Мирский Христо : другие произведения.

Hmb0001@@ : : Prochetete Naj-napred! : 0. Koj e tozi Mirski-Bis? I t.n. : 2023 : Mirski-Bis

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Tova e dosta kratyk za men tekstov material, kojto e prednaznachen da hvyrli svetlina vyrhu tazi moja nova faseta, taka da se kazhe. Toj razjasnjava koj sym az i zashto e bilo neobhodimo tova klonirane, posle zashto az shte izpolzuvam tazi stranna latinska transkripcija i kakvi sa nejnite osnovni pravila, kakvo oznachava tozi specialen kod, kojto az shte vmykvam v zaglavijata na moite publikacii, s kakvo principialno se otlichava tozi moj nachin na predstavjane na rabotite mi, i drugi podobni neshta. Sled koeto sledva, az bih kazal, /_ogromen_/ spisyk no moite nanovo kodirani i razbiti na chasti proizvedenija, razdeleni na ezicite, koito az izpolzuvam, a tuk na bylgarski. Tova e vsichko, no to trjabva dejstvitelno da se prochete predi cheteneto na ostanalite mi materiali, zashtoto inache vsichko shte izglezhda mnogo zagadychno.


-->
-->
===>*_PROCHETETE NAJ-NAPRED! (Za Hristo Mirski-Bis)_*
-->
===>*_Hristo Mirski-Bis, 2023_*
-->
-->
-->[ -_Rezjume_-: Tova e dosta kratyk za men tekstov material, kojto e prednaznachen da hvyrli svetlina vyrhu tazi moja nova faseta, taka da se kazhe. Toj razjasnjava koj sym az i zashto e bilo neobhodimo tova klonirane, posle zashto az shte izpolzuvam tazi stranna latinska transkripcija i kakvi sa nejnite osnovni pravila, kakvo oznachava tozi specialen kod, kojto az shte vmykvam v zaglavijata na moite publikacii, s kakvo principialno se otlichava tozi moj nachin na predstavjane na rabotite mi, i drugi podobni neshta. Sled koeto sledva, az bih kazal, /_ogromen_/ spisyk no moite nanovo kodirani i razbiti na chasti proizvedenija, razdeleni na ezicite, koito az izpolzuvam, a tuk na bylgarski. Tova e vsichko, no to trjabva dejstvitelno da se prochete predi cheteneto na ostanalite mi materiali, zashtoto inache vsichko shte izglezhda mnogo zagadychno. ]
-->
-->[ Ideja za -_iljustracija_-: Az ne mislja, che iljustracija tuk e vyobshte neobhodima, no v sluchaj na nuzhda tja mozhe da pokazva dve ryce, kydeto ljavata dyrzhi moliv, a pyk djasnata nozhche, i e pokazan procesa na podostrjane na moliva, koeto trjabva da govori za nachalo na pisatelskata dejnost. ]
-->
-->
==>*_SYDYRZHANIE_*
-->
-->0. Koj e tozi Mirski-Bis?
-->1. Transliteracija s bazisna latinica
-->2. Drugi momenti za tova stranno nachinanie
-->3. Spisyk na proizvedenijata na bylgarski
-->
-->
--> -- -- -- -- --
-->
==>*_0. Koj e tozi Mirski-Bis?_*
-->
-->Tozi vypros e naj-lesnija, zashtoto tova novo ime e generalno oprostjavane na moite predishni *_Chris Myrski_* (na anglijski, nemski, i na drugi zapadni, ili s latinski bukvi, azbuki), ili *_Hristo Mirskij_* (na ruski i dadeno s kirilica), ili *_Hristo Mirski_* (na bylgarski, i syshto s kirilica). Obache pozvolete mi dazhe tuk da vyveda edno estestveno sykrashtenie na imenata na ezicite s tri bukvi (a imenno: Ang, Nem, Ita, Rus, Byl, i navjarno i drugi).
-->Posle sledvashtijat moment e tozi, che az iskam da izpolzuvam tuk samo latinski bukvi, i dazhe /_bazisni_/ takiva (taka che, naprimer, Nem umlauti shte bydat dadeni bez tochkite otgore i s izpolzuvaneto na njakakvi trikove); no tova e lesno (taka syshto i s italianskite bukvi), kato problemi zapochvat da se pojavjavat v Byl i malko poveche v Rus ezici. Tazi bazisna latinica oznachava, che az shte izpolzuvam prakticheski (samo s 1-2 izkljuchenija) starija /_7_/-bitov ASCII kod, kojto e bil izpolzuvan v pyrvite teletajpi predi cjal edin vek!
-->Taka syshto az /_njama_/ da izpolzuvam nikakvi razkrasjavanija na teksta, koito sa harakterni za fajlovete ot tip .doc, a shte izpolzuvam (estestveno, pri tozi radikalen podhod) samo njakoi specialni znaci za markirane na tova, koeto oznachava obiknoveno 2 znaka, kydeto tova e neobhodimo, i dazhe poveche ot tova za novi redove, za zaglavija ot razlichni tipove, i za izmestvane v reda pri poezijata! Tova, razbira se, shte pravi teksta groznichyk, koeto shte izglezhda malko glupavo, no toj shte byde /_chitaem_/, a tova e koeto ima znachenie za men! Koeto vie bi trjabvalo /_veche_/ da ste zabeljazali na vashite ekrani, ako me chetete. Az razjasnjavam tezi neshto po-natatyk, no sega neka prodylzha.
