Шагинян А. : другие произведения.

Настойчивость, умение, удача. Письма с траулера "иван Середа"

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Настойчивость, умение, удача. Письма с траулера "Иван Середа"
  День первый. Район островов Шумагина, Штормит море Беринга
  Резкий звонок.
  - Майна! - Гремя кухтылями, сыплется за борт трал.
  По палубе бродит боцман Володя Павленко с кисточкой и закрашивает рыжие пятна ржавчины. В рулевой меланхолически пощелкивает эхолот, вычерчивая линию грунта и слабые косячки окуня. Жизнь на судне размеренная, выверенная: от вахты к вахте, от обеда до ужина, с одной волны на другую... Но это кажущееся однообразие. Каждый день приносит свои заботы, новые дела. Но все на БМРТ сводится к одной сверхзадаче - добыть и обработать как можно больше рыбы. Этому подчинено все. От этого зависит настроение людей. А настроение - штука важная для судна, находящегося в морях по пять-шесть месяцев. Сорваться очень легко. Тем более, что дела на БМРТ "Иван Середа" пока идут неважно - пролов. Холодный ветер разогнал рыбу. Да и окунь мелкий, как мальки в школьном аквариуме. Капитан Иван Дмитриевич Стоногин хмур и раздражен, хотя на людях вида не подает: пытается шутить, ободряет. Но после подъема очередного тощего трала, сутулясь, возвращается в рулевую рубку и часами сидит у эхолота и, как говорили рыбаки, "шаманит". Подходит к концу апрель, дней осталось мало, а выловить надо еще 1.400 центнеров. БМРТ бродит по району Алеутского свала почти вслепую: войсковые суда не дают никакой информации. Стоит кому-либо обнаружить рыбу, как наваливаются сразу 9-10 судов, и за одни сутки косяк исчезает, и опять начинается поиск. Тяжело... Иван Дмитриевич вздыхает. А тут еще вечная проблема перегруза, которая, кажется, существует со дня основания тралового флота. В апреле "Иван Середа" в ожидании перегруза потерял, почти 13 суток. А план выполнять все равно надо. В 1968 году управление океанического рыболовства осталось в долгу перед государством. В этом году все усилия коллектива были направлены на то, чтобы не только восполнить прошлогодний пролов, но и успешно завершить четвертый год пятилетки и достойно встретить 100-летие со дня рождения В. И. Ленина. Коллектив "Ивана Середы" обязался добыть 85000 центнеров рыбы вместо 72000 по плану.
  День пятый... Такой же унылый и штормовой, как и четыре предыдущих. Нескончаемая качка выматывает. Но это - бог с ним. Главное - опять! - четыре траления... и шесть-восемь тонн. С завистью слушаем на капитанском часе, что суда, ведущие промысел пристипомы в районе Гавайских островов, берут за сутки по 50-60 тонн. Правда, судовые знатоки несколько пренебрежительно говорят, что пристипомы там "как грязи", но всем от этого не легче.
  Наш БМРТ продолжает утюжить Тихий океан.
  День шестой. Сам по себе пасмурный, но для всего экипажа - первый день весны. Наконец-то! Эхолот обрисовывает на эхограмме крупное скопление рыбы.
  Пронзительный звонок - натужно гудит лебедка. Вибрируют туго натянутые ваера. Хоровод сотен возбужденных чаек, и вот на слип медленно вползает осязаемо плотный куток.
  На корме, на мостике кормовой рубки вся команда. Парни шутят, перебрасываются веселыми репликами "на глазок" прикидывают, сколько тянет рассыпавшаяся по палубе рыба.
  - Под жвак! - и довольно поднимают вверх большой палец.
  Запахло туком. В заводе быстрее замелькали шкерочные ножи. По трансляции объявляют время подвахтенных команд.
  Рыба идет.
  Раз за разом ссыпается в океан трал, чтобы через 20-30 минут снова вползти на слип с разбухшим от рыбы кутком.
  В течение двух суток, днем и ночью, шла непрерывная работа. План апреля выполнен.
  День седьмой. Настроение у всех приподнятое: завтра праздник. По всему судну гремит музыка. В столовой команды идет бойкая продажа билетов судовой лотереи. Дверь радиорубки не закрывается, подают радиограммы: ... "все порядке... скучаю...целую...ждите". Чаще всего посылают на материк. Команда в большинстве своем молодая, комсомольцы, вчерашние солдаты, не успевшие обзавестись семьями на Камчатке. В кают-компании выдают праздничные наборы с хорошим вином, икрой, крабами. С часу на час с грузом свежих помидоров и огурцов должен подойти транспортный рефрижератор "Коряки". В столовой команды очередь за утюгом. Трое бородачей, махнув рукой на романтическую внешность, сбрили растительность и теперь сконфуженно разглядывают в зеркале непривычно голые лица.
