Маршалова Тамара : другие произведения.

Тiльки з любов ю - для дiтей

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Хто не любить, той не пiзнав Бога , тому що Бог є любов!
  
  I сказав Iсус: Також не судiть, щоб не суджено й вас; i не осуджуйте, щоб i вас
  не осуджено; прощайте, то простять i вам. (Вiд Луки 6:37)
  
  Iсусе, я довiряю Тобi! - слова, що є ключем, який вiдкриває дверi до Божого
  Милосердя.
  
  (Вервичка до Божого Милосердя)
  
  Сказав Господь Iсус Христос: Я i Отець - одно. (вiд Iвана 10:30)
  Хто не любить, той не пiзнав Бога , тому що Бог є любов!
  Бог є любов, i хто пробуває в любовi, пробуває той в Бозi, i в нiм Бог
  пробуває!(Перше Соборне Послання Святого Апостола Iоана Богослова 4: 8, 16)
  Я, Я ГОСПОДЬ, I КРIМ МЕНЕ НЕМАЄ СПАСИТЕЛЯ!(Книга Пророка Iсаї 43:11)
  
  МОЛИТВА ГОСПОДНЯ (вiд Матвiя 6: 9-13)
  ЗАПОВIДI БОЖI (Бiблiя, Вихiд 20:2-17)
  ЗАПОВIДI ЛЮБОВI (вiд Матвiя 22:35-40)
  
  Народження Спаса -
  Не кульку срiблясту,
  А Кулю Земну
  В руки Божiй Дитинi
  Небесний Отець
  Вiддає на спасiння.
  
  
  
  На порозi стояв Андрiйко, з його очей текли сльози.
  - Що сталося, синку? - стривожено запитала мати, визираючи з кухнi.
  - Мiй Робiк. Вiн... Вiн його зламав! - тiльки i змiг промовити Андрiйко, кидаючись до дитячої.
  Робiк, маленький iграшковий робот, подарунок малому на Святого Миколая, був найулюбленiшою Андрiйковою забавкою.
  - Був... А тепер, що? - роздумував, вертячи в руках Робiка, Андрiйко. - Це вже не робот... Це якась дурна лялька. Для чого вiн це зробив? Той, кого я вважав своїм найкращим другом!
  I от, перед Андрiйковими очима постає картина, яка передує сварцi друзiв.
  Андрiйко бере Робiка, та виходить у двiр. У дворi на нього вже чекають однолiтки, i майже у кожного в руках якась iграшка. Дарунки вiд св. Миколая!
  А ось i Юрко. Побачивши Андрiйка, вiн бiжить йому назустрiч
  - Поглянь, - сяючи з радощiв, каже Юрко, - Це менi вiд св. Миколая. Подобається?
  - Не знаю, - вiдповiдає Андрiйко, кинувши погляд на гарненьке кольорове авто. - Я такими вже не граюся. Це для малюкiв.
  - А, якими ти граєшся? - сторопiвши вiд почутого, запитує Юрко.
  - А отакими! - i тут Андрiйко показує Юрковi свого Робiка. - Ось справжнiй подарунок!
  - I у мене справжнiй, - ображається Юрко. - I зовсiм вiн не для малюкiв. Це менi св. Миколай подарував. Йому краще знати, що i коли кому дарувати.
  - А от i несправжнiй! - не вгамовується Андрiйко. - Кращого за мого Робiка подарунка не буває. Ти тiльки поглянь, на що вiн здатний, я тобi зараз покажу, - говорячи це, Андрiйко починає натискати на якiсь ґудзики, якi мають привести Робiка в дiю. - Зараз... Зараз... Зачекай... Ось, вiн уже руку пiднiмає... Це не якесь там безглузде авто.
  I тут вiдбувається неймовiрне, те, чого Андрiйко взагалi не мiг собi уявити. Юрко вишарпує у нього з рук Робiка, кидає у снiг, i починає топтати ногами.
  - Що ти робиш?! - волає у вiдчаю Андрiйко, кидаючись до Юрка, та вихоплюючи з-пiд нiг iграшку. - Що ти робиш?!
  Але, мабуть, Робiка таки виготовили з дуже якiсного матерiалу, бо зовнi вiн анiтрохи не постраждав. Та, однак, щось йому таки зашкодило - наступнi спроби привести забавку в дiю були марнi.
  
  Сльози тоненькими рiвчачками скочувалися по Андрiйкових щоках.
  
  До кiмнати увiйшла мама. Вона лагiдно погладила Андрiйка по головi.
  - Заспокойся, синку, - тихо промовила вона. - Усе буде гаразд. Ось татко прийде, i все владнає. А поки що пiшли, я твоїх улюблених пирiжкiв iз капустою напекла.
  - Не хочу пирiжкiв, - похнюпившись, вiдказав Андрiйко. - Хочу спати.
  Якщо чесно, то вiн i спати не хтiв. А так... Сказав, бо взагалi не знав, що вiдповiсти. I з чого це мама взяла, що татко все владнає?
  Тим часом запах глицi та мерехтiння рiзнобарвних вогникiв на рiздвянiй ялинцi нагадували, що от-от має вiдбутися свято.
  
