Bugarow Ivan : другие произведения.

B03. Sladkijat Apokalipsis -- Copy Me Please -- in Bulgarian

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Tozi material e posveten na zaleza na nashata civilizacija, v koeto nie me vjarvame osobeno, zashtoto tova ne se useshta kato zagivane, tja /_mirishe_/ dobre, obache tova e zalez, koeto e ochevidno za tezi, koito se zamisljat za tova. Taka che az shte objasnja zashto tova e taka, v kakvo to osnovno se izrazjava, i kakvo bi bilo dobre da napravim, ako tazi ideja ne ni haresva osobeno.


-->
===>*_SLADKIJAT APOKALIPSIS (Ese Za Dneshnata Zagivashta Civilizacija)_*
-->
==>*_Ot Ivancho Jotata, izvesten oshte kato Ochnavi Atatoj, Ivan Bugarov, Jotabash Gjaurdzhi, Nostradamus Buladamus, i pod drugi kloning imena_*
-->
-->*_-_Rezjume_-_*: Tozi material e posveten na zaleza na nashata civilizacija, v koeto nie me vjarvame osobeno, zashtoto tova ne se useshta kato zagivane, tja /_mirishe_/ dobre, obache tova e zalez, koeto e ochevidno za tezi, koito se zamisljat za tova. Taka che az shte objasnja zashto tova e taka, v kakvo to osnovno se izrazjava, i kakvo bi bilo dobre da napravim, ako tazi ideja ne ni haresva osobeno. Obache tozi pyt, za raznoobrazie, ili zashtoto vie, gospoda, kato pravilo, ne obichate osobeno strukturiranite neshta, te izglezhdat skuchnichki za vas, az njama da strukturiram materiala, tova shte e taka, razkaz, bljanove, igra na vyobrazhenieto, takiva neshta.
-->
-->[ The -_idea for illustration_- is in placing of one picture in a frame under the title and the author, which has to be square and probably 450 x 450 pixels (because I use usually 525 x 725 for the cover and then multiply by 3, when necessary). The picture is better to be painted in colours and looks as follows: on the left part and above is shown hanging fly paper with some things on it, supposedly caught flies, but on the right of it is placed (part of) a magnifying glass, and is seen that these things are, in fact, human beings; it has to be shown one person nearly whole and parts of some others, the sex is not important (i.e. there are men, women, and children). The idea is that the consumer society just catches us and we are stuck in it. This is all, and the same picture is used for the variants in all languages. ]
-->
-->Az dojdoh do idejata za tozi material prevyrtajki v glavata si dumata apokalipsis, kydeto /_apo_/- (apo-) e predstavka v staro-gryckija, za kojato se kazva, che oznachava nazad, no az mislja, che idejata tuk e po-skoro za njakakvo dvizhenie napred, predvid na njakakvo kopane, kato s motika, za da napravim stypalo napred. Tova bi trjabvalo da e taka, zashtoto /_dopo_/ v italianskija znachi nazad, i samo /_po_/ v latinskija (a i v ruskija) kato sykrashtenie ot /_podex_/, znachi neshto blizko do zemjata, koeto nosi v sebe si syshtata ideja, ako si predstavite che ste hodili na ... chetirite si krajnici i posle ste sednali na vashite /_derriere_/-zadni-chasti (i taka natatyk, az shte se staraja da ne zadylbavam osobeno v podrobni etimologichni objasnenija). V edin ciklichen proces ne bi trjabvalo da ima goljama razlika mezhdu dvizhenieto v edna posoka ili v negovata protivopolozhna, i tuk mozhe da se podrazbira otstypvane nazad s ogled da vidim po-dobre obekta, ili che se vryshtame nazad kym njakakyv pyrvozdanen haos, no az imah predvid tova kopane i pravene na stypala poradi arabskata duma /_hap /ap_/ kato parche (a ottam i hapche v bylgarskija), t.e. nie sme se opitvali da othapem parche ot tova /_kalo_/ neshto. No tuk e vazhen korena na dumata, ne predstavkata, a az dylbah v tozi /_kalo_/-koren navjarno oshte predi chetvyrt vek i stignah do izvoda, che tova mozhe da oznachava kakto neshto hubavo, /_taka i_/ neshto losho, zavisi koga. I ot kakvo zavisi tova togava? Ami, vsichko zavisi ot tova kak nie gledame na metamorfozata na neshtata, zashtoto razlozhenieto e neshto losho, no syshto taka i hubavo, tova e neshto neizbezhno, nuzhno.
