Владович Янита : другие произведения.

Пріста - укр.+рус.

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Історія про заздрість та самопожертву.// История о зависти и самопожертвовании.

  Варіант українською мовою.
  *******
  
  З давніх-давен змагалися морський владика та володар суходолу, сини божественного сонця: кожен хотів довести свою силу і перевагу, та не мали вони змоги зустрітися у вирішальному бою, заборонено було битися один на один.
  Тож кожного дня морський бог намагався захопити володіння одвічного супротивника, посилаючи в атаку хвилі безсмертних воїнів під білими пінними стягами, але бог суходолу, як старший брат, завжди відбивав напади, повертаючи собі владу над каменистими та піщаними берегами. Часом терпіння його закінчувалося, і, аби подратувати брата, він ростив кам'яних велетнів - скелі й валуни - прямо посеред моря.
  Одного разу, коли брати зустрілися в небесній обителі свого божественного батька, морський владика, прагнучи якомога болючіше вразити брата, розповів про одне селище на північному узбережжі, жителі якого любили його сильніше від власних батьків і шанували тільки його, забувши інших богів.
  Воно й не дивно, адже мешканці того селища були рибалками, їм судилося звеличувати морського владику, адже він зберігав їхні життя й наділяв їжею. В інших селищах, розташованих далеко від скелястих берегів, шанували бога суходолу, бо лише він вершив їх долі. І не було у тому нічого незвичайного, такою була створена земля.
  Розумів це старший брат, але гострі стріли глузувань досягли своєї мети: вражене самолюбство вимагало покарати кривдника.
  Три дні думав володар суходолу, як би зробити жителів північної села своїми щирими шанувальниками. Нічого сильнішою за страх він не знайшов. Цілу ніч трудився старший брат, роздмухуючи вогонь в одній зі скель біля північного селища.
  Не перші промені сонця розбудили жителів селища, а підземні поштовхи. З жахом покинули люди свої домівки, але оточувала їх лише темна ніч. Коли ж сонячні промені розрізали полотнища хмар, стало видно, як з гострої вершини валить дим, як вихлюпуються червоні іскри гніву й люті. Ще трохи - і поллється лава, яка спалить усе живе на своєму шляху.
  Почув володар суходолу благання людей та зрадів, але не побажав дарувати спасіння, бо жадав, аби жителі селища навіки зреклися морського бога, забули про поклоніння йому.
  Слова промовити легко, проте з ними доведеться далі жити, тому, хоч і боялися люди за власні життя, не поспішали давати необачних обіцянок, звернули свій погляд до прислужниці богів, прісти, благаючи, - а хто і вимагаючи! - знайти відповідь.
  Нічого не кажучи, дівчина кинулася прямо у морі, не дивлячись на холод, від якого враз заціпеніло тіло. Коли, підкорившись її волі, із солоних вод з'явилося дзеркало, пріста заговорила: біди, що спіткали жителів селища, вимога забути віру предків, благання врятувати від неминучої загибелі - слова проникали в дзеркальну поверхню та луною відгукувалися в морських глибинах.
  Пріста все говорила і говорила, як раптом дзеркало перетворилося на піну, що пузирилася на хвилях. Серце дівчини завмерло: невже морської бог відмовився від своїх дітей? Онімілі ноги підкосилися, але хвилі втримали її впевненою, люблячою рукою батька, даруючи таку необхідну підтримку. І надію на порятунок. А наступної миті на поверхню виринула морська діва.
