Верони, на той час «політичного активіста» вже давно не було, востаннє з усіх місць бачили в Сирії. Хоча не так давно, як батько Тіціано Скарпи.
  Свистяче дихання Маскарелло й тихе дзижчання машини, яка підтримувала його життя, були єдиними звуками. «Так ви розумієте», — сказав він нарешті, трохи задихавшись.
  Сандро зрозумів. Вони були владною парою; Гроші Маскарелло фінансували гламурний богемний спосіб життя його дружини, їх фотографували разом або, звичайно, тоді вони фотографувалися. В очах деяких людей вона може бути такою ж винною, як і він.
  Чи достатньо було зв’язку? Це, звичайно, було щось.
  «Мені доведеться перевірити, чи був Тіціано Скарпа в Парижі минулого квітня, чи не так?» — сказав він неохоче.
   Після цього більше нічого було сказати. Сандро був ввічливим; повідомив свого клієнта, що надасть йому інформацію вранці. І вирушив у темряві, щоб знайти Катерину.
  Пізніше, коли вони повільно піднялися на пагорб, Сандро та Катерина стояли разом під настінними вогнями замку.
  «Я хочу бути корисною», — сказала Катерина з самотньою рішучістю. Вона здавалася втомленою та знесиленою після всіх тих розмов, які він її змусив.
  Хтось щось крикнув трохи нижче, серед дерев, де грала музика, і вони обернулися. «Це студія, там Мішель Коннор, а нижче будинок Тіни. Вілліно , де народився Мауро. Там також є студія».
  Голос крикнув знову, і цього разу вони обоє почули його. Катерина сказала: «Мені дзвонять. Хтось кличе моє ім'я». Почулося віддалене розмитість руху, постать людини помахала, а потім зупинилася, спостерігаючи. Ферхед. Катерина не поворухнулася, засунула руки в кишені, і чоловік повернувся всередину.
  — Давай, — сказав Сандро. «Іди. Ти їм подобаєшся».
  «Колись вони з тобою поговорять», — сказала вона вибачливо. «Вони просто… збираються на деякий час. Вони прийдуть». Вона спохмурніла.
  — Я знаю, — сказав Сандро. «Тобі не потрібно про мене хвилюватися».
  «Куди ти підеш?» — запитала Катерина. «Ви виглядаєте втомленим». Він обернувся й подивився на замок, де тепер було темно у вікні кабінету Луки Галло. Силует жахливого старого місця на фоні місячних хмар, здавалося, поглинав світло; Сандро було важко повірити, що маленька зручна спальня була десь у ній і чекала на нього.
  «Я завжди втомлений», — сказав Сандро, здивований власним визнанням. «Але чим старше ти стаєш, тим важче спати. І є над чим працювати».
  OceanofPDF.com
  Розділ N дев'ятнадцятий​
  КЕЙТ СТОЙЛА НА ВІДКЛАДІ від студії Мішель, трохи вгору на пагорбі, схована від світла, і думала, чи варто їй заходити. Думала, чи не зробила вона жахливої помилки, розмовляючи із Сандро Челліні.
  Вона просиділа там цілу хвилину, раптово оніміла, коли він знову ввімкнув передачу й повернув на ферму. Він не поспішав її, дивився на дорогу попереду, чекав. Слухання. Потім киває, терпляче, не здивовано. Ніби вже знав.
  У школі Кейт ніколи не була добрячкою чи розмовницею; навіть зараз вона ненавиділа пліткувати. Але інколи доводилося йти до когось із владних повноважень, інколи брати на себе відповідальність.
  Він прийняв усе, що вона мала сказати, про Орфео, Алека Ферхеда та Пера, про те, що вони були останніми, хто бачив її, про те, як Лоні засмутила всіх, абсолютно всіх. Сандро Челліні, тиха, уважна, терпляча, втрутилася лише раз, коли сказала, що Ферхед знав Лоні Медоуз раніше.
  — Добре знав її? запитав він.
  — Бет сказала, що у Алека є книга про неї. Його книга». І Сандро сів назад на місце водія.
  «А тепер скажи мені», — сказав він. «Що сталося того дня, дня її смерті?»
   І саме тоді Катерина дізналася, що в нього є теорія. Він щось знав.
  І ніби вона вперше ясно про це подумала.
  «Це був жахливий день», — сказала вона. «Я боявся повертатися. Усі здавалися такими – розбитими. Кожного разу, коли ти обертався, здавалося, якась суперечка спалахувала». Концентрація. «Здебільшого це було через Лоні, мабуть».
  «Коли це почалося?» Сандро промовив ніжно.
  — Перше: близько дев’ятої. Вона сперечалася з Мауро про те, щоб зрізати деякі дерева біля вілліно , а він ігнорував її. Ми чули це з кухні; вона… віддавала йому накази надворі». Катерина глибоко вдихнула, бажаючи продовжити, але тепер вона почала. Чи так працювали детективи? Це було наче загіпнотизоване.
  А потім під час кави це був Лука. Я подавала каву в бібліотеці: всі гості були там, на раз. Було близько одинадцятої. Ми чули, як вона кричала на нього в музичній кімнаті, тому що вона бачила, як Мауро їхав у пікапі через долину, не слухаючись її, і це мала бути вина Луки». Вона відчула його погляд на собі. «Якомусь фермеру в долині потрібна була допомога з його коровами», — сказала вона, запинаючись. «Це те, що сказала Джіневра».
  «Коли він повернувся?» — тихо запитав Сандро. Вона проковтнула. «Він… гм… я не бачив, як він повернувся». Вона дивилася вниз. «Я думаю, що він просто напився і залишився вдома».
  Детектив кивнув.
  «І вона кричала на Луку Галло?»
  «Лука відповідав за нас, за домашній персонал», — тихо сказала вона. «Мауро розмовляв з Лукою перед тим, як піти, він, мабуть, погодився, і я припускаю, що вона звинуватила його».
  Вона бачила, як Сандро Челліні задумливо жував щоку. Його міське обличчя було бліде під жовтим світлом замку.
  «Вони не зійшлися», — сказав він, і це не було питанням. «Вона та Галло».
  Кейт безпорадно знизала плечима. «Він чудовий», — сказала вона. «Лука так старанно працює. Все це його пригнічує».
   — А після цього? Сандро нахилився вперед, поклавши руки на кермо. «Мені потрібно мати уявлення про… час, розумієш».
  «Ну, після обіду мала бути якась екскурсія в галерею до Сієни. Тільки на каві – Мішель хотіла піти на пробіжку, а Тіна сказала Лоні, що не збирається йти, тому що в неї є щось у печі, на що їй потрібно стежити. Вони підтримували один одного. Я навіть не впевнений, хто це почав». Вона подивилася на нього. «Тоді Лоні знову все підірвала, сказала, що добре, у такому випадку вона б скасувала мікроавтобус. І вийшов». Вона вагалася. Я чув, як вона знову кричала на Луку після цього в його кабінеті. Коли я був на кухні, готуючи обіди; його офіс просто нагорі, практично».
  «Тож до обіду вона встигла добре з усіма?»
  Надто правильно. «У другій половині дня всі, здавалося, причаїлися». Вона намагалася подумати, що робила сама. «Лоні попросила мене принести їй трав’яний чай близько третьої. Вона була за своїм комп’ютером».
  «Ах», — сказав він задумливо. «Так, комп’ютер».
  — Гадаю, ти збираєшся на це подивитися?
  Сандро тільки посміхнувся. «Я не люблю комп’ютери», — сказав він.
  А за вечерею вона знову засмутила Тіну та Мішель. Говорячи про галерею в Нью-Йорку, де була виставка Тіни. Це нагадало їй про блог, і вона втекла з плачем».
  І раптом Кейт відчула, що наближається до сліз. Вона не хотіла цього робити, розкриваючи чужі таємниці. Мабуть, вона видала якийсь звук, бо раптом він подивився їй в обличчя.
  «Катерина», — щиро сказав він. «Тридцять років у міліції не навчать так багато, як хотілося б. Але я знаю, коли хтось говорить правду. Усе гаразд». Він повернув голову, притулившись щокою до вікна, і подивився на замок. «Що ще?»
  Вона мовчала.
  «Просто… можуть бути речі, про які ви навіть не підозрюєте, що бачили. Щось може повернутися до вас, — сказав він. — Ви сказали, що вони всі були в замку цілий день. Потім ви сказали, майже так , ніби ви не були абсолютно впевнені. Звідки ти міг бути впевнений, у тебе немає очей на потилиці, я це розумію. Але подумайте ще раз. The вдень, зокрема; що ти побачив? Хтось гуляв, позичав машину, щоб покататися?»
  Тоді він нахилився вперед у темряві, уважно вдивляючись у неї.
  Кейт раптом відчула тривогу. «Я не знаю», — сказала вона, затинаючись. «Я не знаю».
  «Я не прошу вас ставати на чийсь бік», — сказав він, коли вони сиділи в його машині, відчуваючи, як невелике тепло, яке виникло між ними під час подорожі, випаровується у великому холоді надворі. «Але ти вже це зробив, чи не так?»
  І вона зрозуміла, що має.
  Вона вийшла з тіні студії Мішель на світло й побачила, що Алек Ферхед весь час був поруч і чекав на неї.
  Катерина сказала, що в замку було дві бібліотеки; одна з яких була справжньою бібліотекою, як Сандро розумів це слово, містила книжки, які можна було позичати й читати. Інша була велика темна холодна кімната, де Орфео стояв у холодній і ворожій ізоляції, володар усього, що він оглядав; кімната, в якій Сандро був би радий, якби більше ніколи не заходив туди. Тут був глибший і сильніший холод, ніж будь-яке інше місце, де він коли-небудь був; він представляв усе, що він ненавидів у Кастелло Орфео.
  Повернувшись досередини, він побачив крізь темну музичну кімнату, що в старій бібліотеці все ще горить світло, і Сандро проминув відчинені двері якомога тихіше, повернувшись до коридору без вікон, що вів до їдальні та кухні. Він все ще намагався продумати план приміщення: великі апартаменти спереду, кімнати для персоналу – кухня з апартаментами Луки Галло та Катерини над нею – у стриманій сучасній прибудові стайні ззаду. Тут також була їдальня, а відразу за нею кімната, де зберігалися будь-які книги, написані гостями; один знав, що його не закриють. Він виявив, що поспішає.
  Це був убогий маленький зал, погано прикрашений і погано освітлений, з маленьким старовинним телевізором в одному кутку, і так само, як і в більшості недостатньо фінансування шкільних бібліотек, книги мали елементарні наклейки на звороті. Сандро майже відразу знайшов книгу Ферхеда; це була коротка книга, 150 сторінок, і були англійські, німецькі та італійські видання. Італійською мовою це називалося Nascituro . Ненароджений. Він спантеличив це, перш ніж перевернути його. На звороті були цитати з оглядів, усі похмурі й захоплені; зазирнувши всередину, він побачив, що вона була вперше опублікована п’ятнадцять років тому. Він сунув його до кишені.
  Повертаючись із кімнати, Сандро ще більше відчув гнітючу безповітряність коридору; хоча він чудово знав, як знайти дорогу назад до великої зали та музичної кімнати, на мить він подумав, що це може бути трюк, лабіринт, створений, щоб уловити його. Він не міг уявити, як ці митці, ці гості могли отримати вигоду від перебування тут; він уже виявив, що атмосфера пригнічує його власну здатність ясно мислити, велика вага старого замку над ним, вузькі вікна та товсті стіни. Він теж чув звуки; скрипить і шепоче столітнє каміння й дерево; йому потрібно було повернутися до своєї кімнати.
  Музичний зал і великий похмурий простір бібліотеки за ним були темні, коли він повертався повз них, але, стоячи у великій залі, Сандро міг щось почути, ледве помітний рух. Чи був у будівлі ще хтось, крім нього та Орфея? Вони з Катериною бачили, як Галло вимкнув світло; Сандро відчув укол жалості до цього чоловіка. Затиснутий між Маскарелло та Орфео, намагаючись утриматися разом; принаймні у нього була Катерина, хороша дівчина, якщо Сандро колись її бачив.
  Чи всі гості були внизу на їхній вечірці? Сандро так і припускав. Він піднявся сходами на перший поверх, і з-під дверей, де спала Лоні Медоуз, було світло. Нікколо Орфео, як і володар, прийняв це як належне; він думав, що йому все вийде з рук. І хоча Сандро планував впоратися з чоловіком вранці, хоча все, що він хотів зробити далі, це зайти в маленьку кімнату, де на нього чекали його власні речі, щоб він міг очистити голову, він зупинився. І постукав у двері.
  «Що це?»
   Двері були відчинені з ривком: Орфео стояв, усе ще одягнений, але з розтягнутою на шиї сорочкою. Сандро бачив сиве волосся на грудях. — Не зараз, — наполегливо сказав Орфео. «Я поговорю з тобою вранці».
  Сандро відчув погляд чоловіка на собі, дивлячись на нього з ніг до голови, розглядаючи потерту куртку, старі штани, зім’яті після довгої дороги. І на секунду він відчув, ніби без Луїзи, без впевненості в тому, що Луїза згладжує його й вирівнює на день, усе відчуття Сандро, яке мав про себе, уся його гордість була настільки крихкою, що один глузливий погляд цього чоловіка міг би перетворити його на порох. Тоді Орфей начебто знову зачинив двері.
  — Ні, — відповів Сандро, простягаючи руку й притримуючись дверей. Він відчув тиск, коли Орфео якийсь час боровся, чоловік старший, але у формі, можливо, влітку займався тенісом або вітрильним спортом. Але на боці Сандро була злість. Орфей міг би її не вбити. Хоч би як хотів Сандро, щоб це був він, тієї ночі він був у Флоренції. Але Орфей щось приховував, і йому вже забагато вдалося зійти з рук.
  — Ні, — знову сказав він, почувши в голосі поліцейського, і ступив у двері.
  На ліжку була маленька нічна шафа; одяг, який був там раніше – одяг Лоні Медоуз – був безцеремонно скинутий у гардероб.
  «Ти не сумуєш за нею?» — сказав він, перш ніж Орфео встиг щось сказати. «Ти не хотів отримати якийсь сувенір на пам’ять?» Орфей розкрив рота, готуючись до якогось висловлювання, але нічого не вийшло. Його гарне засмагле обличчя, густе волосся й вуса могли говорити, що ось могутній чоловік, але перелякані очі видавали його, так само як пухка шкіра на шиї видавала його вік.
  «Ти можеш знущатися над цим бідним Лукою Галло», — сказав Сандро. — Ви могли б мати якусь владу над тим бовдуром начальника поліції в Поццо-Бассо. Але ви не платите мені, ви не мій начальник, ні соціальний, ні інший. Ти спав з нею, чи не так? А тепер ви повернулися, щоб переконатися, що доказів немає». Він зробив паузу. «Ти не знайдеш віагри», — сказав він навмисно грубо, побачивши, як чоловік здригнувся. «Я вже був тут. Ви приходили тієї ночі? Ви надіслали їй повідомлення?»
   — Я був у Флоренції, — ледь чутно сказав Орфей. Тоді його голос зміцнів: «Ти не можеш розмовляти зі мною таким чином». Я вимагаю, щоб у вас вилучили ліцензію».
  — Це лише дві години їзди від Флоренції, — сказав Сандро. — Півтора у тій вашій машині, якщо ви порушите обмеження швидкості всю дорогу, як я собі уявляю. Ви можете бути тут і назад вчасно, щоб відвести свою дитину до школи».
  Орфей кліпав очима й дивився на нього. «Я не порушував жодних законів», — сказав він. «Мене тут не було. Я не знаю, куди вона збиралася».
  «Що ти зробив?» — розчаровано запитав Сандро. Подумавши, приб'ю його. Я його за щось приб’ю. — Ви сиділи в готелі «Ліберті», чекаючи на неї? Що ти робив, коли вона не з'явилася? Ви навіть намагалися зв'язатися з нею?»
  При згадці назви готелю — за що Сандро подякував Катерині Джоттоне — очі Орфея розширилися, налилися кров’ю. «Я… я не… я був у Флоренції», — знову сказав він, і цього разу він був ніби збентежений. «Ви можете запитати мого сина. Я був там. Ми сиділи до півночі, він відмовлявся виконувати шкільні завдання, і я сказав, що буду стояти над ним, доки вони не закінчаться, якщо потрібно».
  «Блін, — подумав Сандро, почувши правду в розпачливому, хрипкому голосі. Блін, блін, але було пізно зупинятися. Він стояв на своєму. «Ми знаємо, що у вас був роман із нею», — сказав він, уселяючи певність у свій голос. «Вас багато разів бачили в Liberty, навіть якщо ви думали, що ні. Здається, половина персоналу тут, гості, дійсно, добре уявляли, що відбувається. Її чоловік знав, ради Бога. Маскарелло знав». Орфей зневажливо стиснув губи. Він не дбав про Маскарелло; рогоносець. «І вона сказала інтерну, Бет».
  — Бет, — холодно сказав Орфей. «Той».
  Сандро вловив неприязнь у його голосі й дозволив їй підштовхнути його. — Можливо, ви це знали. Можливо, вони були надто близько, щоб вам сподобалося, все це дівоче хихікання; можливо, ви наказали Лоні Медоуз відправити її додому в Америку? І коли Орфео відвернувся, Сандро побачив, що принаймні він досягнув мети; він переслідував перевагу. «Ви можете видалити всі ці повідомлення зі свого телефону, чи не так, ті, які ви їй надіслали, ті, які вона надіслала вам?» Ти повернувся за нею? Чи тому ви відвідали поліцейську дільницю в Поццо Бассо?
   «Її телефон?» І на мить Сандро не зрозумів, що він побачив у налитих кров’ю очах Орфея, почув у його напруженому голосі.
  «У цьому телефоні можуть бути докази», — сказав Сандро. «Це виявить, хто написав їй того вечора. Вона може… вона може, — і він задумався про те, що вона могла зробити. Вилазить з машини, ошелешений. «Можливо, вона намагалася зателефонувати в екстрену службу. Спотикався, шукаючи сигнал.
  Орфей вирячив очі. — Ні, — сказав він порожньо. «Ні». Невже Орфей не знав, про що говорив? «У мене немає її телефону. Я не прийшов шукати її телефон – я просто… – Він зупинився й почав знову. «Мені потрібно було знати, що сталося. Я не зрозумів – я знаю Soprintendente , я просто запитав – як друг – «Він перевів подих. «Це поставило мене в скрутне становище».
  Принаймні він не намагався вдавати емоції, вдавати, що хоче побачити її востаннє.
  Сандро зробив останню відчайдушну спробу. — Ви сказали Луці Галло. Телефон, ти сказав».
  Орфей підвівся, подивився вниз на свій патриціанський ніс із дзьобом, як у римського сенатора. — Не її телефон, — сказав він із відтінком колишнього нетерпіння. «Я не знаю, про що ви говорите. Ні, не її. Мій телефон . Мій телефон».
  Сандро витріщився на нього; він відчув, як Орфей набирає сили від свого мовчання.
  «Я залишив це тут, у бібліотеці чи десь там – не знаю». Чоловік говорив з презирством. — Востаннє я був удома в неділю? Я – я – це мій дім. Я припускав, що заберу його після повернення. У мене є інший телефон, у всякому разі, я використовував його лише для того, щоб...
  Він лежав; він мав бути. Приховування, абсурдна, відчайдушна спроба втекти від правди. Єдина проблема полягала в тому, що Орфей говорив правду; Сандро міг це чути, бачити.
  Він використовував телефон лише для того, щоб зв’язатися з Лоні Медоуз, а вона була лише його коханкою, гарною в ліжку, молодшою жінкою, соціально нижчою людиною, чий одяг він засунув на дно шафи, тепер вона була мертва. Яке це мало значення? Зараз Орфео мав якусь туманну ідею, що це може його залучити – неприємність, це все, що його хвилювало. У всьому, що стосується погляду, який він звернув, Сандро сказав йому: ти ніколи не зрозумієш нашого роду. У нас різні бажання, різні вимоги, ми живемо у більшому, сміливішому світі. Будь йому проклятим, — подумав Сандро, — будь він і Фролліні, бо вони двоє — одне й те саме; прокляти їх за те, що вони взяли те, що хотіли, і уникли наслідків.
  Він не вбивав її: він був надто дурний, надто ледачий, надто самозаглиблений; у нього було занадто багато варіантів. Вона могла стати неприємною, вимогливою, хоча Сандро цього не бачив; вона, можливо, хотіла стати його графинею . Але Орфео просто відмахнувся б від неї, як від Сандро та Луки. І його не було тут у четвер увечері; він був у Флоренції зі своїм розпещеним сином.
  До біса. У Сандро боліла голова від наслідків.
  «У вас немає моралі», — спокійно сказав він. «У вас немає совісті. Жінка мертва».
  А Орфей нічого не сказав. Просто повільно відчинив двері й зачекав, поки Сандро не міг більше витримувати його вигляд, і пішов.
  Сандро не мав звички вимірювати ні тиск, ні пульс, але йому знадобилося щонайменше півгодини в маленькій кімнаті поруч із розкішними апартаментами Нікколо Орфея, старанно записуючи все, що він знав і думав і що йому розповідала Катерина Джоттоне. і Лука Галло в новий документ, перш ніж він відчув, що його тіло повертається до нормального стану.
  Може, одного разу це його вбило? Ця нерозумна чутливість до будь-якої дрібниці, відколи він залишив силу, його гострий слух до образ, його розчарування. Чи він завжди був там, цей гнів, що кипів під поверхнею? Або він розбудувався, оскільки країна наповнювалася ресторанами швидкого харчування та токсичними сміттєвими звалищами, коли її дітей знайшли передозованими ветеринарними транквілізаторами, а її політики спали з неповнолітніми повіями? Гнів, який виник нізвідки, лише при думці про те, що Луїза сидить у ресторані з іншим чоловіком. З такою швидкістю одного дня він міг би просто луснути, як гейзер, і щойно Сандро спала на думку ця думка, як за нею прийшла інша, що він не хоче помирати без Луїзи. Що він просто не зможе жити без неї.
  Можливо, він не міг би жити без Луїзи, але він не міг їй подзвонити. Занадто пізно, сказав він собі. Вона буде спати, ми будемо знову сваритися, це зробить ситуацію гірше.
  У сорочці, неголений, Сандро сидів за партою, яку підготувала для нього Катерина. Він поклав свої записи біля комп’ютера, натиснув кнопку на машині й запустив її. Він поклав долоні з обох боків, розглядаючи списки, які склав для нього Джулі, де й коли, які врешті-решт, якщо він придивиться, скаже йому, чому. Він зробив записку. Потім ще один.
  Приблизно через сорок хвилин він знову відкрив програму електронної пошти та почав писати повідомлення Джулі, думаючи, що просто занотує кілька речей, вставить документ, який уже почав, лише через сорок хвилин Сандро все ще працював. «Блукаючи», — сказав він собі, поспішно розписався й натиснув «Надіслати».
  Він дістав із кишені тонку книжечку Алека Ферхеда й почав читати.
  У квартирі, яку вона ділила із Сандро понад тридцять років із різницею ледве в одну ніч, але, за одним помітним винятком, навіть якщо була третя ранку і від нього пахло моргом, сигаретним димом і дезінфікуючим засобом, він все одно б повертайся додому й заліз у те ліжко поруч із нею – Луїза сиділа на своєму великому ліжку й слухала звуки міста.
  Віа дей Маккі ніколи не буде мирною; він лежав на найпрямішому шляху між натовпом на площі Санта-Кроче та торговцями та торговцями на Меркато ді Сант'Амброджо. Вони говорили про це, коли вони вперше взяли в оренду, як молодята, що це може бути надто шумно, але прямо за рогом був ринок, статуя Данте, похмура, як смерть, вічно мила церква та її каплиці. . І з роками вони поглинули зміни на гірше, натовпи підлітків-п’яниць з інших країн, шкряби, розбиття та стоячі ряди на вулиці, надто вузькій для руху автомобілів, постійний пронизливий комариний звук моторіні . Вона почула, як один пройшов повз, скигливши, навіть коли вона це пам’ятала, їхню першу ніч тут, напіврозпаковані, сидячи на старому ліжку в місячному світлі, тримаючись за руки.
  У кутку стояла маленька валіза Луїзи, запакована, застібнута на блискавку, замкнена та з етикетками. Він був нещодавно куплений для цієї нагоди; Сандро не звернув на це уваги, і це теж добре. Що б вона сказала? Що вона не могла збентежити Фролліні потертою нейлоновою нічною сумкою, яка бездоганно служила їй десятиліття чи більше. Що вона не хотіла виглядати старою жінкою з країни третього світу, коли вона спускалася з проходу, у той зал прибуття, вся нервова та налякана повертаючись до Нового Світу, а її майно випирало з пошарпаної сумки?
  У своєму ватному халаті, тапочках і найтеплішій нічній сорочці, готова до сну, але зовсім прокинувшись, Луїза підійшла до вікна. Вона відчувала холод крізь скло, але притулилася до нього щокою, дивлячись на вулицю. Вона чула, що сніг був у Казентіно, Муджелло, на Монте-Аперто в Апеннінах і на Монте-Аміаті на півдні; навіть, як кажуть, у внутрішній частині Маремми. Саме там був Сандро, якщо вірити Джулі, гостю замку і графу. У Флоренції рідко випадав сніг. Що б думав Сандро, де б він не був? Чи буде він дивуватися цим, пагорбам, вкритим снігом? Він якийсь час, а потім починав бурчати, бо йому не подобалася сільська місцевість, у нього не було потрібного одягу, правильного взуття.
