У апошнія некалькі гадоў паміж Імперыяй Видессос і яе супернікам Макураном панаваў няпросты свет. Але цяпер Кароль Каралёў Макурана папярэдзіў свае памежныя ўладанні – нават невялікую крэпасць, лордам якой быў бацька Абиварда, – каб яны рыхтаваліся да варварскіх набегаў. Але сам Абивар атрымаў папярэджанне іншага роду: жудаснае прароцтва пра поле, пагорку і ззяючым над морам шчыце.
Не паспела прайсці і час, як яго бацька і яго кароль ляжалі мёртвымі на полі бітвы — у тым самым месцы, якое было прадказана ў бачанні. Абивар паспяшаўся дадому, каб абараніць сваю сям'ю і сваю зямлю. Да яго жаху, самая сур'ёзная небяспека зыходзіла не ад мародерствующих плямёнаў або Видессоса, а ад сталіцы. Карону захапіў малавядомы і прагны бюракрат; законны спадчыннік знік, і ні адзін смяротны не скажа, дзе яго можна знайсці.
Аднак дзіўная лёс Абиварда прывяла яго да караля, і праз небяспекі ён апынуўся на грані велічы – і гібелі!
Гары Галубка
oСкрадзены трон
Гары Галубка
Скрадзены трон
(Смутны час — 1)
АДДАНАСЦЬ:
Да Чырвоным лініях, айцу, і сыну,.
Падзеі, апісаныя ў кнігах «Смутнага часу», пачынаюцца прыкладна на 150 гадоў раней падзей, апісаных у «Аповесці аб Криспосе», і, такім чынам, прыкладна на 650 гадоў раней падзей «Цыклу Видессос».
З зубчастых сцен крэпасці Абивар глядзеў на поўнач, на шырокую тэрыторыю, якую яго бацька, Годарз, трымаў у імя Караля Каралёў. За вёскай, акружаў крэпасць, вялікая частка таго, што ён бачыў, была шэрай і карычневай ад разгару лета; толькі ля ракі Стагоддзе Руд і ў садах, сілкуюцца падземнымі каналамі, званымі лінамі, зеляніна кідала выклік паляны сонцу.
На ўсходзе видессийцы, даўнія ворагі Макурана, шанавалі сонца як сімвал свайго бога. Для Абиварда сонца было занадта ненадзейным для пакланення: летам яно паліла на высакагорнае плато Макурана, а затым амаль знікала ў кароткія халодныя зімовыя дні.
Ён падняў левую руку ў жэсце блаславення, знаёмым яго народу. У любым выпадку видессийский бог быў ілжывым. У гэтым ён быў гэтак жа ўпэўнены, як і ў сваім уласным імя. Бог гаварыў з макуранцами праз чатырох прарокаў: Нарсе, Гимиллу, спадарыню Шивини і Фраортиша, старэйшага з усіх.
«Каго ты там дабраслаўляеш, сынок?» — спытаў ззаду яго грубы, рыпучы голас.
Абивард павярнуўся. «Вітаю вас, бацька. Прабачце, я не чуў, як вы падышлі».
«Ніякага шкоды, ніякага шкоды». Годарз выдаў некалькі складоў смеху, як быццам ён трымаў у сабе толькі абмежаваную колькасць і не хацеў выдаткаваць ўсё адразу. Абивар часам думаў, што яго бацька быў формай, у якую яго самога ўціснулі недастаткова моцна. У іх былі такія ж доўгія прастакутныя асобы; такія ж гордыя насы; тыя ж цёмныя, прыкрытыя павекі пад густымі бровамі; тая ж смуглявая скура і чорныя валасы; нават у апошнія пяць гадоў або каля таго, такія ж бароды.
Але твару Абивара ўсё яшчэ не хапала тых рыс характару, якія гады захаваліся ў рысах Годарза. Зморшчыны на яго шчоках казалі аб смеху і смутку, маршчыны на лбе — аб разважаннях. Па параўнанні з гэтым Абивар здаваўся самому сабе домам, яшчэ не обжитым ў поўнай меры.
На твары Годарза была адна маршчына, якую гады не пакінулі: шнар, прорезавший яго левую шчаку, застаўся ад шамшира хамортского рэйдэры. Гэты знак знік пад яго барадой, але, як канат, акрэслены зелянінай над ім, лінія сівых валасоў паказала яго след. Абивар таксама зайздросціў яму гэтай адзнацы.
«Каго ты бласлаўляў?» — зноў спытаў Годарз.
— Ніхто канкрэтна, бацька, — сказаў Абивард. «Я падумаў аб Чацвёрцы, таму, вядома, я зрабіў іх знак».
«Малайчына, малайчына». Годарз меў звычай паўтарацца. Маці Абиварда, Бурзо, і іншыя жонкі дихкана ўвесь час дражнілі яго па гэтай нагоды. Ён заўсёды ставіўся да гэтага лагодна; аднойчы ён сказаў: «Многія з вас былі б менш шчаслівыя, калі б я не папрацаваў паўтарыць свае клятвы».
