Владович Янита : другие произведения.

Казкова синява її очей

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Надихнулася піснею "Королевна" від Мельницы. На русском языке прочитать можно здесь (http://samlib.ru/editors/w/wladowich_j/skazochnayasinevaeeglaz.shtml)

На русском языке прочитать можно здесь (http://samlib.ru/editors/w/wladowich_j/skazochnayasinevaeeglaz.shtml) +++++++++++++
  - Все ще чекаєш?
  Не відводячи погляд від вечірнього неба, на якому острівцями полум'яних квітів повільно згасали промені західного сонця, Рейвер не поспішав відповідати, а Остер, його старший брат, король Саграну, не став перепитувати, бо і так знав відповідь. З іншої причини брат не проводив би дні, виглядаючи "друга" - саме так він завжди називав ферхійського сокола. Той зник у хуртовині, що огорнула королівство пізньою весною: земля тоді вже скинула снігову шубу, готуючись розпуститися буйною зеленню, але змушена була знову убратися у білосніжне хутро.
  Коли розтанули кучугури тієї лютої хуртовини, яку певно що не природа наслала, Рейвер об'їхав усе королівство, навідав і злісних відьом, і мудрих відунок, що несуть в світ добро. Усі вони, як одна, запевняли, що навіть не подумали б допомагати зимі в її боротьбі з ранньою весною, самі тужать за теплим і лагідним сонцем.
  Могли, правда, і збрехати - але не думав король, що зважилися б володарки чар піти проти його брата. З кожним днем його сірий погляд ставав все темніше, сповнювався осінньою громовицею печалі та люті, ковзав гострою стрілою по обличчям людям, ніби вишукуючи винуватця своїх бід, немов міг проникнути в душу, щоб побачити істину. І відчуй Рейвер хоч краплю обману, не минути лиха брехуну - володарки чар це розуміли. Вони говорили, що заметіль народилася в далеких землях, але більш нічого сказати не могли: ані хто наслав, ані з якою метою - чари дуже сильні, не підвладні чужому погляду. Світ дуже великий - у ньому не знайти того, одного, що викрав сокола. І все ж Рейвер збирався на пошуки, проте змушений був підкоритися королівському наказу і залишитися, але чекати не перестав.
  Остер удавав, ніби нічого не знає про те, що Рейвер чатує на вежі, але як не помітити, що брат повністю змінився. Він не ходив тренуватися з іншими воїнами, нові пісні не складав, не співав старі - про війни, в яких довелося брати участь, про те, які красиві гори та долини Саграну, про сміливців, що колись вершили подвиги, але не загубилися у століттях.
  - Завтра приїжджає король Лахшіда, - нагадав Остер. І після певних роздумів, додав: - З донькою.
  - Я пам'ятаю, наскільки важливий цей союз для Саграну, - подивившись на брата, глухим голосом промовив Рейвер: його від народження сірі очі тепер здавалися зовсім чорними. Але невідомо, такою великою була печаль, що обійняла душу, або це підступна ніч зіграла злий жарт? - Прошу, не поспішай. Дай мені ще півроку. Якщо Фар не повернеться, тоді я одружуся з принцесою та поїду до Лахшіду.
  - Більше зволікати не можна. Та й не має сенсу. Вже рік минув. Відпусти його.
  - Ще один королівський наказ? - їдко поцікавився Рейвер.
  - Ні. Братський рада, - сказав Остер. - Час пізній, спускайся до вечері. Матінка вже тебе зачекалася.
  - Іди першим, брате.
  
