Стригунов Николай Алексадрович : другие произведения.

Чорнобривцi в свiтанковiм краю, або ж чесноти в серцi

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    У нас є дуже хорошi звичаї та є дуже хорошi пiснi. Iнодi дуже хорошi пiснi оспiвують дуже хорошi звичаї. Спiває казахський виконавець Дiмаш Кудайберген.


   Однiєю з найулюбленiших українських пiсень, як серед iноземцiв, так i серед нас, є пiсня "Чорнобривцi".  Але правильно виконати її можуть лише дуже мало спiвакiв. Складнiсть її виконання в тому, що для нього не потрiбнi якiсь особливi музичнi вмiння, а потрiбен  досить високий рiвень буття спiвака або спiвачки.
   Тобто, для правильного спiвання її потрiбне буття рiвня простору пригод або вище. При правильному її спiваннi, у всiх, хто її чує, ллються сльози щастя. I виникають найсвiтлiшi спогади. Незалежно вiд того, розумiє слухач українську чи нi. Це зветься катарсисом. I це є сенсом iснування високого мистецтва.
   Наразi так її спiває лише казахський спiвак Дiмаш. Це його найулюбленiша українська пiсня. Я спочатку думав, що знайду її правильний спiв у когось з українських спiвакiв, на кшталт Веронiки Морської, але, на мiй превеликий жаль, не знайшов. Сенс цiєї пiснi, здається, наразi розумiю лише я. I хочу цим подiлитися з шановними читачами.
   Ця пiсня оспiвує один з найкращих українських звичаїв. Ймовiрно, що вiн є просто найкращим. Це - набуття та плекання чеснот у серцi. У духовному серцi. Головний поетичний образ цiєї пiснi - чорнобривцi в свiтанковiм краю. При розкриттi цього образу стає ясно, що це - чесноти в серцi. Чому саме чорнобривцi? Мабуть, через їх красу та численi цiлющi властивостi. Також вони якимось чином сприяють розвитку, пiдсиленню iнтуїцiї. Виходить, що чорнобривцi - то вельми корисна рослина!
   Свiй  особистий свiтанковий край - то є мiсце, де людина зустрiчає Сонце, Свiтло. Тобто, найкраще мiсце людського серця. Чорнобривцi - його окраса, те, чим можна i треба пишатися. Тобто чорнобривцi тут є уособленням чеснот.
   Є така приказка, що дорога до Пекла вимощена хорошими намiрами, а дорога до Раю - хорошими справами. Джерелом будь-якого людського вчинку є звички людини, її характер та її воля. Звички людини та її характер або полегшують, або утруднюють втiлення будь-якої справи. Полегшують, або утруднюють для її волi, звiсно. Полегшують або утруднюють, в залежностi наскiльки їм вiдповiдна ця справа.  Так от, кожна любляча українська матiр покращує долю та полегшує своїй дитинi шлях до Раю, сiючи в її серцi чорнобривцi-чесноти. А квiтуча материнська надiя - то надiя на те, що доля її дитини стане ще кращою i що її дитина ще наблизиться до Раю. I, вона сама, таким чином, в своєму натупному втiленнi наблизиться до Раю.
   Набуттю та плеканню чеснот дуже сприяють пiснi оновлення-пiдсилення душi - веснянки. Але спiвати їх також треба правильно. Цьому також можна i треба навчатись. Найкраще -   коли цьому людину навчає мати. Правильно - значить насамперед свiдомо. Тобто усвiдомлюючи сенс образiв, що в них висловлюються.  Наприклад, ластiвочка - то образ оновлення.
   Чесноти в людському серцi якнайкраще, якнаймiцнiше повиннi бути пов'язанi iз найкращими спогадами дитинства, з материнською ласкою та любов'ю. Тодi набуття та плекання чеснот людиною дуже полегшується, бо є тодi  дуже природним. I тодi набуття та плекання чеснот є дуже стiйким, здатним витримати будь-якi життєвi випробування.
   Набуття та плекання чеснот є збiльшенням гiдностi та єдиною пiдставою для збiльшення слави. Отже, це - шлях збiльшення честi. I шлях до Раю. Я сказав.
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"