-->Tova sa dialekticheski razsyzhdenija, koito horata v dneshno vreme ne pravjat, no trjabva da pravjat -- ako me pitate. Ta osnovanijata za tova znachenie na kalo-korena sa slednite: ot edna strana bylgarskata duma "kal", kojato oznachava samo neshto tinesto, obiknovena mrysotija, ama na ruski syvsem syshtata duma znachi direktno ... izprazhnenija, fekalii, kydeto poslednoto pyk e na latinski, a tam dumite sa doshli ot starite gyrci, taka che neshtata njama kak da ne sa svyrzani; posle, ot druga strana, ima mnogo dumi ot tozi koren sys znachenie na neshto hubavo, kato: kalejdoskopa, gryckata /_kalimera_/ kato dobyr den, tjahnata muza Kaliopa, kalanetikata, turskija i bylgarski /_kalaj_/ kato hubav i lyskav metal, i drugi. No mozhe da se citira syshto i indijskata boginja Kali, kojato e boginja, ama na podzemnoto carstvo. I sys vsichki tezi dylgi objasnenija az iskam da kazha, che apokalipsisa tova e dvizhenie kym mrysotijata i fekaliite, tova e razlozhenie, ili che nie iskame da go zahapim. Do shodni idei mozhe da se stigne ako se pokopae i okolo arabskija kef (/_kef /kief /kaif_/) kato goljamo udovolstvie, kydeto e ruskija kefir (schitam az, a navjarno i grada ... Kiev), no syshto i sanskritskija /_kaphas_/ kato tinja, utajki (ili togava persijskija /_kaf /kafa_/ kato pjana, smetanilka). Toest nie obichame mrysotiite, nie znaem, che te sa mrysni, no vypreki tova gi obichame.
-->I apokalipsisa, ili naj-malkoto pyrvite stypki kym nego izglezhdat obshto vzeto hubavi, nie imame tolkova mnogo neshta, che se chudim i se maem koe ot tjah pyrvo da izhvyrlim na bokluka, obache tova ne e mnogo umno. To ne e mnogo umno, zashtoto edno neshto e da pravim estestvena kal-mrysotija, i syvsem drugo neshto e da proizvezhdame neshta, koito ne stavat na kal ili fekalii. Az obiknoveno obicham da pravja razlika mezhdu: ekologichno /_chista mrysotija_/, i ekologichno /_mrysna chistotija_/! Po syshtija nachin mozhe da se pravi razlika mezhdu nuzhno razlozhenie i losho razlozhenie (na obshtestvoto kato cjalo). Tuk problemite ne sa samo v kachestven aspekt, no syshto i v kolichestven, v stepenta ili proporcijata, i tyj kato nikakyv bog, syshtestvuvasht ili ne, ne ni kazva koe e pravilno i koe ne e, to se okazva nuzhno takyv umen chovek kato men -- koeto se poznava pone po tova, che men /_ne_/ me cenjat v mojata varvarska strana (ili po-tochno, che me ocenjavat priblizitelno na 3 avtobusni biletcheta na den, kakto az veche razjasnjavah v drugi materiali), zashtoto v takiva strani se cenjat i haresvat, ot gledna tochna na oficialnite instancii, no taka syshto i na masite, hora s kolkoto se mozhe po-malko akyl (za da mozhe nashite demokratichni upravnici po-lesno da gi budalkat) -- da se vpusne v populjarni objasnenija na ochevidni neshta.
-->No neka pogovorja malko za bokluka. Kogato az bjah mlad, predi polovin vek, neshtata koito izhvyrljahme na bokluka bjaha samo estestveno razlagashti se (kato kartofeni obelki, ili dineni kori, ili neshto veche razlagashto se), no sega chastta na tozi vid bokluk, kojto i bi trjabvalo da e istinskija bokluk, e a priori 10 % ot vsichkija, kojto nie izhvyrljame. Nie znaem tova, vzemame njakakvi merki, no te sa, kakto se kazva, kapka v moreto. Taka naprimer, v mojata bedna Bylgarija, v stolicata Sofija, v momenta, syshtestvuvat boklukchijski kofi /_uzh_/ za razdelno sybirane na otpadycite, koito sa, obyrnete vnimanie, za hartija, plastmasi, i metal, koito sa, ili bi trjabvalo da sa, obekti na /_syvsem_/ razlichen proces na prerabotka i /ili unishtozhenie. I na nikogo ne mu puka za tova, imam predvid oficialno. No neoficialno nashite cigani (tuk sigurno te) zapochnaha da provezhdat razdelno sybirane, te se razdeliha na grupi (v syotvetstvie s tjahnata "specialnost" ili predpochitanija, ili pazarni mehanizmi, ne znam tochno) i obikaljat vseki den boklukchijskite kofi. Tezi, koito sa stignali do izvoda, che plastmasite sa naj-lesno transportiruemi i otnositelno dobre zaplashtani, vpregnaha njakakvo staro konche ili magarence v primitivno konstruirana karuchka s visoki bortove (dazhe s mrezha) i pravjat chesto takiva obikolki, za da vyrshat nuzhnata rabota (i nikoj i edno "mersi" dazhe ne im kazva). Bez ciganite nie sme gotovi da pogrebvame /_vyzduha_/ v butilkite v zemjata bez dori da ni migne okoto.