  Вечером на "Середе" состоялось судовое комсомольское и партийное собрание. Принимали в кандидаты партии матроса Николая Шелкунова, старпома Эдуарда Коломейца и рыбмастера, председателя судового "Комсомольского прожектора" Сергея Игнатова. Ровно через год, в месяц 100-летия со дня рождения. В. И. Ленина, они станут коммунистами.
  Поздравляя экипаж с Первомаем, капитан сказал:
  - Когда мы в морях, у нас нет выходных дней. Мы все время на вахте. Труд рыбака состоит из настойчивости, умения, удачи. Так давайте, товарищи, сегодняшним ударным трудом подтвердим те повышенные, а значит и почетные, я подчеркиваю, именно по четные обязательства, которые экипаж взял в честь 100-летия со дня рождения В. И. Ленина,- 85.000 центнеров!
  А. ШАГИНЯН.
  15 июля в 8 часов утра из района промысла вернулся в Петропавловск БМРТ управления океанического рыболовства "Иван Середа". Имея рейсовое задание 34790 центнеров, он добыл 45168 центнеров рыбы, тем самым выполнив план рейса на 129.8 процента.
  
  Настойлівасць, уменне, поспех. Лісты з траѓлера "Іван Середа"
  Дзень першы. Раён выспаѓ Шумагина, Штарміць мора Беринга
  Рэзкі званок.
  - Майна! - Грукочучы кухтылями, сыплецца за борт трал.
  Па палубе блукае боцман Валодзя Павленко з пэндзлікам і зафарбоѓвае рудыя плямы ржы. У рулявой меланхалічна папстрыквае рэхалот, вычэрчваючы лінію грунта і слабыя косячки акуня. Жыццё на судне мерная, вывераная: ад вахты да вахты, ад абеду да вячэры, з адной хвалі на іншую... Але гэта ѓяѓная аднастайнасць. Кожны дзень прыносіць свае клопаты, новыя справы. Але ѓсё на БМРТ зводзіцца да адной звышзадачы - здабыць і апрацаваць як мага больш рыбы. Гэтаму падпарадкавана ѓсё. Ад гэтага залежыць настрой людзей. А настрой - штука важная для судна, змешчанага ѓ морах па пяць-шэсць месяцаѓ. Сарвацца вельмі лёгка. Тым больш, што справы на БМРТ "Іван Середа" пакуль ідуць усё роѓна - пролов. Халодны вецер разагнаѓ рыбу. Ды і акунь дробны, як маляѓкі ѓ школьным акварыуме. Капітан Іван Дзмітрыевіч Стоногин хмурны і раздражнёны, хоць на людзях выгляду не падае: спрабуе жартаваць, падбадзёрвае. Але пасля ѓздыму чарговага худога трала, горбячыся, вяртаецца ѓ рулявую рубку і гадзінамі сядзіць у рэхалота і, як казалі рыбакі, "шаманіць". Падыходзіць да канца красавік, дзён засталося мала, а вылавіць трэба яшчэ 1.400 цэнтнераѓ. БМРТ блукае па раёне Алеѓцкага натоѓпу амаль усляпую: вайсковыя судны не даюць ніякай інфармацыі. Варта каму-або выявіць рыбу, як навальваюцца адразу 9-10 судоѓ, і за адны суткі вушак знікае, і зноѓ пачынаецца пошук. Цяжка... Іван Дзмітрыевіч уздыхае. А тут яшчэ вечная праблема перегруза, якая, здаецца, існуе з дня падставы тралавага флота. У красавіку "Іван Середа" ѓ чаканні перегруза страціѓ, амаль 13 сутак. А план выконваць усё адно трэба. У 1968 году кіраванне акіянічнага рыбалоѓства засталося ѓ абавязку перад дзяржавай. Сёлета ѓсе высілкі калектыва былі накіраваны на тое, каб не толькі папоѓніць леташні пролов, але і паспяхова завяршыць чацвёрты год пяцігодкі і годна сустрэць 100-годдзе з дня нараджэння В. І. Леніна. Калектыѓ "Івана Середы" абавязаѓся здабыць 85000 цэнтнераѓ рыбы замест 72000 па плане.