  Там була пара снігових черевиків, які вони купили під час снігопаду близько десяти років тому, але вони стояли в шафі в передпокої; Луїза знала, бо бачила їх там, коли прийшла додому й подивилася. Хочу переконатися, що він узяв принаймні пальто, бажаючи також побачити, чи взяв він сумку. Цікаво, як довго він планує бути відсутнім.
  Луїза не сердилася на нього. З такою по-дитячому поведінкою, так кинувся на штурм, так поспішаючи – адже він взагалі нічого особливого не взяв із собою, наскільки могла бачити Луїза. Залишення записки. «Записка» , — сказала вона Джулі, очікуючи відлуння свого обурення, і почула тривогу в голосі дівчини, коли вона намагалася його вибачити. Джулі начебто була татовою маленькою дівчинкою, коли Сандро турбувався, надто готова висловити йому сумніви.
  Але її гнів завжди був пом’якшений чимось іншим. Щось настільки незнайоме для Луїзи, що вона не була впевнена, чи впізнала це; щось на зразок провини.
  Чи було б інакше, якби вони мали власних дітей? Було б, не було сенсу заперечувати це. Навіть якщо залишити осторонь болісні речі, любов, яку вони могли подарувати дитині між собою і отримати назад. Що б не говорили сьогодні, дитина вас не розлучила, а зблизила. А чи було б інакше, якби Луїзі не видалили груди і не пройшли три місяці хіміотерапії? Але мати Луїзи тридцять років тому сказала їй, що немає сенсу уявляти, як все могло бути інакше. Ви повинні були взяти те, що вам дали, і використати це якнайкраще. Це була порада, якої Луїза беззаперечно дотримувалася майже все своє життя. Дотепер.
  У мене немає роману з Енріко Фролліні. Це те, що вона мала сказати? Її мати точно відповіла б «так». Що б вона втратила, сказавши це? Від того, щоб сказати йому просту, неприкрашену правду? Ну , — вона уявила, як каже скептичному старечому обличчю своєї давно померлої матері: « Чому я маю взагалі відповідати на таке дурне запитання?» І крім того , він не був у настрої мені вірити .
  Вона могла уявити, що сказала б на це її мати. Що хотів сказати Джулі, але не наважився. Ви впевнені, що це правда?
  Луїза подивилася на акуратну гарну валізку. Вона була чудовою пакувальником; не було нічого, що їй подобалося більше. Там був новий костюм — суміш сірого кашеміру й шовку з тонкою тонкою смугою, вкрита цигарковим папером. Три сорочки, звичайна шикарна чорна сукня, намисто з двома нитками з перлин, яке Сандро купив їй на її п’ятдесят років; пара туфель на плоскій підошві, пара туфель на підборах і пара вечірніх туфель. Рейс був о дев'ятій ранку понеділка з міського аеропорту; Фролліні сказав, що забере її о шостій з Віа дей Макчі. Вона могла уявити вираз його обличчя, комічний жах, на потріпані фасади, випуклі сміттєві баки, запах кота на потворній вуличці перед світанком.
  Вона могла зателефонувати Сандро, вона це знала, вона могла написати йому електронний лист, заради бога; телефон стояв біля ліжка, великий комп’ютер на столі – вони були в усіх, – сказала Сандро, коли вона поскаржилася на те, який він потворний. Вона могла б поговорити з ним, але не хотіла.
  Було навіть не пізно, але Луїза зачинила віконниці, залізла в холодне чисте простирадло й вимкнула світло. І коли вона лежала й дивилася в стелю, Луїза вперше зрозуміла з тупою впевненістю, що могла б звикнути до цього, якби знадобилося. Ніч окремо перетворилася на тиждень, розлука перетворилася на розлучення, люди розлучилися. Це те, що з ними відбувалося? Луїза знала лише те, що вона змінилася, а Сандро – ні.
  «Спи», — наказала вона собі, і зрештою так і зробила.
  OceanofPDF.com
  Розділ T gony​
  У світлі, яке засліплювало крізь віконниці, БУЛО ДИВНЕ НОВЕ, коли Кейт з’явилася в кімнаті, яка сама ще не була знайома, і якийсь час вона лежала там напівсонна, все ще заплющені очі, з синьо-білим відблиском, який намагався щоб відкрити їх.
  «Сніг», — подумала вона, прокидаючись, потроху; сніг змінив світло з жовтого на блакитно-біле. Лежачи нерухомо, Кейт не чула жодного звуку з кухні. Рано було? Було дуже тихо, але навіть із снігом було надто ясно, щоб бути рано. Кейт неохоче розплющила око, болісно повернула голову й подивилася на свій пошарпаний старий радіобудильник. 8.20. Вона застогнала.
  Відсунувши ковдру, Кейт висунула ноги й сіла, і ниючий біль за її очима різко посилився. П’ять годин сну, плюс-мінус. І досить багато вина. Вона нашкрябала в тумбочці тачіпірину , проковтнула їх, запиваючи водою прямо з пляшки, і пішла до ванної кімнати.
  Душ був недостатньо гарячим, але Кейт все одно стояла під ним, дозволяючи воді стікати на себе, змиваючи минулої ночі.
  Вона не повинна була йти, безумовно, вона не повинна була йти. Але Сандро Челліні цього хотів.
  «Іди», — сказав він. «Ідіть і влаштуйте вечірку. Подивіться, що ви пам'ятаєте; подивіться, що вони скажуть».
  «Я не буду шпигуном», — уперто подумала Кейт, на мить спираючись на гострий кам’яний кут будівлі. Але він почав щось робити в її голові.
  Потім музика зсередини змінилася, і хтось щось закричав, п'яний і радісний: вони випускали пару, ну так. Але коли підбадьорення підхопив інший голос, на якусь дику мить вона подумала, що, якби вони всі зробили це між собою, що, якщо вони все це спланували, якась складна схема, щоб виманити Лоні Медоуз у найхолоднішу ніч рік і з прогнозом сильних морозів? І вона знову згадала, що Дотторесса не померла одразу; чи могли вони стояти поряд, коли вона вилазила з машини, і дивилися, як вона хитається, ошелешена і вмирає? Кейт міцніше стиснула руки на холоді й твердо сказала собі «ні». Не будь смішним.
  «Вона була небезпечним водієм», — неохоче сказала вона Сандро Челліні, коли вони сідали в машину. «Вона розкидала ту машину. Гірше ніж Мауро. Ніколи не пристібався ременем безпеки».
  У студії Мішель хтось вийшов із тіні.
  Йому; не більше метра від неї. Кейт відчула, ніби раптом знала про цього чоловіка все: всю картину. Від моменту, коли він прибув у замок, щоб завершити групу, вийшовши з машини поруч із Мауро, до його зацькованого обличчя на галереї бібліотеки, того ранку прийшла поліція, щоб сказати їм, що вона мертва. Їй слід було закінчити ту сумну, небезпечну книжку, яку він написав про неї.
  «Ти прийшов», — сказав Алек Фейрхед, його очі були щасливі й розсіяні, він виглядав на десять-двадцять років молодшим. Схожий на хлопчика, яким він мав бути, коли мав роман із Лоні Медоуз. Він узяв її руки у свої; Кейт бачила, що він був дуже п’яний. Було б несправедливо запитувати його про щось у такому стані.
  «Ти мила дівчина», — щиро сказав він. «Не знаю, що ти робиш, застрягши в цьому місці. Повертайся зі мною до Лондона, Кейт, приїжджай до Парижа». Вона засміялася, а він пригнічено подивився на неї.
  «Дякую», — серйозно сказала вона. «Я негайно отримаю свій паспорт».
   Він знову подивився на неї з сумом. «Заходь, — сказав він, незграбно потираючи її руки між своїми, — ти мерзнеш». Вона неохоче пішла за ним через широкі скляні двері.
  Вони всі були там, у великій кімнаті. Сандро Челліні запитав її, які вони? Чи міг хтось із них ненавидіти її достатньо? Щоб зробити їй боляче.
  Хвилину чи дві ніхто не помітив їх входу; світло було приглушено, і голосно грала музика, хіт минулого літа. Мішель у червоній сукні наливала воду в склянку, що стояла на краю стільниці кухонного кутка; Кейт ніколи раніше не бачила її в сукні. Гнів, казав Тіціано, гнів керує Мішель. Але звідки воно взялося?
  У повітрі відчувався слабкий, але виразний запах наркотику, а в центрі кімнати Тіна танцювала, повністю віддавшись, із екстатичним виразом обличчя та розмахуючи руками над головою. Простір здавався завеликим для однієї людини; Майно Мішель, здавалося, майже не вплинуло. Кілька книжок самотньо сиділа на довгій полиці, вішалка на коліщатках для одягу вміщувала лише парку Мішель і одну пару джинсів, дбайливо складену над вішалкою. Їй не знадобилося багато часу, щоб зібрати речі, коли настав час йти далі. Хоча коли вони розмовляли за обіднім столом про те, хто куди йде після того, як закінчиться їхнє перебування в Orfeo, який буде наступний концерт, Кейт згадала, що Мішель була тією, хто нічого не сказала. Її чоловік був мертвий.
  Довгий стіл, за яким вона працювала, був відсунутий до однієї стіни. Тіціано сидів у своєму інвалідному візку на одному кінці біля комп’ютера, на якому графіка рухалася разом із музикою. Одна рука лежала на сенсорній панелі комп’ютера, а іншою тихо курив. Він відкинувся на спинку свого інвалідного візка в такій легкості, якою вона його не бачила раніше, ніколи, широкі плечі розслаблені, його розумне, уважне обличчя спокійне. Коли Кейт дивилася на нього, відчуваючи раптовий смуток, який вона не могла пояснити, Тіціано нахилився вперед і торкнувся сенсорної панелі, і залунала інша пісня. Кароока дівчина , голос співає; вона знала цього.
  У дальньому кутку була завалена посудом кухня. Пер і його дружина стояли там, затиснувшись у найтишішому кутку притиснуті до робочої поверхні. Його дружина відкинулася назад, піднявши руку й торкнувшись його щоки, і Кейт побачила його обличчя, бліде, приголомшене й вдячне, наче людина, що вилізла з руїн свого будинку після землетрусу.
  Рано вдень Пер і Алек гуляли разом. Це прийшло до Кейт просто так; він сказав, що вона запам’ятає, і вона пам’ятала. Вона хотіла, щоб Сандро Челліні сказав їй, чому він хотів знати.
  «Подивіться, кого я знайшов», — сказав наприкінці Алек Ферхед, піднявши свою руку. Вона хотіла запитати його про Лоні; якщо це правда, що Лоні сказав Бет, що він не забув її. Але зараз був не той момент.
  Усі вони дивилися на неї: Пер кивнув, міцніше обіймаючи дружину, Тіціано ледь помітно посміхався крізь блакитну спіраль диму, Тіна вивертала своє тонке тіло на місці, яке вони звільнили для танцполу, і опускала руку, щоб мляво помахати. Мішель, яка все ще наповнювала склянку води з пляшки, спостерігала за нею. Кейт бачила, що на ній теж був макіяж; господиня. Кейт швидко перетнула кімнату й стала поруч, відчуваючи на собі погляд Алека Ферхеда.
  «Це добре?» — швидко сказала вона Мішель.
  Мішель відпила воду, дивлячись на неї поверх склянки. Вони, напевно, знали, де вона була, сказав би їм Алек Ферхед. Бачили, як вилізла з машини ворога: їй довелося пояснити їм, що хто б не був ворог, це не Сандро Челліні.
  «Зі мною все гаразд, дитино», — сказала вона сухо. «Не п’яна», — подумала Кейт; цікаво. Решта їх витрачається на святкування, але Мішель протверезіє. Її обличчя під макіяжем – невеликим, червоними на губах, підведеними очима – змінилося; не настільки молода, її шкіра все ще обвітрена, тонкі лінії навколо очей, але більш пильна, чітка, доглянута. У погляді, який вона кинула на Кейт, яскравому, як пташка, було щось ледь помітне виклик, що не дозволяло їй ставити їй запитання. Вона налила повний стакан вина й простягнула його Кейт, яка дивувалася, звідки все це взялося, вся ця випивка. Пляшки вина й горілки на довгому столі, біля ніг Тіціано; пощипали з підвалів замку? Вона не впізнала етикетку.
  «Наш маленький підривний акт», — сказала Мішель, побачивши, куди вона дивиться. «Ті поїздки на базар? Виявилося, що ми всі ховали приватні запаси. Не завжди приємно бути залежним, як маленька дитина. Треба про все просити. І це виявилося корисним, га?»
  Нічого не кажучи — бо погодитися вголос означало б зрадити Довіру — Кейт щойно підняла келих і випила. Досить гарно.
  Мішель трохи поворухнулася й подивилася вбік, на Тіну на танцмайданчику.
  «Бідна дитина», — сказала вона через деякий час. Потім різко: «Це було люб’язно з вашого боку. Сказати їй, що це не вона, з усім цим вуду-лайном. Їй потрібно було, щоб хтось сказав їй, і вона не повірила, коли я це сказав».
  «Ні, ну, можливо, вона й не стане», — сказала Кейт. «Ти так близько».
  «Ти думаєш?» Мішель міцно тримала зап’ястя Кейт своєю грубою сухою рукою. — Вона й мухи не скривдила б, розумієш? Я маю на увазі, справді». Дивлячись в очі Кейт.
  Кейт подивилася на Тіну, яка крутилася й співала собі під ніс; побачив, як Алек Ферхед теж дивиться на неї. Зрозумів, що Мішель хотіла знати, що вона сказала Сандро Челліні. «Я знаю», — сказала вона. «Але він хороший хлопець, ти знаєш. Сандро Челліні; він не з тих, хто неправильно оцінює її». І вона зрозуміла, що вірить у це. «Тобі не потрібно хвилюватися».
  Мішель ще мить дивилася на Кейт, а потім різко відпустила зап’ястя. Музика припинилася, і Тіна опустила руки, дивлячись на них.
  «У вас ніколи не було дітей», — сказала Кейт, не задумуючись, вино зробило її необережною. Відповіді не було, а потім вона зрозуміла і сказала: «О, Боже». мені шкода Я, - сказав мені Тіціан. Ви втратили чоловіка».
  «Втратили його?» — здивовано сказала Мішель. «Ха». Була довга пауза, під час якої Кейт хотіла, щоб її проковтнули. Тоді з гіркотою. 'Втратив його. Це було не зовсім так. Таке відчуття було – його вкрали. Викрадений, перебитий, скинутий зі скелі, розчленований гангстерами. Убитий. Вона глибоко вдихнула. «Так, я втратив його. Він пішов».
  «Убитий?» Здавалося, це слово було важко проігнорувати.
  Мішель якусь мить дивилася на неї, щось зважуючи. Коли вона знову заговорила, її голос був рівним. «Я знайшов його. На початку ст вранці на підлозі нашої ванної кімнати в Квінсі минулого серпня. Було так жарко. Він прийняв передозування після того, як я ліг спати; Я проспав це, а потім близько п’ятої встав, щоб піти в туалет, і знайшов його». Вона вдихнула, потім видихнула. «Він лежав на підлозі, і його очі були відкриті».
  Кейт кивнула, дивлячись на неї. «Чому він… ти…»
  Мішель різко похитала головою, ніби хотіла зупинити Кейт. — Проте смерть — це завжди жорстоко. Це все, що я мав на увазі». Вона міцно склала руки на собі, натягуючи червону сукню навколо себе, її обличчя було блідим, а нафарбовані очі були темними плямами.
  Кейт кивнула, нічого не сказавши. Як ти міг продовжувати жити в місці, де хтось помер? Не дивно, що Мішель не хотіла говорити про наступний концерт; можливо, вона думала, чи повернеться вона колись знову додому. Навіть у цьому місці, яке не було нічиїм домом, смерть Лоні була всюди.
  Тіна підійшла, підштовхнувши Мішель. Втомлено Мішель опустила руку собі на плечі й, притулившись щокою до передпліччя старшої жінки, Тіна кинула на Кейт боязкий погляд з-під безбарвної чілки, з-під вицвілих очей.
  Кейт усміхнулася їй, бажаючи її заспокоїти, відчуваючи на собі пильний погляд Мішель.
  І пригадав, що Мішель пішла бігати, коли почало світати, того дня, як померла Лоні Медоуз. Середина дня, можливо, друга година.
  Це було те, що почалося, суперечка через мікроавтобус і екскурсія в музей була скасована; Мішель не хотіла йти, сказала вона, тому що їй потрібна була пробіжка, дуже потрібна. Потім Тіна сказала, що не поїде, потім не було сенсу наймати мікроавтобус, і Лоні пішла вся тонкогуба, у своєму пальті з хутряною окантовкою. Пер крутився довкола, незграбно кажучи, що він хотів би піти, і, можливо, вони з Лоні могли б поїхати в Монстра, потім Лука припустився помилки, прибувши, і Лоні схопив його за руку й побіг з ним. Жаба провела його до кабінету.
  З’явився Тіціано, і вони разом намагалися не слухати, як Лоні кричить на Луку. Вони бачили, як Мішель вийшла зі студії у своєму спорядженні для бігу, бігла підтюпцем по камінню й озиралася довкола, ніби хотіла, щоб Лоні все ще була там, щоб побачити її. Все спорядження: кросівки, шорти, на спині мішок для води.
  Тепер Мішель спостерігала за Кейт. «Випий ще», — сказала вона, і Кейт дозволила їй знову наповнити стакан. На протилежній стороні кухні Пер дивився в обличчя своєї дружини, тримаючи одну руку на її плечі, іншою гладячи її волосся, а вона уважно говорила до нього.
  Чи повірив їй Челліні, коли вона сказала, що Пер не міг цього зробити? Він стримався від судження; вона гадала, що він повинен це зробити. Проте вона знала. І вона була не така зелена, як думав Челліні.
  Щось штовхнуло Кейт у стегно, і, поставивши келих з вином, вона подивилася вниз і побачила Тіціано.
  «Танець?» сказав він, і коли він це сказав, вона почула музику, стару жалібну неаполітанську пісню, яку знали всі, яка викликала сльози на очах у кожного старого чоловіка в кожному селі по всій країні, думаючи про свій перший поцілунок .
  Швидким рухом піднявшись, Тіціано схопив її за руку й потягнув униз так швидко, що вона охнула, приземлившись йому на коліна в крісло. Від нього пахло дурманним димом; він відкинув стілець, а Тіна шалено заплескала. Голова Кейт закружляла від вина, руху, дурманного диму та близькості обличчя Тіціано до її; вона дерлася за підлокотники інвалідного візка. «Стоп», — сказала вона, і він зупинився. На задньому плані все ще звучала стара балада.
  «Вибачте», — сказав Тіціано. «Захопився». Кейт вилізла, стала навколішки біля інвалідного візка, поки її голова не перестала крутитися, а він спостерігав за нею.
  «Знаєш, усе гаразд», — сказав він. «Нічого нижче талії». Кейт люто почервоніла; він чекав, доки колір зникне.
  «Я не хвилювалася», — сказала вона. Він дивився на неї з абсолютною незворушністю, і вона подумала, як Пер сказав, що Тіціано не може бути тим, ким він здається. Бомба вбила його батька, коли вони йшли на футбольний матч.
  «Так який він?» — запитав Тіціано. — Наш друг із Флоренції?
  «Він добрий», — сказала Кейт, не замислюючись. «Він схожий на мого тата. Я маю на увазі мого вітчима. Він просто виконує роботу».
  — Ви тут не лише для того, щоб викликати проблеми? Він дивився на неї. «Поліція не вважає, що є що розслідувати». Він оглянув кімнату. «Знаєте, він може зруйнувати чиєсь життя».
  «Ви думаєте, що якщо хтось… якщо це не був нещасний випадок, той, хто це зробив, не повинен бути покараний?»
  Тіціан схилив голову набік, наче розглядаючи її. «Вона сама завдала багато клопоту», — сказав він зрештою. «Багато болю». Він дивився на Алека Ферхеда, потім на Пера, який сидів у кутку з дружиною. «Я розмовляв з дружиною. Дружина Пер. Вони одружені двадцять п’ять років і жодної хвилини не сумніваються, сказала вона. Ні те, ні інше, поки не з’явилася Лоні Медоуз. Хтось із нас такий поганий, як вона?»
  — Отже, вона заслуговувала на смерть? Кейт люто подивилася в обличчя Тіціано, змусивши його озирнутися. «Тут щось погане», — сказала вона, маючи на увазі замок. Їхня велика в’язниця з лабіринтом коридорів і кімнат, а також деревами, що скупчилися навколо, загороджуючи їх, і самотніми пагорбами, що лунають.
  Вона наполягала. «Хіба ти цього не відчуваєш? Як вона померла». І коли він холодно глянув на неї, вона кліпала очима, щоб не думати про це, про темряву й холод, намагаючись не думати, скільки часу знадобилося, щоб Лоні Медоуз померла.
  «Я не знаю», — сказав він. «Можливо, ви маєте рацію». Він провів рукою по своїй щетині. «Ну. У нього є якісь ідеї?»
  Кейт неохоче знизала плечима. «Давай, хлопче», — сказав він. «Ти не думаєш, що це був я?» І сумно посміхнувся.
  «Він хоче знати, хто вийшов того дня», — випалила вона.
  Тіціано повільно кивнув, нахмурившись. «Це цікаво. Він думає, що хтось пішов і щось туди поклав? Як якась перешкода? Якась розтяжка, якась пастка?»
  Це звучало божевільно. Кейт збентежено знизала плечима. «Я не знаю. Він просто запитав, чи бачив я, щоб хтось виходив?» Вона подивилася на нього. «Ви?»
  «Бачиш когось?» Вона чекала. «О, — сказав він. «Я вийшов? Ну, ти знаєш, Катерино. Пізно ввечері я пішов на ферму подивитися на собак».
  Кейт кивнула. «Так, я знав це».
  «Ви думаєте, мені потрібне алібі?» — весело додав він. «Хтось скаже, куди я пішов?» Ну, ви бачили, як я пішов, але я припускаю, що я міг повернутись і піти в іншу сторону через задні ворота. Я міг піти до річки, а не до ферми». Кейт нічого не сказала. — Насправді Мауро мене бачив. Він був там, коли я приїхав. Але розлючений, щоб він міг не пам’ятати». Він сперся ліктями на ручки крісла й дивився на неї.
  — Він був на фермі й був п’яний? Кейт насупилася. «Я думав, що він… на іншому боці долини».
  — Це де він мав бути? Тіціано знизав плечима. «Ну, я б не хотів втягувати Мауро в халепу, але коли я його побачив, він виглядав так, ніби він був лише на дні склянки протягом добрих кількох годин».
  Кейт випросталася, несамовито розмірковуючи, а Тіціано подивився на неї. — Отже, ти збираєшся йому все це розповісти, наш друже з Флоренції? І вона знову глянула на нього вниз, не бачучи. «На чиєму ти боці, Кейт?» - тихо сказав він. «Ви повинні вирішити, чи не так? Ви повинні зайняти позицію».
  А потім вона подивилася йому в обличчя, бажаючи, щоб він сказав їй, що робити, коли Алек Ферхед підійшов до Тіни на танцполі й простягнув їй руку.
  Вода в душі Кейт була холодною. Парацетамол притупив її головний біль. Вона перекрила воду і почула голоси з-за вікна. Мішель і Тіціано були там на снігу; вона знову була в спорядженні, і з почервоніння на її обличчі Кейт здогадалася, що вона вже вийшла. Вона не пила вчора ввечері, згадала Кейт. У інвалідному візку Тіціано на цей раз сидів у ватній куртці, коли розмовляв із Мішель. Згори його ноги виглядали худими, як палиці під штанцями. Кейт одягла джинси та светр і відчинила вікно.
  Вони обоє підняли очі на звук. «Доброго ранку, спляча красуне». Гарний настрій Тіціано прозвучав дещо вимушено. Збентежений: про минулу ніч. «Як твоя голова?»
  — Привіт, — сказала вона невпевнено. три дні без Лоні Медоуз, і все стало інакше. Це було так, ніби всі ролі помінялися місцями гості доглядають за нею. І моторошна тиша запала разом зі снігом; навіть собаки Мауро мовчали. Спляча красуня. «Я в порядку».
  Але за буфером знеболюючих усе ще відчувався ниючий біль; це було просто очікування, яке поповнювалося почуттям провини. Вінченцо. Минулої ночі вона не думала про нього. Кейт подивилася на небо; на сході прояснилося, і сонце неприємно сліпуче. Але на півночі з’явився новий берег хмари.
  «Кажуть, що йде ще сніг», — сказав Тіціано. Киває в бік Мішель. "Їй довелося запустити її, перш ніж це почалося знову". Мішель спокійно посміхнулася йому, але погляд, який вона звернула на Кейт, був більш настороженим.
  «Відколи, — подумала Кейт з легким відтінком похмурої дитячості, — це Мішель так наїлася? «Де всі?» — запитала вона.
  Мішель поклала руки на свої широкі стегна, голову набік. Її дихання затьмарюється в холодному повітрі. «Здається, пакую речі», — сказала вона своїм різким акцентом. Спостерігаючи за відповіддю Кейт.