-->No tova ne e vsichko, edin narastvasht procent ot bokluka systavjat drehite i raznite tykani, bez da spomenavame razlichnite kuhnenski pribori, dazhe lekite koli, i stroitelnite otpadyci. Ot edna strana -- zashtoto az sym mislil po vyprosa -- njakoj mozhe da kazhe, che tova e syshtija metod, kojto nashija mil Djado Gospod, ili prirodata, izpolzuva, Toj /tja proizvezhda hiljadi i milioni pyti poveche neshta ot neobhodimoto (vzemete za primer broja na ... spermatozoidite), i ostavja ostanalite biologichni organizmi da namerjat njakakyv nachin da gi izpolzuvat. Da, OK, obache tezi estestveni neshta se razlagat sami, v prirodata vsichko se izpolzuva ot njakogo ili ot neshto, dokato nie oshte ne sme otkrilo bakterii, koito da jadat plastmasata, ili mazilkata, ili dyrvoto, ili metalite; zheljazoto po princip korodira, no nie ne izpolzuvame veche takiva chisti metali, elektronnite chipove nadali korodirat. V izvestna stepen, mislja az, tuk situacijata e shodna s nekropolite, koito se stremjat da stanat po-golemi ot akropolite (i sigurno shte stanat, sled njakolko veka). I nie ne samo ne sybirame bokluka kakto tova trjabva da se pravi, nie i proizvezhdame /_specialno_/ vse poveche i poveche ambalazhni opakovki, otkolkoto e neobhodima, za da izlyzhem s neshto lekovernite kupuvachi.
-->No bi bilo inache, ako se bjahme nauchili da pravim razpadashti se, da rechem, stolove, koito sa dostatychno zdravi za da izdyrzhat edin normalen chovek (kojto ne e po-tezhyk ot 120 kg.), no koito ostaveni na otkrito pri pyrvija dyzhd shte se prevyrnat v njakakva pulpova masa, kojato dazhe shte natorjava pochvata, taka che domatite ni (ili kakvoto tam si gledame) shte rastat po-edri i po-byrzo. Ili neshto ot tozi sort vmesto tenekijkite, ili oshte butilki, systojashti se ot presovan /_tor_/ pyhnat mezhdu dva tynki sloja plastmasa, kojto shte se razlaga po tozi nachin sled lekichko potyrkvane ili pregyvane ili kysane. Takiva neshta njama da sa mnogo ustojchivi i shte sa ujazvimi, no te shte bydat dobri za prirodata (-Bog). Drug nachin e da vryshtame ambalazha i da go izpolzuvame povtorno, ili pyk da go razrushavame centralizirano, no ne taka, kakto tova se pravi sega, prakticheski bezplatno, a sreshtu njakakva prilichna cena (nad 10 % ot stojnostta na produkta, che ponjakoga i do polovinata, kolkoto tja dejstvitelno struva, ama samo kogato kupuvate produkta). Vryshtaneto e svyrzano s raznasjane na tezhesti, koeto horata ne obichat, no nie zabravjame da mislim za prirodata (taka kakto chesto zabravjame i za partnjora kogato praktikuvame njakoi amurni dejnosti).
-->No nie ne samo ne se dvizhim v nuzhnata posoka, nie specialno se dvizhim v nepravilna posoka, kakto kazah, ako tova nosi pechalbi. Taka naprimer edno pone kym 95 % ot otpechatanite reklami sa nenuzhni, njakoi hora gi hvyrljat oshte okolo poshtenskite kutii, a drugi malko po-kysno, i samo kym 5 % ot horata, ochevidni moroni ili izkukurigali, gi chetat, i mozhe bi edno 10 % /_pretendirat_/, che ne gi chetat, ama vse pak hvyrljat po njakoj begyl pogled na tjah; obache 10 % tova e neshto znachitelno za magazinite. Ako horata bjaha dejstvitelno misleshti syshtestva az bih predlozhil da se postavjat vyv vseki /_vhod_/ na golemite blokove, ili inache zad styklo v njakakvi budki, TV ekrani s golemina, da rechem 10 x 15 i do 20 x 30 sm., koito v dneshno vreme biha struvali ne chak tolkova mnogo, i biha mogli da bydat izplateni sys syvmestnite usilija na blizkite golemi supermarketi, kydeto te biha mogli da pokazvat kakvoto si iskat, i kojto projavjava interes bi mogyl da pogledne reklamite i cenite. Da, razbira se, samo che nie sme samo /_sposobni_/ da mislim, no go pravim naj-nakraja, sled kato sme /_izcherpali_/ vsichki nerazumni nachini za postigane na celta, taka che az njama da predlagam tova. Az imam chuvstvoto, che nie shte zapochnem da pozvoljavame na klientite da strojat dazhe i /_kyshti za ednokratna upotreba_/, koito shte mozhe da se izpolzuvat njakolko noshti (ili pyk meseci) i shte se ostavjat da se razpadat njakak-si v techenie primerno na edna godina.
