Стоялов Макс Викторович : другие произведения.

Iсторiя Роберта Джаколiнi

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Iсторiя Роберта Джаколiнi.
  Iсторiя Роберта Джаколiнi
  (МАКС СТОЯЛОВ)
  
  Iсторiя Роберта Джаколiнi
  МАКС СТОЯЛОВ
  Особливiстю жвавого розуму є те
  що йому потрiбно лише небагато побачити i
  почути для того, щоб вiн мiг потiм
  довго роздумувати i багато зрозумiти.
  
  Дж. Бруно
  
  Коли я увiйшов до вiтальнi, то побачив, що всi, хто був запрошений на посиденьки, знаходилися вже тут. Рiчи, мiй двоюрiдний брат, попередив всiх старих знайомих про моє повернення з далекої Киргизiї. Почувши до болю знайомi привiтнi вигуки, я вiдчув себе по - сьогоденню щасливим пiсля утомливих пригод на чужiй землi. Мiсто Бiшкек я вiдвiдав в рамках службового вiдрядження. Рiч у тому, що я викладач, i моє рiчне перебування за кордоном грунтувалося на запрошеннi. Запрошеннi для проведення курсу лекцiй англiйською мовою в Нацiональному унiверситетi столицi. Моє iм'я Роберт Джаколiнi. Iсторiя, що сталася зi мною далеко вiд будинку, не зовсiм звичайна. Вiрнiше, навiть зовсiм незвичайна. Але подiбного варто було чекати. Точно коштувало. Нехай навiть не зараз, на початку двадцять першого столiття, а коли - нiбудь потiм, але. Хто, наприклад, мiг коли - те передбачити, що "лазер" в майбутньому не буде науково-фантастичним термiном.
  Але, ближче до справи.
  В общем, сидя уже в кругу близких друзей за столом и пробуя на вкус запеченных в гриле кур вприкуску с салатами и запивая все это прохладительным приятным напитком (все это заказал Ричард для праздничного стола), я отвечал на вопросы, наперебой задаваемые нетерпеливыми гостями. В общем, только и успевал концентрировать мысли на том или ином аспекте - правилах въезда на территорию Киргизии, таможенные правила. Не остались без внимания и первоочередные места посещения, играющие немаловажную роль. Это магазины, кафе, рестораны, музеи, посетив которые, я сделал для себя собственные выводы относительно национальных особенностей. Говорил о том, что сейчас Киргизия - уже другая страна; в смысле после весенней революции 2005 года. Другая - может быть сказано сильно, но, по крайней мере, диктатора (пусть и либерального), стоящего надо всеми, удалось свергнуть. Что весь формационно-технологический "БУМ" нового времени, подмявший под себя огромное количество стран (если не все до одной в мире), не пропустил и Киргизию. Ведь глупо даже размышлять о том, что где - то в библиотеке (или даже за монитором подключенного к Интернету компьютера) представители поколения NEXT наперебой (подчеркиваю это слово), по своей воле, сидят, уткнувшись в трактаты и учебные пособия, содержащие подобную историю той или иной страны. Это ведь слишком "немодно" и банально. Выдалась свободная минута, нужно ее потратить, посидев в "чате" или на сайтах знакомств. А может быть, просмотреть список самых модных тачек, типа "Мерседес" или "Хонда"; не для того, чтобы тутже по электронной почте отослать заявку на их приобретение. Так, просто скоротать часиков 7-10, просиживая в Интернете и попивая пиво своей любимой марки (или просто покуривая сигарету, если сидишь в Интернет - кафе).
  Ну та гаразд.
  ***
  