-->Ta zashto az pravja tova, a? E, ot edna strana zatova, za da moga lesno da publikuvam /_navsjakyde_/ (tyj kato vseki sajt se otlichava s neshto v nachinite za oprostjavane i /_ignorirane_/ na pochti vsichki redaktorski znaci, bilo to v .doc format, bilo kato .htm), i ot druga strana za da napravja moite neshta nekrasivi /_specialno_/, s ogled na tova da ne syblaznja njakoj biznesmen da izkopira tekstovete ot sajtovete kydeto te za zakacheni (i da gi izpolzuva nezakonno)! Tova syshto shte byde razjasneno po-kysno, no v naj-kratyk vid to e zashtoto az iskam da se publikuvam /_izcjalo_/ na redica sajtove (tyj kato kym 2023-ta godina az namerih okolo /_40_/ fajla, t.e. knigi, i v njakoi sluchai tvyrde /_golemi_/, koito az publikuvam na svobodnite sajtove v sykraten vid, i ponjakoga dori do zhalkite /_10_/ %)!
-->Njakoj mozhe da kazhe, che az iskam, ot edna strana, da me chetat, a ot druga strana da ne me kopirat, koeto po princip e /_taka_/, zashtoto az se opitvah njakolko godini da publikuvam njakoi ot svoite knigi sreshtu izvestno zaplashtane (ot strana na chitatelite), i tova se okaza prakticheski nevyzmozhno, izrazi se v pylen proval! I zashto taka? Ah, zashtoto az ne pisha ekshyni ili trilyri ili ljubovni istorii ili detski ili junosheski knigi i t.n., koito se polzuvat s prilichno tyrsene, a pisha obrazovatelni i moralizirashti i populjarizatorski (i dazhe nauchni) i kriticheski (no v smisyl na obshtestvoto, a ne kato literaturna kritika) knigi, ili rechnici, ili smeshna poezija (no dazhe i tuk smeshnoto mogat da go ocenjat samo dostatychno /_inteligentni_/ hora, zashtoto moite stihove sa filosofski, te iziskvat zamisljane, i ponjakoga te sa seksi, no ne za vljubeni a po-skoro ot cinichna gledna tochka)! Taka che tova e polozhenieto, az /_ne sym za vseki_/, az sym za izbrani visoko-obrazovani hora (koito obiknoveno njamat vreme da hvyrljat pogled na populjarnite sajtove). I nezavisimo ot tova az prodylzhavam da sym ubeden, che moite tvorcheski artefakti trjabva da bydat zapazeni za potomstvoto!
-->I zashto tova e taka, a? Hym, zashtoto moeto nasledstvo e dosta /_goljamo_/, to se systoi (ili shte se systoi) ot pochti /_200_/ elektronni knigi (i tova pod tova ime, imam predvid kato Hristo Mirski, no az imam i oshte 1-2 drugi imena), i samo mojata poezija nabrojava okolo 50 /_hiljadi_/ poetichni redove (i tova pone na /_3_/ ezika), i az imam dosta cenni (i /_novi_/ dazhe za specialna publika) rechnici i etimologichni izsledvanija! Eh, v kraja na kraishtata, az rabotja vseki den i bez pochivni takiva v tazi populjarizatorska oblast veche poveche ot 30 (s nadezhdata te da stanat ne po-malko ot 35) godini! Az prosto ne moga da ne rabotja, da ne angazhiram mozyka si s neshto. Taka che, ami, az iskah vsichkite tezi godini da izkarvam pone petdesetina (mrysni) dolara na mesec, i az ne uspjah da dostigna tazi cel; sega, na moite pochti 73 godini, az zhiveja izkljuchitelno mizerno, no nezavisimo ot tova na men pari prosto /_ne_/ mi trjabvat! Taka che az shte publikuvam vsichko v njakakyv malko shifrovan vid, no v napylno chitaema forma.
-->A sega, pod tova novo kloningovo ime, az ochakvam da stigna dazhe do celi /_1,000_/ parcheta, koito trjabva da bydat v systojanie da dostignat do po-shiroka auditorija. Zashtoto az syshto /_razdeljam_/ golemite neshta na malki porcii, kato glavi ili dazhe po-malki parcheta (az shte se staraja da ne nadvishavam gore-dolu 10 stranici, ili njakolko 100-n poetichni reda), po prostata prichina, che golemi porcii trudno se chetat ot Interneten sajt, te iziskvat spokojstvie i chetene v kyshti, v komfort, ot vasheto lichno kopie na knigite (koito vie ne iskate da kupuvate).
-->Tova e vsichko, ako e nakratko, za tova koj sym az i zashto izmislih sega tazi nova variacija na mojat osnoven psevdonim. Az sym dosta inteligenten i beden nauchen rabotnik v svojata dusha. Zashtoto az imam, kakto obicham da se izrazjavam, 2.5 universitetski obrazovanija, polucheni v 3 razlichni strani, vladeja 3.5 chuzhdi ezika (i zhivjah njakolko godini s pensii v razmer na ... malko /_po-malko ot 3 avtobusni biletcheta na den_/, za vsichki razhodi)! I vie po-dobre ne me pitajte zashto zhiveja tolkova bedno, zashtoto naj-prostija otgovor na tozi vypros e takyv: po vina na nashata /_varvarska_/ strana, s nashija oshte ne zavyrshvasht (v techenie na poveche ot 30 godini) prehod kym demokracijata! Koeto pravi ochevidno zashto az pljuja (i s osnovanie) demokracijata prez vremeto na vsichkite tezi obyrkani godini; obache, v syshtoto tova vreme, bidejki dostatychno umen chovek, az sym syshto i /_blagodaren_/ na uslovijata v mojata strana, v rezultat na koito az stanah navjarno naj-golemija anti-demokrat na vsichki vremena! Eto koj sym az, Hristo Mirski-Bis.
