Тихоненко Игорь : другие произведения.

Выборы Гетьмана на Запорожской Сечи

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Главы из романа Игоря Тихоненко "Бравые казаки" часть 1 "Упырь"

  17. Каґзацґкая Рада.
  
  - Ну, что Миґкоґла? Поґра соґзыґвать Раґду,- со вздоґхом выґгоґвоґрил коґшеґвой атаґман,- отґдай приґказ биґтюґкам, чтоґбы биґли в талумбеи. Пусть соґбиґраґют каґзаґков на площадь. И старґшиґну не заґбудьґте позвать. Дуґмаю, что полґковґник Гоґлоґвань уже усґпел преґдуґпреґдить своґих хлопцев.
   Атаґман Куґлиш пеґреґдал приґказ коґшеґвоґго атаґмаґна битюкам. Три здоґроґвенґных каґзаґка в сиґних шаґроґваґрах без соґроґчек взяґли в руґки деґреґвянґные палґки с наґмоґтанґныґми на конґцах наґбалґдашґниґкаґми, и поґдоґшли к огґромґноґму барабану. Он был сдеґлан из огґромґноґго каґзаґна, на коґтоґрый быґли наґтяґнуґты, сшиґтые меґжґду соґбой хоґроґшо выґдубґленґные, овеґчьи шкуры. Биґтюґки удаґриґли в талумбей. Каґжґдый по очеґреґди опусґкал свою дуґбиґну, и от этоґго поґлуґчалґся осоґбенґный ритм. Всем, жиґвуґщим на Заґпоґрожґской Сиґчи был знаґком этот звук, наґпоґмиґнаюґщий поґвтоґряюґщеґгоґся слоґва: всеґ-сґю-да, всеґ-сґю-да.... Так соґзыґваґли Раду. Усґлыґшав бой баґраґбаґна, каґзаґки наґчаґли подґхоґдить на площадь. Приґбыґваґли и те, что расґпоґлаґгаґлись за островом. Лодґки одґна за друґгой приґчаґлиґваґли к берегу. Гоґлос тоґлумґбеґев разґлиґвалґся над Днепром. Коґгда внутґри креґпоґсти все быґло заґполґнеґно людьґми, приґбыґваюґщие каґзаґки наґчаґли расґпоґлаґгатьґся за огґраґдой на равнине. На креґпоґстґных стеґнах поґстаґвиґли криґкуґнов, коґтоґрые должґны быґли расґскаґзыґвать тем, кто был за заґбоґром, что деґлаґетґся на главґной площади. Бурґляґщее моґре Заґпоґрожґцев заґтоґпиґло остров. Оно поґхоґдиґло на разґноґцветґное лосґкутґное поґкрыґваґло, коґтоґрое наґкрыґло всю земґлю на Сичи. Быґли здесь и зеґлеґные, и желґтые, и сиґние жупаны. Но больґше всеґго каґзаґки люґбиґли красґный цвет. Возґможґно, это быґло изґ-за тоґго, что очень нраґвиґлось этим люґдям красґноґ-гґорґячее солнґце, восґхоґдяґщее каґжґдое утґро над Днепґровґскиґми скалами. А моґжет, быґла и друґгая причина. Кто знаґет?
   На плоґщадґный холм подґнялґся саґмый стаґрый каґзак на Сиґчи Алекґсей Коробка. Скольґко ему быґло лет, ниґкто не знал точно. Сам он гоґвоґрил, что преґстал счиґтать свои зиґмы и весґны, коґгда они пеґреґваґлиґли за сто. Росґта он был выґше среднего. Сеґдой осеґлеґдец был заґкруґчен за ухо. Усы свиґсаґли ниґже подбородка. Неґсмотґря на свой возґраст, каґзак имел браґвую осанґку и звонґкий голос.
  - Браґты каґзаґки! Мы соґбраґли Раґду, чтоґбы выґбрать Батьґку для всей Украины. Кто хоґчет наґзвать, даґвай, гоґвоґри,- наґчал Коробка.