  Хочу обратить внимание на то, что я говорил о компьютерах и на популярное в настоящее время понятие "Виртуальная реальность". История, случившаяся со мной в малознакомой стране, от и до связана с этим понятием. В университете, где я преподавал, было несколько мультимедийных компьютерных залов. Моя работа базировалась как на чтении обильных лекций для студентов старших и младших курсов, так и на проведении программных занятий в мультимедиа - залах. В первом аспекте занятий я освещал историю Соединенных Штатов Америки, начиная с древних времен и заканчивая новейшим временем, то есть XXI веком. Кроме того, на чередующихся занятиях преподавал американскую литературу, склонял учащихся к обсуждению научно - социальных, публицистических изданий, литературных произведений знаменитых авторов. Я немного говорю по-киргизски и по-русски (статус этих двух языков в Киргизии на сегодняшний день - официальный), так что затруднений при общении со студентами возникало не очень много. Или же барьеры быстро преодолевались. Я как-то заявил аудитории (конечно же, шутя), что параллельно с тем, что буду помогать пополнять их багаж знаний относительно устной и письменной английской речи (в общем, делать из них переводчиков с беглой интерпретацией своих мыслей), они будут помогать мне экспансировать мой потенциал знаний их языков. Они также восприняли это с толикой иронии, хотя, признаться по правде, сейчас, после командировки моя планка знаний языков страны пребывания заметно поднялась. На вступительных лекциях рассказывал, что родом я из Лос-Анджелеса, и карьерный рост мой начался там же. Поначалу был студентом педагогического факультета, затем поступил в аспирантуру. Позже начал работать по специальности. На протяжении всей жизни ни разу не пожалел о выборе профессии и даже мысли не было о том, чтобы ее изменить. Общение с людьми считаю главным своим достоинством, оно и сподвигло меня на пребывание в той должности, в коей я сейчас нахожусь. Также стремление к передаче этих необходимых личностных качеств, обучение им молодого и подрастающего поколения - вот моя цель и мой жизненный стимул. Обо всем этом я поведал в разговорах с аудиторией и просто при общении с другими преподавателями.
  