  «Пакування?» Кейт відчула, як витріщилася.
  «Ну, ми дійшли спільного рішення». Без сумніву, після того, як вона пішла. «Ми подумали, що нам не потрібно залишатися. Ми поговоримо з твоїм хлопцем...
  — Не мій хлопець, — збентежено сказала Кейт.
  «Що завгодно». Вона насторожено подивилася на Кейт. — Це занадто, Катерино. Ми вирішили, що поговоримо з ним, звичайно, поговоримо. Але тоді все, ми звідси. Пер уже забронював собі рейс із Йоландою на завтра ввечері».
  Кейт витріщилася на неї. Чорт, подумала вона, Лука розпадеться. А по-дурному, що з обідом? Можливо, це вже нікого не хвилювало.
  «Він знає?» — сказала вона запинаючись. «Лука вже знає?»
  — Ти хочеш йому сказати? Мішель посміхнулася. «Давай, дитинко. Не соромтеся». Вона вказала на вікно Луки, далі вниз по фасаду, його віконниці були відчинені.
  Кейт запхала ноги в шкарпетки та чоботи, які вона викопала з кухонної шафи. Волосся все ще вологе, принаймні вона була чиста; але вона не відчувала себе готовою до того, що буде. І щось насувалося , впевнене, як сніг.
  Вискочивши дверима, вона з подивом побачила, що Мішель і Тіціано все ще були там, дивлячись на пагорб. Зблизька Тіціано виглядав блідим.
  Кейт зупинилася. «Де він?» — запитала вона. «Він уже почав? Челліні? Він почав розмовляти з людьми?»
  Мішель затупотіла ногами. «Він отримав Алека сьогодні вранці», — сказала вона, примруживши очі. «Бідний хлопець».
  — Містер Ферхед? — по-дурному сказала Кейт. Ніби вона не бачила, як він танцює з Тіною вчора ввечері, бачила, як він шепотів і плакав у неї на плечі. Спостерігаючи, як він намагався не дивитися на Пера та його дружину, які цілувалися в темряві, і вилив їй своє серце.
  «Що ти маєш на увазі, бідолаха? Що він сказав?»
  — Не питай мене, — жорстко сказала Мішель. «Не моя справа. Але він був білий, як полотно. Я якраз готувався до бігу і почув його. Блукати по деревах; Я вийшов подивитися, чи все з ним, але він пішов униз. «Піду до Тіни», — сказав він.
  Тіна. Кейт спробувала зрозуміти це.
  «Де він?» сказала вона. «Де він зараз?» Вона подивилася на вікно Луки. Чорт, подумала вона; у неї була робота.
  Алек? Він із Тіною. Я щойно сказав». Мішель спохмурніла.
  — Не він, — сказала Кейт. «Я мав на увазі, де Челліні?»
  — А, — сказала Мішель. 'Його. правильно. Я бачив його під час бігу».
  — Твій друг із Флоренції, — сказав Тіціано, і його кепкування вперше зачепило її.
  «Він хороша людина», — люто сказала вона. — Варто пам’ятати про це.
  — Гаразд, — сказав Тіціано, здивований її палкістю, піднявши руки на знак капітуляції. — Гаразд, як скажеш. Твій добрий – він унизу біля річки, кидає каміння».
  OceanofPDF.com
  Розділ T gony -O ne​
   Холод і вологість просочувалися крізь чоботи Сандро й аж до щиколоток, але йому було байдуже. Він вийшов із Кастелло Орфей, принаймні на мить, і стояв у місці, якого до цих вихідних міг уникати, як чума: відкрита місцевість, ні даху, ні димаря.
  Він був біля підніжжя пагорба, де померла Лоні Медоуз. Навколо нього широкі пагорби лежали м’які, білі, мовчазні й чужі, зливаючись із блідим небом на горизонті, а засніжені дерева на сусідньому хребті нерухомі. Після глибокого вологого холоду й темних коридорів Кастелло Орфей Сандро відчув, ніби його легені вперше з моменту прибуття розширилися належним чином, і хоча він знав, що фіолетова хмара знову збирається в нього за спиною, над головою світило сонце. із смуги електричного синього неба. Температура, мабуть, трохи підвищилася, тому що на дорозі асфальт почав чорніти крізь сніг, а шум ланцюгів луною лунав по пагорбах, аж поки він не подумав, що вони всі стоять біля вікон замку й дивляться його. Але там, де зараз стояв Сандро, на підвітряному місці схилу, куди не сягало сонце, був жахливий холод.
  Звук жінки, що біжить, заскочив його зненацька. Спочатку це його навіть насторожило; він думав, що це, мабуть, тварина. Олень? Кабан? На покритому кіркою снігу біля дороги виднілися сліди, витончені розчепірені пташині лапки та округлі западини маленького роздвоєного копита. Крихітне скупчення посліду, чорне на незайманому краю. Сандро розумів диких тварин лише тим, як їх готували, і йому не подобалася перспектива зустрітися з ними віч-на-віч.
  Обережно зупинившись у машині, перші п’ять хвилин він просто стояв і орієнтувався в широкому й безплідному краєвиді, і він вирішив, що борозниста колія через пагорб, де вона вперше потрапила в поле зору, вела б навколо ззаду. замку, вниз ліворуч, де серед дерев стояли господарські будівлі. Мішель Коннор, її шкіра яскраво почервоніла від вправ і холоду. Побачивши його, вона нітрохи не збентежилася, але й не зупинилася. Вона наближалася по снігу, високо ступаючи; Це, мабуть, подумав він, бути доріжкою, якою їздили люди, тварини чи й те, і інше, бо сніг уже взагалі витоптаний. Вона дійшла до дороги й майстерно перескочила через неглибоку канаву на темну смугу видимого асфальту, розвернулася й зникла. Подалі від нього. Він спостерігав, як вона віддалялася, стійка, сильна, м’язи на її ногах накачувалися. Вона не озирнулася.
  Сандро став навколішки біля берега річки й намацав ще один камінь, гладенький, округлий, що лягав йому на долоню. Він кинув; намагався уявити, що темно. Або фари все ще горіли, кидаючи промінь у підлісок? Він приземлився із сплеском, напевно, метрів за вісім-десять.
  Розмова з Алеком Фейрхедом була не такою, як розмова з Орфео, хоча Сандро відчував, що володіє ще більшою впевненістю, коли втомлено піднімався сходами, голова його була товста від недосипу та кислий у животі від небажання. З-за дверей Орфео, коли він проходив, долинали звуки впевненого руху, жвавого й впевненого. Це було б типово; але Сандро більше не дбав про Нікколо Орфео. Він був би радий ніколи більше не бачити цього чоловіка; він був би в захваті, коли б назавжди вийшов зі свого великого будинку.
  Це зайняло Алека Ферхеда – Олександра Ферхеда, який народився в Лондоні в 1954 році, отримав освіту в школі Гарроу, прозаїк і письменник-мандрівник, ветеран таких віддалених і небезпечних місць, як Афганістан і Колумбія – довгих п’ять хвилин, щоб відповісти на стукіт Сандро. Сандро сидів і чекав на дерев’яному стільці дивної форми, настільки схожому на те, що він бачив в Уффіці, що він не був впевнений, чи можна сидіти на ньому. Він постукав ще раз і сів назад. З тугою думав про Уффіці; довгих вікон, клин довгого сірого двору, з якого височіє вежа Палаццо Веккіо, символ цивілізації. Потім, неохоче, подумав про жахливу маленьку книжечку, яку він насилу читав, перш ніж нарешті зміг покласти голову на подушку й заснути; Перший і єдиний роман Алека Ферхеда « Ненароджений» .
  Сандро читав газету з побожністю, але він не був і ніколи не був читачем історій. Луїза сиділа й читала романи, стос їх стояв біля ліжка; їй хотілося слів, їй хотілося персонажів, вона хотіла ті структури зі щасливим кінцем, або принаймні кінцем. Закриття. Але навіть Луїза ненавиділа б цю книжку; особливо Луїза, вона б ненавиділа це. Це змусило б її плакати. Він не мав уявлення, хороша це книга чи ні, чи означає, що вона хороша, оскільки вона може змусити розплакатися вдумливу жінку. Він отримав приз, і, судячи з того, що написано на звороті, у нього було багато шанувальників.
  У ньому йшлося про чоловіка, який закохався в жінку, яка його покинула, і абортувала його дитину. Чоловіка звали Едвард Грант. Едвард італійською мовою був Едуардо. Це було написано в 1982 році. Сандро зосередився на цьому; літературна критика була непотрібна, навіть якби він був на неї здатний. Але було щось у жорсткому, болісно написаному, що він упізнав.
  Двері відчинилися, і обличчя Фейрхеда дивилося на нього: виснажене, неголене, але не здивоване. Також не злякався. Сандро думав, що він може бути наляканий, але іноді для певних кривдників це приносило полегшення, коли їх знайшли. Щоб перестати прикидатися.
  «Заходьте», — сказав Ферхед. Він звучав втомлено; він був одягнений у толстовку без нічого під нею та широкі штани, а ноги були босі.
  Закінчивши книгу, щоб переконатися, Сандро повернувся до маленької таблиці, яку зробив йому Джулі. Між 1981 і 1982 роками Лоні Медоуз, на той час одружений, відвідував стипендію в Інституті Курто в центрі Лондона; частина Лондонського університету, дуже близька, як з’ясувалося з інформації, яку він згодом отримав за лічені секунди з офіційного веб-сайту кампусу, до Університетського коледжу Лондона, де Алек Ферхед був зареєстрований для отримання докторського ступеня з англійської літератури між 1979 і 1982 роками. .
  Стипендія Лоні Медоуз у Курто закінчилася в червні 1982 року; вона зайнялася ще одним навчанням у Колумбійському університеті, Нью-Йорк, у вересні, але, мабуть, майже одразу поїхала з Лондона до Америки.
  Був запис про те, що вона отримала нагороду за рецензію для New York Times . Її нагороди були перелічені на її веб-сайті, а її журналістика захоплено описувалася, використовуючи такі терміни, як «дикун» і «корускат». Переглядаючи його, Сандро не спало на думку, що ніхто не потрудився б оновити веб-сайт Лоні Медоуз: це був шок. Яскраво-блакитні очі на тій самій фотографії, яку вона подала в трест у своїй заявці, світилися з кута екрана; Лоні Медоуз бере участь у проектах у південній Тоскані , але продовжує робити рецензії .
  У кімнаті було тепло й похмуро, а повітря затхле й кисле. Ферхед відчинив віконниці, і наплив вогкого холоду, здавалося, загострив їх обох.
  У світлі кімната виглядала надзвичайно охайною. Щільно закриті всі дверцята шафи, тумби, тумбочки; ноутбук, вимкнений, його екран зігнутий рівно, в центрі столу між маленькими вікнами. Колись це була б кімната служниці; Предки Орфея, можливо, пробралися сюди, щоб нав'язати свої потреби знущань своїм соціально нижчим; тоді нічого не зміниться. Як і думав Сандро, здалеку знизу, перед замком, де припаркувався Орфео, почувся безпомилковий гуркіт потужної машини. Гарне позбавлення.
  Сандро підійшов до вікна й подивився вниз. Алея кипарисів спускалася прямо вниз пагорбом до дороги, кожен заввишки щонайменше двадцять метрів, з чорними списами, увінчаними білими. Не так ретельно обслуговуються, як вони могли б бути; вага снігу починав розпускати їх. Одного фактотуму було недостатньо для такого місця; У Луки Галло було багато чого на тарілці.
  Звідси не можна було чітко побачити дорогу чи річку; виднівся обрій, пагорби один за одним, але ближче річка, як смуга асфальту, звивалась і занурювалась за хвилястість ландшафту. Ви не могли побачити місце, де помер Лоні Медоуз.
  Відчувши за спиною Алека Ферхеда, Сандро повернувся до нього обличчям. Він не хотів ходити навколо даху. «Ти був у Парижі минулого року», — сказав він. «Квітень минулого року». І раптом Ферхед сів за свій стіл, поклавши руки на шкіряну поверхню.
  «Я був», — сказав він, і його голос був рівним. Він чекав на це; він хотів, щоб його дізналися. «Почніть спочатку, — подумав Сандро.
  «У вас був роман із Лоні Медоуз майже тридцять років тому», — сказав він. Який закінчився – погано. Ви написали про це книгу».
  «Я так», — сказав Ферхед дуже тихим, але твердим голосом.
  «Ти так і не подолав це, чи не так?» — тихо сказав Сандро. І Фейрхед швидко похитав головою, лише один раз. «Дотепер», — сказав він.
  «Ти ще не подолав цього в квітні минулого року, коли о четвертій ранку надіслав електронного листа в Orfeo Trust з інтернет-кафе. Едвард Грант, чия дівчина зробила аборт у його дитини в 1982 році, називається Eduardog82. Ви?
  Ферхед закрив обличчя руками.
  «Ви хотіли, щоб вона знала, чи не так? Ти сховався за проксі-сервером, але десь у глибині душі хотів, щоб вона знала, що це ти».
  Ферхед, усе ще тримаючи обличчя в руках, покрутив головою з боку в бік, перш ніж підняти її, щоб поглянути на Сандро. «Я прочитав про її призначення в THES , ви в це повірите?» Сандро поняття не мав, що це за публікація, тому просто чекав. Побачивши його ввічливу байдужість, Ферхед пояснив. «Для університетів газета. Додаток Times Higher Education . Я читав лекцію в Сорбонні, і я сидів у пивному барі на Монпарнасі з пивом, відкрив газету і читав про призначення в університеті, такі речі. Насправді я читав рецензію на одну з п’єс Пера.
   Його руки лежали на підлокотниках крісла, шукаючи щось на обличчі Сандро, поки той говорив. Йому потрібно щось зрозуміти.
  «Мені було спокійно. Не знаю, чи ти – ну, можливо, ти зрозумієш, але я не так часто розслабляюся. Я рідко відчуваю те, що відчував тоді; був теплий весняний вечір, пиво було холодне, навіть якесь дерево цвіло на бульварі». Він перевів подих. «Незадовго до цього мені сказали, що мене прийняли сюди, і я завжди любив Італію. Хоча – добре. Розумієте, коли я зустрів Лоні, у ній не було нічого італійського; вона була розумною дівчиною з Середнього Заходу. Сидячи в тому ресторані, я знав, що вона одружена з італійцем, але я не асоціював з нею Італію. Я подумав, що це, мабуть, саме той досвід, який повернув мене на правильний шлях». Його обличчя опустилося. «Хоча з кожним роком це ставало менш імовірним».
  «Знову на шляху?»
  «Пишу», — сказав він. 'Правильне письмо. Я не міг писати після – книги. Після ненародженого . Тільки хак. Сандро запитально глянув на нього. 'Журналістика. Подорожі. Це ніколи не було те, що я хотів написати».
  «Чи була для вас головна робота? Ні… інші речі? Не сім’я, не – діти? Чоловікові не було й тридцяти: невже були люди, які відкладали ті справи, ради чогось на зразок письма?
  Алек Ферхед відвів погляд із болем. — Розумієте, я думав, що вони підуть далі. Я подумав, що спершу потрібно правильно виконати роботу. Тоді я б заробляв на життя».
  — А потім ви прочитали оголошення про призначення Лоні Медоуз.
  Ферхед кивнув. «Я допив пиво, потім випив ще. Це не спрацювало. Потім я повернувся в готель і не міг заснути. Було жарко й душно, у мене боліла голова, і я намагався думати про лекцію, яку читав, бо вона пройшла добре, але нічого не вийшло. Все перетворилося на – лайно».
  Це слово було навмисне негарним.
  «Отже, ви зайшли в інтернет-кафе».
  Плечі Ферхеда опустилися, і він повільно кивнув. «Лише один», — сказав він. «Лише один електронний лист. Я думав, що можу замаскуватися це: я знав про проксі-сервери зі статті, яку написав про індійські кол-центри». Він повільно видихнув. «Я відчував, що втрачаю те, що написав, але не міг зупинитися. Мені довелося швидко надіслати, поки я не передумав. І тоді, звичайно, я передумав, але було надто пізно».
  Сандро підсунув стілець і сів у куток столу.
  «Але ви все одно прийшли», — сказав він. «Ти міг залишити свою посаду тут. Віддав твоє місце комусь іншому».
  Настала тиша. «Я міг би», — сказав Алек Ферхед. «Можливо, я повинен був». Він скрутив шиєю, ніби йому було боляче, нечисленний одяг душив його. «Я таки написав листа», — сказав він зрештою. «Просив вибачення, якісь сімейні причини, але коли я подивився на це, це здавалося – таким жалюгідним. Так боягузливо. Я розірвав його; Я сказав собі, що це може бути – я не знаю. Доля.
  «Ви знаєте, чому я тут?» — запитав Сандро після мовчання.
  «Я… я думаю, що так», — невпевнено сказав Ферхед.
  «Цей електронний лист привів мене сюди». І обличчя Ферхеда зблідло, а тіні під очима потемніли. «Чоловік Лоні Медоуз — Джуліано Маскарелло», — сказав Сандро. «І він вважає, що той, хто надіслав цей електронний лист, також спричинив смерть його дружини».
  Цього було недостатньо. «Він вважає, що той, хто надіслав цей електронний лист, убив її».
  Ферхед різко відкинувся на стільці. «Що?» — сказав він, затамувавши подих. Потім недовірливо: "Що?"
  Сандро сидів настільки нерухомо, наскільки міг, і дивився. Він оглянув Фейрхеда на наявність будь-яких натяків, які могли б видати його реакцію як щось менше, ніж повний, неудаваний шок, і нічого не знайшов. «Ви?» — тихо запитав він. — Ви вбили її, містере Ферхед?
  Фейрхед дивився прямо на Сандро, навіть не хитаючи головою. «Убити її? вбити її? Ні!» Все ще дивлячись. «Ні, ні, ні, ніколи. Я навіть не хотів її вбивати, коли – ніколи».
  Сандро думав, чи не втрачає він зв’язку. Йому здалося, що цей чоловік говорить правду. Він відчув тісні пропорції маленької кімнати навколо себе, Алек Ферхед день за днем сидів тут за комп’ютером, борючись зі своїм нещастям. Тоді він побачив, що це все. Не насильство, не божевілля. Те саме банальне щоденне нещастя, з яким мали справу Сандро та Луїза, їхні власні маленькі трагедії.
  «Після того, як я написав електронний лист, — повільно сказав Алек Ферхед, ніби підтверджуючи те, про що думав Сандро, — мені здавалося, що жало зникло. Було – менше. Все було сіріше, але краще. Дивно те, що вона мені майже сподобалася, повернувшись сюди. Вона – хороша вартість; своєрідне старомодне видовище. Якщо ти в неї не закоханий». Отже, вона помилялася, подумав Сандро, Лоні Медоуз вважала, що він усе ще тримає його в руках. Фейрхед не вбивав її: впевненість уселилася в розумі Сандро. Але він мав бути впевненим.
  «Мені потрібно дещо знати», — сказав він. «Ти виходив того дня, того дня?» Перед смертю. Ви спускалися до – місця? Ви ходили кудись біля річки? Куди вона – з’їхала з дороги?»
  Ферхед дивився на нього так, наче не міг повірити своїм очам. — Отже, ви справді вважаєте, що її… вбили? Він проковтнув. «Але як?»
  Сандро коротко похитав головою. «Зараз це не має значення», — сказав він. Він ще трохи потримає свою теорію в голові; йому потрібно було розпакувати його перед тим, кому він довіряв; — побажав він Луїзі. «Ти спускався туди?»
  Відповідь приходила повільно. «Ми пішли погуляти», — сказав Ферхед. «Я навіть не знаю, чи ми так далеко зайшли. Ми так йшли, так. Після обіду: близько двох».
  «Ми?» Алібі, нагадав собі Сандро, — це ще не все. Але це було непомітно. Він чекав.
  «Ми з Пером», — сказав Ферхед. «Ми часто гуляли разом». Він невдоволено посміхався. «Можливо, це північноєвропейська риса. Але нам обом подобається – бути з кимось, але з кимось, з ким нам не потрібно говорити». Він звучав розгублено, змирено.
  — А тієї ночі?
  'Я пішов спати. Я пройшов повз неї на сходах». Ферхед сказав саме те, що сказав Катерині, і вона ретельно переповіла Сандро минулої ночі: Алек Ферхед пішов спати після того, як побачив, як Лоні Медоуз зайшла до її квартири. Незабаром підійшов Пер; ніхто з них не вийшов зі своїх кімнат.
   «Ти впевнений? Про містера Гансена?
  Ферхед кивнув. «Він поставив Гріга, досить голосно; він робить це щовечора. Він довго лягав спати, що теж нормально для Перу. І для мене». Він трохи нахмурився. «Навіть крізь стіну я знав, що це він. Ти пізнаєш звуки людей, їхні звички, мабуть, як сліпа людина. Напрочуд швидко».
  Сандро кивнув. Чоловік самотній, подумав він. Просто самотній.
  «Все гаразд», — сказав він, і Ферхед подивився на нього. «Ти віриш мені?» запитав він.
  Сандро довгу мить дивився на Алека Ферхеда й зрозумів, що, добре це чи погано, він так і зробив. Не був упевнений, чи розумно це зробити, але він трохи схилив голову. «Я поговорю з містером Гансеном», — сказав він. Вагався. «Так, я вірю вам». Він знову вагався. — Але є ще одна річ. Нікколо Орфей. Минулої неділі залишив свій телефон тут».
  А тепер Фейрхед виглядав майже розпачливим від розгубленості, з руками по боках голови. «Він?»
  — Ви не бачили? Ферхед навіть не похитав головою, але виразу його обличчя було достатньо: повна відсутність впізнання. «Ніхто не згадував, що знайшов його? Запитав вас про це?
  «Ну я – Бог». Він нахмурився. «Лука сказав щось про телефон? Можливо, він і зробив. Не знаю, чи подумав я про це. Можливо, він і зробив».
  «Все гаразд», — сказав Сандро. «Це не має значення». Він підвівся на ноги. «Дозвольте мені дати вам пораду», — сказав він. «Зараз вам потрібно поставити життя на перше місце. Перед ст. Поки не пізно».
  Алек Ферхед дивився на нього здивовано. «Це те, що сказав Пер».
  «А, — сказав Сандро. «Пер.»
  У снігу, у проваллі, що закривав його від сонця, холод тепер справді почав кусати. Сандро присів навпочіпки. Він чув, як річка дзюрчить і шепоче, ковзаючи по камінню, неглибокому, тут, після зимової посухи. Коли настане відлига, буде бути різним; сніг змінив би все, розтанув у ґрунтовій воді, змивши речі.
  У темряві Лоні Медоуз могла б почути, як вода, хитаючись, вийшла з машини та падає. Лежить у темряві. Це був нещасний випадок; він повторив слова собі. Так, був неприємний електронний лист, але це була автомобільна аварія, збіг обставин, жінка з багатьма ворогами також може загинути, приземлено, в аварії; статистика це підтвердила. Вона померла, як тисячі щороку, навіть ті, хто не їздить, як божевільна.
  «Повертайся до Джуліано Маскарелло, — казав собі Сандро, — достав йому Алека Ферхеда, якщо треба». старий не був дурний. Він дізнався б правду, коли б її почув. Це було б так легко. Спокуса була велика. Єдина біда полягала в тому, що в Сандро було щось уперте й стійке, що не повірило.
  Частково це було це місце – цей великий розбійник у в’язниці-замку – і люди, ув’язнені в ньому; частково це було марновірство. Неприємне, напіввизначене відчуття чогось нездорового, що тихо розмножується в маленьких кімнатах, у притиснутих до стін гнучких дерев, у занедбаному фермерському будинку. А ще були уривки історії, докази, які він не міг повністю ігнорувати.
  Не потрібно було довго спілкуватися з Пером Хансеном, щоб зрозуміти, що цей чоловік абсолютно нездатний до прикриття. Раптове насильство, можливо, якщо довести його до крайності. Далі слідує жалюгідне каяття.
  Сандро не бачив жодних ознак; крім того, він розповів ту саму історію, що й Алек Ферхед. Вони йшли разом рано вдень, можливо, аж до річки, він не міг пригадати. Він побажав на добраніч Лоні Медоуз, пішов до своєї кімнати й вийшов лише наступного ранку; він грав Гріга.
  «Ви були, мабуть, останньою людиною, яка бачила Лоні Медоуз», — раптово сказав Сандро.
  Дружина цього чоловіка пішла рано: Йоланда Хансен відчинила двері на його стук у довгій нічній сорочці й халаті, без сумніву, розумно привезеному з дому. Вона відразу зрозуміла і поспішила вниз, кажучи щось про хліб.
  Кімната не могла бути менш схожою на кімнату Ферхеда; це була підказка. Були ознаки того, що дружина намагалася проникнути, звільняючи місце для чашки на столі. Сам Хансен виглядав лише спантеличеним, наче Лоні Медоуз трапилася з кимось іншим, у іншому житті.
  Але зрештою він відповів. «Я… так», — сказав він і почав темно червоніти. «Я пішов до її кімнати. Я – вона була дуже уважною до мене». Він провів рукою по чолу. — Я не маю на увазі, що це була — цілком вона. Я… — і він метнувся, ніби шукаючи свою дружину. «Мені завжди подобалися жінки», — сказав він нарешті. «Але я не маю досвіду з ними. Тільки моя дружина. Я думав, що це чудова емоція. Велика любов; це було як божевілля. Я ні – я не розумів, що відчуваю».