Абивард сказаў: «Калі б я папрасіў Чацвярых папрасіць Бога блаславіць якую-небудзь частку гэтых уладанняў у прыватнасці, я мяркую, мне варта было б папрасіць яго прыхільнасці да статкаў».
«Вы не маглі б зрабіць лепш». Годарз пяшчотна ляпнуў Абиварда па плячы. «Мы былі б беднякамі-злодзеямі, качэўнікі забіраюць беднякоў, сынок; без іх мы былі б мёртвыя».
"Я ведаю." У месцах, далёкіх ад ракі, удалечыні ад каналаў зямля была занадта засушлівым, каб большую частку гадоў вырошчваць ўраджай. Гэта тычылася большай частцы высакагорнага плато. Аднак пасля вясновых дажджоў пагоркі і даліны пакрыліся травой і нізкім хмызняком. Дастатковую колькасць цягавітых раслін захоўвалася да канца года, каб даваць корм авечак і буйной рагатай скаціне, коней і вярблюдам. За кошт іх зараблялі сабе на жыццё дихканы — найнізкая ведаць — і ўсе, хто ад іх залежаў.
Годарз пачухаў зморшчаны шнар; хоць яму было шмат гадоў, ён усё яшчэ часам свярбелі. Ён сказаў: «Пакуль вы моліцеся, вы можаце зрабіць тое ж, што і я, і папрасіць Чацвёрку даць нам яшчэ адзін год свету ўздоўж паўночнай мяжы. Можа быць, яны паслухаюць нас дваіх разам; можа быць, яны воля."
Выраз яго твару стала рэзкім. «А можа, і няма».
Абивард пстрыкнуў мовай паміж зубамі. «Гэта так дрэнна?»
«Так, гэта так», — сказаў Годарз. «Сёння раніцай я катаўся верхам, папрацаваў з новым мерином, і сустрэў вершніка, які накіроўваўся дадому ў бок Машиза ад ракі Дегирд. Хаморт зноў заварушыўся, — кажа ён».
— Пасланнік Цара Каралёў? - сказаў Абивар. «Чаму ты не запрасіў яго асвяжыцца ў крэпасці?» «Тады ў мяне таксама была б магчымасць пагаварыць з ім, замест таго, каб пазнаваць навіны з другіх рук», — падумаў ён.
— Так, сынку, так, але ён сказаў мне «няма», — адказаў Годарз. «Сказаў, што яму не хапае часу; ён спыняўся, каб адпачыць толькі ноччу. Навіны для Пероза, Цара Каралёў, былі настолькі тэрміновымі, - сказаў ён, - і калі ён даў іх мне, я мог толькі калыхаць галавой уверх і ўніз і жадаць яму Божага абарона на яго шляху».
"Добра?" Абивар практычна падскокваў ад нецярпення і хвалявання. У яго голасе таксама гучала занепакоенасць; Недалёка ад уладанняў Годарза, недалёка ад фарсанга, маленькі Стагоддзе Руд паварочваў на поўнач і ўпадаў у Дегирд. Мяжа і што жылі за яе стэпавыя качэўнікі былі блізка-блізка.
«Ён даведаўся, чаму плямёны хвалююцца», — шматзначна сказаў Годарз. Пасля яшчэ адной паўзы, якая ледзь не звяла Абиварда з розуму, дихкан працягнуў: «Плямёны хвалююцца, таму што, клянуся Чацвёркай, Видессос іх хвалюе».
"Тут?" - усклікнуў Абивар. «Як такое магло быць?»
Твар Годарза стала суровым; яго шнар, звычайна цямней астатняй скуры, збялеў: лютасць. Але ён трымаў свой голас пад строгім кантролем. «Раўніна Пардраян амаль вечна цягнецца на ўсход. Видессос мог паслаць праз яе амбасада — не хутка, але змог. І, мяркуючы па ўсіх прыкметах, так і зрабіў. Бог, па прычынах, лепш за ўсё вядомым Яму Самому, зрабіў Видессоса багатым золатам. ."
Абивар кіўнуў. У скарбніцы яго бацькі было нямала выдатных видессийских залатых манет. Усе народы свету ўзялі гэтыя залатыя манеты і былі рады ім. Карупцыя і падступства Імперыі Видессос былі намінальнымі ў Макуране, але імперцы захоўвалі сумленнасць сваіх манет. Усё роўна, якой аблічча Автократора ўпрыгожваў аверс манеты, гэта будзе чыстае золата, отчеканенное па цане семдзесят два за фунт.
Макуран чаканіў ў асноўным срэбра. На яго рынках былі добрыя грошы, але мянялы заўсёды бралі прэмію вышэй за іх намінальнага кошту пры абмене на видессийское золата.
«Я бачу, мне няма патрэбы маляваць цябе карцінку на пяску, наогул не трэба», — працягваў Годарз. «Баязлівыя людзі усходу, не маючы нырак змагацца з намі як воіны супраць воінаў, падкупляюць качэўнікаў, каб яны рабілі за іх сваю працу».