  Прокинувся Андрiйко вiд тихого спiву:
  
  - Свята нiч, тиха нiч!
   Яснiсть б'є вiд зiрниць,
   Дитинонька Пресвята,
   Така ясна, мов зоря,
   Спочиває в тихiм снi.
  
  Спiв линув десь знадвору.
  Пiдхопившись, Андрiйко пiдбiг до вiкна. На вулицi було безлюдно. Снiг, наче бiле пiр"я, кружляв у повiтрi.
  - Як гарно! - захопився побаченим хлопчик, але враз, наче щось пригадавши, насупився. На очi знову навернулися сльози.
  - Робiк... I, хто винний?! Його найкращий друг!
  
  - Свята нiч, тиха нiч!
   Ой, утри сльози з вiч:
   Бо Син Божий йде до нас,
   Цiлий свiт любов'ю спас,
   Витай нам святе Дитя! -
  
  Знову почувся дивний спiв.
  
  Андрiйко прислухався. Тепер здавалося, що спiв доноситься вже згори. Хлопчик пiдвiв очi. Помiж крихiтних зiрок, якими було рясно усiяне небо, Андрiйко помiтив велику i дуже гарну Зiрку. ЇЇ золоте сяйво чимось нагадувало лагiдне сонячне промiння. Хлопчик навiть тепло вiдчув. Вiд цього тепла сльози на очах почали висихати, а на душi стало спокiйно й радiсно.
  
  - Цiкаво, i хто ж це там спiває? - промовив до себе Андрiйко, пильно вдивляючись у велику яскраву Зiрку.
  - Та це ж я, - почулося раптом. - Це я спiваю. Зiрка.
  - Зiрка? - здивувався Андрiйко. - А хiба зiрки спiвають?
  - Авжеж, спiвають. Особливо в таку нiч, як сьогоднi. - запевнила велика яскрава Зiрка.
  - А, яка сьогоднi нiч? - поцiкавився Андрiйко. - Щоправда, батьки розповiдали...
  - Звiсно, розповiдали, - пiдхопила Зiрка, - сьогоднi Свята Нiч. От послухай, - i Зiрка знову заспiвала,
  
  - Свята Нiч настає,
   Ясний блиск iз неба б'є,
   В людськiм тiлi Божий Син
   Прийшов нинi в Вифлеєм,
   Щоб спасти цiлий свiт.
  
  - Так, так, - пожвавився Андрiйко, - А ще я чув, як ти спiвала - бо Син Божий йде до нас, цiлий свiт любов'ю спас. Це означає, що Син Божий i мене спас любов"ю?
  - I тебе, - пiдтвердила Зiрка, - i твоїх батькiв, i твого друга Юрка, усiх-усiх!
  - Юрка? - Андрiйко знову засмутився.
  - Ну, от... Знову сум, - приязно посмiхнулася Зiрка. - Не треба.
  - Але ж вiн... Вiн зламав мого Робiка, мою найкращу iграшку. А я так її любив, - прошепотiв Андрiйко.
  - А зараз? Хiба зараз ти не любиш свою iграшку, свого Робiка? - запитала Зiрка.
  - Не знаю, - тихо вiдповiв Андрiйко. - Вiн же зламаний.
  - Так, зламаний, - погодилася Зiрка, - i тому, як немiчний, ще бiльше потребує твоєї любовi. Ти ж, мабуть, хочеш, щоб його направили, щоб твiй Робiк одужав, так?
  - Дуже! Дуже хочу! - вигукнув Андрiйко.
  - Ось, бачиш, - просяяла Зiрка. - I з Юрком, мабуть, хочеш помиритися?
  Андрiйко замислився:
  - Як можна пробачити тому, хто зробив тобi таку прикрiсть?
  - Можна. Але тiльки з любов"ю, - вiдповiла Зiрка, нiби прочитавши його думки.
  - З любов"ю? - перепитав хлопчик. - Та ж вiн...
  - Вiн - твiй найкращий друг, - випередила його Зiрка. - Любов не вихваляється, не гордує...
  I тут Андрiйковi стало соромно.
  - Виходить, - подумав вiн, - якби не мої хвастощi, нiчого б цього не сталося. Робiк був би цiлий, та й Юрко б...
  - А ще, - вела далi Зiрка, - любов не заздрить, не шукає свого, не дратується, не мислить зла... Любов нiколи не перестає!
  
  
  "Андрiйко! Хлопчику, прокидайся!" - почув раптом Андрiйко i вiдкрив очi.
  Бiля його лiжечка стояли батьки i ... Юрко.
  - З Рiздвом Христовим! - разом привiтали вони Андрiйка. - Христос народився!
  - Славiмо Його! - весело вiдповiв Андрiйко i поглянув убiк Юрка.
  Той простягав Андрiйковi величезну плитку шоколаду. А пiд Рiздвяною ялинкою, бадьоро розмахуючи руками, витанцьовував Робiк.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"