  «Я знаю», — сказав Сандро й зітхнув.
  Хансен пішов далі. «Я нічого не розумів — до тієї ночі. Я стояв біля її дверей, а вона дивилася на свій телефон, щось читала там і просто хотіла, щоб я пішов геть. Я раптом зрозумів, що вона хоче, щоб я зник, мені було незручно». Він приклав руки до голови. «І тепер, здається, всі інші знали весь час, що в неї був цей… роман. Ця інша справа, відвідування готелів. Він звучав хворим.
  «Але тепер у вас є ваша дружина», — сказав Сандро, маючи намір втішити його. У нас є свої жінки.
  Пер Хансен, притулившись головою до вікна, випростався, вдячно дивлячись на нього. «Ти дивний детектив», — сказав він.
  Сандро несподівано засміявся. «Здається, я», — сказав він. Хансен дивився вниз у високе вікно, і в його погляді було щось таке, що привернуло до нього Сандро.
  — Ви не чули, як вона пішла? — тихо сказав він, стежачи за його поглядом. Внизу між тими кипарисами. Сандро бачив, що з цієї кімнати було видно трохи більше праворуч від замку – або ліворуч, якщо дивитися на нього знизу, з боку річки. Внизу, де жили жінки, вилино та студія. — Ви нічого не чули?
  «Я слухав свою музику», — сказав Пер Хансен, напружившись, пригнічений натяком Сандро до болю. Чи міг звук аварії луною розлетітися по пагорбах, чи міг він дійти так далеко? «Я нічого не чув».
  І якби він був, подумав Сандро, дивлячись на випалий погляд чоловіка, він пішов би допомогти. І ось тінь пройшла по обличчю Хансена в тонкому ранковому світлі. «Пізніше», — почав він нерішуче, а потім замовк. — Проте пізніше. Я щось бачив. Здавалося, я щось бачив».
  І так до решти приєднався ще один маленький шматочок доказів; маленька потерта колекція, але вперта. Це не зникне.
  Сандро випростався, із шепотом води у його вухах, і кинув останній камінчик, почув, як він плеснув, побачив, як він увійшов у чорну воду між насипаним снігом, що нависав над берегом. Там, подумав він, стежачи за траєкторією каменя, і коли він це подумав, хтось назвав його ім’я.
  Коли Кейт увійшла, Лука сидів за своїм столом і читав листа. На щільному папері, який замок надавав гостям, написано від руки, маленьке зображення силуету замку в одному кутку. Після того, як вона увійшла до кімнати, він не підводив голову й дивився на сторінку, а Кейт стояла, незграбно дивуючись, чи вона неправильно витлумачила його розсіяну відповідь на її невпевнений стукіт, гадаючи, чи він насправді не хотів, щоб вона увійшла взагалі.
  Це було інакше, думала Кейт, стоячи там; Кімната, яка була під час її останнього візиту, здавалася повною життя та мети, зайнята енергією Луки Галло, завалена маршрутами та нотатками, тепер здавалася запорошеною, хаотичною та занедбаною. Фотографія коханого Луки, Сальваторе, зникла зі свого місця в кутку екрану комп’ютера.
  Нарешті він підвів очі від аркуша паперу, і Кейт побачила, що обличчя Луки було досить блідим під веселою бородою, а погляд, який він звернув на неї в ту мить, був абсолютно спустошеним.
  «Що це?» — сказала вона, вражена.
  — О, — сказав він, знову глянувши на папір. — Ой, — зітхнув тоді. «Нічого», — сказав він, але Кейт лише витріщилася у відповідь. — Це Орфей, — коротко сказав він, коли вона промовчала, і листок упав на стіл. «Звучить вимкнено».
  «Орфей?» Кейт подивилася у вікно. «Але він… він…»
   — Він повернувся до Флоренції, — сказав Лука. «Сьогодні вранці перше, а це залишив», — він перегорнув аркуш паперу вказівним пальцем. «Ми знаємо, де його знайти, каже він, якщо він знадобиться».
  «Знаєш, де його знайти?» — не зрозуміла Кейт.
  — Він має на увазі Сандро Челліні, — сказав Лука, стежачи за її поглядом у вікно. «Мабуть, Челліні чимось його образив минулої ночі. Поговорив з ним про смерть дотторесси . Про його – стосунки з Дотторессою . Він дуже злий».
  Кейт відчула, як потеплішає від усвідомлення власної провини. «Я… ну… я розумію», — сказала вона. Лука задумливо подивився на неї, але коли він заговорив, мова не йшла про те, хто міг чи ні міг знати про роман Лоні Медоуз; — будь-хто міг йому сказати, — мовчки благала Кейт, раптом упевнившись, що вона дізналася останньою.
  «Він каже, що має намір розпустити траст», — коротко сказав Лука, і Кейт витріщилася на нього. «Поверніть замок».
  Ми всі залишимося без роботи, — була перша думка Кейт, і вона прийшла з чимось напрочуд схожим на радість. Але другий був для Луки Галло, для якого покинути Кастелло Орфей було б кінцем світу. «Чи може він це зробити?» сказала вона.
  Лука раптовим рухом узяв папірець і розчавив його в кульку. «Можливо», — сказав він. «Напевно». І зробив нетерплячий жест, відмахнувшись чимось убік. «Обід», — сказав він, і старий Лука ніби повернувся, хоча й у вицвілій версії. «З цим снігом – я хвилююся, що у Джіневри закінчаться продукти. Ми не можемо залишити гостей голодними. Треба бути обережним, можливо, доведеться нормувати речі».
  Кейт насторожено подивилася на нього, виникло кілька запитань, не в останню чергу, чи знав Лука про плани гостей розійтися, щойно Сандро Челліні поговорив з ними. І звичайно, коли вона проходила повз нього, прямуючи до кабінету Луки, на кухні було темно, ні Нікі, ні Джіневри не було видно; одне із запитань, які вона прийшла поставити йому, було, чи вони там засніжені. Невже Лука просто сидів тут надто довго, щоб знати, що відбувається?
  «Я… гм…» — почала вона, але тоді мобільний Луки почав вібрувати на столі, похитуючи серед паперів. Він відповів, кинувши на Кейт швидкий погляд, який сказав їй залишатися на місці.
   — Джіневра, — сказав він, нахмурившись. Кейт почула лепет, втомлений, тривожний, благальний.
  «Він що?» Більше балаканини. «Добре, добре». Втома Луки звучала надзвичайною, наче він досяг точки зламу. «Слухай, просто залиш його там, де він є. Ні, покинь його. Ти залишайся там, я піду, сніг тане. Я спущуся». Він поклав слухавку й глибоко видихнув, закривши обличчя руками.
  «Що сталося?» сказала Кейт.
  — Мауро, — покірно сказав Лука. — Він… схоже, цього разу він зайшов надто далеко. Якась криза».
  «Заради Бога», — подумала Кейт, ніби ми не всі знали. «Він п'яний?»
  Лука пильно подивився на неї, а потім здався. — Не зовсім, — втомлено сказав він. «Швидше – відкликання. У нього галюцинації, його трясе, каже вона. Не можу встати. Вона хвилюється». Він подивився на Кейт, його карі очі розмірковували, чи зможе вона допомогти йому з цього. «Схоже, сьогодні обід може запізнитися».
  Їй слід було піти прямо на кухню, щоб почати, вона це знала. Але дороги почали танути, Лука мав рацію, і, дивлячись, як його найнятий автомобіль повзе схилом до фермерського будинку, Кейт помітила, як її погляд перевівся на її маленький моторіно , що залишився під деревами, його сідло було завалено снігом. Подумала, що там робив Сандро Челліні, кидаючи каміння в річку. І перш ніж вона це усвідомила, вона повернулася до своєї кімнати, збираючи свій шолом.
  Вона пішла передньою дорогою, імпульсивно: швидший шлях до річки, стрибаючи вниз між кипарисами, спочатку повільно, потім швидше, коли вона вийшла на головну дорогу та більш чистий асфальт, затамувавши подих і відчуваючи смішну ейфорію, коли вийшла на вулицю. звідти, власною парою. Спокуса на секунду просто продовжувати, поки вона не замислилася, куди? додому? До Поццо Бассо та Вінченцо? Ця думка викликала у неї нудоту, провину й огиду. Вона підійшла до краю пагорба й зупинилася. Сандро Челліні лежав по коліна в заметі біля річки й дивився на щось. Вона назвала його ім'я.
  Коротко піднявши голову, він, здавалося, ледве помітив, що вона тут; лише рукою закриває очі, щоб захистити його від снігового блиску, і ледь помітно киває. Поки Кейт опинилася там, Сандро був практично в самій річці, однією ногою на березі, другою на камені в мілкій течії, повисши на гілці.
  Вона спускалася повільно, бо було круто, останнє; на моторіно доводилося триматися середини дороги, навіть якщо вона не була наполовину засніжена. Чи не перший, хто помер там, чи не так сказав Мауро? Бідний Мауро. Струшування з DTs у темній кімнаті, в іншому безсонячному зануренні між пагорбами. Усі знали, що це небезпечно; але Лоні думала, що житиме вічно.
  Заднє колесо Vespa трохи ковзало по снігу, але Кейт трималася. Що він там робив? Вона зупинилася, задихавшись, біля підніжжя пагорба й поставила ноги з обох боків, коли Сандро підняв голову. Рука, з якої капає вода, торжествуюче тримає над головою, щось маленьке й срібне в руці; рука побіліла від холоду.
  "Зрозумів". Він не розмовляв ні з ким конкретно, люто бурмотів. Кейт зійшла з коня, знявши шолом.
  "Зрозумів що?"
  Він подивився на неї якусь мить, а потім простягнув його — розгладжений сріблястий камінчик, шматок мертвої технології. Телефон Лоні Медоуз.
  Сучасний камерофон цієї моделі, Кейт чула, як Лоні говорив це – кому? Тіні, художниці. Ви не повинні відкидати нове , сказав Лоні. Приймайте технологію . Наводячи телефон на обідній стіл і вдаючи, що знімаєте їх по черзі. На вигляд сором'язливий, Мішель хмуриться.
  «Але це не мистецтво», — сказала Мішель. «Це як ведення блогу. Фотографія хворих на нетримання сечі. Світ і так повний лайна». Мішель завжди поверталася до неї, відколи вона прибула до замку. Чи була вона щаслива, тепер Лоні мертва? Це питання змусило Кейт зупинитися.
  Сандро Челліні засовував руки під пахви, щоб зігріти їх, кривлячись від болю. «Це її, чи не так?» — сказав він, цокаючи зубами.
  Кейт перевертала його в руці в рукавичці. — Ти знайшов, — сказала вона здивовано. «Чи принесе це тобі користь після всього того часу, проведеного під водою?»
   Челліні склав руки на грудях і гойдався, щоб зігрітися, його обвітрене обличчя та добрі карі очі дивилися на смугу темної води між сніговими берегами.
  — Побачимо, — сказав він, і вона почула цокіт у його зубах, побачила його посинілі руки.
  «У вас немає рукавичок?»
  Детектив кивнув на край, і вона побачила на снігу пару вовняних рукавичок; недостатньо теплий для початку, а тепер просочений угодою. І його пальто, помітила вона, також було недостатньо товстим. Сандро Челліні мав збентежений вигляд, але щасливіший, ніж здавався відтоді, як прибув до замку, ніби насолоджувався її роздратуванням. Кейт поклала телефон у кишеню й зняла шкіряні рукавиці, які носила на моторіно ; на два розміри їй більше. У старого хлопця. Ця думка пригнічувала її; занадто багато старих хлопців. Протягуючи рукавиці Сандро, Кейт зрозуміла, що вона вже призначила Вінченцо такий самий статус.
  «Як це ви знайшли, — сказала вона, — а поліція ні?»
  «Хто знає?» сказав він. «Можливо, вони думають не так, як я; можливо, вони не дивляться нікуди, крім очевидних місць, можливо, вони думають що завгодно, крім очевидних речей». Він зітхнув. «Послухайте, я не хочу їх лихати: і досить часто відповідь є очевидною. Можливо, вони просто ліниві, а може, вони з’являються на місці аварії і бачать те, що хочуть бачити. І коли місцевий великий чоловік приходить і трохи підлещується їм, коли вони знають угоду в Кастелло Орфео, вони не думають, давайте подивимося ближче. Вони посміхаються, як дівчина, яка отримує комплімент, і забувають про те, яку роботу вони повинні виконувати».
  — Думаєш, це був Орфей? Кейт подумала, як він повертається до Флоренції у великій машині. «Він пішов».
  — Я чув його, — сказав Сандро. — Ні, це був не він, він був удома у Флоренції зі своїм сином-правопорушником. У будь-якому випадку він занадто марнославний, егоцентричний і дурний. Але я думаю, що він хотів переконатися, що про це не потрапить у газетах, от і все.
  Кейт вийняла руки з кишень і склала їх на тілі в байкерській куртці, задумавшись.
   Сандро повільно зняв рукавички й повернув їх їй, і вони обоє подивилися на дорогу, яка все ще була в тіні, і на герб, за яким стояв замок.
  «Ви збираєтеся сказати мені, що, на вашу думку, сталося зараз, чи ні?» — сказала Кейт, знову надягаючи рукавички. Він довго дивився на неї, а потім сказав: «Ходімо зі мною».
  Вони підійшли, Кейт штовхала свій моторіно ; п'ятдесят метрів. Над головою тонка блакитна смуга звузилася, і сонце тьмяніло, ховаючись за хмарою. Повітря було холодним і вологим, здійнявся вологий вітер. Вони стояли на вершині невисокого пагорба й разом дивилися на замок, чорний на снігу. Кейт помітила, що прапор усе ще був приспущений. Ліворуч від темного, симетричного масиву замку, крізь веретенні дерева, вона могла побачити форми господарських будівель; прання, ворсинка внизу. Праворуч, помітила Кейт, виднівся лише дах ферми, а коли її очі звикли до снігового блиску, на м’яких білих контурах перетиналися сліди тварин.
  «Ти думаєш, що це не був нещасний випадок», — сказала Кейт.
  Він кивнув. «З транспортним засобом було нічого поганого», — сказав він, ніби знав, що вона скаже далі. «Поліцейський звіт був категоричним: поломки немає, лише невеликий знос гальмівних колодок. Ніхто не втручався в машину».
  Кейт раптом відчула холод. «То ти думаєш, що в машині з нею все-таки хтось був?» Хтось, як Пер?
  Сандро повернувся назад, дивлячись униз, на чорну стрічку річки, що в’ється за різким поворотом, і на голі купчасті верби, які закривали Кейт вид на машину й евакуатор, коли вона прийшла на роботу того крижаного ранку. Навколо них порожній краєвид мовчазно чекав. Він повільно похитав головою. «Це можливо», — сказав він. — Але ледве. Пасажирська сторона автомобіля була повністю прогнута. Вам довелося б сидіти ззаду та бути пристебнутим ременем безпеки, щоб вийти живим, і навіть тоді ви майже напевно отримали б якусь травму. І я думаю, що це сталося інакше. Я думаю, що це було розроблено заздалегідь».
   — Але ти не можеш, — уперто сказала Кейт. «Ви не можете спричинити аварію… за допомогою дистанційного керування».
  Сандро повернувся до Кейт, задумливо дивлячись на неї. «Там була ділянка льоду, — сказав він, — яка пролягала узбіччям дороги. Униз по схилу. Це місце, яке вона вдарила, відкинуло її на межу».
  «Так», — сказала Кейт, чекаючи.
  «Ви всі знали, що вона небезпечно керувала автомобілем і що вона не пристебнулася ременем безпеки: усі ви. Від Луки Галло вниз; будь-хто, хто був з нею в машині або навіть бачив, як вона сідала в машину й поїхала. Ви всі знали, що це був складний поворот. Ви всі знали, як холодно буде цієї ночі?»
  Кейт подивилася на нього. «Я припускаю. Коли ви застрягли в цьому місці, погода дуже важлива.
  Сандро кивнув, глибоко вдихнув. «Я бачив лід», — сказав він. 'Учора ввечері. Я бачив сліди заносу. Товстий шар чорного льоду завширшки метр, униз узбіччям дороги приблизно на чотири метри. Це досить багато льоду; досить багато води». Він штовхнув ногою сніг на узбіччі: під ним усе ще темніло трохи льоду.
  «Єдина справа в тому, — сказав він, — що я не можу зрозуміти, звідки взялася ця вода, перетворившись на лід». Тут немає водопропускної труби, немає джерела. Тому що якби це було, це робило б дорогу такою небезпечною щоразу, коли був сильний мороз, її б давно довелося відводити».
  Кейт дивилася на темну пляму під снігом, скляну й небезпечну. «Ви думаєте, хтось зробив лід?»
  — Я не вчений, — сказав Сандро. «Поліція має команди криміналістів для таких речей, але в цьому випадку їм це, здається, не спало на думку».
  Думаючи про поліцейського, який затишно сидів на кухні замку з Мауро та Джіневрою, Кейт розуміла, як він міг не помічати всіляких речей.
  Сандро все ще говорив. «Але навіть я бачу, що це можна зробити. Вам знадобилася б вода, і вам потрібно було б знати, наскільки холодно буде. Це потрібно зробити, поки ще світло, але починає остигати».
  «Хтось сюди спускався», — прошепотіла вона, відчуваючи, як волосся на її шиї поколюється й піднімається.
   — Я думаю, — тихо сказав Сандро біля її плеча, — що це було поступове вбивство. На кожному етапі вона могла б не померти. Аварія могла б не вбити її; якби вона була пристебнута ременем безпеки, вона могла б навіть піти від нього».
  Кейт кивнула, промерзла до кісток.
  Небо над головою потовстіло, стало сірим, коли помер останній уламок сонця. «Це не по-людськи — жити в такому місці, — подумала Кейт, — без сусідів, коли ніхто не почує тебе, якщо ти подзвониш». Хтось чув Лоні Медоуз?
  Він пішов далі. «Якби вона не відповіла на дзвінок». Він підняв мобільний. «Це буде тут; колись знайдуть, реанімують. Навіть поліція в Поццо Бассо».
  «Дзвінок? Який дзвінок?
  «Текст, у якому, на здогадку, говориться: « Зустрінемося в Liberty , звичайна кімната» . Щось на зразок цього.
  Кейт дивилася на нього тупо. «Я не розумію».
  «Тільки текст надіслав не той, хто, на її думку, надіслав його: Нікколо Орфей не чекав на неї в Liberty, там не було заброньовано номер». Він подивився на неї, і вона згадала, що Вінченцо сказав саме це. «Чи знаєте ви, що Нікколо Орфео залишив тут свій телефон минулого тижня?» сказав Сандро.
  Вона глянула на нього, похитавши головою, а потім зупинившись. Пам’ятаєш, як Лука підійшов до дверей кухні одного вечора, у понеділок? «Лука – так. Лука запитав, чи хтось це бачив».
  «А хтось мав? Чистильник?
  «Анна-Марія? Ні. Наскільки я знаю, ніхто, — сказала вона запинаючись.
  «Але хтось таки знайшов цей телефон», — сказав Сандро. «Хтось знайшов цей телефон; можливо, хтось уже мав проникливе уявлення про те, що у неї роман, або, можливо, вони подивилися – він або вона переглянув повідомлення та вирішив це звідти».
  Кейт витріщилася на нього. «Почекай, — сказала вона. «Почекай». Хіба він не сказав би Лоні, що загубив телефон?»
  Челліні задумливо подивився на неї. «Як ти думаєш, він би справді? Немає прямого спілкування, вся ця секретність; Орфео не з тих людей, які намагаються інформувати будь-кого про свою справу ці незначні роздратування. Навіть не його кохана; вона могла просто чекати його наступного дзвінка, як завжди робила. Він доручив Галло знайти його, і сподівався, що його йому повернуть».
  — Можливо, — сказала Кейт. вона побачила, що він правий.
  Сандро Челліні продовжував. «Можливо, знахідка того телефону була те, що все почалося: можливо, якби Ніколо Орфео не був недбалим, ледачим чоловіком, який завжди мав інших людей, щоб прибирати за ним, щоб забрати те, що він залишив, тоді, можливо, Лоні Медоуз все одно б бути живим».
  Настала тиша. — Темніє, — сказала Кейт, відчуваючи, як низьке сіре небо тисне на них. «Ще навіть не полудень, а вже темніє». Вона проковтнула. «Алек Ферхед сказав, що вона отримала смс після обіду».
  Челліні подивився на телефон, який усе ще тримав у руці.
  «Що хтось поклав лід. Дивна ідея; божевільний. Але божевільні ідеї іноді спрацьовують. Можливо, вони думали, що це експеримент; я не винен, якщо вона їздить, як божевільна».
  «Але тоді вам доведеться переконатися, що вона вийшла». Вона говорила глухо і нарешті зрозуміла.
  «Поетична справедливість, чи не так? Користуватися своїми – слабкі сторони. Її безрозсудність. Її перелюбні стосунки». Слова були важкими й невблаганними, і Кейт різко підвела очі на детектива.
  — Отже, — сказав Сандро Челліні. «Чи було задоволення від планування? Можливо. Чи це був хтось одержимий, чи хтось розумний, хтось точний?»
  «Вони всі розумні», — заціпеніла Кейт. «Всі гості розумні».
  «А як щодо інших? Робітники. Лука Галло теж розумний хлопець, чи не так?»
  «Лука?» Кейт відступила на крок.
  «Якби ви штовхнули його досить сильно, він міг би зробити щось подібне?» Тому що вона штовхнула його, чи не так? Кричить його, щоб усі почули».
  «Однак це було покінчено з Мауро», — сказала Кейт. «Це був не Лука; Лука просто заступався за нього».
  «Ага, так, — сказав Сандро, — Мауро», — і він глибоко зітхнув. — Він знає дороги, правда, цей Мауро? Має власний транспорт. Мені треба з ним поговорити, чи не так?»
  «Він сьогодні поганий», — сказала Кейт, дивуючись, чому вона відчула потребу захищати Мауро лише за благальний погляд Нікі. — Лука спустився перевірити його. Слухай, Лука хороший хлопець, порядна людина, а Мауро не розумний, він не розрахований. Він терпіти її не міг, але… але… це просто не він». І вона зупинилася, переможена.
  Сандро Челліні дивився на неї дивно пильно. — Ну, — сказав він. «Так. Гадаю, ти його знаєш, а я ні. Ось у чому справа, бачте, — і він майже говорив сам із собою. — Він сказав, що я кумедний детектив, ваш Пер Гансен. Можливо я. Усе, що я можу зробити, це додати речі, отримати факти та додати речі. І сподіваюся, що я все ще знаю, коли мені брешуть».
  На секунду він виглядав розгубленим, дивлячись на щось далеко. — Моя дружина, — сказав він. «Тепер вона може розповісти стільки всього про когось. З одного погляду. Мені здається, що ви трохи такі, міс Джоттоне. Чи знаєте ви, чи можна комусь довіряти з одного погляду?»
  — Мабуть, — сказала Кейт. Але вона подумала про Тіціана і відчула, ніби камінь застряг їй у грудях. «Це залежить». Вона вагалася. «Ну що?» — випалила вона, відчуваючи розпач. «Яка причина була у Тіціано Скарпи, щоб ненавидіти її?» Раптом на підвітряному боці пагорба стало дуже тихо; нічого, крім крихітних звуків снігу, що осідає в западинах широкого ландшафту навколо них.
  Сандро Челліні ніби щось зважував; Кейт помітила, що його губи втрачають колір, і він постійно тремтів, але зрештою заговорив. «Він тобі подобається, чи не так?» сказав він. Кейт міцно обхопила себе руками, нахмурившись. Він зітхнув. — Ну, — сказав він. «Її чоловік – Джуліано Маскарелло, адвокат із прав людини , – ці слова були сказані з великою презирством, – він захищав права людини людини, яка, як було доведено, встановила бомбу, яка вбила батька Тіціано Скарпи та залишила його в інвалідному візку».
  Вона довго дивилася на нього, захоплюючись цим. Нічого не кажучи, лише відчуваючи холодний мокрий вітер навколо ніг.
  «Тіціано був у відпустці того дня», — сказала вона, у неї пересохло в роті. «Він може спуститися дорогою, якщо вона суха. Він пішов на ферму, щоб побачити собак Мауро, і каже, що бачив Мауро, але Мауро був дуже п’яний».
  — Ну, — сказав Сандро, — мабуть, це майже алібі. Майже алібі для обох. Шкода, що Мауро був п’яний. Тоді вранці його трясе? Цікаво, чи він згадає».
  Кейт відчула, ніби її мозок сповільнився на холоді, ніби ніщо більше не мало сенсу. Тіціано? Сандро Челліні стояв там, здавалося, дуже нерухомо, обнявши себе руками, і тоді вона побачила, що це було для того, щоб зупинити його тремтіння. Його очі ніби темно горіли.
  «Ти замерзнеш до смерті», — сказала вона. «Чи їли ви сьогодні?» Він ледве похитав головою.
  — Повертайся до замку, — сказала вона. «Йди на кухню».
  Він довгу мить дивився на неї, не зосереджуючись, і вона не могла зрозуміти, чи то холод заглушив його мозок, чи насправді його розум був десь далеко, додаючи все це.