-->Tova mozhe da byde napraveno, predpolagam, s izpolzuvane na njakakyv vtvyrditel, i kogato se prysne malko ot njakakvo flakonche vyrhu kupchina pryst, ili oshte po-dobre pjasyk, dostatychno navlazhnen, i cjalata tazi masa shte se vtvyrdi sled 2-3 chasa i shte stoi taka 2 meseca, pri normalni atmosferni uslovija. I okolo 100 g. ot tozi vtvyrditel shte byde dostatychno za njakakva baraka, 200 g. za ednoetazhna kyshta, i ot 3- do 4- stotin grama za dvuetazhna takava (samo ako e s basejn to togava shte otkara i do poveche ot edin kilogram, a?). Togava osnovnija problem shte byde izravnjavaneto na zemjata, sled koeto se pravjat naduvaemi vynshni i vytreshni steni s njakakva krachna pompa, i mezhdu tjah se slaga tretiranata s vtvyrditelja zemja-ili-pjasyk-ili-chakyl, chaka se 2-3 chasa i prez tova vreme se slaga pokriva ot plastmasa i ... lista na dyrveta (primerno), i vie ste gotovi da spite tazi nosht i v sledvashtite njakolko na kupchina prjasno okoseno seno; prekarvaneto na voda i tok, kakto i na otvodnata kanalizacija, mozhe veche da vi ochakvat, ako tova e neshto kato ploshtadka za piknici. Tova vi se struva kato fantastika, a? E, to e taka, no koj znae kakva shte byde moshtta na stroitelnata industrija sled edin vek (sled kato nie mozhem sega da si govorim s kolegata ot nasreshtnoto bjuro s pomoshtta na kletychen telefon, izprashtajki i priemajki signali ot kosmicheskoto prostranstvo)? Nie mozhem lesno da stignem do tova, samo ne i do namirane na pytishta za izpolzuvane na starite kyshti, ili kuhnenskite pribori, ili peralnite mashini, ili lekite koli, ili kafevarkite (ili dazhe starite prijateli).
-->No hora, da se izhvyrlja edna, primerno, kafevarka sled dvugodishna sluzhba, kogato tja mozhe da izkara edno 15 godini, e syshtoto kato da izgonite ... svoite deca kogato te navljazat v tinejdzhyrskata vyzrast (zashtoto 1/7 tova sa priblizitelno 12 godini, ako zhiveem po 80-tina godini); ili ako ne e chak syvsem syshtoto, to situacijata e dosta shodna. Neshtata mozhe i da njamat dusha, no te sa materializacija na choveshkija /_trud_/, tova e ochevidno, i po tozi nachin vie izhvyrljate na vjatyra 6/7 ot vashija /_zhivot_/, tyj da se kazhe, vie priznavate, che tova, koeto ste pravili, ste go pravili bez nuzhda, vsichko tova e bilo naprazno! I nie dejstvitelno izhvyrljame neshta kogato te sa otrabotili priblizitelno 1/5 do 1/10 ot prodylzhitelnostta na izpolzuvaneto im. I mozhe bi az ne sym prav po vyprosa za dushata, mozhe bi te ja imat, kakvo ako ja imat, a? A syshto i rastenijata i zhivotnite, te trjabva da imat njakakva dusha. Zashtoto kakvo e tova dusha, a? Tova sa osnovnite principi na syshtestvuvaneto na neshto, ili njakakyv vid pamet, a te syshtestvuvat, razbira se, i zapomnjat po njakakyv svojstven na tjah nachin. Az sym ateist, kakto kazah, i ne vjarvam v Boga, oshte poveche v njakakvi dushi na trevite i kamynite, no znaete li kakvo az pravja veche njakolko godini s njakoi rastenija, koito si gledam na balkona na petija etazh? A-a, az sym si haresal edna pejka na edna avtobusna spirka, i otnasjam tam periodichno (mozhe bi 10-tina pyti v godinata) njakoi razsadi na podpravki i gi ostavjam tam i njakoj gi vzema. Tova e edin ot nachinite mi za /_sabotirane_/ na pazarnata ikonomika, az iskam da dam neshto na horata bez da im iskam pari. I ponjakoga az synuvam, che sym otishyl v raja i tam tozi Petronimus ili njakoj drug mi kazva: A-a, vizh kakvo, Jotata-Atatoj, ti si ubil 17 rastenija -- vizh tuk, tova e pocherka na samija Bog -- sledovatelno tebe njama da te ... duhat nashite dami -- zashtoto na men, priznavam, tova mi e naj-goljamoto zhelanie, dazhe i da ne e ot samata Deva Marija, to togava ot njakoja druga sveta devstvenica -- vseki pyt kogato tova ti se priiska, ne, Bog kaza, che ne po-chesto ot vednyzh v sedmicata, pone v pyrvite 100 miliona godini. I tova shte razvali celija kef ot moja prestoj v raja, siguren sym.