  ***
  
  Король пішов, а Рейвер кинув прощальний погляд на небо - сонце вже опустилося за обрій, день ввіряв людей ночі, дозволяючи грати з їхнім розумом, насилати морок і дивні примари. Ось уже тиждень, як ці сновидіння позбавили його залишків спокою, стягували душу шкіряними ременями занепокоєння, і невідомо, коли вона зачахне, задихнеться у тих міцних путах.
  Рейвер був упевнений, що не сни це зовсім, а чаклунська дрімота, яку наслала та - або той, - хто полонив Фара. Інакше чому щоночі ферхійській сокіл залітав у відкрите вікно покоїв і, зробивши коло, кидав сіро-коричневе перо з крила, а після летів геть. Варто взяти перо, як сам Рейвер перетворювався на сокола. Почувши відчайдушний клекіт свого крилатого друга, він мчав на допомогу. Але, випурхнувши у різьблене вікно, опинявся не у благодатних землях Саграну, де зараз царською рукою весна розкинула зелені шалі, а в королівстві холоду та зими, оточеному високими горами, на гострих верхів'ях котрих був розсипаний білий верес снігів. Інших квітів в тому королівстві немає: він пролетів сотні миль над лебединими пагорбами заметів і над сотнями фіордів, які глибоко врізалися у сушу, і нічого подібного не помітив.
  Хоча особливо Рейвер землю і не розглядав, адже мчав до блакитно-сніжному замку, що був збудований немов із крижаних валунів. Із туманної імли, яка огорнула високу вежу, дивилися чарівні очі (він ніколи раніше не бачив такої яскравої синяви). Чи то вони вабили, то чи серце вело, але Рейвер летів до замку, вірячи, що там його муки закінчаться. Нарешті, він зітхне з полегшенням.
  Але, може, не було ніякого порятунку? І все ставало тільки гірше? Тому нічого і не пам'ятав на ранок?
  Дізнатися б, чим закінчувалося сновидіння. Можливо, тоді б не кидався Рейвер, як той лист у обіймах неспокійного вітру, а зажив спокійним життям. Дістав би меч із піхов і став до бою, нехай м'язи заспівають від утоми та болю; взяв би скрипку, пальці з давно забутою насолодою пробіжаться струнами, а голос наповниться силою. І почав би думав про наречену з Лахшіда, яка подарує йому корону: не те, щоб мріяв про власне королівство, але тоді вже ніхто не запідозрить у прагненні посісти братів трон.
  Ані меч, ані скрипка, ані наречена - ніщо не хвилювало душу. Лише нічні польоти, які завершуються під ранок. Лише сині очі на прекрасному обличчі. Для тієї незнайомки він би взявся і за меч, аби захистити, і заспівав би їй, щоб місяць, почувши його спів, нахилився до землі й огорнув яскравим сріблястим сяйвом, і нареченою назвав би...
  Намагаючись подолати відчай, Рейвер провів рукою по волоссю. З губ зірвався сумне зітхання... Чи те смішок відчаю? Кого він собі вигадав? Чий образ малювали дивні сни?
  Її потрібно забути! Завтра приїде справжня наречена - і брат не забажає відкласти заручини. Може, воно й на краще? Поїхати з цього замку - в чужій країні діва зі сну втратить владу над його душею: думки та сновидіння знову будуть належати тільки йому.
  Однак поки не настав завтрашній день, Рейвер ладен був усе віддати, аби морозний вітер забрав його у той край, про який хочеться складати пісні, аби ясний місяць не йшов з нічного неба, допоки доля не подарує зустріч з тією, що живе у крижаному замку печалі та холоду. Зустрітися б хоч один разочок - а після він зможе і забути... не згадувати більше.
  