  ***
  
  Тепер хотiв би розповiсти про свої пригоди. Вони до цих пiр дають про себе знать.в нiчних кошмарах.
  Нет, нет, не подумайте чего. Я не псих, не шизофреник, не страдал какими - либо психическими расстройствами в детстве или юношестве. К тому же, все это пережил не я один. Когда в начале 2006 года я начал преподавать в Киргизском Национальном Университете страны, ее захлестнула волна массовых самоубийств. На тот момент их численность по всей стране резко возросла. Наиболее частые случаи фиксировались в квартирах, в офисах предприятий и даже в Интернет-кафе. Словом, во всех местах, где работа была связана с компьютерами. По здешнему телевидению во всех выпусках новостей трезвонили о фактах суицидов, но поначалу конкретного, рационального объяснения творящемуся дать не мог никто. Позже, конечно, поползли разного рода слухи, догадки, невероятные теории. Приводились версии и завоза новых сильнодействующих наркотических дорогостоящих средств в страну, которые за короткие сроки своим "эффектом" просто сводили людей с ума. Говорили также и о неизвестной космической радиации, радикально влияющей на функции жизненно важных мозговых отделов человека; и о новых земных болезненных инфекциях. Проводили ряд журналистских расследований.
  Я - не дуже релiгiйна людина, не вiрю в чудеса i мiстику. Проте вiднинi гучно не заявляю про повну непорiвняннiсть всього, що вiдбувалося, вiдбувається i вiдбуватиметься на нашiй планетi з чимось, матерiально непiддатливим тлумаченню. Можливо, звичайно, в певних випадках, але проте.
  Как-то раз по дороге на работу я решил навестить своего знакомого Валерия Сыдыкова (дело в том, что в этот день мои лекции начинались после обеда, и я вышел из квартиры часа на два раньше). Благо, университет находился в двадцати минутах ходьбы от дома, где я проживал. Валерий состоял на должности работодателя в агентстве по трудоустройству, что также было неподалеку - в одном квартале от моей многоэтажки. На маршрутку я садиться не стал - решил пройтись по аллеям майского, теплого Бишкека. Согласно статистическим данным, численность населения города приближается к одному миллиону человек. Условия, характер, архитектурные атрибуты - все городские параметры указывают на приверженность города, несмотря на историю и одновременно широкое влияние религиозных аспектов, к правилам современности. К примеру, в городе прямоугольная планировка улиц в отличие от древних среднеазиатских городов. Я брел по уже знакомой мне улице Белинского. Воздух был переполнен весной. Природной свежестью, исходящей откуда-то из глубины парков, от окружающих деревьев. Чем-то таким, что поднимает настроение, заставляет радоваться жизни все твое нутро, когда ты выходишь на улицу. Люди в этом случае говорят: "Весна в самом разгаре, все вокруг цветет, рождается заново в наслаждении обильными, долгожданными солнечными деньками."
  Я пiдiйшов до п'ятиповерхової будiвлi. Тут я бував вже кiлька разiв, i все начеб здавалося менi знайомим, за винятком якоїсь насторажiвающей тишi, "нежвавостi" так би мовити. Хоча що тут дивного? Ну, не мигтять працiвники Агентства, раз у раз вибiгаючи з будiвлi, як це буває зазвичай. Але все-таки нехороше передчуття захлеснуло мене.
  Входжу у вiдкритi залiзнi гратчастi дверi з вулицi. Подiбної ж архiтектури високi ворота. Вони крiпилися в щiльнiй цегельнiй стiнi, що фарбує в блiдо, - червоний колiр. Стiна оточувала будiвлю. Ще з вулицi я вiдмiтив незвично розкритi навстiж вхiднi дверi самої будови, що виявляють свербящий напiвтемряву першого поверху. Зупиняюся. Оглядаю до самого верху п'ятиповерхiвку, гарненько вдивляючись у вiкна. Думка про те, щоб викликати полiцiю, прийшла в голову, коли я вiдмiтив, що вахтерська будка вiдразу за хвiрткою справа порожня i нiхто з її вiконця не ставить строгим голосом обов'язкове питання типа: "Ви до кого?", або "Що ви хотiли?". Мало того, вiконце будки виявляється розбитим геть. Зовнi на землi немає битого скла, звiдси вивiд: хулiгани (або хтось ще) завдавали ударiв по вахтерськiй будовi зовнi.
  Тут я зрозумiв, що передчуття мене не пiдвело. Пiдiйшов i заглянув всередину будиночка. На скляних осколках, що вистилали собою пiв, виднiлися густi червонi слiди. Кров.
  
  Що ж це?
  
  Хтось напав на будiвлю серед бiлого дня. Але ж це не банк, не ювелiрний магазин, не унiвермаг. Кому знадобилося нападати на Агентство? Кримiнальнi розбирання? Можливо. Але, де тiла? Де пораненi? Це мiсце повинне кишiти репортерами. Якщо напад був здiйснений давно, в будiвлi повинна чергувати полiция.вернєє мiлiцiя. I тут менi згадалися всi останнi жахливi подiї в стране. Суїциди, загадки, розслiдування. Можливо, передi мною ще коє - що з тiєї ж серiї? Мiй внутрiшнiй голос говорив, нi кричав менi: "Валi звiдси! Бiжи зi всiх нiг!" Я вийшов назад, на алею. Хотiв було йти в iнститут, але зупинився i знов поглянув на будiвлю, що виглядає iз-за обгороджування. Що, якщо хтось в нiм поранений i потребує допомоги? Що, якщо Валерiй там, де-небудь на другому поверсi, лежить безпорадний, спливаючи кров'ю? А я пiду i дозволю йому померти. Як я потiм зможу нормально провести залишок поточного дня, та i всьому життю, думаючи про те, що в моїх силах було комусь допомогти уникнути смертi, а я не протягнув руку допомоги. Такий вже я за вдачею; не знаю, наскiльки це погано або наскiльки добре. Загалом, я повернувся назад i увiйшов до будiвлi.
  