-->E, az se sheguvam, plytskite udovolstvija kogato chovek e vyv forma na chista ideja e neshto dosta symnitelno -- ama tova ne e moja rabota, tova e grizha na Djado Gospod da napravi tova vyzmozhno -- no vyprosa e v tova, che kakto chovek se otnasja kym veshtite, po podoben nachin toj se otnasja i kym horata kraj nego, toj misli, che i te sa za ... /_ednokratna upotreba_/! I ako te njamat dusha, to nie trjabva da imame, zaedno s nashite navici, a chovek svikva s dadena dreha, sys stola si, s bjuroto, ili s otvertkata, ako shtete, taka che ot kakyv zor toj trjabva da se lishava ot neshto poznato v imeto na ... po-dobrata eksploatacija, v krajna smetka? Zashtoto modela na povedenie, kojto nie imame, polozhitelno e /_nemoralen_/, no nas ni karat da go sledvame zashtoto kupuvajki poveche neshta, bez znachenie dali shte gi izpolzuvame posle ili ne, tova ni kara da rabotim po-uporito, s ogled na tova da imame pari za da si kupuvame takiva neshta -- elementarno, be Uotsyn. Da, samo che tova /_ne ni pravi po-shtastlivi_/ -- koeto me kara da leja sylzi za tova glupavo chovechestvo (ako az ne bjah tolkova umen, che da razbera, che ako vsichki bjahme umni, to togava nie shtjahme da vodim mnogo ... skuchen zhivot -- do koeto az mozhe da se vyrna po-kysno, ako ne zabravja za tova). Zashtoto kakvo e shtastieto, hora, tova e neshto, koeto silno zavisi ot zhelanijata i ot vyzmozhnostite ni, taka che, kakto oshte drevnite gyrci sa kazvali, syshtestvuvat dva nachina da napravish njakogo shtastliv, ili kato mu (ili `i, estestveno) davash vsichko, koeto toj iska, ili zastavjajki go da iska po-malko otkolkoto toj zhelae (slagajki razni prepjatstvija na pytja mu). Smeshno ili ne, no tova e psihologicheski dobre objasnimo, i pri komunizma nie imahme mnozhestva prepjatstvija za nashite zhelanija i po silata na gorekazanoto bjahme, v izvestna stepen, /_po_/-shtastlivi otkolkoto sme sega, kogato njamame drugi prechki osven nuzhnite pari.
-->I obyrnete vnimanie, che ako vie poluchavate vsichko, koito vi se iska, to togava vie zapochvate da iskate poveche -- ako ne po drugi prichini, to pone za da ustanovite kolichestvoto, koeto mozhe da iskate i da imate --, dokato ako vie imate problemi za udovletvorjavane na zhelanijata si to vie zhiveete po-umereno a umerenostta e kvintesencijata na mydrostta, spored men (makar che, kakto predpolagam, tuk az "preotkrivam koleloto"). Tezi misli mi napomnjat edin star anekdot, kojto az bjah chuval v Rusija v godinite na totalitarizma. Toj e za edin gruzinec, kojto svalil edna leka zhena i ja zavel v doma si, kydeto tja, kato dobra profesionalistka, znaejki svojata chast ot biznesa, se sybljakla byrzo i se mushnala pod zavivkata na krevata v ochakvane na nego. Samo che toj, kato vidjal tova, i `i kazal: stavaj, oblichaj se, i se syprotivljavaj! Obache nie, zashtoto veche stanahme po-golemi nevjarvashti ot samite ateisti (kato men) ne iskame da se syprotivljavame na umirashtija (no hubavo mirishesht) kapitalizym, nie predpochitame da chakame sladkija apokalipsis kato dobre vyzpitanie konsumatori, nezavisimo ot tova, che takova povedenie ne e moralno. Nie predpochitame da izmisljame zhelanija, zashtoto mozhem da gi udovletvorim, a ne zashtoto te dejstvitelno sa ni neobhodimi. Tova potvyrzhdava fakta, che nie njamame interesni zhizneni celi, no nas tova ne ni interesuva -- s izkljuchenie na tezi, koito tova gi interesuva, i zatova te izvyrshvat samoubijstva, ili se opitvat da ubijat i drugi hora sys sebe si, za da gi nakazhat!
-->Znachi, takiva hora sa fanatici, az ne gi zashtishtavam, no te /_sa_/ moralni, dazhe tvyrde moralni, te se opitvat da pridadat smisyl pone na svojata smyrt, shtom kato sa prinudeni da vodjat takyv nemoralen zhivot, te ne sa loshi /_po princip_/, te sa loshi samo zaradi nepodhodjashtata /_mjara_/ moral. Da, no nie, v nashata masa, sme prosto /_ne_/moralni, kakto kazah, na nas ne ni puka ot tova, zashtoto v celija svjat se shiri moralna kriza, i tova navjarno e naj-silnija argument, che obshtestvoto ni zagniva. Tezi kamikadzeta, ot tjahna gledna tochka, sa geroi, i vie znaete, che takiva neshta se sluchvat, po-goljamata chast ot borcite za nuzhnite socialni promeni sa bili oficialno presledvani v nachaloto, samite hristijani sa bili davani na gladni lyvove i mechki-stryvnici v nachaloto na nashata era, tova sa izvestni fakti. I kakto az sreshtnah njakyde, standarta na zhivot na arabite se bil snizhil okolo /_4_/ pyti sled Vojnata v Zaliva, koeto e malko poveche otkolkoto bylgarskoto ruinirane na zhiznenija ni standart v sledstvie na prehoda kym demokracija (zashtoto za tova, v syshtnost, njama nikakvi drugi prichini). A da se raboti samo za pari ochevidno e nemoralno, tova mozhe da se pravi ponjakoga za da se stimulira njakak proizvodstvoto, no tova trjabva da stava pod upravlenieto na dyrzhavata, za da se predpazim ot zavoi v nezhelana posoka. A amerikancite veche poveche ot vek sa svetovni zhandarmi i super-sila, i nikoj ne obicha takiva egoistichni zhandarmi.