  ***
  
  Нарешті, позаду і довга вечеря, на якій довелося зображати веселощі перед матір'ю, і розмова з королем, що знову постав у образі старшого брата - співчутливого й уважного. Рейвер витримав усе з завидним терпінням. Якби він проявив норовистість, турбота з боку рідні полилася б рікою та перегородила шлях до омріяного нічного польоту.
  Піднімаючись сходами, Рейвер прискорював крок, а по галереях і коридорах майже біг. І ось його огорнула блаженна тиша покоїв - дзвінка темрява, ніби говорила, що незабаром подарує обіцяну зустріч.
  Не встиг він заплющити очі, як почувся знайомий різкий шерех - це Фар кружляв по кімнаті. Подарувавши перо, сокіл помчав геть. Вже давно Рейвер не кликав улюбленця, благаючи повернутися, а одразу схопив перо, нітрохи не боячись перетворення. Бажаючи його, радіючи йому. І ось вже замість рук - крила; шкіру покриває каштанове пір'я; очі - чорні, як сама ніч, вони, вважай, не змінилися, адже сірий колір ще тиждень тому заполонила агатова темрява.
  Не чекаючи, коли Фар покличе за собою, Рейвер випурхнув у вікно, тієї ж миті вітер наповнив крила і на незримому човні поніс у королівство зими. Лише так можна було туди потрапити: людині, ані пішки, ані конем, не пройти сніжними перевалами, не подолати високих гір (кам'яними вартовими охороняли вони кордон); а кораблям не доплисти до берегів, адже на багато миль вода скута кригою, такою міцною та товстою, що не пробити її, не зламати.
  У кого є крила - тим шлях до замку вільний.
  Крижані стіни іскрилися сріблом у світлі місяця - у цій країні він світив яскраво, подібно нічному сонцю, правда анітрохи не грів, а подих у нього був холодним і заколисливим. Як раніше, імла, що подібно стягу, майоріла над високою вежею, малювала марево закличного погляду. Зараз оці туманні очі були осяяні надією та обіцянкою, що сьогодні все обов'язково станеться.
  Якби міг, Рейвер полетів би ще швидше, але і так вже мчав щосили.
  Двері та вікна замку були міцно запечатані льодом. Тричі Рейвер облетів його по колу. Як раптом матова поволока над вежею розсіялася, показавши стражденній душі відкрите вікно. Спальня виглядала б звичайною, якби тільки меблі, як і стіни, не були зроблені з льоду, а гобелени виткані сніжинками. На ліжку спала дівчина (лише рідкісні вдихи відділяли її від смерті): шкіра бліда, пшеничне волосся потьмяніло, а губи вкрилися кристалами льоду - одяг припорошений снігом, ніби ковдрою. Рейвер був упевнений, що саме її очі - ті, які синіші від самої синьої блакиті! - тривожили його душу останній тиждень.
  Але як переконатися? Як розвіяти цю майже смертельну дрімоту? На дотик крил дівчина не озивалася, так може, відгукнеться на голос, нехай навіть це і буде клекіт сокола? Однак у покоях зазвучав знайомий людський голос.
  Рейвер співав про Сагран і про власні ратні подвиги, навіть оду Прекрасної дами, яку написав ще в юності, виконав, але дівчина не прокидалася. Холод крижаного замку ставав дедалі відчутнішим. Лише в польоті можна було зігрітися, але полетіти, так нічого і не добившись, він не міг.
  Покружлявши кімнатою, Рейвер знову сів поруч із дівчиною. Починати заново вже заспівані пісні не хотілося, і раптом слова почали народжуватися самі собою, адже це була історія його життя. Про те, як непомітно сокіл, чиї чорні очі завжди дивилися з розумінням, став найближчим товаришем. Якою тяжкою виявилася його втрата, як чекав на повернення, але день змінювався днем, а цього не відбувалося. І як сильно роз'ятрили душу нічні польоти, як манили в незвідану країну чарівні очі. І ось він поруч, а вона спить.
  - Прокидайся! Дозволь насолодитися казковою синявою в останній раз - і відпусти, розвій чари і надалі не поєднуй наші шляхи.
  Холоднеча проникала в саму душу, але Рейвер знову і знову голосом, що слабшав, благав дівчину прокинутися. Коли згас останній відгомін його заклику, а сам він, згублений холодом, упав на снігову ковдру, діва відкрила очі - вони, і правда, виявилися сліпучого синього кольору. Ось тільки Рейвер цього вже не бачив.
  