  ***
  
  Перше, що кинулося менi в очi на першому поверсi, - все та ж вiдсутнiсть людської буденної зайнятостi, i взагалi, вiдсутнiсть робочого персоналу компанiї. Мертва тиша стояла i на другому, i на третьому поверхах. Нiхто не пiднiмався i не спускався, пробiгаючи мимо мене по сходинках сходових клiток, що зв'язують рiвнi будiвлi. Я знав номер кабiнету Сидикова - кiмната Љ 302. Не то, щоб величезна i простора, але сповна пристойна для офiсу директора фiрми. Коли я вiдкрив дверi, то зрозумiв, що, хто б не увiрвався в будiвлю, вiн добрався i до мого знайомого (якщо Валерiй того дня був на роботi). У кiмнатi панував безлад. Речi, столики з-пiд кольорiв, стiльцi були розкиданi довкола. На пiдлозi валявся розбитий комп'ютер. Крiм того, стекла всiх вiкон були вибитi (вiкна виходили в протилежну вiд входу з вулицi сторону). Валерiя тут не було; хоча це нiчого не мiняло - вiн, як i хто - нiбудь ще з працiвникiв, мiг знаходитися поранений або мертвий в iнших кiмнатах. Звичайно, все я перевiряти не став. Оглянув лише декiлька з них наздогад. Все те ж саме. Розгром i жодних ознак людей.
  Але це ще не все. Коли я вiдкрив дверi в останню кiмнату, що перевiрялася, то виявив - таки першого за весь час мого перебування в будiвлi людини. Це була жiнка рокiв тридцяти. На дверях кабiнету був напис: "Адмiнiстрацiя". Посеред кiмнати стояв стiл з комп'ютером i безлiччю пластмасових пiдставок для файлiв i тек. У кiмнатi було єдине вiкно, що виходить в тому ж напрямi, що i тi попереднi, розбитi. Коли я проходiл мимо столу, то вiдмiтив, що комп'ютер працює, показуючи на монiторi щось незрозумiле. А точнiше - спалахи, що з'являються i тут же зникаючi у виглядi величезних бiлих кругiв. При цьому машина ледве помiтно тремтiла.
  Так, я теж здивувався - тремтячий сам по собi комп'ютер, що вимальовував якусь чортiвню на екранi, та ще що видає при цьому приглушенi металевi звуки. Таке я мав можливiсть споглядати вперше в життi. Але шокувало мене iнше. Цим "самостiйним" дiям комп'ютера тут же було потрiбно рацiональне пояснення, коли випадково я наткнувся поглядом на вирвану iз стiни з коренем розетку з рядом, що валяється, штепселем вiд дроту перенесення, в яке були увiткненi головний кабель i кабель, що йде вiд блоку. У головi у мене намалювалася картина, в якiй хтось намагається вимкнути пекельну машину, але це не виходить. Потiм цей хтось натискує на кнопку вiдключення живлення на блоцi комп'ютера - знов невдача. Тодi доведений до вiдчаю, а може вже i покалiчений самим комп'ютером, людина кидається до стiни i вириває шнур з розетки. Потiм чимось роздовбує i її. Навмисно. Наприклад, щоб не залишити можливостi комп'ютеру знов пiд'єднатися до електроживлення самого.
  Можливо, все було по-iншому - я залишив мiркування на потiм i поспiшив до жiнки, оскiльки по вигляду їй була потрiбна допомога. Як я вже говорив, виглядала вона молодо, була приємнiй зовнiшностi, з довгим кучерявим золотистим волоссям i виключно привабливими рисами обличчя. На нiй була бiлоснiжна блуза i чорна обтягуюча спiдниця з грубої тканини - рядовий вигляд секретарки, або адмiнiстратори в крупному закладi. Панi сидiла на пiдлозi, поряд з вiкном, упершись спиною в стiну i уткнувшись особою в колiна, обхвативши їх обома руками. Коли я торкнувся її плеча, вона пiдняла вологу вiд слiз особу. Її вiдсутнiй погляд впав мимо мене, на комп'ютер. Я запитав:
  - Ви в порядку, мем?
  Потом понял, что говорю по-английски. Этот же вопрос я произнес на русском языке, хотя из этого ничего не вышло. Ответа все равно не было. Женщина глядела тем же равнодушным и бессмысленным взглядом в прежнем направлении. Я выпрямился во весь рост, не отводя от нее глаз. Прошла минута. другая. Я вновь наклонился и, коснувшись ладонью ее щеки, повторил вопрос. На этот раз она медленно перевела взгляд на меня... Лучше бы я не подходил к ней и вообще пропустил эту комнату с компьютером, покинув здание сразу. Едва ее глаза встретились с моими, как она в ужасе закричала, до смерти перепугав меня. Я отскочил назад, уперевшись руками в стол. Она кричала, кричала и кричала, лишь на секунду замолкая, чтобы набрать в грудь воздуха; махала руками, и один раз даже набросилась на меня с кулаками.
  Ничего не понимая, я выкрикивал лишь одно, не помню, на каком языке - своем или иностранном: "Успокойтесь, я не причиню вам вреда!". И, в конце концов, случилось самое кошмарное из всего, что я пережил за последние минут сорок. Мечась из стороны в сторону и не переставая вопить, бросая на меня взгляды, полные ужаса, она вдруг развернулась и стремглав бросилась к окну. Я замер, вытаращив глаза. Она выбросилась в окно с третьего этажа. Еще одно разбитое окно зияло передо мной. В лицо мне ударил порыв прохладного ветра с улицы. Я бросился вперед, уперся в подоконник и выглянул наружу. Тяжело описывать, что я увидел там, внизу, на бетонной площадке.
  Загалом, це був труп тiєї дiвицi.
  