-->Ah, i stigajki sega do tova moe novo ime az edva ne zabravih da vi kazha zashto az si go izbrah. Ami tova e po tazi prichina, che: Hristo tova e Byl nachin za proiznasjane na imeto na Hristos, posle Mirski-Mirski e oprostjavane na Myrski (tyj kato njamam specialni osnovanija za takova izpisvane na tozi psevdonim, az prosto ne iskah da go pisha po Ang manier kato Mirsky, kydeto s tova obiknoveno "i" v kraja to izglezhda njakak-si kato iztochno), i tova dobavjane na Bis e znak za neshto novo ili dopylnitelno, za parchence ot neshto (tova e taka na Fre i Nem, i v Nem-ja /_Biss_/ oznachava zalyk, parche). Sledovatelno tova Bis mozhe da simvolizira, kakto njakakva variacija na imeto, taka i njakakvi parcheta ili malki porcii (zashtoto tuk vsichko se podava na malki parcheta), no oshte i tova, che men me izvikvat da izpylnja neshto /_na bis_/, sled burni aplodismenti (koeto ne e taka, az imam vse oshte po-malko ot 1 mln prochitanija, ili po-skoro poglezhdanija, na /_vsichkite_/ moi sajtove, polovinata na tova chislo bi bilo po-blizko do istinata). No pyk e prijatno da si mislja, che izpylnjavam neshto na bis.
-->I poslednoto dopylnenie tuk, po otnoshenie na izpolzuvaneto na Lat-ta azbuka za Slavjanskite (Sla za kratko) a i drugi bukvi. Az shte objasnja tova tvyrde skoro, no neka spomena sega, che osnovnija pilon tuk e da zabravim za cheteneto na Lat-ta bukva "y" po Ang manier kato 'aj' (kakto v tjahnoto "my"), a da oznachavame s nejna pomosht tozi zvuk kato v Ang "girl" (samo che ne udylzhen), kojto obiknoveno se naricha "schwa-shva" (koeto az predpolagam, che trjabva da oznachava neshto ... /_schwabisch_/-shvabsko, toest obshto Nem), a drugija pilon e da izpolzvame "j" za oznachavane na starata Lat bukva "j" (kato v Nem Johannes, ili v Ang "boy"). Az izpolzuvam tozi nachin veche sigurno 10 godini dosta uspeshno, no obiknoveno slagajki tova v '', kato nachin za /_chetene_/ na bukvata ili dumata, dokato tuk tova shte byde obsht nachin za zapisvane na dumite na Kir (za kirilica).
-->
-->05. 2023, Hristo Mirski-Bis
-->
--> -- -- -- -- --
-->
==>*_1. Transliteracija s bazisna latinica_*
-->
-->A-a, tuk az syshto njama da se vpuskam v podrobnosti, tyj kato az pravja tova v njakolko statii v papkata "Nauchnyij PIR" (ili po Ang), i po specialno v "Myrski's English transliteration", no s dve dumi: tja se bazira na ideite na ... Byl azbuka! E, zashtoto tja zasluzhava tova, tja e i drevna i syvremenna, ima zvuci ot mnogo Zap i Izt (tova shte byde vmesto zapadni i iztochni) ezici, i mozhe syshto da se kodira s Lat bukvi (koeto, kakto se okazva, syrbite pravjat veche dylgo vreme). No obyrnete vnimanie, che az govorja (i imam predvid) imenno Byl Kir-ca, zashtoto tja e po-prosta i po-dobra ot vsjaka ot drugite Sla azbuki. Osnovnite neshta tuk sa da se zabravi za Ang-to chetene na bukvata "j" (kojato shte byde davana kato 'dzh') i tja da se chete kato Lat-o "j", kakto v Ang duma "boy"; i posle da se izpolzuva bukvata "y" za tozi zvuk kakto v Ang "girl"; i sled tova pozvolete mi da kazha, che v edinichni kavichki az shte slagam kak dumite trjabva da se chetat, dokato v dvojni takiva shte slagam kak te se pishat (da rechem, Ang "tire" se chete kato 'taiy').
-->SHTo se otnasja do syglasnite (sykrateno kato S. tuk; i G. shte oznachava glasni), az izpolzuvam standartnite za Ang ezik oznachenija kato "zh, ch, sh"; syshto oshte "gh, bh, rh" i t.n. (ako e nuzhno) trjabva da e jasno, che tova sa po-/_tvyrdite_/ varianti na pyrvata bukva, a "nj, mj, tj" i t.n. sa syotvetno smekchenite zvuci. Sys S-ite tova e gore-dolu vsichko (s izkljuchenie na njakoi naistina trudni fonetichno ezici,, kato Pol ili SHved, i drugi), no az shte pisha tekstove samo na: Ang (kydeto vsichko si ostava syshtoto, ako tova e ezika na povestvovanie), Nem (kydeto problemite ne sa s bukvite, a s tjahnata gramatika, koeto nas tuk ne ni interesuva), posle na Ita (kydeto specialnoto ortografichno neshto e samo udarenieto), i sled tova, razbira se (zashtoto az sym Byl-n i znam otlichno Rus), na njakoi Kir azbuki, kydeto s Byl-ta njama da ima izobshto nikakvi problemi, a s Rus-ta mozhe syshto lesno da se spravim. Njakoi ot tezi S-i sa bazisni, njakoi modificirani (M-i, tuk), a njakoi sa kombinirani (komb.), no tova shte go izjasnim v sledvashtija paragraf za G-ite.