«Значыць, яны непадыходныя воіны — яны не лепш забойцаў», — горача сказаў Абивар. «Вядома, Бог адкрые яму пад іх нагамі і кіне іх у Пустэчу, каб яны назаўсёды сталі нічым».
"Хай будзе так." Левая рука Годарза изогнулась ў жэсце, выдатным ад таго, які выкарыстаў Абивард: у жэсце асуджэння бязбожнікаў. Дихкан дадаў: «Яны злыя сабакі, яны не ведаюць касты».
Абивар скапіяваў знак, які выкарыстаў яго бацька. На яго думку, Годарз не мог бы вымавіць больш смяротнай праклёны. Жыццё ў Макуране грунтавалася на пяці кастах: Цар каралёў і каралеўскі дом; жрацы і сем кланаў вышэйшай шляхты; меншыя дваране, такія як касцяк Годарза-Макурана, так яны называлі сябе; гандляры; і сяляне і жывёлагадоўцы, якія складалі асноўную частку насельніцтва.
Сем кланаў і дихканы змагаліся за Караля Каралёў, часам пад яго уласным сцягам, часам пад адным з высокапастаўленых дваран. Абивар не мог сабе ўявіць, каб заплаціць каму-то за тое, каб ухіліцца ад гэтай абавязкі, гэтак жа, як ён не мог думаць аб тым, каб узяць нож і адрэзаць сабе мужчынскае годнасць. Ён страціць яго не больш, чым у тую ці іншую бок.
Што ж, калі б видессийцы былі гандлярамі нават падчас вайны, ведаць плато, напэўна, навучыла б набытых імі качэўнікаў таго, што такое сапраўдная гонар. Абивар сказаў гэта гучна.
Гэта вярнула ўсмешку яго бацькі. Годарз ляпнуў яго па спіне і сказаў: «Калі чырвонае знамя вайны вернецца з Машиза, кроў ад маёй крыві, я думаю, што, хутчэй за ўсё, ты пойдзеш са мной супраць тых, хто хоча нас абрабаваць».
«Так», — сказаў Абивар, а затым зноў гучным крыкам: «Так!» Ён рыхтаваўся да вайны з тых часоў, як быў хлопчыкам, які ледзь дасягнуў грудзей Годарза. Ён навучыўся ездзіць верхам, наносіць ўдары дзідай, вытрымліваць вага даспехаў, валодаць ятаганом, валодаць лукам.
Але Макуран ў апошні час вёў сябе незвычайна міралюбна. Яго ўрокі так і засталіся ўрокамі. Цяпер, нарэшце, у яго будзе шанец прымяніць іх супраць сапраўднага ворага, якога трэба перамагчы. Калі б качэўнікі хлынулі на поўдзень, праз Дегирд, як яны рабілі кожнае пакаленне ці два, яны б забівалі, красці і, што горш за ўсё, разбуралі каналы, так што людзі галадалі б да тых часоў, пакуль падземныя каналы не былі б старанна адрамантаваны.
Смех Годарза быў ціхім і шчаслівым чалавекам, задаволеным сваім сынам. — Я бачу, ты цяпер жа хочаш надзець кальчугу і надзець каску. Да Машиза і назад далёка — мы не выедзем ні заўтра, ні на наступным тыдні. Нават пасля чырвонага сцяга папярэджвае аб вайне, пройдзе яшчэ некаторы час, перш чым армія дойдзе да нас, і мы ўступім у яе шэрагі».
Абивар неспакойна пераступаў з нагі на нагу. «Чаму ў Караля Каралёў няма свайго палаца ў самым Макуране, а не на далёкім схіле гор Дилбат з выглядам на Тысячу Гарадоў?»
«Тры прычыны», — сказаў Годарз, кажучы як педагог, хоць Абивард ўсяго толькі даў выхад раздражняльнасці. «Па-першае, мы, жыхары Макурана, хутчэй за ўсё, будзем верныя нашаму спадару, паколькі з'яўляемся яго крывёю, і, такім чынам, маем патрэбу ў меншым наглядзе. Па-другое, зямля паміж Тутубом і Тибом, над якой сядзіць Машиз, поўная багаццяў: не толькі знакамітая Тысяча гарадоў, але таксама і сельскагаспадарчыя ўгоддзі, больш урадлівыя, чым усё, чым можа пахваліцца плато. І па-трэцяе, Машиз знаходзіцца на сто фарсангов бліжэй да Видессосу, чым плато, а Видессос у большасці выпадкаў важней для нас, чым наша паўночна-заходняя мяжа».
«У большасці выпадкаў так, але не сёння», — сказаў Абивар.
«Не, сёння плямёны Хаморта заварушыліся, па меншай меры, так кажуць», — пагадзіўся Годарз.
«Але хто іх прывёў у рух? Не іх ўласныя правадыры».
«Видессос», — сказаў Абивар.