  ***
  
  Як з'ясувалося пiзнiше, коли завершилася вся ця iсторiя, жiнку, що розбилася, звали Ганна Астахова, яка дiйсно працювала адмiнiстратором в Агентствi. До того ж вона не була єдиною, хто загинув так само бiля Агентства того дня. Потiм, коли будiвля була оточена полiцiєю i до списку атрибутiв громiздкого розслiдування були доданi новi факти, виявилися тiла iнших жертв. Це були всi члени робочого персоналу, що працювали того дня. Їх також знайшли на майданчику бiля будiвлi - якраз напроти тих розбитих вiкон кабiнету. Частина трупiв знаходилася бiля вiкон iнших офiсiв i кiмнат. А головне - слiдчi встановили, що вбивства (вiрнiше за самогубство) вiдбувалися буквально за пiвгодини до моєї появи в будiвлi. Я знаю це, тому що зрiдка поглядав на годинник i запам'ятав час, коли вже стояв бiля ворiт. Серед жертв був i Валерiй. Пiсля другого випадку в унiверситетi (це я вже забiгаю вперед) я лежав в травмпункте i свiдчив як свiдок. Свiдка що всього сталося, включаючи i унiверситет, i Агентство.
  Ну а тепер про те, що сталося далi, коли я вийшов з будiвлi. Я не вiдмiтив, як виявився в iнститутi. Брiв по алеях в якомусь забуттi, вiдчуженостi, iз затьмареною свiдомiстю. Перед очима уривчасто мелькали фрагменти пригоди дiвчата, що чiткi i розбурхують, обсипають мурашками все тiло. Я згадував її перелякану особу, розсiянi рухи. Усвiдомлював, що доля провини в її смертi лежить на менi. Весь час намагався вiдмахнутися вiд цiєї думки, адже я увiйшов до кабiнету з благими намiрами. Але якийсь потойбiчний голос в головi намагався мене доконати: "Вона зробила це iз-за ТЕБЕ. Вона ТЕБЕ злякалася". Звичайно, вона була схожа на ту, що звихнулася. Але що могло її за настiльки короткий час ( адже, як я вважав, вранцi вона прийшла на роботу в доброму здоров'ї) позбавити розуму. Як i всiх iнших, що там же наклали на себе руки. Як i всiх тих, хто здiйснював це над собою по всьому мiсту, по всiй країнi.
  