-->Taka che veche stignahme do G-ite, kydeto neshtata sa po-slozhni. Po-tochno az razlichavam /_3_/ tipa G-i (kakto i S-i), a imenno: bazisni, M-i, i komb-i! /_Bazisnite_/ G-i sa /_6_/, ili po-tochno 'a, e, i, o, u, /_y_/', i poslednata G. za men e bazisna, no tja /_ne_/ e predstavena v drugite Sla ezici, obache tja syshtestvuva v celija svjat. Posle /_M-ite_/ sa takiva G-i, kydeto chovek zapochva da kazva edno neshto, no svyrshva kazvajki neshto drugo! Njakolko tipichni primera sa: Ang-oto 'ya' kato v "but" (koeto e prakticheski syshtoto kato Rus-oto neudareno "o"), Ang-oto 'ae' kato v "man" (koeto mnogo prilicha na Rus-oto e-oborotnoe), Rus-oto /_eri_/ koeto e 'yi' (kakto v tehnite 'myi'-nie, 'tyi'-ti, i t.n.), ili togava Nem-oto 'oe' kato v Nem "bo:se", i po podoben nachin v mnogo drugi ezici. I /_komb-te_/ G-i sa obiknoveno diftongi, kato 'ej, aj, jo, ey, iy, ou' i dosta mnogo drugi; no taka syshto i triftongi kato 'aiy' i t.n., obache az predpochitam da delja poslednite na 2 srichki (kato 'ai-y'). Mozhe da ima i polu-G-i (kato Ang-oto "w" = 'vh'), ili samo posledovatelni G-i kato, da rechem, n/_ea_/ndertalec, ili Nem /_b_/ea/_rbeiten_/, i drugi, koito az prosto shta zapisvam posledovatelno.
-->Sega pozvolete mi da premina kym vseki ot ezicite, koito shte izpolzuvam. V Ang-ija njama nikakvi problemi; tozi ezik e, ot edna strana, izkljuchitelno ... neobrazovan, s neutochneni gramaticheski kategorii, i t.n., no, ot druga strana, toj uspjava da se spravi s izpolzuvane samo na bazisni Lat bukvi, bez nito edna gargichka otgore ili otdolu, koeto e mnogo hubavo (ponezhe vsjaka takava gargichka e, po syshtestvo, drug znak). Edinstvenata dobavka, kojato az pravja kym nego, e da dobavja znaka "®" za vmykvane na dopylnitelna srichka (kakto, da rechem, "people" bi trjabvalo pochti vinagi da se chete kato "peop®le", specialno v mojata poezija, kato tuk se dobavja zvuka 'y'; no tova mozhe da byde izpolzuvano oshte i za razbivane na dif- ili trif- -tong -- kakto e v "ti®re" = 'tai®y', ili "be®ar" = 'be®y'). Posle idva Nem-ja ezik, kydeto vsichko e ochevidno, tehnite 3 G-i s 2 tochki otgore stavat "a:, o:, u:", i tehnija /_scharfes ess_/ e "ss". Posle za Ita-ja az dobavjam samo za vsjako udarenie ot ljavo na djasno znaka '`', a ako to e v obratna posoka, ot djasno na ljavo, to togava dubliram tozi znak, obache v tozi sluchaj /_predi_/ G-ata (da rechem '`a, `e', i t.n., ili '``e', kakto v "perch``e"). Za drugi po-slozhni gargichki az shte dobavjam ili "h" ili neshto drugo, no az njama da publikuvam Fre ili Pol ili SHved i t.n. tekstove. V Byl-kija imame samo spomenatoto 'y', koeto se izpolzuva dosta chesto, no v Kir-cata pri nas ima 2 /_razlichni_/ znaka, koito az shte davam po edin i sysht nachin, po-tochno 'j' kato znak za smekchavane /_sled_/ S-i, no taka syshto i kato 'j' predi 'o', koeto dava 'jo'. Takava byrkotija v Byl-ja mozhe da se sluchi mozhe bi vednyzh na njakolko /_hiljadi_/ dumi, taka che tova ne trjabva dejstvitelno da ni prechi, no v Rus-ija tozi znak se izpolzuva dosta chesto; u nas v Byl-ija imame syshto i diftongite 'ja' i 'ju', za koito nie izpolzuvame samo edna bukva (kakto i v Rus-ja), no nie nikoga njama da zapishem tova s 2 razlichni bukvi, taka che tuk syshto njama problemi; i u nas ima pri tova edna bukva za zvukovata komb-ija 'sht', kojato az shte davam tochno v tozi vid. Taka che ostava Rus-ija ezik, kydeto az shte dobavja oshte neshto.
-->Da, Rus-ija ezik, no neka naj-napred vi obyrna vnimanie na tozi fakt, che az /_njama_/ da sybljudavam tochno biektivnost (koeto oznachava che ot A kym B e syshtoto kakto ot B kym A), a shte izpolzuvam naj-prostija nachin vyv vseki sluchaj (ili ezik). Predvid na tova az kazah, che Nem-oto "ostro es" shte byde navsjakyde 'ss', no te izpolzuvat dnes dosta chesto tazi kombinacija, taka che bez pylen rechnik chovek ne mozhe tochno da se doseti kak trjabva da se zapishe tova pravilno (no pyk kakvo ot tova?, vsichko mozhe da se chete i razbira pravilno). No az syshto /_njama_/ da sledvam i tochnija nachin na chetene na njakoi kombinacii ot bukvi (kakto Rus-oto "-ogo", koeto vinagi se chete kato '-ovo', no shte ostavjam tova taka, kakto e napisano), i, koeto e po-vazhno (ot gledna tochka na cheteneto), az nikoga njama da predavam tjahnoto obiknoveno "e" kato M-no 'ie' (kakvoto to, po syshtestvo, predstavljava), zashtoto tova shte izglezhda dosta glupavo. Pri Rus-cite ima syshto i edna bukva ("e"), kojato se zapisva s dve tochki otgore, koito te prakticheski /_vinagi_/ izpuskat i ostavjat na chitatelite da se doseshtat kak e pravilno da ja prochetat, no bez men, zashtoto az vinagi sym schital za nuzhno da slagam tezi tochki otgore (kakto tova se pravi v detskite bukvari), tyj kato za chuzhdencite (kato mene) te sa vazhni (te davat syvsem drug zvuk). Taka che neka sega az dam tochnoto izpisvane na tezi Rus bukvi, koito se razlichavat ot (idealnata) Byl Kir-ca, a imenno: tjahnoto /_eri_/ (koeto e pravilno da se proiznasja 'er`yi') shte byde vinagi 'yi', tjahnoto "e:" shte byde 'jo', tjahnoto obratno "e" shte byde 'ae' kato diftong, tehnija ekvivalent na Byl-oto 'sht' shte byde 'shch' (zashtoto te taka chetat tazi bukva), a masovo izpolzuvanija ot tjah mjagkij znak shte byde vinagi 'j' (nezavisimo ot tova, che ponjakoga e vyzmozhno obyrkvane).