  - Наш владика почув твоє прохання, прісто. Він посилає тобі гострі крижані стріли. - Одну за одною вона поклала їх до прикрашеного перлинами сагайдака. - Ці стріли заморозять вогонь, який розпалив володар суходолу.
  - А щоб ти влучно стріляла, прісто, наш владика також дарує тобі лук, - з глибин виринула ще одна мешканка моря. - Він виготовлений із вогняного корала. Його тятива сплетена із волосся нашої старшої сестри, тому ніколи не порветься.
  - Ось тобі ще рукавиці, виткані з морської трави. Вони захистять від крижаного холоду. Будь обережна, прісто, якщо доторкнешся до стріл голими руками, вогонь твого житті згасне.
  Пріста з побоюванням і повагою прийняла дар, який допоможе врятувати жителів селища.
  - Поспішай, прислужнице богів, крижані стріли не вічні, - в один голос промовили три посланниці морського владики.
  Вони пірнули назад у темну безодню, на прощання плеснувши хвостами по воді, посилаючи хвилю, яка в одну мить винесла прісту на кам'янистий берег.
  Скочивши на коня, дівчина поспішила до вулкана, що прокинувся. Як не намагався зупинити її володар суходолу, - і змушував землю тремтіти, і відводив стежку в іншу сторону, і лякав каменями, що падають, - пріста змогла піднятися на саму вершину.
  Від погляду в жерло, від якого віяло жаром, у неї перехопило подих, але страх, що крижані стріли розтануть, змусив поквапитися. Натягнувши рукавиці, пріста взяла лук. Вклала крижану стрілу й натягнула тятиву - і правда, зроблена з волосся найстаршої морської діви, вона натяглася, не втративши міцності, а після, відпущена на свободу, заспівала, високо й дзвінко.
  Розуміючи, що однієї стріли недостатньо, пріста посилала їх знову й знову. Однак і володар суходолу не бажав здаватися, він підживлював вогонь своєю люттю й обуренням. Лава пузирилася й кипіла, вогняні бризки летіли на всі боки.
  Пріста не помітила, що крапля лави пропалила невелику дірочку на її рукавицях - прямо на великому пальці правої руки. Лише схопивши стрілу, дівчина відчула пекучий холод, немов укол голки. На кінчику якої отрута - вона тремтінням побігла по тілу.
  Вогонь життя загасав. Пріста розуміла це. Прагнучи виконати своє призначення, вона дістала із сагайдака останні стріли - і випустила їх усе разом у лаву, яка підіймалася із жерла вулкану. Як і раніше, зустріч вогню та льоду вивільнила потоки пари, тільки зараз пріста не відчула його пекучу силу - вона більше нічого не відчувала. Як і вогонь ненависті, розпалений володарем суходолу, вогонь її життя згас, розвіявся попелом за вітром.
  Жителі селища були врятовані. Вони ніколи не забували, що морський владика прийшов їм на допомогу. Як не забували, що одна юна душа принесла настільки безцінну жертву заради них.
  Цей вчинок не залишив морського владику байдужим. Він забрав скам'яніле тіло прислужниці богів у свої солоні володіння, де вода, крапля за краплею, насичувала статую. І коли волога добереться до серця прісти, дівчина оживе. Вона знову буде ніжитися в теплих променях сонця, заново довідається, як смакує свіже повітря, пройдеться по зігрітій небесним світилом землі. Але це станеться не скоро - через сотні років, а може, й через тисячоліття.
  Поки ж прісті доводиться лише байдуже спостерігати, як неспішно біжить життя у похмурих і холодних володіннях морського владики. І сподіватися, що воля богів наблизить мить звільнення.
  