«Так, Видессос. Мы яе вялікі супернік, гэтак жа як і яна наша. Аднойчы, я думаю, толькі адзін з нас застанецца ў жывых», — сказаў Годарз.
«І гэты чалавек будзе кіраваць светам», — сказаў Абивар. Разумовым поглядам ён убачыў ільвінае сцяг Цара Цароў, лунаў над палацам Видессианского Автократора ў горадзе Видессос, убачыў жрацоў Чатырох Прарокаў, хваліць Бога ў Высокім Храме ілжывым Фоссу.
Аднак абстаноўка сталіцы Видессоса заставалася для яго размытай. Ён ведаў, што мора акружала яго з трох бакоў, і ён ніколі не бачыў мора, нават ўнутранага мора Миласы, у якое ўпадала рака Дегирд. Мора ён уяўляў сабе чым-то накшталт аднаго з салёных азёр, якія былі раскіданыя па плато Макуранер, толькі большага памеру. І ўсё ж яго ўяўленне не магло цалкам ахапіць вадаём, занадта вялікі, каб яго можна было ўбачыць.
Годарз ўсміхнуўся. «Ты думаеш, што мы будзем адзіныя, ці не так? Як і я, сынок, як і я. Дай Бог, каб так было».
«Так», — сказаў Абивар. «Я таксама думаў: калі мы пераможам, бацька, я ўбачу мора. Я маю на ўвазе моры вакол горада Видессос».
«Я зразумеў цябе», сказаў Годарз. «Гэта было б відовішча, ці не так? Ведаеце, я таксама гэтага не бачыў. Але не чакайце, што гэты дзень наступіць у ваш час. Іх мяжа праходзіць з нашай ужо восемсот гадоў. з тых часоў, як горцы Тарпия кіравалі Макураном. Яны яшчэ не разграмілі нас, а мы іх. Аднак аднойчы...
Дихкан кіўнуў, нібы быў упэўнены, што гэты дзень наступіць. Затым, усміхнуўшыся сыну ў апошні раз, ён пайшоў далей па дарожцы, яго паласаты кафтан лунаў у яго лодыжак, час ад часу нахіляючыся, каб пераканацца, што кавалак залатога пяшчаніку надзейна замацаваны на месцы.
Абивард прабыў на дарожцы яшчэ некалькі хвілін, а затым спусціўся па лесвіцы, якая вядзе ва ўнутраны двор крэпасці. Лесвіца была ўсяго ў пару крокаў шырынёй і не мела парэнчаў; калі б пад яго нагамі ссунуўся цэгла, ён мог бы разбіць сабе мазгі аб цвёрдую, як камень, зямлю ўнізе. Цэглу не ссунуліся. Годарз правяраў так жа старанна і старанна, як і ўсё астатняе.
Унізе, у двары, сонца паліла на Абивара з падвоенай сілай, паколькі яно адбівалася не толькі ад сцен, але і апускалася прама. Яго сандалі взметали пыл, пакуль ён спяшаўся да зацененых жылых памяшканняў.
Крэпасць уяўляла сабой грубы трохкутнік, паўтаралі форму скалістага выступу, на якім яна стаяла. Кароткая сцяна на ўсходняй баку цягнулася з поўначы на поўдзень; два іншых, якія ідуць насустрач адзін аднаму знізу і зверху, былі даўжэй і ішлі адпаведна на паўночна-захад і паўднёва-захад. Жылыя памяшканні размяшчаліся ў куце ўсходняй сцяны і той, што ішла на паўночна-захад. Гэта давала ім больш ценю, чым дзе-небудзь яшчэ. Абивард глыбока і шчасліва ўздыхнуў, праходзячы праз драўляную дзверы з жалезнай абліцоўваннем — жылыя памяшканні, вядома ж, адначасова служылі цытадэллю. З-за тоўстых каменных сцен у памяшканні было значна халадней, чым у палаючай печы, у двары. Яны таксама былі нашмат больш змрочнай: вокны, прызначаныя як для абароны, так і для агляду, ўяўлялі сабой проста шчыліны з цяжкімі аканіцамі, якія можна было зачыніць у любы момант. Абивару спатрэбілася некаторы час, каб яго вочы прывыклі да цемры.
Ён ступаў асцярожна, пакуль яны не падышлі. Жылыя памяшканні былі людным месцам. Разам з суетящейся туды-сюды слугой цьвярдыні яму даводзілася сцерагчыся купцоў і сялян, якія, не знайшоўшы бацьку, звалілі на яго свае бяды. Выслухоўваць гэтыя праблемы было адной з яго абавязкаў, але не той, з якой яму хацелася сутыкнуцца прама цяпер.
Яму таксама даводзілася сачыць за дзецьмі на падлозе. Два яго родных брата, Вараз і Фрада, былі ўжо дарослымі мужчынамі, а яго сястра Денак ўжо даўно пайшла ў жаночыя пакоі. Але ўзрост яго зводных братоў вар'іраваўся ад Джахиза, які быў старэйшы за Фрады, да парачкі хлапчукоў, усё яшчэ смактальных цыцкі сваіх карміцелек. Зводныя браты і сёстры ва ўзросце да дванаццаці гадоў дэбашырылі па ўсім памяшканні разам з дзецьмі прыслугі, хлопчыкамі-пастушками і ўсімі, каго яны маглі ўцягнуць у свае гульні.