-->Kym tova neka dobavja i edno izrechenie za izpolzuvanite Gry bukvi. Te pochti vinagi sa dadeni s izpolzuvaneto na njakoi obiknoveni Lat bukvi (kato 'ph, th, ks, ps' i navjarno oshte neshto), s izkljuchenie na tova, che omega e 'oo' (nezavisimo, che ponjakoga mozhe da stanat greshki), i eta e '`e' (koeto az bjah vidjal njakyde da se izpolzuva); tova, che te dnes njamat izobshto bukva 'b' (i izpolzuvat glupavija nachin da ja zapisvat kato 'mp'), az ostavjam taka kakto si e. A-a, i ako njakyde se sluchi njakoja Tur ili Pol i t.n. bukva, to az shte ja davam taka kakto tja se chete (chrez 'sh' ili 'dzh' ili 'ju', ili togava 'ts', koeto mozhe da se sreshtne v Rum, za rumynskija, koeto se otlichava ot Rom za romanskite ezici, ili njakakvo drugo podobno reshenie). Tova e izkljuchitelno neobhodimo za standartizacija, ponezhe ima sajtove kydeto ne samo Kir-ite bukvi se zamenjat s "?" (ili ";" ili neshto drugo), no taka syshto i Gry i ot mnogo drugi ezici (a az iskam da si oprostja rabotata po dekodirane za vseki razlichen sajt). Kato che li samo tozi znak "®" ne e ot bazisnite Lat bukvi, no v sluchaj na vyzmozhni problemi az shte go zamestvam i s obiknovena nula "0".
-->OK, i veche e vreme da stignem do njakoi (t.e. do /_vsichki_/ vazhni) formatirashti znaci, kato za nakloneni bukvi, za zaglavija, za izmestvane v reda, i tyj natatyk, zashtoto tjah syshto gi otrjazvat na prakticheski vsichki sajtove (njama nito nov red, nito zadylzhitelni shpacii, nishto njama, gospoda!). Tuk az shte izpolzuvam syshto neshto podobno, kato tozi "®" ili "-, =, _, >", kydeto az vse pak ostavjam prakticheski neizpolzuvani (za vseki sluchaj) znaci kato "|, ~, ^", taka che mojat podhod e dostatychno dobyr, spored men. Po-konkretno az shte izpolzuvam pod tova kloningovo ime slednite formatirashti znaci (kydeto "za" e zagradeno v novite specialni skobki): /_nakloneni_/, *_udebeleni_*, -_podchertani_-, /goren-indeks|, \dolen-indeks| (kydeto poslednoto "|" mozhe da e izpusnato, ako tova e samo 1 bukva ili duma, primerno, A\1/2 ili b\min , ili /* za zabelezhki otdolu, koito shte sledvat vednaga sled paragrafa), posle "--" e dylgo tire, i kato che li tova sa osnovnite formatirashti znaci. Posle nov red az vyvezhdam chrez "-->", sledvashto izmestvane za poezijata e "®®®", respektivno razdelitelen red obiknoveno e "--> - - - - -" (ili neshto kato nova stranica e "--> -- -- -- -- --"), i zaglavijata sa slednite, zapochvashti ot naj-goljamoto (za cjala kniga, obiknoveno Heading 1): ====>, ===>, ==>, i => za naj-malkata podsekcija (Heading 4). Kakto vizhdate, syvsem ne e trudno da ima dejstvitelno njakakvo podobno podrazbirane na sajtovete, no te prosto ignorirat pravilnija vid.
-->
--> -- -- -- -- --
-->
==>*_2. Drugi momenti za tova stranno nachinanie_*
-->
-->Tuk az malko shte razshirja tova, koeto veche kazah v tochka 0., a imenno, che az syvsem naskoro (no postepenno) stignah do tova reshenie, s ogled na tova da moga da se publikuvam na prakticheski vsichki sajtove, i v /_pylen_/ obem, bez golemi opasenija, che moite materiali shte bydat izkopirani ot njakoj predpriemchiv (toest nahalen) chovek i izpolzuvani direktno za pechelene na pari, syvyrsheno zabravjajki za men. Zashtoto az iskah mnogo godini (10 ili poveche) da pechelja po njakakva drebna suma (ot porjadyka na mojata mizerna pensija) na mesec, no tova taka i ne mozha nikoga da se osyshtestvi. A az vinagi sym pisal za horata, za da gi obrazovam malko poveche (tyj kato te imat nuzhda ot tova), sledovatelno az iskam da predstavja moite tvorenija na masite, da uvelicha svojata populjarnost, a i da gi /_ostavja_/ na syshtite tezi masi (tyj kato njamam prakticheski naslednici, nito bratja ili sestri), i bidejki, tyj da se kazhe, vyv vyzrast za umirane. Tyj kato v syotvetstvie s moeto Tvorchesko zaveshtanie (publikuvano v mojata papka s Lichni neshta i to na 3 ezika) moite neshta trjabva da stanat imenno /_publichna_/ sobstvenost, te da mogat da bydat svobodno cheteni ot vseki zhelaesht, dazhe na predpochitanija ezik, osnovno na Ang, Rus, i Byl, no v njakakva stepen i na Nem (i navjarno neshto i na Ita). Da, az sym dobyr chovek, az iskam da dam na drugite tova, koeto sym napisal (oshte poveche sled kato ne moga da pechelja pari na bazata na tezi knigi dokato sym zhiv).