-->Taka che, az ne znam, ako bjah po-mlad pone s edno 40 godini (i bjah oshte i mjusjulmanin, i t.n.) i me bjaha "pokanili" da vzema uchastie v tazi super-ekshyn, az mozhe bi i bih se syglasil, zashtoto neshto trjabva da se napravi i na nikogo ne mu puka, kakto kazah. Da sym dejstvitelno po-mlad e mnogo vazhno uslovie, zashtoto mladite hora sa takiva, koito iskat da dejstvat, obshto poglednato, a ne da sedjat sys skrysteni ryce i da gledat kakvo stava okolo tjah i da ponasjat vsichko tyrpelivo. Sega az sym pochti prosveten chovek -- taka che na mene mi e vreme veche da napusna tozi svjat, a? --, i mojata mydrost se systoi v tova, che az predpochitam da gledam tova, koeto glupavite hora pravjat, kogato ne mogat da se styrpjat. I v tozi smisyl az bih iskal da vi kazha tova, koeto obeshtah da vi kazha za interesnija i skuchnija zhivot. (Ot edna strana dumata "interesen" e obrazuvana kato neshto ... skrito v /_terra_/-zemjata, njakakvo vkusno korenche, no tova e chisto etimologichen aspekt.) Rabotata e v tova, che koeto e interesno, to pochti vinagi e riskovano, opasno, nie zabravjame za tova, no kitajcite, kakto se okazva, imali edno kuriozno zvuchashto ... prokljatie, koeto nie vyzpriemame kato dobro pozhelanie, i to zvuchi taka: dano da imate interesen zhivot! Taka che ako az bih iskal interesen zhivot v tozi smisyl, to az bih se opital da vljaza v njakakva teroristichna organizacija ot moralni podbudi. Vizhdate li, ima edna mnogo pouchitelna indijska poema narechena /_Bhagavad Gita_/ (Bhagavad Gita), kydeto se tvyrdi, che vseki trjabva da pravi tova, koeto toj schita za nuzhno i spravedlivo, i ako trjabva da se izvyrshi njakakvo ubijstvo, to togava nishto ne mozhe da se napravi, tova trjabva da stane (zashtoto nikoj ne znae bozhiite namerenija, predpolagam, no znae, poveche ili po-malko, svoite sobstveni), koeto e sporna teza, no tja vse edno se prilaga ot horata. I v rezultat na protivorechijata mezhdu razlichnite dejstvija na raznite hora nie shte stignem do istinata -- a sega do sladkija apokalipsis, zashtoto na osnovnata chast ot horata ne im puka za morala, v presledvane na Zlatnija Telec.
-->Obache syshtestvuva edin kuriozen aspekt na nashite stradanija v dneshno vreme, i tova e, che nie stradame -- t.e. koito stradat, ili po-skoro /_chuvstvat_/, che te, v opredelena stepen, stradat -- ne zashtoto zhiveem dejstvitelno losho, a zashtoto zhiveem dostatychno /_dobre_/, da, tova a taka! A pyk da se strada pri takiva uslovija e prosto glupavo, nie postypvame kato moroni ili imbecili, pochti po syshtija nachin! Zashtoto nie, kakto az povtarjah mnogo pyti, proizvezhdame /_ne po-malko_/ otkolkoto ni e nuzhno, a poveche, sled kato izhvyrljame sumata godni neshta. Neshto poveche, nie njamame poveche nuzhda ot hora za da izpylnjavat neobhodimata rabota, s ogled na tova da zhiveem oshte po-dobre, ne, nie imame nuzhda ot kolkoto se mozhe po-/_malko_/ hora (osobeno poslednija polovin vek kogato prestanahme -- vremenno, predpolagam, no vse pak -- da izpolzuvame horata kato pushechno meso), i po tazi prichina nie ne tyrsim poveche hora za dadena rabota, a tyrsim /_rabota za_/ dadena grupa /_hora_/!
-->Da, no tova e izkustveno neshto, tova ne trjabva da syshtestvuva, i to nikoga i ne e syshtestvuvalo po-rano -- kakto nikoga ne sa syshtestvuvali, dokolkoto mi e izvestno, otricatelni bankovi procenti, no sega te sa realnost, predi kolapsa na kapitalizma --, nie vinagi sme imali poveche zhelanija otkolkoto mozhem da udovletvorim, no dnes nie /_izmisljame zhelanija_/, izmisljame rabota, vnushavame na masite, che te trjabva da konsumirat i konsumirat, zashtoto inache te shte stojat bez rabota, tova e naludnichava situacija, hora! Neshto podobno syshtestvuvashe pri /_loshija_/ socializym, kogato hora bivaha naznachavani bez osobena nuzhda i te chesto nishto i ne vyrsheha na rabotnoto si mjasto, no togava se schitashe che hora bez rabota ne trjabva da ima. No poslednoto dejstvitelno e po-dobre, zashtoto bezraboticata, opredeleno, okazva losho vlijanie na horata (az znaja tova mnogo dobre, az sym bezraboten poveche ot /_25_/ godini samo zatova, che mojata kvalifikacija beshe po-/_visoka_/ ot tova, koeto beshe neobhodimo na etapa na prehoda ni kym vse oshte ne dostignatata stabilna demokracija), no i da proizvezhdash osven tova nenuzhni neshta (koito posle vednaga se izhvyrljat na bokluka) tova e oshte po-losho!