  ***
  
  Морок скував по руках і ногах, вагою наліг на груди, застелив очі темрявою - ні поворухнутися, ні зітхнути, ні зрозуміти, де знаходишся. Страх холодив серце Рейвера: може, обвивав і не морок зовсім - а чорні крила смерті, вони обійняли і не бажають відпускати.
  Раптом темряву прорізало яскраве сяйво. Рейвер ступив до нього - раз і другий, спотикаючись, він йшов уперед. І чим ближче - тим яскравіше палало золоте полум'я. Нарешті, обняв його. І нехай пальці не відчули тепла, зате вогонь спалахнув у заледенілому серці - воно забилося, швидше і швидше, по венах побігла густа гаряча вільга життя.
  Рейвер різко відкрив очі. А може, і повільно, хто в ту мить міг розібрати?
  Він лежав на білосніжних простирадлах. Над головою простирався червоний оксамитовий полог з позолоченими китицями по чотирьох кутах. Весело потріскуючи, полум'я в каміні поглинало вишневі поліна. Висока спинка крісла, повернутого до вогню, приховувала того - чи ту, - хто в ньому сидів. Про сторонню присутність говорила тиха мелодія - легкий перебір струн умілими пальцями.
  Покликати б, але все сили пішли на те, щоб вирватися із забуття. Рейвер міг тільки дивитися на полум'я, подумки закликаючи ту - він був упевнений, що це дівчина, - що сиділа в кріслі, звернути свій погляд і на нього.
  Напевно, його благання були почуті, тому що музика разом стихла. З крісла піднялася діва в зеленій сукні, на рукавах якого жовтими та червоними шовковими нитками були вишиті квіти. Довге золотисте, трохи кучеряве волосся, полонила коса, перекинута через плече. Шкіра здавалася оксамитово-теплою, а на щоках червоніли троянди рум'янцю.
  Рейвер не міг відірвати погляд від очей дівчини - його вразив не їхній надзвичайний колір, а радість і щастя, якими вони світилися. Посмішка розцвіла і на її губах.
  - Я знала! Я вірила, що ти прокинешся, мій любий! - Дівчина присіла на край ліжка, підхопила руку чоловіка своїми ніжними, гарячими долонями.
  Він - лід, вона - вогонь, але їхній союз не був смертельним, адже під кіркою льоду застигло таке ж полум'я, як і у неї, йому просто потрібно навчитися знову горіти... жити.
  - Хто ти? - запитав Рейвер.
  Дівчина схилила голову на бік.
  - Ти мене не пам'ятаєш? А себе? Своє ім'я пам'ятаєш?
  - Я Рейвер Уерабам, брат короля Саграну... Що? - перепитав він, коли вона почала хитати головою.
  - Ні, тебе звуть Картрім Верлі. Ти король Дахрема. Я - твоя дружина, Селарлі.
  - Але чому я пам'ятаю зовсім інше?
  Селарлі зітхнула.
  - Місяць тому ти провалився у крижану воду. Воїни врятували тебе, але коли привезли до замку, ти вже був у безпам'ятті. Лікарям не вдалося привести тебе до тями. І все ж я вірила, що ти не полишиш мене. Наша любов дала тобі сили вижити. Майже тридцять днів тебе то бив озноб, то спалював жар. У маренні ти переказував усе те, що увижалося тобі про життя Рейвера Уерабама. Не турбуйся, я допоможу згадати, хто ти насправді. Пізніше. Зараз же порадую наш народ, що король знову з нами, а також звелю принести гарячого бульйону. Незабаром ти і сам вийдеш до підданих, але тобі потрібно набратися сил, тому відпочивай. - Селарлі нахилилася і поцілувала його в лоба, немов хотіла упевнитися, що немає гарячки? Подарувавши ще одну щасливу посмішку, вона залишила кімнату.
  Розчарований тим, що втратив тепло її долонь, Рейвер з тугою подивився на двері. Ні, не Рейвер Уерабам, а Картрім Верлі. Він вимовив своє ім'я вголос. Воно зовсім нічого не говорило. Що ж це за хвороба така, що змусила забути самого себе?..
  