  Що?
  Когда я вошел в вестибюль учебного заведения, у меня жутко болела голова. Я уже и не думал вести занятия, так как теперь бы, в принципе, не смог читать лекции в тот день. Зашел только чтобы отпроситься у куратора курса или декана. В моем мозгу все смешалось. Просто не могу описать, насколько паническим теперь было мое состояние. Ведь я понимал, что прямо сейчас совершаю еще одну погрешность. Я должен, просто обязан, пойти и сообщить обо всем в полицию, рассказать об инциденте, о новых жертвах. Фактически я должен был сделать это сразу, как только вышел за ворота Агентства. В противном случае, я просто-напросто автоматически становлюсь соучастником преступления, если такое, вообще, можно назвать преступлением. Но, в любом случае, о случившемся необходимо предупредить правоохранительные органы. И неважно, задержат ли тебя до выяснения обстоятельств или нет. Ты знаешь, что ничего плохого не совершал, не заставлял всех тех людей вот так уходить из жизни. Бояться нечего, кроме того, что уже произошло. Или новых суицидальных актов.
  Пiднiматися на другий поверх менi не довелося, тому що, проходя мимо кабiнету мультiмедiа, вiдмiтив ту, що виходить з нього куратора. Її звали Чинара. Вона-то менi i була потрiбна. Я окликнув її i пiдiйшов.
  - Хелло, Роберт.- Ее приятный голосок, гармонирующий с приятными же внешними чертами, заставил меня непроизвольно улыбнуться и ответить приветствием. В одной руке она держала рабочий журнал, другой расправила густые распущенные темно-коричневые волосы, чуть касающиеся плеч и переливающиеся в блеске ухоженности. Белая летняя рубашка с короткими рукавами и черная волнистая юбка - атрибуты ее сегодняшней рабочей формы.
  - Я хотел бы отпроситься на сегодня, - произнес я, на минуту оставив мысли о происшедшем и пытаясь скрыть за дружелюбной улыбкой свое состояние. - Что-то голова разболелась.
  Прагнув виголошувати правильно кожне слово, усвiдомлюючи, що до русськоговорящего американця менi ще ой як далеко. Але проте.
  - Добре, я вiдмiню сьогоднiшнi заняття i вiдпущу студентiв ранiше. А ви iдитi додому - вiдпочивайте i видужуйте.
  - Спасибi.
  Ми розiйшлися.
  Я вдруг подумал о том, насколько по-новому человек глядит на жизнь и начинает оценивать ее, сталкиваясь лицом к лицу с тем, что может ей повредить или отнять ее у тебя и у окружающих. И какой-то ничтожной и бессмысленной отражается она в мыслях, когда понимаешь, как запросто и глупо она может оборваться.
  Хотел было направиться к выходу, как вдруг замер в очередной накрывшей меня волне страха, когда услышал звук. Тот самый - компьютерный, жуткий, дребезжащий, усиливающийся, а затем на какое-то мгновенье затихающий. Звук, что мне довелось узнать ранее. Тогда, в здании, в кабинете я слышал его один раз, но этого было достаточно, чтобы его запомнить. Казалось, я сходил с ума, и то, что я теперь слышал, навязчиво осело в моей голове. Однако через открытую дверь мультимедиа было видно, как находящиеся там внутри студенты, учителя засуетились, приговаривая: "Что происходит с компьютерами?.. В чем дело?". Темп работы моего сердца вновь усилился. Я вошел в зал.
  Нi, не за тим, щоб пережити нове безумство, - просто хотiв дати сигнал людям, попередити їх про небезпеку, запобiгти новiй бiдi.
  