Калі яны не пераследвалі драконаў, злых чараўнікоў або бандытаў Хаморта, яны гулялі макуранеров і видессианцев. Калі б Видессос загінуў у рэальнасці гэтак жа лёгка, як і ў іх гульнях, валодання Караля Каралёў распасціраліся б на ўсход да легендарнага Паўночнага мора шмат стагоддзяў таму.
Адзін з яго зводных братоў, васьмігадовы хлопчык па імя Парсуаш, ныраў вакол Абивара, замінаючы преследовавшему яго хлопчыку. «Не магу злавіць мяне, не магу злавіць мяне!» Парсуаш усміхнуўся. «Бачыш, я ў сваёй крэпасці, і ты мяне не зловіш».
«Ваша крэпасць сыходзіць на кухню», — сказаў Абивар і сышоў. Гэта дало Родаку, яго другому зводнаму брату, шанец спикировать і забіць. Парсуаш ў жаху ўскрыкнуў.
На кухні на блясе ляжалі аладкі, толькі што выняты з духоўкі. Абивард адарваў ад яго кавалак і засунуў у рот злёгку абпаленыя пальцы. Ён падышоў да кіпячай рондалі, вычерпал з аладкі частка змесціва і сунуў яе ў рот.
«Шарыкі з барановага фаршу і збожжа граната», — радасна сказаў ён пасля таго, як праглынуў.
«Я думаў, што менавіта гэта я і адчуў. Бацька будзе задаволены — гэта адно з яго любімых страў».
«А што б ты зрабіў, калі б гэта было што-то іншае, сын дихкана?»
— спытаў адзін з кухараў.
«Я думаю, усё роўна з'еў», — адказаў Абивард. Кухар засмяяўся. Абивард працягнуў: — Але паколькі гэта тое, што ёсць... Ён адарваў яшчэ адзін кавалак аладкі, а затым зноў напаў на гаршчок. Кухар засмяяўся гучней.
Працягваючы жаваць, Абивар выйшаў з кухні і пайшоў па калідоры, вядучаму ў свой пакой. Паколькі ён быў старэйшым сынам галоўнай жонкі Годарза, ён, нарэшце, атрымаў яго сабе, што выклікала зайздросныя ўздыхі яго братоў і зводных братоў. Для яго палітыка канфідэнцыяльнасці здавалася змяшаным дабром. Яму падабалася мець маленькае асабістае прастору, але ён так доўга жыў без яго, што часам адчуваў сябе да болю адзінокім і сумаваў па цёпламу, ссорящемуся грамадству, якое ён ведаў раней.
На паўдарогі па калідоры яго левая сандалія пачала пляскаць па назе. Ён паглядзеў уніз і выявіў, што страціў бронзавую спражку, якая ўтрымлівала папружка на яго лодыжцы. Ён агледзеўся і нават ўстаў на карачкі, але не знайшоў яго.
«Верагодна, ён зваліўся ў Пустэчу», — прамармытаў ён сабе пад нос. Нязграбным полуконьковым рухам ён дабраўся да дзвярэй, увайшоў у свой пакой і надзеў новую пару сандаляў.
Затым ён зноў выйшаў з пашкоджанай сандаляй у руцэ. Адно з правілаў Годарза, якому, трэба аддаць належнае, ён сам скрупулёзна ішоў, заключалася ў тым, што ўсё, што зламалася, трэба неадкладна рамантаваць. «Няхай адно выслізне, і хутка знікнуць дзве, дзве прывядуць да чатырох, а чатыры — ну, лепш бы не было чатырох, лепш бы не было», — казаў ён.
Калі б з сандалі адваліўся хоць кавалачак скуры, Абивар мог бы ўзяць яго ў стайні і адрамантаваць самастойна. Але каб замяніць спражку, яму давялося наведаць шаўца ў вёсцы, акружаў крэпасць.
Тады зноў у спякоту. Сонца ўдарыла яго, як дубінкай. Пот выступіў у яго на твары, скаціўся па спіне пад мехаватай вопраткай. Яму хацелася б ісці далей; ён бы не адчуў сябе па-дурному, сядаючы на каня. Але калі б яго бацька ўбачыў яго, ён бы ў наступны раз выдаў саркастычна гукі з нагоды таго, што Абивар едзе ў портшезе, як быццам ён быў высокапастаўленым дваранінам, а не проста сынам дихкана. Абивар ішоў.
Пакуль ён праходзіў міма, стражнікі білі прыкладамі копій па цвёрдай зямлі. Ён апусціў галаву, каб адказаць на прывітанне. Затым ён пакінуў крэпасць і адправіўся ў вёску, у зусім іншы свет.