  Тоді він кивнув. — Дякую, — сказав він. «Дякую, Катерино Джоттоне».
  OceanofPDF.com
  Розділ T gony -T wo​
   ГЮЛІ ДИВИЛАСЯ телезвіт про погоду після ранкових новин і знала, що сніг випав по всій країні, аж до Риму. Там були кадри пляжів узбережжя Тірренського моря, зі снігом на повалених парасолькових соснах. Чудові погодні умови, сказано. Більше снігу сьогодні вдень.
  У Флоренції ніколи не було снігу, була теорія. Реальність була гіршою; Вночі випав сильний мокрий мокрий сніг, і жолоби були промоклі й сльотаві, коли вона їхала крізь них на своєму моторіно до пастицерії Сан-Джорджо, серед сучасних житлових будинків на вулиці Європи.
  Була неділя, і «Сан-Джорджо» була улюбленою кондитерською Луїзи. Але коли повна дівчина за прилавком заповнювала свій маленький картонний піднос малиновими пирогами, мініатюрними ромовими бабашами та крихітними сфогліателле , начиненими рікоттою та цукатами, Джулі відчував лише тривогу – і деяку дитячу образу – перед перспективою обличчя Луїзи біля дверей. квартира. Ця сварлива, любляча, бездітна пара, можливо, збирається розлучитися після спільного життя. Але цього не станеться, якби Джулі мав до цього якесь відношення.
  — Досить, — сказала вона із запізненням дівчині, яка все ще складала профітролі; торта вистачило на голодну родину, а вона була хитра Думаю, ні вона, ні Луїза не будуть мати особливого апетиту цього прохолодного недільного ранку. Десь у напрямку до Ізолотто, де великі вілли схилялися до зеленої річки, вона почула, як почали дзвонити церковні дзвони.
  Поки дівчина скручувала пакунок стрічкою, Джулі обмірковувала свою стратегію; вона все ще обмірковувала це на вулиці за межами квартири, прислухаючись, чи Луїза відповість на її дзвінок.
  Обличчя, яке зустріло Джулі в дверях квартири – гарне, темноброве, жваве обличчя Луїзи, до нової худорби якого Джулі, як і Сандро, не міг звикнути, – було налаштованим і оборонним. Безмовно Луїза відійшла вбік, щоб дозволити їй увійти в зал; місце було холодним і мало освітленим. Типово, подумав Джулі; вона йде першою вранці, Сандро немає поруч, тому вона вимикає опалення, неважливо, якщо на пагорбах сніг. І тоді, коли вона йшла слідом за Луїзою до знайомої кухні — картатий ламінат на поверхнях, старовинний холодильник, різьблена дерев’яна шафа в тірольському стилі — усе це було в рамах у дверях, — Джулі придумала план.
  Місце було очищено навіть чистіше, ніж зазвичай, і Джулі, гострий погляд, помітив ознаки неспокійної ночі. Луїза була схильна спустошувати шафи та витирати, коли була в такому стані над чим завгодно. Ну, подумала вона, це все на користь.
  Вона дочекалася, доки маленькі чашечки з кавою лежать на столі, а пакунок обережно розгорнеться – із зітханням Луїзи – щоб показати тістечка, як маленькі коштовності.
  — Гадаю, ти хороша дитина, — погодилася Луїза. «Дякую, що завітали».
  «То ти вранці вихідний?» Джулі тримала голос яскравим, ніби це був лише привід для святкування. «Вау. Яка можливість! Луїза кинула на неї різкий погляд, і Джулі взяв її чашку з кавою. «Візьміть один із цих сфогліателле , — просила вона, — я знаю, що вони ваші улюблені». Луїза сіла, знову зітхнувши, поклала на тарілку маленьке тістечко, пошарпане, як святкова сукня, присипане цукровою пудрою, і подивилася на нього. Джулі зрозуміла, що вона збирається обговорити тему свого впертого, дитячого, ревнивого чоловіка, і взялась першою.
  — Дивись, Луїзо, — сказала вона. «Це більше – хабар, ніж щось інше. Торти».
   «Хабар?» Луїза кинула на неї скептичний погляд.
  «Мені потрібна твоя допомога», — сказав Джулі. «Ну, якщо чесно, Сандро потребує вашої допомоги».
  «О, так?» Вона не повірила жодному слову; Джулі наполягав.
  — Ось ця справа, у Мареммі. У замку тримати, або як там слово; американка загинула у своїй машині. Він… — і вона імпровізувала, — він не в собі, каже він. Ці дивні мистецькі типи, і він має достатньо на своїй тарілці, намагаючись розплутати, як і чому там внизу. Він каже, що йому потрібен погляд моєї жінки». На це вона закотила жіночі очі. «Йому потрібен суддя, каже він. Переглянути все це ще раз, просто подивитися на їхні резюме та їхні фотографії, побачити, що підказує мені інстинкт. Але я… я просто не думаю, що я достатньо хороший».
  Джулі не знав, чи це правда. Але це була правда, що їй було б краще, коли б Луїза була на її боці, і вона говорила переконано.
  Луїза спокійно подивилася на неї, її очі сказали: « Я знаю, що ти робиш» . Але вона не втрималася. Вона взяла сфогліателлу , відкусила й випила еспресо . «Ну що ж, — сказала вона, — я вже зібрала речі й, мабуть, сьогодні вранці більше нічого не робитиму».
  — Лише одне, — сказав Джулі, стримуючи посмішку, побачивши цукровий порошок на верхній губі Луїзи. «Нам доведеться пройти в офіс. Якщо ви не проти». І подала собі ромову бабу. Її улюблений.
  Джулі підвіз її на моторіно , Луїза без шолома й ризикувала бути притягненою до відповідальності. Вона почала сміятися надворі на тротуарі, дивлячись на стару машину, на сніг, на себе в охайному вовняному пальті й начищених шкіряних черевиках. «Ми могли б прогулятися», — сказав Джулі, бажаючи сказати правильну річ. Але Луїза на цей раз була в безрозсудному настрої.
  «Що б сказав Сандро?» — пробурмотіла вона, і це, здавалося, її вирішило. — О, жоден пильний не наважиться оштрафувати таку стареньку, як я, чи не так? Ходімо».
  Вузькі вулички зимового міста були похмурі в мокрому снігу, незвично порожні цієї лютої лютневої неділі; порожній і без Сандро. Джулі пішов об’їзним шляхом, щоб уникнути пильнування , спустився по високих тінистих вигинах Віа делле Терме, вийшов перед рожево-рожевими фестончатими вікнами Палаццо Салімбені, швидко пробіг через нього. Торнабуоні і в темряві Via dell'Parione. Безтурботно перепливаючи річку на Понте алла Каррайя, подув сильний вітер і піднявся настрій, Джулі відчула теплі руки Луїзи на своїй талії, наче благословення.
  Луїза знайшла для нього кабінет Сандро, але відтоді майже не поверталася, Джулі це знав. У неї було багато чого на тарілці, з операцією, хіміотерапією та кумедним настроєм, який це принесло з собою, але Джулі спало на думку, що їй не зашкодить побачити це місце. Тож вона теж могла якось чіткіше бачити Сандро.
  Звісно, перед тим, як вона вийшла за двері, Луїза зажурилася про стан вікон. Вдивляючись у двір будівельників, заповнений пластиковими трубами, фіксуючи своїм гострим оком невеликий шматок задньої частини церкви Карміна, який компенсував це.
  «Ми прибираємо», — сказала Джулі, винувато стоячи біля дверей із руками за спиною, як школярка в кабінеті директора . «Просто… можливо, недостатньо часто».
  — Може, й ні, — сказала Луїза, проводячи пальцем по стільцю для відвідувачів біля столу Сандро. Вона опустилася. — Отже, — сказала вона. «Що він хоче, щоб ми подивилися?»
  Файли розклали на столі, Джулі підсунув стілець біля Луїзи, нахилився через неї й увімкнув комп’ютер. Старовинній машині завжди потрібен був час – і багато гудіння та дзижчання – щоб подати їй запит на пароль. — Вибачте, — сказала вона Луїзі.
  «У вас є вдома такий?» — несподівано запитала Луїза.
  «Ні, — сказав Джулі, — я б хотів».
  «Можливо, мені варто в це потрапити», — міркувала Луїза.
  «Можливо, вам варто», — сміливо сказав Джулі. «Електронна пошта — чудова річ. Безкоштовно, бачиш. А іноді – скажімо, якщо ви хочете щось сказати Сандро, ви можете надіслати це в електронний лист. Такі речі. Луїза стиснула губи.
  «Ви не знаєте пароля?» сказала вона. «Продовжуйте».
  Джулі ввів це.
  Луїза спостерігала за своїми пальцями на клавіатурі. "LUISA66?" — сказала вона грубо. «Це все?»
  — Ага, — сказав Джулі. Вагався. "Що означає 66?"
   Очі Луїзи були заплющені, а коли вони швидко розплющилися, Джулі здалося, що там є щось м’якше, щось більш пробачливе. «Того року ми познайомилися», — сказала Луїза. «Давай, у мене немає цілого дня».
  Джулі перевірив пошту. Був один від Сандро: вона ледь могла в це повірити: виглядало так, наче він увесь час брав участь у її плані. Це лише нотатки , було сказано, про всяк випадок . (У разі чого? - подумав Джулі). Але я хочу, щоб ви повернулися до того, що у вас є : зосередилися на персонажах. Перевірте ще трохи в Інтернеті .
  — Я тобі сказав, — сказав Джулі. Ліниво гортаючи нотатки. «Так, — сказала вона сама собі, — значить, Орфей був тим чоловіком. Таємний коханець, так».
  Луїза пирхнула. «Не Нікколо Орфео?» — сказала вона з презирством. — Я міг би розповісти йому все про Орфея. Розпусний старий виродок».
  Джулі відкинула голову, щоб побачити вираз Луїзи. — Бачиш , — сказала вона. 'Ви бачите? Ви могли б заощадити йому чимало часу. По суті, в обох випадках: ваше жіноче око.
  І тоді, не дозволяючи собі думати, Джулі поставила запитання.
  «Ти не… гм… маєш… роман із Фролліні, чи не так?»
  Луїза кинула на неї довгий палаючий погляд і нічого не сказала.
  «Я мушу запитати», — сказала Джулі, чіпляючись за свою сміливість.
  І тут раптом лють вийшла з Луїзи. Вона смирно зітхнула. — Джулі, — лагідно сказала вона, — ти молодий. Ви бачили багато – але є дещо. Речі, про які ви не знаєте».
  «Як кохання?» Джулі почула тремтіння в її голосі.
  «Як старіти. Як побачити кінець свого життя, стрибнути ближче». Здавалося, що Луїза ледве вдихнула, перш ніж продовжити, її голос став тихішим, а очі темніли на білому, як папір, обличчі. «Були речі, які я бачив – людей, яких я бачив. У палаті в Кареггі. Жінки молодші за мене. Я бачила їхніх дітей, я бачила, як вони заходили з банданами, яскравими хустками навколо голови, я бачила, як вони були сміливими за своїх чоловіків. І вони все одно померли».
  Довга мовчанка: «А ти ще живий» , — з вдячністю подумав Джулі, але не сказав.
  — Я не маю роману з Фролліні, — сказала Луїза в тиші, жваво, як учителька. «Мені він подобається, але він марнославний старий дурень, до того ж не мій тип».
   Джулі розсміялася, незважаючи на себе.
  «Як ти думаєш, я впаду на коліна і скажу Сандро, що він єдиний чоловік, якого я коли-небудь кохала, коли-небудь у своєму житті або коли-небудь кохатиму? Навіть якщо це буде правдою. Але я їду до Нью-Йорка. Я ніколи не бачив Нью-Йорка».
  Джулі сиділа тупо, очі круглі від невиплаканих сліз.
  'а тепер давайте приступимо до цього'.
  Коли вона повернулася з бару вздовж вулиці з чашкою кави для кожного з них, Джулі знайшла Луїзу перед купою паперів і фотографій, розкладеними на столику, списком імен в алфавітному порядку. Вона розпакувала ще один маленький присипаний цукром пиріг із пакета, який Луїза наполягала взяти з собою – «Глузливе марнотратство, – сказала вона, не люб’язно, – від них я тільки розтовстію», – і поклала його на блюдце. з кавою маккіато , яка була улюбленою Луїзою, виставляючи все перед нею на стіл. Вам потрібно підгодуватися .
  «Він каже, подивіться й на того Галло», — сказала Луїза, не обертаючись. «Менеджер закладу». Вона постукала по брошурі Кастелло Орфей, де була фотографія круглолициго усміхненого чоловіка з бородою. Джулі стояв біля плеча Луїзи, дивлячись на картину.
  «Він виглядає добре, чи не так?» сказала Луїза. «Хороший чоловік, який насолоджується їжею. Добрий чоловік». Вона вивчала обличчя. «Сандро думає, що хтось зробив лід на небезпечній дорозі та викликав її під якимось приводом посеред ночі, знаючи, що вона нерозважливий водій. Чи зробив би це той чоловік? Добрий працьовитий чоловік, який пропрацював тут вісім років без жодних проблем?» Вона закрила брошуру. «Я не хочу, щоб це був він».
  Джулі нервово засміявся. «Я знаю, що він сказав інстинкт», — сказала вона. «Але…»
  Луїза повернула голову й подивилася на Джулі. «І він гей, Джулі. Геї не вбивають людей».
  — Не можна так казати, — сказав вражений Джулі.
  Луїза знизала плечима. «Я можу говорити, що хочу», — сказала вона, а потім пом’якшилася. «Я не думаю, що це ймовірно, чи не так?» Я вважаю, що це, – вона потяглася до фрази, – статистично неймовірно.
   Джулі взяла брошуру зі столу й поклала під пахву. «А як щодо паралічів?» — сказала вона, дивлячись униз на голене жартівливе обличчя Тіціано Скарпи. — Це ймовірно?
  — Не знаю, — задумливо сказала Луїза. «Це б розлютило вас, чи не так?»
  Щось спало на думку Джулі. «Звідки ти міг би знати, — сказала вона, — влаштувавши дорожньо-транспортну пригоду — ти ж не міг гарантувати, що людина загине, чи не так?» Ні, якщо ви не були з ними в машині чи щось таке. Що, якби вони просто…
  «Залишився калікою?» — сказала Луїза, беручи фотографію Тіціано Скарпи. «Можливо, для деяких людей цього буде достатньо». І вона поклала фотографію.
  «Одного разу Сандро сказав мені, що вбивають не сильні, а слабкі», — сказала вона відсторонено. «Ті, у кого немає вибору». Джулі чекав, що вона скаже ще щось, але тоді вона замовкла, дивлячись на свою клаптикову ковдру з облич та імен; вона, здавалося, раптом була поглинена й не звертала уваги на Джулі, що ширяв біля її ліктя.
  Надворі небо потемніло, екран комп’ютера на столі яскраво світився. У Джулі була ідея; вибравши зі столу список імен, вона підійшла до комп’ютера й сіла перед ним.
  Алек Ферхед, Мішель Коннор, Лука Галло, Пер Гансен, Тіна Кройц, Тіціано Скарпа.
  Приблизно через десять хвилин Луїза, раптово вийшовши з поглиненості, щось говорила. «Цей», — сказала вона, хоча увага Джулі наразі була деінде, і лише із запізненням проникла в її свідомість. «Ви знаєте, я можу поклястися, що якби хтось із цієї групи мав гвинт, то це був би цей». І Джулі почула стук свого нігтя по столу, але насправді не звернула уваги на обличчя, яке привернуло увагу Луїзи.
  «І що це означає?» Луїза зараз була біля її плеча, нахилившись і дістала неоново-рожеву листівку зі столу. «Блог Lonestar? Що це означає?»
  Джулі відхилився назад, розсіяний. «Її блог, знаєте, свого роду інтернет-щоденник. Я повинен був, але подивіться на це. Що ви думаєте про це? Вона торкнулася курсору, прокручуючи вниз. «Підійдіть і подивіться на це».
   І Луїза нахилилася повз неї, вдивляючись у екран, і вони разом прочитали репортаж, опублікований у « Нью-Йорк Пост» шість місяців тому. Невдовзі після того, як Джулі вже була зареєстрована, Лоні Медоуз приступила до своїх обов’язків у Orfeo Trust. У звіті йшлося про жінку на ім’я Мішель Коннор, і була фотографія.
  « Мерда », — простогнала Кейт, клацаючи вимикачем у кухонних дверях, увімкнути, вимкнути, знову увімкнути, але марно. «Прокляття». Вона почула кроки, а там було ще неголене обличчя Сандро Челліні, яке вдивлялося всередину.
  «Що?» запитав він.
  «Пропало живлення». Це траплялося раніше, сильний вітер у жовтні збив деякі лінії. Кейт потяглася до шухляди за свічкою та сірниками, намацавши на пам’ять кавник. — Заходьте, — нетерпляче сказала вона. Кімната охолоджувалася, але ще не була холодною. «Зачиніть двері».
  При слабкому блиску свічки вона наповнила кавник, зібрала його, поставила на плиту – слава Богу за газ. Інстинктивно вони обоє підійшли ближче до полум’я, коли маленький пальник спалахнув.
  «Де всі?» — спитав Сандро, його бліде щетинисте підборіддя освітлювалося крихітним спалахом полум’я.
  «Бог його знає», — сказала Кейт, підкладаючи місце на великому столі, тягнучись до пакета з солодким печивом із полиці в коморі, яку було видно в темряві. «Я не знаю, що робити. Це все розвалюється. Я краще подзвоню Луці».
  «Розвалюється?»
  «Відколи вона померла. Наче все це руйнується по крупицях. Гості пакують речі, щоб виїхати».
  «Вони?» сказав Сандро. «Це ми побачимо». Але Кейт обернулася, щоб поглянути на нього, і додала: «А Орфей хоче зараз закрити це місце». Щось, що ти сказав йому вчора ввечері.
  Вони збиралися: тепер у холодній темній кухні її вразило; це було закінчено. І Тіціано теж поїде: за годину, якщо дозволятимуть дороги, спеціально обладнане таксі, яке привезло його з Поццо-Бассо шість тижнів тому, могло приїхати й посадити його.
  Сандро зітхнув. «Він це переживе», — сказав він. «Не хвилюйся. Просто невелика істерика.
  «Бідний Лука», — сказала Кейт майже сама собі. «Вони всі ставляться до нього, як до собаки». Вона дістала телефон і набрала номер, підносячи його плечем до вуха, відкриваючи величезний темний холодильник: вона відчула неприємний затхлий запах, все почало прокисати. Вона дістала молоко і поставила на плиту.
  Спостерігаючи за нею, Сандро сів за стіл; затиснувши телефон під вухом, чекаючи, поки Лука підніме трубку, вона принесла його каву до столу, потім глечик теплого молока, перш ніж відійти, щоб стати біля напівзасклених кухонних дверей і дивитися назовні.
  «Так?» Лука звучав на межі виснаження. Кейт розгублено спостерігала, як Сандро ковтнув каву, щойно вона досить охолола; він налив іншу. Побачив, як блідість починає полишати його щоки. Лука говорив.
  «Це що?» вона сказала: «О, я бачу. Лінії електропередач, добре. Як довго – він що?»
  — Мауро, — прошепотів Лука, — йому довелося їхати до лікарні.
  «Що?» Кейт подумала про темний фермерський будинок минулої ночі. — З ним усе гаразд, чи не так? Він буде добре?
  «Я не знаю. Здається, вони так думають. Просто – алкоголь. Стрес.
  «Я не знаю, що робити з обідами», — глухо сказала вона, розуміючи, що колись було її метою тут.
  «Це не має значення», — сказав Лука, і вона подумала: «О Боже, справді все скінчилося». — Вони можуть трохи поголодувати, — втомлено сказав він. «Це їх не вб’є».
  Вимкнувши телефон, Кейт сіла й машинально налила собі чашку кави, заповнивши її до країв молоком, двома цукрами. Розкришила бісквіт між пальцями.
  «Я не питала його про телефон Орфея», — сказала вона, налякана панікою. "Я повинен був це зробити?" Вона відчувала себе на межі сліз.
  «У тебе все чудово», — сказав Сандро, бажаючи обійняти її за плечі. «Пий каву». І на якусь кришталеву секунду вона побачила їх обох, завислих у миті, у крихкому спокої охолоджуючої кухні, з їхньою життєдайною кавою, в оці шторму, який мав спалахнути.
  Вона зробила ковток кави. «Він все одно повертається», — сказала вона сказав. «За Мауро приїхала швидка допомога. А потім її очі, дивлячись униз, зупинилися на чомусь, і ось воно було на столі: вона не пам’ятала, щоб Сандро поставив його туди. Маленький телефон Лоні Медоуз.
  Кейт нахмурилася, потім підняла голову й нахилила її, наче собака, що чує запах. «То як воно потрапило в річку?» — сказала вона з цікавістю, яка згасла, поки вона йшла далі. « Телефоніно ».
  — А, — сказав Сандро. «Так».
  «Він не просто вислизнув з її кишені, чи не так?» — повільно сказала вона, кидаючи йому виклик поглядом.
  — Ні, — різко сказав Сандро. — Він не випав з її кишені. Він теж не вилетів від удару».
  "Ви можете бути впевнені в цьому?" У Кейт було відчуття, що вона ледве може вдихнути.
  Він знизав плечима. «Ви маєте на увазі, чи я розрахував кут падіння, її положення в машині, змоделював траєкторії?» Ні. Але я все одно знаю».
  — Хтось кинув, — повільно сказала Кейт. «Ось чому ви кидали каміння. Хтось кинув його якомога далі. Хтось – '
  — Так, — сказав Сандро. Кейт стиснула руками чашку, яка, тепер уже порожня, не тримала тепла. «Хтось. Там був ще хтось, і ця людина кинула телефон». Він різко звівся на ноги, крісло з гучним скрипом посунулося на кам’яній підлозі, після чого настала тиша. «Позбутися доказів». Він поклав долоні на стіл і нахилився, дивлячись їй в обличчя.
  — Там унизу хтось був, — обережно повторила вона, зустрівши його погляд. «Пійшов туди».
  — Ходімо до бібліотеки, — сказав Сандро. «Я хочу тобі дещо показати».
  Коридор без вікон, що вів назад до старої частини замку, яка минулої ночі була похмурою, тепер була майже темною, і, як і всередині холодильника, також пахло прокислим. Наче без електрики він повертався до якогось первісного стану: ця думка збентежила Кейт. Перехід у великий темний простір бібліотеки, темний, хоча була ще середина дня, лише посилив відчуття.
   Обидва вони підійшли просто до довгих вікон: небо було сталево-сірим і хмарами. Кейт здригнулася, дивлячись у кімнату на величезну запорошену люстру, ледь помітну в слабкому світлі, на тонку балюстраду галереї. «Тут мав бути привид», — сказала вона. «Що ти хотів мені сказати?»
  І тоді щось почало дзвеніти, коли вона подивилася на галерею, крихітний, наполегливий поштовх спогаду. Лоні та Орфео там, у його останній візит, дивляться вниз.
  Але Сандро заговорив.
  «Тієї ночі Пер Хансен побачив світло», — сказав він. Або думав, що зробив. Він був у своїй кімнаті й дивився назовні».
  «Світло?»
  «Коли я пішов до нього, він сказав мені. Він сказав мені щось про привидів, або світлячків, або душі; Я не дуже зрозумів це. Що наступного ранку він подумав, що йому це наснилося, і що коли він дізнався про нещасний випадок, у нього виникла якась дика думка, що це була її душа, яка втекла».
  «Котра година?» — запитала Кейт із якимось невгамовним жахом, усвідомлюючи, що він каже, дивлячись туди, куди тієї ночі міг дивитися Пер Гансен.
  — Близько опівночі, — сказав він. «Переходив через місцевість, справа від нього, коли він дивився вниз. Можливо, не хочу, щоб їх бачили».
  І вони поглянули вниз, праворуч: на тонкі дерева, що прикривали флігелі, майстерню, вілліно ... Навіть у слабкому сірому світлі вони могли бачити щось схоже на сліди, що вели від замку; щось точно залишило темніший іржавий слід на білій землі. Але в ніч на четвер снігу не було, і земля сильно промерзла; Вони обидва знали, що немає шансів залишити сліди.
  — Це могло бути… — сказала Кейт, раптом не захотівши продовжувати.
  — Так, — сказав Сандро. «Це могло бути. Справжня жива людина збирається дізнатися, що сталося з Лоні Медоуз.
  «Почекай…» було так багато запитань. Кейт напружилася, щоб бути методичною, щоб не перейти відразу до жахливого факту, який він їй представив. — Ви йому повірили?
   «Пер Гансен?» Сандро коротко засміявся. «Я повірив йому. Звичайно, вони можуть підтримувати один одного, ці двоє. Хансен і Ферхед, можливо, це змова, можливо, вони дають один одному алібі. Але я так не думаю, а ти?»
  «Ні». Кейт ледь чула власний шепіт. Над нею чекала галерея з балюстрадами, повна тіней, а навколо неї чекав замок, дихаючи своїми закутками й проходами.
  Сандро продовжував. «Їхні інтереси, бачите, не збігалися б; зраджених коханців, кожного зрадженого окремо, один коханець лише у власній уяві?»