  ***
  
  Але я запiзнився. Запiзнився на митi перед тим, як все почалося. В те, що вiдбувалося на моїх очах, було важко повiрити. Можливо, в якому-небудь навороченому ефектами фантастичному фiльмi таке здалося б тривiальною картиною, але лише не в реальному життi. Хоча, судячи по початку моїх пригод поточного дня, я був готовий тепер уже повiрити в що завгодно... Над мережею комп'ютерiв виникло щось подiбне до свiтлового поля. Так, хмара свiтла, що чiтко вимальовувалася. У цю саму мить мене раптом вiдвiдала думка про те, що менi кiнець. Що я бiльше нiколи не повернуся до себе на Батькiвщину i не побачу дружину i маленького сина.
  Яркая вспышка осветила весь кабинет. Далее картина проявляется в сумеречных тонах. Очнулся я, лежа на полу. Едва пришел в себя, как чуть вновь не обрушился в небытие: все нутро головы будто заполнили свинцом, ощущение которого проявлялось также в шее. Я не мог сразу открыть глаза - мои веки отяжелели. Но мне пришлось пересилить самого себя после того, как я услышал жуткий необычный вопль где-то рядом. Взглянув прямо перед собой, сначала подумал, что я ослеп, а все окружение рисует лишь мое проворное воображение. Секундой позже подумал, что свихнулся - окончательно и бесповоротно. Ведь окружение в тех привычных тонах и красках, в коих человек воспринимает его визуально из покон веков, сейчас в моих глазах сошло на нет. Я видел все в иных зарисовках, будто был роботом, и моя система видения сбилась и переключилась на какой-то альтернативный вариант. Все предметы представлялись в одних и тех же светло-красных пятнах разной длины и размеров. Вместо людей, что только что пребывали в комнате, наблюдались какие-то страшные непонятные монстры. Скорее даже призраки серо-туманного цвета. И все это на общем фоне - синей сплошной непроглядной пелене, обозначающей все воздушное пространство в помещении. Я увидел жизнь в ином свете. При чем, в прямом смысле слова. Эти существа мельтешили передо мной, издавая жалобные, мистические, пугающие вопли, доходящие до слуха будто через какое-то невидимое препятствие, препятствие, что возникло в звуковом диапазоне окружающего пространства - отсюда эта утомляющая глухость. И хотя невозможно было выявить полноценно внешние черты существ, их образы, по их действиям было понятно, что они напуганы не меньше моего. Они бегали из стороны в сторону, налетали друг на друга и сбивали с ног, ударялись о столы, спотыкались о стулья - одним словом, также как и я искали психологический выход из всего этого кошмара...
  Я був на межi безумства. Кидався по кабiнету i не знав, що робити. Скiльки ж це триватиме? Що це таке? В той момент я, хоча i туго, але мiркував. Зрозумiв, що бачу людей. Тих самих, що знаходилися в кiмнатi разом зi мною. Вони i були тими самими чудовиськами. Щось проникло в мiй мозок, захопило його i спотворило зорове сприйняття. Було ясно, що з кожним з присутнiх сталося те ж саме, i тепер вони також знаходилися пiд контролем цiєї пекельної сили i бачили все в тих же тонах, що i я. Однозначно, справа була в комп'ютерах, в цьому свiтловому спаласi.
  Нет, я не пытался собраться с мыслями и успокоиться, как, наверное, ожидает читатель, видящий в этом логичный переход к завершению моей истории. В тот момент я думал лишь об одном - как прекратить все это. Был готов выпрыгнуть в окно, если б находился хотя бы на втором этаже, или как-то еще покончить с собой. Неоднократно тряс головой, закрывая глаза в надежде, что в следующий миг все будет как прежде. Но это не прекращалось. Я стиснул голову руками и закричал. Но тут же закрыл ладонями рот, потому что мой голос также как и у остальных, отдавался диким, глухим ревом. Взглянул на свои руки. Они превратились во что-то, напоминающее лапы гуманоида, оканчивающиеся тремя грубыми пальцами. Они были настолько отвратительны, что я убрал их от лица и спрятал за спину.