  ***
  
  По дорозі на кухню Селарлі зайшла до тітки. Сивоволоса мініатюрна жіночка в синьому шовковому платті з мереживною шаллю на плечах сиділа за верстатом для вишивання, але не дивилася на полотно, на якому розцвітали червоні маки, вона задумливо вдивлялася в оранжево-червоне полум'я каміна, немов намагаючись побачити в ньому відповіді. Але вогонь - просто вогонь, нехай навіть його танець і чарує своїми граціозними рухами та різнокольоровими переливами.
  - Він прийшов до тями, - повідомила Селарлі. - Я сказала так, як ви мене навчили. Але не схоже, що він повірив.
  - Не турбуйся, моя дитино, - посміхнулася жінка. На мить її збляклі з віком очі спалахнули світлом і стали такими ж яскравими як у племінниці. - Якщо ми будемо говорити одне і те ж, у нього не залишиться вибору. Він повірить, що чорне - це біле та навпаки. А якщо не захоче, мої трави допоможуть йому визначитися. Що таке, Селар? Вже сумніваєшся?
  Селарлі зітхнула, розуміючи, що тітка права. Тільки-но захисник покине Дахрем, Вілренок знову накине чари зимового сну. Її народ і так вже досить мучився через її норовистість. Доведеться виявити покірність... цього разу.
  Одне не давало спокою. Її рятівник мало не загинув, а вона розплатилася з ним підлою брехнею. Та чимось доведеться пожертвувати: або совістю, або обов'язком.
  - Піду скажу, щоб приготували моєму... чоловіку, гарячий бульйон. - Селарлі ще не звикла називати рятівника саме так.
  - Іди, дитино, і не сумнівайся ні в чому.
  Тітці легко радити, але у Селарлі було неспокійно на душі. Чи має вона право пожертвувати чужим життям заради добробуту - свого і народу? Своїм - вже була згодна. Але життя захисника їй не належало. Якби він прийшов за власною волею, вона б не роздумувала, а так його привели чари.
  Піднімаючись сходами у вежу, Селарлі прийняла рішення - важке, проти нього повставала вся її душа, але воно було єдино правильним.
  Увійшовши до спальні, вона злякано охнула, побачивши, що ліжко порожнє. Невже рятівник про все дізнався і сам пішов?.. Їй навіть не дарований шанс виправдатися? Виявилося, він просто пересів у крісло - ближче до жаркого полум'я каміна.
  Коли чоловік спробував підвестися, Селарлі поспішила до нього і м'яко посадила назад, після чого опустилася на коліна, покаянно схилила голову.
  - Я повинна вам зізнатися, що все сказане раніше - брехня. Від початку і до кінця.
  - Ти розкажеш мені правду?
  Селарлі крадькома глянула на захисника. Невже не буде ні докорів, ні злості за її обман? Сірі очі сяяли нетерпінням. Вона помовчала, збираючись з думками.
  - Мені було п'ятнадцять, коли загинули батьки, а я стала королевою Дахрема. Дякувати дядькові, він позбавив мене цього тягаря та мудро керував країною п'ять років. Більше не дозволила хвороба, яка назавжди відібрала його у нас із тіткою. Коли я втратила свого опікуна, до мене почали свататися. Ні, женихи і раніше приходили, але я не збиралася виходити заміж, поки не навчуся правити своїм народом, і дядько погодився з моїм рішенням. Тепер же не було кому захищати мене від настирливої уваги. Тільки і я вже була не дитина, вміла відмовляти. Говорила завжди різко та глузливо - щоб не виникало бажання приходити знову. На жаль, я не знала, що таке стриманість. Це мене й погубило. Хто ж міг подумати, що за непримітною зовнішністю Вілренока ховається могутній чаклун? Моя відмова поцілила у його самолюбство, тому він наклав чари на Дахрем: вся країна - і народ, і природа - заснула зимовим сном. Моє королівство, раніше квітуче та благодатне, перетворилося на країну льоду й холоду. Все це сталося не в одну мить, так що я з острахом спостерігала з вежі, як наближається крижана стіна, аж поки вона не накрила і замок.
