Старощук Валерий Алимович : другие произведения.

Скiльки кольорiв у райдуги?

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


   Скiльки кольорiв у райдуги?
   Валерiй Старощук
  
   Певен, що багато думає, що сiм i будуть неправi!
   Видатний Аристотель бачив в райдузi всього три кольори: червоний, зелений та фiолетовий. Вважалось, що всi iншi кольори є сумiшшю цих трьох. У Кивськiй Русi вас запевняли би, що райдуга має тiльки чотири кольори. У 1073 роцi в кивському iзборнику писали, що "В райдузi властивостi суть червоне, i синє, i зелене, i багряне". Аборигени Австралi бачили в Райдужному змi шiсть кольорiв, а деякi племена Африки навiть в наш час вважають, що райдуга має тiльки два кольори - темний i свiтлий. На щастя нам вiдомо iм'я людини, яка побачила у райдузi сiм кольорiв, це був Iсак Ньютон.
   На вiдмiну вiд попередникiв вчений не тiльки спостерiгав розкладання призмою бiлого свiтла на кольоровi променi з утворенням спектру, але й зробив ряд цiкавих експериментiв з призмами та лiнзами, якi допомогли йому дослiдити та зрозумiти природу свiтла.
    []
   Спочатку Ньютон визначив тiльки п'ять головних кольорiв спектру. В першiй частинi "Оптики" читаємо: "Не було видно анi червоного, анi жовтого, анi зеленого, анi синього, анi пурпурового, - через злиття х усiх виникав однорiдний бiлий колiр". Розглянемо один з експериментiв вченого бiльш докладнiше. Вiдомо, що бiле сонячне свiтло заломлюється у склянiй призмi та розкладається на кольоровi променi, утворюючи безперервний спектр.
  
  
    []
   Потужних джерел свiтла в тi часи не було, тому вчений проводив експерименти тiльки у сонячну погоду. Вiн зробив у ставнях вiкон маленький отвiр (на малюнку, який зробив сам Ньютон, ми бачимо його з права вгорi).
   []
   Сонячний промiнь проходив спочатку через опуклу лiнзу, i якби за нею не було трикутно скляно призми, вiн би збирався у вузький пучок знизу картонного екрана. Але призма вiдхиляла променi вгору, розкладуючи в спектр. Кольоровi променi проходили крiзь п'ять (звернiть увагу на число) отворiв, за якими була розташована ще одна призма. Вона знову заломлювала кольоровi променi, але кожен з них вже не розкладався в новий спектр. Так Ньютон довiв, що зелений промiнь, наприклад, не є сумiшшю жовтого та синього. Далi робиться висновок, що такi кольори є головними. Ньютон розумiв, що сам промiнь кольору не має, вiн тiльки мав властивiсть викликати певнi вiдчуття, потрапляючи на сiткiвку ока. Щоб довести, що колiр та зоровi образи є тiльки вiдчуттями i роботою мозку, вчений трохи не лишився зору. Вiн зробив з вуса кита тонку смужку, якою намагався натиснути на внутрiшню поверхню яблука ока, викликаючи певнi образи! В третiй книзi "Оптики" (питання 16) вiн описує схожий за метою дослiд, але не такий болiсний: "Якщо в певнiй темрявi натиснути пальцем на кут ока i глянути оком в протилежному напрямку, то можна побачити рiзнобарвний круг, кольори якого будуть нагадувати кольори пiр'я павиного хвоста." Ви також можете проробити цей дослiд, тiльки пам'ятайте, що натискати на закрите око треба не ледь-ледь.
   Ньютон вважав, що променi це маленькi частинки, якi напевно вiдрiзняються масою, червоний промiнь - це легкi частинки, а фiолетовий - бiльш масивнi частинки, тому вони краще взаємодiють з частинками призми, притягуючись до них i вiдхиляючись на бiльший кут. Далi вчений висуває припущення, що частинки свiтла, вдаряючи в нервове закiнчення ока, створюють в ньому коливання. Внаслiдок цього утворюється хвиля, яка рухається по нервовим волокнам i переносить енергiю коливань у мозок, а той у свою чергу реагує певним вiдчуттям. Але ж коливання, що поширюються у пружному середовищi не що iнше, як звук! Ось тут Ньютон i замислився, чому Бог (Ньютон був глибоко вiруюча людина) створив сiм головних звукових вiдчуттiв, сiм нот, якi ми називаємо за першими складами молитви "до, ре, мi, фа, соль, ля, сi", а зорових тiльки п'ять? Вiн запрошує невiдомого нам асистента, який за визнанням Ньютона, мав кращий зiр, нiж вiн. I тут чарiвним способом з'являються ще два кольори: оранжевий i фiолетовий! Гармонiя свiту та магiя сiмки врятованi! Вчений виготовляє кольоровий круг, сектори якого мають певний колiр, але кутовi розмiри секторiв визначає знову невiдомий асистент. I нас вже не дивує, що спiввiдношення кутiв виявляються такi самi, як i у довжин струн, якi утворюють звуки певно тональностi.
    []
   Ньютон розкручує круг навколо осi, але спостерiгає тiльки сiре коло i нiяк не може досягнути бiлого кольору. Але його асистент (зiр, якого кращий нiж у Ньютона), коли заходить з вулицi у темну кiмнату, де роблять дослiд, не помiчає рiзницi мiж сiрим кружком i бiлим картоном. Вражаюче, але Ньютон робить висновок, що кружок майже бiлий! Сьогоднi ми знаємо, що бiлий колiр можна утворити за допомогою трьох головних кольорiв: червоного, зеленого ( як на мене, то салатового) та синього. Так звана модель RGB, яку використовують майже в усiх сучасних дисплеях для створення кольорових зображень.
    []
   Так скiльки кольорiв має райдуга?
   Нас вчили в школi, що сiм i навiть вигадували рiзнi фрази, щоб запам'ятати порядок кольорiв. Росiйськi учнi досi запам'ятовують "Каждый Охотник Желает Знать Где Сидит Фазан", англомовнi школярi вчать - "Richard Of York Gave Battle In Vain" (In - ждя синього indigo). Але з часом iндиго забули i кольорiв стало шiсть! Шiсть кольорiв у спектрi учнiв Германi та Францi. Але в англiйськiй мовi ще й нема голубого кольору, вони кажуть про свiтло-синiй, а це означає, що вiн вже неголовний! Нагадаємо, що "red" - може означати не тiльки червоний, але й рудий! В казахськiй мовi голубий - це сумiш голубого с зеленим (для нас це бiрюза), а жовтий - сумiш жовтого з зеленим! В японськiй мовi iєроглiф, який ми перекладаємо, як зелений, може означати вiдтiнок голубого. Отже ми бачимо, що сприйняття кольору, це питання не тiльки фiзiологi, але й виховання, культури i навiть часу, тому що багряний мiг бути ранiше будь яким темним кольором i навiть чорним, а бiле вiно ранiше називали зеленим!
   Так скiльки кольорiв має райдуга? Питання не має сенсу, тому що спектр райдуги безперервний, а це означає, що в око нам потрапляють кванти свiтла з рiзними довжинами хвиль вiд 380 нм (фiолетовий) до 760 нм (червоний) i ми можемо знайти безлiч кольорiв i вiдтiнкiв, в залежностi вiд нашо фантазi!

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"