  Кейт кивнула; їй не хотілося дивитися вгору, але й не хотілося дивитися у вікно. Вона відчула глибокий темний холод кімнати навколо неї.
  «Значить, хтось спустився туди», — сказала вона. «Хтось точно знав, що сталося. Саме коли».
  «Тому що вони викликали її туди». Сандро говорив уважно, впевнено й зосереджено. «Та людина вилила воду через дорогу, а потім повернулася. Чекав. Дав час льоду сформуватися. Дочекався, поки обід закінчиться, а потім надіслав повідомлення. Звичайне повідомлення: поза сумнівом, останнє, що надіслав Орфео, буде там, на телефоні. Легко імітувати».
  Кейт повільно сказала: «Вона кинула все й пішла. Я бачив її одяг на підлозі спальні». Вона перевела подих, здивована своїм полегшенням. «Після обіду Фейрхед бачив, як вона отримала смс, Пер теж. Тож вони не могли його надіслати». Сандро схилив голову й знову поглянув у вікно; гнітюче сіре небо та похмура, порожня білизна пейзажу спричинили нестерпний головний біль за очима Кейт.
  «Тож хто залишає?» — запитав Сандро. «Світло виходило звідти».
  'Мішель. Тіна.
  «Лука Галло? Ваш Мауро?
  — Лука не виходив із замку того дня, клянусь, поки я там був. І тієї ночі Мауро був смертельно п’яний у ліжку, на іншому боці пагорба».
  «Отож, один рахувався цілий день, інший — цілу ніч», — сказав Сандро. — А твій Тіціано?
  «По всій країні? У своєму інвалідному візку? Кейт раптово відчула лють. «Ти з глузду з'їхав?»
  Сандро лише знизав плечима.
  «Хтось спустився туди», — сказав він. «Ви не знаєте, що рухає людьми».
  І настала тиша, в якій почувся тихий, наполегливий звук двигуна: автомобіля, хоча його й не було видно з вікна бібліотеки. Сандро взяв Кейт за плечі й подивився їй в обличчя. — Бачиш, вона ще не вмерла. Він приклав два пальці до шиї Кейт і дуже злегка натиснув. Його рука була така холодна.
  «На її шиї був слід, — тихо сказав він, — слід, який міг бути спричинений ременем безпеки, але вона ніколи не пристібалася». Він зробив паузу, щоб дати зрозуміти значенню своїх слів.
  «Хтось пройшов через поля, швидко в темряві, несучи світло. Хтось знайшов її, ошелешену, зі струсом.
  Його інша рука піднялася до її шиї, і тиск лише трохи збільшився, але на цю секунду Кейт відчула, як її очі розширилися від паніки: обидві холодні руки залишилися на місці. «Можливо, вона вже отримала якусь черепно-мозкову травму», — сказав він. «Я думаю, що вона була. Я думаю, що вона повинна була бути збентежена, ослаблена».
  «Вона була такою сильною, — сказала Кейт.
  «Так», — сказав Сандро, і Кейт почула це в його голосі, смуток за життям, що витікає з норовливої жінки. Він забрав руки. «Двоє людей у темряві, один сповнений адреналіну, інший ошелешений і запаморочений. Вона могла подумати, що прийшла допомога».
  Він швидко забрав руки, і Кейт заплющила очі, щоб не бачити картини, яку він зробив із Лоні Медоуз, блакитні очі з вдячністю звернулися до свого вбивці. Щось несподівано запичало, наче вона це сама спонукала.
  Сандро видав нетерплячий звук, tcha , і з-за закритих повік Кейт почула крихітне клацання клавіш мобільного телефону, вдих. «Госпіталізований?» їй здалося, що вона чула його слова.
  Вона знову розплющила очі, прихилившись до рами довгого вікна, відчуваючи, як холод просочується крізь них, і дивилася вгору, на галерею. Рідке світло з вікна сяяло вздовж перил і ось він був, цілий і досконалий, образ того часу, коли він був. Минулої неділі, власне, і Орфео там, нагорі, дивлячись униз свого довгого носа, Лоні висить на його руці. А далі вздовж галереї, в кутку: Мішель, спершись на стелаж, витягає свою хвору спину, дивлячись на них обох.
  Розмова Лоні й Орфео закінчилася, Пер сором’язливо киває внизу, кланяється, Лоні спускається вузькими дерев’яними сходами й дає йому один із тих легких, дихаючих поцілунків, ледь надто близько до рота. Орфей нетерпляче збирався піти, пирхаючи на порозі, збираючись їхати назад до Флоренції.
  І коли Кейт прибрала склянки зі столу, гості один за одним розбіглися. А потім Кейт побачила її, яка спускалася сходами, останньою, хто виходив, дивлячись на щось у своїй руці. Мішель, дивлячись на крихітний скляний екран. Мішель з мобільним телефоном Орфео та її освітленим обличчям ховає його до кишені, щоб Кейт не побачила.
  Але Кейт бачила , навіть якщо пам’ять про це вислизала від неї до цього моменту, коли вона стояла, дивлячись на галерею.
  «Мішель», — прошепотіла вона, і Сандро різко обернувся, тримаючи в руці власний телефон.
  «Мішель Коннор».
  «Що з нею?»
  «Вона завжди була такою злою», — сказала Кейт, ледь чуючи його слова. — Знаєте, її чоловік помер. Він мав приїхати сюди, тільки він помер».
  — Так, — сказав Сандро, підносячи до неї екран. Текстове повідомлення, сказано. Від когось на ім'я Луїза. Мішель Коннор госпіталізована після самогубства її чоловіка Джозефа, композитора, у серпні 2007 року.
  «Госпіталізований», — сказав він і прочистив горло. «Це означає, що її помістили в психіатричну лікарню». Вона чула неохочу в його голосі. 'Серпень. Він помер у серпні. Але Пер Хансон був призначений у липні».
  Кейт почула ці слова, але не знала, що він мав на увазі: у неї був свій хід думок, і вона мусила його дотримуватися. «Вона бігла з цією штукою, — сказала вона, — цією штукою на спині, наповненою води. Чи вистачило б води?» Потім вона відчула, як Сандро повернувся до неї, крізь анфіладу дверей і стін, які тримали їх тут у пастці, вона почула далекий приглушений звук шин по гравію, грюкання дверей і знайомий голос, і нарешті вона вимовила слова.
  «Вона взяла телефон. Мабуть, він залишив його там, у галереї, і Мішель теж була там, і коли вона спустилася, він був у неї в руці».
  А потім у дверях опинилася Джіневра, а Нікі підстрибувала за нею, напівприхована. «Ну, це гарне криваве місиво», — сказала вона з похмурим задоволенням.
  OceanofPDF.com
  Розділ T gony -T три​
   « ЇЇ ЧОЛОВІК ПОКІЇВ САМОгубство », — сказала Луїза, дивлячись на екран. Вона різко сіла, відкинувши Джулі вбік на офісне крісло. Джулі відчула різкий поштовх стегна. «Він мав піти з нею в цей замок, але він покінчив життя самогубством».
  Картинка новин на екрані була лікарняним візком на вулиці Нью-Йорка, скромними будівлями з коричневого каменю та деревами, порослими курним літнім листям, і громіздкою фігурою жінки на ношах під білою бавовняною ковдрою. Люди в літньому одязі кружляли, витріщалися, але сильний профіль жінки, схожий на яструба, лише сліпо дивився з подушки на безхмарне небо, не звертаючи уваги.
  «Вона не виглядає таким типом. Не слабкий тип. Луїза розлючено обернулася до Джулі. «І чому б це щось означало, чому б вона вбила цього – цю Дотторессу Медоуз, тому що її чоловік убив себе за 3000 кілометрів?»
  — Не знаю, — сказав Джулі, зберігаючи спокій: Луїза була гнівною. Якщо її щось засмучувало, якщо вона відчувала провину, якщо вона виявляла, що в чомусь була не права, – гнів був її першою реакцією. З собою, хоча інші люди не завжди бачили це.
  «Ми не знаємо, чому він убив себе. Але вона була в психіатричній лікарні одиниця на тиждень, тут сказано». Джулі відчула напругу через плече Луїзи: вона відчула, як вона спала, лише частково.
  «Що мені тепер робити?» — зрештою сказала Луїза, все ще дивлячись на екран.
  "Робити?" сказав Джулі.
  «Про Сандро». Голос Луїзи визнав поразку. «Я не можу залишити це так. Я їду завтра вранці, будь-що».
  — Дай мені свій мобільний, — сказав Джулі. Луїза подала його, нахмурившись. Джулі набрала повідомлення: Мішель Коннор госпіталізована , — почала вона.
  Луїза все ще виглядала збентеженою. «Він побачить, що це від вас», — терпляче пояснив Джулі. «Це початок: він знатиме, що ти намагаєшся допомогти».
  Луїза все ще тримала в руці аркуш паперу, аркуш з інформацією про одного з інших ув’язнених – вони їх називали гостями, чи не так? – Кастелло Орфей: вона приклеїла туди листок. Вона поклала папір, але зняла рожевий липкий клаптик, розгублено перекладаючи його з одного пальця на інший, обертаючи великим пальцем обручку.
  — Поговори з ним, — сказав Джулі. Луїза нетерпляче тицьнула листок на екран комп’ютера, затуляючи обличчя одного з зоряків на нью-йоркській вулиці.
  «І що сказати?» Її голос був здавлений, ніби їй щось боліло. «Він зайнятий. Він на роботі, ти сам це сказав. Можливо, він занадто зайнятий, щоб розмовляти зі мною». Вона нахилилася й вирвала свій мобільний з рук Джулі.
  «Думаєте, він передзвонить?»
  Джулі потягнув маленький рожевий квадрат з екрана, згорнув сторінку та відкрив інтернет-браузер. Набрав у Lonestar .
  — Ні, якщо він зайнятий, — сказала вона. «То чому б нам не зайнятися іще трохи покопатися для нього?» І якщо – коли – ми дізнаємося ще щось, тоді ти подзвониш йому».
  Екран заповнився текстом: у кутку камея профілю красивої жінки, самотня зірка поперек і довга колонка, остання, опублікована пару місяців тому. Огляд деяких новозеландських картин. Не особливо анонімний, подумав Джулі. І текст: у неї вискочило слово «злобний» поряд із вставленою ілюстрацією абстрактний живопис. «Дітячий», «ібільний», «ідіотський». Вона була здивована тим, як миттєво впізнавали образи будь-якою мовою.
  «Тож як це працює, — сказала Луїза, хмурячись на екрані, — цей блог?»
  «Блоги – це те місце, де ви можете висловити свою думку, ви можете бути анонімними чи ні, або почасти і те, і інше. Можна говорити неправду про людей, ображати їх; Інтернет любить це", - сказав Джулі. «Але почекай».
  Луїза уважно чекала.
  «Почекай». Ми повинні бути розумними щодо цього».
  «Розумний?»
  «Ми проводимо пошук», — сказала Джулі, її цікавість прискорилася, коли вона переглядала екран. 'Введіть імена. Пошук слів. Її ім'я - Lonestar - і імена підозрюваних Сандро. так?
  Луїза повільно кивнула. «Тут?» - сказала вона, переміщуючи курсор на поле. Джулі кивнув. І двома пальцями Луїза почала друкувати.
  Маленька люта жінка з руками на стегнах дивилася на Сандро злісно, як сторожовий пес. — Джіневра, — тихо сказала Кейт. «Це…», але Джіневра не дала їй закінчити.
  — Я знаю, хто він, — відповіла Джіневра, її ворожий погляд був непохитним. «Приватний детектив із Флоренції. Через нього мій Мауро в лікарні».
  «Вибачте?» — насторожено сказав Сандро. «Через мене?»
  «З ним все гаразд?» — запитала Кейт із щиро схвильованим голосом.
  Маленька жінка непорушно буркнула. «Ні, нікому тут не дякую», — сказала вона. «Це занадто. Де Довіра? Мауро віддав своє життя цьому місцю. Його життя. І відколи та проклята жінка з’явилася…
  — Гаразд, гаразд, — примирливо сказав Сандро, піднявши долоні. «Я сподіваюся, він у надійних руках. У лікарні? Очі Джіневри були маленькі, чорні та зневажливі. Вона нічого не сказала. «Я б не пропустив їх, — подумав Сандро, — щоб позбутися її. Але мобільного Орфея в них не було.
  «Ти можеш піти до лікарні», — щиро сказала Кейт Джіневрі. «Я впораюся тут».
  — Ні в якому разі, — сказала Джіневра. «Вони позбудуться мене наступного разу, якщо я дам їм шанс. І Мауро житиме». Схрестила руки на підкріплених грудях. Сандро подивився на неї з неохочим захопленням.
  Біля Сандро Кейт наполегливо сказала йому: «Нам краще звернутися до Мішель».
  Сандро подивився на неї скоса: він не був у цьому певний. Вона була хорошою дівчиною, але він раптово відчув потребу опинитися в цьому замкнутому просторі з підозрюваним і ставити запитання, як у старі часи; немає інших голосів, які шепочуть йому на вухо. Віч-на-віч.
  «Мішель?» Нікі проспівала. «Ми щойно бачили її. Чекаю біля офісу Луки. Вона розмовляє з ним.
  — Гаразд, — сказав Сандро. Цікаво, що б вона там робила. — Дивіться, — почав він, повертаючись до Кейт, — тільки старий кухар прийшов туди першим.
  — А ви, моя леді, — сказала Джіневра, — хіба у вас немає роботи? Він побачив, як Кейт напружилася від тону кухаря.
  — Я тут весь ранок, — тихо сказала вона.
  Джіневра кинула на неї довгий задумливий погляд. «Отже, ти маєш», — сказала вона. «Дбати про ваших дорогих гостей». Пауза, злісно. — А ти випадково бачив свого Тіціано Скарпу?
  Сандро відчув зміни в Катерині, навіть не дивлячись на неї.
  «Що ти маєш на увазі?» — скуто спитала вона. «Так, я бачив його. Він вийшов рано. Я бачив, як він розмовляє з Мішель, вони сказали мені… «а потім вона зупинилася. «Чому?» — запитала вона. Джіневра знизала плечима.
  «З його кімнати долинав якийсь кумедний шум», — пошепки зізналася Нікі.
  "Смішний шум?" Кейт була бліда.
  «Чув, коли ми припаркували машину, тільки коли ми постукали, відповіді не було. Я думаю, що він...
  Але Кейт зникла, не дочекавшись, поки вона закінчить, вибігла крізь великі двері, зриваючи на ходу фартух, і двері позаду неї грюкнули з дзвінким гуркотом. Нікі дивилася вслід Кейт, а Джіневра з мовчазним задоволенням обернулася до Сандро.
  Він дивився у відповідь, відмовляючись бути заляканим. «Я думаю, ви зайняті», — сказав він. «Не дозволяй мені тримати тебе».
  Сандро дав йому пару хвилин перед тим, як вийти з кімнати; між ними ці жінки були грецьким хором, без якого він міг би жити. Йому було цікаво про Тіціано Скарпу, але Катерина знала, як себе впоратися. І Мішель Коннор зараз була в його полі зору: він знав, що не може дозволити собі відвести погляд.
  Обійшовши великий фланг замку, Сандро побачив у повітрі його дихальну хмару; небо здавалося ще нижчим, ще темнішим, а клубок дерев ще ближчим. Біля вікна кабінету Луки Галло почувся рух: Сандро на мить постояв на гравію й подивився вгору.
  Двері біля підніжжя сходів до офісу не були замкнені, і Сандро повільно піднявся: йому було чути голоси. На маленькому майданчику він зупинився й прислухався. «Є контракти», — почув він благаючий голос Галло. «Це не так – це ненормально, пані Коннор. Ви не можете просто… — і тоді він замовк, а Сандро замовк, але було надто пізно. Двері рвучко відчинилися, і Галло визирнув.
  — Ви, — сказав він із похмурим покорою.
  — Я, — сумно сказав Сандро. «Я перепрошую».
  Мішель Коннор була в кімнаті, у безформній сірій толстовці, нечесаному волоссі та штанях спортивного костюма, стояла біля вікна й спостерігала за ним зі спокійною рішучістю.
  — Мені потрібно поговорити із синьйорою Коннор, — смиренно сказав Сандро. «Я не хотів перебивати».
  «Чи не можна було зачекати?» — втомлено сказав Лука. «Тобі треба було сюди прийти? Ми... ми розмовляємо».
  «Я боюся, що це не може чекати», — сказав Сандро, стоячи на своєму. Незважаючи на холод, він відчув краплину поту на лобі та зрозумів, що навіть ті дві склянки, які він випив минулої ночі, були забагато, і він ліг спати надто пізно.
  — Усе гаразд, — сказала Мішель. «Ми закінчили».
  Галло подивилася собі під ноги, але вона не поворухнулася.
  «Ми можемо поговорити тут, як і будь-де», — сказала вона, сміливо дивлячись на Сандро. «Ми не можемо?»
  Між ними, ігноруючи, Лука Галло сказав: «Я просто… я отримаю своє… звичайно, не соромтеся поговорити тут». Він поспішив до столу, простягаючи руку маленький шкіряний ранець. Сандро відчув спазм жалю до цього чоловіка. «Ні, — швидко сказала Мішель Коннор, — я б хотіла, щоб ти залишився, Лука».
  Обидва чоловіки глянули на неї, Галло здивовано кліпав очима. «Мені нема чого приховувати», — сказала вона, піднявши підборіддя. «Давайте послухаємо».
  Іноді це було так, згадував Сандро: іноді. Нічого приховувати, нічого втрачати; У Мішель Коннор не було дітей, а її чоловік помер. Це було так?
  — Якщо ти впевнений, — сказав Сандро, заходячи всередину, тягнучи двері за собою й стоячи так, щоб заблокувати вихід. Але з його позиції за столом у захаращеному офісі виглядав Лука Галло, а не Мішель Коннор.
  У вікні вона стояла, готова до бою. «Скажи те, що маєш сказати», — сказала вона, і поки вона говорила, Сандро знову був вражений привидом краси Мішель Коннор на виснаженому обличчі. Йому спало на думку, що якимось чином це були сліди кохання. Це було сентиментально?
  — Тому що я піду, коли ти закінчиш, — зухвало продовжила Мішель. «Я зібрав речі та пішов». Плечі Галло опустилися біля столу, і Сандро здогадався, що вони розмовляли про її відхід.
  — Синьйора Коннор, — сказав Сандро. «Коли помер ваш чоловік?»
  І він не знав, чого саме вона чекала від нього, але не здогадався цього. Вона раптово зблідла, її очі раптом потемніли на широкому зморщеному обличчі.
  — Вибачте, — сказав він. «Я маю запитати».
  «Джо помер 18 серпня минулого року, — тихо сказала Мішель. За столом Лука Галло видав тихий звук, прокашлявши.
  «Містер Галло сказав мені, що Пер Хансен був призначений замість вашого чоловіка після його смерті», — сказав Сандро, не повертаючи голови, щоб включити Луку. Витримуючи її погляд, сповнений болю. «Це було не зовсім правдою, чи не так?»
  Вона повільно похитала головою. — Ні, — сказала вона, і її погляд перевів то на Галло, то назад. — Мабуть, містер Галло хотів уникнути... збентеження. Або щось».
  Сандро зітхнув. — Йому вже сказали, що він не може сюди приїхати, чи не так? Невдовзі після того, як Лоні Медоуз було призначено: я здогадуюсь вона прийняла таке рішення». Вона відвернула голову, і Сандро побачив, як щось заблиснуло в її очах у тонкому сірому світлі вікна. Він побачив, що мав рацію, і тоді заговорив Лука Галло.
  Дотторесса була непохитною. Немає подружжя». Його голос затріпотів. «Ми повинні були поважати її рішення; це було її перше рішення як директора».
  «Хоча вона сама вела роман?» Сандро не міг приховати своєї огиди.
  Галло схилив голову. «Я думаю, що, можливо, його робота також не припала їй до смаку. Вона може бути дуже… різкою».
  «Чи розмістила вона щось про нього у своєму блозі?» — тихо запитав Сандро.
  Мішель ледь помітно знизала плечима.
  «Вона вчинила одне зі своїх...» і він шукав слова «вбивства персонажів?» Або на це вплинула лише його відмова від посади? Це спонукало вашого чоловіка позбавити себе життя?»
  «Це сталося в поганий час», — сказала вона, і в її грубому голосі він почув лише горе. — Йому було нелегко, мій Джо. Він боровся з цим кожен день свого життя».
  Він припустив, що вона говорить про депресію: для Сандро вона здавалася низьким сірим небом, що тисне вниз. Як небо за вікном, як товсті сірі стіни замку, що змикаються. Яке місце, подумав він. Досить, щоб звести з розуму будь-кого.
  «І тому ти, мабуть, ненавидів її», — сказав він якомога ніжніше. 'Звинуватив її; як ти не міг? А потім ти все-таки прийшов сюди, бо принаймні мав би можливість сказати їй, що ти про неї думаєш?»
  Мішель Коннор мовчала, але погляд, який вона звернула на нього, говорив достатньо. Все одно він мав йти далі. «І доводиться спостерігати за нею, заграючи з гостями та відвідувачами. Її вечори далеко від замку». Вона миттєво похитала головою.
  — Авжеж, — благав Лука Галло злякано, повертаючись і дивлячись на двері, вікно, ніби збирався втекти крізь них. «Що ти кажеш?» Вони його ігнорували.
  — Ви знайшли мобільний телефон Нікколо Орфео, — обережно сказав Сандро, і широко розплющені очі Мішель переконали його, що Катерина мала рацію. «Він пішов це позаду, і ви підняли його. Чому ви не повернули йому це негайно? Ви вже знали, що у них роман? Судячи з усього, це було досить очевидно. Або ви дізналися про це лише з повідомлень, які він їй надіслав? Думаю, вам досить швидко спало на думку, що це може бути цікаво. Принаймні. Щоб мати той телефон. Що ви можете з ним зробити.
  Запанувала тиша, і нарешті вона заговорила.
  «Мене не хвилювало її кляте любовне життя, я надто старий, щоб вважати це винагородою». Вона закрила очі, і її попелясте, втомлене обличчя, яке на мить затьмарилося від сорому, могло на мить стати посмертною маскою.
  Тоді вона відкрила очі. «Так, у мене телефон», — категорично сказала вона. «Так, ми навіть сміялися, дивлячись на його повідомлення. Який він старий дурень, а вона була повією. Так, на секунду-дві». Вона скривила рота. «Мені навіть не слід було дивитися».
  Сандро витріщився на неї, намагаючись розгледіти її в темній кімнаті. І коли він дивився, він здався меншим; Навколо нього тиснули складені полиці, дошка, вкрита фотографіями та брошурами. Гіркота піднялася в його горлі, і Сандро раптово відчув небажання продовжувати це. Але він повинен був. Він перевів подих, бажаючи висловитися якнайточніше.
  «Ви сердита жінка, місіс Коннор. А ти розумний, вчився в коледжі. Ви, звичайно, достатньо розумні, щоб придумати спосіб відправити Лоні Медоуз на смерть». Він перевів подих, згадуючи, що йому сказала Кейт. «Ти міг піти бігати з водою в рюкзаку. Ви могли спостерігати, як ця вода замерзла, коли ви виливали її через дорогу. А потім, у найхолоднішу ніч у році, ти міг використати цей телефон, щоб надіслати повідомлення від її коханця. Можливо, ти зрозумів, що кожен день тут ненавидиш її все більше, а не менше: можливо, ти був такий злий, що не міг зупинитися».
  За своїм столом Лука Галло стояв на ногах і заїкався, але Сандро зупинив погляд Мішель Коннор.
  «Ви це вигадуєте?» — сказала вона повільно, ніби їй щось тільки-но спало на думку. «Лід? Думаєш, я божевільна? Настільки божевільний, щоб придумати цей… цей план?»
  — Вас госпіталізували, — тихо сказав Сандро. Не хочу це говорити. «У психіатричному відділенні». Але Мішель, здавалося, навіть не почула.
  «Злий?» сказала вона. «Звичайно, я був злий. Я все ще злий, але на неї?» Вона видала тихий вибуховий звук презирства. «Вона не була варта навіть хвилини мого часу. Ти хочеш знати на кого я злий? Я злий на нього. З Джо.
  Вона нахилилась і вдарила по столу. «З Джо. За те, що поступився, після всього цього часу, через якусь погану посаду тут. Я йому сказав, я без тебе не піду. Сказав йому, боже, ми можемо поїхати і розважитися в Італії, якщо ми цього хочемо, нам не потрібні ці хлопці». А потім її голос зламався і зникла. — Але він пішов і зробив це, чи не так? Він пішов і зробив це, і я знайшов його на підлозі ванної».
  Лука Галло все ще намагався щось сказати, але Сандро боровся з відчуттям запаморочення, яке викликали в нього її слова, безпомилкового звуку правди в клаустрофобній кімнаті.
  «А як щодо телефоніно? — сказав він у розпачі, намагаючись знайти навіть це слово, його англійська раптово виснажилася. — Його мобільний. Його мобільний телефон».
  І Мішель зробила крок до нього, тонке світло позаду неї.
