Залесский Владимир Владимирович : другие произведения.

The Abstract to The Collection "essays both on studies (in Russia) the Heinrich Schliemann"s life history and on Igor Bogdanov creative career". (In Russian, in English). A diary note. Аннотация к Сборнику "очерки о российском шлимановедении и об Игоре Богданове". (На русском, на английском языках). Дневниковая заметка

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    The Abstract to The Collection "Essays both on studies (in Russia) the Heinrich Schliemann"s life history and on Igor Bogdanov creative career". (In Russian, in English). A diary note. Аннотация к Сборнику "Очерки о российском шлимановедении и об Игоре Богданове". (На русском, на английском языках). Дневниковая заметка.

  The Abstract to The Collection "Essays both on studies (in Russia) the Heinrich Schliemann"s life history and on Igor Bogdanov creative career". (In Russian, in English). A diary note.
  Аннотация к Сборнику "Очерки о российском шлимановедении и об Игоре Богданове". (На русском, на английском языках). Дневниковая заметка.
  
  
  
  В России опубликовано много книг о Генрихе Шлимане. Особенно интерес к Генриху Шлиману усилился после 1991 года, когда встал вопрос о возвращении "Сокровищ Приама" в Германию. (Эта идея до сих пор не реализована).
  
  Самую активную роль в исследовани деятельности Генриха Шлимана и в формировании позиции российской общественности по поводу судьбы "Сокровищ Приама" играл писатель, журналист, переводчик из Санкт-Петербурга Игорь Богданов (1949 - 2010).
  
  За период с 1994 по 2008 год Игорь Богданов опубликовал как минимум пять значительных книг о Генрихе Шлимане:
  
  "Долгая дорога в Трою" (1994) - 206 страниц,
  "Шлиман Г. Дневник 1866 года. Путешествие по Волге / Подготовил к изданию И. А. Богданов. СПб.: Изд-во Гос. Эрмитажа, 1998",
  ""Не привози с собой Гомера...". Письма Е. П. Шлиман Генриху Шлиману" (1998) - 226 страниц,
  "Генрих Шлиман. Русская авантюра" (2008) - 396 страниц,
  "Генрих Шлиман. Торжество мифа" (2008) - 331 страница...
  
  (Полный список работ Игоря Богданова не составлен.)
  
  Эти книги писались на основе исследований, проведенных Игорем Богдановым в России и в других странах.
  
  В 2010 году Игорь Богданов неожиданно умер (во время переговоров в одном из издательств).
  
  Огромный объем архиваных материалов, включенный в книги Игоря Богданова, значительные тиражи этих книг, делают работы Игоря Богданова основой современного российского шлимановедения.
  
  Определенный интерес представляет творческая судьба Игоря Богданова - судьба человека, пришедшего к теме Генриха Шлимана после работы журналистом, переводчиком, писателем, судьба самостоятельного, квалифицированного, успешного (с творческой точки зрения) исследователя.
  
  Игорь Богданов продолжает тему судьбы самостоятельного, независимого, творческого человека в России. Но в России не 19 века, а в России 21 века, - что также до известной степени интересно.
  
  Сборник "Очерки о российском шлимановедении и об Игоре Богданове. Essays both on studies (in Russia) the Heinrich Schliemann"s life history and on Igor Bogdanov creative career" представлен как на русском, так и на английском языках.
  
  Автор смотрит на российское шлимановедение через призму судьбы Игоря Богданова. Автор не претендует на осуществление попытки осветить всех российских исследователей и проанализировать все русскоязычные работы (всех времен), которые были связаны с темой "Генрих Шлиман".
  
  
  14 мая 2021 г. 09:36
  
  
  
  A lot of books about Heinrich Schliemann have been published in Russia. Especially interest in Heinrich Schliemann intensified after 1991, when the question about the return of "Priam's Treasures" to Germany appeared. (This idea has not yet been implemented).
  
  The most active role in researching the activities of Heinrich Schliemann and in shaping the position of the Russial public on the fate of "Priam's Treasures" was played by a writer, journalist, and translator (from St. Petersburg, Russia) Igor Bogdanov (1949 - 2010).
  
  During the period from 1994 to 2008, Igor Bogdanov published at least five significant books about Heinrich Schliemann:
  
  "The long road to Troy" (1994) - 206 pages,
  
  "Schliemann Heinrich. Diary of the year 1866. Journey along the Volga/The preparation for the publication by I. A. Bogdanov. SPb.: Edition of State Hermitage, 1998",
  
  "Don't bring with yourself (the verses of) Homer..." Letters of Ekaterina Schliemann (Lyschina) to Heinrich Schliemann" (1998) - 226 pages,
  
  "Heinrich Schliemann. The risky gamble in Russia" (2008) - 396 pages,
  
  "Heinrich Schliemann. The victory of the myth" (2008) - 331 pages ...
  
  [Publications in Russian]
  
  (A complete list of works by Igor Bogdanov has not been compiled.)
  
  These books were written on the basis of research carried out by Igor Bogdanov in Russia and in other countries.
  
  Igor Bogdanov died unexpectedly in 2010 (during negotiations in one of the publishing houses).
  
  The huge volume of archival materials included in the books by Igor Bogdanov, a significant circulations of these books, make the works by Igor Bogdanov the basis of the modern Russian studies on Heinrich Schliemann"s life history.
  
  Of particular seperate interest is the creative fate of Igor Bogdanov - the fate of a person who came to the topic of Heinrich Schliemann after working as a journalist, translator, writer, - the fate of an independent, qualified, successful (from a creative point of view) researcher.
  
  Igor Bogdanov - by his creative life - continues the theme of the fate of self-acting and thinking, independent, creative person in Russia. But in Russia, not in the 19th century, but in Russia in the 21st century, which is also interesting to a certain extent.
  
  The Collection "Essays both on studies (in Russia) the Heinrich Schliemann"s life history and on Igor Bogdanov creative career" presented in both Russian language and English language.
  
  The author looks at the Russial schliemann studies through the prism of the fate of Igor Bogdanov. The author does not claim to make an attempt to illuminate all the Russial researchers and to analyze all the Russian-language works (of all times) that were associated with the theme "Heinrich Schliemann".
  
  
  May 14, 2021 09:36
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"