  - Атаґман Гуґлия,- быґстґро выґкрикґнул каґзак Зеньґковґскоґго куґреґня, стоґявґший неґдаґлеґко от ценґтра площади.
  - Та поґшел ты под три черґты со своґим Гуґлиґем,- пеґреґбил его неґвыґсоґкий гоґлоґпуґзый каґзак, поґхоґжий на живчика.- Коґшеґвоґго Шульґгу хоґтим в Гетьманы.
  - Да шо там тот Шульґга,- не униґмалґся Зиньґковґский каґзак и поґкаґзал дуґлю в стоґроґну, стоґявґшеґго среґди старґшиґны коґшеґвоґго атаґмаґна,- вот ему Гетьманство.
   В это вреґмя, Олег Дуґбоґвой поґдоґшел к расґхоґдивґшеґмуґся не на шутґку каґзаґку, и стукґнул его куґлаґком по голове. Тот отґлеґтел в стоґроґну и упал.
  - Не баґлуй,- грозґно скаґзал Олег и поґкаґзал ему увеґсиґстый кулак.
   По плоґщаґди поґшел шум. Все галґдеґли, как воґроґны на дереве. Неґвозґможґно быґло поґнять кто, о чем говорит. Коеґ-где наґчаґлись драки. Стоґявґшие среґди атаґмаґнов, пиґсарь и каґзнаґчей улыбались. По ним быґло видґно, что они доґвольґны происходящим. Бывґшие за креґпоґстґной стеґной каґзаґки, не виґдеґли, что проґисґхоґдит в крепости. Поґэтоґму они все вреґмя спраґшиґваґли у криґкуґнов, коґтоґрые наґхоґдиґлись на огґраґде: "Что там деґлаґетґся? Коґго хоґтят в Гетьґмаґны? Да, гоґвоґриґте же, черґтоґвые деґти, не молґчиґте". На что им отґвеґчаґли: "А Бог его разберет. То ли Шульґгу, то ли Гуґлия? Они там больґше руґгаґютґся, чем Гетьґмаґна выґбиґраґют".
   По плоґщаґди наґчаґли пеґреґдвиґгатьґся групґпы каґзаґков, коґтоґрые утиґхоґмиґриґваґли деґруґщихґся, где - слоґвом, а где - силой. Это люґди полґковґниґка Гоґлоґваґня наґвоґдиґли порядок. Поґстеґпенґно гоґмон замолкал.
  - Вы же не баґбы на базаре. Чеґго гвалт подґняґли?- усґпоґкаиґвал заґпоґрожґцев Алекґсей Коґробґка,- даґвайґте выбирать. Кто за Гуґлия, подґниґмай руки.
   Шум на плоґщаґди стих. Неґдаґлеґко от гоґловґных воґрот подґняґлось окоґло двух соґтен рук. Это быґли в осґновґном каґзаґки Зиньґковґскоґго куреня. Среґди осґтальґной масґсы люґдей, так же, коеґ-где, окаґзаґлись жеґлаюґщие подґдерґжать Гулия. Тольґко их коґлиґчеґстґво наґпоґмиґнаґло одиґночґно торґчаґщие стручґки на больґшом огороде. Всех подґсчиґтаґли, окаґзаґлось окоґло трехґсот человек.
  - Кто за Шульґгу? Гоґлоґсуй,- проґдолґжал Коробка. Вся плоґщадь заґполґниґлась часґтоґкоґлом из подґняґтых рук.
   Анґдґрей Коґпейґка плюґнул сеґбе под ноґги и поґшел с площади. За ним поґтяґнуґлись, с опуґщенґныґми гоґлоґваґми, пиґсарь и атаґман Гулий.
  - Куґда же вы, хлопґцы?- спроґсил Алекґсей Коробка.- Мы еще не всех посчитали.
   Стоґявґшие на плоґщаґди, дружґно засмеялись.
  - Ладґно, тоґваґривґстґво, я дуґмаю, что счиґтать не нужно. Итак, ясґно, что Вы хоґтиґте в Гетьґмаґны Шульґгу,- проґдолґжал стаґрейґший каґзак,- но по заґкоґну, теґперь изґбранґноґму наґдо предґлоґжить булаву. Он поґдоґшел к Иваґну Шульґге и проґтяґнул ему симґвол гетьґманґской влаґсти:
  - Приґми от обґщеґстґва доґвеґрие, кошевой.
  - Нет, Батьґку, не возьму. То больґшая честь для меґня,- скромґно проґгоґвоґрил Шульґга, и отоґдвиґнул руґку старика.
   Стоґявґший в толґпе моґлоґдой каґзак удиґвилґся:
  - И чеґго это коґшеґвой коґчевґряґжатґся? Я бы не отґкаґзалґся от такого.
   Наґхоґдивґшийґся ряґдом с ним поґжиґлой воґин дал ему подґзаґтыльґник и скаґзал:
  - Молґчи, хлопґче, есґли не знаешь. Так положено. Три раза наґдо отґкаґзатьґся, чтоґбы все виґдеґли, что коґшеґвой за влаґстью не гоняется.
   Алекґсей Коґробґка втоґрой раз проґтяґнул буґлаґву Шульґге:
  - Беґри, наґрод хочет.
  - Нет, не возьґму, не досґтоґин я тоґго,- упорґно проґдолґжал кошевой.
  - Та беґри ты уже, чтоб теґбя ни пуґли, ни сабґли не брали. Усґтал я уже её дерґжать, стаґрый я для этоґго,- скаґзал Коґробґка и в треґтий раз проґтяґнул буґлаґву Шульге.
   Тот взял её, поґцеґлоґвал и проґизґнес:
  - Спаґсиґбо теґбе, Батґко и всеґму тоґваґривґстґву, за честь веґлиґкую мне оказанную.
   И поґклоґнилґся на три стоґроґны пеґред народом.
  - Люґбо, люґбо!- заґкриґчаґли каґзаґки на площади.
  - Люґбо, люґбо,- подґхваґтиґли их, стоґявґшие на равґниґне пеґред крепостью.
   Алекґсей Коґробґка поґдоґшел к Гетьґмаґну и удаґрил его по щеґке ладонью. Шульґга поґклоґнилґся ему и скаґзал:
  - Спаґсиґбо, Батьґко, за ласку.
  - Моґлоґдец казак. Это теґбе, чтоґбы ты воґлю гнеґву ниґкоґгда не даґвал,- и удаґрил атаґмаґна по друґгой щеке.
   Гетьґман сноґва поґклоґнилґся и проґизґнес:
  - Спаґсиґбо за науку.
   Стаґрый каґзак взял горсть земґли и поґлоґжил её Шульґге на гоґлоґву, приґгоґваґриґвая:
  - Это, чтоґбы ты всеґгда помґнил, что все мы из одґноґго тесґта сделаны. Гетьґман еще раз поґклоґнилґся и доґбаґвил:
  - Спаґсиґбо, Батьґку, за веґру, коґтоґрую мне оказываете.
   Шульґга втоґрой раз поґклоґнилґся на три стоґроґны пеґред наґроґдом и подґнял над гоґлоґвой Гетьґманґскую булаву. Старґшиґны, стоґявґшие возґле атаґмаґна, заґпеґли гимн Заґпоґрожґской Сиґчи, коґтоґрый тут же подґхваґтиґли все каґзаґки:
  Хай панує на Вкра§нi i щасґтя, i воля.
  Хай минає нас усiх жебґрацьґкая доля.
  Дай нам Боґже сиґли здоґроґвиґми буґти,
  Щоб змогґли ми дiтям наґшим Воґлю раздобути.
  Заґхиґщаґти раґзом будьґмо Рiдну Укра§ну,
  Доґки клятi воґроґги усi не загинуть.
  Як у полi снiг по веснi розґтаґне,
  Так i житґтя вiльне на Вкра§нi стане.
  От тодi ми братґтя веґсеґлиґтись буґдем,
  Бо щасґлиґву доґлю наґзавґжди здобудем.
   Вся плоґщадь взоґрваґлась раґдоґстґныґми криґкаґми и заґполґниґлась огґлуґшиґтельґным саґлюґтом из руґжей и пистолетов.
  
  Дочитать роман вы сможете на сайте автора www.books-ua.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"