Ривлин Влад : другие произведения.

Дом

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    превод: Георги Ангелов

  Къщата беше стара, но здрава.
   През 1944 г., при нападение на немската авиация, всичко около нея беше превърнато в руини.
   Но къщата ни беше издържала.
   Тя беше видяла и преживяла много - и революции, и войни, перестройки и престрелки.
   И ако камъните можеха да говорят, биха разказали много интересни неща.
   Обитателите на Дома се сменяха поколение след поколение, дострояваха и преустройваха своите стаи, пребоядисваха таваните и лепяха нови тапети.
   По време на всички тези промени, следите от предишните стопани изчезваха безследно, като че ли никога не са съществували и на мястото на предишния живот започваше нов, който изглеждаше вечен.
   А после и този живот свършваше и старателно почистените от нечия твърда ръка имена върху пощенските кутии изчезваха и няколко години след заминаването на стопаните вече не можеха да се различат имената им.
   А след това тези напомняния за нечий живот бяха замазвани и с прясна боя - начертавани нови имена....
   Изглеждаше, че така ще бъде безкрай.
   Но ето, че внезапно всичко изведнъж свърши.
   Старците умираха един след друг, като че ли си отиваха заедно със своята епоха, а децата им гледаха на къщата като на омръзнала им комуналка, от която им се искаше да се отърват по-бързо.
   Със смъртта на старците изчезна и особения дух, на който изглеждаше, че се крепи през всичките тези години нашият дом.
  
   Заварих още времето, когато Домът беше пълен с живот.
   Добре помня онова време.
   През лятото всички врати бяха разтворени широко и старците мирно разговаряха по пейките под вишните, в центъра на малкото ни дворче. А вечер, без да бързат, се разхождаха, или седяха по пейките в просторния градски парк, продължавайки светските си разговори, в които имаше всичко: и житейски истории, и сплетни, и анекдоти, и общи всекидневни проблеми.
   За младежите и децата дворът беше прекалено тесен, и пораствайки, те все по-рядко идваха тук, връщаха се или да си отспят, да се нахранят добре и... отново да се почувстват у дома.
   Колкото повече растяха, толкова по-дълъг ставаше за тях пътят към къщи.
   Писмата и звъненето постепенно заменяха пътят към старците, и къщата изглеждаше, че сама старее заедно с обитателите си.
   Последният от старите обитатели на къщата беше професор Тарновски.
   Той беше изтъкнат учен краевед и цялата му стая побираше огромния архив и библиотеката, които беше събирал през целия си живот.
   След перестройката в града започна строителен бум и дом беше решено да се събори къщата.
   Тарновски по онова време беше на 83 години, но въпреки почтената си възраст, беше запазил необикновена яснота на ума и бодрост на духа.
   Единственото, което го потискаше, беше липсата на наследник, на който би могъл да повери делото на живота си - своя архив.
   Жената на професора беше починала преди 10 години, а синът със семейството си от много години живееше в Австралия и си имаше свои грижи.
   Научавайки за готвещото се събаряне на къщата, професорът веднага поел към учреждение, което бе издало указа за събарянето.
   Завеждаше могъщото учреждение бивш студент на професора.
   - Дайте ми спокойно да умра - тихо казал професорът на бившия си студент.
   - Още година-две - професорът направил пауза. - Прекрасно разбирам, че повече е и неприлично да живея - добавил той със свойствения му хумор - А после събаряйте - някак с горчивина добавил той.
   Бившият студент - с квадратна форма, с виснали бузи, хвърлил на професора бърз, недоволен поглед, и гледайки право в масата пред себе си, казал:
   - Заповедта вече е подписана и утвърдена. Не мога да я отменя.
   Последната фраза произнесъл плахо, като че ли извинявайки се.
   - Значи не подлежи на обжалване - като че ли уточнявайки за себе си, рекъл професорът.
   Той някак странно побледнял и опитвайки се да си предаде уверена походка, тръгнал към вратата.
   След седмица умрял.
   С неговата смърт къщата веднага стана някак чужда.
   Архивът на професора изчезна, а в стаята му се заселиха някакви хора.
   Аз самият отдавна вече не живеех тук, след като се бях оженил, и се отбивах рядко - в тази къща, където бяха минали моето детство и младост.
   Жена ми искаше да даде под наем нашата стая, останала ми в наследство от моите старци, но аз с всички сили се съпротивлявах, заради което тя често ми се цупеше.
   Тежко преживях смъртта на последния от хората, които бях познавал в своето детство.
   Връщайки се от погребението на професора, реших да пренощувам в безлюдната къща.
   Едва ли решението ми можеше да хареса на жена ми, но тя не възрази.
   тя винаги чувстваше кога ми е нужно да остана сам и всеки път със свито сърце ми позволяваше този разкош.
   Чувствах се смъртно уморен и легнах направо на дивана.
   Но сънят не идваше, въпреки умората.
   Някъде през цялото време се затръшваше врата, чуваха се откъслечни фрази и нечии бързи крачки.
   Като че ли някой решително си тръгваше, но после отново се връщаше, дали защото нямаше сили да тръгне, дали защото не беше казал най- важното.
   Няколко пъти излизах от стаята, вслушвах се, но така и нищо не открих.
   Къщата изглеждаше напълно празна .
   Заспах едва на сутринта, когато странните гласове и бързите крачки накрая спряха.
   На сутринта тръгнах по свои работи. Тъкмо оформяхме документите си за заминаване.
   Скоро заминахме, а къщата събориха.
   Нашият предишен живот свърши.
   После често си спомнях онези странни видения в опустялата къща.
   Като че ли тя искаше да ми каже нещо.
   Но така и не разбрах какво. А може би - просто не съм го чул.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"