-->No az ne obicham da davam svoite neshta na glupavi i nepochtitelni (kym men) chitateli, koito samo shtrakat na proizvedenieto, prevyrtat malko napred i nazad, i izlizat ot nego bez da prochetat nishto. Taka che az se nadjavah che iskajki njakakva umerena suma (koeto znachi rjadko poveche ot 5 US$, a ponjakoga i samo po edin dolar), to togava horata shte mi chetat neshtata. Da, ama /_ne_/, zashtoto horata sa sviknali da misljat, che kogato im se dava neshto neobhodimo, to tova trjabva da stava bezplatno; te sa gotovi da plashtat za neshto, hym, neprilichno, ili zabraneno, ili gnusno, i taka natatyk (da rechem, dobre reklamirano). Az ne moga da kazha, che tova e losh navik (zashtoto az samijat ne obicham da plashtam za kakvoto i da bilo), no az prosto imah nuzhda ot njakakva pomosht. Obache sega (kogato se nauchih da ... obikaljam boklukchijskite kofi, ha-ha, nali?), sled kato preskochih svoite 70 godini, az prosto /_njamam_/ nuzhda ot nikakvi pari! Taka che az sym gotov da pokazha vsichko (dazhe i moite kym 40 "skriti" ot svobodno chetjashtata auditorija elektronni knigi), obache az iskah da sym siguren, che njama da me kopirat. No veche ne e taka! Sega az kazvam na vseki: chuvstvajte se /_svobodni da kopirate_/ moite neshta i da gi davate na svoite prijateli da gi chetat, i t.n., samo che da gi /_chetete_/ naistina, da pokazhete, che /_iskate_/ da gi chetete (zashtoto mezhdu tjah ima njakoi dejstvitelno seriozni)! I razbivajki gi na malki parcheta, i shifrirajki gi, v izvesten smisyl, az syzdavam njakakvi prepjatstvija za vas, koeto bi trjabvalo da /_zasili_/ vasheto zhelanie da me chetete (predpolagam)! Kakto veche kazah, po tozi nachin moite neshta /_njama_/ da izglezhdat mnogo krasivi, no te sa syvsem chitaemi, s vsichkite akcenti, koito az sym slozhil v tjah. Njakoi ot vas mozhe dazhe da se opitat na izpylnjat obratnija proces na moeto kodirane i da dekodirat neshtata (samo che v paket ot primerno 1 MB, inache rabotata ne si struva truda) v .doc ili .htm format; pri uslovie che vie izvyrshite /_rychni_/ zamestvanija (kogato ne znaete kolko znaka ima v tezi novi skobki, dori i da izpolzuvate njakoi trikove, pak shte ostanat navjarno stotici mesta kydeto shte trjabva da spirate i da izvyrshvate rychni zameni), i vyv vsichki sluchai prochetete vnimatelno vsichko nakraja, to tova e napylno vyzmozhno (tyj kato inektivnostta s azbukite ne e chak tolkova goljama i mozhe da se izpylnjavat zameni na znak sys znak), no rychnata rabota mozhe da se okazhe dejstvitelno goljama.
-->A e nalice i tozi moment, che v Interneta chovek ne e sklonen da chete dylgi neshta, samo po njakolko stranichki, koeto az se opitvam da napravja za vas, s cenata na goljama dopylnitelna rabota za men (pravejki, kakto kazah, okolo cjala hiljadarka parcheta). No shtom tova e nuzhno, to az moga da se opitam da go napravja! V krajna smetka, sled moite 75 godini az ne se kanja da se vpuskam v nikakvi golemi pisatelski iniciativi, samo po 2-3 neshta tuk ili tam, i po malko poezija za udovolstvie (i pochivka). No kakvo oznachava malki parcheta? Az rjadko shte imam neshto po-kyso ot 10 stranici (priblizitelno po 5 KB vyv vsjaka), i samo ako previsha 100 KB tekst togava shte pravja forsirano razbivane na njakolko parcheta (i ne zabravjajte che az imam njakolko knigi ot poveche ot 1 MB tekst, tova sa gigantski neshta za edin edinstven fajla, polozhitelno). I v edin ili drug format moite neshta shte mogat da bydat namereni dazhe na /_Kir-ca_/, samo che kodirana s Lat bukvi, zashtoto tova chesto se izvyrshva po podrazbirane ot redica brauzyri (koeto oznachava, che az ne pravja neshto nechuvano dosega, ne, az prosto pravja tova po pravilnija nachin, zashtoto sym bil dylgi godini kompjutyren programist). A ne zabravjajte syshto i tova syobrazhenie: che moite "skriti" pylni varianti na knigite /_ne mogat_/ dejstvitelno da bydat videni v Interneta, ne, mozhe da se vidjat samo tehnite zaglavija, navjarno sydyrzhanieto, i njakoi rezjumeta kym tjah, i ako az sym bil izpolzuval redica originalni frazi v tekstovete si, to te sa oficialno nevidimi (predi tova moe novo kloningovo ime), koeto na men syvsem ne mi haresvashe, i po tazi prichina az tyrseh njakakyv razlichen podhod kym tezi neshta, ne plateni knigi, a neshto drugo.