Дома і крамы распасціраліся да падножжа ўзгорка, на якім узвышалася крэпасць, і нават на невялікім адлегласці да плоскай зямлі ўнізе. Некаторыя з іх былі каменнымі, некаторыя з сырцовай цэглы з шырока навісае саламянымі стрэхамі, якія абаранялі сцены ад зімовых бур. Размешчаныя побач з крэпасцю, усе яны здаваліся цацачнымі.
Пагорак быў круты, звілістыя вуліцы і заваленыя камянямі; калі б вы ўпалі, вы маглі б апынуцца ўнізе са зламанай нагой. Абивар перасоўваўся па горадзе з тых часоў, як навучыўся хадзіць пешшу; ён быў упэўнены ў сабе, як горны баран.
Гандляры крычалі аб сваіх таварах на рынкавай плошчы: нут, фінікі, бараніна, жужжащая мухамі, выказванні Чатырох Прарокаў на пергаментных амулетах, якія, як кажуць, валодаюць суверэнітэтам супраць хвароб, як у якасці прафілактыкі, так і ў якасці лячэння; Абивар, чыё адукацыю ўключала ў сябе літары, але не логіку, не задаваўся пытаннем, навошта трэба другое, калі першае было эфектыўным. Пасыпаліся званкі з усёй акругі: нажы, медныя гаршкі і гліняныя, ўпрыгажэнні з шкляных бус і меднай дроту — тыя, што лепей, прыехалі прадаваць у крэпасць, — і яшчэ сотня іншых рэчаў. Пахі былі такімі гучнымі, як і крыкі.
Які-то хлопец трымаў рондаль з запечанай айвой гарачай на навозном вогнішчы. Абивар сторговал яго з пяці медзякоў да трох; Годарз не быў чалавекам, які дазваляў сваім сынам расці непрадбачліва. Айва была гарачай. Абивард хутка знайшоў на зямлі палку, праткнуў ёю рэзкія садавіна і з задавальненнем паеў, накіроўваючыся ў краму шаўца.
Шавец нізка пакланіўся, калі ўвайшоў Абивар; ён не быў дастаткова блізкі па рангу да сына дихкана, каб падставіць шчаку для цырыманіяльнага пацалунку, як магла б зрабіць пара больш багатых купцоў. Абивар адказаў дакладным кіўком і растлумачыў, што яму трэба.
— Так, так, — сказаў шавец. «Пакажыце мне добрыя сандалі, калі ласка, каб я мог падабраць спражку настолькі блізка, наколькі гэта магчыма».
«Баюся, я не прынёс яго». Абивард адчуваў сябе па-дурному і злаваўся на сябе. Хоць Годарз вярнуўся ў крэпасць, ён адчуў на сабе погляд бацькі.
«Мне прыйдзецца вярнуцца і забраць яго».
- О, усё роўна, ваша правасхадзіцельства. Проста падыдзіце сюды і выберыце той, які яму больш за ўсё падыходзіць. Ва ўсякім выпадку, двух аднолькавых няма. Шавец паказаў яму чару, напалову поўную медных спражак. Яны звінелі, пакуль Абивард перабіраў іх, пакуль не знайшоў тое, што хацеў.
Пальцы шаўца спрытна прымацавалі яго да сандалі. Аднак якімі б спрытнымі яны ні былі, на іх засталіся шнары ад шыла, нож, іголкі і цвіка. «Ні адна гандаль не з'яўляецца просты, — казаў Годарз, — хоць некаторым простым людзям так здаецца». Абивар задаваўся пытаннем, колькі болю давялося перажыць шаўца, каб навучыцца сваёй справе.
Ён не таргаваўся з шаўцом так моцна, як з прадаўцом садавіны. Сям'я гэтага чалавека жыла ў вёсцы на працягу некалькіх пакаленняў, як абслугоўваючы жыхароў вёскі, так і дихканов. Ён заслужыў падтрымку свайго начальства.
Паправіць Сандал, Абивар мог бы адразу ж вярнуцца ў крэпасць, ратуючыся ад невыноснай спёкі ў жылых памяшканнях. Замест гэтага ён вярнуўся на базар і купіў сабе яшчэ айву. Ён стаяў, адкусваючы ад яго невялікія кавалачкі, і з усіх сіл стараўся зрабіць выгляд, быццам думае аб таварах, выстаўленых на продаж. На самай справе ён назіраў за маладымі жанчынамі, якія ішлі ад гэтага ларка да гэтаму гандляру ў пошуках таго, што ім трэба.
Жанчыны купецкіх і сялянскіх кастаў жылі з меншымі абмежаваннямі, чым жанчыны дваранства. О, некалькі багатых гандляроў замыкалі сваіх жонак і дачок, пераймаючы сваім багатым, але большасці жанчын з ніжэйшых кастаў даводзілася блукаць па свеце, каб пракарміць свае сем'і.