  Дзень пяты... Такі ж маркотны і штармавы, як і чатыры папярэдніх. Бясконцая гайданка вымотвае. Але гэта - бог з ім. Галоѓнае - ізноѓ! - чатыры траленні... і шэсць-восем тон. З зайздрасцю які слухаецца на капітанскай гадзіне, што судны, кіроѓныя здабыча пристипомы ѓ раёне Гавайскіх выспаѓ, бяруць за суткі па 50-60 тон. Праѓда, суднавыя знаѓцы некалькі грэбліва кажуць, што пристипомы там "як бруду", але ѓсім ад гэтага не лягчэй.
  Наш БМРТ працягвае прасаваць Ціхі акіян.
  Дзень шостай. Сам па сабе пахмурны, але для ѓсяго экіпажа - першы дзень вясны. Нарэшце вось! Рэхалот абмалёѓвае на эхограмме буйная скупнасць рыбы.
  Пранізлівы званок - натужліва гудзе лябёдка. Вібруюць туга нацягнутыя ваера. Карагод сотняѓ узбуджаных чаек, і вось на сліп павольна ѓпаѓзае якое адчуваецца шчыльны куток.
  На корме, на мастку кармавой рубкі ѓся каманда. Хлопцы жартуюць, перакідаюцца вясёлымі рэплікамі "на вочка" мяркуюць, колькі цягне якая рассыпалася па палубе рыба.
  - Пад жвак! - і даволі паднімаюць угару вялікі палец.
  Запахла тукам. У заводзе хутчэй замігацелі шкерочные нажы. Па трансляцыі аб'яѓляюць час подвахтенных каманд.
  Рыба ідзе.
  Штораз ссыпается ѓ акіян трал, каб праз 20-30 мінуць ізноѓ упаѓзці на сліп з набраклым ад рыбы кутком.
  На працягу двух сутак, днём і ѓначы, ішла бесперапынная праца. План красавіка выкананы.
  Дзень сёмай. Настрой ва ѓсіх прыпаднятае: заѓтра свята. Па ѓсім судне грукоча музыка. У сталовай каманды ідзе бойкі продаж квіткоѓ суднавай латарэі. Дзверы радыёрубкі не зачыняецца, падаюць радиограммы: ... "усё парадку... нуджуся...цэлую...чакайце". Часцей за ѓсё пасылаюць на мацярык. Каманда ѓ большасці сваім маладая, камсамольцы, учорашнія салдаты, не паспелыя абзавесціся сем'ямі на Камчатцы. У кают-кампаніі выдаюць святочныя наборы з добрым віном, ікрой, крабамі. З гадзіны на гадзіну з грузам свежых памідораѓ і агуркоѓ павінен падысці транспартны рэфрыжэратар "Каракі". У сталовай каманды чарга за прасам. Трое барадачоѓ, махнуѓшы рукой на рамантычную знешнасць, згалілі расліннасць і зараз сконфуженно разглядаюць у люстэрку нязвыкла голыя твары.
  Увечар на "Середе" адбыѓся суднавы камсамольскі і партыйны збор. Прымалі ѓ кандыдаты партыі матроса Мікалая Шелкунова, старпома Эдуарда Коломейца і рыбмастера, старшыні суднавага "Камсамольскага пражэктара" Сяргея Игнатова. Роѓна праз год, у месяц 100-годдзі з дня нараджэння. В. І. Леніна, яны стануць камуністамі.
  Віншуючы экіпаж з Першамаем, капітан сказаѓ:
  - Калі мы ѓ морах, у нас няма выходных дзён. Мы ѓвесь час на вахце. Праца рыбака складаецца з настойлівасці, уменні, поспехі. Так давайце, таварышы, сённяшняй ударнай працай пацвердзім тыя падвышаныя, а значыць і ганаровыя, я падкрэсліваю, менавіта па цотныя абавязанні, якія экіпаж узяѓ у гонар 100-годдзі з дня нараджэння В. І. Леніна,- 85.000 цэнтнераѓ!
  А. ШАГИНЯН.
  15 ліпеня ѓ 8 гадзін раніцы з раёна здабычы вярнуѓся ѓ Петрапаѓлаѓск БМРТ кіраванні акіянічнага рыбалоѓства "Іван Середа". Маючы рэйсавае заданне 34790 цэнтнераѓ, ён здабыѓ 45168 цэнтнераѓ рыбы, тым самым выканаѓшы план рэйса на 129.8 адсотка.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"