  Селарлі замовкла, заново переживаючи весь той жах, однак потрібно було продовжувати розповідь.
  - Бачити, до чого призвела моя норовистість, було ще одним покаранням для мене, і це ж стало моїм порятунком, адже тітка встигла створити власне заклинання. Вона не мала сил розвіяти зимовий сон, але її власна магія десятиліттями шукала того, що зуміє зняти чари мене, а значить, і весь Дахрем. Різними птахами - солов'ями, голубами, чайками і навіть орлами - прилітали ті, хто своїм голосом міг зворушити навіть кам'яне серце. Але лід - не камінь, його виявилося не так просто знищити. Та й не в голосі справа. Ті, хто приходив перед тобою, відступали, коли смерть підбиралася дуже близько до них самих. Ти ж стояв до кінця. Ти щиро хотів мене розбудити, а не тому, що так тобі звеліла магія. Я відчувала, як відступає холод. Як заново почало битися моє серце. Відчувала аромат жасмину, що линув через відкрите вікно. Чула щебетання птахів і радісні вітання слуг. Не тільки я прокинулася, але і природа прокидалася. І мій народ теж. І це все мені - нам! - подарував ти. Я щиро вдячна за порятунок. І віддала б тобі все, що б ти не попросив.
  Усвідомивши, що її слова розійшлися з вчинками, Селарлі зніяковіла, не знаючи, як довести свою щирість.
  - Так чому ж ти сказала, що я - то не я? - запитав Рейвер.
  - Тітка переконала мене, що поки захисник залишається тут, ми в безпеці, але тільки-но ви покинете Дахрем, Вілренок знову нас зачарує. Мій народ і так вже досить настраждався. - Вона зітхнула. - Звичайно, рішення приймала я, тому вся вина за брехню також лежить на мені. Пробачте мені.
  - Але чому ти зізналася?
  - Тому що це неправильно. Вілренок покарав мене за норовистість, я ж спробувала позбавити вас свободи вибору. Ледь ви видужаєте, я забезпечений вас необхідним, щоб повернутися додому.
  - Хіба загроза вже минула?
  Селарлі вперто мовчала.
  - Відповідай! - зажадав Рейвер.
  - Якщо я погоджуся стати дружиною Вілренока, зникне причина карати мій народ. Я королева і це мій обов'язок. Ще раз вибачте, що огорнула ваш розум брехнею. І прийміть мою щиру подяку за порятунок. - Селарлі встала на ноги і низько вклонилася. - Зараз слуга принесе вам їжу. Просіть у нього все, що буде потрібно. Я ж не буду вас більше турбувати.
  Але вона не зробила і кроку, як Рейвер вхопив її за руку. Його долоня, все ще холодна, молила про теплоту, яку могли подарувати її тепла долоня. Селарлі не зуміла відмовити йому в такій дрібниці, адже він зробив для неї так багато.
  - А якщо я залишуся?.. Залишуся з власної волі? Ви будете в безпеці?
  - Так говорить тітка, - злегка знизала плечима Селарлі.
  - Тоді покажи мені своє королівство, допоможи полюбити його. - Ясно-сірі очі молили зовсім про іншу прихильність.
  - Ви, правда, згодні залишитися?! І ніколи не повертатися додому, навіть якщо будете дуже сумувати?
  - Якщо ти хочеш, я залишуся.
  Селарлі посміхнулася й обхопила чоловічу долоню другою рукою - даруючи ще більше тепла та ніжності.
  - Залишайтеся... і обіцяю, ваше серце теж зажадає бути у Дахремі.
  - Тоді я залишаюся. І обіцяю, що ніколи не покину Дахрем.
  Слова, за якими вони сховали свої клятви, були іншими, ніж обіцянки, що в цю мить давали їх серця. І кожен вірив: якщо обітниці були дані - вони обов'язково будуть виконані.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"