Абивард быў заручаны з Рошнани, дачкой Папака, дихкана, чыя цытадэль знаходзілася ў некалькіх фарсангах на поўдзень і захад ад крэпасці Годарза. Іх бацькі палічылі гэты шлюб выгадным, і яны былі звязаны адзін з адным яшчэ да таго, як хто-небудзь з іх дасягнуў палавой сталасці. Абивар ніколі не бачыў сваю нявесту. Ён не стане гэтага рабіць да таго дня, калі яны пажэняцца.
Калі ў яго была такая магчымасць, ён назіраў за дзяўчатамі — служанкамі ў крэпасці, дзяўчатамі на вясковай плошчы тут. Калі хто-то злавіў яго погляд, ён прадставіў сабе, што Рошнани падобная на яе. Калі ён заўважыў тую, якая здалася яму непрыгожай, ён спадзяваўся, што яго нявеста не падобная на яе.
Ён скончыў грызці айву і аблізаў пальцы. Ён падумаў аб куплі яшчэ аднаго; гэта дало б яму нагода яшчэ крыху патусавацца на плошчы. Але ён быў адчувальны да свайго вартасці, і кожны раз, калі ён забываў пра гэта, Годарз сачыў за тым, каб яго памяць не належала не надоўга.
Тым не менш, яму ўсё яшчэ не хацелася вяртацца ў крэпасць. Ён натхнёна пстрыкнуў злёгку ліпкімі пальцамі. Годарз паведаміў яму масу цікавых навін. Чаму б не даведацца, што прадказаў стары прадказальнік Таншар аб сваім будучыні?
Дадатковым стымулам да гэтага курсу было тое, што дом Таншара знаходзіўся побач з рынкавай плошчай. Абивар ўбачыў, што аканіцы ў доме старога былі шырока расчынены. Ён мог бы ўвайсці, паваражыць на лёс і працягваць разглядаць мясцовых жанчын, не робячы пры гэтым нічога хоць колькі-небудзь недастойнага.
Дзверы ў дом Таншара знаходзілася з боку, процілеглай плошчы. Як і аканіцы, яна шырока расчыніліся, каб паказаць, што варажбітка адкрыта для спраў, і каб даць яму магчымасць скарыстацца любым ветрыкам, які Бог вырашыў паслаць.
Аднаго Таншар вызначана не зрабіў: ён не выкарыстаў прароцкі дар, каб разбагацець. Яго дом быў строга ахайным і чыстым, але обставленным быў толькі моцна патрапаным нізкім сталом і парай плеценых крэслаў. Абивар падумаў, што ён бы не стаў гэтым займацца, калі б яму не трэба было забяспечваць камфорт сваіх кліентаў.
Толькі раскіданыя валасы ў барадзе Таншара ўсё яшчэ былі чорнымі, з-за чаго яна нагадвала снег, злёгку прысыпаны сажай. Катаракта затуманіла левы вачэй варажбіткі. Правы, аднак, усё яшчэ ясна бачыў. Таншар нізка пакланіўся. «Тваё прысутнасць робіць гонар майму дому, сын дихкана». Ён паказаў Абивару на менш ганебнае крэсла, прапанаваў яму кубак віна і фінікавыя аладкі, салодкія з мёдам і аздобленыя фісташкамі. Толькі пасля таго, як Абивард паеў і выпіў, Таншар спытаў: «Чым я магу табе служыць?»
Абивар патлумачыў, што ён пачуў ад Годарза, а затым спытаў: «Як гэтая навіна паўплывае на маё жыццё?»
«Вось, давайце даведаемся, удостоит Бог адказу». Таншар падсунуў сваё крэсла бліжэй да крэсла Абивара. Ён падцягнуў левы рукаў кафтана, зняў з сябе срэбны бранзалет, які каштаваў, верагодна, столькі ж, колькі яго дом, і ўсё, што ў ім, разам узятае. Ён працягнуў яго Абивару. «Трымай адзін бок, пакуль я іду ў іншую. Паглядзім, ці дадуць мне чацвёра прарокаў хоць на імгненне частку сваёй сілы».
Нарукавную павязку ўпрыгожвалі бюсты чатырох прарокаў: юнага Нарсе з ледзь прарослай барадой; Гимиллу-воін, моцнае твар, пакрытае шнарамі; Шивини, падобная на маці кожнага; і Фраортиш, старэйшы з усіх, з вачыма, напоўненымі бліскучымі бруямі. Хоць срэбны бранзалет толькі што зляцеў з рукі Таншара, на навобмацак ён быў прахалодным, амаль халодным.
Варажбітка зірнула на саламяны дах свайго маленькага катэджа. Погляд Абиварда прасачыў за позіркам Таншара. Усё, што ён бачыў, было саломай, але ў яго склалася дзіўнае ўражанне, што Таншар глядзеў прама праз дах на дом Бога на далёкай баку неба.