  « Телефоніно? — сказала вона й вимахнула рукою, щоб нарешті включити Луку Ґалло, цей жест був чимось схожий на радість. Вона гірко засміялася. «У мене немає телефону . Скажи людині, Лука. Тоді, дивлячись прямо на Сандро, вона продовжила. — Гаразд, я зроблю. «Хтось бачив мобільний телефон графа Орфея?» Лука запитав нас наступного дня. Якщо ми знайдемо це, ми повинні були віддати його йому, ось що ми зробили. Можливо, не відразу, але він мав це з тієї середи, за день до її смерті.
  І тоді, нарешті, вони обоє обернулися й поглянули на Луку Галло.
  OceanofPDF.com
  Розділ T gony -F our​
  Притулившись обличчям до вікна квартири Тіціано на першому поверсі з підйомником і спеціально пристосованими ванними кімнатами, Кейт назвала його ім’я, потім ще раз, а потім вдарила по склу крізь ґрати безпеки. І коли вона почала втрачати дихання від паніки та страху, Кейт подумала про те, що Тіціано ніколи нікого туди не пускав: він приходив до дверей, щоб взяти обіди, або вони залишали їх на сходах. Приватна особа.
  Дивний шум, сказала Нікі. Який смішний шум? Йому було боляче? Він був у біді? Кейт подумала про вираз його обличчя минулої ночі, коли він поклав її собі на коліна в квартирі Мішель. Чи мав він якесь відношення до смерті Лоні Медоуз? Він зробив щось – дурне?
  Кейт виявила, що не може думати про Мішель; вона не могла зрозуміти це. Раптове усвідомлення того, що насправді це не був нещасний випадок; ці теорії, які Сандро Челліні вибудовував з ретельною рішучістю, раптово відстояли самі: це було сюрреалістично, але це було правдою. Того льоду там не повинно було бути; Лоні Медоуз викликали на зустріч закоханих, якої не існувало.
  «Тіціано, — прошепотіла вона, намагаючись стримати паніку в голосі, — Каро , що ти там робиш?» Проковтнув. «Все добре?»
   І тут відчинилися двері. Він сидів там. Не блокуючи двері, як зазвичай, сяючи, але непримиренно, простягає запакований обід, але тримається позаду, обличчям у тіні дверей, дозволяючи Кейт увійти. Вона увійшла, і двері за нею зачинилися.
  Було темно, навіть темніше, ніж на кухні. «У вас є свічки?» — запитала вона. Не чекаючи відповіді, вона, наче сліпа, перетнула квадратний темний простір, наткнувшись, а потім обійшовши величезну шпоновану частину рояля, який був рідним роялю в бібліотеці й домінував у цій меншій кімнаті. Вона знала, де будуть свічки, оскільки відповідала за поповнення їхнього запасу на цей випадок: у шухляді в кухонному кутку кімнати. Вона запалила один і поставила його в блюдце: воно не давало багато світла, але це було краще, ніж нічого. Тіціано знизав плечима, повернувши до неї обличчя, і коли її очі звикли, вона помітила зміни в ньому.
  «Нікі та Джіневра хвилювалися за вас», — сказала вона. «Ви не відповіли».
  «Я забув, як це було», — сказав він грубим голосом. «Ось і все. Я забув, що таке піти. Прощаючись. І ми повинні були провести ще чотири тижні разом».
  Чи може це все? Що він сумуватиме за ними, за цією дивною родиною невдач і одинаків? Це не могло бути все. Кейт повернулася до його інвалідного візка й присіла біля нього навпочіпки. Вона відчувала, як її ноги все ще мокрі від снігу, її тіло лихоманило від втоми та холоду, і думала, скільки часу пройде, перш ніж життя повернеться в нормальне русло. Якщо колись.
  А якби це була не Мішель? Що, якби вона дала цей телефон комусь іншому? Вони з Тіціано завжди були близькі.
  — Тіціано, — сказала вона, не втримавши страху в голосі. «Коханий». Кейт використала цю ніжність, як її мати могла використати її до неї, як вона могла використати це до брата, якого вона ніколи не мала. «Він сказав мені. Челліні розповів мені про вашу аварію. Про бомбу, яка вбила твого батька. Про чоловіка Лоні, адвоката, який захищав терориста».
  «Він?» — сказав Тіціано, і його голос лунав звідкись глибоко.
   «Чому ти був засмучений?» Вона не хотіла сказати, плакала. «Просто за те, що залишив цю купу?»
  «Він думає, що я це зробив?» — запитав Тіціан, не відповідаючи на її запитання. «Чи думає Челліні, що я полагодив її машину, чи вдав їй наркотики, чи – чи – припаркував свій інвалідний візок на повороті посеред ночі, щоб злякати її з дороги?»
  Кейт виявила, що не може говорити.
  Зрештою вона знайшла кілька слів. «Я сказала йому ні в якому разі», — сказала вона.
  «Ти не думаєш, що я зможу це зробити?» І Тіціан швидко взяв її руку, підніс до своїх уст і міцно притиснув до обличчя; на своїй шкірі вона відчула м’якість його рота, укол його щетини та силу його рук.
  «Фізично?» — сказала вона й відчула щось схоже на сплеск адреналіну, як воно могло б пролитися й у нього. «Я думаю, ти міг би це зробити. Так. Тоді сміливо: «Ти знаєш, як туди пройти, через поля?»
  І він видав у горлі звук, схожий на бурчання болю. «Дозвольте сказати вам, — сказав він, — я міг це зробити. Немає нічого, що я не можу зробити, в цьому кріслі чи поза ним». І він раптово відпустив руку Кейт. — Нічого, — повторив він, хоча обоє знали, що це неправда.
  «Ви знаєте, — сказав він голосом, настільки близьким до звичайного, що це було дивно, — той терорист убив щонайменше трьох людей через її чоловіка? Її чоловік, юрист-правозахисник: де були їхні права людини, тих мертвих? Де були мої? Одна з них щойно вийшла заміж і на четвертому місяці вагітності.
  З жахливою недоречністю Кейт подумала, чи хоче Тіціано дітей. І вперше за, здавалося, кілька днів, Вінченцо спадав їй на думку, В'ценз, який весело сказав, коли вона одного разу звернула на вулицю, щоб подивитися на багі: «Ти ж не хочеш дітей, чи не так» , Кейт? Ні в якому разі».
  «Я це пам’ятаю», — сказала вона, і пам’ятала. Бомба на вокзалі в Местре.
  «Ти думаєш, я б когось убив? Залишити когось калікою, як мене? Як ти думаєш, я хотів би помститися?»
  І Кейт не знала, що сказати, тому що вони з Сандро Челліні саме про це мовчки міркували. Багатий тупий блиск фортепіано виблискував у тонкому світлі з вікна; збоку блимала свічка. Кімната була пустою, якщо не рахувати великого інструменту та вузького ліжка. Чернеча келія; але він плакав від думки про від'їзд.
  — Помститися жінці лише за те, що вона була одружена з тим старим шахраєм? Вбити її, щоб дістатися до нього? Хто це думав? Ви? Челліні? Його голос був урваним від емоцій.
  — Він тебе не знає, — сказала Кейт. «Це не його провина. І крім того – він більше не думає, що це був ти.
  «Я міг би це зробити», — сказав Тіціано, випроставшись у кріслі поруч із нею, вищий за неї, коли вона присіла біля нього, її рука тепер трималася на його тонкому твердому коліні, хоча він, звичайно, не відчував цього. «Я міг це зробити, але не зробив. Зі мною вона навіть не думала».
  Тоді він обернувся до неї, ніби щойно почув, що вона сказала. «То хто?» запитав він. «Як він думає, хто це зробив?»
  «Він думає, що це була Мішель», — сказала Кейт, і настала довга тиша. Вона думала, що він захистить її, але він цього не зробив.
  «Через її чоловіка», — сказав він, і вона здивувалася, звідки він знав. «Медоуз наклав на нього вето, ви це знали? Сказала, що у неї тут немає сімейних пар. І він перевершив себе. Не дивно, що вона розлютилася».
  «Ти б ніколи цього не зробив», — сказала вона, не в силах стриматися. «Ви б?» Він узяв її руки й стиснув їх у своїх.
  «Ніколи не кажи ніколи», — сказав Тіціано, ніби пробурмотів ніжно. Mai dire mai .
  «Ні». Відчувши, як темрява підповзає до них, відчуваючи, як холод піднімається крізь кам’яну підлогу, стіни, Кейт прошепотіла: «Не кажи цього».
  — Ти не знаєш, серденько, — тихо сказав Тіціано. «Ти не знаєш, що це таке. Є речі, які відновлюються, а є речі, які ні. Спинний мозок — це одна з речей, яких немає».
  Були слова, які Кейт хотіла сказати в той момент, про те, як мало для неї має значення те, що його ноги не працюють, тільки вона не знала, як можна це сказати. Для нього це мало значення, ось у чому справа.
  Крім того, він ще говорив. «Подивіться на Алека Ферхеда, він добре відродився», — сказав він із гіркотою.
  "Що ти маєш на увазі?" — сказала вона неспокійно.
  «Після того, що це таке, понад двадцять років трауру, жодних стосунків, жодної гідної роботи, про яку можна говорити, тепер Лоні мертвий, і він приміряє це з усіма, хто його бачить».
  'Ти знав про це? Про Алека та Лоні? Вона витріщилася на нього.
  «Він сказав мені. Ранок після її смерті він сказав мені. Вона зробила аборт у його дитини, ви це знали?» Кейт повільно похитала головою. — Тепер нова людина, — сказав Тіціано. «Просив тебе втекти з ним минулої ночі, переслідуючи маленьку Тіну. Зараз він там, і змушує її втішити його».
  «Що?» сказала вона. Вона не знала, що Тіціано почув це вчора ввечері. «Я не знаю, чи це гарна ідея, однак, щодо Тіни», — сказала вона, відчуваючи, як у ній наростає тривога. «Вона... вона вразлива».
  — Або ти хочеш його собі? Вона дивилася на Тіціано в мерехтливому напівсвітлі, налякана гнівом у його голосі.
  Він відвів погляд, але не раніше, ніж вона побачила, як щось горить у його очах. Ви бачили, що це буде? Мішель? І в його голосі тепер була лише невимушена цікавість, ніби йому вже було байдуже.
  Чи мала вона? А потім Кейт подумала про Мішель, яка стояла біля палаючої бочки з маслом, знову побачила вираз обличчя Мауро, коли він підбіг, щоб зупинити їх. Він думав, що вони не задумали нічого доброго, чи не так? Чому вона проковтнула всю історію Мішель?
  Їй слід було висипати ці речі по всій траві й порпатися в ній, поки не дізнається, що там. Але вона боялася.
  Вона мала сказати про це Сандро Челліні, але вона хотіла їх захистити.
  І Кейт раптово відчула себе абсолютно самотньою, тягар її невдачі ліг лише на її власні плечі, і ні на кого більше. Голос її матері знову задзвенів у її вухах: Коли ти візьмеш на себе відповідальність, Катерино?
  — Я йду туди, — сказала Кейт, почувши власний голос ніби здалеку. «Я йду вниз до вілліно ».
  — Як хочеш, — сухо сказав Тіціано.
  І тільки тоді, коли вона була за дверима в мороз і бігаючи по снігу, вниз по деревах, вона зрозуміла, що він думав, що Алек Ферхед був причиною її походу.
  Обличчя Луки Ґалло спохмурніло, коли вони витріщилися на нього, і він сів, раптово обм’якши, у крісло за своїм столом. Він дивився на все навколо, ніби ледве впізнав їх, і не мав уявлення, що відбувається.
  Сандро стояв, дивився й чекав; поруч з ним Мішель Коннор виглядала цілком розслабленою та цікавою.
  Галло відсунув стілець і дивився на ящики. На його столі панував повний безлад, переповнена скринька вхідних повідомлень, маленька фотографія чоловічого обличчя впала під екран комп’ютера, папірці сповзали на підлогу. Чи це була ознака людини, яка втрачала розум?
  «Це правда?» — тихо сказав Сандро.
  Лука Галло повільно хитав головою з боку в бік, а потім підвів очі. "Вибачте?" сказав він.
  «Вона дала вам телефон минулої середи, за день до смерті Лоні Медоуз?»
  «Напередодні?» — повільно сказав Лука. «Я не міг бути впевнений у цьому».
  — Але до того, як вона померла? Сандро терпів. Лука кивнув. «Раніше, — сказав він, — так».
  Це було схоже на кров з каменя: чоловік виглядав травмованим. — Я намагаюся думати, — сказав він. «Куди я поклав».
  «Ви граєте за час?» — запитав Сандро якомога ніжніше. «Тому що все, що ви робите, це даєте мені час зрозуміти, що якби хтось тут міг влаштувати ДТП Лоні Медоуз, це могли зробити ви». Коли вони відповіли на його погляд, очі Галло повільно сфокусувалися: він ніби загіпнотизовано замовк. Сандро пішов далі. «Ти міг послати Мауро туди, чи не так? Виконувати брудну роботу, працювати на дорожньому покритті. Він був би хороший у цьому; і тепер досить зручно, що він, здається, недоступний для коментарів. Вас не було на обіді: ви могли дочекатися, поки вони вийдуть із їдальні, і надіслати це повідомлення. Насправді лише ви могли надіслати це повідомлення, чи не так?»
  «Звідки ти знаєш?» Лука, здавалося, намагався знайти обґрунтування. «Як ви можете бути настільки впевнені, що повідомлення надійшло з його телефону?»
  Сандро знизав плечима. «Звичайно, я не можу». Він витяг з кишені маленький сріблястий камінчик телефону, що належав Лоні Медоуз, і задумливо подивився на нього. «Звичайно, навіть якщо мобільний Орфея ніколи не з’явиться, це все скаже мені». Він відкрив його, замислено провів великим пальцем по маленькому мертвому екрану.
  «Це могло б тобі сказати зараз», — вставила Мішель, і Сандро обернувся, щоб поглянути на неї. «Що ти маєш на увазі?» — запитав він, і вона нетерпляче вказала на нього. Він простягнув їй телефон і, нахмурившись, спостерігав, як вона дістає з кишені власний мобільний і скидає його з тильної сторони тупим цвяхом.
  Зараз Галло в паніці висмикував ящики. — Почекай, — сказав Сандро, — заспокойся.
  «Воно десь тут», — сказав Галло. Шухляди висипалися з письмового столу; він дивився вгору з дикими очима.
  «Мабуть, було важко», — сказав Сандро, склавши руки на грудях. «Працювати на таку жінку. І коли вона викрикала тебе перед усіма... Сандро побачив, як щось люте з'явилося в очах Галло.
  — Отже, — сказав Сандро. «Пер Хансен сказав, що близько опівночі побачив світло з-за замку, яке летіло по пересіченій місцевості». Він сперся на робочий стіл кінчиками пальців, очне яблуко до ока з Галло. «Поліція знатиме, ти знаєш. Знайдуть черевики чи штани, знайдуть на тобі її сліди». Він зробив паузу. «Що ти зробив із телефоном?» Ви його знищили? Сподіваюся, після цього ніхто не потурбувався запитати? Або ви просто збиралися віддати його назад і покластися на те, що Орфео надто дурний і зарозумілий, щоб задавати будь-які запитання?»
  Галло з блідим обличчям дивився вниз на хаос паперу, старих телефонних довідників і файлів. Тоді він зосередився і кинувся. — Ось, — сказав він. «Ось, ось воно». І він розмахував конвертом, на якому було написано «Граф Орфей» акуратним шрифтом, який повністю суперечив безладу в кімнаті.
  Сандро зупинився.
  — Так, — сказав він і повільно простягнув руку. Галло завагався, потім впустив конверт на долоню, і в цю мить Мішель підняла погляд від того, що вона робила, підняла свій подряпаний і старовинний телефоніно , екран якого світився.
  — Бачите, — сказала вона. «Зрозумів. Її сім-карта в моєму телефоні. Її телефонні записи, її повідомлення, прямо тут.
  — А тут, — сказав Сандро, зважуючи конверт у руці, дивно неохоче відкривати його. «То чому ти не повернув його йому, Лука?» — спитав він, раптом не відчувши жодного тріумфу. «Він запитав вас про це вчора ввечері».
  «Він, так, він», — нетерпляче сказав Лука. «Я сказав йому, що його знайшли. Він збирався прийти і взяти це сьогодні вранці». Його обличчя впало. — Тільки він пішов дуже рано.
  Сандро розірвав конверт і витягнув телефон. Сильно натисніть на кнопку ввімкнення. Нічого не сталося.
  — Мабуть, без акумулятора, — нервово сказав Лука. Сандро буркнув, дивлячись на це вниз, замислюючись. Знову натиснув кнопку, кинув річ на стіл, де вона опинилася серед купи музейних брошур. Мішель підійшла до нього ближче.
  — Ось, — тихо сказала вона. «Погляньте на це».
  Повідомлення. Останнє отримане повідомлення від когось, хто в адресній книзі Лоні Медоуз впізнав Ніка.
  «Здається, сьогодні я вільний» , — написано англійською. Можливо, той, хто надіслав повідомлення, вважав, що це робить його більш аристократичним. На Свободі. Ти знаєш, я не люблю, коли мене чекають.
  — Ви мали рацію, — здивовано сказала Мішель.
  Сандро повільно взяв у неї телефон. Клацніть назад, щоб перейти до історії викликів. Останній номер, який вона дзвонила.
  Нік, 00.09 22 лютого. Подзвоніть о дев'ятій хвилині півночі в п'ятницю вранці.
  — Вона подзвонила, — сказав Сандро. «Вона була там, у темряві, зі струсом мозку, налякана, звичайно, у шоковому стані, ймовірно, від переохолодження». Тепер вони обоє витріщилися на нього. — Вона подзвонила своєму коханцеві, — продовжив він. — Звичайно. Вона думала, що він прийде їй допомогти». Звернувся до Луки Галло. «Більше дуріть її».
  Галло дивився, хитаючи головою, але Сандро не хотів чекати.
  'Ти хоч відповів? Ви слухали її ридання чи вона була нерозбірливою?» Він пильно вдивлявся в обличчя Галло, не дозволяючи йому відвести погляд. «Ти навіть не був задоволений тим, що залишив її помирати, чи не так? Ви повинні були спуститися туди, щоб переконатися. А потім ти перелапав її кишені, щоб знайти телефон і викинути його в річку».
  Сандро дивився на халепу офісу й дивувався, чи цей чоловік міг мати присутність духу, щоб зробити це. Мабуть, він її ненавидів.
  «Вона вам погрожувала, писала про вас у своєму блозі? Може, в американську контору писала? Чи висувала вона звинувачення? Це ви саботували її комп’ютер, думаючи, що можете знищити докази?»
  Запанувала тиша, і в напівтемрявій задушливій кімнаті Сандро відчув щось, майже таке ж відчутне, як зміна температури, що лунало від Мішель Коннор біля його плеча.
  «Лука?» сказала вона з жахом. «Ні».
  «Ти змусив Мауро покласти тобі лід?» Сандро пішов далі. — Він би це зробив, чи не так, без запитань? А потім пізніше. Ви прийшли сюди, ви залишили обідній стіл. Ви сказали, що йдете сюди, але вас ніхто не бачив, чи не так? Ви могли бути – де завгодно».
  І Галло тихо сказав: «Ні».
  «Ні?» До біса, — подумав Сандро, — до біса. Просто визнайте це.
  «Я телефонував зі своїм коханцем Сальваторе на Сицилії», — просто сказав Галло, і вся його тривога, увесь його страх зникли. — Він тобі розповість. Телефонні записи підкажуть. Ми розмовляли допізна». Він знизав плечима. «Я не знаю, коли саме. Це неважливо. Він тобі розповість».
  На столі між ними засвітився викинутий мобільний Нікколо Орфео.
  НЕМАЄ SIM-карти, читалося.
  Сандро нахмурився. «Що це означає?» — нетерпляче сказав він. Його власний телефон міг бути для нього неоціненним, але він регулярно ловив себе в злі через його хитросплетіння, його гномічні висловлювання.
  «Це означає, що сім-карти там немає», — повільно сказала Мішель. Вона звучала хворо.
  — Але він був там, коли ви його знайшли. І коли ти віддав його…
  «Я не… це не було…», і Мішель завмерла.
  «Почекай», — сказав Сандро, тому що йому щось спало на думку, те, що повинно було вдарити тривогу годиною раніше. «Ти сказав, — і він говорив обережно, — хіба ти не сказав, що ми сміялися?» Ви сказали, ми подумали , який старий дурень . Яка повія . Ми.
  Він перевів погляд з Галло на Мішель. «Це не Мішель дала тобі телефон, чи не так?» — сказав він Галло. А Мішель: «З ким ти переглядав ці повідомлення?» Кому ти довірив повернути його Луці?»
  Але він уже знав.
  «Там справді йде сніг?» — розгублено сказала Луїза, тримаючи в руці телефон, крокуючи по підлозі. — І, можливо, сигналу теж немає. Вона притулилася обличчям до скла, наче проблиск Кармінської церкви міг її врятувати. — А якщо з ним трапилася якась аварія?
  — Це досить далеко, — сказав Джулі, майже не слухаючи. Вона прокручувала допис у блозі Лоні Медоуз за півроку тому, висвітлюючи виставку в Нью-Йорку. Це була повільна робота, намагаючись зрозуміти англійську. Текст був не стільки про мистецтво, і це було так само добре, як коли вона клацнула на маленьких фотографіях експонатів, вставлених у тексті, Джулі знайшла їх у кращому випадку незрозумілими, у гіршому – просто тривожними. Схоже, це був скоріше напад на художника.
  «Іди сюди», — сказала вона Луїзі. «Ваша англійська краща за мою». Луїза двома кроками перетнула кімнату, як завжди нетерпляча, і сіла біля Джулі на сидіння. «Зміна», — сказала вона, вдивляючись у екран, і Джулі сів інший стілець.
  «Дешевий ексгібіціонізм», — грубо переклала Луїза. «Жодного полотна, крім її власного жорстокого дитинства. Це не мистецтво, це непристойне викриття. Трейлер-сміття – «вона не знала, що це означає» – вибираючи ворсинки з пупка і приклеюючи їх до горщика. Вона подивилася на картину, клацнувши, щоб збільшити її, тонку шийку, елегантну форму етруської амфори. Зблизька на гладкому дзвоні вази була виліплена маленька потворна істота, рогата, зубчаста і згорнуті грудками волосся та нігтів, оволодіють жахливою енергією. Луїза відсахнулася.
  «Жорстоке дитинство?» сказав Джулі. Очі Луїзи знову сфокусувалися, дивлячись у неї. — Так, — сказала вона й потягнулася через стіл до аркуша паперу, який вирвала з аркуша, який вони поставили раніше.
  "Я сказав, чи не так?" — пробурмотіла вона, переводячи погляд зі сторінки на екран. «Я сказав, якби мені довелося вибрати будь-кого з них зі складу як – що? Психічно нестабільний? Я б вибрав її. І Сандро сказав: Шукайте слабких , а не сильних . Це вона.
  І Луїза взяла мобільний. «Я подзвоню йому», — сказала вона. «Він повинен знати про це. Тому що якби я була цією дівчиною, цією жорстокою дівчиною, яка виросла, щоб зробити монстрів із власного життя, і якби я прочитала це – якби я думала, що мільйони людей прочитають це про мене – І вона перестала набирати номер, її голова похитування вперед-назад.
  — Тоді її, — сказав Джулі. «Тіна Кройц».
  OceanofPDF.com
  Розділ T gony -F ive​
  І КЕЙТ ПРОБІГЛА ПО ДІЛУ ЗАМОКУ, повз кухню, повз сходи до кабінету Луки, двері до її власної квартири. Вона навіть не могла сказати, чому бігла чи звідки знала, що має бути швидкою: вона не могла сказати, біжить вона до чогось чи від нього. Сніг липнув до промоклих штанин і забивався в черевики, ноги були важкі й заціпенілі, як свинець. Вона пройшла повз білизну й посковзнулася, важко приземлившись на бік, щось жорстке й гостре зачепило її за тазостегнову кістку. Вона кліпала очима від болю, але це займало лише частину її мозку, вона пошкрябала, випрямилась і дивилася у широкий скляний фасад бунгало Мішель.
  Був уламок минулої ночі або трохи з нього; був відкритий чорний пластиковий мішок для сміття, щоб побачити зім’яті банки та газету. Коли її очі звикли, вона помітила дві валізи з бірками, акуратно поставлені поруч, і оглядаючи кімнату, вона побачила, що половина полиць була порожня. Це виглядало покинутим місцем, де могли спати бродяги і звідки вони пішли далі. Але навіть коли вона напружувалася, щоб побачити за склом, Кейт знала, що це не те. Це було не те місце, це було не те, що вона прийшла знайти.
   Блакитно-білий відблиск снігу був оманливим: світла зникало, і за сірим покровом неба закривався день. Кейт зрозуміла, що вона не знає, котра година, лише спазми її порожнього живота сказали їй, що це пізніше, ніж вона думала. Вона поплутала геть від бунгало й опинилася по коліна в заметі, пішла на стежку й подивилася крізь дерева.
  Вилино стояло, мабуть , за півкілометра; над її лівим плечем основна частина замку. Десь тут, унизу, Мішель вирушила в бік, десь тут, унизу, Пер побачив світло, що рухається по темному ландшафту. Кейт побачила свіжі сліди на снігу й пішла за ними.