-->Navjarno tova e dostatychno za prichinite za tozi nov nachin na predstavjane na moite neshta; neka sega vidim kak tova shte raboti, i shte iskat li horata na raznite sajtove da tyrpjat moite publikacii na njakolko stotici neshta (no tova ne e uvelichenie na obema na tekstovete, to e po-skoro dori obratnoto). Taka che neka da mina kym novija specialen "kod" vkljuchen v zaglavijata, neshto kato "HMB170312", koeto shte igrae roljata na specialen /_ISBN_/ samo za men. E, az misleh prosto za edno /_razshireno_/ zaglavie, koeto da vkljuchva: avtor, ezik, zaglavie na knigata, posle razdel, podrazdel, godina na napisvane, i njakakyv "identificirasht nomer",taka che da mozhe da se tyrsi po celija Internet tykmo njakoe ot moite neshta. I az mislja, che tova sega e vyzmozhno, vie mozhete da proverite tova (zashtoto zaglavijata vinagi se publikuvat izcjalo, osven ako ne sa orjazani po njakakva prichina, na kato che li obiknoveno se razreshava do 200 znaka). Za da dam primer az shte priveda po-dolu naj-napred shablona za zaglavieto, posle zaglavieto na tozi imenno razdel, i posle pyrvata glava ot mojata pyrva kniga (kojato e po-skoro broshura, no tova ne e principialno, tova e kakto az resha da predstavja neshtata). Poletata sa razdeleni sys znaka ":" (koeto oznachava, che az trjabva da izbjagvam da izpolzuvam tozi znak v zaglavijata, i az obiknoveno go zamenjam s "--"). Eto gi primerite:
-->Lang : Folder : CodeNo : Book/Folder : Chapter/Booklet : Subchapter/Chapter : Year : Mirski-Bis
-->Bul : zero : HMB000102 : : Prochetete Naj-napred! : 2. Drugi momenti : 2023 : Mirski-Bis
-->Bul : one : HMB010001 : Komunizmyt Kato Religija : Zaglavie i Sydyrzhanie, 0. Vyvedenie : : 1998 : Mirski-Bis
-->Dopylnitelnite pojasnenija sa tezi, che naj-napred e ezika sys 3 bukvi, posle (sled ":") e nomera na papkata na sajta (kojato mozhe da syshtestvuva, no sajta mozhe syshto i da ne poddyrzha papki, i v takyv sluchaj tova e vazhno, za da mozhe da se orientirate i pomaga pri tyrseneto, kogato ima stotici fajlove), posle idva tozi kodov nomer, kydeto pyrvite 2 bukvi sa vinagi "HM" a tretata edna e za ezika (tozi pyt samo s edin znak), i koda prodylzhava s nomera na knigata (goljama ili malka, no vse pak kniga, pyrvite 2 cifri), sled koeto idva nomera za glavata /razdela i podrazdela (koito chovek, razbira se, mozhe da ne znae, no tova pozvoljava njakakvo tyrsene v Interneta), posle e nazvanieto na knigata (ili nishto, ako tja e syvsem kratka, kakto e s tozi vstypitelen material), posle e nazvanieto na sledvashtoto podrazdelenie, koeto obiknoveno e glava, posle nazvanieto na podrazdela (ako to ne e prazno), sled koeto sledva godinata na svyrshvane na knigata, i naj-nakraja e vinagi teksta "Mirski-Bis" (za byrzo tyrsene v Interneta). Tova pokazva, che v koda ima mnogo pozicii, za do 100 knigi na edin ezik, i do 10,000 podrazdela v knigata (no pyk koj znae?), i v dopylnenie kym tova az izpolzuvam vinagi njakakvi papki na sajtovete, zashtoto njakoi knigi imat tvyrde mnogo razdeli ili glavi, i vinagi e za predpochitane da njama tvyrde goljam broj fajlove v edna papka (kydeto te syshtestvuvat).
-->E, poveche ot tova i az samijat ne znam sys sigurnost, dokato ne zakodiram i ne publikuvam knigite. No az shte se postaraja da napravja tova, naj-malkoto da go zapochna prez tazi godina. Predvid na tova (na tazi nezavyrshenost) spisyka na proizvedenijata v sledvashtata glava shte prodylzhava njakolko godini, no tova e neizbezhno. Taka che na tova mjasto az moga da vi pozhelaja samo spokojno chetene (i /_kopirane_/, ako iskate) na moite knigi. I imajte predvid vinagi, che sajtovete postojanno ... falirat, az samijat sym svidetel na 5-10 takiva bankruti, a ima syshto i oshte 5 sajta kydeto sam sym se otkazal da publikuvam (po razlichni prichini). Naj-malkoto vie izkopirajte neshto sled kato ste go pregledali i procheli njakakvo parche ot nego. Ili pyk inache se opitajte da se svyrzhete s men, za da moga da vi izpratja njakakvo kopie za lichno izpolzuvane sreshtu njakakvo umereno zaplashtane (ako vie mozhete da me ubedite, che to e samo za vas; ako stava vypros za nesykrateni knigi na svobodnite za chetene sajtove pod moeto pyrvonachalno ime Mirski, to tova naj-verojatno shte byde vyzmozhno). I az vi molja syshto da mi nazovete imenata na vsichki vyzmozhni literaturni sajtove kydeto az bih mogyl da publikuvam svobodno (i kolkoto po-ekzotichni sa stranite -- da rechem, v Sauditska Arabii, ili v CHili, v Kitaj, Indija, Pakistan, i taka natatyk -- tolkova po-dobre).