  
  ++++++++++++++++++++++++
  ++++++++++++++++++++++++
  Вариант на русском языке.
  ******
  Издревле соперничали морской владыка и властелин суши, сыновья божественного солнца: каждый хотел доказать свою силу и превосходство, но не могли они встретиться в решающем бою, запрещено было сражаться один на один.
  Морской бог, в стремлении показать свою силу, пытался захватить владения извечного противника, посылая в атаку волны бессмертных воинов под белыми пенными стягами, но бог суши, как старший брат, лишь отбивал нападения, - устойчива была его земная твердь - возвращая себе власть над каменисто-песчаными берегами. Порой терпение его заканчивалось, и, чтобы позлить брата, он растил каменных великанов - скалы и валуны - прямо посреди моря.
  Однажды, когда братья встретились в небесной обители своего божественного отца, морской владыка, желая побольнее уязвить брата, рассказал об одной деревеньке на северном побережье, жители которой любят его сильнее, чем собственных родителей, и чтят только его, позабыв остальных богов.
  Оно и не удивительно, ведь жители той деревни все были рыбаками, им судилось превозносить морского владыку, ведь он хранил их жизни и наделял пропитанием. В иных деревнях, расположенных вдали от скалистых берегов, почитали бога суши больше, нежели его младшего брата, ведь это он вершил их судьбы. И не было в том ничего необычного, такою сотворил землю их божественных отец.
  Понимал это старший брат, но острые стрелы насмешек достигли своей цели. Уязвленное самолюбие требовало наказать обидчика.
  Три дня думал властелин суши, как бы сделать жителей северной деревни своими искренними почитателями. Ничего сильнее страха он не нашел. Всю ночь трудился старший брат, раздувая несуществующий прежде огонь в одной из скал возле деревеньки.
  Не первые лучи солнца разбудили жителей деревни, а подземные толчки. С ужасом покинули люди свои жилища, но окружала их лишь ночь. Когда же первые солнечные лучи разрезали полотнища облаков, стало видно, как из острой вершины валит дым, как выплескиваются алые искры гнева и ярости. Еще немного - и польется лава, сжигающая все живое на своем пути.
  Услышал властелин суши мольбы людей и возрадовался, но не пожелал даровать спасение, прежде потребовал навеки отречься от морского бога, забыть о поклонении ему.
  Слова произнести легко, однако с ними придется дальше жить, поэтому, как ни страшно было за собственные жизни, не спешили люди давать опрометчивых обещаний, обратили свой взор к служительнице богов, присте, умоляя, - а кто и требуя! - дать ответ.
  Ничего не говоря, приста устремилась прямо в море, не глядя на холод, враз пронзивший тело. Когда, следуя ее воле, из соленых вод явилось зеркало, приста заговорила: беды, что постигли жителей деревни, требование отречься от веры предков, мольбы спасти от неизбежной гибели - слова проникали в зеркальную поверхность и эхом отзывались в морских глубинах.
  Приста все говорила и говорила, как вдруг зеркало превратилось в пузырящуюся пену. Сердце девушки замерло: неужели морской бог отказался от своих детей? Онемевшие ноги подкосились, но волны удержали ее, уверенной, любящей рукой отца, даруя столь необходимую поддержку. И надежду на спасение. А в следующий миг на поверхность вынырнула морская дева.
  - Наш владыка услышал твою просьбу, приста. Он посылает тебе острые ледяные стрелы. - Она положила их в украшенный жемчужинами колчан. - Они заморозят огонь, который разжег властелин суши.
  - А чтобы ты метко стреляла, приста, наш владыка также дарует тебе лук, - из глубин вынырнула еще одна жительница моря. - Он изготовлен из огненного коралла. Его тетива, сплетенная из волос нашей старшей сестры, никогда не порвется.
  - Вот еще рукавицы, изготовленные из морской травы. Они защитят от леденящего холода. Будь осторожна, приста, если прикоснешься к стрелам голыми руками, огонь твоей жизни погаснет.
  Приста с опаской и почтением приняла дар, который поможет спасти жителей деревни.
  - Поспеши, служительница богов, ледяные стрелы не вечны, - в один голос сказали три посланницы морского владыки.
  Они нырнули обратно в темные пучины, на прощание хлопнув хвостами по воде, посылая волну, которая в мгновение ока вынесла присту на каменистый берег.
  Вскочив на коня, служительница богов поспешила к проснувшемуся вулкану. Как ни пытался остановить ее властелин суши, - и заставлял землю содрогаться, и уводил тропинку в другую сторону, и пугал падающими камнями - приста взобралась на самую вершину.
  От взгляда в пылающее жаром жерло перехватило дыхание, но страх, что ледяные стрелы растают, заставил поторопиться. Натянув рукавицы, приста взяла лук. Вложила в него ледяную стрелу и натянула тетиву - и правда, сделанная из волос самой старшей морской девы, она растянулась до предела, а после, отпущенная на свободу, запела, высоко и звонко.
  Понимая, что одной стрелы недостаточно, приста выпускала их снова и снова. Однако и властелин суши не желал сдаваться, он подпитывал огонь своей яростью и негодованием. Лава пузирилась и кипела, огненные брызги летели во все стороны.
  Приста не заметила, что капля лавы прожгла небольшую дырочку на ее рукавицах - прямо на большом пальце правой руки. Лишь схватив очередную стрелу, почувствовала обжигающий холод, словно укол иглы. На кончике которой яд. Он дрожью побежал по телу.
  Огонь жизни затухал. Приста понимала это. Стремясь выполнить предназначение, она достала из колчана последние стрелы - и выпустила их все разом в приближающуюся лаву. Как и прежде, встреча огня и льда освободила потоки пара, только сейчас приста не ощутила его обжигающую силу - она больше ничего не чувствовала. Как и огонь ненависти, разожженный властелином суши, огонь ее жизни потух, развеялся пеплом по ветру.
  Жители деревни были спасены. Они никогда не забывали, что морской владыка пришел им на помощь. Как не забывали, что одна юная душа принесла столь бесценную жертву ради них.
  Этот поступок не оставил морского владыку равнодушным. Он забрал окаменевшее тело служительницы богов в свои соленые владения, где вода, капля за каплей, насыщала статую. И когда влага доберется до сердца присты, та оживет. Она снова будет нежиться в теплых лучах солнца, заново узнает, каков на вкус свежий воздух, пройдется по согретой небесным светилом земле. Но это произойдет не скоро - через сотни лет, а может, и через тысячелетия. Пока же присте приходится лишь безучастно наблюдать за неспешным течением жизни в мрачных и холодных владениях морского владыки. И надеяться, что воля богов приблизит миг освобождения.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"