-->I poradi tova nie samo se chudim kakvi oshte po-otkacheni neshta da iskame, kato, da rechem, da si produpchim ne samo dolnata chast na ushite i da si zakachim tam neshto nenuzhno, no da si probiem oshte i ezika i da postavim tam neshto, koeto ne mozhe da ne ni prechi. Njakoj mozhe da kazhe: e dobre, ama njama nishto losho v tova, i ako to lesno mozhe da se napravi, to zashto pyk i ne? Kydeto otgovoryt e prost: tova ne e losho samo po sebe si, tova e prosto /_simptomatichno_/ (za razlozhenieto)! A vyprosa za tova, che ne vsichko, koeto mozhe da se pravi, e nuzhno da se pravi, neka da ostavja bez komentar, zashtoto tova e ochevidno. Taka che az shte prodylzha sega s njakoi primeri za moronsko (t.e. glupavo, prekaleno ekstravagantno) povedenie, koito mozhe da se ochakvat da se sluchat v blizkoto, che i v po-dalechnoto, bydeshte.
-->Da rechem, nie mozhem da se nauchim da narastvame sintetichni organi samo i samo za da se napravim po-interesni ot drugite. Naprimer, chovek otiva v njakakva klinika i tam mu (ili `i, razbira se) slagat rykata vyv ... techen azot, za da mozhe prystite mu da izpadat ot samo sebe si -- koeto mozhe da se pravi i pod narkoza, predpolagam -- i sled tova izpylnjavat njakakva specifichna manipulacija na ostatyka ot rykata, slagat ja v neobhodimija raztvor v njakakyv podhodjasht kontejner, i sled 2-3 sedmici snemat prevryzkata i ottam se pokazva krasiva rozova rychica, mozhe bi s 6 ili 7 prysta, neshto ot sorta. I tja mozhe da e dva pyti po-goljama, ili pyk po-malka, po-fina. Ili mozhe da sme v systojanie da narasnem ... oshte dve ryce, kakto pri indijskite bogove, dori te i da ne mogat da funkcionirat pravilno, no pyk mozhe i da mozhe da bydat naucheni za godina-dve, koj znae? Ili njakakvi krila, kato angelcheta, ili nov nos (dva pyti po-dylyg), ili ... ljuspi kato pri zmejovete i ribite, ili dolnata chast na ushite im mozhe da byde napravena po polovin metyr dylga i chovek da mozhe da gi trenira da se myrdat i da si pravi s tjah vjatyr, ili -- zashto ne, kato si pomisli chovek -- izkustven penis ili /_oshte edna_/ gyrda (zashtoto predpolagam, che rjadko njakoja devojka shte poiska da ima oshte edno vlagalishte). Tazi dopylnitelna gryd, ili kakvoto i da e to, bi mogla da porasne na vsjako podhodjashto -- t.e. /_ne_/podhodjashto, polozhitelno -- mjasto, da rechem pod dvete `i sobstveni gyrdi, ili na gyrba (zashtoto njakoi myzhe mozhe da obichat da /_go_/ pravjat otkym gyrba) i togava te mozhe da bydat 2 ili 3, zapochvajki ot vrata i pochti do sedalishtnite chasti (koeto, bezsporno, shte napravi individa originalen i ekstravaganten, tova ne e kato prosto da si obyrnesh shapkata s kozirkata nazad). I imajki po dopylnitelno falusche tuk-tame shte razkrasjava mnogo myzhete, predpolagam, a dazhe i zhenite; te mozhe da ne funkcionirat, no shte sluzhat kato simvol, znachka, neshto ot tozi rod. CHovek mozhe da si "posee" edno malko falusche dazhe v ... shepata na rykata i da maha s nego pri sreshta s prijateli, a, kefsko? Tova mozhe njakoga da stane posleden vik na modata.
-->Obache nie mozhe syshto i da se obezobrazjavame, da se napravim na njakakvi chudovishta, da smenim kozhata na tjaloto ili liceto si, da podmenim dori i kostite si (to tova i sega e vyzmozhno) i da hodim kato sys samohodeshti botushi, ili da si obrazuvame silni muskuli, taka che da mozhem da povdigame leki koli, ili, ha, ha, da chupim leshnici v svoeto (ako vie imate takova neshto) vlagalishte. Ili tezi neshta shte mogat da se pravjat chrez genno inzhenerstvo, koeto izobshto ne e moralno, no mozhe da se napravi zakonno. Ili togava chovek shte mozhe da si naraste hrile (koeto mozhe ponjakoga da se okazhe i polezno, no ne prosto taka, samocelno). Ili dylyg ... kljun -- kakvo shte kazhete za tova, a? --, pri tova polozhenie chovek shte mozhe da si jade kitajski bljuda ako shte vseki den i bez nikakvi prychici, tova mozhe da se okazhe ne samo mnogo originalno, no taka syshto i praktichno. I tyj natatyk. Az ne bih se udivil ako njakoi hora reshat da se napravjat na hermafroditi, oshte poveche, che ima takiva, deto i dnes iskat syshtoto.