-->Az, ot svoja strana, naj-verojatno shte izpolzuvam tozi metod za kodirane na knigi dazhe na moite obiknoveni sajtove za celi golemi knigi, no v njakakva specialna papka narechena, primerno, "Copy Me Free", zashtoto e edno neshto da imate vyzmozhnost da shtraktnete vyrhu materiala i da izkopirate njakakvo parche (ili vsichko), no bez nikakvi formatirashti znaci, a syvsem drugo neshto e da imate vsichkite neobhodimi formatirashti znaci, no v dosta nekrasiv vid, tyj kato tova e obiknovena tekstova (plain text) forma. Kodyt v tozi sluchaj mozhe da byde zapylnen nakraja sys znacite "@@" za da se oznachi, che tova e cjalata kniga ili broshura, kato, da rechem, za tazi broshura az mozhe da izpolzuvam HMB0001@@, a za celija "Komunizym" koda shte byde HMB0100@@. Po tozi nachin vie shte mozhete da si pravite svoi sobstveni biblioteki ot obiknoveni .txt fajlove, no formatirani po njakakyv nachin. I az moga da posyvetvam i drugite si kolegi da posledvat primera mi, dori i da ne otivat totalno do bazisni Lat znaci, a izpolzuvat samo formatirashtite znaci za zaglavija, novi redove, nakloneni bukvi, i taka natatyk. Tova mozhe da se okazhe sled izvestno vreme narecheno /_Mirski_/ format, koj znae?
-->
-->05. 2023, Sofija, Bylgarija
-->
--> -- -- -- -- --
-->
==>*_3. Spisyk na proizvedenijata na bylgarski_*
-->
-->Bul : zero : HMB000100 : : Prochetete Naj-napred! : 0. Koj e tozi Mirski-Bis? : 2023 : Mirski-Bis
-->Bul : zero : HMB000101 : : Prochetete Naj-napred! : 1. Transliteracija s bazisna latinica : 2023 : Mirski-Bis
-->Bul : zero : HMB000102 : : Prochetete Naj-napred! : 2. Drugi momenti : 2023 : Mirski-Bis
-->Bul : zero : HMB000103 : : Prochetete Naj-napred! : 3. Spisyk na proizvedenijata na bylgarski : 2023 : Mirski-Bis
-->
-->Bul : one : HMB010001 : Komunizmyt Kato Religija : Zaglavie i Sydyrzhanie, 0. Vyvedenie : : 1998 : Mirski-Bis
-->Bul : one : HMB010101 : Komunizmyt Kato Religija : I. Priliki na komunizma s drugite religii : : 1998 : Mirski-Bis
-->Bul : one : HMB010201 : Komunizmyt Kato Religija : II. Razlichija mezhdu komunizma i drugite religii : : 1998 : Mirski-Bis
-->Bul : one : HMB010301 : Komunizmyt Kato Religija : III. Minalo i bydeshte na komunisticheskata religija : : 1998 : Mirski-Bis
-->Bul : one : HMB010401 : Kommunizmyt Kato Religija : IV. Pentaizmyt -- religijata na bydeshteto : : 1998 : Mirski-Bis
-->Bul : one : HMB010501 : Komunizmyt Kato Religija : Prilozhenie -- Etimologichno izsledvane (multilingua) : : 2000 : Mirski-Bis

-->Bul : two : HMB020001 : Ljubopitni Manifesti (Politistika) : Zaglavie i Sydyrzhanie, Predgovor : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020101 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na DDD (Dvizhenie za Demokratichna Diktatura) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020102 : Ljubopitni Manifesti : Prilozhenie kym DDD : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020201 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na EEE (Enigma na Eksploatatorskija Elit) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020301 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na ZZZ (Zveno za Zodiakalna Znachimost) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020302 : Ljubopitni Manifesti : Prilozhenie kym ZZZ : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020401 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na III (Iniciativa za Iterativni Izbori) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020501 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na KKK (Krilo na Korumpiranite Kadri) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020601 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na NNN (Nastyplenie na Novata Nomenklatura) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020701 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na PPP (Partija na Postojannata Promjana) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020702 : Ljubopitni Manifesti : Prilozhenie kym PPP : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020801 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na RRR (Radeteli za Razumna Razlika) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020802 : Ljubopitni Manifesti : Prilozhenie kym RRR : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB020901 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na SSS (Sdruzhenie za Sila i Sportsmenstvo) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB021001 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na TTT (Tandem za Totalna Totalizacija) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB021101 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na FFF (Formacija za Forsirane na Feminizma) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB021201 : Ljubopitni Manifesti : Manifest na CCC (Civilizovana Centralizacija i Cirkove) : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB021202 : Ljubopitni Manifesti : Prilozhenie kym CCC : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB021301 : Ljubopitni Manifesti : Sledgovor : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : two : HMB021302 : Ljubopitni Manifesti : Dobavka -- URA, vyzmozhno li e? (Upravlenie na Razumnata Alternativa) : : 2007 : Mirski-Bis

-->Bul : three : HMB030001 : Deset Cinichni Eseta (Populjarno Mirovyzrenie) : Zaglavie i Sydyrzhanie, Predgovor : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030101 : Deset Cinichni Eseta : Za sytvorenieto i sytvorenoto : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030201 : Deset Cinichni Eseta : Za zhenata i myzha : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030301 : Deset Cinichni Eseta : Za chovechestvoto : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030401 : Deset Cinichni Eseta : Za intelekta : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030501 : Deset Cinichni Eseta : Za religijata : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030601 : Deset Cinichni Eseta : Za demokracijata : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030701 : Deset Cinichni Eseta : Za nasilieto : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030801 : Deset Cinichni Eseta : Za spravedlivostta : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB030901 : Deset Cinichni Eseta : Za populacijata : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB031001 : Deset Cinichni Eseta : Za bydeshteto : : 2000 : Mirski-Bis
-->Bul : three : HMB031101 : Deset Cinichni Eseta : Prilozhenie -- Konstitucija na Ciniklandija : : 2000 : Mirski-Bis
-->
-->... i t.n. (Tova e kym 20%)
-->Bul : four : HMB040001 : Zag... : Zaglavie i Sydyrzhanie, Predgovor : : ?2000 : Mirski-Bis
-->
--> -- -- -- -- --


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"