  Великі відбитки, широко розставлені, ширші, ніж вона могла ступити. Алек Ферхед, який спускається до Тіни; відбитки не повертаються. Кейт на мить зупинилася. Звичайно, вони були б там разом. Вона б – втручалася. Збентежена, вона затінила очі, намагаючись побачити; на розі вилино чорна фігура бочки з маслом, на висоті стегон і наполовину прихована, все ще була там, де вони її залишили. Невпевнено Кейт знову вирушила, спотикаючись і ковзаючи на трасі: нестійкий хардкор, покритий снігом. Якби вони були там, їй просто довелося б пояснити. Вона відкинула образ Алека та Тіни разом – не тому, що її цікавив Алек Ферхед, вона мовчки захищалася перед Тіціано. Але тому що було якось – не так. Вразлива — це слово, яке вона використала. Тіна була вразливою.
  І зовсім недалеко від ворсинки Кейт зупинилася. За пару метрів здавалося, що далі її ноги не донесуть. Її щоки були крижані, пальці замерзлі, і раптом вона дуже-дуже злякалася.
  За вілліно , маленьким будиночком, у якому народився Мауро, темніли купками дерев, плющ прикривав їхні тонкі стовбури майже такої ж висоти, як будинок. Продовжуй, — закликала вона свої ноги, але вони здавалися непотрібними, наче гумові. Один крок, потім інший.
  Вікна були темні в грубих кам’яних стінах, двері зачинені. Кейт прихилилася до його облупленого дерева й постукала, ледь чутно. І знову з такою силою, на яку могла зібратися, не відчуваючи болю, коли деревина торкалася її замерзлих кісточок. Тоді вона сильно сперлася на поштовх дзвоника. Це звучало всередині, пронизливо й самотньо. Кейт підійшла крізь сніг до вікна й, навшпиньки, зазирнула всередину.
  У центрі кімнати студії був довгий цегляний острівець, що підтримував робочу поверхню, гончарний круг і різноманітні безформні предмети, які ледве освітлювалися в сірій темряві. Висока полиця з рядами каструль, на яких дивляться, обличчя на них тепер невідомі: Мішель зібрала речі, щоб піти, а Тіна – ні. чому ні Чи не збиралася вона піти з ними? Щось було інакше, все одно. Щось перенесли чи забрали, але Кейт не знала, що.
  Кейт почула, як ковтнула. Нічого не ворухнулося, ані мерехтіння, але не зовсім тихо. Були чути крихітні, незрозумілі звуки вкритого кіркою снігу, коли він зрушувався й осідав; з жолобів і гілок було тихе стукіт і капання, не всі поряд, що падали з карнизів, але й далі, вниз по пагорбу, серед дерев. Відчуття дихання, яке Кейт чула раніше, ніби лісистий схил мав власну систему легень і вен і власний пульс, а замок — серце, що б’ється.
  Вітер. Це був би вітер. Відчуваючи, як її легені горять на морозі, а дихання стає коротким, Кейт із жахливою неохотою відвернулася від вікна. Де вони всі були? Для чого вона приїхала сюди, коли могла просто залізти на свій моторіно і втекти раз і назавжди?
  Бочка з нафтою: саме за цим вона прийшла сюди. Воно було в дальньому кутку вилино , недбало засунене наполовину з поля зору, покинуте, але один лише вид його сталевого краю, вкритого чорним хутром, викликав у Кейт раптове нудоту. Лише пам’ять про просочені й обвуглені уламки в почорнілому салоні, неприємний запах горілої шкіри та волосся та речі, які не зовсім помітні. Що тут могла викинути Мішель?
  Тепер Кейт знала, що мала б розповісти про це Сандро Челліні, про цю мерзенну маленьку таємницю жіночої істерії та нелогіки, але їй було соромно, чи не так? За Мішель і Тіну чи за себе, за те, що вона теж наполовину в це повірила? Надто забобонний, навіть щоб почати його описувати; як би ти почав? Але вона повинна була сказати йому. Кейт зробила крок, потім ще один, поклавши холодні руки по обидві сторони його обвугленого та іржавого краю, і вона зазирнула всередину.
  Запах старого попелу і ще гірше, чогось розмоклого, органічного та смердючого, злитого з іншими, хімічними запахами, піднявся до ніздрів Кейт. «Вимкни це», — подумала вона з різкою відразою, перехилила барабан і почула, як він різко скрипить по каменю під ногами, але не раніше, ніж вона почула інший звук, внизу під будинком і в глибині дерев, варіацію цього дихання знову, але цього разу більш швидке дихання або навіть задуха. І барабан був на боці, тільки Кейт не дивилася на те, що з нього вилилося, а слухала, здавалося, сильніше, ніж коли-небудь у своєму житті.
  «Хто… хто це?» Вона спробувала подзвонити, і це вийшло як шепіт. Але була лише тиша, яка була не зовсім тишею, а сотнями тисяч крихітних звуків, і всі вони глузували з неї. Притулившись спиною до каменю будинку, вона стала навколішки, коліна її штанів миттєво промокли, і змусила себе подивитися на почорніле сміття, яке тепер бруднило сніг перед нею.
  Крихкі залишки спаленого поліетиленового пакета. Смужка друкованої тканини, що розпадається, колись належала Лоні. Краєчком ока можна було розрізнити ляльку — грубо набиту кінцівку, що висунулася, і щось схоже на волосся, але Кейт не хотіла дивитися на це прямо. Мішель не мала до цього жодного відношення, вона раптово зрозуміла: це була страшна історія. Але тут було й інше: це було більше, ніж лялька та кілька клаптиків тканини.
  Тремтячими руками, не в змозі підвести очі через страх перед звуками дерев, ані вбік, Кейт змусила себе дотягнутися до розмокла купи попелу. І відразу відчула щось тверде, гумове. Вдячна за оніміння пальців, вона перевернула його з купи. Це був – черевик. Напівобгоріле плоске східне матерчате взуття, не більше ніж дитячий розмір. Вона витріщилася: що ще? Відчувши горіння в грудях, Кейт потягнула темний шматок тканини, який перетворився на штанину, обгорілу знизу, вільні бавовняні штани. І коли вона підняла й відкрила їх і побачила, чиїй порожнисто-черевій формі з тонкою гомілкою вони б відповідали, розсип дрібніших уламків упав. Вона не бачила SIM-картки розміром з марку і не стежила за її траєкторією в снігу, тому що дивилася на щось інше. Гротескні розплавлені залишки того, що могло бути презервативом, але насправді, як побачила Кейт, коли вона змусила себе продовжувати шукати, одна латексна рукавичка, така, як лікар, або ремісник, який працює з глазур’ю чи хімікатами, чи…
  Вона думала про Тіну, яка сиділа, нахилившись вперед, у маленькій бібліотеці й дивилася старий телевізор. Дивлячись прогноз погоди, в ніч перед тим, як Лоні померла. Злегка гойдаючись, обіймаючи себе й гойдаючись, дивлячись на екран.
  А потім у тиші вона знову почула сопіння, тільки цього разу воно було остаточним, зітхання, наче вдоволене кохання чи сон, і хоча все, що Кейт хотіла зробити, це втекти в інший бік і ніколи не обертатися, вона була вгору та спотикаючись крізь дерева до звуку.
  Подумки Кейт думала, що стовбури дерев стоять рядами, наче солдати, від яких вона могла б легко ухилитися, але вона не розраховувала на ожинину та плющ, які засмічували й захоплювали простір, рвали їй штани, душили гілки. Або за павутиння та безіменні волокна, які торкалися її обличчя, так що їй доводилося боротися, щоб не кричати й не бити на все це, боротися, щоб просто втекти. Або навіть через жахливу думку про те, що кожне дерево, як те, що на периферії її зору, так і те, що перегороджує їй шлях, може бути не неживою істотою, а кимось. Хтось прийшов, щоб схопити її ззаду, стиснути їй руки, збити й притиснути обличчя до мертвих речей на лісовій підстилці.
  А потім вона побачила його, білого серед темних стовбурів, і їй довелося зупинитися, притулитися до чогось, відчути кору на своїй щоці, прислухатися, як відчайдушно калатає її серце, і знати, що вона більше нічого не може зробити. Хтось ішов, вона їх чула, але нічого не могла вдіяти.
  Бліда Мішель стояла біля дверей і благала: Сандро спочатку не зрозумів, чи вона закликає його поспішити, чи намагається перегородити йому дорогу. Вона трималася обома руками за раму, хрестоподібно в дверях.
  «Я не знала, — повторювала вона знову і знову, — Ісусе Христе, я не знала».
  — Мішель, — м’яко сказав Лука Галло, раптово опинившись біля неї з твердою рукою на її плечі; він здався Сандро цілком перетвореним. Вона подивилася на нього так, наче не впізнала. — Усе гаразд, — сказав він. «Вона не твоя відповідальність. Тіна не твоя відповідальність». Мішель запитально витримала його погляд, ледь помітний колір повернувся до її щок, і Галло повернувся до Сандро.
  — Дівчина несе воду з річки, — повільно сказав він. Сандро дивився на нього, не розуміючи. — Це сказав Мауро, — продовжив Галло. 'Сьогодні вранці; Я думав, що в нього галюцинації, чи, можливо, він думає про інший час. Він сказав, що був на тракторі, і він побачив дівчину зі свого дому, сказав він, приносив воду».
  « Віліно був його домом», — сказала Мішель. «Одного разу».
  У кишені Сандро відчув стукіт мобільного, терміновий виклик, і перш ніж він зрозумів, що вона навіть не знає його номеру, його думки чомусь звернулися до Катерини. Чи було це схоже на батьківство, подумав він на мить, ця постійна боротьба з тим, де вони були, чи вони в безпеці? Він витягнув телефон, екран якого блимав на нього. Боже Господи, — подумав він, коли пульс піднесення поєднався з потребою вибратися через ці двері й знайти Тіну Кройц, чому саме зараз? Чому вона дзвонить мені зараз? Але йому довелося відповісти.
  «Дорогий», — сказав він із нетерплячим бажанням і побачив, як вони обидва, Лука та Мішель, повернулися до нього, почувши його голос. Проте Луїза, здавалося, не чула того, що чули вони; вона наполегливо говорила про щось, чого він не міг зрозуміти, щось про слабких і сильних, таку владу, наполегливість і постійність, якою вона завжди була. Вона сильна, а він слабкий.
  «Колись ти сказав мені, — казала вона тріскучим репліком, — убивають не сильні, а безсилі», і хоча він не знав, про що саме вона говорить, Сандро дивувався цьому, наче вона було в його голові. «Це вона, чи не так? Жорстоке дитинство, було написано в блозі».
  «Кохана, — знову сказав він, ніжно прошепотивши, — я не можу зараз говорити», — і поклав трубку.
  «Я не знала», — продовжувала говорити Мішель.
   «Але тепер ти знаєш?» — тихо запитав її Сандро. Вона повернула голову й подивилася на нього, а потім, нарешті, кивнула.
  «Я знала, що вона ненавидить Лоні», — сказала вона. «Я завжди знав, що вона досить ненавидить її, в глибині душі я, мабуть, знав це». Вона подивилася на свою руку на дверній рамі, ніби в ній була якась відповідь. «Я дав їй телефон, щоб повернути. Здається, я навіть подумав, що коли я побачив, як вона спалює свої речі, я, мабуть, у глибині душі знав, що з цим щось не так».
  Потім вона подивилася на Луку. «Значиш, це робота з нею. Це все, що вона коли-небудь мала, після сім’ї, яку вона отримала, проклятого лютеранського сволоти. І вона обернулася, щоб поглянути на Сандро. «Ви знаєте, як це, коли хтось бере щось, на що ви, здається, створили своє життя, і сміється з цього?»
  Сандро глянув у її чесні сердиті очі й повільно кивнув. Вона пішла далі. «Тримає вашу дитину на людях і каже, як би ви це назвали?» Каже, це все, що у вас є? Це все, що ти? Ви собі це уявіть. У вас немає нічого, крім вашої роботи, тоді все стає непропорційним. Кохання її не цікавило, бачите. Любов, секс, ні в якому разі».
  Відводячи очі, Мішель зняла руку з дверної рами й провела нею по лобі, і Сандро зрозумів, що вона думає про свого чоловіка.
  Він тихо, не бажаючи переривати її думки, але знаючи, що повинен це зробити, запитав: «Де вона зараз?»
  «Вона?» — сказала Мішель, а потім щось осяяло, і рука підійшла до її рота. — Він спустився до неї. Чи не він? Ми бачили, як він спустився до неї, Алек спустився. О, лайно.
  Надворі зникало світло, і Сандро відчув панічну неготовність, коли вони, один за одним, як кролики з тунелю, вийшли біля підніжжя сходів у непевний морок. Він ледь помітив, як Тіціано Скарпа в інвалідному візку прямував до них, майже не почув, як той крикнув: «Де вона?» Ви бачили Кейт? Аж поки він не пройшов половину шляху, намагаючись не відставати.
  Мішель була швидшою за нього: він спостерігав за її сильною спиною, вузлуватими м’язами на литках, коли вона легко його обганяла. Позаду них Лука розслабився й нахилився, щоб поговорити з Тіціано в кріслі, але Сандро більше не міг озиратися. Він побачив її під собою вікно вилино , стукаючи, почув її крик, побачив її розпачливе обличчя, коли вона повернула його до нього. Мішель. Він почувався старим і непотрібним, але мусив продовжувати.
  Слабкі, а не сильні: звичайно. Луїза пам’ятала це, а Тіна Кройц була слабкою, аж раптом її не стало.
  Мішель стояла на колінах біля дверей виліно , щось роблячи з килимком. «Вона зберігає тут під собою ключ», — казала вона, і коли Сандро підійшов до дверей із калатаючим серцем, він краєм ока побачив розкидане по снігу сміття, наче лисиця потрапила до урн. .
  «Де він?» сказав він, затамувавши подих, про бідного, одуреного Алека Ферхеда: хіба ми всі не були там, надто тупі, щоб знати, що діється в голові жінки? Думаючи, що це все про нас.
  «О, Ісусе, — почув він зсередини вилино , — О, Ісусе». І коли він увійшов у двері, то побачив, що посередині кімнати стоїть довга робоча станція, як вівтар у церкві, а на підлозі з-за неї стирчить черевик, нога в черевику, нога й нахилившись над ним Мішель.
  «Давай, — сказала вона, важко дихаючи, — давай». Він побачив уламки кераміки на підлозі, де розбилося щось велике. Щось важке. І, обійшовши його, знову побачив тіло Алека Ферхеда на всю довжину. Мішель підняла до нього обличчя, і під нею Сандро побачив, як голова Фейрхеда перекинулася набік на кам’яну підлогу під власною вагою.
  немає
  Потім відкат назад, повіки тремтять.
  — Він живий, — сказала Мішель. «Він дихає». І Сандро тицьнув їй мобільний.
  «А вона?» — розпачливо сказав Сандро. «А вона?» Мішель подивилася на нього, не розуміючи, але він виявив, що не може пояснити: пояснення займе надто багато часу. «Швидка допомога», — це все, що він встиг. «Викличте 118, швидку».
  І він вибіг; над собою, на вершині довгої-довгої стежки, з чорною формою замку позаду них, він побачив Луку та Тіціано, і навіть на цій відстані він зрозумів по обличчю Скарпи, що він не знайде Катерину там, у безпеці. на кухні.
   Сандро почув цей звук ще до того, як побачив двох чоловіків. Він пішов за ним униз, а потім побачив сліди на снігу, потерті й поспішні, тож не міг сказати, скільки там було наборів. Він продовжував дивитися вниз, слідкуючи за слідами, а не за звуком, шкодуючи, що він не міг його почути, хотів, щоб йому ніколи не доводилося дивитися вгору. Але потім він це зробив.
  Не було вітру, щоб її зрушити, але вона скрутилася, вся в білому, довгій білій сукні, нічній сорочці. Гілка схилилася під її невеликою вагою, але пояс, який вона перекинула через шию, витримав, і її босі ноги були спрямовані вниз. Крихітні ніжки, розміром з дитячі, ледь досягли підліткового віку, маленькі ідеальні пальці, ідеально білі, абсолютно неживі.
  Звук долинув від Катерини, що зім’ялася на землі під маленькими босими ніжками Тіни Кройц; сирий, напівпроковтнутий звук відчаю. Вона підняла обличчя до нього, її очі були величезні й темні.
  «Я намагалася її підтримати», — сказала вона з жахом. «Я не міг цього зробити».
  — Я знаю, — сказав Сандро.
  Рука, яку він взяв, була від чогось чорною, її обличчя було брудним і вкритим смугами, наче вона грала в гру в ковбоїв та індіанців, її одяг, коли він підтягнув її й обійняв, щоб зупинити її тремтіння, був таким мокрим, як він відчув воно вбирається в його власне. Але він відчув, як її сильне серце б’ється крізь шари одягу, він відчув тепло її плечей під своїми, які говорили йому, що ця жива, гаразд.
  OceanofPDF.com
  Розділ T gony -S ix​
  БУЛО БЛИЗЬКО до півночі, коли Сандро Челліні пішов. І коли вона дивилася, як задні ліхтарі маленького автомобіля занурювалися за далекий пагорб з позиції, яку вона зайняла на початку великої кипарисової алеї, грандіозного, страшного височини замку Орфей позаду неї, Катерина Джоттоне розмірковувала. дивна правда, що вона, ймовірно, більше ніколи його не побачить.
  Але коли вона відвернулася від самотнього краєвиду, сталося щось дивовижне. По всьому Кастелло Орфео раптово відновилась електрика, і ця похмура ізольована в’язниця змінилася. На якийсь дивовижний момент він нагадував ярмарок для розваг чи навіть великий океанський лайнер, що пливе через темні, засніжені пагорби, його палуби та бальні зали сяяли світлом.
  «Нарешті», — різко сказав голос біля її ліктя, з’явившись із темряви й пахнучи лісовим димом, потом і кухнею. «Можливо, ми можемо повернутися до роботи зараз. Або ти теж залишаєш нас?»
  Джіневра.
  Не всі пішли. Пер і його дружина зібрали речі й першими виїхали на веселій маленькій червоній машині, а Пер коротко обійняв Кейт із запахом тютюну, як ведмедик. Наказав їй відвідати Осло, а його дружина метушилася і протестувала навколо них, переправляючи сумки.
  Кейт не знала, що сказали між ними Сандро Челліні та Лука Галло поліцейському, який зрештою прибув із Поццо-Бассо близько сьомої вечора, але, здавалося, його це переконало. Офіс коронера вивіз тіло Тіни в морг, де буде проведено розтин. Позно й пихато поліцейський сказав, що йому потрібно буде поговорити з Алеком Ферхедом, коли лікарі в Поццо, куди його доставив гелікоптер, визнають його достатньо придатним.
  Тепер при свідомості, хоча майже напевно з розбитим черепом, Фейрхед виглядав на десять-п’ятнадцять років молодшим, коли його обережно несли на ношах до вертольота, лопаті якого дзижчали на галявині. Чисто вимитий; народжений знову. Він подивився на Кейт, яка тримала його за руку, і якимось чином зумів сказати з дивною насолодою: «Це так, як кажуть, коли у тебе інсульт, і ти прокидаєшся, розмовляючи чужою мовою». Це так». Вона кивнула, не розуміючи, що він мав на увазі, але все одно вірила йому.
  Він намагався сказати більше: сказати, що до того, як він обняв її і спробував поцілувати, щоб заспокоїти, Тіна говорила про всілякі речі, яких він не розумів. Вуду, спалювання та добування води з річки: майже біблійне, сказав Фейрхед, схвильований і збентежений від цього спогаду. Кейт замовкла його. «Хтось поговорить з тобою про це пізніше», — сказала вона. «Не думай про це зараз». І вона просто посміхнулася так спокійно, як тільки могла, а він знову опустився на носилки й дозволив Кейт витягти її руку з його.
  — Знаєш, Нікі йде, — сказала Джіневра звинуваченням. «Їду жити в Рим, каже вона; там є дівчина, з якою вона була в школі». І зітхнув. «Тепер вона розповідає мені, коли Мауро в лікарні, і все пекло розбивається».
  — Так, добре, — сказала Кейт, почувши неохоче покорення в голосі Джіневри. «Це був час, ти знаєш».
  У бунгало знову запалили світло: Мішель, зрештою, ще не збиралася виходити. За її словами, вона сама хотіла поговорити з поліцією. Вона хотіла переконатися, що вони все знають. «Я робила це раніше» , — почула, як вона сказала Луці раніше. Це лайно про самогубство , це непросто . Вона мала звучало втомлено, як мати в кінці важкого дня, руки в раковині, а підлогу ще потрібно помити. Усе гаразд , — сказала вона Луці. я в порядку
  І вона пішла до кімнати Тіціано, і вони зачинили двері.
  «Насправді, — сказала Кейт Джіневрі, — я не піду. Вибачте за це».
  «Я не знаю, що я можу тобі запропонувати, Кейт», — сказав Лука, коли вони спостерігали, як Сандро Челліні ходив по галявинах, коли гелікоптер піднявся й полетів. Детектив був на мобільному телефоні годину чи більше, сліди його черевиків перетинали сніг, поки він ходив і розмовляв. Його дружина, сказала Нікі.
  Лука знизав плечима, втомлений, але не нещасний, тягар спроби полюбити це жахливе старе місце, яке пронизує протяги, знято з нього. «Я не знаю, що зараз планує робити Орфей».
  «Я залишуся, поки все не розбереться», — сказала йому Кейт. «Немає проблем».
  Джіневра видала звук, який лише небагатьох привілейованих людей сприйняли б як схвалення, і потупчала на снігу під світлом, що падало з вікон бібліотеки.
  Тіціан нікому не розповідав про свої плани.
  Все, що Мішель сказала, коли нарешті вийшла з його темної кімнати, було: «Він хоче тебе бачити». А потім вона схопила Кейт за лікоть, так сильно, що було боляче, і потягнула її додолу, щоб послухати. «Але ти спершу переконайся, що знаєш, що робиш, — сказала вона рівно в темряві, — бо якщо ти заподієш йому біль, то перед тобою доведеться відповісти мені».
  А всередині замку Тіціан почав грати.
  Комісаріо Ґрассо навіть ледь не вибачився, але Сандро не очікував, що він буде. — Її охопили докори сумління? — сказав поліцейський, скрививши губи. «Ах, так». Відмовляючись вірити цьому слову. «Ну що ж, почекаємо і побачимо? Посмертно завтра чи післязавтра. Ми очікуємо вашої присутності в судовому засіданні коронера в належний час.
  На що Сандро просто кивнув, відмовившись від бою. Чому йому має бути байдуже, що про нього думає така людина?
  Потім він подзвонив Маскарелло. Хто також відмовився в це повірити. Це був Ферхед , чи не так? він продовжував казати. Я знав, що це він .
  Отже. Він мав дуже хорошу ідею про маленьку брудну інтрижку та аборт, але не сказав Сандро. Хотів зберегти його руки чистими та змусити Сандро прибити Фейрхеда за нього. Гра з ним; годувати його інформацією, ласими шматочками.
  «Вибачте», — сказав Сандро. «Він зізнався в електронній пошті. Але він її не вбивав. Навіть окрім алібі та того факту, що є докази, є чавунні докази – добре. Не зважайте на це. Він просто не здатний на це. Іноді… — і він шанобливо стишив голос, — іноді ти просто знаєш, чи не так?
  А на іншому кінці дроту було чути лише хрип затихлого дихання Маскарелло. Тільки ти не знаєш, — подумав Сандро з похмурим задоволенням. Не відрізниш невинного від винного, правильного від кривдного. не ти.
  Неохоче він попрощався з Катериною, з Лукою Галло: мовчки він бажав їм добра, але для себе він хотів ніколи не повертатися в таке безлюдне місце. І коли він їхав додому в темряві, втомлено обережний безлюдною приморською дорогою, навколо Гроссето, на північ до Сієни, пробиваючись через К’янті під великими засніженими деревами, Сандро почув музику в своїй голові.
  Це була стара мелодія, пісня з півдня, під яку в молодості вони з Луїзою незліченну кількість разів спостерігали, як літні пари повільно оберталися в обіймах під час того чи іншого літнього свята. І коли вони дивилися на вирази старих облич, які лежали на плечі іншого або м’яко притискалися до щоки іншого – відсутні, замріяні, змирені, задоволені – кожен таємно задавався питанням, як це буде через сорок років. П'ятдесят.
  Невже вони обоє думали, що вони все ще будуть разом? Що вони, однак, могли обміняти те голодне, безмовне почуття, яке відчували одне до одного як двадцятидворічні, на щось більш легке, певне й нудне? Щоб вони пізнали і зрозуміли один одного більше як брат і сестра, ніж як коханці?
  Сандро підійшов під темним карнизом високого, обшарпаного палаццо, на другому поверсі якого вони з Луїзою спали пліч-о-пліч. більше тридцяти років, і впустив себе. Брат і сестра? Він відчув, як усмішка розбіглася по його обличчю вперше за кілька місяців. Легко?
  Він ковзнув під ковдру і відчув тепло, яке вона створила там, понюхав її шкіру. Закохані. Вона перевернулася уві сні, пробурмотівши щось невиразне, а її рука намацала його й утримала.
  Сандро лежав без сну, доки годинник, який завжди стояв біля його ліжка, не показав, що зараз 5.30. Він вислизнув руку з руки Луїзи.
  «Прокидайся, серденько», — сказав він. «Час йти».
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"