-->S dve dumi: nie shte namerim s kakvo da si ubiem vremeto, no tova shte e dejstvitelno ubivane, ne zapylvaneto mu s neobhodima dejnost -- a dazhe seksa mozhe ponjakoga da byde mnogo polezna dejnost, tja e /_tvorcheska_/ (zashtoto nikoj ne podhozhda kym nego ot gledna tochka na syotvetnata nauka, nie vsichki se opitvame da go pravim po svoemu). Dokato tova, koeto vseki normalen chovek iska -- az sym stignal do tova zakljuchenie na stari godini -- e da stane izvesten s neshto, i /_da ostavi njakakva sleda_/ ili znak sled sebe si; kogato chovek e mlad toj (tja), estestveno, iska da se nalozhi s neshto nad drugite, da pokori sveta, no s godinite toj zapochva vse poveche i poveche da iska samo da byde zapomnen s neshto, no v nasheto konsumativno obshtestvo njama nishto, s koeto chovek da byde zapomnen, nie izbjagvame da pravim sami kakvoto i da bilo, nie kupuvame vsichko nagotovo v magazinite (dazhe klechki za ushi, kakvito vseki, polozhitelno, mozhe da si napravi sam, no ot kakyv zor?), i tova e prichinata zashto nie zapochvame da si obryshtame shapkite i shte svyrshim s njakakvo urodstvo. Az imam chuvstvoto, che ako pljunkata, ili ... sopola -- molja za izvinenie --, ili urinata, ili fekaliite, i t.n., se okazhat s neshto polezni to odma shte se nameri njakoj proizvoditel i magazini kydeto tova da se prodava! (Az ni naj-malkoto ne preuvelichavam, zashtoto sreshtnah njakyde, che v njakoi strani zapochnali da prodavat ... jajchenite cherupki, ponezhe te sa mnogo dobri za kostite, te sydyrzhat kalcij v po-dobyr vid otkolkoto v mljakoto, i az samija sym stignal do tozi izvod i veche poveche ot 10-tina godini gi jam i se chuvstvam prekrasno, no tova e neshto, koeto vseki ima i izhvyrlja, taka che ot kakyv zor chovek trjabva da kupuva takiva neshta, se pitam az?)
-->No to e taka v apokalipsisa, kogato toj proticha bavno i ne e syprovoden ot golemi bezredici; holokasta (kato atomnite bombi) e neshto drugo, toj e boleznen, no da si lezhish vyv, ili da othapesh parche ot, mrysotijata na razlozhenieto ni se struva dostatychno hubavo, nie ne chuvstvame nikakvi ugrizenija na syvestta pravejki tova, a trjabva da chuvstvame, ako me pitate mene! Nie trjabva da syzhaljavame tvyrde lesnija nachin na zhivot, i da se opitvame da napravim neshto polezno sami. Az jasno vizhdam, che tova ne e za vseki, tova e obiknoveno za ot 5 do 10 procenta ot horata, koito sa poveche ili po-malko syzidatelni po natura, dokato po-goljamata chast ot nas iskat da izpylnjavat njakoi rutinni dejnosti, tyj kato te vinagi ... davat udovolstvie, i sa nelosho zaplateni; po-goljamata chast ot horata prosto /_ne mogat_/ da dostignat poslednoto nivo na razvitie na lichnostta, koeto se systoi v razvitie i usyvyrshenstvuvane na lichnostta. Razbira se, no tova e zashtoto nie sme prinudeni da izkarvame prehranata si, obache ako zhiveem v raja -- vie samo si predstavete tova -- to togava shte se opitvame da zapylnim vremeto si s neshto interesno, /_vseki_/ mozhe da nameri za sebe si neshto, koeto mu haresva da pravi, taka che opitvajte se da dejstvate kato deca, nie ne trjabva da gubim izcjalo nashata detska naivnost i trjabva da iskame samo da igraem v zhivota, bez da se grizhim za prehranata si.
-->I kurioznijat moment tuk e v tova, che nie sme /_v systojanie_/ da osigurim zhivot kato v raja bukvalno za vseki, no nie prosto ne iskame da pravim tova, nie se strahuvame, che po tozi nachin njakoi hora shte rabotjat uporito, dokato drugi shte prodylzhavat da konsumirat gotovi neshta, koeto, po princip, e pravilno razsyzhdenie, no tova e zashtoto nie ne podhozhdame pravilno kym neshtata! Az imam njakoi ochevidni idei -- nishto specialno, bez matematicheski formuli -- no te iziskvat po-prostranni objasnenija, koeto az pravi v moja /_Komunionizym_/ i se kanja da go napravja v materialite za neotdavna izmislenata ot men partija NAPUK, koito idei shte mogat da ni pomognat, ako ne syvsem da izbegnem, to pone da otlozhim s njakolko /_stoletija_/ razlozhenie na kapitalizma, ili shte mogat plavno da ni dovedat do raja. No naj-napred az iskah da vi ubedja v tova, che nie, naistina, kato che li hodim po ryba na propastta. Taka che az mislja, che s tova moga sys chista syvest da svyrsha moja material.
-->
-->05, 2018
-->


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"