  Вдруг понял, что гляжу на один из компьютеров (красный расплывчатый предмет с мигающей в центре белой точкой, который издавал своеобразный гипнотический звук). В порыве гнева я бросился к нему и стал колошматить по монитору, клавиатуре, блоку. В общем, так сказать, "отбивался" от адского устройства, пытался вырваться из виртуальных сетей, которые опутали меня. Понимаю, сейчас это решение кажется наивным и глупым. Однако же, не поверите - это помогло. Помогло мне сбросить с себя простыню иной реальности. И прорваться назад через грань, ту самую, что отделяла явь от опутавшей меня насильно прострации, страшного сна. Я вновь смотрел "своими" глазами. Все вокруг было прежним, безо всяких негативных оттенков. Все стало на свои места, правда, еще непонятно как. Но я опять стал собой, и сердце забилось в первом за весь день приливе радости. Только теперь я обратил внимание на носящихся поодаль людей, обычных преподавателей и студентов, скинувших (опять же только в моем поле зрения) обличия демонов. Мой взгляд перекинулся на компьютер, которого все еще касались руки. Я встал и отошел. Монитор продолжал мигать. Каждая новая вспышка сопровождалась подергиванием его корпуса. Поднимаю руки и смотрю на них, еще раз оглядываю окружение, дабы убедиться, что окончательно вырвался из плена электро - вычислительных убийц. Все в норме. Мои руки ходили ходуном, тело изнывало от усталости, ноги подкашивались, сердце билось как сумасшедшее.
  - До комп'ютерiв! Швидко до комп'ютерiв! Доторкнiться до монiторiв! - кричав я останнiм, дивлячись то на машини, що бiснуються, тремтячi, то на зведених людей, що б'ються в панiцi.
  Але лише деяких з тих, що панiкують мої слова напоумили, змусивши їх також пересiкти грань. Останнiм же повезло менше: вони всi звалилися на пiдлогу, позбувшись вiдчуттiв. Як з'ясувалося потiм, з новин, вони з'їхали з глузду. Через час, коли будiвля iнституту кишiла полiцiєю i репортерами, комп'ютери "замовкли". В деяких вщент розлетiлися монiтори - iз-за перенапруження, або чогось ще, не знаю. Спецiально запрошенi експерти пiзнiше заявили, що мультiмедiйниє ПК вийшли з буд з незрозумiлої причини. По якiй - так i не було встановлено. Ще довгий час потiм я проходiл курси реабiлiтацiї в госпiталi вже на Батькiвщинi. Поступово спогади про той, що стався стали рiдше давати про себе знати. Чим бiльше я прагнув зосередитися на сiм'ї, роботi, особистих iнтересах i зайнятостi, тим рiдше повертається в нiчних кошмарах до мене все пережите. Я нiчого не приховав вiд своїх рiдних i друзiв, хоча i не трiпався багато перед чужою публiкою. Не всi, кому розповiдав, вiрили менi. Але я привiз з Киргизiї переконливий аргумент - газету "Bishkek today" з громiздкою статтею, де все детально описується; крок за кроком: розслiдування, випадки, факти, виводи.
  От i все.
  Але, звичайно ж, в кiнцi я не можу не вiдповiсти на питання, що задається в думках всiма тими, без виключення, хто прочитав цю iсторiю: "У чому ж була справа? Що викликало комп'ютерний бунт, в процесi якого сталося стiльки смертей?".
  Я не знаю. В той самой статье, что была опубликована в захваченной мною газете, приводилось одно общее, финальное объяснение. Далекая светящаяся планета, находящаяся на расстоянии многих тысяч световых лет от Земли, открытая учеными сравнительно недавно, и вспыхивающая один раз в тысячу лет, способна отправлять потоки космической инородной энергии на большие, просто немыслимо гигантские расстояния. Тем самым эта энергия способна достигать других планет и космических тел. Несмотря на то, что эта версия описывается как самая подходящая и рациональная, научно это не подтверждено. Кроме того, есть опасения, что Киргизская Республика - далеко не единственный "рассадник" из всех стран. Я же свою точку зрения по этому поводу выразил в самом начале рассказа и надеюсь, что данное явление было уникальным и неповторимым (второе слово с большой буквы), могущим произойти не раз в тысячелетие, а, вообще, один раз за всю историю нашей планеты.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"