— Дай-ка я пагляджу, — прамармытаў Таншар. «Можа табе спадабаецца, дай мне паглядзець». Яго вочы пашырыліся і пільна паглядзелі, цела напружыўся. Левую руку Абивара, тую, што трымала нарукаўнікі, паколвала, нібы яна раптам заснула. Ён паглядзеў уніз. Маленькі залаты святло скакаў ўзад і наперад ад аднаго выявы Прарока да іншага. Нарэшце ён спыніўся на Фраортише, старэйшым з усіх, і яго карых чорныя вочы на імгненне здаліся жывымі, калі яны ўтаропіліся на Абиварда.
Гучным, моцным голасам, зусім не падобным на яго ўласны, Таншар сказаў: «Сын дихкана, я бачу шырокае поле, якое не з'яўляецца полем, вежу на ўзгорку, дзе гонар будзе заваяваная і страчана, і срэбны шчыт, зіхатлівы папярок вузкае мора».
Святло ў серабрыстых вачах Фраортиша патух. Таншар рэзка ўпаў і, здавалася, прыйшоў у сябе. Калі Абивар вырашыў, што варажбітка цалкам вярнулася ў свет хісткіх плеценых крэслаў і дзіўнай гамы пахаў базару, ён спытаў: «Што значыць тое, што вы мне толькі што сказалі?»
Магчыма, Таншар яшчэ не вярнуўся ў рэальны свет: яго здаровы вачэй выглядаў такім жа пустым, як той, які затуманіла катаракта. «Я перадаў прароцтва?» — спытаўся ён ціхім і няўпэўненым голасам.
— Так, так, — нецярпліва сказаў Абивар, паўтараючы тое ж самае, што і яго бацька. Ён вярнуў Таншару вымаўленыя ім словы, з усіх сіл стараючыся вымавіць іх такімі, якімі ён іх пачуў.
Варажбітка пачатку было адкідвацца на спінку крэсла, але потым адумаліся, паколькі яно зарыпела і зашуршало пад яго цяжарам. Ён узяў у Абивара бранзалет і зноў надзеў яго на сваю пакрытую пергаментам руку. Здавалася, гэта надало яму сіл. Павольна ён сказаў: «Сын дихкана, я нічога з гэтага не памятаю і не гаварыў з табой. Хто-то-што-то выкарыстаў мяне як інструмент». Нягледзячы на гарачую духоўку, ён дрыжаў. «Вы ўбачыце, што я не малады. За ўсе гады, што я распавядаў аб тым, што можа мяне чакаць наперадзе, такое здаралася са мной за ўсё двойчы».
Валасінкі на руках Абивара і на патыліцы ўсталі дыбам. Ён адчуваў сябе захопленым чым-то значна вялікім, чым ён быў. Ён асцярожна спытаў: «Што адбылося гэтыя два разы?»
«Адзін з іх быў худым караванщиком прыкладна ў той час, калі ты нарадзіўся», — сказаў Таншар. «Ён быў худым, таму што быў галодны. Ён сказаў мне, што я прадбачыў для яго груды срэбра і каштоўных камянёў, і сёння ён багаты Машизом».
"І іншыя?" – спытаў Абивард.
На імгненне ён падумаў, што Таншар не адкажа. Выраз твару варажбіткі было накіравана ўнутр сябе, і ён выглядаў старым-старым. Потым ён сказаў: «Калі-то я сам быў хлопчыкам, ведаеце, хлопцам, у якога нявеста збіралася нарадзіць яму першынца. Яна таксама прасіла мяне глядзець наперад».
Наколькі Абивару было вядома, Таншар заўсёды жыла адна. "Што ты бачыў?" — спытаў ён амаль шэптам.
— Нічога, — сказаў Таншар. «Я нічога не бачыў». Абивар зноў задумаўся, ці будзе ён працягваць. Нарэшце ён гэта зрабіў: «Чатыры дні праз яна памерла падчас родаў».
«Божа, дай ёй супакой». Словы здаваліся пустымі ў роце Абивара. Ён паклаў руку на костлявое калена Таншара. «Адзін раз на карысць, адзін раз ва зло. А цяпер я. Што азначае тваё прадказанне?»
«Сын дихкана, я не ведаю», — адказаў Таншар. «Я магу толькі сказаць, што гэтыя рэчы ляжаць у вашым будучыні. Калі, дзе і з якім эфектам, я не магу здагадацца і не буду хлусіць, сцвярджаючы, што магу. Вы выявіце іх, або яны вы, у залежнасці ад таго, як Бог вырашыць разгарнуць субстанцыю. свету».
Абивард дастаў тры срэбных каўчэга і ўклаў іх у руку варажбіткі. Таншар сапхнуў іх адзін з адным, затым паківаў галавой і вярнуў іх. «Прапануйце гэта Богу, калі вам гэта заўгодна, але не мне. Я не казаў гэтых слоў, незалежна ад таго, прыйшлі яны праз мяне ці не. Я не магу прыняць за іх вашу манету».
— Пакіньце іх, калі ласка, — сказаў Абивард, аглядаючы чысты, але пустынны домік. «На мой погляд, ты маеш патрэбу ў іх больш, чым Бог».